WSOY Syksy 2016

Page 1

UUTUUDET Syksy 2016

© Veikko Somerpuro

Linnea Alho

TODISTAJA & MUUT SYKSYN UUDET KIRJAT


56

Helppolukuinen sarja lukemaan opetteleville

64 88

30

Karismaattisen tähden mehevä tietopaketti kasvisruoasta

SISÄLTÖ

Kotimainen kaunokirjallisuus...................4 Käännetty kaunokirjallisuus................... 30 Sarjakuvat...................................................40 Lasten ja nuorten kirjat........................... 42 Tietokirjat.................................................... 64 Pokkarit........................................................ 98

2

Hämmästyttävän Aira Samulinin ihmeellinen elämä

Murhaava kartanoviikonloppu Agatha Christien tapaan

12

Uusi romaani Antautuminen, Syysprinssistä elokuva, Sonja O:n ilmestymisestä 35 vuotta!


YLLÄTY!

J

os me ihmiset olisimme kaiken aikaa ennalta-arvattavia, kirjallisuus olisi huomattavan tylsä afääri ja kirjat sitäkin lyhyempiä. Esimerkiksi näin: Joukko toisilleen tuntemattomia yläluokkaisia ihmisiä menee viikonlopun viettoon vanhaan maalaiskartanoon ja ketään ei murhata. Tai näin: Nuori toimittaja tutustuu vanhenevaan presidenttiin, joka on juuri sellainen kuin voisi olettaakin. Kirjailijoiden, kustantamojen ja lukijoiden onneksi homo sapiens on täynnä yllätyksiä – niin hyvässä kuin pahassa. Sen tietää Maarit Tyrkkö, joka kirjassaan Presidentin toimittaja kertoo koskettavan tositarinan nuoren naisen ja valtakunnan ikääntyvän ykkösmiehen poikkeuksellisesta suhteesta. Ja sen tietää myös maailman mahtavin salapoliisi Hercule Poirot, joka seikkailee jälleen Sophie Hannahin kynäilemässä mainiossa murhamysteerissä Suljettu arkku. Ja ei, hovimestari ei ollut syyllinen. On hyvä, että tarjolla on kirjoja, kuten televisiosarjojakin, joihin on kiintynyt nimenomaan niiden tuttuuden vuoksi. Mutta on myös tärkeää altistaa itsensä yllätyksille, sillä mikään ei uudistu eikä liikahda omassa mielessäkään, jos ei koskaan poikkea tutuilta reiteiltä. Kirjailija Tommi Melender sanoi eräässä haastattelussa, että hänelle yllätyksellisyys on niin tärkeää, että hän mieluummin lukee kirjaa, jossa kirjailija kokeilee jotakin uutta ja epäonnistuu kiinnostavalla tavalla, kuin kirjaa, joka on onnistunut liian tutulla ja siksi tylsällä tavalla. WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden syksy tarjoaa monta tuttua ja kolme uutta kirjailijanimeä ja lukuisia mahdollisuuksia tulla yllätetyksi. Oletko koskaan luke-

nut tulevaisuuteen sijoittuvaa historiallista romaania? Jos et, JP Koskisen Luciferin oppipojista on hyvä aloittaa. Pelkäätkö tiiliskiviä? Tartu Markus Leikolan Uuden maailman katuun – ja huomaat ehkä yllättäen olevasi sivulla 700 ja nauttivasi siitä! Tiedätkö jotain Alma Mahlerista? Lukemalla Hanna Weseliuksen esikoisromaanin Alma! tutustut tähän ihmeelliseen naiseen ja saat tietää, miten hänen tarinansa liittyy nykypäivään. Kirjailijakin voi uudistua ja yllättää. Proosarunoilijana ja käsikirjoittajana tunnettu Juuli Niemi räväyttää uudella aluevaltauksella: syksyllä ilmestyy hänen ensimmäinen nuortenromaaninsa, vahvatunnelmainen Älä kävele yksin. Kirja yllättää myös valloittamalla uuden lukijan: sellaisen joka on aina kuvitellut, että lukeminen ei ole häntä varten, mutta sitten löytyy se oikea tarina. Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen kuusiosainen avaruusseikkailu Kepler62 on hyvä esimerkki kirjasarjasta, joka palautteen perusteella houkuttaa palaamaan kirjan kansien väliin yhä uudestaan. Viime vuosina on puhuttu paljon lukutaidon heikkenemisestä, ja WSOY vastaa tähän haasteeseen lanseeraamalla uuden kotimaisen helppolukuisten kirjojen sarjan LUKUPALAT, joka on suunnattu lukemaan opetteleville ja juuri lukemaan oppineille. Ensi kosketus kirjaan on se hetki, jolloin uusi lukija syntyy – ja sen jälkeen mikään ei ole ennallaan!

Korkeavuorenkadulla 30.5.2016

Anna-Riikka Carlson, Henrikki Timgren ja Saara Tiuraniemi

3


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS © Milla von Konow

Ilkka Remes vietti lapsuutensa itärajan tuntumassa ihmetellen taivaalla pakkasyössä näkyviä outoja valoilmiöitä – Neuvostoliiton ohjuskokeita. Ne saivat hänen mielikuvituksensa liikkeelle. Vuosia myöhemmin kypsyi ajatus jännitysromaaneista, joihin lukijat eläytyisivät niin vahvasti, etteivät malttaisi laskea niitä kädestään. Remeksen maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi sekä faktaa ja fiktiota yhdistelevän tyylilajin mestariksi.

4


”TARKOITATTEKO, ETTÄ ALKAISIMME ESTÄÄ PAKOLAISTEN TULOA ASEELLISESTI? OSOITTAA KIVÄÄREILLÄ NAISIA JA LAPSIA?”

FORMAATIT EAN: 9789510420072

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Sivumäärä: 420 Kirjastoluokka: 84.2

Ilkka Remes

KIIRASTULI

Kahtiajakautunut kansa. Menetetty maa. Keuruun vanha puukirkko joutuu tuhopolton kohteeksi. Viranomaiset ja valtamedia pimittävät valokuvan kirkon seinästä, johon on maalattu islamin symboli. Kuva vuodetaan sosiaaliseen mediaan räjähtävin seurauksin. Paikallisen vastaanottokeskuksen asukasta aletaan etsiä tuhotyöstä epäiltynä – mutta kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Samaan aikaan paine Moskovasta kasvaa ennen kokemattomiin mittoihin. Suomi ajautuu itsenäisyytensä ajan vaikeimpien valintojen eteen. Pelastukseksi tarkoitettu valtiojohdon raju päätös repii kuitenkin syvän railon kansalaisten välille. Kahtiajakautunut kansa kääntyy toisiaan vastaan.

Mutta vihapuhe ja someraivo hautautuvat pakokauhuun. Valtiojohdon ratkaisu osoittautuu kansakunnan kohtalokkaimmaksi erehdykseksi, kun 1 300 kilometriä leveä muuri avautuukin portiksi. Taistelu itsenäisyydestä muuttuu kamppailuksi olemassaolosta. Kiirastuli on Jäätyvän helvetin itsenäinen jatko-osa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5


Linnea Alho

TODISTAJA

Esikoisromaani luodista, joka läpäisee sekä poliisin että pojantyttären. Anne Alhon lapsuuteen kuuluu kesämökki, lattia täynnä leluja ja isosisko, jonka kanssa voi jakaa melkein kaiken – mutta myös jotain muuta, synkkää ja hahmotonta. Isä ja äiti käyttäytyvät välillä merkillisesti ja varjot hiipivät nurkista aina kun isoisä Keijosta puhutaan. Vasta teini-iässä Anne saa kuulla miksi. Keijo Alho viettää poikuutensa kansalaissodan aikana, pääsee jatkosodassa rintamalta paperitöihin ja kotiin vaimon luokse, pitää rakastajatarta, nousee sodanjälkeisessä yhteiskunnallisessa hierarkiassa hyvään asemaan. Ja yhtenä päivänä hän vaipuu psykoosiin ja ampuu häntä pidättämään tulleen poliisin Annen ja Keijon välissä ja välittäjänä on Helmer, nuorena kuollut poliisi, joka ei ole vielä löytänyt omaa paikkaansa ikuisuudesta. Todistaja on Linnea Alhon säkenöivä esikoisromaani salaisuuksien pitkistä varjoista. FORMAATIT EAN: 9789510419830 EAN e-kirja: 9789510420096

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 405 Kirjastoluokka: 84.2

6

” MILLOIN ON SE HETKI KUN ON VIHELLETTÄVÄ HÄTÄPILLIIN? MISTÄ TIETÄÄ, MILLOIN VOIMAT OVAT LOPUSSA EIKÄ VAIHTOEHTOJA OLE?”


© Veikko Somerpuro

Linnea Alho on helsinkiläinen yhteiskuntatieteilijä. Hän työskentelee tutkijana ja vapaana kouluttajana. Vaikka Alho on opiskellut historiaa, eniten häntä kiinnostaa tulevaisuus. Todistaja on Linnea Alhon esikoisromaani.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

7


Tuomas Juntunen

TUNTEMATON LAPSI

”Kun tuona kesäaamuna näin haikaran, se tuntui minusta äärimmäisen hyvältä ja tilanteeseen sopivalta enteeltä. Nyt näen vain, että haikaran nokassa ei ollut pientä nyyttiä.” Tutkijapariskunta päättää yrittää lasta, vuosien pohdinnan jälkeen. Tytär syntyy mutta ehtii elää vain hetken. Kirjallisiin murhenäytelmiin perehtynyt isä joutuu kohtaamaan todellisen tragedian. Tuntematon lapsi on puhutteleva ja analyyttinen esikoisromaani vastasyntyneen lapsen menettämisestä ja elämän jatkamisesta tilanteessa jossa valo käy vähiin. Teoksen vahva miesnäkökulma ja omakohtaisuus tuovat syvyyttä yleisinhimilliseen ja arkaan aiheeseen.

FORMAATIT EAN: 9789510419175 EAN e-kirja: 9789510420126

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 303 Kirjastoluokka: 84.2

© Veikko Somerpuro

Tuomas Juntunen (s. 1976) on Helsingissä asuva kirjallisuudentutkija ja kriitikko.

8


© Carl Bergman

Hanna Weselius

ALMA!

Kirjan vuosi 2015 -kirjoituskilpailun voittanut romaani. Alma! on kieleltään ilmaisuvoimainen romaani taiteesta, nykymaailmasta ja niistä kriteereistä, joilla ihmisyyttä ja varsinkin naisen arvoa yhä mitataan. Sen todellisuudessa on sijaa yhtä lailla maahanmuuttajapoikaa salaa tapaavalle lakinaiselle ja juorulehtien sivuilla omaa glamour-elämäänsä viettävälle viihdetanssijalle. Wienissä 1907 Alma Mahler istuu pianon ääressä, hänen sormensa juoksevat koskettimilla, ja hän laulaa. Mutta flyygelin nuottiteline on tyhjä. Tätä laulua ei ole koskaan kirjoitettu, nuottiakaan ei ole painettu, kukaan koulutettu sopraano ei ole nähnyt sitä. Toisaalla maailmassa, joka on sama mutta jossa aika on toinen, 234 nigerialaista koulutyttöä katoaa. Asemiehet hakevat heidät mukaansa yöhön. Aino lukee uutisen lehdestä ja huokaa: mitäpä hän voisi kaukaisten maiden raa’alle todellisuudelle tehdä? Hän on taiteilija, hän osaa vain piirtää. Matkalla työhuoneelleen Aino pohtii naisen ääriviivoja ja ajautuu seuraamaan metrossa itseään meikkaavaa nuorta tyttöä, joka käyttää ruosteenväristä poskipunaa.

FORMAATIT EAN: 9789510419946 EAN e-kirja: 9789510420331

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 84.2

Hanna Weselius (s. 1972 Kajaanissa) on opiskellut kirjallisuustiedettä, journalismia ja valokuvataidetta ja työskennellyt kuvajournalistina, kuvataiteilijana ja vapaana kirjoittajana. Hän on koulutukseltaan taiteen tohtori ja työskentelee valokuvataiteen yliopistonlehtorina. Weselius on aikaisemmin palkittu Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton runokilpailussa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

9


Joni Pyysalo

ALASKA

RAKKAUSKIRJA

Alaska vie lukijan äärimmäisten tunteiden pyörremyrskyn silmään.

Joni Pyysalon esikoisromaani kysyy: tarvitseeko nähdä, kunhan rakkaus vain on sokea? Palkittu runoilija ja kriitikoiden ylistämä novellisti kuvaa sosiaalisen median hallitsemaa aikaa, yrittäjyyttä, nettiseksibisnestä, masennusta ja muistin mekanismien monimutkaisuutta. Vesta on valinnut pornonäyttelijän työn eikä akateemista uraa, mitä isä, pikkupaikkakunnan luokanopettaja, ei anna anteeksi. Internet on mullistanut pornoteollisuuden ja muuttunut helpon rahan sammoksi niin kauan kuin elokuvista tunnettu nimi tuo asiakkaita ja ruumis on nuori ja houkutteleva. On elämänvalintojen aika, jälkeläisiä Vesta ei halua, jos kuvioon kuuluu isä: miehet hän osaa ulkoa, hän on nähnyt ne puhki.

Vesta tuntee olevansa eksyksissä. Miksi elämä on mennyt, kuten meni? Miksi hänellä ei ole tarpeeksi muistoja? Vesta alkaa koota palasia, epäilykset vahvistuvat ja muistot palautuvat. Kun salaisuudet paljastuvat, elämät särkyvät eikä sosiaalinen media tunne armoa.

© Curt Richter

Dodo, runonlaulajasuvun jälkeläinen, yrittää välttää katkeroituneen isänsä kirjailijakohtalon. Dodolla on liikeidea, jonka avulla vapautua sukutraditioista ja saavuttaa, jollei onnellisuutta, illuusion vapaudesta. Yrityksen perustamiskiireessä yllättävät oireet johtavat lääkärille, joka kysyy: ”Milloin te olette itkenyt viimeksi?” Dodo ei usko, mitä ei ole nähnyt, Vestan tapaaminen paljastaa voiman, joka voi tehdä kaikkein heikoimmaksi. Voiman joka voi muuttaa kummankin elämän.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510415559 EAN e-kirja: 9789510420263

Julkaisu: Syyskuu (kirja), elokuu (e-kirja) Sivumäärä: 258 Kirjastoluokka: 84.2

Joni Kristian Pyysalo (s. 1974 ) on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta 1999 pääaineenaan kotimainen kirjallisuus. Pyysalo toimii Suomen Kuvalehden kirjallisuuskriitikkona ja Yleisradion freelancer–kulttuuritoimittajana. Hän on tehnyt radiolle runoja, pakinoita, mietelauseita ja pitkiä kirjallisuusohjelmia.

10


Riku Korhonen

EMME ENÄÄ USKO PAHAAN

Kun miehet alkavat elvyttää vanhoja myyttejä, naisten on paras valmistautua uusiin kyyneliin. Paintball-yrittäjä Eero Viitanen asuu omakotitalossa meren äärellä vaimonsa Ainon ja kahden tyttären kanssa. Kaikki on hyvin, mutta tarina on liian arkinen. Hän päättää järjestää jännitystä sieppaamalla Ainon niin kuin Zeus muinoin ryösti Europan ja pyytää apuun vanhaa ystäväänsä Laria.

FORMAATIT

Aino työskentelee päihde- ja mielenterveysongelmaisten asuntolassa, jossa eräs nuori asukas on joutunut vaikeuksiin. Jakautuneessa Suomessa kasvaneiden maailmat törmäävät, eikä siitä synny rikastavaa vuorovaikutusta. Eeron perimiehinen vaimonryöstötarina alkaa kuin omalakisesti toteuttaa itseään traagisin seurauksin. Emme enää usko pahaan käsittelee tarinoiden kohtalokasta voimaa ja teologisen ja filosofisen perinteensä unohtaneen liberaalin kulttuurin neuvottomuutta pahan edessä.

EAN: 9789510419977

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

© Veikko Somerpuro

Riku Korhonen (s. 1972) sai vuonna 2010 ensimmäisenä suomalaiskirjailijana EU:n kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Lääkäriromaani (Sammakko 2008). Turkulainen Korhonen tunnetaan lisäksi tunneälyn terävöittämistä Helsingin Sanomien kolumneistaan.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

11


© Ulla-Maija Lähteenmäki

Anja Snellman (s. 1954), ent. Kauranen, on rakastettu ja tuottelias suomalainen kirjailija. Hän julkaisi suureen menestykseen nousseen esikoisromaaninsa Sonja O. kävi täällä vuonna 1981.

12

Snellman on julkaissut yli kaksikymmentä romaania, runokokoelmia, elokuvakäsikirjoituksia, tietokirjoja sekä kuunnelmia. Snellmanin teoksia on käännetty yli 20 kielelle ja lukuisia niistä on dramatisoitu elokuviksi ja näyttämöille.


Anja Snellman

LÄHESTYMINEN

” J OKAINEN ON HYVÄ JOSSAIN ASIASSA. MINÄ OSAAN KATSELLA MERTA.”

”Ihminen on saarisikermä, taivaan sporadien heijastus.” Eräänä päivänä kirjailijan sohvalle rojahtaa hiv-positiivinen heroiiniriippuvainen Ile, jolla on kreikkalainen isä ja lähestymiskielto äitiinsä. Kohtaamiset Ilen kanssa käynnistävät kirjailijan mielessä muistot taakse jääneistä onnellisen perhe-elämän vuosista Kreetalla. Lähestyminen vie lukijansa itäisen Välimeren vesille ja saaristoon, helsinkiläisen päihdeklinikan hälinään ja nykykreetalaiseen arkeen. Välimeren kirkas sininen kätkee minolaisen kulttuurin jäänteet, haaksirikkoutuneiden kauppalaivojen aarteet siinä missä pakolaisveneiden uponneet unelmat. Lähestyminen on matkakertomus, muistokirjoitus ja paluun lokikirja. FORMAATIT EAN: 9789510420003 EAN e-kirja: 9789510420294

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 84.2

Syysprinssistä elokuva, Sonja O:n ilmestymisestä 35 vuotta! Syksyllä 2016 saa ensi-iltansa Anja Snellmanin vuonna 1996 ilmestyneeseen Syysprinssi-romaaniin perustuva elokuva. Syysprinssi ilmestyy myös pokkarina ja äänikirjana, jossa Anja Snellman toimii itse lukijana. Syksyllä juhlistetaan myös Sonja O. kävi täällä -romaania, jonka ilmestyi 35 vuotta sitten.

13


© Pertti Nisonen

Pekka Hiltunen FORMAATIT EAN: 9789510419960 EAN e-kirja: 9789510420119

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Pekka Hiltunen (s. 1966) on Oulusta kotoisin oleva toimittaja ja kirjailija, jonka esikoisteos Vilpittömästi sinun (2011) voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, Kirjakauppojen Laila Hirvisaari -palkinnon ja Kaarlen kirjallisuuspalkinnon. Studio-jännärisarjan aloittanut teos on ollut Suomessa arvostelumenestys ja sen käännösoikeudet on myyty jo kuuteen maahan. Jännäreillä aloitettuaan hän on hypännyt polttavan ajankohtaisen proosan pariin. Hiltunen työskentelee Mondo-lehden toimituspäällikkönä.

14

ONNI

Mihin katoaa kunnon journalismi, mihin into tehdä upeita asioita? Oskarilla on ongelma: hän rakastaa toimittajan työtään mutta vihaa ammattinsa kurjistumista – ja koko työelämän nykyistä hulluutta. Oskari kokeilee, voiko hän huiputtaa itselleen ylennyksen psykologi Emmalta. Työhaastattelu käynnistyy hyvin, mutta sitten hänen puheisiinsa alkaa lipsahdella hankalia paljastuksia. Totuuksia media-alasta ja keski-iästä, josta on tulossa uusi vanhuus. Kertomuksia ex-tyttöystävä Tuulikista, alias Tuhannen Mulkun Tuulikista, joka päätti nuorena pelastaa kaikki Suomen homot. Puhumattakaan koulutoveri Aaposta eli Roady Runnerista, joka muusikkona ja supliikkimiehenä on pikamatkalla supertähteyteen. Onni on riemukas ja koskettava aikalaisromaani, kuvaus työelämän muutoksista, asiatiedon häviämisestä viihteen markkinoilla ja rakkaiden ihmisten puolustamisesta ahdasmielisyyttä vastaan.


Markus Leikola

UUDEN MAAILMAN KATU

Markus Leikolan kronikka Uuden maailman katu on maagisen realismin keinoin kerrottu yksi mahdollinen tarina siitä, miten tähän on tultu sadan vuoden aikana. Sen sivuilla seikkailevat etupäässä tosielämän vaikuttajat tai heitä muistuttavat hahmot Rooseveltista ja Kennedyn klaanista Hemingwayhin, Sinatraan, Reganiin, Leniniin, Staliniin ja Eisensteinin – tai sitten 1900-luvun fiktiiviset sankarit kuten Berlin Alexanderplatzin Franz Biberkopf ja Kieslowskin Veronikan kaksoiselämän Veronika, ylimpänä seremoniamestarina ja kertojana Mihail Bulgakovin Saatana-hahmo, Woland, joka saapuu muuallekin kuin vain Moskovaan.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510418062 EAN e-kirja: 9789510420249

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 600 Kirjastoluokka: 84.2

© Jorma Marstio / Otavamedia / Lehtikuva

Kaikki käynnistyy Titanicin uppoamisesta 1912: ympärivuorokautinen sähköttäjäpäivystys määrätään pakolliseksi, radioista kehittyy joukkoviestin, elokuvat leviävät massoille ja massoja tarvitsevat miehet, jotka haluavat viedä maailmaa eteenpäin. Se jolla on valta, on myös yhä hienovireisemmät keinot kertoa kulloinkin haluamansa totuus, massojen hengestä tai ihmisarvosta piittaamatta, kunnes uudet miespolvet syrjäyttävät vanhat ja peli vain jatkuu... kunnes sata vuotta on kulunut, Amerikka ja Neuvostoliitto toinen toistensa rikkinäisinä peileinä, kaksoisolennot joiden välissä pyristelee Eurooppa siinä kuin New York ja Moskovakin. Ja kun professori Woland saapuu kuolinvuoteelle, on kysymys niin idässä kuin lännessä aina sama: mitä oli elämä, missä oli rakkaus, minkä arvoinen on ihminen?

Markus Leikola (s. 1960) on helsinkiläinen kirjailija ja kolumnisti, joka on aikaisemmin julkaissut kolme tietokirjaa, viisi runokokoelmaa, yhden novellikokoelman ja kaksi näytelmää. Uuden maailman katu on hänen esikoisromaaninsa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

15


Claes Andersson

HILJAISELOA MEILAHDESSA

OTON ELÄMÄ 2

Omaelämäkerrallinen Oton elämää saa jatkoa. Vanha kirjailija Otto jatkaa sielun pohdiskelua kirjoittajankolossaan Meilahdessa. Vanhetessaan hän ärtyy yhä enemmän maailman typeryydestä ja petollisuudesta. Venäjä miehittää Krimin, Putinin retoriikka kovenee ja televisiossa näytetään kuinka pyövelit mestaavat länsimaisia avustustyöntekijöitä. Hupsista vaan, todetaan. Ottoa huolestuttaa sota, joka taas näyttää lähestyvän. Kuolemasta on, urheilun ja erotiikan ohella, tullut erityisen mielenkiinnon kohde. Aivoverenvuoto ja sydäninfarkti ovat aikalaisten vaatimaton tapa tehdä vallankumous. Oton kyky tuntea häpeää on yhtä heikkoa kuin ennenkin, eikä hän sitäkään häpeile. Pelot, unet ja viha tuovat iloon väristyksiä ja synkkyyttä. Otto on varma siitä, että elämämme tarkoitus on katoaminen. Kysymys kuuluu, jääkö kaikki tämä jäljelle kun häntä itseään ei enää ole?

FORMAATIT EAN: 9789510420645 EAN e-kirja: 9789510420706

KIRJAN TIEDOT

© Boris Fagerström

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Stilla dagar i Mejlans Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 84.2

Claes Andersson (s. 1937) on kirjailija, psykiatri ja jazzmuusikko. Hän on kirjoittanut romaaneja, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Poliitikkona hän toiminut muun muassa Vasemmistoliiton johdossa ja kulttuuriministerinä

16


© Jyri Pietarinen

Tuula-Liina Varis

HUVILA

Rakastetun kertojan romaani kolmen naisen yhteisöstä ja elämästä mahtipontisessa hirsihuvilassa, joka ei säästy maailmaa muuttavilta myrskyiltä. Kun turkulainen Raakel menee vuonna 1929 naimisiin omalaatuisen taiteilijan kanssa ja muuttaa hänen merkilliseen hirsihuvilaansa, koko hänen turvallinen keskiluokkainen opiskelijan elämänsä mullistuu. Syntyy tytär, palkataan piika, ja äkkiä naiskolmikko on keskenään hirsilinnoituksessa, isäntä lähtenyt muille maille rakentamaan ”uutta Eurooppaa”. Miksi mies lähti? Millaiseksi kolmikon elämä muodostuu? Yhteydet ulkomaailmaan ovat vähäiset, mutta Euroopan ja oman maan poliittiset levottomuudet eivät voi olla vaikuttamatta myös pienen eristyneen yhteisön elämään. Elämme maailmassa, emme huoneissa, kaikki mikä tapahtuu, tapahtuu myös meille.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510420034 EAN e-kirja: 9789510420324

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

Tuula-Liina Varis (s. 1942) on monesti palkittu kirjailija. Hänen muistelmansa Kilpikonna ja olkimarsalkka (1994) avioliitosta Pentti Saarikosken kanssa on jo klassikko. Esikoisromaanin Maan päällä paikka yksi on (1999) jälkeen hän on julkaissut romaaneja, novellikokoelmia ja muuta lyhytproosaa sekä yli tuhat kolumnia eri lehdissä. Tuula-Liina Varis on Suomen Kirjailijaliiton kunniajäsen.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

17


Heikki Turunen (s. 1945) asuu Joensuussa ja kirjoittaa enimmäkseen maalla Juuan kunnassa Pielisen rannalla. Hän on toiminut lehtimiehenä vuosina 1964–74. Turunen on ansioitunut suomalaisen yhteiskunnallisen murroksen kuvaaja. Hänen kuuluisimmat teokset ovat 1970-luvulla ilmestyneet Simpauttaja, Joensuun Elli ja Kivenpyörittäjän kylä sekä vuonna 2010 ilmestynyt Hämärätunnin tarinoita. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat yleensä maaseudulle.

”ÄITEJÄ VAUVAKÄÄRÖT SYLISSÄÄN ISTUI HEVOSKÄRREISSÄ MUUTTOTAVAROIDEN KESKELLÄ.”

© Veikko Somerpuro

18


Heikki Turunen

KUOKKA JA KANNEL

Kauan odotettu evakkojen eepos kansankuvauksen mestarilta. Kuokka ja kannel, kaksiosaisen ortodoksievakkoeepoksen ensimmäinen osa, korvaa näihin päiviin hellityn myytin runon ja laulun ja kanteleen kotimaasta totuudella, joka on ankara ja hurja, vaan ei välttämättä sen runottomampi eikä vähemmän kaunis. Sotien jälkeen Neuvostoliitolle luovutetulta alueelta Kanta-Suomeen sijoitetut livvinkieliset siirtokarjalaiset, aikansa maahanmuuttajat, kestivät paikoin hyvinkin nurjan vastaanoton ja ryssittelyn ja nousivat lopulta jörön suomalaisuuden rikkaudeksi kauniiden kirkollisten perinteittensä, laulunomaisen kielensä, lapsenomaisen elämänilonsa ja raatajaluontonsa voimalla. Suuren evakkoeepoksen ensimmäisessä osassa Suomi on vasta itsenäistynyt. Kannas, Viipuri, puolet Laatokasta ja Raja-Karjala, harmaiden salokylien ja vinoristikirkkojen maa ovat vielä osa sitä. Sodan uhkaamassa Hyrsylän mutkassa elävä Malanja mielistyy nuoreen rajavartijaan. ”Malanjan katse suuntautui kuin itsestään ikkunaan, jossa nousukuu lipui välillä kokonaan esiin pilvirepeämästä valaen sen reunat hopeaan. Käsi hapuili peitonliepeen alta vieressä lojuvan painavan karhunkouran sisään kuin levoton vilulintu pesän lämpöön.”

FORMAATIT EAN: 9789510420041 EAN e-kirja: 9789510420317

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

19


© Veikko Somerpuro

FORMAATIT EAN: 9789510416600 EAN e-kirja: 9789510417911

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 263 Kirjastoluokka: 84.2

Mooses Mentula

JÄÄKAUSI

Juha ei tiedä mihin ryhtyy ottaessaan vastuulleen oppilaan hädän. Jääkausi on väkevä romaani kiusaamisesta, kilpailusta, peloista ja ystävyydestä. Yläkouluikäisen Helmin ja keskiikäisen opettajan Juhan tiet risteävät pienellä paikkakunnalla Kainuussa. Yhteentörmäys suistaa hyvämaineisen Juhan juorujen keskipisteeseen ja Helmin uuteen vaiheeseen nuoruudessaan. Koulukaverit pelaavat yhdessä Helmiä vastaan. Onko tuohon peliin sopeuduttava, lähdettävä mukaan ja omaksuttava sen kovat säännöt? Vaatiiko ryhmässä pärjääminen toisten kukistamista?

20

Mooses Mentula (s. Tuupovaarassa 1976) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kainuun korvessa Kuhmossa, asui seitsemän vuotta Lapissa ja on nyt Tuusulassa kyläkoulun rehtorina. Aiemmin hän on työskennellyt uutistoimittajana sekä sanomalehdessä että radiossa.


FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510415047 EAN e-kirja: 9789510420256

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2

Prosaisti Harri Närhi (s. 1953) valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen laitokselta tehtyään kaksi pro gradua, toisen kirjallisuustieteestä ja toisen estetiikasta. Kahden aikuisen lapsen isä on elänyt vuodesta 1977 hurmaavan onnellisessa avioliitossa, koluttuaan sitä ennen kaikki Helsingin kylmät ja kolkot kujat. Nyttemmin hän on uppoutunut kirjoittamiseen niin täysin, ettei muille nautinnoille jää lainkaan aikaa. Mitä hänen vaimonsa usein valittaa.

Harri Närhi

KUPARITALO

Romaani valkoisesta ahneudesta ja mustasta taikuudesta. © Veikko Somerpuro

Kuparitalo kertoo vauhdikkaan ja monitasoisen tarinan uskonnosta, kotimaasta, terrorismista ja riivaajista, joita meissä kaikissa asuu. Se on Harri Närhin kahdeksas ja kunnianhimoisin romaani. Asianajaja Sari Brosélius on uranainen ja ylpeä siitä, hän ei haikaile miestä eikä perhettä, sillä omassa ammatissaan hän on maan huippuja. Siksi eräänä päivänä hänelle tarjotaan yllättävää toimeksiantoa: on selvinnyt, että Helsingin rautatieasemalla oleva Eero Järnefeltin maalaus on venäläisomistuksessa – ja nyt se halutaan viedä rajan taakse. Kun Brosélius ryhtyy selvittämään asiaa, hän tekee VR:n arkistoista yllättävän löydön, jonka avulla hänen loppuelämänsä olisi parempi kuin nykyinen. Mutta se vaatisi lain toiselle puolelle astumista. Awaale Valonsuu on kaksikymppinen suomalaismies, joka pitää divaria, on käynyt armeijan ja rakastaa grilliruokaa. Mutta hän on syntynyt Somaliassa, mikä merkitsee sitä, että joillekin hän ei koskaan käy suomalaisesta. Selviää, että Awan sukulaiset ovat sekaantuneet toimintaan, joka uhkaa läntisen maailman vakautta. Ellei hän auta viranomaisia, hänen oma asemansa Suomessa on vaarassa. Hänen henkensä on sitä joka tapauksessa. KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

21


© Veikko Somerpuro

Markus Ahonen

SYDÄMENMURSKAJAISET

Kaksi iltaa, kaksi kohtalokasta uintiretkeä.

EAN: 9789510420058 EAN e-kirja: 9789510420102

Vuonna 1987, konfirmaationsa aattoiltana, syvästi rakastunut 15-vuotias poika lähtee yöuinnille. Huomenna hän ja hänen ensirakkautensa saisivat naimaluvan. Vuonna 2015 maailmalla rikastunut Karl Bellman, 43, palaa salaa vuosien jälkeen Helsinkiin. Tehtävä on melkein valmis ja hän päättää karistaa vuosien muistot merenlahdessa Vuosaaren edustalla.

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Molempien yöuinti jää viimeiseksi. Erilliseltä näyttävät tapahtumat paljastuvat pian monipolvisen murhasarjan osiksi – sen tutkiminen vie Helsingin poliisilaitoksen väkivaltaosaston rikosylikonstaapeli Markku Isakssonin yhteiskunnan eri kerroksiin: vauraisiin esikaupunkeihin sekä Vantaan ja Kallion seudun koville kaduille. Toisaalla Syyrian piiritetyssä Homsissa, Baba Amrin rikki pommitetussa kaupunginosassa, panttivanki opettaa vartijalleen pelin, johon tarvitaan vain musta pallo, punainen pallo ja paljon irtokiviä. Voiko rakkauden voima päihittää kuoleman? Usean kuoleman?

22

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

Sydämenmurskajaiset on Markus Ahosen (s. 1972) Isaksson-sarjan neljäs dekkari. WSOY julkaisi keväällä 2016 paranneltuina pokkareina paljon kiitosta keränneet kolme ensimmäistä kirjaa: Meduusa, Palava sydän ja Jäljet. Kaikissa romaaneissa yhdistyvät pohjoismaisten dekkarien vauhdikkaat juonenkäänteet tarkkaan Helsingin kuvaukseen.


Juha-Pekka Koskinen

LUCIFERIN OPPIPOJAT

Avaruusaluksessa vihamiehet on helppo pitää lähellä. Luciferin oppipojat on kova, yllättävä ja korulauseita kaihtava suuri seikkailu uskosta, petturuudesta ja ihmisyydestä. Kiinnittäkää turvavyönne, valmistautukaa lähtökiihdytykseen sinne, mistä ei ole paluuta.

Olemme syvällä 2100-luvulla, kun kapteeni Gabriel Bonhomme XIV saa tärkeän tehtävän. Hänen on miehistöineen kuusi ihmistä -, kaksitoista nukkuvaa kyborgia - lennettävä Olympoksen planeetalle tukahduttamaan kyborgien kapina. Sen pitäisi olla rutiinikeikka, mutta avaruudessa ei sellaisia ole. Heti aluksi alus saa salaperäisen viestin, joka varoittaa miehistöön piiloutuneesta luopiosta. Inventaariossa miehistö löytää varastosta ylimääräisiä aseita ja pelastuskapseleita. Miksi ruokaa kuluu enemmän kuin kuusi miehistön jäsentä syö?

© Pertti Nisonen

Eikä Bonhomme itsekään ole ihan tavallinen avaruuden kiertolainen. Maan päällä hänet tunnetaan miehenä, joka tappoi Jumalan. Hänen omat poikansa ovat kohdanneet loppunsa avaruuden kylmässä sylissä. Pian Bonhommelle selviää, että Olympoksella ratkeavat sekä hänen oman menneisyytensä salaisuudet että koko ihmiskunnan tulevaisuus.

JP Koskinen (s. 1968) on monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut historiallisten romaanien lisäksi rikosromaaneita, tietokirjoja, lastenkirjoja sekä novelleja. Hänen teoksensa Ystäväni Rasputin oli Finlandiaehdokkaana 2013.

FORMAATIT EAN: 9789510419953 EAN e-kirja: 9789510420232

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 220 Kirjastoluokka: 84.2

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

23


Juha Seppälä

KUOPPAKAUPUNKI

”Olin tarina matkalle lähtijästä ja kaupunkiin saapuvasta muukalaisesta.” Nainen jättää miehen yhdeksän vuoden kanssakäymisen jälkeen. Miksi? Elämässään sivuraiteelle ajautuneen sijaisopettajan ja historiallisten romaanien kirjoittajan on lähdettävä liikkeelle. Mies ajelehtii kaupungista toiseen etsien lohtua

maksullisesta seksistä. Sitä tarjoava nainen istahtaa työpäivänsä päätteeksi kuulemaan saarnamiestä. Palava julistus muuttuu yhä hurjemmaksi maailmassa, jossa ihmiset eivät löydä toisiaan. Draamallinen romaani imaisee mukaansa: lukija kulkee kirjan henkilöiden matkassa kuin vanhalla portolaanikartalla. On purjehdittava siihen saakka kunnes maailma loppuu. © Veikko Somerpuro

FORMAATIT EAN: 9789510418093 EAN e-kirja: 9789510420300

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 310 Kirjastoluokka: 84.2

Juha Seppälä (s. 1956) on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän asuu Porissa ja toimii vapaana kirjailijana.

24


© Timo Jakonen

Harri Nordell

HAJO

”Runous, ei mistään tehty. Graiojen verestä.” Harri Nordellin runoteos on tekstivalikoltaan ainutlaatuinen: tiukkoja, aforisminkaltaisia yksisäkeisiä runoja ja haikuja sekä häikäiseviä kuvarunoja että kokeellista ja muodoltaan rikottua, lähes änkyttävää lyriikkaa. Harri Nordell on vuonna 1956 syntynyt ihminen, jonka päämääränä on runo. Nordell tunnetaan kirjailijana joka luo tinkimättömästi omaa todellisuuttaan. Uuden kokoelmansa myötä hän jättää hyvästit runoudelle.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510398722

Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 84 Kirjastoluokka: 82.2

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

25


MIELENSÄPAHOITTAJAN SYKSY

SY YSK

UU

K LO K A

Tuomas Kyrö MIELENSÄPAHOITTAJA, MIEHEN TYÖT

Tuomas Kyrö MIELENSÄPAHOITTAJAN KEITTIÖSSÄ

Miehen työt kokoaa yksiin kansiin kaikki ihmisen elämässään tarvitsemat sisä- ja ulkotyöt. Mielensäpahoittaja ohjeistaa, kuinka emäntä hankitaan ja halot hakataan. Nykyihmisen tulee tietää kuinka renkaat ja vaipat vaihdetaan. Villasukan parsiminenkin on katoavaa kansallisperinnettä. Kirja sisältää seikkaperäisiä ohjeita, miten asiat tehdään oikein.

Kyllä syntyy paras ruoka perunasta, voista ja leivinuunista. Tässä lättähatuillekin soveltuvassa keittokirjassa Mielensäpahoittaja neuvoo, kuinka kala perataan ja ruho käsitellään. Kirja sisältää Mielensäpahoittajan ainutlaatuisia näkemyksiä ruoasta, noin 120 herkullista reseptiä, valmistusohjeet ja ruokahalua nostattavia kuvia.

”Leivinuunit ovat yksilöitä niin kuin lapset taikka emännät. On tehtävä vähintään seitsemän perusvirhettä ennen kuin tietää mitään. Eli sen että vähän tietää ihminen. Millaisella pesällisellä lähdetään liikkeelle, missä vaiheessa lisätään puita, mitä puita, kuinka monta pesällistä kokonaisuudessaan, missä vaiheessa naapurin Kolehmainen tulee kolkuttelemaan oven taakse.”

26

UU

”Kyllä koittaa jokaisen juhlan jälkeen tavallinen tiistai. Silloinkin on syötävä. Hyvin ja riittävästi.”

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510420744

Julkaisu: Syyskuu (kirja) Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: 17.3

EAN: 9789510420751

Julkaisu: Lokakuu (kirja) Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: 68.2


KUU

Ä ittajan Tuomas Kyrö HEIN ä s paho ILOISIA AIKOJA, Mielen a teatterissa s MIELENSÄPAHOITTAJA kans KÄÄNTEENTEKEVÄ POKKARILAITOS ”Itse tehty on aina paras. Koti, sarkahousut tai arkku”

A SK R R A M

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja pysyy sysisuomalaisten perusasioiden äärellä. Elämän, kuoleman ja elementtirakentamisen.

UU

Pokkarin kääntöpuolella on neljä uutta teatteriaiheista Mielensäpahoittaja-juttua.

Tuomas Kyrö MIELENSÄPAHOITTAJAN HIIHTOKIRJA

“Hiihtäjän tarkoitus on mennä metsään. Ja metsästäkin eteenpäin, järven jäille, vieraille maille. Metsästä palatessaan hänellä on oltava jotain tarpeellista mukanaan. Karhu, emäntä, uusia tietoja ja taitoja, mausteita taikka harvinaisesta turkiksesta tehty hattu. Kilpahiihdossa metsään menneen hiihtäjän pitää tulla takaisin kultamitalin kanssa. Vähintään on tehtävä talven paras hiihto.” FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510421284 Julkaisu: Marraskuu (kirja) Sivumäärä: 100 Kirjastoluokka: 84.2

Teatteriesitys Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja saa ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa 21.9.2016. Näytelmän on käsikirjoittanut Tuomas Kyrö ja sen ohjaa Mika Myllyaho – ja karvalakin pääosassa nähdään nyt loistava Vesa Vierikko! © Tiina Pyrylä

Mielensäpahoitajan hiihtokirja kuuluu jokaisen Suomen kansalaisen treenikassiin. Mielensäpahoittaja kertoo totuuden urheilusankareistamme, vapaasta ja perinteisestä sekä oikeasta voitelusta. Hiihtokirja virittää suomalaisen hiihto- ja lukukansan Lahden 2017 MM-kisojen tunnelmaan.

”Niin minä mieleni pahoitin kun teatteriin jouduin. Jonoja on eikä väliajalla saa edes piimää.”

FORMAATIT EAN: 9789510419380

KIRJAN TIEDOT

Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 272 Kirjastoluokka: T84.2

Tuomas Kyrö (1974) on sukupolvensa monipuolisimpia, aktiivisimpia ja kiitetyimpiä kirjailijoita. Kyrön suosituin hahmo, Mielensäpahoittaja, esiintyi kirjan sivuilla ensimmäistä kertaa keväällä 2010.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

27


SUOMI 100 VUOTTA WSOY - KLASSIKOT

ÄÄNESTÄ OMIA SUOSIKKEJASI OSOITTEESSA 12klassikkoa.fi SUOMI SUOMI100 100VUOTTA VUOTTA WSOY - KLASSIKOT WSOY - KLASSIKOT

28


KLASSIKOT UUSIIN KANSIIN! WSOY juhlistaa 100-vuotista Suomea julkaisemalla 12 lukijoiden valitsemaa klassikkoteosta juhlapainoksina. Lukijat pääsevät äänestämään omia suosikkejaan osoitteessa 12klassikkoa.fi. Lista ei ole sitova, vaan kukin voi äänestää myös omia ehdokkaita, jotka eivät löydy listalta. Äänestysaika alkaa 15.6. ja päättyy Turun kirjamessuilla 2.10. Äänestystulokset julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopussa. 12 nykytaiteilijaa suunnittelee teoksille uudet kannet. Klassikot ilmestyvät numeroituina juhlapainoksina joka kuun kuudentena päivänä, ja joulukuussa 2017 taideteoksista järjestetään näyttely. Tämän päätteeksi taideteokset huutokaupataan ja varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen kunkin taiteilijan valitsemaan kohteeseen. Klassikkohankkeeseen on kutsuttu mukaan seuraavat nykytaiteilijat: Saara Ekström

Kuutti Lavonen

Rauha Mäkilä

Anna Tuori

Klaus Haapaniemi

Jani Leinonen

Stiina Saaristo

Miikka Vaskola

Karoliina Hellberg

Heikki Marila

Anu Tuominen

Henry Wuorila-Stenberg

Järjestämme Suomen juhlavuonna keskusteluja eri vuosikymmeninä ilmestyneistä lukijoiden rakastamista teoksista. Tervetuloa tekemään omista lempikirjoistasi klassikkoja!

Nuori Mika Waltari saaristoretkellä. WSOY:n kuva-arkisto.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

29


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

PILKE SILMÄKULMASSA JA AGATHA CHRISTIEN HENGESSÄ JATKUVAT HERCULE POIROTIN TUTKIMUKSET.

30


Sophie Hannah

SULJETTU ARKKU

Murhaavan jännittävä kartanoviikonloppu Agatha Christien tapaan. Maaseudun rauhassa tehdään karmea rikos. Onneksi paikalla on myös mestarisalapoliisi Hercule Poirot, jonka pienet harmaat aivosolut ratkaisevat mysteerin. Kesään 1929 sijoittuvassa tarinassa Lady Athie Playfordilla on mielessään yllätys, kun kun hän kutsuu taloonsa muiden vieraiden lisäksi mestarisalapoliisi Hercule Poirotin ja Scotland Yardin etsivän Edward Catchpoolin. Ihan sellaista yllätystä kuin sitten tapahtuu ei emäntä kuitenkaan ollut tarkoittanut. Rakkaus, viha ja ahneus ovat ainekset klassiseen salapoliisiromaaniin, jossa murhaaja löytyy suljetun piirin sisäpuolelta. Ihmismielen kummallisuudet saavat selityksen joka on, eh bien, lopultakin yksinkertainen, kun sankarimme Hercule Poirot sen meille paljastaa.

FORMAATIT EAN: 9789510418703 EAN cd-äänikirja: 9789510420447 EAN mp3-äänikirja: 9789510420454 EAN e-kirja: 9789510419861

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Closed Casket Suomentaja: Terhi Vartia Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2

© Philippa Gedge

Brittiläinen Sophie Hannah (s. 1971) on niittänyt kansainvälistä mainetta psykologisilla jännäreillä, joita on käännetty yli 30 kielelle, televisioitu ja palkittu. Lisäksi hän on Agatha Christien perikunnan siunauksella ja tiukasti dekkarikuningattaren kultakauden hengessä kirjoittanut kaksi uutta Hercule Poirot -mysteeriä: Nimikirjainmurhat (2014) ja Suljettu arkku (ilm. 9/2016). Hannah kertoo olleensa Christien vannoutunut ihailija viisivuotiaasta lähtien ja saaneensa tältä paljon vaikutteita. Rikoskirjallisuuden lisäksi Hannah on riimitellyt englanniksi Tove Janssonin lastenkirjoja.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

31


Kristina Ohlsson

MION BLUES

”Tässä on kaikki mitä erittäin hyvältä trilleriltä edellytetään.” – Bokpool Ruotsin dekkarikuningattaren terävä taidonnäyte kovaksikeitetyn dekkarin saralla. Naseva dialogi ja kiero juonenkuljetus osuvat lukijaan kuin jarruton rekka. Asianajaja Martin Benner on pirullisessa pinteessä ryhdyttyään selvittämään lukuisista murhista tuomitun Texasin Saran tapausta. Pelastaakseen itsensä hänen on ensin löydettävä Saran pieni poika, Mio, joka katosi päiväkodin pihalta. Häikäilemätön mafiajengi ei jätä Benneriä rauhaan ennen kuin poika löytyy. Kiristyssilmukan vain tiuketessa Bennerin on selvitettävä kuka lavastaa hänet yhä uusiin murhiin, joita hän ei ole tehnyt. Joku seuraa Bennerin liikkeitä karmivan läheltä, näkymättömänä pysyen. Löytyykö Mio ennen kuin Benneriltä loppuu aika?

FORMAATIT EAN: 9789510415184 EAN mp3-äänikirja: 9789510421376 EAN e-kirja: 9789510419878

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Mios blues Suomentaja: Pekka Marjamäki Sivumäärä: 364 Kirjastoluokka: 84.2

© Anna-Lena Ahlström

Mion Blues on jatkoa Lotus Bluesissa alka-

neelle jännitystarinalle.

Kristina Ohlsson (s. 1979) on Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut politiikan tutkija, joka on työskennellyt Ruotsin turvallisuuspoliisissa, ulkoasiainministeriössä sekä viimeksi ETYJ:n analyytikkona Wienissä. Ohlsson aloitti ensimmäisen romaaninsa Nukketalon kirjoittamisen ollessaan työkomennuksella Bagdadissa. Tukholmassa asuva Ohlsson on ollut vapaa kirjailija vuodesta 2012.

32


Anders Roslund, Börge Hellström

KOLME MINUUTTIA

Nerokas jännäri kansainvälisestä huumekaupasta. Palkittu ruotsalaiskaksikko jälleen kirjoitusvauhdissa – Roslund&Hellström uppoutuvat kansainvälisten huumerikollisten armottomaan maailmaan. Ruotsin poliisin myyränä vankilaan soluttautunut ja sieltä paennut pikkurikollinen Piet Hoffman piileskelee perheineen Kolumbiassa. Kintereillään hänellä on komisario Ewert Grens ja itämafia ja työantajanaan Kolumbian pelätyin huumekuningas – vai sittenkin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi? Keneen on luottaminen maailmassa jossa kaiken voi ostaa, ja jossa peiteroolit vaihtuvat kuin karusellissa? Kolme minuuttia on kirjoittajiensa kuudes yhteinen kirja ja itsenäinen jatko-osa heidän kansainväliselle läpimurrolleen Kolme sekuntia. Anders Roslund ja Börge Hellström ovat ainutlaatuinen kirjoittajapari. Anders Roslund oli ennen kirjailijaksi ryhtymistään kulttuuritoimittaja, Börge Hellströmillä taas on käytännön kokemusta rikollisuudesta. Hellström kärsi tuomionsa vankilassa ja auttaa nyt vapautuvia vankeja sopeutumaan yhteiskuntaan kirjailijantyönsä ohessa. Kirjoittajien erilaiset näkökulmat synnyttävät todenmakuista kirjallisuutta, jossa jännittävän juonen mausteena on teräviä oivalluksia yhteiskunnastamme.

FORMAATIT EAN: 9789510417485 EAN e-kirja: 9789510418147

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Tre minuter Suomentaja: Helene Bützow Sivumäärä: 600 Kirjastoluokka: 84.2

© Peter Knutson

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

33


John Grisham

LAITON LAKIMIES

Salonkikelvoton juristi kohtaa elämänsä rankimman tapauksen. Roistojen puolustusasianajaja saa asiakkaaksi miehen, jota epäillään poliisijohtajan tyttären murhasta. Takana on salaisuus joka uhkaa olla liikaa laittomallekin lakimiehelle. Stephen Rudd uskoo vakaasti, että joka ikistä syytettyä pitää kohdella reilusti oikeusistuimessa, vaikka kepulikonstein jos ei muu auta. Siksi hän hoitaa nekin tapaukset joihin muut juristit eivät koske tikullakaan: puolustaa milloin kuolemaantuomittua rikollisjohtajaa, milloin pikkutyttöjen murhaajaa, ja saa kimppuunsa niin poliisit kuin kilpailevat rikollisetkin. Arch Swangerin tapaus ylittää kuitenkin kaiken mitä Rudd on kokenut. Swangeria syytetään poliisijohtajan 21-vuotiaan tyttären Jiliana Kempin sieppauksesta ja todennäköisestä murhasta. Kun hän paljastaa taustalla piilevän karmean salaisuutensa lakimiehelleen, Rudd tajuaa koko arvomaailmansa olevan uhattuna. Hengestä nyt puhumattakaan.

© Bob Krasner

FORMAATIT EAN: 9789510418383

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Alkuperäisteos: Rogue Lawyer Suomentaja: Jorma-Veikko Sappinen Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

John Grisham on maailman arvostetuimpia ja menestyneimpiä jännityskirjailijoita. Grisham syntyi vuonna 1955 Arkansasin Jonesborossa. Hän toimi asianajajana ja Mississippin osavaltion lainsäädäntöelimen jäsenenä, kun hänen esikoisteoksensa A Time to Kill julkaistiin. Kolmen vuoden ajan Grisham oli noussut joka aamu viideltä kirjoittaakseen romaaninsa loppuun. Seuraava romaani The Firm oli vuoden 1991 suuri menestysteos. Grishamin kirjoissa esiintyy usein lipeviä lakimiehiä, joita ”amerikkalaiset inhoavat, mutta joista he rakastavat lukea”. Lähes kaikki Grishamin teokset on filmatisoitu.

34


© Julie Soefer

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510342022

Julkaisu: Lokakuu (kirja) Alkuperäisteos: The City of Mirrors Suomentaja: Kimmo Paukku Sivumäärä: 650 Kirjastoluokka: 84.2

Justin Cronin

PEILIKAUPUNKI

Bestsellersarjan päätösosa. Trilogian kolmas osa, jossa vampyyrien kaltaiset viraalit ovat lähes tuhonneet maailman. Lopullinen kamppailu ihmiskunnan tulevaisuudesta on vielä edessä. Kaksitoista alkuperäistä viraalia on tuhottu, ja on kulunut sata vuotta pimeyden ja kaaoksen aikaa. Ihmiskunta alkaa hiljalleen toipua ja unelmat uudenlaisesta maailmasta viriävät. Mutta aution suurkaupungin raunioissa odottaa sopivaa hetkeä viraaleista ensimmäinen, Nolla, jota vainoavat häpeälliset muistot ihmisenä olemisesta. Nollan päämäärä on tuhota iätön Amy, salaperäinen tyttö joka ainoana pystyi nousemaan häntä vastaan. Kun Justin Croninilla (s. 1962) oli ansioluettelossaan vasta kaksi romaania, hänen tuolloin kahdeksanvuotias tyttärensä toivoi isänsä kirjoittavan kirjan, jossa pieni tyttö pelastaa maailman. Syntyi maailmanlaajuisen suursuosion saavuttanut fantasiatrilogia: Ensimmäinen siirtokunta (2010), Linnake (2013) ja Peilikaupunki (2016). Kirjailijantyönsä ohella Justin Cronin toimii tutkijana arvostetun Rice Universityn englannin kielen laitoksella Teksasin Houstonissa. SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

35


© Peter Lampack Agency

Clive Cussler

VARAS

”Bell käy aina vain kiinnostavammaksi. Cussler tekee nyt parhaita teoksiaan.” – Booklist Viides historiallinen seikkailuromaani herrasmiesetsivä Isaac Bellistä. Etsivä Isaac Bell on palaamassa Amerikkaan valtamerialus Mauretanialla 1900-luvun alussa. Laivalle on soluttautunut myös Saksan armeijan salainen agentti, Akrobaatti, pahat mielessään. Akrobaatti tavoittelee haltuunsa keksintöä, joka toisi etua sotaan valmistautuvalle Saksalle. Bell on kuitenkin valppaana ja estää Akrobaatin aikeet kidnapata keksijät laivalla. Vaan onnistuuko seuraava yritys? Joutuuko elokuvateollisuuden käänteentekevä innovaatio vääriin käsiin? Maailmanrauhan keikkuessa vaakalaudalla Isaac Bell käy hurjapäiseen jahtiin halki Amerikan manteren.

36

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510418697 EAN e-kirja: 9789510419854

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Thief Suomentaja: Anna Lönnroth Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2

Yhdysvaltalainen Clive Cussler (s. 1931) aloitti kirjailijanuransa jo 1960-luvun puolivälissä. Hänen jännitysromaaneitaan on myyty yli 140 miljoonaa yli sadassa maassa, ja niitä on käännetty ainakin 40 kielelle. Isaac Bell, vahvalla oikeustajulla varustettu etsivätoimisto Van Dornin agentti, seikkailee Cusslerin 1900-luvun alkuun sijoittuvissa historiallisissa seikkailuromaaneissa, jotka hän on kirjoittanut yhdessä Justin Scottin kanssa. New Yorkissa syntynyt Justin Scott on kirjoittanut kaiken kaikkiaan yli 30 romaania. Isaac Bell –seikkailuromaaneja hän on kirjoittanut yhteistyönä Clive Cusslerin kanssa.


Danielle Steel

HOTELLI VENDÔME

Mitä piilee designhotellin julkisivun takana? Taitava isäntä nostaa hotellinsa New Yorkin kauniiden ja rikkaiden suosioon, mutta menestys ei tule ilmaiseksi. Sveitsiläissyntyisen Martin Huguesin silmiin osuu Manhattanilla pieni, huonosti hoidettu hotelli, jonka hän onnistuu ostamaan. Martin käyttää koko tarmonsa hotellin nostamiseksi surkeasta tilastaan. Siitä sukeutuukin paikka jonne New Yorkin rikkaat ja kuuluisat hakeutuvat, kun haluavat piiloon maailmalta. Eräänä päivänä Martinin kaunis vaimo karkaa tunnetun rockmuusikon matkaan ja Martin jää kahden nelivuotiaan tyttärensä kanssa. Tytär kasvaa kuuluisuuksien keskellä, mutta tuleeko hotellista hänen kohtalonsa?

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510415283 EAN e-kirja: 9789510419892

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Hotel Vendôme Suomentaja: Marja Helanen Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Ranskassa jo vuosia asunut amerikkalainen Danielle Steel (s.1947) on maailman luetuin viihdekirjailija. Hänen romaanejaan on käännetty kymmenille kielille ja myyty maailmalla yli 600 miljoonaa kappaletta. Kirjoittaminen on ollut Danielle Steelin intohimo jo lapsuudesta saakka. Painosten kuningatar ehti silti tehdä kaikenlaista ennen kuin ehätti bestsellerlistoille, joilla hänen kirjansa ovat keikkuneet vuodesta 1981 lähtien.

© Brigitte Lacombe

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

37


Mihail Šiškin

KAUNOKIRJOITUKSIA

NOVELLIKOKOELMA

Yhdeksän kristallinkirkasta novellia. Novelleja kirjallisuuden ytimestä: mitä merkitsee äidinkieli vieraalla maalla, mitä on olla venäläinen kirjailija Euroopassa?

© Yvonne Boehler

Ihmisenä olemisen pienimmät yksityiskohdat ja suurimmat kysymykset kohtaavat Šiškinin elämänjanoisissa tarinoissa. Takkien takaa hypähtää piilossa ollut iloinen lapsi, käsi seuraa venäläisen kirjoituskirjaimen muotoa, mutta miten voi opettaa ihmisiä rakastamaan totuutta, jos koko yhteiskunta rakentuu valheelle? Kieli ei yhdistä vaan erottaa ihmisiä, ellei siihen puhalleta uutta henkeä. Joyce ja Nabokov, Gogol, Canetti ja Walser ovat kirjailijan keskustelukumppaneita näiden kysymysten äärellä.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510418680 EAN e-kirja: 9789510419885

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Suomentaja: Vappu Orlov Sivumäärä: 270 Kirjastoluokka: 84.2

Monia palkintoja kahminut Mihail Šiškin (s. 1961 Moskovassa) on äärimmäisen suosittu Venäjällä ja ylistetty myös KeskiEuroopassa. Šiškin (kirjoitetaan usein Shishkin) on ainoana venäläiskirjailijana voittanut kaikki maansa arvostetuimmat kirjallisuuspalkinnot, mm. Vuoden esikoisen 1993, Venäjän Bookerin 2000, Valtakunnallisen bestsellerin 2005 ja Suuri kirja -palkinnon 2006. Tyylillisesti häntä on verrattu aikamme tunnetuimpiin kertojiin, muiden muassa Vladimir Nabokoviin, Anton Tšehoviin, Orhan Pamukiin ja J. M. Coetzeehen. Sveitsissä vuodesta 1995 perhesyistä asunut Mihail Šiškin on työskennellyt kääntäjänä maahanmuuttovirastossa ja toiminut aiemmin opettajana ja lehtimiehenä.

38


FORMAATIT EAN: 9789510418451 EAN e-kirja: 9789510420379

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Story of Kullervo Suomentajat: Jaakko Kankaanpää, Kersti Juva, Alice Martin Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 84.2

J. R. R. Tolkien, Verlyn Flieger (toim.)

KULLERVON TARINA

Tolkienin rakkaudentunnustus Suomelle ja Kalevalalle. Hobittien ja Keski-Maan luojan oma versio Kalevalan traagisimman hahmon, Kullervon, tarinasta julkaistaan viimein. Tästä kertomuksesta sai alkunsa koko Tolkienin tarumaailma. Ensimmäisen maailmansodan alla, kun J. R. R. Tolkien oli parikymppinen opiskelija, hän löysi Suomen kansalliseepoksen ja päätti kirjoittaa mukaelman Kullervo-tarusta, joka oli tehnyt häneen väkevän vaikutuksen. Tolkienin Kullervon tarina on vapaa, Lönnrotin kokoamaa alkuperäisrunoa johdonmukaisempi draama, joka yhdistelee proosaa ja lyriikkaa. Myöhemmin Tolkien kehitti tarinasta Silmarillion-teokseensa kuuluvan tarun Túrin Turambarista. Teokseen sisältyy myös Tolkienin essee Kalevalasta ja tutkija Verlyn Fliegerin analyysi Tolkienin suhteesta suomalaiseen mytologiaan.

Oxfordissa kielitieteilijänä uransa tehnyt J. R. R. Tolkien (1982–1973) on modernin fantasiakirjallisuuden oppi-isä, jonka pääteos Taru Sormusten herrasta on kuulunut maailman luetuimpiin kirjoihin 1960-luvulta alkaen. Kullervon tarinan toimittaja, yhdysvaltalainen Verlyn Flieger (s. 1933), on julkaissut useita kirjallisuustieteellisiä tutkimuksia Tolkienista ja hänen tuotannostaan.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

39


SARJAKUVAT

Kati Kovács KAMILEEN LABYRINTTI Tervetuloa kuuron Kamileen maailmaan! Lumoava sarjakuva siitä, mitä ihminen on valmis tekemään säilyttääkseen merkittävän suhteen, mitä aseita rakkaus voi antaa, mitkä jäljet menetys voi jättää. Kun Kamilee oli viiden vanha, outo kuume kasvatti hänen korvansa valtaviksi mutta vei samalla kuulon. Nyt 17-vuotias Kamilee työskentelee ukkinsa lintukaupassa ja viihtyy äänettömässä keitaassaan viserryksen keskellä. Eräänä päivänä kuuro nuori nainen näkee epäilyttäviä asioita kaupan vakioasiakkaan, suolintuihin ihastuneen poikamies Rubenin luona. Onko Rubenilla kolkko salaisuus? Millaiseen labyrinttiin Kamilee onkaan astunut ja mitä kytköksiä sen kätköissä lymyää? FORMAATIT EAN: 9789510418529

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 88 Kirjastoluokka: 85.32

Kati Kovács syntyi 26.12.1963 Helsingissä eikä muista, että olisi ikinä halunnut tosissaan tehdä elämässään muuta kuin piirtää ja ryhtyä apinanaiseksi viidakkoon. Graafisen suunnittelun opiskelut TaiKissa jäivät kesken vuonna 1986, kun hän osti pelkän menolipun Roomaan. Sillä samalla matkalla hän on yhä: ”Täällä näkee, kokee ja voi kuvitella kaikenlaista, sopii hyvin mun temperamentille.”

40


Riad Sattouf TULEVAISUUDEN ARABI 2

Guy Delisle HUONON ISÄN OPAS

LAPSUUS LÄHI-IDÄSSÄ (1984–1985)

Väsyttääkö näyttää aina hyvää esimerkkiä lapsille?

Tarina lapsuudesta arabidiktatuurissa jatkuu. Ranskalais-syyrialaisen piirtäjän omaelämäkerrallisen sarjakuvaromaanin toinen osa kertoo, kuinka vaaleakutrinen pikkupoika pärjää syyrialaisessa kyläkoulussa. Kun kesäloma Ranskassa päättyy, Sattoufin perhe palaa Syyriaan. 6-vuotiaan Riadin on aika aloittaa koulu Tirma’lan pikkukylässä. Palkitun ja kriitikkojen ylistämän sarjakuvateoksen toisessa niteessä seurataan Sattoufien surreallistista arkea kahden kulttuurin puristuksessa Hafez al-Assadin diktatuurissa, vieraillaan rikkaan kenraaliserkun kotona ja läkähdytään Palmyran raunioiden helteessä. ”Riad Sattouf on ihmeellisen taitava kertoja”, kuten Frédéric Potet kirjoitti teoksesta Le Monde -lehden blogissa.

Hersyvän hauska kokoelma sarjakuvia tilanteista, joista jokainen vanhempi vuorollaan itsensä löytää. Ovatko hammaskeijuhommat päässeet joskus unohtumaan? Tuliko lapsille kerrottua vähän liian pelottavia tarinoita? Olisiko muutakin tekemistä kuin kököttää altaan reunalla, kun lapsi on uimakoulussa? Guy Delisle on koonnut pilke silmäkulmassa kirjaansa joukon tuttuja arjen sattumuksia, joissa hän ei isänä ole välttämättä kovin ylpeä esimerkillisestä toiminnastaan. Suositellaan vertaistueksi kaikille isille ja äideille!

FORMAATIT FORMAATIT KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510418994

EAN: 9789510412749

KIRJAN TIEDOT

Julkaisu: Toukokuu Alkuperäisteos: L’Arabe du futur 2. Une jeunesse au Moyen-Orient (1984-1985) Suomentaja: Saara Pääkkönen Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 85.32

Riad Sattouf (s. 1978) sai vuoden parhaan sarjakuvan palkinnon Tulevaisuuden arabin 1. osasta Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2015. Satrapin Persepolikseen ja Spiegelmanin Mausiin verratun teossarjan kahta ensimmäistä osaa on myyty Ranskassa yhteensä jo noin 700 000 kappaletta.

Julkaisu: Elokuu Alkuperäisteos: Le Guide du Mauvais Père 1 Suomentaja: Saara Pääkkönen Sivumäärä: 192 Kirjastoluokka: 85.32 Guy Delisle (s. 1966) on kanadalaissyntyinen sarjakuvantekijä, joka asuu nykyään Ranskassa. Häneltä on aiemmin suomennettu neljä sarjakuvamuotoista matkapäiväkirjaa, joista uusin, Merkintöjä Jerusalemista, palkittiin vuoden parhaan sarjakuvan palkinnolla Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2012.

SARJAKUVAT

41


LASTENJA NUORTENKIRJAT

Juuli Niemi

ET KÄVELE YKSIN

Kaksi erilaista maailmaa ja ensimmäinen rakkaus. ”Egzon ei ole käynyt vieraissa maissa. Hän ei ole käynyt edes siellä mistä hänen sanotaan tulevan.” Ada on 15 ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Adan elämää ovat olleet taiteilijaäidin kanssa jaettu boheemi koti, yhtä kiltti paras kaveri ja lupaava todistus. Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi. Sinä aamuna rehtorin autoon on peintattu vaalea tyttö ja teksti Run! Ada voisi vielä juosta pakoon, mutta hän ei juokse. Ensimmäinen rakkaus antaa kaiken ja muuttaa kaiken, mutta voi myös repiä palasiksi.

42

FORMAATIT EAN: 9789510414606 EAN e-kirja: 9789510420386

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 360 Kirjastoluokka: N84.2


15+

”MITÄ IHMETTÄ KÄY TYTÖLLE, JOKA LÖYDETÄÄN KESKEN TALVEN PIILOSTAAN, HORROKSESTA JOKA KESTI YLI MONEN KESÄN JA SYKSYN JA TALVEN JA KEVÄÄN JA KOKO PERKELEEN PITKÄN ELÄMÄN?”

Juuli Niemi (s. 1981) kuvaa älykkäästi ja todesti nuorten identiteetin etsintää herkässä ja ravisuttavassa nuortenromaanissa. Niemi on julkaissut aiemmin runoja ja novelleja sekä kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia (mm. Kesäkaverit, 2014).

© Laura Malmivaara

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

43


© Leon Alberti

15+

James Frey, Nils Johnson-Shelton

ENDGAME – PELIN SÄÄNNÖT Loppupelin hyytävä finaali! Vahvimmat ovat jäljellä. Viimeinen avain on vielä löytämättä. Maailman kohtalo on näiden pelaajien käsissä. Endgame-trilogian polttopisteessä on kaksitoista ikivanhaa sukua. Yksi nuori pelaaja joka suvusta harjoittelee vuorollaan tuhoisaa Loppupeliä varten, jota ei ollut vielä koskaan vielä koettu – ennen koollekutsua. Kun Loppupeli alkoi, pelaajat lähtivät matkaan etsimään kolmea muinaista avainta, joiden avulla sekä heidän oma sukunsa että koko maailma voivat pelastua. Kaksi avainta on nyt löytynyt, ja vielä mukana olevien pelaajien on löydettävä viimeinen avain – ennen kuin Loppupeli tuhoaa kaiken lopullisesti.

44

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510407219 EAN e-kirja: 9789510420423

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Rules of the Game. An Endgame Novel Suomentaja: Ulla Selkälä Sivumäärä: 500 Kirjastoluokka: N84.2

James Freyn ja Nils Johnson-Sheltonin Endgame-fantasiasarja on käännetty yli 30 kielelle. Sarjan kirjoihin kätkeytyy kuhunkin arvoitus (www.endgamepuzzles.com), jonka ratkaisemalla voi voittaa tuhansien dollarien arvoisia rahapalkintoja. Trilogian aiemmat osat ovat Endgame – Loppupeli (2014) ja Endgame – Taivaan avain (2015). Kirjoista on suunnitteilla myös elokuva.


12+

Seita Vuorela

LUMI

Palkitun nuortenkirjailijan viimeiseksi jäänyt teos. ”En siis lupaa teille rakkaustarinaa. Pikemminkin tämä on kertomus petoksesta, ja tytöstä joka pelastaa pojan.” Teheran on ensimmäinen luku 15-vuotiaan Siamakin elämässä, Pohjoisen maan itäinen lähiö toinen. Molemmissa paikoissa vaikeudet tuntuvat seuraavan poikaa, vaikka hän ei niitä etsi. Siamak on nimetty Iranissa sankarina kuolleen setänsä mukaan: haaste josta on mahdoton selvitä. Pohjoinen on nyt koti – Siamak rakastaa lunta ja on kaukalon jäällä kaikkia muita nopeampi. Heidän perheeseensä muuttaa Atisha, naapurintyttö Iranista, joka on paennut maasta kielletyn bloginsa vuoksi. Atisha ei ole nähnyt lunta, mutta hän tuntee sadun Lumikuningattaresta, jonka suudelma totuttaa uhrinsa kylmään ja saa tämän unohtamaan mistä on tullut. Atisha haluaa Siamakin muistavan jälleen juurensa. Lumi on koskettava tarina maahanmuuttajien lapsista, jotka kantavat perheissään vastuuta uuden kotimaansa tulkkeina ja kasvavat eri kansallisuuteen kuin vanhempansa. Pienoisromaani Lumi oli viimeistelyä vaille valmis, kun kirjailija Seita Vuorela menehtyi äkillisesti huhtikuussa 2015. Käsikirjoituksen viimeistelyssä kirjaksi on auttanut Vuorelan ystävä ja kirjailijakollega Vilja-Tuulia Huotarinen.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510418499 EAN e-kirja: 9789510420393

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: N84.2/84.2

© Laura Malmivaara

Seita Vuorela (ent. Parkkola 1971–2015) oli rakastettu ja kansainvälisesti arvostettu nuortenkirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty yhdeksälle kielelle ja ne ovat voittaneet useita palkintoja, mm. Pohjoismaisen lastenja nuortenkirjallisuuspalkinnon (2013) sekä Ranskassa parhaalle eurooppalaiselle nuortenromaanille myönnettävän Pépitespalkinnon (2011).

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

45


FORMAATIT EAN: 9789510418956 EAN e-kirja: 9789510420416

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Let It Snow Suomentajat: Helene Bützow, Kaisa Kattelus, Inka Parpola Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: N84.2

Lauren Myracle, John Green & Maureen Johnson

LET IT SNOW

Kolme talvista rakkaustarinaa. Koe joulun taikaa kolmessa toisiinsa lomittuvassa riemukkaassa ja romanttisessa tarinassa täynnä lunta ja unohtumattomia suudelmia. Valtava lumimyräkkä toimii Amorina kolmelle epätodennäköiselle parille Gracetownin pikkukaupungissa. Kinoksiin juuttuneesta junasta lähtee sisukas tyttö etsimään kahvilaa ja päätyy riskialttiille oikopolulle suloisen tuntemattoman kanssa. Kolme kaverusta yrittää voittaa kilpajuoksun samaan kahvilaan eikä heitä pysäytä auton päätyminen lumipenkkaan – eikä se estä yllättävää tunnustustakaan. Rakkaudenkipeä barista pelkää menettäneensä sielunkumppaninsa, mutta yllättäen omaan napaan tuijottelu ei tuo poikaa takaisin.

46


12+ © Marina Waters

MUKANA TÄHTIIN KIRJOITETUN VIRHEEN TEKIJÄ Trio John Green, Maureen Johnson ja Lauren Myracle ovat kirjoittaneet yksiin kansiin kolme romanttista komediaa. Kirjasta on tekeillä myös elokuva. Yhdysvaltalainen John Green on (s. 1977) asuu tällä hetkellä Indianapolisissa Indianassa. Green on palkittu menestyskirjailija, kauniin lauseen ja monisyisen kerronnan mestari. Maailmanlaajuisesti rakastettu ja filmatisoitu Tähtiin kirjoitettu virhe (2013) on hänen kuudes romaaninsa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

47


© Elena Mady

12+

Elena Mady

VARJO

Jos elämä on kuin dekkarin sivuilta, ongelmat eivät pääty yhteen täydelliseen suudelmaan. ”Onko sinulla mitään käsitystä siitä, millaista on elää jonkun toisen elämää, joka ikinen päivä?” Jos selviää sarjamurhaajan kynsistä naapurin hakkerikomistuksen syliin, elämän pitäisi olla mallillaan. Vaihdokas Alex saa kuitenkin kokea keinonahoissaan, että mikään ei ole niin kuin toivoisi. Hänen henkeään uhataan, ja jokainen askel kohti omaa identiteettiä tuntuu painajaisen tavoin johtavankin kauemmaksi siitä. Kukaan ei myöskään tunnu haluavan ottaa käyttöön Alexin perimän yhtiön teknologiaa, joka olisi askel eroon fossiilisista polttoaineista. Kintereillä lymyävä pahuus uhkaa jokaista, jota Alex rakastaa. Onko jäljellä muuta vaihtoehtoa kuin jättää kaikki taakseen?

48

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510413128 EAN e-kirja: 9789510417300

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: N84.2

Elena Mady on Stanfordin yliopistossa opiskellut maailmankansalainen, kirjailija, artisti ja säveltäjä, jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa peruskalliossa. Vaihdokkaan aloittama trilogia The Body Jumper jatkuu psykologisen trillerin tunnelmissa kirjassa Varjo – lämpöä ja huumoria unohtamatta.


FANTASIAA JA TEKNOLOGIAA NEROKKAASTI YHDISTÄVÄ MAAILMANMENESTYSSARJA ARTEMIS FOWL NYT UUSILLA KANSILLA ISOINA POKKAREINA!

Eoin Colfer ARTEMIS FOWL ”Pysy loitolla, ihminen. Et tiedä minkä kanssa olet tekemisissä.” 12-vuotias Artemis Fowl on tunnetun rikollissuvun nuorin vesa. Kun Artemis kaappaa rohkean menninkäiskomisario Holly Shortin panttivangikseen, maan alla asustavien keijujen, maahisten ja peikkojen yhteisrintama uhittelee päihittävänsä kevyesti nokkelan pojankoltiaisen. Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonta HAL huomaa kuitenkin pian kohdanneensa hämmästyttävän älykkään vastustajan. Artemis uskoo päässeensä käsiksi maanalaiseen kulta-aarteeseen, mutta juuri silloin HAL muuttaakin pelin sääntöjä...

Eoin Colfer ARTEMIS FOWL: TEHTÄVÄ POHJOISESSA

Eoin Colfer ARTEMIS FOWL: IKUISUUSKOODI

”Tiesin että hänestä kuullaan vielä. Varmasti.”

Keijuille ei pottuilla.

Hiidet ovat hankkineet energianlähteekseen ihmisten keksimiä, mutta maan alla kiellettyjä kapistuksia. Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnan HALin komisario Holly Short on aiempien tapahtumien valossa varma, että 13vuotias suurrikollinen Artemis Fowl on salakuljetuksen takana. Hänet on viipymättä kaapattava kuulusteluihin. Hollyn aikeista tietämätön Artemis on sillä välin saanut röyhkeän lunnasvaatimuksen, jonka mukaan hänen kauan kadoksissa ollutta isäänsä pidetään vankina kaukana kylmässä pohjoisessa. Ratkaistakseen jäätävän haasteen Artemis aikoo hankkia yllättävän liittolaisen...

Artemis on saanut käsiinsä keijujen huimaa tekniikkaa ja rakentanut sen avulla hämmästyttävän supertietokoneen. Se on niin ihmisille kuin keijuille vaarallinen pirunnyrkki, ja Artemis tarjoutuu pitämään vekottimensa hetken aikaa pois markkinoilta, jos vain hinnasta sovitaan. Pian nuori rikollisnero ja henkivartija Butler huomaavat kuitenkin aliarvioineensa kauppakumppanin, hämäräperäisen amerikkalaisen IT-miljardöörin kyvyt pahemman kerran. Vähintään yhtä huolestuttavaa on, ettei huipputekniikan väärinkäyttö jää huomaamatta keijuiltakaan…

FORMAATIT

FORMAATIT

FORMAATIT

EAN: 9789510419076

EAN: 9789510419083

EAN: 9789510419090

KIRJAN TIEDOT

Julkaisu: Toukokuu (kirja) Alkuperäisteos: Artemis Fowl Suomentaja: Jaakko Kankaanpää Sivumäärä: 292 Kirjastoluokka: N84.2

12+

KIRJAN TIEDOT

Julkaisu: Toukokuu (kirja) Alkuperäisteos: Artemis Fowl: The Arctic Incident Suomentaja: Jaakko Kankaanpää Sivumäärä: 296 Kirjastoluokka: N84.2

KIRJAN TIEDOT

Julkaisu: Toukokuu (kirja) Alkuperäisteos: Artemis Fowl: The Eternity Code Suomentaja: Jaakko Kankaanpää Sivumäärä: 338 Kirjastoluokka: N84.2

Eoin Colferin huippusuosittuja Artemis Fowl -kirjoja on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta ja käännetty lähes 50 kielelle. LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

49


Bjørn Sortland, Timo Parvela, Pasi Pitkänen

KEPLER62-UUTUUDET

SUOSIKKITEKIJÖIDEN HURJA AVARUUSSEIKKAILU JATKUU!

50

KEPLER62 KIRJA KOLME: MATKA

KEPLER62 KIRJA NELJÄ: PIONEERIT

Suosikkitekijöiden sarja kiihdyttää nyt poimunopeuteen!!

Uusia huimia haasteita tähtien takana!

”On aika. Olkaa kunniaksi ihmiskunnalle.” Vanha kenraali Livingstone hyvästelee joukon lapsia, jotka ovat lähdössä tuhoutuvalta maapallolta kauas avaruuteen etsimään uusia elämisen mahdollisuuksia. Sukkula vie heidät avaruusasemalle, jolla tähtipurjehtijat Santa María, Pinta ja Niña odottavat matkalaisiaan. Ari pitää huolta pikkuveljestään Jonista ja epäilee, että lähtijöille ei ole kerrottu aivan kaikkea tulevasta tehtävästä. Edessä on matka tuntemattomaan.

Avaruusalus saapuu vihdoin määränpäähänsä. Kepler 62e osoittautuu elinkelpoisemmaksi planeetaksi kuin lapset Maasta lähtiessään kuvittelivat. Paratiisissa on kuitenkin varjonsa - yksi miehistöön kuuluvista lapsista sairastuu vakavasti. Lisäksi ryhmä löytää jälkiä muista elollisista olennoista. Keitä tai mitä ne ovat? Ovatko ne ystävällisiä vai vihamielisiä?

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510417966 EAN e-kirja: 9789510418116 EAN mp3-äänikirja: 9789510419120

Julkaisu: Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 168 Kirjastoluokka: L84.2

EAN: 9789510420287 EAN e-kirja: 9789510420430

Julkaisu: Lokakuu (kirja), syyskuu (e-kirja) Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: L84.2


9+

© Aapo Huhta

Timo Parvela ja norjalainen Bjørn Sortland ovat yhdessä kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa luoneet valloittavan tarinan, jossa ystävyys punnitaan keskellä ääretöntä avaruutta. Kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.

Maapallon luonnonvarat ovat hupenemassa. Siksi Hallitus on päättänyt lähettää joukon lapsia kauas avaruuteen tutkimaan maapallon kaltaista planeettaa, jolla elämä olisi mahdollista. Jo matka sinne on arvaamaton seikkailu - ja kun nämä ”uudisraivaajat” saapuvat Kepler-62e:lle, he joutuvat vaikeiden valintojen eteen. Huikea kuusiosainen seikkailu vie lukijan jännittävälle matkalle tähtien taakse!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

51


9+

Merja Jalo

SALAPERÄINEN HUUTO

Ratsastusleiri muuttuu kummitusjahdiksi. Nummelan ponitallilaiset pääsevät pitämään syysleiriä upeassa vanhassa pappilassa, mutta kartanon maille tuntuu kätkeytyvän kauheita salaisuuksia. Pena on majoittanut nummelalaiset setänsä maatilalle ja tarkoitus on ratsastaa kartanon loistavissa maastoissa. Pian metsästä alkaa kuitenkin kuulua verenhimoisen koiran ulvontaa, ja Hannu ja Kari törmäävät hautaan, jossa makaa luuranko. Mitä kirotussa metsässä oikein tapahtuu? Kun Iran arvokas satula vielä katoaa tallista, nuoret päättävät ottaa tapahtumista selvän. Nummelan ponitallin matkassa on aina jännitystä, romantiikkaa ja upeita hevosia. Rakastettua sarjaa luetaan jo toisessa sukupolvessa.

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510414576

Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 165 Kirjastoluokka: N84.2

Merja Jalo on kirjoittanut suosittuja hevoskirjojaan jo yli 30 vuoden ajan. Jalolla on myös omaa kokemusta hevosista: kirjailijan lapsuudenkotiin tuli ensimmäinen hevonen hänen ollessaan 8-vuotias ja aikuisena kilpahevosten kasvatuksesta tuli elämäntapa omalla ravitallilla. Jouduttuaan hevosonnettomuuteen Jalon on täytynyt luopua omista hevosista, mutta hevoset ovat aina kirjailijan sydäntä lähellä. Nummelan ponitalli -sarjan ensimmäinen osa ilmestyi jo vuonna 1977 ja fanien suureksi iloksi sarja jatkuu yhä.

52


9+

TOVE JANSSON

MUUMIT

PARHAAT SARJAKUVAT VÄREISSÄ Täyttä muumielämää! Tove Janssonin piirtämät ja kertomat hykerryttävän hilpeät ja satiiriset jaksot (Yksinäinen saari, Vaarallinen talvi ja Talonrakennus) julkaistaan nyt värillisenä yhteisniteenä. Tervetuloa Muumilaaksoon hurmaavien asukkaiden seuraan. Tavoistaan poiketen muumiperhe valvoo yli Vaarallisen talven ja tutustuu tunteita herättäviin ilmiöihin, kuten herra Virkkuseen Ulkoiluyhdistyksestä. Talonrakennus on vaikeaa, ja Muumipeikon aikaansaannos hieman erikoinen – mutta viihtyisä. Kertomus Yksinäinen saari kuljettaa muumit keskelle merirosvoseikkailua, ja siinä tutustutaan Muumien esi-isiin. Luvassa on täyttä muumielämää Tove Janssonin kolmen nelivärisen sarjakuvakertomuksen verran.

FORMAATIT EAN: 9789510420591

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Alkuperäisteos: Moomin’s Desert Island, Moomin’s Winter Follies, Moomin Builds a House Suomentajat: Anita Salmivuori, Juhani Tolvanen Sivumäärä: 126 Kirjastoluokka: 85.32

Kaikki yhdeksän mustavalkoista Muumi-sarjakuvaklassikkoalbumia myös saatavilla! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

53


7+

Jeff Kinney

NEROPATIN PÄIVÄKIRJA

PALUU KIVIKAUDELLE

Elämä oli ennen parempaa... tai ehkei sittenkään. Miten patalaiska teini Greg selviytyy, kun häneltä riistetään kaikki nykyajan mukavuudet? Gregin äidillä on nerokas idea: mitä jos koko kaupunki viettäisi viikonlopun ilman teknisiä vempaimia? Kun suunnitelma sitten toteutuu, Greg joutuu haravan varteen television tölläämisen sijaan. Homma lähtee lapasesta viimeistään siinä vaiheessa, kun äiti innostuu sukupolvien yhteiselosta ja kutsuu vaarinkin asumaan saman katon alle. Luokkaretki maatilalle kauas kaikesta sivistyksestä ei kuulostakaan enää yhtään hullummalta. Vaan osoittautuuko entisajan elämä aivan liian haastavaksi Gregin kaltaiselle nykyajan teinille? © Kai Widell

FORMAATIT EAN: 9789510418789

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Heinäkuu (kirja) Alkuperäisteos: Diary of a Wimpy Kid: Old School Suomentaja: Marja Helanen Sivumäärä: 224 Kirjastoluokka: N84.2

Yhdysvaltalainen Jeff Kinney (s. 1971) on noussut niin teinejä kuin heidän vanhempiaan viihdyttävillä Neropatti-kirjoillaan Yhdysvaltain myydymmäksi lastenkirjailijaksi. Sarjaa on painettu maailmanlaajuisesti yli 164 miljoonaa kappaletta. Neropatin päiväkirjan 10. osa Old School myi heti ensimmäisellä viikolla miljoona kappaletta ja ampaisi saman tien Amerikan bestsellerlistojen ykköseksi.

54


7+ FORMAATIT EAN: 9789510417737

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Sivumäärä: 130 Kirjastoluokka: N84.2

Jalon sisarukset Marvi ja Merja ovat kuuluneet Suomen luetuimpiin nuortenkirjailijoihin jo yli 30 vuoden ajan. Nelijalkaisesta toimintasankarista Jessestä on tullut koirafanien supersuosikki.

Merja Jalo ja Marvi Jalo

JESSE AAVEKOIRA

Jessen Skotlannin-retki jatkuu hyytävissä merkeissä. Jesse, Jenna ja Hannele pääsevät asumaan kuuluisaan Arlingtonin linnaan. Linnaan liittyy hurja tarina aavekoirasta. Linnassa kerrotaan legendaa epämuodostuneesta koirasta, joka muurattiin elävältä linnan kadonneeseen tornihuoneeseen 1500-luvulla. Myrskyöinä voi kuulla tuulen ujelluksen seassa koiran hiljaista nyyhkytystä. Hannele haluaa selvittää aavekoiran salaisuuden, mutta ovatko tapahtumat jo riistäytyneet tyttöjen käsistä? Onneksi heillä on apunaan urhea Jesse. ”Jenna pidätti hengitystään peiton alla. Linnan käytävältä kuului hiipiviä askeleita, ja raolleen jäänyt ovi alkoi narista hiljaa. Joku tuli ääneti aivan sängyn viereen. Tytöt takertuivat toisiinsa kaksin käsin. Oliko hirviökoira tullut kostamaan kauhean kuolemansa? Äkkiä terävät hampaat iskeytyivät raivokkaasti peittoihin. Jenna kirkaisi ja yritti paeta sängystä...”

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

55


UUSI HELPPOLUKUINEN SARJA KIRJANNÄLKÄISILLE Henna Helmi Heinonen, Reetta Niemensivu BELLA SAA PENTUJA Bella, ollaanhan aina ystäviä? Uusi suloinen Lukupalat-kirjasarja tytöistä, koirista – ja ikuisesta ystävyydestä. Äiti kertoo Julialle, että perheen rakas Bella-koira saa ihan kohta pentuja. Käsittämätöntä, Julia ei voi uskoa korviaan! Odottaminen tuntuu yhtä aikaa jännittävältä ja tuskastuttavalta. Mutta kun pennut sitten syntyvät, ne eivät olekaan niin kamalan söpöjä, vaan kaljuja ja tylsiä. Juliaa alkaa jännittää: mitähän naapurin Anni sanoo pennuista? Anni on Julian paras kaveri – tai oli ainakin ennen. Siis ennen kuin meni kouluun ja kasvoi yhtäkkiä paljon Juliaa isommaksi...

Henna Helmi kirjoittaa 6–7-vuotiaiden tyttöjen elämästä helppolukuisesti ja suurella sydämellä. Kirjan hellyttävät kuvat ovat Reetta Niemensivun käsialaa.

56

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510421154

Julkaisu: Heinäkuu (kirja) Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2


5+

Tapani Bagge, Carlos Da Cruz RYHMÄ Z JA LOHIKÄÄRMEEN KITA

Paula Noronen, Kati Närhi YÖKOULU JA KADONNUT OPETTAJA

Siis onko lohikäärmeitä oikeasti olemassa?

Tiesitkö, että zombit ja vampyyrit käyvät öisin koulua?

Ryhmä Z seikkailee ja selvittää. Kirjasarja täynnä tulista toimintaa ja huvittavan hyvää huumoria! Atte ja Topi törmäävät Lailaan ja tämän mummoon. Lailan pikkusisko on kateissa, ja mummo epäilee lohikäärmeen napanneen tytön. Onneksi Ryhmä Z on juuri perustettu! Mukaan otetaan myös nokkela Laila, joka on poikia päätä pitempi ja haluaa auttaa lohikäärmeen arvoituksen ratkaisemisessa. Löytyykö kadonnut sisko? Entä naapurin vaarin Aatami-kissa? Lohikäärmeen varjo kurkkii uhkaavana nurkan takaa...

Paula Norosen kammottavan hauska Yökoulu avaa ovensa uudessa Lukupalat-sarjassa. Yökoulunkäynti ei ole yhtään hullumpaa. Paitsi jos oma opettaja katoaa merkillisellä tavalla ja luokkaan astelee hämärähommista innostunut outo sijainen... Zombipoika Paavo ja vampyyrityttö Martta päättävät selvittää kadonneen opettaja Kammosen mysteerin. Kouluhuoneen oven takaa he löytävät Kammosen haisevan perintökengän. Johtaako se heidät oikeille jäljille?

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510419205

Julkaisu: Heinäkuu (kirja) Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2

EAN: 9789510421185

Julkaisu: Heinäkuu (kirja) Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2

Tapani Bagge ja Carlos da Cruz on tekijäkaksikko, joka saa koukutettua poikalukijat mukaan sujuvaan ja helppolukuiseen seikkailuun. Ryhmä Z on vauhdissa!

Kirjailijana, kolumnistina ja koomikkona tunnettu Paula Noronen aloittaa yökouluun sijoittuvan helppolukuisen kirjasarjan, joka on pullollaan päätöntä huumoria. Sarjakuvataiteilija Kati Närhin piirtämät kuvat zombien, vampyyreiden ja muiden yökoululaisten seikkailuista saavat lukijan selkäpiin karmimaan. LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

57


5+

Eoin Colfer

TOHTORI ANNA-LIISA

Tervetuloa Anna-Liisan iloiselle vastaanotolle! Riemukas, värikuvitettu kertomus Anna-Liisasta, joka ”hoitaa” omia potilaitaan psykiatriäitinsä vastaanoton odotushuoneessa. Anna-Liisan mielestä hänen äidillään on maailman paras ammatti: äiti auttaa surullisia ihmisiä tulemaan taas iloisiksi. Anna-Liisa haluaa myös psykiatriksi. Hän pitää omaa vastaanottoa äidin odotushuoneessa laulamalla iloisia lauluja ja kertomalla vitsejä potilaille. Mutta pieneen Eetu-poikaan ei mikään piristys tepsi – Eetun äiti on jättänyt hänen isänsä, ja Eetuun on tarttunut isän masennus. Anna-Liisa päättää laatia tehokkaan hoitosuunnitelman, jotta Eetun isä pääsee taas elämässä eteenpäin...

© Michael Paynter

FORMAATIT EAN: 9789510419212 EAN e-kirja: 9789510420409

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Anna Liza and the Happy Practice Kuvittaja: Matt Robertson Suomentaja: Jaakko Kankaanpää Sivumäärä: 82 Kirjastoluokka: L84.2

Eoin Colfer (s. 1965) nousi maailmanmaineeseen Artemis Fowl -fantasiaromaaneillaan. Hänet valittiin Irlannin lasten ja nuorten kansalliskirjailijaksi vuosiksi 2014–16. ”Jatkan kirjoittamista niin kauan kuin ihmiset lukevat tai minulta loppuvat ideat. Toivottavasti ei käy niin tai näin ihan lähiaikoina”, Colfer on todennut.

58


5+

Antoine de Saint-Exupéry

PIKKU PRINSSI

ANIMAATIOKUVITETTU LAITOS Klassikoiden klassikko - nyt elokuvakuvituksella! Antoine de Saint-Exupéryn viisas ja filosofinen satu pienestä avaruuden matkaajasta ja pakkolaskun tehneestä lentäjästä kauniina lahjalaitoksena animaatiokuvin. Muistathan kuuluisan taivaankappaleen, jolla on kolme polvenkorkuista tulivuorta, jättiläismäiseksi kasvavia baobabeja ja oikullinen, turhamainen ja epäluuloinen kukka, jota ei pidä koskaan kuunnella, vain hoitaa ja suojella? Se on Pikku Prinssin oma tähti, Asteroidi B 612.

FORMAATIT EAN: 9789510418840

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Toukokuu (kirja) Alkuperäisteos: Le Petit Prince Suomentaja: Irma Packalén Sivumäärä: 72 Kirjastoluokka: L85.12

Kirja sisältää Antoine de Saint-Exupéryn alkuperäisen Pikku Prinssi -tarinan lyhentämättömänä. Uudella visuaalisella animaatiokuvituksella se houkuttelee klassikkosadun pariin perheen pienemmätkin. Suurikokoinen kirja on varmalla ranskalaisella maulla toteutettu ja siinä on säilytetty kauniisti herkän runollisen tarinan alkuperäinen henki. Mark Osbornen ohjaama Pikku Prinssi -elokuva on kaikkien aikojen suosituin ranskalaisanimaatio. Se sai ensiiltansa Suomessa 10.6.2016.

Saatavilla myös tekijän kuvittamana alkuperäislaitoksena.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

59


LEGO YHDISTÄÄ TARINAN, LEIKIN JA LUOVUUDEN LEGO® City : Rakenna oma seikkailu -kirjan mukana tulevat palikat ja ohjeet, joista lapsi voi rakentaa LEGO City paloauton ja -miehen.

LEGO, the LEGO logo, and the Brick and Knob configurations are trademarks of the LEGO Group. © 2016 The LEGO Group. Manufactured by Dorling Kindersley under license from the LEGO Group.

LEGO CITY

RAKENNA OMA SEIKKAILU Kirja, joka innostaa lapset rakentamaan, leikkimään ja oppimaan uutta puuhakkaasta LEGO® City maailmasta. Kirjan mukana tulee LEGO palikoita. LEGO® City: Rakenna oma seikkailu -kirjassa on yli 50 innostavaa rakentamisideaa ja lisäksi mukaansatempaavia tarinanalkuja. Kirja inspiroi lasta rakentamaan ja ideoimaan luovasti ja jatkamaan leikkiä seikkailujen maailmassa oman LEGO kokoelman parissa. Kussakin kirjan viidessä luvussa on kymmenen sivua innostavia rakennusideoita, jotka on sijoitettu erilaisiin kaupunkiympäristöihin, esimerkiksi venesatamaan tai puistoon. Kaikki rakennusideat täydentävät LEGO Cityn tapahtumapaikkoja ja juonta.

60

FORMAATIT EAN: 9789510418949

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Alkuperäisteos: LEGO City Build your own Adventure Suomentaja: Tarja Kontro Sivumäärä: 80 Kirjastoluokka: L85.12


5+

LEGO NEXO KNIGHTS

LEGO NEXO KNIGHTS

Futuristinen ritarimaailma täynnä etsintäretkiä, pelottavia hirviöitä ja teknistä velhoutta!

Tarrakirja joka kaikkien nuorten sankareiden on saatava!

RITARIEN KIRJA

KAIKKIEN AIKOJEN PARAS TARRAKOKOELMA

LEGO® NEXO KNIGHTS: Kirja ritareista esittelee näyttävästi ja kattavasti uuden LEGO®-maailman, missä nuoret koulutettavat ritarit ja heidän tuliset hirviönsä kohtaavat Knightonin maailmassa. Kirja kronikoi näiden sankareiden seikkailuja, joita virtuaalisen velhon nettipäivitykset täydentävät. Kirjan mukana tulee uniikki LEGO® NEXO KNIGHTS -pienoishahmo ja yksinoikeus käyttää verkkosisältöä.

Hyppää futuristiseen ritarimaailmaan, jossa on vauhdikasta toimintaa ja yli tuhat tarraa tästä upouudesta LEGO teemasta.

FORMAATIT

FORMAATIT

EAN: 9789510420584

EAN: 9789510419229

Kirja on täydellinen johdanto uuteen LEGO NEXO KNIGHTS teemaan, hahmoihin ja tarinaan. Sivuilla on hauskoja faktoja ja tarinoita sekä tilaa yksittäisille tarroille. Lisäksi välissä on sivuja, joille lapsi voi sommitella omia kokonaisuuksiaan. Mukana on yli tuhat uudelleenkäytettävää tarraa.

KIRJAN TIEDOT

KIRJAN TIEDOT

Julkaisu: Lokakuu (kirja) Alkuperäisteos: LEGO® NEXO KNIGHTS The Book of Knights Suomentaja: Tommi Järvinen Sivumäärä: 80 Kirjastoluokka: L85.2

Julkaisu: Elokuu (kirja) Alkuperäisteos: LEGO NEXO KNIGHTS Ultimate Sticker Colletion Suomentaja: Tommi Järvinen Sivumäärä: 96 Kirjastoluokka: L85.2

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

61


5+

ASTRID LINDGRENIN KLASSIKOT UPEANA SARJANA! Kerää yhteisiin lukuhetkiin sukupolvia yhdistävät tarinat, hahmot ja seikkailut. Lokakuussa kauniissa, uudistetussa sarjassa tutustutaan Kesäkummun Marikin kodikkaaseen maailmaan ja lennähdetään kurittoman ja kujeilevan Katto-Kassisen valtakuntaan. Aikaisemmin ilmestyneet:

62


Mirva Niininen, Hannamari Ruohonen

3+

SEHÄN ON PIKKUAPINA!

Pikkuapina puuhaa ja touhuaa – täyttä päätä! Pikkuapinan kolmessa hupsussa tarinassa leivotaan aika monta kakkua (yksi niistä onnistuukin), taiteillaan (vähän myös paperille) ja yritetään saada unen päästä kiinni (tai hännänpäästä). Pikkuapina keksii kaikkea hauskaa ja myös tarttuu vauhdikkaasti toimeen. Pikkuapina aikoo maalata hienon potretin hiiriperheestä, mutta maalia on enemmän tassuissa ja lattialla kuin paperilla – mitä oikein kävi? Ja kun Pikkuapina haluaa paistaa makoisan yllätyksen uudelle ystävälleen, kakku palaa karrelle tai katoaa kokonaan – mutta mihin? Pikkuapinan ja sen ystävien valloittava energia tarttuu pieniin lukijoihin takuuvarmasti. Ei haittaa, vaikka välillä sattuu vähän kommelluksia, kunhan asiat tekee täydestä sydämestä! FORMAATIT EAN: 9789510418796

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Sivumäärä: 80 Kirjastoluokka: L85.2

Sehän on Pikkuapina! on Mirva Niinisen riemukas ja lempeän hyväntuulinen esikoisteksti. Kuvittaja Hannamari Ruohonen on tehnyt Pikkuapinasta juuri sellaisen kuin vain pikkuapinat ovat: hellyttävän touhottajan, jolla on kieli keskellä suuta ja tassut täynnä tekemistä.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

63


TIETOKIRJAT

TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510415658 EAN e-kirja: 9789510420140

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 450 Kirjastoluokka: 99.1

Sauli Miettinen

USKOMATON AIRA SAMULIN ”Sinun on hyvä tuntea minut, siis todella tuntea.”

64


AIRA SAMULININ KOKO HÄMMÄSTYTTÄVÄ ELÄMÄ!

© Sampo Korhonen

Aira Samulin on kestojulkkis, joka on tanssittanut Suomen kansaa jo kahdeksalla vuosikymmenellä. Liki satavuotiaan vauhti vain kiihtyy. Mistä kumpuaa hänen elämänilonsa? Uudessa elämäkerrassa Samulin kertoo avoimesti lapsuudestaan Raja-Karjalassa, epävakaasta äidistään ja sodassa kaatuneesta isästään, avioliitoistaan ja miehistään. Menestyksekäs ura muodin ja viihteen parissa on vienyt häntä ympäri maailmaa etsimään sitä, mikä on uutta ja kiinnostavaa. Suunvuoron saavat myös Samulinin perhe sekä lukuisat ystävät ja kollegat, jotka paljastavat uusia puolia tästä kaikkien tuntemasta poikkeuksellisesta naisesta.

Sauli Miettinen on Helsingissä asuva filologi ja tietokirjailija. Häntä kiinnostavat elokuvan ja viihteen historian lisäksi urheilu sekä Euroopan poliittiset ääriliikkeet. Miettinen on kirjoittanut kehutun elämäkerran Marlene Dietrichistä (Marlene Dietrich nainen ja tähti, Otava, 2011).

TIETOKIRJAT

65


© Ofer Amir

Tamperelainen Jari ”Bull” Mentula (s. 1973) on Suomen kokenein fitness- ja kehonrakennusvalmentaja, FitFarmTeamin päävalmentaja ja kehonrakennuksen ammattilainen.

KUN TEET, TEE SE TÄYSILLÄ.

66


Jari Mentula

BULL’S ALL OUT No excuses, no compromises, all out!

Koko kansan tunteman ammattikehonrakentaja Jari ”Bull” Mentulan elämän tärkeimmät asiat ovat treeni, työ ja perhe. Hän suhtautuu kaikkiin kolmeen osa-alueeseen samalla tavalla: jos haluaa menestyä, on annettava kaikkensa ja kehityttävä aina vain paremmaksi – eikä vastoinkäymisten takia saa luovuttaa. Kirjassaan Bull kertoo avoimesti ja rehellisesti elämästään, periaatteistaan ja treeneistään.

TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510418215

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 79.18

TIETOKIRJAT

67


Maarit Tyrkkö

PRESIDENTTI JA TOIMITTAJA Avoin ja rehellinen kuvaus vanhenevan Urho Kekkosen elämästä läheisen ihmisen silmin.

”KIRJOITA MINUSTA KIRJA IHMISENÄ.” Vuosina 1976–81 Maarit Tyrkkö eli kaksoiselämää. Julkisesti hän oli toimittaja mutta yksityisesti hän oli tasavallan presidentti Urho Kekkosen läheinen ystävä. Minkälaista tuo elämä oli? Vuonna 1978 Kekkonen valittiin vielä yhdelle presidenttikaudelle, mutta vanheneminen oli vääjäämätöntä, jopa hänelle. Millaiset olivat Kekkosen viimeiset vuodet ennen presidenttikauden päättänyttä sairaslomaa? Tässä kirjassa Maarit Tyrkkö lunastaa Kekkoselle antamansa lupauksen kirjoittaa hänestä ihmisenä. Kuuden intensiivisen vuoden aikana Tyrkkö sai huomata, että elämä valtiomiehen rinnalla ei ollut niin yksinkertaista kuin nuori toimittaja oli kuvitellut. TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510402559 EAN e-kirja: 9789510420188

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 500 Kirjastoluokka: 99.1

68


© Veikko Somerpuro

Tyrkkö on kertonut tätä teosta edeltävässä ajasta kirjassaan Tyttö ja nauhuri (2014), jota luonnehdittiin Helsingin Sanomissa sensaatiomaiseksi kokonaisuudeksi ja Ilta-Sanomissa huikeaksi, historialliseksi ja harvinaiseksi.

Muistelmat tyttönimellään kirjoittava Maarit Tyrkkö (nyk. Huovinen) on toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt Suomen Kuvalehdessä, Uudessa Suomessa ja Kotiliedessä sekä kirjoittanut freelancerina artikkeleita lukuisiin eri lehtiin. Vuosina 1979–82 hän toimi Weilin+Göösin kirjallisen osaston päällikkönä. Tietokirjailijana Huovinen on kirjoittanut ja/tai toimittanut yksin ja yhdessä asiantuntijoiden kanssa yli 60 teosta muistelmista kokoelmateoksiin. Vuosina 1976–81 hän toimitti kaikki Urho Kekkosen omat kirjat ja kuului UKK:n muistelmatoimikuntaan. Huovinen oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana 2005 ja hänet palkittiin Tietokirjailijapalkinnolla 2010.

TIETOKIRJAT

69


TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510420614

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 280 Kirjastoluokka: 78.993

Santtu Luoto

EPPU NORMAALIN TARINA

40 VUOTTA TIIMALASIN SANTAA

Suomen suosituimman yhtyeen tarina yksissä kansissa. Eppu Normaalin tarina -juhlapainos niputtaa yhteen Eppu Normaalin koko huiman taipaleen Rantalan alamökistä aina tähän päivään asti. Eppu Normaali on ilmiö suomalaisessa musiikissa. Neljäkymmentävuotisen uransa aikana yhtye on kasvanut ulos punkyhtyeen karsinasta, maalannut suomalaisen mielenmaiseman kaikille tutuiksi tullein sävelin ja myynyt siinä samassa yli puolitoista miljoonaa levyä. Eppu Normaalin tarina -juhlapainos kertoo Eppu Normaalin koko huikean tarinan. Yhtyeen jäsenten lisäksi matkaa valottavat ihmiset Eppu Normaalin lähipiiristä – levypomot, keikkamyyjät, roudarit, toimittajat ja fanit. Teos hahmottaa Eppu Normaalin tarinan lisäksi laajemmalti myös suomalaisen rockkulttuurin muutoksia kuluneina vuosikymmeninä. Kirjan kuvitus sisältää useita harvoin nähtyjä valokuvia Eppujen uran varrelta.

70

Santtu Luoto (s. 1964) on helsinkiläinen toimittaja ja tietokirjailija. Uransa aikana hän on työskennellyt muun muassa Rumbassa, tehnyt Radio Mafialle popkulttuuria käsitteleviä radiosarjoja, tuottanut ja käsikirjoittanut tv-ohjelmia, kuten Minä ja Sarasvuo ja Uutisvuoto, sekä kirjoittanut lukuisia tietokirjoja.


TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510417706

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 78.993

Tuukka Temonen, Olga Temonen

TEIT MEISTÄ KAUNIIN

NÄIN TEHTIIN ELOKUVA TEIT MEISTÄ KAUNIIN Heinola, 90-luku, lama ja punk. Näyttävässä kirjassa yhdistyvät Apulannan tarina ja miten se saatiin valkokankaalle. ”Jos sä vaihdat ohjaajan, tuottajan ja tuotantoyhtiön niin tästä voi tulla jotain.” Näillä sanoilla Tuukka Temonen otettiin vastaan, kun hän esitteli eri tahoille ajatustaan Teit meistä kauniin -elokuvasta. Temonen ei antanut periksi, ja hän kasasi vuodessa ympärilleen ne ihmiset, jotka halusivat tehdä elokuvan Apulanta-yhtyeen synnystä. Elokuvaa tähdittävät mm. Roope Salminen, Tatu Sinisalo, Mimosa Willamo, Laura Malmivaara, Lorenz Backman ja Tommi Taurula. Teit meistä kauniin -elokuva saa ensiiltansa 9.9.2016.

Apulannan exbasisti, ohjaaja Tuukka Temonen ja näyttelijä-kirjailija Olga Temonen ovat koonneet elokuvan tarinan kirjaksi. Kuvat on ottanut Lars Johnson.

TIETOKIRJAT

71


Katja Kettu, Meeri Koutaniemi, Maria Seppälä

FINTIAANIEN MAILLA Suomalaisten siirtolaisten ja Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön jälkeläisten fintiaanien katkeransuloinen taival läpi kaivosten, kasinoiden ja reservaattien.

72


© Meeri Koutaniemi

Suomesta lähti 1800- ja 1900-luvun vaihteessa kymmeniätuhansia siirtolaisia paremman elämän toivossa Pohjois-Amerikkaan. Leipä kotimaassa oli kaventunut, mutta ei elämä aina auvoisasti alkanut uusillakaan asuinsijoilla: siirtolaisten taakkana oli tuolloinkin usein kantaväestön ennakkoluulot. Töitä kuitenkin löytyi kaivoksilta ja metsähakkuilta, ja siellä alettiin solmia suhteita niin ikään ahtaalle ajettujen ojibwe-heimon intiaanien kanssa. Suomalaisia ja intiaaneja yhdistivät tiivis luontosuhde ja samankaltainen mielenmaisema. Parhaiten heidän keskinäisen yhteiselonsa syvyyttä kuvastaa se, että myöhemmin heidän jälkeläisistään alettiin käyttää termiä ”fintiaani”. Silmiä hivelevästi kuvitettu, faktaa ja fiktiota taidolla tarjoileva Fintiaanien mailla avaa koskettavan näkymän tämän unohdetun kansanosan elämään.

FORMAATIT EAN: 9789510411599

Meeri Koutaniemi on runsaasti kansainvälistä mainetta viime vuosina niittänyt valokuvaaja, joka on teoksissaan käsitellyt naisia ja vähemmistöjä yli kolmessakymmenessä maassa eri puolilla maailmaa. Koutaniemi on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja, viimeisimpänä Daily Press -sarjan Visa pour L’Image -festivaalilla Ranskassa. Maria Seppälä on kulttuuritoimittaja ja dokumenttiohjaaja, joka on uransa aikana matkustanut useaan otteeseen maailmalla erilaisten sosiaalisten ongelmien ja pakolaiskysymysten perässä. Seppälän uusin dokumentti Destination Home kuvaa pakolaisperheen arkea Yhdysvalloissa ja pakolaisleirillä Ghanassa. © Veikko Somerpuro

TOSITARINOITA

Katja Kettu on yksi arvostetuimmista nykykirjailijoistamme. Alkusyksyllä 2015 julkaistu Yöperhonen on Ketun viides kaunokirjallinen teos. Vuonna 2011 ilmestynyt Kätilö voitti Runeberg-palkinnon ja on käännetty yli 20 kielelle. Romaanin perustuva elokuva tuli ensi-iltaan syyskuussa 2015.

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 304 Kirjastoluokka: 48.31

TIETOKIRJAT

73


”IHMISKUNTA ON MENETTÄNYT JÄRKENSÄ. ”

Astrid Lindgren

SOTAPÄIVÄKIRJAT 1939–1945 Rakastetun kirjailijan sodanaikaiset muistelmat. Astrid Lindgren työskenteli sotavuosina Ruotsin tiedustelupalvelun kirjesensuurissa. Hän tiesi maailman tapahtumista paljon enemmän kuin monet maamiehensä ja aavisti jo varhain, mikä odotti juutalaista siviiliväestöä Saksan hallitsemilla alueilla. Sotaa käyviä suomalaisia kohtaan Lindgren tunsi suurta myötätuntoa. Ymmärtääkseen mullistavia tapahtumia Lindgren alkoi kirjoittaa päiväkirjoja. Sotauutisten rinnalla hän kertoi perheensä arjesta, aviokriisistä ja yksinäisyydestään sekä kirjailijanuransa ensiaskeleista.

74

TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510414811

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Alkuperäisteos: Krigsdagsböcker 1939–1945 Suomentaja: Kari Koski Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 99.1

Astrid Lindgren syntyi vuonna 1907 Ruotsin Smoolannissa. Hän julkaisi elämänsä aikana yhteensä 88 kirjaa. Hänen hahmoistaan mm. Eemeli, Marikki, Lotta, Melukylän lapset, Katto-Kassinen, Leijonamielen veljekset ja ryövärintytär Ronja ovat saavuttaneet suuren suosion sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Lindgren kuoli Tukholmassa vuonna 2002. Hänen kirjojaan on käännetty yli 76 kielelle ja niitä on myyty yli 80 miljoonaa ympäri maailmaa.


Helena Leppänen

ARABIAN KAHVIKUPIT 1916–2016 Millaiset kahvikupit haluat kattaa omaan pöytääsi? Kahvikupit ovat tärkeä osa kahvihetken tunnelmaa, ja niistä puhutaankin tuttavallisesti nimillä: Singaporen ohut posliini sopii juhlahetkiin, Myrna muistuttaa isoäidistä, Ruskan kirskuva pinta herättää retrotunnelman ja Teemaksi muuntautunut Kilta yhdistää ajattomuudessaan useita sukupolvia. Tämä upea kirja esittelee ennennäkemättömän laajasti suomalaisten rakastamat Arabian kahvikupit, yli 700 mallia ja kuviota vuosilta 1916– 2016. Kirja kertoo, millaisista kupeista olemme juoneet kahvimme mieluiten, miten kahvikulttuurin muutos on vaikuttanut kuppien muotoiluun, miten esimerkiksi kukkakoristeiden muoti on vaihdellut ja millaisia erikoiskuppeja vuosien varrella on valmistettu. Arabian ja itsenäisyytemme historia kulkevat samoja polkuja: kahvikupeista voimme lukea sekä oman sukumme että yhteisen suomalaisen tarinan. TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510418307

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja) Valokuvaaja: Katri Lehtola Sivumäärä: 256 Kirjastoluokka: 76.3

Helena Leppänen on taiteen tohtori, keraamikko ja tietokirjailija. Hän on toimittanut ja kirjoittanut useita julkaisuja keramiikasta, astiahistoriasta, suomalaisesta muotoilusta ja Arabian tuotannosta. Häneltä on julkaistu muun muassa Keräilijän aarteet -sarjan teokset Rakastetut Arabian astiat, koristelijana Esteri Tomula (2013), Muumilaakso Arabiassa (2014) ja Iloista emalia (2015).

TIETOKIRJAT

75


James Bowenin ja hänen kissansa tarina on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle. Sosiaalisessa mediassa Bob on sytyttänyt kaikki. Lyödään tassua!

TOSITARINOITA FORMAATIT EAN: 9789510417461 EAN e-kirja: 9789510419748

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: A Gift from Bob Suomentaja: Kimmo Paukku Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

James Bowen

BOBIN JOULU

Joulun todellinen merkitys avautuu kissakaverin avulla. Katukissa Bobin isäntä James Bowen kertoo jouluistaan Lontoon kylmillä kaduilla, ja miten ne muuttuivat, kun Bob astui hänen elämäänsä. Todellinen joulu on vasta kun unohtaa itsensä ja saa huolehtia toisista. Tämän ymmärsi entinen huumeveikko James Bowen kissansa Bobin avulla. Kun koditon Bob-kissa ilmestyi katusoittaja Jamesin ovelle, molempien elämä muuttui peruuttamattomasti. Parivaljakon elämästä kertovat kaksi kirjaa tekivät kaksikosta maailmankuulun. Bobin joulu jatkaa kaverusten koskettavaa tarinaa.

76

James Bowen tuli nuorena ja täynnä suuria suunnitelmia 2000-luvun alun Lontooseen. Jouduttuaan pian kodittomaksi James sai unohtaa muusikkohaaveensa. Kadulla James alkoi luisua yhä pahempaan huumekierteeseen. Vasta vastuu kissasta muutti hänen elämänsä. Eläintenystävät alkoivat kiinnittää huomiota uljaaseen, oranssiin kissaan, joka istui katusoittaja-Jamesin jalkojen juuressa. Nopeasti Bob oppi viihdyttämään katsojia, ja itseään, erilaisilla tempuilla. Korvaushoitojen ja Bobin avulla James sai uuden mahdollisuuden; hän alkoi rakentaa itselleen ja kissalleen hyvää elämää. James Bowenin ja Bobin elämästä kertova ensimmäinen teos Katukatti Bob (Streetcat Bob) ilmestyi suomeksi keväällä 2014, toinen osa Bobin maailma (The World According to Bob) ilmestyi keväällä 2015.


Ville Kivimäki, Anssi Männistö

SODAN SÄRKEMÄ ARKI

Mitä vanhempamme ja isovanhempamme kokivat mutta eivät pukeneet sanoiksi. Tieto-Finlandia-voittajan ja sodanaikaisen kuvamateriaalin erikoistuntijan yhteinen kertomus ihmisistä sodassa niin etu- kuin kotirintamalla. Miltä sota näytti juoksuhaudasta katsottuna? Millaista oli elää jatkuvan sattumanvaraisen kuolemanvaaran alla? Miten sota näkyi kotirintaman arjessa, jossa enemmistö väestöstä eli peläten pommituksia ja rintamalla olevien läheistensä puolesta? Millaisia jälkiä usein kasvoton väkivalta, stressi ja menetykset jättivät mieleen, muistoihin ja koko kulttuuriin? Tieto-Finlandia-palkittu Ville Kivimäki pureutuu sodan arkeen, siihen miten sota koettiin. Esiin nousee ihmisen pyrkimys jatkaa omaa elämäänsä riippumatta ympäröivistä olosuhteista. Se on vahva voima, mutta aina sota kuitenkin jätti jälkensä ihmiseen. Ja joskus sota osoittautui vahvemmaksi. Anssi Männistön valitsema ja taustoittama runsas ja oivaltava kuvitus kertoo oman tarinansa sodan alla eläneiden ihmisten 70 vuoden takaisesta maailmasta, joka monissa kohdin on meille jo aivan tuntematon.

NÄKÖALOJA FORMAATIT EAN: 9789510412909 EAN e-kirja: 9789510419922

Historiantutkija, FT Ville Kivimäki (s. 1976) on niin sanotun uuden sotahistorian merkittävimpiä edustajia Suomessa. Hänen kirjoittamansa teos Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945 sai Tieto-Finlandia-palkinnon 2013.

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja), syyskuu (e-kirja) Sivumäärä: 204 Kirjastoluokka: 92.73

TIETO-FINLANDIA

Yliopistonlehtori, YTT Anssi Männistö (s. 1966) opettaa ja tutkii kuvajournalismia Tampereen yliopistossa. Hän on ollut keskeisesti rakentamassa kuvajournalismin opetusta TaY:ssä ja on kouluttanut johtavia nuorenpolven kuvaajiamme ja nykyistä sotakuvaajasukupolveamme. Männistö tuntee yli 170 000 kuvaa käsittävän sodan ajan valokuvia sisältävän SA-kuva-arkiston perusteellisesti.

TIETOKIRJAT

77


NÄKÖALOJA FORMAATIT EAN: 9789510418604 EAN e-kirja: 9789510420348

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 23.31

Eveliina Lauhio (s. 1984) on toimittaja ja teologian maisteriopinnoissaan loppusuoralla.

MIHIN MINÄ USKON

Kaikkea ei voi järjellä selittää. Meitä askarruttavat kysymykset sattumasta ja kohtalosta, tuonpuoleisesta ja kuolemanjälkeisestä. Onko olemassa korkeampia voimia, miten niihin tulisi suhtautua, miten etsiä ja löytää? Henkinen kasvu voi tapahtua yhtäkkiä tai huomaamatta. Kirja antaa vertaistukea, jakaa ajatuksia ja näkökulmia siitä, millä tavoin uskonto voi tavoittaa ja toisaalta myös siitä, miten se voi ahdistaa. Tunnetut suomalaiset kertovat omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan ratkaisuista, joita he ovat tehneet tai joita he ovat miettineet. Yhdessä jaettujen kokemusten äärellä voikin kysyä, mihin minä uskon?

78

© Pasi Liesimaa

Eveliina Lauhio


© Liisa Jokinen

OTA PIILAAKSON OPIT KÄYTTÖÖSI!

© SF Looks

Liisa Jokinen, Hanna Artman

LANNISTUMATTOMAT

PIILAAKSON SUOMALAISET YRITTÄJÄTARINAT Viisitoista tositarinaa yrittämisestä, epäonnistumisesta ja menestyksestä kovan kilpailun ja rajattomien mahdollisuuksien kaupungissa.

Apple, Google, PayPal, eBay... Kalifornian San Franciscossa sijaitseva Piilaakso tunnetaan satumaisen menestyneistä teknologiayrityksistään. Mutta mikä tekee alueesta niin houkuttelevan, että kymmenettuhannet ihmiset eri puolilta maailmaa hakeutuvat sinne liikeideoineen? Entä millaista siellä on startup-yrittäjän arki? Ja ennen kaikkea, miten Piilaakson kokemukset, koettelemukset ja voitot ovat sovellettavissa Suomeen? Lannistumattomissa viisitoista Piilaaksoon asettunutta suomalaisyrittäjää kertovat oman tarinansa. Kertomuksiin mahtuu niin konkursseja kuin miljoonavoittoja, niin turhautumista kuin suurta onnistumisen iloa. Joukossa on paitsi tuttuja nimiä, kuten Peter Vesterbacka ja Sami Inkinen, myös menestyneitä yrittäjiä, joiden tarina on tähän saakka ollut tuttu vain pienelle piirille. NÄKÖALOJA FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510419274 EAN e-kirja: 9789510420218

Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 69

Hanna Artman, FM, on viestinnän ammattilainen. Hän työskentelee San Franciscossa viestintästrategioiden parissa ja opettaa City College of San Franciscossa. Hänen asiakkaitaan ovat olleet niin startupit kuin valtion organisaatiot. Liisa Jokinen, FM, on kirjoittaja ja valokuvaaja, joka tunnetaan katutyyliä dokumentoivista Hel Looks ja SF Looks -internetsivustoista. Jokisen erikoisalaa ovat suomalainen muoti ja design, joista hän on kirjoittanut ja toimittanut kaksi kirjaa. Vuonna 2015 hän oli kuratoimassa suomalaisen muodin näyttelyn Designmuseoon.

TIETOKIRJAT

79


Kasper Strömman

KASPERVISIO 2020

100 ENNUSTUSTA SUOMEN TULEVAISUUDESTA

Jotta tietäisimme keitä me olemme, meidän on katsottava tulevaisuuteen. Minne menet, Suomi? Vuoden graafikko 2013 Kasper Strömman paljastaa 100 tosiasiaa tulevaisuuden Suomesta. Suomen suosituin miesbloggaaja Kasper Strömman tarkastelee, miltä Suomessa näyttää itsenäisyyden juhlavuoden jälkeen. Kaspervisio 2020 tarjoaa lukijalle kokonaisnäkemyksen kaikista merkittävistä aiheista, kuten esineiden internetistä, Euroopan unionista, hunajamarinoidusta broilerista, ilmalaivojen paluusta ja joulun tehostamisesta. Strömmanin tarkkanäköinen tulevaisuu-

denkuvaus hätkähdyttää: monet visioista tuntuvat villeiltä, mutta ne osuvat ajassamme johonkin olennaiseen – johonkin olennaisempaan kuin sata vakavasti kirjoitettua analyysia maamme tilasta itsenäisyyden juhlavuoden kynnyksellä. NÄKÖALOJA FORMAATIT EAN: 9789510415634 EAN e-kirja: 9789510420164

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja), syyskuu (e-kirja) Sivumäärä: 220 Kirjastoluokka: 30

© Carl Bergman

80

Elämänhallintaan keskittyvää supersuosittua Kasper Diem -blogia pitävä Kasper Strömman tunnetaan paitsi terävänä satiirikkona myös palkittuna graafikkona, sarjakuvien tekijänä, lastenkirjojen kuvittajana ja kysyttynä luennoitsijana.


Eveliina Talvitie

MITEN HELVETISSÄ MINUSTA TULI FEMINISTI?

”Kolmekymppisenä yritin vielä sopeutua. Piponi kiristi vasta lievästi.”

Eveliina Talvitie on viestintäkonsultti, tasa-arvohankkeen koordinaattori ja tietokirjailija. Hän on aiemmin toiminut myös toimittajana ja viestintäpäällikkönä. Talvitie on julkaissut muun muassa teokset Hieno vai huono – nainen jolla on maine (WSOY 2014) ja Keitäs tyttö kahvia – Naisia politiikan portailla (WSOY 2013).

Omakohtainen kertomus siitä, miten porilaisen lähiön lapsesta kasvaa pikkuhiljaa feministi. Satakuntalaista huumoria unohtamatta. Kirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitieltä on monta kertaa kysytty, miksi hän on feministi. Onko hänelle tapahtunut jotain kamalaa lapsuudessa? Vihaako hän miehiä?

NÄKÖALOJA FORMAATIT

Tässä on Talvitien tyhjentävä vastaus, kertomus lapsuudesta 70-luvun lähiössä, tyttöjen välisestä ystävyydestä, aroista pojista, rahasta, kleptomaniasta ja Madonnasta.

EAN: 9789510416136 EAN e-kirja: 9789510420171

Talvitien matka Porista pääkaupunkiin ja maailman laidalle avautuu hämmentävinä kokemuksina mediasta, seksistä ja rakkaudesta. Mutta osaako hän sittenkään olla oikeanlainen feministi? Mikä sellainen edes on?

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 32.3

KIRJAN TIEDOT

TIETOKIRJAT

81


© Veikko Somerpuro

Liisa Keltikangas-Järvinen

”HYVÄT TYYPIT”

TEMPERAMENTTI JA TYÖELÄMÄ Sosiaalinen. Aktiivinen. Sanavalmis. Sietämätön. Temperamenttitutkimuksen uranuurtaja puhkoo vakiintuneita käsityksiä täydellisestä työntekijästä ja kertoo miten ihmisen temperamentti oikeasti vaikuttaa työelämässä. Firmat etsivät palvelukseensa hyviä tyyppejä. Sosiaalisuutta ja aktiivisuutta korostetaan. Oikeanlaisia persoonia etsitään konsulttien ja kaupallisten testien avulla. Mutta mitä jos nämä arvostukset ovatkin kuplia? Miten eri temperamenttipiirteet näyttäytyvät työelämässä oikeasti? Voiko esimerkiksi introvertti pärjätä pomona? Entä onko totta, että johtoportaassa on tavallista enemmän psykopaatteja? Suomalaisen persoonallisuustutkimuksen edelläkävijän teos auttaa jokaista ymmärtämään itseään ja työtovereitaan sekä toimimaan paremmin työelämässä ja hallitsemaan paremmin stressiä. Kirjan neuvoilla yritykset säästävät rahaa ja saavat työntekijöidensä potentiaalin paremmin käyttöönsä.

82

KEHITÄ ITSEÄSI FORMAATIT EAN: 9789510405666 EAN e-kirja: 9789510419915

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 36.13

Tutkimusjohtaja, psykologian professori (em.) Liisa Keltikangas-Järvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja. Hän on käsitellyt teoksissaan itsetuntoa, sosiaalisuutta ja temperamentin vaikutuksia muun muassa ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elämänhallintaan. KeltikangasJärvinen valittiin Vuoden professoriksi 2008, ja hänen teoksensa Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot (2010) sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon ”merkittävänä yhteiskunnallisena puheenvuorona”.


Rhonda Byrne

SALAISUUS MUUTTI ELÄMÄNI

Hittikirjan Salaisuus – the Secret ilmestymisen 10-vuotisjuhlakirja! Tosielämän käännekohtia, kokemuksia ja tarinoita Salaisuuden järisyttävästä voimasta. Lue ja inspiroidu, miten tavallisten ihmisten raha-asiat, rakkauselämä, terveys tai ura kääntyy hyväksi Salaisuuden opetuksia noudattamalla.

© Making Good LLC

KEHITÄ ITSEÄSI FORMAATIT EAN: 9789510418895 EAN e-kirja: 9789510420355

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: How the Secret changed my life Sivumäärä: 276 Kirjastoluokka: 17.3

Tunnetun australialaisen tv-tuottajan Rhonda Byrnen (s. 1952) Salaisuus on ollut kansainvälinen ilmiö, joka on inspiroinut jo miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Salaisuutta on myyty tähän mennessä jo useita miljoonia, ja se on julkaistu Yhdysvalloissa ja Kanadassa myös DVD:anä.

TIETOKIRJAT

83


© Michael Lionstar

Scott Stossel

PELOSTA SEKAISIN

Yhden miehen matka ahdistuneisuuden ytimeen. Monipuolinen kuvaus ahdistuneisuuden historiasta ja hoidosta. Mikä saa aikuisen miehen pelkäämään kuolemaa tiskatessaan astioita? Tuntemaan huimausta ja vapinaa tavallisessa kokouksessa? Kirjailija Scott Stosselin elämä ahdistuneisuushäiriön kanssa on ollut juuri tätä: kuolemanpelkoa arjen keskellä. Tuskastuneena hän alkaa tutkia taudin perimmäistä olemusta. Johtuuko ahdistuneisuushäiriö geeneistä, lapsuuden traumasta vai aivojen kemiallisesta epätasapainosta? Stossel haastattelee asiantuntijoita ja perehtyy ahdistuneisuushäiriön historiaan. Hän yrittää ymmärtää omaa piinaansa – ja löytää sille jopa tarkoituksen.

”OLEN KUIN SORSA – POLJEN NIIN VIMMATUSTI PYSYÄKSENI PINNALLA.”

84

KEHITÄ ITSEÄSI FORMAATIT EAN: 9789510408971 EAN e-kirja: 9789510420157

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: My Age of Anxiety Suomentaja: Natasha Vilokkinen Sivumäärä: 500 Kirjastoluokka: 14

Scott Stossel on yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja. Hän on toiminut muun muassa Atlantic-aikakauslehden toimittajana ja kirjoittanut elämäkerran Kennedy-klaanin Sargent Shriverista.


KEHITÄ ITSEÄSI FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510408643 EAN e-kirja: 9789510420195

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 69

Meksikolaissyntyinen Blanca Juti on työskennellyt tunnetuimpien suomalaisyhtiöiden, kuten Nokian, Fazerin ja Rovion, johtotehtävissä ja nähnyt aitiopaikalta muutokset, joita on viime vuosina tapahtunut yritysmaailman lainalaisuuksissa ja liiketoimintaympäristössä. Juti on nykyään Heinekenin yrityssuhteiden johtaja.

© Osma Harvilahti

Blanca Juti

GAME CHANGER

KUINKA TEHDÄ LÄPIMURTO MUUTTUVASSA MAAILMASSA Maailma muuttuu, mullista maailma.

Liike-elämän totutut kaavat ovat murtumassa. Kansainvälisen uran tehnyt yritysmaailman ammattilainen kertoo, kuinka menestyä mullistuvassa maailmassa ja ryhtyä itsekin ”pelin muuttajaksi”. Elämme aikaa, jossa on suuria uhkia mutta myös suuria mahdollisuuksia. Maailma on täynnä jokapäiväiseen elämään ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä ongelmia, minkä takia niitä ratkoville ja kehitystä edistäville tuotteille ja palveluille on kova kysyntä. Jälkikäteen tarkasteltuna monet mullistavat ratkaisut vaikuttavat päivänselviltä, mutta niihin päätyminen on vaatinut paljon kekseliäisyyttä ja ennakkoluulottomuutta. Toisaalta meillä on ennennäkemättömät puitteet haasteisiin vastaamiseen: teknologia on kehittynyt viime vuosina huimin harppauksin, ja itse asiassa koko maailma on yhden napinpainalluksen päässä. Game Changer valottaa nykyistä liiketoimintaympäristöä ja tarjoaa monia esimerkkejä siitä, kuinka vanhat toimintatavat voi kyseenalaistaa lähestymällä tuttuja pulmia tuorein ajatuksin ja siten saada bisneksensä lentoon. TIETOKIRJAT

85


LÖYDÄ ELÄMÄÄSI ILO. Dalai-lama eli Tenzin Gyatso (s.1935) on Tiibetin buddhalaisten hengellinen johtohahmo. Hän on asunut maanpaossa Intiassa vuodesta 1959. Dalai-lama palkittiin vuonna 1989 väkivallattoman rauhantyön edistämisestä Nobelin rauhanpalkinnolla. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja henkisestä kasvusta, hyvästä elämästä sekä tieteellisen ja buddhalaisen maailmankatsomuksen yhteensovittamisesta. Desmond Tutu (s.1931) on EteläAfrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispa. Hän tuli tunnetuksi 1980-luvulla apartheidin vastustajana ja on sittemmin jatkanut työtään maailmanlaajuisesti ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Tutu palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1984.

Desmond Tutu, Dalai-lama

ILON KIRJA

YSTÄVYYDESTÄ, RAKKAUDESTA JA HYVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ

86

Kahden rakastetun hengellisen johtajan viisasta puhetta hyvän elämän salaisuudesta.

KEHITÄ ITSEÄSI

Kaikki meistä tavoittelevat onnea. Mutta mitä me tarkkaan ottaen tarkoitamme puhuessamme onnellisuudesta? EteläAfrikan emeritusarkkipiispa Desmond Tutu ja Tiibetin hengellinen johtaja Dalai-lama pohtivat elämänmyönteiseen tapaansa onnen ja ilon syvintä olemusta. Lopputulema on selvä: onnea ei voi omistaa vaan se syntyy ilon, rakkauden ja myötätunnon liitosta. Ensimmäisessä yhteiskirjassaan Dalailama ja Tutu antavat lukijoille käytännönläheisiä vinkkejä kestävän ilon ja hyvän elämän taitoon.

EAN: 9789510416143 EAN e-kirja: 9789510417195

FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Book of Joy Suomentaja: Tommi Uschanov Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 17.3


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510419281

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 79.6

ÄIJÄJOOGAN PÄÄSYVAATIMUKSET: • Riittävän kankea • Lattia on alaspäin kurkottaessa pelottavan kaukana • Kyky hengittää sisään ja ulos • Hiirilavantauti tai muu tietokonevamma • Posketon uteliaisuus kokeilla kaikkea uutta • Sukupuoli: ÄIJÄ – mitä jäykempi äijä, sen parempi

Veikko Tarvainen, Timo Junttila

ÄIJÄJOOGA

Kropan ja kopan kuntoutus – notkeutta niveliin, tyyneyttä tietoisuuteen ja pilkettä silmäkulmaan. Maailmanhistorian ensimmäinen äijäjoogakirja tarjoaa ei-mystisen, ei-uskonnollisen tavan tutustua joogaan. Stressi ja istuva elämäntapa jäykistävät niin miehet kuin naiset. Äijäjooga kertoo perustiedot ei-akrobaattisesta joogasta ja esittelee tehokkaita liikkuvuus-, rentoutumisja hengitysharjoituksia. Äijäjooga parantaa kehon hallintaa ja purkaa kehon ja mielen jäykkyyksiä. Kun keho ja mieli ovat norjempia, arki sujuu sutjakammin ja uni tulee palloon paremmin. Samalla löytyy aikaa itselle ja iisimpi elämänasenne. Nyt on äijien vuoro!

Veikko Tarvainen on helsinkiläinen jooganohjaaja, vapaa toimittaja, entinen pitkäaikainen omaishoitaja ja valtiotieteen maisteri, joka perusti äijäjoogan vuonna 2006. Joogan Tarvainen aloitti 30 vuotta sitten helpottaakseen stressiä ja vähentääkseen mielen jännityksiä. Idea äijäjoogasta syntyi, kun Tarvainen aikansa äimisteli, miksi oli joogaryhmän ainoa mies. Timo Junttila on helsinkiläinen valokuvaaja, joka aloitti säännöllisen joogan noin kymmenen vuotta sitten. Jooga, aivan kuten valokuvaus, vaatii Junttilan mukaan työtä, ja asioiden omaksuminen tapahtuu vähitellen. Joogassa prosessi on tärkein – ei lopputulos kuten valokuvassa. Kun joogaharjoitus oli vakiintunut, tuli aikanaan kutsu äijäjoogaryhmän vetämiseen.

TIETOKIRJAT

87


Satu Silvo, Virpi Melleri

SATU SILVO & SILVOPLEE Odotettu kirja kaikille kasvis- ja raakaruoan ystäville ja terveemmän elämäntavan etsijöille. Satu Silvo tarjoilee mehevän tietopaketin kasvisruoan terveyttä edistävistä vaikutuksista. Nautinnon kruunaavat Silvopleen kokkien laatimat ruokaohjeet, joiden avulla loihdit ravintolan suosikkiannokset myös kotona. Satun mukaansatempaava ja karismaattinen tapa kertoa omasta terveysfilosofiastaan inspiroi lukijaa tekemään elämässään ja ruokavaliossaan positiivisia muutoksia. Kirja antaa konkreettisia vinkkejä ruokavalion koostamiseen. Opi syömään siten, että ruoka buustaa mieltä ja kehoa sekä tuottaa mielihyvää ja nautintoa.

88


© Pia Inberg

HYVÄÄ OLOA FORMAATIT

KIRJAN TIEDOT

EAN: 9789510418871

Julkaisu: Elokuu (kirja) Valokuvaaja: Pia Inberg Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 68.2

OPI KUUNTELEMAAN KEHOASI JA ANTAMAAN SILLE, MITÄ SE TARVITSEE.

Satu Silvo (s. 1962) on koko kansan rakastama näyttelijä, ravintoloitsija ja luennoitsija. Hän perusti Silvopleen Helsingin Hakaniemeen 1999. Satu Silvon yhdessä Paula Heinosen kanssa kirjoitettu Satumaista voimaa arkeen ilmestyi vuonna 2004. Virpi Melleri (s. 1971) on toimittaja, tietokirjailija, hieroja ja meditaatio-ohjaaja. Hän on kirjoittanut joogaopettaja Kylli Kukkin kanssa kirjat Maa – Matka sinuksi (2012) ja Kyllin hyvä (2014).

TIETOKIRJAT

89


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510418505

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Syyskuu (kirja) Valokuvaaja: Kreetta Järvenpää Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 68.2

Meri-Tuuli Lindström

PATARUOKAA

Pataruokaa kokoaa perheet ja ystävät höyryävän padan ääreen nauttimaan hyvästä ruoasta. Pataruokaa herättää henkiin unohtuneen ruoanlaittokulttuurin ja kannustaa hitaaseen mutta helppoon ruoanlaittoon. Padassa kypsyvät muheviksi myös edullisemmat lihat sekä talvikauden raaka-aineet, kuten juurekset – ja samaan aikaan voit vaikka pelata ystävien kanssa korttia. Kirja pitää sisällään myös paljon muuta kuin perinteisen karjalanpaistin: Meri-Tuulin matkoiltaan tuomat maut näkyvät niin portugalilaisina, vietnamilaisina kuin intialaisina vaikutteina. Kirjasta löytyvät myös ohjeet eri ruhonosien hyödyntämiseen sekä lienten ja mausteiden käyttöön patakokkailussa.

90


© Kreetta Järvenpää

LUISTELUPOSSUA, VILLASUKKIA JA SEURAPELEJÄ.

Meri-Tuuli Lindström on kokki ja tvjuontaja. Patakirja on hänen toinen keittokirjansa, ja se jatkaa Mökin keittokirjan (2015) viitoittamaa mutkattoman ruoanlaiton linjaa. Meri-Tuuli tarjoaa mieluiten ruokaa, jonka voi nostaa padassa tai kattilassa keskelle pöytää vieraiden jaettavaksi. Kirjan valokuvat on ottanut Kreetta Järvenpää. Hän on valokuvaaja ja taiteilija, jonka töihin voi tutustua blogissa www.gretchengretchen.com. TIETOKIRJAT

91


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510418833

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 65.433

Virpi Siira

OMA KOPPA 365

Virkkauskuningattaren kolmas kirja perehdyttää mandaloihin ja tarjoaa suunnittelutyökaluja. Hetki päivässä voi saada aikaan ihmeitä. Ensin syntyy yksi mandala ja pala palalta suurempia kokonaisuuksia, joita voi jatkaa vaikka 365 päivää vuodessa. Kaikki kukkaympyrät löytävät paikkansa kirjan upeissa ohjeissa – myös ne joissa on virhe. Virpi Siira opastaa virkkaajaa mutkattomalla tyylillään ilman virkkauslyhenteitä ja näyttää, miten moneen mandala taipuu. Kirjassa on myös virkattuja värityskuvia, jotka tekevät värimaailman suunnittelusta vaivatonta.

Virpi Siira on koukuttanut supersuositulla omA KOPPA -blogillaan virkkaajia niin meillä kuin maailmalla. Siiralta on aiemmin julkaistu kiitosta saaneet kirjat omA KOPPA – YMPYRÄ (WSOY, 2014) ja omA KOPPA – NELIÖ (WSOY, 2015).

92


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510418536

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Alkuperäisteos: Pannekaker Suomentaja: Jenna Yli-Knuuttila Sivumäärä: 128 Kirjastoluokka: 68.2

Lise Finckenhagen

LETUT JA PANNUKAKUT

KEKSELIÄÄT PANNUKAKKURESEPTIT VALLOITTAVAT!

Jokainen päivä on pannukakkupäivä! Letut, räiskäleet, plätyt ja pannukakut – rakkaalla herkulla on monta nimeä. Pannukakku taipuu makeaksi, suolaiseksi, mausteiseksi ja hedelmäiseksi herkuksi. Letut ja pannukakut -kirja tarjoaa parhaat ohjeet niin suolaisiin kuin makeisiin lettuihin ja pannukakkuihin. Ryyditä ruokaisat letut punajuurella, kurpitsalla, speltillä, kvinoalla ja chilillä tai taio makeita omenaisia, suklaisia tai persikkaisia herkkupannareita. Helppoa ja yksinkertaista! Terveelliset kaura-banaanipannukakut tuovat energiaa arkeen ja kirjan unohtumattomat kastikkeet ja täytteet kruunaavat herkkuhetket. Ohjeita myös gluteenittomiin, maidottomiin ja munattomiin pannukakkuihin.

TIETOKIRJAT

93


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510418444

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Heinäkuu (kirja) Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: 65.42

HUIPPUSUOSITTUJEN MEKKOTEHTAILIJOIDEN KOLMAS OMPELUKIRJA!

Sunna Valkeapää-Ikola, Kirsi Etula, Krista Keltanen

MEKKOTEHDAS KOULUTYTTÖJEN TYYLIIN

Nyt tehdään kaikenkattava vaatemallisto koululaiselle – eikä tyylistä tingitä tippaakaan. Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin on täynnä ompeluohjeita todelliseen tarpeeseen: hyvinkin tyylitietoisille neideille ja kesän aikana venähtäneille teineille. Mukana on vaatemalleja moneen eri makuun ja tilanteeseen; koot 128–170 sopivat ekalta luokalta aina yläkouluun asti. Koulutyttöjen tyylillä mennään koko kalenterivuosi, eikä käytännöllisten kouluvaatteiden tai talvistenkaan tamineiden tarvitse olla tylsiä. Kirjassa on 35 ompeluprojektia helposta haastavaan: osaavalle ompelijalle, yhteisiin ompelusessioihin tai nuoren omin päin toteutettavaksi. Lokoisia kotivaatteita, tyylikkäitä treenivermeitä, ihania asusteita ja jotain kaunista ja kivaa myös omaan huoneeseen!

94

Kirjan kekseliäissä vaatemalleissa näkyy jälleen kerran Sunna Valkeapää-Ikolan ja Kirsi Etulan takuuvarma tyyli. Krista Keltasen valokuvat hehkuvat nuorten iloa ja riemua – omien siipien kokeilua ja oman tyylin etsintää. Upeat kuvauspaikat Pariisista Viroon ja Helsingin Esplanadilta Tivoli Sariolaan tekevät kirjasta henkeäsalpaavan kauniin.


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510421604

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Marraskuu (kirja) Sivumäärä: 128 Kirjastoluokka: 59.31

LETILLE -KIRJAN JATKO-OSASSA PALMIKOIDAAN ENNENNÄKEMÄTTÖMIÄ LETTEJÄ.

Jenni Petänen

LETILLE 2

FESTAREILLE JA ESTRADEILLE Nämä letit päässä käydään festareille ja astutaan estradeille! Palmikot pukevat punkkareita, gootteja ja rokkimimmejä. Ne näyttävät upeilta parrasvaloissa ja katukuvassa. Letit sopivat aikuisille ja miehillekin: tosielämän Prinsessa Leioille ja viikingeille. Letille 2 -kirja on täynnä uudenlaisia, näyttäviä, erikoisia lettejä ja lettikampauksia. Kirjassa on 30 kuva kuvalta etenevää letitysohjetta lukuisine variaatioineen: fantasiapalmikoita, näytöslettejä, elokuvakampauksia ja katutyyliin sopivia tukkataideteoksia.

Jenni Petänen on Jenni´s Hairdays -blogin pitäjä ja Suomen ykköspalmikoija. Kirjan käsittämättömän kauniit valokuvat ovat Laura Mendelinin.

TIETOKIRJAT

95


PÄÄSTÄ LUOVUUTESI VOIMAT VALLOILLEEN!

Keri Smith

TUHOA TÄMÄ KIRJA

Jos pääset elämäsi aikana tuhoamaan vain yhden kirjan, tuhoa tämä. Oletko koskaan koettanut pitää päiväkirjaa? Onko sisäinen sensuuri estänyt sinua kirjaamasta paperille, mitä todella ajattelet? Ei hätää. Tuhoa tämä kirja auttaa sinua päästämään luovuutesi valloilleen, olitpa millaisella tuulella hyvänsä. Tuhoa tämä kirja on täynnä hauskoja, nerokkaita, älyttömiä ja näppäriä kehotuksia ja vinkkejä kirjan täyttämiseksi – tai tuhoamiseksi. Unohda kaikki, mitä olet kirjojen lukemisesta ja kirjoittamisesta oppinut, teroita värikynäsi, täytä kahvikuppisi ja valmistaudu tuhrimaan, puhkomaan, sohimaan, taittamaan, paikkaamaan, täyttämään, näyttämään, toistamaan ja loistamaan – oman mielesi mukaan.

96


HYVÄÄ OLOA FORMAATIT EAN: 9789510421314 © Jefferson Pitcher

KIRJAN TIEDOT Julkaisu: Elokuu (kirja) Alkuperäisteos: Wreck This Journal Suomentaja: Maria Lyytinen Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 79.8

Kanadalaisen kuvataiteilijan Keri Smithin Tuhoa tämä kirja on ollut huikea maailmanlaajuinen menestys. Pelkästään kirjan englanninkielistä versiota on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Hauskan idean taustalla on Smithin ajatus siitä, että jokainen meistä pystyy huomattavan luoviin suorituksiin kunhan tohdimme rikkoa sääntöjä. Smith on kirjoittanut kaikkiaan kymmenen luovuutta tavalla tai toisella käsittelevää kirjaa.

TIETOKIRJAT

97


POKKARIT ELOKUU

Maeve Binchy

Agatha Christie

TULIKÄRPÄSTEN KESÄ

AIKATAULUKON ARVOITUS

Bon-pokkari EAN: 9789510420508 Alkuteos: Firefly Summer Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G

Fjodor Dostojevski

Tuomas Kyrö

Viveca Sten

IDIOOTTI

ILOSIA AIKOJA, MIELENSÄ­ PAHOITTAJA

SYVISSÄ VESISSÄ

Bon-pokkari EAN: 9789510418659 Alkuteos: Idiot Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G

98

HERCULE POIROT

Bon-pokkari EAN: 9789510419373 Alkuteos: The A.B.C Murders Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789510419380 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

SANDHAMNIN MURHAT 1

Bon-pokkari EAN: 9789510418864 Alkuteos: I de lugnaste vatten Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Kirjojen esittelyt löydät #kirja-palvelusta: www.kirja.fi


SYYSKUU

L. M. Montgomery

Anja Snellman

Leena Virtanen

PIENI RUNOTYTTÖ

SYYSPRINSSI

TULEN MORSIAN

Bon-pokkari EAN: 9789510419014 Alkuteos: Emily of New Moon Kirjastoluokka: TN84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789510419465 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

TOSIKERTOMUS NOITA-VAINOISTA SUOMESSA 1666-1671

Bon-pokkari EAN: 9789510419489 Kirjastoluokka: T92.8 Hintaryhmä: E

LOKAKUU

Markus Ånäs

Dan Brown

Agatha Christie

HIFK – IKUISESTI SINUN

INFERNO

HERKULEEN UROTYÖT

Bon-pokkari EAN: 9789510419472 Kirjastoluokka: T79 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789510419496 Alkuteos: Inferno Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G

HERCULE POIROT

Bon-pokkari EAN: 9789510419502 Alkuteos: The Labours of Hercules Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Kirjojen esittelyt löydät #kirja-palvelusta: www.kirja.fi

POKKARIT

99


Clive Cussler, Dirk Cussler

Danielle Steel

Mika Waltari

HAVANNAN MYRSKY

OSOITTEENA CHARLES STREET 44

JOULUTARINOITA

DIRK PITT

Bon-pokkari EAN: 9789510419519 Alkuteos: Havana Storm Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789510419526 Alkuteos: 44 Charles Street Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789510419533 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

MARRASKUU

Agatha Christie

John Grisham

David Lagercrantz

EIPÄ AIKAAKAAN NIIN VOI KAUHISTUS

PERINTÖ

SE MIKÄ EI TAPA

Bon-pokkari EAN: 9789510416259 Alkuteos: Sycamore Row Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

MILLENNIUM 4

TOMMY & TUPPENCE

Bon-pokkari EAN: 9789510419588 Alkuteos: By the Pricking of My Thumbs Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

100

Bon-pokkari EAN: 9789510419625 Alkuteos: Det som inte dödar oss Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Kirjojen esittelyt löydät #kirja-palvelusta: www.kirja.fi


JOULUKUU

Maeve Binchy

Reino Lehväslaiho

Anja Snellman

ISKU ITÄÄN

ANTAUTUMINEN

Bon-pokkari EAN: 9789510419632 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789510419656 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

James Bowen

Väinö Linna

Liane Moriarty

BOBIN MAAILMA

SOTAROMAANI

VIISAAN KISSAN JA KATUSOITTAJAN MYÖHEMMÄT SEIKKAILUT

TUNTEMATTOMAN SOTILAAN KÄSIKIRJOITUS

NAINEN JOKA UNOHTI

Bon-pokkari EAN: 9789510419694 Alkuteos: The World According To Bob Kirjastoluokka: T99.1 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789510419700 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

PUNAISEN HÖYHENEN KEITTIÖ Bon-pokkari EAN: 9789510420515 Alkuteos: Scarlet Feather Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789510419724 Alkuteos: What Alice Forgot Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Kirjojen esittelyt löydät #kirja-palvelusta: www.kirja.fi

POKKARIT

101


#kirjassa on kaikki

Löydä ja ihastu. Lue ja jaa. Arvioi kirjoja ja tutustu kirjailijoihin. Seuraa mistä puhutaan ja ole osa yhteisöä.

WSOY • Puh. 010 5060 200 A Bonnier company • Korkeavuorenkatu 37, 00130 HELSINKI


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.