Page 1


ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

<< Ανακύκλωση >>

Η ανακύκλωση είναι η διαδικασία όπου τα απορριπτόµενα υλικά συλλέγονται, ταξινοµούνται και µετατρέπονται σε πρώτη ύλη και στην συνέχεια µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. ∆εν είναι µια εφήµερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισµένης κοινωνίας που συµβάλει έµπρακτα στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Πια υλικά ανακυκλώνουµε Γυαλί Χαρτί Πλαστικό Αλουµίνιο Λευκοσίδηρο Ξύλο

Οφέλη της ανακύκλωσης Μειώνονται τα αστικά απόβλητα. Μειώνετε η ρύπανση της ατµόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εξοικονόµηση πρώτων υλών και ενέργειας. ∆ηµιουργία θέσεων εργασίας. ∆ηµιουργία υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.

Ο µαθητής Γιώργος Νόβας Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

1


ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

«Συνέντευξη από το ∆ιευθυντή του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου, κ. Παναγιώτη Ελευθερίου» Είχαµε τη χαρά να πάρουµε συνέντευξη - Πώς αισθανθήκατε όταν από το διευθυντή του σχολείου µας κ. πρώτη φορά στην τάξη; Παναγιώτη Ελευθερίου. - Κύριε Παναγιώτη, πού δουλέψατε

πρώτη φορά; - Πρώτη φορά δούλεψα τα έτη 19921993 στην ιδιωτική σχολή Ποριώτου, στο Κορωπί.

µπήκατε

- Τα

πρώτα µου συναισθήµατα ήταν ιδιαίτερα. Είχα αρκετή χαρά αλλά και άγχος. Το να βρεις δουλειά ήταν δύσκολο. Έπρεπε επίσης να καταφέρω να κερδίσω την εµπιστοσύνη των συναδέλφων. Είναι ιδιαίτερη δουλειά και χαρακτηρίζω τον εαυτό µου τυχερό, γιατί µου αρέσει πολύ η δουλειά µου.

- Πού αλλού έχετε διδάξει; - Έξι χρόνια στην Σχολή Ποριώτου, επτά χρόνια στο 1ο ∆ηµοτικό Καρύστου και επτά χρόνια στο 2ο ∆ηµοτικό. - Πώς

ένας διευθυντής; - Πώς αποφασίσατε να γίνετε

- Ωραία ερώτηση! Όταν ήµουν στο Λύκειο, µου άρεσε το επάγγελµα αυτό. Όµως το όνειρό µου ήταν να πάω στη Γυµναστική Ακαδηµία. Έδωσα εξετάσεις γι’ αυτήν αλλά δεν τα κατάφερα την πρώτη χρονιά. Τελικά έγινα παιδαγωγός.

γίνετε

από

- Σας το είπα, ήθελα να γίνω γυµναστής. - Πόσο καιρό εργάζεστε; - Εργάζοµαι 21 χρόνια.

γίνεται

- Για να γίνεις διευθυντής πρέπει να

παιδαγωγός;

- Θέλατε να παιδαγωγός;

δάσκαλος

πριν

περιµένεις να περάσει ένα χρονικό διάστηµα που να έχεις διδάξει, να δώσεις εξετάσεις και να επιλεχθείς από ειδικό συµβούλιο έχοντας τα απαραίτητα µόρια. Είναι δύσκολη δουλειά αλλά ευτυχώς έχω καλούς συναδέλφους και περνώ πολύ ωραία. - Ποια

είναι τα καθήκοντα ενός διευθυντή και ποιες δυσκολίες αντιµετωπίζετε καθηµερινά; - Βασική ευθύνη είναι η οµαλή καθηµερινή λειτουργία του σχολείου µας. Έχω την ευθύνη να λειτουργούν όλα άψογα. Καθηµερινά κάνω έλεγχο σ’ όλο το σχολείο για να δω αν όλα πάνε καλά. Έχω υποχρέωση να τηρώ τους όρους. ∆ίνω ιδιαίτερη σηµασία στη µάθηση.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

2


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Προτιµάτε να είστε καλός ή να σας φοβούνται οι µικροί µαθητές; -

- Πλέον πιστεύω ότι ο διευθυντής πρέπει να µην είναι ο µπαµπούλας του σχολείου. Πρέπει να είµαι αυστηρός αλλά δεν θέλω να είµαι απόµακρος από τα παιδιά. Σε όλα υπάρχουν όρια. Γίνοµαι αυστηρός, όταν δεν σέβεστε τους συµµαθητές σας. Αυτή είναι η βασική µου αρχή και τότε γίνοµαι αυστηρός.

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

- Κάτι τελευταίο; Όταν µιλήσαµε για τις ευθύνες του διευθυντή, θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν ήθελα ποτέ να παρατήσω την τάξη. Όταν πηγαίνω στην τάξη νιώθω ότι ξεκουράζοµαι. Όταν το κάνει αυτό ο διευθυντής, είναι πιο κοντά και στη µάθηση και στα παιδιά. - Ευχαριστούµε πολύ για το χρόνο σας. - Εγώ σας ευχαριστώ.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

3


ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Η Μέλια και η Μυρτώ, είναι δυο κοριτσάκια που ζουν στη Σάµο, ένα νησί του Αιγαίου µε τη µαµά, τον µπαµπά, τον παππού και τη θεία ∆έσποινα. Ονειρεύονται να πάνε σε ένα σχολείο για να µην τους κάνει µάθηµα στο σπίτι ο παππούς. Κάθε καλοκαίρι πηγαίνουν στο Λαµαγάρι και συναντούν την παρέα τους, την Άρτεµη, τον Νόλη τον Οδυσσέα, την Αυγή και τον µεγάλο µπελά, την Πιπίτσα. Εκεί έρχεται ο ξάδερφός τους, ο Νίκος που τους λέει ιστορίες για το καπλάνι... Αλλά όλα αλλάζουν... 4 Αυγούστου 1936. ∆ικτατορία. Τα πάντα ταράζονται στη ζωή των µικρών κοριτσιών. Τι περιπέτειες θα συναντήσουν; Συγγραφέας : Άλκη Ζέη

Το καπλάνι στο Μουσείο Μυτιληνιών της Σάµου.

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

4


ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 5

Ο ΓΚΡΕΚ ΧΕΦΛΙ ανέκαθεν βιαζόταν να µεγαλώσει. Μήπως, όµως, όλη αυτή η διαδικασία του µεγαλώµατος δεν είναι και ό,τι καλύτερο ? ∆ιότι ο ΓΚΡΕΚ ΧΕΦΛΙ έχει να αντιµετωπίσει τα πάρτυ και τα κορίτσια, περισσότερες ευθύνες και, κυρίως, κάποιες πολύ περίεργες αλλαγές στο σώµα του. Και όλα αυτά χωρίς τη συµπαράσταση του κολλητού του, του ΡΟΟΥΛΙ. Θα τα καταφέρει, άραγε ? Ή θα

πρέπει

να

το πάρει

απόφαση ότι η αλήθεια

είναι

σκληρή ?

Συγγραφέας : Τζεφ Κίνι

Η µαθήτρια Στέλλα Μπέκα Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

5


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Μέρη της Ελλάδας : ΒΟΛΟΣ - ΠΗΛΙΟ ∆ίπλα από το Βόλο υπάρχει και το βουνό Σε αυτό το τεύχος της εφηµερίδας θα πάµε σε µια πόλη µε φυσική οµορφιά και Πήλιο. Το Πήλιο έχει ύψος 1.624µ. και έχει και θάλασσα. Πάνω στο βουνό στεγάζονται ανεπτυγµένο εµπόριο, το Βόλο. πάνω από 40 οικισµοί και χωριά. Σήµερα στο Πήλιο ευδοκιµούν περισσότερα από 1.000 είδη φυτών και µάλιστα µερικά ευδοκιµούν µόνο εδώ. Η ιστορία του Πηλίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα λόγω των Κενταύρων.

Ας µάθουµε λίγα πράγµατα για την πόλη αυτή: Ο Βόλος είναι µια από τις µεγαλύτερες πόλεις της χώρας µας. Βρίσκεται στο νοµό Μαγνησίας. Επίσης, το λιµάνι που βρίσκεται στην πόλη είναι από τα µεγαλύτερα.

∆ίπλα από το Βόλο υπάρχει µια µικρή κωµόπολη, το Βελεστίνο. Το Βελεστίνο είναι πατρίδα του µεγάλου αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Ρήγα Βελεστινλή ή Φεραίου.

Τα δυο µέρη αυτά είναι υπέροχα [από προσωπική εµπειρία] και είµαι σίγουρη ότι αν έχετε πάει και εσείς θα έχετε φύγει σίγουρα µε ιδιαίτερες εντυπώσεις!!!

Μέχρι το επόµενο τεύχος ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

6


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Στην Βενετία είναι πολύ σπάνιο να δεις αυτοκίνητο. Έτσι, οι κάτοικοί της Ιταλία βρίσκεται στο νοτιότερο µέρος χρησιµοποιούν τις γόνδολες για να κεντρικής Ευρώπης. Αποτελείται από µετακινηθούν µέσω των υδάτινων διαύλων χερσόνησο µε σχήµα µπότας και από ανάµεσα στα νησιά. Οι γόνδολες είναι µακρόστενες, ξύλινες βάρκες και τις νησιά τη Σαρδηνία και τη Σικελία. οδηγούν οι γονδολιέρηδες. Επίσης στην Βενετία υπάρχει ο Άγιος Μάρκος, ένας πολύ ωραίος ναός.

ΙΤΑΛΙΑ

Η της µια δυο

Επίσης στο έδαφος της Ιταλίας Το Μιλάνο είναι ένα από τα σηµαντικότερα βρίσκονται δύο χώρες, το Σαν Μαρίνο και κέντρα στον κόσµο για την λυρική όπερα, το Βατικανό. µε το διάσηµο Teatro alla Scala(Σκάλα του Μιλάνου). Επίσης το Μιλάνο είναι η πόλη Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές µεγάλες της τέχνης και της µόδας. Ακόµα στο πόλεις, αλλά η µεγαλύτερη είναι η Ρώµη, Μιλάνο υπάρχει ο ιερός ναός Santa Maria µια µεγάλη πόλη, που όποιος θα πάει θα delle Grazie, διάσηµος για την τοιχογραφία µαγευτεί. «Ο Μυστικός ∆είπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οι βιτρίνες στο Μιλάνο είναι αξιοθέατο. Ακόµα πιο αξιοθέατα όµως είναι τα ατελιέ των σχεδιαστών, στο Quadrilatero d'Oro, µερικές εκατοντάδες µέτρα ανάµεσα στη Via Monte Napoleone και στη Via Sant'Andrea. Επίσης στην Ρώµη υπάρχει το Κολοσσαίο, ένα πολύ αρχαίο θέατρο το οποίο το έχτισε ο αυτοκράτορας ∆οµιτιανός κατά τον 80µ.Χ. Αυτό το θέατρο µπορεί να χωρέσει 45.000 θεατές.

Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες, τον πολιτισµό, και πολλά µνηµεία της, όπως ο Πύργος της Πίζα και το Ρωµαϊκό Κολοσσαίο, όπως και για την κουζίνα της (πίτσα, µακαρονάδες, κλπ.), κρασί, τρόπος ζωής, µόδα, κινηµατογράφος, θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση, εικαστικές τέχνες, Στην Ιταλία υπάρχουν και άλλες όµορφες µουσική (κυρίως όπερα), διακοπές. πόλεις, αλλά οι οµορφότερες είναι η Η µαθήτρια Στέλλα Μπέκα Βενετία και το Μιλάνο.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

7


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πώς λειτουργεί το αναπνευστικό µας σύστηµα;

Πώς λειτουργεί το κυκλοφορικό µας σύστηµα;

Εισπνέουµε από τη ρινική κοιλότητα Η κυκλοφορία του αίµατος από την καρδιά (µύτη) ή από τη στοµατική κοιλότητα προς τους πνεύµονες και το αντίστροφο (στόµα), στη συνέχεια ο αέρας περνά στο ονοµάζεται "µικρή κυκλοφορία". Κατά τη λάρυγγα, από το λάρυγγα στη τραχεία. µικρή κυκλοφορία το αίµα εµπλουτίζεται µε οξυγόνο στις πνευµονικές κυψελίδες και Ο αέρας πριν φτάσει στους πνεύµονες απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. διαχέεται στους βρόγχους και στο βρογχικό δέντρο µέσα στους πνεύµονες. Η κυκλοφορία του αίµατος από την καρδιά προς το κεφάλι και προς το υπόλοιπο σώµα Στις άκρες του βρογχικού δέντρου και η επιστροφή του στην καρδιά υπάρχουν οι κυψελίδες που εκεί γίνεται η ονοµάζεται "µεγάλη κυκλοφορία" . Κατά τη ανταλλαγή των αερίων. µεγάλη κυκλοφορία, αίµα πλούσιο σε οξυγόνο πάει σε όλο το σώµα, ενώ το αίµα επιστρέφει στην καρδιά µεταφέροντας διοξείδιο του άνθρακα για να ξανακάνει την µικρή κυκλοφορία.

Οι περίπατοι στη φύση. Ο τακτικός αερισµός των σπιτιών µας. Η αποφυγή του καπνίσµατος, του άγχους και των οινοπνευµατωδών ποτών. Η σωµατική άσκηση.

Η υγιεινή διατροφή. Η αναπνοή από τη µύτη. Η αποφυγή εισπνοής καυσαερίων.

Οι µαθήτριες Κωνσταντίνα Μίλου, Μαριάννα Ντινιακού

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

8


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Η Μαγεία των δεινοσαύρων... Οι δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα Εξαφανίστηκαν µαζικά πριν από περίπου που έζησαν στη γη για παραπάνω από 65 εκατ. χρόνια. 160 εκατ. χρόνια. Τα σηµερινά πτηνά είναι άµεσοι απόγονοι των θυριόποδων δεινοσαύρων και θεωρούνται η συνέχειά τους. Ήταν µεγαλόσωµα, ζούσαν σε κοπάδια συνήθως και ήταν φυτοφάγα ή σαρκοφάγα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την εξαφάνισή τους, όπως η σύγκρουση της γης µε αστεροειδή, το νέφος του Όορτ και θεωρίες για περιβαντολογικές αλλαγές. Γεννούσαν αυγά, τα επώαζαν σε φωλιές και προστάτευαν τα µικρά τους πολύ µετά τη γέννησή τους. Η συµπεριφορά τους παρουσιάζει οµοιότητές µε αυτή των κροκοδείλων και των πτηνών. Η επικοινωνία τους παραµένει αινιγµατική και η εµφάνισή τους είχε διακοσµητικά στοιχεία, όπως λοφία. Κάποιοι είχαν την ιδιότητα να πετούν. Η σύγκρουση της γης µε αστεροειδή

Αναµφισβήτητα ήταν επιβλητικότατα ζώα, τα οποία µας έχουν καταπλήξει ακόµη και µέσα από τα απολιθώµατά τους!!!

Αυγά δεινοσαύρων στην Ινδία

Απολίθωµα δεινοσαύρου

Ο µαθητής Λευτέρης Αποστόλου Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

9


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Οι µεταδοτικές ασθένειες είναι µία αυξανόµενη και συνεχόµενη απειλή για τον άνθρωπο. Οι µεταδοτικές ασθένειες οφείλονται στην προσβολή του οργανισµού (παθογόνο ιό, βακτήριο, µύκητα ή παράσιτο κ.ά.).

Ο τρόπος µετάδοσης ή µεταδοτικότητας ή µολυσµατικότητας είναι κρίσιµοι παράγοντες για τον καθαρισµό προγραµµάτων προστασίας της δηµόσιας υγείας. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, µε την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης η επίδραση των λοιµώξεων είναι µεγάλη. Αυτό δεν ισχύει µόνο για τις φτωχές χώρες του πλανήτη µας όπου η φτώχεια, η έλλειψη φαρµάκων ή η κακή διατροφή και οι άσχηµες συνθήκες διαβίωσης ευνοούν την ανάπτυξη των ασθενειών. Ακόµα και στις ανεπτυγµένες χώρες το πρόβληµα είναι σοβαρό και δύσκολο να λυθεί. Κάτι άλλο που είναι ανησυχητικό είναι ότι κάποιες ασθένειες που είχαν τεθεί υπό έλεγχο έχουν επανέλθει µε πολύ ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, π.χ. η φυµατίωση. Επίσης, άλλες νέες ασθένειες που εµφανίσθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει µεγάλες διαστάσεις και γρήγορη εξάπλωση. Οι εµβολιασµοί αποτελούν ένα ισχυρότατο όπλο για την καταπολέµηση του προβλήµατος των λοιµώξεων.

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Για να προστατευτούµε από τη µετάδοση αυτών των ασθενειών και να προστατεύσουµε και τους άλλους γύρω µας ακολουθούµε κάποιους απλούς κανόνες που λέγονται κανόνες υγιεινής, µερικοί από αυτούς είναι: Πλένουµε καλά τα χέρια µας πριν το φαγητό. Προστατεύουµε τα τρόφιµα από τα έντοµα. ∆ιατηρούµε τα τρόφιµα στο ψυγείο. ∆εν ερχόµαστε σε επαφή µε ανθρώπους που πάσχουν από κάποια µεταδοτική ασθένεια για όσο χρόνο χρειάζεται. Καλύπτουµε µε επίδεσµο τραύµατα η πληγές στο δέρµα µας. ∆εν βάζουµε τα χέρια µας στο στόµα και δεν τρώµε τα νύχια µας. ∆εν χρησιµοποιούµε προσωπικά αντικείµενα άλλων [π.χ. οδοντόβουρτσα]. Βάζουµε πάντα το χέρι µας µπροστά από το στόµα µας όταν βήχουµε ή όταν φτερνιζόµαστε.

Η µαθήτρια Κυριακή Βερούχη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

10


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 25 Ιανουαρίου αποφασίσαµε να κάνουµε ένα project µε θέµα την «καφέ αρκούδααπειλούµενο είδος». Η αφορµή µας δόθηκε απ’ το µάθηµα Μελέτη Περιβάλλοντος µε την ενότητα «Τα ζώα προσαρµόζονται στο περιβάλλον».

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

5η ∆ραστηριότητα: Παρακολουθήσαµε στην τάξη, µε τον βιντεοπροβολέα ένα µικρό βίντεο απόσπασµα από την εκποµπή «Μένουµε Ελλάδα» µε τίτλο: «Η αρκούδα στο Νυµφαίο της Φλώρινας». Αυτό τους κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον και εντυπωσιάστηκαν.

1η ∆ραστηριότητα: Οι µαθητές έγιναν οι ίδιοι ερευνητές και 6η ∆ραστηριότητα: Στην ώρα της Μουσικής τραγουδήσαµε: βρήκαν πληροφορίες για τις αρκούδες από «Αρκούδα καφέ» του ∆ηµήρη Παιδικές εγκυκλοπαίδειες, ενηµερωτικά Μαραγκόπουλου σε στίχο της φυλλάδια και άλλα βιβλία και τα Μαριανίνας Κριεζή απ΄το δίσκο παρουσίασαν στην τάξη. Το βρήκαν πολύ Λιλιπούπολη ενδιαφέρον γιατί έγιναν εκείνοι οι «Η αρκούδα» απ’ το συγκρότηµα «δάσκαλοι» για λίγο. Mazoo and the zoo. 2η ∆ραστηριότητα: Στη «γλώσσα» µελετήσαµε το µύθο του 7η ∆ραστηριότητα: Στην ώρα της Αισθητικής Αγωγής Αισώπου και κάναµε ανάλυση κειµένου. κατασκευάσαµε µια αρκουδίτσαχαρτοκοπτική. ΄Ηταν µια ώρα πολύ 3η ∆ραστηρίοτητα: ευχάριστη και διασκεδαστική κι αυτή. ∆ιαβάσαµε τα λαογραφικά παραµύθια: Η αρκούδα και ο γεωργός Τέλος έφεραν απ΄το σπίτι τους, πρόθυµα, Το λιοντάρι, η αρκούδα και η λούτρινα αρκουδάκια και άλλα ζωάκια απ’ αλεπού Η αρκούδα, ένα λαϊκό παραµύθι από τα απειλούµενα είδη π.χ. τη χελώνα «Καρέτα - Καρέτα» για να τα δούµε, να τα Ν. Ηλείας αγγίξουµε, να τα αγκαλιάσουµε. 4η ∆ραστηριότητα : Λύσαµε ένα σταυρόλεξο απ΄ το περιοδικό «Παράθυρο» τεύχος 67 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011. Βασιζόµενοι στο περιοδικό οι µαθητές δηµιούργησαν µόνοι τους πρωτότυπες ιστορίες µε πρωταγωνίστριες τις πολικές αρκούδες.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

11


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γεια σας καλοί µου φίλοι! Τι κάνετε; Στο σηµερινό τεύχος έχω να σας δείξω µερικές πολύ ενδιαφέρουσες... ηλεκτρονικές προτάσεις!!! Τις βρήκα από το βιβλίο της Γλώσσας, ενότητα Συσκευές.

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Και φυσικά τις ιστοσελίδες: του 2ο ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου http://2dim-karyst.eyv.sch.gr/ της τάξης µας http://ekti-2dimkaryst.blogspot.gr/

ΑΣ ΤΙΣ ∆ΟΥΜΕ... http://www.junior.gr/ http://www.mathitis.gr/ http://www.imeakia.gr/

Ελπίζω να διασκεδάσετε στις ιστοσελίδες αυτές. Όµως πάντα µε προσοχή! ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!

http://spaceplace.jpl.nasa.gov

Η µαθήτρια Κωνσταντίνα Παπασταµατίου

Επίσης, ο σκύλος χρειάζεται τουλάχιστον 3 φορές την ηµέρα βόλτα. Αν δεν εκπαιδευτούν σωστά δεν θα µάθουν να Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο υπακούν. σκύλος.

Σκύλος

Υπάρχουν σκύλων.

Τα σκυλιά είναι φιλικά, υποµονετικά, έξυπνα, καθώς και καλοί φύλακες. Αλλά τα σκυλιά χρειάζονται υποµονή και χρόνο για φροντίδα.

τουλάχιστον

360

ράτσες

Οι µαθήτριες Κωνσταντίνα Μίλου, Μαριάννα Ντινιακού

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

12


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Όποιος πεινά δεν µπορεί να δουλέψει και ο µη ικανοποιηµένος δεν µπορεί να αποδώσει. Γι’ αυτό λέµε: «Νηστικό Αρκούδι δε χορεύει».

Αν και δεν συµφωνούµε σε πολλά θέµατα, δεν είναι δυνατόν να χωρίσουµε. Γι’ αυτό λέµε: «Εµείς µαζί δεν κάνουµε και χώρια δεν µπορούµε».

Το λέµε για τον αδιάφορο: «Τρία πουλάκια κάθονται». Την αδικία δεν την ανέχεται κανένας. «Τ’ άδικο δεν το θέλει ούτε ο Θεός». Αν θέλεις να καταστραφείς, ξανακάνε το λάθος που έκανες. Γι’ αυτό λέµε: «Αν σ’ αρέσει µπάρµπα-Λάµπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο».

Όταν δε βλέπεις το δικό σου ελάττωµα και κατηγορείς άλλον για το ίδιο ελάττωµα, που όµως δεν το έχει, σου λένε: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Τις παροιµίες βρήκε ο µαθητής Μιχαήλ Τσιτάκης

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

13


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Ο δάσκαλος ρωτάει τον Μιχαλάκη: - Πόσο κάνει 10-10, Μιχαλάκη; Ο Μιχαλάκης κοµπιάζει και ο δάσκαλος για να τον βοηθήσει του λέει: - Υπόθεσε ότι έχεις στην τσέπη σου 10 καρύδια και τα χάνεις όλα. Τότε τι θα έχεις; - Μια τρύπα στην τσέπη!

-Έχω παντρευτεί δυο φορές, λέει κάποιος, αλλά δυστυχώς στάθηκα άτυχος και στις δυο. -Τι κρίµα! Γιατί; -Η πρώτη µου γυναίκα µε παράτησε. -Και η δεύτερη; -Η δεύτερη έµεινε.

-Ποιο ζώο πηδάει ψηλότερα από ένα σπίτι; - Όλα. Τα σπίτια δεν πηδάνε!

Στο σπίτι του Γιωρίκα χάλασε το κουδούνι της εξώπορτας και εκείνος φώναξε τον Κωστίκα να το διορθώσει. Ο Κωστίκας όµως δεν πήγε. Πάει έξαλλος ο Γιωρίκας να παραπονεθεί, µα αυτός του λέει: - ∆ε φταίω εγώ, Γιωρίκα, ήρθα, χτυπούσα µια ώρα το κουδούνι µα κανείς δεν µε άκουγε!

- Τι είπε το 0 στο 8; - Μπα, µπα, βάλαµε και ζωνούλα;

- Τι λέει το 0 στο 6; - Σου πετάει µια τρίχα.

Γιατί ένας κόκορας φτάνει στην άκρη ενός γκρεµού και δεν πηδάει; - Γιατί κατά βάθος, είναι κότα.

Τα ανέκδοτα βρήκαν οι µαθητές Γιάννης Μπούµπαλος, Βαγγέλης Ντακλαράς και Βαλάντης Μπαµπανιώτης Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

14


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Πίτσα express

ΥΛΙΚΑ 15 φέτες του τοστ χωρίς κόρα(περίπου) λίγη κέτσαπ 15 φέτες κασέρι 15 φέτες ζαµπόν 5 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης 1 ντοµάτα µεγάλη κοµµένη σε µισές φέτες γκούντα τριµµένο 2 αυγά 1 ποτήρι φρέσκο γάλα λίγη µαργαρίνη 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο Ρίγανη, πιπέρι

Εκτέλεση 1. Αλείφουµε ένα ταψί του φούρνου µε λίγη µαργαρίνη. 2. Στρώνουµε τις φέτες του τοστ (να καλύψουν όλο το ταψί) χωρίς κόρα βουτυρωµένες. Ρίχνουµε από πάνω λίγη κέτσαπ και την απλώνουµε παντού. Στρώνουµε τις φέτες του ζαµπόν, µετά τις φέτες κασέρι, το λουκάνικο σε φέτες ψιλοκοµµένες, το τριµµένο γκούντα και τέλος απλώνουµε εδώ κι εκεί τις φέτες ντοµάτας και τις βάζουµε πάνω στο τριµµένο τυρί. Ρίχνουµε το ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι. 3. Χτυπάµε τα 2 αυγά µαζί µε το γάλα και το ρίχνουµε από πάνω σιγά σιγά να το απορροφήσει. Το ψήνουµε στους 180 βαθµούς για 20 λεπτά περίπου.

Τη συνταγή βρήκε η µαθήτρια Κωνσταντίνα Φωτοκεχαγιά

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Βrownies µε αµύγδαλα

Τι χρειαζόµαστε: ½ φλ. νιφάδες βρώµης 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/3 φλ. σιτάλευρο ½ φλ. baking powder ¼ φλ. βούτυρο ¾ φλ. µαύρη ζάχαρη ¾ φλ. µαύρη ζάχαρη 1 αβγό , 1 κ.γ βανίλια & λίγο αλάτι ½ φλ. ξεφλουδισµένα & ψιλοκοµµένα αµύγδαλα

Πώς το κάνουµε: Βουτυρώνετε ένα ταψί και προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθµούς Κελσίου. Απλώνετε στο ταψί µια στρώση αλουµινόχαρτο και βουτυρώνετε ξανά. Σε ένα µπολ ανακατεύετε τις νιφάδες βρώµης, το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη. Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά, ενώ ρίχνετε και τη µαύρη ζάχαρη, ανακατεύοντας, µέχρι να πάρει βράση. Προσθέτετε τα αβγά, τη βανίλια και τα υπόλοιπα υλικά που έχετε κρατήσει στο µπολ. Ανακατεύετε συνέχεια καλά και προσθέτετε το ¼ του φλιτζανιού αµύγδαλα. Ρίχνετε το µείγµα σε ένα ταψάκι και το απλώνετε µε µια σπάτουλα για να πάει παντού. Από πάνω ρίχνετε τα υπόλοιπα αµύγδαλα και ψήνετε για 18-20 λεπτά. Για να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιµο, «βυθίστε» µια ξύλινη οδοντογλυφίδα στο κέικ. Αν βγαίνει στεγνή αλλά µε λίγα «ψίχουλα» το γλυκό είναι έτοιµο. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά. Το κόβετε σε κοµµάτια.

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

15


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

Σοκολατόψωµο µε σταφίδες

Τι χρειαζόµαστε: 200 γρ. κορινθιακές σταφίδες 80 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή υγείας 330 γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι 8 γρ. (1½ κουταλάκι) αλάτι 20 γρ. (2½ κουταλιές) σκόνη κακάο 170 γρ. άσπρο προζύµι 250 γρ. χλιαρό νερό µακρόστενη φόρµα του κιλού λαµαρίνα στρωµένη µε λαδόκολλα

Εκτέλεση Ανακατεύετε τις κορινθιακές σταφίδες και την σοκολάτα σε µπολ και τα αφήνετε κατά µέρος. Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και την σκόνη κακάο σε (µικρότερο) µπολ. Αυτό είναι το ξηρό µείγµα. Σε µεγαλύτερο µπολ, αναµειγνύετε το προζύµι και το νερό. Αυτό είναι το υγρό µείγµα. Προσθέτετε το ξηρό µείγµα και το µείγµα σοκολάτας στο υγρό µείγµα. Αναµειγνύετε µέχρι να ενσωµατωθούν. Σκεπάζετε µε το µπολ όπου είχατε ετοιµάσει το ξηρό µείγµα και το αφήνετε κατά µέρος για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, αφήνοντας την ζύµη στο µπολ, τραβάτε την ζύµη από την άκρη και την ζουλάτε στο κέντρο. Περιστρέφετε το µπολ λίγο και επαναλαµβάνετε τη διαδικασία µε άλλη άκρη της ζύµης. Επαναλαµβάνετε άλλες 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 δευτερόλεπτα και η ζύµη θα αρχίσει να αντιστέκεται. Ξανασκεπάζετε το µπολ και το αφήνετε κατά µέρος για 10 λεπτά. Επαναλαµβάνετε τα βήµατα 6 και 7 δύο φορές, µετά ξανά το βήµα 6. Σκεπάζετε

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

το µπολ και αφήνετε την ζύµη να φουσκώσει για 1 ώρα. Όταν η ζύµη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, την χτυπάτε µε τις γροθιές για να ελευθερώσετε τον αέρα. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την µπάλα ζύµης στην αλευρωµένη επιφάνεια. Χωρίζετε την ζύµη σε 2 ίσα κοµµάτια και τα πλάθετε σε µπάλες. Αλευρώνετε την φόρµα. Τοποθετείτε µέσα τις 2 µπάλες ζύµης σφιχτά την µία δίπλα στην άλλη. Αφήνετε την ζύµη να φουσκώσει µέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο — αυτό θα χρειαστεί 3 µε 6 ώρες. Περίπου 20 λεπτά πριν από το ψήσιµο, προθερµαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθµούς. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί. Γεµίζετε ένα φλιτζάνι µε νερό και το αφήνετε κατά µέρος. Όταν η ζύµη έχει διπλασιαστεί, την βγάζετε από την φόρµα και την τοποθετείτε στην προετοιµασµένη λαµαρίνα. Πασπαλίζετε το ψωµί µε λίγο αλεύρι. Χαράζετε χιαστί την επιφάνεια της ζύµης µε κοφτερό, οδοντωτό µαχαίρι. Τοποθετείτε το ψωµί στον προθερµασµένο φούρνο πάνω στην λαµαρίνα, ή αν χρησιµοποιείτε πέτρα ψησίµατος, το µεταφέρετε από το ξύλινο φτυάρι στην ζεστή πέτρα. Ρίχνετε το νερό στο ζεστό ταψί και χαµηλώνετε την θερµοκρασία του φούρνου στους 220 βαθµούς. Ψήνετε το ψωµί περίπου για 30 λεπτά, ή µέχρι να πάρει καφέ χρώµα. Για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί καλά, αναποδογυρίζετε το ψωµί και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω µέρος —αν ακούγεται κούφιο, είναι έτοιµο. Το αφήνετε σε σχάρα για να κρυώσει.

Τις συνταγές βρήκε η µαθήτρια Κυριακή Βερούχη

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

16


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Συνέχεια από το τεύχος Νοεµβρίου

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

17


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Στο επόµενο τεύχος θα έχουµε άλλη κωµική περιπέτεια Το υλικό βρήκε ο µαθητής Κανατάς Άγγελος Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

18


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Η Α.Ο. Καρύστου συνεχίζει τις νίκες και προσπαθεί να είναι αήττητη. Ας ελπίσουµε ότι θα είναι οι νικητές του πρωταθλήµατος. Ο προπονητής είναι υπερευχαριστηµένος όπως και οι παίκτες.

Ο µαθητές Κανατάς Άγγελος και Σταµάτης Ρούσης Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

19


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Το υλικό το βρήκαµε από τη σελίδα saferinternet.gr Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

20


ΩΡΑ ΓΙΑ ∆ΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΥΧΟΣ 4Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕΛΙ∆Ο∆ΕΙΚΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ

Η εφηµερίδα της Στ΄ Τάξης του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Καρύστου

21

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤ ΤΑΞΗΣ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤ ΤΑΞΗΣ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ