__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.valomerkki.fi

Numero 44

Portsari Teemu Potapoff: Kova jätkä seisoo uskonsa takana »6

Keskiviikkona 18. marraskuuta 2015

HANS EISKONEN

Vuosi 2035 Miltä kirkko näyttää silloin? » 12 – 13

Muslimit ryhtyivät vapaaehtoisiksi Lauttasaaren kirkolla » 4 – 5

Testissä hautausmaiden tarjoamat purtavat » 22 – 23

Ei totella, kun terroristit lietsovat vihaa » Pääkirjoitus sivu 2


2

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

” Numero 44

Lainasanat

– Jos joku paikallinen asukas haluaa auttaa, hän voisi vaikka kutsua yhden perheen kylään pariksi tunniksi. Sellaista on tapahtunut muualla vastaanottokeskuksissa.

18.11.2015

Vuosaaren vastaanottokeskuksen johtaja Markku Riistama sivulla 8

Julkaisija: Helsingin seurakuntayhtymä Toimitus: Hietalahdenranta 13, 00180 Helsinki Vaihde: 020 610 0100 Sähköposti: Voit antaa palautetta osoitteeseen toimitus@ kirkkojakaupunki.fi tai suoraan toimittajille etunimi.sukunimi@kirkkojakaupunki.fi Osoitteenmuutokset: puh. 09 2340 2235 tai sähköpostilla kjkosoiterekisteri@evl.fi

KATRI SAARELA / INSTAGRAM: KUTRIART

Rukous Isä Jumala, tästä sairastumisesta. Miksi juuri nyt? Ja miksi minä? Harmittaa. Särkee. Ei jaksa. Nöyryytetty olo. Olenhan tottunut jaksamaan. Ole kanssani tässä kaikessa, lääkärillä, apteekissa, sängyn pohjalla. Taas väsyttää. Annathan paremman huomisen? Ikkunan takana talvinen valo.

Pääkirjoitus

Viha ei saa voittaa

M

aailma ei näytä tänään samalta kuin ennen viime perjantaita. Terrorismi näyttää tulleen pysyvästi osaksi myös eurooppalaista elämää. Vaikka luemme ja kuulemme usein kertomuksia sodista ja terrorista ympäri maailmaa, omaan kulttuuripiiriimme osuva verenvuodatus tuntuu toiselta. Se tulee iholle ja menee sen alle. Ranskan trikolorin värit, sininen, valkoinen ja punainen, edustavat vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Ne ovat keskeisiä arvoja, joille meidän länsieurooppalainen kulttuurimme ja elämänmuotomme rakentuvat. Ihmisten silmitön tappaminen on vastoin kaikkea sitä, mihin uskomme. Väkivallan aiheuttama tuska ja suru koskettavat. Samalla keskeisiin arvoihimme kajoaminen satuttaa. Sikäli kuin tiedämme, Pariisin terroristit olivat äärimuslimeja. Monelle on herännyt halu kostaa. Kovin helppoa ja halpaa on nyt osoittaa sormella kaikkia muslimeja. Se on yhtä loogista kuin jos syyttäisimme kännipäis-

sään kaverinsa puukottavan härmäläisen teosta kaikkia suomalaisia tai Breivikin surmatöistä kaikkia kristittyjä. Kansainvälisen yhteisön pitää yrittää nitistää voimat, joista silmitön väkivalta kumpuaa. Sinisilmäisesti ei myöskään pidä luottaa ihmisiin. On etsittävä ja estettävä meilläkin kaikki sellainen, missä ääriajattelu saattaa saada sijaa. Ei rakenna mitään hyvää, jos syyttömille aletaan kostaa tai kokonaisia ihmis- tai uskonryhmiä leimata. Jos lankeamme koston kierteeseen, terroristit ovat saaneet sen, mitä halusivat. Piispa Askolan sanoin meidän kristittyjen kutsumus on nyt toimia hyvän puolesta. Vastakkainasettelun, epäluulojen ja vihan viljelyn sijaan meidän on kuljettava rinta rinnan rauhan ja ihmisten välisen yhteyden asialla. Tätä tekivät viime sunnuntaina ihan konkreettisesti kristityt, muslimit ja muiden uskontokuntien edustajat marssillaan Tuomiokirkolta Ranskan suurlähetystöön. Terroristit haluavat kylvää pelkoa ja nostattaa vihaa. Paras tapa tehdä tyhjäksi heidän pyrkimyksensä on jatkaa normaalia elämää sekä lisätä siihen joka päivä ripaus ystävällisyyttä ja rakkautta. Viha ei voi voittaa, sillä rakkaus on monin verroin sitä väkevämpi voima. Seppo Simola, päätoimittaja seppo.simola@evl.fi

Eilen

Tänään

Iankaikkisesti

Nuoruudessa Jumala on pelkkä sana, käsite, jolla ei ole sisältöä. Nuoruudelle on ateismi luontaista ja luonnollista. Jumalinen nuorukainen on joko teeskentelijä tai tyhmä. Lisääntyvä ikä tuo mukanaan monta seikkaa, joihin ei löydy selitystä ateistin sanakirjasta. Niistä sukeutuu hiljalleen jumalantunto.

Tarkastelin aiemmin uskontoa ihmisten pystyttämänä valtarakennelmana, joka on tehty vallan ja alistamisen välineeksi. En ymmärtänyt, miten paljon lohtua usko tuo ihmisille. Lasta ei pidä heittää pesuveden mukana.

Se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin: Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.

Kasvatustieteilijä ja kääntäjä J. A. Hollo (1885–1967)

Toimittaja ja tuottaja Riku Rantala Sana-lehdessä 5.11.

Psalmi 91


3

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Toimittanut: Pihla Tiihonen Uutisvinkit: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Aggressio ruokkii itseään, muistuttaa psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma. Uskontokuntien harvinaisella yhteismarssilla haluttiin luoda toivoa ja rauhaa.

Uskonnot saatava rauhan asialle Teksti Sirpa Patronen Kuvitus Jean Jullien

I

Rauhanmarssi yhdisti kristityt, muslimit ja muut

hmiskunnan kriittisin kysymys on juuri nyt: miten ideologiat ja uskonnot saadaan rauhan eikä väkivallan asialle? Väkivallan ja terrorismin uhka on todellinen, ja väkivaltaa oikeutetaan uskonnolla. Juuri näin Isis teki perustellessaan Pariisin iskuja. Suomessa erilaiset pelot ja uhkakuvat ovat synnyttäneet toistaiseksi lähinnä koti, uskonto ja isänmaa -aatteella perusteltua

U

skontokunnat kävelivät rauhan ja toivon puolesta Helsingissä sunnuntaina. Viitisensataa osanottajaa eri uskonto- ja kirkkokunnista kokoontui Helsingin tuomiokirkolle ja käveli sieltä Ranskan lähetystöön esittämään surunvalittelunsa Pariisin terrori-iskujen johdosta. Matkan varrella mukaan liittyi lisää ihmisiä. Alle 12 tunnissa koolle kutsuttuun tilaisuuteen osallistui ainakin evankelisluterilaisia, muslimeja, juutalaisia, buddhalaisia, hinduja, ortodokseja ja katolilaisia. Mukana marssi myös turvapaikanhakijoita. – Vastakkainasettelu on yksittäisten joukkojen luoma harha, ei uskontojen välinen. Siksi koolla on harvinaisesti eri uskontokuntien edustajia tuomassa yhteisesti viestiä toivosta ja rauhasta epävarmuuden keskelle, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki julisti. Tapahtumaa järjestämässä olleen Rintamäen mukaan viha synnyttää ahdistusta ja turvattomuutta, mikä nostaa helposti muureja ihmisten välille. Rauhan ja toivon kävelylle tultiin Rintamäen mukaan herättelemään niitä voimia, joiden kautta maailma muuttuu turvallisemmaksi paikaksi kaikille elää. – Silloin ei suostuta vastaanottamaan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita vihalla vaan kohdellaan heitä niin kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan. Nyt pitää herätellä hyviä voimia, jotka saavat aikaan tekoja yhteisymmärryksen eikä rajojen rakentamiseen.

väkivaltaa. Uskoa ja väkivaltaa käsiteltiin Pariisin iskuja edeltävänä päivänä Suomen Ekumeenisen Neuvoston seminaarissa. Neuvoston eettisten kysymysten jaoston puheenjohtajan Risto Pontelan mukaan täälläkään ei ole kyetty täysin ehkäisemään väkivaltaa. Vihapuhetta on saanut viljellä, ja myös uskonnollista sanastoa on käytetty sen oikeuttamiseen. Akatemiaprofessori Elina Vuola totesi seminaarissa, että uskonnollisen fundamentalismin nousua on esiintynyt koko ajan maallistumisen rinnalla. Mutta muslimimaissakin tapahtuu maallistumista. Uskonnoilla on mahdollisuus rauhan edistämiseen, mutta niillä on myös rajoituksensa. Vuolan mielestä yhdistelmä kriittisyyttä ja yhteisymmärrystä voisi mahdollistaa rauhan edistämisen. On alettu puhua uskontopohjaisesta diplomatiasta, josta esimerkkeinä ovat uskonnollispohjaiset rauhanliikkeet ja -järjestöt. – Uskonto voi olla käyttövoima kaikkeen kauheaan, mutta myös kaikkein kauneimpaan, mitä ihmisyydessä on, Vuola sanoo.

Väkivaltainen käytös tai aggressio on ihmisillä ja eläimillä luonnonvalinnan tulos, joka on edistänyt henkiinjäämistä. THL:n tutkimusprofessorin, psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerman mukaan ihmisellä ei tästä huolimatta ole sisäsyntyistä tarvetta käyttäytyä aggressiivisesti, vaan aggressio ruokkii itseään. Aggressio on yleismaailmallinen ja kaikille kulttuureille ominainen ilmiö. – Uskonnot toimivat keskeisinä säätelijöinä. Älä tapa -käsky on lähes kaikissa uskonnoissa keskeinen. Mutta niin sanotut toiset eli ryhmän ulkopuoliset kuitenkin saa tai pitää tarvittaessa surmata, Hannu Lauerma analysoi. Kulttuuri vaikuttaa väkivaltaisuuteen, ja uskonnot ovat kulttuureissa keskeisiä mallien antajia. Lauermasta tarvitaan lisää ymmärrystä ihmisen psykologiasta.

Peace for Paris. Tätä piirtäjä Jean Jullienin työtä on jaettu sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa kymmeniätuhansia kertoja Pariisin terroritekojen jälkeen. Jullien jakoi kuvan Twitterissä saatetekstillä Peace for Paris, rauhaa Pariisille.

Vastakkainasettelu on yksittäisten joukkojen luoma harha, ei uskontojen välinen.”

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki


4

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Toimittanut: Pihla Tiihonen Uutisvinkit: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Kolumni Sasa Salmela

Älä osta, vaan mieti

M

onelle itsestäänselvyydelle on kalenterissa pyhitetty nimikkopäivä. Ikään kuin asian juhlistaminen takaisi synninpäästön niille, jotka olivat sen suhteen vuoden ajan välinpitämättömiä tai rikkoivat jatkuvasti sitä

vastaan. Solidaarisuutta tarvitaan useammin kuin kerran vuodessa, samoin taistelua aavikoitumista ja korruptiota vastaan. Mutta on myös sellaisia nimikkopäiviä, jotka kyseenalaistavat arkirutiiniemme vaihtoehdottomuuden. Älä osta mitään -päivää vietetään marraskuun viimeisenä perjantaina. Ideana on haastaa omia kulutustapoja ja löytää tavaran haalimisen ja rahan tuhlaamisen tilalle merkityksellisempää tekemistä.

Ranskassa jopa 80:aa prosenttia tavaroista käytetään vain yhden ainoan kerran.” Yhden vuorokauden aikana on kohtalaisen helppo jättää ostamatta turhaa krääsää, mutta rahankäytölle ehdollistetun yhteiskunnan luomiin esteisiin törmää hyvin nopeasti. Kun jäniksenä matkustaminen, kävely, pyöräily tai kotiin jääminen eivät luonnistu, onko oikeampaa käyttää autoa vai matkakorttia, johon on etukäteen ladattu rahaa? Rahan ja piilorahan läpäisemän maailman mekanismien havaitseminen on päivän tärkeää antia. Kun ymmärtää, mistä kaikesta rahaa vaaditaan ja miltä tuntuu olla täysin ilman, se antaa perspektiiviä elämään. Tuona päivänä ei saisi ostaa edes puhtaampaa omaatuntoa. Tempauspäivän merkitys ei tietenkään ole siinä, että yhtenä päivänä ollaan ostamatta mitään ja ylpeillään sillä sitten seuraava kulutuksen täyttämä vuosi. Pitää tiedostaa jatkuvasti, mitä ja kuinka paljon hankkii ja mitä sille kaikelle tavaralle sitten tekee. Kohtuuden puolustajana tunnettu taloustieteen emeritusprofessori Serge Latouche kirjoittaa, että Ranskassa jopa 80:aa prosenttia tavaroista käytetään vain yhden ainoan kerran. Maailmanlaajuinen ruokahävikki on erilaisten tilastotapojen mukaan 30–50 prosenttia tuotetun ruoan kokonaismäärästä. Tavaraa sisään ja ulos, nopeasti kuin liukuhihnalla. Mikään ei tyydytä, mikään ei tuota mielihyvää, mutta suuria tuhoja ympäri maailmaa kyllä. Kehnonkin tavaran tuotanto vaatii resursseja, joita voitaisiin käyttää paremmin, raaka-aineita, jotka tulisi jättää koskematta ja työtä, jonka oloissa olisi parannettavaa. Kirjoittaja on kirjailija. alexandra.salmela@gmail.com

Tilasto

Palstalla katsotaan asioita numeroiden valossa.

240 000 Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys tuotti 3,6 miljoonaa euroa, selviää Yhteisvastuun viime viikolla julkaisemista tuloksista. Lahjoitussummasta reilut 240 000 euroa kerättiin Helsingin seurakunnissa. Keräyksen varoilla laajennetaan Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoimintaa koko Suomeen ja autetaan lapsia kouluun Haitissa.

Muslimit askar kirkolla jouluko Ali Al-Lami ja noin 70 muuta turvapaikanhakijaa palasivat entiseen majapaikkaansa Lauttasaaren kirkolle tekemään vapaaehtoistyötä. Teksti Topias Haikala Kuva Esko Jämsä

K

ymmenet irakilaismiehet askartelevat joulukortteja Lauttasaaren kirkkokahvilassa. Sivupöydällä on voileipiä, tiskillä glögiä, pipareita ja teetä. Pöydissä touhuaa myös monia suomalaisia. Lauttasaaren kirkolla majoittui syyskuussa turvapaikanhakijoita. Lokakuussa heidät siirrettiin Stadionin retkeilymajaan, mutta täällä he taas istuvat marraskuisena keskiviikkona. Miksi? – Koen olevani täällä kotonani, hymyilee 29-vuotias Ali Al-Lami.

Al-Lami ehti asua Lauttasaaren kirkolla kuukauden ennen muuttoaan Stadionille. – Kirkolla työskentelevät ihmiset osoittivat meille sellaista rakkautta ja inhimillisyyttä, jota en ole kokenut Irakissa. He sanoivat minulle, että he ovat minun perheeni, Al-Lami kertoo. – Olin surullinen, kun jouduin lähtemään täältä. Stadionin retkeilymajalla on hyvä olla, mutta täällä parempi. Lauttasaaren kirkolla majoittuneista noin sadasta turvapaikanhakijasta 70 on nyt mukana kirkon organisoimassa vapaaehtoistoiminnassa. Nuori irakilaismies astuu kirkkokahvilan aulaan ja huomaa vanhemman suomalaismiehen.

– Terve, hauska nähdä! irakilainen sanoo suomeksi ja halaa. Siru Hannula istuu sohvalla ja näyttää tyytyväiseltä. Hannula vastaa Lauttasaaren Yhdessä-projektista. Sen jujuna on rakentaa vapaaehtoistoimintaa, jossa yksinäiset lauttasaarelaiset voivat tavata muita ihmisiä. Projekti sai uuden juonteen, kun Helsinkiin alkoi kesällä virrata turvapaikanhakijoita. – Turvapaikanhakijat tulivat lennosta mukaan. Emmehän me tienneet kuin kaksi päivää aiemmin, että Lauttasaaren kirkolle tulee hätämajoitukseen sata miestä, Hannula kertoo. Hannulan päätehtävänä on tällä hetkellä muodostaa turvapaikanhakijoista ja vapaaehtoisista lauttasaarelaisista pareja, jotka


5

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Ilkka Kärkkäinen

Korttitalkoot. Mohammed Zeki, Waliid Ghanem, Sabaa Mresin, Ali Al-Lami ja Waleed Kamil viihtyvät edelleen Lauttasaaren kirkolla, vaik­ ka heidän majoituspaikkansa siirret­ tiin sieltä Stadionille.

Ote kirjasta. ”Nyt totuttelen uuden­ laiseen ajatukseen: Mitä, jos en olekaan tässä yksin?”

Uusi tervehdyskirjanen Helsinkiin muuttaville

televat ortteja voivat tehdä yhdessä asioita. Yksi idea on piristää vanhuksia palve­ lutaloissa. Turvapaikanhakijat on jo kou­ lutettu vapaaehtoistyöhön, ja suo­ malaiset halukkaat koulutetaan näinä päivinä. – Tarkoituksena on, että turva­ paikanhakijat voisivat työn kautta oppia suomen kieltä ja kulttuuria, Hannula sanoo. Mitä kaikkea he sitten voivat tehdä? – Mitä vain suomalaiset vapaa­ ehtoistyöntekijätkin voivat. He voivat mennä vanhusten kanssa kauppaan tai palvelukeskuksiin vaikka lukemaan tai askartele­ maan. Tarkoituksena on myös ra­ kentaa kulttuurien välisiä siltoja.

Kun Munkkiniemen seura­ kuntatalon majoitus loppuu marraskuussa, viimeinenkin kirkon tila Helsingissä palaa takaisin normaalielämään. Laut­ tasaari ei kuitenkaan ole ainoa kirkko, jossa majoitetut turvapai­ kanhakijat ovat jääneet mukaan toimintaan.

Syyskuussa Helsingissä oltiin kaaoksen partaalla. Uusia turva­ paikanhakijoita tuli päivittäin, ja vastaanottokeskukset olivat täynnä. Luterilainen kirkko tarjosi apuaan, ja moniin kirkon raken­ nuksiin järjestettiin hätämajoi­ tustiloja.

Muataz Al-Timemy

Haluan osoittaa, että me olemme täällä tehdäksemme työtä ja rakentaaksemme tätä maata.”

– Majoitettuja on käynyt vie­ railemassa Maunulan kirkolla. Jazz-kirkossa oli muutama tyyppi auttamassa järjestelyissä, kertoo Oulunkylän kirkkoherra Ulla ­Kosonen.

Bagdadilaista Muataz Al-­ Timemya, 23, ei häiritse, että Lauttasaaren kirkko on kirkko. – Olin onnellinen kuullessani, että meidät majoitetaan kirkkoon. Olen lukenut paljon kristinuskos­ ta ja tiedän, että kristityt arvosta­ vat ihmisiä eivätkä vihaa musli­ meja, hän selittää. – Islam ja kristinusko eivät ole sama asia, mutta aika lähellä toi­ siaan. Profeettamme Muhammad, rauha hänelle, sanoi, ettei ihmis­ ten välillä ole eroa. Myös Al-Timemy asuu nykyään Stadionin retkeilymajalla, mutta käy Lauttasaaren kirkolla säännöl­ lisesti. – Kun tulen tänne, tunnen ole­ vani kotonani. Kaikki kohtelevat meitä täällä niin hyvin. Nämä olivat ensimmäiset ihmiset, joihin tutustuin Suomessa, ja täällä koen olevani perheeni kanssa. Al-Timemy puhuu sujuvaa englantia, ja hän kertoo viettävän­ sä päivänsä auttamalla muita tur­ vapaikanhakijoita tulkkausta vaa­ tivissa tilanteissa. Hän aikoo myös osallistua Yhdessä-­projektiin. – Jotkut ihmiset sanovat, että pakolaiset tulivat Suomeen vain syömään ja elämään heidän ve­ roillaan. Haluan osoittaa, että me olemme täällä tehdäksemme työtä ja rakentaaksemme tätä maata teidän kanssanne, Al-Timemy selittää. Ensi töikseen Lauttasaaren vapaaehtoisporukka valmistautuu jouluun. Tarkoituksena on pake­ toida ja jakaa joululahjoja sekä koristella joulukuusi Kansallismu­ seon pihalla. Ali Al-Lami istuu kahvilapöy­ dän ääressä askartelemassa joulu­ korttia. Eikö joulun viettäminen ole muslimille ongelma? – Ei. Irakissa kristityt juhlivat muslimien eid-juhlaa ramadanin jälkeen. Emme tee eroa muslimien ja kristittyjen välillä, hän toteaa.

yhteisöön, jonka perussanastoon sisältyvät armo ja oikeuden­ mukaisuus.” Kullakin Helsingin 21 seura­ kunnalla on kirjaan oma kansi, mutta sisäsivut ovat samat. – Sisäsivujen tarkoitus on oh­ jata seurakuntien verkkosivuille ja antaa ajattelemisen aihetta, toteaa tiedottaja Erja Piipponen kirjan julkaisutiedotteessa.

Kirkko ja kaupunki alkaa ilmestyä torstaisin Kirkko ja kaupungin ilmestymis­ päivä siirtyy vuoden 2016 alussa keskiviikosta torstaihin. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti asiasta vii­ me torstaina 12.11. Posti laskuttaa hitaammasta ja­ kelusta vähemmän, ja lykkäämällä lehden ilmestymistä päivällä Hel­ singin seurakuntayhtymä säästää vuosittain 150 000 euroa. Muutoksen myötä Kirkko ja

kaupungin ajankohtainen uutis­ toiminta painottuu yhä enemmän Valomerkki.fi-nettimediaan. Pa­ perilehti taas paneutuu uutisia taustoittavaan journalismiin sekä ilmiöiden esittelyyn. Muutos vaikuttaa myös lehdes­ sä julkaistaviin seurakuntien toi­ mintailmoituksiin, jotka aikatau­ lutetaan alkamaan ja päättymään päivää nykyistä myöhemmin.

Saga kutsuu viihtymään! Avoimet ovet Saga Käpylinnassa ti 8.12. klo 15–17 ja ke 9.12. klo 15-17. Tervetuloa tutustumaan upeisiin tiloihimme ja senioriasuntoihimme! Vietetään yhdessä mukavat avoimet ovet, hyvässä seurassa ja lämminhenkisessä tunnelmassa. Tarjoamme turvallista, viihtyisää ja laadukasta vuokra-asumista palveluiden kera ikäihmisille. Voit ilmoittaa tulostasi tai vain saapua paikalle. Ota yhteyttä ja kysy lisää: Laura Isohanni puh. 050 413 4223 laura@sagacare.fi www.sagacare.fi

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia

Turvapaikanhakijat ovat käy­ neet Maunulan kirkolla myös pe­ semässä pyykkiä ja kieliryhmissä. – Mutta valtaosa heistä on muslimeja, joten he eivät ole osal­ listuneet varsinaiseen seurakunta­ toimintaan, Kosonen kertoo.

Kirkko Helsingissä julkaisi maa­ nantaina Pienen helsinkiläisen kirjan, joka lähetetään kaikille Helsinkiin muuttaville kirkon jäsenille. Kirja esittelee kirkon ja kaupunkilaisten arkea kuvien ja tekstipätkien avulla. Esi­ merkiksi piispa Irja Askolan kuvan y­ hteydessä lukee: ”Tässä kuormittavassa ja itsekkääs­ säkin ajassa on hyvä kuulua


6

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Kovien tyyppien iltarukous: Osa 3

Yön sankari simahtaa kesken iltarukouksen

P

ortsari vuodesta 1995. Melkein valmis teologian maisteri. Kirjailija, jonka ovimiehen työstä kertovasta kirjasta Yön sankarit – kasvoja punaisen köyden takaa on juuri otettu kolmas painos. Nämä asiat monet tietävät Teemu Potapoffista. Harvempi tietää, mitä mies tekee lopetettuaan humalaisten ravintola-asiakkaiden paimentamisen. – Vaikka olen 42-vuotias ukko, pyrin edelleenkin siihen, että rukous tulee joka ilta. Sen lausumisessa pääsen ainakin alkuun ennen kuin nukahdan.

– Mielestäni rukoileminen ei saa olla kuin mantraa lukisi. Täytyy olla ajatusta mukana siinä, miksi jotakin pyydät ja jostain kiität. Minusta tässä rukouksessa on järkeä. Lausun sen viitenä iltana seitsemästä, koska se on mielestäni yleispätevä ja hyvä rukous. Potapoff ei ole aikoihin käynyt kirkossa ja kertoo tarvinneensa uskovien yhteisöä vain uskoon tulemisen alkuvaiheissa. – Olen pärjännyt hyvin ilman. Yhteys hoituu suoraan. Luulen kuitenkin, että jos menisin vaikkapa Tuomasmessuun nyt, saisin sieltä hyviä fiiliksiä. Ehkä messua tarvitsisi vastapainoksi kaikelle rietastelulle, mitä näkee ravintolan ovella portsarina, mies pohtii.

Iltarukous on kulkenut Teemu Potapoffin mukana lapsuudesta saakka. Isoäiti opetti pikku-Teemulle Levolle lasken Luojani -rukousta. Potapoffin isä ei ollut uskossa ja äitikin vain ”osa-aikainen uskovainen”, mutta isoäiti oli vahvasti lestadiolainen. Potapoff on pilkkonut iltarukouksen mielessään osiin.

Teemu Potapoff on hahmona hyvinkin katu-uskottava. Hänestä kenenkään kovuutta ei vähennä se, että iltarukous kuuluu kalustoon. – Mielestäni kovempi jätkä on se, joka myöntää, että rukoilee iltaisin. Jos ihmiset ovat portsarina toimiessani kommentoineet sitä, että olen teologi, olen sanonut

JOONA RAUDASKOSKI

Teemu Potapoff kertoo näkevänsä portsarina monenlaista rietastelua. Töiden jälkeen aamuyöllä hän lausuu Levolle lasken Luojani.

Jos uskot johonkin asiaan, oli se mikä tahansa, seisot sataprosenttisesti sen takana. Kovat jätkät tekevät niin.

Teemu Potapoff

Jämäkkänä ovella. Teemu Potapoff tekee ensi vuonna näyttelijädebyytin TV2:n draamasarjassa Väärät bileet ja Antti J. Jokisen ohjaamassa elokuvassa Pahan kukat.

suoraan, että uskon Jumalaan, Jeesukseen ja Pyhään henkeen. Ateistikavereilleen Potapoff on todennut, ettei hänen uskonsa ole heiltä poissa. – Jokainen tulee uskollaan autuaaksi. Jos uskot johonkin asiaan, oli se mikä tahansa, seisot sataprosenttisesti sen takana. Kovat jätkät tekevät niin. Heidän ei tarvitse pa-

kitella siitä, mitä mieltä jostakin asiasta ovat – oli kyse uskomisesta tai mistä tahansa. Monelle suomalaiselle iltarukous on tapa, johon ei liity kummempaa uskoa tai jumalasuhdetta. Potapoff ei näe asiassa ristiriitaa. – Miksikäs ei – eihän siinä voi mennä vikaan. Yhtä lailla se toimii

ei-uskovaiselle ja ei-kristitylle. Ja kyllähän se pätee, että poterossa ei ole ateisteja. Loppujen lopuksi ihminen syvällä sisimmässään janoaa jonkin itseään suuremman voiman luo. Outi Ikonen Teemu Potapoff kertoo lisää verkkomediassa www.valomerkki.fi/valohoito

Terävästi

ajan hermolla.

Juhlavuoden tarjous nyt 3 kk

19

Arvokeskustelussa mukana jo vuodesta 1905.

(normaalihinta 33 €)

T IL A U SK O R T T I

√ Kyllä kiitos!

Tilaan

Itselleni

Lahjaksi

Tilaan Kotimaa-lehden määräaikaisena tilauksena 3 kuukautta 19 € (normaalihinta 33€) Tilaus alkaa seuraavasta mahdollisesta numerosta.

Tilaa soittamalla

Kotimaa maksaa postimaksun

TIL A AJA /M AKSAJA

SA AJA (jos eri kuin maksaja)

020 754 2333 • Lankapuhelimesta: 8,35 snt/puh. + 7,02 snt/min. • Matkapuhelimesta: 8,35 snt/puh. + 17,17 snt/min.

Nimi

Nimi

Osoite

Osoite

Postinumero ja -toimipaikka

Postinumero ja -toimipaikka

Tilaa sähköpostilla

Sähköposti

Tilaa internetistä

Tilaus päättyy automaattisesti tilausjakson loputtua. Tarjous on voimassa 31.12.2015 asti ja koskee vain uusia tilaajia Suomessa. Alle 18-vuotiaalla tulee olla huoltajan lupa lehden tilaamiseen. Yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointiin henkilötietolain mukaisesti. 1.1.2013 alkaen vähintään kuukauden ajaksi tilattavien sanoma- ja aikakauslehtien verokanta on 10 % ja Digilehden 24 %.

asiakaspalvelu@kotimaa.fi

www.kotimaa.fi/tarjous

Puhelin

Kotimaa Oy Vastauslähetys Tunnus 5001582 00003 Vastauslähetys

Minulle saa lähettää tietoa ja tarjouksia sähköpostilla ja tekstiviestillä.


7

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Hoitavassa maisemassa. – Hiljaisuudessa ylimääräinen lakkaa ja olennainen nousee esille, sanoo Sari Enkkelä. Hän uskaltaa suositella Heponiemeä paitsi hengellisiin retriitteihin myös yritysten vetäytymisiin.

Matkan päässä hiljaisuus Sari Enkkelä teki parikymmentä vuotta työtä loisteliaassa matkailun maailmassa. Sydämen kaipaus kantoi hänet Heponiemen hiljaisuuden keskuksen johtajaksi. Teksti Mari Vainio Kuva Sami Sallinen

S

ari Enkkelä seisoo Karjalohjalla Heponiemessä, Puujärven rannalla. Ensimmäinen kerta paikassa oli käänteentekevä. Hän oli täällä kolme vuotta sitten teologian opiskelijoiden kanssa. Silloinen paikan vetäjä, opiskelukaveri, järjesti heille retriitin. Enkkelälle retriitti oli heti oma juttu. – Retriitissä sain pysähtyä ja kuulla omia ajatuksiani, ja kuulla myös, mitä Jumalalla oli minulle sanottavana. Heponiemen järvimaisema otti Enkkelän syleilyynsä. Hän heitti siellä kulkiessaan huokauksen ylöspäin: Jospa joskus saisin olla tämän tyyppisen paikan johtaja. Tätä hetkeä oli edeltänyt vauhdikas elämä Arctia- ja Scandic-Hilton- ketjujen tehtävissä. Matkailu imaisi Enkkelän nuorena mukaansa. Hän aloitti Katajanokan Grand Marina -hotellista, josta siirtyi ketjumyyntiin. Mukaan tulivat yritysasiakkaat, ja Hiltonien myötä hän pörräsi ympäri Eurooppaa. Lopuksi hän toimi kokous- ja kongressimyynnin johtajana. Töiden lomassa syntyivät Enkkelän kolme lasta. – Äitiyslomalla ollessani minua jo soiteltiin töihin. Aina tarjottiin jotakin enemmän. Joka kerta tartuin tehtäviin partiolaisen tavoin. Halusin tehdä parhaani. Näin pääsin tehtävästä toiseen. Parikymmentä vuotta lensi kuin siivillä, mutta nelikymppisenä tuli stoppi. Bling-bling alkoi riittää. Palava into oli sammunut. – Olin jo nähnyt sen maailman, Sari Enkkelä kertoo. – Kirja oli luettu loppuun ja olin kerrannutkin sen jo muutaman kerran. Oli aika sulkea kannet. Yksi mieleen painuneista askelista kohti uutta oli Enkkelän emännöimä golfmatkan juhlaillallinen Malmön Hiltonissa.

– Joukko matkailualan ihmisiä istui pyöreän pöydän ympärillä. Jokainen kehui omia matkojaan. Keskustelusta tuli kuin kilpailu, kuka oli kokenut ja nähnyt eniten. – Tunsin, kuinka kilpalaulanta eristi ihmiset toisistaan. Halusin vetää keskustelun lähemmäs kaikkia. Juhlan emäntä alkoi kuvailla, miltä tuntuisi, jos ryhmän keskellä palaisi nuotio, pimeässä illassa yläpuolella kaartuisi tähtitaivas. – Kohta olimme tasavertaisina yhdessä. Yksinkertaisten perusarvojen äärellä voimme jakaa ihmisyyden. Sari Enkkelän uusi polku ei löytynyt heti. – Luterilainen kirkko ei vastannut kaipuuseeni. Menin tilaisuuksiin, mutta minua ei napattu toimintaan mukaan. Koin jääväni ulkopuoliseksi. Kristillinen naisverkko veti kuitenkin puoleensa. Ryhmän esirukoukset koskettivat. Siitä lähti oman uskon kasvu. – Kerran kotona etätöissä tuntui kuin olisin saanut piilotetuille toiveilleni vastauksen. Hakisin opiskelemaan teologiaa. Ikä hankasi vastaan. 42 vuotta elämää takana. Olisiko opiskelu vielä mahdollista? Enkkelä rukoili: jos, Isä, tämä on Sinusta, ovet auetkoot. Haen kuitenkin yliopistoon vain yhden kerran. Se riitti. Työ jäi ja opiskelijaelämä alkoi. – Työpaikan jäähyväislounaalla sain kuulla olevani rohkea. Itse en kokenut niin. Tämä oli vain jäävuoren huippu. Olin tehnyt matkaa jo kauan. Opiskelu tuntui kiireisen työelämän jälkeen jopa löysältä. – Nautin siitäkin. Kerrankin olisin kotona jo iltapäivällä, Enkkelä sanoo. Verkostoituminen on aina ollut hänelle luontaista. Papiston päivät tuntuivat hyvältä keinolta tavata alan ihmisiä. Kohtaamiset poikivat töitä koko opiskeluajaksi. Kirkkopäivätkin saivat tekijäkseen kokeneen tapahtumajärjestäjän. – Tutustuin näin kirkon kenttään ja siihen, miten seurakunnat toimivat.

Viime kesänä, opiskelujen loppuvaiheessa, kutsumus ei ollut vieläkään avautunut Sari Enkkelälle. Hän kuitenkin uskoi, että Isä tietää mihin hänen askeleensa vievät. Luottamus kantoi eteenpäin. Sitten Heponiemen edellinen johtaja kertoi keskuksen Facebook-sivuilla jättävänsä työnsä. – Valahdin lukiessani valkoiseksi. Tässä se on, paikkani, Enkkelä muistaa.

Parikymmentä vuotta lensi kuin siivillä, mutta nelikymppisenä tuli stoppi. Bling-bling alkoi riittää.”

Sari Enkkelä

Elokuinen työpaikkailmoitus vahvisti tunnetta entisestään. Kaikki 23 vaatimuskohtaa tuntuivat liittyvän Sarin aiempaan uraan sekä teologian ja diakonian tuntemukseen. – Huokaukseni oli kuultu. Saisin kantaa itselleni tärkeää hiljaisuuden hyvinvointia ihmisille. – Hiljaisuudessa ylimääräinen lakkaa ja olennainen nousee esille. ”Mitä minulle kuuluu juuri nyt” on yksi hiljaisuuden esiin nostamista kysymyksistä. Tulevaisuudessa Enkkelä toivoo saavansa Heponiemen tiimin kanssa palvella myös arkiviikon asiakkaita aktiivisen viikonlopun retriittitoiminnan lisäksi. Heponiemi on hänestä kuin tehty yritysten ja yhteisöjen kokouksille, joissa halutaan vetäytyä rauhaan ja yhdistää kokous hyvinvointiin. Hoitavan maiseman äärellä on tilaa niin ajatuksille kuin ihmiselle itselleen. – Tällä niemellä on rukoiltu niin paljon ja niin kauan. Uskon sen kantavan. Täällä pulssi laskee ja on hyvä olla.


8

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Toimittanut: Eira Serkkola Sähköposti: eira.serkkola@kirkkojakaupunki.fi Sirpa Päivinen

Kaupungin kasvo: Marko Kokko

Vuokra-aviomies asentaa, nikkaroi ja kokoaa Jotkut pähkäilevät Ikean huonekalujen kanssa hetken itse, osa kutsuu heti avuksi vuokra-aviomies Marko Kokon Aviomiespalvelusta. Paljon hyllyjä kasanneelle miehelle työ sujuu rutiinilla, sillä suosituimpiin malleihin törmää säännöllisesti. – Myös opiskelijat pyytävät aika ajoin apua, sillä hintamme ovat kohtuulliset. Samalla laitetaan pesukone ja peilit paikalleen, taulut seinään ja lamput kattoon. Pienet remontitkin, kuten seinien maalaaminen, tapetointi ja parkettien tai laminaattien asentaminen onnistuu. Mies tekisi mieluusti enemmänkin puutarhatöitä, esimerkiksi omenapuiden ja pensaiden leikkausta, maan muokkausta sekä pihan aitaustöitä. Myös perheen koiran kanssa hän voi lähteä lenkille. Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Kokko sai kipinän nikkarointitöihin jo lapsena isänsä työskentelyä seuratessaan. Ainoa, mistä isä ei innostunut, oli auton korjaaminen. Mutta jos tarvittiin vaikka pylväsporakone, sitä ei haettu K-raudasta, vaan isä rakensi koneen itse. Kokko vietti lapsuutensa Mustiossa, Suomen vanhimmalla ruukkialueella, vanhassa seuraintalossa. Ympäristöä Kokko kuvaa huikeaksi. Seikkailua riitti aamusta iltaan. – Iso sali oli lähes sataneliöinen, siinä oli mahtavaa leikkiä pikkuautoilla ja katsoa, kun ne vierivät yksi toisensa jälkeen nurkan taakse. Yläkerrassa oli iso pinkka vanhoja, käsinmaalattuja kulisseja, ja salissa pidettiin näytelmäkerhoa. Innostukseni teatteriin lähti varmasti sieltä. Päätyökseen Marko Kokko johtaa Vekarateatteria Keravalla. Sen lisäksi hän ääninäyttelee.

Kulttuuri­alalla ei kuitenkaan juuri ylimääräistä rahaa liiku. Toisaalta työ vie paljon energiaa eikä niin isoja opetusryhmiä pysty pitämään, että siitä saisi kuukausipalkan. – Olen siinä mielessä erikoinen, että teen mieluiten työtä, josta tykkään, vaikka palkasta joutuisinkin tinkimään, kertoo tämän vuoden alusta vuokra-aviomiehenä toiminut Kokko. Kokko asuu Vantaalla omakotitalossa vaimonsa, Me Rosvolat -kirjasarjan kirjoittajan Siri Kolun, ja kahden lapsensa kanssa. Perheen kanssa vietetty aikaa saa miehen unohtamaan huolet. Eikä hän malta olla tekemättä nikkarointitöitä kotonakaan. Omakotitalossa niitä aina riittää. – Makuuhuoneestamme tosin puuttuvat edelleen listat, ja se on kieltämättä vähän noloa. Pihassamme on myös laajeneva puutarha, ja kaalimaa. Nuorena Kokko pyrki opiskelemaan historiaa, mutta opiskelupaikkaa ei irronnut. Historia kuitenkin kiehtoo yhä, ja siksi mies viettääkin aikaa myös roolipelien parissa. Ne ovat tapa elää sitä historiaa, jota ei voi enää kokea.

P.S.

En ole ­koskaan polttanut tupakkaa,

en edes maistanut Nautin kotona olosta, olen ehdottomasti koti-ihminen. Nautin myös lukemisesta, erityisesti historia ja fantasia ovat mieleeni. Kotona kirjahyllyt ovat täynnä historiaa ja fantasiaa. Viimeksi ostin Game of Thrones -pokkarisarjan Edinburghista. Ihmettelen sitä, miten vaikeaa on ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. Asioita ei tehdä ihmisten vaan talouden näkökulmasta. Karulla tavalla se tulee esille myös kulttuurialalla.

Marjo Hentunen

Vastaanottoke yllätti vuosaar Pikavauhtia avattu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus herättää vastustusta ja pelkoa monissa Vuosaaren asukkaissa. Teksti Eira Serkkola Kuvat Esko Jämsä

A

avehotelli” Vuorannan kolkkoon ruokasaliin ahtautui maanantai-iltana 9.11. noin 250 vuosaarelaista kuulemaan keskuksesta. Heti alkumetreillä yleisön joukosta alettiin huudella aggressiivisesti. Tivattiin esimerkiksi, kuka maksaa työntekijöiden palkat ja kuka käärii rahaa aavehotellilla. Läheisen asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja piti pöyristyttävänä sitä, että keskuksen perustamisesta ei ollut tiedotettu asunto-osakeyhtiöitä. Vuoranta sijaitsee Ram-

sinrannassa keskellä asutusta. Kiinteistönvälittäjä oli jo ehtinyt esittää arvion asuntojen hinnanlaskusta. Useat asukkaat esittivät huolensa siitä, että turvapaikanhakijat toisivat järjestyshäiriöitä rauhalliselle alueelle. Uskaltavatko naiset enää käydä iltaisin lenkillä? Nuori äiti Meri-Rastilasta sanoi, ettei pelkää turvapaikanhakijoita, vaan mahdollista rasistista väkivaltaa alueella. Mustahuppuinen mies kuvasi pitkään kännykkävideota kenenkään estämättä. Hän huusi: ”Kuka korvaa mulle, jos tavaroitani varastetaan tai jos mulle tapahtuu jotain? Kun tuodaan pahuutta tänne Vuosaareen?” Muut pelot koskivat esimerkiksi tuberkuloositartuntoja ja Vuosaaren ennestäänkin kuormitetun terveysaseman tukkeutumista.


9

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Käyttövaatetta. Punaisen Ristin vapaaehtoinen Sini järjestää vaatevarastoa Vuorannassa. Seurakunta kerää tällä viikolla vaatteita ja leluja turvapaikanhakijoille.

Uusia naapureita

V

uosaari on yksi Helsingin kansainvälisimmistä lähiöistä. Sen noin 37 000 asukkaasta melkeinpä joka viides on vieraskielinen. Rauhallista rinnakkaiseloa on harjoiteltu jo kauan paitsi kerrostaloissa, myös päiväkodeissa, kouluissa, kaupoissa ja kulkuneuvoissa. Siksi yllätyin, kun 100–200 turvapaikanhakijan tulo tyhjään hotelliin kotikulmilleni herätti kovaa vastustusta. Myös punavuorelaiset vastustivat ärhäkästi entisen Marttahotellin muuttamista vastaanottokeskukseksi vuonna 2009. Punavuoriseuran puheenjohtaja Nika Junker sanoo, että pientä murinaa kuului viime kesänäkin. Joitakuita häiritsi asukkaiden, nuorten miesten, seisoskelu ulkona. Myös heidän keräämiensä tyhjien pullojen kilinä häiritsi. – Mutta tappeluita tai naisten ahdistelua ei ole ollut. Meillähän on Punavuoressa ollut kauan myös Helsingin vierasmaja asunnottomille. Senkään asukkaista ei ole häiriötä naapurustossa. Tällainen toiminta sopii Punavuoreen, Junker toteaa. Ehkäpä Vuosaaressakin totutaan uusiin naapureihin. Tilapäinen koti. Lapset ovat kotiutuneet vastaanottokeskukseen nopeasti. Heillä on oma perhe lähellään.

eskus arelaiset Moni kuitenkin suhtautui tilanteeseen ymmärtäväisesti. Esimerkiksi eräs opettaja kysyi, mitä hän voisi tehdä kuudesluokkalaistensa kanssa turvapaikanhakijoiden hyväksi. Moni toivoi keskuksen asukkaiksi perheitä, ei pelkästään nuoria miehiä. Asukkaat olivat tulossa seuraavana päivänä, mutta edes keskuksen johtaja Markku Riistama ei vielä tiennyt, keitä he ovat. Kahden päivän kuluttua talossa on toinen tunnelma. Noin 50 ensimmäistä asukasta on saapunut bussilla Torniosta. Naapuruston toive on toteutunut: talossa on paljon perheitä. Pieniä lapsia pyörii käytävillä ja pihalla, asuinhuoneista kuuluu lasten ääniä. Entisessä respan lasikopissa istuu kaksi vartijaa, jotka kirjaavat jokaisen vieraan nimen ylös. – Tulijat ovat Afganistanista ja Irakista. Hyvin harva puhuu englantia. Yksi SPR:n palkkaamista viidestä ohjaajasta kääntää minun englantini arabiaksi, yksi asiakkaista tulkkaa arabiaa farsiksi ja toinen edelleen farsista dariksi, Markku Riistama kertoo.

­”

Maahanmuuttolain mukaan turva­ paikan­hakijoilla on työ- ja oppimis­ velvoite. Vastaanottokeskuksen johtaja Markku Riistama

Seinillä on ohjelappuja kolmella kielellä. Ateriat tuodaan Palmian keskuskeittiöstä lämpöastioissa, sillä asukkaat eivät voi laittaa ruokaa itse. Mutta he hoitavat kaiken siivouksen ryhmissä. Asuintiloissa on vedenkeittimet. Teetä ja sokeria kuluu paljon. – Maahanmuuttolain mukaan turvapaikanhakijoilla on työvelvoite, kuten siivoukseen osallistuminen, ja oppimisvelvoite. Suomen kielen tunnit alkavat ensi viikolla. Onneksi on löytynyt paljon halukkaita vapaaehtoisia opettajia, Riistama kiittää. Koulu- ja esikouluikäiset lapset menevät kouluun. Kävelymatkan päässä on kaksikin koulua, joissa on parinkymmenen vuoden kokemus eri maista tulevien lasten opettamisesta. Helsingin kaupunki vastaa opetuksen järjestämisestä lapsille. Asukastilaisuudessa oli mukana myös Vuosaaren seurakunnan työntekijöitä. Kirkkoherra Jussi Mäkelä kertoo seurakunnan tarjonneen kesäkotiaan Merihiekkaa hätämajoitustilaksi alkusyksystä. Se osoittautui kuitenkin liian pieneksi. – Seurakunta on valmis auttamaan tarvittaessa, ja etenkin vapaaehtoisilla on halua auttaa. Vuosaarelainen Welat Nehri, joka on itse kurdi, oli yksi asukastilaisuuden rakentavista ja sovinnollisista puhujista. Hän ehdotti yhteisen toimikunnan perustamista. – Ymmärrän asukkaiden huolen elinympäristönsä muuttumisesta. Toimikunnassa voidaan välittää tietoa, selvittää väärinymmärryksiä ja hoitaa ongelmia ennen kuin ne suurenevat. Keskuksen asukkaiden, työntekijöiden ja naapuruston ryhmä kokoontuukin pian.

Markku Riistama on eläkkeellä oleva logistikko, joka on työskennellyt ulkomailla SPR:n katastrofiavussa. Viime talvena hän vietti kolme kuukautta Sierra Leonessa organisoimassa ebola-työtä. Punaisen Ristin vapaaehtoiset tekivät suorastaan raadollista työtä tartuntojen estämiseksi: he hakivat ebolan uhrit kotoa, pussittivat ruumiit ja hautasivat ne. – Ihmiset näitä hommia tekevät. Kaikkeen löytyy jokin ratkaisu, hän toteaa rauhallisesti. Vuorannassa vapaaehtoiset ovat ahkeroineet ennen asukkaiden saapumista. Paikalle on tuotu kymmeniä sänkyjä, huoneista on kannettu pöydät ja tuolit käytäville ja tilat täytetty sängyillä. Vaatehuoneessa lahjoitusvaatteet on lajiteltu, ja yksi perhe kerrallaan tulee hakemaan sieltä lämpimän vaatekerran. Vapaaehtoiset auttavat ihmisten vastaanotossa, opastavat petaamisessa ja kylpyhuoneen käytössä. He hoitavat lapsia aikuisten kielitunnin ajan ja vievät ihmisiä lääkärintarkastukseen. – Jos joku paikallinen asukas haluaa auttaa, hän voisi vaikka kutsua yhden perheen kylään pariksi tunniksi. Sellaista on tapahtunut muualla vastaanottokeskuksissa, Riistama rohkaisee. Seurakunnan diakoniatyö kerää vaatteita turvapaikanhakijoille 20.11. asti. Puhtaat, kuivat ja ehjät tavarat voi tuoda kirkkoherranvirastoon ke klo 14–18, muina päivinä 9–13. Vuorannassa tarvitaan 4–10-vuotiaiden vaatteita, 3–12-vuotiaiden leluja ja pelejä, neulottuja käsineitä, sukkia ja pipoja lapsille, naisille ja miehille, naisten talvikenkiä (ei pitkävartisia), miesten talvikenkiä kokoa 38–40 sekä miesten vaatteita kokoa S/M (ei pukuja eikä pitkiä takkeja).


10

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Toimittanut: Marjo Kytöharju Sähköposti: marjo.kytoharju@kirkkojakaupunki.fi Esko Jämsä

Jazzmies innostui ikivihreistä Vibrafonisti Panu Savolainen sovitti sykkiviä jazzversioita Toivo Kärjen unohtumattomista sävellyksistä.

Tekijän muotokuva

Teksti Marjo Kytöharju Kuva Esko Jämsä

Linnea Peurakoski pitää kulttuuriblogia Viestintätoimisto Cisionin listaamien kulttuuriblogien kärjessä on kujerruksia-blogi, jossa käsitellään kirjoja, teatteriesityksiä, elokuvia ja kahviloita. Linnea Peurakoski aloitti sen pitämisen kuusi vuotta sitten ystävänsä kirjablogin innoittamana. – Halusin kirjoittaa vapaammin, koska jouduin luonnontieteiden opiskelijana kirjoittamaan pelkästään tieteellisiä tekstejä. Minulle oli luontevaa blogata aluksi kirjoista, koska olen aina ollut kova lukemaan. Vähitellen aloin seurata myös muuta kulttuuritarjontaa. Esimerkiksi teatterissa Peurakoski käy vähintään kerran viikossa. Tosin edelliseen viikkoon teatteri-iltoja osui peräti viisi. Hän käy tietyissä paikoissa katsomassa lähes kaikki esitykset. Lisäksi hän saa vinkkejä ystäviltä sekä jonkin verran teatterien lähettämiä kutsuja esityksiin. – Blogin myötä oma teatterin ja esittävän taiteen kenttäni on laajentunut. Käyn esityksissä yleensä mieheni kanssa, ja on mukava purkaa niiden herättämiä ajatuksia heti kotimatkalla. Mieheni on muutenkin tärkeänä tukena blogin pitämisessä. Viime aikoina suurimman vaikutuksen Peurakoskeen ovat tehneet Esitystaiteen seuran Diskorituaali pimeässä tilassa äänimaailman keskellä, Teatteri Unionin nykysirkusesitys Tyttö, joka söi kuolleita lintuja ja Valtimonteatterin naisten välisiä suhteita ruotiva Naisten juhla. Kirjoista häntä on innoittanut viimeksi Juha-Pekka Koskisen sodasta ja rakkaudesta kertova romaani Kuinka sydän pysäytetään. Bloginpitäjä käy katsomassa teatteri- ja muita esityksiä yleensä Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla, mutta silloin tällöin hän matkustaa katsastamaan myös maakuntien tarjontaa. – Suomessa on hirveä määrä hienoja tekijöitä. Näin on myös

harrastuspuolella. Esimerkiksi kotikulmillani Tapanilassa on käsittämättömän hyvä ja vireä lähiteatteri, Teatteri Tuike. Kahvilaosiossa Linnea Peurakoski kirjoittaa kahvista ja kakuista, mutta myös teattereiden väliaikatarjoiluista. Pullavertailussa johtaa tällä hetkellä Ryhmäteatteri, jonka korvapuustissa on Peurakosken mielestä hintalaatusuhde kohdallaan. Peurakoski seuraa säännöllisesti Hufvudstadsbladetin, Helsingin Sanomien ja muiden päivälehtien kulttuurisivuja. Hän lukee paljon myös muita kulttuuriblogeja. Bloggaaja on iloinen siitä, että viime vuosina on tullut paljon uusia kulttuuriblogeja ja samalla tavallisten ihmisten ääniä kulttuurin kentälle. Hän ei itse halua kutsua kirjoituksiaan kritiikeiksi vaan kirjoittaa kirjan, teatterin ja elokuvan rakastajan näkökulmasta. – Kulttuuriblogien pitäjillä ei ole keskinäistä kilpailua. Sen sijaan meillä on innostavaa vuorovaikutusta sekä uusien vinkkien ja kokemusten jakamista. Kirjallisuuden ja muun kulttuurin ohella Linnea Peurakoski on pitänyt aina luonnontieteistä, joiden parista hän löysi ammatinkin. Hän opettaa yläkoulussa kemiaa ja biologiaa. – Kuljen vapaa-aikana paljon luonnossa. Ulkoilutan kahta bedlingtoninterrieriäni, sienestän ja kerään mustikoita. Harrastan myös geokätköilyä, ja rakastan sitä, kun voin kiivetä puuhun hakemaan sinne kätketyn purkin. Luulisi, että aktiivinen kulttuuribloggaaja ei yllä mainittujen asioiden lisäksi ehtisi tehdä juurikaan muuta. Hän harrastaa kuitenkin myös aikuisbalettia, sulkapallon pelaamista ja neulomista. – Välillä aika ei tahdo riittää kaikkeen, mutta kun niin moni asia kiinnostaa, Peurakoski toteaa. Marjo Kytöharju Lisätiedot: www.kujerruksia.fi

V

anhan veräjän luona, Kulkurin iltatähti, Siks oon mä suruinen, Lentävä kalakukko… Joku voisi kysyä, mikä saa päälle parikymppisen jazzmuusikon innostumaan kevyen musiikin mahtihahmon, Toivo Kärjen, ikivihreistä kappaleista. Panu Savolainen kertoo, että hän oli soittanut vibrafonilla jonkin verran Kärjen kappaleita ja idea niiden sovittamisesta oli alkanut muhia mielessä. Haave toteutui yli kaksi vuotta sitten, kun hänelle tuli tilaisuus esiintyä Helsingin juhlaviikoilla. Savolaisen mukaan Kärki oli merkittävä hahmo toimiessaan tietynlaisessa kaksoisroolissa Suomen musiikkielämässä. Hän oli Musiikki Fazerin tuotantopäällikkönä yksinvaltias, joka päätti, ketkä pääsevät levyttämään. – Monet laulajat esittivät Kärjen säveltämää musiikkia. Hänen levytetty tuotantonsa sisältää yli tuhat sävellystä, mikä on vaatinut älyttömän työtahdin. Savolaista säväyttää erityisesti se, että Kärjen kappaleista löytyy selviä jazzvaikutteita. – Suomalaisille ne ovat ikonisia sävellyksiä, joihin liittyy tietynlainen tangorytmiikka. Minusta niitä ei silti voi nimittää vain iskelmiksi. Juhlaviikkojen esiintymistä varten Panu Savolainen kokosi Toivo-yhtyeen, johon kuuluvat eturivin jazzmuusikot, kitaristi Teemu Viinikainen ja basisti Jori Huhtala. Savolainen valitsi kappaleet konserttiin puhtaasti sen pohjalta, mitkä innoittivat häntä eniten.

Toivo Kärjen pojalta Kalervo Kärjeltä Savolainen sai tietää, että säveltäjällä on myös runsaasti aiemmin julkaisemattomia kappaleita. – Sain niistä kokeiltavaksi kuusi–seitsemän. Niistä otin mukaan kolme sellaista, jotka tuntuivat sopivan parhaiten kokonaisuuteen. Keikoilla kuitenkin yleensä vasta paljastuu, miten kappaleet toimivat, joten ohjelmisto on muovautunut koko ajan, Savolainen selvittää. Viime keväänä Toivo-yhtye julkaisi säveltäjän 100-vuotisjuhlan merkeissä levyn Music by Toivo Kärki. Sen tiimoilta trio on konsertoinut eri puolilla maata, ja muutamassa konsertissa se on esiintynyt paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Ensi viikolla trioa voi kuulla Helsingin kaupunginorkesterin solistina Musiikkitalossa. – On ollut todella hienoa toimia solistina Jaakko Kuusiston johtamissa konserteissa. Olen silti halunnut säilyttää niissäkin jazziin kuuluvan vapauden. Kahdessa ennen julkaisemattomassa kappaleessa on mukana laulusolisti. Kauko Käyh­ kön sanoittaman laulun Syysyössä kahden tulkitsee Ninni Poijärvi ja Aloha Wau la ´Oen esittää Yona, joka on tehnyt rakkaudesta kertovaan kappaleeseen uuden tekstin Matti Pitkä­ sen kanssa. Toivo-trio esiintyy Yonan kanssa joulukuussa musiikkiteatteri Kapsäkissä. Soittoharrastuksen Panu Savolainen aloitti aikoinaan rummuista. Suhteellisen harvinaiseen vibrafoniin hän tutustui opiskellessaan klassisia lyömäsoittimia. Myöhemmin hän innostui jazzista, jota hän on opiskellut Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja Jazz Institute Berlinissä. – Vibrafoni on nuori soitin, se kehitettiin vasta 1920-luvulla. Soittimessa on jännää se,

Ratkaisevan hetken mestari NÄYTTELY Ranskalainen valokuvaaja Henri Cartier-Bresson (1908–2004) on valokuvan historiassa melko outo tapaus – sekä kuvajournalistina että valokuvataiteilijana. Valokuvan historia on toistellut lukuisia sitaatteja, joissa mestari suorastaan kieltää lajinsa. Lopulta hän lakkasi kuvaamasta, sanoutui irti Magnum Photos -kuvatoimistosta ja keskittyi 1970-­luvulta piirtämiseen ja maalaamiseen. Kuvajournalistina Cartier-Bresson on yksi maailman suurista. Hän aloitti maailmanmatkaamisen jo 1930-luvulla ja onnistui usein olemaan paikalla juuri silloin, kun maailmanhistoriaa kirjoitettiin. Esimerkiksi Intiassa Cartier-Bresson valokuvasi Gandhia juuri ennen tämän salamurhaa, Kiinassa hän dokumentoi kommunistien valtaannousua ja Indonesiassa seurasi maan itsenäistymistä.

Vuonna 1947 valokuvataiteilija oli perustamassa edelleenkin toimivaa kuvatoimistoa Magnum Photos, jossa oli mukana toinen valokuvan legenda Robert Capa (1913–1954) ja kolme muuta kuvaajaa. Journalistina Cartier-Bresson ei kuitenkaan itseään pitänyt. Hän jopa totesi: ”Faktat eivät ole kiinnostavia.” Taiteilijana Cartier-Bressonin juuret ovat 1920-luvun pariisilaisessa, taidemaalari André Lhoten (1885–1962) johtamassa akatemiassa, jossa hän oppi akateemishenkistä, kubistispohjaista maalausta. Myöhemmin kuvaan tuli mukaan surrealismi, jolle hän pysyi uskollisena lopun elämänsä – tosin hän ei juurikaan arvostanut surrealistista maalaustaidetta. Vähänkin valokuvausta harrastanut osaa yhdistää Cartier-Bressoniin ilmaisun ”ratkaiseva


11

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Vibrafonisti. Panu Savolainen on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta tehdä jazzmusiikin kentällä paljon. Omien esiintymisten ohella hän on isännöinyt klubi-iltoja Kansallisteatterin Lavaklubilla.

että siitä löytyy aina uusia puolia. Vibrafonin sointi sopii yhteen esimerkiksi rumpujen, basson ja alttoviulun kanssa. Savolainen on edennyt jazzmuusikkojen kärkijoukkoon vauhdilla. Viisi vuotta sitten, vasta parikymppisenä, hänet valittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi. Hänen HERD-yhtyeensä vetosi yleisöön jo omalla musiikillaan, mutta erityistä huomiota sai bändin pari vuotta sitten laulaja Aili Ikosen kanssa julkaisema vanhoja suomalaisia jazziskelmiä sisältävä Jazzbasilli-albumi. – Vanhempi jazz tosiaan kiinnostaa minua. On kiehtovaa, että tutuista biiseistä voi tehdä aivan oman näköisiä ja sillä tavalla yllättää kuulijat. Parin vuoden ajan Savolainen on toiminut myös klubiisäntänä. Hän on vetänyt HERD- ja Panurama-klubeja Kansallisteatterin Lavaklubilla. Ensi keväänä on tiedossa lisää Panurama-klubeja.

Vanhempi jazz kiinnostaa minua. On kiehtovaa, että tutuista biiseistä voi tehdä aivan oman näköisiä ja sillä tavalla yllättää kuulijat.”

– Idea omasta klubista syntyi opiskeluaikana Berliinissä. Klubilla on joka kerta uudet kuviot ja solistit. On samalla jonkinlaista terapiaa, kun on oma kotoisa paikka, jossa voi tehdä melkein mitä vain.

lainen aikoo keskittyä muun muassa kirkoissa pidettäviin soolokonsertteihin. Vibrafonisti esittää Bachin sonaatteja ja itse säveltämäänsä musiikkia alttoviulisti Atte Kilpeläisen kanssa. – Soolo-ohjelmisto sopii parhaiten kirkon akustiikkaan. Kirkkokonsertit ovat myös siinä mielessä erilaisia, että niissä musiikkia keskitytetään oikeasti kuuntelemaan. Savolaisen talveen kuuluu myös ohjelman suunnitteleminen sipoolaiselle Kalkkiranta Jazz -festivaalille. Tapahtuman taiteellisen johtajan mukaan yhden kesäisen iltapäivän kestävän festivaalin suunnittelu ei sinänsä vaadi paljon aikaa. Esiintyjiä vain on vaikea valita, koska Suomen jazzmusiikin kentällä on niin paljon hyviä tekijöitä.

HERD-yhtyeensä kanssa Savolainen keikkailee juuri nyt harvakseltaan. Kun Toivo Kärki -konsertit ovat ohitse, Savo-

Panu Savolainen, Toivo-yhtye ja Helsingin kaupunginorkesteri ti 24.11. kello 19 Musiikkitalossa.

© Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Vaikuttava. Ateneumin näyttelyssä on nähtävissä muun muassa Henri Cartier-Bressonin valokuva Berliinin muuri, jonka hän on kuvannut LänsiBerliinissä vuonna 1962.

hetki”. Samaa nimeä englanniksi kantoi myös hänen ensimmäinen julkaistu valokuvakirjansa vuonna 1952. Ratkaisevasta hetkestä on käyty lukuisia teoreettisia keskusteluita. Maallikolle se tuntuu olevan vain sitä, että ihmiset on saatu kuvassa pysäytettyä usein vähän hassulla ja kiinnostavalla tavalla. Cartier-Bresson itse on todennut, että valokuva oli hänelle sitä, että sekunnin murto-osassa tunnistaa sekä tapahtuman merkityksen että sen muotojen järjestymisen, joka antaa tapahtumalle asianmukaisen ilmaisun. Otso Kantokorpi Henri Cartier-Bresson Ateneumin taidemuseossa 31.1.2016 saakka. Avoinna ti, pe 10–18, ke, to 10–20, la–su 19–17, ma suljettu. Liput 13/11 e.


12

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Mummokato, mamuja messussa ja pappeja, joita ei kiinnosta Ra Sitäkö on Helsingin luterilainen kirkko vuonna 2035?

Herran vuonna

O

Teksti Topias Haikala Kuvitus Hans Eiskonen

ulunkylän kirkossa vietetään sunnuntaiaamun messua, ja päivän teema on Jeesuksen lähettiläät. Evankeliumitekstissä Jeesus sanoo opetuslapsilleen tietävänsä kyllä, ketkä on valinnut. Tutkimattomat ovat Herran tiet, mutta nyt saattaa olla niin, ettei ainakaan Helsingin seurakuntayhtymä ole valinnut Oulunkylän kirkkoa. Luterilaisen kirkon verotulot tippuvat, ja seurakunnissa on tajuttu, että jostain on luovuttava. Oulunkylän kirkolla on edessä miljoonien eurojen remontti. Myyntipuheet ovat vasta pohdintaa, mutta kaikkeen rahat eivät riitä. Kirkossa on tapahtunut nopea muutos. Vuonna 1995, 20 vuotta sitten, kirkkoon kuului Helsingissä vielä 72,6 prosenttia kansasta. Vuonna 2014 määrä oli tippunut 56,4 prosenttiin. Trendi on selvä: kirkon jäsenmäärä laskee, ja ihmisten ajattelu lipuu yhä kauemmas perinteisestä kristillisestä uskosta. Miltä näyttää luterilainen kirkko Helsingissä 20 vuoden päästä, vuonna 2035? Ennustaminen on vaikeaa, mutta yritetään. Kirkkososiologian professori Kati Niemelä pu­hahtaa. – 20 vuotta on tosi vähän aikaa, hän sanoo. Lähdetään siis liikkeelle simppelistä. Kuinka suuri osa helsinkiläisistä kuuluu vuonna 2035 luterilaiseen kirkkoon? – Se on vähän yli 40 prosentin seutuvilla. En usko sen jälkeen tapahtuvan isoja muutoksia, vaan jäsenmäärä tasaantuu. Kirkon haasteet ovat Niemelän mukaan Helsingissä moninkertaiset muuhun Suomeen verrattuna. Syntyneistä lapsista tullaan kuitenkin kastamaan reilu kolmannes. Rippikoulu säilyy suosittuna, mutta ei enemmistöaktiviteettina. Rahat vähenevät, minkä vuoksi työntekijöiden määrästä karsitaan. Se on myös paluuta vanhaan. – Jos vertaa vaikka 1970-lukuun, kirkkoon kuului suurempi osa väestöstä, mutta työntekijöiden määrä oli paljon nykyistä pienempi, Niemelä muistuttaa. Entä mitä ajattelee helsinkiläinen luterilainen pappi parinkymmenen vuoden päästä? Kati Niemelän mukaan pappien ymmärrys kirkon työnkuvasta tulee muuttumaan. Selkeä muutos nähdään esimerkiksi suhtautumisessa lähetystyöhön. – Evankelioimisen merkitys nähdään vähäisenä ja julistuksellinen rooli pienenee, mutta samalla tullaan ajattelemaan, että kirkon on oltava laajasti yhteiskunnallinen vaikuttaja. Se on tavallaan moderni versio lähetystyöstä, Niemelä selittää. Näkemys, että pappi on laajasti kutsuttu auttamaan, tulee entisestään kasvamaan. Raamatun merkitys on heiken-

tynyt selvästi pääkaupunkiseudun papiston keskuudessa, ja trendi tulee luultavasti jatkumaan. – Papit eivät itse lue Raamattua eivätkä pidä sen opettamista yhtä tärkeänä kuin ennen. Syitä kehitykselle on Niemelän mukaan monia. Papit ovat yhä enemmän lähtöisin kaupungeista ja vähemmän maaseutujen herätysliikkeistä. Papeista yhä suurempi osa tulee myös olemaan naisia. Naiset ovat keskimäärin miehiä liberaalimpia. – Papit seuraavat samaa uskonnollisuuden muutosta, joka tapahtuu muussa väestössä. Ollaan vähemmän kirkollisessa mielessä uskonnollisia. Perinteisiin oppeihin uskotaan vähemmän, mutta uskontoa sinällään ei pidetä vähemmän merkityksellisenä, Niemelä kertoo. Vaikka Oulunkylän kirkosta luovuttaisiin, seurakunnalle jäävät yhä Oulunkylän vanha kirkko, Maunulan kirkko ja Käpylän kirkko. Tehdään ajatuskoe. On sunnuntaiaamu vuonna 2035, ja kirkkokansa kulkee Metsolantietä kohti Käpylän kirkkoa, jossa alkaa pian aamujumalanpalvelus. Vai alkaako? – Ei ole ainakaan itsestään selvää, että joka kirkossa olisi kello kymmenen jumalanpalvelus, sanoo tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta. Yksi asia ainakin tulee muuttumaan. Tällä hetkellä jumalanpalveluksissa istuu iso liuta eläkeläisiä, mutta Sohlbergin mukaan 20 vuoden kuluttua tilanne on eri. – Ajattelepa nyt. Sen päivän eläkeläiset ovat tämän päivän viisikymppisiä, ja heidän yhteytensä kirkkoon ja kristilliseen perinteeseen on hyvin ohut. Eiväthän he eläkkeelle jäätyään tuosta vain lähde seurakuntaan, eivät todellakaan, Sohlberg selittää. Kirkkoa tulee todennäköisesti kohtaamaan mummokato. Monille tämän päivän helsinkiläisille keski-ikäisille myös esimerkiksi virsiperinne on vierasta. – Se ei enää toimi, että pappi pitää hartauden ja lauletaan tuttu virsi. Mikä tuttu virsi muka? Keitä siellä sitten istuu?

Se ei enää toimi, että pappi pitää hartauden ja lauletaan tuttu virsi. Mikä tuttu virsi muka?”

– Jussi Sohlberg

Uusina kasvoina ainakin jonkin verran maahanmuuttajataustaisia. Yli puolet Suomeen tällä hetkellä tulevista maahanmuuttajista on Sohlbergin mukaan kristittyjä, pääasiassa helluntailais-karismaattisia ja katolisia. Suurin osa heistä ei rekisteröidy mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan, mutta yhteisöön liittyvä liittyy todennäköisimmin luterilaiseen tai katoliseen kirkkoon. NASA julkaisi lokakuussa Journey to Mars -raportin, jossa ihmisen ennustetaan alkavan asuttaa Marsia 2030-luvulla. Jää nähtäväksi, nouseeko avaruussiirtokuntiin kirkkoja tai kiinnostaako uudisraivaajia Kristus. Vielä lähivuosina uudisasutus nousee kuitenkin lähemmäs Mannerheimintietä. Toisin kun 50–80-lukujen lähiöissä, Jätkäsaaren tai Kalasataman tienoilla ei näy kohoavan kirkontorneja. Tullaanko uusiin lähiöihin enää rakentamaan kirkkoja? – En pidä sitä hirveän todennäköisenä, Jussi Sohlberg toteaa. Vanhoista kirkoista tuskin kovin innolla luovutaan, etenkään keskustan maamerkeistä. Kirkkorakennuksen myyminen on Sohlbergin mukaan myös hankalaa. – Kirkkorakennukset tuskin ovat kovin haluttuja ostokohteita. Mikä taho sellaisen ostaisi?

Kati Niemelä ei ole samoilla linjoilla. – Uskon, että uusiin lähiöihin tullaan rakentamaan kirkkoja. Rakentavathan pienemmätkin uskonnolliset yhteisöt tiloja, ja luterilainen kirkko on selvästi suurin, Niemelä toteaa. Oppi jakaa kirkon jäseniä. Joillekin se on kristinuskon luovuttamaton ydin, toisille vaivaannuttava riippakivi. Mielipiteet kirkon opista ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä. Vuonna 1999 suomalaisista 60 prosenttia uskoi Jeesuksen palaavan tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, vuonna 2011 enää 28 prosenttia. Uskomus, että Jeesus on Jumalan poika, putosi samassa ajassa 77 prosentista 41 prosenttiin. Miten kirkko itse suhtautuu oppiinsa vuonna 2035? – Kirjoitettuun uskontunnustukseen ei missään tapauksessa tule muutoksia, Kati Niemelä uskoo. Epävirallinen suhtautuminen oppiin tulee silti väljenemään. Tänäkään päivänä ei herätä haloota, jos pappi ei usko neitseestä syntymiseen. Niemelän mukaan vielä 2000-luvun alussa oli toisin. – Ainakin epäviralliset odotukset siitä, että pappi olisi sitoutunut kirkon tunnustukseen, vähenevät, hän toteaa. Jos Kati Niemelän pitäisi jotain veikata, hän uskoisi uusien hengellisten virtausten kumpuavan yksilön omaa hengellisyyttä painottavasta suunnasta, meditaatiosta ja kontemplatiivisuudesta. – Toisaalta myös peruskonservatiivinen, perinteisessä mielessä raamatullinen uskonnollisuus saattaa nousta, mutta en usko, että fundamentalismi. Kati Niemelä ei usko, että järjestäytyneestä ateismista tulee Suomessa kovin suurta tekijää. Usko on yksityisasia, ja uskomatta oleminen on sosiaalisesti hyväksyttävää. Taistelevalle ateismille ei ole tarvetta. Jussi Sohlberg on samaa mieltä. – Vapaa-ajattelijoilla on tällä hetkellä parisen tuhatta jäsentä, ja jäsenmäärä on vuosien 2010–2013 välisenä aikana romahtanut parillakymmenellä prosentilla, Sohlberg kertoo. Vaikka uskonnottomien määrä kasvaa, suurin osa heistä ei tarvitse vakaumuksensa tueksi järjestöä. Vapaa-ajattelijoiden perusongelma on yllättäen sama kuin luterilaisella kirkolla ja poliittisilla puolueilla: vanhat jäsenet kuolevat, mutta uusia ei tule tilalle. – Taisteleva ateismi on marginaalisen marginaalinen joukko, Sohlberg toteaa. Ei tilanne silti kirkon näkökulmasta kovin valoisalta näytä. Sohlberg ei kuitenkaan näe kirkon tulevaisuutta pelkästään pimeänä. – Kirkko on 20 vuoden päästä sitkeästi hengissä, mutta se on joutunut kilpailuasemaan. Se voi tuoda kirkkoon myös jäntevyyttä ja terävyyttä. Kristinuskon ytimessä oleva vallankumouksellinen vastakulttuuri korostuu. Sitä pidän myönteisenä asiana, Solhberg sanoo. 20 vuodessa voi tapahtua paljon sellaista, mikä panee kaiken uusiksi. Voihan Etelä-Suomeen iskeä vaikka meteoriitti. Sen jälkeen tuskin kukaan miettisi Oulunkylän kirkon kohtaloa. Helsingin yliopiston geofysiikan professori Matti Leppäranta, kuinka todennäköistä on, että niin käy? – Jos ajatellaan meteoriittien määrää ja iskupaikan kokoa, niin todennäköisyys on varmaankin pienempi kuin yksi miljoonasta, Leppäranta vastaa. Epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta. Toinen asia on, että jo 20 vuoden päästä ihminen saattaa olla hyvin erilainen kuin tänään. Tulevaisuudentutkija ja Googlen tekninen johtaja Ray Kurzweil ennusti tammikuussa Huffington Postille, että 2030-luvulla ihmisten aivot ovat kytköksissä nanotietokoneisiin, jotka lisäävät henkistä kapasiteettiä valtavasti. Kurzweilin mukaan ihmisistä tulee rajattomuudessaan Jumalan kaltaisia. Ihmistä koskeva informaatio voidaan myös kopioida niin tarkasti keinotekoiselle alustalle, että ihmisestä tulee tietyssä mielessä kuolematon.


Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

aamattu.

a 2035 Monet tutkijat torppaavat Kurzweilin ajatukset. Ihmisen aivoja ja tietoisuutta ymmärretään edelleen huonosti. Jos kuitenkin Kurzweilin ennusteet osuvat edes sinne päin, muutos tulee vaikuttamaan myös Helsingin luterilaisten seurakuntien työntekijöiden ihmiskuvaan.

Papit eivät itse lue Raamattua eivätkä pidä sen opettamista yhtä tärkeänä kuin ennen.”

– Kati Niemelä

Siirtyykö kirkon vanha hittituote, iankaikkinen elämä, teknologiafirmojen myyntilistoille? Haluaako kukaan edes elää ikuisesti digitaalisena? Miten kirkon tarjoama pelastus eroaa tästä? Ehkei kirkko voi sittenkään jäädä vain yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi, vaan joutuu pohtimaan myös teologiaa. Lähteet: Kirkon tutkimuskeskus, Suomen evankelisluterilaisen kirkon tilastot ja Tilastokeskus.

13


14 Haaga  Virasto: Tolarintie 1. Avoinna ma, ti, to, pe 10–14, ke 12–17, p. 09 2340 3200, haaga.srk@evl.fi. Diakonia: Tapaamisajan varaus ma ja to klo 10–12, jätä soittopyyntö virastoon, p. 09 2340 3200. Nuorten ja koului­ käisten toiminta: mestat.fi/haaga

Hakavuoren kirkko  Tolarintie 1. Suntio p. 09 2340 3220. To 19.11. klo 17–19 Sukkamarkkinat. Tarjolla keittoa, kahvia, pullaa ja leivonnaisia. Myytävänä sukkia, käsitöitä ja arpoja. Tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Pe 20.11. klo 10–11.30 Perhekerho. Su 22.11. klo 12 Messu. Miika Kolari, Mari Järvinen ja Anna-Maija Virtanen. Olli Liikanen, fagotti. Klo 18 Seurakun­ tailta. ”Modernin medialähetystyön teologia ja käytännöt”, dos. Timo Vasko. Kahvi– ja teetarjoilu klo 17.30. Ma 23.11. klo 13–15 Tapaamistupa. Klo 19 Miesten piiri. Ti 24.11. klo 17.30–19.30 Taaperokerho 1–2 v. lapsille ja heidän vanhemmilleen. Yht. hlö Ella Kotkavuori p. 050 374 0206. Klo 18 Suomenkielinen kes­ kustelupiiri maahanmuuttajille, ilm. kristine.savolainen@gmail.com.

Huopalahden kirkko  Vespertie 12. Suntio p. 09 2340 3230. To 19.11. klo 10–11.30 Perhekerho. Su 22.11. klo 10 Messu. Miika Kolari, ­Sami Lahtinen ja Anna-Maija Virtanen. Ma 23.11. klo 7.30 Laudes eli aamu­ rukous. Ti 24.11. klo 13 Lähetyspiiri. Ke 25.11. klo 12 Keskiviikkokerho. ”Enkeleitä, onko heitä?” TT Hannu Vapaavuori.

Muuta Jouluiloa vähävaraisen perheen lapselle! Diakonian Rakenna Joulupuu -keräys kohdentaa tukensa oman seurakuntamme alueella asuville lapsille, vanhuksille ja yksinäisille. Voit valita yhden tai useamman lahjatoiveen joulutoivepuusta. Lapsen lahjan arvo enintään 50 e, vanhuksen tai yksinäisen enintään 30 e. Toiveita voi noutaa I adventtina 29.11. Huopalahden kirkolta klo 10 ja Hakavuoren kirkolta klo 12 messun jälkeen. Lahjat toimitetaan virastolle aukioloaikoina pe 11.12. mennessä. Tarkemmat tiedot, diakoni Elisabeth Bariskin p. 050 3671 224. Vapaaehtoisten joulupuuro ke 2.12. klo 18 Huopalahden kirkolla. Tilaisuus on tarkoitettu srk:n vapaaehtoisille. Nautimme joulupuurosta ja muista jouluherkuista. Yhteisen puurohetken jälkeen nuorten järjestämä Pop Up– messu klo 19.30. Paikalla pappi Sami

Seurakunnissa tapahtuu 19.11.–25.11. Lahtinen, diakoni Sanna Laiho ja kanttori Olli Mönttinen. Ilm. virastolle viim. ke 25.11. p. 09 2340 3200.

Herttoniemi  Virasto: Hiihtomäentie 23. Avoin­ na ma–pe klo 10–14, p. 09 2340 3300, herttoniemi.srk@evl.fi. Nuorten toiminnasta katso www.facebook.com/lapyska tai www.mestat.fi/mestat. Diakonia­ vastaanoton ajanvaraus: Mylly­ puron kirkolla paikan päällä to klo 10–11 tai puhelimitse 09 2340 3382/09 2340 3345 Herttoniemen kirkolla ke klo 9–10 paikanpäällä tai puhelimitse 09 2340 3339. Kulos­ aaren asiakkaat Herttoniemen kir­ kon ajanvarauksen kautta. Hertto­ niemenrannan kappeli ajanvaraus puhelimitse 09 2340 3341

Herttoniemen kirkko  Hiihtomäentie 23, p. 09 2340 3320 Su 22.11. klo 10 Messu, Keinänen, Ropponen, Lemponen, kirkkokahvit.

Kulosaaren kirkko  Kulosaarentie 40, p. 09 2340 4115 Su 22.11. klo 10 Messu. Simoila, Nieminen, kirkkokahvit. Tulossa: Su 29.11. klo 10 Juhlamessu – Kulosaaren kirkko täyttää 80 vuotta.

Myllypuron kirkko  Myllynsiipi 10, p. 09 2340 3330 La 21.11. klo 18 Naiskuoro Elegian 95v. juhlakonsertti. Joht. Airi Saloniemi. Urut, Anna-Maria Lehtoaho, Jousiyhtye Cambo Festivo. Vapaa pääsy. Ohjelma 10 e. Su 22.11. klo 12 Messu. Keinänen, Ropponen, Lemponen, kirkkokahvit ja keskustelu Raamatun tekstien pohjalta, Antero Öhberg. Elintarvikejako ma, ke, pe Liikuntamyllyn päädyssä klo 9. Paikalla viim. klo 9.30, Backman p. 09 2340 3333. Diakoniakirppis ke–la klo 10–14 Neulapadontie 7 (Myllynsiiven pääty). Dia­ koniaruokailu ke klo 12, hinta 2 e.

Kallio  Virasto: Neljäs linja 18, avoinna ma, ti, pe klo 9–14, ke klo 12–17, p. 09 2340 3600, kallio.srk@evl.fi. Diako­ nian ajanvaraus ma, ti, to klo 9–10, ke klo 12–13, p. 09 2340 3618.

Kallion kirkko  Itäinen papink. 2, p. 09 2340 3620. Kirkko avoinna ma–pe klo 7–21, la–su klo 9–19. Ma–pe klo 7.30 aamurukous, klo 12 päivärukous, klo 16 päivän raamatunluku, klo 18 ehtoollinen. La klo 9 aamurukous. Pappi tavattavissa ma–pe klo 16–19. Pe 20.11. klo 16–18 Raamatunlukua

Taivaan tähden 

ja klo 18 Iltakirkko, rovasti Veli-Matti Hynnisen johdolla kirkon Kappelisalissa. Klo 18 Riemulaulut – musiikkiju­ malanpalvelus. Esiintyjinä Diandra, Ville Pusa, Ida Elina, Jippu sekä gospelkuoro Higher Ground. House bandia vetää Joonatan Rautio ja puhujana on kirkkoherra Teemu Laajasalo. Tapahtuman yhteydessä ja ympärillä kerätään rahaa kodeistaan paenneille perheille KUAN.n kautta. Järj. Kallion seurakunta, Kirkon tiedotuskeskus, Yle TV1 ja KUA. Koska tilaisuus televisioidaan, toivotaan yleisön olevan paikalla viimeistään 17.45. La 21.11. klo 18 Aattovesper. Illan hämärtyessä ja suitsukkeen tuoksuessa pysähdymme laulamaan kynttilän valossa vanhoja psalmisävelmiä ja hymnejä hetkipalveluksen perinteen mukaisesti ekumeenisessa hengessä. Järj. Teologian Ylioppilaat. Su 22.11. klo 10 Messu. Partti, Sariola, Klemmt, Oksanen, Niskala, avustaja Juhani Vierimaa. Kirkkokahvit. Klo 10 Pyhäkoulu kirkon Kappelissa. Kokoontuminen kirkkosalissa lasten tilassa. Alle 4v. vanh. seurassa. Ohj. Liisa Siikanen. Klo 17 Sanan ja rukouksen ilta. Hurmerinta. Ma 23.11. klo 16 Kallio kipinöi: Urku­ vartti. Oksanen. Ti 24.11. Klo 16 Kallio kipinöi: Urku­ vartti. Niskala. Klo 16 Lähetys- ja rukousryhmä. Tilaisuus alkaa klo 16.15 raamatunlukuhetken jälkeen kirkossa, josta siirrytään Yläkamariin. Klo 18 Opiskelijamessu. Teejatkot. Ke 25.11. klo 13 Eläkelaisten piiri Kappelisalissa. Klo 16 Kallio kipinöi: Urku­ vartti. Sirkka-Liisa Jussila Gripentrog. Klo 18 Keskiaikaisen hiljaisen ru­ kouslaulun messu. Anima mea joht. Johanna Korhonen. Klo 20 Saman taivaan alla -konsertti. Saman taivaan alla -albumi on avunhuuto, mielenosoitus ja pienten ihmisten yhdessä, täysin vapaaehtoisvoimin kokoon puristama albumi monikulttuurisen ja suvaitsevaisen Suomen puolesta. Konsertissa esiintyvät Maailma-kuoro, Pinja & Pekka Duo ja Shaka. Konsertissa kerättävän kolehdin tuotto menee lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin kautta maahanmuuttajien kotouttamisen edistämiseen. To 26.11. klo 13 Torstaina Iltapäivällä: Säilyykö ihmisen arvo läpi elämän? Toimittaja ja pappi Hilkka Olkinuora.

Alppilan kirkko  Kotkank. 2, p. 09 2340 3680. Avoinna ma–pe klo 10–16. Punttisali auki ma–ti, to–pe klo 10–15, ke klo 12–15. Liikuntasalissa lentopalloa, koripalloa ja sisäfutista: katso alppi­ lankirkko.fi. To 19.11. klo 18–19 Ihmisen ääni: keskustelua Raamatusta, uskosta ja elämästä. Kristitty ja raha, Mark

10:17–27, Marjaana Toiviainen Pe 20.11. klo 10–12 Lasten perjantai: Majanrakennusleikkejä jumppa­ salissa. Klo 14 Raamattua löyhä­ pipoisesti: Seitsemän pasuunaa. Liisa Siikanen. Su 22.11. klo 16 Messu. Toiviainen, Klemmt, Oksanen. Kirkkokahvit. Ma 23.11. klo 12–14 Päiväkansa 60+. Iloinen porukka ikäihmisille. Klo 19 Joululaulun ja runon ilta. Suomalainen Oopperayhdistys. Ti 24.11. Tiistaiolohuone: Venyttely­ jumppa klo 10–11; Diakonialounas 2e klo 11.30–12.30. Muskarit klo 10 ja 10.30, joiden jälkeen Perhekerho klo 12 asti. Klo 15.30–17 Irtisanottujen vertaisryhmä. Ke 25.11. klo 18 Yksinkertainen arki­ messu: rukoukset, laulut ja musiikki johdattavat meitä ehtoollispöytään. Lindfors, Oksanen. Alppilan kirkon kahvila ti–to klo 10–18, pe klo 10–14, lounas klo 11. Marraskuussa paljon uutta kokki Manuel Sanchezin johdolla: lounaat, leivät ja suklaat. Kahvila tukee KUA:a.

Kansainvälinen toiminta Alppilan kirkolla Pe 20.11. klo 18 Kiinankielinen ­raamattupiiri. Su 22.11. klo 11.30 Kiinankielisten lounas. Klo 13 Kiinankielinen sana­ jumalanpalvelus & lasten pyhä­ koulu. Huang.

Seurakuntakoti  Siltasaarenk. 28 To 19.11. klo 10 Perhekerho. Klo 12 Esi­ koisvauvakerho.

Teatteri Kallio  Siltasaarenkatu 28 Pe 20.11. klo 19 Kallio kipinöi: Tero Pa­ junen alias Gondoli-Tero. Arvostetun Konsta Jylhä -lauluntekijäkilpailun voittaja ja folklaulaja & lauluntekijä. La 21.11. klo 14.30 Kallio kipinöi: ­Lasten lauantai. YaRRRi PiRaatti sekä Kisu-Neito vievät hauskalle matkalle satujen maailmaan ja merille. Yhteistyössä Kamiter Ars ja Kallion Kulttuuri­ verkosto.

Muut tapahtumat Ti 17.11. klo 8.30 Aamumessu, Diakonissalaitoksen kirkko, Alppik. 2. Riitta Männistö, Elsa Sihvola. Ke 25.11. klo 13 Eläkeläistenpiiri. Lounasravintola Tornitupa Haapaniemenk. 7–9. Ke 25.11. klo 18 Raamattupiiri HKTY:n tiloissa, Torkkelink.11. Mukana Kari Kurka. Lahja lähimmäiselle! Jos haluat lahjoittaa joululahjan aikuiselle, voit tuoda esim. uusia miesten ja naisten sukkia, pipoja, käsineitä ja kaulaliinoja tai kahvia ja suklaata 30.11–15.12.2015

Kallion seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Diakoniatyöntekijät jakavat lahjat ennen joulua niitä tarvitseville. Jos haluat antaa lahjan lapselle tai nuorelle ota yhteyttä Anne Mäki-Kokkilaan p. 09–23403631.

Kannelmäki Kannelmäen kirkko ja seurakuntakeskus  Vanhaistentie 6. Virasto ma–pe klo 9–14, p. 09 2340 3800, kannel­ maki.srk@evl.fi To 19.11. klo 10 Lauletaan yhdessä. Avoin yhteislaulutilaisuus. Kahvit. Myllylä. Su 22.11. klo 10 Messu. Korhonen, Hämäläinen. Kirkkokahvit. Klo 18 Virrestä voimaa. Lauletaan aiheesta Kristus – kuningas, kaikkivaltias. Myllylä, Raitavuo. Elina Tiainen, käyrätorvi. Ti 24.11. klo 9.15 Aamupysäkki. Ehtoollinen. Koskinen, Hämäläinen. Aamiainen 1,50 e seurakuntasalissa. Klo 15–20 Lähetyspiiri ja Työtupa, myyjäisvalmistelut. Ke 25.11. klo 19 Viikkomessu. Koskinen, Myllylä.

Toimintakeskus Jenny  Beckerintie 9. Diakonian ajanva­ rauspäivystys ma klo 10–11, p. 09 2340 3853, p. 09 2340 3842, ke klo 10–11, p. 09 2340 3843. Keskiviikkoisin klo 12–15 Jennyn Olo­ huone. Kahvia ja soppaa. Perjantaisin klo 10.30–13 Toivontupa yksinäisille kotona asuville yli 65-v. Tehdään ruokaa ja vaihdetaan kuulumisia. Tied. Tuula Kojo-Gregoriadis, p. 09 2340 3841.

Muuta Rakenna Joulupuu -keräys tuo iloa lapsen jouluun. Keräyksellä tuetaan seurakuntamme alueella asuvia lapsiperheitä, jotka ilman ulkopuolisten tukea eivät voisi hankkia joululahjoja lapsilleen. Liity mukaan ja toteuta yksi tai useampi lapsen lahjatoive. Lahjan arvo enintään 50 e. Toiveita voi noutaa 23.–27.11. klo 12– 18 Paikan joulupuusta (Kauppakeskus Kaari, -1. krs.) tai adventtina 29.11. messun yhteydessä klo 10 Kannelmäen kirkosta. Tied. tuula.­ kojo-grigoriadis@evl.fi, p. 09 2340 3841.

Lauttasaari Lauttasaaren kirkko ja seurakuntakeskus  Myllykallionrinne 1. Virasto: ma, ti, to ja pe 9–12 ke 12–18. p. 09 2340 4300, lauttasaari.srk@evl.fi. Päivys­ tävä pappi arkisin ma–pe klo 9–21 p. 09 2340 4302. Diakoniatoimisto: ajanvaraus ti, to, pe klo 10–11, p. 09

Palstalla etsitään valoa sunnuntain raamatunteksteistä, päivän aiheesta ja kirkkovuoden kierrosta Roni Rekomaa / Lehtikuva

Mistä tulee tuomio? Tuomiopäivällä on pelottava kaiku. Yleensä tuomioistuimissa käsitellään vääryyksiä ja pahoja tekoja. Jeesuksen kuvaus viimeisestä tuomiosta on toisenlainen. Siellä ei kysytä, mitä pahaa olet tehnyt. Siellä kysytään, mitä hyvää olet tehnyt. Jeesuksen tuomiopäiväpuheen ydin on kristallinkirkas. Viimeisellä tuomiolla meidät tuomitaan sen pohjalta, miten suhtauduimme ihmisten tarpeisiin. Päivän teksti opettaa, minkälaisesta avusta on kysymys. Kyse on ensinnäkin yksinkertaisesta avusta. Ne esimerkit, jotka Jeesus ottaa esille – antaa ateria nälkäiselle ja lasi vettä janoiselle, toivottaa muukalainen tervetulleeksi tai

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

käydä tervehtimässä sairasta tai vankia – ovat juttuja, joita kuka tahansa pystyy tekemään. Ei tarvitse olla rikas, älykäs eikä osaava. Toiseksi avun pitää olla laskelmoimatonta. Jotakin sellaista, mistä ei koidu auttajalle mitään etua. Ne, jotka auttoivat, tekivät sen hyvää hyvyyttään. Merkille pantavaa tässä tekstissä on, että se ohittaa täysin kysymykset uskosta ja oikeasta opista. Yleensä me kristityt olemme rankanneet ne arvojemme ykköskoriin. Mitäpä jos oikeasti on niin, että Jeesuksen seuraaminen ja hänen palvelemisensa tarkoittaa lähimmäisen rakastamista ja ihmisten palvelemista? Ja että siitä meidät kerran vedetään tilille. Olli Valtonen

Tuomiosunnuntai Kristus, kaikkeuden Herra Käsille tarvetta. Herttoniemen seurakunnan vapaaehtoiset jakavat ruokaa Myllypurossa. Kuva on viime keväältä.

Väri: vihreä  Valo: kaksi kynttilää Tekstit: Ps.143:1-10; Dan.12:1-3; Ilm.20: 11-21:1; Matt.25:31-46


Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

2340 4318 tai diakoniatoimistolta Ke 18.11. klo 10.30 Seniorilautta seurakuntasalissa, klo 15 Lapsikuoro kirkossa, klo 16 Warhammer-kerho, klo 17 Nuorten Krypta, klo 17 Kirkkokahvilan keskiviikkoilta: Kaikille avoin olohuone. K-Supermarketin ylijäämätuotteista tehtyä iltapalaa vapaaehtoista maksua vastaan. Leipää jaetaan myös mukaan. klo 17.30 Avoin sururyhmä, Mistä suru syntyy? Surun ristiaallokossa klo 18 Saaribändi: kaikille avoimet treenit kirkkosalissa. Tule mukaan! Lisätietoja: aino.valojarvi@evl.fi, klo 19 Viikkomessu, Niemelä, Andersson To 19.11. klo 12 Torstai-piiri, Marjukka Andersson laulattaa, klo 13 Kryptaklubi, klo 18.30 Tule sellaisena kuin olet -raamattupiiri. B-porras toinen kerros. Pe 20.11. Ei tapahtumia. La 21.11. klo 11 Lastenpäivä -tapahtuma seurakuntasalissa: Iloista meininkiä ja mukavaa puuhastelua koko perheelle.Kerholaisten taidenäyttely, kahvia ja herkkuja kirkkokahvilasta. Su 22.11. klo 11 Messu, Heusala. Andersson. Messussa mukana Suomen Laulun, johtaa Esko Kallio. klo 18 Kirkkokonsertti Kitara soikoon! Jarno Heikkilä. Vapaa pääsy, ohjelma 5e Ma 23.11. klo 9–12 Avoin perhekerho kaikille lapsille ja hoitajille. Maanantaisin perhekerhossa jumpataan liikuntasalissa klo 10–11. klo 17 Savenvalajat-ryhmä, tervetuloa mukaan työstämään keramiikkasavesta omannäköistä taidetta, klo 17.30 Elektroniikkakerho. klo 18 Lauttasaaren Kirkon Kamarikuoron harjoitus. Ti 24.11. klo 11Seniorilaulut seurakuntasalissa. Iloisia yhteislauluja Helka Silventoisen johdolla. Ykkös- ja kakkosluokkalaisten iltapäivä, klo 13 Kryptaklubi, klo 17 Kokkikurssi ja klo 17 koripallokerho. Lisätietoja teijo. junnola@evl.fi. klo 18 Avoin rukouspiiri, B-rappu toinen kerros, vetäjänä Ulla Nenonen. Klo 18 Kirkossa Lauttasaaren musiikkiopiston orkestereiden konsertti. Vapaa pääsy. klo 19 Raamatturinkeli Tervetuloa noin 20–35-vuotias. Tarjolla teetä ja pikkupurtavaa, tutustutaan Raamattuun, rukoillaan yhdessä ja nauretaan paljon. Kotiin lähdetään virkeällä ja kevyellä mielellä. Ke 25.11. klo 10.30 Seniorilautta seurakuntasalissa, klo 15 Lapsikuoro kirkossa, klo 16 Warhammer-kerho, klo 17 Nuorten Krypta, klo 17 Kirkkokahvilan keskiviikkoilta: Kaikille avoin olohuone. K-Supermarketin ylijäämätuotteista tehtyä iltapalaa vapaaehtoista maksua vastaan. Leipää jaetaan myös mukaan. Klo 18 Askarrellaan Yhdessä joulukuusen koristeita, kirkkokahvila. klo 18 Saaribändi: kaikille avoimet treenit kirkkosalissa. Tule mukaan! Lisätietoja: aino.valojarvi@evl.fi, klo 19 Viikkomessu, Heusala, Andersson.

Muuta Adventtimyyjäiset Lauttasaaren kirkolla 28.11.2015 klo 11–13. Myyntipöytävuokra 10e/pöytä. Myyntipöytävaraukset ja tiedustelut: teijo.junnola@evl.fi Tule mukaan rakentamaan kanssamme Lauttasaaren yhteisöä, yhdessä luomaan siltaa vanhusten ja nuorten välille tai turvapaikanhakijoiden ja asukkaiden välille. Vai ehkä jotain muuta? Vapaaehtoistyö voi esimerkiksi olla vanhusten saattamistyötä, yksin tai yhdessä turvapaikanhakijan kanssa. Tervetuloa keskiviikkona 18.11.2015 koulutukseen. Tiedustelut Siru Hannula, p. 050 380 3529, siru.hannula@evl.fi Yhdessä Lauttasaari -projektin jouluaskartelut yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa kirkkokahvilassa alkaen torstaina 12.11. ja seuraavina keskiviikkoina 25.11., 2.12. ja 9.12. Lisätietoja Siru Hannulalta, p. 050 380 3529, siru.hannula@evl.fi

15

Seurakunnissa tapahtuu 19.11.–25.11.

Kirkkokahvila on auki arkisin 10–17, keskiviikkoisin klo 10–21. Makoisaa lounasta on tarjolla klo 11–13. Lämpimän lounaan hinta on 7 euroa, salaattilounas 6 euroa. 3–12-vuotiaat lapset syövät puoleen hintaan, alle 3-vuotiaat maksutta vanhemman lounastaessa itse. Päivystävän papin tavoittaa puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 9–21 p. 09 2340 4302. Päivystävä pappi on tavattavissa virastolla viraston aukioloaikoina.

Malmi  Virasto: Kunnantie 1, avoinna ma–pe klo 9–15, ke klo 9–17 p. 09 2340 4400, malmi.srk@evl.fi. Päivystävä pappi: ma–pe klo 9–15 p. 09 2340 4402.

Malmin kirkko  Kunnantie 1, p. 09 2340 4420. Diakonia: ajanvaraus ma ja ke klo 10–11 p. 09 2340 4481 Messu su 22.11. klo 10. Annaelina Tähtinen, Pirkko Poisuo, Heikki Poutanen, Missiokuoro. Häämusiikin ja -traditioiden ilta su 22.11. klo 18. Heikki Poutanen, urut, Outi Aro-Heinilä, laulu. Soppakirkko to 19.11. klo 13. Hartaus ja maksuton ateria. Kuurojen raamattu- ja keskustelupiiri ti 24.11. klo 17. Eläkeläisten iltapäivä ke 25.11. klo 13. Retki Flamingoon 1–6 lk perheille su 13.12. Megazonea ja Rax-buffet. Hinta 15 e/hlö. Tied. ja ilm. Anni Kuivala p. 09 2340 4553.

Jakomäen kirkko  Jakomäenpolku 7, p. 09 2340 4428. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4488 Messu su 22.11. klo 12. Markku Arola, Tiina Mäki-Arvela, Make Perttilä, musiikki. Laulut Viisikielisestä. Eläkeläisten iltapäivä to 19.11. klo 13.

Siltamäen seurakuntakoti  Jousimiehentie 5, p. 09 2340 4424. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4484 Messu su 22.11. klo 12. Annaelina Tähtinen, Pirkko Poisuo, Elina Tofferi. Lähetyskahvila. Eläkeläisten iltapäivä to 19.11. klo 13.

Tapanilan kirkko  Veljestentie 6, p. 09 2340 4423. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4483 Eläkeläisten iltapäivä ke 25.11. klo 12.

Tapulin seurakuntakoti  Maatullinkuja 4, p. 09 2340 4426. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4486

LA 28.11. KLO 21.00 PYHÄN LAURIN KIRKKO, VANTAA

Viikin kirkko

TI 1.12. KLO 19.00 ESPOON TUOMIOKIRKKO

 Agronominkatu 5, p. 09 2340 4429. Diakonia: ajanvaraus ma klo 10–11 p. 09 2340 4489 Messu su 22.11. klo 10. Jaakko Heinimäki, Anni Punkka, Elina Tofferi. Herättäjän kirkkopyhä. Siioninvirsiseurat. Viikkomessu to 19.11. klo 17.30. Tulkinnanvaraista – uuden musiikin konsertti su 22.11. klo 18. Juho Laitinen, sello. Ohj. 10 e. Uteliaat muusikot ry.

Sururyhmä omaisensa menettäneille to 21.1., 4.2., 18.2., 3.3., 17.3. ja 31.3. klo 18 Viikin kirkolla, Agronominkatu 5. Kahvit klo 17.45. Läheisen kuolemasta olisi hyvä olla kulunut väh. 4–6 kk. Keskustelut luottamuksellisia. Tied. diakoniatyöntekijä Tarja Koivumäki p. 09 2340 4526, tarja.koivumaki@evl.fi ja pastori Petri Jukanen p. 09 2340 4457, petri. jukanen@evl.fi. Ilm. kirkkoherranvirastoon ark. klo 9–15 p. 09 2340 4400, malmi.srk@evl.fi

Malmin seurakunta facebookissa  www.facebook.com/ malminseurakunta

Varhaisnuoret

 Liusketie 1, p. 09 2340 4427. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4487 Lähetysmessu su 22.11. klo 16. Simo Lipasti, Paula Närhi, Timo Olli, muusikko Kasheshi Makena. Keittoruokailu ja lähetyskuulumisia. Eläkeläisten iltapäivä ke 25.11. klo 12.

 Kouluikäisten kerhot ja tapahtumat www.mestat.fi > Malmin seurakunta > Tytöt ja pojat

 Tiirismaantie 4, p. 09 2340 4437. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4480

Puistolan kirkko  Tenavatie 4, p. 09 2340 4425. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4485 Messu su 22.11. klo 10. Jukka Suonoja, Markku Arola, Ulla Pesonen. Lähetyskahvila. Valon messu su 22.11. klo 17. Pyhäkoulu. Iltapala. Eläkeläisten iltapäivä to 19.11. klo 13. Iltaruskon aikaan -konsertti to 19.11. klo 18.30. Schubertin, Straussin ja Wolfin lauluja. Maria Saarivuo, sopraano, Ville Haavisto, piano ja urut. Yhteislauluilta pe 20.11. klo 18. Pohjois-Helsingin musiikkiopiston kamarimusiikkikonsertti ti 24.11. klo 19.

Pukinmäen seurakuntakoti  Säterinportti 3, p. 09 2340 4422. Diakonia: ajanvaraus ke klo 10–11 p. 09 2340 4482 Messu su 22.11. klo 12. Meri Ala-Kokko, Ulla Pesonen. Kirkkokahvit. Eläkeläisten iltapäivä to 19.11. klo 13. Perhekerho pe 20.11. klo 9.30. Lapsiperheen parisuhde, perheneuvoja Katianna Ruuskanen.

S-ETUKORTILLA -4 €

Liput Lippupalvelusta toimituskuluineen alk. 32,50 € / 27,50 € / 17,50 € www.lippupalvelu.fi, 0600 10 800 (1,98 €/min + pvm)

UMO.FI

Aikuiset

Pihlajamäen kirkko

Pihlajiston seurakuntakoti

TO 10.12. KLO 18.00 JA 21.00 TEMPPELIAUKION KIRKKO, HELSINKI

Avoimet ovet Tilkassa 24.11. Tarjoamme turvallista ja lämminhenkistä asumispalvelua ikäihmisille ja muistisairaille. Tervetuloa tutustumaan Tilkkaan ti 24.11. kello 15.30-17, Mannerheimintie 164, Helsinki. Tilaisuuden alussa LL Martta Jokinen puhuu aiheesta ”Yleisimmät ikäihmisten bakteeri- ja virusinfektiot sekä niiden hoito”. Tilkkaan voi tulla asukkaaksi myös palvelusetelillä. Ota yhteyttä: puh. 010 4088 197 | myynti@esperi.fi | esperi.fi

Nuoret  Pekanraitti 16 C, p. 09 2340 4421 Kahvila ke klo 17–20 Nuorten messu ke klo 18. Nuorten viikkotoiminta ja tapahtumat www.mestat.fi tai www.facebook.com/ talolla

Meilahti Meilahden kirkko ja Tuomaankirkko  Pihlajatie 16, p. 09 2340 4720 (suntio). Virasto avoinna ma, pe 10– 14 ja ke 14–18. p. 09 2340 4700, meilahti.srk@evl.fi. Viraston, kerhotilojen ja kappelin käyntios. Jalavatie 6b. Diakonian puhelinvaraus tiistaisin klo 10–11/talousasiat: Meilahti ja Länsi-Pasila p. 09 2340 4740, Pikku Huopalahti ja Ruskeasuo p. 09 2340 4742. Koti- tai sairaalakäyntiä sekä keskusteluaikaa varatessanne voitte soittaa muinakin aikoina. Su 22.11. klo 11 Messu, mukana Kamarikuoro Kaamos, joht. Dani Juris, Krans (l,s), Vuorio (k) Ti 24.11. klo 9.45–11.15 Perhekerho, kerhotila, Jalavatie 6 b, valokuvaus, mahdollisuus tuoda lapset ammattikuvaajan kuvattavaksi, myös ryhmäkuvat mahdollisia, tiedustelut Reija Lind p. 09 2340 4753, klo 16–19.30 Lähetyspiiri, kerhotila, Jalavatie 6 b, syyskauden viimeinen kerta. Ke 25.11. klo 11.30 Ateriapalvelulounas ja ruokarukous, klo 13.30 kaikille avoin Keskiviikkokerho, klo 19 Avoin rukouspiiri, kappeli, Jalavatie 6 b, klo 19 Miesten juttuilta, keskustelua työi-

Tule kuntoutumaan Wilhelmiinaan! Etsitkö paikkaa, jonne voit tulla kuntoutumaan sairaalahoidon jälkeen, omaishoitajasi loman ajaksi tai muuten vain hakemaan voimavaroja ja virkeyttä kotona asumiseen? Ota yhteyttä: (09) 473 473 wilhelmiina@wilhelmiina.fi. Wilhelmiinasta voit saada myös uuden kodin siinä vaiheessa, kun tarvitset ympärivuorokautista huolenpitoa.

Wilhelmiina Palvelut Oy | Taavetti Laitisen katu 4 | 00300 Helsinki puh. 09 473 473 | fax 09 4734 7473 | www.wilhelmiina.fi


16 käisten miesten elämänkysymyksistä ja arvoista, kerhotila, Jalavatie 6 b. Tied.: lehtori, erityisopet. Juha Hätinen, p. 040 775 0269, juha.hatinen@gmail.com

Länsi-Pasilan kappeli  Maistraatintori, Winqvistink. 2, p. 09 2340 4780. To 19.11. klo 18 Valon ja ilon messu, musavieraana Taru Hallama, saarna Seppo Juntunen, pastorit Mia Hagman, Johan Wennerström. Messu tehdään pääosin vapaaehtoisvoimin ja kutsumme jatkuvasti lisää vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin. Ota rohkeasti yhteyttä: kappalainen Johan Wennerström, p. 09 2340 4722 tai johan.wennerstrom@evl.fi Pe 20.11. klo 17–19 Lasten oikeuksien päivän tapahtuma lapsille ja perheille, ongintaa, käsimaalausta, taikurit ilmapalloineen, pientä purtavaa, näytelmäkerhon näytelmä: Peikkoäidin iltasatu Su 22.11. klo 11 Pyhäkoulu, joulujuhla ja syyskauden päätös, Klo 14 Messu, Krans (l,s), Vuori (k). Ma 23.11. klo 15 Kohtaamispaikka ja kahvila Ti 24.11. klo 8–9.30 Rukousaamiainen, aamupalatarjoilu 4/2e. Ke 26.11. klo 18 Keskusteluilta uskon keskeisistä asioista

Ruskeasuon seurakuntakeskus  Tenholantie 6, p. 09 2340 4700. Pe 20.11. klo 10–11.30 Perhekerho, klo 11.30 Lounas, 3e/ lapset 1e. Ma 23.11. klo 13 Äiti Teresa -piiri Ti 24.11. klo 17.30–19.30 Vapaaehtoisten ilta. Kimppakuvitusta, käsitöitä ja joulupipareiden pussitusta. Tervetuloa mukaan! Vastuuhenkilöinä Sofia Sarivaara ja Sinivuokko Koivula-Mbemba. Ke 25.11. klo 13–15 Äijäkuppila, miehille tarkoitettu vapaamuotoinen olohuone

Muuta Ke 25.11. klo 9.30–10 Lasten adventtihartaus Leikkipuisto Sannassa, Krans, Malm. To 26.11. klo 9.30–10 Lasten adventtihartaus Leikkipuisto Viirissä, Krans, Malm. Pe 20.11.–su 22.11.Nuorten Adventtileiri Kellokosken juhlatalossa. Hinta 50 e. (voit anoa taloudellista tukea leirimaksuun). Leirillä valitaan Kirkko 2020 -tapahtumaan Tampereelle osallistuvat nuoret sekä nuortenparlamentin jäsenet. Ilm. mestat.fi > meilahti > nuoret. Tied. Pasi Riepponen p. 09 2340 4724

Tulossa Su 29.11. klo 11 1. adventin Puuhamessu Meilahden kirkossa, Krans (l,s), Pakkanen (k), mukana Meilahden ala-asteen kuoro, joht. Kaisa Pärnänen. Kirkkokahvit, Rakenna Joulupuu keräys (kirkkosalin eteisaulassa), lounas 2/4 e. (alakerran takka-aulassa, Jalavatie 6 b), adventtimyyjäiset Su 29.11. klo 18 Kansallisoopperan solistikunnan perinteinen joulukonsertti (lipunmyynti)

Mikael  Virasto: Emännänpolku 1, avoinna ma, ti, to, pe klo 10 – 14, p. 09 2340 4800, helsinginmikael.srk@evl. fi. Päivystävä pappi tavattavissa viraston aukioloaikana, p. 09 2340 4802. Diakoniatyö: Diakoniatyöntekijöiden puhelinpäivystykset ti & to klo 13–14: Itä-Kontula, ostoskeskuksen alue p.09 2340 4840. Kontulankaaren ympäristö p.09 2340 4844. Vesala p.09 2340 4846. Mellunmäki, Fallpakka, Laakavuori, Östersundom p.09 2340 4843. Mikaelinkirkolla ti klo 12.30 –13. Kivikko, Kurkimäki ma & to klo 13–14, p.09 2340 4842, ajanvaraus Pyhän Jysäyksen srk-talolla ma klo

Seurakunnissa tapahtuu 19.11.–25.11. 12.30–13. Internetissä www.helsinginseurakunnat.fi/mikael (Toiminta > Tukea sinulle).

Mikaelinkirkko  Emännänpolku 1, p.09 2340 4815 (suntiot) To 19.11. klo 10 Eläkejumpparit -ryhmä miehille. Tied. Arto Virkkunen, 040 580 4989. Klo 13 Arkiehtoollinen, jonka jälkeen päiväkahvit. Klo 16 Selviytyjät -ryhmä. Avoin keskusteluryhmä päihteettömyyteen pyrkiville. Tied. Jaana Makkonen, 09 23404844. Pe 20.11. klo 10 Rukouspiiri. Klo 18 Mikaelin Miehet. Kaikille avoin miesten keskusteluryhmä. Tied. Lauri Taipale, 050 5592232. La 21.11. klo 15 Avoin raamatturyhmä. Su 22.11. klo 11 Perhemessu. Mia Iiskola, Jenni Kahenvirta, Tytti Malinen, Heli Koski, Seija Perttilä, Mari Lamminen, Kirsi Honkanen-Punkari, Ilopisarat-kuoro, lauluyhtye Melisma. Messun jälkeen nakkikeittoa ja Ritarit & Prinsessat -puuhapäivä klo 14 asti. Ma 23.11. klo 9.30 Avoin perhekerho. Klo 9.30 Käsityökerho. Klo 11 Pienituloisten ruokailu. 1,50 e/hlö. Klo 13 Mielenterveysryhmä. Ke 25.11. klo 10–14 Jouluaskartelua. Piipahda Mikaelin kahvilassa ja askartele samalla joulukortteja omaan käyttöön tai vaikka lahjoituksena kirkon joulumyyjäisiin. Tarvikemaksu 2e (sis. glögitarjoilun). Klo 19 Hiljainen iltamessu (Taizé-lauluja). Sini Ikävalko, lauluryhmä Melisma, joht. Kirsi Honkanen-Punkari. Teetarjoilu.

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Riemulaulut tekevät hyvää! Ainutlaatuinen musiikkijumalanpalvelus soi perjantaina 20.11. kello 18 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2. Esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Diandra, Ville Pusa, Ida Elina ja ­Jippu sekä gospelkuoro Higher Ground. House bandia vetää Joonatan Rautio ja puheesta vastaa muun muassa kirkkoherra Teemu Laajasalo. Tapahtuman yhteydessä ja ympärillä kerätään rahaa kodeistaan paenneille perheille. Ugandassa on nyt noin 600 000 pakolaista ja uusia tulee jatkuvasti. Apu perheille Ugandassa ja muualla välitetään Kirkon ­Ulkomaanavun kautta. Tilaisuudessa tallennetut laulut, musiikki ja puheet ovat katsottavissa televisiojumalanpalveluksissa adventtina 29.11.2015 sekä loppiaisena 6.1.2016. Televisioinnin vuoksi yleisön toivotaan saapuvan paikalle viimeistään kello 17.45.

Pyhän Jysäyksen seurakuntatalo

 Kappelintie 65, p. 09 2340 4826 Ti 24.11. klo 9.30 Avoin perhekerho päiväkoti Sakarinmäessä (Knutersintie 924, Östersundom).

Muuta Mikaelin kahvila avoinna ma–pe klo 9–15. Keskiviikkoisin klo 10–14 paikalla vapaaehtoisia seurakuntalaisia sinua varten. Myyjäiset Mellunmäen ostoskeskuksen aulassa (Korvatunturintie 2) la 21.11. klo 9–12. Myytävänä kahvia, leivonnaisia, käsitöitä, arpoja ym. Järj. Mellunmäen Martat ry. Retki Pietariin ja ystävyysseurakuntaamme Tyröön 11.–15.12.2015. Meno–paluu m/s Princess Marialla. Lähtö perjantai-iltana ja paluu tiistaiaamuna. Yöpyminen Sokos Hotel Olympia Gardenissa. Matkan hinta tulee olemaan yhteensä n. 330e. Ohjelmassa on kohteita Pietarissa ja Tyrössä. Viisumia ei tarvita. Retkellä ei ole koko ajan jär-

Isä Ruben

 Papinpöydänkuja 4 Ti 24.11. klo 10 Kotikirkkokonsertti, Länsi-Helsingin Musiikkiopiston oppilaat esiintyvät. Kaisa Sidoroff, Leena Eronen. Ti klo 9.30–11.30 Avoin päiväkerho. Ke klo 10 Raamattupiiri. La 21.11. klo 10-13 Joulumyyjäiset Lehtisaaren koululla, Papinpöydänkuja 10, leivonnaisia ym. myös kotiin vietäväksi, kahvila, ongintaa, hyviä palkintoja arpajaisissa, lasten kirjastoauto Skidi, tatuointeja ja kasvomaalausta, lasten tekemiä joulukortteja. järj. Lehtisaaren koulun ja päiväkodin vanhempainyhdistys ry. Mukana myös Tarja Frilander ja Heli Ahonen.

Oulunkylän kirkko

 Korvatunturintie 2, p. 09 2340 4821 Su 22.11. klo 10 Venäjänkielinen messu. Ti 24.11. klo 9.30–15 Avoin perhekerho.

Östersundomin kirkko

Lehtisaaren kappeli

Oulunkylä

Mellunmäen seurakuntakeskus

 Panosaukio 1, p. 09 2340 4822 Ma 23.11 klo 17.15 Share&Care-naistenpiiri. Tied. Hanna Videll, 09 2340 4842. Ti 24.11. klo 17.30 Perheraamis.

sovittelija Miriam Attias, kirkkoherra Leo Glad, kanttori Senni Valtonen. La 21.11. klo 18 Levollisuuden messu, Frilander, Salmio, Sidoroff. Su 22.11. klo 13 Messu, Risto Jukko saarnaa, Glad, Sidoroff, mukana seurakuntaneuvosto. Ma 23.11. klo 10 Kotikirkkokonsertti, Länsi-Helsingin Musiikkiopiston oppilaat esiintyvät. Kaisa Sidoroff, Leena Eronen.

jestettyä ohjelmaa, joten retkeläisten tulee kyetä myös itsenäiseen matkailuun. Ilmoittautuminen 4.–23.11. Mikaelin seurakuntatoimistoon p. 09 2340 4800. Tied. Sari Viljakainen, 09 2340 4871 tai Sirkka Kuula, 045 679 6058.

Luukkaan 10. lukuun pohjautuva opetussarja, Mikko Matikainen, KRS. Su 22.11. klo 11 Messu, Risto Jukko saarnaa, Glad, Sidoroff; Antti Elomaa, viulu; mukana seurakuntaneuvosto. Kirkkokahvit.

Munkkiniemi

Munkkiniemen kirkko

 Kirkkoherranvirasto, Raumantie 3, avoinna ma, ti, to ja pe klo 9–13, ke klo 14–17, p. 09 2340 5100, munkkiniemi.srk@evl.fi. Päivystävä pappi: p. 09 2340 5102. Diakonia­ päivystys: ajanvaraus ti ja to klo 10–11, p. 09 2340 5118.

Munkkivuoren kirkko ja seurakuntatalo  Raumantie 3 Ma klo 10 Seniorien Kuntojumppa +65. Klo 14 Merimieskirkkopiiri. Ke klo 9.30 Avoin päiväkerho. Ke klo 13 Keskiviikkokahvila. 18.11. Leena Erkkilä kertoo kirjastaan ”Omenapuita ja onnenhetkiä”. 25.11. Keittolounas. To klo 18 L10 – tapa elää -raamattuluentosarja. To 22.10.– 26.11. klo 18–21.

 Tiilipolku 6 Ma klo 9.30–11.30 Avoin päiväkerho. Klo 16–18 Rukouspalvelu. Ti klo 11 Sanan äärellä -raamattupiiri, klo 13–15 Olohuone. Ke klo 15–16.30 Ensilapsikerho, klo 16.30–17.15 Lapsikuoron harjoitukset. To klo 15–16.30 Avoin päiväkerho, klo 13 Eläkeläisten kahvihetki, klo 18 kirkkokuoron harjoitukset. Pe klo 18–20 Rukouspiiri. Pe 20.11. klo 18 Munkan talon ja naapuruston asukasilta. Munkan talon asukkaat ja naapurusto tapasivat tulkatussa asukasillassa lokakuun alussa. Turvapaikanhakijoiden hätämajoitus­ yksikkö aiemmin tyhjillään olleessa seurakuntatalossa on herättänyt kiinnostusta ja kysymyksiä. Tervetuloa ajankohtaisen aiheen äärelle. Mukana illassa keskustelemassa naapuruus­

 Teinintie 10, p. 09 2340 5320. Avoinna ma–to klo 8–20, pe–su klo 9–15. Virasto: p. 09 2340 5300, oulunkyla.srk@evl.fi, avoinna ma, ti, to, pe klo 9–14 ja ke 13–16. Päivystävä pappi p. 09 2340 5302. Diakoniapäivystys p. 09 2340 5318, talousasiat ti klo 9–11 p. 09 2340 5383. Su 22.11. klo 10 Messu. Handolin, Viljamaa, Helenius. Klo 10 Pyhäkoulu. Klo 11 ”Minusta tuli kirjailija vahingossa”. Messun jälkeen rovasti Ritva-Elina Pylväs kertoo, miten seurakuntapapista tuli myös kirjailija. Kolmannen, hengellisen mietiskelykirjan ”Kuljen Kristuksen kanssa hedelmätarhassa” kuvituksen on tehnyt kuvataiteilija Katri Hakkarainen, jonka näyttely on nähtävillä viimeistä päivää 22.11. Ma 23.11. klo 9.45 Perhekerho. Ti 24.11. klo 9–11 Diakoni tavattavissa aulakahvilassa. Ke 25.11. klo 13 Oulunkylän lähetyspiiri. Klo 18 Kamarikuoro Chorus Sine Nominen harjoitukset. Uusia laulajia otetaan! Tied. Katja Mäkiö, ­katja.makio@evl.fi, p. 09 2340 5327.

Oulunkylän vanha kirkko  Siltavoudintie 12 Ma 23.11. klo 18 Raamattupiiri.

Käpylän kirkko  Metsolantie 14, p. 09 2340 4222. Diakoniatoimisto avoinna perjantaisin klo 9–11. Pe 20.11. Perheiden tanssituokiot ikäryhmittäin klo 9.30–10 3–5 v., klo 10–10.30 1–2 v., klo 10.30–11 0–1 v. ­Perhekahvio. Keski-Vähälä, Mäkinen. La 21.11. klo 17–20 Baba Mazharin turkkilaiset herkut. Seurakunta Ravintolapäivässä. Menu: Izmirköfte (uunilihamureke kasvispedissä), kasvisvaihtoehtona uunikasvispapuvuoka, lisäksi riisiä, salaattia, hummusta ja tsatsikia. Kahvi ja pulla. Hinta 5 euroa, tuotto Kirkon Ulkomaanavun kautta Syyrian pakolaisille. Kulttuurisia yllätys­esiintymisiä. Su 22.11. klo 12 Messu. Handolin, Pekka Rainio, saarna, Helenius. Ma 23.11. klo 17 Käpylän lähetyspiiri. Ke 25.11. klo 13 Päiväpiiri. Sara Paavolainen. Klo 18.30 Hiljaisuuden rukoushetki. Ilmoittaudu: Eläkeikäisten joulujuhla ke 9.12. klo 13. Ilmoittautuminen ja kuljetustoiveet viim. 4.12., p. 09 2340 5300. Vapaaehtoisia tarvitaan kattamiseen ja tarjoiluun, p.09 2340 4227.


Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Maunulan kirkko  Metsäpurontie 15, p. 09 2340 5340 To 19.11. Lasten musiikkiryhmät ikäryhmittäin: klo 9.30 2–5v., klo 10 1–2v., klo 10.30–11 0–1v. Perhekahvio. Pesonen-Kareinen, Keski-Vähälä. Su 22.11. klo 16 Messu. Elo, PesonenKareinen. Ma 23.11. klo 17 Etsijät-raamattupiiri. Ti 24.11. klo 14–17 Varhaisnuorten avoimet ovet. Klo 18 Arkimessu. Leinonen, Mod. Klo 18.30 Avoimet ovet -nuortenilta. Ke 25.11. klo 10.30 Naisten suomen kielen keskusteluryhmä. Tule harjoittelemaan suomea kanssamme! Teetarjoilu. Ei ilmoittautumista. Mukana Irja Eskola. Klo 13 Keskiviikkokerho. Kyllikki Jarmala, Lassi Kouvo, piano, Hapuli.

Voudintie 4 b -kerhohuone Ma 23.11. klo 17.30 Kehitysvammaisten kerho. Ti 24.11. klo 17 Koskelan lähetyspiiri. Heininen. Ke 25.11. klo 12 Diakonian avoimet ovet. Keittoa ja kahvia, p. 09 2340 4227. Klo 13 Päiväpiiri.

Otto Brandtin tie 10 -kerhohuone Ti 24.11. klo 9.45 Perhekerho.

Kutomakerho  Kunnalliskodintie 6 C N Ti 24.11. klo 15–18 Joulumyyjäiset. Myynnissä mattoja, käsityöitä ja joulukoristeita. Arpajaiset, kahvio.

Kutomakerho  Teinintie 8 B 2.krs La–su 21.11.–22.11. klo 11–14 Joulumyyjäiset. Myytävänä kangaspuissa kudottuja kudonnaisia, käsin tehtyjä joulukoristeita, mattoja ja kotileivonnaisia (leivonnaisia vain la). Kahviossa ohrapuuroa ja sekahedelmäkeittoa, kahvia, teetä, mehua ja kotileivonnaisia. Lista- ja pika-arpoja.

Muuta Rakenna joulupuu -kampanjan avaus su 29.11. adventtimessujen jälkeen. Lisätietoja nettisivuilla.

Paavali  Virasto: Sammatintie 5, avoinna ma–ti ja to–pe klo 10–14, ke klo 12–17, p. 09 2340 5400, paavali.srk@evl.fi, www.facebook.com/Paavalinseurakunta. Päivystävä pappi: viraston aukioloaikoina p. 09 2340 5402. Diakoniavastaanotot: ti klo 10–12 ja to klo 12–14 ajanvarauksella etukäteen virastosta sen aukioloaikoina. Suntiot: p. 09 2340 5445, suntiot. paavali@evl.fi

Paavalinkirkko  Sammatintie 5, p. 09 2340 5445, avoinna ma–to klo 11–15 Ke 18.11. klo 18 Snadi Paavalimessu. Juha Valkeapää, Sanna-Maarit Hakkarainen To 19.11 klo 17–18 Hyvää oloa naisille. Kasvojumppaa, liikunnanohjaaja ja hierontaterapeutti Taina Virtanen, Birgitta Huhtaluhta Su 22.11. klo 10 Messu. Juha Valkeapää, Petri Flinck, Seppo Välimäki. Klo 16 Suuri JunnuJuhla -messu kouluikäisille ja perheille. Jatkoilla tarjoilua ja ohjelmaa. Ti 24.11 klo 13–14.30 Aulakahvila Ke 25.11. klo 18 Snadi Paavalimessu. Tuuli Aitolehti, Sanna-Maarit Hakkarainen

Itä-Pasila  Opastinsilta 6, p. 09 2340 5445 Su 22.11. klo 17–18 Sunnuntaikerho yli 4–vuotiaille Huom! Syksyn viimeinen kerta. Su 29.11 klo 16 kerho osallistuu Tenavamessuun Paavalinkirkossa. Ma 23.11. klo 9.30–11.00 Veturi-perhe-

17

Seurakunnissa tapahtuu 19.11.–25.11.

kerho alle kouluikäisille lapsille, vanhemmille ja perhepäivähoitajille. Klo 13–15 Tekemisen iloa! Askartelua, kahvia ja seurustelua.

Keula  Flooranaukio 1, p. 09 2340 5445 Pe 20.11. Keulan aamu klo 9–10.30. Aamupala 1 e. Päivän lehdet ja hyvää seuraa. Su 22.11. klo 17–18.30 Majakkakerho 4–8-vuotiaille. Huom! Syksyn viimeinen kerta. Su 29.11 klo 16 kerho osallistuu Tenavamessuun Paavalinkirkossa.

Muuta

VälKe  Välitalontie 71 Keskiviikkoisin klo 19 Kutomakerho. Torstaisin klo 9.30 Perhekerho. Klo 17.30 Iltaperhekerho.

Pitäjänmäki  Virasto: Turkismiehenkuja 4. Auki ma, ti, to, pe klo 9–14, ke klo 12–18, p. 09 2340 5600, pitajanmaki.srk@evl.fi. Diakonian ajanvaraus ti klo 14–16 Tali, Strömberg, Pajamäki -alue Kristina Sandberg 09 2340 5638. Reimarla, Marttila, Konala, Lehtovuori -alue Hele-Elina Saari 09 2340 5648.

Jouluaskartelua aikuisille la 28.11. klo 14.30–17.00 Keulassa. Aikuisen Pitäjänmäen kirkko kanssa voi osallistua yläkouluikäinen tai sitä vanhempi nuori. Maksuton.  Turkismiehenkuja 4 Ilmoittautuminen Pe 20.11. klo 18 Nuorten avoimet ovet ann-marie.ahlsten@evl.fi Su 22.11. klo 10 Messu. KekäläiTulossa Adventtina 29.11. nen, Antturi, Ahola. Klo 10 klo 10 kirkkoherra Pyhäkoulu. Klo 11.30 SeuraJorma Parviaisen Unkarikahvio. Juonto kunnat lähtömessu ja Kristina Sandberg. -juhla PaavalinkirOstettavissa arpoja, verkossa: www. kolla. Liikuntaesleivonnaisia, helsinginseura- gulassia, teisille järjestetään myös kotiin. Arto Antkunnat.fi kuljetus messuun turin matkaterveiset. 29.11. Ilmoittautuminen Unkarilaisena Suomessa, virastoon viimeistään Istvan Pesti. Yhteislaulua 23.11. Kylli Aholan johdolla. Rakenna joulupuu -keräys Ke 25.11. klo 13 Rukouspiiri. Klo 18 2016 käynnistyy Paavalin seurakunHiljainen rukous. nassa 29.11.2015. Haluatko lahjoittaa Pajamäen srk-koti lahjan Paavalin seurakunnan alueella asuvalle vähävaraiselle perheelle?  Pajamäent. 14 Alueella on monia joiden toimeentulo Pe 20.11. klo 12–13.30 Kammari. ei riitä liian pienen palkan, sairauden Lounas 5e. tai muun elämän kriisin vuoksi. Lahjan Ke 25.11. klo 14 Päiväpiiri. Antturi. arvo voi olla korkeintaan 30 e. LahjaKonalan srk-talo toiveet jaetaan sunnuntaina 29.11. klo 10 Paavalinkirkon messun jälkeen.  Kyntäjänt. 4 Lahjat tulee palauttaa viimeistään kesTo 19.11. klo 10 Perhekerho. kiviikkona 9.12. klo 14 mennessä. LahjoMa 23.11. klo 18.30 Raamattupiiri. ja voi tuoda kirkkoherranvirastoon tai Ke 25.11. klo 18 Rukouspiiri. antaa suntioille eri tapahtumissa. Riukutie 3:n kerhohuone Liikuntaesteisille järjestetään kuljetus messuun 29.11. Ilmoittautuminen Ti 24.11. klo 18.30 Varjosta valoon, virastoon viimeistään 23.11. puhelin 09 miesten ryhmä. Jordan virralla. 2340 5400. Ke 25.11. klo 19 Rukouspiiri. Aamurukous arkisin klo 6.30.

Pakila

Hyvän Paimenen kirkko  Palosuontie 1. Bussi 67, Halkosuontien pysäkki. Kirkko ja virasto: avoinna ma, ti, to, pe 10–14, ke 12–18, p. 2340 5500, pakila.srk@evl.fi. Päivystävä pappi: ma, ti, to, pe 10–14, ke 14–18, p. 2340 5502. Diakoniapäivystys ti 10–12, p. 2340 5552. Pe 20.11. klo 18 Nuorten leffailta. Su 22.11. klo 11 Tuomiosunnuntain messu. Jouni Pirttijärvi, Satu-Elina Ansas ja Jussi Hirvonen. Pyhäkoulu Lastenkappelissa ja Pakin talolla. Klo 15 Kastepuusta kotiin. Vauvaperheiden sylikirkko. Sylikirkkoon kutsutaan vauvaperheitä. Kirkkotuokion jälkeen tarjotaan pientä herkkua ja kastelinnut lentävät kotiin. Mukana Jouni Pirttijärvi ja Tanja Berg. Ma 23.11. klo 13 Peittopiiri. Klo 18 Vox Sonora -kuoron harjoitus. Ti 24.11. klo 15 Lähetyspiiri. Klo 18 Iltaperhepyhäkoulu Lastenkappelissa. Klo 18–23 Naisten ilta. Ohjelmassa muun muassa hemmottelua, lempeää liikuntaa, musiikkiesitys ja elokuva. Lisätietoja ja ilmoittautumiset su 22.11. mennessä anni.nikkanen@evl.fi. Illan osallistumismaksu on vapaaehtoinen. Ke 25.11. klo 18 Kirjallisuuspiiri. ”Suomen sillan kulkijoita. Viron ja Suomen yhteydet 1800-luvulla” Seppo Zetterberg esittelee teoksensa. Klo 18 Nuorten ilta.

Torpparinmäen korttelitalo  Käräjätuvantie 3 Maanantaisin klo 13 Eläkeikäisten kerho. Klo 17.30 Iltaperhekerho.

w w w. PA h k i n A n s A r k i j At. f i

MASENTUNUT? YKSINÄINEN? SOITA! AAMUKORVA

SENIORIPYSÄKKI®

Aamukorva on auttava puhelin senioreille, jotka kaipaavat kuulijaa aamun yksinäisinä tunteina. Kuulolla joka aamu klo 5–9. Soita 045-341 0504. Puhelun hinta operaattorisi hinnoittelun mukainen.

Ammattilaisen ohjaama terapeuttinen keskusteluryhmä yli 60-vuotiaille. Ryhmään osallistuminen on maksutonta. Soita ja varaa aika 045-341 0506.

Avaimet käteen -REMONTIT n kylpyhuoneet n keittiöt n sisustukset Puh. 01023 15700

Pyydä tarjous. Vielä muutama remontti mahtuu 2015. Virkatie 10 01510 VANTAA

KOLMOSET Kotisi on hyvissä käsissä

www.kolmoset.com

Muuta Rakenna joulupuu -keräys. Diakoniatyö on kerännyt alueella asuvien vähävaraisten perheiden lasten ja vähävaraisten yksinelävien lahjatoiveita. Sinulla on mahdollisuus valita yksi tai useampi toive kirkon lahjatoivepuusta. Lahjojen tulee olla uusia, arvoltaan max 50e. Toiveet on noudettavissa Pitäjänmäen kirkosta su 29.11. messun jälkeen n. klo 11.30 tai viikolla 49 virastosta sen aukioloaikoina. Tied. HeleElina Saari, p. 09 2340 5648.

Roihuvuori

Kummien Joulu Temppeliaukion kirkossa 3.12.2015 Lastenklinikoiden Kummit ry:n tunnelmallinen joulukonsertti torstaina 3. joulukuuta klo 18:30-20:00 Temppeliaukion kirkossa, Helsingissä.

 Seurakuntatoimisto: Tulisuontie 2, ma ja ti klo 10 –13, ke klo 14 –17.30, to ja pe 9–12, p. 09 2340 5700, roihuvuori.srk@evl.fi. Tilavaraukset p. 09 2340 5715. Nuoriso- ja varhaisnuorisotyö www.laajaranta.fi

Roihuvuoren kirkko  Tulisuontie 2, p. 09 2340 5747. Diakonian ajanvaraus paikan päällä ti klo 9–10 ja puhelimitse klo 10 –11 p. 09 2340 5758. Roihutupakahvio tiistaisin klo 12 –14. Päivärukoushetki tiistaisin klo 12.30. Ke 18.11. klo 18 Iltamessu. To 19.11. klo 19 Kitarakonsertti. Paul Erik Söderqvist, kitara. Su 22.11. klo 10 Messu. Ek, Laaksonen, Filppula, Helsingin Raamattukoulun miesfoorumin musiikkiryhmä Musti. Ke 25.11. klo 13 Soppakirkko. Nurminen, Juvonen, Filppula. Klo 18 Iltamessu.

Laajasalon kirkko  Reposalmentie 13, p. 09 2340 5757. Laajasalon diakoniapäivystys

Konsertissa esiintyvät Kirsi Ranto, Pepe Willberg, Aki Samuli ja Cantores Minores Koulutusryhmien kuoro. Juontaa Kaarina Suonperä Liput: 27,50 € lippu.fi Konsertin tuotto käytetään lyhentämättömänä Helsingin Lastenklinikan lasten ja nuorten viihtyvyyteen. Lämpimästi tervetuloa!

www.kummit.fi


18 ma klo 9–11. Aulakahvio avoinna ma–pe klo 10–14. Keskipäivän rukoushetki torstaisin klo 12. Su 22.11. klo 12 Messu. Vaulas, Laaksonen, Mannermaa. Klo 18 Sanan ja rukouksen ilta. Vaulas, Mikko Rautakorpi.

Laajaranta  Humalniementie 15, p.09 2340 5715 To 19.11. klo 12 Luova joukko.

Muuta La 21.11. klo 10–13 Kutomakerhon myyjäiset, Lumikintie 5. Mattoja, sukkia, lapasia.

Tuomiokirkko  Virasto: Bulevardi 16 B (PL 168, 00121 Hki), avoinna ma–ti 9–15, ke 12–17, to–pe 9–12, p. 09 2340 6100, tilavaraukset.tuomiokirkkosrk@ evl.fi, tuomiokirkko.srk@evl.fi, facebook.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta

Helsingin tuomiokirkko  Unionink. 29, p. 09 2340 6120, avoinna ma–su 9–18 Tuomiokirkon krypta, Kirkkok. 18 Pappi tavattavissa arkisin 15–17, ­rippihuone. To 19.11. klo 12 Viikkomessu. Minna Mannert, Murto. Pe 20.11. klo 7.30 Aamurukouspiiri. Snellmaninkatu 2. Klo 12 Päivärukous. La 21.11. klo 18 Iltakirkko. Koski, Murto. Su 22.11. klo 10 Messu. Koski, Kuusniemi, Murto, Akateeminen Laulu, joht. Ruut Kiiski. Kirkkokahvit ja saarnajatkot. Krypta. Klo 10 Pyhäkoulu. Kappeli. Ma 23.11. klo 7.30 Aamurukouspiiri. Snellmaninkatu 2. Klo 12 Päivärukous. Klo 18 Ekumeeninen Luottamuksen rukoushetki. Taizé-lauluja. Teejatkot. Krypta. Ti 24.11. klo 12 Päivärukous. Klo 19 Lemmikkien joulusiunaus. Storhammar. Kirkon portaat. Ke 25.11. klo 9.30 Tuolijumppa. Krypta. Klo 12 Urkuvartti. Santeri Siimes. Klo 14.30–16 Kouluikäisten adventtipaja. Kappelin alasali. Kts. kohta Muuta. Klo 18 Kristillisen meditaation ryhmä. Kappelin alasali.

Johanneksenkirkko  Korkeavuorenk. 12, p. 09 2340 7730, avoinna ma–pe 10–15 La 21.11. klo 18 Ehtoomessu. Storhammar, Ingerö.

Ruoholahden kappeli  Selkämerenkuja 1, p. 09 2340 6125 To 19.11. klo 14–16 Koululaisten ­Olkkari. La 21.11. klo 10–12 Lauantaiolkkari yksin- ja yhteishuoltajille. Su 22.11. klo 12 Messu. Kosonen, Pulli, Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat. Ma 23.11. klo 9.30 Perhekerho. Ti 24.11. klo 9.30 Perhekerho. Klo 13 Esikoisvauvakerho. Klo 14–16 Kappelikahvila. Kosonen.

Seurakunnissa tapahtuu 19.11.–25.11. Su 22.11. klo 10 Messu. Vettenniemi, Storhammar, Pulli, Grex Musicus. Kirkkokahvit ja messujatkot. Klo 18 Stadin sävelet. Jippu, Nina Åström, Anton Laurila, Petri Tikka, Leena Broman. Ti 24.11. klo 12 Päivämusiikki. Pekka Suikkanen, urut. Ke 25.11. klo 8 Aamumessu. Kiuru, Ingerö.

voit myös lahjoittaa lisää. Valmiit villasukat Annankulmaan 9.12. mennessä. Lisät.: Raija Laajanen p.09 2340 6205 tai Natasha Vaalgamaa p. 09 2340 6231. Diakoniavastaanotot: Ajanvaraus puhelimitse tai käymällä paikan päällä ke 12–12.30. Lisätietoja p. 09 2340 6100 tai netistä.

kirkolla ma, ti, to, pe klo 10–14 sekä messujen ja hartaushetkien jälkeen. Kirkkoherranvirastolla ke klo 14–17.30. Temppeliaukion kirkon opastukset: Syyskauden viimeinen opastus ke 18.11. klo 17. Vapaaehtoinen maksu 5e.

Iltarusko raamattupiiri. Klo 18 Venäjänkielinen raamattupiiri. Ti 24.11. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärellä naisille. Klo 14 Askeleita Suomeen. Ke 25.11. klo 13 Laulupiiri.

Annankulma

Vartiokylä

Töölö

 Virasto: Turunlinnantie 3, avoinna: ma–pe klo 10–11 ja 12–14, p. 09 2340 6400, vartiokyla.srk@evl. fi. Päivystävä pappi tavattavissa viraston aukioloaikoina. Diakonin tapaamisaika varataan puhelimitse tiistaina 9–11 p. 09 2340 6451 ja ­torstaina 12–14 p. 09 2340 6450.

 Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575. To 19.11. klo 16–17 Pappi paikalla. Klo 18 Iltakirkko. Antti Pesonen ja Eeva Jurmu.

 Annankatu 14 D. Avoin olohuone avoinna ke 12.30–14.30, to 11–15, pe 9–12 To 19.11. klo 12 Käsityöpiiri. Pe 20.11. klo 9–10 Aamupuuro. Ti 24.11. klo 14.30 Puhu suomea. Ke 25.11. klo 13 Lauletaan yhdessä virsiä. Pulkamo. Kahvit klo 12.30.

Bulevardin kerhohuone  Bulevardi 16, käynti sisäpihalta Ma 23.11. klo 14 Raamattupiiri. Klo 18 Miesten raamattupiiri.

Agricolaliike  Mikael Agricolan kirkko, agricolaliike.fi. Tehtaank. 23, p. 09 2340 6123. Nuorisotyö: mestat.fi, facebook.com/stadinlionwings. To 19.11. klo 10–13 Lasten ja perheiden päivä. Klo 13.30 Torstaipiiri. Storhammar. Su 22.11. klo 10 Anglican Eucharist. Klo 10 Sunday School for Children. Krypta. Klo 12 Messu (vanha kaava). Wikström, Ingerö. Kirkkokahvit. Klo 15.30 Soppasunnuntai. Krypta. Klo 18 Tuomasmessu. Poutiainen, Anna-Leena Verkasalo, Ville Myllykoski ja yhtye. Ti 24.11. klo 12 Diakoniaruokailu. Ateria 1 e. Krypta. Klo 18 Kristillisen meditaation ryhmä. Kappeli. Ke 25.11. klo 13 SenioriFoorum: Lapsuus voimavarana ja taakkana. Prof. Kari Uusikylä. Klo 19 Agricolamessu. agricolamessu.fi.

Katajanokan seurakuntakoti  Kauppiaankatu 8–10 B Ti 24.11. klo 9.30 Perhekerho.

Meritullin seurakuntakoti  Meritullintori 3, p. 09 2340 6133 To 19.11. klo 15 Perhekerho. Ma 23.11. klo 9.30, 10.40 Seniori­ naisten jumppa. Ti 24.11. klo 18 Naisten lentopallo.

Studium Catholicum  Ritarikatu 3 A To 19.11. klo 8.30 Ekumeeninen rukoushetki.

Lähetyskirkko  Tähtitorninkatu 18 Su 22.11. klo 14 Messu. Juha Takala, Severi Laakso.

Krista-koti  Kristianinkatu 19 Ma 23.11. klo 15 Raamattupiiri.

Muuta

 Suomenlinna C 43, p. 09 2340 6126, avoinna ma–su 12–16 Ti 24.11. klo 10.30 Perhekahvila. Krypta. Klo 14–17 Koululaisten Olkkari. Krypta. Ke 25.11. klo 14–16 Keskiviikkokahvit. Krypta.

Kouluikäisten adventtipajoissa askartelemme adventtikalentereita, joulukortteja ja joulukoristeita. Ke 25.11. klo 14.30–16 Tuomiokirkon kappelin alasalissa ja ke 2.12. klo 14.30–16 Agricolan nuortentiloissa. Maksuton. Mukana nuorisotyönohj. Susan Louhema ja Nana Honkasalo. Ilm.: susan. louhema@evl.fi ja kerro nimesi, ikäsi ja kumpaan pajaan osallistut. Sukkapuikot heilumaan, villasukkia tarvitaan. Annankulman käsityöpiirissä neulotaan torstaisin klo 12–14 erikokoisia villasukkia. Sukat lahjoitamme jouluna Punavuoren vastaanottokeskukseen turvapaikanhakijoille. Tule neulomaan tai neulo kotonasi. Lankoja on, mutta

 Lönnrotink. 6, p. 09 2340 6128, avoinna ma, ti, ke, pe 12–15, to 12–20 To 19.11. klo 17 Raamattu- ja rukouspiiri. Krypta. Klo 18–20 Vanhan kirkon torstai-ilta: Anteeksianto. Silvo, Kuoppala. Klo 18 Musiikkia, klo 18.30 Uskon kysymysten äärellä – alustus ja keskustelua, klo 19 Rukouksen hetki, klo 19.30 Arki-illan ehtoollinen.

 Runeberginkatu 39 A 7, avoinna ma, ti, to, pe 10–14, ke 14–18. Virasto p. 09 2340 6300, toolo.srk@evl.fi. Päivystävä pappi, p. 09 2340 6302. Diakoniatoimisto, Runeberginkatu 58 B. Ajanvaraus ti klo 10–12.30, vastaanotto to klo 10–12.30, p. 09 2340 6318. Virasto suljettu 10.11.

Seurakunnat verkossa: www. helsinginseurakunnat.fi

Suomenlinnan kirkko

Vanha kirkko

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Temppeliaukion kirkko

 Lutherinkatu 3, p. 09 2340 6320 To 19.11. klo 12 Keskipäivän rukoushetki – Daily Prayer. Pe 20.11. klo 10 Avoin perhekerho, takkahuone. Klo 12 Keskipäivän rukoushetki – Daily Prayer. Klo 18 Raamattua kuunnellen, kerhohuone. Su 22.11. klo 10 Messu. Valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä. Matilda Hakkarainen, Otto Alanen, Maija Åker, Sirkka-Liisa Mäki-Fränti, Leena Tiitu, Henri Hersta. Juha Untala, trumpetti. Kirkkokahvilla Helsingin Alzheimer-yhdistyksen tj. Teija Mikkilä ja Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ja läheiset ry:stä Sinikka Salomaa. Ma 23.11. klo 12 Keskipäivän rukoushetki – Daily Prayer. Klo 17 Kitarakurssit, takkahuone. Ti 24.11. klo 10.30 Jumppakerho eläkeläisille. Klo 12 Keskipäivän rukoushetki – Daily Prayer. Klo 13 Raamattuluento, Hgin Raamattukoulu. Klo 17 Puuhakerho 1–6-luokkalaisille, kerhotilat. Ke 25.11. klo 10–12 Parents and Toddlers, kirkon kerhotilat. Kansainvälisen seurakunnan (IEC) äiti–lapsi-piiri maahanmuuttajille. Kika Paukkunen p. 040 503 0707. Klo 17 Rukousetkot. Klo 18 Ehtoollishetki. Matilda Hakkarainen, Henri Hersta.

Seurakuntakoti  Runeberginkatu 39 To 19.11. klo 13 Diakoniapiiri. Pe 20.11. klo 12 Diakoniaruokailu. Klo 13.15 Hopeapiiri. La 21.11. klo 11–13 Merimieskirkko­ piirin myyjäiset. Kotiruokaa, leivonnaisia, arpoja. Ti 24.11. klo 12 Diakoniaruokailu. Klo 13.15 Lähetyspiiri. Oikeus, kohtuus ja tuomio, Jari Leinonen. Ke 25.11. klo 16 Miestenpiiri.

Kerhokeskus  Tykistönkatu 8 Pe 20.11. klo 18 Nuorisokahvila Tori-­ Café. Ma 23.11. klo 14–20 Posliinipiiri. Myös aloittelijoille. Tuula Setälä, p. 050 512 2271. Klo 18 Nuorten peli-ilta. Ke 25.11. klo 18 Nuortenilta Nuorten toiminnasta lisätiedot Mikko Saari, p. 040 837 9291

Olaus Petri  Minervankatu 6 Ti 24.11. klo 10 Avoin perhekerho.

Muuta Haluatko leipoa kahvileipää myyntiin la 28.11. adventtimyyjäisiin? Tuo leivonnaiset 28.11. ennen klo 11 kirkolle. Muista tuoteselosteet. Lisätiedot Maija Åker, 09 2340 6370. Ma 30.11. klo 18 Lauluilta, Cafe & Eepos, Runebergink. 29. Toivevirsien ilta. Päivystävä pappi Temppeliaukion

Matteuksenkirkko  Turunlinnantie 3, p.09 2340 6420 Ke 18.11. klo 12.45 Laulut soikoon! Klo 14 Eläkeläisten päiväkerho. To 19.11. klo 14.30–16 Levosta käsin -ryhmä masennuksesta toipuville. Pe 20.11. klo 12–13.30 Perjantaipöytä. Avointa keskustelua ja kahvit, tervetuloa! La 21.11. klo 9–11 Naisten aamupala. Aamupala maksaa 3e. Vieraana arjen sankarinainen. Lopussa hartaus. Su 22.11. klo 10 Messu. Alava, Tuunela, Linda Isokangas, Juha Raitio ja Eija Kallinen. Klo 14 Englanninkielinen messu. Ma 23.11. klo 11–13 Neulekahvila. Klo 18 Miesten raamattupiiri. Ti 24.11. klo 17 Raamattupiiri. Klo 18 Emerituspiispa Wille Riekkisen raamattuluento: ”Viimeinen tuomio” – mitä se on? Ke 25.11. klo 12.45 Laulut soikoon! Klo 14 Eläkeläisten päiväkerho.

Puotilan kappeli  Puotilantie 5, p. 09 2340 6421, puotilan.kappeli@evl.fi To 19.11. klo 18 Kappelimessu. Alava ja Kakkonen. Ti 24.11.klo 13–16 Olohuone. Klo 14 runoilija Ismo Suksi: Runoja eri murteilla.

Vartiokylän kirkko  Kiviportintie 5, p. 09 2340 6422 To 19.11. klo 9.30 Minimessu. Alava, Virtanen, Merilahti ja Kakkonen.

Vuosaari  Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma, ti, to, pe klo 9–13, pappi päivystää klo 10–13. Avoinna ke klo 14–18, pappi päivystää klo 15–18, paitsi aattokeskiviikkoisin auki klo 9–13 ja pappi klo 10–13. Virasto 09 2340 6500, päivystävä pappi 09 2340 6502, fax 2340 6501, ­vuosaari.srk@evl.fi.

Vuosaaren kirkko  Satamasaarentie 7 Ke 18.11. klo 18 Vuosaaren kantaattikuoro. Klo 18 Neulepiiri. To 19.11. klo 11–12 Kriisiryhmän diakonialounas. Klo 13 Merimieskirkkopiiri. Klo 15.30 Vuosaari-kuoro. Klo 18 Avoin keskustelu- ja raamattupiiri. Tommi Vanhanen. Su 22.11. klo 11 Messu. Liturgia Tiina Ahonen, saarna Arto Huhdanmäki, kanttori Hanna Virtanen. Messun jälkeen Myyjäistuotteita lähetystyön hyväksi. Ma 23.11. klo 12 Iltapäiväpiiri. Kukka, karkki ja kynttilä – siirrytään taitellen joulunaikaa kohti. Terttu, Anja, Liisa ja Kari, kitaramusiikkia. Ti 24.11. klo 18 Miestenpiiri. Ke 25.11. klo 18 Neulepiiri.

Albatross  Kahvikuja 3, 2. krs, p. 2340 6571 To 19.11. klo 13 Avoin ryhmä. Kun haluat viettää aikaasi ilman päihteitä, etsit tekemistä ja vertaistukea. Pe 20.11. klo 12.15–14 Cafe Outolintu. Ma 23.11. klo 10 Perhekerho. Klo 13

Katukappeli

Merirasti-kappeli  Jaluspolku 3, p. 2340 6573, 050 541 2119 Ke 18.11. klo 18.30 Uusi laulu -kuoro. To 19.11. klo 10 Perhekerho. Klo 18 Raamattu- ja rukouspiiri. Raamatun sanojen sulattelua ja elämänkokemusten kuulostelua rukoushiljaisuudessa (lectio divina). Tiina Ahonen. Ke 25.11. klo 18.30 Uusi laulu -kuoro.

Myrskylintu  Solvikinkatu 11 To 19.11. klo 18 Miesten keskustelupiiri. Ti 24.11. klo 10 Perhekerho. Ke 25.11. klo 18 Medialähetyspiiri Näppärät. Lähetyspuoti ja kahvila.

Muuta Katso jouluavustuskohteet koti­ sivumme uutisista: www.helsinginseurakunnat.fi/vuosaari. Voit auttaa vähävaraisia monella lailla saamaan paremman joulun. Joulupuu-sivu au­keaa lasten oikeuksien päivänä pe 20.11

Yhteinen seurakuntatyö Seurakuntien talo   Kolmas linja 22, toimisto p. 09 2340 2538

Kampin kappeli  Narinkkatori, p. 09 2340 2018, kampinkappeli@evl.fi Pe 20.11. klo 18 Iltahartaus. Leith Arar, viulu.

Kuurojentyö  Diakoni Päivi Korhonen p. 050 301 9619, paivi.korhonen@evl.fi Pe 20.11. klo 12 Päiväpiiri, Matteuksen kirkossa, Turunlinnantie 3. Ma 23.11. klo 12.30 Lähetysaskartelu­ piiri Hermannin diakoniatalossa, ­Hämeentie 73. Ti 24.11. klo 17 Raamattupiiri Malmin kirkossa, Kunnantie 1.

Näkövammaistyö Pe 20.11. klo 15 Lähetysaskartelupiirin talkoopäivä Seurakuntien talolla. La 28.11. klo 13 Adventtiretki Pakarintuvalle, Kuriiritie 1, Vantaa. Ulkoilua, kahvittelua ja joululauluja. Ke 9.12. Jouluretki Lohjan Lohirantaan. Joulupöytä, ulkoilua, joululauluja ja hiljentymistä. Hinta 10 e. Ilm. ma 23.11 mennessä, p. 2340 2538 tai ysk.diakonia@evl.fi.

International Ev. Church Worship Service (in English) every Sunday 16:00 Roihuvuori church, Tulisuontie 2. ­Coffee and fellowship after the service. Sunday School, ages 3–6 and 7–12 in Finnish (partly English), teenagers in English. Join us to worship God with people from many nations! Diaconal Living Room every Thursday 17:00–19:00, IEC Center, Käenkuja 3 A. For counselling, prayer and practical needs. For more information: IEC Center, Tel. 09–586 8770, www.church.fi


19

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44 TOUKO SIPILÄINEN

No-o, onkos tullut kesä...

JOULUASKARTELU To 19.11.2015 klo 17-20

Torkkelinkatu 11 Tee joulukortteja, koristeita, tonttuja ja muuta ihanaa glögin kera! Materiaalimaksu 5 €, lapset maksutta! Taatusti edulliset JOULUMYYJÄISET ja kahvila!

La 28.11.15 klo 12-16

Torkkelinkatu 11 Osta jouluherkkuja pakkaseen, koruja, voiteita ym. lahjaksi! Tervetuloa! Hgin Kristillinen Työväenyhdistys * hekty.fi *

Perustulon puolella. Pekka Haavisto uskoo, että perustulo tai kansalaispalkka auttaisi myös raskaita ja matalapalkkaisia töitä löytämään tekijänsä. Nykyään työn tekeminen ei ole kaikissa olosuhteissa kovin kannattavaa.

Kaikki työ on arvokasta

P

Työelämään on Pekka Haaviston mukaan pesiytynyt ilmiöitä, jotka sieltä pitäisi kitkeä pois. – Olemme julkisuudessakin seuranneet oikeudenkäyntejä työpaikkakiusaamisista, mykkäkouluista, seksuaalisesta ahdistelusta, sanallisesta häirinnästä. Välillä tuntuu, että me suomalaiset olemme kiusaaja- tai riivaajakansaa. Ikäviä esimerkkejä on liikaa. On koulukiusaamista ja yliopistokiusaamista, lastentarhakiusaamista ja seurakuntakiusaamista, ja listaa voisi jatkaa. Kun maailman sodat ja kriisit ovat ajaneet suuren määrän pakolaisia Eurooppaan ja Suomeen, on saatu lisää kiusattavia. – Vastaanottokeskukseen perheineen tulevan pakolaisen kiusaaminen on suunnilleen raukkamaisinta toimintaa, mitä kukaan pystyy keksimään. Ja senkin me suomalaiset osaamme. Tuntuu kuin kaikki tolkku olisi hävinnyt, Haavisto arvosteli. Usein kiusaaja on itse ahdistunut, pelokas, hätääntynyt ja

Joulua!

• Paulin ja Fannyn joulukattaus 28.11.-6.1. • Opastukset sunnuntaisin 29.11.-20.12. klo 14 (ei 6.12.) • Joulukonsertit su 29.11. ja 13.12. klo 15 • Glögitarjoilu su 20.12. klo 15-16

Myyjäiset

Sinebrychoffin kotimuseossa 2 krs. Vapaa pääsy.

Helsingin Raamattukoululla Töölönk. 7 A 3 la 21.11.2015 klo 11-14

Työn messussa puhuneen Pekka Haaviston mukaan työssä voi tavoitella ihanteitaan. ekka Haaviston mukaan ihmisen arvo ei riipu työstä. – Jokaisella on ihmisarvo ja oikeus toimeentuloon työstä riippumatta. Tämä on yksi hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivistä. Vihreiden kansanedustaja Haavisto puhui viime viikolla Kallion kirkon Työn messussa. Messuun osallistui lähes 300 ihmistä. Haavistosta työ on yksi tapa jättää jälki ympäristöön ja osallistua ihmiskunnan kehitykseen. Työssä voi myös tehdä asioita ihanteisiinsa uskoen. Haavisto sisällyttää työn käsitteeseensä palkkatyön lisäksi vapaaehtoistyön. – Vapaaehtoistyö paitsi vahvistaa yhteiskuntaa, lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja auttaa avun tarvitsijoita, usein palauttaa myös ihmisarvon avun antajalle. Siinä on vapaaehtoistyön suuri salaisuus ja – uskonnollista termiä käyttääkseni – siunaus, Haavisto korosti. Kommunikaatio ja kuuntelemaan pysähtyminen ovat Haavistosta käytännöllisiä tapoja tunnustaa ja kunnioittaa ihmisarvoa.

Nostalgista

epävarma. Hän etsii uhrikseen jotakuta itseäänkin heikompaa ja epävarmempaa. Haavistosta kiusaamiseen on aina puututtava. – Jos uskomme ihmisarvoon, se on osoitettava käytännössä. Kukaan ei saa jäädä pahnanpohjimmaiseksi. Kun näemme maailman kriisejä mediassa, hätään joutuneet tulevat eteemme myös muualta kuin kotikulmiltamme. – On esitettävä kysymys: miten voimme auttaa? Tapa voi olla kirkon kolehti, Nälkäpäivä- tai Nenäpäivä-keräys, Kirkon Ulkomaanapu tai Punainen Risti. Luotettavia avun kanavia on paljon, Haavisto kannusti. Pekka Haaviston oma työ on vienyt hänet muun muassa rauhanneuvotteluihin ympäri maailmaa. – Työ on tapa osallistua yhteiskunnan rakennustyöhön, työtä voi olla monenlaista, ja kaikki työ on yhtä arvokasta, Haavisto totesi. Globaalilla tasolla maailmassa on vielä paljon työhön liittyviä ongelmia. Pahimmillaan ne liittyvät pakkotyövoiman käyttöön, lapsityöhön, orjatyöhön tai alipalkattuun työhön. Työolosuhteet voivat olla vaaralliset, koulutus ja työsuojelu puutteellisia. Kaikkien Suomeen tuotujen tavaroiden tuotantotapa ei kestä päivänvaloa. – Työelämän oikeudenmukaisuuden puolustaminen on myös osa globaalin talouden korjausliikettä, jossa työehtoja tai ympäristönsuojelua dumppaamalla pyritään saamaan kilpailuetua. Tästä syystä meidän pitäisikin kuluttajina seurata myös tuotantotapoja, tuotannon etiikkaa, ympäristönsuojelua ja työelämän ehtoja. Haavistosta on tärkeää, että meillä on Finnwatchin kaltaisia organisaatioita, jotka seuraavat myös suomalaisten yritysten toimintaa maailmalla. – Jos pyrkii korjaamaan muiden toimintaa, on hyvä, että itsellä on puhtaat jauhot pussissa, Haavisto sanoi. Sirpa Patronen

• ruokaa ja leivonnaisia • käsitöitä • arpoja Tervetuloa ostoksille ja viihtymään! Järj. Helsingin Raamattukoulusäätiön kannatusyhdistys r.y. Kannatusyhdistys r.y:n vuosikokous Raamattukoululla 24.11.2015 klo 16

BULEVARDI 40. LISÄTIEDOT SIFF.FI

Stadin sävelet

Su 22.11. klo 18 Helsingin Vanha kirkko Musiikki Jippu Nina Åström Anton Laurila

Puhe Ilmoitusmyynti Pirjo Teva 020 754 2284, 040 680 4057 pirjo.teva@kotimaa.fi

Petri Tikka

Juonto Leena Broman Vapaa pääsy!

Israelilaisen ilon ja ylistyksen ilta Pe 27.11. klo 18 Munkkivuoren kirkko, Helsinki (os. Raumantie 3) Mukana: Pastori Andrei Vdov Pietarin messiaanisesta Isän sydän -seurakunnasta, ylistysryhmä sekä Pirjo ja Vladimir Karttunen.

Tervetuloa mukaan! Järj. IRR-TV yhteistyössä Petrus församlingin kanssa

IRR-TV.fi Yleiskristillinen medialähetysjärjestö

Koteja ainutkertaisille ihmisille

Myös kotihoito-, turvapuhelin- ja ateriapalvelut kotiin.

Meillä on viihtyisiä ja turvallisia koteja senioreista ikäihmisiin, olipa kyse pysyvästä kodista tai virkistävästä visiitistä. Koteja täydellä hoivalla tai tarpeisiin räätälöidyillä palveluilla, jotka tuovat sopivasti helpotusta arkeen ja turvaa elämään. Kotimme tarjovat mukavaa seuraa ja harrasteita. Hoivaa ja huolenpitoa tarvitseville osaava henkilökunta on apuna päivin ja öin. Lue lisää www.mainiovire.fi/kotiin. TerVeTulOa TuTusTuMaan Vire Koteihimme Käpylään, Hermanniin ja Lehtisaareen! Soita ja sovi aika. Meille käyvät Helsingin, Vantaan ja espoon palvelusetelit. Mainio Vire Oy | puh. 020 581 3500 (ma-pe 8-16) | myynti@mainiovire.fi | www.mainiovire.fi


20

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

neniälittereK Vero

Hammashoitoa HAMMASTEKNIKKO

24 h

Hammaslääkärikeskus

Saat ystävällistä ja asiantuntevaa hammaslääkäripalvelua.

A

Hammaslääkäri Michael Hunt

lati hauskoja kompia kehittelevät ystävämme vapaa-ajattelijat ovat tällä erää keksineet huvittaa meitä ajatuksellaan, että ehtoollisviinin verovapaus on laitonta. Olemme syvästi kiitollisia tästä jumaluusopillisesta kontribuutiosta, jota meidän on nyt tarmokkaasti kehitettävä lisää. Katolisessa kirkossa viinin aksidenssi pysyy samana, kun taas viinin substanssi muuttuu Kristuksen substanssiksi. Meillä luterilaisilla viinin substanssi ei häviä mihinkään, mutta sen yhteyteen tulee Kristuksen substanssi. Verottaja voisi iskeä aksidenssien lisäksi myös substansseihin. Samaan aikaan on todettava, että ihmisen elimistö joka tapauksessa tuottaa jonkin verran etanolia, joka tähän asti on ollut täysin verovapaata. Vapareiden verouudistus kannattaisi ehkä liittää niin sanottuun paskalakiin. Lain edellyttämien puhdistamojen kautta voisi suodattaa yhdenvertaisina sekä ihmisruumiin tuotokset että vapareiden naurettavat aloitteet.

ERIKOISHINTAMME:

Kelakorvaus sisältyy hintoihin

Hammaskiven ja värjäytymien poisto, fluoraus, puhdistus ................ 59 e Hampaan värinen paikkaus ............... 59 e Kivuton hampaan poisto ................... 59 e Hammasvalkaisu yksilöllisellä menetelmällä alk... Bussit, ratikat, metro vieressä. Katutasossa, helppo pyörätuolille.

Julkaisija

Menovihjeet Palstalle toivotut tekstit lähetetään vähintään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa osoitteeseen menot.kirkkojakaupunki@evl.fi.

www.helsinginseurakunnat.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset Puhelimitse 09 23402235 tai kjkosoiterekisteri@evl.fi tai Kirkko ja kaupunki Osoitteet, Kolmaslinja 22, 00530 Helsinki. Helsingin seurakuntien jäsenten osoitteenmuutokset päivitetään automaattisesti virallisen muuttoilmoituksen perusteella.

Ilmoitusmarkkinointi Kotimaa Oy Myyntipäällikkö Pirjo Teva, p. 040 680 4057 pirjo.teva@kotimaa.fi Ilmoitusaineistot ilmoitusmyynti@kotimaa.fi Otsikoksi K&k ja ilmestymispäivä p. 020 754 2000 (vaihde) Lehti ilmestyy keskiviikkoisin. Aineiston on oltava perillä viimeistään edellisen viikon keskiviikkona klo 12.

Kustantaja Kotimaa Oy Hietalahdenranta 13 00180 Helsinki

Ilmoitushinnat Teksti-ilmoitukset 2,60 e /pmm + alv 24 %. Rivi-ilmoitukset alk. 3 riviä 28,52 e, sis. alv. Toistoalennus -20%.

Toimitus Puhelinvaihde: 020 754 2000 toimitus@kirkkojakaupunki.fi tai etunimi.sukunimi@ kirkkojakaupunki.fi PL 279, 00181 Helsinki

Painos 197 000 kpl. Osoitteellisena jakeluna Postin kautta ev.lut. seurakuntien jäsentalouksiin Helsingissä.

Päätoimittaja Seppo Simola, 09 2340 2231 seppo.simola@evl.fi Toimituspäällikkö Pälvi Ahoinpelto, 020 754 2310 Toimitussihteerit Eira Serkkola, 020 754 2319 Pihla Tiihonen, ma. 020 754 2307 Toimittajat Topias Haikala, ma. 020 754 2327 Juhani Huttunen, 020 754 2315 Marjo Kytöharju, 020 754 2229 Tommi Sarlin, työvapaalla

Vastuu virheistä Lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai vastaavista syistä julkaista määrättynä päivänä. Lehden vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä 8 (kahdeksan) päivän kuluessa.

TÄSSÄ KUUSSA: YLÄ- tai ALALEUAN KOKOPROTEESI ................. 350 e YLÄ- ja ALALEUAN KOKOPROTEESI .................. 690 e YLÄ- tai ALALEUAN KOKOPROTEESIN POHJAUS .......

99 e

Korjaukset ja pohjaukset odottaessa. Proteesien ilmainen tarkistus.

Meiltä myös koti- tai vanhainkotikäynnit 50 e. Muut palvelut: kirurgiset, implantit, viisaudenhampaanpoistot, hammaskorut, hampaiden valkaisu.

TALLINNASSA Hinnat jopa puolet Suomen hinnoista KATSO www.albin.fi

m liikaa?

Normaalihintainen proteesi valmis 12 tunnissa

09 7745770 040 510 5009 toimisto@dentalservices.fi Lootsi 11, D-terminaalin vieressä Tallinnassa

Yksilölliset hammasproteesit suoraan valmistajalta Erikoishammasteknikko Merja Vesamäki Helsingink. 9, Hki, p. (09) 716 151

Asianajajia

VARAA AIKA

Syysetuna tarjoamme hammastarkastuksen hintaan 49e ja hammasimplantit alkaen 1595e. Juuso Kallinen hammaslääkäri suu- ja leukakir. erikoislääkäri

044 9339 242 www.stickdent.com

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO Tommi Jokilahti Hakaniemenranta 1 (metallitalo) P. 040 7077 617

Asianajotoimisto Kristiina Kenttä

Perukirjat, perinnönjaot, testamentit, avioerot, ositukset, edunvalvonta sekä myös muut lakiasianne. Teen tarvittaessa kotikäyntejä. Hämeentie 17 A 65, 00500 Helsinki

0400 287 442

kristiina.kentta@lakikentta.fi www.lakikentta.fi

ASIANAJOTOIMISTO EVT

asianajaja Elvi Varis Melkonkatu 28 D, 2 krs. 00200 Helsinki Puh. (09) 454 4099 elvi.varis@evt.fi testamentit, edunvalvontamääräykset, perukirjat, perinnönjaot, oikeudenkäynnit riita- ja rikosasioissa.

Palveluja tarjotaan

Lähes 30 vuoden kokemus kiinteistönvälittäjänä. HAnnele nurmiKAri | 050 5151 028 Kiinteistönvälittäjä, LKV, Partner hannele.nurmikari@huom.fi Huom! ® • Suomen Asuntopalvelut Oy Kasarmikatu 36, 7. krs, 00130 Helsinki | www.huom.fi

Myymässä tai vuokraamassa asuntoa? Tarjoan kiinteistönvälittäjän yksilöllistä, huolellista ja asiantuntevaa palvelua 30. vuoden kokemuksella. Aina tavattavissa puh. 09 665 272, 0500 883 732

Markku Rautanen YKV, LKV

Ostamme kodin irtaimistoa mm. astioita, valaisimia, huonekaluja (erityisesti 1950-70 –luvuilta), taidelasia ja maalauksia sekä harrastetavaraa ja kokoelmia. Tyhjennämme myös kuolinpesät ja muuttojäämistöt. Nouto ja käteismaksu.

HH

www.valomerkki.fi

T A K U U T Y Ö

SUOMALAINEN HAMMASKLINIKKA

YKSILÖLLISTÄ HAMMASPROTEESITYÖTÄ Erikoishammasteknikko Hannele Lindholm Käenkuja 4. P. 09 710 533

73. vuosikerta

iksi p. 726 2266 Mak saisit

HÄMEENTIE 60, avoinna ma-pe 8-20, la 9-15, p. 146 1460 www.eurohammas.fi

Tähtiantiikki & Design 0400 704 763 www.tahtiantiikkidesign.fi

Luotettavaa ja huolellista kotisiivousta jo vuodesta 2004 Seniorisiivous –alv 24 % www.mmsiivouspalvelut.fi puh. 045 638 5774 Mirja

KAIKENLAISTA KULJETUSTA alk. 20 € /tunti 050 926 6203

Noudetaan nopeasti risat huonekalut ja kodinkoneet yms. www.rojusiivous.com P. 050 465 6001. Maksullinen palvelu.

[A] LKV M. Rautanen Oy www.mrautanen.com

MUUTOT JA KULJETUKSET 1-2 miestä, iso pakettiauto. Kuljetus Neppis p. 040 585 0074 Kotipalvelua 26 v. kokemuksella. Lähtökohtana aina asiakkaan tarpeet, toiveet. Pia Matalalampi 050 431 5536

Toimivat kaihtimet joka kotiin!

Myös korjaus ja omien tuotteiden asennus. Kaihdintohtor�

J. Vähäkangas

p. 040-411 4370

KOTIAPU NAULA JA VASARA OY Kaikenlaiset kodin työt: Huonekalujen kokoaminen, suojaus ja pakkaus sekä asennustyöt. Teemme myös korjaustyöt ja ikkunanpesut. www.naulajavasara.fi Jukka Vasarainen 050 5470101

MUUTOT EDULLISESTI KuljetusVarma suorittaa muutot ja pianonkuljetukset. Asennamme myös kalusteet, verhot, lamput ym. Myös muuttolaatikot ja varastointi. P. 0500 800 800 www.kuljetusvarma.com

MUUTTOPALVELUA EDULLISESTI, AMMATTITAIDOLLA&KUOLINPESÄT JA TYHJENNYKSET P. 0503095193

YLEISMIES JANTUNEN 0400 811 941 33 €/t + alv www.bewesport.fi pihatyöt, remontit, muutot, jne.

Painopaikka Sanomapaino, Vantaa

Kotipalvelua ja siivousta. Lähihoitaja Merja Rouvali. P. 045 852 0244. www.merjankotipalvelut.fi

Sohvat, tuolit verhoillaan p. 0400 503 179 Verhoomo Leppänen

ISSN 0356-3421

Henkilöautojen talvisäilytystä 24 km Helsingistä. P. 0500 717 225.

Vinttien, kellareiden ja kuolinpesien tyhjennykset. Kaikki pois. KIERRÄTYSPALVELU! 0466 418 728

Myydään hautakiviä


21

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Lakiasioita

Rakennusala

Seurat HERÄNNÄISSEURAT

Asiantuntevaa lakiapua jo vuodesta 1999 www.lakituki.fi

Huoneistoremontin teettäjät!

VESIKOURUT KATTOREMONTIT

Kun on tuo lama, raha tiukalla, neuvotellaan työn hinta asialliseksi. Maalaus, kaakeli, tapetointi, lattiat, kirvesmiestyöt ym. Kotitalousvähennys, tarvikeale. Ilm. arvio. Pakettiauto käytössä. Huom! Pienetkin työt.

• vanhojen uusimiset • kattojen maalaukset ja pesut • suojakäsittelyt • kattoturvatuotteet 050-2205/kattotyöt

+358 (0)9 4289 2934

Saneeraus Pe-Ry Tmi p. 0400 819 757

HUONEISTOJEN, KIINTEISTÖJEN MYYNTI JA VUOKRAUS Pyydä tarjous!

Laki ja Kiinteistö Moilanen Oy LKV

Eeva-Liisa Moilanen varatuomari kiinteistönvälittäjä (LKV)

Leikkaa talteen

www.0502205.fi

Hämeentie 23, Helsinki, p. (09) 773 2600, 0500 313 838.

Asianajotoimisto Maritta Heiskanen Testamentit, perukirjat ja kaikki muut perheenne lakiasiat. Itiksen kauppakeskus Puh. 09 343 2636 www.marittaheiskanen.fi

Itä-Pakilassa avioehdot, testamentit, perukirjat edullisesti. Myös kotikäynnit. Varatuomari Aarno Tenkanen p. 040 588 2112.

Suoritamme parkettien ja puulattioiden hionta- ja lakkaustyöt, uusien parkettien asennukset, huoneistosaneeraukset. P. 044 328 5087. www.helsinginparkettilattia.fi

MAALAUSLIIKE www.arjaulmanen.com p. 041 506 6577 Luotettava ja osaava NAISSÄHKÖURAKOITSIJA. Kaikki sähkötyöt. Kotitalousvähennyskelpoinen. Soita 0400 339 363! www.sahkosiuvatti.fi REMONTIN TARVETTA! Kylpyhuone, maalaus, lattiat, keittiö Ilm. arvio. P. 0400 689 742 Jabell.fi

JORMAN REMONTTIPALVELU Maalaus, tapetti, laatoitukset, laminaatit, keittiöön ovet, tasot. Myös pikkutyöt. Ulos. tarjous, aidat, kestopuuterassit P. 040 189 5682, myös iltaisin ja vkl. Kaikki remontit, isot ja pienet. Toteutamme toiveesi ammattitaidolla. Ilmainen arvio, kotitalousvähennys. Saneerausliike Pappi ja Kanttori Oy 040 729 0079, 0400 800 875 MAALAUS, TAPETOINTI JA LAMINAATIN ASENNUSTYÖT. Ilmainen arvio. Kotitalousvähennys. P. 045 235 1717.

Ostetaan huoneistoja Lääkäri&DI-pariskunta haluaa ostaa Kantakaupungista remonttikuntoisen 50-90 m2 asunnon. 040 506 5239.

Paikkoja avoinna Hautauspalveluja

Surun kohdatessa et jää yksin

Pitäjänmäen seurakunnassa on avoinna

Lapsityönohjaajan virka Hakuaika päättyy 31.12.2015 klo 15. Lisätietoja ja hakuohjeet: www.helsinginseurakunnat.fi/pitajanmaki

www.aratto.fi

SIIVOUSPALVELUT

Kodin siivous, ikkunanpesut, muuttosiivous, remonttisiivous, siivouspalvelut yrityksille

Kodinapu helmi

puh. 040 720 94 20 siivous.helmi@luukku.com

KIIREPÄIVYSTYS

050 347 1555

Kotisiivousta/ikkunanpesua/pihatöitä kotimaisin voimin. www.kotikuntoon.com 0440 691 994 T. Vanari Kotisiivousta, ikkunoiden pesut sekä muut kodin askareet. Edullisesti ja ammattitaidolla. P. 045 805 7071 tai 046 547 6622 Kaikki kodin ja toimiston siivouspalvelut vuosien kokemuksella. Ilmainen arviokäynti. Asunto R Oy/ Essi 045 631 9146 Ammattitaidolla ja kokemuksella ikkunanpesua ym. siivoukset, myös joulusiivoukset. P. 050 932 7390

FORUM p. 010 76 66620 HAKANIEMI p. 010 76 66500 ITÄKESKUS p. 010 76 66590 MALMI p. 010 76 66630 TÖÖLÖ p. 010 76 66530

MYYRMÄKI p. 010 76 66600 TIKKURILA p. 010 76 66560

ESPOO

Puhelut: 0,0835 €/puhelu +0,1209 €/min

KERAVA p. 010 76 66550 HYVINKÄÄ p. 010 76 66580

SEUROJA

Ke 18.11. klo 19 Seurat La 21.11. klo 12 Joulumyyjäiset La 21.11. klo 18 Seurat Su 22.11. klo 16 ja 18 Seurat Kaikki ovat tervetulleita. Seurojen puhelinkuuntelu nro 0600 392974. Hinta 0,05 euroa/min+pvm. Internet -kuuntelu: www.helsinginrauhanyhdistys.fi

Ostetaan Ostamme KAIKKEA KODINTAVARAA mm. taide- ja käyttölasia, keramiikkaa, posliinia, astioita, tauluja, kirjoja, kokoelmia, soittimia, harrastevälineitä, levyjä, huonekaluja, valaisimia, työkaluja, koruja ym. ym. KUOLINPESÄT, MUUTTOJÄÄMÄT. Nopea nouto, maksu heti käteisellä. Seppo ja Sari 0400 218 225.

OSTETAAN KUOLINPESIÄ

OSTAMME kirjoja, kokoelmia ja kuolinpesiä. Myydessäsi ota yhteys luotettavaan, akateemiseen yhtiöön. MENEC 040 635 1000 www.menec.fi

KUOLINPESIEN tyhjennykset Topeliuksenkatu 33 Helsinki, esajavesaostaa.com p. 0400 821 805

Suoraan kiviveistämöltä

HAUTAKIVET

Kaikki kivialan työt

KIVITUOTE OY

Kirjojen harrastaja ostaa tarpeettomat kirjanne. Noudan kotoa. Puh. 0400 431 651. Ostetaan kuolinpesät. Varastojen, vinttien, autotallien yms. tyhjennykset nopeasti. 044 5588 078

Vuokrata halutaan

Porttipuisto, Vantaa

p. (09) 756 8200 www.kivituote.com

Terveydenhoitoa

P. 046 562 0203

P. 040 764 6933 / Eva eva.a.salo@gmail.com

IKKUNAT PUHTAAKSI Laadukas ja varma palvelu IkkunaMan Kim Mansnerus tmi P. 044 548 9762

Eläkeläiset HUOM! Jalkahoito 50 €. Kauneushoitola Profile. Pohjoinen Rautatiekatu 17. Puh. 09 701 5397.

Ikkunanpesut hyvällä laadulla, luotettavasti, Petri Posti, Petriposti Oy. www.petriposti.com, 050 500 3090.

Kotisiivousta luotettavasti ja joustavasti ammattitaidolla. Myös jatkuvat sopimukset. www.marfic.fi p. 040 700 1925.

Arvoisat asiakkaat! Eläk.alenn.perm. l+k (norm. 50 €) nyt 37 €. Norm.vel.perm. l+ k (55 €) nyt 46 € Tied. 09 639 818.

Edullista, luotettavaa kotisiivousta.

www.helsinginrauhanyhdistys.fi

POSTIMERKKEJÄ, kortteja, rahoja, etikettejä, kunniamerkkejä ym. Arviointipalvelu. P. 792 851 Käpylän Merkki Oy, Pohjolank. 1

Fysioterapeutti Nina Aarnio, 3x30 min hieronta 70 €. Kaisaniemenkatu 1 B a 2 krs., p. 040 569 3515

IKKUNANPESUT JA KOTISIIVOUKSET

Myrskyläntie 22, p. 728 2162

toimisto@marfic.fi p. 040 502 4546

VANTAA

KOTISIIVOUSTA

Ikkunanpesua, muuttosiivousta, remonttisiivousta ammattitaidolla. OLKSiivouspalvelut.fi 040 762 5615 vähen. 45 %

HELSINGIN RAUHANYHDISTYS

loppusiivouksineen

HELSINKI

ESPOONLAHTI p. 010 76 66640 LEPPÄVAARA p. 010 76 66610 TAPIOLA p. 010 76 66570

Siivouspalveluja Tilaa JOULUSIIVOUS ajoissa! -LAHJAKORTIT -KOTISIIVOUSTA -kotitalousvähennys Siivoustyötilaukset: 040-8098707/Laura

24 h

Surun kohdatessa ojennamme auttavan kätemme.

Ke 18.11. klo 18.30 Körttivirren virtaan - Siionin virret tutuksi III, Myyrmäen kirkolla, Uomatie 1. Mukana Samuli Korkalainen. To 19.11. klo 18.30 Ison Omenan Hiljaisuuden kappelissa, Piispansilta 11. Kahvit kerhopuolella klo 18. Pe 20.11. klo 18.30 Kotiseurat Sevannolla, Antbackankaari 30, Martinkylä. Su 22.11. klo 10 Kirkkopyhä Viikin kirkossa, Agronominkatu 5. Saarnaa Jaakko Heinimäki, mukana Seuratuvan virsikuoro. Kirkkokahvit ja seurat. Su 22.11. klo 10 kirkkopyhä Myyrmäen kirkossa, Uomatie 1, saarnaa Laura-Maria Latikka. Pyhäkoulu messun ajan. Kirkkokahvit ja seurat. Su 22.11. klo 10 Kirkkopyhä Järvenpään kirkossa, Kirkkotie 4. Saarnaa piispa (em.) Wille Riekkinen. Keitto ja seurat, Esa Ruuttunen laulaa. Herättäjäjuhlatalkoista tietoa. Su 22.11. klo 16 Seurat Seuratuvalla, Salomonk.17D (Autotalo, Kamppi). Ma 23.11. klo 12 Siionin virret tutuksi IV, Katupappila, Kauppakaari 13, Kerava. Mukana Samuli Korkalainen. Ke 25.11. klo 19 Körttikodilla, Ratakatu 1a A, 3. krs.

ASUNTOJEN

MYYNTI JA VUOKRAUS

- luottotiedot, takuut, sopimukset ja näytöt yli 35 v:n kokemuksella Vuokrauspalkkio 0-1 kk

ISÄNNÖINTIKESKUS OY puh. 737 259 myös ilt. ja vkl.

4


22

Menovihjeet

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Sähköposti: menot.kirkkojakaupunki@evl.fi – www.kirkkojakaupunki.fi

Viikon vinkki Thinkstock

Lemmikit siunataan torilla Lemmikit saavat joulusiunauksen Senaatintorilla tiistaina 24.11. kello 19. Siunauksen toimittavat pastori Riina Storhammar Tuomiokirkkoseurakunnasta ja isä Kalevi Kasala Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta. Kutsuvieraina tilaisuuteen osallistuvat virka- ja avustustehtävissä olevat koirat. Tilaisuus kestää noin 30 minuuttia. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kerää paikalla tavaralahjoituksia kodittomien eläinten auttamiseksi. Helsingin seudun kennelpiiri järjestää tapahtuman.

Radio&TV YLE radio1 87,9 MHz Su 22.11. klo 10 Jumalanpalvelus Lahden Ristinkirkosta. Maailmojen messu. Virret: 134, 148, 162. Klo 11 Ortodoksinen liturgia ­Kajaanista. Klo 12.15 Horisontti. Ohjelma uskonnoista ja elämänkatso­muksista. Aamuhartaudet maanantaista lauantaihin klo 6.15 ja 7.50. Hartaita säveliä klo 6.05 ja 7.45. Iltahartaudet maanantaista perjantaihin klo 18.50. Lauantaisin klo 18 Ehtookellot ja iltahartaus. Hartaita säveliä ma–pe klo 18.30. Hartauden pitäjät: To 19.11. Pastori Visa Viljamaa. Pastori Sini Mäkelä. Pe 20.11. Vankilapastori Marko Meijer. Pastori Minna Jaakkola. La 21.11. Arkkimandriitta Sergei (Ortodoksinen kirkko). Kappalainen Erkki Laine. Ma 23.11. Pastori Elina Koivisto. Raamatunlukua. Ti 24.11. Taidemaalari Annukka Laine. Pastori Ari Urhonen (Vapaakirkko). Ke 25.11. Professori emerita Raija Sollamo. Teologian tohtori Pauliina Kainulainen. To 26.11. Pastori Sini Ikävalko. Erityisnuorisotyönohjaaja Maria Rauha.

Lounaalla kalmojen kupeessa Moni ei tiedä, että hautausmailla voi myös syödä. Ravintoloihin ovat tervetulleita kaikki. Teksti Topias Haikala Kuvat Esko Jämsä

M

ika Waltarilla, marsalkka Mannerheimilla tai J. V. Snellmanilla ei ole enää nälkä. Hietaniemen hautausmaalla viettää kuitenkin päivittäin aikaa myös joukko eläviä ihmisiä, ja elävien täytyy syödä. Hautausmaan portilla on pieni mainosjuliste, jossa toivotetaan tervetulleeksi lounaalle. Ravintola löytyy etsimisen jälkeen hautausmaan niin sanotun uuden puolen huoltorakennuksen takapihalta. Täällä syövät hautausmaan työntekijät, mutta myös monet ohikulkijat. – Kesällä ulkopuolisia on enemmän, mutta talvella ehkä kymmenen päivässä, kassanhoitaja kertoo. Tänään ruoaksi on seitiä hapanimeläkastikkeessa, hintaan yhdeksän euroa. Ei ole halpaa,

RadioDei 89 (101,9) MHz Su 22.11. klo 18 Tuomasmessu Agricolan kirkosta.

TV1 La 21.11. klo 15.10 Pisara. Virsistä uusia versioita radioon. Kanttori Teija Tuukkanen kertoo yli 300 hengellisen laulun uudesta toteutuksesta ja yhdessä laulamisen merkityksestä. (Ps. 108:2-4) Uusinta ma 23.11. klo 11.05. Su 22.11. klo 10 Jumalanpalvelus. Maata Näkyvissä TV-messu Turusta. Saarna Timo Nisula, liturgi Juhana Tarvainen, musiikki Kappeli Sound System. Uusinta ma 23.11. klo 11.10.

Pyttipannupäivä. Sirpa Mustonen ja Kimmo Saramäki käyvät Honkanummella lounaalla lähes päivittäin.

mutta niillä hujakoilla tuntuvat lounashinnat pyörivän. Ruokala on siisti, valkean moderni tila. Mieleen tulee kouluruokala ilman lautasmalli- ja bändikilpailujulisteita. Pöytäständissä sentään mainostetaan lempiruokaviikkoa. Ikkunasta näkyy ruskainen hautausmaa, ja puiden välistä pilkottaa meri. Harmaantuvat duunariäijät juttelevat naapuripöydässä autoista. – Mä oon niinku pitänyt itseäni uuden auton ostajana, mutta en mä olekaan, kertoo yksi. – Eihän helsinkiläinen aja mitään pitkää maantieajoa, ajetaan lyhyttä matkaa ja jarrutellaan, tietää toinen. Ei tämä hirveän dramaattiselta tunnu. Kuolemallahan olisi niin helppo brändätä. Missä ovat tummanpuhuvat holvikaaret ja kuolemantanssifreskot? Jälkiruoaksi on hedelmäsalaattia ja kermavaahtoa. Maistuu hyvin. Harva tietää, että hautausmaalla voi käydä myös lounaalla. Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaista lounasta tarjoillaan Hietaniemessä, Malmilla ja Honkanummella.

Honkanummi. Kaivannon perhe ei tiennyt, että hautausmaalla on myös ­lounaskahvila. Lapsenlapsilla ei kuitenkaan ollut vielä ruoka-aika.

Malmin hautausmaallakaan ei haise kalma vaan porsaan grillipihvi ja choronkastike. Hautausmaa on laaja ja eksyttävä, mutta lounasravintola löytyy huoltorakennuksesta hautausmaan kaakkoislaidalta. Malmillakin lounaan hinta on yhdeksän euroa. Tästä sen mielellään maksaa. Lappunen linjastolla

suosittelee, että kukin ruokailija ottaisi vain yhden pihvin. Monen työmiehen lautasella on reilusti suositukset ylittävä kasa, mutta kiltti toimittaja ottaa vain yhden. Naapuripöydässä istuu ainakin yksi eläkeläispariskunta, joka ei varmasti ole hautausmaalla töissä. Ja kas, täällähän sosialiseerataan! Ruokalaan astuu vanhempi r­ ouva,


Valon messu Länsi-Pasilan kappelissa, Winqvistinkatu 2, järjestetään 18.11. kello 18 Valon ja ilon messu, jossa saarnaa pastori Seppo Juntunen. Illan musiikkivieraana on Taru Hallama. Mukana myös pastorit Johan Wennerström ja Mia Hagman. Messun jälkeen tarjoillaan runsas iltapala.

Rikhardinkadun kirjastossa, Rikhardinkatu 3, keskiviikkona 25.11. esittelee kello 12.30–15 dosentti emeritus Tapio Koskiaho syksyllä julkaistun teoksensa Elämää kolmen sukupolven aikana Vehkalahdella ja Haminassa – elettyä ja koettua.

Torstai 19.11.

Maanantai 23.11.

Musiikkia lapsille klo 9.30–11 Maunulan kirkossa. Klo 9.30 2–5-v., klo 10 1–2-v., klo 10.30 0–1-v. Lauletaan yhdessä klo 10 Kannelmäen kirkolla. Laulattajana Anne Myllylä. Iltaruskon aikaan klo 18.30 Puistolan kirkossa. Maria Saarivuo, sopraano, Ville Haavisto, piano ja harmonikka. Schubertin, Straussin ja Wolfin lauluja. Myös tietoa liedeistä. Kitarakonsertti klo 19 Roihuvuoren kirkossa. Paul Erik Söderqvist. Magnificat klo 19 Siuntion kirkossa, Suitiantie 51, Siuntio. Vokaaliyhtye Straumr. Maria-aiheisia teoksia, Griegin psalmeja, Kilpiön teos piispa Irja Askolan runoon: Jos Jumalaa ei voi (k.es.). Liput 25 / 20 / 10 e Lippupisteestä ja ovelta. Alle 14-v. ilmaiseksi. Hintaan kuuluu kuljetus Siuntioon ja takaisin. Lähtö klo 17.30 Kiasman edestä. Lisätietoa: www.luxmusicae. com. Levynjulkaisukonsertti klo 19 Temppeliaukion kirkossa. Patrik Kleemola, kitara. Heiniö, Koskinen, Nieminen, Suilamo. Ohj. 10–15 e.

Kotikirkkokonsertti klo 10 Munkkiniemen kirkossa. Länsi-Helsingin Musiikkiopiston oppilaat, Kaisa Sidoroff, Leena Eronen. Kallio Kipinöi: Urkuvartti klo 16 Kallion kirkossa. Vivika Oksanen. Joulun valoa -adventtikonsertti klo 18.30 Alppilan kirkossa. Vokaaliyhtye Laudamus, Hilkka Piipponen, piano. Mm. Bach, Händel, Grieg, Adam. Liisa Siikanen, laulu, Pia Perkiö, runot. Runo- ja laulukokonaisuus Mökit nukkuu lumiset. Ohj. 5 e. Sirja & Konfuusio klo 19 Teatteri Kalliossa, Siltasaarenkatu 28. Laulaja-lauluntekijä Sirja Puurtinen yhtyeineen.

Parisuhteen palikat Torstaina 26.11. kello 18–20 Siltamäen seurakuntakodilla, Jousimiehentie 5, järjestetään tilaisuus, jossa opetellaan kommunikointia parisuhteessa. Tule yksin tai kaksin. Tilaisuus sopii monenikäisille ja monenlaisissa elämäntilanteissa oleville. Lastenhoito on järjestetty.

Helsingin kirkot tarkastelun kohteina Tiistaina 24.11. kello 19 Teatteri Kallion kahviossa, Siltasaarenkatu 28, kuullaan Helsingin kirkkorakennuksista. Helsingissä on yli 50 kirkkoa, joista suurin osa jää vähälle huomiolle. Filosofian maisteri Soili Poikonen esittelee Helsingin monipuolista kirkkorakennusten kirjoa.

Adventtipaja kouluikäisille Keskiviikkona 25.11. kello 14.30–16 askarrellaan Tuomiokirkon kappelin alasalissa, Unioninkatu 29. Pajassa askarrellaan adventtikalentereita, joulukortteja ja joulukoristeita. Ilmoittaudu pajaan sähköpostitse susan.louhema@evl.fi. Kerro ilmoittautumisessa nimesi ja ikäsi.

Luottofillarit menevät talviunille Luottofillarit lasketaan talviunille piakkoin, mutta missä fillarit ovat? Jos tiedät missä Mutka, Sulo, Ilo, Simba, (T)armo, Usko tai muut fillarit ovat, niin lähetä meille kuva ja kerro Luottofillarin tarina. Voit ottaa yhteyttä Luottofillarin Facebook-sivulla tai lähettämällä sähköpostia: kirkkoherra.kalliosrk@evl.fi.

Perjantai 20.11.

Lahjoita hygieniapakkaus turvapaikanhakijalle

Perheiden tanssituokiot klo 9.30– 11 Käpylän kirkossa. Klo 9.30 3–5-v., klo 10 1–2-v., klo 10.30 0–1-v. Riemulaulut tekevät hyvää! klo 18 Kallion kirkossa. Ks. menovihje. Musiikkihartaus klo 18 Kampin kappelissa. Leith Arar, viulu. Yhteislauluilta klo 18 Puistolan kirkossa. Martin markkinat -konsertti klo 18 Temppeliaukion kirkossa. Virolainen Orthodox Singers -kuoro. Mm. varhaista ortodoksista kirkkolaulua. Osa Martin markkinat -tapahtumaa. Maksullinen ohj. Kallio Kipinöi -viikon avaus klo 19 Teatteri Kalliossa, Siltasaarenkatu 28. Folklaulaja Tero Gondoli Tero Pajunen.

Vastaanottokeskuksissa on juuri nyt pulaa hygieniatarvikkeista. Partiolippukunta Kontutytöt ja Helsingin Mikaelin seurakunta osallistuvat yhdessä keräykseen, jonka Suomen Partiolaiset on aloittanut Punaisen Ristin kanssa. Näin voit osallistua: Tuo käyttämätön palasaippua, hammasharja ja hammastahna keräyslaatikkoon Kontulaan Mikaelinkirkolle, Emännänpolku 1, kirkon ollessa auki. Tuo mieluiten kaikki kolme läpinäkyvään pakastepussiin pakattuina. Myös erillisiä tuotteita voi tuoda. Lahjoituksia otetaan vastaan torstaihin 26.11. kello 15:een asti. Kontutytöt toimittavat avustukset Punaiselle Ristille, joka puolestaan jakaa ne avunsaajille.

Lauantai 21.11. Juhlakonsertti klo 18 Myllypuron kirkossa. Naiskuoro Elegia 95 v., Anna-Maria Lehtoaho, urut, Jousiyhtye Combo Festivo. Mm. Mozart, Mendelssohn, Brahms. Ohj. 10 e. Musiikkihartaus klo 18 Olaus Petrin kirkossa, Minervankatu 6. Itämeren tyttäret. Joululauluja.

Menokasvo: Miriam Attias

Naapuruuden sovittelija Naapuruussovittelija Miriam Attias, olet lupautunut keskustelijaksi Munkan Talon asukasiltaan. Mitä naapuruussovittelija tekee? – Hän sovittelee asumiseen ja naapuruuteen liittyviä riitoja sekä etsii ihmisten kanssa ratkaisuja turvallisuudentunnetta heikentäviin tekijöihin. Työllä pyritään ehkäisemään konfliktien kärjistymistä. Se on ihmisten välisten suhteiden luomista. Mikä on kysymyksissä helpointa, mikä vaikeinta? – Helpointa on kuunnella ihmistä, kun tulee tilanteeseen ulkopuolisena. Olen kiinnostunut ihmisistä ja tavoista, joilla he hahmottavat maailmaa. Siitä oppii aina itsekin. Sovittelija auttaa osapuolia kuulemaan toisiaan ja löytämään uusia tapoja elää rinnakkain. – Vaikeinta on, että meidät ihmiset on totutettu hoitamaan ongelmatilanteita viemällä niitä virallisiin valitusprosesseihin. Ne ohjaavat keräämään todisteita ja määrittämään syyllisiä. Tuleeko mieleesi jokin erityisen onnistunut sovittelu? – Viimeisin suuri onnistuminen oli kahden perheen välinen kiista, joka oli paha. Sovittiin, etteivät he ole tekemisissä kolmeen kuukauteen. Uudessa palaverissa pystyttiinkin rauhallisesti sopimaan hiertävistä asioista. Mitä tapahtuu Munkkiniemen tilaisuudessa? – Munkkiniemessä käsitellään niitä kysymyksiä, joita alueella asuvat tuovat esiin, suomeksi tai arabiaksi. Paikalla on tulkki. Viimeksi keskusteltiin kotoutumisesta, tekemisen mahdollisuuksista, kielikursseista, turvallisuudesta… Nyt jatketaan siitä, mihin jäätiin. Munkan Talon ja naapuruston asukasilta perjantaina 20.11. kello 18 Munkan Talossa, Tiilipolku 6. Mukana myös kirkkoherra Leo Glad ja kanttori Senni Valtonen. Pälvi Ahoinpelto

Sunnuntai 22.11.

ESKO JÄMSÄ

Hietaniemessä tarjoillaan lounasta arkisin kello 10.30–12.15, Malmilla ja Honkanummella kello 10.30–12. Lounaan hinta on 9 euroa.

Musiikkia kirkoissa

Naisten Pankin joulutori, Kaivokatu 8, 2. kerros, kerää varoja kehitysmaiden naisten avuksi 20.–29.11. Joulutori on avoinna arkisin kello 10–19, lauantaisin kello 10–17, sunnuntaina 22.11. kello 12–18 ja sunnuntaina 29.11. kello 12–16. Torilla on myynnissä naisten vaatteita, koruja ja astioita sekä Naisten Pankin tuotteita.

Tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18, nautiskellaan Rannikkosotilaskotiyhdistys ry:n Suomenlinnan paikallisosaston myyjäisissä lauantaina 21.11. kello 11–13. Tarjolla on väskynäsoppaa, lohileipiä ja munkkeja. Tilaisuuden tuotto menee varusmiesten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin hyväksi.

Honkanummella on synkkä syyspäivä, mutta lounaskahvila on täynnä. – Tämä on terveellistä ja erittäin kelvollista arkiruokaa. Salaatit ovat hyvät, sanoo Sirpa Mustonen. Mustonen on lounastamassa työkavereidensa kanssa. Teollisuusmaaliyritys Valspar sijaitsee 300 metrin päässä Honkanummen ruokalasta, ja porukka käy Honkanummella syömässä lähes päivittäin. – Muutama venäläinen asiakas oli vähän kummissaan, kun vein heidät hautausmaalle syömään, Kimmo Saramäki myhäilee. Ruoka tuntuu maistuvan, ja päivän pyttipannu onkin hyvää. Kehuisi tätä varmasti suuri osa heistäkin, jotka jo lepäävät Honkanummen mullassa.

Sukututkijain iltapäivä

Hyvä mieli joulutorilta

Myyjäiset kryptassa varusmiesten hyväksi

joka tuntee pöydässä istuvan parin. – Käytiin laittamassa veljen ja sen vaimon kanssa haudat kuntoon, tultiin juomaan kahvit, rouva kertoo. Kirsikkarahka ei maistu kirsikalta, mutta on hyvää. Pihalla talvihopeaa saanut orava hyppii Turusten, Luukkosten ja Sutisten hautojen yli.

23

Menovihjeet

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Kulttuurilounas klo 12 Teatteri Kalliossa, Siltasaarenkatu 28. Kambodzalainen lounas. Tuija Rantalainen laulelmineen ja khmer-tanssiryhmä. Lounaskortti 10 / 5 e, tuotto kambodzalaiselle lastensairaalalle. Virrestä voimaa klo 18 Kannelmäen kirkossa. Laulattamassa Anne Myllylä ja Aili Raitavuo. Elina Tiainen, käyrätorvi. Kitara soikoon! klo 18 Lauttasaaren kirkossa. Jarno Heikkilä. Ohj. 5 e. Häämusiikin ja -traditioiden ilta klo 18 Malmin kirkossa. Outi AroHeinilä, laulu, Heikki Poutanen, urut. Stadin sävelet klo 18 Vanhassakirkossa. Jippu, Nina Åström, Anton Laurila. Puhe Petri Tikka. Juonto Leena Broman. Tulkinnanvaraista klo 18 Viikin kirkossa. Uuden musiikin konsertti. Juho Laitinen, sello. Ohj. 10 e.

Tiistai 24.11. Kotikirkkokonsertti klo 10 Lehtisaaren kappelissa. Länsi-Helsingin Musiikkiopiston oppilaat, Kaisa Sidoroff, Leena Eronen. Seniorilaulut klo 11 Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa. Laulattajana Helka Silventoinen. Päivämusiikki klo 12 Vanhassakirkossa. Pekka Suikkanen, urut. Kallio Kipinöi: Urkuvartti klo 16 Kallion kirkossa. Tommi Niskala. Konsertti klo 18 Lauttasaaren kirkossa. Lauttasaaren musiikkiopiston orkesterit. Kamarimusiikkikonsertti klo 19 Puistolan kirkossa. Pohjois-Helsingin musiikkiopisto. In Memoriam – Elät aina minussa klo 19 Rekolan kirkossa, Kustaantie 22, Vantaa. Laulaja ja lauluntekijä Petri Laaksonen. Liput 20 e Lippupalvelusta ja ovelta. Musiikin pyörteissä klo 19 Saksalaisessa kirkossa, Unioninkatu 1. Kamarikuoro Murtosointu. J.S. Bachin kuusi motettia. Liput 15 / 10 e kuorolaisilta ja ovelta. Suuri sydänkonsertti klo 19 Temppeliaukion kirkossa. Lauttasaaren orkesteri, Krista Kujala, Angelika Klas, Marion Melnik ja Hannu Jurmu, laulu, Lauri Rantamoijanen, sello, Tapio Tiitu, urut. Loppurukous Liisi Peiponen. Järj. Helsingin Sydänkuntoutus ry. Ohj. 15 e.

Keskiviikko 25.11. Urkuvartti klo 12 Tuomiokirkossa. Santeri Siimes. Laulut soikoon! klo 12.45 Matteuksenkirkossa, Turunlinnantie 3. Laulattajana Kirsi Mustonen. Lauletaan yhdessä virsiä klo 13 Annankulmassa, Annankatu 14 D. Laulattajana Risto Pulkamo. Kallio Kipinöi: Urkuvartti klo 16 Kallion kirkossa. Sirkka-Liisa Jussila Gripentrog. Lotta-yhteislaulutilaisuus klo 16 Temppeliaukion kirkossa. Isänmaallisia lauluja, hengellisiä lauluja, virsiä ja joululauluja. Naiskuoro Philomela, säestää Tapio Tiitu, puhe Pirkko Nousiainen. Kallio Kipinöi -jazzklubi klo 19 Teatteri Kalliossa, Siltasaarenkatu 28. Bowman Trio: Tomi Nikku, trumpetti, Joonas Tuuri, basso, Sami Nummela, rummut. Pianisti Toomas Keski-Säntti. Saman taivaan alla klo 20 Kallion kirkossa. Shaka, Pinja & Pekka Duo ja Maailma-kuoro. Musiikkia monikulttuurisen Suomen puolesta. Kolehti SPR:lle maahanmuuttajien kotouttamistyöhön.

Vapaa pääsy, jos lipun hintaa ei ole mainittu. Ohjelman osto on vapaaehtoista. Lisätietoja: www.musiikkiakirkoissa.fi.


24

Kirkko&kaupunki 18. marraskuuta 2015 Numero 44

Mielipide Mielipidepalstan sähköinen osoite: mielipiteet@kirkkojakaupunki.fi. Viestin otsikoksi Mielipide. Mielipidepalstan postiosoite: Kirkko ja kaupunki, Kotimaa Oy, PL 279, 00181 Helsinki. Kuoreen tunnus Mielipide. Toimituksella on oikeus lyhentää ja käsitellä kirjoituksia. Kirjoita lyhyesti, korkeintaan 1 500 merkkiä välilyönteineen. Lähetä myös puhelinnumerosi ja postiosoitteesi toimituksen tietoon. Kirjoituksia, joiden mukana ei ole yhteystietoja, ei julkaista.

Innovaatiokeskus Tekes edistää rahoita ne toimivat omien organisaatioidensa tuksellaan kiertotaloutta ja kierrätykseen pohjalta ja ovat kouluttaneet omat vapaakelpaamattoman tekstiilijätteen hyödyntäehtoisensa. Ne myös pitävät kiinni omista mistä raaka-aineena energiakäytön sijaan. aukioloajoistaan ja tiloistaan. Esimerkkinä voidaan mainita Teknologian Mikä loistava mahdollisuus olisi, jos tutkimuskeskus VTT:n ja useiden yrityskristilliset yhteisöt yhdistäisivät voimansa ten Tekstiilien kiertotalous -hanke, jossa ja toimisivat yhdessä unohtaen erilaiset opselvitetään tekstiilijätteen teollista hyödynpikäsityksensä. Tavoitteena olisi vain se, että tämistä. Poistotekstiilit kerätään, esiihmisellä olisi Helsingissä paikka, joskäsitellään, liuotetaan ja käytetään sa hän tulee kohdatuksi ja kuulluksi kuidut uudelleen raaka-aineeksi. ihmisenä myös hengellisissä Jatka Tavoitteena on valmistaa kierkysymyksissään. Jo nyt kaukeskustelua rätyskuidusta vaatemallisto punkimme keskustassa on verkossa vuoden 2016 lopulla. Tekspuinen hieno kappeli, jospa www. tiilijäte on kuitenkin pieni se voisi olla sananmukaisesti jätevirta, ja sen saatavuus on valomerkki.fi rukouksien talo. Liisa Saarikoski meidän kuluttajien käsissä. Kiertotalouteen tarvitaan uusia toimijoita ja yritystoimintaa. Tekes Kauhea Halloween rahoittaa uusia innovatiivisia ratkaisuturmelee nuuttipukin ja tälläkin aihealueella. Markku Lämsä Jaakko Kyllönen (Kirkko ja kaupunki 4.11.) Erja Ämmälahti osoitti syvän paheksuntansa Suomeen Tekes rantautunutta Halloween-ilmiötä kohtaan. Suomessa on omat perinteet, kuten nuuttipukki sekä pääsiäisnoidat. Perinteisiin kuuRannan gallerian luvat taloissa kiertäminen ja palkkioiden jatkoa odotellessa saaminen. Palkkioina ovat olleet makeiset ja Ville Ranta on kovin mieltynyt noihin ”peesiintyjinä naamioituneet lapset. rus”-aiheisiin. Hän voisi tehdä poikkeuksen. Kyllönen pelkää Halloweenin kampeaNyt hän on käsitykseni mukaan avannut van perinteiset juhlapyhät paikoiltaan. ”kuva-gallerian” Suomen puolueista (Kirkko Juhlapyhien kampeamisessa ovat kuitenkin ja kaupunki 11.11.) aloittamalla sen ”persukunnostautuneet työnantajien EK ja maan jen” muotokuvalla. Muistaisipa kuitenkin hallitus. Annetaan lasten ilakoida. Silti voi vihreiden kohdalla, että Ville Niinistö osaa olla isänmaallinen. Tuomo Paloheinä tehdä kravattisolmun sekä valita värisävyt. Veikko Peippo

Seurakuntalehden edustama ”pysyvyys”

Uusinta Kirkko ja kaupunkia (11.11.) lukiessa voi huokaista helpotuksesta: alati muuttuvassa maailmassa on sentään jotain pysyvää. Seppo Simola mollaa konservatiivikristittyjä, Ville Ranta pilkkaa perussuomalaisia ja henkilöhaastattelussa on ihminen, jonka mukaan kristinuskolla ei ole sen enempää annettavaa kuin muillakaan uskonnoilla. Ei siis mitään uutta auringon alla. Yrjö Ikonen

Ville Ranta

Teologeja on liikaa Helsingin yliopistosta valmistuu vuosittain huima määrä teologian maistereita, jotka joutuvat pettymään työnhaussa: pappisvihkimyksiä on nykypäivänä vaikea saada. Kaikille ei riitä edes koulutukseen sisältyvää pakollista harjoittelupaikkaa seurakunnassa. Pappisvihkimystään odottavat maisterit työskentelevät toimistosihteereinä, entisissä ammateissaan tai toimivat vapaaehtoisina ehtoollisavustajina. Tiedekunnassa lohdutellaan, että teologit työllistyvät myös muille aloille kuin kirkkoon. Lohduttaako tämä ihmistä, jolla on kutsumus juuri papiksi? Miksi kouluttaa lisää ihmisiä työtehtäviin, joihin on jo huomattava määrä hakijoita muiltakin aloilta? Mistä lähtien kuolleiden kielten osaaminen on ollut valttia yritysmaailmassa? Hollannissa kaksi kolmasosaa katolisista kirkoista suljetaan lähivuosina. Moni kirkko on muutettu skeittiparkiksi tai kirjakaupaksi. Saksassa satoja kirkkoja on jo suljettu, ja tahti vain kiihtyy tulevaisuudessa. Siellä kristinuskosta tulee vähemmistöuskonto 20 vuodessa. Suomi seuraa perässä. Ilmiöön on reagoitu jo seurakunnissa; monella seurakunnalla onkin rekrytointikielto. On aiheellista kysyä: miksi kouluttaa ihmisiä alalle, joka on kuolemassa? Tuleva työtön teologi

Mielipiteenvapaus? Päätoimittaja Simola käsittelee (Kirkko ja kaupunki 11.11.) pääkirjoituksessa tasa-arvoista avioliittolakia. Hän tuo julki mieli-

piteensä, jonka mukaan niiden kristittyjen, jotka tukeutuvat kirkkomme tunnustukseen, ei tulisi tuoda taipumustaan esiin julkisesti. Näkemys on sama kuin Neuvostoliitossa, jossa tieteellinen ateismi oli vallalla. Hitlerin Saksassakaan ei katsottu hyvällä niitä tunnustusrintaman jäseniä, jotka eivät julkisesti hyväksyneet natsien muunnelmaa kristillisestä uskosta. Heidät passitettiin vankilaan, jossa monet teloitettiin. Jopa Jerusalemin kirkkopoliitikotkin ajanlaskumme alussa kielsivät apostoleita puhumasta julkisesti siitä, miten he olivat Jeesuksen nimeen vedoten saaneet ramman parantumaan. Syykin oli selvä. Mutta ettei tapaus tulisi kansan parissa vielä laajemmin tunnetuksi, meidän on paras jyrkästi kieltää heitä enää puhumasta sen miehen nimessä kenellekään. Pyritäänköhän samaa näkemystä istuttamaan myös meidän kirkkoomme? U Koskela Helsinki

Kierrätystekstiileistä vielä

Birgitta Wulf-Luhtanen kysyi tekstiilijätteen hyödyntämisestä (Kirkko ja kaupunki 4.11.). Euroopassa vaatteiden kierrättämisaste on noin 30 prosenttia, ja loput päätyvät polttoon tai kaatopaikoille. Suomessa poistotekstiilin määrän on arvioitu olevan 120 miljoonaa kiloa vuosittain. Tekstiileistä vain 20 prosenttia kierrätetään pääosin Fidan, SPR:n, Pelastusarmeijan ja UFF:n toimesta.

Neutraali rukouksien talo olisi tarpeen

Nyt kun maallisen hallinnon päättäjät kykenivät tekemään kompromissin yhteisistä tavoitteistaan, on pakko kysyä, pystyisivätkö myös Helsingin kristillisten yhteisöjen päättäjät samaan. Miten mahtavaa olisi, jos Helsingin keskustaan perustettaisiin rukouksien talo, joka olisi auki kenen tahansa tulla rukoiltavaksi, siunattavaksi tai keskustelemaan hengellisistä kysymyksistä. Talo olisi auki aamusta iltaan ja toimisi vapaaehtoisuuden pohjalta. Varmasti tähän löytyisi kristillisistä piireistä vapaaehtoisia osallistujia ja vastuunkantajia. Jo nyt on olemassa ”rukouksien taloja” (kirkot), mut-

Kotoutumiseen liittyy ulkonäköpaineita

Kotoutuminen on onnistunut, kun irakilainen turvapaikanhakija on saanut Suomen kansalaisuuden ja tullut valituksi eduskuntaan. Olemme jo todistaneet, että afgaanitaustainen nainen voi edetä näin pitkälle. Kyseinen afgaanitar voi tosin aiheuttaa nuorille miehille ulkonäköpaineita. Hyvä itsetunto on tarpeen. Tuure Korhonen

Faktat pitäisi tarkistaa Kirkko ja kaupungissa (4.11.) oli mielenkiintoinen artikkeli, joka koski eri uskontokuntien hautaamistapoja. Koska olen ortodoksi, niin luin tarkkaan, miten meidän tavoista on lehteen kirjoitettu. Kahdessa viimeisessä lauseessa lukee: Ortodoksisen haudan tunnistaa puisesta rististä. Hautakiviä ei käytetä. Ilmeisesti kirjoittaja ei ole ikinä käynyt esimeriksi Lapinlahden ortodoksisella hautausmaalla, joka sijaitsee Hietaniemen hautausmaan eteläpuolella. Meidän hautausmaamme on täynnä hautakiviä, mutta löytyy sieltä muutama puuristikin. Eikö toimittajan pidä tarkistaa faktat ennen kuin kirjoittaa ne lehden sivuille? Gleb Schirokoff

Valomerkissä pinnalla

Suosi suomalaista – mutta miten? Viimeinen Suomessa valmistettu Nokian kännykkä tehtiin yli kolme vuotta sitten. Poissa ovat myös kotimaassa valmistetut Saloran televisiot, Beaversfarkut, Jalaksen monot ja Chymoksen riisisuklaa. Teksti: Sirpa Patronen Kuva: Thinkstock

Monet kotimaiset teollisuustuotteet ovat kadonneet tai niitä ei enää valmisteta Suomessa. Astiatkin ovat kohta ties mistä Kiinasta, kun Arabian tehdas lopettaa Helsingissä. Suomessa alusta loppuun asti valmistettuja tuotteita ja tavaroita on entistä vaikeampi saada, kun kotimaiset valmistajat siirtävät tuotantoaan ulkomaille tai lopettavat toimintansa. Lue koko juttu osoitteessa www.valomerkki.fi/aiheet/elama/

i on rkk me sen ja o l s Va n, E nen ngi yhtei dia u p au rin me &K Lau erkko kko ntaan v r i K Va

Profile for Kirkko ja kaupunki

K&k 2015 nro 44  

K&k 2015 nro 44  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded