WSOY syksy 2022

Page 1

© MIKKO RASILA

W S OY | S Y K S Y 2 0 2 2 | U U T U U D E T


S I S Ä LT Ö Kotimainen kaunokirjallisuus........... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus......... 26 Tietokirjallisuus........... 52 Sarjakuvat..................... 92 Lasten- ja nuortenkirjat................96 Pokkarit........................142

52

Karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan intiimi elämäkerta.

62

Paljon toivottu kirja hyvästä parisuhteesta.

96

Parvelan uusi, koukuttava ja roalddahlmaisen huumorin täyteinen mysteerisarja.

4

Rohkea ja rehellinen romaani naisen ikääntymisestä.

36 2

Feelgood-romaani itsensä löytämisestä – siitä, että elämä on lyhyt ja joskus pitää saada tanssia pöydällä.


© HELI SORJONEN

V

uoden 2021 Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa 1.12.2021 pitämässäni puheessa lainasin kirjailija Anni Kytömäkeä. Helsingin Sanomissa ilmestyneessä esseessään hän kir-

joitti sankarillisista lahottajasienilajeista, jotka pystyvät pureutumaan kaikkein kovimpaan puuainekseen. Kytömäen mukaan taiteilijat ovat ihmiskunnan pörrökääpiä ja siitakesieniä, jotka pureutuvat kaikkein kovimpaan: niihin arpiin, joita taudit, sodat ja muut katastrofit ja menetykset ovat jättäneet. Emme silloin tienneet, mitä tragedioita vuosi 2022 toisi mukanaan. Taide voi yhdistää silloin, kun muut voimat vetävät ihmisiä erilleen. Kirjallisuus on rihmastoa, joka kasvaa jo kirjoitetun päälle ja haarautuu eri suuntiin. Rihmat ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa silloinkin, kun ne kurkottavat vastakkaisiin suuntiin. Jotta kirjallisuus säilyisi elinvoimaisena, on katsottava joka suuntaan. Ensin siihen maaperään, jossa rihmasto kasvaa: menneisiin sukupolviin ja kaikkeen jo kirjoitettuun. Meillä ei ole varaa olla oppimatta niiltä, jotka ovat eläneet täällä pisimpään, ja niiltä, jotka ovat meidät jo jättäneet. Eikä meillä ole varaa olla oppimatta nuoremmilta. On nähtävä kaikki ne suunnat, joihin he kurkottavat. Taide voi parhaimmillaan muistuttaa siitä, että sama rihmasto yhdistää ihmisiä kaikkialla. Kirjallisuus rauhoittaa mieltä ja ravistelee kokonaisia kansakuntia. Toisaalta kirjallisuuden ei tarvitse saada mitään aikaan. Kirjallisuus on itseisarvo. Jotta kirjailijat pystyisivät tekemään työtään, he tarvitsevat ympärilleen yhteiskunnan, jossa sivistystä arvostetaan paitsi juhlapuheissa myös lainsäädäntötyössä, neuvottelupöydissä sekä arkisissa kohtaamisissa. Annetaan joka päivä arvo kirjallisuuden rihmoille, lempeille ja vimmaisille, kyseenalaistaville ja vihaisille. Kilvoitellaan sillä, mitä kaikkea kirjallisuus voi olla. Ja ollaan samalla helläsydämisiä toisiamme kohtaan. Ajat ovat kovat. Meidän ei tarvitse olla.

Helsingissä 28.2.2022

ANNA-RIIKK A CARLSON © ISTOCK

3


© ISTOCK

KOTIM A INEN K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

SYYSKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510481486 EAN äänikirja: 9789510481509 EAN e-kirja: 9789510481493

4


© NICOBACKSTROM.COM

HANNA BROTHERUS

Henkeni edestä ”Naiset kantavat arkkuani.” Rohkea ja rehellinen Henkeni edestä seuraa ainutlaatuista esikoisteosta Ainoa kotini, joka saavutti huikean suosion poikkeuksellisen laajassa lukijakunnassa. Elämä taiteilijana ja neljän lapsen äitinä on pitänyt naisen lakkaamattomassa liikkeessä. Merkitys on löytynyt toisten tarpeista ja toiveista. Kun lapset ovat muuttaneet omilleen, päivien tarkoitus on löydettävä uudelleen. Vapaana on vaikeaa, tulevaisuutta hankala hahmottaa.

HANNA BROTHERUS

(s. 1968) on kirjailija ja tanssitaiteen ammattilainen.

Kun suvun kesähuvila myydään, on aika luopua tavaroista. Tärkeistä muistoista. Kirkkaassa syyssäässä nainen lähtee yksin huvilalle, jossa kukaan ei odota häntä. Paitsi vääjäämätön muutos. Nainen käy läpi elämäänsä ja löytää hiljaisuuden keskeltä suunnan. Henkeni edestä on kertomus naisen ikääntymisestä. Romaani tarkastelee itsenäisyyden olemusta ja kehollisuutta, suhteita sukuun ja ystäviin sekä pelkoa elämän rajallisuudesta.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

5


© MIKKO RASILA

VERA VALA

Italialainen peli Milanoon sijoittuvan Salla Kotka -dekkarisarjan avausosa! ”Pimeyden sydän on ihmismielessä.” Milanon seutu elää pelon vallassa. Salaperäinen vainoaja terrorisoi ihmisiä, ja Harlekiiniksi kutsuttu sarjamurhaaja valikoi uhrejaan. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Oikeuspsykologin uraansa aloitteleva Salla Kotka tempautuu keskelle uhkaavaa tapahtumaketjua aloittaessaan työt puolustusasianajajan alaisena. Päämiestä epäillään sarjamurhaajaksi, ja Sallan on autettava puolustusta selvittämään totuus. Mutta onko totuudella lopulta mitään arvoa oikeuden silmissä? Uusi profiloijan työ vaikuttaa epäluuloisten kollegoiden ja vihamielisten asiakkaiden miinoittamalta sotatantereelta. Samalla kun hän joutuu tutkimaan synkimpiä puolia muissa, hän yrittää päästä selvyyteen myös oman menneisyytensä kanssa. Voiko hän luottaa keneenkään, edes itseensä?

6


PELI ON ALKANUT. Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

ELOKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510468890 EAN äänikirja: 9789510468906 EAN e-kirja: 9789510468883

VERA VALA on asunut Italiassa 25 vuotta. Hän rakastaa vaikeita arvoi-

tuksia, tiedon hankkimista, shakkia ja laitesukellusta. Vera opiskelee psykologiaa yliopistossa Milanossa, jossa hän asuu perheensä kanssa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

7


© ISTOCK Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

ELOKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510478233 EAN äänikirja: 9789510478257 EAN e-kirja: 9789510478240

SUOSITUN DELTA-SARJAN ITSENÄINEN NELJÄS OSA.

8


© MIKKO RASILA

ARTTU TUOMINEN

Häväistyt Miten pahuuden tunnistaa? Nettikeskusteluissa jokainen voi olla kuka haluaa. Se on huumaavaa vapautta – niin huumaavaa, että pahuus pääsee huomaamatta luikertelemaan lähelle. 13-vuotias Laura katoaa koulumatkalla. Poliisi epäilee tytön karanneen kotoa, kunnes tämän kotikoneelta paljastuu huolestuttavia asioita. Vaikuttaa siltä, että Laura on viettänyt kaksoiselämää netissä. Kun tytön ruumis nostetaan jokisuistosta, katoaminen muuttuu murhatutkinnaksi.

Porissa asuva ARTTU TUOMINEN (s. 1981) luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan. Delta-sarjan oikeudet on myyty kuuteen maahan, ja dekkareista suunnitellaan myös tv-sarjaa.

Vanhempi konstaapeli Linda Toivonen saa jutun tutkittavakseen. Uhri oli hänen oman tyttärensä luokkatoveri. Lindalla on hyytävä tunne, että tapaus ei ole ainoa. Kuka on salaperäinen Peter Pan, jonka kuvia kadonneiden tyttöjen huoneista löytyy ympäri Suomea? Tutkinta vie poliisit netissä piileskelevien saalistajien maailmaan. Paikkaan, jota on mahdotonta valvoa ja hallita. Linda Toivonen tajuaa, että löytääkseen pedon hänen on ensin voitettava omat demoninsa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

9


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

SYYSKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510481004 EAN äänikirja: 9789510487730 EAN e-kirja: 9789510487723

© MIKA TUOMINEN

10


© MILLA VON KONOW

ILKKA REMEKSEN maailman-

ILKKA REMES

Tornado

luokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi. Hänen trilleriensä ajankohtaisuus ja osumatarkkuus häkellyttävät kirja toisensa jälkeen.

On vain yksi Remes. Tasavallan presidentti on kateissa. Königstedtin kartanossa on seuraavana päivänä alkamassa hänen isännöimänsä USA:n ja Venäjän asevoimien johdon salainen tapaaminen, joka on järjestetty maailmantilanteen ajauduttua kriisiin. Ruotsalainen sukellusvene makaa toimintakyvyttömänä Itämeren pohjassa mukanaan 24 miehistön jäsentä – ja jotain, jonka Kreml aikoo saada takaisin keinoja kaihtamatta. Ruotsin etu ja Suomen asema joutuvat historian pahimmalle törmäyskurssille.

ITÄMERI SODAN KYNNYKSELLÄ.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

11


TOMMI KINNUNEN

Pimeät kuut Jäänkirkasta valoa hohtava romaani naisesta, joka luuli tietävänsä kuka on. ”Ei tästä elämästä kukaan selviä ehjänä. Ainoa mistä ihminen voi yllättyä, on se millä tavalla kukakin menee rikki.” Eletään vuotta 1947, kun kuusissakymmenissä oleva Elna Suorajärvi saa opettajan paikan syrjäiseltä Niemen koululta, läheltä Neuvostoliiton rajaa. Mikään ei ole niin kuin pitäisi: koulurakennus paljastuu saksalaisilta unohtuneeksi parakiksi ja sairaus runtelee elimistöä. Siskostaan Sallista Elnalla on muistona katkerat riidat ja iskut ohimossa. Elna tarttuu kuitenkin toimeen, sillä opettaa hän osaa, vaikka joidenkin mukaan hankala onkin. ”Vitkaan mutta varmasti koulunkäynti alkaa sujua. Aivan kuin hevosen raskain hetki on tukkikuorman saaminen liikkeelle, mutta kun reki on nytkähtänyt vauhtiin, ei sitä käy enää pysäyttäminen.” Yksinäinen talvi tiettömien taipaleiden takana on kuitenkin raskas, ja mieleen nousee asioita, joita ei tahtoisi ajatella. Vuodenkiertoa seurailevassa romaanissaan Tommi Kinnunen kirjoittaa sisukkaasta opettajattaresta, riemusta ja luopumisesta vivahteikkaasti ja täydellä sydämellä, niin kuin vain hän osaa.

TOMMI KINNUNEN (s. 1973) on taitava

ihmiskuvaaja, joka on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys, Lopotti, Pintti ja Ei kertonut katuvansa ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

12

© JOONAS BRANDT


”KINNUNEN LUO HENKILÖHAHMONSA ÄÄRIMMÄISEN TAITAVASTI, K ASVATTAA NE INHIMILLISIKSI, JÄRISYTTÄVÄN AIDOIKSI.” – ETELÄ-SUOMEN SANOMAT Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

SYYSKUU 330 s. | 84.2 EAN: 9789510480991 EAN äänikirja: 9789510487693 EAN e-kirja: 9789510487686

© ISTOCK

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

13


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

SYYSKUU 200 s. | 84.2 EAN: 9789510487037 EAN äänikirja: 9789510487051 EAN e-kirja: 9789510487044

”KYLLÄ MINÄ NIIN MIELENI PAHOITIN, KUN TULI TUNTEITA. ONNI, ILO, RAKKAUS.”

14


© MIKA TUOMINEN

TUOMAS KYRÖ

Mielensäpahoittajan rakkaustarina Emäntä nukkuu pois. Surun murtama Mielensäpahoittaja saa hautajaisissa aivoinfarktin ja päätyy kuntoutukseen. Terapiaaltaassa hän kohtaa läänintaiteilija Suoman, joka tuoksuu juuri oikealta. Päästäkseen Suomaa lähelle Mielensäpahoittaja hakeutuu taideprojektin kokemusasiantuntijaksi. Alkaa kahden erilaisen ihmisen lähentyminen, jonka aikana Mielensäpahoittaja kohtaa mahdottomat tunteet - onnen, ilon ja rakkauden. Kyllä eivät helpota, vaikka työntää pään kylmään vesisaaviin. Mielensäpahoittajan rakkaustarina on syvältänaurattava romaani. Se näyttää Mielensäpahoittajasta aivan uusia puolia ja kuljettaa lukijaa suuresta surusta suureen iloon.

TUOMAS KYRÖ on kirjailija, joka kokee suuria tunteita lastenelokuvien ja maastohiihdon väliaikalähtöjen äärellä. 2020 Kyrölle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

15


© SAMPO KORHONEN

SUVI VAARLA

Kadonnut aika Mitä tämä aika tekee meille? Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Terävästi nähty ajankuva ja vangitseva romaani hankalista perhesuhteista, julkisuudesta ja teknologiasta, jolla on ennakoimattomia seurauksia. Suvi Vaarla kuljettaa neljän henkilön tarinat Helsingin ja Tukholman kautta Piilaaksoon. Pariskunta tuijottaa ruutuja eikä enää näe toisiaan. Lastenhoitaja huomaa palanneensa ajassa taaksepäin. Lapsi karkailee voidakseen pelata älypuhelimellaan. Entä onko ihmiskunta kadottamassa muistinsa? SYYSKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510453148 EAN äänikirja: 9789510477908 EAN e-kirja: 9789510477892

”Oma lapsuus muistutti ulkoisesti nykyaikaa, mutta kun tarkensi katsettaan, ymmärsi että tasapainossa oli tapahtunut lähes huomaamaton muutos: koodissa oli bugi, joka ei rikkonut ohjelmaa vaan tuli esille vain hetkittäin, outona virheviestinä alitajunnassa.”

SUVI VA ARLA on helsinkiläinen kirjailija, joka on opiskellut valtiotieteitä kolmessa eri maassa ja kirjoittamista

Kriittisessä korkeakoulussa. Hän on työskennellyt viestinnän ja mainonnan suunnittelijana sekä ministeriön ylitarkastajana. Hän on asunut vuosia ulkomailla, pisimpään Ranskassa. Vaarlan romaani Westend nousi lukijoiden suureen suosioon. Siinä Vaarla tavoitti 90-luvun lama-ajan lasten sukupolvikokemuksen poikkeuksellisen osuvasti.

16


© VEIKKO SOMERPURO

LAURA LÄHTEENMÄKI

Sukella silmät auki Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

”Vaikka minua ei jonakin päivänä ole, niin sinä et ole yksin.” Tanskan dyyneille sijoittuva tiheätunnelmainen romaani kesästä, joka avaa menneisyyteen uusia polkuja.

SYYSKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510478684 EAN äänikirja: 9789510478721 EAN e-kirja: 9789510478677

Maria viettää pienen tyttärensä kanssa kesää Tanskassa. Hän alkaa kirjoittaa juuri kuolleesta isästään elämäkertaa ja löytää isän muistiinpanoja lapsuudestaan. Miksi he oikeastaan elivät isän kanssa kaksin ja miksi Maria näki äitiään niin vähän? Oliko joissakin muistoissa lapsi, joka nukkui hänen kanssaan samassa sängyssä? Lähteenmäki kuvaa mestarillisesti perheessä vaiettuja asioita ja ihmisten välisiä valtasuhteita. Hän pohtii, miksi niin usein toistamme vanhempiemme virheitä – juuri niitä joita haluaisimme eniten välttää.

LAURA LÄHTEENMÄKI (s. 1973) on ansioitunut romaaneissaan erityisesti perhesuhteiden tarkkana kuvaaja-

na. Hänen kerrontansa on psykologisesti oivaltavaa ja mukaansatempaavaa, aiheensa tunnistettavia ja ikuisia. Lähteenmäki on palkittu kirjailija, joka on kirjoittanut nuorille ja aikuisille.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

17


© VEIKKO SOMERPURO

JOONAS KONSTIG

Sotaan syyllinen Tyylikäs trilleri Suomesta kylmän sodan pelilaudalla. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Joulu 1945. Neuvostoliitto haluaa tuomita presidentti Rytin ja muut sodanaikaiset johtajat vankilaan sotarikollisina. Oikeussaliin tarvitaan kuitenkin avaintodistaja, Suomen ja Saksan sotilaallista yhteistyötä koordinoinut natsikenraali, joka istuu parhaillaan Moskovassa pahamaineisessa Lubjankan vankilassa. Kommunistisen Valtiollisen poliisin etsivä Hugo Salo lähtee noutamaan todistajaa Moskovasta ja kohtaa matkalla neuvostokommunismin ja kansainvälisen vakoilun todellisen karvan. Hugon poissa ollessa venäläiset kiristävät hänen raskaana olevaa kihlattuaan Lahjaa. Suurvallat käyttävät Saloja raa’asti hyväkseen kylmän sodan avauspelissä, jossa pöydällä on paitsi presidentti Mannerheimin päänahka, myös Suomen itsenäisyys. LOKAKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510480410 EAN äänikirja: 9789510487679 EAN e-kirja: 9789510487662

Konstig kirjoittaa Suomen räjähdysherkistä vuosista historiallisen tarkasti ja viihdyttävästi.

JOONAS KONSTIG (s. 1977) on espoolainen kirjailija ja kouluttaja. Hän voitti Kalle Päätalo -palkinnon romaanillaan

Kaikki on sanottu (2011). Trillereissään Vaaran vuodet, Viimeinen kaatunut ja Sotaan syyllinen Konstig tutkii Suomen kohtalon vuosia rauhansopimusten tultua voimaan vuonna 1945.

18


© OTTO VIRTANEN

RIKU SIIVONEN

Kaikki isäni tavarat Kuinka toisen lähelle oppisi pääsemään? Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Isän kuoltua pojalle jää perinnöksi hämäläinen pientila täynnä ällistyttävää tavaraa, kuten putkiradiokokoelma, osiin purettu kaakeliuuni ja kaasulla toimivat valonheittimet. Poika, nelikymppinen helsinkiläinen viestintäkonsultti, aloittaa ylivoimaiselta vaikuttavan suursiivouksen niin isän tavaroiden kuin omien lapsuusmuistojensa ja elämänvalintojensakin parissa. Vaikka vakaa tarkoitus on ollut löytää aito yhteys sekä toisiin ihmisiin että itseen, miksi todellisuus herättää vain halun paeta? Kun parisuhde kriisiytyy ja pitkäaikaiset henkilökohtaiset ongelmat kärjistyvät, arjen rakenteet alkavat näyttäytyä absurdeina ja ponnistelut tavallisuuden tavoittelemiseksi naurettavina. SYYSKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510452868 EAN äänikirja: 9789510477175 EAN e-kirja: 9789510477168

ESIKOISROMAANI

Kaikki isäni tavarat on romaani täynnä hillittyä hysteriaa ja hymyn läpi puristuvaa raivoa. Se on tahtomattaan humoristinen tarina pojasta, joka ensimmäistä kertaa elämässään katsoo peiliin eikä pysty erottamaan siinä näkemäänsä kuvaa koko yhteiskunnasta.

RIKU SIIVONEN on pitkän linjan journalisti. Hän on muun muassa ollut perustamassa Long Play -verkkolehteä sekä käsikirjoittanut radio- ja tv-ohjelmia. Kaikki isäni tavarat on hänen ensimmäinen romaaninsa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

19


© KAI TIRKKONEN

JONI SKIFTESVIK

Bestseller jouluksi ELÄMÄNKUVIA JA ARVOITUKSIA Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Vauhdikas muistelmaromaani nuoren toimittajan vaiheista 1970-luvulla. Joni Skiftesvik palaa armeijasta tuttuun oululaiseen lehtitaloon ja lupautuu auttamaan kollegaansa dekkarin kirjoittamisessa.

LOKAKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510485439 EAN äänikirja: 9789510485446 EAN e-kirja: 9789510485453

Ongelmia piisaa toimituksessa ja kotona: Arvoituksellinen avustaja katoaa outojen laukausten jälkeen. Hätään joutunut sukulaismies toivoo Jonilta kirjettä Kekkoselle ja vuokraisäntä pompottaa rakastunutta nuortaparia. Tyylikäs velaksi hankittu Hillman-auto viihtyy jatkuvasti korjaamolla. Myöhemmin Hilma päätyy kulttielokuvaan Katsastus. Tulevaa kirjailijaa askarruttavat mysteerit, kuten Josephine Bakerin Oulussa varastetun käsilaukun sisältö ja kunnalliskodissa asustavan, Jeesusta huhuilevan naisen julma menneisyys.

JONI SKIFTESVIK (s. 1948) työskenteli lehtimiehenä 20 vuotta kunnes siirtyi vapaaksi kirjailijaksi 1988. Bestseller jouluksi on kolmas muistelmateos Elämänkuvia-sarjassa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Runeberg-palkinnon voittanut romaani Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014) ja Botnia-palkintoehdokas Finlandia City (2018).

20


© PERTTI NISONEN

MARKKU ENVALL

Rautasydän Kiitetyn ajattelijan merkintöjä. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Kysy päivän mittaan pään läpi menevistä ajatuksista, onko joukossa joku, joka tekee sinne ensi vierailun. Jos on, kohtele sitä hyvin, pyydä viipymään, tarjoa parasta. Ja pane visusti talteen.” Rautasydän on Markku Envallin viides fragmenttikokoelma. Envallin syvämietteinen proosa on tarkkaa, lempeän itseironista ja aina liikkeissään arvaamatonta. Teoksen aiheet risteilevät kolminaisuuden teologiasta parturikäynnin keskusteluihin. ELOKUU 230 s. | 84.2 EAN: 9789510476635 EAN e-kirja: 9789510478202

MARKKU ENVALLIN (s. 1944) laajaan tuotantoon kuuluu aforismeja, esseitä, runoja, fragmentteja ja yksi romaani-

kin. Hän voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1990 teoksellaan Samurai nukkuu.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

21


© OTTO VIRTANEN

ESTER NUORI LEPPÄ

Maanantai ja mustat hitit Oodeja rantaan huuhtoutuneille. Kannen suunnittelu: LILLE SANTANEN

”Kukkameren äärellä Dharmajan kirsikkaporteilla Odottamassa kevättä Tule luokseni kun kirkon kellot soivat Tule luokseni kun kukkaset aukeavat Tule luokseni eräänä aamuna auringon noustessa”

ELOKUU 66 s. | 82.2 EAN: 9789510477540 EAN äänikirja: 9789510477953 EAN e-kirja: 9789510477946

Maanantai ja mustat hitit on riisuttua runoa, joka yltyy paikoittain pop-musiikillisiksi hokemiksi. Ester Nuori Leppä kirjoittaa epäonnistuneista ja yksinäisistä, kadun ja jumalan houkista ja siitä, joka kaipaa meren toisella puolella olevaa. Teos on kunnianosoitus pienuudelle ja herkkyydelle, lukemattomille tuntemattomille ihmisille, jotka eivät koskaan saa kiitosta. ESIKOISRUNOTEOS

ESTER NUORI LEPPÄ (s. 1992), oikealta nimeltään Essi Leppänen, on Helsingissä syntynyt runoilija, muusikko ja

kirjanpainaja. Leppä on äärimmäisen utelias, hän kiinnostuu maailmankaikkeuden rakenteesta ja juo vissynsä pullosta. Ekologisuus ja orgaanisuus ovat Lepän taiteellisessa työskentelyssä kaiken läpäisevä ja kantava voima. Maanantai ja mustat hitit on hänen esikoiskirjansa.

22


© VEIKKO SOMERPURO

ATTE KOSKINEN

Silmittömyys Rakkaudesta ja ilosta – raikkaasti ja vilpittömästi. Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

”Kaikki tärkeä ja välttämätön on tuhlailevaa, ei ilolla ole loppua, merkityksellä, ei auringolla pohjaa, ei vielä hetkeen.” Atte Koskisen runot piirtävät rauhallisella ja keskittyneellä ilmaisulla esiin ihmisten välistä intiimiä tilaa, siihen aina kuuluvaa ihmetystä ja horjuntaa. Teos liikkuu välitiloissa, jotka häilyvyydestään huolimatta paljastuvat tärkeiksi. Ihmisten välille jää aina etäisyys, mutta vain tuossa etäisyydessä voi ilo sijaita.

SYYSKUU 50 s. | 82.2 EAN: 9789510477557 EAN äänikirja: 9789510477571 EAN e-kirja: 9789510477564

ESIKOISRUNOTEOS

ATTE KOSKINEN (s. 1997) opiskelee filosofiaa Helsingin yliopistossa ja työskentelee runouslehti Tuli & Savun toimit-

tajana sekä vapaana kriitikkona. Koskiselta on aiemmin julkaistu runoutta mm. Parnassossa ja Nuoressa Voimassa, sekä vihkomuotoinen runoelma Aamuun nousevat vuonna 2020 Esterin Kirjan kustantamana. Silmittömyys on hänen esikoisteoksensa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

23


KATJA SEUTU

Kesannoida, säkenöidä Runoja siirtymistä ja lepopaikoista. © ONERVA SEUTU

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

LOKAKUU 80 s. | 82.2 EAN: 9789510480960 EAN äänikirja: 9789510487716 EAN e-kirja: 9789510487709

” - - Tarvitaan tauko, joka on tyhjä kohta menemisen ja tulemisen välissä. Tarvitaan verkkojen liitoskohtia, kuten typologioita. Kuten että on täysin lehdettömiä oksia tai sellaisia, jotka ovat vihreitä mutta autioita tai vihreitä mutta eivät yhtään autioita.” Katja Seudun neljännessä runoteoksessa suunnistetaan kesannon, joutomaan, rajatilan ja louhosten maastossa ja suuntaudutaan syrjässä olemisen, kuljeskelun, levähdyspaikkojen ja siirtymäreittien mukaisesti, etsitään osallisuutta ja ateriayhteyttä.

KATJA SEUTU (s. 1973) asuu Helsingissä ja on koulutukseltaan kirjallisuudentutkija. Seudun runoja on käännetty saksaksi ja tšekiksi.

24


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

OTTO MANNINEN, TELLERVO KROGERUS (toim.)

Kiveen uursi

OTTO MANNISEN VALITUT RUNOT

Kielitaituruutta ja sanamusiikkia. Otto Mannisen (1872–1950) runot kuuluvat suomalaisen runouden kestävimpään perustaan. ”– – Ylös katsot, katse raukee. Kuka kultasiivet kutoo? Uni lentää, tosi putoo, kuilu kuilun alle aukee.” (Alamäkeen) Kiveen uursi -runovalikoima sisältää Otto Mannisen aikaa uhmannutta lyriikkaa. Painokkaimmin on mukana hänen esikoiskokoelmansa Säkeitä (1905). Vuonna 2022 julkaistavan valikoiman runot kunnioittavat Mannisen syntymän 150-vuotisjuhlaa. Runoja leimaavat tiivis, musiikillinen muoto ja vähässä paljon ilmaiseva sanonta. Inspiraation antajana on haihtuva, tavoittamaton kauneus ja mausteena satiiri. ELOKUU 150 s. | 82.2 EAN: 9789510480403 EAN äänikirja: 9789510480557 EAN e-kirja: 9789510480540

OTTO MANNINEN (1872–1950) julkaisi suurten käännöstöiden, toimitustöiden ja yliopistolehtorin viran ohella

neljä runokokoelmaa. Yhdessä Eino Leinon kanssa, osin yhteistyössäkin, nuori Otto Manninen uudisti olennaisella tavalla suomalaista runoilmaisua ja loi pohjaa sen kehitykselle. Hänen suomennostöillään on klassikon asema. Mannisen valittujen runojen toimittaja TELLERVO KROGERUS (s. 1944) on filosofian tohtori ja dosentti. Hän on toiminut muun muassa kirjallisuuden professorina Joensuun yliopistossa (nyk. Itä-Suomen yliopisto) sekä eri tehtävissä Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

25


© ISTOCK

SUOMENNET TU K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

KOSKETTAVAN Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG

PSYKOLOGISEN JÄNNITYKSEN MESTARI.

MARRASKUU

The Night She Disappeared

Suom. Karoliina Timonen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510477779 EAN äänikirja: 9789510477786 EAN e-kirja: 9789510477762

26


© ANDREW WHITTON

LISA JEWELL

Yöhön kadonnut Älykkäästi punottu tarina tyttären katoamisesta ja äidinrakkaudesta, joka ei sammu koskaan. Mitä tekisit, jos eräänä iltana perheenjäsenesi ei palaisikaan kotiin? 19-vuotias Tallulah on lähdössä treffeille. Äiti katsoo, kun tytär katoaa kauniiseen kesäiltaan, joka muuttuu yöksi, sitten aamuksi. Äiti odottaa, mutta Tallulah ei palaa kotiin. Viimeiseksi hänet on nähty suuntaamassa bileisiin taloon, joka sijaitsee tiheäpuustoisen metsän laidalla. Äiti etsii, mutta Tallulahista ei löydy jälkeäkään. Vuotta myöhemmin dekkarikirjailija Sophie on kävelyllä samaisessa metsässä, kun hän huomaa aitaan kiinnitetyn pahvinpalan, jossa lukee KAIVA TÄSTÄ...

LISA JEWELL (s. 1968) on samastuttavien henkilöhahmojen ja arkipäiväisen uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa. Jewellin teoksia on käännetty 28 kielelle ja myyty yhteensä yli viisi miljoonaa kappaletta. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

27


”DOLLY PARTON ON TÄMÄN UPEAN ROMAANIN SYKKIVÄ SYDÄN JA KAIHOISA SIELU. JAMES PATTERSON TAAS OSAA KAAPATA LUKIJAN KYYTIINSÄ, RAKENTAA JÄNNITYSTÄ JA KULJETTAA JUONTA PAREMMIN KUIN KUKAAN MAAILMASSA.” – KIRJAILIJA LEE SMITH Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK

KESÄKUU

Run Rose Run

Suom. JormaVeikko Sappinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484845 EAN äänikirja: 9789510484869 EAN e-kirja: 9789510484852

© ISTOCK

28


DOLLY PARTON & JAMES PATTERSON

Juokse Rose juokse Jännityskirjallisuuden supertähti ja koko maailman rakastama kantrilaulaja ovat yhdessä kirjoittaneet romaanin, joka on täynnä jännitystä, tähtisadetta, kuuluisuuden kiroja ja glamouria. Lupaava laulaja-lauluntekijä AnnieLee on odotellut vuoroaan jo kauan. Kun hänen lahjakkuutensa vihdoin huomataan, ihmiset rakastavat hänen laulujaan vaikeasta menneisyydestä ja valoisasta tulevaisuudesta. Nashvillessa monet unelmat käyvät toteen, mutta menneisyyden tapahtumat pitävät AnnieLeetä vielä tiukasti otteessaan ja uhkaavat nousta taas esiin... ja tuhota kaiken saavutetun onnen ja menestyksen lopullisesti.

© JB ROWLAND / COURTESY OF BUTTERFLY RECORDS

Jokainen tarina on laulun arvoinen.

DOLLY PARTON (s. 1946) on legendaarinen kantrilaulaja,

lauluntekijä ja näyttelijä. Juokse Rose juokse on hänen ensimmäinen romaaninsa, jonka inspiroimana hän kirjoitti myös albumin uusia lauluja. JAMES PATTERSON (s. 1947) on yhdysvaltalainen, satoja miljoonia kirjoja myynyt jännityskirjailija, jonka teokset kohoavat ilmestyessään myyntilistojen kärkeen. Hänet tunnetaan mm. Alex Cross -sarjastaan.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

29


© KEVIN LYNCH

KRISTIN HANNAH

Tomun ja tuulen maa Julmankaunis romaani Satakielen tekijältä. Kannen suunnittelu: PAN MACMILLAN ART DEPARTMENT

”Kuvaamalla yhden naisen selviytymistaistelua karuna ja ahdistavana tomumyrskyjen aikakautena mestarillinen tarinankertoja Kristin Hannah muistuttaa, miten ihmissydämen ja maapallomme kantokyky haurastuu yhtä helposti kuin tuuli muuttaa suuntaa.” – Delia Owens, Suon villin laulun kirjoittaja Ensimmäinen maailmansota on päättynyt, talous on kääntynyt nousuun ja keskilännen vehnäpellot kukoistavat. Elsa Wolcott tekee päätöksen, jolla on kauaskantoiset seuraukset: hän nai miehen, jota ei rakasta. Kymmenen vuotta myöhemmin tilanne on kääntynyt katastrofaaliseksi. Pellot ovat kuivuneet, tomumyrskyt riehuvat pitkin maata ja työttömyys on huipussaan. Jokainen päivä on liikaa, myös Elsan avioliitossa. Mutta voiko hän lähteä rakastamaltaan seudulta etsimään parempaa tulevaisuutta?

ELOKUU

The Four Winds

Suom. Marja Helanen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510479698 EAN äänikirja: 9789510483695 EAN e-kirja: 9789510483688

”Vangitseva tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja uhrauksista. Yhdistelee raastavaa realismia, tunnekylläisesti kuvattuja henkilöhahmoja ja lyyristä proosaa. Tuntuu kirkkaalta ja aidolta heti ensi lauseesta alkaen.” – Publishers Weekly

KRISTIN HANNAHIN (s. 1960) suomalaisetkin lukijat lumonneet kansainväliset

jymymenestykset Satakieli ja Alaskan taivaan alla viipyivät New York Timesin bestsellerlistalla useita kuukausia, ja Satakielestä on tekeillä myös Hollywood-elokuva. Tomun ja tuulen maa singahti ilmestyessään kaikkien myyntitilastojen kärkeen.

30


© EMMA DANIELS

CHARLOTTE MCCONAGHY

Täällä oli susia

Villisydäminen romaani täynnä luonnon lumoa. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Täällä oli susia on pakahduttavan kaunis romaani Viimeisen muuttolinnun tekijältä. Inti Flynn saapuu Skotlannin ylämaille kaksossiskonsa Aggien kanssa. Inti johtaa biologitiimiä, jonka tehtävänä on vapauttaa susilauma takaisin luontoon. Varautunut Inti alkaa laskea suojauksiaan huomatessaan, että sudet sopeutuvat: sekä luonnolla että hänellä itsellään on mahdollisuus parantua menneisyyden haavoista. Mutta sitten lähistöltä löytyy maanviljelijä kuolleena, ja syyttävät sormet osoittavat Intin rakkaita susia. ”Lyyrinen, vangitseva, ajattelua kiihottava ja jännittävä.” – Good Morning America “Upea yhdistelmä luontokirjallisuutta ja ihmissuhteiden syvällistä tutkiskelua.” – Newsweek

LOKAKUU

Once There Were Wolves Suom. Saara Pääkkönen 300 s. | 84.2

EAN: 9789510484388 EAN äänikirja: 9789510484401 EAN e-kirja: 9789510484395

CHARLOTTE MCCONAGHY asuu Australian Sydneyssä. Hän on opiskellut elokuvakäsi-

kirjoittamista ja kirjoittanut myös useita nuortenkirjoja. Viimeinen muuttolintu oli hänen ensimmäinen romaaninsa aikuisille. McConaghy rakastaa luontoa ja vahvojen naisten tarinoita.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

31


© EMELIE ASPLUNDA

LYDIA SANDGREN

Läpileikkaus August-palkinnon voittanut monitasoinen, kahdessa ajassa liikkuva kasvukertomus ja upea kuvaus Göteborgista ennen ja nyt. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Mestarillinen teos kärsivällisestä rakkaudesta, elämän lävistävästä ystävyydestä, taiteesta ja perhesuhteista. Göteborgissa valmistellaan suurta retrospektiiviä taiteilija Gustav Beckerin töistä. Koko kaupunki on tapetoitu näyttelyjulisteilla, ja katsoopa psykologian opiskelija ja Beckerin kummitytär Rakel mihin tahansa, aina hän kohtaa viisitoista vuotta sitten salaperäisesti kadonneen äitinsä kasvot. Samaan aikaan Rakelin isä, epäonnistunut kirjailija ja kustantaja Martin Berg, käy läpi oman elämänsä retrospektiiviä ja ajautuu kriisiin.

ELOKUU

”Lydia Sandgren on esikoiskirjailija, mutta kirjoittaa kuin ei olisi vuosikymmeniin muuta tehnytkään.” – Svenska Dagbladet

Samlade verk

Suom. Sanna Manninen 600 s. | 84.2 EAN: 9789510477991 EAN äänikirja: 9789510478011 EAN e-kirja: 9789510478004 LYDIA SANDGREN (s. 1987) asuu Göteborgissa ja on ammatiltaan psykologi. Hän opiskeli myös filosofiaa.

Kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä Läpileikkaus on hänen esikoisteoksensa. Sitä on myyty Ruotsissa jo yli 130 000 kappaletta ja sen oikeudet on myyty 16 maahan. Teos voitti Ruotsin August-palkinnon 2020.

32


© FREDRIK HJERLING

JENS LILJESTRAND

Vaikka kaikki päättyisi Kannen suunnittelu: SARA R. ACEDO

Mitä jos. Mitä jos ei. ”Vaikka kaikki päättyisi on uskomattoman taitavasti kirjoitettu romaani: samaan aikaan karmaiseva, terävänäköinen ja vimmatun hauska.” – Sydsvenskan Ruotsissa palaa. Puolet maasta on liekeissä, kaupunkeja ja kyliä evakuoidaan.

SYYSKUU

Även om allt tar slut

Suom. Jaana Nikula 500 s. | 84.2 EAN: 9789510487525 EAN äänikirja: 9789510488171 EAN e-kirja: 9789510488188

Kuumin kesä aikoihin on tehnyt ilmastonmuutoksen todeksi kaikille. Silti elämä jatkuu niin kuin se aina tekee: ensirakkaudet, parisuhderiidat ja identiteetti- ja vanhemmuuskriisit ovat monille totta, vaikka maailma ympärillä hajoaa. Sekä kriitikkojen että lukijoiden kiittämä romaani kertoo lähitulevaisuudestamme neljän eri päähenkilön kautta pelottavan realistisesti, mustaa huumoria unohtamatta.

JENS LIL JESTRAND (s. 1974) on ruotsalainen kriitikko, toimittaja ja kirjailija. Hän on aiemmin julkaissut romaa-

neja, tietokirjoja ja novelleja. Hänen elämäkertansa kirjailija Vilhelm Mobergista oli August-ehdokkaana vuonna 2018.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

33


© NORA LEZANO

MARIANA ENRIQUEZ

Yö kuuluu meille ”Sykkivän tuoreen argentiinalaisen naiskirjallisuuden uusi helmi.” – El Mundo Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Poliittista kauhua Etelä-Amerikasta ”goottilaisen realismin kuningattarelta”: Yö kuuluu meille on kertomus diktatuurin ajasta ja pelon sukukronikka. Isä ja poika matkaavat autolla halki Argentiinan. Äiti on kuollut epäselvissä olosuhteissa. Sotilasjuntta on vallassa, aseistettujen miesten vartioimat tarkastuspisteet luovat kireää tunnelmaa. Poika kasvaa aikuiseksi maassa, jonka poliittinen todellisuus on pelottavampaa kuin vuosisatoja vanha pohjoisargentiinalainen rituaalimagia; hirviöt voi karkottaa, mutta demokratia on hauras rakennelma. ”Voimakkaan mielikuvituksellista kerrontaa.” – El Periódico ELOKUU

Nuestra parte de noche Suom. Sari Selander 700 s. | 84.2

EAN: 9789510455302 EAN äänikirja: 9789510483381 EAN e-kirja: 9789510483398

”Mestarillinen.” – InfoLibre

MARIANA ENRIQUEZ (s. 1973 Buenos Aires, Argentiina) on journalisti ja kirjailija, joka kirjoitti esikoisromaaninsa

teini-ikäisenä ja nauttii kulttimainetta ympäri maailmaa. Enriquez on voittanut mm. Premio Ciutat de Barcelona ja Premio Herralde -palkinnot. Hänen tuotantoonsa kuuluu novelleja, kuten kokoelma Mitä liekit meiltä veivät, romaaneja ja asiaproosaa, mm. matkaopas maailman hautausmaille.

34


T. S. ELIOT

Kootut runot 1900-luvun ikonisen runoilijan tuotanto ensi kertaa kokonaan suomeksi. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Eliotin runotuotanto puhuttelee lukijaa maailmassa, jossa ihmisen osa on kamppailla syvien ristiriitojen ja vaikeiden tunteiden kanssa. Tuntojaan Eliot ilmaisi kielellä, joka on terävää, humoristista, erehtymättömän osuvaa ja unohtumatonta. Hänen vaikutuksensa runouteen ja ajatteluun ulottui ja ulottuu yhä ympäri maailman; Suomessakin tiedetään, että huhtikuu on kuukausista julmin. Eliotin runoudessa 1900-luvun alkupuolen raskaat vaiheet kokenut lukija tunnisti oman äänensä. Koottujen runojen käännöksestä ja selityksistä vastaa Eliotiin perehtynyt, Neljän kvarteton suomennoksen vuonna 2007 julkaissut Juha Silvo.

LOKAKUU Suom. Juha Silvo 500 s. | 82.2 EAN: 9789510488102 EAN e-kirja: 9789510488119

THOMAS STEARNS ELIOT (1888–1965) syntyi Yhdysvaltain itärannikolla, muutti Lontooseen ja teki kirjallisen

läpimurtonsa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Modernistinen voittokulku tuotti joukon vuosisadan tunnetuimpia runoteoksia. Aution maan ja Neljän kvarteton tekijälle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto v. 1948. Eliot oli myös kustantaja ja aikansa johtava kirjallisuuskriitikko, jonka vaikutus yltää meidänkin aikaamme.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

35


SYYSKUU Je m’appelle Agneta Suom. Saara Kurkela 400 s. | 84.2 EAN: 9789510487006 EAN äänikirja: 9789510488164 EAN e-kirja: 9789510488157

Kannen suunnittelu: KRISTIN LIDSTRÖM

”…hillitön, vastustamaton tarina jonka omalaatuisen henkilökaartin tunnuslause on, että huolet hukutetaan elämäniloon.” – Aftonbladet

36


on tuottelias kirjailija, tvjuontaja ja journalisti. Kokemuksiaan siitä, millaista on muuttaa pikkukaupungista Tukholmaan, hän on kuvannut sarjakuvassa Singel i stan. Je m’appelle Agneta on hänen yhdeksäs romaaninsa.

© ANNA-LENA AHLSTRÖM

EMMA HAMBERG (s. 1971)

EMMA HAMBERG

Je m’appelle Agneta ”Kaikki ihmiset voidaan nykyään jakaa värityyppeihin. Minun värityyppini on läpinäkyvä.” Lukijat hurmannut Je m’appelle Agneta on feelgood-romaani itsensä löytämisestä – siitä, että elämä on lyhyt ja joskus pitää saada tanssia pöydällä. Agneta on 49-vuotias ja tuntee itsensä näkymättömäksi. Kotoa muuttaneet lapset ovat yhteydessä vain kun tarvitsevat rahaa, työkaverit eivät edes näe häntä. Agnetan mies Magnus bongaa lintuja ja ui pitkiä matkoja. Hänen mielestään ruumis on temppeli, eikä temppeli tarvitse punaviiniä tai juustoja. Kun Agneta huomaa lehdessä ilmoituksen, jossa haetaan ruotsinkielistä apulaista Ranskaan, hän lähtee matkaan kaikkien (myös itsensä) yllätykseksi. Pienessä kylässä Provencessa mikään ei ole tuttua ja turvallista. Seikkailu voi toden teolla alkaa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

37


JOANNA BOLOURI

Lahjoista parhain Huippusuositun Paras aika vuodesta -kirjoittajan uusin romaani pelastaa joulunalusviikot!

JOULUINEN JÄTTIPOKKARI

Kannen suunnittelu: SOFIA SCHEUTZ

Lämmin kolmiodraama tuo kipinää jouluusi ja säihkettä silmiin. Nick saa potkut lakifirmasta ja pian julkkistyttöystäväkin liukenee kuvasta. Rahattoman Nickin ei auta muu kuin ryhtyä joulupukiksi, sietää ilkeitä tonttuja ja räkänokkalapsia, samalla kun kaverit avioituvat ja saavat ylennyksiä. Sitten pukin syliin kapuaa suloinen 4-vuotias Alfie, jonka ainoa lahjatoive sinä jouluna on nähdä äitinsä, Sarah, taas onnellisena. Nick järjestää Sarahin ja parhaan ystävänsä yhteen tietämättä vielä, että särkee siinä oman sydämensä.

MARRASKUU

All I Want for Christmas Suom. Riina Vuokko 400 s. | 84.2

EAN: 9789510478745 EAN äänikirja: 9789510478769 EAN e-kirja: 9789510478752

JOANNA BOLOURI on romanttisia komedioita kirjoittava brittikirjailija. Voitettuaan BBC:n käsikirjoitus-

kilpailun hän siirtyi myyntityöstä käsikirjoittajien ja stand-up-koomikkojen tiimiin. Bolouri on kirjoittanut kuuden romanttisen komedian lisäksi artikkeleita ja kritiikkejä eri julkaisuihin. Hän asuu Glasgow’ssa tyttärensä kanssa.

38


© JOHN SWANNELL

SOPHIE KINSELLA

Kuokkavieraana kotona Kannen suunnittelu: RICHARD OGLE

Perhe on paras – kun et itse ole paikalla. Kepeällä kohelluksella lukijoitaan naurattava Kinsella iskee jälleen!

MARRASKUU

The Party Crasher

Suom. Susanna Hirvikorpi 350 s. | 84.2 EAN: 9789510486436 EAN äänikirja: 9789510487020 EAN e-kirja: 9789510488195

Effien perhe on hajonnut ja isän uusi hohdokas naisystävä Krista aivan sietämätön. Mutta mikä hirveintä, rakas lapsuudenkoti on myyty! Krista järjestää talon hyvästelyjuhlat, ja silloin Effie pujahtaa sisään kuokkavieraana noutaakseen sieltä lapsuudenaarteensa. Kun hän piileksii pöytien alla ja vakoilee kattoluukusta, ilmoille putkahtelee yllättäviä totuuksia. Äkkiä hän näkee perheensä aivan uusin silmin. Saako edes paikalle siunaantunut entinen rakastettu Effietä esiin piilostaan? Pitääkö menneisyys siivota pois tieltä jotta tulevaisuus voi alkaa?

”Humoristinen ja hilpeä! ... Rakkaus voittaa aina, se tarvitsee vain vähän aikaa.” – Publishers Weekly

Englantilainen SOPHIE KINSELLA (s. 1969) on chicklitin tähtikirjailija, joka on kirjoittanut 11 itsenäistä romanttista komediaa huippusuositun Himoshoppaaja-sarjan lisäksi. Hulvattoman höpsöt romcomit ovat hurmanneet lukijat ympäri maailman: kirjoja on myyty yli 45 miljoonaa kappaletta, yli 60 maassa ja käännetty yli 40 kielelle. Kinsellan tavaramerkkejä ovat itseironinen oivaltava sanailu ja pirteä huumori. Hän asuu Lontoossa perheensä kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

39


© MARTIN DREMLJUGA

MART SANDER

Naisten sota Sota yltää kaikkialle, makuuhuoneisiinkin. Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Ilolinnuista tutut rouva Kukkin tytöt jatkavat elämäänsä tallinnalaisessa bordellissa Viron neuvostomiehityksen aikana vuonna 1941. Maailman tapahtumia seurataan kiihkeästi, Suomen jatkosota alkaa. Virossa ilmiannot ja kyyditykset tihenevät ja ihmisiä katoaa. Keskinäinen luottamus horjuu. Selviääkö edes rouva Kukk salaisen poliisin kuulustelusta puhtain paperein?

SYYSKUU

Litsid. Naiste sõda 2

Suom. Kaisu Lahikainen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510475126 EAN äänikirja: 9789510475157 EAN e-kirja: 9789510475188

Virolaisten naisten dramaattiseen tarinaan kietoutuvat neuvostoliittolaiset ja saksalaiset – ja muuan maailman tuntema hohdokas amerikkalainen. Itse kullakin on salaisuutensa, toisista löytyy yllättävää rohkeutta, mutta kaikella on hintansa.

MART SANDER (s. 1967) on virolainen muusikko, ohjaaja, kirjailija, näyttelijä, taidemaalari ja televisiojuontaja. Kolmiosainen Rouva Kukkin tytöt (Litsid, 2015–2019) on noussut Virossa suureen suosioon, ja sitä on kiitetty erityisesti taitavasta viihteen ja historian yhdistämisestä. Kirjoista on tehty myös tv-sarja, joka sai 2019 virolaisen vuoden parhaan sarjan EFTA-palkinnon ja on päässyt kansainväliseen levitykseen.

40


© KT BRUCE

S. J. BENNETT

Kolme koiraa haudattuna Miss Marple kohtaa The Crown -sarjan! Kannen suunnittelu: NICK STEARN

Murhamysteerien aatelia! Hienostunutta, mutta letkeällä sanailulla höystettyä rikosherkkua cosy crimen ystäville ja rojalisteille. Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa kuningatar Elisabet ei todellakaan kaipaa lisää harmeja. Mutta kun hänelle 60-luvulla lahjoitettu merellinen maalaus ilmestyy yllättäen laivaston taidenäyttelyyn, hän tajuaa että jotakin hämärää on tekeillä. Sitten palatsin uima-altaasta löytyy ruumis. Luotetun Rozien avustuksella käynnistyy hienovarainen kuninkaallinen tutkinta, jossa ei konnien koukkuja kavahdeta.

HEINÄKUU

A Three Dog Problem Suom. Maria Lyytinen 300 s. | 84.2

EAN: 9789510456514 EAN äänikirja: 9789510456675 EAN e-kirja: 9789510483442

Hänen majesteettinsa tutkimuksissa on tällä kertaa ratkottavana niin visainen mysteerivyyhti, että yhden koiran kävelyttäminen ei sen selvittämiseksi riitä – tarvitaan kolme koiraa.

Englantilainen kirjailija SOPHIA BENNETT (s. 1966) on julkaissut lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja, hän opettaa Lontoon yliopistossa ja julkaisee myös podcastia. Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjan avausosa Windsorin solmu on kerännyt runsaasti kiitosta autenttisuuden tunnusta kuningasperheen kuvaajana. Bennett vie lukijansa vuoroin Windsorin linnan käytäville, vuoroin kurkistamaan Buckinghamin palatsin kuninkaalliseen sisäpiiriin. Tyylikkäästi mutta rennosti Bennett kertoo ihmisistä julkisivun takana, fiktion keinoin.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

41


© ISTOCK

SYYSKUU

Dalskuggan

Kannen suunnittelu: IVI PIIBELEHT

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484524 EAN äänikirja: 9789510484500 EAN e-kirja: 9789510484517

”VIVECA STEN ON EHDOTTOMASTI GENRENSÄ KÄRKIJOUKKOA.” – KAPPRAKT

42


© THRON ULLBERG

VIVECA STEN

Laakson varjo Lumisen rikossarjan hyytävää jatkoa! Åren murhat -sarjan toinen osa tarjoaa jäätävää jännitystä, vahvoja luonnekuvauksia ja majesteettista tunturimaisemaa. Idyllisessä Åressa vietetään talvilomaa, kun tunnetun paikkakuntalaisen ruumis löytyy rusikoituna lumesta. Uhrilla ei näytä olevan vihollisia, joten miksi verityö? Poliisi on neuvoton. Samaan aikaan vapaakirkollinen lahko on saanut jalansijaa syrjäkylissä Norjan rajalla. Nuori Rebecca haaveilee vain Jumalan palvelemisesta uskollisena pastorin vaimona, mutta jääkin yksin ja haavoittuvaksi. Kukaan ei puolusta häntä, ja pian hän saa jo pelätä henkensä puolesta. Yhä uusia salaisuuksia paljastuu synkän tarinan keriytyessä esiin.

VIVECA STEN (s. 1959) loi talvisen Åren murhat -sarjansa Sandhamnin murhat -sarjan kesäisen saaristoparatiisin rinnalle. Lumen uhrit aloitti rikossarjan idyllisissä talvimaisemissa ja ponnahti oitis bestsellerlistojen kärkeen. Veriteot jatkuvat sarjan toisessa osassa Laakson varjo. Viveca Stenin dekkareita on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta ja käännösoikeuksia ostettu 40 maahan. Kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkidekkarien joukossa jo vuosia.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

43


© ISTOCK Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG

HEINÄKUU

Stormvakt

Suom. Pekka Marjamäki 500 s. | 84.2 EAN: 9789510474914 EAN äänikirja: 9789510483619 EAN e-kirja: 9789510483626

”LOISTELIAASSA KERRONNASSA ON KEV YT, MILTEI HYVÄNTUULINEN SÄV Y HUOLIMATTA VAIKEISTA OLOSUHTEISTA JA VANHOISTA SALAISUUKSISTA , JOITA KIRJA K ÄSITTELEE.

MYRSKYNVARTIJA ON TIETENKIN EHDOKK AANA RUOTSIN VUODEN PARHAAN DEKK ARIN PALKINNOLLE.” – DAGENS NYHETER

44


© ANNA-LENA LUNDQVIST

KRISTINA OHLSSON

Myrskynvartija Suosikkikirjailija Kristina Ohlssonin uusi jännityssarja alkaa! Myrskynvartija vie lukijan idylliselle Ruotsin länsirannikolle, jossa meren ja tuulen voimatkaan eivät pysty vastaamaan ihmisestä löytyvälle pahuudelle. Rauhallisempaa elämää kaipaava finanssihai August Strindberg saapuu pieneen Hovenäsetin kylään haaveenaan oman antiikkikaupan perustaminen. Pidetty opettaja Agnes katoaa samana päivänä jäljettömiin. Katoaminen ravistelee kyläyhteisön lintukotoa, ja poliisi etsii Agnesia päivin öin. Miten hän on voinut kadota täysin jälkiä jättämättä? Ja miksi Augustista tuntuu että hän on jollain lailla oleellinen osa jutun ratkaisua?

KRISTINA OHLSSONIN

(s. 1979) älykkäät ja taitavasti rakennetut dekkarit ovat nostaneet hänet Pohjoismaiden suosituimpien jännityskirjailijoiden joukkoon. Myrskynvartija nousi välittömästi ilmestyttyään Ruotsin myydyimmäksi kirjaksi. Se sijoittuu Hovenäsetin kylään, joka on yksi Ohlssonin lempipaikoista maailmassa. Hän vietti siellä lapsuuden kesiään ja on jo pitkään halunnut sijoittaa kirjansa sinne.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

45


© BOB KRASNER

JOHN GRISHAM

Tuomarin lista Tälle listalle kukaan ei halua nimeään. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Kylmiä väreitä aiheuttava… Tuomarin listan vuoksi valvoo mielellään koko yön.” – Wall Street Journal

LOKAKUU

Asianajaja Lacy Stoltz on sarjamurhaajan jäljillä. Kaikki johtolangat vievät samaan suuntaan, mutta todisteita on mahdotonta löytää. Murhaaja on älykäs, kärsivällinen ja aina yhden askelen poliiseja edellä. Hän tuntee todistusaineiston tutkintavaiheet, poliisin toimintatavat ja lain kiemurat. Lacyn kauhistukseksi epäilykset kohdistuvat tuttuun tuomariin. Tällä on lista nimiä ihmisistä, jotka ovat tehneet häntä kohtaan väärin. Tuomarin listalle päätyminen tarkoittaa varmaa kuolemaa, ja Lacyn on pidettävä varansa, ettei löydä nimeään listalta.

The Judge’s List

Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484463 EAN äänikirja: 9789510484456 EAN e-kirja: 9789510484449

Yhdysvaltalainen JOHN GRISHAM (s. 1955) on yksi maailman arvostetuimmista ja menestyneimmistä jännityskirjailijoista. Hän toimi vuosia asianajajana, ennen kuin antautui kokonaan kirjailijanuralle. Hänen läpimurtoteoksensa oli vuonna 1991 julkaistu The Firm (suom. Firma, 1992). Grishamin teosten keskeinen teema on oikeudenmukaisuus ja niissä taistellaan usein korruptiota ja ahneutta vastaan. Monet kirjoista on filmatisoitu ja niitä on käännetty kymmenille eri kielille.

46


© JESSICA RYAN

TANA FRENCH

Ilmetty ”French on juonenrakentamisen mestari.” – The Washington Post Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Älykkään ja tunnelmallisen Dublinin murhat -sarjan toisessa osassa kuollut kaksoisolento kääntää rikostutkijan maailman ympäri. Cassie Maddox on jättänyt työt murharyhmässä ja siirtynyt perheväkivaltayksikköön. Sitten puhelin soi ja hänet kutsutaan murhapaikalle. Edessä on järkytys: uhri on kuin ilmetty Cassie. Nimikin on sama, jota Cassie käytti vuosia sitten peitetehtävässä. Ei johtolankoja, ei epäiltyä. Kun murharyhmä tarvitsee kipeästi apua, Cassieta kutsuu uusi peitetehtävä: hänen on tekeydyttävä uhriksi ja houkuteltava murhaaja esiin. SYYSKUU

The Likeness

Suom. Natasha Vilokkinen 500 s. | 84.2 EAN: 9789510471791 EAN äänikirja: 9789510484722 EAN e-kirja: 9789510484715

Amerikkalais-irlantilainen TANA FRENCH (s. 1973) on kirjoittanut kahdeksan romaania, joille on myönnetty lukuisia palkintoja. French kouluttautui alun perin näyttelijäksi, mutta ryhtyi kolmekymppisenä kirjoittamaan kokopäiväisesti romaaneja. Nyt hänen kirjojaan on myyty maailmalla yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Ilmetty on jatkoa kirjalle Pimennossa. Romaanien pohjalta on tehty myös suosittu tv-sarja Dublin Murders – Tappaja Dublinissa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

47


Kaikki pois piilosta

© BLUE LILY

KIERSTEN WHITE

Tämän jälkeen et enää uskalla astua huvipuistoon. Kannen suunnittelu: NINA LEINO

Hengästyttävä, selkäpiitä karmiva trilleri, josta nauttii jokainen vuoristoradan vauhdissa kirkunut tai pelleä pelästynyt ihminen. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset: piiloudu puistoon, älä tule löydetyksi. Mack kilpailee kolmentoista muun nuoren aikuisen kanssa isosta rahapalkinnosta hylätyssä, labyrinttimaisessa huvipuistossa. Rankoista oloista tullut Mack tietää, miten muututaan näkymättömäksi. Hän uskoo voittoonsa. Siihen asti kun käy ilmi, että puistossa ei piilottelekaan tosi-tv-kameroita, vaan jotain paljon, paljon vaarallisempaa.

LOKAKUU

Hide

Suom. Viia Viitanen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510481523 EAN äänikirja: 9789510484708 EAN e-kirja: 9789510484692

”Lumoava, energinen trilleri. White tasapainottelee taidokkaasti kuvatessaan yksittäisten hahmojen kauheita kokemuksia, kireää ryhmädynamiikkaa ja puiston historiaa. Tuloksena on polveileva kertomus, jonka taustalla kauhuntunne kasvaa. Tämä riemastuttava retki osoittaa, että White on millenniaalikauhun mestari.” – Publishers Weekly

KIERSTEN WHITE on kirjoittanut aiemmin New York Timesin bestsellerlistalle päässeitä nuortenkirjoja ja voitta-

nut Bram Stoker -palkinnon. Kaikki pois piilosta on hänen ensimmäinen romaaninsa aikuisille, ja se on myyty ennen julkaisuaan jo kahdeksalle kielelle. White asuu San Diegon lähettyvillä Kaliforniassa.

48


© EMIL EIMAN-ROSLUND

ANDERS ROSLUND

Mistä tunnet sä ystävän Nordic noiria parhaimmillaan – ja pahimmillaan. Kannen suunnittelu: NILS OLSSON

”Tässä romaanissa on kaikki: koukuttava tarina, tyylikäs ja mutkikas juoni, matto jalkojen alta -hetki, joka saa melkein voimaan pahoin. Ja ennen kaikkea upeasti kuvattua inhimillistä myötätuntoa.” – Jönköpings-Posten Ewert Grensillä on vihdoin asiat kunnossa. Hän saa olla isoisänä pienelle pojalle, ja ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen hänen elämässään on nainen, jonka vuoksi elää. Miten on edes mahdollista, että onni kääntyy niin nopeasti ja Grens löytää itsensä maailmasta, jossa kidnappaukset ja ihmiskauppa ovat arkipäivää? Kun kaikki johtaa Grensille läheisen ihmisen murhaan, luotto ihmisiin tuntuu katoavan täysin. EAN: 9789510482933 EAN äänikirja: Litapåmig Suom. Annamari Typpö 9789510483633 EAN e-kirja: 9789510483640 400 s. | 84.2 HEINÄKUU

Ewert Grens -sarjan seitsemäs, itsenäinen osa.

ANDERS ROSLUND (s. 1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi erityisesti kirjoittaja-

kaksikko Roslund & Hellströmin toisena osapuolena. Roslund on työskennellyt mm. kulttuuritoimittajana, julkaissut kymmenen kirjaa ja saanut lukuisia palkintoja, myös himoitun Lasiavaimen. Hänen ja työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Hellströmin kuoltua vuonna 2017 Roslund on jatkanut Ewert Grens -sarjaa itsenäisillä teoksilla Sä kasvoit neito kaunoinen, Levon hetki nyt lyö ja Mistä tunnet sä ystävän.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

49


© HENDRE LOUW

WILBUR SMITH, TOM HARPER

Aavetulet

Perhesiteet ovat kuolemaa vahvemmat. Kannen suunnittelu: STEPHEN MULCAHEY

Courtneyn suvun vesat eeppisessä seikkailussa Ranskan ja Englannin välisen sodan tantereella 1700-luvun Intiassa. Kaksoset Theo ja Connie Courtney ovat erottamattomat aina vanhempiensa traagiseen kuolemaan asti. Theo luulee myös sisarensa kuolleen ja liittyy syyllisyydentuskassaan armeijaan, etsii vapahdusta taistelusta ja tuhosta. Connie uskoo veljensä hylänneen hänet ja suuntaa kohti Ranskaa ja sen seurapiirejä. Kaksosten tiet eivät kuitenkaan ole kohdanneet viimeistä kertaa. LOKAKUU

Ghost Fire

Suom. Nina Mäki-Kihniä 400 s. | 84.2 EAN: 9789510454459 EAN äänikirja: 9789510484739 EAN e-kirja: 9789510484746

”Smith on aina tehnyt kaikkensa varmistaakseen, että hänen kirjansa ovat totuudenmukaisia... Smithin yleisö rakastaa tätä kirjaa.” – Queensland Reviewers Collective

WILBUR SMITH (1933–2021) tunnetaan jännitys- ja seikkailuromaaneistaan, joissa liikutaan usein historiallisten

tapahtumien pyörteissä. Hän syntyi Keski-Afrikan Rhodesiassa, nykyisessä Zambiassa. Yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana hän kirjoitti yli 40 romaania, joita on myyty yhteensä yli 130 miljoonaa kappaletta. Romaanin toinen tekijä TOM HARPER eli Edwin Thomas (s. 1977) kirjoittaa historiallisia romaaneja.

50


© ELZBIETA LEMPP

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Lux perpetua 1 Noiturin tekijän keskiaikasarja kiihtyy uusille kierroksille. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Lux perpetua 1 on 1400-luvun KeskiEuroopan hussilaissotien melskeissä liikkuva eeppinen veijaritarina, joka on suoraa jatkoa Narrenturmille ja Herran sotureille. Breslaun piispa langettaa lääkäri Reynevanille tuomion ”rikoksista ja noituudesta”. Nuori sankarimme ei kuitenkaan menetä rohkeuttaan arkkivihollisensa edessä, vaan etsii yhä sinnikkäästi Nicolettaansa, jonka piispan kätyrit ovat siepanneet. Etsinnät kuljettavat häntä pitkin poikin Sleesiaa, Böömiä ja muita mantuja, joilla verinen uskonsota raivoaa… HEINÄKUU

Lux perpetua

Suom. Tapani Kärkkäinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510482896 EAN äänikirja: 9789510483923 EAN e-kirja: 9789510483893

”Sapkowskin romaanit ovat kuin monimutkainen loitsu, varsinainen fantasian, älyllisen keskustelun ja kuivan huumorin sekametelisoppa. Vahva suositus.” – Time

ANDRZEJ SAPKOWSKI (s. 1948) on Puolan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen 8-osainen The Witcher – Noituri

-fantasiaeepoksensa on palkittu Suomessa kahdesti Tähtifantasia-palkinnolla, ja siitä on tehty huippusuosittu Netflixtv-sarja. Sapkowskin pääteoksenaan pitämä Hussilaistrilogia julkaistaan suomeksi kuudessa osassa, joista ovat aiemmin ilmestyneet Narrenturm 1 ja 2 sekä Herran soturit 1 ja 2 . Sarjan päätösosa Lux perpetua 2 ilmestyy 2023.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

51


TIETOK IR JA LLISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: TEEMU JUNKKAALA

SYYSKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510454756 EAN äänikirja: 9789510454770 EAN e-kirja: 9789510454763

52


@ HEIDI PIIROINEN

HEINI JUNKKAALA

Pirkko Saisio – Sopimaton Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio. Pirkko Saisio – Sopimaton on karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan intiimi elämäkerta. Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Vaikka hän on ammentanut ylistettyihin romaaneihinsa omaa elämäänsä, on persoona taiteilijan takana jäänyt monille arvoitukseksi. Pirkko Saisio – Sopimaton paljastaa kehutun kirjailijan yksityisen puolen, myös heikot kohdat ja häpeälliset hetket. Kirjassa Saisio puhuu avoimesti elämänsä käännekohdista, rakastumisistaan, eroistaan, hurmioitumisen hetkistään ja skandaaleista, kuten siitä, jonka hänen naissuhteensa teatterikoulussa synnytti. Saisio ei ole koskaan sopinut hänelle annettuihin rooleihin: kommunistisen perheen lapsi, taistolainen, työläiskirjailija, vihervasemmistolainen, nainen, äiti, homoseksuaali. Kirja kertoo, miksi. Elämäkerta on ikonisen Saision epätodennäköinen tarina liki kirjattoman kodin lapsesta yhdeksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista.

PIRKKO SAISIO (s. 1949) on maamme ar-

vostetuimpia kirjailijoita, jonka teokset ovat kahmineet lukuisia palkintoja. Punainen erokirja (2003) voitti Finlandia-palkinnon. Sen lisäksi Saision romaaneista kuusi on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana. HEINI JUNKKA ALA (s. 1975) on palkittu näytelmäkirjailija, dramaturgi ja Saision entinen oppilas: Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Junkkaala ajautui konfliktiin Saision kanssa, mutta myöhemmin heistä on tullut läheisiä työtovereita ja ystäviä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

53


© OTTO VIRTANEN

MINNA KETTUNEN

Ari Vatanen POIKA JOKA KESYTTI AUTON

”Auton voi kesyttää, elämää ei. Elämä kesyttää meidät.” Ari Vatanen kertoo elämäkerrassaan, miten isättömästä tuupovaaralaispojasta kehkeytyi maailman nopein mies – ja minkä hinnan menestyksestä joutui maksamaan. Kahdeksanvuotias Ari todisti isänsä kuolemaa kolarissa ja päätti kesyttää auton. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän voitti rallin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena. Nuoren rallitähden hurja ajotyyli ihastutti yleisöä ympäri maailman, kunnes raju kolari Argentiinan rallissa vei miehen kuoleman porteille. Kuin ihmeen kaupalla Vatanen toipui fyysisesti, mutta onnettomuuden henkiset arvet olivat syvällä. Läheistensä sinnikkäällä tuella Vatanen selätti masennuksen, palasi auton rattiin ja voitti aavikkorallien maailmanmestaruuden 1997. Legendaarisen ralliuran jälkeen Vatanen onnistui luomaan itsensä uudelleen: hänestä kuoriutui menestynyt poliitikko, europarlamentin jäsen ja Ranskan suosituin suomalainen.

54


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: FRANCOIS LOCHON / GAMMA-RAPHO / GETTY IMAGES

”Minua on nimitetty pyhäkoulupojaksi, maitopojaksi ja maallikkosaarnaajaksi, mutta istuessani ratin taakse kilpailun alkaessa minulle kasvoi sarvet päähän.”

© ERIC FEFE

RBERG / AF

A P / LEHTIKUV

LOKAKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510448656 EAN äänikirja: 9789510479919 EAN e-kirja: 9789510479902

ARI VATANEN (s. 1952 Tuupovaara) on maailmanmestaruuden saavuttanut ralliautoilija, autoteknikko ja maan-

viljelijä. Hän toimi Euroopan parlamentin jäsenenä vuosina 1999–2009. Vatanen asuu Rita-vaimonsa kanssa Provencessa Etelä-Ranskassa. MINNA KETTUNEN (s. 1968 Säyneinen) on julkaissut elämäkertoja ja muita tietokirjoja, kolumneja, näytelmiä ja lauluja. Hänen esikoisteoksensa Halosen taiteilijasuku (Tammi 2001) oli Tieto-Finlandiaehdokkaana. Kettunen asuu perheineen Juhani Ahon synnyintalossa, Väärnin pappilassa Lapinlahdella.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

55


AIVOKIRURGIAN SUPERTÄHDEN KOKO ELÄMÄ HÄNEN ITSENSÄ KERTOMANA. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: MARKUS SOMMERS / HUSIN ARKISTO

56

SYYSKUU 400 s. | 99.1 EAN: 9789510461785 EAN äänikirja: 9789510461808 EAN e-kirja: 9789510461792


@ VEIKKO SOMERPURO

JUHA HERNESNIEMI

Aivokirurgin muistelmat Maailmankuulun aivokirurgin kiehtova elämäntarina. Juha Hernesniemi kertoo avoimesti, millaista on olla yksi parhaista maailman stressaavimmassa ammatissa. Juha Hernesniemi nosti työuransa aikana Helsingin yliopistollisen sairaalan aivokirurgian kansainväliseksi mekaksi. Poikkeuksellinen kunnianhimo ja jatkuva halu kehittyä paremmaksi veivät pienen

JUHA HERNESNIEMI (s. 1947) on 50-vuotisen uransa aikana suorittanut yli 16 000 aivoleikkausta. Hernesniemelle myönnettiin ensimmäinen arkkiatri Risto Pelkosen palkinto Tampereen lääkäripäivillä maaliskuussa 2007. Perusteluissa Hernesniemeä kuvailtiin hyväksi lääkäriksi, ”joka on merkittävästi edistänyt lääkärin työn tiedollista ja taidollista sekä ihmisläheistä osaamista”.

pohjalaiskylän pojan maailman huipulle. Elämäkerrassaan Hernesniemi kertoo avoimesti kovista oppivuosistaan ja lääkärintyöstään Suomessa, mutta myös eri puolilla maailmaa, Floridasta Nepaliin ja Kiinaan. Hän avautuu uransa huippuhetkistä ja pohjakosketuksista, armottomasta kilpailusta sekä hämmästyttävistä ja traagisistakin potilastapauksista, joita hän ei koskaan unohda.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

57


© AJ SAVOLAINEN

JARI KORKKI

K2 – Kyösti Kakkosen tie huipulle Suomen ovelimman kauppamiehen elämäkerta. Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen on kulkenut pitkän tien Kiihtelysvaaran turvesoilta Helsingin Bulevardin kattokruunujen loisteeseen. Matkalla halpakaupan keisariksi karttui tuhansia työtunteja ja satoja ylinopeussakkoja – ja väliin pelattiin kovaakin. Tokmannin perustajana tunnetun Kyösti Kakkosen elämäkerta kertoo veijariromaanin lailla kulkevan tarinan vahvatahtoisesta, hurmaavasta ja velmusta miehestä, jonka bisnesvainu ja nopeat liikkeet ovat herättäneet kanssaihmisissä niin ihastusta kuin kauhua. Kirja paljastaa myös kauppamiehen herkemmän puolen – ja mesenaatin, jonka suomalaisen designtaiteen kokoelma vetää vertoja Suomen Lasi- ja Designmuseoiden vastaaville. Kyösti Kakkonen ei peittele uskoaan suomalaiseen yrittäjyyteen ja kovaan työntekoon. Välillä on rapatessa roiskunut, kun on jaettu markkinaosuuksia – tai vaalirahaa. Kuten Kakkonen itse toteaa: ”Meille tehtiin kepposia, mutta kyllä mekin niitä teimme.”

© OTTO VIRTANEN

KYÖSTI KAKKONEN (s. 1956) on Pohjois-Karjalasta vaatimatto-

mista oloista ponnistanut monimiljonääri, yrittäjä, taiteenkeräilijä ja kauppaneuvos, joka tunnetaan Tokmanni-ketjun perustajana. JARI KORKKI on kokenut politiikan toimittaja ja kirjailija, jonka edellinen kirja, Kalervo Kummolan elämäkerta Kale – Rautakansleri sai myönteisen vastaanoton.

58


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

LOKAKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510482155 EAN äänikirja: 9789510482179 EAN e-kirja: 9789510482162

T I E T OK I R JA L L I S U U S

59


KAISA TAMMI

@ AJ SAVOLAINEN

Naisvankilan pomo Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Tarinoita kaltereiden molemmilta puolilta. Vahva elämäkerrallinen tarina lähiöhelvetistä naisvankilan johtajaksi nousseesta Kaisa Tammesta ja hänen todistamistaan ihmiskohtaloista.

ELOKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510479599 EAN äänikirja: 9789510479605 EAN e-kirja: 9789510479612

KAISA TAMMI on Vanajan vankilan johtaja.

60

Kaisa Tammi on vankilanjohtaja, mutta jos kohtalo olisi puuttunut peliin, hän saattaisi olla kaltereiden toisella puolella. Tammen omaelämäkerrallinen kirja kertoo hänen nousustaan pahamaineisesta lähiöstä Vanajan vankilan johtajaksi ja yhteiskunnan hyljeksityimpien naisten puolestapuhujaksi. Tammi avaa naisrikollisten ympärille syntyneitä myyttejä ja kertoo työssään todistamistaan rujoista ja riipaisevista mutta myös toivoa antavista ihmiskohtaloista. Tammi paljastaa myös, millaista on ollut tehdä uraa miesvaltaisessa, naisia usein ylenkatsovassa maailmassa.


@ KERN HENDRICKS

MAIJA LIUHTO

Toimittajana Kabulissa Suomalaisnainen maailman vaarallisimmassa maassa. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: IVAN FLORES

Toimittajana Kabulissa avaa sodan runtelemaa Afganistania naisreportterin silmin. Kun Maija Liuhto saapui Afganistaniin kuusi vuotta sitten, hän pelkäsi tehneensä kohtalokkaan virheen. Kansainväliset joukot olivat vetäytymässä maasta, Taliban sai jatkuvasti lisää alueita valtaansa, ja pommi-iskut ja sieppaukset olivat arkipäivää Liuhdon kotikadulla Kabulissa. Silti hän alkoi raportoida maasta, jolle ei enää jaksettu antaa paljon huomiota lännessä.

KESÄKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510472446 EAN äänikirja: 9789510472453 EAN e-kirja: 9789510472460

Toimittajana Kabulissa vie lukijan keskelle Afganistanin vaarallisia poliittisia kiemuroita, uskonsotureiden olohuoneita ja pommiiskujen jälkimaininkeja. Äärimmäisyyksien maassa Liuhto sai kokea sekä vaarallisia läheltä piti -tilanteita että unohtumattomia seikkailuita. Hän kiipesi salaa Afganistanin armeijan evakuointilennolle Kandaharissa, jahtasi terroristijohtajan haastattelua ja tutustui poliisipäällikköön, joka jo seuraavana päivänä kuoli hyökkäyksessä. Vuonna 2021 Liuhto palasi Talibanin haltuun ottamaan maahan. Henkilökohtaisessa reportaasikirjassa avataan unohdetun konfliktin äärimmäistä hintaa maan surullisen mutta kiehtovan arjen kautta.

MAIJA LIUHTO (s. 1988) on suomalainen toimittaja, joka on raportoinut Afganistanista suomalaisille ja kansain-

välisille eturivin julkaisuille, kuten Ylelle, Helsingin Sanomille, Suomen Kuvalehdelle, Los Angeles Timesille, The Atlanticille, Al Jazeera Englishille ja Foreign Policylle. Toimittajana Kabulissa on Liuhdon esikoisteos.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

61


MAARET KALLIO on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija, jonka Lujasti lempeä -kolumni saavuttaa kymmeniätuhansia lukijoita aina ilmestyessään. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen kiitetyt teoksensa ja verkkokurssinsa ovat olleet myyntimenestyksiä.

MAARET KALLIO

Tunne hyvä suhde Hyvä parisuhde syntyy toimivasta tunneyhteydestä. Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio pohtii kirjassaan turvallisia parisuhteita. Kallio avaa, miten tunnistat hyvän tunneyhteyden kumppaniisi, miten suhdetta voi syventää läheisemmäksi ja minkälaisin keinoin katkennutta yhteyttä voi korjata.

© MIKKO RASILA

62

Tunneyhteys kumppaniin on tärkein tekijä hyvän ja turvallisen parisuhteen säilyttämiseksi. Kirjan avulla opit ymmärtämään paremmin suhteesi tilaa, pohtimaan läheisyyttänne tunnetasolla sekä havainnoimaan suhteeseen vaikuttavia monia tekijöitä. Hyväänkin parisuhteeseen kuuluvat myös säröt ja karikot, mutta keinot havaita, käsitellä ja korjata niitä vaihtelevat suuresti eri parien välillä. Suhdetaitoja voi oppia sekä yksin että yhdessä kumppanin kanssa. Siihen tämä kirja tarjoaa monia tienviittoja. Parisuhteita ymmärtävässä kirjassa puhutaan niin läheisyydestä, seksuaalisuudesta kuin turvallisesta erillisyydestä. Hyvässä suhteessa on toiveikkuutta, ratkaistavia riitoja ja yhteinen katse tulevaan. Kirjasta löytyy konkreettisia harjoituksia yksin ja yhdessä tehtäväksi.


Kannen suunnittelu: HANNAMARI KOVANEN

PALJON TOIVOTTU KIRJA HYVÄSTÄ PARISUHTEESTA.

ELOKUU 250 s. | 17.3 EAN: 9789510483473 EAN äänikirja: 9789510483602 EAN e-kirja: 9789510483596

ELOKUU 250 s. | 05.3 EAN: 6430060032309

Kalenteri 2023

Kannen suunnittelu: HANNAMARI KOVANEN

Lujasti lempeä Lujasti lempeä. Kalenteri 2023 on A5kokoinen vuosikalenteri, joka auttaa havainnoimaan hyvän elämän tärkeimpiä asioita ja mielen taitoja. Kalenterisivuilla voi seurata omia voimavarojaan ja kirjata tärkeimpiä muistettavia asioita. Kuukausittaiset teematekstit ja harjoitukset käsittelevät tärkeitä mielen taitoja. Kalenterista löytyvät suomalaiset nimipäivät ja juhlapäivät sekä vuosisuunnitelma ja viikkopäivyri vuodelle 2023 että runsaasti muistiinpanotilaa. Kauniisti kuvitetun kalenterin kuvat on piirtänyt Kati Vuorento.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

63


JULIE SMITH

Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin? Kansainvälinen bestseller – mielen taitojen työkalupakki. Psykologi Julie Smith esittelee parhaimmat ja toimivimmat keinot käsitellä arjessa mieltä kuormittavia hankalia tilanteita. Hän opastaa konkreettisin harjoituksin, miten käsitellä mm. stressiä, itsekritiikkiä ja alakuloa. Kansainväliseksi bestselleriksi nousseessa kirjassaan Smith esittelee toimivia työkaluja, joilla voimme vahvistaa ymmärrystä itsestämme ja tehdä myönteisiä muutoksia mielemme vahvistamiseksi. Tunteemme, ajatuksemme, tuntemuksemme ja toimintamme ovat kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Muutoksia saadaan aikaan vaikuttamalla jo yhteen osa-alueeseen. Miksei kukaan kertonut minulle tätä aiemmin? toimii käsikirjana niin mielen joustokyvyn arkisessa treenaamisessa kuin erityisten vastoinkäymisten täsmällisessä taklaamisessa.

Why has nobody told me this before? Suom. Susanna Hirvikorpi 300 s. | 17.3 EAN: 9789510471432 EAN äänikirja: 9789510471449 EAN e-kirja: 9789510471456

Dr. JULIE SMITH on psykologi, joka pitää vastaanottoaan Hampshiressa Englannissa. Smithin arkisiin mielen taitoihin pureutuvat TikTok-videot ovat saavuttaneet huiman suosion ympäri maailmaa. Smithin suuri missio onkin tuoda tietoa mielen taidoista kaikkien ulottuville.

64

© WILL BREMRIDGE

SYYSKUU


© VEIKKO SOMERPURO

MARJA VESALA

Vuosi Toscanan kukkuloilla Kannen suunnittelu: SATU KONTINEN

La dolce vitan jäljillä Italiassa. Vuosi Toscanan kukkuloilla on elämänmakuinen kertomus oravanpyörästä hypänneen suomalaispariskunnan vuodesta maailmankuululla viinialueella.

ELOKUU 240 s. | 40.8 EAN: 9789510483480 EAN äänikirja: 9789510483534 EAN e-kirja: 9789510483527

Italialle sydämensä menettänyt pariskunta saa yllättävän tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. He jättävät päivätyönsä Suomessa, ottavat vastaan pestin talonvahteina Toscanassa ja ovat pian töissä läheisellä viinitilalla. Heidän matkassaan tutustutaan maaseudun värikkääseen elämänmenoon, kuullaan paikallisten tarinoita, kurkistellaan mammojen keittiöihin, osallistutaan viininkorjuuseen ja maistetaan maailman parasta oliiviöljyä. Välillä kuljeskellaan rauhassa keskiaikaisissa kylissä ja viinikellareissa – toisinaan taas juostaan karkuun villisikoja, istutaan hinausauton kyydissä tai vietetään unohtumatonta iltaa kotikylän bingossa.

MARJA VESALA (s. 1975) on yhteiskuntatieteiden maisteri ja viestintäalan yrittäjä. Hän on työskennellyt aiemmin asiantuntijaorganisaatioissa viestinnän, varainhankinnan ja markkinoinnin parissa. Vuosi Toscanan kukkuloilla on hänen esikoisteoksensa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

65


Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

” ELÄMÄSSÄ EI OLE KYSE PELKÄSTÄÄN ONNESTA, VAAN PITKÄLTI MYÖS ASIOIDEN TYÖSTÄMISESTÄ JA YMMÄRTÄMISESTÄ.”

ELOKUU 120 s. | 17.3 EAN: 9789510487983

ANTTI TUISKUN (s. 1984) ura alkoi vuonna 2003 Idols-TV-ohjelmasta, minkä jälkeen hänestä kuoriutui

2000-luvun menestynein suomalainen poptähti. Vuonna 2015 Tuisku yllätti kuuntelijat En kommentoi -albumillaan ja täysin uudistuneella soundillaan. Suunnanmuutoksen rohkeus teki albumista suomalaisen popmusiikin klassikon ja jäljitellyn esikuvan. Vuonna 2018 Tuisku julkaisi huikean suositun elämäkerran Antti Tapani, minkä jälkeen hän jäi tauolle ja aloitti opinnot Varalan Urheiluopistossa. Keväällä 2020 julkaistu Valittu kansa -paluulevy yllätti suomalaiset musiikinystävät jälleen kerran, keräsi kriitikoiden suitsutuksen ja nousi listojen kärkeen.

66


© JANITA AUTIO

ANTTI TUISKU

Menesty!työkirja Tavoitteena tasapainoisempi elämä. Menesty!-teokseen pohjautuva työkirja kannustaa monipuolisten kysymysten ja tehtävien avulla syventämään itsetuntemusta ja luomaan perustan kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Hukkuuko energiasi asioihin, jotka eivät tee sinua onnelliseksi? Tuntuuko arki liian usein päämäärättömältä puurtamiselta? Entä koetko olevasi sinut itsesi kanssa, vai ohjaavatko muiden mielipiteet liikaa valintojasi? Täytettävä Menesty!-työkirja tarjoaa ajatuksia tuulettavia kysymyksiä, tehtäviä ja haasteita ja auttaa eroon pinttyneistä toimintatavoista, kohti pysyvää elämänmuutosta. Se tuo itsetuntemuksen merkitykseen pureutuvan Menesty!-kirjan opit arkeesi ja helpottaa päämäärien hahmottamista, tunteiden ja ajatusten sanoittamista sekä terveellisten tottumusten omaksumista ja asioiden toteuttamista. Matka merkityksellisempään ja tasapainoisempaan elämään alkaa nyt.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

67


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

SYYSKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510478097 EAN äänikirja: 9789510478110 EAN e-kirja: 9789510478103

© MIKKO RASILA

OLET KUULLUT ARMISTA JA MUISTAKIN NAISISTA, MUTTA DANNYSTA ET TIEDÄ PALJOAKAAN.

68


ANTTI HEIKKINEN

Danny – koko show Kaikki vuodet lopusta alkuun. Poikkeuksellisen taitavan kertojan huikea sukellus Ison D:n elämään. Kuinka Ilkka Lipsasesta tuli viihdetaivaan kiintotähti nimeltä Danny? Antti Heikkinen on saanut avaimet Ilkka Lipsasen arkistoon ja koonnut yhdessä laulajan kanssa ennennäkemättömän tarkan kuvan siitä, kuinka Dannysta tuli juuri se Iso D, jonka luulemme tuntevamme. Heikkinen kertoo Dannyn elämän ensimmäiset 80 vuotta häikäilemättömällä elämäkerturin vaistolla.

© OTTO VIRTANEN

Ennen nykyistä Dannya oli se Danny, joka lauloi Suomen 75vuotispäivänä Tämä taivas tämä maa. Ennen sitä Dannya oli Armi Aavikon kanssa duettona laulanut hellyys-Danny, sitä aiemmin syrjäisillä seurojentaloilla testosteronia uhkunut nuori showmies, alansa edelläkävijä. Sitä edelsi Suomen Beatlesiksi kutsutun kitarabändin kiltti keulahahmo, ja tuota keulahahmoa sota-aikana syntynyt pikkupoika, jonka suusta kultalusikka napattiin pois. Miten Ilkka Johannes Lipsasesta tuli Danny ja kuinka monena Dannyna hän on vuosikymmenten aikana ehtinyt Suomen kansaa viihdyttää?

DANNY eli ILKKA JOHANNES LIPSANEN (s. 1942) on Porissa syntynyt laulaja, musiikkineuvos ja suoma-

laisen viihteen edelläkävijä. 1960-luvun kiertueillaan Danny toi show-kulttuurin Suomeen, ja show jatkuu. Vuonna 2022 Danny viettää 80-vuotisjuhliaan ja tekee mittavan konserttikiertueen. ANTTI HEIKKINEN on palkittu kirjailija, joka tunnetaan kunnianhimoisesti laadituista elämäkerroista. Heikkinen on aiemmin kirjoittanut kiitetyt elämäkerrat Juice Leskisestä, Heikki Turusesta, Jaakko Teposta, Kalle Päätalosta, Kari Tapiosta ja Ponssen perustajasta Einari Vidgrenistä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

69


© ISTOCK

Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN Kannen kuva: VUOKKO SALO

LOKAKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510451137 EAN äänikirja: 9789510451151 EAN e-kirja: 9789510451144

SYKÄHDYTTÄVÄ TOSITARINA SUOMEN MENESTYNEIMMÄSTÄ NAISMAALIVAHDISTA.

70


MARIKA LEHTO

Noora Räty – Leijonakuningatar Noora Rädyn tie pihapeleistä parrasvaloihin. Sykähdyttävä tositarina poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja voitontahdosta, stereotypioiden murtamisesta sekä tasa-arvon tavoittelusta keskellä miehistä maailmaa.

Noora Rädyn tarina vie Espoosta maailmalle ja pukukopin perukoilta palkintogaaloihin. Noora Räty – Leijonakuningatar on kertomus huikeista voitoista, katkerista pettymyksistä, henkisestä kasvusta, vaikeista valinnoista, vääristyneestä valmennuskulttuurista sekä ennen kaikkea äärimmäisestä periksiantamattomuudesta.

© VUOKKO SALO

Noora Räty oli lapsena ylivertainen poikien pihapeleissä ja unelmoi kehittyvänsä jonakin päivänä maailman parhaaksi jääkiekkomaalivahdiksi. Vielä teini-iässäkin Räty pärjäsi ikäisilleen pojille hyvin, mutta lopulta hänen oli tunnustettava tosiasiat: kun lahjakkaimmat nuorukaiset lähtivät liigapolulle haaveilemaan NHL-miljoonista, Rädyn piti keksiä itse, miten jatkaa unelmansa tavoittelua.

NOORA RÄTY on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on pelannut ammattikiekkoilijana miesten sarjassa ja maailman kovatasoisimmissa naistenliigoissa. Hän on osallistunut neljiin olympialaisiin, voittanut lukemattomia arvokisamitaleja ja tullut toistuvasti nimetyksi maailman parhaaksi naismaalivahdiksi. MARIKA LEHTO on Mikkelistä kotoisin oleva palkittu toimittaja-kirjailija ja viestintäalan yrittäjä. Lehto on aiemmin kirjoittanut menestysteokset Häkissä – Hannes Hyvösen tarina sekä Härkävuosi. Jari ”Bull” Mentulan tarina.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

71


MARTINA AITOLEHTI, HIPPO TAATILA

Martina – Taistelija Rohkeasti! Martina Aitolehden inspiroiva kirja siitä, miten vaikeudet voi kääntää voitoksi. Välittämättä vuosia kestäneestä someraivosta, ilkeämielisistä lööpeistä ja vähättelystä Martina Aitolehti on kulkenut määrätietoisesti kohti unelmiaan. Matka on vaatinut myös vastoinkäymisiä ja vääriä valintoja. Martina – Taistelija on suorasukaisen naisen innostava kirja, jossa Martina jakaa kokemuksia oman elämänsä varrelta. Kirja kertoo, miten mahdottomilta tuntuvien haasteiden ja julkisuuden paineen keskeltä voi vielä nelikymppisenä nousta triathlonurheilijaksi ja onnelliseksi oman arvonsa tuntevaksi naiseksi. Kirja tarjoaa eväitä jokaiselle oman elämänsä suuntaa ja tavoitteita miettivälle lukijalle.

© OTTO VIRTANEN

MARTINA AITOLEHTI (s. 1982) on hyvinvointi-

valmentaja, somevaikuttaja ja perheenäiti, joka on elänyt koko aikuisuutensa julkisuuden valokeilassa. HIPPO TA ATILA on vapaa kirjoittaja, jonka kirjallisiin pääteoksiin lukeutuvat ylistetty Teflon Bible ja G.I. Gurdjieff -käännös Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa.

72


”MARTINA AITOLEHTI YMMÄRSI JO YLÄKOULUIKÄISENÄ, ETTÄ HUOMIO ON PÄÄOMAA. SE AVAA OVIA.” Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN @ JUULI RÖNKÄ

ELOKUU | 250 s. | 17.3 EAN: 9789510482582 EAN äänikirja: 9789510482605 EAN e-kirja: 9789510482599

T I E T OK I R JA L L I S U U S

73


ZL ATAN IBR AHIMOVIC, LUIGI GARL ANDO

Adrenaliini

ENNENKUULEMATTOMAT TARINANI

” Olen neljäkymmentä. Olen jumala, mutta vanheneva sellainen.” Kannen suunnittelu: PEPE NYMI

”Jalkapalloilija Ibran tuntevat kaikki, mutta eivät miestä sen takana. Tässä iässä on tapana vetää viiva paperille, ynnätä yhteen ja tehdä ensimmäinen välitilinpäätös.” Nelikymppinen Zlatan kertoo muistelmissaan, miltä tuntuu kun ura jalkapalloilijana on pian takana eikä tulevasta ole tietoa; kuinka takaraivossa jomottaa pelko, miten vastedes saa adrenaliinia ja potkua elämään. Adrenaliini. Ennenkuulemattomat tarinani paljastaa, miten tinkimättömästi Zlatan itse suhtautuu pelaamiseen ja odottaa myös joukkuetovereiltaan samanlaista panosta harjoituksista ja peleistä toisiin. Zlatan avautuu myös rankoista uhrauksista, joita urheilija joutuu tekemään, siitä miten elää yhä parhaita hetkiään saapuessaan meluavalle stadionille – ja siitä kuinka hän sai vihdoin italialaiset puolelleen Sanremon musiikkifestivaalin lavalla. SYYSKUU Adrenalina | Suom. Kati Valli 220 s. | 99.1 EAN: 9789510487907 EAN äänikirja: 9789510487921 EAN e-kirja: 9789510487914

ZLATAN IBRAHIMOVIC on huippujalkapalloilija, joka syntyi Malmössä 1981. Hän on uransa aikana pelannut

maailman kuuluisimmissa joukkueissa Ajaxista AC Milaniin. Hänestä on aiemmin ilmestyneet kirjat Minä, Zlatan Ibrahimovic sekä Jalkapallo olen minä. LUIGI GARLANDO on italialainen journalisti ja kirjailija, joka on tunnettu työstään Gazzette dello Sport -lehdessä.

74


ANNA BROTKIN

Aikuiset (The Bible) Tyylikkäässä Aikuiset-tvsarjan fanikirjassa on mukana poistettuja kohtauksia ja ennen julkaisemattomia kuvia! © HANNA-MA

Viime vuosien merkittävin kotimainen komediasarja saa arvoisensa kirjaversion, joka kokoaa yhteen sarjan käsikirjoitukset ja runsaasti lisämateriaalia. Kirja ilmestyy samaan aikaan tv-sarjan kolmannen kauden kanssa.

RIA_GRÖNLU ND

SYYSKUU 450 s. | 77.4 EAN: 9789510488522 © ANTTI GRUNDSTÉN

Oonan ja Artun matka jatkuu kiihkeästi fanitetun Aikuiset-sarjan kolmannella kaudella syksyllä 2022. Sen kunniaksi julkaistaan ensimmäinen Aikuisetkirja, monisatasivuinen coffee table book, joka sukeltaa ilmiöksi nousseen sarjan maailmaan. Sarjan luojan Anna Brotkinin kokoama teos sisältää mm. sarjan alkuperäiset käsikirjoitukset, poistettuja kohtauksia, runsaasti kuvia ja ohjeet Aikuiset-teemaisille kävelykierroksille. Näyttelijöiden haastattelujen myötä sivuille taltioituu sarjasta tuttua osuvaa ajankuvaa. Aikuiset (The Bible) on pakkohankinta faneille, aikuistumisen kanssa kipuileville sekä kaikille, jotka rakastavat Helsingin Kalliota.

Käsikirjoittaja ANNA BROTKIN (s. 1987) on sukupolvensa kiinnostavimpia komediantekijöitä. Brotkin on luonut kulttimaineeseen nousseen Aikuiset-sarjan sekä käsikirjoittanut muita komediasarjoja. Hänet on palkittu Sylvi-palkinnolla parhaasta tv-käsikirjoituksesta vuonna 2021.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

75


PAULA KULTANEN RIBAS, AINO TANHUA, ANTTI HELIN, LIISA HELVE-ZIBAJA, MOONA LAAKSO, REETTA KEMPPI, SOILE VAUHKONEN

SIRU VALLEALA (toim.)

Rikostarinoita maailmalta Kannen suunnittelu: KAISA KARTELA

Tämä maailmanympärysmatka karmii selkäpiitäsi! True crime -tarinat vievät kylmäävälle matkalle maailman ympäri. Kulttuuri vaihtuu, ihmismielen pimeä puoli pysyy. Kokeneet matkatoimittajat törmäävät usein reissuillaan kohteiden kulttuuria kohahduttaneisiin tapauksiin. Todellista jännitystä tihkuvalla maailmanympärysmatkalla kuljetaan 15 maahan, joissa kaikissa on koettu hirmuisia kohtaloja. Menneisyyden ja oman aikamme rikostarinat johdattavat samalla matkalle ihmismielen pimeyteen. Mukana on sekä uusia, selvittämättömiä murhamysteerejä että legendaarisia rikostapauksia, kuten Alcatrazin pako. Oliko japanilainen joukkoitsemurha sittenkään itsemurha? Kuka kaappasi teloitetun tansanialaispäällikön pään? Millainen outo murhatapaus sai Irlannin sekaisin? Rikostarinoita kertovat suomalaisen matkamedia Tripsterin matkatoimittajat. SYYSKUU 250 s. | 30.16 EAN: 9789510485606 EAN äänikirja: 9789510485620 EAN e-kirja: 9789510485613

Matkamedia Tripsterin päätoimittaja SIRU VALLEALA on toimittanut kirjan ja kirjoittanut puolet tarinoista. Valleala on aiemmin kirjoittanut Tripsterin matkaoppaita ja tehnyt itse maailmanympärysmatkan, jonka reittiä rikoskertomusten reitti pitkälti kulkee. Ääneen pääsevät myös Paula Kultanen Ribas (Barcelona), Aino Tanhua (Tansania), Antti Helin (Thaimaa), Liisa Helve-Zibaja (Sveitsi), Moona Laakso (Irlanti), Reetta Kemppi (Kalifornia) ja Soile Vauhkonen (Tukholma).

76


© C. M. SHEPHERD

RICHARD SHEPHERD

Kuoleman seitsemän ikää Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

”Tämä kirja kertoo kuolemasta, mutta vie lukijan matkalle läpi elämän.” Iso-Britannian tunnetuin patologi ja ylistetyn Epäluonnolliset syyt -kirjan kirjoittaja käy läpi ihmisen elämänkaaren arvoituksellisten kuolemantapausten kautta.

LOKAKUU

Seven ages of death

Suom. Veli-Pekka Ketola 430 s. | 99.1 EAN: 9789510487815 EAN äänikirja: 9789510487839 EAN e-kirja: 9789510487822

Oikeuspatologi Richard Shepherd on viettänyt elämänsä kuolleiden parissa. Kirjassaan hän kertoo 24:stä itseään ja kollegoitaan askarruttaneesta ruumiinavauksesta, jotka luotaavat ihmiselämää vauva-ajasta vanhuuteen. Oli kuolemansyy sitten murha, sairaus tai onnettomuus, jokaisella ruumiilla on jotain kerrottavaa kuolevaisuudesta, julmuudesta ja oikeudenmukaisuudesta sekä elämästä itsestään.

”Jokainen luku on kuin taiten laadittu rikoskertomus.” – Daily Telegraph

RICHARD SHEPHERD on Iso-Britannian tunnetuin oikeuslääkäri. Hän on suorittanut uransa aikana yli 23 000

ruumiinavausta ja toiminut todistajana useissa korkean profiilin oikeusjutuissa. Kuoleman seitsemän ikää valittiin Timesin ja Sunday Timesin vuoden kirjat -listoille. Shepherdiltä on aiemmin julkaistu suosittu Epäluonnolliset syyt.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

77


© VEIKKO SOMERPURO

EERO HUOVINEN

Sielujen puolustaja HELSINGIN PIISPANA Kannen suunnittelu: MARJAANA VIRTA Kannen kuva: PEKKA ALA-PIETILÄ

”On enemmän sitä, mikä meitä yhdistää, kuin sitä, mikä meitä erottaa.” Muistelmissaan Eero Huovinen kertoo persoonallisella tavallaan, millaista oli toimia piispana Helsingissä. Yliopistolta kirkkoon siirtynyt mies joutui vaikeiden haasteiden eteen. Miten kohdata kadun miehet ja naiset, papit, poliitikot ja paavit?

LOKAKUU 400 s. | 99.1 EAN: 9789510484890 EAN äänikirja: 9789510487624 EAN e-kirja: 9789510484906

Huovinen on yksi näkyvimmistä ja rakastetuimmista piispoistamme. Hänen piispakauteensa osui kansakuntaa järkyttäneitä tragedioita ja kirkkoa repiviä kiistoja. Piispan sarkaan kuului työtä lasten ja vanhusten, asunnottomien, median ja parlamentin kanssa. Lukija pääsee kurkistamaan myös kirkon kulissien taakse. Ekumeeniset tehtävät veivät Huovisen maailmalle. Kutsumuksensa ydintä Huovinen ei ole halunnut unohtaa: Miten puhua Jumalasta ja hänen armostaan? Piispaksi tulo oli suuri muutos koko Huovisen perheelle, ja eniten oppimista oli tuoreella piispalla itsellään. Huovinen kuvaa työtään ja ajatuksiaan omalla lämpimän viisaalla ja tärkeilemättömällä tavallaan.

EERO HUOVINEN (s. 1944) on luterilaisen kirkon emerituspiispa ja Helsingin yliopiston emeritusprofessori. Helsin-

gin piispana (1991–2010) Huovinen tuli tunnetuksi näkyvänä keskustelijana sekä kirkon liberaalien ja konservatiivien linjariitojen sovittelijana. Huovinen on kirjoittanut lukuisia teoksia, joista viimeisin on Huovisen varhain kuolleesta äidistä kertova Äitiä ikävä (2020).

78


© TIM SCHOON

HOMEIRA QADERI

Tanssia moskeijassa Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Jumala ei kuule tyttölasten rukouksia. Väkevä ja ajankohtainen muistelmateos afgaaniäidin vaikeasta valinnasta.

SYYSKUU

Dancing in the Mosque

Suom. Irmeli Ruuska 300 s. | 99.1 EAN: 9789510484425 EAN äänikirja: 9789510484418 EAN e-kirja: 9789510484432

Qaderi kasvoi Neuvostoliiton miehittämässä, myöhemmin Talibanin kukistamassa Kabulissa. Koko elämänsä ajan hän on taistellut naisten oikeuksien puolesta: pienenä tyttönä, nuorena opettajana, äitinä, vaimona, kirjailijana ja aktivistina. Järjestettyyn avioliittoon syntyy poikavauva, jonka Qaderi joutuu jättämään tämän ollessa alle kaksivuotias. Tanssia moskeijassa on Qaderin kirje pojalleen, jotta hän oppisi tuntemaan äitinsä. Koskettava teos muistuttaa, kuinka tärkeää meidän on kuulla kaikista heikoimpien äänet. ”Uskomaton muistutus siitä, kuinka tarinat ja sanat antavat meille voimaa jopa kaikkein pelottavimmissa olosuhteissa – ja varsinkin silloin.” – New York Times

HOMEIRA QADERI (s. 1980) on afganistanilainen kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti. Hän oli poikansa kanssa yksi

viimeisistä afganistanilaisista, jotka pääsivät pois Talibanin vallan alle joutuneesta Kabulista syyskuussa 2021.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

79


© HARRI HINKKA

KARO HÄMÄLÄINEN

Rikos ja rahastus

SUURIMMAT SIJOITUSHUIJAUKSET MEILLÄ JA MAAILMALLA Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Tosielämän pahimmat finanssitrillerit. Häikäilemättömimmät huijaukset Charles Ponzista Bernard Madoffiin ja WinCapitaan. Taloustoimittaja Karo Hämäläinen kutoo pahimmista rahahuijauksista kutkuttavia tosielämän trillereitä. Hän etsii vastausta siihen, mikä saa hyväuskoiset ihmiset haksahtamaan kerta toisensa jälkeen WinCapitan kaltaisiin ponzi-huijauksiin, itsensä Charles Ponzin 1900-luvun alussa tekemiä petoksia unohtamatta. Mikä suurimpia huijareita on ajanut ja miten heidän valheensa on saanut elää niin pitkään? SYYSKUU 300 s. | 30.16 EAN: 9789510487396 EAN äänikirja: 9789510487419 EAN e-kirja: 9789510487402

Rikos ja rahastus on jännittävä sukellus finanssimaailman pimeälle puolelle. Tätä on talouden true crime tuhoisimmillaan.

KARO HÄMÄLÄINEN (s. 1976) on taloustoimittaja, monipuolinen kirjailija ja kirjallisuuslehti Parnasson vastaava tuottaja. Hänen kirjallinen tuotantonsa ulottuu lastenromaaneista sijoitustietokirjoihin.

80


BILL BROWDER

Freezing order Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

© PETER LINDBERGH

TOSITARINA RAHANPESUSTA, SALAMURHISTA JA HENGENVAARALLISESTA KAMPPAILUSTA VLADIMIR PUTINIA VASTAAN

Viisitoista vuotta Putinin tappolistalla. Tosielämän trilleri yhden miehen hengenvaarallisesta kissa ja hiiri -leikistä Putinin hallintoa vastaan. Kun Venäjän valtio kaappasi yhdysvaltalaisen liikemiehen Bill Browderin miljardien arvoisen sijoitusyhtiön ja murhasi tämän lakimiehen Sergei Magnitskin, Browder kirjoitti kokemastaan kansainväliseksi bestselleriksi nousseen kirjan Red Notice. Kirjan ansiosta monen Magnitskin murhaan sekaantuneen venäläisen maahantulo useaan länsimaahan on kielletty. Freezing Order jatkaa tarinaa Putinin hallinnon ja Browderin välisestä kuolettavasta jahtausleikistä. Mitä lähemmäs Browder tiimeineen on päässyt Magnitskin murhaajia ja varastettuja rahoja, sitä kovemmaksi ovat Venäjän otteet muuttuneet. Browder kuvaa surrealistista salamurhien, vakoilujuonien ja mielikuvituksellisen propagandan maailmaa, jonka keskellä hän on viimeiset viisitoista vuotta elänyt. EAN: 9789510466971 EAN äänikirja: Freezing order Suom. Jorma-Veikko Sappinen 9789510483176 EAN e-kirja: 9789510483145 300 s. | 97.15 HEINÄKUU

Browder paljastaa myös oman kampanjansa yhteydet Putinin pyrkimyksiin vaikuttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin surullisenkuuluisan Helsingin huippukokouksen aikana.

BILL BROWDER (s. 1964) on Yhdysvaltain kommunistisen puolueen presidenttiehdokkaan Earl Browderin pojan-

poika. Piinkovaksi kapitalistiksi varttunut Browder hallinnoi Venäjän suurinta sijoitusrahastoa, kunnes maan viranomaiset lakkauttivat sen tekaistuin veronkiertosyyttein vuonna 2007 ja murhasivat Browderin lakimiehen Sergei Magnitskin. Siitä lähtien Browder on kampanjoinut saadakseen Magnitskin murhaajat vastuuseen ja paljastaakseen, kenen taskuihin ryöstetyt miljoonat ovat päätyneet.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

81


© THRON ULLBERG

PETER ENGLUND

Marraskuu 1942 KOHTALONKUUKAUSI TAVALLISTEN IHMISTEN SILMIN

Ihmisiä historian käännekohdassa. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Marraskuun 1942 alussa natsi-Saksa liittolaisineen oli voittamassa toisen maailmansodan. Saman kuun lopussa oli selvää, että akselivaltojen häviö oli vain ajan kysymys. Suosittu historioitsija Peter Englund kertoo tavallisten ihmisten kohtaloiden kautta, mitä tuon ratkaisevan kuukauden aikana tapahtui.

MARRASKUU

Onda nätters drömmar

Suom. Sirpa Hietanen 500 s. | 90.35 EAN: 9789510430323 EAN äänikirja: 9789510484326 EAN e-kirja: 9789510484333

Stalingrad, El Alamein ja Guadalcanal ovat paikannimiä, jotka ovat tuttuja muillekin kuin sotahistorian harrastajille. Eri puolilla maapalloa tapahtuneissa suurissa taisteluissa liittoutuneet pääsivät ensi kertaa niskan päälle. Ratkaisutaistelujen nimet peittävät kuitenkin alleen sen, ettei sota tapahtunut vain strategisilla kartoilla vaan ihmisten elämässä. Historian mestarillisena elävoittäjänä tunnettu Englund on koonnut 39:n aikalaisen muistiinpanoista, kirjeistä ja päiväkirjamerkinnöistä lukijan otteessaan pitävän kertomuksen. Siitä hahmottuu millaista oli elää sodan käännekohdassa, historian muuttaessa suuntaansa. Ääneen pääsevät muun muassa sotilaat taistelun kaaoksessa, kotiäiti Long Islandilla, haaksirikkoutunut merimies, 12-vuotias shanghailainen tyttö, japanilaisten seksiorja Koreassa ja tavallinen suomalainen sotilas Syvärillä.

PETER ENGLUND on ruotsalainen historioitsija, tarinallisten tietokirjojen August-palkittu mestari ja entinen Ruotsin Akatemian jäsen. Häneltä on käännetty suomeksi useita teoksia kuten Murha sunnuntaitiellä (2020), elämäkerta Kuningatar Kristiina – tyttökuningas (2012), Sodan kauneus ja kauheus (2009) ja Pultava (1993) .

82


ANTONY BEEVOR

Venäjän vallankumous ja sisällissota Maailman verisimmän sisällissodan historia. Historioitsija Antony Beevor kertoo uusiin arkistolähteisiin nojaten Venäjän sisällissodan tarinan koko kauheudessaan ja osoittaa, miten sodan laineet ovat lyöneet omaan aikaamme saakka. Venäjän vallankumous ja sitä seurannut sisällissota ravisteli maailmanjärjestystä. Suomelle Leninin valtaannousu avasi ikkunan itsenäisyyteen – ja laukaisi omaan sisällissotaamme johtaneet tapahtumat. Bolsevismin pelko juurtui Eurooppaan ja siivitti 15 vuotta myöhemmin Hitlerin valtaan. Uudessa kirjassaan palkittu brittiläinen historioitsija Antony Beevor näyttää Venäjän sisällissodan koko verisyydessään. Valkoisten joukoilla ei alun alkaenkaan ollut mahdollisuuksia päihittää Trostkin johtamaa puna-armeijaa, mutta länsivaltojen sekaantumisen seurauksena sota jatkui neljä vuotta. Sodassa ei säästetty ketään, ja sen päätyttyä yli 10 miljoonaa ihmistä oli menettänyt henkensä. LOKAKUU

Russia: Revolution and Civil War 1917–1921

Suom. Markku Päkkilä 500 s. | 97.14 EAN: 9789510482193 EAN äänikirja: 9789510482216 EAN e-kirja: 9789510482209

© JOHN CAREY

Tuoreisiin arkistolähteisiin turvautuen Beevor piirtää kauhistuttavan tarkan kuvan Venäjän kaaoksen vuosista ja syvenevästä väkivallan kierteestä, joka jätti pysyvän jäljen venäläiseen yhteiskuntaan. Vallankumouksen tarinaa elävöittävät lukuiset aikalaiskertomukset: ääneen pääsee niin petrogradilainen työläinen, taistelukentällä karaistunut ratsuväen upseeri kuin improvisoidun kenttäsairaalan naislääkäri.

Entinen brittiarmeijan upseeri ANTONY BEEVOR (s. 1946) on keskittynyt 1900-luvun sotahistoriaan ja saanut teoksistaan useita palkintoja. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle ja myyty maailmalla yli viisi miljoonaa kappaletta.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

83


”JUST TIE KNOTS.” Kannen suunnittelu: SPINE STUDIO

SYYSKUU Strik | Suom. Mili Viita 272 s. | 65.43 EAN: 9789510484951

84


© ROBIN SKJOLDBORG

LÆRKE BAGGER

Neulo

LÆRKE BAGGER on valmistunut The Royal Danish Academy of Fine Artsista tekstiilisuunnittelijaksi erikoisalanaan käsin neulominen. Hän alkoi neuloa jo kahdeksanvuotiaana, ja nykyään hänet tunnetaan kansainvälisesti etenkin omaperäisen neulontatekniikkansa ja Instagram-tilinsä ansiosta. Neulo on ollut myyntimenestys kotimaassaan Tanskassa, ja kirja on käännetty usealle kielelle.

Anarkistinen ote neulontaan. Tanskalainen neuleguru Lærke Bagger tunnetaan ainutlaatuisista neuleista, jämälankojen käytöstä ja anteeksipyytelemättömästä asenteesta. Lærke Bagger niittää neulepiireissä mainetta uniikilla tyylillään. Baggerin neuleissa (ja elämässä) virheet ovat sallittuja ja osa viehätystä. Yksi hänen opeistaan onkin ”just tie knots”: hän ei päättele langanpäitä vaan solmii ne, jolloin solmut tuovat neuleisiin oman kiinnostavan lisän. Baggerin neuleille tyypillistä on myös brodeeraus sekä jämälankojen ja helmien käyttö. Kirjassa on 15 ohjetta, ja se opastaa yksityiskohtaisin piirroskuvin kaikkiin Baggerin tekniikoihin, joiden avulla ohjeita voi muunnella loputtomasti. Neulo on myös tarina itsestään antamisen rohkeudesta, vastoinkäymisten kääntämisestä vahvuuksiksi, rennosti ottamisesta ja älyttömän hienojen juttujen neulomisesta. Kirja sopii sekä aloitteleville että kokeneille neulojille.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

85


LINKA NEUMANN

Norjalaisia sisustusneuleita Villaisia peittoja ja tyynyjä tunnistettavalla tyylillä. Kannen suunnittelu: KITTY ENSBY

Villapaidoistaan tunnettu Linka Neumann yllättää seuraavaksi värikylläisillä sisustustekstiileillä. Paksut peitot ja tyynyt sekä ihastuttavat seinävaatteet sopivat niin sohvalle, mökille kuin ulkokäyttöönkin. Linka neumannin tunnistettavat kirjoneulekuviot ammentavat pohjoisesta luonnosta, perinteistä ja alkuperäiskansoilta. Kuviot hehkuvat niin maanläheisissä kuin kirkkaissakin väreissä, toteuteus islantilaisesta tai norjalaisesta villalangasta.

SYYSKUU

Villmarksinteriør | Suom. Heli Mäntyranta 200 s. | 65.43 | EAN: 9789510485064

LINKA NEUMANN on norjalainen neulesuunnittelija, jonka neule-

malleja voi ihailla myös hänen suositulla linka.neumann -instatilillään. Tilillä on yli 100 000 seuraajaa. Hänen aiemmat kirjansa Norjalaisia villapaitoja ja Norjalaisia villapaitoja 2 ovat olleet huikeita myyntimenestyksiä.

86


SATU RÄMÖ, SIGRÍÐUR SIF GYLFADÓTTIR

Kannen suunnittelu: SATU KONTINEN

© BJÖRGVIN HILMARSSON

Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat

Aito islantilainen villapaitakirja! Neulesuunnittelija Sigríður Sif ”Sigga” Gylfadóttirin ja Satu Rämön yhteistuumin suunnittelemia villapaitamalleja islantilaisille langoille satujen saaren perinteitä kunnioittaen ja pilke silmäkulmassa. Satu Rämö tarttuu yhdessä islantilaisen neulesuunnittelijaystävänsä Siggan kanssa neulontabuumiin, ja tarjoaa 20 uutta kutkuttavan ihanaa neulemallia suoraan Islannin Länsivuonolta. Paitojen ohjeissa käytetään Léttlopia, Alafosslopia, ohutta Einbandvillalankaa ja hahtuvalanka Plötulopia.

LOKAKUU 144 s. | 65.43 EAN: 9789510487945

Selkeiden ohjeiden lisäksi tarjoillaan tarinoita Islannin ”kansallisvaatteen” historiasta, islantilaisista neulojista, lampurien arjesta ja kerrotaan, milloin lampaita keritään ja milloin saadaan mitäkin lankaa. Osa malleista sopii hyvin aloittelevillekin neulojille ja paitamallien muokkausvinkit ilahduttavat kokeneempia neulojia. Kirjasta löytyy ohje myös Satu Rämön esikoisdekkari Hildurissa esiintyvään villapaitaan!

SATU RÄMÖ on Islannissa asuva luova yrittäjä, kirjailija ja suosittu somevaikuttaja. Rämön islantilaista yhteiskuntaa

ja perheensä elämää kuvaavat kirjat ovat saavuttaneet suuren suosion. Keväällä 2022 julkaistaan Rämön esikoisdekkari Hildur. SIGRÍÐUR SIF GYLFADÓTTIR on islantilainen moniosaaja: neulesuunnittelija, Ívaf-vaatemerkin perustaja ja fyysikko, joka opetti Satun neulomaan ensimmäisen perinteisen alhaalta ylös neulotun islantilaisen villapaitansa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

87


J. R. R. TOLKIEN, ALAN LEE

Satujen valtakunta Laajennettu laitos

Loistelias kokoelma Tolkienin tarinoita ja runoja – jälleen saatavilla! Satujen valtakunta on upeasti kuvitettu yhteisnide kuudesta J. R. R. Tolkienin teoksesta. Jokaisen Tolkien-fanin perusteokseen sisältyvät ritariajan komedia Maamies ja lohikäärme, fantasiakertomus Seppä ja Satumaa ja leluksi loihditun koiran huikeista seikkailuista kertova Roverandom. Kirjasta löytyvät myös Tolkienin kuuluisa essee Saduista ja tarina Niukun lehti, joka peilaa kirjailijan omaa kertojanuraa ja luomisen tuskaa. Kokoomateoksen laajennettuun laitokseen kuuluu lisäksi Tolkienin ihastuttava hobittirunokirja Tom Bombadilin seikkailut. Teosta kuvittaa Alan Leen 50 herkkää piirrosta. SYYSKUU Tales from the Perilous Realm Suom. Alice Martin, Vesa Sisättö, Kersti Juva, Panu Pekkanen 342 s. | 84.2 | EAN: 9789510406892

Oxfordin yliopistossa Englannin kirjallisuutta ja muinaisenglantia opettanutta J. R. R. TOLKIENIA (1892–1973) pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden keskeisenä kehittäjänä. Hänen pääteoksensa Taru Sormusten herrasta on valittu useissa äänestyksissä lukijoiden suosikkikirjaksi. ALAN LEE (s. 1947) on yksi arvostetuimmista Tolkienin teosten kuvittajista, jonka visioihin pohjautui pitkälti myös Peter Jacksonin Taru Sormusten herrasta -elokuvien kuvailmaisu.

88


HUMPHREY CARPENTER

J. R. R. Tolkien: Elämäkerta Tarutaiturin elämän sykähdyttävä syväluotaus. Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Humphrey Carpenterin J. R. R. Tolkien: Elämäkerta esittelee kattavasti hobittien ja Keski-Maan luojan matkan köyhästä orpopojasta maailman suosituimmaksi fantasiakirjailijaksi. J. R. R. Tolkienin omiin arkistoihin ja suvun sekä ystävien haastatteluihin perustuva elämäkerta kertoo kiehtovan tarinan muinaiskielistä kiinnostuneesta pojasta, joka kehitteli omia ”haltiakieliään” ja niiden puhujille sankarillisen historian. Aineksista syntyi miljoonien lukijoiden rakastama Taru Sormusten herrasta, jonka maailmaa Tolkien hienosääti koko ikänsä ja toimi samalla arvostettuna professorina Oxfordissa. J. R. R. Tolkien: Elämäkerta julkaistaan tarkistettuna suomennoksena Tolkienin syntymän 130-vuotisjuhlan kunniaksi.

LOKAKUU

J.R.R. Tolkien: A Biography

Suom. Vesa Sisättö, Johanna Vainikainen 330 s. | 86.5 EAN: 9789510486337 EAN äänikirja: 9789510486344 EAN e-kirja: 9789510486351

” Yksi mielenkiintoisimmista ja nautinnollisimmista kirjallisuuden suurnimien elämäkerroista.” – The Times

HUMPHREY CARPENTER (1946–2005) oli brittiläinen elämäkerturi ja radiotoimittaja, joka ehti itse tavata J. R. R. Tolkienin ennen tämän kuolemaa 1973. Carpenter on kirjoittanut myös Tolkienin kirjallisesta ystäväpiiristä kertovan teoksen The Inklings ja toimittanut Tolkienin Kirjeet-kokoelman (WSOY 2009).

T I E T OK I R JA L L I S U U S

89


Peppi-kalenteri 2023 Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Ihana Peppikalenteri auttaa pyörittämään arkea voimanaisen tyyliin! Tyylikäs kalenteri nuorille ja vähän vanhemmillekin Peppi-faneille. Täytä kalenteria ja nauti parhaista Peppi-sitaateista, niin arki sujuu mukavammin. Tämä upeasti suunniteltu kalenteri tuo iloa vuoden jokaiseen viikkoon. Se sopii täydellisesti kaikille Pepin kanssa kasvaneille mutta myös niille, jotka kaipaavat viikkoihinsa hiukan ylimääräistä voimaa.

SYYSKUU 120 s. | 05.3 EAN: 6430060032439

90

© INGRID VANG NYMAN / ASTRID LINDGREN COMPANY

ASTRID LINDGREN


© MOOMIN CHARACTERS™

TOVE JANSSON

Nuuskamuikkusen matkakirja Täytettävä muistikirja täynnä Nuuskamuikkusen elämänfilosofiaa. Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

LOKAKUU 120 s. | 05.3 EAN: 9789510486542

”Tänään satun asumaan täällä, huomenna jossain muualla. Se teltassa asumisessa onkin niin kätevää.” – Nuuskamuikkunen

Tove Janssonin kuvituskuvilla ja Nuuskamuikkusen viisailla elämänohjeilla silattu matkakirja kuuluu jokaisen reissaajan varusteisiin. Kaunis muistikirja on täydellinen matkaseuralainen kaikissa elämäntaipaleen käänteissä.

Nuuskamuikkunen nostaa repun selkään ja lähtee huolettomasti vihellellen matkaan. Kantamukset ovat kevyet, ja edessä siintää koko maailma täynnä ennenkokemattomia seikkailuja. Nuuskamuikkunen jos kuka tietää, miten olla murehtimatta maallisia ja nauttia elämästä kaikin aistein. Nuuskamuikkusen matkakirjaan taltioidaan hienot matkasuunnitelmat ja mieleenpainuvat määränpäät – yllättäviä sivupolkuja ja täyskäännöksiä unohtamatta. Yksiin kansiin on kätevä kirjata kaikki tärkeä arkisista ajatuksista elämää suurempiin seikkailuihin.

L A H JA K I R JAT

91


S A R J A K U VAT –––––––––––

Kannen suunnittelu: VILLE RANTA, RIIKKA TURKULAINEN

VILLE RANNAN (s. 1978) piirroksia on ilmestynyt lltalehdessä vuodesta

2019. Ranta on myös palkittu sarjakuvantekijä, jonka uusin teos Kuinka valloitin Ranskan on Kulttuuritoimituksen Petri Hännisen sanoin ”vaikuttava sarjakuvaromaani täyttymättömistä unelmista, elämän tarkoituksesta ja tinkimättömän taiteilijan pyrkimyksistä”.

92

SYYSKUU 160 s. | 74.17 EAN: 9789510488508 EAN e-kirja: 9789510488515


© VILLE RANTA

VILLE RANTA

Kurissa ja nuhteessa Suomen ykköspiirtäjän viime vuosien parhaat. Ville Ranta on noussut Iltalehden sivuilla Suomen terävimmäksi pilapiirtäjäksi. Kurissa ja nuhteessa on railakas kokoelma, joka sisältää Rannan puhutuimmat piirrokset viime vuosilta.

© VEIKKO SOMERPURO

PILAPIIRROKSIA 2019–2022

Ville Rannan uutta pilapiirrosta katsotaan verkossa jopa yli 200 000 kertaa, ja jokainen piirros herättää satojen kommenttien keskustelut. Rannan itse valikoima Kurissa ja nuhteessa kertaa 150 piirroksen voimin huippuhetket Sanna Marinin hallituksen ja koronapandemian vuoristorataa muistuttavilta vuosilta. Rannan poleeminen käsittelytapa poimii olennaisen niin rajoitusten ajasta, johtajiemme toilailuista, ilmastokatastrofista kuin yhteiskunnan polarisoitumisestakin. Kuvat on varustettu piirtäjän omilla taustoittavilla huomautuksilla.

S A R JA K U VAT

93


© KARI PUIKKONEN © XXXXXXXXX

JUHA MUSTANOJA , K ARI PUIKKONEN

Suljettu maa – Vieraat ”Itsenäisyys on sitä, että tietää omat rajansa.” Kannen suunnittelu: KARI PUIKKONEN

Kotimainen sarjakuva Suljettu maa – Vieraat on maagisen realismin sävyttämä vaihtoehtohistoriallinen jännitystarina 1930-luvun fasistisesta Suomesta. Kaaokseen kyllästyneet kansalaiset ovat äänestäneet fasistipuolue Ugrit valtaan. Suomi on sulkenut rajansa kansallismielisyyden hurmassa ja eristäytynyt muusta maailmasta. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että joku fasistihallinnon johtoportaasta on harjoittanut salakuljetusta. Poliisi saa tehtäväkseen selvittää maanpetturin identiteetin, mutta koska rikoksen ratkaisija saa takuulla kiitokseksi kuulan kalloonsa, tehtävä annetaan arkistonhoitaja Esterille. Sillä kukapa naista jäisi kaipaamaan?

JUHA MUSTANOJA (s. 1966) on helsinkiläinen käsi-

kirjoittaja ja ohjaaja, joka toimii teatterin, elokuvan, kuunnelman ja oopperan parissa, nykyään etupäässä Aurinkoteatterissa ja Kansallisteatterissa. KARI PUIKKONEN (s. 1959) on espoolainen kuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen muotoilija, jolle taiteellinen ensirakkaus oli sarjakuva – ja lempi leiskuu edelleen.

94

© VEIKKO SOMERPURO

SYYSKUU 48 s. | 85.32 EAN: 9789510486399 EAN e-kirja: 9789510488218


© CYRIL PEDROSA

CYRIL PEDROSA , ROX ANNE MOREIL

Kulta-aika

Eeppinen sarjakuvasaaga. Kannen suunnittelu: PHILIPPE GHIELMETTI

Ylistetyn Portugali-sarjakuvaromaanin tekijän Cyril Pedrosan ja käsikirjoittaja Roxanne Moreilin Kulta-aika on moderni keskiaikataru, jonka poliittiset juonittelut tuovat mieleen Game of Thronesin. Kulta-aika kertoo Lantreversin valtakunnasta, jossa kansa kärsii ja eliitti porskuttaa. Kruununprinsessa Tilda aikoo isänsä kuoltua muuttaa asiat, mutta pikkuveli kaappaa vallan ja ajaa Tildan maanpakoon. Alkaa suuri vapaustaistelu, jonka ytimessä on ikivanha myytti ihmiskunnan tasaarvoisesta kulta-ajasta sekä kadonnut kirja, jolla on maailmaa mullistavat voimat…

SYYSKUU L’âge d’or | Suom. Saara Pääkkönen 416 s. | 85.32 EAN: 9789510486498 EAN e-kirja: 9789510487938

”Taitava sekoitus politiikkaa ja kiehtovaa seikkailua. Oikeaa karkkia silmille.” – Le Figaro

© CHLOE VOLLMER-LO

”KIRJASYKSYN KAUNEIN SARJAKUVA.” – France Inter

”Huumaava seikkailu, johon fantasiaan hullaantuneet lukijat taatusti rakastuvat.” – Booklist

CYRIL PEDROSA (s. 1972) on Pariisissa asuva sarjakuvantekijä, jolta on aiemmin julkaistu suomeksi teokset Kolme varjoa, Ekoloogiset ja Portugali. ROX ANNE MOREIL (s. 1987) pitää kirjakauppaa Saint-Nazairessa. Kaksikon ensimmäinen yhteinen teos Kulta-aika on voittanut mm. FNAC France Inter -sarjakuvapalkinnon 2019.

S A R JA K U VAT

95


© MARI LUOMA

L ASTENJ A N U O R T E N K I R J AT –––––––––––

MYSTEERI JOTA ET VOI LASKEA KÄSISTÄSI!

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

96

SYYSKUU 140 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510479926 EAN äänikirja: 9789510479940 EAN e-kirja: 9789510479933


@ JARI KIVELÄ

TIMO PARVELA on yksi Suomen palkituimmista

ja käännetyimmistä kirjailijoista. Parvelalla on lukijoita yli kolmessakymmenessä maassa, ja hänen kirjojaan on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli kuusi miljoonaa kappaletta. MARI LUOMA tekee lastenkirjakuvituksia, peligrafiikkaa ja sarjakuvia. Hänen oma lasten sarjakuvansa Romeo ja hirviöt ilmestyi WSOY:n kustantamana 2021.

© KIERAN SHEEHAN

TIMO PARVEL A , MARI LUOMA

Melkein mahdoton tehtävä: Merkitty lapsi Suosikkikirjailijan uuden sarjan avaus. Parvelan koukuttava ja synkeän roalddahlmaisen huumorin ryydittämä uusi mysteerisarja vie lukijan maailman kiinnostavimman kysymyksen äärelle: kuka minä oikeasti olen? Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu

tähtikuvio. Tapahtumat käynnistyvät, kun Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva - ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä. Saisiko hän vihdoin tietää vastauksen kaikkeen tärkeimpään kysymykseensä? Melkein mahdoton tehtävä on mysteerisarja, joka nappaa lukijan pihteihinsä eikä päästä irti ennen kuin ollaan perillä. Jännitystarinan miljööt kaatopaikkoineen ja vanhoine kartanoineen on kuvittanut hyytävän taitavasti Mari Luoma.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

97


© JULI

LOKAKUU 32 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510485071 EAN äänikirja: 9789510485095 EAN e-kirja: 9789510485088

98

MURKENS-SATUTIETOKIRJAT VIIHDYTTÄVÄT, OPETTAVAT JA ROHKAISEVAT LAPSIA SEKÄ HEIDÄN KANSSAAN LUKEVIA AIKUISIA!

A SAV TC

H E N KO


© JUHA KILPIÄ

© LAURA MALMIVAARA

© SUVI ERMILÄ

MA ARET K ALLIO, SUSANNA RUUHIL AHTI, JULIA SAV TCHENKO

Murkens ja hirmuinen syysmyrsky

Maaret Kallion ja Susanna Ruuhilahden satutietokirjasarjan aloitus! Sykähdyttävä tarina tunne- ja vuorovaikutustaidoista. Metsän eläimistä kertova vauhdikas kirjasarja käsittelee erilaisia tunteita pelosta iloon ja kiukusta innostukseen sekä opettaa lapselle taitoja toimia yhdessä muiden kanssa. Murkens ja Hentola ovat juuri voittaneet mahalaskun maailmanmestaruuden, kun hirmuinen syysmyrsky nousee. Koko kylästä menee sähköt, ja kaverusten on lähdettävä hakemaan tulta. Uskaltavatko he kulkea läpi pimeän metsän?

Miten rauhoittaa oma mieli ja kannustaa vielä kaveriakin? Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti kuvaavat lapsen tunne- ja kokemusmaailmaa asiantuntevasti ja samalla ymmärtävästi eläytyen. Vaikka matka on jännittävä, kulkee tarinan pohjavireenä tunne tuvallisuudesta ja luottamuksesta. Julia Savtchenkon runsas nelivärikuvitus on täynnä lämpöä ja lapsuuden riemua.

MA ARET KALLIO on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yhteensä yli

165 000 kappaletta. SUSANNA RUUHILAHTI on väkivaltatyön ja seksuaaliterveyden asiantuntija, logoterapeutti (LIF®) ja tietokirjailija. JULIA SAVTCHENKO on helsinkiläinen kuvataitelija, kuvittaja ja lastenkirjailija.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

99


TOVE JANSSON

Muumien pieni kuvasanakirja: Luonto Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Muumien kuvasanakirjoista oppii tuiki tärkeitä asioita! Muumilaakso on täynnä luonnon ihmeitä. Tunnistatko jo kuusen, sinivuokon taikka lokin? Muumien pienessä kuvasanakirjassa käydään läpi luontoon ja ympäristöön liittyviä asioita hauskasti ja havainnollisesti yhdessä muumihahmojen kanssa. Lapsen ensimmäinen luontokirja on täynnä värikkäitä kuvia ja meren ja metsien lumoa! Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta kootut kuvasanakirjat ovat oivallinen apu uusien asioiden opettelemiseen ja sanavaraston kartuttamiseen.

SYYSKUU 32 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510486535

100

Sarjassa aiemmin ilmestyneet: Muumien ISO kuvasanakirja, Muumien ISO kuvasanakirja: Numerot, Muumien pieni kuvasanakirja: Koti, Muumien pieni kuvasanakirja: Värit


© IRMELI JUNG

TOVE JANSSON (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunne-

tuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK

LOKAKUU

My First Moomin: Goodnight, Moomin

Suom. Päivi Lehtinen 16 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510483718

TOVE JANSSON

Nuku hyvin, Muumipeikko Käy unten maille yhdessä Muumipeikon kanssa! Tove Janssonin kuvitusten pohjalta koottu pahvikirja on rauhoittava iltasatu perheen pienimmille ja oivallinen apu nukuttamiseen. On aika mennä nukkumaan, mutta Muumipeikko ei saa millään unta. Muumimamma, Muumipappa ja Niiskuneitikin yrittävät auttaa, vaan mikään konsti ei tepsi. Saako Muumipeikko koko yönä unenpäästä kiinni? Kaunis, harmoninen väritys ja lempeä tarina tekevät kirjasta täydellisen iltasadun 2–4-vuotiaille lapsille. Muumilaakson rakastetuimpien hahmojen seurassa on turvallista nukahtaa!

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

101


ASTRID LINDGREN

On hauskaa, kun on joulu ASTRID LINDGRENIN PARHAAT JOULUTARINAT Kannen suunnittelu: EMILIE CRISPIN EKSTRÖM

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Hänen tunnetuimpia satuhahmojaan ovat Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli.

LOKAKUU

Vi har så roligt när det är jul. Astrid Lindgrens bästa julberättelser

Suom. Eila Kivikk’aho, Marikki Makkonen, Aila Meriluoto, Riitta Mäyrälä ja Kristiina Rikman 128 s. | L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510488744

Täydellinen lahja, josta riittää iloa koko jouluksi!

102

Virittäydy juhlatunnelmaan Astrid Lindgrenin jouluisimpien tarinoiden myötä. Kaikenikäisten värikkäässä satukokoelmassa vietetään joulua yhdessä Pepin, Eemelin ja muiden tuttujen kanssa.

tanttarallassa, kun Eemeli kutsuu vaivaistalon väen joulupitoihin. Peppi tietysti järjestää railakkaat joulukuusenriisujaiset! Tapaamme lisäksi Taina Tomeran auttamassa mummia, ja sokerina pohjalla mukana on ensimmäistä kertaa suomeksi kaunis kertomus ”Tonttu on hereillä”.

On hauskaa, kun on joulu -kirjassa kerrotaan, miten jouluvietto sujuu Melukylässä, Marikin kotona ja Lotan perheessä. Pääsemme myös kokemaan joulun taikaa tarinassa ”Kettu ja tonttu” ja Kissankulman isossa

On hauskaa, kun on joulu -kokoelman kahdeksan tarinaa ovat kuvittaneet tunnetut Lindgren-kuvittajat Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman, Kitty Crowther ja Eva Eriksson.


A I VA N U U S I A E E M E L I-K I R J O JA ! Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Eemelin numerot Uusi ensikirjojen sarja alkaa! Opi laskemaan Eemelin ja Iidan kanssa. Eemeli osaa paitsi metkut myös numerot yhdestä yhdeksään. Ja kohta osaat sinäkin. Mukana kuvissa myös Iida ja kaikki Kissankulman talon eläimet. Eemelin numerot tutustuttaa perheen pienimmät Astrid Lindgrenin ja Björn Bergin rakastettavaan ja nostalgiseen maailmaan raikkaalla tavalla. KESÄKUU 20 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510487495

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Eemeli – Etsi ja löydä

Löydätkö kuvasta kuusi hattua? Entä missä luuraavat Eemeli ja hänen pikkusiskonsa Iida? Eemeli – Etsi ja löydä -kirjan parissa leikkiikäiset saavat tutustua kaikkien suosikkimetkuilijaan heti pienestä pitäen. Samalla hoksottimet pääsevät töihin hauskojen etsintätehtävien myötä. Eemeli – Etsi ja löydä perustuu Astrid Lindgrenin teksteihin ja Björn Bergin iki-ihaniin kuviin.

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Uusi ihana sarja perheen pienimmille Astrid Lingrenin hahmojen parissa jatkuu! Löydätkö Eemelin ja Iidan Kissankulman maatilan eri kolkista?

LOKAKUU 22 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510488201

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

103


© STEFAN TELL

MARIA NILSSON THORE

Röhky, Mumu ja numero 3 Kannen suunnittelu: MARIA NILSSON THORE © MARIA NILSSON THORE

SYYSKUU

Knorr, Koko och siffran 3

Suom. Outi Menna 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510487600 EAN e-kirja: 9789510488393

Yksi, kaksi, KOLME! Ihastuttava kuvakirjasarja kutsuu perheen pienimmät opettelemaan numeroita ja laskemista hauskojen ja sympaattisten tarinoiden kautta.

Röhky ottaa vauhtia ja hyppää laiturilta. Mutta mitä ihmettä? Eikö heidän pitänytkin hypätä yhtä aikaa? Vaikuttaa siltä, ettei Mumu ehkä ole ihan varma, mikä kolme on… Maria Nilsson Thoren kirjat tutustuttavat lapsen lukujen maailmaan leikin ja käytännönläheisen oivaltamisen kautta. Valloittavat kuvat ja samaistuttavat kertomukset kahdesta eläinystävyksestä tekevät matemaattisen hahmottamisen kehityksestä hauskaa ja innostavaa!

MARIA NILSSON THORE (s. 1975) on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija, joka on tunnettu erityisesti laajasta

lastenkirjatuotannostaan.

104


JONNA BJÖRNSTJERNA

Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä: Setä Surkeus © CAROLINE ANDERSSON

Kannen suunnittelu: JONNA BJÖRNSTJERNA

LOKAKUU

Sagan om den underbara familjen Kanin och... Farbror Elände Suom. Outi Menna 64 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510487648 EAN äänikirja: 9789510488539 EAN e-kirja: 9789510488546

Astu ja ihastu kammottavaan satumetsään! Uusi kuvakirjasarja tarjoilee kauhun ja naurun täyteisiä lukuhetkiä. Perhe Kaniini asuu ihastuttavan satumetsän laidalla, mutta metsään kätkeytyy muutakin kuin mukavia asioita. Setä Surkeus vaikuttaa saapuneen alueelle, ja kaikkihan tietävät, että Setä Surkeus tuo mukanaan… no, surkeutta.

© JONNA BJÖRNSTJERNA

Jonna Björnstjernan omaleimainen kuvakirjasarja kertoo vähän kammottavia juttuja suloisen riemukkaalla otteella. Björstjernan yksityiskohtaiset kuvitukset kutsuvat tutkimaan satumetsän syövereitä, ja kirjat yhdistelevät ainutlaatuisella tavalla huumorin, kauhun ja sympaattisuuden hurmaavaksi kokonaisuudeksi.

JONNA BJÖRNSTJERNA (s. 1983) on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija. Hän yhdistelee tyylissään sulavasti klassista satumaisuutta ja kammottavaa kuvastoa. Björnstjernan suurina innoittajina toimivat mm. Julie Doucet ja Tim Burton.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

105


SIL JA SILL ANPÄ Ä , MAR JA SIIR A

© VEIKKO SOMERPURO

Salasaari: Karanneet tarinat

© MARJAANA MALKAMÄKI

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

TV:stä tutun Salasaaren seikkailut jatkuvat! Vuorovaikutteinen kuvakirja kertoo Edlan tutkimuksista salaperäisellä saarella. Silja Sillanpään kirjoittama jännittävä sanaseikkailu on täynnä kiehtovia arvoituksia, karttoja ja kutkuttavaa kieltä.

SYYSKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510486481 EAN äänikirja: 9789510487013 EAN e-kirja: 9789510486986

”Kirjailija Silja Sillanpää on yhdessä kuvittaja Marja Siiran kanssa luonut todellisen lasten kuvakirjojen mestariteoksen, joka saa varmasti kaikenikäisten lukijoiden mielikuvituksen laukkaamaan.” – Mitä tänään luettaisiin? -kirjastoblogi

Edla ja Juju kuljettavat kirjoja, kirjeitä ja kaiken maailman kääröjä kuumailmapalloillaan kohti Salasaarta. Yksi palloista pamahtaa, ja tuhannet tarinat karkaavat ympäri Salasaarta! Tarvitaan lukijankin apua, jotta ne kaikki saadaan kiinni ja taltioitua Salasaaren kirjastoon. Karanneet tarinat jatkaa Edlan seikkailuja paikassa, joka on kaikista maailmankolkista ehdottomasti eriskummallisin. Taitavasti punottu tarina ja kiehtovat kuvat johdattelevat lukijaa saaren salaisimmasta sopukasta toiseen.

Kirjailija-käsikirjoittaja SIL JA SILLANPÄ Ä (s. 1975) on kirjoittanut lapsille 20 vuoden ajan. Hänen luomiinsa tarinamaailmoihin on saatu sukeltaa niin Ylen lastenohjelmissa, lastenkirjoissa, oppikirjoissa kuin näytelmissäkin. MARJA SIIRA (s. 1987) on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvantekijä. Siira toimii graafikkona Ylen lastenohjelmissa.

106


TUOMAS MAR JAMÄKI, ANTTI NIKUNEN

© PERTTI NISONEN

Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen Kannen suunnittelu: ANTTI NIKUNEN

© TIMO VILLANEN

Tutustu maailman ainoaan sarvettomaan yksisarviseen!

Runsaasti kuvitettu kirja sarvettomasta yksisarvisesta ja raidattomasta seeprasta tarjoaa seitsemän kreisiä iltasatua, yhden viikon jokaiselle päivälle. Pönttölän maatilan nuori kaupunkilaisisäntä ei tiedäkään, että hänen Unikko-varsansa on todellisuudessa maailman ainoa nollasarvinen ja tämän paras kaveri Sahrami-aasi taasen huippuharvinainen raidaton seepra. Nollis – maailman ainoa nollasarvinen kertoo toinen toistaan veikeämpiä toilailuja Kalle-Ilmarin maatilalta, jossa asiat tehdään vähän miten huvittaa. Vaikka kaikenlaista sattuu ja tapahtuu ja tunteet välillä kuumenevatkin, nousee tärkeimpään rooliin lempeä ystävyys. ELOKUU 125 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510481820 EAN äänikirja: 9789510481844 EAN e-kirja: 9789510481837

Velmu, värikkäästi kuvitettu Nollis hurmaa huumorillaan niin lapset kuin aikuiset. Tarjoilusuositus: kokeile lukea mahdollisimman hassuilla äänillä!

TUOMAS MARJAMÄKI (s. 1978) on kirjoittanut useita suomalaista viihdettä käsitteleviä tietokirjoja, kuten Spede Pasasen ja Mikko Alatalon elämäkerrat, sekä romaanit Siitä tulikin farssi ja Myöhäistä katua. Nollis-tarinoita hän alkoi keksiä lapsilleen iltasaduiksi. ANTTI NIKUNEN (s. 1982) on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja kuvittaja, joka tunnetaan Urho ja Onna -kirjoistaan. Hän työskentelee Helsingin Sanomilla visuaalisena tuottajana ja nauttii luonnossa liikkumisesta sekä perheensä kanssa häröilystä.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

107


© OTTO VIRTANEN

NATALIA SALMEL A , JASMIN HAMID, ANNA SALMISALO

Raha. Missä se kasvaa ja mihin se katoaa? Kannen suunnittelu: ANNA SALMISALO

Suosikkivaikuttajien kuvakirja kertoo rahan tarinan! Suositun Mamma betalar -podcastin tekijäkaksikon kuvakirja avaa rahan merkillistä maailmaa lapsen näkökulmasta.

SYYSKUU 32 s. | L01.53 Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510486887 EAN äänikirja: 9789510487860 EAN e-kirja: 9789510487853

Niin kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi ihmiset käyvät töissä. Kaiken takana luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi? Tästä hauskasta kirjasta löytyvät vastaukset vähän erikoisempiinkin kysymyksiin. Sen takana ovat raha-asioita ja perherooleja ennakkoluulottomalla tavalla podcastissaan käsittelevät Natalia Salmela ja Jasmin Hamid sekä kuvittaja Anna Salmisalo.

Leipäjonoista Suomen seuratuimpien vaikuttajien kärkikastiin noussut NATALIA SALMELA on uusperheen äiti ja suorapuheinen keskustelun herättäjä. Rahaan ja työelämään profiloituneen yrittäjän missiona on innostaa etenkin naisia ottamaan ohjakset omasta taloudesta. JASMIN HAMID on edennyt eturivin näyttelijästä Vuoden sijoittajaksi ja yhdeksi Suomen seuratuimmista vaikuttajista. Kahden lapsen äiti näyttää omalla esimerkillään, että uran rakentaminen ja perhekeskeisyys voivat kulkea käsi kädessä. ANNA SALMISALO on kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

108


BOLDIZSÁR M. NAGY (toim.), LILL A BÖLECZ

Satumaa kuuluu kaikille

Kansainväliseksi ilmiöksi kiitänyt satukirja moninaisuudesta ja hyväksynnästä. Kannen suunnittelu: LILLA BÖLECZ

Unkarissa myrskyisän vastaanoton saanut ajaton ja samalla terävän ajankohtainen satukirja avaa portin satumaahan, jossa myös vähemmistöillä on onnellinen loppu. Eri vähemmistöistä ponnistavan kirjoittajajoukon kokoelma nytkäyttää perinteisen sadun sijoiltaan. Se esittelee satumaan, jossa prinssi saa prinssinsä, Lumikin iho hohtaa kullanruskeana, lohikäärmeen ryöväämä prinsessa nautiskelee elämästään linnan ulkopuolella ja ystävyyden voima sulattaa lähiön ikitalven. Satumaa kuuluu kaikille on noussut julkisuuteen muun muassa sen äänekkään poliittisen vastustuksen vuoksi. Lilla Böleczin värejä hehkuva kuvitus vie lukijan suorinta tietä satumaahan, jossa moninaisuutta juhlitaan. © LILLA BÖLECZ

LOKAKUU

Meseország mindenkié

Suom. Saarni Laitinen 180 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510483060 EAN äänikirja: 9789510485149 EAN e-kirja: 9789510485132

BOLDIZSÁR M. NAGY työskentelee kriitikkona, toimittajana ja kääntäjänä. Hän on unkarintanut mm. rakasta-

mansa Tove Janssonin teoksia. Satumaa kuuluu kaikille -kirjan toimittaminen oli hänelle kunniatehtävä, josta hän nautti kovasti. LILLA BÖLECZ on unkarilainen graafikko ja kuvittaja, jonka voimakkaissa töissä kohtaavat perinteinen ja moderni, myyttinen ja arkinen, kauhu ja romantiikka.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

109


TERVETULOA HUPAISAAN JA SUPERSUOSITTUUN L.O.L. SURPRISE! -KIRJAMAAILMAAN!

L.O.L. Surprise! Suuri meriseikkailu Kaikki laivan kyytiin, uusi L.O.L.-seikkailu alkaa! Ihanimmat L.O.L.-hahmot merihenkisessä seikkailussa. Suuri meriseikkailu on jo seitsemäs sarjan tarinakirja! Captain B.B. järjestää usein ystävilleen lomamatkoja, mutta nyt hän olisi kiireen keskellä itse sellaisen tarpeessa! Onneksi L.O.L. Surprisen maailmassa ystäviin voi aina luottaa. He järjestävät väsyneelle sankarillemme unohtumattoman matkan, jolla suunnataan kohti ihmeellistä autiosaarta… Mutta onko saari sittenkään aivan autio? Kommelluksitta matkasta ei ainakaan selvitä! SYYSKUU L.O.L. Surprise! A l’abordage, Captain BB! Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510485101 EAN äänikirja: 9789510485125 EAN e-kirja: 9789510485118

L.O.L. Surprise! 600 tarraa Sisältää yli 600 tarraa! Ratko tehtäviä tarrojen avulla tässä ihanassa puuhakirjassa, jossa seikkailevat kaikki lasten suosikkihahmot! Tämä iloinen ja suloinen puuhakirja on täynnä hauskoja haasteita ja tehtäviä. L.O.L. Surprise! -hahmot auttavat lasta oppimaan uutta leikin kautta! Tehtävien ratkaisemisessa pääsee käyttämään kirjan ihastuttavia tarroja. Voit käyttää niitä koristeluun myös muuten, sillä tarrat eivät ihan heti lopu kesken. KESÄKUU L.O.L. Surprise! 600 Stickers | 40 s. | L79.8 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510487426

110

©MGA


MER JA JALO, MARVI JALO, REETTA NIEMENSIV U

Onnenkepparit: Kummituskeppari

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Kepparitallilla kummittelee! Onnentallilaiset kohtaavat jännittäviä hetkiä. Onko kummituskeppareita olemassa? Suosittu keppariharrastuksesta kertova Onnenkepparit-sarja on edennyt viidenteen osaan. Mikä kumma rapistelee Onnentallin takana iltahämärässä, ei kai sentään kummitus? Rohkeat kepparitytöt päättävät selvittää, mistä oikein on kyse. Saadaanko kummituskeppari ansaan? Suosittujen heppakirjailijoiden keppihevosharrastuksesta kertovassa Onnenkepparit-sarjassa on Reetta Niemensivun vauhdikas kuvitus. Alakoululaisille suunnatussa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Olivia ja Onnentähti, Kadonnut raippa, Karkurikoira ja Kepparikisat. HEINÄKUU 70 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482483

Kirjailijasisarukset MERJA ja MARVI JALO ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen useita suosittuja hevos- ja koirasarjoja, kuten Jessekoirakirjat sekä Nummelan ponitalli -hevoskirjat. REETTA NIEMENSIVU on lastenkirjakuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on kuvittanut mm. Henna Helmin IceLove- ja Bella-sarjoja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

111


AUKEAMAN KUVITUKSET © CAMILLA BRINCK

Musse ja Helium toivottavat lukijat tervetulleiksi maagiseen, klassiseen satumaailmaan, johon on helppo hypätä yksin tai koko porukalla.

CAMILL A BRINCK

Musse ja Helium 1:

Salaperäinen kolo Tervetuloa maailmaan, joka ei hevillä unohdu! Mussen ja Heliumin seikkailut pursuavat lämminhenkistä jännitystä, huumoria ja fantasiaa ja viihdyttävät koko perhettä. Camilla Brinckin lastenromaanit on suunnattu 5–10-vuotiaille, ja sarja on ollut valtava menestys Ruotsissa ja Norjassa. Hiirisisarukset Musse ja Helium asuvat Camillan luona tavallisina lemmikkeinä, kunnes eräänä päivänä seinään avautuu salaperäinen hiiren mentävä kolo. Uteliaat ja toimeliaat sisarukset lähtevät tutkimaan ovea ja tempautuvat salattuun satumaailmaan, missä heidän on ratkottava kuninkaallinen tehtävä.

TOUKOKUU Musse & Helium 1: Mysteriet med hålet i väggen Suom. Kati Valli | 165 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ EAN: 9789510488010 | EAN äänikirja: 9789510488034 EAN e-kirja: 9789510488027

112

Salaperäinen kolo aloittaa viisiosaisen seikkailusarjan, jossa matkataan mysteeriseen valtakuntaan täynnä mitä mielikuvituksekkaimpia ja merkillisempiä olentoja. Lastenromaanisarjassa on elokuvallisen komea ja runsas kuvitus.


CAMILL A BRINCK

CAMILL A BRINCK

Musse ja Helium 2:

Musse ja Helium 3:

Rohkeat ja nokkelat hiirisisarukset seikkailun pyörteissä!

Kihelmöivää jännitystä ja hulvatonta huumoria tiedossa hiirisankareiden kolmannessakin kirjassa!

Kultajuuston jäljillä Vain Musse ja Helium voivat pelastaa Eläinten valtakunnan asukkaineen häijyiltä jahtikyyhkyiltä. Jahdatessaan legendaarista kultajuustoa hiirisankarit kohtaavat sekä hyviä että pahoja olentoja, eivätkä lähimmät liittolaisetkaan välttämättä kerro heille koko totuutta satuvaltakunnasta. Paljon on kiinni näistä vipeltäjistä, mutta Mussen ja Heliumin rohkeus ja huumori eivät petä koskaan ja lukijallakin on lupa leikkiä mukana! HEINÄKUU Musse & Helium 2: Jakten på guldosten | Suom. Kati Valli 215 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ | EAN: 9789510488041 EAN äänikirja: 9789510488065 | EAN e-kirja: 9789510488058

Seikkailu Lindriziassa

Musse ja Helium seikkailevat uudessa salaperäisessä taikamaailmassa, Lindrizian talvimaassa. Se on prinsessa Frahin kuvankaunis valtakunta, jota uhkaa lumihirviö Galaha. Pikku hiiret kohtaavat kolmipäisen kirahvin ja lentäviä koiria, ja vaikka heidän urheuttaan jälleen koetellaan, se ei ikinä petä! LOKAKUU Musse & Helium 3: Äventyret i Lindrizia | Suom. Kati Valli 190 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ | EAN: 9789510488072 EAN äänikirja: 9789510488096 | EAN e-kirja: 9789510488089

Kirjailija CAMILLA BRINCK on luonut runsaan, värikkään ja omintakeisen fantasiamaailman, jonka parissa viihtyy koko perhe. Pohjoismaissa on myyty yli 700 000 Musse ja Helium -kirjaa ja maailmanvalloitus jatkuu. Brinck on taustaltaan sekä laulaja että lauluntekijä, ja rytmin ja melodisuuden hallinta näkyy myös hänen kirjoissaan. Mussen ja Heliumin maailmaan voi tutustua lisää osoitteessa https://musseochhelium.se.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

113


pal at

ANNA HALL AVA , ROOSA HEPOMÄKI

Liljan yksisarviset karkuteillä Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Yksisarviset kaupungin humussa! Liljan söpöihin lemmikkeihin tutustuttiin Lukupalatkirjassa Liljan yksisarviset. Pastellisävyin kuvitettu sarja seuraa yksisarvisten vauhdikasta tallia. Maalaisilmaan tylsistyneet yksisarviset lähtevät karkumatkalle kaupunkiin. Miten Lilja ystävineen voi löytää kaupungin humusta viisi yksisarvista? Mutta tuollahan Huopatossu jo esiintyykin katulaulajana ison ihmisjoukon ympäröimänä. Ja ei kai tuo ole Tipsukka, joka tyhjentää herkkukaupan hyllyjä…

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482490 EAN äänikirja: 9789510482513 EAN e-kirja: 9789510482506

ANNA HALLAVA (s. 1974) on kirjoittanut Lukupaloihin myös 2A:n kamut -sarjaa. Hallavan nuortenromaanit

Sammakkoprinsessa (2015) ja Valpuri Vaahteran maaginen korva (2017) ovat olleet Topelius-ehdokkaina. ROOSA HEPOMÄKI (s. 1992) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista.

Hepomäen kuvitustyyli on leikkisä ja värikäs.

114


LUKUPALAT-KIRJOISSA ON VÄHÄN TEKSTIÄ, JA 6–8-VUOTIAS LUKIJA PYSTY Y AHMIMA AN NE KERRALLA. RUNSAS VÄRIKUVITUS JOKA AUKEAMALLA HOUKUTTA A LUKEMA AN LISÄ Ä.

L AUR A SUOMEL A , VÄINÖ HEINONEN

Säbähamsterit ja Talttahammasliiga Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Jyvät poskeen ja pelaamaan! Säbähamsterit on uusi, urheilullinen Lukupalatsarja jyrsijöiden vauhdikkaasta sählyjoukkueesta. Säbähamstereiden hyökkääjä Panu Poski-Pussila polkee vimmatusti juoksupyörässään – hän haluaa olla huippukunnossa, kun joukkue kohtaa pahimman vastustajansa, gerbiilien Jyväjemmarit. Uusi Säbähamsterit-sarja vie lukijat seuraamaan jyrsijöiden salibandyliigan jännittäviä käänteitä.

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482520 EAN äänikirja: 9789510482544 EAN e-kirja: 9789510482537

LAURA SUOMELA (s. 1973) kirjoittaa sekä lapsille että nuorille, ja työskentelee siviiliammatissaan nuorten kanssa. VÄINÖ HEINONEN (s. 1981) on helsinkiläinen kuvittaja, joka on tehnyt sarjakuvaa sekä lastenkirja- ja oppikirjakuvituksia.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

115


pal at

HENNA HELMI HEINONEN, K AISU SANDBERG

Super Cheer: Kadonnut pompom Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Vauhdikasta luettavaa tyttöpoppoosta ja cheerleadingistä. Super Cheer -sarja jatkuu jännittävissä kisatunnelmissa. Menossa mukana myös supersöpö Patteri-koira! Super Cheer -joukkue, eli Matilda, Ronja, Ella ja Kukka, osallistuu cheerleading-kisaan. Viime tingassa käy kuitenkin hullusti, kun Ellan pompom katoaa. Onnistuvatko tytöt pelastamaan pompomin ajoissa? Tarvitaan taas jokaisen supertaitoja – ja vähän myös Patterin apua. Lukupalat on juuri lukemaan oppineiden suosikkisarja, joka tarjoaa lukemista joka makuun. Sarjassa aiemmin ilmestynyt: Super Cheer: Voileipävaras. HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482551 EAN äänikirja: 9789510482575 EAN e-kirja: 9789510482568

HENNA HELMI HEINONEN on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjailija, joka on voittanut Lasten Luku-

Varkaus -palkinnon vuonna 2018. Heinonen on julkaissut Lukupalat-sarjassa aiemmin kolme ihanaa Bella-kirjaa. KAISU SANDBERG on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, jonka iloisen värikkäitä kuvituksia voi nähdä muun

muassa lastenkirjoissa ja kirjankansissa.

116


HELPPOLUKUINEN TIETOKIRJASARJA ALAKOULULAISILLE. TIETOPALATKIRJOISSA ON TUHTIA TIETOA HELPOSTI HOTK AISTAVASSA PAKETISSA . UUSIA ASIOITA OPPII KUIN HUOMA AMATTA!

MARIK A RIIKONEN, JASMI RITOL A

Tietopalat: Uljas hevonen Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Heppatietoa harjasta kavioihin! Helppolukuinen ja runsaasti kuvitettu tietokirja hevostelun perusasioista sopii alakouluikäisille. Tiedätkö, miten hevoset kommunikoivat? Tai mitä kaikkea täytyy muistaa hevosta hoitaessa? Entä millaisia hevosia on esiintynyt mytologioissa kautta historian? Uusi Tietopalat-kirja avaa tallinovet hevosten komeaan maailmaan ja tarjoaa kosolti helposti hotkaistavaa tietoa hevosten historiasta, roduista, hoidosta ja käyttäytymisestä. Koululaisille suunnatuissa Tietopalatkirjoissa on kiinnostavaa tietoa, sopivasti tekstiä ja runsas värikuvitus.

SYYSKUU 64 s. | L67.41 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482339 EAN äänikirja: 9789510482353 EAN e-kirja: 9789510482346

MARIKA RIIKONEN on tamperelainen kirjailija ja kulttuuritoimittaja, jonka ajankäytön ja ajatukset hevoset ovat vallanneet pysyvästi. Helsinkiläinen JASMI RITOLA työskentelee muun muassa kuvittamisen ja animaation parissa. Jasmia inspiroi hevosten viisas katse ja uljas olemus.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

117


© VEIKKO SOMERPURO

MIINA SUPINEN, ANNI NYK ÄNEN

Rosmariini: Hämyhäkin ennustus

”Pitäkää kiinni, pirpanat!” Kannen suunnittelu: ANNI NYKÄNEN

Riemastuttavan hullunkurinen Kokkiklubi hurmaa jälleen! Pursuileva Rosmariini-sarja vetoaa etenkin Yökoulun ja Olgan ystäviin. Kokkiklubi kaahaa takaisin Kumarian taikamaailmaan Amor Pääkkösen jäätelöautolla. Tällä kertaa hirveä Muurahaiskuningatar on tarkoitus kukistaa lopullisesti. Valokkimetsässä sankarimme törmäävät hämyhäkkiin, joka kirjoittaa verkkoonsa ennustuksen: muurahaisten voittamiseen tarvitaan maailman paras, vaarallisin ja lemuavin herkku. Tehtävä on äärimmäisen haastava… ja haiseva!

LOKAKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510486429 EAN äänikirja: 9789510486580 EAN e-kirja: 9789510486573

Rosmariini-sarja on hersyvä yhdistelmä räiskyvää sanailua ja hulvatonta sarjakuvaa. Kumaria on varsinainen mielikuvituksen runsaudensarvi, joka lumoaa lukijat riemastuttavalla anarkiallaan. ”Tämän kirjan olisin varmasti itsekin halunnut lukea alakoululaisena.” – @ketunkirjahylly Mättömadon salaisuus -kirjasta

Kirjailija, käsikirjoittaja MIINA SUPINEN (s. 1976) ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija ANNI NYKÄNEN (s. 1983) ovat energinen tekijäkaksikko, jolta on ennen Rosmariini-sarjaa ilmestynyt kolme hullunhauskaa Kokkiklubi-kirjaa.

118


© MARJAANA MALKAMÄKI

MIKKO K AL A JOKI, JANI IKONEN

Almus: Tännetuloa terve ”Minä olen Almus, tanhuisaa iltaa.” Kannen suunnittelu: JANI IKONEN

Hykerryttävä koko perheen tarina Almuksen ja herra Mattssonin yllättävästä ystävyydestä. Kalajoki tempaa lukijat mukaansa omintakeisella kielellään ja hyväntuulekkaalla huumorilla.

SYYSKUU 160 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510481301 EAN äänikirja: 9789510481325 EAN e-kirja: 9789510481318

Eräänä tavallisena tiistai-iltana herra Mattssonin oven takana seisoo tuntematon pienikokoinen henkilö. Yllätysvieraan nimi on Almus, ja hän kertoo olevansa vaihto-oppilas kaukaa Alamailta. Tästä alkaa monien sattumusten sävyttämä seikkailu, jonka edetessä Almuksen mutkaton iloluonteisuus tarttuu myös kaikin tavoin keskivertoon herra Mattssoniin. Mutta miten käy, kun peikkotutkija Edina von Kittelsen kiinnostuu pienen muukalaisen alkuperästä? Taidokkaana kynänkäyttäjänä tunnetun Mikko Kalajoen ensimmäinen lastenromaani hurmaa niin pienet kuin isommatkin lukijat sydämellisellä tarinallaan ja kujeilevalla kielellään. Kirjaa kuvittavat Jani Ikosen viivapiirrokset, jotka ovat ilkikurisesti vinksallaan.

MIKKO KALA JOKI (s. 1972) on julkaissut useita kiiteltyjä romaaneja. Almus: Tännetuloa terve on hänen ensim-

mäinen lastenkirjansa. JANI IKONEN (s. 1978) tunnetaan modernista ja omintakeisesta kuvitustyylistään. Hänen kädenjälkensä näkyy mm. Finlandia junior -palkintoehdokkaana olleessa runoteoksessa Kaupunki kukaties.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

119


© OTTO VIRTANEN

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN

Lätkä-Lauri ja maajoukkuematsi Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Lätkä-Lauri-kirjat tarjoavat urheilun huumaa ja huumoria alakouluikäisille. Lätkä-Lauri joukkueineen saa vastaansa ihan oikean Suomen jääkiekkomaajoukkueen!

ELOKUU 130 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482445 EAN äänikirja: 9789510482469 EAN e-kirja: 9789510482452

Lätkä-Laurin joukkue NHL, Nikkelin Hockey Lämäri, on urheiluopistolla jääkiekkoleirillä. Laurin suuren suun takia jäällä syntyy taitoluistelijoiden kanssa mittelöä luistelutaidoista, mutta kaukalossa treenaa muitakin: Suomen maajoukkue! Kun maajoukkueen valmentaja hukkaa elämää tärkeämmän pelikirjansa, tajuavat Lauri ja kaverit tilaisuutensa tulleen. Löytöpalkkiona saattaa nimittäin olla heidän unelmiensa peli! ”Lipasti piilottaa kieleen kivaa huumoria ja tärkeän muistutuksen, että elämää jatkuu kaukalon ulkopuolellakin.” – Mari Viertola, TS

Kirjailija ROOPE LIPASTI ja kuvittaja HARRI OKSANEN ovat itsekin olleet joskus lätkää pelaavia pikkupoikia. He ovat tehneet yhdessä jo kuusi Lätkä-Lauri-kirjaa sekä humoristisen tietoteoksen Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (2019).

120


ROOPE LIPASTI

Lätkä-Lauri MM-kisoissa

Lätkä-Laurin äänikirja MM-kisahuumassa! Jääkiekon MM-kisat pelataan Suomessa ja Lätkä-Laurin joukkueen on pakko päästä katsomaan. Lätkä-Lauri-sarja on vauhtia, huumoria ja täpäriä tilanteita – niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

HUHTIKUU L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN äänikirja: 9789510486085

Lätkä-Laurin kotikaupunki julistaa mahtavan kisan: eniten roskia kerännyt juniorijoukkue voittaa liput jääkiekon MM-katsomoon, ja osa saa kunnian päästä putsaamaan maalinedustoja mainostauoilla. Lauri ystävineen päättää heti siivota koko kaupungin - ja äidin roskaisesta autosta on tietysti hyvä aloittaa. Mutta kuinka heille kisassa käy? Lätkä-Laurin letkeän vauhdikas meno saa taatusti kaikki junnut kisatunnelmiin!

JUKK A-PEKK A PALVIAINEN

Allu ja tyly tubeseuraaja

Allu-sarjan kuudes osa ilmestyy e- ja äänikirjana. Sanavalmis Allu ystävineen perustaa tubekanavan, mutta tyly seuraaja uhkaa viedä hommasta ilon. Allu-kirjat ovat 6–9-vuotiaiden suosikkeja, täydellinen yhdistelmä ystävyyttä, huumoria ja jännää. Allu on alkanut ystäviensä kanssa tubettaa. Heidän hauskojen videoidensa perään ilmestyy kuitenkin aina kelju kommentti nimimerkiltä Kastehelmi. Samaan aikaan kylälle muuttaa oudosti käyttäytyvä tyttö, ja Allun epäilykset heräävät: onkohan tyttö heidän tubesuosiostaan kateellinen Kastehelmi? ”Ekaluokkalaisemme on viihtynyt hyvin Allun ja kumppaneiden seurassa: välillä pitäisi lukea vielä seuraava luku piinaavan jännityksen vuoksi, välillä taas hihitys ei ota lainkaan loppuakseen.” – @tarinatorni

HUHTIKUU L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN äänikirja: 9789510482919 EAN e-kirja: 9789510482926

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

121


© PAULI HOKKANEN © OTTO VIRTANEN

PAULI HOKK ANEN, TUOMAS ERIKSSON, CHRISTER NUUTINEN Kannen suunnittelu: CHRISTER NUUTINEN

Vakoileva hiiri Tervetuloa sananmuuntelun maailmaan! Katti turvassa – vai sittenkin tutti karvassa? Hulvaton käsikirja tutustuttaa lukijansa sananmuuntelun ratkiriemukkaaseen maailmaan, jossa sanojen taakse saattaa aina kätkeytyä jotain odottamatonta.

LOKAKUU 100 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510486320 EAN äänikirja: 9789510488751 EAN e-kirja: 9789510488768

Tämä nykypäivän vitsikirja kulkee taskukokoisena mukana minne vain, ja sitä on hauska tutkailla yksin ja kaverien kanssa. Kirjassa edetään helpoista kahden sanan muunnoksista entistä laajempiin kokonaisuuksiin. Vakoileva hiiri on riemukkaasti kuvitettu kokonaisuus, joka tarjoaa aivojumppaa ja kielileikkejä, mutta ennen kaikkea kosolti naurua.

PAULI HOKKANEN ja TUOMAS ERIKSSON ovat monipuolisia kulttuurikentän ammattilaisia, joiden aivot

kääntelevät sanoja alati. CHRISTER NUUTINEN on kuvituksen ja sarjakuvan palkittu suurmestari.

122


© RUBY BRALLIER

MAX BR ALLIER , DOUGL AS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit: Tuomiopäivän taisto Kannen suunnittelu: JIM HOOVER

Huippusuosittu sarja täynnä zombeja, toimintaa ja huumoria jatkuu!

LOKAKUU

The Last Kids on Earth and the Doomsday Race

Suom. Aila Herronen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510486009 EAN äänikirja: 9789510486030 EAN e-kirja: 9789510486023

Jack ja koko jengi ovat huikealla autoreissulla kohti Thrullin kohtalokasta Tornia, kun he imautuvat jättiläismäiselle megaostarille. Liikkuvan monsterikaupungin kyydistä löytyy odottamattomia tuttuja, ja Jack joutuu koetukselle. Hän osaa jo kontrolloida zombeja, mutta osaako hän olla johtaja? Toiminnantäyteinen suosikkisarja on pullollaan maailmanlopun zombeja, monstereita ja kaverijengin riemukasta huumorin kuorruttamaa kohellusta. Runsaalla kuvituksella höystetty vauhdikas zombiemättöseikkailu on edennyt seitsemänteen osaan.

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat

luoneet yllättävän, karmivan ja hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

123


© THOMAS TAYLOR

THOMAS TAYLOR

Festergrimm Aaverannan kaduilla seikkaillaan jälleen! Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Aaverannan merenrantakaupungissa legendat heräävät eloon. Lukijoiden rakastaman, tunnelmaa ja seikkailua pursuavan sarjan neljännessä osassa Herbert Sitrus ja Orvokki Parma ovat mystisen Festergrimmin jäljillä. Herbert Sitrus ja Orvokki Parma jatkavat Aaverannan myyttisten legendojen tutkimista. Suosikkisarja vie lukijansa valtameren äärelle vanhaan sumuiseen rannikkokaupunkiin, jonka turistit ovat hylänneet kesän jäljiltä. Taattua tunnelmaa Taylorin tapaan!

MARRASKUU

Festergrimm

Suom. Jaana Kapari-Jatta 350 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510488379 EAN äänikirja: 9789510488386

THOMAS TAYLOR on brittiläinen kirjailija ja taiteilija. Suursuosioon noussut, tunnelmallinen Aaveranta-sarja

avaa tarina-aarrearkun, jossa salaisuudet ja legendat huuhtoutuvat unohtumattoman merenrantakylän rannoille.

124


© VESA-MATTI VÄÄRÄ

ROOPE LIPASTI

Palavan kaupungin lapset Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI

Pelastustehtävä liekkien keskellä. Palkitun Viikinkisolmu-sarjan tekijältä historiallinen lastenromaani Turun palosta. Liekkien edetessä puutalokaupungin kaduilla lapset joutuvat vaarallisiin seikkailuihin.

SYYSKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510486092 EAN äänikirja: 9789510486566 EAN e-kirja: 9789510486559

Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustusafäärien sujuminen. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa on tulessa. Keskellä kaaosta ja pakoa lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta. Pelastusretkestä muodostuu hurja seikkailu, jonka vaaroista ja täpäristä tilanteista selvitään vain lasten neuvokkuudella ja rohkeudella. Palavan kaupungin lapset on jännittävän seikkailun lisäksi kiehtova kuvaus eri taustoista tulevien lasten elämästä 1800-luvun alun Turussa. Teoksen jatko-osa Rauniokaupungin lapset ilmestyy 2023.

ROOPE LIPASTI (s. 1970) on lietolainen kirjailija, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Hän sai edellisestä histo-

riallisesta lastenkirjasarjastaan Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

125


Y UVAL NOAH HAR ARI, RICARD ZAPL ANA RUIZ

Pysäyttämätön ihminen: Kuinka valloitimme maailman Sapiensin tekijän sarja nuorille alkaa! Sapiens – Ihmisen lyhyt historia -teoksellaan tietokirjallisuuden supertähdeksi noussut Yuval Noah Harari aloittaa uuden sarjan, jossa hän kertoo ihmiskunnan historiasta varhaisnuorille. Me ihmiset emme ole vahvoja kuin leijonat, emme osaa uida kuin delfiinit, eikä meillä totta vie ole siipiä! Kuinka me siis päädyimme hallitsemaan maailmaa? Tähän kysymykseen vastaa Yuval Noah Hararin neliosaiseksi kasvava Pysäyttämätön ihminen -sarja. Värikkäästi piirroskuvitetut kirjat käsittelevät Hararin helposti lähestyttävään tyyliin huumorin ja tarinoiden kautta ihmisen historiaa eri näkökulmista, kognitiivisen vallankumouksen ajoista aina lähitulevaisuuteen ja hakkerointiin.

SYYSKUU Unstoppable Us: How We Took Over the World Suom. Seppo Raudaskoski 176 s. | N90.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510489161 EAN äänikirja: 9789510489178 EAN e-kirja: 9789510489185

126


AUKEAMAN PIIRROKSET © RICARD ZAPLANA RUIZ

© ANNA GARCIA

YUVAL NOAH HARARI (s. 1976) on

israelilainen historioitsija, jonka yleistajuisia teoksia ihmiskunnasta ja maailmasta on myyty yli 35 miljoonaa kappaletta 65 kielellä. RICARD ZAPLANA RUIZ (s. 1973) on espanjalainen kuvittaja, joka on piirtänyt mm. Lego Star Wars -sarjakuvia.

EARTHLING DIARIES

THE SAPIENS SUPERPOWER

BANANA ADVENTURES _ S

o, what do you think? What happened 50,000 years ago? What superpower did Sapiens get that allows us to rule the planet today? The answer isn’t obvious. Superman, Spiderman, Wonder Woman and all the other comic superheroes are powerful because they’re very strong, fast and brave. But Sapiens isn’t stronger, faster or braver than Neanderthals – or plenty of other animals, for that matter. In a fight with a wolf, a crocodile, or a chimpanzee, a Sapiens would have very little chance of winning. Even an old grandma chimpanzee could beat the world boxing champion. The only reason we can scare away wolves and lock chimpanzees in zoos is because we cooperate in very large numbers. One human can’t defeat one chimpanzee, but a thousand humans can achieve incredible things that chimpanzees don’t even dream about. And it’s thanks to our secret superpower that we can cooperate better than any other animal. We can even cooperate with complete strangers. Take, for example, the last piece of fruit you ate. Maybe it was a banana. Where did that banana come from? If you were a chimp, you’d have to go to the forest and pick a banana yourself. But because you’re a human, you usually rely on help from strangers. Very few people pick their own bananas. In most cases, someone you’ve never met and never will meet grew this banana thousands of kilometers away from you. Then other strangers put it on a truck, a train, or perhaps a ship, and transported it to your local store. Then you went to the store, chose your banana, took it to the cashier, and gave the cashier some money. And that’s how you got your banana. How many people touched that banana before you bought it?

42

43

EARTHLING DIARIES

USE YOUR SUPERPOWER! When our ancestors caused the extinction of the mammoths and diprotodons, they didn’t know what they were doing. But we can’t use that excuse today. We know what we’re doing to lions, elephants, dolphins and whales. We’re responsible for their future. And no matter how young you are, you can do something about it. Remember, even as a kid, you’re already more powerful than any lion or whalE! Sure, whales are much bigger than you are, but you have the superpower of telling stories and cooperating. The blue whale is the largest animal that ever existed. It’s even longer and heavier than the biggest dinosaurs! It can reach a length of 30 meters, and a weight of more than 150 tons. One whale weighs as much as 5,000 kids. And yet whales can’t protect themselves against humans, because humans have learned to tell very strange stories and cooperate in very sophisticated ways, which whales can’t understand. A thousand years ago, whales were hunted by small groups of fishermen who sailed in flimsy wooden boats and used wooden

WHERE DID ALL THE ANIMALS GO

spears. Whales could sometimes escape these boats, or even break them and sink them. But in the modern age, humans learned to cooperate in a new way: they started creating corporations. Do you remember the corporations we talked about, like McDonald’s? Well, McDonald’s specializes in burgers and fries, but some corporations specialized in whaling. These corporations bought large iron ships, and they equipped them with sonar to scan the ocean and powerful cannons that could fire long distances. Now, the whales couldn’t hide, escape or sink the ships. And even if one ship sank and the men on it drowned, the corporations just bought new ships and hired new sailors. The whales couldn’t sink the corporations, because they didn’t even know corporations existed. How can you protect yourself from something you can’t see, hear or smell – something that exists only in another animal’s imagination? So the corporations hunted more and more whales, and made more and more money. Fifty years ago, blue whales almost disappeared – just like the mammoths. Luckily, some humans noticed what was happening and decided to save the whales. Being humans themselves, they understood what money is and how corporations

.LTD

158

159

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

127


© 2007–2022 Wimpy Kid, Inc. DIARY OF A WIMPY KID®, WIMPY KID™, and the Greg Heffley design™ are trademarks of Wimpy Kid, Inc. ALL RIGHTS RESERVED.

JEFF KINNEY

Neropatin päiväkirja 17 Maailman suosituinta nuortenkirjallisuutta! Jo 17. kirja Neropatti Greg Heffleyn seikkailuista! Neropatin päiväkirja on Suomen suosituin nuortenkirjasarja, joka houkuttelee kirjojen pariin nekin, joita lukeminen ei muuten innosta. Uudessa kirjassa Greg seuraa teini-ikäisen veljensä rockbändin Löder Diperin nousua. Kaikki ei kuitenkaan suju ihan nappiin, kun bändi lähtee kiertueelle. Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoja on myyty yli 250 miljoonaa kappaletta 65 kielellä – suomeksikin yhteensä jo yli miljoona kappaletta painettuina kirjoina ja äänikirjoina. Lukijat kautta maailman rakastavat Kinneyn teoksia, joissa yhdistyvät omasta elämästä tutut tilanteet, hersyvä huumori ja hauska kuvitus. PHOTO © FILIP WOLAK

”Nämä kirjat sopivat ihan teineillekin, mutta myös 7-vuotiaille vasta lukemaan oppineille. Niiden huumori on monitasoista ja uppoaa erilaisiin tyyppeihin, eikä varmasti jätä kylmäksi.” – @emiliahuttunenofficial LOKAKUU

Diary of a Wimpy Kid 17 | Suom. Marja Helanen 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510485774 | EAN äänikirja: 9789510485781 JEFF KINNEY (s. 1971) on New York Timesin kirja-

myyntilistan kärkinimi. Hän on voittanut kuusi kertaa Nickelodeon Kids’ Choice Award -palkinnon suosituimmasta nuortenkirjasta. Jeff on valittu Time-lehdessä maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon. Hän vietti lapsuutensa Washington D.C:ssä ja muutti Uuteen-Englantiin, missä hän omistaa vaimonsa kanssa kirjakaupan nimeltä An Unlikely Story.

128


RACHEL RENÉE RUSSELL

Nolo elämäni: Olisinpa tv-stara

Nikkin hurmaavan nolo kohellus jatkuu huippusuosituissa teinipäiväkirjoissa! Nolo elämäni -sarja seuraa 14vuotiaan Nikkin elämää ja on noussut myyntilistojen kärkeen ympäri maailman. Nolo elämäni on täydellinen, glitterimpi vastine Neropatin päiväkirjoille. Nikki bändeineen pääsee esiintymään televisioon, mutta mikä tärkeämpää, saattaa olla Nikkin ja Brandonin ensisuudelman aika – iiik! Heidän elämäänsä seuraa kuvausryhmä, joka taltioi bänditreenit, tanssiharjoitukset ja pikkusisko-Briannan metkut – pilaako se myös ehkä-seurustelun alkuhetket? SYYSKUU Dork Diaries 7: Tales from a Not-So-Glam TV Star Suom. Jani Bohm 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463932 EAN äänikirja: 9789510487068

RACHEL RENÉE RUSSELL on yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka lasten- ja nuortenromaaneja on myyty miljoonittain ympäri maailman. Russell kirjoittaa ja kuvittaa sarjaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

129


© Universal City Studios LLC. Kaikki oikeudet pidätetään.

Kaikkien aikojen suurimman animaatiosarjan hilpeät hahmot palaavat tänä vuonna elokuvassa Kätyrit: Grun tarina. Värikkäissä sarjakuva-albumeissa tapaat herttaiset ja tuhovoimaiset Kätyrit itsenäisissä, sivun pituisissa tarinoissa, joita ei nähdä valkokankaalla.

STÉPHANE LAPUSS’, RENAUD COLLIN

STÉPHANE LAPUSS’, RENAUD COLLIN

Kätyrit tulevat taas!

Lisää sarjakuvia Kätyreistä!

Kätyrit: Minipomo

Kätyrit: Hurraa, pomo!

Kätyrit: Grun tarina saapuu elokuvateattereihin kesällä 2022, ja banaaneja rakastavat ilkikuriset pienet olennot ovat taas täällä palvellakseen ilkimysherraansa! Tämä upouusi sarjakuva-albumi tarjoaa lisää aina odottamattomien Kätyrien kaoottista menoa ja kommelluksia. Pääosassa ovat nämä kaikkien rakastamat keltaiset olennot, joiden uskollisuus herralleen on vankkumatonta! Ja mukana on myös 12-vuotias Gru.

Hurraa, pomo! on kohellusta täynnä oleva kokoelma Kätyrien edesottamuksia ja katastrofaalisia keksintöjä läpi historian – niin kivikaudella antiikin Egyptissä kuin vanhassa Villissä Lännessäkin, meidän aikojamme ja avaruusvisioita unohtamatta. Hyppää kyytiin!

KESÄKUU

SYYSKUU

Les Minions 6. Mini Boss Kabuki! | Suom. Mikael Ahlström

Les Minions 3. Viva lè boss! | Suom. Mikael Ahlström

48 s. | N85.32 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789510475195

48 s. | N85.32 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789510453469

Kaikkien aikojen suurin animaatiobrändi ja maailmanlaajuinen kulttuuri-ilmiö on tänä kesänä täällä taas. Kätyrit: Grun tarina kertoo tarinan 12-vuotiaan unelmasta tulla maailman suurimmaksi superroistoksi. Elokuvasarjan alkuperäisten luojien luotsaama Kätyrit: Grun tarina on täynnä Illuminationin tuttua katastrofihuumoria, popkulttuuriviittauksia, suuria tunteita, vivahteikasta musiikkia ja kiihkeää toimintaa. Elokuvan ovat tuottaneet Illuminationin perustaja Chris Meledandri, Janet Healy ja Chris Renaud, ja sen on ohjannut Kyle Balda (Itse ilkimys 3, Kätyrit), apuohjaajinaan Brad Ableson (Simpsonit) ja Jonathan del Val (Lemmikkien salainen elämä).

130


MARI LUOMA

Romeo & Hirviöt. Salaisten kasvojen käytävä Hillitön kauhukomedia jatkuu! © KIERAN SHEEHAN

Kannen suunnittelu: MARI LUOMA

Kotimainen nuorten sarjakuva, kauhusarja Romeo & Hirviöt saa kaivattua jatkoa, jossa Addisonin sukukartanon erikoiseen kouluun ilmestyy taas uusi oppilas.

ELOKUU 80 s. | N85.32 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510482988 EAN e-kirja: 9789510482995

Romeo ja Jillian yllättyvät, kun Addisonien kartanon ovelle saapuu Lina-niminen tyttö, joka ilmoittaa hänkin olevansa puhdasverinen Addison. Mutta onko hänellä varmasti puhtaita jauhoja pussissaan ja pärjääkö hänkään Jean-Julienin aavemaisilla ranskantunneilla? Kun kartanon saloja tutkinut Jillian johdattaa Romeon Salaisten kasvojen käytävään, isoisoisoisosetä Augustus Albertin ja koko kummituskartanon karmiva menneisyys alkaa pikkuhiljaa paljastua…

MARI LUOMA (s. 1993) on Hampurissa asuva kuvittaja ja hahmosuunnittelija. Ensimmäinen Romeo & Hirviöt -sarjakuvakirja ilmestyi 2021. .

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

131


ERIN HUNTER

Uljasmaa: Leijonan vala Kannen suunnittelu: ALISON KLAPTHOR

Kuule savannin kutsu. Uljasmaa-sarjassa kolme urheaa nuorta eläintä – paviaani, leijona ja norsu – joutuvat puolustamaan kotitasankojaan. Jännittävä savanniseikkailu on täynnä vauhtia ja tempaa mukaansa! Suuri lauma on vihdoin yhdistänyt voimansa Uljasmaan itsevaltiaaksi tähtäävää Jättiä vastaan. Nuori Peloton janoaa kostoa isänsä murhaajalle, mutta riittääkö eläinkunnalla rohkeutta toteuttaa Okan huima suunnitelma Jätin nujertamiseksi? ”Villi ja valloittava.” – Kirkus Reviews ”Näissä Erin Hunterin kirjoissa suurin vahvuus on mielestäni se, että tunteita herättäviä, vaikeitakin asioista tapahtuu ja niistä selvitään.” – @seikkailuja_sohvannurkassa ”Sarjan hahmot, juoni ja mieletön maisema luovat tarinan, jonne on helppo ja ihana uppoutua.” – @muitaihania

LOKAKUU

Bravelands: Oathkeeper

Suom. Ville Viitanen 350 s. | N84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510472774 EAN äänikirja: 9789510472798 EAN e-kirja: 9789510472781

ERIN HUNTER on kirjoittanut kymmenien osien mittaiseksi kasvaneen Soturikissat-sarjan, jonka sankat fani-

joukot ovat nostaneet kulttimaineeseen. Uljasmaa on Hunterin toinen suomennettu sarja. Salanimi Erin Hunterin taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

132


JENNY HAN

Kesä, jolloin minusta tuli kaunis © JANELLE BENDYCKI

Jenny Hanin uusi trilogia tulossa myös Amazon Prime -sarjana. Kesä, jolloin minusta tuli kaunis aloittaa trilogian. Jenny Han vangitsee kuuman kesätunnelman ja unohtumattoman rakkaustarinan, josta on tekeillä myös Amazon Prime -tv-sarja. Isabel, Belly, elää kesää varten. Kaikki hauska ja taianomainen tapahtuu kesällä, kun hän viettää kesäloman äitinsä ja tämän parhaan ystävän perheen kanssa rantatalossa meren äärellä. Belly on tuntenut Jeremiahin ja Conradin aina, he ovat olleet hänelle kuin veljiä, toisinaan pieniä ihastuksia. Mutta tänä ihanana, kaameana kesänä kaikki on toisin. Kaikki muuttuu. ”Romanttinen ja sydäntä särkevän todellinen” – School Library Journal ”Haluaisin asua tämän kirjan sisällä.” – Kirjailija Lauren Myracle

JÄTTIPOKKARI

HEINÄKUU The Summer I Turned Pretty Suom. Antti Hulkkonen 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510483275 EAN äänikirja: 9789510483299 EAN e-kirja: 9789510483282

JENNY HAN asuu Brooklynissä New Yorkissa. Hän kirjoittaa kahviloissa, metrossa ja ky© ISTOCK

läillessään. Jenny rakastaa syksyistä kaupunkia ja pitää aina laukussaan huulikiiltoa, muistikirjaa ja silmälasien puhdistusainetta.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

133


© VEIKKO SOMERPURO

LEENA PAASIO

Harmaja luode seitsemän Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Itämeri kätkee salaisuutensa. Harmaja luode seitsemän on trillerimäiseksi kasvava nuortenromaani, joka on samalla koskettava sukellus nuoruuden ja Itämeren myrskyihin.

ELOKUU 280 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510478905 EAN äänikirja: 9789510478929 EAN e-kirja: 9789510478912

Eetu on seuransa kovin kilpapurjehtija, jonka elämä muuttuu painajaismaiseksi, kun äiti katoaa joka-aamuisella uintiretkellään. Surun ja epätietoisuuden keskellä Eetun pitäisi selvitä juuri alkaneesta lukiosta ja hämmentäviksi muuttuneista ihmissuhdekuvioista. Jokin äidin katoamisessa ei tunnu Eetusta aidolta ja hän alkaa tutkia asiaa. Oliko kyseessä todella onnettomuus, ja miksi meribiologiäidin tutkimukset tuntuvat kiinnostavan outoja tahoja? Teosparin jälkimmäinen osa Bengtskär itä kahdeksan ilmestyy keväällä 2023.

LEENA PA ASIO (s. 1974) on aiemmin julkaissut kaksi romaania aikuisille: Melkein äiti (Kosmos, 2015) ja Menetetty

tyttö (Kosmos, 2017). Hän on myös äidinkielenopettaja ja Itämeri-lähettiläs, joka harrastaa itsekin purjehdusta.

134


© MARJAANA MALKAMAKI

MARISHA RASI-KOSKINEN

Pudonneet

Finlandia-voittajan mestarillinen, kerros kerrokselta aukeava romaani. Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Kolme nuorta etsii elämänsä suuntaa ja unelmiaan romaanissa, jossa kaikki ei ole sitä miltä aluksi näyttää. Sattuma sitoo nuoret merkillisillä langoillaan yhteen.

SYYSKUU 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510464694 EAN äänikirja: 9789510485545 EAN e-kirja: 9789510485538

Kadun nimi on Turnaround ja se näyttää aivan tavalliselta englantilaiselta pikkukadulta. Viimeisessä talossa tapahtunut onnettomuus on kuitenkin sysännyt liikkeelle asioita, joita ei voi pysäyttää. Teini-ikäinen Ian asuu yksin ja tekee konemusiikkia. Suomeen adoptoitu Elias perii kadulta talon biologiselta isältään ja unelmoi täydellisen roolipelin kehittämisestä. Kun samalle kadulle ilmaantuu salaperäinen hupparipäinen K, nuorten kohtalot kietoutuvat toisiinsa yllättävällä tavalla. Marisha Rasi-Koskinen on jälleen punonut todellisuuden arvoitusta pohtivan nuortenromaanin, jonka tiheä tunnelma vie lukijan mukanaan.

MARISHA RASI-KOSKINEN (s. 1975) on kirjailija ja psykologi, joka sai ensimmäisestä nuortenromaanistaan

Auringon pimeä puoli (2019) Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Rasi-Koskinen on palkittu myös aikuisille suunnatuista romaaneistaan mm. Runeberg- ja Tulenkantaja-palkinnoilla.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

135


© MARJAANA MALKAMAKI

ELINA PITKÄKANGAS

Sang

” Niin kauan kuin Qiu lentää vuorisolassa, minulla on mahdollisuus tuntea vielä häivähdys kotia.” Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Eeppinen romaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden ItäAasiassa lumoaa ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Kun ihmisarvoa määrittää raha ja onnellisuutta perhe, mitä jää jäljelle kun ne riistetään? Koukuttava fantasiaromaani vie kylmiin vuoristoihin ja hiostaviin kaupunkeihin, äänekkäille basaareille ja hovin yltäkylläisiin saleihin, Mustien sateiden jälkeiseen maailmaan, jossa ihmisarvo mitataan rahassa.

SYYSKUU 500 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510484562 EAN äänikirja: 9789510484579 EAN e-kirja: 9789510484586

Kong Dawei, köyhän vuoristokylän totinen nuorukainen, ajautuu onnettoman tapahtumaketjun seurauksena valtakunnan eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee julma matriarkka. Kun enempää menetettävää ei enää ole, Daweilla on vain yksi päämäärä: päästä takaisin rakkaidensa luokse hinnalla millä hyvänsä.

ELINA PITKÄKANGAS on tamperelainen kirjailija ja aktiivinen nuortenkirjallisuuden puolestapuhuja. Aiemmin

neljä romaania julkaissut Pitkäkangas tuottaa kirja-aiheisia videoita muun muassa TikTokiin ja Youtubeen.

136


© MATTHEW MOORES

STEPHANIE GARBER

Olipa kerran särkynyt sydän Kannen suunnittelu: ERIN FITZSIMMONS, KEITH HAYES

Kiehtova uutuusromaani Caravalin maagisesta maailmasta. Olipa kerran särkynyt sydän aloittaa uuden, tunteita ja taikuutta tihkuvan sarjan, joka tapahtuu samassa fantasiamaailmassa kuin suosittu Caraval-trilogia.

LOKAKUU

Once Upon a Broken Heart

Suom. Kaisa Kattelus 400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510484258 EAN äänikirja: 9789510484272 EAN e-kirja: 9789510484265

Kun 17-vuotiaalle Evangeline Foxille valkenee, että hänen suuri rakkautensa onkin naimassa toisen tytön, Evangelinen unelmat hajoavat pirstaleiksi. Hän päättää estää epätoivotut häät ja solmii sopimuksen avusta suudelmia vastaan vetovoimaisen mutta viekkaan Herttaprinssin kanssa. Pian käy kuitenkin selväksi, että on hengenvaarallista hieroa kauppoja väkevän kuolemattoman kera… ”Häikäisevä sekoitus mysteerejä, romantiikkaa ja magiaa.” – Karen McManus, Yksi meistä valehtelee -kirjan tekijä.

STEPHANIE GARBER on kalifornialainen nuortenkirjailija, jonka esikoisteos Caraval on käännetty yli 30 kielelle. Olipa kerran särkynyt sydän ampaisi heti ilmestyttyään New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

137


© WWW.HEATHERWESTON.COM

E. LOCKHART

Valehtelijoiden saari Kipeänkaunis ja viettelevä romaani neljästä sisaresta ja kohtalokkaasta kesästä. Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

E. Lockhartin uutuudessa palataan Beechwoodin saarelle sukupolvea ennen Me olimme valehtelijoita -kirjan tapahtumia. Kesään, joka tulee piinaamaan Sinclairin perheen sisaruksia vuosikymmenten ajan... Tuulen pieksemä yksityissaari Massachusettsin rannikolla. Nälkäinen valtameri täynnä salaisuuksia ja surua. Onneton, rakkaudenkipeä, moitteeton tyttö. Vastustamaton, arvaamattomasti käyttäytyvä poika. Anteeksiantamattomien petosten ja kammottavien virheiden kesä. Tervetuloa takaisin Sinclairin perheen seuraan. He olivat aina valehtelijoita.

KESÄKUU The Family of Liars Suom. Riina Vuokko 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510488409

JÄTTIPOKKARI

”Jännittävä, kaunis ja kipunoivan älykäs. Me olimme valehtelijoita on unohtumaton.” – John Green, Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjan kirjoittaja

E. LOCKHART on yhdysvaltalainen kirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja niin lapsille, nuorille kuin

aikuisillekin. Hän on opiskellut kirjallisuutta Columbian yliopistossa ja asuu New York Cityn alueella.

138


© SUZANNE PLAFCLAN

KIERA CASS

Kihlattu Kiera Cassin uusi romanttinen fantasiasarja lumoaa Valintasarjan lukijat! Kannen suunnittelu: ERIN FITZSIMMONS, ALISON DONALTY

Cassin Valinta-sarja on maailmanlaajuinen menestys. Uusi kaksiosainen sarja Coroanin kronikat kudostaa lukijan iloksi yhtä viekoittelevan tarinan rakkaudesta, vallasta ja yksilön omasta oikeudesta onneen. Lady Hollis Brite on elänyt suojattua elämää ja tavoitellut muiden nuorten ylhäisönaisten tapaan kuninkaan suosiota. Kun kuningas julistaa rakkautensa häneen, Hollis odottaa elämän mittaista onnenhuumaa. Elo kuningattarena ei kuitenkaan lunasta odotuksia, ja kun Hollis tapaa aatelittoman miehen, joka tuntuu näkevän syvälle hänen sydämeensä, yhtäkkiä hän pystyy kuvittelemaan tulevaisuuden, josta ei olisi ennen osannut edes unelmoida.

KESÄKUU

The Betrothed | Suom. Laura Haavisto 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510486894 EAN äänikirja: 9789510486917 EAN e-kirja: 9789510486900

JÄTTIPOKKARI

KIERA CASS on opiskellut historiaa ja valmistunut Radfordin yliopistosta. Hänen kirjansa ovat nousseet New York

Timesin Bestseller-listan ykköseksi ja Valinta-kirjasta kuvataan Netflix-elokuvaa. Cass inhoaa lentämistä, salaatteja sekä sitä, että ihmiset eivät käytä ajaessaan vilkkua. Hän rakastaa toimistotarvikkeita, poikabändejä ja jälkiruokia. Lue lisää Cassin kirjoista: kieracass.com.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

139


NETFLIX-HITTI SEX EDUCATION LAAJENEE KIRJOIHIN!

JÄTTIPOKKARI

K AT Y BIRCHALL

Sex Education: Tien päällä

Ensimmäinen Sex Education -romaani! Otis, Eric, Maeve ja Aimee eivät arvaa mihin viikonloppu heidät johtaa. Kun Maeven alituiseen ongelmiin joutuva veli ottaa yhteyttä ja pyytää apua jouduttuaan epäillyksi varkaudesta, Maeve ei voi muutakaan kuin kutsua jengin koolle ja lähteä tien päälle. Mutta kun kaikki alkaa mennä pieleen, ystävykset joutuvat pistämään neuvokkuutensa peliin. Kestävätkö ystävyyssuhteet tapahtumarikkaan reissun? Ja kuka oikeastaan on varastanut arvokkaan kaulakorun? Sex Education: Tien päällä tarjoilee yhtä raikasta ja railakasta meininkiä kuin tv-sarjakin, ja kaupan päälle kirjassa on vielä mehukas arvoitusjuoni. ELOKUU Sex Education: Road Trip | Suom. Peikko Pitkänen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789510487433 EAN äänikirja: 9789510487457 | EAN e-kirja: 9789510487440

140

JORDAN PAR AMOR

Sex Education: Opas seksiin ja elämään

Virallinen Sex Education -opaskirja tarjoaa parhaat neuvot aikuistuville nuorille! Viimeinkin seksuaalikasvatusopas, jonka haluaa lukea kannesta kanteen! Sex Education: Opas seksiin ja elämään voisi löytyä suoraan tv-sarjan maailmasta. Seksija sukupuoliasioiden kattava opas on kirjoitettu nykynuorten kielellä. Kirjasta löytää tietoa niin sukupuolten moninaisuudesta ja ruumiin muutoksista kuin suostumuksen käsitteestäkin. Se on yhtä ennakkoluuloton kuin tv-sarjan maailma. Täältä löydät vastauksia ja neuvoja, mutta myös uskallusta olla oma itsesi. Kirja sisältää myös ihanaa fanitietoa ja kuvia sarjan maailmasta! ELOKUU Sex Education: A Guide to Life | Suom. Laura Haavisto 200 s. | N59.35 | Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789510487464 EAN äänikirja: 9789510487488 | EAN e-kirja: 9789510487471


© HILLA

SEMER

I

LAURA EKLUND NHAGA

Demi & Ace Kuuden digitaalisen tarinan sarja alkaa kesäkuussa 2022 kaikissa audiopalveluissa! Miltä romantiikan kyllästämä maailma näyttää aromanttisen ihmisen silmin kerrottuna? Mitä rakkaudesta jauhavat ihmiset oikeastaan tarkoittavat? Websarjaan perustuva Demi & Ace on ennakkoluuloton ja raikas digitaalinen sarja. Mistä ihmeestä tietää, jos joku haluaa olla enemmän kuin ystävä? Parhaat ystävät Demi ja Ace ovat demija aseksuaalisia, ja yhdessä he yrittävät ottaa selkoa ihmisten kummallisista tavoista ja parisuhdekiemuroista. Se vain on kaikkea muuta kuin helppoa, sillä muut käyttäytyvät niin kummallisesti. Terävissä, koskettavissa tarinoissa kirjoittaja Laura Eklund

© ALEKSIS SHI

Nhaga näyttää, miten vahvasti romantiikka pyörittää maailmaa silloinkin, kun siitä ei oikeastaan ole kiinnostunut. Tunnistettavasti nykymaailmaa peilaavissa tarinoissa riittää oivalluksen hetkiä paitsi omaa identiteettiään pohtiville, myös vaikkapa romanttisten komedioiden ystäville.

Katso Demi & Ace -websarjaa YouTubessa ja Instagramissa ja kuuntele audiotarinoiden sarja digipaveluissa! Audiotarinat ilmestyvät myös englanniksi. Demi & Ace -sarja Julkaisu: Kesäkuu osat 1–3, heinäkuu osat 4–6 N84.2 | Ikäryhmä: 15+ Kansien suunnittelu: Hilla Semeri

DEMI & ACE 1

DEMI & ACE 2

DEMI & ACE 3

DEMI & ACE 4

DEMI & ACE 5

DEMI & ACE 6

EAN äänikirja: 9789510486115

EAN äänikirja: 9789510486146

EAN äänikirja: 9789510486122

EAN äänikirja: 9789510486153

EAN äänikirja: 9789510486139

EAN äänikirja: 9789510486160

LAURA EKLUND NHAGA on aktivisti, spoken word -artisti, käsi-

kirjoittaja ja näyttelijä. Hän on saanut huomiota myös runoilija Amanda Gormanin suomentajana. Websarjassa Eklund Nhaga näyttelee Demin roolin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

141


POKK ARIT –––––––––––

HEINÄKUU S. J. BENNETT

Windsorin solmu

SIMONA AHRNSTEDT

Vielä vähän lisää

HÄNEN MAJESTEETTINSA TUTKIMUKSIA 1

Kun kaikki katseet kohdistuvat hänen majesteettiinsa, kukaan ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea hän puolestaan näkee – saammeko esitellä täydellisen yksityisetsivän, kuningatar Elisabet II:n!

”Tässä on kaikkea, mitä hyvän romantiikan pitää sisältää. Monimutkaisia ihmiskohtaloita, vastakohtien vetovoimaa, räjähtävän tuhmaa seksiä, mahdotonta rakkautta.” – Tara, Ruotsi Bara lite till Suom. Virpi Vainikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483350

The Windsor Knot Suom. Kaisa Haatanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483367

JACK FAIRWEATHER

Mies joka murtautui Auschwitziin Urhean vastarintataistelijan henkeäsalpaava soluttautuminen Auschwitziin. The Volunteer Suom. Jorma-Veikko Sappinen T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510483374

142

KAREN M. MCMANUS

Yksi meistä on seuraava Totuus vai tehtävä? Kumman sinä valitsisit: nöyryyttävän salaisuuden paljastumisen vai kohtalokkaan vaarallisen tehtävän? One of Us is Next Suom. Inka Parpola T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510485569


SATU RÄMÖ

DONNA TARTT

Talo maailman reunalla

Jumalat juhlivat öisin

Hurja ja hykerryttävä kertomus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen ei niin tavallisesta arjesta yhden arktisen vuodenkierron aikana.

Kulttimaineen saavuttanut kiehtova bestseller. The Secret History Suom. Eva Siikarla T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510483756

T43.4 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483749

ELOKUU

KIERA CASS

JOHN GRISHAM

VALINTA 2

Koukuttava pukufantasia saa tummempia juonteita, kun käytös palatsissa käy yhä häikäilemättömämmäksi. Samalla lukija pääsee kurkistamaan Illean valtakunnan menneisyyteen.

Grishamin uran tähän asti kenties henkilökohtaisin ja väkevin trilleri. On aika tappaa ja Perintö-romaaneista tuttu idealisti, Jake Brigance, puolustaa jälleen puolustuskyvytöntä.

The Elite Suom. Laura Haavisto T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483763

A Time for Mercy Suom. Jorma-Veikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510483770

Eliitti

Aika armahtaa

SOPHIE HANNAH

Kuolema ostaa paikkalipun HERCULE POIROT’N MYSTEERIT 4

Hercule Poirot ja Scotland Yardin etsivä matkustavat Lontoosta Kingfisher Hillin kartanoon. Heidät on kutsuttu pelastamaan nuorta naista, jota syytetään murhasta. Ehtiikö Poirot löytää oikean murhaajan, ennen kuin syytön päätyy hirsipuuhun? The Killings at Kingfisher Hill Suom. Terhi Vartia T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488003

P OK K A R I T

143


SY YSKUU LISA JEWELL

Kaikista synkimmät salaisuudet

DAVID ATTENBOROUGH

Yksi elämä, yksi planeetta

”Kädet tärisevät. Hengitys salpaantuu. Sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Hätätilanne vai Lisa Jewellin uusin romaani?” —A. J. Finn, kirjailija The Family Upstairs Suom. Karoliina Timonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483794

NICK HORNBY

Uskollinen äänentoisto ”Hornby vangitsee yksinäisen, lapsellisen aikuisen elämän niin tarkasti ja fiksusti, että lukija huomaa pian nyökyttelevänsä ja hymyilevänsä mukana.” – New York Times High Fidelity Suom. Irmeli Ruuska T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483817

144

CHARLOTTE MCCONAGHY

Viimeinen muuttolintu

Hypnoottinen lukuromaani luonnon kauneudesta ja katoavaisuudesta. ”Kiduttavan kaunis.” – Elle Migrations Suom. Sari Karhulahti T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483824

Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa. A Life on Our Planet Suom. Ilkka Rekiaro T50.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510483800

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Järven neito NOITURI 7

Rakastetun, vivahteikkaan fantasiasaagan seitsemäs osa päättää pitkän tarinan prinsessa Ciristä, josta ennustuksen mukaan riippuu maailman kohtalo. Pani Jeziora Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510483831


LOK AKUU SOFIE SARENBRANT

Lepää rauhassa

KRISTIN HANNAH

Alaskan taivaan alla

EMMA SKÖLD 1

Kuuluisa näyttelijätär löytyy tajuttomana kylpylähotellista. Läheisessä huoneessa makaa iäkäs pariskunta kuolleena. Mikään ei viittaa rikokseen, mutta kun löytyy uusi ruumis, kylpylän johdon on myönnettävä, että jotain on tekeillä.

Kristin Hannah palaa New York Timesin bestsellerissään miljoonat lukijat lumonneisiin teemoihinsa: rakkauteen, menetykseen ja selviytymisviettiin, joka uhmaa kaikkia esteitä. The Great Alone Suom. Marja Helanen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510488126

Vila i frid Suom. Leena Virtanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483848

TEEMU KESKISARJA

PETER ROBINSON

MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

Historiateos Suomen kuuluisimmasta henkirikoksesta, arkistotutkimusten ja ennen julkaisemattomien lähteiden pohjalta.

ALAN BANKS

BECK 9

Viehättävässä yorkshirelaiskylässä puhaltaa todellisuuden hyytävä tuuli.

Suosta löytyy raa’asti murhatun naisen ruumis. Hiljaisella lähiökadulla ammutaan poliiseja. Martin Beck ja Lennart Kollberg nimitetään tutkimaan molempia rikoksia, ja pikkuhiljaa aineksista keittyy kokoon valtakunnallinen ajojahti.

Kyllikki Saari

T30.16 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510489079

Viimeiset tahdit

”Maailman parhaiden dekkareiden kärkijoukossa.” – Edmonton Journal When the Music’s Over Suom. Ulla Selkälä T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488133

Poliisimurha

Polismördaren Suom. Kari Jalonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476840

P OK K A R I T

145


MARRASKUU JEAN M. UNTINEN-AUEL

Mammutin metsästäjät

JOANNA BOLOURI

Paras aika vuodesta

MAAN LAPSET 3

Ayla ja Jondalar ovat lähteneet Hevosten laaksosta pienelle tutustumisretkelle ja törmäävät mammutin metsästäjiin. He menevät leiriin vierailulle ja päättävät sitten talvehtia mamutoiheimon parissa yksinäisen laakson sijasta.

”Anna itsellesi joululahja jo etukäteen ja lue tämä kirja.” – Heat The Most Wonderful Time of the Year Suom. Riina Vuokko T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488225

The Mammoth Hunters Suom. Erkki Hakala T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510488140

AGATHA CHRISTIE

SOPHIE KINSELLA

DONNA TARTT

HERCULE POIROT

HIMOSHOPPAAJA 9

Christien klassisessa joulumysteerissä on täydellisyydessään nerokas rikos, jonka loppuratkaisu on yllättänyt lukijoita jo lähes vuosisadan ajan.

Kinsellan suosittu sankaritar on täällä taas. Yhdeksäs Himoshoppaaja-romaani on hykerryttävän hauska oodi joululle.

Mestarillisen monivivahteinen romaani Jumalat juhlivat öisin -romaanin tekijältä.

Hercule Poirot’s Christmas Suom. Helena Luho T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488232

Christmas Shopaholic Suom. Kaisa Kattelus T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488249

Simeon Leen testamentti

146

Himoshoppaajan joulu

Pieni ystävä

The Little Friend Suom. Eva Siikarla T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510488263


JOULUKUU KIERA CASS

Ainoa

JOHANNA VENHO

Syyskirja

VALINTA 3

Tarkkanäköinen taiteilijaromaani Tove Janssonista. Syyskirja liikkuu monella vuosikymmenellä 1940-luvusta 1990-lukuun ja kuvaa Venhon jäljittelemättömällä kielellä valintojen seurauksia. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488270

TUOMAS KYRÖ

Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja Kyllä on talolla ja miehellä tekninen käyttöikänsä. Peruskorjauksella sitä voi pidentää. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488300

JORDAN B. PETERSON

12 uutta elämänohjetta

Odotettu jatko-osa menestyskirjalle 12 elämänohjetta neuvoo, miten löytää tasapaino kaaoksen ja liiallisen järjestyksen välille. Beyond Order Suom. Tero Valkonen T17.3 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510488324

Valinta-sarjan kolmannessa osassa Ainoa on aika kruunata voittaja. Huippusuosittu sarja on ollut myyntimenestys kautta maailman. The One Suom. Laura Haavisto T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488287

SOFIE SARENBRANT

Kuoleman kintereillä EMMA SKÖLD 2

Tukholman 35. maratonin lähtölaukaus pamahtaa. Kohta startin jälkeen yksi miesjuoksijoista lyyhistyy maahan ja kuolee. Ennen pitkää reitin varrelta löytyy myös murhattu nainen. Emma Sköldin vapaapäivästä ei tulekaan mitään. Vaara voi vaania edelleen. Andra andningen Suom. Leena Virtanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488331

P OK K A R I T

147


” KINNUNEN LUO HENKILÖHAHMONSA ÄÄRIMMÄISEN TAITAVASTI, KASVATTAA NE INHIMILLISIKSI, JÄRISYTTÄVÄN AIDOIKSI.” – Etelä-Suomen Sanomat

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

© JOONAS BRANDT

M

IL J

ÖMÄRK

T

Painotuote 4041 0955

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.