Page 1

KIT Publishers Najaar 2011


Au! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud Thijs Heslenfeld Thijs Heslenfeld publiceerde eerder de fotoboeken ‘Cold – Sailing to Antarctica’ en ‘Hot – Life in the Australian outback’. ‘Cold’ was één van de best verkochte Nederlandse fotoboeken van 2008. ‘Hot’ werd verkozen tot beste Nederlandse reisfotoboek van 2009. Website van de fotograaf: www.thijsheslenfeld.com

In het Surinaamse oerwoud staat de klok al duizenden jaren stil. Vrijwel het gehele binnenland is nog bedekt met oerbos: een wereldrecord. De indianen en marrons die hier leven, wonen vaak nog in traditionele dorpen en voeden zich met de opbrengst van kleinschalige (zwerf)landbouw, jacht en visvangst. Maar er tikt een tijdbom in het bos. Houtkap en commerciële jacht vormen nog niet eens de belangrijkste bedreigingen. Er is een veel groter probleem. Diep in het oerwoud graven tienduizenden gelukzoekers naar de koning van de metalen. Chemisch symbool Au, atoomnummer 79. Goud. De goudzoekers gebruiken agressieve, nietsontziende methoden en vervuilen zowel het bos als de rivieren met kwik. Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners inmiddels onaanvaardbaar hoge concentraties kwik in hun lichaam hebben, vooral als gevolg van het eten van verontreinigde vis. Als er niet heel snel en radicaal wordt ingegrepen, is hier geen toekomst meer voor de indianen en marrons. Want een schone rivier is de basis van hun bestaan. Fotograaf Thijs Heslenfeld ging naar Suriname om het leven in het binnenland in beeld te brengen – in het licht van de enorme bedreigingen die loeren. Het werd geen somber verhaal; eerder een ode aan de bewoners van het Surinaamse binnenland, hun unieke levenswijze en de fabelachtig mooie plekken waar zij leven.

2

surin am e

Au!

bom in een tijd d Er tikt oerwou naamse het Suri ld slenfe Thijs He

November ISBN: 9789460221743 €34,50 | A-titel | NUR: 653 | 164 pagina’s | 24,5 x 29,5 cm | Hardcover | Nederlands

Maar het werd ook een verhaal dat tot bezinning stemt. Dit boek laat zien hoe mensen zelfs in de 21e eeuw nog in balans met de natuur kunnen leven. Maar ook hoe die kwetsbare balans eenvoudig vernietigd kan worden door wereldwijde economische krachten waar de bewoners zelf part noch deel aan hebben.


s u ri n a m e

3


De Verborgen Tuin Goudsmeden in Noord-India Saskia Konniger

In 2007 en 2011 ging onderzoeker Saskia Konniger naar India om in het spoor van de edelsmeedtradities van Rajput koningshuizen en het Mogolrijk gouden sieraden te verwerven voor het Museum Volkenkunde in Leiden. Het onderzoek richtte zich op de invloed van processen van globalisering en de huidige mondiale economie op het leven van edelsmeden en hun vak. De resultaten geven een beeld van de wereld van de goudsmeden, van hun producten en van de consumen­ tenmarkt anno nu. Ze verkende de Rajasthaanse hoofdstad Jaipur, een mondiaal edelsteenhandelscentrum, ze bezocht juweliershuizen, sprak handelaren en was te gast op kleurrijke Rajput huwelijken waar jonge Rajputi’s een weg proberen te vinden tussen traditie en vernieuwing. De eeuwenoude kundan-techniek, die faam verwierf in de Mogolperiode, bleek nog in zwang. Konniger reisde af naar Bikaner, de stad waar goudsmeden zich toeleggen op de kundan-techniek, en maakte kennis met de goudsmeden. De Verborgen Tuin, goudsmeden in India gaat in op achtergronden van de Mogol- en Rajputhofculturen en is een levendig verslag van de Rajasthaanse steden Bikaner en Jaipur anno nu. Een boeiende kijk in de wereld van Indiaas goud en edelstenen.

4

in dia

De verborgen tuin Goudsmeden in Noord-India Saskia Konniger

Oktober ISBN: 9789460221699 € 19,50 | A-titel | NUR: 656/761 | 128 pagina’s | 22 x 26,5 cm | Paperback | Nederlands

Catalogus Museum Volkenkunde, verschijnt bij de tentoonstelling De Verborgen Tuin, juwelen uit India 13 oktober 2011 – 8 april 2012.


De Staarsteker Wies Dulfer Medisch antropoloog Wies Dulfer (1946), maakte voor het eerst kennis met Afrika in 1976. Met haar echtgenoot Willem Klein Poelhuis, oogarts, en kinderen woonde en werkte ze tot 1982 in Ghana. Daarna deed zij meerdere onderzoeken in Afrika naar family planning, naar vrouwen en ontwikkelingsbeleid en naar traditionele geneeswijzen. In dit boek laat ze ons kennis maken met Tsjaad, waar traditionele genezers oogklachten nog steeds behandelen met behulp van de staarsteek. Slechtziendheid door grijze staar komt wereldwijd veel voor, voornamelijk bij mensen van zeventig jaar en ouder. Oogartsen opereren de staar poliklinisch, implanteren een kunstlens waarna de mensen met goed zicht weer naar huis gaan. In Afrika bezuiden de Sahara is echter nauwelijks goede oogzorg. In De Staarsteker neemt Wies Dulfer, alias Louise, de lezers mee naar de droge, onherbergzame regio’s in Noordoost-Tsjaad. Zij laat ons kennis maken met de mensen en schetst een beeld van de oogproblemen in de regio’s Abéché en Biltine. Zij verklaart het fenomeen staarsteken: een eeuwenoude behandelmethode voor de behandeling van bepaalde oogziektes, die tot 1880 in Europa werd gepraktiseerd, en tot de dag van vandaag in Tsjaad wordt toegepast. Louise is nauw betrokken bij het werk van haar man, oogarts Dr. Williams, die de moderne oogzorg in Tsjaad heeft gepromoot in de hoop het blindsteken te voorkomen. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen van de mobiele oogkampen die, uitgezonden door het Zwitserse Rode Kruis, de afgelegen dorpen bezochten en ter plekke honderden staarpatiënten met succes opereerden.

De Staarsteker Traditionele geneeswijzen en moderne oogzorg in Afrika ~ Een reisverslag

Wies Dulfer

September ISBN: 9789460221675 € 17,50 | A-titel | NUR: 761 | 278 pagina’s | 13,5 x 21,5 cm | Paperback | Nederlands

Haar interviews met zowel de lokale staarstekers als ‘hun patiënten’ tonen de desastreuze gevolgen van deze traditionele behandeling van oogklachten aan. De Staarsteker is een persoonlijk ervaringsverhaal en bedoeld voor allen die zich inzetten voor een betere gezondheidszorg en oogzorg in Afrika. Maar het is niet alleen een aanrader voor de gezondheidswerkers en ontwikkelingswerkers die te maken krijgen met staaroperaties. De beschrijvingen van het dagelijkse leven, het contact met de lokale bevolking, maken het boek ook voor de lezer met een warm hart voor Afrika zeer de moeite waard.

a f ri k a

5


Geschiedenis in steen De ontwikkeling van de monumentenzorg op Curaçao

In dit boek verweeft journaliste Jeannette van Ditzhuijzen de geschiedenis van de Stichting Monumentenzorg Curaçao met de historie van enkele van de ruim honderd monumenten die de stichting inmiddels bezit. Zo laat zij zien dat het bij de zorg voor monumenten niet alleen gaat om het conserveren van de stenen, maar ook om het behoud van de geschiedenis die er onlosmakelijk mee is verbonden.

1

De ontwikkeling van de monumentenzorg op Curaçao

Hoofdstuk XX

Geschiedenis in Steen De ontwikkeling van de monumentenzorg op Curaçao Jeannette van Ditzhuijzen

Geschiedenis in Steen

Golvende gevels, statige zuilen, kleurrijke tegels en zwierige trappen: de huizen van Curaçao geven hun eiland een heel eigen karakter. De binnenstad van Willemstad is inmiddels zelfs uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Sommige historische panden zijn kolossaal, andere staan onopvallend in kleine achterafsteegjes. Maar allemaal hebben ze hun eigen charme en hun eigen geschiedenis. Zonder de Stichting Monumentenzorg Curaçao was een groot deel van dit culturele erfgoed onder de slopershamer vermorzeld. Sinds 1954 strijdt deze stichting met succes voor behoud en restauratie van Curaçaose monumenten.

Jeannette van Ditzhuijzen

Jeannette van Ditzhuijzen

Oktober ISBN: 9789460221651 € 24,50 | A-titel | NUR: 648/657 | 176 pagina’s | 22 x 31,5 cm | Hardcover | Nederlands

6

c u r açao


Teken en zie de wereld Oorlogsveteranen van Suriname Jules Rijssen

Dat Suriname een belangrijke rol heeft gespeeld in WOII is evident. Zo leverde Suriname meer dan 60% van het bauxiet die als grondstof diende voor het vervaardigen van militaire vliegtuigen in de VS. Honderden jonge mannen én vrouwen gingen als vrijwilligers en dienstplichtigen het leger in. Bekend zijn de Surinaamse gunners, die dienst deden op de marine- en koopvaardijschepen van het KNSM. Daarnaast gingen er ongeveer 400 Surinaamse militairen (mannen en vrouwen) naar OostIndië om te vechten tegen de Japanners. Velen keerden niet terug van het slagveld in Nederlands-Indië of Europa. En niet te vergeten de Surinamers die hun leven in het verzet gaven en zij die vanwege hun joodse etniciteit niet terugkwamen uit de concentratiekampen. Enkele jaren later werden dezelfde militairen die na hun demobilisatie in 1946 waren afgekeurd opnieuw goedgekeurd en ingezet voor de VNmissie in Korea(1950-1953). Ook tijdens deze missie sneuvelden en raakten Surinamers gewond op het slagveld bij Pusan in Korea. Over de inzet en de ervaringen van de Surinaamse militairen is helaas vrij weinig bekend. Wie waren die militaire vrijwilligers die over zee gingen? Wat gebeurde met die jonge jongens en meisjes die in het zuiden van Amerika (bijvoorbeeld Florida) werden geconfronteerd met segregatie? Wat gebeurde met hen op de slagvelden? Hoe heeft die oorlog hun jonge levens direct beïnvloed? Wie waren de Surinamers die In Nederland in het verzet

Februari 2012 ISBN: 9789460221729 € 24,50 | A-titel | NUR: 689/688 | 176 pagina’s | 24,5 x 22 cm | Hardcover | Nederlands |

gingen? Welk effect had de Koreaanse-oorlog op die jongens die na hun Nederlands-Indië ervaring voor nog een ‘tour’ bijtekenden? Hoe hebben de ervaringen het verloop van hun verdere leven beïnvloed?

s u ri n a m e

7


Medicinale en rituele planten van Suriname Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert

2628.omsl.Med_plant.def_omsl._Med_pl 14-07-11 11:50 Pagina 1

Suriname is een land met een grote culturele en biologische diversiteit. Het oerwoud in het binnenland herbergt een schat aan geneeskrachtige kruiden. Door de eeuwen heen brachten Afrikaanse slaven en Aziatische contractarbeiders ook nog tal van nuttige planten mee. Indianen, Creolen, Marrons, Hindostanen, Javanen: iedere bevolkingsgroep heeft haar eigen taal, religie, rituelen en ideeën over ziekte en gezondheid. Toch vindt er ook veel kennisuitwisseling plaats. Zo komen Indiaanse gewassen terecht in Creoolse kruidenbaden voor indianengeesten en staan er Javaanse planten op de erven van Marrons in het binnenland. Voor veel Surinamers is het gebruik van medicinale planten essentieel voor hun lichamelijk en geestelijk welzijn. ISBN 978-9460221392

9 789460 221392

Medicinale en Rituele Planten van Suriname is het resultaat van enkele jaren wetenschappelijk onderzoek van het Nationaal Herbarium Nederland (NCB Naturalis) en de Universiteit Gent naar het plantgebruik voor genees­ krachtige, magische en religieuze doeleinden. Het boek is gebaseerd op de kennis van Surinamers uit de regio’s Paramaribo, Pará, Wanica, Marowijne en Brokopondo en die van Surinaamse Nederlanders, aangevuld met gegevens uit de literatuur en herbarium­ collecties. Deze veldgids bevat wetenschap­ pelijke en lokale namen, botanische en gebruiksbeschrijvingen van bijna 400 verschillende plantensoorten, en is rijk

8

sur ina m e

Medicinale en rituele planten van Suriname

Tinde van Andel Sofie Ruysschaert

Medicinale en Rituele Planten van Suriname is het resultaat van enkele jaren wetenschappelijk onderzoek van het Nationaal Herbarium Nederland (NCB Naturalis) en de Universiteit Gent naar het plantgebruik voor geneeskrachtige, magische en religieuze doeleinden. Het boek is gebaseerd op de kennis van Surinamers uit de regio’s Paramaribo, Pará, Wanica, Marowijne en Brokopondo en die van Surinaamse Nederlanders, aangevuld met gegevens uit de literatuur en herbariumcollecties. Deze veldgids bevat wetenschappelijke en lokale namen, botanische en gebruiksbeschrijvingen van bijna 400 verschillende plantensoorten, en is rijk geïllustreerd met tekeningen en kleuren-foto’s. Er is bovendien aandacht besteed aan de betekenis van de lokale namen en de historische achtergrond van het plantgebruik.

Medicinale en rituele planten van Suriname

Suriname is een land met een grote culturele en biologische diversiteit. Het oerwoud in het binnenland herbergt een schat aan genees­ krachtige kruiden. Door de eeuwen heen brachten Afrikaanse slaven en Aziatische contractarbeiders ook nog tal van nuttige planten mee. Indianen, Creolen, Marrons, Hindoestanen, Javanen: iedere bevolkingsgroep heeft haar eigen taal, religie, rituelen en ideeën over ziekte en gezondheid. Toch vindt er ook veel kennisuitwisseling plaats. Zo komen Indiaanse gewassen terecht in Creoolse kruidenbaden voor indianengeesten en staan er Javaanse planten op de erven van Marrons in het binnenland. Voor veel Surinamers is het gebruik van medicinale planten essentieel voor hun lichamelijk en geestelijk welzijn.

Tinde van Andel Sofie Ruysschaert

Verschenen/Eerder aangeboden ISBN: 9789460221392 € 29,50 | A-titel | NUR: 941/412 | 528 pagina’s | 17 x 25 cm | Paperback | Nederlands

geïllustreerd met tekeningen en kleurenfoto’s. Er is bovendien aandacht besteed aan de betekenis van de lokale namen en de historische achtergrond van het plantgebruik.


Meerstemmig verleden Persoonlijke verhalen over het slavernijverleden Paul Knevel, Sara Polak en Sara Tilstra (red.)

Bijna 150 jaar geleden werd de slavernij op Nederlands grondgebied afgeschaft. Dat is ongeveer vier generaties terug. Het is een levend verleden, dat voor velen nog altijd een grote rol speelt. In dit boek vertellen mensen met verschillende achtergronden over hun band met het slavernijverleden en de erfenis daarvan. Het zijn persoonlijke verhalen, verteld tijdens interviews afgenomen door studenten publieksgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Niet alleen mensen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst komen aan het woord, ook anderen vertellen waarom zij zich betrokken voelen bij het slavernijverleden. Journaliste Zara Tekin ziet overeenkomsten tussen de huidige onderdrukking van de Koerden en de vroegere slavernij. De in Surina­­ me geboren jongerenwerker Otmar Watson ervaart dat het verleden een duidelijke erfenis heeft achter gelaten in Amsterdam Zuidoost. De Arubaanse schrijver Quito Nicolaas legt de nadruk op de eigen verant­woordelijkheid van de Afro-Surinaamse gemeenschap. Helga Fredison zet de eman­cipatie­­strijd van haar beroemde grootoom Anton de Kom voort en Eddy Caffé is nog altijd diep verbonden met de kerk waarbij zijn overgrootvader als slaaf werkte. Door deze persoonlijke verhalen een plaats te geven ontstaat een genuanceerd beeld van de erfenis van het Nederlandse slavernijverleden. Een nuance die nogal eens ontbreekt in debatten hierover.

Oktober ISBN: 9789460221736 €15,00 | A-titel | NUR: 680/740 | 96 pagina’s | 17 x 25 cm | Paperback | Nederlands

n ed erl a n d

9


Gids historische stadswandelingen Indonesië Medan, Jakarta, Cirebon, Bandung, Semarang, Yogyakarta, Surakarta, Surabaya en Malang Emile Leushuis

binnensteden, stadse kampongs en historische wijken > Praktische informatie over musea en attracties en bijzondere aandacht voor geschiedenis, architectuur, stedenbouw en actuele sociale ontwikkelingen > Uitgebreide historische informatie, duidelijke plattegronden, bijzondere driedimensionale tekeningen en een schat aan oude en nieuwe foto’s

Deze gids biedt: • 16 wandelroutes langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude binnensteden, stadse kampongs en historische wijken;

Praktische informatie over musea en attracties en bijzondere aandacht voor 9 789460 221620 geschiedenis, architectuur, stedenbouw en actuele sociale ontwikkelingen; Uitgebreide historische informatie, duidelijke plattegronden, bijzondere driedimensionale tekeningen en een schat aan oude en nieuwe foto’s.

Gids historische stadswandelingen Indonesië

Historische steden in Indonesië hebben een duidelijk herkenbare koloniale geschiedenis. Sinds de onafhankelijkheid van het land zijn ze >>> tot dynamische steden vol uitgegroeid tegenstellingen: verleden en heden komen hier Historische steden in Indonesië hebben een duidelijk herkenbare koloniale geschiedenis. Sinds de onafhankelijkheid van het land zijn dagelijks met elkaar in aanraking. Hoe kan men ze uitgegroeid tot dynamische steden vol tegenstellingen: verleden en heden komen hier dagelijksde met stad, elkaar in aanraking. Hoe kan van een de veelzijdigheid van de charme men de veelzijdigheid van de stad, de charme van een verborgen steegje, desteegje, intieme doorkijk een tempelpoort en de geurenvan van een verborgen devanintieme doorkijk de straat beter ervaren dan als ongehaaste wandelaar? tempelpoort en de geuren van de straat beter Deze gids biedt: ervaren dan als wandelaar? > 16 wandelroutes langsongehaaste de belangrijkste bezienswaardig heden in de oude

>>>

Gids historische stadswandelingen Indonesië Medan, Jakarta, Cirebon, Bandung, Semarang, Yogyakarta, Surakarta, Surabaya en Malang

ISBN 978-9460221620

Emile Leushuis

Cover_Wandelgids_HT_alt_corr.indd 1

19-04-11 08:52

Verschenen/Eerder aangeboden ISBN: 9789460221620 €20.00 | A-titel | NUR: 517/680 | 416 pagina’s | 14 x 21 cm | Paperback | Nederlands

10

i n do ne s ië


Curaçao Classics Beeldende kunst vanaf 1900 Felix de Rooy & Jennifer Smit De eerste westerling die ooit Curaçao op zijn netvlies registreerde was Alonso de Ojeda, die de dualiteit van dit eiland beschreef met de woorden: ”Isla de los Gigantes” (Eiland van de reuzen), maar uiteindelijk bestempelde als “Isla inutil” (Nutteloos eiland). Meer dan een eeuw later erkenden de Fransen, de Engelsen en de Nederlanders het strategisch belang van dit nutteloze eiland als handelsbasis voor de lucratieve transatlantische slavenhandel. Deze dubbele beeldvorming van Curaçao als enerzijds een uniek en anderzijds een nutteloos eiland is door de koloniale eeuwen heen weinig veranderd. Vanuit het monoculturele westerse perspectief heeft de hybride, multiculturele bastaardcultuur van Curaçao, tot op de dag van vandaag weinig respect kunnen genereren binnen het Nederlandse kunstbeleid. Door deze multiculturele bastaardidentiteit is het onmogelijk de Caraïbische kunst uitsluitend vanuit een westers perspectief te beoordelen. De op het eerste gezicht westerse uitstraling van de beeldende kunst van Curaçao verbergt een Caraïbische invulling die wederom een spiegel vindt in de hybride Caraïbische spiritualiteit. Het het spreekwoord: “What you see is not always what you get” illustreert de complexiteit van het Caraïbische beeldidioom. De kunstenaars die in deze catalogus voor het voetlicht komen zijn enerzijds “Yu di tera” (Landskinderen) en anderzijds buitenlandse kunstenaars die passanten of migranten zijn gebleken en hun stempel hebben achtergelaten op het culturele erfgoed van Curaçao. De

December/Gewijzigde aanbieding ISBN: zie hieronder twee edities €29.50 | A-titel | NUR: 640/646 | ca. 160 pagina’s | 22 x 31,5 cm | Hardcover | Nederlands & Papiamentu: ISBN 9789460221583 Engels & Spaans: ISBN 9789460221637

multidisciplinaire diversiteit van het Curaçaose kunstpanorama is een essentieel onderdeel van deze manifestatie en vind zijn neerslag in de selectie van kunstenaars. Catalogus bij de unieke grootsopgezette tentoonstelling Antepasado di Futuro (Voorouders van de toekomst) die van 9 oktober 2010 tot 10 januari 2011 te zien is geweest in het Curaçaosche museum.

cu r açao

11


Africa at the Tropenmuseum Paul Faber (et.al.)

This is the third volume of a series of ten books that discuss the collections of the Tropenmuseum and the histories and stories that accompany them. The books elucidate the often hidden backgrounds of a museum collection, discussing objects within their original context, social histories and their contemporary meaning. The emphasis lies on the history of the specific museum collection, with its different collecting and presentation practices placed in a particular time and place. Each volume is richly illustrated with objects and photographs from the Tropenmuseum collection. Africa at the Tropenmuseum is not meant to be a general book on art from Africa, but rather a treatise on the formation and development of a specific Africa collection, which started at the beginning of the twentieth century with the fusion of the collections of the Colonial Museum in Haarlem, and the ethnographic collection of Artis, the Amsterdam Zoo. Many early objects were lost again, before Africa was formally integrated in the Tropenmuseum’s policy in 1950, when the colonial phase of the museum was concluded. The following decades saw several changing objectives, from an emphasis on development cooperation towards an orientation on art and culture. Collection policies followed, focusing on daily household objects, popular art and contemporary art and design. The result is a fragmented but vivid collection that gives access to many forms of

12

afr ik a

September ISBN: 9789460221194 ₏34.50 | A-titel | NUR: 640 | 168 pagina’s | 22 x 27 cm | Hardcover | Engels

African art and culture as well as to the mindset of European collectors, researchers, and museum workers. This richly illustrated book emphasizes this historical context and the way the objects were collected and presented to the public to this day.


Dutch Envoys in Arabia Photographic impressions 1880-1950 F.C. van Leeuwen, D. Oostdam en S.A. Vink During the first half of the twentieth century, the pilgrimage of Muslims to Mecca lay at the heart of the relationship between the Kingdom of Saudi Arabia and the Kingdom of the Netherlands. This may seem surprising, but in those days more pilgrims travelled from the Dutch colonial empire to Mecca than from any other country. These pilgrims were Dutch citizens from the Netherlands East Indies (now Indonesia), who undertook the long and perilous voyage across the Indian Ocean to fulfil their religious duties. The authorities of Western Arabia welcomed these pilgrims because they were co-operative and spent significant amounts of money on their visits to the Holy Places. In those days, however, the pilgrimage to Mecca was difficult and sometimes dangerous, which, in 1872, motivated the Dutch to found a consulate in Jeddah in order to safeguard the well-being of the pilgrims. With the rise of King Ibn Sa‘ûd in the 1920s effective measures were taken to protect pilgrims and their situation improved significantly, but successive consuls continued to care for Netherlands pilgrims until after the Second World War, when Indonesia became independent and the mission was handed over to the Indonesians. The focus of the relationship between the two kingdoms then shifted to trade. This book starts with a description of the pilgrimage to Mecca in the latter half of the nineteenth and the first half of the twentieth century, and reviews the role of the Netherlands Consulate – later a legation – both in supervising Netherlands East Indian pilgrims and also in developing diplomatic relations specifically aimed at stimulating trade and other areas of co-operation

September ISBN: 9789460221613 € 99,50 | A-titel | NUR: 653 | 124 pagina’s | 30,5 x 26,5 cm | Hardcover in cassette | Engels en Arabisch Limited print run of only 150 copies

between the kingdoms. The foundation stone of the relationship between the two countries was laid by Christiaan Snouck Hurgronje, who is the subject of the second contribution. The third article deals with the life and works of another well-known Dutch Arabist, Daniel van der Meulen, who lived in Jeddah as a diplomat for many years. Both these men were outstanding amateur photographers and therefore the heart of this book contains over sixty photographs showing Arabia as Snouck Hurgronje and Van der Meulen saw it in the late nineteenth and early twentieth centuries. Most of these photographs are preserved in the library of the Royal Tropical Institute in Amsterdam.

m idd en o o s t en

13


Butterflies of Suriname a natural history Hajo B.P.E. Gernaat, Borgesius G. Beckles, Tinde van Andel 2640.omsl.Vlinder_Vlinder 22-07-11 11:51 Pagina 1

Butterflies of Suriname: a natural history is the first book on Surinamese butterflies since 160 years and the results of six years of research by the authors. After introductory chapters on the plants, rainforest and the various habitats of Suriname, the biology of butterflies is discussed and the rich history of their study. This is followed by a detailed description of 150 species from all families. Appendices contain additional information on Maria Sybilla Merian, Pieter Cramer and glossaries of local names of animals and plants, as well as of technical terms. With almost 300 photographs and figures in the text, nearly all especially made in Suriname for this book, and more than 600 photographs on 52 plates, this book should be read by every Surinamese, interested biologist, tourist and other lover of the nature of Suriname.

Butterflies of Suriname A natural history

Hajo BPE Gernaat, Borgesius G. Beckles, Tinde van Andel

December ISBN: 9789460221712: ₏34,50 | A-titel | NUR: 922 | 352 pagina’s | 19 x 25 cm | Hardcover | Engels

14

su rin am e


A Shtetl under the Sun The Ashkenazic community of Curacao Jeannette van Ditzhuijzen

The Ashkenazic Community of Curaçao

Initially, their Sephardic fellow Jews did not exactly welcome them with open arms. Nonetheless, within fifteen years they managed to build a strong economic position for themselves on the island. The years following the Second World War, in particular, were the best of times for the Ashkenazic community on Curaçao. By then they owned the majority of stores in Punda and had established very close ties with one another. In many respects, the tropical island of Curaçao resembled a small shtetl: an Eastern European city whose population was predominantly and sometimes exclusively Jewish. ISBN 978-9460221576

9 789460 221576

Jeannette van Ditzhuijzen

In the 1920s, many Jews fled poverty and anti-Semitism in Eastern Europe. They had their sights set on America, but immigration quota restrictions made entry into the US more difficult. Starting in 1926, Ashkenazic Jews began to arrive on the island of Curaçao. Most of them came from regions which lay within the borders of Poland and Romania at that time. Initially, their Sephardic fellow Jews did not exactly welcome them with open arms. Nonetheless, within fifteen years they managed to build a strong economic position for themselves on the island. The years following the Second World War, in particular, were the best of times for the Ashkenazic community on Curaçao. By then they owned the majority of stores in Punda and had established very close ties with one another. In many respects, the tropical island of Curaçao resembled a small shtetl: an Eastern European city whose population was predominantly and sometimes exclusively Jewish. Over the years, many Ashkenazic Jews left Curaçao. Today only a little more than a hundred Ashkenazim are left on the island. But all of them remember the shtetl atmosphere during the second half of the 20th century, which Jeannette van Ditzhuijzen has chronicled on these pages. Jeannette van Ditzhuijzen lived on Curaçao from 1990 to 1994, where she worked for the local newspaper Amigoe. Since then she has returned to the island regularly to write about Curaçao for Dutch newspapers and magazines. She has also written several books on Curaçao and the other islands. Van Ditzhuijzen lives in Almelo and works as a freelance journalist.

A SHTETL UNDER THE SUN

In the 1920s, many Jews fled poverty and antiSemitism in Eastern Europe. They had their sights set on America, but immigration quota restrictions made entry into the US more difficult. Starting in 1926, Ashkenazic Jews began to arrive on the island of Curaçao. Most of them came from regions which lay within the borders of Poland and Romania at that time.

Jeannette van Ditzhuijzen

A SHTETL UNDER THE SUN The Ashkenazic Community of Curaçao

Augustus ISBN: 9789460221576 €29.50 | A-titel | NUR: 514/716 | 248 pagina’s |

Over the years, many Ashkenazic Jews left Curaçao. Today only a little more than a hundred Ashkenazim are left on the island. But all of them remember the shtetl atmosphere during the second half of the 20th century, which Jeannette van Ditzhuijzen has chronicled on these pages. Geheel aangepaste update van de Nederlandse versie Een sjtetl in de tropen

17,5 x 24,5 cm | Hardcover | Engels

Nieuw Israelitisch Weekblad (New Jewish Journal), 2.12.2010: ‘With this 248 page book Jeannette van Ditzhuijzen has produced a standard work about an until now neglected part of Curaçao Jewish history.’

cu r açao

15


V e rschenen e e r st e a pps va n KIT P u b l i s her s voor d e i Pad . Verkrijgbaar in de iTunes App Store • Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar • Prijs €6.99 per deel Paris for kids9_KIT

11-07-2011

11:32

London for kids3A_KIT

Pagina 1

11-07-2011

11:37

Pagina 1

New York voor Kids

Met spelletjes & puzzels!

Beste kinderen, New York voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Met dit gidsje in de hand kun je de buurten in de vijf stadsdelen van de stad verkennen die het mooist zijn, historisch interessant of op een andere manier bijzonder. Ga van New York Harbour naar de zuidelijke punt van Manhattan, ontdek Central Park, struin door Brooklyn en Queens en bezoek de Bronx Zoo. Lees over de geschiedenis van deze opwindende, internationale stad en ontdek allerlei spannende zaken waar zelfs volwassenen geen idee van hebben!

Meer dan 150 originele kleurenfoto’s en afbeeldingen; Kruiswoordpuzzels, zoekspelletjes en raadsels; Handige adressen en websites. New York voor Kids is ook voor je ouders of begeleiders onmisbaar bij gezinsuitstapjes en schoolreisjes, thuis en in de klas.

van de spannendste steden ter wereld. Wilde je altijd al weten hoe het was om

tegen piraten te vechten op een 18de-eeuws zeilschip, of waar de koningin haar

hoogtes van de Eiffeltoren, bezoek de zalen van het oude paleis het Louvre en maak

kroonjuwelen bewaart, of wat de griezeligste plekken in Londen waren? Dan vind

een tocht door ondergronds Parijs. Lees over de geschiedenis van de stad en ontdek

je het in deze gids. Lees over de geschiedenis van de stad en ontdek allerlei

allerlei spannende zaken waar zelf volwassenen geen idee van hebben!

spannende zaken waar zelfs volwassenen geen idee van hebben!

* * * * *

voor

Ruim dertig onderwerpen: over buurten, districten, bezienswaardigheden en attracties; Leuke weetjes en verborgen schatten;

Meer dan 150 originele kleurenfoto’s en afbeeldingen; Kruiswoordpuzzels, zoekspelletjes en raadsels; Handige adressen en websites.

Londen voor Kids bevat:

voor * * * * *

Ruim dertig onderwerpen: over buurten, districten, bezienswaardigheden en attracties; Leuke weetjes en verborgen schatten;

Meer dan 150 originele kleurenfoto’s en afbeeldingen; Kruiswoordpuzzels, zoekspelletjes en raadsels; Handige adressen en websites.

Parijs voor Kids is ook voor je ouders of begeleiders onmisbaar

Londen voor Kids is ook voor je ouders of begeleiders onmisbaar

bij gezinsuitstapjes en schoolreisjes, thuis en in de klas.

bij gezinsuitstapjes en schoolreisjes, thuis en in de klas.

Met spelletjes & puzzels!

Leuke weetjes en verborgen schatten;

Beste kinderen, Londen voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Londen is een

de hand kun je buurten en wijken in de stad ontdekken die het mooist zijn, historisch interessant of een internationale sfeer ademen. Ga naar de indrukwekkende

Met spelletjes & puzzels!

Ruim dertig onderwerpen: over buurten, wijken, bezienswaardigheden en attracties;

Met spelletjes & puzzels!

Parijs Londen Kids Kids Kids

New York

Beste kinderen, Parijs voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Met dit gidsje in

Parijs voor Kids bevat:

New York voor Kids bevat:

* * * * *

Kids

Kids

Londen voor

Parijs voor

Met spelletjes & puzzels!

voor

11-07-11 11:30

New York voor kids Lionel Kernerman

Van de flaptekst: “Beste kinderen, New York voor KIDS is speciaal voor jullie geschreven. Met dit gidsje in de hand kun je de buurten en wijken van deze internationale stad verkennen die het mooist zijn, historisch interessant of op een andere manier bijzonder. Ga van New York Harbour naar de zuidelijke punt van Manhattan, ontdek Central Park, struin door Brooklyn en Queens en bezoek de Bronx Zoo. Lees over de geschiedenis van deze opwindende stad en ontdek allerlei spannende zaken waar zelfs volwassenen geen idee van hebben!”

Parijs voor kids Victoria Tang Goffard

Van de flaptekst: “Beste kinderen, Parijs voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Met dit gidsje in de hand kun je buurten en wijken in de stad ontdekken die het mooist zijn, historisch interessant of een internationale sfeer ademen. Ga naar de indrukwekkende hoogtes van de Eiffeltoren, bezoek de zalen van het oude paleis het Louvre en maak een tocht door ondergronds Parijs. Je komt van alles te weten over Parijs. Dat

16

ne de rl a nd

het Louvre in de Middeleeuwen een vesting was, bijvoorbeeld. Of waarom het getal 75 zo speciaal is voor Parijzenaren: elke postcode in de stad begint ermee, en alle auto’s uit de stad hebben een kentekenplaat dat eindigt op 75. Lees over de geschiedenis van de stad en ontdek allerlei spannende zaken waar zelfs volwassenen geen idee van hebben!”

Londen voor kids Lionel Kernerman

Van de flaptekst: “Beste kinderen, Londen voor Kids is speciaal voor jullie geschreven. Londen is een van de spannendste steden ter wereld. Wilde je altijd al weten hoe het was om tegen piraten te vechten op een 18de-eeuws zeilschip, of waar de koningin haar kroonjuwelen bewaart, of wat de griezeligste plekken in Londen waren? Dan vind je het in deze gids. Je komt van alles te weten over Londen. Bijvoorbeeld dat de kleinste boom in Kew Gardens maar 10 cm hoog is! Of dat er tegenwoordig weer dolfijnen en zeehonden in de Theems zwemmen. Lees over de geschiedenis van de stad en ontdek allerlei spannende zaken waar zelfs volwassenen geen idee van hebben!


Common Goods in a Divided World Bernard Berendsen (ed.)

Common Goods in a Divided World, the title of the lecture series organized by the Netherlands Chapter of the Society of International Develop­ ment (SID) and also title of this publication underlined the necessity to safeguard common interests through institutional facilities and arrangements. The financial crisis has shown the disastrous shortcomings of supervision and regulation; international security has been undermined by fragile states; the structural reform of the United Nations did not come to much; the discussion of the adaptation of the Bretton Woods system is stagnating and nonWestern nations should be given a greater role in the management of interdependence and international security. In this volume, international experts, scientists, politicians and activists give their views and recommendations on these issues.

Verschenen/Niet eerder aangeboden ISBN: 9789460221644 ₏26.50 | A-titel | NUR: 754: | 245 pagina’s | 13,5 x 21,5 cm | Paperback | Engels

p o liti e k , g e s c h ie d n i s & d eb at

17


Virtual Action Learning An educational concept on Collaborative Creation with ICT Jos J. M. Baeten Virtual Action Learning (VAL) is a flexible ...Ode to the Newconcept. Educator educational Integral implementation means a radical change of the education and training programme. However, VAL may also be implemented partly or gradually, just like the supporting Virtual Learning Community (VLC), a user-friendly Internet application. The latter has the advantage that it supports almost any educational concept; from traditional education through to problem-based learning and up to project-based learning. The VLC is especially valuable when used to support Collaborative Creation. This book can serve as a source of inspiration, but it may also meet with resistance because it is so different from what we are used to that not everybody will at first be convinced of its potential. And yet that potential is enormous. Education has seen many innovations over the past decade, but none as radical as VAL. Given the research results and the enthusiastic reactions of those who have ventured to work with VAL, it has gained itself a proven track record. Not only in formal education situations, but also in training programs provided by many companies and organisations. It has become clear that the results of a proper application of VAL are: • more students will learn more actively and with more motivation, providing greater depth and flexibility; • educators work with more pleasure and effectiveness; This book can serve as a source of inspiration, but it may also meet with resistance. It is about an educational concept that is so different from what we are used to that not everybody will at first be convinced of its potential. And yet that potential is enormous. Education has seen many innovations over the past decade, but none as radical as Virtual Action Learning. This concept puts the virtual learning environment at the centre of a student’s universe and enhances education using modern methodologies. Educators and participants learn in an independent manner. In this concept the role of the teacher changes into one of Educator as a result of the disappearance of the traditional role of correcting exams. The Educator acts as a facilitator for original thinking.

• • • •

Given the research results and the enthusiastic reactions of those who have ventured to work with VAL, it has gained itself a proven track record. Not only in formal education situations, but also in training programs provided by many companies and organisations. It has become clear that the results of a proper application of VAL are: more students will learn more actively and with more motivation, providing greater depth and flexibility; Educators work with more pleasure and effectiveness; an increase of the quality of training and learning; frequently, a decrease in the cost of training.

competency profile

virtual learning interaction

selects information

meetings

publications on plaza

editorial review

assessment day

ISBN 978-9460221286

evaluation and reflection

Jos J. M. Baeten is an economist and sociologist and the designer of Virtual Action Learning and the Virtual Learning Community. In 1978 he switched to a career in education. First as a teacher in a secondary school and then to a Dutch technical college. In 1998 he founded Citowoz, an e-learning innovation company. He has been the manager of more than one hundred innovation projects with different educational institutions and training organisations.

An educational concept on Collaborative Creation with ICT

improvement & best practising

The language used in this book is based on the European educational tradition combined with terminology used on the internet. The new insights and experiences are the result of more than 100 pilot projects for European and Asian training and education programmes in which VAL has been applied

Virtual Action Learning

makes learning product

chooses learning arrangements

This book is written for professionals, teachers, educators, knowledge managers, educational consultants, managers, and students of teacher-training institutions and Educational Sciences.

An educational concept on Collaborative Creation with ICT Jos J.M. Baeten

9 789460 221286

omslag_Eng_HT.indd 1

18

13-05-11 10:14

Verschenen/Niet eerder aangeboden ISBN: 9789460221286 €49.50 | W-titel | NUR: 841/983 | 138 pagina’s | 22,5 x 30,5 cm | Paperback | Engels

• an increase of the quality of training and learning; • frequently, a decrease in the cost of training. This book is written for professionals, teachers, educators, knowledge managers, educational consultants, managers, and students of teachertraining institutions and Educational Sciences.

Royal Tropical Institute


Bolivia the Strength of Political Courage 35 Years of CIPCA History Vera Gianotten

nonetheless still present.

The primary aim of this book is to present the This book’s systematisation of 35 years of (CIPCA) history offers the reader a that canparticular serve to deepen reflections on rural development themes that historyreference of one NGO as part of the are still matters of debate today. history of the social movements and the NGOs in Bolivia (and Latin America). Between 1970 and 1985 CIPCA carried out its rural develop­ ment activities in an informal setting of a group of friends and against a background of military dictatorships, with the main objective of restoring the validity of democratic institutions. Once democracy was restored, in 1982, and CIPCA had become a formal institution, it had to adjust its objectives. Between 1985 and 2006 activities were carried out in an atmosphere of political democracy, in which economic exclusion of the peasantry and the indigenous population was nonetheless still present. ISBN 978-9460220968

Bolivia, the Strength of Political Courage

which economic exclusion of the peasantry and the indigenous population was

Vera Gianotten

Between 1970 and 2005, Bolivia lived through military coups, democracy and dictatorship. It Between 1970 and 2005, Bolivia lived through military coups, democracy and dictatorship. It suffered discontinuity, erratic political change, peasantchange, and suffered discontinuity, erratic political indigenous upheavals. It is in this context that we find the continuity of peasant and indigenous upheavals. ItandisPromotion in this non-governmental organisations like CIPCA (Centre for Research the Peasantry), which contributed, among other actors, to the dawning, contextofin 2006, that we find the continuity of nonof a new political era in which people who had been excluded since colonial times reached positions of formal State power. governmental organisations like CIPCA (Centre The primary aim of thisPromotion book is to present the history one particular NGO for Research and of ofthe Peasantry), as part of the history of the social movements and the NGOs in Bolivia (and which Latin contributed, among other actors, to the America). Between 1970 and 1985 CIPCA carried out its rural development activities in an informal setting of a group of friends and against a background dawning, in 2006, of a new political era in which of military dictatorships, with the main objective of restoring the validity of Once democracy was restored, since in 1982, and colonial CIPCA had peopledemocratic whoinstitutions. had been excluded become a formal institution, it had to adjust its objectives. Between 1985 and times reached positions of formal State 2006 activities were carried out in an atmosphere of political democracy,power. in

Bolivia Strength of Political the

Courage

35 years of cipc a histor y Vera Gianotten

9 789460 220968

Omslag Bolivia_KIT5.indd 1

21-12-2010 14:33:27

Verschenen/Niet eerder aangeboden ISBN: 9789460220968 €25.00 | A-titel | NUR: 754/906 | 256 pagina’s | 17 x 24 cm | Paperback | Engels

This book’s systematization of 35 years of (CIPCA) history offers the reader a reference that might serve to deepen reflections on rural development themes that are still matters of debate today.

l at ijn s a m eri k a

19


Dynamics of Rural Innovation A primer for emerging professionals Rhiannon Pyburn and Jim Woodhill (eds.) Feeding the world in a sustainable and fair way is the challenge that a new generation of agricultural professionals must face. This will demand not just technological solutions but a whole package of social, economic, market and political innovations. Central to the challenge is enabling people and organisations with different perspectives and different interests to work creatively together. All this demands new ways of thinking and new sets of competencies. This book offers young professionals and students insight into the theory and practice of ‘innovation systems’. It covers important background and concepts, the ‘how to’ of facilitating innovation, and the role of the broader context. The book is about the dynamics of rural innovation – how to work with changing nature of both the context and people involved in rural innovation processes and how to facilitate networks of stakeholders to stimulate innovation. The aim is to support agricultural and rural development professionals, especially young ones, as enablers and facilitators of stakeholder-led innovation. Inspirational stories illustrate how different people - from farmers to extension officers, business leaders, traders, NGO staff, and policy makers - have collaborated to make new and successful things happen. KIT and CDI bring more than 30 years of experience working with partners in developing countries on agricultural innovation processes and social learning. This book capitalises on these experiences and brings together both conceptual thinkers and practitioners in the

20

de ve lo p m e nt

Dynamics of Rural Innovation a primer for emerging professionals

Rhiannon Pyburn and Jim Woodhill (eds.)

November ISBN: 9789460221491 €25.00 | W-titel | NUR: 947/903| ca. 128 pagina’s | 16x22 cm | Paperback | Engels

writing process to articulate lessons. The book is targeted towards undergraduate (BSc) and masters (MSc) level students in Africa as well as development practitioners aspiring to use innovation systems thinking in their work.

Royal Tropical Institute


From sorghum to shrimp A journey through commodity projects KIT, CFC Projects that focus on agricultural commodities are a common approach to economic development. By improving the production, processing or marketing of a commodity, such projects aim to alleviate poverty among farmers and small-scale traders and processors, as well as benefiting the wider economy. But how should such projects be designed and implemented? Development agencies and managers of such projects are confronted with a series of practical dilemmas. This book answers eight of the most important questions they face: 1 Choices: How to design simple solutions when problems are complex? 2 Responsibility: How to share project responsibilities between public, private and producer organizations? 3 Participation: How to ensure stakeholder participation at the different stages of a project? 4 Flexibility: How to engineer flexibility into the project design? 5 Dependency: How to spend grant funds without creating project dependency? 6 Sustainability: How to ensure lasting effects of temporary activities? 7 Market: How to make the best use of market opportunities? 8 Impact: How to ensure a positive impact on poverty? The answers given in this book are based on the experiences of 11 commodity development projects funded by the Common Fund for Commodities, an Amsterdam-based international development organization. The projects represent a mix of agricultural commodities – from sorghum to shrimp – in Africa, Asia and Latin America. The Royal Tropical Institute

Verschenen/ Niet eerder aangeboden ISBN: 9789460221569 €25.00: | W-titel | NUR: 903/947 | 164 pagina’s | 17x24 cm | Paperback | Engels

book provides rich examples and insights into how managers of the 11 projects dealt with the dilemmas they faced. The book will be a valuable guide for project designers, implementers and evaluators of commodity projects. It will help them anticipate and overcome the many challenges that await them as they guide their projects towards success.

d e v elo p m en t

21


Facilitating pro-poor business Why advice goes further when it’s backed by investment M. J. Boomsma, Anna Laven, Bart de Steenhuijsen Piters (eds.)

2627.omsl.Pro-poor:Layout 1

03-03-2011

12:00

Pagina 1

22

de ve lo p m e nt

Why advice goes further when it’s backed by investment

ISBN 978-9460221552

Bulletin 394 Facilitating pro-poor business

In development cooperation there is a trend that the private sector is seen as an integral part of the solution Bulletinto 394reduce poverty. As a result propoor businesses emerge, involving actors such as In development cooperation there is a trend that the private sector is seen as an integral part of the solution to reduce poverty. As a result pro-poor businesses private businesses, the public sector, farmer emerge, involving actors such as private businesses, the public sector, farmer organizations and NGOs. There are some challenges in bringing these different organizations and NGOs. There are some actors together in a social enterprise. Generally, there is a need for a facilitator to align interests, bridge cultural differences, fill in gaps in skills, and deal with challenges in bringing these different actors power differences, wrong expectations and prejudice. Royal Tropical Institute (KIT) has experienceGenerally, in playing this role. Butthere over togetherThe in a social enterprise. time our role has changed. From being an advisor with little mandate to act and no ownership, to being a full business partner, backed by investment. Through is a needthisfor a facilitator todirect align bridge new role we have achieved more influenceinterests, on the conditions under which smallholders are active participants in business. But other roles are also cultural important. differences, in gaps The five cases infill this bulletin (ginger in in Sierraskills, Leone, tunaand in Ghana,deal organic cocoa on the Dominican Republic, biodiesel in Mali and a trade house in Mali) illustrate that each type of facilitating role has its advantages and with power differences, wrong expectations and disadvantages, and that there are many factors a good facilitator needs to take into account when bringing together the public and private sector and civil prejudice. society to form a pro-poor business. hope that other organizationsInstitute recognize themselves in these has roles and are TheWeRoyal Tropical (KIT) inspired to make similar (or better) choices so that more people will benefit. experience in playing this role. But over time our role has changed. From being an advisor with little mandate to act and no ownership, to being a full business partner, backed by investment. Through this new role we have achieved more direct influence on the conditions under which smallholders are active participants9in business. 789460 221552 But other roles are also important. The five cases in this bulletin (ginger in Sierra Leone, tuna in Ghana, organic cocoa on the Dominican Republic, biodiesel in Mali and a trade house in Mali) illustrate that each type of facilitating role has its advantages and disadvantages, and that there are many factors a good facilitator needs to take into account when bringing together the public and private sector and civil society to form a pro-poor business.

Facilitating

pro-poor business Why advice goes further when it’s backed by investment Marije Boomsma, Anna Laven and Bart de Steenhuijsen Piters (eds.)

Verschenen/Niet eerder aangeboden ISBN: 9789460221552 €25.00 | W-titel | NUR: 903/947 | 72 pagina’s | 16 x 24 cm | Paperback | Engels

We hope that other organizations recognize themselves in these roles and are inspired to make similar (or better) choices so that more people will benefit.

Royal Tropical Institute


From Tropical Root to Responsible Food Enhancing Sustainability in the Spice Trade M. J. Boomsma, Ellen Mangnus (eds.) 2626.omsl.Specerijen:Layout 1

02-02-2011

16:48

Pagina 1

Edited by Marije Boomsma and Ellen Mangnus

Written for professionals in the spice industry and for everyone interested in sustainability, the book provides an overview of lessons learned so far in the spice sector and ‘next steps’ towards achieving sustainability. In looking for solutions, 9 789460 221484 the book highlights issues that still need to be addressed, from defining sustainability to bringing it into practice, and from planting perennial trees to building lasting relationships based on trust.

From Tropical Root to Responsible Food

In working to become sustainable, the spice industry faces a number of unique opportunities, but also significant challenges. These include the complexity of sourcing, the length of supply In working to become sustainable, the spice industry faces a number of unique but also significant challenges. These include the complexity of chains,opportunities, the diversity of participants in each sourcing, the length of supply chains, the diversity of participants in each chain, both culturally and economically, and the penetration of the spice chain into chain, both culturally and virtually every branch of the foodand system. economically, From tropical root to responsible food: the enhancing sustainable spice chains presents a number of real-life cases that demonstrateof the willingness and the need of the spice sectorvirtually to move towards penetration the spice chain into sustainability, while highlighting possible solutions to sustainability challenges. every branch of the food system. From tropical Written for professionals in the spice industry and for everyone interested in sustainability, the book provides an overview of lessons learned so far in the spice root to sector responsible food: sustainable and ‘next steps’ towards achievingenhancing sustainability. In looking for solutions, the book highlights issues that still need to be addressed, from defining sustainability to bringing it into practice, and from planting trees to cases spice chains presents a number of perennial real-life building lasting relationships based on trust. that demonstrate the willingness and the need of the spice sector to move towards sustainability, while highlighting possible solutions to sustainability challenges.

From Tropical Root to Responsible Food Enhancing Sustainability in the Spice Trade Edited by Marije Boomsma and Ellen Mangnus

ISBN 978-9460221484

Royal Tropical Institute

Verschenen/Niet eerder aangeboden ISBN: 9789460221484 €25.00 | W-titel | NUR: 947/804 | 88 pagina’s | 16 x 23 cm | Paperback | Engels

d e v elo p m en t

23


KIT Publishers

Aanbiedingsbestellingen voor BelgiĂŤ

Postbus 95001 1090 HA Amsterdam

EPO uitgeverij & distributie

T (020) 568 82 72 | F (020) 568 82 86

Lange pastoorstraat 25-27 | 2600 Berchem

W www.kitpublishers.nl

T 03 239 68 74 | F 03 218 46 04 | E orders@epo.be

E publishers@kit.nl EPO verzorgt ook pers & publiciteit in Vlaanderen Pers & publiciteit

Lotte Lemoine

Peter Sanches

T +32(0)3 239 68 74

T (020) 568 8330

E lotte.lemoine@epo.be

E p.sanches@kit.nl Vertegenwoordiging boekhandel Recensie exemplaren kunnen via e-mail worden

Bertje van Oss

aangevraagd of d.m.v. het invullen van het formulier

T +32(0)3 239 68 74

op de website www.kitpublishers.nl/pers

E bvanoss@scarlet.be

Verkoop binnendienst en vertegenwoordiging boekhandel. Marcel Ficheroux T (020) 568 8272 E m.ficheroux@kit.nl Van alle nog te verschijnen titels zijn de genoemde gegevens onder voorbehoud.

Aanbieding boekhandel KIT Publishers wordt niet meer vertegen­ woordigd op de inkoopbeurzen voor de boekhandel. Wij zullen u eind augustus per e-mail een formulier sturen waarop u uw aanbiedingsbestelling kunt doorgeven. Dit formulier kunt u ook raadplegen op www.kitpublishers.nl/boekhandel.

vragen over korting en uitlevering van de aanbiedingstitels kunt u contact opnemen met Marcel Ficheroux. U kunt met hem ook een afspraak maken voor een bezoek aan uw boekhandel.

Vormgeving: Ronald Boiten en Irene Mesu

Voor meer informatie over deze aanbieding of

Najaarsaanbieding 2011  

catalogus van boeken die najaar 2011 verschijnen bij KIT Publishers.