WSOY syksy 2024

Page 1

WSOY

UUTUUDET © LAURA MALMIVAARA
| SYKSY 2024 |

Koko perheelle suunnattu runokokoelma juhlistaa Kirsi Kunnaksen 100-vuotissyntymäpäivää.

63
Sanna Marin sisäpiirin silmin.
SISÄLTÖ
Kipunsa voittaneen miehen elämäntarina. 75
Kotimainen kaunokirjallisuus .......... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus ........ 26 Sarjakuvat 56 Tietokirjallisuus .......... 58 Lasten- ja nuortenkirjat ................74 Pokkarit ...................... 136 28 Suurmenestys maailmalta
jäljen. 64
jättää
12
2
Ylistetyn Delta-sarjan päätösosa.

MIELENRAUHAA

Luonnossa on vahva pyrkimys tasapainoon. Taivaankappaleet hakeutuvat vakaille kiertoradoille suhteessa toisiinsa. Viruksen sekoittama elimistö pyrkii palautumaan normaalitilaansa. Levoton mieli etsii keinoja rauhoittua.

WSOY:n tietokirjaosastolla ei ole paljon sananvaltaa planeettojen liikkeisiin tai virusten juoniin. Levottoman mielen tasapainottamiseen meiltä sen sijaan löytyy lääkettä jos toista.

Aristoteleen mukaan tragedia ”herättämällä sääliä ja pelkoa tervehdyttää nämä tunteet”. Toisin sanoen koemme sisäistä huojennusta, kun voimme lukijoina eläytyä toisten ihmisten kokemiin vastoinkäymisiin – ja myös onnistumisiin silloin, kun ei ole kyse puhtaasta tragediasta.

Aristoteelista tunteiden tervehdytystä tarjoavat Jari Saarion hurjaa elämää ja soutu-urakkaa valottava Soutaja ja erään lahjakkaan mutta köyhän nuoren miehen uskomattomista vaiheista 1800-luvun Suomessa kertova Wäärentäjä Grandellin elämä ja lankeemukset

Joskus matka kohti mielen tasapainoa edellyttää ammattilaisen opastusta. Maaret Kallion Mielenrauha tarjoaa aiheeseen paitsi käytännön neuvoja, myös uusia näkökulmia. Kirjaan on haastateltu lukuisia mielenrauhaa ammattinsa puolesta pohtineita suomalaisia, joilla on yllättävääkin sanottavaa asiasta.

Tasapainon palauttaminen on usein sotkuista puuhaa. Kuun ja Maan harmoninen nykykaveruus edellytti vaeltavan planeetan törmäystä varhaiseen maapalloon. Jokainen kunnolla sairastanut tietää, että kuumehoureisen aika on pitkä. Ja joskus mitkään maailman kirjat eivät paranna ketutusta. Silloin on paras lähteä kävelylle ja tarttua palattuaan Varpu Hintsasen mainioon kirjaan Epäonnistumisia. Ei se meillä muillakaan aina mene niin kuin Strömsössä.

Puhdistavia lukuhetkiä,

HENRIKKI TIMGREN Kustantaja, tietokirjat

© ISTOCK © AJ SAVOLAINEN
3

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

MARRASKUU

400 s. | 84.2

EAN: 9789510507339

EAN äänikirja: 9789510507353

EAN e-kirja: 9789510507346

Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
4

SATU RÄMÖ (s. 1980) on Islannissa asuva kirjailija ja ekonomi. Hildur-sarja on ollut poikkeuksellisen suuri menestys joka mittarilla. Hildurista on tekeillä TV-sarja ja näytelmä, ja sarjan käännösoikeuksia on myyty yli kymmeneen maahan, muun muassa Saksaan, Isoon-Britanniaan, Ranskaan ja kaikkiin Pohjoismaihin. Rakel on sarjan 4. osa.

SATU RÄMÖ

Rakel

Huippusuosittu Hildur-sarja jatkuu!

Atlantin aalloilla saapuvat suurimmat salaisuudet.

1995: Islannin Länsivuonoilla katoaa nuori saksalainen nainen, Ruth Weider, mutta kukaan ei tunnu kaipaavan häntä. Tapaus unohtuu nopeasti, sillä kyläläisistä ei ole mitenkään epätavallista, että Islantiin tulleet ulkomaalaiset lähtevät omille teilleen. Lisäksi poliisi on samaan aikaan kiireinen kohtalokkaan autokolarin ja kahden merestä nostetun ruumiin tutkimuksen parissa.

2022: Rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttirin arki on pitkästä aikaa rauhallista, ja hän on käynyt surffauslomalla Havaijilla. Elämä tuntuu olevan mallillaan: lapsuudenkodin remontti etenee, ja kollega ja ystävä Jakob Johansson on muuttanut pysyvästi Islantiin. Hildur käy säännöllisesti vanhainkodissa tapaamassa perhetuttavaansa Helgaa, mutta vähitellen vanhoja muistellessa alkaa paljastua uusia, yllättäviä asioita Rakel-äidistä. Samaan aikaan kesäiseen Ísafjörðuriin saapuva, suuria turistimassoja kuljettava risteilyalus tuo mukanaan ongelmia, jotka koettelevat Hildurin oikeustajua.

”SATU RÄMÖN DEKKAREISSA HENKILÖILLÄ ON HISTORIA JA JUURET, JA

TÄRKEÄÄ PÄÄOSAA ESITTÄÄ ISLANNIN

ANKARA LUONTO.” – KODIN KUVALEHTI

© BJÖRGVIN HILMARSSON
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5
Grafiikka: VILLE LAIHONEN 6

VÄINÖ LINNA

Tuntematon sotilas

Väinö Linnan rakastettu sotaromaani ilmestyy upeana juhlapainoksena.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi. Teoksen ensipainos joulukuussa 1954 oli vähän yli 4000. Sen jälkeen kirjaa on painettu jopa 800 000 kappaletta. Juhlavuoden kunniaksi rakastetusta romaanista julkaistaan uusi, upea juhlapainos.

Romaanin ohessa havainnollistetaan kuvin, kartoin ja grafiikoin Tuntemattoman sotilaan joukko-osaston vaiheita, varustuksia ja maisemia, sitä todellisuutta, jossa Suomi soti Neuvostoliittoa vastaan.

Teos oli heti ilmestyessään tapaus. Juhlapainos pitää sisällään myös aikalaiskritiikkejä ja kuvia mainoksista ja vastaanotosta. Ne kertovat, minkälaisena teos nähtiin julkaisuhetkellä. Suurromaania sodasta oli jo ehditty kaivata, ja silti teos pääsi yllättämään – ja se yllättää yhä.

VÄINÖ LINNA (1920–1992) oli kirjailija ja akateemikko. Hänet tunnetaan erityisesti Suomen historiaa kuvaavista teoksistaan Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla

LOKAKUU 600 s. | 84.2 EAN: 9789510510766
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7

JOEL ELSTELÄ

Izak

Lumoava romaani sivullisuudesta, valtapeleistä ja ihmisen raa’an kekseliäästä julmuudesta.

SYYSKUU

700 s. | 84.2

EAN: 9789510506103

EAN äänikirja: 9789510506127

EAN e-kirja: 9789510506110

Syksyllä 1913 baijerilainen kirjanpitäjä

Izak Fasch huomaa kotipihallaan merkillisen kuopan, joka palauttaa hänen mieleensä piinallisia kaikuja menneisyydestä. Aivan talon läheisyydessä kenraalimajuri von Dustermannin kemiantehdas sylkee ammoniakkikuonaa maastoon ja levittää juurakkoaan kaupungin ympärille.

Rakastuttuaan onnettomasti Ilseen – iäkkään kenraalimajurin hurmaavaan, nuoreen vaimoon – Izak päätyy tehtailijan seurueessa belle époque -ajan viimeisiä hetkiä kouristelevaan Berliiniin. Menneisyyteen haudattujen arvoituksien vääjäämättä auetessa Izak törmää ihmisessä piilevään pimeyteen mutta kokee myös häivähdyksen vilpitöntä hyvyyttä ja rakkautta. Elämän armottomalta peliltä ei kuitenkaan säästy kukaan, eikä kohtalon viikatetta voi väistää.

Izak on runsasta ja perinteistä romaanitaidetta, jonka taitavasti rakennetut kohtaukset, hurmaava miljöökuvaus ja tragikoomiset hahmot vievät ensimmäisen maailmansodan uhan varjostamaan Saksaan ja menneen Euroopan kaoottiseen, värikylläiseen mielettömyyteen.

JOEL ELSTELÄ (s. 1961) on helsinkiläinen kirjailija. Hänen edellinen romaaninsa, kansallissosialistisessa Saksassa kiertävästä sirkusseurueesta kertova Sirkusleijonan mieli (2021) oli Finlandia-ehdokkaana.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Maalaus: Ernst Ludwig Kirchner: Berlin Street Scene 1913
8

MAISKU MYLLYMÄKI

Valvoja

Intensiivinen yhdenpäivänromaani eräästä taidemuseosta – ja valvomisesta.

ELOKUU

250 s. | 84.2

EAN: 9789510501412

EAN äänikirja: 9789510501443

EAN e-kirja: 9789510501436

Taidemuseossa avataan veistosnäyttely, jonka jokainen teos kuvaa ihmistä. Samaan aikaan museovalvoja istuu penkillään ja tarkkailee kävijöitä.

Näyttely on esillä kahdeksan kuukauden ajan. Samanpituinen on ihmissuhde, jota museovalvoja käy nyt mielessään läpi. Toisen ihmisen läheisyys voi olla erinomainen lääke unettomuuteen, mutta voiko ihmissuhteen muovailla itselleen mieluisaksi samalla tavalla kuin pronssi- tai graniittiveistoksen? Voiko ihmistä – itseä ja toista – valvoa samalla tavalla kuin taideteosta?

Holly-romaanillaan vakuuttaneen Maisku Myllymäen toinen kaunokirjallinen taidonnäyte, Valvoja, törmäyttää toisiinsa taiteen ja sosiaalisen median kuvien katsomisen. Miksi oikein tavoittelemme niitä asioita, joita tavoittelemme?

MAISKU MYLLYMÄKI (s. 1982, Alavus) on Helsingissä asuva kirjailija ja filosofian maisteri. Hänen esikoisromaaninsa

Holly (2021) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

© TOMI REUNANEN Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9

SYYSKUU 430 s. | 84.2

EAN: 9789510508145

EAN äänikirja: 9789510509739

EAN e-kirja: 9789510509722

10
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

ILKKA REMES

Zeus

On vain yksi Remes.

Lännen viimeinen hetki Kremlin väkivaltaisen imperialismin pysäyttämiseksi on koittanut.

Venäjä häiriköi rajanaapureitaan yhä rajummin. Länsi epäröi vastata – kunnes Putinin voitto Ukrainasta alkaa häämöttää.

Länsiliittouman asiantuntijat käynnistävät huippusalaisen hybridioperaation horjuttaakseen ratkaisevalla tavalla Moskovan veristä diktatuuria. Operaatio Zeus etenee kellontarkasti Englannissa, Itävallassa, Japanissa – ja Suomessa.

ILKKA REMEKSEN maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi. Hänen trilleriensä ajankohtaisuus ja osumatarkkuus häkellyttävät kirja toisensa jälkeen.

Samaan aikaan Venäjä valmistautuu Naton hajottamiseen uhkarohkealla hankkeella, jonka keskiöön Mikko Jalava tietämättään on päätymässä.

Pimeyden sydämen itsenäisessä jatko-osassa vastakkain ovat pyhimmät demokraattiset hyveet ja idän brutaalin hallinnon ovelimmat ja julmimmat keinot niiden mitätöimiseksi. Kun lännen Zeus ja Kremlin röyhkeä salajuoni törmäävät, joutuu Suomi tilanteeseen jonka ei pitänyt olla mahdollinen.

© MILLA VON KONOW
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11

ELOKUU

400 s. | 84.2

EAN:

9789510478295

EAN äänikirja:

9789510478301

EAN e-kirja:

9789510478318

RIKOSROMAANIT JÄTTÄVÄT PYSYVÄN JÄLJEN.” – KIRJAILIJA MAX SEECK
”TUOMISEN
12
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

ARTTU TUOMINEN

Lavastaja

Sarjamurhaaja haluaa olla ohjaaja. Myös sinä voit päätyä näyttämölle.

Arttu Tuomisen riitteenkylmässä dekkarissa esirippu on giljotiini.

Koko perhe – isä, äiti ja alakouluikäinen tytär – syrjäisellä metsätilalla katsomassa yhdessä televisiota. Koira loikoilee levollisena matolla perheen jaloissa. Mikä voisi olla idyllisempää?

Paitsi että heidät kaikki on surmattu ja palsamoitu.

Pian löydetään toinen perhe yhtä lailla ikuistettuna eväsretkelle, joka ei koskaan loppuisi. Porin rikospoliisiyksikön Henrik Oksman, Jari Paloviita ja Linda Toivonen Susanna Mannerin johdolla ymmärtävät nopeasti, että liikkeellä on sarjamurhaaja, jolle uhrien esillepano on tärkeämpää kuin itse surmateot.

Poliisit saavat huomata, että myös heille on kirjoitettu roolit tähän julmaan näytelmään. Selviytyvätkö kaikki kumartamaan yleisölle näytöksen päätteeksi?

Lavastaja kruunaa ja päättää komeasti lukijoiden rakastaman ja palkitun Delta-sarjan, jossa yhdistyy Arttu Tuomisen mestarillinen juonenkuljetus, inhimillinen kosketus ja vahva yhteiskunnallinen ote.

Porissa asuva ARTTU TUOMINEN (s. 1981) luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan. Deltasarjan oikeudet on myyty seitsemään maahan, ja dekkareista suunnitellaan myös tv-sarjaa. © MIKKO RASILA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13

SYYSKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510495483

EAN äänikirja: 9789510495544

EAN e-kirja: 9789510495537

Kirjeitä sotapäällikölle

(ROMAANI ERÄÄSTÄ KATASTROFISTA)

Vaikuttava kertomus yhdestä aikamme järkyttävimmistä tietomurroista.

”Tämä ei ole paljastuskirja. Tämä on kirja pienen ihmisen paljaudesta keskellä massiivista tietomurtoa. Paljaudesta suurien tunteiden keskellä: avuttomuuden, pelon, vihan, häpeän, pettymyksen, surun, toivon ja selviytymisen halun. Kaikkien niiden terapiassa esiin tulleiden tunteiden, joiden suostumukseton, häikäilemätön levittäminen on julmuutta paljaimmillaan.”

Tietomurron kohteeksi joutuneessa psykoterapiakeskuksessa pitkään työskennellyt kirjailija-terapeutti alkaa seurata oikeudenkäyntiä, jossa teosta on epäiltynä mies, jonka etunimet saavat kirjailijan ajattelemaan historian kuuluisia sotapäälliköitä. Syyte koostuu yli 30 000 törkeästä rikoksesta: potilasrekisteriin kohdistuneista tietomurroista, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, potilaiden kiristyksestä ja kiristyksen yrityksestä. Kirjailija on pitänyt tietomurtoa seuranneista dramaattisista viikoista ja kuukausista päiväkirjaa. Oikeudenkäynnin alettua hän palaa kolmen vuoden takaisiin muistiinmerkintöihinsä ja alkaa kirjoittaa kirjeitä sotapäälliköksi nimeämälleen miehelle. Kirjailija pohtii viesteissään tapahtunutta tietomurtoa, mahdollisen tekijän tai tekijöiden mielenmaisemaa, kyberturvattomuutta, digitaalisesta väkivallasta toipumista ja globaalia krakkeriyhteisöä.

Anja Snellman analysoi tosipohjaisessa romaanissaan myös median uutisointia ja suuren yleisön reaktioita tietomurtoon. Hän kirjoittaa kyberkatastrofista sen uhreja – niin psykoterapiakeskuksen potilaita kuin työntekijöitä – syvällisesti ymmärtäen.

ANJA SNELLMAN (s. 1954) on yksi rakastetuimmista ja luetuimmista suomalaisista nykykirjailijoista, joka on rohkeasti tarttunut ajankohtaisiin, arkoihin ja vaiettuihin aiheisiin. Kirjeitä sotapäällikölle on Snellmanin 27. romaani.

Kirjailijantyönsä ohella Snellman työskentelee terapeuttina ja journalistina. Hän täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

© AFTONBLADET / LEHTIKUVA / PETER KJELLERÅS
14

ANTTI HEIKKINEN

Rautavaara

Rautavaara – erään suvun tarina.

SYYSKUU

400 s. | 84.2

EAN: 9789510477816

EAN äänikirja: 9789510477830

EAN e-kirja: 9789510477823

Tänä vuonna pohjoissavolainen

Rautavaaran kunta täyttää 150 vuotta. Sen kunniaksi Antti Heikkinen on kirjoittanut rautavaaralaisen suvun tarinan, jossa viiden sukupolven ihmiskohtalot kietouvat pitäjän historiaan.

Heikkinen kuvaa mestarillisesti sukuyhteisön vahvuutta, sukupolvien välistä kuilua, lähihistorian käännekohtia ja yhteiskunnallista murrosta.

”He kaatoivat puut, veistivät hirret, salvoivat seinät. Rakensivat elämälleen paikan ja ajattelivat itseään, lapsiaan, heidän lapsiaan – sinuun asti he ajattelivat, vaikka eivät sinusta tienneet sen enempää kuin sinä heistä.

Sinä, joka sattumalta löydät siimeksestä sammalen vuoraaman kivijalan ja mietit, keitä he olivat.

Minä kerron.”

ANTTI HEIKKINEN (s. 1985) on nilsiäläinen toimittaja ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Pihkatappi voitti vuoden 2014 Savonia-palkinnon ja Kalevi Jäntin palkinnon. Kirjoittamistöiden ohessa monilahjakas Heikkinen näyttelee, laulaa ja tekee stand up -keikkoja.

© OTTO VIRTANEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

IRENE ZIDAN

Isäni appelsiininkukkien maasta

Vääryyden varjo on pitkä.

SYYSKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510510384

EAN äänikirja: 9789510510407

EAN e-kirja: 9789510510391

Syvästi inhimillinen romaani palestiinalaisten ja israelilaisten konfliktin ylisukupolvisista vaikutuksista.

Sodan leimahdus heittää toimittajana työskentelevän tyttären keskelle kiivasta identiteettikamppailua sekä henkilökohtaisessa elämässään että journalistina. Alkaa matka kohti oman isän ja Lähi­idän konfliktin parempaa ymmärtämistä.

Isä on vastustanut nuorena miehittäjää ja joutunut vankilaan. Hän on jättänyt kotinsa, löytänyt Suomesta rakkauden ja perustanut perheen, mutta mieli on ollut rikottu, eikä kaikki ole ollut tyttären lapsuudessa todellakaan hyvin.

Jotkin asiat kulkevat sukupolvelta toiselle, mutta voisiko menneen kanssa löytää jo rauhan?

Isäni appelsiininkukkien maasta on romaani, jota lävistävät pakahduttava toiseuden ja epäoikeudenmukaisuuden tuntu mutta myös itsepintainen elämänusko ja kaiken voittava rakkaus.

IRENE ZIDAN (s. 1986) on suomalainen viestintäasiantuntija ja entinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja, jonka isä on palestiinalainen. Isäni appelsiininkukkien maasta on Zidanin kaunokirjallinen esikoisteos.

© OTTO VIRTANEN
16
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

JUSSI LEHTONEN

Mies jolla on naisen sydän

Saako ihminen päättää mitä on ja mitä ei ole?

LOKAKUU

240 s. | 84.2

EAN: 9789510509760

EAN äänikirja: 9789510509784

EAN e-kirja: 9789510509777

ESIKOISROMAANI

Romaani vanhemman ja lapsen monimutkaisesta suhteesta, rajojen asettamisesta ja oman tien etsimisestä kahtia jakautuneessa maailmassa.

Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen.

Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan, eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan.

Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa selittelemättä Lehtonen rakentaa kuvan ihmisestä, jonka ympärillä alati muuttuva maailma elää ja hengittää yhtä vahvasti kuin romaanin henkilöt.

JUSSI LEHTONEN (s. 1974) on helsinkiläinen teatterintekijä. Hän työskentelee Suomen Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkönä. Hänen viimeisimmät ohjauksensa ovat Yle Draaman ääniteossarja Vankilataidetta (2022) sekä Kansallisteatterin esitykset Undocumented love (2020) ja Toinen koti (2017), joissa hän työskenteli yhdessä pakolaistaustaisten taiteilijoiden kanssa. Hän on myös suomentanut ranskalaista proosaa ja liettualaista näytelmäkirjallisuutta.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17

JOONAS KONSTIG

Rooma Intiimi ja koukuttava lukuromaani.

SYYSKUU

320 s. | 84.2

EAN: 9789510501979

EAN äänikirja: 9789510509524

EAN e-kirja: 9789510507469

Unelmaloma Italiassa ystäväpariskunnan kanssa. Oma huvila kesäisillä kukkuloilla, uima-allas ja Rooman ikuinen kaupunki sen ympärillä. Ja ennen kaikkea, lapset ovat jo niin isoja, että matkalle päästään ensi kertaa aikuisten kesken.

Vuosia odotettu loma uhkaa kuitenkin mennä pieleen, kun illanvietossa nousee esiin, että toisen pariskunnan mies ja toisen nainen ovat olleet joskus sängyssä. Mustasukkaisuudesta ja petturuudesta tulehtunut tilanne päätetään korjata saattamalla kaikki tasoihin. Sillä aikuisia ja kavereitahan tässä ollaan ja ”se on vain seksiä”. Tilien tasaaminen ei kuitenkaan suju aivan yksinkertaisesti.

JOONAS KONSTIG (s. 1977) on palkittu espoolainen kirjailija. Rooma on hänen ensimmäinen aikalaisromaaninsa yhdeksään vuoteen.

© SABRINA BQAIN Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
18

INA WESTMAN

Lähes elossa

Miltä tuntuu, kun yhtäkkiä ei jaksa enää oikein mitään?

SYYSKUU

200 s. | 84.2

EAN: 9789510510445

EAN äänikirja: 9789510510469

EAN e-kirja: 9789510510452

Kun Ina Westman neljä vuotta sitten sairastui koronaan, hän ei voinut kuvitellakaan, että sairastaisi sitä vielä neljän vuoden kuluttua. Eikä hän voinut kuvitella, että kestäisi pari vuotta, ennen kuin hän saisi oireilleen diagnoosin. Itse asiassa hän ei neljä vuotta sitten osannut kuvitella mitään siitä, mitä hänellä olisi edessään. Lähes elossa ei ole toipumistarina, mutta ei myöskään sairauskertomus. Westman kertoo matkasta, joka hänen on täytynyt käydä työ- ja suoriteorientoituneesta perheenäidistä ihmiseksi, joka ei aamulla tiedä, jaksaako arkipäivässä sanan alkuosaa, arkea, mitään. Matka on ollut kiemurainen, mutta ei toivoton. Se on pitänyt sisällään jääkylmiä loiskahduksia, oikein ja väärin puhallettuja hengityksiä, oivalluksia, meditointia, kiroilua, kyllästymistä, uusia elämäntapoja ja ennen kaikkea irti päästämistä.

Westmanin kertojaääni ei ole lannistunut vaan vimmainen, toiveikas ja itseironinen. Hän rakentaa kuvaa pitkäaikaissairaan elämästä tarkasti havainnoiden ja itseään säästelemättä. Tapauskertomus laajenee pohtimaan nykyelämämme perusteita laajemmin. Vaadimmeko itseltämme nykyään liian paljon? Riittäisikö jonkin päivän teemaksi pelkkä hengittely, sisään ulos? Riittäisikö joskus, että on lähes elossa?

INA WESTMAN on kirja-alan ammattilainen. Hän on aiemmin kirjoittanut kolme kaunokirjallista teosta, joista romaani Henkien saari (Kosmos, 2020) oli arvostelumenestys myös Saksassa. Westman asuu perheineen Helsingissä ja haaveilee elämästä, jossa voisi joogata vähemmän ja elää enemmän.

© OTTO VIRTANEN
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19

Sydänmaa-sarja

Kielletyn hedelmän makua ja vapauttavaa naurua.

Savon syrjäseudulla on Sydänmaa, rehevien ja aitojen ihmisten koti. Maaltapako, ilmastonmuutos ja ruokatrendien muutokset huolettavat, ja kaiken keskellä pitäisi ottaa selvää sydämen asioista.

Karjatilallinen Sami on yksinäinen poikamies, jonka seurustelusuhteista ei ole tullut mitään, eikä hän itsekään ymmärrä syytä. Jokin ei vain ole sytyttänyt. Miksi?

Samin entinen tyttöystävä Jenni kokee itsensä hylätyksi ja kaipaa syliä. Ehkä jotain voisi olla vielä tarjolla, tai ehkä Sami lämpiää vielä?

Samin äiti Paula on elänyt yli kymmenen vuotta leskenä, mutta vähitellen voisi olla tilaa jollekin uudelle. Vanhan koiran pitäisi vain jaksaa opetella uusia temppuja.

Kylän rupista autokorjaamoa pitävä Anton on sylin kaipuussa hänkin, ja ennen pitkää jokaisen auton tie vie Antonin luo.

Sydänmaalaiset luo hauskan ja rehevän maailman, jonne joulukuussa julkaistava Tuulentuomat palaa. Sarjan edetessä Sydänmaalle ilmestyy uusia henkilöitä, joita kaikkia yhdistää aitous ja ihmisen ikävä toisen luo.

Kuopiolainen MINNA MIKKANEN (s. 1966) on opiskellut kirjallisuutta ja kirjoittamista ja julkaissut päivätyönsä ohessa kolme romaania. Sydänmaalaiset-kirja aloittaa Sydänmaa-nimisen maalaisromanttisen sarjan.

© STUDIO EVELIISA 20

MINNA MIKKANEN Sydänmaalaiset

HEINÄKUU

285 s. | 84.2

EAN: 9789510505922

EAN äänikirja: 9789510505946

EAN e-kirja: 9789510505939

SYDÄNMAALLA

KAIKKI KAIPAAVAT RAKKAUTTA.

MINNA MIKKANEN Tuulentuomat

JOULUKUU

250 s. | 84.2

EAN: 9789510508152

EAN äänikirja: 9789510508176

EAN e-kirja: 9789510508169

Kansien suunnittelu: VILLE LAIHONEN © ISTOCK KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21

NIINA HAKALAHTI

Hyvien ihmisten talo

Miten sujuu yhteisöelämä aikuisilta?

MARRASKUU

250 s. | 84.2

EAN: 9789510500187

EAN äänikirja: 9789510509753

EAN e-kirja: 9789510509746

Kun liki kuusikymppinen Mervi saa perinnön ja näkee parhaat päivänsä nähneen kunnanlääkärintalon myyntiilmoituksen, hän päättää toteuttaa vanhan haaveensa. Mervi ostaa talon ja kerää nuoruutensa kommuunin ihmiset yhteen.

Mervi, kahteen kertaan eronnut ydinperheepäonnistuja, päättää kerrankin onnistua. Hän on menettänyt yhteyden niin aikuisiin lapsiinsa kuin siskoonsa, joten on aika ottaa revanssi ja perustaa uusi aikuisperhe seitsemän vanhan ystävän kanssa. Mutta miten sovittaa yhteen repeilevä alkoholismi, bakteerikammo, järjestelmällisyys, työt, eläkkeet ja nuorimman asukkaan hippeily? Miten ylipäätään jatketaan yhdessä elämää siitä, mihin aikoinaan jäätiin?

Niina Hakalahden Tohtorila-sarjan ensimmäisessä osassa keskitytään Merviin ja hänen ystävänsä Tuuliatyttäreen, joka yllättäen päätyy sijaistamaan äitiään yhteisöön. Merville maailmanparantamisen lahja ja vankkumaton usko hyvyyteen tuottavat päänvaivaa, mutta onneksi elämään löytyy uudenlaista hehkuakin. Tuulialla puolestaan on ideoita, mutta niiden toteutus aiheuttaa ongelmia.

Riemukkaassa ja lämminhenkisessä yhteisösarjassa etsitään niin itseä, nuoruutta, perhettä kuin omaa roolia siinä. Tohtorilassa kurotutaan yli kynnysten, sukupolvierojen ja ennen kaikkea monesti yli oman ja toistenkin mukavuusalueen.

NIINA HAKALAHTI (s.1966) on kirjoittanut toistakymmentä romaania, runo- ja lastenkirjoja sekä kirjoitusoppaita. Kirjailijan työn ohella hän on opettanut luovaa kirjoittamista sekä tehnyt muita kirjallisuusalan töitä.

© MARJAANA MALKAMAKI Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
22

MAIJA KAJANTO

Kardemummajoulu

Kahvila Koivun joulu on odotusta täynnä.

MARRASKUU

230 s. | 84.2

EAN: 9789510508800

EAN äänikirja:

9789510507513

EAN e-kirja:

9789510507520

Pyhävirran kylässä kahvila Koivu valmistautuu jouluun lumen ja kovien pakkasten keskellä. Krisse ja Tommi liimaavat paperitonttuja kotinsa ikkunoihin ja suunnittelevat kevättä ja uutta elämänvaihetta. Krisselle tuleva muutos on paitsi onnellinen myös kipeä, etenkin kun tuntuu, etteivät kaikki hänen perheestään jaa hänen onneaan.

Joulu tuo Pyhävirralle joukon vanhoja tuttuja ja paljon uusia suunnitelmia. Kunnan yhteistyökuvioiden myötä Pyhävirralle saapuu myös ihmisiä, joista osa aikoo löytää voimaeläimensä maaseudun rauhasta. Hääsuunnitelmat Krissen lähipiirissä sieppaavat koko kylän mukaansa, mutta miten käy, kun lumi ja pakkanen ovat sekoittaa tärkeän päivän?

Kun jouluaattoaamuna riisipuuro hautuu hellalla ja kardemumman tuoksu leijailee keittiöstä, on aika selvittää, voiko joulussa todella olla taikaa.

Kardemummajoulu on kuusentuoksuinen hyvän mielen joulukirja. Teos päättää suuren suosion saavuttaneen Kahvila Koivu -sarjan. Kirjasarjan aloitti Korvapuustikesä vuonna 2022.

© VEIKKO SOMERPURO
MAIJA KAJANTO on kirjailija ja viestinnän ammattilainen, joka ei osaa keittää riisipuuroa. Kardemummajoulu on hänen kahdeksas kirjansa.
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

KIRSI PIHA

Muukalaisia

KUINKA TOISEN YMMÄRTÄMISESTÄ

TULI NIIN VAIKEAA?

Oivalluksia ajasta, ihmisestä ja keskustelukulttuurista.

LOKAKUU

250 s. | 84.2

EAN: 9789510487273

EAN äänikirja: 9789510500385

EAN e-kirja: 9789510500378

”Ihminen on aina monta. Usein jopa yhtä aikaa.”

Kirjassaan Muukalaisia Kirsi Piha haluaa hahmottaa niitä mekanismeja, joiden vuoksi emme siedä toisiamme tai jotka päinvastoin helpottavat meitä ymmärtämään muita. Miksi jakaannumme meikäläisten ja muukalaisten leireihin?

Piha pohtii, kuinka yksinäisyys, sosiaalinen media, ryhmäidentiteetit, globaali maailma tai kaiken politisoituminen vaikuttavat meihin ja käsitykseemme muista. Entä mitä hyvällä tai edes kohtalaisella keskusteluyhteydellä voi saavuttaa?

Muukalaisia on puheenvuoro, jossa Piha analysoi terävästi niin ihmisen kuin yhteiskunnan toimintaa ja tuo tärkeitä näkökulmia siihen, miten mielipiteet ja asenteet vähitellen muodostuvat. Yhteiskunnallisena ajattelijana ja entisenä poliitikkona Piha tarkastelee myös poliittista retoriikkaa ja yhteiskunnallisen päätöksenteon vaikuttimia. Kuinka erilaisuudesta tuli uhka, pelosta poliittinen ajuri ja tulevaisuudesta visioton nollasummapeli.

Kirja etsii vastausta siihen, kuinka toisen ymmärtäminen voisi tulla edes hieman helpommaksi.

KIRSI PIHA (s. 1967) on yrittäjä, strategi, kirjailija ja ajattelija, muutostoimisto Ellun Kanojen perustaja ja entinen poliitikko. Hän on auttanut yrityksiä muuttumaan ja pohtinut teoksissaan nykyistä työelämää. Viimeisimmässä esseekokoelmassaan Levoton lukija (2023) Piha tutki yleisinhimillisiä kysymyksiä rakastamiensa kirjojen kautta.

© OTTO VIRTANEN
24
Kannen suunnittelu: KIMMO KIVILAHTI

Tällaista rakkaus todella on 2020-luvulla! Ihanassa ja ajatuksia herättävässä audiosarjassa True love kiinnostavat nuoret tekijät kirjoittavat omakohtaisesti rakkaudesta.

True love -sarja

Kirjastoluokka: 84.2

True love on valloittava sarja lyhyitä, suoraan äänikirjoiksi kirjoitettuja tekstejä rakkaudesta. Niissä nuoren polven kirjailijat ja muualta tutut nimet käsittelevät ikuista aihetta omakohtaisissa teksteissä. Sarjan maailma antaa tilaa kaikenlaisten ihmisten kokemuksille ja pureutuu tunnistettavasti nykyajan ilmiöihin. True loven noin puolituntiset jaksot ovat täydellistä kuunneltavaa esimerkiksi ihmissuhdeaiheisten podcastien faneille!

Toisella tuotantokaudella kuullaan monipuolisia kirjoittajia, jotka myös lukevat tekstinsä itse. Iina Hyttinen kirjoittaa siitä, voiko teinirakkaus tosiaan kestää koko elämän, Joonas Pesonen tuulettaa odotuksia miesten seksuaalisuudesta ja Laura Eklund Nhaga käsittelee herkkyyttä voimavarana.

IINA HYTTINEN

True love: Tilastopoikkeama

Julkaisu: Toukokuu | EAN äänikirja: 9789510507209

JOONAS PESONEN

True love: Onnellinen loppu

Julkaisu: Kesäkuu

EAN äänikirja: 9789510510070

LAURA EKLUND NHAGA

True love: Yliherkkyyttä

Julkaisu: Kesäkuu

EAN äänikirja: 9789510507216

IINA HYTTINEN on tunnettu perhevaikuttaja, jonka mies Otto on myös tuttu hänen seuraajilleen. JOONAS PESONEN on seksuaalineuvoja ja someammattilainen, joka tuli tunnetuksi Pesojoonas-blogistaan. Pesosen intiimi tietokirja Penisyklopedia julkaistaan toukokuussa 2024. LAURA EKLUND NHAGA on Englannissa näyttelijäksi opiskellut käsikirjoittaja ja kääntäjä, joka tunnetaan työstään runoilija Amanda Gormanin suomentajana.

Kansien suunnittelu: KAISU SANDBERG
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 25

SUOMENNETTU

KAUNOKIRJALLISUUS

LOKAKUU

Morgon og kveld

Suom. Katriina

Huttunen

150 s. | 84.2

EAN: 9789510507742

EAN äänikirja: 9789510507766

EAN e-kirja: 9789510507759

26
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

JON FOSSE

Aamu ja ilta

Pohjoismaisen Nobel-voittajan ensimmäinen suomennettu romaani.

”Fossen karu, rytmikkäästi polveileva proosa ohjaa lukijan taitavasti menneisyyden kautta nykyhetkeen. Lyhyt, kiehtova romaani on kuin hypnoottinen meditaatio elämästä ja kuolemasta.” – Publishers Weekly

Lapsi, jonka nimeksi tulee Johannes ja josta tulee isona kalastaja, syntyy. Vanha mies, joka on nimeltään Johannes ja ammatiltaan kalastaja, kuolee. Jon Fosse kuvaa hänelle ominaisella melodisella kielellä ihmiselämän kahta vääjäämätöntä hetkeä: syntymää ja kuolemaa. Näiden kahden ääripään välillä on romaanissa tiivistettynä koko elämä.

Norjalaisen JON FOSSEN (s. 1959) tuotantoon kuuluu lukuisia näytelmätekstejä sekä romaaneja. Hänen teoksiaan on käännetty yli 40 kielelle, ja hänen näytelmiään esitetään ympäri maailman. Vuonna 2023 Fosselle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto. Aamu ja ilta -romaania pidetään yhtenä hänen avainteoksistaan, ja se oli myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana ilmestyttyään vuonna 2001. Fosse kirjoittaa uusnorjaksi. Aamu ja ilta on ensimmäinen Fosselta suomennettu romaani.

Keskeisiä teemoja ovat kielen syntyminen ja katoaminen, yksinäisyys ja yhteenkuuluvuus ja sovinnon löytäminen sekä elämän että kuoleman kanssa. Fosse maalaa lukijan eteen myyttisen maiseman täynnä raamatullisia viittauksia ja mystisiä kokemuksia ja leikittelee ajatuksella kauniista unelmasta, että elämällämme on merkitys.

© AGNETE BRUN
© ISTOCK SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27

”KAUNIS, TARKKANÄKÖINEN JA HAIKEA. KAUNOKAISIA ON TARINA

PERHEESTÄ JA YSTÄVYYDESTÄ – SIITÄ, MITEN MEIHIN SITOUTUNEET

IHMISET VOIVAT MYÖS PÄÄSTÄÄ MEIDÄT VAPAAKSI. RAKASTIN TÄTÄ KIRJAA.”

– MIRANDA COWLEY HELLER, PAPERIPALATSIN KIRJOITTAJA

ELOKUU

Hello Beautiful

Suom. Minna

Kujamäki

400 s. | 84.2

EAN:

9789510504581

EAN äänikirja:

9789510504604

EAN e-kirja:

9789510504598

Kannen suunnittelu: DONNA CHENG
28

ANN NAPOLITANO

Kaunokaisia

ANN NAPOLITANO on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu perheineen New Yorkin Brooklynissa. Hänen neljännestä romaanistaan, Kaunokaisista, tuli välitön bestseller. Kaunokaisia on Napolitanon ensimmäinen suomennettu teos.

Voiko rakkaus korjata rikkinäisen ihmisen?

Suurmenestys maailmalla: Oprah Winfrey valitsi Kaunokaisia-romaanin lukupiiriinsä, Barack Obama kesäkirjalistalleen ja miljoonat ihmiset omakseen.

Surun särkemän kodin kasvatti William Waters tutustuu kunnianhimoiseen Julia Padavanoon. Julia on vanhin neljästä keskenään hyvin läheisestä sisaresta, ja Williamin elämä mullistuu, kun hänestä tulee osa kaoottista ja rakastavaa chicagolaisperhettä. Mutta elämä yllättää. Mitä kaikkea perhesiteet kestävät, ja mikä saa ne murtumaan?

”Tässä mahtavassa perhesaagassa yksilölliset hahmot on kuvattu niin taidokkaasti, että he tulevat tutuiksi kuin parhaat ystävät – lukiessa tuntee kiitollisuutta, kun on päässyt heidän lähelleen. Napolitanon 1900-luvun lopun Chicagoon sijoittuva kunnianosoitus Pikku naisille saa lukemaan vitkastellen, koska kirjan ei halua loppuvan koskaan. Kun se loppuu, valmistaudu kyyneliin.” – Oprah Quarterly

© JAKE CHESSUM
© ISTOCK SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29

KRISTIN HANNAH

Sodan sisaret

Lyyrinen ja lumoava kunnianosoitus Vietnamin sodan sairaanhoitajille.

LOKAKUU

The Women

Suom. Karoliina Timonen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510506066

EAN äänikirja: 9789510509579

EAN e-kirja: 9789510509562

”Naisten historiallisten romaanien fanit nauttivat tästä magneettisesta sotaromaanista.” – Publishers Weekly

”Naisetkin voivat olla sankareita.” Kun 24-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Frankie kuulee nämä sanat, hänen maailmansa mullistuu. Turvallista elämää konservatiivisten vanhempiensa siipien suojissa viettänyt nuori nainen päättää hetken mielijohteesta lähteä veljensä perässä Vietnamin sotaan. Sotasairaanhoitajan elämä on kuitenkin täynnä kaaosta ja kuolemaa, eikä poliittisesti jakautuneella kotirintamalla totisesti odota sankarin vastaanotto.

”Tärkeä, kauan odotettu kunnianosoitus Vietnamissa sairaanhoitajina palvelleille naisille.” – Bonnie Garmus, Kaikki on kemiaa -romaanin kirjoittaja

KRISTIN HANNAH (s. 1960) kouluttautui alun perin juristiksi, mutta ryhtyi jo 1990-luvulla päätoimiseksi kirjailijaksi. Hänen useita palkintoja saanut tuotantonsa käsittää yli kaksikymmentä romaania. Jymymenestys Satakieli viipyi New York Timesin bestsellerlistalla useita kuukausia, ja siitä on tekeillä Hollywood-elokuva. Myös Alaskan taivaan alla ja Tomun ja tuulen maa ovat lumonneet suomalaiset lukijat eläväisellä historiankuvauksella ja taitavalla henkilökuvauksella.

© KEVIN LYNCH
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
30

Tyttärentytär

Kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä Pumpulienkeli-sarja jatkuu!

LOKAKUU

Dotterdottern

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 350 s. | 84.2

EAN: 9789510452752

EAN äänikirja: 9789510507094

EAN e-kirja: 9789510507087

”Alakoski tekee sarjallaan näkyväksi

naisten ja arjen historiaa loistokkaasti.” – Ilta-Sanomat

Seitsemänkymmentäluvun tullessa päätökseensä lukioikäinen Kathrine on varma vain yhdestä asiasta: hänestä ei tule tekstiilityöläistä. Isoäiti Hilda työskenteli koko elämänsä Vaasan Puuvillatehtaassa ja äiti Greta uurastaa yhä Algots Nordissa ompelijana. Kathrine aikoo tehdä kaikkensa karistaakseen niin vaateteollisuuden kuin suomalaisuudenkin tomut jaloistaan. Vailla tarkkaa matkasuunnitelmaa hän lähtee kohti Göteborgia, joka on nuhjuiseen Skellefteåhon verrattuna todellinen suurkaupunki.

”Susanna Alakoski on kirjoittanut upean, yhteisöllisen perhesaagan.” – Aftonbladet

”Pumpulienkelin paikka on kirjahyllyssä Linnan klassikoiden vieressä.”

– Kansan Uutiset romaanista Pumpulienkeli

”Miten kiehtova romaani!”

– Helsingin Sanomat romaanista Lontoon tyttö

SUSANNA ALAKOSKI syntyi Vaasassa ja varttui Ruotsissa Ystadissa. Hänen esikoisteoksensa Sikalat (2006, suom. 2007) oli välitön menestys. Romaani sai August-palkinnon, ja siitä tehtiin elokuva. Pumpulienkeli-sarjaan on suunnitteilla neljä osaa, Tyttärentytär on kolmas. Se perustuu Alakosken oman suvun naisten tarinoihin ja avaa Suomen ja Ruotsin yhteistä lähihistoriaa.

© SARA MAC KEY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

YAN LIANKE

Neljä kirjaa

”Rohkea, loistelias romaani.”

– Financial Times

SYYSKUU

四书

Suom. Riina Vuokko

400 s. | 84.2

EAN: 9789510502808

EAN äänikirja: 9789510502822

EAN e-kirja: 9789510502815

Kautta maailman mestariteokseksi kiitetty satiirinen kertomus suuresta harppauksesta 1950-luvun Kiinassa.

Henanin provinssin syrjäiseen nurkkaan on vangittu joukko korkeakoulutettuja kansalaisia. Hallinnon tavoitteena on tehdä heistä kuuliaisia kommunisteja – vankien tavoitteena taas on vapautua. Ankarien sääolosuhteiden ja nälänhädän iskiessä leirin tiukat säännöt saavat kyytiä, ja älyköt jäävät oman onnensa varaan.

”Neljä kirjaa vangitsee kiinalaisten elämästä sellaisen puolen, jota ulkomaalaisen on vaikea kuvitella saati ymmärtää. Yanin taidokas kerronta tekee selväksi, miksi hän on Kiinan suitsutetuin ja sensuroiduin nykykirjailija.”

– The South China Morning Post

”Yksinkertaiseen todistusvoimaan luottava teos voi olla äärettömän voimakas… juuri sellainen on Yan Lianken Neljä kirjaa, joka käsittelee nälänhätää ja joukkokuolemaa Kiinassa suuren harppauksen aikaan.” – Margaret Atwood, kirjailija

YAN LIANKE (s. 1958) on niin Kiinassa kuin ulkomaillakin palkittu kirjailija. Länsimaissa hän nousi suuren yleisön suosioon voitettuaan Franz Kafka -palkinnon vuonna 2014. Yania pidetään yhtenä Kiinan merkittävimmistä nykykirjailijoista. Neljä kirjaa on ensimmäinen Yan Liankelta suomennettu romaani, ja se kuvaa järkyttäviä oloja ja epäluulon ilmapiiriä Yanille tyypillisen omintakeisen huumorin valossa. Romaania ei ole koskaan julkaistu Manner-Kiinassa.

© SHIYI PENG
32
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

OLGA TOKARCZUK

Empusion

Nobelistin ylimaallinen romaani manaa esiin aavemaisia, miehisen historian hiljentämiä hahmoja – naisia.

SYYSKUU

Empuzjon

Suom. Tapani Kärkkäinen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510505625

EAN äänikirja: 9789510505649

EAN e-kirja: 9789510505632

Olga Tokarczuk palaa Thomas Mannin

Taikavuorelle tutkimaan sen varjopaikkoja ja lisää oman, rajoja ylittävän äänensä eurooppalaisten mestareiden vuoropuheluun.

Syyskuussa 1913 puolalainen insinööriopiskelija Mieczysław Wojnicz saapuu Görbersdorfin parantolaan. Mieczysław toivoo vuoristoilman lievittävän tuberkuloosiaan. Päivät kuluvat kuunnellessa keuhkosairaiden miesten keskusteluja päivänpolttavista kysymyksistä: Puhkeaako Euroopassa sota? Mikä hallitusmuoto on paras? Onko demoneita olemassa? Toistuvasti keskustelu kääntyy olentoon, jonka vaikeaselkoisuudesta keskustelijat ovat yhtä mieltä: naiseen. Voiko nainen olla subjekti? Mieczysławia askarruttavat myös paikalliset tarinat vuoriston oudoista tapahtumista. Parantolaakin varjostavat selittämättömät kuolemantapaukset. Millainen voima vuoristometsissä liikkuu, ja keiden katseen Mieczysław tuntee selässään?

Puolalainen OLGA TOKARCZUK (s. 1962) on tärkeimpiä eurooppalaisia nykykirjailijoita. Tokarczuk opiskeli psykologiaa Varsovan yliopistossa, ja hänen teoksissaan toistuvat anarkismin ja feminismin teemat. Empusion (’empusa’, naisdemoni + ’symposium’, vapaiden miesten keskustelutilaisuus antiikin Kreikassa) on Tokarczukin ensimmäinen romaani sitten hänelle vuonna 2018 myönnetyn kirjallisuuden Nobel-palkinnon.

© KARPATI & ZAREWICZ ZAIKS
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33

SALMAN RUSHDIE Veitsi

MIETTEITÄ MURHAYRITYKSEN JÄLKEEN

Salman Rushdie muistuttaa meitä sanojen ja taiteen voimasta.

Omaelämäkerrallinen, koskettava Veitsi on kertomus siitä, miten Rushdie selvisi murhayrityksestä yli kolmekymmentä vuotta fatwan langettamisen jälkeen.

Elokuun 12. päivänä 2022 Salman Rushdie joutui puukotuksen uhriksi juuri ennen astumistaan lavalle puhujatapahtumassa Chautauquainstituutissa New Yorkin osavaltiossa. Rushdien saamat vammat olivat hengenvaarallisia ja toipuminen kesti pitkään.

”Minun oli pakko kirjoittaa tämä kirja: tämä on tapani ottaa ohjat omiin käsiini siitä mitä tapahtui ja vastata väkivaltaan taiteen keinoin”, Rushdie on todennut. Veitsi on vangitseva, intiimi ja toivoa antava kirja elämästä, menetyksistä, rakkaudesta ja peräänantamattomuudesta

HUHTIKUU

Knife: Meditations After an Attempted Murder | Suom. Maria Lyytinen

266 s. | 99.1 | EAN: 9789510503027 | EAN äänikirja: 9789510503041

EAN e-kirja: 9789510503034

SALMAN RUSHDIE

Voiton kaupunki

Booker-palkitun kirjailijan fantastisen lennokas paluu tarunhohtoiseen Intiaan.

Voiton kaupunki on maaginen pienoismaailma, eloisa kudelma Intian historiaa ja mytologiaa sekä leikkisää, taiturimaista kuvittelukykyä.

1300-luvun Intiassa pieni tyttö, Pampa Kampana, näkee äitinsä kävelevän liekkeihin. Niin leskinaisten kuului tehdä. Orvosta tytöstä varttuu ihmeidentekijä ja jumalten liittolainen, joka osaa kasvattaa siemenistä kokonaisen kaupungin. Pampa luo kuiskimalla sen asukkaille menneisyyden, mutta oikeuksia ja valtaa hän jakaa erityisesti naisille. Huikean 247-vuotisen elämänsä aikana Pampa kylvää ympärilleen iloa ja edistystä, mutta ei voi estää ahneita vallanriistäjiä syöksemästä kaupunkiaan tuhoon.

LOKAKUU

Victory City | Suom. Maria Lyytinen | 400 s. | 84.2 | EAN: 9789510502990

EAN äänikirja: 9789510503010 | EAN e-kirja: 9789510503003

SALMAN RUSHDIE syntyi Intiassa vuonna 1947 ja muutti jo lapsena Englantiin. Läpimurtoteoksestaan Keskiyön lapset Rushdie sai Booker-palkinnon. Teoksissaan Rushdie yhdistää maagista realismia ja verevää historiankirjoitusta rikkaiksi kirjallisiksi monumenteiksi.

Kannen suunnittelu: JON GRAY / GRAY 318 Kannen suunnittelu: ARSH RAZIUDDIN
34

MICHEL HOUELLEBECQ

Olemattomiin

Kirjamaailman luottokyynikon kahdeksas romaani.

”Syväluotaava ja yllättävä romaani sairaudesta, kärsimyksestä, tuskasta ja kuolemasta.” – Magazine Marianne

ELOKUU

Anéantir

Suom. Lotta Toivanen

600 s. | 84.2

EAN: 9789510493717

EAN e-kirja: 9789510498842

Olemattomiin sijoittuu vuosiin 2026—2027 ja Ranskan presidentinvaalikampanjointiin. Hallitsevan luokan ja väestön välinen kuilu on kasvanut valtavaksi, ammattiyhdistysliike kipuilee, vanhustenhoito luisuu alamäkeen, äärioikeisto nousee ja kyberhyökkäykset ja -vaikuttaminen ovat arkipäivää. Aiheet nivoo yhteen tarinan kertoja, virkamies Paul Raison, joka työskentelee valtiovarainministeri Bruno Jugen henkilökohtaisena neuvonantajana.

”Koskettavimmilla sivuillaan romaani onnistuu luomaan itkettäviä kohtauksia yksinäisyydestä ja hylätyksi tulemisesta.”

– Le Monde

Ranskan kenties kiistellyintä nykykirjailijaa MICHEL HOUELLEBECQIA (s. 1958) on luonnehdittu muun muassa nihilistiksi, rasistiksi, misogyyniksi, oikeistopopulistiksi ja neroksi. Hänen teoksensa ovat herättäneet pahennusta aina oikeusjutuksi asti. Olemattomiin luo yllättävän vaikutelman, että kirjamaailman luottokyynikko on pehmenemässä: teoksen lopullinen viesti tuntuu olevan, että rakkaus pelastaa.

© PHILIPPE MATSAS / FLAMMARION
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35
”RUMA

RAKKAUS SAA LUKIJAN PARKUMAAN, MUTTA ROMAANI ON KAIKKIEN KYYNELTEN ARVOINEN.”

– SHE READS ROMANCE BOOKS -BLOGI

MARRASKUU

Ugly Love

Suom. Heli Naski ja Taina Wallin

300 s. | 84.2

EAN: 9789510487549

EAN äänikirja: 9789510509630

EAN e-kirja: 9789510509661

EAN jättipokkari: 9789510509678

Kannen suunnittelu: LAYWAN KWAN
© ISTOCK
36

COLLEEN HOOVER

Ruma rakkaus

Rakkauden säännöt on tehty rikottaviksi.

Myyntilistojen kuningattaren teos koukuttavasta intohimosta ja salatusta kivusta.

Tate Collins on tunnollinen nuori nainen, joka pelaa aina varman päälle. Kun hän tapaa salaperäisen ja kuuman lentokapteenin Miles Archerin, hänen tasainen elämänsä järkkyy. Kyse ei ole rakkaudesta vaan vastustamattomasta kemiasta ja intohimoisesta seksistä. Järjestely on täydellinen, sillä Miles ei halua rakkautta eikä Tatella ole rakkaudelle aikaa. Kaikki on hyvin, kunhan Tate muistaa miehen säännöt: älä koskaan kysele menneisyydestä tai odota mitään tulevaisuudelta. Pian säännöt kuitenkin unohdetaan, sydämiä särkyy ja lupauksia petetään rakkauden pelin käydessä yhä rujommaksi.

COLLEEN HOOVER (s. 1979) on yhdysvaltalainen menestyskirjailija. Hänen teoksissaan sydämeenkäyvä romantiikka yhdistyy kipinöivään erotiikkaan, mikä on luonut hänelle valtavan fanikunnan sosiaalisessa mediassa, erityisesti TikTokissa.

”COLLEEN HOOVER

ONNISTUU PAKETOIMAAN

SEKSIN, ROMANTIIKAN

JA VAIKEAT VALINNAT

VIIHDYTTÄVÄSTI.” – EEVA

© CHAD GRIFFITH
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37

ELLE KENNEDY

Pahan tytön maine

JOULUKUU

Bad Girl Reputation

Suom. Anna Heroja

400 s. | 84.2

EAN: 9789510502310

EAN äänikirja: 9789510502303

EAN e-kirja: 9789510502327

TikTok-sensaation

kiihkeän kuuma uutuus.

Eksät kiertävät toisiaan kuin kissa kuumaa puuroa Avalon Bay -sarjan itsenäisessä toisessa osassa.

Genevieve Westillä on maine, ja se on kaukana puhtoisesta. Kun entinen paha tyttö palaa kotiin äitinsä hautajaisiin, hän törmää saman tien eksäänsä Evan Hartleyyn. Menneisyyden pyörryttävät intohimot ja räiskyvät riidat yhä mielessään Gen päättää olla antautumatta houkutuksille. Ei biletystä, seikkailuja tai typeryyksiä – eikä missään nimessä sekoilua villin ja vapaan Evanin kanssa. Miehellä on kuitenkin toisenlaiset suunnitelmat. Onko entisistä rakastavaisista kypsään suhteeseen vai onko uusi yritys tuomittu epäonnistumaan?

ELLE KENNEDY varttui Toronton liepeillä Kanadassa ja opiskeli York Universityssä englanninkielistä kirjallisuutta. Hän on kirjoittanut lukuisia romanttisia ja seksillä höystettyjä romaaneja, jotka ovat keränneet huikean fanikunnan sosiaalisessa mediassa. Avalon Bay -sarjan ensimmäinen osa Kiltin tytön kompleksi ilmestyi keväällä 2024.

JÄTTIPOKKARI © AMANDA NICOLE WHITE
38
Kannen suunnittelu: VI-AN NGUYEN

JOANNA BOLOURI

Sydänkorjaamo

”Sai minut nauramaan ääneen! Täydellinen kesäkirja.” – Tropical Girl Reads Books

HEINÄKUU

Bootcamp for Broken Hearts

Suom. Riina Vuokko

400 s. | 84.2

EAN: 9789510498491

EAN äänikirja: 9789510498484

EAN e-kirja: 9789510498507

Huikea skottilinna, tumma komea muukalainen ja vakaa päätös elää sinkkuna onnellisesti elämänsä loppuun saakka – mikä voi mennä pieleen?

Nora Brown on iloinen sinkku. Ylelliselle Sydänkorjaamo-sinkkuleirille hän suostuu lähtemään yksinomaan tukkiakseen siskonsa suun. Leirillä on onneksi toinenkin, jolla ei ole pienintäkään aikomusta antautua rakkaudelle: pörrötukkainen, huumorintajuinen Will, joka on tullut vain keräämään aineistoa tutkimustaan varten. Kun Noran ja Willin välillä syttyy kipinä, Nora päättää oitis nuijia sen sammuksiin. Will on varmasti vain tuleva pettäjä kuten muutkin miehet, eikä koko mies oikeastaan kiinnosta häntä yhtään – eihän?

JOANNA BOLOURI on romanttisia komedioita kirjoittava brittikirjailija. Bolourin kirjailijanura lähti liikkeelle, kun hän voitti BBC:n käsikirjoituskilpailun tekstillä, josta tuli hänen esikoisromaaninsa. Seitsemän romaaninsa lisäksi hän on kirjoittanut stand-up-komiikkaa ja kolumneja ja kritiikkejä eri julkaisuihin. Hän asuu Glasgow’ssa tyttärensä kanssa.

JÄTTIPOKKARI
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39
Kannen suunnittelu: SOFIA SCHEUTZ

SIMONA AHRNSTEDT

Mahdoton kohtalo

HEINÄKUU

Ett otänkbart öde

Suom. Auli Hurme-Keränen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510497876

EAN äänikirja: 9789510497838

EAN e-kirja: 9789510497760

Historian havinaa, aistien hurmaa ja pitelemätöntä romantiikkaa.

”Henkeäsalpaavan jännittävä…

Ahrnstedt hyödyntää romanttista juonta kuvatakseen myös naisasialiikkeen alkuvaiheita.” – Dagens Nyheter

Vuonna 1884 ruotsalainen yhteiskunta on murroksessa, mutta nuoren Alexandra Rosenkvistin perhe on auttamattoman vanhanaikainen. Alexandra on viettänyt vuosia kaukana pohjoisessa, ja hänen ilonsa on mittaamaton, kun isä viimein kutsuu hänet takaisin kotiin Tukholmaan. Alexandran kauhuksi häntä noutamaan ilmaantuu sietämättömän tuima liikemies Atle Falk. Miehen kovan ulkokuoren alla sykkii kuitenkin lempeä sydän, ja pitkän matkan aikana Alexandran rinnassa alkavat itsepintaisesti kyteä kielletyt tunteet. Uskaltaako Alexandra ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä?

”Eeppinen rakkaustarina sijoittuu yhteen historian dramaattisista taitekohdista.”

– Premium Magazine

”Täynnä lämpöä, huumoria ja rakkautta, mutta myös surua ja vastoinkäymisiä… Hyvin kirjoitettu, romanttinen ja todella koukuttava.” – BTJ

SIMONA AHRNSTEDT on Ruotsin suosituimpia viihdekirjailijoita, ja hänen hekumallisia teoksiaan kehuvat niin lukijat, kriitikot kuin kirjailijakollegatkin ympäri maailman. Yksin Ruotsissa hänen kirjojaan on myyty yli miljoona kappaletta. Ahrnstedt asuu Tukholmassa.

© ANNA-LENA AHLSTRÖM 40
Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG

DANIELLE STEEL

Morsiusmekko

Rakastetun viihdekirjailijan romanttinen uutuus.

MARRASKUU

The Wedding Dress

Suom. Minna Kujamäki

400 s. | 84.2

EAN: 9789510506905

EAN äänikirja: 9789510506929

EAN e-kirja: 9789510506912

”Kuljettaa lukijan menneeseen… Kertomus toivosta ja voimasta.”

– The Times of India

Eleanor Deveraux’n häät ovat vuoden 1929 seurapiiritapahtuma. Hänellä on henkeäsalpaava Pariisissa teetetty hääpuku ja sulhasena San Franciscon tavoitelluin poikamies. Elämä on silkkaa onnea, kunnes pörssiromahdus vie tuoreelta avioparilta kaiken. Eivätkä perheen koettelemukset pääty siihen. Tulevina vuosikymmeninä maailma mullistuu ja kohtalo riepottelee Deveraux’n sukua. Menneisyyden loistosta muistuttaa ainoastaan Eleanorin kallisarvoinen hääpuku, joka kulkee sukupolvelta toiselle, äideiltä tyttärille.

”Steelin romaaneissa on glamouria, kimallusta, luksusta ja suuren maailman tuntua. Morsiusmekko ei petä odotuksia… Uutuusromaani vetää varmasti puoleensa viihteen, romantiikan ja historiallisten perhesaagojen ystäviä.”

– Mrs. B’s Book Reviews -blogi

DANIELLE STEEL (s. 1947) on pitkän uran tehnyt viihdekirjailija, jonka teoksia on myyty yli miljardi kappaletta. Steel on yhdeksän lapsen äiti ja asuu vuoroin San Franciscossa ja vuoroin Pariisissa. Kirjailijanuransa ohessa Steel on perustanut kaksi hyväntekeväisyysjärjestöä mielenterveyden kanssa kamppailevien ja kodittomien hyväksi.

© BRIGITTA LACOMBE
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41
MARRASKUU Iron Flame Suom. Laura Haavisto 650 s. | 84.2 EAN: 9789510508381 EAN äänikirja: 9789510508404 EAN e-kirja: 9789510508398 ”FANTASIAA, JOLLAISTA ET OLE IKINÄ ENNEN LUKENUT.” – JENNIFER ARMENTROUT © ISTOCK 42

REBECCA YARROS

Rautaliekki

Sähäkkää jatkoa

Siiveniskulle!

Kierrokset kovenevat Rebecca Yarrosin kuuman ja koukuttavan fantasiabestsellerin jatko-osassa.

Kaikki odottivat Violet Sorrengailin kuolevan ensimmäisenä vuonnaan Basgiathin sotakorkeakoulussa – niin oletti Violet itsekin. Mutta alussa vasta karsittiin heikkotahtoiset, epäkelvot ja huonoonniset. Kun lohikäärmelentäjien varsinainen koulutus alkaa, uusi varakomentaja ottaa henkilökohtaiseksi tehtäväkseen

opettaa Violetille, kuinka mitätön Violet on – ellei hän petä rakastettuaan. Mutta Violet tietää salaisuuden, joka on ollut kätkössä monta vuosisataa. Eikä mikään, edes lohikäärmeen tuli, ehkä lopulta riitä pelastamaan koulua.

”VILLIÄ, SEKSIKÄSTÄ
VUORISTORATAKYYTIÄ.”
– Mary E. Pearson edellisestä osasta

Siivenisku

REBECCA YARROS on yhdysvaltalainen kirjailija ja kuuden lapsen äiti. Hänen Empyreumsarjansa molemmat osat, Siivenisku ja Rautaliekki, ampaisivat heti ilmestyttyään New York Timesin ja Amazonin bestsellerlistojen kärkeen. Amazon Studios on hankkinut romaanien elokuvaoikeudet.

© KATIE MARIE SENIORS
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43

NICHOLAS SPARKS

Toive

”Sparks osaa vetää oikeasta narusta ja saa kyynelkanavat auki.” – Chicago Sun Times

JOULUKUU

The Wish | Suom. Ulla Selkälä

400 s. | 84.2

EAN: 9789510498774

EAN äänikirja: 9789510498750

EAN e-kirja: 9789510498767

Romantiikan mestarin koskettava teos ensirakkauden voimasta.

Maggie Dawes oli kuudentoista, kun hän joutui muuttamaan tätinsä luo syrjäiselle saarelle Pohjois-Carolinaan. Tuulen tuivertamassa pikkukaupungissa hän tapasi komean ja vilpittömän Bryce Trickettin, ja sen jälkeen mikään ei ollut ennallaan. Tätä nykyä mestarivalokuvaaja Maggie matkustaa ympäri maailmaa ja pyörittää menestyksekästä galleriaa New Yorkissa. Hän on myös vakavasti sairas. Joulunpyhinä hän kertoo koko tarinansa nuorelle assistentilleen. Mitä kaikkea elettyyn elämään kätkeytyy, ja millaisia yllätyksiä sillä on vielä tarjota?

NICHOLAS SPARKSIN (s. 1965) liikuttavia, rakkaudentäyteisiä kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta ja käännetty yli viidellekymmenelle kielelle. Yksitoista hänen romaaneistaan on myös filmatisoitu. Sparks asuu Pohjois-Carolinassa, jonne useat hänen romaaninsa sijoittuvat.

Kannen suunnittelu: EMMA BJÖRKLUND © JAMES QUANTZ JR
44
”SILKKAA

CHRISTOFFER HOLST

Suviunelmia ja veren punaa

Tunnelmallinen murhamysteeri kesäisessä saaristossa.

Kolmekymppinen Cilla Storm on aina haaveillut omasta kesämökistä, mutta toimittajan palkalla ei ostella luksuslukaaleja. Cillan on tyydyttävä siihen, mihin hänen vaatimattomat säästönsä riittävät: pikkuiseen siirtolapuutarhamökkiin Tukholman saaristossa. Juhannusaamu saarella valkenee kuulaana, mutta synkkien uutisten varjostamana. Rannalta on löytynyt murhattu nuori nainen. Cilla oli viimeinen, joka näki uhrin elossa, eikä hän voi olla työntämättä nenäänsä tutkintaan. Riippumatta siitä, paljonko harmaita hiuksia hän aiheuttaa komealle poliisille Adamille…

HEINÄKUU | Söta, röda sommardrömmar | Suom. Hanna Jokela

400 s. | 84.2 | EAN: 9789510502877 | EAN äänikirja: 9789510502860

EAN e-kirja: 9789510506172

CHRISTOFFER HOLST

Syysaallokkoja ja myrskynsineä

Myrskyävä menneisyys kuohuu pintaan hyvän mielen dekkarisarjan toisessa osassa.

Cilla Storm on jättänyt työpaikkansa juorulehdessä ja seuraa unelmiaan rikostoimittajana. Hän tutkii 80-luvulla kuin tyhjään kadonneen seurapiirineidon tapausta, ja johtolangat vievät samaiselle saarelle, missä Cillalla on pieni siirtolapuutarhamökki. Kylmänä ja tuulisena syyspäivänä Cilla törmää saarella näyttelijättäreen, joka tuntuu tietävän katoamistapauksesta jotakin. Kun myrsky katkaisee yhteydet mantereelle, menneisyyden tyrskyt iskeytyvät rantakiviin. Miten synkkiä salaisuuksia idyllisen saaren historiasta paljastuukaan?

SYYSKUU | Blå, blå höstvågor | Suom. Onerva Kuusi

350 s. | 84.2 | EAN: 9789510502891 | EAN äänikirja: 9789510502884

EAN e-kirja: 9789510509685

Ruotsalainen CHRISTOFFER HOLST on kirjailija, kustantaja ja sommelier. Cilla Storm -sarjan avausosaa Suviunelmia ja verenpunaa on yksin Ruotsissa myyty yli 50 000 kappaletta. Syysaallokkoja ja myrskynsineä oli ilmestymisvuonnaan ehdolla Ruotsin parhaaksi hyvän mielen kirjaksi.

© GABRIEL LILJEVALL
Kansien suunnittelu:
EMMA GRAVES
JÄTTIPOKKARI
LUKUILOA.”
I HYLLAN -BLOGI SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45

AGATHA CHRISTIE

Kuolema keskitalvella

Dekkarikuningattaren talvisimmat tapaukset yksissä kansissa.
”Mitä muuta mysteeriaddikti voisi janota?”

– The New York Times

Pakkanen paukkuu ja päivät lyhenevät: on aika käpertyä pehmeään nojatuoliin rätisevän takkatulen ääreen talviteemaisen novellikokoelman ja teekupillisen kanssa. Agatha Christien legendaarisen nokkelat etsivät Hercule Poirot, neiti Marple sekä Tommy ja Tuppence kohtaavat vihollisia kinosten keskellä, eivätkä murha, myrkky ja petos karta edes joulujuhlaa. Teos sisältää yhdeksän novellia Christien kultakaudelta.

MARRASKUU

Midwinter Murder

Suom. Saara Pääkkönen ja muita kääntäjiä 400 s. | 84.2

EAN: 9789510507056

EAN äänikirja: 9789510507070

EAN e-kirja: 9789510507063

AGATHA CHRISTIE (1890–1976) oli englantilaisen dekkarin uranuurtaja, jonka tuotanto käsittää yli 70 romaanin lisäksi novelleja, näytelmiä ja kuunnelmia. Hänen teoksiaan on käännetty noin sadalle kielelle ja myyty yli kaksi miljardia kappaletta.

46

SOPHIE HANNAH

Hercule Poirotin jouluyö

Tiu’ut helkkyvät ja pienet harmaat aivosolut raksuttavat ovelassa joulumysteerissä.

MARRASKUU

Hercule Poirot’s

Silent Night

Suom. Terhi Vartia

400 s. | 84.2

EAN: 9789510506936

EAN äänikirja: 9789510506950

EAN e-kirja: 9789510506943

”Pirullisen kekseliäs annos nöyrästi nieltävää katkeraa kalkkia (tai joulupuddingia) arvoituksenratkojille, jotka kuvittelevat olevansa fiksuja.” – Kirkus Reviews

Mestarisalapoliisi Hercule Poirot ja etsivä Edward Catchpool ovat juuri aikeissa jäädä joululomalle, kun kutsu käy Norfolkin kreivikuntaan. Avunpyynnön esittää Edwardin tunkeileva äiti. Pidetty postimestari on näet kolkattu hengiltä, ja murhaajalla saattaa olla tähtäimessään jo uusi uhri – surmatyötä tutkiva amatööri. Samaan aikaan jollakulla on kavala suunnitelma pahaa aavistamattoman Poirotin pään menoksi. Pääseekö rakastettu salapoliisi tänä vuonna lainkaan joulunviettoon?

Brittiläinen SOPHIE HANNAH (s. 1971) on niittänyt kansainvälistä mainetta psykologisilla jännäreillä, joita on käännetty yli 30 kielelle, televisioitu ja palkittu. Hän on Agatha Christien perikunnan siunauksella ja tiukasti dekkarikuningattaren kultakauden hengessä kirjoittanut viisi uutta Hercule Poirot -mysteeriä: Nimikirjainmurhat (2014), Suljettu arkku (2016), Kolme neljästä (2018), Kuolema ostaa paikkalipun (2020) ja Hercule Poirotin jouluyö (2024).

© ONUR PINAR
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47
Kannen suunnittelu: RICHARD L. AQUAN

VIVECA STEN

Harhaladuilla

”Tulista tekstiä jääkylmästä Åresta.” – Kapprakt

SYYSKUU

Vilseledaren

Suom. Virpi Vainikainen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510494615

EAN äänikirja: 9789510498910

EAN e-kirja: 9789510498927

Åren murhat -sarjan neljäs osa tarjoaa lukijalle jälleen moniulotteisia henkilöhahmoja ja upealla luontokuvauksella maustettua maailmanluokan jännitystä.

Kuusi huvittelunhaluista opiskelijaa lähtee junalla hiihtoreissulle pohjoiseen. Rajun bileillan jälkeen viisi heistä herää ankeaan aamuun – yksi ei herää enää koskaan. Oliko kyseessä onnettomuus vai kylmäverinen murha? Kysymykset kasautuvat ja jännitteet ystävien välillä kiristyvät.

Poliisit Hanna Ahlander ja Daniel Lindskog aloittavat tapauksen tutkinnan apeissa tunnelmissa, sillä kummankin yksityiselämässä myllertää. Daniel on eronnut ja kärsii syyllisyydentunteista, Hannalla taas on uusi kumppani ja kaiken pitäisi olla hyvin, mutta ristiriitaiset halut repivät häntä kahtaalle.

VIVECA STEN (s. 1959) tunnetaan huippusuositusta Sandhamnin murhat -sarjasta sekä uudemmasta, idyllisiin tunturimaisemiin sijoittuvasta Åren murhat -sarjasta, joka sai alkunsa kirjailijan koronaeristyksen aikana. Harhaladuilla on sarjan neljäs osa, ja sitä kirjoittaessaan Sten joutui itse vakavaan hiihto-onnettomuuteen Åressa, mikä on saattanut inspiroida yhtä kirjan voimallisimmista kohtauksista.

Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG
© NICLAS VESTEFJELL
48

LISA JEWELL

Mikään tästä ei ole totta

ELOKUU

None of This Is True

Suom. Karoliina Timonen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510499443

EAN äänikirja: 9789510499450

EAN e-kirja: 9789510499467

”Arvoituksellinen, yllättävä romaani, jossa kukaan ei ole sellainen kuin miltä ensin vaikuttaa.” – Kirjailija Gillian McAllister

Häikäisevä psykologinen trilleri podcast-juontajasta, jonka maailma uhkaa hajota, kun hän päästää ”syntymäpäiväkaksosensa” ujuttautumaan elämäänsä – ja kotiinsa.

Alix viettää 45-vuotispäiväänsä pubissa, kun hän kohtaa Josien, joka myös juhlii syntymäpäiviään. Paljastuu, että he ovat syntyneet samana päivänä samassa sairaalassa. Myöhemmin he kohtaavat uudelleen. Josie on kuunnellut Alixin suosittua podcastia ja ehdottaa itseään haastateltavaksi. Josien elämä vaikuttaa oudolla tapaa kiehtovalta, ja vaikka Alixilla on epäilyksensä, hän ei voi vastustaa kiusausta. Pian Alixille valkenee, että Josie on piilotellut hyvin synkkiä salaisuuksia. Kuka kumma hän on, ja mitä hän on tehnyt?

Englantilainen LISA JEWELL (s. 1968) on kansainvälinen menestyskirjailija, jonka älykkäät, viihdyttävät ja koskettavat psykologiset trillerit ovat valloittaneet lukijat ympäri maailman. Jewell asuu synnyinkaupungissaan Lontoossa perheensä kanssa.

Kannen suunnittelu: CEARA ELLIOTT, MARIA SUNDBERG © ANDREW WHITTON
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 49

KRISTINA OHLSSON

Varjopaikka

Ohlssonin loistava ja jännittävä Varjopaikka hurmaa..” – Adresseavisen

HEINÄKUU

Skuggläge

Suom. Pekka Marjamäki

500 s. | 84.2

EAN: 9789510500200

EAN äänikirja: 9789510500248

EAN e-kirja: 9789510500231

Strindberg-sarjan kolmannessa dekkarissa vanhat synnit kietoutuvat uusiin rikoksiin leppeissä merimaisemissa.

Kesä on kukkeimmillaan Hovenäsetissä: linnut laulavat, meri välkkyy ja August Strindbergillä on leivontakilpailu järjestettävänään. Idylli kuitenkin murtuu, kun kylä kietoutuu outoon sumuun ja rannan uimahyppytornista löytyy ruumis. Kuka vainaja on, miksi hän kuoli ja miten hän päätyi Hovenäsetiin? Tapauksen jäljet johtavat kesään 1989 ja paikallisen naisen ratkaisemattomaksi jääneeseen murhaan.

”Jännittävä ja mutkikas juoni, jonka parissa viisisataa sivua kiitää ohi.” – Göteborgs-Posten ”August Strindbergillä on täysi höyry päällä Ohlssonin ilmiömäisessä dekkarisarjassa.”

– Smålandsposten

KRISTINA OHLSSON (s. 1979) on Pohjoismaiden suosituimpia jännityskirjailijoita. Strindberg-sarjan aiemmat osat Myrskynvartija (2022) ja Jäänmurtaja (2023) ovat löytäneet innokkaan yleisön myös Suomesta. Sarja sijoittuu Ruotsin länsirannikolle Hovenäsetin kylään, joka on yksi Ohlssonin lempipaikoista.

Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG © ANNA-LENA LUNDQVIST
” 50

Lunnaat

Amerikan suosituimman tarinankertojan uusin lakitupajännäri.

SYYSKUU

The Exchange

Suom. Jorma-Veikko Sappinen

500 s. | 84.2

EAN: 9789510490358

EAN äänikirja: 9789510490365

EAN e-kirja: 9789510490327

Tervetuloa takaisin, Mitch McDeere! Grishamin Firma-läpimurtoromaanista tuttu sankari joutuu taas uuden rikosvyyhdin keskelle.

Mitch ja Abby McDeere asuvat Manhattanilla, jossa Mitch on maailman suurimman asianajotoimiston osakas. Kun vanha mentori Roomasta pyytää palvelusta, juttu vie Mitchin kauas maailmalle. Pian hän huomaa olevansa keskellä pahaenteistä tapahtumaketjua, joka saattaa vaaraan hänen kollegansa, ystävänsä ja myös perheensä. Vuodet ovat koulineet Mitchin pysyttelemään aina askelen edellä vastustajiaan, mutta tällä kertaa hänellä ei ole paikkaa, johon piiloutua.

”John Grisham on tarinankertojana suunnilleen paras joka meillä on.”

– The New York Times Book Review

JOHN GRISHAM (s. 1955) on maailman arvostetuimpia ja menestyneimpiä jännityskirjailijoita, jonka romaanit päätyvät aina New York Timesin bestsellerlistan ykkössijalle. Grisham toimi asianajajana ja Mississippin osavaltion lainsäädäntöelimen jäsenenä, kun hänen esikoisteoksensa On aika tappaa julkaistiin vuonna 1989. Läpimurtoromaaninsa Firman hän julkaisi vuonna 1991. Grishamin kirjoissa esiintyy usein lipeviä lakimiehiä, joita amerikkalaiset inhoavat, mutta joista rakastavat lukea. Lähes kaikki Grishamin teokset on filmatisoitu.

Kannen suunnittelu: DAVID LITMAN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 51
© BOB KRASNER

WILBUR SMITH, TOM HARPER

Nouseva hyöky

LOKAKUU Storm Tide

Suom. Nina Mäki-Kihniä

500 s. | 84.2

EAN: 9789510507025

EAN äänikirja: 9789510507049

EAN e-kirja: 9789510507032

Itsenäisyyden puolesta on taisteltava.

Kun Amerikassa syttyy sota, kummalla puolella ja keitä vastaan Courtneyt taistelevat? Jännittävän Courtney-sarjan jatko-osa koettelee niin perheiden kuin kansakuntienkin siteitä.

On vuosi 1774. Rob Courtney ei ole enää poikanen. Kun hänelle tarjoutuu mahdollisuus karata seikkailuun, hän tarttuu siihen. Mukanaan vain perhekalleus Neptunuksen miekka Rob purjehtii Afrikan itärannikolta Englantiin. Omalakinen Lontoo on kuitenkin petollinen, ja pian pennittömän Robin on liityttävä armeijaan. Pohjois-Amerikassa vapaussodan ruuti on räjähtämäisillään. Robin pikkuserkku Cal, uskalias nuorukainen hänkin, haluaa tehdä osansa amerikkalaisen itsenäisyyden eteen. Vapauden hinta on kova, mutta sen kutsu on vastustamaton.

WILBUR SMITH (1933–2021) tunnetaan jännitys- ja seikkailuromaaneistaan, joissa liikutaan usein historiallisten tapahtumien pyörteissä. Hän syntyi Keski-Afrikan Rhodesiassa, nykyisessä Zambiassa. Reilut 50 vuotta kestäneen uransa aikana hän kirjoitti melkein 50 romaania, joita on myyty yhteensä yli 140 miljoonaa kappaletta. Romaanin toinen tekijä TOM HARPER eli Edwin Thomas (s. 1977) kirjoittaa historiallisia romaaneja.

52
© HENDRE LOUW

CLIVE CUSSLER, GRAHAM BROWN

Kurssi kohti tuntematonta

MARRASKUU

Dark Vector

Suom. Jorma-Veikko Sappinen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510506035

EAN äänikirja: 9789510509647

EAN e-kirja: 9789510509654

”Jälleen kerran silkkaa tykitystä.” – Red Carpet Crash

Räjähtävä kybersotaseikkailu Tyynellämerellä.

Huippusalaisia tietokoneita kuljettava rahtialus katoaa Tyynellämerellä. Kurt Austin ja Joe Zavala päätyvät aluksen jäljille etsiessään kiinalaisen merirosvokuningattaren kätkettyä aarretta. Pian he ajautuvat keskelle kahden hakkeriryhmän välistä kybersotaa. Parivaljakon on suojeltava arkaluontoista dataa ja estettävä venäläisiä ja kiinalaisia saamasta tietokoneita haltuunsa. Apunaan vain merirosvot NUMAn väki käy taistoon aikaa vastaan. Edessä häämöttää globaali katastrofi.

CLIVE CUSSLER (1931–2020) kirjoitti elämänsä aikana yli 80 teosta, joita on myyty toistasataa miljoonaa yli sadassa eri maassa. Dirk Pitt-, NUMA- ja Isaac Bell -sarjat ovat supersuosittuja Suomessakin. Cussler oli tunnettu myös meriarkeologina, syvänmerentutkijana ja klassikkoautojen keräilijänä. Alun perin lentäjäksi ja lakimieheksi valmistunut GRAHAM BROWN on kirjoittanut jo kymmenen NUMA-seikkailua.

Kannen suunnittelu: JON KENNEDY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 53
© PETER LAMPACK AGENCY

J. R. R. TOLKIEN, CHRISTOPHER TOLKIEN (toim.)

Silmarillion

TEKIJÄN KUVITTAMA LAITOS

SYYSKUU

The Silmarillion

Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen

500 s. | 84.2

EAN: 9789510508626

EAN e-kirja: 9789510509432

Sormusten herran maailman historia Tolkienin

kuvittamana.

J. R. R. Tolkienin mytologiaeepos Silmarillion ensimmäistä kertaa Tolkienin itse värikuvittamana erikoislaitoksena. Häikäisevän upea lisä jokaisen Tolkienin ystävän kirjahyllyyn!

Silmarillion on suuri tarukokoelma, jossa kerrotaan, kuinka Taru Sormusten herrasta -teoksesta tuttu haltioiden, hobittien ja örkkien maailma syntyi myyttisten ainur-henkien soitosta ja mitä kaikkea tapahtui pitkinä vuosituhansina ennen Bilbon ja Frodon aikaa. Silmarillion oli Tolkienin elinikäinen hanke, jonka hänen poikansa Christopher toimitti julkaisukuntoon kirjailijan kuoleman jälkeen.

HUOMAA MYÖS

TOLKIENIN SADUN

ROVERANDOM

UUSI LAITOS

SIVULLA 94!

Christopher Tolkienin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistavan laitoksen kuvituksena on lähes 60 Tolkienin omaa piirustusta ja maalausta, jotka henkivät hänen runollisen kaunista näkemystään Keski-Maan tarumaailmasta.

Oxfordin yliopistossa Englannin kirjallisuutta ja muinaisenglantia opettanutta J. R. R. TOLKIENIA (1892–1973) pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden keskeisenä kehittäjänä. Hänen pääteoksiaan ovat Hobitti, Taru Sormusten herrasta ja Silmarillion. Hänen kolmas poikansa CHRISTOPHER TOLKIEN (1924–2020) oli myös keskiajan tutkija, mutta omistautui isänsä kuoleman jälkeen koostamaan tämän julkaisematonta tuotantoa kirjoiksi.

Kannen suunnittelu: HARPERCOLLINS PUBLISHERS
© J. R. R. TOLKIEN 54

J. R. R. TOLKIEN

Taru Sormusten herrasta 1–3

TARKISTETTU SUOMENNOS

Kaikenikäisten rakastettu fantasiaklassikko tarkistettuna suomennoksena – nyt kolmessa osassa.

Taru Sormusten herrasta sijoittuu omaan maailmaansa Keski-Maahan ja sen romanttiseen muinaisuuteen, jolloin maata asuttivat uljaat haltiat, pelottomat ihmiset, sitkeät kääpiöt – ja hobitit.

Sormuksen ritarit aloittaa Tarun Sormusten herrasta. Hobitti Frodo saa haltuunsa Sormusten sormuksen, josta riippuu koko Keski-Maan kohtalo. Matkalle sormuksen tuhoamiseksi hän saa suojakseen saattueen, joka edustaa Keski-Maan vapaita kansoja.

Taru Sormusten herrasta 1: Sormuksen ritarit

The Lord of the Rings 1: The Fellowship of the Ring

Suom. Kersti Juva, Eila Pennanen, Panu Pekkanen

356 s. | 84.2 | EAN: 9789510508596

Julkaisu, osat 1-3: Syyskuu

Toisessa osassa Kaksi tornia Sormuksen saattue on hajonnut, ja sen jäsenet jatkavat kukin tahollaan matkaansa. Hobitit joutuvat nyt todistamaan kuuluisan sitkeytensä ilman Gandalfin suojelusta.

Kolmas osa Kuninkaan paluu yhdistää Tarun Sormusten herrasta langat mahtavaan finaaliin. Seikkailu pitää loppuun saakka otteessaan.

Suomenkielisen laitoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi suomentaja Kersti Juva on käynyt läpi koko teoksen ja korjannut käännöksen entistä ehommaksi.

Taru Sormusten herrasta 2: Kaksi tornia

The Lord of the Rings 2: The Two Towers

Suom. Kersti Juva, Eila Pennanen, Panu Pekkanen

294 s. | 84.2 | EAN: 9789510508602

Taru Sormusten herrasta 3: Kuninkaan paluu

The Lord of the Rings 3: The Return of the King

Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen

392 s. | 84.2 | EAN: 9789510508619

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 55

SYYSKUU

220 s. | 85.32

EAN: 9789510506592

EAN e-kirja: 9789510506608

–––––––––––
VILLE RANTA 56
SARJAKUVAT
Kannen suunnittelu: VILLE RANTA, RIIKKA TURKULAINEN ©

VILLE RANTA

Viininjuojat

Huippupiirtäjän hurja nuoruus.

Vuoden journalistiksi 2023 valittu

Ville Ranta palaa uudessa sarjakuvaromaanissa uransa ammoisiin avainvuosiin pienen kulttuurilehden toimituksessa.

Keski-ikäinen viininjuoja saapuu pohjoiseen ja tapaa jälleen vanhat viininjuojaystävänsä, mutta aika ei ole kohdellut heistä ketään lempeästi. Viininjuoja joutuu esittämään itselleen kauhean kysymyksen: muuttuuko ihminen iän myötä vain huonommaksi, heikommaksi ja rumemmaksi versioksi itsestään?

Viininjuojat on omaelämäkerrallinen ja itseironinen kuvaus leimuavasta ystävyydestä, nuoruuden urotöistä, elämän katkerista pettymyksistä – sekä ihanan viinin juomisesta.

VILLE RANTA (s. 1978) on palkittu sarjakuvataiteilija ja Suomen tunnetuin pilapiirtäjä. 2000-luvun alkuvuosina hän toimi oululaisen Kaltio-lehden piirtäjänä hilpeässä piirissä, joka oli täynnä voimaa ja toivoa.

VILLE
© VEIKKO SOMERPURO
© VILLE RANTA ©
RANTA
57 SARJAKUVAT

TIETOKIRJALLISUUS

–––––––––––

ELOKUU

300 s. | 17.3

EAN: 9789510504291

EAN äänikirja: 9789510504314

EAN e-kirja: 9789510504307

58
Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN Kannen kuva: LAURA MALMIVAARA

MAARET KALLIO

Mielenrauha

Miten vahvistaa mielenrauhaa?

Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallion uusin tietokirja käsittelee mielenrauhaa laaja-alaisesti ymmärtäen ja siihen tarvittavia keinoja vahvistaen.

Mielenrauhalle on erityinen tilaus aikana, joka on monella tapaa epävakaa, kiireinen ja keskittymistä hajottava. Kirjassa mielenrauhaa tutkitaan avarasti: niin ihmisten välisen yhteyden, kärsimyksen kohtaamisen, turvallisuuden, kuoleman kuin sodan näkökulmasta käsin. Kallio on haastatellut myös lukuisia mielenrauhaa ammattinsa puolesta pohtineita asiantuntijoita, joiden näkökulmien kautta lukija pääsee koskettavasti peilaamaan oman mielenrauhansa mahdollisuuksia.

MAARET KALLIO on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija. Hänen sanansa antavat tilaa lukijan omille havainnoille ja vastalauseillekin. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen teoksiaan on myyty yli 200 000 kappaletta, ja ne saavat uusia lukijoita jatkuvasti.

© LAURA MALMIVAARA
TIETOKIRJALLISUUS 59

MAARET KALLIO

Lujasti lempeä Kalenteri 2025

Lujasti lempeä -pöytäkalenteri vuodelle 2025.

ELOKUU

256 s. | 05.3

EAN: 6430060032705

Lujasti lempeä. Kalenteri 2025 on A5-kokoinen vuosikalenteri, joka auttaa havainnoimaan hyvän elämän tärkeimpiä asioita ja mielen taitoja.

Kalenterisivuilla voi seurata omia voimavarojaan ja kirjata tärkeimpiä muistettavia asioita. Kuukausittaiset teematekstit ja harjoitukset käsittelevät tärkeitä mielen taitoja. Kalenterista löytyvät suomalaiset nimipäivät ja juhlapäivät sekä vuosisuunnitelma ja viikkopäivyri vuodelle 2025 että runsaasti muistiinpanotilaa omille pohdinnoille. Kalenterissa on kovat kannet ja lukunauha.

Kalenterin herkät kuvitukset ovat Kati Vuorennon

MAARET KALLIO on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija, jonka Lujasti lempeä -kolumni saavuttaa kymmeniätuhansia lukijoita aina ilmestyessään.

LAURA MALMIVAARA
©
60
Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN Kannen kuva: KATI VUORENTO

Epäonnistumisia

Uskallatko muuttaa suhtautumistasi epäonnistumisiin?

SYYSKUU

300 s. | 17.3

EAN: 9789510501597

EAN äänikirja: 9789510501610

EAN e-kirja: 9789510501603

Omakohtainen, humoristinen ja oivaltava tietokirja epäonnistumisista ja muutoksen väistämättömyydestä.

Epäonnistumisen ja häpeän pelko syö rohkeutta muuttaa elämäämme. Mokille voi olla mahdotonta nauraa edes jälkikäteen, ja ne voivat lamauttaa yrittämästä uudelleen. Jos epäonnistumisen rima olisi lupa alittaa, olisiko meidän helpompaa irtautua urautuneesta arjesta, joka ei enää tunnu omalta? Voisiko avioero olla silloin vain yhden elämänvaiheen loppu, ja pystyisimmekö tyytymään siihen, ettei kukaan selviä vanhemmuudesta virheettömästi?

Tämä kirja on kirjoitettu epäonnistumisen pelosta huolimatta sinulle, joka haluat tarkastella tapaasi suhtautua elämään, tutustua vaikealta tuntuviin tunteisiin ja harjoitella niiden kanssa pärjäämistä ja opetella epäonnistumaan ja nauramaan mokillesi – oletpa elämänmuutoksen keskellä tai vasta sen kynnyksellä. Epäonnistumisista selviää, kun hyväksyy ne osaksi täydellistä elämää, valjastaa avukseen huumorin ja itseironian ja kääntää häpeän vertaistuen voimalla jaetuksi iloksi.

VARPU HINTSANEN on psykiatrinen sairaanhoitaja ja mielen ammattilainen, joka on elämässään harjoitellut epäonnistumista rutkasti. Hän on äiti elävälle ja kuolleelle lapselle, myös bonusäiti, puoliso, ex-puoliso ja yrittäjä. Tuhannet ihmiset ovat osallistuneet hänen tunnetaidoista kertoville luennoilleen ja valmennuksiin. Hänen yhdessä

Emilia Salorannan kanssa kirjoittama kirja Valo joka ei kadonnutkaan on Senja-tyttären kuolemasta kummunnut koskettava selviytymistarina surusta, toivosta ja valosta.

VARPU HINTSANEN
© JOUNI HARALA
TIETOKIRJALLISUUS 61
Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN Kannen kuva: JOUNI HARALA

HANNA HIMANKA

Kauhan tasapaino. Ruokamuistelmani

LOKAKUU

250 s. | 99.1

EAN: 9789510503133

EAN äänikirja: 9789510503157

EAN e-kirja: 9789510503140

”Kun voi sihisee, kuplii ja vaahtoaa pannulla, minä rauhoitun.”

Kokki ja ruokavaikuttaja Hanna

Himanka kuvaa tarkkanäköisissä ruokamuistelmissaan, miten ruoka ja muistot kietoutuvat elämässämme yhteen.

Ruoka on ollut Hanna Himangan elämässä aina vahvasti läsnä: mummolan turvalliset makumuistot kiteytyivät pitsireunaisiin lettuihin ja metsäeväisiin, Helsinkiin muutto avasi tien ravintolamaailmaan ja kulinarismiin, ruokavaikuttajana ja kokkina Himanka on metsästänyt täydellisiä reseptejä ja äitinä hän on halunnut siirtää ruokaperinteitä eteenpäin, mutta myös rikkoa niitä. Siistissä keittiössä, voin ja sipulin keskustellessa pannulla, Himanka on elementissään. Ruoka ei kuitenkaan ole aina puhdasta iloa. Se on myös kipeitä muistoja, aterioiden äärellä riideltyjä riitoja, viimeisiä kohtaamisia tai hyviä aikeita, jotka vääntyvät ärtymykseksi. Himanka liikkuu kirjassaan Kauhan tasapaino. Ruokamuistelmani niin kuumenevien pannujen ja tarkkaan valittujen raaka-aineiden äärellä kuin myös elämänsä avainhetkissä ja ihmissuhteissa.

HANNA HIMANKA on lukuisia ruokakirjoja kirjoittanut kokki ja ruoka-alan monitoiminainen, jonka resepteihin luotetaan ympäri Suomen. Somen ja hellan välissä taiteileva ruokavaikuttaja haluaa tehdä arjesta parempaa mainioiden ruokaohjeiden, oivaltavien vinkkien ja samastuttavien tarinoiden kautta.

© DORIT SALUTSKIJ
62
Kannen suunnittelu: PÄIVI HELANDER Kannen maalaus: LAURA ANNALA

Jari Saario. Soutaja

Mies joka kesytti raivoavan valtameren ja sisällään riehuvat demonit.

LOKAKUU

300 s. | 99.1

EAN: 9789510504673

EAN äänikirja: 9789510505458

EAN e-kirja: 9789510505465

Mikä saa ihmisen haastamaan itsensä hengenvaarallisessa ja äärimmäisen rankassa koitoksessa, jossa vain yksi ihminen maailmassa on aiemmin onnistunut?

Helsinkiläinen palomies Jari Saario souti vuonna 2023 yksin Atlantin yli ja takaisin. Paluumatkaan kului yli neljä kuukautta, ja se oli sekä fyysisesti että henkisesti äärimmäisen haastava. Uskomattomalla suorituksellaan Saario nousi koko kansan suosikiksi.

Saarion elämäntarinaan mahtuu paljon muutakin kuin onnistumisia ja menestystä. Soutaja-kirja kertoo tarinan Rauman työläiskaupunginosassa, väkivaltaisessa ja alkoholinhuuruisessa kodissa kasvaneesta pojasta, joka joutui jo päiväkotiikäisenä ottamaan vastuun itsestään ja jonka elämä oli lähellä päättyä aivan liian varhain. Lapsena syttynyt rakkaus mereen auttoi Saariota sinnittelemään myös Pohjois-Atlantin myrkyissä, vaikka soutu-urakan huippuhetkien rinnalle mahtui niin petettyjä lupauksia kuin huijausyrityksiä. Soutaja paljastaa Saarion hurjimmat hetket Atlantilla psykoosista jatkuvaan hypotermiaan. Se kuvaa, millainen mies urakkaan ryhtyi ja millainen mies soudulta lopulta palasi.

KATI PUKKI on vapaa kirjoittaja, toimittaja ja kirjailija. Hän kirjoittaa kirjojen lisäksi muun muassa podcastkäsikirjoituksia ja sisältöjä yrityksille sekä medioille. Pukki on kirjoittanut keväällä 2024 julkaistavan tietokirjan

Vankina Thaimaassa

KATI PUKKI
© OTTO VIRTANEN
TIETOKIRJALLISUUS 63
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN Kannen kuva: JANNE SAARINEN

MARRASKUU

300 s. | 99.1

EAN: 9789510507223

EAN äänikirja: 9789510507247

EAN e-kirja: 9789510507230

64
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN Kannen kuvat: HELSINGIN SANOMAT

SALLA VUORIKOSKI

Sanna Marin. Poikkeuksellinen pääministeri

Sanna Marin sisäpiirin silmin. Palkitun toimittajan kirja paljastaa, millainen johtaja Sanna Marin oli.

Joulukuussa 2019 dramaattinen hallituskriisi teki Sanna Marinista Suomen historian nuorimman pääministerin. Hän joutui pian johtamaan maata, jonka sisäinen ja ulkoinen turvallisuus oli uhattuna vakavan pandemian ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia. Suorapuheinen pääministeri herätti laajalti ihailua mutta myös inhoa. Osa ei voinut sietää Marinin epäsovinnaista suhtautumista pääministeriinstituutioon. Pääministerikautensa lopuksi tamperelaisdemarista oli kasvanut politiikan kansainvälinen supertähti, jolle Suomi muuttui liian pieneksi ja tunkkaiseksi.

Helsingin Sanomien tutkivan journalismin ryhmän vetäjä Salla Vuorikoski on kaivanut laajasti tietoja ja haastatellut kymmeniä politiikan sisäpiiriläisiä ja Marinia läheltä seuranneita henkilöitä. Teoksessa kerrotaan, mitä suljettujen ovien takana todella tapahtui. Millainen johtaja Sanna Marin oli ja miten hän muuttui pääministerivuosien aikana?

SALLA VUORIKOSKI (s. 1977) on palkittu journalisti, joka työskentelee Helsingin Sanomien tutkivan ryhmän tuottajana. Kokenut vaativien aiheiden journalisti on aiemmin työskennellyt MTV:llä, Ylellä ja Suomen Kuvalehdessä. Vuorikoski on palkittu sekä Suurella journalistipalkinnolla että tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnolla.

© OTTO VIRTANEN
TIETOKIRJALLISUUS 65

MIHAIL ŠIŠKIN

Viha ja kauneus

KIRJOITUKSIA SODASTA, TAITEESTA JA

VENÄJÄN IDEASTA

ELOKUU

Suom. Vappu Orlov

200 s. | 01.59

EAN: 9789510506325

EAN äänikirja: 9789510506349

EAN e-kirja: 9789510506332

Venäjän vallan ja vastarinnan monet kasvot.

Mihail Šiškin avaa kirjassaan taiteen, kulttuurin ja uskonnon monimutkaista suhdetta valtaan ja vastarintaan Venäjällä.

Mihail Šiškinin uusi esseekokoelma jatkaa Venäjän kansan ja valtaapitävien sokeiden pisteiden esiin nostamista sekä pohtii, mikä merkitys taiteella ja kirjallisuudella voi olla tyrannian vastustamisessa.

Šiškin kirjoittaa muun muassa Putinin sielunmaisemasta, natseja vastustaneen Thomas Mannin ajankohtaisuudesta, Venäjän hallitusvallan suhteesta taiteeseen ja kirjallisuuteen sekä Venäjän ortodoksikirkon roolista sodan oikeuttajana.

MIHAIL ŠIŠKIN (s.1961) on moneen kertaan palkittu venäläinen kirjailija, jota on verrattu suuriin klassikoihin, kuten Tolstoihin, Tšehoviin ja Joyceen. Šiškin asuu perheineen Sveitsissä, jossa hän on työskennellyt muun muassa pakolaiskeskuksen tulkkina. Šiškin on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, ja hänen nyky-Venäjää käsitteleviä kirjoituksiaan on julkaistu laajalti eurooppalaisissa medioissa, myös Helsingin Sanomissa. Hänen Venäjän kipukohtia käsittelevä tietokirjansa Sota vai rauha on ollut maailmanlaajuinen menestys.

© EVGENIYA FROLKOVA
66
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

M. A. NUMMINEN

Keppostelua ja kulttuuria

LAPSUUDEN JA NUORUUDEN AIKA

SOMEROLLA

SYYSKUU

350 s. | 99.1

EAN: 9789510510728

EAN äänikirja: 9789510510735

EAN e-kirja: 9789510510742

Rakastetun undergroundmiehen värikkäät varhaisvuodet.

Erään eloisan nuoren miehen kasvutarina sodanjälkeisessä Suomessa eli kuinka Mauri Anterosta kehkeytyi M. A. Numminen.

Mauri Antero Numminen veti ensihenkäyksensä Osuusliike Oraksen yläkerrassa päivää ennen talvisodan päättymistä. Kun nuori M. A. ei räjäytellyt omatekoisia pommeja tai jahdannut kavereineen vankikarkureita Someron metsissä, hän luki kaiken käsiinsä osuvan Pravdasta Pikkujättiläiseen. Nuorukaisen vilkasta mielikuvitusta ja ensyklopedista tiedonjanoa ruokkivat ja rohkaisivat sivistystä arvostavat, Someron Osuusliikettä pyörittävät vanhemmat. Jazzkärpäsen puraisun M. A. koki viritettyään omatekoisen radionsa Voice of America -kanavan taajuudelle. Laulaa hän ei sanan perinteisessä mielessä osannut, mutta paukutti rumpuja siinä määrin, että päätyi soittajaksi Unto Monosen bändiin.

M. A. Nummisen nuoruusmuistelmat kertovat materiaalisesti niukasta mutta henkisesti rikkaasta ajasta ja paikasta, jossa Mauri Anterosta vaivihkaa kehkeytyi kulttuurin renessanssimies ja underground-ikoni.

M. A. NUMMINEN (s. 1940) on suomalainen pitkän linjan muusikko, taiteilija ja kulttuurin monitoimimies. Hänet tunnetaan erityisesti omaperäisestä lauluäänestään sekä lastenlauluistaan. Numminen on toiminut uransa aikana muun muassa laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, kirjailijana, runoilijana, näyttelijänä, tuottajana ja lyhytelokuvien ohjaajana.

JUSSI
/
©
NUKARI
LEHTIKUVA
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
TIETOKIRJALLISUUS 67
Aulikki Oksanen. Hyppy syreenien tuleen

SYYSKUU

360 s. | 99.1

EAN: 9789510489666

EAN äänikirja: 9789510489673

EAN e-kirja: 9789510489680

Sinua, sinua rakastan. Puhu minulle rakkaudesta.

Kenen joukoissa seisot?

Kirjailija, kulttuuriradikaali, taiteilija, taistolainen, äiti, puoliso. Aulikki Oksasella on ollut monta roolia, mutta vain yksi, täysi elämä.

Aulikki Oksanen muistetaan sekä sydäntä riipaisevien rakkauslaulujen kirjoittajana että kiihkeänä tasa-arvon puolustajana. Mutta tietääkseen, kuka hän oikeasti on, on luettava hänen koko tarinansa.

Helena Ruuskan kirjoittamassa elämäkerrassa seurataan Aulikki Oksasen matkaa 1940-luvun

Pylkönmäeltä 1960-luvun murroksessa kuohuvaan Helsinkiin, 1970-luvun poliittisiin kamppailuihin, perheenäidin ruuhkavuosiin ja henkilökohtaisen elämän kriiseihin. Miten puolustaa rauhaa ja oikeutta ihmisarvoiseen elämään? Miten säilyttää itsenäinen ajattelu, usko oman taiteen merkitykseen, ilo, vaisto ja rohkeus, autuas hyppy syreenien tuleen?

Sinä joka lennätät ja nostat, läikytät sielua kuin vettä, älä koskaan katoa.

AULIKKI OKSANEN (s. 1944) on kirjailija, runoilija ja taiteilija, jonka ura on jatkunut 1960-luvulta 2020-luvulle asti. FT HELENA RUUSKA (s. 1958) on tietokirjailija ja kriitikko. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa kiitetyt elämäkerrat Mary Gallen-Kallela. Olisit villiä villimpi (2021), Hugo Simberg. Pirut ja enkelit (2018) ja Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija (2015).

Kannen suunnittelu: TUULA MÄKIÄ Kannen kuva: EEVA RISTA
© VEIKKO SOMERPURO 68

EVA-RIITTA SIITONEN, SANNA WIRTAVUORI

Perheeni tarina

Elämän kaikki sävelet.

LOKAKUU

250 s. | 99.1

Viisaan naisen koskettava kertomus musiikista, rakkaudesta, menetyksistä ja yhteisten muistojen voimasta.

Köyhissä oloissa kasvanut pienen pojan yksinhuoltaja Eva-Riitta työskentelee sivutyönä baarimikkona, kun ravintolassa esiintynyt Fredi kiinnostuu hänestä. Fredistä tulee EvaRiitalle Matti ja puoliso yli viideksikymmeneksi vuodeksi. Noiden vuosien aikana Fredi tekee monipuolisen uran suosittuna laulajana, säveltäjänä, sanoittajana ja esiintyjänä. Eva-Riitta puolestaan rikkoo lasikattoja kansanedustajana, maaherrana ja Helsingin kaupunginjohtajana. Heidän tyttärestään Hanna-Riikasta tulee isänsä tapaan koko kansan ihailema laulaja, muusikko ja näyttelijä.

EAN: 9789510501726

EAN äänikirja: 9789510505977

EAN e-kirja: 9789510505960

Elämän viaton ohikulkija Fredi ja velvollisuudentuntoinen Eva-Riitta vaikuttivat eripariselta pariskunnalta, mutta heitä yhdisti lämmin huumori ja vahva sitoutuminen toisiinsa, lapsiin ja myöhemmin lastenlapsiin. Kun Hanna-Riikka menehtyi pitkäaikaiseen syöpään alle viisikymppisenä ja Matti kuoli yllättäen muutamaa vuotta myöhemmin, Eva-Riitalle jäi syvä suru sekä tärkeä isoäidin rooli. Päällimmäisenä on kuitenkin kiitollisuus yhteisistä vuosista.

Ylipormestari EVA-RIITTA SIITONEN (s. 1940) sanoo, että hänellä on cv:stään käytössä enää vain viimeinen rivi: ”Mummo Töölön kylästä”. SANNA WIRTAVUORI (s. 1951) on ihmisiä ja tarinoita rakastava vapaa kirjoittaja sekä entinen päätoimittaja.

© OTTO VIRTANEN
TIETOKIRJALLISUUS 69
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

MIKKO MARTTINEN

Tony Halme. Uho, tuho ja perintö

”Tony Halmeena mä synnyin, ja Tony Halmeena mä kuolen.”

MARRASKUU

300 s. | 99.1

EAN: 9789510505793

EAN äänikirja: 9789510505816

EAN e-kirja: 9789510505809

Politiikan pelisäännöt muuttaneen ristiriitaisen showmiehen traaginen tarina.

Tony Halme varttui alkoholismista kärsineen köyhän yksinhuoltajaäidin poikana. Haaveissaan hän halusi olla yhtä iso kuin toimintaelokuvien sankarit. Halme paitsi kuvitteli tarinansa myös eli sen. Hän muutti Kaliforniaan, teki töitä Hollywoodissa ja paini kymmenien tuhansien katsojien huutaessa. Kun Halme palasi Suomeen, koneesta astui ulos Viikinki. Hänestä oli tullut valtavan iso ja niin hyvä tarinankertoja, ettei kukaan tiennyt missä raja totuuden, toiveiden ja satujen välillä kulki. Uho ja tarinat veivät Halmeen eduskuntaan asti. Yksi hänen tuhansista äänestäjistään oli Jussi Halla-aho. Lopulta Halmeen luomasta roolista tuli liian raskas kantaa. Hän kuoli oman käden kautta tammikuussa 2010.

Tony Halme. Uho, tuho ja perintö on kirja paitsi ristiriitaisesta nyrkkeilijästä myös oikeistopopulismin noususta. Halme tuli 2000-luvun alun politiikan kehään kabinettien ulkopuolelta ja näytti mallia, miten kansan syviä rivejä puhutellaan. Halmeen rasistinen retoriikka venytti poliittisen puheen rajoja Suomessa tavalla, joka heijastuu tähänkin päivään. Kirjassa selviää, miksi Viikingin hahmo iski niin kovaa juuri vuosituhannen vaihteen Suomessa, ja miten Halmeen perintö vaikuttaa yhä tänä päivänä maamme politiikassa.

MIKKO MARTTINEN (s. 1982), tutkiviin artikkeleihin erikoistunut Ilta-Sanomien toimittaja, lähti etsimään totuutta Tony Halmeen tarinoiden takana. Hän haastatteli Halmetta lähellä olleita henkilöitä, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin puhuneet julkisuudessa, ja kahlasi asiakirjoja, joista paljastui Halmeen salaamia seikkoja. Marttinen on nyrkkeilyn Suomen mestari vuodelta 1999. Tony Halme. Uho, tuho ja perintö on hänen esikoisteoksensa.

© OTTO VIRTANEN
70
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN Kannen kuva: MARTTI KAINULAINEN

KIRSI VAINIO-KORHONEN, MIKAEL KORHONEN

Wäärentäjä Grandellin elämä ja lankeemukset

Väärentäjä kuin murhaaja.

SYYSKUU

300 s. | 92.6

EAN: 9789510506844

EAN äänikirja: 9789510506851

EAN e-kirja: 9789510506868

Wäärentäjä Grandellin sattumuksien täyttämä elämäntaival avaa ainutlaatuisen näköalan veijareiden ja lurjusten elämään ja 1800-luvun Suomeen.

Carl Grandell oli vaatimattomista oloista kotoisin oleva mies, joka yritti edetä elämässään niillä keinoilla kuin hänelle oli mahdollista. Silti kruunu piti häntä murhaajan veroisena pahantekijänä. 1800-luvun alun Suomessa ihmisen paikka oli ennalta määrätty, eikä rahvaalla ollut mahdollisuuksia nousta yhteiskunnan portaita ylöspäin. Hitaasti leviävä kirjoitustaito tarjosi nokkelalle henkilölle asemiensa parantamiseen yhden keinon – vaikkakin laittoman ja riskialttiin. Mahtavampiensa vallasta pääsi luikahtamaan ja kohtaloaan pystyi jekuttamaan väärentämällä paitsi rahaa myös työtodistuksia ja erilaisia lupakirjoja. Kiinni jäädessä väärentäjää kuitenkin odotti kuolemantuomio.

Tosielämän veijaritarina väärentäjä Grandellista valottaa tavallisen kansan elämää ja pyristelyä kohtaloaan vastaan 1800-luvun alun Suomessa.

KIRSI VAINIO-KORHONEN (s. 1958) on kirjoistaan useasti palkittu historian professori. Vainio-Korhonen on mestari avaamaan historian laajoja kehityskulkuja yksittäisen henkilön tarinan kautta ja yhdistämään historiantutkijan tietotaidon nautinnollisen lukukokemuksen tuottavaan kirjoittamiseen. MIKAEL KORHONEN (s. 1950) on historiantutkija, joka on aiemmin toiminut arkistopäällikkönä Svenska litteratursällskapet i Finlandissa. Korhonen löysi sukututkimuksen yhteydessä esi-isänsä jäljiltä kaksi paksua nippua väärennettyjä seteleitä, jotka johdattivat hänet 1800-luvun väärentäjien jäljille.

© OTTO VIRTANEN
TIETOKIRJALLISUUS 71
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

KEILA SHAHEEN

Varjotyön kirja

OPAS JA TYÖKIRJA VARJOMINÄSI HYVÄKSYMISEEN JA VOIMAANNUTTAMISEEN

MAALISKUU

The Shadow Work Journal

Suom. Henrikki Timgren

224 s. | 17.3 | EAN: 9789510508077

Kansainvälinen, yli miljoona

kappaletta myynyt bestseller ja TikTok-sensaatio.

Oletko valmis lähtemään voimalliselle matkalle itsesi löytämiseen ja sisäiseen muutokseen?

Varjotyön kirja on voimaannuttava työkalu, joka auttaa sinua kohtaamaan omat varjosi ja voittamaan ne pidäkkeet ja rajoittavat uskomukset, jotka estävät saavuttamasta todellista potentiaaliasi. Tämä täytettävä työkirja perustuu vakiintuneisiin ja tehokkaisiin terapeuttisiin käytäntöihin ja toimii oppaanasi tutkiessasi mielesi kätkettyjä puolia ja kohdatessasi ja hyväksyessäsi varjominäsi. Seuraamalla tämän kirjan oivalluksia ja ajatuksia herättäviä harjoituksia löydät tien parempaan itsetuntemukseen ja -myötätuntoon ja luot syvemmän yhteyden autenttiseen itseesi. Liity niihin miljooniin ihmisiin, joiden elämän Varjotyön kirja on muuttanut.

KEILA SHAHEEN on opiskellut useita hoitomuotoja kuten kognitiivista käyttäytymisterapiaa, mindfulnessia, energiapsykologiaa ja luovaa ajattelua. Hänellä on CBT-, ääniparantajan ja dharmajoogaohjaajan tutkinnot, ja hän on lisäksi perehtynyt jooga-asanoiden perusteisiin ja buddhalaiseen filosofiaan. Kokiessaan perinteisen terapian rajoittavaksi hän kääntyi vaihtoehtoisten mielenhallinnan ja mielenterveyden metodien pariin. Vuonna 2021 Keila julkaisi Zenfulnote-sovelluksen mielenterveystyön tueksi.

72

SYYSKUU

Our Love Story

Suom. Sanna van Leeuwen

160 s. | 17.3

EAN: 9789510510544

Todelliset rakkaustarinat eivät kuole koskaan.

Mikä on suosikkimuistonne suhteenne alkuajoilta? Mitkä hetket saavat teidän rakastumaan uudelleen? Mihin kohteeseen haluaisitte matkustaa yhdessä?

Rakkaustarinamme on suunniteltu tuomaan parit lähemmäs toisiaan. Vastaamalla kirjan hauskoihin ja mietittyihin kysymyksiin tallennatte ainutlaatuisen tarinanne ja kirjaatte muistiin toiveet ja haaveet tulevaisuudelle. Bucket list -osuudet auttavat löytämään ideoita ja inspiraatiota yhteisiin hetkiin ja uusien muistojen luomiseen. Kirja on myös erinomainen lahja pareille missä tahansa vaiheessa heidän suhdettaan.

Hollantilainen ELMA VAN VLIET tunnetaan täytettävien Kerro minulle -kirjojen sarjasta, joka on ollut valtaisa myyntimenestys Suomessakin. Hänen elämäntehtävänsä on tuoda ihmisiä lähemmäs toisiaan ja auttaa uuden yhteyden löytämisessä.

ELMA VAN VLIET Rakkaus tarinamme MUISTOJEN KIRJA JA BUCKET LIST PAREILLE
Kansien suunnittelu: LINDA SIER
TIETOKIRJALLISUUS 73

KIRSI KUNNAS, CHRISTEL RÖNNS

Tiitiäisen runoretki

ELOKUU

12 s. | L82.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510505250

Lähde mukaan retkelle Kirsi Kunnaksen runomaailmoihin!

Tiitiäisen runoretki sisältää kaksikymmentä Kirsi Kunnaksen rakastettua runoa.

Tiitiäisen runoretki on sisarteos pahvikirjoille Tiitäisen runolelu ja Tiitiäisen runokirja. Valitut runot kutkuttavat mielikuvitusta ja saavat maistelemaan kielen eri taajuuksia. Runot ammentavat paikoista, luonnosta ja vuodenajoista, on pohdintaa eläinystävistä ja matkustamisen tarkoituksesta – ja millainen onkaan Vesihiiden

vesikartta? Yhteiset lukuhetket lapsen ja vanhemman välillä vievät retkelle sanojen houkuttelevaan ja turvalliseen maailmaan. Christel Rönns on kuvittanut kirjan iloisesti ja värikkäästi, ja kuvista löytyy aina uusia tasoja pienen kirjan lukijan riemuksi.

Tiitiäisen runoretki sisältää runoja mm. kokoelmista Tiitiäisen pippurimylly (1991), Tiitiäisen tuluskukkaro (2000) ja Kuka on nähnyt tuulen (2010).

–––––––––––
LASTENJA NUORTENKIRJAT
Kannen suunnittelu: CHRISTEL RÖNNS
74

kirsikunnas100.fi

KIRSI KUNNAS, JENNY LUCANDER Yön äänet

Jos yöllä ulos lähdet / näet taivaalla hopeatähdet / ja kuun kuin kultaomenan / puun oksalla keikkuvan”

Kirsi Kunnaksen runoissa yö on maagista metsäneläinten, peikkojen ja kummitusten aikaa. Kuu muuttaa muotoaan, tanssii ruusuna kaislikossa tai näyttää pienen puutiaisen silmissä lakritsilta. Pöllö huhuilee lasta uneen.

KIRSI KUNNAKSEN (1924-2021) ensimmäinen runoteos ilmestyi vuonna 1947, lapsille hän ryhtyi kirjoittamaan 1950-luvulla.

CHRISTEL RÖNNS (s. 1960) on kuvittaja, graafinen suunnittelija ja kirjailija. Hän voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian vuonna 2012. JENNY LUCANDER (s. 1975) on rakastettu kuvataiteilija ja kuvittaja. Hän sai vuonna 2020 Pohjoismaiden neuvoston lastenja nuortenkirjallisuuspalkinnon yhdessä kirjailija Jens Mattsonin kanssa teoksesta Vi är lajon.

Yön äänet -kokoelmaan on valittu

Kirsi Kunnaksen hurmaavia runoja, tekstejä ja käännöksiä kuudelta vuosikymmeneltä. Ne ihastuttavat leikittelyllä ja vallattomilla kielikuvillaan pieniä ja isoja sekä aina uusia sukupolvia.

MARRASKUU | 100 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510507186 Kannen
suunnittelu: JENNY LUCANDER
JARI RIIHIMÄKI © VEIKKO SOMERPURO
C. G. HAGSTRÖM / WSOY
©
©
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 75
Yön äänet julkaistaan rakastetun kirjailijan 100-vuotisjuhlavuonna. Toinen juhla-antologia on Haitulan taikahattu. ”

MUUMI 80 -LAITOS

TOVE JANSSON

Muumit ja suuri tuhotulva

LOKAKUU

Småtrollen och den stora översvämningen 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510509203

Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja täyttää 80 vuotta!

Rakastettu muumitarina kauniina juhlalaitoksena: mukana kirjailija Frank Cottrell-Boycen esipuhe sekä erillinen juliste.

Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun ensimmäinen muumikirja Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin. Tarinassa Muumipeikko ja Muumimamma lähtevät etsimään kadonnutta Muumipappaa. Matkan aikana nousee suuri tulva, ja he kokevat monia vaaroja ja säikähdyksiä. Lopulta perhe on taas onnellisesti yhdessä ja he saapuvat pieneen laaksoon – se on kaunein paikka, mitä he ovat koskaan nähneet. Sinne on sattumoisin ajautunut myös Muumipapan rakentama talo, hyvin hieno ja siniseksi maalattu.

Jokaisesta Muumit ja suuri tuhotulva -juhlapainoksen myydystä kirjasta lahjoitetaan 2 € ja äänikirjasta 0,1 € Suomen Punaiselle ristille osana Muumi 80 -kampanjaa.

Kannen suunnittelu: JAMES ZAMBRA
76

TOVE JANSSON (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

TOVE JANSSON

Muumi peikko kohtaa pimeän

SYYSKUU

32 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510510087

UUSI

KUVA KIRJASARJA!

Uusi kuvakirjasarja muumeista lumoaa lukijansa!

Salaperäinen kertomus yön äänistä, joita Muumipeikko rohkaistuu kuuntelemaan.

Kirja pimeänpelosta, levottomista öistä ja siitä, miten mielikuvitus tekee tepposiaan.

On mörönpimeä yö. Muumipeikko herää kesken unien kummalliseen ääneen. Ulkona on aivan varmasti joku! Mutta ikkunasta loistaa vain kuu, kapea kuin juustoviipale, ja piha on typötyhjä. Yhdessä Nuuskamuikkusen kanssa Muumipeikko lähtee öiselle seikkailulle. Eikä yö olekaan niin pelottava, vaan kaunis ja ystävällinen. Silloin kaikkein hiljaisimmatkin saavat äänensä kuuluviin.

Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten pohjalta koottu uusi kuvakirjasarja käsittelee elämän tärkeitä teemoja ja suurtakin suurempia tunteita. Kauniisti kerrottujen tarinoiden rinnalla kulkee taianomainen kuvamaailma.

© IRMELI JUNG
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 77

Muumien värikäs kuvasanakirja

Suloiset kuvasanakirjat yksissä kansissa!

Muumien kuvasanakirjoista oppii tuiki tärkeitä asioita. Koottuun laitokseen mahtuu koko joukko iloisia sanoja ja värikkäitä kuvia.

Muumien kuvasanakirjoissa käydään läpi pienten lasten arkeen liittyviä sanoja hauskasti ja havainnollisesti. Kaikenkattavaan kuvasanakirjaan on koottu monta mielenkiintoista aihetta: koti, luonto, värit ja tunteet. Lapsen ensimmäinen sanakirja on täynnä oppimisen iloa ja hurmaavan värikkäitä kuvia!

Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta kootut kuvasanakirjat ovat oivallinen apu uusien asioiden opettelemiseen ja sanavaraston kartuttamiseen.

HEINÄKUU

80 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510506004

JANSSON
TOVE
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
78

TOVE JANSSON

MUUMI: Hyvää yötä!

Iloinen kurkistuskirja täynnä etsittäviä asioita.

Valmistaudu yöpuulle yhdessä Muumipeikon ja tämän ystävien kanssa.

Aurinko laskee Muumilaaksossa, ja on aika mennä nukkumaan. Mutta missä ihmeessä Muumipeikko piileskelee? Nosta läppiä ja etsi Muumipeikko sekä tämän ystävät, jotka menevät nukkumaan kukin tavallaan.

Tove Janssonin kuvitusten pohjalta kootussa pahvikirjassa on käännettäviä sivuja, joiden takaa paljastuu hauskoja yllätyksiä. Toiminnallista muumiseikkailua on hauska lukea ja leikkiä yhdessä!

| L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510510094

TOVE JANSSON

Pikku Myy ja villi tuuli

Pikku Myyn syksyinen seikkailu.

Lämminhenkinen tarina tutustuttaa pienet lukijat Muumilaaksoon ja sen asukkaisiin. Mukana ripaus muumitaikaa ja kaunis, opettavainen sanoma!

Eräänä tuulisena päivänä Muumitalon ovea koputtaa pieni koditon otus. Pikku Myytä ei yhtään huvittaisi jakaa huonettaan vieraan kanssa. Mutta kun Myy joutuu pulaan syksyisellä retkellään, hän saa apua yllättävältä taholta.

Kirjan kuvituksena on käytetty Tove Janssonin alkuperäiskuvia. Muumi-kuvakirjat kuuluvat 3–5-vuotiaiden suosikkilukemistoon!

HEINÄKUU | Moomin Pekaboo Night Night | Suom. Päivi Lehtinen 12 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510510209 HEINÄKUU | Little My and the Wild Wind | Suom. Päivi Lehtinen 32 s.
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 79
Kannen suunnittelu: PUFFIN BOOKS Kannen suunnittelu: PUFFIN BOOKS

ASTRID LINDGREN

Peppi pelastaa joulun

SYYSKUU

Pippi räddar julen

Suom. Kristiina Rikman

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510508756

Jouluaatto

Pepin tapaan.

Ennen julkaisematon arkistolöytö: Astrid Lindgrenin ihastuttava joulutarina Peppi Pitkätossusta nyt ensimmäistä kertaa kuvakirjana.

Pikku kaupungin kaikki ikkunat loistivat valaistuina. Joulukuusenkyntilät oli sytytetty ja lahjat paketoitu. Kaikilla lapsilla oli oikein hauskaa. Ei kuitenkaan ihan kaikilla. Yhdessä Kulmakadun keittiössä istui kolme lasta yksin ja suruissaan. Mutta onneksi on Peppi. Hän tietää, kuinka joulu pelastetaan! Peppi pelastaa joulun ilmestyi alun perin Julbocken-lehdessä 1949. Se löytyi Ruotsin kuninkaallisen kirjaston arkistosta 2002 ja julkaistaan nyt uudella kuvituksella, joka on saanut vaikutteita Ingrid Vang Nymanin klassisesta tyylistä.

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Vuodesta 1945 alkaen omissa kirjoissaan seikkaillut Peppi Pitkätossu on hänen vanhin ja tunnetuin satuhahmonsa.

80

ASTRID LINDGREN

ASTRID LINDGREN

Ystäväni Peppi

Täytä kirjaan omat ja kavereiden suosikkijutut!

Ystäväni Peppi on ihana kirja kavereista ja omista lempiasioista. Se sopii myös kouluikää lähestyvän lapsen ensimmäiseksi ystäväkirjaksi.

Ystävyys on elämän ykkösjuttu, ja Peppi Pitkätossu ja Tommi ja Annika ovat ikuisesti parhaita ystäviä. Tämä kirja kertoo kuitenkin yhtä paljon kirjan omistajasta kuin heistä. Siihen voi kirjoittaa talteen tärkeitä juttuja, muistoja sekä tietoja omista ystävistä. Paitsi tilaa merkinnöille, runsas ja värikäs Ystäväni Peppi sisältää myös lyhyitä Peppi-tarinoita ja ideoita yhteisiin puuhiin kavereiden kanssa. Lopussa on mukana täytettäviä kaverikirjasivuja, ja oman sivunsa on täyttänyt hauskaan tyyliinsä Peppi itsekin!

ELOKUU | 64 s. | L79.8 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510506011

Astrid Lindgrenin rakkaimmat tarinat

Astrid Lindgrenin parhaita tarinoita yhdessä kirjassa.

Upea kokoelma nostalgisia tarinoita Pepistä Ronjaan ja Katto-Kassiseen.

Tämä lahjaksi hienosti sopiva kirja on loistava tapa tutustuttaa perheen pienimmät Astrid Lindgrenin rakastettujen hahmojen maailmaan. Mukana on valikoituja tarinoita niin Peppi Pitkätossusta, Vaahteramäen Eemelistä kuin Marikistakin, näiden klassikoiden iki-ihania kuvituksia unohtamatta. Jos perheeseen ei vielä ole hankittu Astrid Lindgrenin alkuperäisiä romaaneja, tästä kirjasta on helppo aloittaa.

Kirjan kuvat ovat rakastettujen Ingrid Vang Nymanin, Ilon Wiklandin ja Björn Bergin alkuperäiskuvituksia.

LOKAKUU

86 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510509401

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

KERÄÄ KOKO LINDGREN-KLASSIKKOJEN SARJA, JOSSA ON ILMESTYNYT JO 21 OSAA!

ELOKUU

Sagorna | Suom. L. Aro, Kaarina Helakisa, Laila Järvinen, Kristiina Kivivuori, Kerttu Piskonen, Kristiina Rikman 300 s. | 84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510506073

ASTRID LINDGREN, ILON WIKLAND

Satuja Kokoelma

Astrid Lindgrenin ihania satuja uutena laitoksena.

Satuja kokoaa samojen kansien sisään joukon Ilon Wiklandin kuvittamia Astrid Lindgrenin tarinoita, nyt tarkistettuina ja Lindgren-klassikkosarjan tyylikkäällä ulkoasulla.

Astrid Lindgren oli raisujen ja jännittävien seikkailujen kirjoittaja, mutta myös armoitettu sadunkertoja. Hänen saduissaan on runoa ja taikaa, iloa ja totisuutta, paikoin surumielisyys käy kuin tuuli yli sivujen.

Satuja-kokoelmassa Lindgren kertoo lohikäärmeestä, pikkuruisista mielikuvitushahmoista, sovinnaisia sääntöjä vähättelevästä KattoKassisesta, herkästä Miosta, urheasta Leijonamielestä, Päivärinteen köyhyydestä ja Tammiston Niilo-junkkerista. Lindgrenin sadut sopivat monikerroksisuudessaan yhtä hyvin niin lapsille kuin aikuisillekin.

ASTRID LINDGRENIN (1907–2002) kirjojen suosittuja hahmoja ovat muun muassa Peppi Pitkätossu, Katto-Kassinen, Eemeli, Ronja, Marikki ja Lotta. Virolaissyntyinen ILON WIKLAND (s. 1930) on kuvittanut suuren osan Lindgrenin tuotannosta.

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
82

ASTRID

Saariston lapset: Nikkarila vaarassa

Miten käy Melkersonien kesäparatiisin?

Nikkarila vaarassa on viides

Astrid Lindgrenin Saariston lapset -romaaniin perustuva uusi kuvakirja.

On taas kesä, ja Saltkråkanin saaressa on kauniimpaa kuin koskaan. Valitettavasti tämä saattaa olla Melkersonin perheen viimeinen kesä saaressa. Melker-setää huomattavasti

varakkaampi herra haluaa ostaa Nikkarilan – tai oikeastaan purkaa vanhan talon ja rakentaa tilalle ”tietenkin bungalowin”, kuten pohatan tytär sanoo.

Astrid Lindgrenin Saariston lasten tarinat heräävät uuteen eloon Maria Nilsson Thoren värikkäissä kuvissa kesäidyllistä Tukholman saaristossa.

”Maria Nilsson Thore sopii erinomaisesti kuvittamaan Astrid Lindgrenin tekstejä uusille lukijapolville.”

– BTJ

SYYSKUU

Saltkråkan: Snickargården i fara

Suom. Laila

Järvinen

48 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+

EAN:

9789510509487

ASTRID LINDGREN kirjoitti tarinansa Saariston lapsista (1964) alun perin Olle Helbomin ohjaamaa, Suomessakin jo monille sukupolville rakasta tv-sarjaa varten. Saariston lapset -kuvakirjasarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Pelle saa pienen eläimen, Pampulan ikioma hylje, Pelle löytää toivomuskiven ja Joulu Nikkarilassa. Sarjan on kuvittanut ruotsalainen MARIA NILSSON THORE (s. 1975).

Kannen suunnittelu: PIA HINNERUD
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83

Youtuben ja Netflixin riemukkaista lauluvideoista tuttu CoComelon tekee arjesta pikkulasten kanssa turvallista ja hauskaa. Vauvoille ja taaperoille sopivat kirjat tutustuttavat ympäröivään maailmaan ilmeikkäiden hahmojen avustuksella. Tervetuloa JJ-vauvan ja tämän perheen mukaan!

CoComelon: Maatilan eläimet

Vieraile maatilalla yhdessä

CoComelonin kanssa!

Lauluvideoista tutut CoComelonin hahmot riemastuttavat pikkulapsiarkea värikkäissä kirjoissa. Nyt käydään tutustumassa maatilan elämään!

JJ:n vaari on maanviljelijä, ja hänen maatilallaan asuu paljon hauskoja eläimiä. Mitä eri eläimet sanovat? JJ:llä on tietysti lempieläin, onko sinullakin jo?

HEINÄKUU | CoComelon - På bondegårdsbesøg | Suom. Tuulia Lehmus | 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510504840

CoComelon: Hei, uusi ystävä! Tutustutaan uusiin ystäviin!

Hei, uusi ystävä! Mikä on nimesi? CoComelonin rohkaisevan esimerkin avulla uusiin ystäviin tutustumisen opettelu käy kuin leikki konsanaan.

SYYSKUU

Hello, new friend | Suom. Tuulia Lehmus 12 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510510100

84

AINO-MARIA KANGAS, EMMI JORMALAINEN

Sänkymönkiäisen pyjamapäivä

LOKAKUU

56 s. | L82.2

Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789510507988

Runokokoelma täynnä leikkiä ja riehakkuutta!

Sänkymönkiäisen pyjamapäivässä laiskotellaan, hupsutellaan, riehutaan ja väsähdetään. Aino-Maria Kankaan runot maalailevat leikki-ikäisen elämänpiiriä milloin pehmoisin, milloin taas riehakkaan rokkaavin vedoin. Runojen rytmi ja oivaltavat kielikiemurat kulkevat läpi leikkipäivän yhdessä Emmi Jormalaisen kauniin pastellisten kuvitusten kanssa.

Sinäkin olet varmasti tavannut sänkymönkiäisen, joka aamulla venyttelee pyjamassaan ja ryntää sitten päivän leikkeihin. Kunhan napatutkija on löytänyt napanöyhtää, hulinakulinaristit kääntäneet keittiön sekamelskaksi ja myös ulkona ihmetelty kuinka syksy kääntyy talveksi, on aika kirmata iltavillin kutitushyökkäysten kautta jälleen sänkyyn ja unten maille.

”Joka itikka ja iikka: mitä on kutikutiikka?”

Sänkymönkiäisen pyjamapäivä ilottelee äänteillä, kirmailee kielen käänteillä ja valloittaa niin lapset kuin aikuiset samaistuttavilla lapsiperheen vapaapäivän runoilla.

AINO-MARIA KANGAS on Lastenkirjainstituutissa työskentelevä lastenkirjojen ja kirjoittamisen ammattilainen.

EMMI JORMALAINEN on helsinkiläinen kuvittaja ja taiteen maisteri, joka tekee oman taiteen ohella lastenkirjoja.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: EMMI JORMALAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85

SALLA SAVOLAINEN

Kiveä!

Kohta mennään läpi harmaan kiven!

MARRASKUU

40 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510505779

Mestarikuvittaja Salla Savolainen jatkaa supersuosittua kirjasarjaa, joka on täynnä isoja työkoneita, ihmeellisiä vempaimia, tietoa ja toimintaa.

Panostajat ovat täyttäneet poravaunujen kairaamat reiät, ja kallio on valmis räjäytettäväksi. ”Tassua toisen eteen ja äkkiä suojaan!” hoputtaa Koistinen Pikikoiraa. Pian Koistisen kuormurin lava on täynnä suuria kivenmurikoita, jotka pitää kuljettaa kivimurskaamoon. Siellä valtavan murskaimen leuat rouskuttavat kivet hetkessä murskeeksi ja sepeliksi.

Salla Savolaisen yksityiskohtaiset työkonekuvat ja humoristinen tarinointi ovat takuuvarma yhdistelmä pienille ja isommillekin rakentajille. Sarjan aiemmissa osissa on tutustuttu asfaltin ja betonin tekemiseen sekä romuasemaan. Niissä kaikissa riittää kiirettä ja työntouhua, koneita ja kovaa meteliä!

”Työmaakirjasarja on erinomaista luettavaa. Koistisen ja Piki-koiran seikkailuja seuratessa selviää jokainen asfalttitöiden, betoninvaluhommien ja romunkierrätyksen vaihe.”

– Helsingin Sanomat

SALLA SAVOLAINEN on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut kuvituksistaan muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon.

© JARI RIIHIMÄKI
Kannen suunnittelu: SALLA SAVOLAINEN
86

ANNA ELINA ISOARO, MIRA MALLIUS

Aamun toiveet

Miltä tuntuu muuttaa?

LOKAKUU

40 s. | L85.22

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510509197

Palkittu tekijäkaksikko käsittelee isoa muutosta eskarilaisen elämässä. Samalla kuvakirjassa pohditaan pakolaisuutta lapsen silmin.

Aamun koti on pakattu muuttolaatikoihin. Se on jännittävää, mutta samalla haikeaa. Onneksi mukana kulkevat tutut tavarat ja tavat sekä oma perhe. Raija-täti kertoo, että Aamun isomummo on ollut evakko. Aamu alkaa pohtia: saavatko pakolaislapset ottaa mukaan edes yhtä lelua?

Anna Elina Isoaron viisas teksti käsittelee eskari-ikäisen Aamun ajatuksia ison muutoksen keskellä. Mira Malliuksen koskettavissa kuvissa lapset ympäri maailman nukkuvat yöuntaan. Aamun toive onkin, että jokaisella lapsella olisi koti, unilelu ja läheinen aikuinen, jonka kainaloon voi käpertyä kuuntelemaan iltasatua.

ANNA ELINA ISOARO (s. 1981) on Akaassa asuva runoilija ja lastenkirjailija. MIRA MALLIUS (s. 1981) on helsinkiläinen kuvittaja ja muotoilija, joka on tunnettu mm. kalentereistaan ja postikorteistaan. Tekijöiden edellinen kirja Kaksi tätiä nimeltä Veera oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2023. Vuonna 2021 he voittivat Botnia-palkinnon teoksellaan Sinä yönä tuli talvi.

© OTTO VIRTANEN
Kannen suunnittelu: MIRA MALLIUS
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87

MIKAEL GABRIEL, OSSI PIRKONEN

Mikael Gabrielin hervottoman hauska lastenkirjasarjan avaus!

Huikea yllätys Mikael Gabrielilta: lastenkirjasarja Vox & Poppuli esittelee kaksi avaruusrobottia, jotka tekevät tutkimusmatkoja Maahan.

Vox ja Poppuli ovat avaruudessa asuvia robotteja, joita kiehtovat Maa-planeetan arvoitukset – myös sellaiset, jotka ihmisistä ovat hyvin tavanomaisia juttuja. He päätyvät tutkimusmatkalle päiväkotiin, jonka eri-ikäiset lapset puuhailevat kaikenlaista kummaa arjessaan. Mikä on potta, monelle lapsista tuttu omituinen esine, jonka salaisuuden Vox ja Poppuli ovat vakaasti päättäneet selvittää? Kuuluuko sitä pitää päässä vai onko se kenties Maan asukkaiden lentoalus?

Railakas kuvakirjasarja Vox & Poppuli seuraa avaruusrobottien hullunkurisia tutkimusmatkoja. Mikael Gabrielin luomat robottihahmot tarjoilevat oivalluksen ja naurun hetkiä kaikille päiväkoti-ikäisille, ja tarinoita tukevat Ossi Pirkosen mainiot kuvitukset.

© TERO AHONEN PIIRROKSET © OSSI PIRKONEN
Vox & Poppuli 1: Pottamysteerio
88
32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510509449 Kannen suunnittelu: OSSI PIRKONEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89
MIKAEL GABRIEL on Suomen tunnetuimpia artisteja ja pienen lapsen isä. Kirjasarjallaan hän haluaa innostaa lapsia oppimaan uusia tietoja ja taitoja hauskalla tavalla. OSSI PIRKONEN on graffitiartistinakin tunnettu monipuolinen kuvittaja.
SYYSKUU

Musse ja Helium toivottavat lukijat tervetulleiksi maagi seen, klassiseen satumaailmaan, johon on helppo hypätä yksin tai koko porukalla.

Musse & Helium: En oväntad vändning

Suom. Kati Valli | 220 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+

EAN: 9789510505397 | EAN äänikirja: 9789510505410

EAN e-kirja: 9789510505403

CAMILLA BRINCK

Musse ja Helium

Uusi seikkailu 2:

Yllätysten matka

Pienet suuret sankarit seikkailevat jälleen!

Kaikenikäiset lukijat ovat ihastuneet Mussen ja Heliumin tarinoihin.

Sankarihiiret Musse ja Helium etsivät kuninkaallisia vanhempiaan Ihmismaailmasta. He ovat matkanneet kaukaiselle saarelle ja myyttiset lepakkovahdit ovat piirittäneet heidät! Sisarukset ovat jo todistaneet urheutensa ja nokkeluutensa monta kertaa, mutta miten ihmeessä he selviävät tästä pinteestä?

Musse ja Helium selvittivät hienosti ensimmäisen tehtävänsä, löysivät kultajuuston ja pelastivat Eläinten valtakunnan. Nyt sisarukset ovat uuden seikkailun pyörteissä, apunaan uskollinen Sulo-kissa.

ELOKUU
AUKEAMAN KUVITUKSET © LINDRIZIA AB
90
Kannen suunnittelu: CECILIA DANNEKER ENGSTRÖM

CAMILLA BRINCK

Musse ja Helium: Joulun odotus

Perheen pienimmät valmistautuvat jouluun yhdessä Mussen ja Heliumin kanssa.

Mussen ja Heliumin jouluisen kuvakirjan kanssa odottelu on vähän jännempää ja paljon hauskempaa!

Onkohan joulupukki todella olemassa, Helium miettii. Musse kertoo siskolleen tarinan siitä, kuinka Sulo vieraili ihan oikean joulupukin luona ja jopa auttoi tätä isossa pulmassa. Joku nimittäin teki kaikenlaisia ilkeitä kepposia pilatakseen juhlan! Mutta kuka oli niin vihainen – ja onnistuiko hän tihutöissään?

LOKAKUU

Musse & Helium: I väntan på tomten

Suom. Kati Valli | 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510505427 | EAN äänikirja: 9789510505441

EAN e-kirja: 9789510505434

CAMILLA BRINCK

Musse ja Helium: Maaginen päiväkirja

Iloinen täytettävä päiväkirja

Mussen ja Heliumin malliin!

Maaginen päiväkirja on yhtä ainutlaatuinen kuin sen omistajakin. Siihen voi piirtää ja kirjoittaa ikiomat salaisuudet, toiveet ja tavoitteet.

Maagisen päiväkirjan sivuilla Musse ja Helium vinkkaavat parhaat neuvonsa hauskaan päivään ja hyvään oloon. Kirjaan voi merkitä, mikä vaikkapa nauratti eniten, tai pysähtyä miettimään, miten päivä ylipäänsä meni tai miten voisi parhaiten auttaa ystäväänsä.

MARRASKUU

Musse & Helium: Min magiska dagbok

Suom. Kati Valli | 91 s. | L79.8 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510505731

Kirjailija CAMILLA BRINCK on luonut runsaan, värikkään ja omintakeisen fantasiamaailman, jonka parissa viihtyy koko perhe. Brinck on taustaltaan sekä laulaja että lauluntekijä, ja rytmin ja melodisuuden hallinta näkyy myös hänen kirjoissaan. Mussen ja Heliumin maailmaan voi tutustua lisää osoitteessa: musseochhelium.se.

Kannen
Kannen
SHEN FEI
suunnittelu: CECILIA DANNEKER ENGSTRÖM
suunnittelu:
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91

J. R. R. TOLKIEN, WAYNE G. HAMMOND & CHRISTINA SCULL (TOIM.)

Roverandom

ELOKUU

Roverandom | Suom. Kersti Juva, Alice Martin 200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510506080

Tarutaituri Tolkienin riemastuttava fantasiasatu.

J. R. R. Tolkienin omille lapsilleen 1920-luvulla sepittämä satu kertoo huiman tarinan pienestä lelukoirasta, joka herää henkiin ja matkustaa Kuuhun asti. Nyt uudistetulla ulkoasulla!

Roverandom sai alkunsa kesällä 1925, kun J. R. R. Tolkienin poika Michael hukkasi hiekkarannalle rakkaimman lelunsa, mustavalkoisen lyijykoiran.

Poikaansa lohduttaakseen Tolkien sepitti tarinan leikkisästä pikku koirasta nimeltä Rover, joka tulee puraisseeksi äkkipikaisen velhon housunlahjetta. Kiukustunut velho taikoo Roverin lelukoiraksi, joka päätyy erään pienen pojan haltuun. Poika kuitenkin kadottaa Lelu-Roverin hiekkarannalle, josta sen löytää vanha hiekkatietäjä. Tästä alkavat Roverin ihmeelliset seikkailut. Valloittava satu on tolkienmaiseen tapaan täynnä kielellistä leikittelyä sekä viittauksia myytteihin ja historiaan. Mukana on kirjan toimittajien laatima johdanto ja kulttuurihistoriallisia viitteitä valaiseva selitysosa. Kuvitus on Tolkienin itsensä käsialaa, ja suomennoksesta vastaa Kersti Juva.

Oxfordin yliopiston professori, filologi J. R. R. TOLKIEN (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä, jonka pääteoksia ovat Hobitti, Taru Sormusten herrasta ja Silmarillion. WAYNE G. HAMMOND ja CHRISTINA SCULL ovat arvostettuja Tolkien-asiantuntijoita, joilta on julkaistu suomeksi myös heidän toimittamansa laajennettu laitos Tolkienin sadusta Maamies ja lohikäärme sekä taidekirjat Hobitti Tolkienin silmin ja Taru Sormusten herrasta Tolkienin silmin

92

JONNA BJÖRNSTJERNA

Kertomuksia

merkillisestä kaniperheestä: Muumion paluu

LOKAKUU

Sagan om den underbara

familjen Kanin och...

Mumiens återkomst

Suom. Outi Menna

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510487761

EAN äänikirja: 9789510509708

EAN e-kirja: 9789510509692

Katoamismysteeri yöllisessä hotellissa!

Pikkuveli Kani on yökylässä kanimummon hotellissa.

Keskellä yötä hän kuitenkin herää kiljaisuun – Mummo on kadonnut! Pikkuveli ryhtyy selvittämään mysteeriä yhdessä Kotitontun kanssa. Kuka onkaan kaiken takana?

Uusi kertomus merkillisestä kaniperheestä on dekkarimysteeri, sarjan tutusta suloisen jännittävästä tunnelmasta tinkimättä. Jonna Björnstjernan omaleimainen kuvakirjasarja kertoo vähän kammottavia juttuja suloisen riemukkaalla otteella. Björnstjernan yksityiskohtaiset kuvitukset ja oivaltavat tarinat yhdistelevät ainutlaatuisella tavalla huumoria, kauhua ja sympaattisia hahmoja.

JONNA BJÖRNSTJERNA on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija. Hän yhdistelee tyylissään sulavasti klassista satumaisuutta ja kammottavaa kuvastoa. Björnstjernan suurina innoittajina toimivat mm. Julie Doucet ja Tim Burton.

Kannen suunnittelu: JONNA BJÖRNSTJERNA © CAROLINE ANDERSSON
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93

TARU VIINIKAINEN, SILJA-MARIA WIHERSAARI

Saapastalon Aurora ja tihutöiden talvi

Palkittu lastenromaani

piiskuhännistä saa jatkoa!

MARRASKUU

140 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510508046

EAN äänikirja: 9789510508053

EAN e-kirja: 9789510508060

”Saapastalon Aurorassa on jotain perinteisellä tavalla kaunista, se suorastaan pursuaa satujen ja tarinoiden lumoa, on täynnä tunteiden vuoristorataa.” – Arvid Lydecken -raadin perusteluista.

Talvi on tulossa saapastaloon, mutta Aurora ei saa horroksen päästä kiinni ja jää todistamaan outoja tihutöitä. Lämpimän tunnelmallisen lastenromaanisarjan avausosa Saapastalon

Aurora ja pelkojen pelko sai Arvid Lydecken -palkinnon.

Saapastalon ruokavarastot on täytetty ja isovanhemmat horrostavat jo täkkiensä alla. Aurora on jäänyt yksin hereille hoitamaan pikkusiskoa, kun pihalta löytyy kylmettynyt otus. Otus ei ole piiskuhäntä vaan joku suloisen pörröinen, ja Aurora ottaa sen oitis löytölapsekseen. Samaan aikaan talossa alkaa tapahtua: taikinakulho on kaadettu yöllä ja vaatteisiin järsitty reikiä. Kylälläkin on tehty outoja tihutöitä, ja Auroralla on aavistuksensa niiden tekijöistä. Kun Aurora lähtee etsimään otuksen omia vanhempia, hän joutuu hurjaan seikkailuun ja saa yllättyä kerran jos toisenkin. Lopulta aika harva asia – ja otus – on täysin sitä, miltä päällepäin näyttää.

TARU VIINIKAINEN (s. 1983) on kirjailija ja äidinkielenopettaja, joka tunnetaan myös aurinkoisista Tiltu ja Lettu -lastenromaaneistaan sekä Lukupalat-sarjan pupuaiheisista Neppari-kirjoista. SILJA-MARIA WIHERSAARI (s. 1988) on lastenkirjakuvittaja ja kuosisuunnittelija, joka on kuvittanut mm. Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen metsän.

© VEIKKO SOMERPURO © OTTO VIRTANEN
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
94

JUUSO RÄSÄNEN, MARJA SIIRA

Talvipihan joulu

TV:stä tuttu joulutarina!

LOKAKUU

80 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+

EAN: 9789510507575

EAN äänikirja: 9789510507582

EAN e-kirja: 9789510507599

Onni ja Talvipihan eläimet ryhtyvät kotitilan pelastusoperaatioon. Vauhdikas talvinen lastenromaani on tulvillaan joulutunnelmaa ja yhdessä tekemisen voimaa.

Jouluun on enää muutama viikko, ja Onni ja tallin eläimet valmistautuvat intoa puhkuen Talvipihan avajaisiin. Ankka, kilit, possu, aasi ja koirat ovat kaikki valmiina – mutta ketään ei tule. Nenänsä Onnin asioihin työntää ainoataan ahne kyläkauppias Roimola, jolla onkin aivan muita suunnitelmia perinteikkään Talvipihan varalle. Kun selviää, että tila on vararikon partaalla, eläimille tulee kiire tehdä omia salapoliisitutkimuksiaan, jotta he voivat auttaa Onnia kotitilan pelastusoperaatiossa.

JUUSO RÄSÄNEN (s. 1977) on Ylen lastentoimituksen tuottaja, joka on työskennellyt pitkään myös toimittajana, käsikirjoittajana ja ohjaajana. MARJA SIIRA (s. 1987) on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvantekijä. Siira toimii graafikkona Ylen lastenohjelmissa.

© MARJAANA MALKAMÄKI Kannen suunnittelu: MARJA SIIRA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95

MERI SAVONEN, SATU

KOIVISTO, PARVATI PILLAI

Kettulan kahvila: Kummituskekkerit

SYYSKUU

56 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510509456

EAN äänikirja: 9789510509463

EAN e-kirja: 9789510509470

Satukeittokirja tarjoilee Halloweenin karmivimmat kokkailuvinkit!

Satukeittokirjojen sarjassa kuullaan tarina ja kokkaillaan herkkuja. Kummituskekkerit vie Halloween-tunnelmaan.

Kuu on pieni kettu, jonka isä pitää suloista Kettulan kahvilaa. Yhdessä ystäviensä Helmin ja Möhkön kanssa

Kuu rakastaa järjestää juhlia, ja nyt hän on keksinyt kutsua ystävänsä jännittäville kummituskekkereille. Mitä hurjia herkkuja niillä voisi tarjoilla? Salaisten kekkereiden valmistelua häiritsee vain yksi asia: joku pihistää öisin herkkupaloja keittiöstä ja lopulta katoaa jopa rooliasu! Ei kai juhla vain ole houkutellut paikalle oikeaa kummitusta? Kirjan reseptit on suunnitellut rakastettu

ruokakirjoittaja ja kokki Satu Koivisto.

MERI SAVONEN on monipuolisen uran tehnyt toimittaja, kirjailija ja sanoittaja. SATU KOIVISTO on äskettäin kokiksi valmistunut ruokakirjoittaja, jolla on Instagramissa 20 000 seuraajaa. PARVATI PILLAI on Aalto-yliopistossa opiskellut kuvittaja ja foodie.

© JOHANNA MYLLYMÄKI Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, PARVATI PILLAI
96

Ihan kohta on joulu!

Hurmaava joulunodotuskirja täynnä askartelua, puuhaa ja joulun taikaa.

LOKAKUU

48 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510508022

MUKANA JOULUISIA

ASKARTELUJA, JOTKA ON SUUNNITELLUT INSTAGRAMISTA TUTTU TIIA DIY!

Kun pieni Melina innostuu keksimään jokaiselle 24 päivälle hauskan joulupuuhan, myös lukija saa omaan kotiin ihania vinkkejä!

Jouluntaika on arjen kiireiden keskellä kadoksissa Melinan perheessä. Mutta ei hätää! Melina päättää keksiä yhdessä perheensä kanssa jouluisen puuhan jokaiselle 24 päivälle, jotta kotiin saataisiin palautettua oikea joulutunnelma. Samalla kun lukija seuraa tarinaa Melinan innokkaasta joulunodotuksesta, hän saa joka päivälle ohjeen ihanaan puuhaan, kokkailuun tai askarteluun.

Ihan kohta on joulu! on täydellinen kirja jokaiselle joulua rakastavalle perheelle. Lumoavan kertomuksen kruunaavat Tiia Kelloniemen, eli ihanista askarteluvinkeistään tunnetun Tiia DIY:n jouluiset ohjeet. Sallalla ja Tiialla on yhteensä noin 80 000 Instagramseuraajaa, mukana runsaasti lapsiperheitä.

SALLA SALMELA on suosittu perhevaikuttaja, joka tunnetaan kehutusta kuvakirjastaan Minä menen lääkäriin

LOTTA FORS on viehättävästä tyylistään tunnettu kuvittaja. Molemmat ovat suuria jouluihmisiä.

SALLA SALMELA, LOTTA FORS © OTTO VIRTANEN © JOSEFIN WESTIN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97
Kannen suunnittelu: LOTTA FORS

NATALIA

SALMELA, MIHAIL TOLMATSOV, VÄINÖ HEINONEN

Näin syntyy talo!

Hyppää Instagramista tunnetun tehoparin Natan ja faijan mukana rakentamaan taloa!

SYYSKUU

32 s. | L85.22

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510507179

Mikä on kivijalka? Entä millä kaikilla koneilla rakennustyömaalla pääsee jyristämään?

Pienen Benkun perheelle on päätetty rakentaa talo. Mutta tarvitaanko taloon muutakin kuin katto ja seinät? Kun Benkku pääsee mammansa ja isoisänsä kanssa tutkimaan ihmeellistä rakennustyömaata, hänelle selviävät talonrakennuksen salat, nekin, joita lapset eivät tavallisesti pääse näkemään.

Nata ja faija eli Nata Salmela ja hänen isänsä remontoivat yhdessä upeita kohteita, jotka ovat tuttuja kaikille Natan Instagram-tilin seuraajille. Nyt he paljastavat hauskan kuvakirjan keinoin mitä rakennustyömaalla tapahtuu. Samalla kun lapsi oppii hauskoja tietoja, faijan vinkeistä iloitsevat myös aikuiset talonrakentajat tai sellaiseksi tulosta haaveilevat. Kirjan on kuvittanut riemukkaasti Väinö Heinonen.

NATALIA SALMELA on Suomen näkyvimpiä vaikuttajia ja tunnettu myös remontointiprojekteistaan, jotka hän toteuttaa yhdessä isänsä MIHAIL TOLMATSOVIN kanssa. VÄINÖ HEINONEN on kuvittaja, joka taitaa sekä huumorin että taitavat yksityiskohdat.

© SABRINA BQAIN
Kannen
HEINONEN 98
suunnittelu: VÄINÖ

ROOPE LIPASTI, EMIEL INKERI NIKULA

Kopterijengi T-RX 5: Syöksy sademetsään

LOKAKUU

28 s. | L85.22

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510503515

EAN äänikirja: 9789510503522

EAN e-kirja: 9789510503539

Sarja huimapäisestä pelastusjengistä sopii kaikille seikkailijoille!

Eläinpelastusjengi ja heidän upea helikopterinsa uudessa hurjassa vaaratilanteessa. Toiminnantäyteinen kuvakirjasarja jatkuu sademetsän syvyyksissä.

Kopterilentäjä Reposen rehentelevä serkku lentää työkseen suurta jumbojettiä. Lentohenkseleiden paukuttelu loppuu kuitenkin lyhyeen, kun kone tekee pakkolaskun tiheään sademetsään kyydissään myrkyllisiä kemikaaleja. Apua tarvitaan ja nopeasti, tai herkkä luonto on vaarassa! Onneksi ketterällä helikopterilla pääsee sankankin kasvillisuuden sekaan, ja hätiin kutsutaan Reposen, mekaanikko Santun ja eläinlääkäri Hugon pettämätön pelastustiimi. Mutta onko tehtävä käärmeitä kuhisevan sademetsän siimeksessä sittenkin heille liikaa?

Kopterijengi T-RX on kuvakirjasarja täynnä huumoria, vauhtia ja vaaratilanteita!

ROOPE LIPASTI on monipuolinen kirjailija ja kolumnisti, joka lastenkirjailijana tunnetaan erityisesti Lätkä-Laurisarjasta. EMIEL INKERI NIKULA on animaatioalalla työskentelevä palkittu kuvittaja.

© OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
Lemuetsivät

:

Haiseva muumio ja muita ällöttäviä mysteereitä

MARRASKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510509357

ROOPE LIPASTI on monipuolinen kirjailija ja kolumnisti, joka lastenkirjailijana tunnetaan erityisesti Lätkä-Lauri-sarjasta. KAISU SANDBERG on monipuolinen kuvittaja, jonka kissan lempinimi on Stinky.

Lemuetsivät-sarjaa kuunneltu äänikirjoina yli 50 000 kertaa!

Kolme hulvattoman äänikirjahitin tarinaa viimein saatavilla kuvitettuina.

Lemuetsivät Pirkko, Reetta ja Rasmus ovat koulun kanssa Egypti-näyttelyssä. Mutta kun sieltä karkaa muumio, joka saa kaupungin sekaisin löyhkällään, mikään ei ole ennallaan. Vessapaperitehtailija Yrjö Paukulla on ajatus siitä, miten muumioita vastaan taistellaan – mutta voiko Paukkuun luottaa? Lemuetsivillä on edessään vaarallinen ja superällöttävä muumiojahti. Tämä ja kaksi muuta haisevaa kertomusta saadaan nyt tarjolle Kaisu Sandbergin maanmainiosti kuvittamana kirjana.

Lemuetsivät-audiosarja päätyi heti ilmestyttyään suosituimpien lasten äänikirjojen listoille. Sarjan toinen painettu kirja kokoaa yhteen kolme haisevaa mysteeriä, joten pyykkipoika nenään ja lukemaan!

ROOPE LIPASTI, KAISU SANDBERG © VESA-MATTI VÄÄRÄ © SABRINA BQAIN
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG 100

ROOPE LIPASTI, KAISU SANDBERG

Lemuetsivät : Löyhkäävä labyrintti Pakopelikirja Äänikirjahittinä alkaneen sarjan jännittävä erikoiskirja!

ÄÄNIKIRJASARJA JATKUU

UUSILLA

OSILLA:

Julkaisu: Heinäkuu

L84.2 | Ikäryhmä: 5+

Lemuetsivät 10: Paukutteleva Punahilkka

EAN äänikirja: 9789510508640

Ratko mysteeriä yhdessä Lemuetsivien kanssa, jotta he löytävät tiensä ulos karmivasta ja haisevasta labyrintista.

Lemuestivät Pirkko, Rasmus ja Reetta ovat ratkoneet jo lukuisia ällöttäviä arvoituksia, mutta ovatko he tällä kertaa kohdanneet mahdottoman tehtävän? Etsivät päätyvät jumiin kammottavaan labyrinttiin, ja ainoa keino löytää tie ulos on ratkaista kaikki tielle sattuvat haastavat tehtävät. Ja väärillä vastauksilla on paha tapa aiheuttaa järkyttäviä hajuhaittoja… Osaatko auttaa etsivät ulos löyhkäävästä labyrintista ja selvittää, kuka heidät sinne vangitsi?

Lemuetsivät-sarja jatkuu runsaasti kuvitetulla, itsenäisellä seikkailulla. Sen lomassa lukija pääsee ratkomaan tehtäviä, jotka muistuttavat pakohuonepeleistä tuttuja haasteita.

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510505359

Lemuetsivät 11: Löyhkäävä lasikenkä

EAN äänikirja: 9789510508657

Lemuetsivät 12: Lumikki ja seitsemän hajupommia

EAN äänikirja: 9789510508664

© KAISU SANDBERG
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101

Huvipuiston Helmi

Uusi Lukupalatsarja huvipuiston hulinasta!

Hauska uusi helppolukuinen Lukupalat-sarja johdattelee huvipuiston huiskeeseen. Tarmokas Helmi on valmis auttamaan apua tarvitsevia. Mikä parasta, touhutessa voi saada uusia ystäviä!

Helmin vanhemmat työskentelevät huvipuistossa, joten tietysti Helmikin tuntee paikan kuin omat taskunsa. Huvipuiston avajaispäivänä hulinaa ja pinteitä riittää, kun vahtimestarin luottoapulainen puuttuu. Nokkela Helmi osaa onneksi auttaa kinkkisessä paikassa.

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510505151

EAN äänikirja: 9789510505168

EAN e-kirja: 9789510505175

JADE HAAPASALO on kirjailija ja kääntäjä, joka on kirjoittanut mm. useita Tietopalat-kirjoja. Hän työskenteli nuorempana huvipuistossa ja osaa siksi itsekin tehdä hattaraa. VALPURI KERTTULA on kuvittaja, joka on valmistunut taiteiden kandidaatiksi Edinburghin yliopistosta.

p a l at
JADE HAAPASALO, VALPURI KERTTULA Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
102

LUKUPALAT-KIRJOISSA ON VÄHÄN TEKSTIÄ, JA 6–8-VUOTIAS LUKIJA PYS -

TYY AHMIMAAN NE KERRALLA. RUNSAS VÄRIKUVITUS JOKA AUKEAMALLA HOUKUTTAA LUKEMAAN LISÄÄ.

LAURA SUOMELA, VÄINÖ HEINONEN Säbähamsterit massit vähissä

Siemenmokkapaloja ja lapsenvahtikeikkaa!

Säbähamstereiden varainkeruussa vauhtia riittää ja hikeä pukkaa! Urheilullinen ja helppolukuinen Lukupalatsarja Säbähamsterit seuraa jyrsijöiden hauskaa salibandyjoukkuetta.

Voi jyväsen pyssykät! Huoltaja Hemppa peruuttaa joukkuebussin päin lyhtypylvästä ja korjaus ylittää Säbähamstereiden varat. Pelkkä siemenmokkapalojen myynti ei nyt auta, vaan on ryhdyttävä hurjaan rahankeruuseen! Säbähamsterit keksivät tarjota apua Talttahammaslaakson asukkaille ja pian pojat löytävätkin itsensä vahtimasta hiiriperheen villiä lapsilaumaa.

Jyrsijöiden sporttinen joukkue on seikkaillut aiemmin kirjoissa Säbähamsterit ja Talttahammasliiga sekä Säbähamsterit turnaustäpinöissä.

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510505748

EAN äänikirja: 9789510505755

EAN eä-kirja: 9789510505762

LAURA SUOMELA kirjoittaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Siviiliammatiltaan hän on erityisnuorisotyönohjaaja. VÄINÖ HEINONEN on helsinkiläinen kuvittaja, joka on tehnyt sarjakuvaa sekä lastenkirja- ja oppikirjakuvituksia.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103
Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Lentämisen lumo

Nokka kohti taivaita!

Potkureita, kiitoratoja, rakettireppuja ja vahasta tehtyjä siipiä. Lentäminen on hurjan jännittävää puuhaa. Mutta miten ihminen on oppinut lentämään? Ja minkälaisilla härveleillä ilmaan on yritetty nousta? Uudessa Tietopalat-kirjassa kerrotaan kiinnostavia juttuja lentämisestä ja ilmailusta. Koululaisille suunnatuissa Tietopalat-kirjoissa on kiinnostavaa tietoa, sopivasti tekstiä ja runsas värikuvitus. Sarja tarjoaa luettavaa monenmoisista eri aiheista kaikille lukemaan opetteleville tiedonnälkäisille.

SYYSKUU

64 s. | L62.55 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510507292

EAN äänikirja: 9789510507315

EAN e-kirja: 9789510507308

MIKKO KALAJOKI on julkaissut kiiteltyjä teoksia lasten- ja nuortenkirjoista rikosromaaneihin. Kuvittaja, kirjoittaja ja muusikko AAPO RAVANTTI on kulttuurialan moniottelija. Hänen kädenjälkeään on muun muassa suosittu Tietopalat-kirja Aurinkokunnan arvoitukset

Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
104

HELPPOLUKUINEN TIETO KIRJASARJA ALAKOULULAISILLE. TIETOPALATKIRJOISSA ON TUHTIA TIETOA HELPOSTI HOTKAISTAVASSA PAKETISSA. UUSIA ASIOITA OPPII KUIN HUOMAAMATTA!

MIINA MÄKI, SINI KUPARINEN

Merenalainen maailma

Sukella mukaan sinisiin vesiin!

Millaista elämää on 11 kilometrin syvyydessä? Mitä asukkeja kätkeytyy upeille koralliriutoille? Entä mitkä ovat valtamerten suurimpia eläimiä?

Uusi Tietopalat-kirja vie lukijansa merenpinnan alle, kalojen ja muiden kiehtovien otusten valtakuntaan. Värikylläinen kirja on napakka paketti helppolukuista ja mielenkiintoista tietoa!

SYYSKUU

64 s. | L56.9 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510509814

EAN äänikirja: 9789510509838

EAN e-kirja: 9789510509821

MIINA MÄKI työskentelee John Nurmisen Säätiössä ja on koulutukseltaan meri- ja ympäristöbiologi sekä tutkimussukeltaja. Hänet tunnetaan muun muassa Elonkirjo-tietokirjan kirjoittajana. SINI KUPARINEN on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko. Hän on erikoistunut muun muassa eläinten piirtämiseen. Kuparinen on kuvittanut suositun Kaverimme koira -Tietopalan.

Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN

Lätkä-Lauri: Ihmeräpylä & Haamupelastus

SYYSKUU

128 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510509715

Tästä alkoi LätkäLaurin tarina!

Suositun Lätkä-Lauri-sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa ilmestyy nyt yksissä kansissa. Lätkä-Laurisarja on vauhtia, huumoria ja täpäriä tilanteita – niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä ja LätkäLauri ja haamupelastus ovat alun perin ilmestyneet helppolukuisessa Lukupalatsarjassa.

Aloitellessaan peliuraansa Lauri torjuu ja laukoo kotona niin että perintövaasit ovat vaarassa, kunnes pääsee kokeilemaan oikeaa joukkuetta. Hanskat uhkaavat lentää tiskiin jo ensimmäisissä harjoituksissa, kun kiekot lipuvat yksi toisensa jälkeen hänen ohitseen maaliin. Avuksi löytyy kuitenkin enon pesäpalloräpylä, oikea Ihmeräpylä!

Haamupelastus-kirjassa Lauri pelaa oman kylän jääkiekkojoukkueessa, mikä on toki vain siirtymävaihe ennen kansainvälistä uraa. Hänen salaisuutensa on ihmeräpylä, jolla saa kaikki kiekot kiinni. Vaan miten käy pelissä, kun ihmeräpylä unohtuu auton takapenkille?

Lätkä-Lauri-kirjat ovat koukuttaneet alakouluikäiset lukijat jännittävillä pelikuvauksilla, huumorilla ja kekseliäillä kuvituksillaan.

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
106

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN Lätkä-Lauri

ja painajaispeli

Lätkä-Lauri kohtaa painajaismaisen vastustajan!

SYYSKUU

130 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510503324

EAN äänikirja: 9789510503348

EAN e-kirja: 9789510503331

Suomen suosituin junioripelaaja on kaukalossa elämänsä pahimmassa paikassa. Panoksena on ei enempää eikä vähempää kuin peli NHL:n juniorijoukkuetta vastaan.

Lätkä-Laurin elämässä on haasteita. Paras ystävä ja joukkueen ykköshyökkääjä Veeti muuttaa toiselle paikkakunnalle. Suru on suuri, kun pitää erota kaverista, vaikka änäriä voi onneksi pelata netissäkin. On myös hyviä haasteita: joukkue voi päästä pelaamaan ihan oikeita NHL:n junioreita vastaan, jos he voittavat sarjansa. Loppuottelussa heitä vastassa on kuitenkin pahin mahdollinen joukkue – ja sen uusi pelaaja, joka muuttaa pelin silkaksi painajaiseksi!

Kirjailija ROOPE LIPASTIN (s. 1970) ja kuvittaja HARRI OKSASEN (s. 1973) yhteistyö on synnyttänyt yhteensä jo yksitoista suosittua Lätkä-Lauri-kirjaa, joita on myyty yhteensä 200 000 kappaletta.

© OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN, KAISU SANDBERG

MIINA SUPINEN, ANNI NYKÄNEN

Rosmariini: Jäätävä sorbettikisa

Tuuleen ja tuiskuun, tattiaiset!

LOKAKUU

88 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510486443

EAN äänikirja: 9789510510148

EAN e-kirja: 9789510510131

Alakoululaisten rakastama Rosmariinisarja jatkuu uusin, entistä huimaavammin seikkailuin!

Kokkiklubi ja Rosmariini viettävät tavallista päivää nuudeleita syöden, kun pakastimesta alkaa kuulua outoa murinaa. Se on mehujäämestari Murkeli, joka pyytää Micheliniä avukseen Kumariaan Suureen sorbettikisaan! Koko joukko lähtee seikkailemaan Murkelin maille, lumen ja jään peittämään maahan. Mutta pilaako kilpailijoiden välinen nahistelu koko kisan?

Rosmariini-sarja on hersyvä yhdistelmä räiskyvää sanailua ja hulvatonta sarjakuvaa. Kumaria on varsinainen mielikuvituksen runsaudensarvi, joka lumoaa lukijat riemastuttavalla anarkiallaan.

”Jos lapsesi tykkää jännityksestä/huumorista, niin ota ihmeessä nämä kirjat lukuun. Ja kyllä nämä menee aikuistenkin lukea. Itse ainakin nauroin ihan ääneen. ’Ei ole Kokkiklubin voittanutta!’” – @lukemaan_innostaja Hämyhäkin ennustus -kirjasta

Kirjailija, käsikirjoittaja MIINA SUPINEN (s. 1976) ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija ANNI NYKÄNEN (s. 1983) ovat energinen tekijäkaksikko, jolta on aiemmin ilmestynyt kolme hullunhauskaa Kokkiklubi-kirjaa sekä Rosmariini-trilogia.

© VEIKKO SOMERPURO
108
Kannen suunnittelu: ANNI NYKÄNEN

SYYSKUU

104 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510507322

PAULI HOKKANEN ja TUOMAS ERIKSSON ovat monipuolisia kulttuurikentän ammattilaisia, joiden aivot kääntelevät sanoja alati. CHRISTER NUUTINEN on kuvituksen ja sarjakuvan palkittu suurmestari.

PAULI HOKKANEN, TUOMAS ERIKSSON, CHRISTER NUUTINEN

Hikoileva vaari

Sananmuuntelusaaga jatkuu!

Hikoileva vaari lähettää terkut farmarilta ja pakkaa kassit matkalle ympäri maailman, jopa pois Maan pinnalta.

Suuren suosion saavuttaneen Vakoileva hiiri -sananmuunteluoppaan jatko-osa lähettää lukijansa pähkähullulle mielikuvitusseikkailulle, jolla kielivitsejä riittää. Sanojen taakse saattaa aina kätkeytyä jotain odottamatonta, joten ole valmiina hassuttelemaan tavuilla! Hikoileva vaari on vekkulisti kuvitettu kokonaisuus, joka tarjoaa kankeaa aivojumppaa ja mieleenpainuvia kielipähkinöitä, mutta ennen kaikkea päättömiä juttuja ja suuret kikatuskasat. Kirjan myötä lukija oppii, kuinka kääntää sana tai kaksi. Tämä mukana kulkeva vitsikirja mahtuu taskuun ja sitä on hauska tutkailla yksin tai kaverien kanssa.

Kannen suunnittelu: CHRISTER NUUTINEN
© PAULI HOKKANEN © OTTO VIRTANEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109

ROALD DAHL, QUENTIN BLAKE

Jaakko ja jättipersikka

MARRASKUU

James and the Giant Peach

Suom. Peikko Pitkänen

165 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510510216

EAN äänikirja: 9789510510223

Jaakon huima matka jättiläispersikan kyydissä.

Orpopojan kurja elämä vaihtuu taianomaiseen seikkailuun dahlmaisella twistillä.

Vanhempansa menettänyt Jaakko joutuu asumaan kamalien tätiensä luo. Tädit kohtelevat Jaakkoa huonosti ja pakottavat hänet raatamaan kuin orja. Elämä saa yllättävän käänteen, kun pihapuuhun kasvaa jättiläismäinen persikka, josta tulee pian nähtävyys. Persikka ei kuitenkaan ole mikä tahansa jättipersikka, vaan se avaa Jaakolle tien uuteen maailmaan. Hän pääsee persikan kyydissä vinhalle matkalle – mukanaan joukko kaikenkirjavia hyönteisystäviä.

Jaakko ja jättipersikka on taattua Roald Dahlia: vallaton, ilkikurinen ja humoristinen tarina saa tässäkin kirjassa onnellisen lopun.

ROALD DAHL (1916–1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaahistorioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso Kiltti Jätti ja Kekseliäs kettu.

QUENTIN BLAKE (s. 1932) on kuvittanut yli 300 kirjaa ja oli Roald Dahlin lempikuvittaja.

110

TIMO PARVELA, MARI LUOMA

Melkein mahdoton tehtävä – Jahti

LOKAKUU

120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510464755

EAN äänikirja: 9789510506257

EAN e-kirja: 9789510506264

Piinaavan jännittävä jahti verkossa!

Eliaksen yhteys Castoriin on katkennut. Suositun Melkein mahdoton tehtävä -mysteerisarjan viides osa vie lukijan hurjaan ajojahtiin.

Keskusteluista verkon uumenissa asuvan Castorin kanssa on tullut Eliakselle tärkeämpiä kuin mikään, kunnes Castor ei enää vastaa. Eliaksen etsiessä yhteyttä hän kuulee vain verikoirien etäisen haukun. Tutkimukset johtavat Eliaksen, Minon ja Jopon niin tosielämän verkkovelhon luokse kuin epäilyttävään löytökoirien taloonkin, mutta lopullinen jahti käydään verkossa. Melkein mahdoton tehtävä on mysteerisarja, joka nappaa lukijan pihteihinsä eikä päästä irti ennen kuin ollaan perillä.

TIMO PARVELA on yksi Suomen palkituimmista ja käännetyimmistä kirjailijoista. Parvelalla on lukijoita yli kolmessakymmenessä maassa, ja hänen kirjojaan on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli kuusi miljoonaa kappaletta.

MARI LUOMA on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja. Kuvitusten lisäksi Luoma on kirjoittanut Romeo ja hirviöt -sarjakuvaa sekä Ihan tavallinen hirviöperhe -lastenromaanin.

@ JARI KIVELÄ © KIERAN SHEEHAN
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, RIIKKA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111
TURKULAINEN, MARI LUOMA

VENNY HELÉN, KAISA PIRTTINEN

Rambon talli: Yön hevonen

Suosikkiheppasarja jatkuu!

SYYSKUU

100 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510504680

EAN äänikirja: 9789510504697

EAN e-kirja: 9789510504703

Fanitetun Schleichtalli Rambo -YouTube-kanavan seikkailut nyt myös kirjoina! Sarjan toisessa osassa syysleiri saa hurjan käänteen, kun leiriläiset kohtaavat salaperäisen hevosen.

Rambon tallin syysleiri on alkanut! Yöllä nousee kova myrsky, ja leiriläisten mielikuvitus lähtee laukalle, kun he kuulevat ulkoa kummallista ääntä. Ikkunasta kurkistaessaan he näkevät metsän laidalla vaeltelevan hevosen, joka on yksin ja kylmissään. Tytöt päättävät lähteä mystisen hevosen perään. Pian he saavat kauhukseen huomata, että olisi ollut parempi jäädä sisälle lämpimään...

Rambon tallin tarinat ovat täynnä ystävyyttä, tallidraamaa ja heppojen hoitoa – jännitystä ja huumoria unohtamatta! Schleichtalli Rambon youtube-videot keräävät joka kuukausi tuhansia nuoria seuraamaan, mitä jännittävää tallilla seuraavaksi tapahtuu.

VENNY HELÉN on 19-vuotias Ulvilassa asuva tubettaja. Hän käsikirjoittaa, lavastaa, ääninäyttelee ja leikkaa suosittuja Schleichtalli Rambo -lyhytelokuvia. KAISA PIRTTINEN on laukaalainen graafikko, joka työskentelee animaattorina Gigglebug Entertainmentillä.

© SABRINA BQAIN
112
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, KAISA PIRTTINEN

Mira ja Kuu: Kultainen sydän

Mira och Månen: Ett hjärta av guld Suom. Iina Quist

190 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510508114

EAN äänikirja: 9789510508138

EAN e-kirja: 9789510508121

Tosiystävyyttä talleilla: heppatyttö Miran tarina jatkuu.

Sofie Sarenbrantin Mira ja Kuu on sarja toiveista ja peloista, ystävyydestä ja petoksesta.

Kuu-poni on Miran paras ystävä. Vaikka Kuulla on neljä jalkaa ja se syö heinää, se ymmärtää Miraa paremmin kuin kukaan muu. Miran unelma on kilpailla Kuun kanssa ja haave on toteutumaisillaan.

Harjoituksissa tapahtuu kuitenkin onnettomuus, liian innostunut Kuu pudottaa Miran selästään. Loukkaantunut ja pelästynyt Mira päättää lopettaa ratsastamisen kokonaan: mutta menettääkö hän silloin liian paljon?

SOFIE SARENBRANT (s. 1978) tunnetaan Emma Sköld -dekkareistaan, jotka ovat olleet valtava menestys Suomessakin. Kultainen sydän on toinen osa hänen nuortenkirjasarjassaan Mira ja Kuu.

SOFIE SARENBRANT
© THRON ULLBERG
LOKAKUU
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113
Kannen suunnittelu: FILIPPA WIDLUND, RIIKKA TURKULAINEN

ERNEST LAWSON, MARIA MAKKONEN

Höpersankarit 3: Vaarallinen leirikoulu

LOKAKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510509296

EAN äänikirja: 9789510509302

EAN e-kirja: 9789510509319

Näyttelijä ja juontaja ERNEST LAWSON tunnetaan Tanssii tähtien kanssa -kisan voittajana ja ohjelman nykyisenä juontajana. Lawson on siviiliammatiltaan luokanopettaja. MARIA

MAKKONEN on kuvittaja ja sarjakuvantekijä.

Suuria tunteita ja mysteereitä Höpersankareiden leirikouluretkellä.

Hittisarjan uusi osa! Höpersankarit, ovat sankareita, joiden voimat ovat niin pöhköjä, ettei niistä ole mitään hyötyä. Tällä kertaa he ovat pulassa kaoottisessa leirikoulussa.

Taavi, Kiia, Noel ja muut Höpsövaaran koulun oppilaat suuntaavat kauan odotettuun leirikouluun. Toiveissa on viikko täynnä uimista, pelailua ja leiridiskon viimeisiä hitaita. Leirikeskuksessa alkaa kuitenkin tapahtua kummia. Opettaja toisensa jälkeen loukkaantuu mystisesti, järvestä katoaa vesi ja – mikä pahinta – karkkipusseista puuttuvat kaikki salmiakit. Samaan aikaan vuosisadan pahin myrsky katkaisee sähköt ja jättää leiriläiset jumiin. Mitä tehdä, kun kehenkään ei voi luottaa ja parhaat kaveritkin vaikuttavat epäilyttäviltä?

Ernest Lawsonin luoma Höpersankarit-sarja on löytänyt runsaasti faneja niin painettuina kirjoina kuin Lawsonin itse lukemina mainioina äänikirjoina. Sarja jatkuu jo elokuussa 2024 lyhyillä äänikirjatarinoilla sekä uudella osalla keväällä 2025.

© SAM WECKMAN
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, MARIA MAKKONEN
114

Maailman lopun saari avaa WSOY:n uuden Palkittua lasten- ja nuortenkirjallisuutta maailmalta -sarjan, joka poimii suomalaislukijoille palkinnoilla kruunattuja käännöskirjahelmiä.

ARNDÍS

ÞÓRARINSDÓTTIR, HULDA SIGRÚN BJARNADÓTTIR

Maailman lopun saari

HEINÄKUU

Blokkin á heimsenda

Suom. Marjakaisa Matthíasson

230 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510503164

EAN äänikirja: 9789510503188

EAN e-kirja: 9789510503171

Palkittu nuortenromaani Islannista.

Maailman lopun saari on Islannin kirjallisuuspalkinnon voittanut raikas, hauska ja kulutuskriittinen kertomus perheestä, jonka elämän mullistaa muutto syrjäiselle saarelle.

Kun Dröfn lähtee perheineen kesälomalle isoäidin luo pienelle saarelle kaukana rannikolta, tyttö ei aavista mikä häntä odottaa. Pian käy ilmi, että mummi johtaa saarella rautaisella otteella omavaraista yhteisöä, joka asuu valtavassa kerrostalossa. Nettiyhteyksiä ei ole, jokaisella asukkaalla on tarkkaan määritelty asema ja tehtävät – ja seuraava laiva pois saarelta lähtee vasta ensi vuonna! Mutta sisukas Dröfn ei ole mikään heittopussi, jota mummi määräilisi miten lystää…

Islantilaistekijöiden vahvasti ihmisten itsekkyyttä ja nyky-yhteiskuntaa kritisoiva ”tulevaisuuden klassikko – – muistuttaa Astrid Lindgrenin ja muiden Pohjolan lasten- ja nuortenkirjallisuuden suurnimien teoksia”, luonnehti islantilaislehti Fréttablaðið kirjaa arviossaan.

ARNDÍS ÞÓRARINSDÓTTIR (s. 1982) ja HULDA SIGRÚN BJARNADÓTTIR (s. 1971) ovat Reykjavíkissa asuvia kirjailijoita. Maailman lopun saari on heidän ensimmäinen yhteinen kirjansa. Se on saanut Islannin kirjallisuuspalkinnon lisäksi Guðrun Helgadóttirin lastenkirjallisuuspalkinnon ja oli Pohjoismaisen neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkintoehdokkaana 2021.

Kannen suunnittelu: ALEXANDRA BUHL, KAISU SANDBERG © 365 EHF / ERNIR EYJÓLFSSON
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115

© 2007–2024 Wimpy Kid, Inc. DIARY OF A WIMPY KID®, WIMPY KID™, the Greg Heffley design™, and the design of the book jacket(s) are trademarks of Wimpy Kid, Inc.

SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA

LOKAKUU

Diary of a Wimpy Kid: Hot Mess | Suom. Marja Helanen

224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510485811 | EAN äänikirja: 9789510485828

JEFF KINNEY

Neropatin päiväkirja 19

Hulvaton kesästoori ja hauskin Neropatti-kirja tähän mennessä!

Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja ­sarjan 19. osassa Greg Heffleyllä on edessään kaikkien aikojen karsein kesä koko perheen voimin. Heffleyt lupaavat viettää kesäloman samaan aikaan sekä äidin että isän sukulaisten luona, joten nyt heidän on keksittävä, miten olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Greg jää tietysti pahimpaan välikäteen – mutta onnistuvatko Heffleyt luovimaan tilanteessa? Vai sukeutuuko heidän lomastaan täydellinen sekasotku?

Sarjan edellisestä osasta Helppo nakki sanottua:

”Helppo nakki on hyvä nuortenkirja. Sitä voi suositella kaikille huumorista pitäville, erityisesti lapset, jotka eivät ole löytäneet lukemista saattavat arvostaa sen hauskuutta.”

– Juha Salmi, Kirjavinkit.fi

”Runsaasti kuvia ja tiivistä tekstiä sisältävä sarja on helppolukuinen ja viihdyttävä.”

– Miia Hartikainen, Karjalainen

JEFF KINNEY (s. 1971) on New York Timesin kirjamyyntilistan kärkinimi. Hän on voittanut kuusi kertaa Nickelodeon Kids’ Choice Award -palkinnon suosituimmasta nuortenkirjasta. Jeff on valittu Time-lehdessä maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon. Hän vietti lapsuutensa Washington D.C:ssä ja muutti Uuteen-Englantiin, missä hän omistaa vaimonsa kanssa kirjakaupan nimeltä An Unlikely Story.

ALL RIGHTS RESERVED.
PHOTO © FILIP WOLAK
YLI 2 MILJOONAA MYYTYÄ KIRJAA SUOMESSA! 116

Lightfall 2: Linnun varjo

Loisteliaasti kuvitettu, eeppinen mutta kepeä sarjakuvasaaga jatkuu.

SYYSKUU

Lightfall 2: Shadow of the Bird

Suom. Kati Valli

256 s. | N85.32 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510506219

EAN e-kirja: 9789510506226

Palkittu ja kriitikoiden ylistämä

Lightfall vie lukijansa kiehtovaan maailmaan, joka tuo mieleen parhaat Star Wars -elokuvat, Miyazakin animaatiot ja Tolkienin tarut. Uutta nuortensarjakuvaa vetävimmillään!

Lightfall-sarjan toisessa osassa rohkea kaksikko Bea ja Cad jatkaa etsintöjään pysäyttääkseen Kestin, myyttisen linnun, joka anasti auringon.

Sankarimme olivat menettää henkensä taistelussa, mutta ovat nyt päätyneet salaperäisten, tulevaisuuteen näkevien arsaiolentojen lymypaikkaan. Ennustus povaa Irpan maailmalle synkkiä aikoja, sillä levottomasta unestaan herännyt Kest Ke Belenus -lintu aikoo tuhota kaikki Irpaa valaisevat suuret Valot. Bea ja Cad pyytävät apua vedenhenki Lorgonilta, jonka muinainen viisaus voisi auttaa heitä pelastamaan Irpan täystuholta. Mutta riittääkö aika – ja mikä onkaan koko totuus valonsyöjälinnusta?

”Piristävää, omaperäistä fantasiaa, joka yhtä lailla viihdyttää kuin herättää pohtimaan.”

– Kirkus Reviews

Yhdysvaltalainen TIM PROBERT on kuvittanut lasten- ja nuortenkirjoja ja työskentelee animaatiostudion taiteellisena johtajana. Probertin esikoissarjakuvateos Lightfall 1: Viimeinen liekki sai Québecin kirjakauppiaiden palkinnon ja Saint-Malon kaupungin nuortensarjakuvapalkinnon sekä nousi Angoulêmen sarjakuvafestivaalien palkintoehdokkaaksi. TIM

© BOB PROBERT
PROBERT
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117
Kannen suunnittelu: ERICA DE CHAVEZ

SATU KOIVISTO

Koululaisen oma välipalakirja

Oivaltavia ohjeita parhaisiin välipalahetkiin.

ELOKUU

80 s. | N68.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510506486

Kirja täynnä täydellisiä välipalaideoita! Satu Koiviston herkulliset reseptit tuovat avun koululaisten iltapäiviin ja rohkaisevat itsenäisiin keittiöpuuhiin.

Välipalat ja eväät kuuluvat jokaisen koululaisen päivään, ja juuri siksi monet perheet ovat pulassa, kun taas tarvittaisiin nopeasti jotakin järkevää syötävää. Ruokakirjoittaja ja kokki Satu Koivisto on koonnut tämän houkuttelevan kirjan täyteen ravitsevia, monipuolisia ja helppoja reseptejä nälkäisille koululaisille: näillä ohjeilla saat lapsen syömään muutakin kuin jugurttia ja leipää! Kirjan avulla lapsi voi valmistaa hauskoja mukaan pakattavia välipaloja, raikkaita smoothieita tai vaikka leipoa itse välipalakeksejä.

Koululaisen oma välipalakirja on loistava apu sekä iltapäivää kotona viettäville lapsille että kaikille vanhemmille, joilta uhkaa loppua mielikuvitus pikkupurtavien kanssa.

SATU KOIVISTO on kokiksi valmistunut ruokakirjoittaja, jolla on Instagramissa 20 000 seuraajaa. Koiviston reseptit ovat tuttuja myös tarinaa ja leivontaohjeita yhdistelevästä Kettulan kahvila -kirjasarjasta.

© JOHANNA MYLLYMÄKI Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
118

ERIN HUNTER

Soturikissat: Erikoisseikkailu: Tiikerisydämen varjo

Soturikissojen huima seikkailu kaksijalkojen kaupungissa.

Julman Tummahännän valtakausi on heikentänyt Varjoklaanin varjoksi entisestään, eikä päällikkö Pihlajatähti saa kissojaan puhaltamaan yhteen hiileen. Klaanin toivona pidetty varapäällikkö Tiikerisydän haluaa palauttaa klaaninsa taas loistoon, mutta elämä saakin yllättävän käänteen: Tähtiklaanin enne lähettää Tiikerisydämen ja hänen salaisen kumppaninsa Kyyhkysiiven kauas klaaneista, vaaralliselle reviirille, jollaista he eivät ole ennen nähneet.

Soturikissat-erikoisseikkailuissa syvennytään saagoista tuttujen hahmojen tarinoihin. Tiikerisydämen varjo on kymmenes Soturikissat-erikoisseikkailu, ja se sijoittuu Varjojen aika -saagan aikaan.

ELOKUU | Warriors: Super Edition 10: Tigerheart’s Shadow

Suom. Nana Sironen | 400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510504529 | EAN äänikirja: 9789510504536

EAN e-kirja: 9789510504543

ERIN HUNTER

Soturikissat: Novellit: Klaanien legendoja

Lisää Soturikissat-novelleja! Uppoudu rakastettujen myrskyklaanilaisten tarinoihin.

Klaanien legendoja on neljäs Soturikissat-novellikokoelma. Kirja sisältää novellit Täplälehden sydän, Mäntytähden valinta ja Myrskytähden kaiku – kolme ennen kertomatonta tarinaa Soturikissat-saagojen varrelta.

Tämä kirja kannattaa lukea Ennustusten alku- ja Klaanien synty -saagojen jälkeen.

LOKAKUU | Warriors Novellas: Legends of the Clans

Suom. Nana Sironen | 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510505076 | EAN äänikirja: 9789510505083

EAN e-kirja: 9789510505090

ERIN HUNTERIN monikymmenosainen Soturikissatsarja on noussut fanien keskuudessa kulttimaineeseen. Salanimen taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119

ERIN HUNTER

Uljasmaa:

Hiekkakielten

kirous 3: Verta savannilla

Käärme valmistautuu iskemään.

Hiekkakielten kirous -saagan päätösosassa etsitään epätoivoisesti seuraajaa Suurelle isälle ja kamppaillaan vaarallista vihollista vastaan.

Leopardi, joka on jäänyt vihollisten keskelle. Gorilla, jonka oma lauma on pettänyt. Gaselli, jolla on mahtava kohtalo. Pystyvätkö nämä kolme yllättävää liittolaista vastustamaan jättiläiskäärmettä, jonka myrkky uhkaa turmella koko Uljasmaan?

HEINÄKUU

Bravelands #9: Curse of the

Sandtongue #3: Blood on the Plains Suom. Ville Viitanen 270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510495971

EAN äänikirja: 9789510495995

EAN e-kirja: 9789510495988

ERIN HUNTER kirjoittaa Soturikissojen lisäksi sarjoja Uljasmaa, Pandojen valtakunta, Etsijät ja Selviytyjät.

Uljasmaassa seikkaillaan Afrikan tasangoilla, Pandojen valtakunnassa taas Kiinan bambumetsissä ja vuorilla.

120

ERIN HUNTER

Pandojen valtakunta: Pimeä aurinko

Pandakolmosten kivinen tie.

Lohikäärmeen ennustus sekoittaa Bambuvaltakunnan kuviot.

Pandojen valtakuntaa hallitsee taas oikea Lohikäärmepuhuja – tai oikeastaan kolme! Valtakunnassa on kuitenkin levotonta, eivätkä uudet Lohikäärmepuhujat tiedä, pitäisikö heidän pysyä yhdessä vai hajaantua eri puolille kaikenkarvaisten eläinten kansoittamaa maataan. Kaiken kukkuraksi Suuri lohikäärme lähettää heille käsittämättömän näyn pimeästä auringosta…

Pandojen valtakunta -sarjassa seurataan hellyttävien pandojen, vikkelien kultapandojen, sisukkaiden lumileopardien ja ovelien apinoiden seikkailuja, joissa on mausteena ripaus kiinalaisia lohikäärmeuskomuksia.

SYYSKUU

Bamboo Kingdom 4: The Dark Sun Suom. Ville Viitanen 240 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510487631

EAN äänikirja: 9789510508749

EAN e-kirja: 9789510508732

”Täydellinen lukuelämys eläinseikkailujen ystäville.”

– Kirkus Reviews

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121

KRISTINA OHLSSON

Tulipyörä

Ohlssonin uusi jännityssarja nuorille!

SYYSKUU

Eldhjulet

Suom. Pekka Marjamäki

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789510508183

EAN äänikirja: 9789510508206

EAN e-kirja: 9789510508190

Suosituista dekkareistaan kuuluisa

Kristina Ohlsson kirjoittaa jälleen nuorille lukijoille: Tulipyörä vie karmivan mysteerin jäljille rauhallisessa rannikkokylässä.

Heidin kotitalossa tapahtuu outoja. Lattian alta löytyy remontin yhteydessä vanha lapsen kenkä ja lelu. Yö toisensa jälkeen raivoaa kauhea myrsky, ja iltaisin Heidi kuulee jonkun hiipivän viereisessä huoneessa. Mutta maailmanpyörä on tullut kesäksi Hovenäsetiin, jippii! Jokin on kuitenkin pielessä. Heidin raskaana olevaa äitipuolta väsyttää koko ajan. Ja isoäiti tuntuu pelkäävän maailmanpyörää julmetusti. Pian Heidi tajuaa, että heidän talossaan on tapahtunut jotain pahaa. Jotain, joka on tapahtumassa uudelleen...

KRISTINA OHLSSON (s. 1979) on julkaissut nuorille aiemmin Lasilapset- ja Hirviötrilogia-sarjat. Tulipyörä aloittaa uuden Hovenäsetin lapset -sarjan, joka kertoo Heidin, Alvan ja Harryn ystäväkolmikosta – ja kesälomasta, johon liittyy synkkiä salaisuuksia ja hirveitä asioita menneisyydessä. Sarjan tapahtumapaikkana on yksi Ohlssonin lempimiljöistä, sama Hovenäsetin kylä Ruotsin länsirannikolla kuin hänen aikuisille suunnatuissa August Strindberg -dekkareissaan.

© ANNA-LENA AHLSTRÖM
122
Kannen suunnittelu: NICLAS LINDBLAD

MIKKO KALAJOKI

Lanz Kalmar –Haudattu valhe

Koukuttavan Lanz Kalmar -toimintasarjan toinen osa.

SYYSKUU

200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510500965

EAN äänikirja: 9789510500972

EAN e-kirja: 9789510508039

Lanz sukeltaa yhä syvemmälle kadonneiden vanhempiensa kohtaloihin ja valheiden mittakaava alkaa paljastua. Lanz Kalmar -sarjassa vetävä toiminta ja terävä huumori yhdistyvät kiinnostaviin teemoihin elämästä totalitaarisessa yhteiskunnassa.

Vankilan jälkeen Lanz elää mikroskooppisen tarkkailun alaisena. Keikka ei kuitenkaan ollut turha, sillä Lanzin sukuun liittyvä salaisuuksien vyyhti alkaa aueta. Rodenttien karismaattinen johtohahmo Duko on yhä oudon kiinnostunut Lanzista, ja vaikka tuttavuus pahamaineisen jengin kanssa on yhtä kuin kasa hallitsemattomia riskejä, he ovat myös pettämätön tietolähde. Lanzin saadessa vahvistuksen hurjimmille epäilyksilleen hän lähtee uhkarohkealle retkelle ottamaan selvää äitinsä kohtalosta. Voisiko tämä olla sittenkin vielä elossa?

MIKKO KALAJOKI (s. 1972) on julkaissut kiitettyjä teoksia lasten- ja nuortenkirjoista rikosromaaneihin. Lanz Kalmar -sarjan ensimmäinen osa Viimeinen perillinen ilmestyi keväällä 2024.

© MARJAANA MALKAMAKI
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
Pohjolan taruja: Jumalat, sankarit ja myyttiset olennot Suurenmoinen ensyklopedia kaikille tarujen ja myyttien ystäville!

LOKAKUU

140 s. | N29 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510508350

EAN äänikirja: 9789510508367

EAN e-kirja: 9789510508374

Lumoavan kaunis teos kokoaa yksiin kansiin muinaiset jumalat, sankarit ja uskomusolennot: ukkosenjumala Thorin, tietäjä Väinämöisen, Freijan ja Hongottaren – sekä haltijat, jättiläiset, merihirviöt ja monet muut.

Millaisia olivat Suomen, Karjalan ja Skandinavian jumalhahmot? Keitä Pohjolassa ennen muinoin palvottiin? Mahtavien jumalien uskottiin hallitsevan metsiä, taivasta ja sääilmiöitä, sotia ja rakkautta. He antoivat sadon ja varjelivat luontoa sekä ihmisiä, mutta saattoivat suuttuessaan viedä vastustajiltaan hengen mitä katalimmin keinoin.

Pohjolan taruja -kirjassa on jännittäviä kuvauksia Kalevalan, Eddan ja kansanuskojen jumalista sekä tarunhohtoisista sankareista ja hurjapäisistä olennoista. Vaikuttavien jumalpotrettien lisäksi aukeamia elävöittävät kartat, jumalien sukupuut sekä kiehtovat tietolaatikot muun muassa taikakaluista, aseista ja loitsuista.

JENNA KOSTET (s. 1984) on raisiolainen kansatieteilijä ja kirjailija, joka on julkaissut historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Kostet tunnetaan myös suosituista, Kalevalasta ammentavista neuleohjeistaan.. KAROLIINA SUONIEMI (s. 1983) on Tampereella asuva selko- ja tietokirjailija sekä opettaja. Hän on opiskellut folkloristiikkaa ja toiminut sanataiteen läänintaiteilijana ja sanataideohjaajana. ANNIINA LIUS (s. 1991) on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on tehnyt kuvituksia lehtiin ja erilaisille järjestöille sekä yrityksille.

© RAYMUNDO DEPPE © KAISU SANDBERG © HANNES MERISAARI
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, ANNIINA LIUS
124

JULES VERNE, SAMI SARAMÄKI

Matka Maan keskipisteeseen

NELIVÄRIKUVITETTU LAITOS

Seikkailukirjallisuuden superklassikko!

LOKAKUU

Voyage au centre de la Terre

Suom. Ville Keynäs

260 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

Jules Vernen huikea seikkailuromaani Matka Maan keskipisteeseen ilmestyy kirjan 160-vuotisjuhlan kunniaksi Ville Keynäksen uutena suomennoksena, Sami Saramäen värikuvituksella.

Professori Lidenbrock on tehnyt uskomattoman löydön: ikivanhan pergamentin mukaan tulivuoren kraatterista pääsee Maan keskipisteeseen! Tiedemies ja veljenpoika Axel lähtevät vaaralliselle matkalle. Maan uumenista he löytävät kiehtovan maailman...

Matka Maan keskipisteeseen ”on kaikkien kirja, ja sille joka ehkä on jostain syystä science fictionia vierastanut, se toimii erinomaisena johdatuksena lajinsa perustoihin” (Helsingin Sanomat). Tuore suomennos ja upea kuvitus avaavat Jules Vernen visiot nykylukijalle kaikessa loistossaan.

EAN: 9789510506523

EAN äänikirja: 9789510506530

EAN e-kirja: 9789510506547

Ranskalainen JULES VERNE (1828–1905) oli tieteiskirjallisuuden kantaisä, joka ennusti kirjoissaan monia paljon myöhemmin keksittyjä laitteita ja ilmiöitä. Hän on maailman käännetyin kirjailija, jonka teoksia on ilmestynyt noin 150 kielellä. SAMI SARAMÄKI (s. 1973), yksi Suomen arvostetuimmista kuvittajista, tunnetaan mm. monista fantasiaromaanien kansistaan ja yhdessä Rinna Saramäen kanssa laatimistaan Taskulamppuseikkailu-kirjoista.

© SAMI SARAMÄKI
© VEIKKO SOMERPURO Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125
© ÉTIENNE CARJAT

Kannen

OPI MEIKKAAMAAN

TIKTOKKAAJA PINJAN OHJEILLA!

ELOKUU

96 s. | N59.31 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510509906

© LINDA PAJUNEN
126
suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Pinjan meikkikirja

Jokaisen meikki-intoilijan must have -kirja!

Tiktokkaaja Pinjan pastelleissa hehkuva, superihana tietokirja kertoo kaikki perusasiat meikkaamisesta. Mukana helppoja tutoriaaleja, hyödyllisiä vinkkejä, houkuttelevia creative-tyylejä sekä ihonhoito-ohjeita. Miten syntyy nopea meikki kouluun? Entä miten näpyn saa piiloon tai irtoripset paikoilleen? Pinjan meikkikirjassa käydään läpi kaikki kasvojen osa-alueet

täydellistä lookia varten: meikkipohja varjostuksineen, silmämeikki rajauksista ripsiin, värikylläiset huulet ja skarpit kulmakarvat. Vaihe vaiheelta etenevien tutoriaalien avulla on helppo oppia meikkaamisen perusteet!

Pinja Potasevin laatima kirja tarjoaa inspiraatiota ja käytännön vinkkejä jokaiselle meikeistä kiinnostuneelle. Selkeiden meikkausohjeiden ohella kartoitetaan muun muassa oma ihotyyppi ja opetellaan tärkeät ihonhoitorutiinit. Ja mikä mahtavinta: kun perusasiat ovat hallussa, voi lähteä luovasti kokeilemaan omaa tyyliä!

PINJA POTASEV (s. 1996) on kauneusvaikuttaja, jonka meikkivinkkejä seuraa Tiktokissa yli 100 000 nuorta. Potasev on koulutukseltaan meikkaaja-maskeeraaja ja kosmetologi, ja hän on työskennellyt pitkään meikkaajana ja kosmetiikkaneuvojana. SAARA TAUSSI (s. 1997) on itseoppinut valokuvaaja. Hänet tunnetaan vaikuttavista henkilöpotreteistaan, joita on nähty lukuisissa mainos- ja promokuvissa sekä albumien kansissa. LINDA PAJUNEN (s. 1995) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Pajusen kuvitustyylille on ominaista taitava viivankäyttö sekä kiinnostavat värit ja yksityiskohdat.

© SAARA TAUSSI © LINDA PAJUNEN PINJA POTASEV, SAARA TAUSSI, LINDA PAJUNEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 127

LEENA PAASIO

Meren koskettamat

SYYSKUU

220 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510508671

EAN äänikirja: 9789510508688

EAN e-kirja: 9789510508695

Kohti tuntematonta rantaa.

Saaristolaistytön matka oman menneisyyden arvoituksiin, joiden taustalla kaikuu Estonian synkkä onnettomuus. Teosparin Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan kirjoittajan uusi merellinen nuortenromaani.

Ysiluokkalainen Louna asuu kasvattivanhempineen Utön saarella. Hän ei ehtinyt tuntea äitiään eikä mieti juuriaan, kunnes joku tuo äidin haudalle kukkia. Saari tuntuu äkkiä pieneltä ja Louna alkaa pohtia, keitä hänen biologiset vanhempansa oikein olivat. Kun Louna viettää Utössä helsinkiläisten meripartiolaisten kanssa pari ikimuistoista kesäpäivää, syntyy päätös lähteä Helsinkiin lukioon. Louna haluaa selvittää oman tarinansa eikä päätöstä ainakaan jarruta uuden kaveriporukan Hanneksen kuumottava huomio.

Kirjagramin lumonnut Paasio kuvaa jälleen koskettavasti lukiolaisnuorten elämää, ihastuksia ja oman suunnan löytymisen tärkeyttä.

LEENA PAASIO (s. 1974) on kirjoittanut suositun nuortenkirjaparin Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan. Hän on myös äidinkielenopettaja ja Itämeri-lähettiläs, joka harrastaa itsekin purjehdusta.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
128

Syytä aina neitsyttä

HEINÄKUU

Blame My Virgo Moon

Suom. Aila Herronen

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510490969

EAN äänikirja: 9789510490976

Sapfo soikoon, Cat Phillips on täällä taas, täynnä

energiaa, vitsejä ja sekoilua.

Syytä aina neitsyttä on riemukkaan Älä koskaan luota kaksoseen -kirjan itsenäinen jatko-osa.

Cat Phillips seurustelee hyperviileän Morgan Delaneyn kanssa ja elämä hymyilee Guccinupeasti. Kunnes ihana Morgan päättää haastaa Catin ystävän, ihaillun ja pelätyn Siobhanin, oppilaskunnan puheenjohtajan vaaleissa.

Catin uskollisuus on koetuksella, kun molemmat vaativat Catin tukea itselleen. Vastapainoksi hän päättää uppoutua sukupuolineutraaliin koulunäytelmäversioon Romeosta ja Juliasta. Päätös, jota hän pian katuu…

”Cat Phillips on hauska, suodattamaton, vastustamattoman hellyttävä sankaritar, jota olemme odottaneet. Tarina on puhdasta iloa alusta loppuun!” – Lisa Williamson

FREJA NICOLE WOOLF on brittiläinen kirjailija. Hän on kirjoittanut aina kouluajoistaan asti, mutta julkaisi vasta übermuinaisessa kahdenkymmenenneljän vuoden iässä viimein ensimmäisen kirjansa Älä koskaan luota kaksoseen hauskana, romanttisena vaihtoehtona niille ongelmakeskeisille LGBTQ+-tarinoille, joiden parissa itse kasvoi.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129
Kannen suunnittelu: LUCIA PICERNO, KAISU SANDBERG

ANNUKKA SALAMA

Asioita joista en tiennyt pitäväni

LOKAKUU

220 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510509494

EAN äänikirja: 9789510509500

EAN e-kirja: 9789510509517

BOOKTOK-

KIRJAILIJAN

ODOTETTU

UUTUUS

Ahmittavan kuuma enemies to lovers -romaani!

Nimekkään suvun perijä, Konstantin aloittaa uudessa lukiossa ja ottaa heti yhteen muunsukupuolisen Been kanssa. Sammuttaessaan someskandaalin lieskoja nuoret ovat pakotettuja yhteistyöhön. Salaman vetävä romanssi täyttää kaikki fanien odotukset.

Fazerin sininen, Fiskarsin sakset ja Sinclairin arvokellot. Konstantin Sinclair kantaa nimeä, jonka tuntevat kaikki. Konservatiivisella perheellä on hänen tulevaisuuttaan varten valmiit suunnitelmat, mutta ponnistellessaan toisten unelmien eteen Konsta on irrottanut itsensä omista tunteistaan.

Bee Stark, ylienerginen Twichstriimaaja, nappaa oppilaskunnan puheenjohtajan paikan Konstan nenän edestä. Riitely päätyy someen, ja nuoret joutuvat liittoutumaan puhdistaakseen maineensa. Kun kilpailuasetelma heidän välillään muuttuu joksikin syvemmäksi, Konsta tajuaa mitä hän oikeasti elämältään haluaa – ja mistä hän on valmis luopumaan saadakseen sen.

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
130

ANNUKKA SALAMA, SATU LEISKO

Ripley ja nopea yhteys

HUHTIKUU

Viihdyttävä romaani pelimaailmasta.

Annukka Salaman suositusta nuortenromaanista tehty selkomukautus. Selkomukauttaja on Satu Leisko.

Isla on nettipelaaja, joka käyttää pelimaailmassa nimeä Ripley. Islalla on pelikaveri Damien, joka on hänelle todella tärkeä.

Mutta Isla ei halua tavata Damienia koskaan oikeassa elämässä. Hän pelkää, että tapaaminen pilaisi heidän ystävyytensä. Silti hän haaveilee Damienista.

Samaan aikaan Islan lukiossa aloittaa Anton, joka on raivostuttava, komea ja mielenkiintoinen. Heidän välilleen syntyy nopeasti tunteita. Kumpi voittaa: Islan ja Damienin yhteys pelimaailmassa vai ihastus Antoniin tosielämässä?

SELKOMUKAUTUS

270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510508091

ANNUKKA SALAMA on vetävistä nuortenromaaneistaan tunnettu kirjailija, joka on kirjoittanut Ripley – Nopea yhteys -romaanin lisäksi suositun Faunoidit-kirjasarjan. SATU LEISKO on selkokirjailija ja kirjailija. Hän on kirjoittanut kuusi selkokirjaa, ja kirjoittaa nyt Ihmisenhaltija-kirjasarjaa nuorille lukijoille.

© MARJAANA MALKAMAKI
Kannen suunnittelu: ANNUKKA SALAMA, TOMMI SALAMA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 131

JENNIFER

The Inheritance Games: Hawthornen arvoitus

The Hawthorne Legacy

Suom. Aila Herronen

420 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

Tappava peli – Silmänkääntötemppu – Panoksena perintö.

Perhesalaisuuksien ja romantiikan pyörre, miljardien arvoisen omaisuuden kohtalo – Hawthornen arvoitus kehrää auki suvun mysteeriä.

The Inheritance Games -sarjan ensimmäinen kirja Salaperäinen perijätär päättyi odottamattomaan uutispommiin. Nyt Averyn on löydettävä mies menneisyydestä, ”Harry”, jonka Avery uskoo tietävän syyn siihen, miksi Tobias Hawthorne jätti omaisuutensa tuntemattomalle eikä tyttärilleen tai lapsenlapsilleen.

DNA-testin tuloksena Avery tietää nyt, ettei hän ole Hawthornien verisukulainen, mutta uudet tiedonjyvät ja ratkenneet arvoitukset viittaavat siihen, että hän kytkeytyy sukuun jonkin syvän yhteyden myötä. Ja mysteerin auetessa kaksi nuorta Hawthornea, Jameson ja Grayson, tuntuvat vetävän Averyä puoleensa magneetin lailla, mutta eri suuntiin.

Joku taas on päättänyt poistaa Averyn pelistä keinoja kaihtamatta, lopullisesti.

EAN: 9789510501030

EAN äänikirja: 9789510501047

EAN e-kirja: 9789510501054

JENNIFER LYNN BARNES on amerikkalainen kirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Barnes kirjoitti ensimmäisen romaaninsa 19-vuotiaana. The Inheritance Games: Salainen perijätär on ensimmäinen suomennettu kirja hänen tuotannostaan. Kirjailijan uran lisäksi Barnes opettaa Oklahoman yliopistossa psykologiaa ja luovaa kirjoittamista. Hän on väitellyt tohtoriksi Yalen yliopistossa.

© KIM HAYNES PHOTOGRAPHY
ELOKUU Kannen suunnittelu: KATT PHATT
132

STEPHANIE GARBER

Ikuisen rakkauden kirous

LOKAKUU

A Curse for True Love

Suom. Kaisa Kattelus

320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510502556

EAN äänikirja: 9789510502570

EAN e-kirja: 9789510502563

Kaksi roistoa, yksi tyttö ja tappavan onnellinen loppu.

Veri virtaa, sydämet särkyvät ja rakkaus joutuu koville Stephanie Garberin uutuudessa Ikuisen rakkauden kirous, joka on henkeäsalpaava päätös suositulle Olipa kerran särkynyt sydän -trilogialle.

Evangeline Fox lähti Mahtavaan Pohjolaan etsimään onnea loppuelämäkseen ja on ehkä sen löytänytkin. Puoliso on komea prinssi ja kotina upea linna. Evangeline ei kuitenkaan aavista, millaisen hinnan on maksanut satumaisesta elämästään. Hän ei tiedä mitä on menettänyt – ja aviomies aikoo pitää huolen, ettei hän koskaan saa tietääkään… mutta ensin on raivattava Herttaprinssi Jacks pois tieltä.

”PARASTA YA-FANTASIAA – – täydellinen lopetus koko sarjalle. Ahmin tarinaa eteenpäin ja samalla toivoin, ettei se koskaan loppuisi.” – #tarinoitalukemisesta

STEPHANIE GARBER on kalifornialainen nuortenkirjailija, jonka esikoisteos Caraval on käännetty yli 30 kielelle. Ikuisen rakkauden kirouksen edeltäjät Olipa kerran särkynyt sydän ja Onnettoman lopun balladi nousivat molemmat heti ilmestyttyään New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.

MATTHEW MOORES
©
Kannen suunnittelu: ERIN FITZSIMMONS
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133

SIIRI ENORANTA, AKSELI HEIKKILÄ, TOMMI KINNUNEN, ANNIINA MIKAMA, JUULI NIEMI, JANI NIEMINEN, MARIS HA RASIKOSKINEN, HANNELE MIKAELA TAIVASSALO, DESS TERENTJEVA

Tästä Ihmemaahan

Putoa kauniiseen ja kamalaan Ihmemaahan!

Suosikkikirjailijoiden toimittama novelliantologia tuo Lewis Carrollin klassikkoteoksen tutuksi tämän päivän nuorille täysin uusista kulmista.

Liisan seikkailut Ihmemaassa on hurmannut lukijoita vuosikymmenestä toiseen.

Siri Kolu ja Salla Simukka antoivat yhdeksälle kirjailijalle tehtäväksi kuvitella klassikkoteoksen maailmaa uusilla ja yllättävillä tavoilla.

Nuorille suunnatussa novellikokoelmassa sijansa saavat niin kanin riemastuttavat pikaviestit kuin Herttakuningattaren määräämät mestauksetkin. Erilaiset tekstilajit kuorivat Ihmemaasta esiin kiehtovia ja kummallisia kerroksia.

Millaisia ovat Aliisan muodonmuutokset kauhugenren näkökulmasta?

Kuka Hatuntekijä oikeastaan on? Voisiko Ihmemaa olla utopia?

Teksteissä Ihmemaa on fantasiaa ja todellisuutta, ajattomuutta ja tätä päivää.

SIRI KOLU ja SALLA SIMUKKA ovat kirjoittaneet teoksia niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Yhdessä he ovat toimittaneet nuorille suunnatun kokoelman Satalatva – Kalevala uusin silmin (Tammi 2021). Siri Kolulta ilmestyy syksyllä 2024 YA-romaani Hohtavat. Salla Simukan uusin teos on keväällä 2024 ilmestynyt lastenromaani Poika ullakolla, poika kellarissa.

© HANNA POROPUDAS
134
© MARKO KOKKO
”ROKKI SOI, NIINKU ALICE, BUT MAKE IT COOPERI!”

SYYSKUU

96 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510502709

EAN äänikirja: 9789510505472

EAN e-kirja: 9789510509623

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 135

HEINÄKUU

JOHN GRISHAM

Lain molemmin puolin

Mehukkaan kiemuraisessa lakijännärissä lapsuudenystävistä tulee vihollisia.

”John Grisham on tarinankertojana suunnilleen paras joka meillä on.” – The New York Times Book Review

The Boys from Biloxi Suom. Jorma-Veikko Sappinen

T84.2 | Hintaryhmä: H

EAN: 9789510506387

LISA JEWELL Haudatut muistot

Kieroja suhteita, hajonneita perheitä ja vaarallisia pakkomielteitä.

”Haudatut muistot on vakuuttava itsenäinen jatko-osa menestysromaanille Kaikista synkimmät salaisuudet. Sivut kääntyvät vinhaa vauhtia ja tarina tyydyttää niin uskolliset fanit kuin uudet lukijatkin.”

– USA Today

The Family Remains Suom. Karoliina Timonen

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510506394

KRISTINA OHLSSON

Jäänmurtaja

STRINDBERG 2

Kylmäävää jatkoa Myrskynvartijalle. Talvinen tuhopoltto järkyttää rannikkokylän idylliä suosikkidekkaristin

Strindberg-sarjan toisessa osassa. ”Jäänmurtaja on uskomattoman tasapainoinen rikosromaani. Ihmiskuvauksen myötätuntoinen ote läpäisee koko romaanin, ja lukija voi heittäytyä ahmimaan sitä mielihyvin ja sydämensä kyllyydestä. Hyvää työtä, Kristina Ohlsson.” – Smålandsposten

Isbrytare

Suom. Pekka Marjamäki

T84.2 | Hintaryhmä: I

EAN: 9789510506400

POKKARIT –––––––––––
136

FRIDA SKYBÄCK

Kirjakauppa

Thamesin varrella

Tarina siitä, miten talo täynnä kirjoja, kourallinen uusia ihmisiä ja äreä kollikissa voivat antaa elämälle uuden suunnan. Hurjaan myyntimenestykseen noussut romaani on täydellistä luettavaa kirjojen ja kirjakauppojen ystäville.

Bokhandeln på

Riverside Drive

Suom. Annamari Typpö

T84.2 | Hintaryhmä: H

EAN: 9789510506417

ARTTU TUOMINEN

Vapahtaja

DELTA 5

Pimeään maailmaan saa valoa vain bensiinillä. Arttu Tuominen on kirjoittanut jälleen vahvan yhteiskunnallisen rikosromaanin, jossa Porin kaupunki värivaloineen ja asukkaineen tatuoituu lukijan ihoon. Vapahtaja on lukijoiden rakastaman ja kansainvälistäkin mainetta niittäneen Delta-sarjan 5. osa.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510506424

ELOKUU

MAIJA KAJANTO

Sahramisyksy

KAHVILA KOIVU 3

Elämä ei pysähdy Pyhävirrallakaan uomiinsa, ei edes silloin, kun kaikki on niin hyvin, että ajan soisi seisahtuvan. Uuden kunnanjohtajan mukana tulee kehityssuunnitelmia, jotka herättävät kyläläisissä monenlaisia tunteita. Syksy on uusien alkujen aikaa – myös kahvila Koivussa.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510506448

ULF KVENSLER Erämaa

Taitavasti kirjoitettu psykologinen trilleri poikkeaa muista ruotsalaisista jännäreistä: erämaa miljöönä vetää vertoja ihmismielen pimeydelle.

”Erämaa yllättää todella positiivisesti tiheätunnelmaisuudessaan, juonen kuljetuksessaan, henkilökuvauksessaan ja symbolisuudessaan. Kokonaisuus on loppuun asti hiottu.” – Demokraatti

Sarek

Suom. Leena Virtanen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510506455

137 POKKARIT

VERA VALA

Sisilialainen puolustus

SALLA KOTKA 2

Suojele häntä

Ennen kuin Owen Michaels katoaa kuin tuhka tuuleen, hän onnistuu lähettämään viestilapun vaimolleen. Viesti on lyhyt, vain yksi rivi: Suojele häntä. Huimaavia juonenkäänteitä ja ravistelevaa perhedraamaa! Koskettava trilleri, joka osuu syvälle sydämeen.

The Last Thing He Told Me

Suom. Karoliina Timonen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510509920

SYYSKUU

AGATHA CHRISTIE

Paddingtonista 16:50

NEITI MARPLE 7

Salla Kotka etsii armotonta sarjamurhaajaa Milanon yöstä, mutta onko pahuus päässyt lähemmäksi kuin hän koskaan olisi voinut kuvitella?

”Vala kirjoittaa mainiosti limittäin rakentuvan juonen, joka pitää lukijan otteessaan.”

– Kirjavinkit

T84.2

Hintaryhmä: F

EAN: 9789510506462

COLLEEN HOOVER

Se alkaa meistä

LILY & ATLAS 2

”Hoover särkee jälleen sydämiä tällä tyrmäävällä Se päättyy meihin -menestysromaaninsa jatko-osalla. Kirjailija esittelee taitojaan hienosyisessä ja empaattisessa hahmokuvauksessa, ja fanit ilahtuvat kuullessaan Atlasin näkökulman tarinasta. Kuten tavallista, Hoover ei pelkää tutkailla rakkauden tummia ja haavoittuvaisia puolia.” – Publishers Weekly

It Starts with Us

Suom. Sirpa Parviainen

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510509937

Rouva McGillicuddy astuu junaan ja joutuu murhan silminnäkijäksi: viereisellä raiteella nainen kuristetaan säälimättömästi hengiltä. Poliisi suhtautuu asiaan epäilevästi, sillä heille murhaa ei ole olemassa ilman ruumista. Onneksi rouvan tuttavapiiriin kuuluu hauras mutta teräväkatseinen neiti Marple, joka suhtautuu tapaukseen vakavammin kuin virkavalta.

4.50 from Paddington

Suom. Anna-Liisa Laine

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510509913

LOKAKUU

Neiti Marplen jäljillä

Kaksitoista eturivin kirjailijaa. Yksi neiti Marple. Agatha Christien luoma legendaarinen salapoliisi ratkoo jälleen kiperiä murhia ja mysteereitä nykykirjailijoiden kynäilemissä tarinoissa.

Marple: 12 New Stories

Suom. Saara Pääkkönen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510509944

LAURA DAVE
138

HEINI HARVE-RYTSÄLÄ

Helikopterilääkäri

MARRASKUU

STEFAN AHNHEM

Oli kyse liikenneonnettomuudesta, syrjäseudulla sattuneesta aivoinfarktista tai yllättävän nopeasti edenneestä synnytyksestä, kun elämä on hiuskarvan varassa, paikalle hälytetään muiden viranomaisten ohella usein myös helikopterilääkäri. Yksi heistä on ensihoitolääkäri Heini HarveRytsälä, jonka työssä on toistuvasti kyse elämästä ja kuolemasta.

T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510509951

KARIN SMIRNOFF

Merikotkan huuto

MILLENNIUM 7

Aivan toinen tarina

Hiuksianostattava dekkari ihmiskaupasta ja kuuluisuuden varjopuolista.

”Intensiivistä draamaa, hurmaavat henkilöhahmot, kalvavaa jännitystä, täyslaidallinen huumoria.”

– Kapprakt

En helt annan historia

Suom. Katja Salmi

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510509975

Median valokeilan ulkopuolella Norrbottenissa käydään taistelua luonnonvaroista. Villi pohjola houkuttelee varjoihinsa monia, eivätkä rikkaat suuryritykset ja rikollisjengit kaihda keinoja saadakseen haluamansa. Pohjoiseen suuntaa myös Lisbeth Salander. Hän on matkalla tapaamaan veljentytärtään Svalaa, 13-vuotiasta numeroja koodineroa, joka muistuttaa monella tapaa tätiään.

Havsörnens skrik

Suom. Outi Menna

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510509968

Matkaan jo käy

Paras aika vuodesta ja Lahjoista parhain -romaanien kirjoittajan uusin, jouluinen täysosuma!

”Ratkiriemukas ja romanttinen tarina suurella sydämellä.”

– My Weekly

Driving Home for Christmas

Suom. Riina Vuokko

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510509982

Dyynin lapset

DYYNI 3

Dyynin lapset oli 1970-luvun

tieteiskirjallisuuden suurtapahtuma. Nyt suomeksi ilmestynyt, kauan odotettu klassikkoteos on edelleen ajankohtainen, enteellinen ja genrensä huippua.

Children of Dune

Suom. Natasha Vilokkinen

T84.2 | Hintaryhmä: I

EAN: 9789510509999

JOANNA BOLOURI FRANK HERBERT
139 POKKARIT

ADAM SILVERA

Lopussa molemmat kuolevat

KUOLINHETKI 1

Adam Silveran palkittua myyntihittiä rakastavat lukijat ympäri maailmaa. Kirja on unohtumaton tarina kahdesta pojasta, joilla on vain yksi päivä aikaa rakastua. Booktokmegahitti, josta on tekeillä Netflix­sarja!

They Both Die at the End

Suom. Outi Järvinen

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510510001

JOULUKUU

S. J. BENNETT

Mitä majesteettisin murha

HÄNEN MAJESTEETTINSA TUTKIMUKSIA 3

Kun Sandringhamin tiluksilla huuhtoutuu rantaan ihmiskäsi ja huumepussi, Elisabeth tietää heti, kenelle käsi kuuluu – täytyyhän kuningattaren tuntea alamaistensa sinettisormukset. Tekijän löytäminen on tietenkin hieman vaikeampaa, vaikka epäilyksen alla on väkeä tallirengistä tilanhoitajaan.

Murder Most Royal Suom. Marja Helanen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510510032

AGATHA CHRISTIE

Neiti Marplen viimeinen juttu

Neiti Marple ryhtyy viimeiseksi työkseen tutkimaan vuosikymmenien takaista kuolemantapausta. Hän vie lukijan mukaan mielipuuhaansa, jututtamaan ihmisiä itsepintaisesti tuike silmäkulmassa.

Sleeping Murder

Suom. Anna-Liisa Laine

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510510018

SATU RÄMÖ Jakob

Joulu on juhlista julmin. Eletään vuoden pimeintä aikaa Ísafjörðurin kylässä. Joulun lähestyessä kyläläisten rauha järkkyy. Länsivuonoilta kalankasvatusaltaasta löytyy järsitty ruumis. Rikosetsivä Hildur

Rúnarsdóttir tuskin ehtii aloittaa rikostutkintaa yhdessä suomalaisen poliisiharjoittelijan Jakob Johansonin kanssa, kun toisaalla Islannin syrjäisessä kolkassa tapahtuu toinen vähintään yhtä outo henkirikos. Ja pian kolmas.

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510510025

NEITI MARPLE 12 HILDUR 3
140 POKKARIT

LOKAKUU Animal Farm

Suom. Panu Pekkanen

128 s. | 84.2

EAN: 9789510508312

KLASSIKOT-SARJASSA

SAATAVILLA MYÖS JANE

AUSTENIN VIISASTELEVA

SYDÄN JA GEORGE

ORWELLIN VUONNA 1984

GEORGE

Eläinten vallankumous

”Toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.”

Kepeän sadun muotoon puettu, totalitarismille irvaileva teos on klassinen tutkielma vallan väärinkäytöstä ja veitsenterävä poliittinen satiiri.

Majuri-karju vakuuttaa Willingdonin Kartanon eläimet vallankumouksen välttämättömyydestä, ja ne käyvät juopottelevan isäntänsä Jonesin ja hänen julmien renkiensä kimppuun. Juhannusaattona leimahtava vallankumous on hetkessä ohi ja eläimet ryhtyvät itsenäisesti hoitamaan valtaamaansa maatilaa, mutta vähitellen sikojen viekkaus ottaa mittaa jopa ihmisen ahneudesta.

GEORGE ORWELL (1903–1950) oli englantilainen kirjailija, lehtimies ja kriitikko. Hän syntyi brittiläisessä Intiassa, kävi koulunsa Englannin sisäoppilaitoksissa, asui Pariisin ja Lontoon köyhissä kaupunginosissa ja taisteli Espanjan sisällissodassa vapaaehtoisena ennen varhaista menehtymistään tuberkuloosiin. Orwellin tyylissä yhdistyivät poliittisuus, kriittisyys ja satiiri niin osuvalla tavalla, että hänen nimestään tuli adjektiivi: orwellilainen kuvaa painajaismaisen autoritääristä yhteiskuntaa.

KLASSIKOT
Kannen suunnittelu: JENNI SAARI

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi Painotuote 4041 0955
YMPÄRISTÖMERKKI MILJÖMÄRKT
RAKEL JATKAA SUPER SUOSITUN HILDURIN TARINAA. © BJÖRGVIN HILMARSSON
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.