WSOY kevät 2023

Page 1

© LAURA MALMIVAARA

W S OY | K E VÄT 2 0 2 3 | U U T U U D E T


S I S Ä LT Ö © ANTTI NOUSIMAA

Kotimainen kaunokirjallisuus..........4 Suomennettu kaunokirjallisuus....... 28 Sarjakuvat................... 59 Tietokirjallisuus......... 60 Lasten- ja nuortenkirjat.............. 90 Pokkarit.......................141

64

Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo suomalaisen soturin tarinan.

68

Raivorehellinen kuvaus miljonääri­ playboyn elämästä Suomessa.

126

Uusi Soturikissat-saaga alkaa! Nyt valikoimissa koko Soturikissat-tuotanto.

6

Satu Rämön Islantiin sijoittuvan Hildur-sarjan odotettu jatko-osa.

30 2

Pulitzer-palkitun kirjailijan mestariteoksessa kulminoituu suuren tekijän elämäntyö.


© AJ SAVOLAINEN

O

MILTÄ TUNTUU OLLA …. llaksemme itseämme itsekkääksi moittiva laji me ihmiset olemme sangen kiinnostuneita siitä, millaista olisi olla joku muu. Millaista olisi olla Ranskan kuningas? Lottomiljonääri? Salainen agentti?

Toisen elävän olion nahkoihin astuminen ei ole tieteen vahvimpia osaamisalueita – vaikka miten tutkisimme Ranskan kuninkaan aivosähkökäyrää tai DNA:ta, emme olisi juurikaan viisaampia kuninkaan tuntemusten suhteen. Vaan entäpä jos Ranskan kuningas kirjoittaisi kirjan, jossa hän kertoisi, selvällä ja kauniilla suomen kielellä, miltä kunkkuna oleminen tuntuu? Johan nappaisi! Tämän katalogin tietokirjat kertovat, muiden muassa, millaista on olla Suomen tasav­allan presidentin puoliso, yli 20 000 hälytys­ajoa suorittanut ensihoitaja, koulu­kiusattu Hornet-lentäjä, Suomen menestynein antiikkikauppias, vieraan valtion lipun alla taisteleva sotilas ja yksinäinen miljonääri-playboy. Lukeminen lisää tunnetusti myötä­ että samalla saattaa oppia yhden tai kaksi uutta faktaa, vaikkapa Mig-21 hävittäjän karmivasta lempinimestä tai

© ISTOCK

elämisen kykyä, eikä siitäkään ole vahinkoa,

taideväärennösten salakähmäisestä anatomiasta. Myötäelämisen iloa!

HENRIKKI TIMGREN Kustantaja, tietokirjallisuus

3


KOTIM A INEN K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

” LOPPUJEN LOPUKSI JA KAIKKIEN VUOSIEN JA PEHMUSTETTUJEN ELÄMÄNPETTYMYSTEN JÄLKEEN HÄN OLI SE JOKA LÄHTI, SIITÄ TÄMÄ KAIKKI ALKOI.” TOUKOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510489833 EAN äänikirja: 9789510490839 EAN e-kirja: 9789510490822

4


MINNA RYTISALON esikoisteos Lempi (2016) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Se palkittiin Kiitos kirjasta -mitalilla, Botnia-palkinnolla ja kirjabloggaajien myöntämällä Blogistanian Finlandialla. Lempin käännös­ oikeudet on myyty viiteen maahan. Rouva C. (2018) lumosi lukijat ja sai Vuoden kirja -palkinnon, Kaarlen palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon. Molemmista romaaneista on tehty näyttämösovituksia.

MINNA RYTISALO

Jenny Hill Monikerroksinen ja väkevä nykynaiseuden luotaus.

© LAURA MALMIVAARA

Mäen Jenni on tavallinen, eronnut nainen. Hänen sisällään säihkyy kuitenkin Jenny Hill, joka uskaltaa enemmän ja kommentoi sitä, miten maailma katsoo naista. Hän ei tyydy annettuihin määritelmiin vaan kyseen­alaistaa totuudet. Jenny Hill on vaikuttava romaani naiseudesta, keski-iästä, vaihde­ vuosista, vanhenemisesta ja siitä, millaista on elää naisena tässä maailmassa – ja vähän myös satujen prinsessoista ja Brigitte Macronista. Minna Rytisalon kieli lumoaa. Jenny Hill on sävykäs ja ajan­ kohtainen romaani, joka tekee rohkeasti oikeutta naisen ruumiillisuudelle.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

5


© ISTOCK

ODOTETTU JATKO-OSA SATU RÄMÖN ARVOSTELU- JA MYYNTIMENESTYKSEKSI NOUSSEELLE HILDUR-DEKKARILLE.

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

MA ALISKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510481271 EAN äänikirja: 9789510481295 EAN e-kirja: 9789510481288

SATU RÄMÖ (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Lukijat ovat rakastuneet hänen Islan-

tiin sijoittuviin matkakirjoihinsa. Päivätyönsä ohella Rämö höpöttelee minitarinoita vuonoilta omaan Instagramiinsa. Hildur on kotimaisen menestyksen lisäksi herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla ja sen käännösoikeudet on myyty jo useampaan maahan.

6


© BJÖRGVIN HILMARSSON

SATU RÄMÖ

Rósa & Björk Kun vallanhimo iskee, tulee ruumiita! Rósa & Björk on toinen osa nordic noir -henkistä Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa. Syrjäisillä Islannin vuonoilla tapahtuu outo murha. Vaikutus­ valtainen kunnallispoliitikko löydetään ammuttuna hiihto­ladulta. Murhaa tutkiessaan rikosetsivä, Atlantin hyisissä aalloissa surffaava Hildur Rúnarsdóttir ja suomalainen poliisi­ harjoittelija, villapaitojen neulomiseen hurahtanut Jakob Johanson joutuvat vaikean kysymyksen eteen. Kannattaako kaikkia salaisuuksia selvittää? Hildurin lapsuuden traumat nousevat pintaan, kun kauan sitten kadonneiden siskojen, Rósan ja Björkin, mysteeri alkaa aueta. Jakob puolestaan yrittää pitää päänsä kylmänä keskellä vaikeaa huoltajuusriitaa. Paha löytyy usein läheltä, mutta ihmisten läheisyys on silti suurin voimavara, joka meillä on.

”Satu Rämön esikoisdekkari on vahva avaus: Islantiin kotiutuneesta kirjailijasta saattaa tulla merkittävä uusi pohjoismainen dekkarinimi.” – Helsingin Sanomat

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

7


© VEIKKO SOMERPURO

TEEMU KASKINEN

Vieraat kunnaat Sotaretki pimeyden sydämeen. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Sen piti olla rutiininomainen kaukopartiotehtävä, mutta sodassa sellaisia ei olekaan. Jatkosodan tiimellyksessä luutnantti Aulanko miehineen saa tehtäväkseen opastaa joukon saksalaisia kansatieteilijöitä syvimpään Karjalaan. Suomalaisten sotilaiden vastuulla on herra Röder, neiti Röder, herra Ranke ja Oberleutnant Hummel sekä sala­peräistä laitteistoa, jonka avulla saksa­laiset uskovat löytävänsä ei sen enempää tai vähempää kuin Kalevalasta tutun Sammon. Mitä kauemmas Karjalaan joukko etenee, sitä merkillisempiä asioita alkaa tapahtua. Väijytykset kuuluvat sotaan, mutta harvemmin okkultistiset symbolit, jäljet pakanallisista riiteistä ja teuraste­tut eläimet. Kun miehet Aulangon ympärillä alkavat harveta, on selvää että nyt ollaan matkalla maailmaan, josta eivät kartat kerro. KESÄKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484340 EAN äänikirja: 9789510494356 EAN e-kirja: 9789510494349

Teemu Kaskisen Vieraat kunnaat on lajityyppejä runnova romaani sodasta, salatieteistä, myto­ logiasta ja miehistä pahoissa paikoissa. Se on satiiria ja kauhua, kuten sota aina, mutta volyyminappi käännettynä yhteentoista.

TEEMU KASKINEN (s. 1976) on kirjailija ja suomentaja. Hänen edellinen teoksensa on yhdessä Heikki Heiskasen

kanssa kirjoitettu Itämeri-yksikkö (2022), joka on laajennettu versio Yleisradion esittämästä Pysäyttäkää Nyqvist -sarjasta.

8


© JUHA TÖRMÄLÄ

MIKAEL VIIMA

Rekyyli Etsivä vastavakoilun miinakentällä. Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

” En kykene tästä asennosta laskemaan, montako ruumista minua ympäröi. Aivan helvetin monta. Vasemmalla, oikealla, ei liikettä. Enää. Kaikki kuolleita. Hymyilen leveästi. Hymy sattuu, en välitä.” Aarni Sudella meni niin hyvin: hän oli aloittanut lääkityksen ja lopettanut juomisen ja aika sulje­tulla osastolla oli vain paha muisto. Sitten Kallahden rannalta löytyy kroppa, ruumis, joka saa Suden epäilemään liikkeellä olevan sarja­ murhaajan. Totuus on kuitenkin vielä dramaattisempi. Tapauksen tutkinta johtaa tahoihin, jotka vastaavat kansakunnan turvallisuudesta. Alkaa amokjuoksu, josta harva selviää hengissä.

HELMIKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510478547 EAN äänikirja: 9789510478578 EAN e-kirja: 9789510478561

”Kun tiedät, että on viimeinen aamu. Tiedät, että edessä on taistelu, hengenvaara, kuolema, se tulee aina vastaan vajaakuntoisena. Taistelua edeltävä yö, katkonainen ahdistunut houre, suunnitelmaa toisensa jälkeen, ajatuksia vastaliikkeistä, joilla jotenkin kuittaisi vastapuolen teot, siten, että itse selviäisi hengissä. Ja ne ovat kaikki turhia, suunnitelmien lumihiutaleiden kuolema todellisuuden tulisyöverin ensimmäisessä hipaisussa.”

MIKAEL VIIMA on sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori, jonka esikoisteos Verijälki ilmestyi

keväällä 2021.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

9


© PERTTI NISONEN

PEKKA HILTUNEN

Susipiste Jännitys tihenee kiitetyn Studiosarjan viimeisessä osassa. Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI

Susipiste päättää palkitun, kriitikoiden kiittämän Studio-jännityssarjan. Juonilinjat huipentuvat ja aiempien kirjojen henkilöt joutuvat yllättävien käänteiden pyöritykseen.

KESÄKUU 500 s. | 84.2 EAN: 9789510487334 EAN äänikirja: 9789510487358 EAN e-kirja: 9789510487341

Sarjan päähenkilöt, Lontoossa etsivätoimistoa pyörittävät suomalaiset ystävykset Lia ja Mari, lähtevät kohtaamaan pelottavat vastustajansa, ja samalla koko heidän tiiminsä tulevaisuus joutuu vaakalaudalle. Kuten aiemmissakin Studio-sarjan kirjoissa, julmat ja oudot henkirikokset yhdistyvät kansainvälisen rikollisuuden, kaivosteollisuuden ja lääke­bisneksen kiemuroihin, uskonnollisten yhteisöjen salaisuuksiin, jopa Euroopan poliittiseen liikehdintään. Tarina liikkuu niin Britanniass­a kuin monissa muissakin Euroopan maissa, ja tärkeään osaan nousee sarjassa ensi kertaa myös Suomi, maa josta kaikki alkoi. Tärkein kysymys tietysti on: Miten Marin ja Lian käy?

PEKKA HILTUNEN (s. 1966) on Oulusta kotoisin oleva toimittaja ja kirjailija, jonka esikoisteos Vilpittömästi sinun (2011) voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, Kirjakauppojen Laila Hirvisaari -palkinnon ja Kaarlen kirjallisuuspalkinnon. Studio-jännärisarjan aloittanut teos on ollut Suomessa arvostelumenestys ja sen käännösoikeudet on myyty useisiin maihin. Viaplayn tv-sarja Cold Courage perustuu Pekka Hiltusen Studio-kirjoihin.

10


TEEMU K ASKINEN, HEIKKI HEISK ANEN

Itämeri-yksikkö Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Televisiosarjaan perustuva vakoojasatiiri. Vuosi 2020. Kun Imatralta löydetään poliisipartio murhattuna, Suomen poliittinen ilmapiiri kiristyy. Ulkoministeriön, sisäministeriön ja puolustusministeriön alaisuuteen perustetaan salainen Itämeri-yksikkö, joka keskittyy Venäjän hybridi­ uhkien tunnistamiseen ja analysoimiseen. Mutta kuka sen johtajaksi? Kaikkien yllätykseksi virkaan valitaan kolmekymppinen Aleksis Nyqvist, laimea mies vailla ominaisuuksia, ammattitaitoa ja harrastuksia. Apu­ rikseen hän saa Härkösen, joka on viimeiset seitsemän vuotta viettänyt vankisiirtolassa Arkangelissa. Saatuaan kerrankin mahdollisuuden näyttää osaamistaan Nyqvist panee tuulemaan. Pian tämän jälkeen Suomen aluevesille kuitenkin ilmestyy tunnistamaton sukellusvene, ja kansainvälinen kriisi on valmis. Ja se on vasta alkua. Itämeri-yksikkö on kovien panosten vakoilujännäri, vähän kuin Quentin Tarantinon ohjaama Le Bureau. Se on myös musta satiiri, jossa suomalainen työelämä, suomalainen parisuhde ja vainoharhainen agenttimaailma kohtaavat. Romaani on lyhentämätön ja sensuroimaton versio Yleis­ radion tuottamasta Pysäyttäkää Nyqvist -sarjasta.

© VEIKKO SOMERPURO

TAMMIKUU 600 s. | 84.2 EAN: 9789510477403 EAN äänikirja: 9789510491461 EAN e-kirja: 9789510491454

TEEMU KASKINEN on moni­

puolinen kirjailija ja käsikirjoittaja, HEIKKI HEISKANEN on töissä

Yleisradion ulkomaantoimituksessa. He ovat aikaisemmin kirjoittaneet yhdessä romaanit Norsun vuosi (2010) ja Norsu tulee! (2011).

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

11


” Pertti Usvasalmen työpöydältä löytyy lappu, johon hän on kirjoittanut siistillä käsialalla, jokaisen kirjaimen kauniisti piirtäen: Elämä on ollut varteenotettava kokemus, ja ajoittain se on jopa ylittänyt odotukseni. Minulla ei ole syytä katua elämääni, mutta ei myöskään kuolemaani.” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

MA ALISKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510449615 EAN äänikirja: 9789510491935 EAN e-kirja: 9789510491928

12

© ISTOCK


© VEIKKO SOMERPURO

TOMMI MELENDER

Aurum

Romaani, joka kiidättää lukijansa huimaa vauhtia läpi suomalaisen 1900luvun. Usvasalmen suvun miehet ovat aina halunneet muuttaa maailmaa, mutta omaa elämäänsä he eivät ole koskaan hallinneet. Näin ajattelee suvun matriarkka, 102-vuotias Siiri Usvasalmi, jota hänen lapsenlapsen­ lapsensa Uuku haastattelee sukumyyttejä ravistelevaan teokseen. Taustalla väijyy kysymys, käyttävätkö ihmiset aatteita vai aatteet ihmisiä. Melenderin kunnianhimoinen romaani kuljettaa antisankareitaan kautta edellisen vuosisadan, halki kansallisten voittojen ja henkilökohtaisten tappioiden. Olavi ja Pertti Usvasalmen vaiheiden takaa kuultaa suomalaisen kirjallisuuden merkki­ henkilöitä ja -teoksia, jotka lukija joko tunnistaa tai ei. Aurumissa on myös haamuja ja hylättyjä huvipuistoja sekä kaiken ylle nouseva ekokatastrofin uhka.

TOMMI MELENDER (s. 1968) on kirjailija, joka on julkaissut runoja, esseitä ja viisi romaania. Aurum on avaus ilkikurisesti fabuloivaan proosaan.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

13


© MINNA KURJENLUOMA

MERI ESKOLA

Ehdin rakastaa häntä Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Rajun omakohtainen kertomus äidin tragediasta. Meri Eskolan äiti kuoli syksyllä 1981 valtavassa kaasuräjähdyksessä Helsingin keskustassa. Koko elämänsä Eskola on tahtonut tietää, miksi äiti halusi kuolla niin.

HELMIKUU 170 s. | 84.2 EAN: 9789510491942 EAN äänikirja: 9789510491966 EAN e-kirja: 9789510491959

Pakahduttavassa esikoisromaanissaan Meri Eskola rakentaa kuvaa kuolleesta äidistään sirpale sirpaleelta. Äitiä koskevien muistojen mukana nousevat esiin hurmaava, raivostuttava isä, vanhempien ero, vaikenevat sukulaiset ja kirjoittajan omat elämänvalinnat. ESIKOISROMAANI

Miksi äiti joi? Miksi hänen järkyttävästä teostaan ei koskaan puhuttu kotona? Ehdin rakastaa häntä on hätkähdyttävän intiimi, riipaiseva kuvaus äidin epätoivosta ja kuolemasta, joka vaurioitti lasta.

MERI ESKOLA (s. 1974) on helsinkiläinen toimittaja, joka on julkaissut useita tietokirjoja. Elämäkerrallista proosaa edustava Ehdin rakastaa häntä on Eskolan kaunokirjallinen esikoisteos.

14


© VEIKKO SOMERPURO

MILLA VON PLATO

Hyvää iltaa ”Heidän ajatuksensa asuivat samassa maisemassa.” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Tarkkanäköinen esikoisromaani 90-luvusta, ystävyydestä ja olosuhteista, joiden kasvattamia välimatkoja on vaikea kuroa umpeen. Kun lama kuritti Suomea, maassa kasvoi sukupolvi, jonka osaksi tuli olla mahdollisimman vähän tiellä. Mikään ei tuntunut olevan heitä varten. Luokissa istuttiin tyttö-poikapareina, opettajat pakkolomautettiin ja pyyhekumit puolitettiin. Uutisissa Arvi Lind toivotti hyvää iltaa, eikä koskaan voinut olla varma, mitä toivotuksen jälkeen seurasi. Epävarmuuksista huolimatta maailma oli joss­a­kin. Maijalle ystävineen se alkoi avautua ensin seutu­ lipun päässä, sitten huomisessa.

TOUKOKUU 260 s. | 84.2 EAN: 9789510487228 EAN äänikirja: 9789510489048 EAN e-kirja: 9789510489031

ESIKOISTEOS

Aikuisena Maija työskentelee sijaisena synnytyssairaalassa eikä pysty osallistumaan luokkakokouksiin. Asetelmat ovat muuttuneet, ja nyt Maija pitää huolta 90-vuotiaasta Ailista. Menneet vuodet piirtävät ikävän valonsäikeinä kattoon ja saavat kysymään, olisivatko asiat voineet mennä toisin? Hyvää iltaa on tarina yksilöistä ja syntymistä suhdanteiden välissä, menetyksistä sekä lohdusta ja toivosta ja siitä, kun ne ovat miltei kadota.

MILLA VON PLATO (s. 1982) on koulutukseltaan kulttuurituottaja. Hän on opiskellut kotimaista kirjallisuutta

Tampereen yliopistossa ja työskentelee kirja-alalla. Hyvää iltaa on hänen esikoisromaaninsa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

15


© SAMI REIVINEN / KLIK

LAURA FINSKA

Muut esille tulevat asiat Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN

Esikoisromaani kolmesta nuoresta ja Helsingin kesästä täynnä väriä, melua ja kaaosta. ”Evoluutiota ei kiinnostanut, olimmeko onnellisia; merkitystä oli ainoastaan sillä, että geenimme tuottivat kopioita.” Matilda yrittää opiskella lääkiksessä. Hän on nainen, joka kärsii neurooseista eikä koske yleisessä vessassa pintoihin ilman suojaavaa käsipyyhettä. TAMMIKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510487105 EAN äänikirja: 9789510491911 EAN e-kirja: 9789510491904

ESIKOISTEOS

Matildan on/off-poikaystävä Luka ajaa ratikkaa. Hän on mies, jonka elämä ei tahdo pysyä kiskoilla. Lukan pikkuveli Rafael koettaa selvitä sekoilevan veljen ja maanisdepressiivisen äidin välissä. Muut esille tulevat asiat tuo kirjallisuuteen uuden äänen, vivahteikkaan, eläytyvän ja empaattisen.

LAURA FINSKA (s. 1996) asuu Tampereella koiransa Mozartin kanssa. Hän ei ryhtynyt vaan syntyi kirjailijaksi.

Hän kirjoittaa, kunnes verisuonet katkeilevat silmistä, ja pyöräilee vispipuuron värisellä Jopolla. Pienenä Laura Finska kuvitteli, että hiukset voivat kasvaa toiseen maahan saakka.

16


© KIRA BJÖRKLUND

VY TRAM

Stigma Tragikoominen esikoisteos hyvistä ja huonoista valinnoista. Kannen suunnittelu: KIRA LESKINEN

Stigma on sukupolviromaani itsensä määrittelemisestä.

HUHTIKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510477410 EAN äänikirja: 9789510477434 EAN e-kirja: 9789510477427

ESIKOISTEOS

Suomenvietnamilaisen Chin elämässä mikään ei suju niin kuin pitäisi. Ravintolaa pyörittävä äiti ei ymmärrä länsimaalaistunutta tytärtään, isä on kaikonnut vuosia sitten, lääkäri-isoveli epäilee siskonsa mielenterveyttä ja ulkopuoliset luulevat, että Chi on isäpuolensa vaimo. Yliopistoon Chi ei kehtaa enää palata fuksivuonna tapahtuneen dramaattisen tunteenpurkauksen jälkeen. Chi toivoo muuttuvansa ja saavansa uuden alun toimittajaharjoittelijana, mutta sekään ei toteudu suunnitelmien mukaan. Chi kaipaa epätoivoisesti yhteyttä muihin ihmisiin, mutta ajautuu vain myrkyllisiin suhteisiin. Kaiken kruunaa soitto poliisista, sillä Chin kotiin on jouduttu tekemään kotietsintä. Vy Tramin esikoisromaanin nauru on ehkä mustaa, mutta se on silti naurua.

V Y TRAM (s. 1994) on turkulainen esikoiskirjailija. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista muun muassa RT LIT Akatemiassa ja Turun yliopistossa. Silloin kun hän ei kirjoita, hän plokkaa tuoppeja tai pakkaa ruokaostoksia, jotta voisi kirjoittaa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

17


© VEIKKO SOMERPURO

LOIS ARMAS

Flora

Miten selättää valtameren kokoinen ikävä ja juurtua uuteen maahan? Muiden katseista rakentuu oivaltava muotokuva Florasta. Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Raikas ja koskettava kuvaus siitä, mitä on koti. Ja siitä, miten kohtaamme toiset ihmiset. Miten usein katsommekaan ohi ja miten joskus, harvoin, toinen ihminen on se koti, jota olemme etsineet. Flora muuttaa Suomeen poikaystävän perässä. Elämä toisella puolella maailmaa jää taakse, siitä muistuttavat vain jokaviikkoiset Skypepuhelut vanhempien kanssa.

TOUKOKUU Flora Suom. Maria Lyytinen 300 s. | 84.2

EAN: 9789510487556 EAN äänikirja: 9789510494820 EAN e-kirja: 9789510494837

Uusi elämä Helsingissä hakee muotoaan. Etsinnässä ovat työ, ystävät, suomen kieli ja oma paikka tässä kaupungissa, jossa on kampaamo joka kadunkulmassa ja kaikilla vastaan­ tulijoilla Marimekko-kassi olkapäällä. Floran ympärille kerääntyy joukko ihmisiä, joista jokainen näkee Floran omalla tavallaan, sivuhenkilönä omassa elämässään. ESIKOISTEOS

LOIS ARMAS (s. 1987) on Venezuelassa syntynyt helsinkiläinen kirjailija, joka on valmistunut valtiotieteiden

maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee luovan kirjoittamisen ohjaajana. Flora on hänen esikois­ romaaninsa.

18


© PERTTI NISONEN

JANI SAXELL

Uuden ihmisen kaupunki Rakkaudentunnustus Helsingille, missä on aina sijansa nuoruuden vimmalle. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Uuden ihmisen kaupunki on romaani, joka uhkakuvien keskelläkin katsoo tulevaisuuteen toiveikkaasti. Entisiä aikoja haikailevat vanhauskoiset hallitsevat Helsinkiä 2040-luvulla. He haluavat hävittää tekoälyn ja tietoverkot, katkaista sähkönjakelun ja siirtyä ekologiseen totalitarismiin, jossa heikoilla ei ole sijaa. Kilpineidot Verna, Emppu ja Paloma ovat yli­ voimaisen tehtävän edessä. Helsinki on vapautettava hirmuvallasta, mutta se vaatii matkan men­neisyyteen. Emppu ja Paloma päätyvät Suomen­ linnaan, missä Helsingin henget hengailevat. Verna matkustaa aikaportaalin läpi 1920-luvulle. Siellä hän kohtaa kaupungin kuuluisimmat pirtutrokarit, joiden ikivanhat salakuljetusreitit osoittautuvat hyödyllisiksi vielä 120 vuotta myöhemminkin. MA ALISKUU 550 s. | 84.2 EAN: 9789510433089 EAN äänikirja: 9789510483077 EAN e-kirja: 9789510478196

Uuden ihmisen kaupunki jatkaa Kalasataman lukiolaisten, nuorten ja rohkeiden Kilpineitojen saagaa. Se on itsenäinen jatko-osa kiitetylle teokselle Helsinki Underground (2020).

JANI SAXELL (s. 1972) on kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja, jonka romaaneissa huikea fantasia

kohtaa raadollisen realismin.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

19


© MIKAEL SOININEN

PIRKKO SOININEN

Kipulintu Hauraankaunis romaani unohdetusta runoilijasta. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Elämäkertaromaaneistaan tunnetun Pirkko Soinisen Kipulintu on avartava teos kulttimaineeseen nousseesta runoilijasta. Se avaa Maila Pylkkösen elämää, runoilijan työtä, luomisen paloa ja rakkauden nimissä tehtyjä valintoja. Nikkilän mielisairaala vuonna 1979. Runoilija Maila Pylkkönen on kadottanut muistonsa ja niiden mukana kyvyn kirjoittaa. Edessä on kipeä matka omaan sisimpään ja siihen hetkeen, kun sanat katosivat. Päiviin tuo lohtua L. Onerva, jonka runoilija kuvittelee rinnalleen.

MA ALISKUU 180 s. | 84.2 EAN: 9789510484241 EAN äänikirja: 9789510490877 EAN e-kirja: 9789510490860

Kun muistot palaavat, sanatkin palaavat, mutta tuovatko ne vapauden? Maila Pylkkönen (1931–1986) nosti runoudessaan esiin marginaalisia ihmisryhmiä ja aiheita. Hänen runonsa liikkuivat usein sadun ja unen rajamailla.

PIRKKO SOININEN (s. 1969) on turkulainen kirjailija ja toimittaja, joka voitti Runo-Kaarinan esikoisteoksellaan

Murretut päivät (2013). Sittemmin hän on julkaissut runokokoelman Avataan siiven alta (2016) ja elämäkerralliset romaanit Ellen kuvataiteilija Ellen Thesleffistä (WSOY 2018) ja Valosta rakentuvat huoneet arkkitehti Wivi Lönnistä (Bazar 2021). Yhdessä Eppu Nuotion kanssa hän on kirjoittanut myös kolmiosaisen taidemysteerisarjan.

20


SAIMA HARMAJA

Kootut runot Rakastetun runoilijan tunteikkaat runot yksissä kansissa. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Kootut runot sisältää runo­teokset Huhtikuu, Sateen jälkeen, Hunnutettu ja Kaukainen maa. ”Saima Harmajan runot ovat elävää lyriikkaa, niiden teho on niiden sisäisessä rytmissä, lyyrillisessä hengityksessä, yhtä luontaisessa ja väärentämättömässä kuin kukkasten tuoksu. Hän ei tehnyt runoja, hän eli ne; hän näki ja tunsi kaiken sävelinä ja kuvina.” – Lauri Pohjanpää Ihanat vaaleat pilvet liukuvat taivaalla. Hiljaa ja lumoavasti laulaa ulappa. Aaltojen hyväilystä hiekka on väsynyt. Tulisit aivan hiljaa, tulisit juuri nyt – (Rannalla)

HUHTIKUU 299 s. | 82.2 EAN: 9789510492512

SAIMA HARMA JA (1913-1937) on yksi rakastetuimmista suomalaisista runoilijoista. Hänen runojensa aiheet, kuten

luonto, rakkaus ja elämän vimma, koskettavat yhä uusia sukupolvia.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

21


HEIKKI TURUNEN

Simpauttajan hinta TIMOTEIN TUOKSU II Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Menestysromaanin synty ja hinta. Heikki Turunen paljastaa Simpauttajan rehevän alku­ voiman lähteet. Simpauttajan hinta on itsenäinen jatko-osa vuonna 2021 ilmestyneelle romaanille Timotein tuoksu. Heikki Turunen kertoo siinä jäljittelemättömään tapaansa Suomen, maa­seudun, ikäpolvensa ja oman minänsä tarinaa vuosilta, jolloin yhteiskunnan rakenne­ muutos pakotti miljoonat nuoret kaupunkeihin aiheuttaen heissä nykypäivän pakolaistenkin sopeutumis­ vaikeuksiin verrattavan kulttuuri­ shokin. Pohjoiskarjalaisen Turusen esikoinen ilmestyi 1973 mullistaen nuoren lehtimiehen elämän. Vuosituhannen taitteessa se valittiin 1900-luvun parhaaksi suomalaiseksi esikois­romaaniksi. Simpauttajan hinnassa ikääntyvä kirjailija taustoittaa viisikymppisen esikoisensa teemoja ja sen henkilöiden taustoja. Samalla hän paljastaa sen ja koko tuotantonsa uhrit ja hinnan, joka liikuttaa, järkyttää, hävettääkin. TAMMIKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510491140 EAN äänikirja: 9789510491164 EAN e-kirja: 9789510491157

HEIKKI TURUNEN on syntynyt 9. joulukuuta 1945 Pielisjärvellä ja asuu nykyisin Juuan kunnassa Pielisen

rannalla. Hänen esikoisromaaninsa Simpauttaja julkaistiin vuonna 1973. Turunen varttui Suomen maaseudun kulta-aikana, mikä teki hänestä parantumattoman maalaisromantikon.

22


HEIKKI TURUNEN

Simpauttaja JUHLAPAINOS

Rakastetun klassikon juhlapainos.

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Pielisen rantaan saapuu keväällä kummallinen mies. Mukanaan Simpauttaja tuo kaupunkilaisen levottomuuden ja oudot tapahtumat. Hän tuhoaa ja rakentaa ihmissuhteita, ja kun hän syksyllä lähtee, ei mikään ole ennallaan. Kyläläiset kuitenkin ovat oppineet itsestään jotain uutta. Nuoren pohjoiskarjalaisen lehtimiehen Heikki Turusen Simpauttaja arvioitiin ilmestyessään vuoden 1973 parhaaksi esikoisteokseksi. Sittemmin romaani on valittu koko vuosisadan parhaaksi esikoisteokseksi, ja sen tarina on nähty myös elokuvana, monilla teatterilavoilla ja musikaalina. Simpauttaja 50 vuotta -juhlapainokseen on esipuheen kirjoittanut Antti Heikkinen.

© VEIKKO SOMERPURO

TAMMIKUU 360 s. | 84.2 EAN: 9789510495292

” Imppa katseli Simpauttajan pitkää jännekästä olemusta. Villiminkin pää ja naama kun lankunsärvi, poskilla virnottavat orkoset. Istui siinä nilkoillaan kyykkien ja silmät kieroina pääluussa kuin vanhan kansan sysipirulla.”

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

23


© EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

KIRSI PIHA

Levoton lukija Vapaasti rönsyileviä esseitä elämästä, kirjoista ja kirjoittamisesta. Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

Mitä ne kirjat, jotka luemme ja jotka päätämme jättää lukematta, kertovat meistä ihmisinä? Kirsi Piha hahmottaa lukemalla ympäröivää maailmaa, itseään ja toisia ihmisiä. Kirjoista hän etsii ymmärrystä sille, mitä oman ja muiden pään sisällä tapahtuu ja mistä elämässä on pohjimmiltaan kysymys. Tietyt kirjat muistuttavat henkilökohtaisista sattumuksista tai läheisten ominaispiirteistä. Tällainen on esimerkiksi Veikko Huovisen Hamsterit, joka on luettava aina syksyisin ja josta pitää olla yksi kappale sekä kotona että mökillä. TOUKOKUU 200 s. | 84.2 EAN: 9789510486962 EAN äänikirja: 9789510486993 EAN e-kirja: 9789510486979

Muutamat kirjailijat, kuten Virginia Woolf, Fernando Pessoa ja Hannu Mäkelä, ovat Pihalle erityisen rakkaita. Paitsi näiden kirjailijoiden tuotantoa, Kirsi Piha pohtii heidän elämäänsä ja tapaansa kirjoittaa.

Yrittäjä KIRSI PIHA (s. 1967) on Muutostoimisto Ellun Kanojen perustaja ja entinen poliitikko.

24


© VEIKKO SOMERPURO

TUOMAS AITONURMI

Ruumiin ylittävä ääni Esseitä kiusaamisen jäljistä. Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

Rohkean esikoiskirjailijan tarkka­ näköinen, vimmainen teos näyttää taiteen parantavan voiman. ”Minä vihaan tätä rakennelmaa, joka myrkyttää meidät.” Tuomas Aitonurmi sylkee suustaan sanoja, joiden takana on syvä henkilökohtainen trauma. Hän kirjoittaa suoraan sitä kohti. Näin syntyy väkevän omakohtaisia esseitä kiusaamisesta, homoudesta ja maskuliinisuudesta.

TAMMIKUU 180 s. | 84.2 EAN: 9789510481547 EAN äänikirja: 9789510481554 EAN e-kirja: 9789510481561

Esseen rajoja koettelevassa Ruumiin ylittävä ääni -kokoelmassa taidetta käsittelevät tutkielmaesseet vuorottelevat elämäkerrallisen kerronnan kanssa. Videotaiteesta, musiikista ja kirjallisuudesta Aitonurmi löytää korjaavia kokemuksia. ESIKOISTEOS

TUOMAS AITONURMI (s. 1988) on raumalaislähtöinen, Helsingissä asuva kirjastoalan ammattilainen, joka on

opiskellut kirjoittamista muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Ruumiin ylittävä ääni on hänen esikoisteoksensa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

25


© VEIKKO SOMERPURO

VILLE HÄNNINEN

Miten kirjani ovat syntyneet 6 Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Miten kirjat syntyvät? Ville Hännisen Miten kirjani ovat syntyneet 6 kertoo, millaisia ajatus­ prosesseja ja työvaiheita romaanin tai runokokoelman työstäminen vaatii. Ritva Haavikko toimitti aikoinaan WSOY:lle Miten kirjani ovat syntyneet -sarjaa neljän kirjan verran ja Markku Turunen vielä viidennen osan vuonna 2012. Kymmenen vuotta myöhemmin on aika nostaa esiin uusia kirjailijasukupolvia. Miten kirjani ovat syntyneet 6 -teoksen keskiössä ovat pitkät haastattelut, jotka antavat kirjailijoiden kerrankin puhua täysin rinnoin kirjallisuudesta, kielestä ja teosten maailmoista.

MA ALISKUU 400 s. | 86.2 EAN: 9789510478455 EAN äänikirja: 9789510478660 EAN e-kirja: 9789510478653

Osa haastatelluista on aloittanut uransa viime vuosituhannen puolella ja kasvanut kukoistukseen hitaammin, osa on löytänyt yleisönsä nopeammin. Miten kirjani ovat syntyneet 6 -teoksessa kirjailijat Miki Liukkosesta Sirpa Kähköseen ja Hassan Blasimista Laura Lindstedtiin miettivät valintojaan ja suhdettaan kirjoihin, kirjoittamiseen ja taiteeseen.

VILLE HÄNNINEN (s. 1976) on kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija, joka on haastatellut taiteilijoita vuosien ajan eri lehtiin ja kirjoihin. Kirjallisuudesta hän on kirjoittanut runsaasti esimerkiksi Parnassoon ja Aamulehteen. Hännisen Kirjan kasvot -teos palkittiin vuoden 2017 parhaana taidekirjana.

26


© HARRI HINKKA

PANU TUOMI

Kardinaali Zen Kannen suunnittelu: MARJAANA VIRTA

Telepaattista kirjeen­ vaihtoa halki vuosisatojen. Kardinaali Zen / on kuka / tahansa joka / huomaa olevansa / ei-kukaan. Hongkongilainen kardinaali Zen ja venetsialainen kardinaali Zen kirjoittavat toisilleen, vaikka välimatkaa on 600 vuotta. Itä kohtaa lännen ja zenbuddhalaisuus katolisen mystiikan. Kolmantena joukkoon liittyy saksalainen kardinaali Nicolaus Cusanus.

TAMMIKUU 80 s. | 82.2 EAN: 9789510485163 EAN äänikirja: 9789510485408 EAN e-kirja: 9789510485415

Runot juoksevat ensin eteenpäin ja sitten taaksepäin kuin aika, joka kiertyy kehälle. Ne muistuttavat kardinaalilukujen vitjaa, paradokseja ja timantteja, joissa on särmä.

Runoilija PANU TUOMI (s. 1968) vieraili Venetsiassa Pyhän Markuksen basilikassa, missä hän huomasi kardinaali Giovanni Battista Zenin haudan. Sillä hetkellä hän päätti kirjoittaa samannimisen kirjan. Kardinaali Zen on Tuomen 11. runoteos.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

27


SUOMENNET TU K AU NOK IR JA L L ISU US © ISTOCK

–––––––––––

”Nerokkaasti punottu ja lajityyppi­ luokituksia kaihtava. McAllister saa lukijansa välittämään hahmoistaan ja lopputulos on ehta voimainnäyte.” – The Guardian

KESÄKUU Wrong Place Wrong Time Suom. Riina Vuokko 400 s. | 84.2 EAN: 9789510494424 EAN äänikirja: 9789510494875 EAN e-kirja: 9789510494868

28


GILLIAN McALLISTER (s. 1985)

GILLIAN McALLISTER

Väärässä paikassa väärään aikaan ”Joka sana ja hetki – täydellisiä. Yksi parhaista kirjoista, joita olen koskaan lukenut.” – Lisa Jewell

© TONY MCALLISTER

Voiko murhan estää, kun se on jo tapahtunut?

on kirjoittanut seitsemän romaania. Hän on opiskellut kirjallisuutta ja oikeustiedettä ja työskennellyt asianajajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Väär­ässä paikassa väärään aikaan on maailmanlaajuinen bestseller, jonka myös Reese Witherspoon valitsi suosittuun lukupiiriinsä.

Jen on juuri nähnyt, kuinka hänen teini-ikäinen poikansa murhaa kadulla tuntemattoman miehen. Jen ei tunne uhria eikä ymmärrä, miksi hänen poikansa tekisi jotain niin kauheaa ja peruuttamatonta. Poika viedään poliisiasemalle, ja koko hänen tulevaisuutensa näyttää olevan mennyttä. Aamuyön tunteina surun murtama Jen vihdoin nukahtaa. Ja kun hän herää seuraavana aamuna, on taas eilinen. Joka aamu hän herää kauempana menneisyydessä, jokainen uusi päivä antaa uuden mahdollisuuden estää murha. ”Mestarillinen ja nerokas juoni.” – Sunday Express

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

29


Kannen suunnittelu: STUART WILSON

TOUKOKUU The Passenger Suom. Kaijamari Sivill 500 s. | 84.2 EAN: 9789510493670 EAN äänikirja: 9789510494721 EAN e-kirja: 9789510494714

”McCARTHYN PROOSA ON VIRTAVIIVAISTA KUIN ILMAA HALKOVA LUOTI JA HÄNEN LUOMANSA TARINAT VANGITSEVIA JA VAILLA VERTAISTAAN.” – TELEGRAPH

30

© ISTOCK


© LAURA WARE

CORMAC McCARTHY

TOINEN OSA

Matkustaja

ILMESTYY SYKSYLLÄ 2023

Pulitzer-palkitun kirjailijan kaksiosainen mestariteos, jossa kulminoituu suuren tekijän elämäntyö. Pakahduttavan tiheä romaani tieteestä ja moraalista, ihmismielen rajattomuudesta ja rauhattomuudesta – kauniista mielestä, joka on ylivertainen tähän maailmaan. Pelastussukeltajana toimiva Bobby Western pelkää syvyyksiä. Hän on piinattu sielu, joka taistelee kuolemankaipuuta vastaan. Hän on syvästi rakastanut siskoaan ja menettänyt tämän. Surun taakkaa lisäävät myös isän

teot: Bobbyn isä oli rakentamassa atomipommia, joka sulatti lasia ja lihaa Hiroshimassa. Bobby saa tehtävän Meksikonlahdelta. Tiiviisti suljettu lentokone lepää merenpohjassa, matkustajat vöissään, katseet tyhjinä. Mutta yksi heistä on kadonnut. Ja nyt joku vainoaa Bobbya. Alkaa vaellus halki Yhdysvaltojen etelän, lukuisien kapakoiden kautta. Kohtaamiset täyttyvät ideoista, syvistä ja laajoista keskusteluista, naurusta jolla on surureunat. Matkustaja on kuin pitkät surumieliset jäähyväiset elämälle: riipivän kaunista eksisten­tiaalista melankoliaa.

CORMAC McCARTHY (s. 1933) on Yhdysvaltojen merkittävimpiä ja arvostetuimpia kirjailijoita. Hän sai Pulitzer-palkinnon romaanista Tie vuonna 2007. Odotettu kaksiosainen teos Matkustaja ja Stella Maris kulminoi kulttikirjailijan huikean kirjallisen uran. McCarthyn teokset ovat keränneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja useita niistä on filmatisoitu. McCarthy tunnetaan erityisesti etelän rajaseutujen karun­ kauniin maiseman ja väkivallan leimaaman elämän runollisena kuvaajana.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

31


© CLIVE SMITH

DOUGLAS STUART

Nuori Mungo Rakkautta yli rajojen. Booker-voittajan uutuus antaa äänen unohdetuille. Kannen suunnittelu: WOLFGANG TILLMANS

”Kirjailija luo toistamiseen niin eläviä hahmoja, niin sydäntäraastavia vaikeuk­ sia ja niin briljantteja dialogeja, että kokonaisuus imaisee sisäänsä kuin imuri.” – Kirkus Reviews Kun Mungo tapaa Jamesin, työväenluokan toksinen mieskuva saa väistyä. Vuokrakasarmien Glasgow’ssa poikien ystävyys syvenee rakkaudeksi, joka uhmaa seksuaalisuuden ja uskon ahtaita rajoja. Mungo salaa todellisen minänsä, ei vain jengi­pomona pullistelevalta isoveljeltään, vaan koko väkivaltaiselta nurkka­ kunnalta. Ainoana turva­paikkana nuorukaisilla on Jamesin rakentama kyyhkyslakka. Ja yhteinen toive toisenlaisesta tulevaisuudesta.

HUHTIKUU Young Mungo | Suom. Laura Jänisniemi 400 s. | 84.2 EAN: 9789510492529 EAN äänikirja: 9789510492871 EAN e-kirja: 9789510492888

Nuori Mungo kertoo riipaisevasti ja julman­ hauskasti yhteisöllisistä paineista ja siitä, miten vaarallista on rakastaa jotakuta liikaa.

DOUGLAS STUART (s. 1976) kasvoi Glasgow’ssa yksinhuoltajaperheessä. 24-vuotiaana hän muutti

Yhdysvaltoihin ja ryhtyi muotisuunnittelijaksi. Stuartin esikoisromaani Shuggie Bain voitti Booker-palkinnon vuonna 2020, ja sitä on ylistetty yhdeksi vuosisatamme onnistuneimmista kirjallisista debyyteistä. Filmatisointi on tekeillä ja kirjoja on myyty jo yli miljoona kappaletta. Stuart asuu miehensä kanssa New Yorkissa.

32


© GASSI, 2019

FRÍÐA ÍSBERG

Merkintä Islannin terävin uusi ääni! Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Vangitseva ja arvaamaton romaani, johon voi uppoutua kuin kuumaan lähteeseen.” – Fréttablaðið Uusi keksintö nimeltä empatiatesti on Reykjavíkin kuuminta hitechiä. Sen tulos kertoo, miten myötä­ tuntoinen henkilö on. Testillä voidaan auttaa vaikeuksissa olevia – ja tietenkin myös kitkeä anti­ sosiaaliset tapaukset pois yhteiskunnasta. Kun testin tulos alkaa yhä enemmän määrittää sitä, missä voi tehdä töitä ja millä alueilla asua, Islanti jakautuu kahtia. Millainen on turvallinen ja hyvä yhteis­kunta?

HUHTIKUU Merking Suom. Tapio Koivukari 200 s. | 84.2 EAN: 9789510486610 EAN äänikirja: 9789510492741 EAN e-kirja: 9789510492734

”Kuva tulevaisuudesta, joka on häiritsevän lähellä nykyisyyttä. Idea empatiatestistä on yksinkertaisesti briljantti, maailmanrakennus on huolellista ja kiehtovaa. Romaani tarjoaa luke­ mattomia pohdintoja maailmasta, jossa elämme. Ísberg on fiksu ja tyylillisesti varmaotteinen. Hän ansaitsee ylistystä.” – Morgunblaðið ”En ole pitkään aikaan lukenut mitään näin merkittävää. Ilmiömäinen ja voimakas romaani.” – Skald

FRÍÐA ÍSBERG (s. 1992) asuu Reykjavíkissa. Hän on aiemmin julkaissut kiitettyjä ja palkittuja runo- ja novelli-

kokoelmia. Merkintä on hänen ensimmäinen romaaninsa. Se oli suurmenestys Islannissa ja sen oikeudet on myyty kymmeniin maihin.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

33


FRANCESCA MANTOVANI © EDITIONS GALLIMARD

HERVÉ LE TELLIER

Poikkeama Älykäs ja riemastuttava runsaudensarvi! Kannen suunnittelu: MARLIES VISSER

Ranskan suurimmalla kirjallisuus­ palkinnolla, Goncourtilla, palkittu ro­maani saa lukijansa nauramaan, itkemään ja miettimään maailman­ kaikkeuden suurimpia mysteerejä. Air Francen maaliskuinen lento Pariisista New Yorkiin joutuu kesken matkan pahaan turbulenssiin, jolloin tapahtuu jotakin outoa. Kun viimein laskeudutaan New Yorkiin, käy ilmi, että on kesäkuu ja kone laskeutuu toista kertaa: aika ja avaruus ovat vääristyneet ja sekä kone että sen matkustajat ovat monistuneet kahdeksi.

MA ALISKUU L’Anomalie Suom. Lotta Toivanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510482636 EAN äänikirja: 9789510492574 EAN e-kirja: 9789510492567

”Kiehtova, syvältä koskettava tutkielma vapaasta tahdosta, kohtalosta, todellisuudesta ja olemassaolon tarkoituksesta verhottuna mielikuvituksekkaaseen juoneen, joka voisi olla peräisin Twilight Zonesta tai Black Mirrorista. Tämä teos sijaitsee siinä kohtaa Venn-diagrammia, missä kovan luokan viihde kohtaa vakavan kirjallisuuden.” – The New York Times

HERVÉ LE TELLIER (s. 1957) on matemaatikko, kielitieteilijä ja toimittaja, joka toimii myös kokeellisen kirjallisuu-

den ryhmän Oulipon puheenjohtajana. Poikkeama on hänen kahdeksas romaaninsa ja ensimmäinen, joka ilmestyy suomeksi. Sen käännösoikeudet on myyty 40 maahan, ja Ranskassa teosta on myyty yli miljoona kappaletta.

34


FERNANDO ARAMBURU

Tervapääskyt

© IVAN GIMÉNEZ

Tarkkaa, kriittistä ajankuvaa nyky-Espanjasta. Kannen suunnittelu: AGUSTÍN ESCUDERO

”Aramburu luo nerokkaan kerronnallisen kudelman madridilaiskorttelin asukkaiden elämästä.” – El País Elämään väsynyt filosofian opettaja Toni päättää kuolla. Mutta vasta vuoden kuluttua, tervapääskyjen palattua Madridiin. Siihen saakka hän vuodattaa muistioonsa vihaisen miehen intiimiä tilitystä ja vimmaa. Itsemurhaprojektiin liittyy terrori-iskussa jalkansa menettänyt Patachula, Tonin ainoa ystävä koiran lisäksi. Mutta pian eloisa naapurusto kiskoo miestä poterostaan, ja kuvaukseen hiipii inhimillisiä sävyjä, hellyyttä ja huumoria. Määräpäivänä Toni astuu ulos myrkkyannos mukanaan. Löytääkö eksyksissä ollut mies perille? MA ALISKUU Los vencejos Suom. Sari Selander 600 s. | 84.2 EAN: 9789510487563 EAN äänikirja: 9789510492840 EAN e-kirja: 9789510492833

FERNANDO ARAMBURU (s. 1959) on aikamme merkittävimpiä espanjalaiskirjailijoita. Hän syntyi Baski-

maassa mutta asuu nykyään Saksassa. Aramburulle on myönnetty lukuisia kirjallisuuspalkintoja, mutta vasta Äidinmaa nousi kansainväliseksi menestykseksi. HBO sovitti teoksen tv-sarjaksi. Aramburun teoksissa ihmistä peilataan aina suhteessa kollektiiviseen historiaan: yksilö on sosiaalisen kontekstinsa muokkaama.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

35


© JAMIE TING

ALICE WINN asuu

Brooklynissä ja työskentelee käsikirjoittajana. Hän kasvoi Pariisissa, kävi koulunsa englantilaisessa sisä­oppilaitoksessa ja valmistui Oxfordin yliopistosta kirjallisuus pääaineenaan. In memoriam on hänen ensimmäinen romaaninsa.

ALICE WINN

In memoriam ”On parempi, että on rakastanut ja menettänyt kuin ettei olisi lain­­kaan rakastanut.” – Tennyson Väkevä romaani ensimmäisen maailmansodan kauhuista sekä intiimi muotokuva kielletystä rakkaudesta. Vuonna 1914 tuhansia nuoria miehiä kuolee päivittäin molemmin puolin rintamaa, mutta sodan kauhut tuntuvat kaukaisilta sisäoppi­laitoksessa keskellä vehreintä Englantia. Henry Gaunt on rakastunut parhaaseen ystäväänsä Sidney

36

KESÄKUU In Memoriam Suom. Seppo Raudaskoski 400 s. | 84.2 EAN: 9789510485224 EAN äänikirja: 9789510492802 EAN e-kirja: 9789510492796

Ellwoodiin ja tietää hyvin mitä tapahtuisi, jos joku pääsisi perille asiasta. Kun Gauntille tarjoutuu tilaisuus värväytyä, hän pakenee tunteitaan rintamalle. Ellwood liittyy hänen seuraansa täynnä mahtipontisia ajatuksia sotasankaruudesta, mutta pian rintaman kauhut tulevat heille liiankin tutuiksi. Ei-kenenkäänmaalla kukaan ei tiedä, kuinka pitkälle elämää riittää.


© FRANCESCA MANTOVANI

LEÏLA SLIMANI

Katsokaa kun tanssimme Kiitetyn kirjailijan voimallinen jatko perhesaagalle. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Leïla Slimanin suvun naisten tarinaan perustuvan trilogian toinen osa kertoo kaunistelematta elämästä Marokossa 1960- ja 1970-luvulla. Itsenäinen Marokko etsii uutta identiteettiään länsimaisen modernin elämäntavan ja oman kulttuurinsa välillä. Muutokset tapahtuvat hitaasti, ja erityisesti naisten nouseminen tasa-arvoisiksi kansalaisiksi tuntuu vielä kaukaiselta unelmalta. Aminen ja Mathilden lapset ovat aikuistuneet; heidän silmäteränsä Aïcha opiskelee lääketiedettä Strasbourgissa, Aïchan veljeä Selimiä taas ei opiskelu kiinnosta. Uuden sukupolven on tehtävä va­lintoja, jotka määräävät heidän – ja heidän jälkeläisten­sä – elämän suunnan. HUHTIKUU Regardez-nous danser Suom. Sampsa Peltonen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510456026 EAN äänikirja: 9789510492680 EAN e-kirja: 9789510492697

Ranskalais-marokkolainen kirjailija ja toimittaja LEÏLA SLIMANI (s. 1981) syntyi Rabatissa ja muutti seitsemäntoistavuotiaana Pariisiin opiskelemaan. Hän on tullut tunnetuksi taituri­ maisilla, hätkähdyttävillä teoksillaan, jotka ovat herättäneet paljon keskustelua. Esikoisromaani Adèle toi vuonna 2015 Slimanille Marokon suurimman kirjallisuuspalkinnon La Mamounian. Vuonna 2018 Slimanin toinen romaani Kehtolaulu palkittiin Goncourtilla, Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Presidentti Macron nimitti Slimanin Ranskan kulttuurin ja kielen lähettilääksi vuonna 2017.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

37


Kannen suunnittelu: JON SHIREMAN

TAMMIKUU It Ends With Us Suom. Sirpa Parviainen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510487532 EAN äänikirja: 9789510492604 EAN e-kirja: 9789510492598

Myös jättipokkarina: EAN: 9789510492581

38

© ISTOCK


” UPEA JA KOSKETTAVA LUKUELÄMYS, JOSTA EI HALUA PÄÄSTÄÄ IRTI. TÄTÄ KIRJAA KIERRÄTETÄÄN KÄDESTÄ KÄTEEN.” – USA TODAY

© JULIEN POUPARD

COLLEEN HOOVER

Se päättyy meihin Tunne, mistä puhutaan. Se päättyy meihin on valtaisan menestyksen sosiaalisessa mediassa saavuttanut ilmiö, jonka viimeisiä sivuja ei voi lukea kyyneleitä vuodattamatta. Lilyn elämä ei ole ollut helppo. Vaikeista perheoloista ponnistanut nuori nainen uskoo kuitenkin voittaneensa ongelmansa, kun hän valmistuu yliopistosta ja uskaltautuu perustamaan unelmiensa yrityksen. Kun hän vielä kohtaa Rylen, komean neurokirurgin, elämä tuntuu jo liian hyvältä ollakseen totta. Mutta sitten Lilyn nuoruudenrakkaus ilmestyy kuvioihin ja nykyisyys alkaa muistuttaa menneisyyttä. Päätöksiä on tehtävä, eivätkä ne ole helppoja. ”Käsittelee vaikeaa aihettaan osaavalla ja varmalla kädellä.” – Huffington Post ”Helkkarinmoinen tarina.” – New York Daily News ”Suhteita kuvataan myötätuntoisesti ja rehellisesti... Täynnä vangitsevaa draamaa ja kipeitä totuuksia.” – Kirkus Reviews

COLLEEN HOOVER (s. 1979) on yhdysvaltalainen

menestys­kirjailija, jonka teoksia on myyty maailman­ laajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Hänen teoksissaan sydäntäriipivä romantiikka yhdistyy kipi­ nöivään erotiikkaan, mikä on luonut hänelle valtavan fanikunnan sosiaalisessa mediassa, erityisesti Tik­ Tokissa. Hoover on kolmen lapsen äiti ja asuu Texasissa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

39


© ELLEN O’LEARY

BETH O’LEARY

Hukkareissu Kolme naista, kolmet treffit ja mies, joka ei koskaan saavu paikalle. Kannen suunnittelu: HELEN CRAWFORD-WHITE

”Hukkareissu on nerokas, sydäntä­ lämmittävän romanttinen tarina, joka sukeltaa humoristista ja kepeää pin­ taansa syvemmälle.” – Sophie Kinsella Siobhan, Miranda ja Jane ovat kovin erilaisia naisia, mutta jotain yhteistäkin heillä on: kaikkien ystävän­päivätreffit menivät pilalle, kun toinen osapuoli ei ilmaantunutkaan paikalle. Ja mikä vielä kummallisempaa, kaikille teki oharit yksi ja sama mies – Joseph Carter. Mutta mitäpä olisi elämä ilman anteeksiantoa ja toisia mahdollisuuksia. Kolmen naisen ja yhden miehen yhtälössä loppu­ tulos ei vain voi miellyttää kaikkia. Kuka löytää rakkauden ja kenen sydän särkyy?

TAMMIKUU The No-Show | Suom. Heli Naski 400 s. | 84.2 EAN: 9789510492918 EAN äänikirja: 9789510492901 EAN e-kirja: 9789510492895

BETH O’LEARY on englantilainen menestyskirjailija, jonka tavaramerkkejä ovat terävä huumori, todentuntuiset hahmot ja sydäntäraastava romantiikka. Hänen esikoisteostaan Kimppakämppää on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta, ja Vaihtokaupan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergin tuotantoyhtiölle. O’Leary asuu perheineen Hampshiren maaseudulla.

40


© CAROLINE FIRTH

CLARE POOLEY

Joka päivä laiturilla viisi Kannen suunnittelu: IRENE MARTINEZ COSTA

Kuinka monta tarinaa mahtuu yhteen juna­ vaunuun? Totuushaasteen kirjoittajan uusi hyvänmielen romaani, joka liikuttaa, naurattaa ja ihastuttaa!

TAMMIKUU The People on Platform 5 Suom. Ulla Selkälä 400 s. | 84.2 EAN: 9789510447710 EAN äänikirja: 9789510447727 EAN e-kirja: 9789510447734

Joka arkiaamu kello 8.05 Iona Iverson nousee samalta laiturilta samaan junaan. Joka aamu hän näkee samat kanssamatkustajat ja huvittaa itseään arvailemalla heidän taustojaan. Hän on jopa antanut jokaiselle lempinimen. Mutta sanaakaan he eivät ole vaihtaneet, tietenkään, eihän kukaan puhu junassa ventovieraille. Eräänä aamuna yksi miehistä on tukehtua viinirypäleeseen ja muiden on autettava. Tapahtuma laukaisee ketjureaktion ja yhdistää monenkirjavan joukon ihmisiä. Onko heillä kenties muutakin yhteistä kuin sama työmatka?

Englantilainen kirjailija CLARE POOLEY valmistui Cambridgen yliopistosta ja työskenteli 20 vuotta mainos­ toimistossa, kunnes alkoi kirjoittaa kokoaikaisesti. Esikoisromaani Totuushaaste oli kansainvälinen menestys, joka voitti useita palkintoja ja on käännetty jo 29 kielelle. Joka päivä laiturilla viisi on Pooleyn toinen romaani. Hän asuu Lontoossa miehensä, kolmen lapsensa ja kahden borderterrierin kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

41


”LEMPEÄ JA LIIKUTTAVA TUTKIMUSMATKA RAKKAUTEEN, MENETYKSEEN JA SOVITUKSEEN.” – PUBLISHERS WEEKLY Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

TOUKOKUU Changer l’eau des fleurs Suom. Saara Pääkkönen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510486740 EAN äänikirja: 9789510489352 EAN e-kirja: 9789510494905

© ISTOCK

42


© PASCAL ITO

VALÉRIE PERRIN

Vettä kukille ”Täydellinen sekoitus naurua ja kyyneleitä.” – Lire Huippumenestys maailmalta! Toivoa tuovaan romaaniin mahtuvat elämän kaikki sävyt. Violette Toussaint on hoitanut hautausmaata pienessä bourgognelaisessa kylässä jo kaksikymmentä vuotta. Hän tuntee kaikki haudoilla kävijät, ja usein he vierailevat Violetten talossa jakamassa elämän iloja ja suruja hänen kanssaan. Violetten rutiinit muuttuvat, kun paikallinen poliisi Julien Sole haluaa laskea kuolleen äitinsä tuhkat aivan tuntemattoman ihmisen haudalle. Pian selviää, että siinä lepää hänen äitinsä rakastaja ja että heidän salattu rakkautensa on osa myös Violetten tarinaa.

VALÉRIE PERRIN (s. 1967) on Ranskan suosituimpia kirjailijoita, ja hän on työskennellyt myös valokuvaajana ja käsikirjoittajana. Perrin julkaisi ensimmäisen kirjansa 48-vuotiaana. Vettä kukille on käännetty yli 30 kielelle, ja se oli esimerkiksi Italian myydyin kirja vuonna 2020. Perrin asuu Normandiassa miehensä kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

43


© CAMILLA GEWING STÅLHANEA

FRIDA SKYBÄCK

Kirjahyllyn salaisuus Kannen suunnittelu: ANDERS TIMRÉN

Koskettava romaani perhe­tragedioista ja rakkaudesta. ”Tällä kirjalla Frida Skybäck osoittaa olevansa kruunaamaton feelgoodkirjallisuuden kuningattaremme.” – Johanna Wistedt

KESÄKUU Bokskåpets hemlighet Suom. Annamari Typpö 400 s. | 84.2 EAN: 9789510493700 EAN äänikirja: 9789510494752 EAN e-kirja: 9789510494769

Rebecka löytää isoäitinsä Annan jäämistöstä päiväkirjan ja 1940-luvulla kirjoitettuja kirjeitä. Tarina toisesta maailmansodasta ja nuoresta, rakastuneesta Annasta herää henkiin. Sota-ajan voimallisen rakkauden hyökyaallot vyöryvät yli vuosikymmenten. Mutta mitkä ovat ne synkät salaisuudet, joita Rebeckan rakas isoäiti on piilotellut kaikki nämä vuodet? Rebecka tajuaa, että on aika korjata välit perheeseen ja jättää menneisyyden tragediat taakse. Mutta onko perheellä vielä aikaa löytää toisensa uudelleen?

FRIDA SKYBÄCK (s. 1980) toimi historian- ja kieltenopettajana ennen ryhty-

mistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Skybäck on julkaissut historiallisia romaaneja ennen huikeaan suosioon nousseen Kirjakauppa Thamesin varrella -teoksen ilmestymistä. Myös Lukupiiri maailman laidalla keräsi ylistystä niin lukijoilta kuin kriitikoilta. Näitä kahta onkin myyty jo yli 220 000 kappaletta. Skybäck asuu Skånessa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

44


© UBER PHOTOGRAPHY

LIANE MORIARTY

Kolme toivetta Liane Moriartyn esikoisromaani nyt suomennettuna! Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Viisas ja hauska romaani elämästä, sisaruudesta ja ystävyydestä. Kolmoset Lyn, Cat ja Gemma tulevat aina olemaan kolmen kimppa – hyvässä ja pahassa. Kettlen sisarukset herättävät huomiota, minne ikinä menevätkin, eikä heidän elämästään puutu draamaa. Kolmosten 33-vuotissyntymäpäivien lähestyessä Lynillä on kaikki pallot hallussa, ainakin näennäisesti. Cat pohtii avioliittonsa tulevaisuutta saatuaan yllättäviä uutisia, ja Gemman ongelmana on se, että hän ei ole koskaan pysynyt suhteessa kuutta kuukautta kauempaa.

HUHTIKUU Three Wishes Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2 EAN: 9789510466841 EAN äänikirja: 9789510492864 EAN e-kirja: 9789510492857

Yhdessä sisarukset luovivat eteenpäin elämässä eronneiden vanhempien, epäluotettavien aviomiesten ja uuvuttavan vanhemmuuden keskellä.

Australialainen LIANE MORIARTY (s. 1966) on kirjoittanut lukuisia kansainvälisiä menestysteoksia, joista mm. Mustat valkeat valheet ja Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista on nähty myös menestyksekkäinä tv-sarjoina. Ennen kirjailijanuraansa Liane Moriarty työskenteli mainos- ja markkinointi­ alalla sekä copywriterina. Moriarty asuu Sydneyssä perheineen.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

45


© ISTOCK Kannen suunnittelu: SANNA SPORRONG

KESÄKUU Själsfränden Suom. Helene Bützow 400 s. | 84.2 EAN: 9789510493144 EAN äänikirja: 9789510494745 EAN e-kirja: 9789510494738

”NAUTI SOFIE SARENBRANTIN KERRONNAN VAUHDISTA JA TERÄVÄSTÄ DIALOGISTA SEKÄ KYLMISTÄ VÄREISTÄ SELKÄPIISSÄ.” – FEMINA DANMARK

46


© THRON ULLBERG

SOFIE SARENBRANT

Sielunkumppani Kenen puolesta olet valmis kuolemaan? ”Henkeäsalpaavan jännittävä ja vaikuttava.” – Dagensbok-blogi Syksyn väreihin pukeutunut Tukholma levittäytyy poliisi Emma Sköldin edessä kuin epätodellinen lavaste. Hetken kauneus särkyy, kun Emma huomaa Västerbron sillalla naisen, joka seisoo kaiteen väärällä puolella – vauva sylissään. Näyttää uhkaavasti siltä, että hän on aikeissa hypätä. Tuuli tarttuu naisen pitkään tummaan tukkaan ja Emman hengitys salpautuu. Hänen täytyy toimia nopeasti ja estää tragedia. SOFIE SARENBRANT (s. 1978) on ruotsa­

lainen menestysdekkaristi. Emma Sköld -sarjan kirjoja on käännetty jo 15 kielelle ja niitä on myyty yli kolme ja puoli miljoonaa kappaletta. Sielunkumppani on sarjan kymmenes, itsenäinen romaani.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

47


© KATHERINE ESKOVITZ

LAURA DAVE

Suojele häntä Nopeatempoinen mysteeritrilleri, joka osuu syvälle sydämeen. Kannen suunnittelu: PROFILE BOOKS

”Huimaavan jännittävä ja upeasti kirjoitettu romaani, joka kerii auki kysymyksiä luottamuksesta, avioliitosta ja siitä, mitä merkitsee olla perhe.” – Riley Sager

MA ALISKUU The Last Thing He Told Me Suom. Karoliina Timonen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510489307 EAN äänikirja: 9789510489321 EAN e-kirja: 9789510489314

Ennen kuin Owen Michaels katoaa kuin tuhka tuuleen, hän onnistuu lähettämään lyhyen viestin vaimolleen: Suojele häntä. Hannah on hämmentynyt ja peloissaan, mutta tietää tasan tarkkaan, mitä hänen on tehtävä. Hänen täytyy suojella tytärpuoltaan Baileyä, joka menetti biologisen äitinsä jo lapsena. Kun FBI-agentit saapuvat oven taakse, sekä Hannah että Bailey alkavat ymmärtää, ettei Owen ollut se joka väitti olevansa. He päättävät selvittää totuuden hinnalla millä hyvänsä.

LAURA DAVE (s. 1977) on suosittu amerikkalainen kirjailija, jonka kuudes romaani Suojele häntä meni suoraan New York Timesin bestsellerlistalle ja pysyi siellä seuraavat 44 viikkoa. Kirjasta on tekeillä myös Reese Witherspoonin tuottama tv-minisarja. Dave asuu Los Angelesissa perheensä kanssa.

48


Umpikuja

© JESSICA RYAN

TANA FRENCH

”Frenchin lumoavin teos.” – The New York Times Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Tunnelmallisen Dublinin murhat -sarjan kolmannessa osassa vastahakoinen rikostutkija palaa kotikulmilleen selvittämään ensirakkautensa katoamista. Rikostutkija Frank Mackey oli 19-vuotias, kun hän aikoi paeta tyttöystävänsä kanssa kurjia koti­ olojaan Lontooseen. Rosie ei kuitenkaan ilmestynyt sovitusti tapaamispaikkaan ja Frank oli varma, että tyttö oli jättänyt hänet, näköalattoman työläisperheen kasvatin. Frank häipyi murtuneena omille teilleen eikä kuullut Rosiesta sen koommin – mutta ei kuullut kukaan muukaan.

TOUKOKUU Faithful Place Suom. Jaakko Kankaanpää 400 s. | 84.2 EAN: 9789510471784 EAN äänikirja: 9789510494851 EAN e-kirja: 9789510494844

Kaksikymmentäkaksi vuotta myöhemmin Rosien matkalaukku ja nuoren­parin lauttaliput löydetään hylätystä talosta. Peitetehtävässä työskentelevä Frank joutuu palaamaan kotiin ja kohtaamaan menneisyytensä, halusi tai ei.

Amerikkalais-irlantilainen TANA FRENCH (s. 1973) on kirjoittanut kahdeksan romaania, joille on myönnetty lukuisia palkintoja. French kouluttautui alun perin näyttelijäksi mutta ryhtyi kolmekymppisenä kirjoittamaan kokopäiväisesti romaaneja. Hänen kirjojaan on myyty maailmalla yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Suosittu tv-sarja Dublin Murders – Tappaja Dublinissa perustuu Frenchin romaaneihin.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

49


© ALEXANDER DONKA

PASCAL ENGMAN

Kokaiini Kuinka paljon julmuutta ihminen sietää ennen kuin ryhtyy vastarintaan? Kannen suunnittelu: ELINA GRANDIN

Neljäs romaani rikostutkija Vanessa Frankista on päivänpolttava trilleri Ruotsin jengiväkivallasta ja huumekaupasta. Raaka teloitus keskellä katua järkyttää tukholmalaislähiön asukkaita. Yhteisö elää pelon vallassa odottaessaan kahden kilpailevan jengin seuraavaa siirtoa. On valittava puolensa ja tehtävä valinta vaikenemisen ja vastarinnan välillä. Komisario Vanessa Frank joutuu keskelle tulenarkaa konfliktia, jonka jäljet johtavat kokaiinikauppaan. Yhteiskunnallisessa trillerissä kuvataan huumerikollisuuden rankkoja seurauksia, mutta myös lannistumatonta toivoa paremman maailman puolesta.

MA ALISKUU Kokain Suom. Pekka Marjamäki 400 s. | 84.2 EAN: 9789510485392 EAN äänikirja: 9789510485385 EAN e-kirja: 9789510485378

PASCAL ENGMAN (s. 1986) on entinen Expressenin toimittaja ja sukupolvensa luetuimpia ruotsalaisia dekkaris-

teja. Esikoisromaanistaan Patriooteista lähtien hän on käsitellyt ajankohtaisia, yhteiskunnallisia aiheita. Vanessa Frankista kertovassa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Polttava maa, Rottakuningas ja Lesket.

50


©THRON ULLBERG

ULF KVENSLER

Erämaa Jopa erämaan armoilla ihminen on se, jota on syytä pelätä eniten. Kannen suunnittelu: NILS OLSSON

Taitavasti kirjoitettu psykologinen trilleri poikkeaa totutusta: erämaa miljöönä vetää vertoja ihmismielen pimeydelle. Kolme ystävystä on jo monena vuonna käynyt yhdessä patikoimassa Sarekin kansallispuistossa Ruotsin Lapissa. Kun Milena haluaa pyytää reissuun myös uuden poikaystävänsä, Anna ja Henrik eivät kehtaa sanoa ei. Jacob vaikuttaa hyvältä tyypiltä, Anna tosin ei pääse eroon ajatuksesta, että on tavannut hänet jossain aiemmin.

HELMIKUU Sarek Suom. Leena Virtanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510486474 EAN äänikirja: 9789510492765 EAN e-kirja: 9789510492758

Unelmien patikkaretkestä kehkeytyy pian painajainen – Jacobin mukaan ottaminen vaellukselle paljastuu päätökseksi, joka muuttaa kaikkien neljän elämän. ”Erämaa on mestariteos [...] ja olen kateellinen kaikille, jotka eivät ole sitä vielä lukeneet!” – Kristina Ohlsson

ULF KVENSLER (s. 1968) on käsikirjoittanut monia suosittuja tv-sarjoja mm. Solsidan – Onnea onkimassa ja

Aika on meidän. Erämaa on hänen ensimmäinen romaaninsa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

51


© BISERKA LIVAJA

PETER ROBINSON

Varomaton rakkaus ”Kalmo ei kosta vääryyksiä.” – William Blake Kannen suunnittelu: KELLY HILL

Ylikomisario Banksin tiimillä on käsissään kaksi selittämätöntä kuoleman­tapausta. Yorkshiren nummelle jääneeseen kolariautoon ilmestyy juhlapukuisen nuoren naisen ruumis. Miten kummassa ajokortiton opiskelijatyttö on päätynyt ratin taakse ventovieraan pariskunnan autoon?

TAMMIKUU Careless Love Suom. Marja Helanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510455432 EAN äänikirja: 9789510492673 EAN e-kirja: 9789510492666

Toisaalla mies vailla henkilöllisyyttä makaa kuolleena rotkossa kaikkea muuta kuin patikointi­kamppeissa. Alan Banksin taidot ovat koetuksella, kun oudot yksityiskohdat ja risti­riitaisuudet kasaantuvat entisestään. Uhkan tuntua lisää Banksin ja rikoskomisario Annie Cabbotin kuulema huhu, että heidän yhteinen vanha vihollisensa saattaa olla taas maisemissa.

PETER ROBINSON (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään Toron-

tossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen. Robinsonin dekkareihin perustuva Ylikomisario Banks -tv-sarja on löytänyt faninsa myös Suomessa.

52


S. J. BENNETT

Mitä majesteettisin murha Sandringhamin joulurauhaa uhkaa murhatutkimus. © KT BRUCEV

Kannen suunnittelu: BONNIER BOOKS UK

Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjan kolmannessa osassa kaikkien katseet ovat jälleen kiinnittyneet kuningattareen – joten vain kuningatar voi löytää murhaajan.

KESÄKUU Murder Most Royal Suom. Marja Helanen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510456521 EAN äänikirja: 9789510456682 EAN e-kirja: 9789510494776

Kun Sandringhamin tiluksilla huuhtoutuu rantaan ihmiskäsi ja huumepussi, Elisabet tietää heti, kenelle käsi kuuluu – täytyyhän kuningattaren tuntea alamaistensa sinettisormukset. Tekijän löytäminen on tietenkin hieman vaikeampaa, vaikka epäilyksen alla on väkeä tallirengistä tilanhoitajaan. Tutkimukset vievät kuningatarta ja hänen uskottua assistenttiaan kyyhkykilpailuista Godwick Halliin, mutta löytyykö tekijä ennen kuin ruumiita tulee lisää?

Windsorin solmusta sanottua: ”Nautittavaa viihdettä!” – The New York Times ”Taitavasti kudottu, yllättävän vakuuttava, kieli poskessa kirjoitettu dekkari.” – Red Magazine Englantilainen kirjailija S. J. BENNETT (s. 1966) on julkaissut lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja, opettaa Lontoon yliopistossa ja julkaisee myös podcastia. Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjaa on kiitetty autenttisuuden tunnusta kuningasperheen kuvaajana. Bennett vie lukijansa vuoroin Windsorin linnan käytäville, vuoroin kurkistamaan Buckinghamin palatsin kuninkaalliseen sisäpiiriin. Tyylikkäästi mutta rennosti Bennett kertoo ihmisistä julkisivun takana, fiktion keinoin. S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

53


Rovio

© BILL WATERS

C. J. TUDOR

”Ensiluokkaista ja herkullisen jännittävää tarinankerrontaa.” – Kirkus Reviews Kannen suunnittelu: LEE MOTLEY

Hyytävä kauhukertomus yliluonnollisten tapahtumien riivaamasta kyläyhteisöstä. Englantilaisella Chapel Croftin kylällä on synkkä menneisyys. Viisisataa vuotta sitten siellä poltettiin nuoria protestanttinaisia roviolla. Kolmekymmentä vuotta sitten kaksi teinityttöä katosi jäljettömiin. Ja vain muutama viikko sitten kirkkoherra hirttäytyi paikallisessa pyhätössä. Pastori Jack Brooks, 14-vuotiaan tytön yksin­ huoltajaäiti, muuttaa kylään uuden alun toivossa. Hän saa eriskummallisen tervetuliaislahjan – manausvälineet ja pahaenteisen varoituksen. Vanhat kaunat revitään esiin ja salaisuudet alkavat paljastua, eivätkä kylän aaveet suostu lepäämään rauhassa. HELMIKUU The Burning Girls Suom. Outi Järvinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484357 EAN äänikirja: 9789510484364 EAN e-kirja: 9789510484371

C. J. TUDOR on englantilainen menestyskirjailija. Hänen edelliset romaaninsa Liitu-ukko, Paluu pimeästä ja Ne muut myytiin yli 40 maahan, ja ne löysivät innokkaat lukijansa myös Suomessa. Roviosta ollaan parhaillaan tekemässä tv-sarjaa. Tudorin selkäpiitä karmivia teoksia lukiessa kannattaa varmistaa, että ovet ovat lukossa. Kirjailija asuu Nottinghamissa kumppaninsa ja tyttärensä kanssa.

54


© PETER LAMPACK AGENCY

CLIVE CUSSLER , DIRK CUSSLER

Paholaisen meri Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK

”Tauotonta, hurjapäistä ja hauskaa ajanvietettä.” – New York Journal of Books Pittin perhe kamppailee pimeitä voimia vastaan tarunhohtoisessa meriseikkailussa.

HUHTIKUU The Devil’s Sea Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510485835 EAN äänikirja: 9789510492727 EAN e-kirja: 9789510492710

Dirk Pitt löytää Filippiinienmerestä lentokoneen hylyn ja pääsee vuosikymmeniä sitten kadonneen buddhalaisen patsaan jäljille. Syvyyksiin on kuitenkin hautautunut myös tuoreempia ja vaarallisempia salaisuuksia. Ehtiikö NUMAn väki löytää merenpohjaan uponneen hypersoonisen ohjuksen, ennen kuin kapinalliset kiinalaissotilaat saavat sen käsiinsä? Pittin perheen on etsittävä toisiinsa kietoutuneiden mysteerien avainta Tyynen valta­meren syvyyksistä ja Himalajan korkeuksista – sekä pelastettava maailma kiehuvalta helvetiltä.

Yhdysvaltalainen CLIVE CUSSLER (s. 1931–2020) kirjoitti yli 70 teosta, joita on myyty toistasataa miljoonaa yli sadassa eri maassa. Dirk Pitt, NUMA ja Isaac Bell -sarjat ovat supersuosittuja Suomessakin. Cusslerin vauhdikkai­den jännitysromaanien erityisteemaksi on noussut ihmisen vaikutus ympäristöönsä. Cussler oli tunnettu myös meri­ arkeologina, syvänmerentutkijana ja klassikkoautojen keräilijänä. DIRK CUSSLER (s. 1961) työskenteli pitkään rahoitusalalla mutta omistautuu nykyään kirjoittamiselle. Hän on osallistunut jo vuosien ajan isänsä Clive Cusslerin perustaman NUMAn sukellusretkille ja toimii organisaation hallituksessa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

55


© ELZBIETA LEMPP

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Lux perpetua 2 Keskiaikaeepoksen kiihkeä finaali. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Lux perpetua 2 kruunaa Noiturikirjojen tekijän laajan, 1400-luvun Euroopassa liikkuvan seikkailusarjan. Kirkonkiroukseen tuomittu Reynevan saa salaperäisen, rosmariinilta tuoksuvan naisen kautta vihiä inkvisition kaappaaman rakastettunsa Jutta de Apoldan olinpaikasta. Piispa Konradin käskyläinen Birkhart Grellenort Mustine ratsu­ miehineen on kuitenkin askeleen edellä nuorta lääkäriämme ja hänen ystäviään… Kuinka käy lopulta Reynevanin, Jutan, Scharleyn ja MesiSimsonin, kun hussilaisten ja katolisen kirkon raju yhteenotto huipentuu? MA ALISKUU Lux perpetua Suom. Tapani Kärkkäinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510482902

”Sapkowskin energinen ja satiirinen proosa sekä tarinan omintakeiset puitteet tekevät tästä erittäin nautinnollista historiallista fantasiaa.” – Booklist

Osat 1 ja 2 yhteislaitoksena digiformaateissa Julkaisu: Maaliskuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789510495476 EAN e-kirja: 9789510495506

ANDRZEJ SAPKOWSKI (s. 1948) on Puolan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen kahdeksanosainen The Witcher

– Noituri -fantasiaeepoksensa on palkittu Suomessa kahdesti Tähtifantasia-palkinnolla, ja siitä on tehty huippusuosittu Netflix-tv-sarja. Sapkowskin pääteoksenaan pitämä Hussilaistrilogia julkaistaan suomeksi kuudessa osassa, joista ovat aiemmin ilmestyneet Narrenturm 1 ja 2 sekä Herran soturit 1 ja 2 sekä Lux perpetua 1.

56


AL AIN T. PU YSSÉGUR

The Witcher

Kuvitettu opas Andrzej Sapkowskin Noiturin maailmaan

© BRAGELONNE

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Kaikki Noituri-sarjan henkilöistä, hirviöistä, maista ja mannuista. The Witcher – Kuvitettu opas Andrzej Sapkowskin Noiturin maailmaan esittelee yli 60 suositun Noiturisarjan henkilöhahmoa, hirviötä ja otusta sekä keskeiset valtakunnat. Upea värikuvitus!

TOUKOKUU Codex Le Sorceleur. L’Univers d’Andrzej Sapkowski illustré et décrypté Suom. Susanna Tuomi-Giddings 152 s. | 86.12 EAN: 9789510495049 EAN e-kirja: 9789510495063

ALAIN T. PUYSSÉGUR (s. 1991) on ranskalainen kustannus­

toimittaja ja kirjailija. Hän on fanittanut pelejä, fantasiaa ja mangaa nuoresta alkaen. Teoksen ovat kuvittaneet ranskalaistaiteilijat ÉMILE DENIS , JOHANN BODIN ja ALEXIA CADOU .

Kuka olikaan Aedirnin kuningas? Millainen otus on kikimora? Mistä velho Vilgefortz oli kotoisin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tarjoaa vastauksen tämä komea kirja. Teos on korvaamaton apu alkuperäisten Noituri-kirjojen, The Witcher -pelien tai Netflixin tv-sarjan maailmoissa seikkailevalle. Kirjailija Andrzej Sapkowskin auktorisoimassa teoksessa on tyylikäs värikuvitus, joka tekee siitä houkuttelevan ja havainnollisen oppaan noituri Geraltin maagiseen universumiin. ”Loistava ja täydellinen kirja. Juuri tällaista toivoin, kuvat ovat todella kauniita.” – Amandine B., fnac.com

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

57


Nibelungeinlaulu Saksan kansalliseepos loistavana uutena suomennoksena. ”Sankarten seikkailuita menneisyys kätkee monta, urhojen urotöistä tarinaa tavatonta, niin ilonjuhlan loiston kuin tuskannyyhkyn karun; kalpojen karkeloista nyt saatte kuulla kumman tarun!” ”Siegfrieds Tod, Postkarte zum Stummfilm ”Die Nibelungen” von Fritz Lang. Berlin 1924, Karlsruhe, Badische Landesbibliothek, 120 H 3035,R,5,” Die Welt der Nibelungen

Nibelungeinlaulu on väkevä eeppinen runo, suuri rakkauden ja kuoleman laulu. Tarina perustuu muinais­germaanisiin taruihin, joilla on juurensa 400-luvun historialli­sissa tapahtumissa, mutta se yhdistelee vapaasti tarua ja totta. Kansallisromantiikan aikana se nousi Saksan kansalliseepokseksi, ja sen yhä tuntuva kulttuurinen vaikutus yltää Wagnerin oopperoista fantasia­kirjallisuuteen ja kuva­taiteisiin.

HELMIKUU Das Nibelungenlied Suom. Osmo Pekonen 400 s. | 81.4 EAN: 9789510492628 EAN e-kirja: 9789510492635

Osmo Pekosen huikea uusi rullaavan mitallinen suomennos tempaa lukijan mukaan uljaan Siegfried-soturin, koston­himoisen Kriemhilde-kaunottaren, Brün­hilden, Guntherin ja katalan Hagenin kiihkeän verisiin vaiheisiin.

Nibelungeinlaulun tekijä on sydänkeskiajalla elänyt tuntematon 1200-luvun kertoja. Eepoksessa hän kutsuu itseään ”laulajaksi” ja toisinaan astuu esiin kaikkitietävän kertojan roolissa sanomalla: ”Sen laulajana tiedän...” ”Kertojan ääni on tavallaan kohtalon ääni”, kirjoittaa suomentaja Osmo Pekonen teoksen esipuheessa.

58


© ART SPIEGELMAN

S A R J A K U VAT –––––––––––

Kannen suunnittelu: ART SPIEGELMAN

ART SPIEGELMAN

Maus

Tärkeä sarjakuvaromaani jälleen saatavilla. Moneen kertaan palkittu Maus on Art Spiegelmanin vaikuttava kertomus vanhempiensa kokemuksista Hitlerin hallitsemassa Euroopassa, jossa natsit ovat kissoja ja juutalaiset hiiriä. Kahdella aikatasolla etenevä Maus perustuu sarjakuvapiirtäjä Art Spiegelmanin isän tarinaan siitä, kuinka hän selviytyi natsien keskitys­ leireiltä. Järkyttäviin muistoihin nivoutuu samalla kertomus Spiegelmanin kiduttavasta suhteesta vanhenevaan isäänsä. Yhä valitettavan ajankohtainen sarjakuvaromaani julkaistaan uutena laitoksena, joka sisältää sen molemmat osat: Maus – Selviytyjän tarina ja Maus II – Ja täällä vaikeuteni alkoivat.

© NADJA SPIEGELMAN

MA ALISKUU Maus | Suom. Jukka Snell 304 s. | 85.32 EAN: 9789510491812

”Maus on merkittävä ja ainutlaatuinen teos, koska se kertoo sodasta yhdistämällä sen sotaa kokemattoman sukupolven maailmankuvaan. Maus tekee työtä tulevia sukupolvia varten.” – Petri Kemppinen, Helsingin Sanomat

ART SPIEGELMAN (s. 1948) on

newyorkilainen sarjakuvantekijä, jonka pääteosta Maus pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä sarjakuvista. Maus on voittanut mm. Pulitzer- ja Eisner-palkinnon, ja Spiegelman sai elämäntyöstään Angoulêmen sarjakuvafestivaalien Grand Prix’n 2011. © ART SPIEGELMAN

S A R JA K U VAT

59


TIETOK IR JA LLISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Sinun tähtesi täällä on sitaatti Mirkka Rekolan runosta. Jenni Haukiolle se kuvastaa kiitollisuutta sekä sukupolvien ketjuun liittymistä: arvoja ja ihmisiä, jotka ovat olleet täällä jo ennen meitä, sekä ihmisiä, jotka vaikuttavat meihin omassa ajassamme.

HUHTIKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510490129 EAN äänikirja: 9789510490136 EAN e-kirja: 9789510490297

60


© LAURA MALMIVAARA

on runoilija ja valtiotieteiden maisteri, jonka puoliso on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ennen Niinistön presidentiksi valintaa Haukio työskenteli muun muassa kokoomuksen viestintäpäällikkönä, ja puolisonsa kausien aikana Turun Kirjamessujen ohjelma­ johtajana. Hän on julkaissut kolme runo­kokoelmaa ja toimii tällä hetkellä vapaana kirjailijana. JENNI HAUKIO

JENNI HAUKIO

Sinun tähtesi täällä VUODET TASAVALLAN PRESIDENTIN PUOLISONA

Avoin muistelmateos vuosista isänmaan palveluksessa. Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. Jenni Haukio kuvaa menneitä vuosia ainutlaatuisella tavalla, jossa yhdistyvät muistot, yhteiskunnalliset näkemykset, julkaistut kirjoitukset, lähetetyt kirjeet ja pidetyt puheet. Hän kirjoittaa kohtaamistaan

ihmisistä, avaa presidentin puolison roolia sekä kertoo työstään itselleen läheisimpien teemojen parissa. Näihin lukeutuvat luonnon ja eläinten suojelu, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, lottien ja veteraanien henkisen perinnön vaaliminen sekä suomalainen kirjallisuus, taiteet ja kulttuuriperintö. Jenni Haukio kertoo avoimesti vuosistaan Suomen palveluksessa ja vie lukijansa tilanteisiin, joista julkisuudessa nähtyjen kuvien taakse kätkeytyy runsaasti aiemmin sanomatonta. Haukion ääni on rehellinen ja herkkä­viritteinen ja soljuu kuin runo.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

61


© EVGENIYA FROLKOVA

MIHAIL ŠIŠKIN

Sota vai rauha KIRJOITUKSIA VENÄJÄSTÄ JA LÄNNESTÄ Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Mikä Venäjällä on vialla ja miksi? Palkitun kirjailijan esseekokoelma Venäjästä ja venäläisyydestä, tsaarien ja tyrannien, kirjailijoiden ja vankileirien, toivon ja epätoivon maasta, jonka nyky­tilaa ymmärtääkseen täytyy sukeltaa syvälle historiaan. Alun perin vuonna 2019 julkaistussa kirjassaan Mihail Šiškin ennusti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kirjan päivitetyssä laitoksessa arvostettu emigranttikirjailija pyrkii vastaamaan hänelle toistuvasti esitettyihin kysymyksiin. Mikä Venäjää vaivaa? Miksi vallankumoukset ja demokraattiset uudistukset johtavat aina diktatuuriin? Miksi Venäjä ajautuu vuosisadasta toiseen sotaan lännen kanssa? TAMMIKUU Frieden oder Krieg Suom. Sirpa Hietanen 200 s. | 90 EAN: 9789510491850 EAN äänikirja: 9789510491874 EAN e-kirja: 9789510491867

Taidokkaissa, Venäjän historiaa ja kulttuuria syväluotaavissa esseissään Šiškin piirtää kuvan risti­riitaisesta maasta, jonka tulevaisuutta voi ennustaa vain menneisyyden valossa.

MIHAIL ŠIŠKIN (s. 1961) on moneen kertaan palkittu venäläinen kirjailija, jota on verrattu suuriin klassikoihin,

kuten Tolstoihin, Tšehoviin ja Joyceen. Šiškin asuu perheineen Sveitsissä, jossa hän on työskennellyt muun muassa pakolaiskeskuksen tulkkina. Šiškin on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, ja hänen nyky-Venäjää käsitteleviä kirjoituksiaan on julkaistu laajalti eurooppalaisissa medioissa, myös Helsingin Sanomissa.

62


© VEIKKO SOMERPURO

ELINA GRUNDSTRÖM

Ukrainan musta multa TOSITARINA VILJELYSMAASTA, JONKA PITI RUOKKIA MAAILMA

Kamppailu Euroopan vilja-aitasta. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Tarinallinen tietokirja suomalaisten sijoittajien yltiöpäisestä yrityksestä hallita mustan mullan peltoja ja ukrainalaisista, joille rikas maaperä on ollut sekä siunaus että kirous. Musta multa on poikkeuksellisen hedelmällistä viljelysmaata, joka on tehnyt Ukrainasta Euroopan vilja-aitan ja vetänyt puoleensa maailmanhistorian pahimpia hirmuhallitsijoita mutta myös idealistisia maatalouden kehittäjiä. Ilmastonmuutoksen myötä tämän tarunhohtoisen ihmeaineen merkitys maailman ruokaturvallisuudelle on kasvanut. Sillä, kuka tuota maaperää hallitsee ja miten sitä viljellään, on suuri merkitys meille kaikille.

HELMIKUU 250 s. | 30 EAN: 9789510491775 EAN äänikirja: 9789510492222 EAN e-kirja: 9789510492239

Ukrainan musta multa on tositarina suomalais­ syntyisestä Joakim Heleniuksesta, joka keräsi kokoon joukon tunnettuja suomalaisia riski­sijoittajia, perijöitä ja ralliautoilijoita ja perusti yrityksen, joka haali itselleen noin 200 000 hehtaaria mustaa multaa. Ja tämän piti olla vasta alkua. Heleniuksen haaveena oli perustaa miljardiluokan yhtiö, joka olisi estänyt nälkäkriisejä kaikkialla maailmassa. Kirja kertoo myös ukrainalaisesta Šarivkan kylästä, jossa musta multa on ollut sekä siunaus että kirous, sekä kylän ihmisistä, joiden elämän Heleniuksen uhkarohkea hanke muutti. Ihmisistä, joiden toivo on jälleen koetuksella.

ELINA GRUNDSTRÖM (s. 1963) on palkittu journalisti, joka on kirjoittanut useita tarinallisia tietokirjoja, kuten

lajityypin klassikoksi muodostuneen kirjan Musta orkidea. Grundström toimi Julkisen sanan neuvoston puheen­ johtajana 2016–2020.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

63


TUOMAS KYRÖ

Aleksi Suomesta

TOUKOKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510496565 EAN äänikirja: 9789510496589 EAN e-kirja: 9789510496572

”Aleksin tarina kosketti syvältä. Se on kaiken inhimillisen syvimmässä ytimessä. Hyvän ja pahan. Oikean ja väärän. Sodan ja rauhan. Elämän ja kuoleman. Ihmisen arvon.” – Tuomas Kyrö 20.9. 2022 Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee. Hän taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Aleksi menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa. Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä.

64


KUVAT © TUOMAS KYRÖ JA ANTTI NOUSIMAA

”SHUT UP AND GO. ELÄMÄSSÄ ON OLEMASSA AINA K AKSI VAIHTOEHTOA .” – ALEKSI 20.9.2022

TUOMAS KYRÖ on tunnettu ja tunnustettu kir-

jailija, jonka teoksille ominaista on ihmis­läheisyys ja tarkka­näköinen yhteiskunnallisuus. Aleksin kertomus vei hänet kirjailijuuden ytimeen: on tarinoita, jotka ihmisten on pakko lukea ja kuulla.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

65


© ARI MANNINEN

HEIKKI MANSIKKA

Hornet-lentäjä ”Muistan ajatelleeni, että jos oli meidän vuoromme tehdä historiaa, niin olkoon sitten niin.” Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon. Kun psykiatriseksi sairaanhoitajaksi opiskeleva Heikki Mansikka kuuli ystävältään Ilmavoimista, hän tiesi vihdoin mitä halusi elämässään tehdä. Alkoi pitkä ja vaativa tie kohti F/A 18 Hornet -hävittäjän ohjaimia ja lopulta laivueen komentajuutta.

66

Lentäjäuransa aikana Mansikka oppi ennen kaikkea itsestään ja päätyi osaltaan muuttamaan simputus­ kulttuuria kohti ihmisläheistä johtajuutta. Nuorena lentäjänä hän halusi olla itse paras, mutta kouluttajana hän toivoi oppilaidensa lentävän itseään paremmin. Millaista on lentää Hornet-hävittäjää, jonka G-voimat voivat viedä tajunnan ja jonka ohjaimissa onnistumiseen tai kuolemaan johtavat päätökset pitää tehdä sekunnin murto-osissa? Entä miltä tuntuu, kun harjoittelun sijasta valmistaudutaan lähtemään suojaamaan Suomea tositilanteessa?


”OLIN VALMIS TEKEMÄÄN KAIKKENI PARVENI VUOKSI JA TIESIN, ETTÄ PARVI TEKISI KAIKKENSA MINUN ETEENI.” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

MA ALISKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510489086 EAN äänikirja: 9789510489093 EAN e-kirja: 9789510489116

Everstiluutnantti (evp.) HEIKKI MANSIKKA on lentänyt Suomen ilmavoimissa Hornetilla kolmella vuosikymmenellä ja edennyt Hornet-lennonopettajaksi ja Hornet-laivueen komentajaksi. Hän teki hävittäjälentäjien kognitiivista kuormitusta ja suorituskykyä käsittelevän väitöskirjan Coventry Universityssä ja on Maan­ puolustuskorkeakoulun dosentti. Mansikka toimii lisäksi Chief Air Combat Scientist -roolissa suomalaisessa Insta Groupissa tehtävänään tutkia ja kehittää Ilmavoimien ja erityisesti hävittäjäohjaajien suorituskykyä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

67


Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA

TAMMIKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789510485576 EAN äänikirja: 9789510485583 EAN e-kirja: 9789510485590

VILLE KORMILAINEN (s. 1980) on konsultti, perheenisä ja tietokirjailija, joka on julkaissut urallaan 13 kirjaa muun muassa tubettajista, startupeista sekä superjohtajista. Siviilissä Kormilainen auttaa yrityksiä erityisesti viestinnässä ja markkinoinnissa muutostoimisto Ellun Kanoissa.

68

JUHA-PETTERI KUKKONEN (s. 1979) on yrittäjä, enkelisijoittaja

ja hallitusammattilainen, joka sijoittaa innovatiivisiin ruoka-, hyvinvointi- sekä juoma-alan yrityksiin. Hänen portfoliossaan on nykyisin muun muassa kannabisjuomiin erikoistunut YSUB, älyruokayhtiö Elo Health sekä Foodin, joka on Suomen yksi nopeiten kasvavista ruoka-alan yhtiöistä.


© AJ SAVOLAINEN

VILLE KORMIL AINEN, JUHA-PETTERI KUKKONEN

Kaurakuningas HULTTIOPOIKA, JOKA MUUTTI KAURAMAIDON MILJOONIKSI

Kaikki ja ei mitään. Juha-Petteri Kukkonen johdatti veljiensä kanssa perheyrityksen maailman­ menestykseen päihteiden ja rock’n’rollelämän turvin. Kouluja käymätön Juha-Petteri Kukkonen eteni röyhkeästi kansainvälisellä mainos- ja startupuralla, kunnes hän sai soiton veljiltään: tule kehittämään kanssamme kauramaitotuotteita Kouvolaan. Kolme vuotta myöhemmin Kukkosten Kaslink-yritys myytiin Fazerille ja veljeksistä tuli miljonäärejä. Mutta kaikki ei mennyt niin kuin yritys­oppaissa kerrotaan.

© OTTO VIRTANEN

Nelikymppinen Juha-Petteri hankki itselleen railakkaalla juhlimisella vakavan päihdeongelman ja lähes tuhosi koko firman, mutta lopulta Kukkosen ennakkoluuloton tyyli siivitti yrityksen taloudelliseen menestykseen. Samalla tosin pitkä liitto kariutui ja välit toiseen veljeen katkesivat. Yritys­ kaupan jälkeen hänellä ei ollut jäljellä mitään muuta kuin miljoonat pankkitilillä, asunto meren päällä ja kaksi Porschea auto­tallissa. Sitten onnettoman äkki­rikastujan Instagram alkoi täyttyä nuorten naisten härskeistä yksityis­viesteistä. Kukkonen kaipasi kuitenkin elämälleen syvempää sisältöä. Mistä ja miten sen löytää? Kaurakuningas on vauhdikas kuvaus menestys­ yrityksen päihdehuuruisista kulisseista. Raivo­ rehellinen elämäkerta näyttää, millaista on miljonääri-playboyn elämä Suomessa ja mitä raha tekee ihmisille ja ihmissuhteille.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

69


© ANANYA TANTTU

WENZEL HAGELSTAM, DAN KRONQVIST

Wenzel Hagelstam – antiikkikauppiaan muistelmat ”Antiikkikauppiaana arvostan esineen aitoutta ja omaperäisyyttä, ja sama pätee myös ihmisiin.” Suomen tunnetuin antiikki- ja taidekauppias kertoo muistelmissaan epätavanomaisesta elämänpolustaan sekä vuosikymmenten varrella kohtaamistaan esineistä ja niihin kietoutuvista koskettavista ja hämmästyttävistä ihmiskohtaloista. Antiikkikauppias Wenzel Hagelstamin elämä ei ole kulkenut tavanomaisia polkuja. Helsingin Bulevardilla porvariskotiin syntynyt Wenzel oppi sotalapsena Ruotsissa suomen kielen mutta unohti ruotsin, adoptoitiin 14-vuotiaana elostelevalle isosedälleen, työskenteli hitsarina Göteborgissa, tarjosi Lontoossa 1,9 miljoonaa puntaa Albert Edelfeldtin maalauksesta, lensi suositun Antiikkia, antiikkia -ohjelman kuvauksissa lantakasaan sekä vieraili haluttuna kuolinpesien arvioijana tuhansissa suomalaiskodeissa. Vuosikymmenten varrella Hagelstamin mieleen on jäänyt lukuisia kiehtovia tarinoita niin esineistä kuin niihin linkittyvistä kutkuttavista, koskettavista ja hämmästyttävistä ihmiskohtaloista. Tämä kirja kertoo osan noista tarinoista. © TONY KRONQVIST

70


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

MA ALISKUU Suom. Kati Valli 300 s. | 99.1 EAN: 9789510478875 EAN äänikirja: 9789510478882 EAN e-kirja: 9789510478899

WENZEL HAGELSTAM (s. 1941) on antiikki- ja taidekauppias, josta tuli valtakunnanjulkkis

vuonna 1997 alkaneen Antiikkia, antiikkia -tv-ohjelman myötä. Hagelstam perusti vuonna 1979 Suomen ensimmäisen huutokauppatalon, Hagelstam & co:n, joka on edelleen toiminnassa. Hagelstam pitää omaa taidekauppaansa Helsingin Kapteeninkadulla, veljensä Cecil Hagel­ stamin antikvariaatin vieressä. DAN KRONQVIST (s. 1956) on eläkkeellä oleva helsinkiläinen journalisti. Hän on antiikkimaailmasta aktiivisesti kiinnostunut, mutta rajoittaa keräilynsä savikiekkoihin ja gramofoneihin.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

71


© VEIKKO SOMERPURO

L AURI RONK ANEN, REIJO RONK ANEN

Hälytysajossa ELÄMÄÄ, KUOLEMAA JA PALOMIES-ENSIHOITAJAN ARKEA Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Apu on lähellä! Rankoista ja uskomattomista paikoista selvinneen palomies-ensihoitajan mieleenpainuvimmat tehtävät. Kun hälytys tulee, matkaan lähdetään pillit ulvoen, ja yleensä perillä odottaa yllätyksiä. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Melkein kaikesta.

KESÄKUU 250 s. | 99.13 EAN: 9789510494011 EAN äänikirja: 9789510494035 EAN e-kirja: 9789510494028

Ylipalomies Reijo Ronkanen on ollut mukana yli 20 000 hälytystehtävässä. Niihin mahtuu kaikkea elämän ja kuoleman väliltä: tuhoisia tulipaloja, rikoksia, synnytyksiä, elvytyksiä, onnettomuuksia – ja hevosen pelastaminen mudasta. Monia näistä jopa yhden ja saman päivän aikana. Ronkanen on tehnyt mittavan uran Helsingin keskuspelastusasemalla niin paloauton kuin ambulanssin ratissa. Hälytysajossa-kirjassa hän kertoo kokemistaan dramaattisista, traagisista ja joskus koomisistakin tehtävistä. Palkittu palomies kuvaa pelastajan ja ensihoitajan arkea kouriintuntuvasti ja rehellisesti.

REIJO RONKANEN (s. 1958) on eläkkeellä oleva entinen ylipalomies, joka teki 40-vuotisen työuransa Helsingin keskuspelastusasemalla. Vuonna 1985 hänet valittiin Vuoden palomieheksi. LAURI RONKANEN (s. 1987) on helsinkiläinen opettaja ja Reijo Ronkasen poika. Hän haaveili lapsena palomiehen ammatista, mutta ymmärsi myöhemmin, ettei kestä kuumia paikkoja eikä vakavien vammojen kanssa toimimista.

72


SUE BLACK

Kaikki mitä jäljelle jää ”Täydellisen vangitseva.” – The Guardian Kuolleiden jäänteitä tutkiva oikeus­antropologi Sue Black kertoo palki­tuissa muistelmissaan pitkän uransa kiinnosta­ vimmista tapauksista. Sue Black on tekemisissä kuoleman kanssa päivittäin. Anatomian ja oikeusantropologian professorina hän tutkii ihmisten maallisia jäännöksiä laboratoriossa ja hautausmailla, henkirikosten tapahtumapaikoilla sekä luonnon­ katastrofien ja sotien näyttämöillä. Muistelmateoksessaan Kaikki mitä jäljelle jää Black paljastaa lukijalle kuoleman moninaiset kasvot. Lisäksi hän kertoo uransa kiinnostavimmista tapauksista ja valottaa, miten oikeus­ antropologian kehitys on mahdollistanut aiemmin selvittämättä jääneiden rikosten ratkaisemisen. Sue Black kirjoittaa aiheestaan pelottomasti, myötä­tuntoisesti ja hauskasti ja saa lukijan näkemään elämän vääjäämättömän pääte­pisteen uudessa valossa. SU O KA ME NS NK I T IE UL LIN OS EN SA

KESÄKUU All That Remains: A Life in Death Suom. Anna Kangasmaa 350 s. | 99.1 EAN: 9789510495834 EAN äänikirja: 9789510495858 EAN e-kirja: 9789510495841

Brittiläinen professori SUE BLACK (s. 1961) on maailman johtavia oikeusantropologeja. Hän on osallistunut kotimaassaan lukuisten korkean profiilin rikostapausten selvittämiseen ja toimi Kosovon sotarikostutkinnan johtavana oikeusantropologina.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

73


HANNAH PICK-GOSLAR

Ystäväni Anne Frank Anne Frankin lapsuuden­ystävä kertoo, mitä tapahtui. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Sykähdyttävä muistelmateos, joka kertoo rinnakkaisen tarinan monen tuntemalle Anne Frankin päiväkirjalle. Viisivuotiaan Hannah Pick-Goslarin perhe pakenee natseja Saksasta Hollantiin 1933. Amsterdamissa hän tutustuu naapurustossa asuvaan, hänen laillaan Saksasta paenneeseen Anneen. Anne ja Hanneli, kuten ystävät häntä kutsuvat, ovat erottamattomat ystävykset seitsemän vuoden ajan. Kun natsit pidättävät Hannelin perheen 1943, hän kuvittelee äkillisesti kadonneen ystävänsä olevan turvassa Sveitsissä. Bergen-Belsenin keskitysleirillä Hannelille paljastuu totuus, kun hän kuulee tutun nimen aidan takaa. Anne on myös leirillä, erittäin heikkona ja nälkiintyneenä. Hanneli päättää yrittää auttaa, vaikka hän samalla riskeeraa isänsä, pikkusisarensa ja oman henkensä. KESÄKUU My Friend Anne Frank Suom. Jorma-Veikko Sappinen 350 s. | 99.1 EAN: 9789510494578 EAN äänikirja: 9789510494592 EAN e-kirja: 9789510494585

HANNAH PICK-GOSLAR syntyi Berliinissä 1928 ja pakeni perheensä kanssa juutalaisvainoja Amsterdamiin. Hannahin perhe pidätettiin 1943 ja vietiin lopulta Bergen-Belsenin keskitysleirille, jossa Hannah vietti 14 kuukautta järkyttävissä oloissa ennen kuin leiri vapautettiin 1945. Hän muutti 1947 Britannian mandaattialueelle Palestiinaan, josta pian sen jälkeen tuli Israel. Hän kouluttautui sairaanhoitajaksi ja on myöhemmin kertonut tarinaansa ja Anne Frankin tarinaa lukuisissa tilaisuuksissa ja erityisesti kouluissa ympäri maailman.

74


© VESA LINNA

VESA LINNA

Itämeri 1916–1945 – Tarinoita sodista Elämyksellisiä tositarinoita Itämeren ja historian ystävälle. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Tietokirjailija Vesa Linnan mukaansatempaavat ja jännittävät tarinat kertovat Suomen 1900-luvun sotien suurista ja pienistä tapahtumista sekä erikoisista ihmiskohtaloista. Itämeri on ollut aina paitsi kaupan ja vuoro­ vaikutuksen, myös sodan ja selviytymisen näyttämö. Kirjan päähenkilöinä ovat ihmiset, jotka ovat itse olleet mukana tapahtumissa. Kapteeni Salminen harhautti menestyksekkäästi Helsinkiin suuntaavia pommittajia Vuosaaren rannoilla. Ylivoimaiset hyökkääjät eivät vallanneet Bengt­ skärin majakkaa, sillä sitä puolusti luutnantti Fred Luther. Laulaja Georg Malmstén kuvasi sukellusveneessä musikaalielokuvaa, mutta löysi­ kin itsensä keskeltä Suomen suurinta vakoilu­ skandaalia. TOUKOKUU 220 s. | 90.3 EAN: 9789510484173 EAN äänikirja: 9789510484197 EAN e-kirja: 9789510484180

Linnan kertomukset pohjautuvat perusteelliseen taustatyöhön, ja kirja avaa tarinoiden historiallista kontekstia ja aikaa sekä tarinoiden henkilöiden vaiheita ja elämänkohtaloita.

VESA LINNA (s. 1965) on tietokirjailija ja ammattivalo­kuvaaja, joka on aiemmin kirjoittanut Helsingin ja Suomen­-

­linnan historiasta, musiikista sekä luonnosta.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

75


© OTTO VIRTANEN

MINNA KETTUNEN

Ari Vatanen POIKA JOKA KESYTTI AUTON

”Auton voi kesyttää, elämää ei. Elämä kesyttää meidät.” Ari Vatanen kertoo elämäkerrassaan, miten puoliorvosta tuupovaaralaispojasta kehkeytyi maailman nopein mies – ja minkä hinnan menestyksestä joutui maksamaan. Kahdeksanvuotias Ari todisti isänsä kuolemaa kolarissa ja päätti kesyttää auton. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän voitti rallin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena. Nuoren rallitähden hurja ajotyyli ihastutti yleisöä ympäri maailman, kunnes raju kolari Argentiinan rallissa vei miehen kuoleman porteille. Kuin ihmeen kaupalla Vatanen toipui fyysisesti, mutta onnettomuuden henkiset arvet olivat syvällä. Läheistensä sinnikkäällä tuella Vatanen selätti masennuksen, palasi auton rattiin ja voitti aavikkorallien maailmanmestaruuden 1997. Legendaarisen ralliuran jälkeen Vatanen onnistui luomaan itsensä uudelleen: hänestä kuoriutui menestynyt poliitikko, europarlamentin jäsen ja Ranskan suosituin suomalainen.

76


Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuva: FRANCOIS LOCHON / GAMMA-RAPHO / GETTY IMAGES

”Minua on nimitetty pyhäkoulupojaksi, maitopojaksi ja maallikkosaarnaajaksi, mutta istuessani ratin taakse kilpailun alkaessa minulle kasvoi sarvet päähän.”

© ERIC FEFE

RBERG / AF

A P / LEHTIKUV

HUHTIKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510448656 EAN äänikirja: 9789510479919 EAN e-kirja: 9789510479902

ARI VATANEN (s. 1952) on maailmanmestaruuden saavuttanut ralliautoilija, autoteknikko ja maanviljelijä. Hän

toimi Euroopan parlamentin jäsenenä vuosina 1999–2009. Vatanen asuu Rita-vaimonsa kanssa Provencessa EteläRanskassa. MINNA KETTUNEN (s. 1968) on julkaissut elämäkertoja ja muita tietokirjoja, kolumneja, näytelmiä ja lauluja. Hänen esikoisteoksensa Halosen taiteilijasuku (Tammi 2001) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Kettunen toimii yrittäjänä Juhani Ahon synnyinkodissa, Väärnin Pappilassa Lapinlahdella.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

77


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: RAIMO PAANANEN

9789510495834

TAMMIKUU 550 s. | 99.1 EAN: 9789510480571 EAN äänikirja: 9789510480595 EAN e-kirja: 9789510480588

© RAUN I MOLLBE RGIN KO TIALBUM I

”OLEN JONKINLAINEN RIKKINÄINEN IHMINEN.” – RAUNI MOLLBERG

78


© HANNU PELTOMAA

© RAIMO PAANANEN

© VEIKKO SOMERPURO

NIKO JUTILA

Molle RAUNI MOLLBERGIN ELÄMÄ JA ELOKUVAT

Vihatun ja rakastetun elokuva­ ohjaajan koko muotokuva. Rauni Mollberg (1929-2007) on saanut lopultakin ansaitsemansa elämäkerran: humoristisen, rosoisen ja karkean. Sellaisen kuin Mollen elämä. Elokuvaohjaaja Rauni Mollberg oli pitkään elämää suurempi hahmo kansakunnan kaapin päällä, sitten jalustalta pudonnut ikämies, ja kuoleman jälkeen naisvihasta syytetty kumma­ jainen. Kaikki kuvat ovat tosia, mutta vain osittain. Elokuva-asiantuntija Niko Jutila on hankkinut valtavan haastattelumateriaalin ja sukeltanut Mollen henkilökohtaisiin arkistoihin, joiden kautta hän luo Mollen uudelleen eläväksi. Miten köyhä työläisperheen poika päätyi ensin teatteri­näyttelijäksi, sitten televisio­ teatterin ohjaajaksi ja kansainvälistä­kin mainetta saaneeksi elokuva­ohjaajaksi? Molle on kuvaus taiteilijasta ja ihmisestä, jota sekä vihattiin että rakastettiin, usein yhtä aikaa.

NIKO JUTILA (s. 1989) on hyvinkääläinen kirjoittaja ja elokuva-asiantuntija. Hän on

tutkinut suomalaista elokuvahistoriaa maamme itsenäisyyden alkuvuosista aina nykypäivään asti.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

79


© JULIUS KONTTINEN

TOUKOKUU 280 s. | 99.1 EAN: 9789510493915 EAN äänikirja: 9789510493922 EAN e-kirja: 9789510493939

JUUSO JUUTINEN

Jos me tästä selvitään ” Tämä ei ole tyypillinen tarina toivosta, vaan tarina siitä, miten pysyä kiinni toivossa silloin, kun kaikki on epävarmaa.” Jos me tästä selvitään on kirja pienen lapsen vakavasta sairaudesta ja siitä, miten menettämisen pelko sai isän kasvamaan ihmisenä.

JUUSO JUUTINEN on kaupallisen

Juuso Juutisen perheen elämä mullistui esikoispojan ollessa puolivuotias. Sitkeän flunssan takaa paljastui harvinainen, täydellisen immuunikadon aiheuttava geeni­mutaatio. Yhtäkkiä mikä tahansa bakteeri tai virus saattoi olla kohtalokas. Alkoi taistelu lapsen hengestä, taistelu, jonka aikana Juuson piti kohdata itsensä, jotta voisi olla parhaiten tukena lapselleen, puolisolleen ja itselleen.

Suomessa. Juutisen esikoispojalla

Jos me tästä selvitään kertoo kuoleman­pelosta ja sen kohtaamisesta, syyllisyyden­tunteesta ja epävarmuudesta, vanhemmuuden mukanaan tuomasta vastuusta sekä elämän pienistä iloista. Mutta enemmän kuin mistään se kertoo pohjattomasta rakkaudesta. Jos me tästä selvitään on kirja, joka saa arvostamaan elämää ja tekemään työtä sen eteen.

80

muodin pitkä­aikainen ammattilainen, jonka vastuulla on muun muassa Vans-vaatemerkin brändi havaittiin puolivuotiaana harvinainen SCID-geenimutaatio, joka aiheuttaa täydellisen immuunikadon. Samasta geenimutaatiosta kertoo John Travoltan tähdittämä elokuva The Boy in the Plastic Bubble.


© SAMPO KORHONEN

MIRKKA TORIKKA

Rakas katastrofini Miten pitää lastensa isä elossa, jos hän ei halua itse elää? Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Koskettava taistelutarina elämästä itsetuhoisen mielenterveyspotilaan puolisona ja mahdottomalta tuntuvasta pyrkimyksestä saada elää tavallista elämää.

MA ALISKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510486504 EAN äänikirja: 9789510486511 EAN e-kirja: 9789510486528

Naimisiin mennessään Mirkka Torikka toivoi saavansa tiilitalon, lapsia, koiran ja kesämökin. Pari vuotta hääkelloista puoliso Aki alkoi saada itsetuhoisia ajatuksia ja kotitalo paljastui homeiseksi. Nyt Mirkan täytyi pitää lapsiperheen arki kasassa ja lastensa isä hengissä. Se vaati nukkumista eteisen lattialla ovikellona, jatkuvaa ylivireystilaa sekä välillä epätoivoista taistelua hoidon saamiseksi. Kaiken keskellä mielen täytti kiitollisuus jokaisesta päivästä, jona puoliso on elossa. Kun Aki lopulta onnistui kuolemaan, Mirkka päätti, ettei hänen ongelmistaan tarvitse puhua kuiskaten eikä elämä voi loppua koko perheeltä. Kirja nostaa esiin yhteiskuntamme tabuja mielen­ terveydestä ja itsemurhasta ulosottoon ja tuo inhimillisellä tavalla esiin asioita, joihin liittyy usein häpeää, vihaa ja syyllisyyttä.

MIRKKA TORIKKA on toimittaja, päihdealan ammattilainen sekä blogisti.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

81


© OTTO VIRTANEN

ESSI LAMPPU

Kaikki on suhteellista Suhdestatus: työn alla. Kannen suunnittelu: JUULI MIETTILÄ

Löytyykö suhteellisen sohvalta satumainen onnenhuuma vai pelkät likaiset kalsarit? Onko sinkkuus vapauden korkein olomuoto vai ahdistavaa ulko­ puolisuutta?

HELMIKUU 200 s. | 14.8 EAN: 9789510481448 EAN äänikirja: 9789510481462 EAN e-kirja: 9789510481455

Kaikki on suhteellista kuvaa suhteiden ympärillä pyörivää maailmaa, jossa suhteeton saa aina osakseen kaason roolin ja joutuu maksamaan hotellihuoneesta tuplahinnan. Mutta tuoko parisuhde yhtään sen suurempaa onnea? Ainakin kaikilla muilla on siitä varma mielipide. Essi Lampun humoristisessa ja tabuja kaihtamattomassa esikoiskirjassa ei osata pariutua mutta ei myöskään olla pariutumatta. Kirja nostaa oivaltavasti esiin suhteiden ja suhteettomuuden tunnistettavia kipukohtia.

ESSI LAMPPU on toimittaja, jonka Suhteeton-komediasarja on kerännyt suurta suosiota Yle Kioskissa ja saman­

nimisellä Instagram-tilillä. Hänet tunnetaan myös ihmissuhteita käsittelevästä Suhde2-dokumenttisarjasta, joka löytyy Yle Areenasta.

82


© VEIKKO SOMERPURO

SUSANNA SUOMELA

Uupuneet RAKKAUDENTUNNUSTUS HAURAILLE MERKKIHENKILÖILLE

On aika katsoa maailmaa heikkojen ja väsyneiden silmin. Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Tarinallinen tietokirja, joka näyttää, miten heikkous ja uupumus ovat olleet voimavara monille historian merkkihenkilöille. Historia on täynnä väsyneitä, sairaita ja masentuneita suurmiehiä ja -naisia, jotka kuitenkin saivat paljon aikaan. Väsymyksen kulttuurihistorian tarkastelu osoittaa, että heikkous ja hauraus voivat tuoda mukanaan herkkyyttä ja kyvyn nähdä maailma erilaisin silmin, empaattisesti.

HUHTIKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510475225 EAN äänikirja: 9789510475249 EAN e-kirja: 9789510475232

Uupuneet – rakkaudentunnustus hauraille merkkihenkilöille on omakohtainen tietokirja, jos­ sa oman sairautensa uuvuttama Susanna Suomela johdattaa lukijat heikkouden historian kiehtovaan maailmaan. Suomela käsittelee omaa väsymystään ja samalla kohtaa tunnettuja kirjailijoita, poliitikkoja ja tieteilijöitä. Omaa tarinaansa kertovat muun muassa Virginia Woolf, Charles Darwin ja J. F. Kennedy. Fyysisten ja henkisten voimien rajallisuudesta huolimatta he jättivät jälkensä historiaan. Kirjan henkilöt opettavat armollisuutta vuosikymmenten takaa. Lämmin ja koskettava lukuelämys auttaa näkemään omat heikkoudet uudessa valossa. Kaikkien ei tarvitse olla reippaita.

SUSANNA SUOMELA (s. 1965) on helsinkiläinen filosofian tohtori. Vuodesta 1999 hän on toiminut kirjallisuus­

historiaan ja englantilaiseen kirjallisuuteen erikoistuneena tuntiopettajana Helsingin yliopistossa. Vapaa-ajallaan hän perehtyy kissaeläinten sielunelämään tai katoaa metsään kamerarepun ja luonnoskirjan kanssa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

83


© ANTTI HELIN

ANTTI HELIN

Kuinka kapteeni Cook keitettiin 50 KUMMALLISTA TARINAA MATKAILUN HISTORIASTA Kannen suunnittelu: PERTTU LÄMSÄ

Matkasuunnitelmat eivät aina pidä, mutta ainakin reissulta jää hyvä tarina kerrottavaksi. Kuinka kapteeni Cook keitettiin herättää eloon maailmanhistorian merkittävimmät, kiehtovimmat ja eriskummallisimmat matkat.

TAMMIKUU 200 s. | 99.14 EAN: 9789510491829 EAN äänikirja: 9789510491843 EAN e-kirja: 9789510491836

Horisontin tuolla puolen siintävät kohteet ovat aina kiinnostaneet uteliasta mieltä. Tässä kirjassa seikkailevat löytöretkeilijät, tutkimusmatkailijat, taiteilijat ja kaiken maailman hunsvotit, joihin reissu­kuume pääsi iskemään. Menneisyyden matka­tarinoita yhdistää se, että reissulla asiat harvoin menevät putkeen. Kapteeni Cook päätyi pataan, Charles Darwin ratsasti jättiläiskilpi­ konnalla ja Kuuhun matkusti mies, joka olisi mieluummin pitänyt jalkansa maan kamaralla. Mukaan pääsevät myös muutaman hullunrohkean suomalaisen harvinaislaatuiset seikkailut maailmalla.

ANTTI HELIN (s. 1976) on nojatuolireissaamista rakastava matkailutoimittaja ja tietokirjailija. Hän on asunut

perheensä kanssa Bangkokissa, Kathmandussa, Itä-Timorilla ja Laosissa. Hän pitää majataloa Filippiineillä Surigaon saarella.

84


GETAWAY GAMES, ROOPE LIPASTI

Pakoretki mestauslavalta PAKOPELIKIRJA Kannen suunnittelu: MARIA MITRUNEN

Ensimmäinen suoma­ lainen pakopelikirja. Uskallatko ottaa haasteen vastaan? On vuosi 1520. Sten Sture on hävinnyt sodan kuningas Kristiania vastaan, ja tämä on kutsunut sodan osapuolet Tukholmaan sovinnon­ juhliin. Sinne matkustavat Suomesta myös piispan veli Sigfrid Kurki sekä hänen terävä­ päinen palvelijansa Petrus. Juhlat muuttuvat verilöylyksi, jossa menettää päänsä yli sata aatelin edustajaa ja muuta mahtimiestä. Petruksen ja Sigfridin on paettava linnasta ennen kuin heille käy huonosti, ja se riippuu yhdestä henkilöstä – sinusta! Pakoretki mestauslavalta on ensimmäinen kotimainen pakopelikirja. Aivan kuten supersuosituissa pakohuoneissa, tässäkin lukijan pitää ratkaista monimutkaisia pulmatehtäviä päästäkseen eteenpäin ja saadakseen pää­ henkilöt lopulta vapauteen. Tehtävät ovat pakohuoneammattilaisten laatimia, ja jännittävän tarinan on kirjoittanut historiallisiin aiheisiin erikoistunut kirjailija Roope Lipasti. © VESA-MATTI VÄÄRÄ

TAMMIKUU 220 s. | 79.81 EAN: 9789510491584

Pelin vaikeustaso on 15+.

GETAWAY GAMES Oy on tamperelainen pakohuonetoimija,

joka ideoi, suunnittelee ja rakentaa kaikki pako­huoneensa itse alusta lop-puun. Getawayllä on useita pakohuoneita Tampereella ja Hämeenlinnassa. Lisäksi kummassakin kaupungissa on kesäisin pelattava kaupunki­seikkailu. Getaway Games on suunnitellut ja toteuttanut useita pakohuoneprojekteja myös muille toimijoille. ROOPE LIPASTI (s. 1970) on lietolainen kirjailija ja kolumnisti, joka kirjoittaa niin aikuisille kuin lapsille. Hän on saanut historiallisesta lastenkirjasarjastaan Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot. T I E T OK I R JA L L I S U U S

85


MARIA WASASTJERNA , ESSI WESERI

Ainutlaatuisia näkemyksiä ja kokemuksia liike-elämän huipulta. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Leadcast kokoaa suosittuun podcastiin haastateltujen johtajien oppeja onnistuneeseen työelämään ja syventää keskustelua inhimillisyyttä ja takapakkeja unohtamatta.

HUHTIKUU 250 s. | 36.13 EAN: 9789510482087 EAN äänikirja: 9789510482100 EAN e-kirja: 9789510482094

Leadcast kerää harvinaisella tavalla yhteen yritysmaailman huippujen opit työelämään, itsensä kehittämiseen ja erilaisiin urapolkuihin. Se kertoo, miten löytää intohimo ja säilyttää autenttisuus, miten kohdata epäonnistumiset ja pysyä rehellisenä, milloin on aika sanoa ei ja miksi nauru on työpaikallakin tärkeää. Ääneen pääsevät muun muassa Nalle Wahlroos, Risto Siilasmaa, Tiina Alahuhta-Kasko, Saku Tuominen, Sari Baldauf, Henri Alén, ja Laura Tarkka.

MARIA WASASTJERNA toimii osakkaana asianajotoimistossa ja ESSI WESERI on lakiasiainjohtaja. Ystävykset pitävät suosittua Leadcast-podcastia, joka toimii HS Vision -yhteistyöpodina.

86

© OTTO VIRTANEN

Leadcast – inhimillisiä menestystarinoita


Kansien suunnittelu: ANNEMARIE ADRIAANS

© BERTA BANACLOCHE

ELMA VAN VLIET

Kiitollisuus Onnellisuus Löydä kirjoittamisen voima.

JOULUKUU 2022 Dagboek voor dankbaarheid | Suom. Sanna van Leeuwen 192 s. | 17.3 | EAN: 9789510491560

Suositun Kerro minulle -sarjan luoneen Elma van Vlietin uudet täytettävät kirjat auttavat vahvistamaan kiitollisuuden ja onnen tunteita. Kirjoittaminen on tehokas itsensä tutkimisen ja voimautumisen työkalu. Kohdentamalla ajatukset haluamaasi ja pitämällä päiväkirjaa voit lisätä hyvinvointia ja itsetuntemusta. Sarjassa ilmestyvät kirjat Kiitollisuus ja Onnellisuus, joiden avulla opit ilmaisemaan ajatuksiasi ja tunteitasi sekä arvostamaan sitä, mikä elämässäsi on hyvää. ”Toivon, että käytät kirjaa oman tarinasi löytämiseen. Toivon myös, että pidät hauskaa ja että kasvat jokaisella kirjoituskerralla hieman kiltimmäksi itseäsi kohtaan, sillä kaikki alkaa sinusta.” – Elma van Vliet

ELMA VAN VLIET on hollantilainen kirjailija.

Hän on luonut menestyneen Kerro minulle -sarjan, jonka avulla miljoonat ihmiset ovat jakaneet elämäntarinansa läheisilleen. Uudella täytettävien kirjojen sarjallaan Elma haluaa jakaa samaa kasvun ja yhteyden luomisen sanomaa.

JOULUKUU 2022 Dagboek voor blijdschap | Suom. Sanna van Leeuwen 192 s. | 17.3 | EAN: 9789510491546

T I E T OK I R JA L L I S U U S

87


SATU SILVO, REIDAR PALMGREN, PILVI HÄK ÄMIES

Kasvisruokaa à la Silvoplee Rakkaudella tehtyä kasvisruokaa. Lähes 60 ruokaohjetta kasvisruoan instituution ja edelläkävijän, ravintola Silvopleen valikoimasta. Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

Kasvisruoka ei ole pelkästään ilmastoteko – se on myös itses­ tään huolehtijan ja eläinten ystävän valinta. Kasvisruokaa à la Silvoplee -kirjassa on lähes 60 rakkaudella laadittua ruokaohjetta: keittoja, lämpimiä ruokia, salaatteja ja jälki­ ruokia. Mukana on myös elävän ravinnon klassikoita, joissa vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet säilyvät ihanteellisesti. Jokainen kirjan annos valmistetaan alusta saakka puhtaista raaka-aineista.

SATU SILVO on näyttelijä ja Hel-

singin Kalliossa sijaitsevan ravintola Silvoplee perustaja. Kirjan johdannon on kirjoittanut kirjailija REIDAR PALMGREN ja ruokaohjeista vastaa ravintolan keittiömestari PILVI HÄKÄMIES .

TAMMIKUU 160 s. | 68.22 | EAN: 9789510491621

© ISTOCK

88


ROSE SVANE

Virkkauksia Virkkauksen uusi tuleminen. Kannen suunnittelu: PIA STORM © ARMIN TE HRANI

HUHTIKUU Rose Svanes Hæklerier | Suom. Tiia Huotari 272 s. | 65.433 | EAN: 9789510494257

© ROSE SVANE

Virkkaa kuumimmat laukut, hatut ja vaatteet suositun tanskalaisvaikuttajan ohjeilla. Rose Svanen Virkkauksia on ylistys käsityötaidolle, hitaammalle elämälle ja itsensä ilmaisulle. Kirjan 15 ohjeella teet persoonallisia vaatteita ja asusteita ja lisäät ripauksen kodikkuutta sisustukseen. Osa ohjeista sopii aloittelijoille, osa kokeneemmille virkkaajille. Kirjan piirroskuvitukset auttavat tekniikkojen ja mallien hahmottamisessa.

Tanskalainen ROSE SVANE on suosittu Instagram-vaikuttaja, jolle virkkaus on kuin meditaatiota. Svane on päätynyt suunnittelemaan ja virkkaamaan kansainvälisille tähdille, ja hänen mallejaan on kopioitu ympäri maailman. Virkkauksia on hänen ensimmäinen kirjansa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

89


L ASTENJ A N U O R T E N K I R J AT –––––––––––

TOVE JANSSON

Muumien pieni kuvasanakirja: Tunteet Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Muumien kuva­ sanakirjoista oppii tuiki tärkeitä asioita. Muumilaaksoon mahtuu monenmoisia tunteita. Osaatko jo nimetä ne kaikki? Muumien pienessä kuvasana­ kirjassa käydään läpi tunteita sekä tunne- ja kaveritaitoja. Tuttujen muum­ihahmojen seurassa on helppoa tutustua erilaisiin olotiloihin ilosta suruun ja riemusta vihastumiseen. Tove Janssonin alkuperäisten muumi­kuvitusten pohjalta kootut kuvasana­kirjat ovat oivallinen apu uusien asioi­den opettelemiseen ja sana­varaston kartuttamiseen. MA ALISKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510490815

Sarjassa aiemmin ilmestyneet: Muumien ISO kuvasanakirja, Muumien ISO kuvasanakirja: Numerot, Muumien pieni kuvasanakirja: Koti, Värit ja Luonto

90


Pikku muumi -sarjassa käydään läpi rakastetuimmat muumihahmot Muumi­peikosta pikku Myyhyn ja Niisku­neidistä Mörköön. Samalla tulevat tutuiksi erilaiset luonteenpiirteet ja kaikenlaiset tunteet. Tove Janssonin originaalikuvien pohjalta kootut veikeät runokuvakirjat sopivat yhdessä ääneen luettaviksi. © IRMELI JUNG Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

TOVE JANSSON

Muumipeikko on MUKAVA Kirja pienille Muumipeikoille. Muumipeikko on tosi MUKAVA. Hän rakastaa perhettään ja pitää huolta ystävistään. Mutta aina muumikaan ei jaksa olla hilpeä. Mitä jos kokeilisi olla pikkaisen... ilkeä? KESÄKUU 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510493960

TOVE JANSSON

Mörkö on

PELOTTAVA Kirja pienille Möröille. Mörkö on kamalan PELOTTAVA. Hän ei sano sanaakaan, vaan ainoastaan tuijottaa. Ja maa hänen jäljessään on aivan jäinen! Mutta mitä jos Mörkö onkin vain yksi­ näinen? KESÄKUU 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510493953

TOVE JANSSON (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muu-

meista kaikenikäiset rakastavat.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

91


Kannen suunnittelu: PUFFIN BOOKS

TOVE JANSSON

Muumipeikko seikkailee Lähde Muumipeikon mukaan etsimään Nuuskamuikkusta! Toiminnallinen pahvikirja vie vauhdik— kaaseen seikkailuun Muumilaakson asukkaiden kanssa. Muumipeikko lähtee etsimään Nuuska­ muikkusta – ja siitä seuraa ihan oikea seikkailu! Missä ihmeessä ystävä piilottelee? Tove Janssonin kuvitusten pohjalta kootussa pahvisivuisessa kirjassa on ylös vedettäviä ja sivuun liu’utettavia piilokuvia, jotka ovat täynnä yllätyksiä. Toiminnallista muumiseikkailua on hauska lukea ja leikkiä!

MARRASKUU 2022 Moomin and the Great Outdoors | Suom. Päivi Lehtinen 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510489697

TOVE JANSSON

Muumipeikon ystävät Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK

Suloinen tarina ystävyyden voimasta. Muumipeikon matkassa on aina mukavaa! Muumipeikko on allapäin, sillä hänen paras ystävänsä Nuuskamuikkunen on lähtenyt talveksi matkoilleen. Onneksi Muumilaakso on täynnä hyviä ystäviä, joiden kanssa aika kuluu kuin siivillä! Kaunis, harmoninen väritys ja lempeä tarina tekevät kirjasta oivallisen seikkailun perheen pienimmille.

TOUKOKUU My First Moomin: Best Friends | Suom. Päivi Lehtinen | 18 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510494134

92


V UOKKO HURME , GIANNETTA PORTA

Minisijainen metsäretkellä

© SAMI RAISKIO

Kannen suunnittelu: GIANETTA PORTA

© OTTO VIRTANEN

”Sinä olet ihana, Kukka Pikkarainen!”

Hurmaavan Minisijaisen jatko-osassa Max kohtaa metsässä pikkuruisen Kukka Pikkaraisen ja omat pahan­ tuulen pilvensä.

MA ALISKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510485651 EAN äänikirja: 9789510485668 EAN e-kirja: 9789510493151

VUOKKO HURME (s. 1979) on Tietopöllö-palkittu kirjailija ja taide-

kasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tietokirjat, kuvakirjat ja romaanit. GIANNETTA PORTA (s. 1984) on tamperelainen kuvittaja ja luovan alan yrittäjä.

Vaari on lastenvahtina ja käskee Maxin ulkoilemaan. Kärttyinen Max törmää lähimetsässä vanhaan lastenhoitajaansa Kukka Pikkaraiseen ja tämän lintuapulaiseen Taaviin, ja koko retki muuttuu kertaheitolla kiinnostavammaksi. Max on täpinöissään eikä voi millään tajuta, että Kukka haluaisi viettää vapaapäiväänsä rauhassa. Sitten paikalle paukkaa tuttu päiväkotiryhmä – ja vielä vaarikin! Vuokko Hurmeen kirjoittamassa tarinassa lapsen huonoa tuulta käsitellään rehellisen rämäpäisesti ja raikkaalla huumorilla. Seikkailullaan Max joutuu huomaamaan, että jokaisella – kokoon katsomatta – on omat rajansa. Giannetta Portan hilpeät kuvituskuvat tekevät villistä metsäretkestä ikimuistoisen.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

93


© AAPO HUHTA

LIISA KALLIO, EPPU NUOTIO

OHO: Nyt harmittaa! Kirjasarja, joka kasvaa vauvan mukana.

© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO

TAMMIKUU 22 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510491805

Hellyttävä pahvikirja pienille taaperoille, jotka kokevat suuria tunteita. OHO-kirjat ovat pullollaan elämän pieniä ihmeitä ja lempeää vauvahuumoria. Oho EI halua vaippaa. Hän EI halua pukea. Eikä missään nimessä syödä puuroa! Tänään on huono päivä. Onneksi sen voi aloittaa uudestaan isän sylissä. OHO-kirjoissa vauva oppii valtavasti uusia asioita ja kasvaa vähitellen vauhdikkaaksi taaperoksi. Sarjan aikaisemmissa osissa Oho maisteli erilaisia asioita ja oppi kääntymään, konttaamaan ja sitten kävelemään.

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, jonka käsiala on tuttu muun muassa

Pikku Papun laulujen iloisesta ilmeestä. EPPU NUOTIO on Helsingissä asuva kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli seitsemänkymmenen kirjan lisäksi tv-käsikirjoituksia, musikaaleja, musiikkisatuja, näytelmiä ja lauluja. Nuotio palkittiin työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla vuonna 2012.

94


SALLA SAVOLAINEN

Asfalttihommissa Kypärä päähän ja rukkaset kouraan, nyt mennään asfalttihommiin! Kannen suunnittelu: SALLA SAVOLAINEN © JARI RIIHIMÄKI

HUHTIKUU 28 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510492550

Salla Savolaisen suosittu kirjasarja erilaisista työmaista saa jatkokseen vauhdikkaan pahvikirjan, joka on täynnä isoja työkoneita, tietoa ja toimintaa. Tietyömaalla on kova meteli, kun valtava jyrsin rouhii vanhaa päällystettä. Mutta missä kummassa Koistisen kuorma-auto viipyy? Perävalot vain vilkkuvat, kun hän kurvaa Piki-koiransa kanssa työmaalle ja sieltä taas takaisin asfalttiasemalle… Salla Savolaisen hienot työkonekuvat ja hyväntuulinen tarinointi ovat takuuvarma yhdistelmä. Sarjan aiemmat osat Asfalttia! ja Betonia! ovat löytäneet valtavasti pieniä ja isompiakin työmaafaneja!

SALLA SAVOLAINEN on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut kuvituksistaan muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

95


MA ARET K ALLIO, K ATI V UORENTO

Saatan sinut unille © LAURA MALMIVAARA

Lempeä runokirja nukahtamishetkiin.

© LARI JÄRNEFELT

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

TOUKOKUU 40 s. | L82.2 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510486269 EAN äänikirja: 9789510486283 EAN e-kirja: 9789510486276

Rakastetun vauvarunokirjan sisarteos täynnä unen rauhoittavaa voimaa! Maaret Kallion viisaat sanat tuovat tukea ja ymmärrystä vauvan ja van­ hemman vuorovaikutushetkiin. Pienen lapsen vireystilat vaihtelevat, ja välillä voi olla vaikeaa rauhoittua unille. Lämminsydämisissä loruissa punatulkkuisä hyräilee, kalaäiti keinuttaa ja leppäkerttu suukottelee lapsensa unten maille. Turvan tiukasta kapalosta on hyvä herätä uuteen päivään.

myönteisesti vauvan erilaisia oloja ja tunteita. Saatan sinut unille -kokoelmassa Kallio antaa vanhemmille välineitä nukahtamishetkeen. Nukkuminen on haurasta lapsen monessa kehitys­vaiheessa – ja unen merkitys niin kovin tärkeä.

Kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallion edellinen runokirja Välillä olet varpuseni (2022) sanoitti

Kati Vuorennon eläinpiirrokset kuvittavat herkkä­ vireisesti runojen levollista tunnelmaa.

MA ARET KALLIO (s. 1977) on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti, luennoitsija ja tietokirjailija. Hänen

suosittuja kirjojaan on myyty yhteensä jo lähes 180 000 kappaletta. KATI VUORENTO (s. 1973) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Vuorento on tehnyt kuvituksia lastenkirjoihin, aikakauslehtiin, kalentereihin ja muihin julkaisuihin.

96


LIISA K ALLIO, SOILI PERKIÖ, PIIA SÄPYSK Ä

Vallattoman laivan laulut Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO

© AAPO HUHTA

Astu laululaivan matkaan!

TOUKOKUU 66 s. | L78.3 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510492987 © PERTTI NISONEN © PIIA SÄPYSKÄ

Lastenmusiikin konkareiden tekemä laulukirja on lastattu täyteen musiikin iloa ja hyvää tuulta. Mukana 11 laulun sanat ja nuotit sekä rutkasti leikki- ja puuhaideoita. Vallattoman laivan miehistöön kuuluu kaikenlaista väkeä laivakokki Kuminasta merirosvoprinsessaan ja Herkuleskukkoon. Jokainen heistä saa oman riemukkaan laulunsa:

Kun samassa veneessä seilataan, jokainen on tärkeä. Kompassin lisäksi tarvitaan sydäntä ja järkeä. Kuvittaja Liisa Kallio on kirjoittanut hyväntuuliset laulunsanat, jot­ka Soili Perkiö säveltää ja Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis soittaa ja sovittaa äänitteelle. Tavallisten nuottien lisäksi kirjassa on mukana kuvionuotit, jotka helpottavat laulujen oppimista niin kotona kuin varhaiskasvatuksessa ja musiikkileikkikouluissa.

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, joka tunnetaan muun muassa Pikku Papun laulujen iloisista sanoituksista ja kuvista. SOILI PERKIÖ on Sibelius Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori, säveltäjä ja esittävä taiteilija. Perkiö palkittiin vuonna 2019 Pro Finlandia -mitalilla lastenmusiikkiperinteen uudistamisesta. PIA SÄPYSKÄ on musiikkipedagogi ja Pieksämäen lastenkulttuurikoordinaattori sekä koko musiikki- ja kirjaprojektin äiti. L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

97


HUIPPUSUOSITTU COCOMELON NYT SUOMENKIELISISSÄ KIRJOISSA! CoComelonin kanssa arkiset askareet tulevat laulujen sanoin hauskasti tutuiksi. YouTuben ja Netflixin riemukkaista lauluvideoista tuttu CoComelon tekee arjesta pikkulasten kanssa turvallista ja hauskaa. Pienille sopivat pahvikirjat käyvät läpi arjen tuttuja askareita ilmeikkäiden hahmojen avustuksella.

CoComelon: Mennään nukkumaan Tervetuloa tutustumaan JJ-vauvaan ja tämän perheeseen! On aika käydä yöpuulle! Mutta ensin hoidetaan iltapesut ja puetaan yöpuku, ja uninallekin täytyy saada vierelle. TAMMIKUU Vamos a dormir Suom. Lilian Merchan Tahvanainen 24 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510492949 EAN e-kirja: 9789510495223

CoComelon: Potta-aika Cocomelon auttaa pottaharjoitteluissa! Mikä kumma tunne iskee kesken leikkien? TomTom on jo isompi lapsi ja osaa käyttää vessanpönttöä, mutta JJtaaperon pitää opetella vielä potalle. Kunhan potalla käynti sujuu, voi alkaa käyttää vaippojen sijasta alushousuja! TOUKOKUU El Orinal de JJ | Suom. Lilian Merchan Tahvanainen 24 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510495377 EAN e-kirja: 9789510495384

98


© MIKKO TÖRMÄNENA

SATUHIERONTA A NUK AHTAMISHETKIIN Satuhieronta vahvistaa lapsen rauhoittumisen taitoa ja aikuisen turvallista läsnä­ oloa. Kosketuksen ja tarinan yhdistelmä auttaa lasta rentoutumaan ja nukahtamaan. Satuhieronta-sadut vievät kokemaan untuvaista suloista peh­meyttä, metsän rauhoittavia ääniä sekä turvallista kotipesän tunnelmaa. Vanhempi kertoo kirjan sadun omalla rauhallisella kosketuksellaan lapsen keholle. Äänikirjat sisältävät ohjeistuksen satuhierontojen tekemiseen. Kasnien suunnittelu: KAISU SANDBERG

SANNA TUOVINEN

Untenmaille: Kalle-karhun talviuni SATUHIERONTA

Tervetuloa lapsen kanssa ihanille satuhierontaretkille untenmaille. Metsä soi ja kimaltaa läpi talven, mutta tyytyväinen Kalle-karhu nukkuu pesässään syvää ja hyvää talviunta.

Julkaisu: Helmikuu | L85.12 | Ikäryhmä: 3+ | EAN äänikirja: 9789510493830

Metsässä valmistaudutaan nukkumaan. Nukahtamisen hetkistä on mukavaa nauttia niin pienen muurahaisen kuin suuren, talvi­untaan nukkuvan karhunkin kanssa.

Untenmaille:

Miromuurahainen Julkaisu: Kesäkuu L85.12 Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493892

Untenmaille:

Untenmaille:

Untenmaille:

Hiirilapset nukahtavat

Untenmaille:

Eläinlasten unilaulut

Oiva-oravanpoika

Pepe-unipupu

Julkaisu: Maaliskuu L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493861

Julkaisu: Huhtikuu L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493878

Julkaisu: Toukokuu L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493885

Julkaisu: Heinäkuu L85.12 Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493908

SANNA TUOVINEN on Satuhieronta-menetelmän kehittäjä ja Tarina ja kosketus Oy:n perustaja. Hän on aiemmin

julkaissut kirjan Satuhieronta – Läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa (WSOY, 2014).

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

99


VAAHTERAMÄEN EEMELI , YKSI ASTRID LINDGRENIN TUNNETUIMMISTA TEOKSISTA, TÄYTTÄÄ 60 VUOTTA! ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Vaahteramäen Eemeli. Metkukirja Kasnien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Täytettävä kirja kaikkein vauhdikkaimmille lapsuusmuistoille! Vaahteramäen Eemeli tunnetaan metkuistaan – ja niinhän kaikki lapset tunnetaan! Tähän ihastuttavaan kirjaan voi koota muistiin oman leikki-ikäisen lapsen hassuimpia ede­sottamuksia. Samalla muistellaan Eemelin unohtumattomimpia metkuja.

TOUKOKUU 64 s. | 04 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510494431

Astrid Lindgrenin maailmassa lapsella on aina ollut oikeus olla lapsi. Tässä upeassa kirjassa juhlistetaan paitsi Eemelin hauskimpia tempauksia myös nykylasten kolttosia ja hassutteluja. Kirja sisältää katkelmia rakastetuista Eemeli-romaaneista ja lisäksi täytettäviä sivuja. Niihin voi kirjoittaa muistiin omien pienten villikkojen tem­pauksia, sanomisia ja muita muistoja niiltä vuosilta, jolloin lapset voivat saada päähänsä ihan mitä tahansa. Kirjan kuvituksena on Björn Bergin klassisia Eemeli-kuvituksia, ja se sopii täydellisesti niin aikaa kestäväksi lahjaksi kuin omaan kotiin hankittavaksi muistoksi.

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman kuuluisimpia lastenkirjailijoita, joka tunnetaan Vaahteramäen Eemeli -tarinoiden ohella muun muassa Peppi Pitkätossun ja Katto-Kassisen äitinä. BJÖRN BERG (1923–2008) loi Eemelin kuvallisen ilmeen jo ensimmäiseen Eemeli-kirjaan 1963.

100


Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli -romaanit uusina laitoksina Lindgren-klassikkosarjassa, Björn Bergin alkuperäisellä kuvituksella. Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Voi herranjestas minkälainen poika oli hän!

”Mokomaa vekaraa en ole ikipäivinä nähnyt!”

Vaahteramäen Eemeli Vaahteramäen Eemelillä on siniset silmät, punaiset posket ja pellavatukka: Eemeli näyttää niin kiltiltä, että häntä voisi luulla pikku enkeliksi. Mutta jos luulee niin erehtyy. Ei Eemeli tahallaan tai ilkeyttään metkuile. Mutta koska hän on kovin kekseliäs ja aikaansaava, niin hänelle sattuu kaikenlaista. Aikuisten mielestä sattumukset ovat metkuja, ja jokaisesta metkusta Eemeli joutuu teljetyksi verstashuoneeseen. TAMMIKUU | Emil i Lönneberga | Suom. Aila Meriluoto 107 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510491324

Eemelin uudet metkut Eemelin uudet metkut -kirjassa Kissankulman pojanviikari kaataa taikinakulhon isänsä päähän, tekee hevoskauppoja Vinnikan markkinoilla ja järjestää kunnon joulupidot vaivaistalon väelle. Metkujen takia Eemeli passitetaan taas jäähylle vertas­huoneeseen kerran jos toisenkin: puu-ukkoja hän on ehtinyt veistää siellä jo toistasataa. TOUKOKUU Nya hyss av Emil i Lönneberga | Suom. Aila Meriluoto 130 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510494004

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Se Eemeli, se Eemeli Vaahteramäen Eemeli tekee metkuja melkein joka päivä – mutta ei samaa metkua kahta kertaa. Niitä syntyy koko ajan uusia. Björn Bergin kuvittama klassinen Lindgrenkuvakirja Kissankulman vallattomasta mu­tta hyväntahtoisesta koltiaisesta uutena laitoksena.

HUHTIKUU Den där Emil Suom. Aila Meriluoto 40 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510491973

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

101


PAULA VESALA on rakastettu muusikko, sanoittaja ja näyttelijä, joka on koulutukseltaan dramaturgi.

© THOMAS BROUMAND

Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

ASTRID LINDGREN, PAULA VESALA

Peppi Pitkätossu: kuunnelma. Osat 1 ja 2 Osa 1 Kaikki on vinksin vonksin näissä iloisissa kuunnelmissa! Koe rakastetut Peppi-romaanit ensimmäisen kerran ihastutta­ vina kuunnelmina, jotka on käsikirjoittanut Paula Vesala.

Julkaisu: Huhtikuu L84.2 | Ikäryhmä: 4+ EAN äänikirja: 9789510491638

Osa 2

Julkaisu: Toukokuu L84.2 | Ikäryhmä: 4+ EAN äänikirja: 9789510493014

Kaikille tuttu Peppi Pitkätossu ilahduttaa nyt eläväisinä ja hauskoina kuunnelmina. Dramaturgin koulutuksen saanut muusikko Paula Vesala on käsikirjoittanut tun­netuimmat Peppi-romaanit Peppi Pitkätossu, Peppi Pitkätossu astuu laivaan ja Peppi Etelämerellä railakkaaksi kuunnelmien sarjaksi, joka käynnistyy ensimmäisillä kahdella osalla keväällä 2023. Kuunnelmasarjassa on yhteensä kuusi osaa, ja ne julkaistaan pienille lapsille hyvin sopivassa lyhyessä muodossa. Liity mukaan seikkailuun!

102


© JAKOB FORSELL

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lasten­ kirjailijoita. Tarinat maailman vahvimmasta tytöstä Peppi Pitkätossusta kuuluvat hänen suosituimpaan tuotantoonsa. DAVID SUNDIN on ruotsalainen koomikko ja kirjailija, joka tunnetaan teoksestaan Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi. Tanskalainen INGRID VANG NYMAN (1916–1959) on kuvittanut kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat ja -sarjakuvat. Virolaissyntyinen ILON WIKLAND (s. 1930) on kuvittanut monia Lindgrenin kirjoista.

ASTRID LINDGREN, DAVID SUNDIN, INGRID VANG NYMAN

Peppi Pitkätossun keittokirja RESEPTEJÄ HUVIKUMMUSTA JA SEITSEMÄLTÄ MERELTÄ

Leivo ja kokkaa Peppi Pitkätossun kanssa! Kuka voisi unohtaa räiskäleitä ilmaan heittävän Pepin tai lattialle levitetyn piparitaikinan? Tämä ihastuttavasti kuvitettu keittokirja sisältää reseptejä Peppi-kirjoista tuttuihin ruokiin ja herkkuihin. Kaikki tuntevat Peppi Pitkätossun, mutta seikkailujensa lisäksi Peppi on myös mestarikokki, joka osaa leipoa parhaat herkut ja joka tietää mitä kuuluu täydelliseen merirosvoaamiaiseen. Kirjailijatähti David Sundin on valinnut tähän kirjaan Pepin parhaimpia keitoksia ja lisännyt niihin hauskoja lisävinkkejä. Varsinaiset reseptit ovat ruotsalaisen tv-kokki Johanna Westmanin käsialaa. Reseptejä tukevat mainiot Peppi-sitaatit ja Ingrid Vang Nymanin klassiset kuvitukset. Tämä kirja kestää aikaa ja neuvoo tulevia keittiömestareita heidän ensimmäisissä luomuksissaan. HELMIKUU Pippi Lånstrumps kokbok Suom. Tittamari Marttinen 48 s. | L68 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510491645

Ilon Wiklandin kuvittamat jouluiset Lindgren-kuvakirjat uusina laitoksina ASTRID LINDGREN, ILON WIKLAND

ASTRID LINDGREN, ILON WIKLAND

Melukylän joulu

Lotta osaa mitä vain

Jul i Bullerbyn Suom. Kerttu Piskonen Julkaisu: Elokuu 2022 40 s. | L85.22 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510447215

Visst kan Lotta nästan allting Suom. Kerttu Piskonen Julkaisu: Lokakuu 2022 30 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510491188

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

103


J. R. R. TOLKIEN, VERLYN FLIEGER (toim.), PAULINE BAYNES

Seppä ja Satumaa Laajennettu laitos

Tolkienin viimeinen teos – nyt laajoilla lisämateriaaleilla. Kauniin tarinan uusi laitos sisältää muun muassa Tolkienin ennen julkaisemattoman esseen Satumaan luonteesta ja Pauline Baynesin kuvituksen kaksivärisenä versiona. Seppä ja Satumaa – tarina pojasta, joka saa haltuunsa taikatähden ja pääsee haltioiden asuttamaan Satumaahan – sai alkunsa J. R. R. Tolkienin kesken jääneestä esipuheesta George MacDonaldin satu­ klassikkoon The Golden Key. Tolkientutkija Verlyn Fliegerin toimittama laajennettu laitos kertoo pienoisromaanin koko syntyhistorian luonnosversioiden kautta. Mukana on myös laaja selitysosio ja aihetta sivuava Tolkienin essee. Pauline Baynesin alkuperäinen kuvitus julkaistaan oranssimustana Poems and Stories-kokoelmaan laadituilla lisäkuvilla.

HUHTIKUU Smith of Wootton Major Suom. Panu Pekkanen, Jaakko Kankaanpää 200 s. | L85.12 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510492451 EAN äänikirja: 9789510492789 EAN e-kirja: 9789510492772

J. R. R. TOLKIEN, PAULINE BAYNES

Maamies ja lohikäärme Laajennettu laitos

Toimittaneet Wayne G. Hammond ja Christina Scull Farmer Giles of Ham | Suom. Panu Pekkanen, Jaakko Kankaanpää Julkaisu: Huhtikuu | 232 s. | L85.12 | Ikäryhmä: 5+ EAN äänikirja: 9789510494295 | EAN e-kirja: 9789510456378

Ä ÄNI- JA E-KIRJANA

Oxfordin yliopiston professori, filologi JOHN RONALD REUEL TOLKIEN (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasia­kirjallisuuden isänä. PAULINE BAYNES (1922–2008) oli Tolkienin suosikkikuvittaja, joka on kuvittanut useita hänen teoksistaan sekä myös C. S. Lewisin Narnia-sarjan. VERLYN FLIEGER (s. 1933) on toimittanut Tolkienin Kullervon tarinan ja julkaissut useita kirjallisuustieteellisiä tutkimuksia hänen tuotannostaan.

104


JONNA BJÖRNSTJERNA

Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä:

Syväjärven salaisuus

© CAROLINE ANDERSSON

Kannen suunnittelu: JONNA BJÖRNSTJERNA

HUHTIKUU

Sagan om den underbara familjen Kanin och... Djupsjöns hemlighet

Suom. Outi Menna 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510487655 EAN e-kirja: 9789510492703

Sukella kaniperheen mukana yllätyksiä kuhisevaan järveen! Kaniperheen Pikkuveli ei pidä Syväjärvessä uimisesta, siellähän lymyilee kaikenlaista kauheaa pinnan alla. Mutta kun Isoveli ja Isosisko katoavat rannalta, on kai pakko sukeltaa perään... Uusi kertomus merkillisestä kaniperheestä onnistuu yhtä aikaa jännittämään, ihastuttamaan ja naurattamaan!

Jonna Björnstjernan omaleimainen kuvakirjasarja kertoo vähän kammottavia juttuja suloisen riemukkaalla otteella. Björstjernan yksityiskohtaiset kuvitukset kutsuvat tutkimaan satumetsän syövereitä, ja kirjat yhdistelevät ainutlaatuisella tavalla huumorin, kauhun ja sympaattisuuden hurmaavaksi kokonaisuudeksi.

JONNA BJÖRNSTJERNA (s. 1983) on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija. Hän yhdistelee tyylissään sulavasti klassista satumaisuutta ja kammottavaa kuvastoa. Björnstjernan suurina innoittajina toimivat mm. Julie Doucet ja Tim Burton.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

105


© OTTO VIRTANEN

LOL A ODUSOGA , SA AR A OBELE

Lolan suuri salaisuus

Ihastuttava tarina tytöstä ja tämän suurensuurista hiuksista! Kannen suunnittelu: SAARA OBELE

Lola Odusogan ensimmäinen lastenkirja kertoo pienestä, seikkailuja rakastavasta Lolasta, jolla on salaisuus: hän osaa puhua hiustensa kanssa. Lola on iloinen tyttö, joka elää äitinsä kanssa ja toivoo jokaiselta päivältä suurta seikkailua. Hänellä on myös valtavan suuri tukka, jolla on aivan oma elämänsä ja joka osaa puhua Lolalle. Siitä Lola ei ole kertonut kenellekään muulle. Mutta olisiko sittenkään kovin kauheaa, jos joku saisi hänen salaisuutensa selville?

HELMIKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510490556 EAN äänikirja: 9789510490570 EAN e-kirja: 9789510490563

Lolan suuri salaisuus käsittelee identiteettikysymyksiä ja omien pelkojen voittamista lämminhenkisen seikkailu­ tarinan keinoin. Kirja on saanut alkunsa Lola Odusogan blogissaan julkaisemasta inspiroivasta kirjoituksesta, ja Odusoga hyödyntää siinä omia kokemuksiaan kasvamisesta afrohiusten kanssa. Kirjan on kuvittanut suloisella tavalla Saara Obele.

LOLA ODUSOGA tunnetaan vuoden 1996 Miss Suomi -voitostaan ja menestyksestään Miss Universum -kilpailussa.

Tämän jälkeen Odusoga on toiminut monipuolisesti muun muassa tv-alan töissä ja juontajana. SA ARA OBELE on väri­kylläisestä ilmeestä tunnettu kuvittaja ja kahden kiharatukkaisen tytön äiti.

106


© OTTO VIRTANEN

ANNA ELINA ISOARO, MIR A MALLIUS

Kaksi tätiä nimeltä Veera ”Miksi teillä ei ole lapsia?” Kannen suunnittelu: MIRA MALLIUS

Lämminhenkinen kuvakirja kahdesta erilaisesta tädistä ja kolmesta erimuotoisesta perheestä. Botniapalkittu tekijäkaksikko nostaa teoksessaan esille lapsettomat ja erilaisten elämäntyylien iloisen kirjon. Kun Esterin ja Viljamin vanhemmilla on eripuraa, he päättävät viedä itsensä huoltoon viikonloppulomalle. Lapset lähtevät yökylään – mutta kumman Veeran luokse? Lapsilla on nimittäin kaksi tätiä, joiden molempien nimi on Veera. RaitaVeera ja Pallo-Veera ovat keskenään aivan erilaisia, kuin yö ja päivä… TOUKOKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510489192 EAN äänikirja: 9789510489215 EAN e-kirja: 9789510489208

Kaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoisuutta lapsen näkökulmasta ja lempeällä huumorilla. Kummallakaan tädillä ei ole omia lapsia, ja molemmilla on siihen omat syynsä. Niin lapsista kuin tädeistäkin on hauskaa viettää aikaa yhdessä ja olla osa toistensa elämää!

ANNA ELINA ISOARO (s. 1981) on Akaassa asuva runoilija ja lasten­k­irjailija. MIRA MALLIUS (s. 1981) on helsinkiläinen kuvittaja ja muotoilija, joka on tunnettu mm. kalentereistaan ja postikorteistaan. He ovat julkaisseet yhdessä kuvakirjan Sinä yönä tuli talvi, joka voitti Botnia-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2021.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

107


RIEMASTUTTAVA UUSI LASTEN­S ARJA PELASTUSJENGISTÄ JA MAAILMAN PARHAASTA DINOKOPTERISTA! ROOPE LIPASTI, EMIEL INKERI NIKUL A

Kopterijengi T-RX 1: Vaara vuorilla Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Kopterijengi T-RX kertoo eläinlääkäriasemasta, jonka pelastajaporukka auttaa hätään joutuneita upean helikopterinsa avulla. Sarjan kolme ensimmäistä osaa julkaistaan vuonna 2023. Kopterilentäjä Kettunen, eläinlääkäri Hugo ja mekaanikko Santtu muodostavat pettämättömän pelastustiimin, joka ei säikähdä tiukkojakaan paikkoja. Työssä heitä auttaa kaikkien aikojen upein helikopteri, joka on kuin sekoitus tyrannosaurus Rexiä ja Teslaa. Tosin kopterilla on joskus tapana hajota kriittisellä hetkellä. Ensimmäinen tehtävä vie vaarallisille vuorille, missä pieni kili ja sen emo ovat suuressa pulassa. Kopterijengi T-RX: Vaara vuorilla käynnistää kuvakirjasarjan, joka sopii kaikille seikkailijoille, sukupuolesta riippumatta. Sarjan on kirjoittanut Lätkä-Lauri-hittisarjastaan tunnettu hervottoman hauska Roope Lipasti ja kuvittanut nouseva kyky Emiel Inkeri TAMMIKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510490723 EAN äänikirja: 9789510490747 EAN e-kirja: 9789510490730

108

Nikula. Tämä sarja ei päästä ketään pitkästymään.


ROOPE LIPASTI, EMIEL INKERI NIKUL A

Kopterijengi T-RX 2: Aaltojen armoilla Toinen osa hauskasta eläin­ sarjasta täynnä vauhtia ja vaaratilanteita!

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Kopterilentäjä Kettunen, eläinlääkäri Hugo ja mekaanikko Santtu ovat uuden pelastustehtävän edessä, kun heidän kotikaupunkinsa joutuu tulvan kouriin. Kuka voisi pysäyttää vesimassojen liikkeet ja auttaa loukkaantuneita? Tietenkin pettämätön pelastustiimi, joka on aina valmiina hyppäämään kaikkien aikojen hienoimman heli­kopterinsa kyytiin. Mutta ovatko pelastajat ja tyrannosaurus Rexiä muistuttava kopteri, jolla on joskus paha tapa hajota väärällä hetkellä, tällä kertaa haukanneet liian suuren palan? Onneksi pienetkin apulaiset voivat joskus olla hyödyksi suurten uhkien edessä. AUKEAMAN PIIRROKSET © EMIEL INKERI NIKULA

KESÄKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510490754 EAN äänikirja: 9789510490778 EAN e-kirja: 9789510490761

© OTTO VIRTANEN

ROOPE LIPASTI on monipuolinen kirjailija ja kolumnisti, joka lasten­kirjailijana tunnetaan erityisesti LätkäLauri-sarjasta. EMIEL INKERI NIKULA on myös animaatio- ja peli­alalla työskennellyt palkittu kuvittaja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

109


HUHTIKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510485194 EAN äänikirja: 9789510485217 EAN e-kirja: 9789510485200 Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG © JULI

A SAV TC

H E N KO

MURKENS-SATUTIETOKIR JAT VIIHDY TTÄVÄT, OPETTAVAT JA ROHK AISEVAT L APSIA SEK Ä HEIDÄN K ANSSA AN LUKEVIA AIKUISIA!

110


© LAURA MALMIVAARA

MA ARET K ALLIO, SUSANNA RUUHIL AHTI, JULIA SAV TCHENKO

Murkens: Pullopostia mereltä Sykähdyttävä satutieto­ kirjasarja tunne- ja vuorovaikutustaidoista! Maaret Kallion ja Susanna Ruuhi­ lahden kirjoittamassa vauhdikkaassa tarinassa metsän eläimet kohtaavat erilaisia tunteita ja oppivat, mikä on ystävyyden voima. Murkens ei meinaa pysyä nahoissaan: hän on nähnyt meressä ihka oikean pullopostin! Sen täytyy olla ikivanha ja täynnä salaista tietoa. Mutta miten ihmeessä siihen pääsisi käsiksi? Tarvitaan monta luottoystävää ja jokaisen erityistaitoja, jotta pulloposti saadaan ongittua rannal­le ja sen jännittävä salaisuus selviää. Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti kuvaavat lapsen tunne- ja kokemus­ maailmaa asiantuntevasti ja samalla ymmärtävästi eläytyen. Vaikka välillä tulisi erimielisyyksiä, kulkee tarinan pohjavireenä ystävyys ja tunne luottamuksesta. Julia Savtchenkon runsas nelivärikuvitus on täynnä lämpöä ja lapsuuden riemua.

MA ARET KALLIO on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen kirjojaan

on myyty yhteensä yli 180 000 kappaletta. SUSANNA RUUHILAHTI on väkivaltatyön ja sek­suaaliterveyden asiantuntija, logoterapeutti (LIF®) ja tietokirjailija. JULIA SAVTCHENKO on helsinkiläinen kuvataiteilija, kuvittaja ja lastenkirjailija.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

111


AUKEAMAN KUVITUKSET: CAMILLA BRINCK: © LINDRIZIA AB

Musse ja Helium toivottavat lukijat tervetulleiksi maagiseen, klassiseen satumaailmaan, johon on helppo hypätä yksin tai koko porukalla. Kannen suunnittelu: CECILIA DANNEKER ENGSTRÖM

CAMILL A BRINCK

Musse ja Helium 4:

Jahtikyyhkyjen kynsissä Hyppää mukaan jännittävään ja hauskaan fantasiaseikkailuun! Musse ja Helium ovat hurmanneet suomalaisetkin lukijat. Hiiri­sisaruksista kertovia lasten­romaaneja on myyty Pohjoismaissa yli miljoona kappaletta! Hiirisisarukset Musse ja Helium sekä Sulokissa jatkavat kuninkaallista tehtäväänsä sarjan neljännessä osassa. He palaavat prinsessa Frahin lumivaltakunnasta Eläinten valtakuntaan lentävien koirien avulla – mutta kauhistus, vastassa ovat jahtikyyhkyset. Vain aito, puhdas taika voi pelastaa heidät!

HELMIKUU Musse & Helium: I duvjägarnas klor Suom. Kati Valli | 188 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ EAN: 9789510488775 | EAN äänikirja: 9789510488799 EAN e-kirja: 9789510488782

112

Musse ja Heliumin fantasiamaailma vie lukijansa mitä ihmeellisempien olentojen seuraan. Yksi kavalimmista on jahti­kyyhkyille raportoiva ihmeen kaunis vakooja…


Kirjailija CAMILLA BRINCK on luonut runsaan, värikkään ja omintakeisen fantasiamaailman, jonka parissa viihtyy koko perhe. Brinck on taustaltaan sekä laulaja että lauluntekijä, ja rytmin ja melodisuuden hallinta näkyy myös hänen kirjoissaan. Mussen ja Heliumin maailmaan voi tutustua lisää osoitteessa: musseochhelium.se.

CAMILL A BRINCK

Musse ja Helium 5:

Viimeinen kamppailu

Lähde mukaan pienten suurten sankareiden matkaan! Viimeinen kamppailu päättää viisi­osaisen seikkailusaagan. Kummat ehtivät ensin kulta­ juuston luo, hyvikset vai pahikset? Musse ja Helium ovat seikkailleet Eläinten valtakunnassa ja Lindrizian lumimaassa. He ovat kostonhimoisten jahtikyyhkyjen armoilla. Vielä kerran Musse ja Helium joutuvat keräämään kaiken rohkeutensa selvitäkseen.

TOUKOKUU Musse & Helium. Den sista kampen Suom. Kati Valli | 191 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ EAN: 9789510488805 | EAN äänikirja: 9789510488829 EAN e-kirja: 9789510488812

”Vau, miten lumoava kirja! Sekä tarina että kuvitus ovat Disney-tasoa. Musse & Helium ovat tehneet vaikutuksen koko perheeseen.” – Madelene Eriksson Rajala

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

113


pal at

ROOPE LIPASTI, MARI LUOMA

Aavepartio ja luurankotanssi Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Aavepartio kauhujen oppitunnilla! Karmivan hauskat Aavepartiolastenromaanit houkuttavat alakoululaiset kääntämään sivua – jos vain uskallusta riittää! Aavepartio kohtaa elämänsä hirveimmän oppitunnin, kun koulun uusi opetusluuranko ei olekaan niin eloton kuin voisi toivoa. Luuranko tekee koulunkäynnistä turhankin jännittävää, ja opettajan ehdottaessa yökoulua alkavat aavepartiolaisten puntit tutista toden teolla! Aavepartio on Lukupalat-sarja, jossa kohtaa jännittävä, tarpeeksi lyhyt teksti sekä humoristinen ja vauhdikas värikuvitus. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt Aavepartio yksin kotona ja Aavepartio ja viemärin hirviö.

HELMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510491287 EAN äänikirja: 9789510491300 EAN e-kirja: 9789510491294

ROOPE LIPASTI (s. 1970) kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Lipastin Lätkä-Lauri- ja Aavepartio-sarjat

kuuluvat Lukupalojen luetuimpiin. MARI LUOMA (s. 1993) on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja, joka on tehnyt lisäksi peligrafiikkaa. Luoma julkaisee lapsille myös Romeo ja hirviöt -sarjakuvaa ja kuvittaa Timo Parvelan Melkein mahdoton tehtävä -sarjaa.

114


LUKUPALAT-KIRJOISSA ON VÄHÄN TEKSTIÄ, JA 6–8-VUOTIAS LUKIJA PYSTY Y AHMIMA AN NE KERRALLA. RUNSAS VÄRIKUVITUS JOKA AUKEAMALLA HOUKUTTA A LUKEMA AN LISÄ Ä.

TARU VIINIK AINEN, NETTA LEHTOL A

Neppari ja lemmikkipäivä Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Lemmikkipäivän söpö yllätys! Kekseliäs Neppari kehittelee kouluun ihan uudenlaisen lemmikkipäivän. Neppari ja lemmikkipäivä on kolmas osa pupufaneista kertovassa helppolukuisessa Lukupalat-sarjassa. Mikään ei ole Nepparin mielestä ihanampaa kuin puput. Hän haluaisi tuoda puput kouluunkin, mutta lemmikki­ päiviä ei voi enää pitää allergioiden takia. Vai voisiko sittenkin? Neppari ja puput ovat seikkailleet aiemmin lastenkirjoissa Neppari ja Neiti Lutunen sekä Neppari ja pupukahvila.

HELMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510491256 EAN äänikirja: 9789510491270 EAN e-kirja: 9789510491263

TARU VIINIKAINEN (s. 1983) on kirjailija ja äidinkielenopettaja, joka tunnetaan myös aurinkoisista Tiltu ja Lettu-lastenromaaneista. NETTA LEHTOLA (s. 1996) on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Lehtolan kuvittama Kettujuttuja-kuvakirja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2019.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

115


HELPPOLUKUINEN TIETO ­ KIR JASAR JA AL AKOULUL AISILLE . TIETOPAL ATKIR JOISSA ON TUHTIA TIETOA HELPOSTI HOTK AISTAVASSA PAKETISSA . UUSIA ASIOITA OPPII

V UOKKO HURME , JULIA SAV TCHENKO

KUIN HUOMA AMAT TA!

Ihanat taruolennot Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Tutustu legendojen hurmaavimpiin otuksiin! Koululaisille suunnatuissa Tietopalat-kirjoissa on kiinnostavaa tietoa, sopivasti tekstiä ja runsas värikuvitus. Tunnetko jo feeniks-linnun, faunin, keijun taikka yksisarvisen? Tietopalatkirja pitää sisällään ihastuttavaa tietoa ja säkenöiviä faktoja tunnetuimmista ja muutamista vähän harvinaisemmistakin hurmureista. Kirjassa käydään läpi, millaisia taruja on kerrottu kautta aikain ja mistä uskomukset ovat peräisin. Satutko vaikkapa tietämään, että merenneidolla ei ole sielua, tai että Pegasoksen äiti on hirviö? Aiemmin ilmestynyt: Karmeat taruolennot (2022) TAMMIKUU 64 s. | L86.14 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482360 EAN äänikirja: 9789510482384 EAN e-kirja: 9789510482377

VUOKKO HURME (s. 1979) on kirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tieto­kirjat, kuvakirjat ja romaanit. JULIA SAVTCHENKO (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataitelija, kuvittaja ja lastenkirjailija.

116


Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

JADE HAAPASALO, AAPO RAVANTTI

LAURA KYTÖLÄ, SINI KUPARINEN

Kaikki olennainen söpöistä pitkäkorvista!

Monipuolinen tietopaketti ihmisen uskollisista ystävistä!

Suloinen kani

Uusi Tietopalat-sarjan kirja esittelee kanien elämää laajasti mutta helppolukuisesti. Tiedätkö, miten kaneista tuli lemmikkieläimiä tai miten kani kommunikoi? Entä mitä tulee ottaa huomioon, jos harkitsee kanin hankkimista? Tutustu kanien elämään ja hoitoon runsaasti kuvitetun, alakoululaiselle sopivan tietokirjan turvin!

Kaverimme koira

Lammaskoiria, ajokoiria, noutajia, terriereitä ja kääpiökoiria – ihmisen parhaasta ystävästä on moneksi! Runsaasti kuvitettu tietokirja tarjoaa runsaasti kiinnostavaa tietoa koirista, niiden käyttäytymisestä, hoitamisesta ja kiehtovista ominaisuuksista niin koirafaneille kuin lemmikinomistajille. Koira on vanhin ihmisen ke­syttämä eläin, mutta kuinka paljon tiedät noista karvakaverista, jotka voivat olla hurjia metsästäjiä, säntillisiä näyttelykilpailijoita tai syliin käpertyviä lämpöpattereita?

TAMMIKUU | 64 s. | L67.455 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510484807 | EAN äänikirja: 9789510484821 EAN e-kirja: 9789510484814

TOUKOKUU | 64 s. | L67.451 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510494516 | EAN äänikirja: 9789510494530 EAN e-kirja: 9789510494523

JADE HA APASALO on tamperelainen suomentaja,

LAURA KYTÖLÄ on vapaa toimittaja ja kriitikko, jolla on elämässään ollut useita koirakavereita. SINI KUPARINEN on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko. Hän on erikoistunut muun muassa rakkaiden eläinystäviemme ikuistamiseen.

lastenkirjailija ja kustannustoimittaja, joka on kirjoittanut ja kääntänyt yli sata teosta aikuisille ja lapsille. Kuvataiteilija A APO RAVANTTI on kulttuurialan moniottelija. Hän tekee lastenkirjakuvitusten lisäksi töitä muun muassa ääniteknikkona ja muusikkona.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

117


MIKKO K AL A JOKI, K AISU SANDBERG

Yleisurheilua kiekosta kolmiloikkaan Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Paikoillenne – valmiit – PAM! Yleisurheilussa pingotaan kovaa vauhtia, hypätään käsittämättömän korkealle ja heitetään niin pitkälle kuin lähtee. Tässä kirjassa tutustutaan lajin historiaan ja nykymenoon vauhdikkaiden värikuvitusten kera. Taattua tuhtia Tietopalat-laatua! Tiesitkö, että rasvattua seivästä pitkin kiipeäminen on aikanaan ollut yleisurheilulaji? Entä kuka unohti solmia kengännauhat ennen juoksukisoja? Yleisurheilua kiekosta kolmi­ loikkaan kertoo yleisurheilun lajeista, säännöistä ja harjoittelusta hauskoja yksityiskohtia ja runsaita kuvituksia säästelemättä. TOUKOKUU 64 s. | L79.11 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510492963 EAN äänikirja: 9789510492994 EAN e-kirja: 9789510492970

MIKKO KALA JOKI on julkaissut useita kiiteltyjä romaaneja ja debytoinut lastenkirjailijana kuvakirjalla Almus: Tännetuloa terve. KAISU SANDBERG on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, jonka iloisen värikkäitä kuvituksia voi nähdä muun muassa suositussa Lukupalat-sarjassa Super Cheer.

118


TAMMIKUU 120 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510491065

ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN

Lätkä-Laurin pelikirja: Treeniä haballe ja nupille ”Sun pitää täyttää kirja satakaksikymmentä­ prosenttisesti!” – LätkäLaurin valmentaja Täytettävä kirja Suomen suosituimman junioripelaajan faneille! Pehmeä­ kantisesta opuksesta löytyy treenitaulukoita ja tilastoja, lätkätietovisa, joukkuekavereiden sivut ja paljon muuta puuhaa. Jääkiekkofanit pääsevät treenaamaan habaa ja nuppia Lätkä-Laurin seurassa! Lätkä-Lauri jakaa täyttökirjassaan parhaat lihaskunto- ja venyttely­ vinkkinsä, ja omille harjoituksille sekä saavutuksille on varattu osionsa. Luovuuttaan pääsee testaamaan keksimällä sarjakuviin tekstejä tai suunnittelemalla Laurin joukkueen pelipaitaan uuden värityksen. Joukkuekavereille voi pitää Janinan superhauskan lätkätietovisan ja kerätä heidän muistonsa kaverikirjan sivuille. Lätkä-Lauri on tietysti varannut itselleen jo ensimmäisen aukeaman!

Kirjailija ROOPE LIPASTI (s. 1970) ja kuvittaja HARRI OKSANEN (s. 1973) ovat itsekin olleet joskus lätkää pelaavia pikkupoikia. Lätkä-Lauri on seikkaillut tähän mennessä jo seitsemässä romaanissa, yhdessä äänikirjassa sekä tietoteoksessa Lätkä-Laurin jääkiekkokirja. © OTTO VIRTANEN

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

119


SUVI AUVINEN, ANNI NYK ÄNEN

© MERI BJORN

Onnekkaiden eläinten talo TARINOITA TUULISPÄÄSTÄ

Kannen suunnittelu: ANNI NYKÄNEN JA RIIKKA TURKULAINEN

© VEIKKO SOMERPURO

Hyvän mielen kirja uskomattomista eläinkohtaloista ja onnellisista lopuista.

Onnekkaiden eläinten talo kertoo ihmisten hyvyydestä ja eläinten kekseliäisyydestä. Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä asuu monenlaisia eläimiä. Ne saavat viettää päivänsä elämästään nauttien: Ottokettu saa kaivaa maata, Mikko-minkki pujahtaa piiloon vihreän kastelukannun sisään ja Siiri-sika köllötellä olkipedissä siskonsa Saaran vieressä. Tuulispään eläimet tulevat erilaisista taustoista, mutta kaikkia niitä yhdistää yksi asia – loppuelämän koti Tuulispäässä.

TOUKOKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510479230 EAN äänikirja: 9789510479254 EAN e-kirja: 9789510479247

SUVI AUVINEN on toimittaja, kirjailija ja opettaja. Onnek-

kaiden eläinten talo on hänen ensimmäinen kirjansa lapsille. ANNI NYKÄNEN on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija.

120

Suvi Auvisen kirjoittama kirja kertoo uskomattomia tositarinoita entisistä tuotantoeläimistä, jotka ovat paenneet kohtaloaan Tuulispäähän. Kirjassa kerrotaan eläinten elämästä hauskojen ja jännittävien tositarinoiden kautta, tutustutaan eri eläinlajien tarpeisiin ja pohditaan sitä, millaista on olla eläin. Kirja tarjoaa aikuisille ja lapsille ajattelun aihetta ja mahdollisuuden keskustella siitä, miten me muita eläimiä kohtelemme. Anni Nykäsen eloisa kuvitus tuo Tuulispään asukkaat lähelle.


© VESA-MATTI VÄÄRÄ

ROOPE LIPASTI

Rauniokaupungin lapset Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI

Historiallinen lastenromaani Turun palosta saa jatkoa. Rauniokaupungin lapset seuraa lasten selviämistä suuresta palosta toipuvan Turun keskellä. Tulipalon jälkeinen talvi on vaikea, mutta lapsilla on aikaa myös seikkailla. Teos on jatkoa lastenromaanille Palavan kaupungin lapset.

TOUKOKUU 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510486108 EAN äänikirja: 9789510488485 EAN e-kirja: 9789510488492

Koko Turku on savuavina raunioina. Peter ja Hulda menettivät kotinsa ja auttavat rakennuksilla, jotta uusi talo valmistuisi ennen talvea. Koulut paloivat myös, mikä harmittaa Jaakkoa – hänen taskussaan kun polttelee Professorin suosituskirje parempaan kouluun. Peteriä ei opinhalu vaivaa vaan hän keksii tuottavia bisneksiä jälleenrakennuksen keskellä. Ja yhdessä lapset jäljittävät palossa kadonnutta suurta ryöstösaalista! Lipasti kirjoittaa elävästi historiasta lapsille, ja hänen edellinen Viikinkisolmu-trilogiansa palkittiinkin useasti.

ROOPE LIPASTI (s. 1970) on lietolainen kirjailija, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Hän sai edellisestä

historiallisesta lastenkirjasarjastaan Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

121


ROALD DAHL , QUENTIN BL AKE

Kuka pelkää noitia Klassikko jälleen saatavilla! Oikeat noidat ovat vaarallisimpia olentoja maanpäällä. Mistä voit tietää kuka on oikea noita ja kuka vain tavallinen herttainen rouva? Kun pieni orpopoika päätyy isoäitinsä, vanhan noitofiilin hoiviin, avautuvat hänelle samalla noitamaailman karmeat salat. Noidat eivät pidä lapsista ja tuhoavat näitä mitä moninaisimmin keinoin. Ovatko noitien ilkeät juonet kuitenkin päihitettävissä? Kuka pelkää noitia sai lastenkirjallisuuden arvostetuimman palkinnon – Whitbread-palkinnon – ilmestyessään vuonna 1983. Teoksesta on tehty useita elokuvasovituksista, joista uusin, Robert Zemeckisin ohjaama fantasiakomedia vuonna 2020. TOUKOKUU

The Witches

Suom. Sami Parkkinen 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510495278

ROALD DAHL (1916–1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaa-

historioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja Kekseliäs kettu. QUENTIN BLAKE (s. 1932) on kuvittanut yli 300 kirjaa ja oli Roald Dahlin lempikuvittaja.

122


NIKKIN NOLO KOHELLUS JATKUU HUIPPU­S UOSITTUJEN TEINI­ PÄIVÄKIRJOJEN 8. JA 9. OSASSA!

R ACHEL RENÉE RUSSELL

R ACHEL RENÉE RUSSELL

Aprillipäivänä Nikki saa urheilutunnilla pallosta tällin. Pökertymisen seurauksena hän näkee villin unen, jossa hän itse bestiksineen, ihastuksensa Brandonin ja arkkivihollisensa Mackenzien kanssa seikkailee eri rooleissa tutuissa klassikkosaduissa. Ja koska on kyse Nikkistä, kaikilla tarinoilla on mitä noloin käänne!

Nikkin päiväkirjat ovat ehdottoman salaisia, kaikilta. Mutta nyt yksi koulun suosittujen tyttöjen ryhmästä on saanut päiväkirjan käsiinsä - fanit kyllä tietävät kuka - ja haluaa kertoa oman tarinansa! Tervetuloa MacKenzien maailmaan!

Nolo elämäni: Olisinpa kuninkaallinen

Nolo elämäni: Olisinpa draamakuningatar

TAMMIKUU

KESÄKUU

Dork Diaries 8: Tales from a Not-So-Happily Ever After

Dork Diaries 9: Tales from a Not-So-Dorky Drama Queen

Suom. Jani Bohm | 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463949 | EAN äänikirja: 9789510492253

Suom. Jani Bohm | 320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510494622 | EAN äänikirja: 9789510494639

RACHEL RENÉE RUSSELL on yhdysvaltalainen lasten- ja nuorten­kirjailija, jonka lasten- ja nuortenromaaneja on

myyty miljoonittain ympäri maailman. Russell kirjoittaa ja kuvittaa sarjaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

123


© RUBY BRALLIER

MAX BR ALLIER , DOUGL AS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit: Quintin ja Dirkin sankaritehtävä Kannen suunnittelu: SARI MARTTIINI

Huippusuositun sarjan nokkelat kaverukset omassa seikkailussaan! Maailman viimeisten tyyppien ystävykset, älykäs Quint ja voimakas Dirk, yhdistävät voimansa maailmanlopun monstereita vastaan ikiomassa kirjassaan.

TAMMIKUU

The Last Kids on Earth: Quint and Dirk’s Hero Quest

June sai jo oman seikkailunsa, ja nyt on Quintin ja Dirkin vuoro! Juuri kun Tuomiopäivän taistoista on hädin tuskin selvitty, ajautuvat Quint ja Dirk erilleen muusta porukasta. Edessä on uusia monsterituttavuuksia, vaarallinen maailmanlopun sankaruutta vaativa tehtävä – sekä tietenkin taattua menoa, meininkiä ja mättöä jengin hulvattomaan tyyliin!

Suom. Aila Herronen 296 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510491195 EAN äänikirja: 9789510491218 EAN e-kirja: 9789510491201

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat

luoneet yllättävän, karmivan ja hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

124


@ JARI KIVELÄ

TIMO PARVEL A , MARI LUOMA

© KIERAN SHEEHAN

Melkein mahdoton tehtävä – Savuna ilmaan Mahdottoman koukuttavan sarjan toinen osa! Sarja-asun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Eliaksen salaperäinen puhelin lähettää toisen tehtävän: Selvitä kuka räjäytti Albert-instituutin? Timo Parvelan piinaavan jännittävä ja roalddahlmaisen huumorin ryydittämä kirjasarja vie lukijat yhä syvemmälle mysteerin syövereihin. Melkein mahdoton tehtävä numero kaksi vie Eliaksen ystävineen ammoin räjähtäneen Albertinstituutin tyhjälle tontille, ja pian heidät on imaistu kiihtyvään seikkailuun ja mahdottomiin tilanteisiin. Yllättävän loppuratkaisun jälkeen Elias on taas millin lähempänä tärkeintä kysymystään: kuka hän oikeastaan on? Melkein mahdoton tehtävä on mysteerisarja, joka nappaa lukijan pihteihinsä eikä päästä irti ennen kuin ollaan perillä. Jännitystarinan hyytä­vät miljööt kaatopaikkoineen ja koulukoteineen on kuvittanut Mari Luoma. HELMIKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789510464724 EAN äänikirja: 9789510490624 | EAN e-kirja: 9789510490617

TIMO PARVELA on yksi Suomen palkituimmista ja käännetyimmistä kirjailijoista. Parvelalla on lukijoita yli kolmessa­

kymmenessä maassa, ja hänen kirjojaan on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli kuusi miljoonaa kappaletta. MARI LUOMA on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja, joka on tehnyt lisäksi peligrafiikkaa. Luoma julkaisee lapsille

myös Romeo ja hirviöt -sarjakuvaa. L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

125


MAAILMAN SUOSITUN KISSASARJA SOTURIKISSAT NYT WSOY:LTÄ MYÖS PAINETTUINA KIRJOINA JA E-KIRJOINA! ERIN HUNTER

Soturikissat: Rikottu laki 1–2

UUSI SAAGA!

Kadonneet tähdet ja Hyytävä hiljaisuus aloittavat uuden Rikottu laki -kissasaagan, jonka tapahtumat sijoittuvat Varjojen aika -saagan jälkeen.

Rikottu laki -saagassa soturikissat yrittävät tavoittaa salaperäisesti vaienneen Tähtiklaanin, ja Myrsky­klaanin päällikölle Vatukkatähdelle tapahtuu kummia.

Rikottu laki-saaga: Suom. Nana Sironen N84.2 Ikäryhmä: 9+

Kadonneet tähdet

Hyytävä hiljaisuus

Warriors, The Broken Code 1: Lost Stars | Julkaisu: Tammikuu 270 s. | EAN: 9789510495681 | EAN äänikirja: 9789510493106 EAN e-kirja: 9789510495698

Warriors, The Broken Code 2: The Silent Thaw Julkaisu: Huhtikuu | 320 s. | EAN: 9789510495704 EAN äänikirja: 9789510493120 | EAN e-kirja: 9789510495711

VARJOJEN AIKA -SAAGA OSAT 4–6 ÄÄNIKIRJOINA

Synkin yö

Tulijoki

Raivoava myrsky

Vision of Shadows 4: Darkest Night Julkaisu: Syyskuu 2022 EAN äänikirja: 9789510491362

A Vision of Shadows 5: River of Fire Julkaisu: Lokakuu 2022 EAN äänikirja: 9789510491379

A Vision of Shadows 6: The Raging Storm Julkaisu: Marraskuu 2022 EAN äänikirja: 9789510493090

Varjojen aika -saaga: Suom. Nana Sironen | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

126


ERIN HUNTER

ERIN HUNTER

Ensimmäinen saaga nyt kirjoina ja e-kirjoina.

Toinen saaga nyt pokkareina ja e-kirjoina.

Soturikissat: Ennustusten alku

Soturikissat: Uusi profetia

Villiin luontoon The Prophecies Begin 1: Into the Wild Julkaisu: Tammikuu EAN kirja: 9789510495568 EAN e-kirja: 9789510495575

Keskiyö The New Prophecy 1: Midnight Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496107 EAN e-kirja: 9789510496114

Tuli ja jää The Prophecies Begin 2: Fire and Ice Julkaisu: Tammikuu EAN kirja: 9789510495582 EAN e-kirja: 9789510495599

Kuunnousu The New Prophecy 2: Moonrise Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496138 EAN e-kirja: 9789510496145

Salaisuuksien metsä Myrsky nousee

Aamunkoi

Tähtiyö

The Prophecies Begin 3: Forest of Secrets Julkaisu: Tammikuu EAN kirja: 9789510495605 EAN e-kirja: 9789510495612

The Prophecies Begin 4: Rising Storm Julkaisu: Tammikuu EAN kirja: 9789510495629 EAN e-kirja: 9789510495636

The New Prophecy 3: Dawn Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496152 EAN e-kirja: 9789510496183

The New Prophecy 4: Starlight Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496190 EAN e-kirja: 9789510496206

Vaarallinen polku

Pimeyden hetki

Iltahämärä

Auringonlasku

The Prophecies Begin 5: A Dangerous Path Julkaisu: Tammikuu EAN kirja: 9789510495643 EAN e-kirja: 9789510495650

The Prophecies Begin 6: The Darkest Hour Julkaisu: Tammikuu EAN kirja: 9789510495674 EAN e-kirja: 9789510495667

The New Prophecy 5: Twilight Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496213 EAN e-kirja: 9789510496220

The New Prophecy 6: Sunset Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496237 EAN e-kirja: 9789510496244

Uusi profetia-saaga: Suom. Nana Sironen | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

Ennustusten alku-saaga: Suom. Vesa-Matti Paija | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

ERIN HUNTER

Soturikissat: Erikoisseikkailu 9: Haukkasiiven taival Itsenäisessä erikoisseikkailukirjassa kaukana järveltä asuva Taivasklaani lähtee vaaralliselle matkalle, joka muuttaa kaikkien soturikissaklaanien kohtalon.

UUSI ERIKOISSEIKKAILU!

Warriors Super Edition 09: Hawkwing’s Journey Suom. Nana Sironen Julkaisu: Helmikuu 450 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510495728 EAN äänikirja: 9789510493113 EAN e-kirja: 9789510495735

ERIN HUNTERIN monikymmenosainen Soturikissat-sarja on noussut suureen maailmanlaajuiseen suosioon. Muita Hunterin suomeksi julkaistuja sarjoja ovat Uljasmaa, Etsijät, Selviytyjät ja Pandojen valtakunta.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

127


SOTURIKISSOJEN TEKIJÄN SELVIYTYJÄT-SARJA NYT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA ERIN HUNTER

Selviytyjätsarja Erin Hunterin Selviytyjät-sarjassa lukija pääsee tar­kastelemaan maailmaa koiran silmin. Sarjassa seurataan suuresta maanjäristyksestä selvinneiden koirien seikkailuja villissä luonnossa.

Selviytyjät: Autio kaupunki Survivors: The Empty City Julkaisu: Joulukuu 2022 EAN äänikirja: 9789510491980 EAN e-kirja: 9789510491997

128

Selviytyjät: Yllättävä vihollinen

Selviytyjät: Pimeys laskeutuu

Survivors: The Hidden Enemy Julkaisu: Tammikuu EAN äänikirja: 9789510492000 EAN e-kirja: 9789510492017

Survivors: Darkness Falls Julkaisu: Helmikuu EAN äänikirja: 9789510492024 EAN e-kirja: 9789510492031

Selviytyjät: Vaikea taival

Selviytyjät: Rannaton järvi

Selviytyjät: Koiramyrsky

Survivors: The Broken Path Julkaisu: Maaliskuu EAN äänikirja: 9789510492048 EAN e-kirja: 9789510492055

Survivors: The Endless Lake Julkaisu: Huhtikuu EAN äänikirja: 9789510492062 EAN e-kirja: 9789510492079

Survivors: Storm of Dogs Julkaisu: Toukokuu EAN äänikirja: 9789510492086 EAN e-kirja: 9789510492093

Selviytyjät-sarja: Suom. Veli-Pekka Ketola | N84.2 | Ikäryhmä: 9+


ERIN HUNTER

Pandojen valtakunta: Tulvan jakama maa

UUSI SARJA!

Yksi valtakunta. Kolme maailmaa. Pandat tulevat! Huippusuosittujen Soturikissojen tekijä Erin Hunter hurmaa lukijat upouudella sarjallaan, jonka päähenkilöinä on kolme vastasyntyneenä erilleen joutunutta pandanpentua. Bambuvaltakunnan pandat eivät ole unohtaneet suurta tulvaa, johon heidän rauhaisa elämänsä äkkiarvaamatta päättyi. Kolmelle poikaselle, jotka syntyivät samalla hetkellä kun tulva nousi, vedenpaisumus ei kuitenkaan merkinnyt loppua, vaan alkua elämälle täysin eri maailmoissa. Kun kolmikko vuosia myöhemmin taas kohtaa, heidän osakseen lankeaa ikivanha ennustus, josta riippuu koko pandojen valtakunnan kohtalo… MA ALISKUU

Bamboo Kingdom: The Creatures of the Flood

Suom. Ville Viitanen 270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510487570 EAN äänikirja: 9789510491799 EAN e-kirja: 9789510491782

”Täydellinen lukuelämys eläinseikkailujen ystäville.” – Kirkus Reviews

ERIN HUNTER on maailmankuulujen Soturikissat-, Uljasmaa-, Selviytyjät- ja Etsijät-sarjojen tekijä. Eläin­

rakasta kirjailijaa innoittaa villin luonnon viiltävä hurjuus. Hänestä on kiehtovaa kehitellä myyttejä, jotka voisivat selittää eläinten käyttäytymistä.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

129


LOUIE STOWELL

Loki: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste Jumalainen huumoripläjäys Neropatin päiväkirjojen hengessä! Miten käy viikinkien pahisjumala Lokin, kun Odin passittaa hänet Maan kamaralle oppimaan tapoja 11-vuotiaana koululaisena? Uusi hervottoman hauska fantasiasarja alkaa. Asgårdin jumalat ovat saaneet tarpeekseen Lokin piloista. Kun tämä leikkasi jumalatar Sivin hiukset, ylijumala Odinilla keitti yli ja hän päätti lähettää jumalkunnan keppos­ maakarin Maahan jäähylle – 11-vuotiaan pojan ruumiissa. Lokilla on kuukausi aikaa parantaa tapansa ja hankkia riittävästi hyvyyspisteitä maagiseen päiväkirjaan tai muuten Loki saa viettää loppuikänsä kuopassa myrkky­ käärmeen kanssa. Yllätys, yllätys, miinus­ pisteitä alkaa kertyä saman tien… ”Tämä pahistoilailu on hillitön naurupommi täynnä hauskoja kuvia ja välihuomautuksia, täydellistä luettavaa Neropatti-faneille.” – Daily Mail

MA ALISKUU

Loki: A Bad God’s Guide to Being Good Suom. Maria Lyytinen 240 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510491348 EAN äänikirja: 9789510491355

Lontoolaiskirjailija LOUIE STOWELL aloitti uransa tietokirjailijana, mutta kyllästyi pitämään kiinni faktoista ja päätti siirtyä fiktion puolelle. Myyntilistojen kärkeen Britanniassa heti ilmestyttyään nousseen Loki-sarjan on oikeudet on ostettu yli 20 kielelle, ja se saa jatkoa suomeksi jo syksyllä 2023.

130


© DAVIDMYERSPHOTOGRAPHY.COM

JACK MEGGITT-PHILLIPS, ISABELLE FOLL ATH

Hirviön paluu Hirviömäinen yllätys!

Riemastuttava sarja reipash­enkisestä Helmikistä, tinktuuran voimalla vuosisatoja eläneestä Ebenezeristä ja toiveita toteuttavasta mutta vaarallisesta hirviöstä saa jatkoa kolmannessa kirjassa. Hirviö piti Ebenezer Pinsetiä otteessaan 511 vuotta ja yritti kahteen otteeseen syödä Helmikin, mutta nyt se on visusti telkien takana… tai oli. Ystävystemme yllätykseksi maailman inhottavin olio on taas vapaana ja se on palannut Ebenezerin ullakolle. Mutta hirviöpä ei ole enää entinen itsensä – se kujertelee kaikille ja puklaa upeita lahjoja naapureille. Onko hirviö voinut oikeasti muuttua… ööh, kiltiksi? MA ALISKUU Battle of the Beast | Suom. Marja Helanen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510462089 EAN äänikirja: 9789510492543 EAN e-kirja: 9789510492536

”Jos Roald Dahlin tarinat puhuttelevat, kannattaa tarttua myös näihin herkkupaloihin – parasta tuoretta lastenkirjallisuutta.” – @lukuliekki

JACK MEGGITT-PHILLIPS on lontoolainen kirjailija, joka kirjoittaa myös

näytelmiä ja juontaa podcastia. Zürichissä asuva ISABELLE FOLLATH on aiemmin tehnyt kuvituksia mm. muotilehdille. Kaksikon yhteistyönä ovat ilmestyneet tätä ennen teokset Hirviö ja Helmikki (2021) ja Hirviön kosto (2022). Suomentaja MARJA HELANEN sai parhaan lasten- ja nuortenkirjakäännöksen Aarresaari-palkinnon Hirviön ja Helmikin suomennoksesta 2022.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

131


© SAMPO KORHONEN

MIINA MÄKI, ANNI PÖYHTÄRI

Elonkirjo

Millaista on luontomme, jota uhkaa katoaminen? Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Elonkirjo on yltäkylläinen sukellus Suomen ainutlaatuisen rikkaaseen ja monimuotoiseen luontoon. Mitä on luonnon monimuotoisuus eli elonkirjo? Se on solisevia puroja, ho­pei­sia kelopuita ja eriskummallisia kuoriaisia. Se on myös upottavia suon­­s­ilmäkkeitä, saalistavia petoja ja ryteikköjä. Elonkirjo on vaikuttava kurkistus suojeltuihin ja uhanalaisiin luonnon­ ympäristöihin, lajien kirjoon ja kiehto­vien ekosysteemien monimuotoiseen maailmaan.

TAMMIKUU 120 s. | N56.9 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510484982 EAN äänikirja: 9789510485002 EAN e-kirja: 9789510484999

Miina Mäen eloisat tekstit ja Anni Pöyhtärin hehkuvan runsaat kuvitus­­kuvat vievät lukijan keskelle suo­kukkojen turnajaisia ja aavan palsasuon jäiseen sydämeen. Tämä on se ennennäkemättömän kaunis ja ainutkertainen luontomme, jonka soisimme säilyvän.

MIINA MÄKI työskentelee John Nurmisen Säätiössä ja on koulutukseltaan meri- ja ympäristöbiologi sekä tutkimus­

sukeltaja. ANNI PÖYHTÄRI on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka upeat nelivärikuvat ovat tuttuja myös kiitosta keränneestä Muumi luonto -sarjasta.

132


© VEIKKO SOMERPURO

LEENA PAASIO

Bengtskär itä kahdeksan Itämeri-mysteeri ratkeaa! Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Nuortenromaanissa Harmaja luode seitsemän käynnistynyt jännitys­ kertomus tiivistyy teosparin jatkoosassa Bengtskär itä kahdeksan. Eetun äidin katoamisen ympärille kiristynyt vyyhti alkaa selvitä. Eetu palaa lukioon ja purjehdusseuraan oltuaan puoli vuotta poissa uupumuksen takia. Isänsä vaatimusten ristipaineessa purjehtiva Rasmus on odottanut pahinta kilpakumppaniaan, ja vaikka Eetu voittaa hänet kisoissa toistuvasti, katsovat pojat toisiaan uusin silmin.

HUHTIKUU 220 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510478936 EAN äänikirja: 9789510478950 EAN e-kirja: 9789510478943

Eetun kadonneesta äidistä ei ole havaintoja, mutta Eetu ei yhäkään usko onnettomuuteen. Kun Rasmus pääsee totuuden jäljille Bengt­skärin piskuisella majakkasaarella, vihjeet johtavat hämäriin bisneksiin ja mahdolliseen ympäristörikokseen. Kukaan ei pysty peittämään jälkiään ikuisesti.

LEENA PA ASION (s. 1974) ensimmäinen nuortenromaani Harmaja luode seitsemän ilmestyi vuonna 2022. Paasio

on aiemmin julkaissut kaksi romaania aikuisille Melkein äiti (Kosmos, 2015) ja Menetetty tyttö (Kosmos, 2017). Hän on myös äidinkielenopettaja ja Itämeri-lähettiläs, joka harrastaa itsekin purjehdusta.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

133


LUKUISIIN MAIHIN MY YTY HITTISARJA . MYÖS NETFLIX-ELOKUVANA! ANNE GUNN HALVORSEN, R ANDI FUGLEHAUG

Royalteen 1: Puoli valtakuntaa Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Maan tunnetuin poika ja suurta salaisuutta mukanaan kantava tyttö. Lukuisiin maihin myyty kuninkaallinen romanssi on tarina pelkojen voittamisesta ja yllättävästä rakkaudesta norjalaisessa eliittikoulussa. 17-vuotias Lena on muuttanut kauas Oslosta, missä kaikki muistuttaa mennei­syydestä. Oman paikan löytäminen upeassa eliitti­koulussa ei kuitenkaan ole helppoa. Lenalla on takanaan menneisyys juorukuningattare­na ja kotona suuri salaisuus, josta kukaan uudessa koulussa ei saa tietää mitään. Mutta kun Lenan ja samaa koulua käyvän kruunun­ prinssi Kallen elämät risteävät, Lena saa unohtaa toiveen­sa välttää liiallista huomiota. Raikas ja koukuttava Royalteen: Puoli valta­kuntaa on ollut valtava hitti kotimaassaan Norjassa ja sarjasta on kasvanut neliosainen. Ensimmäisen kirjan filmaus­ oikeuksista kilpailtiin rajusti, ja loppu­tuloksena tarina valloittaa maailmaa Netflix-elokuvana. MARRASKUU 2022 Halve kongeriket. Arvingen | Suom. Kati Valli 270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510491652 | EAN äänikirja: 9789510491676 EAN e-kirja: 9789510491669

134


ANNE GUNN HALVORSEN on toimittaja ja kriitikko, joka on kirjoittanut useita tietokirjoja aikuisille. RANDI FUGLEHAUG on toimittaja, kustannustoimittaja ja kirjailija, jolta on ilmestynyt teoksia laajasti eri kohderyhmille.

ANNE GUNN HALVORSEN, R ANDI FUGLEHAUG

Royalteen 2: Onnellisina loppuun asti

© AGNETE BRUN

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Salaisuuksia, juoruja ja virheitä. Koukuttavan Royalteen-sarjan toinen osa keskittyy prinsessa Margarethen myrskyisään elämään. Miten toteuttaa tavalliset teinitytön unelmat, kun koko maa tarkkailee sinua? Prinsessa Margarethen elämä on täynnä rajoitteita ja ihmisiä, jotka odottavat, että hän mokaa lopullisesti. Samalla hänelle on kehittymässä salainen romanssi. Kaiken päälle Margarethen vanhemmat, Norjan kuningas ja kuningatar, ovat vieraantuneet nykyajasta. Aivan toisenlaisia kuninkaallisia ovat modernit ja empaattiset naapurit Tanskassa. Kun kuningasperheet päätyvät yhteiselle hiihtoreissulle, Tanskan kruununprinssi osoittautuu myös varsin hurmaavaksi. Mutta unelmien prinssit ja prinsessat eivät välttämättä ole sitä miltä päälle päin näyttää. Royalteen-sarjan toinen osa Onnellisina loppuun asti on yhtä aikaa raadollinen ja suloinen tarina, jota on mahdoton laskea käsistään. HUHTIKUU Drømmeprinsen | Suom. Kati Valli 210 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510491683 EAN äänikirja: 9789510491690 EAN e-kirja: 9789510491706

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

135


© JANELLE BENDYCKI

JENNY HAN

Ei kesää ilman sinua Jenny Hanin Kesä-sarjan toinen osa on täynnä kaipausta ja rakkautta. Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

”Jenny Han kutoo taitavasti yhteen Bellyn ja Jeremiahin taustatarinat, sekä äskettäiset että menneet tapahtumat, ja luo yhtenäisen kudelman ihmisten välisistä suhteista ja kaipuusta.” – Kirkus Reviews Edellisenä kesänä Bellyn unelmat toteutuivat ja ajatuskin, että hän ei viettäisi kesää ranta­ huvilassa Conradin perheen kanssa, tuntui käsittämättömältä. Mutta asiat elämässä muuttuvat, joskus silmänräpäyksessä. Vuodenaika, jota hän on aina kiihkeimmin odottanut, onkin jotain mitä hän kammoaa. Kun Jeremiah soittaa ja kertoo, että Conrad on kadonnut, Bellyn pitää päättää, haluaako hän etsiä pojan jota rakastaa vai vihdoinkin päästää hänestä irti. HUHTIKUU It’s Not Summer without You Suom. Antti Hulkkonen 320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510486207 EAN äänikirja: 9789510486221 EAN e-kirja: 9789510486214

JÄTTIPOKKARI

Kesä-sarjan ensimmäisestä osasta Kesä, jolloin minusta tuli kaunis on tehty myös Amazon Prime -tv-sarja.

JENNY HAN asuu Brooklynissä New Yorkissa. Hän kirjoittaa kahviloissa, metrossa ja kyläillessään. Jenny rakastaa syksyistä kaupunkia ja pitää aina laukussaan huulikiiltoa, muistikirjaa ja silmälasien puhdistusainetta.

136


© SUZANNE PLAFCLAN

KIERA CASS

Petetty Säihkyvä kuninkaallinen romanssi Valinta-sarjan hengessä.

Voiko sydäntään seurata, kun se on jo särkynyt? Kaksiosaisen Coroan kronikat -sarjan päättävä Petetty kertoo viekoittelevan tarinan rakkaudesta, vallasta ja yksilön oikeudesta onneen.

HELMIKUU The Betrayed Suom. Laura Haavisto 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510486924 EAN äänikirja: 9789510486948 EAN e-kirja: 9789510486931

Hollisin tarina oli tähtiin kirjoitettu. Hän hurmasi Coroan kuninkaan Jamesonin, mutta vasta tavatessaan Silas Eastoffen Hollis kohtasi todellisen rakkauden. Nyt Hollis yrittää koota särkyneen sydämensä sirpaleita ja jatkaa elämää uuden perheensä kanssa, mutta Hollisin kohtalo on ratkaista, miksi hänen miehensä oli kuoltava. Jäljet johtavat hoviin, kahdessa eri valtakunnassa.

JÄTTIPOKKARI

KIERA CASS on opiskellut historiaa ja valmistunut Radfordin yliopistosta. Hänen kirjansa ovat nousseet New York

Timesin Bestseller-listan ykköseksi ja Valinta-kirjasta kuvataan Netflix-elokuvaa. Cass inhoaa lentämistä, salaatteja sekä sitä, että ihmiset eivät käytä ajaessaan vilkkua. Hän rakastaa toimistotarvikkeita, poikabändejä ja jälkiruokia. Lue lisää Cassin kirjoista: kieracass.com.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

137


© KAITLYN LITCHFIELD

KAREN M. MCMANUS

Neljä askelta murhaan Kannen suunnittelu: MELISSA FOUR

”Karen M. McManus lujittaa valtaansa YAtrillerien kuningattarena.” – PopSugar Pidä ystävät lähelläsi… ja salaisuudet ominasi. Aloitteleva true crime -toimittaja palaa entiseen kouluunsa ja alkaa tutkia vanhaa murhatapausta.

MA ALISKUU Nothing More to Tell Suom. Inka Parpola 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510491003 EAN äänikirja: 9789510491027 EAN e-kirja: 9789510491010

Neljä vuotta sitten Brynn Gallagherin koulun suosituin opettaja murhattiin. Tapauksen saamasta julkisuudesta huolimatta tekijää ei koskaan löydetty. Nyt Brynn palaa vanhaan kouluunsa ja on päättänyt saada selville, miksi opettaja Larkin murhattiin. Hän on saanut harjoittelupaikan true crime -podcastin taustatoimittajana ja saa huomata, että totuutta etsii moni taho, osa mitä raadollisimmin keinoin. McManus on kirjoittanut jälleen kerran YAdekkarin, josta ei puutu mehukkaita vääriä johtolankoja, yllätyskäänteitä tai romanttista vipinää ja jossa jännitys säilyy viimeisille sivuille asti.

Kirjailija KAREN M. MCMANUS asuu Yhdysvaltain itärannikolla. Hänen kaikki kuusi YA-trilleriään ovat nousseet kansainvälisiksi myyntimenestyksiksi. McManusin esikoisteoksesta Yksi meistä valehtelee on tehty myös Netflix-sarja.

138


© MARJAANA MALKAMAKI

DESS TERENTJEVA

Freestyle Tanssisalissa Kai on turvassa, siellä hän osaa lentää! Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG

Freestyle on palkitulla Ihana-romaanillaan valloittaneen Terentjevan toinen nuortenromaani. Katutanssin rytmeihin kirjoitettu säeromaani pohtii ystävyyden ja oman seksuaalisuuden etsimisen kysymyksiä. Kai ja Mandi eivät muista aikaa ennen tanssia – tai ennen toisiaan. He ovat erottamattomat ystävät, joiden askelkuvioihin tulee yllättäen säröjä, kun Mandi ihastuu tanssikoulun tyttöön. Kai taas ei tiedä kiinnostaako häntä seurustelu ylipäänsä. Kai on kyllästynyt itseään koskeviin olettamuksiin, joiden muotteihin hän ei sovi. Hän on alkanut kuitenkin aavistaa, että hänellekin voisi olla olemassa oma lokero. HELMIKUU 120 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510486368 EAN äänikirja: 9789510488461 EAN e-kirja: 9789510488478

Terentjeva kirjoittaa oivaltavasti ja sensitiivisesti aseksuaalisuudesta. Kirjailijan oma tanssitausta sykkii elävänä säeromaanin rytmeissä.

DESS TERENTJEVA (s.1992) on tamperelainen kirjailija, jonka ensimmäinen nuortenromaani

Ihana (2021) voitti WSOY:n TaajuusZ-kirjoituskilpailun ja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- sekä Topelius-palkintoehdokkaaksi. Terentjeva on kirjoittanut myös kaksi fantasiakirjaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

139


© MIIKKA PIRINEN

TUIJA SILTAMÄKI, SA AR A HELK AL A

Ihan hyvä

PÄRJÄILYÄ SUORITUSYHTEISKUNNASSA

Aika lopettaa suorittaminen ja aloittaa hengailu! Kannen suunnittelu: SAARA HELKALA

Mitä kaikkea nykyään pitäisi suorittaa? Miten luovia paineiden viidakossa tai mitä vastata valmistujaisissa, kun sukulaistäti kyselee urasuunnitelmista mutta itsellä ei ole hajuakaan? Tässä kirjassa rikotaan myyttejä ja harha­ oletuksia menestymisestä, varhaisista oikeista valinnoista ja intohimoisesta suorittamisesta. Kun mediassa korostuvat huikeat menestys­ tarinat, päämäärätietoisuus ja kunnianhimo, tarvitaan enemmän tarinoita etsiskelystä, hengailusta ja mokailusta.

TOUKOKUU 150 s. | N17.3 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510494387 EAN äänikirja: 9789510495247 EAN e-kirja: 9789510495230

Ihan hyvä on matalan kynnyksen tietokirja niille, jotka eivät vielä tiedä, mitä haluaisivat olla isona, eivät ole löytäneet omaa juttuaan tai haluaisivat vain elää ilman paineita. Se liputtaa hengailun, etsiskelyn, mokailun ja polun­ vaihtamisen puolesta ja haistattaa pitkät suorittamiselle. Tulevaisuus ei ole pilalla vaikka välillä päätyisi ihan vain haahuilemaan.

TUIJA SILTAMÄKI on maalais-helsinkiläinen toimittaja, joka tähtää työurallaan siihen, että voi käydä keskellä päivää uimahallissa kavereiden kanssa. Hän on aiemmin työskennellyt esimerkiksi Ylioppilaslehden päätoimittajana, Helsingin Sanomissa ja Ylellä. SA ARA HELKALA on graafikko ja kuvittaja, joka asuu tätä nykyä Lissabonissa. Hän on erikoistunut kirjasuunnitteluun ja käsin piirrettyyn typografiaan.

140


POKK ARIT –––––––––––

LOPPUVUOSI 2022 VEIKKO HUOVINEN

MIKKO HYPPÖNEN

Hamsterit

Internet Humoristinen kertomus kuvaa kahta ihmistä inhimillisen, mutta kaikki mitat ylittävän keräysvimman vallassa. Nyt myös Markku Pölösen ohjaamana elokuvana. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510495827

ERICH MARIA REMARQUE

Länsirintamalta ei mitään uutta Länsirintamalta ei mitään uutta oli ilmestyessään 1920-luvun lopussa maailman kiistellyin sotakuvaus. Teoksesta on tullut yhden sodan, yhden aikakauden synonyymi. Im Westen nichts Neues Suom. Armas Hämäläinen T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510495551

Suomen tunnetuin tietoturva-asiantuntija kertoo kirjassaan, mitä jokaisen meistä tulee tietää internetin uhkista ja mahdollisuuksista. T61.72 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488348

ANDERS ROSLUND

MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

EWERT GRENS 5

MARTIN BECK 10

Levon hetki nyt lyö on aitoa alamaailman kuvausta, Nordic noiria parhaimmillaan.

Sjöwall & Wahlöön radikaalisti hyvinvointivaltion kääntöpuolta käsitellyt sarja, ”Romaani rikoksesta”, saa arvoisensa päätöksen Terroristeissa.

Levon hetki nyt lyö

Sovsågott Suom. Annamari Typpö T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510488355

Terroristit

Terroristerna Suom. Margit Salmenoja T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476857

P OK K A R I T

141


MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

Mies, joka hävisi savuna ilmaan MARTIN BECK 2

MERI VALKAMA

Sinun, Margot

”On ilo lukea ruotsa­ laisen kirjailijaparin rikos­romaania, joka on näin taitava, elegantti ja hallittu.” – Svenska Dagbladet Mannen som gick upp i rök Suom. Kari Jalonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476772

Kiehtova esikoisromaani muistin hauraudesta ja vaikenemisen voimasta. ”Harvinainen tapaus suomalaisessa kirjal­ lisuudessa, vieläpä ensimmäisellä yrittämällä. - - Sinun, Margot hellii lukijaansa ihailtavan tarkalla kynällä piirretyillä kohtauksilla.” –Helsingin Sanomat T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510488362

TAMMIKUU

ANKI EDVINSSON

DAVID LAGERCRANTZ

BETH O’LEARY

UUMAJAN MURHAT 1

REKKE & VARGAS 1

Hyytävää jännitystä Uumajasta - nopeasykkeisen dekkarisarjan avaus. Poliisipari von Klint ja Berg tutkii kolmea traagista tapausta.

Millennium-sarjan jatko-osien kirjoittajan uusi, älykäs rikossarja, joka johdattaa mielen pimeimpiin sopukoihin.

Snöängeln Suom. Leena Virtanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492260

Obscuritas Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492277

Kimppakämppä ja Vaihtokauppa -menestysromaanien tekijän uutuus on villi roadtrip kohti rak­ kautta. Sisältää pari koukkausta menneisyyteen ja muutaman py­säh­dyksen väärinymmärryksessä.

Lumienkeli

142

Mies pimeästä

Törmäyskurssi

The Road Trip Suom. Taina Wallin T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492291


ILKKA REMES

OSKARI SAARI, AKI HINTSA

Pääkallokehrääjä

Tänään olen elossa Suomen trillerikuninkaan esikoisteos! Naulitsevan tarinan taustalla hengittävä vaihtoehtoinen Suomi on tyrmäävän toden­tuntuinen. Elävä henkilö­kuvaus, tarkat yksityis­kohdat ja äärimmilleen viety toiminta nitoutuvat henkeä­ salpaavaksi kokonaisuudeksi.

Aki Hintsan viimeiseksi jääneen vuoden päivä­kirjoihin pohjautuva Tänään olen elossa on avoin kertomus arvostetun lääkärin kamppailusta syöpää vastaan; se on syvästi koskettava kuvaus toivosta ja ilosta, takaiskuista ja raastavasta surusta sekä perimmäisistä elämänarvoista.

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510491331

T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492307

HELMIKUU

ANDRZEJ SAPKOWSKI

JEAN M. UNTINEN-AUEL

STEFAN AHNHEM

NOITURI 8

MAAN LAPSET 4

FABIAN RISK 6

Kahdesti Suomessa Tähtifantasiapalkittu Noituri-saaga jatkuu vetävällä romaanilla, jonka tapahtumat sijoittuvat sarjan aloittaneen Viimeinen toivomus -novellikokoelman aikoihin.

Miljoonat lukijat lumonnut Maan lapset -sarja tutkii neljännessä osassaan naisen paikkaa yhteisössä ja uskossa.

Huippusuositun sarjan hyytävä päätösosa on skandinaavista trilleriä parhaimmillaan.

Myrskykausi

Sezon burz Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492314

Tasangon vaeltajat

The Plains of Passage Suom. Kirsti Kattelus, Tiina Ohinmaa, Aulis Rantanen T84.2 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510492321

Viimeinen naula

Den sista spiken Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510492338

P OK K A R I T

143


CLIVE CUSSLER, GRAHAM BROWN

Jäätikön uhka

JOUNI K. KEMPPAINEN

Kaija Koo – Taipumaton

KURT AUSTIN

Kurt Austin rientää jäätävälle Etelämantereelle ja törmää natsien retkikunnan vuosikymmenten takaiseen salahankkeeseen. Maailman herruutta tavoitelleet Luftwaffen joukot tekivät jäätiköllä vuonna 1939 vaarallisen löydön, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Nyt Austin kollegoineen vede­t­ään mukaan salaliittoon. Fast Ice Suom. Jorma-Veikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492345

Ainutlaatuinen elämäkerta yhdestä Suomen rakastetuimmasta artistista. Se on kertomus siitä, kuinka lahjakas mutta ujo Kaija Kokkola selätti miesten hallitseman musiikkimaailman ja nousi oman uransa sankariksi, vahvaksi ja kunnioitetuksi super­ tähdeksi, kansan Kuningattareksi. T99.1 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510491317

MA ALISKUU

MART SANDER

SOFIE SARENBRANT

SUSANNA ALAKOSKI

ROUVA KUKKIN TYTÖT 1

EMMA SKÖLD 8

PUMPULIENKELI 2

Ilolinnut avaa viihdyttävän ja vauhdikkaan sarjan, joka seuraa Viron yhteiskunnallista ja poliittista tilannetta vuosina 1939–1941 virolaisten naisten näkökulmasta.

Yli kolme miljoonaa kirjaa myyneen dekkarikuningattaren menestysromaani on valheiden ruumiinavaus ja tutkielma yhteiskunnan kipukohdista.

Ylistetyn, suomalaisten työläisnaisten historiaa kartoittavan sarjan toisessa osassa suurkaupunki kutsuu, mutta juuret jäävät Pohjanmaalle.

Litsid. Naiste sõda 1 Suom. Kaisu Lahikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492352

Mytomanen Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492369

Londonflickan Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492376

Ilolinnut

144

Valheenpunoja

Lontoon tyttö


PASCAL ENGMAN

LISA JEWELL

VANESSA FRANK 3

Koskettava psykologinen trilleri teinitytön katoamisesta ja ennakkoluulojen tuhoavasta voimasta.

Lesket

Kolmas romaani rikostutkija Vanessa Frankista on täynnä yllättäviä koukkuja ja henkeä­ salpaavaa, poliittista jännitystä. Änkorna Suom. Pekka Marjamäki T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492383

Näkymätön tyttö

Invisible Girl Suom. Karoliina Timonen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492390

ILKKA REMES

Lohikäärmeen isku Miljardöörin tyttären sieppaus Levillä. Kiristys joka lyö suurvallat toisiaan vastaan. Vakooja Suomen ytimessä. T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510492406

HUHTIKUU

VIVECA STEN

ANTHONY DOERR

ÅREN MURHAT 2

Mielikuvituksen ja myötätunnon voitto! Pulitzer-palkitun kirjailijan sykähdyttävä kertomus toivoa ja tarinaansa etsivistä nuorista.

Laakson varjo Idyllisessä Åressa vietetään talvilomaa, kun paikallisen julkkiksen ruumis löytyy rusikoituna lumesta. Uhrilla ei näytä olevan vihollisia, joten miksi verityö? Dalskuggan Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492413

Taivaanrannan taa

Cloud Cuckoo Land Suom. Seppo Raudaskoski T84.2 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510492420

LIANE MORIARTY

Omena ei kauas putoa Menestyskirjailijan kirpeän herkullinen keitos perhe­ salaisuuksista. Apples Never Fall Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510492437

P OK K A R I T

145


TOUKOKUU

FRIDA SKYBÄCK

Lukupiiri maailman laidalla Inhimillinen lämpö, hyvä seura ja kirjat keventävät jopa synkimpiä perhe­salaisuuksia. Ihanaa luettavaa Kirja­kauppa Thamesin varrella -kirjan tekijältä! Bokcirkeln vid världens ände Suom. Annamari Typpö T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492468

MAARET KALLIO

Viihdyttävää, sähäkkää, älykästä ja modernia – kerta kaikkiaan ahmittavaa!

Suomen luetuimman psyko­ terapeutin Maaret Kallion odotettu uutuuskirja pureutuu toivoon, joka on merkittävä hyvän elämän tekijä.

Panoksena sydän

Med hjärtat som insats Suom. Virpi Vainikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510494967

Voimana toivo

T17.3 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510494974

HELENA MERRIMAN

SATU RÄMÖ

JEAN M. UNTINEN-AUEL

Pako Berliinin ali on palkittuun brittiläiseen Tunnel 29 -podcastiin perustuva uskomaton tositarina vapautensa menettäneistä ihmisistä – heistä, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen sen takaisin.

HILDUR 1

MAAN LAPSET 5

Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkari­ sarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan.

Viidennessä osassaan Maan lapset -sarja käsittelee perheen perustamista ja oman paikkansa löytämistä vieraassa yhteisössä.

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510494998

The Shelters of Stone Suom. Ulla Selkälä, Ilkka Äärelä T84.2 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510495001

Pako Berliinin ali

Tunnel 29 Suom. Jorma-Veikko Sappinen T94.13 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510494981

146

SIMONA AHRNSTEDT

Hildur

Luolien suojatit


KESÄKUU TANA FRENCH

MAIJA KAJANTO

DUBLININ MURHAT 1

KAHVILA KOIVU 1

Pimennossa

Korvapuustikesä Kuumana kesäpäivänä vuonna 1984 kolme lasta katoaa metsään. Vain yksi heistä löydetään etsintöjen jälkeen, veriset kengät jaloissaan. Tapahtumista hän ei muista mitään. Pimennossa aloittaa älykkään, henkilöhahmoihin ja tunnelmaan panostavan huippusuositun dekkari­ sarjan. In the Woods Suom. Natasha Vilokkinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510495018

Onko menneisyyden haamuja mahdollista päästä pakoon ? Ja onko todella hetkiä jolloin pulla voi parantaa kaiken, sydän­ suruista särkeviin jalkoihin? Korvapuustikesä on kevyttä viihdettä, aikuisten ahmimiskirjallisuutta Sophie Kinsellan ja Jojo Moyesin tapaan. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510495032

KRISTINA OHLSSON

ARTTU TUOMINEN

VERA VALA

AUGUST STRINDBERG 1

DELTA 4

SALLA KOTKA 1

Myrskynvartija vie lukijan idylliselle Ruotsin länsirannikolle, jossa meren ja tuulen voimatkaan eivät pysty vastaamaan ihmisestä löytyvälle pahuudelle. Uuden sarjan avaus nousi välittömästi ilmestyttyään Ruotsin myydyimmäksi kirjaksi.

13-vuotias Laura katoaa koulu­ matkalla. Poliisi epäilee tytön karanneen kotoa, kunnes tämän kotikoneelta paljastuu huolestuttavia asioita. Vaikuttaa siltä, että Laura on viettänyt kaksoiselämää netissä. Kun tytön ruumis nostetaan jokis­uistosta, katoaminen muuttuu murha­ tutkinnaksi.

Milanon seutu elää pelon vallassa. Salaperäinen vainoaja terrorisoi ihmisiä, ja Harlekiiniksi kutsuttu sarjamurhaaja valikoi uhrejaan. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Oikeuspsykologin uraansa aloitteleva Salla Kotka tempautuu keskelle uhkaavaa tapahtumaketjua aloittaessaan työt puolustus­ asianajajan alaisena.

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510495070

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510495087

Myrskynvartija

Stormvakt Suom. Pekka Marjamäki T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510495025

Häväistyt

Italialainen peli

P OK K A R I T

147


PALKITUN KIRJAILIJAN MONI­ KERROKSINEN JA VÄKEVÄ LUOTAUS NYKYNAISEUTEEN.

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

© LAURA MALMIVAARA

M

IL J

ÖMÄRK

T

Painotuote 4041 0955

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.