Kupé nr 04 2024

Page 1

Rolf Lassgårds nya Skåneliv

HOVINBEKKEN I OSLO

Naturens urbana comeback

Popkonstikonen Warhol intar Linköping

En bybo i

STORSTADEN

100 år av mönsterfest

Odla för biologisk mångfald

Plastens uppgång och fall

Poddaren och ståupparen INA LUNDSTRÖM älskar sina hemmakvarter Majorna i Göteborg. Och får hemlängtan så fort hon lämnar gatorna där. Vi stämde träff på hennes stamställe för att prata bekräftelsebehov, blandband, bergsprängare och brädspel.

APRIL NR 04 2024
+

TIGHTS, KLASSIKER

Friluftsaktiviteter ställer höga krav på all utrustning, men särskilt byxor. Därför erbjuder vi ett brett sortiment av byxor för en mängd olika aktiviteter och personliga preferenser. Vill du ha total rörelsefrihet, funktionella och tåliga traditionella byxor eller hybridbyxor med stretch och slitstarkt G-1000-material? Ta en närmare titt på Fjällrävens byxor.

fjallraven.se

ELLER HYBRIDER?

Rätt byxor gör hela skillnaden

Fotograf: Per Bengtson

Rädda bina: stoppa gifterna!

SKRIV UNDER UPPROPET

RADDABINA.NU

Gratis liftkort för barn mellan 0-6 år

58

INNEHÅLL _____APRIL

nästa …

10… MÖNSTERFEST

Svenskt Tenn fyller 100 år och släpper bland annat ett Josef Frank-mönster i ny version.

12… SNACKIS

Glada Hudik är tillbaka i två nya dokumentärer, trendigt att läsa kurser på kul och glassiga nyheter och retroåtervändare.

14… KULTUR

Cindy Shermans selfies visas på Fotografiska, Tal R intar Ravinen i Skåne och Hotell Vita hästen spelas på Folkoperan.

16… FOKUS: AMANDA ROMARE

Författaren till boken Halva Malmö består av killar som dumpat mig har hittat både kärleken och sig själv – och nu ska boken bli tv-serie.

18… UTELIV

Nya vandringsleder, klassisk trekkingbyxa i uppdaterad version och vilt uteliv på tapeten hemma.

20… STOPP: KALMAR SLOTT

En stor, nyproducerad utställning om häxor – för alla sinnen och hela familjen.

reportage

22 MIN RESA: ROLF LASSGÅRD Skådespelaren alla älskar är bioaktuell i kärleksdramat Möte i Rom. Samt ny som Skånebo. Vi hälsade på i de nya hemmatrakterna, som också är rollkaraktären Wallanders domäner.

32 RESOR:

HOVINBEKKEN I OSLO

Det norska klimatprojektet att återöppna Hovinbekken har vunnit arkitekturpris och är nu ett grönskande område som lockar till sig strosande stadsbor och samtidigt skyddar miljön.

41 INFOTAINMENT: PLASTENS HISTORIA

I dag plastbantar vi och välkomnar plastpåseskatten, men när plasten kom var den ett framtidshopp som skulle underlätta våra liv.

46 MIN PASSION: INA LUNDSTRÖM

Ståupparen, poddaren och göteborgaren älskar sina hemmakvarter Majorna och får hemlängtan så fort hon lämnar gatorna där. Vi stämde träff på hennes stammisbar för att prata om vad som faktiskt är ett bra liv.

54 NEDSLAG: PASSAGEN I LINKÖPING I utställningen About Who? hyllas popkonstens störste ikon Andy Warhol genom svenska konstnärer med nya verk i Andy Warhols anda som utgår från en personlig koppling till Andy Warhol.

58 SAMTID: BIOLOGISK MÅNGFALD

Visste du att biologisk mångfald kan överföras till den egna täppan? Vi lär dig implementera naturens goda kretslopp i hemmaträdgården och hur du anlägger en äng.

69 SPANING: BARNENS LÄSVANOR

Larmrapporter om minskat läsande bland barn i Sverige har avlöst varandra. Men hur illa är det och vad kan det få för effekter? Vi kollade av frågan med experterna.

72 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan.

82 I KUPÉN: TOMAS ANDERSSON WIJ Artisten som är lite av en expert på att omfamna mörker och motgångar är aktuell med albumet Sorgsna sånger gör mig glad och vårturné.

din resa…

76 FRÅGA LOKFÖRAREN

Siv Rönnholm svarar på läsarnas frågor.

78 SJ KARTAN

Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska.

80 VÅRA TÅG

Snabba, bekväma och miljövänliga.

7
KUPÉ | APRIL 2024 22 46
»Plötsligt smög sig en nygammal känsla på, jag blev upprymd!
En nyfikenhet på vad som dolde sig bakom nästa krök vaknade.«

TIDNINGEN KUPÉ

CHEFREDAKTÖR

Maria Höglund

ANSVARIG UTGIVARE

Mats Almgren

PRODUKTION

Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

HUVUDREDAKTÖR

Anna Zethraeus-Falkirk anna@klintbergnilehn.se

CREATIVE DIRECTOR

Elin af Klintberg

ART DIRECTOR Jessica Ericsson

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

REDAKTION SJ Martina Nord

SKRIBENTER

Kalle Dixelius, Göran Everdahl, John Falkirk, Bella Linde, Linda Newnham, Gunnar Rehlin

ILLUSTRATÖR

Maja Norrby

Säga ja och ta fler omvägar  F

ör tre år sedan, mitt under pandemin, åkte jag ut till en lackeringsfirma i ett industriområde utanför Stockholm för att hämta några färgprover. Världen hade successivt krympt, blivit inrutad av nya rutiner men också märkligt lugn i all sin otrygghet. Jag tillbringade en stor del av min tid hemma i lägenheten, på kökssoffan. I köket var luckorna slitna. De stirrade trötta tillbaka på mig. De behövde tas itu med.

Det var anledningen till att jag hamnade på en gårdsplan kantad av högar med bråte och gamla däck. På jakt efter lackeringsfirmans lokaler navigerade jag vidare bland bodar och byggnader, rundade vattenpölar och spanade genom stängsel medan jag sökte efter en gul skylt.

Plötsligt smög sig en nygammal känsla på, jag blev upprymd! En nyfikenhet på vad som dolde sig bakom nästa krök vaknade. När jag funnit firman och mitt ärende var uträttat stannade jag kvar i området på en planlös promenad. Jag delade bilder från det rafflande äventyret på sociala medier. Likes-festen uteblev, men jag hade piggnat till.

När så restriktionerna lättade bestämde jag mig för att fler spontana saker skulle bli av, som förr innan det uttjatade livspusslet tog över. Utflykter, nya upplevelser eller en enkel kaffe med en vän. Säga ja lite oftare, ta fler omvägar. En ganska angenäm kamp jag alltjämt för.

I detta nummer finns en upplyftande intervju med Ina Lundström, hon har klurat ut det här med livets stora och små väsentligheter och förmedlar det på ett underbart sätt.

Det bjuds också på en intressant artikel om hur barns läsning förändrats de senaste åren, dessutom möter vi både Rolf Lassgård, Amanda Romare och Tomas Andersson Wij. Trevlig resa!

MARTINA NORD

Presskommunikatör

FOTOGRAFER

Lina Arvidsson, Nils Petter Dale, Totte Dellert, Bruno Ehrs, Anna-Julia Granberg, Lena Granefelt, Beata Holmgren, Fredrik Hjerling, Dennis Wernersson

LAYOUT

Maja Norrby

KORREKTUR

Fredrik Johansson

REPRO

Lena Hoxter

TRYCKERI Walstead, Polen

ANNONSBOKNING

Elite Media Partner AB www.elite-media.se

Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se

Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.

8
KRÖNIKA | MARTINA NORD

balkan bordello

SVERIGEPREMIÄR 13 APRIL

Av Jeton Neziraj | Regi: Blerta Neziraj Spelas t.o.m 8 maj på Stora scenen

Vad händer med familjen när ärrade soldater återvänder hem efter krigets slut? Vad händer med samhället? Balkan Bordello är ett familjedrama om oläkta trauman, kantat av maktmissbruk och hämnd. Den internationellt prisade pjäsen är en modern omskrivning

MER INFO, BILJETTER
Promptografi (AI-genererad bild): Pompe Hedengren

nästa …

REDAKTÖR: ANNA ZETHRAEUS-FALKIRK

100 år av mönster

I år firar inredningsikonen Svenskt Tenn 100 år. Jubileumsåret inleds med mönsterfokus i en nylansering av ett syskonmönster till Josef Franks klassiska Manhattan med Stockholms stadsbilder.

VI VET VAD SOM ANGÅR ER MEST JUST NU. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR.
NR 04 APRIL
FOTO: ERIK DJURKLOU 10
Fåtölj Liljevalchs ingår i Svenskt Tenns utställning Rummets klarhet som tar fasta på hela Josef Franks inredningsfilosofi.

Hjärnan bakom allt: Estrid Ericson, teckningslärare och tennkonstnär från Hjo, grundade Svenskt Tenn 1924.

1924 finns

»För att verka behagligt måste rummet självt tydligt uppfattas. Därför måste möbeln stå på fötter, som äro så pass höga att man under den kan urskilja, eller åtminstone ana, gränslinjen mellan golv och vägg.«
Josef Frank, 1934

Mönstret Svenskt Tenn est. 1924 komponerades av formgivaren Josef Frank i slutet på 1940-talet men släpps nu för första gången till försäljning. Kartmönstret med Stockholms stadsbilder är ett syskonmönster till Josef Franks storsäljare Manhattan och i den så välbekanta mönsterformen syns Folkungagatan, Karlavägen, Drottninggatan och Mynttorget. Jubileumsmönstret Svenskt Tenn est.1924 finns nu både som tyg per meter, på kuddar, scarf och bricka, samt i en serie specialgjorda möbler och lampor.

Som jubileumsårets första utställning presenteras Rummets klarhet där Svenskt Tenns tidigare möbelfavoriter visas tillsammans med design som aldrig tidigare funnits i produktion, allt baserat på skisser och ritningar från arkivet. Titeln refererar till Josef Franks karakteristiska inredningsfilosofi: att värna om ett rums yta och rymd och vikten av att kunna urskilja mötet mellan golv och vägg. Tumregeln var att golvsockeln skulle vara synlig under möbeln, som därför måste stå på fötter.

Rummets klarhet pågår i Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5 till och med den 19 maj. •

11
ERIK DJURKLOU
FOTO:
Jubileumsmönstret Svenskt Tenn est. som soffa, fåtölj, pall, lampa, bricka, scarf – eller som tyg på metervara. Bord 2126 formgavs 1951 av Josef Frank för Svenskt Tenn.

Även den mörkare dokumentären Det kunde varit vi släpps

NYA RAPPORTER FRÅN GLADA HUDIK

Glada Hudik-ensemblen lämnade ingen oberörd när de tog sig hela vägen från Hudiksvall till New York för en glittrig modevisning i filmen Catwalk. Men vad hände efter resan? Det får vi nu svaret på när Viaplay släpper dokumentären Livet efter Catwalk. Här finns nya utmaningar, som ett brandtal inför en fullsatt Avicii Arena, men vi får också följa hur Catwalk har inspirerat tusentals skolelever i ett gemensamt undervisningsprogram.

Glad Hudik står även i fokus i den nya dokumentärfilmen Det kunde varit vi på samma kanal. En berättelse om upprättelse ur ett historiskt perspektiv som tar avstamp i den inhumana behandling som människor med funktionsvariation utsattes för i början av 1900-talet. Emma Örtlund och Ida Johansson, båda födda med en funktionsvariation, ger sig med mentorn Pär Johansson ut till olika platser i Sverige där de träffar anhöriga, experter och forskare. Tillsammans gestaltar de ett smärtsamt tillbakablickande i historien, hur funktionsvarierade isolerades på institutioner, och reflekterar i nuet: Det kunde ha varit vi.

Livet efter Catwalk och Det kunde varit vi visas på Viaplay, premiär den 8 respektive den 15 maj.

200 000…

… svenska konsumenter deltog i GB Glaces omröstning: Vilken retroglass vill du ha tillbaka? Vinnaren Cornetto Citron från 1995, en strut med citronglass, citronsås och vit chokladtopping, finns som återvändande glassfavorit i årets sortiment. Och bland GB:s glassnyheter 2024 finns ett smaksyskon: Magnum Euphoria, citronglass med en kärna av hallonsorbet och ett täcke av vit choklad med poppande godis.

Citronglass x 2: Retroglassen Cornetto Citron från 1995 och årets nyhet Magnum Euphoria från GB Glace.

KURS PÅ KUL

Sugen på att lära dig något nytt? Allt fler vill plugga för nöjes skull. Här är fem förslag på hobbyutbildningar:

• Kom över din scenskräck. Kurs som ger dig viktiga retoriska verktyg och praktisk övning. Våga tala: 7,5 hp, Södertörns högskola.

• Digital konst. En kurs om den heta nätkonsten, spelkonsten och NTF (non-fungible token). Digitala konstvärldar: 7,5 hp, Göteborgs universitet.

• Kosmosfokus. Tidiga uppfattningar om kosmos, hur de präglade konst, mytologi och riter. Etnoastronomi: 7,5 hp, Göteborgs universitet.

• Feminist, javisst?! Lär dig mer om vilka frågeställningar som sysselsätter feminismen.

Feministisk filosofi och etik: 7,5 hp, Jönköpings universitet.

• Bli bättre på bilder. Grunderna i hur du skapar och komponerar fotografier.

Fotografi, digital fotografi: 7,5 hp, Mittuniversitetet.

12
nästa… snackis
Livet efter Catwalk med Glada Hudik har premiär på Viaplay i maj. på Viaplay i maj.

Konsten om väderlek

SHERMANS EGENSINNIGA SELFIES

Den postmoderna konstvärldens självporträttsikon Cindy Sherman har ägnat sig åt fotografi sedan slutet på 1970-talet. Oftast i banbrytande serier med iscensatta självporträtt som ifrågasatt teman kring representation och identitet. Nu visar Fotografiska Stockholm Cindy Shermans nya utställning Tapestries, där hon för första gången använder en ny display för sina självporträtt: gobelängen. På storskaliga vävda textilier får hennes förvrängda Instagramselfies eget liv, varje bildväv porträtterar en unik karaktär där Cindy Sherman har manipulerat sitt ansikte med olika element som hårfärg, ögonfärg, hudton och ansiktsdrag. Den som har tonåringar omkring sig bör absolut ta med dem på Tapestries – för kanske blir porträtten som mest angelägna för dem som lever en vardag med Snapchatfilter. Tapestries visas på Fotografiska Stockholm och pågår till och med den 9 juni. Mer info: stockholm.fotografiska.com

NYTT LIV ÅT HOTELL VITA HÄSTEN

I vår ska du boka in ett besök på Folkoperan i Stockholm. Där har regissören Staffan Valdemar Holm tagit sig an Ralph Benatzkys operett Hotell Vita hästen och givit den nytt liv med en särskild känsla för att kombinera tragik med komik. Ensemblen består inte bara av etablerade operasångare utan även en handfull välkända skådespelare som Jonas Karlsson, Stina Ekblad, Lennart Jähkel och Magnus Roosmann – och ja, de kan verkligen också sjunga. Mer info: folkoperan.se

Konstnären Tal R har blivit internationellt uppmärksammad för sina färgstarka, intuitiva och lekfulla verk, i en rad olika tekniker: måleri, teckning, kollage, tryck, skulptur och installation. Tal R är född Rosenzeig i Tel Aviv, men flyttade tidigt till Köpenhamn där han bor och arbetar i dag. På Ravinen kulturhus i Skåne finns nu hans senaste utställning Weather Report som kretsar kring konstnärens inre upplevelser kopplade till natur och klimat mot en abstrakt verklighet. En uttrycksfull palett i explosiva färger samlat till en känslomässig väderleksrapport som gör intryck. Weather Report visas på Ravinen kulturhus, beläget intill Norrvikens trädgårdar, strax utanför Båstad och pågår till och med den 26 maj. Mer info: ravinenkultur.se

14
nästa… kultur
© TAL R UNTITLED © CINDY SHERMAN
© CINDY SHERMAN
Ravinen kulturhus visar Weather Report med konstnären Tal R.
UNTITLED
© TAL R

NORDBOR

Utforska livet i Norden genom 500 år, fyra årstider och verkliga levnadsöden. Välkommen till vår största utställning någonsin på Djurgården i Stockholm.

nästa… fokus: Amanda

»Mitt kassa kärleksliv ledde till något bra«

Hennes debutbok Halva Malmö består av killar som dumpat mig blev en riktig snackis. Nu ska den bli tv-serie. Och själv har Amanda Romare hittat både kärleken – och sig själv igen.

Romare

Amanda Romare kom ut som antihjälte när hon släppte boken Halva Malmö består av killar som dumpat mig, där hon beskriver dejtingdjungeln och jakten på kärlek. Eller i alla fall någon att sova bredvid. En jakt som gick rätt uselt, hon blev stenhårt dissad. Men boken älskades hårt av läsarna, för både humorn och den brutala ärligheten. Och nu ska boken bli tv-serie.

– Jag försöker njuta av att mitt kassa kärleksliv ändå ledde till något bra. Jag var rädd för att ha blottat mig för mycket, och beredd på att folk skulle tycka att jag var patetisk. Men människor är så snälla, vilket har varit läkande. Jag upplever också en samhörighet mellan oss som har kämpat med kärlek. Många berättar att de känner igen sig. Och vetskapen om att jag inte är ensam har gett mig ett slags skal som skyddar.

Strax innan boken gavs ut dök han dock upp, Jens, som ville hålla om, kyssa henne i håret och ses igen.

– I dag vet jag att om man hänger i så kan ens situation förändras. Mitt liv är inte problemfritt nu heller, men den ångest jag känner i dag är ett slags lyxvariant av min tidigare ångest.

Det var kring 30-strecket som känslan av utanförskap kickade in för Amanda. När »alla« omkring henne hade stabila relationer och kommentarer om »är det inte dags att träffa någon?« började komma.

– Det finns ju en bild av den ensamma kvinnan som skickas i väg till klostret. Nuckan. De grejerna trodde jag var passé, men när en vän föreslog att jag skulle skaffa mig en uppblåsbar man att ha i badkaret kröp tanken »Är det där jag ska sluta?« på mig också.

Hon kastade sig ut i dejtingdjungeln, med förhoppningen om att hitta en man att ha roligt tillsammans med.

– Jag hade haft så mycket sex i mitt liv – för killens skull: dragit in magen och stönat på rätt ställe. Nu ville jag hitta någon som jag ville vara tillsammans med.

Hon mötte män av alla sorter, från playerkonsulten till den snälle men frihetsälskande bartendern, män som låg såväl över som under henne på snygghetsoch självförtroendeskalan. Ja, till slut övervägde hon typer hon inte ens ville ha.

– Det var en chock att inse att beslutet inte alls låg hos mig. Och ju mer avvisad jag blev, desto mer anpassade jag mig till samhällets ideal. Jag började raka benen, sminka mig mer, och sätta på mig den lilla svarta, allt för att bli vald.

Hon beskriver det som att hon blev nedhyvlad, likt en ost, tills bara skalken fanns kvar.

– Jag har fortfarande inte återhämtat mig från den känslan. Innerst inne tänker jag att jag hade tur som träffade min kille, för ingen annan ville ha mig.

Vad händer när bilden av den fria självständiga singelkvinnan krockar med realiteten?

– Det är genant. När man dejtar ska man vara cool och inte ta åt sig av dissarna. Men efter att själv ha dejtat känner jag »fuck you« alla som klagar på att singlar är för emotionellt investerade. Att våga gå på dejt med en okänd person, utsätta sig för risken, sitta där med sin förhoppning och senare besvikelse – det är tufft. Jag tycker vi ska hylla dem som vågar!

Vad säger din historia om att dejta på 2020-talet?

– Jag har verkligen jagat svaret på den frågan. Men ganska många som i dag är 60–70 år har hört av sig och känner igen sig, så jag tror ensamheten går genom generationer.

Så allt är inte Tinders fel?

– Nej, jag tycker snarare att dejtingapparna räddade mig när jag var som mest ledsen. Då kunde jag i alla fall gå in där och svajpa fram en ny person och känna lite hopp.

Och hur är det i dag – slutet gott allting gott?

– Det är väldigt fint att hitta en kille som vill vara med mig lika mycket som jag vill vara med honom. Att få känna närhet efter så många år ensam är helande – även om jag fortfarande är skadad som fan av hela den här grejen. •

AMANDA ROMARE

ÅLDER: 34.

FAMILJ: Pojkvän, mamma, pappa och tre syskon.

BOR: Malmö.

GÖR: Producent och författare. AKTUELL: Med boken Halva Malmö består av killar som dumpat mig (Natur & Kultur) som snart blir tv-serie.

AMANDAS 3 TIPS I DEJTINGDJUNGELN

KOMPISSUPPORT. Håll dina vänner nära, för stöd och support. De hjälper dig att orka. SKÄMS INTE. Känn ingen skam för de känslor som dyker upp. Det är okej att skriva fyra sms på rad till någon man är intresserad av. Ibland känner man sig galen, det är okej det också. HÅLL UT. Om du kämpar på tillräckligt länge så kommer det någon. Jag tror inte på snacket om att »när du minst anar«, men kombinationen av att vara ute där och leta och få lite medvind av ödet brukar göra att det ordnar sig till slut.

»Jag var beredd på att folk skulle tycka att jag var patetisk.«
17
TEXT: LINDA NEWNHAM FOTO: LINA ARVIDSSON
Nu ska Amanda Romares snackisbok Halva Malmö beståravkillarsomdumpat mig bli tv-serie.

VANDRA IN I ÄVENTYRET

Den som längtar efter ett riktigt outdooräventyr kan nu gå in och anmäla sig till årets Fjällräven Classic. Flerdagarsvandringen genom norra Sverige går längs utmanande leder där deltagarna bär allt som behövs på ryggen och tältar i naturen. Landskapet bjuder på vackra vidder, storslagna vattenfall, sällsynta blommor och iskalla bäckar. Men var beredd på att det kan bli tuffa vandringsvillkor när solsken går över i hällregn, skavsår och sömnbrist. För när tältet sätts upp fel i stormbyar är det bara att försöka igen tills det blir rätt. För detta är ett event som inte bara ger möjlighet att uppleva utan också vill lära dig och få dig att växa. Tillsammans med andra, i egen vandringstakt. Och förhoppningsvis ger det ett nytt självförtroende som bäddar för fler framtida naturstrapatser.

Mer info: experience.fjallraven.com/classic

FJÄLLRÄVEN CLASSIC 20 ÅR

Eventet firar med två nyheter: Fjällräven Classic Chile: En vandring i Patagonien bland glaciärer, lantgårdar och hisnande höjder som är fysiskt utmanande men inte omöjligt om man förbereder sig rätt. Fjällräven Classic Storbritannien återvänder med en ny rutt som tar deltagarna genom nationalparken Lake District i nordvästra England.

110 km…

… lång är Fjällräven Classic Sverige, med start i Nikkaluokta och målgång i Abisko. Startdatum 2024 är den 7 och 8 augusti.

Funktionsbralla för alla

Den funktionella outdoorbyxan blir ett nyckelplagg vid vandringar. Trotjänaren Greenland Trousers från Fjällräven har dryga 50 år på nacken och även de nyare modellerna utgår från förlagan, med små förbättringar, som den senaste modellen Abisko Trekking Tight Pro med extra rörelsefrihet i en mer slimmad version.

VILDA DJUR PÅ TAPETEN

Varför inte förbereda de allra minsta på vildmarksliv med en tapet som andas natur och djur? Boråstapeter fortsätter sitt samarbete med Newbie och lanserar nya mönster med vilda teman, som tapeten Wild Forest Mural: en maffig skogsvy med listiga rävar, nyfikna ekorrar, söta kaniner och kloka ugglor. Mer info: borastapeter.se

18 nästa… uteliv

Sommar I DALARNA

Här finns sköna vandringsleder och både nervkittlande och mysiga cykelturer. Här finns natur och vildmark runt hörnet och alltid nära till en maffig utsikt. Addera färgsprakande kultur och lokala smakupplevelser på mysiga gårdsbutiker, caféer och restauranger och resan är komplett.

Välkommen till Dalarna i sommar.

visitdalarna.se

din resa till Dalarna

1668–1676 perioden då häxprocesser pågick och ledde till nästan 300 människors död innan de stoppades.

»I Herrens år 1668 släpps Satans raseri lös i Sverige. Plötsligt anklagas kvinnor för häxeri och samvaro med djävulen. Kungen sänder ut en trolldomskommission med rätt att utmäta dödsstraff.«

HÄXORNA PÅ SLOTTET

Allt du alltid velat veta om häxor men aldrig vågat fråga om… Nu finns chansen att ta reda på detta när den stora utställ ningen Häxor öppnat på Kalmar slott.

Den helt nyproducerade utställningen Häxor ska vara en omslutande upplevelse för alla sinnen. Via scenografier, bilder och filmer kommer besökarna bjudas in till en annan värld och lära sig mer om häxprocesser såväl som moderna häxmyter i kulturen. Verklig historia och livsöden skildras, men här finns även interaktiva inslag, som rollspel, där deltagarna får tidsenliga kläder och verkliga namn från den händelse som gestaltas.

– Här kan vi samla barn från 8 år och uppåt, unga som har vuxit upp med Harry Potter och alla historieälskande

kulturbärare som är 50 plus, säger Erik Gullberg som tillsammans med Pompe Hedengren står bakom utställningen. För texterna står historikern Cecilia Düringer, som sätter 1600-talets häxprocesser i ett större sammanhang.

Utställningen pågår på Kalmar slott fram till och med den 3 november 2024 för att sedan vandra vidare till nya besöksmål. Grundutställningen kommer att vara densamma men det kommer att finnas utrymme att berätta om platsens lokala historia i sammanhanget – historien om häxor skiljer sig nämligen åt i olika delar av landet. •

I Kalmars Slotts utställning Häxor berättas den svartaste sagan i Sveriges historia.

KALMAR SLOTT Uppfört på 1100-talet och beläget vid Slottsfjärden. Hitta hit: Kungsgatan 1, Kalmar. Resa hit: Tåg till Kalmar Central, hitta avgångar och boka biljetter på sj.se Mer info: kalmarslott.se

20 nästa… stopp Kalmar
www.gudrunsjoden.com Vävd blus i lin 1100,över trikålinne ”Singö” 445,Swedish design with a green soul NATURLIGT NORDISKT Sommar 2024

»BLIR JAG SKRAJ – DÅ ÄR DET BRA«

Ingen kan som Rolf Lassgård förkroppsliga en rollkaraktär. Han ÄR bufflig kriminal kommissarie, den avige Ove och pappan Marianne. Eller som nu: karismatisk konstlärare i den bioaktuella danska romcomfilmen Möte i Rom. Och efter att ha levt alla sina år i norr har han nyligen slagit sig ner på den skånska slätten. Men livet i Stockholm står han långt utanför.

22 MIN RESA | ROLF LASSGÅRD

När Rolf Lassgård bröt upp från livet i Gävle kände han ett behov av att tillbringa livet på landet och flytten gick till Skåne.

23
»Jag vet inte om en skilsmässa kan vara lyckad, men den var i alla fall schyst.«
24 MIN RESA | ROLF LASSGÅRD

Rolf Lassgård sitter på en uteservering i Kåseberga och äter lunch. På tallriken stekt strömming – fast här på Österlen kallas det stekt sill – med hemgjort potatismos. Rolf Lassgårds halvlånga hår fladdrar i vinden, solen skiner och bakom honom väller vågorna fram.

– Det var för det här jag lämnade Gävle. Jag kände ett behov av att bo på landet, att låta tankarna och livet komma i kapp, säger han.

Och en vårdag som denna är det svårt att säga emot honom. Kåseberga håller på att vakna till liv för säsongen. Det hamras och snickras när restaurangerna och barerna görs färdiga, och till den enda restaurang som hittills har öppnat har några få turister letat sig för att stärka sig inför den branta promenaden upp till Ales stenar. Men det är lätt att förstå att detta är ett ställe som under den verkliga turistsäsongen är överfullt.

Rolf Lassgård bor en halvtimmes bilväg härifrån. En gammal sommarstuga renoverades och blev ett året-runt-boende, där han nu har bott i ett par år. Det är en stor kontrast mot det Gävle där han bott

och verkat i decennier. Det började med att han och hustrun Birgitta efter 19 år bestämde sig för att gå skilda vägar.

– Jag vet inte om en skilsmässa kan vara lyckad, men den var i alla fall schyst. Och då började jag tänka, i min ålder, hur ska livet se ut? Att flytta till Stockholm och ge sig ut och jaga, nej. Jag kände ett behov av landet. Visst, jag var lite skraj för ensamheten, men min dotter och hennes familj bodde här då, och jag hade vänner här sedan tidigare. Så för drygt ett år sedan bestämde jag mig för att bosätta mig här permanent.

UNDER DET FÖRSTA året handlade det också mycket om jobbresor. Han gjorde filmen Andra akten, han gjorde tv-serien Händelser vid vatten, som spelades in i Norrland. Långa resor, med andra ord.

– Så hela tiden connectade jag med jobbet, och när jag var här blev det söndagsmiddagar med dottern och hennes familj.

Dottern och hennes familj har nu för övrigt flyttat och bosatt sig i Medellín i Colombia. Medellín? Knarkkartellernas huvudstad? Rolf Lassgård skrattar. – Det där oroade mig också. Men befolkningen där har börjat städa upp, man har tvingat bort kar-

ROLF LASSGÅRD

ÅLDER: 69.

FAMILJ: Flickvännen och särbon Beatrice Andersson, tre barn från tidigare äktenskap.

BOR: Strax utanför Ystad. GÖR: Skådespelare.

BAKGRUND: Scenskolan i Malmö 1975–1978, startade Folkteatern i Gävleborg, nominerats till sex guldbaggar och mottagit två, för rollerna i Min store tjocke far och En man som heter Ove, spelat Gunvald Larsson i första Beckfilmen, Lars Martin Johansson i Leif GW Persson trilogi och gjort nio Wallanderfilmer bland mycket annat.

AKTUELL: I den danska dramafilmen Möte i Rom, svensk biopremiär den 5 april.

25
Rolf Lassgård jobbar vidare lika intensivt även om han passerat pensionsåldern, men har börjat fundera hur livet ska se ut, i hans ålder. Hans nya hemma är i Wallander-land, i trakterna runt Ystad.
MIN RESA | ROLF LASSGÅRD
Att vara 193 cm har sina fördelar, »eftersom jag är lång märker jag inte om folk stirrar« säger Rolf Lassgård.

3X TIPS!

YSTAD FÖR KURT WALLANDER-FANS

Rolf Lassgårds mest kända karaktär är utan tvekan kommissarie Kurt Wallander. I de första nio filmatiseringarna av Henning Mankells böcker gjorde Rolf Lassgård huvudrollen, från 1994–2007. Och Wallander har satt avtryck i staden Ystad. Här är några Wallandernedslag att göra för Wallanderfansen.

GÅ I WALLANDERS FOTSPÅR

Serien utspelar sig och har spelats in i trakterna runt Ystad och sommartid kan man boka in sig på »Wallander on tour«. En guidad visning genom staden där man besöker platser från både filmerna och tv­serien.

Mer info: ysvc.se/wallander BO SOM KURT

Det gamla stationshuset på Hamntorget i Ystad har tjänstgjort som exteriör till polishuset i Wallanderfilmerna. Numera är tegelbyggnaden invändigt ombyggd till Stationen Bed & Breakfast, så här kan du faktiskt till och med tillbringa natten i kommissarie Wallanders rum.

Mer info: ystadstation.com

FIKA SOM EN SNUT

Vill du fika i Wallandersk anda är det Fridolfs Konditori du ska besöka. Det är hit karaktären Wallander går för en kopp kaffe och skånsk sillmacka. Konditoriet har en egna Wallanderbakelse – gräddbakelse täckt av »polisblå« marsipan.

Adress: Lingsgatan 3.

Han skulle gärna spela Erik Bäckström en gång till, »jag känner att det finns mer att berätta« säger Rolf Lassgård.

»Jag har alltid varit utanför livet i Stockholm.«

tellerna, numera satsas det på att anställa fler lärare än poliser.

Denna dag har Rolf Lassgård lite ont i ryggen. Häromdagen fällde han ett stort träd på tomten, nu försöker han omvandla trädet till ved inför nästkommande vinter. Det har krävt sin tribut och gör att han artigt säger nej när fotografen ber honom klättra upp och sätta sig på en mur nere i hamnen.

– Här på landet går det att tillbringa livet. Det finns alltid saker att göra, nya penseldrag som ska dras, nytt ogräs som ska ryckas.

– Jag har alltid varit utanför livet i Stockholm. Det var jag redan när barnen kom.

Men livet på landet har också andra bekymmer än vedklyvning. Han hade planerat en påskmiddag hemma och bjudit hem gäster. Två dagar innan hörde han ett konstigt ljud från nedervåningen.

– Det kom från toaletten som gått sönder. Det stod och sprutade avloppsvatten.

ROLF LASSGÅRD ÄR född i Jämtland. Under de decennier han jobbat har han blivit en av landets mest kända och omtyckta skådespelare, med så många roller att bara listan över dem skulle ta upp några sidor i denna publikation. Han har gjort många polisroller – Gunvald Larsson i en serie med filmer baserade på Maj Sjöwalls och Per Wahlöös Martin Beck-böcker, hemvändaren Erik Bäckström i Jägarna (som blivit både filmer och tv-serie) och inte minst Kurt Wallander i den serie med filmer som baserades på Henning Mankells böcker. Han erkänner att han gärna skulle spela Erik Bäckström en gång till.

– Jag känner att det finns mer att berätta. Ska man nöja sig med att låta honom stå kvar vid den där bensinstationen? Det gick 16 år mellan de två filmerna, det gick sedan 5–6 år till tv-serien. Det finns mer att berätta, men man kan inte vänta hur länge som helst.

Han tycker om att växla mellan film och tv.

27

2ENTERTAIN OCH VICKY NÖJESPRODUKTION PRESENTERAR

DU I FOKUS

VICKY NÖJESPRODUKTION OCH 2ENTERTAIN PRESENTERAR ”SHOWERNAS SHOW, MÅSTE SES!”

”SNYGGT, SPÄNNANDE, MEDRYCKANDE OCH ROLIGT” EXPRESSEN

”PARTY-FEELING PÅ TOPP. EN GIVEN MUSIKALSUCCÉ” PÅ SCEN

MARSHA SONGCOME ANDREAS WIJK MORGAN ALLING FRED JOHANSON ANTON EWALD ALEXANDER LARSSON

STOR ENSEMBLE och ORKESTER Regi och översättning dialog: ANDERS ALBIEN

SPELAS TOM 28 APRIL PÅ CHINA TEATERN, STOCKHOLM

2ENTERTAIN PRESENTERAR

”MÄSTERLIGT”

PÅ SCEN

DU I FOKUS ”EN FEST FRÅN BÖRJAN TILL SLUT”

”IMPONERANDE”

5

”KNOCKOUT”

TOMMY KÖRBERG HELEN SJÖHOLM VÅR SANNA NIELSEN HÖST 24 TUVA B LARSEN LINDY LARSSSON VÅR DENNY LEKSTRÖM HÖST 24 STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER REGI EDWARD AF SILLÉN

SPELAS 2024 PÅ OSCARSTEATERN, STOCKHOLM HÖSTEN FÖRLÄNGS! ÖVER 165.000 SÅLDA!!!

”GÅSHUDSFRAMKALLANDE SHOWNUMMER”

THE GREATEST BOYBAND HITS OF ALL TIME

SPELAS HÖSTEN 2024 PÅ RONDO, GÖTEBORG. PREMIÄR 12 SEP.

Biljetter och mer info: Scanna QR-koden för att komma till Showtic.se
QX UPPLEVELSER ÄR BÄST LIVE!
SISTA CHANSEN ATT SE SUCCÉN!
EXPRESSEN
AFTONBLADET
”SNYGG, TÄNKVÄRD OCH BERÖRANDE” DN
PÅ SCEN
EN ÄNGLALIK SUCCÉ ” DU I FOKUS
”ALLT MAN KAN ÖNSKA” EKURIREN ”MÄSTERVERK”
5 ”
STAGE FANTASY OCH 2ENTERTAIN PRESENTERAR BARNENS TURISTGUIDE PÅ SCEN Astrid Lindgrens BRÖDERNA LEJONHJÄRTA i en scenversion av Eva Skjöld BILJETTER UTE NU! TEATERBILJETTEN GER FRI ENTRÉ TILL LISEBERG SAMMA DAG! SPELAS I HÖST PÅ LISEBERGSTEATERN, GÖTEBORG KÅLLE GUNNARSS ON HÖSTENS TEATERÄVENTYR! BILJETTER FRÅN 395 KR! 2ENTERTAIN PRESENTERAR SPELAS PÅ VALLARNAS FRILUFTSTEATER, FALKENBERG I SOMMAR. PREMIÄR 30 JUNI. CLAES MALMBERG • JOJJE JÖNSSON • JEANETTE CAPOCCI MIKAEL RIESEBECK • JESSICA HERIBERTSSON • LINNÉA LEXFORS JENNIE ROSENGREN • PÄR NYMARK • ALEXANDER KORENADO MANUS: NIKLAS HOLTNE OCH HÅKAN KLAMAS REGI: NIKLAS HOLTNE • REGIASSISTENT: ANNIKA ANDERSSON EN RIKTIG PANGBUSKIS SOM INTE SPAR PÅ KRUTET! REGI: EDWARD AF SILLÉN SVENSK ÖVERSÄTTNING: CALLE NORLÉN MARY N’DIAYE JANICE KAVANDER LAILA ADÉLE STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER BILJETTER SL ÄPPTA! PREMIÄR 12 SEPTEMBER PÅ CHINA TEATERN, STOCKHOLM 2entertain och vicky nöjesproduktion PRESENTERAR SUCCÉMUSIKALEN MED HITS SOM ”ONE NIGHT ONLY”, ”LISTEN” OCH ”AND I AM TELLING YOU”

Många skådisar läser aldrig recensioner men det gör Rolf Lassgård. Och han ser sina egna filmer ett par gånger innan premiär, »jag vill ha en egen uppfattning så gott det går«.

»Här på landet finns alltid saker att göra, nya penseldrag som ska dras, nytt ogräs som ska ryckas.«

Det långa tv-formatet i en tv-serie ger möjlighet att fördjupa karaktärerna, han ger den sex avsnitt långa Händelser vid vatten som ett exempel.

– Samtidigt gör produktionstakten i dag att många tv-serier blir lidande, och det innebär i sin tur att kvaliteten blir lidande. Manuset är inte klart när man startar, det pillas med det in i det sista, och det innebär att fundamentet kan bli skakigt.

När han ska tacka ja eller nej till en roll väger han in sådant som manus, regissör, medskådespelare.

– Jag vill ha utmaningar. Om jag känner att jag bli skraj, då är det en bra signal.

ETT PROJEKT SOM gav honom lite fjärilar i magen var Min pappa Marianne, baserad på Ester Roxbergs bok om hur hennes pappa Åke berättade att han ville vara kvinna och tog namnet Ann-Christine.

– Jag satt i huset och läste in mig en massa, men kände att jag hade i skallen att jag måste träffa henne, men utan att ställa en massa dumma frågor. Jag trodde hon bodde i Växjö, men fick veta att nej, hon bodde utanför Sjöbo, det är bara tre mil dit. Så vi träffades och åt lunch och hade ett perfekt snack.

– När vi gjorde filmen var det viktigt att den tog tag i dotterns upplevelser, hon blev publikens ögon och ställde den mot sina fördomar. Det var en balansgång mellan humor och allvar. Och jag sa inför valet att detta var en film som de som röstar på SD borde se.

När någon ser en film kommer reaktionen omedelbart, speciellt om det är en galavisning. Reaktionerna kring en tv-serie är annorlunda, där kommer det inga spontana applåder eller busvisslingar. Rolf Lassgård har ända sedan slutet av 90-talet satt i system att alltid se det han gjort 2–3 gånger innan det är dags för premiär.

– Jag vill ha en egen uppfattning så gott det går, jag vill ha ett skydd och inte se filmen för första gången tillsammans med press och publik. När det gällde Min pappa Marianne var det väldigt speciellt, jag visste ju inte hur den skulle tas emot. Många skådespelare och regissörer läser aldrig recensioner. Det gör Rolf Lassgård.

– Framför allt om jag själv tycker det är bra. Det var lätt med Händelser vid vatten, där jag inte bar historien, jag kunde se helheten, vi var ju en ensemble.

29
MIN RESA | ROLF LASSGÅRD
Han vill ha utmaningar – det ska kännas läskigt inför en ny roll.

3X UTFLYKTER – ROLF LASSGÅRDS SKÅNEFAVORITER

ALES STENAR. Fornlämning. En skeppssättning bestående av 59 stenar, byggdes någon gång mellan år 500 och 1000 e.Kr.

KÅSEBERGA. Det är här Ales stenar finns men själva Kåseberga är värt ett eget besök.

SANDHAMMAREN. En badstrand som utgör det sydostligaste hörnet av Skåne. Det finns de som menar att detta är Sveriges bästa badstrand.

»Jag har fått göra fantastiskt mycket, men nöjd… nja, det låter lite tillbakalutat.«

HAN HAR HAFT en lång och mycket framgångsrik karriär, han är hyllad och älskad. Är han nöjd med karriären?

– Jag har fått göra otroligt fantastiskt mycket. Men »nöjd«? Nja, det låter lite tillbakalutat. Aptiten på att få göra mer, den finns. En man som heter Ove, Min pappa Marianne, Den döende detektiven, det är så spännande roller. Om det sedan dyker upp roller som inte når upp till knäskålarna – då tackar jag nej.

Efter en blåsig promenad upp och ner på kullarna ovanför Kåseberga rattar Rolf Lassgård sin hybridbil tillbaka till Ystad. Under färden kommenterar han hur Henning Mankell skildrade landskapet i sina böcker om Kurt Wallander.

– När vi började göra filmerna hade bara ett par böcker publicerats. Så vi fick vänta på de nya innan vi kunde göra fler filmer.

I Ystad har Wallanderfilmerna, där både Rolf Lassgård, Kenneth Branagh och Krister Henriksson spelat den melankoliske polismannen, blivit en turistattraktion. Det finns guidade Wallanderturer och man kan besöka den studio där en del av filmerna har spelats in.

Rolf Lassgård är lång, det är svårt att missa honom om man möter honom. Han säger att det också är en fördel.

– Eftersom jag är lång märker jag inte om folk stirrar. Visst, det kan vara jobbigt att ha ögonen på sig, men eftersom jag spelat så mycket teater är jag van vid att publiken tittar på mig. Men det är jobbigt när det tisslas och tasslas och pekas. Eller när någon ska ta en selfie och sedan frågar »vad är det du heter« för de vet bara att jag är känd. Och det är inte så kul att gå på lokal efter 22.

Rolf Lassgård är dock mån om att alltid hålla en vänlig attityd. »Han är ju så mysig«, säger många. Men det finns ett mörker i honom.

– Självklart. Det där är en bergochdalbana. Jag är mån om att inte möta folk med misstänksamhet. Men var inte orolig, mörkret finns där. Oftast har man korta möten med människor, då möter man dem med vänlighet. Och då får man oftast tillbaka på samma sätt.

Med detta sagt rattar Rolf Lassgård sin bil tillbaka till hemmet. Det finns nya plank som ska målas, och nya ogräsplantor som ska ryckas upp. •

30
MIN RESA | ROLF LASSGÅRD
Rolf Lassgård är mån om att inte möta folk med misstänksamhet, men visst finns det ett mörker inom honom också.

Halva priset för dig som är under 29 år eller student

17, 18 MAJ | GÖTEBORGS KONSERTHUS

THIS IS WHAT I MEAN

ERIK LUNDIN | DANI M | GÖTEBORGS SYMFONIKER | HANS EK | IMENELLA | VIC VEM

Upplev några av Sveriges främsta artister på ett helt nytt sätt och magin som uppstår när nutid möter tradition. Musik av Dani M, Erik Lundin, Imenella och Vic Vem får nytt liv tillsammans med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus. Det unika samarbetet leds av dirigenten Hans Ek, som tidigare samarbetat med artister som Zara Larsson och Veronica Maggio.

Plats på scen för ordet och berättelsen. Och svensk hiphop på ett sätt du aldrig upplevt tidigare.

– en del av HUVUDPARTNERS VOLVO, GÖTEBORGS-POSTEN OCH STENASTIFTELSEN. Göteborgs Konserthus, Götaplatsen. Boka biljetter på gso.se, 031-726 53 00. Köp din biljett på gso.se
Göteborgs Symfoniker

Många bäckar små…

Naturens comeback i storstaden

Det våras för naturen – i våra städer. Runt om i Norden satsar man stort på att göra städer både grönare och artrikare. En livsviktig utveckling, enligt klimatforskare.

I fjol vann den återupplivade bäcken Hovinbekken i Oslo stadens stora arkitekturpris. En utmärkt anledning att göra en resa till vårt grannlands huvudstad.

Intill Teglverksdammen ligger både skola och förskola, vars barn nu kan leka vid dammen och lära sig om mikroklimatet.
RESOR | HOVINBEKKEN I OSLO
33 FOTO: BJØRKBEKK & LINDHEIM

Oslo brukade vara bäckarnas stad. Genom den norska huvudstaden rann ett tiotal älvar och bäckar, från de höglänta skogsområdena som omger staden ner i Oslofjorden. Men för drygt 100 år sedan förvandlades många av dem till öppna avlopp. De spred sjukdomar och luktade illa, och drygt 70 procent av dem leddes om genom rör i marken. Först på 1990­talet infördes ett förbud mot fler överdäckningar.

I dag går utvecklingen i motsatt riktning. Under senare år har en stor del av dem öppnats upp igen, vilket blivit en succé hos turister, Oslobor och stadens lokala flora och fauna.

– Liknande projekt har börjat dyka upp i andra norska städer också, säger Simen Gylseth, landskapsarkitekt på byrån Bjørbekk & Lindheim i Oslo.

Hans kontor vetter mot Akerselva, den kändaste av stadens restaurerade vattendrag, som rinner längs det hippa området Grünerløkka.

– På 1980­talet startades flera lokala rörelser som ville öppna upp Akerselva. När man gjorde det insåg man vilka värden som skapas, både för naturen och de boende. Så nu har man även tagit tag i de mindre bäckarna.

SIMEN GYLSETH ÄR kanske landets främste expert på ämnet. Han ligger bakom återöppnandet av Hovinbekken, som vann Oslo stads arkitekturpris 2023, före det påkostade nya Nationalmuseet.

– Hovinbekken var den av alla bäckar och älvar som var mest nedgrävd.

Men det är inte bara i Oslo som man insett värdet av levande naturmiljöer. I städer som Linköping, Köpenhamn, Uppsala och Manchester kan lokalpolitiker stoltsera med nya, naturliga grönområden.

– Vi har glömt att tillföra natur i våra städer. Hur mycket forskning som helst visar att vi mår bra av att ha närhet till natur, säger Johanna Alkan Olsson, som forskar på natur och stadsplanering vid Lunds universitet.

Utöver själva trivselfaktorn har bäckar och vattendrag flera fördelar – och lär bli allt viktigare

HOVINBEKKEN

Den senaste av alla bäckar och vattendrag som restaurerats i Oslo. Hovinbekken mottog nyligen Oslo kommuns arkitekturpris 2023 – före det påkostade nya Nationalmuseet.

HITTA HIT:

Från Oslo Sentralstasjon ta tunnelbanan från Jernbanetorget, linje 5 mot Vestli, kliv av vid station Hasle för att komma till Teglverksdammen.

BOENDETIPS LÄNGS

HOVINBEKKEN:

Radison Red Oslo, Okern, Qualtity Hotel Halse Linie eller Thon Hotel Linne.

Under 1980-talet började man med att öppna upp Akerselva i Oslo, såg vilka värden som skapades för natur och boende och följde efter med de mindre bäckarna.

34 RESOR | HOVINBEKKEN I OSLO
FOTO: NILS PETTER DALE
»Ju mer grönt vi har i en stad, desto mer kan temperaturen hållas nere.«
FOTO: BJØRKBEKK & LINDHEIM FOTO: ANNA-JULIA GRANBERG FOTO: NILS PETTER DALE

Smarta växthus räddar skörden

I många byar i Somalia är människor helt beroende av sin odling för att överleva. Men varje år kommer torka och sandstormar som gör det extremt svårt att odla. Här bygger Diakonia tillsammans med invånarna växthus av nät.

Växthusen skyddar mot sandstormar och insektsangrepp.

Droppbevattning gör att fukten stannar kvar och den torra marken blir odlingsbar. Det är en fantastisk utveckling i ett land där vatten är en bristvara.

Diakonia har funnits sedan 1966 och tillsammans med människor runt om i världen arbetar vi för en rättvis, jämlik och hållbar värld.

Finn fem fel

SÅ ETT FRÖ

I Somalia odlar deltagarna i Växthusprojektet grödor som tomat, spenat, grönpeppar och paprika. Här delar vi med oss av tips hur du lyckas med dina tomater:

Fyll såkrukor med såjord och vattna igenom. Sätt några tomatfröer ytligt och täck med lite jord. Ställ varmt och håll fuktigt. När plantorna kikar fram kan du ställa dem svalare.

GE EN GÅVA 1 2 3 4

Plantera om plantorna när det andra bladparet dyker upp. Använd en stor kruka med näringsrik jord. Vattna regelbundet.

Efter några veckor är det dags att plantera ut. Börja med att vänja plantorna succesivt vid utomhusklimat. Tomaterna kan odlas på balkong, i kruka eller i trädgården. Det viktigaste är att de får sol och lä större delen av dagen samtidigt som de inte får torka ut.

Vattna regelbundet och tänk på att jordens näring inte alltid räcker hela säsongen, så det kan vara bra att fylla på med växtnäring.

till Diakonias växthusprojekt för att få fler frön att gro i Somalia.

Rätt svar: Handtaget på spaden, handtaget på kultivator, bladet på fröpåsen, tomat, tummen på handsken. Foto: Fredrik Lerneryd Foto: Fredrik Lerneryd

Den största vattenansamlingen, Teglverksdammen, fungerar som ett naturligt reningsverk där vattnet filtreras genom vassen och solens ultravioletta strålar dödar bakterier.

»Vi har glömt att tillföra natur i våra städer, mycket forskning visar att vi mår bra av att ha närhet till natur.«

framöver. Klimatförändringarna gör att både extrem värme och skyfall kommer att bli vanligare, vilket sätter stor press på våra städer.

Grönområden och vattendrag ger ett bra skydd mot sådant. De kan hantera betydligt större mängder vatten än asfalterade gator och trottoarer, och därmed avlasta dagvattensystemen.

Olika städer påverkas olika av skyfall. På flacka platser som Malmö och Köpenhamn är risken stor för översvämningar, medan mer kuperade städer som Göteborg kan drabbas av jordskred.

Gröna och ”blå” områden kyler dessutom ner städerna på sommaren, säger Johanna Alkan Olsson. Under värmeböljor brukar temperaturen bli allra högst i betongspäckade innerstadsområden.

– Ju mer grönt vi har i en stad, desto mer kan temperaturen hållas nere.

Hon framhåller Vallastaden i Linköping som ett positivt exempel i Sverige. Hela stadsdelen

uppfördes som en boutställning 2017, med fokus på hur framtidens boende kan se ut.

En central del av Vallastaden var Broparken, som bland annat innehåller ett fullt fungerande dagvattensystem – i form av en lummig bäck.

– Där har de gjort jättefina saker, säger Johanna Alkan Olsson.

Tillbaka till Oslo. Hur återupplivar man egentligen en bäck?

Simen Gylseth har jobbat med Hovinbekken i över 15 år. Det har varit en relativt intrikat process, eftersom infrastruktur ibland måste flyttas, och flödet och de naturliga förutsättningarna behöver bli rätt.

VISSA DELAR AV bäcken rinner genom välbärgade villaområden, andra genom helt nybyggda bostadskvarter. Den största vattenansamlingen, Teglverksdammen, ligger på samma plats som stadens stora tegelverk gjorde tidigare.

RESA HIT!

Det går direkttåg till Oslo varje dag från både från Stockholm och Göteborg. Mer info om avgångar och biljettbokning: sj.se

URBAN NATURTREND

Mayfield Park  – Manchester

Det är inte bara i Norden som naturen är på väg tillbaka. I den gamla industristaden Manchester i England invigdes nyligen den första allmänna parken på 100 år, som får sitt vatten från gamla viktorianska brunnar.

37 37 RESOR | HOVINBEKKEN I OSLO
FOTO: NILS PETTER DALE

FOTO: NILS PETTER

Klimatförändringarna gör att extrem värme och skyfall blir allt vanligare och grönområden och vattendrag i städerna ger ett bra skydd mot det.

FOTO: JOHN FALKIRK

Landskapsarkitekt Simen Gylseth på Bjørbekk & Lindheim i Oslo ligger bakom återöppnandet av Hovinbekken, här med en modell av projektet.

3X TIPS KLIMATPROJEKT I SKANDINAVIEN

SANKT KJELDS

PLADS – KÖPENHAMN

En tidigare grå parkeringsplats och rondell i Köpenhamn i Danmark som i dag blivit en så kallad »grön lunga«. Köpenhamns stad har satsat stort på att göra innerstaden mer grön och trivsam.

BROPARKEN – LINKÖPING

En park och bäck som rinner genom Vallastaden i Linköping, ett innovativt bostadsområde som utgjorde en storboutställning 2017. Fungerar även som dagvattensystem.

ELSA ESCHELSSONS

PARK – UPPSALA

En liten damm och park i södra Uppsala som invigdes 2022. Har ett nytänkande system för att avleda regnvatten, vilket avlastar Fyrisån och avloppen.

»Ganska fort efter att bäcken stod färdig började folk fiska i den.«

Teglverksdammen fungerar också som ett naturligt reningsverk. Vattnet filtreras genom vassen, samtidigt som sediment sjunker till botten – och solens ultravioletta strålar dödar bakterier.

Vid dammen ligger en nybyggd skola och förskola, vars barn kan leka vid dammen och lära sig om mikroklimatet. Både fåglar och fiskar som forell rör sig i dag i vattendraget.

– Ganska fort efter att bäcken stod färdig började folk fiska i den, säger Simen Gylseth.

Men vad är då haken – varför kan man inte göra så i alla städer?

Det handlar om pengarna. Enligt Simen Gylseth kostar det ungefär fyra gånger så mycket att konstruera en bäck som en vanlig park.

– Det är klart att det är kostar mer. På många stäl­

len är det inte bäcken som är så mycket dyrare, utan det att man måste flytta på teknisk infrastruktur.

HOVINBEKKEN KOM BLAND annat på plats genom att Oslo kommun tog lite mer betalt för marken i området, samtidgt som de lät byggherrarna bygga högre hus än vad de brukar få.

– I slutändan blir det ofta de som köper bostadsrätterna som betalar lite extra för bäcken, säger Simen Gylseth.

Johanna Alkan Olsson, vid Lunds universitet, oroar sig för att naturen kommer att prioriteras bort i stadsplaneringen nu när ekonomin blivit sämre.

– Dessvärre har vi sett att när ekonomin ska stramas åt, så är det ofta sådant som ryker. •

38
RESOR | HOVINBEKKEN I OSLO
DALE

Andrea Tarrodi visar vägen

Unga Operan

VILSE

Urpremiär 26 april

opera för de yngsta – från 6 år

spelas 26 april – 1 juni

operan.se

Fyll kalendern med passion och energi. 2024/2025

Ola Salo som Willy Wonka i musikalen Roald Dahls Charlie och chokladfabriken, operor som Carmen, Madame Butterfly och Otello, GöteborgsOperans Danskompani i hyllade 12 songs med Ane Brun och över tjugo andra premiärer.

Skanna QR-koden och upptäck hela säsongen på opera.se.

goteborgsoperan

GöteborgsOperans huvudpartner: Göteborgs Hamn

@goteborgsoperan @goteborgsoperansdanskompani
goteborgsoperansdanskompani

PLASTENS UPPGÅNG & FALL

Numera vet vi att plast är en fara för både människa och miljö. Mikroplaster lagras i kroppen, vi har fått ny lagstiftning för att få ner vår konsumtion av engångsprodukter och debatterar ivrigt kring plast påseskatten. Annat var det för 50 år sedan!

Då var plast framtiden. Så nu är frågan bara: Kan vi lämna plasten bakom oss?

[Plast]

Av latinets »plasticus«, formbar. Plast är syntetiska ämnen med naturligt ursprung. Tidiga råvaror var bomull och kol, senare råolja. Den första halvsyntetiska plasten, celluloid, patenterades redan 1869. Plasten slog igenom på bred front efter andra världskriget, och i dag finns den överallt i våra liv – till och med i våra kroppar, när kemikalierna sprider sig i grundvattnet.

Bakelitbossen Beakeland

Leo Baekeland var belgaren som tog patent på 1930-talets modematerial nummer 1: Bakelit! Den första helsyntetiska plasten var mörk, tung, formbar och passade perfekt för art déco-tidens mjuka linjer. LM Ericssons svarta bakelittelefon från 1931 är klassisk.

LM Ericssons klassiska bakelittelefon kom 1931. Design: Jean Heiberg.

Första experimenten

Plastens formbara föregångare var naturliga: bärnsten, vax, horn och elfenben. På 1800-talet fanns en sorts plast, cellulosa, som bara var halvsyntetisk (en råvara var bomull) men den innebar en revolution: den demokratiserade fotografering – tidigare svindyrt – och möjliggjorde filmremsan. Fram till 2014 tillverkades pingpongbollar av cellulosa då studsen var svårkopierad.

Barbies första kläddesigner Charlotte Johnson plus docka från 1965.

1950-talet: PLAST OHOJ!

Under det teknikbesatta 1950-talet exploderade plastanvändningen. Plasttyper som karbamid och melamin var tunna, smak- och luktfria och gick att få i glada färger. Nu blev plast allt från köksutrustning till leksaker – hej Barbie!

Tupperwarepartyt, där hemmafruar sålde lufttäta plastburkar och skålar till sina grannar, blev också populärt under 1950-talet. Earl Tupper var uppfinnaren som gick förbi detaljhandeln och direkt till konsumenten. Hemligheten? Sociala sammankomster – och förstås den där lilla pusten när tupperwarelocket skapar vakuum.

41
INFOTAINMENT | PLASTHISTORIA

Bregers berömda citruspress i plast.

»Jag älskar Los Angeles. Jag älskar Hollywood. Alla är av plast men jag älskar plast. Jag vill vara plast.«
Andy Warhol

Vår egen plastpappa:

CARL-ARNE BREGER

»Mr Plast«, Carl-Arne Breger (1923–2009), var Sveriges mesta plastdesigner under den tidiga plaståldern från 1950- till 80-tal. Några av hans folkliga klassiker: Flora-asken från 1965, tv-kannan Signatur och knapptelefonen Diavox. Många känner nog också igen hans Gustavsbergvattenkanna. Och den brandgula citruspressen Duett finns Museum of Modern Art i New York.

PLASTENS FLIPP & FLOPP!

PLASTFLIPP: Enligt Nordiska museet är ett av Sveriges mest spridda plastföremål GB:s glassförpackning Big Pack, en evergreen från 1970. Designad av Carl-Arne Breger och ständigt återanvänd, inte minst som lunchlåda.

PLASTFLOPP: Den omskrivna plastcykeln Itera skulle betyda en ny vår för det lilla västerbottniska samhället Vilhelmina, där den tillverkades. Men Itera var kantig, vinglig och dyr. 15 000 exemplar hann dock tillverkas.

Plastcykeln Itera blev ingen succé.

Astroturf plastgräs blev en favorit hemma hos Elvis Presley.

Konstgräset – alltid grönare

Astroturf kallas det konstgjorda, aggressivt gröna gräs som ofta används på idrottsplaner. Den första plastgräsmattan anlades 1964 på Rhode Island. Elvis Presley, polyesteroverallens tillskyndare, var pionjär även på detta område. Han älskade evigt grönt gräs så mycket att han lät avlägsna den naturliga gräsmattan runt swimmingpoolen och ersatte den med Astroturf.

FY FÖR PLAST!

På 1960-talet blev plasten billigare, allt vardagligare och kvaliteten på designen sjönk. Nu blev plast en symbol för dålig smak, för slitoch-släng-mentalitet och miljöförstöring. Först på senare år har den klassiska 1950-talsdesignen av namn som Carl-Arne Breger, Sigvard Bernadotte och Stig Lindberg tagits till nåder igen.

PLASTBAKTERIEN

Äta plast?! Kittlar dödsskönt i kistan! I alla fall på bakterien Ideonella sakaiensis, upptäckt när den bröt ner plastleksaker på en japansk soptipp för tjugo år sedan. I dag genomförs dna-experiment för att framställa plankton som ska tugga i sig mikroplast som förpestar världshaven. Kanske behöver plast i framtiden inte alls återanvändas, utan kan brytas ner med mikrober och enzymer.

400 ÅR…

… tar det för en plastflaska att brytas ner i naturen.

36 KILO…

… plastavfall per år. Så mycket lämnar varje svensk efter sig. Och då är inte industrier medräknade.

90 procent ...

… av allt svenskt plastavfall återvinns. Men faran är inte över. I Stilla havet flyter 100 miljoner ton plastskräp omkring som en väldig oformlig kontinent. Och mjukgörare i plast som hamnat i grundvattnet påverkar fortplantningen hos djur och människor negativt.

Världens mest spridda, om än inte vackraste, plastprodukten: Den vita stapelbara plaststolen.

42 INFOTAINMENT | PLASTHISTORIA

Nya spaupplevelser. Premiär maj 2024.

Från skaparna av Asia Spa och Art Garden Spa utvecklas nu nästa sköna upplevelse för avkoppling och välmående.

EN KLASSISK RESORT FÖR NYA RETREATS ALPHYDDEVÄGEN | SKÖVDE | BILLINGEHUS.COM FOTO: KSENIYA KOPNA

Starka Tillsammans

Ett projekt av

– Sveriges största förbund för transpersoner och närstående

Vi samlar transpersoner i alla åldrar samt närstående som exempelvis föräldrar, partners, vänner och syskon. Vi arbetar för att främja transpersoners hälsa och livsvillkor genom att utbilda, informera och erbjuda stöd till både transpersoner och närstående. Vill du veta mer om oss?

Gå in på transammans.se!

Vi vet vad som får unga transpersoner att må bra!

Vet du?

Även om många transpersoner mår bra är det en bit kvar tills hälsan är likvärdig för alla oavsett könsidentitet och könsuttryck. Fler behöver därför få kunskap om vad som får unga transpersoner att må bra.

Möjligheten att leva som den man är, tillgång till kompetent hälso- och sjukvård, respektfullt bemötande från skola/arbetsplats, träning och återhämtning är ofta viktigt för att må bra. Alla transpersoner har inte behov av könsbekräftande vård, men när det finns behov av denna vård är den ofta viktig för ens mående. För den som funderar över sin könsidentitet är det även värdefullt att ha tillgång till kompetent samtalsstöd för att utforska vem man är.

Individer har olika behov men för många transpersoner är det hälsofrämjande att:

Omgivningen använder rätt namn och rätt pronomen.

Andra tar ställning för allas lika värde och säger ifrån när någon uttrycker sig negativt om transpersoner.

Träffa andra transpersoner/ andra som funderar kring sin könsidentitet för att utbyta tankar och erfarenheter.

Få stöd från närstående, vare sig det är genom att bli lyssnad på, få hjälp att navigera i vården eller att ens nya namnsdag firas.

Bli medlem i Transammans

Följ oss på Facebook och Instagram: transammans

Ha tillgång till förebilder och kunna spegla sig i andra, och på så sätt ta del av olika sätt att vara transperson på.

Projektet Starka Tillsammans finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Det är på The Red Lion i Majorna Ina Lundström varvar ner efter sina gig, »blir Ina igen, inte någon som står på scener eller tjänar pengar«.

MIN PASSION | INA LUNDSTRÖM
»Här finns allt på en armlängds avstånd«

Göteborgs stadsdel Majorna är hennes älskade hemmakvarter. Ståupparen Ina Lundström praktiskt taget

ÄR Majorna. Och hon får hemlängtan så fort hon lämnar

gatorna där. Vi stämde träff med henne på stammisstället

The Red Lion, för att prata om livets viktiga beståndsdelar: bekräftelse, bergsprängare, brädspel och blandband.

LINDA NEWNHAM foto BEATA HOLMGREN

Ibland sägs det att »it takes a village to raise a child«. Ståupparen och poddaren Ina Lundström är mer inne på att det krävs en hel by för att vara människa. Att det är livsviktigt att ha kompisar omkring sig som kan stötta upp och fylla i där man själv brister. – Jag har lätt för att skriva, därför har jag skrivit mängder av jobbansökningar åt andra. Ett tag kallades jag för Majornas syokonsulent. Å andra sidan är jag dålig på att ta tag i disken och har aldrig städat ur mitt kylskåp, det händer inte, men då finns det andra som rycker ut för mig – och så lagar jag indonesisk mat till dem i retur. Eller så behöver man stöta och blöta frågor kring barnuppfostran, eller ha någon som påminner en om att »1997 när du var i en liknande relation tänkte du också så, och det blev ju inte så jädra bra«.

Ja, Ina Lundström brinner för kollektivet, och stortrivs därför i sin stadsdel Majorna i Göteborg. Så pass att hemlängtan slår till strax efter att hon lämnat de välkända gatorna.

– Jag har det väldigt bra här. Nästan alla mina kompisar bor max 300 meter ifrån platsen där vi nu sitter. Personer som jag har känt hela mitt liv finns på en armlängds avstånd.

Ibland sägs Majorna vara Göteborgs svar på Södermalm i Stockholm, men där håller Ina inte med.

– Man kan göra sig lustig över alla glutenintoleranta reklamare här också. Men grejen med Majorna är att det är en stadsdel med 60 procent kommunala hyresrätter. Det innebär att människor med helt vanliga jobb kan bo här, som han som serverar kaffet på kaféet. Det ger en annan vibb, en bättre blandning, och man kan bygga sin gemenskap på andra saker än frågan »så vad jobbar

47
»Nästan alla mina kompisar bor max 300 meter ifrån platsen där vi sitter nu.«

När The Red Lion var nytt gick Ina inte hit, för hon tyckte det var lite fancy »vilket väl säger något om hur sjukt ofancy jag

du med?«, som musik, ett gemensamt förflutet, att man gillar samma fotbollslag eller att kasta dart.

EN ANNAN ANLEDNING till trivseln är att medan vissa tycks bra på att upprätthålla vänskaper, så konstaterar Ina att hon suger på det.

– Det är lite oomtänksamt av mig, men jag ringer sällan folk. Jag behöver stöta på dem spontant.

Det gör hon bland annat här på kvarterspuben The Red Lion. Vi ses innan öppning, men välkomnas ändå. Ina bänkar sig vid personalens för tillfället lediga bord, nickar gillande åt dagens musikval (country), och berättar att det är hit fanposten till Flashback forever kommer. Alltså podden som i korthet går ut på att göra humor utifrån diskussionstrådar på forumet Flashback. I dag har det kommit ett vykort. Det finaste trion bakom podden har fått är ett diorama, som föreställer Ina Lindström, Emma Knyckare och Scroll­Mia här på The Red Lion. Stammisstället.

– När stället var nytt gick jag inte hit, för jag tyckte det var lite fancy, vilket väl säger något om hur sjukt ofancy jag var. Men sedan 2006 har jag

hängt här. För mig är The Red Lion det tredje rummet, det man behöver för att må bra som människa, som inte är hemmet eller jobbet. Det kan vara stallet eller scouterna. Ett ställe där folk reagerar om man inte dyker upp på ett tag.

FLASHBACKGÄNGETS PODDINSPELNINGAR brukar ha sin slutstation här på The Red Lion, och Ina släntrar gärna förbi även när hon kommer med det sena tåget från ett gig.

– När man gör så många sjuka grejer som jag gör just nu är det skönt att stanna till här precis innan stängning, ta två bärs och snacka lite. Bli Ina igen, inte någon som står på scener eller tjänar pengar.

Som i vår, då Ina Lundström och Petrina Solange ska ut på turné med ståuppshowen PetrINA. Petrina såg Inas andra gig 2018, gillade gröngölingen och bokade in Ina på sin klubb.

– Att Petrina tyckte jag var bra gjorde mig jätteglad eftersom hon är Sveriges bästa ståuppare – rent objektivt alltså. Hon kan ta vilken publik som helst, och får alltid flest skratt i rummet.

Ganska snart började de hänga, och insåg att

INA LUNDSTRÖM

ÅLDER: 40.

FAMILJ: Sambon

Jakob, dottern Wivi, 15.

BOR: Göteborg.

GÖR: Journalist, poddare och ståuppare.

AKTUELL: Med ståuppshowen PetrINA, med Petrina Solange och som alltid med podden Flashback forever, som hon driver tillsammans med Emma Knyckare och Scroll-Mia.

49
FOTO: ROBERT ELDRIM var«.
MIN PASSION | INA LUNDSTRÖM

INAS BÄSTA BRÄDSPEL

Hegemony.

»Deltagarna får olika roller: arbetarklass, medelklass, kapitalist eller stat. Sedan ska du försöka driva din egen agenda. Ett spel som kan pågå en hel helg.«

Terraforming Mars.

»Inte mycket interaktion, man bara bygger sin egen lilla maskin. Mysigt!«

Twilight Imperium, Fourth Edition. »Episkt rymdspel!«

Ina Lundström gillar när det sociala sker organiskt, »jag ringer sällan folk, jag behöver stöta på dem spontant«, menar hon.

»Tycker man det är pinsamt att ha bekräftelsebehov, så tycker man typ att det är pinsamt att vara människa.«

de har samma idé om vad som är den perfekta umgängesstunden.

– Vi samexisterar snarare än umgås. Petrina är ofta i Göteborg, och brukar sova hos mig. Då sätter vi på tv:n, slänger oss i soffan, kollar på våra telefoner och snackar skit om folk vi inte känner. Eller så snöar vi in på något, som bästa reseförpackningen för schampo.

FÖR BARA NÅGRA år sedan var det inte så många – utanför Majorna – som visste vem Ina Lundström var. Nu är hon alltså en del av en succépodd, har kommit tvåa i På spåret, och ska åka land och rike runt med en egen ståuppshow. En tillvaro som vida överträffar hennes egna tidigare förväntningar. Ina började strula tidigt, redan som 13–14­åring skolkade hon från skolan för att hänga på puben. Eller som hon uttryckte det i sitt sommarprat: »Hela min ungdom var marinerad i musik och

fyllesnack.« Det var först när hon nekades jobb både i mataffären och på kyrkogården i avsaknad av gymnasiebetyg, som hon började plugga igen. På folkhögskolan upptäcktes det att hon hade talang för studier. Hon fick »viss hybris« (som hon själv uttrycker det) och hoppade på juristlinjen, men efter att ha blivit »räddad av en graviditet« drog hon ner på ambitionerna och utbildade sig till journalist i stället.

– Egentligen ville jag ju bli jurist bara för att kunna säga det till folk jag mötte, som tyckt att jag var en loser.

Hon började skriva seriösa kulturartiklar och reportage i Göteborgsmagasinet Filter.

– Men för en person med så stort bekräftelsebehov var det inte toppen att göra grejer där jag fick lägga svinmycket tid på att göra helt okej reportage. Det är ganska knäckande. När jag började göra radio i stället märkte jag hur lätt det gick.

INA OM KÄRLEKEN TILL BERGSPRÄNGARE

»Jag har ett 25-tal, och fortfarande en förhoppning om att alla ska fungera samtidigt. Men oavsett är de fina på sitt sätt. De är sköna att ta på, begripliga på ett annat sätt än datorer, och representerar många av de lyckligaste stunderna i mitt liv, där jag har lyssnat på musik tillsammans med andra.«

51
MIN PASSION | INA LUNDSTRÖM

Av sin pappa har Ina Lundström lärt sig att vara en levnadskonstnär som klarar sig på lite pengar, och även om hon för stunden tjänar bra vet hon hur man lever billigt.

Det är inte alla som så beredvilligt erkänner att de har bekräftelsebehov, men du vågar.

– Alla människor har bekräftelsebehov, rent evolutionärt behöver vi bli sedda och uppskattade. Det är as­nice när kompisar säger att de är stolta över mig, och menar det. Tycker man det är pinsamt att ha bekräftelsebehov, så tycker man typ att det är pinsamt att vara människa.

MEN SAMTIDIGT SOM det går bra nu vill hon inte att för mycket fokus ska hamna på karriären. Det har hon lärt sig av sin pappa, den stora levnadskonstnären.

– Jag har inga minnen av att han gick till jobbet eller kom hem efter en lång arbetsdag. Han hade ett sunt förakt mot arbete, på det sättet att andra saker var viktigare, som vilken film han sett senast, en svinbra låt han just upptäckt, eller en bok alla borde läsa. Jag är tacksam för att han har präglat mig, för

INAS BLANDBAND TILL KUPÉLÄSARNA

»När jag åker tåg brukar jag föreställa mig att jag är en amerikansk man på flykt undan lagen. En man som går sin egen väg, som tar livet lite som det kommer. Så ni förstår känslan som ligger till grund för låtvalet.« Rulla på, rulla på, Jailbird Singers »Världens bästa svenska countrylåt.« Free Born Rambling Man, David Allan Coe »Det är i den här låten du hittar textraden ›My toothbrush never leaves my pocket‹. Den känslan vill man ha på ett tåg.«

Gentle on My Mind, Glen Campbell »Man vill ju inte gärna stadga sig.« Free Bird, Lynyrd Skynyrd »Stärker känslan av frihet. (Och ›den här killen kan du inte lita på‹.)«

I Take a Lot of Pride in What I Am, Merle Haggard »En låt om att dra från det här jävla skithålet.« Clay Pigeons, Blaze Foley »Handlar visserligen om att han åker Greyhoundbuss, men man får inte vara för rigid när man skapar tåglistor.« L.A Freeway, Guy Clark »Vi avslutar med en klassiker.«

jag tror att han har rätt. Visst måste vi alla överleva, ha mat på bordet, men... Jag tror att många inte behöver ta jobbet på så stort allvar som de gör, att de skulle må bättre av att intressera sig för annat. Saker som får en att brinna till, att känna.

Av pappan har hon också lärt sig att man kan klara sig på superlite pengar. Rent krasst skulle Ina klara sig på 6 000 kronor i månaden, även om hon gillar bättre att ha i alla fall 10 000 – för då kan hon gå till The Red Lion och beställa in en grumlig öl ibland. För stunden tjänar hon betydligt mer än så, men hon är glad att hon vet hur man lever billigt. – En dag kommer man att tycka att någon ny, yngre förmåga är roligare än jag. Då vet jag att man ändå mest behöver bra musik, ett brädspel och ett gäng goa vänner för att ha det gött här i livet. Att jag har tillgång till det känns som bästa livförsäkringen. •

52
MIN PASSION | INA LUNDSTRÖM

MUSIKALEN

Musikalen med KIM LARSENS & GASOLINS största hits!

SUCCÉN ÄR TILLBAKA!

SPELAS NU PÅ

NÖJESTEATERN I MALMÖ mittomnatten.se

PERFORMING THE GREATEST HITS OF AC/DC, IRON MAIDEN, LED ZEPPELIN, METALLICA, FOO FIGHTERS, BLACK SABBATH, EAGLES, GUNS N’ ROSES, RAMMSTEIN, QUEEN.

“helt omöjligt att inte bli glad” sydsvenskan

“till sist kokar salongen” skånska dagbladet

Inget Stoppar Oss Nu Växeln Hallå Eloise

FRäMLING

DIGGILOO DIGGILEY

TOMMY TYCKER OM MIG

“ÖGONGODIS, resmål sverige LYCKOPILLER...”

ÖRONGODIS,

“Känslomässigt aftonbladet “

ELISA LINDSTRÖM • MAGNUS SKOGSBERG

ROBERT RYDBERG STEFAN CLARIN FRIDA BERGH REBECKA LANDING • ELIN MALMBORG • DANIEL STIGBERGER • med flera

STOCKHOLM, GÖTA LEJON

PREMIÄR 26 SEPTEMBER

musikalenkarlek.se

Julius Production & CSB A/S presenterar
JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR
JULIUS PRODUcTION OCH KRALL ENTERTAINMENT
JULIUS PRODUCTION HAR NÅGOT FÖR ALLA Läs mer och köp biljetter på www.juliusproduction.se STOCKHOLM 26/11 MALMÖ 27/11 HELSINGBORG 28/11 MALMÖ 4/10 | GÖTEBORG 5/10 | STOCKHOLM 6/10
NEDSLAG | PASSAGEN I LINKÖPING
TOTTE DELLERTS ANDY WARHOL Artisten, konstnären och fotografen Totte Dellert visar självporträtt på Andy Warhol-manér och gör nya verk av Andy Warhols mest klassiska popkonst.

VEM VAR WARHOL?

Popkonstens store ikon Andy Warhol är mer än bara soppburkar, Marilyn Monroe och Brilloboxar. Konsthallen Passagen i Linköping visar just nu utställningen About Who? där man har samlat udda verk som alla har svensk och mycket personlig koppling till Andy Warhol.

55
Bruno Ehrs diptyk med Andy Warhol i 1980-talets New York.

BRUNO EHRS

ANDY WARHOL

Fotografen Bruno Ehrs presenterar sina möten med Andy Warhol i New York i form av diptyker. När den unge Bruno Ehrs under tidigt 1980-tal fick träffa den mytomspunne Andy Warhol och hänga med på en discorunda blev han lite starstruck och ganska få bilder togs.

I About Who? ger Bruno Ehrs Andy Warhol-porträtten ny kontext när de sätts samman med andra av bilder.

Det går liksom inte att komma ifrån hans inflytande. Andy Warhols respektlösa, flyktiga, ironiska och distanserade konstnärskap påverkar fortfarande. Under våren visar Passagens konsthall i Linköping en världsunik utställning med Andy Warhol-anknutna verk – alla med svensk koppling. Det handlar om brev, teckningar och bilder som svenska konstnärer fått från Andy Warhol, fotografier som tagits på The Factory, en dollarsedel med Andy Warholsl signatur på. En »mer eller mindre obegriplig« film med Lou Reed som visats väldigt sällan.

Allt har Sverige som minsta gemensamma nämnare.

– Just därför blir den ju unik. I grund och botten är det föremål som privatpersoner i Sverige har och har haft. År 1968 var det ju en stor Andy Warhol-utställning på Moderna museet. Efter den utställningen blev Andy Warhol något att ta spjärn mot – antingen älskade man honom eller så hatade man honom. Lite som Abba. Svensk konst har fått förhålla sig till honom sedan dess, säger utställningens initiativtagare och kurator, Petter Österlund. Har han varit mer viktig för Sverige än för andra länder?

– Ja, jag skulle vilja påstå det. Jag vet inte om det är vårt lite osäkra förhållningssätt som gör att vi sög till oss Andy Warhol på ett annat sätt. Vi svenskar kan ju köpa koncept rätt hårt liksom. Vi är väldigt adaptiva.

56
NEDSLAG | PASSAGEN I LINKÖPING

ANDY WARHOL

Född: 1928 i Pittsburgh, USA som Andrew Warhola Jr. Död: 1987, 58 år gammal, i sviterna efter en misslyckad operation av gallblåsan.

Yrkesliv: Andy Warhol utbildade sig till reklamtecknare och började ställa ut sina teckningar på museer och gallerier under 50-talet. Under 60-talet slog han igenom stort och blev den ledande rösten för den framväxande popkonsten.

Mest berömda verk: Bilderna på Campbells tomatsoppa, Marilyn Monroe och Mao Zedong.

RICHARD FORRESTS ANDY WARHOL

En del av utställningen About Who? innehåller samtliga skivomslag formgivna av Andy Warhol, över 80 vinylalbum, en privat samling av Richard Forrest, som till vardags jobbar som läkare.

»Andy Warhol blev något att ta spjärn mot – antingen älskade man honom eller så hatade man honom, lite som Abba.«

UTSTÄLLNINGEN HETER About Who?, vilket är kongenialt. För vem handlar den egentligen om? Visst, till viss del om Andy Warhol själv, men lika mycket om de svenska fotograferna, konstnärerna och samlarna. Kanske handlar den mest om deras förhållande till Andy Warhol.

– När jag berättade om min idé för min flickvän sa jag att det bara var en röra av massa saker. Och då kläckte hon titeln About Who. För vem handlar det om egentligen? Om Andy Warhol, Bruno Ehrs, Totte Dellert, om samlaren Richard

Forrest eller fotografen Hasse Persson?

Eller om allihop samtidigt? Det är som ett sätt att titta på Andy Warhols konstnärskap genom andra konstnärer, säger Petter Österlund.

Har din bild av Andy Warhol förändrats under arbetets gång?

– Jag har blivit mycket mer ödmjuk inför honom som person. Det är lätt att tycka att det är lite platt och snabbt, men det finns alltid en idé och saker och ting. Och sedan var han en fruktansvärt duktig tecknare. Det glömmer man lätt. •

ABOUT WHO?

Utställning med svenska konstnärliga kopplingar Andy Warhol.

Visas: På Passagen konsthall i Linköping. Pågår: Till och med den 1 juni 2024. Verk i urval: Andy Warhols samtliga skivomslag, utställda för första gången av samlaren Richard Forrest. Reportagebilder av Expressenfotografen Hasse Persson från Studio 54. Pontus Hulténs skandalösa kopior av Brilloboxarna (som i sig var kopior redan när Andy Warhol gjorde dem). Totte Dellerts självporträtt på Andy Warhol-manér. Bruno Ehrs diptyker som bygger på möten med Andy Warhol under tidigt 1980-tal. Hitta hit: Passagen, Stora torget 2. Ta tåget till Linköpings tågstation och därifrån är det cirka 13 minuters promenad genom staden till Stora torget. Mer info: linkoping.se/passagen

57

BLOMMOR, BIN & JORDENS HJÄLTAR

När biologisk mångfald är ordet på allas läppar tänker många på blommor och bin. Och visst är pollinerarna elementära för vår överlevnad. Men livet som pågår i underjorden är minst lika viktigt! Här är guiden för dig som vill bidra till biodiversiteten i världen.

text BELLA LINDE foto LENA GRANEFELT

SAMTID | BIOLOGISK MÅNGFALD

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, är ett samlingsbegrepp för den variation som finns mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden. Den biologiska mångfalden är avgörande för naturens grundläggande funktioner, som pollinering, jordförbättring och rening av vatten och luft. En artrik och varierad natur är också ett skydd mot klimatförändringar. Som exempel lagrar gamla skogar och våtmarker växthusgaser – och bidrar till att begränsa den globala uppvärmningen.

I den bästa av världar sköter den biologiska mångfalden sig själv. Men på grund av människan ligger arterna risigt till. Skogsavverkning, igenväxta odlingslandskap, gifter, markbearbetning, konsumtion som leder till föroreningar och överexploatering av naturen … Vi gör en hel del för att paja den biologiska mångfalden. Enligt Världsnaturfonden, WWF, har till exempel världens bestånd av vilda ryggradsdjur, alltså fåglar, fiskar, däggdjur, grod­ och kräldjur, minskat med i snitt 69 procent på 50 år.

Glädjande nog är det fortfarande möjligt att rädda den natur vi har kvar. Mycket handlar om lagstiftning för att minska föroreningar och utsläpp liksom att skydda och återskapa naturområden. Men det går också att agera på individnivå.

Med en mångfald av växter blir den biologiska mångfalden i jorden större.

Eftersom en tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerande insekter, som bin, humlor, fjärilar och flugor, är det guldläge att odla växter som ger pollinerarna mat. Dessutom behövs miljöer där de och andra djur kan leva och bo för att orka utföra sitt idoga arbete, eller ens existera. Eftersom 25 procent av den biologiska mångfalden finns under markytan är det också nödvändigt att värna varelserna i jorden. Maskar, larver och småkryp, svamphyfer, bakterier och andra mikroorganismer … Tillsammans jobbar de som galningar för att skapa friska jordar där plantor kan både växa och kommunicera. Inte minst är det underjordiska svampnätverket en kolsänka som heter duga.

Att värna den biologiska mångfalden är helt enkelt en livförsäkring, både för nu­ och framtiden. Dessutom är det onekligen fantastisk att kunna kliva ut i trädgården eller den vilda naturen och njuta av humlors surr kring en blomma. Eller att se en daggmask slingra ner i jorden och skapa gångar som banar väg för syre och vatten som gör att plantor – och planeten – faktiskt får liv. •

»I den bästa av världar sköter den biologiska mångfalden sig själv, men på grund av människan ligger arterna risigt till.«
59

Rädda livet ovan jord

Ovan jord är pollinerarna synnerligen utsatta, men för att värna den biologiska mångfalden måste vi också skydda andra djur och livsformer. I din egen trädgård kan du bidra med allt från att planera och plantera för kontinuerlig blomning till att skapa livgivande boplatser.

KÖPTIPS

Besök din lokala handelsträdgård en gång i månaden och se vid vilken växt pollinerarna flockas. Skådespelet ger en fingervisning om vad som är vettigt att köpa med hem.

BLOMMIG KONTINUITET

Odla växter som löser av varandra i blomning. Några exempel:

• Sälg blommar tidigt och lockar yrvakna humledrottningar.

• Vårlök blommar tidigt och fram till försommaren med till exempel snödroppar och vintergäck i februari, porslinshyacint och vårkrokus i mars, blåstjärna, pärlhyacint, påsklilja och vårstjärna i april, kungsängslilja och pingstlilja i maj och allium i juni.

• Ettåringar som malva och ringblomma blommar från juni till augusti, sommarrudbeckia från juli till oktober och solros från augusti till september.

• Fleråriga växter som gullviva och lungört blommar i april–maj, tjärblomster i maj–juni, akleja och blodnäva hela juni och juli, stäppsalvia mellan juni och september, lavendel och blå bolltistel i juli–augusti och fackelblomster från augusti till september. Kärleksört tilltalar humlor från augusti till oktober.

FOTNOT: BLOMNINGSTIDEN ÄR AVHÄNGIG AV VAR I LANDET DU BOR, MED TIDIGARE BLOMNING I SÖDER OCH SENARE I NORR.

60 SAMTID | BIOLOGISK MÅNGFALD
Låt växterna i din trädgård avlösa varandra i blomning.

Även träd får fina blommor som bjuder pollinerarna på mat, här mumsar påfågelögat äppelblom.

1

GLÖM INTE TRÄD OCH BUSKAR!

Träd och buskar får fina blommor som bjuder pollinerarna på käk. Fruktträd som äpple, päron, plommon och körsbär är toppen, liksom bärbuskar som aronia, björnbär, hallon och röda vinbär. Dessutom ger träd som sälg, hassel, hägg, lind, lönn och rönn rejält med både pollen och nektar. Särskilt matnyttig är sälgen som är tidigast av alla träd och utgör en första frukost för hungriga bin, fjärilar och andra insekter.

2

FJÄRILSKÄRLEK

Fjärilar älskar rött och lila, därför är violetta blommor klockrena i rabatten. Två riktiga fjärilsmagneter är kungsmynta, som står i blom hela högsommaren, och buddleja som blommar med syrenlila kolvar i augusti–september.

Favoritfärg: lila.

VIKTEN AV VATTEN!

Se till att ha små dammar och låga kärl med vatten, så att pollinerarna slipper lägga energi på att leta vätska och i stället lägga krut på att pollinera. Bottna kärlen med stenar så att insekterna har någonstans att landa. 3

FIXA BOPLATSER

Djur, insekter och mikroorganismer behöver någonstans att husera för att överleva. Självklart kan du köpa ett insektshotell eller bunta ihop några bambupinnar och spika upp på en solig vägg, men det finns också andra slags boplatser.

• Fallna träd i olika stadier av förmultning är perfekta för svampar, som tickor, samt skalbaggar. När skalbaggarna kryper ut och in i veden skapar de dessutom perfekta hål där bin kan flytta in.

• Sandiga slänter är toppen för en del bin. Lägg ett lass sandlådesand i en solig sluttning så kommer bina som på beställning. Sandbädden bör vara 50 centimeter djup, minst 2 meter lång och lika bred. Håll kontinuerligt undan ogräs på ytan.

• Trädgårdskomposten är en fin övervintringsplats för nyttiga insekter och dess larver liksom för maskar, tvestjärtar, gråsuggor, hoppstjärtar och tusenfotingar samt inte minst igelkott och kopparödla. På våren är komposten ljuvlig att lägga ut på rabatter och odlingsbäddar.

61
Boplats för nyttiga insekter.

5 juli KALMAR, Fredriksskans Arena

6 juli LINKÖPING, Stångebro

9 juli BURGSVIK, Grå Gåsen

11 juli FREDRIKSTAD, Glommafestivalen

12 juli GÖTEBORG, Trädgårdsföreningen

13 juli HALMSTAD, Brottet

14 juli BRANTEVIK, Brantevik IP

17 + 18 juli RÄTTVIK, Dalhalla

19 juli HÖGA KUSTEN, Naturscen Skuleberget

20 juli PITEÅ, Pite Havsbad

26 juli ÖSTERSUND, Storsjöyran

1 aug KARLSKRONA, Karlskrona Skärgårdsfest

2 aug ARVIKA, Arvika Hamnfest

3 aug UDDEVALLA, Museiparken

7 aug TRONDHEIM, Sverresborg

9 aug BERGEN, Plenen

10 aug HAMAR, Tjuvholmen Arena

16 aug HELSINGBORG, Sofiero Slott

17 aug HUSKVARNA, Folkets Park

23 aug ÖREBRO, Gustavsvik

24 aug OSLO, Vulkan Open Air

30 aug STOCKHOLM, Zinkensdamm

BILJETTER: UNITEDSTAGE.SE

Skona livet under jord

En tesked jord innehåller lika många organismer som det finns människor på planeten. Allt från maskar och insektslarver till mikroorganismer samverkar för att bygga en livskraftig struktur där plantor kan växa. Med några små åtgärder kan du bidra till en hälsosam jord i din trädgård.

Förse jorden med gammalt trädgårdsskrufs så att markorganismerna får något att jobba med.

1

GRÄV INTE!

Så fort du gräver så havererar den struktur som jordinvånarna har byggt upp. Gångar för luft, näring och syre pajar ihop, och det nätverk av svamphyfer som förmedlar både information och näring mellan växter och material i marken förstörs. Att vända jorden gör också att markorganismerna kanske landar på en nivå där de inte trivs, vilket påverkar aktiviteten i jorden.

2

TÄCK JORDEN

Invånarna i jorden omvandlar organiskt material till näring och mull. Förse jorden med löv, gamla växtrester, gräsklipp, halm, naturgödsel och gammalt trädgårdsskrufs så att markorganismerna får något att jobba med. Täcket med organiskt material håller också undan ogräs, och hindrar fukt från att dunsta från jorden. Du kan också hålla jorden täckt genom att odla marktäckande växter. Markorganismerna får då tillgång till kolhydrater och andra näringsämnen från växternas rötter.

3

VARIERA VÄXTERNA

Olika växter drar till sig olika mikroorganismer. Med en mångfald av växter blir den biologiska mångfalden i jorden större.

SAMTID | BIOLOGISK MÅNGFALD
Invånarna i jorden omvandlar organiskt material till näring och mull.

Ängen –blommande insektsparadis

Ängsmark ger mängder av mat till pollinerare. Att anlägga en äng kräver i och för sig tid och tålamod, det kan ta flera år att få till en fin ängsmark. Men när den väl är etablerad är ängen ett blommande insektsparadis.

SKÖT OM DIN ÄNG

• Första året är ängsblomningen sparsam. Dessutom dyker det i regel upp ettåriga fröogräs. Klipp av ogräsen på tio centimeters höjd innan fröet har mognat.

• Andra året får de fleråriga ängsväxterna fart, och avlöser varandra i blomning under sommaren.

• Slå ängsväxterna i augusti. Använd lie, slåtterbalk eller trimmer med klinga. Växterna ska skäras av, inte slitas. En mindre äng kan klippas med gräsklippare, på högsta klipphöjd. Låt klippet ligga kvar ett par dagar för att fröa av sig. Ta därefter bort klippet så att det inte kväver växterna och gödslar jorden.

ÄNGSVÄXTER I URVAL

Ängsväxterna lockar till sig humlor och bin – och är underbar att se på i blomning.

SÅ HÄR ANLÄGGER DU EN ÄNG

√ VÄLJ PLATS

Ängsväxter vill ha mycket sol och god dränering.

√ HA MAGER JORD

Näringsrik jord gynnar växter som kväver ängsplantorna, så jorden måste vara mager. Kolla vad som växer på platsen, om där finns till exempel kraftigt gräs, nässlor och hundkäx är jorden näringsrik och behöver avmagras. Ett sätt är att först odla potatis under en sommar. När potatisen är skördad är jorden mager och luckrad och därmed lämplig för ängsfrön. En ängsmark ska aldrig gödslas!

√ TA BORT GRÄSMATTA

Om du vill skapa en äng i en befintligt gräsmatta måste gräset avlägsnas, det tenderar annars att kväva ängsväxterna. Skär bort grässvålen för att få fram öppen jord.

√ AVLÄGSNA OGRÄS

Ta bort tistlar, kvickrot, nässlor, kirskål och andra rotogräs. De har stark växtkraft och konkurrerar ut ängsväxterna.

√ VÄLJ BLOMMOR

Välj en fröblandning som passar din jordart och dess fukthalt under högsommaren. Om växterna är gröna på högsommaren är marken normalfuktig, om de i stället torkar ner lämpar sig frön för en torräng. En naturäng består i huvudsak av örtväxter som blommar först på andra året. För att få förstaårsblomning är knepet att blanda in ettåriga arter som vallmo och blåklint.

√ SÅ

Här är några perfekta ängsväxter som lockar humlor och andra bin:

• Akleja • Backsippa • Backtimjan • Borsttistel • Fältvädd • Gullviva • Gulmåra • Humleblomster

• Kungsmynta • Liten blåklocka • Luktviol • Prästkrage • Rödblära • Stor blåklocka • Strandtrift

• Åker­ och ängsvädd • Äkta johannesört

KÄLLOR: KOLONITRÄDGÅRDSFÖRBUNDET, NATURSKYDDSFÖRENINGEN, POLLINERA SVERIGE, SLU ARTDATABANKEN, WWF

Augusti–september är bästa tid för sådd, men även tidig vår fungerar. Luckra och jämna till jorden med en kratta. Blanda ängsfrömixen med sand eller vetekli så blir sådden jämn. Fördela ängsfröblandningen jämnt över jordytan, räkna med tre gram per kvadratmeter. Mylla ner fröna ytligt i jorden. Vattna.

64
SAMTID | BIOLOGISK MÅNGFALD

Besök en ekopark

Sveaskogs ekoparker är stora, sammanhängande landskap med höga naturvärden. Här kombinerar vi skogsbruk med naturvård och möjliggör friluftsliv och rekreation.

Spridda över landet visar ekoparkerna upp en imponerande bredd av naturtyper –sydliga bokskogar, vackra skärgårdsmiljöer, vidsträckta myrlandskap, brandpräglade tallskogar och hänglavsrika grannaturskogar.

sveaskog.se/ekoparker

Välkommen ut i våra 37 ekoparker

Tillsamans är vi Nordens största taxibolag. Med 4900 bilar i Sverige, Norge, Finland och Danmark, kan du lita på att vi finns där för dig med ledande taxivarumärken på över 60 orter i Norden.

Just nu sitter du skönt och läser en tidning, men resande kan ofta förknippas med stress. En vanlig utmaning är att veta vilket taxibolag du ska välja när du kommit fram till din destination. Men du behöver inte längre oroa dig. Vi har gjort resandet enkelt genom att erbjuda en enda app där du kan boka din taxi med Nordens ledande taxivarumärken. Hos oss kan du räkna med samma pålitliga och service oavsett var du är i Norden.

Vi är här för att underlätta dina resor och ge dig en trygg resa varje gång. Ladda ner vår app idag och upptäck fördelarna med att resa med oss. Välkommen till en värld av enkelhet, pålitlighet och bekvämlighet!

Ladda ner appen nedan eller välj gärna oss när du kommit fram.

Läs mer på

För dig som företagsresenär erbjuder vi även möjligheten att skaffa företagsavtal. Genom att resa med oss kan ditt företag få digital fakturering, detaljerad rapportering och dedikerad kundsupport. Vi förstår vikten av att göra resandet smidigt och effektivt för både dig och ditt företag.

cabonline.com/bli-foretagskund

Trevlig resa!

Upptäck ett enklare sätt att ta dig dit du vill. Du hittar oss där appar finns eller genom att scanna koden nedan med din mobilkamera.

Håll utkik efter oss på Sockholms Centralstation. Du hittar enkelt en ledig Sverigetaxi, TaxiKurir eller TOPCAB utanför huvudentrén mot Vasagatan. Vi kör tillsammans.

Sverige Boden

Borlänge

Borås

Degerfors

Enköping

Eskilstuna

Falun

Flen

Gällivare

Gävle

Gotland

Göteborg

Halmstad

Haparanda

Helsingborg

Härnösand

Hällefors

Jönköping

Kalix

Kalmar

Karlskoga

Karlstad

Katrineholm

Kiruna

Knivsta

Kristinehamn

Laxå

Lindesberg

Linköping

Luleå

Lund

Malmö

Mariestad Norrköping Närlke Piteå

Sala

Sandviken

Skellefteå

Skövde

Stockholm Strängnäs

Sundsvall

Sörmland

Tidaholm

Trosa

Umeå

Uppsala

Varberg

Vilhelmina

Västerås

Västmanland Växjö

Växjö/Alvesta Ystad Åre Älvsbyn Älvkarleby Örebro

Örnsköldsvik Östersund

Finland

Helsingfors Kuaniainen

Uleåborg Vantaa Åbo

Danmark Aarhus

Esbjerg

Frederikshavn

Holstebro/Struer

Köbenhamn

Odense

Svendborg Sönderborg

Norge

Bergen

Bodö

Drammen

Kongsberg

Oslo

Stavanger

Tromsö

Trondheim Ålesund

Du hittar samtliga orter i appen.

KOMMANDE KONSERTER

VASAS FLORA & FAUNA 03 APRIL , Katalin

ALBA AUGUST 04 APRIL , Katalin

Dina Ögon 01 Juni

Fröken Snusk 2 juni

WILMER X 06 APRIL , Katalin

ERIC BIBB 11 APRIL , Katalin

LISA EKDAHL 18 APRIL , Katalin

AMANDA GINSBURG 24 APRIL , Katalin

SVENSKA AKADEMIN 27 APRIL , Katalin

GERD 02 MAJ , Katalin

FATBOY 03 MAJ , Katalin

JILL AND THE JOHNSONS 09 MAJ , Katalin

LASTKAJ 14 & MISCONDUCT 11 MAJ , Katalin

MOTO BOY 18 MAJ , Katalin

ALBERTA CROSS 22 MAJ , Katalin

BENJAMIN INGROSSO 27 JULI , gasklockorna, gävle

AMON AMARTH, THE HALO EFFECT, INSOMNIUM 29 AUGUSTI , fyrishov

JETHRO TULL (UK) 13 SEPTEMBER, UKK

TRUMMOR & ORGEL 21 SEPTEMBER , Katalin

TOMMY EMMANUEL (AUS) 22 NOVEMBER, UKK

DROTTNINGGATAN 12

AFTER WORK

ONSDAG & TORSDAG 16-19, FREDAG 15-19 BURGARE/PIZZA + KALIBER BÄRS

Soul Pack - 40 år 8 juni

Uppsala Storband & Bengan Janson 16 juni

We Love The 80s! 25 juni

Abbas Allsång 27 juni

Kaah 28 juni

Big Fish 29 juni

Dolly Style 30 Juni

Prog The Park 03 Juli

The Soundtrack of Our Lives 04 juli

Tensta Gospel Choir 05 Juli

Timbuktu 09 Juli

Michael Monroe (FIN) & Electric Boys 10 Juli

Nazareth (UK) 12 Juli

Behemoth (PL) & Testament (US) 16 Juli

Melissa Horn 17 Juli

22-Pistepirkko (FIN) 18 Juli

Carola 21 Juli

Gogol Bordello (US) 22 Juli

Kim Wilde (UK) 25 Juli

Franska Trion 26 juli

Smash into Pieces 30 juli

Ellen Krauss 01 Augusti

Tommy Körberg 02 Augusti

Eldkvarn 08 & 09 Augusti

Petter 17 augusti

Uno Svenningsson 18 augusti

Magnus Carlson 25 augusti

E-Type 07 September

köp dina biljetter på KLBRLive.com
149KR
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få tillgång till presales och nyheter före alla andra. klbrlive.com eller scanna koden. SOMMAREN I PARKSNÄCKAN PRESENTERAS AV KALIBER LIVE

Kommer ungarna att bli analfabeter?

Larmrapporterna har stått som spön i backen den senaste tiden: barn läser inte böcker. Men hur illa är det ställt, kommer barnboken kännas lika mossig som vevgrammofonen och vilka är farorna med ett samhälle där läsförståelsen försämras?

KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

69
SPANING | BARNS LÄSNING

Barn läser för lite, för sällan och om de läser, läser de fel saker. Läsförståelsen blir sämre, högläsningen för barn minskar. Så har det låtit länge. Först skyllde man på serietidningar, sedan på bio. Efter det stod det skadliga tv-tittandet i fokus, sedan video. Därefter tog dataspelen vid som boven i dramat, vilket följdes av internet, appar som Tiktok, streamingtjänster som Netflix och alla digitala frestelser vi lever med i dag.

Vi har oroat oss för barns läsning sedan 60-talet – minst. Kanske måste vi ställa oss frågan: Har det blivit så illa som vi trodde? Kommer verkligen barnläsningen dö ut i framtiden?

Nja, ryktet om läsningens omedelbara död är nog lite överdrivet. Det stämmer att läsförståelsen blir sämre, och att barn läser allt mindre. Det slås fast i undersökning efter undersökning. Men undersökningar presenterar oftast ett genomsnitt. Vissa grupper av barn läser och blir lästa för hela tiden. Andra grupper läser knappt alls.

Det är just den skillnaden som är oroväckande, menar många forskare. En av dem är Elisabeth Mellgren, doktor i pedagogik och tidigare universitetslektor vid Göteborgs universitet.

– Ja, vissa barn deltar inte i läsaktiviteter och får då inte möjlighet att utveckla intresse för texter och läsning genom tidiga läserfarenheter i sin familj eller på sin förskola. Men andra barn växer upp i en läsande miljö. Det är i och för sig en spekulation, men min känsla är att det på samma sätt finns fler tidiga läsare. Det går åt båda hållen, vilket ju gör att klyftorna ökar, säger hon.

MEN ÄR DET verkligen ett så stort problem? Alla stora teknikskiften i världen har lett till att vissa kunskaper har ebbat ut. Att kunna köra häst och vagn är inte en lika vanlig kompetens längre, inte heller att skriva med fjäderpenna. Är det inte samma sak med förmågan att läsa långa texter? Kommer inte AI och liknande teknologier sköta det åt oss? Elisabeth Mellgren håller inte med om det. Inte alls, faktiskt.

– Alla barn har rätt att utveckla sitt språk och att lära sig att skriva och läsa. För att barn ska vilja lära sig skriva och läsa behöver de veta vad de ska ha

den kunskapen till. Vad ger det mig för möjligheter? De insikterna är väldigt bra att ha för alla barn, hur digital än världen blir. Digitaliseringen är ett kraftfullt verktyg, men den ökar kraven på att kunna uttrycka sig i tal och skrift och tolka vad man läser.

Hon tar ett exempel.

– Jag läste om det här med chattbottar på 1177. Det betyder ju att algoritmer ska sortera behovet av vård. Då blir det väldigt viktigt hur den vårdsökande uttrycker sina problem. Samhället ställer väldigt höga krav på språklig kompetens.

SÅ HUR KOMMER då barn att läsa och läsas för i framtiden? Kort sagt: Vad händer med barnboken? Kommer den tryckta barnboken kännas lika främmande för framtidens barn som en vevgrammofon eller kassettbandspelare?

Monica Fagraeus Lundström är vd för den nystartade barnboksappen Lylli, där barn kan läsa, bli lästa för och titta i tusentals digitala böcker. För naturligtvis är framtiden digital, även för barnlitteratur.

– Skärmtiden är inte det viktiga utan vad man gör med den. Största delen av tiden som barn sitter med skärm handlar det om videor och spel. Vi vill erbjuda ett alternativ i form av läsning, säger hon.

Hon ser en framtid där läsningen ökar bland barn – tack vare digitaliseringen, inte trots den. – Ja, den fysiska boken har fått en utmaning. Det är det som är intressant: om nu barnen lägger så mycket tid på skärmar, då måste vi se till att det finns en bra plats för läsning. Ibland kan det vara en fysisk bok, ibland en digital bok. Det viktiga är att läsningen har en tydlig plats hos barnen.

Med andra ord: läsningen i stort är inte hotad. Barn lär sig läsa, får höra godnattsagor och lär sig så småningom att skriva. Men i vissa grupper ser det oroväckande ut, till exempel barn som växer upp i miljöer där de inte får delta i läsande och skrivande.

Elisabeth Mellgren från Göteborgs universitet menar att stora skillnader i läsförståelse är ett hot mot demokratin och leder till ökad segregation.

– Vi måste ge alla goda förutsättningar för att delta i samhällslivet. Att ha ett gott stöd för att utveckla ett språk och lära sig skriva och läsa – det är en medborgarrättighet och grunden i ett demokratiskt samhälle. Det tror jag att vi alla är överens om, säger hon. •

»För att barn ska vilja lära sig skriva och läsa behöver de veta vad de ska ha den kunskapen till.«
70
71 SPANING | BARNS LÄSNING

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

KON MEN INTE TJUREN TOG SIG EN LUR TIDNINGSANKA RIKTIGT KAP

DRAMATISKA STÄLLET VÄLDIGT BRISTFÄLLIGA

3 PAPPERSARK

Handlingen i Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula utspelade sig huvudsakligen i denna tätort i Norrbotten. Vad heter orten?

BLÅTT BAND LITE LUDDIG URARMARNA

KRUBBSKRUBB BOLLAR MED BEDA LÄSKIG LOCH

RETRÄTTEN

OMINTETGÖRA

MEDICINLUNTA

HAR KONTROLL SKOPA GÖR DET I SÄVEN

SÅG LITE

LAGERLOKAL KLAPPARNA TOG BUSSEN

ÅLDRIG FYRA

ENERGISNÅL 2

ALFAKRULL KASTADE LANKA UTREDARE EUFORI MARINA BJÄSSAR 5 HÅRT VIRKE OVATIONSPOSITION

BLEV MÅNGEN RIKEDOM

ALIAS ALIAS KÄRNBRÄNSLE

BR. RIKSPOLITIKER VASASON

ANTINGEN SPELPLATSEN NICKADE TILL SAMLANDET GÅ UPP

HON MED SVANEN

LÅNGVÄGA BESÖK?

SYRABEHANDLAR KÖRKARLAR

GRÄNSDRAG

JANNE I JOHNSBURG ÖM SKULDGUDOM

DAGÖFYR

HÄNDELSE

SOM SER

KATTBIL FRAKTAR KISAR

DUBBELKONTINENT STRAVINSKIJ MODEMAGASIN VÄRLDSÅLDER

6

TANT BRUN LJUSSTUMP

ALT. BYLING

TRÄSKKÖPING

TRASIG LÅT VISKAS AMUSERA

FALUFILUR ANGÅR KNOPP SOM FÄSTE

7 FÖRSPÄND MISSVÄXT

BLYG BLOMMA? LIRAREN SIMONSSON

TAMÄNDER RUMÄNSK SLANT SORTS SORT SKYGG SOM ALE 1

GAMLA LÄNGDER CUMMINGS BRYSKA RIDELL

4 CYPRESSVIRKE

ANVÄNDER SIN LIST GÅS I VITT

UT SOM TANKE MARKIS

Tävla så här:

I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa i numrerad ordning 1–6, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 30 april.

Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på Snabbtåg, InterCity eller Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på Snabbtåg, InterCity eller Regionaltåg.

Grattis! Ni vann i  januari/februari

FÖRSTA PRIS:

Allan Larson, Enskede

ANDRA & TREDJE PRIS:

Klara Seck, Ellös Bisaal Nasir, Örebro

niklas. aurgrunn @gmail. com

72
KORSORD | APRIL

GRÄNSLÖS SKIDÅKNING UNDER MIDNATTSSOLEN

Fira midsommar på ett annorlunda sätt! Vad sägs om skidåkning under midnattssolen? Såklart med traditionella inslag av midsommarstång, sill och potatis.

Om du är ivrig att topptura kan vi utlova skidåkning i världsklass bara runt knuten. Är du ny och nyfiken på det här med topptur kan du boka en av våra erfarna och kompetenta guider som visar dig guldkornen.

Välkommen till att uppleva skidåkning utöver det vanliga hos oss!

BOKA ONLINE FÖR BÄSTA PRIS www.riksgransen.se
Lägenhet med tre bäddar från 1.585:-/natt

Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

Dubbelglosan

Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner. MEDELSVÅR

ARIA – DARR – FAMN – FLOD – LEDA – MINT – NATT – ODÖR

Ordkättingen

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat! De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett. MARK -

FRI IS

Dubbelglosan: Sudoku:

74 6 1 5 7 2 3 5 8 9 1 5 7 2 9 8 7 5 1 6 6 3 6 2 8 7 2 1 5 3 4 3 1 7 2 9 7 4 8 3 4 4 5 9 8 2 4 6 2 9 5 7 4
SVÅR
SVÅR Lösningar
FRI – VÄGG – TA – BAR – IS – HET – LUS – FATT – MARK F A M N A R I A M I N T N A T T 9 4 8 2 3 1 3 5 9 4 8 7 8 1 6 4 5 6 4 2 7 9 4 9 6 2 8 3 2 9 3 7 4 8 2 7 4 1 9 3 4 1 8 5 6 5 1 6 3 9 7 6 1 5 7 2 3 5 8 9 1 5 7 2 9 8 7 5 1 6 6 3 6 2 8 7 2 1 5 3 4 5 1 8 2 6 7 9 6 1 8 2 5 3 4 3 7 9 8 6 1 8 4 6 3 7 1 9 3 1 5 2 7 4 6 2 5 6 1 9 3 8 8 9 5 7 1 2 9 2 4 6 3 5 8 7 6 5 1 3 3 1 7 2 9 7 4 8 3 4 4 5 9 8 2 4 6 2 9 5 7 4
MEDELSVÅR
Ordkättingen:
KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN
D L
VÄGG - TA - HET - BAR - FATT - LUS MARK – VÄGG – TA – HET – BAR – FATT – LUS F L O
E D A O D Ö R D A R R
KORSORD | APRIL

LÄTTA ATT BÄRA, SVÅRA ATT SLITA UT.

Årets stora nyhet Mosi är döpt efter ett naturreservat i Hälsingland och perfekt för långa promenader och vardagsäventyr. En sko att leva i under många år framöver.

icebug.com
Mosi RB9X™ NYHET

din resa… fråga lokföraren

SIV RÖNNHOLM

ÅLDER: 45.

BOR: I utkanten av Östersund.

FAMILJ: Maken Lars, en son 8 år och en dotter 10 år.

YRKE: Lokförare på sedan 14 år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är körlärare för lokförarelever på praktik.

GÖR PÅ FRITIDEN: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten – och spelar ibland lite dataspel.

Hej!

Tack för kul frågespalt, alltid lika angenämt. Pendlar till Halmstad 5 gånger i veckan och strax efter jag stigit av mitt tåg ankommer ett 3000-tåg. Men oj, vad bromsarna gnisslar och gnäller. Lite nyfiken om sådant åtgärdas – det låter tyvärr så varje morgon.

En annan fråga: Jag stod på perrongen på Falköpings station och inväntade mitt tåg. Helt plötsligt kör ett X 2000 förbi, säkert i 200 km/timmen, på det spår där vi inväntade vårt tåg. Hur kan det vara okej, helt utan förvarning? I Österrike ropas det ut i högtalarna »achtung achtung!« innan ett tåg kommer. Och borde man inte sänka hastigheten lite, åtminstone? Ser fram emot att höra från er.

Kära lokföraren. Jag fascineras av er spännande vardag längs spåren! Har du tips på några intressanta tåginfluencers som visar upp det dagliga livet som lokförare som jag borde följa på sociala medier?

Hälsningar Anders

Fråga

lokföraren Siv!

Vad undrar du och vill veta mer om?

Mejla din fråga till: fragalokforaren@sj.se.

Hej Kiki.

Det som gnisslar när ett SJ3000 stannar är användandet av mekaniska bromsar. Vid bra väderförhållanden och under årets varma dagar bromsar vi tåget i mesta möjliga mån med hjälp av elbroms och kompletterar endast med mekanisk broms vid behov. Våra bromsprov utförs dock alltid utan elbroms, för att säkerställa att tåget har bromsförmågan som behövs för att få köra i full hastighet. Dessutom har vi något som kallas hållbroms, vilket betyder att den mekaniska bromsen går in och bromsar när vi närmar oss de sista 3–4 kilometer/timme innan vi stannar helt. Så troligen att det just detta ljud du hör när det ankommande tåget stannar.

Trafikverket ansvarar för infrastrukturen och dess utformning och planerar även vilka hastigheter tågen kan hålla vid passage av stationer utifrån fortsatt bibehållen säkerhet. Det finns markerade spärrområden närmast plattformskanten på perrongerna och dessa bör man som passagerare respektera och hålla sig utanför när man väntar på tåget. Ju högre hastighet, desto bredare spärrområde. Hos Trafikverket finns också pågående projekt för stationernas utformning och säkerhet, vi får hoppas att dessa ger bra resultat. Kanske kan varningsutrop vara en del av detta projekt. Men som du märker händer det att tågen kommer i hög hastighet och utan varning – därför är det extra viktigt att vi använder de gångvägar och passager som är utmärkta och säkra. Och absolut inte tar en genväg över spåren.

Hej Anders. Personligen så är jag inte så aktiv på sociala medier, men jag har många kolleger som är duktiga tåginfluencers och delar med sig av sitt dagliga arbete. SJ har också egna Instagramkonton: @resmedsj och @sjteknikspranget. Dessutom går det att söka på olika hashtaggar, som till exempel #resmedsj, #sjab, #vipåsj, #mittbanan, #nattåg, #lokförare, #snabbtåg, #rc6 och mycket annat. Därför blir mitt tips till dig att söka på olika tågrelaterade ord som du är intresserad av, så hoppas jag att du hittar några intressanta konton att följa.

76

VI SKRÄDDARSYR

GÄRNA FÖR DITT FÖRETAG!

Sluta släcka bränder – jobba långsiktigt med arbetsmiljön.

Som chef har du ansvar för både trivsel och säkerhet på arbetsplatsen. I utbildningen ARBETSMILJÖ FÖR CHEFER får du kunskap om kraven i arbetsmiljölagen och tips på hur du kan arbeta långsiktigt. Arbetsmiljö för chefer finns som lärarledd utbildning i klassrum och på distans eller som webbutbildning som du går i egen takt. Finns även på engelska.

Anmäl dig på prevent.se/chefer

RES MEDAN DU SOVER

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort.

Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa

slutstationer ligga kvar efter ankomsttid.

2 KLASS NATTÅG

I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch.

I nattågen finns även en sittplatsvagn.

SJs erbjudande

VÄLJ DIN RESA

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja reseklass, platsegenskaper, djur tillåtet, djurfri plats, rullstolsplats. På S nabbtåg kan du också själv välja din sittplats med hjälp av s platskarta. Vid resa med Snabbtåg och på de flesta InterCity, Regional och Nattåg ingår gratis wifi. Eluttag finns på Snabbtåg och Nattåg och på de flesta InterCity och Regional.

RES UNDER DAGEN

2 KLASS DAGTÅG

I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg.

I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter.

Biljettköp

För att resa med s tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Du kan köpa biljett via sj.se, s app, kundservice på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Press byrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggs avgift på 1 200 kronor.

1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

2 KLASS LUGN På Snabbtåg erbjuder vi också 2 Klass Lugn till dig som vill resa i lugn och ro. Du kan hämta kaffe och te i bistron och på avgångar före klockan 09.00 ingår frukost i form av fralla och juice som du hämtar i bistron. 1 KLASS DAGTÅG

I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På Snabbtåg får du frukost serverad på avgång före 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Flexibla biljetter

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I s app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS Denna pausas från och med 29 januari på grund av systembyte. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

78 din resa… information

Bistron

I bistron vill vi ge dig goda smaker och ett utbud med tonvikt på ekologiska och närproducerade varor, vegetariska alternativ samt fisk och räkor från hållbara bestånd. har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord på tåget, och alkohol som du köper ombord får inte ta av tåget. Det går utmärkt att förbeställa mat i samband med att du bokar resan. Det finns ett fint utbud av rätter för hela dagen, och det gäller både i 1 Klass, 2 Klass och 2 Klass Lugn. Frukost ingår när du reser i 1 Klass på tåg med servering på tåg som avgår före klockan 09.00. Reser du i 2 Klass Lugn hämtar du din frukost som består av fralla och juice i bistron på de avgångarna. Reser du i 2 Klass på en sådan avgång kan du köpa till frukost i samband med att du köper din resa. Du hämtar enkelt din frukost i bistron. Ett annat tips till dig som reser i 2 Klass är att förbeställa måltid till medföljande barn. Reser du ofta?

SJ ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla s tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. SJ 30-DAGARSKORT Med Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett.

MÄNGDKÖP

10-kort Regional och 20-kort Regional ger dig ett rabatterat pris på tio respektive tjugo enkelbiljetter inom Mälardalen.

Mer information

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj.

Erbjudanden

BARNERBJUDANDE

Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med Regional för 5 kronor. På Snabbtåg och InterCity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år.

UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet.

PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla tågresor med . SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpris erbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid. Bra Miljöval Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med s tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energi källor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

Dina rättigheter

Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av s resor omfattas av tågpassagerar för ordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättig heter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se , och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se .

79

din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg

Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000

Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5

miljarder kronor. De upprustade tågen kallas X 2000C. De har fått ny stol, nytt bord och ny belysning, ja hela interiören är ny och har fått det prestigefyllda designpriset Red Dot. Dessutom är all teknik utbytt i hela tåget. X 2000C trafikerar samma sträckor som X 2000. Det första

X 2000C-tåget sattes i trafik hösten 2021 och nu rullar det ut nya uppgraderade tåg löpande. Maxhastighet: 200 km/h.

Motoreffekt: 3 260 kW.

Miljöfakta: En resa Stockholm–Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin.

Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, rullstolslyft.

Premiär: 1990.

Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJ 3000

Det tåg i s flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder.

Maxhastighet: 200 km/h.

Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla s snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: 1 klasservering, wifi, bistro, djuravdelning, rullstolslyft.

s grönaste tåg 3000 är så miljövänligt att 98% av tåget går att återvinna!

Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

DUBBELDÄCKAREN

Det andra tvåvåningståget i s historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

Maxhastighet: 200 km/h.

Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars).

Miljöfakta: s förare är utbildade

i ecodriving för så energieffektiv och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej.

Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Vagnarna från 1980-talet kör i s InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest -sträckor.

Maxhastighet: 160 km/h.

Motoreffekt: 3 600 kW.

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla s tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

80
LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG)

11.00-16.00 För program & avvikande öppettider:stahlcollection.se

VÄLKOMMEN TILL EN KONSTUPPLEVELSE UTÖVER DET VANLIGA!

REBECCA ACKROYD • ASMUND ARLE • DONALD BAECHLER • GEORG

BASELITZ • LYNDA BENGLIS • EMMA BERNHARD • OLA BILLGREN • RAGNA BLEY

KATHERINE BRAD FORD • AIDA CHEHREHGOSHA • MARIE-LOUISE EKMAN

TRACEY EMIN • LINN FERNSTRÖM • SECUNDINO HERNAN DEZ • ANSELM

KIEFER • RUNO LAGOMARSINO • BETH LAURIN • ÉVA MAG • TRULS MELIN

MAR CUS MÅRTENSON • LAURE PROUVOST • ROBERT RAUSCHENBERG

STERLING RUBY • DAVID SALLE • JIM THORELL • AI WEIWEI • ERWIN

WURM • KENNEDY YANKO • CAJSA VON ZEIPEL … ... OCH MÅNGA FLER. 1 900 KVM SAMTIDSKONST!

© Cajsa von Zeipel / Bildupphovsrätt 2024

ÄR BÅDE GUL OCH BLÅ BASTBIT PÅSTRIDIG GLOSA PÅ EGNA HÄNDER STÅR STOL HA NER SLÅ RUNT ÄR GOTT OM TID 4 PREPOST STICKA TILL D V PASSERAS AM. BASSE VIKTLÖSA LÄSTE LINDENBAUM 3 DE TIGER TALANDE VATTENDRAGET MÅNGEN BAKRUTA KAN STÅ PÅ SPEL VISGUBBE SÅSOM SYLT & SKYE LUST PÅ MUST LED UTAN SMÄRTA ETT ÄR JU HELA TIDEN VALLAR BITER BRUKAR KUNNA FRANSKA KONDOR HÅLLER IHOP FULLBLODEN VÄRMER UPP ÄR ATT LITA PÅ SES MÅLLÖS SKYLER SKY KOMMER ALLTID TIDIGT NUKLIDER FRUSEN FIGUR FIXAR GÄLLER HELIGT BAST CHIKANERAR AKA AKA RIDER OM NATTEN HÅL TÄCKET LÖSEN KLÅ 1 HÄNGER MED TORN FÖLJER MED DITT KOPIERA SÅLDE SAABAR GRÅTA REJÄLT GULLSPIRA? TRADEN MÅLGÅNG ENERGISNÅLA 5 DAMMPADDLARE UPPESITTARE 7 DISCIPLIN GRIPA SOM BEGRIPA HÄCKNER TITULERAS KNIGHT PÖSA PLANET TANDLÖSA SKULDGUDOM SATYREN EPILOG 6 PIGG PENDEL PUTSA DRAR TURISTER VÄRMER UPP SURRAR UTAN REP HÖRS MED KASK FYRBENT MONARK SKEPNAD ANVÄNDA TAPPAR & STAVAR FILMSTAD PÅSTÅR NOMINERA 2 PÅ MAZDA MENDOZA DATERAD FELA HAMBE MÅNNE BASKER KOMMER ÅT niklas. aurgrunn @gmail. com I Y Ä T R A D S V A L G K Ö R A L I A S I R A S T A R T Å G S Å T T T A M A T A R A N A Å T A K U G G L A B O R L Ä N G E L G A M O N A S T F G E M D A T E A A R A B E R N A E D E C E M B E R R Ö R S L U T J O G I D E K A L F A T T A E N S A M M A L A G A S K I L A N O A K R U T T E N T A L A R E T R O G E N I Å R I V A N A T T A D E E I N A R V I S P A Ö A R T I N N A R KORSORDSLÖSNING MARS 2024
ÖPPET LÖRDAGAR
»Vill ha en dörr öppen bakåt«

Artisten Tomas Andersson Wij blir obekväm av det alltför glättiga. Han behöver ha ett växelbruk med oinspirerade perioder.

Just nu är han ute på vårturné i Sverige, med sorgsna sånger som gör honom glad.

Ditt senaste album heter Sorgsna sånger gör mig glad – är det så?

– Kanske inte glad så att jag garvar, men det är de sorgsna sångerna som har inspirerat och tröstat mig mest. Jag kan tycka att musik som är ämnad att göra mig glad kan kännas

TOMAS TÅGRESA

1 eller 2 klass?

»50–50. Jag tycker inte att skillnaden är enorm, även om jag en gärna reser i 1 klass.«

rätt påträngande. Samma sak med de alltför glada människorna. De gör mig nervös. Du ska ut på vårturné, vad kan vi förvänta oss?

– Jag ska spela i en trio med två jazzmusiker. Vi har spelat ihop några gånger och jag blev väldigt förtjust i sättningen:

Lugn kupé eller vanlig?

»Helst tyst. Det är mer stressande att höra någon prata i telefon än att höra två personer i samma rum som samtalar.«

piano, gitarr, saxofon, klarinett och flöjt. Det blir både stort och intimt.

Du har skrivit en del om det förflutna i dina texter. Är du en nostalgisk person?

– Nej, och jag tror inte att Peter Englund är en nostalgisk person för att han skriver om 1600-talet heller. Jag tycker om när låtarna har dörrar öppna åt alla håll: dåtid, nutid och framtid. Det är väl också ett sätt att leva. Vissa låser dörren till det förflutna och kastar nyckeln. Jag vill ha en dörr öppen bakåt. Inte för att jag längtar tillbaka, men att inte ha kontakt med minnen, allt det där som präglat mig, skulle kännas fattigt.

Din podd Hundåren fokuserade på motgångar, vad har du själv lärt dig av dina egna dalar?

– Kanske har jag lärt mig att bättre härda ut genom de tysta, oinspirerade perioderna. När jag var yngre skrämdes jag mer av dem, jag kunde tänka »shit, nu är det kört, nu är jag slut som artist«. Men det är som en årstidsväxling. Plötsligt är det vinter och inget växer. I efterhand kan jag ofta se att de där perioderna inte har varit meningslösa, att det faktiskt pågick något, en sorts tyst, osynligt arbete.

Är du lika bra på att leva livet som du är på ditt jobb?

– Nej, jag tror inte att man har mitt jobb om man är bra på livet. Det började med att jag inte var så bra på att vara barn, så jag började spela, skriva och bygga min

Åka i rätt riktning eller inte?

»Spelar ingen roll.«

egen värld. Och så har det nog fortsatt. Jag har väl blivit helt okej på att leva, men kan fortfarande känna mig handfallen inför mycket i vardagen, det praktiska till exempel. Jag kommer från en stor familj, men vill inte själv leva så. Jag är inte gjord av det rätta virket. Men det finns många sätt att leva på och jag är förvånad över att inte fler utnyttjar sin frihet att välja.

Du skolades in i de stora frågorna som barn, via baptistkyrkan, hur präglade den miljön dig?

– Om jag inte föddes allvarligt stämd så blev jag väl det genom att så tidigt marineras i kyrkans texter och sånger. Jag tyckte om människorna i kyrkan. Och det fanns många musiker, som jag lärde mig mycket av. Men ibland kan jag tycka att allvaret kommer för tidigt i den miljön, man måste få vara ung och dum också. Du framstår som en så lugn människa, vad får dina känslor att gå i spel?

TOMAS ANDERSSON WIJ

ÅLDER: 52.

FAMILJ: Frun Josefin, och sonen Levi, 15 (från ett tidigare förhållande).

– Egentligen är jag en känslomänniska som går i gång ganska lätt. Du hör de stora känslorna i min musik. Jag har inga problem med nerver när det gäller att gå upp på stora scener, men jag skulle aldrig kunna kolla på läskiga deckare kvällarna i ända. Vad är meningen med livet?

BOR: Stockholm.

GÖR: Artist och låtskrivare.

AKTUELL: Med albumet Sorgsna sånger gör mig glad och vårturné.

Sysselsättning på tåget?

»Lyssna på musik och poddar, titta ut genom fönstret och gå till restaurangvagnen.«

– Jag tror meningen med livet är att leva det. Så bra och fullt man kan. Mindre ego, mer kärlek. Typ så. •

Fikar på resan?

»Ja, gärna lite mat och kaffe. Jag saknar ris- och wokrätterna hade förut. Får jag efterlysa dem här?«

82 I KUPÉN | TOMAS ANDERSSON WIJ

Mästarnas mästare

Upptäck samlingarna

Börja besöket på Kungligaslotten.se

Kungliga Slottet

Kom för mackan, stanna för den goda stämningen

Välkommen till bistron!

Se hela sortimentet här 69:SURDEGSBAGUETTE MED SALAMI OCH BRIE 2800 POÄNG

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.