Page 1

Uutuudet Syksy 2018

Tommi Kinnunen © Suvi-Tuuli Kankaanpää

Pint ti

& muut syksyn uudet kirjat


28

Sisältö Kotimainen kaunokirjallisuus.........4

Vuoden trilleri-ilmiö!

Käännetty kaunokirjallisuus.........24 Tietokirjat........................................ 38 Sarjakuvat........................................ 60 Lasten ja nuorten kirjat................ 62

52

Innostava opas rakkauteen ja hyvinvointiin.

62

Heli Laaksosen vallaton numerorunokirja hurmaa.

6

Katja Ketun odotettu uutuus!

42

Pitkään toivottu kirja Ultra Brasta.

2


© Curt Richter

140

vuotta kustannustoimintaa on opettanut, että lukijat, maailma ja kirjat elävät aina muutok-

sessa. Kehitys käsin latomisesta asiakkaan valitseman kirjan kaupassa valmistavaan Espresso Book Machineen tuntuu lähes käsittämättömältä. Painetun kirjan rinnalle ovat tulleet sähköiset lukulaitteet ja yhä suositummat äänikirjapalvelut, kuten BookBeat. Kirjoja saa älylaitteeseen määrättömästi ja niitä voi lukea tai kuunnella vaikka sukelluksissa.

Onnea 140-vuotiaalle!

Neljääntoista vuosikymmeneen mahtuvat pienen kansakunnan murrokset, kriisit, toiveet ja pettymykset itsenäistymisestä sen puolustamiseen. Historiamme poliittiset, yhteiskunnalliset ja esteettiset kamppailut ovat taltioituneet kirjoihin, riveille tai niiden väliin. Kustantamot osallistuvat keskusteluun siitä, mitä ovat Suomi, suomen kieli ja suomalaisuus sekä millainen on kulloinenkin historiantulkintamme. Lukeminen on yhä enemmän muuttumassa sivistysarvovalinnasta normaaliksi kuluttajavalinnaksi. Taiteen vapaus on kirjattu perustuslakiin, ja kirjallisuus puolustaa edelleen demokratiaa, toisinajattelua ja sananvapautta. Lukeminen kehittää aivoja, johtaa parempaan koulutukseen ja ymmärrykseen vaikkapa siitä, ettei miljoonasopimus ja televisioitu kolmen tehopisteen peli olekaan välttämättä se, mitä ihminen kaipaa elämässään eniten. Kustantamossa vastakkaisetkin näkemykset ja taidot yhdistyvät suuremmaksi kokonaisuudeksi. Lukijoiden ja maailman muutoksessa kyky aistia kirjallisen yleisön hienovireisiä toiveita voi tuottaa odottamattomia tarinoita, joita lukijat huomaavat tietämättään odottaneensa. Lukijat ovat kirjoittaneet WSOY:n historian ostamalla, lukemalla ja elämällä sen kirjoja. Aika, teknologia, toimitilat, tekijät ja omistajat ovat vaihtuneet – ihmeellinen on säilynyt: kyky löytää joka sukupolvesta kirjailijat, joiden teokset ovat luetuimpia, puhutuimpia ja rakastetuimpia. Itsenäisyyden juhlavuonna järjestetyn Vuosisadan kirja -äänestyksen kärkikolmikko, Sinuhe, Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla todistavat samasta kuin Mielensäpahoittaja, Neljäntienristeys, Kätilö tai O: vaistosta ja taidosta tunnistaa ailahtelevien trendien ohi nykyiset ja tulevat klassikot. Mikä voi selittää sen? Kun muuttujat poistetaan, jäljelle jäävät elävä, vahva traditio, näkijät ja tekijät – sekä kirjaimet w, s, o ja y. Onnea!

Joni Pyysalo Kirjailija

3


Kotimainen kaunokirjallisuus

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3cd, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 220 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510434130 EAN e-kirja :

9789510435199 EAN mp3-cd : 9789510435441

EAN mp3-äänikirja:

9789510435434

4


© Suvi-Tuuli Kankaanpää

TOMMI KINNUNEN

Pintti Mestarillisen kertojan odotettu uutuusromaani. ”On lasinteräviä hetkiä, jotka viiltävät menneet ajat irti nykyisistä. Ne karkottavat varmuuden ja havahduttavat huomaamaan, että sellainen on mahdollista, mitä ennen ei osannut todeksi kuvitella. Maailmassa syttyy sotia ja sattuu onnettomuuksia, tapahtuu vallankumouksia ja kruunajaisia, joiden mukaan aikaa jaksotetaan, mutta ihmisen elämän mullistukset ovat sellaisia, joita ei koulukirjoihin merkitä.” Tyynelän perhe on kasvanut lasitehtaan varjossa. Jussia – sisarusparven vanhinta – kierrätetään tehtaalla eri tehtävissä. Kun muut kehittyvät taidoissa, kasvaa Jussi vain ikää. Mutta maailman hän näkee yksityiskohtaisemmin ja terävämmin kuin muut. Jussin siskoilla on omat elämänsä ja huolensa. Helmi käy tehtaalla töissä, mutta kaipaa takaisin hetkiin, joihin ei voi enää palata. Kiivasluonteisella Ritvalla taas on Helsingissä menneisyys, jota hän ei piilottele. Hänestä maailmassa pärjää, jos vain on tarpeeksi tahtoa. Jäljittelemättömällä tyylillään Tommi Kinnunen kuvaa tehdaskylän pienoismaailmaa, ihmisten kohtaloita ja heidän keskinäisiä suhteitaan sodanjälkeisessä Suomessa.

Tommi Kinnunen (s. 1973) on poikkeuksellisen taitava ihmiskuvaaja, joka on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys ja Lopotti ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


Katja Kettu

Rose on poissa

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3cd, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 400 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510433348 EAN e-kirja :

9789510435342 EAN mp3-cd : 9789510435427

EAN mp3-äänikirja:

9789510435410

6


© Ofer Amir

Katja Kettu (s. 1978) tunnetaan voimakkaista, kieleltään täysin omaleimaisista teoksistaan. Hänen läpimurtoteoksensa Kätilö (2011) sai Runeberg- ja Kalevi Jäntin palkinnon ja on yhä monille vuosikymmenen voimakkain kaunokirjallinen elämys. Ketun viimeisimmät teokset ovat romaani Yöperhonen (2015) ja yhdessä Meeri Koutaniemen ja Maaria Seppälän kanssa tehty tietokirja Fintiaanien mailla (2016). Ketun kirjoja on käännetty noin 20 kielelle.

Villinä leimuava rakkaustarina! ”Joskus en muista äidistäni Rosesta muuta, kuin että hän oli villi. Sellainen villi sielu, jonka ei tarvitse tehdä suuria asioita tai suorittaa karmeita seikkailuja ollakseen uskottava siinä mitä on: vapaana virtaava henki.” Suomalainen Ettu herää reservaatista Minnesotasta ja huomaa, että rakas Rose on poissa. Poliisiasemalla selviää että Etulta on kadoksissa 35 vuotta. Hän muistaa vain ajan, jolloin Rose oli hänen vierellään. Mihin seudun intiaanitytöt katoavat, ja miksei tapauksia selvitetä?

olemisen muistosta, elämänkokemustensa sirpaleista ja kaukaisista sukujuuristaan Suomessa. Isovanhemmissaan, Etun isässä ja äidissä, Lempi kokee häivähdyksen tuota nostalgista maata, jota hän todellisuudessa ei ole itse koskaan nähnyt.

Rosen ja Etun tytär Lempi on puoliksi ojibwaintiaani ja puoliksi suomalainen. Lempi ei tiedä miten päin elää, sillä hän on reservaatissa liian valkoinen ja sen ulkopuolella liian intiaani. Lempi kokoaa omaa elämäänsä äidin lähellä

Katja Kettu kirjoittaa häikäisevästi rakkaudesta, juurten etsimisestä ja täyttymättömistä toiveista. Hän tavoittaa taitavasti meissä kaikissa asuvan rakkauden kaipuun ja halun löytää tien toistemme luo.

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


Myös tv-sarja!

TUOMAS KYRÖ

Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja Löytyykö vastaus ATK-verkosta? Sysi-Suomen paikallislehti lakkautetaan, Mielensäpahoittajalta katoaa yleisönosasto. Tukkeutuvatko suonet, leikkaako sydän kiinni, kun ei ole paikkaa missä voi kertoa mitä ajattelee ja mistä pahoittaa mielensä? Onko ihmisellä ääntä, jos hän jupisee yksin sohvalla, metsässä tai kellarissa? Pojantytär kehottaa Mielensäpahoittajaa perustamaan atk-verkkoon oman sivuston mielipahalleen, näkemyksilleen ja maailmanparannusehdotuksilleen. Mielensäpahoittajan bolgi saavuttaa odottamattoman suosion, vaikka päähenkilö itse enemmän epäilee 83-vuotiaan miehen päästöjen kiinnostavuutta. Verkkoon pudotettu ajatus tuottaa sivuääniä välihuutelijoilta, miniöiltä, lättähatuilta ja johtavilta poliitikoilta. Mielensäpahoittajalle saapuu yritysten yhteistyötarjouksia, kutsuja kopinakenkien ja kravattikaulojen juhliin, pyyntöjä Yleisradioon ja Pöllötelevision aamuohjelmiin. Kaikki tämä vain siksi, että Mielensäpahoittaja etsii vastausta häntä riivaavaan kysymykseen. Oliko kaikki ennen paremmin? Ennen kaikki oli paremmin, Mielensäpahoittaja -romaani kertoo sekä ihmisten kaipuusta vanhoihin hyviin aikoihin että matkasta kohti tuntematonta tulevaisuutta. Jälleen kerran Mielensäpahoittaja saa lukevan Suomen kansan nauramaan ja ymmärtämään itseään.

8

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3CD, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 240 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510435038 EAN e-kirja :

9789510435267 EAN mp3-CD:

9789510435731 EAN mp3-äänikirja :

9789510435472

Tuomas Kyrö (s. 1974) on loistava humoristi, satiirikko ja taitava realististen tarinoiden kertoja. Useita romaaneja julkaissut Kyrö tunnetaan myös kolumnistina ja TVpanelistina. Lisäksi hän on suosittu podcast-ääni ja Twitterin seuratuin kotimainen kirjailija.

Muista myös pysyvästi ajankohtainen Mielensäpahoittajan vuodenkierto. Julkaisu : Maaliskuu Sivumäärä : 216 Kirjastoluokka :

05.3

EAN : 9789510431320


Š Mika Tuominen

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


Antti Heikkinen (s. 1985) on suomalaisen romaanikirjallisuuden merkittävimpiä uusia ääniä. Kehvelissä hän kokeilee, mitä syntyy, jos Arto Paasilinnan ja Pentti Haanpään polkuja vähän omilla saappaillaan polkaisee.

© Otto Virtanen

Antti Heikkinen

Kehveli

Hatunnosto suurille suomalaisille veijaritarinoille. Antti Heikkisen Kehveli on selviytymistarina. Kehveli sikiää sodasta ja syntyy moraalin puutteesta, kärsii rauhan aikana, naulitsee ristiin tai rastiin. Antti Heikkisen romaanissa eletään, rakastetaan, kuollaan ja haudataan sekä ylösnoustaan kerta toisensa jälkeen, koska ei kukaan nouse ylös niin topakasti kuin vähän semmoinen kehveliluonteisempi eläjä. Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka: 84.2

10

EAN : 9789510433096 EAN e-kirja :

9789510435335

EAN mp3-äänikirja :

9789510435403


© Veikko Somerpuro

Heikki Turunen

Nenkoset ”Ne on niitä nenkossii.” Paetessaan Itä-Karjalassa riehuneen sodan jaloista Suomeen karjalaisevakot joutuvat sopeutumaan täysin erilaiseen kulttuuriin, suomenkieliseen, luterilaiseen Suomeen. Omalla tavallaan he ovat maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita. Ennakkoluulot ja ristiriidat kansanryhmien välillä johtavat tappeluihin, veritekoihin ja itsemurhiin. Nenkoset on Heikki Turusen evakkoeepoksen kolmas itsenäinen romaani. Siinä Manja Pelagea, hartaista hartain ortodoksi ja Kristuksen morsian koettaa selviytyä elämälle sopeutumisvaikeuksista ja nuoruudenrakkautensa ikävästä huolimatta. Hän kaipaa takaisin ainoaan ja oikeaan Karjalaan. Vaikka Manja pääsee sijoituskuntansa suurimpiin kuuluvan talon miniäksi, hänenkään kohdalla uusi elämä valtaväestön keskuudessa ei onnistu uhreitta ja puhtain paperein. ’Nenkonen’ on lempinimi, jota paikkakuntalaiset käyttivät siirtolaisnaapureistaan Pielisjärvellä, Juuassa ja Valtimolla.

Heikki Turunen (s. 1945) on Suomen tunnetuin rakennemuutoksen kuvaaja. Hänen huumoristaan ja verevästä karjalankielestään runsas kansankuvauksensa on muodostunut tärkeäksi osaksi suomalaista mielenmaisemaa.

Julkaisu : Lokakuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510434192 EAN e-kirja : 9789510434314

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


© Milla von Konow

Ilkka Remeksen maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi.

Ilkka Remes

Perikato

Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 440 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510434420

Taistelu Euroopasta. Toimittaja Suvi Norvanto haluaa parantaa maailmaa tekemällä vapaaehtoistyötä laittomasti maassa olevien toimintakeskuksessa Helsingissä. Siellä hän saa puhelun ex-poikaystävältään, jonka siunaustilaisuus oli kaksi viikkoa aiemmin. Järkyttynyt Suvi kuulee erikoiset toimintaohjeet ja tajuaa olevansa hengenvaarassa. Apua saadakseen hän turvautuu paperittomia auttavaan ystäväänsä, suomalaisamerikkalaista syntyperää olevaan Anna Forsteniin sekä ennen kaikkea tämän veljeen, CIA:n Helsingin-asemalla työskentelevään Harryyn.

12

Suvia ja Annaa auttaessaan Harry päätyy Saksaan, keskelle salassa toimivien verkostojen taistelua siitä, minkä verran eurooppalaisten yhteiskuntien tulisi mukautua islamilaisen maahanmuuton edessä ja pitäisikö eurooppalaisen kulttuurin edes pyrkiä säilyttämään vanhat arvonsa. Kyse on yhä brutaalimmaksi muuttuneesta salaisesta sodasta, jota käydään keinoja kaihtamatta. Vain Harry tietää, että Helsingissä tunteita kuumentava afgaanimiehen pakkopalautus kätkee taakseen jättimäiset panokset. Karkotusta vastustavat suomalaiset on heidän tietämättään valjastettu ratkaisevaan taisteluun, jota käydään suomalaisten sieluista — ja koko Euroopan tulevaisuudesta.


Remeksen aiempaa tuotantoa on saatavilla nyt myös ääni- ja e-kirjoina. Saatavilla olevat teokset ovat: Vapauden risti, Kiirastuli, Jäätyvä helvetti, Horna, 6/12, Hiroshiman portti, Ikiyö, Itäveri, Ruttokellot ja Pedon syleily.

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


© Jarmo Kontiainen

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka: 84.2

EAN : 9789510434208 EAN e-kirja : 9789510434277 EAN mp3-äänikirja:

9789510435465

Simo Hiltunen

Ihmisen kuoressa Trilleri vailla laskuvarjoa. Toimittaja Lauri Kivellä pitäisi olla asiat hyvin. Mies menestyy ammatissaan kovien rikosjuttujen tekijänä, hän on tehnyt pesäeron väkivaltaiseen lapsuuteensa ja on aikuisiällä tutustunut viimein tyttäreensä Aavaan, joka luo kansainvälistä uraa poptähtenä. Mutta taivaanrannassa siintää mustaa. Aavan menestystä edelsi Amanda, laulaja joka katosi jäljettömiin kolme vuotta aikaisemmin. Ryhtyessään tekemään artikkelia ihmisten katoamisista ja etenkin Amandan tapauksesta Kivi kerjää verta nenästään ja pimeyttä horisontista. Pian on uhattuna paitsi Aava myös Lauri Kiven oma henkinen tasapaino. Ja kun se järkkyy, ei kukaan eikä mikään ole turvassa. Ihmisen kuoressa on kovaksi taottu kaunokirjallinen trilleri, joka kyydittää lukijansa pimeyteen eikä lupaa tuoda takaisin. Se on laskuvarjoton romaani minuudesta, syyllisyydestä ja sisällämme pauhaavista hallitsemattomista voimista. Hiltusen kielessä on leikkiä, tarkkuutta ja sävyjä, joita emme rikosromaanilta osaa aina odottaa.

14

Simo Hiltunen (s. 1977) on toimittaja ja visuaalinen tuottaja. Hän asuu perheineen Iissä. Hiltusen ensimmäinen romaani Lampaan vaatteissa (2015) on saanut hyvän vastaanoton KeskiEuroopassa. Se on käännetty ranskaksi, saksaksi ja hollanniksi.

Hiltusen upea esikoisromaani Lampaan vaatteissa on saatavilla ääni- ja e-kirjana.


Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510421574 EAN e-kirja : 9789510431870

© Veikko Somerpuro

Tommi Melender

Rautakausi Katkeransuloinen kertomus siitä mitä tapahtuu, kun kultakausi on ohi. Viestintäpäällikkö Turkka elää fantasiamaailmassaan suurena rakastajana, julkkiksena ja sankarina – ja siinä samalla hänen vierellään kulkee sovinistinen sivupersoona Bruno, joka yllyttää hänet uusiin valloituksiin. Onerva on esseisti, josta tahtomattaan tulee kaikkien lastenvihaajien airut ja iltapäivälehtien sekä nettikommentoijien sylkykuppi. Kirjailija Melender työstää ensyklopedista mammuttiromaania 700 veljestä ja ajautuu kesämökillä upseeriston aseilla käytävään välienselvittelyyn. Emeritus professori Holger Suur-Markku on kansainvälisesti tunnustettu taloushistorioitsija, joka laittaessaan naisten vaatteet ylleen muuttuu salaperäiseksi Harrietiksi.

Tommi Melender (s. 1968) on romaanikirjailija, esseisti ja runoilija, jonka edellinen teos oli esseekokoelma Onnellisuudesta (2016). Hänen teoksensa Ranskalainen ystävä oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2009.

Sonja on kunnianhimoinen nuori toimittaja, joka onnistuu jäljittämään mystisesti kadonneen miljoonaperijättären Karoliina Tannerin piilopaikan. Tommi Melenderin viides romaani on yhtä aikaa salaivainen ja lämmin romaani murroksesta ja murtumista, yhtä lailla yhteiskunnallisista ja henkilökohtaisista.

Kotimainen kaunokirjallisuus

15


Anja Snellman

Kaikkien toiveiden kylä

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 84.2

16

EAN : 9789510405789 EAN e-kirja : 9789510434307 EAN mp3-äänikirja:

9789510435458


© Jouni Harala / New Terrain Press

Aistivoimainen lukuromaani kahdesta naisesta ja odottamattomasta ystävyydestä. Sitkeydestä ja elämänhalusta. Kylistä, joilla on sielu. Kreetalainen 93-vuotias Agave elää autioituneessa vuoristokylässä aasin, kanojen, kissojen ja koiransa kanssa. Eräänä päivänä hän löytää vuohipolulta pahoin loukkaantuneen ulkomaalaisen naisen, joka ei muista, miten on joutunut vuorille. Agaven ja nuoren Monikan yhden kesän mittainen, ystävyydeksi lämpenevä suhde ja risteilevät elämäntarinat ovat matka Euroopan kuohuviin vuosikymmeniin: raunioihin ja luksushotelleihin, rakkauden ja julmuuden tekoihin.

Anja Snellman (s. 1954) on rakastettu kirjailija, terapeutti ja toimittaja, jolla on ollut toinen koti Kreetalla. Hän on asunut siellä eripituisia aikoja 1990-luvun alusta lähtien, ja hänet on vihitty siellä ensimmäiseen avioliittoonsa. Hän on ollut Kreetalla myös järjestämiensä liikuntamatkojen oppaana.

Kotimainen kaunokirjallisuus

17


Pikku Aila adoptoidaan pakon edessä Katajanokalle, ja hänet kasvatetaan varakkaassa juutalaisperheessä. Nuorena neitona Aila viettää aikaa Berliinissä, jossa hän rakastuu Franziin, natsikriittiseen nuorukaiseen, joka kuitenkin joutuu sodan alettua Venäjän armeijan vangiksi. Vuosikymmenten yli keskustelevat kirjeet ja ihmisiltä kuullut tiedot ovat vakuuttaneet Siperian-junassa matkustavan Ailan siitä, että periksi ei pidä antaa: Franzin kohtalo on mahdollista yhä selvittää. Julkaisu : Elokuu (kirja), syyskuu (e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510433577 EAN e-kirja : 9789510435366

Päivi Lipponen (s. 1967) on filosofian tohtori sekä historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Hän on toiminut myös kansanedustajana ja kunnanvaltuutettuna. Ihmisyyden vuoksi on hänen ensimmäinen romaaninsa.

esikoisromaani

Ihmisyyden vuoksi Koskettavista ihmiskohtaloista muodostuu tarkkanäköinen historiankuvaus. Vuosi 2011. Yli 90-vuotias Aila istuu junassa ja matkustaa kohti Siperiaa, hän haluaa paikkaan jonne tietää Franzin joutuneen. Aila on kokenut liikaa, jotta voisi vielä saada rauhan. Vuosi 1918. Aila syntyy Helsingissä kalliolaiseen työläisperheeseen. Hänen isänsä Timo on koulutuksen ja uusien kavereiden kautta ymmärtänyt, että eriarvoisuus on kiinni yhteiskunnan rakenteista. Timo herkistyy näkemään miten eriarvoisuutta uusinnetaan, ja kommunismista tulee Timolle elämä ja uskonto. Hän ei paneudu perheensä asioihin, vaan työskentelee vallankumousjohtajana Esplanadilla Smolnassa ja päätyy lopulta Venäjälle palvelemaan vallankumousta: valta, aate ja tehtävä ovat tärkeämmät kuin yhden perheen onni.

18

© Otto Virtanen

Päivi Lipponen


Julkaisu : Kesäkuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 260 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510432778 EAN e-kirja : 9789510434413

Joni Skiftesvik (s. 1948) on tuottelias oululainen kirjailija, joka on julkaissut kaunokirjallisuutta, elämäkertoja ja tietokirjoja. Hän on kirjoittanut lisäksi näytelmiä, kuunnelmia ja elokuvien käsikirjoituksia. Skiftesvikille on ominaista konstailematon kerronta ja napakka dialogi, josta syntyy tilannekohtaista, lämmintä huumoria.

© Hilkka Skiftesvik

Joni Skiftesvik

Finlandia City Omaelämäkerrallinen romaani satamakylän pojasta. Poika löytää kalastusreissulla viinatrokarien jemman. Hän sählää narun irti pinnalla kelluneesta merkistä ja lasti katoaa joenpohjaan. Mieli maalaa hurjia kuvia tuntemattoman trokarin kostosta ja elämä on äkkiä täynnä painajaisia ja mysteerejä. Joni Skiftesvikin kotikylän asukkaat uurastavat satamassa ja tehtaalla, merimiehet remuavat rannoilla, kulkurit kiertävät kyliä ja lahkolaiset saarnaavat. Nuori Joni ahmii kirjoja, haaveilee merikapteenin urasta ja kyhää kirjeitä merillä seilaavalle isäpuolelleen. Omalle isälle kirjoitetut kirjeet jäävät lähettämättä. Kansainvälinen, kiivasta elämää sykkivä kotikylä tulvii tarinoiden aineksia. Vuosia myöhemmin ne siirtyvät kansien väliin.

Finlandia City on rinnakkaisteos omaelämäkerralliselle romaanille Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014), joka toi Joni Skiftesvikille Runeberg-palkinnon 2015.

Kotimainen kaunokirjallisuus

19


© Veikko Somerpuro

Sinikka Vuol a ja Tommi Melender

Maailmojen loput Kirjoituksia romaanitaiteesta Lopettamisen taito. Miksi romaanien alkuja siteerataan, mutta edes suurimpien klassikkojen viimeisistä virkkeistä harva muistaa mitään? Minkä vuoksi romaanin päättäminen on niin vaikeaa? Miksi ja miten loistavienkin kirjojen lopetukset usein epäonnistuvat? Kirjailijat Sinikka Vuola ja Tommi Melender selvittävät, mistä romaanien loput rakentuvat: mitä niissä tapahtuu niin sisällöllisesti kuin juonellisesti. He pohtivat myös poikkeuksellisten lopetusten mahdollisuutta. Teos sisältää kirjailijoiden esseedialogin sekä 30 miniesseetä romaanien lopetuksista. Joukossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia klassikoita kuin myös uudempaa kirjallisuutta. Maailmojen loput on suunnattu kaikille lukemisen ystäville ja se toimii myös opaskirjana kirjailijan urasta haaveileville.

20

Sinikka Vuola (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija, jolta on julkaistu kolme runokokoelmaa sekä romaani Replika (Tammi 2016), joka oli Runeberg-ehdokkaana. 2017 hän toimitti eroottisen nykyrunouden antologian Olet täyttänyt ruumiini tulella (WSOY). Hän on lisäksi yksi Ihmiskokeita-kollektiiviromaanin (Mahdollisen Kirjallisuuden Seura 2016) kirjoittajista. Tommi Melender (s. 1968) on Vantaalla asuva kirjailija, jonka edellinen teos oli esseekokoelma Onnellisuudesta (WSOY 2016). Hänen romaaninsa Ranskalainen ystävä (WSOY 2009) oli Finlandiaehdokkaana.

Julkaisu : Lokakuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510428610 EAN e-kirja :

9789510435212


Julkaisu : Elokuu (kirja,

EAN : 9789510433584 Suomentaja: Jyrki Kiiskinen EAN e-kirja : Sivumäärä : 70 9789510434253 Kirjastoluokka : 82.2

e-kirja)

© Niklas Sandström

Cl aes Andersson

Maanalainen näkötorni Runoja isänmaasta ja ihmeellisistä unista. ”Kriittinen ajattelu on aina tervetullutta hallitukseeni Mutta olethan tässä tapauksessa hyvä ja ajattelet niin kuin minäkin” Claes Andersson kirjoittaa isänmaasta, hullusta maailmasta ja vallanpitäjien juonista. Maanalaisesta näkötornista katsotaan lasten leikkiä kadulla sekä vuosikymmenien taakse, omaan sodanaikaiseen lapsuuteen. Runoja rytmittävät surrealistiset unet, joissa on oma logiikkansa. Runoilijan ääni on kriittinen, leikittelevä, ironinen ja lempeä.

Claes Andersson (s. 1937) on kirjailija, psykologi, psykiatri, poliitikko, Vasemmistoliiton ensimmäinen puheenjohtaja, 1990-luvun pidetty kulttuuriministeri ja jazzmuusikko. Maanalainen näkötorni on hänen 24. runokokoelmansa.

Kotimainen kaunokirjallisuus

21


esikoisrunoteos Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 64

EAN : 9789510430668 EAN e-kirja : Kirjastoluokka: 82.2 9789510435229

Tuukka Pietarinen (s. 1996) on opiskellut estetiikkaa ja teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa sekä kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän asuu Helsingissä, josta on myös kotoisin.

Yksin ja toisin Läsnäolon ja poissaolon runoja. ”Hän lähtee merelle kulkee suolaisessa tuulessa ei väitä mitään omakseen mittailee aaltoja katseellaan ajattelee että veneen tosiaan olisi oltava niin pieni ja heikko niin pieni ja heikko että se voisi upota jokaisesta” Tuukka Pietarisen esikoisrunokokoelma Yksin ja toisin liikkuu kohtaamisen ja kohtaamattomuuden, toiseuden ja ykseyden maisemissa. Pietarinen kirjoittaa rohkean filosofista mutta myös yllättävästi liikehtivää, leikittelevää runoa, jossa haarukat kääntyvät veitsiä vastaan ja tyhjyydessä on niityn muotoinen aukko.

22

© Otto Virtanen

Tuukka Pietarinen


Julkaisu : Elokuu Sivumäärä : 96 Kirjastoluokka :

82.2

EAN : 9789510430385

© Ilpo Vainionpää

Heli Slunga

Kehtolauluja kuoleville Heli Slunga on takaisin runojen äärellä. ”Nuku aavikkotuulien keinussa lapsi, nuku ikiuntasi, luhistuvat auringot ja ampiaispesät, vyöryvät pilvet horisontissa, nuku aaltojen keinussa lapsi, uneksi jotakin kaunista, vesi nousee ja patsaat murenevat, haipuvat sodat ja kesäillat, lepää rauhassa lapsi, sinä olet mustan madonnan kehtolaulu, kosmisen säteilyn kohina joka taivaan syvyydessä loputtomasti jatkuu

Heli Slunga (s. 1982) on lappilaislähtöinen kirjailija. Hän on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta monipuolisesti taiteen ja kulttuurin kentällä, mm. esiintyvänä runoilijana. Viimeisin runokokoelma Orjan kirja (WSOY 2012) oli Yleisradion Tanssiva karhu -palkintoehdokas. Slungan runoja on käännetty useille kielille.

sinä olet tähtikirkas yö” Kehtolauluja kuoleville on toivon ja epätoivon, totuuden ja itsepetoksen, yönmustan masennuksen ja iloisen kotiinpaluun kirja, jonka kauneus on sen alastomuudessa ja hauraudessa.

Kotimainen kaunokirjallisuus

23


Suomennettu kaunokirjallisuus

Maailman rakastetuin kirjailmiö! Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Storia della bambina perduta Suomentaja : Helinä Kangas Sivumäärä : 450 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510422410 EAN e-kirja :

9789510434956

EAN mp3-äänikirja :

9789510434956

24


Elena Ferrante

Kadonneen lapsen tarina Ferrante-huuma huipentuu sarjan viimeiseen osaan! Napoli-sarjan neljännessä osassa Kadonneen lapsen tarina Elenan ja Lilan myrskyisä, toisiaan peilaava ystävyyssuhde jatkuu keski-ikään ja vanhuuteen. Elena Greco muuttaa tyttärineen takaisin lapsuutensa maisemiin Napoliin ollakseen lähellä rakkaimpiaan. Jännite Lilan ja Elenan välillä lientyy perhe-elämän realiteeteissa ja taistellessa naapurustoa kuristusotteessa pitävää rikollisuutta vastaan. Uusi aika tulee myös vanhaan Napoliin ja kaupungin asukkaiden elämässä alati läsnä oleva järjestäytynyt rikollisuus siirtyy entistä kovemmalle tasolle, huumekauppaan. Elena ja Lila kuuluvat niihin harvoihin jotka eivät ole riippuvaisia Solaran perheen liiketoimista, seikka joka johtaa vaaralliseen konfliktiin. ”[Napoli-sarja] on sekä lohdullisen perinteinen että radikaalilla tavalla tuore. Se ei anna lukijoille vain sitä mitä he odottavat, vaan jotakin sellaista mitä he eivät tienneet kaipaavansa.”

Elena Ferranten Napolisarja kahden naisen elinikäisestä ystävyydestä on maailmanmenestys ja universaali klassikko. Se tullaan näkemään TVsarjana, elokuvina, näytelminä ja yhä uudenlaisina taiteellisina tulkintoina vielä vuosia eteenpäin. Lukijakin voi luottaa siihen, että joka kerta kun hän tarttuu Elenan ja Lilan tarinaan, hän löytää siitä uusia vivahteita. Napoli-sarjassa aiemmin ilmestyneet: Loistava ystäväni (2016) Uuden nimen tarina (2017) Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät (2018)

The Economist

”Elena Ferrante on aikamme suurimpia romaanikirjailijoita.” The New York Times

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


Leila Slimani

Kehtolaulu Kansainvälinen arvostelumenest ys! ”Yksi vuoden tärkeimmistä kirjoista.” NPR’s Weekend Edition

”Poikkeuksellinen.” The New Yorker

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Chanson douce Suomentaja : Lotta Toivanen Sivumäärä : 250 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510433331 EAN e-kirja : 9789510434291

26


Palkittu, häiritsevän tarkkanäköinen jännitysromaani vallasta, eriarvoisuudesta ja äitiydestä. Toivotat hänet tervetulleeksi omaan kotiisi, perheesi jokapäiväiseen elämään ja lastesi sydämiin. Et voi enää kuvitella elämää ilman häntä: luotettavaa ja uskollista apuria, joka tuntuu melkein kuin perheenjäseneltä. Kunnes maailmasi hajoaa eräänä toukokuun päivänä. Kun Myriam haluaa palata töihin äitiyslomalta, hän joutuu miehensä Paulin kanssa etsimään hoitajan kahdelle pienelle lapselleen. Louise on paljon enemmän kuin he uskalsivat toivoa: hiljainen, siisti, lasten rakastama nainen, joka pitää heidän kauniin asuntonsa moitteettomassa kunnossa ja

on korvaamaton apu illallisjuhlien järjestämisessä. Kiiltokuvamaisen täydellinen Louise ei väsy leikkimään piilosta tai laulamaan loputtomiin lastenlauluja. Pinnan alla kuitenkin kytee. Pariisilainen perheidylli sokerisine leivonnaisineen ja karuselliajeluineen asettuu taustaksi nöyryytykselle, raivolle ja väkivallalle. Kehtolaulu palkittiin Goncourtilla, Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Oikeudet kirjaan on myyty lähes neljäänkymmeneen maahan.

© Catherine Hélie / Editions Gallimard

Leila Slimani (s. 1981) on ranskalais-marokkolainen kirjailija ja toimittaja. Slimani syntyi Rabatissa, Marokossa, ja muutti seitsemäntoistavuotiaana Pariisiin opiskelemaan. Hänen ensimmäinen romaaninsa Dans le jardin de l’ogre sai Marokon suurimman kirjallisuuspalkinnon, La Mamounian. Slimani on ensimmäinen nainen, jolle se on myönnetty. Kun Kehtolaulu julkaistiin Ranskassa vuonna 2016, Slimanista tuli maan luetuin kirjailija. Ranskan presidentti Emmanuel Macron nimitti Slimanin Ranskan kulttuurin ja kielen lähettilääksi vuonna 2017. Slimani asuu Pariisissa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Suomennettu kaunokirjallisuus

27


”Trilleri jossa jännitys ei kumpua yksinomaan tapahtumista vaan ihmismielen syvimmistä syövereistä.” Joyce Maynard

C. J. Tudor

Liitu-ukko

© Bill Waters

Romaanin oikeudet myy t y 40 maahan!

28


Vuoden trilleri-ilmiö! Liitu-ukko rakentaa jännitysnäytelmää lapsuudenleikistä, joka menee vaarallisesti pieleen. Kirja toimii kuin paras trilleri, jonka yllätyskäänteet tyrmistyttävät taitavinta ja tottuneintakin lukijaa. On vuosi 1986. Eddie ja hänen kaverinsa ovat kaksitoistavuotiaita. He täyttävät päivänsä pyöräilemällä ympäriinsä uneliaassa englantilaiskylässä ja yrittävät löytää jännitystä elämäänsä. Liituukot ovat heidän salainen koodinsa: he jättävät toisilleen viesteinä pieniä liitu-ukkopiirroksia, joiden merkityksen vain he tietävät. Mutta sitten salaperäinen liitumies johdattaa heidät suoraan paikalle missä silvottu ruumis lojuu – eikä mikään enää ole ennallaan. On vuosi 2016. Eddie on aikuinen ja uskoo että mennyt on mennyttä. Kunnes hän saa postitse kirjeen joka sisältää ainoastaan kuvan liituukosta. Käy ilmi, että ystävät ovat saaneet tismalleen saman viestin ja he uskovat, että kyseessä on vain karkea pila. Sitten yksi heistä kuolee. Eddie oivaltaa, että kykenee pelastamaan nahkansa vain selvittämällä, mitä kauan sitten todella tapahtui.

Englantilainen C. J. Tudor toimi vuosia copywriterina, tv-juontajana, ääninäyttelijänä ja koiranulkoiluttajana. Liituukko on C. J. Tudorin kohuttu esikoisromaani, jonka oikeudet on myyty 40 maahan. Hän asuu Nottinghamissa kumppaninsa ja pienen tyttärensä kanssa.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : The Chalk Man Suomentaja : Raimo Salminen Sivumäärä : 380 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510425299 EAN e-kirja : 9789510434918 EAN mp3-äänikirja : 9789510435526

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


Agatha Christie (1890–1976) on englantilaisen dekkariperinteen uranuurtaja, jonka tuotanto käsittää yli 70 romaanin lisäksi novelleja, näytelmiä, kuunnelmia ym. Hänen teoksiaan on käännetty noin sadalle kielelle ja myyty yli kaksi miljardia kappaletta.

Vuonna 2013 Britannian rikoskirjailijoiden yhdistys äänesti Roger Ackroydin murhan parhaaksi dekkariksi ja Agatha Christien parhaaksi dekkaristiksi kautta aikain. Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : The Murder of Roger Ackroyd Suomentaja : Jaakko Kankaanpää Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510430644 EAN e-kirja : 9789510434925 EAN mp3-äänikirja : 9789510435489

Agatha Christie

Roger Ackroydin murha Christien läpimurtoteos uutena suomennoksena. Roger Ackroydin rakastettu on riistänyt itseltään hengen, ja Ackroyd tietää asiasta liikaa. Hän tietää rouva Ferrarsin myrkyttäneen aviomiehensä ja epäilee naisen joutuneen kiristäjän uhriksi. Posti tuo Ackroydille vielä viimeisen, kohtalokkaan tiedonjyvän, mutta ennen kuin hän ehtii jakaa tietojaan, murhaaja iskee. Murhatutkimuksen ottaa käsiinsä hänen ystävänsä, kurpitsanviljelijä ja eläkkeelle jäänyt mestarietsivä Hercule Poirot. Vuonna 1926 ilmestynyt Roger Ackroydin murha on järjestyksessä kolmas Hercule Poirot -romaani. Mysteerin raflaava ratkaisu takasi Christielle paikan kirjallisuushistoriassa.

30

Uusina suomennoksina ovat ilmestyneet myös Idän pikajunan arvoitus ja Lentävä kuolema


Kristina Ohlsson

Sairaat sielut Kun keneenkään ei voi luottaa – ei edes itseensä. Kristina Ohlssonin Sairaat sielut on klassinen kauhuromaani pikkukaupunkimiljöössä.

© Anna-Lena Ahlström

Kolmekymppinen Lukas palaa kymmenen vuoden poissaolon jälkeen Kristianstadin pikkukaupunkiin. Äitiä ja isää jännittää poikansa paluu ja naapuruston pitsiverhojen takanakin näkyy hermostunutta liikehdintää – mitä oikein tapahtui kymmenen vuotta sitten? Lukas ei muista. Sitä ei usko naapurin Gunnar, jonka tytär katosi juuri samalla tavalla kuin Lukas – yhtäkkiä kesken kouluviikon. Lukas palasi kotiin kolmen viikon poissaolon jälkeen, pahoin runneltuna, muistinsa menettäneenä ja henkitoreissaan. Mutta naapurin Fanny ei koskaan palannut. Lukas on yrittänyt olla ajattelematta menneisyyttä, mutta nyt on tullut aika ottaa selvää siitä mitä todella tapahtui. Samaan aikaan Lukaksen kanssa muuttaa entisille kotikulmille David nuorikkonsa Annan kanssa. Anna ja David ovat ostaneet vanhan pappilan kodikseen ja kunnostavat sitä innoissaan uutta elämää varten. Anna kokee talossa outoja sattumuksia, jotka David panee väsymyksen ja herkän mielialan tiliin – mutta palava puu pihamaalla on merkki joka on pakko ottaa tosissaan. Nimetön paha on odottanut varjoissa palatakseen.

Kristina Ohlsson tekee uuden aluevaltauksen, dekkarimuotoinen kauhuromaani Sairaat sielut sisältää kaikki ainekset joista koukuttava lukukokemus syntyy: karmivia yksityiskohtia, psykologista jännitystä ja rauhallinen pikkukaupunkiympäristö, jossa tapahtumien outous ja kauhistuttavuus erityisesti korostuvat. Sairaat sielut ilmestyi Ruotsissa syksyllä 2017 ja nousi välittömästi Ohlssonin muiden teosten tapaan bestsellerlistojen kärkisijoille.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Sjuka själar Suomentaja : Outi Menna Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510421819 EAN e-kirja :

9789510434901 EAN mp3äänikirja:

9789510435502

Suomennettu kaunokirjallisuus

31


© Emil Eiman-Roslund

Anders Roslund (s. 1961) oli Ruotsin television kulttuuriuutisten päällikkö. Hän on ollut kymmenen vuotta television uutisreportterina, reportaasitoimittajana ja uutispäällikkönä, nykyisin hän kirjoittaa kokopäivätoimisesti.

Anders Roslund

Kolme tuntia

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) EAN : Alkuperäisteos : Tre timmar 9789510417492 Suomentaja : Veijo Kiuru EAN e-kirja : Sivumäärä : 450 9789510434987 Kirjastoluokka : 84.2

Kolme tuntia jatkaa ruotsalaiskirjoittajien kansainvälisten menestysdekkareiden sarjaa. Värtanin satamaan Tukholmassa on laivattu oudonsisältöinen kontti. Kun se avataan, löytyy hapenpuutteeseen kuolleiden ruumiita. Uudesta elämästä haaveilleiden ihmisten elämä on katkaistu, kontti on tilkitty ilmatiiviiksi jossain matkan varrella. Ewert Grens saa apuun vanhan tuttunsa, rikollisesta elämästä luopuneen Piet Hoffmanin, joka soluttautuu salakuljetusjärjestöön. Kolme tuntia -dekkarin juonen lonkerot ulottuvat Pohjois-Euroopasta Länsi-Afrikkaan asti. Piet tutkii juttua Nigerissä ja Libyassa, Ewert panee toimeksi Tukholmassa. Kirjailijakaksikko Roslund&Hellströmin kansainvälinen läpimurtoteos oli Kolme sekuntia (suom. 2011), ja se oli ehdokkaana Ruotsin parhaaksi dekkariksi. Sitä seurasi itsenäinen jatko-osa Kolme minuuttia, jossa lukija tutustuu komisario Grensin jahtaamaan pikkurikolliseen, Piet Hoffmaniin. Kolmessa tunnissa heidän tiensä jälleen kohtaavat. Toinen kirjoittajista, Börge Hellström kuoli helmikuussa 2017, mutta Anders Roslund kirjoitti loppuun ystävysten aloittaman kirjasarjan.

32


John Grisham (s. 1955) toimi vuosia asianajajana, ennen kuin antautui kokonaan kirjailijanuralle. Sitten Firmateoksen tuoman läpimurron (1991) hänestä on tullut yksi maailman arvostetuimpia ja menestyneimpiä jännityskirjailijoita, jonka teoksia on käännetty yli 40 kielelle. © Bob Krasner

John Grisham

Lainlukijat Kuka lukee lakia ja kenelle? Washingtonilaiset lakiopiskelijat Mark, Todd ja Zola ryhtyivät lukemaan lakia parantaakseen maailmaa. Mutta jalo ajatus paremmasta maailmasta karisee viimeisen opiskeluvuoden realiteettien edessä: jokaisella heistä on valtavasti lainaa eikä tutkintotodistus keskinkertaisesta opinahjosta todellakaan takaa töitä. Kun vielä käy selville, että koulun omistaja on hämäräperäinen hedgerahastosijoittaja, joka sattuu omistamaan myös opintolainoihin erikoistuneen pankin, kaverukset tietävät olevansa pulassa. Mutta ehkä ratkaisu löytyy muualta - kuka sanoo, että lainharjoittamiseen tarvitaan aina toimisto ja keneltä oikeasti tivataan tutkintotodistusta oikeussalissa? Hyvin istuvalla puvulla ja hieman ylimielisellä asenteella pääsee jo pitkälle. John Grishamin 25. lakitupatrilleri iskee hermoon ajankohtaisella aiheellaan.

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : The Rooster Bar Suomentaja : Jorma-Veikko Sappinen Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510434949 EAN e-kirja : 9789510434949

Suomennettu kaunokirjallisuus

33


© Hendre Louw

Wilbur Smith, David Churchill

Sotahuuto

Courtneyt maailmansotien myrskyissä. Wilbur Smithin suositun Courtney-sarjan 14. osassa seurataan afrikkalaisen merkkisuvun vaiheita kahdella manterella maailmansotien välillä. Leskeksi jäänyt suurriistanmetsästäjä ja sotaveteraani Leon Courtney kasvattaa Saffron-tytärtään yksin kenialaisella maatilalla. 1920-luvun Afrikka on vaarallinen manner, ja Leon luovii politiikan sameissa vesissä parhaansa mukaan. Saffronista kasvaa itsenäinen nuori nainen, joka muuttaa Englantiin opiskelemaan. Hän kohtaa Gerhardin, nuoren saksalaisen idealistin, joka ei hyväksy sukunsa natsisympatioita ja joutuu ihanteidensa vuoksi suureen vaaraan. Parin vuosikymmenen levottoman rauhankauden aikana Courtneyt kohtaavat monenkirjavia vakoojia, kavaltajia ja onnenonkijoita. Kun toinen maailmansota sitten syttyy, he joutuvat toden teolla kamppailemaan niin oman kuin sukunsa selviytymisen puolesta.

34

Wilbur Smith (s. 1933 Pohjois-Rhodesiassa) on yli viisikymmenvuotisen kirjailijanuransa aikana kirjoittanut 40 jännitysromaania, joita on käännetty 26 kielelle ja myyty yhteensä noin 125 miljoonaa kappaletta kautta maailman. David Churchill (pseudonyymi) on toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan parhaiten historiallisesta The Leopards of Normandy -trilogiastaan. Churchill on julkaissut 17 kirjaa, ja hänen tuotantoaan on käännetty parillekymmenelle kielelle.

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : War Cry Suomentaja : Nina Mäki-Kihniä Sivumäärä : 500 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510433102 EAN e-kirja : 9789510434963


Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Narrenturm Suomentaja : Tapani Kärkkäinen Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510431443 EAN e-kirja : 9789510435311

© Bogdan Uznansk

Andrzej Sapkowski

Narrenturm 1 Uusi, railakas sarja Noituri-kirjojen tekijältä. Narrenturm 1 avaa noituri Geraltista kertovilla romaaneillaan kulttisuosioon nousseen Andrzej Sapkowskin uuden sarjan, joka on värikäs vaellusseikkailu pitkin keskiaikaisen Euroopan maita ja mantuja. Kahteen niteeseen jakautuva Narrenturm aloittaa Andrzej Sapkowskin hussilaistrilogian. Rehevän seikkailusarjan päähenkilönä on sleesialainen lääkärinplanttu Reinmar Bielaulainen eli Reynevan, joka saa Sterzin veljesten vihat niskoilleen jäätyään kiinni rysän päältä sängystä ritari Gelfrad von Sterzin vaimon Adelan kanssa. Reynevan lähtee karkumatkalle, joka vie hussilaissotien pyörteisiin, väijytyksiin ja vaarallisiin tilanteisiin. Päälle päätteeksi nuorimies saa magian kanssa flirttailusta vielä inkvisitionkin peräänsä, ja kaiken yllä leijuu uhka päätymisestä vainoojien vangiksi pahamaineiseen Narrenturmin torniin.

Andrzej Sapkowski (s. 1948) on Puolan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen 8-osainen The Witcher – Noituri -fantasiasarjansa on palkittu Suomessa kahdesti Tähtifantasiapalkinnolla, ja siitä on tekeillä Netflixtv-sarja.

1400-luvun Keski-Eurooppa avautuu makaaberissa mielettömyydessään Sapkowskin omaleimaisella kerronnalla, josta ei puutu ruutia, metkoja käänteitä eikä meheviä henkilöitä.

Suomennettu kaunokirjallisuus

35


Danielle Steel

Ikuiset ystävät

Viisi erilaista kohtaloa, yksi ja yhteinen ystävyys. Romantiikan ruhtinatar Danielle Steel punoo koskettavasti yhteen viiden ystävyksen elämänlangat ja kasvutarinat. Gabby, Billy, Izzie, Andy ja Sean tutustuvat toisiinsa päiväkodissa, ja heistä hitsautuu Viitoset, erottamaton ystäväpiiri, joka tukee toisiaan läpi teini-iän ja perhe-elämän karikoiden. Kun tiet lukion jälkeen erkanevat, ystävyys säilyy, mutta kohtalo kolhii Viitosia armottomasti: Gabby menehtyy onnettomuudessa, Billy menettää otteensa elämästä ja Andy tekee kauhistuttavan päätöksen. Elämän hauraus lyö kasvoille kuin piiska, mutta ystävyyden vahvat siteet lääkitsevät haavat ja johdattavat harhailijat kotiin.

© Brigitte Lacombe

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Friends Forever Suomentaja : Marja Helanen Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789510421703 EAN e-kirja :

9789510434932

Ranskassa jo vuosia asunut amerikkalainen Danielle Steel (s. 1947) kuuluu maailman luetuimpiin viihdekirjailijoihin. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenille kielille ja myyty maailmalla runsaat 800 miljoonaa kappaletta. Steelin lukuisiin kansainvälisiin myyntimenestyksiin kuuluvat mm. romaanit Hotelli Vendôme, Hyvää syntymäpäivää, Osoitteena Charles Street 44, Veren perintö ja Perhe-siteitä. www.daniellesteel.com

36


Maailman tunnetuin rakkausrunojen kokoelma

Julkaisu : Elokuu Alkuperäisteos : Sonnets Suomentaja : Aale Tynni Sivumäärä : 380 Kirjastoluokka : 82.2 EAN : 9789510434567

WSOY 140 vuotta

juhl apainos

William Shakespeare

Sonetit

William Shakespeare kehitti Italian renessanssin synnyttämästä sonettirunoudesta englantilaisen vastineen 1500-luvulla. Sonetit ovat rakkausrunoja, jotka ylistävät rakkauden eri puolia, maallista ja henkistä rakkautta, siihen liittyvää mustasukkaisuutta, uskollisuutta ja leikkiä. Shakespearen Sonetit ilmestyi kokoelmana 1609. Runot lienee kirjoitettu pääosin 1590-luvulla, viimeiset seuraavan vuosisadan puolella. Shakespeare-suomentaja Paavo Cajanderilla oli aikomus näytelmien jälkeen suomentaa myös

Sonetit, mutta hanke jäi kesken hänen kuollessaan 1913. Yli puoli vuosisataa myöhemmin, v. 1965 kokoelma ilmestyi ensimmäisen kerran suomen kielellä runoilija Aale Tynnin suomennoksena. Aale Tynnin klassinen sointi soi yhä kirkkaasti ja alkuteoksen harmonialle uskollisena. Runot ovat nimeämättömiä, mutta numeroituja, ja niitä on kaikkiaan 154. Sonetit julkaistaan kaksikielisenä, Shakespearen runo ja sen suomennos ovat rinnakkain.

Suomennettu kaunokirjallisuus

37


Tietokirjat

Suomen suurimman poptähden avoin el ämäkerta

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 304 Kirjastoluokka : 99.1 EAN : 9789510423431 EAN e-kirja :

9789510428436

EAN mp3-äänikirja:

9789510428443

38


Antti Tuisku, Antti Aro, Anton Vanha-Majamaa

Antti Tapani

Antti Tuisku on Suomen suurin poptähti, mutta kuka on Antti Tapani? Avoin elämäkerta paljastaa, onko mahdollista säilyä omana itsenään läpi musiikkibisneksen hullunmyllyn. Koko kansan tuntema Antti Tuisku on eri ihminen kuin yksityisyyttään varjeleva Antti Tapani, joka on selviytynyt koulukiusaamisesta, läheisriippuvuudesta ja vaikeista seurustelusuhteista. Yhtä kaikki hän on voitontahtoinen ja peräänantamaton, herkkä ja analyyttinen itsensä kehittäjä. Tuisku singahti vain 19-vuotiaana Siwan kassalta supertähteyteen ja saman tien ivan ja epäilyn kohteeksi. Hänet leimattiin nopeasti laulutaidottomaksi levy-yhtiön tuotteeksi. Keikoilla lavalle lentelivät pullot ja kolikot. Media revitteli. 15 vuoden kuluttua hän on suositumpi kuin koskaan. Aluksi Antti uskoi itsekin, että pohjoiset juuret pitäisivät jalat maassa, eikä julkisuus muuttaisi häntä. Kun suosio Idols-menestyksen jälkeen notkahti ja väki kaikkosi keikalta, tapahtuikin kaikkea muuta. Antti löysi itsensä etsimässä selkääntaputtelua ja vahvistusta itsetunnolleen. Nousu uudelleen huipulle vaati paljon. Se vaati myös tutustumista siihen, kuka oikeastaan on.

© Aki Roukala

© Otto Virtanen

Anton Vanha-Majamaa (s. 1988) on helsinkiläinen kirjailija ja journalisti, joka kirjoittaa popkulttuurista muun muassa Helsingin Sanomiin ja Imageen. Hän on tuttu ääni myös Radio Helsingin taajuudelta. Antti Aro (s. 1972) on toimittaja, joka rakastui musiikkiin, populaarikulttuuriin ja aikakauslehtiin jo nuorena. Myöhemmin intohimosta kehittyi pitkäaikainen ura mediamaailmassa.

Tietokirjat

39


L aura Friman

Mikael Gabriel – Alasti

40


”En ole kertonut teille viel ä mitään…” Täysin avoin elämäkerta huippusuositun ja ristiriitaisen artistin tiestä kasvatuskotiin ja sieltä kuuntelijoiden sydämiin. Ollessaan 14-vuotias Mikael Gabriel passitettiin kasvatuskotiin Hyrynsalmelle. Takana oli pitkään jatkunut kipuilu ja kapinointi, joka ilmeni pienempien kolttosten lisäksi myös päihteidenkäyttönä ja autovarkauksina. Isä istui vankilassa, eikä äiti kovista otteistaan huolimatta saanut poikaansa kuriin. Aika lastenkodissa oli vaikeaa ja jatkui yli neljä vuotta, mutta lopulta Helsinkiin palasi muuttunut nuorukainen. Mikael Gabriel oli alkanut kirjoittaa tuskaansa biiseiksi ja haaveili räppärin urasta. Loppu on suomalaista musiikkihistoriaa. Lukuisten listahittien, loppuunmyytyjen keikkojen, Vain elämää -menestyksen, leffaroolien, oman levy-yhtiön perustamisen ja X-Factor-tuomaroinnin jälkeen on aika kertoa Mikael Gabrielin koko tarina. Laura Frimanin kirjoittama Mikael Gabriel – Alasti on sukellus ainutlaatuisen suomalaisen artistin elämään ja sisimpään.

EAN : 9789510424438 EAN e-kirja :

9789510434604

EAN mp3-äänikirja :

9789510434642

© Aapo Huhta

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 99.1

Laura Friman (s. 1980) on toimittaja, tietokirjailija, radiojuontaja ja televisiopersoona. Hän on kirjoittanut kolumneja muun muassa Helsingin Sanomiin ja Imageen ja juttuja lukuisiin aikakauslehtiin. Frimanin kirjoittama JVG – Etenee oli yksi vuoden 2016 myydyimmistä tietokirjoista.

Tietokirjat

41


Ville Similä , Mervi Vuorela

Ultra Bra Sokeana hetkenä

Pitkään toivottu kirja Ultra Brasta! 1990-luvulla sukupolvi-ilmiöksi nousseen ja rakastetuksi klassikoksi vakiintuneen Ultra Bran koko tarina. Minä suojelen sinua kaikelta, Tyttöjen välisestä ystävyydestä, Sinä lähdit pois, Hauki. Ultra Bra – Sokeana hetkenä kertoo Suomen epätodennäköisimmän musiikki-ilmiön tarinan ja näyttää kuinka Kallion ilmaisutaitolukion nokkelien oppilaiden puolivitsistä kasvoi yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja rakastetuimmista yhtyeistä. Kirjaan haastatellut Ultra Bran nykyiset ja entiset jäsenet valottavat yhtyeen taivalta muodostaen kokonaisvaltaisen ja rikkaan kuvan tämän huippulahjakkaiden nuorten aikuisten kollektiivin elämänkaaresta. Näin lukija pääsee keskelle Ultra Bran tarinaa tavalla, joka ei ole aiemmin ollut mahdollista. Mitä esimerkiksi luki papereissa, jotka Anni Sinnemäki jätti yllättäen Kerkko Koskisen pianon päälle?

Mervi Vuorela (s. 1984) on Helsingissä asuva freelance-toimittaja. Hänen ensimmäinen tietokirjansa, Ville Similän kanssa tehty Valtio vihaa sua – suomalainen punk ja hardcore 1985–2015, oli ehdolla Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi vuonna 2015.

42

Ville Similä (s. 1977) on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja, tietokirjailija ja basisti.


Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 78.993 EAN : 9789510429761 EAN e-kirja :

9789510434789

EAN mp3-äänikirja :

9789510434796

© Terhi Kokkonen ja Arto Talme

Tietokirjat

43


Markku Kuisma , Kai Häggman, Teemu Keskisarja

1918

Itsenäistymisen jälkeen koitti Suomen historian vaikein vuosi. Eturivin historioitsijat kertovat erilaisten ihmisten näkökulmasta ja monipuolisesti traagisesta vuodesta 1918. Teoksen lukuisat, osin ennennäkemättömät valokuvat pysäyttävät vaikuttavien ihmiskohtaloiden äärelle. Vuoden 1918 alkaessa Suomi oli vasta julistautunut itsenäiseksi, mutta huomion veivät porvariston ja työväen kasvavat, pian sodaksi puhjenneet jännitteet. Kotimaisen sodan lisäksi myös maailmansota uhkasi laajeta aiemmin siltä välttyneeseen maahamme. Historian kiihkeiden pyörteiden keskellä suurin osa suomalaisista yritti kuitenkin elää omaa elämäänsä, löytää jokapäiväisen leipänsä ja säilyä hengissä niin kuin parhaiten taisi. Miltä vuosi 1918 näytti erilaisten ihmisten näkökulmasta kadulta salonkeihin? Entä miksi Suomi oli 6.12.1919 parempi paikka kuin 6.12.1917? Loistavasti kirjoittavat historioitsijat Kai Häggman, Teemu Keskisarja ja Markku Kuisma tarkastelevat suomalaisten elämää eri näkökumista, ja vanhojen valokuvien parissa tehdystä elämätyöstä palkittu Jukka Kukkonen tuo ihmisten arjen silmiemme eteen ennennäkemättömin kuvalöydöin.

Samojen tekijöiden juhlavuonna ilmestynyt 1917 oli arvostelumenestys!

© Hanna Weselius

© Jarmo Lintunen

Markku Kuisma (s. 1952) on Helsingin yliopiston Pohjoismaiden historian professori ja useasti palkittu taloushistorian ja yrityshistorian tutkija.

44

Suomen ja Skandinavian historian dosentti Kai Häggman (s. 1956) tunnetaan erityisesti hänen kirjallisuutta ja kustannusalaa käsittelevistä teoksistaan. Lisäksi Häggman on kirjoittanut maailmansotien välisen ajan Suomen metsäteollisuudesta, perhehistoriasta ja suomalaisten arjen historiasta.

Julkaisu : Lokakuu Sivumäärä : 224 Kirjastoluokka :

92.71 EAN : 9789510434734

Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja (s. 1971) on Suomen luetuimpia historioitsijoita. Hänen aiheensa ulottuvat muinaisista seksuaalirikoksista sotahistoriaan ja arkielämän historiasta suomalaisen suurteollisuuden syntyyn.


Kansakunnan kohtalonhetkinä rintaman takana ponnistelleiden suomal aisten panos jää usein unhol aan.

Julkaisu : Lokakuu Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka :

92.73 EAN : 9789510434680

Martti Turtol a (pä ätoim.)

Kotirintama

Sota-aikana suurin osa suomalaisista oli kotirintamalla, jolla oli suuri vaikutus sotamenestyksen kannalta. Millaista oli elämä kotirintamalla ja miten se pysyi pystyssä? Kun resurssit keskitettiin rintamalle, kotirintamalla vaadittiin sitkeyttä ja kekseliäisyyttä selviytymiseen. Naiset hoitivat omiensa lisäksi myös miesten työt. Lapset puolestaan joutuivat kohtaamaan asioita, joihin he eivät olleet vielä kypsiä. Kotirintama-teoksen runsaat ja koskettavat kuvat sekä suomalaisten historioitsijoiden selkeät tekstit kertovat millaista oli arki kotirintamalla. Miten sota vaikutti perheelämään? Miten pula-ajasta selvittiin? Millainen oli lapsen osa? Miten elinkeinoelämän johtohahmot vaikuttivat sotaponnisteluihin? Entä millainen oli naurun voima? Käsittelyssä ovat esimerkiksi myös sodan vaikutus terveyteen, mustan pörssin kauppa ja sotilaat kotirintamalla. Kirjan lopussa tutustutaan evakkojen kohtaloon lapsen silmin nähtynä. Kotirintama perustuu Arkea sodan varjossa ja Sodan haavoittama lapsuus teoksiin. Sen kirjoittajat (mm. Martti Turtola, Juha Mälkki, Sonja Hagelstam, Sari Näre, Jenni Kirves ja Aki-Mauri Huhtinen) ovat tutkijoita eri yliopistoista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tietokirjat

45


Julkaisu : Syyskuu (kirja,

e-kirja)

Kirjastoluokka :

90.35

Alkuperäisteos : Arnhem Suomentaja : Seppo EAN : 9789510434154 EAN e-kirja : Raudaskoski Sivumäärä : 600 9789510434598 © John Carey

Antony Beevor

Kohtalokas silta

Entinen brittiarmeijan upseeri Antony Beevor (s. 1946) on keskittynyt 1900-luvun sotahistoriaan ja saanut teoksistaan useita palkintoja. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle ja myyty yli viisi miljoonaa kappaletta.

Arnhem 1944

”Saatamme olla etenemässä yhden sillan liian pitkälle.”

46

Toisen maailmansodan suurimman laskuvarjo-operaation tavoitteena oli yllättää saksalaiset, ottaa haltuun Alankomaiden suuret sillat ja avata tie Berliiniin. Liittoutuneiden uhkarohkeasta suunnitelmasta seurasi massiivinen sotilaallinen ja inhimillinen katastrofi.

Epäonnistumisen hinta oli hirvittävä etenkin hollantilaisille, jotka olivat riskeeranneet kaiken auttaakseen liittoutuneita. Saksalaisten säälimättömät kostotoimet jatkuivat aina sodan loppuun saakka.

Noustuaan maihin Normandiassa liittoutuneet ryhtyivät valtavassa maahanlaskuoperaatiossa uskaliaaseen yritykseen edetä silta kerrallaan vallattujen Alankomaiden halki natsiSaksan sydänmaille. Liittoutuneiden 1. laskuvarjoarmeijan varakomentajan Frederick Browningin epäilys liian pitkälle etenemisestä kävi kuitenkin toteen, ja operaatio Kauppapuutarhan epäonnistumisesta tuli yksi toisen maailmansodan tunnetuimmista takaiskuista.

Maailman luetuin sotahistorioitsija Antony Beevor on tarttunut Yksi silta liikaa -klassikkoelokuvastakin tunnettuun aiheeseen ja kuvaa tuoreimmassa teoksessaan Kohtalokas silta — Arnhem 1944 operaation todelliset tapahtumat mukaansatempaavasti ja henkeäsalpaavan jännittävästi.


Risto Uimonen (s. 1947) tunnetaan politiikkaa asiantuntevasti ruotivista teoksistaan. Uimonen on työskennellyt muun muassa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana, Kalevan päätoimittajana sekä Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajana ja kolumnistina. Tällä hetkellä hän toimii vapaana tietokirjailijana ja kolumnistina. Uimonen on kirjoittanut muun muassa paljon luetut kirjat Iiro Viinasesta, Esko Ahosta, Juha Sipilästä ja Per-Erik Lundhista sekä Sauli Niinistön aiemmasta urasta.

© Aino-Kaarina Kivistö

Risto Uimonen

Sauli Niinistö – tasavallan presidentti Suomen historian suosituin presidentti lähikuvassa. Sauli Niinistö on Suomen historian suosituin presidentti vaalitulosten ja -gallupien mukaan. Kuinka hän on päässyt tuohon asemaan? Ja miten hän on onnistunut tehtävässään? Sauli Niinistö on paradoksien mies. Hän on itsenäisen Suomen vähävaltaisin tasavallan presidentti ja maamme suosituin poliitikko. Hän on yksityisyyttään varjeleva mies, joka voitti vuoden 2012 presidentinvaalit kaikkien aikojen äänierolla – ja rikkoi oman ennätyksensä vuoden 2018 vaaleissa. Mutta minkälainen presidentti hän on? Miten Niinistö on onnistunut tehtävässään, erityisesti suhteessaan Venäjään ja Yhdysvaltoihin? Entä miten rouva Jenni Haukion näkyvä rooli on vaikuttanut median ja kansan käsitykseen presidentistä?

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300

Kirjastoluokka :

99.1

EAN : 9789510431078 EAN e-kirja : 9789510434826

Kokenut toimittaja ja tietokirjailija Risto Uimonen valottaa ja analysoi Sauli Niinistön tähänastista presidentinuraa runsaan fakta-aineiston ja haastattelujen pohjalta. Uimonen julkaisi vuonna 2012 kirjan Puolivallaton presidentti, joka käsitteli Niinistön tietä valtakunnan ykköspaikalle.

Tietokirjat

47


Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja) EAN : 9789510421826 Sivumäärä : 450 EAN e-kirja : Kirjastoluokka : 99.1 9789510434772

© Hugo Simberg, Kansallisgalleria

Helena Ruuska

Hugo Simbergin pirut ja enkelit Rakastetun taiteilijan arvoituksellinen elämä. Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on Suomen rakastetuin taideteos. Millaisen elämän taiteilija itse eli? Nuori ja omapäinen Hugo Simberg muuttaa Viipurista Helsinkiin vakaana aikeenaan tulla suureksi taiteilijaksi. Koulunkäynti takkuilee, kunnes Axel Gallén rohkaisee Simbergiä, luontaista symbolistia, uskomaan itseensä. Syntyy piruparkoja ja enkeleitä, syntyvät Syksy ja Halla. Simbergin ura lähtee lentoon ja hän maalaa Tampereen tuomiokirkon pääholvin kattoon käärmeen ja lehteriin alastomia poikia. Syntyy mestariteos, mutta myös skandaali. Läheisilleen Hugo kertoo riemuistaan ja murheistaan: elämä on ylämäkeä ja alamäkeä niin rakkaudessa kuin taiteessa. Blenda-sisar jakaa ohjeita ja pyyhkii kyyneleitä, kunnes Hugo löytää lopulta oman elämänkumppaninsa. Mutta miksi kuolema, jonka Simberg kuvasi taiteessaan niin lempeänä ja ymmärtäväisenä, leikkaa viikatteellaan hänen elämänlankansa niin varhain?

FT Helena Ruuska on tietokirjailija, äidinkielenopettaja ja kriitikko. Häneltä ovat aiemmin ilmestyneet teokset Marja-Liisa Vartio – Kuin linnun kirkaisu (2012) ja Eeva Joenpelto – Elämän kirjailija (2015).

48


© Raine Haikarainen

Eero Huovinen

Isä meidän

Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen on tullut tunnetuksi älykkäänä keskustelijana ja hengellisenä kanssakulkijana. Hänen kirjoituksissaan on lämmintä viisautta, kirpeitä havaintoja ja omintakeista huumoria. Huovisen aiempia teoksia ovat muun muassa Pappi? (2001), Pitkä ilo. Joulun evankeliumi (2002), Lähdön aika (2011), Enkeli taivaan (2012), Saarna? (2015) ja Parhain päin (2017).

Rakastettu piispa pohtii maanläheisesti tärkeimmän rukouksemme syvintä olemusta. Isä meidän on Jeesuksen opettama rukous, mutta voi puhutella kaikki ihmisiä katsomuksesta riippumatta. Rukouksen pyynnöt kertovat, mikä elämässä on tärkeintä ja mitä me viime kädessä tarvitsemme. Isä meidän lienee maailman yleisin rukous. Varovaisenkin arvion mukaan se luetaan joka päivä 100 miljoonaa kertaa, yksin tai yhdessä, vuoden aikana 36 miljardia kertaa. Isä meidän on avain siihen, mikä elämässä on tärkeää. Nimen pyhittäminen on persoonan kunnioittamista. Oikeaa ja hyvää valtakuntaa kaikki odottavat. Sinun tahtosi vai minun tahtoni – siinä vasta kamppailu. Jokapäiväinen leipä sisältää sen, mikä on kohtuullisen elämän kannalta välttämätöntä. Uskallanko pyytää anteeksi ja jaksanko antaa anteeksi? Miten selviän kiusauksista? Kuka päästää pahasta?

Eero Huovinen avaa tuoreita näkökulmia tuttuun Isä meidän -rukoukseen. Omaperäisellä, lämpimällä, hauskallakin tyylillään hän pohtii rukouksen – ja rukoilemisen – merkityksiä ja ulottuvuuksia nykyihmiselle. Kaiken ytimessä on luottamus hyvään Jumalaan, joka on Isä meidän.

Julkaisu : Elokuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 180 Kirjastoluokka : 20

EAN : 9789510434581 EAN e-kirja :

9789510435304

Tietokirjat

49


© Janita Autio

Antto Terras

Helsinki–Tallinna Express

Antto Terras on espoolainen virolaissyntyinen kirjailija ja stand up -koomikko, joka on erikoistunut jonkun henkilön pilkkaamiseen tämän suostumuksella eli roastaamiseen. Terras on kirjoittanut viisi näytelmää ja neljä kirjaa, joista mainittakoon suuren suosion saavuttanut Stockmann Yard. Myymäläetsivän muistelmat (2015) sekä Pilkkuun asti. Baarimestarin muistelmat (2017).

Pakettimatka suomalaisuuteen

”Virossa kortilla oli leipä. Suomessa nauru.” Miltä näyttää Suomi virolaisen koomikon silmin? Kaikella rakkaudella kerrottu totuus ”isoveljestä” iskee hermoon – nauruhermoon. Antto Terras loikkasi Suomeen Neuvostoliiton romahtaessa. Hän luuli pääsevänsä unelmiensa kultamaahan, jossa kuninkaana on K-kaupan Väiski. Nopeasti Terras huomasi tulleensa jallitetuksi: sosialismi, joka ei millään ottanut toimiakseen hänen synnyinmaassaan, olikin Suomessa vallitsevana yhteiskuntajärjestelmänä. Olisikohan sittenkin kannattanut soutaa Ruotsiin asti? No, kuten sukulaisiaan myöskään sukulaiskansojaan ei voi valita, mutta ainahan niiden kummallisuuksia voi tarkastella kaikella rakkaudella huumorin kautta. Näin Antto Terras onkin tehnyt jo yli 20 vuoden ajan stand up -illoissa, roast-tapahtumissa, näytelmissä ja kirjoissa. Helsinki–Tallinna Expressissä Terras laittaa Suomen ja suomalaisuuden koomikon suurennuslasin alle – unohtamatta myöskään synnyinmaataan Viroa. Teosta lukiessa tulee miettineeksi, onko virolaisuus kenties yhdistelmä savolaista sanailutaitoa ja pohjanmaalaisten pelkäämätöntä suorasanaisuutta.

50

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 42

EAN : 9789510426555 EAN e-kirja : 9789510434802 EAN mp3äänikirja :

9789510434819


Ilkka Karisto on pitkän linjan toimittaja, joka on työskennellyt Imagessa ja Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä sekä päätoimittanut Nostelehteä. Tätä nykyä Karisto on Long Playn toimitussihteeri.

© Otto Virtanen

Ilkka Karisto

Vankina Venäjällä Suomalaisen huumekuriirin uskomaton tarina

Henkeäsalpaava sukellus Venäjän pahamaineiseen vankilamaailmaan. Suomalaisen huumekuriirin pahin painajainen toteutui itärajalla, kun hänet kiinnioton päätteeksi passitettiin Suomen sijasta Venäjälle kärsimään tuomiotaan. Kaiken piti sujua huolellisesti laaditun suunnitelman mukaan. Svetogorskissa suomalaisen huumekuriirin Tepi Salon eteen kuitenkin ilmestyi kuin tyhjästä kaksi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n virkailijaa, jotka pidättivät hänet siltä seisomalta. Vielä suurempi šokki Salolle koitti, kun kävi ilmi, ettei hän pääsisikään normaalin käytännön mukaan Suomeen kärsimään tuomiotaan vaan joutuisi lusimaan vuosikausia tiukan kurin vankileirillä keskellä Komin tasavallan erämaata. Ilkka Kariston Vankina Venäjällä on hyytävä tositarina Tepi Salon armottomasta taipaleesta venäläisen vankilamaailman säälimättömissä syövereissä, joissa toiset vangit ovat pieni päänvaiva täysin epäinhimillisiin olosuhteisiin ja häikäilemättömään henkilökuntaan verrattuna.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 250 Kirjastoluokka: 99.1 EAN : 9789510429020 EAN e-kirja : 9789510434659 EAN mp3äänikirja :

9789510434666

Tietokirjat

51


Kirja parisuhteessa oleville tai sitä etsiville!

52


Jutta Gustafsberg, Juha Rouvinen

Rakkauden voimakirja Löydä rakkauden voima! Rakkaus on antanut Jutta Gustafsbergille ja Juha Rouviselle voimaa jo kauan ennen kuin he tapasivat toisensa ja heistä tuli pari. Tässä kirjassa Jutta ja Juha kertovat sen, mitä he ovat oppineet ihmisen suurimmasta tunteesta ja miten he yhdessä hyödyntävät sen voimaa. Mitä paremmin ymmärtää rakkautta, sitä helpommin sen avulla voi lisätä onnellisuutta ja hyvinvointia jokapäiväisessä elämässään. Rakkauden avulla voi sekä voimistaa itsetuntoaan että parantaa ihmissuhteitaan. Rakkauden voimakirja ohjaa havainnoillaan ja harjoituksillaan vaalimaan rakkautta tai löytämään sen. Jutta ja Juha kannustavat kirjassa ihmisiä toimimaan rakkaudellisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Maailman katsominen rakkauden silmin on elämäntaito, jonka on osoitettu parantavan terveyttä ja lisäävän onnellisuutta. Kirja antaa työkaluja jokaisen ihmisen arkeen. Avaamalla silmät rakkaudelle voi valita itselleen hyvää joka päivä!

Julkaisu : Elokuu

(kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 200 Kirjastoluokka : 17.3 EAN : 9789510432839 EAN e-kirja :

9789510434864

EAN mp3-äänikirja :

9789510434871

Jutta Gustafsberg on hyvinvointiyrittäjä ja fitnessvalmentaja, joka valmistuu kesällä 2018 seksuaaliterapeutiksi. Juha Rouvinen on ihmislähtöisen palvelukehityksen asiantuntija, joka valmentaa sekä yrityksiä että julkishallintoa oppimista tehostavien ja merkityksellisyyttä parantavien menetelmien käytössä. Molemmilla on vuosien kokemus meditaatiosta ja tietoisuustaitojen kehittämisestä. He ohjaavat, luennoivat ja järjestävät yhdessä retriittejä henkisen hyvinvoinnin eri osa-alueista.

Tietokirjat

53


Thomas Kirjonen, Erkka Mykkänen

Kasmir: Annoskateus Stooreja ja reseptejä

”Jos studiossa tökkii, usein auttaa, kun vaihtaa mikrofonin vispilään.” Kasmirin elämässä on kaksi hallitsevaa intohimoa: musiikki ja ruoka. Ammentavatko ne samasta luovuudesta? Poptähden henkilökuva Kasmir: Annoskateus kulkee biisinteosta ja keikkalavoilta keittiöön. Kasmir tiesi jo kuusivuotiaana, että hänestä tulee kokki, ja 2000-luvun alussa tulevan popparin annoksia saikin maistaa monessa helsinkiläisravintolassa. Kesällä 2014 kokin hommat jäivät, kun Vadelmavene ja sitä seurannut debyyttialbumi AMK Dropout nostivat Kasmirin poptaivaan tähdistöön. Rakkaus ruokaan ja ruoanlaittoon kuitenkin jäi. Kirjassa Kasmir kertoo stooreja elämänsä varrelta aina yläasteen bändin ensimmäisestä keikasta pastan valmistamiseen italialaiselle mafiosolle New Yorkin Hamptonsissa. Tarinoinnin lomassa valmistuu parikymmentä suosikkiruokaa suoraan muusikon omasta elämästä. © Tuomas Kolehmainen

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 160 Kirjastoluokka : 78.89

© Emilia Kangasluoma

54

EAN : 9789510427743 EAN e-kirja : 9789510428627 EAN mp3-äänikirja :

9789510428658

Erkka Mykkänen on kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Helsingin Sanomiin, Imageen ja Ylioppilaslehteen. Hän muistaa vieläkin hetken, jolloin kuuli ensimmäisen kerran Kasmirin lauluääntä.


© Mikko Mäntyniemi

Ruokatoimittaja, (KtM, KtaO) Kati Pohja on erittäin kokenut ruoka-alan ammattilainen ja taidokas reseptinikkari, joka nautiskelee metsästysretkistä koiransa kanssa. Kirjan upeat metsästysja ruokakuvat on ottanut valokuvaaja Mikko Mäntyniemi.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 256 Kirjastoluokka : 68.23 EAN : 9789510431290 EAN e-kirja :

9789510434888

Kati Pohja, MIKKO MÄNTYNIEMI

Riistaa lautasella Kotimainen kaiken kattava riistaruokakirja. Riista on eettisen lihansyöjän valinta. Riistaa lautasella muistuttaa, että riistaruoat sopivat hyvin arkipäivänkin aterioille. Kati Pohja on metsästävä ruokatoimittaja, ja hänen kirjoittamansa Riistaa lautasella sisältää yli 80 reseptiä toimivista klassikoista uusiin ja innovatiivisiin ideoihin.

© Mikko Mäntyniemi

Kirja on jokaisen metsästäjän ja riistaa ruoaksi valmistavan kokkaajan perusteos. Kirjassa esitellään monipuolisesti erilaisia riistalihoja kyyhkystä kauriiseen ja käytetään kattavasti eri ruoanvalmistustapoja. Tässä riistaruoanvalmistuksen käsikirjassa huomioidaan myös ruokahävikin vähentäminen ja hyödynnetään kaikkia ruhon osia. Kirjan tarkoilla ohjeilla onnistuu aloittelijakin. Reseptien ohella kirjassa kerrotaan, mistä riistaa löytävät nekin kuluttajat, jotka eivät itse metsästä tai saa riistalihaa lähipiiristä.

Tietokirjat

55


© Deborah Feingold

Eben Alexander (s. 1953) toimi yli 25 vuotta neurokirurgina Bostonin arvostetuimmissa sairaaloissa. Hän on kirjoittanut bestsellerin Totuus taivaasta, joka käsittelee hänen omaa, kooman aikana koettua rajakokemusta sekä teoksen Taivasyhteys, joka rakentuu muiden kuolemanrajakokemuksista ja kertomuksista poismenneiden läheisten kohtaamisista.

Eben Alexander

Kaikkeuden sylissä

Neurokirurgin matka tietoisuuden ytimeen Maailmankaikkeuden voima on sinussa. Vuonna 2008 neurokirurgi Eben Alexander vaipui viikon kestäneeseen koomaan. Sukeltaessaan tietoisuutensa syvimpiin syövereihin hän havaitsi, että rakkaus ja sen rajoittamaton parannusvoima yhdistää meitä jokaista. Kokemus muutti kaiken sen, mitä Alexander tiesi aivoista, mielestä ja tietoisuudesta. Se sai hänet pohtimaan, miten selitämme tietoisuuden alkuperän, jos tietoisuus on fyysistä kehoamme suurempi, ei aivojemme sivutuote. Kaikkeuden sylissä syventää Totuus taivaasta -jättihitin ajattelua ja pyrkii selittämään ilmiön myös skeptikoille. Tieteen ja henkisyyden yhdistävä teos laajentaa ymmärrystä itsestämme sekä tarjoaa vinkit siihen, kuinka hyödyntää mielemme äärettömyyttä ja sydämemme voimaa toipumisessa, ihmissuhteissa ja luovuudessa. Kirjassa esitellyt meditaatio- ja mindfulness-tekniikat auttavat valjastamaan meissä kaikissa piilevät maailmankaikkeuden voimat ja mullistavan rakkauden.

56

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Living in a Mindful Universe Suomentaja : Jorma-Veikko Sappinen Sivumäärä : 288 Kirjastoluokka : 17.3 EAN : 9789510432846 EAN e-kirja :

9789510434857


Sijoita itseesi hetki aikaa viikossa – hämmäst y t, miten el ämäsi muuttuu vuoden kuluessa.

52 listaa onnellisuuteen

Iloa, tasapainoa ja inspiraatiota vuoden jokaiseen viikkoon Mitkä ovat olleet elämäsi parhaita päätöksiä? Mitkä asiat saavat sinut onnelliseksi? Entä mitä olet tehnyt oman onnellisuutesi eteen tänä vuonna? Listaamalla itsellesi tärkeitä asioita etenet askel askeleelta kohti onnellisempaa elämää ja opit kiitollisuutta. Elämänilo ja tasapaino ovat helpompia saavuttaa, kun sanoitat elämääsi, jäsennät tavoitteitasi ja keskityt siihen, mitä oikeasti haluat. Maailmalla suurmenestyksen saavuttanut 52 listaa onnellisuuteen on koukuttava työkalu todellisiin tuloksiin. Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Sivumäärä : 160 Kirjastoluokka :

52 lists for Happiness 17.3

EAN : 9789510433997

52 listan projekti

Elinvoiman ja luovuuden vuosi Mitkä ovat parhaimmat ominaisuutesi? Mistä innostut ja miten voisit rakastaa itseäsi enemmän? Milloin tunnet itsesi todella vapaaksi? Täytä kirjan 52 listaa, yksi vuoden jokaisena viikkona, ja herätä kaikki se kauneus, ilo, luovuus ja voima, joka sinussa jo on. Unelmia on helpompi saavuttaa, kun sanoitat tunteitasi, jäsennät tavoitteitasi ja keskityt siihen, mitä oikeasti haluat. Ota elämäsi haltuun ja nauti uudesta elinvoimasta. Maailmalla suurmenestyksen saavuttanut 52 listan projekti on koukuttava työkalu todellisiin tuloksiin.

Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

The 52 lists project

Sivumäärä : 144 Kirjastoluokka :

EAN : 9789510434000

17.3

Tietokirjat

57


ELMA VAN VLIET

Isä. Kerro minulle Mikä on arvokkain lahja, jonka isäsi voi sinulle antaa? Hänen oma kiehtova tarinansa. Tämä innostava täytettävä kirja on lahja, joka auttaa syventämään suhdetta rakkaimpien kesken. Anna kirja isällesi ja pyydä häntä kertomaan elämäntarinansa kirjan kysymysten avulla. Täytettyään kirjan hän voi palauttaa sen sinulle. Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos : Pap. Vertel eens Suomentaja : Sanna van Leeuwen Sivumäärä : 160 Kirjastoluokka : 04 EAN : 9789510434215

ELMA VAN VLIET

Isoisä. Kerro minulle Anna kirja isoisällesi ja pyydä häntä kertomaan elämäntarinansa kirjan kysymysten avulla. Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Opa. Vertel eens Suomentaja : Sanna van Leeuwen Sivumäärä : 160 Kirjastoluokka : 04 EAN : 9789510434222

58

Elma van Vliet sai kirjaidean äitinsä sairastuttua. Hän tajusi, että ei ollut tullut kysyneeksi äidiltään tämän menneisyydestä, elämästä ja unelmista. Kerro minulle -sarjasta on sittemmin kasvanut täytettävien kirjojen ykkösbrändi Euroopassa. Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on jakanut elämäntarinansa kirjojen kautta läheisilleen.


SARJASSA KEVÄÄLLÄ 2018 ILMESTYNEET

ELMA VAN VLIET

Äiti. Kerro minulle Julkaisu : Huhtikuu Sivumäärä : Alkuperäisteos : 160 KirjastoMam. Vertel eens luokka : 04 Suomentaja :

Sanna van Leeuwen

EAN : 9789510433683

ELMA VAN VLIET

Isoäiti. Kerro minulle Julkaisu : Huhtikuu Sivumäärä : Alkuperäisteos : 160 KirjastoOma. Vertes eens luokka : 04 Suomentaja :

EAN : 9789510433690

Sanna van Leeuwen

© Berta Banacloche

”Tehtäväni on auttaa ihmisiä vahvistamaan yhteyttä rakkaimpiinsa ja muistamaan, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.” Elma van Vliet

Tietokirjat

59


Sarjakuvat VILLE RANTA

Kuningas menettää päänsä

Julkaisu : Elokuu Sivumäärä : 192 Kirjastoluokka : 85.32 EAN : 9789510431436

60


© VILLE RANTA

Luomakunnan kruunu pahasti hukassa.

© Pertti Nisonen

Ville Ranta palaa suomalaisen sarjakuvan keskiöön uudella sarjakuvaromaanilla, jossa miehenä oleminen pilkotaan pieniksi paloiksi ja meno yltyy päättömäksi. Linnan katto vuotaa, narrin jutut eivät naurata, kukaan ei kunnioita. Eikä seksikään maistu. Kuninkaalla alkaa horjua usko koko touhuun. Onneksi on pastori, joka tuntee lääkkeen eksistentiaaliseen ahdistukseen. Kaksikko lähtee tarunhohtoiselle seikkailulle, missä olut virtaa, päät putoilevat ja naiset kellistetään – vielä kerran. Kuningas menettää päänsä on Ville Rannan uusi, upeissa akvarellisävyissä hehkuva, absurdi suurteos, jossa Ranta sahaa pään irti vuosituhantiselta valkoiselta heteromieheltä. Mutta mitä helvettiä? Eikö Ranta ole itsekin samaa jatkumoa?! Pää poikki!

Ville Ranta (s. 1978) on Puupäähatulla palkittu sarjakuvantekijä, jonka teos Kyllä eikä ei voitti 2014 Sarjakuva-Finlandian. Ranta tunnetaan myös kuvia kumartelemattomana Kirkko ja kaupunkija Demokraatti-lehtien pilapiirtäjänä.

Sarjakuvat

61


Lasten- ja nuortenkirjat

Tehtäis kerranki numero! Julkaisu : Heinäkuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 56 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L82.2 EAN : 9789510430590 EAN cd-äänikirja:

9789510435236

EAN mp3-äänikirja:

9789510435243

62


HELI LAAKSONEN, ANNE VASKO

Ykköne

Kaikkien rakastaman Heli Laaksosen vallaton numerorunokirja mummuil ja mukulil, pappoil ja poikasil, parillisil ja parittomil. Runoilija Heli Laaksosen ja kuvittaja Anne Vaskon käsissä aina yhtä asialliset lukusanatkin ovat täynnä hulluja ajatuksia ja suuria tunteita. Ysi on myrtynyt kympin perässä kipittäjä, kuutonen taas entinen etana, joka treenasi kuntosalilla sikspäkin. Ja näin laulaa muuan rakastunut hirvi: Me ollan kaks hirve, samas metäs, olet nii lähel, et näen sun polves, niit o neljä, yht mont ko mullaki, ei voi olla sattuma! Ykköne jatkaa Finlandia junior -palkintoehdokkaana olleen Aapine-kirjan (Otava, 2013) jalanjäljissä, mutta tällä kertaa mennään viisikosta kuusikkoon ja maailman seitsemänteen ihmeeseen. Mukana on ”matemaattissi tehtävi” ja nokkelia numeroselityksiä sekä täysin uudenlainen kertomataulu, joka yllättää paatuneenkin matemaatikon. Numerokammoisenkaan ei tarvitse olla huolissaan, sillä runot ovat täynnä oivaltavia sanaleikkejä ja taiten tehtyjä rytmejä. Lounaismurre kuuluu ja näkyy – mut ei haittaa!

© Miikka Lappalainen

Heli Laaksonen (s. 1972) on kaikille tuttu humoristisista, lounaismurteella kirjoitetuista runokokoelmistaan sekä suosituista runokiertueista ja Helil kyläs -keskusteluohjelmasta. Anne Vasko on kuvittanut omien kirjojensa lisäksi lukuisia muiden kirjailijoiden tekstejä. Vaskon kuvittaman Mur, eli karhu -kirjan (Tammi, 2016) oikeudet on myyty yli kymmenelle kielelle.

Lasten- ja nuortenkirjat

63


Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 16 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka :

L82.2

EAN : 9789510433621

Kirsi Kunnas on valinnut tuotannostaan 23 runoa leikki-ikäisten loruttelukorvan hemmotteluun. Riemastuttavat, värikkäät kuvat on tehnyt Christel Rönns. Kuvista lötyy lisää tasoja pienen kirjan katselijan iloksi. © Jyrki Luukkonen

Kirsi Kunnas, Christel Rönns

Tiitiäisen runokirja Kirsi Kunnaksen runoja leikki-ikäisille tiitiäisille. Tiitiäisen runokirja on sisarteos jo klassikoksi nousseelle vauvaikäisten runokirjalle Tiitäisen runolelu. Valitut runot saavat niin leikki-ikäisen kuin hänen vanhempansa mielikuvituksen lähtemään lentoon: ajatuksia sinusta ja minusta, riimejä eläinystävistä sekä pohdintaa hämähäkin-seitin ja tuulen todellisesta olemuksesta. Veikeissä runoissa äänen ja sanan yhteys antaa pikkuväellekin käsityksen äidinkielen rakenteesta ja mahdollisuuksista, samalla kun yhteiset lukuhetket vievät retkelle sanojen turvalliseen ja kiehtovaan maailmaan.

64


Kirsi Kunnas, Kristiina Louhi

Sirkukseen! Tervetuloa sirkukseen!

Sirkukseen!-runokirja on sommiteltu sirkusohjelman muotoon. Runolliset näytökset vievät filosofisten klovnien, rehvakkaiden eläintenkesyttäjien ja voimamiesten, särmikkäiden sirkustaiteilijattarien sekä kaikenkirjavien sirkuseläinten maailmaan. Sirkus elää riemukkaasta ja jännittävästä tunnelmasta haikeaan Kunnaksen kirjan sivuilla, ja Kristiina Louhen kuvat tavoittavat taiturimaisesti runojen taian. Kirjassa on mukana suuri osa vuonna 1984 julkaistun kokoelman Sirkusjuttuja runoista sekä myöhempiä sirkusaiheisia runoja kokoelmasta Tiitiäisen tuluskukkaro.

Kirsi Kunnaksen upean visuaaliset runot saavat arvoisensa kuvituksen Kristiina Louhen siveltimestä.

Julkaisu : Lokakuu Sivumäärä : 48 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka: L82.2 EAN : 9789510434437

Lasten- ja nuortenkirjat

65


Kukaan ei ole niin kuin Eppu. © Christian Dahlblom

Hannamari Ruohonen (s. 1979) asuu Ahvenanmaan saaristossa miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Riemastuttavan Sehän on Pikkuapina! (WSOY 2016) -tarinakokoelman lisäksi hän on tehnyt muun muassa Eläinten kaupunki -kuvakirjasarjan.

Julkaisu : Syyskuu Kirjastoluokka : L85.2 Sivumäärä : 32 EAN : 9789510433706 Ikäryhmä : 3+

© Hannamari Ruohonen

Hannamari Ruohonen

Missä olet, Eppu? Liikauttava kuvakirja siitä tunnemylläkästä, jonka lapsi käy läpi, kun kaikkein rakkain pehmolelu katoaa. Rikke juoksee äitinsä kanssa junaan. Onpas kiire, nyt ollaan reippaita! Kaiken hosumisen keskellä Riken rakkain pehmolelu Eppu katoaa. Missä se voi olla? Ilman Eppua ei tule edes uni silmään! Vanhaa pehmoa ei kuitenkaan löydy. Äiti tuo Rikelle uuden – hyi, kuinka ruma se on! Eikä se edes haise yhtä hyvältä kuin Eppu, juustonaksulta ja vähän pierulta. Hannamari Ruohonen kuvaa lapsen kokemaa kriisiä realistisesti mutta lempeästi ymmärtäen. Ajan kanssa ja vanhemman tuella ikävä helpottaa – aina tulee uusia rakkaita ja tärkeitä.

66


Kirjasarja herätti lukijoiden ihastuksen jo avausosallaan Tiltu ja Lettu - Leikkimökin asukas (2017). ”Viinikainen kirjoittaa hauskasti ja älykkäästi. -- Kielellisesti teos sujahtaa heti mukaan tämänhetkisen kotimaisen lastenkirjallisuuden kärkijoukkoihin.” Lukuloikka-blogi

”Oili Kokkosen värilliset kuvat ovat kuin karkkeja ja kruunaavat kokonaisuuden, enkä ihmettele, että kirja on saanut huomiota.” Viherjuuria-blogi

© Veikko Somerpuro

Tiltu ja Lettu – Joulujupakka

© Harii Hinkka

Taru Viinikainen, Oili Kokkonen

Lastenkirjasarjan talvisen riemukas jatko-osa! Kun siskokset Tiltu ja Lettu sekä puutarhatonttupoppoo valmistautuvat joulunviettoon, syntyy jos jonkinlaista tohinaa ja kommervenkkiä. Tiltu ja Lettu ovat kekseliäät sisarukset, joiden matka tuumasta toimeen on lyhyt. Tytöt ovat keskellä kiihkeintä joulunodotusta, kun perheen kissa, Lenni Keinonen, katoaa. Jäljet johtavat leikkimökkiin, jossa talvehtii pertinjuntti - tyttöjen puutarhatonttua muistuttava ystävä. Tämä sanavalmis ja suututtavan omahyväinen tontunpätkä tovereineen on järjestänyt tytöille taas varsinaisen jouluhötäkän. Julkaisu : Syyskuu

(kirja, e-kirja) Sivumäärä : 80

Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka :

L84.2

EAN : 9789510434239 EAN e-kirja :

9789510435632

Taru Viinikainen (s. 1983) on ammatiltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Oili Kokkonen (s. 1983) on kuvittaja ja taidekäsityöläinen, jonka sympaattinen kuvitus tavoittaa osuvasti Tiltun ja Letun maailman.

Lasten- ja nuortenkirjat

67


Rinna Saramäki, Sami Saramäki

Taskulamppuseikkailu: Meren syvyyksiin

Sy t y tä taskul amppu – ja hurja meriseikkailu voi alkaa!

Meren syvyyksistä paljastuu hehkuvia meduusoja, koralliriuttoja ja laivanhylyn aarre, kun valaiset kirjan sivuja taskulampullasi. Tutkimusalus Langusti käynnistää moottorinsa ja lähtee kartoittamaan meren salaisuuksia. Miehistö ihastelee vastaan uivia meduusoja, kalmareita ja puhdistajakaloja. Mutta heti 20 metrin syvyydessä sukellusveneen syvyysperäsin jumittuu. Ohjaus ei tottele! Apua, mayday! Taskulamppuseikkailu on täysin uudenlainen kirjakonsepti, joka houkuttaa lasta etsimään ja tutkimaan. Kun sivua katsoo valoa vasten, tai laittaa taskulampun sen taakse, alkavat piilokuvat salaperäisesti hehkua. Taskulamppu paljastaa meren syvyyksistä yllätyksiä, jotka vievät hurjaa seikkailua eteenpäin. Rinna Saramäen kirjoittama lokikirja Langustin tutkimusmatkasta tarjoaa jännittäviä käänteitä ja kiinnostavaa tietoa 5-8-vuotiaille. Kuvittaja Sami Saramäen upeat merelliset maisemat ovat täynnä huikaisevia yksityiskohtia. © Veikko Somerpuro

Rinna Saramäki on tunnettu vaateja tekstiilialaan keskittyvistä tietoja käsityökirjoistaan. Meren syvyyksiin on hänen ensimmäinen lastenkirjansa. Sami Saramäki on palkittu ja monipuolinen kuvittaja, jonka töitä on nähty muun muassa maitotölkeissä ja mainoksissa sekä lukemattomissa kirjankansissa. Julkaisu : Lokakuu Sivumäärä : 40 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka :

L85.2

68

EAN : 9789510434475


128 sivua täynnä kehittävää ja täysin älyvapaata tekemistä: keksi oma salakieli, rakenna lumiukko (ilman lunta!), tee varjokuvaesitys tai testaa aistejasi.

Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Never Get Bored Book Suomentaja : Ville Viitanen Sivumäärä : 128 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L79.8 EAN : 9789510434345

JAMES MACLAINE, JACOB SOUVA

Ei tylsä kirja

Tämän kirjan kanssa EI TOD tule tylsää! Onko mälsää? Tylsistyttääkö? Tämä kirja tarjoaa läjäpäin ideoita hetkiin, jolloin ei meinaa keksiä mitään tekemistä. Tutki pilviä tai ötököitä, opettele beatboxaamaan tai ennustamaan tulevaisuutta, kokeile uusia valokuvauskikkoja, tanssimuuveja tai noppapelejä. Kirjassa on hullunhauskoja päähänpälkähdyksiä, mutta myös haastavia aivopähkinöitä ja toinen toistaan visaisempia testejä. Lukuisille eri kielialueille myyty Ei tylsä kirja on täynnä puuhaa ja visailuja, joita voi tehdä sisällä tai ulkona, yksin tai yhdessä. Haasta itsesi ja kaverisi muistipelissä tai vaikka jonglööraamisessa!

Lasten- ja nuortenkirjat

69


Uusi valloittava sarja keppihevost y töistä!

Merja ja Marvi Jalo ovat kirjailijasisarukset, jotka ovat kirjoittaneet yhdessä ja erikseen useita suosittuja hevos- ja koirasarjoja, kuten Jesse-koirakirjat sekä Nummelan ponitalli -hevoskirjat. Reetta Niemensivu on lastenkirjakuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on kuvittanut mm. Henna Helmin IceLove- ja Bellasarjoja.

Julkaisu : Heinäkuu Sivumäärä : 70 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789510430941 mustavalkokuvitus

Merja Jalo, Marvi Jalo, Reetta Niemensivu Onnenkepparit

Olivia ja Onnentähti

Tokaluokkalaiset tytöt perustavat keppihevosille tallin, jossa sattuu ja tapahtuu. Olivian paras ystävä käy joka viikko talleilla ratsastamassa ihanilla poneilla, mutta Olivia on allerginen, ja joutuu ihailemaan ystävänsä harrastusta kaukaa. Eräänä kesäloman päivänä hän löytää Onnentähden, maailman suloisimman keppihevosen. Pian koko Olivian kaveriporukka on keppariharrastuksen lumoissa: pihaan perustetaan keppihevosille oma talli ja kisojakin pidetään. Olivia on viimeinkin oikea hevostyttö! Olivia ja Onnentähti aloittaa suosittujen heppakirjailijoiden uuden, leikki-ikäisille ja alakoululaisille suunnatun sarjan, jossa on Reetta Niemensivun vauhdikas ja söpö kuvitus.

70


Merja Jalo, Marvi Jalo

Jesse aateliskoira Jenna ja Hannele Kultaisen koiran legendan jäljillä! Jesse ja tytöt jatkavat vauhdikasta seikkailuaan Skotlannista Irlantiin. Jenna ja Hannele pääsevät Irlantiin Elsa ja Oiva Munkkirinteen mukana. Tytöt patikoivat läheisellä vuorella etsimässä viisituhatta vuotta vanhoja käytävähautoja. Jossain samalla suunnalla pitäisi olla myös neoliittinen kivikehä, Ring of Gullion, joka on ollut muinaisen druidikultin keskuspaikkoja. Seudulla elää salaperäinen legenda Bhirra-järvestä ja Kultaisesta koirasta. Tytöt huomaavat kyläläisten käyttäytyvän oudosti aina kun näkevät Jessen. Eivät kai he kuvittele, että Jessellä olisi jotain tekemistä Kultaisen koiran legendan kanssa?

Julkaisu : Heinäkuu Sivumäärä : 135 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : N84.2

EAN : 9789510426432

Jalon sisarukset Marvi ja Merja ovat kuuluneet Suomen luetuimpiin nuortenkirjailijoihin jo yli 30 vuoden ajan. Nelijalkaisesta toimintasankarista Jessestä on tullut koirafanien supersuosikki.

Lasten- ja nuortenkirjat

71


pal at Magdalena Hai, Teemu Juhani

Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri Uusi karmivan hauska Lukupalat-sarja kertoo neuvokkaasta Ninnistä, joka pestautuu kauppaapulaiseksi eriskummalliseen Painajaispuotiin. Ninni etsii töitä ja astuu rohkeasti sisään Painajaispuotiin. Myyntitiskin takaa hän löytää kaupan omistajan Kumma-Ukon, joka on tikahtumassa nauruun. Joku ketku on ripotellut tämän päälle aimo annoksen kutituspulveria! Paikalle leijuu kauppakummitus Pertsa, ja yhdessä Ninnin kanssa he ryhtyvät etsimään käänteiskutituspulveria Painajaispuodin sokkeloista. Mutta nurkan takaa vastaan rullaluistelee ilkeä maamustekala Löllis, joka pilaa AINA kaiken... Uusi Painajaispuoti-sarja sopii kaikille jännityksen ja huumorin ystäville.

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, mp3-

äänikirja)

Sivumäärä : 64 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2

72

Varokaa aavetöhnää!

EAN : 9789510433645 EAN mp3-äänikirja : 9789510435397

Magdalena Hai on maskulainen fantasiakirjailija, jonka kynästä lentää tekstiä steampunkista lastentarinoihin ja aikuisten novelleihin. Teemu Juhani on Lontoossa asuva kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija.

NELIVÄRIKUVITUS


Lukupal at on helppolukuinen sarja lukemaan opetteleville.

Henna Helmi Heinonen, Reetta Niemensivu

Bellan pennut muuttavat On jäähyväisten aika! Juliasta mikään ei ole ihanampaa kuin rakas Bella-koira ja tämän suloiset pennut! Nyt on kuitenkin tullut aika etsiä niille uudet kodit. Julian luona ramppaa jos jonkinlaista väkeä, ja pentu toisensa jälkeen muuttaa pois. Mutta yksi pentu palautuu takaisin – ja sille pitää kiireesti löytää uusi koti. Helppolukuinen Bella-sarja saa päätöksensä, kun Bellan pennut lähtevät uusiin koteihin. Sarjan aiemmissa osissa kerrotaan eskari-ikäisen Julian ja ekaluokkalaisen Annin ystävyydestä – sekä tietenkin Bellasta, joka saa pentuja ja paimentaa hellästi touhukasta pentupoppootaan. Julkaisu : Heinäkuu (kirja, mp3-

äänikirja)

Sivumäärä : 64 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789510433652 EAN mp3-äänikirja : 9789510435557 NELIVÄRIKUVITUS

Henna Helmi kirjoittaa 6–7-vuotiaiden tyttöjen elämästä helppolukuisesti ja suurella sydämellä. Kirjan hellyttävät kuvat ovat Reetta Niemensivun käsialaa.

Suloinen Bell asarja on makeaa luettavaa kaikille el äinten ystäville.

Lasten- ja nuortenkirjat

73


pal at

Tuutikki Tolonen, Christel Rönns

Auttamistoimisto Luna ullakolla - Tarvitaanko täällä apua? Auttamistoimisto Luna etsii taas uusia asiakkaita hauskassa ja helppolukuisessa Lukupalat-sarjan kirjassa. Auttamistoimisto Luna luulee saaneensa TO-DEL-LA helpon keikan, kun huoltomies pyytää heitä kiipeämään kerrostalon vintille sulkemaan ikkunan. Mutta kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää, eivätkä ikkunatkaan avaudu ihan itsestään... Asuuko joku salaa ullakolla? Eipä aikaakaan, kun lapset ja Lunahamsteri ovat päätyneet hurjaan takaa-ajoon pitkin katonharjaa! Helppolukuinen Auttamistoimistosarja kertoo neuvokkaista lapsista, Annikista, Yasminista ja Mirosta, jotka auttavat tarpeen tullen kaakaopalkalla – ja tulevat siinä sivussa ratkaisseeksi pankkiryöstön ja vankikarkurin tapauksen. Julkaisu : Heinäkuu EAN : Sivumäärä : 64 9789510433669 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka :

L84.2

NELIVÄRIKUVITUS

Auttamistoimisto Luna saa liian vaarallisen tehtävän! Tuutikki Tolosen kirjoittama ja Christel Rönnsin kuvittama Auttamistoimisto Luna -sarja on oivallinen juuri lukemaan oppineille: helppolukuisen tekstin rinnalla kuvitus tuo juoneen lisämutkia ja huvittavaa hoksattavaa lukijalle.

74


Riemukas Allusarja saa jatkoa!

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 82 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2

EAN : 9789510431771 EAN e-kirja :

9789510435533

EAN mp3-äänikirja :

9789510435083

Nelivärikuvitus

Jukka-Pekka Palviainen on julkaissut useita romaaneja lapsille ja aikuisille. Hän sai Topelius-palkinnon nuortenromaanistaan Joku vieraileva tähti (2011). Christel Rönns on rakastettu kuvittaja, jonka kuvakirja Det vidunderliga ägget voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2012.

Allu ja salaperäinen opettaja

© Pertti Nisonen

Jukka-Pekka Palviainen, Christel Rönns

Opettaja vai merirosvo? © Jari Riihimäki

Sanavalmis Allu jää harvoin hiljaiseksi, ja niinpä hän uskaltaa heti kysyä, miksi uudella opettajalla on musta silmälappu. Opettaja paljastaa olevansa merirosvo, ja hämmästyttävä tieto pakottaa Allun ystävineen vakoiluhommiin. Kun opettajan jutut vihjaavat vaarallisesta touhusta ja salasanoista, vihollisista ja aarrekartoista, jotain todella jännittävää tuntuu olevan tekeillä. Allu ja salaperäinen opettaja on jatkoa humoristiselle Allu ja salainen ihailija -lastenromaanille (2017), jolle myönnettiin Runeberg Junior -kunniamaininta helmikuussa 2018.

Lasten- ja nuortenkirjat

75


Rakastetut muumiklassikot kauniissa uudistetussa sarja-asussa

TOVE JANSSON

Taikurin hattu Salaperäisessä hatussa kaikki muuttuu toiseksi! Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Nipsu löytävät kummallisen mustan hatun, joka näyttää pystyvän muuttamaan asioita aivan muuksi. Siitä seuraa monia hyvin hauskoja, mutta myös vähän vaarallisia tapahtumia!

TOVE JANSSON

Muumipeikko ja pyrstötähti

Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 154 Alkuperäisteos : Kirjastoluokka: L84.2 Ikäryhmä : 7+ Trollkarlens hatt Suomentaja : EAN : 9789510429211 Laila Järvinen

Kuumana hehkuva pyrstötähti lähestyy Muumilaaksoa! Muumilaaksossa tapahtuu epätavallisia luonnonilmiöitä, jotka pessimistinen Piisamirotta tulkitsee tuhon merkeiksi. Muumipeikko ja Nipsu lähtevät etsimään kaukaista tähtitornia ottaakseen asiasta selvää. Matkallaan he tutustuvat Nuuskamuikkuseen, joka tietää, että omituisten ilmiöiden takana on pyrstötähti.

76

Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 150 Alkuperäisteos : Kirjastoluokka: L84.2 Kometen kommer Ikäryhmä : 7+ Suomentaja : EAN : 9789510429204 Laila Järvinen


© Irmeli Jung

WSOY julkaisee 140. juhlavuoden kunniaksi koko Tove Janssonin rakastettujen Muumi-romaanien sarjan uudessa, upeassa sarja-asussa. Romaanien uuden ilmeen on suunnitellut Tove Janssonin veljentyttären Sophia Janssonin poika James Zambra. Tove Jansson (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

TOVE JANSSON

Muumipapan urotyöt Muumipapan muistelmat kertovat huimista seikkailuista ennen elämää Muumilaaksossa. Muumipapan muistelmissa tutusta perheenisästä kuoriutuu seikkailija, joka jo nuorena ottaa kohtalon omiin käpäliinsä karkaamalla löytölasten kodista. Kaihomielisesti ja reippaasti värittäen Muumipappa muistelee aikoja, jolloin hän ja Nuuskamuikkusen ja Nipsun isät elivät myrskyisää nuoruuttaan. Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 172 Alkuperäisteos : KirjastoMuminpappans luokka : L84.2 memoarer Ikäryhmä : 7+ Suomentaja : Laila Järvinen EAN : 9789510434079

TOVE JANSSON

Vaarallinen juhannus Muumilaaksossa tulvii – eikä mikään ole enää paikoillaan. Muumitalo on joutunut tulvan valtaan, ja muumiperhe kyyhöttää katolla pelastusta odottaen. Ohi ajelehtii omituinen rakennus, jonka kyytiin muumit ystävineen kapuavat. Uusi koti paljastuu teatteriksi, jossa tapahtuu hyvin outoja asioita!

Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Farlig midsommar Suomentaja : Laila Järvinen Sivumäärä : 150

Kirjastoluokka : L84.2 Ikäryhmä : 7+ EAN :

9789510434024

TOVE JANSSON

Taikatalvi Muumipeikko herää talviuniltaan ja joutuu keskelle uutta ja salaperäistä vuodenaikaa. Kautta aikojen muumit ovat nukkuneet yli talven, marraskuusta kevääseen. Mutta eräänä talvena tapahtuu sellaista, mitä ei ole nähty eikä kuultu sitten päivän, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko herää eikä saa enää unta!

Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Trollvinter

Suomentaja : Laila Järvinen Sivumäärä : 134

Kirjastoluokka : L84.2 Ikäryhmä : 7+ EAN : 9789510434031

Lasten- ja nuortenkirjat

77


TOVE JANSSON

TOVE JANSSON

TOVE JANSSON

Kertomuksia mielikuvituksen ja tunteiden voimasta – ja siitä, kuinka tärkeää on löytää oma itsensä ja tulla nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Muumipapan unelmat vievät perheen majakkasaarelle, koettelemusten ja suurten arvoitusten äärelle.

Pimeä marraskuu ohjaa Muumitaloon joukon yksinäisiä ja mietteliäitä olentoja – mutta talo onkin tyhjillään.

Keskellä avomerta on kartassa piste, jota pikku Myy väittää kärpäsenliaksi. Mutta se on kuin onkin saari, yrmeä pieni majakkasaari. Sinne muumiperhe purjehtii turvallisesta laaksostaan, sillä Muumipappa ei halua enää olla vain tassutteleva, tarpeeton perheenisä.

On marraskuu. Sataa. Kesä on äkkiä niin etäällä kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Silloin alkaa kaivata muutosta elämään, kaivata Muumilaaksoon.

Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Näkymätön lapsi

Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia sisältää yhdeksän kertomusta Muumilaakson erikoislaatuisista asukkaista.

Kirjastoluokka : L84.2 Det osynliga barnet Ikäryhmä : 7+ Suomentaja : EAN : Laila Järvinen 9789510434048 Sivumäärä : 188 Julkaisu : Syyskuu Alkuperäisteos :

Muumipappa Muumilaakson ja meri marraskuu

Pappan och havet Suomentaja : Laila Järvinen Sivumäärä : 150

Kirjastoluokka : L84.2 Ikäryhmä : 7+ EAN : 9789510434062

Sent i november Suomentaja : Laila Järvinen Sivumäärä : 164

Kirjastoluokka : L84.2 Ikäryhmä : 7+ EAN : 9789510434055

Myös Tove Janssonin alkuperäiset muumikuvakirjat julkaistaan WSOY 140-juhlavuoden kunniaksi mahdollisimman tarkasti teosten alkuperäistä väritystä vastaavina painoksina.

78


Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 64 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : 10.8 EAN : 9789510434338

Tove Janssonin rakastetuista muumikirjoista koottua elämäntaitoa valloittavana mietekirjastona. Anna lahjaksi yksittäin tai kerää koko sarja!

Tove Jansson

Pieni muumikirjasto

Nuuskamuikkunen

Ystävä hyvä, olet viisas kuin Nuuskamuikkunen! Nuuskamuikkunen tunnetaan vapautta rakastavana vaeltajana, luovana luonnonystävänä ja syvämietteisenä pohdiskelijana, jonka rauhallista ja maltillista viisautta mielellään kuunnellaan. Ilmankos moni ihailee Nuuskamuikkusta tai tunnistaa hänen piirteitään itsessään tai läheisessään. Tove Janssonin muumikirjojen sitaateista ja kuvista koottu kaunis kirja on täydellinen lahja kaikille Nuuskamuikkusen ystäville, ymmärtäjille ja hengenheimolaisille! ”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

Lasten- ja nuortenkirjat

79


Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman, Björn Berg

Peppi ja Eemeli -joulukalenteri Hauskin lähtölaskenta jouluaattoon!

Peppi Pitkätossun ja Vaahteramäen Eemelin joulukalenteri sisältää 24 luukkua täynnä kivaa luettavaa ja iloista puuhaa pienelle joulunodottajalle. Suurikokoisen Peppi ja Eemeli -joulukalenterin luukkujen takaa löytyy satukirjoja, värityskirjoja, palapelejä, puuhakirjoja ja vaikka mitä. Kaikissa niissä seikkailevat Peppi Pitkätossu tai Vaahteramäen Eemeli ystävineen. Kalenteri perustuu Astrid Lindgrenin alkuperäisteoksiin sekä Ingrid Vang Nymanin ja Björn Bergin klassisiin kirjankuvituksiin. 3–6-vuotiaille suunnatun kalenterin luukkuja availlessa lasten joulu tulee joutuisammin!

80

Ruotsalainen Astrid Lindgren (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Hänen tunnetuimpia satuhahmojaan ovat Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli. Kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat kuvitti tanskalainen Ingrid Vang Nyman (1916–1959), Eemeli-kirjat taas ruotsalainen Björn Berg (1923–2008).

Julkaisu : Lokakuu Alkuperäisteos : Pippi

och Emil Adventskalender Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2

EAN : 9789510434451


© Jakob Forsell

Ruotsalainen Astrid Lindgren (1907– 2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Kalle Blomkvistista kertoo dekkaritrilogia Mestarietsivä Blomkvist, Mestarietsivä Blomkvist vaarassa ja Mestarietsivä Blomkvist ja ryöstetty Rasmus. WSOY julkaisee koko sarjan uusina suomennoksina 2018–2019.

Astrid Lindgren

Mestarietsivä Blomkvist vaarassa Kalle Blomkvist murhaajan jäljillä. Toinen Astrid Lindgrenin jännittävistä lastendekkariklassikoista nyt Kristiina Rikmanin uutena, ajanmukaisena suomennoksena. Valkoisen ruusun ritarit Kalle Blomkvist ja hänen kaverinsa Eva-Lotta ja Anders käyvät armotonta sotaa vihollistaan Punaisen ruusun ritarikuntaa vastaan. Kesken kuuman kamppailukesän uneliaassa pikkukaupungissa tapahtuu kauheita. Ritarien taistelutantereelta löytyy murhatun vainajan ruumis. Mestarietsivä Blomkvist käärii jälleen hihansa ja ryhtyy selvittämään rikosta – mutta onko tehtävä tällä kertaa liian vaarallinen hänelle?

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja, cdäänikirja), kesäkuu (mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt Suomentaja : Kristiina Rikman Sivumäärä : 220 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789510431788 EAN e-kirja :

9789510435649

EAN cd-äänikirja :

9789510435052

EAN mp3-äänikirja :

9789510435069

Lasten- ja nuortenkirjat

81


BE PART OF THE STORY

Timo Parvela , Pasi Pitkänen

Kepler62

Uusi maailma: Kaksi heimoa Nelivärikuvitus

82

Julkaisu : Syyskuu (kirja, Ikäryhmä : 9+ Kirjastoe-kirja, mp3-äänikirja) luokka : L84.2 Sivumäärä : 150

EAN : 9789510433287 EAN e-kirja : 9789510435588 EAN mp3-äänikirja : 9789510435571


Suosikkikirjailijat Timo Parvela ja norjalainen Bjørn Sortland ovat yhdessä kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa luoneet Kepler62-maailman, jossa lapset kokevat seikkailuja tuntemattomalla planeetalla. Sarjan ensimmäiset kuusi osaa löysivät heti alakouluikäisten lukijoiden suosion ja Kepler62-kirjoja on käännetty jo yli kymmenelle kielelle. © Otto Virtanen

”...Kepler62 tuntui olevan juuri sellainen kirja, jollaista lapset olivat tietämättään toivoneet.” Lumiomena-kirjablogi Kepler62: Kutsusta

Kepler62-avaruusseikkailun toinen tuotantokausi alkaa! Suosittujen tekijöiden Kepler62-seikkailu vie lukijan jännittävälle matkalle läpi avaruuden. Uudisraivaajina tuntemattomalle planeetalle lähtevien lasten elämää kuvaava sarja on saavuttanut suuren suosion Suomessa ja ulkomailla. Alkuperäisen Kepler62-retkikunnan nuorin jäsen, Joni on saanut harteilleen päällikön tehtävän, joka ei ole helppo. Leirissä on ongelmia: Joku sabotoi vähän kaikkea ja jättää uhkaavia viestejä ja merkkejä. Viljelykset eivät onnistu, sillä Keplerin tuholaiset syövät sadon toistuvasti. Jonin avuksi tulee kuitenkin Asla, juureton katutyttö, joka ei ole kotoisin mistään ja on siksi Keplerissä kuin kotonaan. Timo Parvela kirjoittaa Kepler62-sarjan toista tuotantokautta vuorotellen norjalaisen Bjørn Sortlandin kanssa, ja planeetalle syntyneistä kahdesta heimosta kertovat tarinalinjat etenevät itsenäisesti. Pasi Pitkäsen kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut.

Lasten- ja nuortenkirjat

83


Kristina Ohlsson

Hopeapoika

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, mp3äänikirja), elokuu (e-kirja) Alkuperäisteos : Silverpojken Suomentaja : Pekka Marjamäki

84

Sivumäärä : 230 Ikäryhmä : 10+ Kirjastoluokka :

N84.2

EAN : 9789510430514 EAN e-kirja : 9789510434260 EAN mp3-äänikirja :

9789510435519


Olisiko sittenkin syytä uskoa kummituksiin?

© Anna-Lena Ahlström

Kristina Ohlsson (s. 1979) työskenteli turvallisuuspoliittisena analyytikkona mm. Ruotsin suojelupoliisissa ja ETYJ:ssä, kunnes ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi 2012. Hänen dekkarinsa ja lastenjännärinsä komeilevat säännönmukaisesti Ruotsin myyntilistojen kärjessä.

Koulul aisten oma mysteerisarja

Herkullisen karmiva jatko-osa Kristina Ohlssonin jännärille Lasilapset. Tällä kertaa Billie, Aladdin ja Simona selvittävät salaperäisen pojan arvoitusta. Aladdinin vanhempien vesitorniravintolasta katoilee ruokaa. Tornin liepeillä norkoilee outo poika, jolla on talvipakkasista huolimatta aina sortsit jalassaan. Kun Aladdin yrittää puhutella häntä, hän häipyy sanaakaan sanomatta, eikä lumihankeen jää jälkeäkään. Kuka poika oikein on? Kenties pakolainen sataman vastaanottokeskuksesta? Vai voisiko hän olla Hopeapoika, joka yrittää löytää kadonneet kirkkohopeat, vaikka on ollut kuolleena jo sata vuotta? Aladdin, Billie ja Simona päättävät ratkaista mysteerin.

Lasten- ja nuortenkirjat

85


”Lukuhaluttomien ja hauskaa kirjaa etsivien suosikki.” School Library Journal

Jeff Kinney

Neropatin päiväkirja 13 Jeff Kinneyn kolmastoista Neropatin päiväkirja ilmestyy maailmanlaajuisesti jälleen syksyllä 2018 – suomeksi samaan aikaan alkuteoksen kanssa. Neropatin päiväkirja on nuortenkirjailmiö vailla vertaa. Vuonna 2007 alkaneessa sarjassa on julkaistu jo 12 osaa ja se on käännetty 53 kielelle. Sarjan kirjoja on painettu yhteensä yli 185 miljoonaa kappaletta, ja uusi osa ampaisee aina ilmestyttyään bestsellerlistojen kärkeen eri puolilla maailmaa. Suomessakin sarjan edellinen osa, Neropatin päiväkirja: Riemuloma, oli marras–joulukuun 2017 myydyin käännetty lasten- ja nuortenkirja.

a Wimpy Kid 13 Suomentaja : Marja Helanen

Sivumäärä : 224 Ikäryhmä : 9+ Kirjastoluokka : N84.2 EAN : 9789510430378

Mustavalkokuvitus

Jeff Kinney (s. 1971) on yhdysvaltalainen kirjailija, sarjakuvataiteilija ja pelisuunnittelija, joka tunnetaan parhaiten huippusuosituista Neropatin päiväkirjoistaan. Hän asuu perheineen Massachusettsissa, jossa hän pyörittää myös kirjakauppaa Plainvillen kaupungissa. DIARY OF A WIMPY KID®, WIMPY KID™, the Greg Heffley design™, and the design of the book jackets are trademarks and trade dress of Wimpy Kid, Inc. All rights reserved.

86

© Filip Wolak

Julkaisu : Marraskuu Alkuperäisteos : Diary of


© Olli Viljanen

Anna-Riikka Sairio (s. 1986) asuu Eurajoella ja hänellä on pihapiirissään talli, jossa asustavat oma hevonen ja poni. Sairio on harrastanut ratsastusta 6-vuotiaasta asti. Milja – Pohkeenväistöä ja pitkiä katseita oli hänen esikoisromaaninsa ja aloitti uuden hevostytöistä kertovan sarjan.

ANNA-RIIKKA SAIRIO

Milja – Suhdesolmuja ja suitsimista Milja-hevossarjan toisessa osassa kisataan kouluratsastuksen lisäksi myös pojista ja ystävyydestä. Miljalle rakas hevonen Sukka on myyty uudelle tallille. Ystävykset Milja ja Iina saavat nihkeää opastusta tallin tavoista ykköshoitaja Suskilta. Draamaa syntyy salaisuuksista ja kouluratsastuskisoista. Kuka pääsee näyttämään taitonsa ja kuka pettyy pelkkään kisahoitajan rooliin? Suskin kaverien, eli koulun tyttöjengin suosio järkkyy. Kiinnostavimmat pojat alkavatkin pyöriä liian lähellä hevostyttöjä. Milja ja Iina saavat tuntea sen nahoissaan. Halloween-bileissä asiat mutkistuvat entisestään, vaikka poikien taka-ajatuksena oli sopu tyttöjen välille.

Mil ja-sarja heppat y töistä saa jatkoa Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 160 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : N84.2

EAN : 9789510431801 EAN e-kirja :

9789510435670

Lasten- ja nuortenkirjat

87


KARRI MIETTINEN, KAISA HAPPONEN

Revi se

Revi se – ja kokoa maailma uusiks!

88

Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 112 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : N84.2

EAN : 9789510431023


Karri Paleface Miettisen ja Kaisa Happosen rohkea runokirja innostaa runovallankumoukseen. Revi se on uudenlainen ja liikkeelle laittava runokokoelma. Se on oivaltava, suorapuheinen ja kantaaottava; sen teemat käsittelevät niin ilmastonmuutosta ja rahaa kuin myös omaa pääkoppaa ja seksuaalisuutta. Runot on toteutettu leikkaamalla, tussaamalla ja ottamalla sanoja irti kontekstistaan. Kirja kannustaa lukijaa avaamaan pään ja sanomaan ääneen, tarttumaan rohkeasti kynään, saksiin tai näppikseen. Mitkä tahansa tekstit ja asenteet voi repiä ja rakentaa uudelleen – kuka tahansa voi löytää oman sanomisen tapansa. Maailma on täynnä sanoja. Ota ne käyttöön! Rap-artisti Karri Paleface Miettinen on tunnettu suorista sanoistaan ja maailmanpoliittisista kannanotoistaan. Kuvakirjailija Kaisa Happonen tuo runokokoelmaan myös humoristisia ja herkkiä äänenpainoja.

Karri Miettinen eli Paleface (s. 1978) on helsinkiläinen rapartisti ja yhteiskunnallinen aktivisti. Hän on ollut mukana monissa erilaisissa kulttuurialan projekteissa: käsikirjoittajana, englanninkielisen kirjallisuuden suomentajana ja radiojuontajana. Suomen juhlavuotena häneltä ilmestyi paljon huomiota herättänyt pamflettiteos Viides maamme kirja (Like, 2017). Kaisa Happonen on monialainen kuvakirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen Mur, eli Karhu -kirjansa (Tammi, 2016) käännösoikeudet on myyty kymmenelle eri kielialueelle.

© Laura Mendelin

Lasten- ja nuortenkirjat

89


Siiri Enorannan edellinen nuortenromaani Surunhauras, lasinterävä (2015) voitti Topelius-palkinnon ja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaehdokkaaksi. Enoranta on saanut teoksistaan kolme kertaa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon ja ollut useasti Kuvastaja-, Topelius-, Runeberg- ja Lastenja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaana.

© Pekka Rajala

Siiri Enoranta

Tuhatkuolevan kirous ”Tiedätkö, montako kertaa olen kuollut? Tiedätkö, montako kertaa on vielä jäljellä?” Maaginen seikkailu, jossa päähenkilön kohtalo on hiuskarvan varassa – kirjaimellisesti. Paun äiti kauhistuu, kun Pau leikkaa takareisiin ulottuvan lettinsä. Syytä äiti ei kerro, ja Pausta tuntuu, ettei se ole ainoa asia, joka häneltä salataan. Kun Pau saa 14-vuotiaana himoitun kutsun Magia-akatemiaan, hän pääsee osalliseksi ihmeelliseen taikomisen maailmaan, ja salaisuuksien ovet alkavat aueta. Rimppakinttuinen ja kömpelö Pau ei ole koskaan ollut lahjakas missään, mutta käy ilmi, että hänellä on aivan erityisen vahva taika. Liittyykö se jotenkin salaperäiseen Nubya tuhatkuolevaan, joka on antanut Paulle lapsuudessa ainutlaatuisen lahjan – vai onko se sittenkin kirous? Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous on huikeaa seikkailufantasiaa ja samalla se kertoo tarkkanäköisesti vierauden pelosta ja ennakkoluuloista, oikeasta ja väärästä ja niiden määrittämisen vaikeudesta.

90

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 350 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka: N84.2

EAN : 9789510429655 EAN e-kirja : 9789510435618


Elena Mady on Stanfordin yliopistossa opiskellut maailmankansalainen, kirjailija, artisti ja säveltäjä. Madyn trilogia The Body Jumper ja erityisesti sarjan ensimmäinen kirja Vaihdokas perustuu hänen tekemäänsä lauluun, jonka tarina puski laulun neliminuuttisista kahleista mieleen ja uniin.

© Elena Mady

Elena Mady

Varjelija Elena Madyn The Body Jumper -sarjan huima päätös! Alex Winter on ottanut kiinni menneisyytensä varjon – nyt hänen on valittava tulevaisuutensa. Lontoossa koivut ja palmut kasvavat sulassa sovussa, ja vaihdokas, tyttö vieraassa elämässä sulautuu joukkoon siinä missä muutkin kapinalliset. Tilaisuus aloittaa alusta houkuttelee Alexia. Mutta osaksi saatu rakkaus ja ymmärrys vahvistavat ja velvoittavat. Alex janoaa saada murhaajan vastuuseen teoistaan ja oikeutta Wintereille. Eikä mikään korvaa Jesseä...

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 275 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka: N84.2 EAN : 9789510413135 EAN e-kirja :

9789510429075

Mystisen rakkaustrillerin kolmas osa vie Alex Winterin jälleen elämän ja kuoleman rajamaille – ja panokset ovat kovemmat kuin koskaan. Ottaako Alex roolinsa varjelijana?

Lasten- ja nuortenkirjat

91


Essi Ihonen (s. 1987) on kasvanut esikoislestadiolaisessa perheessä. Hän työskentelee kirjastossa oppisopimuksella ja yrittää kirjoittamalla selvittää itselleen asioita, joihin ei muuten löydä selkeyttä. Ainoa taivas on Essi Ihosen esikoisromaani.

© Otto Virtanen

esikoisromaani

Essi Ihonen

Ainoa taivas ”Tyttäret olivat syntiä.” Koskettava kasvutarina Ainosta, joka pyristelee irti uskonnollisesta yhteisöstä. Aino pukeutuu maanläheisiin väreihin ja peittää pitkät, letitetyt hiuksensa huivilla. Hän on 17-vuotias, eikä ole koskaan pitänyt ketään poikaa edes kädestä, mutta on jo suostunut Armon kosintaan. He kuuluvat molemmat seurakuntaan, jossa ketään ei jätetä yksin ja kaikkeen on selkeä vastaus. Vaikka Armon kiinnostus hivelee itsetuntoa, Ainoa kauhistuttaa ennalta määrätty elämänpolku – ja yhtäkkiä hän ei ole varma enää mistään. Kestääkö usko asioiden kyseenalaistamista vai sortuuko kaikki? Askel vapauteen on samaan aikaan kaikkein houkuttavin ja pelottavin.

92

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 200 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka: N84.2

EAN : 9789510431009 EAN e-kirja :

9789510435601

EAN mp3-äänikirja :

9789510435595


Karen M. McManus asuu Yhdysvaltain itärannikolla ja työskentelee markkinointi- ja viestintäalalla. Yksi meistä valehtelee on hänen esikoisteoksensa, ja se ampaisi heti ilmestyttyään New York Timesin Bestseller-listalle ja on pysynyt siellä siitä lähtien. Kirjasta on tekeillä Netflix-sarja.

Karen M. McManus

Yksi meistä valehtelee Esikoistrilleri Yksi meistä valehtelee pitää lukijansa kiehtovassa piinassa alusta loppuun. Viisi oppilasta jää jälki-istuntoon, vain neljä selviää siitä hengissä. Jokainen on epäilty ja kaikilla on jotain salattavaa. Bronwyn tähtää Yalen yliopistoon eikä ole koskaan rikkonut yhtäkään sääntöä. Koko koulun lemmikki Cooper on tähti baseballkentällä. Nate on paha poika ja ottaa jo ensiaskelia rikollisuralla. Tanssiaisten kuningatar Addy yrittää pitää kasassa täydellistä elämäänsä. Simon on luonut koulun pahamaineisen juoruappin: hän tuntuu tietävän kaikkien pimeimmätkin salaisuudet. Simon kuolee vuorokausi ennen kuin aikoi paljastaa jotain synkkää Bronwynin, Cooperin, Naten ja Addyn elämästä. Kuolinsyy ei ole onnettomuus, ja he kaikki ovat epäiltyjä.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : One of Us Is Lying Suomentaja : Inka Parpola Sivumäärä : 370 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : N84.2 EAN : 9789510431085 EAN e-kirja :

9789510435380

EAN mp3-äänikirja :

9789510435328

Kaikilla on salaisuuksia. Vain sillä on merkitystä, kuinka pitkälle on valmis menemään niitä suojellakseen.

Lasten- ja nuortenkirjat

93


Stephanie Garber on kalifornialainen kirjailija, jonka esikoisteos Caraval (WSOY 2017) valloitti romanttisen fantasian ystävät kautta maailman. Entertainment Weekly valitsi sen vuoden parhaiden nuortenkirjojen kärkikymmenikköön: ”Unenomainen pageturner, jossa rakkauden ja menetyksen merkitys kirkastuu kirpeästi.”

© Matthew Moores

STEPHANIE GARBER

Valenda Caraval 2

Tervetuloa takaisin Caravalin pelimaailmaan! Stephanie Garberin rajaton mielikuvitus avaa jälleen portit maagiseen peliin, jota Caravalin jatko-osassa pelataan keisarikunnan pääkaupungin kaduilla ja palatseissa. Donatella Dragna sai pelastettua sisarensa Scarlettin järjestetyltä avioliitolta, ja siskokset pääsivät hirviömäistä isäänsä pakoon. Tellan harteita painaa kuitenkin raskas taakka. Caravalissa saamaansa apua vastaan hän on luvannut salaperäiselle rikolliselle paljastaa Caraval-pelin johtajan Legendin oikean nimen – jota kukaan ei tiedä. Tella heittäytyy uuden Caravalin pyörteisiin pääkaupunki Valendan hämyisissä kortteleissa ja komeissa tanssisaleissa. Tällä kertaa pelissä on sekä hänen oma henkensä että pelin – ja koko keisarikunnan – tulevaisuus.

94

Julkaisu : Lokakuu (kirja,

e-kirja)

Alkuperäisteos :

Legendary

Suomentaja : Kaisa Kattelus Sivumäärä : 300 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : N84.2 EAN : 9789510434444 EAN e-kirja : 9789510435625


Ylen Vuosisadan kirja -yleisöäänestyksen voittaja 2017

WSOY 140 vuotta

j u h l a pa i n os

Julkaisu : Huhtikuu Sivumäärä : 970 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789510433614

Mika Waltari

Sinuhe egyptiläinen Sinuhe egyptiläinen on Mika Waltarin (1908–1979) pääteos ja yksi käännetyimmistä suomalaisista romaaneista. Vaikka teos sijoittuu muinaiseen Egyptiin, sen sanoma on universaali ja iätön. Sotaa ja mullistuksia, ystävyyttä ja rakkautta kuvatessaan Waltari on onnistunut kiteyttämään tärkeimmän ihmisestä.


BE PART OF THE STORY

WSOY • Puh. 010 5060 200 A Bonnier company • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki

WSOY syksy 2018  

WSOY:n syksyn 2018 kirjat.

WSOY syksy 2018  

WSOY:n syksyn 2018 kirjat.