WSOY syksy 2023

Page 1

© BJÖRGVIN HILMARSSON
WSOY | SYKSY 2023 | UUTUUDET

SISÄLTÖ

148
Kotimainen kaunokirjallisuus .......... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus ........ 36 Sarjakuvat 66 Tietokirjallisuus .......... 68 Lasten- ja nuortenkirjat ............... 92 Pokkarit ....................... 155 68
© ISTOCK
70 Pamela Andersonin matka ujosta tytöstä maailmankuuluksi seksisymboliksi. Booktok-megahitti vihdoin suomeksi! Robert Heleniuksen tarina Porvoosta Brooklyniin.
36 12
Kriitikoiden ylistämä Karin Smirnoff jatkaa Millennium-saagaa.
2
Miki Liukkosen upea romaani ihmisestä, joka kokee vierautta.

Maailma on taas avautunut, mutta se ei ole enää sama kuin neljä vuotta sitten. Maiden välisiä rajoja on avattu uudelleen, mutta samaan aikaan monia on suljettu ja lisää aitoja pystytetään koko ajan. Tuntuu, että maailmaa määrittää yhä enemmän jakautuminen minuun ja muihin, meihin ja noihin toisiin.

Tällaisessakin maailmassa kirjallisuus toimii joukkovoimana: samaa kirjaa lukiessa pääsee osaksi yhteisöä. Voi olla osa suurempaa fanikuntaa kun odottaa 15 vuotta (!) Cormac McCarthyn viimeistä mestariteosta yhdessä muiden kanssa, unelmoida Islannin matkasta (lukuun ottamatta ruumiita)

Satu Rämön Hildur-sarjaa lukiessa tai löytää itsensä kahvila Koivun vakioasiakkaista Maija Kajannon kirjoissa. Moni kuuluu siihen suureen kansainväliseen joukkoon, joka on odottanut uutta Millennium-romaania, Lisbeth Salander -faneja kun löytyy ympäri maailmaa.

Uusia kirjayhteisöjä kirjailijan, sarjan tai yksittäisen kirjan ympärille syntyy koko ajan. Yksi ilahduttavimmista on Booktok/ Kirjatok, Tiktok-sovellukseen syntynyt yhteisö, jossa kerrotaan luetuista kirjoista, verrataan niitä muihin kirjoihin ja suositellaan uutta luettavaa. Eri genrejä riittää, paljon on tarjolla kevyempää ihmissuhteisiin keskittyvää kirjallisuutta mutta suosituksista löytyy myös klassikoita, tietokirjoja, ja nuorten- ja lastenkirjallisuutta. Nuoret lukijat ovat innoissaan, moni vaikuttaa löytäneen lukemisen ilon sovelluksen kautta näkemiensä suositusten avulla. Tärkeää on myös kommunikaatio muiden kanssa: postauksiin reagoidaan, niitä kommentoidaan, suosituksia ja eriäviä mielipiteitä jaetaan – kirjoista siis keskustellaan. Raja-aitoja rikotaan: ehkä tällä klassikolla onkin jotain sanottavaa tässä ajassa, tuohon kirjaan minäkin haluan rakastua, tuollaiseen fanikuntaan kuulua.

Lukiessasi et siis koskaan ole yksin eikä välimatka toiseen ihmiseen ole pitkä. Erottavat aidat kaadetaan kirja kerrallaan.

Lukuiloa, yksin ja yhdessä,

LEENA BALME

suomennetun kaunokirjallisuuden kustantaja

©
SABRINA BQAIN
3

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

SATU RÄMÖN

ESIKOISDEKKARI ON VAHVA AVAUS:

ISLANTIIN

KOTIUTUNEESTA

KIRJAILIJASTA

SAATTAA TULLA MERKITTÄVÄ

UUSI POHJOISMAINEN DEKKARINIMI.”

– HELSINGIN SANOMAT

MARRASKUU

400 s. | 84.2

EAN: 9789510481240

EAN äänikirja:

9789510481264

EAN e-kirja: 9789510481257

Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN
–––––––––––4

SATU RÄMÖ (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Hildur on ollut yleisö- ja raatimenestys. Kirjasta on tekeillä tv-sarja ja romaanien käännösoikeuksia on myyty seitsemään maahan: Saksaan, Hollantiin, Tanskaan, Ruotsiin, Norjaan, Viroon ja Latviaan.

SATU RÄMÖ Jakob

Joulu on juhlista julmin.

Milloin tulee vastaan piste, jossa paraskaan tarkoitus ei enää pyhitä keinoja?

Eletään vuoden pimeintä aikaa Ísafjörðurin kylässä. Joulun lähestyessä kyläläisten rauha järkkyy. Länsivuonoilta kalankasvatusaltaasta löytyy järsitty ruumis. Rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttir tuskin ehtii aloittaa rikostutkintaa yhdessä suomalaisen poliisiharjoittelijan Jakob Johansonin kanssa, kun toisaalla Islannin syrjäisessä kolkassa tapahtuu toinen vähintään yhtä outo henkirikos. Ja pian kolmas.

Julmaa väkivallantekojen sarjaa tutkiessaan Hildur tasoittaa ajatuksiaan surffaamalla Atlannin hyisissä aalloissa. Kadotettu yhteys Rósasiskoon painaa mieltä.

Jakob tekee kaikkensa voittaakseen lastaan koskevan vaikean huoltajuusriidan. Kuinka pitkälle

Jakob on valmis menemään? Sitä

Hildur joutuu miettimään, kun hän saa pahimman mahdollisen puhelun Kolarin poliisiasemalta ja hänen on lähdettävä Suomeen.

Jakob on kolmas osa Nordic Blue -tyylistä Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus pohjoista mystiikkaa.

©
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5
BJÖRGVIN HILMARSSON

”TUOMINEN

ON TUONUT NORDIC NOIRIIN SELLAISTA VARMAOTTEISTA

OMINTAKEISUUTTA, JOKA TEKEE HÄNESTÄ KANSAINVÄLISESTIKIN MERKITTÄVÄN DEKKARISTIN.” – HELSINGIN SANOMAT

TUOMINEN ELOKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510478264

EAN äänikirja: 9789510478288

EAN e-kirja: 9789510478271

Kannen suunnittelu: MIKA
6

ARTTU TUOMINEN

Vapahtaja

Pimeään maailmaan saa valoa vain bensiinillä.

”Vapahtaja ojensi Harrille sytyttimen ja asteli kuntopolulta metsän reunaan. Harrin piti kiertää kiveä monta kertaa ennen kuin sai kipinän syttymään. Tuli leimahti yhtenä pamauksena ja värjäsi hehkullaan ympäröivät kuuset oranssinkeltaisiksi.”

Porin Isonmäen kuntoradalta löytyy poltetun miehen ruumis. Epäilyt kohdistuvat nuorisojoukkoon, jonka tiedetään häirinneen syrjäytyneitä. Epäillään, että kiusaaminen on karannut julmasti käsistä. Kun valvontakameraan tallentuu toinen polttomurha, poliisin on pakko ottaa tapaukset tosissaan. Kaduilla liikkuu huhu Vapahtajasta, joka tarjoaa toivottomille ikuista elämää ja vapautusta tuskasta.

Tutkinta vie poliisit syvälle syrjäytyneiden maailmaan: öisille kaduille, metsäleireihin ja yömajoihin. Tutkintaa johtavalla Susanna Mannerilla on salaisuus: hänen poikansa on katujen asukki ja sekaantunut vakaviin rikoksiin. Manner on mahdottoman valinnan edessä: asettaako etusijalle lapsensa vai työnsä?

Arttu Tuominen on kirjoittanut jälleen vahvan yhteiskunnallisen rikosromaanin, jossa Porin kaupunki värivaloineen ja asukkaineen tatuoituu lukijan ihoon. Vapahtaja on lukijoiden rakastaman ja kansainvälistäkin mainetta niittäneen Delta-sarjan 5. osa.

Porissa asuva ARTTU TUOMINEN luo lain molemmille puolille vahvan ja inhimillisen äänen. Delta-sarjan oikeudet on myyty seitsemään maahan. Tuominen on ensimmäinen suomalainen dekkaristi, joka on saanut Tanskan dekkariseuran palkinnon (2023). Delta-sarjasta suunnitellaan tv-sarjaa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7
© MIKKO RASILA

Sisilialainen puolustus

Kuinka

läheltä löydät pahuuden?

Salla Kotkan profilointikyvyt joutuvat painetestiin, kun hän yrittää voittaa sarjamurhaajan.

Salla Kotkan oikeuspsykologin ura etenee hänen mentorinsa Ruth Segren ohjauksessa. Haastatellessaan sarjarikollisia

Salla tapaa uudelleen Kihlaajaksi kutsutun psykopaatin. Miehellä saattaa olla tietoja Harlekiinista, Milanon seutua terrorisoivasta sarjamurhaajasta. Mutta miksi Kihlaaja vaikuttaa niin kiinnostuneelta Sallasta?

Harlekiinin kiinnisaaminen muuttuu Sallalle entistä tärkeämmäksi, kun poliisi väittää syyllisen löytyvän Segren lähipiiristä. Samaan aikaan Sallaa vainoaa ajatus äidin epäselvän kuoleman ja menneisyyteen liittyvien salaisuuksien selvittämisestä.

Salla etsii armotonta sarjamurhaajaa Milanon yöstä, mutta onko pahuus päässyt lähemmäksi kuin hän koskaan olisi voinut kuvitella?

VERA VALA
© MIKKO RASILA
8

”VAIN PIMEYTEEN TOTTUNUT IHMINEN VOI NÄHDÄ, MITÄ VARJOISSA PIILEE. HARLEKIINI METSÄSTÄÄ IHMISIÄ, JOTKA VOISIVAT EROTTAA PIMEYDESTÄ MYÖS HÄNEN TODELLISEN MINÄNSÄ.”

ELOKUU

400 s. | 84.2

EAN: 9789510472835

EAN äänikirja: 9789510472859

EAN e-kirja: 9789510472842

VERA VALA (s. 1976) on asunut Italiassa 25 vuotta. Hän rakastaa vaikeita arvoituksia, tiedon hankkimista, shakkia ja laitesukellusta. Vera opiskelee kliinistä psykologiaa yliopistossa Milanossa, jossa hän asuu perheensä kanssa. Sisilialainen puolustus on Salla Kotka -sarjan toinen osa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

SYYSKUU

430 s. | 84.2

EAN: 9789510498125

EAN äänikirja: 9789510498279

EAN e-kirja: 9789510498286

10
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

ILKKA REMES

Pimeyden sydän

On vain yksi Remes.

Mikko Jalava on puolustanut Supon vakoilututkinnan kohteeksi syyttömänä joutunutta isäänsä ja saanut tuomion virkamiehen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Viisi kuukautta tuomiostaan sovitettuaan Mikko kuulee perineensä konemestariksi Kongoon 1911 lähteneen isosetänsä lapsettomana kuolleen pojan. Perintöön kuuluu miljoonien eurojen osuus afrikkalaisessa kaivosyhtiössä.

Perinnön laillistamiseksi Mikon tulisi mennä Belgiaan määräajan kuluessa. Hän jättää palaamatta pantavalvotulta lomaltaan ja matkustaa juristityttöystävänsä

Joannan kanssa Brysseliin. Siellä hän tajuaa joutuneensa ansaan, josta vapautuminen edellyttää tekoa, johon hän ei voi missään nimessä suostua.

ILKKA REMEKSEN maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi. Hänen trilleriensä ajankohtaisuus ja osumatarkkuus häkellyttävät kirja toisensa jälkeen.

Samaan aikaan kun Venäjä aloittaa Suomea koskevat vaikutustoimet, Mikko kiskaistaan Keski-Euroopassa yhä käsittämättömämpien tapahtumien pyörteeseen. Hän päätyy isosetänsä jalanjäljille Afrikkaan Wagnerin palkkasotilaiden maalitauluksi keskelle Venäjän ja Kiinan uuskolonialistista valtapeliä, ja sieltä EU:n valtaytimeen.

Tapahtumilla osoittautuu olevan hätkähdyttävä yhteys Venäjän Suomeen ujuttamiin lonkeroihin, joiden otteessa eräät päättäjät edelleen ovat. He vaarantavat oman etunsa vuoksi kansalaisten turvallisuuden samalla kun aggressiivinen diktatuuri käynnistää musertavan vaikutusoperaationsa Suomessa.

© MILLA VON KONOW
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11

”JA IHMISET FANTASIOIVAT, KOSKA MAAILMA ITSESSÄÄN EI OLE KIIHOTTAVA, SE EI SELLAISENAAN TARJOA OIKEIN MITÄÄN. IHMISET ALKOIVAT KAUAN SITTEN VAIN KEKSIÄ JUTTUJA, JA SIITÄ LÄHTIEN

KAIKKI ON MENNYT KUTAKUINKIN PÄIN PERSETTÄ.”

SYYSKUU

500 s. | 84.2

EAN:

9789510485460

EAN äänikirja:

9789510500491

EAN e-kirja:

9789510500484

12
Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN

MIKI LIUKKONEN (s. 1989) on julkaissut kolme runokokoelmaa ja neljä romaania, joista viimeisin oli Tulenkantaja- ja Botniapalkintoehdokkaana ollut Elämä: Esipuhe (2021). Le Monde on kutsunut O-romaania (2017) ”oppineeksi labyrintiksi ja magneettiseksi kirjahirviöksi”.

MIKI LIUKKONEN

Vierastila

Missä olet, kun olet poissa tolaltasi?

Ren Dawn on keksijä joka on kadottanut kykynsä keksiä asioita. Erinäiset sekasotkut ajavat hänet Cancúniin, hormonihoitoihin, deliriumiin ja itsensä viereen, katsomaan elämäänsä kuin ulkopuolelta käsin. Ja sitten on vielä Louis Dufuette...

Vierastila on romaani ajattelusta, elämänpettymyksestä ylimpänä tavoitteena, maailmanhistoriasta leposykkeen kehityksenä, ja vähän kaikesta. Se on filosofinen ja humoristinen romaani, joka hylkii sekä huumoria että filosofiaa. Turvavyöt ovat tarpeen, mutta eivät kuulu romaanin varustukseen.

Iloittelevan kerronnan takana väijyy jotakin vakavaa, sydämeenkäypää ja vilpitöntäkin.

© TERO AHONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13

Ihan pieniä lintuja

Hilpeän

Millaista on, kun isä putkahtelee elämään lähinnä häiritsevänä, häpeää tuottavana olentona, jota ei kuitenkaan osaa lakata kaipaamasta? Millaista on, kun lapsuuden vierailut isän luona tarkoittavat heittelehtiviä kyytejä umpihumalaisen ajamassa autossa tai pitkiä iltoja kaljanhajuisissa kuppiloissa? Miten siitä kasvetaan aikuisiksi, entä miten häpeä vaikuttaa – mitä se vaatii tai sallii?

Ihan pieniä lintuja on romaani isästä ja isähäpeästä, mutta myös paljosta muusta. Se on kipeää kasvamista aikuiseksi vielä silloinkin, kun sellainen pitäisi jo olla. Se on tuulihatunkeveää kerrontaa raskaista teemoista: eriarvoisuudesta ja itsensä hyväksymisestä, monien mutkien kautta. Se on kuoppainen tarina ihmissuhteista, rakkaudesta, masennuksesta ja välimatkoista, jotka joskus voivat venyä jopa loputtoman pitkiksi. Ja silti romaanin poreileva tapa keriä tarinaa lapsesta nuoruuden kautta aikuisuuteen on samaan aikaan kumman lohduttava, naurattava ja helliä tunteita herättävä; olemme kaikki lopulta aika pieniä lintuja.

SYYSKUU | 300 s. | 84.2

EAN: 9789510499474 | EAN äänikirja: 9789510499559

EAN e-kirja: 9789510499542

Helsingissä asuva AIJA SALOVAARA (s. 1979) on työskennellyt tv-ohjaajana, käsikirjoittajana, toimittajana sekä sanataideohjaajana. Hän on ohjannut muun muassa voimaannuttavia sanataideryhmiä saatto- ja palliatiivisen hoidon potilaille ja toteuttanut kollektiivisia runoteoksia taidetapahtumissa. Salovaara on valmistunut taiteen maisteriksi Italiasta ja julkaissut aiemmin kaksi tietoteosta sekä yhden lastenkirjan. Ihan pieniä lintuja on Salovaaran esikoisromaani.

© TERJO AALTONEN
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN ESIKOISROMAANI AIJA
SALOVAARA
14
haikea romaani itsen hukkaamisesta ja löytämisestä sekä nähdyksi tulemisen tarpeellisuudesta.

KAIJA RANTAKARI

Kertosäe

Yhden yön runoja.

SYYSKUU

60 s. | 82.2

EAN: 9789510484531

EAN äänikirja: 9789510484555

EAN e-kirja: 9789510484548

Kuumissa runoissa kädet toteuttavat perimmäistä tehtäväänsä, koskettavat.

Kiitetyn ja palkitun Kaija Rantakarin neljännessä runoteoksessa kaksi ihmistä tapaa ja viettää yön toistensa syleilyssä. Rantakari tutkii kahdenvälisiä jännitteitä poikkeuksellisella herkkyydellä – kädet heräävät koskettamaan, liekkejä syttyy, ei sammu.

jos laitamme varjomme päällekkäin, syntyy aiempaa tummempi sävy se ei paina mitään

KAIJA RANTAKARI (s. 1984) on helsinkiläinen runoilija, jonka esikoisteos Mikado (2015) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hänen toiselle teokselleen Koko meren laajuus (2018) myönnettiin Kalevi Jäntin palkinto ja Toisinkoinen-palkinto, minkä lisäksi se oli Einari Vuorela -runopalkinnon ehdokkaana. Kolmas teos Salit (2020) oli Runeberg-palkintoehdokas.

© STELLA HARASEK
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15
Kannen suunnittelu: ELINA WARSTA

ELINA HIRVONEN

Rakkauksien lokikirja

Mitä kaikkea on rakkaus?

Romaanitrilogian ensimmäisessä osassa rakkauteen liittyvistä keskusteluista muodostuu ihmisten välisten yhteyksien meri.

Maailman rajat sulkeutuvat juuri, kun nainen on ostamassa junalippuja matkustaakseen Madridiin kirjoittamaan romaania rakkaudesta, tapaamaan ystäviään ja kuuntelemaan Nick Caven konserttia. Nainen alkaa keskustella rakkaudesta tuttujen ja tuntemattomien ihmisten kanssa poikkeustilan hiljentämässä kaupungissa. Lukija

pääsee mukaan kävelyille tyhjentyneeseen kaupunkiin ja salakuuntelijan lailla tapaamisiin kahviloihin, baareihin ja palatsiin Tigrisin keskellä. Vastaantulijoiden tarinat painavat jälkensä kertojaan, jonka pohdinnoissa kuultu ja koettu piirtyy kuvaksi liian nopeasti lämpenevästä maailmasta, jonka eri puolilla ihmiset etsivät rakkautta, merkityksiä, toivoa ja iloa.

Rachel Cuskin, Jenny Offilin ja Deborah Levyn kirjallisen tyylin hengessä Elina Hirvonen on kirjoittanut vaikuttavan teoksen läsnäolosta ja kaikesta, mitä voi rakastaa.

© SABRINA BQAIN
16

”RAKKAUDEN RINNALLA TIETO ON VOIMATON, AINA.”

ELOKUU 200 s. | 84.2

EAN: 9789510480694

EAN äänikirja: 9789510480717

EAN e-kirja: 9789510480700

ELINA HIRVONEN (s. 1975) on palkittu kirjailija ja dokumenttielokuvaohjaaja, jonka teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle. Hirvosen esikoisteos Että hän muistaisi saman arvioitiin Yhdysvalloissa arvostetun The New York Times Book Reviewn kannessa. Rakkauksien lokikirja on ensimmäinen osa romaanitrilogiaa, jossa kaunokirjallinen maailma rakentuu keskustelujen kautta.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17
Kannen suunnittelu: ELINA WARSTA

TOMMI KINNUNEN, MINNA RYTISALO Huokauksia

luokasta

Terävää ajatustenvaihtoa

koulumaailman muutoksista.

”Peloista ja epävarmuuksista huolimatta leikin joka päivä ajatuksella, että irtisanoutuisin. Pompottelen tätä vaihtoehtoa mielessäni kuin ilmapalloa, ja se on kevyt ja ihana.”

Huokauksia luokasta koostuu vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, siitä kuinka hienoa on raottaa ovia kielen ja kirjallisuuden maailmaan oppilaille seiskaluokkalaisista abiturientteihin asti ja nähdä, kuinka nuoret löytävät omat vahvuutensa.

Kaikkea tätä kuitenkin varjostavat rakenteelliset haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat, joiden taustalla ovat opetussuunnitelman, YTL:n ja korkeakoulujen vaatimukset sekä jatkuva uudistusten kierre.

Kinnunen ja Rytisalo eivät vain vatvo ongelmia vaan pohtivat myös ratkaisuja. Peilatessaan ajatuksiaan he avautuvat toisilleen ja lukijalle, hahmottavat maailmaa sanoin, kertovat kirjailijantyöstä, maailmantilaan kohdistuvista huolista – ja vähän myös koirista ja omenapuista.

© OFER
18
TOMMI KINNUNEN (s. 1973, Kuusamo) ja MINNA RYTISALO (s. 1974, Sodankylä) ovat molemmat arvostettuja ja palkittuja kaunokirjailijoita – ja lukion äidinkielenopettajia. Molemmat ovat saaneet diagnoosin työuupumuksesta.
AMIR

”Työn tekemisen sijaan keskitymme työn kirjaamiseen, sillä jossakin virastojen uumenissa heräsi ajatus hommansa kehnosti hoitavista opettajista, ja siksi nykyään kaikki täytyy voida tarkastaa ja todentaa. Ironista kyllä, muutos tapahtui juuri silloin, kun oppimismittauksien mukaan olimme maailman huipulla.”

ELOKUU 350 s. | 84.2

EAN: 9789510489864

EAN äänikirja: 9789510494271

EAN e-kirja: 9789510494264

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: OFER AMIR

MOOSES MENTULA Toiviokoski

Se

on toivo joka haisee.

SYYSKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510479193

EAN äänikirja: 9789510487785

EAN e-kirja: 9789510487778

Toiviokoski on intensiivinen kuvaus jälleenrakennuksen Suomesta ja sammumattomasta elämänjanosta.

Tehtaan piipusta kohoaa savu. Sodanjälkeisessä Suomessa se tuoksuu hyvältä. Tehdaspaikkakunnalle muuttavien Vilhon ja Elsan eväät ovat laihat, mutta he uskovat yhtiön pitävän huolen omistaan ja rakkauden kantavan. Rintamakirjeenvaihdossa toisensa löytänyt nuoripari haistaa Toiviokosken paperitehtaan höyryissä lupauksen. Tänne rakennettaisiin perhe ja yhteinen tulevaisuus.

Sodan haavat eivät kuitenkaan umpeudu helpolla, vaan ihmisiä vainoaa elämätön elämä. On nuorina leskiksi jääneitä naisia sekä miehenkuoria, jotka ovat edelleen henkisesti rintamalla. Yhteisö on yhtenäinen ulospäin, mutta sen sisällä jakaudutaan luokkaleireihin. Sekä tehdasyhteisö että Vilho ja Elsa joutuvat etsimään yhteistä säveltä.

MOOSES MENTULA (s. 1976) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kainuun korvessa Kuhmossa, asui välillä vuosia Lapissa ja on sittemmin juurtunut etsimään arkipäivän yläpuolelle nousevia tarinoita Tuusulaan. Mentula on kirjoittanut niin novelleja, romaaneja kuin kuunnelmiakin. Kirjoittamisen lisäksi hän tekee töitä peruskoulun rehtorina. Aiemmin hän on työskennellyt uutistoimittajana sanomalehdissä ja radiossa.

© VEIKKO
SOMERPURO
20
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

MARITTA LINTUNEN

Sata auringonkiertoa

ELOKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510493496

EAN äänikirja: 9789510493519

EAN e-kirja: 9789510493502

MARITTA LINTUNEN on kiitetty kirjailija, joka on julkaissut monipuolisesti proosaa ja runoutta. Hänen tekstejään on ilmestynyt useilla kielillä antologioissa ja kirjallisuuslehdissä. Sata auringonkiertoa on Lintusen seitsemäs romaani ja yksi henkilökohtaisimmista teoksista, sillä kirjailija on itsekin kotoisin Ylä-Karjalan Nurmeksesta.

Tarkkanäköisesti lähihistoriaa kuvaava sukuromaani vie kuihtuvalle maaseudulle ja naapurimaahan, jossa elämä on harsittava kokoon uudelleen.

Loukkuvaara on kylä Ylä-Karjalassa – seudulla, jota kutsutaan kehitysalueeksi. Sieltä muuttoliike kulkee vain poispäin. Keväällä 1975 Loukkuvaaralta lähtee myös Sotikoffien nelihenkinen perhe, kun Volvolta Göteborgista löytyy isälle töitä. Kotikylälle jäävät rajakarjalaiset isovanhemmat, jotka ovat kerran saapuneet evakkoina Loukkuvaaralle.

Teini-ikäinen Leena tuntee vapauden hurmaa päästyään suureen kaupunkiin, mutta Seppo-veli kokee kodikseen vain oman kylän ja sen murteen. Ensimmäisellä kesälomareissulla Seppo jää YläKarjalaan eikä suostu enää palaamaan Ruotsiin. Kun tuleva esikoiskirjailija Matti Pulkkinen muuttaa naapuriksi, Seppo huomaa saaneensa sielunkumppanin.

Vuosikymmeniä myöhemmin Göteborgs-Postenin nuori toimittaja Monika löytää Loukkuvaaralla kuvatun arkistofilmin ja kyselee äidiltään Leenalta kiusallisia kysymyksiä. Kuka on Eero, jota haastatellaan nauhalla, ja mitä hänelle tapahtui? Mitä salaisuutta Leena peittelee?

© MIKA WIST
”Kaikki on tuttua ja ennallaan, mutta samalla vierasta ja katoamaisillaan.”
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21
Kannen suunnittelu: MIKA WIST

TIINA LAITILA KÄLVEMARK

Valon ja pimeän sonaatit

Vangitseva romaani vääristä

valinnoista, julmista kokemuksista ja harvinaisesta ystävyydestä, joka muuttaa kaiken.

”Kun ihminen ymmärtää, että hänen henkensä on uhattuna, koko elämä kulkee ultranopeudella silmien ohi. Minun silmissäni vilisee pikemminkin tulevaisuus – sellaisena kuin se olisi voinut olla.”

Kesällä 1993 kolmetoistavuotias Mikael siepataan. Kun poika vajaa vuosi myöhemmin löydetään, hän kuljettaa kainalossaan pulloa, johon on suljettu elävä kyy. Media kirjoittaa kiihkeästi Käärmepojan tapauksesta, mutta Mikael ei enää puhu. Hän soittaa pianoa.

Mikael palaa 25 vuotta myöhemmin rikospaikalle, pieneen pohjoispohjalaiseen kylään. Samaan aikaan sinne palaa myös Pariisissa vuosia asunut toimittaja Saara, joka on menettänyt kaiken. Eräänä kevätiltana Saaran ja Mikaelin tiet kohtaavat ja vuosien takainen mysteeri alkaa ratketa.

SYYSKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510496688

EAN äänikirja: 9789510500361

EAN e-kirja: 9789510500354

TIINA LAITILA KÄLVEMARK (s. 1970) on Tukholmassa asuva toimittaja ja kirjailija, joka paneutuu syvällisesti kiehtoviin, ajankohtaisiin aiheisiin ja loihtii niistä unohtumattomia tarinoita. Sivullisuuden kokemukset, keskiluokan ahdinko ja ihmismielen arvaamattomuus ovat olleet näkyvästi läsnä hänen kirjoissaan. Valon ja pimeän sonaatit on hänen viides teoksensa.

©
MATHIAS LAITILA KÄLVEMARK
22
Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

JUHANI BRANDER Amerikka

Soutaen kohti Amerikan ihmemaata.

SYYSKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510484838

EAN äänikirja: 9789510494332

EAN e-kirja: 9789510494325

Väkevä kuvaus pienen pojan selviytymisestä sotien jälkeisessä Suomessa.

Kaarlo elää anarkistisen mummonsa kanssa kahdestaan kirppujen valtaamassa talossa pienellä saarella. Mummon kertoman tarinan mukaan äiti odottaa Kaarloa kaukana Amerikassa, ja sinne Kaarlokin aikoo vielä joskus päästä.

Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja häpeästä, luokkayhteiskunnasta sekä ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta. Juhani Brander kirjoittaa herkkävaistoisesti eristäytyneestä saaristokunnasta, sen omalakisista asukkaista, vastoinkäymiset ylittävistä unelmista sekä leimatuista naisista, jotka historia on julmasti unohtanut.

Teos kasvaa runolliseksi balladiksi merestä, hylkeestä ja pojasta, joka pienellä ruuhella yrittää soutaa valtameren toiselle puolelle.

JUHANI BRANDER (s. 1978) on julkaissut proosaa, esseitä sekä runoja. Vuonna 2010 hänet valittiin ainoana suomalaisena Best European Fiction -antologiaan ja 2014 hänet palkittiin Kritiikin punnuksilla. Branderin kohuttu esseeteos Miehen kuolema (2020) herätti ilmestymisvuonnaan paljon keskustelua. Branderin edellinen romaani Silta yli vuosien (2021) oli arvostelumenestys.

© JUSSI VIERIMAA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

KAROLIINA TIMONEN

Laina

Päivä, jona Laina Päätalosta tuli eronnut nainen.

LOKAKUU

260 s. | 84.2

EAN: 9789510500163

EAN äänikirja: 9789510500477

EAN e-kirja: 9789510500408

KAROLIINA TIMONEN (s. 1977) on joensuulaislähtöinen, Espoossa asuva kirjailija ja suomentaja, joka tuntee hyvin päätalolaisen sielunmaiseman. Laina on Timosen neljäs romaani; lisäksi hän on julkaissut narratiivisen tietokirjan Kirjeitä Iijoelle – Kalle Päätalon elämän naiset.

Laina kuljettaa lukijaa läpi lumisen Tampereen päivänä, jonka päätteeksi romaanin päähenkilö eroaa aviomiehestään. Samalla matkataan Lainan koskettavaan tarinaan: rakkauteen ja sen kaipuuseen, pettymyksiin ja pettämisiin sekä nuoruuden tapahtumiin, joilla on pitkät, loppuelämään vaikuttavat jäljet.

Romaanin Laina on kirjaimellisesti lainassa. Monet ovat tutustuneet häneen Kalle Päätalon omaelämäkerrallisissa romaaneissa, joissa Laina on päähenkilön ensimmäinen vaimo. Hän on nainen, joka solmi sotaajan avioliiton puolituntemattoman miehen kanssa kauan ennen tämän kirjailijauran alkua ja kuuluisuutta.

Päätalon lukijat näkivät Lainan naiivina ja mustasukkaisena naisena, miehensä vimmaista luomistyötä ymmärtämättömänä puolisona. Miksi rakkaus kuitenkin syttyi, ja miksi Kalle ja Laina erosivat? Millainen voisi olla kaltoinkohdellun Lainan versio heidän tarinastaan, ja mitä muita puolia romaanien tiukkailmeisessä Lainassa olisi saattanut olla?

Karoliina Timosen biofiktiolla leikittelevä ja Kalle

Päätalon Iijoki-sarjan rinnalla kulkeva romaani perkaa Lainasta aiemmin annettua kuvaa ja rakentaa sen lomaan kuvitelman naisesta, jonka polku rakkauteen, itseensä ja maailmaan olisi voinut olla vaikkapa tällainen.

© CARL BERGMAN
24
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

SUVI AHOLA

Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi?

ELOKUU 250 s. | 86.2

EAN: 9789510487235

EAN äänikirja: 9789510487259

EAN e-kirja: 9789510487242

SUVI AHOLA (s. 1959) on kirjallisuuskriitikko, toimittaja ja kirjailija. Hän on aiemmin julkaissut samaan sarjaan kuuluvat, kiitetyt antologiat Minna Canthista (2019) ja Eeva Joenpellosta (2021).

Helvi Hämäläinen oli tinkimätön kirjailija ja ristiriitainen ihminen. Antologia tuo uutta särmää poikkeuksellisen monipuolisen prosaistin ja lyyrikon muotokuvaan.

Helvi Hämäläisellä (1907–1998) oli voimakas kirjailijankutsumus ja valokuvantarkka muisti. Runoihinsa hän maalasi värikylläisiä maisemia ja romaaneissaan kirjoitti yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, naisen osasta ja sivistyneistön elämänvalheesta. Pääteos Säädyllinen murhenäytelmä aiheutti ilmestyessään vuonna 1941 skandaalin. Sen jatko-osassa ja muissakin romaaneissaan Hämäläinen dokumentoi sodan aikaisen Suomen elämää ja mielialoja terävästi, säälimättä.

Antologiaan Mitä Helvi Hämäläinen todella sanoi? Suvi Ahola on valinnut tekstikatkelmia kirjailijan tuotannosta ja valtavasta jäämistöstä, kuten kirjeenvaihdosta ja päiväkirjoista. Aholan kirkkaan analyyttiset miniesseet nostavat uudelleen esiin Finlandia-palkitun kirjailijan, jonka sanomisiin on joskus syytä suhtautua varauksella.

© VEIKKO SOMERPURO
Astuin pimeydestä kuin äkkiä syttyvä tuli, himoiten elämää, rakastaen maailmaa.”
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 25

HASSAN BLASIM

Täyslaidallisia

KOOTUT NOVELLIT

Painajaisrealistinen kaleidoskooppi.

LOKAKUU

Suom. Sampsa Peltonen 300 s. | 84.2

EAN: 9789510499726

EAN äänikirja: 9789510499740

EAN e-kirja: 9789510499733

Täyslaidallisia kokoaa kansainvälisesti kiitetyt novellikokoelmat Vapaudenaukion mielipuoli ja Irakin Purkkajeesus yksien kansien väliin. Teos sisältää aiemmin julkaistujen tekstien lisäksi neljä uutta novellia.

Hassan Blasimin novelleissa realismi ja fantasia, totuus ja tarinat liukenevat toisiinsa kuin veri veteen. Jokainen novelli on oma universuminsa Blasimin omalakisessa kirjallisessa multiversumissa, jonka taustalla kaikuvat tuhannen ja yhden yön tarinat. Novellien aiheet kumpuavat sodasta, väkivallasta, pakolaisuudesta, terrorismista ja rasismista. Blasim kuvaa Irakin veristä lähihistoriaa sekä pakolaisuuteen liittyvää vieraantumisen tunnetta ja traumaa makaaberin komiikan ja riehakkaan satiirin voimin. Taidokas proosa imaisee lukijan painajaismaiseen pyörteeseen.

HASSAN BLASIM on helsinkiläinen, irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Arabiaksi kirjoittava Blasim lukeutuu aikamme arvostetuimpiin suomalaisiin kirjailijoihin maailmalla. Blasimin esikoisteos Vapaudenaukion mielipuoli sai loistavat arvostelut, ja vuonna 2014 hän voitti brittiläisen Independent-lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus.

©
KATJA BOHM
26
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

IIKKA HACKMAN Kakspuusaari

Sukupolvien yli kurottava romaani luonnosta ja meistä, jotka siihen kuulumme.

ELOKUU 350 s. | 84.2

EAN: 9789510491119

EAN äänikirja: 9789510491133

EAN e-kirja: 9789510491126

”Tämä on rakkaustarina. Tämä on kertomus siitä, kun ihminen katoaa.”

Eräänä aamuna työpaikallaan, minuuttia yli kahdeksan, Henrik pakkaa tavaransa ja lähtee kohti ovea. Mihin olet menossa, kollega kysyy. Pois.

Siitä kaikki alkaa.

Ennen katoamistaan Henrik on tavannut Tuulin, joka on lumoava ja pirskahteleva ja välitön, kaikkea mitä Henrik ei ole. He ovat tutustuneet ja ihastuneet, ja puhuneet suruttomina öinä saaresta, jonka mukaan Tuuli on saanut nimensä.

Nuori mies lähtee eikä palaa. Ihminen ilmestyy syrjäiselle mökille. Ajassa, johon emme aivan vielä ole ehtineet, vanha nainen yrittää piilottaa pikkupoikaa tuntemattomilta miehiltä.

Iikka Hackmanin toinen romaani on kunnianhimoinen tutkielma nykymaailmasta ja siitä maailmasta, joka on vasta tulossa. Se on kertomus ihmisten suhteesta luontoon ja toisiinsa; se on runollinen tarina, joka ravistaa meitä arvostamaan asioita, joita meillä vielä on.

IIKKA HACKMAN (s. 1982) on Espoossa syntynyt, sittemmin Jyväskylään kotiutunut kirjailija ja taiteilija. Hänen esikoisromaaninsa Tähän aikaan huomenna ilmestyi vuonna 2020.

© MIKKO VÄHÄNIITTY
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 27
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Talo Andien juurella

Lapset sodan armoilla.

LOKAKUU

320 s. | 84.2

EAN: 9789510488867

EAN äänikirja: 9789510488881

EAN e-kirja: 9789510488874

Työssään rutinoitunut kriisiterapeutti Kira Vunneli työskentelee Kolumbiassa Cumuntan kaupungin naistentalossa. Eräänä päivänä talon pihalle saapuu tummaihoinen tanssija, Serena Cox, jonka poika on siepattu. Naiset alkavat yhdessä etsiä kadonnutta lasta.

Talo Andien juurella tarttuu kipeydessään vaiettuun aiheeseen – lapsisotilaiden kohtaloon. Romaani näyttää, miten lapset ovat kansallisissa ja globaaleissa kriiseissä aikuisten armoilla ja heidän valinnoistaan riippuvaisia. Sota ryövää kodin, yhteisön ja joskus myös lapsen.

Leskinen kuljettaa jännitystarinaansa pitkin Kolumbian värikylläistä maisemaa. Hän nojaa vahvasti espanjankieliseen kirjallisuustraditioon, Andien maiden kiehtovaan ja väkivaltaiseen historiaan, luontoon ja alkuperäiskansojen myytteihin.

Tarina sijoittuu Kolumbiaan, mutta juonenkäänteet ulottuvat myös Suomeen ja Karjalaan. Etsiessään kadonnutta lasta Kira huomaa, että kauan sitten sota on vienyt jotain arvokasta myös häneltä itseltään.

”Sotapakolaiset lentävät paetessaan kuka minnekin kuin akanat tuulessa, mutta unissa he ovat yhtä. Samoilta paikoilta kerran paenneet näkevät samoja unia menetetyistä leikkipaikoistaan, tuhotuista kylistään ja kodeistaan. He palaavat painajaisissaan aina samaan pisteeseen.”

AULI LESKINEN (s. 1960) on Suomessa ja Espanjassa asuva kirjailija. Koulutukseltaan hän on Latinalaisen Amerikan kirjallisuuden FT. Hän on elänyt, opiskellut ja työskennellyt suuren osan elämästään Espanjassa ja Latinalaisen Amerikan maissa. Leskisen esikoisteos Petojen aika (2013) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

AULI LESKINEN
© TIMO KELARANTA
28
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

HANNA WESELIUS Nimetön

NANETTE KOTTARAISEN MUOTOKUVA

Kirjallisen taiturin upea teos ajasta, yksinäisyydestä, traumasta ja kuvista.

Nanette Kottaraisessa ei ollut mitään tavallisesta poikkeavaa. Nanette Kottarainen oli kuka tahansa. Kuka tahansa voisi olla Nanette Kottarainen. Kuka Nanette Kottarainen oli?

Kuvataiteessa teos, usein muotokuva, jätetään joskus nimeämättä. Niin pyritään antamaan katsojalle mahdollisuus tulkinnan vapauteen. Toisaalta nimeämättä jättäminen tai nimen kirjoittaminen sulkeisiin häivyttää muotokuvan kohteen identiteettiä.

Nanette Kottarainen istuu neljännen kerroksen asunnossaan ja kirjoittaa päiväkirjaa. Hän on elänyt maailmassa, jossa huonoista oloista tulevan naisen elämässä on ollut paljon rajoitteita. Myös omat traumat rajoittavat. Voiko omaehtoinen eristäytyminen tuoda vapautta?

ELOKUU 350 s. | 84.2

EAN: 9789510489857

EAN äänikirja: 9789510493854

EAN e-kirja: 9789510493847

Päiväkirjassa vanhan, perheettömän naisen omakuva piirtyy menneistä ja nykyisistä tapahtumista, kuvista, jotka kuultavat toistensa läpi, sekoittuvat ja limittyvät. Omaan elämään sekoittuu lintuja, Goyan etsauksia, sotakuvia ja kuolleita jazzlaulajattaria. Aika kiitää ja hupenee, mutta pysyy koko ajan samana. Romaanin kertoja tapaa päiväkirjaa puhtaaksi kirjoittaneen Leilan, joka täydentää Nanette Kottaraisen omakuvan muotokuvaksi. Mutta ovatko kuvat todellisia? Mitä oikeastaan tapahtui?

Ihminen on ihmiselle kuva. Nanette Kottarainen oli yksin kuollut vanha nainen, jota kukaan ei tuntenut.

HANNA WESELIUS (s. 1972, Kajaani) on opiskellut kirjallisuustiedettä, journalismia ja valokuvataidetta ja toiminut kuvajournalistina, kuvataiteilijana ja vapaana kirjoittajana. Hän on koulutukseltaan taiteen tohtori ja työskentelee valokuvataiteen yliopistonlehtorina. Weseliuksen esikoisromaani Alma! (2016) sai Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon.

© CARL BERGMAN
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 29

MARTTA KAUKONEN

Hengissä

Suosittu Terapiassa-trilleri saa jatkoa.

JOULUKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789510500170

EAN äänikirja: 9789510500507

EAN e-kirja: 9789510500514

Mikään ei ole sitä, miltä näyttää.

On kulunut viisi vuotta siitä, kun parikymppinen Ira Haaleajärvi todisti julkkisterapeuttiaan Clarissa Virtasta ja tämän pedofiiliaviomiestä Paskapäätä vastaan oikeudessa. Ira työskentelee raitistuneen isänsä Arton kanssa Helsingin Aviisin rikostoimituksessa, kun hän alkaa epäillä, että Helsingissä liikkuu sarjamurhaaja.

Murhia tutkii myös eläkepäiviä odottava, Helsingin poliisin murharyhmää johtava rikosylikomisario Kerttu Leppänen. Selvittämättömät tapaukset vainoavat Kerttua, eikä hän pysty antamaan niitä itselleen anteeksi.

Menneisyys saa kiinni heistä jokaisen, jos se on heitä koskaan otteestaan päästänytkään.

MARTTA KAUKONEN (s. 1976, Kuopio) on helsinkiläinen elokuvakriitikko ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa, psykologinen trilleri Terapiassa (2021), ihastutti lukijat ja kriitikot, ja sen käännösoikeudet on myyty 12 maahan, muun muassa Englantiin ja Yhdysvaltoihin.

© OTTO VIRTANEN
30
Kannen suunnittelu: PERTTU LÄMSÄ

VESA TAATILA

Murhapeli

Hurja esikoistrilleri suomalaisesta terrorismista.

ELOKUU 270 s. | 84.2

EAN: 9789510487280

EAN äänikirja: 9789510487297

EAN e-kirja: 9789510487266

Sitä päivää Suomi ei koskaan unohda.

Aamukuudelta lähellä Ypäjää autoilija ampuu motoristin, kaivaa esille hänen henkilökorttinsa ja ottaa siitä kuvan. Yksi. Tästä se alkaa. Sateinen marraskuun aamu muuttuu kuumeiseksi ajojahdiksi, kun someen alkaa ilmestyä kuvia ruumiista. Tuntematon tappaja, tai tappajat, ottavat mittaa kaiken kokeneista poliiseista, ja panoksena on tavallista arkeaan elävien kansalaisten elämä. Tässä pelissä ei jaeta hopeasijoja.

Pelin häviäjät eivät koskaan saa tietää, miksi juuri he kuolivat. Jokainen liike vaikuttaa harkitulta, mutta tietävätkö tappajat itsekään, mitä ovat oikeasti tekemässä? Poliisi sen lopulta ymmärtää, mutta miten pysäyttää määrätietoinen ja nopealiikkeinen tekijä, joka on jo painanut liipaisimesta? Murhapeli täytyy pelata loppuun asti, jotta totuus tulisi esille.

Vesa Taatilan Murhapeli on Suomen oloihin poikkeuksellisen tiukka ja tiivis trilleri kovista aatteista ja häikäilemättömästä väkivallasta. Se kysyy lukijalta, mihin kaikkeen olemme valmiita säilyttääksemme lokoisan nyky-yhteiskuntamme – tai tuhotaksemme sen.

© JUSSI VIERIMAA
VESA TAATILA (s. 1969) on filosofian tohtori ja Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja. Murhapeli on hänen kaunokirjallinen esikoisteoksensa. Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 31
ESIKOISTEOS

Huvitusten saari

Valheista parhaat kerromme itsellemme.

MARRASKUU

240 s. | 84.2

EAN: 9789510498026

EAN äänikirja: 9789510498040

EAN e-kirja: 9789510498033

”Asetin neilikkakimpun hänen rinnalleen ja suutelin hänen huuliaan. Hän ei vastustellut. Mutta kuinka helvetin kylmät hänen huulensa olivatkaan.”

Kun kirjailija Mikael Kokkonen löytää psykiatri Krista Sinisalon tapettuna tämän asunnosta, hän ei aavista, että heidän tarinansa on vasta alussa. Sinisalo oli kirjoittamassa kirjaa traumatisoituneesta potilaastaan, Niklaksesta, joka löytyi 12-vuotiaana Suomenlahden autiosaarelta. Poika väitti tulleensa pedofiiliringin hyväksikäyttämäksi, mutta rikollisia ei koskaan löydetty.

Vain päivää myöhemmin Kokkonen saa postissa pätkän käsikirjoituksesta, jossa Niklas kertoo tarinansa. Mutta jokin ei täsmää, näin Krista Sinisalo tuntuu vinkkaavan haudan takaa.

Tapaus kiskoo Kokkosen syviin vesiin täynnä synkkiä salaisuuksia ja vaarallisia petoja. Sinne joku tahtoo hukuttaa myös Kokkosen.

”Pete Suhonen kirjoittaa tyylikästä, lajinsa tuntevaa ja toiminnan täytteistä kieltä. On vaikea taito yhdistää huumori ja sujuva dialogi kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden genreen uskottavasti, mutta Suhonen sen osaa.” – Ruumiin kulttuuri Postinumeromurhat-sarjan osasta Tennisopettaja

SUHONEN
PETE
PETE SUHONEN on helsinkiläinen kirjailija ja päätoimittaja. Hän on julkaissut aiemmin seitsemän romaania. Koira joka kävi coffee shopissa oli Nuori Aleksis -palkintoehdokas. Huvitusten saari on Postinumeromurhat-sarjan kolmas osa.
© OTTO VIRTANEN 32
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

MIKA WALTARI, JURI NUMMELIN (toim.)

Kuolleen silmät

JA MUITA KAUHUKERTOMUKSIA

Nuoren Mika Waltarin kiihkeitä kauhukertomuksia.

ELOKUU

200 s. | 84.2

EAN: 9789510490143

EAN äänikirja: 9789510490167

EAN e-kirja: 9789510490150

”Minä lennän mustassa yössä nukkuvan maailman ylitse kiiluvin silmin ja pehmein, väräjävin siivin.”

Mika Waltari julkaisi salanimellä Kristian Korppi kauhukertomuskokoelman Kuolleen silmät vuonna 1926 vain 17-vuotiaana. Edgar Allan Poen tuotannosta intoutuneen nuoren kirjailijan kertomuksia yhdistävät oudot tapahtumat ja makaaberit kuolemantapaukset. Niissä on dramatiikkaa ja eroottista viritystä, ja taustalla väijyy usein jokin tuntematon voima.

Kertomuksissa kuljetaan eksoottisissa maisemissa, kuten salaperäisellä saarella ja muinaisen Egyptin pyramideilla. Tai sitten viivähdetään yksinäisessä vuokrahuoneessa, missä nuori lakitieteen ylioppilas näkee kokaiinilla terästettyjä näkyjään.

Kuolleen silmät julkaistaan uudelleen 97 vuotta ilmestymisensä jälkeen täydennettynä kokoelmana. Kirjailija Juri Nummelin on valinnut teokseen alkuperäisen kokoelman lisäksi myös muita Waltarin harvinaisia kauhunovelleja ja fantasiarunoja sekä kirjoittanut teokseen jälkisanat.

MIKA WALTARIN (1908–1979) tuotanto on ällistyttävän laaja ja monipuolinen. Hän kirjoitti romaanien lisäksi muun muassa runoja, näytelmiä, satuja ja elokuvakäsikirjoituksia. Waltari on edelleen yksi käännetyimmistä suomalaisista kirjailijoista. Kokoelman toimittaja JURI NUMMELIN (s. 1972) on julkaissut lukuisia kirjallisuutta ja elokuvia käsitteleviä tietoteoksia ja toimittanut useita novellikokoelmia. Kauhukirjallisuutta hän on tutkinut teoksessaan Kuoleman usvaa ja pimeyttä – suomalaisen kauhukirjallisuuden historia (2020).

© WSOY:N KUVA-ARKISTO
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 33

MAIJA KAJANTO

Sahramisyksy

Syksy on uusien alkujen aikaa – myös kahvila Koivussa.

ELOKUU

280 s. | 84.2

EAN: 9789510493762

EAN äänikirja: 9789510494318

EAN e-kirja: 9789510494301

Pienelle paikkakunnalle muuttanut Kristiina Kivimaa ei ole säikähtänyt haasteita. Pyhävirran kylänraitilla kahvila Koivu kukoistaa ja hotelli Koivun arki rullaa hyvällä rutiinilla. Uudesta ihmissuhteesta löytyy ystävyyttä ja rakkautta samassa paketissa.

Mutta elämä ei pysähdy Pyhävirrallakaan uomiinsa, ei edes silloin, kun kaikki on niin hyvin, että ajan soisi seisahtuvan. Uuden kunnanjohtajan mukana tulee kehityssuunnitelmia, jotka herättävät kyläläisissä monenlaisia tunteita. Myös kummallinen tulipalojen sarja horjuttaa kyläyhteisön perusturvallisuutta, ja ennen pitkää syytteleviä katseita luodaan moneen suuntaan.

Tommilla tuntuu olevan tulevaisuuden suhteen toiveita, joita Kristiina ei tunne omakseen. Kun syksyn lehdet alkavat pudota, on Kristiinan aika päättää, missä hänen tulevaisuutensa on – ja kenen kanssa.

Sahramisyksyssä tuoksuvat kostea metsä, omenapiirakka ja vahvat mausteet. Kirja on Kahvila Koivu -sarjan kolmas osa.

MAIJA KAJANTO (s. 1978) on toimittaja ja viestinnän ammattilainen, joka ei ole koskaan oppinut käyttämään sahramia ruoanlaitossa. Sahramisyksy on hänen kuudes kirjansa.

© VEIKKO SOMERPURO 34
Kannen suunnittelu: LAURA NOPONEN, KAISU SANDBERG

AIKAMME KIINNOSTAVIMPIEN ÄÄNTEN NÄKÖKULMIA RAKKAUTEEN IHASTUTTAVANA AUDIOSARJANA!

True Love -sarja

Tällaista rakkaus todella on 2020-luvulla!

Rakkaus on ihanaa, kamalaa ja ihmeellistä. Mutta millaista se on juuri nyt, urbaanin deittailukulttuurin ja nykyajan haasteiden keskellä?

True Love tarjoaa areenan, jossa niin nuoren polven kirjailijat kuin muualta tutut nimet saavat käsitellä ikuista aihetta omakohtaisissa teksteissä ja nykyajan ilmiöihin pureutuen. Sarjan maailma on inklusiivinen ja raikas, ja se antaa tilaa kaikenlaisten ihmisten kokemuksille. Jaksot ovat täydellistä kuunneltavaa ihmissuhdeaiheisten podcastien faneille, ne sopivat esimerkiksi bussimatkoille tai kävelyille. Sarjan kolme ensimmäistä osaa julkaistaan kesäkuussa 2023, ja se jatkuu loppuvuodesta uusilla jaksoilla.

MIISA NUORGAM

True Love: Miisa

EAN äänikirja: 9789510501283

DESS

TERENTJEVA

True Love: Dess

EAN äänikirja: 9789510501276

EINO NURMISTO

True Love: Eino

EAN äänikirja: 9789510501269

Saamelainen toimittaja MIISA NUORGAM tuli tunnetuksi Diili-ohjelmasta ja on sittemmin esiintynyt esimerkiksi Ylen Katkeamaton-sarjassa. DESS TERENTJEVA on venäjänsuomalainen kirjailija, joka tunnetaan etenkin vaikuttavista ja palkituista säeromaaneistaan. EINO NURMISTO on suomalainen sisällöntuottaja ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi Tämän kylän homopoika -blogistaan, josta on tehty myös kirja. Nurmiston esikoisromaani julkaistaan syksyllä 2023.

Kansien suunnittelu: KAISU SANDBERG
True Love -sarja Julkaisu: Kesäkuu | 84.2
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 35

SUOMENNETTU

Merikotkan huuto

Kriitikoiden ylistämä

Karin Smirnoff jatkaa

Millennium-saagaa.

Maailmanlaajuisen kulttimaineen saavuttaneen sarjan 7. osa. Näyttämölle astuu Lisbeth Salanderin veljentytär Svala.

Median valokeilan ulkopuolella Norrbottenissa käydään taistelua luonnonvaroista. Villi pohjola houkuttelee varjoihinsa monia, eivätkä rikkaat suuryritykset ja rikollisjengit kaihda keinoja saadakseen haluamansa.

Pohjoiseen suuntaa myös Lisbeth Salander. Hän on matkalla tapaamaan veljentytärtään Svalaa, 13-vuotiasta numero- ja koodineroa, joka muistuttaa monella tapaa tätiään.

Pikkukaupungissa Lisbeth kohtaa kaikeksi yllätyksekseen vanhan ystävänsä Mikael Blomkvistin, ja yhdessä he päätyvät jälleen kerran myrskyn silmään.

KAUNOKIRJALLISUUS –––––––––––© THRON ULLBERG
KARIN SMIRNOFF
36

SYYSKUU

Havsörnens skrik

Suom. Outi Menna 400 s. | 84.2

EAN: 9789510493168

EAN äänikirja: 9789510499177

EAN e-kirja: 9789510499184

Jana Kippo -menestystrilogiastaan tunnettu KARIN SMIRNOFF on ruotsalainen kirjailija ja puutavarayrittäjä. Hän jatkaa Stieg Larssonin luomaa Millennium-sarjaa ja siirtää tapahtumat

Pohjois-Ruotsiin, johon useat hänen teoksensa sijoittuvat ja jossa hän itsekin asuu. Millenniumsarjan kolme edellistä osaa kirjoitti David Lagercrantz. Sarjan alkuperäisen trilogian muodostavat

Larssonin teokset Miehet jotka vihaavat naisia, Tyttö joka leikki tulella ja Pilvilinna joka romahti

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: SARA-VIDE ERICSON

”KERII AUKI KIILTOKUVAPARISKUNNAN RAKKAUSTARINAN JA AVIOLIITON

TODELLA HÄIRITSEVÄLLÄ – JA LEUAT LOKSAUTTAVALLA – TAVALLA.” – ELLE MAGAZINE

COLLEEN HOOVER Verityn varjo

Megailmiöksi noussut järkyttävä, tiivistunnelmainen trilleri.

Se päättyy meihin -kirjailijan uutuus on psykologinen trilleri, joka tihkuu romantiikkaa, erotiikkaa ja kauhistuttavia juonenkäänteitä.

Nuori kirjailija Lowen saa elämänsä tilaisuuden: hänelle tarjotaan mahdollisuutta työstää loppuun Verity Crawfordin supersuosittu kirjasarja, jonka julkaiseminen katkesi kirjailijan traagiseen onnettomuuteen. Lowen muuttaa Crawfordien kotikartanoon tutkimaan muistiinpanoja, tutustuu Verityn komeaan aviomieheen ja tapaa myös koomassa makaavan Verityn. Totuuden ja tarinoiden rajat hämärtyvät, kun Lowen löytää Verityn omaelämäkerran. Se paljastaa salaisuuksia, joiden ei koskaan olisi pitänyt nousta pintaan. ”Verityn varjo humauttaa trilleritwistien kunnarin, ’mitä helv...’-hetkien Graalin maljan... Aivoni räjähtivät.” – Washington Post

300 s. | 84.2

EAN: 9789510494684

EAN äänikirja: 9789510494691

EAN e-kirja: 9789510494707

EAN jättipokkari:

9789510495124

”Kirjan energia ja vauhti vetää vertoja tivolin vekkulalle. Kaikki muuttuu koko ajan, ja juuri kun luulet tietäväsi, mitä seuraavaksi tapahtuu, Hoover iskee uuden käänteen tiskiin. Lukija saa kaivella vihjeitä esiin aivan vihoviimeiselle sivulle saakka. Juuri kun luulee keksineensä että kuka mitä milloin missä ja miksi, kirja vaihtaa suuntaa ja lyö lukijan ällikällä.” – BuzzFeed

Verity
Taina Wallin
KESÄKUU
Suom.
Kannen suunnittelu: MURPHY RAE FENNELL
38

COLLEEN HOOVER

Se alkaa meistä

Jokainen loppu on uusi alku. Jatkoa Se päättyy

meihin -romaanille!

”BookTok-ilmiön jatko-osa seisoo omilla jaloillaan ja maalaa kuvan lähisuhdeväkivallan dynamiikasta.”

– People

Lily ja Ryle ovat viimein saaneet yhteishuoltajuuden sujumaan, kun Lilyn nuoruudenrakkaus Atlas palaa kuvioihin. Vaikka Lilyn ja Rylen avioliitto on päättynyt, he ovat pysyvästi osa toistensa elämää, eikä se ole kummallekaan helppoa. Voiko mustasukkainen ex-mies pilata Lilyn toisen mahdollisuuden onnelliseen loppuun?

”Hoover särkee jälleen sydämiä tällä tyrmäävällä Se päättyy meihin -menestysromaaninsa jatko-osalla. Kirjailija esittelee taitojaan hienosyisessä ja empaattisessa hahmokuvauksessa, ja fanit ilahtuvat kuullessaan tarinan myös Atlasin näkökulmasta. Kuten tavallista, Hoover ei pelkää tutkailla rakkauden tummia ja haavoittuvaisia puolia.” – Publishers Weekly

EAN: 9789510498996

EAN äänikirja: 9789510499016

EAN e-kirja: 9789510499009

EAN jättipokkari: 9789510500347

COLLEEN HOOVER (s. 1979) on yhdysvaltalainen menestyskirjailija, jonka teoksia on myyty maailmanlaajuisesti yli kaksikymmentä miljoonaa kappaletta. Hänen teoksissaan sydäntäriipivä romantiikka yhdistyy kipinöivään erotiikkaan, mikä on luonut hänelle valtavan fanikunnan sosiaalisessa mediassa, erityisesti TikTokissa. Hoover on kolmen lapsen äiti ja asuu Texasissa.

GRIFFITH © ISTOCK
© CHAD
Kannen suunnittelu: DANIELLE MAZZELLA DI BOSCO
MARRASKUU It Starts with Us Suom. Sirpa Parviainen 400 s. | 84.2
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39

Stella Maris

Pulitzer-palkitun kulttikirjailijan huikea sisarteos Matkustajalle.

LOKAKUU

Stella Maris

Suom. Kaijamari Sivill 500 s. | 84.2

EAN: 9789510493687

EAN äänikirja: 9789510497722

EAN e-kirja: 9789510497715

”Cormac McCarthy on parempi kuin koskaan! -- Stella Maris ja Matkustaja yhdessä ovat McCarthyn uran rikkaimmat ja väkevimmät teokset. -- Kaiken julmuuden keskellä McCarthy päästää rohkeuden ja nerokkuuden valloilleen. Lopputulos ei ole heikkoa lepatusta, vaan elämää säkenöivä roihu.”

— The Atlantic Alicia on kapinallinen matematiikkanero, harhainen – ja liian kaunis tähän maailmaan. Ideoita sinkoilevassa dialogiromaanissa Alicia hakee kaiken merkitystä ja mieltä keskustellessaan psykiatrinsa kanssa. Hän muistaa kaiken, tapaa hulvattomia olentoja, jotka näkyvät vain hänen silmilleen, ja kantaa isänperintönä atomipommin painoista syyllisyyttä. Mutta suurinta on rakkaus omaan veljeen.

Stella Maris on korkealentoisen säkenöivää ja tiheää pohdintaa tieteestä, kvanttifysiikasta, filosofiasta, musiikista, muistista, alitajunnasta, hulluudesta, itsemurhasta. Surun ja selittämättömän kaipuun syväluotaava kuvaus riipaisee.

CORMAC MCCARTHY (s. 1933) on Yhdysvaltojen merkittävimpiä ja arvostetuimpia kirjailijoita. Pulitzer-palkinnon Tie-romaanista voittanut kulttikirjailija on julkaissut 12 romaania. McCarthyn teokset ovat keränneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja useita niistä on filmatisoitu. McCarthy on tunnettu etelän rajaseutujen karunkauniin maiseman ja väkivallan leimaaman elämän runollisena kuvaajana. Teokset Matkustaja ja Stella Maris huipentavat suuren tekijän elämäntyön. Riipivän kaunis ja eksistentiaalista melankoliaa tihkuva kerronta tekee unohtumattoman vaikutuksen.

CORMAC MCCARTHY
©
LAURA WARE
40
Kannen suunnittelu: STUART WILSON

MAX PORTER

Biitti

Yö on suuri, ja se sattuu.

ELOKUU

Shy

Suom. Irmeli Ruuska

200 s. | 84.2

EAN: 9789510492246

EAN äänikirja: 9789510499955

EAN e-kirja: 9789510492284

Drum’n’bassin kiivaassa tahdissa kulkeva yhden yön kertomus eksyksissä olevasta teinipojasta.

Shy asuu Last Chance -asuntolassa, joka on nimensä mukaisesti viimeinen mahdollisuus ongelmanuorille. Sieltä apua löytyisi, jos Shy osaisi sitä kysyä tai vastaanottaa, mutta hän luottaa vain musiikkiin ja jointteihin. Tänä yönä Shy päättää jättää kaiken taakseen ja lähteä. Seurana ovat vain päässä kuuluvat äänet. Ne kuuluvat hänen vanhemmilleen ja opettajilleen. Niille, joita hän on satuttanut ja niille, jotka yrittävät häntä rakastaa.

Porter on yksi englantilaisen nykykirjallisuuden valovoimaisimmista tähdistä ja hänen romaaninsa ainutlaatuinen, huumaava elämys, jonka rytmi vaihtelee lauseesta toiseen, hetkestä seuraavaan.

MAX PORTERIN (s. 1981) palkittu esikoisromaani Surulla on sulkapeite oli huima arvosteluja myyntimenestys maailmalla. Toisesta romaanista, Lannysta, on tekeillä elokuva ja kirjan oikeudet on myyty yli 20 maahan. Porter on työskennellyt myös kirjakauppiaana ja kustannustoimittajana.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41
Kannen suunnittelu: CARLOS ESPARZA
©
FRANCESCA JONES

NINA WÄHÄ Babetta

Elokuvallinen romaani naisten välisestä ystävyydestä, kateudesta ja vallankäytöstä.

HEINÄKUU

Babetta

Suom. Sanna Manninen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510489741

EAN äänikirja: 9789510489765

EAN e-kirja: 9789510489758

”Loistelias ja eeppinen, samaan aikaan henkeäsalpaavan klaustrofobinen… Nina Wähä on yksinkertaisesti sanoen nero.”

– Borås Tidning

Lou tunnetaan ympäri maailmaa valkokankaiden valovoimaisena tähtenä. Katja sen sijaan on joutunut hylkäämään omat näyttelijänhaaveensa ja seuraamaan Loun menestystä viereltä. Heidän opiskeluaikoina alkanut ystävyytensä ei ole vuosien varrella muuttunut: kun Lou soittaa, Katja rientää paikalle. Vaikka sitten kesänviettoon hulppealle huvilalle Etelä-Ranskaan. Paahteisen auringon alla Katja ajautuu osaksi Loun ja tämän miesystävän pelejä. Valheita on mahdoton erottaa totuudesta, ja todellisuus alkaa muistuttaa draamantäyteistä elokuvaa. Mitä tapahtuu, kun kulissit sortuvat?

”Harkittu, erinomaisesti kirjoitettu ja ravisuttava romaani […] kysyy, mitä todellinen ystävyys pohjimmiltaan pitää sisällään.” – BTJ

NINA WÄHÄ (s. 1979) on kirjailija, joka on työskennellyt myös näyttelijänä ja laulajana. Hänen palkittu romaaninsa Perintö oli Ruotsissa valtava myynti- ja arvostelumenestys. Babettassa Wähä keskittyy naisten väliseen ystävyyteen ja elokuvan maailmaan – kaikkine roistoineen ja sankareineen. Nina Wähä asuu Tukholmassa.

© KAJSA GÖRANSSON
42
Kannen suunnittelu: MARLENE DIEMAR

Tulevaisuuden kutsu

Kenet idoleistasi haluaisit tavata – ja mihin hintaan?

ELOKUU

Elüüsiumi kutse

Suom. Jouko Vanhanen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510489796

EAN äänikirja: 9789510489789

EAN e-kirja: 9789510489772

”Henkeäsalpaava romaani kuvaa maailmaa, jossa sosiaaliset verkostot ja virtuaalitodellisuus luovat riippuvuuksia, muovaavat tietoisuutta ja vääristävät historiantajua. Tuleeko tästä jotakin mieleen?” – Le Grand Continent

Viihdesivusto Elysium.com on portti unelmien toteutumiseen: siellä voi järjestää tekoälyn ja arkistomateriaalin mahdollistaman kohtaamisen vaikkapa kuolleen lempifilmitähtensä kanssa. Pian Dietrich, Kennedy ja Monroe eivät kuitenkaan enää riitä, vaan virtuaaliparatiisin omistajalla on suunnitelmia myös eläville kuuluisuuksille, joita hän tarvitsee poliittisten tarkoitusperiensä ajamiseen.

© HILLE KARM
ILMAR TASKA (s. 1953) on tehnyt pitkän uran teatterin, elokuvan ja television alalla Virossa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Kirjailijana hän debytoi Hollywood-kokemuksia luotaavalla novellikokoelmalla 2011, ja esikoisromaani Pobeda 1946 ilmestyi 2016. Taska asuu perheineen Kaliforniassa. ILMAR TASKA
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43
Kannen suunnittelu: BRITT URBLA KELLER

BETH O’LEARY Löytöpalkkio

Viisi sormusta, kaksi vihamiestä ja yksi joulu.

Löytöpalkkio on Beth O’Learyn, ”fiksun viihteen kuningattaren”

(Prima), kynttilänvalossa ja piparkakuntuoksussa luettava hilpeä jouluromanssi.

Hotellin vastaanottovirkailijat Izzy ja Lucas vihaavat toisiaan täydestä sydämestä, mutta tänä jouluna heidän on pakko tehdä yhteistyötä. Hotellin katto ja sen myötä asiakasmäärä on romahtanut, ja Izzy ja Lucas joutuvat siivoamaan vanhoja varastoja – kahden kesken. Kun löytötavaralaatikosta paljastuu viisi vanhaa vihkisormusta, he päättävät palauttaa ne oikeille omistajilleen. Ehkäpä löytöpalkkiot voisivat pelastaa konkurssin partaalla horjuvan hotellin? Sitä varten vihamiesten täytyy kuitenkin liittoutua ja antaa joulun tehdä taikojaan.

MARRASKUU

The Wake-Up Call Suom. Heli Naski 400 s. | 84.2

EAN: 9789510499696

EAN äänikirja: 9789510499719

EAN e-kirja: 9789510499702

44

BETH O’LEARYN

ROMAANEISSA

ON NIIN PALJON ÄLYÄ, SYDÄNTÄ JA TOTUUTTA.” – SOPHIE KINSELLA

BETH O’LEARY on englantilainen menestyskirjailija, jonka tavaramerkkejä ovat terävä huumori, todentuntuiset hahmot ja sydäntäraastava romantiikka. Hänen esikoisteostaan Kimppakämppää on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta, ja Vaihtokaupan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergin tuotantoyhtiölle. Myös Törmäyskurssi ja Hukkareissu ovat löytäneet tiensä suomalaistenkin lukijoiden sydämiin. O’Leary asuu perheineen Hampshiren maaseudulla.

”Beth O’Leary on rakentanut kepeään ja hauskaan Kimppakämppään sopivasti juonenkäänteitä ja yllättäviä koukkuja niin, että jännite säilyy loppumetreille saakka.” – Apu

”Olen aivan rakastunut Vaihtokauppaan! Se on niin suloinen ja hilpeä ja lohdullinen kirja.” – Marian Keyes

”Romanttinen, liikuttava ja loisteliaasti kerrottu.”

– Louise O’Neill

”Taitavasti punottu, yllättävä juoni kertoo anteeksiannosta ja uusista mahdollisuuksista.”

– Kirkus Reviews

” © ELLEN O’LEARY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45

NICHOLAS SPARKS

Paluu

Joskus eteenpäin pääsee vain kulkemalla lähtöruudun kautta.

JOULUKUU

The Return

Suom. Ulla Selkälä 400 s. | 84.2

EAN: 9789510498743

EAN äänikirja: 9789510498729

EAN e-kirja: 9789510498736

Koskettava romaani loukkaantuneesta armeijan lääkäristä ja kahdesta arvoituksellisesta naisesta, jotka muuttavat hänen elämänsä.

Trevor Bensonin ei koskaan pitänyt palata takaisin kotiseudulleen Pohjois-Carolinaan. Mutta kun hänet passitetaan kranaatin vammauttamana Afganistanista kotiin, vaikuttaa isoisältä peritty mökki sopivan rauhalliselta paikalta toipua ja keskittyä hoitamaan mehiläispesiä. Tutustuessaan paikallisiin Trevor tulee kuitenkin sotkeutuneeksi valheiden verkkoon. Sitä setviessään hän oppii rakkauden ja anteeksiannon todellisen merkityksen. Ja sen, että päästäksemme elämässä eteenpäin meidän on usein palattava sinne, mistä kaikki alkoi.

NICHOLAS SPARKS on maailman rakastetuimpia tarinankertojia. Hänen liikuttavia, rakkaudentäyteisiä kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 50 kielelle. Yksitoista hänen romaaneistaan on myös filmatisoitu. Sparks asuu PohjoisCarolinassa, jonne useat hänen romaaninsa sijoittuvat.

© JAMES QUANTZ JR
46
Kannen suunnittelu: THOMAS HALLMAN

JOANNA

BOLOURI

Matkaan jo käy

Ratkiriemukas ja romanttinen tarina suurella sydämellä.” – My Weekly

MARRASKUU

Driving Home for Christmas

Suom. Riina Vuokko

400 s. | 84.2

EAN: 9789510498477

EAN äänikirja: 9789510498453

EAN e-kirja: 9789510498460

Paras aika vuodesta ja Lahjoista parhain -romaanien kirjoittajan uusin, jouluinen täysosuma!

Joka joulu viimeisten kymmenen vuoden ajan Kate ja Ed ovat matkustaneet lapsuudenperheidensä luo. Joululaulut ovat soineet autossa ja ilma on ollut täynnä jännitystä. Tänä vuonna ison riidan päätteeksi näyttää kuitenkin siltä, että Katea ja Ediä ei enää pidä yhdessä mikään. Mutta koska sukulaiset odottavat heitä eikä joulua saa pilata, he päättävät näyttää muille iloista naamaa ja erota vasta pyhien jälkeen.

Jouluperinteiden lisäksi perillä odottavat eksä mistelin alla ja sukulaisten utelut häistä ja vauvoista. Tämä joulu ei todellakaan ole se paras aika vuodesta…

JOANNA BOLOURI ryhtyi kirjoittamaan 30-vuotiaana: alkoi syntyä materiaalia stand up -koomikoille, tv-käsikirjoituksia ja romanttisia komedioita kirjamuodossa. Hän asuu Glasgow’ssa tyttärensä kanssa. Bolourin aiemmat suomennetut teokset Paras aika vuodesta ja Lahjoista parhain ovat olleet jouluisia bestsellereitä myös Suomessa.

JOULUINEN JÄTTIPOKKARI
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47
Kannen suunnittelu: SOFIA SCHEUTZ

SIMONA AHRNSTEDT

Yön valtiatar

HEINÄKUU

Nattens drottning

Suom. Virpi Vainikainen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510494912

EAN äänikirja:

9789510494936

EAN e-kirja: 9789510494929

EAN jättipokkari:

9789510497456

Yön valtiatar kertoo täydellisten vastakohtien vetovoimasta ja rakkaudesta vastoin kaikkia todennäköisyyksiä.

Trendikkään yökerhon omistaja Kate Ekberg rakastaa miehiä, vintagemuotia ja työtään. Hän tietää miten käsitellä narkkareita tai törkeitä rikollisia, mutta kukaan ei tiedä, että hän itse on julman kiristäjän kynsissä. Siksi Kate tarvitsee lainaa ja turvautuu pankkiiri Jakobiin. Kun takakireä pankkiiri ja säkenöivä yökerhon valtiatar kohtaavat, panssaroitujen ulkokuorten alta paljastuu kaksi intohimoista ihmistä. Mitä jos vaikein – ja palkitsevin – asia elämässä onkin näyttää heikkoutensa?

SIMONA AHRNSTEDTIN (s. 1967) romanttiset ja viihdyttävät lukuromaanit ovat hyvin kirjoitettuja, vetäviä ja seksikkäitä. Tarinat sisältävät vahvoja naisia, huumoria ja värisyttävää rakkautta. Pelkästään Ruotsissa hänen kirjojaan on myyty yli 800 000 kappaletta ja niitä on julkaistu 23 maassa. Koulutukseltaan Ahrnstedt on psykologi. Hän asuu Tukholman lähistöllä kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa.

”Helmeilevää huumaa ja kihelmöivää jännitystä kerrakseen.” – Året Runt
©
Kannen suunnittelu: SOFIA SCHEUTZ
ANNA-LENA AHLSTRÖM
48

MART SANDER Petosten talo

HEINÄKUU

Litsid. Naiste sõda 3

Suom. Kaisu Lahikainen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510475119

EAN äänikirja: 9789510475140

EAN e-kirja: 9789510475133

Rouva Kukkin tytöt -sarjan kolmas osa Petosten talo kuvaa tallinnalaisen ilotalon – ja Viron – dramaattisia tapahtumia sotavuoden 1941 lopulla.

Kun puna-armeija vetäytyy Virosta ja tilalle vyöryvät Saksan asevoimat, tallinnalaisessa bordellissa huokaistaan helpotuksesta. Toiveikkaimmat rouva Kukkin tytöistä arvelevat, että Viron itsenäisyys palautuisi. Petosten ja salaisuuksien verkko on kuitenkin tiheä. Ja kun ovelle ilmestyy odottamattomia vieraita – jotkut heistä huolestuttavan lähellä vallanpitäjiä – kukaan ei voi vetäytyä sivuun.

MART SANDER (s. 1967) on virolainen muusikko, ohjaaja, kirjailija, näyttelijä, taidemaalari ja televisiojuontaja. Kolmiosainen Rouva Kukkin tytöt on noussut Virossa suureen suosioon, ja sitä on kiitetty erityisesti taitavasta viihteen ja historian yhdistämisestä. Kirjoista on tehty myös tv-sarja, joka sai 2019 virolaisen vuoden parhaan sarjan EFTA-palkinnon ja on päässyt kansainväliseen levitykseen.

”Sekä kevyt että vaikuttava –välillä molempia yhtaikaa.” – We Are Cult
©
Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI
MARTIN DREMLJUGA
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 49

Neiti Marplen jäljillä

Kaksitoista eturivin

kirjailijaa. Yksi neiti Marple.

Agatha Christien luoma legendaarinen salapoliisi ratkoo jälleen kiperiä murhia ja mysteereitä nykykirjailijoiden kynäilemissä tarinoissa.

St Mary Meadin englantilaiskylässä asuu ikäneito Jane Marple, jolla on hämmästyttävä kyky ratkaista mitä mutkikkaimpia arvoituksia. Ja sitä tarvitaan: jouluillallisen keskeyttää yllättävä vieras; New Yorkissa Broadway-näytelmä uhkaa suistua raiteiltaan; laivamatka Hongkongiin käy kuolettavaksi. Uhkailu, lahjonta tai kiristys ei hätkäytä rakastettua etsivää, kun on aika kaivaa totuus esiin.

MARRASKUU

Marple: 12 New Stories

Suom. Saara Pääkkönen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510498446

EAN äänikirja: 9789510498422

EAN e-kirja: 9789510498439

”Jokainen kirjailija tavoittaa Christien – ja Marplen – hengen täydellisesti ja lisää samalla mukaan ripauksen omaa ainutlaatuista otettaan. Tämä uusi ja viihdyttävä kokoelma suosikkikirjailijoidemme kynästä koukuttaa uuden lukijakunnan mahtavaan neiti Marpleen.”

– Washington Post

ELLY GRIFFITHS, NAOMI ALDERMAN, LEIGH BARDUGO, ALYSSA COLE, LUCY FOLEY, NATALIE HAYNES, JEAN KWOK, VAL MCDERMID, KAREN M. MCMANUS, DREDA SAY MITCHELL, KATE MOSSE, RUTH WARE NAOMI ALDERMAN, LEIGH BARDUGO, ALYSSA COLE, LUCY FOLEY, ELLY GRIFFITHS, NATALIE HAYNES, JEAN KWOK, VAL MCDERMID, KAREN MCMANUS, DREDA SAY MITCHELL, KATE MOSSE ja RUTH WARE ovat menestyksekkäitä nykykirjailijoita. Neiti Marplen luoja, AGATHA CHRISTIE , oli englantilaisen dekkariperinteen uranuurtaja ja maailman tunnetuimpia ja myydyimpiä kirjailijoita. Kannen suunnittelu: HOLLY OVENDEN
50

LISA JEWELL Haudatut muistot

HEINÄKUU

The Family Remains

Suom. Karoliina Timonen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510494646

EAN äänikirja: 9789510494882

EAN e-kirja: 9789510494899

Kieroja suhteita, hajonneita perheitä ja vaarallisia pakkomielteitä.

”Haudatut muistot on vakuuttava itsenäinen jatko-osa menestysromaanille Kaikista synkimmät salaisuudet. Sivut kääntyvät vinhaa vauhtia ja tarina tyydyttää niin uskolliset fanit kuin uudet lukijatkin.” – USA Today

Lähes kolmekymmentä vuotta sitten lontoolaisesta keittiöstä löytyi kolme epämääräisissä olosuhteissa kuollutta vainajaa. Nyt Thamesin rantapenkan mudasta löytyy luita, joiden mukana haudatut salaisuudet nousevat pintaan, kun paljastuu, että kammottavan löydön ja vanhan tapauksen välillä on yhteys. Vastausta vaille jääneet kysymykset kieppuvat ilmassa, totuus ja valhe sekoittuvat harsonohuissa muistikuvissa, eivätkä menneisyyden haamut jätä rauhaan ketään.

Englantilainen LISA JEWELL (s. 1968) on kansainvälinen menestyskirjailija, jonka älykkäästi punotut, viihdyttävät, koskettavat ja koukuttavat psykologiset trillerit ovat valloittaneet lukijat ympäri maailman. Jewellin romaaneja on käännetty jo 29 kielelle. Hän asuu synnyinkaupungissaan Lontoossa perheensä kanssa.

© ANDREW WHITTON
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 51
Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG, CEARA ELLIOTT

Kylmäävä kosto

Åren murhat -sarjan kolmas osa katsoo menneeseen.

SYYSKUU

Botgöraren

Suom. Virpi Vainikainen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510494608

EAN äänikirja: 9789510498941

EAN e-kirja: 9789510498934

”Viveca Sten on genrensä hallitseva mestari, joka käsittelee taitavasti eri juonensäikeitä samalla kun pitää yllä vauhtia kohti aidosti dramaattista ratkaisua. Sten kirjoittaa maailmanluokan jännitystä.”

– Anders Kapp, Svenska Deckarfestivalen

Bisnesnainen löytyy brutaalisti murhattuna ylellisen hotellin sviitistä. Åreen iskee paniikki. Poliisit Daniel Lindskog ja Hanna Ahlander saavat selville, että uhrilla oli yhteyksiä lähikaupungissa sijaitsevaan kuuluisaan vuoristohotelliin. Uhri oli kaavaillut parhaat päivänsä nähneen rakennuksen paikalle uutta luksushotellia, alan houkuttavinta helmeä. Ja nyt hän on kuollut. Daniel alkaa käydä terapiassa oppiakseen vihanhallintaa ihmissuhteissaan. Hannalla riittää haastetta omassa tunne-elämässään. Yhdessä he pureutuvat kimuranttiin tutkintaan, johon liittyy särkyneitä ihmissuhteita, ikäviä konflikteja ja kipeitä lapsuusmuistoja.

VIVECA STEN (s. 1959) tunnetaan suositusta Sandhamnin murhat -sarjasta. Åren murhat -sarjan aloitusosa Lumen uhrit syntyi koronaeristyksen aikana. Uusi rikossarja idyllisissä tunturimaisemissa löysi välittömästi yleisönsä. Veriteot jatkuivat sarjan toisessa osassa Laakson varjo. Kylmäävässä kostossa ei uhreilta säästytä, mutta henkilöiden kasvu kiinnostaviksi ja monitasoisiksi persooniksi jatkuu. Viveca Sten on kirjoittanut 22 kirjaa, joita on myyty maailman laajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta. Kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaislukijoiden suosikkidekkareina jo vuosia.

STEN
VIVECA
©
Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG NICLAS VESTEFJELL PHOTOGRAPHY
52

RILEY SAGER Kotiin ennen pimeää

Millaista olisi asua oikeassa kummitustalossa?

HEINÄKUU

Home Before Dark

Suom. Laura Liimatainen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510482698

EAN äänikirja: 9789510494790

EAN e-kirja: 9789510494783

”Sagerin uusin on kummitustalotarina vinhalla kierteellä... Kuten kaikki hyvät trillerit, myös tämä teos pitää lukea vihoviimeiselle sivulle asti, jotta selviää, kuinka kuka teki kenelle mitä ja miksi.”

– Rolling Stone

Maggie Holt on tottunut kysymyksiin menneisyydestään. Hänen lapsuudenkodistaan, viktoriaanisesta kartanosta Vermontin takametsissä, tuli maankuulu kummitustalo Maggien isän kirjoittaman kirjan ansiosta. Maggie ei muista tapahtuneesta mitään, muttei sen puolen usko sitä todeksikaan. Isänsä kuoltua Maggie muuttaa takaisin taloon, mutta hänen tervehenkinen epäilyksensä yliluonnollista kohtaan alkaa karista kartanon nurkkien naristessa. Olisiko hänen isänsä kirjassa ollut sittenkin jotain perää, vai paljastaako kartano salaisuuden, joka on aaveitakin pelottavampi?

”Romaani pursuaa kauhistuttavaa jännitystä, kirjallista säikyttelyä ja moninaisia käänteitä, mutta sen parhaat hetket vietetään hiljaa talon historiaa tutkien.” – USA Today

RILEY SAGER asuu Princetonissa, New Jerseyssä. Hän on kirjoittanut viisi psykologista trilleriä, joissa tarkka ja eläväinen henkilökuvaus yhdistyy genren perinteiden raikkaaseen uudelleentulkintaan, tyylipuhtaaseen jännitykseen sekä yllättäviin juonenkäänteisiin.

©
MICHAEL LIVIO
Kannen suunnittelu: CHRISTOPHER LIN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 53

Jäänmurtaja

Jatkoa huippusuositulle Myrskynvartijalle.

HEINÄKUU Isbrytare Suom. Pekka Marjamäki 500 s. | 84.2

EAN: 9789510475553

EAN äänikirja: 9789510475577

EAN e-kirja: 9789510475560

Talvinen tuhopoltto järkyttää rannikkokylän idylliä suosikkidekkaristin Strindberg-sarjan toisessa osassa.

Entinen pörssihai August Strindberg on kotiutunut pieneen Hovenäsetin kylään ja on onnellisempi kuin koskaan. Antiikkiliikkeellä pyyhkii hyvin, ja tuore lempi leiskuu rikostutkija Maria Martinssonin kanssa. Jääkylmänä tammikuun yönä paratiisiin tulee särö, kun tulipalossa tuhoutuu kaksi venevajaa, joista toinen kuuluu Augustille. Maria ryhtyy tutkimaan tuhopolttoa aavistamatta, mitä kaikkea on vielä edessä. Joku merellisen lintukodon asukkaista hautoo synkkiä salaisuuksia. Samaan aikaan Augustia ja Mariaa vaanivat yllättävät vaarat, eikä kumpikaan ole turvassa.

KRISTINA OHLSSON (s. 1979) on Pohjoismaiden suosituimpia jännityskirjailijoita. Strindberg-sarjan ensimmäinen osa Myrskynvartija (2022) nousi välittömästi ilmestyttyään Ruotsin myydyimmäksi kirjaksi, ja se on löytänyt innokkaan yleisön myös Suomesta. Sarja sijoittuu Ruotsin länsirannikolle Hovenäsetin kylään, joka on yksi Ohlssonin lempipaikoista maailmassa.

KRISTINA OHLSSON © ANNA-LENA LUNDQVIST Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG
54

ANKI EDVINSSON

Vedenneito

Vedenneito imaisee lukijan pyörteisiinsä.

HEINÄKUU Sjöjungfrun

Suom. Leena Virtanen

400 s. | 84.2

EAN: 9789510479728

EAN äänikirja: 9789510494813

EAN e-kirja: 9789510494806

Uumajan murhat -sarjan poliisipari

Charlotte von Klint ja Per Berg kohtaavat uransa vaikeimman tapauksen.

Uumajanjoesta löytyy raa’asti murhattu koditon nainen. Poliisit Charlotte von Klint ja Per Berg lähtevät murhaajan perään, ja alkaa kiivas ajojahti. Samaan aikaan Raatihuoneentorille ilmestyy nuorimies yllään pommiliivi. Liittyvätkö tapaukset jotenkin toisiinsa? Hermojaraastavaa tilannetta ei helpota, että Perin perheessä on sairautta ja Charlotte kohtaa hämmentävän hahmon menneisyydestä. Huolimatta elämänsä ristiriidoista Charlotte ja Per ovat lyömätön työpari.

Vedenneito on jatkoa Lumienkelille, joka myi Ruotsissa yli satatuhatta kappaletta. Scandinavian Content Group on ostanut sarjan filmioikeudet.

ANKI EDVINSSON on toimittaja ja entinen tv-juontaja. Hän asui vuosia Uumajassa ja opiskeli kriminologiaa Uumajan yliopistossa. Nykyään hän asuu puolisonsa kanssa Tukholmassa, missä vuoroin kirjoittaa, vuoroin opiskelee. Kriminologian tuntemus auttaa dekkaristia rakentamaan uskottavia hahmoja ja motiiveja rikoksille. Poliisityö taas on aina ollut osa Edvinssonin jokapäiväistä elämää: hän kasvoi poliisiperheessä, jossa sekä isä että veli toimivat poliiseina.

© KAJSA GÖRANSSON
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 55
Kannen suunnittelu: ANDERS TIMREN

STEFAN

AHNHEM Aivan toinen tarina

Hiuksianostattava trilleri ihmiskaupasta ja kuuluisuuden varjopuolista.

JOULUKUU

En helt annan historia

Suom. Katja Salmi

300 s. | 84.2

EAN: 9789510494097

EAN äänikirja: 9789510499658

EAN e-kirja: 9789510499641

”Intensiivistä draamaa, hurmaavat henkilöhahmot, kalvavaa jännitystä, täyslaidallinen huumoria.” – Kapprakt

Tunnettu somevaikuttaja teloitetaan kylmäverisesti tukholmalaisessa hienostohotellissa. Tapaus päätyy omalaatuisen murhatutkijan Malin Rehnbergin pöydälle. Suurin osa hänen kollegoistaan on kiinni ihmiskauppavyyhdin tutkinnassa, ja entistä työpariaan Fabian Riskiä kaipaavan Malinin on pärjättävä omillaan.

Malinilla on nopeasti epäilty tähtäimessään: somevaikuttajaa vainonnut stalkkeri. Tapaus kuitenkin mutkistuu, kun poliisi löytää toisenkin uhrin. Kaiken lisäksi joku tuntuu vaanivan Malinin jokaista liikettä…

”[Ahnhem] osoittaa jälleen kerran ylivoimaista dramaturgista lahjakkuutta…

Kaikki Stefan Ahnhemin fanit ovat takuuvarmasti enemmän kuin tyytyväisiä.” – Kapprakt

Palkittu ruotsalaiskirjailija STEFAN AHNHEM tunnetaan erityisesti huippusuositusta Fabian Risk -sarjasta. Hänen kirjojaan on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta ja käännetty 30 kielelle. Ahnhem asuu perheensä kanssa Kööpenhaminassa.

©
Kannen suunnittelu: NILS OLSSON
THRON ULLBERG
56

ANDERS ROSLUND

100 prosenttia

Miten kauan ihmisen on mahdollista tasapainoilla elämän ja kuoleman rajalla?

Uskottavuudellaan säväyttänyt Ewert Grens -sarja saa jatkoa: mahdottomalta tuntuva raakojen murhien sarja on selvitettävä seitsemässä päivässä.

”Ruotsalaisia sarjamurhaajia ei ole olemassa, niitä ei ole koskaan ollutkaan.”

Miksi sitten yksi ruumis löytyy verettömäksi valutettuna, toinen pistettynä täyteen erilaisia nesteitä ja kolmas hitaasti kärvennettynä?

Toisistaan poikkeavia murhia yhdistää täydellinen DNA-osuma. Tekijän on oltava sama.

Ewert Grensin tutkintaryhmä hakee vastauksia kysymyksiin, jotka pakottavat kohtaamaan ihmismielen suunnattoman pimeyden.

SYYSKUU

100 procent

Suom. Annamari Typpö

400 s. | 84.2

EAN: 9789510482940

EAN äänikirja: 9789510499917

EAN e-kirja: 9789510499900

ANDERS ROSLUND (s. 1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka on palkittu himoitulla Lasiavaimella. Hänen ja edesmenneen työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -romaanin aloittama trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Roslund on jatkanut Ewert Grens ja Piet Hoffmann -sarjaa itsenäisillä teoksilla Sä kasvoit neito kaunoinen, Levon hetki nyt lyö, Mistä tunnet sä ystävän ja viimeisimpänä 100 prosenttia

© EMIL EIMAN-ROSLUND
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 57
Kannen suunnittelu: NILS OLSSON

JENS HENRIK JENSEN

Gladiaattori

Voiko edes Oxen selviytyä tästä?

SYYSKUU

Gladiator

Suom. Anna Skogster

500 s. | 84.2

EAN: 9789510494141

EAN äänikirja: 9789510497708

EAN e-kirja: 9789510497692

Kihelmöivän realistisen Oxen-sarjan viides osa Gladiaattori kertoo yönmustasta julmuudesta ja siitä, miten vanhat synnit aina nousevat pintaan.

Niels Oxen on vihdoin hakenut apua sotakokemustensa jättämiin traumoihin. Hän on jopa ruvennut auttamaan kohtalotovereitaan, muita traumaperäisen stressihäiriön oireista kärsiviä sotaveteraaneja. Tarkoitus on seuraavaksi lähteä veteraaniryhmän kanssa survivalretkelle erämaahan. Kun selviää että liikkeellä on tarkka-ampuja, joka ottaa maalikseen juuri sotaveteraaneja, eloonjäämistaistelusta tulee todellisuutta. Oxen joutuu vanhan ystävänsä Margrethe Franckin kanssa kohtaamaan pahuuden, joka ei tunne rajoja eikä piittaa ihmishengestä vähän vähää.

”Oxen on palannut hurjempana kuin koskaan…” – fruthulstrup.dk

Tanskalainen JENS HENRIK JENSEN (s. 1963) teki kansainvälisen läpimurron ensimmäisellä Oxen-kirjallaan Hirtetyt koirat. Oxen-sarjan kolmesta ensimmäisestä osasta on tekeillä tv-sarja. Jensen on naimisissa ja kahden lapsen isä. Häntä kiinnostavat kirjoittamisen lisäksi kalastus, jalkapallo ja elokuvat.

© RED STAR PHOTO
58
Kannen suunnittelu: PETER STOLTZE

PASCAL ENGMAN, JOHANNES SELÅKER Murhaajan muistolle

JOULUKUU

Till minne av en mördare

Suom. Pekka Marjamäki

400 s. | 84.2

EAN: 9789510492925

EAN äänikirja: 9789510498873

EAN e-kirja: 9789510498880

Polttavan puhutteleva

dekkari toimittajakaksikolta.

Menestysromaanissa eletään nostalgisella 90-luvulla, jahdataan sarjamurhaajaa ja paetaan väkivaltaista menneisyyttä.

MM-kisakesä 1994 on kiehuvan kuuma, Jugoslavian sodan vaikutukset tuntuvat Pohjolassa asti ja Ruotsia on juuri järkyttänyt joukkomurha. Tukholmalaisen pakolaiskeskuksen läheltä löytyy kuristettu nainen. Pian käy selväksi, että hän on vain yksi monista uhreista, ja heidät kaikki on murhattu samalla tavalla. Tappajan löytäminen lankeaa Bosnian sodassa traumatisoituneen poliisin Tomas Wolfin tehtäväksi. Häntä avustaa Vera Berg, korruptoitunut rikostoimittaja, jota uhkaavat entinen poikaystävä ja tämän moottoripyöräjengi.

PASCAL ENGMAN (s. 1986) on Expressenin entinen toimittaja ja sukupolvensa luetuimpia ruotsalaisia dekkaristeja. JOHANNES SELÅKER (s. 1987) on toimittaja, jonka ensimmäinen romaani ilmestyi vuonna 2020. Engman ja Selåker ovat entisiä työtovereita. Murhaajan muistolle on ystävysten ensimmäinen yhteinen romaani ja aloittaa uuden Varjomaailma-sarjan.

© GABRIEL LILJ EVALL
Kannen suunnittelu: HARVEY MACAULAY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 59

Lain molemmin puolin

LOKAKUU

The Boys from Biloxi Suom. Jorma-Veikko Sappinen

500 s. | 84.2

EAN: 9789510490372

EAN äänikirja: 9789510490334

EAN e-kirja: 9789510490341

Mehukkaan kiemuraisessa lakijännärissä lapsuudenystävistä tulee vihollisia.

”John Grisham on tarinankertojana suunnilleen paras joka meillä on.”

– The New York Times Book Review

Keith ja Hugh, kaksi 60-luvun poikaa joita yhdistää baseball ja kotipaikka Biloxi, satamakaupunki Mississippissä Meksikonlahden rannalla. Mitäpä siitä, että kaverusten isät kulkevat lain eri puolilla – Biloxi on nautinnonhaluisten lainkiertäjien keidas, jossa hyvä ja paha ovat aina punoutuneet mutkikkaasti yhteen. Keithin isä on kuuluisa lakimies, Hugh taas on paikallisen rikollispomon poika.

Kohtalokas isku oikeustaloon vaatii jokaista valitsemaan puolensa, ja vuosien kuluttua entisillä ystävyksillä on edessään lopullinen suuri kohtaaminen.

JOHN GRISHAMIN 47 peräkkäistä bestselleriä on käännetty liki 50 kielelle, uusimpina Tuomarin lista ja Aika armahtaa, josta HBO valmistelee tv-sarjaa. Grisham on saanut Yhdysvaltain kongressin kirjallisuuspalkinnon ja kahdesti Harper Leen palkinnon lakiaiheisesta fiktiosta. Hän tutkii romaaneissaan usein oikeusjärjestelmän sisäisiä ongelmakohtia. Grisham asuu maatilalla Virginiassa.

©
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
BOB KRASNER
60

Sodan perintö

LOKAKUU

Legacy of War

Suom. Nina Mäki-Kihniä

400 s. | 84.2

EAN: 9789510479704

EAN äänikirja: 9789510500262

EAN e-kirja: 9789510500255

Historiallinen sotaromaani parhaimmillaan – täsmälukemista tiukan toiminnan, suurten räjähdysten ja syvien tunnekuohujen ystäville.

Hitler on kuollut, mutta hänen aatteensa elää yhä. Liittoutuneiden vakooja ja Courtney-suvun perijätär Saffron haaveilee paluusta suvun tiluksille Keniaan nyt, kun hänen aviomiehensä on vapautunut keskitysleiriltä. Miehen veljellä – innokkaalla natsiaatteen kannattajalla – on kuitenkin synkempiä suunnitelmia pariskunnan varalle. Samaan aikaan Keniassa muhii vallankumous. Väkivaltaisuudet lisääntyvät, ja Saffronin isä Leon Courtney huomaa olevansa puun ja kuoren välissä. On tullut aika taistella vapaan maan puolesta.

”Smithin loistavat seikkailut käyttävät saumattomasti todellisia historiallisia tapahtumia rikkaana ja vivahteikkaana taustana… Täynnä kiihkoa, hermojaraastavaa jännitystä ja arkipäivän draamaa.” – Lancashire Post

WILBUR SMITHIN (1933–2021) historiallisia seikkailuromaaneja on myyty yli 130 miljoonaa kappaletta. Yhdessä

DAVID CHURCHILLIN kanssa kirjoitettu Sodan perintö jatkaa Courtney-suvun eeppistä saagaa.

©
Kannen suunnittelu: BONNIER BOOKS UK
HENDRE LOUW
WILBUR SMITH, DAVID CHURCHILL
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 61
Huima kertomus urhoollisuudesta, kostosta ja vastarinnasta.

Dyynin lapset

Monumentaalinen scifisaaga saa jatkoa.

Dyynin lapset oli 1970-luvun tieteiskirjallisuuden suurtapahtuma. Nyt ensi kertaa suomeksi ilmestyvä, kauan odotettu klassikkoteos on edelleen ajankohtainen ja edustaa genrensä huippua.

Yhdeksän vuotta sitten keisari Paul Atreides katosi Arrakisin autiomaahan. Hän jätti jälkeensä vastasyntyneet lapsensa Leton ja Ghaniman. Kaksosilla on perintönään isänsä ennusnäyt ihmiskunnan kohtalosta. Maailmankaikkeutta hallitsee Atreidesin suvun nimissä kaksosten täti Alia, mutta hänen valtaansa uhkaavat niin poliittinen juonittelu kuin hänen oman perimänsä kahleet.

Monikerroksinen Dyyni-sarja syventyy ympäristötuhoon, kulttuurien yhteentörmäyksiin, uskonnolliseen ääriajatteluun ja tyrannihallintoihin. Isojen muutosten keskellä häilyy kysymys siitä, kuinka suuri tai pieni voi yksi ihminen olla.

MARRASKUU

Children of Dune

Suom. Natasha Vilokkinen 450 s. | 84.2

EAN: 9789510499689

EAN äänikirja: 9789510499672

EAN e-kirja: 9789510499665

FRANK HERBERT FRANK HERBERT (1920–1986) on tieteiskirjallisuuden suurimpia uranuurtajia. Hänen pääteoksenaan pidetään Dyyni-sarjaa, josta on aiemmin suomennettu Dyyni sekä Dyynin Messias. Scifimonumentti Dyyni on myös nähty kahdesti valkokankaalla: ensin David Lynchin ja nyttemmin Denis Villeneuven sovituksena. Uusimman elokuvan jatko-osa saapuu elokuvateattereihin marraskuussa 2023. Myös Dyynin lapsista on tehty minisarja Frank Herbert’s Children of Dune (2003).
62
Kannen suunnittelu: SEAN FRANCIS O’CONNELL

J. R. R. TOLKIEN, ALAN LEE (kuvitus), BRIAN SIBLEY ( toim.)

Númenorin tuho

Tolkienin Keski-Maan toisen ajan tarinat yksissä kansissa.

Númenorin tuho on kattava, komeasti kuvitettu kokoelma kertomuksia ja kirjoituksia menneisyydestä, kauan ennen Tarun Sormusten herrasta tapahtumia, ajoilta jolloin ihmisten ylväs saarivaltakunta kukoisti ja haltiat takoivat mahtisormuksia Keski-Maassa.

Tolkien-tuntija Brian Sibley on koonnut Númenorin tuhoon kaikki Keski-Maan toista aikaa koskevat kirjoitukset Tolkienin teoksista Taru Sormusten herrasta, Silmarillion, Keskeneräisten tarujen kirja, Kirjoituksia Keski-Maasta ja The History of Middle-earth. Uusi kokoelma perustuu Tarun Sormusten herrasta liitteisiin sisältyvän Vuosien kirjan kronologiaan. Teos sisältää myös ennen suomentamattomia tekstejä, ja upeasta värikuvituksesta vastaa Tarun Sormusten herrasta kuvittajana tunnettu Alan Lee.

Syksyllä 2022 Amazonin Prime Video -striimauspalvelussa alkanut Taru Sormusten herrasta: Mahtisormukset on kaikkien aikojen kallein tv-sarja, ja sen tapahtumat sijoittuvat juuri KeskiMaan toiselle ajalle. Tämä teos tarjoaa paljon lisätietoa myös sarjan katsojille.

EAN: 9789510498132

EAN äänikirja: 9789510498149

EAN e-kirja: 9789510498156

J. R. R. TOLKIEN (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä, jonka pääteoksia ovat Hobitti, Taru Sormusten herrasta ja Silmarillion. Brittiläinen kirjailija BRIAN SIBLEY (s. 1949) on dramatisoinut BBC:n arvostetun radiokuunnelman Tarusta Sormusten herrasta ja kirjoittanut kirjoja Tolkienin maailman kartoista sekä Peter Jacksonin Keski-Maa-elokuvista. Brittitaiteilija ALAN LEE (s. 1947) on kuvittanut useita Tolkienin teoksia ja toimi myös Jacksonin elokuvien lavastussuunnittelijana.

HEINÄKUU The Fall of Númenor Suom. Jaakko Kankaanpää, Kersti Juva, Panu Pekkanen 360 s. | 84.2
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 63

J. R. R. TOLKIEN, CHRISTOPHER TOLKIEN (toim.)

J. R. R. Tolkienin maalauksia ja piirroksia

Kankaanpää

104 s. | 74.2

EAN:

9789510500538

Komea kirja Tolkienin omista kuvituksista.

Christopher Tolkienin valitsema kokoelma esittelee J. R. R. Tolkienin upeimmat piirrokset ja maalaukset hänen fantasiamaailmojensa maisemista.

J. R. R. Tolkienin maalauksia ja piirroksia osoittaa, että KeskiMaan luoja oli paitsi taitava kirjailija myös lahjakas kuvittaja. Sen kuvat näyttävät, millaisina Hobitin, Tarun Sormusten herrasta ja Silmarillionin tekijä näki itse ne paikat ja tapahtumat, joista kirjoissa kerrotaan – Hobittilan maalaismiljööstä Kultaiseen metsään ja Mustasta tornista Taniquetilin huipulle. Suurikokoiseen kirjaan sisältyvät Silmarillionin toimittajana tunnetun Christopher Tolkienin esittelytekstit kaikista 48 kuvasta.

Oxfordin yliopistossa Englannin kirjallisuutta ja muinaisenglantia opettanutta J. R. R. TOLKIENIA (1892–1973) pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden keskeisenä kehittäjänä. Hänen kolmas poikansa CHRISTOPHER TOLKIEN (1924–2020) oli myös keskiajan tutkija, mutta omistautui isänsä kuoleman jälkeen toimittamaan tämän julkaisematonta tuotantoa kirjoiksi.

LOKAKUU Pictures by J. R. R. Tolkien Suom. Jaakko
64

Taru Sormusten herrasta

TARKISTETTU SUOMENNOS

Tolkienin pääteos tarkistettuna suomennoksena.

Taru Sormusten herrasta

ilmestyy upeana, J. R. R. Tolkienin itse kuvittamana laitoksena, jonka suomentaja Kersti Juva on tarkistanut kauttaaltaan.

Tolkienin fantasiaeepoksen ensimmäinen osa ilmestyi suomeksi 1973. Suomennoksesta vastasi 25-vuotias Kersti Juva, osittain Eila Pennasen valvonnassa. Suomenkielisen laitoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi Juva on käynyt läpi koko yli 1000-sivuisen Tarun Sormusten herrasta ja korjannut käännöksen entistä ehommaksi.

”50 vuoden kokemuksella olen tuhansilla isommilla ja pienemmillä muutoksilla huomattavasti täsmentänyt ja kirkastanut tulkintaa”, sanoo moninkertaisesti palkittu Juva.

Uuden laitoksen kuvituksena on 30 Tolkienin omaa piirrosta ja maalausta, mm. hämmästyttävät näköissivut Mazarbulin kirjasta.

SYYSKUU

The Lord of the Rings (1-3)

Suom. Kersti Juva, Eila Pennanen, Panu Pekkanen

1200 s. | 84.2 | EAN: 9789510499399

Ääni- ja e-kirjat:

Taru Sormusten herrasta 1: Sormuksen ritarit

EAN äänikirja: 9789510500552

EAN e-kirja: 9789510500569

Taru Sormusten herrasta 2: Kaksi tornia

EAN äänikirja: 9789510500576

EAN e-kirja: 9789510500583

Taru Sormusten herrasta 3: Kuninkaan paluu

EAN äänikirja: 9789510500590

EAN e-kirja: 9789510500606

J. R. R. TOLKIEN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 65

MATTI HAGELBERG

Suomaan kansan muinaisusko

Huipputekijän uusi nelivärisarjakuva!

Arvostetun sarjakuvataiteilijan uutuus Suomaan kansan muinaisusko on maailman myyteistä ammentava, kieli poskessa kerrottu tarina suomaalaisten juurista.

Kun suomaalaisten kantaäiti Ämmä kohtasi Kivisilmäjumalan, hänen kansansa oppi puhumisen taidon. Niin asiat voitiin nimetä, tuli valjastettiin ihmisten palvelukseen ja suomaalaisten vaellus kohti myyttistä Kotoa alkoi…

Suomaan kansan muinaisusko on itsenäinen esiosa Matti Hagelbergin suurteokselle Läskimooses, jonka Suomen kirjataiteen komitea valitsi vuoden 2021 kauneimmaksi kirjaksi. Vanhojen sanomalehtisarjakuvien innoittama, tyyliltään iloisen vinksahtanut kalevalaishenkinen sarjakuvakertomus on ilmestynyt osittain Kirkko ja kaupunki -lehdessä 2018–2019.

SYYSKUU

52 s. | 85.32

EAN: 9789510497982

EAN e-kirja: 9789510501450

MATTI HAGELBERG (s. 1964) on graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan raapekartongille toteutetuista, kunnianhimoisista sarjakuvistaan. Hänet on palkittu Puupäähatulla, Lempi Grand Prix’llä ja Suomi-palkinnolla.

SARJAKUVAT –––––––––––
Kannen suunnittelu: MATTI HAGELBERG
© MATTI HAGELBERG ©
VEIKKO SOMERPURO
66

RIAD

SATTOUF Tulevaisuuden arabi 6

LAPSUUS LÄHI-IDÄSSÄ (1994–2011)

Koskettavan perhesaagan päätösosa.

Riad Sattoufin yli

kolme vuosikymmentä kattava, yli 1000-sivuinen sarjakuvatarina kasvusta kahden kulttuurin välissä päättyy Syyrian sisällissodan tapahtumiin.

Ranskalaisen äidin ja syyrialaisen isän perustaman perheen myrskyisä tarina jatkuu vuodesta 1994. Riad käy lukiota Bretagnessa murtuneen äidin surressa nuorinta poikaansa Fadia, jonka isä kaappasi Syyriaan. Isovanhemmat haurastuvat, ja taiteellisesti lahjakas Riad hakee paikkaansa maailmassa, joka muuttuu ympärillä. Onko enää toivoa, että Sattoufin jakautunut perhe voisi vielä yhdistyä?

”Yksi maailman kauneimmista omaelämäkerroista.” – Yann Barthès, Quotidien

SYYSKUU

L’Arabe du futur 6. Une jeunesse au Moyen­Orient (1994–2011)

Suom. Saara Pääkkönen | 176 s. | 85.32

EAN: 9789510498897

EAN e-kirja: 9789510498903

RIAD SATTOUF (s. 1978) varttui Libyassa, Syyriassa ja Ranskassa.

Kuutena niteenä julkaistu Tulevaisuuden arabi on hänen pääteoksensa, jonka kaikki osat ovat nousseet Ranskan bestsellerlistojen kärkeen. Spiegelmanin ja Satrapin sarjakuvaromaaneihin verrattu teos on käännetty 22 kielelle, sen osia myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja se on voittanut mm. vuoden parhaan sarjakuvan palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla ja Los Angeles Timesin sarjakuvaromaanipalkinnon. Sattouf palkittiin elämäntyöstään Angoulêmen

Grand Prix ­pääpalkinnolla 2023.

©
© RIAD SATTOUF
SELBYMAY — TRAVAIL PERSONNEL, CC BY-SA 4.0
67 SARJAKUVAT

TIETOKIRJALLISUUS

LOKAKUU 300 s. | 99.1

EAN: 9789510493489

EAN äänikirja: 9789510496510

EAN e-kirja: 9789510496503

–––––––––––
© ISTOCK
68
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuva: CHRISTOFFER RELANDER

TUOMAS KYRÖ

Nyrkki

KEHÄSSÄ ROBERT HELENIUS

Nyrkki voi tehdä ihmisestä ikonin.

TUOMAS KYRÖ on kirjailija, jonka teoksissa ja elämässä urheilu on aina läsnä. Kun Kyrö kirjoitti Urheilukirjassa (2011) nyrkkeilystä, että ”Robert Helenius saattaa astua vielä suuremman askeleen”, kipinä jäi kytemään. Syntyi kirja peräänantamattoman urheilijan pitkästä matkasta.

Robert Heleniuksen tarina Porvoosta Brooklyniin. liepeille, pahimman vastustajan harjoitusleirille Alabamaan. Kirkkaisiin valoihin Las Vegasiin ja New Yorkin Brooklyniin.

Nyrkki on valtaa. Nyrkki takoo vastustajan nenän halki, sisäelimet vaihtoon ja omat olkapäät murusiksi. Nyrkki tuo miljoonan ja vie miljoonan. Oma nyrkki voi olla omistajansa suurin vihollinen. Vastustajan nyrkki on este matkalla tavoitteeseen. Maailmanmestaruuteen.

Robert Heleniukselle nyrkki on ollut ainoa ja tärkein työväline kahden vuosikymmenen ajan. Se on kuljettanut häntä ympäri maailmaa, voittoihin, tappioihin. Kurjille saleille Itä-Euroopassa, venäläisen oligarkin kartanoon Moskovan

Tuomas Kyrö perehtyi nyrkkeilijän mielenmaisemaan ja karuun ammattiin niin Ahvenanmaan harjoitussalilla kuin Brooklynin Barclays Centerissä. He puhuivat urasta ja arjesta, tavoitteista ja valinnoista, unelmista ja niiden hinnasta. Keskusteluista kasvoi kirja, jossa nähdään sekä porvoolaislähtöinen Robbe että The Nordic Nightmare.

© JARI KIVELÄ
TIETOKIRJALLISUUS 69

LOKAKUU

Love, Pamela Suom. Riina Vuokko

300 s. | 99.1

EAN: 9789510498781

EAN äänikirja: 9789510498804

EAN e-kirja: 9789510498798

”RUNOLLINEN JA AVOIN TARINA KUVASTAA ANDERSONIN SEKÄ NAIIVIA ETTÄ MYÖS VILLIÄ LUONNONLAPSEN PERSOONAA.”

– PUBLISHERS WEEKLY

70
Kannen suunnittelu: PLOY SIRIPANT Kannen kuva: CARMELO REDONDO

PAMELA ANDERSON Rakkaudella Pamela

Pamela Anderson kertoo omaelämäkerrassaan, miten ujosta, eläinrakkaasta tytöstä tuli puolivahingossa maailman tunnetuin seksisymboli sekä miten hän säilytti järkensä ja uskonsa ihmisiin hullunmyllyssä nimeltä Hollywood.

Pamela Anderson varttui Vancouver Islandilla Kanadassa villin luonnon ympäröimänä teinivanhempiensa sekä suomea puhuneen lempeän isoisänsä kanssa. Eläinrakkaan poikatytön matka tähtiin alkoi, kun televisiokamera osui häneen paikallisessa jalkapalloottelussa. Nuori Pamela muutti Hollywoodiin, esiintyi Playboyssa, sai roolin Baywatchtv-sarjassa, tuli äidiksi sekä rakastui ja erosi rokkari Tommy Leestä koko maailman seuratessa sivusta. Kaikilla oli mielipide Pamelasta, kaikki halusivat palan Pamelaa.

Anderson palasi taannoin takaisin kotiseudulleen, puutarhanhoidon ja lukemisen pariin. Siellä hän myös kirjoitti eriskummallisen tarinansa, joka on täynnä valoa ja varjoja, mutta ennen kaikkea lapsenomaista ihmetystä arvaamattoman elämän edessä.

PAMELA ANDERSON on kanadalainen näyttelijä. Pamela Anderson -säätiön kautta hän edistää sydäntään lähellä olevia asioita, mukaan lukien valtamerten, sademetsien sekä haavoittuvassa asemassa olevien eläinten suojelua. Pamelan suurin ylpeyden lähde on ollut äitinä oleminen pojilleen Brandon Thomasille ja Dylan Jaggerille.

© CARMELO REDONDO
Ehkäpä tarinani saa vastakaikua – pikkukaupungin tyttö, joka jotenkin sotkeutui omiin unelmiinsa.”
TIETOKIRJALLISUUS 71

HEINI HARVE-RYTSÄLÄ

Helikopteri lääkäri

Vuosi helikopterilääkärin matkassa.

”Hetkeen kukaan ei sano mitään, kuuluu vain monitorin tasainen piippaus. Katson ensihoitajan laajentuneisiin silmiin. Niistä paistaa sekoitus huojennusta, kauhua ja epäuskoa. Se oli niin lähellä.”

Oli kyse liikenneonnettomuudesta, syrjäseudulla sattuneesta aivoinfarktista tai yllättävän nopeasti edenneestä synnytyksestä, kun elämä on hiuskarvan varassa, paikalle hälytetään muiden viranomaisten ohella usein myös helikopterilääkäri. Yksi heistä on ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä, jonka työssä on toistuvasti kyse elämästä ja kuolemasta. Koskaan ei voi tietää, mikä perillä odottaa, mutta kaikkeen on varauduttava. Tämänkin sankarilliselta kuulostavan ammatin takana on kuitenkin ihminen, joka välillä uupuu ja jonka työ- ja arkielämä risteävät toisinaan kipeällä tavalla. Mieleen kummittelemaan jäävistä aaveista ei pääse eroon, mutta niiden kanssa voi oppia elämään.

LOKAKUU 250 s. | 99.1

EAN: 9789510497364

EAN äänikirja: 9789510497388

EAN e-kirja: 9789510497371

HEINI HARVE-RYTSÄLÄ on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri sekä ensihoitolääketieteen dosentti. Lääkärihelikopterin ensihoitolääkärinä hän on työskennellyt seitsemän vuotta. Henkisesti raskaan työn myötä Harve-Rytsälä on myös kouluttautunut iPREP-stressinhallintamenetelmän valmentajaksi. Harve-Rytsälä on neljän lapsen äiti, joka rakastaa luontoa, eläimiä ja lukemista ja haluaa hetkittäin vetäytyä ajatuksineen omiin oloihinsa. Helikopterilääkäri syntyi näistä ajatuksista.

72
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: AJ SAVOLAINEN

RAULI VIRTANEN

Täällä Rauli Virtanen

KOHTAAMISIA VIETNAMISTA UKRAINAAN

SYYSKUU 280 s. | 99.1

EAN: 9789510494172

EAN äänikirja: 9789510494189

EAN e-kirja: 9789510494196

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen ensimmäisestä matkasta konfliktialueelle Vietnamiin on yli 50 vuotta. Siitä lähtien hän on matkannut kameransa kanssa sinne, mistä muut yrittävät päästä pois.

Täällä Rauli Virtanen kerää yhteen Virtasen kokemukset Vietnamin sodasta Ukrainan sotaan. Konflikteja ja katastrofeja muutaman metrin etäisyydeltä todistanut Rauli Virtanen tekee työtään, jotta voisi kertoa meille tavallisista ihmisistä kriisin keskellä. Usko muutokseen ja ihmisen hyvyyteen on säilynyt, vaikka vastaan on tullut vaarallisiakin tilanteita.

RAULI VIRTANEN (s. 1948) on toimittaja ja tietokirjailija, joka on raportoinut kymmenistä konfliktitilanteista kuudella eri vuosikymmenellä. Hänet on palkittu mm. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja arvostetulla Alfred Kordelinin palkinnolla.

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuvat: RAULI VIRTANEN
TIETOKIRJALLISUUS 73
”Menen sinne, mistä muut haluavat pois.”

WALTER ISAACSON

Elon Musk

Visionääri vai arvaamaton öykkäri?

Maailman rikkaimman miehen auktorisoitu elämäkerta paljastaa, millainen on mies Teslan ja SpaceX:n takana.

Kaikilla on mielipide Elon Muskista, mutta mikä hän on miehiään? Sen paljastaa palkitun tietokirjailijan Walter Isaacsonin kirjoittama kattava elämäkerta Muskista, yhdestä aikamme merkittävimmästä ihmisestä. Hänen perustamansa sähköautoyhtiö Tesla mullisti autoilun, SpaceX avaruusmatkailun, ja lukuisilla lennokkailla innovaatioillaan, esimerkiksi aivoihin asennettavalla mikrosirulla, Musk aikoo mullistaa ihmiselämän sellaisena kuin sen tunnemme.

Musk varttui rikkinäisessä kodissa Etelä-Afrikassa, muutti 17-vuotiaana Kanadaan, teki miljoonia PayPalilla ja perusti lopulta Teslan. Viime ajat Musk on pysynyt otsikoissa Twitterin uutena, äkkivääränä omistajana.

Elämäkerturi Isaacson on seurannut Muskia yli vuoden ajan ja päässyt niin ystävien kuin vihamiesten puheille. Tuloksena on vauhdikas ja syvällinen henkilökuva, joka paljastaa mikä Muskia ajaa eteenpäin ja mikä on hänen menestyksensä salaisuus.

WALTER ISAACSON (s. 1952) on yhdysvaltalainen kirjailija ja journalisti, joka on kirjoittanut suositut elämäkerrat muun muassa Steve Jobsista, Albert Einsteinista ja Leonardo da Vincistä. Pitkän uransa aikana hän on työskennellyt muun muassa CNNmediayhtiön toimitusjohtajana ja Timelehden vastaavana päätoimittajana.

© PATRICE GILBERT
74

SYYSKUU

Elon Musk Suom. JormaVeikko Sappinen

400 s. | 99.1

EAN: 9789510486177

EAN äänikirja: 9789510486191

EAN e-kirja: 9789510486184

© IMAGOIMAGESSTOCK / LEHTIKUVA
© RINGO H.W. CHIU / AP / LEHTIKUVA
TIETOKIRJALLISUUS 75

”ÄLKÄÄ NYT OLKO NIIN HUOLISSANNE PIRKOSTA, KIRJAILIJAHAN SIITÄ NÄYTTÄÄ TULEVAN.”

Kannen suunnittelu: TEEMU JUNKKAALA Kannen kuva: HEIDI PIIROINEN SYYSKUU 600 s. | 99.1 EAN: 9789510454756 EAN äänikirja: 9789510454770 EAN e-kirja:
9789510454763
76

HEINI JUNKKAALA

Pirkko Saisio – Sopimaton

Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio.

Pirkko Saisio – Sopimaton on karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan intiimi elämäkerta.

Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Vaikka hän on ammentanut ylistettyihin romaaneihinsa omaa elämäänsä, on persoona taiteilijan takana jäänyt monille arvoitukseksi. Pirkko Saisio – Sopimaton paljastaa kehutun kirjailijan yksityisen puolen, myös heikot kohdat ja häpeälliset hetket. Kirjassa Saisio puhuu avoimesti elämänsä käännekohdista, rakastumisistaan, eroistaan, hurmioitumisen hetkistään ja skandaaleista, kuten siitä, jonka hänen naissuhteensa teatterikoulussa synnytti. Saisio ei ole koskaan sopinut hänelle annettuihin rooleihin: kommunistisen perheen lapsi, taistolainen, työläiskirjailija, vihervasemmistolainen, nainen, äiti, homoseksuaali. Kirja kertoo, miksi. Elämäkerta on ikonisen Saision epätodennäköinen tarina liki kirjattoman kodin lapsesta yhdeksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista.

PIRKKO SAISIO (s. 1949) on maamme arvostetuimpia kirjailijoita, jonka teokset ovat kahmineet lukuisia palkintoja. Punainen erokirja (2003) voitti Finlandia-palkinnon. Sen lisäksi Saision romaaneista kuusi on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana.

HEINI JUNKKAALA (s. 1975) on palkittu näytelmäkirjailija, dramaturgi ja Saision entinen oppilas: Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Junkkaala ajautui konfliktiin Saision kanssa, mutta myöhemmin heistä on tullut läheisiä työtovereita ja ystäviä.

@ HEIDI PIIROINEN
TIETOKIRJALLISUUS 77

Niko Ranta-aho

Hyvän perheen pojasta huumerikolliseksi.

SYYSKUU 350 s. | 99.1

EAN: 9789510490914

EAN äänikirja: 9789510490938

EAN e-kirja: 9789510490921

Tarina miehestä Suomen yhden kaikkien aikojen suurimman huumerikosvyyhdin keskiössä.

Vielä murrosiän kynnyksellä Niko Ranta-aho eli melko tavallista lapsen elämää, mutta sitten ylivilkkaus ja addiktiot alkoivat kiristää otettaan menestyvän yrittäjäperheen pojasta. Päihdehoidon avulla pirkanmaalainen nuorukainen onnistui lopulta selättämään vaikeutensa, ja hänestä kuoriutui liikemies, joka sai Aurinkorannikon kiinteistöbisneksessä helposti kiinni menestyksen syrjästä. Nopeiden autojen, kauniiden naisten ja jetset-elämän pyörteissä ahneus otti kuitenkin vallan. Suomeen alkoi virrata rekkalasteittain vaarallisia huumausaineita, ja Ranta-ahon oma päihdekierre syveni uudelleen. Hän on alkanut kunnolla pohtia tekojaan vasta viimeisen vuoden aikana. Niin ovat pohtineet myös hänen läheisensä, jotka saavat kirjassa oman, kriittisen äänen.

AKI LINNANAHDE
© NUMI NUMMELIN
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: OTTO VIRTANEN 78
Etenkin Radio Rockin ja Radio Novan aamujuontajana sekä television Enbuske & Linnanahde Crew -keskusteluohjelman palkittuna vetäjänä tunnetuksi tullut AKI LINNANAHDE on Suomen suosituimpia mediapersoonia. Hän on aiemmin kirjoittanut Jere Karalahden elämäkerran Jere ja ex-rikollispomo Keijo Vilhusen elämäkerran Vilhunen

Kytäjän kartanon kolmoissurma

MARRASKUU

250 s. | 30.16

EAN: 9789510493267

EAN äänikirja: 9789510493274

EAN e-kirja: 9789510493281

Kolme kuolemaa, kirottu kartano ja erään suvun tuho.

Tosielämän rikoskertomus Kytäjän kartanon mailla tapahtuneista tapoista ja niihin liittyvästä oudosta sukutarinasta.

Helatorstain jälkeisenä yönä 1972 Hyvinkään Kytäjärvellä kajahti viisi laukausta. Aamulla järven rannalta löytyi kolme paikallista mopopoikaa lähietäisyydeltä päähän ammuttuina. Pramean Kytäjän kartanon nuoren isännän Kai Vähäkallion tiedettiin valvoneen maitaan mustasukkaisesti revolveria mukanaan kantaen, ja pian Vähäkalliota jo epäiltiin surmista. Lopulta kolmoissurma osoittautui vain yhdeksi välikohtaukseksi kartanoon liittyvien kummallisten tapahtumien ketjussa, joka johti aikansa suurimpiin kuuluvan tilan tuhoon.

NIKO JUTILA on hyvinkääläinen toimittaja ja tietokirjailija, joka on perehtynyt yksityiskohtaisesti Kytäjän kartanon historiaan. Jutilan edellinen teos, Rauni Mollbergin elämäkerta Molle julkaistiin alkuvuodesta 2023.

© VEIKKO SOMERPURO
NIKO JUTILA
TIETOKIRJALLISUUS 79
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuvat: KRP, HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

”NYT NAAMIOT ON RIISUTTU. VAIN SODAN KYLMÄT KASVOT NÄKYVÄT.”

LOKAKUU 400 s. | 99.1

EAN: 9789510493229

EAN äänikirja: 9789510493236

EAN e-kirja: 9789510493243

80
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

RISTO UIMONEN

RISTO UIMONEN (s. 1947) on espoolainen tietokirjailija ja journalisti. Hän on kirjoittanut tietokirjoja poliitikoista, poliittisista imagoista, poliitikkojen suhteista mediaan sekä median vallasta. Uimonen työskenteli lähes 40 vuotta sanomalehdissä, radiossa ja televisiossa ja toimi kuusi vuotta Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana.

Sauli Niinistö – Suomalaisten presidentti

Puolivallattomasta leskimiehestä raskaan sarjan valtiomieheksi.

Suomen historian suosituimman presidentin poikkeuksellinen toinen kausi läheltä kuvattuna.

Sauli Niinistön muuttaessa Mäntyniemeen 2012 maailma näytti kovin erilaiselta kuin tänään. Venäjä pysyi enimmäkseen omien rajojensa sisällä, flunssaaallot tulivat ja menivät ja sisäpolitiikka oli yllätykse-

töntä. Kaksi presidenttikautta myöhemmin puolivallattomasta presidentistä on kuoriutunut raskaan sarjan valtiomies, joka on luotsannut Suomen Naton porteille, toiminut kansakunnan henkisenä johtajana poikkeuksellisena pandemia-aikana ja palauttanut presidentti-instituutiolle sitä arvovaltaa, jota se oli menettänyt perustuslain uudistuksissa.

Risto Uimosen kolmas kirja Sauli Niinistöstä keskittyy mittaushistorian suosituimman presidentin toiseen kauteen ja kertoo, miten Niinistö on selvinnyt viime vuosien poikkeuksellisista haasteista niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin arvojohtajana.

© VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 81

Homeäidin päiväkirja

Homekodin ostaneen perheen kafkamainen selviytymistarina.

Uskomaton tositarina suomalaisen perheen homekotihelvetistä ja sitä seuranneesta oikeustaistelusta.

Homeäidin päiväkirja kertoo eteläespoolaisen perheen koko elämän peruskallion, terveyden, toimeentulon ja turvallisen arjen, horjuttaneesta vuosien homekotikriisistä. Susanna Makaroff kertoo kaikesta siitä, mitä hänen perheensä on joutunut kokemaan, kun hyväkuntoisena myyty unelmakoti arvostetun arkkitehdin suunnittelemassa rivitaloyhtiössä merenrantalähiössä osoittautui terveydelle vaaralliseksi ja asuinkelvottomaksi.

TOUKOKUU

400 s. | 99.1

EAN: 9789510500392

EAN äänikirja: 9789510501108

EAN e-kirja: 9789510501092

Päiväkirjamerkintöihin perustuva kirja on koskettava tarina tavallisen lapsiperheen arjessa selviytymisestä kodin ja koko omaisuuden yhtäkkisen menetyksen jälkeen, homeille altistumisen seurauksista, vuosia kestävästä oikeusriidasta, taloyhtiöpiinasta, loputtomasta muuttokierteestä, taloudellisesta ahdingosta, yrittämisestä, jaksamisesta ja jatkuvasta tunteiden vuoristoradasta. Kirja rohkaisee ja kannustaa; homekotikriisistä on mahdollista selvitä täyspäisenä ja hengissä.

SUSANNA MAKAROFF (s. 1966) on espoolainen valtiotieteilijä ja viestintäalan yrittäjä, ison uusperheen äiti ja tätä nykyä myös neljän pienen rakkaan nonna. Kirjan kirjoittamisen jälkeen Susanna on tehnyt aktiivisesti sisäilmaongelmiin liittyvää vaikuttajaviestintää ja vapaaehtoistyötä kokemusasiantuntijana.

SUSANNA MAKAROFF
82
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: AJ SAVOLAINEN

Onnellisen elämän salaisuus

Onnellisen elämän salaisuus on selvitetty.

Mistä syntyy merkityksellinen elämä? Kaikkien aikojen kattavimman onnellisuustutkimuksen mukaan vastaus löytyy läheltä: ihmissuhteista.

Tuskin koskaan olemme tavoitelleet onnea näin antaumuksella, mutta epäonnistuneet siinä yhtä dramaattisesti. Etsimme onnea usein rahasta, asemasta ja uusista tavaroista, mutta ratkaisevia niin fyysisen ja psyykkisen terveyden kuin pitkäikäisyyden kannalta ovat hyvät ihmissuhteet. Mitä vahvempia ihmissuhteemme ovat, sitä todennäköisemmin elämme onnellista ja kaikin puolin terveempää elämää. Tämä kirja pohjaa Harvardin yliopistossa yli 80 vuotta käynnissä olleeseen poikkeukselliseen tutkimukseen, ja se opastaa lempeydellä, viisaudella ja lukuisten tarinoiden kautta, miten voimme tehdä elämästämme onnellisempaa.

”Waldinger ja Schulz ovat maailman johtavia asiantuntijoita niissä vaistonvaraisissa asioissa, jotka tekevät elämästä merkityksellistä.”

– Yalen yliopiston onnellisuustutkija, Science of Well-Being -kurssin kehittäjä Laurie Santos

ELOKUU

The Good Life | Suom. Jorma-Veikko Sappinen

250 s. | 17.3 | EAN: 9789510468418 | EAN äänikirja: 9789510468425

EAN e-kirja: 9789510468432

ROBERT WALDINGER on amerikkalainen psykiatri, psykoanalyytikko, zen-pappi ja Harvardin onnellisuustutkimuksen tämänhetkinen johtaja. Hänen puheensa ”What Makes a Good Life” kuuluu kaikkien aikojen kym menen katsotuimman TED-puheen joukkoon. MARC SCHULZ psykologi ja tutkimuksen apulaisjohtaja.

© ANN CHWATSKY
©
KATHERINE TAYLOR
TIETOKIRJALLISUUS 83
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

OSKARI SAARI, JUSSI EVINSALO, MIKA KOHONEN

Intohimon hinta – Mika Kohosen tarina

SYYSKUU 280 s. | 99.1

EAN: 9789510493304

EAN äänikirja: 9789510493328

EAN e-kirja: 9789510493311

Huipulla masentuminen on yhä vaiettu aihe.

Mika Kohonen nousi maailman parhaaksi salibandynpelaajaksi, mutta maksoi siitä kovan hinnan ennen kuin löysi tasapainon.

Mika Kohonen on valittu viisi kertaa maailman parhaaksi salibandynpelaajaksi. Hän on voittanut maailmanmestaruuksia ja lyönyt ennätyksiä Suomen ja Ruotsin liigassa sekä maajoukkueessa. Kohonen on pelannut rakastamaansa lajia aina täysillä, aina kaikkensa antaen. Ehdottomuudella on kuitenkin ollut seurauksensa, joista ruumiilliset vaivat ovat pienimmästä päästä. Vuonna 2014 Kohosen uutisoitiin jääneen kentiltä sivuun masennuksen vuoksi. Lopulta hän onnistui nousemaan takaisin huipulle, mutta kertomatta jäi, mitä masennuksen takana oli ja kuinka kauan sen oireet olivat häntä varjostaneet. Intohimon hinta on kirja kaikkensa antamisesta ja ihmisestä huippu-urheilijan takana.

© VEIKKO SOMERPURO
OSKARI SAARI on tietokirjailija ja toimittaja, joka on tullut tutuksi television urheiluselostajana. Saaren kirjoittamaa Aki Hintsa – Voittamisen anatomia -kirjaa on myyty yli 200 000 kappaletta. JUSSI EVINSALO on helsinkiläinen freelancetoimittaja ja kirjailija. Evinsalo on aktiivinen liikkuja ja laaja-alainen urheilun seuraaja. Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA Kannen kuva: ANSSI KOSKINEN
84

F1: suuret tunteet, ratkaisevat hetket

LOKAKUU

200 s. | 79.52

EAN: 9789510497395

EAN äänikirja: 9789510497401

EAN e-kirja: 9789510497418

Vauhtia, vaaraa, valtaa ja suuria persoonia.

Viihdyttävä sukellus Formula 1:n ikimuistoisimpiin hetkiin sekä tapahtumiin, jotka ovat sementoineet sen aseman maailman sykähdyttävimpänä ja suurimpana kilpa-ajosarjana.

HENRI NYHOLM on 32-vuotias esikoiskirjailija Helsingistä.

F1-sarjaa intohimoisesti läpi elämänsä seurannut Nyholm on toiminut aiemmin freelance-urheilutoimittajana. Koulutukseltaan Nyholm on liikunnan yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.

Formula ykkösissä on kautta sarjan historian ajanut valtavalla kilpailuvietillä siunattuja − tai kirottuja − suuria persoonia. Se on johtanut legendaarisiin kaksinkamppailuihin mutta myös törmäyksiin niin radalla kuin sen kulisseissa. Miljardien arvoisen sarjan hallinnasta on myös käyty raivoisaa vääntöä, ja varikolla kilpailu teknisestä paremmuudesta on johtanut jopa laittomuuksiin ja inhimillisiin tragedioihin. Formula ykkösiin kietoutuu loputtomasti vauhtia, valtataistelua ja tunteiden paloa. F1: suuret tunteet, ratkaisevat hetket kertoo käännekohdista, jotka ovat muovanneet autourheilun kuninkuusluokan sellaiseksi kuin sen nykyään tunnemme.

© OTTO VIRTANEN
HENRI NYHOLM
RADALLA, VARIKOLLA JA KULISSEISSA
TIETOKIRJALLISUUS 85
Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA
SYYSKUU 176 s. | 68.2 EAN: 9789510493397 Kannen suunnittelu: AGENCY LEROY 86

Iman ja Leena – Arkisafkaa

Ihastu arkisafkaan

Imanin ja Leenan ohjeilla.

Arkisafkan ei tarvitse olla mautonta eikä sen kokkaamisen työlästä uurastusta. Arjen sankareiden Imanin ja Leenan resepteillä loihdit monipuolisia, sesongin mukaisia ja edullisia ruokia mausta tinkimättä.

Arkisafkaa on kirja niihin hetkiin, kun ei huvita, ja niihin, kun huvittaa. Se koostuu Imanin ja Leenan keittiön tukipilareista, lähes 60 reseptistä, jotka on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Mutkattomat ohjeet helpottavat arkea, mutta tekevät myös vieraat ikionnellisiksi viikonlopun illanistujaisissa. Kirjan lopussa on ehdotuksia viikon arkiruokalistoiksi ja valmiit kauppalistat, joiden avulla ostokset hoituvat helposti.

IMAN GHARAGOZLU ja LEENA AHOKAS ovat lukuisia somen hittireseptejä luonut parivaljakko, joka tuo iloa seuraajiensa päivittäiseen (ruoka)elämään @imanjaleenasafkaa-tilinsä välityksellä. He ovat myös luotsanneet omaa Viikon Arkisafkat -ohjelmaa Ylellä parhaimmillaan lähes puolelle miljoonalle katsojalle. Imanille ja Leenalle on tärkeää nauttia ihan tavallisesta arjesta, ja tätä kokkaamisen ja syömisen ilosanomaa he haluavat jakaa jokaisen suomalaisen kotikeittiöön.

© ISTOCK
© ATTE KOSKINEN IMAN GHARAGOZLU, LEENA AHOKAS
TIETOKIRJALLISUUS 87

Neuloosisko – neuleita metsästä ja mereltä

Näyttävät kirjoneuleet suomalaisen luonnon inspiroimina.

Neuloosiskon ensimmäinen neulekirja sisältää selkeät ohjeet luonnosta voimaa ammentaviin villapaitoihin ja asusteisiin.

Neuloosiskon Laura Pajula ja Liisa Saarenmaa löytävät suurimman innoituksensa luonnosta, metsästä ja meren rannoilta. Kuvioista ja väriyhdistelmistä kiitosta saaneiden siskosten kirja sisältää yli kaksikymmentä arkeen ja ulkoiluun suunniteltua neulemallia sekä ohjeita asusteisiin, joihin voit hyödyntää isommista töistä yli jääneet langat. Selkeitä ohjeita on ilo neuloa, ja ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmille neulojille. Neuleissa käytetyt langat ovat suomalaisille tuttuja ja helposti saatavilla. Kolmesta mallista löytyy myös lasten koot, joten voit neuloa samanlaiset villapaidat koko perheelle.

SYYSKUU

192 s. | 65.43 | EAN: 9789510497425

Identtiset kaksoset LAURA PAJULA ja LIISA

SAARENMAA suunnittelevat yhdessä näyttäviä luontoaiheisia käyttöneuleita, joita voi ihailla heidän @neuloosisko-instagramtililtään.

Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI Kannen kuva: TAINA RENKOLA
88
©TAINA RENKOLA

ANNI PAAKKUNAINEN

Rakas herkkusuu Sopivasti makeita leivonnaisia koko perheelle

Herkuttelua ilman valkoista sokeria.

ELOKUU

144 s. | 68.2 | EAN: 9789510493809

ANNI PAAKKUNAINEN on supersuositun ja palkitun Annin Uunissa -median perustaja, yrittäjä ja intohimoinen leipuri, jonka selkeiden ja hyvin tehtyjen ohjeiden puoleen moni kotileipuri kääntyy aina uudelleen. Pienen lapsen äitinä Anni on kehitellyt useita lapsille sopivia leivonnaisia mausta tinkimättä.

Koko perheelle maistuvia leivonnaisia takuuvarmoilla

Annin uunissa -ohjeilla.

Annin uunissa -blogista tunnetun Anni Paakkunaisen uudesta kirjasta löytyvät jokaisen lapsiperheen suosikit, arjen pelastajat ja juhlien riemastuttajat: smash caket, kakut, muffinit, hyydytetyt jälkkärit ja suolaiset tarjottavat. Kaikki ohjeet sopivat ensiherkuiksi vuoden ikäisille, osa jopa nuoremmille. Makeuttajina leivonnaisissa käytetään muun muassa hedelmäsoseita, taateleita, hunajaa ja kookossokeria.

SIVUN KUVAT ©
CAMILLA BLOOM
TIETOKIRJALLISUUS 89
Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI Kannen kuva: CAMILLA BLOOM

MAARET KALLIO

Lujasti lempeä Kalenteri 2024

Lujasti lempeä -pöytäkalenteri vuodelle 2024.

Lujasti lempeä. Kalenteri 2024 on A5-kokoinen vuosikalenteri, joka auttaa havainnoimaan hyvän elämän tärkeimpiä asioita ja mielen taitoja.

Kalenterisivuilla voi seurata omia voimavarojaan ja kirjata tärkeimpiä muistettavia asioita. Kuukausittaiset teematekstit ja harjoitukset käsittelevät tärkeitä mielen taitoja.

Kalenterista löytyvät suomalaiset nimipäivät ja juhlapäivät sekä vuosisuunnitelma ja viikkopäivyri vuodelle 2024 että runsaasti muistiinpanotilaa omille pohdinnoille.

Kalenterissa on kovat kannet ja lukunauha.

Kalenterin on kuvittanut Kati Vuorento

ELOKUU

250 s. | 05.3

EAN: 6430060032576

MAARET KALLIO on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija, jonka Lujasti lempeä -kolumni saavuttaa kymmeniätuhansia lukijoita aina ilmestyessään. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen kiitetyt teoksensa ja verkkokurssinsa ovat olleet myyntimenestyksiä.

©
LAURA MALMIVAARA
90
Kannen suunnittelu: HANNAMARI KOVANEN

VEERA LAINE

Astrologinen vuosikalenteri 2024

Astrologinen vuosikalenteri vuodelle 2024.

SYYSKUU 200 s. | 05.3

EAN: 6430060032521

Enemmän taikaa arkeen! Astrologinen vuosikalenteri sisältää tietoa planeettojen liikkeistä ja kuun vaiheista sekä opastaa tulkitsemaan niiden vaikutusta elämään.

Astrologiakalenterin avulla voit luoda syvemmän yhteyden itseesi seuraamalla kuun kiertoa ja planeettojen liikkeitä. Perinteisen ja selkeän almanakkanäkymän lisäksi kalenterissa on hyvin tilaa omille pohdinnoille. Jokaisella viikkoaukeamalla kerrotaan vallitsevista energioista, joista on hyvä olla tietoinen. Kuukausittaiset tekstit uusi- ja täysikuista sisältävät myös journaling-osion, jonka avulla pääset syvemmälle itsereflektiossa ja johon voit kirjoittaa muistiin senhetkisiä ajatuksiasi.

Intuitiolla-nimen takana vaikuttava Veera Laine on uuden ajan astrologi, jonka tavoitteena on tuoda astrologia lähemmäksi jokapäiväistä elämää.

VEERA LAINE (s. 1996) on astrologi, henkisen hyvinvoinnin valmentaja, meditaatio-ohjaaja sekä lasten sairaanhoitaja. Hän inspiroituu syvistä keskusteluista ja taiteesta sekä kirjoittaessaan kohtaamisista. Arjessaan häntä pitävät kiireisenä työt astrologina, äitinä ja harrastenäyttelijänä. Laine on kotoisin Hyvinkäältä ja asuu Hämeenlinnassa, mutta on sydämeltään puoliksi Menorcalla ja puoliksi Brightonissa.

© MARJAANA MALKAMAKI
TIETOKIRJALLISUUS 91
Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

TOVE JANSSON

Muumien 100 ensimmäistä sanaa

Iloisen värikäs pahvikirja perheen pienimmille.

Kurkista luukkujen taakse ja opi sata tärkeää sanaa yhdessä Muumien kanssa!

Pahvisivuisessa kirjassa tutustutaan Muumitaloon ja opitaan arkisia asioita. Mitä kotoa tai pihalta löytyy? Mitä sanoja tarvitaan ruokaillessa tai pukeutuessa? Tunnistatko nimeltä erilaiset tunteet?

Muumien 100 ensimmäistä sanaa opettaa lapselle tämän ihka ensimmäiset sanat. Pieneen käteen sopivien luukkujen takaa löytyy hauskoja kuvia ja iloisia yllätyksiä!

SYYSKUU

Moomin: First 100 words

Suom. Päivi Lehtinen

16 s. | L85.22

Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789510499511

–––––––––––
LASTENJA NUORTENKIRJAT
PUFFIN BOOKS
Kannen suunnittelu:
92

TOVE JANSSON (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

TOVE JANSSON

MUUMI: Missä Samu luuraa?

Ratkaise vihjeet ja löydä Samu!

Innostava etsimiskirja tutustuttaa lukijat Muumilaakson huomaamattomimpaan sankariin: pieneen olentoon nimeltä Samu.

Samu on Muumilaaksossa asuva pieni ja hiljainen otus, jota kukaan ei tunnu koskaan huomaavan. Löydätkö tuttujen muumihahmojen joukosta Samun mustan kuonon taikka hännänpään?

Missä Samu luuraa? on riemukas etsi ja löydä -kirja, jossa tarvitaan tarkkoja silmiä ja hyviä hoksottimia. Tove Janssonin originaalikuvien pohjalta rakennettu interaktiivinen kirja on täynnä yllättäviä yksityiskohtia, kekseliästä kieltä ja hauskoja, leikki-ikäisille sopivia tehtäviä!

SYYSKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510500620
© IRMELI JUNG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93
KANSITULOSSA

Muumien ISO kuvasanakirja: suomi – svenska

Rakastettu muumikuvasanakirja nyt myös suomi-svenska!

Muumien ISOSTA kuvasanakirjasta oppii kaikkea tuiki

tärkeää: värejä, vastakohtia, kehonosia ja kirjaimia. Lapsen sanavarasto karttuu, ja vieraan kielen sanat tarttuvat korvaan kuin huomaamatta.

Muumien ISOSSA kuvasanakirjassa on paljon yksinkertaisia kuvia ja sanoja, mutta myös haastavampia sanapareja ja hauskoja lauseita. Kirjaa lukevat mielellään perheen pienimmät ja vähän isommatkin! Se sopii erinomaisesti myös vieraan kielen opetteluun. Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta koottu kaikenkattava ja iloisen värikäs kuvasanakirja kuuluu jokaisen sanoja rakastavan lapsiperheen kirjahyllyyn.

HEINÄKUU

64 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510493977

TOVE JANSSON
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
94

KATARIINA HEILALA, TOVE JANSSON, ANNI PÖYHTÄRI

Muumimamman sienikirja

Hurmaava opas sienestäjille ja metsien kulkijoille.

Kuvankaunis sienikirja on kiehtova kurkistus metsiimme ja niissä piileskelevien rihmastojen ja itiöemien ihmeelliseen maailmaan.

Muumimamman sienikirjassa on kiinnostavaa tietoa ja klassisen kauniit piirroskuvat lähes sadasta Suomessa yleisestä sienestä. Tutuiksi tulevat runsaslukuiset haperot, rakastetut rouskut ja monenkirjavat kääväkkäät, kuin myös herkulliset vahakkaat ja valmuskat sekä salaperäiset mustesienet.

Kirjassa käydään läpi sienentunnistuksen perusteet, joiden avulla jokainen voi oppia keräämään ruokasieniä turvallisesti ja löytämään parhaat apajat. Tarkkojen lajikuvausten lisäksi kirja tarjoaa jännittävää tietoa sienten roolista ja tärkeistä tehtävistä luonnon rikkaassa monimuotoisuudessa.

HEINÄKUU

104 s. | 56.8 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510493946

”Ihan huikea opus Suomen kasveista!”

– @tiianlukupaivakirja

”Paras ja kaunein kalakirja ikinä!”

– @omakirjamansikka

”Tämä teos kannattaa lukea riippumatta siitä, oletko ötökkäintoilija vai et, sillä viimeistään kirjan lukemisen jälkeen ötökkäinnostus iskee!”

– @ötökkäakatemia

Sienioppaana toimivan KATARIINA HEILALAN tekstit ja ANNI PÖYHTÄRIN nelivärikuvat kulkevat kirjan sivuilla rinnatusten TOVEN JANSSONIN alkuperäisten piirrosten ja luontoaiheisten sitaattien kanssa.

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95

Youtuben ja Netflixin riemukkaista lauluvideoista tuttu CoComelon tekee arjesta pikkulasten kanssa turvallista ja hauskaa. Pienille sopivat pahvikirjat tutustuttavat ympäröivään maailmaan ilmeikkäiden hahmojen avustuksella. Tervetuloa JJ-vauvan ja tämän perheen mukaan!

CoComelon: Etsi, löydä ja leiki

Paljon tutkittavaa ja katseltavaa

CoComelonin parissa!

Löydätkö kaikki kuviin piilotetut yksityiskohdat? Riemukkaat CoComelon-hahmot seikkailevat nyt veikeässä kirjassa, jossa riittää tutkittavaa! Yksityiskohtia pursuavat sivut tarjoavat perheen pienimmille iloisia kuvia ja hauskaa puuhasteltavaa.

SYYSKUU

CoComelon - Kom og leg - Min første kig og find Suom. Anniliina Lassila

14 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789510499153

CoComelon: Opi laskemaan!

Opi numerot CoComelonin kanssa!

Uusi hauskan värikäs CoComelon-kirja auttaa perheen pienimpiä oppimaan ensimmäisiä numeroita.

LOKAKUU

CoComelon: Lær at tælle

Suom. Anniliina Lassila

16 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789510499160

96

ROALD DAHL, QUENTIN BLAKE

Vastenmieletön mökäkirja

Miltä kuulostaa poksutuhnu?

Paina nappia ja kuuntele!

Vastenmieletön mökäkirja tutustuttaa perheen pienimmät Roald Dahlin kirjojen riemukkaaseen äänimaailmaan.

Mitä on tuo karsea rouskutus? Se on suunnattoman suuri krokotiili, joka ahmii ateriaansa! Roald Dahlin teoksiin pohjautuvassa värikkäässä ääninappikirjassa on paksut sivut ja Quentin Blaken tuttu, rakastettu kuvitus.

SYYSKUU

Disgusterous

Noisy Sound Book Suom. Mikael

Ahlström

12 s. | L85.22

Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789510499597

ROALD DAHL (1916–1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaahistorioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja Kekseliäs kettu QUENTIN BLAKE (s. 1932) on kuvittanut yli 300 kirjaa ja oli Roald Dahlin lempikuvittaja.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97

SALLA SAVOLAINEN Romua!

Hoi kaikki pienet työmaafanit, nyt ajetaan romuasemalle!

”Bitumi vieköön, mikä mahtava tietopaketti asfaltoinnista! Voin kuvitella pienten tiedonhaluisten ihmisten ihastuvan tähän ikihyviksi.”

– @kummastus Asfalttia!-kirjasta

Salla Savolaisen huippusuosittu kirjasarja jatkuu: asfaltin ja betonin jälkeen tutustutaan romun kierrätykseen.

Romuasemalla koneet moukaroivat metallia ja kipinät sinkoilevat, kun Koistisen kuorma-auto kaartaa paikalle. Romukoura heilauttaa harjateräkset Koistisen kuormurin lavalta suureen romukasaan. Mutta mitä kummaa Piki-koira nuuskii kasasta? Ei kai se vain ole Koistisen kadonnut kännykkä…?

Salla Savolaisen työmaa-aiheinen kirjasarja on täynnä isoja koneita, ihmeellisiä vempaimia, tietoa ja toimintaa. Yksityiskohtaiset työkonekuvat ja humoristinen tarinointi ovat hurmanneet koko joukon lukijoita!

LOKAKUU

40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510450543

”Tässä kirjassa kerrotaan kaikki mitä kukaan on ikinä halunnut tietää betonista. Ja enemmänkin. Kuvitus on ihan huikean yksityiskohtaista ja hauskaa.”

– @turusenkassu Betonia!-kirjasta

SALLA SAVOLAINEN (s. 1962) on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut kuvituksistaan muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon.

© JARI RIIHIMÄKI Kannen suunnittelu: SALLA SAVOLAINEN
98

MARIA NILSSON THORE

Röhky, Mumu ja numero 7

Vielä seitsemän hommaa hoitamatta!

Röhkyn ja Mumun luona kello on melkein seitsemän illalla, ja heidän pitää vielä ehtiä hoitaa kokonaiset

SEITSEMÄN asiaa ennen nukkumaanmenoa! Miten kaverukset oikein ehtivät kaiken? Ehkä he voisivat tehdä kaksi asiaa kerralla?

SYYSKUU

Knorr, Koko och siffran 7 Suom. Outi Menna

32 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510487617

Ihastuttava kuvakirjasarja kutsuu perheen pienimmät opettelemaan numeroita ja laskemista hauskojen ja sympaattisten tarinoiden kautta. Maria Nilsson Thoren vekkulissa sarjassa Röhky-possu ja Mumu-lehmä tutustuttavat lapsen lukujen maailmaan leikin ja käytännönläheisen oivaltamisen kautta. Valloittavat kuvat ja samaistuttavat kertomukset kahdesta eläinystävyksestä tekevät matemaattisen hahmottamisen kehityksestä hauskaa ja innostavaa!

MARIA NILSSON THORE (s. 1975) on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija, joka on tunnettu erityisesti laajasta lastenkirjatuotannostaan.

Kannen suunnittelu: MARIA NILSSON THORE
© STEFAN TELL LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99

60VUOTTA!

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Eemeli ja Kissankulma

Tervetuloa

Kissankulmaan, Vaahteramäen Eemelin maanmainioon kotitaloon!

Tässä aivan uudessa Eemeli-kirjassa tutustutaan Eemelin perheeseen sekä maatilan eläimiin ja työntouhuun.

Kissankulma on ihastuttava maalaistalo ja kaikkien rakastaman metkuilijan, Vaahteramäen Eemelin koti. Mutta tiedätkö, kuinka monenlaisia eläimiä siellä asuu? Entä mitä tekevät piiat ja rengit?

Tässä suloisen nostalgisessa, perheen pienimmille suunnatussa kirjassa tutustutaan maatilan asukkaisiin ja Eemelin ja hänen siskonsa Iidan jokapäiväisiin touhuihin. Iloisen kirjan tekstit ovat Astrid Lindgrenin alkuperäisteoksista, ja kuvituksina on Björn Bergin iki-ihania Eemeli-kuvituksia.

ELOKUU 20 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510493991

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman kuuluisimpia lastenkirjailijoita, joka tunnetaan Vaahteramäen Eemeli -tarinoiden ohella muun muassa Peppi Pitkätossun ja Katto-Kassisen äitinä. BJÖRN BERG (1923–2008) loi Eemelin kuvallisen ilmeen jo ensimmäiseen Eemeli-kirjaan 1963.

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
©
100
VAAHTERAMÄENEEMELI
JAKOB FORSELL

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Eemeli ja Liinan poskihammas

UUDISTETTU LAITOS

Eemeli ryhtyy hammaslääkäriksi.

Astrid Lindgrenin riemukas tarina Vaahteramäen Eemelistä ja Liinan hammassärystä

kuvakirjana Björn Bergin mainioin piirroksin.

Kissankulman Liina-piian poskihammasta särkee ikävästi. Aatu-renki neuvoo häntä kääntymään kyläsepän puoleen – tämä kun on kiskonut monen suusta kipeän hampaan kauhean suurilla pihdeillään. Mutta se tietysti maksaa. Vaan Eemelipä lupaa irrottaa Liinan hampaan nopeammin ja edullisemmin kuin seppä. Hänellä on siihen konsti!

Eläköön Eemeli

Eemeli on ja pysyy!

Eläköön Eemeli, viimeinen Astrid Lindgrenin kolmesta romaanista, joissa kerrotaan Vaahteramäen Eemelin monista metkuista, ilmestyy nyt osana tyylikästä Lindgren-klassikkosarjaa.

Vaahteramäen Eemeli, Kissankulman kuulu vekara joka keksii kujeita minkä ennättää, teljetään jokaisen uuden metkunsa jälkeen vertashuoneeseen. Siellä hän vuolee aina uuden puu-ukon, joita kertyy lopulta kokonaista 369 kappaletta. Kolmannessa kirjassaan Eemeli tekee hyviä hullunkauppoja huutokaupassa, auttaa Liinaa pääsemään hammassärystä, maalaa pikku Iidan siniseksi ja tuikkaa ruustinnan tuleen. Sekä tekee sellaisen urotyön, että koko Vaahteramäki riemuitsee ja antaa hänen metkunsa anteeksi. Eläköön Eemeli!

SYYSKUU

Än lever Emil i Lönneberga Suom. Kerttu Piskonen

182 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510500545

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG
SYYSKUU När Emil skulle dra ut Linas tand | Suom. Kerttu Piskonen 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510493984
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101

ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYMAN

Peppi ja värit

Ensikirjojen sarja jatkuu!

Opi värejä Peppi Pitkätossun kanssa. Ensikirjojen sarjassa opitaan uutta Astrid Lindgrenin suosituimpien hahmojen seurassa!

Peppi Pitkätossun elämä Huvikummussa on varsin värikästä. Tässä suloisessa pahvikirjassa lapsi oppii ensimmäisiä värejä Pepin, hänen eläinystäviensä sekä Tommin ja Annikan mukana. Minkä värisiä ovat Pepin vaatteet? Entä kaikki Huvikummun hauskat yksityiskohdat?

SYYSKUU

10 s. | L85.22

Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510499603

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinat maailman vahvimmasta tytöstä Peppi Pitkätossusta kuuluvat hänen suosituimpaan tuotantoonsa. Tanskalainen INGRID VANG NYMAN (1916–1959) on kuvittanut kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat ja -sarjakuvat.

102
Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

ASTRID LINDGREN, PAULA VESALA

Peppi Pitkätossu: kuunnelma. Osat 1–6

Kaikki on vinksin vonksin näissä iloisissa

kuunnelmissa!

Koe rakastetut Peppi-romaanit ensimmäisen kerran ihastuttavina kuunnelmina, jotka on käsikirjoittanut Paula Vesala.

Peppi Pitkätossu ilahduttaa nyt kuunnelmien muodossa! Dramaturgin koulutuksen saanut muusikko Paula Vesala on käsikirjoittanut tunnetuimmat Peppiromaanit Peppi Pitkätossu, Peppi Pitkätossu astuu laivaan ja Peppi Etelämerellä railakkaaksi lyhytmuotoisten kuunnelmien sarjaksi, joka käynnistyy

ensimmäisillä kahdella osalla lokakuussa.

Osa 1

Julkaisu: Lokakuu

EAN äänikirja: 9789510491638

Osa 2

Julkaisu: Lokakuu

EAN äänikirja: 9789510493014

Koko sarja: L84.2 | Ikäryhmä: 5+

Osa 3

Julkaisu: Marraskuu

EAN äänikirja: 9789510493021

Osa 4

Julkaisu: Marraskuu

EAN äänikirja: 9789510493038

Osa 5

Julkaisu: Joulukuu

EAN äänikirja: 9789510493045

Osa 6

Julkaisu: Joulukuu

EAN äänikirja: 9789510493052

PAULA VESALA on rakastettu muusikko, sanoittaja ja näyttelijä, joka on koulutukseltaan dramaturgi. Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
©
THOMAS BROUMAND
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103

ASTRID LINDGREN, MARIA NILSSON THORE

Saariston lapset: Joulu Nikkarilassa Riemukas joululoma saaressa!

Neljäs ihastuttava, Astrid Lindgrenin rakastettuun Saariston lapset -romaaniin pohjautuva kuvakirja Joulu Nikkarilassa kertoo joulunvietosta tutuissa saaristolaismaisemissa.

Melkersonin perhe saapuu Nikkarilan kesämökilleen Saltkråkaniin ensimmäistä kertaa viettämään joulua.

SYYSKUU

Saltkråkan: Jul i

Snickargården

Suom. Laila Järvinen 48 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789510499146

Talvella saarella on ihan erilaista kuin kesällä. Pelle ja muu perhe ajelevat potkukelkalla, hakevat metsästä kuusen, nauttivat kaakeliuunin lämmöstä – ja näkevät joulupukinkin, kun tämä heittää lahjasäkin reestään laiturille. Vaikka Pelle väitti Pampulalle, ettei pukkia ole olemassakaan… Mutta entäs Jokke? Ei kai vain saarella hiiviskelevä kettu pääse vasikkakarsinaan ja Pellen rakkaan kaniinin kimppuun?

ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinansa Saariston lapsista (1964) Lindgren kirjoitti alun perin Olle Helbomin ohjaamaa, Suomessakin jo monille sukupolville rakasta tv-sarjaa varten. Saariston lapset -kuvakirjasarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Pelle saa pienen eläimen, Pampulan ikioma hylje ja Pelle löytää toivomuskiven. Sarjan on kuvittanut ruotsalainen MARIA NILSSON THORE (s. 1975).

Kannen suunnittelu: PIA HINNERUD
104

ANNA KROGERUS, NETTA LEHTOLA

Tontun apulainen

Lämminhenkinen joulukirja tontun ja ekaluokkalaisen hyvistä teoista.

LOKAKUU

120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510486467

EAN äänikirja: 9789510496282

EAN e-kirja: 9789510496275

Joulumieli tulee lämminhenkisen joulukalenterikirjan avulla!

24 lukua sisältävä kirja tontun ja ekaluokkalaisen hyvistä teoista sopii yhteiseksi iltasaduksi ennen joulua.

Nuppu perheineen on muuttanut uudelle pikkupaikkakunnalle. Äiti ja isä ovat kiireisiä kaksosvauvojen hoitamisessa eikä aikaa jouluvalmisteluille meinaa jäädä. Yllättäen Nuppu tutustuu vanhaan pajatonttuun, jolla on paljon hommia ennen joulua. Nupun kotona pitää siivota, ja kylältä löytyy paljon muitakin apua tarvitsevia. Tonttu ja Nuppu ryhtyvät toimeen, jotta iloinen joulu saadaan varmasti kaikille.

ANNA KROGERUS (s. 1974) on rakastettu ja palkittu näytelmäkirjailija. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kaksi lastenkirjaa, Muttinen ja äiti sekä Muttinen ja vaari. Krogerus on mestari kertomaan lempeitä, ihmisen tasoisia tarinoita.

NETTA LEHTOLA (s. 1996) on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija sekä pelisuunnittelija. Hänet tunnetaan mm. Kettujuttuja-kirjojen kuvittajana.

©
©
Kannen suunnittelu: NETTA LEHTOLA
OTTO VIRTANEN
VEIKKO SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105

LOKAKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510488713

EAN äänikirja: 9789510499122

EAN e-kirja: 9789510499115

MURKENS-SATUTIETOKIRJAT VIIHDYTTÄVÄT, OPETTAVAT JA

ROHKAISEVAT LAPSIA SEKÄ HEIDÄN KANSSAAN LUKEVIA AIKUISIA!

106
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

MAARET KALLIO, SUSANNA RUUHILAHTI, JULIA SAVTCHENKO

Murkens: Luminen nujakka

Riemukas tarina täynnä

tunne- ja kaveritaitoja!

Maaret Kallion ja Susanna Ruuhilahden kirjoittamassa satutietokirjasarjassa kohdataan monenlaisia tunteita ja opitaan, miten pinnaa saa pidemmäksi ja suuttumuksen sulamaan.

Tuhiksella on TAAS mennyt hermot. Pienellä tuhatjalkaisella on tuhat kenkää laitettavana jalkaansa ja kova kiire ulos leikkimään! Kun Tuhiksen lumipallo rikkoo muiden rakentaman hienon linnan, on Murkensin vuoro leimahtaa. Alkaa kunnon lumisota, mikä on herkälle Hentolalle aivan liikaa…

Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti kuvaavat erilaisia tunteita ja temperamentteja asiantuntevasti ja suurella sydämellä. Vaikka välillä tulisi erimielisyyksiä, kulkee tarinan pohjavireenä ystävyys ja tunne luottamuksesta. Julia Savtchenkon runsas nelivärikuvitus on huikaisevan satumainen ja riemukas.

”Voi miten ihana kirja onkaan! Jännittävä tarina, mielenkiintoiset henkilöt ja taidokasta tunnetaitokasvatusta tarinan keinoin.” – @vakaopevinkkaa

MAARET KALLIO on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yhteensä jo lähes 200 000 kappaletta. SUSANNA RUUHILAHTI on väkivaltatyön ja seksuaaliterveyden asiantuntija, logoterapeutti (LIF®) ja tietokirjailija. JULIA SAVTCHENKO on helsinkiläinen kuvataiteilija, kuvittaja ja lastenkirjailija.

© LAURA MALMIVAARA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107

Ketun kauppa ja muita kettujuttuja

Kolme viisasta kertomusta vanhenevasta ketusta ja nuoresta mäyrästä.

Ketun kauppa jatkaa omalaatuisen ketun tarinaa ja päättää sen tavalla, joka koskettaa kaikenikäisiä lukijoita.

Kettu alkaa olla jo iäkäs, eikä kaupanpito enää oikein innosta. Niinpä se pyytää nuorta mäyrää kauppa-apulaiseksi. Mutta tätä tuntuvat kiinnostavan aivan muut asiat! Kesän aikana yhteinen sävel kuitenkin löytyy, ja vanha ja nuori saavat oppia toisiltaan.

Kaija Pannulan kirjoittamat tarinat kertovat luopumisesta ja uuden aloittamisesta. Sukupolvet vaihtuvat ja elämä jatkaa kulkuaan. Samalla Ketun kaitafilmikameralle tallentuu metsän eläinten arki: majavan hymy ensimmäisellä hampaallaan ja hirvenvasojen kouluunlähtö.

SYYSKUU

64 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510493823

EAN äänikirja: 9789510494080

EAN e-kirja: 9789510494073

Klassisen kauniit kuvat ovat Netta Lehtolan käsialaa.

KAIJA PANNULA (s. 1970) asuu Kouvolassa ja työskentelee arkistonhoitajana. NETTA LEHTOLA (s. 1996) on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija sekä pelisuunnittelija. Tekijöiden esikoisteos Kettujuttuja valittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia junior -ehdokkaaksi vuonna 2019.

KAIJA Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
© VEIKKO SOMERPURO 108

TARU VIINIKAINEN, SILJA-MARIA WIHERSAARI

Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko

LOKAKUU 100 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510495872

EAN äänikirja: 9789510495902

EAN e-kirja: 9789510495889

Aurora on hyvin arka pieni piiskuhäntä, mutta joskus pelokkainkin otus voi löytää rohkeuden itsestään. Taru Viinikaisen lastenromaani hurmaa lämpimällä filosofiallaan.

Aurora ja isoäiti ovat piiskuhäntiä, jotka asuvat saappaassa. Aurora tykkää siivota ja laskea nappipurkkinsa nappeja, mutta pelottavista asioista hän ei pidä. Ja hän pelkää kaikkea. Siispä isoäidin ehdottaessa retkeä Pahankosken rantaan Aurora tietää heti, miten se päättyisi – he eksyisivät, ja ainakin kuolisivat nälkään tai mikä pahinta: hukkuisivat koskeen kuten Auroran äiti ja isä. Mutta vaarallisen kosken vastarannalla voi myös odottaa elämää suurempi yllätys ja toisinaan pehmeys on kaikkein suurinta rohkeutta.

TARU VIINIKAINEN (s. 1983) on kirjailija ja äidinkielenopettaja, joka tunnetaan aurinkoisista Tiltu ja Lettu -lastenromaaneistaan sekä Lukupalat-sarjan pupuaiheisista Neppari-kirjoista. SILJA-MARIA WIHERSAARI (s. 1988) on lastenkirjakuvittaja ja kuosisuunnittelija, joka on kuvittanut mm. Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen metsän.

© VEIKKO
© OTTO VIRTANEN
SOMERPURO
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109
”Meissä kaikissa on uskallusta.”

SALLA SALMELA, TIINA KONTTILA

Minä menen

lääkäriin

Hurmaava kuvakirja tunnetulta perhevaikuttajalta!

SYYSKUU

40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510498187

EAN äänikirja: 9789510498194

EAN e-kirja: 9789510498200

SALLA SALMELA on suosittu perhevaikuttaja. Aiemmassa työssään lasten sairaanhoitajana hän oppi, kuinka tärkeää on valmistella lapsia lääkärikäynneille. TIINA KONTTILA on kuvittanut niin lastenkirjoja, sarjakuvia kuin oppimateriaalejakin.

Ihastuttava kirja kaikkien lääkäriä jännittävien lasten tueksi. Kerää talteen kirjasta löytyvät sankarikortit, jotka ilahduttavat jokaista pientä potilasta.

Lääkärissäkäynti hermostuttaa lähes jokaista lasta, mutta lapsia ei aina muisteta valmistella käyntiä varten. Tämän kirjan avulla se onnistuu helposti ja hauskasti. Tarinassa seurataan pientä Sinnaa, joka joutuu korvakivun takia jännittävälle lääkäriasemalle. Loppujen lopuksi reissu ei kuitenkaan ole pelottava, lääkärissä tapahtuu nimittäin tosi kiinnostavia juttuja!

Tarina rohkaisee pieniä potilaita niitä tilanteita varten, joita monet lapset pelkäävät hurjasti etukäteen. Kirjan riemukkaasti kuvittanut Tiina Konttila on suunnitellut sen loppuun hauskat sankarikortit, jotka voi ottaa talteen oman lapsen lääkärikäyntejä varten.

Kannen suunnittelu: TIINA KONTTILA
© OTTO VIRTANEN
110

NATALIA SALMELA, JASMIN HAMID, ANNA SALMISALO

Työ. Miksi siellä käydään ja mitä siellä tehdään?

LOKAKUU

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510499481

EAN äänikirja: 9789510499504

EAN e-kirja: 9789510499498

Huikean kiinnostava jatko kuvakirjahitille!

Mamma Betalar -podcastin pitäjien rahasta kertova lastenkirja saa jatkoa: nyt kummastellaan, miksi ihmisten pitää käydä töissä ja millaisia ammatteja nykymaailmaan mahtuu.

Miksi vanhempien pitää käydä töissä? Tähän jokaista lasta mietittävään kysymykseen saadaan värikäs ja monipuolinen vastaus Jasmin Hamidin ja Natalia Salmelan uudessa kuvakirjassa, joka yhdistelee tarinaa ja tietoa. Samalla päästään tutustumaan kokonaiseen kirjoon mielenkiintoisia ammatteja. Mitä oikeastaan tapahtuu työpäivän aikana, jos ammatti on vaikkapa makeismestari tai pelisuunnittelija? Entä mitä maailmalle tapahtuisi, jos kukaan ei kävisi töissä? Ihastuttavan ja huumorintäyteisen kirjan on kuvittanut värikylläisesti Anna Salmisalo.

NATALIA SALMELA on keskustelun herättäjä ja uusperheen äiti, joka innostaa etenkin naisia ottamaan ohjakset omasta taloudesta. JASMIN HAMID on edennyt eturivin näyttelijästä Vuoden sijoittajaksi ja yhdeksi Suomen seuratuimmista vaikuttajista. ANNA SALMISALO on kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

Kannen suunnittelu: ANNA SALMISALO
© OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111

JONNA BJÖRNSTJERNA

Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä: Kummitusjuna

Hyppää mukaan kutkuttavan jännittävälle metromatkalle!

ELOKUU

Sagan om den underbara

familjen Kanin och... Spöktåget Suom. Outi Menna

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510487747

EAN äänikirja: 9789510499139

EAN e-kirja: 9789510496299

Huhu kertoo, että Satumetsän metrotunnelissa kulkee kummitusjuna, jossa voi törmätä mitä erikoisimpiin matkustajiin. Mutta Pikkuveli on jo myöhässä kotiintuloajasta, ja junalla ehtii nopeammin! Uusi kertomus merkillisestä kaniperheestä onnistuu yhtä aikaa jännittämään, ihastuttamaan ja naurattamaan.

Jonna Björnstjerna tarjoilee jälleen yhden kutkuttavan pelottavan tarinan merkillisen perhe Kanin elämästä ihmeellisessä Satumetsässä. Kuvakirjasarja kertoo vähän kammottavia juttuja suloisen riemukkaalla otteella. Björstjernan yksityiskohtaiset kuvitukset kutsuvat tutkimaan satumetsän syövereitä, ja kirjat yhdistelevät ainutlaatuisella tavalla huumorin, kauhun ja sympaattisuuden hurmaavaksi kokonaisuudeksi.

JONNA BJÖRNSTJERNA (s. 1983) on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija. Hän yhdistelee tyylissään sulavasti klassista satumaisuutta ja kammottavaa kuvastoa. Björnstjernan suurina innoittajina toimivat mm. Julie Doucet ja Tim Burton.

Kannen suunnittelu: JONNA BJÖRNSTJERNA
©
CAROLINE ANDERSSON
112

ROOPE LIPASTI, EMIEL INKERI NIKULA

Kopterijengi T-RX 3: Kaaos kaupungissa

Dinokopteri ja pelastusjengi jälleen vauhdissa!

MARRASKUU

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510490785

EAN äänikirja: 9789510490808

EAN e-kirja: 9789510490792

Mikä neuvoksi, kun sähkökatko sekoittaa kaikkien elämän?

Kaaos kaupungissa on kolmas osa vauhdikkaassa sarjassa, jossa seurataan eläinpelastusjengin seikkailuja.

Kopterijengin kotikaupungissa voimalaitos ei toimi niin kuin pitäisi. Kun pelastajat tutkivat tilannetta, selviää, että oravaperhe on tehnyt pesänsä voimalan uumeniin. Mutta voi: pelastustehtävä menee pieleen! Kopterijengi saa aikaiseksi hirmuisen oikosulun, ja koko kaupunki pimenee. Toimimasta lakkaavat niin jäätelökauppiaan pakastin kuin kaikki liikennevalot, ja edessä on täysi kaaos. Tästä pelastustehtävästä tulee paitsi hurjan vaarallinen, myös pilkkopimeä!

Kopterijengi T-RX on kuvakirjasarja täynnä huumoria, vauhtia ja vaaratilanteita, ja se sopii kaikille seikkailijoille sukupuolesta riippumatta.

ROOPE LIPASTI on monipuolinen kirjailija ja kolumnisti, joka lastenkirjailijana tunnetaan erityisesti Lätkä-Laurisarjasta. EMIEL INKERI NIKULA on animaatio- ja pelialalla työskennellyt palkittu kuvittaja.

© OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Lemuetsivät

: Kauhea paukuttelija ja muita ällöttäviä mysteereitä

Hulvaton äänikirjahitti nyt kokonaan kuvitettuna kirjana!

Mikä eteen, kun kaupunkia piinavat erityisen haisevat arvoitukset? Kenelle silloin voi soittaa? Tietenkin lemuetsiville!

Pirkon, Reetan ja Rasmuksen kotikaupunkia piinaavat oudot vaivat! Ensin kaikki ovat ryhtyneet paukuttelemaan mitä epäsopivimmissa tilanteissa, myöhemmin leviävät röyhtäily- ja oksenteluepidemiat. Arvoituksia alkaa selvittää pettämätön etsiväkolmikko – sekä heidän koiransa, jonka hajuaistia tarvitaan näiden poikkeuksellisen lemuavien tapausten parissa. Kuinka paljon hajuhaittoja etsivät ehtivät kohdata, ennen kuin kaikki selviää?

Lemuetsivät käynnistyi kesällä 2022 audiosarjana, joka päätyi saman tien suosituimpien lasten äänikirjojen listoille. Nyt nämä lasten rakastamat, löyhähtelevät tarinat tulevat saataville myös runsaasti kuvitettuna painettuna kirjana! Ensimmäinen kirja kokoaa yhteen kolme ensimmäistä mysteeriä – ja niihin mahtuukin paljon paukkuja. Pröööt!

MARRASKUU

80 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510501252

ROOPE LIPASTI on monipuolinen kirjailija ja kolumnisti, joka lastenkirjailijana tunnetaan erityisesti Lätkä-Lauri-sarjasta. KAISU SANDBERG on monipuolinen kuvittaja, jonka kissan lempinimi on Stinky.

© VESA-MATTI VÄÄRÄ © SABRINA BQAIN ROOPE LIPASTI, KAISU SANDBERG
114
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

MERJA JALO, MARVI JALO, REETTA NIEMENSIVU

Onnenkepparit: Yöratsastaja

Tihutöitä Onnentallilla!

Olivia ystävineen jatkaa mielikuvituksellisia kepparileikkejään, kun Onnentallilla alkaa käydä salaperäinen yöratsastaja. Kenen jäljiltä talli on aamuisin sekaisin? Suositun keppariharrastuksesta kertovan Onnenkepparitsarjan kuudes osa.

Onnentallilaiset kohtaavat uuden mysteerin, kun eräänä aamuna talli on kuin pyörremyrskyn jäljiltä, kepparit ja kaurat levällään pitkin lattioita. Kuka ihme pääsee tallille jopa lukitun oven läpi? Kepparikaverukset lähtevät salaperäisen yöratsastajan jäljille.

Suosittujen heppakirjailijoiden Onnenkepparit-sarjassa on Reetta Niemensivun vauhdikas kuvitus. Alakoululaisille suunnatussa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Olivia ja Onnentähti, Kadonnut raippa, Karkurikoira, Kepparikisat ja Kummituskeppari

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510492956

Kirjailijasisarukset MERJA ja MARVI JALO

ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen useita suosittuja hevos- ja koirasarjoja, kuten Jesse-koirakirjat sekä Nummelan ponitalli -hevoskirjat. REETTA NIEMENSIVU on lastenkirjakuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on kuvittanut mm. Henna Helmin IceLove- ja Bella-sarjoja.

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115

Liljan yksisarviset ekaluokalla

Hulinaa koulun penkillä!

Koulu ei ole enää ennallaan, kun Liljan yksisarviset istuvat pulpettiin! Söpösti kuvitettu ja helppolukuinen Lukupalatsarja seuraa yksisarvisten vauhdikasta tallia.

Kunnanvaltuusto on päättänyt, että Liljan yksisarvisten täytyy käydä koulua! Ekaluokkalaiset yksisarviset lähtevät intoa puhkuen opintielle, mutta koulussa asiat alkavat mennä jälleen kerran mullin mallin… Ovatkohan yksisarviset sittenkään vielä koulukypsiä?

Vauhdikkaat yksisarviset ovat seikkailleet aiemmin Lukupalat-kirjoissa Liljan yksisarviset ja Liljan yksisarviset karkuteillä

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510494486

EAN äänikirja: 9789510494509

EAN e-kirja: 9789510494493

HALLAVA (s. 1974) kirjoittaa lapsille ja nuorille. Liljan yksisarviset- kirjojen lisäksi hän on kirjoittanut Lukupaloihin myös 2A:n kamut -sarjaa. ROOSA HEPOMÄKI (s. 1992) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista.

p a l at
ANNA HALLAVA, ROOSA HEPOMÄKI ANNA Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
116

LUKUPALAT-KIRJAT ON TEHTY JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE. NIISSÄ ON VÄHÄN

TEKSTIÄ, JA 6–8-VUOTIAS LUKIJA PYSTYY

AHMIMAAN NE KERRALLA. RUNSAS VÄRIKUVITUS JOKA AUKEAMALLA HOUKUTTAA LUKEMAAN LISÄÄ.

LAURA SUOMELA, VÄINÖ HEINONEN Säbähamsterit turnaustäpinöissä

Katse peliin, Säbähamsterit!

Säbähamsterit eivät ole pysyä nahoissaan, kun kauan odotettu turnausmatka koittaa!

Urheilullinen ja helppolukuinen Lukupalat-sarja Säbähamsterit seuraa jyrsijöiden hauskaa salibandyjoukkuetta.

Säbähamstereiden kisabussissa valmentaja saa puhua kuuroille korville, kun pelaajat luukuttavat räppäri B.I.G. Guineapigiä ja intoilevat luvatusta huvipuistoillasta. Turnauksessa ajatukset täyttää päätösdisko ja vastapuolella pelaava ihana hamsterityttö. Muistaako kukaan enää tärkeintä – itse peliä!

Jyrsijöiden sporttinen joukkue on lukijoille tuttu kirjasta Säbähamsterit ja Talttahammasliiga

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510494455

EAN äänikirja: 9789510494462

EAN e-kirja: 9789510494479

LAURA SUOMELA (s. 1973) kirjoittaa sekä lapsille että nuorille, ja on siviiliammatiltaan erityisnuorisotyönohjaaja. VÄINÖ HEINONEN (s. 1981) on helsinkiläinen kuvittaja, joka on tehnyt sarjakuvaa sekä lastenkirja- ja oppikirjakuvituksia.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117
Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Aurinkokunnan arvoitukset

Sinkoa tietomatkalle aurinkokuntaan!

Kolme… kaksi… yksi… hyppää raketin kyytiin ja kiidä tutustumaan aurinkokuntamme ihmeisiin!

Tämä vinhasti kuvitettu tietokirja kertoo kattavasti maapallon naapureista: planeetoista, auringosta, asteroideista ja satelliiteista.

Tietopalat-sarja sopii alakoululaisille, sillä uutta oppii näppärästi yksinkertaisten tekstien ja runsaiden kuvitusten avulla.

LOKAKUU

64 s. | L52.21 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510499047

EAN äänikirja: 9789510499061

EAN e-kirja: 9789510499054

Kuvittaja ja kirjoittaja AAPO RAVANTTI (s. 1974) on kulttuurialan moniottelija. Hän tekee lastenkirjojen lisäksi töitä muun muassa ääniteknikkona ja muusikkona.

AAPO RAVANTTI
118
Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

HELPPOLUKUINEN TIETO KIRJASARJA

ALAKOULULAISILLE. TIETOPALAT-KIRJOISSA ON TUHTIA TIETOA RUNSAAN VÄRIKKÄÄSTI KUVITETUSSA

PAKETISSA. UUSIA ASIOITA OPPII KUIN HUOMAAMATTA!

Kaikenkirjavat linnut

Tervetuloa

lintujen jännään maailmaan!

Lintuja on jos jonkinlaisia. Yksi metsästää öisin, toinen nukkuu lentäessään, kolmas matkustaa tuhansia kilometrejä ilman kompassia ja löytää silti samaan pesäpuuhun.

Tämä monipuolinen ja runsaasti kuvitettu tietokirja tutustuttaa ihmeellisiin lintuihin hauskasti ja helposti yksinkertaisten tekstien ja ilmeikkäiden kuvitusten avulla.

Yhä laajeneva tietokirjasarja tarjoaa monipuolisen valikoiman luettavaa pienille tiedonnälkäisille.

LOKAKUU 64 s. | L58.12 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510499085

EAN äänikirja: 9789510499108

EAN e-kirja: 9789510499092

LAURA ERTIMO (s. 1977) on maantieteilijä, joka on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja lapsille ja koko perheelle. Ertimolle myönnettiin Tietopöllö-palkinto vuonna 2020. KAISU SANDBERG (s. 1990) on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, jonka iloisen värikkäitä kuvituksia voi nähdä muun muassa suosituissa Lukupaloissa ja Tietopaloissa sekä Putingin paperituotteissa.

LAURA ERTIMO, KAISU SANDBERG Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119

Rosmariini: Hämyhäkin ennustus

MARRASKUU

120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510486429

EAN äänikirja: 9789510486580

EAN e-kirja: 9789510486573

Riemastuttavan hullunkurinen

Kokkiklubi hurmaa jälleen! Pursuileva Rosmariini-sarja vetoaa etenkin Yökoulun ja Olgan ystäviin.

Kokkiklubi kaahaa takaisin Kumarian taikamaailmaan Amor Pääkkösen jäätelöautolla. Tällä kertaa hirveä Muurahaiskuningatar on tarkoitus kukistaa lopullisesti.

Valokkimetsässä sankarimme törmäävät hämyhäkkiin, joka kirjoittaa verkkoonsa ennustuksen: muurahaisten voittamiseen tarvitaan maailman paras, vaarallisin ja lemuavin herkku. Tehtävä on äärimmäisen haastava… ja haiseva!

Rosmariini-sarja on hersyvä yhdistelmä räiskyvää sanailua ja hulvatonta sarjakuvaa. Kumaria on varsinainen mielikuvituksen runsaudensarvi, joka lumoaa lukijat riemastuttavalla anarkiallaan.

”Tämän kirjan olisin varmasti itsekin halunnut lukea alakoululaisena.” – @ketunkirjahylly Mättömadon salaisuus -kirjasta

MIINA SUPINEN, ANNI NYKÄNEN
”Pitäkää kiinni, pirpanat!”
© VEIKKO SOMERPURO
Kirjailija, käsikirjoittaja MIINA SUPINEN (s. 1976) ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija ANNI NYKÄNEN (s. 1983) ovat energinen tekijäkaksikko, jolta on ennen Rosmariini-sarjaa ilmestynyt kolme hullunhauskaa Kokkiklubi-kirjaa.
120
Kannen suunnittelu: ANNI NYKÄNEN

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN

Lätkä-Lauri ja Kanarian kuti

Juniorileijonat rantalomalla!

Lätkä-Lauri-sarja on vauhtia, huumoria ja täpäriä tilanteita – niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Suosittuja LätkäLauri-kirjoja on myyty jo yli 150 000 kappaletta!

Lätkä-Laurin jengin etelänloma alkaa vauhdikkaasti jo lentokoneessa – tarjottimilla on hirmu hyvä pelata pöytälätkää. Heidän lennollaan istuu myös aito legenda, urheiluselostaja Rapumerta, jonka selostama peli olisi Laurin ja kavereiden suuri unelma. Perillä aiotaan nimittäin lomailun lisäksi myös treenata, vaikka jäätä löytyykin Kanarialla vain limulaseista.

ELOKUU

150 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510491072

EAN äänikirja: 9789510491089

EAN e-kirja: 9789510491096

Suomen suosituimman junioripelaajan hauskoista edesottamuksista vastaa kirjailija ROOPE LIPASTI ja vauhdikkaat ja kekseliäät kuvakulmat ovat kuvittaja HARRI OKSASEN käsialaa. He ovat molemmat pelanneet lätkää itsekin ja heidän yhteistyönsä on synnyttänyt jo yhteensä kahdeksan Lätkä-Lauri-kirjaa.

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, RIIKKA TURKULAINEN © OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121

Almus: Vinhavuorten vanki

SYYSKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510496718

EAN äänikirja: 9789510496725

EAN e-kirja: 9789510496732

Almus-peikon vinhat seikkailut saavat jatkoa Alamaiden kaukaisessa valtiossa. Mikko Kalajoen tenhoavaan kerrontaan ovat mielivöityneet kaikenikäiset lukijat!

Eräänä tavallisena kesäpäivänä Inkeri ja herra Mattsson saavat perin salaperäisen viestin: heidän avitustaan tarvitaan, sillä Almus on jälleen kerran kadonnut viuhtoretkilleen. Tällä välin peikkopoika on selvinnyt Vinhavuorilla kolmisiipisen tetsuaanin hyökkäyksestä, mutta eksynyt vahingossa naapurivaltio Kurinan puolelle. Miten käy, kun Almus joutuu ankaruudestaan tunnettujen kurinalaisten vangiksi vakoilusta epäiltynä?

Mikko Kalajoki on luonut omintakeisen peikkomaailman ja -kielen, jotka saavat lukijan mielikuvituksen laukkaamaan kuin kaviodontti. Sarjan ensimmäinen osa Tännetuloa terve valittiin sekä Arvid Lydecken että

Runeberg junior -palkintoehdokkaaksi. Kirjaa kuvittavat Jani Ikosen taidokkaat ja hauskan kujeilevat viivapiirrokset.

MIKKO KALAJOKI (s. 1972) on julkaissut useita kiiteltyjä teoksia lasten- ja nuortenkirjoista rikosromaaneihin.

JANI IKONEN (s. 1978) tunnetaan modernista ja omintakeisesta kuvitustyylistään. Hänen kädenjälkensä näkyy mm. Finlandia junior -palkintoehdokkaana olleessa runoteoksessa Kaupunki kukaties

”Voihan surminkaani!”
©
Kannen suunnittelu: JANI IKONEN MARJAANA MALKAMÄKI
122

Höpersankarit: Opejahti

Riemastuttava uuden sarjan avaus!

Millaisia ovat ne supervoimat, joista ei puhuta kirjoissa?

Tai ne sankarit, joista ei tehdä elokuvia? Tervetuloa

tutustumaan Höpersankareihin!

10-vuotias Taavi on tavallinen poika, joka on aloittamassa omituisten supersankarien eli höpersankarien koulussa. Jopa Taavin isällä, koulun uudella opettajalla Karva-Karilla, on höpervoimia! Taavi saa nopeasti kutsumanimen Tavispoika, eikä sopeutuminen oppilaiden kirjavaan joukkoon suju ongelmitta. Taavi saa kuitenkin huomata, että myös tavallisilla lapsilla voi olla erityisiä voimia. Koulusta on kadonnut kaksi opettajaa, ja Taavia tarvitaan avuksi tapahtumarikkaaksi yltyvään opejahtiin.

Höpersankarit-sarja tarjoilee seikkailua, hulvatonta koululaishuumoria ja supersankarivitsejä! Sarjan on kuvittanut hurmaavasti Maria Makkonen.

LOKAKUU | 120 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789510501290

EAN äänikirja: 9789510501306 | EAN e-kirja: 9789510501313

”Mikä on supervoimista kaikkein paras? Lentokyky? Näkymättömyys? Ajatustenluku? Ottaisin näistä minkä tahansa. Mutta onhan voimia oltava muitakin. Eivätkä ne kaikki voi olla yhtä makeita – tai edes käyttökelpoisia.”

Näyttelijä, juontaja ja koomikko ERNEST LAWSON tunnetaan tv-urastaan, kuten työstä Tanssii tähtien kanssa -kisan juontajana, sekä inspiroivasta some-sisällöstään ja monipuolisuudestaan viihteen saralla. Siviiliammatiltaan hän on luokanopettaja. MARIA MAKKONEN on kuvittaja ja sarjakuvantekijä.

© SAM WECKMAN
© MARIA MAKKONEN ERNEST LAWSON, MARIA MAKKONEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123

”TEHTÄVÄ KOLME: PYSÄYTÄ VON MAXX.”

LOKAKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510464731

EAN äänikirja: 9789510499290

EAN e-kirja: 9789510499283

© MARI LUOMA 124
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG, RIIKKA TURKULAINEN

TIMO PARVELA, MARI LUOMA

Melkein mahdoton tehtävä – Verkon valtias

Salaisuuksien vyyhti aukeaa!

Melkein mahdoton tehtävä on mysteerisarja, joka nappaa lukijan pihteihinsä eikä päästä irti ennen kuin ollaan perillä. Eliaksen elämän alkuhetket ovat olleet kuin musta tuntematon aukko, ja nyt kaikki paljastuu kerralla.

Elias on juuri saamassa tietää kaiken perheestään, kun vaarallinen von Maxx kaappaa hänet synkkään kartanoonsa. Von Maxxin pahuuden syvyys alkaa valjeta Eliakselle ja hän huomaa olevansa suuremmassa vaarassa kuin osasi edes kuvitella. Apua on kuitenkin tulossa yllättävästä suunnasta.

Timo Parvelan piinaavan jännittävä ja roalddahlmaisen huumorin ryydittämä kirjasarja tarjoaa mysteereihin ratkaisut sarjan kolmannessa osassa. Jännitystarinan hyytävät miljööt on kuvittanut Mari Luoma.

Sarjan avausosasta kirjoitettua:

”Parvela osaa kirjoittaa vetävästi vähän lukeville tai kirjoja karttaville nuorille. Mukana ei ole mitään turhaa, eikä juoni jämähdä hetkeksikään paikoilleen.”

– Mari Viertola, Turun Sanomat

TIMO PARVELA on yksi Suomen palkituimmista ja käännetyimmistä kirjailijoista. Parvelalla on lukijoita yli kolmessakymmenessä maassa, ja hänen kirjojaan on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli kuusi miljoonaa kappaletta. MARI LUOMA on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja, joka on tehnyt lisäksi peligrafiikkaa. Luoma julkaisee lapsille myös Romeo ja hirviöt -sarjakuvaa. @ JARI KIVELÄ
© KIERAN SHEEHAN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125

Laske salaa kymmeneen

SYYSKUU

120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510497999

EAN äänikirja: 9789510498002

EAN e-kirja: 9789510498019

Laske salaa kymmeneen on villi ja hurmaava lastenromaani lapsuuden kymmenestä viimeisestä leikistä, porukkaan kuulumisen tärkeydestä ja kasvamisen eritahtisuudesta.

Pätkiksissä on viisi tyttöä, ja Myy on se viides. Neljännen luokan päättyessä muilla alkaa temppuleiri ja he viestittelevät ryhmässä, johon Myy ei kuulu. Sitten loman ensimmäisenä aamuna metsän reunasta ilmestyy pörrötukkainen Lassi, joka pyytää Myytä ulos. Kun hän sukeltaa Lassin perässä saniaismetsään, Pätkisten rakennekynsijutut ja välttelevät viestit unohtuvat.

Koko kesän heitä vievät toinen toistaan hurjemmat, hauskemmat ja hikisemmät leikit, kunnes eräänä päivänä Lassin kotitalo metsän takana on tyhjä.

LAURA LÄHTEENMÄKI (s. 1973) kirjoittaa sekä nuorille että aikuisille. Lasten- ja nuortenkirjailijana hän on saanut lukuisia tunnustuksia: Arvid Lydecken ja Anni Polva -palkinnot, IBBY:n kunniamaininnan, Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- sekä Topelius-palkintoehdokkuuksia.

”Hän tiesi, että hänellä oli vielä tämä leikki.”
© VEIKKO
SOMERPURO
126
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG Kannen kuva: TILDA ROSE

SOFIE SARENBRANT Mira ja Kuu

Ruotsalaisen huippudekkaristin ensimmäinen nuortenkirja!

LOKAKUU

Mira och Månen: En vän för livet

Suom. Iina Quist

190 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510497937

EAN äänikirja: 9789510497920

EAN e-kirja: 9789510497944

Heppatyttö Miran unelma elinikäisestä ystävästä on Kuu-poni.

Koulussa Miran on vaikea ystävystyä muiden kanssa, usein tuntuu siltä kuin hän olisi näkymätön. Hänen lempipaikkansa maailmassa onkin hevostalli. Kun tallin hienoin poni Kuu loukkaantuu, Mira alkaa hoitaa sitä – ilman Miraa, Kuulle voisi käydä huonosti. Miran suurin haave on päästä kilparatsastamaan Kuun kanssa, mutta siihen on pitkä matka heillä molemmilla.

”Kirjan aihe on tärkeä ja vaikka ei olisi kiinnostunut hevosista, tämän tarinan lukeminen kannattaa. Valtavan hyvä kirja, odotan jo sarjan seuraavaa osaa.” – Bokdjungeln-blogi

SOFIE SARENBRANT (s. 1978) tunnetaan Emma Sköld -dekkareistaan, jotka ovat olleet valtava menestys Suomessakin. Mira ja Kuu on hänen ensimmäinen kirjansa nuorille.

©
ULLBERG
THRON
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 127
Kannen suunnittelu: FILIPPA WIDLUND, RIIKKA TURKULAINEN

MAX BRALLIER, DOUGLAS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit: Kielletty linnake

LOKAKUU

The Last Kids on Earth: The Forbidden Fortress

Suom. Aila Herronen

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510486054

EAN äänikirja: 9789510486078

EAN e-kirja: 9789510486061

Jengi saadaan kokoon Quintin ja Dirkin oltua omalla väliseikkailullaan. Mutta edessä on uusi maailmanlopun koitos, sillä kammottava Thrull punoo edelleen pahantahtoista juonta. Kamut joutuvat laatimaan suunnitelman soluttautuakseen salaperäiseen linnakkeeseen. Luvassa on taattua vauhtia ja kohellusta tyyppien tyyliin!

Mätöntäyteinen suosikkisarja on pullollaan maailmanlopun zombeja, monstereita ja kaverijengin riemukasta huumorin kuorruttamaa kohellusta. Runsaalla kuvituksella höystetty vauhdikas seikkailu on edennyt kahdeksanteen osaan.

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet yllättävän, karmivan ja hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

Megasuosittu sarja täynnä zombeja, toimintaa ja huumoria jatkuu!
© RUBY BRALLIER
Kannen suunnittelu: JIM HOOVER
128

THOMAS TAYLOR

Mermeduusa

Aaverannan merenrantakaupungissa legendat heräävät eloon.

Tunnelmaa ja seikkailua pursuavan sarjan viidennessä osassa Herbert Sitrus ja Orvokki Parma kohtaavat jälleen uuden unohdetun legendan merenrantakaupungin hämärillä kaduilla. Keskitalven hämärissä Aaverantaan saapuu erikoinen joukko, joka aikoo tutkia malamanterin kadonneen kumppanin legendaa. Herbie ja Orvokki alkavat vähitellen epäillä, onko mysteerien penkominen kuitenkaan järin viisasta. Syvällä maan pinnan alla ystävyksiä odottaa jokin – kenties myös Aaverannan syvin salaisuus.

MARRASKUU

Mermedusa

Suom. Jaana Kapari-Jatta

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510490983

EAN äänikirja: 9789510490990

Mermeduusa jatkaa huikaisevaa Aaveranta-sarjaa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Malamanteri, Gargantis, Kammovarjo ja Festergrimm.

”Jaana Kapari-Jatan suomentama sarja vie yhtä syvälle seikkailuihin kuin Harry Potter omassa lapsuudessani”

– But I’m a Human, Not a Sandwich -blogi

THOMAS TAYLOR on brittiläinen kirjailija ja taiteilija. Suursuosioon noussut, tunnelmallinen Aaveranta-sarja avaa tarina-aarrearkun, jossa salaisuudet ja legendat huuhtoutuvat unohtumattoman merenrantakylän rannoille.

©
THOMAS TAYLOR
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129

Neropatin päiväkirja 18

Maailman suosituinta nuortenkirjallisuutta!

Neropatin päiväkirja on Suomen suosituin nuortenkirjasarja, joka houkuttelee kirjojen pariin nekin, joita lukeminen ei muuten innosta.

Uusimmassa Neropatin päiväkirjassa Greg on korviaan myöten stressin kourissa. Rästiin jääneet läksyt, kyseenalaiset ryhmätyötoverit ja yötöiksi venähtäneet kouluhommat panevat Gregin koetukselle. Naurussa on pitelemistä, kun Greg rämpii kommelluksesta toiseen yläkoulun läpi.

Jeff Kinneyn Neropatteja on myyty yli 275 miljoonaa kappaletta 69 kielellä – suomeksikin yhteensä jo yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Lukijat kautta maailman rakastavat Kinneyn teoksia, joissa yhdistyvät omasta elämästä tutut tilanteet, hersyvä huumori ja hauska kuvitus.

Sarjan edellisestä osasta Pyhä jysäys sanottua: ”Neropatin päiväkirja -sarja jaksaa huvittaa. Sitä voi suositella yhä esimerkiksi sellaisille pojille, jotka eivät vielä ole löytäneet lukemisharrastusta..”

– Juha Salmi, Kirjavinkit.fi

”Lisää näitä nää on best.” – Elias, BookBeat.fi

JEFF KINNEY (s. 1971) on New York Timesin kirjamyyntilistan kärkinimi. Hän on voittanut kuusi kertaa Nickelodeon Kids’ Choice Award -palkinnon suosituimmasta nuortenkirjasta. Jeff on valittu Time-lehdessä maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon. Hän vietti lapsuutensa Washington D.C:ssä ja muutti Uuteen-Englantiin, missä hän omistaa vaimonsa kanssa kirjakaupan nimeltä An Unlikely Story.

© 2007–2023 Wimpy Kid, Inc. DIARY OF A WIMPY KID®, WIMPY KID™, and the Greg Heffley design™ are trademarks of Wimpy Kid, Inc. ALL RIGHTS RESERVED. PHOTO © FILIP WOLAK
Diary
224 s.
N84.2
Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510485798 | EAN äänikirja: 9789510485804 130
LOKAKUU
of a Wimpy Kid 18 | Suom. Marja Helanen
|
|

RACHEL RENÉE RUSSELL

Nolo elämäni: Olisinpa pentuvahti

Hykerryttävän nolojen

tilanteiden teini Nikki ystävineen seikkailee sarjan kymmenennessä kirjassa!

Päiväkirjamuotoinen, piirroksia ja sarjakuvia sisältävä kirjasarja on kuin Neropatin kääntöpuoli glitterillä ja glamourilla höystettynä.

Nikkin täytyy pelastaa ja piilottaa seitsemän söpöä koiranpentukoheltajaa vanhemmiltaan, pikkusiskoltaan, kokonaiselta yläkoululta ja ennen kaikkea kostonhimoiselta MacKenzie Hollisterilta. Jos joku siihen pystyy, niin Nikki – mutta ei ilman herkullisen noloja sivupolkuja!

SYYSKUU

Book 10: Tales from a Not-SoPerfect Pet Sitter Puppy Love

Suom. Jani Bohm

320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510497265

EAN äänikirja: 9789510497272

RACHEL RENÉE RUSSELL on yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka lasten- ja nuortenromaaneja on myyty miljoonittain ympäri maailman. Russell kirjoittaa ja kuvittaa sarjaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 131

LOKI: Pahisjumalan päiväkirja ja sopiva syntipukki

Kuka vei Thorin taisteluvasaran?

SYYSKUU

Loki: A Bad God’s Guide to Taking the Blame

Suom. Maria Lyytinen

250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510491386

EAN äänikirja: 9789510491393

Tapojaan koululaisen hahmossa parantamaan passitettu pahisjumala

Loki luovii kuolevaisten keskellä sarjan toisessa, Neropatti-henkisessä päiväkirjassa.

Loki on saanut toisen tilaisuuden tulla paremmaksi jumalaksi – hänen tehtävänään on suojella maapalloa jääjättiläisiltä. Mutta 11vuotiaalla Lokilla on muita murheita: koulusta tulee surkeaa palautetta, kun taas Lokin veljeä esittävälle Thorille sataa kiitosta. Kateellinen Loki päättää kostaa. Sitten Thorin rakas vasara katoaa ja kaikki syyttävät tietysti Lokia. Mutta kuka vasaran oikeasti vei?

”Tämä pohjoismaisen mytologian ryydittämä ja nykymenolle naureskeleva viihdepläjäys on kohonnut jo kulttikirjallisuuden asemaan.”

– Sunday Times

Lontoolaiskirjailija LOUIE STOWELL aloitti uransa tietokirjailijana, mutta kyllästyi pitämään kiinni faktoista ja päätti siirtyä fiktion puolelle. Myyntilistojen kärkeen Britanniassa oitis nousseen Loki-sarjan on oikeudet on ostettu yli 20 kielelle. Sarjan ensimmäinen osa LOKI: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste ilmestyi suomeksi keväällä 2023.

LOUIE STOWELL
132

Fowlin kaksoset saavat ansionsa mukaan

Fowlin kaksoset taas vauhdissa!

MARRASKUU

The Fowl Twins Get What

They Deserve

Suom. Jaakko Kankaanpää

350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510498361

EAN äänikirja: 9789510498378

EAN e-kirja: 9789510498385

Kloonit, keijutaikuus ja nerokkaat aivot törmäävät, kun Artemis Fowlin pikkuveljet tekevät lopullisesti tilit selviksi pahimman vihollisensa kanssa.

Lähes kahden vuoden ajan lordi Teddy Bleedham-Drye on hautonut kostoa Myles ja Beckett Fowlille, jotka nöyryyttivät häntä kirjassa Fowlin kaksoset. Nyt Teddy aikoo tehdä kaksospojista pysyvästi selvää. Hän uhkaa Mylesiä aseistetulla suihkukoneellaan, mutta onneksi Beckett ja poikien keijuystävä Lazuli saavat aikaan onnettomuuden, jossa lordista päästään ikiajoiksi. Vai päästäänkö?

”Suosittujen edeltäjiensä tavoin kirja on yhtä hi-techin, näyttävän taikuuden ja hulluttelun riemurallia alusta loppuun.” – Kirkus Reviews

Irlantilainen EOIN COLFER (s. 1965) on kirjoittanut kahdeksan megahitiksi noussutta Artemis Fowl -fantasiaromaania, joissa nuori rikollisnero löytää maan alla asustavat, teknisesti kehittyneet keijut. Uusi sarja, jonka aiemmat osat ovat Fowlin kaksoset ja Fowlin kaksoset kiistävät kaiken, kertoo jo aikuistuneen Artemiksen vähintään yhtä nokkelien pikkuveljien edesottamuksista.

EOIN COLFER
©
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133
MARY BROWNE

”KUN YHDISTÄÄ SARJAKUVAN, HAUSKUUDEN JA KAUHUN, SAA KÄSIINSÄ MESTARITEOKSEN. MARI LUOMAN ROMEO & HIRVIÖT (WSOY) ON HULVATON TEOS.”

MARI LUOMA Romeo & Hirviöt.

Augustuksen arvoitus

Sukukartanon salat selviävät!

Karmivan mutta ratkiriemukkaan nuorten kauhusarjakuvan kolmas kirja Augustuksen arvoitus tuo vastauksia moniin lukijoita kaihertaneisiin kysymyksiin.

Romeo & Hirviöt -sarjan kolmososassa kerrotaan, miten aavemaisessa sisäoppilaitoksessa opiskelevien Romeon ja Jillianin esi-isä Augustus Addison aikoinaan tutustui vampyyri Raducaniin, ihmissusi Carlosiin ja muihin koulun erikoisiin opettajiin. Ja mitä kaikkea muuta outoa Augustukseen, hänen kohtaloonsa ja kummituskartanoon liittyykään…

ELOKUU

80 s. | N85.32 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510495056

EAN e-kirja: 9789510495117

Kannen suunnittelu: MARI LUOMA
– KOULULAINEN.FI
134
Sarjakuvasarjan aiemmat osat Romeo & Hirviöt ja Salaisten kasvojen käytävä ilmestyivät 2021 ja 2022.

MARI LUOMA on Hampurissa asuva kirjailija, kuvittaja ja hahmosuunnittelija. Hänet tunnetaan Romeo & Hirviöt -sarjakuvista sekä lukuisista kuvitustöistä.

Ihan tavallinen hirviöperhe

SYYSKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510499252

EAN äänikirja: 9789510499269

EAN e-kirja: 9789510499276

Voiko kolme neuvokasta lasta kesyttää kaksi einiin-ovelaa monsteria?

Juuli, Jukka ja Jutta elävät aivan tavallisessa perheessä, siis jos ei oteta lukuun sitä, että heidän vanhempansa ovat hirviöitä.

Mistä tunnistaa ihmisen? Ainakin siitä, että ihmisillä on vaatteet ja he käyvät töissä. Se vaikuttaa riittävän, sillä kaikki uskovat, että Juulin, Jukan ja Jutan vanhemmat, kaksi höperöä hirviötä, ovat tavallisia aikuisia. Lasten mielestä levoton elämä hirviötalossa saisi kuitenkin riittää. Mutta voiko hirviöt kesyttää? Ainakin avuksi tarvittaisiin joku, joka uskoisi lasten kertomaa.

Mari Luoman hulvaton ja sopivan jännittävä hirviöseikkailu juhlii lasten neuvokkuuden voimaa. Myös kirjan kekseliäs kuvitus on Luoman käsialaa.

© KIERAN SHEEHAN
MARI LUOMA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 135
Kannen suunnittelu: MARI LUOMA, KAISU SANDBERG

MAAILMAN SUOSITUIN KISSASARJA SOTURIKISSAT

NYT WSOY:LTÄ MYÖS PAINETTUINA KIRJOINA JA E-KIRJOINA

ERIN HUNTER

Soturikissat: Rikottu laki 3–4

Uuden Soturikissat-saagan kolmannessa ja neljännessä osassa Tähtiklaani on edelleen kateissa ja klaaneja ohjailee armoton tyrannipäällikkö.

Rikottu laki on seitsemäs Soturikissat-saaga; sen tapahtumat sijoittuvat Varjojen aika -saagan jälkeen. Pimeyden verho on saagan kolmas ja Piilevä pahuus neljäs osa.

Pimeyden verho

The Broken Code 3: Veil of Shadows

Suom. Nana Sironen

Julkaisu: Heinäkuu | 290 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510495742 | EAN äänikirja: 9789510493137

EAN e-kirja: 9789510495759

Piilevä pahuus

The Broken Code 4: Darkness Within Suom. Nana Sironen

Julkaisu: Syyskuu | 320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510499313 | EAN äänikirja: 9789510495438

EAN e-kirja: 9789510499306

ERIN HUNTERIN monikymmenosainen Soturikissat-sarja on noussut fanien keskuudessa kulttimaineeseen. Salanimen taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

136

SOTURIKISSOJEN TEKIJÄN ETSIJÄT-SARJA NYT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA

ERIN HUNTER Etsijät-sarja

Erin Hunterin Etsijät-sarjassa taivalletaan nuorten, perheistään eroon joutuneiden karhujen matkassa halki villin pohjoisen luonnon.

Etsijät-sarja: Suom. Mika Renvall | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

Etsijät: Matka alkaa

Seekers: The Quest Begins

Julkaisu: Kesäkuu

EAN äänikirja: 9789510492109

EAN e-kirja: 9789510492116

Etsijät: Iso Karhujärvi

Seekers: Great Bear Lake

Julkaisu: Heinäkuu

EAN äänikirja: 9789510492123

EAN e-kirja: 9789510492130

Etsijät: Viimeinen erämaa

Seekers: The Last Wilderness

Julkaisu: Syyskuu

EAN äänikirja: 9789510492161

EAN e-kirja: 9789510492178

Etsijät: Taivaan tuli

Seekers: Fire in the Sky

Julkaisu: Lokakuu

EAN äänikirja: 9789510492185

EAN e-kirja: 9789510492192

Etsijät: Savuvuori

Seekers: Smoke Mountain

Julkaisu: Elokuu

EAN äänikirja: 9789510492147

EAN e-kirja: 9789510492154

Etsijät: Tähtien henget

Seekers: Spirits in the Stars

Julkaisu: Marraskuu

EAN äänikirja: 9789510492208

EAN e-kirja: 9789510492215

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 137

Uljasmaa: Hiekkakielten kirous 1: Varjoja vuorella

Uusi Uljasmaa-saaga alkaa!

Erin Hunterin suosittu Uljasmaa-sarja saa jatkoa uusissa Hiekkakielten kirous -kirjoissa, joissa tutustumme kolmeen uuteen rohkeaan eläinpäähenkilöön.

Gorilla, jolla on tappava salaisuus. Leopardi, joka on kokenut kauhean menetyksen. Gaselli, jonka oma lauma on hylännyt. Näiden kolmen rohkean eläimen kohtalot kietoutuvat toisiinsa, ja he nousevat vastustamaan jättiläiskäärme Isoäitiä, jonka vallanhimoiset aikeet uhkaavat taas tuhota Uljasmaan hauraan rauhan.

”Nopeaa ja helppoa luettavaa!!!!

5 tähteä 5:stä!!!!!!!”

– #kkbooks1214

HEINÄKUU

Bravelands, Curse of the Sandtongue 1: Shadows on the Mountain Suom. Ville Viitanen

330 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510494547

EAN äänikirja: 9789510494561

EAN e-kirja: 9789510494554

ERIN HUNTER kirjoittaa Soturikissojen lisäksi sarjoja Uljasmaa, Pandojen valtakunta, Etsijät ja Selviytyjät. Uljasmaassa seikkaillaan Afrikan tasangoilla, Pandojen valtakunnassa taas Kiinan bambumetsissä ja vuorilla..

ERIN HUNTER
138

Pandojen valtakunta: Salaisuuksien joki

Pandakolmoset, jotka voivat muuttaa kaiken.

Erin Hunterin uusimmassa sarjassa seikkailevat pandat ja muut Bambuvaltakunnan eläimet.

Lukuisat valheet ja tuhansien kilometrien matka ovat erottaneet kolme pandasisarusta toisistaan.

Sade, Aave ja Lehti ovat saaneet tietää totuuden perheestään ja yrittävät koota menneisyytensä paloja yhteen. Petollinen Lohikäärmepuhuja punoo kuitenkin juoniaan, joihin muinaisen ennustuksen kolmoset eivät sovi. Onnistuvatko nuoret pandat löytämään toisensa ja saamaan muut Bambuvaltakunnan pandat puolelleen?

SYYSKUU

Bamboo Kingdom: River of Secrets

Suom. Ville Viitanen

270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510487587

EAN äänikirja: 9789510499351

EAN e-kirja: 9789510499344

ERIN HUNTER
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 139
”Täydellinen lukuelämys eläinseikkailujen ystäville.” – Kirkus Reviews

KIM CHAKANETSA, ALABI MAYOWA

Afrikka

SUURENMOINEN MAANOSA

Tervetuloa tietomatkalle maapallon toiseksi suurimpaan maanosaan, Afrikkaan!

Runsaasti kuvitettu tietokirja näyttää maanosan monipuolisuuden. Tiesitkö, että mm. matematiikka, kalenteri, kahvi ja teräshiilen hyötykäyttö ovat afrikkalaisia keksintöjä?

Afrikka on vastakohtien maanosa: huimaavan upean luonnon, tulikuumien aavikoiden, lumisten vuorenhuippujen ja ikivihreiden sademetsien vastapainona on moderneja megakaupunkeja. Afrikkaa voi kutsua myös ihmiskunnan kehdoksi. Afrikka vie lukijansa maanosan 55 ainutlaatuiseen maahan ja kertoo niin suurista historiallisista kuningasunnista kuin kolonialismin tuhoisista vaikutuksista sekä nykypäivän afrikkalaisista vaikuttajista.

HEINÄKUU

Africana: An Encylopedia of an Amazing Continent | Suom. Jade

100 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789510494240

KIM CHAKANETSA on palkittu zimbabwelainen journalisti, dokumentaristi ja tuottaja. Hän työskentelee nykyään BBC:llä. ALABI MAYOWA on nigerialainen graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Kannen suunnittelu: MYRTO DIMITRAKOULIA Haapasalo
©
140
ALABI MAYOWA

TULEVAISUUS TÄYTTYY TOIVOLLA. KOSKETTAVIA

TARINOITA UKRAINAN HYVÄKSI.

Tohtori Jenni Haukion aloitteesta syntynyt UNICEFin kampanja Pieniä tarinoita julkaistaan nyt kirjana.

Osana kampanjaa joukko Ukrainasta Suomeen paenneita lapsia ja nuoria kirjoitti työpajassa omista tulevaisuuden unelmistaan. Suomennetut tarinat julkaistaan antologiassa, jossa on mukana uusilla toiveikkailla teksteillään

myös 24 maamme eturivin lasten- ja nuortenkirjailijaa.

Ukrainalaisten lasten piirroksilla kuvitettu teos julkaistaan nk. kääntökirjana: osa tarinoista on lapsille, osa nuorille. Kirja syntyi yhteistyössä Otavan, WSOY:n ja Tammen kanssa. WSOY ja Tammi julkaisevat ääni- ja e-kirjan ja Otava painetun kirjan.

Kustantajat ohjaavat kirjan myynnistä saamansa tuotot UNICEFin Ukrainassa tekemään työhön.

Ääni- ja e-kirja julkaistaan kahtena erillisenä kirjana. Pieniä tarinoita lapsille -teoksessa on tekstejä mm. Timo Parvelalta, Roope Lipastilta, Tuutikki Toloselta ja Maaret Kalliolta. Pieniä tarinoita nuorille ovat kirjoittaneet mm. Siiri Enoranta, Elina Pitkäkangas ja Anniina Mikama. Ukrainalaisten lasten tekstit on suomentanut Eero Balk.

Pieniä tarinoita lapsille

Julkaisu: Lokakuu | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN äänikirja: 9789510501214 | EAN e-kirja: 9789510501221

Pieniä tarinoita nuorille

Julkaisu: Lokakuu | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN äänikirja: 9789510501238

EAN e-kirja: 9789510501245

Antologian kirjoittajat: Jukka Behm, Siiri Enoranta, Magdalena Hai, Kaisa Happonen, Maaret Kallio, Tuula Kallioniemi, Minna Kivelä, Siri Kolu, Hannele Lampela, Jussi Lehmusvesi, Roope Lipasti, Sari Luhtanen, Anniina Mikama, Paula Noronen, Timo Parvela, Elina Pitkäkangas, Terhi Rannela, Elina Rouhiainen, Laura Ruohonen, Veera Salmi, Nadja Sumanen, Jani Toivola, Tuutikki Tolonen ja Maria Turtschaninoff.

Kansien suunnittelu: LAURA LYYTINEN
Tue UNICEFin työtä LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 141

Tulen ja tuhkan tyttäret

Tulta, ruudinsavua ja hovijuonitteluja.

Historiallisten seikkailujen mestarin 1500-luvun Irlantiin sijoittuva romaani tyttöjen välisestä ystävyydestä – ja taistelusta tuhoa kylvävää lohikäärmettä vastaan.

Legendan mukaan vuoren uumenissa asuu lohikäärme. Sotureiden retkue lähtee tutkimaan asiaa ja muinainen peto herää kostamaan pesärauhansa rikkojille. Hyökkäyksestä jää ainoana eloon linnanherran tytär Isibéal. Paetessaan halki palavien kylien Isibéal tapaa neljä kaltaistansa rohkeaa tyttöä. Kun sotureista ja miehistä suurin osa on saanut surmansa, joutuvat nuoret sankarittaret ottamaan ohjat käsiinsä. Heidän on saatava kaksi kilpailevaa aatelissukua yhdistämään voimansa lohikäärmeen kukistamiseksi.

SYYSKUU

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510499368

EAN äänikirja: 9789510499382

EAN e-kirja: 9789510499375

ANNIINA MIKAMA (s. 1977) on historiallisista nuortenromaaneistaan tunnettu kirjailija, jonka teoksille on myönnetty Laivakello-palkinto, kahdesti Topelius-palkinto sekä mm. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaja Nuori Aleksis -palkintoehdokkuudet.

© OTTO VIRTANEN
ANNIINA MIKAMA
142
Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI

KIYASH MONSEF

Olipa kerran

Neil Gaimanin ja Philip Pullmanin vahva tarinankerrontaperinne kohtaa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat!

HEINÄKUU

Once There Was | Suom. Riina Vuokko

400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510490662

EAN äänikirja: 9789510490686

EAN e-kirja: 9789510490679

Olipa kerran on lumoava lukukokemus ja arvoituksellinen seikkailu, jossa persialaiset kansantarut punoutuvat osaksi nykymaailmaamme.

Isänsä kuoleman jälkeen Marjan Dastani saa tietää, että isä ei ollutkaan vain tavallinen eläinlääkäri vaan hoiti salaa myyttisiä taruolentoja, joista oli kertonut iltasaduissa tyttärelleen. Marjan vedetään mukaan synkkään ja ahneeseen verkostoon, jossa kilpailevat ikiaikaiset yhteisöt ja modernin maailman suuruudenhullut eksentrikot.

Totuuden palasia kootessaan turhautunut Marjan uppoaa yhä syvemmälle taruolentojen ja isänsä murhan sokkeloihin, ja vastassa on aina vain suurempia vaaroja. Hän saa apua kahdelta epätodennäköiseltä ystävältä, kotoaan karanneelta teini-ikäiseltä noidalta Mallorynilta ja hurmaavalta brittipoika Sebastianilta, joka tietää millaista on kasvaa aarnikotkan kanssa. Mutta kun maailman tasapaino uhkaa järkkyä, täydellisen tuhon voi lopulta estää vain Marjan.

Mikä on se jokin, joka erottaa Marjanin kaikista muista ihmisistä – yksisarvisen jättämä arpi rinnassa vai vielä mahtavampi taikuus?

KIYASH MONSEF on amerikkalainen kirjailija. Monsef työskentelee taiteellisena johtajana ja tuottajana eri medioiden parissa, mm. television, lyhytfilmien, sarjakuvien ja videopelien maailmassa. Olipa kerran on hänen esikoiskirjansa. Monsef asuu Berkeleyssä, Kaliforniassa.

© JANE MCGONIGAL
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 143
Kannen suunnittelu: KRISTA VOSSEN, RIIKKA TURKULAINEN

JENNY HAN

Kesä on ikuisesti meidän

Jenny Hanin Kesä-trilogian pakahduttavan kaunis päätösosa: kenelle Bellyn sydän kuuluu?

JÄTTIPOKKARI

HEINÄKUU

We’ll Always Have Summer

Suom. Antti Hulkko

320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN jättipokkari:

9789510486238

EAN äänikirja: 9789510486252

EAN e-kirja: 9789510486245

”Han tekee vaikutuksen taidollaan ja tarkkuudellaan, jolla hän kuvaa aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten välejä, ja se tekee tästä romanttisen trilogian päätöksestä erityisen viehättävän.”

– Kirkus Reviews

Belly on elämänsä aikana rakastanut vain kahta poikaa, ja molempien sukunimi on Fisher. Hän ja Jeremiah ovat seurustelleet pari vuotta ja Belly on melkein varma, että Jere on hänen sielunkumppaninsa.

Melkein varma.

Conrad tietää tehneensä virheen, kun antoi Bellyn mennä. Nyt kun Belly ja Jeremiah ovat aikeissa tehdä päätöksiä loppuelämänsä suhteen, Conradin on joko puhuttava tai vaiettava ikuisesti. Ja Bellyn on tehtävä lopullinen päätöksensä – ja särkeä jommankumman sydän.

Bestseller-kirjoista on tehty myös Amazon Prime tv-sarja.

JENNY HAN asuu Brooklynissä New Yorkissa. Hän kirjoittaa kahviloissa, metrossa ja kyläillessään. Jenny rakastaa syksyistä kaupunkia ja pitää aina laukussaan huulikiiltoa, muistikirjaa ja silmälasien puhdistusainetta.

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG © JANELLE BENDYCKI
144

FREJA NICOLE WOOLF

Älä koskaan luota kaksoseen

Kautta Afroditen, Cat Phillipsin rakkauselämä kaipaa planetaarista apua!

HEINÄKUU

Never Trust a Gemini

Suom. Aila Herronen

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510490945

EAN äänikirja: 9789510490952

Vastustamaton nuortenkirja ihastumisesta on sekoitus niin Bridget Jonesia, Sex Educationia kuin Mr. Beaniäkin.

15-vuotias Cat Phillips on hulluna horoskooppeihin, altis onnettomuuksille, ilmaisee itseään mitä kummallisimmin sanankääntein – ja on rakastunut Allisoniin, yhteen parhaista ystävistään. Mutta sopisiko yltiöcool, kapinallinen Morgan hänelle paremmin - vaikka on kaksonen ja Cat tietää, ettei kaksoseen ole luottamista!

Catin tarina on nolo ja riemukas kuvaus elämästä brittiläisessä pikkukaupungissa. Ei ole helppo hypätä kaapista ulos, kun on osa suosittujen tyttöjen klikkiä, jota johtaa epäkorrektin puheen kuningatar.

Lontoolaisen FREJA NICOLE WOOLFIN kirja ei ehdottomasti ole omaelämäkerrallinen, paitsi niiltä kohdin kuin se on. Hän on kirjoittanut kouluajoistaan lähtien ja vuonna 2023, kun hän on ikivanha 24-vuotias, ilmestyy hänen esikoisteoksensa Älä koskaan luota kaksoseen

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 145

Royalteen 3: Vallan huipulla

MARRASKUU

På tronen

Suom. Kati Valli

210 s. | N84.2

Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510491713

EAN äänikirja: 9789510491737

EAN e-kirja: 9789510491720

Myös suosittuina Netflixelokuvina!

Kuka nykymaailmassa käyttää suurinta valtaa? Eliittikoulun kuninkaallisia kuvaavan Royalteen-sarjan kolmannessa osan pääosaan nousee somevaltiatar Tess.

Meikkivinkkeihin aiemmin Instagramissa keskittynyt Tess kohoaa mielipidevaikuttajaksi sen jälkeen, kun hänen yhteenottonsa rasistisesti käyttäytyvän laulajan kanssa kohoaa valtakunnan uutiseksi. Mutta ymmärtääkö 17vuotias varakkaan perheen tytär ja somejulkkis oikeasti mistä puhuu? Kun Tess vielä ihastuu laulajaan, josta koko soppa lähti liikkeelle, hän joutuu miettimään tarkkaan, missä menevät yksityisyyden rajat.

Romanttinen ja raikas Royalteen-sarja kuvaa norjalaisen eliittikoulun elämää ja Norjan kuningasperheen lasten ihmissuhteita. Sarjan kolmannessa osassa pohditaan kiinnostavalla tavalla nykyaikaista vallankäyttöä ja vaikuttamista.

ANNE GUNN HALVORSEN, RANDI FUGLEHAUG ANNE GUNN HALVORSEN on toimittaja ja kriitikko, joka on kirjoittanut useita tietokirjoja aikuisille. RANDI FUGLEHAUG on toimittaja, kustannustoimittaja ja kirjailija, jolta on ilmestynyt teoksia laajasti eri kohderyhmille. Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
146
© AGNETE BRUN

YA-kirjansa.

ALI HAZELWOOD Shakkimatti

Romanttinen komedia shakista, kilpailemisesta ja rakkaudesta.

Bestseller-kirjailija Ali Hazelwoodin älykäs ja seksikäs YA-herkkupala Mustan kuningattaren faneille.

Mallory Greenleaf ei enää pelaa shakkia. Se oli joskus hänelle elämän tarkoitus, mutta siitä on kauan ja ikäviä asioita tapahtui. Ja ei, hän ei halua puhua siitä.

Malloryn paras kaveri ylipuhuu hänet vielä yhteen shakkiturnaukseen. Mallory voittaa jokaisen pelin, mukaan lukien lajin tämän hetkisen maailmanmestarin. Hups.

Nolan Sawyer on 20-vuotias komea shakkidynastian perillinen ja tunnettu pelipiirien ulkopuolellakin. Häntä on kutsuttu yhdeksi historian parhaista pelaajista, eikä hän pidä häviämisestä, ei varsinkaan Malloryn kaltaiselle ulkopuoliselle.

Mallory toimii, niin kuin on tottunut tekemään: pakenee paikalta. Seuraavat siirrot sitten tehdäänkin ihmissuhdepelilaudalla.

MARRASKUU

Check and Mate | Suom. Inka Parpola

400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510492482

EAN äänikirja: 9789510492505

EAN e-kirja: 9789510492499

© JUSTIN MURPHY © ISTOCK
ALI HAZELWOOD on syntynyt Italiassa ja asunut Japanissa ja Saksassa, nykyään hän on kotiutunut Amerikkaan. Hän on neurotieteen tohtori ja työskentelee professorina. Hän on myös bestseller-kirjailija, jonka suosikkiaihe ovat romanttiset komediat, ja mieluiten hän yhdistää kirjoissaan romantiikan ja akateemisen ympäristön. Shakkimatti on hänen ensimmäinen
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 147

NEW YORK TIMES -BESTSELLER

KIRKUS REVIEWS: VUODEN KIRJA

BUZZFEED: VUODEN YA-KIRJA

Yksi suurimmista

Tiktok-kirjoista

vihdoin suomeksi!

SYYSKUU

They Both

Die at the End Suom. Outi

Järvinen

220 s. | N84.2

Ikäryhmä: 15+

EAN:

9789510500637

EAN äänikirja:

9789510500644

EAN e-kirja: 9789510500651

PASTE MAGAZINE: VUODEN YA-KIRJA

BOOK RIOT: VUODEN QUEER-KIRJA

SCHOOL LIBRARY JOURNAL: VUODEN KIRJA

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
148

Lopussa molemmat kuolevat

Booktok-megahitti, josta on tekeillä Netflix-sarja!

Adam Silveran palkittua myyntihittiä rakastavat lukijat ympäri maailmaa. Kirja on unohtumaton tarina kahdesta pojasta, joilla on vain yksi päivä aikaa rakastua.

Kuvittele maailma, jossa ihmiset saavat kuolinpäivänsä aamuna tietää, että alkava päivä tulee olemaan heidän viimeisensä. Tämän hurjan ajatusleikin ympärille Adam Silvera punoo dramaattisen ja syvästi inhimillisen tarinan kahdesta pojasta, Mateosta ja Rufuksesta, joilla ei ole muuta yhteistä kuin se, että he saavat kohtalokkaan puhelinsoiton saman päivän aamuna. Lopussa molemmat kuolevat on pakahduttava rakkaustarina, jonka taustalla tikittää armoton kello: mitä valintoja tekisit, jos tietäisit eläväsi viimeistä päivääsi?

Sata miljoonaa Tiktok-katselua, kymmeniä miljoonia myytyjä kirjoja, tv­sarja tulossa Netflixille... Lopussa molemmat kuolevat on kirja-alan viime aikojen suurimpia ilmiöitä ja samalla kirja, joka muuttaa lukijoiden elämän. Sen tuore jatko-osa Ensimmäinen viimeinen päivä ampaisi myös suoraan myyntilistojen kärkeen. Sarjaan ilmestyy myöhemmin myös kolmas osa.

JATKO-OSA KAUPOISSA KEVÄÄLLÄ 2024!

New Yorkissa syntynyt ADAM SILVERA työskenteli kirja-alalla ja kriitikkona ennen monipuolista kirjailijanuraansa. Vuonna 2022 Time-lehti valitsi hänet ”Seuraavan sukupolven johtajat” -listalleen. Seuraa Adamia TikTokissa: tiktok.com/@adamsilvera.

ADAM SILVERA
© ELLIOT KNIGHT
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 149

ELINA PITKÄKANGAS

Naraka

Topelius-voittajan uutuusromaani sodasta ja ihmisten välisistä siteistä.

SYYSKUU

500 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510484593

EAN äänikirja: 9789510484609

EAN e-kirja: 9789510484616

Kong Dawei on palannut kotiseudulleen, mutta mikään ei ole entisellään. Lukijoiden rakastaman ja asiantuntijoiden kiittelemän teosparin toinen osa on vivahteikas ja intensiivinen romaani sodasta, moraalista ja kaiken kestävästä rakkaudesta.

Huippusuositun Sangin jatko-osa esittelee Fusangin maakunnan, Narakan, jonne epäonniset kansalaiset lähetetään työleirille.

Narakan synkeissä kortteleissa kytee vastarinta. Kun vankeudesta paennut Kong Dawei löytää itsensä Rautakapinan ytimestä, hän joutuu kohtaamaan uskollisuutensa rajat. Kenen puolelle asettua, kun toverit käyvät toisiaan vastaan? Voiko sodassa olla voittajia?

© MARJAANA MALKAMAKI ELINA PITKÄKANGAS on nokialainen kirjailija ja aktiivinen nuortenkirjallisuuden puolestapuhuja, joka tuottaa kirja-aiheisia videoita muun muassa TikTokiin ja Youtubeen. Pitkäkankaan edellinen romaani Sang voitti Topeliuspalkinnon ja villitsi suomalaisen kirjagramin. Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
150

STEPHANIE GARBER

Onnettoman lopun balladi

Odotettu jatko-osa teokselle

Olipa kerran särkynyt sydän.

LOKAKUU

The Ballad of Never After Suom. Kaisa Kattelus

330 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510484289

EAN äänikirja: 9789510484302

EAN e-kirja: 9789510484296

Onnettoman lopun balladi jatkaa

Caraval-kirjoistaan kuulun Stephanie Garberin uutta sarjaa, jossa Evangeline Fox uppoaa yhä syvemmälle Mahtavan

Pohjolan maagisiin verkkoihin.

Herttaprinssi Jacksin petettyä Evangelinen hän vannoo, ettei luota Jacksiin enää koskaan. Evangeline tuntee nyt omat taikavoimansa ja haikailee takaisin sitä onnellista loppua, jonka Jacks häneltä riisti. Tyttö joutuu kuitenkin jälleen liittoutumaan Herttaprinssin kanssa, kun uusi kauhea kirous lankeaa. Evangelinen on varottava muitakin kuin Jacksia, joka saattaa olla ainoa, johon hän voi luottaa…

”Vuoden paras kirja on mielestäni Stephanie Garberin Olipa kerran särkynyt sydän. -Tarina piti otteessaan koko ajan, lukemista oli mahdotonta lopettaa!!” – Maija Impola, anna.fi

STEPHANIE GARBER on kalifornialainen nuortenkirjailija, jonka esikoisteos Caraval on käännetty yli 30 kielelle. Onnettoman lopun balladin edeltäjä Olipa kerran särkynyt sydän ampaisi heti ilmestyttyään New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.

© MATTHEW
MOORES
Kannen suunnittelu: ERIN FITZSIMMONS, RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 151

MISKA VALOS Sisäsiisti

Nuoren kirjailijan kiihkeä esikoisromaani.

ELOKUU

250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510489703

EAN äänikirja: 9789510489727

EAN e-kirja: 9789510489710

Sisäsiisti on parikymppisen Miska Valoksen vahva esikoisromaani oman turvaverkon löytämisestä ja ympäröivään maailmaan sopeutumisesta. Transpojan näkökulmasta kerrottu teos tutkii miehen malleja perheessä, kaveriporukassa ja kulttuuripiireissä, joita kaikkia leimaa hyväosaisuus – ja joissa yksilöt voivat pahoin.

Esra on transpoika, lukion toisella ja kulttuuriperheen kuopus. Hän räpiköi läpi perheillallisten, bileiden ja pakollisten kurssisuoritusten, ja ennen vapaudelta tuntuneet asiat ovat jo menettäneet hohtonsa. Elokuvaohjaajaisä on tehnyt Esrasta näyttelijän, äiti kirjoittaa autofiktiota ja siskon syömishäiriö herättää perheessä lähinnä julmuutta. Kyynistynyt Esra kamppailee ulkopuolisuuden tunteen kanssa ja kaipaa turvaa, muttei tiedä kuinka asian korjaisi. Miska Valos kirjoittaa tarkkanäköisesti perhesuhteista, nuoruudesta, transsukupuolisuudesta ja Helsingin kulttuuripiirien itseironisista vesoista.

©
HENRIETTA SOININEN MISKA VALOS (s. 2002) on helsinkiläinen esikoiskirjailija. Hän on valmistunut ylioppilaaksi Kallion lukiosta ja opiskelee tällä hetkellä kirjoittamista Teatterikorkeakoulussa. Valos viihtyy elokuvien ja täytettyjen eläinten parissa.
152
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG Kannen kuva: JOEL SLOTTE

JAMES L. SUTTER Darkhearts

Jos rakastit Heartstopperia, anna tämän parin pysäyttää sydämesi uudestaan.

The Darkhearts

270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789510499528

EAN äänikirja: 9789510499535

Entä jos rakkautesi kohde on samalla poika, joka varasti unelmasi? Darkhearts on unohtumaton romanssi parrasvalojen takaa.

Elämänsä virheen yläasteella tehnyt David voisi olla kuuluisa, ellei olisi jättänyt Darkheartsbändiä juuri ennen sen breikkaamista. Menneisyys palaa kuitenkin ryminällä hänen elämäänsä eräänä ainutkertaisena kesänä. Kun bändin laulaja ja Davidin lapsuudenystävä, fanilaumojen palvoma Chance, palaa kotiseudulleen, molemmat pojat löytävät itsensä yllättävien mutta sitäkin suurempien tunteiden ääreltä. Voiko suuri maailma odottaa rakkauden tähden?

Darkhearts on intiimi ja rehellinen kirja omien heikkouksien sietämisestä ja siitä, miten paljastaa kaikki puolensa toiselle ihmiselle. David ja Chance ovat unohtumaton pari, joiden kuuma romanssi jää elämään mieleen kauan viimeisen sivun lukemisen jälkeen.

© ELISE KONCSEK
Monipuolinen seattlelainen kirjailija JAMES L. SUTTER on tehnyt myös pelisuunnittelijan ja muusikon töitä. Darkhearts on hänen ensimmäinen realistinen YA-romaaninsa. ELOKUU Suom. Laura Haavisto
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 153
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

HOLLY BLACK, TONY DITERLIZZI

Spiderwickin kronikat I ja II

Spiderwickin kronikat Disney-tv-sarjana!

Klassikoksi nousseen nuortenkirjasarjan kaikki kahdeksan kirjaa kahdessa yhteisniteessä.

Kaksoset Jared ja Simon Grace perheineen muuttavat eriskummalliseen Spiderwickin kartanoon. Outojen tapahtumien johdattamana lapset löytävät kirjan nimeltä Arthur Spiderwickin luonto-opas - Ihmeellinen maailma ympärillämme. Merkilliset olennot keijuista lohikäärmeisiin ja peikkoihin ovat totta, mutta vain harvoilla on tilaisuus nähdä niitä. Nyt näkymätön vaara uhkaa muuttua todelliseksi.

Spiderwickin kronikat I: 1-5

The Spiderwick Chronicles

#1: The Field Guide, #2 The Seeing Stone, #3 Lucinda’s Secret, #4 The Ironwood Tree, #5 The Wrath of Mulgarat

Suom. Ulla Lempinen

Julkaisu: Marraskuu | 600 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510500866 | EAN äänikirja: 9789510500880

SULJE, HYLLYYN LAITA – POIS JO KULJE!”

Spiderwickin kronikat II: 6-8

The Spiderwick Chronicles

#6 Nixie’s Song, #7 A Giant problem, #8 The Wyrm King

Suom. Ulla Lempinen

Julkaisu: Marraskuu | 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510500903

EAN äänikirja: 9789510500927

HOLLY BLACK on yhdysvaltalainen kirjailija ja TONY DITERLIZZI kuvittaja ja fantasiakirjailija. He ovat kirjoittaneet kahdeksan kirjaa Spiderwickin kartanon salaperäisistä tapahtumista.

”KIELLETTY KIRJA – ÄKKIÄ
© ISTOCK 154
Spiderwickin kronikoista on tehty aikanaan elokuva, ja vuonna 2023 tarina saa uuden kerronnan tv-sarjana.

HEINÄKUU

BILL BROWDER

Freezing order

Bill Browder on ollut viisitoista vuotta Putinin tappolistalla. Freezing order on tosielämän trilleri yhden miehen hengenvaarallisesta kissa ja hiiri -leikistä Putinin hallintoa vastaan.

Freezing order

Suom. Jorma-Veikko

Sappinen

T99.1 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510495094

Rose juokse

Jännityskirjallisuuden supertähti ja koko maailman rakastama kantrilaulaja ovat yhdessä kirjoittaneet romaanin, joka on täynnä jännitystä, tähtisadetta, kuuluisuuden kiroja ja glamouria.

Run Rose Run

Suom. Jorma-Veikko

Sappinen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510495148

ELOKUU

SOFIE SARENBRANT

Suojelusenkeli

EMMA SKÖLD 9

Kolme koiraa haudattuna

HÄNEN MAJESTEETTINSA TUTKIMUKSIA 2

”Kerronnassa on Sarenbrantille ominaiseen tapaan draivia. Aiheenvalinta ja erittäin taitavasti rakennettu juoni luovat jännitystä ja tempaavat lukijan mukaansa.” – BTJ

Skyddsängeln

Suom. Helene Bützow

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510495162

Murhamysteerien aatelia! Hienostunutta, mutta letkeällä sanailulla höystettyä rikosherkkua cosy crimen ystäville ja rojalisteille!

”Silkkaa huvia. – – Tämä ei ole pelkkää hattaraa vaan täyttä herkkua.”

– The New York Times

A Three Dog Problem

Suom. Maria Lyytinen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510495179

POKKARIT –––––––––––
JAMES PATTERSON, DOLLY PARTON Juokse S. J. BENNETT
155 POKKARIT

HANNA BROTHERUS Henkeni edestä

EMMA HAMBERG Je m’appelle Agneta

Henkeni edestä on kertomus naisen ikääntymisestä. Romaani tarkastelee itsenäisyyden olemusta ja kehollisuutta, suhteita sukuun ja ystäviin sekä pelkoa elämän rajallisuudesta.

”Raivokkaan rehellinen kuvaus kypsän naisen tutkimusmatkasta itseensä.”

– Kaleva

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510495186

ANDERS ROSLUND

Mistä tunnet sä ystävän

EWERT GRENS 6

”Tässä romaanissa on kaikki: koukuttava tarina, tyylikäs ja mutkikas juoni, matto jalkojen alta -hetki, joka saa melkein voimaan pahoin. Ja ennen kaikkea upeasti kuvattua inhimillistä myötätuntoa.” – Jönköpings-Posten

Litapåmig

Suom. Annamari Typpö

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510495209

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Narrenturm

HUSSILAISTRILOGIA 1

Narrenturm avaa noituri

Geraltista kertovilla romaaneillaan kulttisuosioon nousseen

Andrzej Sapkowskin pääteossarjan, värikkään vaellusseikkailun pitkin keskiaikaisen Euroopan maita ja mantuja.

Narrenturm

Suom. Tapani Kärkkäinen

T84.2 | Hintaryhmä: J

EAN: 9789510495216

Je m’appelle Agneta on feelgood-romaani itsensä löytämisestä – siitä, että elämä on lyhyt ja joskus pitää saada tanssia pöydällä.

”Nauroin ääneen ruotsalaisarjen analyysia ja nautin Agnetan villiintymisestä.”– Ilta-Sanomat

Je m’appelle Agneta

Suom. Saara Kurkela

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510495193

SYYSKUU

KRISTIN HANNAH

Tomun ja tuulen

maa

Julmankaunis romaani Satakielen tekijältä.

”Häikäisevä voimannäyte, joka heittää valokeilan sotienvälisen ajan naisten korvaamattomaan, mutta usein unohdettuun rooliin.”

– People

The Four Winds

Suom. Marja Helanen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510499825

156

TOMMI KINNUNEN Pimeät kuut

Vuodenkiertoa seurailevassa romaanissaan Tommi Kinnunen kirjoittaa sisukkaasta opettajattaresta, riemusta ja luopumisesta vivahteikkaasti ja täydellä sydämellä, niin kuin vain hän osaa.

”Selviytymistarinaksi muotoutuva romaani on moniulotteisen naisen muotokuva.” – Turun

Sanomat

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510499832

TUOMAS KYRÖ

Mielensäpahoittajan rakkaustarina

Emännän aika tulee täyteen. Surun murtama Mielensäpahoittaja saa hautajaisissa aivoinfarktin ja päätyy kuntoutukseen kaikensorttisen väen keskelle. Yksi joukosta saa hänessä versomaan kauan kadoksissa olleita tuntemuksia. ”Hurjia ovat käänteet, mutta niin vain vetävät huulia hymyyn.” – Kotiliesi

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510499849

LOKAKUU

Naisvankilan pomo

Vahva elämäkerrallinen tarina

lähiöhelvetistä naisvankilan johtajaksi nousseesta Kaisa

Tammesta ja hänen todistamistaan ihmiskohtaloista.

”Hieno puheenvuoro hyljeksittyjen naisten puolesta.”

– Me Naiset

T99.1 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510499856

JEAN M. UNTINEN-AUEL

Maalattujen

luolien maa

MAAN LAPSET 6

Paleofiktioksikin kutsutun Maan lapset -sarjan kuudes ja viimeinen osa on fanien odotukset palkitseva täyttymys ja tarina vahvatahtoisista naisista.

The Land of Painted Caves

Suom. Hilkka Pekkanen

T84.2 | Hintaryhmä: J

EAN: 9789510499863

MARTINA AITOLEHTI, HIPPO TAATILA

Martina – Taistelija

Martina Aitolehden inspiroiva kirja siitä, miten vaikeudet voi kääntää voitoksi.

T17.3 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510499870

KAISA TAMMI
157 POKKARIT

Tuomarin lista

Asianajaja Lacy Stoltz on sarjamurhaajan jäljillä. Kaikki johtolangat vievät samaan suuntaan, mutta todisteita on mahdotonta löytää. Murhaaja on älykäs, kärsivällinen ja aina yhden askelen edellä poliiseja.

”Aiheuttaa kylmiä väreitä – – Tuomarin listan vuoksi valvoo mielellään koko yön.”

– Wall Street Journal

The Judge’s List

Suom. Jorma-Veikko

Sappinen

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510499887

Aivokirurgin muistelmat

Juha Hernesniemi

kertoo avoimesti, millaista on olla yksi parhaista maailman stressaavimmassa ammatissa ja mikä oli menestyksen hinta.

”Aivokirurgin muistelmat on vaikuttava kirja, kunnianhimoisen miehen kertomus tiestään neurokirurgien kansainväliseen eliittiin.” – Uusi-Suomi

T99.1 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510499894

MARRASKUU

Lahjoista parhain

Huippusuositun Paras aika vuodesta -kirjoittajan uusin suomennos pelastaa joulunalusviikot! Lämmin kolmiodraama tuo kipinää jouluusi ja säihkettä silmiin.

All I Want for Christmas

Suom. Riina Vuokko

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510499948

TANA FRENCH

Ilmetty

DUBLININ MURHAT 2

Älykkään ja tunnelmallisen Dublinin murhat -sarjan toisessa osassa kuollut kaksoisolento kääntää rikostutkijan maailman ympäri.

The Likeness

Suom. Natasha Vilokkinen

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789510499962

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ, LUIGI GARLANDO

Adrenaliini

”Olen neljäkymmentä. Olen jumala, mutta vanheneva sellainen.”

”Jalkapalloilija Ibran tuntevat kaikki, mutta eivät miestä sen takana. Tässä iässä on tapana vetää viiva paperille, ynnätä yhteen ja tehdä ensimmäinen välitilinpäätös.”

Adrenalina | Suom. Kati Valli

T99.1 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510500736

JOHN GRISHAM JUHA HERNESNIEMI JOANNA BOLOURI
158

JOULUKUU

kadonnut

Älykkäästi punottu

tarina tyttären katoamisesta ja äidinrakkaudesta, joka ei sammu koskaan.

”Jewell on huippuvireessä tässä jännittävässä ja vakuuttavassa tarinassa.” – Publishers Weekly

The Night She Disappeared Suom. Karoliina Timonen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510500743

MAIJA KAJANTO

Taatelitalvi

KAHVILA KOIVU 2

Joulun taikaa kahvila Koivussa.

Kristiina Kivimaan arki on asettunut Kahvila Koivuun. Kun kylä alkaa vetää lisää turisteja puoleensa, Krisse tarttuu tilaisuuteen. Järven rannalle aukeaa maalaishotelli

Koivu, jonka vieraita hemmotellaan vastaleivotulla taatelikakulla.

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510500767

SOPHIE KINSELLA

Kuokkavieraana kotona

Kepeällä kohelluksella lukijoitaan naurattava Kinsella iskee jälleen!

”Humoristinen ja hilpeä! – –Rakkaus voittaa aina, se tarvitsee vain vähän aikaa.” – Publishers

Weekly

The Party Crasher

Suom. Susanna Hirvikorpi

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510500774

Rakastetun britti-kirjailijan uusin romaani on tähän päivään sijoittuva trilleri, joka spekuloi kolmannen maailmansodan syttymisellä.

”Follett on mestari.”

– The Washington Post

Never

Suom. Hilkka Pekkanen, Tuukka Pekkanen

T84.2 | Hintaryhmä: J

EAN: 9789510500750

ESA SAARINEN

E. Saarisen

ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta

”Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää.” Aikamme tunnetuin suomalaisfilosofi avaa valtavan suosion saaneiden luentojensa teemoja, omaelämäkerrallisella otteella vahvistettuna.

T17.3 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789510500781

LISA JEWELL Yöhön
KEN FOLLETT Ei koskaan
159 POKKARIT
WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi Painotuote 4041 0955 YMPÄRISTÖMERKKI MILJÖMÄRKT Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi. KAHDEN ARVOSTETUN KIRJAILIJAN KIRJEENVAIHTOKIRJA YHTEISKUNNAN JA KOULUMAAILMAN MUUTOKSISTA, KIRJOITTAMISESTA – JA SIITÄ, KUN UNELMATYÖSTÄ KATOSI ILO. © OFER AMIR
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.