__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


2 SZAKMAKÍNÁLÓ

• AJÁNLÓ •

kedves PályAválAsztó FiAtAlok! minden 8. osztályos számára fontos kérdés a továbbtanulás, pályaválasztás, hiszen a döntés jelentősen meghatározza felnőtt életeteket. nem csak azért, mert annak jelentős részét munkával töltitek, hanem mert fizetésetektől függ majd saját és később családotok megélhetése is.

A munka fontos része lesz önbecsüléseteknek és társadalmi megítéléseteknek. A jó választáshoz elengedhetetlen önmagatok ismerete. Tudnotok kell, melyik az a terület, tevékenység, ami leginkább érdekel, hiszen abban lesztek igazán jók, aminek a titkait, „csínját-bínját” kíváncsisággal kutatjátok. Tisztában kell lennetek képességeitekkel is, így tudjátok eldönteni, alkalmasak lehettek-e a választott pályára. Érdeklődéseteket, képességeiteket számos és sokféle teszt segítségével is feltérképezhetitek, akár az eletpalya.munka.hu oldalon, de fordulhattok szakemberekhez, pl. pályaorientációs konzulensekhez vagy pályaorientációs tanácsadókhoz is. Ajánljuk azonban, hogy még egy fontos szempontot vegyetek figyelembe, amikor döntést hoztok a továbbtanulást illetően: mennyire keresett a megcélzott végzettség, tevékenység, szakma a munkaerőpiacon? Könnyen el tudtok-e majd helyezkedni ebben? Vagy netán túlképzés, alacsony kereslet jellemzi ezt a szakmát?

kiadványunkat azért állítottuk össze, hogy bemutassuk azokat a szakmákat, melyek győr-moson-sopron megye munkaerőpiacán a legkeresettebbek, hiányuk már a cégek, vállalkozások fejlődését veszélyeztetik.

Ha ezek közül választanátok, nemcsak ösztöndíjban részesülnétek a tanulmányaitok alatt, hanem biztos esélyetek lenne arra, hogy iskola után jó munkahelyet találjatok és a megszerzett tudást kamatoztassátok, megbecsült tagjai legyetek egy jó csapatnak, vagy később akár saját lábatokra álljatok. A hiányszakmák mellett bemutatunk néhány olyan műszaki irányt is, amelyeket a lányok figyelmébe szeretnénk ajánlani: a jobb elhelyezkedési esélyek, a magasabb fizetések és a karrierlehetőségek miatt érdemes a hagyományos „lányos szakmák” helyett ezek közül választani! Nem utolsó sorban pedig arra hívjuk fel a figyelmeteket, hogy a szakmaválasztás ma már nem zárja ki a magasabb végzettség megszerzésének lehetőségét: aki tehetséget és kedvet érez magában, annak nyitva lesz az út akár a diplomáig.

Készült az NFA-KA-NGM 1/2015.TK/08 támogatási szerződés szerint kapott támogatásból a "VII. Pályaválasztás, pályaorientáció" című feladattal kapcsolatosan.

jó tudni a Győr-Moson-sopron MeGyei pályaorientációs KonzorciuMról 2014 februárjában konzorciumi megállapodást kötött a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, a Győr-Moson Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a Klebelsberg Intézményfenntartó Köz-

pont valamint a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft., pályaorientációs feladataik közös végrehajtása érdekében. Időközben a szakképzés átalakulásával létrejött szervezetek is részt vesznek a megyei összehangolt pályaorientációs tevékenységekben.

Sikeres döntést, jó tanulást kíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Pályaorientációs Konzorcium !

A konzorcium tAgjAi • Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara • Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara • Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal • Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. • Klebelsberg Intézményfenntartó Központ • Győri Műszaki Szakképzési Centrum • Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum • Soproni Szakképzési Centrum


• SZAKKÉPZÉS •

SZAKMAKÍNÁLÓ

3

A mAgyAr szAkkéPzési rendszer

A „szakképzés a gazdaság szolgálatában” című kormányhatározat értelmében szakképzési rendszerünk a 2016/17. tanévtől gyökeresen átalakult. A cél a munkaerőpiaci igényekre gyorsan, és rugalmasan reagáló, minőségi szaktudást, és számos karrier-utat Az eddigi szakközépiskolát az idei tanévtől már szakgimnáziumnak hívják, mivel itt már a 9. osztálytól a közismerettel párhuzamosan folyik a szakmai elmélet és gyakorlat oktatása is. A 12. évfolyam érettségivel és az ágazatnak megfelelő szakképesítést/szakképesítéseket igazoló OKJ bizonyítvány megszerzésével zárul. A tanulók érettségi után egy év alatt érettségire épülő szakképesítést (pl. technikusi végzettséget) szerezhetnek, de akár egyetemen, főiskolán is folytathatják tanulmányaikat. Jó hír az is, hogy aki a szakirányú felsőoktatásban tanul tovább annak a szakgimnáziumi tanulmányok beszámításával a képzési idő lerövidülhet.

A korábbi szakiskola immár szakközépiskolaként kínál egységesen három éves szakmai, majd ezt követően két éves érettségire felkészítő képzést. Itt az első 3 évben nagyobb a szakmai tantárgyak és a gyakorlat aránya a szakgimnáziuminál. A 10. osztálytól a duális szakképzés elvének megfelelően - a gyakorlati képzés tanulószerződéssel külső képzőhelyeken, valós munkakörnyezetben folyik. Az OKJ szerinti szakképesítést igazoló bizonyítvány megszerzése után a diákok két év alatt érettségit szerezhetnek, de persze választhatják a munkába állást is. Amennyiben az érettségi megszerzését választják, már csak a négy kötelező érettségi tárgyból kell vizsgát tenni, hiszen az ötödik tantárgyat a szakmai végzettség kiváltja. Az érettségi bizonyítvány megszerzése számos új tanulási-, és karrier-utat nyit meg a fiatalok előtt.

biztosító szakképzési rendszer kialakítása. A következőkben szeretnénk felhívni a figyelmet az intézménytípusok új elnevezésére, és azokra a szerteágazó lehetőségekre, amelyeket a szakképző iskolák kínálnak az oda jelentkező diákoknak.

szAkkéPzési centrumok A szakképzési rendszer tartalmi változását megelőzte a szakképző iskolák átszervezése. 2015. július elsejével győr-moson-sopron megyében három szakképzési centrum kezdte meg a működését, a győri műszaki szakképzési centrum, a győri szolgáltatási szakképzési centrum és a soproni szakképzési centrum. A centrumok bemutakozása a kiadvány 22-24. oldalán olvasható.


4 SZAKMAKÍNÁLÓ

• SZAKKÉPZÉS •

rengeteg változást hozott Az idei tAnév, zajliK az oKtatási rendszer és a tananyaGoK reforMja is

Az idei lesz az első tanév, amikor a szakgimnáziumok tanulóinak az ötödik érettségi tárgyat szakmai tárgyaik közül kell kiválasztaniuk.

szePtembertől megváltozott a KözépfoKú szaKKépzés megyénkben az eddigi hét tankerületi központ helyett (győri, soproni, mosonmagyaróvári, csornai, kapuvári, téti, pannonhalmi) kettő alakult: győrben és sopronban. A győri tankerületi központhoz tartoznak a győri, a Pannonhalmi, a téti és a mosonmagyaróvári járás intézményei, a soproni tankerületi központhoz pedig a soproni, a csornai és a kapuvári járásban lévők. A tankerületi központok saját költségvetéssel rendelkeznek, egyénileg gazdálkodnak. A szakképzésben is történtek változások: a szakközépiskolákat szakgimnáziumnak, a szakképzőket pedig szakközépiskolának hívják. Most debütál a „komplex természettudomány” tárgy, valamint az idei lesz az első tanév, amikor a szakgimnáziumok tanulóinak az ötödik érettségi tárgyat szakmai tárgyaik közül kell kiválasztaniuk, kötelező abból vizsgázniuk. A rengeteg változás, az év közben életbe lépő szabályok ellenére a Klik szerint „nyugodtabb, kiszámíthatóbb és a partneri viszonyt

előtérbe helyező tanévre számíthatnak” az iskolák és a pedagógusok. Az origo.hu-nak nyilatkozó dr. Odrobina László helyettes államtitkár szerint eddig a középfokon végzett diákok mindössze egy ötöde szerzett szakmát is, a többiek csupán érettségit. Ezen szeretne változtatni a Nemzetgazdasági Minisztérium, ezért alakította át a szakképzési oktatási rendszert. Ha feláll az új rendszer, a középfokon végzett tanulók több mint fele szakmával is rendelkezik majd, nem csak érettségivel. Az államtitkár kiemelte, azért kell a szakképzést átalakítani, mert a gazdaságnak mások az igényei, mint amit most a középfokú iskolai rendszer ki tud szolgálni. Hatalmas a munkaerőhiány bizonyos szakmákban, és erre válaszolni kell az oktatás irányából is. Megnéztük, hol működik jól ez a rendszer, és láttuk, hogy Németországból és Ausztriából jó példákat lehetne átvenni. Magyarországon egyrészt az a gond, hogy a képzés túlságosan elméleti, másrészt pedig a gimnázium-szakközépiskola-szakiskola hármasban végzettek mindössze


• SZAKKÉPZÉS • egy negyede szerez szakmai végzettséget. A többiek úgy mennek el az iskolákból, hogy legfeljebb egy érettségit szereztek. Úgy alakítottuk át a szakképzést szeptembertől, hogy sokkal többen hagyhassák el az iskolát szakmával a kezükben. A szakiskolák alakulnák át szakközépiskolákká, ahol három év után OKJ-s végzettséget kap a diák, plusz két év után érettségit szerez. Vagyis: ugyanúgy öt évig tanul, de három év után eldöntheti, hogy akar-e érettségit, és ha nem, akkor elmegy dolgozni. Ha később, két-három év múlva dönt úgy, hogy mégiscsak kellene az érettségi bizonyítvány, estin elvégezheti, tehát a változás nem jelent hátrányt a továbbtanulás szempontjából sem. Ha ez a rendszer elindul, akkor elérhetjük, hogy a középfokon végzett diákok 60-65 százaléka szakmával a kezében jöjjön ki az iskolákból. Arra szeretnénk tehát ösztönözni a tanulókat és a szülőket, hogy a szakgimnáziumot és a szakközépiskolát egyre többen válasszák – fogalmazta meg elképzeléseit az államtitkár. Az álamtitkár kitért arra, hogy jelenleg mintegy 7 ezer cég vesz részt a duális képzésben. „Ezt a számot fokozatosan növelni szeretnénk. A cégeknek fel kell ismerniük: az ő érdekük is, hogy lehetőséget adjanak a tanulóknak, mert így a cégek kiképezhetik saját munkavállalóikat. Most 52 ezer diák tanul duális képzésben az országban, azt szeretnénk elérni, hogy a következő években 70-80 ezer tanulószerződéses diák legyen.”

SZAKMAKÍNÁLÓ

kinyíltAk A kAPuk

Parragh lászló, a magyar kereskedelmi és iparkamara elnöke értékelte a szakképzési rendszer átalakítását.

Az elnök kiemelte: a legfontosabb változás az, hogy immár Magyarországon nincs olyan iskolatípus, amelyből ne nyílna út a felsőoktatásba.

Azért kell a szakképzést átalakítani, mert a gazdaságnak mások az igényei, mint amit most a középfokú iskolai rendszer ki tud szolgálni.

A tehetséges diákok az első három évben a főként szakmai képzést nyújtó szakközépiskolákból is továbbtanulhatnak a további két év alatt megszerezhető érettségi után a technikusi vagy az egyetemi diploma megszerzéséért. Úgy látja, mára a kamarák erőfeszítéseinek is látszanak az első eredményei. A tanulói szerződések révén ma már 50 ezer diák csatlakozott ahhoz a programhoz, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a középiskolások a tanulmányaik alatt komoly ösztöndíjhoz jussanak, amennyiben hiányszakmát választottak. Az összeg tanulmányi eredménytől és szociális helyzettől függően elérheti akár a havi 50-60 ezer forintot is. Ez komoly segítséget jelent azoknak a családoknak, akik e jövedelem nélkül nem tudnák taníttatni a gyermeküket. Ennek a gyakorlatnak ráadásul megvan az a hallatlan előnye is, hogy a diák az érettségi megszerzése előtt is szert tehet munkatapasztalatokra, s kialakíthat olyan kapcsolati hálót, amely később jelentősen megkönnyíti az elhelyezkedést is. Az új szakképző iskoláktól a kamara elnöke sokat vár. Mint mondja, ezekben az intézményekben a szakmai tudás és az alapműveltség mellett a diákok szert tehetnek biztos informatikai ismeretekre és nyelvtudásra is. Ezek nélkül ma már a technológiai fejlődésnek köszönhetően egy esztergályos sem képes ellátni a munkáját. Parragh László azonban úgy látja: a valódi áttöréshez szükség van arra is, hogy meggyőzzék az egyetemeket arról, érdemes a szakközépiskolákból és a szakgimnáziumokból kikerülő fiatalokat felvenni a hallgatók közé akár úgy is, hogy a felvételinél pluszpont jár a szakmunkás-bizonyítványért.

5


6 SZAKMAKÍNÁLÓ

• KERESETT SZAKMÁK •

AsztAlos

tudod-e?

Lemhényi Gábor Áron székely kisbirtokos, magyar nemzeti hős, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje asztalosmester is volt.

betölthető Főbb

milyen munkát végez? Épületasztalos

• A megfelelő minőségű anyagok kiválasztása. • Alkatrészgyártás egyedi vagy sorozatgyártást végző üzemekben. • A faanyag megmunkálása (vágása, gyalulása, esztergálása, fúrása, csiszolása), kezelése, (pácolása, lakkozása), a szerkezeti elemek összeépítése. • Építkezéseken helyszíni szerelés: nyílászáró szerkezetek, előre gyártott szekrények, polcok beépítése, álmennyezet, lépcsők szerelése. •Kilincsek, zárak beszerelése. •Ajtók, ablakok, lépcsők farészeinek javítása, alakítása, felújítása.

Bútorasztalos

• A faalapanyag előkészítése, válogatása. • Műhelyrajz alapján a tömör, illetve lapalkatrészek kialakítása: vágás, gyalulás. • A bútorlapok csapjainak, összeillesztési felületeinek kidolgozása. • Sík és görbe felületek furnérozása. • Felületek csiszolása, pácolása, festése, fényezése. • A bútor összeállítása. • Fa, csont és gyöngyház díszítőelemek berakása, beépítése. • Stílus- és anyagismeret alapján a régi bútorok felújítása, javítása.

munkAkörök

• beépített bútor helyszíni szerelője • beépítettbútor-készítő • épület-karbantartó asztalos • faburkolat-készítő • nyílászáró-készítő • parkettakészítő

• redőnykészítő, -javító • bútorkészítő asztalos • intarziakészítő, -berakó • műbútorasztalos és restaurátor • stílbútorkészítő • szabászasztalos

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakközépiskolája, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája, Sopron

ács

tudod-e?

A leghíresebb ács a Bibliából ismert József, aki Jézus Krisztus nevelőapja volt.

betölthető Főbb

milyen munkát végez?

• Anyagokat számol, rendel, tárol és felhasznál. • Hagyományos zsaluzatot készít és bont. • Zsalurendszerekből zsaluzatot készít, bont és karbantart. • Hagyományos és korszerű állványzatot készít és bont. • Faszerkezeteket (fa fedélszerkezeteket, fafödémeket épít, helyreállít, felújít, megerősít, átalakít. • Előre gyártott faszerkezeteket épít be.

hol tAnulhAtó meg?

• • • • • • •

munkAkörök

ács, állványozó állványozó állványszerelő dúcolatkészítő építményzsaluzat-szerelő fatetőszerkezet-gyártó magasépítési ács-állványozó

Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakközépiskolája, Győr Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája, Sopron


• KERESETT SZAKMÁK •

SZAKMAKÍNÁLÓ

7

Festő, mázoló, tAPétázó tudod-e?

A tudomány mai állása szerint a tapéta 200 évvel időszámításunk előttről, a kínaiaktól származik, akik rizspapírral burkolták falaikat.

betölthető Főbb

milyen munkát végez? • Bevakolt falak, fém- és faanyagok, pl. ajtók, ablakok, kerítések, hidak és különböző acélszerkezetek festése és mázolása. • A munkához szükséges anyagmennyiség meghatározása. • Falfelületek papír-, vászon- vagy műanyag

tapétával való befedése. • A felület előkészítése, tisztítása, a hézagok, repedések kittelése, glettelése, vakolása. • Festék kikeverése, a felület festése. • A tapéta méretre vágása, ragasztása.

elAdó

• • • • •

munkAkörök

csőradiátor-mázoló épületfestő, -mázoló faszerkezet-mázoló felületlakkozó fémfestő, fémmázoló

• fémszerkezet-mázoló • fényező és mázoló • szobafestő és mázoló, tapétázó • tapétázó (falkárpitozó)

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakközépiskolája, Győr Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskolája, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája, Sopron

tudod-e?

A „pláza” szó spanyol eredetű szó, jelentése „főtér”. Az első ilyen bevásárló központ Amerikában épült 1922-ben Kansas Cityben, a neve Country Club Plaza volt.

milyen munkát végez? • Felvilágosítást ad a vásárlónak a termék tulajdonságairól, minőségéről, áráról és kezeléséről. • Kiszolgálja a vevőket. • Önkiszolgálás esetén tájékoztatást ad arról, hogy merre található a kívánt termék, a próbafülkék, pénztár, stb.. • Felügyeli az árubeszerzést. • Gondoskodik az áruk átvételéről, megfelelő tárolásáról, kezeléséről, és a minőség megóvásáról. • Előkészíti az árukat eladásra.

• Ellátja a pénzforgalommal és pénzkezeléssel kapcsolatos eladói feladatokat. • Ellátja az áruforgalomhoz, bolti munkához kapcsolódó egyéb feladatokat. (leltár, adminisztráció, számlakészítés, stb.) • Reklamáció esetén megvizsgálja a kifogásolt hibát, ellenőrzi a számlát, és gondoskodik a termék cseréjéről. • Feltölti áruval a pultokat, elvégzi az árazással kapcsolatos feladatokat.

betölthető Főbb munkAkörök

• élelmiszer- és vegyi áru eladó • ruházati eladó • kultúrcikk eladó

• • • •

bútor- és lakástextil eladó vegyesbolti eladó gyógynövény eladó műszaki cikk eladó

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Győr Győri Szolgáltatási SZC Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolája, Csorna Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Sopron


8 SZAKMAKÍNÁLÓ

éPÜletgéPész technikus • KERESETT SZAKMÁK •

tudod-e?

Szakmaalapító professzorunk, Dr. Dr. h. c. Macskásy Árpád (1904-1977) találta ki az épületgépészet szót. Õ alapította a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Gépészmérnöki karon az Épületgépészeti Tanszéket 1950-ben, melynek 1971-ig volt vezetõje.

milyen munkát végez?

• Előkészíti, irányítja a kivitelezési és szerelési munkákat • Megszervezi az üzembe helyezési, beszabályozási, átadás-átvételi tevékenységeket. • Előkészíti és elvégzi a létesítmény üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységeket. • Tervezi, szervezi és irányítja a karbantartási feladatokat • Felülvizsgálja a terveket, részletterveket készít és szerkeszt, elkészíti az ajánlatot, előkészíti a vállalást, elvégzi az általános, adminisztratív jellegű tevékenységeket. • Tervezi és szervezi az átalakítási, korszerűsítési munkákat , tervezi és szervezi a bontási hulladékkezelési és -hasznosítási feladatokat.

betölthető Főbb munkAkörök

• gépésztechnikus • építőipari szakmai irányító, felügyelő

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr

géPi Forgácsoló

tudod-e?

Az esztergálás egyélű szerszámmal, állandó keresztmetszetű forgács folyamatos leválasztásával végzett forgácsolás. Esztergáláskor a munkadarab végzi a forgácsolómozgást, a szerszám az előtoló mozgást.

milyen munkát végez? • A forgácsoló eljárásoknak megfelelően felszereli, beállítja a munkadarab befogó-, megfogó-, menesztő- és rögzítő eszközöket. • Kiválasztja és rögzíti a megmunkáláshoz szükséges szerszámokat és a forgácsolási paramétereket. • Egyszerű forgácsolt alkatrészeket esztergál, mar, köszörül, finomfelületi megmunkálásokat végez, CNC vezérlésű megmunkáló gépeket használ.

• Egyszerű forgácsolt alkatrészeket készít, fúrási munkát, szerszámélezést végez. • Geometriai méréseket, vizsgálatokat végez. • Anyagvizsgálatokat végez. • Tanulmányozza és értelmezi a gépészeti anyagokra vonatkozó információkat: szabványok, műszaki táblázatok, tűrésés illesztés táblázatok.

betölthető Főbb munkAkörök

• forgácsoló • esztergályos • fúrós

• gyalus, vésős • marós • NC, CNC gépkezelő

hol tAnulhAtó meg? Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Győri Szolgáltatási SZC Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolája, Csorna Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron


• KERESETT SZAKMÁK •

SZAKMAKÍNÁLÓ

9

lányoknAk is Ajánljuk!

géPgyártástechnológiAi technikus

tudod-e?

Jedlik Ányos nevéhez fűződik a szódavízgyártó-gép szerkesztése, és ennek alapján létesült az első hazai szikvízüzem.

milyen munkát végez?

• Gyártási folyamat végrehajtását irányítja, dokumentációt készít. • Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban. • Magasabb elméleti felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez. • Mérőszobai, laboratóriu-

mi, gyártásközi mérési feladatokat lát el. • Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban. • Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.

betölthető Főbb munkAkörök

• gépésztechnikus

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr

villAnyszerelő

tudod-e?

Thomas Alva Edison minden idők legnagyobb feltalálója. Nevéhez több mint 1000 találmány köthető. Többek között ő tökéletesítette a szénszálból készített izzót. Több mint egy éves kitartó és aprólékos munka eredményeképpen 1879-ben izzott fel az első izzólámpa, amely 45 órán keresztül világított.

milyen munkát végez?

• Erősáramú- és épületinformatikai vezetékhálózatot, világítási berendezést és készüléket, villámhárító berendezést, kapcsoló berendezést, elosztó berendezést, ipari energia elosztó vezeték- és kiskábel hálózatot szerel. • Épület villamos berendezést, készüléket, vezérlő- és szabályozókészüléket, ipari villamos berendezést, készüléket javít, karbantart. • A villamos gép és berendezés szerelése során egyenés váltakozó áramú forgógépet, transzformátort telepít, működtet, villamos gépet üzemeltet, karbantart, készüléket javít, karbantart, kezelését betanítja. • Szabadvezetéki oszlopot, tartószerkezetet és csatlakozó szabadvezetéket szerel, kisfeszültségű kábelt fektet, munkája során villamos ellenőrző méréseket, vizsgálatokat és beállításokat végez. • Munkáját műszaki dokumentáció alapján, a szakmai szabályok és követelmények figyelembevételével végzi.

betölthető

munkAkörök

• villamos gépek és készülékek műszerésze, javítója • épületvillany-szerelő • karbantartó villanyszerelő

hol tAnulhAtó meg? Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Győr Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiuma, Győr Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron


10 SZAKMAKÍNÁLÓ

• KERESETT SZAKMÁK •

lányoknAk is Ajánljuk!

gyAkorló áPoló

tudod-e?

A Magyar Országgyűlés február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította, Kossuth Zsuzsanna, az első Országos Főápoló tiszteletére, és az ápolói hivatást választók megbecsülésének kifejezéseként.

milyen munkát végez? • Dokumentálja a beteg adatait, vizsgálati eredményeit, a kezeléseket és a gyógyszerelést. • Előkészíti a beteget vizsgálatra, kezelésre és asszisztál a beavatkozásoknál. • Gyógyszerelő tevékenységet folytat. • Transzfuziológiai- és dialízis kezeléseknél asszisztál.

• Ápolja, gondozza, segíti a beteget, szakápolást végez. • Prevencióban, egészségnevelő tevékenységben, rehabilitációban team tagjaként közreműködik. • Sürgősségi esetekben beavatkozik, asszisztál. • Kapcsolatot tart a betegekkel és a betegek hozzátartozóival.

betölthető Főbb munkAkörök

• Általános ápoló, gyakorló ápoló • Az egészségügy minden területén általános ápolói, gyakorló ápolói munkakör:

kórházakban, szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben, idősek otthonában, szociális intézményekben.

hol tAnulhAtó meg? Győri Szolgáltatási SZC Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Győr

gyAkorló csecsemő és gyermekáPolótudod-e? A védőoltások az aktív immunizálás eszközei, azaz az oltások során élő, legyengített kórokozót juttatnak a gyermek szervezetébe annak érdekében, hogy a szervezet saját immunválasza hozza létre a kellő védőhatást.

milyen munkát végez? • Újszülötteket, csecsemőket és kisgyermekeket lát el. • Szükség esetén koraszülöttekkel foglalkozik. • A vizsgálatokra előkészíti a betegeket. • A betegeket folyamatosan megfigyeli. • Beavatkozásoknál az orvosnak asszisztál. • Hatáskörén belül életmentő beavatkozásokban is részt vesz. • Aneszteziológiai, transzfúziós és dialízises kezelésekben közreműködőként vesz részt, asszisztál. • Aktív kapcsolatot tart a gyerekekkel. • Gyógyszereket és injekciót ad be. • Kommunikál a beteg hozzátartozóival.

betölthető Főbb munkAkörök

• egészségügyi intézményekben vagy a szociális ellátás területén prevenciós, gondozási,

rehabilitációs, egészségnevelési munkakörök • bébiszitter

hol tAnulhAtó meg? Győri Szolgáltatási Szakképzési SZC Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája


• KERESETT SZAKMÁK •

hegesztő

SZAKMAKÍNÁLÓ

11

A 11. századra tehető a vas művészi felhasználásának kezdete, amikor a bronzajtókat, ajtóvereteket a kovácsoltvas váltja fel. A díszes ormozatú fertődi Esterházy-kastélynak hármas osztású kovácsoltvas a kapuja. Tervezője feltehetően Hefele Menyhért, a kivitelezés Johann Karl Franke nevéhez fűződik.

milyen munkát végez?

•Egymáshoz hegeszt szerkezeti elemeket, lemezeket, gépalkatrészeket, fémtárgyakat. •Kivág, szétvág, darabol vasból, acélból készült tárgyakat, hegesztő eszközökkel. •Működteti az elektromos vagy gázüzemű hegesztő berendezéseket. •Kezeli a plazmavágó, sínhegesztő gépeket, lézeres-, ultrahang-hegesztő berendezést, CNC vezérlésű hegesztő berendezéseket. •Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.

betölthető Főbb munkAkörök

• hegesztő, lángvágó • elektromosív-hegesztő • forrasztó • lánghegesztő • CNC-vezérlésű lángvágógép kezelője

• optikai vezérlésű lángvágógép kezelője • plazmahegesztő, plazmavágó • védőgázas hegesztő

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskolája, Győr Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár

iPAri géPész

Bánki Donát 1894-ben szabadalmaztatta az első nagynyomású robbanómotort. Munkássága szorosan összekapcsolódott Csonka Jánossal, akivel együtt 1890-re kifejlesztették az ún. Bánki-Csonka motort, amely a Ganz-gyár nemzetközileg is versenyképes terméke volt.

milyen munkát végez? •Gépi és kézi forgácsoló berendezéseket, hőerőgépeket szerel, üzembe helyez, javít, hibát elhárít, karbantart. •Áramlástechnikai gépeket (szivattyúk, kompresszorok) szerel, javít, hibát elhárít. •Gépeket és berendezéseket üzembe helyez gépkönyv alapján. •Szükséges mértékű műszeres méréseket végez, azok eredményeinek jegyzőkönyvben történő rögzítésével. •Munkavégzése során a szabványos minőségi követelményeket biztosítja. •Kézi és gépi forgácsolásokat végez. •Forgács nélküli hidegalakításokat, forrasztásokat készít. •Műszaki rajzokat olvas, értelmez és készít.

betölthető Főbb munkAkörök

•épület-szerkezet lakatos •gépbeállító és géplakatos •gépszerelő és - karbantartó lakatos

•öntödei géplakatos •szerkezetlakatos •vas- és fémszerkezet lakatos

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr, Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár, Győri Szolgáltatási SZC Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolája, Csorna Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár


12 SZAKMAKÍNÁLÓ

• KERESETT SZAKMÁK •

jármŰiPAri FémAlkAtrész-gyártó

tudod-e?

Öntéssel változatos és bonyolult alakú fémtermékek állíthatók elő. Az öntészet termékei például a robbanómotorok motorblokkjai, szivattyúházak, víz- és gázszelepek. A legrégibb öntött ékszereket és nyílhegyeket i.e. 4000 körül készítették.

betölthető Főbb

milyen munkát végez? • A járműipari fémalkatrész-gyártó szakember az elsődleges alakadó öntészeti technológiák. alkalmazásával előgyártmányokat állít elő a járműipar számára. • Betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat • Alkatrészgyártást előkészít. • Járműipari fémalkatrészeket gyárt. • Mérő- és gyártóeszközöket kezel. • Öntött alkatrészgyártást előkészít. • Öntött alkatrészeket gyárt. • Öntőformákat gyárt. • Öntödei berendezéseket kezel. • Hőkezelt-alkatrészgyártást előkészít. • Hőkezelt-alkatrészeket gyárt. • Hőkezelő berendezéseket kezel. • Szakmai ellenőrzést végez.

munkAkörök

• öntödei foglalkozás • öntőgép kezelő • színesfém kohászati berendezés kezelője • állami vagy magán cégeknél, öntödéknél, termelő vállalatoknál járműipari fémalkatrész gyártó, öntödei

munkakörben • kohászati anyagelőkészítő • kohászati technikus • melegüzemi technikus • olvasztár • színesfém-feldolgozó • színesfémkohász • vas-és acélfeldolgozó

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr

kőmŰves

tudod-e?

Az agyagtéglát már i.e. 10 000 évvel ismerték.

milyen munkát végez?

• A munka megkezdéséhez szükséges mérési feladatokat lát el. • Helyszíni betonozási munkát végez. • Vasalást készít. • Víz-, hő- és hangszigetelő munkát végez. • Falazást végez és előre gyártott elemeket helyez el. • Monolit beton és vasbeton szerkezetet készít. • Állványzatot, hagyományos zsaluzatot készít és bont. • Vakolatot készít. • Nyílászárót épít be. • Burkolatot bont, burkolat alatti aljzatokat készít és javít. • Parketta burkolatot, hajópadlót, lambériát, műanyag- és szőnyegpadló burkolatot, térburkolatot készít. • Befejező, javító munkát végez.

betölthető Főbb munkAkörök

• kőműves, betonozó, • díszítő kőműves • építményvakoló, burkoló

• gépi vakoló, térburkoló • hidegfal- és padlóburkoló

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskolája, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája, Győr Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája, Sopron


• KERESETT SZAKMÁK •

SZAKMAKÍNÁLÓ

13

lányoknAk is Ajánljuk!

mechAtronikAi szerelő A mechatronika kifejezés közel másfél évtizede használatos a fejlett ipari országokban. A mechatronika a gépészet, az elektronika és az intelligens számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja a gyártmányok és a folyamatok tervezésében és létrehozásában.

milyen munkát végez? • Mechatronikai berendezések javítását végzi. • Mechatronikai részrendszereket állít elő. • Gépeket és rendszerek alkotórészeit építi össze. • Mechatronikai elemeket szétszerel és állít össze. • Elektromos, pneumatikus, hidraulikus irányításokat épít fel és tesztel. • Mechatronikai rendszereket, gépeket programoz. • Ipari gyártórendszereket, gépeket üzemeltet. • Mechatronikai rendszereket üzemeltet és karbantart.

betölthető Főbb munkAkörök

• gépipari automatizálási technikus

• gépszerelő technikus

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron

közPontiFŰtésés gázhálózAt rendszerszerelő

Az ókori római birodalomban - több mint 2000 évvel ezelőtt - már ismerték a padlófűtést. A fűtött helyiség 60-80 cm magas oszlopokon állt. A fűtést az épületen kívülről rabszolgák végezték. Az égésterméket az oszlopok között vezették el az épület másik oldalára, ahol vagy közvetlenül távozott a szabadba, vagy egy a falban kiépített füstrendszeren át jutott ki.

milyen munkát végez? • Kiépíti a csőhálózatot, biztosítja a beüzemelés feltételeit. • Felújítási, javítási, karbantartási, időszakos ellenőrzési munkát végez. • Felméri az épületek energetikai állapotát. • Optimalizálja számítógépes programmal az épület teljes energia szükségletét, költségbecslést készít, javaslatot ad a korszerű energiafelhasználásra. • Elvégzi a gázellátó rendszerek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. • Felülvizsgálja és minősíti a gázfogyasztói rendszereket • Felülvizsgálati jegyzőkönyvet készít.

betölthető Főbb munkAkörök

• vezeték- és csőhálózat szerelő

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron


14 SZAKMAKÍNÁLÓ

• KERESETT SZAKMÁK •

lányoknAk is Ajánljuk!

mŰAnyAg-Feldolgozó tudod-e?

1907-ben Leo Hendrik Baekeland, belga vegyész szabadalmaztatta az első műanyagot, a bakelitet, amit saját magáról nevezett el. A bakelit polikondenzációval előállított mesterséges polimer. Kedvező fizikai tulajdonságai miatt főleg az elektronikai és elektromos ipar használja jó szigetelőképessége miatt.

milyen munkát végez? • Különböző vegyipari módszerekkel előállított műanyagból félkész és késztermékek előállítása. • Lakk készítése műgyantából, lágyítók, higító anyagok és színezők hozzáadásával. • A polisztirol- és polietilén-termékeknél keletkező hulladék bedarálása és ismételt felhasználása. • Por alakú vagy szemcsés műanyaghoz hőre keményedő műgyanta és a termék tulajdonságait a kívánt irányban befolyásoló töltőanyagok (faliszt, cellulóz, kőzetliszt, textilvagdalék, színezőanyagok stb.) adagolása. • A keverékből különféle idomdarabok sajtolása. • Hőre lágyuló, darabos vagy szemcsés állapotú műgyantákból fröccsöntéssel és extrudálással csövek, szalagok, lemezek, fóliák, flakonok, csomagolóanyagok és egyéb műanyag termékek készítése. • Vázanyagok (papír, textília, üvegszálból készült szövet, nemez, furnérlemez stb.) és műanyag alapú ragasztók felhasználásával nagy szilárdságú rétegelt műanyagok gyártása.

betölthető Főbb munkAkörök

- különböző műanyag megmunkáló gépek kezelője, beállítója - fóliagyártó, fóliahegesztő - műanyag alapanyag előkészítő - kompozit gyártó - extrudáló

- mélyhúzott tálca készítő - műanyag termék megmunkáló - minden egyéb a műanyag előállításhoz, feldolgozáshoz kapcsolódó munkakör

hol tAnulhAtó meg? Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár


női szAbó

• KERESETT SZAKMÁK •

SZAKMAKÍNÁLÓ

15

tudod-e?

Az első manökenek a 19. században áruházak termékeit mutatták be. Előtte a tervezők apró babákat használtak az új szabások és irányzatok bemutatására:a ”divatbemutató” pedig abból állt, hogy felállították az így elkészített babákat.

betölthető Főbb

milyen munkát végez? • A megrendelővel a készítendő ruha fazonjának megbeszélése, méretvétel. • Szabásminta szerkesztése vagy módosítása. • A ruha részeinek kiszabása. • A részek összetűzése, összevarrása, a próba során a varrások módosítása. • A készruha vasalása. • Ruhák átalakítása, hibás részek, zsebek, nyakrész javítása, béléscsere.

munkAkörök

• alakító, javító szabó • fehérnemű-készítő • gyermekruha-készítő • jelmez- és alkalmiruhakészítő

• • • •

mérték utáni szabó nőiruha-készítő nőiruha-szabó ruhaipari modellező

hol tAnulhAtó meg?

szAkács

Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiuma, Győr Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája, Sopron

tudod-e?

Dobos C. József régi cukrászcsalád sarja, dédapja II. Rákóczi Ferenc fejedelem szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester. Ő maga az Andrássy grófoknál szolgált cukrászmesterként, itt tanulta ki a szakma csínját-bínját. 1878-ban saját üzletet nyitott Budapesten. Itt alkotta meg és kezdte el árulni 1885-ben a híres Dobostortát. A torta tésztája, masszája, vajkrémje mind Dobos C. József találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét, mely azóta világszerte ismertté vált.

milyen munkát végez?

• A korszerű vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása. • Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. • Meglévő készletek felmérése. • Szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. • Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. • Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása. • Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és más helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

betölthető Főbb

munkAkörök

• diétás szakács • grill szakács

• gyermekélelmezési szakács • hidegkonyhai szakács

hol tAnulhAtó meg? Győri Szolgáltatási SZC Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolája, Csorna Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, Győr Győri Szolgáltatási SZC Haller János Általános Iskolája, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, Kapuvár Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Sopron • közétkeztetési szakács • melegkonyhai szakács

• pizzakészítő szakács


16 SZAKMAKÍNÁLÓ

• KERESETT SZAKMÁK •

szociális gondozó és áPoló

tudod-e?

Hazánk kiemelkedő ápolója Kossuth Zsuzsanna, akit bátyja, Kossuth Lajos nevezett ki 1849. április 16-án országos főápolónővé, és egyben az Országos Betegápoló Intézet vezetőjévé is. Munkássága eredményeképpen mintegy 70 teljesen felszerelt, élelemmel és dolgozókkal ellátott tábori kórház alakult Magyarországon.

milyen munkát végez? • Ápolási, gondozási alapfeladatokat végez. • Felméri a fogyatékkal élő ember sajátos szükségleteit. • Fogyatékkal élő emberek körében szociális gondozást végez. • Vezeti a gondozási, ápolási, fejlesztési terv és a rehabilitációs program dokumentációját. • Felméri az idős emberek sajátos szükségleteit. • Idős emberek körében szociális gondozást végez. • Adminisztrációt vezet.

hol dolgozhAt? • Szanatórium • Fogyatékosok intézete • Idősek otthona

• Karitatív egyesületek • Szociális állomások • Magánháztartások

hol tAnulhAtó meg?

Győri Szolgáltatási SZC Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Győr


• műszaki szakmák lányoknak is •

SZAKMAKÍNÁLÓ

cAd – cAm inFormAtikus

17

tudod-e?

A számítógépek működésének alapjául szolgáló Neumann-elvek Neumann János magyar feltaláló nevéhez kötődnek.

milyen munkát végez? • Számítógéppel támogatott grafikus tervezés (CAD) során elkészíti a különböző gépek, gépszerkezetek stb.. végleges, műszaki és tervdokumentációját a számítógéppel támogatott gyártáshoz (CAM). • Meghatározza a megmunkálandó alkatrész adatait, a megmunkálási folyamatot, a gyártási eljárásokat. • Működteti és felügyeli az automatizált berendezéseket.

betölthető Főbb munkAkörök

• számítógépes műszaki rajzoló • NC, CNC gépkezelő • műszaki rajzoló, szerkesztő • számítógépes tervrajzoló

• számítógépes műszaki technikus • informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Mosonmagyaróvár

mŰszAki inFormAtikus

tudod-e?

Az első számítógép csaknem 2,5 méter magas volt, és 30 tonnát nyomott. Ezt mára sikerült 50 centiméter magasra és kb. 3 kg-ra redukálni.

milyen munkát végez?

• Műszaki ismeretei birtokában a különböző műszaki problémák, feladatok megoldásához megtervezi, kiválasztja, üzemelteti és folyamatosan felügyeli a legmegfelelőbb informatikai eszközöket, programokat, hálózatokat. • Hardvereket üzemeltet, szoftvereket telepít. • Helyi hálózatot épít ki, adatmentést végez, informatikai biztonsági eszközöket használ. • Üzemelteti a számítógépes jelfeldolgozás szoftver és hardver eszközeit. • WEB lapok tartalmának szerkesztését, karbantartását végzi. • Számítógép programot készít, adatbázisokat kezel. • Meghatározza a szükséges hardver-szoftver eszközöket. • Számítógépes tervezői környezetet és on-line adatbázisrendszereket használ.

betölthető Főbb munkAkörök

• ipari informatikai technikus • számítógépes műszaki rajzoló • távközlési informatikus

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr


18 SZAKMAKÍNÁLÓ

• műszaki szakmák lányoknak is •

elektronikAi technikus

tudod-e?

Az elektrotechnika az elektromos energia előállításával, továbbításával és felhasználásával foglalkozó tudomány.

betölthető Főbb

milyen munkát végez? • Gyengeáramú berendezéseket és a hozzá kapcsolódó villamos hálózatokat üzemeltet. • Felelősségi körébe tartozik a hálózaton létesített betáplálási és fogyasztói pontok felügyelete. • Alkalmazott irányítás- és vezérléstechnikai, illetve hálózati installációt kezel, összeállít, üzemeltet. • Alkalmazza a méréstechnikai elveket és villamos biztonságtechnikai előírásokat és eszközöket. • Analóg és digitális elektronikai, műszer- és méréstechnikai, irányítástechnikai áramkörök, készülékek tervezésében vesz részt, elvégzi ezek szerelését, üzembe helyezését, üzemeltetését, karbantartását és javítását. • Részt vesz mérnöki felkészültséget nem igénylő fejlesztési részfeladatok elvégzésében, közreműködik számítógépes rendszerek működtetésében és az alkalmazott szoftverek fejlesztésében.

• • • • •

munkAkörök

energiaelosztási technikus ipari elektronikai technikus gyengeáramú villamosipari technikus jelzőberendezés-technikus világítási technikus

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Győr Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron

szerszámkészítő

tudod-e?

Benjamin Franklin a 18. században az embert szerszámkészítő lényként határozta meg. A legegyszerűbb szerszám a vágókő volt, amit egyetlen ütéssel alakítottak ki. A mindkét oldalán megművelt szakócától kb. kétmillió év telt el napjainkig.

milyen munkát végez? • Összeállítja a bonyolult gyártóeszközöket legyártott alkatrészekből, műszaki rajz alapján. • Ellenőrzi és kipróbálja a kész szerszámokat, készülékeket. • Részt vesz az elkészített szerszám gyártóüzemi próbáján. • Átvizsgálja és javítja a meghibásodott szerszámokat, szükség szerint legyártja az egyszerűbb pótalkatrészeket. • Együttműködik a szerszámgyártásban résztvevő forgácsolókkal és hőkezelőkkel és a szerszámtervezőkkel. • Kézi és gépi forgácsolást végez. • Elkészíti műszaki rajz alapján az idomszereket, mechanikus ellenőrző eszközöket.

betölthető Főbb munkAkörök

• szerszámkészítő • fémipari eszközgyártó • forgácsoló

• mezőgazdasági szerszámkészítő • szerszámmegmunkáló

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakközépiskolája és Szakiskolája, Mosomagyaróvár Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron


• műszaki szakmák lányoknak is •

AutomAtikAi technikus

SZAKMAKÍNÁLÓ

19

tudod-e?

Legáltalánosabb értelemben az automatizálást olyan technológiaként lehet meghatározni, amelyik előre programozott parancsokkal, majd ezen parancsok végrehajtásának eredményét visszajelentve hajt végre feladatokat.

milyen munkát végez? • A gazdasági élet különböző területein mérnöki felkészültséget nem igénylő, önműködő, automatizált vagy ipari számítógéppel vezérelt berendezések irányítási, karbantartási, üzemeltetési, ellenőrzési feladatait látja el. • Elektronikai, irányítástechnikai eszközöket tervez, fejleszt, és ezeket szereli, üzembe helyezi, üzemelteti, karbantartja és javítja. • Közreműködik számítógépes rendszerek működtetésében és az alkalmazott szoftverek fejlesztésében, pneumatikus, hidraulikus vezérléseket alkalmaz, széleskörű elektronikai ismeretekkel rendelkezik. • Alkalmazza a méréstechnikai elveket és a villamos biztonságtechnikai előírásokat. • PLC programot ír, módosít, bevonja a PLC-t a hibakeresés folyamatába.

betölthető Főbb munkAkörök

• gyengeáramú villamosipari technikus • jelzőberendezés-technikus • ipari elektronikai technikus • PLC programozó

• automatikai műszerész • biztosítóberendezés műszerész • elektronikai műszerész

hol tAnulhAtó meg? Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Győr Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron

Autószerelő

tudod-e?

Az autó (elnevezése az automobile rövidítése, a görög auto: ön és a latin mobilis: mozgás szavakból) egy olyan, földön közlekedő, kerekeken guruló jármű, amely képes önálló mozgásra, nem egy másik jármű vagy állat mozgatja.

milyen munkát végez?

• Munkája során alkalmazza a korszerű számítástechnikai eszközöket. • Gépjárművet javít, elvégzi az időszakos szervizelését, felülvizsgálatát. • Állapotfelmérést és környezetvédelmi felülvizsgálatot végez. • Elkészíti, kitölti a munkavégzéshez szükséges dokumentumokat. • Autóbontó-, karbantartó és ápoló feladatokat lát el. • Magas szintű járműdiagnosztikát és javítási ügyvitelszervezést végez. • Felméri, előkészíti a járművet műszaki állapot és átalakíthatóság szempontjából. • Üzembe helyezi és beszabályozza a beépített, illetve álalakított rendszert. • A gázberendezés mechanikai és elektromos részeinek javítását végzi.

betölthető Főbb munkAkörök

• autógumi javító • gépjármű- és motorszerelő, javító

• autóbontó • autóbevizsgáló • autószerelő

hol tAnulhAtó meg?

Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakközépiskolája és Szakiskolája, Mosonmagyaróvár Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron


20 SZAKMAKÍNÁLÓ

• műszaki szakmák lányoknak is •

AutóelektronikAi mŰszerész tudod-e?

Jelenleg több mint egymilliárd autó fut a világ útjain, és ez 2020-ig a duplájára is növekedhet.

milyen munkát végez? • A gépjárművek elektronikusan irányított rendszereit vizsgálja, ellenőrzi a minőségét, szükség esetén javítja. • Munkája során alkalmazza a korszerű számítástechnikai eszközöket. • Beszereli az utólagos elektromos és elektronikai felszereléseket. • Karbantartja a szerszámokat, műszereket. • Diagnosztizálja a gépjármű elektromos és elektronikusan irányított berendezéseit. • Szakmai tudását karbantartja és fejleszti. • A munkavégzés biztonsági és környezetvédelmi előírásait betartja, alkalmazza.

betölthető Főbb munkAkörök

• elektroműszerész

• autóvillamossági szerelő

hol tAnulhAtó meg? Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, Sopron

Autógyártó

tudod-e?

Az Audi története az egyik legsokszínűbb az autóipar történelmében. Négy márka, az Audi, a DKW, a Horch és a Wanderer összeolvadásából jött létre 1932-ben, hogy megalapítsa az Auto Union AG márkát, amelynek emblémájául a négy karikát választották. Ez a négy karika a négy márkát szimbolizálja.

milyen munkát végez?

• Autógyártó mechanikai gépeket (pl. motorokat, gépjárműveket), géprészleteket állít elő szakaszos vagy folyamatos gyártósoron. • Munkájával kapcsolatosan ellenőriz, karbantart, dokumentál és anyagmozgatást végez. • Alkalmazza a minőségirányítással kapcsolatos szabványokat, matematikai statisztikai módszereket és a folyamatirányítást (SPC). • Oldható, nem oldható kötéseket létesít. • Alkalmazza az alapvető forgácsoló gépeket, működteti a számjegyvezérlésű szerszámgépeket, hidraulikai-pneumatikai elemeket javít, szerel. • Gyártósori és megmunkáló gépeket kezel.

betölthető Főbb munkAkörök

• gépjármű- és motorszerelő,

- javító

hol tAnulhAtó meg? Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr


• önismeret •

SZAKMAKÍNÁLÓ

A szAkkéPzésbe irányítás kiemelt eszköze

az önisMereti tréning

harmadik éve, hogy járom az általános iskolákat 7-8. osztályos évfolyamot. Pályaválasztás döntés előtt állnak, merre indítsák el életüket, szakmát tanuljanak vagy éppen egy középiskolát, főiskolát, egyetemet válasszanak. Fontos döntés előtt állnak, amelyet csak akkor tudnak megtenni, ha képességeik készségeik, tulajdonságaikat ismerik és élnek vele. Az önismereti órák ezek felismerésére, használatára és fejlesztésére irányulnak. gyakorlatokkal, feladatokkal, játékokkal hatunk ezen területek jobb, mélyebb megismerésére. A kamarai pályaorientáció fő feladata a szakképzésbe irányítás. Ennek legfőbb és elsődleges eszköze az Önismereti tréning a pályaválasztó diákok számára. Az önismeret által tanulók olyan szakma választásához kapnak lehetőséget, amely nem nélkülözi a bennük lévő személyiség teljes kibontakozását. Az önismeret rávilágít a bennük lakozó valódi személyiségre, hangsúlyozva az együttműködést, csapatban dolgozást. Az egyik leghatékonyabb tanulási módszert, a tapasztalati tanulás eszközeit, valamint a kineziológia személyiség-, képesség- készség- eszköztárát felhasználva, hangsúlyt

Az órán végzett gyakorlatok, feladatok és játékok által egy tudatos, jó döntés hozatalra képes, elkötelezett, céltudatos jövőjét megfogalmazni tudó fiatalt nevelnek. Segítve ezzel a célirányos továbbtanulást, személyiség fejlődést.

21

fektetve az integrált agyműködésére, azaz a teljes aggyal való tanulásra, amely a stressz mentes tanulás alapja. A közvetlen tapasztalás által, a bennünk lévő képességek, készségek, tulajdonságok felismerhetők, használhatók. A saját és a csoport tapasztalatai által tanulók közelebb kerülnek önmaguk teljesebb megismeréséhez. Oldott, őszinte, bizalmi légkör alakul ki, a gyerekek megnyílnak, képviselik a saját véleményüket. Elhagyva saját komfortzónájukat, átlépve a tanulás/kihívás fejlődés zónájába. Ahhoz, hogy jó döntéseket tudjanak hozni és irányítsák az életünket, lényeges ismerni önmagunkat. Fontos, hogy ne csak elszenvedői legyenek az életnek, hanem aktív résztvevői. Egy jó szakembernél valamint az életben elengedhetetlen, hogy tisztában legyen önmagával, önálló döntéseket tudjon hozni és vállalja a kihívásokat. Rendelkezzen egy olyan eszköztárral, amelyet bármilyen helyzetben elő tud venni és megoldja az élet adta feladatokat. A tanulók az órákon tapasztalatot, pozitív megnyílást, helyzetkezelést is tanulnak. Témák, amikkel foglalkozunk, érintünk: kommunikáció, figyelem, koncentráció, felelősségérzet kialakítása, önfegyelem, következetesség, nyitottság, önbizalom, együttműködés. Az órákon tapasztaltak könnyedén átültethetők a valós életbe. Segítve a még döntésképtelen, jövőjét nem látó fiatalokat is, hogy meglássák a szakképzésben rejlő lehetőségeket, pozitív jövőt. Gyakorlati tapasztalat, hogy az önismereti órák utána bizonytalanabb tanulók is meg tudják határozni, hogy milyen irányban induljanak el a képzésük tekintetében. Idei Edina, önismereti tréner, edina.kinez@gmail.com

"Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát is, már inkább megjegyzi. De amiben ő maga is tevékenyen részt vesz, az bizonyosan bevésődik az emlékezetébe." /Kodály Zoltán/

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pályaválasztási Konzorzium tagjai elsöprő sikert arattak a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Szakképzési díjainak odaítélésekor 2015-ben. Friss információk a www.ahkungarn.hu címen találhatók.


22 SZAKMAKÍNÁLÓ

• SZAKKÉPZÉSI CENTRUMOK •

szAkkéPzési centrumok

Ahogy az a bevezetőben is olvasható, a szakképző iskolák 2015 júliusa óta az ngm fenntartásában, szakképzési centrumokba szerveződve működnek. A tanulólétszám, szakmaszerkezet, munkaerőpiaci és földrajzi szempontok mérlegelése eredményeképpen győr-moson-sopron megyében három szakképzési centrum alakult, következzen tehát az ő bemutatkozásuk!

győri szolgáltAtási szaKKépzési centruM

tisztelt olvasók! kedves tanulók! szeretettel köszöntünk mindenkit a győri szolgáltatási szakképzési centrum nevében. célunk, hogy az új működtetési rendszerben a szakképzési intézmények hatékonyabban, összehangoltabban működjenek és a gazdaságipiaci szereplők képzési igényeit gyorsabban, rugalmasabban kielégítsük. A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum tíz intézményt foglal magába, ahol az összehangoltság, körültekintés jellemző, hiszen a jövő generációját nevelő-oktató tanárok, dolgozók munkája nem is működhet másként. A megszerezhető végzettségek több szakmacsoportot érintenek: egészségügyi, szociális szolgáltatás, oktatás, közgazdasági, ügyviteli, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, vendéglátás-turisztika, rendészet, honvédelem és közszolgálat, illetve egyéb szolgáltatások. Természetesen, a tagintézmények hagyományaihoz híven gépészeti, elektrotechnika-elektronikai, informatikai, könnyűipari szakmacsoportok is színesíti a kínálatot.

A pályaválasztás előtt álló diákokat és az Őket támogató szülőket segíteni kívánjuk abban, hogy a tanulók sikeresen ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb szakmát.

A felnőttoktatás és felnőttképzés megszervezésével lehetőséget biztosítunk a már szakmával rendelkező felnőttek részére másodszakma megszerzésével szakmai ismereteik és kompetenciáik fejlesztésére, valamint a szakmával még nem rendelkezőknek lehetőséget biztosítunk a szakmai végzettség megszerzésére és ezáltal belépésre a munkaerőpiacra. A XXI. század fejlődése, a gazdasági verseny, kihívások elé állítják a szakképzést. Jó alapokkal, rugalmas, fejleszthető tudással, képzettséggel rendelkező fiatalokat várnak a munkahelyek, s ehhez szilárd alapokat, önismeretet, nyújtanak a Centrum tagintézményei számukra, hogy sikeres életpályát fussanak be. Székhely: Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum 9024 Győr, Nádor tér 4. Levélcím: Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. Tel.: +36 20 425-1310, e-mail: info.gyszszc@gmail.com, honlap: gyszszc.gyor.hu, Keressen minket a Facebookon is!

A centrum tAgjAi A következő győri, csornAi, mosonmAgyAróvári szAkkéPző iskolák

• Győri Szolgáltatási SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziuma, • Győri Szolgáltatási SZC Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiuma, • Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma, • Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, • Győri Szolgáltatási SZC Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, • Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, • Győri Szolgáltatási SZC Haller János Általános Iskolája, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, • Győri Szolgáltatási SZC Hunyadi János Középiskolája, • Győri Szolgáltatási SZC Csornai Kossuth Lajos Szakközépiskolája, • Győri Szolgáltatási SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma.


• SZAKKÉPZÉSI CENTRUMOK •

győri mŰszAki szaKKépzési centruM tisztelt olvasók! kedves tanulók! sok szeretettel köszöntünk mindenkit a győri műszaki szakképzési centrum nevében. centrumunk fő feladata a szakképzett munkaerő biztosítása a térség fejlődése szempontjából kulcsfontosságú műszaki, valamint a sport és a rendészeti ágazatokhoz tartozó területeken.

Ne feledjék, a jól megválasztott szakmával megalapozható egy sikeres életpálya, hosszú távra biztosítható a munkaerőpiacon való érvényesülés lehetősége. Iskoláink szoros kapcsolatban állnak a győri és Győr környéki járműipari, gépipari, informatikai és építőipari kis és nagyvállalatokkal, így diákjaink a duális szakképzés keretében olyan gyakorlati képzőhelyeken tanulhatnak, amelyek a későbbiekben munkavállalóként is megélhetést biztosítanak, vonzó munkakörnyezetet kínálnak. Célunk, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat és az Őket segítő szülőket támogassuk abban, hogy a tanulók sikeresen ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb szakmát. Segítséget nyújtunk abban, hogy: Mely szakmában lehetnek sikeresek? Milyen szempontok alapján válasszanak iskolát? Ne feledjék, a jól megválasztott szakmával megalapozható egy sikeres életpálya, hosszú távra biztosítható a munkaerőpiacon való érvényesülés lehetősége. A korábbi szabályozástól eltérően az állam az esti felnőttoktatás keretében a második szakképesítés megszerzését is támogatja. Így azok a fiatalok és felnőttek is bátran forduljanak hozzánk, akik további szakképesítést kívánnak megszerezni!

SZAKMAKÍNÁLÓ

23

A centrum tAgjAi A következő győri és mosonmAgyAróvári szAkkéPző iskolák

• Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája • Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakközépiskolája, • Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziuma, • Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, • Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, • Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, • Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, • Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskolája

Elérhetőségeink: Győri Műszaki SZC, 9024 Győr, Nádor tér 4., tel: 96/430-045, e-mail: info@gymszc.hu honlap: www.gymszc.hu, Keressen minket a Facebookon is!


soProni szaKKépzési centruM

24 SZAKMAKÍNÁLÓ

• SZAKKÉPZÉSI CENTRUMOK •

tisztelt Partnereink! köszöntöm önöket a soproni szakképzési centrum vezetősége, és teljes kollektívája nevében. A soproni szakképzési centrum fő feladata a piacképes szakmai tudással rendelkező munka-erő biztosítása a sopron és térsége fejlődése szempontjából minden, a centrum tagiskoláinak képzési szerkezete által lefedett területen.

Munkánk sikerét nagymértékben meghatározza a magyarországi szakképzés irányításában, szervezésében és megvalósításában felelősségteljesen résztvevők konstruktív együttműködése. Az együttműködő partnerek közül kiemelt partnereink a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kapuvár Város Önkormányzata, Fertőd Város Önkormányzata, a szakképzési centrumok és a diákokat duális képzés kereté-ben foglalkoztató munkaadók, vállalkozások. Fontosnak tartjuk a végzett tanulóinkat alkalmazó gazdálkodó szervezetekkel való szoros kapcsolatot; véleményük, megfogalmazott, elvárásaik alapján kívánjuk fejleszteni térségünk szakmaszerkezetét és a szakképzés tartalmi elemeit. A Soproni Szakképzési Centrum bemutatása után szóló rövid ismertetőm után engedjék meg, hogy pár szóban bemutatkozzam: Králik Tibor vagyok, matematika-informatika szakos tanári végzettséggel 34 éve a szakképzésben dolgozom, 24 éven keresztül a soproni Handler Nándor Szakképző Iskola igazgatója voltam. A Soproni Szakképzési Centrum feladatának tekintjük, hogy minden - a képzési profilunkba tartozó szakképzési feladatot el tudjunk látni. A nappali képzés mellett a felnőttoktatásban és a felnőttképzésben is meghatározó szerepet vállalunk Sopron és környékének szakképzésében. A szakképzés

A centrum tAgiskolái A következő, kAPuvári, Fertődi és soProni közéPiskolák • Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája, • Soproni SZC Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnáziuma, • Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája, • Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma, • Soproni SZC Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja, • Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma

intézményrendszerének átalakításával, a rugalmas szakképzési szerkezet működtetésével meg kívánunk felelni a gazdaság igényeinek. Hatékony, rugalmas képzési rendszer működtetését ígérjük, bízunk abban, hogy az átalakítás eredményeit hamarosan már érzékelhetik a gazdaság szereplői, a diákok és a szüleik is. Az elindult szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzések jól szolgálják a szakképzés presztízsének emelését és minden szakképzésben résztvevőnek biztosítják az érettségi vizsga megszerzését. Munkámat a centrumban Kuntár Csaba szakmai főigazgató-helyettes, és Veress Ágnes gazdasági főigazgató-helyettes segítik. A Soproni Szakképzési Centrum székhelye Sopronban, a Virágoskert utca 7. szám alatt található. Remélem, hogy minél rövidebb időn belül sikerül személyesen is találkoznom Önökkel, hogy egyeztethessünk közös céljainkról, az aktuális feladatokról! Bármilyen az iskoláinkkal kapcsolatos kérdésben forduljanak hozzánk bizalommal! A közös célunk elérésének érdekében sikeres együttműködésünkben bízva üdvözlettel: Králik Tibor főigazgató Soproni Szakképzési Centrum 9400 Sopron, Virágoskert utca 7. info@soproniszc.hu Bővebb információ: www.soproniszc.hu


• KLIK •

SZAKMAKÍNÁLÓ

klebelsberg intézményFenntArtó közPont Győri tanKerÜlete

25

A klik győri tankerülete 2013. januárjától a 2012. évi clXXXviii. törvény szerint lát el fenntartói és működtetési feladatokat.

2017. január 1-jétől az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről szóló 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelet értelmében a Győri Tankerületi Központ feladatellátási területei a Győri járás, Pannonhalmi járás, Téti járás és Mosonmagyaróvári járás. Ennek megfelelően a tankerület 73 köznevelési intézmény 19238 diákjának és mintegy 3120 pedagógusának és alkalmazottjának látja el a fenntartói feladatait. A pályaorientáció kiemelt feladata a tankerület valamennyi nevelési-oktatási intézményének. Az iskolák munkájátA szakképzéssel is foglalkozó intézmények közül a Győri Tankerület fenntartásában maradtak: • Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium • Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium • Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola • Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium

segíti továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadással a megyei illetékességgel működő - a Győri Tankerület fenntartásában lévő Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről értelmében megyei illetékességgel. A rendelet értelmében a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás feladata a szolgáltatást térítésmentesen igénybevevő tanulók adottságainak, tanulási képességének, irányultságának szakszerű vizsgálata, és ennek eredményeképpen iskolaválasztás ajánlása a tanuló személyes adottságainak és érdeklődésének figyelembevételével.

Elérhetőségeink: KLIK Győri Tankerülete – 9024 Győr, Nádor tér 4. telefon: 96/822-087, e-mail: gyoritk@klik.gov.hu

klebelsberg intézményFenntArtó közPont soproni tanKerÜlete A klik soproni tankerülete 2013 januárjától a 2012. évi clXXXviii. törvény szerint lát el fenntartói és működtetési feladatokat.

2017. január 1-jétől az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként résztvevő szervekről szóló 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelet értelmében a Soproni Tankerületi Központ feladat-ellátási területei a Soproni járás, Kapuvári járás és Csornai járás. Ennek megfelelően a tankerület 36 köznevelési intézmény, 52 feladat-ellátási hely 10342 diákjának és mintegy 1250 pedagógusának és alkalmazottjának látja el a fenntartói feladatait. A Soproni Tankerület a pályaorientációt kiemelt feladatként kezeli. Az iskolák munkájának támogatásán túl a tankerület illetékes kollégái telefonon, e-mailben és személyesen is rendelkezésre állnak a tankerület irodáiban a felmerült kérdések és tanácsadás kapcsán, így bátran javasoljuk minden érdeklődő pályaválasztás előtt

álló diáknak és kedves szüleiknek, hogy keressék bizalommal a Soproni Tankerületet. Az iskolák munkáját segíti továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadással a GyőrMoson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről értelmében megyei illetékességgel. A rendelet értelmében a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás feladata a szolgáltatást térítésmentesen igénybevevő tanulók adottságainak, tanulási képességének, irányultságának szakszerű vizsgálata, és ennek eredményeképpen iskolaválasztás ajánlása a tanuló személyes adottságainak és érdeklődésének figyelembevételével. Elérhetőségeink: KLIK Soproni Tankerülete 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Telefon: 99/795-206 – e-mail: janos.marek@klik.gov.hu


26 SZAKMAKÍNÁLÓ

• PEDAGÓGIA SZAKSZOLGÁLAT •

kedves diákok! tisztelt szÜlőK!

győr-moson-sopron megyei Pedagógiai szakszolgálat intézményeiben a diagnosztikai és terápiás tevékenységeket pszichológusok, gyógypedagógusok és szakorvosok végzik. szakszolgálatunk székhelyintézményében valósul meg a továbbtanulási és

szolgáltAtásAink csoPortos PályAorientáció

A nevelési-oktatási intézmények megkeresésére, tanintézményi keretek között osztályfőnöki órákon és tematikus szülői értekezleteken nyújtunk továbbtanulási, pályaválasztási tájékoztatást a tanulóknak, szülőknek és segítő információkat az osztályfőnököknek. Csoportos pályaorientáció konzulens munkát végzi: Horváthné Takács Judit tanító, fejlesztő-differenciáló pedagógus, pályaorientációs tanár, szakvizsgázott pedagógus. egyéni tAnácsAdás

- Szülői és osztályfőnöki megkeresésre egyéni tanácsadás keretében információs tanácsadást, pályaismereti tájékoztatást, azon kiemelt figyelmet igénylő tanulók (SNI, BTMN, kiemelten tehetséges, hátrányos helyzetű) számára, akik rendelkeznek leendő pályájukról

pályaválasztási tanácsadás is, melynek feladata a tanulók adottságainak és képességeinek vizsgálata, a tanulók és szülők tájékoztatása, pályaorientációs tanácsadás.

elképzelésekkel, de döntésük előkészítéséhez, pontosításához, megvalósításához további információkra van szükségük. - Egyéni tanácsadás formájában pedagógiai, pszichológiai tanácsadás, pályaorientáció segítése azok számára, akik nem rendelkeznek leendő pályájukról elképzelésekkel, nem tudják, hogyan hozzák meg továbbtanulási döntésüket, bizonytalanok saját magukkal (személyiségükkel, képességeikkel) kapcsolatban; félnek a döntéstől (vagy a sikertelenségtől) akik úgy érzik, nem jól választottak. - Mivel intézményünkben tehetségazonosítás is történik, pályaválasztási tevékenységünket egységben kezeljük a tehetséges gyermekek felismerésével, a tehetséggondozásra irányítással. Egyéni tanácsadási team munkáját koordinálja: Horváthné Hájas Beatrix óvodapedagógus, tanító, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus, pedagógia szakos tanár, közoktatási vezető, pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó.

Amennyiben segítségetekre/segítségükre lehetünk, az alábbi elérhetőségen jelezhetik: 9023 Győr, Cirkeli u. 31., 06-96-415-926 szakszolg.szekhely.gyor@gmail.com


• SOPRONI KAMARA•

SZAKMAKÍNÁLÓ

soPron megyei jogú városi KeresKedelMi és iparKaMara A szakképzésben jelentős szerepet töltenek be a kamarák. A szakképzés területén fontos feladataik vannak az országos, a megyei és a megyei jogú városok kereskedelmi és iparkamaráinak, így a soproniaknak is. Alapvetően, mint egy

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara a feladatok egyre szélesebb körét látja el. Fontos szerepe van a város és térsége gazdasági életének fejlesztésében, a kereskedelem, a szolgáltatások színvonalának emelését szolgáló javaslatok, kezdeményezések megtételében, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésében, a térségben működő vállalkozások regisztrációjában. A kamara közreműködik a várost és térségét érintő fejlesztésekben, a vállalkozások fejlesztését szolgáló Széchenyi kártyával kapcsolatos ügyintézésben. Tevékenységi körébe tartoznak okmányhitelesítés és a vállalkozások fejlesztését szolgáló feladatok is. egyre bővÜlnek A szAkkéPzés teendői

A kamara végzi a tanulók gyakorlati szakmai képzésében részt vevő képzőhelyek kiválasztását és ellenőrzését annak érdekében, hogy a szakmát tanulók a lehető legjobb körülmények között részesülhessenek gyakorlati képzésben. Jogi, tartalmi szempontból ellenőrzi a tanulószerződéseket, az iskolák és a vállalkozások közötti együttműködési megállapodásokat, szervezi a szakmai szintvizsgákat, szerepet vállal a szakmunkásvizsgákban és az országos szakmai versenyek lebonyolításában. A kamara feladatköre kiterjed a felsőoktatási szakképzésekre, és a szervezi a mestervizsgákra való felkészítést és vizsgáztatást.

27

hálózat ugyanazt a szolgáltatást nyújtják a gazdaság területein, azonban mindenkinek megvannak az erősségei, specialitásai is. ebben az összeállításban megtudhatjuk a legfontosabb információkat a soproni kamaráról.

Fontos A jó szAkmAválAsztás

A Kamaránknak kiemelt feladata a pályaorientáció. A szakmaválasztás előtt álló tanulóknak és szüleiknek szívesen adunk tanácsokat a pályaválasztás kérdésében annak érdekében, hogy ki-ki megtalálhassa a képességeinek és elképzeléseinek leginkább megfelelő szakiskolát. Nagy hangsúlyt fektetünk a pályaismeret, a munkaerőpiaci ismeret mellett a célkorosztály kompetencia alapú önismereti fejlesztésére. A kommunikáció, az empátia, a konfliktuskezelés, stresszkezelés, önmenedzselés, önelfogadás valamint szociális készségek alapjául szolgálnak minden emberi társas érinkezésnek, szakmától függetlenül. Fontos szerepet kapott a kamara a szakképzés irányainak, és az egyes szakmák arányainak meghatározásában, és a megyei szakképzés fejlesztési koncepció kidolgozásában. Készséggel állunk tanácsokkal, információkkal a szakmát tanuló diákok, a szakképző iskolák és a gyakorlati képzőhelyek rendelkezésére. soPron megyei jogú városi kereskedelmi és iPArkAmArA 9400 Sopron, Deák tér 14. Honlap: www.sopronikamara.hu Telefon: 99/523-570 E-mail: bihari.istvan@sopronikamara.hu horvath.krisztina@sopronikamara.hu


28 SZAKMAKÍNÁLÓ

• GYMSKIK •

győr-moson-soPron megyei KeresKedelMi és iparKaMara

több mint 125 éves múltra tekint vissza. tagjai az ipar, a szolgáltatás, a kereskedelem, valamint a kézműipar területét reprezentálják.

A piaci versenyben a vállalkozói környezet javításával, gazdasági elemzésekkel, előrejelzésekkel, a szakképzés feladatainak koordinálásával, javaslatokkal, megbízható üzleti kapcsolatok kiépítésével, üzletviteli tanácsadással segíti a gazdasági élet szereplőit. Tevékenységének négy fő jellemzője van: • hasznosság • minőség • környezettudatosság • társadalmi felelősségvállalás

Kiemelt szerepet vállal: • üzleti kapcsolatépítés, külpiacra jutás • innováció • szakember utánpótlás segítése, pályaorientáció Elérhetőség: 9021 Győr, Szent István út 10/a. Tel.: + 36 96 520 250 www.gymskik.hu, www.facebook.com/gymskik

győr-moson-soPron megyei kereskedelmi és iPArkAmArA PályAorientációs tevékenysége

Az országos kamara (MKIK) koordinációjával a megyei kamara pályaorientációs tevékenysége is 2012. novemberben indult. A kamara pályaorientációs munkatársa osztályfőnöki órán tájékoztatásokat tart, céglátogatásokat szervez, információs kapcsolatban áll az iskolákkal, cégekkel, pályaorientációs szervezetekkel, a konzorcium tagjaival. Önismereti tréningeket szakember bevonásával szervez nem csak nyolcadik, hanem hetedik osztályos tanulóknak is. 2014-ben az önismereti tréningek a megkezdett gyakorlathoz hasonlóan folytatódtak, de mellette, egyeztetve a KLIK–kel, egy egészen új kezdeményezés valósult meg. Egy kiválasztottunk iskolában a hetedik osztályosok kísérleti jelleggel havi rendszerességgel kaptak önismereti órát, amit folyamatosan dokumentálásra került. A cél annak felmérése volt, hogy mennyire fontos és hatékony a tanulók számára a rendszeres önismeret-erősítés a pályaválasztásuk során. Az önismereti órák témái:

• • • • • • • • •

képességek, készségek felismerése, használata. Önmagunk és egymás jobb megismerése. Bizalom, támogatás. Figyelem, koncentráció. Együttműködés. Önbizalom, önkép. Felelősség vállalás. Kommunikáció. Problémák felismerése, megoldása, kezelése.


• GYMSKIK • Az önismereti tréning számos gondolatot ébresztett a 24 kisdiákban. Erről bővebben a www.gymskik.hu/palyaorientació oldalon olvashatunk „Önismereti tréning hetedikeseknek (2014.)” címmel. A Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara még a tavalyi évben kiírt, Szakképzési díj pályázatán a kamara kooperáció kategóriában indult a pályaorientációs együttműködéssel, az öt legjobb közé sorolva részesült elismerésben. A SkillsHungary-re szervezett a kamara utaztatást. Egy busznyi diák szerezhetett élményt a programon. Legalább tíz busznyi diákot utaztat a kamara évente a Szakma Sztár Fesztiválra. A Szakmai tanulmányi verseny országos helyezettjeit, döntőseit rendszeresen megünnepeljük, köszöntjük a kamarában is. Pályaorientációs vetélkedőt tartottunk két iskola diákjainak. A kamarai pályaorientációs rendezvények közül az egyik a mosonmagyaróvári térség elnökségével, a térség problémáinak orvoslása okán került megszervezésre, ahol az általános és szakképző iskolák igazgatói, érintett cégvezetők, a kamara térségi elnökségi tagjai folytattak konzultációt a térséget érintő hiányszakmákról.

gyAkorlAti kéPzőhelyekről

Győr-Moson-Sopron megyében közelítően félezer a gyakorlati képzést vállaló vállalkozások száma, amelyek több, mint kétezer szakmát tanuló diák gyakorlati tudását gyarapítják. Ha egy vállalkozás meghozza a döntést, regisztráltatja magát az illetékes kereskedelmi és iparkamaránál, gyakorlati képzőhellyé válik. A tanulókkal foglalkozó munkahelyek többsége évtizedek óta szívügyének tekinti a szakmát tanulók felkészítését, az elméleten túl a jól használható gyakorlati ismeretekkel történő felkészítését. A tanulókkal mesterlevéllel rendelkező kiváló szakemberek foglalkoznak. 2015-ben a megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében közel háromszáz frissen avatott mester, 18 szakmából csatlakozott a gyakorlati oktatókhoz, a korábbi mesterekhez. 2016-ban további 80 mester csatlakozott a mestervizsgával rendelkező oktatók körébe. Ezek a kiváló szakemberek fogékonyak a szakmát tanulók problémái iránt és egyengetik szakmai fejlődésüket, személyiségbeli érésüket. Odafigyelnek a tanulószerződéses tanulók egyéni sajátosságaira is. A tanuló foglalkoztatásnak, a gyakorlati képzőhelyek működésének személyi és tárgyi feltételei is vannak, amelynek ellenőrzését az illetékes Kereskedelmi és Iparkamara rendszeresen megszervezi. A gyakorlati képzőhelyek és mestereik a duális képzés bástyáinak tekintendők, akik segítik a gazdaságban hiányzó szakmákban a szakember utánpótlást, valamint a tanulók szakmai és személyi jövőjének megalapozásába is sok tudást, energiát, pénzt fektetnek. melyek A tAnulószerződés előnyei?

A duális képzésnél a tanulók a gyakorlatot nem az iskolában, hanem a termelő üzemekben, vállalkozóknál, üzletekben szerzik meg, ahol ezért juttatásokat is kapnak és szerződnek egymással. A gyakorlati képzéshez a cégek, vállalkozók és a tanulók között egy munkaszerződés, a tanulószerződés születik meg. A tanuló havonta pénzbeli juttatást (fizetést) kap, aminek mértéke a szakmától és a minimálbértől függ. A tanuló társadalombiztosítási szempontból biztosítottá válik, betegség esetén táppénzre jogosult. A tanulószerződés idejét beleszámítják a szolgálati időbe. A tanulóknak egyéb juttatások is járnak, például kedvezményes étkezés: a gyakorlati képzés napjain, tisztálkodási eszközök, egyéni védőfelszerelések, munkaruha, útiköltség-térítés, felelősségbiztosítás is.

jerFy díj a leGjobbaKnaK

Bővebb információ: www.gymskik.hu/szakkepzes

A GYMSKIK 2014-ben az első győri kamarai elnök nevével fémjelzett ösztöndíjat alapított. Évente három kimagasló tanulmányi eredményű szakmunkás tanuló kapja meg a csanaki Jerfy Antal díjat pályázat útján. Ez kétéves ösztöndíjat, pénzbeli támogatást jelent. 2015-ben a 3 kamarai díjazott mellett további három díjat adtunk ki kamarai tagvállalatinkkal közösen. Ők tanulmányi eredményükkel azóta is bizonyítják, hogy méltók erre. 2016-ban a novemberi pályaválasztási kiállításon kapják meg a díjat az újabb nyertesek. Bővebb infó: www.gymskik.hu/szakkepzes

SZAKMAKÍNÁLÓ

29

egy jó tanács

keresett szAkmát válAssz, ne iskolát! A pályaválasztás a családok egyik sorsdöntő kérdése. Komoly, közös döntést hoz a kisdiák és a szülő arról, hogy nyolcadik után a gyermek is folytassa tanulmányait. Mi legyen, ha „nagy” lesz? A jó szAkmA Felér egy diPlomávAl A keresett, a kisdiák képességeit kiteljesítő szakma megalapozhat egy tartalmas életet, már tizenévesen is. A szakmai fejlődés, diplomaszerzés, szakmaváltoztatás, az élethosszig tartó tanulás ma már lehetőség és elvárás is a sikerhez. A pályaválasztás előtt álló kisdiákoknak és szüleiknek érdemes a lehető legtöbb információt begyűjteni. Ez a kiadvány is segítséget nyújt. A kiadványban szereplő szervezetekhez is lehet fordulni. A Győr-MosonSopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara az ország társkamaráival karöltve, (MKIK, megyei és megyei jogú városi kereskedelmi és iparkamarák) elkötelezett a gazdaság igényeinek megfelelő és a szakmai követelményeket az innovációt elősegítő szakképzés kialakulása, gyakorlati szervező, tájékoztató feladatainak ellátása mellett. Több információ található a www.gymskik.hu/ szakkepzes és www.gymskik.hu/ palyaorientacio.hu címeken.


30 SZAKMAKÍNÁLÓ • GYőR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL •

A győr-moson-soPron megyei KorMányhivatal pályaorientációs proGraMja

Az év tavaszán elvégzett továbbtanulási helyzetfelmérésünk megmutatta, hogy továbbra is alacsony a hiányszakmák iránt érdeklődő diákok száma. ennek orvoslására ebben az évben is komplex programmal vettünk részt a Pályaorientációs konzorcium munkájában. A foglalkoztatási főosztály tanácsadó kollégáink október folyamán osztályfőnöki órákon, az iskolákban adtak tájékoztatást a munkaerő-piaci helyzetről és a hiányszakmákról. Szeretnénk minél több szülőt is megszólítani, hiszen a diákok pályaválasztásában meghatározó szerepük van. Erre szolgáltak az iskolákban megtartott tematikus szülői értekezletek.

Mindig nagy érdeklődéssel fogadják az iskolák az üzemlátogatási lehetőségeket. 2016-ban szervezésünkben az Audi Hungaria, Borsodi Műhely Kft, az IGM Robotrendszerek Kft., a Jankovits Hidraulika Kft., a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. és a TIPA Vezérléstechnika Kft. nyitotta meg kapuit a győri diákok számára. A pályaválasztási időszak legnagyobb eseményei a pályaválasztási kiállítások, melyeket hagyományosan Győrött és Sopronban rendezünk meg, és amelyeken mintegy 5000 diák vesz részt a megye minden pontjáról. A pályaválasztási kiállításokon elérhető szolgáltatásaink a diákok részére: csoportos pályaorientációs foglalkozás, önismereti szoba, szakmabemutató filmek, érdeklődés és képességfelmérő tesztek, programok, Nemzeti Pályaorientációs Portál.


• GYőR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL •

SZAKMAKÍNÁLÓ

31

A járási hivAtAlok FoglAlkoztAtási osztályainaK szolGáltatásai PályAtAnácsAdás

A pályatanácsadás célja a pályaválasztás, pályamódosítás elősegítése, egy, az adott személy érdeklődésének, képességének, személyiségének és a munkaerő-piac igényének megfelelő pályaterv kialakítása. A tanácsadás középpontjában a pályaelképzelések, a képzési lehetőségek, a tanulási képességek felmérése és a döntési készségek fejlesztése áll. munkAközvetítés

A közvetítés célja a munkaadók munkaerőigényének mihamarabbi kielégítése, illetve az álláskeresők mielőbbi munkához juttatása. A foglalkoztatási osztály a közvetítéssel lehetővé teszi az állást keresők és a munkaadók találkozását annak érdekében, hogy közöttük foglalkoztatásra irányuló jogviszony jöjjön létre. munkAerő-PiAci és FoglAlkozási inFormáció nyújtásA

Az álláskeresők és a munkaadók információkat kaphatnak a munkavállalás, illetve az üres álláshelyek betöltésének elősegítése érdekében. Az információnyújtás kiterjed a munkalehetőségekről való tájékoztatáson túl a munkaerő-piaci szolgáltatások és a foglalkoztatást elősegítő támogatások, illetve a térségben elérhető képzések ismertetésére, továbbá minden olyan információ átadására, amely a munkavállalást előmozdítja. munkAtAnácsAdás

Ez a tanácsadási forma a munkaerőpiaci folyamatok megismerésén, a munkavállalást elősegítő, illetve

korlátozó tényezők feltárásán, az elhelyezkedési akadályok elhárításán, valamint a szükséges támogatási eszközök meghatározásán keresztül juttatja el a tanácskérőt saját terve kidolgozásához, annak érdekében, hogy elhelyezkedési, munkamegtartási esélyei javuljanak. álláskeresési tAnácsAdás

Az álláskeresésben eredményesen hasznosítható legfontosabb álláskeresési technikák (a meg nem hirdetett állások felkutatása, telefonálás munkaadónak, felkészülés a személyes találkozókra, önéletrajzírás fortélyai stb.) személyre szabott megismertetése történhet egyéni tanácsadás keretében, de elsajátítható csoportos foglalkozáson is. Az álláskeresési technikák – általában 3 napos – csoportos oktatásán a résztvevők társaik tapasztalatait is felhasználva, a csoportvezető irányításával és segítségével sajátíthatják el azokat az ismereteket, melyeket az álláskeresésük során önállóan is alkalmazhatnak. motivációs tréning

Célja a munka világába történő visszatérés elősegítése, a munkavállalási hajlandóság erősítése. A 3 napos csoportfoglalkozás keretében a tréning résztvevői önismereti tesztek segítségével önmaguk megismerése révén képessé válnak helyzetük reális áttekintésére, segítséget kapnak jövőbeni céljaik megfogalmazásához. Az egyéni terv elkészítése, pozitív jövőképük kialakítása, önbizalmuk növelése elősegíti visszakerülésüket a munkaerő-piacra. tesztírás tréning

Néhány jó tanács, jártasság szerzése tesztek kitöltésében nyújt segítséget

ahhoz, hogy javuljon az álláskeresők eredményessége a munka világában, a felvételi szűrőként használt képességtesztek kitöltése során. csoPortos tájékoztAtó

Az 1-1,5 órás csoportos program keretében ügyfeleink átfogó képet kaphatnak a regisztrációval járó jogaikról, kötelezettségeikről, az ügyfélfogadási rendszer működéséről. Tájékoztatást kapnak az ellátásokról, támogatásokról, induló képzésekről, továbbá hasznos információkhoz juthatnak azokról a szolgáltatásokról, amelyek fokozzák álláskeresési hatékonyságukat a munkaerő-piacon. virtuális munkAerőPiAc Portál

A Virtuális Munkaerőpiac Portál (VMP) elnevezésű online álláskeresési portál fő célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél gyorsabban és kényelmesebben egymásra találjanak. A portál ingyenes lehetőséget kínál az álláskeresőknek önéletrajzuk feltöltésére és az aktuális állásajánlatok keresésére. A VMP elérhetősége: http://vmp.munka.hu iFjúsági irodA

Létrejöttének célja a pályakezdő álláskeresők támogatása, tájékoztatása egyénileg és csoportosan, személyesen, telefonon és interneten keresztül, a kirendeltségen meghirdetett képzésekről, az elhelyezkedésüket elősegítő támogatásokról. (pályakezdő álláskereső fiatalok foglalkoztatásához nyújtható bérköltség-támogatás, Munkahelyvédelmi Akcióterv, stb.).

A megyei kormányhivAtAl FoglAlkoztAtási osztályAinAk elérhetőségei

Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály, 9021 Győr, Jókai utca 12., telefon: 96/795-877 Győri Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, 9024 Győr, Bartók B.u.2., Telefon: 96/ 528-770 Kapuvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, 9330 Kapuvár, Szent István u. 2., Telefon: 96/ 242-688 Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, 9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u.4., Telefon: 96/ 219-852 Soproni Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, 9400 Sopron, Kőszegi u. 1/A, Telefon: 99/ 506-330 Csornai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, 9300 Csorna, Soproni u.95., Telefon:96/ 261-654


32 SZAKMAKÍNÁLÓ

• SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM •

egy egyetem soK lehetőséG

A széchenyi istván egyetem kilenc karán rengeteg képzési lehetőség adódik, szerencsére rendkívül széles képzési palettáról válogathatnak az érdeklődők, a leendő hallgatók.

Mindenkinek lehetősége van megtalálni azt a szakot, képzést, ami a leginkább érdekli, amely a legjobban profiljába vág. Különböző tudományterületekhez kapcsolódnak ezek a képzések így várunk mindenkit, akit érdekelnek a mérnöki tudományok, a gazdasági tudományok, az állam és jogtudományok, az egészségügyi és sporttudományok, a zenetudomány, a mezőgazdasági és élelmiszertudományok vagy végül, de nem utolsósorban a tanárképzés. Sok szak közül lehet választani, ezért érdemes körülnézni és érdeklődni nálunk. A most következő általános felvételi időszakban Egyetemünk ismét kitárja kapuit: 2017. január 11én kerül megrendezésre a már hagyományos Nyitott Kapuk, ahol a kedves érdeklődők az Egyetemen található karok standjainál érdeklődhetnek bővebben, beszélgethetnek hallgatókkal az őket érdeklő szakokról, továbbtanulásról. Ezen felül további információkért érdemes felkereresni a felveteli.sze.hu honlapunkat is, ahol mindig az aktuális információkkal várjuk a kedves érdeklődőket és a - reményeink szerinti - leendő Több információ: www.sze.hu hallgatókat.


.

• HONLAPOK •

SZAKMAKÍNÁLÓ

33

PályAválAsztást segítő honlAPok www.eletPAlyA.munkA.hu

www.milegyek.hu

A Nemzeti Pályaorientációs Portálon mindent megtalálsz a pályaválasztáshoz és a továbbtanuláshoz: - hivatalos és naprakész adatbázisok, amelyben szerepel minden - középiskola, - OKJ szakképesítés, - foglalkozás, - felsőoktatási szak, - az egyes szakmákat, foglalkozásokat bemutató leírások, filmek, - a képzési rendszer interaktív bemutatása, - munkaerő-piaci adatok, bérek, - önismereti kérdőívek, - hasznos információk a tanulás és a munka világából, - személyes tanácsadási lehetőség, - rejtvények, kvízek.

www.Fisz.hu

nemzeti Pályaorientációs Portál

www. PAlyAnet.hu

Szakmaválasztás, munkahelyi beilleszkedés. Pályaorientáció és pályatanácsadás. www.szAkkePesites.hu

Szakképesítések, OKJ-s tanfolyamok, képzések, szakmák. www.FelnottkePzesinFo.hu Felnőttképzési tanácsadás. www.mot.hu

Magyar Oktatási Tájékoztató – képzések, iskolaválasztás. www.dontok.hu

Önismereti játékok, tesztek, tanácsok, pályaismertető, munkavállalás, álláskeresés.

Információnyújtás általános- és középiskolás tanulóknak, valamint álláskeresőknek.

Külföldi tanulási lehetőségek, ösztöndíjak.

Tanulás világa, munka világa, szabadidő.

www.nPk.hu

www.munkA.hu

www.ujnemzedek.hu

www.gyor-moson-soPron.munkA.hu

A munkaügyi központok címjegyzéke, szolgáltatásai, képzési- és álláslehetőségek.

Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya

Közoktatási információs iroda.

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

www.oktAtAs.hu www.Felvi.hu

Minden, ami felsőoktatás.

www.gymskik.hu www.svkik.hu

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara.


34 SZAKMAKÍNÁLÓ

• PROFESSIO KLASZTER •

győrben A FémiPAri szaKeMbereK utánpótlásért 2016-ban ünnepelte megalakulásának 8. év-fordulóját a Professio Fémipari és szakképzési klaszter. tagvállalatai fémipari megmunkálással foglalkozó, kisés középvállalkozások és néhány a szakképzés iránt elkötelezett intézmény is. tagjainak összegzett árbevétele 140 milliárd forintot tesz ki, alkalmazottainak létszáma összesen eléri a 2600 főt. A klasztertagok számára egyaránt fontos a fémipari szakmák vonzóvá tétele, a pályaorientáció, mint a szak mai oktatók, szaktanárok gyakorlati ismereteinek fejlesztése. A klaszter tagok fontosnak tartják a régió munkaerő piaci elvárásaihoz igazított, a tagvállalatok technológiai igényeinek megfelelő ismeretanyag hozzáférhetőségét és tesznek is ezért. A tagvállalatok elkötelezettek a gyakorlati képzőhelyek fejlesztése mellett. Vállalják, hogy a náluk tanulószerződében lévő minden diák számára láthatóvá, és megismerhetővé teszik az egyedi speciális technológiákat is. .

A Professio Klaszter a pályaválasztási időszakban, a pályaválasztás előtt álló tanulóknak szóló rövidfilmmel, illetve szórólappal segíti megismerni, vonzóvá tenni a fémipart.

2016-ban első alkalommal, a pályaorientációs küldetés jegyében, a klaszter a Technics Playground közreműködésével nagysikerű gyermektábort szervezett Győrben 10-12 éves korú iskolások részére, akik játékos formában kóstolhattak bele a robotika, a modellezés és a CNC izgalmas világába. A nyári tábor egy turnusban indult. Ebbe a táborba olyan fiatalokat vártak, akiket érdekel a robotépítés és szívesen

A nyári táborba a robotépítés és modellezés iránt érdeklődő fiatalokat vártak. A ProFessio klAszter tAgjAi

Nemak Győr Kft. MELECS Győr IGM Robotrendszerek Kft. Met-Na Kft. Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. CNC Rapid Kft. Borsodi Műhely Kft. Wiedenmann Kft. Jankovits Hidraulika Kft Verarbeiten Pausits Kft. Julius-Globe Kft MNR Kft. Rábakert Alkatrészgyár-tó Kft. Borsodi Fémmegmun-káló Kft. Ipartechnika Menedzser Kft. Ferenczi Fémipari Kft. TREND-FORM Kft. TONO-INVEST Kft. Török Gépipari Kft. Tono-Universal Kft Fazekas György, vállalkozó A ProFessió klAszter tAgintézményei

· Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara · Győri Műszaki SzC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma · Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

megismerkednének a modellezés alapjaival. A fiatalok a gyárlátogatások és a programok során igazi élményt szereztek az anyagmegmunkálás, a gyártás világából. A sikeres program a tervek szerint jövőre folytatódik. A műszaki pálya élvezetes lehet lányoknak is. Remélhetően jövőre közülük is kipróbálják néhányan ezt a kiváló szakma élményt. A képzés ma mar korszerű műhelyekben, a számítógéppel vezérelt technológiát szem előtt tartva történik, a gyakorlati képzések pedig a tagvállalatok modern gépekkel felszerelt telephelyein folynak, ahol a jól teljesítő tanulók már a tanulmányi időszak alatt is kiemelt ösztöndíjban részesülhetnek.

A klaszter-tagok jó szívvel ajánlják a fiataloknak a fémipari szakmákat, amelyekkel egy életet lehet megalapozni.

Néhány év múlva szakmájuk mestereivé is válhatnak és átadhatják tudásukat a fiataloknak. Bővebb információ: www.professio-gyor.hu


.

• MOBILIS •

SZAKMAKÍNÁLÓ

35

A mobilis pályaorientációs tevéKenyséGe

látványos fizikai kísérletek, különleges hangulatú autóipari „játszótér” több tucat kipróbálható egyedi eszközzel, járműipari cégek technológiáit játékosan bemutató iskolai roadshow foglalkozások, szakmai segítség lego-robotok építésével és programozásával foglalkozó diákcsapatok számára – csupán néhány példa a mobilis rendkívül szerteágazó pályaorientációs tevékenységéből.

A tudományos játszóház felismerte, hogy a pályaválasztás, továbbtanulás előtt álló fiatalok elérése csak ehhez hasonló újszerű tevékenységformákkal, élményekkel, interaktív foglalkozásokkal, modern eszközökkel lehetséges.

iskolAi roAdshow FoglAlkozások

A Nemak Győr Kft-vel közösen lebonyolított foglalkozások a győri gazdasági körzet általános iskoláinak továbbtanulás előtt álló diákjai számára élményszerűen, egyedi tematikájú kísérleteken keresztül mutatja be a cég számára kiemelten fontos technológiákat és eljárásokat. Hasonló roadshow programot folytat a Mobilis országos szinten, középiskolákban, együttműködésben az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel és tagvállalataival. PályAorientációs versenyek

A Mobilis szakmai irányításával 2015 márciusa óta évente rendezik meg a TechTogether Junior Győr rendezvényt, amely egy egész napos, komplex, gyakorlatorientált pályaorientációs verseny a győri gazdasági körzet középiskoláinak csapatai között, egyúttal kiváló találkozási pont alap- és középfokú oktatási intézmények, egyetem, vállalatok, valamint diákok és szüleik számára.

kísérletbAzár

A Mobilis 2014. óta minden tavasszal bemutatkozási lehetőséget az ország egész területéről, valamint határainkon túlról érkező diákcsapatok és intézményeik számára. A középiskolás diákok legérdekesebb saját fejlesztésű kísérleteikkel és rendhagyó eszközeikkel szórakoztatják a rendezvény látogatóit, valamint rendszeresen bemutatkoznak a Mobilis társintézményei, a magyarországi tudományos élményközpontok. A Kísérletbazár évek óta a központ legnépszerűbb rendezvénye. lego-mentor ProgrAm és Fll verseny szervezése

Az évek óta zajló LEGO-szakkör sikerét látva a Mobilis – együttműködésben a Nemak Győr Kft-vel és a mosonmagyaróvári SMR Bt-vel – mentor programot működtet a megye több településén. A cégek támogatásának köszönhetően a régió iskolái LEGO-robot készleteket használhatnak, valamint szakmai-módszertani segítséget kapnak versenycsapataik felkészítéséhez. A tudományos élményközpont nem csupán mentorként segíti a csapatokat, hanem LEGO-versenyt is rendez: 2016. december 3-án a Mobilis ad otthont a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny regionális fordulójának, amely egyúttal a Felfedezések Háza kiemelt közönségprogramja. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2016 márciusában rangos kitüntetéssel, a szakképzési rendszer fejlesztését ösztönző Szakképzési-díj Innováció kategóriájának fődíjával ismerte el a Mobilis széleskörű pályaorientációs tevékenységét.


FÔSZPONZOROK

MOBILIS GYÔR – A FELFEDEZÉSEK HÁZA

EGYÉNI LÁTOGATÓK SZÁMÁRA • interaktív játékok • látványos kísérleti bemutatók • Szórakoztató Tudományos Szombat programok • szakkörök

ISKOLÁK SZÁMÁRA • témanapok • tudományos, pályaorientációs rendezvények • természettudományos bérlet

KIEMELT RENDEZVÉNY: NEMAK-MOBILIS ROBOTVERSENY FLL regionális forduló

2016. december 3.

interaktív kiállítási központ 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66., az Egyetemi Csarnok mögött. A részletes programok megtalálhatók honlapunkon és Facebook-oldalunkon: www.mobilis-gyor.hu | www.facebook.com/mobilis.gyor

MOZGÁSBAN A TUDOMÁNY!

Profile for Kisalföld Gazdasága

Szakmakínáló 2016  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pályaorientációs Konzorcium 2016 évi kiadványa.

Szakmakínáló 2016  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pályaorientációs Konzorcium 2016 évi kiadványa.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded