WSOY syksy 2020

Page 1

© MIKA TUOMINEN


S I S Ä LT Ö Kotimainen kaunokirjallisuus........... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus......... 28 Tietokirjat..................... 54 Sarjakuvat..................... 86 Lasten- ja nuortenkirjat................ 88 Pokkarit........................128

54

Tasapainoa rakkaushormoneista

58

Koko kansan iskelmätähden tarina

114

Jo yli 100 000 kirjaa myynyt Kepler62sarja jatkuu!

10 Viiden naisen matka läpi poltetun Lapin

30 2

Vuoden suurin käännöskirjailmiö!


H

KESTÄVÄ A JATUS SYNTYY KÄSITYÖNÄ aluaisin olla yhtä vallankumouksellinen kuin tapaamani yli 90-vuotiaat kirjailijat. He puhuvat hitauden puolesta. Ja surevat, etteivät lapset opi enää kirjoittamaan käsin. He taistelevat metsien puolesta ja puhuvat rakkaudesta niin, että suurinta voisikin olla hellyys. Ja kunnioitus toisiamme kohtaan.

Nämä 90-vuotiaat ovat rohkeita. Heidän puheensa kuulostaa radikaalilta. He uskaltavat sanoa ääneen, etteivät maailman muuttuminen ja edistys tarkoita, etteikö silti kannattaisi pitää kiinni vanhoista puista, kirjeistä ja siitä, että kohtaisimme toisemme kiireettä. Kirjoja kaikissa formaateissaan yhdistää niiden tekemisen hitaus. Kirkkaat ajatukset ja hyvät tarinat eivät synny ja löydä muotoaan hetkessä. Aikaa vaativat ajattelu, muodon löytäminen, lauseiden uudelleenajattelu suomen kielelle, äänikirjan lukeminen, visuaalisen olomuodon rakentaminen – lukeminen ja kuuntelu. Ja kaiken luetun sulattelu. Hitaus on kirjojen vahvuus ja vastavoima keskustelukulttuurille, jossa vain nopeat ja kovakuorisimmat selviävät ehjinä. 1920-luvulla syntyneet kirjailijat eivät mieti, mitä heillä on edessäpäin – he miettivät mitä meillä nuoremmilla on. He ajattelevat tulevaisuutta symättä puolustaa luontoa ja ajatuksia, jotka syntyvät hitaasti ja lentävät tyynesti myrskyjen yli.

© ISTOCK

ja miettivät, minkälainen maailma heidän jälkeensä jää. He jaksavat vä-

Onneksi kyky kestäviin ajatuksiin voi olla kaikenikäisillä. Tämäkin katalogi on täynnä kirjoja, jotka ovat syntyneet hitaasti. Monen kirjan ytimessä ovat sukupolvesta toiseen toistuvat teemat: toisen ihmisen kohtaaminen, nähdyksi tuleminen, rakkaus. Se, mihin kaikkeen hyvään ja pahaan ihminen yltää. Kirjailijat ovat valinneet hitauden, jotta lukijat saisivat kirkkaita virkkeitä. Se tuntuu joka kerta yhtä ihmeelliseltä. Niin kuin käsin kirjoitettu kirje.

ANNA-RIIKK A CARLSON Kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja

3


KOTIM A INEN K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

ELOKUU 220 s. | 84.2 EAN: 9789510452233 EAN e-kirja: 9789510452240 EAN mp3-äänikirja: 9789510452257

4


© MIKA TUOMINEN

TUOMAS KYRÖ

Kirjoituskonevaras Kuka muka haluu joksku kirjailijaks? Teini-ikäinen Tuomas kilpaili kaverinsa kanssa siitä, kumpi varastaa turhimman esineen. Kaveri haki tavaratalosta laskettelusukset, Tuomas kirjoituskoneen. Kyrö voitti vedon: sellaista turhaketta ei kumpikaan koskaan tarvitsisi. Kirjoituskonevarkaasta kasvoi kansan rakastama kirjailija ja suosittu tv-kasvo. Tällaisista odottamattomista käänteistä syntyvät Tuomas Kyrön lämpimät, viisaat ja pirulliset tekstit. Niissä kuljetaan lapsuusmuistoista kirjailijan omaan muistokirjoitukseen, Veikko Huovisesta Matti Nykäseen, Carrie Bradshawsta Donald Trumpiin. Kasvuvuosien urheilutietokirjoista ja kiljusaaveista matka vie kohti elämän tarkoitusta. Kirjoituskonevaras kutsuu lukijan katsomaan, miltä maailma näyttää Tuomas Kyrön silmin. Yhteisöt, perhe, ystävät, työ, muistot, raha, mahdolliset tulevaisuudet. Mistä ei pääse eroon, mistä ei halua päästää irti? ”Kyynisenä nuorena miehenä luin kyynistä kirjallisuutta ja kaipasin avoimia loppuja. Hyvinvoivana keski-ikäisenä kaipaan onnellisia loppuja. Kun olen 80-vuotias, keskityn suoliston toimintaa kuvaaviin teoksiin.” Armeijassa TUOMAS KYRÖLLÄ todettiin sopeutumishäiriö. Sitä hoitaakseen hän on kirjoittanut 26 palkittua ja kiitettyä kirjaa. Ne ovat kääntyneet elokuviksi, teatteriesityksiksi ja kolmelletoista eri kielelle. Kyrön kirjoja on myyty jo yli miljoona kappaletta ja varastettu muutama.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

5


RAKEL LIEHU

Valaanluiset koskettimet Rakel Liehun odotettu uutuus! Ainutlaatuinen, omaperäinen romaani tytöstä ja pianosta. ”Miten minä olen tänne joutunut? Kaipaan Sankt Peterburgiin, jossa kristallikruunut välkähtelivät. Täällä ei ole muuta valaisinta kuin öljylamppu pöydällä. Mutta tytöllä on valppaat vihreät silmät ja hän hipaisee ohimennen kynttelikköäni kädellään.” Vuonna 1943 musta antiikkinen piano tuodaan pohjoisen erämaapitäjän pappilaan. Siellä se seuraa silmäteräänsä, perheen tytärtä, ja näkee välähdyksiä tämän elämästä. Samalla piano singahtelee muistoissaan Pietariin ja eri puolille Eurooppaa edellisten omistajiensa luokse. Näitä ovat salaperäinen Kreivitär, ihmeellisesti paraneva nuorukainen Pino ja kuuluisa hypnotisoija Jean Charcot, jota kohtaan nuori säveltäjä Luc tuntee pakkomielteistä intohimoa. Eurooppalaiset kohtalot tuovat tarinaan maagista hohdetta. Tyttö, tuleva kirjailija, loihtii niiden kautta toisen maailman hiljaiseen sota-ajan pappilaan.

6

© VEIKKO SOMERPURO


SYYSKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510413050 EAN e-kirja: 9789510413937 EAN mp3-äänikirja: 9789510450895

UUSI ROMAANI HELENEN KIRJOITTAJALTA

RAKEL LIEHU on Suomen rakastetuimpia kirjailijoita. Hänen romaaninsa Helene voitti Runeberg-

palkinnon 2004 ja oli ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Valtion kirjallisuuspalkinnon Liehu sai vuonna 2008.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

7


© MIKA TUOMINEN

SYYSKUU

430 s. | 84.2 EAN: 9789510452639 EAN e-kirja: 9789510452646 EAN mp3-äänikirja: 9789510452653

8


© MILLA VON KONOW

ILKKA REMES

Kotkanpesä Tottelet lakeja. Noudatat sääntöjä. Käännätkö kahvasta kun käsketään? Natsi-Saksa voitti toisen maailmansodan. Nyt, vuonna 2020, ympäristötietoisen suurvallan pohjoinen kumppani Suomi on yhden totuuden maa, jossa valtakunnansyyttäjä ottaa tutkintaansa väärin ajattelevia kansalaisia. Matemaatikko Erika Manner on yrittänyt selvittää sukuunsa liittyvää salaisuutta ja istuu sen seurauksena Lapin lääninvankilassa. Yllättäen hänen selliinsä saapuu Gestapon kybertoimiston edustaja, joka lupaa kumota Erikan tuomion, jos tämä onnistuu salaisessa tehtävässä Berliinissä. Saksan ja maailmansodan ulkopuolelle jättäytyneen USA:n välillä on vuosikymmenten ajan vallinnut ydinasepelotteeseen perustuva kauhun tasapaino, mutta nyt supervaltojen välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Meneillään on massiivinen operaatio, jolla Saksa on ottamassa Yhdysvaltoja vaikutuspiiriinsä vaalivaikuttamisen ja Göbbelsin ajoista saakka huippuunsa hiotun infosodankäynnin avulla. Saksalaisten algoritmit sosiaalisessa mediassa ovat jo lietsoneet USA:n roturistiriidat räjähdyspisteeseen.

FBI pääsee kuitenkin perille Saksan aikeesta, joten amerikkalaiset päättävät aikaistaa Saksan vastaista operaatiotaan. Sen keskeisin henkilö on Martin Richter, USA:n hyväksi työskentelevä myyrä kanslerinvirastossa. Kansallissosialistisen imperiumin ytimessä Richter kohtaa Erika Mannerin ja heidän välilleen syntyy omalaatuinen suhde. Erikalle selviää hänen sukuunsa sekä Suomen ja Saksan yhteiseen historiaan liittyvä syvälle salattu tapahtumasarja. Sen paljastumisen estämiseksi Gestapon rikostarkastaja Klaus Kerbel valjastaa maailman tehokkaimman valvontakoneiston kasvontunnistusta käyttävine valvontakameroineen. Erikalla on kuitenkin jotain enemmän: kyky kaivaa esiin totuus, joka tulee muuttamaan maailman. Kotkanpesä näyttää, millainen maailma olisi voinut olla – ja millaiseksi se voi taas olla tulossa.

ILKKA REMEKSEN (s. 1962) maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi

kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

9


ELOKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510450291 EAN e-kirja: 9789510450307 EAN mp3-äänikirja: 9789510450314 EAN mp3-CD: 9789510450383

”IRENE EI MUISTANUT, MILLOIN VIIMEKSI OLISI POIKENNUT TIELTÄ . OLIHAN HÄN LAPSENA , NUORENA TYTTÖNÄKIN KULKENUT METSIEN HALKI JA OIK AISSUT LAITUMIEN POIKKI, MUTTA SITTEN OLI TAPAHTUNUT JOTAKIN, JOK A OLI SEN LOPETTANUT.”

10


© SUVI-TUULI KANKAANPÄÄ

TOMMI KINNUNEN

Ei kertonut katuvansa ”He olivat suojassa vain kun kävelivät, ja kuitenkin jokainen askel tuntui vievän heitä lähemmäksi tuhoa.” Alkukesällä 1945 viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Naiset eivät kysele toisiltaan, miksi lähtivät saksalaisten matkaan. Kaikki eivät ymmärrä sitä itsekään. Toinen maailmansota on loppumassa, ja se mikä oli hyväksyttyä vielä eilen, on tänään muuttunut taas kielletyksi. Millaisilta poikkeusaikana tehdyt valinnat vaikuttavat rauhanajan valossa? Millaisia ovat hetket, joina peruuttamattomia päätöksiä tehdään? Millaista on palata takaisin tietäen, että kukaan ei halua ottaa vastaan? Tommi Kinnusen odotetussa romaanissa ollaan keskellä avaraa erämaata, tien päällä, vapaana suljetuista huoneista, joissa oli tilaa vain miesten myrskyäville tunteille. Ei kertonut katuvansa on vaikuttava romaani pelosta ja luopumisesta, mutta myös naurusta ja silloin tällöin tuikkivasta yhteenkuuluvuuden tunteesta.

TOMMI KINNUNEN (s. 1973) on taitava ihmiskuvaaja, joka on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys, Lopotti ja Pintti ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

11


TUOMAS KYRÖ

En juhli, Mielensäpahoittaja ”Pyydettiin juhlapuhe. Kyllä en ole mikään puhuja. Olen tekijä. Sanotte, että nyt on syytä juhlaan. Se on vale. On syytä tehdä hommat ja mennä ajoissa nukkumaan. Juhlissa on serppentiiniä, liian pitkiä puheita, seutuvaatteet, kiristävä kravatti, humalainen eno, turhia lahjakortteja, pitkäaikaisen työnantajan tervehdys, kermakaakku ja juhlakirja. Kyllä en juhli. Herra kirjailija Kyrö teki pyytämättä ja kysymättä minusta kirjan 10 vuotta sitten. Sen jälkeen on tullut elokuvia, teatteriesityksiä, uusia kirjoja, kisakatsomoita ja purnukoita. Milloin tämä loppuu? Milloin tavallinen elämä saa jatkua?”

Mielensäpahoittaja tavallinen ihminen Sysi-Suomi

Ensimmäisen Mielensäpahoittaja-kirjan ilmestymisestä on kulunut 10 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomen kansalaiset ovat lähettäneet Mielensäpahoittajalle omia mielipahojaan. Nyt vanha jäärä käsittelee ne asianmukaisella vakavuudella, josta syntyy kirjan vastustamaton huumori.

12

LOKAKUU | 200 s. | 84.2 EAN: 9789510452660 EAN e-kirja: 9789510452677 EAN mp3-äänikirja: 9789510452684


© MIKA TUOMINEN

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

13


I VÄ

N LI

NA

10

0V

T UO

TA

JYRKI NUMMI (toim.), MARIA LAAKSO (toim.), TONI LAHTINEN (toim.), PERTTI HAAPALA (toim.)

Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon Nykynäkökulmia Väinö Linnaan Kaikkia suomalaisia yhdistävän kansalliskirjailijan syntymästä on kulunut 100 vuotta. Juhlavuoden julkaisussa 25 tieteen ja taiteen ammattilaista kirjoittaa Väinö Linnasta luovasti ja vapaamuotoisesti. Esseissä tarkastellaan esimerkiksi Päämäärää, Mustaa rakkautta, Tuntematonta sotilasta ja Pohjantähti-trilogiaa, teosten filmatisointeja, teatterisovituksia ja käännöksiä. Näkökulma vaihtelee kirjallisuuden, elokuvan ja teatterin tutkimuksesta yhteiskunta- ja oikeustieteisiin. Myös muutamat nykykirjailijat tutkivat suhdettaan Linnaan. KIRJOITTA JAT :

ELOKUU 360 s. | 80.2 EAN: 9789510452004 EAN e-kirja: 9789510452400 EAN mp3-äänikirja: 9789510454978

Antti Alanen, Risto Alapuro, Antti Arnkil, Andrew Chesterman, Laura Gustafsson, Pertti Haapala, Sakari Heikkinen, Saija Isomaa, Maria Laakso, Toni Lahtinen, Anneli Kanto, Pauli Kettunen, Ville Kivimäki, Timo Koivusalo, Kaisa Kurikka, Rosa Liksom, Stefan Moster, Jyrki Nummi, Jussi Ojajärvi, Panu Rajala, Kimmo Rentola, Jukka Sihvonen, Pauli Ståhlberg, Petri Tamminen ja Yrjö Varpio.

Kirjan ovat toimittaneet kotimaisen kirjallisuuden professori JYRKI NUMMI , kirjallisuudentutkijat MARIA LA AKSO ja TONI LAHTINEN sekä Suomen historian professori PERTTI HA APALA .

14


SYYSKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510447017 EAN e-kirja: 9789510447048 EAN mp3-äänikirja: 9789510447031

KARO HÄMÄLÄINEN

Kansalliskirjailija Väinö Linna sellaisena jona ennen emme ole häntä nähneet ”Väinö Linnan jakaus alkaa kaukaa pään oikealta puolelta. Jakauksen paikkaa ei ole valittu kasvojen muodon mukaan vaan koska juuri sillä kohden otsa tekee piston syvälle taakse. Harvat hiukset pyrkivät peittämään kaljua. Hänen suunsa on auki. Hän on sanomassa jotain, hänellä on asiaa.” Väinö Linna kirjoitti päästäkseen tehtaasta pois, mutta hänet kammettiin heti jalustalle kansalliskirjailijaksi, valtakunnan oraakkeliksi ja vallanpitäjien lemmikiksi. Linna kirjoitti totuuden jatkosodasta ja kansalaissodasta. Totuus

© HARRI HINKKA

Jumalasta jäi häneltä selvittämättä, ja se piinasi häntä hänen elämänsä loppuun asti. Kun Karo Hämäläinen metsästää totuutta Väinö Linnasta, kaikkein tavanomaisimmat keinot eivät riitä. Kansalliskirjailija on villi, yllättävä ja moniaineksinen – aivan niin kuin kohteensakin. Koska Kansalliskirjailija on romaani Väinö Linnasta, se on romaani myös Suomesta ja kirjailijuudesta. On se silti hauskakin teos. Nämä ovat toki suuria tavoitteita romaanille. Mutta eivät sellaiset Linnaakaan pysäyttäneet.

KARO HÄMÄLÄINEN (s. 1976) on monipuolisimpia suomalai-

sia kirjailijoita, joka on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisille, tietokirjoista trillereihin. Hän tekee myös toimittajan töitä ja on Parnasson vastaava tuottaja.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

15


© TOMI KONTIO

KATJA KAUKONEN

Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan Ihmeellinen romaani hulluiksi leimattujen naisten saaresta

Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan kertoo saaresta, jonne mieleltään sairaat naiset lähetetään parantumaan ja toipumaan, tai pikemminkin unohtumaan. Eletään aikaa, jolloin toivo kamppaili horisontista hiipivän pimeyden kanssa. Ensimmäisinä Tiiralinnaan saapuvat emäntä ja ylihoitaja. Heidän jälkeensä tulevat muut työntekijät, keittäjät ja pappi – ja kaikki potilaat, ne holtittomat naiset, jotka yhteiskunta haluaa pois silmistään. Sellaiset kuten naisasianainen Rauha, pirstomielinen Solveig ja Saga, joka saarelle astuessaan ymmärtää heittää peilinsä pois.

SYYSKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510446553 | EAN e-kirja: 9789510446577 EAN mp3-äänikirja: 9789510446560

Maagiseen realismiin taittuva yhteisöromaani kertoo sekä saaren työntekijöistä että sen potilaista, ihmisistä joiden väliltä rajat alkavat liueta, kun saari alkaa etääntyä mantereesta muutenkin kuin metaforisesti. Kauniilla ja runollisella kielellä Kaukonen luotaa hulluuden määrittelemisen käytäntöjä ja aikojen yli säilyvää ihmisenä olemisen vaikeutta.

KATJA KAUKONEN (s. 1968) on Porissa syntynyt ja Tampereella asuva kirjailija. Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan on Kaukosen viides teos. Hänen molemmat edelliset romaaninsa Kohina (2014) ja Lumikadun kertoja (2017) voittivat Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

16


© OTTO VIRTANEN

IIKKA HACKMAN

Tähän aikaan huomenna ”Minä aion matkustaa Zürichiin ja kuolla. Me lähdemme huomenna.”

Vaikuttava ja lohdullinen esikoisromaani isästä ja tyttärestä, muuttuvasta Euroopasta ja nuoruudesta. Ja kuolemasta, joka on kaukana edessä, kunnes se on vain edessä. Kun 67-vuotias Arvo saa tietää sairastavansa parantumatonta lihasrappeumatautia, hän tietää miten toimia. Sveitsissä toimii Gratia Deis -niminen säätiö, joka avustaa vaikeasti sairaita ihmisiä armokuolemassa. Zürichiin hän ottaa mukaan tyttärensä Sannan. Yhteinen ja samalla viimeinen matka lähentää isää ja tytärtä, mutta samalla se vie toiseen Euroopan-matkaan 46 vuotta aiemmin, kun Arvo oli nuori ja Eurooppa sykki rockia, idealismia ja terrorismia.

SYYSKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510450475 | EAN e-kirja: 9789510454282 EAN mp3-äänikirja: 9789510454299

IIKKA HACKMAN on Espoossa syntynyt (1982) ja Jyväskylään kotiutunut kirjoittaja, maalari ja sekatyöläinen.

Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa baarimikkona, toimittajana, markkinointiviestinnän suunnittelijana ja muuttomiehenä.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

17


© OTTO VIRTANEN

KREETTA ONKELI

Meiltähän tämä käy ”Tyttö hyvä, sinun on nyt ryhdistäydyttävä ja kasattava itsesi.”

Meiltähän tämä käy on ajankohtainen kertomus elämäntapaoppaiden Suomesta, perheen eristyneisyydestä sekä hyvinvointiyhteiskunnasta, jossa kaikki eivät pysy mukana. Rouva Paula von Renqvistin elämä muodostuu vastakohtaisuuksista. Joulukuussa hän nautiskelee särkipaloja linnanjuhlissa. Tammikuussa hän on asunnoton. Paula on halunnut luoda kodin teini-ikäisille lapsilleen ja menestyvälle miehelleen. Hän tahtoisi elää hyvää elämää, mutta ei tiedä, kuinka se tehdään. Vastausten puutteessa hän huojentautuu viinillä, niin kuin kantakaupungissa on tapana.

ELOKUU 320 s. | 84.2 EAN: 9789510446676 EAN e-kirja: 9789510447000 EAN mp3-äänikirja: 9789510446997

Tutussa bistrossa Paulan tielle osuu joogaohjaaja Jalo, mies kuin toisesta maailmasta, ja niin Paula herää eloon. Avioliitosta irtautuminen vailla ammattia ja varallisuutta ei ole ihan ongelmatonta, mutta viininhehkuisen rakkauden houkutus on suuri. Pian Paula saa huomata ajautuneensa yhä kauemmas toiveistaan ja perheestään.

KREETTA ONKELI (s. 1970) on helsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja kolumnisti. Hänelle on myönnetty Kalevi Jäntin palkinto 1997 ja Finlandia Junior 2013. Parhaiten Onkeli tunnetaan esikoisromaanistaan Ilonen talo (WSOY 1996), jossa Onkeli tarkasteli alkoholismia lapsen silmin.

18


© VEIKKO SOMERPURO

JUSSI SEPPÄNEN

Jussi Seppänen Kun bändit nimeävät albumeita itsensä mukaan, miksi eivät sitten kirjailijatkin?

”Sinä olet tahto ja minä järki. Tämä metro toimii tahdonvoimalla. Alkumatka meni rivakasti, kun tahdoit niin paljon pois. Nyt tarvittaisiin uusi vaihe.” Jussi Seppänen on kirja, jossa ihminen tulee esikoiskirjailijaksi, rakastuu, sairastuu, tuomitaan kuolemaan, saa parantavaa hoitoa ja epäonnistuu kiukaan sytyttämisessä. Tämä on kirja, jossa kirjailija katsoo itseään ja tapoja joilla hän itseään maailmassa ilmentää. Mitä näemme, kun katsomme kuvia itsestämme, käsialaamme, omia maneerejamme? Kaikesta tästä huolimatta tämä on myös hyvin, hyvin hauska kirja.

ELOKUU 220 s. | 84.2 EAN: 9789510449585 | EAN e-kirja: 9789510449592 EAN mp3-äänikirja: 9789510449608

Jussi Seppänen on kirja Jussi Seppänen -merkkisestä ihmisestä. Se on sirpaleista koottu romaani, kuten me kaikki.

JUSSI SEPPÄNEN (s. 1975) on Turussa asuva kirjailija. Seppäsen edellinen teos Kymmenottelu (2015) oli

Runeberg-palkinnon ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Hän opettaa sarjakuvakäsikirjoittamista Muurlan opistolla ja proosaa Turun Kirjan talolla.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

19


© RIIKKA KANTINKOSKI

ANNA TOMMOLA

Haamusärky Lämmin ja hauska romaani eksyneistä ihmisistä

Haamusärky kertoo hauskasti ja riipaisevasti syyllisyydestä, identiteetistä ja yrityksistä kertoa itselleen uusi tarina lapsuuden traumojen jälkeen. Anna Tommolan ensimmäinen romaani luotaa menneisyyttä ja tähyää tulevaan. Se peilaa nykytodellisuutta yhdistelmänä vakavaa draamaa ja kepeää aikalaiskuvausta.

SYYSKUU 260 s. | 84.2 EAN: 9789510451922 EAN e-kirja: 9789510451939 EAN mp3-äänikirja: 9789510451946

ANNA TOMMOLA (s. 1975) on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia ilmestyi 2011.

20

Jo kauan ennen kuin Henri Kuusniemi tapasi Milan, hän oli tottunut piilottamaan tunteensa ulkomaailmalta. Kun ränsistynyt lapsuudenkoti täytyy saada myyntiin, hän törmää vanhaan tuttuunsa Juha-Matti Viemeröön, joka tekee rahaa irrottelevilla tositelevisio-ohjelmilla. Henrin tapaus kuulostaa siltä kuin se olisi omiaan Viemärihyttyseen, jossa esitellään kriisiksi yltyneitä putkiremontteja. Mila Syrjä on Viemärihyttysen taustatoimittaja, jolla on salaisuus. Hän on tavannut Henrin ja Viemerön jo vuosikymmeniä sitten, mutta ei tiedä sitä vielä. Kaikki jäljet johtavat menneisyyteen Pulsukyläksi kutsuttuun hökkeliyhteisöön, kohtalokkaaseen tulipaloon ja tyttöön, jolla on häntä.


© DONNA ROBERTS

TUUVE ARO

Kalasatama Millaista on elää lesbona ja vapaaehtoisesti lapsettomana feministinä pakastimennurkassa, jota Suomeksi kutsutaan?

Kalasatama on Tuuve Aron kymmenes teos ja esseistisessä tyylissään hänelle uusi aluevaltaus. Kirjoittajansa oloista kirjailijaa kuvaava romaani on kertomus sairastumisesta ja paranemisesta sekä koettelemuksista, joihin patologinen nykykulttuurimme ihmisen ajaa.

SYYSKUU 240 s. | 84.2 EAN: 9789510450345 EAN e-kirja: 9789510451762 EAN mp3-äänikirja: 9789510451779

”Ammoin niin lokoisaa homokorttiani oltiin repimässä silpuksi: olinhan valkoinen, keskiluokkainen ja etuoikeutettu eurooppalaislesbo, jolla ei ollut edes epäselvyyksiä sukupuoliidentiteetin kanssa! Nationalistimme kutsuvat vastustajiaan suvakeiksi. Mutta asetelmahan on juuri päinvastainen. He hyväksyvät riemumielin riveihinsä kenet tahansa hampaattoman sekakäyttäjän ja etelävaltioiden lippua kumartavan mökinmummun, kunhan nämä vain ovat ”suomalaisia”. Sen sijaan me – feministit, antirasistit ja muut parsanpurijat – torjumme kaikki jotka eivät osaa lausua sanaa bropropriaatio hyvin nopeasti monta kertaa peräkkäin.” Kalasatama on äkäisen hauska kirja kaikille ihmisyyden haavakohdista kiinnostuneille.

TUUVE ARO (s. 1973) on helsinkiläinen kirjailija, joka on novellien lisäksi julkaissut kaksi romaania ja kaksi lasten-

kirjaa. Aron tuotantoa on käännetty kahdeksalle kielelle ja sen pohjalta on tehty teatterisovituksia sekä kansainvälisesti palkittu lyhytelokuva. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Kalevi Jäntin palkinto.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

21


© PERTTI NISONEN

JANI SAXELL (toim.)

Parasta katseluaikaa Kirjoituskokoelma kaikesta siitä, mitä olemme 2000-luvulla katsoneet.

Twin Peaksista, Sinkkuelämästä ja Sopranosista se alkoi. Kahdessakymmenessä vuodessa TV-sarjoista on tullut visuaalisen kerronnan ja amerikkalaisen nykykulttuurin kuningaslaji. Yhtä lailla voi puhua suurten kertomusten paluusta, 1800-luvun romaanien hengessä: The Wire, Breaking Bad, Mad Men ovat meidän ajallemme samaa kuin Charles Dickensin ja Fjodor Dostojevskin romaanit omalleen. Sankareiden, ihanteiden ja nuoruuden sijasta olemme nähneet tarinoita antisankareista, dystopioista, korruptiosta ja huono-osaisuudesta: House of Cards, Orange Is The New Black, Game of Thrones ja The Handmaid’s Tale iskevät genre-eskapismin sijasta nyrkkiä nykymaailman pöytään. Rodusta, luokasta, sukupuolesta ja yhteiskunnallisista murroksista kertovat myös Sillan, Vallan linnakkeen, The Crownin ja Babylon Berlinin kaltaiset eurooppalaiset sarjat. SYYSKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510452820 EAN e-kirja: 9789510452837 EAN mp3-äänikirja: 9789510452844

Parasta katseluaikaa -teoksessa näitä kaikkia ja paljon muutakin tarkastelevat eturivin kirjailijat, toimittajat ja esseistit. Ruutuaikaa ja mustetta säästämättä, älykkäästi ja tunteella.

Kirjan toimittaa kirjailija JANI SAXELL (s. 1972). Hän luopui teinivuosiensa jälkeen TV:n katsomisesta lähes kokonaan. Hurahtaakseen 2000-luvun puolella voimalla uudelleen.

22


KARO HÄMÄLÄINEN (toim.), TOMMI MELENDER (toim.)

Kentänvaltaajat RAKKAUTENA JALKAPALLO

Usein hyvään elämään ei muuta tarvita kuin 22 pelaajaa häikäisevänvihreällä pelikentällä ja jalkapallo. Kentänvaltaajissa joukko tunnettuja suomalaisia käy läpi suhdettaan pallopeleistä jaloimpaan. He kertovat, mitä jalkapallo heille merkitsee ja on merkinnyt, kuinka rakkaus lajiin on syntynyt ja miten suhde kukoistaa tulevaisuudessakin. Käsitellyiksi tulevat muun muassa suomalaisen valioliigafanin taudinkuva sekä syvä imagojuopa kotimaisen sarjafutiksen ja kansainvälisten sarjojen välillä. Kuinka jalkapallo muuttaa maailmaa ja ihmistä? Teoksen kirjoittajia ovat Matti Apunen, Karo Hämäläinen, Juha Kanerva, Sami Kolamo, Tommy Lindgren, Veera Luoma-aho, Tommi Melender, Marianne Miettinen, Tuomas Nevanlinna, Johanna Nordling, Olli Rehn ja Johanna Venho. Teoksen ovat toimittaneet Karo Hämäläinen ja Tommi Melender.

TOUKOKUU 200 s. | 84.2 EAN: 9789510451892 EAN e-kirja: 9789510451908 EAN mp3-äänikirja: 9789510451915 © VEIKKO SOMERPURO

KARO HÄMÄLÄINEN on voittanut useita maailmanmestaruuksia Saksan jalkapallomaajoukkueen kannattajana. TOMMI MELENDER on aiheuttanut itselleen jalkapallossa monia tuskan hetkiä kannattamalla joukkueita, jotka

eivät menesty: KPV:tä, Huuhkajia, Wolverhamptonia, Partick Thistleä.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

23


© KIRA HAGSTRÖM / ELLUN KANAT

© AULI NÄREVUORI

HANNU MÄKELÄ, KIRSI PIHA

Pimeän yli

KIRSI PIHAN JA HANNU MÄKELÄN KIRJEENVAIHTOA

Kirjeitä ihmisenä olemisen taidosta ”Ajattelen, että aina on parempi nousta tuolista ja yrittää katsoa mitä ympärillä on kuin istua aloillaan.” Täyttäessään seitsemän vuotta Kirsi Piha sai isältään syntymäpäivälahjaksi Hannu Mäkelän kirjan Herra Huu. Yli neljä vuosikymmentä myöhemmin Piha kutsuu Mäkelän kanssaan kirjeenvaihtoon. Lyhyiden ja viiveettä välittyvien pienjulistusten maailmassa pidempi, harkittu ja vuoropuhelunomainen ajatustenvaihto tuntuu jälleen arvokkaalta ja antoisalta. Kirjeissä pohditaan suhteita

ja sukupolvia, luontoa ja ihmisluontoa, taidetta ja sanomisen tarvetta. Millaisessa maailmassa elämme, mikä on roolimme tässä ajassa, miten voisimme kehittyä ihmisinä ja toteuttaa ihmisen tehtävää – ja mikä se tehtävä on? Pimeän yli sisältää Hannu Mäkelän ja Kirsi Pihan kirjeenvaihdon talvelta 2019–2020. Näennäisesti erilaisista elämänkokemuksista nousee yhteisiä mielenkiinnon kohteita, jaettuja huolen ja kiitoksen aiheita; avoimesta ja ennakkoluulottomasta keskustelusta kasvaa lämmin ystävyys, joka kantaa taas yhden pimeän yli.

Akateemikko HANNU MÄKELÄ (s. 1943) on tuottelias ja monipuolinen kirjailija. Yrittäjä KIRSI PIHA (s. 1967) on Muutostoimisto Ellun Kanojen perustaja ja entinen poliitikko.

24

SYYSKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510453926 EAN e-kirja: 9789510454220 EAN mp3-äänikirja: 9789510454237


KAROLIINA TIMONEN

Suolaa iholla Rakkauden ristiaallokkoa ja taide-elämyksiä Valencian yössä

Viihteellinen Suolaa iholla vie romanttiseen Espanjaan ja taiteilija Joaquín Sorollan jäljille. Hullaannuttavassa tarinassa pohditaan myös rakkauden ja avioliiton kipeitä kysymyksiä. Lisa on 36-vuotias, ja hän on saanut tehdä unelmatyötään modernin taiteen museossa. Hänellä on komea ja menestynyt mies sekä ihania ystäviä ja kaunis koti, joista moni olisi kateellinen. Lisa kuitenkin kantaa surua, jonka kanssa hän tuntee jääneensä yksin. Hän tarvitsee aikaa ajatella. Lisa päättää lähteä yksin Espanjaan viimeistelemään kesken jääneen gradunsa. Opinnäytetyö käsittelee taiteilija Joaquín Sorollaa, jonka kotikaupungissa Valenciassa Lisa kohtaa miehen, jonka kanssa mikään keskustelunaihe ei tunnu vieraalta. Lisa pelkää suistuvansa ihastumisen vaaravyöhykkeelle. Mitä tapahtuu, jos antaa vain mennä? Miten elämän tutuille perusrakenteille käy, jos uskaltaa heittäytyä?

Ilmestyy ääni- ja e-kirjana HEINÄKUU 84.2 EAN e-kirja: 9789510431900 EAN mp3-äänikirja: 9789510454275

© CARL BERGMAN

KAROLIINA TIMONEN asuu perheineen Espoossa ja nauttii matkustelusta, hapokkaista valkoviineistä sekä kirjallisista keskusteluista.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

25


© PERTTI NISONEN

MARKKU ENVALL

Kylmää kynäsotaa ja muita esseitä Itsenäisen ajattelijan esseet

Kokeneen kirjoittajan yhdeksännessä esseekokoelmassa käsitellään niin yksinäisyyttä kuin ystävyyttä. Envall pohtii myös muun muassa juomattomuutta, rukousta sekä Jeesuksen suhdetta ruokaan. Teoksen kirjallisuusesseissä hän kirjoittaa esimerkiksi Leo Tolstoin, Alice Munron, Eeva Joenpellon sekä Ian McEvanin teoksista. Vaivattomasti Envall yhdistelee oppineisuutta ja yleistajuisuutta, aina hän kirjoittaa perustellen ja tarkasti, lukijaansa luottaen. ”Ikä lisää rohkeutta, vanhalla on yksinkertaisesti vähemmän menetettävää. Elämän loppupuolella suurempi vapaus tai sen kuvitelma korvaa todelliset tai kuvitellut tappiot.” ELOKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510452264 EAN e-kirja: 9789510452271

MARKKU ENVALLIN (s. 1944) laajaan tuotantoon kuuluu aforismeja, esseitä, runoja, fragmentteja ja yksi romaa-

nikin. Hän voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1990 teoksellaan Samurai nukkuu.

26


ELLUN KANAT OY

Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle? Lukeminen on ihanaa, se on tärkeää ja se on vaarassa. Lukemisen suosio harrastuksena on laskusuunnassa, kansalaisten lukutaito heikkenee, viestinnän uudet muodot korvaavat tekstin. Tässä kirjassa tarkastellaan lukemisen perinteitä ja uusia suuntauksia, sen merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle. Mikä on lukemisen rooli ihmisten välisessä kanssakäymisessä? Miten lukeminen kehittää aivoja ja ajattelua? Millainen rooli monimediaisuudella tai äänikirjojen voimakkaasti kasvavalla suosiolla on lukemisen tapojen muutoksessa? Vaikka uudet mediat vaativat uudenlaisia viestintätaitoja, tarkoittaako se välttämättä sitä, että nykymuotoisen lukemisen tulevaisuus on uhattuna? Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle? kokoaa kannanottoja lukemisen harrastajilta ja ammattilaisilta, tutkimusta, kritiikkiä ja tulevaisuudennäkymiä. Kirjoittajat kutsuvat lukijan pohtimaan, mitä lukeminen merkitsee sellaisena kuin olemme sen oppineet ja sellaisena miksi se saattaa olla muotoutumassa. MA ALISKUU 140 s. | 84.2 EAN: 9789510451830 EAN e-kirja: 9789510451847 EAN mp3-äänikirja: 9789510451854

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

27


SUOMENNET TU K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

”FERRANTE OSOITTAA TAAS KERRAN OLEVANSA VOITTAMATON.” – The Times

”FERRANTE EI OLE LUONUT PELKKÄÄ TARINAA VAAN KOKONAISEN © ISTOCK

MAAILMAN.” –Il libraio

LOKAKUU

La vita bugiarda degli adulti Suom: Helinä Kangas 300 s. | 84.2 EAN: 9789510453131 EAN e-kirja: 9789510453421 EAN mp3-äänikirja: 9789510453445

28


ELENA FERRANTE

Aikuisten valheellinen elämä Kirjamaailman odotetuin uutuus! Aikuisten valheellinen elämä on italialaisen Elena Ferranten uusin romaani heti ilmiömäisen Napoli-sarjan jälkeen.

vaanomaiseen Napoliin; Giovanna tahtoo liata

12-vuotiaan Giovannan lapsuus on ohi, kun hän

suus, raaka rehellisyys ja luokkaerot jotka

kuulee isänsä sanovan häntä rumaksi. Kipeä

kaatuvat vain koulutuksella. Kasvukertomus

siirtymä aikuisten tekopyhään maailmaan alkaa.

ravistelee ja samalla syväluotaa naisen osaa

Elämännälkä ajaa hyväosaista teiniä syvälle rah-

yhteisössä, jossa mies määrittelee naisen arvon.

ja alentaa itseään, testata seksuaalista vetovoimaansa. Ferranten tutut vimmaiset, intiimit teemat näkyvät: naiseus, ystävyys, ruumiilli-

”Kuten Napoli-sarjassaan Ferrante pitää lukijansa sivuilleen liimattuna, vaikuttuneena kyvystään luoda todenkaltaisia, lähes fyysisiä henkilöitä – – uskomattoman elävinä ne palaavat mieleen sittenkin kun kirja on luettu.” – Rai Cultura

ELENA FERRANTE on Italian merkittävin nykykirjailija, joka on noussut Napoli-sarjallaan kansain-

väliseen suurmenestykseen. Napoli-sarjaa on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta, se on filmatisoitu ja käännetty 44 kielelle, ja Napoliin tulvii Ferrante-faneja kaikkialta maailmasta. Loppuvuodesta 2019 italiaksi ilmestynyttä Aikuisten valheellista elämää (La vita bugiarda degli adulti) jonotettiin tuntikausia, kunnes se keskiyöllä ilmestyi. Ferranten itsenäiset suomennetut teokset: Tyttären varjo (uusi suomennos, 2020, Helinä Kangas), Amalian rakkaus (uusi laitos 2019, Taru Nyström) ja Hylkäämisen päivät (uusi laitos 2017, Taru Nyström).

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

29


ELOKUU

Where the Crawdads Sing

Suom. Maria Lyytinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510446003 EAN e-kirja: 9789510449967 EAN mp3-äänikirja: 9789510449974

VALTAISA MYYNTIMENESTYS!

”YKSINÄISYYDESTÄ, SELVIYTYMISESTÄ JA RAKKAUDESTA KERTOVA TARINA, JOKA ON NIIN MUKAANSATEMPAAVA KUIN LIIKUTTAVAKIN.” – Daily Mail

30


© DAWN MARIE TUCKER

DELIA OWENS

Suon villi laulu ”Niin kaunis että tekee kipeää.” – New York Times Sydäntä särkevä kasvutarina, murhamysteeri ja lumoava kertomus luonnon kauneudesta. Kun pohjoiscarolinalaiselta suolta löytyy kylän oman kultapojan ruumis, epäilykset kääntyvät Kya Clarkiin, joka asuu marskimaan reunalla. Kouluja käymätön juopon tytär, köyhää valkoista roskasakkia – vai jotain aivan muuta? Kya on oppinut selviytymään yksin, ystävystymään suon eläinten kanssa ja lukemaan sen vesiä ja mättäitä. Mutta hänkin kaipaa rakkautta, ja kun villi luonto kohtaa ihmisten maailman, ei mikään ole enää entisellään.

Suon villi laulu on ollut valtaisa myynti- ja arvostelumenestys Yhdysvalloissa, minkä lisäksi se ilmestyy yli 40 muussa maassa. Reese Witherspoonin tuotantoyhtiö on ostanut teoksen filmatisointioikeudet. ”Sanat eivät riitä kuvaamaan kuinka paljon rakastin tätä kirjaa! Toivoin ettei tarina päättyisi koskaan.” – Reese Witherspoon

DELIA OWENS on ennen esikoisromaaniaan kirjoittanut elämäkerrallisia teoksia tutkijanelämästään

Afrikan luonnon keskellä. Hän on opiskellut eläintieteitä Georgiassa sekä eläinten käyttäytymistiedettä Kalifornian yliopistossa ja asuu tätä nykyä Pohjois-Carolinan vuoristossa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

31


© SILVIA MEDINA

ANNETTE HESS

Tulkki

Miten löytää sanat pahuudelle?

Ajatuksia herättävä lukuromaani Saksan historian synkimmän aikakauden varjosta. Frankfurt, 1963. Eva Bruhnsin asiat ovat hyvin. Vanhempien majatalo menestyy, töitä riittää puolan kielen tulkkina, ja poikaystävänkin pitäisi pian kosia. Mutta kun Eva päätyy tulkkaamaan todistajanlausuntoja sotaoikeudenkäynnissä, hän kuulee ensi kertaa sanan Auschwitz.

ELOKUU

Tulkki käsittelee Euroopan historian mustinta kipupistettä sodanjälkeisen sukupolven näkökulmasta ja luotaa perheen murrosta, naisen asemaa ja syyllisyyden taakkaa.

Deutsches Haus

Suom. Pirkko Roinila 350 s. | 84.2 EAN: 9789510446331 EAN e-kirja: 9789510446348 EAN mp3-äänikirja: 9789510446355

ANNETTE HESS on Saksan kiitetyimpiä nuoren polven käsikirjoittajia. Hessin lähihistoriaa käsittelevät televisio-

sarjat ovat olleet järjestään menestyksiä Saksassa. Weissensee-sarjaa on esitetty myös Suomessa nimellä Rakkautta Berliinin muurin varjossa. Tulkki on Hessin esikoisromaani, ja se julkaistaan yli 20 kielellä. Sujuva, teeskentelemätön proosa herättää arjen pienet yksityiskohdat eloon.

32


© OLIVIER FAVRE

KEN FOLLETT

Tuli ilta ja tuli aamu Historiallisen viihteen kuningas Follett vie kuohuvalle keskiajalle.

Vetävä juoni, unohtumattomat henkilöt ja kiehtova historiatausta takaavat täydellisen lukuelämyksen. Ensimmäinen vuosituhat lähestyy loppuaan. Viikinkien raaka hyökkäys englantilaiseen Comben satamaan tuhoaa monen ihmisen unelmat. Anglosaksisessa Englannissa väkivallan uhka on jatkuva, aateliset kapinoivat kuningasta vastaan, ja aivan liian usein vahvin vie voiton. Tuli ilta ja tuli aamu on suurten linjojen historiallinen seikkailu täynnä rakkautta, vallanhimoa ja rohkeita unelmia.

LOKAKUU

The Evening and the Morning

Suom. Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen 700 s. | 84.2 EAN: 9789510421048 | EAN e-kirja: 9789510453438 EAN mp3-äänikirja: 9789510454800

Jännäreillä läpimurtonsa tehnyt Follett siirtyi historiallisiin seikkailuromaaneihin kirjassaan Taivaan pilarit (1989). Siinä hän loi keskiaikaisen, elämää vilisevän, kuvitteellisen Kingsbridgen kaupungin, jonka tarina jatkuu eri vuosisadoilla kirjoissa Maailma vailla loppua ja Tulipatsas. Sarjan uutuus Tuli ilta ja tuli aamu on harppaus Kingsbridgen menneisyyteen.

KEN FOLLETT (s. 1949) on maailman parhaiten menestyneitä kirjailijoita: teoksia on myyty yli 170 miljoonaa kap-

paletta yli 80 maassa. Ennen kirjailijanuraansa Ken Follett toimi lehtimiehenä ja kustantajana. Hän asuu vaimonsa Barbaran kanssa Stevenagessa Lontoon lähistöllä. Monia palkintoja ja kunniamerkkejä saanut Follett harrastaa musiikkia ja hyväntekeväisyyttä.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

33


”VÄKEVÄ... PELOTTAVAN TARKKANÄKÖINEN ESIKOISTEOS.” – Publishers Weekly

ELOKUU

My Dark Vanessa

Suom. Sari Karhulahti 350 s. | 84.2 EAN: 9789510444849 EAN e-kirja: 9789510453247 EAN mp3-äänikirja: 9789510453261

34


KATE ELIZABETH RUSSELL

Vanessa #Metoo-ajan Lolita, joka pakottaa reagoimaan Tummissa vesissä liikkuva, ravisuttava esikoisromaani, joka peilaa armottomasti yhteiskuntamme muuttumista.

© ELENA SEIBERT

2000. Älykäs, kunnianhimoinen ja jo kovasti aikuisuutta tavoitteleva Vanessa rakastuu 42-vuotiaaseen englanninopettajaansa niin kuin vain 15-vuotias tyttö voi rakastua. He aloittavat suhteen, jossa mikään ei ole vain mustaa tai valkoista. 2017. #Metoo-liike räjähtää maailmalla. Vanessan entistä opettajaa syytetään sopimattomasta käytöksestä. Vanessa ei tiedä pysyäkö hiljaa ja siinä uskossa, että kaikki tapahtui hänen omasta tahdostaan, vai uskaltautuako katsomaan menneisyyden tapahtumia kriittisesti. Mutta miten Vanessa voisi kieltää ensirakkautensa? Onko edes mahdollista, että mies, jota hän rakasti – ja joka väitti palvovansa vain häntä – olikin jotain ihan muuta?

“Vanessa on ainutlaatuinen saavutus — jännityksen ja tunnelman luomisen mestariteos, joka pitää lukijan tiukasti otteessaan ja sekä kauhistuttaa että liikuttaa… Russell kertoo äärimmäisen ymmärtäväisesti, tarkasti ja riipaisevasti Vanessan kamppailusta nähdä oman tarinansa tragediana, joka se todellakin on.” — Esquire

KATE ELIZABETH RUSSELL asuu Wisconsinin Madisonissa. Hänellä on MFA-tutkinto Indianan yliopistosta ja tohtorintutkinto Kansasin yliopistosta. Vanessa on Russellin kohuttu esikoisromaani, jonka oikeudet on myyty yli 20 maahan.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

35


LOKAKUU

Testamente

Suom. Sanna Manninen 500 s. | 84.2 EAN: 9789510447741 EAN e-kirja: 9789510447765 EAN mp3-äänikirja: 9789510447758

”KIRJOITAN TÄTÄ ARVIOTA TODELLA VIHAISENA, MINULTA ON JUURI VARASTETTU JOTAIN, JOKA KUULUU MINULLE. ON NORMAALIA OLLA VÄHÄN ÄKSYNÄ KUN HYVÄ KIRJA LOPPUU. MUTTA TÄMÄ? OLEN ELÄNYT NÄIDEN IHMISTEN KANSSA MONTA PÄIVÄÄ. JA YHTÄKKIÄ SE ON OHI. EN MINÄ PETTYNYT OLE VAAN SUUNNILTANI!” – Expressen

36


© KAJSA GÖRANSSON

NINA WÄHÄ

Perintö Uuden ajan Vittulajänkä – sukuromaanien tuleva klassikko ”Pirullisesta pimeydestä, dieselinkatkusta, suomalaisista riidoista ja vakavista kommunikaatio-ongelmista huolimatta kirja herätti minussa heti halun muuttaa Tornionlaaksoon.” — Dagens Nyheter Kun Annie huomaa olevansa raskaana, hän palaa vastahakoisesti Tornionlaaksoon, maatilalle, jossa varttui. Siellä ei puhuta ruotsia eikä suomea vaan jotain kolmatta kieltä, jotain omaa – meänkieltä. Perheeseen kuuluu isä ja äiti ja kaksitoista lasta (tai neljätoista, riippuen laskentatavasta). Kukaan ei ole erityisen innoissaan Annien paluusta, innostuminen ei vain kuulu perheen tyyliin. Pentti-isä on hallinnut perhettään jo vuosia despootin ottein, ja nyt Toini-äiti on vihdoin päättänyt, että kaikella on rajansa. August-ehdokkaaksi noussut hulvaton Perintö on elämässä raivokkaasti roikkuva sukutarina, jossa jokainen perheenjäsen kirjoitetaan taiten oman elämänsä päähenkilöksi.

NINA WÄHÄ (s. 1979) syntyi Tukholmassa. Hänen äitinsä on kotoisin Tornionlaaksosta, jossa Wähä vietti

lapsuuden kesiään ja oppi meänkielen. Hänen kolmas kirjansa, Perintö, oli Ruotsissa huima myynti- ja arvostelumenestys. Wähä asuu Tukholmassa ja on työskennellyt myös näyttelijänä ja laulajana.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

37


LIANE MORIARTY

Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

Hypnoottisen hyvä kolmiodraama pakkomielteisestä rakkaudesta ”Lämpimän humoristinen, hellästi pureva, ennen kaikkea lohdullinen tarina turhautumisesta ja vapautumisesta…” – USA Today Tavattuaan viimein kunnon miehen Ellen ei ole uskoa onneaan: Patrick on puoleensavetävä, sinkku, työssäkäyvä ja mikä parasta, rakkaus on molemminpuolista. Hypnoterapeuttina työskentelevää Elleniä ei juuri hetkauta se, että miehen eksä, Saskia, ei hellitä vaan stalkkaa menetettyä rakkauttaan jatkuvasti. Sen sijaan Ellen kiinnostuu naisen motiiveista ja tahtoisi tavata tämän. Tietämättä että on jo tavannut…

LOKAKUU

The Hypnotist’s Love Story

Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2 EAN: 9789510454336 | EAN e-kirja: 9789510454343 EAN mp3-äänikirja: 9789510454350

Vapauttava romaani jokaiselle, joka on rakastanut, menettänyt, verrannut itseään rakastettunsa eksään tai nyksään – ja taistellut voidakseen päästää irti. ”Terävä ja hauska romanttinen tarina.” – The Oprah Magazine

Australialainen LIANE MORIARTY (s. 1966) on kansainvälisesti huippusuosittu kirjailija, jonka menestyskirjoja on myyty jo yli 14 miljoonaa kappaletta. Moriarty on mustan huumorin ja terävän itseironian taituri, joka ei pelkää käsitellä vakavia aiheita kepeällä otteella. Mustat valkeat valheet -romaanin purevaa huumoria ja tarkkaa ihmiskuvausta nähtiin myös HBO:n menestyssarjassa Big Little Lies.

38


© BEOWULF SHEEHAN

TÉA OBREHT

Vedetön maa Barack Obama suosittelee!

Karun lumoava Vedetön maa on rakkaudentunnustus myyttiselle Amerikan lännelle. Kuivuuden korventama Arizona vuonna 1893. Kaksi poikkeuksellista ihmistä joiden kohtalot sivuavat. Nora on sinnikäs rajaseudun nainen, jonka mies on kadonnut vedenhakumatkalla. Antisankari Lurie, muslimi ja kamelilla kulkeva lainsuojaton, on pakomatkalla syvälle länteen. Häntä piinaavat kuolleiden täyttymättömät toiveet ja elämänjano. Kaikki janoavat jotakin.

SYYSKUU

Inland

Suom. Irmeli Ruuska 400 s. | 84.2 EAN: 9789510391082 EAN e-kirja: 9789510453292 EAN mp3-äänikirja: 9789510455142

Obreht uudistaa länkkärigenreä omakseen: yhtä aikaa hulvattomaksi ja runolliseksi vaellukseksi halki maagisen erämaan. Vedettömässä maassa kuultaa Cormac McCarthyn julmankaunis mielenmaisema mutta myös Huck Finnin veijarimainen, levoton kertojaääni. Presidentti Barack Obama nosti Vedettömän maan kesälukemistonsa parhaimmistoon vuonna 2019.

TÉA OBREHT (s. 1985) voitti Orange-palkinnon kehutulla esikoisteoksellaan Tiikerin vaimo (2011). Teos myi yli mil-

joona kappaletta ja sen käännösoikeudet myytiin 37 maahan. Kun Téa oli 12-vuotias, Obrehtin perhe pakeni Balkanin sotaa Yhdysvaltoihin, mutta jo lapsuutensa Jugoslaviassa Téa kiinnostui Amerikan western-perinteestä, sillä hänelle rakas isoisä kertoi kiehtovia tarinoita Amerikan lännen villeistä rajaseuduista ja intiaaneista. Obreht myös otti isoisänsä sukunimen kirjailijanimekseen. S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

39


© BRIGITTE LACOMBE

DANIELLE STEEL

Kuin satua Romantiikan kuningatar tarjoilee pirskahtelevan hedelmäisen rakkaustarinan!

Täydellisen rentoutumisen resepti: torkkupeitto, viinilasi ja Danielle Steel – romanttinen tuhkimotarina Kalifornian viinitiloilta. Camille on kasvanut idyllisessä ympäristössä Kalifornian Napa Valleyssa perheensä paahteisella viinitilalla. Hänen vanhempansa ovat edelleen onnellisesti naimisissa, kunnes satu päättyy yllättäen hänen äitinsä kuolemaan. Surun murtama isä on helppo saalis ranskalaiselle, rahanahneelle kreivittärelle. Camille huomaa kauhukseen, että tuo nainen haluaa hänen pahaksi äitipuolekseen, ja että hänen täytyy taistella perheensä perinnön puolesta. Vaikeuksien keskellä alkaa kuitenkin myös humalluttava rakkaustarina... SA ATAVANA SYYSKUUSSA Ä ÄNIKIRJOINA: MARRASKUU

Fairytale

Suom. Marja Helanen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510441916 | EAN e-kirja: 9789510453360 EAN mp3-äänikirja: 9789510453384

Päivien loppuun saakka

Until The End of Time, suom. Marja Helanen EAN mp3-äänikirja: 9789510453100

Ikuiset ystävät

Friends Forever, suom. Marja Helanen EAN mp3-äänikirja:w 9789510453117

DANIELLE STEEL (s. 1947) on maailman suosituimpia viihdekirjailijoita: hänen teoksiaan on myyty yli 650 miljoonaa

kappaleita ja hänellä on yli miljoona Facebook-seuraajaa. Viidesti avioitunut Steel on yhdeksän lapsen äiti. Hän asuu vuoroin San Franciscossa ja vuoroin Pariisissa ja tekee hyväntekeväisyyttä mm. lasten, kodittomien ja mielenterveyshäiriöisten hyväksi.

40


AGATHA CHRISTIE

Stylesin tapaus Maailman tunnetuin salapoliisi astuu näyttämölle! Agatha Christien satavuotias, ikinuori esikoisteos esittelee Hercule Poirotin ja kapteeni Hastingsin. Rintamalla haavoittunut kapteeni Hastings on toipumassa ystävänsä kotona Stylesin kartanossa vuonna 1917. On taivaallisen rauhaisaa… kunnes talon emäntä, rikas rouva Inglethorpe löytyy myrkytettynä. Paras murhaajaehdokas on rouvan nuori, kiero aviomies – mutta tarkemmin ajatellen talosta löytyy muitakin mahdollisia epäiltyjä. Pelko jäytää talon väkeä, mutta Hastings tietää ratkaisun: kutsutaan apuun hänen belgialainen tuttavansa Hercule Poirot!

HEINÄKUU

The Mysterious Affair at Styles

Suom. Paavo Lehtonen 250 s. | 84.2 EAN: 9789510427330 EAN e-kirja: 9789510453285 EAN mp3-äänikirja: 9789510453278

AGATHA CHRISTIE (1890 –1976) julkaisi ensimmäisen dekkarinsa Stylesin tapaus ensin jatkokertomuksena lehdessä 1920 ja kirjana 1921. Loppu on historiaa. Tarkistetussa suomennoksessa on mukana Agatha Christien kirjailijantien alkua valaiseva esipuhe.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

41


”TIIVISTUNNELMAINEN JA SYNKÄNHAUSKA NYKYAJAN NOIR, JOKA KULKEE SALAMAVAUHTIA; NOKKELIMMAT JA HAUSKIMMAT MURHABILEET, JOIHIN VOIT SAADA KUTSUN.” – Marie Claire

”VARSINAINEN KIRJAPOMMI – TERÄVÄ, RÄJÄHTÄVÄ, HULVATON.” – New York TImes Book Review

SYYSKUU

My Sister the Serial Killer

Suom. Kaisa Kattelus 200 s. | 84.2 EAN: 9789510447024 EAN e-kirja: 9789510447062 EAN mp3-äänikirja: 9789510447055

42


© STUDIO 24

OYINKAN BRAITHWAITE

(s. 1988) syntyi Nigerian Lagosissa, opiskeli luovaa kirjoittamista ja oikeustiedettä Lontoossa ja työskentelee nykyään vapaana kirjailijana ja kustannustoimittajana. Sisareni, sarjamurhaaja on hänen esikoisromaaninsa. Tämä satoja tuhansia kappaleita myynyt hittikirja nykypäivän Nigeriasta on myyty yli 30 maahan ja se on kerännyt useita palkintoehdokkuuksia: Booker-palkinto, Women’s Prize ja LA Times Book Prize.

OYINKAN BRAITHWAITE

Sisareni, sarjamurhaaja Veri on vettä sakeampaa. Ja vaikeampaa saada irti matosta! Mustan huumorin sävyttämä kirjallinen käsikranaatti sisarrakkaudesta ja pinoutuvista ruumiista. Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede on hyvä siivoamaan Ayoolan jälkiä. Kun kolmas Ayoolan poikaystävä kuolee veitsi sydämessään, Korede poistaa veritahrat valkaisuaineella, hävittää ruumiin ja estää sisartaan postaamasta iloisia selfieitä suruaikana. Kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, verisiteet joutuvat koetukselle. Ketä Koreden pitäisi suojella ja keneltä?

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

43


© IAIN PHILPOTT

LISA JEWELL

Joka askel jonka otat Psykologinen trilleri pakottavasta tarpeesta tarkkailla

”Tämä vangitseva, lukutahtia kiihdyttävä romaani on sekä kuristusote kurkulla -trilleri että aidosti koskettava perhedraama.” – A. J. Finn Idyllinen naapurusto järkkyy kun tapahtuu murha. Hyväosaisten yhteisössä jokaisella on salaisuutensa, mutta kenen salaisuus on kyllin hirveä johtaakseen murhaan? Bristoliin miehensä kanssa muuttanut Joey hullaantuu naapuriin, charmikkaaseen rehtoriin, ja alkaa pitää tätä silmällä. Rehtorilla puolestaan on oma luvaton ihastuskohteensa, kun taas hänen vakoojaksi aikova poikansa kiikaroi huoneestaan kaikkea mikä liikkuu. Näkökulmat vaihtuvat ja ihmissuhteet syvenevät kihelmöiväksi psykologiseksi draamaksi. Kuka on uhri, kuka syyllinen? Arvailu saa jatkua villinä viimeiselle sivulle saakka.

MARRASKUU

Watching You

Suom. Karoliina Timonen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510451601 EAN e-kirja: 9789510451618 EAN mp3-äänikirja: 9789510451625

Brittikirjailija LISA JEWELL (s. 1968) on kansainvälinen menestyskirjailija. Samastuttavien henkilöiden, mutkikkaiden juonikuvioiden ja uhan tunteen luomisessa hän on aivan omaa luokkaansa. Joka askel jonka otat on Jewellin 16. teos. Sitä on verrattu Gillian Flynnin Kilttiin tyttöön, ja siitä on sanottu: ”jos pidit Nainen ikkunassa ja Nainen junassa -trillereistä, tämä on kirjoitettu juuri sinulle!” (U magazine).

44


© THRON ULLBERG

VIVECA STEN

Kaikessa hiljaisuudessa Kymmenes Sandhamn-dekkari!

Saaristodekkarin mestari kaivaa esiin entistä kipeämpiä salaisuuksia. Sandhamnin lähisaaresta löytyy osia ihmisen luurangosta. Kymmenen vuotta aiemmin seudulta katosi kaksi naista – juuri heidätkö on haudattu saareen, kaikessa hiljaisuudessa? Joku Sandhamnissa tietää totuuden, mutta tuleeko ruumiita lisää, ennen kuin se paljastuu?

SYYSKUU

I hemlighet begravd

Poliisi Thomas Andreassonin ja juristi Nora Linden pitkä ystävyys natisee, kun sairaslomalla oleva Nora ryhtyy salaa tutkimaan haudattujen luiden tarinaa. Noralla on takanaan traaginen rikostapaus, joka saa hänet yhä näkemään painajaisia.

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 400 s. | 84.2 EAN: 9789510452806 | EAN e-kirja: 9789510453322 EAN mp3-äänikirja: 9789510453315 EAN mp3-CD: 9789510454749

VIVECA STEN ( s. 1959) tunnetaan Sandhamnin murhat -sarjasta, joka sijoittuu tukholmalaisten kesäiseen saaristoparatiisiin. Kaikessa hiljaisuudessa on sarjan kymmenes dekkari. Lisäksi on julkaistu Hyytäviä hetkiä -kertomuskokoelma. Stenin dekkarien oikeudet on myyty 40 maahan, ja kirjoihin pohjautuva tv-sarja Sandhamnin murhat on tavoittanut yli 80 miljoonaa katsojaa kautta maailman.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

45


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

KRISTINA OHLSSON

Korkein tarjous kuolemasta ”Kovaksikeitetty, tyylikäs ja häpeämättömän hauska.” – M-Magazin

Kolmas, itsenäinen osa Ohlssonin suositussa Martin Benner -sarjassa vie lukijan antiikkiesineiden maailmaan, jossa salaisuuksista maksetaan kova hinta. Asianajaja Martin Benner rakastaa vanhoja tavaroita. Kun hänen ystävänsä Henry Schiller sairastuu ja kuolee, Bennerille tarjoutuu elämänsä tilaisuus saada Henryn osa newyorkilaisesta antiikkiliikkeestä itselleen. Hyvä onni ei kuitenkaan kestä kauan, sillä pian selviää, että Henry murhattiin. Samaan aikaan Benner havahtuu siihen, että häntä seurataan. Joku vahtii hänen jokaista askeltaan ja vaanii hänen talonsa lähellä jättäen vain epämääräisiä jälkiä lumeen.

ELOKUU

Henrys hemlighet

Suom. Pekka Marjamäki 400 s. | 84.2 EAN: 9789510448434 | EAN e-kirja: 9789510448441 EAN mp3-äänikirja: 9789510448458 EAN mp3-CD: 9789510450406

Martin ryhtyy tutkimaan Henryn kuolemaa ja joutuu yhä syvemmälle hämärien antiikkibisnesten maailmaan. Rajat totuuden ja valheen sekä ystävän ja vihollisen välillä sekoittuvat. Kuka Henry Schiller oikein oli?

KRISTINA OHLSSONIN (s. 1979) älykkäät ja taitavasti rakennetut dekkarit ovat nostaneet hänet Pohjoismaiden suosituimpien jännityskirjailijoiden joukkoon. Yhteensä hänen kirjansa ovat myyneet kolme ja puoli miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Fredrika Bergman- ja Martin Benner -sarjojen lisäksi Ohlsson on kirjoittanut lapsille suunnattuja jännitysromaaneja. Martin Benner -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Lotus blues ja Mion blues.

46


© EMIL EIMAN-ROSLUND

ANDERS ROSLUND

Sä kasvoit neito kaunoinen Kun syntymäpäivä on kuoleman päivä.

Raaka trilleri kostosta, petoksesta ja siitä, mitä aseiden keskellä kasvaminen tekee lapselle – uusin bestseller kirjailijalta, jonka teokset ovat saavuttaneet suuren suosion maailmalla Ruotsista Hollywoodiin. Sen piti olla rutiinitarkastus. Ewert Grens astuu tukholmalaisasuntoon, jonka naapuri on valittanut poliisille melusta: televisio huutaa yötä päivää ja joku laulaa onnittelulaulua. Vastassa on pikkutyttö Zana, viiden kynttilän syntymäpäiväkakku ja näky, joka piinaa Ewertiä hänen loppuelämänsä.

HEINÄKUU

Jamåhonleva

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Ewert palaa asuntoon, koska Zana on vaarassa. Hänen on löydettävä Zana ennen muita. Ja hänellä on kiire.

Suom. Annamari Typpö 500 s. | 84.2 EAN: 9789510449394 EAN e-kirja: 9789510449400 EAN mp3-äänikirja: 9789510449417 ANDERS ROSLUND (s. 1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi kirjoittajakaksikko Roslund

& Hellströmin toisena osapuolena. Roslund on työskennellyt mm. kulttuuritoimittajana, julkaissut kymmenen kirjaa ja saanut lukuisia palkintoja, muiden muassa himoitun Lasiavaimen.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

47


© BOB KRASNER

JOHN GRISHAM

Oikeuden vartijat Jännitys. Oikeus. Grisham. Kolme asiaa, joihin voit luottaa.

Polttavan ajankohtainen lakitupatrilleri syyttömänä tuomitusta mustasta miehestä Yhdysvaltain etelässä. Parikymmentä vuotta sitten nuori asianajaja ammuttiin toimistoonsa floridalaisessa pikkukaupungissa. Silminnäkijöitä ei ollut, ei ketään jolla olisi motiivi. Ainoa epäilty, nuori musta mies, Quincy Miller, tuomittiin elinkautiseen.

LOKAKUU

The Guardians

Nyt Miller on viimein kirjoittanut vankilasta järjestölle, joka antaa oikeusapua väärin perustein tuomituille vangeille. Cullen Post, asianajaja ja episkopaalipappi, matkustaa häntä puolustamaan, mutta saa enemmän kuin tilasi. Vaaralliset vallanpitäjät tappoivat jo yhden asianajajan 20 vuotta sitten, eivätkä epäröi pistää päiviltä toistakin.

Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510452042 EAN e-kirja: 9789510453391

JOHN GRISHAM (s. 1955) on jo vuosikymmenten ajan ollut yksi maailman arvostetuimmista ja menestyneimmistä

jännityskirjailijoista. Hän on koulutukseltaan lakimies, ja usein hänen romaaninsa sijoittuvatkin oikeussaliin. Grishamin kirjoja on ilmestynyt kymmenillä kielillä, ja monet teoksista on myös filmatisoitu.

48


© HENDRE LOUW

WILBUR SMITH, TOM CAIN

Pedon kosto

Tulista toimintaa taistelutantereella ja makuuhuoneessa!

”Smithin lukuisat fanit nauttivat tästä kirjailijalle tyypillisestä seksin, väkivallan, koristeellisen proosan ja saippuaoopperan huumaavasta sekoituksesta.” – Publishers Weekly Hector Cross teki itsestään ensin eliittisotilaan ja sittemmin henkivartijan, mutta terroristi Johnny Congo teki hänestä lesken. Congo pakenee korkeimman turvaluokituksen vankilasta juuri ennen kuolemantuomion täytäntöönpanoa ja vannoo tuhoavansa Crossin täysin. Congo tekee iskun Crossin öljytankkerille myrskyisän Atlantin keskellä, eikä Crossilla ole muuta vaihtoehtoa kuin käydä vielä kerran taisteluun vaimonsa tappajaa vastaan... SYYSKUU

Predator

Suom. Nina Mäki-Kihniä 400 s. | 84.2 EAN: 9789510433539 EAN e-kirja: 9789510453452

Pedon kosto jatkaa kirjoissa Noidankehä ja Vaaran vesillä alkanutta Hector Crossin tarinaa.

WILBUR SMITH (s. 1933 Keski-Afrikan Rhodesiassa, nykyisessä Zambiassa) on yli 50 vuotta kestäneen uransa

aikana kirjoittanut yli 40 jännitysromaania, joita on myyty yhteensä yli 130 miljoonaa kappaletta. Smith tunnetaan parhaiten historiallisista romaaneistaan, jotka sijoittuvat usein Afrikkaan, mutta myös hänen nykyaikaan sijoittuvilla trillereillään on lukuisia ystäviä. Romaanin toinen tekijä TOM CAIN (s. 1959) on journalisti ja trillerikirjailija.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

49


© ELZBIETA LEMPP

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Herran soturit 1 Noiturin tekijän keskiaikasarja jatkuu

Kirjoissa Narrenturm 1 ja 2 alkanut Andrzej Sapkowskin laaja kronikka on edennyt kolmanteen osaansa, jossa lääkärinplanttu Reynevanin vaellus hussilaissotien melskeissä ottaa yhä hurjempia kierroksia. ”Hussilaistrilogia on Noituri-sarjan veroista fantasiaa.” – Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat

HEINÄKUU

Boży bojownicy

Suom. Tapani Kärkkäinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510450024 EAN e-kirja: 9789510450048

Herran soturit jatkaa Reynevanin, Scharleyn ja Mesi-Simsonin tarinaa kaksi vuotta sen jälkeen, mihin Narrenturm 2 päättyi. Eletään vuotta 1427, ja hussilaiskerettiläisten vakoojaksi värväämä Reynevan lähetetään Prahasta suorittamaan salaista tehtävää Sleesiaan. Vihollisten ja vaarojen keskellä luoviessaan sankarimme tekee samalla kaikkensa kostaakseen veljensä kuoleman ja löytääkseen taas rakastettunsa Nicolettan…

ANDRZEJ SAPKOWSKI (s. 1948) on Puolan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen 8-osainen The Witcher

– Noituri -fantasiaeepoksensa on palkittu Suomessa kahdesti Tähtifantasia-palkinnolla, ja siitä on tehty Netflixtv-sarja. Sapkowskin pääteoksenaan pitämä Hussilaistrilogia julkaistaan suomeksi kuudessa osassa, joista ovat aiemmin ilmestyneet Narrenturm 1 ja 2.

50


© JONATHAN BEAN/WRITER PICTURES

ANDREW MICHAEL HURLEY

Nälkänummi ” Kammottava ja erinomainen.” – Daily Mail

Selkäpiitä karmiva, kuin vaivihkaa kauhuksi muuttuva Nälkänummi tarjoaa lukijalle taitavasti kirjoitettua modernia goottilaista jännitystä. Kaikista kauhein on tapahtunut. Richardin ja Julietten viisivuotias poika Ewan on kuollut. Kotitalo nummien keskellä on enää kirottu, tyhjä kuori.

LOKAKUU

Starve Acre

Suom. Jaakko Kankaanpää 300 s. | 84.2 EAN: 9789510448427 EAN e-kirja: 9789510453346 EAN mp3-äänikirja: 9789510454398

Juliette on varma, että Ewan on vielä elossa – jossain muualla, toisessa olomuodossa. Hän pyytää epätoivossaan apua salatieteisiin perehtyneeltä ryhmältä. Richard yrittää hukuttaa surunsa kaivamalla läheisellä niityllä hedelmätöntä maata, jossa legendan mukaan kerran kasvoi suuri tammipuu. Suositun brittikirjailijan kolmas teos kysyy, mikä on oikea tapa surra ja mikä on normaaliuden ja hulluuden hiuksenhieno ero.

ANDREW MICHAEL HURLEY (s. 1975) tunnetaan hyytävän tunnelman luomisen mestarina. Esikoisteos Hylätty

ranta valittiin Isossa-Britanniassa vuoden 2015 parhaaksi esikoisteokseksi ja vielä saman vuoden parhaaksi romaaniksi. Toinen kirja Paholaisen päivä sijoittui kirjailijan kotiseudun Lancashiren karun mystisiin maisemiin ja oli kotimaassaan sekä lukija- että myyntimenestys.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

51


FRANCESCA MANTOVANI © EDITIONS GALLIMARD

PATRICK MODIANO

Dora Bruder Nobel-palkitun kiitetty ja herkkä dokumenttiromaani nuoren tytön kohtalosta

Modiano antaa kasvot yhdelle kuudesta miljoonasta vainojen uhrista. Dora Bruder, 15-vuotias pariisilainen juutalaistyttö, karkasi koulustaan joulukuussa 1941 ja katosi. Melkein 50 vuotta myöhemmin Patrick Modiano löysi sattumalta vanhan lehti-ilmoituksen, jossa vanhemmat etsivät tytärtään, ja päätti selvittää tämän kohtalon. Herkin vaistoin kirjailija etsii tietoa, kuvittelee ja kuvaa Doran, nuoren, jonka jäljet katosivat Auschwitzin kitaan. Henkeäsalpaavaan tarinaan kytkeytyy Modianon oman juutalaisen isän selviytyminen Pariisin saksalaismiehityksestä. MARRASKUU

Dora Bruder

Suom. Lotta Toivanen 150 s. | 84.2

EAN: 9789510441435 EAN e-kirja: 9789510453230

PATRICK MODIANON (s. 1945) runsaassa romaanituotannossa Dora Bruder (1997) on ainoa teos, jonka

aiheena on todellinen, historiallinen henkilö. Voimakkaasti läsnä on myös kirjailijan kotikaupunki Pariisi. Siellä on Modianon ansiosta nykyään katu nimeltä Promenade Dora-Bruder. Modiano sai teoksistaan vuoden 2014 Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

52


© CHARLES BUSH

KRISTIN HANNAH

Sisarten kesken Koskettava menestysromaani sisaruksista Satakielen kirjoittajalta

”Et sinä pelkää, että joku särkee sydämesi. Sinä pelkäät, ettei sinulla ole sydäntä, jonka voisi särkeä.” Meghann on 42-vuotias avioeroihin erikoistuva asianajaja, joka asuu yksin hulppeassa asunnossa Seattlessa. Eronneena naisena ja työnsä takia hän on menettänyt uskonsa rakkauteen. Meghannin terapeutin mukaan avain elämänlaadun kohentamiseen on yksinkertainen: menneisyyden aiheuttamille haavoille on annettava lupa parantua.

HEINÄKUU

Between Sisters

Suom. Salme Moksunen 534 s. | 84.2 EAN: 9789510454671 EAN mp3-äänikirja: 9789510455180

JÄTTIPOKKARI

Pikkusisko Claire on pikkukaupunkilainen yksinhuoltajaäiti, joka on Meghannin mielestä antanut elämänsä valua hukkaan; keskeyttänyt aikoinaan yliopisto-opintonsa ja ryhtynyt hoitamaan isänsä kanssa vaatimatonta lomakeskusta. Nyt, 35-vuotiaana yksinhuoltajaäitinä, Claire aikoo yhtäkkiä mennä naimisiin vain parin viikon kuluttua ensi tapaamisesta. Häiden lähestyessä sisarusten on vihdoin uskallettava kohdata toisensa rehellisesti ja avoimesti.

KRISTIN HANNAH (s. 1960) kouluttautui alun perin juristiksi, mutta ryhtyi jo 1990-luvulla päätoimiseksi kirjaili-

jaksi. Hannahin tuotanto käsittää yli kaksikymmentä romaania, jotka ovat saaneet useita palkintoja. Kansainvälinen jymymenestys Satakieli viipyi New York Timesin bestsellerlistalla useita kuukausia, ja siitä on tekeillä Hollywoodelokuva.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

53


TIETOK IR JA LLISU US –––––––––––

NÄIN SAAVUTAT TERVEYTTÄ EDISTÄVÄN RAKKAUDEN KEMIAN – PARISUHTEESSA TAI ILMAN!

LOKAKUU 240 s. | 14.1 EAN: 9789510452691 EAN e-kirja: 9789510452707 EAN mp3-äänikirja: 9789510454169

54


EMILIA VUORISALMI

Rakkaus haltuun VALJASTA RAKKAUSHORMONISI TERVEESEEN JA TASAPAINOISEEN ELÄMÄÄN © MARICA ROSENGARD

Tunnetun rakkauslääkärin opit dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin kestävään tasapainoon ja terveeseen elämään Emilia Vuorisalmi alkoi pohtia rakkaushormonien merkitystä hyvinvoinnille koettuaan tunneburnoutin. Kirjassaan Rakkaus haltuun hän kertoo kokonaisvaltaisen ja tehokkaan reseptin terveeseen ja täyteen elämään. Emilia Vuorisalmi kertoo kirjassaan Rakkaus haltuun, kuinka jokainen meistä voi itse tasapainottaa rakkaushormoninsa – dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin – ja nauttia elinvoimaisesta, täydestä elämästä. Hän esittelee kestävän rakkauden mallin, jonka avulla voi lisätä itsetuntemusta, energiaa ja hyvinvointia. Vuorisalmi ohjeistaa käytännönläheisesti, miten stressiä puretaan tehokkaasti, kuinka hengitetään, syödään ja liikutaan oikein ja miten vagushermo vapautetaan ja keskushermosto tasapainotetaan. Rakkaus haltuun vie lukijan matkalle, jossa hän oppii itsestään ja yksilöllisistä hormonaalisista tarpeistaan. Emilia Vuorisalmen omia kokemuksia ja uusimpia tutkimuksia ja teorioita avaava Rakkaus haltuun saattaa lukijan positiiviseen, itseään ruokkivaan kehään. Lääkäri EMILIA VUORISALMI on syventynyt ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Rohkeudestaan ja aitoudestaan kiitetyn Vuorisalmen esikoiskirja Sekaisin LOVEsta kuljetti suomalaiset rakkaustieteen maailmaan. Uusin teos Rakkaus haltuun kertoo, kuinka jokainen meistä voi luoda terveyttä edistävän kestävän rakkauden mallin – myös ilman parisuhdetta.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

55


”PUKUHUONEESSA RIISUN HANSKAT JA KYPÄRÄN JA AVAAN LUISTINTEN NAUHAT. PALA KERRALLAAN IRROTAN PÄÄLTÄNI JÄÄKIEKKOILIJAN HAARNISKAN. LOPULTA JÄLJELLE JÄÄ PELKKÄ HANNES.”

© ISTOCK

SYYSKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510446645 EAN e-kirja: 9789510446928 EAN mp3-äänikirja: 9789510446911

56


© AFTONBLADET / LEHTIKUVA © SOFIA OKKONEN

MARIKA LEHTO, HANNES HYVÖNEN

Häkissä

HANNES HYVÖSEN TARINA

Hurja-Hanneksen pysäyttävä tarina Jääkiekkoilija Hannes Hyvönen puristettiin jo juniorina kovaluisen pelaajan muottiin, jossa hän taisteli tiensä huipulle – mutta kadotti itsensä. Lopulta koko elämä piti rakentaa uudelleen. Hannes Hyvönen oli ikäluokkansa lahjakkaimpia jääkiekkoilijoita ja kipusi juniorivuosien vaikeuksista huolimatta aina ammattilaiseksi asti. Sateenkaaren päässä odottivat miljoonasopimus ja sen suoma unelmien elämä. Muutamaa vuotta myöhemmin tuosta unelmasta ei kuitenkaan ollut enää mitään jäljellä. Päihteet syrjäyttivät perheen ja uran, ja Hannes päätyi kodittomana ja rahattomana kaverinsa sohvalle ja oli valmis päättämään päivänsä. Vaihtoehtona oli pelaajauraa leimanneen koviksen viitan hylkääminen ja itsensä löytäminen. Häkissä on ravisuttava kuvaus kohtuuttomista odotuksista, vääristyneistä unelmista, tunteiden hyväksymisestä, taistelutahdosta ja välittämisestä; se on selviytymistarina, joka raivaa tietä kohti terveempää urheilukulttuuria.

MARIKA LEHTO on Mikkelistä

kotoisin oleva toimittaja-kirjailija ja viestintäalan yrittäjä. Lehto oli ehdokkaana vuoden 2018 Suuren journalistipalkinnon ja tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon voittajaksi jutullaan ”Raakaa leikkiä – kullan kääntöpuoli”, joka käsitteli joukkuevoimistelun valmennuskulttuuria. HANNES HYVÖNEN on entinen jääkiekkoilija, joka saavutti urallaan muun muassa MM-pronssia, KHL:n mestaruuden ja kolme Suomen mestaruutta. Nykyään hän toimii valmentajana Oulun Kärppien organisaatiossa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

57


Nilsiäläinen ANTTI HEIKKINEN on kirjoittanut laajasti kiitellyt elämäkerrat Juice Leskisestä, Heikki Turusesta, Jaakko Teposta ja Kalle Päätalosta. Niiden lisäksi romaaneilla Pihkatappi, Matkamies maan, Mummo ja Kehveli hän on ottanut paikkansa koko Suomen kirjailijana. Antti Heikkinen tunnetaan maaseudun puolustajana, koskettavien henkilökuvien luojana ja mestarillisena suomen kielen käyttäjänä.

ANTTI HEIKKINEN

Kari Tapio

Elämä

Koko kansan iskelmätähden koko tarina Antti Heikkisen elämäkerta Kari Tapiosta kertoo kaunistelemattomasti mutta kunnioittavasti yhden kaikkien aikojen menestyneimmän iskelmälaulajamme tarinan. Kari Tapion laulu-ura käynnistyi nuorukaisbändeissä tanssilavoilla, eteni Fazerin koelauluihin, vei Dannyshowhun – ennen kuin soololevyt nostivat Kari Tapion kansansuosioon. Matka Laula kanssain, Viisitoista kesää, Olen suomalainen ja Myrskyn jälkeen -klassikkolevytyksiin ja tuhansille keikoille oli huumaava nousuissaan ja traaginen romahduksissaan. Kirjailija Antti Heikkinen on saanut tutkittavakseen Kari Tapion perheen yksityisen arkiston: valokuvat, muistiinpanot ja kirjeenvaihdon. Hän on myös haastatellut kirjaan tunnettuja viihdealan ammattilaisia ja Kari Tapion lähipiiriä.

58


© KOTIALBUMI

”PYRIN HOITAMAAN KAIKKI ETEEN TULEVAT TYÖT NIIN HYVIN KUIN VAIN VOIN.” - Kari Tapio

LOKAKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510443538 EAN e-kirja: 9789510453018 EAN mp3-äänikirja: 9789510453025

© OTTO VIRTANEN

T I E T OK I R JA L L I S U U S

59


”KIEHTOVIMPIA KIRJOJA, JOITA OLEN LUKENUT PITKÄÄN AIKAAN. -- EN PYSTYNYT LASKEMAAN SITÄ KÄSISTÄNI.” – The Times, Books of the Year

LOKAKUU

Unnatural causes

Suom. Veera Kaski 400 s. | 99.1 EAN: 9789510454688 EAN e-kirja: 9789510454695 EAN mp3-äänikirja: 9789510454701

60


© C.M. SHEPHERD

RICHARD SHEPHERD

Epäluonnolliset syyt OIKEUSPATOLOGIN ELÄMÄ JA MONET KUOLEMAT

Tosielämän CSI Ylistetty kirja avaa poikkeuksellisen näkymän patologin työhön ja aikamme tunnetuimpien tragedioiden kuolemansyyntutkimuksiin. Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten ”täydellinen murha”, luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus. Jokainen ruumiinavaus on oma jännityskertomuksensa – ja Shepherd on suorittanut niitä yli 23 000. Lopulta elämä kuoleman parissa vaati veronsa myös hänen kohdallaan. Shepherd pureutuu muistelmissaan ruumiinavausten maailmaan ja ihmisyyden pimeimpiin puoliin. Hänet tunnetaan erityisesti työstään prinsessa Dianan kuoleman, 9/11:n ja Balin terrori-iskujen tutkijana.

RICHARD SHEPHERD on Iso-Britannian tunnetuimpia oikeuslääkäreitä. Hän on suorit-

tanut uransa aikana yli 23 000 ruumiinavausta ja toiminut todistajana useissa korkean profiilin oikeusjutuissa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

61


© TAAVETTI ALIN

OSKARI SAARI

Petteri Nykky

Menestyksen tie Aki Hintsa – Voittamisen anatomia -kirjan kirjoittajan teos kertoo, kuinka menestyt.

Huippuvalmentaja Petteri Nykky teki häviäjistä voittajia keskittymällä tuloksen sijasta menestyksen perustan rakentamiseen. Tämä kirja kertoo, miten se tapahtui. Petteri Nykky on saanut lempinimen Alkemisti syystä: häviämään tottunut Suomen salibandymaajoukkue on voittanut hänen johdollaan kultaa jo kolmissa MM-kisoissa. Voitot toi Nykyn metodi, jossa ei keskitytä tulokseen vaan ihmisen kokonaisvaltaiseen kasvuun, sisäisen motivaation löytämiseen, yhteisen luottamuksen rakentamiseen ja ihmisen sisällä olevien esteiden poistamiseen.

ELOKUU 310 s. | 99.1 EAN: 9789510453506 | EAN e-kirja: 9789510453520 EAN mp3-äänikirja: 9789510453513

Olipa kyseessä sitten urheilu, yritystoiminta tai ihmisenä kasvaminen, Nykyn valmennuksesta voi ja kannattaa ottaa oppia. Nykyn metodia seuraamalla et työskentele enää voiton tai rahan perässä vaan intohimon ja uteliaisuuden siivittämänä. Sinusta tulee Sun Tsun voittava soturi, joka voittaa ensin ja menee sitten taisteluun.

OSKARI SA ARI (s. 1975) on toimittaja, TV-tuottaja ja tietokirjailija. Saari tuli suuren yleisön tunte-

maksi F1-kilpailujen ja olympiajääkiekon selostajana. Hän on myös toiminut monissa rooleissa salibandyn parissa. Saari on kirjoittanut jo yli 150 000 kappaletta myyneen Aki Hintsa – Voittamisen anatomia -bestsellerin sekä teoksen Alkemisti – Petteri Nykyn tarina, jonka laajennettu laitos Petteri Nykky – Menestyksen tie -teos on.

62


© TONI ROSVALL

GORDON F. SANDER

Kansalainen Kekkonen SUURI SUUNNITELMA

Amerikkalaiskirjailijan teoksessa paljastuksia Urho Kekkosen ensimmäisestä kaudesta Ensimmäisen presidenttikauden alussa lähes puolet kansasta vihasi Urho Kekkosta. Kauden lopussa hänelle ei ollut varteenotettavaa vaihtoehtoa. Yhdysvaltalainen Gordon F. Sander kertoo, miten se tapahtui. Yllättäviä paljastuksia sisältävä teos kuvaa, kuinka täpärästi presidentiksi valittu Kekkonen teki itsestään korvaamattoman niin kotimaassa kuin ulkopoliittisesti, ja sijoittaa UKK:n ja Suomen osaksi paljon suurempaa, Neuvostoliiton ja USA:n välistä šakkiottelua, joka oli tuon tuosta vähällä kuumeta tuliseksi. LOKAKUU Suom. Heidi Tihveräinen ja Lauri Sallamo 400 s. | 99.1 EAN: 9789510400197 EAN e-kirja: 9789510413524 EAN mp3-äänikirja: 9789510454244

Gordon F. Sander kirjoittaa poikkeuksellisen vauhdikkaasti ja tarkastelee Kekkosen ensimmäistä, käänteentekevää ja dramaattista presidenttikautta amerikkalaisin silmin, vapaana suomalaiskirjoittajien rintamalinjoista.

Yhdysvaltalainen toimittaja ja historiankirjoittaja GORDON F. SANDER on perehtynyt Urho Kekkosen presidenttikausiin kuuden vuoden ajan käännättäen suomenkielisiä lähteitä, kahlaten arkistoja ja tehden haastatteluja Suomessa ja Yhdysvalloissa. Aiemmin Sander on muun muassa julkaissut Suomea käsittelevät kirjat Taistelu Suomesta 1930–1940 ja Usein unohdettu Suomi. Sander oli Pulitzer-ehdokkaana kirjallaan Serling: The Rise and Twilight of Television’s Last Angry Man. Sander asuu Riiassa ja toimii Baltian kirjeenvaihtajana useille Yhdysvaltalaisille laatulehdille.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

63


© CARL BERGMAN

KIMMO OKSANEN

Isän varjo Koskettava kuvaus isän ja pojan ristiriitaisesta suhteesta ja elämänmyönteisyyden etsinnästä

Isän varjo on palkitun kirjailijan inhimillinen tositarina häpeästä, pettymyksistä, perheensisäisistä jännitteistä ja siitä, kuinka kukin voi riuhtoa itsensä irti syvälle juurtuneista asenteista. Kun toimittaja Kimmo Oksanen oli vielä lapsi, hänen isänsä kuljetusfirma luisui epäonnisten sattumusten seurauksena konkurssiin. Ulosottomiehet tulivat, ja vaikeudet alkoivat. Yrittäjäperheen aiemmin toiveikas ilmapiiri muuttui tukahduttavaksi. Pettynyt isä meni matkoihinsa ja jätti jälkeensä vuosien mittaisen varjon: kielteisen elämänasenteen. SYYSKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510448991 EAN e-kirja: 9789510454176 EAN mp3-äänikirja: 9789510454183

Nyt vuosikymmenien jälkeen Kimmo Oksanen on päättänyt kirjoittaa itsensä vapaaksi isän varjosta ja häviämisen kulttuurista, uhrimentaliteetista kohti elämänvaloa.

KIMMO OKSANEN (s. 1960) on Helsingin Sanomien pitkäaikainen toimittaja, jonka edellinen kirja Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina (yhdessä valokuvaaja Heidi Piiroisen kanssa) sai vuoden 2019 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Oksasen omakohtainen Kasvonsa menettänyt mies puolestaan palkittiin parhaana kirjana Bonnierin suuressa journalistigaalassa vuonna 2015.

64


© OTTO VIRTANEN

ANTTI HEIKKINEN

Einari

PONSSEN PERUSTAJAN EINARI VIDGRÉNIN ELÄMÄ

”Immeeset kysy, että mikähän se tuosta oekeen tulloo. Vastasin jotta Ponsse, mualiman paras mehtäkone.”

Einari on elämäkerta Einari Vidgrénistä ja maailmanmenestykseen yltäneestä suomalaisesta metsäkoneyhtiöstä, jonka kaikki koneet tehdään edelleen kirkonkylällä Savon maaseudulla. Ponsse Oyj on mainejohtaja ja ainoana yrityksenä saanut Tasavallan Presidentin vienninedistämispalkinnon kahdesti. Kuten Einari Vidgrén itse sanoi: ”Savolainen yrityskulttuuri on mualiman paras.”

SYYSKUU 400 s. | 99.1 EAN: 9789510452851 | EAN e-kirja: 9789510454251 EAN mp3-äänikirja: 9789510454268

Einari Vidgrén kulki jo 14-vuotiaana metsätöissä työkaluinaan pelkät pokasaha ja kirves. Vuosien mittaan Einari mietti konsteja työn tehostamiseksi. Nuori mies vuokrasi kyläsepältä pajan ja alkoi kehitellä unelmaansa: itse valmistettua metsäkonetta. Ensimmäinen, käsin hitsattu kone valmistui vuonna 1969. Se oli maailmanmenestyksen alku.

Nilsiäläinen ANTTI HEIKKINEN on valmistellut Einari Vidgrén -kirjaa kolme vuotta. Kirja valmistuu samana syksynä kuin Heikkisen kirjoittama elämäkerta laulaja Kari Tapiosta (ks. tämän katalogin esittely). Antti Heikkinen on aiemmin kirjoittanut kiitetyt elämäkerrat Juice Leskisestä, Heikki Turusesta, Jaakko Teposta ja Kalle Päätalosta.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

65


© MIKAEL GUSTAVSEN

PETER ENGLUND

Murha Sunnuntaitiellä Yksi Ruotsin rikoshistorian visaisimmista murhista

Palkitun historioitsijan true crime -kirja pureutuu vuonna 1965 tapahtuneeseen naismurhaan. Miten ihmeessä psyykeltään pahasti sairas murhaaja pystyi niin taitavasti salaamaan syyllisyytensä?

SYYSKUU

Söndagsvägen. Berättelsen om ett mord

Suom. Kari Koski 350 s. | 30.16 EAN: 9789510430309 | EAN e-kirja: 9789510454305 EAN mp3-äänikirja: 9789510454312

Tukholman hyvinvoivassa eteläisessä esikaupungissa nuori nainen löytyy kuolleena sängystään. Asunnossa ei näy mitään jälkiä. Tapausta luullaan itsemurhaksi, kunnes lakanalta löytyy tippa kuivunutta siemennestettä. Englund kuvaa askel askeleelta murhan mutkikasta selvitystyötä ja rikollisen paljastuessa tämän perverssiä mieltä. Taustalla ovat 60-luvun muutokset: seksuaalinen vapautuminen sekä rikosja sensaatiokirjallisuuden kasvu. Täysin dokumentaarinen teos on elävästi kerrottu kuin paras romaani. Osana kirjaa murhaajan hyytäviä muistiinpanoja.

PETER ENGLUND on ruotsalainen historioitsija, tarinallisten tietokirjojen August-palkittu mestari ja entinen Ruotsin Akatemian jäsen. Häneltä on käännetty suomeksi useita teoksia, viimeisimpinä elämäkerta Kuningatar Kristiina – tyttökuningas ja esseekokoelma Menneisyyden maisema.

66


© OTTO VIRTANEN

JEANETTE BJÖRKQVIST, KENNETH ERIKSSON

Kovat kadut AMMATTIRIKOLLISTEN JÄLJILLÄ

Ilman tätä miestä organisoitu rikollisuus räjähtää käsiin.

Vauhdikkaissa muistelmissaan rikosliigoihin ja paritusrikollisuuteen erikoistunut poliisi, rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson kertoo kiperimmät ja oudoimmat juttunsa pitkän uransa varrelta. Nuoruutensa Stadin poikaporukoissa luuhannut Eriksson tunnetaan tuloksekkaana tutkijana, joka paukkaa kaduille hoitamaan homman, kun toiset vielä plaraavat papereitaan.

LOKAKUU Suom. Kari Koski 300 s. | 99.1 EAN: 9789510451106 EAN e-kirja: 9789v510451113 EAN mp3-äänikirja: 9789510451120

Suomen suurin kultakaupparyöstö, Cannonball-ampumiset, Suomen ensimmäinen seksiperäinen ihmiskaupparikos ja kosovolaissukujen välienselvittely keskellä Helsinkiä. Vauhdikkaita käänteitä ei uralta puutu: ”Meno oli kuin suoraan elokuvista”, muistelee Eriksson 1990-luvun paritusrikollisuuden rantautumista Suomeen. Hänen siirtymisensä eläkkeelle 2019 herätti lähes kansallisen hätätilan, ja hänet pyydettiin pikaisesti takaisin töihin.

KENNETH ERIKSSON on helsinkiläinen rikosylikonstaapeli ja tunnettu kommentaattori parituksesta ja ihmis-

kaupasta keskusteltaessa. JEANETTE BJÖRKQVIST on palkittu suomenruotsalainen toimittaja, joka on työskennellyt pitkään uutistoimittajana ja nyttemmin kirjoittanut pitkiä juttuja mm. LongPlaylle ja Ylelle.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

67


HENRIK FEXEUS

Ajatusten lukemisen taito OPI YMMÄRTÄMÄÄN MUITA KEHONKIELTÄ TULKITSEMALLA

Jokainen voi oppia ajatustenlukijaksi. Henrik Fexeuksen moderni klassikko kehonkielen ja käyttäytymisen tulkinnasta nyt uudistettuna laitoksena! Oletko aina halunnut tietää, mitä keskustelukumppanisi oikeasti ajattelee? Henrik Fexeuksen bestseller neuvoo, vahvasti tieteeseen ja psykologiaan nojaten, miten meistä jokaisesta voi tulla taitava ajatustenlukija ja parempi vaikuttaja. Avain onnistuneeseen vuorovaikutukseen ja oman viestin perille saamiseen on toisten ihmisten ei-sanalliseen viestintään keskittyminen ja oman käytöksen mukauttaminen. Fexeuksen kiehtova opaskirja antaa välineitä kaikkiin vuorovaikutustilanteisiin työhaastattelusta parisuhteeseen, palkkaneuvottelusta julkiseen esiintymiseen. Ajatusten lukemisen taito on julkaistu 35 maassa ja sitä on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. ELOKUU

Konsten att läsa tankar

Suom. Kirsi Kokkonen 272 s. | 14.14 EAN: 9789510453674 EAN e-kirja: 9789510453698 EAN mp3-äänikirja: 9789510453681

HENRIK FEXEUS on ruotsalainen kirjailija, mentalisti ja TV-juontaja, jolla on yliopistotutkinto filosofiasta. Hän on usein käytetty kommentaattori lehdissä ja televisiossa poliitikkojen kehonkielen ja sanattoman viestinnän tulkinnassa.

68


© TEEMU TÖYRYLÄ

PIRJO SAARNIA

Suuri ravintohuijaus 25 RAVINTOVÄITTÄMÄÄ, JOTKA EIVÄT PIDÄ PAIKKAANSA

Älä tule huijatuksi ravintopuheen viidakossa. Auttavatko vähäkaloriset tuotteet painonhallinnassa vai lisäävätkö ne todellisuudessa paino-ongelmia? Ovatko maitotuotteet luustolle hyödyksi vai jopa haitaksi, ja ovatko suosikkidieetit turvallisia? Entä onko medialla ja elintarviketeollisuudella jo liikaakin valtaa syömiskäyttäytymiseemme?

SYYSKUU 200 s. | 59.34 EAN: 9789510452370 EAN e-kirja: 9789510452394 EAN mp3-äänikirja: 9789510452387

Terveysalasta on tullut maailmanluokan bisnestä, ja elintarviketeollisuus tuo markkinoille jatkuvalla syötöllä tuotteita, joiden vannotaan toimivan terveytemme hyväksi. Onko kuitenkaan aina näin? Suuri ravintohuijaus tarttuu 25 ravintoaiheeseen, jotka jatkavat elämäänsä vuodesta toiseen, vaikka tutkimusnäyttö on niitä vastaan. Nykyajan informaatioähkyssä voi olla vaikea hahmottaa, mikä tieto pitää paikkansa ja mikä ei. Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia kertoo sen luotettavasti ja turvallisesti tutkimuksiin pohjaten.

Laillistettu ravitsemusterapeutti PIRJO SA ARNIA on kirjoittanut useita menestysteoksia, joihin lukeutuvat muun muassa Syö oikein, sammuta tulehdus, Rasvoilla parempaa terveyttä ja Irti makeanhimosta. Saarnia kirjoittaa, kouluttaa ja luennoi ravitsemuksesta jo yli 20 vuoden kokemuksella.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

69


ANTTI S. MATTILA

Ratkaisu: Ajattele toisin Työelämässä. Vaikeuksien sattuessa. Ihmisten kanssa.

Opas kaikille oman ajattelunsa kehittäjille kertoo, miten mennä boksin ulkopuolelle, poistua kuplasta, päästä noidankehästä tai kohdata ongelmat. Mikä avuksi, kun edessä on ongelma, johon ei löydy ratkaisua? Mistä keinot, kun töissä pitäisi keksiä uutta tai luova ratkaisu? Mitä tehdä kun keskustelu ääripäiden välillä on mahdotonta? Mistä apu, kun ajatukset kiertävät kehää?

ELOKUU 240 s. | 14.13 EAN: 9789510453537 EAN e-kirja: 9789510453544 EAN mp3-äänikirja: 9789510453551

Antti S. Mattilan johdolla opit ratkaisemaan ongelmat käyttäen hyväksi näkökulman vaihtamisen taitoa. Elämässä eteen tulevien tilanteiden tarkastelu yllättävistäkin näkökulmista on jo antiikin stoalaisten suosima metodi, joka auttaa ongelmien luovassa ratkaisussa työ- ja yksityiselämässä, kasvattaa henkistä sopeutumiskykyä, helpottaa kaikkea sosiaalista kanssakäymistä ja on avain onnellisempaan ja pidempään elämään. Tutkitusti. Ratkaisu: Ajattele toisin on Näkökulman vaihtamisen taito -teoksen laajennettu laitos.

ANTTI S. MATTILA on lääketieteen tohtori, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja filosofi. Hän on pitänyt Filosofista praktiikkaa vuodesta 1999 ja uskoo huumorin voimaan. Mattila on kirjoittanut aiemmin Onnentaidot-teoksen Pekka Aarninsalon kanssa sekä Näkökulman vaihtamisen taito -teoksen, joka on myös Ratkaisu: Ajattele toisin -kirjan pohjana.

70


KATE MURPHY

Et taida kuunnella

MIKSI KUUNTELEMINEN ON TÄRKEÄÄ JA MITEN SE MUUTTAA MEITÄ

Observerin, Stylistin ja Waterstonesin valinta vuoden 2020 parhaaksi tietokirjaksi Oletko yrittänyt keskustella älylaitteen tuijottajan tai oman mielipiteensä toitottajan kanssa? Entä osaatko itse kuunnella? Kannattaisi, sillä kuunteleminen on todellinen supertaito. Nykyaika on täynnä puhetta, mutta samalla olemme unohtamassa kuuntelemisen taidon. Ilman toisen aitoa kuuntelemista menetämme paljon: ymmärrystä, yhteyttä, mahdollisuuksia. Sanalla sanoen: asiat etenevät paremmin ja me voimme itse paremmin kun osaamme kuunnella toista.

LOKAKUU

You’re not listening

Palkitun amerikkalaisjournalistin Kate Murphyn viihdyttävä, esimerkein ja tarinoin varustettu kirja kertoo, miksi olemme menettämässä kuuntelemisen taidon, mitä siitä pahimmillaan seuraa, miksi kuunteleminen on niin tärkeää oman ja toisten hyvinvoinnin kannalta ja mitä voimme tehdä oppiaksemme taas paremmiksi kuuntelijoiksi.

Suom. Nina Mäki-Kihniä 400 s. | 17.3 EAN: 9789510454008 | EAN e-kirja: 9789510454022 EAN mp3-äänikirja: 9789510454015

KATE MURPHY on vapaa toimittaja, joka kirjoitttaa säännöllisesti muun muassa New Yorkin Timesiin. Hänen kirjoittamansa artikkeli kuuntelemisen katoavasta taidosta oli vuonna 2019 lehden luetuimpia juttuja.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

71


© NOAH BERGER

TOM BOYCE

Orkidea vai voikukka?

MIKSI LAPSET OVAT NIIN ERILAISIA JA MITEN KAIKKI VOIVAT KUKOISTAA

”Anna herkän lapsesi loistaa” Uraauurtava tietoteos lasten synnynnäisistä temperamenttieroista ja siitä miten ne kannattaa huomioida kasvatuksessa. Mistä johtuu, että jotkut lapset tuntuvat voikukan lailla kestävän melkein millaisia olosuhteita tahansa, kun toisille pienetkin vastoinkäymiset ovat liikaa?

ELOKUU

The Orchid and the Dandelion

Suom. Jorma-Veikko Sappinen 330 s. | 14.4 EAN: 9789510415030 | EAN e-kirja: 9789510450109 EAN mp3-äänikirja: 9789510450079

W. THOMAS ”TOM” BOYCE on lastenlääketieteen ja

psykiatrian professori Kalifornian osavaltion yliopistossa San Franciscossa.

72

Kalifornian yliopiston lastenlääketieteen professori Tom Boycen uraauurtava työ osoittaa, että lapsista 15–20 % on synnynnäisesti muita herkempiä. Niin kuin orkideat, nämä lapset tarvitsevat tasapainoiseen kasvuun juuri oikeanlaiset olosuhteet. Mutta kun nämä olosuhteet toteutuvat, orkidealapsilla on mahdollisuus kukoistaa ja menestyä aivan poikkeuksellisella tavalla. Boyce kartoittaa muita herkempien orkidealasten kasvua ja kehitystä sekä niitä haasteita, joita heidän kasvattajansa voivat kohdata. Teos antaa eväitä myös voikukkalapsen kasvattajille. Myös heidän on hyvä ymmärtää oman lapsensa tarpeita, sillä jokaisen on tärkeä oppia juuri omalle temperamentilleen soveltuvia keinoja menestyäkseen elämässä.


MEIJU NISKALA

Kun syvään hengittäminen ei riitä

© SAMI PERTTILÄ

Lohtulauseita kaikille, jotka joutuvat joskus keskittymään vain selviytymiseen Aivan mitä tahansa voi tapahtua, kenelle tahansa, missä tahansa järjestyksessä. Mutta vaikka kaikki tuntuisi musertavalta, selviytyminen on mahdollista.

ELOKUU 50 s. | 17.3 EAN: 9789510454213

Kirjailija ja taiteilija Meiju Niskala koki äärimmäisen vaikeita vaiheita elämässään. Niistä selvitäkseen hän teki itselleen pienoisjulisteita, jotka muistuttivat, että joskus jopa syvään hengittäminen voi olla liikaa vaadittu. Konstailemattomat ja rehelliset lohtulauseet puhuttelevat ja auttavat armollisuuteen itseä tai vaikeaa vaihetta elävää läheistä kohtaan. Kun syvään hengittäminen ei riitä on kaunis, vahva ja valoisa teos, ja se rakentaa portaita pois epätoivon hetkistä, joita jokainen meistä voi joutua kokemaan. Se tukee ja lohduttaa tilanteissa, joissa kaikki ei todellakaan tunnu järjestyvän, ei heti eikä ehkä huomennakaan.

MEIJU NISKALA (s. 1978) on Suomi-palkittu esitystaiteilija ja kirjailija. Niskalan julkisiin tiloihin toteuttamat teokset

perustuvat yllättäviin ja merkityksellisiin kohtaamisiin, ja niihin on osallistunut vuosien aikana yli 130 000 ihmistä. Hänen esikoisromaaninsa Sata kirjettä kuolleelle äidille ilmestyi syksyllä 2019 ja voitti Varjo-Runeberg-palkinnon.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

73


© VEIKKO SOMERPURO

KARI ENQVIST

Kangastuksia varjojen talossa TODELLISUUTTA ETSIMÄSSÄ

Onko todellisuus pelkkä illuusio? Kari Enqvist johdattaa lukijan päätä huimaavalle matkalle kohti todellisuuden ydintä, sinne, missä selviää, mikä lienee totta ja mitä sietää epäillä. Tieteen ja tietotekniikan kehitys on mullistanut käsityksemme todellisuuden luonteesta. Kvanttifysiikka ei tottele totuttuja luonnonlakeja, ja tekoälyn kehitys on tehnyt scifikuvitelmista todentuntuisempia. Mitä jos todellisuus onkin vain illuusio? Entä jos elämmekin Matrixin kaltaisessa tietokonesimulaatiossa tai jos fyysisen todellisuuden takana onkin henkinen todellisuus tai ulottuvuuksia, joissa vain aaveet liikkuvat? SYYSKUU 250 s. | 53 EAN: 9789510447390 EAN e-kirja: 9789510454145 EAN mp3-äänikirja: 9789510454152

Kari Enqvistin kanssa pääset nojatuolimatkalle, joka tarjoaa oivalluksia ja riemullisia hetkiä. Kaupan päälle saat ymmärryksen siitä, miten maailmankaikkeus toimii – todellisuudessa.

Emeritusprofessori KARI ENQVIST on palkittu kosmologian popularisoija ja tieteen lähettiläs, jonka kirjoja lukevat myös ne, joille kaunokirjallisuus on sanomalehtien tiedesivuja tutumpaa luettavaa. Enqvist on häikäisevä kirjoittaja ja itsensä likoon paneva ajattelija. Hän havainnollistaa vaikeatkin asiat hilpein ja osuvin sanankääntein.

74


© OTTO VIRTANEN

ELINA SEPPÄLÄ, MIKKO-OLAVI SEPPÄLÄ

Suomen kultakausi

KUVATAIDE, ARKKITEHTUURI, KIRJALLISUUS, TEATTERI, SÄVELTAIDE

100 rakkainta taiteen kultakauden teosta upeasti kuvitetussa kirjassa Ensi kertaa Suomen taiteen kultakauden (1880–1916) kaikki taiteenalat yksissä kansissa. Gallen-Kallela ja Schjerf beck, jugendtalot ja ateljeehuvilat, Sibelius, Prinsessa Ruususen häämarssi, Minna Canth ja Eino Leino…

SYYSKUU 350 s. | 70 EAN: 9789510435755 EAN e-kirja: 9789510454329 Suomen kultakausi, EAN mp3-äänikirja: 9789510454992 Kultakausi: 100 teosta, EAN mp3-äänikirja: 9789510455005

Taiteen kultakausi ei koskenut vain kuvataiteita, vaan 1880-luvun ja itsenäistymisen välisenä aikana luotiin iso osa kaikkien taiteenalojen klassikoista. Yksittäisten teosten esittelyn lisäksi kirjassa kerrotaan kultakaudesta yleensä ja eri taiteenaloista erikseen, unohtamatta taiteilijoiden värikkäitä elämänkohtaloita ja keskinäisiä suhteita yli taiderajojen. Vuosisadanvaihteen kuohuttavat yhteiskunnalliset käänteet ja ajan muotivirtaukset näkyvät nekin taiteilijoiden töissä ja elämässä.

FT ELINA SEPPÄLÄ ja dosentti MIKKO-OLAVI SEPPÄLÄ ovat kulttuurihistorian tutkijoita ja tietokirjailijoita. Työparina he täydentävät toisiaan: Mikko-Olavin aloja ovat teatteri, kirjallisuus ja populaarikulttuuri, Elinan puolestaan taidehistoria, musiikki ja kulttuuridiplomatia.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

75


© LAURA MALMIVAARA

MAARET KALLIO

Lujasti lempeä Kalenteri 2021

Lujasti lempeä -pöytäkalenteri kannustaa hyvän elämän äärelle.

Maaret Kallio on Suomen tunnetuin psykoterapeutti, jonka Lujasti lempeä -kolumni saavuttaa kymmeniätuhansia lukijoita aina ilmestyessään. Vuodeksi 2021 Kalliolta ilmestyy A5-kokoinen Lujasti lempeä -vuosikalenteri, joka auttaa havainnoimaan hyvän elämän tärkeimpiä asioita. Kalenterisivuilla voi perinteisen päivyrin lisäksi seurata omia voimavarojaan ja kirjata tärkeimpiä muistettavia asioita. Kuukausittaiset teematekstit ja harjoitukset käsittelevät tärkeitä mielen taitoja kuten tunteita, iloa ja jarruttamisen taitoa. Kauniisti kuvitetusta kalenterista löytyvät sekä vuosisuunnitelma, juhlapäivät ja viikkopäivyri vuodelle 2021 että runsaasti muistiinpanotilaa omille pohdinnoille. Kalenterissa on kovat kannet ja lukunauha.

SYYSKUU Viikkopäivyri 2021 Vuosisuunnitelma, juhlapäivät 240 s. | 17.3 EAN: 9789510451786

MUISTA MYÖS KEVÄ ÄLLÄ ILMESTYNYT VOIMANA TOIVO

MA ARET KALLIO on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti,

kolumnisti ja kysytty luennoitsija. Hänen sanansa antavat tilaa lukijan omille havainnoille ja vastalauseillekin. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen kiitetyt teoksensa Lujasti lempeä ja Inhimillisiä kohtaamisia ovat myyneet yhteensä yli 70 000 kappaletta, ja saavat uusia lukijoita jatkuvasti.

76


HELENE ARKHEM, ÅSA NYVALL

Rakkauden 5 kieltä OPAS ONNELLISIIN IHMISSUHTEISIIN

Testaa mikä on sinulle ominaisin rakkauden kieli. Tuntuuko joskus siltä, että puolisosi ei ymmärrä syvimpiä toiveitasi? Annatko suhteissasi enemmän kuin saat? Voi olla, että luontainen tapasi osoittaa rakkautta ja hyväksyntää on aivan erilainen kuin kumppanillasi! Rakkauden kieli voi olla kaikkea muuta kuin sanallinen. Rakkauden 5 kieltä auttaa sinua tunnistamaan, mikä näistä 5 kielestä on omin tapasi ilmaista rakkautta: fyysinen kosketus, vahvistavat sanat, lahjat, palvelukset vai yhteinen aika? Testaa myös, kuinka hyvin pystyt tulkitsemaan, millä tavoilla läheisesi haluavat tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi. Kirjan konkreettisten esimerkkien kautta ymmärrät vuorovaikutustilanteita paremmin ja osaat käyttää eri rakkauden kieltä tarpeen mukaan.

SYYSKUU

Kärlekens språk

Suom. Elina Lustig 192 s. | 17.3 EAN: 9789510451809 | EAN e-kirja: 9789510451823 EAN mp3-äänikirja: 9789510451816

Tämän kirjan useiden testien avulla opit huomioimaan omat toiveesi ja tarpeesi ihmissuhteissasi. Samalla lisäät ihmistuntemustasi ja saat konkreettisia avaimia toimivampiin suhteisiin, oli kyseessä sitten puolisosi, ystäväsi, työkaverisi tai lapsesi.

ÅSA NYVALL on pariterapeutti ja kysytty luennoitsija. HELENE ARKHEM on terveyteen ja hyvinvointiin erikois-

tunut toimittaja ja kirjailija.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

77


LINKA NEUMANN

Norjalaisia villapaitoja Lämpöiset ja pörröiset kirjoneulepaidat ovat uusin neuletrendi! Neulo aito, moderni norjalaispaita! Norjalaisesta luonnosta inspiraationsa saaneet 13 kirjoneulemallia aidosta villasta. Eläinaiheita, revontulia ja folkhenkeä parhaimmillaan, ohutta tai paksua lankaa tarpeen mukaan. Useimmista malleista saa niin poolokauluksellisen villapaidan kuin monikäyttöisen villatakin. Koot lasten paidasta aina XXL:ään. Näistä eivät säänkestävät villapaidat parane!

Villmarksgensere

Suom. Heli Mäntyranta 144 s. | 65.43 EAN: 9789510451717 | EAN e-kirja: 9789510451724

LINKA NEUMANN on norjalainen neulesuunnittelija,

jonka neulemalleja voi ihailla myös hänen @Valleyknitsinstatilillään. Tilillä on lähes 50 000 seuraajaa. Hänen kirjansa on ollut huikea myyntimenestys Norjassa.

78

© STINE METTE FJERDINGSTAD, HALVDAN JARL LAUGERUD

SYYSKUU


Rakas kissani, Rakas koirani LEMMIKKINI ELÄMÄ JA TEOT

Kirja elämäsi nelijalkaiselle ystävälle

Täytä kirjaan rakkaan lemmikkisi koko elämänkaari: ikimuistoisimmat hetket kotiin saapumisesta hullunkurisimpiin tempauksiin, arjen rutiinit ja isot ilot. Karvaisinkin perheenjäsen ansaitsee tulla muistetuksi korvannipukasta hännänpäähän.

SYYSKUU 128 s. | 04 | EAN: 9789510453742

Täytettävässä kirjassa on valmiita kysymyksiä ja tilaa valokuville ja muille muistoille. Voit painaa kirjaan lemmikkisi tassunjäljen, kiinnittää siihen vaikka tupsun lemmikkisi karvaa ja tallettaa kirjaan tärkeät terveystiedot. Näin kaikki muistosi säilyvät yksien kansien välissä. SYYSKUU | 128 s. | 04 | EAN: 9789510453735

T I E T OK I R JA L L I S U U S

79


THERESA CHEUNG

Unien tulkinta 60 KORTTIA ITSESI YMMÄRTÄMISEEN

SYYSKUU Dream decoder Suom. Sanna van Leeuwen 60 korttia ja ohjevihko laatikossa 15.92 EAN: 9789510453759

Mitä unesi yrittävät kertoa sinulle? Kauniit Unien tulkinta -kortit esittelevät 60 yleisintä unta ja kertovat, mitä alitajuntasi yrittää niillä viestittää. Oletko koskaan nähnyt unta lentämisestä tai jahdatuksi tulemisesta ja herätessäsi miettinyt, mitä se voi tarkoittaa? Unien tulkinta -kortit antavat selityksen yleisimmille unille kauniisti kuvitettujen korttien muodossa. Jokaisessa kortissa on unitulkinta sekä tunnelmallinen kuvitus arkkityyppiunesta. Unien ymmärtämisen myötä kasvavasta itsetuntemuksesta voi olla apua tunne-elämän asioissa tai elämänvalinnoissa. Kortit on pakattu laatikkoon, jossa on myös ohjeet korttien käyttöön ja peliehdotuksia yhdelle tai useammalle pelaajalle.

Brittiläinen THERESA CHEUNG on tutkinut henkistä kehitystä ja kirjoittanut siitä jo yli 20 vuoden ajan. Hän on kirjoittanut kaksi Sunday Times -bestselleriä unien tulkinnasta.

80


Unipäiväkirjani TULKITSE UNESI JA LÖYDÄ TIE ALITAJUNTAASI

Tallenna unesi ja tulkitse niitä Täytettävä unipäiväkirja on yöpöytäsi uusi vakiovaruste. Uudenlainen unipäiväkirja tekee unien tallentamisesta, muistamisesta ja seuraamisesta helppoa. Unia tulkitsemalla opit enemmän itsestäsi ja tunteistasi. Kirjan sanaston avulla etsit helposti merkityksiä unien symboleille ja tapahtumille. Kirjasta löydät myös johdannon unien tulkitsemiseen, tavanomaisimpien käsitteiden selitykset sekä vinkkejä siihen, miten nukut paremmin. Trendikäs Unipäiväkirjani on ollut Ruotsissa myyntimenestys.

SYYSKUU

Drömjournalen

Suom. Kati Valli 200 s. | 15.92 EAN: 9789510452714

T I E T OK I R JA L L I S U U S

81


CATHERINE DELPRAT

Silloin kun olin vauva LOKAKUU

Il était une fois bébé

Suom. Janne Kauppila 60 s. | 04 EAN: 9789510452226

Vauva-ajan muistot suloisimmassa paketissa Kauniiseen kirjaan tallennat rakkaat muistot lapsesi ensimmäisestä vuodesta: syntymästä, uuden oppimisesta, suosikkiasioista, sukulaisista ja lähipiiristä sekä kehitysvaiheista. Monipuolisessa kirjassa on paljon täytettäviä kohtia, tilaa valokuville, pikkutaskuja aarteiden säilyttämiseen sekä itse askarreltava hellyttävä syntymäkortti. Kirjan kannessa on pörröinen pupun korva.

82


© ELISE DE RIJCK

ELISE DE RIJCK

Bucket list kaveruksille 250 ASIAA, JOTKA HALUATTE TEHDÄ YHDESSÄ

Uskallatko haastaa kaverisi? 250 hassua, hauskaa, ainutlaatuista ja välillä myös haudanvakavaa tehtävää, jotka sinun on ehdottomasti suoritettava parhaan ystäväsi kanssa. Olette sitten kulkeneet yhteistä polkua vasta viikon tai jo vuosikaudet, tämä kirja mullistaa ystävyytenne. Vannon sen!

SYYSKUU

Het Bucket List boek voor vrienden Suom. Sanna van Leeuwen 128 s. | 79.8 EAN: 9789510452721

Bucket list kaveruksille on oiva tapa haastaa ystäväsi ja ystävyyteenne. Keksikää toisillenne lempinimet, pelatkaa erä sulkapalloa keskellä kauppakeskusta, tehkää jekkuja ja arvostelkaa toistenne (ex)rakkaat. Siinä pari esimerkkiä listalta, joka tulee rikastuttamaan elämäänne ja vahvistamaan ystävyyttänne entisestään. Otatteko haasteen vastaan? 250 tehtävän lisäksi kirjassa on myös paikka hulvattomille valokuvillenne ja lisäsivuja, joille voitte kirjoittaa oman bucket listinne. Tämä on kirja, jota tulette vaalimaan koko elämänne.

ELISE DE RIJCKIN ensimmäisestä kirjasta Bucket list (2015, suom. 2019) tuli pian bestseller, joka pitää yhä pintansa suosikkilistoilla. Koska kaksin kaikki on aina kaunihimpaa (paitsi vessassa käynti), hän kirjoitti myös tämän kirjan sekä vastaavan pariskunnille (2020).

T I E T OK I R JA L L I S U U S

83


SANNA SPORRONG

Unelmien kalenteri MAHDOLLISUUKSIEN VUOSI

Luo oma tulevaisuutesi – yksi päivä kerrallaan. Tehokas työkalu muutosten vuoteen. Bujotyylinen Unelmien kalenteri auttaa hahmottamaan tulevaisuuden ja ottamaan askelia tavoitteiden saavuttamiseen. Kaunis täytettävä kalenteri toimii tehokkaana organisoinnin työkaluna. Kirjaa joka kuukaudelle tavoitteesi, pura ne pienempiin osiin viikoille ja pohdi, missä onnistuit. Kalenterissa on myös tehtävä joka kuukaudelle: tee erilaisia moodboardeja, listaa inspiraationlähteitä, pelkoja ja unelmia ja mieti muutoskohteita.

SYYSKUU Planera för dina drömmar Suom. Kati Valli 256 s. | 17.3 EAN: 9789510452363

Vuoden aikana opit huomaamaan, mikä saa sinut voimaan paremmin ja miten saat elämästä enemmän irti. Pienillä muutoksilla voi olla suuri merkitys hyvinvoinnillesi, onnellisuudellesi ja unelmiesi toteutumiselle.

SANNA SPORRONG on hyvinvoinnista kiinnostunut ruotsalainen graafinen suunnittelija ja kirjailija.

Hänen intohimonsa on auttaa ihmisiä olemaan onnellisempia ja tuntemaan itsensä paremmin. Häneltä on aiemmin julkaistu Onnellisuuskalenteri. www.sporrongform.se

84


TOVE JANSSON

MUUMI vieraskirja Hurmaava täyttökirja jokaiseen taloon ja kotikoloon

SYYSKUU 100 s. | 10.8 EAN: 9789510452516

”Lopulta viimeinenkin vieras vaelsi sillan yli ja hillokellari oli aivan tyhjä.” MUUMI vieraskirjaan merkitään muistiin odotetut ja odottamattomat vieraat, juhlat ja muut elämän kohokohdat. Kirjan alkuun kirjataan talon ja sen asukkaiden tietoja, ja vierailijoiden muistoille ja tervehdyksille on tyhjää tilaa. Sivu sivulta vieraskirjaan tallentuvat kodin kaikki ikimuistoiset tapahtumat. Tove Janssonin viisaat sitaatit kertovat kaikenkarvaisista vieraista, eriskummallisista visiiteistä ja muumien pohjattomasta vieraanvaraisuudesta: ”Ehkä he sittenkin olivat sukua. Ja tullessaan käymään vieraisilla sukulaiset saattavat viipyä pitkän aikaa. Jos hän on esi-isä, niin hän voi jäädä ainiaaksi. Kuka sen tietää.”

T I E T OK I R JA L L I S U U S

85


S A R J A K U VAT –––––––––––

SYYSKUU

Portugal

Suom. Saara Pääkkönen 260 s. | 85.32 EAN: 9789510453094 EAN e-kirja: 9789510453124

”MIK Ä TAIDONNÄYTE! – – K AIKILLA ON PALJON SANOTTAVA A TÄSSÄ SARJAKUVAROMA ANISSA , JONK A UPEA KUVITUS ON YHTÄ TÄYTELÄINEN KUIN SEN TARINAKIN.” – Publishers Weekly

86


”Häikäisevän hienot, pohdiskelevat ruudut ovat kertakaikkisen lumoavia.” – Washington Post

© CHLOE VOLLMER-LO

© CYRIL PEDROSA

Portugali Palkittu sarjakuvaromaani viimein suomeksi!

© CHLOE VOLLMER-LO

CYRIL PEDROSA

Cyril Pedrosan palkittu Portugali on hienosyinen, älykäs ja jumalattoman kaunis sarjakuva loppuun palaneesta miehestä, joka kiinnostuu sukunsa historiasta. Sarjakuvapiirtäjä Simon Muchat on kadottanut inspiraationsa ja tylsistyy opettajantyössään. Elämä tuntuu merkityksettömältä. Sitten Simon saa kutsun Portugaliin, sukunsa kotimaahan, jossa hän ei ole käynyt sitten lapsuusvuosiensa. Matka juurille on puhdistava kokemus, eikä mikään ole enää niin kuin ennen.

CYRIL PEDROSA (s. 1972) on ranskalainen sarjakuvantekijä, joka aloitti uransa Disney-elokuvien animaatto-

rina. Pedrosalta on aiemmin suomennettu teokset Kolme varjoa (2010) ja Ekoloogiset (2011). Suurteos Portugalia on myyty Ranskassa lähes 100 000 kappaletta, se on käännetty monille kielille ja voittanut mm. FNAC-kirjakauppaketjun sarjakuvapalkinnon.

S A R JA K U VAT

87


L ASTENJ A N U O R T E N K I R J AT –––––––––––

ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYMAN

Peppi – Etsi ja löydä Lähde hauskalle etsintäretkelle Pepin kanssa! Löydätkö kuvasta haravan? Entä missä on Pepin apina? Peppi – Etsi ja löydä tutustuttaa leikkiikäiset Peppi Pitkätossun maailmaan iloisten kuvien ja etsintätehtävien myötä. Peppi leikkii hippaa poliisien kanssa, paistaa räiskäleitä, järjestää syntymäpäiväkutsut ja tekee vaikka mitä muuta mukavaa. Etsi erilaisia asioita kirjan kuvista ja pidä hauskaa Pepin, Tommin ja Annikan kanssa! Peppi – Etsi ja löydä perustuu Astrid Lindgrenin teksteihin ja Ingrid Vang Nymanin iki-ihaniin kuviin.

SYYSKUU 20 s. | L79.8 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510452493

© INGRID VANG NYMAN / ASTRID LINDGREN COMPANY

88


ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYMAN

Peppi viettää syntymäpäiviä ”Nyt juhlitaan”, huusi Peppi Pitkätossu. ”Nyt juhlitaan niin, että koko Huvikumpu tutisee.” Peppi Pitkätossu täyttää 75 vuotta! Juhlan kunniaksi klassikkotarina Peppi viettää syntymäpäiviä ilmestyy värikkäänä kuvakirjana, jonka tuotoista osa lahjoitetaan pakolaisja maahanmuuttajatyttöjen hyväksi. Kukaan ei osaa viettää yhtä hauskoja syntymäpäiviä kuin Peppi! Tommi ja Annika saavat kutsun Pepin juhliin, jossa ahmitaan ensin herkkuja ja leikitään sitten hauskoja ja jännittäviä leikkejä. Kirjassa on mukana juhlaekstroina Pepin lettukakun resepti ja synttärileikkivinkkejä.

TOUKOKUU

Pippi firar födelsedag

Suom. Kristiina Rikman, Kati Valli, Mikael Ahlström 40 s. | L84.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510452486 EAN mp3-äänikirja: 9789510452790

Peppi viettää syntymäpäiviä -kirja on osa kansainvälistä Pippi of Today -kampanjaa. Jokaisesta vuoden 2020 aikana myydystä painetusta kirjasta lahjoitetaan 1 euro ja äänikirjasta 10 senttiä pakolaisja maahanmuuttajatyttöjen hyväksi tehtävään työhön. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Astrid Lindgren Companyn ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

© JAKOB FORSELL

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinat maailman vahvimmasta tytöstä Peppi Pitkätossusta kuuluvat hänen suosituimpaan tuotantoonsa. Tanskalainen INGRID VANG NYMAN (1916–1959) on kuvittanut kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat ja -sarjakuvat.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

89


TOVE JANSSON

Muumi ja suuri jääjuhla Talven taikaa pienille muumifaneille! Niiskuneiti karkaa suureen jääjuhlaan – keskellä muumeille tuntematonta talvea! Muumi-kuvakirjojen kiehtovat seikkailut tarjoavat juuri sopivasti jännitystä 3–6-vuotiaille lukijoille.

SYYSKUU

Moomin and the Ice Festival

Suom. Päivi Lehtinen 32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510454206

90

On talvi, ja muumiperhe valmistautuu nukkumaan talviunta. Mutta kun ensimmäiset lumihiutaleet leijailevat maahan, saapuu houkutteleva kutsu suureen jääjuhlaan. Niiskuneiti haluaa palavasti lähteä – mutta uskaltaako muumipeikko astua ulos suureen seikkailuun, kun talvi on jo ovella? MUUMI-kuvakirjojen kiehtovat, lämminhenkiset tarinat tarjoavat juuri sopivasti jännitystä ja pieniä lukijoita kutkuttavaa taikaa. Muumien kanssa on aina hauskaa!


© IRMELI JUNG

TOVE JANSSON

Taikatalvi Nelivärinen laitos

TOVE JANSSON (1914–2001) on

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

Taikatalvi hehkuu ensimmäistä kertaa väreissä! Alun perin italiankieliseen muumikirjaan tilatut upeat nelivärikuvat tekevät muumipeikon talvisesta seikkailusta entistä taianomaisemman. Tove Janssonin klassikkotarinassa Muumipeikko herää talviuniltaan ja joutuu keskelle uutta ja salaperäistä vuodenaikaa. Ulkona on valkeaa, kylmää ja hiljaista. Luminen maailma on täynnä vaaroja ja salamyhkäisiä olentoja. Tove teki Taikatalven italiankieliseen painokseen Magia d’invernoon (1961) upeat nelivärikuvat, jotka julkaistaan suomenkielisessä laitoksessa nyt ensimmäistä kertaa muumien 75vuotisjuhlavuoden kunniaksi. SYYSKUU

Trollvinter

Suom. Laila Järvinen 140 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510452509

”JA N I I N M U U M I P E I K KO T U P S A H T I AV U T T O M A NA U U T E E N, VA A R A L L I S E E N M A A I L M A A N JA VA J O S I S Y VÄ L L E E L Ä M Ä N S Ä E N S I M M Ä I S E E N L U M I K I N O K S E E N.”

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

91


KIRSI KUNNAS

Tiitiäisen metsä

© PAULA HALKOLA

Kirsi Kunnaksen klassiset runot vievät metsäluontoon ja mielikuvitukseen upeassa lahjakokoelmassa.

”Satu on kuin metsä: kuka sinne menee ja sen poluilla vaeltaa, tulee itseään vastaan eikä palaa samana takaisin.” Suomen rakastetuin runoilija Kirsi Kunnas on yli seitsemänkymmentävuotisen uransa aikana tutustuttanut useat sukupolvet runoon sekä taiteena että ilmaisuvoimaisena leikkinä. Tiitiäisen metsä on huomion- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle metsälle, sen runoissa vuodenajat ja aikaavaruus kohtaavat sekä ihmisen aistikokemuksen että satujen ulottuvuuden. Kunnaksen runoissa tutustutaan paitsi metsän eläinten elämään myös keijuihin, peikkoihin ja muihin sadun olentoihin, jotka elävät meidän mielikuvituksessamme.

MARRASKUU 80 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510452035

WSOY sijoittaa 1 € jokaisesta myydystä Tiitiäisen metsä -kirjasta ikimetsään. Yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa järjestettävässä hankkeessa kerätään rahaa oikeaan Tiitiäisen metsään, joka jää suojelualueena perinnöksi tuleville sukupolville.

KIRSI KUNNAKSEN (s. 1924) ensimmäinen runoteos ilmestyi vuonna 1947, lapsille hän ryhtyi kirjoittamaan 1950-luvulla. Tiitiäisen metsä sisältää 42 runoa yli 60 vuoden ajalta mm. kokoelmista Tiitiäisen satupuu (1956), Puupuu ja käpypoika (1972), Kuun kuva meissä (1980) Tiitiäisen pippurimylly (1991) ja Tiitiäisen tuluskukkaro (2000). Kirjan viehättävän, eloisan tunnelmallisen kuvituksen on tehnyt SIL JA-MARIA WIHERSA ARI (s.1988).

92


NELLI HEINIMO, REETTA NIEMENSIV U, A APO R AVANTTI

Kaivurin raivari

Runoja autoista, koneista ja kulkuneuvoista ”Kukaan muu ei älyä / miksei työkone kestä hälyä.” - Karskilla kaivurilla on ongelma: työmaan meteli hermostuttaa ja vie siltä keskittymiskyvyn! Formula-autoa taas jännittää kisaaamuna niin, että bensatankki on sekaisin. Entä mikä ihme mietityttää Miniä moottoritiellä? Nelli Heinimon runot yhdistävät oivaltavasti kaksi erilaista maailmaa: tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työmaakoneet. Runot riemastuttavat niin leikkiikäistä kuin tämän vanhempaakin ja sanoittavat tunteiden kirjoa tavalla, joka herättää pohdittavaa myös kouluikäisille. Mukana seikkailevat kaikki lasten ikisuosikit, niin paloauto, nosturi kuin veturikin: luvassa on pärinää, kolinaa ja kirskettä koneiden uumenista! SYYSKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510454060

NELLI HEINIMO on espoolai-

nen viestinnän ammattilainen, joka on pienen poikansa johdattelemana tehnyt kenttätutkimusta autoista ja muista kulkuneuvoista. Tuloksena on syntynyt iloitteleva, tunteikas ja kekseliäs esikoisrunokokoelma Kaivurin raivari. Kirjan eläväisen kuvituksen on tehnyt kuvittaja ja sarjakuvataitelija REETTA NIEMENSIVU ja kuvataiteilija A APO RAVANTTI .

© OTTO VIRTANEN

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

93


HELENA KUBICEK BOYE , L AUR A DI FR ANCESCO

Unisatuja

SATUJA JOTKA AUTTAVAT LASTA NUKAHTAMAAN

Apua nukutushommiin! Uniongelmiin erikoistuneen psykologin kirjoittama, maalauksellisesti kuvitettu satukirja sisältää käytännön ohjeita vanhemmille siitä, miten lapsi saadaan nukkumaan, sekä viisi 3–6-vuotiaille sopivaa unisatua lukuohjeineen.

SYYSKUU

Sömnsagor

Suom. Kati Valli 64 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510452424 EAN mp3-äänikirja: 9789510453162

”Ohjeet ovat selkeitä ja hyviä, ja sadut ohjaavat hyvin nukahtamaan.”

Mikä neuvoksi, kun lapsi ei nukahda? Unisatuja on kaivattu apu jokaiselle aikuiselle, joka on pähkäillyt lapsen nukahtamisvaikeuksien kanssa. Helena Kubicek Boye on kokenut unikouluttaja ja auttanut monia perheitä löytämään avaimet rauhallisiin iltoihin ja öihin. Unikirjan alkuosassa annetaan vinkkejä vanhemmille sujuviin kodin iltatoimiin. Loppuosan viidessä, kauniissa unisadussa on yksinkertaiset lukuohjeet tauoista ja lukunopeuden muutoksista, joiden avulla tunnelma iltasadun äärellä rauhoittuu kohti unen tuloa.

– Maj Gustavsson, BTJ

HELENA KUBICEK BOYE (s. 1976) on tunnettu ruotsalainen psykologi, uniasiantuntija ja mindfulnessohjaaja, joka on työskennellyt jo yli kymmenen vuoden ajan uniongelmien parissa. LAURA DI FRANCESCO on italialaissyntyinen, vuodesta 2008 Ruotsissa asunut kuvittaja.

94


© VEIKKO SOMERPURO

EPPU NUOTIO, KRISTIINA LOUHI

Sinä olet kaunis Sinä olet minusta kaikkein ihanin! Klassisesta sadusta inspiraationsa saanut koskettava kuvakirja siitä, kuinka jokainen on kaunis ja arvokas. Myrri on ulkona leikkimässä, kun joku lapsi sanoo Myrriä rumaksi. Myrri palaa sisälle ja keksii oman leikin: vaarin kylpyamme on valtameri ja nojatuoli

SYYSKUU 32 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510447444

prinsessan valtaistuin. Kun vaari eksyy mukaan leikkiin, Myrri saa tietää olevansa tälle kaikkein rakkain ja kaunein prinsessa. Eppu Nuotion lasta arvostava ja viisas teksti herää eloon Kristiina Louhen mielikuvitusta kutkuttavassa kuvituksessa. Kirjan teksti on saanut sytykkeensä Charles Perraultin sadusta Posliininukkien keisarinna.

Kirjailija EPPU NUOTION tuotantoon kuuluu yli 70 kirjan lisäksi tv-käsikirjoituksia, musikaaleja, näytelmiä ja lauluja. Nuotio on palkittu työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla. KRISTIINA LOUHI on Suomen tunnetuimpia kuvittajia, joka on saanut työstään lastenkirjatekijänä mm. Kaarina Helakisa -, Rudolf Koivu - ja Finlandia Junior -palkinnot sekä Pro Finlandia -mitalin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

95


Satujen orkesteri: Prinsessa Ruusunen KUVITTANUT JESSICA COURTNEY-TICKLE

Paina nuottia ja kuuntele Tsaikovskin musiikkia! Prinsessa Ruususen ihastuttava satu uudelleen musiikin säestyksellä kerrottuna. Kaukaisessa linnassa hoviväki ja haltijakummit juhlivat Prinsessa Auroran syntymää. Paikalle saapuu myös Carabosse – ilkeä haltija, jota ei ole kutsuttu mukaan. Raivostunut Carabosse langettaa prinsessan ylle kamalan kirouksen, ja koko valtakunta vajoaa sadan vuoden uneen. Jokaisella aukeamalla on nuotti, jota painamalla tarina herää eloon Pjotr Tšaikovskin sävelin. Kirjan lopussa voi kuunella vielä kertaalleen kaikki kauniit melodiat tästä klassisesta balettisävellyksestä.

96

HEINÄKUU

The Story Orchestra: The Sleeping Beauty Suom. Päivi Lehtinen 20 s. | L85.12 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510448731


© G. W. BROWN

DAN BROWN, SUSAN BATORI

Villi sinfonia Kuvakirja Dan Brownilta, mukana musiikki!

© S. BATORI

Da Vinci -koodin tekijä Dan Brown on kirjoittanut mainion kokoelman eläinaiheisia runoja. Hauskasti kuvitetussa lastenkirjassa on taustamusiikkina mukana QR-koodin kautta kuultava, Dan Brownin säveltämä sinfonia. Seikkailu alkakoon! Kapellimestari Hiiri musikaalisine ystävineen johdattaa lukijat metsien halki ja merten poikki. Matkalla tavataan eläimiä, joilla kaikilla on salaisuus. Dan Brownin iloiset riimirunot, Susan Batorin herkullinen kuvitus ja taustalla soiva Zagrebin festivaaliorkesterin esittämä sinfonia, jonka Brown on itse säveltänyt, muodostavat unohtumattoman koko perheen kokonaiselämyksen. Lisäksi kirjassa on totta kai koodattu viesti, onhan kyse Dan Brownin teoksesta!

SYYSKUU Wild Symphony Suom. Alice Martin, Sirkka-Liisa Sjöblom, Riina Vuokko 48 s. | L82.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510452950

DAN BROWN on maailman luetuimpia kirjailijoita. Hänen jännitysromaanejaan, mm. Da Vinci -koodi ja Alku,

on myyty noin 200 miljoona kappaletta. Brown on harrastanut musiikkia pienestä pitäen ja soittaa pianoa päivittäin kirjoitustyöstä rentoutuakseen. SUSAN BATORI on unkarilainen lastenkirjakuvittaja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

97


RINNA SAR AMÄKI, SAMI SAR AMÄKI

Taskulamppuseikkailu:

Ylös avaruuteen © VEIKKO SOMERPURO

Sytytä taskulamppu – ja päätähuimaava avaruusseikkailu voi alkaa! Planeetat, meteorit ja revontulet alkavat upeasti hehkua, kun valaiset kirjan sivuja taskulampullasi. Jännittävää tietoa ja toimintaa yhdistävä kuvakirja jatkaa suosittua Taskulamppuseikkailu-sarjaa. Avaruusalus Kaguaanin miehistö saa tehtäväkseen viedä rahdin kuuasemalle. Paikan päällä selviää, että Mars-tukikohtaan ei ole saatu minkäänlaista yhteyttä sitten aurinkomyrskyn. Alus miehistöineen lähtee Marsiin selvittämään tilannetta. Onnistuvatko he väistämään valtavaa asteroidia, joka uhkaa iskeytyä planeetan pintaan? Ylös avaruuteen jatkaa suosittua Taskulamppuseikkailu-sarjaa. Kun sivun taakse laittaa taskulampun, alkavat piilokuvat salaperäisesti hehkua. Lamppu paljastaa avaruudesta yllätyksiä, jotka vievät hurjaa seikkailua eteenpäin.

MARRASKUU 40 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510452462

RINNA SARAMÄEN kirjoittama lokikirja avaruusalus Kaguaanin tutkimusmatkasta tarjoaa jännittäviä kään-

teitä ja kiinnostavaa tietoa 4-8-vuotiaille. Kuvittaja SAMI SARAMÄEN upeat avaruusmaisemat ovat täynnä huikaisevia yksityiskohtia.

98


TARU VIINIK AINEN, OILI KOKKONEN

Tiltu ja Lettu

Taskukaihon tapaus Kun puutarhatonttu ottaa lopputilin! Tiltun ja Letun pertinjuntti on kyllästynyt seisomaan saappaat mullassa puutarhatonttuna ja tekee lakon. Kekseliäistä sisaruksista kertova kirja sopii kaikille Heinähatun ja Vilttitossun, Onnelin ja Annelin sekä Marikin ystäville! Tiltu ja Lettu komennetaan siivoamaan leikkimökkinsä, sillä perheen piha on Kaunein puutarha -kilpailussa. Mökissä siskoksia odottaa kauhea näky: tavarat ovat hujan hajan ja pertinjuntti makaa tonttuiluun tympääntyneenä lipastonlaatikossa. Syypää löytyy puutarhatontun taskusta: sinne on pesiytynyt taskukaiho. Vaan millä otuksen saisi häädettyä?

© HARII HINKKA

Siskokset puutarhatonttuineen ovat seikkailleet Tiltu ja Lettu -kirjoissa Leikkimökin asukas, Joulujupakka ja Kadonneet puutarhatontut. TARU VIINIKAINEN (s. 1983) on ammatiltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. OILI KOKKONEN (s. 1983) on kuvittaja ja taidekäsityöläinen, jonka sympaattinen kuvitus tavoittaa osuvasti Tiltun ja Letun maailman.

© VEIKKO SOMERPURO

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510448755 EAN e-kirja: 9789510449707 EAN mp3-äänikirja: 9789510449813

”Tiltun ja Letun vauhdikkaasta päivästä kuuleminen sai omat viisi- ja kolmevuotiaani kikattamaan monta kertaa, ja tyttöjen puolesta olisin voinut lukea vaikka koko kirjan siltä istumalta alusta loppuun. Se jos mikä on onnistuneen kirjan merkki!” – Lue meille äitikulta –blogi

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

99


MARVI JALO, MER JA JALO, REETTA NIEMENSIV U

Onnenkepparit:

Karkurikoira

Mielikuvituksen laukkaa kepparitallilla! Kepparitallilla etsitään karkailevia koiria ja keppihevosia. Söpösti kuvitetun, alakoululaisille sopivan Onnenkepparit-sarjan kolmas osa. Onnentallin kepparitytöt etsivät karannutta Lusse-koiraa naapuruston pihoilta, kun keppihevosetkin keksivät alkaa karkailla. Pian kepparit eksyvät pelottavaan autiotaloon ja tyttöjen mielikuvitus lähtee jo turhankin hurjaan laukkaan! Suosittujen heppakirjailijoiden Onnenkepparit-sarjassa on Reetta Niemensivun vauhdikas kuvitus. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Kadonnut raippa (2019) ja Olivia ja Onnentähti (2018), joka oli Runeberg Junior -palkintoehdokkaana.

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510447369

Kirjailijasisarukset MERJA ja MARVI JALO ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen useita suosittuja hevos- ja koirasarjoja, kuten Jesse-koirakirjat sekä Nummelan ponitalli -hevoskirjat. REETTA NIEMENSIVU on lastenkirjakuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on kuvittanut mm. Henna Helmin IceLove- ja Bella-sarjoja.

100


JOHANNA VENHO, EMMI JORMAL AINEN © VEIKKO SOMERPURO

Opossumi ja pompottava sydän

”Ylämummoon!” Opossumi huutaa ja tekee valtavan loikan.

Se on menoa, kun Opossumi hurahtaa jalkapalloon! Sykähdyttävän Opossumi-sarjan kolmannessa osassa pelataan palloa ja ihastutaan päätä pahkaa. Opossumi innostuu jalkapallosta ja pääsee mukaan kesäleirille. Mutta joukkueessa pelaaminen ei olekaan aivan helppoa: Opossumi ei kestä häviämistä ollenkaan! Pallon lisäksi pompottaa myös Opossumin sydän, kun se ihastuu päätä pahkaa erääseen leiriläiseen. Pajua huolettaa: voiko pieni, karvainen Opossumi saada osakseen lainkaan vastarakkautta? Pajulla itselläänkin riittää säpinää: Ronja-pennun kouluttaminen on kovaa työtä, eivätkä ihastumisjutut osu aina maaliin…

ELOKUU 100 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510448823 EAN mp3-äänikirja: 9789510449714

Opossumi-sarja kuvaa alakoululaisten elämää osuvasti ja korvat höröllä kuunnellen. Kaiken aikaa koheltava ja räppejä suoltava Opossumi tuo hauskan lisänsä tokaluokkalaisten arkeen.

JOHANNA VENHO on kirjoittanut monipuolisesti runoja, lastenkirjoja ja proosaa. EMMI JORMALAISEN veikeä kuvitustyyli on tuttu muun muassa suosituista Puluboi ja Poni -kirjoista.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

101


pal at

MIK A WICKSTRÖM, MARI AHOKOIV U

Totti ja futiskoira Voiko koiran ottaa futisleirille? Lukupalat-sarjasta tuttu Totti on menossa ensimmäiselle jalkapalloleirilleen. Kommelluksia on luvassa, kun hän pakkaa mukaansa myös pallokoira Kaapon. ”Ei koiria!” lukee kyltissä, kun Totin joukkueen bussi kaartaa urheilukeskuksen pihaan. Hups! Totti oli niin innoissaan jalkapalloleiristä, että pakkasi myös koiransa mukaan – onhan se haka noutamaan palloja. Valmentaja hieman nikottelee, mutta lopulta Kaaposta on paljon apua, tai ainakin huvia! Junioripelaaja Totti on lukijoille tuttu Lukupalat-kirjasta Totti ja saksipotku (2019). Totti-sarja kuvaa jalkapallon maailmaa hauskasti ja asiantuntevasti. Ilmeikäs kuvitus innostaa juuri lukemaan oppineita tarttumaan kirjaan.

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510448809 | EAN e-kirja: 9789510449721 EAN mp3-äänikirja: 9789510449738

102


LUKUPALAT ON HELPPOLUKUINEN SARJA JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE.

VUOKKO HURME, TEEMU JUHANI

MAGDALENA HAI, TEEMU JUHANI

Varoitus: Eläinhoitolassa riehuu hirveä tauti!

Painajaispuoti lumimyrskyn keskellä!

Eläinhoitola Pehmo ajautuu kaaoksen partaalle, kun potilaat alkavat saada outoja oireita. Helppolukuinen kirjasarja on täynnä hauskoja käänteitä ja söpöjä pehmoja (sekä rähmää ja paiseita).

Painajaispuoti-sarja jatkuu jäätävän jännänä, kun puodin sisällä alkaa sataa lunta. Onko ilkeän kepposen takana Hirmuinen Jumimies?

Eläinhoitola Pehmo ja pumpulirutto

Taloyhtiön kellariin perustetussa pehmoeläinhoitolassa on kerrankin rauhallista... kunnes pehmot alkavat yksi kerrallaan sairastua. Kohta tauti tarttuu jo yhteen hoitajaankin!

Painajaispuoti: Hirmuinen Jumimies

Ninni, Pertsa ja Kumma-Ukko yrittävät pelastaa Painajaispuotia minijääkauden kourista. Lumitöitä tehdessään he törmäävät isoon karvaiseen Jumimieheen, joka juuttuu koko ajan kaikkialle – erityisesti Ninnin ja Pertsan tielle.

Kaiken lisäksi ylilääkäri Lilja on lähtenyt ratsastusleirille ja jättänyt hoitolan perushoitaja Helmin vastuulle. Pystyvätkö lapset taltuttamaan yhä hirveämmäksi äityvän pumpuliruton?

Lumijäljet johtavat yllättäen Painajaispuodin katolle ja Löllis Tursiaisen luo. Mutta maamustekala Löllis onkin jäätynyt jääpuikoksi! Mikä nyt neuvoksi?

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510448786 | EAN e-kirja: 9789510448779 EAN mp3-äänikirja: 9789510448762

HEINÄKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510448816 | EAN e-kirja: 9789510449684 EAN mp3-äänikirja: 9789510449660

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

103


© VEIKKO SOMERPURO

MIINA SUPINEN, ANNI NYK ÄNEN

Rosmariini: Mättömadon salaisuus

”Oletteko te hölmöt ottaneet Mättömadon laivaan?”

Lukupaloista tutun Kokkiklubi-sarjan henkilöhahmot loikkaavat keittiönoita Rosmariinin johdolla entistä hulvattomampaan fantasiaseikkailuun! Sarjakuvasta ja animaatiosta ammentava uusi vauhdikas sarja iskee Neropattien ja Olgan ystäviin. Keittiönoita Rosmariini matkaa vadelmalimujoessa pullalaivalla kohti Kumariaa mukanaan Kokkiklubi-sarjasta tutut Madeleine, Michelin, Slaissi ja Bebe. Tosin matka tyssää heti alkuunsa, kun laivaan salakuljetettu toukka alias Mättömato ahmii pullalaivan palasiksi. Alkaa päätön seikkailu täynnä futaavia kentaureja, puhuvia pilviä ja ilmarosvoja. Onnistuuko Rosmariini päihittämään pippurimyllyllään ilkeän muurahaiskuningattaren ja muut matkan vitsaukset?

LOKAKUU 100 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510447574 EAN e-kirja: 9789510454640 EAN mp3-äänikirja: 9789510454619

Uusi alakoululaisille suunnattu sarja on täynnä hullunkurista fantasiaa ja lyömätöntä huumoria. Välillä teksti villiintyy Anni Nykäsen hilpeäksi sarjakuvaksi ja Miina Supinen räjäyttelee puhekuplia nasevalla sanailullaan.

Kirjailija, käsikirjoittaja MIINA SUPINEN (s. 1976) ja kuvittaja, sarjakuvataiteilija ANNI NYKÄNEN (s. 1983) ovat energinen tekijäkaksikko, jolta on aiemmin ilmestynyt kolme hullunhauskaa Kokkiklubi-kirjaa.

104


© OTTO VIRTANEN

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN

Lätkä-Lauri ja räpylän henki Menevää luettavaa nuorille urheilijoille!

Helppolukuinen, vauhdikas ja runsaasti kuvitettu Lätkä-Laurin oma kirjasarja alkaa. Lukupalat-kirjoista tuttu Lätkä-Lauri selvittää, onko hänen räpylässään enää taikaa. Lätkä-Lauri on aina loistanut joukkueensa maalivahtina, mutta uudessa seurassa ykkös- ja kakkosmaalivahdin paikasta syntyy kilpailu. Ihmeräpylän taikavoimillekin nauretaan ja Lauri heittää räpylän nurkkaan. Samalla sekunnilla valot sammuvat jäähallista ja pukuhuoneessa tapahtuu kummia! Onko räpylän henki suuttunut? Lätkä-Lauri -kirjoja on helppo ja hauska lukea. Joka sivulla on sopivasti tekstiä ja vitsikäs värikuvitus. SYYSKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510452448 EAN e-kirja: 9789510454374 EAN mp3-äänikirja: 9789510454367

”Lätkä-Laurin jääkiekkokirja on kuin lukisi Aku Ankkaa, Tatua ja Patua sekä Mauri Kunnasta samalla kertaa.” – Mari Viertola, Turun Sanomat

Kirjailija ROOPE LIPASTI ja kuvittaja HARRI OKSANEN ovat itsekin olleet joskus lätkää pelaavia pikkupoikia. He ovat tehneet yhdessä jo neljä Lätkä-Lauri kirjaa Lukupalat-sarjaan sekä humoristisen tietoteoksen Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (2019).

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

105


© MARJAANA MALKAMÄKI

HELI R ANTAL A , HENNA RY YNÄNEN

© MACIEJ SOBOCINSKI

Kaikkien aikojen kookoskeikka Hersyvä seikkailu 6 –10-vuotiaille

”Kuumailmapallolla lentäminen on vähän niin kuin elämä itsessään! Elämää ei voi hallita, mutta sitä voi yrittää ohjata haluamaansa suuntaan.” Tuuli ei ole perheensä seikkailunhaluisin jäsen, mutta kun Tuulin kapellimestarimummo alkaa rakentaa jotain salaperäistä, ei auta kuin pakata rohkeus reppuun ja lähteä reissuun. Mummon keksintö on arvaamaton, mutta aina neuvokas matkapari pärjää kyllä missä vain! Vaikka Tuulin mielestä rakkaus onkin aika yök, kaikkien aikojen kookoskeikalle mahtuu mukaan myös rakastunut halkolohikäärme ja liemitiettyään kaipaava unieläin-mesimäyrä. Suurenmoisesta sitruunaseikkailusta sanottua: SYYSKUU 140 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510452455 EAN e-kirja: 9789510454053 EAN mp3-äänikirja: 9789510454046

”Kirjassa on jäntevä tarina, tilannekomiikkaa ja tarkasti hiottuja lauseita, joita toistelee mielellään.” – Kari Kemppainen, Kaleva ”Pääosassa on vivahteikkaasti kerrottu ja mielikuvia herättävä seikkailu. Henna Ryynäsen kuvitus on raikas, hauska, ilmeikäs ja värikäs.” – Päivi Brink, Onnimanni

HELI RANTALA (s. 1982) on toimittaja ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Suurenmoinen sitruuna-

seikkailu ilmestyi 2019. Sekä sen että Kaikkien aikojen kookoskeikan herkullisen ilmeikkään kuvituksen on tehnyt graafikko ja kuvittaja HENNA RYYNÄNEN (s. 1979).

106


ALEX MILWAY

Hotelli Flamingo: Karnevaalirieha Hyväntuulinen täysosuma 6–9-vuotiaille lukijoille! Anna Dupont perii hotellin ja johtaa sitä palvelusväkenään riemukas eläinhenkilökunta – mitä unelmaelämää! Eläinbulevardilla on jokavuotisten syyskarnevaalien aika. Juhlan pääesiintyjä on maailman suosituin rokkibändi, Yöeläimet, joka asuu Hotelli Flamingossa. Pahaksi onneksi yhtyeen nimi on enne… Onnistuuko Anna pitämään tyytyväisinä sekä muut vieraansa että yhtyeen ja vielä järjestämään ennennäkemättömän mahtavan karnevaalin? ”Todella lämminhenkinen ja inspiroiva kirja. Olisi mahtavaa päästä vieraaksi tähän hotelliin.” – Kirjailija Philip Ardagh

LOKAKUU

Hotel Flamingo: Carnival Caper

Suom. Aila Herronen 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510452813 EAN e-kirja: 9789510453599 EAN mp3-äänikirja: 9789510453582

”Tykkään siitä, ettei Anna ikinä anna periksi.” – Lukija Finn, 9 v.

ALEX MILWAY on brittiläinen kirjailija, kuvittaja ja käsikirjoittaja. Hän on perustanut This book is FUNNY!

-sivuston, jossa esitellään humoristia lastenkirjoja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

107


VAU! Tietosanakirja ihan kaikesta Täysin uudenlainen, kiehtova kuvatietosanakirja lapsille ja nuorille VAU! Tietosanakirja ihan kaikesta on kuin hakukone, visuaalinen konvehtirasia ja museo yhdessä paketissa. VAU! Tietosanakirja ihan kaikesta sisältää valtavasti eri aiheita, tuhansia valokuvia, lukemattomia hämmästyttäviä faktoja ja löytöjä! Se on 300-sivuinen tietopankki metallista nilviäisiin, vallankumouksesta robotteihin, tähtikuvioista elokuviin - mitä kiehtovimmalla tavalla.

KATSO, LUE, TUTKI, TIEDÄ!

LOKAKUU

WOW! The Visual Encyclopedia of Everything Suom. Kati Valli 304 s. | N60 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510448663

108

Yhden ja saman kirjan sivuilta voi lukea luonnosta, ihmiskehosta, tieteestä ja teknologiasta, avaruudesta, maapallosta, historiasta sekä taiteesta ja kulttuurista.


ANNA CLAYBOURNE

Ihmeellinen evoluutio ELÄMÄN TARINA

Mistä kaikki alkoi? Kiehtova tietokirja lapsille ja nuorille elämän synnystä ja lajien kehityksestä – evoluutiosta. Matka miljardien vuosien takaa alkueläimestä nykypäivän ihmiseen voi alkaa! Miksi kirahvilla on pitkä kaula? Mikä tekee kalasta kalan? Miten koko lajien kirjo – sienistä tiikereihin ja perhosista ihmiseen – voi olla sukua keskenään? Vastaukset löytyvät evoluutiosta. Evoluutio selittää, miten kaikki elämä Maapallolla on syntynyt ja kehittynyt – ja kehittyy edelleen.

ELOKUU

Amazing Evolution: The Journey of Life Suom. Ville Viitanen 80 s. | L56.41 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510449004

Ihmeellinen evoluutio tarjoaa kiehtovan katsauksen evoluutioon ja sen salaisuuksiin. Kirjassa käydään läpi koko elämän historia lajien synnystä ja geneettisestä muuntelusta aina nisäkkäiden ja kädellisten kehitykseen.

ANNA CLAYBOURNE on palkittu skotlantilainen kirjailija ja kustannustoimittaja. Hän on kirjoittanut valtavan

määrän lasten- ja nuorten tietokirjoja luonnontieteistä historiaan ja teknologiasta kirjallisuuteen.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

109


© Universal City Studios LLC. Kaikki oikeudet pidätetään.

STÉPHANE L APUSS’, RENAUD COLLIN

Kätyrit: Hurraa, pomo! Kätyrit tulevat taas! Kätyrit: Grun tarina -elokuva saa ensi-iltansa heinäkuussa 2020. Värikkäässä sarjakuva-albumissa tapaat kekseliäät keltaiset kätyriolennot itsenäisissä, sivun pituisissa tarinoissa, joita ei nähdä valkokankaalla.

KESÄKUU

Le Minions 3. Viva lè boss!

Suom. Mikael Ahlström 48 s. | L85.32 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510453469

”HULVATON ANIMAATIO.” – Iltalehti ensimmäisestä Kätyrit-elokuvasta

Kätyrit: Grun tarina -elokuva vie katsojan aikaan, jolloin Kätyrit kohtaavat nuoren Grun ja aiheuttavat tuhoja hänen kotilähiössään 1970-luvulla. Kun Gru saa tilaisuuden liittyä maailman hurjimpaan konnajengiin, Konnakuusikkoon, hänen on valittava joko unelmatyönsä tai Kätyrit. Kevin, Stuart ja Bob tekevät kaikkensa saadakseen pomonsa takaisin: he vaeltavat halki autiomaan, lentävät lentokonetta ja opettelevat jopa kungfu-taitoja. Mutta suosikkikonnansa kohdattuaan Gru oppii, että uskollisuus ja ystävyys tekevät parhaistakin konnista vahvempia ja että yhdessä hän ja Kätyrit ovat kaikkien aikojen ilkimystiimi.

Kyle Baldan ohjaama Kätyrit: Grun tarina -animaatioelokuva saa ensiiltansa heinäkuussa 2020. STÉPHANE LAPUSS’ ja RENAUD COLLIN ovat belgialaisia sarjakuvantekijöitä, jotka laativat paraikaa yhdessä lisää Kätyrien sarjakuvaseikkailuja.

110


© SIIRILIINA RIIKONEN

TIINA MARILA

Minä & supervuosi Koululaisen unelmakirja täynnä tarroja, listoja ja tehtäviä!

Kirjaa ylös unelmasi ja viikon hauskimmat hetket, listaa lukemasi kirjat ja merkitse tärkeät päivät muistiin. Värikäs päivyri söpöine tarroineen ja hauskoine tehtävineen tekee vuodesta unohtumattoman! Minä & supervuosi on kouluikäiselle suunnattu, täyttöä vaille valmis bullet journal, jossa yhdistyvät inspiroiva kalenteri, päiväkirja ja muistio. Jokainen kuukausi sisältää rohkaisevia sitaatteja ja hauskoja kirjoitusja piirustustehtäviä, jotka auttavat kirjan täyttäjää huomaamaan omat vahvuutensa ja ainutlaatuisuutensa.

HEINÄKUU 120 s. | N05.3 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510452523

Supervuoteen mahtuu unelmointia, suuria suunnitelmia, ihania ystäviä, hauskoja juhlia, uusia seikkailuja ja mahtavia muistoja. Kirjan kalenteriosio on päiväämätön, joten voit aloittaa supervuotesi minä kuukautena tahansa. Söpöjen tarrojen avulla voit tehdä kirjasta juuri sellaisen kuin haluat!

Bujo eli bullet journal on suosittu tapa tyhjentää oma mieli paperille ja järjestää ajatukset sekä kokemukset erilaisten listojen ja kirjoittamisen avulla. Paperisen kirjan täyttäminen on rauhoittavaa ja luovaa tekemistä – ja myös oiva tapa tutustua itseensä!

TIINA MARILA (1989) on Joensuussa asuva graafinen suunnittelija, kuvittaja ja intohimoinen bujoilija.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

111


JEFF KINNEY

Neropatin päiväkirja 15 Maailman suosituinta nuortenkirjallisuutta Jo viidestoista osa neropatti Greg Heffleyn seikkailuja! Neropatin päiväkirja on ilmiömäinen kirjasarja, joka houkuttelee kirjojen pariin nekin nuoret, joille lukeminen ei muuten tunnu maistuvan. Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoja on myyty jo yli 200 miljoonaa kappaletta yli 60 kielellä. Noin 8–13-vuotiaat lukijat ympäri maailman fanittavat Kinneyn teoksia, joissa yhdistyvät nuorille tutut tilanteet, hurtti huumori ja helposti lähestyttävä sarjakuvamainen kuvitus. LOKAKUU Diary of a Wimpy Kid #15 Suom. Marja Helanen 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510442029 EAN mp3-äänikirja: 9789510446607

© FILIP WOLAK

JEFF KINNEY (s. 1971) on yhdysvaltalainen

kirjailija, sarjakuvataiteilija ja pelisuunnittelija, joka tunnetaan parhaiten huippusuosituista Neropatin päiväkirjoistaan. Hän asuu perheineen Massachusettsissa, jossa hän pyörittää myös kirjakauppaa Plainvillen kaupungissa.

112


JEFF KINNEY

Maailman parhaan kaverin seikkailu KIRJOITTANUT ROWLEY JEFFERSON

Seikkailu odottaa! Neropatin päiväkirjojen sankari Greg Heffleyn kaverin esikoiskirja Maailman parhaan kaverin päiväkirja saa jatkoa!

TOUKOKUU

Rowley Jefferson’s Awesome Friendly Adventure

Suom. Marja Helanen | 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510453940 | EAN mp3-äänikirja: 9789510454879

Rowley Jeffersonin mielikuvitus on tuottanut kaikkien aikojen mahtiseikkailun. Lähde Rolandin ja hänen parhaan ystävänsä Garg Barbaarin matkaan tutusta kotikylästä suurelle pelastusretkelle – vapauttamaan Rolandin äiti Valkoisen Velhon kynsistä. Kuinka sankariemme käy? Se selviää uutuuskirjasta Maailman parhaan kaverin seikkailu!

Sarjan edellisestä osasta Neropatin päiväkirja: Remppaa pukkaa sanottua:

”MEIDÄN ESIKOINEN AHMAISI KIRJAN PARISSA TUNNISSA, KUN SE OLI NIIN HYVÄ JA HULVATTOMAN HAUSKA!”

”TÄMÄN KIRJAN HUUMORI SIIS TODELLAKIN UPPOSI. SUOSITTELUUN MENEE!”

– @iinalaura

– @satu_ramo

© 2020, Wimpy Kid, Inc. ROWLEY JEFFERSON’S AWESOME FRIENDLY ADVENTURE™, DIARY OF AN AWESOME FRIENDLY KID™ and ROWLEY JEFFERSON’S JOURNAL™ and the design(s) of the book jacket(s) are trademarks and trade dress of Wimpy Kid, Inc. ALL RIGHTS RESERVED.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

113


© OTTO VIRTANEN

© PASI PITKÄNEN

TIMO PARVEL A , BJØRN SORTL AND, PASI PITK ÄNEN

Kepler62 Uusi maailma

Kepler62 on Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen huippusuosittu, kansainvälinen kirjasarja avaruuteen lähetetyistä uudisraivaajalapsista. Sarjaa on käännetty yli 20 kielelle ja sitä on myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta. Kepler62 Uusi maailma -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet: Kaksi heimoa, Saari sekä Kuiskaajien kaupunki. Maamme palkituimpiin ja luetuimpiin kuuluva kirjailija TIMO PARVELA kirjoittaa Kepler62-sarjan toista tuotantokautta vuorotellen norjalaisen BJØRN SORTLANDIN kanssa, ja planeetalle syntyneistä kahdesta heimosta kertovat tarinalinjat etenevät itsenäisesti. PASI PITKÄSEN kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut.

114


B JØRN SORTL A ND, PASI PITK Ä NEN

TIMO PARVEL A , PASI PITK ÄNEN

Kepler62 Uusi maailma:

Kepler62 Uusi maailma:

Luola vie Kepler62-lukijat seikkailuun maan alle!

Palaavatko Kepler62-seikkailijat Maahan?

Luola

Elämä Kepler 62 e -planeetalla ei ole turvallista ennen kuin lapset ovat selvittäneet asetehtailija Vallvikin kohtalon ja estäneet hänen pelottavat suunnitelmansa. Tehtävä lankeaa Marielle, joka tietää isänsä majailevan tulivuoren alle muodostuneessa pohjattomassa luolastossa. Marie laskeutuu yksin pimeyden sydämeen ja kohtaa maan alla lukuisia vaaroja. Samalla hän tekee matkaa sisimpäänsä: Mariella on ollut isän lisäksi myös äiti, ja hän alkaa muistaa lapsuudestaan onnellisiakin hetkiä. Voittaako hyvä sittenkin pahan?

HEINÄKUU | 200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510448854 | EAN e-kirja: 9789510449752 EAN mp3-äänikirja: 9789510449776 EAN mp3-CD: 9789510450420

Gaia

Gaia huipentaa Kepler62 Uusi maailma, toisen tuotantokauden suuriin suunnitelmiin Maahan palaamisesta. Jonin, Arin ja X:n elämä leirissä on vihdoin asettunut uomiinsa, kun lapset päättävät palata takaisin Maahan. Ajatus Maa-planeetalle jääneistä lapsista ja X:n kloonisisaruksista ei jätä heitä rauhaan. Onko oikein, että vain he ovat päässeet pakoon? Maahan palaaminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä avaruusalus on vaurioitunut ja se on korjattava. Siihen tarvitaan kaikkien yhteistyötä, mutta joku sabotoi projektia. Kaiken yllä leijuu vielä kysymys siitä, millaisen maapallon he palatessaan löytävät. LOKAKUU | 230 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510452479 | EAN e-kirja: 9789510453902 EAN mp3-äänikirja: 9789510453919 EAN mp3-CD: 9789510455258

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

115


MAX BRALLIER, DOUGLAS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit – Kosminen kauhu Supersuositun huumoritoimintasarjan neljäs kirja!

”Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!” – Jeff Kinney, Neropatin tekijä Kun maailmanlopun ensimmäinen talvi saartaa Jackin ystävineen, meno ei jäädy. Tiedossa on pulkkakatapultteja ja eeppisiä lumipallotaisteluja, kunnes talvisen hauskanpidon keskeyttää odottamaton, aikaisempiakin hirviöitä karmivampi vastustaja: nerokas ihmisvihollinen! Mutta miksi uusi arkkivihollinen haluaa nimenomaan Jackin Louisvillesilpojan?

K ATSO MYÖS M A AILM AN VIIMEISET T Y YPIT -KIR JASAR JASTA TEHT Y NETFLIXANIM A ATIO. LOKAKUU

The Last Kids on Earth and the Cosmic Beyond Suom. Ulla Selkälä 272 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

116

EAN: 9789510450710 EAN e-kirja: 9789510453575 EAN mp3-äänikirja: 9789510453568


”SYMPAATTINEN ZOMBIMÄTTÖSEIKKAILU” – Siniset helmet –blogi

© RUBY BRALLIER

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet

yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

M A X BR ALLIER , DOUGL AS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit: Selviytymisopas Tee-se-itse-opas monsterimaailmanlopusta selviytymiseen! Päästä mielikuvituksesi möröt, zombit ja monsterit vapaiksi ja kirjaa kaikki oivalluksesi Maailman viimeiset tyypit: Selviytymisoppaaseen. Onko sinussa ripaus Jackiä, Quintia ja Junea, sitä jotain mikä tekee sinustakin hirviö-zombi-maailmanlopun selviytyjän? Selviytymisopas on lähes 200 sivua itseohjattavaa hauskanpitoa, hirviöfaktoja, kaveritestejä – vyörytä kirjaan pimeimmät salaisuutesi tai jaa se kaverin kanssa! HEINÄKUU

The Last Kids on Earth - Survival Guide Suom. Ulla Selkälä, Ulla Sirén 192 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510450734

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

117


ERIN HUNTER

Uljasmaa: Savannin laki ”SYVIÄ HENKILÖHAHMOJA , MONIPOLVINEN JUONI, RIK ASTA MYTOLOGIA A JA HUIKEITA MAISEMIA . VILLI JA VALLOITTAVA .” – Kirkus Reviews

Kuule savannin kutsu! Supersuosittujen Soturikissojen tekijän mukaansatempaava sarja paviaanista, norsusta ja leijonasta jatkuu. Lähde eksoottiseen Uljasmaahan kolmen neuvokkaan villieläimen matkassa! Savannin lakia on rikottu. Oka, Taivas ja Peloton saavat yhdistää voimat taistellakseen oikeuden puolesta – ennen kuin Uljasmaan eläinlajien herkkä tasapaino särkyy ikiajoiksi. LOKAKUU

Bravelands: Code of Honor

Suom. Ulla Selkälä 380 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510448090 EAN e-kirja: 9789510448113 EAN mp3-äänikirja: 9789510448106

”Kirja on jännittävä ja kirjoitettu niin, että se vangitsee lukijan.” – Barnboksfamiljen.se ”Tämä oli varsinainen page turner ja piti minut lumoissaan luvusta toiseen.” – Andrea Smith, Goodreads.com

ERIN HUNTER on kirjoittanut lähes 60-osaiseksi kasvaneen Soturikissat-sarjan, joka on noussut 15 vuodessa

suureen maailmalaajuiseen suosioon. Uljasmaa on Hunterin uusin sarja. Salanimi Erin Hunterin taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

118


Loppuvuoden 2020 aikana julkaistaan 15 uutta Soturikissatäänikirjaa

ERIN HUNTER

Soturikissat Supersuosittu seikkailusarja nyt äänikirjoina! Miau! Maailman luetuin kissasarja jatkaa ilmestymistä äänikirjoina. Soturikissat on miljoonien fanittama yli 70 kirjan maailma – äänikirjoina tarinoista nauttimista on helppo jatkaa vaikka saman tien teoksesta toiseen! KOLMAS SA AGA: KOLMIKON MAHTI

Kolmikon mahti #5: Pitkät varjot (Long Shadows) EAN mp3-äänikirja: 9789510450666

Kolmikon mahti #6: Auringonnousu (Sunrise) EAN mp3-äänikirja: 9789510450581 NEL JÄS SA AGA: TÄHTIEN ENNE

Tähtien enne #1: Neljäs oppilas (The Fourth Apprentice) EAN mp3-äänikirja: 9789510450659 Tähtien enne #3: Yön kuiskaukset (Night Whispers) EAN mp3äänikirja: 9789510450635

Tähtien enne #4: Kuun merkki (Sign of the Moon) EAN mp3äänikirja: 9789510450871

ERIKOISSEIKKAILUT

VIIDES SA AGA: KLA ANIEN SYNTY

Tähtien enne #2: Etäiset kaiut (Fading Echoes) EAN mp3-äänikirja: 9789510450642

Tähtien enne #5: Unohdettu soturi (The Forgotten Warrior) EAN mp3-äänikirja: 9789510451038

NOVELLIT

Tähtien enne #6: Viimeinen toivo (The Last Hope) EAN mp3äänikirja: 9789510451045

Klaanien synty #1: Auringon polku (The Sun Trail) EAN mp3-äänikirja: 9789510451021 Klaanien synty #2: Myrskyn aika (Thunder Rising) EAN mp3-äänikirja: 9789510452288

Klaanien synty #3: Ensimmäinen taistelu (The First Battle) EAN mp3-äänikirja: 9789510452295

KLA ANIEN KIRJAT

Soturikissatsarja: Suomentajat: Vesa-Matti Paija, Nana Sironen N84.2 Ikäryhmä: 9+ Sinitähden tarina (Bluestar’s Prophecy) EAN mp3-äänikirja: 9789510450932

Kertomattomia tarinoita (The Untold Stories) EAN mp3-äänikirja: 9789510450987

Klaanien salaisuudet (Secrets of the Clans) EAN mp3-äänikirja: 9789510450994

Klaanien laki (Code of the Clans) EAN mp3-äänikirja: 9789510450949

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

119


© THOMAS TAYLOR

THOMAS TAYLOR

Gargantis Jokin salaperäinen ja mahtava on heräämäisillään Aaverannan vesissä.

Gargantis palaa Malamanterin maailmaan ja tarjoaa saman poikkeuksellisen kutkuttavan lukukokemuksen Harry Potter -kirjojen hengessä. Herbie Sitrus ja Orvokki Parma jatkavat uhkarohkeita mutta tuloksekkaita tutkimuksiaan mystisessä merenrantakaupungissa. Aaverantaa riepottavat toinen toistaan hurjemmat talvimyrskyt ja on syytä epäillä, ettei niiden alkuperä ole tästä maailmasta. Onko legendaarinen Gargantis tulossa etsimään aarrettaan ja sitä raukkaa, joka sen alun perin vei?

LOKAKUU

Gargantis

Suom. Jaana Kapari-Jatta 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510447468 EAN mp3-äänikirja: 9789510449561

Sarjan ensimmäisestä osasta sanottua: ”Malamanteri ei jäljittele J. K. Rowlingia, vaikka Jenni Hanniverin kirja-apteekki ja sen mekaaninen merenapina, joka sylkee ulos kirjareseptejä, ansaitsisi kyllä myyntipaikan Viistokujalta. Mieluumminkin Taylorin mielikuvitus tuottaa samanlaisen poikkeuksellisen kutkuttavan lukukokemuksen.” – Alex O’Connell, The Times

THOMAS TAYLOR on brittiläinen kirjailija ja taiteilija, joka muistetaan mm. ensimmäisen Harry Potter -kirjan

kannen kuvittajana. Malamanteri aloitti trilogian, tarina-aarrearkun, jossa salaisuudet ja legendat huuhtoutuvat unohtumattoman merenrantakylän rannoille.

120


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

KRISTINA OHLSSON

Ihmissuden salaisuus Huippudekkaristin kauhusarja varhaisnuorille jatkuu

Jännityksen suurmestari Kristina Ohlsson palaa Eldsalan pikkukaupunkiin – jota piinaavat zombien jälkeen nyt uudet oliot... Metsä palaa Eldsalassa. Onko joku sytyttänyt palon tahallaan? Ja mitä ovat hyytävästi ulvovat olennot, joita vilahtelee puiden katveessa? Ystävykset Herbert ja Sally ryhtyvät selvittämään vaarallisempaa arvoitusta kuin arvaavatkaan. Lukijoiden kommentteja sosiaalisessa mediassa Ihmissuden salaisuudesta: ”Kristina Ohlsson on tehnyt sen taas, kirjoittanut rajun kirjan lapsille ja nuorille.” ”…jännittävä, täydellinen ja lukemisen arvoinen kirja…” SYYSKUU

Varulvens hemlighet

Suom. Pekka Marjamäki 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510445617 | EAN e-kirja: 9789510445631 EAN mp3-äänikirja: 9789510445624

”KYLLÄ , HÄN TEKEE SEN TA AS! PUHDASTA , HIIPIVÄ Ä K AUHUA AHMIMISIK ÄISILLE, MAHDOTON LASKEA K ÄSISTÄ …”

KRISTINA OHLSSON (s. 1979) tunnetaan suosituista aikuisten dekkareistaan. Hänen nuorille suunnatusta tuotan-

nostaan on aiemmin suomennettu Hirviötrilogian avausosa Zombikuume (WSOY 2020) sekä jännityssarja Lasilapset, Hopeapoika ja Kivienkelit (WSOY 2018–2019). Lasilapset voitti Ruotsin radion lastenromaanipalkinnon 2013.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

121


© RIIKKA VAAHTERA

MERI LUTTINEN

Myrskynsilmä Kaunis historiallinen fantasiaromaani esikoistekijältä

16-vuotias Kainu joutuu luopumaan entisestä elämästään ja tulevaisuuden haaveistaan, kun hänelle lankeaa suuren tietäjän rooli. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu kertoo koskettavasti nuoren aikuisen oman paikan etsimisestä ja löytämisestä.

SYYSKUU 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510449844 EAN e-kirja: 9789510449868 EAN mp3-äänikirja: 9789510449851

Keskikesän yöttömänä yönä Kainu seisoo punamultakehien reunalla. Nuoret tytöt löytävät riitissä paikkansa emännyyden, äitiyden tai käsityöläisyyden kehistä. Sisimpänä on viisi tietiän kehää, joista voimallisimpaan kukaan ei ole päässyt satoihin vuosiin. Kun Kainu astuu keskimmäiseen kehään, hänen osakseen lankeaa suuri tehtävä – eikä hän ole enää sama. Kainu joutuu lähtemään hurjalle ja pitkälle matkalle, jonka aikana hänen on myös selvitettävä, kuka hän itse on.

MERI LUTTINEN (s. 1987) on tamperelainen esikoiskirjailija. Hän on opiskellut suomen kieltä ja kirjallisuutta ja työskennellyt suomen opettamisen ja oppimateriaalien parissa.

122


© LAURA MENDELIN

K AISA HAPPONEN, K ARRI MIETTINEN

Ilmastotekokirja Selätä ilmastoahdistus – toimi!

Rohkea, pamflettimainen nuorten tietokirja tarttuu ilmastoahdistukseen konkreettisesti. Se selvittää ilmastokriisin syitä ja seurauksia ja kannustaa käytännön tekoihin lamaannuksen sijaan. Ilmastokriisi on pelottava juttu ja sen ympärillä käytävä keskustelu sekavaa. Ilmastotekokirja selkeyttää kokonaiskuvaa tarjoamalla faktaa mielipiteiden sijaan, kun liuta asiantuntijoita, ajattelijoita ja aktivisteja vastaa heille esitettyihin kysymyksiin. Mukana ovat muiden muassa tähtitieteilijä Esko Valtaoja, ympäristöministeri Krista Mikkonen sekä ilmastoaktivistit Atte Ahokas ja Laura Kolehmainen. Viesti on selvä: jokaisen omilla teoilla ON vaikutusta. Meillä ON vielä mahdollisuus ja tahtoa pelastaa tämä pallo.

LOKAKUU 120 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510448496

Karri Paleface Miettisen ja Kaisa Happosen Ilmastotekokirja tarkastelee ilmastokriisiä mahdollisimman monelta kantilta ja rohkeasti kiteyttäen. Lamaannuksen sijaan se kannustaa toimimaan ja käyttämään omaa ääntä yhteisen planeetan hyväksi.

KAISA HAPPONEN (s. 1982) on helsinkiläinen kirjailija. KARRI MIETTINEN eli PALEFACE (s. 1978) on helsinki-

läinen rap-artisti ja yhteiskunnallinen aktivisti. He ovat julkaisseet yhdessä nuorille suunnatun, kantaa ottavan ja liikkeelle laittavan runokokoelman Revi se (WSOY, 2018).

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

123


”TÄYNNÄ JÄNNITYSTÄ, JOKA EI PÄÄSTÄ HETKEKSIKÄÄN OTTEESTAAN.” – Stephen King

ALKUPERÄISET NÄLKÄPELIT TUHTINA PAKETTINA!

TOUKOKUU

The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay

Suom. Helene Bützow 1060 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510453209

124


Nälkäpeli 1–3 Uusi laitos

Alkuperäinen Nälkäpelitrilogia yksissä kansissa

© TODD PITT, COURTESY OF SCHOLASTIC, INC.

SUZANNE COLLINS

Tältäkö näyttää tulevaisuuden maailma? Suzanne Collinsin supersuosittu trilogia Katniss Everdeenistä on kaikkien aikojen dystopiasarja. Luonnonkatastrofin raunioista syntyy Panemin valtakunta. Sen kapinoivat kansalaiset häviävät taistelun hallitusta vastaan. Rangaistukseksi kehitetään vuotuinen tapahtuma, Nälkäpeli, jonka voittaa viimeinen hengissä selviytyjä. Nälkäpeli 1–3 sisältää Suzanne Collinsin teokset Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijanärhi, jotka kertovat 16-vuotiaan Katniss Everdeenin sankarillisesta taistelusta julmien Nälkäpelien pyörteissä, joilla on arvaamattomat seuraukset koko Panemin kohtalolle.

Yhdysvaltalaisen SUZANNE COLLINSIN (s. 1962) Nälkäpeli-trilogia on yksi suosituimmista nuortenkirjasarjoista. Kirjat on julkaistu 54 kielellä, niitä on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta ja niistä on tehty elokuvasarja, jossa pääosaa esitti Jennifer Lawrence. Collinsin kauan odotettu neljäs Nälkäpeli-romaani Balladi laululinnuista ja käärmeistä ilmestyy toukokuussa 2020.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

125


© CHARLOTTE KNEE PHOTOGRAPHY

ZOE SUGG, AMY MCCULLOCH

The Magpie Society: Siiven salaseura Tähtivloggaajan uutuus! Tähtivloggaaja Zoe Suggin a.k.a Zoellan ja kirjailija Amy McCullochin yhdessä kirjoittama kirja on villi, salaperäinen ja vetävä tarina eliittisisäoppilaitoksen varjoelämästä. Magpie Society yhdistää Girl Onlinen ja Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. Illumen Hallin lukuvuoden päättäjäisbileissä järvenrantaan ajautuu oppilaan ruumis. Uhrin selkään on tatuoitu valtava, taidokas harakka. Uusi oppilas Audrey, joka pakenee omia salaisuuksiaan, joutuu vasten tahtoaan keskelle murhamysteeriä, sillä hänen kämppiksensä Ivy oli murhatun tytön paras ystävä. Vaikka Audrey ja Ivy eivät voi sietää toisiaan, jokin tuntematon vetää heitä kohti koulun synkkiä salaisuuksia.

LOKAKUU

The Magpie Society

Suom. Inka Parpola 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510452967 EAN e-kirja: 9789510454077 EAN mp3-äänikirja: 9789510454084

The Magpie Society: Siiven salaseura julkaistaan syksyllä 2020 suomeksi samana päivänä alkuteoksen kanssa.

ZOE SUGG on kirjoittanut aiemmin suositun Girl Online -sarjan. AMY MCCULLOCH on kanadalaissyntyinen

kirjailija, joka asuu Lontoossa. Naiset tekivät ensi kerran yhteistyötä Girl Online -kirjojen parissa, kun Amy toimi kirjojen kustannustoimittajana.

126


ASHLEY ELSTON

10 x sokkotreffit Jouluinen romanttinen komedia

10 x sokkotreffit on kuin Let It Snow ja Love, Actually yhdessä paketissa. Sophian poikaystävä jättää hänet juuri ennen joulua. Sydän murskana Sophia lähtee joulunviettoon ja joutuu kohtaamaan koko hervottoman amerikkalais-sisilialaisen sukunsa. Tyttöä lohduttaakseen isoäiti keksii ”kivan idean”: kymmenen sukulaista saa järjestää Sophialle sokkotreffit eri illoille. Alkaa tapahtumien ketju, jonka edetessä Sophia oppii paljon omasta sydämestään… ”Ashley Elstonin 10 x sokkotreffit kuuluu ehdottomasti joulun lahjalistalle. Itse asiassa, osta toinen itsellesi ja lue se niin pian kuin mahdollista. Se on ABSOLUUTTISEN IHANA – isoilla kirjaimilla – alusta loppuun.” - Alethea Kontis, NPR LOKAKUU

Ten Blind Dates

Suom. Inka Parpola 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510447383 EAN e-kirja: 9789510454107 EAN mp3-äänikirja: 9789510454091

”IHASTUTTAVIN, SULOISIN KIRJA PERHEESTÄ JA ITSENSÄ LÖYTÄMISESTÄ , JONK A OLEN IKINÄ LUKENUT.” - Megs, Goodreads

ASHLEY ELSTON on amerikkalainen kirjailija. Hän opiskeli humanistisia tieteitä Louisianan yliopistossa ja toimi vuosia häävalokuvaajana, ennen kuin alkoi kirjoittaa kirjoja. 10 x sokkotreffit on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

127


POKK ARIT –––––––––––

ELOKUU JOHN GRISHAM

STEPHEN HAWKING

Tilinteko

Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin Mikä erottaa sankarin rikollisesta? Herkkupala juridisen jännityksen ystäville - Grishamin parhaaksi kehuttu teos! The Reckoning

Suom. JormaVeikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510448335

”Tämä kirja jäi Stephen Hawkingin viimeiseksi. Sen lopussa hän muistuttaa meitä kyselemisen tärkeydestä, siitä, kuinka välttämätöntä on vapauttaa mielikuvituksensa, yrittää ottaa selkoa asioista ja ymmärtää, mitä täällä todella on tekeillä.” – Esko Valtaoja Brief Answers to The Big Question

Suom. Markus Hotakainen T52.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510448311

SY YSKUU

MARY WESTMACOTT

Yksinäinen kevät AGATHA CHRISTIE -ROMAANI

Älykäs ja jännittävä romaani itsepetoksen helppoudesta Absent in the Spring

Suom. Eva Siikarla T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510430910

TUOMAS KYRÖ

Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä Mielensäpahoittajan pojat ovat myyneet rakkaimman, vuoden 1972 Voortti Eskortin. Lähin samanlainen löytyy Saksasta, missä asuu myös velipoika Tarmo. Mielensäpahoittaja pakkaa matkalaukkuun perunat, termoksen ja Itä- ja Länsi-Berliinin kartat. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453773

128

David Gemmell Legend -palkinto 2009!

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Haltiain verta

THE WITCHER - NOITURI 3

Energinen ja viihdyttävä fantasia romaani! Tarina kylvää idulleen Geraltin, Yenneferin ja prinsessa Cirin tulevaisuuden jännitteet. Krew elfów

Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510447420


LOK AKUU

C. J. TUDOR

SUVI VAARLA

SIMONA AHRNSTEDT

Selkäpiitä karmiva kuvaus englantilaisen kaivoskaupungin pinnan alla kytevistä salaisuuksista Stephen Kingin tyyliin.

Suuri romaani 1990-luvun lamasta ja sen pitkästä varjosta. Westend on elävästi kirjoitettu sukupolviromaani suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta, hajoavasta perheestä ja ystävyydestä. Samalla se on kuvaus talouskasvun mahdista ja yhden aikakauden lopusta.

Vain yksi mahdollisuus kertoo petoksesta, intohimosta ja vastakohtien magneettisesta vetovoimasta. Romaani skandiromantiikan uudelta kuningattarelta.

Paluu pimeästä

The Taking of Annie Thorne Suom. Laura Beck T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453780

Westend

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510454954

Vain yksi mahdollisuus

En enda risk

Suom. Virpi Vainikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453797

MARRASKUU

AGATHA CHRISTIE

WILBUR SMITH

HERCULE POIROT

COURTNEY 16

Yksi tunnetuimpia Hercule Poirot -tarinoita! Maailman rikkain tyttö Linnet Ridgeway on tottunut saamaan kaiken mitä haluaa - myös parhaan ystävättärensä Jacquelinen sulhasen.

1700-luvulla Malabarin rannikko Intiassa vilisee vaaroja: rahanahneita kauppiaita, pelottomia merirosvoja ja miehiä jotka vannovat veristä kostoa. Mutta Courtneyn sukuun syntynyt vaistoaa, että suurin vaara lymyää omassa perheessä.

Kuolema Niilillä

Death on the Nile

Suom. Kirsti Kattelus T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510453810

Tiikerinkynsi

The Tiger’s Prey

Suom. Nina Mäki-Kihniä T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453827

ELENA FERRANTE

Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät NAPOLI 3

”Napoli-sarjan romaanit muodostavat kiistattoman mestariteoksen. Luin kaikki täydellisen keskittymisen tilassa. Olin kerta kaikkiaan lumoutunut.” – kirjailija Jhumpa Lahiri Storia di chi fugge e di chi resta Suom. Helinä Kangas T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453841

P OK K A R I T

129


JOULUKUU

SOPHIE HANNAH

Kolme neljästä Maailman rakastetuin etsivä Hercule Poirot harjoittaa pieniä harmaita aivosolujaan 1930-luvun Lontoossa. Joku syyttää ihmisiä murhasta – Hercule Poirotin nimissä! The Mystery of Three Quarters

Tyttö joka eli kahdesti MILLENNIUM 6

Lisbeth Salander ei suostu saaliiksi. Hän on saalistaja. Maailman tunnetuin trillerisarja jatkuu!

BETH O’LEARY

Kimppakämppä Voiko toiseen rakastua pelkkien Post-it-lappujen perusteella? Hauska, suloinen romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja elämän yllätyksellisyydestä. The Flatshare

Suom. Terhi Vartia T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510448403

Hon som måste dö

JORDAN B. PETERSON

DANIELLE STEEL

JOHANNA VENHO

Maaginen rakkaustarinan kahden pariskunnan rinnakkaisista kohtaloista ja yllättävästä kohtaamisesta vuosikymmenten kuluttua. Jos rakkaus on ikuista, löytääkö se kohteensa uudelleen, toisessa elämässä?

Ensimmäinen nainen on romaani naisesta, joka löytää itsensä ja kirjailijanäänensä ja toivoo, että yhden elämän elettyään ehtisi vielä aloittaa toisen.

Until The End of Time

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453933

12 elämänohjetta KÄSIKIRJA KAAOSTA VASTAAN

Mitkä kaksitoista asiaa jokaisen nykymaailmassa elävän ihmisen olisi hyvä muistaa? Kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson romuttaa myyttejä onnesta ja mielekkäästä elämästä. 12 rules for life

Suom. Tero Valkonen T17.3 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510453889

130

DAVID LAGERCRANTZ

Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453834

Päivien loppuun saakka

Suom. Marja Helanen T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510453896

Suom. Taina Wallin T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510453872

Ensimmäinen nainen


JÄTTIPOKKARIT

THOMAS HARRIS

THOMAS HARRIS

Kauhutrillerien kylmäävin klassikko

Maailman tunnetuimman psykopaatin tarina

Hienovaraisen piinaava, uuden trilleritrendin aloittanut sarjamurharomaani, jonka elokuvasovitus kahmi Oscar-palkintoja ja joka sementoi Hannibal Lecterin aseman kaikkien aikojen kauheimpien roistojen listan kärjessä.

”Herkeämätön... loppumattoman kammottava. Viisisataa nopeatempoista sivua, joilla jokainen hengähdystauko on vain tulevan tiukan toiminnan esinäytös... Hannibal puhuttelee mielikuvitusta, tunnetta, intohimoja, yleviä ja alhaisia tuntoja.” – Los Angeles Times

Uhrilampaat

Uhrinsa nylkevä sarjamurhaaja Buffalo Bill pitää seudun naisia kauhun ja poliisia hämmennyksen vallassa. FBI lähettää nuoren agenttinsa, Clarice Starlingin, haastattelemaan psykiatri ja psykopaatti Hannibal Lecteriä korkean turvaluokituksen vankilaan. ”KannibaaliHannibalin” avulla FBI:lla voi olla mahdollisuus napata Buffalo Bill – mutta saadakseen Lecterin puhumaan Starlingin täytyy kertoa itsestään ja palata kipeään menneisyyteensä. HUHTIKUU

The Silence of the Lambs | Suom. Hanna-Liisa Timonen

397 s. | 84.2 EAN: 9789510452899 | EAN e-kirja 9789510452905 EAN mp3-äänikirja: 9789510452912

Hannibal

Sarjamurhaaja Hannibal Lecter on ollut kadoksissa seitsemän vuotta. FBI-agentti Clarice Starlingin ura on syöksykierteessä. Kun epäonnistunut huumeratsia nousee otsikoihin ja Starling kansakunnan silmätikuksi, Lecter lähettää hänelle myötätuntoisen kirjeen. FBI lähettää Starlingin etsimään Lecteriä, jota jahtaa verinen kosto mielessään myös Mason Verger. Missä Lecter piilottelee, ja kuinka hänestä tuli Kannibaali-Hannibal? HUHTIKUU Hannibal | Suom. Raimo Salminen 528 s. | 84.2 EAN: 9789510452929 | EAN e-kirja 9789510452936 EAN mp3-äänikirja: 9789510452943

JÄT T I P OK K A R I T

131


KIRJAMA AILMAN ODOTETUIN

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

UUTUUS!

M

IL J

ÖMÄRK

T

Painotuote 4041 0955

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.