Kupé nr 01/02 2024

Page 1

JANUARI/ FEBRUARI NR 01/02 2024

Topptur

# 01/02 JANUARI/FEBRUARI 2024

Fjällens höjdaräventyr

BURGARE = BIG BUSINESS Handmatens historia i Sverige

Magdalena Kowalczyk

läxar upp din ekonomi

Dopaminfasta, longtermism & hyschpengar… Nyorden är här!

+

Stockholms nya trädom Blommande betong Älskade Trazan

»Det roliga är det som skaver« Han är tillbaka! På turnén Schyffert forever kliver han upp på ståuppscenen igen. Med pall, mikrofon och nya skämt – utan allvarligt parti i mitten. Nu vill HENRIK SCHYFFERT bara vara rolig.
.se

Njut av Sveriges skönaste upplevelser

HOTEL TYLÖSAND - HALMSTAD

Upplev vårt uppdaterade spa som står färdigt i februari, njut av en välgörande spabehandling, gå på ett träningpass tillsammans, utmana varandra i shuffleboard, inspireras av fotokonst i världsklass, spana in Per Gessles imponerande bilsamling och ta del av magiska solnedgångar vid havet. En upplevelse att minnas länge.

VANA SPA AD ASTRA BY ELITE - SÖDERMANLAND

Upptäck nya Vana Spa Snäckviken - bara 28 minuter söder om Stockholm. Här väntar 1000 kvm spa med tre exklusiva pooler. Vi erbjuder ett härligt utbud av vardagslyx, underhållning och en plats att ladda batterierna - oavsett om du planerar ett möte med affärsnytta eller vill överraska kärleken med en magisk getaway.

VARBERGS KUSTHOTELL - HALLAND

Kalla bad och värmande stunder. Efter kalla bad i havet väntar värmande stunder i bastun, i den varma havsvattenpoolen eller med en klassisk tångmassage. Njut av vinterns spaupplevelser i Sveriges enda Thalasso-spa på Varbergs Kusthotell.


FÄRNA HERRGÅRD & SPA - BERGSLAGEN

YASURAGI - STOCKHOLM

STUFVENÄS GÄSTGIFVERI & SPA - SMÅLAND

HOOKS HERRGÅRD - SMÅLAND

Vi erbjuder härliga behandlingar och en skön stund i vårt mysiga spa. Njut av en vacker stillsam miljö och känn dig påfylld av ny energi efter ett besök hos oss. Varmt välkommen !

Upplev en genuin helhetsupplevelse för alla sinnen i vår harmoniska och natursköna miljö vid Kalmarsund. Njut av stillhet och värme på vårt sköna spa och väck kroppen till liv med varma pooler, ångbastu, torrbastu, kalldusch och välgörande behandlingar.

47 svenska spaparadis! Från Haparanda i norr till skånska Abbekås i söder. Sveriges 47 bästa spahotell & dagpa väntar på dig. Stora resorthotell, klassiska kurorter, charmiga herrgårdar, gemytliga gästgivaregårdar och välrenommerade dagspaanläggningar - alla med kvalitet som den stora gemensamma nämnaren. Läs mer om Svenska Spahotell och planera din nästa mysiga upplevelse på:

svenskaspahotell.se

Du behöver inte flyga till Japan för att uppleva den japanska badhuskulturen. Upptäck Yasuragi i Nacka, det japanska badhotellet skapat för att du ska finna ro och återhämtning.

Överraska familjen, vännerna eller kärleken med en spaupplevelse. Njut av värme, historik, aktiviteter, återhämtning, säsongens smaker och upplev mysiga Hooks Herrgård i vinter som en skön paus från vardagen. En härlig herrgårdsvistelse väntar på er.

. Bästa presenten! MP ReErS EäN nT

.

100T0PÅ m4 1aAgVisS

KOR

kV EaR uIGpE S pBleÄ SvTeA lsSePAr

Ett presentkort där mottagaren själv kan välja bland tusentals härliga upplevelser på valfritt hotell eller dagspa. Du klickar enkelt hem det på bara en minut. Skickas som praktisk pdf med e-post eller som en fin presentförpackning via brev. Beställ på svenskaspahotell.se


Upplev vintern på

Billingen Skövde På platåberget Billingen tycks utbudet av aktiviteter aldrig sina. Här finns något att göra året om. Som officiellt Vasaloppscenter erbjuder Billingen Skövde fina längdskidspår i olika svårighetsgrad. Klappar hjärtat mer för snowboard och alpin skidåkning erbjuder Billingebacken fin utförsåkning med milsvid utsikt och en fun park. På området finns också en isbana under tak, pulkabackar, restaurang, sportbutik med uthyrning och flera mysiga grillplatser. Allt detta bara 3 kilometer från Skövde centrum.

Stadsnära skidåkning

motionär. I direkt anslutning till skidspåren

Billingen är ett berg fullt av upplevelser och

ligger även Billingecenter med vallabod, ut-

hit är alla varmt välkomna. Här råder samma

hyrning av utrustning, sportbutik, restaurang

klimat som i södra Dalarna, vilket ofta inne-

med värmestuga och omklädningsrum med

bär snö på berget även om det töar i Skövde

dusch och bastu.

centrum – endast en kort bussresa därifrån. Under vintern vallfärdar skidåkare till

Stanna längre och upplev mer

Billingen för att träna i de totalt 35 kilometer

Till Billingen är det enkelt att ta sig med

långa längdskidspåren. Här finns en av

tåg och buss. Välj mellan hotell, camping

Sveriges längsta konstsnöanläggningar med

eller stuga med skidspåret runt knuten eller

11 kilometer elbelysta konstsnöspår för både

centrumnära boenden i Skövde bara en kort

skate och klassisk stil.

busstur från längdskidspåren på Billingen.

Längdskidspåren varierar i svårighetsgrad vilket gör att alla kan hitta sin favoritrunda – nybörjare som elit, barnfamilj eller glad

Foto: Alexander Arnholm/vastsverge.com


5 anledningar ATT TA MED FAMILJEN TILL

BILLINGEN SKÖVDE

Längd för liten och stor Här hittar du en av Sveriges modernaste och längsta konstsnöanläggningar med 11 km elbelysta konstsnöspår med plats för både dig som åker klassiskt och dig som föredrar skatebädden. Vill barnen hellre åka utför? Inga problem! Spänn fast skidorna och swisha nerför Billingebacken med en strålande utsikt över Skövde. Skridskoåkning under tak, fast utomhus? Japp, här är det möjligt! Vi har ett coolt (om vi får säga det själva) välvt tak med belysning över isbanan. Att tillbringa eftermiddagen glidandes fram över isen i ett par skridskor blir pricken över i:et på en redan perfekt dag. Grillmys när det är som bäst Njut en stund vid någon av våra 20 grillplatser och vindskydd. Några av dem kan du tilll och med skida hela vägen till. Vill du hellre sitta inne finns det två restauranger och en värmestuga. Familjemys i pulkabacken Vi har en pulkabacke i konstsnö precis utanför Billingecenter. Det är sant! Perfekt när behovet av toabesök blivit ett faktum eller om man bara vill lyxa till det med en lunch eller gofika i värmen hos Restaurang Toppen eller Hotell Billingehus.

Scanna!

eller besök billingenskovde.se


Premiär 19 januari

BARBERAREN I SEVILLA Figaro fixar allt! Klassisk Rossiniopera i ny tappning regi Linus Fellbom

operan.se


24

KUPÉ | JANUARI/FEBRUARI 2024

50 46 SAMTID: NYORD Språkrådets nyordslista har landat! AI sätter sin tydliga prägel, men också lågkonjuktur och politisk korrekthet. Lär dig hänga med i snacket. 50 MIN BUSINESS: MAGDALENA KOWALCZYK Lyxfällans programledare är aktuell med Boken dina pengar vill att du ska läsa. Med hårda nypor styr hon upp vår privatekonomi med devisen: jobba först – spendera sedan. 59 INFOTAINMENT: MEDICIN Vabruari väntar. En förkylning råder ingen läkare på, ändå knaprar vi läkemedel så in i Norden. Annat var det förr, då fick blodiglar råda bot på sjukdomarna.

INNEHÅLL JANUARI/FEBRUARI nästa … 12… TRÄDOM FÖR 3D Tekniska museet inviger Wisdome Stockholm, spektakulär modernism – helt i trä.

vitaminboosta med grönkål och vad är broccolo. 18… FOKUS: JONATAN UNGE Vår favoritslarver ger sig ut i landet med en soloshow utan stödhjul. Hur ska det gå?

15… STOCKHOLMSKROG Noema omfamnar hela världen på menyn, Snabba Katten serverar ofiltrerat i sejdlarna och Soppteatern bjuder på Spetz & Granath.

20… SNACKIS Loppisfynda i Malmö, Vemdalen på världstoppen för klimatsmarta skidorter och virkade mormorsrutor.

16… RÅVARA: KÅL Matprofilen Siri Barje förklarar sin kärlek till kål på 60 sätt,

22… STOPP: OSLO Kliv av tåget i Oslo och möt en ny blommande betongvägg.

reportage 24 MIN RESA: HENRIK SCHYFFERT Efter ett fem års långt uppehåll kliver han upp på ståuppscenen. Utan samtidskommentarer och allvarligt parti i mitten. Med turnén Schyffert Forever vill han bara vara rolig. 36 RESOR: FJÄLLENS TOPPTURER För den som vågar blir Akka ett höjdaräventyr på skidor och för mindre vana finns härliga topptursupplevelser på tågnära håll.

62 NEDSLAG: SVENSKA HAMBURGAREN Hur kunde den amerikanska snabbmaten slå ut vår svenska varmkorv? Vi berättar historien om hur burgaren blev big business in Sweden. 71 SPANING: ENHETSDEBATTEN Över hela världen går en våg av strängare alkoholrekommendationer. Så, blir det snart lika skamfyllt att ta ett glas vin som att röka inomhus? 75 FRÅGA LOKFÖRAREN Siv Rönnholm svarar på läsarnas frågor. 76 KORSORD & SUDOKU Sysselsätter din hjärna under resan. 82 I KUPÉN: LASSE ÅBERG Sällskapsresenären, allas vår Trazan och den vänlige fegisen med sinne för form är bokaktuell med en egen »bildografi«.

din resa… 78 SJ KARTAN Håll koll på kartan, var du än är och vart du än ska. 80 VÅRA TÅG Snabba, bekväma och miljövänliga.

9


KRÖNIKA | TOBBE LUNDELL

Gamla huskurer och nya biljettsystem

J »Det kommer framöver att bli stora förbättringar för dig som kund, då informationen om din resa kommer att bli tydligare.«

ag kan inte komma ihåg att min farmor var någon större medicinkonsument. Vad jag däremot minns är att hon vid de enstaka tillfällen då hon fick huvudvärk sa att hon »måste ta ett pulver«. Det tyckte jag var så konstigt sagt, eftersom hon då tog en vanlig huvudvärkstablett. Farmor var född 1900 och hade förstås lite andra referenser än jag. För henne var huvudvärkspulvret något revolutionerande, för mig något föråldrat som jag aldrig ens sett. Men själva ordet satt kvar hos henne livet ut. Jag har ett annat tydligt minne från min barndom. Jag tillbringade somrarna med familjen på lantstället i Hälsingland. Där frodades en betydligt större tilltro till äldre och alternativa läkekonstmetoder än vad jag var van vid från storstadens barnavårdscentraler och skolsköterskor. Diverse åkommor som vårtor, lättare brännskador, stukade fötter och täppta näsor botades gärna med hjälp av regnvatten som samlats i en urgröpning i en stor sten vid en magisk plats i byn. Jag tror att det hjälpte som bäst om man också gick baklänges ett varv runt stenen. I värsta fall fick man fara till en klok gumma i grannbyn. I det här numret gör vi helt enkelt ett nedslag i medicinhistorien. Häng med på en liten odyssé bland hygienreformer och blodiglar! Under våren kommer SJ att byta system för biljettbokningen. Det kommer framöver att bli stora förbättringar för dig som kund, då informationen om din resa kommer att bli tydligare – både i samband med köpet och vid eventuella förändringar av resan. Men själva skiftet kommer att innebära en del begränsningar under en tid. Ett exempel är att möjligheten att välja en ombokningsbar resa pausas från slutet av januari och en tid framåt. Det går dock fortfarande bra att välja en återbetalningsbar resa. Håll utkik efter mer information om tillfälliga förändringar och så småningom förbättringar på sj.se och i SJs app. TO B B E LU N D E L L

Chefredaktör

TIDNINGEN KUPÉ

10

CHEFREDAKTÖR Tobbe Lundell

ART DIRECTOR Jessica Ericsson

ANSVARIG UTGIVARE Mats Almgren

PROJEKTLEDARE Mårten Niléhn

FOTOGRAFER Hans Eriksson, Lisen Gellerstedt, Karl Nordlund, Morgan Norman, Anders Sporsén Eriksson, Erik G Svensson, Johanna Åkerberg Kassel

PRODUKTION Klintberg Niléhn Media AB info@klintbergnilehn.se

REDAKTION SJ Martina Nord

LAYOUT Maja Norrby

HUVUDREDAKTÖR Anna Zethraeus-Falkirk anna@klintbergnilehn.se

SKRIBENTER Kalle Dixelius, Göran Everdahl, Anders Falkirk, Linda Newnham, Anders Sporsén Eriksson

KORREKTUR Fredrik Johansson

CREATIVE DIRECTOR Elin af Klintberg

ILLUSTRATÖR Maja Norrby

REPRO Lena Hoxter

TRYCKERI Walstead, Polen ANNONSBOKNING Elite Media Partner AB www.elite-media.se Kontakt: Jeanette Gustafsson + 46 (0)709 63 87 20 jeanette@elite-media.se Den som tillställer tidningen material anses medge digital lagring och publicering. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren själv.


FÖR DIG. OCH DIG, DIG OCH DIG.

Hela Sveriges scen.

Vi arrangerar teater, dans och musik från andra och vi har våra egna turnéer. Om din ort är liten kan din riksteaterförening ändå erbjuda de stora upplevelserna. Som publik får du uppleva det. Som medlem gör du det möjligt. Läs om din lokala repertoar, våra egna turnéer och mycket mer på riksteatern.se BILD FRÅN KÄRLEKENS HISTORIA – RIKSTEATERNS TURNÉ VÅREN 2024

FOTO: JOHN GRIPENHOLM

Befolkningen är vår publik. Du kan vara publik och du kan också välja att bli medlem. En av alla de medlemmar som bildar Riksteatern lokalt. Över 200 föreningar i hela landet är tillsammans Riksteatern.


nästa…

V I V E T VA D S O M A N G Å R E R M ES T J US T N U. VA RS ÅG O D – M Å N A D E NS S N AC K IS A R .

01/02 JANUARI/ FEBRUARI

NR

REDAKTÖR: A NNA ZET H R A E US- FA LK I R K

Tekniska museets nytillskott Wisdome Stockholm är en av världens mest avancerade träbyggnader där spektakulära 3D-äventyr skapar lustfyllt lärande.

WISDOME STOCKHOLM TEKNISKA MUSEET Byggnaden: Taket, 26 x 48 meter i spännvidd, innehåller 10 903 trädelar och 20 kilometer trälameller. Kupolen, cirka 22 meter i diameter, består av 277 unika trätrianglar monterade till hexagonformer. Bioduken, en 2,5 ton tung kupol av aluminium, är perforerad med 51 428 480 pyttesmå hål. Utbud: Under våren visas tre olika visualiseringsupplevelser i 3D-format på temat rymden. Hitta hit: Museivägen 7, ta buss 69 från T-centralen mot Djurgårdsbrunn. Mer info: tekniskamuseet.se

Trädom för framtidens 3D-äventyr Lagom till sitt 100-årsjubileum presenterar Tekniska museet den nya upplevelsearenan Wisdome Stockholm. En enorm träkupol med innovativ visualiseringsteknik som tar dig ut på hisnande 3D-äventyr.

12


[NASA] National Aeronautics and ­Space Administration (Nasa) är USA:s fristående myndighet för rymdfart och rymdforskning.

B

ara arkitekturen är imponerande spekta­ kulär: helt i trä. Det svenska, historiskt ­viktiga, byggnadsmaterialet var en förut­ sättning för Tekniska museet i det nya ­projektet Wisdome Stockholm. Ett enormt välvt tak med ett självbärande rutsystem, utfört i så kallad gridshellteknik med både krökta och vridna balkar i millimeterpreci­ sion. Och under, en tolv meter hög trädom. Det är en av värl­ dens mest avancerade byggnader i trä och därmed ett betydelse­ fullt första internationellt referensexemplar. Inuti domen fortsätter innovationerna, en kupolformad ­bioduk som omsluter besökarna i 360 grader, där det med ­innovativ visualiseringsteknik skapas rafflande 3D-upplevelser.

Första temat är rymden och i den interaktiva domföreställ­ ningen Open Space är programmet utarbetat för och med Nasa. Nasaforskarna behöver, precis som vi, få hjälp att åskådliggöra rymden visuellt och de vill ha ett öppet system som kan komma alla till gagn. Open Space blir en form av vetenskapsteater där pilot och ­navigatör i salongen styr färden med realtidsdata och kan ­anpassa upplevelsen för besökarna under en interaktiv flygning mellan planeter och vidare ut i universum. Visualiseringsäventyren passar såväl barnfamiljer som före­ tagsevent och inte minst som ett lustfyllt, pedagogiskt studie­ material för gymnasieklasser. Med Wisdome vill Tekniska ­museet skapa en mötesplats som sammanför forskning, lärande och upptäckande i en upplevelsearena för en hållbar framtid. • 13


EN MUSIKALISK, SKITIG OCH SVÄNGIG SATIR

TOLV SKILL INGS OPERAN

Efter John Gays Tiggarens opera Text: Bertolt Brecht i samarbete med Elisabeth Hauptmann Musik: Kurt Weill

Medverkande: Danilo Bejarano, Lina Englund, Nina Fex, Electra Hallman, Rita Hjelm, Steve Kratz, Marall Nasiri, Torkel Petersson, Rebecca Plymholt, Agnes Rase, Andreas Rothlin Svensson, Joel Valois, Pierre Wilkner Kapellmästare: Sebastian Ring Musiker: Lisa Bodelius, Agnes Grahn, Karin Haglund, Lisa Långbacka, Samuel Muntlin, Axel Mårdsjö, Sara Niklasson, Tobias Wiklund Regi: Sofia Adrian Jupither Scenografi: Erlend Birkeland Kostym: Maria Geber Ljus: Ellen Ruge Koreografi: Jenny Nilson Ljud: Gustaf Terneborg Peruk och mask: Elin Gradin, Frida Ottosson, Melanie Åberg Dramaturg: Anneli Dufva Översättning: Magnus Lindman

Foto: Elisabeth Toll


nästa… krog Stockholm

Soppa plus teater med William Spetz och Anna Granath i Stadsteaterns Soppjäveln.

KATTEN I TRAKTEN UTÖKAR

TEATER TILL MATEN Soppteatern kan vara Stockholms mest prisvärda kulturlunch. Så lägg redan nu vantar på biljetter till den kommande föreställningen Soppjäveln, med urpremiär den 21 mars. En undersökande humorföreställning om det patetiska i att försöka vara rolig, av och med Anna Granath och William Spetz. Här få publiken följa skådespelarna på deras krokiga och komplicerade väg mot en stundande premiär. Varm komik som serveras med värmande soppa – precis vad vi behöver i väntan på vårljuset. Mer info: kulturhusetstadsteatern.se

Bistro Leoparden på Tegnérgatan 16 i Stockholm har utökat med en ölfokuserad bakficka, Snabba Katten. Här finns smårätter på menyn men framför allt serveras öl på nytt sätt. Ofiltrerad lager på tank från S:t Eriks Bryggeri som levereras färsk från bryggeriet och tappas upp på tjeckiskt vis i kylda ölsejdlar, med fyllig skumkrona. Men lika viktig som ölen är miljön, Snabba Kattens interiör är ritad och utformad av Uglycute, med genomtänkt akustik och kommer bjuda på kurerad musik. En helhetsupplevelse för ölälskare. Mer info: bistroleoparden.se

Bistro Leoparden har fått en bakficka: ölbaren Snabba Katten.

Nya Noema intar Wallenstamhuset

FOTO: LISEN GELLERSTEDT

Mat från världens alla hörn ger mening åt livet på nya restaruang Noema.

På Birger Jarlsgatan, i hörnan Rådmansgatan, uppfördes 1927 den välvda byggnaden i klassicistisk stil som huvudkontor till Shell. När mineraloljebolaget på 70-talet flyttade ut försvann bensinpumparna, finansbolag tog plats och i slutet av 80-talet blev exteriören tv-kändis genom SVT:s dramaserie Varuhuset. Senare köptes huset av fastighetsbolaget Wallenstam och nu är det dags för den nya restaurangen Noema att ta plats i entréplanet. Namnet Noema betyder »meningen« och förmedlas till gästerna genom undertexten att meningen med livet är god mat och dryck i gott sällskap. Både

miljö och meny förmedlar en internationell känsla: öppet kök, mörka träslag, stengolv och mat från världens alla hörn. Noema har nämligen valt att fokusera på smak och upplevelse i stället för en specifik matkultur, där mellanrätterna spelar huvudrollen i en säsongsbetonad meny som gjord för sharing-koncept. Råbiff tartar, hängmörad steak frites och musslor, men också många vegetariska alternativ, som kikärtsröra och krämig risotto med vitlök. Samt helt ljuvliga, små krispiga arancini, risbollar med tryffel – dessa ska på inga villkor missas att beställas in! Mer info: noema.se 15


Kocken, podd- och tvprofilen Siri Barje, 35, är aktuell med kokboken Kål hela året.

FOTO: JOHANNA ÅKERBERG KASSEL/MONDIAL

KÄR I KÅL

FOTO: JOHANNA ÅBERG KASSEL/MONDIAL

nästa… kål

KOKT FÄRSK VITKÅL MED SMÄLT ÖRTSMÖR & PARMESAN 1 färskt vitkåls- eller spetskålshuvud, cirka 400 g 1 bit parmesan Flingsalt

Matprofilen och kocken Siri Barje älskar kål. Alla sorter, till allt, såväl ­festmiddagar som snabblunch och frukost. Hennes nya kokbok Kål hela året (Mondial) är en kärleksförklaring till favoritgrönsaken, uppdelad efter årstider med bästa kålrecepten för säsongen. Men Siri Barje menar att man inte b ­ ehöver vara besatt att kål för att uppskatta r­ätterna. Här bjuder hon på ett smakprov ur b ­ oken: »Det här receptet gjorde min pappa till oss när jag var liten, viktigt är att smöret inte ska brynas, bara smältas, ­annars tar det över den mjälla söta kålsmaken.«

Kokboken innehåller allt från pot pie på savojkål och krispiga osttacos till grönkål och fänkålsallad med grapefukt.

GÖR SÅ HÄR: • Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten. • Ta bort eventuella tråkiga blad på ­vitkålen och dela den i fyra klyftor. • Smält smöret i en annan kastrull. • Hacka persilja och gräslök. • Klyfta citronen. Hyvla parmesanen. • Koka vitkålen i cirka 5 minuter eller tills du lätt kan sticka en kniv genom roten, ta upp och låt ånga av någon minut. • Lägg örterna i smöret och pressa i lite citron. • Lägg vitkålen på en tallrik och skeda över smöret. Lite flingsalt är gott på. • Smula över parmesan och servera med en citronklyfta.

BRASSICA OLERACEA Kål tillhör familjen korsblommiga växter och har odlats i Sverige sedan vikingatiden. Våra vanligaste i dag är vitkål, rödkål, grönkål, svartkål, spetskål, savoykål, kinakål, brysselkål, kålrabbi, blomkål och broccoli.

100 gram...

grönkål ger 160 procent av dagsbehovet av C-vitamin, dessutom antioxidanter, järn, kalcium och antiinflammatoriska effekter. 16

[Fioretto] BROCCOLI + BLOMKÅL = BROCCOLO En hybrid som ofta säljs under namnet r­omanesco och kallas ibland även för korallkål.

Betyder »liten blomm« på italienska och är en ny sorts blomkål med bukettliknande huvud på smala krispiga stjälkar.

ILLUSTRATION: MAJA NORRBY

SMÄLT ÖRTSMÖR: 100 g smör 1 kruka färsk persilja 1 kruka färsk gräslök 1 citron


Från spåren till myset på 2 minuter. Snögaranti från den 27 december. Läs mer på vår hemsida billingehus.com/vinter

ALPHYDDEVÄGEN | SKÖVDE | BILLINGEHUS.COM


nästa… fokus: Jonatan Unge

UNGE SOM TÅGRESENÄR »Jävlar vad jag åker tåg! Så mycket att min ekonomikille snor Priopoäng av mig utan att jag märker det för jag har ändå så många kvar. Jag gillar tåg, för där befinner jag mig på en plats där folk inte riktigt kan få tag på mig eftersom telefonsamtal bryts nu och då och internet är så svajigt. Det är alltså en tid då ingen kan kräva något av mig.«

»Lysande lösning för fuckups som jag« Sveriges roligaste – men också den slarvigaste. Nu ska ­ståuppkomikern Jonatan Unge ut på sin första soloturné – utan stödhjul. Tidigare har han kunnat luta sig mot ­andra. Och sluppit stå ensam med skammen om det går åt skogen. Så hur ska det gå för vår favoritslarver? 18


H

an är en av landets ­roligaste människor, känd för sin säregna och inte sällan brutala humor. Ändå är det först nu Jonatan Unge åker ut på soloturné. Eller utan stödhjul, som han själv uttrycker det. – Jag har ju alltid dragit runt med ­andra, framför allt med gruppen Semst, och då är det inte bara jag som står där med skammen om det går dåligt en kväll. Så det här känns svinläskigt. Jättepressigt. Och är du trött på att höra mig gnälla om det i intervjuer, så ska du veta att det är ännu värre för folk i min närhet. Så varför då en soloturné?

– Som komiker ska man ha gjort en soloshow innan man dör, har jag hört. Och det här med att utsätta sig själv för nya saker ska tydligen också vara bra. JONATAN UNGE HAR gjort sig känd som

något av en riksslarver. Ja, en av de saker han återkommande skämtar om är sin oförmåga att ta hand om sig själv. Även det reser frågetecken när han nu ska köra show solo. – Jag tycker i och för sig att jag har haft en bra period länge nu. Jag tar hand om mina barn, lagar mat, dricker mindre och har börjat träna. Fast det känns svårt att skryta om, för det jag är stolt över är väl ett slags miniminivå för andra vuxna.

Du har en adhd-diagnos har det hjälpt att få den?

TEXT: LINDA NEWNHAM FOTO: MORGAN NORMAN

– Bra fråga, men jag tror att medici­ neringen har gjort mig mer stabil. Tidigare var jag ganska svängig. Depression är att överdriva, men två gånger om året hade jag en mini-gå-in-i-väggen-grej där jag i prin­ cip lade mig ner, slutade betala räkningar och svara i telefon. När jag sedan blev ­starkare igen innebar det ganska mycket jobb att laga alla broar jag bränt och betala av de skulder jag dragit på mig. Men det var länge sedan jag hamnade där nu.

Jonatan Unge har gjort sig känd som en notorisk slarver, men bättre inkomster löste en del av problemen: »Jag har köpt mig bort från min diagnos«.

– Det är jag också dålig på. För det mesta säger jag ja till allt, lyckas inte gå på något och gör alla besvikna. Vad gör du av den känslan?

– Jag förvandlar den till ångest. Förut kanske jag drack bort den, för att sedan ringa och be tusen gånger om ursäkt, vilket inte förbättrade något, för först blev perso­ nen sviken, och sedan tvingad att förlåta. Så jag övar på det här med att säga nej. Som ung hade Jonatan en tanke om att han skulle bli lärare. Han har också två tredjedelar av en lärarutbildning i bagaget, men i stället valde han banan som komiker. – Det började med att jag var komiker på fritiden, men så fick den karriären vingar, och det är jag glad för, för det ­verkar vara assvinjobbigt att vara lärare.

Vilka lösningar har du hittat för att få ­vardagen att funka?

Ändå inte oväntat att du skulle hamna i kulturbranschen, med journalisterna ­Cecilia Hagen och Ingemar Unge som föräldrar – hur ser du på nepotismen i branschen?

– Mitt bästa tips är att bli hög­ inkomsttagare, det löser många problem. Jag köper städhjälp, har en person som sköter min ekonomi, och en person som raggar jobb åt mig och tar hand om mitt schema. Så jag har i princip köpt mig bort från min diagnos. Det är en lysande ­lösning för fuckups som jag. Några andra tips har jag inte. Förmågan att säga nej är dock svår att leja ut – och svår att lära sig.

– Vet du, jag tror att den finns över­ allt, bara det att ingen bryr sig om nepobarn i VVS-branschen. Men absolut, det finns nepotism i kulturbranschen, och personer som jag har ett försprång och en fördel av den. Ta bara en sådan sak som skvaller. Den här branschen älskar ­skvaller, och som infödd känner man til­l en del, vilket gör det lättare att röra sig i de här kretsarna, eftersom skvaller är ett ­sådant socialt smörjmedel. •

»Jag tar hand om mina barn, lagar mat, dricker mindre och har börjat träna, fast det känns svårt att skryta om, för det är väl en miniminivå för andra vuxna.«

JONATAN UNGE ÅLDER: 44. FAMILJ: Flickvännen Alicia ­Hansen och barnen Dalia, 12, och Putte, 1. BOR: Malmö. GÖR: Ståuppkomiker och ­poddare. BAKGRUND: Utsetts till »Årets manliga komiker«, vunnit På ­spåret 2022 (med Cecilia ­Düringer), skapat radioföljetongen Skärvor av ett äktenskap (med ex-sambon Sissela Benn) och tv-serien Drugdealer. Medverkar bland annat i podden Stormens utveckling. AKTUELL: Med showen Jonatan Unge solo – en alldeles egen standupturné.

19


nästa… snackis

Klimatsmarta Vemdalen i världstoppen

Vit vinter i Vemdalen – men med högt uppsatta klimatmål.

Skistar Vemdalen rankas i Financial Times som en av världens mest motståndskraftiga skidorter mot klimatförändringar. Och den enda skidorten i norra Europa som finns med på den prestigefyllda 20-itopp-listan. Skidorternas resiliens mot klimatförändringar bedöms i kriterierma: längd på säsong, höjd, temperatur, snöfall och snösäkerhet. – Vi har högt uppsatta klimatmål för att bevara våra vita vintrar och rankningen visar hur viktigt det är, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på Skistar. Inom destinationen ryms tre skidanläggningar: Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna, som med 58 pister och 42 liftar är Sveriges tredje största skidort. Mer info: skistar.com/sv/hallbarhet

LOPPISFYNDA I MALMÖ

FOTO: FREDRIK HJERLING

Inflation, höga boräntor och dyrare mat gör plånboken allt tommare och efter jul- och nyårshelgerna står vi nu här står i fattigmansjanuari. Den som ändå är på jakt efter något till hemmet kan satsa på begagnat – och samtidigt vara klimatsmart. Trollets Loppis på Krusegatan 54 i Malmö är ett fyndparadis för secondhandshopping. Här finns nämligen allt: möbler, antikviteter, lampor, serviser, böcker och allehanda småprylar. Mer info: trolletsloppis.se

[mormors rutor]

Virkningen har fått ett uppsving. Inte minst de klassiska mormorsrutorna som kan bli till charmiga lapptäcken och kuddar. Men också väskor, linnen och barnkläder. Är du sugen på att testa finns nu boken Skapa med mormorsrutor (Ordalaget) med bra tips för både vana virkare och nybörjare.

20

Nyårslöfte – bättre tandhälsa? Vid ett tandläkarbesök nu för tiden rekommenderas allt oftare eltandborste, som gör ett bättre jobb för tänderna. Dock har många modeller varit dyra historier. Välkommet är därför Oral B iO3, en ny modell med hög prestanda men till bra pris, strax under tusenlappen.

Oxveckorna…

… avser den period utan längre ledigheter som följer på jul-, nyårs- och trettonhelgen. Uttrycket härstammar från det gamla bondesamhället, om helgfattiga perioder när »man fick slita som en oxe«. Ofta räknas oxveckorna som tiden fram till 28 februari.


BEANIE LITE SYDD AV ELEONOR LUBELL

FULL ZIP JACKET SYDD AV SUSANNE NYGREN

ULLFROTTÈ 400 STICKAT AV HÅKAN ERIKSSON

FRYSER DU? SÅ ONÖDIGT! Oavsett om du älskar vintersport, vandring eller bara promenader i vinterlandskapet är det alltid onödigt att frysa. Särskilt när det finns plagg och material som kan hålla dig varm. Läs mer på woolpower.se


nästa… stopp Oslo

En grönskande vy möter tågresenärerna utanför Oslo station, där det 35 meter höga trapphuset har fått Europas högsta växtvägg.

Före

VERTIKALA TRÄDGÅRDAR Kallas oftast för växtväggar och omnämns ibland som levande eller gröna väggar. Företeelsen började i Frankrike, i nordiskt klimat har det tidigare varit svårare att hitta fungerande lösningar, men nu finns ett par leverantörer som erbjuder olika system.

[Butong]

Efter

En svensk, patenterad gjutmetod för betong, där upp till 80 procent av betongen ersätts med luft, vilket gör det till ett klimatsmart alternativ. Fiberarmerad betong pressas mellan två lager bubbelplast och skapar sammanverkande nät av betong. Materialet är genomsläppligt för ljus, luft, ljud och vatten.

BLOMMANDE BETONG I CENTRALA OSLO

Ö

ver 800 kvadratmeter gröna fasader växter nu fram på köpcentret Oslo City. Om du kommer med tåget och kliver av vid cen­ tralstationen är växtväggen det första du möter av staden. En mäktig syn, den största installation som byggts på våra breddgrader och den högsta i Europa. En stor del av lösningen bakom växtväggen är svensk, genom företaget Butongs metoder. 22

– Det är ju fantastiskt att få vara en del av den gröna omställningen och en så imponerande satsning. Runt 100 000 frön och sticklingar växer nu till sig och gör Oslo till en grönare, lugnare stad, säger Lars Höglund, vd och grundare av Butong. Projektet ligger mitt i stadskärnan, i ett område som annars domineras av trafikplatser och kala byggnader, där växtväggen blir ett välkommet grönt och blommande inslag. •

VÄXTVÄGGENS POSITIVA EFFEKTER • Renar luft. • Bidrar till biodiversitet. • Dämpar buller. • Verkar avstressande. • Sänker temperaturen i gaturummet. • Kan rena och bromsa dagvatten.MIN RESA | HENRIK SCHYFFERT

Henrik Schyffert behövde en paus från ståuppscenen, pausen råkade bli fem år, men nu är han tillbaka – och han har längtat.


»Det här är världens ­ bästa yrke« Äntligen är han tillbaka – på ståuppscenen. Efter ett ­uppehåll på fem år ger sig Henrik Schyffert ut på turnén Schyffert forever. Från Luleå till Lund, med en mikrofon som enda sällskap. Nu handlar det bara om en sak. Att vara rolig. text KALLE DIXELIUS foto KARL NORDLUND assistent CHRISTOPHER NIELSEN Tack till Scalateatern där vi fotograferade.

25


Det svåra är inte att göra ståupp-gigen utan att hitta på materialet, menar Henrik Schyffert.

»Till slut blir det att man står där på scen och säger ›jaha hörni, nu är det svampdags igen‹.«

26


MIN RESA | HENRIK SCHYFFERT

Showen Schyffert forever har inga samhällskommenterande budskap och det finns inget allvarligt parti i mitten. Det ska bara vara roligt.

K

lockan är strax efter åtta en torsdagskväll i september. I källaren under O’Learys i Stockholmsförorten ­Vällingby är det nästan fullsatt. I baren beställs det fyra stora stark, chilinötter och en flaska Kopparbergs. En övertaggad konferencier från USA närmast skri­ ker ut sin förtjusning över att en komiker som fått epitetet »IK Sirius roligaste supporter« snart ska gå upp på scen. Publiken skrattar så klart – det gör man när man är på ståuppshow i Vällingby en torsdag. De skrattar lika mycket åt den efterföljande komi­ kern (»Stockholms mysigaste jämtlänning«) och åt

den amerikanska konferencieren, som avslutnings­ vis får dra några skämt om hur stela svenskarna är. Dock råder det inget tvivel om varför de egent­ ligen är där. De vill se Henrik Schyffert. Efter en kvarts paus, när han själv går omkring i publiken för att fixa belysningen, introduceras han av konfe­ rencieren, som nu kommit i självsvängning och hoppar av amerikansk glädje. Han går upp på ­scenen till tonerna av Where is my mind? med Pixies. – Nu tar vi ner energin lite här, säger han med en tydlig gliring till det amerikanska energiknippet. Därefter ger han publiken en uppgift. Han ska pröva fyra skämt, och de ska rösta fram det roligaste. Det vinnande skämtet handlar om att han ­möter en kvinna som sitter i permobil och att han inte 27


28


MIN RESA | HENRIK SCHYFFERT

»Det har alltid gått ut på att jag ska gräva där jag mår som sämst, då måste man peta med virknålen i såren och det är ganska jobbigt.«

HENRIK SCHYFFERT ÅLDER: 55 år. FAMILJ: Sambo med ­komikern Nour El Refai, som han har en son med. Två vuxna söner sedan ett tidigare förhållande. GÖR: Komiker, manus­ författare och regissör. KARRIÄR: Under 90-talet initiativtagare till radions humorprogram Hassan och medlem i Killing­ gänget, som gjorde tvsuccéer som I manegen med Glenn Killing, Nilecity och Percy tårar med flera. Tidigt 00-tal började han göra ståupp och fick sitt definitiva genombrott med showen The 90’s – ett försvarstal. Senare år har han även regisserat, bland annat långfilmen Spring Uje, spring och tv-serien Vi i villa. AKTUELL: Med nya ­ståuppshowen Schyffert ­for­ever som spelas i hela landet 13 januari–27 april. 29


Epilepsi Epilepså Epilepsi varierar både i skepnad och form

Lär dig mer på brainpower.se

SW1156NP

SW1156NP

Lär dig mer på brainpower.se


MIN RESA | HENRIK SCHYFFERT

»På 90-talet var det tvärtom, då pissade vi på andra – bara pekade på någon, oftast helt slumpmässigt.« kan sluta tänka på hur hon laddar den, var hon ­laddar den och vad som händer när batteriet tar slut. EFTERÅT SLÅR VI oss ned i ett av båsen en våning upp. Bordet är lite klibbigt av alla stora stark, ­pommes frites och buffalo wings som serverats ­under åren. Folk i baren sneglar nyfiket. – Ja, den där permobilgrejen fungerade bäst i kväll. Jag ska kanske skruva lite mer på den, men den är faktiskt 100 procent sann. Det är faktiskt Vilnius-­ historien också, men den måste jag jobba lite på. Han syftar på ett skämt om att han rymde till Vinius med sin sambo en gång, för att slippa gå på ett bröllop, eftersom han hatar att gå på fest. – Men jag måste vara tydligare med varför jag inte vill gå på fest. De flesta gillar ju att gå på fest. Så här är det att repa in en ståuppföreställning. Minut läggs till minut, kvart läggs till kvart – alla skämt testas, görs om, putsas och finslipas. Ungefär två gånger i veckan ställer sig Henrik Schyffert på småscener, långt bort från fullsatta ­arenor, och testar skämt. Han har hållit på så här i flera månader redan, inför premiären på den nya showen Schyffert forever. Nu har han ungefär 50 minuter. Det ska bli en och en halv timme. TVÅ VECKOR SENARE, på det anrika kaféet kafé ­ itorno i ­Vasastan i Stockholm, beställer Henrik R Schyffert en kycklingsallad han knappt äter upp. Arbetet med showen fortsätter. Han läser upp den senaste anteckningen på mobilen. – »Folk på reality-tv måste sluta säga att ›jag är lite speciell‹. Alla säger att ›jag är lite speciell‹. Du är noll speciell. De säger också att ›antingen älskar du mig eller så hatar du mig‹. Men sanningen är väl att ingen bryr sig det minsta om dig. Du är otrevlig som fuck.« Schyffert forever ska bli en klassisk ståupp. ­Inget tema, ingen röd tråd. Bara han själv på en scen och en och en halv timme skämt, vilket är ovanligt för att vara honom. Hans första stora ­succé som stå­ uppvar showen The 90’s – ett f­örsvarstal. Därefter följde tematiska shower som Ljust & fräscht, Ägd och Var inte rädda. – Jag hade hållit på sedan år 2000 ungefär. ­Nästan 20 år av att vara på turné och gigga tre–fyra gånger i veckan. Men framför allt är det att hitta på material som är jobbigt. Till slut blir det att man står där på scen och säger »jaha hörni, nu är det svampdags igen«. Jag tänkte att jag behövde en paus från det. Men den pausen blev typ fem år.

Att alltid gräva ur det mer ­personliga kostar, konstaterar Henrik Schyffert. »Du måste hela tiden gräva djupare, och då blir det jobbigare.«

HAN GJORDE LÅNGFILMEN Spring Uje, spring med Uje Brandelius. Han fick barn. Det blev pandemi. Men sedan började något att gro. Den där känslan efter en föreställning, skratten från hundratals människor. – Jamen du vet ju själv. Alla har väl varit med om att dra ner några asgarv på en 50-årsskiva e­ ller något. Det är ett knark, det går inte att k­ omma ifrån. Att regissera är att stressa över att man inte ska hinna bli klar i tid, och sedan sitta och klippa i en källarhåla i Värtahamnen i ett h ­ alvår och dricka pulverkaffe. Så det är klart jag har saknat ståupp. Jag har saknat det jättemycket.

Och varför blir det inget tema den här gången?

– Det beror på lite olika saker. Dels kostar det mer och mer att hela tiden gräva ur det personliga. Du måste hela tiden gräva djupare, och då blir det jobbigare. Dels så tänker jag att det är väl samma för rockband eller alla som håller på med något slags konst. När de har gjort de här stora grejerna, som U2:s Pop Mart-turné där de kom ut ur en oliv som glittrade. Då är det dags att sätta sig med en 31


Jefta van Dinther Unearth 13-14 april 2024 presenteras i samarbete med Bonniers Konsthall Foto: Jubal Battisti

Våren på Dansens Hus!

Le Patin Libre, Out Innerspace Dance Theatre, Carte Blanche, Rasmus Ölme, Saloranta & de Vylder, Shlomi Ruimi, Gunilla Heilborn, Kaide Gonzalez, Loraine Dambermont, Nikima Jagudajev, MELO Collective, Ludvig Daae, TUBO, Trajal Harrell, Mari Carrasco, Jefta van Dinther, Stina Nyberg, Ioanna Paraskevopoulou, Dalija Acin Thelander, Sindri Runudde, BA – Balettakademien, Kungliga Svenska Balettskolan, Cirkus Cirkör. Läs mer på dansenshus.se


MIN RESA | HENRIK SCHYFFERT

En Schyffertsk ståuppshow ­förväntas ofta ha ett tema i ­tiden. »Jag fattar inte varför jag måste ha ett tema, det är svårt nog utan«, säger han.

»Alla har förbjudna tankar, om Gud ska straffa alla som har förbjudna tankar kommer det bli mycket att stå i.« akustisk gitarr i källaren. Du måste fråga dig varför du gör det här. Jag tror att det är en naturlig bio­ rytm i hur skapande fungerar. Skomakare bliv vid din läst?

– Ja, typ så. Det här är ju världen bästa yrke. SER MAN PÅ det bredare humor-Sverige är det ju egentligen Henrik Schyffert som särskiljer sig. De allra flesta av det som slentrianmässigt brukar kallas »humoreliten« har inga tematiska föreställ­ ningar. De ställer sig på scenen och drar skämt. – Jonatan Unge åker runt hela Sverige och har inget tema. Johanna Nordström har inget tema. Jag fattar inte varför jag måste ha ett tema. Behöver jag absolut ha det? Det är svårt nog utan. Han har fortfarande knappt rört kycklingsalla­ den. Han byter ställning, försöker stötta sin rygg med en kudde och sin tröja. Dagen innan har han fokuserat på ben och rygg på gymmet, och »man är ju inte 25 längre«.

Kan man se ett tema i dina teman?

– Ja, det har alltid gått ut på att jag ska gräva där jag mår som sämst. Då måste man ju peta med virknålen i såren hela tiden. Och det är ganska ­jobbigt. Sedan måste man pissa på sig själv ganska mycket också. Men det har väl alltid varit en ganska stor del av din humor?

– Ja, nu är det en viktig del av det jag håller på med. Men på 90-talet var det ju tvärtom. Då ­pissade vi på andra. Bara pekade på någon, ­oftast helt slumpmässigt. Som inte hade någonting med någonting att göra. Som Henning Mankell. Ingen av oss hade läst honom. Vi visste knappt vem det var. Det var någon som folk verkade ­uppskatta. Då skulle han ha spö. DÄR HAR VI det igen: den där gränsen. Att balansera mellan det förbjudna, det kittlande och det roliga. Vissa skulle säga att det är humorns själva defini­ 33


MIN RESA | HENRIK SCHYFFERT

Underhållare på scenen men utanför, i det privata, hatar Henrik Schyffert att gå på fest.

»Det roliga bor i det som skaver, där man inte vet om det är rätt eller fel.« tion. Att en tjock gubbe drattar på ändan är roligt på grund av att det är förbjudet att skratta åt över­ viktiga och att någon gör sig illa – inte trots att. Att ställa frågan »kan man skämta om allt« är lön­ löst. Dels därför att det gjorts tusentals gånger förr. Dels därför att svaret är givet: klart man kan. Men det kanske inte är roligt alla gånger. Och det varierar beroende på avsändare, mottagare och kontext. Men ändå – vad händer inuti Henrik Schyffert när han glatt drar ett skämt om en kvinna i permobil? Är du inte rädd att en medeltida Gud ska bli arg när du säger sådana saker?

– Vilken jättebra fråga. Men nej, för jag driver ju inte med henne, jag driver med mig själv som inte kan föra mig i en situation där det finns en kvinna i permobil. Jag skulle vilja hävda att en sund Gud ser den skillnaden. Den som var dum i den situationen var ju inte hon – det var jag. Jag skrattar inte åt henne.

Men det var du som hade den förbjudna tanken. 34

– Ja, det är en förbjuden tanke. Men alla har förbjudna tankar. Och om Gud ska straffa alla som har förbjudna tankar kommer det bli mycket att stå i. Jag tänker så här: jag är inte rädd för en rätt­ färdig Gud. För det roliga bor i det som skaver. Där man inte vet om det är rätt eller fel.

Vem av dina kolleger tycker du är bäst på att balansera på den där gränsen?

– Bill Burr är väldigt duktig på det där. Han är ju misogyn, en kvinnohatare av rang. Och det säger han att han är. Och han gör extremt kvinno­ förnedrande prator. Men i slutändan får han det alltid till att det är han som är the sucker. Han skjuter den fortfarande halvfulla tallriken med kycklingsallad åt sidan och fortsätter: – Jag släpade med Nour och för att se honom i Los Angeles en gång. När han började prata såg jag att hon fick som ett svart moln över huvudet. Ögonen blev som giftpilar. Men när han var klar såg hon på mig och bara: ja okej, ja men det var bra. •


Alla älskar Eurovision Malmö SymfoniOrkester Måns Zelmerlöw Cornelia Jakobs Emmelie de Forest Moto Boy Upplev en makalös musikalisk sammanfattning av de senaste 50 åren av Eurovision! Fyra fantastiska artister framför oförglömliga höjdpunkter från den stora musikfesten tillsammans med Malmö SymfoniOrkester. Välkommen till en glittrande kväll på Malmö Live Konserthus som laddar upp inför Eurovison!

Mer information och biljetter på malmolive.se


RESOR | FJÄLLENS TOPPTURER

Kratrarnas blågröna is och ­enorma klippblock ger känslan av att skida i ett månlandskap.


AKKA

– ett hisnande höjdaräventyr

Ett magiskt fjäll namngivet efter den samiska skönhetens och klokhetens gudinna. Akka i Stora Sjöfallets nationalpark är perfekt för den som vill topptura på skidor under vårvintern. Då får du Sveriges högsta fallhöjd på 1 500 meter och ett mäktigt skidäventyr att minnas. text och foto ANDERS SPORSÉN ERIKSSON

37


RESOR | FJÄLLENS TOPPTURER

S

olen trycker på mot Boalnot­ jåhkkås sydostsluttning. Vi kna­ tar upp genom fjällbjörkskogen bakom Akkastugorna, lägger nya spår med våra topptursskidor. Ovanför trädgränsen växlar under­laget mellan lös och vind­ packad snö och ibland är det is. Sluttningen övergår i en platå som sträcker sig mot ett toppröse 1 099 meter över havet. Ett renhorn ­vilar högst upp på röset. Österut, på andra sidan ­dalgången och älven Vuojatädno, reser sig Akka­ massivet som en enorm gräddtårta. Dess knallvita sluttningar badar i solljus. Det är en spektakulär syn. Vi drar av stighudarna och tar oss försiktigt ­nerför den vindpackade snön uppe på platån. När sluttningen tar vid hittar vi fält med fin lössnö och skapar harmoniska mönster i snön. Inne i en av de två Akkastugorna sprakar ­järn­kaminen av torr björkved. Skymningen lägger sig. En nästan full måne får alltjämt Akka, det ­ursprungliga namnet på den samiska gudinna som stod för klokhet och skönhet i världen, att lysa ­utanför de spröjsade fönstren. Älggryta till middag – på första parkett. Nästa morgon knatar vi vidare över sjön Áhkká­ jávrre – eller egentligen är det en damm. Några mil nedströms började Suorvadammen anläggas för mer än 100 år sedan och förstörde Sveriges mest spektakulära v­ attenfall, Stora Sjöfallet, kallat Nor­ dens Niagara. En älv och en rad småsjöar förvand­ lades till en stor, konstgjord sjö och Sverige fick ­billig energi och ekonomisk tillväxt. Samerna fick flytta längre upp mot fjällsluttningarna. Nu går vi mestadels på dammens botten och vattennivån är extremt låg. Det är som att gå över en vintrig variant av ett månlandskap. Kratrar med blågrön is stöpt likt kubistiska skulpturer. PÅ ANDRA SIDAN dammen tar vi oss upp mellan trä­

den på vårvarm snö. En trång ravin spränger sig upp genom Akka. Långt ner i ett mörkt hål hörs forsen sjunga. Klippblock och kraftiga istappar turas om att hota oss ovanifrån. Ett träd som växer rakt ut från en klippvägg. En kungsörn glider fram ovanför ­trädet med utsträckta vingar, spanar, kollar läget. Uppe vid glaciären, nedanför Stortoppen på 2 015 meter över havet, stannar vi till. Molnen ­regerar men ligger högt så vi ser ut över hela världen och den största höjdskillnad vårt land uppvisar. Sluttningen är som en välpreparerad pist, mjuka svängar nedför första branten och sedan längs den översta ­delen av bäcken Njirrajåkka där ytorna är vida och behagliga. Längst ner i den trånga ravinen får vi ta det försiktigt, stanna upp, dra några svängar, hoppa ner från en avsats. Det är som att åka skidor i en n ­ aturens egenkonstruerade rodelbana. • 38

I den trånga ravinen får man ta det försiktigt på skidorna och stanna upp mellan svängarna.

AKKA Ett fjällmassiv i Stora ­Sjö­fallets nationalpark i nord­ östra Lappland. Massivet ­består av branta toppar och glaciärer vid sjön Akkajaures södra strand. Stortoppen är högsta punkt på 2 015 meter. BOENDE & MAT STF Akka fjällstuga är en två­ delad stuga med tio bäddar i varje del. Här finns självhus­ håll med gas- och vedspis och utedass. Det finns ingen el och som gäst hugger du själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön för mat­ lagning, disk och städning. Dessutom finns en vedeldad bastu med spektakulär utsikt mot Akka. Skidar man över sjön är det smart att frakta grejer i pulka och kan unna sig lite härligare råvaror än torrmaten. Mer info: svenskaturist­ föreningen.se


»På andra sidan dalgången och älven Vuojatädno reser sig Akkamassivet som en enorm gräddtårta.«

Det mäktiga fjällmassivet Akka i Stora Sjöfallet brukar kallas för Lapplands drottning.

I STF:s Akkastugor är det självhushåll utan el som gäller, men att mata in björkved i ­kaminen, brassa maten på gasolköket och tända stearinljus är en del av fjälläventyret.

39


Uteliv

PÅ DALAVIS

Ge dig ut på spännande, roliga och magpirriga äventyr i Dalarna. Ta dig tid att upptäcka något nytt och låt nyfikenheten leda vägen till skidturer, snöskovandringar, hundspannsfärder och äventyrsgruvor. Utelivet i Dalarna bjuder helt enkelt på festligheter utöver det vanliga. God mat och mysigt boende på det och upplevelsen är komplett.

visitdalarna.se

Planeratill din resa na Dalar


RESOR | FJÄLLENS TOPPTURER SÄKERHET

2

Förutom hyfsad skidvana är det viktigt att ha grundläggande lavinkunskap, kunna läsa karta med kompass. Och var alltid minst två som turar!

FYSISK NIVÅ

Anpassa turen efter din för­ måga. I övrigt räcker en hyfsad fysik för att topptura, det vill säga, man måste inte upp på en topp utan kan stanna och vända nedåt precis när man vill.

3

TOPPTURA

VÄDRET

I Akka kan vädret vara nyckfullt och ligger ofta inbäddat i moln. Vackra dagar är det förmod­ ligen det mäktigaste fjäll vårt land har att erbjuda.

1

SÅ FUNKAR DET

Akkamassivet har Sveriges högsta skidåkningsbara fallhöjd på drygt 1 500 meter – beroende på den reglerade sjöns höjd. Här finns utmanande åk men också flera åk under 30 graders lutning som är både lätta och lavinsäkra. På baksidan av Akkastugorna finns också det lättillgängliga och snälla Boalnotjåhkkå.

4

41

KLÄDER

Lager­på­lager­principen funkar bäst, gärna ull närmast kroppen, ett skalplagg och däremellan förstärkningsjacka med dun­ eller ullfyllning och en vindsäck.

5

UTRUSTNING

Man behöver alpin toppturs­ eller tele­ marksutrustning och dessutom lavinutrust­ ning, vilket betyder sändare, spade och sond. Det finns även lavinryggsäck med luft­ kuddar som en smart livförsäkring att hyra.

41


Upptäck magin i Trillevallen Sveriges vackraste vinterparadis

Trillevallen är en mysig liten fjälldestination belägen i södra Årefjällen endast 20 min från Åre. Med sitt vackra fjäll Välliste och omgivande natur är det en populär destination för både skidåkare och naturälskare. Trillevallen har en personlig och familjär atmosfär och här återfinns det klassiska högfjällshotellet som slog upp sina portar 1938. Alla hotellrum är till i år helt nyrenoverade med bibehållen charm från dess tidigare dagar. Med sina 21 välpreparerade pister och 8 liftar, är Trillevallen sannerligen en drömdestination för alla skidälskare. Oavsett om du är en erfaren åkare eller nybörjare, finns det backar som passar alla nivåer. För de små finns en lekplats och en särskild barnbacke där de kan träna sina första skidåkarkunskaper. Trillevallen har också skiduthyrning, skidskola samt sportshop.

Men Trillevallen är inte bara för utförsåkare. För dem som föredrar att njuta av den spektakulära fjällnaturen på ett annat sätt, erbjuder området ett brett utbud av längdskidspår och turleder. Naturen här är oslagbar med sina orörda skogar, och storslagna fjällvyer. Här kan du verkligen koppla av, på en stubbe eller framför brasan med en varm kopp choklad.

För boende har Trillevallen något för alla preferenser och plånböcker. Välj bland en mängd olika boendealternativ, högfjällshotell, lägenheter och stugor, alla med närhet till skidområdet och omgivet av den fantastiska fjällnaturen. Det finns en våffelvagn och två restauranger där du kan njuta av vällagad mat och den genuina fjällatmosfären, till lunch och till middag.

Så oavsett om du är en passionerad skidåkare, en naturälskare eller bara vill ha en avkopplande fjällsemester är Trillevallen platsen för dig. Kom och upptäck fjällens magi och skapa minnen för livet. Välkommen till Trillevallen - en destination som tar ditt hjärta och själ in i naturens fantastiska värld. Läs mer om våra erbjudanden och boka online - trillevallen.com Går även bra att ringa oss på 0647 - 360 90 Välkommen!


RESOR | FJÄLLENS TOPPTURER

Tågnära toppturer för alla

Jakobshöjden i Grövelsjön är perfekt för en kortare topptur.

FOTO:JOHNÉR

GUIDE

Sugen på att testa topptur för första gången? Vi tipsar om sex vänliga toppturer som kan nås med tåg och regionalbuss. Och blir lika härliga för nybörjare som skidvana. FOTO:JOHNÉR

text ANDERS FALKIRK

1

2

De lågmälda fjällvidderna runt Grövelsjön är som gjorda för långa turåkningsdagar, speci­ ellt när vårvintern har ankommit med behagliga temperaturer och dagsmeja. Vill ni prova en kortare topptur med utförsåk så rekommenderas ­sluttningarna upp till Jakobshöjden, 1 103 ­meter över havet, som ligger strax norr om STF:s fjällstation. Fjällguide kan hyras om ni vill känna er extra trygga. Boende: STF Grövelsjön, Lövåsgårdens Fjällhotell. Resa hit: Tåg och länstrafikbuss 396 från Mora.

ÖJEBERGET – JÄRVSÖ

FOTO:JOHNÉR

JAKOBSHÖJDEN – GRÖVELSJÖN

EN TUFFARE TUR? Då passar Elgå­ hogna, 1 460 meter över havet, som gränstekniskt sett ligger i Norge, men brukar räknas till Grövelsjöfjällen. ­Elgåhognas östra sida bjuder på fina åk med 200–300 ­effektiva höjdmeter.

Topptur i Järvsö? Ja, det går, men här gäller skogens land­ skap och blågröna bergåsar. Då bergshöjderna är måttliga, välkända Järvsöklacken är till exempel 390 meter över havet, passar de bra för nybörjare. Vill ni ändå ha hjälp, kontakta Järvsö­guiderna. De har en mor­ gontur uppför Öjeberget (själva skidberget i Järvsö) som börjar i mörker och pannlampa och avslutas med milsvid utsikt och några fina svängar ner genom skogen om snöläget tillåter det. Kanske något för barnfamiljen som vill testa en ny utmaning på sportlovet. Boende: Järvsöbaden, JBP Hotell. Resa hit: Tåg till Järvsö station.

3 RENFJÄLLET – EDSÅSDALEN

Barnparadiset Edsåsdalen har även fina toppturer. Vänligast och mest lättillgängligt är det på Renfjällets mjuka och vid­ sträckta fjällsluttningar. Fall­ höjden är fin, mellan byn och toppen av Renfjället cirka 500 meter. Ett tips är området till ­öster om liften, här kan ni hitta flera olika linjer för utför­s­ åkningen. Topptursnybörjare kan även här hyra både utrust­ ning och guider. Boende: Köja Fjällhotell och Renfjällsgården. Resa hit: Nattåg till Undersåker, sedan förbokad taxi eller buss (kan bokas Freelwayappen).

43


RESOR | FJÄLLENS TOPPTURER

ÅRESKUTANS TOPP – ÅRE

Det låter motsägelsefull, Sveri­ ges mest packade skidområde och topptur. Åreskutan är dock ett bra alternativ för den som vill prova på topptur för första gången, och slippa de värsta strapatserna. Från gondolens bergsstation är det bara att bör­ ja den sista bestigningen själv, vägen är utstakad. Utsikten från toppen är magnifik, sedan finns det mängder av offpistalterna­ tiv ner till Åre by. Vill ni få ut max av utförsåkningen ska ni anlita en guide. Boende: I Åre finns alla typer av boende, men förslagvis Åre Bed & Breakfast, Hotell Åregården (före detta Diplomat). Resa hit: Nattåg direkt till Åre.

5

6

STORSNASEN, ENAFORS & STORULVÅN

Ett topptursmecka! Så brukar området kring Storulvån beskri­ vas, det som av vandrarna kallas Jämtlandstriangeln. Här finns gott om toppar som kan nås på skidor och har bra utförsåkning. Storsnasen, 1 463 meter över havet, har en fall­ höjd på 705 meter. Bestigning­ en bedöms som lätt. Båda STF Storulvån fjällstation eller Ena­ forsholm Fjällgård hjälper till med guidade turer. Och den ambitiöse kan även ta en två dagars topptursgrundkurs. Boende: STF Storulvån fjällsta­ tion eller Enaforsholm Fjällgård. Resa hit: Tåg till Enafors och för Storulvån gäller tåg till Duved och transfer med Wänseth Buss.

TOPPEN 1313 – BJÖRKLIDEN

Den som har varit i Björkliden glömmer det aldrig. Orten ligger mitt i ett av Sveriges mest storslagna landskap, mellan Torneträsk och Lapportens berömda U­formad dalgång. Här finns även gott om topp­ tursmöjligheter. Den kanske enklaste toppturen går till toppen 1313 från Kitteldals­ liftens toppstation. Den osäkre tar en nybörjarkurs, kanske med hela familjen. Boende: Hotell Fjället och Gammelgården Ski Lodge i Björkliden. Resa hit: Tåg till Björkliden.

FOTO:JOHNÉR

4

SUGEN PÅ ATT MAXA? Och redo för lite mer topptursäventyr? Då kanske ni ska ta tåget ytterligare en bit till Riks­ gränsen och prova Vas­ sechohkka (Vassitjåkka) eller bara Vassi. En klas­ sisk topptur som avslu­ tas med 850 läckra höjd­ meter utförsåkning.

FOTO: ANETTE ANDERSSON

Nybörjare kan börja toppturen från gondolens bergsstation på Åreskutan.

TESTA ULLÅLEDEN! En favorit hos många inbitna Årebesö­ kare som vill komma bort en dag från liftar och kommers. Den tar er genom Ullådalen nästan hela vägen till Åre­ skutans topp. Fallhöjd 600 meter.

44

FOTO:JOHNÉR

FOTO:JOHNÉR

Björkliden erbjuder många topptursmöjligheter, inte minst toppen 1313.


GRÄNSLÖS SKIDÅKNING

PÅ TVÅ SKIDORTER Vi tror faktiskt inte att det finns en bättre plats för norrsken och storslagna vinterupplevelser än runt Björkliden – en av Kirunafjällens pärlor. Kanske är vi partiska, men det är nog för att vi är stolta över våra fjäll. När anläggningarna öppnar för vintersäsongen i februari börjar äntligen ljuset komma tillbaka och suget efter vinterupplevelser börjar tränga sig på. Tur att det då finns oändliga möjligheter runtom i våra fjäll. Med ett och samma liftkort kan du åka liftburet i både Björkliden och Riksgränsen. Om du är ivrig att topptura kan vi utlova skidåkning i världsklass bara runt knuten. Är du ny och nyfiken på det här med topptur kan du boka en av våra erfarna och kompetenta guider som visar dig guldkornen. Vill du uppleva något utöver det vanliga vill vi rekommendera att ta dig upp till Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko, antingen för den berömda Låktavåfflan eller för en mysig övernattning med middag. Välkommen till att uppleva vinterns alla äventyr hos oss!

Premiumstuga 4+1 bäddar med bastu & egen terrass med fjällutsikt från 2.010:-/natt

BOK A ONLINE FÖR BÄSTA PRIS www.bjorkliden.com


NYORDSLISTAN I slutet av december varje år släpps nyordslistan som innehåller ett urval av ord som etablerat sig i det svenska språket under året. Listan sammanställs av Språkrådet och Språktidningen på uppdrag av Institutet för språk och folkminnen (Isof), en statlig myndighet som samlar in, bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige. Mer info: isof.se

46


SAMTID | NYORD

Från dopaminfasta och prompta till toxisk positivitet Språkrådets nyordslista har landat! Präglad av artificiell intelligens med ord som »AI-klon«, »generativ AI« och »prompta«. Men hur ­kommer AI att påverka vårt sätt att prata, skriva och läsa i framtiden? Vi frågade någon som borde veta: Simon Dobnik, professor i datalingvistik.

D

text KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

e senaste årens nyords­ listor har haft väldigt tydliga trender. Har det inte varit pandemi­ relaterade ord så har det varit krigs- och konflikt­relaterade ­uttryck – naturligtvis ­beroende på världsläget. År 2020 och 2021 gjorde ord som »hobby­ epidemiolog«, »superspridare« och »coronahund« entré. Under 2022, när Rysslands fullskaliga ­invasion av Ukraina var på allas läppar, fick vi lära oss ord som »putinpris« och »permakris«. Men i år är det lite mer blandad kompott: »nepo

baby«, »korankris« och »Barbenheimer« är några exempel. »Hyschpengar« och »dopaminfasta« är några andra. I vanlig ordning står det skrivet i ­stjärnorna vilka som blir kvar i språket och vilka som glöms bort. Få använder i dag ordet »faxeria« från 1990 års lista, till exempel. Men i dag helt själv­klara ord som »klimat­ångest« och »killgissa« var med på listan så sent som 2019 och 2017. Om det finns något tema bland årets nyord är det AI. »AI-klonad« (alltså något – som musik, skåde­spelare eller röster – som har klonats med hjälp av AI) till exempel. Eller »prompta« (att ge instruktioner till en chattbot) och »generativ AI« (artificiell intelligens som själv skapar saker). Det är inte så konstigt. AI är en enorm land­ 47


vinning som kommer att påverka våra liv på sätt vi bara kan fantisera om. Klart att det påverkar vilka ord vi använder. Men om man drar det ett snäpp vidare – hur kommer AI att påverka vårt språk mer generellt? Kommer vi tala annorlunda med ­varandra i framtiden? Simon Dobnik är professor i datalingvistik vid Göteborgs universitet. Få har bättre koll på hur AI-teknik kommer att påverka vårt sätt att kom­ municera än han. – Jag ser att AI kommer att påverka vårt sätt att kommunicera på tre sätt. För det första på det sätt som vi ser i nyordslistan: genom att tekniska ­termer tar sig in i det vardagliga språket, där ­vanliga människor använder dem på lite andra sätt än vi forskare gör. På så sätt kommer tekniska ­uttryck att bli vanliga ord, men deras betydelse kommer inte att vara strikt teknisk. DET ANDRA SÄTTET, fortsätter Simon Dobnik,

är att människor börjar använda vad han kallar för »språkmodeller« i sitt vardagsliv. Redan i dag ­använder många till exempel ChatGPT för att söka svar på enklare frågor eller för att skriva texter. Han har själv märkt att hans studenter helt plöts­ ligt skriver nästan felfri engelska. – Jag har studenter från nästan hela världen, som behärskar engelska olika bra. Jag brukade ­kunna se på deras uppsatser från vilken del av ­världen de kommer ifrån. Men nu är språket ­nästan felfritt. Det här är både bra och dåligt. Å ena sidan hämmar det kreativiteten, eftersom alla texter de skriver på det här sättet nästan ser lika­dana ut i sin uppbyggnad. Å andra sidan lär de sig nog att skriva bättre vetenskapliga uppsatser på det här sättet. Så det är dubbelt. Och det tredje sättet? Det är det som bekymrar honom mest. – Hur kan vi få de här språkmodellerna att bli 48

lika varierade som mänskliga talare? De varierar sig i hur de sätter ihop meningarna, men den generella strukturen är väldigt likartad. ChatGPT är ett slags kollektiv kunskap, som blir som en enda talare. Om vi börjar förlita oss på sådana modeller, kan det kanske begränsa variationen i språket som människor producerar. Så ja, det kan förändra språket. SIMON DOBNIK TAR ett exempel: om människor ska beskriva en bild som föreställer en basebollmatch, beror resultatet på vilka de är och vilken deras ­relation till baseboll är. En amerikan skulle kanske beskriva bilden som »en Phillykastare kastar en curve-ball« medan en svensk skulle säga »bilden ­föreställer en basebollmatch«. En tredje människa skulle kanske säga »en man kastar en boll«. Alla har rätt, och den sortens variation kan en AI-modell som Chat GPT inte producera – än. – Det kan vara möjligt, med en väldigt komplex modell som är känslig för all information om ­användaren. AI upplever inte världen på samma sätt som människor och därför måste sådan ­information tas fram indirekt. Eller så är det inte alls möjligt. Det är exakt sådana här frågor vi ­försöker svara på nu, säger Simon Dobnik. Men frågan är om AI verkligen kommer att ­hjälpa oss att kommunicera bättre.

Kommer vi till exempel kunna vara mer ­konstruktiva när vi grälar med vår partner?

– AI hjälper oss redan att kommunicera. Vi har använt det i säkert 35 år, sedan Google kom. Allt handlar om hur man tränar modellerna: ju mer Google vet om dig, desto bättre sökresultat får du. AI sorterar våra mejlkorgar, våra mobiler anpassar sig efter hur vi använder dem. Så om AI kommer hjälpa oss i vardagskommunikationen beror det helt och hållet på vilken information den har tränats på, om du själv kan använda den på ett bra sätt och om du vet vilka begränsningar den har. •


SAMTID | NYORD

NYORD 2023 AI-klonad: Kopierad med hjälp av AI, till exempel musik eller en indvids röst.

Barbenheimer: Den samtidiga

Känslighetsläsare: Person som granskar texter för att hitta och rensa bort potentiellt stötande innehåll.

premiären av de två storfilmerna Barbie och Oppenheimer (där många besökare dessutom valde att se filmerna samma dag).

Longtermism: Långsiktighets­

Bubbelhoppa: Medvetet byta miljö, umgänge eller jobb för att komma ur sin egen (filter) bubbla och få nya perspektiv och kunskaper.

Multilojal: Att vara lojal – eller snarare illojal – mot flera butiks­ kedjor för att leta bästa pris.

Cyberresiliens: Förmåga att hantera en it-attack.

filosofi, filosofisk strömning som fokuserar på långsiktiga ­konsekvenser i etiska problem.

Nepo baby: Person som får fördelar i sin karriär för att den har en känd eller inflytelserik förälder.

Deinfluencing: När influencers avråder sina följare från att köpa specifika produkter.

Prompta: Skriva en textinstruk­

Dopaminfasta: Avhållsamhet

som utgår från bollens position på plan i stället för vilka ytor som ska täckas.

från aktiviteter och handlingar som antas ge påslag av signal­ substansen dopamin i hjärnan.

Dubbelswisha: Betala två gånger i rad på till exempel en massagesalong, där den andra betalningen misstänks vara för sexuell tjänst.

Exposekonto: Konto i sociala medier som syftar till att hänga ut personer i kränkande situationer.

Generativ AI: Artificiell intelligens som utöver att förstå och tolka information även skapar nytt innehåll.

Hyschpengar: Penningsumma som en person betalar för att köpa en annan persons tystnad.

tion till en chattbottjänst.

Relationism: Spelsätt i fotboll

Situationship: Längre relation någonstans mellan ett romantiskt förhållande och vänskap.

Snikflation: Försämring av en produkts kvalitet utan att priset sänks. Streamingfarm: Datormiljö med fejkade gratiskonton till musiktjänster, med syftet att få ut ersättning för fejkade lyssningar.

Tantparkour: Parkourliknande träning för äldre där föremål man stöter på i sin vardagsmiljö används som träningsredskap.

Toxisk positivitet: Positivt

brott på uppdrag.

t­ änkande som innebär att ­negativa känslor på ett skadligt sätt trycks undan och förnekas.

Korankris: Säkerhetspolitiskt problematisk situation som ­underblåsts av koranbränningar.

Vild graviditet: Graviditet och förlossning som genomförs helt utan kontakt med vården.

Klivare: Person som utför ett

Detta är ett urval, hela ­nyordslistan finns på: isof.se

GAMLA NYORD Sedan 1986 har Språk­ rådet summerat varje år i en nyordslista. Orden har inte bara blivit införlivade i vardagens språk utan samtidigt berättat något om samtiden. Här är ett axplock av nyord vi fått genom åren: 1986: kobingo, kupé­ samhälle och yuppie. 1996: babykontrakt, ­etnopanik och webbplats. 2006: helikoptermamma, mobilstrumpa och ­rondellhund. 2016: fomo, preppare och trumpifiering. 49


MIN BUSINESS | MAGDALENA KOWALCZYK

Försörjer sig på att göra livet bättre för andra Som programledare har hon uppfostrat mångas privatekonomi i tv-succén Lyxfällan. Med sin ­osentimentala, ­k rassa stil visar Magdalena ­Kowalczyk att det inte finns några alternativ: jobba först – spendera sedan. Nu finns hennes råd i ­Boken dina pengar vill att du ska läsa. Och det behövs. Sverige är världens mest skuldsatta folk. text LINDA NEWNHAM foto HANS ERICKSSON

50


Att inte spendera i förväg är Magdalenas hederskodex. Men intjänade pengar får ­gärna gå till resor och god mat.

51


MIN BUSINESS | MAGDALENA KOWALCZYK

LEV INTE FÖR ANDRA! »Handla inte för att uppvisa en­ ­lyckad bild för omvärlden. Häng med människor som gillar dig för den du är, oavsett ekonomi. Där du utan att skämmas kan säga: ›Jag har det lite tajt just nu, jag vill gärna umgås men kan vi inte äta middag hemma i stället?‹ Du är värd sådana vänner!«

52


Som barn fick hon lära sig att veckopeng får man om man skurar badrummet hemma först.

»Mamma lärde mig disciplin och att värdera saker – vi hade inte obegränsat med resurser.«

M

agdalena Kowalczyk minns det fortfarande så väl. Hur lågstadie­ fröken stod framme vid katedern och för­ sökte uttala Magda­ lenas efternamn och ­efter två försök bara drog till med ett chansat uttal. Och hur klass­ kompisarna vände sig om och undrade: Vad var det där för konstigt namn? – Där föddes ett starkt behov av att legitimera mig, att aldrig mer bli ifrågasatt. En revanschlust, om man så vill. Jag blev det där jobbiga alfabarnet som alltid räckte upp handen, hade bra betyg, och var ordningsman i klassen. Och direkt efter gym­ nasiet, knappt torr bakom öronen, sökte jag in på

Handelshögskolan helt enkelt för att det var det svåraste jag kunde komma på, säger hon. Många av oss känner Magdalena som program­ ledare i Lyxfällan, där hon med sin tydlighet och osentimentala inställning hjälper deltagare att gå från en havererad ekonomi till en budget i balans. Hennes käpphäst är att varna för lån och krediter med usla villkor. Men den hårdföra tonen hon har gjort sig känd för i tv är egentligen omtanke, ska hon snart förklara. MAGDALENA TRÄFFAR OSS mitt i steget, under en dag fylld av andra engagemang, och säger glatt att hon är »en route« – på väg – medan hon dimper ner i en hotellobbysoffa i centrala Stockholm. – Jag är på en bra plats livet, känner mig lyckligt lottad i det att jag kan försörja mig på att göra livet

MAGDALENA ­KOWALCZYK ÅLDER: 44. FAMILJ: Ja. BOR: Stockholm. GÖR: Programledare och föreläsare. AKTUELL: Med Boken dina pengar vill att du ska läsa ­(Mondial) om hur du får en privatekonomi som går runt. 53


MIN BUSINESS | MAGDALENA KOWALCZYK

Direkt efter gymnasiet sökte hon in på H­andelshögskolan, helt enkelt för att det var det svåraste.

VÄRLDENS MEST SKULDSATTA FOLK Magdalena Kowalczyk förklarar läget i Sverige. »Många konsument­varor har krympande marginaler, företagen tjänar knappt på att sälja dem längre. Finansiering tjänar de däremot mycket på. Samtidigt är Sverige är ett teknik- och innovationsvänligt land, där vi är snabba på att testa nytt, och vissa fintechbolag har med stor framgång etablerat en ›köp nu, b ­ etalat sedan-kultur‹. Därför har det blivit normaliserat i vårt land att spendera pengar man inte har. 45 procent av den svenska befolkningen, alltså nästan hälften, vet inte hur man räknar på kreditkostnad. Man förstår ofta inte hur mycket mer man betalar genom att betala sedan i stället för direkt.« 54

bättre för andra. Vilken grej va! Jag har visserligen pluggat ekonomi men vill lämna efter mig mer än att bara ha genererat pengar, säger Magdalena, som är aktuell med Boken dina pengar vill att du ska läsa. – Den handlar inte om hur du snabbt blir rik – innehåller inte ett enda aktietips – utan om hur du lyckas få en sund ekonomi i köp-nu-betala-sedansamhället vi lever i. Redan innan Lyxfällan hade hon synts i tv, men då i programmet Gladiatorerna i rollen som ­Athena. Och för dem som inte kände till ­hennes bakgrund kunde hoppet från fajtande ­gladiator till folkbildande ekonom kännas stort. – När det var dags för nya programledare i ­Lyxfällan tipsade en kompis om mig. Och jag hade redan innan sagt till folk på produktionsbolaget – som var samma som för Gladiatorerna – att det vore roligt att få göra något med vanliga kläder på också, skrattar hon.

MAGDALENA ÄR ANDRA generationens invandrare, där föräldrarna arbetskraftsinvandrade från Polen. Och här finns kanske ytterligare en förklaring till att hon är en fajter på så många sätt. – Mamma kom till det här landet med två res­ väskor och skapade allt själv, hela vår tillvaro. Hon lärde mig disciplin och att värdera saker. Vi hade inte obegränsat med resurser. När andra kompisar fick veckopeng per automatik, så gällde inte samma sak för mig. Visst fick jag pengar till bio ibland, men då kunde jag få städa badrummen först. I ­efterhand tänker jag att det var ett genidrag! Än i dag jobbar jag först och spenderar sedan, och jag känner att det är min skyldighet att lägga pengarna jag har tjänat ihop på saker som gör mig eller andra glada. Och visst fanns det, för en tonåring, också en baksida av detta. – Jag aldrig hade de coolaste kläderna, jag fick ald­ rig Filippa K-jeansen jag önskade så hett. Det var för­


Magdalena Kowalczyk har ett förflutet som ­gladiatorn Athena och när Lyxfällan letade ­programledare antydde hon att »det vore roligt att göra något med ­vanliga kläder på«.

MAGDALENAS TIPS FÖR HÅLLBAR ­EKONOMI GÖR EN BUDGET Inte så tråkigt som du tror Först räknar du ihop hur mycket pengar du får in per månad. Därefter räknar du bort alla fasta kostnader: hyra, mobilkostnader, transport, bankavgifter, abonnemang och så vidare. Räkna också bort kostnader som varierar: mat, shopping, hobby och »guldkanten« du unnar dig ibland. Är du osäker på kostnaderna – kolla på konto­utdrag ett par månader tillbaka. STÄM AV DIN BUDGET Chans att förekomma riktiga problem Går ekvationen med plus? Grattis! Om inte har du nu en bra översikt och kan sovra bland dina kost­ nader. Vad är måsten, och vad får stryka på foten? Visst kan du öka intäkterna genom extrajobb, men det tar längre tid än kostnadskapning som du kan göra direkt. RÄKNA INNAN DU LÅNAR Är det värt att betala mer sedan? Innan du tar krediter eller lån räkna på hur mycket du kommer att ­betala tillbaka totalt. Är du beredd på en ibland dubbel kostnad eller är det bättre att spara ihop till pengarna först och köpa sedan? Och kommer du att kunna betala av på lånet även om du blir sjuk eller förlorar jobbet? Om inte – låt bli det.

stås inte roligt då, framför allt inte i tonåren, men samtidigt tvingar det en att odla en vinnande person­ lighet, att bli en skön typ som uppskattas för annat.

»Det är min talet: vänder det jobbiga till något positivt. Hon skyldighet tillägger ibland att »det här kan vara en efterhands­ konstruktion…«, men vill ändå se saker från den att lägga ljusa sidan. Som när hon berättar om när hon för första gången körde på en tenta, och beskriver pengarna jag chocken och förnedringen. – Retrospektivt var det lärorikt, en läxa i har tjänat på ­ödmjukhet som jag tror att alla arroganta ung­ domar är betjänta av. Motgångar formar oss också. saker som Thaiboxningen hittade hon till när hon tog ett studieuppehåll från Handelshögskolan. gör mig eller – Jag satt på ett seminarium om optionsvärde­ ring, där alla andra, i pastellfärgade pikétröjor och med håret i backslick, sög i sig det föreläsaren sa. andra glada.« MAGDALENA GÖR DET här hela tiden under sam­

ÅTERTA KONTROLLEN Sajnat upp dig för mycket? Det är lätt hänt att man sajnar upp sig på olika abonnemang och betalar med autogiro och därmed tappar kontrollen. Så en eller två gånger om året bör du se över dina abonnemang och auto­girobetalningar och avsluta dem du inte utnyttjar, behöver eller har råd med. ADRESSERA PROBLEMET Ta tag i räkningsskräcken Har räkningarna hopat sig, stick inte huvudet i sanden, utan ­adressera problemet och gå rakt på sak. Ring företaget som skickat fakturan, förklara läget och be att få skjuta upp din betalning eller göra en avbetalningsplan. Eller fråga banken om ni kan göra något åt räntan. Företagen vill ha dina pengar, så det finns nästan alltid en lösning.

55


MIN BUSINESS | MAGDALENA KOWALCZYK

HUR LEVER EN ­EKONOMIEXPERT? Magdalena Kowalczyk om… … SPARANDE: »Jag är plågsamt med­ veten om att det allmänna pensionssystemet inte kommer att kunna supporta min generation, så jag lägger undan för framtiden. Jag investerar kortsiktigt och bettar lite på aktier, men primärt sparar jag i breda fonder med låga avgifter.« … SPENDERANDE: »Jag reser och gillar att äta och dricka gott.« … sitt bästa köp: »Huset i Frankrike, som jag köpte 2017. Jag älskar att vara där!« … sitt sämsta köp: »En kritvit, dyr märkes­ kavaj. En enda gång har haft den på mig.«

I Magdalena Kowalczyks värld är tuff och snäll inte ömsesidigt uteslutande.

»Det visade sig att jag hade talang för att sparkas och slåss.« Men jag var SÅ ointresserad av ämnet. Då kom jag på den »originella« idén att åka till Thailand som backpacker. Men efter att ha ätit sig igenom ett stort antal bananpannkakor, bevittnat flera vackra solned­ gångar och unnat sig massage på stranden kände hon sig ganska uttråkad. Så när en tjej föreslog att Magdalena skulle följa med till ett thaiboxningscamp var hon inte sen att haka på. – Det var ruffigt, rostigt och smutsigt, rik­ tigt hardcore. Dessutom avfärdade tränarna Magdalena direkt – den stora vita kvinnan hade inget där att göra. Men efter att ha fortsatt att gå dit i en vecka för­ barmade sig en annan tränare över henne. – Det var mitt livs första förälskelse, man får en endorfinrusch av guds nåde av thaiboxning. Hon avslutade visserligen sin utbildning, men 56

thaiboxningen kom i många år att bli hennes liv. År 2007 vann Magdalena VM-guld. – Det visade sig att jag hade talang för att spar­ kas och slåss, skrattar hon. ÄN I DAG är många av hennes bästa vänner gamla thai­

boxare, som träffas, tränar och slåss och hon s­äger att hon har stor nytta av det hon lärt sig inom sporten. – Som programledare får jag ibland höra av del­ tagare att de initialt var rädda för mig, »för du är så tuff«, men efteråt får jag världens kram. I min värld är tuff och snäll inte ömsesidigt uteslutande. När jag under en boxningsmatch får en minuts rondvila ­behöver jag inte att tränaren lägger huvudet på sned och säger »det blir nog bättre ska du se« eller lindar in saker. Nej, det mest kärleksfulla och medmänsk­ liga, om du frågar mig, är att vara rak och tydlig och ­berätta hur du ska göra och vad du måste sluta med. •


Ny utbildning! Lyckas med hybridkontoret. Det hybrida arbetssättet innebär både utmaningar och möjligheter. Med den nya lärarledda distansutbildningen DET HYBRIDA KONTORET får ni bättre koll på vilka regler och risker som finns, och hur ni på bästa sätt kan öka trivsel och engagemang. Ni får också hjälp att skapa teamkänsla och psykologisk trygghet i arbetsgrupper där medarbetarna inte alltid är på samma plats.

Anmäl dig på prevent.se/hybridakontoret


När du bryr dig om vad dina pengar gör på banken.

Pengar kan förändra världen

Ekobanken är en transparent och hållbar bank och hos oss vet du vad dina pengar gör när de är på banken. Men vi är mer än en bank. Vi är en medlemsbank och vårt uppdrag är att med pengars hjälp arbeta för en hållbar framtid. Mest hållbara svenska banken enligt Fair Finance Guide När dina pengar är på Ekobanken vet du att de genom vår utlåning bidrar till utvecklingen av ekologiskt, socialt eller kulturellt hållbara verksamheter. Fair Finance Guide har flera år i rad utsett Ekobanken till den mest hållbara banken i Sverige (fairfinanceguide.se). Rankningen, som omfattar de flesta stora banker, visar hur höga hållbarhetskrav som bankerna ställer för investeringar och utlåning.

Ekobanken ligger i topp år efter år vilket visar på att det går att vara bank och att främja hållbarhet i flera led.

Öppna konto hos Ekobanken

Enda transparenta banken

hållbar med dina pengar.

idag och gör världen lite mer

Banken är den enda av sitt slag i Sverige eftersom Ekobanken är transparent och redovisar vilka företag och föreningar som lånar pengar i banken. Vi är övertygade om att pengar kan förändra världen i en positiv riktning. Människan, planeten och avkastningen samexisterar och är i hjärtat av vårt arbetssätt – inte på bekostnad av varandra, utan i samspel med varandra. Bidra till något positivt Ett sparkonto i Ekobanken bidrar till ett hållbart samhälle. Du kan enkelt öppna konto via vår webbsida. Välkommen till Sveriges enda transparenta bank och möjligheten att spara för en mer hållbar framtid.

Öppna konto på ekobanken.se


INFOTAINMENT | MEDICIN

Redo för vabruari?

Vi moderna människor knaprar tabletter och vaccinerar oss som aldrig förr. Ändå kan den kunnigaste läkare fortfarande inte bota en vanlig februariförkylning. Men låt oss inte glömma att läkekonsten har gjort makalösa framsteg genom åren – både med och utan blodiglar! text GÖRAN EVERDAHL illustration MAJA NORRBY

Redan de gamla grekerna… I fornhistorisk tid var läkekonst nära kopplad till magi och religion. Med greken Hippokrates 400 f Kr blev medicin en naturvetenskap. Han diagnostiserade som en modern läkare, och ordinerade utöver medicin ofta motion och god kosthållning.

»Om du är på dåligt humör, ta en promenad. Om du fortfarande är på dåligt humör, ta ytterligare en.« Hippokrates

BLODIGT ALLVAR I många sekler, och särskilt under medeltiden, var läkare oense om mycket, men rörande eniga om vikten av åderlåtning. Det vill säga att det mesta kan botas om man tappar patienten på blod. Tanken var att osunt slem skulle följa med det »sjuka« blodet ut. Ofta åderläts helt friska personer – för säkerhets skull – tills de svimmade.

ROMERSK MEDICIN Under 100-talet f Kr skrev den romaren Cato en bok om jordbruk och »skötsel av boskap och slavar«. Hans huvudsakliga bot mot allehanda åkommor var kål – både rå och tillagad, att ätas eller läggas om sår. Och om slaven inte botades? Catos råd: »Kassera.«

[åderlåtning]

Enligt en bok från 1300-talet är åderlåtningens effekter följande:»... gör tankarna klara, stärker minnet, renar inälvorna, torkar upp hjärnan, värmer den frusne, skärper hörseln, lägger band på tårarna, förbättrar omdömet, är bra för magen, utvecklar känslorna, förbättrar matsmältningen, gör rösten mjuk och musikalisk, motverkar sömnighet, driver bort ängslan, gör blodet bättre, renar blodet från giftiga ämnen och ger ett långt liv. Dessutom tar åderlåtning bort reumatiska besvär, lindrar smärta, sätter ned feber och gör urinen ren och klar.«

59


INFOTAINMENT | MEDICIN

Föregångare – men hur kul är det att ha rätt? Ignaz Semmelweis var tidigt ute med hygienkrav på sina förlossningsavdelningar i Wien på 1850-talet. I takt med att renligheten förbättrades sjönk dödligheten bland patienterna, men hans metoder ansågs befängda av inskränkta kolleger. Han drevs bort från Wien och ­drabbades av ett nervöst sammanbrott. Miguel Serveto kallas ibland för upptäckare av lungkretsloppet – att blodet passerar lungorna visste inte många på 1500-talet. Dessvärre ­publicerade han sina rön i en bok där han ­samtidigt tog avstånd från den religiösa ­tre­enigheten. Och ännu värre: han skickade ­boken till Jean Calvin, den strikta kalvinismens grundare. Miguel Serveto brändes på bål i Genève.

Tidig ­kunskap

Modern, vetenskaplig medicin i­mponerar – men på senare år har en del av förhistorien fått skrivas om. Till exempel har utgrävningar visat att klostersjukhus i Skottland från ­1100– till 1600-talen sövde amputations­patienter med bolmört, opium och odört. En riskabel (ibland livs­ farlig) bedövningsmetod, men dock: en av flera effektiva örtbaserade mediciner som frodades mitt bland skrock och vidskepelse.

Bråttom, bråttom – förstadiet till akutvård När det inte fanns verksamma bedövningsmedel var läkarens ­hastighet vid amputationer livsviktig. Om inte infektion och smuts dödade patienten kunde smärtchocken göra det. Den tidige 1800-talsläkaren Robert Liston från London var känd för att ­amputera ben på under två minuter. För att spara tid höll han k ­ niven i munnen medan han gjorde annat.

5x rejäla hälsogenombrott 1. Vaccination. I 1700-talets England var mjölkerskor immuna mot de fruktade smittkopporna. Läkaren Edward Jenner insåg att de utsatts för kokoppor. Som experiment injicerade han ­kokoppor i en pojke – och några veckor senare smittkoppor. Pojken insjuknade inte. Världens första vaccination! 2. Narkos. Modern narkos eller anestesi genomfördes för första gången (äntligen!) på 1840-talet, med eter och senare ­kloroform. Innan dess utfördes amputationer, tandutdragningar och liknande vanligen på vakna patienter. 3. Röntgen. År 1895 skrämde Wilhelm Conrad Röntgen halvt ihjäl sin fru genom att be henne lägga handen på en f­ otoplåt, utsätta henne för strålning och sedan visa upp en bild på hennes skelett. 4. Antibiotika. År 1928 råkade en av bakteriologen Alexander ­Flemings fat med bakterieodlingar mögla. Turligt nog råkade mögelsvampen vara penicillin – och turligt nog diskade han inte bara fatet, utan lade märke till att bakterierna ogillade just detta mögel. En mirakelmedicin var på G. 5. Dna. År 1954 beskrevs dna-molekylens dubbla spiral för första gången, och den genetiska kodens mysterier började lösas. Något som redan lett till makalösa medicinska framsteg – inte minst rna-vaccin mot covid.

HUSKURER … …har funnits i alla tider, av mer eller mindre bisarrt slag (blod från avrättade brottslingar ansågs i Sverige magiskt in på 1800-talet). Men det är i Asien som huskurer är big business i dag. Där säljs fortfarande »drakben«, från dinosaurier eller elefanter, som medicin. Pulver på horn från narval eller sjölejontestiklar ska bota impotens, torkade mänskliga ­moderkakor barnlöshet. Dessvärre drabbar flera av huskurerna utrotningshotade djur­arter som just elefanter, valar och stora kattdjur.

BLODIGLAR SOM BOT Fram till början av 1900-talet fick blodigeln, en parasitisk mask, suga ut blod och »onda dunster« ur patienter i hela västvärlden. Och de sög mycket. Bara under 1837 gick det åt hela 96 000 blodiglar på ett enda sjukhus i London – ibland satte man fast 50 åt gången på en patient. Iglarna tog slut i Europa och fick importeras från andra kontinenter. På senare år har blodiglarna åter kommit till heders: deras antikoagulerande effekt är bra vid transplantationer, som när man sätter tillbaka ett avhugget ­finger. Men lugn: bara en liten igel i taget numera…

60FOTO: JURESKOGS

Så blev BURGAREN big business in Sweden

Sedan handmatsfenomenet kom till Sverige har inget kunnat stoppa ­hamburgaren. Vi får inte nog, antalet hamburgerkedjor bara växer från norr till söder och var tredje svensk uppger att de vill ha hamburgare minst en gång i ­veckan. Men hur blev egentligen burgaren storsäljarmat i lilla Sverige? text KALLE DIXELIUS 62


NEDSLAG | HAMBURGAREN I SVERIGE

E

xakt när den första ­hamburgaren tillreddes kommer vi aldrig få veta. Det finns recept från det antika Rom på så ­kallad »isicia omentata«, som i stort sett är en ham­ burgare. Skillnaden mot en modern hamburgare är att köttet kryddades med fisksås, pinjenötter och enbär, samt att burgarna lindades med en membran från en grismage innan de stektes. Men grundprincipen – kött mellan bröd – var ­densamma. Men den första hamburgaren som kallades ham­ burgare då? Även det är höljt i dunkel. Så tidigt som 1758 kunde man läsa ett recept på »Hamburgh ­sausage« i kokboken The Art of Cookery Made Plain and Easy. Den skulle, enligt författaren, serveras »grillad med rostat bröd under«. Under de efter­ följande åren började namnet »hamburger« och »hamburger steak« dyka upp lite här och var. På menyer, i annonser och receptsamlingar. Snart började hamburgarna säljas på tivolin och längs strandpromenader, där de blev populära eftersom man kunde promenera och äta dem samtidigt. EXAKT VARFÖR DEN uppkallades efter en tysk stad

vet ingen riktigt. En del hävdar att tyska emigranter som kom till USA på fartygslinjen Hamburg

­ merica Line lanserade rätten i USA och att den A fick sitt namn därifrån. Andra är säkra på att den har sitt ursprung i den lilla staden Hamburg i del­ staten New York. Ytterligare andra hävdar med em­ fas att det fanns en kock i hamnen i Hamburg som serverade malt, stekt kött mellan två brödskivor och att sjömännen som seglade till USA tog med sig den idén. Sanningen är – återigen – att ingen vet. Men hamburgaren gjorde succé i USA. Från 1800-talets mitt växte populariteten. När USA stod som segrare i andra världskriget följde resten av värl­ den efter och till slut kom hamburgaren till och med till lilla Sverige – till Helsingborg, för att vara exakt. ÅR 1955 ANORDNADES utställningen H55 i Helsing­

borg. Bland alla nymodigheter fanns där möjlig­ heten att smaka hamburgare. Redan nästa år öpp­ nades Burger-Grill i samma stad. Sveriges första hamburgerrestaurang hade sett dagens ljus. Sedan spred sig det grillade köttet mellan två brödskivor över landet. Vi kunde helt enkelt inte få nog av det. Och det kan vi fortfarande inte. För svenskarna älskar sina burgare. Under det första halvåret 2023 ökade antalet hamburger­ restauranger från 885 till 900 – om man räknar kedjor som har fler än fem restauranger. Exakt hur många restauranger som serverar någon form av ham­burgare är omöjligt att säga. Men att det är många – det är helt säkert. •

HAMBURGARENS TIDSRESA I SVERIGE 1957 Grillkiosken Drive In (blev

senare Vegabaren) i Haninge utanför Stockholm börjar sälja hamburgare. Det fanns dock regler för vad som fick säljas i grillkiosker, och hamburgare var inte med på listan. Ägaren Erik Engström hävdade då att han sålde »tillplattade kött­ bullar«, vilket godkändes.

1955 De första ­ amburgarna serveras h på H55 i Helsingborg, en utställning för ­arkitektur, bostad, formgivning, och konst­ industrins produkter.

1956 Burger-Grill

öppnar i Helsingborg och blir därmed Sveriges första hamburgerbar. Den invigdes av prins Bertil. En hamburgare med lök kostade 25 öre.

1966 BurgerGrill ö ­ ppnar en filial i Malmö.

1968 En grillkiosk i Gällivare ­ ppnar. Den ligger i anslutning till ö bensinstationen Uno-X och kallas därför X-grillen. Ganska snart byter den namn till Max, efter ägaren Curt Bergfors smeknamn.

63


STOCKHOLMFURNITUREFAIR.SE

Missa inte årets viktigaste möbelnyheter Den 10 februari är mässan öppen för alla. och människorna bakom dem. Sedan 1951 har vi samlat de främsta designvarumärkena, formgivarna och arkitekterna för en vecka fylld av inspiration och innovation. 2024 introducerar vi området New Ventures, med unga varumärken som speglar nya strömningar i designvärlden. Vi bjuder på många spännande utställningar, seminarier och pop up-butiker. Vi är också stolta över att presentera en tankeväckande installation av den italienska designstudion Formafantasma, som är vår Guest of Honour. Välkommen till Skandinaviens ledande mötesplats för design.

Stockholm Furniture Fair 24.02.06—10


FOTO: JURESKOGS

NEDSLAG | HAMBURGAREN I SVERIGE

»Snart började hamburgarna säljas på tivolin och strandpromenader där de blev populära eftersom man kunde promenera och äta samtidigt.«

[isicia omentata] Så kallades urhamburgaren i det antika Rom. Kött mellan bröd, dock var köttet kryddat med fisksås, pinjenötter och enbär och burgarna lindades med membran från grismage.

1972 Snabbmatskedjan Sibylla börjar servera hamburgare.

1973 Den första McDonald’s-restaurangen öppnar på Kungsgatan i Stockholm.

1974 Hamburgerkedjan Carrols etablerar sig i Stockholm.

Kocken Johan Jureskog reste jorden runt i jakten på den perfekta hamburgaren innan han grundade sin egen kedja, Jureskogs, med mottot att servera Sveriges långsammaste snabbmat.

1976 Statligt ägda Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag, Sara, grundar snabbmatsrestaurangen Clock. Det första man gör är att köpa Carrols svenska verksamhet och göra om dem till Clock-restauranger. Nu öppnar också den första Burger King-restaurangen i Sverige – i Malmö. 65


NEDSLAG | HAMBURGAREN I SVERIGE

BÄSTA BURGAREN? Sajten Burgerdudes har recenserat nästan 700 hamburgerställen över hela världen. Och enligt dem är bästa hamburgaren i Sverige: Triple Cheese eller Bookmaker från foodtrucken Funky Chicken Foodtruck i Stockholm.

BIG MAC-INDEX … … är en uppskattning av ett lands prisnivå. Ett ekonomiskt index som för första gången publicerades i tidskriften The Economist 1986 och bygger på att hamburgaren Big Mac är en över hela jorden enhetlig och samtidigt inhemskt producerad vara.

»I amerikanska drugstores fick jag hamburgers serverade så att det stekta köttet låg inuti mjuka småfranska. Ibland lägger man tjocka skivor rå lök på köttet. Tomatketchup hör till.« Mästerkocken Tore Wretman omnämner 1956 hamburgare i sin bok Ur främmande grytor.

1984 McDonald’s

stämmer Max eftersom de anser att namnet Big Max är för likt Big Mac. McDonald’s vinner och Max döper om sin burgare till Big.

och Umeå, vilket blir en världsnyhet. Det var första gången någonsin som McDonald’s hade varit tvungna att stänga en restaurang. Burger King köper kedjan Big Burger och omvandlar dem till Burger King-restauranger.

66

… kostade en hamburgare med lök i Sverige år 1956.

2018

1999 Den sista Clockrestaurangen lägger ned, efter att Clock under många år gått med stora förluster.

1991 Max konkurrerar ut McDonald’s från Luleå

25 öre…

Svenska kedjan Jureskogs startar med konceptet »hamburgare utan skräp«.

2012 Finsmakarhamburgarna kommer till Sverige, när Flippin’ Burgers öppnar i Stockholm.

2024 Amerikanska budgetklassade hamburgerkedjan Five Guys hoppas öppna sin första restaurang i Sverige.


MELISSA HORN U

N

I

T

E

D

S

T

A

G

E

P

R

E

S

E

N

T

E

R

A

R

13+14+15+16/3 Stockholm, Södra Teatern 3/4 Helsinki, Savoy-teater 10+11/4 Malmö, Palladium 19+20/4 Göteborg, Stora Teatern 24+25/4 Oslo, Rockefeller BILJETTER: UNITEDSTAGE.SE


Tillsamans är vi Nordens största taxibolag. Med 4900 bilar i Sverige, Norge, Finland och Danmark, kan du lita på att vi finns där för dig med ledande taxivarumärken på över 60 orter i Norden. Just nu sitter du skönt och läser en tidning, men resande kan ofta förknippas med stress. En vanlig utmaning är att veta vilket taxibolag du ska välja när du kommit fram till din destination. Men du behöver inte längre oroa dig. Vi har gjort resandet enkelt genom att erbjuda en enda app där du kan boka din taxi med Nordens ledande taxivarumärken. Hos oss kan du räkna med samma pålitliga och service oavsett var du är i Norden. För dig som företagsresenär erbjuder vi även möjligheten att skaffa företagsavtal. Genom att resa med oss kan ditt företag få digital fakturering, detaljerad rapportering och dedikerad kundsupport. Vi förstår vikten av att göra resandet smidigt och effektivt för både dig och ditt företag. Läs mer på cabonline.com/bli-foretagskund

Vi är här för att underlätta dina resor och ge dig en trygg resa varje gång. Ladda ner vår app idag och upptäck fördelarna med att resa med oss. Välkommen till en värld av enkelhet, pålitlighet och bekvämlighet! Ladda ner appen nedan eller välj gärna oss när du kommit fram. Trevlig resa!

Upptäck ett enklare sätt att ta dig dit du vill. Du hittar oss där appar finns eller genom att scanna koden nedan med din mobilkamera.


Håll utkik efter oss på Sockholms Centralstation. Du hittar enkelt en ledig Sverigetaxi, TaxiKurir eller TOPCAB utanför huvudentrén mot Vasagatan. Vi kör tillsammans.

Sverige Boden Borlänge Borås Degerfors Enköping Eskilstuna Falun Flen Gällivare Gävle Gotland Göteborg Halmstad Haparanda Helsingborg Härnösand Hällefors Jönköping Kalix Kalmar Karlskoga Karlstad Katrineholm Kiruna Knivsta Kristinehamn Laxå Lindesberg Linköping Luleå Lund Malmö

Mariestad Norrköping Närlke Piteå Sala Sandviken Skellefteå Skövde Stockholm Strängnäs Sundsvall Sörmland Tidaholm Trosa Umeå Uppsala Varberg Vilhelmina Västerås Västmanland Växjö Växjö/Alvesta Ystad Åre Älvsbyn Älvkarleby Örebro Örnsköldsvik Östersund Finland Helsingfors Kuaniainen

Uleåborg Vantaa Åbo Danmark Aarhus Esbjerg Frederikshavn Holstebro/Struer Köbenhamn Odense Svendborg Sönderborg Norge Bergen Bodö Drammen Kongsberg Oslo Stavanger Tromsö Trondheim Ålesund Du hittar samtliga orter i appen.


UPPLEVELSER ÄR BÄST LIVE! VIC K Y NÖJESPRODUK TION OC H 2E NTE RTAIN PRESE NTE R AR

2ENTERTAIN OCH VICKY NÖJESPRODUKTION PRESENTERAR

”SHOWERNAS SHOW, MÅSTE SES!”

5

DU I FOKUS

”SNYGGT, SPÄNNANDE, MEDRYCKANDE OCH ROLIGT”

5

”PARTY-FEELING PÅ TOPP EN GIVEN MUSIKALSUCCÉ” PÅ SCEN

EXPRESSEN

”SLÅR KNOCKOUT” AFTONBLADET

”PUBLIKJUBLET VILL INTE SLUTA” EXPRESSEN

5

”MÄSTERVERK” PÅ SCEN

TOMMY KÖRBERG HELEN SJÖHOLM VÅR SANNA NIELSEN HÖST 24 TUVA B LARSEN LINDY LARSSSON VÅR DENNY LEKSTRÖM HÖST 24 STOR ENSEMBLE och ORKESTER Regi EDWARD AF SILLÉN

SPELAS T.O.M. HÖSTEN 2024 PÅ OSCARSTEATERN, STOCKHOLM 2

E

N

T

E

R

T A

I

N

P

R

E

S

E

MARSHA SONGCOME ANDRE AS WIJK MORGAN ALLING FRED JOHANSON ANTON E WALD ALE X ANDER L ARS SON S T OR E N S E MB L E och OR K E S T E R Regi och översättning dialog: ANDERS ALBIEN

SPEL AS T.O.M. MARS 2024 PÅ CHINA TEATERN, STOCKHOLM N

T

E

R

A

R

VIC K Y VON DER L ANC KEN OC H TE ATERSVITEN PRESENTER AR

Robert GUSTAFSSON

Ola FORSSMED

”MÄSTERLIGT”

”EN FEST FRÅN BÖRJAN TILL SLUT” ”GÅSHUDSFRAMKALLANDE PÅ SCEN

SHOWNUMMER”

DU I FOKUS

QX

STARRING DAVID LINDGREN • BORIS RENÉ • GREG CURTIS • ERIK SEGERSTEDT • MATTIAS ANDREASSON MARCO WIHLBORG • KENNY LANTZ • MATHILDA FRITZELL• KALLE PERSON MUSIC DIRECTOR KRISTIAN KRAFTLING DIRECTOR ROINE SÖDERLUNDH

SPELAS PÅ RONDO I GÖTEBORG HÖSTEN 2024. PREMIÄR 12 SEP. 70

Biljetter och mer info:

2 27 JUNI - TEATERN KALMAR A K S N TIER KRUSENS

Scanna QR-koden för att komma till Showtic.se

KRU

KA

BACKSTREET BOYS•NEW KIDS ON THE BLOCK MANY N’SYNC •TAKE THAT•WESTLIFE•BOYZONE &MORE

RINGER DQVIST Lars VÄ NDÉN N LU n to n A M Carina LIDBO Per SVENSSON Martina SU Linda OLSSON ELL Regi: Edward AF SILLÉN Martin RYD 8 JULI PÅ

SENSTIER

NS


SPANING | ENHETSDEBATTEN

Blir drickandet »den nya rökningen«? Runt världen går en våg av strängare rekommendationer för hur mycket som det är säkert att dricka. Gör de någon skillnad? Kommer vi dricka mindre om tio år? Kommer det bli lika skamfyllt att ta ett glas vin som att röka inomhus? Kupé reder ut begreppen. text KALLE DIXELIUS illustration MAJA NORRBY

71


»En sak ska man hålla i huvudet: rekommendationer är en sak – och restriktioner är en annan sak.«

L

äkarvetenskapen är i det närmaste helt enig: nej, det finns inga nyttiga egenska­ per hos alkohol. Visst kan det vara kul, gott och ­avslappnande – men de neg­ativa effekterna över­ stiger de positiva. Med råge. När Sverige införde nya, strängare rekommendationer i höstas ledde det till en våg av harmsen kritik: »Jaha, är jag missbrukare nu, när jag dricker några glas vin på lördagen?« Men Sverige var långt ifrån först med att skärpa det rekommenderade intaget av alkohol. I Kanada är rekommendationerna sedan ett drygt år ännu strängare. Fler länder har eller kommer att införa liknande skärpningar. Anledningen är att forsk­ ningen är tydlig: det är dåligt för oss att dricka. På en massa olika sätt. Trots det fortsätter vi att dricka. Den sammanlagda alkoholkonsumtionen har visserligen sjunkit något de senaste tjugo åren, men inte med mycket. Det beror mestadels på att unga i dag dricker betydligt mindre, men å andra sidan dricker äldre mer än förr. Mats Ramstedt är forskningsansvarig på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotika­ upplysning. Om han får tippa tror han att vi ­kommer dricka mindre om tio år. – Ja, jag skulle nog tro att vi kommer ligga på en något lägre nivå än i dag, eftersom de nya gene­ rationerna dricker mindre. Men sedan beror det ­såklart på hur den politiska utvecklingen blir. Om vi inte har kvar samma restriktioner som i dag så kan det dra utvecklingen åt ett annat håll. FÖR EN SAK ska man hålla i huvudet: rekommen­

dationer är en sak – enligt Mats Ramstedt påverkar de nästan inte konsumtionen alls – och restriktio­ ner är en annan sak. De har däremot ganska stor påverkan på hur mycket vi dricker. Ju mer tillgäng­ lig och billig alkoholen är, desto mer dricker vi. I det europeiska land som dricker mest per person, Lettland, är den enda egentliga restriktionen att alko­hol inte får säljas efter klockan 22 i affärer. I övrigt är det fritt fram. I de länder som dricker allra minst, som Saudiarabien och Kuwait, är ­alkohol mer eller mindre förbjudet. 72

JÄMFÖR MED RÖKNING. För tjugofem år sedan var

det för många en självklarhet att tända en cigarett på en restaurang eller en bar. I dag är det helt otänkbart att ens göra det på uteserveringen. ­Restriktionerna har haft effekt – i dag uppger 6 procent av alla svenskar att de röker varje dag. Samma siffra år 2004 var 16 procent. Kommer alkohol bli som rökning? Något man får skämmas lite för och smussla med?

– Nja, jag tror ändå att alkoholen är annorlunda än rökning. Jag tänker framför allt på förankringen i vår kultur. Att det finns så många sedvänjor med alkohol som är kopplade till positiva situationer. Då är det mer troligt att alkoholkonsumtion i vissa situationer bli mer skambelagd, som det redan ­blivit i trafiken och under graviditet. Ett möjligt kommande område som diskuterats är alkohol­ konsumtion när barn är med, säger Mats Ramstedt. LISTAR MAN DEN internationella alkoholkonsumtio­

nen, kommer Sverige på en 59:e plats av 189 län­ der med cirka 7,1 liter ren alkohol per person och år. Det är strax efter Sydafrika och ganska långt ­efter våra grannländer Danmark (plats 33) och ­Finland (plats 41). Vi dricker dock mer än Norge (plats 70). En sak som särskiljer de nordiska län­ derna är att andelen helnykterister är väldigt låg här, jämfört med andra europeiska länder. I Sverige uppger bara 10 procent att de aldrig dricker ­alkohol, i Danmark endast 8 procent. Men i till ­exempel Portugal är 42 procent helnykterister. – Ja, det är lite paradoxalt eftersom vi har en ­restriktiv alkoholpolitik och historiskt sätt har ­starka nykterhetsrörelser i Norden. Men det visar väl hur alkoholen genomsyrar hela vår kultur, säger Mats Ramstedt. Men visst har det väl blivit lättare att vara ­helnykter nu än för tio år sedan?

– Jag tror nog det. Det finns fler alkoholfria a­ lternativ. Man pratar mer om att man inte ska ­behöva be om ursäkt om man inte dricker. Kanske har nykterister en annan bild, men jag upplever att man inte ifrågasätter om någon inte dricker i dag. Bland de unga är det helt klart så. För 40–50 år ­sedan drack 90 procent av alla niondeklassare. I dag dricker de flesta i nian inte alls, så det är betydligt lättare att vara nykter bland unga i alla fall. •


SPANING | ENHETSDEBATTEN

ALKOHOLENS ­EFFEKTER

7,1 LITER REN ALKOHOL

Negativa effekter: Många! Beroende, cancer, leversjukdomar, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. För att inte tala om den negativa effekt som alkohol har på anhöriga och omgivning. Olycksrisken – både i trafiken och annars – ökar. Positiva effekter: Nej, tyvärr! Forskningen är entydig: de positiva effekter man tidigare trodde fanns verkar inte gå att styrka. Att de som dricker ett glas vin om dagen lever lite längre beror sannolikt på att de i övrigt lever mer hälsosamt.

Så mycket konsumeras per person och år i Sverige. Det placerar Sverige på plats 59 av 189, i den internationella alkoholkonsumtionen.

73


• SVERIGETURNÉER 2024 •

PREMIÄR 8 FEBRUARI

PREMIÄR 13 JANUARI

PREMIÄR 16 MARS

BILJETTER: KAHLO.SE

KORSORDSLÖSNING DECEMBER 2023 A E L K A B E L N O T E R N A R O A S U D D R E N O A Ä T A K U R K S E R V E P T E S T A T O M E S S A T L A S E R S P A R K R I M A S S L E R D U V A N K K A D A L E R G I T A R R S E N E A L G A O D E Ö S A G R Y T A D R AMA D E K A L I D E A L R E R I E I U R I T A R N A N N E R Ö R D E A S A D R A G U N N A T I E R L E N A E R N Å R Ö D E B O N A D E N A S K A T G O A DET BUSKVAR ISTF TAR SIG IGA KLOCKVAR I KLÄDER? BATTERI

goteborgskonstmuseum.se Göteborgs konstmuseum är en del av Göteborgs Stad Samfinansierat av Västra Götalandsregionen

Ragnar Sandberg, Den blå bussen (detalj), 1938, Göteborgs konstmuseum, foto: Hossein Sehatlou, © Ragnar Sandberg/Bildupphovsrätt 2023.

FÖLJER STRÖMMEN

FÅR GRAM ATT FLYGA

BRUKAR JU GÅ ÖVER

KAN ASTRID LINDGREN VARA

FÅ IHOP

5

DE ÄR BEREDD MED PÅ

BÖR FARSPUBLIK ÄNGSLIG KULTING

ALLT ANNAT ÄN UPPEIDEALIST- SITTARE ISK

BETT

FLÖRTNING SYRABEHANDLAR

OGÖR VAD LAS VEGAS GJORT

ASKUNGE

VOKABEL

GAMLA SIGNIFIKATIV VANOR PERIOD

STANN- PROBERA ADE I BRYTA VÄXTEN SAMMAN

GÅR FINT

GLIDMEDEL

6

TUMMAT

RÅNTÄT PLATS

RUNT RAVENNA

SKYTTEMÅLET

VISAR VÄRME SLUTORD

TA TILL SKOPAN

HYLLAR I HYLLAN

SOK- GRÄNSRATES DRAG STÄLLE HAGEN

TAPISSERIET

MJÄRDE

LOCKVARA

A MED BB

FLYTANDE GOLV

BEVEKADE HYGIENISKT KRITTER?

FINTAR FIRRE HERRENS ÅR

1

UTOPI

KOLLA FERMT

GRÖNVALL

SKOGSKATT

GÖR DET I MÅNGEN TRÄTRAPPA

SNABB KONKURS SJAPP SOM PASTEJ

TRÖG UTI BARIETERN

RIPLEYS RULLE

7

I MÅNGEN BAKRUTA

MEDEA MÅNNE

VÄRDEPOST SATT I ROSENBAD

I TASSARNA PÅ COODER

STÅR OFTA PÅ SPEL

HORNE

KRÄVER INTE SÅ MYCKET

ÄR STÅ PÅ TÅ TITTUTKLOCKA

BEDAS BOLLPLANK

4

GIPDON VILOPLATS

TA IN

HASTIGHETSMÄTARE

DRAR LINJER PUNDHUVUD

GÄRNA LÅTA FÅ RYGG 2

BRINGAR TILL STÅND

SLAGIT AV PELARE

ULL M.FL. BLEV EU

CITYAKUTEN I ORIGINAL

I LÄGERVALL

DRAR TILL INDIEN

3

niklas. aurgrunn @gmail. com


FRÅGA LOKFÖRAREN | SIV RÖNNHOLM Hej! Jag har under många år tågpendlat på Västra stambanan, sträckan mellan Skövde och Göteborg. Jag brukar använda restiden till att jobba och tycker att internetuppkopplingen har blivit mycket sämre på sistone. Vad beror det på? Jag reser med dubbeldäckarna, SJs regionaltåg. Tack för trevlig tidning! Mvh, Anna

Hej Anna. Internet ombord är ett ämne som har diskuterats i många år. Det finns ett pågående samarbete mellan tågföretagen, myndigheter och mobiloperatörerna längs vår järnväg för att förbättra internetuppkopplingen ombord på våra tåg runt om i landet. Det är flera olika faktorer som kan störa din uppkoppling ombord, bland annat tågens konstruktion och infrastrukturen tillsammans med mobiloperatörernas utbyggnad av nätet. Som en del av upprustningen av våra X40-fordon, ingår även förbättringar av wifi och installation av radiotransparenta fönster. Så på sikt hoppas vi att uppkopplingen kommer att förbättras.

SIV RÖNNHOLM ÅLDER: 44. BOR: I utkanten av Östersund. FAMILJ: Maken Lars, en son 8 år och en dotter 10 år. YRKE: Lokförare på SJ sedan 14 år. Kör tåg från Östersund till bland annat Åre, Sundsvall, Gävle, Stockholm och Borlänge. Är körlärare för lokförarelever på praktik. GÖR PÅ FRITIDEN: Umgås med familjen, gillar att jaga älg på hösten – och spelar ibland lite dataspel.

Fråga lokföraren Siv! Vad undrar du och vill veta mer om? Mejla din fråga till: fragalokforaren@sj.se.

Hallå lokföraren! Hur har man det med kolleger som lokförare? Har man mycket socialt utbyte under dagarna? Eller blir det emellanåt ensamt framme i loket? Vänliga hälsningar, Oscar

Hej Oscar. I en stor del av arbetet kan lokföraryrket många gånger kännas ensamt. Det är något man både bör känna till, och klara av, om man planerar att bli lokförare. Som förare av persontåg har jag ändå gott om socialt utbyte under dagarna eftersom jag träffar mina kolleger vid avbyten och uppehåll i rastlokaler på olika platser runt om i landet. Vi har även ett nära samarbete med ombordpersonalen på våra tåg. Dessutom träffar jag också många resenärer under dagarna. Så det blir en bra balans, totalt sett.

Hej lokföraren. Jag undrar varför man måste trycka på en knapp för att sätta på vattnet när man ska tvätta händerna på era toaletter. Vore det inte både smidigare och mer hygieniskt att använda automatiska vattenkranar som på de flesta andra offentliga toaletter, eller finns det någon speciell anledning till att ni inte gör det? Hälsningar Einar

Hej Einar. Anledningen att du på vissa fordon behöver trycka på en knapp vid handfatet beror på hur fordonet är konstruerat. De nya fordon som tillverkas har nu för tiden oftast automatiska vattenkranar medan de äldre fordonen som finns i trafik vanligen har en tryckknapp för vatten. Och visst är det smidigt med automatiska vattenkranar. Men att det vore mer hygieniskt vet jag inte riktigt, med tanke på att de allra flesta använder tvål och vatten när man tvättar händerna. Personligen kan jag tycka att de automatiska vattenkranarna krånglar något oftare än kranar med tryckknappar. 75


KORSORD | JANUARI/FEBRUARI KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

DET TÄNDER MÅNGA PÅ

Detta är Sveriges sydligaste stad och här har både sjöfartsnäringen och järnvägen har betytt mycket. Vilken är staden?

KNÄ

INTYG FÖRSLÅR FÖR SLÅ

GICK NER KANSKE PÅ KNÄ PUNG-

TA SIG EN LUR

DJURET

MIRÓ SOM BAEZ KVÄDE BAKER 2

FOFRUKT UPPFINNARPETER

HÄR MEN INTE DÄR

TUBBAR 6

PASSAR TIDEN =mc2

STANNA RASKT

GÄLLER

LAVILLE- TOG AV NIEDON BANAN KAN BÖR INTE PYSA SAMLADE TAR OFTA TAPPA FÖRGÅS VARA AV SOM STRYK VID VALTYP BERÄTTA TYPER SUGEN GRÄL

2 x 50

ÅLDRIGT ÅR

FORTPLANTNINGSKROPP

GICK VISS STRUT

SEMIT KRAKE SIAVERKEN

MUS. BEARBETNING

. . . I VIND!

BLIVIT GIFT

HOBURGSGUBBEN BYTER MÅNNE GLOSOR

RUTER

1 FASTNAR I TULLEN MÅTTFULLT SYSTEM

FLYNN? SÅSOM ULL

RINGA HEM

BÖR FÄRDIG TA

BESKYLLA

MAILPREMISS

BLI KITTLAD

PUMPKOLL

SNUTTAT STÖDGALA

BARKASS CENTRALA TINGEN

PRETENTIONERNA

KORT TEKNIKJÄTTE

KILLEN GILLAN 3

PÅ KANADENSISKA FLAGGAN

TACKTAL

KVICK KASTAR LASSO LILLELED

SLUTSLAG

LIDINGÖINDUSTRI HISTORIA MED MERA

BARONERNA CITYAKUTEN I ORIGINAL

SAMSLANT

KRYSSGOJAN

SYFTA

GJORDE BULL BILL

UNDERGÅNG

LANDSTÄLLE I NORGE

Tävla så här: I varje nummer lottar vi ut tre tågresor. Bokstäverna i de blåtonade rutorna bildar, lästa i numrerad ordning 1-6, ditt tävlingsord. Mejla detta ord till kupe@klintbergnilehn.se tillsammans med ditt namn och din adress senast den 29 februari. Följande vinster lottas ut bland dem som har svarat rätt: 1:a pris: Presentkort på en valfri tågresa i 1 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg. 2:a och 3:e pris: Presentkort på en valfri tågresa i 2 klass på SJ Snabbtåg, SJ InterCity eller SJ Regionaltåg.

76

GETINGBO GULLPENG

ENTENTER

5

ÖVNINGSUPPSATSEN

HANNAS HEM

ENGAGERAD

ETT SLAGS GODKÄNNANDE

UNG MAN 4

Grattis! Ni vann i november FÖRSTA PRIS: Riley Mignell Rajasalo, Uppsala ANDRA & TREDJE PRIS: Thomas Drugge, Skokloster Agneta Blohm, Årsta

niklas. aurgrunn @gmail. com


Samtliga siffror 1–9 ska ingå i varje vågrät och lodrät rad, och dessutom i varje block.

MEDELSVÅR

8 6 9

3 2 3

9

7

8 4 7

8 3

8 3

5

7 4 5 2 8 4

SVÅR

VINNARE I DEVOLDS LÄSARTÄVLING, KUPÉ 11/23: Grattis, Berndt Stenberg, från Umeå!

Dubbelglosan Orden nedan ska passas in i rutmönstren två gånger vardera – en gång vågrätt och en gång lodrätt. I de blå rutorna gömmer sig ännu ett ord, läst uppifrån och ner.

1 3 9 2 5 8 6 7 4 8 4 7 1 6 3 9 5 2 6 5 2 7 9 4 8 1 3 9 1 3 5 4 6 2 8 7 5 2 4 9 8 7 3 6 1 7 6 8 3 1 2 4 9 5 3 8 6 4 7 5 1 2 9 2 9 5 8 3 1 7 4 6 4 7 1 6 2 9 5 3 8

5 3 5 9 6 6 1 7 3 3 7 8 2 9 2 6 3 9 7 1 6 8 2 6 1 9 6 3

SVÅR

6 7

MEDELSVÅR

4 6 7 2 1 9 3 8 5 2 1 8 7 3 5 9 4 6 5 9 3 4 6 8 2 1 7 1 8 5 3 9 7 4 6 2 9 7 4 8 2 6 1 5 3 6 3 2 1 5 4 7 9 8 7 5 1 6 4 3 8 2 9 3 4 6 9 8 2 5 7 1 8 2 9 5 7 1 6 3 4

Sudoku: Ordkättingen:

Lösningar

GEN - VAR - DRA - MIL GEN – LUS – ANS – TA- –LUS VAR- –ANS DRA-–TA MIL

DAG

BLAD – TA – DRA – ANS – DAG – LUS – MIL – GEN – VAR

BLAD

Dubbelglosan:

Placera in orden så att varje länkorden är både slutet på ett ord ytterligare och börjanett. på ett annat! De två blåtonade bildar tillsammans De två blåtonade orden bildar tillsammans ytterligare ett.

S K O T K O L A O L A G T A G G

Ordkättingen Placera in orden så att varje länk är både slutet på ett ord och början på ett annat!

B R E V R I V A E V I G V A G N

BREV – EVIG – KOLA – OLAG – RIVA – SKOT – TAGG – VAGN

KONSTRUKTÖR: NIKLAS AURGRUNN

77


78

RESA SOM KAN ÅTERBETALAS Ger högst flexibilitet. Du får pengarna tillbaka (utom bokningsavgiften) om du avbokar före avgångstiden. I SJs app kan du även byta till ny avgång samma dag på samma sträcka och med samma komfort och klass eller lägre som den ursprungliga biljetten. RESA SOM KAN OMBOKAS Denna pausas från och med 29 januari på grund av systembyte. RESA SOM INTE KAN OMBOKAS Passar dig som vill ha lägsta pris.

SJ har tre olika biljettflexibiliteter:

Idre

Älvros

Ljun gan

Åsarna

Sveg

Brunflo

Stavreviken

Kramfors

L ju s

Tallåsen Ljusdal

Hennan

Ramsjö

Harmånger

Årskogen Gnarp

ef

te

älv

en

Jörn

Holmsund

Umeå

Hörnefors Nordmaling

Vännäs

Korpilombolo

Morjärv Kalix

Töre

Haparanda

Karungi Torn

För att resa med SJs tåg måste du ha giltig biljett och kunna uppvisa legitimation och eventuella rabattkort, till exempel Studentkortet. Biljett ska köpas före avgång. Du kan inte köpa biljett av tågvärdarna ombord. Du kan köpa biljett via sj.se, SJs app, SJ kundservice på 0771-75 75 75 eller våra ombud, till exempel flera resebyråer eller Pressbyrån och 7-Eleven. Saknas giltig biljett vid kontroll utfärdas en tilläggsavgift på 1 200 kronor.

Biljettköp

Lövånger

Skelleftehamn Bureå

Jävre

Piteå

oä lv

Övertorneå Överkalix

Luleå Norrfjärden

Boden

Skellefteå

Murjek

Älvsbyn

Vindeln Tvärålund

Hällnäs

Bastuträsk

ell

en

Örnsköldsvik

Härnösand

Utansjö

Ullånger

Ljungaverk Söråker Timrå Fränsta Östavall Stöde Sundsvall Matfors Kvissleby Ånge

Sollefteå Bollstabruk

n

Hackås Gällö Stavre Svenstavik Bräcke

ve

Vemdalen

ve n

äl

Östersund

lsäl

Häggenås LitI n da

an

Storsjön

Ån g e r m

Ås

Nälden Krokom

n

Undersåker

l ve

Funäsdalen

Storlien

Duved Åre Järpen

Strömsund

Hoting

U

Lycksele m

Flexibla biljetter

Dorotea

Stensele

Sk

Vilhelmina

Storuman

Arvidsjaur

P i teälv

Moskosel

Kåbdalis

Jokkmokk

Hakkas

n

en

lve

älv

lix

rn

Ka

To

Vittangi

Nattavaara

n lve

Sorsele

Storavan

Arjeplog

Porjus

St.Lulevatten

Gällivare

leä

Uddjaure

Hornavan

Sarek

Stora Sjöfallet

Svappavaara

Jukkasjärvi

Lu

Gäddede

Hemavan Tärnaby

Virihaure

Akkajaure

Kiruna

M

en

2 KLASS DAGTÅG I 2 klass reser du bekvämt på alla tåg. I 2 klass gäller vårt barnerbjudande samt ungdomsoch studentrabatter. 2 KLASS LUGN På SJ Snabbtåg erbjuder vi också 2 Klass Lugn till dig som vill resa i lugn och ro. Du kan hämta kaffe och te i bistron och på avgångar före klockan 09.00 ingår frukost i form av fralla och juice som du hämtar i bistron. 1 KLASS DAGTÅG I 1 klass reser du med högsta komfort och service och du har alltid tillgång till våra lounger i Stockholm, Göteborg och Malmö. På SJ Snabbtåg får du frukost serverad på avgång

Våra nattåg ger dig möjlighet att resa i liggvagnskupéer med enklare komfort eller i sovvagnar med god eller högsta komfort. Ombord på de flesta nattågen finns en bistro. Alla kupéer har eluttag, många har även gratis wifi. Från de orter där tåget utgår kan man ofta kliva på tidigare och på vissa slutstationer ligga kvar efter ankomsttid. 2 KLASS NATTÅG I liggvagnskupén och sovvagnskupén kan du välja mellan enskild plats eller boka hela kupén. I liggvagnarna finns det filtar, kuddar, örngott och lakan så du kan bädda själv. Sängarna i sovkupéerna är färdigbäddade med täcke, kudde och lakan. I sovvagnarna finns tillgång till dusch. I nattågen finns även en sittplatsvagn. 1 KLASS NATTÅG För dig som väljer 1 klass erbjuds du en resa i högsta komfort med sköna, färdigbäddade sängar samt egen toalett och dusch. Frukost ingår, antingen på tåget eller som hotellfrukost. På sj.se ser du vilket hotell du äter på.

RES MEDAN DU SOVER

K e b n e k a is e

Övre Soppero

Karesuando

ni

RES UNDER DAGEN

När du köper din resa kan du, beroende på tågtyp, välja reseklass, platsegenskaper, djur tillåtet, djurfri plats, rullstolsplats. På SJ Snabbtåg kan du också själv välja din sittplats med hjälp av SJs platskarta. Vid resa med SJ Snabbtåg och på de flesta InterCity, SJ Regional och SJ Nattåg ingår gratis wifi. Eluttag finns på SJ Snabbtåg och SJ Nattåg och på de flesta SJ InterCity och SJ Regional.

före kl. 09.00. Du har tillgång till varm och kall dryck samt frukt och du kan också förbeställa rätter som serveras vid din sittplats.

Torneträsk

uo

VÄLJ DIN RESA

SJs erbjudande

Bra att veta

din resa… information

n na


Dina rättigheter som resenär styrs av två olika regelverk. De allra flesta av SJs resor omfattas av tågpassagerarförordningen. Reser du i ett tåg som kör en kortare sträcka än 150 km, räknat från första till sista stationen, omfattas du dock av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Du kan läsa mer om dina rättigheter på sj.se under Köp resa/Resevillkor. Tillsynsorgan i Sverige är Konsumentverket, tel: 0771-42 33 00, konsumentverket.se, och Allmänna reklamationsnämnden, tel: 08-508 860 00, arn.se.

Ställdalen

Rättvik

Hofors

a l ä lve

Horndal

Fagersta

Skyttorp

Tierp Örbyhus

Marma

Vattholma Heby Morgongåva Storvreta

Hedemora Fors Smedjebacken Avesta Söderbärke Avesta-Krylbo

Säter

Skutskär

Gävle

Ljusne

Söderhamn

Hudiksvall Iggesund

Sandviken Torsåker

Järbo

Ockelbo

Lingbo

Falun Storvik

Borlänge n D

Insjön Djurås

Tällberg

Gagnef

Leksand

Siljan

Ludvika Grängesberg

Mora

Orsa

Bollnäs

Arbrå

Kilafors

Vallsta

Järvsö

Grisslehamn

Öregrund

Lidköping

Motala

Töreboda Kimstad

Kalmar

Krokek

Norrköping

Ängelholm

ra

Markaryd

Laholm

Lund

L

Halmstad

Osby Bjärnum

Åsnen

Liatorp

Älmhult

Emmaboda

Falsterbo

Malmö

Åstorp

Trelleborg Ystad

Simrishamn Svedala Skurup

Karlskrona

Rödeby

Holmsjö

Mörbylånga

DE MARKERADE järnvägssträckorna har reguljär persontågstrafik. Vissa sträckor med turisttrafik är också markerade.

Ronneby KlippanTyringe Hässleholm Mörrum Karlshamn Bjuv Perstorp Bromölla Sölvesborg Helsingborg Kristianstad Teckoma- Höör Landskrona torp Eslöv Kävlinge

Göteborg

a ga

= Järnväg, dubbelspår = Järnväg, enkelspår = Järnvägsbygge pågår = Järnväg, turisttrafik = Båttrafik = Europaväg = Riks-, länsgräns

Gotland

Visby

Stockholm

Nyköping

Skänninge Linghem Grästorp Skara Skövde Lysekil Linköping Trollhättan Vargön Vara Mjölby Stenstorp Ljungskile Åtvidaberg Floby Boxholm Falköping Falerum Stenungsund Rimforsa Vårgårda Herrljunga Kode Älvängen Gränna Tranås Ljung Kisa Överum Alingsås Habo Kungälv Mullsjö Bankeryd Fristad Aneby Lerum Västervik Borås Jönköping Huskvarna Tenhult Forserum Eksjö Vimmerby Ankarsrum Bollebygd Taberg Nässjö Lindome Mölnlycke Totebo Fritsla Limmared Malmbäck Hok Kungsbacka Kinna Vaggeryd Bodafors Hultsfred Ekenässjön Hestra Skillingaryd Sävsjö Horred Vetlanda Frillesås Gnosjö Stockaryd Veddige Oskarshamn Bredaryd Värnamo Berga Högsby Lammhult Varberg n Smålandsstenar Bor Ät Landeryd Rydaholm Torup Falkenberg Bolmen Växjö Alvesta Borgholm Oskarström Hovmantorp Öland Vislanda Nybro Lessebo

Källby

Mariestad Hällekis

tern

Mellerud

Uddevalla Vänersborg

Rabbalshede Dingle Munkedal

n

Hällefors

Sala Kopparberg Virsbo Länna Skinnskatteberg Ransta Uppsala Knivsta Norrtälje Ramnäs Storå Tillberga Surahammar Grythyttan ArlandaKårsta Enköping Nykroppa Deje Daglösen Hallstahammar Edane Bålsta Märsta Lindesberg Kil Västerås Töcksfors Kolbäck DingStorfors Uppl. Väsby Vallentuna Fagerås tuna Mälaren Åkersberga Köping Frövi Årjäng Karlstad Kvicksund Strängnäs Grums Arboga Kungsör Karlskoga Kristinehamn Eskilstuna Mariefred Saltsjöbaden Hjälmaren Degerfors Örebro Södertälje VärmlandsbroBjörneborg Bengtsfors Nykvarn Hälleforsnäs Kumla Svartå Säffle Järna Västerhaninge Åmål Vingåker Gnesta Flen Hallsberg Ösmo Strömstad Skee Ed Laxå Katrineholm Vagnhärad Nynäshamn Hova Bäckefors Vänern

Charlottenberg Sunne Rottneros Åmotfors V. Ämtervik Arvika

Lysvik

Torsby

ven räl

Dina rättigheter

Kl a

Att åka tåg är det sätt att resa som gör minsta möjliga påverkan på miljön. Alla resor med SJs tåg är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Genom att vi inte använder fossila bränslen, utan endast förnybara energikällor som vind och vattenkraft så bidrar du till en bättre miljö när du reser med oss.

lälve n Väst e r d a

Bra Miljöval

Sälen

alä l

n ve

Vät

BARNERBJUDANDE Som vuxen eller pensionär kan du ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år när du reser i 2 klass med SJ Regional för 5 kronor. På SJ Snabbtåg och SJ InterCity reser medföljande barn med 85 procent rabatt av vuxenpriset och behöver en egen biljett. På SJ Nattåg reser barn till kraftigt reducerade priser. Som ungdom/studerande kan du ta med ett eller två barn upp till och med 6 år. UNGDOM OCH STUDERANDE Ungdom under 26 år och studerande får 15 procents rabatt i 2 klass med Mecenatkortet, Studentkortet och ISIC-kortet. PENSIONÄRER Pensionärer får 10 procents rabatt på alla tågresor med SJ. SISTA MINUTEN Sista minuten är ett lågpriserbjudande som riktar sig till ungdomar under 26 år, studerande och pensionärer. Biljetten säljs tidigast 24 timmar före avgångstid.

rd

te

Erbjudanden

Särna Ös

79

På sj.se och i vår mobilapp kan du köpa din resa och få mer information. • Gilla oss på Facebook: facebook.com/sj.

Mer information

SJ ÅRSKORT Vi erbjuder tre olika årskort: Guld, Silver Plus och Silver, som ger dig möjlighet att resa så mycket du vill under ett år med alla SJs tåg i Skandinavien. Du kan även lägga till giltighet i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Resplustillägget köps som ett paket för hela Sverige. SJ 30-DAGARSKORT Med SJ Månadsbiljett reser du obegränsat mellan två orter under 30 dagar. MOVINGO Med Movingo reser du snabbt, enkelt och prisvärt med SJ Regionaltåg på en eller alla sträckor i Mälardalen, samt med lokal och regional kollektivtrafik. Movingo finns som månadskort, 90-dagarsbiljett och årsbiljett. MÄNGDKÖP SJ 10-kort Regional och SJ 20-kort Regional ger dig ett rabatterat pris på tio respektive tjugo enkelbiljetter inom Mälardalen.

Reser du ofta?

I bistron vill vi ge dig goda smaker och ett utbud med tonvikt på ekologiska och närproducerade varor, vegetariska alternativ samt fisk och räkor från hållbara bestånd. SJ har serveringstillstånd, vilket innebär att vi serverar öl och vin ombord till den som har fyllt 18 år. Medhavd alkohol får inte förtäras ombord på tåget, och alkohol som du köper ombord får inte ta av tåget. Det går utmärkt att förbeställa mat i samband med att du bokar resan. Det finns ett fint utbud av rätter för hela dagen, och det gäller både i 1 Klass, 2 Klass och 2 Klass Lugn. Frukost ingår när du reser i 1 Klass på tåg med servering på tåg som avgår före klockan 09.00. Reser du i 2 Klass Lugn hämtar du din frukost som består av fralla och juice i bistron på de avgångarna. Reser du i 2 Klass på en sådan avgång kan du köpa till frukost i samband med att du köper din resa. Du hämtar enkelt din frukost i bistron. Ett annat tips till dig som reser i 2 Klass är att förbeställa måltid till medföljande barn.

Bistron


din resa… vår tågflotta

Kolla in alla våra tåg Snabba, bekväma och miljöriktiga. SJs tågflotta består av olika vagnstyper som alla har sin charm och sina speciella attribut.

X 2000 Sveriges mest populära tåg! Utmärkande för snabbtåget är dess unika förmåga att luta i kurvorna, vilket gör det till Sveriges snabbaste. Används mest på Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö–Köpenhamn och Stockholm–Karlstad–Oslo. Hela flottan rustas upp för 3,5

miljarder kronor. De upprustade tågen kallas X 2000C. De har fått ny stol, nytt bord och ny belysning, ja hela interiören är ny och har fått det prestigefyllda designpriset Red Dot. Dessutom är all teknik utbytt i hela tåget. X 2000C trafikerar samma sträckor som X 2000. Det första

X 2000C-tåget sattes i trafik hösten 2021 och nu rullar det ut nya uppgraderade tåg löpande. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 260 kW. Miljöfakta: En resa Stockholm– Göteborg för en person genererar koldioxidutsläpp motsvarande ett halvt kryddmått bensin.

Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning, rullstolslyft. Premiär: 1990. Längd och vikt: Vanligtvis består tågsätten av drivenhet, fem mellanvagnar samt manövervagn. Ett sådant tåg är 165 m långt och väger 365 ton.

SJs grönaste tåg SJ 3000 är så miljövänligt att 98 % av tåget går att återvinna!

SJ 3000 Det tåg i SJs flotta som har snabbast accelerationsförmåga, vilket gör det utmärkt som snabbtåg på sträckor med fler

stopp. Rullar från Umeå i norr till Malmö i söder. Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 3 180 kW.

Miljöfakta: På alla SJs snabbtåg finns källsortering i bistron. Finns ombord: Wifi, bistro, 1 klasservering, djuravdelning,

rullstolslyft. Premiär: 6 februari 2012. Längd och vikt: 107,1 meter och 274 ton.

Maxhastighet: 200 km/h. Motoreffekt: 1 700 kW (tvåvagnars) och 2 250 kW (trevagnars). Miljöfakta: SJs förare är utbildade i ecodriving för så energieffektiv

och behaglig resa som möjligt. Finns ombord: Wifi, djuravdelning och lågt insteg – rullstolslyft behövs ej. Premiär: 2005.

Längd och vikt: 55,1 m och 144 ton (2 vagnar), 81,5 m och 216 ton (3 vagnar).

Miljöfakta: Loktågen drivs, liksom alla SJs tåg, på 100 % förnybar el. Finns ombord: Vissa nattåg och vissa InterCity-tåg har bistro.

Premiär: 1980-talet. Längd och vikt: Det finns flera slags lok och vagnar. Ett typisk lok är 15,5 m och väger 78 ton.

DUBBELDÄCKAREN Det andra tvåvåningståget i SJs historia. Ett modernt regionaltåg som kör Stockholm–Uppsala, Gävle–Linköping och Stockholm–Västerås–Göteborg.

LOKTÅG (SJ INTERCITY/REGIONAL/NATTÅG) Vagnarna från 1980-talet kör i SJs InterCity-, regional- och nattågstrafik. Majoriteten har upprustats och i några av bistrovagnarna

80

finns en lekhörna. Loktåg är den typ som kör på flest SJ-sträckor. Maxhastighet: 160 km/h. Motoreffekt: 3 600 kW.


JULIUS PRODUCTION HAR NÅGOT FÖR ALLA The music of

The masterpiece of BOUBLIL & SCHÖNBERG IN CONCERT

H igHligHt c oncerts & j ulius p roduction presenterar

Les Misérables

THE CROWN OF CLASSICAL BALLET

Ukrainian Classical Ballet

vansjön

in concert

LIVE-EXPERIENCE

ORIGINAL MOVIE SCENES

OF THE FILM-SUCCESS 2012

Soloists, Singers and Musicians of the CINEMA FESTIVAL SYMPHONICS • ARTISTIC DIRECTION: DIRECTION: Stephen Ellery

Halmstad 30/1 | Växjö 31/1 | Jönköping 1/2 Uppsala 2/2 | Helsingborg 3/2 | Göteborg 4/2 JULIUS PRODUCTION & CSB A/S PRESENTERAR

H elsingborg 7/2 | M alMö 21/2 | l inköping 22/2 V äxjö 23/2 | j önköping 24/2 | n orrköping 25/2 | s tockHolM 26/2 Julius Production & CSB A/S presenterar

M E D T O TA LT U T S Å L D A S H O W E R I H E L A E U R O PA

MALMÖ 8/2 | HELSINGBORG 9/2 GÖTEBORG 10/2 | STOCKHOLM 11/2

Malmö 16/2 | Stockholm 19/2

JULIUS PRODUCTION & SHOWTIME CONCERTS PRESENTERAR

J U L I U S

P R O D U C T I O N

P R E S E N T E R A R

SUCCÉN ÅTERVÄNDER!

Musikalen med KIM LARSENS & GASOLINS största hits! Malmö 25/2 | Norrköping 26/2 | Stockholm 27/2 Gävle 28/2 | Västerås 1/3 | Jönköping 2/3 | Växjö 3/3 Julius Production & CSB A/S presenterar

NYPREMIÄR 14 MARS 2024 | NÖJESTEATERN, MALMÖ mittomnatten.se JUDITH BELUSHI AND DAN AYKROYD PRESENT

Norrköping 1/4 | Stockholm 2/4 Göteborg 3/4 | Malmö 4/4

THEY’RE BACK… AND ON A MISSION! DIRECT FROM RESIDENCY IN CHICAGO AND A NATIONAL TOUR OF THE USA

Malmö 11/4 | Stockholm 12/4 | Göteborg 13/4

Läs mer och köp biljetter på www.juliusproduction.se


I KUPÉN | LASSE ÅBERG

Vad är konst för dig?

– Det är en så bra fråga att jag samlat på mig en massa citat som svar. Ett som fastnat är hur det på en vernissage kom fram en herre till konstnären Henri Matisse, pekade på ett av verken och sa: »Det förefaller mig som om damen har en för tjock vänsterarm«. Henri Matisse svarade artigt: »Det är ingen dam, det är en oljemålning.« Själv brukar jag kokettera med att säga att jag har ett konstnärligt problem: att folk förstår mig!

Du säger att du uppfostrades i en blandning av sunt förnuft, jantelag och dålig smak.

»Jag var en liten fegis – då som nu« Han ligger bakom Sveriges mest sedda biofilm Sällskapsresan, är Trazan i tigerkostym med en hel generation svenskar och har uppmanat folk till att bo i svampar. Vid 83 års ålder fortsätter Lasse Åberg att producera nya idéer – nu senast i en »bildografi«. text LINDA NEWNHAM foto ERIK G SVENSSON

I din bok skriver du att du redan som barn upptäckte att du var ett geni, förklara!

– Det är lite tillspetsat, men jag fick så mycket beröm för mina teckningar att jag kände mig speciell, som »jag är fan att geni!«. Så redan som tio-

åring bestämde jag mig för att bli tecknare. När jag senare kom in på Konstfack och hamnade med en massa konstnärsbarn och begåvningar fick jag förstås en chock. Då var jag tvungen att förkovra mig – fort!

– Ja, det är väl ungefär under de premisserna som vi arbetarklass- och medelklassungar växer upp. Det finns ett slags ljummet kulturförakt, många fördomar, dålig smak och taskig konst på väggarna. Och det är inget fel i det, men jag har gjort ett slags klassresa.

Ditt signum är att sätta fingret på det folkliga – hur lärde du dig det?

– Jag tror snarare att jag har ungefär samma stillsamma humor som väldigt många.

Trots din underhållningstalang blev du, enligt dig själv, tidigt en tråkmåns. Berätta!

– Jag var inte speciellt road av det mina hårdhudade kamrater gillade, som Gröna Lund och skämtartiklar. Jag var väl en liten fegis – då som nu. Jag föredrar fortfarande picknick framför bergochdalbanor.

Sällskapsresan har setts och älskats av över två miljoner biobesökare, men hur har du förhållit dig till elaka kritiker genom åren?

– Det är klart att vissa saker svider, framför allt om kritikern har rätt. Fast det där har också blivit som en skröna, för jag har även fått många fina recensioner, och Ingmar Bergman gillade filmerna. Men Jurgen Schildt skrev att handlingen i Sällskapsresan får plats på ett frimärke om man skriver glest. Det är ändå kul skrivet! Dessutom fick jag min hämnd när hans fru Annalisa Ericson senare var med i Den ofrivillige golfaren.

Många hävdar att ni i Electric Banana Band måste ha rökt på för att komma på låten Zwampen …

– Haha, det gjorde vi verkligen inte, det fanns inga magic mushrooms inblandade i textraden »jag vill bo i en svamp, annars får jag kramp«. Låten var mer en eloge till Elsa Beskow och hennes barnbok Hattstugan, drömmen om att bo i en hatt eller en svamp.

Du har hög produktionstakt men säger dig vara lat av naturen, hur menar du då?

LASSE ÅBERG ÅLDER: 83. FAMILJ: Frun Inger, vuxna barnen Max och Anna, tre barnbarn och två barnbarnsbarn (»det sistnämnda låter ålderstiget…«). BOR: Bålsta. GÖR: Multikonstnär. AKTUELL: Med boken, »bildografin« Samlade fragment ur ett spretigt liv (Max Ström).

– Lättjan har drivit mig framåt. Jag vill påstå att lättjan är uppfinningarnas moder snarare än nöden. Lat i vanlig mening kanske jag inte är, men jag smiter gärna ifrån det jag borde göra till något annat, som då blir gjort i stället.•

LASSES TÅGRESA 1 eller 2 klass? »1 klass, det är bekvämare. Jag börjar bli lite folkskygg, så jag brukar be om en ensam stol.« 82

Lugn kupé eller vanlig? »Det spelar ingen roll.«

Åka i rätt riktning eller inte? »Jag besväras inte av att åka baklänges men åker ändå helst i rätt riktning.«

Sysselsättning på tåget? »Jag växelbrukar: läser och tittar på vårt vackra Sverige.«

Fikar på resan? »Åker vi lite längre, så brukar frun skicka iväg mig för att köpa något gott i bistron.«


PÅ SCEN PROFESSOR BERNHARDI Drevet går | Av Arthur Schnitzler Regi: Carolina Frände Spelas t.o.m 2 mars

VINTER/VÅR 2023-2024

ETT DRÖMSPEL Fritt efter August Strindberg Regi: Jens Ohlin Spelas t.o.m 24 februari JOHANNA Vinterns familjeföreställning! Av Aksel Morisse & Danny Wattin Regi: Aksel Morisse Spelas t.o.m 17 februari HERRARNA SATTE OSS HIT Hearrát dat bidje min I samarbete med Giron Sámi Teáhter Av Elin Anna Labba Regi: Malin Stenberg Premiär 13 januari FURAN En rysare för barn och vuxna Av Lisen Adbåge Regi: Nora Nilsson Urpremiär 10 februari SALONG GOLNAZ Support your local Av Seluah Alsaati Regi: Affe Ashkar Urpremiär 2 mars FIRMA FABERGÉ PÅ BOLSJAJA MORSKAJAGATAN NUMMER 24 Av & regi: Jonas Österberg Nilsson Urpremiär 9 mars BALKAN BORDELLO När krigshjälten kommer hem Av Jeton Neziraj, Regi: Blerta Neziraj Sverigepremiär 13 april TYSK HÖST Stig Dagerman 100 år Dramatisering: Stig Hansén Regi: Anna Takanen Nypremiär 16 maj INTIMAN Teater, mat & dryck! I vinter: Vårt behov av tröst är omättligt, Tiggarens opera & Gustav Vasa + gästspel, guidade visningar & mer!

MER INFO & BILJETTER


Bli SJ Prio-medlem och njut av en fika! Är du redan SJ Prio-medlem? Du får 500 extra poäng när du handlar i bistron.

Just nu får du som ny medlem 1600 poäng som exempelvis kan användas till en fika i bistron, betalning för en ny resa eller något kul i vår poängshop. Som dubbelbonus ger vi dig även 500 extra poäng vid ditt nästa köp i bistron samt fina erbjudanden från oss och våra samarbetspartners.

Gör så här: Skanna QR-koden eller sms:a KAFFE till 71671 för att ta del av erbjudandet. Gäller endast på tåg med bistro.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.