Kupé nr 05 2024

Page 1

DRINK MED

UTSIKT

Takbarer landet runt

Mellan hägg och syren

Årets bästa tid för naturnjutning

Syskonrelationen – fejd eller trygghet? med

Babben Larssons

tågluffartips

Mors dag-recept

Bad vi minns

Inom filmen utforskar hon kärlek och relationer, men själv fredar skådespelaren

TUVA NOVOTNY sin privata zon stenhårt. Nu är hon aktuell med tv-serien Allt och Eva och efter många år som Köpenhamnsbo börjar hon faktiskt längta lite efter Sverige igen.

MAJ NR 05 2024 +
ALLT OCH TUVA

1950 Den unga Åke

Fjortonåriga Åke vill fjällvandra men är missnöjd med sin ryggsäck. Han bestämmer sig för att konstruera en bättre ryggsäck med hjälp av en träram.

1960 Ryggsäcken LÄTT

1975 Gyro-principen

1992 Inre Gyro-ram

Åke Nordin grundar Fjällräven i en källare i Örnsköldsvik. Hans banbrytande (lätta och starka) ryggsäcksram i aluminium gör vildmarken mer lättillgänglig.

”Skydda ryggen – bär med höfterna och benen”. En ny upphängningsanordning ger fri rörlighet samtidigt som packningen balanserar sig själv efter bäraren.

Den nya inre Gyro-ramen låter dig justera höjd, bredd och djup för en perfekt passform, oavsett vilken kroppstyp eller längd bäraren har.

TILL SALU: 60 ÅR AV VANDRINGSEXPERTIS Nya Kajka-ryggsäcken är här

Ett mångsidigt bärsystem för både vandringar och resor baserat på Fjällräven Kånkens rena estetik. Smarta, innovativa funktioner och hållbara material gör Kajka till en pålitlig partner för alla som är på resande fot.

ryggsäckens aluminiumram med en modern version i trä. Träramen är en milstolpe för Kajka vad gäller hållbarhet, eftersom den har ett 90 procent mindre koldioxidavtryck än den tidigare aluminiumramen och minskar Kajkas totala koldioxidavtryck med 10 procent.

Bäst i test kan alltid bli bättre. Kajkas nya design har samma slitstyrka, funktionalitet och volym som föregångaren från 2013, men erbjuder en större komfort tack vare en lättare konstruktion och förbättrade stödegenskaper som ergonomiska axelremmar och ett mer justerbart höftbälte. Läs mer om Kajkas funktioner på fjallraven.se

axel

2008 Kajka-ryggsäcken 2013 Tillbaka till träramen Kajka ges flera förbättringar, bland annat ersätts 2024 Nya Kajka lanseras

TILLSAMMANSTID OCH OFÖRGLÖMLIGA MINNEN

I MIDNATTSSOLENS LAND

Sommar i Björkliden innebär en himmel som aldrig slocknar, midnattssol, porlande jokkar och fåglarnas kvitter. Här kan du finna tid till både adrenalin, men också lugn och ro.

Letar du adrenalin? Då vill vi tipsa dig om att testa mountainbike i en oslagbar fjällmiljö. Här finns både lättare cykelleder, men också mer tekniska stigar uppe på fjället. Vi tror att det finns en aktivitet som passar de flesta i Björkliden; vandra, paddla, krypa i grottor, fiska eller ta en runda på Sveriges högst belägna golfbana. Vare sig du vill ha fart och fläkt eller lugn och ro kommer du att hitta det i Björkliden. När du väl vill lägga huvudet mot en mjuk kudde kan du krypa till kojs i de bekväma stugorna i Kåppas stugby.

Deluxestuga 4+1 bäddar med bastu & egen terrass med fjällutsikt från 2.730:-/natt

ONLINE FÖR BÄSTA PRIS
BOKA
www.bjorkliden.com

nästa …

8… MORS DAG

Matinfluencern Sofia Wood släpper ny kokbok med sin mamma, med gemensamma familjerecept.

10… SNACKIS

Repair & remake-tjänsten når Stockholm med Re Uniqlo, Tove Ditlevsen-feber och nya lekrum.

12… KULTUR

Dags för Market Art Fair, Albert Watson på TPG/Halmstad och Anders Petersen på Hasselblad Center.

14… FOKUS: HELENA

VON ZWEIGBERGK

Kulturens relationsexpert tröttnar aldrig på att beskriva känslomässiga förhållanden, nu är hon aktuell med ny roman.

Vi guidar dig till takbarshöjdarna landet runt, från Skellefteå till Helsingborg.

43 INFOTAINMENT: BAD

Första doppet närmar sig och vi går igenom badets historia, från bibliska badare och antikens tvagning till svenska husmoderns drömbadrum och skräckfyllda simturer på bio.

46 MIN PASSION: MOA HERNGREN

Författaren, och systern till filmbranschens kändaste bröder, Måns och Felix Herngren, har skrivit bästsäljare som Skilsmässan och Svärmodern och är nu aktuell med den nya romanen Syskonfejden. Vi träffade henne för att prata om familjerelationer.

52 SPANING: SKOLKUNSKAP

Under skolåren pluggas kungalängder, primtal och franska verb, men hur mycket av skolkunskaperna har vi faktiskt nytta av? Och kan man lyckas trots usla betyg? Vi kollade!

58 NEDSLAG: MELLAN

HÄGG OCH SYREN

Nu är tiden då du ska njuta av det vackraste Sverige har. En mytomspunnen tid när mycket blommar på väldigt kort tid. Ta vara på den i år!

66 MIN BUSINESS: MAURI HERMUNDSSON

Waldorfbarnet från Järna som växte upp i antroposofisk anda utan digital uppkoppling och blev en av våra största youtuber som Mustiga Mauri.

17… KROG

Nya Café Klotet serverar comfort food, Nofo öppnar vinbar och restaurang India’s satsar på heta smaker.

18… STOPP: GÖTEBORG Möt våren på västkusten och njut av Göteborgs nyheter.

reportage

20 MIN RESA: TUVA NOVOTNY Skådespelaren som älskar att utforska ämnet kärleksrelationer i sina filmer och roller. Nu är hon aktuell med serien Allt och Eva och efter åratal som Köpenhamnsbo börjar hon längta till Sverige.

32 RESOR: DRINK MED UTSIKT Det är inte bara storstäderna som bjuder på takbarsglamour.

72 KORSORD & SUDOKU

Sysselsätter din hjärna under resan.

82 I KUPÉN: BABBEN LARSSON Sveriges humordrottning intar Fredriksdalsteatern i sommar och gör klassisk fars. Men hon är också något av en tågluffarexpert – som helst reser ensam.

din resa…

76 FRÅGA LOKFÖRAREN Siv Rönnholm svarar på läsarnas frågor.

78 SJ KARTAN

Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska.

80 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

5
20 66
32
kupé MAJ 2024
INNEHÅLL 05.24

»Det flacka kustlandskapet runt min uppväxtort i Halland ger mig alltid en känsla av frihet, likaså de skånska åkrarna som breder ut sig mot en avlägsen horisont.«

TIDNINGEN KUPÉ

CHEFREDAKTÖR Maria Höglund

ANSVARIG UTGIVARE

Mats Almgren

PRODUKTION

Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

HUVUDREDAKTÖR

Anna Zethraeus-Falkirk anna@klintbergnilehn.se

CREATIVE DIRECTOR

Elin af Klintberg

ART DIRECTOR Jessica Ericsson

PROJEKTLEDARE

Mårten Niléhn

REDAKTION SJ Martina Nord

SKRIBENTER

Malin Aunsbjerg, Mia Coull, Kalle Dixelius, Göran Everdahl, Annika Goldhammer, Bella Linde, Linda Newnham

Frihetskänslor i öppna landskap

Hyllade stjärnskådespelaren Tuva Novotny bor sedan 20 år i Köpenhamn – men har börjat längta hem till Stockholm. Om livet med familjen i två länder och kloka tankar om relationen med andra, såväl som med sig själv, delar hon med sig av i detta nummer av Kupé.

Själv saknar jag södra Sverige ganska ofta, trots att merparten av vänner och familj sedan länge är spridda runt om i landet. Det flacka kustlandskapet runt min uppväxtort i Halland ger mig alltid en känsla av frihet. Likaså de skånska åkrarna som breder ut sig mot en avlägsen horisont.

För vem kan motstå de knallgula rapsfälten nu i maj eller de ljusa vajande spannmålsfälten i augusti, redo för skörd under en ändlös och ständigt skiftande himmel?

»Jag älskar att det är så platt, man får luft djupt ner i lungorna och sikten är fri. Här kan ingen gömma sig« försökte jag för några år sedan förklara för en vän som inte alls delar min vurm för öppna landskap.

»Det är ju exakt det som är problemet, här finns ingenstans att gömma sig« replikerade han som hellre väljer skog och sjö än ängar och hav.

Men att Sverige har något som tilltalar alla – det var vi i alla fall överens om.

Om allt som händer i naturen just nu, vilka växter som blommar var och vilka djurarter som vaknar kan du läsa om lite längre fram i tidningen. Och för den som är sugen på att se mer av landet i sommar men inte vet var man ska börja kanske guiden om Sveriges många takbarer kan inspirera till en tur av valfri längd.

Trevlig resa!

ILLUSTRATÖR

Maja Norrby

FOTOGRAFER

Anna-Lena Ahlström, Richard L Eriksson, Lena Granefelt, Kajsa Göransson, Magnus Ragnvid, Margareta B Sandeback, Mira Wickman

KORREKTUR

Fredrik Johansson

REPRO

Lena Hoxter

TRYCKERI Walstead, Polen

ANNONSBOKNING

Elite Media Partner AB

www.elite-media.se

Kontakt: Jeanette Gustafsson

+ 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

6
krönika MARTINA NORD

Hållbara handlingar i vardagen:

Sopsortera, cykla och pensionsspara.

Visste du att svenska arbetsgivare betalar in 600 miljoner kronor till sina anställdas tjänstepension varje dag? Dessutom är var femte aktie på världens börser köpt med pensionspengar. Det är ett enormt kapital som har en stor påverkanskraft. Vi påverkar genom att investera i bolag som strävar efter att bidra positivt till hållbarhet* i världen.

Välj SPP för tjänstepension så är du med oss i vår ambition att skapa en framtid att glädjas åt.

*För oss handlar hållbarhet om att ta hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i varje investeringsbeslut. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på spp.se/hallbarhet

Lyssna på vår podd om varför det lönar sig att spara mer hållbart och var världens bästa pensioner finns.

NR 05 MAJ

Söndagen 26 maj firar vi mammorna – kanske med en middag lagad tillsammans och familjen samlad runt bordet. Låt dig då inspireras av den nya kokboken Mat & kärlek skapad av matinflueraren Sofia Wood och hennes mamma Ingalill Hägglund.

VI VET VAD SOM ANGÅR ER MEST JUST NU. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.
nästa …
REDAKTÖR : ANNA ZETHRAEUS-FALKIRK
FOTO: MIRA WICKMAN 8
Prova ett av recepten ur Mat & kärlek på nästa sida!
MAT FÖR MORS DAG

Hemlagad mat handlar ofta om traditioner, Mat & kärlek (Norstedts) är inte bara en kokbok, det är en personlig berättelse. Den tar avstamp i matinspiratören Sofia Woods barndom och Ingalill Hägglunds föräldraskap som ensamstående mamma, med fokus på rätterna de åt, vad de betydde och

samtalen som flöt runt dem. Tillsammans har mor och dotter utgått från familjens handskrivna receptsamling och valt rätter för olika situationer, från högtider och födelsedagar till den allra enklaste stund. Alla värda den största omsorg och matlagningskärlek. •

Perfekta ge-bort-boken på mors dag, till mamma såväl som dotter: Mat & kärlek: rätter för vänner ochfamilj av Sofia Wood och Ingalill Hägglund

MOZZARELLA MARINERAD I CRÈME FRAICHE

Ett utmärkt sätt att göra vanlig mozzarella av lite enklare kvalitet otroligt krämig och lyxig. Servera som en sidorätt till alla former av pasta, grillat eller som en del av en antipasti.

6 PORTIONER

3 mozzarellaostar (à 125 g), i 1⁄2 cm tjocka skivor

1 dl finhackade blandade örter, t ex timjan, rosmarin och basilika

1 citron, zesten

3 dl crème fraiche olivolja salt och nymalen svartpeppar

Topping: Ätbara blommor och örter

GÖR SÅ HÄR: Lägg ut mozzarellaskivorna på ett stort fat. Strö över örter och citronzest, salta och peppra väl. Skeda sedan ut crème fraiche över det hela. Se till att all ost är täckt och låt marinera minst 2 timmar i kylen, gärna mer. Servera toppat med ätbara blommor och vackra örter.

9
FOTO: MIRA WICKMAN

Remake och Reuse.

KREATIV BUTIKSSTUDIO FÖR ÅTERVINNING

Checka in för lek

Den som ska resa med barn till huvudstaden och bo på hotell har en nyhet att se fram emot. Elite Palace Hotel på Hälsingegatan i Stockholm har introducerat en ny yta för de yngsta gästerna: Palace Playground. Här erbjuds designat lekutrymme i två plan med bollhav, biograf, leksakskafé, mysiga krypin, spel, pyssel och en walk­in closet fylld med utklädningskläder.

Mer info: elite.se

TOVE DITLEVSENFEBER

En anledning till att människor slutar använda sina kläder är att de tappar intresset för dem, samtidigt finns ett ökat intresse för att reparera och laga kläder. Nu har det japanska klädmärket Uniqlo plockat upp det globala återvinningsfenomenet remake och reuse och invigt Re Uniqlo Studio i flaggskeppsbutiken vid Kungsträdgården i Stockholm. På ett dedikerat utrymme i butiken förlängs livslängden på gamla Uniqloplagg genom hjälp att lappa, laga och storleksförändra. Men här finns också möjlighet att skapa ny framtid för plaggen genom lappar och den japanska sashikobroderitekniken – eller personifiera nyinköpta t­shirtar eller väskor. Samt även en station för att donera plagg till lokala hjälporganisationer. Allt för att minska mängden klädavfall. Mer info: uniqlo.com

»Genom att erbjuda kreativa inslag som japansk reparationsteknik och sashikobroderi kan våra kunder nu uppdatera sinabefintliga Uniqlofavoriter, förlänga dess livslängd.«
Nikolina Johnston, COO, Uniqlo Scandinavia

Allt fler upptäcker den danska författaren Tove Ditlevsen, framför allt via Köpenhamnstrilogin, där den älskade romanen Gift ingår. Tove Ditlevsen (1917–1976) debuterade 1939 och hennes skrivande kretsade kring psykisk sjukdom, missbruk, moderskap, kön och begär i en tid då det fortfarande var tabu och hon blottade ofta sig själv i sin konst på ett kompromisslöst sätt. I maj ges Tove Ditlevsens roman Ansiktena (Natur & Kultur) ut för första gången på svenska, boken som kom kom ut första gången 1968 och handlar om en 40­årig författares psykiska sammanbrott. Samtidigt släpps Ditlevsen: en biografi (Natur & Kultur) skriven av Jens Andersen, som tecknar ett levande porträtt i helfigur av författaren och människan – och ett liv fullt av paradoxer.

31/5

Passerar du Stockholms

Centralstation den 31 maj kan du passa på att fira fransk försommarfest på brasseriet Luzette. Under Fête de la Provence blir det fokus på allt som hör Rivieran till.

Mer info: luzette.se

10
nästa… SNACKIS
I Re Uniqlo Studio i Stockholm finns nu hela återvinningskedjan i Repair,

Dansande BLOMMOR på en tunn ekologisk bomull, 895.-

Swedish design with a green soul

En kollektion med skogsromantik, midsommardans och fyra olika blusar i fyra väderstreck. Vi leker med färger, broderier, tunna bomullstyger och tänker på den sköna sommaren.

www.gudrunsjoden.com Välkommen till mina butiker: STOCKHOLM: Regeringsg. 30, Stora Nyg. 33, Götg. 44, Lagerbutik: Upplagsv. 1 | GÖTEBORG: Södra Larmg. 18 | MALMÖ: Skomakareg. 12 SWEDEN GERMANY NORWAY DENMARK FINLAND UNITED KINGDOM USA CANADA FRANCE SWITZERLAND NETHERLANDS
Naturligt nordiskt

Watsons samtida blick

The Photogallery i Halmstad inviger den 31 maj sin stora sommarutställning, i år Albert Watson. Den nu 82­årige fotografen från Skottland är världsberömd för sina ikoniska porträttbilder, dessutom en av våra mest produktiva som varit verksam i över 50 år – och ännu inte slutat producera. Albert Watsons storhet ligger inte bara i det personliga bildspråket utan också i bredden. Hans bildgalleri spänner från modefotografier, filmaffischer och personporträtt av sin tids superstjärnor som Alfred Hitchcock med en nackad gås och en naken Kate Moss till landskapsbilder från Las Vegas och stillbilder av artefakter från kung Tutankhamons grav. Albert Watson har även tillbringat mycket tid till konstprojekt för museum­ och galleriutställningar och blandar ofta kommersiella bilder med fotografier från hans resor och intressen. Utställningen kan ses på The Photogallery i Halmstad från den 31 maj till den 1 september.

Mer info: thephotogallery.se

ÖVER 100…

…. omslag av modemagasinet Vouge har prytts av Albert Watsons bilder. Dessutom ett otaliga andra prestigemagasin, som Rolling Stone, Time och Harper’s Bazaar.

Albert Watsons berömda porträtt av Alfred Hitchcock.

Mycket mer än bara bild

Anders Petersen är en av Sveriges viktigaste fotografer, även en av våra internationellt mest uppmärksammade som haft ett stort inflytande på nordiskt fotografi. I vår fyller Anders Petersen 80 år och Hasselblad Center i Göteborg hyllar hans arbete med en stor utställning.

City diary är samlingsnamnet för bilderna han tagit både hemma i Sverige och i London, Istanbul, Rom med flera städer – som kan ses som en personlig dagbok, där människorna, miljöerna och situationerna han skildrar också är en spegling av hans liv och honom själv. Men också med människans grundläggande behov och begär i fokus – kärlek och gemenskap. Utställningen innehåller närmare 150 fotografier och pågår till och med den 15 september. Pricka gärna in ett besök onsdag den 29 maj kl 18, då samtalar Mark Levengood med Anders Petersen och ser tillbaka på sex decennier av konstnärskap där intresset för människor ständigt varit närvarande.  Mer info: hasselbladfoundation.org

Fotograf Anders Petersen FOTO: ALBERT WATSON

KONSTMÄSSA FÖR ALLA

»Det handlade sällan om fotografi.

Inte i f örsta hand.

Det var att möta människor, att undersöka olika verkligheter, som var avgörande. Så är det fortfarande.«

Ta del av en av vårens härligaste konsthelger 17–19 maj när konstmässan Market Art Fair slår upp dörrarna på Liljevalchs konsthall och Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Den populära Vårsalongen som nyligen ägt rum på Liljevalchs dominerades i år av en yngre generation konstnärer – Market Art Fair tar över med det kompletterande utbudet: närmare 100 av Nordens mest erfarna och spännnade konstnärer. Däribland finns mångsidiga Marie­Louise Ekman, med sin humoristiska, smått absurda och lite ironiska estetik. Mässan ger också plats för traditionellt hantverk med konstverk i material som keramik, glas och olika textila tekniker, som broderi, vävning och tuftning. Market Art Fair är öppet för allmänheten 18–19 maj. Mer info: marketartfair.com

12
nästa… KULTUR
FOTO:
FOTO: ANDERS PETERSEN FOTO: JEAN LAPIN
ALBERT WATSON

handla unikt & hållbart

Alltid öppet på: Second hand shop.stadsmissionen.se

»SE UPP OM HAN ÄR FÖR MYCKET AV ETT MIRAKEL«

Författaren Helena von Zweigbergk har blivit en av vår främsta relationsskildrare. Privat känner hon sig inte som en expert på ämnet, även om hon har blivit mer klarsynt i dag. Nu är hon aktuell med en ny roman, ett familjedrama i 1970-talets Sverige.

HELENA VON ZWEIGBERGK

ÅLDER: 65.

FAMILJ: Vuxna sönerna Erik och John.

BOR: Stockholm.

GÖR: Författare.

AKTUELL: Med boken

1979 – Johanna och Ingrid. Ett familjedrama (Norstedts).

nästa… fokus: HELENA VON ZWEIGBERGK

Få författare kan som Helena von Zweigbergk beskriva det outtalade men ändå fullt närvarande skavet i en relation. Kanske har hon fått denna särskilda blick för att hon som ung var så blyg och anpasslig.

– Jag läste av andra människor och omgivningen hela tiden.

I sin nya bok 1979 – Johanna och Ingrid. Ett familjedrama (Norstedts) återbesöker Helena 1970-talet då hon själv var kring 20-strecket. Boken handlar om en familj, där mamman Ingrid i många år har varit ensam med barnen Johanna och Tom, när den yngre lärarkollegan Torkel sveper in med sin passion. Förförisk och omhändertagande lovar han att frigöra henne. Hon faller som en fura.

– 1970-talet präglades mycket av psykoanalysen, och »släpp ut det bara!«. Människor som satt på mentalsjukhus skulle släppas ut i friheten, för de var ett friskt svar på en sjuk värld. Ja, man hade en väldigt romantisk föreställning kring att öppna upp. Sedan fanns det människor som lite opåkallat ville vara dem som stod där och dirigerade andra. Många män klev snabbt fram och berättade för kvinnor vad de egentligen kände och behövde. Ofta gick det ut på att kvinnorna skulle bejaka dem sexuellt: du är så stängd, släpp loss, släpp loss.

Hon ler snett åt minnet, men säger att det också fanns något bra med tidsandan. – Allt är som vanligt komplext. Vi kom ju ur ett 1950-tal där man inte skulle prata om något, där känslor sopades under mattan. Men på 1970-talet var det fortfarande mycket på männens villkor, även om kvinnorörelsen hade tagit form.

ROMANENS TORKEL VILL inte bara förändra Ingrid, utan även de nu nästan vuxna barnen, men sår egentligen bara split i familjen. Och även om Torkel är en fiktiv person, så säger Helena att hon själv har mött många »Torklar«. Personer som paketerar något i välvilja, men egentligen manipulerar människor. Kontrollerande under en tillåtande yta.

– Det farliga är att han är så oerhört bekräftande i inledningsskedet av relationen, och sedan är man ju fast, man vill ju ha mer av det underbara igen. Då kan andra sidor av honom komma fram, för då är erövringen redan gjord.

Helena kan förstå Ingrids längtan efter att få bli sedd och åtrådd, efter att ha vigt sitt liv åt barnen. Nu är det hennes tur. Fast just självförverkligandet ställer sig Helena skeptisk till.

Helena von Zweigbergk tycker att det här med att hitta sin inre rikedom och vara lycklig lätt blir en press i att allt ska vara så storslaget.

»I ett underläge tror man att man måste acceptera att utsättas f ör sådant man borde säga nej till.«

– Ibland kan jag känna att det här med att bejaka sig själv, hitta sin inre rikedom och vara lycklig, också lätt blir en press. Att allt ska vara så storslaget.

Helena berättar att hon fick bröstcancer strax efter att hon påbörjat skrivandet av boken, och att arbetet med texten blev hennes tillflyktsort under sjukdomen.

– Det var så skönt att kunna gå in i den världen, att vara någon annanstans, och gå tillbaka till den åldern. Jag har aldrig tidigare skrivit något om 20-årsåldern, och kände en ömhet och kärlek till den unga, lite tafatta tjejen som aldrig kunde säga något rakt ut.

ÄVEN OM HON är en av våra främsta författare på att skildra relationer erkänner Helena att hon privat har hon haft sina brister.

– Jag är mer klarsynt kring relationer i dag. Tidigare hade jag svårt att se min egen del i saker för jag hade fullt sjå att försvara mig. Vad som har ställt till det mycket för mig är att jag har varit fast i det kvinnliga, offeraktiga beteendet, där man gör uppoffringar och väntar på bekräftelse och belöning. »Men gud, vad du kämpar, sätt dig ner, det är du värd.« Och när jag blev riktigt arg började jag gråta, men då hamnar man verkligen i underläge. Och i ett underläge tror man att man måste acceptera att utsättas för sådant man borde säga nej till. Ja, allt det där som jag egentligen ogillar i konflikter kan jag nu se att jag har ägnat mig åt.

HELENA BOKTIPS: 3X RELATIONSROMANER

• Natten, Sara Gordan.

»En gastkramande skildring om relationen mellan en vibrerande orolig mamma och en tonårsdotter som vill fly undan. Väldigt stark.«

• Röd kärlek, Maxim Leo. »En fantastisk släktkrönika som utspelas i Östtyskland, författarens egen uppväxt och hans familjs öden. Oerhört fascinerande om deras relationer till varandra och om tiden fram till murens fall. Utkom för några år sedan, finns på bibliotek och som e­bok.«

• Sniglar och snö, Agneta Pleijel. »Om en komplicerad och omstörtande kärleksrelation, om samstämmighet, lycka och ren och skär förtvivlan. Agneta Pleijel berättar om sitt eget liv, ärligt och rättframt.«

Vad var vändpunkten?

– Det var nog när jag skilde mig. De senaste åren har haft relationer som på många sätt har jag varit mycket lättare –även om jag fortfarande är lättpåverkad av andra människors önskningar och vilja.

Vi går ut från kaféet i Vasastan, ett stenkast från där hon bor, och jag frågar vad tipset är för att undvika Torklarna.

– Han är för mycket av ett mirakel. Och han vill hålla andra på armlängds avstånd, vill egentligen inte att någon ska känna honom. Den typen ska man vara försiktig med. •

15
TEXT: LINDA NEWNHAM FOTO: LANNA-LENA AHLSTRÖM

Comfort food à la Café Klotet

Vid Slussen, bredvid Gondolen i Katarinahuset, har nu restaurang Café Klotet slagit upp dörrarna. Namnet är hämtat från det gamla ölkaféet som låg i samma kvarter för 100 år sedan, där man kunde komma in i värmen och få en tallrik salt sill med potatis för ett par ören. Café Klotet anno 2024, under krögaren Matilda Jacksons ledning, ska ha samma atmosfär: en känsla av trygghet, värme och gemenskap. Med en meny som får besökarna på gott humör och rustik mat i hemlagad stil. Såsom en smördegspaj med säsongens grönsaker, paté på gris och tupp och en egen variant av retrofavoriten chokladpudding. Tillsammans med maten och atmosfären kommer musik och konst spela en viktig roll och den som är socialt lagd kan inta middagen vid det runda bordet i mitten av lokalen.

Mer info: cafeklotet.se

Krögaren Matilda

Jackson på sin senaste krogsatsning: Café Klotet.

25/5

Smakstarkt på nya India’s

… inviger Nofo Wine Bar sin innergård med vinfestival, där det bland annat blir vinprovning, grillat och livemusik.

NY KOSTYM FÖR NOFOS VINBAR

Baren i det familjeägda Nofo Hotel på Södermalm har genom kompisduon Linnea Tammemägi och Matilda Sandell fått ett nytt koncept där professionell finkrogsservice kombineras med familjär hemmahos­stämning. En vinbar som snarare ska kännas som ett vinhak med gott häng, bra musik, god mat och personalens favoritviner. Det blir ett stort utbud av vin på glas och levande vinlista med en blandning av klassiker och moderna naturviner från hela världen.

Mer info: nofohotel.se

Med den nya heta krogsatsningen India’s vill krögaren Jonas Svensson bjuda gästerna på traditionell indisk mat kombinerad med moderna smaker. Restaurangkonceptet är skapat tillsammans med Elite Hotels, som en hyllning till hotellkedjans grundare och Jonas nära vän Bicky Chakraborty, och belägen i Vassa Eggens gamla lokaler på Birger Jarlsgatan, omvandlade av Sandell Sandberg. India’s meny består av klassiska indiska rätter i moderna tappning med fräscha smaker, men med färger, kryddor, mustighet och hetta som hämtade från en kaotisk matmarknad. Maten serveras mitt på bordet och är tänkt att delas – på typiskt indiskt manér. Mer info: elite.se/restauranger/stockholm/indias

FOTO: MARIA CRUSEMAN
nästa… KROG

SKYSKRAPAN KARLATORNET, i området

Karlastaden i stadsdelen

Lindholmen, ska stå färdig under 2024. De 73 våningarna ska rymma bostäder, restauranger, barer och i anslutning

Clarion Hotel Karlatornet, där de bästa sviterna ska ligga på våning 58 i själva skyskrapan, samt flera barer, restaurangen Brasserie Nòr och en spaanläggning. Skrapan ska även få skybar och utsiktsplats öppen för allmänheten som beräknas vara klar under 2025. Men redan nu kan du förstås kika på skrapan utifrån.

Adress: Lodjursstråket 1.

Från anrika feskekörka till hisnande skyskrapa

Har du vägarna förbi Göteborg väntar mycket nytt. Här fem spännande saker att spana in vid besöket.

246 …

… meter är Karlatornet högsta punkt och det gör den till Nordens högsta byggnad.

RÖHSSKA MUSEET öppnar i maj den nya utställningen Vi ser inte linsen genom vilken vi betraktar världen där elva konsthantverkare inom olika materialfält visar överraskande verk. Utställningen pågår 2–12 maj.

Adress: Vasagatan 37–39.

HOTEL DRAKENS NYA SPA har nu öppnat. Spaanläggningens interiör har hämtat inspiration från Japan och innehåller även ett gym.

Adress: Olof Palmes plats 2.

FESKEKÖRKA NYÖPPNAR. Den anrika fiskhallen från 1874 behöver ingen närmare presentation, men nu har Göteborgs fisk­ och skaldjurstempel fått en grundlig renovering och nyöppnar den 16 maj. Bland annat kommer Feskekörka få en systerkorg till klassiska Åstols Rökeri och en helt ny avdelning som blir uteserveringen på kanalen med sittplatser för 400 gäster. Adress: Fisktorget 4.

ALLMÄNNA BASTUN I JUBILEUMSPARKEN har varit en temporär byggnad men kommer nu att ersättas av en ny bastu för permanent bruk. De karakteristiska fasadplåtarna från den nuvarande prototypen kommer att användas så delvis kommer bastun att behålla sitt unika utseende och ligga på samma plats. Enligt planen ska den ska öppna för allmänheten under våren. Adress: Frihamnen 7.

18 nästa… stopp: GÖTEBORG

Time for a new level

Gör plats i kalendern!

Invigning av nya mtb-leder

18 maj 2024

Billingen Skövde

VÄXLA UPP MED OSS OCH TRAMPA MOT

ett berg att älska nya cykelupplevelser på Billingen Skövde

billingenskovde.se

»VI ÄR DJUR MED INSTINKTER«

20 SMOKINGKAVAJ BITE STUDIOS, FRANSKJOL TEURN STUDIOS, SKOR TEURN STUDIOS. LINNE TEURN STUDIOS, JEANS JEANERICA, SMYCKEN PRIVAT. min resa TUVA NOVOTNY

Kanske är hon vår hemligaste svensk i filmbranschen?

Tuva Novotny valde tidigt att hålla sin privatperson i fredad zon och lämnade Stockholm för Köpenhamn. Desto mer har hennes arbete synts, på senare år också som regissör.

Nu är hon aktuell i Viaplays tv-serie Allt och Eva. Och börjar faktiskt längta hem till Sverige.

TEXT MALIN AUNSBJERG FOTO RICKARD L ERIKSSON STYLIST URSULA WÅNGANDER MAKEUP & HÅR LINNEA HELLBOM
Efter 20 år som Köpenhamnsbo börjar Tuva Novotny sakna Sverige och att kunna äta söndagsmiddag med familjen.

»Jag intresserar mig för områden som jag själv försöker att bli klok på.«

I den aktuella tv-serien Allt och Eva spelar Tuva Novotny en kvinna som väljer bort tvåsamheten, ett ämne som hon har rört sig kring tidigare.

Under de avskärmade pandemiåren i Köpenhamn blev det påtagligt att hon inte var dansk, »då tänkte jag: Gud, vad gör jag här?«

min resa TUVA NOVOTNY

Efter 20 år i sitt älskade Köpenhamn börjar Tuva Novotny längta hem till Sverige.

– Jag saknar att äta söndagsmiddag med familjen, säger hon sorgset och drömskt på samma gång.

Det var under pandemiåren när de danska gränserna stängdes som tankarna började snurra.

– Jag ville vara nära min familj. Det blev så påtagligt att jag inte var dansk, man blev otroligt avskärmad, och då tänkte jag: Gud, vad gör jag här? Vad är det egentligen som betyder något?

Tills vidare pendlar Tuva fram och tillbaka mellan länderna. Precis som karaktären Eva, som Tuva spelar i den nya Viaplay-serien Allt och Eva. Här möter vi en känslomässigt avstängd karriärkvinna som har beslutat sig för att leva ensam och skaffa barn med en dansk donator.

– Eva verkar ha avskrivit tvåsamhet helt, hon behöver det inte, säger Tuva och lägger in en snus när vi ses över en kaffe i en hotellsvit i Stockholm. Däremot behöver hon försäkra sig om att donatorn inte är en psykopat och börjar därför stalka honom. Donatorn visar sig vara en både stilig och snäll dansk man, som såklart faller pladask för Eva. Krångligare än så kan det knappast bli. Snart står Eva inför dilemmat att antingen låta sig dras med i känslostormen eller stå fast vid sitt beslut att leva ensam.

Ämnet är bekant. Den prisbelönta norska humorserien Dag – som Tuva slog igenom med i Norge, där hon har arbetat och vistats mycket – handlar om en parterapeut som är fast besluten att människor inte bör leva i tvåsamhet. Och Tuva själv närstuderade ämnet när hon gjorde den stjärnskådistäta filmen Diorama.

– Jag intresserar mig för områden som jag själv försöker att bli klok på, förklarar hon med lugn röst.

TUVA NOVOTNY

ÅLDER: 43.

FAMILJ: Partner, tre barn.

BOR: I Köpenhamn (sedan 2003).

GÖR: Skådespelare, filmskapare, regissör.

BAKGRUND: Slog igenom som skådespelare i tv-serien Skilda världar, medverkade i filmer som Tic Tac, Jalla jalla, Smala Sussie och senare en rad internationella produktioner. Regisserat filmerna Blind Spot, Britt-Marie var här och Diorama.

AKTUELL: I tv-serien Allt och Eva på Viaplay.

23
SKINNKLÄNNING TEURN STUDIOS SKINNJACKA TEURN STUDIOS, LINNE TEURN STUDIOS, JEANS JEANERICA.

I relationer är det viktigt att ta hand om sina egna behov och kommunicera dem utan att skuldbelägga, menar Tuva Novotny.

TUVA NOVOTNY HAR något sansat och tillförlitligt över sin person. Hennes resonemang är skarpa och genomtänkta. »Ska vi leva i kärleksrelationer behöver vi utbildning i hur man gör. Det är inget man bara kan.« Där är hon säker på sin sak.

– Relationen har på något sätt blivit en fristad där man bara ska få komma hem och vara. Det jag har landat i efter de här åren av undersökande är att man måste göra jobbet. Jag menar, vi tar oss tid till träning, att utvecklas på jobbet och allt som har med barnen att göra – lika mycket tid måste man lägga på relationen, om inte mer! Det handlar om att ha en daglig avstämning, att ta hand om sina egna behov och att kommunicera dem på ett sätt så att det inte blir skuldbeläggande.

Det låter kanske lättare sagt än gjort, men Tuva

menar att det inte behöver vara så svårt bara vi slutar vara så rädda för att ta hjälp utifrån.

– Vi kan ju inte det här automatiskt. Varför går vi i parterapi, det är väl för att få hjälp med att hantera det?

Eftersom Tuva är intresserad av folkbildning

öppnade hon en popupshop i Stockholms city, i samband med releasen av Diorama, där människor under två veckor kunde testa parterapi, skrattyoga och tantrakurser. Det finns som sagt många sätt att rädda tvåsamheten. Tuva propagerar generellt för en friare syn på olika typer av kärlekskonstellationer och menar att otrohet inte behöver vara världens ände. – Man kan ju titta på varför man är otrogen, kan det vara något man behöver i relationen?

Är det naturligt – ja, vi är ju djur med instinkter.

»Ska vi leva i kärleksrelationer behöver vi utbildning i hur man gör, det är inget man bara kan.«
min resa TUVA NOVOTNY
25
Tuva Novotny propagerar generellt för en friare syn på olika typer av kärlekskonstellationer.

Spelas på Dalhalla 23 -24 Aug

En produktion av Malmö Live Konserthus och Geshgore

INFRUSET

Själens skrubbsår

EN MUSIKFÖRESTÄLLNING OM DET SVÅRA OCH FANTASTISKA MED ATT VARA MÄNNISKA

Björn Dixgård

Malmö SymfoniOrkester Arja Saijonmaa

Jacqline Hugo Hybinette Ermedahl

Falu Kammarkör

dalhalla.se

På samma sätt som vi tar oss tid till träning och att utvecklas på jobbet borde vi lägga mer kraft på våra relationer.

»Jag är inte stark nog som människa att förhålla mig till sociala medier – det är ju som att stå på skolgården.«

SAMTIDIGT SOM TUVA har sökt svar via forskare inom området finns det ett speciellt råd som har följt Tuva genom livet: »Du måste hitta någon som blåser luft under dina vingar och lyfter dig.« Det var Tuvas mormors sista ord när hon låg på sin dödsbädd.

– Det tänker jag jätteofta på, men igen, det är ju inte en partners uppgift att utveckla dig som person. Det kräver ju också att man själv vet vad ens behov är och vart man vill flyga. Vet du det?

– För mig handlar det om att i vardagen kunna andas och fungera och hantera livets svårigheter. Det kan jag i ett kommunikativt och respektfullt förhållande – där man lyfter varandra, ser och respekterar varandra och anstränger sig – och det tycker jag att jag har. Jo, jag har följt mormors råd. Men aldrig hade hon kunnat ana att hennes egen kärleksrelation en dag skulle vara så intressant att den hamnade i fokus världen över.

– Jo, jag fick ju uppleva en släng av privatlivs-

grävande när jag var gravid med mitt sista barn, säger hon apropå att det spreds paparazzibilder på henne, pojkvännen Alexander Skarsgård och lilla bebisen när de rörde sig på gatorna i New York, som genererade otalet artiklar. Var det jobbigt?

– Nej, det blev nästan humoristiskt för det var så tydligt att det inte riktigt fanns någon riktig information om någonting, bara massa skvaller, säger hon och suckar lätt.

DET ÄR JUST för att slippa vara i blickfånget, mer än via sitt arbete, som Tuva under alla dessa år, har hållit sig borta från sociala medier. Tvärtemot många andra skådespelare. – Jag har i min egen bransch sett hur stark man måste vara för att klara av det. Träder man ett steg åt fel håll så blir man offentligt avrättad inför en folkdomstol. Jag är inte stark nog som människa att förhålla mig till sociala medier, fy vad jobbigt, det är ju som att stå på skolgården och bli mobbad.

TUVAS 3X

SMULTRONSTÄLLEN I KÖPENHAMN

GLYPTOTEKET

»Det ligger inte så långt från där jag bor och det är fantastiskt mysigt och mycket att uppleva.«

BARABBA

»En liten italiensk restaurang som har en pasta, med bara smör och kaviar, som är att dö för«

REFFEN

»Allt ute på Reffen är härligt. Det är rått och industriellt och har allt det som man gillar med Köpenhamn, närhet till vatten, god mat, konst, kulturliv…«

27
min resa TUVA NOVOTNY
KRALL ENTERTAINMENT & ALL THINGS LIVE PRESENTERAR 1/8 TULLGARNS SLOTT 17/8 SOLLIDENSCENEN, SKANSEN BOKA PÅ KRALL.SE BOKA PÅ SOLLIDENSESSIONS.SE 11/7 Orup 25/7 Lasse Holm 13/7 Ellen Krauss 15/7 Timbuktu & The Rakiem Walker Project 16/7 E-Type 28/7 Viktor Norén 17/7 Niklas Strömstedt 2/8 Petter 18/7 Musikalkväll 27/7 Dolly Style / Grannen Måns KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR BOKA PÅ KRALL.SE 10 JULI SVEN INGVARS 12 JULI ORUP 11 JULI TIMBUKTU & THE RAKIEM WALKER PROJECT 13 JULI TOMMY KÖRBERG GRAND FINALE! 14 JULI DOLLY STYLE / GRANNEN MÅNS MUSIKALEN ELISA LINDSTRÖM • MAGNUS SKOGSBERG ROBERT RYDBERG STEFAN CLARIN FRIDA BERGH REBECKA LANDING ELIN MALMBORG DANIEL STIGBERGER • med flera STOCKHOLM, GÖTA LEJON PREMIÄR 26 SEPTEMBER JULIUS PRODUcTION OCH KRALL ENTERTAINMENT musikalenkarlek.se Inget Stoppar Oss Nu Växeln Hallå Eloise FRäMLING DIGGILOO DIGGILEY TOMMY TYCKER OM MIG

Det är inte så att hon generellt är emot sociala medier, tvärtom tycker hon att det är en jättebra källa till inspiration exempelvis när man ska renovera sitt hem. Däremot har Tuva inget intresse av att framhäva sitt eget liv och har tidigare sagt att hon »skulle spy« om hon lade upp en bild på sig själv.

– Ja, gud, det ligger bara inte för mig. Sedan har jag aldrig lärt mig hur man gör, skrattar hon.

Med karriär, resor, tre barn och tvåsamhet att ta hand om finns det heller inte så mycket tid kvar. För att behålla skärpan behöver Tuva ta det »jävligt lugnt« mellan varven. Och i Köpenhamn har hon just ett ganska stilla och fredat liv.

– I Danmark är jantelagen ännu starkare förankrad i folksjälen än i Sverige. Den här kulturen med paparazzi eller att peka finns inte här, och det är underbart skönt. Den upplever jag mer i Sverige.

TUVA ÄR FRÅN början uppvuxen i den lilla byn Åmot i Värmland som näst äldst i en syskonskara på fem, med en pappa, född i Tjeckien och verksam inom film och teater och en skulpterande »megafeministisk mamma«. Det har alltid varit självklart för Tuva att kämpa för rättvisa mellan könen. För 15 år sedan författade hon ett skönhetsmanifest som hon skickade till redaktioner inför intervjuer. Där fick man veta att hon inte tänkte pryda omslaget, låta sig stajlas på något speciellt sätt och ville ha naturlig makeup. Detta för att inte vilseleda unga människor att tro att alla kvinnor ska se ut på ett visst sätt. Till skillnad från hur kända kvinnor, som Gwyneth Paltrow och Pamela Anderson, i dag hyllas för att de visar sig osminkade i sociala medier och på röda mattan fick Tuva ta emot en hel del spott och spe på sin tid. Kanske var omvärlden inte redo då.

»Det var minerad mark att beträda då, jag fick väldigt negativa reaktioner – framför allt från feminister.«

Att hålla på med sociala medier ligger inte för henne, Tuva Novotny behöver varva ner mellan jobb, resor och familjeliv för att behålla skärpan.

TUVAS 3X

SMULTRONSTÄLLEN I STOCKHOLM

PLÅTPARKEN

»En ny frisk fläkt vid Årstaviken där det finns en massa containrar med god mat och på sommaren kan man bada.«

GÖSTAS KORV

»Nära Tantobadet finns en korvkiosk som serverar olika korvar och tunnbrödsrulle på hemmagjort potatismos, den är så god, jag kan längta efter den!«

SKÄRGÅRDEN

»Jag tycker att det är magiskt att man kan ta en ångbåt och komma ut till öde ö i skärgården. Och att man kan öhoppa – det är unikt.«

min resa TUVA NOVOTNY 29

I Danmark har man ett helt annat klimat i filmbranschen, »här skrattar man fortfarande åt kvoteringar«, säger Tuva Novotny.

TUVAS 3X SMULTRONSTÄLLEN I OSLO

EMANUEL VIGELANDS

MUSEUM  »Ett helt underbart galet minimalt museum som Emanuel Vigeland, den glömda brodern, skapade under sin livstid. Man ska ha en guide med så man får historien om hans mentala ohälsa. Magiskt och häftigt men fruktansvärt jobbigt.«

AYMARA  »Sjukt bra peruansk mat.«

HIMKOK  »En liten sidobar som är så cool. Här finns en cocktail i porslinskrus, inspirerad av de tjeckiska kurorterna.«

– Gud vad jag blev utskälld! Det var minerad mark att beträda då. Det fanns en rädsla för skuldbeläggande och skam i det och jag fick väldigt negativa reaktioner – framför allt från feminister. Det kändes otroligt omodernt och tråkigt. I dag finns det en annan syn på systerskapet och att vi inte ska skuldbelägga varandra oavsett hur man navigerar i debatten.

Hon är inte längre lika rabiat även om hon inför dagens plåtning fortfarande har tydliga preferenser och har samarbetat med samma stylist i över 20 år. De minns båda den där gången när Tuva som 21-åring blev utvald till »Sveriges sexigaste kvinna« i tidningen Café och valde att stajlas som powerkvinnan Jean dÁrc. Redaktionen ratade bilderna och Tuva fick snällt ställa upp på en ny plåtning med mer Cafékompatibel stajling. Tuva ryser åt minnet. Det är tur att vissa saker har ändrats.

I DANMARK LIGGER jämställdheten fortfarande lite efter.

– Här skrattar man fortfarande åt kvoteringar inom filmbranschen, det kanske är 2 av 20 kvinnor

som fått produktionsstöd, alltså det är helt nattsvart, säger hon och skakar på huvudet.

Tuva Novotny tillhör dock den skara av kvinnliga filmskapare som lyckas få utrymme. Efter att ha undersökt mental ohälsa bland ungdomar i den norska dramafilmen Blind Spot (filmad i en enda lång tagning) och tvåsamhet i Diorama är det nu dags för en film om dansk flyktingpolitik. Hon har vikt hela arbetsåret åt att göra research och skriva manus.

– Jag undersöker hur man fungerar som familj i asylsystemet och kan vara en funktionell förälder i de sammanhangen. Det är jättespännande. Och jättetungt.

Att Tuva är politiskt engagerad råder inga tvivel om och som kulturutövare vill hon dra sitt strå till stacken för en bättre värld. Hon berättar exalterat att hon nyligen sett Ett hjärta är alltid rött, filmen om rockbandet Imperiet, vilken gjorde ett starkt intryck.

– Jag fick ett uppvaknande när jag såg den, liksom, det är okej att vara politisk! Och just nu känns det viktigare än någonsin! •

30
resa TUVA NOVOTNY
min

huvudnumret

Takbarer var tidigare förknippat med de stora världsmetropolerna. Kreativa drinkar, glammig interiör och glassig stämning – men det är den spektakulära utsikten som lockar mest. Numera finns det en rad nya takbarer runt om i landet. Vi tipsar om tolv höjdare från norr till söder.

UTSIKTEN
En solig sommarkväll på Tak i Stockholm gör ingen besviken.
TEXT ANNIKA GOLDHAMMER
Här är

Jacy’z Hotel & Resort GÖTEBORG

På Jacy’z Hotel & Resort i Göteborg finns flera takbarer. En av dem är Pam’s Pool Deck & Lounge, som har utsetts till världens tionde bästa takbar av The Rooftop Guide. En pool under bar himmel, omgiven av breda solsängar och en bar med tropiska cocktailar och lättare maträtter.

På våning 28, över 100 meter upp i huset, ligger en annan bar för badsugna: Pachanga Pool Club. Här får du inte bar himmel, men hisnande vyer över stadens skyline och en glittrande discokula. Båda poolbarerna är inspirerade av amerikanska poolklubbar, vilket innebär mer party än spakänsla. Två våningar ner ligger Gogogaga, Jacy’z största bar och ytterligare ett alternativ för den som vill ha Instagramvänliga drinkar och dito vyer. Mer info: jacyzhotel.com

33 resor TAKBARER
Pam’s Pool Deck & Lounge på Jacy’z bjuder på avslappnad takbarsglamour. På Jacy’z Hotel i Göteborg hämtas inspirationen från amerikanska poolbarer.

När du bryr dig om vad dina pengar gör på banken.

Pengar kan förändra världen Ekobanken är en transparent och hållbar bank och hos oss vet du vad dina pengar gör när de är på banken. Men vi är mer än en bank. Vi är en medlemsbank och vårt uppdrag är att med pengars hjälp arbeta för en hållbar framtid.

Mest hållbara svenska banken enligt

Fair Finance Guide

När dina pengar är på Ekobanken vet du att de genom vår utlåning bidrar till utvecklingen av ekologiskt, socialt eller kulturellt hållbara verksamheter.

Fair Finance Guide har flera år i rad utsett Ekobanken till den mest hållbara banken i Sverige (fairfinanceguide.se). Rankningen, som omfattar de flesta stora banker, visar hur höga hållbarhetskrav som bankerna ställer för investeringar och utlåning.

Ekobanken ligger i topp år efter år vilket visar på att det går att vara bank och att främja hållbarhet i flera led.

Enda transparenta banken

Banken är den enda av sitt slag i Sverige eftersom Ekobanken är transparent och redovisar vilka företag och föreningar som lånar pengar i banken.

Vi är övertygade om att pengar kan förändra världen i en positiv riktning. Människan, planeten och avkastningen samexisterar och är i hjärtat av vårt arbetssätt – inte på bekostnad av varandra, utan i samspel med varandra.

Bidra till något positivt

Ett sparkonto i Ekobanken bidrar till ett hållbart samhälle. Du kan enkelt öppna konto via vår webbsida.

Välkommen till Sveriges enda transparenta bank och möjligheten att spara för en mer hållbar framtid.

Öppna konto hos Ekobanken

idag och gör världen lite mer hållbar med dina pengar.

Öppna konto på ekobanken.se

Skellefteås skybar, i världens högsta trähotell.

The Wood Hotel SKELLEFTEÅ

Skellefteås nya landmärke, tillika världens högsta trähotell, rymmer inte bara kulturhuset Sara, spa och flera restauranger, utan också en skybar. Den är en del av restaurang Miss Voon, som har asiatiskt som genomgående tema. Den som hellre njuter av utsikten från en pool fortsätter till spat högst upp i huset. Här väntar en utomhuspool med fantastisk utsikt över staden och den omgivande naturen.

Mer info: elite.se/the-wood-hotel-by-elite

På Freya Söder kan du beställa drinkar med namn som Christer Pettersson eller Stockholmssyndromet.

Freyja Söder STOCKHOLM

Södermalms senaste takterrass ligger vägg i vägg med restaurang Freyja, högst upp i ett kontorshus vid Slussen. Här väntar en svårslagen utsikt över Riddarfjärden, Gamla stan och Djurgården, men också en kreativ drinklista med namn som Christer Pettersson (grädde, mörk choklad, bourbon och Explorer vodka) och Stockholmssyndromet (hjortron, äpple, Martini Ambrato, Campari och gin från Stockholms Bränneri). Dessutom bjuds det på livemusik då och då.

Och eftersom baren har öppet året om går det utmärkt att njuta av panoramat även under den kallare tiden på året. Mer info: freyjasoder.se

Högst upp i The Wood House finns spa med utomhuspool – och en magisk utsikt.

resor TAKBARER 35

Kammarmusikfestival 14-18 juni 2024 Kulturhuset i Ytterjärna

Sveriges mest klimatsmarta festival

Sveriges mest klassiska lopp

Med stöd av Anders Walls Stiftelse, Kulturrådet, Region Stockholm, Södertälje kommun, Stiftelsen Signatur m fl.

Varmt välkomna till Sveriges mest klimatsmarta festival, hit reser både artister och publik via tåg eller elbuss. I år utforskar vi genom musik och interaktiva upplevelser kopplingen mellan migration, resande och klimatkrisen som en del av EU-projektet Songs of Travel.

/Jakob Koranyi & Peter Friis Johansson, konstnärliga ledare

Sara Parkman Gävle Symfoniorkester Djuro Zivkovic
Program och biljetter på fairplaychambermusic.com
»På

toppen av ett av husen på Brunkebergstorg i centrala Stockholm, 52 meter upp, gömmer sig två takbarer i en.«

nya favorit: Rooftop Bar.

Stockholm under stjärnorna + Tak

STOCKHOLM

På toppen av ett av husen på Brunkebergstorg i centrala Stockholm, 52 meter upp, gömmer sig två takbarer i en. Stockholm under stjärnorna sträcker sig över 1 200 kvadratmeter och rymmer flera barer, liksom sandstrand och palmer. Men den främsta lockelsen är den 360­gradiga utsikten. Dessutom arrangeras ofta konserter, filmvisningar och yoga. Bland storsäljarna på menyn finns frosé slushie och behöver hungern stillas serveras även exempelvis tacos och burgare. För den som föredrar asiatiska smaker rekommenderas den åretruntöppna grannbaren Tak, som ligger på andra sidan gångbron. Mer info: sthlmunderstjarnorna.com + tak.se

Rooftop Bar

Bara några minuters promenad från Helsingborgs Centralstation, i den nya stadsdelen Oceanhamnen, ligger stadens nyaste hot spot. Den ligger högst upp i Scandic Oceanhamnen och har panoramautsikt över Öresund och Helsingör. Skulle det vara kallt finns servering även inomhus. Lite längre bort längs hamnpromenaden, högst upp på Clarion Hotel Sea U, finns en annan populär takbar: AMA. Den lockar med både cocktailar och smårätter som kombinerar japanska och peruanska smaker. Mer info: strawberry.se

37 resor TAKBARER
Frosé slushie, palmer och 360-gradig utsikt på Stockholm under stjärnorna. Lika god som utsikten är stämningen på Tak. I Oceanhamnen ligger Helsingborgs

Sommaren i parksnäckan

YNGWIE MALMSTEEN | BEHEMOTH (PL) | TESTAMENT (US)

KIM WILDE (UK) | GOGOL BORDELLO (US) | NAZARETH (UK)

THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES | MICHAEL MONROE (FIN)

MAGNUS CARLSON & BRUNNSVIK SOUNDS | CAROLA

TOMMY KÖRBERG | PETTER | MELISSA HORN | E-TYPE

TIMBUKTU & THE RAKIEM WALKER PROJECT | HAKEN (UK)

BLACKNUSS & ERIC GADD | ELLEN KRAUSS | ELDKVARN

ARVINGARNA | PETER AND THE TEST TUBES BABIES (UK)

SMASH INTO PIECES | MYRKUR (DK) | DINA ÖGON

DARK TRANQUILLITY | PLINI (AUS) | 22-PISTEPIRKKO (FIN)

THE WANNADIES & TERRA | FRÖKEN SNUSK | MAPEI | VIKTOR NORÉN

LINNEA HENRIKSSON | THE BOPPERS | UNO SVenningsson | KAAH

FRANSKA TRION | MIMIKRY | DOLLY STYLE | TENSTA GOSPEL CHOIR

ELECTRIC BOYS | SYLVAINE (NO) | MEZZROW | SOUL PACK | BIG FISH

DOUG SEEGERS & EVA EASTWOOD | PORT NOIR | ABBA ALLSÅNG

UPPSALA STORBAND MED BENGAN JANSSON | WE LOVE THE 80’S

BORGERLIG BEGRAVNING | BJÖRNARNA | SMÅJÄVLAFÖTTER

ALLSÅNG MED SÅNGPIRATERNA | ARNE ALLIGATOR | DANIEL KANE

BAMSE | TOBBE TROLLKARL

PETTSON & FINDUS | MAMMA MU & KRÅKAN | PAPPA KAPSYL

SOMMAREN I PARKSNÄCKAN PRESENTERAS AV KALIBER LIVE
se hela sommarens program och köp dina biljetter på KLBRLive.com eller på parksnackan.se
1 juni -7 september 2024

Bar Tage PITEÅ

Ta hissen upp till våning 14 på Kust Hotell & Spa och du kliver in i en av Norrlands bästa skybarer, belägen 53 meter upp. Här kan du njuta av utsikten med en snacksplanka och lokalproducerad öl, till exempel. Bartendrarna hämtar inspiration från såväl de norrbottniska fjällen och skogarna som skärgården. Sommartid utökas den åretruntöppna baren bar med två uteterrasser. Mer info: restaurangtage.se

»Eftersom baren har både infravärme och tak har den ofta öppet även när andra, mer väderberoende, takbarer har stängt.«

Skybar Plaza VÄSTERÅS

81 meter upp på Hotel Plaza i Västerås ligger Västmanlands högsta bar. Här väntar en ambitiös cocktaillista och dj:ar på helgerna. Dessutom lockar baren med Högt Till Tak, Sveriges högst belägna ståuppklubb. Mer info: plazavasteras.se/skybar/

Malmö Live har trädgårdskänsla under bar himmel och nya brasseriet Grand Italian.

Grand Italian MALMÖ

85 meter över marken sträcker sig utsikten långt över Malmö och Öresund, ända till Köpenhamn. Det italienska brasseriet ligger högst upp i Clarion Hotel Malmö Live, en kort promenad från Malmö Centralstation, och öppnar nu i vår efter en totalrenovering av takvåningen. Under sommaren lockar hotellet även med The Terrace, en takterrass med urban trädgårdskänsla och bar himmel. Mer info: strawberry.se

Taket GÖTEBORG

På Taket i Göteborg har du utsikt över Göta älv, hamnen och skyskrapan Karlatornet.

Numera finns flera nybyggda hotell med takbarer i Göteborgs karakteristiska hamninlopp, men pionjären Taket som ligger på sjunde våningen på Comfort Hotel vid Stenpiren, hör fortfarande till en av de populäraste. En förklaring är att den drivs av Daniel Meyn, den karismatiske bartendern i SVT­serien Första dejten. En annan är den enastående utsikten över Göta älv, hamnen och nya landmärken som skyskrapan Karlatornet.

Den långsmala terrassen är inredd med gröna växter, höga barbord och soffor av gamla lastpallar och eftersom baren har både infravärme och tak har den ofta öppet även när andra, mer väderberoende, takbarer har stängt. Under lågsäsong lockas det även med opera, yoga, klassisk musik och andra evenemang. Mer info: ogbg.se/taket

39
På våning 14 i Piteås Kust Hotell & Spa väntar Bar Tage med lokalproducerad öl och snacksplanka till utsikten.
resor TAKBARER
Västerås Skybar Plaza lockar med dj:ar och ambitiös cocktaillista.

»En bar inspirerad av trädgårdsfester och äppelgårdar runt Halmstad, här råder feststämning ända in på höstkanten.«

ÖK Smak & Tak LINKÖPING

Linköpings första publika takterrass har bekväma loungesoffor och utsikt över stadens takåsar och domkyrka, ända bort mot Östgötaslätten. Eftersom det är en bar med himlen som tak öppnar den först i maj.

Mer info: oksmakochtak.se

Gretas Tak HALMSTAD

På toppen av Hotell Mårtenson, mitt i centrala Halmstad, ligger Gretas Tak, en bar inspirerad av trädgårdsfester och äppelgårdar runt Halmstad.

Här råder feststämning ända in på höstkanten, då med filtar och varm dryck.

Mer info: hotellmartenson.se

Above GÖTEBORG

På toppen av Scandic Göteborg Central, några minuter från tågstationen, ligger stadens högsta och största takbar. Här sträcker sig utsikten ut över Gamlestaden, hamnen och det karakteristiska höghuset Läppstiftet. Inspirationen har hämtats från såväl Miami som Karibien, vilket märks på inredningen och menyn. På den senare finns exempelvis The Don Johnson Shrimp Spread, en mer kryddstark variant av den klassiska räksmörgåsen. Eftersom delar av baren har tak kan den besökas året om.

Mer info: scandichotels.com

OCH HÄR ÄR

ÅTTA ANDRA:

Le Bar, La Tour, Stockholm

Harrys Rooftop, Hotell Fritiden, Ystad

Locavore roof top bar, Västerås Skybar, Scandic Hotels, Kiruna

Takpark by Urban Deli, Stockholm

Arc på Blique by Nobis, Stockholm

Miss Voon, Uppsala

Kasai in the Sky, Malmö

40
På Göteborgs Above har inredningen och menyn inspiration från såväl Miami som Karibien.
resor TAKBARER
Inspiration av trädgårdsfester och äppelgårdar skapar mysig atmosfär på Gretas Tak i Halmstad.

Allt börjar här …

… i våra hav!

Välj MSC-certifierad fisk- och skaldjur i affären och på restaurangen.

Läs mer på: msc.org/se eller följ oss på Instagram: msc_sverige

Förändra barns verklighet.

Barn som upplever krig och konflikt är med om hemska saker som är svåra att glömma. Bland det första vi gör när vi kommer till ett krisområde är att sätta upp en barnvänlig plats. Här får barnen leka med kompisar, prata med trygga vuxna och bara vara barn för en stund.

Swisha en gåva som skyddar till 902 00 33.

Bad vi minns

(och bad vi aldrig kan glömma)

Snart kan det vara dags för året första dopp. Badar inomhus gör vi förstås året om numera. Men badandets höga status har verkligen gått upp och ner genom tiderna. Infotainment håller konjunkturkollen!

BADANDETS HISTORIA

• 2000 FÖRE KRISTUS, cirka. I Knossos, det kungliga palatset på Kreta, producerar den minoiska kulturen inte bara odödlig konst, utan även modern VVS som tvättställ, vattenklosett och inomhusbassänger.

• ÅR 0–500, cirka. Rom sprider sin aktiva badkultur över västvärlden och Mellanöstern.

• MEDELTIDEN. De tidiga kristna betraktar de romerska badhusen som hedniska och omoraliska. Bad innebär generande nakenhet och ska utföras snabbt och sällan.

• 1770-TALET. Gustaf III inreder badrum på Stockholms slott. Även i överklassen betraktas det som slöseri med pengar.

• ÅR 1851. Vita husets första badrum installeras.

• SLUTET AV 1800-TALET. Badrum i stadslägenheter blir vanligare. Till att börja med är de små och kyffiga.

• 1930–1950. Funktionalismen leder till forskning om ändamålsenliga badrum. Utredningar om »typiska rörelser vid uppstigande ur badkar« och dylikt påverkar arkitekterna.

3X VÄRLDSBERÖMDA BADARE

Susanna. I en apokryfisk bibelhistoria som utspelar sig i Babylonien tar den fromma Susanna sitt berömda bad – medan två lystna gubbar tjuvkikar. Ett populärt motiv för klassiska konstnärer från Rembrandt till Rubens.

Arkimedes. Den grekiske matematikern levde på 200-talet f.Kr. Han ska inte bara ha suttit i badet när han kom på Arkimedes princip – om kroppar nedsänkta i vatten – utan dessutom sprungit ut naken på Syrakusas gator efteråt. Samt vrålat det klassiska »Heureka!«

Jean Paul Marat. Den franske revolutionären led av eksem och arbetade och skrev gärna i badet. År 1793 dog han där – nedhuggen av Charlotte Corday, som höll på hans politiska motståndare girondisterna.

Antikens storbadare, ROMARNA…

… byggde sina romerska bad i hela den då kända världen (brittiska Bath fick namn efter sitt). De var enorma fritidsanläggningar som fortfarande imponerar, sinnrikt uppvärmda med bastu och mängder av kalla och varma bassänger. Där pågick betydligt mer än simning. Som idrott, skvaller och intriger, till och med sex. De framfusiga, livliga romarna såg badhusen som en hyllning till livets fysiska sida – en vattenlekpark för vuxna. De romerska baden fick sina arvtagare i den muslimska världen med de turkiska baden. Men dessa är mer meditativa, insvepta i ånga och lågmälda samtal.

»En modern husmor ställer samma krav på hygien som en läkare, samma krav på hållbarhet som en ingenjör och samma krav på skönhet som en arkitekt.«

Ur Allt i hemmet 1959 – när badrummen var vetenskap.

43
TEXT GÖRAN EVERDAHL ILLUSTRATION MAJA NORRBY
Romerska bad i Bath. Knossos, drottningens badkar.
infotainment BADHISTORIA
Marats död av Jacques-Louis David.

Tvålvännen

Leve badkonungen – KUNG TVÅL

Ludvig XIV av Frankrike kallas Kung Sol, men frågan är om han inte lika gärna kunde kallas Kung Tvål. I dag har 1600-talets överklass rykte om sig som vandrande lorthögar i lössbemängda pudrade peruker, men så var det inte nödvändigtvis. Faktum är att Ludvigs Versailles redan på 1600-talet utrustades med hundratals badrum. Kungens eget var överdådigt: åttakantigt i rosa marmor. Slå det, Ikea!

BERÖMDA BAD PÅ BIO

Ulla Jacobsson i Hon dansade en sommar 1951. Ett nästan lika städat dopp för Ulla i en ordinär, lantlig melodram. Men hon var ju naken. Hon förknippades med badscenen hela livet.

Anita Ekberg i Det ljuva livet/ La dolce vita 1960. I Fellinis mästerverk vadar La Ekberg ut i Fontana di Trevi en sommarnatt i Rom. Och in i filmhistorien.

Ursula Andress spelade Honey Ryder i Agent 007 med rätt att döda, den första Bondfilmen. När hon steg upp i vattenbrynet iförd vit bikini blev scenen genast klassisk (den jämförs ofta med Botticellimålningen Venus födelse). Den återskapades, men med Daniel Craig, i Casino Royale år 2006, nästan ett halvsekel senare.

EPISKT

TV-DOPP

Colin Firth i Stolthet och fördom 1995. Tv, men ändå. Det var manusförfattaren

Andrew Davies, inte Jane Austen, som tyckte att den tjusige mr Darcy skulle coola ner sig med ett dopp i avsnitt fyra.

Colin Firth förknippas fortfarande med rollen – och den våta skjortan. Som för övrigt såldes på auktion i mars i år. Utrop: 100 000 kronor, och klubbades för 330 000 kronor.

BRA BAD FÖR PSYKET!

Testat och bevisat: ett dopp gör dig gladare om du är ledsen. Enligt en vetenskaplig undersökning från universitetet i Freiburg från 2018. Den visade att en grupp kliniskt deprimerade patienter som tog varma bad (40 grader) två eftermiddagar i veckan sjönk sex punkter mer på depressionsskalan än kontrollgruppen som motionerade. Varför? Kan ha med kroppens dygnsrytm att göra: depression stör den, men att höja kroppstemperaturen får oss på rätt spår. Och seratonin, ett signalämne som deprimerade har brist på, stimuleras när kroppen blir varm.

AVSKRÄCKANDE BAD

(som gav hela världens biopublik trauman)

Filmen: Psycho När ur-psykot Norman Bates (Anthony Perkins) högg ner Janet Leigh i duschen 1960 tog det en hel vecka att filma dådet ur tjogtals vinklar. Resultatet: miljontals kvinnor drabbades av duschfobi i åratal framöver.

Hajen skrämde slag på badare och Psycho på duschare.

Filmen: Hajen Sommaren 1975 höll sig folk på stränderna i stället för att plaska i vattenbrynet. Steven Spielbergs Hajen skrämde i väg badare från vatten där ingen haj någonsin synts till. Enligt andlösa samtida rapporter skydde man även simbassänger.

44 infotainment BADHISTORIA
Ludvig XIV av Frankrike.
BUSSAR SVERIGE OCH FÖRINTELSEN – PÅ NYTT MUSEUM SVERIGES MUSEUM OM FÖRINTELSEN FOTO: JÄRNVÄGSMUSEUM, K W GULLERS/NORDISKA MUSEET Fri entré Torsgatan 19, Stockholm museumforintelsen.se
TYSKTÅG OCH VITA

Sätter lupp på syskonrelationen

Författaren Moa Herngren står bakom många moderna relationsskildringar, inte minst som en av skaparna av succéserien Bonusfamiljen, men också romaner som Skilsmässan och Svärmodern. Nu har hon kommit fram till syskonens viktiga roll i livet och är bokaktuell med Syskonfejden.

Konflikter mellan vuxna syskon går ofta att härleda till kampen om föräldrarnas uppmärksamhet, menar Moa Herngren.

Syskonrelationen är livet längsta, och ändå ofta negligerad. Medan man går i parterapi, reder ut saker från sin barndom, och tampas med att hitta fram till sina barn – så finns syskonrelationen i många fall bara där och förväntas fungera. – Många tar den relationen för given, men min upplevelse är att den sällan fungerar särskilt väl. Och kanske är det inte så konstigt. Syskon är personer man inte har valt, man får dem på köpet, och trots att man är sprungen ur samma jord är många syskon väldigt olika som personer, säger Moa Herngren.

Författaren, som via sina böcker och tv-serien Bonusfamiljen, har blivit något av en expert på temat familj tar nu ett nytt grepp på ämnet i sin nya bok Syskonfejden. Här möter vi Ullis, Andrea och sladdisen Rasmus som efter pappans död försöker ta hand om sin mamma och upprätthålla familjens traditioner – men det är lättare sagt än gjort att hålla god min i relation till varandra. Det skaver rejält mellan systrarna, vars prioriteringar i livet skiljer sig åt, där det också finns en tydlig kamp om föräldrarnas uppmärksamhet och bekräftelse.

– Om syskonrelationen är livets längsta, så är föräldrarna livets första kärlek. Min erfarenhet är att nästan alla konflikter mellan vuxna syskon går att härleda till barndomen och kampen om föräldrarnas kärlek och uppmärksamhet. Man är kanske svartsjuk, avundsjuk och arg på det (enligt en själv) favoriserade barnet.

46
TEXT LINDA NEWNHAM FOTO KAJSA GÖRANSSON MAKEUP KICKI BURMAN
passion MOA HERNGREN
min

I det pittoreska lilla röda huset i Vitabergsparken i Stockholm, en gång i tiden Hasse & Tages skrivarstuga, finns författaren Moa Herngrens arbetsrum som hon hyr av familjen Alfredson.

Moa Herngrens böcker fokuserar på relationer »för att det är dem vi tampas med i livet, vare sig det handlar om syskon, föräldrar, partner eller barn«.

EFTER ATT HA avhandlat bland annat svärmödrar och skilsmässor i tidigare böcker så kändes syskonrelationen spännande att utforska eftersom det är en relation som påverkar oss på djupet oavsett ålder. Kanske blev temat aktualiserat för att hon har sett det här i olika varianter på nära håll de senaste åren…

– Det känns som att jag har haft klippkort på begravningar den senaste tiden. Jag har gått på fler begravningar än bröllop, vilket väl säger något om min ålder.

MOA HERNGREN

ÅLDER: 55

FAMILJ: Maken Tomas, vuxna sonen Max, bonusbarnen Wille, Nelly och Leia, barnbarnet Harry, och bonusbarnbarnet Ivar med en ännu ej namngiven lillasyster.

BOR: Gröndal, Stockholm. GÖR: Författare och manusförfattare.

AKTUELL: Med den nya boken Syskonfejden (Norstedts)

När föräldrar blir gamla och behöver support, eller dör, kommer mycket upp till ytan igen.

En jurist Moa talat med, som jobbar med bodelningar, sa att hon sett många syskon bli som fyraåringar igen när boet ska delas.

– Arv och pengar blir en symbol för det man fick eller inte fick som barn.

Boken tar också upp hur olika man kan ha uppfattat barndomen, händelser och vem som fick mest support.

– Jag och mina bröder Måns och Felix har en väldigt bra och nära syskonrelation och vi alla känner att vi har haft en jättebra barndom, men vi har

ändå olika upplevelser av situationer och hur vissa saker var under uppväxten eftersom vi är olika människor med olika personligheter.

Vad har ni för relation i dag?

– Vi har en oförskämt fin relation och hörs regelbundet, men det var också det som gjorde mig nyfiken på den här relationen. Varför är det så svårt för så många? När börjar det skava och varför? En fördel för oss kan vara att vi arbetar ihop ibland, så vi har utvecklat en jobbrelation där vi respekterar varandra i våra yrkesroller. Vi kan retas, men vet var gränserna går, var den andra smäller – och i dag respekterar vi de gränserna. Det fina är att vi inte har någon startsträcka, de har ju följt mig från början till i dag. De är mina »go to«-personer, när livet krisar så är det dem jag ringer först.

VI SES ÖVER en bullfika i arbetsrummet beläget i en charmerande liten faluröd stuga i Vitabergsparken i Stockholm. Även manuset till tv-serien Bonusfamiljen skapades här, tillsammans med Ditta Bongenhielm. Vi pratar om varför Moas berättelser har fokus på relationer snarare än spännande händelseförlopp.

48
min passion MOA HERNGREN

– Det är dem man tampas med i livet. Vare sig det handlar om syskon, föräldrar, partner, barn eller kompisar så är det ju relationerna som allting snurrar kring. Vad vet du om relationer i dag som du inte visste för säg 15 år sedan?

– Att man måste anpassa sig till omständigheterna! Livet slår till med jämna mellanrum, saker händer, framför allt när man som jag lever i en stor bonusfamilj. Det är nästan alltid någon liten kris någonstans. Jag vet också att en bonusfamilj är ett maraton där människor förändras längs vägen, och att relationer som var såriga från början kan bli skitbra efter några år – i alla fall om man försöker ha ett öppet sinne och inte döma ut någon som idiot för snabbt.

Själv skattar hon sig lycklig som växte upp i en tajt kärnfamilj, »vi var som en liten bubbla, som gjorde allt tillsammans«. Det var ett kreativt hem, i en hyresrätt på Östermalm, där barn fick vara barn. – Mina föräldrar skruvade upp en lian i taket, och vi fick åka skateboard på parketten.

Samtidigt säger Moa att erfarenheten av den kärleksfulla kärnfamiljen låg henne i fatet när hon själv

»En bonusfamilj är ett maraton där människor förändras längs vägen, relationer som var såriga från början kan bli skitbra efter några år.«

SÅ ÖVERLEVER KÄRLEKEN I BONUSUPPLÄGGET

• Alla måste inte älska varandra. Det är bara ni som är ihop som faktiskt valt varandra, acceptera att de andra familjemedlemmarna inte känner samma eufori som ni.

• Vänta in de andra. När man är nykär vill man att saker ska gå snabbt, men det kan vara svårt att hänga med i ett nyförälskat pars tempo, dra ner på takten och vänta in de andra.

• Ge det tid. Det tar tid att landa i en bonusfamilj, man brukar säga att det i snitt tar sju år innan en bonusfamilj »fungerar« och man har kommit förbi de sårigaste och skavigaste perioderna.

• Försök inte återskapa kärnfamiljen. Acceptera att en bonusfamilj är någonting helt annat. Låt den vara det.

• Man måste inte göra allting tillsammans. Bonusfamiljen (och kärleken) mår ofta bra av att dela upp sig: helgaktiviteter, semester, högtider. Man kan fira både ihop och tillsammans om man vill.

• Bli särbo om det skaver för mycket. Man är inte mindre ett par eller familj bara för att man inte bor ihop.

• Tänkt utanför familjeboxen. Testa olika sätt att leva tillsammans som passar er bonusfamilj.

• Dra ner förväntningarna. Ha inte enorma förväntningar på vad er partner ska känna för ditt/dina barn, låt de olika relationerna växa fram i sin takt.

• Glöm inte att se alla bonusar! Ibland kan bonusfamiljen kännas kämpig, men den har också en massa bonusar som kommer med tiden om man håller ut.

49

Den egna syskonrelationen beskriver Moa Herngren som »oförskämt fin«, vilket har gjort henne nyfiken på att rota i fenomenet syskonfejder.

»Jag och mina bröder Måns och Felix har en väldigt nära syskonrelation och har haft en jättebra barndom, men vi har ändå olika upplevelser av situationer.«

skulle bilda familj: hon hade en tydlig bild av hur det skulle vara. Så trots den positiva bilden av uppväxten kan hon härleda en del av sina relationskriser till sin uppväxt. Sonen Max pappa, en passionerad konstnär från Argentina, träffade hon i Paris när hon var 24.

– Både Felix och Måns hade gulliga kärnfamiljer, det här var innan skilsmässorna, så jag tänkte att det var så livet skulle se ut. Men livet krockade med bilden, jag blev ensamstående när Max var ett år. Ganska länge kändes det som ett misslyckande.

ÅR 2009 TRÄFFADE Moa sin man Tomas, och även om hon i dag beskriver relationen som stark har det inte alltid varit självklart att de skulle landa här.

– Vi kastade oss in i bonusfamiljen med en enorm energi och kärlek, och hade en klassisk smekmånad, men ganska snart började det krackelera. Inte minst för att jag hade en traditionell bild av hur en familj fungerar. Jag var i det närmaste besatt av tanken att alla skulle älska varandra och göra allt tillsammans, men bonusfamiljen är en helt annan spelplan. När man försöker trycka in den i en kärnfamiljsbox blir det skitdåligt.

Även Tomas och Max relation skavde. Max var 13 år när Tomas och Moa blev kära, och hade vant sig vid att det var han och mamma som styrde skutan.

– Man älskar sitt barn villkorslöst och vill att ens partner också ska göra det, men så är inte alltid fallet. Det var mycket spänningar och jag hamnade i en diplomatroll som innebar ständig medling.

Efter fyra års kamp och en rejäl dos ont i magen var det Felix fru Clara som sa till Moa att »varför flyttar ni inte isär?« För Moa kändes tanken initialt avig: Är man då en familj? Tomas däremot, som är uppvuxen i en bonusfamilj, gillade idén att bo isär men fortsätta vara gifta.

– Jag hade en del olyckskorpar omkring mig som sa att »jaja, så brukar det låta, men det är alltid början till slutet«. Det var väl även min känsla. Det kändes också som att vi inte räknades som familj lika mycket när vi inte bodde under samma tak.

MEN MED LITE distans till varandra, och en möjlighet att gå hem till sig lättade allt. Sedan några år tillbaka bor paret ihop igen, och i dag säger Moa att åren av särboskap var deras lyckokast.

– Min och Tomas relation blev tusen gånger bättre när vi slapp de dagliga konfrontationerna. När folk hör av sig till mig med bonusfamiljsproblem brukar jag uppmana dem att tänka utanför boxen, att skaka av sig känslan av vad som är nor-

malt och inte. Lösningen för er kanske ligger någon helt annanstans.

I dag är det bara ett barn kvar därhemma, med ett drygt år kvar på gymnasiet. De närmar sig alltså en ganska stor livsomställning. Moa berättar hur hon dagen innan pratade med sina föräldrar om det konstiga i att bli äldre. Hur livet under många år går ut på att expandera, bara för att sedan hamna i ett läge där man i stället monterar ner.

– Länge har jag haft en tydlig riktning i livet, ett syfte. Plötsligt är min roll inte lika klar. Det känns både skitläskigt och pirrigt. Ja, du har varit väldigt mycket förälder i ditt liv, hur ser du på tillvaron sedan?

– Jag längtar efter friheten! Jag ser framför mig hur jag kommer att gå i barndom och käka chips till middag när jag inte orkar laga mat. Jag har ofta skämtat om att till och med våra semestrar har »styrts« av Tomas exfrus nya mans exfru. Tänk att bara kunna dra i väg när vi känner för det, att inte behöva förhålla sig till scheman. Tanken svindlar! •

3X TIPS: STARKARE SYSKONRELATION

• Värna om relationen. Det är lätt att ta syskon för givna, så hitta på roliga grejer ihop bara syskonen utan barn och respektive, åk på en syskonresa till exempel.

• Bygg vuxenrelationen. Försök se varandra utifrån vilka ni är i dag snarare än vilka ni var som barn.

• Respektera syskonets upplevelse av er gemensamma barndom. Det är lätt att tänka att man delar samma barndom, påminn dig själv om att ni har olika upplevelser och minns saker på olika sätt, det finns fler »sanningar«.

51
min passion MOA HERNGREN
Moa Herngren har själv levt i bonusfamiljeuppläggets bergochdalbana, men har till slut hittat en bra balans.

»Du efter plugget, det fixar sig alltid* «

Snart springer elever ut på alla skolgårdar – fulla med kunskap och betygskuvert i händerna. Vad gör vi sedan med allt det där vi lärt oss skolan? Tja, inte så mycket egentligen. Ganska få rabblar kungalängder, primtal och stenarter till vardags. Och det kan gå utmärkt i livet även för dem som slackade sig genom skolan.

Ryska floder, det periodiska systemet, franska verbböjningar, satsdelar, cirkelns area och baka scones. Knappast kunskap vi har nytta av en vanlig dag på jobbet, nästan oavsett vad vi arbetar med. Ändå är det exakt sådana kunskaper som krävs för att få bra betyg.

Och visst är sambandet tydligt: höga betyg ger dig betydligt större chanser i livet. Pluggisar har oftare högre lön, större ansvar och högre befattningar. Men inte alltid!

Världen är full av historier om hur människor blivit oerhört framgångsrika – trots att de knappt blev godkända i skolan. Till exempel ska Apples ene

grundare Steve Jobs ha varit en rätt dålig student på high school. Steve Jobs betyg var 2,65 enligt det amerikanska betygssystemet, vilket ungefär motsvarar att han gick ut med E och D i de flesta ämnen. Han kom visserligen in på ett prestigefullt college, men hoppade av efter bara en termin – utan att berätta det för sina föräldrar. Så småningom fick han jobb på Atari som datortekniker. Och resten är, som det brukar heta, historia.

Hans store konkurrent i den digitala revolutionen, Bill Gates, hoppade av college för att starta ett eget mjukvaruföretag, Microsoft. Det gick ju ganska bra, det med.

Jonas Wahlström, grundare och ägare av Skansen­Akvariet och hela Sveriges allvetande djurexpert, var heller ingen toppstudent.

* Textraden »Du efter plugget, det fixar sig alltid« finns med i refrängen i superhiten Efterplugget från 1978, ursprungligen inspelad av Factory.

53
TEXT KALLE DIXELIUS ILLUSTRATION MAJA NORRBY
spaning SKOLKUNSKAP
»Den enskilt viktigaste faktorn för att nå yrkesmässig framgång i livet är ens personliga egenskaper.«

– Folk tror att jag är zoolog eller veterinär. Men sanningen är att jag gick ut nian med rätt dåliga betyg, sånär som i matte.

Exakt hur dåliga var betygen?

– Ja, det var väl knappt godkänt. Det var nog tvåor och treor för det mesta.

Finns det någon kunskap du fick i skolan som du känner att du har användning för i dag?

– Jag var som sagt ganska bra i matte, men det är väl det enda faktiskt. Efter nian så gick jag på djurvårdarskolan som då var alldeles ny. Men jag hoppade av efter ett halvår för jag kunde allt det där. Jag hade ju lärt mig på Skansen under hela min uppväxt.

Vad kan du ge för råd till ungdomar som är väldigt skoltrötta i dag?

– Att skolan är viktig om man ska komma någonstans. Jag är ju ett unikt fall eftersom jag kunde växa upp på Skansen och starta SkansenAkvariet på grund olika tillfälligheter. Sedan beror mycket på lärarna. Jag hade två väldigt bra lärare som fick mig att inte ge upp totalt.

JA, BETYGEN OCH skolgången spelar roll. Det är alla ense om – inklusive forskare i ämnet. Men alla är precis lika ense om att loppet inte är kört, trots urusla betyg och dålig närvaro. Livet är helt enkelt inte så enkelspårigt att allt bestäms exakt av hur duktig du var i skolan. Tur är väl det, eftersom nästan en fjärdedel av svenska elever går ut grundskolan utan fullständigt betyg, det vill säga med underkänt i ett eller flera ämnen.

I en avhandling från 2016, konstaterar fyra forskare (en av dem, James Heckman, mottog Nobelpriset i ekonomi år 2000, så han borde ju veta) att den enskilt viktigaste faktorn för att nå yrkesmässig framgång i livet är ens personliga egenskaper.

Vissa av de egenskaperna ger dig större möjlighet att få bra betyg: nämligen noggrannhet, samvetsgrannhet och ordningssinne. Men för att bli extremt framgångsrik krävs det oftast även andra egenskaper. Till exempel kreativitet, modet att ta stora risker och en förmåga att nätverka, knyta kontakter och övertyga människor. •

5 ANDRA SOM LYCKATS UTAN TOPPBETYG

• Richard Branson

Miljardär och entreprenör. Hoppade av skolan som 15­åring.

• Johan Eriksson

Stjärnadvokat som synts i många högprofilerade fall. Hade enligt honom själv »ganska dåliga betyg« i skolan.

• Martina Haag

Författare och skådespelare. Gick ut grundskolan med 0,9 i snitt.

• Peter Hultqvist Före detta försvarsminister. Hoppade av gymnasiet med ofullständigt betyg.

• Anders Ygeman Före detta inrikesminister. Hade 2,5 i snitt i gymnasiet.

54
spaning SKOLKUNSKAP
Jonas Wahlström

ANKOMST GÄVLE

29 JUNI

Vi slår upp portarna igen och vill fira tillsammans med dig hela sommaren. Läs mer på järnvägsmuseet.se. Välkommen!

Upplevelser som sätter spår

Tillsamans är vi Nordens största taxibolag. Med 4900 bilar i Sverige, Norge, Finland och Danmark, kan du lita på att vi finns där för dig med ledande taxivarumärken på över 60 orter i Norden.

Just nu sitter du skönt och läser en tidning, men resande kan ofta förknippas med stress. En vanlig utmaning är att veta vilket taxibolag du ska välja när du kommit fram till din destination. Men du behöver inte längre oroa dig. Vi har gjort resandet enkelt genom att erbjuda en enda app där du kan boka din taxi med Nordens ledande taxivarumärken. Hos oss kan du räkna med samma pålitliga och service oavsett var du är i Norden.

Vi är här för att underlätta dina resor och ge dig en trygg resa varje gång.

Ladda ner vår app idag och upptäck fördelarna med att resa med oss. Välkommen till en värld av enkelhet, pålitlighet och bekvämlighet!

Ladda ner appen nedan eller välj gärna oss när du kommit fram.

Läs mer på

För dig som företagsresenär erbjuder vi även möjligheten att skaffa företagsavtal. Genom att resa med oss kan ditt företag få digital fakturering, detaljerad rapportering och dedikerad kundsupport. Vi förstår vikten av att göra resandet smidigt och effektivt för både dig och ditt företag.

cabonline.com/bli-foretagskund

Trevlig resa!

Upptäck ett enklare sätt att ta dig dit du vill.

Du hittar oss där appar finns eller genom att scanna koden nedan med din mobilkamera.

Uleåborg Vantaa Åbo

Danmark Aarhus

Esbjerg Frederikshavn

Holstebro/Struer

Köbenhamn

Odense Svendborg Sönderborg

Norge Bergen

Bodö

Drammen Kongsberg

Oslo Stavanger Tromsö

Trondheim Ålesund

Du hittar samtliga orter i appen.

Håll utkik efter oss på Sockholms Centralstation. Du hittar enkelt en ledig Sverigetaxi, TaxiKurir eller TOPCAB utanför huvudentrén mot Vasagatan. Vi kör tillsammans. Sverige Boden Borlänge Borås Degerfors Enköping Eskilstuna Falun Flen Gällivare Gävle Gotland Göteborg Halmstad Haparanda Helsingborg Härnösand Hällefors Jönköping Kalix Kalmar Karlskoga Karlstad Katrineholm Kiruna Knivsta Kristinehamn Laxå Lindesberg Linköping Luleå Lund Malmö Mariestad Norrköping Närlke Piteå Sala Sandviken Skellefteå Skövde Stockholm Strängnäs Sundsvall Sörmland Tidaholm Trosa Umeå Uppsala Varberg Vilhelmina Västerås Västmanland Växjö Växjö/Alvesta Ystad Åre Älvsbyn Älvkarleby Örebro Örnsköldsvik Östersund

Finland Helsingfors Kuaniainen

STOPPA TIDEN

naturnjut mellan hägg och syren

Välkommen in syrenens underbara blomningstid.

nedslag MELLAN HÄGG OCH SYREN

Klimatzonerna i Sverige skiljer sig åt, i Skåne blommar häggen runt den 6 maj, i Mälardalen kring den 17 maj, i Sundsvall i slutet av maj och någon vecka senare längre norrut.

När försommaren är som vackrast är människan ofta som mest stressad. Men kanske är det i år du hejdar tiden och tar vara på veckorna mellan hägg och syren. En magisk och mytomspunnen tid när mycket blommar på väldigt kort tid – och det gäller att vara på hugget för att hinna njuta.

59
TEXT BELLA LINDE FOTO LENA GRANEFELT

Kejsarkrona brukar sticka ut i blomningen, med sin exotiska stil och starkt orange färg.

Vi drömmer om hägg och syren, frammanar bilden av all blomning däremellan och pratar om att det är i år vi ska njuta. Att den här tiden är den vackraste på året. Att det är när allt sätter fart vi borde vara stilla.

Men samtidigt pågår livet. Där vi ska bli klara med allt innan semestern, lämna in uppdragsrapport på jobbet, baka till förskolefest, fixa brännbollsturnering, ha aw­drink med kompisar och ordna grillkväll för bokklubben. Plus inte minst detaljplanera ledigheten i juli.

Innan vi vet ordet av har försommarhärligheten vissnat, varmed vi missade inte bara hägg och syren utan även slånens fluffiga blomskyar, gullvivans gula glädje, päronblom och äppelfägring liksom den omisskänliga morsdagsdoften av konvalj.

– Under den här brytningstiden blommar väldigt mycket på kort tid, vilket innebär att man måste vara på hugget för att hinna njuta, konstaterar Didrik Vanhoenacker som i egenskap av jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm perfekt kan beskriva blomningen.

– Det finns inget härligare än att ge sig ut i en hagmark med ett hav av gullvivor. Och ska man välja sina stunder i naturen är det fantastiskt att komma ut i skogen när konvaljerna blommar. Det ger en lyckoboost som kompenserar ganska många kontorsdagar.

NÅGON SOM BEGREP betydelsen av att ta vara på den korta försommarfägringen var den skomakare som vid häggutspringet satte en »Stängt mellan hägg och syren«­skylt på dörren för att vara ledig och njuta. I och för sig finns inga belägg för att detta verkligen har hänt. Troligen är det snarast en skröna

60
nedslag MELLAN HÄGG OCH SYREN
Magnolia blommar tidigt och samtidigt som hägg går över i syren slår äppelträden ut sina vitrosa blommor.
»Det är fantastiskt att komma ut i skogen när konvaljerna blommar, det ger en lyckoboost som kompenserar ganska många kontorsdagar.«

som bottnar i att forna skomakargesäller enligt gamla skråbestämmelser vid just den här tiden skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Men oavsett vilket påminner berättelsen oss om att stanna upp och omfamna naturens gåvor, och för en stund släppa taget om vardagens måsten och krav.

Vare sig försommarprakten handlar om trädgårdsfröjd eller naturens vilda blomning är det skillnad mellan södra, mellersta och norra Sverige. I Skåne blommar häggen runt den 6 maj, i Mälardalen kring Norges nationaldag och i Sundsvall i slutet av maj medan den dröjer ytterligare någon vecka längre norrut. Däremellan finns ett fönster om cirka tolv dagar innan syrenen slår ut, men beroende på väder och vind är det förstås inte självklart.

– Med lite tur blir det svalare just efter att häggen börjar blomma, säger Didrik Vanhoenacker. Då sansar sig naturen och bjuder på en mer utdragen blomningstid. Men kommer det en värmebölja kan hela härligheten slå till och blomma samtidigt. – Klimatförändringarna har också ställt till det och orsakar tidigare blomning totalt. De senaste 30–40 åren har det blivit varmare, vilket gör att allting blommar en dryg vecka tidigare än för 70 år sedan.

TIDEN MELLAN HÄGG och syren bjuder förstås inte enbart på blomning, det är en hel värld som vaknar till. Didrik Vanhoenacker tipsar om att spana efter fjärilar och förklarar att det är dags för andra vågen.

– Nu visar sig aurorafjäril, grönsnabbvinge och rapsfjäril, som har övervintrat som puppor. De dyker upp någon månad senare än nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril, de tidigaste arterna som övervintrat som fjäril.

– Dessutom kommer de sena flyttfåglarna, som tornseglare, lövsångare, flugsnappare och svalor som mumsar i sig av de flygande insekter som har vaknat till i värmen.

Och så är vi där igen. Just som det vackra har börjat är det dags för syrenen att blomma och med sin doft få oss människor att stanna upp, om än aldrig så kort. Vi drar åt oss en blomklase, borrar ner våra näsor i de nektarfyllda blomstrutarna och tänker att nästa år minsann ... Då blir det semester mellan hägg och syren. •

62
Kejsarkronan finns i flera färger, som här i klargult.
nedslag MELLAN HÄGG OCH SYREN
Narcisser, det vi kallar pingstliljor, ihop med förgätmigej och penséer.

BLOMNING MELLAN HÄGG OCH SYREN

Det finns mycket mer att njuta av. Här är alla arterna du inte får missa i år.

Maskrosen – matnyttigt försommartecken

Redan från tidigt i maj välkomnar maskrosen försommaren med sina solgula blommor i gräsmattor och på ängar. Maskrosen är inte bara ett ogräs, snarare är den med sina mängder pollen och nektar ett matnyttigt inslag i den biologiska mångfalden. Först flockas bin, skalbaggar, fjärilar och andra insekter kring de livgivande blommorna, därefter förser frökapslarna fåglar med föda. Även människan kan njuta av maskrosen och på våren blanda dess rucolaliknande blad i salladen eller göra sirap av blommorna. Maskrosen är för övrigt en perfekt tågväxt. Det är oundvikligt att inte bli glad av att se vidsträckta gula maskrosfält breda ut sig utanför tågfönstret.

HÄGG. Träd eller stor buske som växer vild i lundar, längs åkerkanter, i skogsbryn eller utmed vattendrag i hela landet utom på Öland och Gotland. Blommar med vita, starkt doftande blommor från mitten av maj till juni.

NARCISSER, även kallade påsk­ och pingstliljor, växer i regel i trädgårdar men finns även förvildade i hela landet. Blommar i mars till maj med klara färger och starka dofter.

KÖRSBÄR. Årets första fruktträd blommar med vitt fluffigt flor från april till mitten av maj, beroende på läge. De japanska prydnadskörsbären blommar tidigare och

i rosa. Finns företrädesvis i trädgårdar men även i allmänna planteringar i hela landet, förutom i fjälltrakterna. BACKSIPPA. Växer vilt på öppen kuperad mark och blommar med blåvioletta klockor i april–maj. Har noterats ända uppåt Västerbotten. Fridlyst.

KAUKASISK FÖRGÄTMIGEJ. Trädgårdsväxt som även förekommer förvildad i hela Sverige. Får små blå blommor i luftiga vippor, från sent i april och in i juni. SLÅNBÄR. Buske som blommar i vita skyar med svag mandeldoft i maj–juni. Växer vilt i skogsbryn och öppna hagmarker i Götaland och stora delar av Svealand.

TULPAN. Odlad lökväxt som är härdig i hela landet. Tulpan delas in i grupper utifrån blomningstid. I maj–juni blommar såväl enkla och dubbla som liljeformade tulpaner i olika färger. PÄRON. Odlat fruktträd som blommar i maj med vitt fylligt flor som älskas av bin. Finns i södra och mellersta Sverige samt utmed Bottenviken upp till Luleå. KEJSARKRONA. Lökväxt som blommar i maj i gult, aprikos, orange eller rött. Finns företrädesvis i odlade rabatter i Mellansverige, men utmed kusten ända upp mot Luleå. Dess skarpt säregna doft påminner om cannabis.

63
Jätterams blommar med grönvita klockor som doftar sött. Redan tidigt i maj dyker maskrosen upp i våra gräsmattor.

Äppelblom, ljuvlig, i all sin enkelhet.

Löjtnantshjärta i starkt rosarött, med små hjärtformade hängen.

JÄTTERAMS. Trädgårdsväxt som odlas i hela landet. Blommar med grönvita klockor i slutet av maj och doftar sött och gott.

ÄPPLE. Fruktträd som får friskt vitrosa blommor i maj–juni. Odlas i princip i hela landet.

LÖJTNANTSHJÄRTA. Trädgårdsväxt som blommar med rader av hängande rosaröda hjärtan i maj–juni. Odlas i hela landet.

PION. Trädgårdsväxt som blommar med frisk och lite kryddig doft i maj och juni beroende på sort och växtplats. Odlas i hela landet.

GULLVIVA. Blommar i maj–juni på gräsängs­ och skogsmark i Syd­ och Mellan­

En hagmark med ett hav av gullvivor är bara en av alla underbara blomningar i tiden mellan hägg och syren.

De japanska prydnadskörsbären blommar tidigt, ljuvligt romantiskt i rosa.

sverige. Dess klasar av trumpetformade gula blommor doftar sött av vår. Fridlyst i vissa delar av landet.

LILJEKONVALJ. Växer vilt i lundar och skogsbackar i hela landet och slår ut med klocklika blommor i maj–juni. Doftar ljuvligt av … liljekonvalj!

ALLIUM. Flerårig lökväxt som blommar från juni i södra och mellersta Sverige. Dess violetta blombollar är rika på nektar och lockar fjärilar.

SYREN. Prydnadsbuske vars frodiga, väldoftande blomkolvar slår ut i vitt, rosa eller violett i slutet av maj och juni och signalerar att sommaren är här på allvar. Finns i hela landet, även förvildad.

SÅ HITTAR DU TIDEN

Att undvika att försommarblomningen försvinner i ett töcken av måsten handlar dels om att höja blicken i stunden, dels om planering. Niclas Almén, stressforskare och universitetslektor vid Mittuniversitetet i Östersund och författare till boken Återhämtningsguiden – må bra trots stress och press, ger några goda råd för att inte missa tiden mellan hägg och syren.

√ BOKA TIDIGT IN EN

VECKAS MAJSEMESTER. Att bara hoppas och önska resulterar gärna i att du jobbar på som vanligt. Nytt beteende kräver ofta förberedelse av något slag!

√ FUNDERA ÖVER VAD DU KAN STRUNTA I FÖR

ATT FÅ TID ATT NJUTA. Kanske vara mindre social, mindre produktiv, mindre noggrann med barnens läxor, käka mackor i stället för lagade mål, lägga städningen på is … Varje förändring kräver någon form av uppoffring. Vad är du villig att betala?

√ TÄNK UT VILKA

JOBBUPPGIFTER SOM KAN GÖRAS UTOMHUS. Till exempel ha medarbetarsamtal under en promenad eller telefonmöte på en bänk i en park.

√ ÄNDRA DINA

VARDAGSRUTINER. Gå till jobbet lite tidigare så att du hinner promenera en bit. Planera in picknick på lunchen, drick eftermiddagskaffe utomhus, ta med frukt till förskolehämtningen att äta så att ni orkar kika på blommor, fjärilar och fåglar på väg hem.

√ STANNA UPP.

Stå bara stilla en stund för att andas in dofterna och titta på det vackra. Ibland kan 30 sekunder göra skillnad för din livskvalitet.

64
FOTNOT: NÄR VÄXTER ANGES FINNAS I HELA LANDET ÄR FJÄLLTRAKTERNA UNDANTAGNA.
nedslag MELLAN HÄGG OCH SYREN

Välkommen till våra ekoparker

Sveaskogs ekoparker är stora, sammanhängande landskap med höga naturvärden. Här kombinerar vi skogsbruk med naturvård och möjliggör friluftsliv och rekreation.

Spridda över landet visar ekoparkerna upp en imponerande bredd av naturtyper – sydliga bokskogar, vidsträckta myrlandskap, vackra skärgårdsmiljöer, brandpräglade tallskogar och hänglavsrika grannaturskogar.

sveaskog.se/ekoparker

Välkommen ut i våra 37 ekoparker

min business MAURI HERMUNDSSON

Mauri Hermundsson har intervjuat många superkändisar, men han drömmer fortfarande om att en dag få intervjua kung Carl XVI Gustaf och Zlatan.

»Jag tänker att jag lever på lånad tid«

Mauri Hermundsson blev youtubern Mustiga Mauri med hela folket. En två meter lång underhållare som alla unga i Sverige kollade på i sina mobiler. Själv är han uppvuxen bland antroposoferna i Järna, med waldorfskola och utan digital uppkoppling. Och nu ska han bli entreprenör, ta över verksamheten själv och göra Uppdrag mat i det egna bolaget Mustig Produktion AB.

TEXT

Den populäre programledaren Mauri Hermundsson möter upp i en hotellobby i centrala Stockholm. Med sina imponerande två meter i längd och sitt röda hår är han lätt att hitta i myllret av människor. Ingen nejlika i rockslaget behövs för igenkänningens skull.

Vi slår oss ner i två bekväma fåtöljer täckta med något slags sammetsplysch i grönt, en bit ifrån sus och brus från andra fika- och lunchgäster för att prata om Mauri Hermundssons karriär och bakgrund.

Hans stora genombrott kom för fem år sedan med programmet Uppdrag mat på Youtube. Kort beskrivet är det en serie om mat och människor. Numera återfinns programmet på matkanalen Godare.

– Det är jättekul att folk känner igen mig från tv och säger snälla saker om det jag gör. Jag känner mig tacksam över det, inleder Mauri berättelsen om sig själv.

Han tydliggör att Uppdrag mat för honom själv främst handlar om möten människor emellan. Själv påstår han sig vara en usel kock, men någon som älskar att äta god mat. Och som vill lära sig mer om mat.

– Jag har inte lagat ett »riktigt mål mat« på fem år, vanligen blir det en enkel pasta.

I PROGRAMMET Uppdrag mat rör han sig vant och smidigt, likt en katt, i varierande miljöer och interagerar följsamt med väldigt olika typer av individer.

Vi får möta en blandning av medmänniskor. Allt från bortskämda personer som servas och

67
MAGNUS RAGNVID
MIA COULL FOTO

UPPLEV JULITA GÅRD & TRÄDGÅRDAR

Välkommen till Julita gård och trädgårdar i Katrineholm i västra Sörmland. Upptäck våra kulturhistoriska trädgårdar, originalmiljöer, butik och evenemang för stora och små. Se öppettider på julitagård.se

»Jag tänker ofta att snart går det åt helvete – dåligt för självkänslan, men bra för arbetsmoralen.«

curlas hemma till storfamiljen. Vi får träffa udda excentriker, matamatörer, kontra matproffs. Stundom förekommer även kändisar, ett exempel är Ed Sheeran, därtill möten med originella entreprenörer med storslagna planer om exempelvis robotrestauranger.

– Jag tänker att dem vi filmar i programmet utgör ett tvärsnitt av Sveriges befolkning, tydliggör Mauri.

Han är en modig man som vågar smaka på det som bjuds. På gott och ont. Han har råkat ut för riktigt oaptitliga serveringar. Ett starkt minne är ett besök på Disgusting Food Museum i Malmö.

– Där samlas det äckligaste som finns från olika matkulturer. Vanligen tycker besökarna att saltlakrits är det mest motbjudande.

Själv blev han serverad ett glas vin, men inte vilket vin som helst:

– När jag väl hade smakat fick jag höra att det låg typ hundra döda möss i kärlet som drycken kom ifrån. Då ville jag kräkas. Men lite får man offra för konsten, anser Mauri stoiskt.

Genom att vara sig själv, tillika ärligt nyfiken på den han pratar med, kommer han människor inpå livet. Charm och humor hjälper också till. – Att jag ibland säger konstiga saker smittar kanske av sig på den jag pratar med för stunden, är hans teori om varför han med sådan lätthet umgås med så väldigt olika individer.

Riktigt hur han kommer människor inpå livet, tycker Mauri är »sjukt svårt« att veta: – Jag är mig själv fullt ut. Det jag gör måste vara på riktigt.

EGENTLIGEN ÄR MAURI döpt till Victor, men som barn vile han lägga till Mauri, och ha det som tilltalsnamn. Namnet valde han efter en lite äldre kille som var duktig på att jonglera en fotboll och hålla den länge i luften med sina fötter. Då var Mauri sex år gammal ungefär och det var snart dags för tolv år på en waldorfskola.

Sedan? Inget mer. Inga skolor och kurser efter gymnasiet. Mauri är självlärd och tycker att det är en effektiv väg mot kunskap att gå som lärling hos någon som kan yrket som man själv brinner för.

En viktig drivkraft hos Mauri är hans nyfikenhet, beskriver han. En annan att vara kreativ. Liksom att ständigt ifrågasätta sig själv och vad han håller på med.

– Jag tänker ofta att jag lever på lånad tid. Att snart går det åt helvete. Det är dåligt för självkänslan, men bra för arbetsmoralen.

Som arbetsledare i produktioner är han »ganska krävande« och vill att det senaste han gjort alltid ska vara det bästa.

– Om jag ser gamla grejer jag har gjort så kan jag ibland slås av känslan av att »det där var uselt«. Jag kan tänka att alla andra är skickligare än jag är, men samtidigt vet jag att det ytterst sällan som någon når perfektion.

Vi backar tillbaka bandet lite och återgår till barndomen som ju formar en som person. Mauri berättar att han är född på en extremt regnig dag och uppvuxen i Järna, en tätort i Södertälje kommun, känd för en antroposofisk livsstil.

– Mina föräldrar är antroposofer, så jag växte upp i den andan.

För att nämna något om livsstilen, så består exempelvis kosten generellt sett av organiska/ biodynamiska produkter med betoning på grönsaker. Medan antibiotika och febernedsättande läkemedel används sparsamt.

– Men jag kan ha ätit penicillin en gång som barn, drar sig Mauri till minnes.

Han tolkar antroposofin som ett spirituellt sätt att leva på. Han såg exempelvis mycket sällan på tv under uppväxten, som ju i mångt och mycket är hans forum numera.

MAURI HERMUNDSSON

ÅLDER: 28 år

FAMILJ: Särbo (eller »kulbo« som Mauri kallar det) med sin flickvän.

BOR: Stockholm.

GÖR: Journalist, programledare och producent.

BAKGRUND: Får 2014 jobb som digital reporter för Nyheter 24, därefter Expressen och sedan Aftonbladet och blir 2018 känd via Youtube.

AKTUELL: Med en ny säsong av Vad hände sen? och Uppdrag mat.

69
business
HERMUNDSSON
min
MAURI

I dag uppskattar Mauri sin uppväxt i antroposofisk anda i Järna, att han fick utforska sin egen värld i stället för fastna framför någon skärm.

– I dag kan jag uppskatta att jag fick utforska min egen värld under uppväxten i stället för att vara fast framför någon skärm.

TVÅ MÄN, SOM till klädseln förefaller vara byggarbetare, och som fikat i lobbyn där vi sitter, närmar sig långsamt och stannar vid Mauri, varpå en av dem vänder sig till honom och säger: »Du är mycket snyggare i verkligen.«

Mauri ser ut som ett frågetecken och undrar om det var en omvänd komplimang. Det vill säga: ett förtäckt hån. Men han släpper det snabbt och klargör: – Jag blir ofta igenkänd. Jag är ju två meter lång och rödhårig. Det är på gott och ont med ett utseende man sent glömmer. Det finns både för- och nackdelar med det.

Avseende det röda håret är han ensam i familjen om att ha den färgen. Mauri väljer att skämta med orden: »Undrar om brevbäraren kanske har varit i farten.«

»Det är på gott och ont med ett utseende man sent glömmer, det finns både för­ och nackdelar med det.«

Några av de vanföreställningar om rödhåriga personer som han har stött på är att »man aldrig kan lita på någon med rött hår, inte heller på någon som är flintis, för hen kan ha varit rödhårig från början«.

– Man vänjer sig vid kommentarer och synpunkter, tycker Mauri.

Han har större problem med att hitta skor och kläder i rätt storlek, och lägger en hel del tid på just detta.

VI GLIDER IN på hans artistnamn Mustiga Mauri, som även fått ge namn till hans nya produktionsbolag där han ska producera Uppdrag mat framöver: Mustig Produktion AB. Varifrån kommer idén till namnet Mustiga Mauri ifrån?

– När jag var tolv år så döpte jag mig till det på Instagram för att jag tyckte att det lät bra.

Slår man upp »mustig« på synonymer.se på nätet, får man andra ord med liknande betydelse. Allt från »kraftig«, »fyllig«, »saftig« och »närande« men också »grov« och »drastisk«.

För en sekund tappar den gode Mauri fattningen. Detta hade han ingen aning om.

– Verkligen? frågar han förvånat om informationen som han inte bett om att få.

Vi släpper ämnet och går vidare.

Mauri är mest känd för sina möten med människor, i TV4:s Vad hände sen? träffar han personer som »på ett eller annat sätt skrivit in sig i den svenska historien, för att sedan gå upp i rök«.

– Att hitta personer att intervjua är enkelt, det svåra är att få dem att ställa upp, vi får tjata, konstaterar Mauri.

Du är själv den som leder produktionen, hur är du som arbetsledare?

Mauri svarar ledigt på frågan utan att skona sig själv.

– Jag är »ganska krävande«.

Det vet han efter att ha haft modet att fråga sina medarbetare, bara för att han så gärna vill lära sig att bli en bra ledare.

Högst krav ställer han trots allt på sig själv, så han är på intet vis något undantag, konstaterar Mauri vidare.

Begreppet tillräckligt bra är för honom inte gott nog, säger han storögt och förvånat när tankesättet i fråga kommer på tal.

För honom duger det inte alls. Han vill något mer, kräver mer än så av sig själv:

– Jag vill att det senaste jag gjort ska vara det bästa, inte något som jag gjorde för fem år sedan. •

70
min business MAURI HERMUNDSSON
VÄSTANÅ BERÄTTAR En förtrollad sommar! 15 juni – 11 aug, 17-18 aug, 24-25 aug
MANUS & REGI LEIF STINNERBOM | MUSIK MAGNUS STINNERBOM BERÄTTARLADAN SUNNE 2024. BILJETTER PÅ VASTANATEATER.SE

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

I Östergötland, 16 kilometer söder om Norrköping ligger denna lilla ort, där man bland annat kan titta på slussning vid Götakanal och kyrkor från 1200-talet. Vad heter orten?

FALSK

SJÖRÖVARE UTI BERSÅN? HAN BANAN VERSBYGGNAD KORT MINNE

SLAGGPRODUKT 4

ÖGRUPP FÅGEL UTAN FLYKT DRIVER

BRÄNNVIN LADULÅT

AKA SPARROW BLI ARG

ÄGIRS MAKA SKYGG HON MAX

FODER 4 BITAR

TAR MARK DUKAT AV? SLINGRADE SIG CENTRAL SAK KAN STÅ FÖR SÅ SMÄRT SOM VICKIG HEN & HEN FYREN PÅ ÖSEL ORIGINALOTTO

SPÄNNA FÖR

SKICKELSE

SURFPLATTA DIT & TILLBAKS

JAMARE TIDIGT MÅL

GÖR VISSA RÄKNINGEN

BLEV JU KOL- OCH STÅLUNIONEN

CITRONFJÄRIL IN SPE?

ORÖRLIG

5 SKÖRD TRIBUN RUNT SOHO FULLGOD KASTAT HALSDUK

DEN STIGER OM VÅREN GÖR GLADA GLADARE TORKDON

SJÖFÅGELN RÅKAS

GLIDMEDEL

STÄLLT UPP ÅLDER RUTER

SYRABEHANDLAR

ÅLDRAD FÄRG FYRTYP 2

PRISSAMLINGEN

MOORE

NYCKELORD

SKA FINTA FIRRAR

1

DET PÅ NÄSAN YTAN

TÖMMA JULLEN

BUDDHISTTEMPEL MORRIS GARAGES

SEGT VIRKE

100 m2

STOR TANGENT FILMRICHARD

STOMATOLGAS GREJA GRUYÈRE ANTINGEN ÅLDRIG YNGLING

FLOD SOM BERG GEMENT

FN I NY

TYNGER

LATINSK VILDKATT KUNGSANTRÄD

KVACKANDE BLUFFEN 3

HÅL I TÄCKET

VID HANS SIDA

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa i numrerad ordning 1–5, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 31 maj.

Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på Snabbtåg, InterCity eller Regionaltåg.

2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på Snabbtåg, InterCity eller Regionaltåg.

TÅNG UTAN HANDTAG

KROPPSKANAL niklas. aurgrunn @gmail. com

Grattis!

Ni vann i mars

FÖRSTA PRIS:

Lovisa Nalin, Göteborg

ANDRA & TREDJE PRIS: Stieg Andersson, Kolbäck Marita Mansikka, Härnösand

72
STORT KORT SPAK MYLLAN
korsord MAJ

Att överleva när vattnet sinar

Vatten är förutsättningen för allt liv. I Perus bergsbyar kämpar människor för sin överlevnad när glaciärerna smälter och vattnet sinar. De glaciärer som har fungerat som byarnas vattenreservoar har nästan helt smält bort.

Diakonias Vattenprojekt hjälper invånarna att hitta enkla och smarta lösningar för att hushålla med det vatten som finns. Det kan handla om innovativ bevattning, val av grödor och att plantera för att skydda mot plötslig kyla.

Diakonia har funnits sedan 1966 och tillsammans med människor runt om i världen arbetar vi för en rättvis, jämlik och hållbar värld.

VATTEN FÅR

JORDEN ATT LEVA

Allt som lever behöver vatten. Människor, djur, träd och blommor. Här finns lite lekar på tema vatten för tågresan.

Bokstavsleken

Välj ett tema, till exempel odling. Den som börjar nämner ett ord inom temat. Den sista bokstaven i ordet bestämmer första bokstaven i nästa, såhär: Vatten – Näring – Gurka. Se hur långt ni kommer. Samma ord får inte nämnas två gånger.

Finn fem fel

Quiz om vatten

Testa dina kunskaper om vatten. Skanna QR-koden med mobilkameran.

Putucca – den magiska plantan

Putucca är en planta som växer på hög höjd i Anderna. Bland folket här är den känd som ”vattenmodern” eller ”plantan som kallar på vatten”. Plantan har förmågan att dra till sig grundvatten. När plantan dras upp ur jorden kommer även en ström av vatten som den dragit till sig. Den är också viktig för att fånga upp koldioxid från luften. Människorna i Anderna har alltid haft kunskap om hur plantan odlas och dess egenskaper. Diakonias samarbetsorganisation ger stöd för att fler magiska plantor ska kunna odlas.

Läs mer om Vattenprojektet på diakonia.se/vattenprojektet

GE EN GÅVA

till Diakonias Vattenprojekt och var med och säkra tillgången till vatten.

Rätt svar: Blast på rödbeta, rödbeta, löv och stjälk (till höger), vattenstråle, handtag på vattenkanna.
Foto: Siara Horna

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

Dubbelglosan

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

Ordkättingen

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

VIT SPORT

74 6 8 1 4 3 7 4 3 5 1 8 3 2 4 6 2 5 3 7 5 9 4 5 7 3 6 3 8 1 2 7 2 9 6 5 1 8 4 9 5 1 9 1 7 4 6 8 2 7 1 4 3
MEDELSVÅR SVÅR
Dubbelglosan: Sudoku: MEDELSVÅR SVÅR Lösningar Ordkättingen: VIT – CIRKEL – VERK – BO – SPORT – BOK – SÅG – SAM – STAD P U L S U R A N L A K E S N E D 5 7 1 8 4 9 3 9 6 7 2 1 5 2 9 8 4 6 1 6 7 9 9 8 6 7 4 3 2 7 2 1 9 8 5 6 6 5 8 2 9 4 5 1 2 9 4 1 3 8 7 6 8 1 4 3 7 4 3 5 1 8 3 2 4 6 2 5 3 7 5 9 4 5 7 3 6 3 8 1 2 4 7 2 1 3 6 9 6 8 3 5 3 2 6 4 9 7 8 8 6 5 3 1 4 9 2 7 1 9 5 8 3 2 8 5 6 7 5 4 7 2 3 6 9 8 3 4 5 9 2 1 1 2 6 3 7 8 4 5 7 2 9 6 5 1 8 4 9 5 1 9 1 7 4 6 8 2 7 1 4 3 KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN
V A R M A R I A R I T T M A T A
SÅG - STAD - BOK - SAM - CIRKEL - VERK - BO - SÅG – STAD – BOK
SAM – CIRKEL
VERK
BO
ARIA – LAKE – MATA – PULS – RITT – SNED – URAN – VARM
korsord MAJ

HYR SUP & KAJAK

self-service över hela sverige

Kom och hälsa

på hos mig!

Alfons Åberg bor i den gamla fröhandeln i Trädgårdsföreningen, bara ett stenkast från Centralstationen i Göteborg. Här kan alla nyfikna barn och vuxna leka i Alfons vardagsrum, provåka helikoptern, se på teater, lära sig spännande saker och upptäcka en massa finurligheter.

Öppet varje dag.

Läs mer på alfonskulturhus.com

© Bok-Makaren AB Adress: Slussgatan 1, vid Trädgårdsföreningens ingång mot Centralstationen i Göteborg.
kayakomat.com paddla! lås upp boka

SIV RÖNNHOLM

ÅLDER: 45.

BOR: I utkanten av Östersund.

FAMILJ: Maken Lars, en son 8 år och en dotter 10 år.

YRKE: Lokförare på sedan

14 år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är körlärare för lokförarelever på praktik.

GÖR PÅ FRITIDEN: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten – och spelar ibland lite dataspel.

Hej!

När man står på perrongen på Hallsbergs station kan man se tågen som kommer söderifrån flera minuter innan de kommer in till plattformen. Jag kan tänka mig att lokföraren ser en raksträcka på flera hundra meter, kanske några kilometer. Vilken sträcka där lokföraren ser rälsen framåt är den längsta i Sverige?

Hej Ola.

Med hjälp från mina lokförarkolleger ute i landet kan vi nu konstatera att den längsta raksträckan i Sverige finns mellan Linköping och Mjölby. Hela raksträckan är cirka 11 kilometer och sträcker sig från en bit utanför Vikingstad till strax utanför Sya. Som god tvåa har vi sträckan mellan Skövde och Töreboda, där ser vi lokförare väldigt långt över ett slättområde, men det finns även en del kurvor.

Givetvis finns det även tekniska uträkningar kring detta, precis som med så mycket annat. Jag fick en matematisk formel av min kollega omas med informationen att avståndet man ser i kilometer är 3,57 multiplicerat med roten ur höjden över marken. Vilket kort sammanfattat kan beskrivas som om ögonen sitter 3 meter över marken räcker det att raksträckan är 6 kilometer för att du inte ska se slutet på den.

Hej,

Nu sitter jag på ett tåg som står still igen »på grund av spårspring«. Därför undrar jag: Hur stor del av tågförseningarna orsakas av så kallat »spårspring«? Vad gäller vid spårspring – måste polisen tillkallas och undersöka om någon är kvar på spåret? Är det samma regler i övriga EU-länder, det vill säga att tågen står helt still, eller får man köra långsamt? Och finns det någon diskussion hos eller Trafikverket kring rutinerna vid spårspring?

Mvh Ulrik, tågpendlare

Hej Ulrik.

»Hela raksträckan är cirka 11 kilometer och sträcker sig från en bit utanför Vikingstad till strax utanför Sya.«

Fråga

lokföraren Siv! Vad undrar du och vill veta mer om?

Mejla din fråga till: fragalokforaren@sj.se.

För att kunna få klarhet i detta och besvara dina frågor har jag tagit hjälp av Trafikverket. I en sammanställning från åren 2013–2023 finns statistik om den totala punktlighetspåverkan nationellt, månad för månad. Denna visar på att cirka 1 procent av punktligheten nationellt påverkas av obehöriga i spår. Det gör att ungefär 220–230 tåg i veckan över hela landet blir försenade på grund av obehöriga i spår.

Vid spårspring måste polisen alltid tillkallas, då Trafikverket och polisen har ett gemensamt arbetssätt för att undvika personpåkörningar. Detta innebär att de kan begära trafikstopp eller att beordra att tågen åker med siktfart, som innebär att de ska kunna stanna om någon befinner sig i spåret. Polisens bedömning av situationen är det som får styra åtgärderna.

Diskussioner kring rutinerna förs med alla järnvägsföretag, och Trafikverket har en löpande dialog för att stämma av behoven kring vilka åtgärder som behövs för att minska risken för obehöriga i spår. Lokföraren anmäler alla tillbud och det kan även komma in anmälningar från allmänheten som larm till nödnumret 112.

Hur rutinerna är i övriga EU-länder har jag tyvärr ingen information om.

76
Ola
din resa… FRÅGA LOKFÖRAREN
KRUBBSKRUBB BOLLAR MED BEDA LÄSKIG LOCH LAGERLOKAL KLAPPARNA TOG BUSSEN RETRÄTTEN ÅLDRIG FYRA OMINTETGÖRA MEDICINLUNTA SÅG LITE ENERGISNÅL 2 HAR KONTROLL SKOPA GÖR DET SÄVEN ALFAKRULL KASTADE LANKA UTREDARE EUFORI MARINA BJÄSSAR 5 HÅRT VIRKE OVATIONSPOSITION KON MEN INTE TJUREN TOG SIG EN LUR TIDNINGSANKA RIKTIGT KAP DRAMATISKA STÄLLET VÄLDIGT BRISTFÄLLIGA BLÅTT BAND LITE LUDDIG URARMARNA BLEV MÅNGEN RIKEDOM 3 PAPPERSARK ALIAS ALIAS KÄRNBRÄNSLE BR. RIKSPOLITIKER VASASON ANTINGEN SPELPLATSEN NICKADE TILL SAMLANDET GÅ UPP HON MED SVANEN KATTBIL FRAKTAR KISAR FALUFILUR ANGÅR KNOPP SOM FÄSTE LÅNGVÄGA BESÖK? SYRABEHANDLAR KÖRKARLAR ALT. BYLING DUBBELKONTINENT STRAVINSKIJ MODEMAGASIN VÄRLDSÅLDER 6 TRÄSKKÖPING 7 FÖRSPÄND MISSVÄXT GRÄNSDRAG TANT BRUN LJUSSTUMP TRASIG LÅT VISKAS AMUSERA BLYG BLOMMA? LIRAREN SIMONSSON JANNE JOHNSBURG ÖM SKULDGUDOM TAMÄNDER RUMÄNSK SLANT SORTS SORT SKYGG SOM ALE 1 DAGÖFYR GAMLA LÄNGDER CUMMINGS BRYSKA RIDELL 4 CYPRESSVIRKE ANVÄNDER SIN LIST GÅS VITT HÄNDELSE SOM SER UT SOM TANKE MARKIS niklas. aurgrunn @gmail. com S U E T E L E F O N I S T A R N E O D A T E U D D E E O N L T E A T E R N E E R S L D A N K P A J A L A L E I Å A R E N A N N V A G E N A R E R U S A K R A S R M V A L A I G O M I S K A F F E R I U R A N R O A A D A S U S A R M A S A R T N E S S S A K A D E O Å R J B A R L A R A D R O T T R Ä P A K E T E N E R I K V I O L E I V K A M Ö K A A G N E S N U S A D E P A R A D E R A D KORSORDSLÖSNING APRIL 2024 Vill ni också kommunicera med Sveriges resenärer? Kontakta: Jeanette Gustafsson 0709 63 87 20 jeanette@elite-media.se KUPÉ – FRÅN NORR TILL SÖDER mando diao Christinehof Slott 19 juli Mando Diao presenterar bilj:livenation.se&juliusbiljettservice.se mando diao strandplan i haparanda 6 juli Mando Diao presenterar biljettervialivenation.se movits!

RES MEDAN DU SOVER

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid.

KLASS NATTÅG

2

I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn.

KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

1

SJs erbjudande

VÄLJ DIN RESA När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja reseklass, platsegenskaper, djur tillåtet, djurfri plats, rullstolsplats. På S nabbtåg kan du också själv välja din sittplats med hjälp av s platskarta. Vid resa med Snabbtåg och på de flesta InterCity, Regional och Nattåg ingår gratis wifi. Eluttag finns på Snabbtåg och Nattåg och på de flesta InterCity och Regional.

RES UNDER DAGEN

KLASS DAGTÅG

2

2 klass reser du bekvämt på alla tåg.

I

I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter.

KLASS LUGN

2

På Snabbtåg erbjuder vi också 2 Klass Lugn till dig som vill resa i lugn och ro. Du kan hämta kaffe och te i bistron och på avgångar före klockan 09.00 ingår frukost i form av fralla och juice som du hämtar i bistron.

Biljettköp

För att resa med s tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet.

Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Du kan köpa biljett via sj.se, s app, kundservice på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs avgift på 1 200 kronor.

1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Flexibla biljetter har tre olika biljettflexibiliteter: RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I s app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS Denna pausas från och med 29 januari på grund av systembyte. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

78 din resa… INFORMATION

Bistron

I bistron vill vi ge dig goda smaker och ett utbud med tonvikt på ekologiska och närproducerade varor, vegetariska alternativ samt fisk och räkor från hållbara bestånd. har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord på tåget, och alkohol som du köper ombord får inte ta av tåget. Det går utmärkt att förbeställa mat i samband med att du bokar resan. Det finns ett fint utbud av rätter för hela dagen, och det gäller både i 1 Klass, 2 Klass och 2 Klass Lugn. Frukost ingår när du reser i 1 Klass på tåg med servering på tåg som avgår före klockan 09.00. Reser du i 2 Klass Lugn hämtar du din frukost som består av fralla och juice i bistron på de avgångarna. Reser du i 2 Klass på en sådan avgång kan du köpa till frukost i samband med att du köper din resa. Du hämtar enkelt din frukost i bistron. Ett annat tips till dig som reser i 2 Klass är att förbeställa måltid till medföljande barn.

Reser du ofta?

ÅRSKORT

Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla s tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. 30-DAGARSKORT Med Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett.

MÄNGDKÖP 10-kort Regional och 20-kort Regional ger dig ett rabatterat pris på tio respektive tjugo enkelbiljetter inom Mälardalen.

Mer information

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj.

Erbjudanden

BARNERBJUDANDE

Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med Regional för 5 kronor. På Snabbtåg och InterCity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år.

UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet.

PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla tågresor med . SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

Bra Miljöval Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med s tåg är märkta med Naturskydds föreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energi källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Dina rättigheter

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av s resor omfattas av tågpassagerar för ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se , och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se .

79

din resa… VÅR TÅGFLOTTA

Kolla in alla våra tåg

Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo.

Hela flottan rustas upp för 3,5

miljarder kronor. De upprustade tågen kallas X 2000C. De har fått ny stol, nytt bord och ny belysning, ja hela interiören är ny och har fått det prestigefyllda designpriset Red Dot. Dessutom är all teknik utbytt i hela tåget. X 2000C trafikerar samma sträckor som X 2000. Det första

X 2000C-tåget sattes i trafik hösten 2021 och nu rullar det ut nya uppgraderade tåg löpande. Maxhastighet: 200 km/h.

Motoreffekt: 3 260 kW.

Miljöfakta: En resa Stockholm–Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin.

Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, rullstolslyft.

Premiär: 1990.

Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJ 3000

Det tåg i s flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder.

Maxhastighet: 200 km/h.

Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla s snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: 1 klasservering, wifi, bistro, djuravdelning, rullstolslyft.

s grönaste tåg 3000 är så miljövänligt att 98% av tåget går att återvinna!

Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

DUBBELDÄCKAREN

Det andra tvåvåningståget i s historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

Maxhastighet: 200 km/h.

Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars).

Miljöfakta: s förare är utbildade

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej.

Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG)

Vagnarna från 1980-talet kör i s InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest -sträckor.

Maxhastighet: 160 km/h.

Motoreffekt: 3 600 kW.

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla s tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet.

Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

80
X 2000

Med det konjunkturläge som råder just nu är det extra bra att vara med i facket. Det finns alltid många anledningar att vara med i Forena och i oroliga tider blir de än fler och tydligare. Det säger Tariq Bacchus, organisationsutvecklare på försäkringsfacket Forena.

Den totala kostnaden för ett medlemskap i Forena under ett helt år är i de flesta fall insparad på bara någon vecka om man under en period skulle bli arbetslös. I medlemskapet ingår bland annat inkomstförsäkring.

Vid en eventuell arbetslöshet ger inkomstförsäkringen redan i grundskyddet 80 procent av den fulla lönen upp till 60 000 kronor.

Tillhör man den grupp som tjänar mer än så kan man teckna en tilläggsförsäkring som täcker löner upp till hela 100 000 kronor i månaden.

Dessutom finns möjligheten att förlänga tiden som inkomstförsäkringen betalas ut med ytterligare 180 dagar. Från de 120 dagarna som täcks av basförsäkringen –till totalt 300 dagar.

- Försäkringsbranschen går över lag bra, så är det ju. Men om vi har lärt oss något de senaste åren så är det att läget snabbt kan förändras. Säg att man av någon anledning skulle behöva juridisk vägledning och behöver köpa den kompetensen på stan… säger Tariq Bacchus retoriskt och fortsätter:

- Det kostar en tusenlapp och uppåt i timmen och den kostnaden äter snabbt upp vad du betalar för ett medlemskap i Forena under ett år, där juridisk stöttning för alla medlemmar givetvis ingår. Och i osäkra tider som dessa är det förstås bra att ha tillgång till arbetsrättslig rådgivning.

- Det finns givetvis ingen anledning att måla fan på väggen, men det förtar heller inte det faktum att det både är bra och tryggt att kunna ta hjälp av Forena om något faktiskt skulle hända på arbetsplatsen.

- Alla skulle må bra av ett fackligt medlemskap. Medlemmarna får stor support och trygghet. Och ju fler vi är desto starkare blir vi som förbund och får då också ett bättre förhandlingsläge som helhet. Vi pratar om många fördelar att vara med i facket, som bara kostar ett par hundralappar i månaden.

En fördel är att förbundet är experter på försäkringsbranschen. Forena har stor kunskap om vilka utmaningar de anställda i branschen ofta ställs inför. Förbundet kan lönestatistiken och vilka argument man kan ta med sig in i en löneförhandling. Forena kan arbetsplatserna helt enkelt.

- Ibland tänker man inte på att dra nytta av möjligheten att kontakta facket. Du kanske är besviken på din lön och löneutveckling? Då kan du få både tips och skarpa argument att ta med dig in i din nästa löneförhandling med chefen. Vi kan försäkringsbranschen och vår uppgift är att hjälpa våra medlemmar, säger Tariq Bacchus.

Centralt hos Forena arbetar många kunniga rådgivare, skickliga förhandlare

samt hjälpsamma och erfarna personer inom medlemsservice. Dessutom har Forena drygt 800 lokala företrädare på olika arbetsplatser runtomkring i landet. Företrädare som är experter på försäkringsbranschen och de arbetsvillkor som råder på de olika arbetsplatserna.

- Den kunskapen är otroligt viktig. Kunskap som också kan komma många till gagn. Oavsett om man jobbar som chef eller inom IT på ett försäkringsbolag så kan Forena med stor säkerhet just den arbetsplatsen bättre än något annat förbund. I medlemsundersökningar som vi har genomfört uppger många att Forena är branschkunniga men också det självklara valet. Det är ett kvitto på nöjda medlemmar och något vi är superstolta över, avslutar Tariq Bacchus.

Försäkringsfacket
Foto: Per Björklund
»Som tant med rullväska går man säker«

I sommar står hon på Fredriksdalsteatern och gör klassisk fars. Men Babben Larsson är inte bara komedidrottning – hon är också tågluffarexpert. Helst reser hon ensam – för att få semestra med andra.

TEXT LINDA NEWNHAM FOTO MARGARETA B SANDEBACK

Hur kommer det sig att du ska spela fars på klassiska Fredriksdalsteatern i sommar?

– Jag har inte spelat fars sedan början på 80­talet, så jag ser verkligen fram emot att få göra det. Jag såg en uppsättning där för något år sedan och blev väldigt förtjust i hela inramningen. Det är en fan­

BABBENS TÅGRESA

1 eller 2 klass?

»1 klass – utom när jag tågluffar. Det är större benutrymme, lite lugnare och därmed lättare att koppla av.«

och återberätta det. Brodera gärna ut texten. Och sedan: Go for it! Ju fler gånger du testar och får lite gensvar, desto bättre går det. Du har tågluffat i Europa, berätta hur det var!

– Jag kan verkligen rekommendera att tågluffa. För några år sedan reste jag runt med tåg i Östeuropa. Det är ett härligt sätt att se Europa, och du kommer nära lokalbefolkningen eftersom du reser tillsammans med dem. Dessutom kan man resa relativt billigt. Jag reste dit jag hade lust, och bokade hotell med en app när jag kom fram.

Hittade du några pärlor?

– Szeged i Ungern var otippat en otroligt mysig stad med vackra hus i jugend­ och art deco­stil. Där fanns också ett fascinerande paprika­ och salamimuseum. Jag gillade också Sofia i Bulgarien, med dess fascinerande blandning av renässansbyggnader och betongbrutalism.

Vad är det du gillar med att resa på egen hand?

– Det är det som är så skönt med att ha kommit upp i den här åldern. Som ung tjej är man lite villebråd, men som tant med rullväska går man betydligt säkrare. Men visst ska man vara lite säkerhetsmedveten och alert. Du kan inte komma berusad till en främmande stad och räkna med att allt går jättebra. Att vara nykter är ett tips.

Vilket är det bästa råd du fått?

tastisk teater med en ombonad park. Så platsen och möjligheten att få jobba med Adde Malmberg lockade.

Som den komedidrottning du är, vad har du för tips till oss för att lyckas med våra skämt?

– Dra bara skämt du själv tycker är roliga. Ser du något roligt, så lägg det på minnet

Tyst kupé eller vanlig? »Jag hamnar där jag hamnar.«

Åka i rätt riktning eller inte? »Spelar ingen roll.«

– Jag brukar säga att jag reser själv och semestrar med andra. För mig är det två olika saker. Det härliga med att resa själv är friheten. Jag gör vad fanken jag vill, kan jobba på i mitt eget tempo, behöver inte kompromissa med någon, utan kan åka dit lusten tar mig och äta när hungern gör sig påmind. Vissa är rädda för att resa själv, hur tänker du kring det?

BARBRO »BABBEN« LARSSON

ÅLDER: 67.

FAMILJ: Särbo och vuxna dottern Sofia. BOR: Lägenhet i Solna, stuga utanför Enköping. GÖR: Skådespelare, komiker och sångare.

AKTUELL: Med farsen Nötter på Fredriksdalsteatern, premiär i juni och programledare för Bäst i test i TV4.

– Som ung grubblade jag mycket, och fick då rådet att när man börjar bygga upp olika bilder och katastrofscenarion i sitt huvud ska man dra i handbromsen och ställa sig frågan: Är det här sant? På så sätt kommer man tillbaka till här och nu. Det är annars lätt att oroa sig i onödan för saker som aldrig kommer att inträffa. Du har sagt att du länge hade gott självförtroende men svag självkänsla. Hur tog det sig uttryck? – Genom att jag jobbade mycket. Jag är något av en arbetsnarkoman, det ska erkännas. Det kommer sig av att jag tidigt försökte hitta ett sätt att få bekräftelse av mina föräldrar, så jag presterade och var duktig. Jantelagen spelade också in: du ska inte tro att du är något, men om du gör något bra kanske du blir något. Men till slut var jag tvungen att ta itu med den här sidan, för i förlängningen bränner man ut sig. Jag behövde lära mig att fylla på det andra kontot också, se ett värde i den jag är. •

Sysselsättning på tåget? »Jag brukar ha med mig en bunt tidningar som jag köttar igenom på tåget. Annars tittar jag ut genom fönstret och låter tankarna gå.«

Fikar på resan? »Ibland. Jag äter specialkost och har därför med mig egen matlåda, men ibland hämtar jag en kopp kaffe.«

82
i kupén BABBEN LARSSON

”En formidabel

prestation”

DN

”En ren fest och ett frosseri för ögat”

Utställningskritik

”Den snyggaste utställning jag sett i Sverige”

Sveriges Radio

”Storartad”

SvD

NORDBOR

Utforska livet i Norden genom 500 år i vår största utställning någonsin. Välkommen till oss på Djurgården i Stockholm.

Vårkänslor i bistron!

Våren är här och med den en ny fräsch meny i vår bistro. Passa på att prova någon av våra smarriga bowls eller andra goda nyheter.

Välkommen!

Kycklingsandwich med Bjärekyckling och curryröra. Matiga sallader med pasta eller nudlar!

Bagel med mozzarella och soltorkade tomater.

Nytt på menyn!

Wraps för alla smaker – asiatisk, mexikansk, BBQ och lax.

Goda mellanmål som overnight oats, kvarg och yoghurt med sylt och müsli.

SE-NAT-2400003
EKOLOGISK BOWL MED SÖTPOTATISHUMMUS, MATVETE & GRÖNSAKER. 95:3800 POÄNG BOWL MED BBQ-MARINERAD KYCKLING, SVART RIS & MANGODRESSING. 98:4000 POÄNG Se hela sortimentet här. Utbudet kan variera.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.