WSOY syksy 2021

Page 1

WSOY | SYKSY 2021 | UUTUUDET

© AJ SAVOLAINEN


S I S Ä LT Ö Kotimainen kaunokirjallisuus........... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus......... 32 Sarjakuvat..................... 57 Tietokirjat..................... 62 Lasten- ja nuortenkirjat................96 Pokkarit........................135

32

Hypnoottinen lukuromaani rakkaudesta

58

Huikea arkeologinen sarjakuvadekkari

116

Kepler62sankarit palaavat maapallolle!

16 Nerokas romaani ajastamme

78 2

Antti Tuiskun opit kohti kestävää menestystä


W

SOY:ltä ilmestyy tänä vuonna ennätys-

määrä esikoisteoksia. Se kertoo siitä,

että kotimainen kirjallisuus voi hyvin:

tekijöiden, aiheiden ja äänien kirjo kasvaa ja vahvistuu. Esikoisteosten osuutta vuosittaisessa kustannusohjelmassa ei ole erikseen määritelty: kun taidokkaita tekstejä nousee käsikirjoitusten joukosta, ne hioutuvat kirjoiksi omaan tahtiinsa. Esikoisten julkaiseminen on aina valtavan jännittävää. Kirjailijalle ensimmäisen teoksen julkaiseminen saattaa olla unelmien täyttymys, monivuotisen urakan päätepiste, käännekohta tai hyppy tuntemattomaan. Kustantamo jännittää esikoisteoksen vastaanottoa yhdessä kirjailijan kanssa. Läheinen ja luottamuksellinen suhde kirjailijaan on kustantamon toiminnan perusedellytyksiä. Yhdessä iloitaan, yhdessä ratkotaan myös mahdollisia huolia, yhdessä hahmotellaan tekijän tulevaisuutta uudella uralla. Tänä vuonna esikoisromaaneissa on niin autofiktiota, historiallisia romaaneja, lukuromaaneja, psykologinen trilleri kuin kirjallinen mysteerikin. Niissä on omakohtaisuutta, yhteiskunnallisuutta, perhesalaisuuksia – ja ennen kaikkea loisteliasta kerrontaa. Yhteen romaaniin mahtuu kokonainen maailma, kolmeentoista jo universumi. Kustantamoon lähetettyjen käsikirjoitusten virta on meille ilo. Yhä uusille kirjailijasukupolville WSOY on kustantamo, josta © ISTOCK

kirjailija saa urallaan tarvitsemaansa tukea ja innoitusta.

ANNA-RIIKK A CARLSON Kotimaisen kirjallisuuden kustantaja

3


KOTIM A INEN K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: RAUHA MÄKILÄ, MARTTI RUOKONEN

SYYSKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510468692 EAN äänikirja: 9789510468715 EAN e-kirja: 9789510468708

4


© VEIKKO SOMERPURO

JOHANNA VENHO

JOHANNA VENHO on palkittu runoilija ja kirjailija,

Romaani Tove Janssonista

joka kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Hänen edellinen teoksensa, lukijoiden rakastama Sylvi Kekkosesta kertova Ensimmäinen nainen oli Finlandia-ehdokas. Tove Janssonin tuotannossa Venhoa kiehtoo tällä hetkellä eniten Janssonin aikuisille kirjoittama, psykologisesti oivaltava proosa.

Syyskirja On saari, meri, sumunharmaa ja kaislankeltainen syksy. Ja jos haluaa päästä saaresta toiseen, pitää oppia veneilemään. On vuosi 1992, Suomessa lama, huolena ilmaston lämpeneminen. Nuori ekoaktivisti Maria saa tehtäväkseen haastatella 78-vuotiasta Tove Janssonia, joka on juuri julkaissut uuden novellikokoelman Seuraleikki. Nauhurille tallentuu tuntikausia puhetta. Sitä kuunnellessa Marialle avautuu taiteelle eletty elämä, sen kapina, lohtu, seikkailu ja ilkikurinen nauru. Olisi

ollut mahdotonta olla sekä hyvä taiteilija että hyvä vaimo, Tove sanoo. Mitä ajatella siitä? Entä kuka käy lisäilemässä osia linnoitukseen, jota Maria saaren rantaan kokoilee puunpaloista ja savesta? Leikkiikö saaressa joku? Syyskirja liikkuu monella vuosikymmenellä 1950-luvusta 1990-lukuun ja kuvaa Venhon jäljittelemättömällä kielellä valintoja, joiden paino jokaisen on itse kannettava.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

5


”KAIKKI MINUN ISÄNI SAIVAT MINUT VARPAILLENI, SIRPALEIDEN PÄÄLLE, VAROVAISEKSI. AJAN MITTAAN MINUUN ALKOI SATTUA JOKA ASKELEELLA; MINÄ LUULIN SITÄ RAKKAUDEKSI.” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

LOKAKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510442449 EAN äänikirja: 9789510442456 EAN e-kirja: 9789510442463

ANJA SNELLMAN (s. 1954) on yksi rakastetuimmista ja luetuimmista suomalaisista nykykirjailijoista, joka on aina tarttunut ajankohtaisiin ja vaiettuihin aiheisiin. Hänen rohkeasta ja omaperäisestä esikoisromaanistaan Sonja O. kävi täällä (1981) tuli unohtumaton sukupolvikokemus ja klassikko, jonka yhä uudet lukijat löytävät. Syksyllä 2021 Snellman viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaansa.

6


© JOUNI HARALA / NEW TERRAIN PRESS

ANJA SNELLMAN

Kaikki minun isäni Riipaiseva ja tarkkanäköinen romaani isästä, isättömyydestä, rakastumisen helppoudesta ja rakastamisen vaikeudesta Isä vihaa naisia, sillä kaikki naiset huijaavat. Äiti vihaa miehiä, sillä kaikki miehet ovat pettureita. Ama ei ole syntynyt kiihkeästä rakkaudesta vaan vihasta. Isättömän, sodassa haavoittuneen, alkoholisoituneen isän mieli on jäänyt menetettyyn

Karjalaan, sittemmin ontuvan miehen askel vie Kallion kapakoihin. Isä on olemassa mutta etäinen, hän on tavoiltaan tuttu mutta tuntematon. Isän kuoleman jälkeen Ama rakastaa ja vihaa elämässään monenlaisia poikia ja miehiä. Joidenkin vahvuutta Ama vuoroin ihailee, kadehtii ja pelkää, toisten heikkoutta hän inhoaa, häpeää ja peittelee, kuten isän tekoja aikoinaan. Anja Snellman kirjoittaa oivaltavasti miessukupolvien ketjusta, jossa isien tavat ja taakat siirtyvät pojille – ja naisista, jotka näyttävät viehtyvän aina tietynlaisiin miehiin.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

7


© TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA JA MIKA TUOMINEN

8

SYYSKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510473832 EAN äänikirja: 9789510473856 EAN e-kirja: 9789510473849 TULOSSA MYÖS OMERTA 6/12 -ELOKUVAN JÄTTIPOKKARI!


© MILLA VON KONOW

ILKKA REMEKSEN

maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi.

ILKKA REMES

Lohikäärmeen isku On vain yksi Remes.

tutkinta, al-Holin leiriltä kotiutettu suomalaisnainen

Polttavan ajankohtaista jännitystä Suomen suosituimmalta trilleristiltä!

hakuiset pyrkimykset. Taustalla vaikuttavat poliittisesti

sekä Suomen pääministerin ideologiset ja vallanohjatun virkamiesjohdon koronavuoden aikana tekemät

Menestyksekkään lumilautauransa lopettanut Iris Mattila saa tarjouksen opettaa taitojaan miljardöörin tyttärelle. Pian Iriksen 13-vuotias oppilas, venäläinen Alexandra Ivanova, siepataan luksushuvilan lähellä.

salatut ratkaisut sekä Lähi-idän asiantuntijana ja rauhan-

Liikemies Andrei Ivanovia kiristetään tekoon joka liittyy hänen yhteistyökumppaniinsa, Venäjän presidenttiin. Ivanov värvää tytärtään pelastamaan englantilaisen turvallisuusyrityksen, jonka palveluksessa on juuri aloittanut potkut Suomen tiedustelusta saanut Markus Aura.

häämöttää Kiinan suurlähetystön Helsingissä vai-

Ivanovin Kremlissä kokema yllätys sysää Markuksen jahtiin, johon kytkeytyvät hänen virkauransa päättänyt

pätsiksi, jossa Suomen valtiojohto joutuu valitsemaan

lähettiläänä profiloitunut SDP:n kansanedustaja. Todelliseen kujanjuoksuun Markus joutuu saadessaan peräänsä GRU:n tapporyhmän. Ainoana pelastuksena noama uiguuriaktivisti, jonka kautta löytyvät koronapaljastukset tulevat järkähdyttämään koko maailmaa. Niiden vuoksi kiinalaiset yrittävät vaientaa Markuksen hinnalla millä hyvänsä Loppusyksyn iltana lohikäärme iskee Kesärannan isänmaan ja oman henkensä välillä.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

9


TUOMAS KYRÖ

Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja © MIKA TUOMINEN

” Kyllä on talolla ja miehellä tekninen käyttöikänsä. Peruskorjauksella sitä voi pidentää.” Kun lämminvesivaraaja vuotaa ja Mielensäpahoittajan selkä pettää, tarvitaan ammattilaisten apua. Remonttimiehet aloittavat pienen korjausprojektinsa, Mielensäpahoittaja lähtee pojan luokse kaupunkiin parantamaan selkäänsä. Paikkauksesta tulee jälleenrakentamisurakka, jossa ei vältytä katastrofeilta. Kun Mielensäpahoittaja palaa kaupungista kotiin, myös sauna palaa. Mielensäpahoittajan on itse puettava työhaalarit ylleen ja palkattava työmaalle emäntä, joka tekee ruokaa ja pitää rakennusporukan kurissa. Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja vie lukijan perusasioiden äärelle. Miehen on itse rakennettava oma talonsa. Kahteen kertaan. Tuomas Kyrön teksti piikkaa ja poraa, eristää ja lämmittää lukijaansa.

10


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

KAIKKI HYVIN? KYLLÄ EI OLE.

LOKAKUU 140 s. | 84.2 EAN: 9789510473689 EAN äänikirja: 9789510473702 EAN e-kirja: 9789510473696

TUOMAS KYRÖ (s. 1974) on Suomen monipuolisimpia ja luetuimpia kirjailijoita. Armeijassa todettua sopeutumishäiriötään hän on hoitanut kirjoittamalla 30 teosta, joista on syntynyt elokuvia, tv-sarjoja ja näytelmiä, ja niitä on käännetty jo 13 kielelle. Kyrön suosituin romaanihenkilö, Mielensäpahoittaja, esiintyi kirjan sivuilla ensi kertaa vuonna 2010. Tuomas Kyrön kirjoja on myyty jo yli miljoona kappaletta. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

11


© OTTO VIRTANEN

MERI VALKAMA

Sinun, Margot Kiehtova esikoisromaani muistin hauraudesta ja vaikenemisen voimasta Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Kuka ihminen lopulta on, jollei muista omaa menneisyyttään? DDR:ään vahvasti uskova Markus muuttaa perheensä kanssa Itä-Berliiniin ulkomaankirjeenvaihtajaksi vuonna 1983. Pieni Vilja-tytär kasvaa itäsaksalaisten ihanteiden keskellä, kunnes muuri murtuu vuonna 1989, ja sen myötä hajoaa myös vanhempien avioliitto. Suomeen palaamisen jälkeen Viljan muistikuvat lapsuudesta kadonneessa maassa hiljalleen haalistuvat.

SYYSKUU 380 s. | 84.2 EAN: 9789510456200 EAN äänikirja: 9789510468197 EAN e-kirja: 9789510467435

Isän kuoltua hänen asunnostaan löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta. Vilja palaa Berliiniin vuonna 2011 selvittääkseen, kuka isä todellisuudessa oli. Muuttunut Berliini kantaa edelleen muistoja Viljan lapsuudesta, mutta tärkeimmät palaset tuntuvat puuttuvan. ESIKOISTEOS

Meri Valkama kuvaa elävästi, kuinka vahvoja mutta samalla hauraita ovat ne siteet, jotka kytkevät meidät toisiimme yli sukupolvien.

MERI VALKAMA (s. 1980) on helsinkiläinen tutkiva toimittaja, kirjailija ja viestinnän asiantuntija. Hän on viettänyt lapsuudessaan vuosia Itä-Berliinissä ja opiskellut aikuisena politiikan tutkimusta ja journalismia Berliinin Freieyliopistossa, jossa hän teki tutkimusta DDR:ssä työskennelleistä toimittajista. Valkama on opiskellut proosan kirjoittamista muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Sinun, Margot on hänen esikoisromaaninsa.

12


© JANI MAHKONEN

KATRIINA RANNE

Maa kuin veri Moniääninen romaani neljästä sukupolvesta sademetsän keskellä, verenperinnöstä ja paremman elämän tavoittelusta Kannen suunnittelu: SATU KONTINEN

”Minä olen sademetsässä asuva suomalainen. Suomessa en ole koskaan käynyt, eivätkä siellä käyneet äitini tai isäni tai edes isoäitini, ja silti he kantoivat aina Suomea mukanaan.” Kaarlon perhe lähtee Lahdesta kohti Argentiinaa vuonna 1906. Kotikaupungissa partioivat santarmit, ja työläisen toimeentulo on niukkaa, mutta Atlantin takana luvassa on oma maatilkku ja paratiisin hedelmiä, vapautta ja vaurautta, Colonia Finlandesa.

SYYSKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510468661 EAN äänikirja: 9789510468685 EAN e-kirja: 9789510468678

Maa kuin veri on runsas ja väkevä kertomus neljän sukupolven kohtaloista kaukaisessa siirtokunnassa, jossa suomalaiset elävät kuin muusta maailmasta irrallaan. Vaikka matkaan lähdettiin suurin odotuksin, elämä on tropiikissakin ankaraa. Ester jatkaa isänsä maiden viljelyä, vaikka vuosien kuluessa machetet vaihtuvat raivaustraktoreihin. Hänen elämänsä muuttuu kuitenkin täysin, kun eräänä päivänä oveen koputtaa tuntematon nainen. Eero on aina nähnyt pidemmälle kuin kylänsä rajat. Ensimmäisen tilaisuuden tullen hän jättää kaiken ja lähtee merille tavoittelemaan suurta unelmaansa. Aina on siirtokunnan viimeinen suomenkielinen asukas. Kun hän ystävystyy sademetsässä asuvan guarani-pojan kanssa, hän ymmärtää, millaista on elää, kun ympäriltä katoavat puut.

KATRIINA RANNE (s. 1981 Noormarkussa) on lahtelainen kirjailija, joka on julkaissut kaksi romaania ja kaksi runo-

kirjaa ja suomentanut afrikkalaisen runouden antologian. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi Lontoossa. Ranne on tehnyt romaania varten taustatyötä Argentiinassa. Maa kuin veri on fiktiivinen romaani, joka sai alkunsa kirjailijan Colonia Finlandesaan muuttaneen isoenon tarinasta.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

13


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

SYYSKUU

‫فويضو ةعاس‬

Suom. Sampsa Peltonen 200 s. | 84.2 EAN: 9789510472583 EAN äänikirja: 9789510473771 EAN e-kirja: 9789510473788

© SHUTTERSTOCK

14


© KATJA BOHM

HASSAN BLASIM (s. 1973) on

HASSAN BLASIM

Kelloja ja vieraita ” Vuosituhannen tärkeimmän romaanin”* kirjoittajan uusin, omalakinen teos Kansainvälisestikin kiitetyn kirjailijan uusimmassa teoksessa irakilainen Elias päätyy kauas kotimaastaan. Elias työskentelee Isisin kokin apupoikana Mosulissa. Hän on vieras omassa maassaan, jonka Isis on kaapannut, sekä myöhemmin vieras vieraalla maalla, kun hän päätyy turvapaikanhakijaksi pohjolaan. Pohjola on Soololandia, paikka, jossa vieraat pysyvät aina vieraina. Asenteet ammennetaan siellä Janten laista: ”Älä luule, että sinä olet jotain. Älä luule että olet yhtä hyvä kuin me.” Blasimin kosiskelemattomat teokset puhuttelevat: ne huutavat välillä raivokkaasti ja tuudittavat seuraavaksi lukijan hetkelliseen turvallisuudentunteeseen soljuvalla proosalla.

helsinkiläinen, irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Arabiaksi kirjoittava Blasim lukeutuu aikamme arvostetuimpiin suomalaisiin kirjailijoihin maailmalla. Blasimin esikoisteos Vapaudenaukion mielipuoli (2012) sai loistavat arvostelut. Vuonna 2014 Hassan Blasim voitti brittiläisen Independent-lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus (2013). Blasimin ensimmäinen romaani Allah99 julkaistiin suomeksi vuonna 2019.

”Allah99 edustaa parhainta kirjallisuutta: taiturimaisesti kirjoittava Hassan Blasim häivyttää rajat ihmisten väliltä.” – Antti Majander, Helsingin Sanomat

*Aamulehti

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

15


Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN

SYYSKUU 1000 s. | 84.2 EAN: 9789510450925 EAN äänikirja: 9789510456620 EAN e-kirja: 9789510456613

Uudessa romaanissaan Elämä: esipuhe palkittu ja kansainvälistä mainetta niittänyt MIKI LIUKKONEN tuo lukijan eteen todennäköisiä mahdottomuuksia ja pahaenteisiä todennäköisyyksiä. Liukkosen hengästyttävä ja omapäinen matka tähän romaaniin saakka on tuottanut kolme oikullista runokokoelmaa ja kolme moniaineksista romaania. Hänen romaaninsa O (2017) oli sekä Runeberg- että Finlandia-ehdokkaana, ja Le Monde kutsui sitä ”oppineeksi labyrintiksi ja magneettiseksi kirjahirviöksi”.

16


© AKI ROUKALA

MIKI LIUKKONEN

Elämä: esipuhe Eräänä iltana yötaivaalla luki ERROR. Liukkonen ei ylitä odotushorisonttia – hän siirtää sen uuteen paikkaan. ”Mutta etkö muka toisinaan, vielä selkiytymättöminä intervalleina, herää, havahdu, kuin sukelluksista, suussa outo kumimainen maku? Eikö huone mistä heräät näytä aina ventovieraalta, loimuavan valkoiselta, ja sinä harot itseäsi hereille saostuneen valon seasta, kuin verhoihin takertuneena, ja ajattelet, että oudolla maulla suussa on jotain tekemistä tämän kaiken kanssa, suolaisen kumin maulla.”

Tässä on henkilökaartimme: Henri Classic, jonka tehtävänä on suunnitella aivan uudenlainen elokuvateatteri; Samuel Classic, joka harmittelee, ettei ole elänyt atsteekkien aikaan; Silvia Classic, joka kirjoittaa lastenkirjoja täynnä koprofiliaa ja kunnallispolitiikkaa; Nikolei Bidé, joka on maankuulu hyönteisruokakokki; Olof Beskow, joka tekee ahdistavia mainoksia dildoista, jotka eivät tyydytä. Ja monia, monia muita. Heidän kiertoratojensa keskipiste on yhteinen: kaikenkattava projekti, jolla pyritään kolmiulotteistamaan elämä kaikkineen. Tuntuuko sinusta, että sinua tarkkaillaan? Ei ihme.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

17


© TOMI REUNANEN

MAISKU MYLLYMÄKI

Holly

Minkälainen nainen asuu yksin lintusaarella? Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Holly on kerronnaltaan vaikuttava ja tunnelmaltaan tihenevä esikoisromaani kahden naisen kamppailusta huomionkipeyden, häpeän ja salaisuuksien aallokoissa. Luontolehdessä toimittajana työskentelevä Eva saapuu saarelle harvinaisen lintuhavainnon perässä. Hän ei tunne havainnon tehnyttä naista, Hollya, entuudestaan. Saarta kiertäessä ja harvinaista lintua etsiessä kiikari alkaa vähitellen kääntyä ja tarkentua naisia kohti. Miksi maineikas näyttelijä asuu saarella yksin? Entä etsiikö Eva saarelta jotain muutakin kuin lintua? ELOKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510467541 EAN äänikirja: 9789510467572 EAN e-kirja: 9789510467565

ESIKOISTEOS

Viikko Hollyn vieraana mullistaa Evan elämän. Alkaa muodonmuutos. Maisku Myllymäen Holly on jännittävä ja jännitteinen romaani kahdesta keskenään hyvin erilaisesta naisesta. Se on lisäksi syvätarkka luotaus saareen, jossa yksinäisyys ei ole äänetöntä.

MAISKU MYLLYMÄKI (s. 1982, Alavus) on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenaan suomen kieli. Hän on Lahteen päätynyt kirjastonhoitaja, joka suhtautuu intohimoisesti kirjallisuuteen, kieleen ja lukuelämysten välittämiseen. Kirjoittamista hän on opiskellut muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi hän harrastaa juoksemista ja lintujen tarkkailua —­­kaikkein mieluiten veden äärellä. Holly on hänen esikoiskirjansa.

18


© SAMI KORHONEN

KIRA POUTANEN

Surun kartta Kirkkaasti soiva romaani sukupolvien ketjussa kulkevista traumoista Kannen suunnittelu: SATU KONTINEN

Syntyvä lapsi on ihme, mutta mitä tapahtuu, kun vaikea synnytys herättää äidin ruumiissa muistoja, jotka ovatkin ehkä jonkun toisen. Miten rakentaa lapsiperheen arkea Pariisissa, kun ruumis ja mieli ovat vasta toipumassa tapahtuneesta? Voivatko muistot todella siirtyä sukupolvelta toiselle ilman sanoja? Kira Poutasen romaanin näyttämönä on rakkauden ja kapinallisten pääkaupunki Pariisi, joka kantaa itsekin traumamuistoja sydämessään.

LOKAKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510471043 EAN äänikirja: 9789510471692 EAN e-kirja: 9789510471685

Surun kartta käsittelee ulkosuomalaisuutta ja juurettomuutta, se kuljettaa lukijan päähenkilön kanssa kartan poikki pimeästä takaisin valoon ja herättää miettimään suvun ja muistojen merkitystä.

KIRA POUTANEN (s. 1974) on Pariisissa pitkään asunut kirjailija, suomentaja ja käsikirjoittaja, joka on työs-

kennellyt myös toimittajana ja näyttelijänä. Hänen esikoisromaaninsa Ihana meri palkittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla vuonna 2001.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

19


© PERTTI NISONEN

EMMA PUIKKONEN

Musta peili Kolme naista, kolme aikakautta ja kolme kohtaloa Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Musta peili on maagisen kaunis romaani maailmasta, jota öljy pyörittää. Ja ihmisestä, jonka on katsottava kuvastimeen. Kun Ida Tarbell on lapsi, hänen kotikaupungissaan 1860-luvun Rousevillessa maasta suihkuaa mustaa kultaa. Kun Lotte Teer on lapsi vuonna 1973, Amsterdamissa keräännytään moottoritielle piknikille. Astrid Fuglesang on aina haaveillut öljynporauslautoista ja nousee sellaisen kannelle vuonna 2028.

SYYSKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510475010 EAN äänikirja: 9789510475874 EAN e-kirja: 9789510475867

Vuosimiljoonien ajan musta neste nukkuu hain unta onkaloissa maan ja meren alla. Kun se herätetään, ihminen ei osaa elää ilman sitä. Ida, Lotte ja Astrid ovat määrätietoisia naisia, joiden tarinaan öljy kiemurtelee. Kukin heistä ottaa sen haltuunsa, tavallaan.

EMMA PUIKKONEN (s. 1974) on kiitetty kirjailija ja sana- ja teatteritaiteen opettaja, joka kirjoittaa tärkeistä, ajankohtaisista aiheista. Hänen romaaninsa Eurooppalaiset unet (2016) oli ehdolla Finlandia- ja Tulenkantajapalkinnon saajaksi. Ilmastonmuutosta käsittelevä Lupaus (2019) oli arvostelumenestys ja Helsingin Sanomat nosti Puikkosen yhdeksi tärkeimmistä nykyprosaisteistamme.

20


© KATRI LEHTOLA

JONI PYYSALO

Putoamispaikka Nainen ei kuule enää itseään. Mies on menettänyt onnellisuutensa. Tytär haluaa tehdä hyvää. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Mieli oli niin kirkas, että tuntui kuin ei olisi ymmärtänyt, minkä keskellä oli.” Isoäidin katoamisesta käynnistyvä arvoituksellinen romaani vie tyhjään merenrantataloon, muuttuvien säiden, luonnon ja puutarhan sekä aikalaiskeskustelun ja sukupolvikokemusten ääreen. Talosta löytyvät vanhat esineet muuttuvat vihjeiksi, jotka käynnistävät seuraavan etsinnän. Pyysalon kerronta leikittelee perinteisen romaanin keinoilla ja kuvastolla, mutta onko mikään lopulta sitä, miltä näyttää?

LOKAKUU | 280 s. | 84.2 EAN: 9789510474501 EAN äänikirja: 9789510474525 EAN e-kirja: 9789510474518

Putoamispaikka on monikasvoinen, visuaalinen romaani itsensä kohtaamisesta, yksinäisyydestä, luontosuhteesta ja sukupolviahdistuksesta.

JONI PYYSALO (s. 1974) tunnetaan runoilijana, kolumnistina, kriitikkona ja kulttuuritoimittajana. Hän debytoi vuonna 2001 runoteoksella Jätän tämän pimeän kalustamatta, joka palkittiin Suomen Kirjailijaliiton esikoiskirjapalkinnolla. Esikoisproosateos Ja muita novelleja (2011) oli arvostelumenestys ja ehdolla Runeberg-palkinnon voittajaksi. Pyysalon edellinen romaani Alaska (2016) kuvasi valemuistoja ja rakkautta evoluutiopsykologian näkökulmasta. Sitä kehuttiin mm. tarkasta kielestä ja terävästä ajankuvasta.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

21


© BENJAMIN ILMONI

NIKLAS AHNBERG

Isät jäävät merelle Vetävä esikoisromaani perhesuhteista, joita ei pääse pakoon Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

”Benjamin katsoi horisontin rikkovaa Kökarin saarta ja mietti, miksi isä halusi, että hän tulisi tänne.” Kun Benjaminin isä kuolee, hän lähtee isän purjeveneellä Kökarin saareen, vaikka on saanut tarpeekseen veneilystä ja merestä. Mutta mitä Benjamin oikeasti pakenee saarelle? Mistä johtuu puhumattomuus, joka on siirtynyt isästä Benjaminiin ja edelleen Benjaminin poikaan?

ELOKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510447628 EAN äänikirja: 9789510454473 EAN e-kirja: 9789510454411

Erika on palannut mantereelta kotitaloonsa Kökariin ja päättänyt rakentaa elämää omilla ehdoillaan. Kun hän näkee Benjaminin ensimmäisen kerran, hän tietää vieraan läsnäolon vaikuttavan koko yhteisöön. Miten Benjaminin saisi palaamaan mantereelle? ESIKOISTEOS

Isät jäävät merelle on tuulinen, kirkas ja arvaamaton kuin Saaristomeri.

NIKLAS AHNBERG (s. 1983 Helsingissä) kirjoittaa kokonaisia maailmoja, jotta voisi elää niissä itse. Kun hän palaa todellisuuteen, hän nauttii kupin teetä, tekee töitä yritysjohtajana, joka ei suostu käyttämään pukua, ja elää kaupungissa, vaikka kaipaa saaristoon.

22


© JUSSI VIERIMAA

JUSSI SUDENLEHTI

Melankolia Eeppinen tarina rakkaudesta, muureista ja kuolemasta Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Romaani Turun boheemin kaupunginosan värikkäästä historiasta ja murhasta. Samuli on menestynyt kirjailija, mutta ei löydä selitystä tyhjyydenkokemukselle. Hän seuraa sukunsa jälkiä menneisyyden Raunistulaan etsien ymmärrystä melankolialleen.

ELOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510474457 EAN äänikirja: 9789510474471 EAN e-kirja: 9789510474464

Samulin isoisä Johannes syntyy pirtutrokarien asuttamassa Raunistulassa 1918 sisällissodan alkaessa ja kasvaa kauhun keskellä oppien, että korkeimmat muurit ihmisten välillä ovat näkymättömiä. Johannes rakastuu Helenaan, Albatrossin talon ainoaan tyttöön, porvarisperheen vaalittuun silkki-ihoon. Rakkaus vaatii hirmuteon ja Johannes pakenee traagista kohtaloaan sillan toiselle puolelle. Melankolia kulkee halki menneen vuosisadan kohti ihmismielen synkkää ydintä kuin joki kohti pimeyden sydäntä. Sudenlehden kerronnassa yhdistyy nykypäivän kulttuurikritiikki ja ymmärrys siitä, ettei menneisyys ole koskaan mennyttä.

JUSSI SUDENLEHTI (s. 1982) on turkulainen kirjailija, kirjallisuusterapeutti ja psykoterapeutti. Hän on kir-

joittanut runokirjoja, lastenkirjoja ja tietokirjoja. Sudenlehden ensimmäinen romaani Christian ilmestyi 2019.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

23


© VEIKKO SOMERPURO

JOEL ELSTELÄ

Sirkusleijonan mieli Kauhujen kiertue läpi kolmannen valtakunnan Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Zircco Fantastico ja sen esiintyjät – ainakin osa heistä – on kuin uppoava saari Saksan mustavetisen meren keskellä. Jäännös romanttisesta ajasta, jolloin idealismi tarkoitti vielä henkisyyttä eikä sen ajateltu osoittavan ihmisen heikkoutta.” Egon Heuchler on pyörittänyt isältä perimäänsä sirkusta Zircco Fantasticoa jo vuosikaudet, ja sen kummajaisista – kissanaisesta, maailman lihavimmasta miehestä, parrakkaasta naisesta, kuolonhyppääjästä, siamilaiskaksosista – on tullut yhtä perhettä. Berliinissä keväällä 1940 uudet tuulet riepottavat sirkusta, kun SS-majuri Heiner Steinwampe kaappaa sirkuksen ja muokkaa sen ohjelmanumerot kansallissosialistiseen tyyliin sopiviksi. Alkaa kiertue, joka on vedettävä klovnin hymy kasvoilla, vaikka Egon on menettänyt toivonsa kuin vanha sirkusleijona turkkinsa kiillon. SYYSKUU 550 s. | 84.2 EAN: 9789510468449 EAN äänikirja: 9789510469477 EAN e-kirja: 9789510469460

Sirkusleijonan mieli on suurenmoinen, groteski ja riipaiseva romaani, joka johdattaa ihmismielen hirvittävimpiin syövereihin. Mutta kuilun partaallakin kissanaisen kauniit silmät tekevät Egonin rauhattomaksi ja sirkusseurueella on aina käytössään hyppysellinen magiaa.

JOEL ELSTELÄ (s. 1961) on teatteriohjaaja ja kirjailija, jolta on aiemmin ilmestynyt WSOY:n kustantamana kaksi teosta.

24


ANTTI HEIKKINEN

Latu

Luonnonkaunis metsä kasvatti mestarin. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Latu on tositapahtumiin pohjautuva kertomus nilsiäläisen maailmanmestarihiihtäjän Pauli Pitkäsen rosoisesta elämästä. Se kertoo korvessa kasvaneen miehen noususta menestykseen, 1930luvun urheiluhurmoksesta, sankaruuden hinnasta ja monista välillä hyvinkin väärälleen vääntyvistä kasvoista. ”Minä olen elämässäni laskenut kahta asiaa enemmän kuin mitään muuta. Eivät ne ole markkoja, vuosia, morsianten määriä tai muuta semmoista, mitä tavallinen mies laskee. Minä olen laskenut sekunteja ja mäkisiä latuosuuksia.”

© OTTO VIRTANEN

LOKAKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510476642 EAN äänikirja: 9789510476659 EAN e-kirja: 9789510476666

ANTTI HEIKKINEN tunnetaan sekä

mestarillisista elämäkerroistaan (mm. Einari, Kari Tapio. Elämä) että koskettavista, maaseutu-Suomen arvokkuutta huokuvista romaaneistaan.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

25


© JUHA TÖRMÄLÄ

MIKAEL VIIMA

Verijälki Ihminen on ihmiselle Susi. Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Dekkari kylmästä, kovasta ja pimeästä ruumisarkusta, joka talvisin kutsuu itseään Helsingiksi. Väkivaltarikostutkija Aarni Susi tulee tajuihinsa vieraan maan lentokentällä, kynsien alla tuoretta verta. Mutta mitä Susi on tehnyt? Hän ei muista. ”Välähdys. Yö. Kasvoihin puukotettu rujo laiha ruumis mustassa kylmässä rantavedessä. Kuolleeseen ihoon liimautunut märkä paita. Välähdys. Työpöytä, jolla paksu, nippusiteillä kasassa pysyvä paperipino, jonka sivuilla kylmää, tunteetonta julmuutta. Välähdys. Ahdistunut mies heiluttaa käsiään ja puhuu käheällä äänellä kiihtyneenä... videolla, puolipimeässä. Mies tuijottaa eteenpäin, video kuvaa alhaalta kohti auton kattoa.

LOKAKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510474426 EAN äänikirja: 9789510474440 EAN e-kirja: 9789510474433

ESIKOISTEOS

Välähdys. Yö hautausmaalla. Loskaa. Verijälki. Seuraan verijälkeä loskassa suurella hautausmaalla, kuin pysäyttämätön verenhimoinen eläin. Kasvoille laskeutuvien ja sulavien räntähiutaleiden pehmeä, kylmä kosketus, märän lumen haju. Pimeys.” Moni dekkari olisi mielellään kovaksi keitetty, mutta HEL-sarjan aloittava Verijälki on, kerrankin, kovaksi keitetty dekkari.

MIKAEL VIIMA on sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori, joka on perehtynyt Suomen julmim-

paan rikollisuuteen yli vuosikymmenen ajan.

26


© VEIKKO SOMERPURO

JANNE HUUSKONEN

Täydellinen päivä Repivä nuorallatanssi kahden maailman välillä Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Rikostoimittaja Mikko haluaa olla työssään parempi kuin muut. Hän löytää alamaailman kontaktit ja ymmärtää rikollisten säännöt. Mutta päätyykö hän huomenna itse uutisotsikoksi?

ELOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510464557 EAN äänikirja: 9789510467428 EAN e-kirja: 9789510467411

ESIKOISROMAANI

Mikko Hirvosella on raskas ja vaarallinen salaisuus. 1990-luvun Helsingissä heroiini oli menestyjien muotihuume, joka veti hyvän perheen pojan syöksykierteeseen. 2000-luvulla Mikko on kunnianhimoinen rikostoimittaja, mutta edelleen kuilun reunalla: keho muistaa, miltä tuntuu olla ilman häpeää, syyllisyyttä tai ulkopuolisuuden tunnetta. Normaaliksi kutsuttu elämä on loputonta pakoa menneisyydeltä ja paljastumisen pelkoa, kunnes eteen tulee keikka, jossa Mikon on valittava puolensa. Arpeutuuko pahin haava?

JANNE HUUSKONEN on palkittu toimittaja, tietokirjailija ja viestintäjohtaja. Huuskonen on julkaissut yhdessä

Mikko Gustafssonin kanssa tietokirjan Kultainen vasikka – Järjestäytynyt rikollisuus Suomessa. Täydellinen päivä on Huuskosen esikoisromaani.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

27


© VEIKKO SOMERPURO

JUHA RUUSUVUORI

Piraatin perintö

Periytyykö väkivalta sukupolvelta toiselle? Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Kuinka kaukaa historiasta meidän ominaisuutemme kumpuavat? Voimmeko aistia menneiden sukupolvien läsnäolon nykypäivässä? Piraatin perintö on salaperäinen kertomus korkea-arvoisen kirkonmiehen tyttärestä, josta sukeutuu Itämeren merirosvokuningatar 1300-luvulla. Kuusisataa vuotta myöhemmin salaperäinen hylky kohoaa pintaan Purunpään lahdella Kemiönsaarella. Outona pidetty poika alkaa aistia asioita, joiden pitäisi kuulua menneisyyden kätköihin. Juha Ruusuvuoren romaani yhdistää taidokkaasti merirosvotarinan nykyajan elämään lounaissaaristossa maagisen realismin keinoin. ELOKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510464502 EAN äänikirja: 9789510469026 EAN e-kirja: 9789510469019

JUHA RUUSUVUORI (s. 1957) on tuottelias ja arvostettu kirjailija, joka osaa sijoittaa tarinansa yhtä lailla kau-

kaiseen historiaan kuin nykypäivään. Hän on ollut kaksi kertaa Finlandia-ehdokkaana ja voittanut muun muassa Svenska Kulturfondenin kirjallisuuspalkinnon.

28


© VEIKKO SOMERPURO

MARKUS AHONEN

Anna pahan kiertää Kiihkeärytminen rikosromaani lähiöissä kytevästä katkeruudesta Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Helsinkiin sijoittuva todenmakuinen Isaksson-sarja jatkuu. Helsinki on kauhun vallassa: kaupungissa riehuvan rikollisjoukon pahoinpitelemäksi voi joutua kuka tahansa. Samaan aikaan eri puolilla räjähtelevät kotitekoiset pommit. Kyteekö jossakin tuhoisampi isku? Sattumanvaraisilta vaikuttavien tekojen tutkintaa johtaa rikosylikonstaapeli Markku Isaksson, jolla kollegaan kohdistuneen murhayrityksen selvittäminen on vielä kesken. Kun väkivalta kohdistuu Isakssonin lähipiiriin, ammatillista etäisyyttä on vaikea pitää yllä. Tutkinnan edetessä tapauksista alkaa paljastua yhtymäkohtia taannoiseen Meduusarikosvyyhteen. Pahasta sikiää aina lisää pahaa, mutta onko kierre katkaistavissa? Anna pahan kiertää on Markus Ahosen kuudes Isaksson-dekkari.

MARRASKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510473801 EAN äänikirja: 9789510473825 EAN e-kirja: 9789510473818

”Markus Ahosen Isaksson-dekkarit ovat jo ylittäneet tavanomaisen jännitystarinan rajat.” – Pertti Avola, Helsingin Sanomat ”Ahonen on tuonut suomalaiseen dekkariin vähän erilaisen, omaperäisen äänen.” – Pekka Turunen, Ruumiin kulttuuri

MARKUS AHONEN (s. 1972) on vantaalaislähtöinen, Irlannissa asuva lehtimies, kirjailija ja digitaalimarkkinoinnin ja sosiaalisen median sekatyömies. Hän on työskennellyt päätoimittajana kolmessa lehdessä, kirjoittanut tv-käsikirjoituksia sketsi-, peli- ja iltashow-ohjelmiin ja työskennellyt e-julkaisijana sekä lentävänä kirjeenvaihtajana 40 maassa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

29


© VEIKKO SOMERPURO

EEVA KILPI

Valkoinen muistikirja Rakkauteen suostuminen tarkoittaa menetyksen hyväksymistä. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Sininen ja Punainen muistikirja sulattivat Eeva Kilven ihailijoiden sydämet ja tavoittivat aivan uusia lukijasukupolvia. Valkoinen muistikirja sisältää Eeva Kilven ennen julkaisemattomia päiväkirjamerkintöjä viime vuosituhannen viimeisiltä kuukausilta. ”Väsynyt ei jaksa rukoilla. Hän on pelkkää rukousta.” Eeva Kilpi on tallentanut Valkoiseen muistikirjaan niin ilontäyteiset kuin vaikeatkin hetket. Se on syvästi tuntevan runoilijan keskittynyttä pohdintaa ihmisyydestä ja ihmisen paikasta, ajan rajallisuudesta ja ikuisuudesta.

SYYSKUU 100 s. | 84.2 EAN: 9789510477847

EAN äänikirja: 9789510477854 EAN e-kirja: 9789510477861

EEVA KILPI (s. 1928) on Espoossa asuva kirjailija ja runoilija. Hänen runsaasti käännettyyn tuotantoonsa kuuluu

mm. romaaneja, novelli- ja runokokoelmia ja omaelämäkerrallinen trilogia. Yksi Kilven tunnetuimpia teoksia on Elämä edestakaisin (1964), jossa hän tarkastelee evakkoutta. Evakkokarjalaisuuden lisäksi Kilpi on tunnettu myös ihmissuhde- ja luontoaiheistaan, ja hän on näyttänyt suuntaa seksuaalisuuden ja vanhenemisen kuvaajana. Hänet on palkittu monipuolisesta ja yhteiskunnallisesta tuotannostaan mm. SKS:n palkinnolla ja Pro Carelia -kunniamerkillä.

30


© HEINI LEHVÄSLAIHO

ANJA ERÄMAJA

Olen nyt täällä metsässä Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Hätätila vai jokamiehenoikeus irtiottoon? Eläytyvänä ja leikkisänä rytmin taitajana tunnetun Anja Erämajan kokoelmassa liikutaan lajien ja tunnelmien rajoilla, metsän peitossa, muistojen ja minuuksien koeteltavana. ”Ja jos minä johonkin uskon niin mustikkaan, jos minä jossain olen vilpitön niin mustikkametsässä, jos minulta sielu löytyy, se on sininen ja pyöreä.” Rinne sinisenään, sinne. Koko kansan lääkekaappi, kyykkyvitamiinit. Näkö paranee, muisti herää. Se vaan että korpi kutoo polkunsa umpeen, ilmansuunnat katoavat ja akku hiipuu. Siinäpä vasta tragedia. ELOKUU 85 s. | 82.2 EAN: 9789510467503 EAN äänikirja: 9789510467770

Erään marjareissun kuvaus, tosiasioiden hienovarainen esittely: et ole yksin. Joku koputtaa.

ANJA ERÄMA JA asuu Helsingissä ja on kotoisin Turun saaristosta. Hän on kirjoittanut runoja, proosaa ja lastenkirjoja. Monipuolinen taiteilija on opiskellut Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitoksella ja tehnyt musiikkia eri kokoonpanoissa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

31


SUOMENNET TU K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK

” SISINTÄ KOURAISEVA MUOTOKUVA NAISESTA MAAILMASSA, JOKA EI OLE HÄNTÄ VARTEN.” – TIME

LOKAKUU

Migrations

© ISTOCK

32

Suom. Sari Karhulahti 250 s. | 84.2 EAN: 9789510461723 EAN äänikirja: 9789510473641 EAN e-kirja: 9789510473658


© EMMA DANIELS

CHARLOTTE MCCONAGHY

Viimeinen muuttolintu ”Kiduttavan kaunis.” – Elle Hypnoottinen lukuromaani luonnon kauneudesta ja katoavaisuudesta. Franny Stone on päättänyt nähdä lapintiirojen muuttovaelluksen. Hän puhuu itsensä mukaan kalastusaluksen kyytiin seuratakseen maailman viimeistä tiiraparvea Grönlannista Antarktikselle. Matkan edetessä kohti rannattomia vesiä Franny joutuu kohtaamaan oman historiansa, väkivallan ja rakkauden arvet. Sen, miksi hänen täytyy vaeltaa – mitä kohti ja mistä pois.

CHARLOTTE MCCONAGHY

asuu Australian Sydneyssa. Hän on opiskellut elokuvakäsikirjoittamista ja kirjoittanut muun muassa useita nuortenkirjoja. Viimeinen muuttolintu on hänen ensimmäinen romaaninsa aikuisille. McConaghy rakastaa luontoa ja vahvojen naisten tarinoita.

“Kipeän kaunis ja koskettava kirja, joka on myös polttavan ajankohtainen. Se kertoo rakkaudesta, tarpeesta ymmärtää ja hyväksyä sisimpämme eläimellisyys.” – Guardian Australia “Voimakas, eloisa, ainutlaatuinen.” – Los Angeles Times

”Alkuvoimainen ja unohtumaton. Romaanin kieli kohoaa korkeuksiin ja kuljettaa kuvausvoimallaan lukijan planeettamme näköalapaikoille, joiden elämänmuodot hupenevat kovaa vauhtia. Teoksessa on paljon upeaa pohdintaa velvollisuuksistamme maapallon asuintovereita kohtaan. Viimeinen muuttolintu on ajan hermolla, se on taidokasta työtä ja jää mieleen pitkäksi aikaa matkan jälkeen.” – New York Times Book Review

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

33


© HEIDI ROSS

ANN PATCHETT

Hollantilainen talo Aistivoimainen ja syvästi inhimillinen kuvaus kadotetusta paratiisista Kannen suunnittelu: NOAH SATERSTROM

”Romaani joka tulvii tuskaa ja hellyyttä ja jossa Patchettin kertojankyky näkyy koko loistossaan. Syvällinen, väkevästi sisintä kouraiseva romaani perheestä.” – Sunday Times Cyril Conroy hankkii toisen maailmansodan jälkeen perheelleen linnamaisen ylellisen talon. Satumainen idylli Philadelphian eliittialueella alkaa mureta, kun Elna-äiti jättää perheen ja paha äitipuoli ottaa talossa vallan. Sisarukset Maeve ja Danny karkotetaan kodistaan. Talon ote sisaruksista ei tahdo kirvota vaan he palaavat tarkkailijoina talolle, toistensa kotoisaan seuraan. Vuosikymmeniä kattava lumoava saaga näyttää katkeransuloisesti, mitä on petos, kutsumus, anteeksianto ja mitä on menetys – ei talon menettäminen, vaan niiden ihmisten jotka tekevät siitä kodin.

SYYSKUU

The Dutch House | Suom. Laura Jänisniemi 330 s. | 84.2 EAN: 9789510464069 EAN äänikirja: 9789510473566 EAN e-kirja: 9789510473559

”Liikuttava kuvaus poikkeuksellisesta talosta ja sitä asuttavan perheen murenevasta onnesta.” – The Times

ANN PATCHETT (s. 1963 Kaliforniassa) on arvostetuimpia ja rakastetuimpia kirjailijoita Yhdysvalloissa. Patchettin kahdeksas romaani Hollantilainen talo löysi tiensä lukijoiden sydämiin ja nousi sekä Pulitzer- että Women’s Prize 2020 -palkintoehdokkaaksi. Patchett aloitti kirjoittajanuransa julkaisemalla lehtiartikkeleita lukuisiin lehtiin, nykyisin hän paitsi kirjoittaa kirjoja, omistaa myös kirjakaupan Nashvillessa.

34


© SARAH LEE

SUSANNA CLARKE

Piranesi Ihmismieli on labyrinteistä mutkikkain. Kannen suunnittelu: DAVID MANN

Unenomainen ja älykäs fantasiaromaani, joka palkitsee lukijansa moninkertaisesti.

SYYSKUU Piranesi Suom. Helene Bützow 260 s. | 84.2 EAN: 9789510455012 EAN äänikirja: 9789510473627 EAN e-kirja: 9789510473634

Piranesi asuu Talossa, jossa on lukematon määrä huoneita ja käytäviä, joita reunustavat tuhannet patsaat. Vuorovesi yltää portaisiin asti, pilvet liikkuvat yläkerran saleissa. Mutta Piranesia ei pelota: hän tuntee veden liikkeet ja reitit huoneiden välillä. Tiistaisin ja perjantaisin Piranesi näkee ystävänsä, mutta muuten hän on yksin. Kun lattioihin alkaa ilmestyä liidulla piirrettyjä viestejä, Piranesi varmistuu siitä, että Talossa liikkuu myös joku tai jokin muu. Mutta kuka, ja mitä hän haluaa? ”Piranesi on häikäisevä tarina yksinäisyydestä, mielikuvituksesta ja muistamisesta.” – Spectator

SUSANNA CLARKEN (s. 1959, Englanti) vuonna 2005 ilmestynyt esikoisromaani Jonathan Strange & herra Norrell

sai useita palkintoja. Vaihtoehtohistorialliseen 1800-luvun Englantiin sijoittuvaa fantasiaromaania myytiin yli miljoona kappaletta. Fanien odotus palkittiin vihdoin, kun Piranesi ilmestyi Englannissa syksyllä 2020 ja sai loistavat arvostelut. Clarke asuu Cambridgessa puolisonsa kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

35


© ALEXANDRA CAMERON

DOLLY ALDERTON

Haaveita ”Koskettava, hauska romaani kolmikymppisten rakkauksista ja menetyksistä.” – Sunday Times Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Aldertonin esikoisromaani on herkkävaistoisesti kirjoitettu, samastuttava tarina täynnä nokkelia huomioita maailmasta, jossa elämme – online ja offline. Kolmekymppisellä Nina Deanilla on kaikki hyvin: mielenkiintoinen työ, ystäviä ja rakastava perhe. Kun hän tapaa Maxin nettideittipalvelun kautta, tuntuu viimeinenkin haave toteutuneen.

MARRASKUU

Ghosts

Suom. Viia Viitanen 340 s. | 84.2 EAN: 9789510466827 EAN äänikirja: 9789510473757 EAN e-kirja: 9789510473764

Elämä kuitenkin harvoin sujuu suunnitelmien mukaan. Ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle, kun kuvioihin tulee parkuvia lapsia ja omakotitaloja lähiöissä kaukana keskustan baareista. Isä muuttuu varjokuvaksi itsestään muistisairauden kourissa, ja äiti yrittää elää nuoruuttaan uudelleen. Kun Max katoaa ilman selityksiä, Ninan on mietittävä elämänsä uudelleen.

DOLLY ALDERTON on palkittu englantilainen kirjailija ja toimittaja. Aldertonin ensimmäinen kirja Kaikki mitä

tiedän rakkaudesta sai National Book Awardsin Vuoden omaelämäkerran palkinnon vuonna 2018 ja on myynyt Isossa-Britanniassa jo yli 400 000 kappaletta. Haaveita on Aldertonin ensimmäinen romaani.

36


© KEVIN LYNCH

KRISTIN HANNAH

Alaskan taivaan alla Riipaiseva perheromaani Satakielen tekijältä Kannen suunnittelu: PAN MACMILLAN

Kristin Hannah palaa New York Timesin bestsellerissään miljoonat lukijat lumonneisiin teemoihinsa: rakkauteen, menetykseen ja selviytymisviettiin, joka uhmaa kaikkia esteitä. Arvaamaton tuuli ja kesyttämätön luonto: kun Ernt Allbright palaa Vietnamin sodasta traumatisoituneena miehenä vuonna 1974, hän päättää hetken mielijohteesta muuttaa Alaskaan ja ottaa vaimonsa Coran ja tyttärensä Lenin mukaan, halusivat nämä tai eivät. Alaskan pitkät, valoisat kesäpäivät saavat elämän tuntumaan ensin paratiisilta, mutta talven edetessä ja pimeyden laskeutuessa Leni ja Cora huomaavat olevansa oman onnensa nojassa, kun ihmismieli osoittautuu villiä luontoa vaarallisemmaksi. ELOKUU

The Great Alone

Suom. Marja Helanen 430 s. | 84.2

EAN: 9789510465042 EAN äänikirja: 9789510465066 EAN e-kirja: 9789510465059

”Hannah herättää henkiin Alaskan luonnonkauneuden ja vaarantunteen ja maalaa vangitsevan kuvan kriisiytyneestä perheestä ja yhteisöstä muutoksen partaalla.” – Booklist

KRISTIN HANNAH (s. 1960) kouluttautui alun perin juristiksi, mutta ryhtyi jo 1990-luvulla pää-

toimiseksi kirjailijaksi. Hannahin tuotanto käsittää yli kaksikymmentä romaania, jotka ovat saaneet useita palkintoja. Hänen suomalaisetkin lukijat hurmannut kansainvälinen jymymenestyksensä Satakieli viipyi New York Timesin bestsellerlistalla useita kuukausia, ja siitä on tekeillä Hollywood-elokuva.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

37


JOANNA BOLOURI

Paras aika vuodesta Anna itsellesi joululahja jo etukäteen ja lue tämä kirja.” – Heat Kannen suunnittelu: SOFIA SCHEUTZ

”Jollei jouluna ole lunta, tai

mikä vielä pahempaa, kumppania perhevisiitille, täytyy turvautua äärimmäisiin keinoihin… Joulun ihme on tapahtunut: tänä vuonna 38-vuotiaan Emilyn ei tarvitse lähteä yksin joulunviettoon vanhempiensa luokse. Mikä parasta, poikaystävä Robertin läsnäolo tekee tyhjäksi utelut seurustelukumppaneista ja sisarusten säälivät katseet. Mutta kun Robert särkee Emilyn sydämen vain muutama päivä ennen joulua, tarvitaan suunnitelma B. Emilyhän vie Robertin vanhempiensa luo vaikka väkisin, vaikka Robert ei oikeastaan olisikaan Robert vaan vuokrarahoilla lahjottu naapuri, (kovaäänistä) juhlimista ja flirttailua rakastava Evan.

MARRASKUU

The Most Wonderful Time of the Year Suom. Riina Vuokko 400 s. | 84.2

EAN: 9789510475584 EAN äänikirja: 9789510475607 EAN e-kirja: 9789510475591

JOULUINEN JÄTTIPOKKARI

JOANNA BOLOURI ryhtyi kirjoittamaan 30-vuotiaana. Romanttisten komedioiden lisäksi hän on tehnyt tv-

käsikirjoituksia ja materiaalia stand up -koomikoille. Hän asuu Glasgow’ssa tyttärensä kanssa.

38


© JOHN SWANNELL

SOPHIE KINSELLA

Himoshoppaajan joulu Vertaistukea juhlakauden paniikkishoppaajille! Kannen suunnittelu: EILEEN CAREY

Kinsellan suosittu sankaritar on täällä taas! Kahdeksas Himoshoppaajaromaani on hykerryttävän hauska oodi joululle. Laulu raikaa, pöytä notkuu herkkuja, naapurit tulevat sherrylle rumissa villapaidoissaan. Joulu sujuu joka vuosi saman kaavan mukaan – ja Becky Brandon rakastaa sitä! Mutta kun Beckyn vanhemmat kuulevat pienpanimoiden ja avokadoleipien kutsun ja muuttavat Lontoon trendialueelle, täytyy Beckyn järjestää joulu omassa kodissaan. Nettishoppailun aikakaudella mikä muka voisi mennä pieleen? Kun yhtälöön lisätään vegaanikalkkunan metsästys, ex-poikaystävän yllätysvierailu ja päänraapimista aiheuttavat lahjatoiveet, uhkaa täydellisestä joulusta tulla täydellinen kaaos. MARRASKUU

Christmas Shopaholic

Suom. Kaisa Kattelus 300 s. | 84.2 EAN: 9789510464076 EAN äänikirja: 9789510467336 EAN e-kirja: 9789510473573

SOPHIE KINSELLA (s. 1969) on englantilaisen Madeleine Wickhamin kirjailijanimi. Hänet tunnetaan erityisesti Himoshoppaaja-sarjastaan, jonka lisäksi hän on kirjoittanut useita itsenäisiä bestsellereitä. Kirjat ovat hurmanneet nokkelalla ja pirteällä huumorillaan lukijat ympäri maailman, ja niitä on käännetty yli 40 eri kielelle. Kinsella on valmistunut Oxfordin yliopistosta ja työskenteli aiemmin taloustoimittajana. Hän asuu Lontoossa perheensä kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

39


”VUODEN OMAPERÄISIN, HAUSKIN JA ODOTETUIN DEKKARI — ÄLÄ JÄTÄ VÄLIIN.” – THE SUN Kannen suunnittelu: NICK STEARN

ELOKUU

The Windsor Knot

Suom. Kaisa Haatanen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510456507 EAN äänikirja: 9789510456668 EAN e-kirja: 9789510467633

40


© KT BRUCE

S.J. BENNETT (s. 1966) on

aiemmin kirjoittanut lastenkirjoja ja yhden tietokirjan. Windsorin solmua kirjoittaessaan hän pääsi puheille kuningatar Elisabetia pisimpään palvelleen henkilökohtaisen avustajan kanssa, joka kiitteli käsikirjoituksen autenttisuuden tuntua. Syntyi Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjan ensimmäinen osa, jonka kautta lukija astuu kuninkaalliseen sisäpiiriin Buckinghamin palatsin käytäville ja Windsorin linnan puutarhaan ja tutustuu ihmisiin julkisivun takana, fiktion keinoin.

S. J. BENNETT

Windsorin solmu HÄNEN MAJESTEETTINSA TUTKIMUKSIA 1.

Miss Marple kohtaa The Crown -sarjan. Kun kaikki katseet kohdistuvat hänen majesteettiinsa, kukaan ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea hän puolestaan näkee – saammeko esitellä täydellisen yksityisetsivän, kuningatar Elisabet II:n!

Windsorin linna, 2016. Illalliskutsujen jälkeen yksi vieraista löytyy huoneestaan kuolleena. Asian arkaluonteisuuden vuoksi tutkimukset yritetään hoitaa vähin äänin häiritsemättä hänen majesteettiaan. Mutta kun kuolema paljastuu murhaksi ja epäilyksen valokeila kääntyy henkilökuntaan, kuningatar Elisabetin ei auta muu kuin ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ratkaista mysteeri – aivan niin kuin monta kertaa aiemminkin. Hienovaraisesti ja diplomaattisesti tietenkin, koskaan kunniaa itselleen ottamatta – as one does. Hurmaavan hauska ja hämmästyttävän tarkkanäköinen kuvaus maailman kenties kuuluisimmasta ihmisestä – ja mitä yllättävimmästä yksityisetsivästä.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

41


”TÄYNNÄ KLASSISTA LAATUJÄNNITYSTÄ. ON ILO PALATA HANNAN JA DANIELIN SEURAAN SEURAAVISSA ÅRE-KIRJOISSA.” – DAST MAGAZINE Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG

SYYSKUU

Offermakaren

Suom. SirkkaLiisa Sjöblom 470 s. | 84.2 EAN: 9789510454503 EAN äänikirja: 9789510454527 EAN e-kirja: 9789510454510

42


© THRON ULLBERG

VIVECA STEN

Lumen uhrit Sandhamnin murhat -kirjailijan uusi, kylmäävä sarja! Huippusuosittu dekkaristi vie lukijansa Åren tunturimaisemiin – eikä ruumiilta vältytä. Hiihtokausi on hädin tuskin ehtinyt alkaa Åressa, Länsi-Ruotsin suositussa hiihtokeskuksessa, kun lumesta löytyy ruumis. Kaikki viittaa siihen, ettei kyseessä ollut onnettomuus. Daniel Lindskog Åren poliisista saa uuden työtoverin, Hanna Ahlanderin, joka on paennut Tukholmasta ero ja potkut mielessä kirvellen. Pian he ovat keskellä rikostutkimusta. Lumi häikäisee, lämpötila laskee ja yhä useampi joutuu hengenvaaraan. Mitä pitää uhrata ennen kuin totuus selviää?

VIVECA STEN (s. 1959) tunnetaan Sand-

hamnin murhat -sarjasta, joka sijoittuu tukholmalaisten kesäiseen saaristoparatiisiin. Lumen uhrit aloittaa uuden Åren murhat -sarjan, joka todistaa, että myös hengästyttävän upeissa talvimaisemissa voi tapahtua kauheuksia. Stenin dekkarien oikeudet on myyty 40 maahan, ja kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkidekkarien joukossa jo vuosia.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

43


SOFIE SARENBRANT

Valheenpunoja Murhalla on lyhyet jäljet. Kannen suunnittelu: SANNA SPORRONG

Yli kolme miljoonaa kirjaa myyneen dekkarikuningattaren menestysromaani on valheiden ruumiinavaus ja tutkielma yhteiskunnan kipukohdista. Koulun suunnistuspäivän jälkeen metsästä löytyy kuollut poika: ruumis on pahoinpidelty ja arvoesineet ovat kadoksissa. Epäilykset suuntautuvat alueella liikkuvaan väkivaltaiseen nuorisojengiin. Rikospoliisi Emma Sköldin täytyy löytää syyllinen ennen kuin tapahtuu uusi murha, mutta hänellä on tunne, ettei jokin täsmää. Joku valehtelee, mutta kuka – vai kaikki? Emma Sköld -sarjan kahdeksas osa Valheenpunoja käsittelee ennakkoluuloja, syrjäytymistä, luokkaeroja ja valheita, joita me kaikki kerromme. EAN: 9789510454404 EAN äänikirja: Mytomanen Suom. Helene Bützow 9789510454442 EAN e-kirja: 9789510454428 410 s. | 84.2 LOKAKUU

SOFIE SARENBRANT (s. 1978) halusi tehdä selvän

eron sankarittarensa ja muista ruotsalaisista jännäreistä tuttujen elämäänsä väsyneiden poliisien välille. Syntyi Emma Sköld, nuori ja kunnianhimoinen naispoliisi. Emma Sköld -sarjasta tulikin heti valtava hitti Ruotsissa ja sama menestys on jatkunut Suomessa. Sarenbrant asuu romaaneista tutussa Brommassa Tukholman lähellä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

44

”Sarenbrant paranee paranemistaan, ja uusi kirja osoittaa selvästi, miksi hänet nimettiin vuoden 2019 parhaaksi dekkarikirjailijaksi.” – Kapprakt ”Sofie Sarenbrant tuo oman lisänsä pohjoismaiseen rikoskirjallisuuteen eikä vain peesaa sen peräaalloilla.” – Jukka Petäjä, HS


EMMA SKÖLDIN K AKSI ENSIMMÄISTÄ JUTTUA NY T SUOMEKSI! Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Kannen suunnittelu: INGRID VONK

SOFIE SARENBR ANT

Lepää rauhassa Poliisi Emma Sköldin ensimmäinen, ennen suomentamaton juttu. Kuuluisa näyttelijätär löytyy tajuttomana Tukholman ylellisestä Yasuragi-kylpylähotellista. Läheisessä huoneessa makaa iäkäs pariskunta kuolleena. Mikään ei viittaa rikokseen, mutta kun ulkoa kuumasta lähteestäkin löytyy ruumis, kylpylän johdon on myönnettävä, että jotain on tekeillä. Emma Sköld Nackan poliisista huomaa pian kamppailevansa sekä aikaa että tavallista pirullisempaa murhaajaa vastaan. Lepää rauhassa on Sofie Sarenbrantin suositun Emma Sköld -sarjan aiemmin suomentamaton avausosa. Se esittelee nuoren, kunnianhimoisen naispoliisin, jonka myöhemmistä seikkailuista on tullut suurmenestyksiä Suomessakin. MARRASKUU Vila i frid | Suom. Leena Virtanen | 330 s. | 84.2 EAN: 9789510475898 | EAN äänikirja: 9789510475744 EAN e-kirja: 9789510475737

JÄTTIPOKKARIT

SOFIE SARENBR ANT

Kuoleman kintereillä

Emma Sköld -sarjan toisessa osassa kilpajuoksuun osallistuu kuolema. Tukholman 35. maratonin lähtölaukaus pamahtaa kylmänä heinäkuun lauantaina. Kohta startin jälkeen yksi miesjuoksijoista lyyhistyy maahan ja kuolee. Ennen pitkää reitin varrelta löytyy myös murhattu nainen. Poliisi Emma Sköldin piti olla paikalla vain kannustamassa sisartaan Josefinia, mutta vapaapäivästä ei tulekaan mitään. Vaara voi vaania edelleen. Sekuntikellon raksuttaessa paljastuu, että vuotta aikaisemmin käynnistyi kohtalokas tapahtumasarja, jonka on määrä purkautua juuri tänään. Kaikki riippuu nyt Emma Sköldistä. MARRASKUU

Andra andningen | Suom. Leena Virtanen | 340 s. | 84.2 EAN: 9789510475881 | EAN äänikirja: 9789510475768 EAN e-kirja: 9789510475751

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

45


Kannen suunnittelu: HARPERCOLLINSPUBLISHERS LTD, HOLLY MACDONALD

HEINÄKUU

The Killings at Kingfisher Hill

Suom. Terhi Vartia 330 s. | 84.2 EAN: 9789510440735 EAN äänikirja: 9789510467732 EAN e-kirja: 9789510467725

”MESTARILLISESTI JUONITTU, KUTKUTTAVA RIKOSMYSTEERI.” – THE REAL BOOK SPY

46


© PHILIPPA GEDGE

SOPHIE HANNAH

Kuolema ostaa paikkalipun Jännitystä, juonittelua ja piikikästä dialogia Uusi Hercule Poirot -mysteeri on kuin aikamatka arvoitusdekkareiden kultakaudelle kaikessa herkullisessa ennalta-arvaamattomuudessaan. Maailman rakastetuin salapoliisi Hercule Poirot ja Scotland Yardin etsivä Edward Catchpool matkustavat Lontoosta Kingfisher Hillin kartanoon. Heidät on kutsuttu pelastamaan nuorta naista, jota syytetään murhasta. Matkan kuitenkin keskeyttää eriskummallinen välikohtaus, joka saa Poirotin pienet harmaat aivosolut hyrräämään. Ja sitten Kingfisher Hillistä löytyy uusi ruumis, makaaberilla muistilapulla varustettuna. Liittyvätkö murhat toisiinsa? Ehtiikö Poirot löytää oikean murhaajan, ennen kuin syytön päätyy hirsipuuhun?

Brittiläinen SOPHIE HANNAH (s. 1971) on niittänyt kansainvälistä mainetta psykologisilla jännäreillä, joita on käännetty yli 30 kielelle, televisioitu ja palkittu. Hän on Agatha Christien perikunnan siunauksella ja tiukasti dekkarikuningattaren kultakauden hengessä kirjoittanut neljä uutta Hercule Poirot -mysteeriä: Nimikirjainmurhat (2014), Suljettu arkku (2016), Kolme neljästä (2018) ja Kuolema ostaa paikkalipun (2020). Hannah kertoo olleensa Christien vannoutunut ihailija viisivuotiaasta lähtien ja saaneensa tältä paljon vaikutteita. Rikoskirjallisuuden lisäksi Hannah on julkaissut novelli- ja runokokoelmia ja riimitellyt englanniksi Tove Janssonin lastenkirjoja.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

47


© BISERKA LIVAJA

PETER ROBINSON

Viimeiset tahdit Viehättävässä yorkshirelaiskylässä puhaltaa todellisuuden hyytävä tuuli. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Maailman parhaiden dekkareiden kärkijoukossa.” – Edmonton Journal Ylikomisario Alan Banksin johdettavaksi tulee laaja, vuosikymmenien taakse yltävä seksirikostutkimus, jossa syytettynä on tvpersoona Danny Caxton. Yksi todistajista, runoilija Linda Palmer, vie Banksin ajatukset kipeänsuloiseen nuoruuteen. Potkua tutkimukseen antaa keskusrikospoliisin etsivä, Richard ”Dirty Dick” Burgess, Banksin vanha vihamies ja nykyinen ystävä.

MARRASKUU

Samaan aikaan rikosylikonstaapeli Annie Cabbot tutkii nummitieltä löytyneen nuoren tytön kuolemaa. Alaikäisiin kohdistuvat seksirikokset eivät lopu, aina löytyy uusia tekijöitä – ja joku, joka näitä suojelee.

When the Music’s Over

Suom. Ulla Selkälä 480 s. | 84.2 EAN: 9789510455401 EAN äänikirja: 9789510473733 EAN e-kirja: 9789510473740 PETER ROBINSON (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään

Torontossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen PohjoisEnglannin Yorkshireen. Banksin dekkareihin perustuva Ylikomisario Banks -tv-sarja on löytänyt faninsa myös Suomessa.

48


© EMIL EIMAN-ROSLUND

ANDERS ROSLUND

Levon hetki nyt lyö Mikä on pahinta mitä voi kuvitella? Kannen suunnittelu: NILS OLSSON

Levon hetki nyt lyö on aitoa alamaailman kuvausta, Nordic noiria parhaimmillaan. Ewert Grens ei ole koskaan toipunut vaimonsa Annin ja heidän syntymättömän tyttövauvansa menetyksestä. Mutta sitten hän kohtaa hautausmaalla naisen, jonka tarina tuntuu vielä pahemmalta: naisen nelivuotias tytär joutui vuosia sitten ryöstäjien käsiin ja katosi. Grens lähtee kauhakuormaajatyylillään selvittämään tapausta. Hän on vannonut Piet Hoffmannille, entiselle poliisin soluttautujalle ja nykyiselle ystävälleen, ettei koskaan enää vedä häntä mukaan tutkimuksiinsa. Mutta joskus tulee tilanne jossa mikään lupaus ei pidä. HEINÄKUU

Sovsågott

Suom. Annamari Typpö 410 s. | 84.2

EAN: 9789510452783 EAN äänikirja: 9789510467671 EAN e-kirja: 9789510467664

ANDERS ROSLUND (s. 1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi kirjoittajakaksikko Roslund

& Hellströmin toisena osapuolena. Roslund on työskennellyt mm. kulttuuritoimittajana, julkaissut kymmenen kirjaa ja saanut lukuisia palkintoja, myös himoitun Lasiavaimen. Hänen ja työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Roslund jatkoi trilogiaa itsenäisellä teoksella Sä kasvoit neito kaunoinen, ja seuraavaksi on vuorossa Levon hetki nyt lyö. S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

49


© MARTIN STENMARK

BO SVERNSTRÖM

Ken leikkiin ryhtyy Voiko ystävän kuolemasta koskaan päästä yli? Kannen suunnittelu: ELINA GRANDIN

”Hyvin kirjoitettu, koukuttava rikosromaani, jonka odottamattomat käänteet luovat jännitystä ja dramatiikkaa. Päähenkilöt ovat eläväisiä ja uskottavia, ja miljöö tuntuu autenttiselta.” – BTJ, Ruotsi Robertilla on synkkä menneisyys: kolmekymmentä vuotta sitten häntä syytettiin ystävänsä Maxin murhasta. He olivat 11-vuotiaita.

HEINÄKUU

Lekarna

Suom. Pekka Marjamäki 460 s. | 84.2

EAN: 9789510436998 EAN äänikirja: 9789510467695 EAN e-kirja: 9789510467688

Koko elämänsä Robert on piileskellyt varjoissa ja vältellyt muita ihmisiä. Hänellä ei ole mitään muistikuvaa tapahtuneesta eikä mitään halua ajatella menneisyyttä. Mutta sitten Lexa, Maxin murhaa tutkiva toimittaja, ottaa yhteyttä ja vaatii saada tietää lisää. Ja sitten löytyy uusi ruumis. Ken leikkiin ryhtyy on hyytävän raaka dekkari Lars Keplerin ja Silta-sarjan ystäville.

BO SVERNSTRÖM (s. 1964) työskentelee Aftonbladetin toimittajana, ja hänellä on tohtorintutkinto ruotsalaisesta

kirjallisuudesta. Hänen esikoisromaaninsa Uhri ja pyöveli myytiin kymmeneen maahan, ja se myi kymmeniä tuhansia kappaleita Ruotsissa. Svernström asuu Tukholmassa ja kirjoittaa kolmatta romaaniaan.

50


© BOB KRASNER

JOHN GRISHAM

Aika armahtaa On aika tappaa. On aika tuomita. Nyt on aika armahtaa. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Grishamin uran tähän asti kenties henkilökohtaisin ja väkevin trilleri. On aika tappaa ja Perintö-romaaneista tuttu idealisti, Jake Brigance, puolustaa jälleen puolustuskyvytöntä. Mississippin osavaltion pikkukaupunki Clanton vuonna 1990. Kuusitoistavuotiasta poikaa syytetään äitinsä poikaystävän, paikallisen poliisin, murhasta. Monet toivovat nopeaa oikeudenkäyntiä ja kuolemanrangaistusta, mutta piileekö tarinassa muutakin kuin mitä silmä näkee?

LOKAKUU

A Time for Mercy | Suom. Jorma-Veikko Sappinen 460 s. | 84.2 EAN: 9789510473795 EAN äänikirja: 9789510473863 EAN e-kirja: 9789510473870

Paljastuu korruptiota, juonittelua, perheväkivaltaa. Vastakkain asettuvat kysymykset oikeudenmukaisuudesta ja uskollisuudesta. Tuomioistuin määrää puolustusasianajajaksi Jake Brigancen, joka puolustaessaan asiakastaan viimeiseen asti vaarantaa samalla sekä uransa että perheensä turvallisuuden.

GRISHAMIN JÄNNÄREITÄ NYT MYÖS Ä ÄNIKIR JOINA

Yhdysvaltalainen JOHN GRISHAM (s. 1955) on yksi maailman arvostetuimmista ja menestyneimmistä jännityskirjailijoista. Hän toimi vuosia asianajajana, ennen kuin antautui kokonaan kirjailijanuralle. Hänen läpimurtoteoksensa oli vuonna 1991 julkaistu The Firm (suom. Firma, 1992). Grishamin teosten keskeinen teema on oikeudenmukaisuus, ja niissä taistellaan usein korruptiota ja ahneutta vastaan. Monet kirjoista on filmatisoitu ja niitä on käännetty kymmenille eri kielille.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

51


© OLIVIER FAVRE

KEN FOLLETT

Ei koskaan enää ”Follett on mestari.” – The Washington Post Rakastetun brittikirjailijan uusin romaani on tähän päivään sijoittuva trilleri, joka spekuloi kolmannen maailmansodan syttymisellä. Nuori nainen CIA:n palveluksessa, kiinalainen huippuvakooja, ranskalainen agentti ja USA:n ensimmäinen naispresidentti ovat osa maailman älykkäimmistä ja osaavimmista ihmisistä koostettua joukkoa, jonka vaativana tehtävänä on estää kolmas maailmansota. Ken Follett on kertonut kirjoitusprosessistaan näin: ”Kun tein tutkimusta Kun suuret sortuvat -romaaniani varten, tajusin ällistyksekseni että ensimmäinen maailmansota oli sota, jota kukaan ei halunnut. Se pani minut miettimään, voisiko sama tapahtua uudestaan.”

MARRASKUU

Never

Suom. Hilkka Pekkanen, Tuukka Pekkanen 800 s. | 84.2 EAN: 9789510476383 EAN äänikirja: 9789510476406 EAN e-kirja: 9789510476390

52

KEN FOLLETT (s. 1949) on yksi maailman menestyneimmis-

tä kirjailijoista: teoksia on myyty yli 170 miljoonaa kappaletta yli 80 maassa. Hänen Kingsbridge- ja Vuosisata-kirjasarjansa ovat rakastettuja ympäri maailman. Follett asuu vaimonsa Barbaran kanssa Stevenagessa Lontoon lähistöllä.


© BILL WATERS

C. J. TUDOR

Ne muut Pahat asiat tapahtuvat aina niille muille. Kannen suunnittelu: LISA BREWSTER

Koukuttavan omaperäinen trilleri Liitu-ukon tekijältä. Gabe on kotimatkalla, kun hän kauhukseen huomaa edellä ajavan auton takaikkunassa oman viisivuotiaan tyttärensä kasvot. Se on viimeinen kerta kun hän näkee Izzyn. Kolme vuotta myöhemmin Gabe ajelee yhä ympäriinsä etsien, vaikka kukaan muu ei usko Izzyn olevan elossa. Samaan aikaan samoilla teillä liikkuu toinen auto, mutta ei etsien, vaan paeten. Mistä on kyse, ja keitä ovat Ne muut? ”Kiehtova, dramaattinen ja sydäntäsärkevä.” – Woman & Home MARRASKUU

The Other People

Suom. Saara Pääkkönen 390 s. | 84.2 EAN: 9789510456491 EAN äänikirja: 9789510473665 EAN e-kirja: 9789510473672

”CJ Tudor on suurenmoinen. En malta odottaa hänen seuraavaa kirjaansa.” – Harlan Coben ”Vangitseva ja koskettava.” – Sunday Express

Englantilaisen C. J. TUDORIN edelliset romaanit Liitu-ukko ja Paluu pimeästä myytiin yli 40 maahan, ja ne löysivät lukijansa myös Suomessa. Tudorin teokset ovat selkäpiitä karmivia, kauhun kanssa flirttailevia romaaneja, jotka kannattaa lukea valot päällä.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

53


© HENDRE LOUW

WILBUR SMITH, DAVID CHURCHILL

Courtneyn sota Supersuosittu Courtney-sarja jatkuu! Kannen suunnittelu: LEWIS CSLZMAZLA

”Wilbur Smith on mittapuu johon muita verrataan.” – The Times Kun toinen maailmansota riehuu Euroopassa, maineikkaan seikkailijasuvun tytär Saffron Courtney livahtaa natsien miehittämään Belgiaan selvittämään, kuka on pettänyt hänen agenttitoverinsa. Saffronin rakastajan, Gerhard von Meerbachin viha natseja kohtaan kasvaa, ja hän päättää siirtyä Luftwaffesta Hitlerin vastaiseen salaliittoon.

LOKAKUU

Courtney’s War

Suom. Nina Mäki-Kihniä 480 s. | 84.2 EAN: 9789510454435 EAN äänikirja: 9789510473726 EAN e-kirja: 9789510473719

Courtneyn sota kattaa kohtalonhetket 1939–1945, kun vuosiin 1918–1939 sijoittuvasta Sotahuuto-romaanista tutut henkilöt joutuvat ennenkuulumattomaan koetukseen. ”Fantastinen, omaa luokkaansa oleva teos, jossa on paljon draamaa, taustatarinaa ja helkkarin kova naispäähenkilö.” – Mini Mac Reviews

WILBUR SMITH (s. 1933 Keski-Afrikan Rhodesiassa, nykyisessä Zambiassa) on yli 50 vuotta kestäneen uransa

aikana kirjoittanut yli 40 jännitysromaania, joita on myyty yhteensä yli 130 miljoonaa kappaletta. Smith tunnetaan parhaiten historiallisista seikkailuromaaneistaan. Romaanin toinen tekijä DAVID CHURCHILL (pseudonyymi) on toimittaja ja kirjailija.

54


© ELZBIETA LEMPP

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Herran soturit 2 Hirtehistä menoa Euroopan keskiajassa Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Puolan kirjallisen kentän suuri tarinaniskijä Andrzej Sapkowski on jälleen vauhdissa. Lääkärialkemisti Reynevanin myrskyisä kujanjuoksu jatkuu sarjana vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Troskyn linnan tyrmästä taikakeinoin vapautunut Reynevan jäljittää salaperäistä Vogelsangia, päätyy kiipelistä toiseen ja tavoittaa lopulta rakastamansa Nicolettan – vai tavoittaako?

HEINÄKUU

Boży bojownicy

Suom. Tapani Kärkkäinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510450086 EAN äänikirja: 9789510450116 EAN e-kirja: 9789510450093

”Andrzej Sapkowskin jutustelevaa historiallista tarinointia on nautinnollista lukea. – – Sapkowskin trilogian julkaiseminen suomeksi erinomaisena käännöksenä suoraan puolan kielestä on kustantamolta selvä kulttuuriteko.” – Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat

ANDRZEJ SAPKOWSKI (s. 1948) on Puolan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen 8-osainen The Witcher – Noituri

-fantasiaeepoksensa on palkittu Suomessa kahdesti Tähtifantasia-palkinnolla, ja siitä on tehty Netflix-tv-sarja. Sapkowskin pääteoksenaan pitämä Hussilaistrilogia julkaistaan suomeksi kuudessa osassa, joista ovat aiemmin ilmestyneet Narrenturm 1 ja 2 sekä Herran soturit 1.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

55


© DOMINIQUE NABOKOV

ZADIE SMITH

Aavistuksia KUUSI ESSEETÄ ERISTYSAJASTA

Zadie Smith tutkii eristysaikaa intiimeissä esseissään. Kannen suunnittelu: OWEN GILDERSLEEVE

”Smith on ihastuttava esseisti, luonnonlahjakkuus. Hän kirjoittaa samalla tavalla kuin ajattelee, ja hän ajattelee terävästi ja täsmällisesti.” – The Guardian Aavistuksia on koskettava ja ajankohtainen kirjoituskokoelma yhdeltä aikamme näkemyksellisimmistä kirjailijoista. Vuoden 2020 eristysaikana kirjoitetuissa esseissä Smith käsittelee ennenkokemattoman tilanteen synnyttämiä kysymyksiä: Miten siirtyä uuteen todellisuuteen? Miten puhua kärsimyksestä, kun se on suhteellista? Miten osoittaa myötätuntoa? Mitä yllättävä tilanne paljastaa sitä edeltäneestä maailmasta? LOKAKUU

Intimations

Suom. Irmeli Ruuska 80 s. | 80.2 EAN: 9789510471012 EAN äänikirja: 9789510471029 EAN e-kirja: 9789510471036

Syvän henkilökohtaisessa ja lempeässä kirjassaan Smith raivaa tilaa ajatuksille ja antaa lukijan reflektoida niin mennyttä kuin tulevaa.

ZADIE SMITH (s. 1975) on brittikirjailija, joka tunnetaan Lontoon NW-alueelle sijoittuvista urbaaneista, moni-

kulttuurisista ja sosiaalisesti tarkkanäköisistä romaaneistaan. Zadie Smith debytoi kypsällä ja herkkävaistoisella romaanillaan Valkoiset hampaat (suom. 2001). Sen jälkeen häneltä on suomennettu romaanit Nimikirjoitusmies (2004), Kauneudesta (2006), Risteymiä (2013) ja Swing Time (2017). Smith perheineen asuu New Yorkissa.

56


© RIAD SATTOUF

S A R J A K U VAT –––––––––––

RIAD SATTOUF

Tulevaisuuden arabi 5 LAPSUUS LÄHI-IDÄSSÄ (1992–1994) Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Palkittu sarjakuvasaaga jatkuu Riad Sattoufin Tulevaisuuden arabi 5 kertoo ranskalais-syyrialaisen pojan teinivuosista Bretagnessa. 14-vuotias Riad elää teini-ikäänsä ranskalaisessa pikkukaupungissa. Hänen epätoivoinen äitinsä tekee samaan aikaan kaikkensa saadakseen isän Syyriaan kaappaaman nuorimman poikansa Fadin takaisin. Riad löytää kavereita luokkansa hylkiöistä, pakenee fantasiamaailmoihin ja rakastuu. Vaikka piirustustaito tuo hänelle arvostusta, rankat lapsuusvuodet Syyriassa ja isän sikäläisen suvun arvot vaikeuttavat sopeutumista äidin kotimaahan.

Tulevaisuuden arabi -sarjasta sanottua: ”Nautinnollisin sarjakuvaromaani, jonka olen lukenut pitkään aikaan.” – Zadie Smith

SYYSKUU

Suom. Saara Pääkkönen | 184 s. | 85.32 EAN: 9789510471579 EAN e-kirja: 9789510471586

© OLIVIER MARTY

L’Arabe du futur 5. Une jeunesse au Moyen-Orient (1992–1994)

”Tämä on mestariteos, joka ansaitsee mahdollisimman laajan lukijakunnan.” – Alain De Botton

RIAD SATTOUF (s. 1978) varttui Libyassa, Syyriassa ja Ranskassa. Kuuteen niteeseen kasvava, omaelämäkerrallinen Tulevaisuuden arabi on hänen pääteoksensa, jonka kaikki osat ovat nousseet Ranskan bestsellerlistojen kärkeen. Teos on käännetty 22 kielelle ja sen osia myyty yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Tulevaisuuden arabi on voittanut mm. vuoden parhaan sarjakuvan palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla ja Los Angeles Timesin sarjakuvaromaanipalkinnon. S A R JA K U VAT

57


© VILLE TIETÄVÄINEN

VILLE TIETÄVÄINEN, IIRO KÜTTNER

Harvennus Mitä Nooan arkissa oikeasti tapahtui? Harvennus on Ville Tietäväisen kauan odotettu uusi sarjakuvaromaani. Iiro Küttnerin kirjoittama huikea arkeologinen dekkari tuo päivänvaloon toisen totuuden Nooan arkista ja ihmisen kyvyttömyydestä oppia virheistään.

58

Vuonna 2800 eaa. Nooa saa Jumalalta käskyn rakentaa uiva arkki. Siihen on tarkoitus ottaa maailman eläinlajit turvaan tulevalta vedenpaisumukselta, joka on Jumalan rangaistus turmeltuneelle ihmiskunnalle. Vuonna 450 eaa. Jerusalemin temppelissä poltetaan roviolla kirjakääröjä. Juutalaisten historiaa kirjoitetaan uusiksi, jotta totuus Nooan aikaisista tapahtumista ei säilyisi jälkipolville. Yksi käärö kuitenkin säästyy… Vuonna 2021. Saksalainen kielitieteilijä Elke Greiss on saanut vihiä kätketystä kääröstä ja lähtee Araratvuorelle paljastaakseen yhden ihmiskunnan historian vanhimmista valheista.


Kannen suunnittelu: VILLE TIETÄVÄINEN

ELOKUU 144 s. | 85.32 EAN: 9789510445907 EAN e-kirja: 9789510445914

VILLE TIETÄVÄINEN (s. 1970) on Suomen arvostetuimpia graafikoita, joka sai teoksestaan Näkymättömät kädet (2011) Suomen Kulttuurirahaston palkinnon ja Sarjakuva-Finlandian. IIRO KÜTTNER (s. 1966) on Suomen arvostetuimpia elokuva- ja televisiokäsikirjoittajia, joka on palkittu parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnolla elokuvasta Tuhlaajapoika 1992. © OTTO VIRTANEN

S A R JA K U VAT

59


Kannen suunnittelu: VILLE RANTA, RIIKKA TURKULAINEN

SYYSKUU 160 s. | 85.32 EAN: 9789510473290 EAN e-kirja: 9789510473306

© ANTTI PYLVÄS

”R ANNAN HUOLETTOMAN HUOLELLINEN PIIRROS VÄLITTÄ Ä TEHOKK A ASTI KERRONNAN Y TIMEN.” – HEIKKI JOKINEN, SAR JAINFO VILLE RANTA (s. 1978) on yksi Suomen tunnetuimmista sarjakuva-

taiteilijoista ja Iltalehden pilapiirtäjä. Ranta on palkittu työstään Puupäähatulla ja Suomi-palkinnolla, ja hänen sarjakuvaromaaninsa Kyllä eikä ei voitti Sarjakuva-Finlandian 2014.

60


© VILLE RANTA

VILLE RANTA

Kuinka valloitin Ranskan Tragikoominen satiiri menestyksestä ja sen tavoittelusta Ville Rannan omiin kokemuksiin pohjautuva sarjakuvaromaani kertoo taiteilija Ville Rannasta, joka tavoittelee läpimurtoa Ranskan mahtavilla sarjakuvamarkkinoilla – maksoi mitä maksoi.

25-vuotias Ville kohtaa ranskalaisen sarjakuva-alan vaikuttajan Lancelotin, joka kehuu hänen työnsä maasta taivaisiin. Villen päässä napsahtaa: hän on nero, ja kunhan suuri ranskalaiskustantamo julkaisee hänen kirjansa, hänestä tulee juhlittu tähti. Mutta pian asiat alkavat saada outoja käänteitä… Ville Rannan uusi sarjakuvaromaani on vahvasti itseironinen mutta myös surullinen tarina siitä, mitä tapahtuu taiteilijalle, jolle menestyksestä tulee pakkomielle.

S A R JA K U VAT

61


TIETOK IR JA LLISU US –––––––––––

JOUNI K. KEMPPAINEN

Kaija Koo – Taipumaton Supertähden odotettu elämäkerta ”Hän kuuli korvissaan isän huudot ja äidin raskaan hiljaisuuden. Hän muisti ihmiskammonsa, pelkonsa ja mallipoikaystävänsä lyönnit, isän verentahriman kypärän, tupaten täydet salit, humalaisen aviomiehen ja pienen kynttilän studion pöydällä.” Kaija Koo – Taipumaton on ainutlaatuinen elämäkerta yhdestä Suomen rakastetuimmista artisteista. Se on kertomus siitä, kuinka lahjakas mutta ujo Kaija Kokkola voitti miesten hallitseman musiikkimaailman väheksynnän ja nousi oman uransa sankariksi, vahvaksi ja arvostetuksi supertähdeksi. Tie ei ole ollut helppo. Viidelle vuosikymmenelle ulottuva ura pitää sisällään huikeita huippuja ja jyrkkiä laskuja, ja sitä kehystävät myrskyisän yksityiselämän kiemurat. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen pitkäaikainen toimittaja Jouni K. Kemppainen on kolunnut Kaija Koon kanssa hänen lapsuutensa leikkipaikat ja keikkamestojen takahuoneet ja haastatellut häntä yli vuoden ajan. Sanansa ovat sanoneet myös Kaijan Koon läheiset, ystävät, kollegat, työtoverit ja avustajat. Tuloksena on suorapuheinen ja poikkeuksellisen avoin elämäkerta, jossa kerrotaan suurimpien hittien syntytarinat, unohtumattomat keikkakokemukset ja ihmissuhteiden raastavat pettymykset.

62

© AJ SAVOLAINEN


Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN Kannen kuva: AJ SAVOLAINEN

”Olen vihdoin valmis jakamaan selviytymistarinani suomalaisille. Turha tehdä mitään, jos sitä ei tee kunnolla ja rohkeasti. Toivon, että elämäkertani antaa ihmisille toivoa ja voimaa niin kuin musiikkinikin. Tämä kirja täydentää laulujeni merkityksen.”

SYYSKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510455036 EAN äänikirja: 9789510475515 EAN e-kirja: 9789510475522

© OTTO VIRTANEN

KAIJA KOKKOLA (s. 1962) on yksi Suomen menestyneimmistä artisteista,

joka on myynyt urallaan yli puoli miljoonaa albumia, voittanut ainoana artistina Emma Gaalassa kolme kertaa vuoden naissolistin palkinnon ja jota suomalaiset rakastavat ikään tai sukupuoleen katsomatta. JOUNI K. KEMPPAINEN (s. 1962) on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen pitkäaikainen toimittaja. Hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja, muun muassa teokset Arto Paasilinnasta ja Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

63


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

SYYSKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510469309 EAN äänikirja: 9789510475706 EAN e-kirja: 9789510475690

”Hintsa katsoi tytärtään, ja kyyneleet kihosivat uudestaan, samoin syyllisyydentunne: Sitten kun teen vielä tämän ja tämän, on aikaa huolehtia lapsista. Sitten kun muut asiat ovat kunnossa, voin ottaa aikaa perheelleni. ’Sitten’ ei vain koskaan tullut. Ei se koskaan tule.”

64


© TAAVETTI ALIN | © VEIKKO KÄHKÖNEN

OSKARI SAARI, AKI HINTSA

Tänään olen elossa KUOLEVAN MIEHEN PÄIVÄKIRJA

Aki Hintsan viimeinen vuosi Kun aika käy vähiin, mitkä asiat elämässä lopulta ovat merkityksellisiä? Yksi heinäkuinen iltapäivä vuonna 2015 muutti kaiken. F1-kuljettajien luottolääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa valitteli kollegalleen selkäja vatsakipuja ja sai ohimennen tehtyjen testien jälkeen järkytyksekseen kuulla sairastavansa haimasyöpää. Diagnoosin saatuaan Hintsa istui tunnin toimistossaan kaikessa hiljaisuudessa ja tuijotti eteensä. Hänen elämäntyönsä oli ollut muiden ihmisten auttaminen ja paremman elämän tarjoaminen yrityksensä asiakkaille, mutta koskaan aikaisemmin hän ei ollut pystynyt analysoimaan omaa elämäänsä niin selkeästi kuin nyt. Pysäyttävä uutinen pani elämänarvot kertaheitolla uusiksi. Aki Hintsan viimeiseksi jääneen vuoden päiväkirjaan pohjautuva Tänään olen elossa on avoin kertomus arvostetun lääkärin kamppailusta syöpää vastaan; se on syvästi koskettava kuvaus toivosta ja ilosta, takaiskuista ja raastavasta surusta sekä perimmäisistä elämänarvoista.

AKI HINTSA (1958–2016) oli ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon keskittynyt lääkäri,

joka toimi yksitoista vuotta formula ykkösissä lääkärinä ja valmentajana. Vuonna 2008 Hintsa perusti Hintsa Performance -hyvinvointiyrityksen, jonka tavoitteena on parantaa kokonaisvaltaisella ja yksilöllisellä tavalla asiakkaidensa henkistä ja fyysistä suorituskykyä sekä elämänlaatua. OSKARI SA ARI (s. 1975) on vastaava tuottaja, tietokirjailija ja toimittaja, joka tuli Suomessa tunnetuksi F1-kilpailujen selostajana. Saaren kirjoittamaa, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvää teosta Aki Hintsa – Voittamisen anatomia on myyty yli 190 000 kappaletta, ja se on yksi 2000-luvun myydyimpiä suomalaisia kirjoja.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

65


© VEIKKO SOMERPURO

SOILI POHJALAINEN

Isomettän poika Jari Isometsän koko tarina

Karpaasin avoin elämäkerta Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuva: CARL BERGMAN

Jari Isometsän elämäkerta kertoo, kuinka vilkas ja iloluontoinen Isomettän poika huhki itsensä hiihdon huipulle, mokasi pahasti koko Suomen edessä ja kokosi elämänsä palaset uudelleen.

LOKAKUU | 350 s. | 99.1 EAN: 9789510454190 EAN äänikirja: 9789510475829 EAN e-kirja: 9789510475836

Ensimmäistä kertaa saamme lukea Jari ”Karpaasi” Isometsän koko tarinan niin ladulla kuin sen ulkopuolella. Pääsemme tutustumaan vilkkaan poikaviikarin elämään Alatornion Korpijärven kylässä, jossa Jari kasvaa ilman nykyajan mukavuuksia mutta ei koskaan tekemisen puutteesta kärsien. Näemme, millaista hiihto oli aikana, jolloin palkinnoksi kisoista saatiin äidille tiskikone. Tutustumme Isometsän harjoitteluohjelmaan, joka hirvittää nykyään häntä itseäänkin. Pääsemme ladulle päihittämään Torgny Mogrenia ja nousemaan maailman huipulle. Mutta kävelemme myös Jarin kanssa kertomaan mitalien jakoa odottaville omaisille dopingkärystä ja miettimään, miten tästä eteenpäin. Sillä eteenpäin on mentävä, jo oman perheenkin takia. Isometsän elämäkerrassa pääsevät Jarin lisäksi ääneen läheiset: äiti, veli, Johanna-vaimo sekä lapset.

SOILI POHJALAINEN (s. 1980) on kirjoittanut kaksi lämpimän humoristista romaania, joista Valuvikaa on verrattu

Mielensäpahoittajan maailmaan ja Käyttövehkeitä palkittiin Kalevi Jäntin palkinnolla. Pohjalainen on työskennellyt myös toimittajana, sanataideohjaajana ja tiedottajana. JARI ISOMETSÄ (s. 1968) on voittanut kolme olympiamitalia, neljä MMmitalia ja 13 SM-kultaa. Lahden MM-kisoissa 2001 hän jäi kiinni kielletyn menetelmän käytöstä. Nykyään Isometsä toimii päällikkönä ekologisia rakennuseristeitä tekevässä Ekovillassa. Isometsällä on kaksi lasta pitkäaikaisen puolisonsa kanssa.

66


© SOFIA OKKONEN

MARIKA LEHTO

Härkävuosi JARI ”BULL” MENTULAN TARINA

Havahduttava tositarina hetkestä, joka voi muuttaa kaiken Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN Kannen kuva: AJ SAVOLAINEN

Vuonna 2019 menestyvän yrittäjän ja kehonrakentajan Jari Mentulan elämä pysähtyi. Kuoleman porteilla käynyt mies joutui pohtimaan suhdettaan itseensä, kehoonsa, isyyteen, rahaan, maineeseen ja ajankäyttöönsä. Härkävuosi on tarina Jari Mentulan elämän mullistaneesta vuodesta ja myös kertomus siitä, miten kovatahtoisesta valkeakoskelaisesta pikkupojasta kasvoi Suomen tv:stä tuttu julkkis ja valmentaja. Kirjassa Bull kertoo myös ajatuksiaan elämän ja arjen valinnoista ja niiden merkityksestä ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Julkinen kuva Bull Mentulasta on monille tuttu, mutta minkälainen on mies lihasten takana? ELOKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789510467466 EAN äänikirja: 9789510467480 EAN e-kirja: 9789510467473 MARIKA LEHTO on Mikkelistä kotoisin oleva toimittaja-kirjailija ja viestintäalan yrittäjä. Lehto oli ehdokkaana

vuoden 2018 Suuren journalistipalkinnon ja tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon voittajaksi jutullaan ”Raakaa leikkiä – kullan kääntöpuoli”, joka käsitteli joukkuevoimistelun valmennuskulttuuria. Lehdon kirjoittama Häkissä. Hannes Hyvösen tarina ilmestyi syksyllä 2020. JARI ”BULL” MENTULA on menestynyt kehonrakentaja ja valmentaja, jonka tinkimätön tyyli tunnetaan niin Bull’s all out -valmennuksista kuin lukuisista tv-ohjelmista.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

67


MATTHEW MCCONAUGHEY

Vihreää valoa Epäsovinnaisen näyttelijän posketon omaelämäkerta on rakkauskirje elämälle. Kannen suunnittelu: CHRISTOPHER BRAND, MICHAEL MORRIS Kannen kuva: MILLER MOBLEY

”McConaughey on lahjakas näyttelijä ja oiva kirjailija, mutta todellinen nero elämisessä.” – Kirjailija Lawrence Wright Matthew McConaughey tunnetaan intensiivistä, palkituista rooleistaan muun muassa tv-sarjassa True Detective sekä elokuvissa Interstellar ja Dallas Buyers’ Club. Räyhäkkäässä mutta rakastavassa duunariperheessä varttunut McConaughey on kirjoittanut teini-iästä asti päiväkirjaa ja tuntenut vahvaa vetoa ihmisenä kasvamiseen ja henkisyyteen. Vihreää valoa ei ole siksi vain elämäkerta. Se on myös hulvaton elämänopas, joka tallentaa ne valaistumisen hetket, joina elämä tuntuu siltä kuin surffaisi vihreällä aallolla. Nuo hetket ovat tehneet McConaugheysta yhden maailman tunnetuimmista näyttelijöistä – ja hyvin onnellisen ihmisen.

SYYSKUU

Greenlights | Suom. Riina Vuokko 300 s. | 99.1

EAN: 9789510473344 EAN äänikirja: 9789510473351 EAN e-kirja: 9789510473368

”Tämä kirja kattaa 50 vuotta näkemääni ja kokemaani, tuntemaani ja oivaltamaani, siistiä ja noloa (...) Toivon että se on hyvänmakuista lääkettä, pari aspiriinia sairaalan sijaan, avaruusmatka Marsiin vailla astronautin lupakirjaa, jumalanpalvelus ilman uskoontuloa ja naurua kyynelten läpi. Tämä on rakkauskirje. Elämälle.”

MATTHEW MCCONAUGHEY on Oscar-palkittu näyttelijä. Hän näytteli vuosia romanttisten komedioiden komeaa

arkkityyppimiestä, kunnes päätti muuttaa uransa suuntaa, ja hänet tunnetaan nykyisin paremmin rooleistaan elokuvissa Magic Mike, Interstellar, Dallas Buyers’ Club ja The Wolf of Wall Street sekä tv-sarjasta True Detective. McConaughey asuu Texasissa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Vihreää valoa nousi heti ilmestyttyään New York Timesin bestseller-listan ykköseksi, ja The Guardian -lehti valitsi sen yhdeksi vuoden 2020 parhaista kirjoista.

68


OLA RAPACE

Elämäni Romeona PAKOMATKA VIIDESSÄ NÄYTÖKSESSÄ Kannen suunnittelu: JESSICA CARENFELT Kannen kuva: MARIA ÖSTLIN

Näyttelijän vimmainen omaelämäkerta levottomasta etsinnästä, taiteesta ja rakkaudesta Ola Rapacen elämään aina teatterikorkeakoulusta lähtien on liittynyt naisia, rakkaussuhteita ja odottamattomia menetyksiä. Suhteesta toiseen siirtyessään hän on paennut tekemiään valintoja ja niiden seurauksia. Kunnianhimo ajoi häntä eteenpäin työelämässä, ja jälkeen jäi sieltäkin poltettuja siltoja.

MARRASKUU

Romeo (min flykt i fem akter) Suom. Jonja Rajala 160 s. | 99.1

EAN: 9789510472309 EAN äänikirja: 9789510472323 EAN e-kirja: 9789510472316

Brutaalin rehellinen kuvaus Ruotsin kulttuuripiireistä ja sen yhdestä menestyneimmästä näyttelijästä kertoo, millaista tähden elämä voi raaimmillaan olla. Kymmenen vuotta sitten erottuaan Noomi Rapacesta hän jätti taas kerran taakseen niin rikkoutuneen perheen kuin särkyneet työ- ja ystävyyssuhteet ja muutti Pariisiin. Entisen elämän sirpaleet on pitänyt nyt pikkuhiljaa kohdata ja koota uudelleen, kun rakkaus jälleen kerran johdatti hänet takaisin Ruotsiin.

OLA RAPACE on tunnettu ruotsalainen näyttelijä, joka on esiintynyt niin teatterissa kuin tv- ja elokuva-

tuotannoissa. Hänet on nähty muun muassa ruotsalaisessa tv-sarjassa Wallander sekä Yhdessä (Tilsammans) -elokuvassa, Luc Bessonin Valerian-elokuvassa ja James Bond -filmatisoinnissa Skyfall.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

69


© PARI DUKOVIC / TRUNKARCHIVE.COM

HUNTER BIDEN

Kauniita asioita ”Tulen tragedioiden muokkaamasta perheestä, jota sitoo yhteen vahva, rikkomaton rakkaus.” Kannen suunnittelu: JOHN VAIRO JR

Yhdysvaltain presidentin pojan Hunter Bidenin raa’an avoimet muistelmat päihdehelvetistä, täpäristä pelastumisista ja perheen tärkeydestä. Kun Hunter Biden oli kaksivuotias, hän loukkaantui vakavasti auto-onnettomuudessa, joka vaati hänen äitinsä ja pikkusisarensa hengen. Vuonna 2015 hänen isoveljensä Beau kuoli aivosyöpään. Donald Trumpin valtakaudella Hunter oli presidentin jatkuvien hyökkäysten kohteena. Samaan aikaan hänen avioliittonsa hajosi ja hän vajosi yhä syvemmälle alkoholi- ja crackaddiktion suohon. Hunter Biden kertoo poikkeuksellisen avoimissa muistelmissaan, millaista elämä huippu-uraa tekevänä narkomaanina oli ja miten hän isänsä ja muun perheensä avulla onnistui palaamaan takaisin kuilun reunalta. KESÄKUU

Beautiful Things

Suom. Jade Haapasalo 300 s. | 99.1 EAN: 9789510477137 EAN äänikirja: 9789510477144 EAN e-kirja: 9789510477151

”Hunter Bidenin riipaiseva ja koukuttava muistelmateos näyttää, miten kuka tahansa – jopa Yhdysvaltain presidentin poika – voi päätyä ratsastamaan vaaleanpunaisella hevosella pitkin painajaisten kujaa.” – Stephen King

HUNTER BIDEN (s. 1970) on lakimies ja taiteilija. Asianajajan työn lisäksi hän on työskennellyt lukuisten kansalais-

järjestöjen ja yritysten hallituksissa. Hunter on Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin poika ja kolmen lapsen isä. Hän asuu Kaliforniassa vaimonsa Melissan ja kuopuksensa Beaun kanssa.

70


VARPU HINTSANEN, EMILIA SALORANTA © NOORA PALONEN

Valo joka ei kadonnutkaan

© OTTO VIRTANEN

”Tätä perintöä haluan vaalia: vaikka on pohjaton suru, on myös iloa.” Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Valo joka ei kadonnutkaan on koskettava, omakohtainen tarina, joka auttaa jaksamaan mahdottomiltakin tuntuvien elämänkriisien keskellä. Kun Varpu Hintsasen tytär Senja kuoli kahdeksanvuotiaana syöpään, henkisestä jaksamisesta luennoivan Varpun omat opit joutuivat kovimmalle mahdolliselle koetukselle. Surusta syntyi kirja toivosta ja kiitollisuudesta. Se on yhden perheen tarina, mutta tuo apua myös kaikille niille, jotka ovat joutuneet elämässään kovan paikan eteen, tilanteeseen, jossa valo on vähissä.

HEINÄKUU 200 s. | 17.1 EAN: 9789510466933

EAN äänikirja: 9789510466957 EAN e-kirja: 9789510466940

Psykiatrisen sairaanhoitajan koulutuksen saaneen Varpun viesti on selvä: emme voi valita, mitä meille tapahtuu, mutta voimme valita, miten tapahtuneeseen suhtaudumme. Valitsemmeko katkeruuden vai kiitollisuuden, toivon vai epätoivon, pimeyden vai pienet valonvälähdykset, jotka ajan myötä kasvavat uudeksi, kriisin jälkeiseksi elämänmaisemaksi, erilaiseksi mutta yhtä kaikki kauneutta ja onnea sisältäväksi.

Pitkän uran psykiatrisena sairaanhoitajana tehnyt VARPU HINTSANEN on kahden vuoden ajan pitänyt tuhansille ihmisille mielen hyvinvointiin keskittyviä verkkokursseja ja luentoja, joiden teemoja Valo joka ei kadonnut käsittelee ja syventää. EMILIA SALORANTA on pitkän linjan toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Me Naisiin. Hän on aiemmin kirjoittanut teoksen Päin punaista. Anne Kukkohovin kyydissä 24/7.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

71


PER T. OHLSSON

Albert Bonnier ja hänen aikansa Kannen suunnittelu: NINA ULMAJA

Tositarina viisitoistavuotiaan juutalaispojan noususta Pohjoismaiden suurimman kustantamon omistajaksi Ruotsin ensimmäisen modernin kirjankustantajan kiehtova elämäntarina. Vuonna 1835 juutalaisen kirjakauppiaan 15-vuotias poika Albert Bonnier saapui Kööpenhaminasta Tukholmaan. Kaksi vuotta myöhemmin hän julkaisi ensimmäisen kirjansa. Bonnierin aikana muutoksen tuulet puhalsivat Ruotsissa niin tekniikan, politiikan, talouden kuin kirjallisuuden saralla. Kun Bonnier kuoli vuonna 1900, hän oli ruotsalaisen kaunokirjallisuuden merkittävin kustantaja. Hän saavutti tämän aseman rajusta antisemitismistä huolimatta. Albert Bonnier ja hänen aikansa on kiehtova tarina Ruotsin ensimmäisestä modernista kustantajasta ja kustantamosta, jota ohjaa edelleen Albert Bonnierin journalistinen periaate: julkaise, älä tuomitse.

LOKAKUU

Albert Bonnier och hans tid Suom. Kari Koski 280 s. | 99.1

EAN: 9789510475669 EAN äänikirja: 9789510475676 EAN e-kirja: 9789510475683

PER T. OHLSSON (s. 1958) on moninkertaisesti palkittu toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut aikaisemmin muun muassa Herbert Felixin elämäkerran Konservkungen. Ohlsson nimitettiin vuonna 2017 Lundin yliopiston kunniatohtoriksi.

72


© GORDON F. SANDER

GORDON F. SANDER

Kansalainen Kekkonen SUURI SUUNNITELMA Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Amerikkalaiskirjailijan teoksessa paljastuksia Urho Kekkosen ensimmäisestä kaudesta Ensimmäisen presidenttikauden alussa lähes puolet kansasta vihasi Urho Kekkosta. Kauden lopussa hänelle ei ollut varteenotettavaa vaihtoehtoa. Yhdysvaltalainen Gordon F. Sander kertoo, miten se tapahtui.

ELOKUU Suom. Heidi Tihveräinen ja Lauri Sallamo 400 s. | 99.1 EAN: 9789510400197 EAN äänikirja: 9789510454244 EAN e-kirja: 9789510413524

Yllättäviä paljastuksia sisältävä teos kuvaa, kuinka täpärästi presidentiksi valittu Kekkonen teki itsestään korvaamattoman niin kotimaassa kuin ulkopoliittisesti, ja sijoittaa UKK:n ja Suomen osaksi paljon suurempaa, Neuvostoliiton ja USA:n välistä šakkiottelua, joka oli tuon tuosta vähällä kuumeta tuliseksi. Gordon F. Sander kirjoittaa poikkeuksellisen vauhdikkaasti ja tarkastelee Kekkosen ensimmäistä, käänteentekevää ja dramaattista presidenttikautta amerikkalaisin silmin, vapaana suomalaiskirjoittajien rintamalinjoista.

Yhdysvaltalainen toimittaja ja historiankirjoittaja GORDON F. SANDER on perehtynyt Urho Kekkosen presidenttikausiin kuuden vuoden ajan käännättäen suomenkielisiä lähteitä, kahlaten arkistoja ja tehden haastatteluja Suomessa ja Yhdysvalloissa. Aiemmin Sander on muun muassa julkaissut Suomea käsittelevät kirjat Taistelu Suomesta 1930–1940 ja Usein unohdettu Suomi. Sander oli Pulitzer-ehdokkaana kirjallaan Serling: The Rise and Twilight of Television’s Last Angry Man. Sander asuu Riiassa ja toimii Baltian-kirjeenvaihtajana useille yhdysvaltalaisille laatulehdille.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

73


© VEIKKO SOMERPURO

HELENA RUUSKA

Mary Gallen-Kallela Olisit villiä villimpi

Modernin, intohimoisen, monitaitoisen naisen muotokuva Kannen suunnittelu: MARIA PAUKKUNEN

Mary Gallen-Kallelan elämä oli yhtä muutosta: perhetytöstä taiteilijan malliksi, kotiäidistä maailmanmatkaajaksi, muusasta pianotaiteilijaksi. Pysyvää oli palava rakkaus omaan Akseliin.

SYYSKUU | 400 s. | 99.1 EAN: 9789510447505 EAN äänikirja: 9789510473030 EAN e-kirja: 9789510473016

Maryn tarina avaa uusia näkymiä niin vuosisadanvaihteen naisten elämään kuin kultakauden taiteilijoiden arkeen ja juhlaan sekä Akseli Gallen-Kallelan taideteosten taustoihin ja uran käänteisiin.

FT HELENA RUUSKA on tietokirjailija, kriitikko ja äidinkielen lehtori. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa kiitetyt elämäkerrat Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija (2015) ja Hugo Simberg. Pirut ja enkelit (2018).

74

KUVALÄHDE: GKM

Yhdessä miehensä kanssa Mary koki Suomen kohtalonvuodet sortokausineen ja sisällissotineen. Perheen kanssa asuttiin Pariisissa, Afrikassa ja Amerikassa. Lapset olivat Marylle kalleinta maailmassa, mutta myös surujen ja huolten aihe. Miehelleen Mary oli vankkumaton tuki, taiteenteossakin. Onnellisin hän oli yhdessä miehensä kanssa maailmalla seikkailemassa tai oman flyygelinsä äärellä Ruoveden Kalelassa. Kun Akseli kuolee, alkavat murheen ja riitojen täyttämät vuodet.


© IDA PIMENOFF

PAAVO HOHTI

Bysantti – Tuhat draaman vuotta Tuhat vuotta loistoa, mystiikkaa, valtataisteluja, taidetta ja sivistystä Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Antiikin Rooman ja Kreikan perinnön jatkajan koko dramaattinen historia ensimmäistä kertaa suomalaisen tutkijan kertomana. Bysantti – Tuhat draaman vuotta on kertomus Bysantin eli Itä-Rooman valtakunnasta, sitä repivistä sisäpoliittisista ja uskonnollisista kriiseistä sekä sen hallitsijoiden teoista ja kohtaloista yli tuhannen vuoden ajalta. Bysantin jokaisen 94 keisarin valtakausi on oma tarinansa. Jokaisen keisarin tuli ottaa valta haltuunsa, varmistaa se ja lunastaa teoillaan oikeutus siihen. Jokainen heistä joutui vallasta myös luopumaan. Keisarien kohtalot ja ratkaisut tekevät Bysantin historiasta elävän ja näyttävät omalta osaltaan, miksi Bysantista tuli yksi historian pitkäikäisimmistä valtioista.

SYYSKUU 300 s. | 91.6 EAN: 9789510444658 EAN äänikirja: 9789510475645 EAN e-kirja: 9789510475652

Bysantin vaikutus säteilee myös meidän aikaamme. Roomalaisen hallinnon, kreikkalaisen kulttuurin ja kristinuskon kautta se on vaikuttanut Euroopan poliittiseen ja kulttuuriseen karttaan ja heijastunut jopa Suomeen – enemmän kuin olemme tulleet ajatelleeksi. On aika tutustua tähän mahtavaan keisarikuntaan.

Professori PA AVO HOHTI (s. 1944) on tutkinut ja suomentanut antiikin Kreikan ja Bysantin kirjallisuutta ja toiminut dosenttina Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Päätyönsä hän on tehnyt Suomen Kulttuurirahaston johtajana ja Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtajana.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

75


Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

TODELLISEN SISÄPIIRILÄISEN NÄKEMYS INTERNETISTÄ – SIITÄ MITÄ SE MERKITSEE MEISTÄ JOKAISELLE JA MITÄ ON LUVASSA SEURAAVAKSI.

LOKAKUU 300 s. | 61.72 EAN: 9789510464410 EAN äänikirja: 9789510464427 EAN e-kirja: 9789510464434

76


© VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

MIKKO HYPPÖNEN

Internet

Internet on parasta ja pahinta mitä meille on tapahtunut. Suomen tunnetuin tietoturva-asiantuntija kertoo kirjassaan, mitä jokaisen meistä tulee tietää internetin uhkista ja mahdollisuuksista. Internet-vallankumous on vasta alussa, ja teknologia tulee lähiaikoina mahdollistamaan uskomattomalta tuntuvia asioita. Netti tuo meille merkittäviä uusia hyötyjä, mutta samalla kylmääviä riskejä. F-Securen tutkimusjohtajana työskentelevä Hyppönen on perehtynyt 30-vuotisella urallaan syvällisesti internetin pimeään puoleen: nettirikollisuuteen, tietoturva-aukkoihin, kohtalokkaisiin ohjelmointivirheisiin ja vakoiluun. Netin merkitystä avaavien tapausesimerkkien ohella Hyppönen kertoo lennokkaasti matkastaan Commodore 64:lla ohjelmoineesta teinistä Las Vegasin hakkeribileiden kautta yhdeksi maailman johtavista tietoturvaasiantuntijoista.

MIKKO HYPPÖNEN on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja palkituin tietoturva-asiantuntija. Hän on toiminut useissa kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä, kirjoittanut New York Timesiin ja Wirediin ja luennoinut Oxfordin, Stanfordin ja Cambridgen yliopistoissa. Hyppösen TED-puheen on nähnyt yli 2 miljoonaa ihmistä, ja se on käännetty 40 eri kielelle.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

77


”KONSERTTISALIT OLIVAT HÄDIN TUSKIN PUOLILLAAN. HUOMASIN OLEVANI TODELLA HUKASSA. YMMÄRSIN, ETTÄ KYETÄKSENI JATKAMAAN ARTISTINA, MINUN TULISI LÖYTÄÄ OMA SISÄINEN ÄÄNENI JA TARINANI, JOHON YLEISÖ VOISI SAMASTUA.”

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

ELOKUU 200 s. | 17.3 EAN: 9789510467510 EAN äänikirja: 9789510467534 EAN e-kirja: 9789510467527

78


© JANITA AUTIO

ANTTI TUISKU

Menesty! NÄIN LÖYDÄT ITSESI JA VOIT HYVIN

Kohti kestävää menestystä Suomen suurimman poptähden opit itsetuntemuksen kautta syntyvistä todellisista onnistumisista. Antti Tuisku singahti Idolsista suoraan suomalaiselle pop-taivaalle, mutta teki sen muiden hänelle valamassa muotissa. Vasta vuosien kipuilun jälkeen Tuisku löysi todellisen minänsä ja uskalsi alkaa toteuttaa itsensä näköistä artistiutta. Syntyi ennennäkemätön menestystarina. Kirjassaan Menesty! hiljattain valmentajaksi kouluttautunut Tuisku käy rehellisesti läpi menestystä: mitä se loppujen lopuksi on ja millä keinoin kuka tahansa meistä voi sen saavuttaa. Tuisku tarjoaa konkreettisia neuvoja omien voimavarojen löytämiseen sekä hedelmälliseen tapaan työskennellä onnistumisten eteen. Ääneen pääsevät myös joukko valmentajia ja huippuurheilijoita sekä Antin monivuotinen terapeutti.

ANTTI TUISKUN (s. 1984) ura

alkoi vuonna 2003 Idols-TVohjelmasta, minkä jälkeen hänestä kuoriutui 2000-luvun menestynein suomalainen poptähti. Vuonna 2015 Tuisku yllätti kuuntelijat En kommentoi -albumillaan ja täysin uudistuneella soundillaan. Suunnanmuutoksen rohkeus teki albumista suomalaisen popmusiikin klassikon ja jäljitellyn esikuvan. Vuonna 2018 Tuisku julkaisi huikean suositun elämäkerran Antti Tapani, minkä jälkeen hän jäi tauolle ja aloitti opinnot Varalan Urheiluopistossa. Keväällä 2020 julkaistu Valittu kansa -paluulevy yllätti suomalaiset musiikinystävät jälleen kerran, keräsi kriitikoiden suitsutuksen ja nousi listojen kärkeen. T I E T OK I R JA L L I S U U S

79


HENRIK DETTMANN

Kopautuksia KIRJOITUKSIA ELÄMÄSTÄ JA URHEILUSTA Kannen suunnittelu: TUUKKA KOIVISTO Kannen kuva: VUOKKO SALO

”Jos suurin tavoite on osallistuminen, ollaan kaukana urheilun ytimestä.” Höyrypäästä ”zenvalmentajaksi” kasvaneen Henrik Dettmannin teräviä kirjoituksia niin urheilusta kuin laajemmin yhteiskunnasta ja elämästä. Henrik Dettmann palasi Saksasta Suomeen koripallomaajoukkueemme päävalmentajaksi vuonna 2004 ja alkoi hämmentää kotimaamme seisahtunutta ilmapiiriä provosoiviksi koetuilla kirjoituksillaan. Niissä saivat huutia luutuneet rakenteet ja ajattelutavat, mutta samalla teksteistä huokuu laaja-alainen ymmärrys ihmisestä ja siitä mikä saa meidät pääsemään parhaimpaamme. Esiin nousevat avoimuus, erilaisuuden rikkaus, palava intohimo, laadun vaatimus, periaatteellisuus ja yksilön arvostaminen. Tässä kirjassa Dettmann myös kommentoi aikaisempia tekstejään ja kertoo oman ajattelunsa kehityksestä sekä osoittaa, miten Suomi nousi koripallossa harrastustasolta arvokisatasolle. Kokoelman päättää kolme ennen julkaisematonta kirjoitusta.

SYYSKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789510475799 EAN äänikirja: 9789510475805 EAN e-kirja: 9789510475812

Aiemmin julkaistut tekstit ovat ilmestyneet IS-Veikkaajassa ja Yle.fissä vuosina 2004–2020. Teoksen on toimittanut kirjailija Hippo Taatila.

HENRIK DETTMANN (s. 1958) on Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja, joka on saattanut Susijengin

nousuun. Aiemmin hän on valmentanut Saksan koripallomaajoukkueen MM-pronssille sekä Mitteldeutscherin seurajoukkueiden FIBA Europe Cupin voittoon. Dettmann on suosittu puhuja yritysmaailmassa, jossa on huomattu joukkueurheilun ja bisneksen dynamiikat hyvin samankaltaisiksi. Saska Saarikosken kirjoittamaa Dettmann ja johtamisen taito -kirjaa on myyty jo lähes 20 000 kappaletta.

80


© VUOKKO SALO

MIIA PAAKKANEN

Empatian voima työssä Kiristyvässä kilpailussa menestyvät ne, jotka ymmärtävät empatian voiman. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Kansainväliseen tutkimukseen ja liike-elämän esimerkkeihin perustuva tietopaketti, jonka tarjoamin välinein empatia muuttuu yrityksen konkreettiseksi voimavaraksi. Lannistavassa ilmapiirissä työntekijä ei innovoi, ei kehity eikä hehkuta. Empaattisessa yhteisössä taas työntekijän rohkeus, luovuus ja yhteistyöhalu vahvistuvat. Sitoutuminen ja halu ponnistella yhteiseksi hyväksi kasvavat.

SYYSKUU 300 s. | 36.13 EAN: 9789510429013 EAN äänikirja: 9789510463024 EAN e-kirja: 9789510463048

Vuodesta 2014 yrityksiä empatiataidoissa kouluttanut kauppatieteilijä ja tutkija Miia Paakkanen esittelee kirjassaan työkaluja työyhteisön tunnetaitojen parantamiseen. Kirja tarjoaa välineet yrityksen tämänhetkisen tilanteen testaamiseen, keinot ongelmakohtien korjaamiseen ja tutkittua tietoa siitä, miksi empatia kannattaa työelämässäkin. Tunnetaitojaan kehittänyt työntekijä ja johto luovat laadukkaampaa vuorovaikutusta, hyvinvointia ja parempaa tulosta, kestävästi.

MIIA PA AKKANEN on kansainvälinen tutkija, jonka tekeillä olevan väitöskirjan aiheena on myötätunto elämisen tapana ja organisaatioiden voimavarana. Hän on perustajajäsen monitieteisessä CoPassiontutkimushankkeessa, joka tutkii ensimmäisenä Suomessa myötätunnon vaikutuksia organisaatioissa. Paakkanen on kokenut yritysvalmentaja, joka opastaa organisaatioita tunnetaitojen soveltamisessa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

81


SUSAN CAIN

Hiljaiset

Introverttien manifesti Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Hiljaisissa on voimaa. Klassikkobestseller paljastaa introverttien voiman meluisassa maailmassa. Ulospäinsuuntautuneisuus on kulttuurissamme ihanne: esiintymishalua ja tiimihenkeä korostetaan niin kouluissa kuin työpaikoillakin. Kuitenkin vähintään kolmasosa väestöstä on introvertteja, joiden vahvuudet jäävät liian helposti huomiotta. Introvertit ovat ihmisiä, joita yleensä pidetään varautuneina, ujoina ja hiljaisina; ihmisiä, jotka kuuntelevat mieluummin kuin puhuvat, lukevat mieluummin kuin juhlivat, luovat uutta yksinäisyydessä, mutta eivät pidä meteliä itsestään. Susan Cain osoittaa psykologian ja neurotieteiden tutkimustulosten sekä satojen henkilöhaastattelujen avulla, kuinka väärinymmärrettyjä ja aliarvostettuja introvertit usein ovat. Hiljaiset tarjoaa introverteille keinot hyödyntää persoonallisuuttaan omilla ehdoillaan. Ennen kaikkea se kannustaa hiljaisia ja ujoja olemaan luonnolleen uskollisia ja opastaa heitä löytämään aidon itsetuntemuksen.

SYYSKUU

Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking

Suom. Lea Peuronpuro 330 s. | 14.4 EAN: 9789510473412 EAN äänikirja: 9789510473429 EAN e-kirja: 9789510473436

Ennen Hiljaiset-kirjan maailmanmenestystä SUSAN CAIN (s. 1968) työskenteli seitsemän vuotta yhdysvaltalaisten suuryritysten lakimiehenä ja liikeneuvottelujen konsulttina. Nykyään hän on vapaa toimittaja ja tietokirjailija. Cain asuu New Yorkin osavaltiossa miehensä ja kahden poikansa kanssa.

82


© OTTO VIRTANEN

ILKK A K ARISTO

Vuosi ilman nettiä Ihmiskoe: millaiseksi elämä muuttuu, kun irrottaa itsensä verkosta? Kannen suunnittelu: TEEMU JUNKKAALA

Ilkka Karisto poistui internetistä kokonaiseksi vuodeksi, jotta saisi takaisin keskittymiskykynsä. Vähitellen paljastui, miten monimutkainen on kysymys internetin vallasta vapautumisesta. Ensimmäiset kuukaudet ilman nettiä olivat helppoa ja mukavaa aikaa: vuorokauteen ilmaantui lisätunteja kuin tyhjästä. Karisto luki kirjoja enemmän kuin vuosiin ja alkoi käydä kuntosalilla pitkän tauon jälkeen. Sitten iski koronavirus, ja koko muu maailma siirtyi nettiin. Asioiden hoitamisesta tuli entistäkin hankalampaa. Oletus kaikkien pääsystä nettiin näyttäytyi konkreettisesti: miten maksaa laskut, kun pankin konttorit suljettiin?

SYYSKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789510453964 | EAN äänikirja: 9789510454039 EAN e-kirja: 9789510453971

Päiväkirjan muotoon kirjoitetussa kirjassaan Karisto kuvaa sekä omakohtaisesti että tutkimukseen tukeutuen, miten monilla tavoin internet ja älypuhelimet ovat mullistaneet maailman lyhyessä ajassa. Sekin selviää, miten arjestaan selviävät ne sadattuhannet suomalaiset, jotka yhä elävät ilman nettiä.

ILKKA KARISTO on Vankina Venäjällä -bestsellerin kirjoittaja ja Suomen arvostetuimpia kirjoittavia toimittajia.

Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä sekä Imagessa ja on nykyään laadukasta verkkojournalismia tuottavan Long Playn päätoimittaja.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

83


© PASI HAKALA

KIRSI PYLVÄNÄINEN

Koronahelvetti YHDEN PERHEEN SELVIYTYMISTAISTELU

Koskettava tositarina koronahelvetistä Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Vakavasti koronaan sairastuneen Pylvänäisen perheen tarina näyttää taudin vaarallisuuden, mutta muistuttaa, että vaikka tilanne näyttäisi miten pahalta tahansa, aina on toivoa. Koronavirus iski keväällä 2020 Pylvänäisen perheeseen toden teolla. Samaan aikaan kun mediassa kerrottiin, että taudista ei ole vaaraa kuin vanhuksille ja lihaville, perheen hyväkuntoinen isä taisteli hengestään hengityskoneessa ja äiti joutui sairaalaan. Millaista oli sairastua, kun lääkäritkään eivät vielä tienneet koronasta paljoakaan ja diagnoosista ja sairaalaan pääsystä piti taistella? Miltä tuntui seurata tehohoidossa olevan puolison kamppailua ja samalla havaita koronan oireet ensin lapsissaan, sitten itsessään?

HELMIKUU 213 s. | 99.1 EAN: 9789510472361 EAN äänikirja: 9789510472385 EAN e-kirja: 9789510472378

Kirja kertoo myös siitä, miten koronahelvetti muutti perhettä. Se kertoo yhdessä selviämisen voimasta, mutta myös ristiriitaisista tunteista, joita suuri huoli voi lähipiirissä aiheuttaa. Pylvänäisen perhe selvisi, mutta taudin jälkioireet tulivat yllätyksenä. Olivatko sairaalasta pääsyn jälkeiset muutokset isän persoonassa vahvan lääkityksen lopettamisen vai viruksen aiheuttamia, sitä emme saa ehkä koskaan tietää. Mutta mikä tärkeintä, toipuminen – ja elämä – jatkuu.

KIRSI PYLVÄNÄINEN (s. 1964) sairasti koronan keväällä 2020. Hän toimii koordinaattorina ja datamanagerina syöpä-

tutkimusryhmässä. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat muun muassa taidemaalaaminen, ruoanlaitto ja ulkoilu. Pylvänäisellä on kolme nuorta aikuista lasta, jotka kaikki muuttivat kevään koettelemusten aikana vanhempiensa luokse.

84


© DANIEL EHRENWORTH

JORDAN B. PETERSON

12 uutta elämänohjetta JÄRJESTYKSEN JÄLKEEN

”Älä tee mitä vihaat.” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN, LISA JAGER

Odotettu jatko-osa menestyskirjalle 12 elämänohjetta neuvoo, miten löytää tasapaino kaaoksen ja liiallisen järjestyksen välille. Menestyskirjassaan 12 elämänohjetta psykologian professori Jordan B. Peterson yhdisti rohkeasti modernia neurotiedettä, psykologiaa ja filosofiaa ja tarjosi hämäävän yksinkertaiselta vaikuttavia elämänohjeita, joiden punaisena lankana oli merkityksen ja järjestyksen löytäminen kaoottiselta tuntuvassa maailmassa.

SYYSKUU

Beyond Order Suom. Tero Valkonen 400 s. | 17.3

EAN: 9789510473184 EAN äänikirja: 9789510473191 EAN e-kirja: 9789510473207

Odotetussa uutuudessaan Peterson linjaa 12 uutta elämänohjetta. Peterson korostaa, että vaikka kaaoksen kesyttäminen on välttämätöntä, liiallinen järjestys voi johtaa tylsistymiseen ja luovuuden tukahtumiseen. Niinpä hän ohjaa lukijaa kokeilemaan rohkeasti uutta ja löytämään potentiaalinsa epäonnistumisen väistämättömästä riskistä huolimatta. Petersonin kiehtovasti ja yllättävästi perustelemia uusia ohjeita ovat muun muassa: ”Luovu ideologiasta”, ”Koeta sisustaa kotisi yksi huone niin kauniiksi kuin mahdollista” ja ”Älä tee mitä vihaat.”

Toronton ja Harvardin yliopistojen psykologian professori JORDAN B. PETERSONIN kirjaa 12 Elämänohjetta – käsikirja kaaosta vastaan on myyty maailmanlaajuisesti yli viisi miljoonaa kappaletta. Hänen YouTube-videoillaan ja podcasteillaan on ollut satoja miljoonia seuraajia, ja hänen kahden vuoden takaisen kirjakiertueensa näki yli 250 000 ihmistä maailman eri kaupungeissa, myös Helsingissä. Peterson on julkaissut uransa aikana yli sata tieteellistä artikkeliä, ja hänen vuonna 1999 julkaisemansa kirja Maps of Meaning mullisti uskonnonpsykologian tutkimuksen. Peterson perheineen asuu Torontossa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

85


RHONDA BYRNE

The Secret

Suurin salaisuus Uutuus huippusuositun Salaisuus-kirjan tekijältä Kannen suunnittelu: NIC GEORGE

Rhonda Byrnen Salaisuus on maailmanlaajuinen ilmiö, joka on muuttanut miljoonien ihmisten elämän ja opettanut, että kaikki on mahdollista. Rhondan matka on jatkunut edelleen suuren viisauden etsimisen tiellä ja nyt hän paljastaa tämän suurimman löytönsä meille kaikille.

KESÄKUU

The Greatest Secret

Suom. Sirpa Parviainen 250 s. | 17.3 EAN: 9789510473597 EAN äänikirja: 9789510473610 EAN e-kirja: 9789510473603

Suurin salaisuus on löytö, joka vie lukijan materiaalisen elämän tuolle puolen henkiseen ulottuvuuteen, missä kaikki mahdollinen sijaitsee. Kirjan opetukset ja harjoitukset auttavat oivaltamaan ja ymmärtämään totuuden, joka lievittää pelkoa, epävarmuutta ja kärsimystä. Se sisältää niin menneiden kuin nykyistenkin Maailman suurten opettajien sanoja, jotka johdattavat meidät pois kärsimyksen tieltä pysyvään onneen. Tämä on kohtalosi: suurin salaisuus löytyy sinusta itsestäsi.

Tunnetun australialaisen tv-tuottajan RHONDA BYRNEN (s. 1952) The Secret. Salaisuus -sarja on kansainvälinen ilmiö, joka on inspiroinut jo miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Kirjaan perustuva elokuva The Secret. Dare to dream julkaistiin kesällä 2020.

86


© LAURA DODSWORTH

LUCY-ANNE HOLMES

Älä paina päätäni alas MIELETÖNTÄ SEKSIÄ ETSIMÄSSÄ

Seksimuistelmat yhden naisen halusta löytää todellista nautintoa Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

Älä paina päätäni alas on toisenlainen kasvutarina, yhden naisen hillitön, valaiseva ja mitään kaihtamaton ristiretki paremman seksielämän saavuttamiseksi. Internetpornon kyllästämä Lucy-Anne tajuaa kolmikymppisenä olevansa noviisi seksissä. Hänellä ei ole rohkeutta pyytää miehiltä sitä, mitä hän haluaa – eikä hän oikeastaan edes tiedä mitä se olisi. Erilaiset oppaat, ohjeet ja workshopit tuntuvat keskittyvän miehen näkökulmaan naisen nautinnon sijaan. Niinpä LucyAnne kirjoittaa seksin toivelistansa ja aloittaa matkan hitaan seksin, erilaisten orgasmien, seksijuhlien ja BDSM:n kautta omanlaisen nautinnon löytämiseen.

HEINÄKUU

Don’t hold my head down Suom. Viia Viitanen 300 s. | 99.1

EAN: 9789510464939 EAN äänikirja: 9789510464953 EAN e-kirja: 9789510464946

Älä paina päätäni alas on suorapuheinen, noloissakin kohdissa rehellinen, hauska ja voimauttava tositarina siitä, miksi seksielämä kannattaa ottaa omiin käsiinsä.

LUCY-ANNE HOLMES brittiläinen kirjailija, näyttelijä ja kampanjoija. Hänet tunnetaan parhaiten kampanjastaan

”No More Page 3”, joka lopetti yläosattomien mallien kuvien julkaisemisen tabloidilehdissä Iso-Britanniassa. BBC valitsi Holmesin tästä syystä 100 naisen listalleen vuonna 2014.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

87


Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

SYYSKUU 220 s. | 59.3 EAN: 9789510462713 EAN äänikirja: 9789510462737 EAN e-kirja: 9789510462720

PAULA HEINONEN on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, joka luennoi ja kouluttaa suosituissa funktionaalisen lääketieteen ja Terveyden tukipilarit -koulutusohjelmissaan. Hän on soveltavan mikrobiologian, soveltavan biokemian ja teollisuustalouden diplomi-insinööri sekä soveltavan mikrobiologian, biotekniikan ja elintarviketeknologian tekniikan lisensiaatti. Heinonen tunnetaan myös kahdeksan vuotta kestäneestä viikoittaisesta radio-ohjelmastaan sekä kolmesta aiemmasta hyvinvointikirjastaan.

88


PAULA HEINONEN

Hyvinvointia vaihdevuosiin TERVEYTTÄ JA ENERGIAA OIKEALLA RAVINNOLLA

© VUOKKO SALO

Paula Heinosen odotettu kirja vaihdevuosista Hyvinvointia vaihdevuosiin tarjoaa uuden näkökulman aiheeseen ja oireiden taustalla oleviin syihin sekä kertoo, miten saat kehosi toiminaan ihanteellisesti. Moni nainen huomaa vaihdevuodet selvästi ja kokee niiden huonontavan elämänlaatuaan. Oikeilla elintapavalinnoilla vaihdevuodet voivat kuitenkin olla ilon ja hyvinvoinnin aikaa. Paula Heinonen kertoo perinpohjaisesti, miten esivaihdevuodet ja vaihdevuodet ilmenevät, mitä oireiden taustalla on ja miten niitä helpotetaan ravinnolla ja elintavoilla. Kirjassa käydään läpi muun muassa rasvakudoksen merkitys, puutostilat, hormonihäiritsijät ja hormonitoiminnan tasapainottaminen sekä monia vaivaava seksuaalinen haluttomuus. Heinonen avaa myös stressin, unettomuuden ja alkoholin vaikutusta ja ottaa kantaa hormonihoitoihin. Kirjassa on lisäksi neljän viikon hyvinvointia tukeva ruokavalio resepteineen.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

89


© TEEMU TÖYRYLÄ

PIRJO SAARNIA

Irti sokerikoukusta 2 viikossa Selätä makeanhimo pysyvästi kahdessa viikossa. Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

Hallitsematon makeanhimo on yleisimpiä ravitsemusongelmia. Sitä yritetään usein ratkaista lopettamalla sokerinsyönti kokonaan, vaikka järkevämpi ja kestävämpi ratkaisu on pyrkiä hallittuun ja kohtuudella sokeria sisältävään ruokavalioon.

SYYSKUU 220 s. | 59.34 EAN: 9789510469255 EAN äänikirja: 9789510469279 EAN e-kirja: 9789510469262

Uusimpien tutkimustulosten mukaan makeanhimo ja tunnesyöminen ovat vahvasti yhteydessä verensokeritasapainoon ja suolistomikrobistoon. Siksi makeanhimosta irrottautumisessa tuleekin keskittyä sen taustalla oleviin tekijöihin eli oireiden syihin, eikä hoitaa vain oireita poistamalla sokeri täysin ruokavaliosta. Makeanhimo on mahdollista sammuttaa nopeasti, mutta se tulee tehdä terveydelle hyödyllisellä tavalla. Palkintoja ovat virkeämpi olo, hyvä mieli syömisestä ja pitkäkestoiset tulokset.

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri PIRJO SA ARNIA on kirjoittanut useita menestysteoksia, joihin lukeutuvat Suuri ravintohuijaus, Syö oikein, sammuta tulehdus ja Rasvoilla parempaa terveyttä. Saarnia kirjoittaa, kouluttaa ja luennoi ravitsemuksesta jo yli 20 vuoden kokemuksella.

90


HANNU LUOMA JOKI, ANNA SIEVINEN

Taltuta kipu © KEIKO SAILE

ISTUVAN IHMISEN KÄSIKIRJA

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

© TARMO LEHTOSALO

Parhaat neuvot selkävaivojen hoitoon

Pitkän linjan fysioterapian professori Hannu Luomajoki opastaa tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä hyvän hoidon tielle. Kirjan avulla opit ymmärtämään, mistä vaivoissa on kyse, mistä kipu kertoo ja miten sitä kannattaa hoitaa.

SYYSKUU 300 s. | 59.52 EAN: 9789510467022 EAN äänikirja: 9789510467039 EAN e-kirja: 9789510467046

Erilaiset selkä-, polvi- ja olkapäävaivat ovat yleisimpiä syitä hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi auttaa kuitenkin vain rajallisesti. Lääkkeistä ja piikeistä on tutkimusten mukaan vain lyhytaikainen apu. Tämä helppolukuinen kirja auttaa ymmärtämään, miten tuki- ja liikuntaelimistö toimii ja miksi siihen tulee vikaa. Taltuta kipu esittelee 30 tyypillisintä vaivaa nilkoista niskaan ja antaa vinkkejä, miten niitä pystyy hoitamaan itse. Mitä paremmin kipua ymmärtää, sitä paremmin siihen pystyy itse vaikuttamaan.

HANNU LUOMA JOKI on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu fysioterapian professori, joka sekä opettaa että

hoitaa edelleen potilaita. Hän on julkaissut laajalti tuki- ja liikuntaelimistöä käsitteleviä teoksia. ANNA SIEVINEN on terveys ja liikunta-alaan erikoistunut vapaa toimittaja, jonka juttuja on julkaistu säännöllisesti muun muassa Helsingin Sanomissa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

91


ANNA-SOFIA VINTERSOL

Norjalaisia kirjoneuleita Ihastuttavat kirjoneuleet huippusuosituille islantilaisille langoille Kannen suunnittelu: ANNA-SOFIA VINTERSOL

Vintersolin Instagramista @loparefur ja lukuisista neuleryhmistä tutuksi tulleet ihastuttavat eläinhahmoiset kaarrokeneuleet on suunniteltu erityisesti islantilaisille langoille. Mukana myös korvaavia lankavaihtoehtoja. Anna-Sofia Vintersolin suunnittelemat neulemallit ovat ihastuttaneet islantilaisneulebuumin myötä lukuisissa sosiaalisen median kanavissa. Malleissa vilisee Vintersolille tunnosomaisia satumaisia eläinhahmoja: koiria, kettuja, karhuja ja pöllöjä sekä taiturimaisia värikylläisiä sommitelmia. Tässä kirjassa esitellään 17 neulemallia, joista löytyy erilaisia variaatioita villapaidoista ja -takeista lapasiin, päähineisiin ja koiranpaitoihin! Mukana myös lapsille sopivia kokoja.

MARRASKUU | Eventyrsstrikk | Suom. Heli Mäntyranta 208 s. | 65.43 | EAN: 9789510476024

ANNA-SOFIA VINTERSOL on tullut tunnetuksi @loparefur Instagram-

tililtään. Hän on syntynyt Saksassa mutta asettunut Norjaan. Neuleisiinsa ja designiinsä hän on saanut innoitusta niin luonnosta kuin Japanista, jossa hän työskenteli kymmenen vuotta. Japanista hän löysi myös voimaeläimensä shiba-rotuisen koiran.

92


LINKA NEUMANN

Norjalaisia villapaitoja 2 Lisää Linka Neumannin ihastuttavia villapaitamalleja! Kannen suunnittelu: KITTY ENSBY

Norjalaisia villapaitoja -kirjasta tuttu Linka Neumann esittele uusia hurmaavia neulemalleja. Tästä kirjasta löytyvät jo Instagramissakin ihastuttanut Hopi-malli ja villatakkiversiot sekä lasten koot suosituista Erämaa- ja Musta susi ‑paidoista. Uudenlaista väriä tuovat raglanhihaiset Jääkarhu ja Suaq, joissa kuvio kulkee helmassa. Lämpöisiä ja pörröisiä kirjoneulepaitoja tuuleen ja tuiskuun. 20 neulemallia niin norjalaisista kuin islantilaisistakin langoista neulottavaksi, joko paksulla tai ohuella langalla. Lasten koot 1–10vuotialle, aikuisten koot S–XXL.

ELOKUU | Villmarksgensere 2 | Suom. Heli Mäntyranta 144 s. | 65.43 | EAN: 9789510471425

LINKA NEUMANN on norjalainen neulesuunnittelija, jonka neule-

malleja voi ihailla myös hänen @Valleyknits-instatilillään. Tilillä on yli 80 000 seuraajaa. Hänen kirjansa Norjalaisia villapaitoja on ollut huikea myyntimenestys.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

93


© LAURA MALMIVAARA

MAARET KALLIO

Lujasti lempeä Kalenteri 2022

Lujasti lempeä -pöytäkalenteri vuodelle 2022 Kannen suunnittelu: HANNAMARI KOVANEN

Lujasti lempeä. Kalenteri 2022 on A5-kokoinen vuosikalenteri, joka auttaa havainnoimaan hyvän elämän tärkeimpiä asioita ja mielen taitoja. Kalenterisivuilla voi seurata omia voimavarojaan ja kirjata tärkeimpiä muistettavia asioita. Kuukausittaiset teematekstit ja harjoitukset käsittelevät tärkeitä mielen taitoja. Kalenterista löytyvät suomalaiset nimipäivät ja juhlapäivät sekä vuosisuunnitelma ja viikkopäivyri vuodelle 2022 että runsaasti muistiinpanotilaa omille pohdinnoille. Kalenterissa on kovat kannet ja lukunauha. Kauniisti kuvitetun kalenterin kuvat on vuoden 2022 kalenteriin piirtänyt Kati Vuorento.

SYYSKUU 260 s. | 17.3 | EAN: 6430060032187

MA ARET KALLIO on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti

ja kysytty luennoitsija, jonka Lujasti lempeä -kolumni saavuttaa kymmeniätuhansia lukijoita aina ilmestyessään. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen kiitetyt teoksensa Lujasti lempeä ja Inhimillisiä kohtaamisia ovat olleet myyntimenestyksiä ja saavat uusia lukijoita edelleen. Keväällä 2020 ilmestynyt Voimana toivo on myynyt 30 000 kappaletta ja ollut tärkeä kirja monelle koronapandemian keskellä.

94


© MOOMIN CHARACTERS™

TOVE JANSSON

Muumipapan muistikirja Täytettävä muistikirja täynnä Muumipapan elämänfilosofiaa Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Tove Janssonin kuvituskuvilla ja Muumipapan viisailla elämänohjeilla silattu muistikirja kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan papan varusteisiin. Kaunis muistikirja on täydellinen isänpäivälahja tai tuliainen. Muumipappa seilaa rohkeasti päin seikkailuja ja kertoo parhaat kalajutut. Hän osaa rakentaa talon, ruokkia perheensä autiolla saarella ja tehdä erinäisiä urotöitä. Muumipappa myös tietää, miten arjen voi hoitaa turhia murehtimatta ja elämästä täysin siemauksin nauttien. Muumipapan muistikirjaan taltioidaan lennokkaat ideat ja suunnitelmat sekä aikataulut ja kunnianhimoiset tavoitteet. Yksiin kansiin on kätevä kirjata kaikki tärkeä arkisista muistilistoista elämän merkittäviin käännekohtiin. LOKAKUU 104 s. | 05.3 EAN: 9789510472415

” Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.” – Muumipappa

Saatavana myös: Muumimamman muistikirja

T I E T OK I R JA L L I S U U S

95


L ASTENJ A N U O R T E N K I R J AT –––––––––––

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

MARRASKUU 56 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510472422

96


© MOOMIN CHARACTERS™

TOVE JANSSON

Muumien ISO kuvasanakirja: Numerot Suosittu muumikuvasanakirja saa jatkoa! Muumien ISOSTA kuvasanakirjasta voi oppia vaikka mitä: Numeroita, mittoja ja erilaisia muotoja. Päättelyä, vertailua ja hoksaamista. Tove Janssonin alkuperäiset muumikuvitukset tekevät kirjasta lastenhuoneen klassikon. Riemukkaassa numerokirjassa tutustutaan lukuihin, mittoihin ja määriin hauskasti ja havainnollisesti tuttujen muumihahmojen seurassa. Kuinka monta hattivattia veneessä seilaa? Löydätkö kuvasta ympyrän, nelikulmion tai kolmion? Entä kumpi on suurempi: pikku Myy vai iso hämähäkki? Lapsen ensimmäinen numerokirja on täynnä iloisen värikkäitä kuvia ja hoksaamisen iloa! Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta koottu kaikenkattava kuvasanakirja kuuluu jokaisen sanoja ja numeroita rakastavan lapsiperheen kirjahyllyyn.

© IRMELI JUNG

TOVE JANSSON (1914–2001)

on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

97


TOVE JANSSON

Muumien tosi ISO läppäkirja: Muumitalo SYYSKUU

The Very Big Moominhouse LIFT-THE-FLAP BOOK Suom. Päivi Lehtinen 12 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510470244

Kurkista, mitä kaikkea Muumitalosta löytyy! Iloinen läppäkirja perheen pienimmille. Muumien hauskassa kurkistuskirjassa tutkitaan Muumitalo kellarista ullakolle asti.

98

Muumitalossa käy kova vilske, kun sen asukkaat pakkaavat tavaroita rantapäivää varten. Kellarista löytyy Muumipeikon lapio, simpukoita – ja pikku Myy! Niiskuneidin aurinkohattu lojuu makuuhuoneessa ja Muumipapan onkivapa ullakolla. Entä mitä Muumimamma pakkaa eväskoriin keittiössä? Vastaukset löytyvät läppien alta! Muumien tosi ISO läppäkirja on iloinen kurkistus- ja etsimiskirja 3-5-vuotiaille muumien ystäville. Tove Janssonin originaalitöihin pohjautuvat kuvat ovat iloisen värikkäitä ja selkeitä.


TOVE JANSSON

Muumi ja kultainen lehti Syksyinen seikkailu Muumilaaksossa! Iloisen värikäs kuvakirja tutustuttaa 3–6-vuotiaat Muumipeikkoon ja Muumilaakson taianomaiseen syksyyn. Muumipeikko ja Nipsu löytävät metsästä kultaisena kimaltavan lehden. Jossain täytyy siis olla puu täynnä kultaisia lehtiä! Onnistuvatko kaverukset löytämään tuon taianomaisen puun, jotta he voivat viedä ystävilleen lahjat kohta alkavaan syysjuhlaan? Lopulta Muumipeikko ymmärtää, että kultaakin tärkeämpiä ovat ystävät ja juhla, jonka he voivat yksissä tuumin viettää. Iloisen värikkäät muumikuvakirjat kuuluvat perheen pienimpien suosikkilukemistoon! SA ATAVANA MYÖS:

SYYSKUU

Moomin and the Golden Leaf | Suom. Päivi Lehtinen 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510472439

Muumi ja meren laulu

Moomin and the Ocean’s Song Suom. Päivi Lehtinen 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510450673

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

99


© AAPO HUHTA

LIISA KALLIO, EPPU NUOTIO

OHO: Miten taitavasti! Kirjasarja, joka kasvaa vauvan mukana.

© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO

SYYSKUU 22 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510454893

Suloinen pahvikirja vauveleille, jotka opettelevat uusia taitoja rohkeasti ja iloisesti ihmetellen. OHO-kirjasarja on pullollaan elämän pieniä ihmeitä ja lempeää vauvahuumoria. Vauva istuu hienosti – ja kaatuu. Tuolista saa hyvin tukea, kun tahtoo seisoa. Ja hyllyn reunaa pitkin pääsee hurjan kauas. Askel ja toinenkin – suoraan isän syliin! OHO-kirjoissa vauva oppii valtavasti asioita ja kasvaa vähitellen vauvasta vauhdikkaaksi taaperoksi. Sarjan seuraavissa osissa vastaan tulee taas uusia juttuja ja jatketaan tuiki tärkeitä tutkimuksia.

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, jonka käsiala on tuttu muun muassa Pikku Papun laulujen iloisesta ilmeestä. EPPU NUOTIO on Helsingissä asuva kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli seitsemänkymmentä kirjaa. Nuotio palkittiin työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla vuonna 2012.

100


CATHERINE KALENGULA

L.O.L. Surprise! Yllätysjuhlat Supersuositut L.O.L.- hahmot seikkailevat muodin maailmassa. Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

SYYSKUU L.O.L. Surprise! La fête surprise Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen 64 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510473474 EAN äänikirja: 9789510473498 EAN e-kirja: 9789510473481

Tervetuloa muodikkaaseen L.O.L. Surprise -maailmaan! Baby Next Door rakastaa auttaa ystäviään ja pitää heistä huolta. Tällä kertaa osat kuitenkin vaihtuvat ja on Baby Next Doorin itsensä vuoro tulla yllätetyksi!

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

101


Tiltu ja Lettu

Jättikokoinen puutarhatonttu ryhtyy opettajaksi.

© HARII HINKKA

Outo opettaja

© VEIKKO SOMERPURO

TARU VIINIK AINEN, OILI KOKKONEN

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Tiltu ja Lettu -sarjan viidennessä kirjassa sisarusten ärhäkkä puutarhatonttu järjestää jymy-yllätyksen ilmaantumalla lemmikkikurssin opettajaksi. Aurinkoinen lastenromaani Onnelin ja Annelin henkeen! Tiesitkö, että puutarhatontut kasvavat ihmisen kokoisiksi syötyään juustovoileipiä? No, eivät tienneet Tiltu ja Lettukaan, kun jättivät eväänsä vartioimatta. Sisarusten harrastuksen ohjaajaksi ilmoittautuu miehen mittainen ja epäilyttävästi heidän puutarhatonttuaan muistuttava Pertti Juntunen, ja odotettavissa on hullunkurinen väärinkäsitysten karuselli! ”Taru Viinikaisen kerronnassa on ripaus Marjatta Kureniemen Onneli ja Anneli -kirjojen taituroivaa kerrontaa, jossa liikutaan toden ja kuvitellun houkuttelevassa välitilassa.” – Lastenkirjahylly-blogi

HEINÄKUU 80 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510463956 EAN äänikirja: 9789510466766

TARU VIINIKAINEN (s. 1983) on kirjailija ja äidinkielenopettaja, jonka luoma sisaruspari Tiltu ja Lettu sekä äksy pertinjuntti ovat ihastuttaneet kirjoissa Leikkimökin asukas, Joulujupakka, Kadonneet puutarhatontut ja Taskukaihon tapaus. OILI KOKKONEN (s. 1983) on kuvittaja ja taidekäsityöläinen, jonka sympaattinen ja värikylläinen kuvitus tavoittaa osuvasti Tiltun ja Letun maailman.

102


MARVI JALO, MER JA JALO, REETTA NIEMENSIV U

Onnenkepparit: Kepparikisat Kisajännitystä kepparitallilla!

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Suositusta keppariharrastuksesta kertova, alakoululaisille suunnattu sarja on edennyt neljänteen osaan, jossa Onnentallin tytöt ottavat osaa jännittävään suunnistuskilpailuun. Ratsuhaan tallilla pidetään kepparien suunnistuskilpailu. Onnentallin Olivia on nopea juoksija, luokan paras, ja kaikkien toiveet ovat korkealla. Heillä on hyvä mahdollisuus voittaa pääpalkinto, varsakeppari Herra Hippunen. Suosittujen heppakirjailijoiden Onnenkepparit-sarjassa on Reetta Niemensivun vauhdikas kuvitus. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Olivia ja Onnentähti, Kadonnut raippa ja Karkurikoira.

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510464182

Kirjailijasisarukset MERJA ja MARVI JALO ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen useita suosittuja hevosja koirasarjoja, kuten Jesse -koirakirjat sekä Nummelan ponitalli -hevoskirjat. REETTA NIEMENSIVU on lastenkirjakuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on kuvittanut mm. Henna Helmin IceLove- ja Bella-sarjoja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

103


ASTRID LINDGREN, CECILIA HEIKKIL Ä

Muistan joulun

© JAKOB FORSELL

Ihana tarina vanhan ajan maalaisjoulusta

© JONAS ERICKSON

Koko maailman rakastama satutäti Astrid Lindgren muistelee lapsuutensa tunnelmallista joulua Cecilia Heikkilän kauniisti kuvittamassa kuvakirjassa.

SYYSKUU En jul i Småland för länge sen Suom. Kristiina Rikman 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510477212 EAN äänikirja: 9789510477229

Muistan joulun kertoo joulusta 1913, kun pikku Astrid oli vasta kuuden vanha. Lindgren muistelee kirjassa lämpimän humoristiseen tapaansa joulun taikaa, jännittävää odotusta ja kaikkea sitä hauskaa, mitä joulunviettoon Smoolannissa yli sata vuotta sitten kuului: kuinka kuusi haettiin metsästä, mitä lahjapaketeista paljastui, millaisia herkkuja mummolan joulupöydässä tarjottiin… Astridin omassa lapsuuden joulussa on paljon samaa henkeä kuin hänen kirjojensa Melukylän lasten joulunvietossa!

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita, joka tunnetaan parhaiten Peppi Pitkätossun äitinä. CECILIA HEIKKILÄ (s. 1984) on ruotsalaiskuvittaja, joka on tehnyt myös mm. muumikuvituksia.

104


ASTRID LINDGREN, JOHAN EGERKR ANS

Mio, poikani Mio Uusi kuvitus

Rakastettu klassikko upeana lahjakirjaversiona

© JOHAN EGERKRANS

Kannen suunnittelu: EMILIE CRISPIN EKSTRÖM

Mio, poikani Mio on Astrid Lindgrenin jylhä ja kaunis tarina elämästä ja kuolemasta, hyvästä ja pahasta, rakkauden voimasta. Nyt ensimmäistä kertaa värikuvitettuna! Eräänä iltana yhdeksänvuotias Jussi katoaa kotoaan. Hänestä on tullut prinssi Mio, ja hän asuu Kaukaisuuden Maassa isänsä, kuninkaan, luona. Kaikki rakastavat pientä Mioa, mutta kukaan ei voi vapauttaa häntä tehtävästä, joka hänelle on aikojen alussa määrätty: taistella yksin ja kenenkään auttamatta kivisydämistä Kaamoa vastaan... ”Johan Egerkransin värikuvitus tavoittaa sadun tunnelman, ja väkevät kuvat korostavat pienten sankarien ja mahtavan pahuuden kontrastia.” – Gunnar Åberg, BTJ

”Ihastuttavan ja harvinaislaatuisen kaunis tarina.” – Saturday Review

© IDA SUNDQUIST

MARRASKUU Mio, min Mio Suom. Kristiina Kivivuori 148 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510475508 EAN e-kirja: 9789510476369

Mio, poikani Mio on ASTRID LINDGRENIN hienoimpia ja arvostetuimpia romaaneja. JOHAN EGERKRANS (s. 1978) on tukholmalainen kuvittaja, jota innoittavat erityisesti taruolennot ja muut fantasia-aiheet. L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

105


© J. R. R. TOLKIEN

J. R . R . TOLKIEN, BAILLIE TOLKIEN (TOIM.)

Kirjeitä Joulupukilta Laajennettu laitos Kannen suunnittelu: MIKE TOPPING

Joulun taikaa Tolkienin tapaan – nyt täydellisenä laitoksena! Fantasian suurmestari J. R. R. Tolkien kirjoitti ja kuvitti joka joulu yli 20 vuoden ajan ”kirjeen Joulupukilta” omille lapsilleen. Tähän isokokoiseen lahjakirjaan on koottu kaikki kirjeet kuvituksineen. Kun joulu lähestyi, J. R. R. Tolkienin lapset saivat kirjeen, jossa oli Pohjoisnavan postimerkki. Kuoresta paljastui horjuvalla käsialalla kirjoitettu kirje ja kaunis värikuva. Kirjeet oli lähettänyt Joulupukki, ja niissä kerrottiin ihmeellisiä tarinoita elämästä Pukin kotona – karkuriporoista jotka sotkivat lahjat hujan hajan, Napakontiosta joka putosi katon läpi keskelle Joulupukin ruokapöytää, sodista talon alla majailevia hiisiä vastaan…

LOKAKUU Letters from Father Christmas Suom. Kersti Juva, Alice Martin 200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510475218

”Kirjeitä Joulupukilta on täydellinen joulunalusajan kirja.” – Lumiomena-blogi

106


J. R . R . TOLKIEN, CHRISTOPHER TOLKIEN (TOIM.)

Keskeneräisten tarujen kirja Kuvitettu laitos

Keski-Maa-tarujen runsaudensarvi upeasti kuvitettuna Keskeneräisten tarujen kirja on laaja kokoelma kertomuksia Tolkienin maailman eri aikakausilta. Tämän Tolkien-fanien aarreaitan tarkistetun laitoksen ovat kuvittaneet John Howe, Alan Lee ja Ted Nasmith. Keskeneräisten tarujen kirja sisältää selostuksen Mustien ratsastajien matkoista ja Gandalfin kertomuksen siitä, miten hän lähetti kääpiöt Bilboa värväämään. Mukana on myös ainoa säilynyt tarina Númenorista sen kukoistuksen vuosilta, ainutlaatuista tietoa Velhojen veljeskunnasta sekä paljon muita kutkuttavia yksityiskohtia ja jylhiä tarinoita. Christopher Tolkienin toimittaman kokonaisuuden kruunaavat maailman arvostetuimpien Tolkien-kuvittajien 18 komeaa maalausta.

”Loistava näyte Tolkienin uskomattomasta mielikuvituksesta.” – Sunday Telegraph

LOKAKUU Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen 490 s. | 84.2 EAN: 9789510475201

J. R. R. TOLKIEN (1982–1973) on fantasiakirjallisuuden oppi-isä, jonka pääteos Taru Sormusten herrasta kuuluu

maailman luetuimpiin kirjoihin. Hänen poikansa CHRISTOPHER TOLKIEN (1924–2020), keskiajan tutkija kuten isänsäkin, toimitti 24 kirjan verran isänsä teoksia julkaisukuntoon tämän kuoleman jälkeen. Kanadalaissyntyinen JOHN HOWE (s. 1957) ja brittikuvittaja ALAN LEE (s. 1947) toimivat Oscar-palkittujen Taru Sormusten herrasta -elokuvien lavastussuunnittelijoina, ja kanadalaisen TED NASMITHIN (s. 1956) tavoin he ovat kuvittaneet Tolkienin teoksia.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

107


pal at

ANNA HALL AVA , ROOSA HEPOMÄKI

Liljan yksisarviset

Syötävän söpö sarja yksisarvisista!

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Liljan yksisarviset aloittaa uuden Lukupalat-sarjan. Pastellisävyin kuvitettu tarina seuraa yksisarvisten vauhdikasta tallia. Lilja on perinyt isomummoltaan viisi yksisarvista sekä arkun rahaa niiden hoitamiseen. Tallissa riittää säpinää, sillä jokaisella yksisarvisella on oma luonteensa: Nöyhtänenä on hienohelma, Tipsukka tuittupää ja Pumpuli paukuttelee ihan väärissä tilanteissa... Mutta kun isomummon raha-arkku eräänä päivänä tyhjenee, täytyy heidän keksiä jotakin – ja äkkiä! Lukupalat-kirjoissa on vähän tekstiä, ja 6–8-vuotias lukija pystyy ahmimaan ne kerralla. Runsas värikuvitus joka aukeamalla houkuttaa lukemaan lisää.

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510456347 EAN äänikirja: 9789510464489 EAN e-kirja: 9789510464496

ANNA HALLAVA (s. 1974) on kirjoittanut aiemmin Lukupaloihin 2 A:n kamut -sarjaa. Hallavan nuortenromaanit

Sammakkoprinsessa (2015) ja Valpuri Vaahteran maaginen korva (2017) ovat olleet Topelius-ehdokkaina. ROOSA HEPOMÄKI (s. 1992) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista.

Hepomäen kuvitustyyli on leikkisä ja värikäs.

108


LUKUPALAT ON HELPPOLUKUINEN SARJA JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE.

HENNA HELMI, K AISU SANDBERG

Super Cheer: Voileipävaras Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

”Hyvät harkat oli! Ensi kerralla taas.” Uusi helppolukuinen sarja tyttöpoppoosta ja cheerleadingistä. Mukana myös supersöpö Patteri-koira, joka toimii joukkueen maskottina! Matilda, Ronja, Ella ja Kukka harrastavat cheerleadingiä. Se on vauhdikasta, vähän hurjaa ja tosi kivaa! Uuden Lukupalat-sarjan ensimmäisessä osassa tytöt jäävät harkkojen jälkeen salille syömään eväitä. Sähläävän Patteri-koiran ansiosta he joutuvat lukkojen taakse. Ja sitten sammuvat valot! Tarvitaan jokaisen tytön supertaitoja – ja vähän myös Patterin apua – jotta oven avain saadaan ongittua hankalasta paikasta. Lukupalat on juuri lukemaan oppineiden suosikkisarja, joka tarjoaa lukemista joka makuun.

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510465011 | EAN äänikirja: 9789510467855 EAN e-kirja: 9789510467848

HENNA HELMI on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjailija, joka on voittanut Lasten LukuVarkaus -palkinnon vuonna 2018. Helmi on julkaissut Lukupalat-sarjassa aiemmin kolme ihanaa Bella-kirjaa. KAISU SANDBERG on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, jonka iloisen värikkäitä kuvituksia voi nähdä muun muassa lastenkirjoissa ja kirjankansissa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

109


V UOKKO HURME , A APO R AVANTTI

Söpöt lemmikkijyrsijät Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Minkälainen lemmikki on marsu, hiiri tai hamsteri? Värikkäät tekstit ja ihanat piirroskuvat tekevät uuden oppimisesta hauskaa puuhaa. Miksi gerbiili rummuttaa takajaloillaan? Entä mitä varten hamsterilla on poskipussit? Uusi Tietopalat-kirja kertoo kiinnostavasti ja selkeästi lemmikkijyrsijöiden käyttäytymisestä, luonteesta ja hoitamisesta. Läpi käydään niin gerbiilin, hamsterin ja marsun kuin kesyhiiren ja -rotankin tärkeitä tarpeita ja hassuja erityispiirteitä. Mukana myös vinkkejä kaikille lemmikkiä harkitseville sekä supersöpöt kuvat!

SYYSKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510473313 EAN äänikirja: 9789510474358 EAN e-kirja: 9789510474365

VUOKKO HURME (s. 1979) on kirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tieto-

kirjat, kuvakirjat ja romaanit. Kuvataiteilija A APO RAVANTTI (s. 1974) on kulttuurialan moniottelija. Hän tekee lastenkirjakuvitusten lisäksi töitä muun muassa ääniteknikkona ja muusikkona.

110


HELPPOLUKUINEN TIETOKIRJASARJA ALAKOULULAISILLE. TIETOPALAT-KIRJOISSA ON TUHTIA TIETOA HELPOSTI HOTKAISTAVASSA PAKETISSA. UUSIA ASIOITA OPPII KUIN HUOMAAMATTA!

ROOPE LIPASTI, JUHA HAR JU

Ihmeellinen jääkausi Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Nyt pipo päähän ja jääkautta tutkimaan! Moni on törmännyt joskus keskellä metsää tosi isoon kiveen, jopa kuorma-auton kokoiseen. Kivi ei ole jättiläisen metsään viskaama – kuten helposti voisi luulla, vaan jääkauden tekosia. Jääkausi on jättänyt Suomen luontoon paljon jännittäviä jälkiä, kuten hiidenkirnuja, harjuja ja pirunpeltoa. Nämä ja monta muuta jääkauden ihmettä esittelee Ihmeellinen jääkausi -tietokirja.

SYYSKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510473320 EAN äänikirja: 9789510474334 EAN e-kirja: 9789510474341

ROOPE LIPASTI (s. 1970) on lietolainen kirjailija, joka on tunnettu mm. Viikinkisolmu-trilogiastaan ja Lätkä-Lauri

-kirjoista. Lipasti on kirjoittanut myös hauskan lasten tietoteoksen Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (2019). JUHA HARJU (s. 1978) on turkulainen kuvittaja, peligraafikko, sarjakuvataiteilija ja parkourohjaaja. Kahden lapsen isänä Juha tuntee lasten tietokirjojen arvon, ja kuvittaa niitä mielellään.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

111


© VEIKKO SOMERPURO

MIINA SUPINEN, ANNI NYK ÄNEN

Rosmariini: Tulta ja mehujäätä Tulta päin, tattiaiset! Kannen suunnittelu: ANNI NYKÄNEN

Kokkiklubilaisten hurjat seikkailut jatkuvat tulivuoren sisuksissa! Pursuileva Rosmariini-sarja iskee huumorin kipinöitä etenkin alakoululaisille lukijoille. Michelin, Madeleine, Slaissi ja Bebe matkaavat takaisin Kumarian hullunkuriseen taikamaailmaan. Vastassa on vuosisadan villein vesipuisto, tulta puskeva tulivuorigrilli – sekä hirmuinen tulivuori, jonka sokkeloista kokkiklubilaiset joutuvat etsimään pelastavaa taikavispilää...

LOKAKUU 100 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510450468 EAN äänikirja: 9789510475614 EAN e-kirja: 9789510477205

Rosmariini-sarja on täynnä Miina Supisen räiskyvää sanailua ja Anni Nykäsen hulvatonta sarjakuvaa. Kumaria on varsinainen mielikuvituksen runsaudensarvi, joka lumoaa lukijat riemastuttavalla anarkiallaan. ”Mättömadon salaisuus saa toivomaan, että olisin yhä lapsi ja löytäisin tämän sattumalta.” – Ville Hänninen, Sarjainfo

Kirjailija, käsikirjoittaja MIINA SUPINEN (s. 1976) ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija ANNI NYKÄNEN (s. 1983) ovat energinen tekijäkaksikko, jolta on aiemmin ilmestynyt kolme hullunhauskaa Kokkiklubi-kirjaa sekä Rosmariini ja mättömadon salaisuus.

112


© OTTO VIRTANEN

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN

Lätkä-Lauri ja pelikielto Suojaavatko maalivahdin varusteet hölmöilyltä? Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Suomen suosituimman junioripelaajan, Lätkä-Laurin, peliura on vaarassa jäädä katkolle. Runsaasti kuvitettu sarja houkuttaa alakouluikäiset ja lätkästä kiinnostuneet lukemaan! Lätkä-Laurin joukkueella on edessä tärkeä turnaus, ja Laurille hankitaan uudet maalivahdin patjat. Ne ovat niin hienot, että niillä voi hypätä vaikka vajan katolta, uskoo Lauri. Ja kestäväthän patjat, mutta solisluu ei! Hilkulle menee, pääseekö Lauri turnaukseen ollenkaan!

ELOKUU 120 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510464106 EAN äänikirja: 9789510467282 EAN e-kirja: 9789510467275

Lätkä-Lauri-kirjoissa on sopivasti tekstiä alakouluikäiselle lukijalle ja nauruhermoja kutkuttava värikuvitus. ”Roope Lipasti on kirjoittanut Lätkä-Laurin jääkiekkokirjan, hauskan ja mielenkiintoisen opuksen, joka taatusti innostaa perheen pienimmätkin jäkisfanit tarttumaan kirjaan ( ja mailaan)!” – Lue meille äitikulta -blogi

Kirjailija ROOPE LIPASTI ja kuvittaja HARRI OKSANEN ovat itsekin olleet joskus lätkää pelaavia pikkupoikia. He ovat tehneet yhdessä jo viisi Lätkä-Lauri-kirjaa sekä humoristisen tietoteoksen Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (2019).

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

113


MIKE LOWERY

Kaikkea eeppistä dinosauruksista Hämmästyttävää, hupaisaa ja omituista tietoa esihistoriallisista hirviöistä! Kannen suunnittelu: MIKE LOWERY

Vauhdikas tietokirja yhdistää dinosaurukset ja sarjakuvat – mikä voisi olla hauskempaa? Mitä jos tyrannosaurus ei karjunut, vaan kaakatti kuin hanhi? Tämä värikkäästi kuvitettu tietokirja kertoo dinosauruksista kaiken, mitä olet aina halunnut tietää – ja lisäksi huikeita faktoja, joita et olisi osannut kuvitellakaan. Kaikkea eeppistä dinosauruksista on täydellinen tietopaketti Kapteeni Kalsarin ja Olgan faneille.

© MIKE LOWERY

LOKAKUU Everything Awesome about Dinosaurs and other Pre-Historic Beasts Suom. Roni Sirén 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510461884

MIKE LOWERY joutui joskus vaikeuksiin kirjoihin piirtelystä, mutta nykyään hän tekee sitä työkseen. Mike on kuvit-

tanut useita kirjasarjoja sekä kirjoittanut ja kuvittanut kirjan Random Illustrated Facts. Hän asuu Atlantassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

114


MAX BR ALLIER , DOUGL AS HOLGATE

© RUBY BRALLIER

Maailman viimeiset tyypit – Junen seikkailu Kannen suunnittelu: JIM HOOVER

Täydellinen sarja Neropatin lukijoille! Maailman viimeisistä tyypeistä ehdottomasti fiksuin, suosikkihahmo June Del Toro kamppailee maailmanlopun vaaroja vastaan ikiomassa kirjassaan. Taistelussa hirviöitä vastaan on juuri tapahtunut uusi, hurja käänne, kun June joutuu eroon kavereistaan. Päästäkseen takaisin kotiin hänen on laitettava peliin kaikki taidot, jotka hän on oppinut matkalla tavallisesta teinitytöstä maailmanlopun toimintasankariksi. ”Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!” -Jeff Kinney, Neropatin tekijä Maailman viimeiset tyypit -sarjasta LOKAKUU The Last Kids on Earth: June’s Wild Flight Suom. Aila Herronen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510473214 EAN äänikirja: 9789510473238 EAN e-kirja: 9789510473221

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat

luoneet yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

115


Kannen suunnittelu: PASI PITKÄNEN

© PASI PITKÄNEN

116

HEINÄKUU 200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510456767 EAN äänikirja: 9789510467350 EAN e-kirja: 9789510467367


© OTTO VIRTANEN

TIMO PARVELA, PASI PITKÄNEN

Kepler62 Terra: Kloonit Kepler62-uudisraivaajalapset palaavat maapallolle! Huippusuosittu Kepler62 -sarja on edennyt kolmanteen kauteen, joka kertoo kahden kirjan verran avaruusseikkailijoiden paluusta Maahan. Tekoäly on ottanut kotiplaneetan haltuun, mutta peli ei ole vielä pelattu!

Maamme palkituimpiin ja luetuimpiin kuuluva kirjailija TIMO PARVELA kirjoittaa Kepler62-sarjaa vuorotellen norjalaisen BJØRN SORTLANDIN kanssa, PASI PITKÄSEN kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut.

Tähtipurjehtija Gaia on laskeutunut Maan kamaralle. Paluu on rankempi kuin nuoret olivat voineet edes kuvitella. Kasvillisuus on kuihtumassa ja maapalloa yksinvaltiaana hallitseva tekoäly on ajanut ihmiskunnan sukupuuton partaalle. Aivan kuin vastuksia ei olisi vielä tarpeeksi, nuorten on lisäksi selvitettävä kloonilasten ja X:n isän kohtalo. Toivoa on silti, sillä Jonin uudet kyvyt puhkeavat kukkaan - mutta voiko yksi ihmepoika pelastaa maailman?

Kepler62-sarja avaruuteen lähetetyistä uudisraivaajalapsista on kerännyt lukijoita ja menestystä niin kotimaassa kuin maailmallakin. Sarjaa on käännetty yli 20 kielelle ja sitä on myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta. Sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt kaksi tuotantokautta ja yhteensä 11 kirjaa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

117


JEFF KINNEY

Neropatin päiväkirja 16 Maailman suosituinta nuortenkirjallisuutta! Kun peli kovenee, pystyykö Greg pitämään päänsä kylmänä – vai joutuuko hän heittämään pyyhkeen kehään? Lue huippusuositun Jeff Kinneyn kuudestoista Neropatin päiväkirja niin tiedät! Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoja on myyty käsittämättömät 250 miljoonaa kappaletta 65 kielellä – suomeksikin jo lähes 700 000 kappaletta. Nuoret lukijat kautta maailman fanittavat Kinneyn teoksia, joissa yhdistyvät kaikille tutut tilanteet, hervoton huumori ja hauska sarjakuvamainen kuvitus. Sarjan edellisestä osasta Syvässä päässä sanottua: ”Kirja sopii kaikille, jotka eivät tykkää pitkistä kirjoista, mutta myös niille, jotka lukevat paljon, mutta kaipaavat nopealukuista välipalaa. Neropatti koukuttaa!” – @lukuhirmu LOKAKUU Diary of a Wimpy Kid #16 | Suom. Marja Helanen 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510442036 | EAN äänikirja: 9789510446614

”Neropatin päiväkirjat toimivat kuin hyvin öljytty kone: naseva teksti, terävät vitsit ja mainiot kuvat seuraavat toisiaan täydellisessä tahdissa.” – Kirkus Reviews

© FILIP WOLAK

JEFF KINNEY (s. 1971) on yhdysvaltalainen kir-

jailija, sarjakuvataiteilija ja pelisuunnittelija, joka tunnetaan parhaiten huippusuosituista Neropatin päiväkirjoistaan. Kinney on myös julkaissut Neropatin kaverin Rowleyn teokset Maailman parhaan kaverin päiväkirja, Maailman parhaan kaverin seikkailu ja Maailman parhaan kaverin kauhujutut.

118


KIRJOITTANUT ROWLEY JEFFERSON Kannen suunnittelu: JEFF KINNEY, MARCIE LAWRENCE JA BRENDA E. ANGELILLI

Vinkeitä väristyksiä Neropatin kaverin kynästä Jo kolmas Greg ”Neropatti” Heffleyn parhaan kaverin Rowley Jeffersonin oma kirja: aimo annos jännitystä kaikille Neropatin päiväkirjojen ystäville!

the book jacket(s) are trademarks and trade dress of Wimpy Kid, Inc. ALL RIGHTS RESERVED.

Maailman parhaan kaverin kauhujutut

© 2007-2021, Wimpy Kid, Inc. DIARY OF A WIMPY KID™ and AWESOME FRIENDLY™ and the design(s) of

JEFF KINNEY

Tartu taskulamppuun, piiloudu peiton alle ja sukella Rowley Jeffersonin vinksahtaneeseen mielikuvitusmaailmaan. Maailman parhaan kaverin kauhujutuissa vilisee zombeja, vampyyrejä, kummituksia ja vaikka mitä outoja olentoja. Rowleyn tarinoista saa kunnon naurut, mutta varo vain – näitä juttuja luettuaan voi tehdä mieli nukkua valot päällä!

Lukijakommentteja sarjan aiemmista osista: ”Taattua laatua!” TOUKOKUU

Rowley Jefferson’s Awesome Friendly Spooky Stories Suom. Marja Helanen | 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510475539 | EAN äänikirja: 9789510475546

”Tämä kirja on todella kiva ja hauska.” ”Mahtavaa huumoria, nenät ovat kiinni kirjassa ja iloinen naurunremakka on herkässä.”

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

119


UUTUUSTRILOGIAN AVAUSOSA! Kannen suunnittelu: KATHARINE MILLICHOPE

SYYSKUU The House of Serendipity Suom. Aila Herronen 280 s. | N84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510473443 EAN äänikirja: 9789510473467 EAN e-kirja: 9789510473450

120


LUCY IVISON

Unelmien muotitalo: Silkkiä ja salaisuuksia Suloinen uutuussarja sukeltaa muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä! 1920-luvun Lontooseen sijoittuva hurmaava tarina yllättävästä ystävyydestä ja rakkaudesta muotiin. Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

on brittiläinen kirjailija, joka on työskennellyt kirjastonhoitajana ja kirjoittanut aiemmin nuortenkirjoja yhdessä Tom Ellenin kanssa. LUCY IVISON

Silkkiä ja salaisuuksia aloittaa trilogian, joka on täynnä tanssiaisten säihkettä ja ihastuttavia henkilöhahmoja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

121


© THOMAS TAYLOR

THOMAS TAYLOR

Kammovarjo Tämä sarja nousi hetkessä kestosuosikiksi! Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Legendoista tulee totta Aaverannan mystisessä merenrantakaupungissa. Herbert Sitruksen ja Orvokki Parman nokkelat mutta uhkarohkeat tutkimukset huipentuvat. Aaverannassa valmistaudutaan syksyiseen juhlapäivään, mutta kaupungin hämärillä kujilla piilee vaara – ikiaikainen henkiolento, joka vaanii pahaa-aavistamattomia kaupunkilaisia. Ehtivätkö Herbert ja Orvokki selvittää Kammovarjon mysteerin, ennen kuin pimeys nielaisee heidät kaikki? Kammovarjo on huikaisevan Malamanteritrilogian päätösosa.

LOKAKUU Malamander: The Shadowghast Suom. Jaana Kapari-Jatta 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510447475 EAN äänikirja: 9789510449578

”Jaana Kapari-Jatan suomentama sarja vie yhtä syvälle seikkailuihin kuin Harry Potter omassa lapsuudessani.” – But I’m a Human, Not a Sandwich -blogi

THOMAS TAYLOR on brittiläinen kirjailija ja taiteilija, joka muistetaan mm. ensimmäisen Harry Potter

-kirjan kannen kuvittajana. Malamanteri-trilogia on tarina-aarrearkku, jossa salaisuudet ja legendat huuhtoutuvat unohtumattoman merenrantakylän rannoille.

122


© LENA SJÖBERG

JAKOB WEGELIUS

Hudson Queenin ruusu Itsenäinen jatko-osa rakastetulle Merten gorillalle! Kannen suunnittelu: JAKOB WEGELIUS

Pohjoismaiden parhaaksi nuortenkirjaksi valitun Merten gorillan sankarikaksikko seikkailee jälleen. Hudson Queenin ruusu vie Sally Jonesin ja Koskelan Skotlantiin, Glasgowin alamaailman hurjiin pyörteisiin. Sally Jonesin ja Henry Koskelan Hudson Queen -laivan uumenista löytyy ruusuriipuksinen helminauha, jonka jäljet johtavat Skotlantiin. Koneenkäyttäjägorilla ja suomalaiskapteeni lähtevät sinne palauttaakseen arvokkaan korun oikealle omistajalle. Glasgowin sumuisessa satamakaupungissa matka saa kuitenkin kohtalokkaan käänteen, ja Sally Jones joutuu lopulta hengenvaaraan…

LOKAKUU Den falska rosen Suom. Kati Valli 600 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510469033 EAN äänikirja: 9789510469057 EAN e-kirja: 9789510469040

”Ei voi sanoa muuta kuin että olipahan vaan hieno lastenromaani!” – Matti Karjalainen, Risingshadow.fi

Ruotsalainen kirjailija ja kuvittaja JAKOB WEGELIUS (s. 1966) sai Finlandiaa vastaavan August-palkinnon ensimmäisestä Sally Jones -romaanistaan Merten gorilla (2014). Se voitti myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

123


ERIN HUNTER

Uljasmaa: Hiipivät varjot Kannen suunnittelu: ALISON KLAPTHOR

Kuule savannin kutsu! Soturikissojen tekijän jännittävän sarjan sankareina on kolme urheaa nuorta eläintä Afrikan tasangoilla: paviaani, leijona ja norsu. Murhaaja ei enää johda Uljasmaata – mutta vaara vaanii yhä savannin varjoissa. Diktaattori Piikistä on päästy eroon, ja rauha vallitsee jälleen. Koska uutta Suurta vanhempaa ei ole löytynyt, Uljasmaan tasapaino on kuitenkin vaakalaudalla. Salamyhkäinen uhka väijyy eläinten keskuudessa. Kaikkien lajien on uskallettava valita oikein tai Uljasmaa on vaarassa tuhoutua. Lukijakommentteja aiemmista Uljasmaakirjoista: ”Jännittävää eläinfantasiaa alakoululaisille, mutta miksei myös vähän vanhemmille lukijoille.” – @kirjavinkkari ”Hahmot ovat niin ihastuttavia ja niiden kanssa matkaaminen on kuin pääsisi itse savannin seikkailuihin.” – @kirjataivass ”Sarjan hahmot, juoni ja mieletön maisema luovat tarinan, jonne on helppo ja ihana uppoutua.” – @muitaihania LOKAKUU Bravelands: Shifting Shadows Suom. Ville Viitanen 350 s. | N84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510472712 EAN äänikirja: 9789510472736 EAN e-kirja: 9789510472729

ERIN HUNTER on kirjoittanut kymmenien osien mittaiseksi kasvaneen Soturikissat-sarjan, jonka sankat fani-

joukot ovat nostaneet kulttimaineeseen. Uljasmaa on Hunterin toinen suomennettu sarja. Salanimi Erin Hunterin taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

124


SUPERSUOSITTU SEIKKAILUSARJA

ERIN HUNTER

NYT ÄÄNI-

Soturikissat

KIRJOINA!

Miau! Maailman luetuin kissasarja jatkaa ilmestymistä äänikirjoina. Soturikissat on miljoonien fanittama yli 70 kirjan maailma – äänikirjoina tarinoista nauttimista on helppo jatkaa vaikka saman tien teoksesta toiseen!

Soturikissat-sarja: Suom. Nana Sironen N84.2 | Ikäryhmä: 9+

E R I KOI S S E I K K A I LU T :

NOV E L L I T :

Perhon Lennon näky

Kertomuksia klaaneista

Moth Flight’s Vision Julkaisu: Heinäkuu | EAN äänikirja: 9789510472286

Tales from the Clans Julkaisu: Syyskuu | EAN äänikirja: 9789510475096

K L A A N I E N K I R JAT :

Klaanien salaisuudet

Klaanien laki

Secrets of the Clans Julkaisu: Marraskuu | EAN äänikirja: 9789510450994

Code of the Clans Julkaisu: Marraskuu | EAN äänikirja: 9789510450949

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

125


© MARI LUOMA

MARI LUOMA

Romeo & Hirviöt Tervetuloa kammotusten kartanoon Romeo & Hirviöt on hillitön kauhukomedia, josta ei puutu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Kun Romeo Addison täyttää 12 vuotta, hänet lähetetään yksityiskouluun komeaan kartanoon, kuten isoisoisoisosedän testamentti velvoittaa. Ensimmäinen sieltä huippuarvosanoin valmistunut Addisonin suvun nuori perii sedän koko omaisuuden.

126

© KIERAN SHEEHAN

Mutta kartano onkin eriskummallinen opinahjo, jossa opettajakuntaan kuuluvat muun muassa zombi, kummitus ja ihmissusi. Onneksi Romeolla on koulukaverinaan neuvokas Jillian-serkku, jota ei pari hirviöopea hetkauta. Yhdessä serkukset ryhtyvät selvittämään sukukartanon hurjia salaisuuksia…


UUTTA KOTIMAISTA NUORTENSARJAKUVAA! Kannen suunnittelu: MARI LUOMA

SYYSKUU 80 s. | N85.32 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510473276 EAN e-kirja: 9789510473283

MARI LUOMA (s. 1993) on kuvittaja ja hahmosuunnittelija. Luoman lennokasta jälkeä on nähty myös Roope Lipastin lastenromaanin Aavepartio yksin kotona kuvituksessa. Romeo & Hirviöt on hänen ensimmäinen täyspitkä sarjakuvateoksensa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

127


RACHEL RENÉE RUSSELL

Nolo elämäni: Olisinpa jäätanssija Hurjan hauskat teinipäiväkirjat!

14-vuotiaan Nikkin elämää seuraava sarja on noussut myyntilistojen kärkeen ympäri maailman. Nolo elämäni on täydellinen, glitterimpi vastine Neropatin päiväkirjoille. Nikkin ihastus Brandon haluaa pelastaa sulkemisvaarassa olevan löytöeläinkodin, ja Nikki rientää tietenkin apuun. Rahaa kerätäkseen Nikki ilmoittautuu luistelukilpailuun, mutta ilkeä MacKenzie yrittää jälleen kerran sotkea suunnitelmat. Onnistuuko Nikki loistamaan kilpailussa ja auttamaan suloisia eläimiä?

SYYSKUU Dork Diaries 4: Tales from a Not-So-Graceful Ice Princess Suom. Jani Bohm | 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463901 | EAN äänikirja: 9789510474372

RACHEL RENÉE RUSSELL on yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka lastenromaaneja on myyty

miljoonittain ympäri maailman. Sarjoista suosituin on yhdysvalloissa jo 15. osaan edennyt Nolo elämäni -sarja, jota Russell kirjoittaa ja kuvittaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

128


© OTTO VIRTANEN

ANNIINA MIKAMA

Myrrys

Mestarillisen kertojan uusi seikkailu! Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Myrrys on vanhaa suomen kieltä ja tarkoittaa tietäjää. Taikuri ja taskuvaras -trilogian tekijän vetävä historiallinen seikkailuromaani, jossa on mukana ripaus muinaista magiaa. 15-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. ELOKUU 400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510473504 | EAN äänikirja: 9789510473528 EAN e-kirja: 9789510473511

”Mikamalla on ihailtava taito herättää menneiden vuosisatojen tapahtumat eloon. Hänen teostensa hahmot ovat rakastettavia, heidän ystävänsä haluaisi ihan oikeastikin olla.” – Bibbidi Bobbidi Book -blogi

Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean ja hän löytää omat voimansa. Monien seikkailujen ja käänteiden kautta vaietut salaisuudet paljastuvat ja Niilo nousee vastustamaan heitä, jotka ovat tehneet hänelle vääryyttä.

ANNIINA MIKAMA on kirjailija ja kuvittaja, jonka Taikuri ja taskuvaras -trilogialle on myönnetty Topelius-palkinto sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- ja Nuori Aleksis -palkintoehdokkuudet.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

129


© RIIKKA TURKULAINEN

LOKAKUU 200 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510475935 EAN äänikirja: 9789510475959 EAN e-kirja: 9789510475942

130

Taajuus Z -kirjoituskilpailun voittajateos julkaistaan lokakuussa! Millainen kirja puhuttelee 2020-luvun todellisuudessa elävää nuorta?

päättynyt ja raati ilmoittaa voittajan maaliskuussa. Voittajateos julkaistaan lokakuussa 2021.

Taajuus Z -kirjoituskilpailussa etsimme ajankohtaista näkökulmaa nuortenkirjallisuuteen ja toivoimme kuulevamme niitä ääniä, joita ei ole vielä tarpeeksi kuultu. Kilpailuaika on nyt

Kilpailun raadin muodostavat käsikirjoittaja Anna Brotkin, kirjailija Riina Mattila, näyttelijä ja kirjoittaja Jani Toivola sekä kustantaja Ulla Huopaniemi-Sirén.


© WWW.HEATHERWESTON.COM

E. LOCKHART

NEW YORK TIMESIN BESTSELLER VIHDOIN SUOMEKSI!

Me olimme valehtelijoita Riipaiseva jännitystarina neljästä ystävyksestä ja synkästä salaisuudesta Kannen suunnittelu: ANGELA CARLINO

”Jännittävä, kaunis ja kipunoivan älykäs. Me olimme valehtelijoita on unohtumaton.” – John Green, Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjan kirjoittaja Sinclairin kaunis, rikas ja menestynyt perhe vietti täydellisiä kesiä yksityissaarella Massachusettsin rannikolla. Sitten eräänä kesänä tapahtui onnettomuus. Cadence oli onnettomuuden aikaan viisitoistavuotias, eikä kahta vuotta myöhemminkään muista tapahtumista kuin välähdyksiä. Menneisyys ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan. Mitä todella on tapahtunut – ja kuka valehtelee kenelle? Me olimme valehtelijoita on ollut Yhdysvalloissa myynti-ja arvostelumenestys ja voittanut Goodreads Choice Award for Young Adult Fiction -palkinnon. ”Koskettava, taidokas… vaiheikas ja hyvin kirjoitettu kirja, joka viehättää sekä aikuisia että nuoria lukijoita.” – Wall Street Journal SYYSKUU We Were Liars | Suom. Riina Vuokko 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510475478 EAN äänikirja: 9789510475492 EAN e-kirja: 9789510475485

”Ovela, kiehtova ja vangitseva romaani, joka on täynnä yllätyksiä” – The Guardian ”Salaperäinen ja vaikuttava” – The Telegraph

E. LOCKHART on yhdysvaltalainen kirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja niin lapsille, nuorille kuin

aikuisillekin. Hän on opiskellut kirjallisuutta Columbian yliopistossa ja asuu New York Cityn alueella.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

131


© CHARLOTTE KNEE PHOTOGRAPHY

ZOE SUGG, AMY MCCULLOCH

The Magpie Society 2: Siivenisku

Tähtivloggaajan koukuttava trilleri saa jatkoa!

Tähtivloggaaja Zoe Suggin eli Zoellan ja kirjailija Amy McCullochin kirjasarjan toinen osa, jossa eliittisisäoppilaitoksen vaaralliset salaisuudet paljastuvat. The Magpie Society -sarjan ensimmäinen osa jätti lukijat haukkomaan henkeään. Nyt ystävykset Audrey ja Ivy jatkavat murhamysteerin selvittämistä. Mikä on totuus koulussa toimivasta salaseurasta, ja miten se liittyy tähtioppilas Lolan kuolemaan? Sarjan toinen osa julkaistaan suomeksi lokakuussa 2021 samaan aikaan alkuteoksen kanssa.

LOKAKUU Suom. Inka Parpola | 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510462454 | EAN äänikirja: 9789510467343 EAN e-kirja: 9789510474389

”Jännittävä ja vetävä tarina, jossa on elokuvamaista hohtoa” – Kirjailija Jennifer Niven

ZOE SUGG on kirjoittanut aiemmin suositun Girl Online -sarjan. AMY MCCULLOCH on kanadalaissyntyinen

kirjailija, joka asuu Lontoossa. Naiset tekivät ensi kerran yhteistyötä Girl Online -kirjojen parissa, kun Amy toimi kirjojen kustannustoimittajana.

132


SIIRI ENOR ANNAN LUMOAVISTA ROMA ANEISTA ENNEN JULK AISEMAT TOMIA Ä ÄNIKIR JOJA © VEIKKO SOMERPURO

SIIRI ENORANTA on tamperelainen kirjailija, jonka yhdeksän teosta ovat olleet poikkeuksellisen palkittuja. Enoranta on saanut teoksistaan mm. Lastenja nuortenkirjallisuuden Finlandia- ja Topelius-palkinnot, sekä useasti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Lisäksi Enorannan teokset ovat olleet Runeberg-, Tulenkantaja- sekä Kuvastaja-palkintoehdokkaina.

Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

TOUKOKUU N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510471944 EAN e-kirja: 9789510391693

KESÄKUU N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510471951 EAN e-kirja: 9789510397954

Painajaisten lintukoto

Nokkosvallankumous

Kiehtova seikkailu unien ja painajaisten maailmassa. Lunni on poika, joka ei tarkalleen ottaen ole ihminen, ei valetta eikä totta vaan jotakin siltä väliltä. Paitsi unen ja toden rajapintaa, teos käsittelee myös rajaa ihmisten, eläinten ja koneiden välillä.

Kahden pojan kaunis ja ahdistava rakkaustarina, joka on samalla fantasiasatu, realistinen tulevaisuudenkuva ja dystopiahelvetti. Nokkosvallankumous oli ilmestyessään Topelius- ja Kuvastaja-palkintoehdokkaana ja sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

Gisellen kuolema Romaani unelmien särkymisestä ja kielletystä rakkaudesta. Ilmestyessään Gisellen kuolema oli Runeberg-palkintoehdokkaana.

Kannen suunnittelu: JOEL PELTONEN

Kannen suunnittelu: SÁRA KÖTELEKI

HEINÄKUU N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510471869 EAN e-kirja: 9789510471876

SYYSKUU 84.2 EAN äänikirja: 9789510471883 EAN e-kirja: 9789510471890

AIKUISTEN ROMA ANI

Josir Jalatvan eriskummallinen elämä Romaani vie lukijan junaraiteilla kulkevan sirkusseurueen matkaan. Josir Jalatva on hurvitteleva hedonisti ja sirkustirehtöörin perijä, jonka rakastettu Micholei Rostus kärsii monikehollisuuden kirouksesta. Matka on täynnä aamunkoittoon venyviä juhlia, hekumaa ja salaisuuksia.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

133


KULTTISARJA VAMPYYRIPÄIVÄKIRJAT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA! Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

LISA JANE SMITH

LISA JANE SMITH

Valitseeko Elena viekoittelevan vaarallisen Damonin vai suuren rakkautensa Stefanin?

Pimeimmänkin yön jälkeen tulee aamu.

Vampyyripäiväkirjojen kuudennessa osassa tunteet kuumenevat!

Damon, Elena ja Stefan palaavat pimeästä ulottuvuudesta, mutta kokemus on jättänyt heihin jälkensä. Stefan on heikko ja tarvitsee valtavat määrät verta, ja Damon on muuttunut ihmiseksi, ja se on kohtalo, jonka hän haluaa muuttaa keinolla millä hyvänsä.

Uusi aika: Varjosielut

Demoniset voimat ovat vanginneet Stefan Salvatoren. Löytääkseen hänet Elena joutuu turvautumaan Damoniin. Damon haluaa Elenan itselleen ja saa tytön sydämen häilymään heidän etsiessään Stefania pimeästä ulottuvuudesta. Samalla Fell’s Churchissa Bonnie ja Meredith tekevät karmaisevia löytöjä… HEINÄKUU The Shadow Souls | Suom. Pirkko Biström N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510463642 EAN e-kirja: 9789510467978

Uusi aika: Sydänyö Vampyyripäiväkirjojen päätösosa hengästyttää, mutta solmii juonenlangat yhteen.

Samaan aikaan Fell’s Church on demonien vallassa ja Elenan ystävät hyvin lähellä ratkaista kammottavan pahuuden lähteen. ELOKUU Midnight | Suom. Joel Kontro N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510463659 EAN e-kirja: 9789510467961

L. J. SMITH asuu Kaliforniassa. Hän on opiskellut psykologiaa ja kasvatustieteitä, ja kirjoittanut kaksi eri kirja-

sarjaa, jotka ovat nousseet New York Timesin Bestseller-listalle.

134


POKK ARIT –––––––––––

HEINÄKUU ELENA FERRANTE

JENS HENRIK JENSEN

NAPOLI 4

OXEN 3

Kadonneen lapsen tarina

Jäätyneet liekit

”[Napoli-sarja] on sekä lohdullisen perinteinen että radikaalilla tavalla tuore. Se ei anna lukijoille vain sitä mitä he odottavat, vaan jotakin sellaista, mitä he eivät tienneet kaipaavansa.” – The Economist”

Kuinka taistella näkymätöntä vihollista vastaan?

Storia della bambina perduta

De frosne flammer

”Peru kaikki menosi, ota mukava asento ja soluttaudu Tanskan valtaeliittiin – tätä ei voi jättää väliin.” – Bognørden.dk Suom. Sanna Manninen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467138

Suom. Helinä Kangas T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467121

MARJA KANGAS

DELIA OWENS

Miestä näkyvissä

Suon villi laulu Miestä näkyvissä on häpeilemättömän viihdyttävä ja ilahduttavan itseironinen romaani rakkaudesta ja erosta. Se on hillitön yhdistelmä riemua, itkupotkuraivareita ja melankoliaa. Romaani voitti Tarinan viemää -kirjoituskilpailun ja nousi tuomariston suosikiksi erityisesti vapauttavan naurunsa vuoksi.

”Niin kaunis että tekee kipeää.” - New York Times Yli kahdeksan miljoonaa myytyä kirjaa! Yli 100 viikkoa New York Timesin bestseller-listalla! Suon villi laulu on sydäntä särkevä kasvutarina, murhamysteeri ja lumoava kertomus luonnon kauneudesta. Where the Crawdads Sing Suom. Maria Lyytinen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510467152

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467145

P OK K A R I T

135


ELOKUU OYINKAN BRAITHWAITE

JOHN GRISHAM

Sisareni, sarjamurhaaja

Oikeuden vartijat

Veri on vettä sakeampaa. Ja vaikeampaa saada irti matosta! Mustan huumorin sävyttämä kirjallinen käsikranaatti sisarrakkaudesta ja pinoutuvista ruumiista. My Sister the Serial Killer

Polttavan ajankohtainen lakitupatrilleri syyttömänä tuomitusta mustasta miehestä Yhdysvaltain etelässä. The Guardians

Suom. Jorma-Veikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510467206

Suom. Kaisa Kattelus T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510467169

SY YSKUU

TULOSSA ELOKUVANA!

PATRICIA HIGHSMITH

Syvissä vesissä Älykäs, erikoinen ja samalla kammottavan todellinen psykologinen jännityskertomus. Tulossa Ben Affleckin ja Ana de Armasin tähdittämänä elokuvana. Deep Water

Suom. Riitta Hakulinen, Hanno Vammelvuo, Eila Pennanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510465073

KRISTINA OHLSSON

Korkein tarjous kuolemasta MARTIN BENNER 3

”Kovaksikeitetty, tyylikäs ja häpeämättömän hauska.” – M-Magazin Kristina Ohlssonin suositun Martin Benner -sarjan kolmas osa vie lukijan antiikkiesineiden maailmaan, jossa salaisuuksista maksetaan kova hinta. Henrys hemlighet

Suom. Pekka Marjamäki T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467213

136

KATE ELIZABETH RUSSELL

Vanessa

#Metoo-ajan Lolita, joka pakottaa reagoimaan. Vanessa on tummissa vesissä liikkuva, ravisuttava esikoisromaani, joka peilaa armottomasti yhteiskuntamme muuttumista. My Dark Vanessa

Suom. Sari Karhulahti T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467220


ANDRZEJ SAPKOWSKI

Tulikaste

NINA WÄHÄ

Perintö

NOITURI 5

Kulttimaineeseen noussut saaga jatkuu! Bardi Valvatti ja metsästäjänainen Milva seuranaan Geralt lähtee vaiheikkaalle matkalle etsimään Cintran kuningashuoneen ainoaa perillistä vihollisen valtakunnasta. Matkan kuluessa selviää, kuka on arvoituksellinen Musta ratsastaja, joka vainosi Ciriä hänen unissaan. Mutta missä on Ciri?

Uuden ajan Vittulajänkä - perheromaanien tuleva klassikko. Augustehdokkaanakin ollut Perintö on elämässä raivokkaasti roikkuva perhetarina, jossa jokainen perheenjäsen kirjoitetaan taiten oman elämänsä päähenkilöksi.

Chrzest ognia

Testamente

Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467237

Suom. Sanna Manninen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510467374

LOK AKUU

TULOSSA ELOKUVANA!

FRANK HERBERT

TOMMI KINNUNEN

TUOMAS KYRÖ

Scifikirjallisuuden klassikko. Dyyni eli Arrakis on keisarikunnan planeetoista syrjäisin, karuin ja vihamielisin. Kuitenkin siitä on taisteltu verisesti vuosisatojen ajan, sillä ainoastaan Arrakisissa kasvaa kallisarvoinen rohto, elämän pidentäjä.

Alkukesällä 1945 viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Naiset eivät kysele toisiltaan, miksi lähtivät saksalaisten matkaan. Kaikki eivät ymmärrä sitä itsekään.

Suomen kansalaiset ovat lähettäneet Mielensäpahoittajalle omia mielipahojaan. Nyt vanha jäärä käsittelee ne asianmukaisella vakavuudella, josta syntyy kirjan vastustamaton huumori.

Dune book one: Dune

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475621

Dyyni DYYNI 1

Suom. Anja Toivonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510465585

Ei kertonut katuvansa

En juhli, Mielensäpahoittaja

T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510475638

P OK K A R I T

137


MARRASKUU VIVECA STEN

Kaikessa hiljaisuudessa

MARIKA LEHTO, HANNES HYVÖNEN

Häkissä – Hannes Hyvösen tarina

SANDHAMNIN MURHAT 10

Sandhamnin lähisaaresta löytyy osia ihmisen luurangosta. Kymmenen vuotta aiemmin seudulta katosi kaksi naista – juuri heidätkö on salaa haudattu saareen? Joku Sandhamnissa tietää totuuden, mutta tuleeko ruumiita lisää, ennen kuin se paljastuu?

Hurja-Hanneksen pysäyttävä tarina. Jääkiekkoilija Hannes Hyvönen puristettiin jo juniorina kovaluisen pelaajan muottiin, jossa hän taisteli tiensä huipulle – mutta kadotti itsensä. Lopulta koko elämä piti rakentaa uudelleen.

I hemlighet begravd

T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510475713

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467244

JOULUKUU

WILBUR SMITH

DANIELLE STEEL

HECTOR CROSS 3

Romantiikan kuningatar tarjoilee pirskahtelevan hedelmäisen rakkaustarinan! Täydellisen rentoutumisen resepti: torkkupeitto, viinilasi ja Danielle Steel – romanttinen tuhkimotarina Kalifornian viinitiloilta.

Pedon kosto Tulista toimintaa taistelutantereella ja makuuhuoneessa! ”Smithin lukuisat fanit nauttivat tästä kirjailijalle tyypillisestä seksin, väkivallan, koristeellisen proosan ja saippuaoopperan huumaavasta sekoituksesta.” – Publishers Weekly Predator

Suom. Nina Mäki-Kihniä T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475720

138

Kuin satua

Fairytale

Suom. Marja Helanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475775

JEANETTE BJÖRKQVIST, KENNETH ERIKSSON

Kovat kadut

AMMATTIRIKOLLISTEN JÄLJILLÄ

Vauhdikkaissa muistelmissaan rikosliigoihin ja paritusrikollisuuteen erikoistunut poliisi, rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson kertoo kiperimmät ja oudoimmat juttunsa pitkän uransa varrelta. Suom. Kari Koski T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475782

P OK K A R I TROMA ANI TOVE

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

JANSSONISTA

M

IL J

ÖMÄRK

T

Painotuote 4041 0955

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.