WSOY kevät 2023

Page 1

© LAURA MALMIVAARA WSOY | KEVÄT 2023 | UUTUUDET

Satu Rämön Islantiin sijoittuvan Hildur-sarjan odotettu jatko-osa.

ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo suomalaisen soturin tarinan.

kuvaus miljonääri playboyn elämästä Suomessa.

Uusi Soturikissat-saaga alkaa! Nyt valikoimissa koko Soturikissat-tuotanto.

mestariteoksessa

Pulitzer-palkitun kirjailijan
kulminoituu suuren tekijän elämäntyö. SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus ......... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus ...... 28 Sarjakuvat .................. 59 Tietokirjallisuus 60 Lasten- ja nuortenkirjat 90 Pokkarit ...................... 141 30 6
126
68 Raivorehellinen
Hyvän
© ANTTI NOUSIMAA 64 2

TUNTUU OLLA….

Ollaksemme itseämme itsekkääksi moittiva laji me ihmiset olemme sangen kiinnos tuneita siitä, millaista olisi olla joku muu. Millaista olisi olla Ranskan kuningas? Lottomiljonääri? Salainen agentti?

Toisen elävän olion nahkoihin astuminen ei ole tieteen vahvimpia osaamisalueita – vaikka miten tutkisimme Ranskan kuninkaan aivosähkökäyrää tai DNA:ta, emme olisi juurikaan viisaampia kuninkaan tuntemusten suhteen.

Vaan entäpä jos Ranskan kuningas kirjoittaisi kirjan, jossa hän kertoisi, selvällä ja kauniilla suomen kielellä, miltä kunkkuna oleminen tuntuu? Johan nappaisi!

Tämän katalogin tietokirjat kertovat, muiden muassa, millaista on olla Suomen tasavallan presidentin puoliso, yli 20 000 hälytysajoa suorittanut ensihoitaja, koulukiusattu Hornet-lentäjä, Suomen menestynein antiikkikauppias, vieraan valtion lipun alla taisteleva soti las ja yksinäinen miljonääri-playboy.

Lukeminen lisää tunnetusti myötä elämisen kykyä, eikä siitäkään ole vahinkoa, että samalla saattaa oppia yhden tai kaksi uutta faktaa, vaikkapa Mig-21 hävittäjän karmivasta lempinimestä tai taideväärennösten salakähmäisestä anatomiasta.

Myötäelämisen iloa!

HENRIKKI TIMGREN

Kustantaja, tietokirjallisuus

© ISTOCK © AJ SAVOLAINEN
MILTÄ
3
LOPPUJEN LOPUKSI JA KAIKKIEN VUOSIEN JA PEHMUSTETTUJEN ELÄMÄN PETTYMYSTEN JÄLKEEN HÄN OLI SE JOKA LÄHTI, SIITÄ TÄMÄ KAIKKI ALKOI.” TOUKOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510489833 EAN äänikirja: 9789510490839 EAN e-kirja: 9789510490822 ”Kannen suunnittelu: SANNA MANDER KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS –––––––––––4

MINNA RYTISALON esikoisteos Lempi (2016) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Se palkittiin Kiitos kirjasta -mitalilla, Botnia-palkinnolla ja kirjabloggaajien myöntämällä Blogistanian Finlandialla. Lempin käännös oikeudet on myyty viiteen maahan. Rouva C. (2018) lumosi lukijat ja sai Vuoden kirja -palkinnon, Kaarlen palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon. Molemmista romaaneista on tehty näyttämösovituksia.

Jenny Hill

Monikerroksinen ja väkevä nykynaiseuden luotaus.

Mäen Jenni on tavallinen, eronnut nainen. Hänen sisällään säihkyy kuitenkin Jenny Hill, joka uskal taa enemmän ja kommentoi sitä, miten maailma katsoo naista. Hän ei tyydy annettuihin määritelmiin vaan kyseenalaistaa totuudet.

Jenny Hill on vaikuttava romaani naiseudesta, keski-iästä, vaihde vuosista, vanhenemisesta ja siitä, millaista on elää naisena tässä maailmassa – ja vähän myös satujen prinsessoista ja Brigitte Macronista. Minna Rytisalon kieli lumoaa. Jenny Hill on sävykäs ja ajan kohtainen romaani, joka tekee rohkeasti oikeutta naisen ruumiillisuudelle.

MINNA RYTISALO
© LAURA MALMIVAARA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5
SATU RÄMÖ (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Lukijat ovat rakastuneet hänen Islan tiin sijoittuviin matkakirjoihinsa. Päivätyönsä ohella Rämö höpöttelee minitarinoita vuonoilta omaan Instagramiinsa. Hildur on kotimaisen menestyksen lisäksi herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla ja sen käännösoikeudet on myyty jo useampaan maahan. ODOTETTU JATKO-OSA SATU RÄMÖN ARVOSTELU- JA MYYNTIMENESTYKSEKSI NOUSSEELLE HILDUR -DEKKARILLE. MAALISKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510481271 EAN äänikirja: 9789510481295 EAN e-kirja: 9789510481288 Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN © ISTOCK 6

RÄMÖ

Rósa & Björk

Kun vallanhimo iskee, tulee ruumiita!

Rósa & Björk on toinen osa nordic noir -henkistä Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa.

Syrjäisillä Islannin vuonoilla tapahtuu outo murha. Vaikutus valtainen kunnallispoliitikko löydetään ammuttuna hiihto ladulta. Murhaa tutkiessaan rikosetsivä, Atlantin hyisissä aalloissa surffaava Hildur Rúnarsdóttir ja suomalainen poliisi harjoittelija, villapaitojen neulomiseen hurahtanut Jakob Johanson joutuvat vaikean kysymyksen eteen. Kannattaako kaikkia salaisuuksia selvittää? Hildurin lapsuuden traumat nousevat pintaan, kun kauan sitten kadonneiden siskojen, Rósan ja Björkin, mysteeri alkaa aueta. Jakob puolestaan yrittää pitää päänsä kylmänä keskellä vaikeaa huoltajuusriitaa.

Paha löytyy usein läheltä, mutta ihmisten läheisyys on silti suurin voimavara, joka meillä on.

”Satu Rämön esikoisdekkari on vahva avaus: Islantiin kotiutuneesta kirjailijasta saattaa tulla merkittävä uusi pohjoismainen dekkarinimi.”

– Helsingin Sanomat

SATU
© BJÖRGVIN HILMARSSON KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7

Vieraat kunnaat

piti olla rutiininomainen kaukopartio tehtävä, mutta sodassa sellaisia ei olekaan.

Jatkosodan tiimellyksessä luutnantti Aulanko miehineen saa tehtäväkseen opastaa joukon saksalaisia kansatieteilijöitä syvimpään Karja laan. Suomalaisten sotilaiden vastuulla on herra Röder, neiti Röder, herra Ranke ja Oberleutnant Hummel sekä salaperäistä laitteistoa, jonka avulla saksalaiset uskovat löytävänsä ei sen enempää tai vähempää kuin Kalevalasta tutun Sammon. Mitä kauemmas Karjalaan joukko etenee, sitä merkillisempiä asioita alkaa tapahtua. Väijytykset kuuluvat sotaan, mutta harvemmin okkultistiset symbolit, jäljet pakanallisista riiteistä ja teurastetut eläimet. Kun miehet Aulangon ympärillä alkavat harveta, on selvää että nyt ollaan matkalla maailmaan, josta eivät kartat kerro.

Teemu Kaskisen Vieraat kunnaat on lajityyppejä runnova romaani sodasta, salatieteistä, myto logiasta ja miehistä pahoissa paikoissa. Se on satiiria ja kauhua, kuten sota aina, mutta volyymi nappi käännettynä yhteentoista.

on yhdessä Heikki Heiskasen

Yleisradion esittämästä Pysäyttäkää Nyqvist

TEEMU KASKINEN
Sotaretki pimeyden sydämeen. KESÄKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484340 EAN äänikirja: 9789510494356 EAN e-kirja: 9789510494349 Sen
© VEIKKO SOMERPURO TEEMU KASKINEN (s. 1976) on kirjailija ja suomentaja. Hänen edellinen teoksensa
kanssa kirjoitettu Itämeri-yksikkö (2022), joka on laajennettu versio
-sarjasta. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN
8

En kykene tästä asennosta laskemaan, montako ruumista minua ympäröi.

Aivan helvetin monta.

Vasemmalla, oikealla, ei liikettä. Enää.

Kaikki kuolleita.

Hymyilen leveästi. Hymy sattuu, en välitä.”

Aarni Sudella meni niin hyvin: hän oli aloittanut lääkityksen ja lopettanut juomisen ja aika sulje tulla osastolla oli vain paha muisto. Sitten Kal lahden rannalta löytyy kroppa, ruumis, joka saa Suden epäilemään liikkeellä olevan sarja murhaajan. Totuus on kuitenkin vielä dramaatti sempi. Tapauksen tutkinta johtaa tahoihin, jotka vastaavat kansakunnan turvallisuudesta. Alkaa amokjuoksu, josta harva selviää hengissä.

”Kun tiedät, että on viimeinen aamu. Tiedät, että edessä on taistelu, hengenvaara, kuolema, se tulee aina vastaan vajaakuntoisena. Taiste lua edeltävä yö, katkonainen ahdistunut houre, suunnitelmaa toisensa jälkeen, ajatuksia vasta liikkeistä, joilla jotenkin kuittaisi vastapuolen teot, siten, että itse selviäisi hengissä. Ja ne ovat kaikki turhia, suunnitelmien lumihiutaleiden kuolema todellisuuden tulisyöverin ensimmäi sessä hipaisussa.”

© JUHA TÖRMÄLÄ MIKAEL VIIMA on sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori, jonka esikoisteos Verijälki ilmestyi keväällä 2021. MIKAEL VIIMA Rekyyli Etsivä vastavakoilun miinakentällä. HELMIKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510478547 EAN äänikirja: 9789510478578 EAN e-kirja: 9789510478561
Kannen
suunnittelu: VILLE LAIHONEN KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9

Susipiste

Jännitys tihenee kiitetyn Studiosarjan viimeisessä osassa.

Susipiste päättää palkitun, kriitikoiden kiittämän Studio-jännityssarjan. Juoni linjat huipentuvat ja aiempien kirjojen henkilöt joutuvat yllättävien käänteiden pyöritykseen.

Sarjan päähenkilöt, Lontoossa etsivätoimistoa pyörittävät suomalaiset ystävykset Lia ja Mari, lähtevät kohtaamaan pelottavat vastustajansa, ja samalla koko heidän tiiminsä tulevaisuus joutuu vaakalaudalle. Kuten aiemmissakin Studio-sarjan kirjoissa, julmat ja oudot henkirikokset yhdistyvät kansainvälisen rikollisuuden, kaivosteollisuuden ja lääkebisneksen kiemuroihin, uskonnollisten yhteisöjen salaisuuksiin, jopa Euroopan poliitti seen liikehdintään. Tarina liikkuu niin Britanniassa kuin monissa muissakin Euroopan maissa, ja tärkeään osaan nousee sarjassa ensi kertaa myös Suomi, maa josta kaikki alkoi. Tärkein kysymys tietysti on: Miten Marin ja Lian käy?

PEKKA HILTUNEN (s. 1966) on Oulusta kotoisin oleva toimittaja ja kirjailija, jonka esikoisteos Vilpittömästi sinun (2011) voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, Kirjakauppojen Laila Hirvisaari -palkinnon ja Kaarlen kirjallisuuspalkinnon. Studio-jännärisarjan aloittanut teos on ollut Suomessa arvostelumenestys ja sen käännösoikeudet on myyty useisiin maihin. Viaplayn tv-sarja Cold Courage perustuu Pekka Hiltusen Studio-kirjoihin.

PEKKA HILTUNEN
KESÄKUU 500 s. | 84.2 EAN: 9789510487334 EAN äänikirja: 9789510487358 EAN e-kirja: 9789510487341
© PERTTI NISONEN
Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI
10

Itämeri-yksikkö

Televisiosarjaan perustuva vakoojasatiiri.

Vuosi 2020. Kun Imatralta löydetään poliisipartio murhattuna, Suomen poliittinen ilmapiiri kiristyy. Ulkoministeriön, sisäministeriön ja puolustusministeriön alaisuuteen perustetaan salainen Itämeri-yksikkö, joka keskittyy Venäjän hybridi uhkien tunnistamiseen ja analysoimiseen.

Mutta kuka sen johtajaksi? Kaikkien yllätykseksi virkaan valitaan kolmekymppinen Aleksis Nyqvist, laimea mies vailla ominaisuuksia, ammattitaitoa ja harrastuksia. Apu rikseen hän saa Härkösen, joka on viimeiset seitsemän vuotta viettänyt vankisiirtolassa Arkangelissa.

Saatuaan kerrankin mahdollisuuden näyttää osaamistaan Nyqvist panee tuulemaan. Pian tämän jälkeen Suomen aluevesille kuitenkin ilmestyy tunnistamaton sukellusvene, ja kansainvälinen kriisi on valmis. Ja se on vasta alkua. Itämeri-yksikkö on kovien panosten vakoilujännäri, vähän kuin Quentin Tarantinon ohjaama Le Bureau. Se on myös musta satiiri, jossa suomalainen työelämä, suomalainen parisuhde ja vainoharhainen agenttimaailma kohtaavat. Romaani on lyhentämätön ja sensuroimaton versio Yleis radion tuottamasta Pysäyttäkää Nyqvist -sarjasta.

© VEIKKO SOMERPURO TEEMU KASKINEN on moni puolinen kirjailija ja käsikirjoittaja, HEIKKI HEISKANEN on töissä Yleisradion ulkomaantoimituksessa. He ovat aikaisemmin kirjoittaneet yhdessä romaanit Norsun vuosi (2010) ja Norsu tulee! (2011). TEEMU KASKINEN, HEIKKI HEISKANEN
TAMMIKUU 600 s. | 84.2 EAN: 9789510477403 EAN äänikirja: 9789510491461 EAN e-kirja: 9789510491454
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11
MAALISKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510449615 EAN äänikirja: 9789510491935 EAN e-kirja: 9789510491928 Pertti Usvasalmen työpöydältä löytyy lappu, johon hän on kirjoittanut siistillä käsialalla, jokaisen kirjaimen kauniisti piirtäen: Elämä on ollut varteenotettava kokemus, ja ajoittain se on jopa ylittänyt odotukseni. Minulla ei ole syytä katua elämääni, mutta ei myöskään kuolemaani.” ” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN © ISTOCK12

TOMMI MELENDER

Aurum

Romaani, joka kiidättää lukijansa huimaa vauhtia läpi suomalaisen 1900luvun.

Usvasalmen suvun miehet ovat aina halunneet muuttaa maailmaa, mutta omaa elämäänsä he eivät ole koskaan hallinneet. Näin ajattelee suvun matriarkka, 102-vuotias Siiri Usvasalmi, jota hänen lapsenlapsen lapsensa Uuku haastattelee suku myyttejä ravistelevaan teokseen. Taustalla väijyy kysymys, käyttävätkö ihmiset aatteita vai aatteet ihmisiä.

Melenderin kunnianhimoinen romaani kuljettaa antisankareitaan kautta edellisen vuosisadan, halki kansallisten voittojen ja henkilökohtaisten tappioiden. Olavi ja Pertti Usvasalmen vaiheiden takaa kuul taa suomalaisen kirjallisuuden merkki henkilöitä ja -teoksia, jotka lukija joko tun nistaa tai ei. Aurumissa on myös haamuja ja hylättyjä huvipuistoja sekä kaiken ylle nouseva ekokatastrofin uhka.

TOMMI MELENDER (s. 1968) on kirjailija, joka on julkaissut runoja, esseitä ja viisi romaania. Aurum on avaus ilkikurisesti fabuloivaan proosaan.

© VEIKKO SOMERPURO
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13

Ehdin rakastaa häntä

Rajun omakohtainen kertomus äidin tragediasta.

Meri Eskolan äiti kuoli syksyllä 1981 valtavassa kaasuräjähdyksessä Helsingin keskustassa. Koko elämänsä Eskola on tahtonut tietää, miksi äiti halusi kuolla niin.

Pakahduttavassa esikoisromaanissaan Meri Eskola rakentaa kuvaa kuolleesta äidistään sirpale sirpa leelta. Äitiä koskevien muistojen mukana nousevat esiin hurmaava, raivostuttava isä, vanhempien ero, vaikenevat sukulaiset ja kirjoittajan omat elämän valinnat.

Miksi äiti joi? Miksi hänen järkyttävästä teostaan ei koskaan puhuttu kotona?

Ehdin rakastaa häntä on hätkähdyttävän intiimi, riipaiseva kuvaus äidin epätoivosta ja kuolemasta, joka vaurioitti lasta.

MERI

julkaissut useita tietokirjoja. Elämäkerrallista proosaa

MERI ESKOLA
HELMIKUU 170 s. | 84.2 EAN: 9789510491942 EAN äänikirja: 9789510491966 EAN e-kirja: 9789510491959
© MINNA KURJENLUOMA
ESKOLA (s. 1974) on helsinkiläinen toimittaja, joka on
edustava Ehdin rakastaa häntä on Eskolan kaunokirjallinen esikoisteos. Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI ESIKOISROMAANI 14

Hyvää iltaa

Tarkkanäköinen esikoisromaani

90-luvusta, ystävyydestä ja olosuhteista, joiden kasvattamia välimatkoja on vaikea kuroa umpeen.

Kun lama kuritti Suomea, maassa kasvoi sukupolvi, jonka osaksi tuli olla mahdollisimman vähän tiellä. Mikään ei tuntunut olevan heitä varten.

Luokissa istuttiin tyttö-poikapareina, opettajat pakkolomautettiin ja pyyhekumit puolitettiin. Uutisissa Arvi Lind toivotti hyvää iltaa, eikä koskaan voinut olla varma, mitä toivotuksen jälkeen seurasi. Epävarmuuksista huolimatta maailma oli jossakin. Maijalle ystävineen se alkoi avautua ensin seutu lipun päässä, sitten huomisessa.

Aikuisena Maija työskentelee sijaisena synnytys sairaalassa eikä pysty osallistumaan luokkakokouksiin. Asetelmat ovat muuttuneet, ja nyt Maija pitää huolta 90-vuotiaasta Ailista. Menneet vuodet piirtävät ikävän valonsäikeinä kattoon ja saavat kysymään, olisivatko asiat voineet mennä toisin?

Hyvää iltaa on tarina yksilöistä ja syntymistä suhdanteiden välissä, menetyksistä sekä lohdusta ja toivosta ja siitä, kun ne ovat miltei kadota.

© VEIKKO SOMERPURO MILLA VON PLATO (s. 1982) on koulutukseltaan kulttuurituottaja. Hän on opiskellut kotimaista kirjallisuutta Tampereen yliopistossa ja työskentelee kirja-alalla. Hyvää iltaa on hänen esikoisromaaninsa. MILLA VON PLATO
”Heidän ajatuksensa asuivat
samassa maisemassa.” TOUKOKUU 260 s. | 84.2 EAN: 9789510487228 EAN äänikirja: 9789510489048 EAN e-kirja: 9789510489031
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN ESIKOISTEOS
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15

Muut esille tulevat asiat

Matilda yrittää opiskella lääkiksessä. Hän on nainen, joka kärsii neurooseista eikä koske yleisessä vessassa pintoihin ilman suojaavaa käsipyyhettä.

Matildan on/off-poikaystävä Luka ajaa ratikkaa.

Hän on mies, jonka elämä ei tahdo pysyä kiskoilla.

Lukan pikkuveli Rafael koettaa selvitä sekoilevan veljen ja maanisdepressiivisen äidin välissä.

Muut esille tulevat asiat tuo kirjallisuuteen uuden äänen, vivahteikkaan, eläytyvän ja empaattisen.

LAURA FINSKA (s. 1996) asuu Tampereella koiransa Mozartin kanssa. Hän ei ryhtynyt vaan syntyi kirjailijaksi. Hän kirjoittaa, kunnes verisuonet katkeilevat silmistä, ja pyöräilee vispipuuron värisellä Jopolla. Pienenä Laura Finska kuvitteli, että hiukset voivat kasvaa toiseen maahan saakka.

LAURA FINSKA
TAMMIKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510487105 EAN äänikirja: 9789510491911 EAN e-kirja: 9789510491904
Esikoisromaani kolmesta nuoresta ja Helsingin kesästä täynnä väriä, melua ja kaaosta.
”Evoluutiota ei kiinnostanut, olimmeko onnellisia; merkitystä oli ainoastaan sillä, että geenimme tuottivat kopioita.”
© SAMI REIVINEN / KLIK
Kannen
suunnittelu:
JUSSI KARJALAINEN
ESIKOIS-
TEOS
16

Stigma

Stigma on sukupolviromaani itsensä määrittelemisestä.

Suomenvietnamilaisen Chin elämässä mikään ei suju niin kuin pitäisi. Ravintolaa pyörittävä äiti ei ymmärrä länsimaalaistunutta tytärtään, isä on kaikonnut vuosia sitten, lääkäri-isoveli epäilee siskonsa mielenterveyttä ja ulkopuoliset luule vat, että Chi on isäpuolensa vaimo. Yliopistoon Chi ei kehtaa enää palata fuksivuonna tapahtu neen dramaattisen tunteenpurkauksen jälkeen. Chi toivoo muuttuvansa ja saavansa uuden alun toimittajaharjoittelijana, mutta sekään ei toteudu suunnitelmien mukaan. Chi kaipaa epätoivoisesti yhteyttä muihin ihmisiin, mutta ajautuu vain myrkyllisiin suhteisiin. Kaiken kruunaa soitto poliisista, sillä Chin kotiin on jouduttu tekemään kotietsintä.

Vy Tramin esikoisromaanin nauru on ehkä mustaa, mutta se on silti naurua.

© KIRA BJÖRKLUND VY TRAM (s. 1994) on turkulainen esikoiskirjailija. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista muun muassa RT LIT Akatemiassa ja Turun yliopistossa. Silloin kun hän ei kirjoita, hän plokkaa tuoppeja tai pakkaa ruokaostoksia, jotta voisi kirjoittaa. VY TRAM
Tragikoominen esikoisteos hyvistä ja huonoista valinnoista. HUHTIKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510477410 EAN äänikirja: 9789510477434 EAN e-kirja: 9789510477427
Kannen suunnittelu: KIRA LESKINEN ESIKOISTEOS KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17

LOIS ARMAS

Flora

Raikas ja koskettava kuvaus siitä, mitä on koti. Ja siitä, miten kohtaamme toiset ihmiset. Miten usein katsomme kaan ohi ja miten joskus, harvoin, toi nen ihminen on se koti, jota olemme etsineet.

Flora muuttaa Suomeen poikaystävän perässä. Elämä toisella puolella maailmaa jää taakse, siitä muistuttavat vain jokaviikkoiset Skypepuhelut vanhempien kanssa. Uusi elämä Helsingissä hakee muotoaan. Etsinnässä ovat työ, ystävät, suomen kieli ja oma paikka tässä kaupungissa, jossa on kam paamo joka kadunkulmassa ja kaikilla vastaan tulijoilla Marimekko-kassi olkapäällä. Floran ympärille kerääntyy joukko ihmisiä, joista jokainen näkee Floran omalla tavallaan, sivuhenkilönä omassa elämässään.

Miten selättää valtameren kokoinen ikävä ja juurtua uuteen maahan? Muiden katseista rakentuu oivaltava muotokuva Florasta.
© VEIKKO SOMERPURO LOIS ARMAS (s. 1987) on Venezuelassa syntynyt helsinkiläinen kirjailija, joka on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee luovan kirjoittamisen ohjaajana. Flora on hänen esikois romaaninsa. Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN ESIKOISTEOS TOUKOKUU Flora Suom. Maria Lyytinen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510487556 EAN äänikirja: 9789510494820 EAN e-kirja: 9789510494837 18

Uuden ihmisen kaupunki

Uuden ihmisen kaupunki on romaani, joka uhkakuvien keskelläkin katsoo tulevaisuuteen toiveikkaasti.

Entisiä aikoja haikailevat vanhauskoiset hallitse vat Helsinkiä 2040-luvulla. He haluavat hävittää tekoälyn ja tietoverkot, katkaista sähkönjakelun ja siirtyä ekologiseen totalitarismiin, jossa heikoilla ei ole sijaa.

Kilpineidot Verna, Emppu ja Paloma ovat yli voimaisen tehtävän edessä. Helsinki on vapautet tava hirmuvallasta, mutta se vaatii matkan men neisyyteen. Emppu ja Paloma päätyvät Suomen linnaan, missä Helsingin henget hengailevat. Verna matkustaa aikaportaalin läpi 1920-luvulle. Siellä hän kohtaa kaupungin kuuluisimmat pirtutrokarit, joiden ikivanhat salakuljetusreitit osoittautuvat hyödyllisiksi vielä 120 vuotta myöhemminkin.

Uuden ihmisen kaupunki jatkaa Kalasataman lukiolaisten, nuorten ja rohkeiden Kilpineitojen saagaa. Se on itsenäinen jatko-osa kiitetylle teokselle Helsinki Underground (2020).

© PERTTI NISONEN JANI SAXELL (s. 1972) on kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja, jonka romaaneissa huikea fantasia kohtaa raadollisen realismin. JANI SAXELL
Rakkaudentunnustus Helsingille, missä on aina sijansa nuoruuden vimmalle. MAALISKUU 550 s. | 84.2 EAN: 9789510433089 EAN äänikirja: 9789510483077 EAN e-kirja: 9789510478196
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19

Kipulintu

Elämäkertaromaaneistaan tunnetun Pirkko Soinisen Kipulintu on avartava teos kulttimaineeseen nousseesta runoi lijasta. Se avaa Maila Pylkkösen elämää, runoilijan työtä, luomisen paloa ja rak kauden nimissä tehtyjä valintoja. Nikkilän mielisairaala vuonna 1979. Runoilija Maila Pylkkönen on kadottanut muistonsa ja niiden mukana kyvyn kirjoittaa. Edessä on kipeä matka omaan sisimpään ja siihen hetkeen, kun sanat katosivat. Päiviin tuo lohtua L. Onerva, jonka runoilija kuvittelee rinnalleen. Kun muistot palaavat, sanatkin palaavat, mutta tuovatko ne vapauden?

Maila Pylkkönen (1931–1986) nosti runoudessaan esiin marginaalisia ihmisryhmiä ja aiheita. Hänen runonsa liikkuivat usein sadun ja unen rajamailla.

PIRKKO SOININEN (s. 1969) on turkulainen kirjailija ja toimittaja, joka voitti Runo-Kaarinan esikoisteoksellaan Murretut päivät (2013). Sittemmin hän on julkaissut runokokoelman Avataan siiven alta (2016) ja elämäkerralliset romaanit Ellen kuvataiteilija Ellen Thesleffistä (WSOY 2018) ja Valosta rakentuvat huoneet arkkitehti Wivi Lönnistä (Bazar 2021). Yhdessä Eppu Nuotion kanssa hän on kirjoittanut myös kolmiosaisen taidemysteerisarjan.

PIRKKO SOININEN
Hauraankaunis romaani unohdetusta runoilijasta. MAALISKUU 180 s. | 84.2 EAN: 9789510484241 EAN äänikirja: 9789510490877 EAN e-kirja: 9789510490860
© MIKAEL SOININEN
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
20

Kootut runot

Kootut runot sisältää runoteokset Huhtikuu, Sateen jälkeen, Hunnu tettu ja Kaukainen maa.

”Saima Harmajan runot ovat elävää lyriikkaa, niiden teho on niiden sisäisessä rytmissä, lyyrillisessä hengityksessä, yhtä luontaisessa ja väärentä mättömässä kuin kukkasten tuoksu. Hän ei tehnyt runoja, hän eli ne; hän näki ja tunsi kaiken sävelinä ja kuvina.” – Lauri Pohjanpää

Ihanat vaaleat pilvet liukuvat taivaalla. Hiljaa ja lumoavasti laulaa ulappa.

Aaltojen hyväilystä hiekka on väsynyt. Tulisit aivan hiljaa, tulisit juuri nyt –(Rannalla)

SAIMA HARMAJA (1913-1937) on yksi rakastetuimmista suomalaisista runoilijoista. Hänen runojensa aiheet, kuten luonto, rakkaus ja elämän vimma, koskettavat yhä uusia sukupolvia. SAIMA HARMAJA
Rakastetun runoilijan tunteikkaat runot yksissä kansissa. HUHTIKUU 299 s. | 82.2 EAN: 9789510492512 Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21

Simpauttajan hinta

Menestysromaanin synty ja hinta.

Heikki Turunen paljastaa

Simpauttajan rehevän alku voiman lähteet.

Simpauttajan hinta on itsenäinen jatko-osa vuonna 2021 ilmestyneelle romaanille Timotein tuoksu. Heikki Turunen kertoo siinä jäljittelemättö mään tapaansa Suomen, maaseudun, ikäpolvensa ja oman minänsä tarinaa vuosilta, jolloin yhteiskunnan rakenne muutos pakotti miljoonat nuoret kaupunkeihin aiheuttaen heissä nyky päivän pakolaistenkin sopeutumis vaikeuksiin verrattavan kulttuuri shokin.

Pohjoiskarjalaisen Turusen esikoinen ilmestyi 1973 mullistaen nuoren lehti miehen elämän. Vuosituhannen tait teessa se valittiin 1900-luvun parhaaksi suomalaiseksi esikoisromaaniksi. Simpauttajan hinnassa ikääntyvä kirjailija taustoittaa viisikymppisen esikoisensa teemoja ja sen henkilöiden taustoja. Samalla hän paljastaa sen ja koko tuotantonsa uhrit ja hinnan, joka liikuttaa, järkyttää, hävettääkin.

TURUNEN on syntynyt

Juuan kunnassa Pielisen

varttui Suomen maaseudun

TAMMIKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510491140 EAN äänikirja: 9789510491164 EAN e-kirja: 9789510491157 HEIKKI TURUNEN
TIMOTEIN TUOKSU II HEIKKI
9. joulukuuta 1945 Pielisjärvellä ja asuu nykyisin
rannalla. Hänen esikoisromaaninsa Simpauttaja julkaistiin vuonna 1973. Turunen
kulta-aikana, mikä teki hänestä parantumattoman maalaisromantikon. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
22

Simpauttaja

Rakastetun klassikon juhlapainos.

Pielisen rantaan saapuu keväällä kummallinen mies. Mukanaan Simpauttaja tuo kaupunki laisen levottomuuden ja oudot tapahtumat. Hän tuhoaa ja rakentaa ihmissuhteita, ja kun hän syksyllä lähtee, ei mikään ole ennallaan. Kyläläiset kuitenkin ovat oppineet itsestään jotain uutta.

Nuoren pohjoiskarjalaisen lehtimiehen Heikki Turusen Simpauttaja arvioitiin ilmestyessään vuoden 1973 par haaksi esikoisteokseksi. Sittemmin romaani on valittu koko vuosisadan parhaaksi esikoisteokseksi, ja sen tarina on nähty myös elokuvana, monilla teatterilavoilla ja musikaalina. Simpauttaja 50 vuotta -juhlapainokseen on esipuheen kirjoittanut Antti Heikkinen.

Imppa katseli Simpauttajan pitkää jännekästä olemusta. Villiminkin pää ja naama kun lankunsärvi, poskilla virnottavat orkoset. Istui siinä nilkoillaan kyykkien ja silmät kieroina pääluussa kuin vanhan kansan sysipirulla.”

TAMMIKUU 360 s. | 84.2 EAN: 9789510495292 HEIKKI TURUNEN
JUHLAPAINOS © VEIKKO SOMERPURO Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23

Levoton lukija

Vapaasti rönsyileviä esseitä elämästä, kirjoista ja kirjoittamisesta.

Mitä ne kirjat, jotka luemme ja jotka päätämme jättää lukematta, kertovat meistä ihmisinä?

Kirsi Piha hahmottaa lukemalla ympäröivää maailmaa, itseään ja toisia ihmisiä. Kirjoista hän etsii ymmärrystä sille, mitä oman ja mui den pään sisällä tapahtuu ja mistä elämässä on pohjimmiltaan kysymys.

Tietyt kirjat muistuttavat henkilökohtaisista sattumuksista tai läheisten ominaispiirteistä. Tällainen on esimerkiksi Veikko Huovisen Hamsterit, joka on luettava aina syksyisin ja josta pitää olla yksi kappale sekä kotona että mökillä.

Muutamat kirjailijat, kuten Virginia Woolf, Fernando Pessoa ja Hannu Mäkelä, ovat Pihalle erityisen rakkaita. Paitsi näiden kirjailijoiden tuotantoa, Kirsi Piha pohtii heidän elämäänsä ja tapaansa kirjoittaa.

KIRSI PIHA
TOUKOKUU 200 s. | 84.2 EAN: 9789510486962 EAN äänikirja: 9789510486993 EAN e-kirja: 9789510486979
Yrittäjä KIRSI PIHA (s. 1967) on Muutostoimisto Ellun Kanojen perustaja ja entinen poliitikko. Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN © EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA 24

Rohkean esikoiskirjailijan tarkka näköinen, vimmainen teos näyttää taiteen parantavan voiman. ”Minä vihaan tätä rakennelmaa, joka myrkyttää meidät.”

Tuomas Aitonurmi sylkee suustaan sanoja, joiden takana on syvä henkilökohtainen trauma. Hän kirjoittaa suoraan sitä kohti. Näin syntyy väkevän omakohtaisia esseitä kiusaamisesta, homoudesta ja maskuliinisuudesta.

Esseen rajoja koettelevassa Ruumiin ylittävä ääni -kokoelmassa taidetta käsittelevät tutkielmaesseet vuorottelevat elämäkerrallisen kerronnan kanssa. Videotaiteesta, musiikista ja kirjallisuudesta Aitonurmi löytää korjaavia kokemuksia.

TUOMAS AITONURMI (s. 1988) on raumalaislähtöinen, Helsingissä asuva kirjastoalan ammattilainen, joka on opiskellut kirjoittamista muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Ruumiin ylittävä ääni on hänen esikoisteoksensa. TUOMAS AITONURMI Ruumiin ylittävä ääni Esseitä kiusaamisen jäljistä. TAMMIKUU 180 s. | 84.2 EAN: 9789510481547 EAN äänikirja: 9789510481554 EAN e-kirja: 9789510481561
Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN © VEIKKO SOMERPURO ESIKOISTEOS KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 25

Miten kirjani ovat syntyneet

Miten kirjat syntyvät?

Ville Hännisen Miten kirjani ovat syntyneet 6 kertoo, millaisia ajatus prosesseja ja työvaiheita romaanin tai runokokoelman työstäminen vaatii.

Ritva Haavikko toimitti aikoinaan WSOY:lle Miten kirjani ovat syntyneet -sarjaa neljän kirjan verran ja Markku Turunen vielä viidennen osan vuonna 2012. Kymmenen vuotta myöhemmin on aika nostaa esiin uusia kirjailijasukupolvia.

Miten kirjani ovat syntyneet 6 -teoksen kes kiössä ovat pitkät haastattelut, jotka antavat kirjailijoiden kerrankin puhua täysin rinnoin kirjallisuudesta, kielestä ja teosten maailmoista.

Osa haastatelluista on aloittanut uransa viime vuosituhannen puolella ja kasvanut kukoistuk seen hitaammin, osa on löytänyt yleisönsä nopeammin. Miten kirjani ovat syntyneet 6 -teoksessa kirjailijat Miki Liukkosesta Sirpa Kähköseen ja Hassan Blasimista Laura Lind stedtiin miettivät valintojaan ja suhdettaan kirjoihin, kirjoittamiseen ja taiteeseen.

VILLE HÄNNINEN (s. 1976) on kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija, joka on haastatellut taiteilijoita vuosien ajan eri lehtiin ja kirjoihin. Kirjallisuudesta hän on kirjoittanut runsaasti esimerkiksi Parnassoon ja Aamulehteen. Hännisen Kirjan kasvot -teos palkittiin vuoden 2017 parhaana taidekirjana.

VILLE HÄNNINEN
6 MAALISKUU 400 s. | 86.2 EAN: 9789510478455 EAN äänikirja: 9789510478660 EAN e-kirja: 9789510478653
© VEIKKO SOMERPURO
Kannen
suunnittelu: MARTTI RUOKONEN 26

Kardinaali

Telepaattista kirjeen vaihtoa halki vuosisatojen.

Kardinaali Zen / on kuka / tahansa joka / huomaa olevansa / ei-kukaan.

Hongkongilainen kardinaali Zen ja venetsia lainen kardinaali Zen kirjoittavat toisilleen, vaikka välimatkaa on 600 vuotta. Itä kohtaa lännen ja zenbuddhalaisuus katolisen mys tiikan. Kolmantena joukkoon liittyy saksalai nen kardinaali Nicolaus Cusanus.

Runot juoksevat ensin eteenpäin ja sitten taaksepäin kuin aika, joka kiertyy kehälle. Ne muistuttavat kardinaalilukujen vitjaa, paradokseja ja timantteja, joissa on särmä.

© HARRI HINKKA Runoilija PANU TUOMI (s. 1968) vieraili Venetsiassa Pyhän Markuksen basilikassa, missä hän huomasi kardinaali Giovanni Battista Zenin haudan. Sillä hetkellä hän päätti kirjoittaa samannimisen kirjan. Kardinaali Zen on Tuomen 11. runoteos. PANU TUOMI
Zen TAMMIKUU 80 s. | 82.2 EAN: 9789510485163 EAN äänikirja: 9789510485408 EAN e-kirja: 9789510485415
Kannen suunnittelu: MARJAANA VIRTA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 27
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS –––––––––––KESÄKUU Wrong Place Wrong Time Suom. Riina Vuokko 400 s. | 84.2 EAN: 9789510494424 EAN äänikirja: 9789510494875 EAN e-kirja: 9789510494868 ”Nerokkaasti punottu ja lajityyppi luokituksia kaihtava. McAllister saa luki jansa välittämään hahmoistaan ja lopputulos on ehta voimainnäyte.” – The Guardian © ISTOCK 28

Väärässä paikassa väärään aikaan

Voiko murhan estää, kun se on jo tapahtunut?

”Joka sana ja hetki – täydellisiä. Yksi parhaista kirjoista, joita olen koskaan lukenut.” – Lisa Jewell

Jen on juuri nähnyt, kuinka hänen teini-ikäinen poikansa murhaa kadulla tuntemattoman miehen.

Jen ei tunne uhria eikä ymmärrä, miksi hänen poikansa tekisi jotain niin kauheaa ja peruuttamatonta. Poika viedään poliisiasemalle, ja koko hänen tulevaisuutensa näyttää olevan mennyttä. Aamuyön tunteina surun murtama Jen vihdoin nukahtaa. Ja kun hän herää seuraavana aamuna, on taas eilinen. Joka aamu hän herää kauempana menneisyydessä, jokainen uusi päivä antaa uuden mahdollisuuden estää murha.

”Mestarillinen ja nerokas juoni.” – Sunday Express

GILLIAN M c ALLISTER (s. 1985)

on kirjoittanut seitsemän romaa nia. Hän on opiskellut kirjallisuutta ja oikeustiedettä ja työskennellyt asianajajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Väärässä paikassa väärään aikaan on maailmanlaajuinen bestseller, jonka myös Reese Witherspoon valitsi suo sittuun lukupiiriinsä.

GILLIAN M c ALLISTER
© TONY MCALLISTER
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29
TOUKOKUU The Passenger Suom. Kaijamari Sivill 500 s. | 84.2 EAN: 9789510493670 EAN äänikirja: 9789510494721 EAN e-kirja: 9789510494714 ”M c CARTHYN PROOSA ON VIRTAVIIVAISTA KUIN ILMAA HALKOVA LUOTI JA HÄNEN LUOMANSA TARINAT VANGITSEVIA JA VAILLA VERTAISTAAN.” – TELEGRAPH Kannen suunnittelu: STUART WILSON © ISTOCK30

Matkustaja

Pulitzer-palkitun kirjailijan kaksiosainen mestariteos, jossa kulminoituu suuren tekijän elämäntyö.

Pakahduttavan tiheä romaani tieteestä ja moraalista, ihmismielen rajattomuu desta ja rauhattomuudesta – kauniista mielestä, joka on ylivertainen tähän maailmaan.

Pelastussukeltajana toimiva Bobby Western pelkää syvyyksiä. Hän on piinattu sielu, joka taistelee kuolemankaipuuta vastaan. Hän on syvästi rakastanut siskoaan ja menettänyt tämän. Surun taakkaa lisäävät myös isän

teot: Bobbyn isä oli rakentamassa atomipommia, joka sulatti lasia ja lihaa Hiroshimassa. Bobby saa tehtävän Meksikonlahdelta. Tiiviisti sul jettu lentokone lepää merenpohjassa, matkustajat vöissään, katseet tyhjinä. Mutta yksi heistä on kadon nut. Ja nyt joku vainoaa Bobbya. Alkaa vaellus halki Yhdysvaltojen etelän, lukuisien kapakoiden kautta. Kohtaamiset täyttyvät ideoista, syvistä ja laajoista keskusteluista, naurusta jolla on surureunat.

Matkustaja on kuin pitkät surumieliset jäähyväiset elä mälle: riipivän kaunista eksistentiaalista melankoliaa.

1933)

Yhdysvaltojen merkittävimpiä

arvostetuimpia kirjailijoita. Hän sai Pulitzer-palkinnon romaanista Tie vuonna

Odotettu kaksiosainen teos Matkustaja ja Stella Maris kulminoi kulttikirjailijan huikean kirjallisen uran. McCarthyn teokset ovat keränneet lukuisia kirjallisuus palkintoja ja useita niistä on filmatisoitu. McCarthy tunnetaan erityisesti etelän rajaseutujen karunkauniin maiseman ja väkivallan leimaaman elämän runollisena kuvaajana.

CORMAC M c CARTHY (s.
on
ja
2007.
© LAURA WARE TOINEN OSA ILMESTYY SYKSYLLÄ 2023 CORMAC M c CARTHY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31

Nuori Mungo

”Kirjailija luo toistamiseen niin eläviä hahmoja, niin sydäntäraastavia vaikeuk sia ja niin briljantteja dialogeja, että kokonaisuus imaisee sisäänsä kuin imuri.” – Kirkus Reviews

Kun Mungo tapaa Jamesin, työväenluokan toksinen mieskuva saa väistyä. Vuokrakasarmien Glasgow’ssa poikien ystävyys syvenee rakkaudeksi, joka uhmaa seksuaalisuuden ja uskon ahtaita rajoja. Mungo salaa todellisen minänsä, ei vain jengipomona pullistele valta isoveljeltään, vaan koko väkivaltaiselta nurkka kunnalta. Ainoana turvapaikkana nuorukaisilla on Jamesin rakentama kyyhkyslakka. Ja yhteinen toive toisenlaisesta tulevaisuudesta.

Nuori Mungo kertoo riipaisevasti ja julman hauskasti yhteisöllisistä paineista ja siitä, miten vaarallista on rakastaa jotakuta liikaa.

DOUGLAS STUART (s. 1976) kasvoi Glasgow’ssa yksinhuoltajaperheessä. 24-vuotiaana hän muutti Yhdysvaltoihin ja ryhtyi muotisuunnittelijaksi. Stuartin esikoisromaani Shuggie Bain voitti Booker-palkinnon vuonna 2020, ja sitä on ylistetty yhdeksi vuosisatamme onnistuneimmista kirjallisista debyyteistä. Filmatisointi on tekeillä ja kirjoja on myyty jo yli miljoona kappaletta. Stuart asuu miehensä kanssa New Yorkissa.

DOUGLAS STUART
Rakkautta yli rajojen. Booker-voittajan uutuus antaa äänen unohdetuille. HUHTIKUU Young Mungo | Suom. Laura Jänisniemi 400 s. | 84.2 EAN: 9789510492529 EAN äänikirja: 9789510492871 EAN e-kirja: 9789510492888
© CLIVE SMITH
Kannen suunnittelu: WOLFGANG TILLMANS
32

FRÍÐA ÍSBERG Merkintä

Islannin terävin uusi ääni!

HUHTIKUU

Merking

”Vangitseva ja arvaamaton romaani, johon voi uppoutua kuin kuumaan lähteeseen.” – Fréttablaðið

Uusi keksintö nimeltä empatiatesti on Reykjavíkin kuuminta hitechiä. Sen tulos kertoo, miten myötä tuntoinen henkilö on. Testillä voidaan auttaa vaikeuksissa olevia – ja tietenkin myös kitkeä anti sosiaaliset tapaukset pois yhteiskunnasta. Kun testin tulos alkaa yhä enemmän määrittää sitä, missä voi tehdä töitä ja millä alueilla asua, Islanti jakautuu kahtia. Millainen on turvallinen ja hyvä yhteis kunta?

”Kuva tulevaisuudesta, joka on häiritsevän lähellä nykyisyyttä. Idea empatiatestistä on yksinkertaisesti briljantti, maailmanrakennus on huolellista ja kiehtovaa. Romaani tarjoaa luke mattomia pohdintoja maailmasta, jossa elämme. Ísberg on fiksu ja tyylillisesti varmaotteinen. Hän ansaitsee ylistystä.” – Morgunblaðið

”En ole pitkään aikaan lukenut mitään näin merkittävää. Ilmiömäinen ja voimakas romaani.” – Skald

FRÍÐA ÍSBERG (s. 1992) asuu Reykjavíkissa. Hän on aiemmin julkaissut kiitettyjä ja palkittuja runo- ja novelli kokoelmia. Merkintä on hänen ensimmäinen romaaninsa. Se oli suurmenestys Islannissa ja sen oikeudet on myyty kymmeniin maihin.

© GASSI, 2019
Suom. Tapio Koivukari 200 s. | 84.2 EAN: 9789510486610 EAN äänikirja: 9789510492741 EAN e-kirja: 9789510492734 Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33

Poikkeama

Ranskan suurimmalla kirjallisuus palkinnolla, Goncourtilla, palkittu romaani saa lukijansa nauramaan, itkemään ja miettimään maailman kaikkeuden suurimpia mysteerejä.

Air Francen maaliskuinen lento Pariisista New Yorkiin joutuu kesken matkan pahaan turbulens siin, jolloin tapahtuu jotakin outoa. Kun viimein laskeudutaan New Yorkiin, käy ilmi, että on kesä kuu ja kone laskeutuu toista kertaa: aika ja avaruus ovat vääristyneet ja sekä kone että sen matkustajat ovat monistuneet kahdeksi.

”Kiehtova, syvältä koskettava tutkielma vapaasta tahdosta, kohtalosta, todellisuudesta ja olemassa olon tarkoituksesta verhottuna mielikuvituksek kaaseen juoneen, joka voisi olla peräisin Twilight Zonesta tai Black Mirrorista. Tämä teos sijaitsee siinä kohtaa Venn-diagrammia, missä kovan luokan viihde kohtaa vakavan kirjallisuuden.” – The New York Times

HERVÉ LE TELLIER (s. 1957) on matemaatikko, kielitieteilijä ja toimittaja, joka toimii myös kokeellisen kirjallisuu den ryhmän Oulipon puheenjohtajana. Poikkeama on hänen kahdeksas romaaninsa ja ensimmäinen, joka ilmestyy suomeksi. Sen käännösoikeudet on myyty 40 maahan, ja Ranskassa teosta on myyty yli miljoona kappaletta.

HERVÉ LE TELLIER
Älykäs ja riemastuttava runsaudensarvi! MAALISKUU L’Anomalie Suom. Lotta Toivanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510482636 EAN äänikirja: 9789510492574 EAN e-kirja: 9789510492567
FRANCESCA MANTOVANI © EDITIONS GALLIMARD
Kannen suunnittelu: MARLIES VISSER
34

Tervapääskyt

Tarkkaa, kriittistä ajankuvaa nyky-Espanjasta.

”Aramburu luo nerokkaan kerron nallisen kudelman madridilais korttelin asukkaiden elämästä.”

– El País

Elämään väsynyt filosofian opettaja Toni päättää kuolla. Mutta vasta vuoden kulut tua, tervapääskyjen palattua Madridiin.

Siihen saakka hän vuodattaa muistioonsa vihaisen miehen intiimiä tilitystä ja vimmaa.

Itsemurhaprojektiin liittyy terrori-iskussa jalkansa menettänyt Patachula, Tonin ainoa ystävä koiran lisäksi. Mutta pian eloisa naapurusto kiskoo miestä pote rostaan, ja kuvaukseen hiipii inhimillisiä sävyjä, hellyyttä ja huumoria. Määrä päivänä Toni astuu ulos myrkkyannos mukanaan. Löytääkö eksyksissä ollut mies perille?

FERNANDO ARAMBURU (s. 1959) on aikamme merkittävimpiä espanjalaiskirjailijoita. Hän syntyi Baski maassa mutta asuu nykyään Saksassa. Aramburulle on myönnetty lukuisia kirjallisuuspalkintoja, mutta vasta Äidinmaa nousi kansainväliseksi menestykseksi. HBO sovitti teoksen tv-sarjaksi. Aramburun teoksissa ihmistä peilataan aina suhteessa kollektiiviseen historiaan: yksilö on sosiaalisen kontekstinsa muokkaama.

© IVAN GIMÉNEZ
FERNANDO ARAMBURU
MAALISKUU Los vencejos Suom. Sari Selander 600 s. | 84.2 EAN: 9789510487563 EAN äänikirja: 9789510492840 EAN e-kirja: 9789510492833 Kannen suunnittelu: AGUSTÍN ESCUDERO SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35

ALICE WINN

ALICE WINN asuu Brooklynissä ja työsken telee käsikirjoittajana. Hän kasvoi Pariisissa, kävi koulunsa englantilaisessa sisäoppilaitoksessa ja val mistui Oxfordin yliopistosta kirjallisuus pääaineenaan. In memoriam on hänen ensimmäinen romaaninsa.

KESÄKUU

Memoriam Suom. Seppo Raudaskoski 400 s. | 84.2

9789510485224

äänikirja: 9789510492802

e-kirja: 9789510492796

Väkevä romaani ensimmäisen maailman sodan kauhuista sekä intiimi muotokuva kielletystä rakkaudesta.

Vuonna 1914 tuhansia nuoria miehiä kuolee päi vittäin molemmin puolin rintamaa, mutta sodan kauhut tuntuvat kaukaisilta sisäoppilaitoksessa keskellä vehreintä Englantia. Henry Gaunt on rakastunut parhaaseen ystäväänsä Sidney

Ellwoodiin ja tietää hyvin mitä tapahtuisi, jos joku pääsisi perille asiasta. Kun Gauntille tarjoutuu tilaisuus värväytyä, hän pakenee tunteitaan rintamalle. Ellwood liittyy hänen seuraansa täynnä mahtipontisia ajatuksia sota sankaruudesta, mutta pian rintaman kauhut tulevat heille liiankin tutuiksi. Ei-kenenkäänmaalla kukaan ei tiedä, kuinka pitkälle elämää riittää.

In
EAN:
EAN
EAN
© JAMIE TING
In memoriam
”On parempi, että on rakastanut ja menet tänyt kuin ettei olisi lainkaan rakastanut.” – Tennyson
36

LEÏLA SLIMANI

Katsokaa kun tanssimme

Kiitetyn kirjailijan voimallinen jatko perhesaagalle.

Leïla Slimanin suvun naisten tarinaan perustuvan trilogian toinen osa kertoo kaunistelematta elämästä Marokossa 1960- ja 1970-luvulla.

Itsenäinen Marokko etsii uutta identiteettiään länsimaisen modernin elämäntavan ja oman kulttuurinsa välillä. Muutokset tapahtuvat hitaasti, ja erityisesti naisten nouseminen tasa-arvoisiksi kansalaisiksi tuntuu vielä kaukaiselta unelmalta. Aminen ja Mathilden lapset ovat aikuistuneet; heidän silmäteränsä Aïcha opiskelee lääketiedettä Strasbourgissa, Aïchan veljeä Selimiä taas ei opiskelu kiinnosta. Uuden sukupolven on tehtävä valintoja, jotka määräävät heidän – ja heidän jälkeläistensä – elämän suunnan.

HUHTIKUU

Regardez-nous danser Suom. Sampsa Peltonen 400 s. | 84.2

Ranskalais-marokkolainen kirjailija ja toimittaja LEÏLA SLIMANI (s. 1981) syntyi Rabatissa ja muutti seitsemäntoistavuotiaana Pariisiin opiskelemaan. Hän on tullut tunnetuksi taituri maisilla, hätkähdyttävillä teoksillaan, jotka ovat herättäneet paljon keskustelua. Esikoisromaani Adèle toi vuonna 2015 Slimanille Marokon suurimman kirjallisuuspalkinnon La Mamounian. Vuonna 2018 Slimanin toinen romaani Kehtolaulu palkittiin Goncourtilla, Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Presidentti Macron nimitti Slimanin Ranskan kulttuurin ja kielen lähettilääksi vuonna 2017.

© FRANCESCA MANTOVANI
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN EAN: 9789510456026 EAN äänikirja: 9789510492680 EAN e-kirja: 9789510492697 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37

TAMMIKUU

It Ends With Us Suom. Sirpa Parviainen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510487532

EAN äänikirja: 9789510492604

EAN e-kirja: 9789510492598

Myös jättipokkarina: EAN: 9789510492581

Kannen suunnittelu: JON SHIREMAN © ISTOCK38

Se päättyy meihin

Tunne, mistä puhutaan.

Se päättyy meihin on valtaisan menestyksen sosiaalisessa mediassa saavuttanut ilmiö, jonka viimeisiä sivuja ei voi lukea kyyneleitä vuodat tamatta.

Lilyn elämä ei ole ollut helppo. Vaikeista perheoloista ponnistanut nuori nainen uskoo kuitenkin voittaneensa ongelmansa, kun hän valmistuu yliopistosta ja uskaltautuu perus tamaan unelmiensa yrityksen. Kun hän vielä kohtaa Rylen, komean neurokirurgin, elämä tuntuu jo liian hyvältä ollakseen totta. Mutta sitten Lilyn nuoruudenrakkaus ilmes tyy kuvioihin ja nykyisyys alkaa muistuttaa menneisyyttä. Päätöksiä on tehtävä, eivätkä ne ole helppoja.

”Käsittelee vaikeaa aihettaan osaavalla ja varmalla kädellä.” – Huffington Post

”Helkkarinmoinen tarina.” – New York Daily News

”Suhteita kuvataan myötätuntoisesti ja rehellisesti... Täynnä vangitsevaa draamaa ja kipeitä totuuksia.” – Kirkus Reviews

COLLEEN HOOVER (s. 1979) on yhdysvaltalainen menestyskirjailija, jonka teoksia on myyty maailman laajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Hänen teoksissaan sydäntäriipivä romantiikka yhdistyy kipi nöivään erotiikkaan, mikä on luonut hänelle valtavan fanikunnan sosiaalisessa mediassa, erityisesti Tik Tokissa. Hoover on kolmen lapsen äiti ja asuu Texasissa.

COLLEEN HOOVER
© JULIEN POUPARD
UPEA JA KOSKETTAVA LUKUELÄMYS, JOSTA EI HALUA PÄÄSTÄÄ IRTI. TÄTÄ KIRJAA KIERRÄTETÄÄN KÄDESTÄ KÄTEEN.” – USA TODAY
” SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39

Hukkareissu

”Hukkareissu on nerokas, sydäntä lämmittävän romanttinen tarina, joka sukeltaa humoristista ja kepeää pin taansa syvemmälle.” – Sophie Kinsella Siobhan, Miranda ja Jane ovat kovin erilaisia naisia, mutta jotain yhteistäkin heillä on: kaikkien ystävänpäivätreffit menivät pilalle, kun toinen osapuoli ei ilmaantunutkaan paikalle. Ja mikä vielä kummallisempaa, kaikille teki oharit yksi ja sama mies – Joseph Carter. Mutta mitäpä olisi elämä ilman anteeksiantoa ja toisia mahdollisuuksia. Kolmen naisen ja yhden miehen yhtälössä loppu tulos ei vain voi miellyttää kaikkia. Kuka löytää rakkauden ja kenen sydän särkyy?

BETH O’LEARY on englantilainen menestyskirjailija, jonka tavaramerkkejä ovat terävä huumori, todentuntuiset hahmot ja sydäntäraastava romantiikka. Hänen esikoisteostaan Kimppakämppää on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta, ja Vaihtokaupan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergin tuotantoyhtiölle. O’Leary asuu perheineen Hampshiren maaseudulla.

BETH O’LEARY
Kolme naista, kolmet treffit ja mies, joka ei koskaan saavu paikalle. TAMMIKUU The No-Show | Suom. Heli Naski 400 s. | 84.2 EAN: 9789510492918 EAN äänikirja: 9789510492901 EAN e-kirja: 9789510492895
© ELLEN O’LEARY
Kannen suunnittelu: HELEN CRAWFORD-WHITE 40

Joka päivä laiturilla viisi

Kuinka monta tarinaa mahtuu yhteen juna vaunuun?

Totuushaasteen kirjoittajan uusi hyvänmielen romaani, joka liikuttaa, naurattaa ja ihastuttaa!

Joka arkiaamu kello 8.05 Iona Iverson nousee samalta laiturilta samaan junaan. Joka aamu hän näkee samat kanssamatkustajat ja huvittaa itseään arvailemalla heidän taustojaan. Hän on jopa antanut jokaiselle lempinimen. Mutta sanaakaan he eivät ole vaihtaneet, tietenkään, eihän kukaan puhu junassa ventovieraille. Eräänä aamuna yksi miehistä on tukehtua viinirypäleeseen ja muiden on autettava. Tapahtuma laukaisee ketjureaktion ja yhdistää monenkirjavan joukon ihmisiä. Onko heillä kenties muutakin yhteistä kuin sama työmatka?

© CAROLINE FIRTH Englantilainen kirjailija CLARE POOLEY valmistui Cambridgen yliopistosta ja työskenteli 20 vuotta mainostoimistossa, kunnes alkoi kirjoittaa kokoaikaisesti. Esikoisromaani Totuushaaste oli kansainvälinen menestys, joka voitti useita palkintoja ja on käännetty jo 29 kielelle. Joka päivä laiturilla viisi on Pooleyn toinen romaani. Hän asuu Lontoossa miehensä, kolmen lapsensa ja kahden borderterrierin kanssa. CLARE POOLEY
TAMMIKUU The People on Platform 5 Suom. Ulla Selkälä 400 s. | 84.2 EAN: 9789510447710 EAN äänikirja: 9789510447727 EAN e-kirja: 9789510447734 Kannen suunnittelu: IRENE MARTINEZ COSTA
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41
TOUKOKUU Changer l’eau des fleurs Suom. Saara Pääkkönen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510486740 EAN äänikirja: 9789510489352 EAN e-kirja: 9789510494905 ”LEMPEÄ JA LIIKUTTAVA TUTKIMUSMATKA RAKKAUTEEN, MENETYKSEEN JA SOVITUKSEEN.” – PUBLISHERS WEEKLY Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN © ISTOCK 42

VALÉRIE

Vettä kukille

”Täydellinen sekoitus naurua ja kyyneleitä.” – Lire

Huippumenestys maailmalta! Toivoa tuovaan romaaniin mahtuvat elämän kaikki sävyt.

Violette Toussaint on hoitanut hautausmaata pienessä bourgognelaisessa kylässä jo kaksi kymmentä vuotta. Hän tuntee kaikki haudoilla kävijät, ja usein he vierailevat Violetten talossa jakamassa elämän iloja ja suruja hänen kans saan.

Violetten rutiinit muuttuvat, kun paikallinen poliisi Julien Sole haluaa laskea kuolleen äitinsä tuhkat aivan tuntemattoman ihmisen haudalle.

Pian selviää, että siinä lepää hänen äitinsä rakastaja ja että heidän salattu rakkautensa on osa myös Violetten tarinaa.

VALÉRIE PERRIN (s. 1967) on Ranskan suosituimpia kirjailijoita, ja hän on työskennellyt myös valokuvaajana ja käsikirjoittajana. Perrin julkaisi ensimmäisen kirjansa 48-vuotiaana. Vettä kukille on käännetty yli 30 kielelle, ja se oli esimerkiksi Italian myydyin kirja vuonna 2020. Perrin asuu Normandiassa miehensä kanssa.

PERRIN
© PASCAL ITO SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43

Kirjahyllyn salaisuus

Koskettava romaani perhetragedioista ja rakkaudesta.

”Tällä kirjalla Frida Skybäck osoittaa olevansa kruunaamaton feelgoodkirjallisuuden kuningattaremme.”

Rebecka löytää isoäitinsä Annan jäämistöstä päiväkirjan ja 1940-luvulla kirjoitettuja kirjeitä. Tarina toisesta maailmansodasta ja nuoresta, rakastuneesta Annasta herää henkiin. Sota-ajan voimallisen rakkauden hyökyaallot vyöryvät yli vuosikymmenten. Mutta mitkä ovat ne synkät salaisuudet, joita Rebeckan rakas isoäiti on piilo tellut kaikki nämä vuodet? Rebecka tajuaa, että on aika korjata välit perheeseen ja jättää mennei syyden tragediat taakse. Mutta onko perheellä vielä aikaa löytää toisensa uudelleen?

FRIDA SKYBÄCK

toimi historian- ja

ennen ryhty mistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi.

on

historiallisia romaa

varrella -teoksen ilmestymistä. Myös Lukupiiri maailman

nousseen

FRIDA SKYBÄCK
© CAMILLA GEWING STÅLHANEA
(s. 1980)
kieltenopettajana
Skybäck
julkaissut
neja ennen huikeaan suosioon
Kirjakauppa Thamesin
laidalla keräsi ylistystä niin lukijoilta kuin kriitikoilta. Näitä kahta onkin myyty jo yli 220 000 kappaletta. Skybäck asuu Skånessa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa. Kannen suunnittelu: ANDERS TIMRÉN KESÄKUU Bokskåpets hemlighet Suom. Annamari Typpö 400 s. | 84.2 EAN: 9789510493700 EAN äänikirja: 9789510494752 EAN e-kirja: 9789510494769 44

Kolme toivetta Liane Moriartyn esikoisromaani nyt suomennettuna!

Viisas ja hauska romaani elämästä, sisaruudesta ja ystävyydestä. Kolmoset Lyn, Cat ja Gemma tulevat aina olemaan kolmen kimppa – hyvässä ja pahassa. Kettlen sisarukset herättävät huomiota, minne ikinä menevätkin, eikä heidän elämästään puutu draamaa. Kolmosten 33-vuotissyntymäpäivien lähestyessä Lynillä on kaikki pallot hallussa, ainakin näennäisesti. Cat pohtii avioliittonsa tulevaisuutta saatuaan yllättäviä uutisia, ja Gemman ongelmana on se, että hän ei ole koskaan pysynyt suhteessa kuutta kuukautta kauempaa.

Yhdessä sisarukset luovivat eteenpäin elämässä eronneiden vanhempien, epäluotettavien avio miesten ja uuvuttavan vanhemmuuden keskellä.

Australialainen LIANE MORIARTY (s. 1966) on kirjoittanut lukuisia kansainvälisiä menestysteoksia, joista mm. Mustat valkeat valheet ja Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista on nähty myös menestyksekkäinä tv-sarjoina. Ennen kirjailijanuraansa Liane Moriarty työskenteli mainos- ja markkinointi alalla sekä copywriterina. Moriarty asuu Sydneyssä perheineen.

© UBER PHOTOGRAPHY
LIANE MORIARTY
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN HUHTIKUU Three Wishes Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2 EAN: 9789510466841 EAN äänikirja: 9789510492864 EAN e-kirja: 9789510492857 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45
”NAUTI SOFIE SARENBRANTIN KERRONNAN VAUHDISTA JA TERÄVÄSTÄ DIALOGISTA SEKÄ KYLMISTÄ VÄREISTÄ SELKÄPIISSÄ.” – FEMINA DANMARK Kannen suunnittelu: SANNA SPORRONG KESÄKUU Själsfränden Suom. Helene Bützow 400 s. | 84.2 EAN: 9789510493144 EAN äänikirja: 9789510494745 EAN e-kirja: 9789510494738 © ISTOCK 46

Sielunkumppani Kenen puolesta olet valmis kuolemaan?

”Henkeäsalpaavan jännittävä ja vaikuttava.” – Dagensbok-blogi Syksyn väreihin pukeutunut Tukholma levittäytyy poliisi Emma Sköldin edessä kuin epätodellinen lavaste. Hetken kauneus sär kyy, kun Emma huomaa Västerbron sillalla naisen, joka seisoo kaiteen väärällä puolella – vauva sylissään. Näyttää uhkaavasti siltä, että hän on aikeissa hypätä. Tuuli tarttuu naisen pitkään tummaan tukkaan ja Emman hengitys salpautuu. Hänen täytyy toimia nopeasti ja estää tragedia.

SOFIE SARENBRANT (s. 1978) on ruotsa lainen menestysdekkaristi. Emma Sköld -sarjan kirjoja on käännetty jo 15 kielelle ja niitä on myyty yli kolme ja puoli miljoonaa kappaletta. Sielunkumppani on sarjan kymmenes, itsenäinen romaani.

SOFIE SARENBRANT
© THRON ULLBERG SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47

Suojele häntä

Nopeatempoinen mysteeritrilleri, joka osuu syvälle sydämeen.

MAALISKUU

The Last Thing He Told Me Suom. Karoliina Timonen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510489307

EAN äänikirja: 9789510489321

EAN e-kirja: 9789510489314

”Huimaavan jännittävä ja upeasti kirjoitettu romaani, joka kerii auki kysymyksiä luottamuksesta, avioliitosta ja siitä, mitä merkitsee olla perhe.” – Riley Sager

Ennen kuin Owen Michaels katoaa kuin tuhka tuuleen, hän onnistuu lähettämään lyhyen viestin vaimolleen: Suojele häntä. Hannah on hämmentynyt ja peloissaan, mutta tietää tasan tarkkaan, mitä hänen on tehtävä. Hänen täytyy suojella tytärpuoltaan Baileyä, joka menetti biologisen äitinsä jo lapsena. Kun FBI-agentit saapuvat oven taakse, sekä Hannah että Bailey alkavat ymmärtää, ettei Owen ollut se joka väitti olevansa. He päättävät selvittää totuuden hinnalla millä hyvänsä.

LAURA DAVE (s. 1977) on suosittu amerikkalainen kirjailija, jonka kuudes romaani Suojele häntä meni suoraan New York Timesin bestsellerlistalle ja pysyi siellä seuraavat 44 viikkoa. Kirjasta on tekeillä myös Reese Witherspoonin tuottama tv-minisarja. Dave asuu Los Angelesissa perheensä kanssa.

LAURA DAVE
© KATHERINE ESKOVITZ
Kannen suunnittelu: PROFILE BOOKS
48

Umpikuja

Tunnelmallisen Dublinin murhat -sarjan kolmannessa osassa vastahakoinen rikos tutkija palaa kotikulmilleen selvittämään ensirakkautensa katoamista.

Rikostutkija Frank Mackey oli 19-vuotias, kun hän aikoi paeta tyttöystävänsä kanssa kurjia koti olojaan Lontooseen. Rosie ei kuitenkaan ilmestynyt sovitusti tapaamispaikkaan ja Frank oli varma, että tyttö oli jättänyt hänet, näköalattoman työläis perheen kasvatin. Frank häipyi murtuneena omille teilleen eikä kuullut Rosiesta sen koommin – mutta ei kuullut kukaan muukaan.

Kaksikymmentäkaksi vuotta myöhemmin Rosien matkalaukku ja nuorenparin lauttaliput löydetään hylätystä talosta. Peitetehtävässä työskentelevä Frank joutuu palaamaan kotiin ja kohtaamaan menneisyytensä, halusi tai ei.

© JESSICA RYAN Amerikkalais-irlantilainen TANA FRENCH (s. 1973) on kirjoittanut kahdeksan romaania, joille on myönnetty lukuisia palkintoja. French kouluttautui alun perin näyttelijäksi mutta ryhtyi kolmekymppisenä kirjoittamaan koko päiväisesti romaaneja. Hänen kirjojaan on myyty maailmalla yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Suosittu tv-sarja Dublin Murders – Tappaja Dublinissa perustuu Frenchin romaaneihin. TANA FRENCH
”Frenchin lumoavin teos.” – The New York Times TOUKOKUU Faithful Place Suom. Jaakko Kankaanpää 400 s. | 84.2 EAN: 9789510471784 EAN äänikirja: 9789510494851 EAN e-kirja: 9789510494844
Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 49

Kokaiini

Neljäs romaani rikostutkija Vanessa Frankista on päivänpolttava trilleri Ruot sin jengiväkivallasta ja huumekaupasta.

Raaka teloitus keskellä katua järkyttää tukholmalaislähiön asukkaita. Yhteisö elää pelon vallassa odottaessaan kahden kilpailevan jengin seuraavaa siirtoa. On valittava puolensa ja teh tävä valinta vaikenemisen ja vastarinnan välillä. Komisario Vanessa Frank joutuu keskelle tulen arkaa konfliktia, jonka jäljet johtavat kokaiinikauppaan.

Yhteiskunnallisessa trillerissä kuvataan huume rikollisuuden rankkoja seurauksia, mutta myös lannistumatonta toivoa paremman maailman puolesta.

luetuimpia ruotsalaisia dekkaris

yhteiskunnallisia aiheita. Vanessa

ja

PASCAL ENGMAN
Kuinka paljon julmuutta ihminen sietää ennen kuin ryhtyy vastarintaan? MAALISKUU Kokain Suom. Pekka Marjamäki 400 s. | 84.2 EAN: 9789510485392 EAN äänikirja: 9789510485385 EAN e-kirja: 9789510485378
© ALEXANDER DONKA PASCAL ENGMAN (s. 1986) on entinen Expressenin toimittaja ja sukupolvensa
teja. Esikoisromaanistaan Patriooteista lähtien hän on käsitellyt ajankohtaisia,
Frankista kertovassa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Polttava maa, Rottakuningas
Lesket. Kannen suunnittelu: ELINA GRANDIN 50

Taitavasti kirjoitettu psykologinen trilleri poikkeaa totutusta: erämaa miljöönä vetää vertoja ihmismielen pimeydelle.

Kolme ystävystä on jo monena vuonna käynyt yhdessä patikoimassa Sarekin kansallis puistossa Ruotsin Lapissa. Kun Milena haluaa pyytää reissuun myös uuden poikaystävänsä, Anna ja Henrik eivät kehtaa sanoa ei. Jacob vaikuttaa hyvältä tyypiltä, Anna tosin ei pääse eroon ajatuksesta, että on tavannut hänet jossain aiemmin.

Unelmien patikkaretkestä kehkeytyy pian painajainen – Jacobin mukaan ottaminen vaellukselle paljastuu päätökseksi, joka muuttaa kaikkien neljän elämän.

”Erämaa on mestariteos [...] ja olen kateellinen kaikille, jotka eivät ole sitä vielä lukeneet!” – Kristina Ohlsson

©THRON ULLBERG ULF KVENSLER (s. 1968) on käsikirjoittanut monia suosittuja tv-sarjoja mm. Solsidan – Onnea onkimassa ja Aika on meidän. Erämaa on hänen ensimmäinen romaaninsa. ULF KVENSLER Erämaa Jopa erämaan armoilla ihminen on se, jota on syytä pelätä eniten. HELMIKUU Sarek Suom. Leena Virtanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510486474 EAN äänikirja: 9789510492765 EAN e-kirja: 9789510492758
Kannen suunnittelu: NILS OLSSON SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 51

Varomaton rakkaus

ei kosta vääryyksiä.”

Ylikomisario Banksin tiimillä on käsissään kaksi selittämätöntä kuolemantapausta.

Yorkshiren nummelle jääneeseen kolariautoon ilmestyy juhlapukuisen nuoren naisen ruumis. Miten kummassa ajokortiton opiskelijatyttö on päätynyt ratin taakse ventovieraan paris kunnan autoon?

Toisaalla mies vailla henkilöllisyyttä makaa kuolleena rotkossa kaikkea muuta kuin patikointikamppeissa. Alan Banksin taidot ovat koetuksella, kun oudot yksityiskohdat ja ristiriitaisuudet kasaantuvat entisestään. Uhkan tuntua lisää Banksin ja rikoskomisario Annie Cabbotin kuulema huhu, että heidän yhteinen vanha vihollisensa saattaa olla taas maisemissa.

PETER ROBINSON (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään Toron tossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen. Robinsonin dekkareihin perustuva Ylikomisario Banks -tv-sarja on löytänyt faninsa myös Suomessa.

PETER ROBINSON
”Kalmo
– William Blake TAMMIKUU Careless Love Suom. Marja Helanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510455432 EAN äänikirja: 9789510492673 EAN e-kirja: 9789510492666
©
BISERKA LIVAJA
Kannen suunnittelu: KELLY HILL
52

Mitä majesteettisin murha

Sandringhamin

uhkaa murhatutkimus.

KESÄKUU

Murder Most Royal

Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjan kolmannessa osassa kaikkien katseet ovat jälleen kiinnittyneet kuningattareen – joten vain kuningatar voi löytää murhaajan.

Kun Sandringhamin tiluksilla huuhtoutuu rantaan ihmiskäsi ja huumepussi, Elisabet tietää heti, kenelle käsi kuuluu – täytyyhän kuningattaren tuntea ala maistensa sinettisormukset. Tekijän löytäminen on tietenkin hieman vaikeampaa, vaikka epäilyksen alla on väkeä tallirengistä tilanhoitajaan. Tutkimukset vievät kuningatarta ja hänen uskottua assistenttiaan kyyhkykilpailuista Godwick Halliin, mutta löytyykö tekijä ennen kuin ruumiita tulee lisää?

solmusta

Englantilainen kirjailija S. J. BENNETT (s.

on julkaissut lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja, opettaa Lontoon yliopistossa ja julkaisee myös podcastia. Hänen majesteettinsa tutkimuksia sarjaa on kiitetty autenttisuuden tun nusta kuningasperheen kuvaajana. Bennett vie lukijansa vuoroin Windsorin linnan käytäville, vuoroin kurkistamaan Buckinghamin palatsin kuninkaalliseen sisäpiiriin. Tyylikkäästi mutta rennosti Bennett kertoo ihmisistä julkisivun takana,

keinoin.

© KT BRUCEV
1966)
fiktion
S. J. BENNETT
joulurauhaa
Suom. Marja Helanen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510456521 EAN äänikirja: 9789510456682 EAN e-kirja: 9789510494776
Kannen suunnittelu: BONNIER BOOKS UK Windsorin
sanottua: ”Nautittavaa viihdettä!” – The New York Times ”Taitavasti kudottu, yllättävän vakuuttava, kieli poskessa kirjoitettu dekkari.” – Red Magazine SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 53

Hyytävä kauhukertomus yliluonnollisten tapahtumien riivaamasta kyläyhteisöstä.

Englantilaisella Chapel Croftin kylällä on synkkä menneisyys. Viisisataa vuotta sitten siellä pol tettiin nuoria protestanttinaisia roviolla. Kolme kymmentä vuotta sitten kaksi teinityttöä katosi jäljettömiin. Ja vain muutama viikko sitten kirkko herra hirttäytyi paikallisessa pyhätössä.

Pastori Jack Brooks, 14-vuotiaan tytön yksin huoltajaäiti, muuttaa kylään uuden alun toivossa. Hän saa eriskummallisen tervetuliaislahjan – manausvälineet ja pahaenteisen varoituksen. Vanhat kaunat revitään esiin ja salaisuudet alkavat paljastua, eivätkä kylän aaveet suostu lepäämään rauhassa.

C. J. TUDOR on englantilainen menestyskirjailija. Hänen edelliset romaaninsa Liitu-ukko, Paluu pimeästä ja Ne muut myytiin yli 40 maahan, ja ne löysivät innokkaat lukijansa myös Suomessa. Roviosta ollaan parhaillaan teke mässä tv-sarjaa. Tudorin selkäpiitä karmivia teoksia lukiessa kannattaa varmistaa, että ovet ovat lukossa. Kirjailija asuu Nottinghamissa kumppaninsa ja tyttärensä kanssa.

C. J. TUDOR Rovio ”Ensiluokkaista ja herkullisen jännittävää tarinankerrontaa.” – Kirkus Reviews HELMIKUU The Burning Girls Suom. Outi Järvinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510484357 EAN äänikirja: 9789510484364 EAN e-kirja: 9789510484371
© BILL WATERS
Kannen suunnittelu: LEE MOTLEY
54

Paholaisen meri

HUHTIKUU

Pittin perhe kamppailee pimeitä voimia vastaan tarunhohtoisessa meriseikkailussa.

Dirk Pitt löytää Filippiinienmerestä lentokoneen hylyn ja pääsee vuosikymmeniä sitten kadon neen buddhalaisen patsaan jäljille. Syvyyksiin on kuitenkin hautautunut myös tuoreempia ja vaarallisempia salaisuuksia. Ehtiikö NUMAn väki löytää merenpohjaan uponneen hypersoonisen ohjuksen, ennen kuin kapinalliset kiinalaissotilaat saavat sen käsiinsä? Pittin perheen on etsittävä toisiinsa kietoutuneiden mysteerien avainta Tyynen valtameren syvyyksistä ja Himalajan korkeuksista – sekä pelastettava maailma kiehu valta helvetiltä.

Yhdysvaltalainen CLIVE CUSSLER (s. 1931–2020) kirjoitti yli 70 teosta, joita on myyty toistasataa miljoonaa yli sadassa eri maassa. Dirk Pitt, NUMA ja Isaac Bell sarjat ovat supersuosittuja Suomessakin. Cusslerin vauhdikkaiden jännitysromaanien erityisteemaksi on noussut ihmisen vaikutus ympäristöönsä. Cussler oli tunnettu myös meriarkeologina, syvänmerentutkijana ja klassikkoautojen keräilijänä. DIRK CUSSLER (s. 1961) työskenteli pitkään rahoitusalalla mutta omistautuu nykyään kirjoittamiselle. Hän on osallistunut jo vuosien ajan isänsä Clive Cusslerin perustaman

sukellusretkille

hallituksessa.

NUMAn
ja toimii organisaation
CLIVE CUSSLER, DIRK CUSSLER
The Devil’s Sea Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510485835 EAN äänikirja: 9789510492727 EAN e-kirja: 9789510492710
”Tauotonta, hurjapäistä ja hauskaa ajanvietettä.” – New York Journal of Books
Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK © PETER LAMPACK AGENCY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 55

Lux perpetua 2

MAALISKUU

Lux perpetua 2 kruunaa Noiturikirjojen tekijän laajan, 1400-luvun Euroopassa liikkuvan seikkailusarjan.

Kirkonkiroukseen tuomittu Reynevan saa sala peräisen, rosmariinilta tuoksuvan naisen kautta vihiä inkvisition kaappaaman rakastettunsa Jutta de Apoldan olinpaikasta. Piispa Konradin käskyläinen Birkhart Grellenort Mustine ratsu miehineen on kuitenkin askeleen edellä nuorta lääkäriämme ja hänen ystäviään… Kuinka käy lopulta Reynevanin, Jutan, Scharleyn ja MesiSimsonin, kun hussilaisten ja katolisen kirkon raju yhteenotto huipentuu?

”Sapkowskin energinen ja satiirinen proosa sekä tarinan omintakeiset puitteet tekevät tästä erittäin nautinnollista historiallista fantasiaa.” – Booklist

Osat 1 ja 2 yhteislaitoksena digiformaateissa Julkaisu: Maaliskuu | 84.2

äänikirja: 9789510495476

e-kirja:

ANDRZEJ SAPKOWSKI (s. 1948) on Puolan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen kahdeksanosainen The Witcher – Noituri -fantasiaeepoksensa on palkittu Suomessa kahdesti Tähtifantasia-palkinnolla, ja siitä on tehty huippusuosittu Netflix tv sarja. Sapkowskin pääteoksenaan pitämä Hussilaistrilogia julkaistaan suomeksi kuudessa osassa, joista ovat aiemmin ilmestyneet Narrenturm 1 ja 2 sekä Herran soturit 1 ja 2 sekä Lux perpetua 1. ANDRZEJ SAPKOWSKI
Keskiaikaeepoksen kiihkeä finaali.
Lux perpetua Suom. Tapani Kärkkäinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510482902 © ELZBIETA LEMPP
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
EAN
EAN
9789510495506 56

The Witcher Kuvitettu opas Andrzej Sapkowskin Noiturin maailmaan

TOUKOKUU

Kaikki Noituri-sarjan henkilöistä, hirviöistä, maista ja mannuista.

The Witcher – Kuvitettu opas Andrzej Sapkowskin Noiturin maailmaan esittelee yli 60 suositun Noiturisarjan henkilöhahmoa, hirviötä ja otusta sekä keskeiset valtakunnat. Upea värikuvitus!

Kuka olikaan Aedirnin kuningas? Millainen otus on kikimora? Mistä velho Vilgefortz oli kotoisin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tarjoaa vas tauksen tämä komea kirja. Teos on korvaamaton apu alkuperäisten Noituri-kirjojen, The Witcher -pelien tai Netflixin tv-sarjan maailmoissa seik kailevalle. Kirjailija Andrzej Sapkowskin auktori soimassa teoksessa on tyylikäs värikuvitus, joka tekee siitä houkuttelevan ja havainnollisen oppaan noituri Geraltin maagiseen universumiin.

T. PUYSSÉGUR

on ranskalainen kustannus toimittaja ja kirjailija. Hän on fanittanut pelejä, fantasiaa ja mangaa nuoresta alkaen. Teoksen ovat kuvittaneet ranskalaistaiteilijat

”Loistava ja täydellinen kirja. Juuri tällaista toivoin, kuvat ovat todella kauniita.” – Amandine B., fnac.com

ALAIN
(s. 1991)
ÉMILE DENIS , JOHANN BODIN ja ALEXIA CADOU .
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN ALAIN T. PUYSSÉGUR
Codex Le Sorceleur. L’Univers d’Andrzej Sapkowski illustré et décrypté Suom. Susanna Tuomi-Giddings 152 s. | 86.12 EAN: 9789510495049 EAN e-kirja: 9789510495063
©
BRAGELONNE SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 57

Nibelungeinlaulu

Saksan kansalliseepos loistavana uutena suomennoksena.

”Sankarten seikkailuita menneisyys kätkee monta, urhojen urotöistä tarinaa tavatonta, niin ilonjuhlan loiston kuin tuskannyyhkyn karun; kalpojen karkeloista nyt saatte kuulla kumman tarun!”

Nibelungeinlaulu on väkevä eeppinen runo, suuri rakkauden ja kuoleman laulu. Tarina perustuu muinaisgermaanisiin taruihin, joilla on juurensa 400-luvun historiallisissa tapahtumissa, mutta se yhdistelee vapaasti tarua ja totta. Kansallisromantiikan aikana se nousi Saksan kansalliseepokseksi, ja sen yhä tuntuva kulttuurinen vaikutus yltää Wagnerin oopperoista fantasiakirjallisuuteen ja kuvataiteisiin. Osmo Pekosen huikea uusi rullaavan mitallinen suomennos tempaa lukijan mukaan uljaan Siegfried-soturin, kostonhimoisen Kriemhilde-kaunottaren, Brünhilden, Guntherin ja katalan Hagenin kiihkeän verisiin vaiheisiin.

HELMIKUU

Das Nibelungenlied

Suom. Osmo Pekonen

s. | 81.4

9789510492628

e-kirja: 9789510492635

Karlsruhe, Badische Landesbibliothek, 120 H 3035,R,5,” Die Welt der Nibelungen

”Siegfrieds Tod, Postkarte zum Stummfilm ”Die Nibelungen” von Fritz Lang. Berlin 1924,

Nibelungeinlaulun tekijä on sydänkeskiajalla elänyt tuntematon 1200-luvun kertoja. Eepoksessa hän kutsuu itseään ”laulajaksi” ja toisinaan astuu esiin kaikkitietävän kertojan roolissa sanomalla: ”Sen laulajana tiedän...” ”Kertojan ääni on tavallaan kohtalon ääni”, kirjoittaa suomentaja Osmo Pekonen teoksen esipuheessa.

400
EAN:
EAN
58

ART SPIEGELMAN

Maus

Tärkeä sarjakuvaromaani jälleen saatavilla.

Moneen kertaan palkittu Maus on Art Spiegelmanin vaikuttava kertomus van hempiensa kokemuksista Hitlerin hal litsemassa Euroopassa, jossa natsit ovat kissoja ja juutalaiset hiiriä. Kahdella aikatasolla etenevä Maus perustuu sarjakuvapiirtäjä Art Spiegelmanin isän tarinaan siitä, kuinka hän selviytyi natsien keskitys leireiltä. Järkyttäviin muistoihin nivoutuu samalla kertomus Spiegelmanin kiduttavasta suhteesta vanhenevaan isäänsä. Yhä valitetta van ajankohtainen sarjakuvaromaani julkaistaan uutena laitoksena, joka sisältää sen molemmat osat: Maus – Selviytyjän tarina ja Maus II – Ja täällä vaikeuteni alkoivat.

”Maus on merkittävä ja ainutlaatuinen teos, koska se kertoo sodasta yhdistämällä sen sotaa kokemattoman sukupolven maailmankuvaan. Maus tekee työtä tulevia sukupolvia varten.”

– Petri Kemppinen, Helsingin Sanomat

jonka

pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä sarjakuvista. Maus

voittanut mm. Pulitzer- ja

ja Spiegelman sai

Angoulêmen sarjakuva

© ART SPIEGELMAN SARJAKUVAT
ART SPIEGELMAN (s. 1948) on newyorkilainen sarjakuvantekijä,
pääteosta Maus
on
Eisner-palkinnon,
elämäntyöstään
festivaalien Grand Prix’n 2011. Kannen suunnittelu: ART SPIEGELMAN MAALISKUU Maus | Suom. Jukka Snell 304 s. | 85.32 EAN: 9789510491812 © ART SPIEGELMAN © NADJA SPIEGELMAN SARJAKUVAT –––––––––––59

TIETOKIRJALLISUUS

Sinun tähtesi täällä on sitaatti Mirkka Rekolan runosta. Jenni Haukiolle se kuvastaa kiitolli suutta sekä suku polvien ketjuun liittymistä: arvoja ja ihmisiä, jotka ovat olleet täällä jo ennen meitä, sekä ihmisiä, jotka vaikuttavat meihin omassa ajassamme.

äänikirja:

e-kirja:

HUHTIKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510490129 EAN
9789510490136 EAN
9789510490297
Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
–––––––––––60

Sinun tähtesi täällä

Avoin muistelmateos vuosista isänmaan palveluksessa.

Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemi sen ja asemansa tasavallan presidentin puoli sona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näky mättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan.

Jenni Haukio kuvaa menneitä vuosia ainutlaatuisella tavalla, jossa yhdistyvät muistot, yhteiskunnalliset näkemykset, julkaistut kirjoitukset, lähetetyt kirjeet ja pidetyt puheet. Hän kirjoittaa kohtaamistaan

JENNI HAUKIO on runoilija ja valtiotieteiden maisteri, jonka puoliso on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ennen Niinistön presidentiksi valintaa Haukio työskenteli muun muassa kokoomuksen viestintäpäällikkönä, ja puolisonsa kausien aikana Turun Kirjamessujen ohjelma johtajana. Hän on julkaissut kolme runokokoelmaa ja toimii tällä hetkellä vapaana kirjailijana.

ihmisistä, avaa presidentin puolison roolia sekä ker too työstään itselleen läheisimpien teemojen parissa. Näihin lukeutuvat luonnon ja eläinten suojelu, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, lottien ja veteraa nien henkisen perinnön vaaliminen sekä suomalainen kirjallisuus, taiteet ja kulttuuriperintö.

Jenni Haukio kertoo avoimesti vuosistaan Suomen palveluksessa ja vie lukijansa tilanteisiin, joista julki suudessa nähtyjen kuvien taakse kätkeytyy runsaasti aiemmin sanomatonta. Haukion ääni on rehellinen ja herkkäviritteinen ja soljuu kuin runo.

© LAURA MALMIVAARA JENNI HAUKIO
VUODET TASAVALLAN PRESIDENTIN PUOLISONA
TIETOKIRJALLISUUS 61

Sota vai rauha

Mikä Venäjällä on vialla ja miksi?

Palkitun kirjailijan esseekokoelma

Venäjästä ja venäläisyydestä, tsaarien ja tyrannien, kirjailijoiden ja vanki leirien, toivon ja epätoivon maasta, jonka nykytilaa ymmärtääkseen täytyy sukeltaa syvälle historiaan.

Alun perin vuonna 2019 julkaistussa kirjassaan Mihail Šiškin ennusti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kirjan päivitetyssä laitoksessa arvostettu emigranttikirjailija pyrkii vastaamaan hänelle toistuvasti esitettyihin kysymyksiin. Mikä Venäjää vaivaa?

Miksi vallankumoukset ja demokraattiset uudistukset johtavat aina diktatuuriin?

Miksi Venäjä ajautuu vuosisadasta toiseen sotaan lännen kanssa?

Taidokkaissa, Venäjän historiaa ja kulttuuria syväluotaavissa esseissään Šiškin piirtää kuvan ristiriitaisesta maasta, jonka tulevaisuutta voi ennustaa vain menneisyyden valossa.

MIHAIL ŠIŠKIN (s. 1961) on moneen kertaan palkittu venäläinen kirjailija, jota on verrattu suuriin klassikoihin, kuten Tolstoihin, Tšehoviin ja Joyceen. Šiškin asuu perheineen Sveitsissä, jossa hän on työskennellyt muun muassa pakolaiskeskuksen tulkkina. Šiškin on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, ja hänen nyky Venäjää käsitteleviä kirjoituksiaan on julkaistu laajalti eurooppalaisissa medioissa, myös Helsingin Sanomissa.

MIHAIL ŠIŠKIN
KIRJOITUKSIA VENÄJÄSTÄ JA LÄNNESTÄ TAMMIKUU Frieden oder Krieg Suom. Sirpa Hietanen 200 s. | 90 EAN: 9789510491850 EAN äänikirja: 9789510491874 EAN e-kirja: 9789510491867
© EVGENIYA FROLKOVA
Kannen
suunnittelu: MARTTI RUOKONEN 62

Ukrainan musta multa

Tarinallinen tietokirja suomalaisten sijoittajien yltiöpäisestä yrityksestä hallita mustan mullan peltoja ja ukrainalaisista, joille rikas maaperä on ollut sekä siunaus että kirous.

Musta multa on poikkeuksellisen hedelmällistä viljelysmaata, joka on tehnyt Ukrainasta Euroopan vilja-aitan ja vetänyt puoleensa maailmanhistorian pahimpia hirmuhallitsijoita mutta myös idealistisia maatalouden kehittäjiä. Ilmastonmuutoksen myötä tämän tarunhohtoisen ihmeaineen merkitys maail man ruokaturvallisuudelle on kasvanut. Sillä, kuka tuota maaperää hallitsee ja miten sitä viljellään, on suuri merkitys meille kaikille.

Ukrainan musta multa on tositarina suomalais syntyisestä Joakim Heleniuksesta, joka keräsi kokoon joukon tunnettuja suomalaisia riskisijoittajia, perijöitä ja ralliautoilijoita ja perusti yrityksen, joka haali itselleen noin 200 000 hehtaaria mustaa multaa. Ja tämän piti olla vasta alkua. Heleniuksen haaveena oli perustaa miljardiluokan yhtiö, joka olisi estänyt nälkäkriisejä kaikkialla maailmassa. Kirja kertoo myös ukrainalaisesta Šarivkan kylästä, jossa musta multa on ollut sekä siunaus että kirous, sekä kylän ihmisistä, joiden elämän Heleniuksen uhkarohkea hanke muutti. Ihmisistä, joiden toivo on jälleen koetuksella.

ELINA GRUNDSTRÖM (s. 1963) on palkittu journalisti, joka on kirjoittanut useita tarinallisia tietokirjoja, kuten lajityypin klassikoksi muodostuneen kirjan Musta orkidea. Grundström toimi Julkisen sanan neuvoston puheen johtajana 2016–2020. Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN HELMIKUU 250 s. | 30 EAN: 9789510491775 EAN äänikirja: 9789510492222 EAN e-kirja: 9789510492239 ELINA GRUNDSTRÖM
Kamppailu Euroopan vilja-aitasta. © VEIKKO SOMERPURO TIETOKIRJALLISUUS 63

Aleksi Suomesta

”Aleksin tarina kosketti syvältä. Se on kaiken inhimillisen syvim mässä ytimessä. Hyvän ja pahan. Oikean ja väärän. Sodan ja rauhan. Elämän ja kuoleman. Ihmisen arvon.” – Tuomas Kyrö 20.9.2022

Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa.

Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniak kaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee. Hän taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Aleksi menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa.

Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikku poika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä.

TUOMAS KYRÖ
TOUKOKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510496565 EAN äänikirja: 9789510496589 EAN e-kirja: 9789510496572 64

KYRÖ on tunnettu ja tunnustettu kir

jonka teoksille ominaista on ihmisläheisyys

tarkkanäköinen yhteiskunnallisuus. Aleksin kertomus vei hänet kirjailijuuden ytimeen: on

jotka ihmisten on pakko lukea ja kuulla.

TUOMAS
jailija,
ja
tarinoita,
”SHUT UP AND GO. ELÄMÄSSÄ ON OLEMASSA AINA KAKSI VAIHTOEHTOA.” – ALEKSI 20.9.2022 KUVAT © TUOMAS KYRÖ JA ANTTI NOUSIMAA TIETOKIRJALLISUUS 65

Hornet-lentäjä

”Muistan ajatelleeni, että jos oli meidän vuoromme tehdä historiaa, niin olkoon sitten niin.”

Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon.

Kun psykiatriseksi sairaanhoitajaksi opiskeleva Heikki Mansikka kuuli ystävältään Ilmavoimista, hän tiesi vihdoin mitä halusi elämässään tehdä. Alkoi pitkä ja vaativa tie kohti F/A 18 Hornet -hävittäjän ohjaimia ja lopulta laivueen komen tajuutta.

Lentäjäuransa aikana Mansikka oppi ennen kaikkea itsestään ja päätyi osaltaan muuttamaan simputus kulttuuria kohti ihmisläheistä johtajuutta. Nuorena lentäjänä hän halusi olla itse paras, mutta kouluttajana hän toivoi oppilaidensa lentävän itseään paremmin. Millaista on lentää Hornet-hävittäjää, jonka G-voimat voivat viedä tajunnan ja jonka ohjaimissa onnistumiseen tai kuolemaan johtavat päätökset pitää tehdä sekunnin murto-osissa? Entä miltä tuntuu, kun harjoittelun sijasta valmistaudutaan lähtemään suojaamaan Suomea tositilanteessa?

© ARI MANNINEN HEIKKI MANSIKKA
66

”OLIN VALMIS TEKEMÄÄN KAIKKENI PARVENI VUOKSI

Everstiluutnantti (evp.) HEIKKI MANSIKKA on lentänyt Suomen ilmavoimissa Hornetilla kolmella vuosikymmenellä ja edennyt Hornet-lennonopettajaksi ja Hornet-laivueen komentajaksi. Hän teki hävittäjälentäjien kognitiivista kuormitusta ja suorituskykyä käsittelevän väitöskirjan Coventry Universityssä ja on Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti. Mansikka toimii lisäksi Chief Air Combat Scientist roolissa

Insta Groupissa tehtävänään tutkia ja kehittää Ilmavoimien ja erityisesti hävittäjäohjaajien suorituskykyä.

suomalaisessa
JA TIESIN, ETTÄ PARVI TEKISI KAIKKENSA MINUN ETEENI.” MAALISKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510489086 EAN äänikirja: 9789510489093 EAN e-kirja: 9789510489116 Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN TIETOKIRJALLISUUS 67

tietokirjailija,

konsultti,

julkaissut

kirjaa muun muassa tubettajista, startupeista

superjohtajista. Siviilissä Kormilainen auttaa yrityksiä erityisesti vies tinnässä ja markkinoinnissa muutostoimisto Ellun Kanoissa.

TAMMIKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789510485576 EAN äänikirja: 9789510485583 EAN e-kirja: 9789510485590 JUHA-PETTERI KUKKONEN (s. 1979) on yrittäjä, enkelisijoittaja ja hallitusammattilainen, joka sijoittaa innovatiivisiin ruoka-, hyvinvointi- sekä juoma-alan yrityksiin. Hänen portfoliossaan on nykyisin muun muassa kannabisjuomiin erikoistunut YSUB, äly ruokayhtiö Elo Health sekä Foodin, joka on Suomen yksi nopeiten kasvavista ruoka-alan yhtiöistä. Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA VILLE KORMILAINEN (s. 1980) on
perheenisä ja
joka on
urallaan 13
sekä
68

Kaurakuningas

Juha-Petteri Kukkonen johdatti vel jiensä kanssa perheyrityksen maailman menestykseen päihteiden ja rock’n’rollelämän turvin.

Kouluja käymätön Juha-Petteri Kukkonen eteni röyhkeästi kansainvälisellä mainos- ja startupuralla, kunnes hän sai soiton veljiltään: tule kehittämään kanssamme kauramaitotuotteita Kouvolaan. Kolme vuotta myöhemmin Kukkosten Kaslink-yritys myytiin Fazerille ja veljeksistä tuli miljonäärejä. Mutta kaikki ei mennyt niin kuin yritysoppaissa kerrotaan.

Nelikymppinen Juha-Petteri hankki itselleen rai lakkaalla juhlimisella vakavan päihdeongelman ja lähes tuhosi koko firman, mutta lopulta Kukkosen ennakkoluuloton tyyli siivitti yrityksen taloudel liseen menestykseen. Samalla tosin pitkä liitto kariutui ja välit toiseen veljeen katkesivat. Yritys kaupan jälkeen hänellä ei ollut jäljellä mitään muuta kuin miljoonat pankkitilillä, asunto meren päällä ja kaksi Porschea autotallissa. Sitten onnet toman äkkirikastujan Instagram alkoi täyttyä nuorten naisten härskeistä yksityisviesteistä. Kukkonen kaipasi kuitenkin elämälleen syvempää sisältöä. Mistä ja miten sen löytää?

Kaurakuningas on vauhdikas kuvaus menestys yrityksen päihdehuuruisista kulisseista. Raivo rehellinen elämäkerta näyttää, millaista on miljonääri-playboyn elämä Suomessa ja mitä raha tekee ihmisille ja ihmissuhteille.

Kaikki ja ei mitään.
© AJ SAVOLAINEN
© OTTO VIRTANEN
VILLE KORMILAINEN, JUHA-PETTERI KUKKONEN
TIETOKIRJALLISUUS 69

DAN

Wenzel Hagelstam

– antiikkikauppiaan muistelmat

Suomen tunnetuin antiikki- ja taidekauppias kertoo muistelmissaan epätavanomaisesta elämänpolustaan sekä vuosikymmenten varrella kohtaamistaan esineistä ja niihin kietoutuvista koskettavista ja hämmästyttävistä ihmiskohtaloista.

Antiikkikauppias Wenzel Hagelstamin elämä ei ole kulkenut tavanomaisia polkuja. Helsingin Bulevardilla porvariskotiin syntynyt Wenzel oppi sotalapsena Ruotsissa suomen kielen mutta unohti ruotsin, adoptoitiin 14-vuotiaana elostelevalle isosedälleen, työskenteli hitsarina Göteborgissa, tarjosi Lontoossa 1,9 miljoonaa puntaa Albert Edelfeldtin maalauksesta, lensi suositun Antiikkia, antiikkia -ohjelman kuvauksissa lantakasaan sekä vieraili haluttuna kuolinpesien arvioijana tuhansissa suomalais kodeissa. Vuosikymmenten varrella Hagel stamin mieleen on jäänyt lukuisia kiehtovia tarinoita niin esineistä kuin niihin linkittyvistä kutkuttavista, koskettavista ja hämmästyttä vistä ihmiskohtaloista. Tämä kirja kertoo osan noista tarinoista.

© ANANYA TANTTU © TONY
KRONQVIST
”Antiikkikauppiaana arvostan esineen aitoutta ja omaperäisyyttä, ja sama pätee myös ihmisiin.”
WENZEL HAGELSTAM,
KRONQVIST
70

MAALISKUU

Kati Valli

e-kirja:

HAGELSTAM (s. 1941) on antiikki- ja taidekauppias, josta tuli valtakunnanjulkkis vuonna 1997 alkaneen Antiikkia, antiikkia -tv-ohjelman myötä. Hagelstam perusti vuonna 1979 Suomen ensimmäisen huutokauppatalon, Hagelstam & co:n, joka on edelleen toiminnassa. Hagelstam pitää omaa taidekauppaansa Helsingin Kapteeninkadulla, veljensä Cecil Hagelstamin antikvariaatin vieressä. DAN KRONQVIST (s. 1956) on eläkkeellä oleva helsinkiläinen journalisti. Hän on antiikkimaailmasta aktiivisesti kiinnostunut, mutta rajoittaa keräilynsä savikiekkoihin ja gramofoneihin.

WENZEL
Suom.
300 s. | 99.1 EAN: 9789510478875 EAN äänikirja: 9789510478882 EAN
9789510478899 Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN TIETOKIRJALLISUUS 71

Apu on lähellä!

Rankoista ja uskomattomista paikoista selvinneen palomies-ensihoitajan mieleenpainuvimmat tehtävät.

Kun hälytys tulee, matkaan lähdetään pillit ulvoen, ja yleensä perillä odottaa yllätyksiä. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Melkein kaikesta.

Ylipalomies Reijo Ronkanen on ollut mukana yli 20 000 hälytystehtävässä. Niihin mahtuu kaikkea elämän ja kuoleman väliltä: tuhoisia tulipaloja, rikoksia, synnytyksiä, elvytyksiä, onnettomuuk sia – ja hevosen pelastaminen mudasta. Monia näistä jopa yhden ja saman päivän aikana. Ronkanen on tehnyt mittavan uran Helsingin keskuspelastusasemalla niin paloauton kuin ambulanssin ratissa. Hälytysajossa-kirjassa hän kertoo kokemistaan dramaattisista, traagi sista ja joskus koomisistakin tehtävistä. Palkittu palomies kuvaa pelastajan ja ensihoitajan arkea kouriintuntuvasti ja rehellisesti.

© VEIKKO SOMERPURO REIJO RONKANEN (s. 1958) on eläkkeellä oleva entinen ylipalomies, joka teki 40-vuotisen työuransa Helsingin keskuspelastusasemalla. Vuonna 1985 hänet valittiin Vuoden palomieheksi. LAURI RONKANEN (s. 1987) on helsin kiläinen opettaja ja Reijo Ronkasen poika. Hän haaveili lapsena palomiehen ammatista, mutta ymmärsi myöhem min, ettei kestä kuumia paikkoja eikä vakavien vammojen kanssa toimimista. LAURI RONKANEN, REIJO RONKANEN Hälytysajossa ELÄMÄÄ, KUOLEMAA JA PALOMIES-ENSIHOITAJAN ARKEA KESÄKUU 250 s. | 99.13 EAN: 9789510494011 EAN äänikirja: 9789510494035 EAN e-kirja: 9789510494028
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN 72

Kaikki mitä jäljelle jää

Kuolleiden jäänteitä tutkiva oikeusantropologi Sue Black kertoo palkituissa muistelmis saan pitkän uransa kiinnosta vimmista tapauksista.

Sue Black on tekemisissä kuoleman kanssa päivittäin. Anatomian ja oikeus antropologian professorina hän tutkii ihmisten maallisia jäännöksiä laborato riossa ja hautausmailla, henkirikosten tapahtumapaikoilla sekä luonnon katastrofien ja sotien näyttämöillä. Muistelmateoksessaan Kaikki mitä jäljelle jää Black paljastaa lukijalle kuoleman moninaiset kasvot. Lisäksi hän kertoo uransa kiinnostavimmista tapauksista ja valottaa, miten oikeus antropologian kehitys on mahdollista nut aiemmin selvittämättä jääneiden rikosten ratkaisemisen. Sue Black kirjoittaa aiheestaan pelottomasti, myötätuntoisesti ja hauskasti ja saa lukijan näkemään elämän vääjäämättö män päätepisteen uudessa valossa.

KESÄKUU

All That Remains: A Life in Death

Suom. Anna Kangasmaa

s. | 99.1

EAN: 9789510495834

EAN äänikirja: 9789510495858

EAN e-kirja: 9789510495841

Brittiläinen professori SUE BLACK (s. 1961) on maailman johtavia oikeusantropologeja. Hän on osallistunut koti maassaan lukuisten korkean profiilin rikostapausten selvittämiseen ja toimi Kosovon sotarikostutkinnan johtavana oikeusantropologina.

350
SUE BLACK
”Täydellisen vangitseva.” – The Guardian SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA TIETOKIRJALLISUUS 73

Ystäväni Anne Frank

Anne Frankin lapsuudenystävä kertoo, mitä tapahtui.

Sykähdyttävä muistelmateos, joka kertoo rinnakkaisen tarinan monen tuntemalle Anne Frankin päiväkirjalle

Viisivuotiaan Hannah Pick-Goslarin perhe pakenee natseja Saksasta Hollantiin 1933. Amsterdamissa hän tutustuu naapurustossa asuvaan, hänen laillaan Saksasta paenneeseen Anneen. Anne ja Hanneli, kuten ystä vät häntä kutsuvat, ovat erottamat tomat ystävykset seitsemän vuoden ajan. Kun natsit pidättävät Hannelin perheen 1943, hän kuvittelee äkil lisesti kadonneen ystävänsä olevan turvassa Sveitsissä.

Bergen-Belsenin keskitysleirillä Hannelille paljastuu totuus, kun hän kuulee tutun nimen aidan takaa. Anne on myös leirillä, erittäin heik kona ja nälkiintyneenä. Hanneli päät tää yrittää auttaa, vaikka hän samalla riskeeraa isänsä, pikkusisarensa ja oman henkensä.

KESÄKUU

My Friend Anne Frank Suom. Jorma-Veikko Sappinen 350 s. | 99.1

EAN: 9789510494578

EAN äänikirja: 9789510494592

EAN e-kirja: 9789510494585

HANNAH PICK-GOSLAR syntyi Berliinissä 1928 ja pakeni perheensä kanssa juutalaisvainoja Amsterdamiin. Hannahin perhe pidätettiin 1943 ja vietiin lopulta Bergen-Belsenin keskitysleirille, jossa Hannah vietti 14 kuukautta järkyttävissä oloissa ennen kuin leiri vapautettiin 1945. Hän muutti 1947 Britannian mandaattialueelle Palestiinaan, josta pian sen jälkeen tuli Israel. Hän kouluttautui sairaanhoitajaksi ja on myöhemmin kertonut tarinaansa ja Anne Frankin tarinaa lukuisissa tilaisuuksissa ja erityisesti kouluissa ympäri maailman.

Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN
HANNAH PICK-GOSLAR
74

I tämeri 1916–1945

T arinoita sodista

Elämyksellisiä tositarinoita

ja historian

Tietokirjailija Vesa Linnan mukaansa tempaavat ja jännittävät tarinat kertovat Suomen 1900-luvun sotien suurista ja pienistä tapahtumista sekä erikoisista ihmiskohtaloista.

Itämeri on ollut aina paitsi kaupan ja vuoro vaikutuksen, myös sodan ja selviytymisen näyt tämö. Kirjan päähenkilöinä ovat ihmiset, jotka ovat itse olleet mukana tapahtumissa. Kapteeni Salminen harhautti menestyksekkäästi Helsinkiin suuntaavia pommittajia Vuosaaren rannoilla. Ylivoimaiset hyökkääjät eivät vallanneet Bengt skärin majakkaa, sillä sitä puolusti luutnantti Fred Luther. Laulaja Georg Malmstén kuvasi sukellusveneessä musikaalielokuvaa, mutta löysi kin itsensä keskeltä Suomen suurinta vakoilu skandaalia.

Linnan kertomukset pohjautuvat perusteelliseen taustatyöhön, ja kirja avaa tarinoiden historiallista kontekstia ja aikaa sekä tarinoiden henkilöiden vaiheita ja elämänkohtaloita.

© VESA LINNA VESA LINNA (s. 1965) on tietokirjailija ja ammattivalokuvaaja, joka on aiemmin kirjoittanut Helsingin ja Suomen linnan historiasta, musiikista sekä luonnosta. VESA LINNA
Itämeren
ystävälle.
TOUKOKUU 220 s. | 90.3 EAN: 9789510484173 EAN äänikirja: 9789510484197 EAN e-kirja: 9789510484180 Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN TIETOKIRJALLISUUS 75

Ari Vatanen

Ari Vatanen kertoo elämäkerrassaan, miten puoliorvosta tuupovaaralaispojasta kehkeytyi maailman nopein mies – ja minkä hinnan menestyksestä joutui maksamaan.

Kahdeksanvuotias Ari todisti isänsä kuolemaa kolarissa ja päätti kesyttää auton. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän voitti rallin maailmanmestaruuden ensim mäisenä suomalaisena. Nuoren rallitähden hurja ajotyyli ihastutti yleisöä ympäri maailman, kunnes raju kolari Argentiinan rallissa vei miehen kuoleman porteille. Kuin ihmeen kaupalla Vatanen toipui fyysisesti, mutta onnettomuuden henkiset arvet olivat syvällä. Läheistensä sinnikkäällä tuella Vatanen selätti masennuksen, palasi auton rattiin ja voitti aavikkorallien maailmanmestaruuden 1997. Legendaarisen ralliuran jälkeen Vatanen onnistui luomaan itsensä uudelleen: hänestä kuoriutui menestynyt poliitikko, europarlamentin jäsen ja Ranskan suosituin suomalainen.

MINNA KETTUNEN
”Auton voi kesyttää, elämää ei. Elämä kesyttää meidät.”
© OTTO VIRTANEN 76
HUHTIKUU 350 s. | 99.1 EAN: 9789510448656 EAN äänikirja: 9789510479919 EAN e-kirja: 9789510479902 ARI VATANEN (s. 1952) on maailmanmestaruuden saavuttanut ralliautoilija, autoteknikko ja maanviljelijä. Hän toimi Euroopan parlamentin jäsenenä vuosina 1999–2009. Vatanen asuu Rita vaimonsa kanssa Provencessa Etelä Ranskassa. MINNA KETTUNEN (s. 1968) on julkaissut elämäkertoja ja muita tietokirjoja, kolumneja, näytelmiä ja lauluja. Hänen esikoisteoksensa Halosen taiteilijasuku (Tammi 2001) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Kettunen toimii yrittäjänä Juhani Ahon synnyinkodissa, Väärnin Pappilassa Lapinlahdella. © ERIC FEFERBERG / AFP / LEHTIKUVA ”Minua on nimitetty pyhäkoulupojaksi, maitopojaksi ja maallikkosaarnaajaksi, mutta istuessani ratin taakse kilpailun alkaessa minulle kasvoi sarvet päähän.”
Kannen
suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuva : FRANCOIS LOCHON / GAMMA-RAPHO / GETTY IMAGES TIETOKIRJALLISUUS 77
© RAUNI MOLLBERGIN KOTIALBUMI ”OLEN JONKINLAINEN RIKKINÄINEN IHMINEN.” – RAUNI MOLLBERG TAMMIKUU 550 s. | 99.1 EAN: 9789510480571 EAN äänikirja: 9789510480595 EAN e-kirja: 9789510480588 Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen kuva: RAIMO PAANANEN 9789510495834 78

NIKO JUTILA Molle RAUNI MOLLBERGIN ELÄMÄ JA ELOKUVAT

Vihatun ja rakastetun elokuva ohjaajan koko muotokuva.

Rauni Mollberg (1929-2007) on saanut lopultakin ansaitsemansa elämäkerran: humoristisen, rosoisen ja karkean. Sellaisen kuin Mollen elämä.

Elokuvaohjaaja Rauni Mollberg oli pitkään elämää suurempi hahmo kansakunnan kaapin päällä, sitten jalustalta pudonnut ikämies, ja kuoleman jälkeen naisvihasta syytetty kumma jainen. Kaikki kuvat ovat tosia, mutta vain osittain.

Elokuva-asiantuntija Niko Jutila on hankkinut valtavan haastattelumateriaalin ja sukeltanut Mollen henkilökohtaisiin arkistoihin, joiden kautta hän luo Mollen uudelleen eläväksi. Miten köyhä työläisperheen poika päätyi ensin teatterinäyttelijäksi, sitten televisio teatterin ohjaajaksi ja kansainvälistäkin mainetta saaneeksi elokuvaohjaajaksi?

Molle on kuvaus taiteilijasta ja ihmisestä, jota sekä vihattiin että rakastettiin, usein yhtä aikaa.

NIKO JUTILA (s. 1989) on hyvinkääläinen kirjoittaja ja elokuva-asiantuntija. Hän on tutkinut suomalaista elokuvahistoriaa maamme itsenäisyyden alkuvuosista aina nykypäivään asti.

© RAIMO PAANANEN© HANNU PELTOMAA © VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 79

JUUSO JUUTINEN

Jos me tästä selvitään

Jos me tästä selvitään on kirja pienen lapsen vakavasta sairaudesta ja siitä, miten menettä misen pelko sai isän kasvamaan ihmisenä. Juuso Juutisen perheen elämä mullistui esikoispojan ollessa puolivuotias. Sitkeän flunssan takaa paljastui harvinainen, täydellisen immuunikadon aiheuttava geenimutaatio. Yhtäkkiä mikä tahansa bakteeri tai virus saattoi olla kohtalokas. Alkoi taistelu lapsen hengestä, taistelu, jonka aikana Juuson piti kohdata itsensä, jotta voisi olla parhaiten tukena lapselleen, puolisolleen ja itselleen.

Jos me tästä selvitään kertoo kuolemanpelosta ja sen kohtaamisesta, syyllisyydentunteesta ja epä varmuudesta, vanhemmuuden mukanaan tuomasta vastuusta sekä elämän pienistä iloista. Mutta enemmän kuin mistään se kertoo pohjattomasta rakkaudesta.

Jos me tästä selvitään on kirja, joka saa arvostamaan elämää ja tekemään työtä sen eteen.

JUUSO JUUTINEN on kaupallisen muodin pitkäaikainen ammatti lainen, jonka vastuulla on muun muassa Vans-vaatemerkin brändi Suomessa. Juutisen esikoispojalla havaittiin puolivuotiaana harvi nainen SCID geenimutaatio, joka aiheuttaa täydellisen immuunikadon. Samasta geenimutaatiosta kertoo John Travoltan tähdittämä elokuva The Boy in the Plastic Bubble

TOUKOKUU 280 s. | 99.1 EAN: 9789510493915 EAN äänikirja: 9789510493922 EAN e-kirja: 9789510493939
© JULIUS KONTTINEN
Tämä ei ole tyypillinen tarina toivosta, vaan tarina siitä, miten pysyä kiinni toivossa silloin, kun kaikki on epävarmaa.”
” 80

Rakas katastrofini

Koskettava taistelutarina elämästä itsetuhoisen mielenterveyspotilaan puolisona ja mahdottomalta tuntuvasta pyrkimyksestä saada elää tavallista elämää.

Naimisiin mennessään Mirkka Torikka toivoi saa vansa tiilitalon, lapsia, koiran ja kesämökin. Pari vuotta hääkelloista puoliso Aki alkoi saada itse tuhoisia ajatuksia ja kotitalo paljastui homeiseksi. Nyt Mirkan täytyi pitää lapsiperheen arki kasassa ja lastensa isä hengissä. Se vaati nukkumista etei sen lattialla ovikellona, jatkuvaa ylivireystilaa sekä välillä epätoivoista taistelua hoidon saamiseksi. Kaiken keskellä mielen täytti kiitollisuus jokai sesta päivästä, jona puoliso on elossa. Kun Aki lopulta onnistui kuolemaan, Mirkka päätti, ettei hänen ongelmistaan tarvitse puhua kuiskaten eikä elämä voi loppua koko perheeltä.

Kirja nostaa esiin yhteiskuntamme tabuja mielen terveydestä ja itsemurhasta ulosottoon ja tuo inhimillisellä tavalla esiin asioita, joihin liittyy usein häpeää, vihaa ja syyllisyyttä.

© SAMPO KORHONEN MIRKKA TORIKKA on toimittaja, päihdealan ammattilainen sekä blogisti. MIRKKA TORIKKA
Miten pitää lastensa isä elossa, jos hän ei halua itse elää? MAALISKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510486504 EAN äänikirja: 9789510486511 EAN e-kirja: 9789510486528
Kannen
suunnittelu: ANNA MAKKONEN TIETOKIRJALLISUUS 81

Kaikki on suhteellista

Löytyykö suhteellisen sohvalta satu mainen onnenhuuma vai pelkät likai set kalsarit? Onko sinkkuus vapauden korkein olomuoto vai ahdistavaa ulko puolisuutta?

Kaikki on suhteellista kuvaa suhteiden ympärillä pyörivää maailmaa, jossa suhteeton saa aina osak seen kaason roolin ja joutuu maksamaan hotelli huoneesta tuplahinnan. Mutta tuoko parisuhde yhtään sen suurempaa onnea? Ainakin kaikilla muilla on siitä varma mielipide. Essi Lampun humoristisessa ja tabuja kaihtamattomassa esikoiskirjassa ei osata pariutua mutta ei myös kään olla pariutumatta. Kirja nostaa oivaltavasti esiin suhteiden ja suhteettomuuden tunnistetta via kipukohtia.

suurta suosiota Yle Kioskissa ja saman

Suhde2-dokumenttisarjasta, joka

ESSI LAMPPU
Suhdestatus: työn alla. HELMIKUU 200 s. | 14.8 EAN: 9789510481448 EAN äänikirja: 9789510481462 EAN e-kirja: 9789510481455
ESSI LAMPPU on toimittaja, jonka Suhteeton-komediasarja on kerännyt
nimisellä Instagram-tilillä. Hänet tunnetaan myös ihmissuhteita käsittelevästä
löytyy Yle Areenasta. Kannen suunnittelu: JUULI MIETTILÄ © OTTO VIRTANEN 82

Uupuneet

Tarinallinen tietokirja, joka näyttää, miten heikkous ja uupumus ovat olleet voimavara monille historian merkkihenkilöille.

Historia on täynnä väsyneitä, sairaita ja masentu neita suurmiehiä ja -naisia, jotka kuitenkin saivat paljon aikaan. Väsymyksen kulttuurihistorian tarkastelu osoittaa, että heikkous ja hauraus voivat tuoda mukanaan herkkyyttä ja kyvyn nähdä maailma erilaisin silmin, empaattisesti. Uupuneet – rakkaudentunnustus hauraille merkkihenkilöille on omakohtainen tietokirja, jos sa oman sairautensa uuvuttama Susanna Suomela johdattaa lukijat heikkouden historian kiehtovaan maailmaan. Suomela käsittelee omaa väsymystään ja samalla kohtaa tunnettuja kirjailijoita, poliitikkoja ja tieteilijöitä. Omaa tarinaansa kertovat muun muassa Virginia Woolf, Charles Darwin ja J. F. Kennedy. Fyysisten ja henkisten voimien rajallisuudesta huoli matta he jättivät jälkensä historiaan. Kirjan henkilöt opettavat armollisuutta vuosikymmenten takaa. Lämmin ja koskettava lukuelämys auttaa näkemään omat heikkoudet uudessa valossa. Kaikkien ei tar vitse olla reippaita.

tohtori. Vuodesta 1999 hän on toiminut kirjallisuushistoriaan ja englantilaiseen kirjallisuuteen erikoistuneena tuntiopettajana Helsingin yliopistossa. Vapaa-ajallaan hän perehtyy kissaeläinten sielunelämään tai katoaa metsään kamerarepun ja luonnoskirjan kanssa.

on

© VEIKKO SOMERPURO SUSANNA SUOMELA (s. 1965)
helsinkiläinen filosofian
SUSANNA SUOMELA
RAKKAUDENTUNNUSTUS HAURAILLE MERKKIHENKILÖILLE
On aika katsoa maailmaa heikkojen ja väsyneiden silmin.
HUHTIKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510475225 EAN äänikirja: 9789510475249 EAN e-kirja: 9789510475232 Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI TIETOKIRJALLISUUS 83

Kuinka kapteeni Cook keitettiin

Matkasuunnitelmat eivät aina pidä, mutta ainakin reissulta jää hyvä tarina kerrottavaksi.

Kuinka kapteeni Cook keitettiin herättää eloon maailmanhistorian merkittävimmät, kiehtovimmat ja eris kummallisimmat matkat.

Horisontin tuolla puolen siintävät kohteet ovat aina kiinnostaneet uteliasta mieltä. Tässä kirjassa seikkailevat löytöretkeilijät, tutkimusmatkailijat, taiteilijat ja kaiken maailman hunsvotit, joihin reissukuume pääsi iskemään. Menneisyyden matkatarinoita yhdistää se, että reissulla asiat harvoin menevät putkeen. Kapteeni Cook päätyi pataan, Charles Darwin ratsasti jättiläiskilpi konnalla ja Kuuhun matkusti mies, joka olisi mie luummin pitänyt jalkansa maan kamaralla. Mukaan pääsevät myös muutaman hullunrohkean suoma laisen harvinaislaatuiset seikkailut maailmalla.

ANTTI HELIN (s. 1976) on nojatuolireissaamista rakastava matkailutoimittaja ja tietokirjailija. Hän on asunut perheensä kanssa Bangkokissa, Kathmandussa, Itä-Timorilla ja Laosissa. Hän pitää majataloa Filippiineillä Surigaon saarella.

ANTTI HELIN
50
HISTORIASTA TAMMIKUU 200 s. | 99.14 EAN: 9789510491829 EAN äänikirja: 9789510491843 EAN e-kirja: 9789510491836
© ANTTI HELIN
Kannen suunnittelu:
PERTTU
LÄMSÄ
84

GETAWAY GAMES, ROOPE LIPASTI

Pakoretki mestauslavalta

PAKOPELIKIRJA

Ensimmäinen suoma lainen pakopelikirja.

Uskallatko ottaa haasteen vastaan?

On vuosi 1520. Sten Sture on hävinnyt sodan kuningas Kristiania vastaan, ja tämä on kutsu nut sodan osapuolet Tukholmaan sovinnon juhliin. Sinne matkustavat Suomesta myös piispan veli Sigfrid Kurki sekä hänen terävä päinen palvelijansa Petrus. Juhlat muuttuvat verilöylyksi, jossa menettää päänsä yli sata aatelin edustajaa ja muuta mahtimiestä. Pet ruksen ja Sigfridin on paettava linnasta ennen kuin heille käy huonosti, ja se riippuu yhdestä henkilöstä – sinusta!

Pakoretki mestauslavalta on ensimmäinen kotimainen pakopelikirja. Aivan kuten super suosituissa pakohuoneissa, tässäkin lukijan pitää ratkaista monimutkaisia pulmatehtäviä päästäkseen eteenpäin ja saadakseen pää henkilöt lopulta vapauteen. Tehtävät ovat pako huoneammattilaisten laatimia, ja jännittävän tarinan on kirjoittanut historiallisiin aiheisiin erikoistunut kirjailija Roope Lipasti.

TAMMIKUU

220

EAN:

Pelin vaikeustaso on 15+.

GETAWAY GAMES Oy on tamperelainen pakohuonetoimija, joka ideoi, suunnittelee ja rakentaa kaikki pakohuoneensa itse alusta lop-puun. Getawayllä on useita pakohuoneita Tampereella ja Hämeenlinnassa. Lisäksi kummassakin kaupungissa on kesäi sin pelattava kaupunkiseikkailu. Getaway Games on suunnitellut ja toteuttanut useita pakohuoneprojekteja myös muille toimijoille. ROOPE LIPASTI (s. 1970) on lietolainen kirjailija ja kolumnisti, joka kirjoittaa niin aikuisille kuin lapsille. Hän on saanut historiallisesta lastenkirjasarjastaan Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot.

© VESA-MATTI VÄÄRÄ
s. | 79.81
9789510491584
Kannen suunnittelu: MARIA MITRUNEN TIETOKIRJALLISUUS 85

Leadcast – inhimillisiä menestystarinoita

Ainutlaatuisia

Leadcast kokoaa suosittuun podcastiin haastateltujen johtajien oppeja onnistu neeseen työelämään ja syventää kes kustelua inhimillisyyttä ja takapakkeja unohtamatta.

Leadcast kerää harvinaisella tavalla yhteen yritysmaailman huippujen opit työelämään, itsensä kehittämiseen ja erilaisiin urapolkuihin. Se kertoo, miten löytää intohimo ja säilyttää autenttisuus, miten kohdata epäonnistumiset ja pysyä rehellisenä, milloin on aika sanoa ei ja miksi nauru on työpaikallakin tärkeää. Ääneen pääsevät muun muassa Nalle Wahlroos, Risto Siilasmaa, Tiina Alahuhta-Kasko, Saku Tuominen, Sari Baldauf, Henri Alén, ja Laura Tarkka.

HUHTIKUU 250 s. | 36.13 EAN: 9789510482087 EAN äänikirja: 9789510482100 EAN e-kirja: 9789510482094 © OTTO VIRTANEN MARIA WASASTJERNA, ESSI WESERI
näkemyksiä ja kokemuksia liike-elämän huipulta.
MARIA WASASTJERNA toimii osakkaana asianajotoimistossa ja ESSI WESERI on lakiasiainjohtaja. Ystävykset pitävät suosittua Leadcast podcastia, joka toimii HS Vision yhteistyöpodina. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN 86

Kiitollisuus Onnellisuus

Löydä kirjoittamisen voima.

Suositun Kerro minulle -sarjan luoneen Elma van Vlietin uudet täytettävät kirjat auttavat vahvistamaan kiitollisuuden ja onnen tunteita.

Kirjoittaminen on tehokas itsensä tutkimisen ja voimautumisen työkalu. Kohdentamalla ajatukset haluamaasi ja pitämällä päiväkirjaa voit lisätä hyvin vointia ja itsetuntemusta. Sarjassa ilmestyvät kirjat Kiitollisuus ja Onnellisuus, joiden avulla opit ilmai semaan ajatuksiasi ja tunteitasi sekä arvostamaan sitä, mikä elämässäsi on hyvää.

”Toivon, että käytät kirjaa oman tarinasi löytä miseen. Toivon myös, että pidät hauskaa ja että kasvat jokaisella kirjoituskerralla hieman kiltim mäksi itseäsi kohtaan, sillä kaikki alkaa sinusta.” – Elma van Vliet

ELMA VAN VLIET on hollantilainen kirjailija. Hän on luonut menestyneen Kerro minulle -sarjan, jonka avulla miljoonat ihmiset ovat jaka neet elämäntarinansa läheisilleen. Uudella täytet tävien kirjojen sarjallaan Elma haluaa jakaa samaa kasvun ja yhteyden luomisen sanomaa.

JOULUKUU

voor dankbaarheid | Suom. Sanna van Leeuwen

JOULUKUU

Suom. Sanna van Leeuwen

© BERTA BANACLOCHE
ELMA VAN VLIET
2022 Dagboek
192 s. | 17.3 | EAN: 9789510491560
2022 Dagboek voor blijdschap |
192 s. | 17.3 | EAN: 9789510491546 Kansien suunnittelu: ANNEMARIE ADRIAANS TIETOKIRJALLISUUS 87

SATU SILVO, REIDAR PALMGREN, PILVI HÄKÄMIES Kasvisruokaa à la Silvoplee

Rakkaudella

tehtyä kasvisruokaa.

Lähes 60 ruokaohjetta kasvisruoan instituution ja edelläkävijän, ravintola Silvopleen valikoimasta.

Kasvisruoka ei ole pelkästään ilmastoteko – se on myös itses tään huolehtijan ja eläinten ystävän valinta. Kasvisruokaa à la Silvoplee -kirjassa on lähes 60 rakkaudella laadittua ruokaohjetta: keittoja, lämpimiä ruokia, salaatteja ja jälki ruokia. Mukana on myös elävän ravinnon klassikoita, joissa vitamii nit, kivennäis- ja hivenaineet säilyvät ihanteellisesti. Jokainen kirjan annos valmistetaan alusta saakka puhtaista raaka-aineista.

SATU SILVO on näyttelijä ja Hel singin Kalliossa sijaitsevan ravintola Silvoplee perustaja. Kirjan johdannon on kirjoittanut kirjailija REIDAR PALMGREN ja ruokaohjeista vastaa ravintolan keittiömestari PILVI HÄKÄMIES

Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN TAMMIKUU 160 s. | 68.22 | EAN: 9789510491621 © ISTOCK 88

Virkkaa kuumimmat laukut, hatut ja vaatteet suositun tanskalaisvaikuttajan ohjeilla.

Rose Svanen Virkkauksia on ylistys käsityötaidolle, hitaammalle elämälle ja itsensä ilmaisulle. Kirjan 15 ohjeella teet persoonallisia vaatteita ja asusteita ja lisäät ripauksen kodikkuutta sisustukseen. Osa ohjeista sopii aloittelijoille, osa kokeneemmille virkkaajille. Kirjan piirroskuvitukset auttavat tekniikkojen ja mallien hahmottamisessa.

Tanskalainen

SVANE on suosittu

jolle virkkaus

on päätynyt suunnittelemaan ja virkkaamaan kansain välisille tähdille, ja hänen mallejaan on kopioitu ympäri

kuin meditaatiota.

hänen

kirjansa.

Virkkauksia

© ROSE SVANE © ARMIN TEHRANI
ROSE
Instagram-vaikuttaja,
on
Svane
maailman.
on
ensimmäinen
ROSE SVANE Virkkauksia Virkkauksen uusi tuleminen. HUHTIKUU Rose Svanes Hæklerier | Suom. Tiia Huotari 272 s. | 65.433 | EAN: 9789510494257
Kannen suunnittelu: PIA STORM TIETOKIRJALLISUUS 89

pieni

Tunteet

Muumien kuva sanakirjoista oppii tuiki tärkeitä asioita.

Muumilaaksoon mahtuu monenmoisia tunteita. Osaatko jo nimetä ne kaikki?

Muumien pienessä kuvasana kirjassa käydään läpi tunteita sekä tunne- ja kaveritaitoja. Tuttujen muumihahmojen seurassa on helppoa tutustua erilaisiin olotiloihin ilosta suruun ja riemusta vihastumiseen.

Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta kootut kuvasanakirjat ovat oivallinen apu uusien asioiden opettelemiseen ja sanavaraston kartuttamiseen.

LASTENJA NUORTENKIRJAT –––––––––––TOVE JANSSON Muumien
kuvasanakirja:
MAALISKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510490815 Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN Sarjassa aiemmin ilmestyneet: Muumien ISO kuvasanakirja, Muumien ISO kuvasanakirja: Numerot, Muumien pieni kuvasanakirja: Koti, Värit ja Luonto
90

Pikku muumi -sarjassa käydään läpi rakastetuimmat muumihahmot Muumipeikosta pikku Myyhyn ja Niiskuneidistä Mörköön. Samalla tulevat tutuiksi erilaiset luonteenpiirteet ja kaikenlaiset tunteet. Tove Janssonin originaalikuvien poh jalta kootut veikeät runokuvakirjat sopivat yhdessä ääneen luettaviksi.

TOVE JANSSON Mörkö on PELOTTAVA

Kirja pienille Möröille.

Mörkö on kamalan PELOTTAVA. Hän ei sano sanaakaan, vaan ainoastaan tuijottaa. Ja maa hänen jäljessään on aivan jäinen! Mutta mitä jos Mörkö onkin vain yksi näinen?

KESÄKUU 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510493953

TOVE JANSSON

Muumipeikko on MUKAVA

Kirja pienille Muumipeikoille.

Muumipeikko on tosi MUKAVA. Hän rakastaa perhettään ja pitää huolta ystävistään. Mutta aina muumikaan ei jaksa olla hilpeä. Mitä jos kokeilisi olla pikkaisen... ilkeä?

KESÄKUU 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510493960

TOVE JANSSON (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muu meista kaikenikäiset rakastavat.

© IRMELI JUNG
Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91

Muumipeikko seikkailee

Lähde Muumipeikon mukaan etsimään Nuuskamuikkusta!

Toiminnallinen pahvikirja vie vauhdik— kaaseen seikkailuun Muumilaakson asukkaiden kanssa.

Muumipeikko lähtee etsimään Nuuska muikkusta – ja siitä seuraa ihan oikea seikkailu! Missä ihmeessä ystävä piilottelee?

Tove Janssonin kuvitusten pohjalta kootussa pahvisivuisessa kirjassa on ylös vedettäviä ja sivuun liu’utettavia piilokuvia, jotka ovat täynnä yllätyksiä. Toiminnallista muumiseikkailua on hauska lukea ja leikkiä!

Muumipeikon ystävät

Suloinen tarina ystävyyden voimasta.

Muumipeikon matkassa on aina mukavaa!

Muumipeikko on allapäin, sillä hänen paras ystävänsä Nuuska muikkunen on lähtenyt talveksi matkoilleen. Onneksi Muumi laakso on täynnä hyviä ystäviä, joiden kanssa aika kuluu kuin siivillä!

Kaunis, harmoninen väritys ja lempeä tarina tekevät kirjasta oivallisen seikkailun perheen pienimmille.

Kannen suunnittelu: PUFFIN BOOKS TOVE JANSSON
MARRASKUU 2022 Moomin and the Great Outdoors | Suom. Päivi Lehtinen 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510489697 TOVE JANSSON
TOUKOKUU My First Moomin: Best Friends | Suom. Päivi Lehtinen | 18 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789510494134 Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK
92

Minisijainen metsäretkellä

”Sinä olet ihana, Kukka Pikkarainen!”

Hurmaavan Minisijaisen jatko-osassa Max kohtaa metsässä pikkuruisen Kukka Pikkaraisen ja omat pahan tuulen pilvensä.

Vaari on lastenvahtina ja käskee Maxin ulkoilemaan. Kärttyinen Max törmää lähi metsässä vanhaan lastenhoitajaansa Kukka Pikkaraiseen ja tämän lintuapulaiseen Taaviin, ja koko retki muuttuu kertaheitolla kiinnostavammaksi. Max on täpinöissään eikä voi millään tajuta, että Kukka haluaisi viettää vapaapäiväänsä rauhassa. Sitten paikalle paukkaa tuttu päiväkotiryhmä – ja vielä vaarikin!

VUOKKO HURME

tietokirjat, kuvakirjat

romaanit. GIANNETTA PORTA (s.

on tampere lainen kuvittaja ja luovan alan

Vuokko Hurmeen kirjoittamassa tarinassa lapsen huonoa tuulta käsitellään rehelli sen rämäpäisesti ja raikkaalla huumorilla. Seikkailullaan Max joutuu huomaamaan, että jokaisella – kokoon katsomatta – on omat rajansa. Giannetta Portan hilpeät kuvituskuvat tekevät villistä metsäretkestä ikimuistoisen.

VUOKKO HURME, GIANNETTA PORTA
© OTTO VIRTANEN
©
SAMI RAISKIO
MAALISKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510485651 EAN äänikirja: 9789510485668 EAN e-kirja: 9789510493151
(s. 1979) on Tietopöllö-palkittu kirjailija ja taide kasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut
ja
1984)
yrittäjä.
Kannen suunnittelu: GIANETTA PORTA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93

Nyt harmittaa!

Kirjasarja, joka kasvaa vauvan mukana.

Hellyttävä pahvikirja pienille taaperoille, jotka kokevat suuria tun teita. OHO-kirjat ovat pullollaan elämän pieniä ihmeitä ja lempeää vauvahuumoria.

Oho EI halua vaippaa. Hän EI halua pukea. Eikä missään nimessä syödä puuroa! Tänään on huono päivä. Onneksi sen voi aloittaa uudestaan isän sylissä. OHO-kirjoissa vauva oppii valtavasti uusia asioita ja kasvaa vähitellen vauhdik kaaksi taaperoksi. Sarjan aikaisemmissa osissa Oho maisteli erilaisia asioita ja oppi kääntymään, konttaamaan ja sitten kävelemään.

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, jonka käsiala on tuttu muun muassa Pikku Papun laulujen iloisesta ilmeestä. EPPU NUOTIO on Helsingissä asuva kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli seitsemänkymmenen kirjan lisäksi tv-käsikirjoituksia, musikaaleja, musiikkisatuja, näytelmiä ja lauluja. Nuotio palkittiin työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla vuonna 2012.

LIISA KALLIO, EPPU NUOTIO OHO:
© VEIKKO SOMERPURO © AAPO HUHTA
Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO TAMMIKUU 22 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510491805 94

Asfalttihommissa

Salla Savolaisen suosittu kirjasarja erilaisista työmaista saa jatkokseen vauhdikkaan pahvikirjan, joka on täynnä isoja työkoneita, tietoa ja toimintaa.

Tietyömaalla on kova meteli, kun valtava jyrsin rouhii vanhaa päällystettä. Mutta missä kummassa Koistisen kuorma-auto viipyy? Perävalot vain vilkkuvat, kun hän kurvaa Piki-koiransa kanssa työmaalle ja sieltä taas takaisin asfalttiasemalle…

Salla Savolaisen hienot työkonekuvat ja hyväntuulinen tarinointi ovat takuuvarma yhdistelmä. Sarjan aiemmat osat Asfalttia! ja Betonia! ovat löytäneet valtavasti pieniä ja isompiakin työmaafaneja!

SALLA SAVOLAINEN on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut kuvituksistaan muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon.

SALLA SAVOLAINEN
Kypärä päähän ja rukkaset kouraan, nyt mennään asfalttihommiin! © JARI RIIHIMÄKI HUHTIKUU 28 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510492550
Kannen
suunnittelu: SALLA SAVOLAINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95

Saatan

Rakastetun vauvarunokirjan sisarteos täynnä unen rauhoittavaa voimaa! Maaret Kallion viisaat sanat tuovat tukea ja ymmärrystä vauvan ja van hemman vuorovaikutushetkiin.

Pienen lapsen vireystilat vaihtelevat, ja välillä voi olla vaikeaa rauhoittua unille. Lämminsydämisissä loruissa punatulkkuisä hyräilee, kalaäiti keinuttaa ja leppäkerttu suukottelee lapsensa unten maille. Turvan tiukasta kapalosta on hyvä herätä uuteen päivään.

Kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallion edellinen runokirja Välillä olet varpuseni (2022) sanoitti

myönteisesti vauvan erilaisia oloja ja tunteita. Saatan sinut unille -kokoelmassa Kallio antaa vanhemmille välineitä nukahtamishetkeen. Nukkuminen on hau rasta lapsen monessa kehitysvaiheessa – ja unen merkitys niin kovin tärkeä.

Kati Vuorennon eläinpiirrokset kuvittavat herkkä vireisesti runojen levollista tunnelmaa.

tietokirjailija. Hänen

suunnittelija.

julkaisuihin.

MAARET KALLIO, KATI VUORENTO
sinut unille Lempeä runokirja nukahtamishetkiin. TOUKOKUU 40 s. | L82.2 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510486269 EAN äänikirja: 9789510486283 EAN e-kirja: 9789510486276 © LAURA MALMIVAARA © LARI JÄRNEFELT MAARET KALLIO (s. 1977) on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti, luennoitsija ja
suosittuja kirjojaan on myyty yhteensä jo lähes 180 000 kappaletta. KATI VUORENTO (s. 1973) on kuvittaja ja graafi nen
Vuorento on tehnyt kuvituksia lastenkirjoihin, aikakauslehtiin, kalentereihin ja muihin
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
96

Vallattoman laivan laulut

Astu laululaivan matkaan!

Lastenmusiikin konkareiden tekemä laulu kirja on lastattu täyteen musiikin iloa ja hyvää tuulta. Mukana 11 laulun sanat ja nuotit sekä rutkasti leikki- ja puuhaideoita. Vallattoman laivan miehistöön kuuluu kaikenlaista väkeä laivakokki Kuminasta merirosvoprinsessaan ja Herkuleskukkoon. Jokainen heistä saa oman riemukkaan laulunsa:

Kun samassa veneessä seilataan, jokainen on tärkeä. Kompassin lisäksi tarvitaan sydäntä ja järkeä. Kuvittaja Liisa Kallio on kirjoittanut hyväntuuliset laulunsanat, jotka Soili Perkiö säveltää ja Lastenmusiikki orkesteri Loiskis soittaa ja sovittaa äänitteelle. Tavallisten nuottien lisäksi kirjassa on mukana kuvionuotit, jotka helpottavat laulujen oppimista niin kotona kuin varhais kasvatuksessa ja musiikkileikkikouluissa.

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, joka tunnetaan muun muassa Pikku Papun laulujen iloisista sanoituksista ja kuvista. SOILI PERKIÖ on Sibelius Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori, säveltäjä ja esittävä taiteilija. Perkiö palkittiin vuonna 2019 Pro Finlandia -mitalilla lastenmusiikkiperinteen uudis tamisesta. PIA SÄPYSKÄ on musiikkipedagogi ja Pieksämäen lastenkulttuurikoordinaattori sekä koko musiikki- ja kirjaprojektin äiti.

LIISA KALLIO, SOILI PERKIÖ, PIIA SÄPYSKÄ
© PERTTI NISONEN Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO © AAPO HUHTA © PIIA SÄPYSKÄ TOUKOKUU 66 s. | L78.3 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510492987 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97

HUIPPUSUOSITTU COCOMELON NYT SUOMENKIELISISSÄ KIRJOISSA!

CoComelonin kanssa arkiset askareet tulevat laulujen sanoin hauskasti tutuiksi. YouTuben ja Netflixin riemukkaista lauluvideoista tuttu CoComelon tekee arjesta pikkulasten kanssa turvallista ja hauskaa. Pienille sopivat pahvikirjat käyvät läpi arjen tuttuja askareita ilmeikkäiden hahmojen avustuksella.

CoComelon: Mennään nukkumaan

Tervetuloa tutustumaan JJ-vauvaan ja tämän perheeseen!

On aika käydä yöpuulle! Mutta ensin hoidetaan iltapesut ja puetaan yöpuku, ja uninallekin täytyy saada vierelle.

TAMMIKUU

Vamos a dormir Suom. Lilian Merchan Tahvanainen 24 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510492949 EAN e-kirja: 9789510495223

CoComelon: Potta-aika

Cocomelon auttaa potta harjoitteluissa!

Mikä kumma tunne iskee kesken leikkien? TomTom on jo isompi lapsi ja osaa käyttää vessanpönttöä, mutta JJtaaperon pitää opetella vielä potalle. Kunhan potalla käynti sujuu, voi alkaa käyttää vaippojen sijasta alushousuja!

TOUKOKUU

El Orinal de JJ | Suom. Lilian Merchan Tahvanainen 24 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510495377 EAN e-kirja: 9789510495384

98

SATUHIERONTAA NUKAHTAMISHETKIIN

Satuhieronta vahvistaa lapsen rauhoittumisen taitoa ja aikuisen turvallista läsnä oloa. Kosketuksen ja tarinan yhdistelmä auttaa lasta rentoutumaan ja nukahta maan. Satuhieronta-sadut vievät kokemaan untuvaista suloista pehmeyttä, metsän rauhoittavia ääniä sekä turvallista kotipesän tunnelmaa. Vanhempi kertoo kirjan sadun omalla rauhallisella kosketuksellaan lapsen keholle. Äänikirjat sisältävät ohjeistuksen satuhierontojen tekemiseen.

SANNA TUOVINEN

Untenmaille: Kalle-karhun talviuni

SATUHIERONTA

Tervetuloa lapsen kanssa ihanille satuhierontaretkille untenmaille.

Metsä soi ja kimaltaa läpi talven, mutta tyytyväinen Kalle-karhu nukkuu pesäs sään syvää ja hyvää talviunta. Metsässä valmistaudutaan nukkumaan. Nukahtamisen hetkistä on mukavaa nauttia niin pienen muurahaisen kuin suuren, talviuntaan nukkuvan karhunkin kanssa.

Untenmaille: Miromuurahainen

Julkaisu: Kesäkuu L85.12

Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493892

Untenmaille: Hiirilapset nukahtavat

Untenmaille: Eläinlasten unilaulut

Julkaisu: Maaliskuu L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493861

Untenmaille: Oiva-oravanpoika

Julkaisu: Huhtikuu L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493878

Untenmaille: Pepe-unipupu

Julkaisu: Toukokuu L85.12 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493885

Julkaisu: Heinäkuu L85.12

Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510493908

SANNA TUOVINEN on Satuhieronta-menetelmän kehittäjä ja Tarina ja kosketus Oy:n perustaja. Hän on aiemmin julkaissut kirjan Satuhieronta – Läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa (WSOY, 2014).

© MIKKO TÖRMÄNENA
Julkaisu: Helmikuu | L85.12 | Ikäryhmä: 3+ | EAN äänikirja: 9789510493830 Kasnien suunnittelu: KAISU SANDBERG LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99

VAAHTERAMÄEN EEMELI, YKSI ASTRID LINDGRENIN TUNNETUIMMISTA TEOKSISTA, TÄYTTÄÄ 60 VUOTTA!

Vaahteramäen Eemeli. Metkukirja

Täytettävä kirja kaikkein vauhdik kaimmille lapsuus muistoille!

Vaahteramäen Eemeli tunnetaan metkuistaan – ja niinhän kaikki lapset tunnetaan! Tähän ihastut tavaan kirjaan voi koota muis tiin oman leikki-ikäisen lapsen hassuimpia edesottamuksia. Samalla muistellaan Eemelin unohtumattomimpia metkuja. Astrid Lindgrenin maailmassa lapsella on aina ollut oikeus olla lapsi. Tässä upeassa kirjassa juhlistetaan paitsi Eemelin hauskimpia tempauksia myös nykylasten kolttosia ja hassutteluja. Kirja sisältää katkelmia rakastetuista Eemeli-romaaneista ja lisäksi täytettä viä sivuja. Niihin voi kirjoittaa muistiin omien pienten villikkojen tempauksia, sanomisia ja muita muistoja niiltä vuosilta, jolloin lapset voivat saada päähänsä ihan mitä tahansa. Kirjan kuvituksena on Björn Bergin klassisia Eemeli-kuvituksia, ja se sopii täydelli sesti niin aikaa kestäväksi lahjaksi kuin omaan kotiin hankittavaksi muistoksi.

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman kuuluisimpia lastenkirjailijoita, joka tunnetaan Vaahtera mäen Eemeli -tarinoiden ohella muun muassa Peppi Pitkätossun ja Katto-Kassisen äitinä. BJÖRN BERG (1923–2008) loi Eemelin kuvallisen ilmeen jo ensimmäiseen Eemeli-kirjaan 1963. TOUKOKUU 64 s. | 04 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510494431 ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG
Kasnien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
100

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG Vaahteramäen Eemeli

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG

Vaahteramäen Eemelillä on siniset silmät, punaiset posket ja pellavatukka: Eemeli näyttää niin kiltiltä, että häntä voisi luulla pikku enkeliksi. Mutta jos luulee niin erehtyy. Ei Eemeli tahallaan tai ilkeyttään metkuile. Mutta koska hän on kovin kekseliäs ja aikaansaava, niin hänelle sattuu kaiken laista. Aikuisten mielestä sattumukset ovat metkuja, ja jokai sesta metkusta Eemeli joutuu teljetyksi verstashuoneeseen.

TAMMIKUU | Emil i Lönneberga | Suom. Aila Meriluoto 107 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510491324

Eemelin uudet metkut -kirjassa Kissankulman pojanviikari kaataa taikinakulhon isänsä päähän, tekee hevoskauppoja Vinnikan markkinoilla ja järjestää kunnon joulupidot vaivaistalon väelle. Metkujen takia Eemeli passitetaan taas jäähylle vertashuoneeseen kerran jos toisenkin: puu-ukkoja hän on ehtinyt veis tää siellä jo toistasataa.

TOUKOKUU Nya hyss av Emil i Lönneberga | Suom. Aila Meriluoto 130 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510494004

ASTRID LINDGREN, BJÖRN BERG Se Eemeli, se Eemeli

Vaahteramäen Eemeli tekee metkuja melkein joka päivä – mutta ei samaa metkua kahta kertaa. Niitä syntyy koko ajan uusia. Björn Bergin kuvittama klassinen Lindgrenkuvakirja Kissankulman vallattomasta mutta hyväntahtoisesta koltiaisesta uutena laitoksena.

Den där Emil Suom. Aila Meriluoto

s. | L85.22

3+

Voi herranjestas minkälainen poika oli hän!
Eemelin uudet metkut
”Mokomaa vekaraa en ole ikipäivinä nähnyt!”
Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli -romaanit uusina laitoksina Lindgren-klassikkosarjassa, Björn Bergin alkuperäisellä kuvituksella.
HUHTIKUU
40
Ikäryhmä:
EAN: 9789510491973
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101

Peppi Pitkätossu: kuunnelma. Osat 1 ja 2

Kaikki on vinksin vonksin näissä iloisissa kuunnelmissa!

Koe rakastetut Peppi-romaanit ensimmäisen kerran ihastutta vina kuunnelmina, jotka on käsikirjoittanut Paula Vesala.

Osa 1

Julkaisu: Huhtikuu

L84.2 | Ikäryhmä: 4+

EAN äänikirja: 9789510491638

Osa 2

Julkaisu: Toukokuu

L84.2 | Ikäryhmä: 4+

EAN äänikirja: 9789510493014

Kaikille tuttu Peppi Pitkätossu ilahduttaa nyt eläväisinä ja hauskoina kuunnelmina. Dramaturgin koulutuksen saanut muusikko Paula Vesala on käsikirjoittanut tunnetuimmat Peppi-romaanit Peppi Pitkätossu, Peppi Pitkätossu astuu laivaan ja Peppi Etelämerellä railakkaaksi kuunnelmien sarjaksi, joka käynnistyy ensimmäisillä kahdella osalla keväällä 2023. Kuunnelmasarjassa on yhteensä kuusi osaa, ja ne julkaistaan pienille lapsille hyvin sopivassa lyhyessä muodossa. Liity mukaan seikkailuun!

PAULA VESALA on rakastettu muusikko, sanoittaja ja näyttelijä, joka on koulutukseltaan dramaturgi.
© THOMAS BROUMAND Kansien suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
ASTRID LINDGREN, PAULA VESALA
102

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lasten kirjailijoita. Tarinat maailman vahvimmasta tytöstä Peppi Pitkätossusta kuuluvat hänen suosituimpaan tuotantoonsa. DAVID SUNDIN on ruotsalainen koomikko ja kirjailija, joka tunnetaan teoksestaan Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi. Tanskalainen INGRID VANG NYMAN (1916–1959) on kuvittanut kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat ja -sarjakuvat. Virolaissyntyinen ILON WIKLAND (s. 1930) on kuvittanut monia Lindgrenin kirjoista.

VANG

Peppi Pitkätossun keittokirja

Leivo ja kokkaa Peppi Pitkätossun kanssa!

Kuka voisi unohtaa räiskäleitä ilmaan heittävän Pepin tai latti alle levitetyn piparitaikinan? Tämä ihastuttavasti kuvitettu keittokirja sisältää reseptejä Peppi-kirjoista tuttuihin ruokiin ja herkkuihin.

Kaikki tuntevat Peppi Pitkätossun, mutta seikkailujensa lisäksi Peppi on myös mestarikokki, joka osaa leipoa parhaat herkut ja joka tietää mitä kuuluu täydelli seen merirosvoaamiaiseen. Kirjailijatähti David Sundin on valinnut tähän kirjaan Pepin parhaimpia keitoksia ja lisännyt niihin hauskoja lisävinkkejä. Varsinaiset reseptit ovat ruotsalaisen tv-kokki Johanna Westmanin käsialaa. Reseptejä tukevat mainiot Peppi-sitaatit ja Ingrid Vang Nymanin klassiset kuvitukset. Tämä kirja kestää aikaa ja neuvoo tulevia keittiömestareita heidän ensimmäisissä luomuksissaan.

HELMIKUU

Pippi Lånstrumps kokbok

Tittamari Marttinen

Ilon Wiklandin kuvittamat jouluiset Lindgren-kuvakirjat uusina laitoksina

ASTRID LINDGREN, ILON WIKLAND

Melukylän joulu

Jul i Bullerbyn

Suom. Kerttu Piskonen Julkaisu: Elokuu 2022 40 s. | L85.22

Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510447215

ASTRID LINDGREN, ILON WIKLAND

Lotta osaa mitä vain

Visst kan Lotta nästan allting Suom. Kerttu Piskonen Julkaisu: Lokakuu 2022 30 s. | L85.22

Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510491188

Suom.
48 s. | L68 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789510491645
ASTRID
LINDGREN, DAVID SUNDIN, INGRID
NYMAN
© JAKOB FORSELL
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103

Seppä ja Satumaa Laajennettu laitos

Tolkienin viimeinen

teos – nyt laajoilla lisämateriaaleilla.

Kauniin tarinan uusi laitos sisältää muun muassa Tolkienin ennen jul kaisemattoman esseen Satumaan luonteesta ja Pauline Baynesin kuvituksen kaksivärisenä versiona. Seppä ja Satumaa – tarina pojasta, joka saa haltuunsa taikatähden ja pääsee haltioiden asuttamaan Satumaahan – sai alkunsa J. R. R. Tolkienin kesken jääneestä esipuheesta George MacDonaldin satu klassikkoon The Golden Key. Tolkientutkija Verlyn Fliegerin toimittama laajen nettu laitos kertoo pienoisromaanin koko syntyhistorian luonnosversioiden kautta. Mukana on myös laaja selitysosio ja aihetta sivuava Tolkienin essee. Pauline Baynesin alkuperäinen kuvitus julkaistaan oranssimustana Poems and Stories-kokoelmaan laadituilla lisäkuvilla.

HUHTIKUU

Smith of Wootton Major Suom. Panu Pekkanen, Jaakko Kankaanpää 200

EAN:

EAN äänikirja:

EAN e-kirja:

J. R. R. TOLKIEN, PAULINE BAYNES Maamies ja lohikäärme Laajennettu laitos

Toimittaneet

ÄÄNI- JA E-KIRJANA

Oxfordin yliopiston professori, filologi JOHN RONALD REUEL TOLKIEN (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. PAULINE BAYNES (1922–2008) oli Tolkienin suosikkikuvittaja, joka on kuvittanut useita hänen teoksistaan sekä myös C. S. Lewisin Narnia sarjan. VERLYN FLIEGER (s. 1933) on toimittanut Tolkienin Kullervon tarinan ja julkaissut useita kirjallisuustieteellisiä tutkimuksia hänen tuotannostaan.

J. R. R. TOLKIEN, VERLYN FLIEGER ( toim.), PAULINE BAYNES
s. | L85.12 | Ikäryhmä: 5+
9789510492451
9789510492789
9789510492772
Wayne G. Hammond ja Christina Scull Farmer Giles of Ham | Suom. Panu Pekkanen, Jaakko Kankaanpää Julkaisu: Huhtikuu | 232 s. | L85.12 | Ikäryhmä: 5+ EAN äänikirja: 9789510494295 | EAN e-kirja: 9789510456378 104

Kertomuksia

Kaniperheen Pikkuveli ei pidä Syväjärvessä uimisesta, siellähän lymyilee kaikenlaista kauheaa pinnan alla. Mutta kun Isoveli ja Isosisko katoavat rannalta, on kai pakko sukeltaa perään... Uusi kertomus merkillisestä kaniperheestä onnistuu yhtä aikaa jännittämään, ihastuttamaan ja naurattamaan!

salaisuus

kuhisevaan järveen!

Jonna Björnstjernan omaleimainen kuvakirjasarja kertoo vähän kammottavia juttuja suloisen rie mukkaalla otteella. Björstjernan yksityiskohtaiset kuvitukset kutsuvat tutkimaan satumetsän syöve reitä, ja kirjat yhdistelevät ainutlaatuisella tavalla huumorin, kauhun ja sympaattisuuden hurmaa vaksi kokonaisuudeksi.

JONNA BJÖRNSTJERNA
merkillisestä kaniperheestä: Syväjärven
© CAROLINE ANDERSSON HUHTIKUU Sagan om den underbara familjen Kanin och... Djupsjöns hemlighet Suom. Outi Menna 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510487655 EAN e-kirja: 9789510492703 JONNA BJÖRNSTJERNA (s. 1983) on ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija. Hän yhdistelee tyylissään sulavasti klassista satumaisuutta ja kammottavaa kuvastoa. Björnstjernan suurina innoittajina toimivat mm. Julie Doucet ja Tim Burton. Kannen suunnittelu: JONNA BJÖRNSTJERNA Sukella kaniperheen mukana yllätyksiä
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105

Lolan suuri salaisuus

Ihastuttava tarina tytöstä ja tämän suurensuurista hiuksista!

Lola Odusogan ensimmäinen lastenkirja kertoo pienestä, seikkailuja rakastavasta Lolasta, jolla on salaisuus: hän osaa puhua hiustensa kanssa.

Lola on iloinen tyttö, joka elää äitinsä kanssa ja toivoo jokaiselta päivältä suurta seikkailua. Hänellä on myös valtavan suuri tukka, jolla on aivan oma elämänsä ja joka osaa puhua Lolalle. Siitä Lola ei ole kertonut kenellekään muulle. Mutta olisiko sitten kään kovin kauheaa, jos joku saisi hänen salaisuutensa selville?

Lolan suuri salaisuus käsittelee identiteettikysymyksiä ja omien pelkojen voittamista lämminhenkisen seikkailu tarinan keinoin. Kirja on saanut alkunsa Lola Odusogan blogissaan julkaisemasta inspi roivasta kirjoituksesta, ja Odusoga hyödyn tää siinä omia kokemuksiaan kasvamisesta afrohiusten kanssa. Kirjan on kuvittanut suloisella tavalla Saara Obele.

LOLA ODUSOGA, SAARA OBELE
© OTTO VIRTANEN HELMIKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510490556 EAN äänikirja: 9789510490570 EAN e-kirja: 9789510490563 LOLA ODUSOGA tunnetaan vuoden 1996 Miss Suomi -voitostaan ja menestyksestään Miss Universum -kilpailussa. Tämän jälkeen Odusoga on toiminut monipuolisesti muun muassa tv-alan töissä ja juontajana. SAARA OBELE on värikylläisestä ilmeestä tunnettu kuvittaja ja kahden kiharatukkaisen tytön äiti. Kannen suunnittelu: SAARA OBELE 106

Kaksi tätiä nimeltä Veera

TOUKOKUU

Lämminhenkinen kuvakirja kah desta erilaisesta tädistä ja kolmesta erimuotoisesta perheestä. Botniapalkittu tekijäkaksikko nostaa teoksessaan esille lapsettomat ja erilaisten elämäntyylien iloisen kirjon.

Kun Esterin ja Viljamin vanhemmilla on eripuraa, he päättävät viedä itsensä huoltoon viikonloppulomalle. Lapset läh tevät yökylään – mutta kumman Veeran luokse? Lapsilla on nimittäin kaksi tätiä, joiden molempien nimi on Veera. RaitaVeera ja Pallo-Veera ovat keskenään aivan erilaisia, kuin yö ja päivä…

Kaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoi suutta lapsen näkökulmasta ja lempeällä huumorilla. Kummallakaan tädillä ei ole omia lapsia, ja molemmilla on siihen omat syynsä. Niin lapsista kuin tädeistä kin on hauskaa viettää aikaa yhdessä ja olla osa toistensa elämää!

ANNA ELINA ISOARO (s. 1981) on Akaassa asuva runoilija ja lastenkirjailija. MIRA MALLIUS (s. 1981) on helsinkiläi nen kuvittaja ja muotoilija, joka on tunnettu mm. kalentereistaan ja postikorteistaan. He ovat julkaisseet yhdessä kuva kirjan Sinä yönä tuli talvi, joka voitti Botnia-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2021.

© OTTO VIRTANEN ANNA ELINA ISOARO, MIRA MALLIUS
”Miksi teillä ei ole lapsia?”
40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510489192 EAN äänikirja: 9789510489215 EAN e-kirja: 9789510489208
Kannen suunnittelu: MIRA MALLIUS
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107

K opterijengi T-RX 1 : V aara vuorilla

Kopterijengi T-RX kertoo eläinlääkäriasemasta, jonka pelastajaporukka auttaa hätään joutuneita upean helikop terinsa avulla. Sarjan kolme ensimmäistä osaa julkaistaan vuonna 2023.

Kopterilentäjä Kettunen, eläinlääkäri Hugo ja mekaanikko Santtu muodos tavat pettämättömän pelastustiimin, joka ei säikähdä tiukkojakaan paikkoja. Työssä heitä auttaa kaikkien aikojen upein helikopteri, joka on kuin sekoitus tyrannosaurus Rexiä ja Teslaa. Tosin kopterilla on joskus tapana hajota kriit tisellä hetkellä. Ensimmäinen tehtävä vie vaarallisille vuorille, missä pieni kili ja sen emo ovat suuressa pulassa.

Kopterijengi T-RX: Vaara vuorilla käynnistää kuvakirjasarjan, joka sopii kaikille seikkailijoille, sukupuolesta riippumatta. Sarjan on kirjoittanut Lätkä-Lauri-hittisarjastaan tunnettu hervottoman hauska Roope Lipasti ja kuvittanut nouseva kyky Emiel Inkeri Nikula. Tämä sarja ei päästä ketään pitkästymään.

RIEMASTUTTAVA UUSI LASTEN SARJA PELASTUSJENGISTÄ JA MAAILMAN PARHAASTA DINOKOPTERISTA! ROOPE LIPASTI, EMIEL INKERI NIKULA
TAMMIKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510490723 EAN äänikirja: 9789510490747 EAN e-kirja: 9789510490730 Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
108

K opterijengi T-RX 2 : A altojen armoilla

Toinen osa hauskasta eläin sarjasta täynnä vauhtia ja vaaratilanteita!

Kopterilentäjä Kettunen, eläinlääkäri Hugo ja mekaanikko Santtu ovat uuden pelastustehtävän edessä, kun heidän kotikaupunkinsa joutuu tulvan kouriin. Kuka voisi pysäyttää vesimassojen liik keet ja auttaa loukkaantuneita? Tieten kin pettämätön pelastustiimi, joka on aina valmiina hyppäämään kaikkien aiko jen hienoimman helikopterinsa kyytiin. Mutta ovatko pelastajat ja tyrannosaurus Rexiä muistuttava kopteri, jolla on joskus paha tapa hajota väärällä hetkellä, tällä kertaa haukanneet liian suuren palan? Onneksi pienetkin apulaiset voivat jos kus olla hyödyksi suurten uhkien edessä.

KESÄKUU

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789510490754

EAN äänikirja: 9789510490778

EAN e-kirja: 9789510490761

ROOPE LIPASTI on monipuolinen kirjailija ja kolumnisti, joka lastenkirjailijana tunnetaan erityisesti LätkäLauri-sarjasta. EMIEL INKERI NIKULA on myös animaatio- ja pelialalla työskennellyt palkittu kuvittaja. © OTTO VIRTANEN AUKEAMAN PIIRROKSET © EMIEL INKERI NIKULA
ROOPE LIPASTI, EMIEL INKERI NIKULA
Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109
MURKENS-SATUTIETOKIRJAT VIIHDYTTÄVÄT, OPETTAVAT JA ROHKAISEVAT LAPSIA SEKÄ HEIDÄN KANSSAAN LUKEVIA AIKUISIA! HUHTIKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510485194 EAN äänikirja: 9789510485217 EAN e-kirja: 9789510485200 Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG 110

Murkens: Pullopostia mereltä

Maaret Kallion ja Susanna Ruuhi lahden kirjoittamassa vauhdik kaassa tarinassa metsän eläimet kohtaavat erilaisia tunteita ja oppivat, mikä on ystävyyden voima.

Murkens ei meinaa pysyä nahoissaan: hän on nähnyt meressä ihka oikean pullo postin! Sen täytyy olla ikivanha ja täynnä salaista tietoa. Mutta miten ihmeessä siihen pääsisi käsiksi? Tarvitaan monta luottoystävää ja jokaisen erityistaitoja, jotta pulloposti saadaan ongittua rannal le ja sen jännittävä salaisuus selviää.

Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti kuvaavat lapsen tunne- ja kokemus maailmaa asiantuntevasti ja samalla ymmärtävästi eläytyen. Vaikka välillä tulisi erimielisyyksiä, kulkee tarinan pohjavireenä ystävyys ja tunne luottamuksesta. Julia Savtchenkon runsas nelivärikuvitus on täynnä lämpöä ja lapsuuden riemua.

MAARET KALLIO on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yhteensä yli 180 000 kappaletta. SUSANNA RUUHILAHTI on väkivaltatyön ja seksuaaliterveyden asiantuntija, logoterapeutti (LIF®) ja tietokirjailija. JULIA SAVTCHENKO on helsinkiläinen kuvataiteilija, kuvittaja ja lastenkirjailija.

© LAURA MALMIVAARA MAARET KALLIO, SUSANNA RUUHILAHTI, JULIA SAVTCHENKO
Sykähdyttävä satutieto kirjasarja tunne- ja vuorovaikutustaidoista!
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111

Musse ja Helium 4: Jahtikyyhkyjen kynsissä Hyppää mukaan

jännittävään ja hauskaan fantasiaseikkailuun!

Musse ja Helium ovat hurmanneet suomalaisetkin lukijat. Hiirisisaruksista kertovia lastenromaaneja on myyty Pohjoismaissa yli miljoona kappaletta!

Hiirisisarukset Musse ja Helium sekä Sulokissa jatkavat kuninkaallista tehtäväänsä sarjan neljännessä osassa. He palaavat prinsessa Frahin lumivaltakunnasta Eläinten valtakuntaan lentävien koirien avulla – mutta kauhistus, vastassa ovat jahtikyyhkyset. Vain aito, puhdas taika voi pelastaa heidät!

Musse ja Heliumin fantasiamaailma vie lukijansa mitä ihmeellisempien olentojen seuraan. Yksi kavalimmista on jahtikyyhkyille raportoiva ihmeen kaunis vakooja…

AUKEAMAN KUVITUKSET: CAMILLA BRINCK: © LINDRIZIA AB Musse ja Helium toivottavat lukijat tervetulleiksi maagi seen, klassiseen satumaailmaan, johon on helppo hypätä yksin tai koko porukalla. HELMIKUU Musse & Helium: I duvjägarnas klor Suom. Kati Valli | 188 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ EAN: 9789510488775 | EAN äänikirja: 9789510488799 EAN e-kirja: 9789510488782 Kannen suunnittelu: CECILIA DANNEKER ENGSTRÖM CAMILLA BRINCK
112

Kirjailija CAMILLA

luonut runsaan, värikkään ja omintakeisen

jonka parissa viihtyy koko perhe. Brinck on taustaltaan sekä laulaja että lauluntekijä, ja rytmin

näkyy myös hänen kirjoissaan.

Musse ja Helium 5: Viimeinen kamppailu

Lähde mukaan pienten suurten sankareiden matkaan!

Viimeinen kamppailu päättää viisiosaisen seikkailusaagan. Kummat ehtivät ensin kulta juuston luo, hyvikset vai pahikset?

Musse ja Helium ovat seikkailleet Eläinten valtakunnassa ja Lindrizian lumimaassa. He ovat kostonhimoisten jahtikyyhkyjen armoilla. Vielä kerran Musse ja Helium joutuvat keräämään kaiken rohkeutensa selvitäkseen.

”Vau, miten lumoava kirja! Sekä tarina että kuvitus ovat Disney-tasoa. Musse & Helium ovat tehneet vaikutuksen koko perheeseen.” – Madelene Eriksson Rajala

BRINCK on
fantasiamaailman,
ja melodisuuden hallinta
Mussen ja Heliumin maailmaan voi tutustua lisää osoitteessa:musseochhelium.se. TOUKOKUU Musse & Helium. Den sista kampen Suom. Kati Valli | 191 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 6+ EAN: 9789510488805 | EAN äänikirja: 9789510488829 EAN e-kirja: 9789510488812
CAMILLA
BRINCK
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113

p a l at

Aavepartio ja luurankotanssi

Aavepartio kauhujen oppitunnilla!

Karmivan hauskat Aavepartiolastenromaanit houkuttavat alakoululaiset kääntämään sivua – jos vain uskallusta riittää!

Aavepartio kohtaa elämänsä hirveim män oppitunnin, kun koulun uusi opetusluuranko ei olekaan niin eloton kuin voisi toivoa. Luuranko tekee koulunkäynnistä turhankin jännittävää, ja opettajan ehdottaessa yökoulua alkavat aavepartiolaisten puntit tutista toden teolla!

Aavepartio on Lukupalat-sarja, jossa kohtaa jännittävä, tarpeeksi lyhyt teksti sekä humoristinen ja vauhdi kas värikuvitus. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt Aavepartio yksin kotona ja Aavepartio ja viemärin hirviö

HELMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

9789510491287

äänikirja: 9789510491300

e-kirja: 9789510491294

ROOPE LIPASTI (s. 1970) kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Lipastin Lätkä-Lauri- ja Aavepartio-sarjat kuuluvat Lukupalojen luetuimpiin. MARI LUOMA (s. 1993) on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja, joka on tehnyt lisäksi peligrafiikkaa. Luoma julkaisee lapsille myös Romeo ja hirviöt sarjakuvaa ja kuvittaa Timo Parvelan Melkein mahdoton tehtävä -sarjaa.

ROOPE LIPASTI, MARI LUOMA
EAN:
EAN
EAN
Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
114

LUKUPALAT-KIRJOISSA

VÄHÄN

KERRALLA.

VÄRIKUVITUS JOKA AUKEA -

LISÄÄ.

Neppari ja lemmikkipäivä

Lemmikkipäivän söpö yllätys!

Kekseliäs Neppari kehitte lee kouluun ihan uudenlaisen lemmikkipäivän. Neppari ja lemmikkipäivä on kolmas osa pupufaneista kertovassa helppo lukuisessa Lukupalat-sarjassa.

Mikään ei ole Nepparin mielestä iha nampaa kuin puput. Hän haluaisi tuoda puput kouluunkin, mutta lemmikki päiviä ei voi enää pitää allergioiden takia. Vai voisiko sittenkin?

Neppari ja puput ovat seikkailleet aiemmin lastenkirjoissa Neppari ja Neiti Lutunen sekä Neppari ja pupu kahvila

HELMIKUU

joka tunnetaan myös aurinkoisista Tiltu ja Lettu-lastenromaaneista.

TARU VIINIKAINEN

suunnittelija ja kuvittaja. Lehtolan kuvittama Kettujuttuja-kuvakirja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2019.

TARU VIINIKAINEN, NETTA LEHTOLA
ON
TEKSTIÄ, JA 6–8-VUOTIAS LUKIJA PYSTYY AHMIMAAN NE
RUNSAS
MALLA HOUKUTTAA LUKEMAAN
64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510491256 EAN äänikirja: 9789510491270 EAN e-kirja: 9789510491263
(s. 1983) on kirjailija ja äidinkielenopettaja,
NETTA LEHTOLA (s. 1996) on graafinen
Ulkoasun
suunnittelu:
RIIKKA
TURKULAINEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115

HELPPOLUKUINEN TIETO

KIRJASARJA ALAKOULULAISILLE. TIETOPALATKIRJOISSA ON TUHTIA TIETOA HELPOSTI HOT KAISTAVASSA PAKETISSA. UUSIA ASIOITA OPPII KUIN HUOMAAMATTA!

Tutustu legendojen hurmaavimpiin otuksiin!

Koululaisille suunnatuissa

Tietopalat-kirjoissa on kiinnos tavaa tietoa, sopivasti tekstiä ja runsas värikuvitus.

Tunnetko jo feeniks-linnun, faunin, keijun taikka yksisarvisen? Tietopalatkirja pitää sisällään ihastuttavaa tietoa ja säkenöiviä faktoja tunnetuimmista ja muutamista vähän harvinaisemmis takin hurmureista. Kirjassa käydään läpi, millaisia taruja on kerrottu kautta aikain ja mistä uskomukset ovat peräi sin. Satutko vaikkapa tietämään, että merenneidolla ei ole sielua, tai että Pegasoksen äiti on hirviö?

Aiemmin ilmestynyt: Karmeat taruolennot (2022)

TAMMIKUU 64 s. | L86.14 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482360 EAN äänikirja: 9789510482384 EAN e-kirja: 9789510482377 VUOKKO HURME (s. 1979) on kirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tietokirjat, kuvakirjat ja romaanit. JULIA SAVTCHENKO (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataitelija, kuvittaja ja lastenkirjailija. Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
116

JADE HAAPASALO, AAPO RAVANTTI Suloinen kani

Kaikki olennainen söpöistä pitkäkorvista!

Uusi Tietopalat-sarjan kirja esittelee kanien elämää laajasti mutta helppolukuisesti.

Tiedätkö, miten kaneista tuli lemmikkieläimiä tai miten kani kommunikoi? Entä mitä tulee ottaa huomioon, jos harkitsee kanin hankkimista?

Tutustu kanien elämään ja hoitoon runsaasti kuvitetun, alakoululaiselle sopivan tietokirjan turvin!

LAURA KYTÖLÄ, SINI KUPARINEN Kaverimme koira Monipuolinen tietopaketti ihmisen uskollisista ystävistä!

Lammaskoiria, ajokoiria, noutajia, terriereitä ja kääpiökoiria – ihmisen parhaasta ystävästä on moneksi!

Runsaasti kuvitettu tietokirja tarjoaa runsaasti kiinnos tavaa tietoa koirista, niiden käyttäytymisestä, hoitami sesta ja kiehtovista ominaisuuksista niin koirafaneille kuin lemmikinomistajille. Koira on vanhin ihmisen ke syttämä eläin, mutta kuinka paljon tiedät noista karva kaverista, jotka voivat olla hurjia metsästäjiä, säntillisiä näyttelykilpailijoita tai syliin käpertyviä lämpöpattereita?

TAMMIKUU | 64 s. | L67.455 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510484807 | EAN

JADE HAAPASALO on tamperelainen suomentaja, lastenkirjailija ja kustannustoimittaja, joka on kirjoit tanut ja kääntänyt yli sata teosta aikuisille ja lapsille. Kuvataiteilija AAPO RAVANTTI on kulttuurialan moniottelija. Hän tekee lastenkirjakuvitusten lisäksi töitä muun muassa ääniteknikkona ja muusikkona.

TOUKOKUU | 64 s. | L67.451 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789510494516 | EAN äänikirja: 9789510494530

EAN e-kirja: 9789510494523

LAURA KYTÖLÄ on vapaa toimittaja ja kriitikko, jolla on elämässään ollut useita koirakavereita. SINI KUPA RINEN on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko. Hän on erikoistunut muun muassa rakkaiden eläinystäviemme ikuistamiseen.

Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
äänikirja: 9789510484821 EAN e-kirja: 9789510484814
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117

Yleisurheilua kiekosta kolmiloikkaan

Paikoillenne –valmiit – PAM!

Yleisurheilussa pingotaan kovaa vauhtia, hypätään käsittämättömän korkealle ja heitetään niin pitkälle kuin lähtee. Tässä kirjassa tutustutaan lajin historiaan ja nykymenoon vauhdikkaiden värikuvitusten kera. Taattua tuhtia Tietopalat-laatua!

Tiesitkö, että rasvattua seivästä pitkin kiipeäminen on aikanaan ollut yleisurheilulaji? Entä kuka unohti solmia kengännauhat ennen juoksukisoja?

Yleisurheilua kiekosta kolmi loikkaan kertoo yleisurheilun lajeista, säännöistä ja harjoitte lusta hauskoja yksityiskohtia ja runsaita kuvituksia säästelemättä.

TOUKOKUU

s. | L79.11 | Ikäryhmä: 7+

9789510492963

äänikirja:

e-kirja:

MIKKO KALAJOKI on julkaissut useita kiiteltyjä romaaneja ja debytoinut lastenkirjailijana kuvakirjalla Almus: Tännetuloa terve KAISU SANDBERG on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, jonka iloisen värikkäitä kuvituk sia voi nähdä muun muassa suositussa Lukupalat sarjassa Super Cheer.
MIKKO
KALAJOKI, KAISU SANDBERG
64
EAN:
EAN
9789510492994 EAN
9789510492970 Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
118

Lätkä-Laurin pelikirja: Treeniä haballe ja nupille

Täytettävä kirja Suomen suosituim man junioripelaajan faneille! Pehmeä kantisesta opuksesta löytyy treeni taulukoita ja tilastoja, lätkätietovisa, joukkuekavereiden sivut ja paljon muuta puuhaa.

Jääkiekkofanit pääsevät treenaamaan habaa ja nuppia Lätkä-Laurin seurassa! Lätkä-Lauri jakaa täyttökirjassaan parhaat lihaskunto- ja venyttely vinkkinsä, ja omille harjoituksille sekä saavu tuksille on varattu osionsa. Luovuuttaan pääsee testaamaan keksimällä sarjakuviin tekstejä tai suunnittelemalla Laurin joukkueen pelipaitaan uuden värityksen. Joukkuekavereille voi pitää Janinan superhauskan lätkätietovisan ja kerätä heidän muistonsa kaverikirjan sivuille. Lätkä-Lauri on tietysti varannut itselleen jo ensimmäisen aukeaman!

Kirjailija ROOPE LIPASTI (s. 1970) ja kuvittaja HARRI OKSANEN (s. 1973) ovat itsekin olleet joskus lätkää pelaavia pikkupoikia. Lätkä-Lauri on seikkaillut tähän mennessä jo seitsemässä romaanissa, yhdessä ääni kirjassa sekä tietoteoksessa Lätkä-Laurin jääkiekkokirja. ROOPE LIPASTI, HARRI OKSANEN
TAMMIKUU 120 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510491065 © OTTO VIRTANEN
”Sun pitää täyttää kirja satakaksikymmentä prosenttisesti!” – LätkäLaurin valmentaja
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119

Onnekkaiden eläinten talo

Onnekkaiden eläinten talo kertoo ihmisten hyvyydestä ja eläinten kekseliäisyydestä.

Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä asuu monenlaisia eläimiä. Ne saavat viettää päivänsä elämästään nauttien: Ottokettu saa kaivaa maata, Mikko-minkki pujahtaa piiloon vihreän kastelukannun sisään ja Siiri-sika köllötellä olkipedissä siskonsa Saaran vieressä. Tuulispään eläimet tulevat erilaisista taustoista, mutta kaikkia niitä yhdistää yksi asia – loppuelämän koti Tuulispäässä.

Suvi Auvisen kirjoittama kirja kertoo uskomattomia tositarinoita entisistä tuotantoeläimistä, jotka ovat paenneet kohtaloaan Tuulispäähän. Kirjassa kerro taan eläinten elämästä hauskojen ja jän nittävien tositarinoiden kautta, tutustu taan eri eläinlajien tarpeisiin ja pohditaan sitä, millaista on olla eläin. Kirja tarjoaa aikuisille ja lapsille ajattelun aihetta ja mahdollisuuden keskustella siitä, miten me muita eläimiä kohtelemme. Anni Nykäsen eloisa kuvitus tuo Tuulispään asukkaat lähelle.

SUVI AUVINEN, ANNI NYKÄNEN
Hyvän mielen kirja uskomattomista eläinkohtaloista ja onnellisista lopuista.
SUVI AUVINEN on toimittaja, kirjailija ja opettaja. Onnek kaiden eläinten talo on hänen ensimmäinen kirjansa lapsille. ANNI NYKÄNEN on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Kannen suunnittelu: ANNI NYKÄNEN JA RIIKKA TURKULAINEN TOUKOKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510479230 EAN äänikirja: 9789510479254 EAN e-kirja: 9789510479247 ©
VEIKKO SOMERPURO
© MERI BJORN 120

Rauniokaupungin lapset

Historiallinen lastenromaani Turun palosta saa jatkoa.

Rauniokaupungin lapset seuraa lasten selviämistä suuresta palosta toipuvan Turun keskellä. Tulipalon jälkeinen talvi on vaikea, mutta lapsilla on aikaa myös seikkailla. Teos on jatkoa lastenromaanille Palavan kaupungin lapset.

Koko Turku on savuavina raunioina. Peter ja Hulda menettivät kotinsa ja auttavat rakennuksilla, jotta uusi talo valmistuisi ennen talvea. Koulut paloivat myös, mikä harmittaa Jaakkoa – hänen taskussaan kun polttelee Professorin suosituskirje parempaan kouluun. Peteriä ei opinhalu vaivaa vaan hän keksii tuottavia bisneksiä jälleenrakennuksen keskellä. Ja yhdessä lapset jäljittävät palossa kadonnutta suurta ryöstösaalista!

Lipasti kirjoittaa elävästi historiasta lapsille, ja hänen edellinen Viikinkisolmu-trilogiansa palkit tiinkin useasti.

ROOPE LIPASTI
ROOPE LIPASTI (s. 1970) on lietolainen kirjailija, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Hän sai edellisestä historiallisesta lastenkirjasarjastaan Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot. Kannen suunnittelu: SAMI SARAMÄKI TOUKOKUU 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510486108 EAN äänikirja: 9789510488485 EAN e-kirja: 9789510488492 © VESA-MATTI VÄÄRÄ LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121

Kuka pelkää noitia

Klassikko jälleen saatavilla!

Oikeat noidat ovat vaaralli simpia olentoja maanpäällä. Mistä voit tietää kuka on oikea noita ja kuka vain tavallinen herttainen rouva?

Kun pieni orpopoika päätyy iso äitinsä, vanhan noitofiilin hoiviin, avautuvat hänelle samalla noita maailman karmeat salat. Noidat eivät pidä lapsista ja tuhoavat näitä mitä moninaisimmin kei noin. Ovatko noitien ilkeät juonet kuitenkin päihitettävissä?

Kuka pelkää noitia sai lasten kirjallisuuden arvostetuimman palkinnon – Whitbread-palkinnon – ilmestyessään vuonna 1983. Teoksesta on tehty useita eloku vasovituksista, joista uusin, Robert Zemeckisin ohjaama fantasiakomedia vuonna 2020.

TOUKOKUU

The Witches Suom. Sami Parkkinen

Ikäryhmä:

ROALD DAHL (1916–1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaa historioitsija ja keksijä. Hän oli myös kirjailija, joka tunnetaan muun muassa teoksistaan Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja Kekseliäs kettu. QUENTIN BLAKE (s. 1932) on kuvittanut yli 300 kirjaa ja oli Roald Dahlin lempikuvittaja.

224 s. | N84.2 |
9+ EAN: 9789510495278
ROALD DAHL, QUENTIN BLAKE
122

Nolo elämäni: Olisinpa kuninkaallinen

Aprillipäivänä Nikki saa urheilutunnilla pallosta tällin. Pökertymisen seurauksena hän näkee villin unen, jossa hän itse bestiksineen, ihastuksensa Brandonin ja arkki vihollisensa Mackenzien kanssa seikkailee eri rooleissa tutuissa klassikkosaduissa. Ja koska on kyse Nikkistä, kaikilla tarinoilla on mitä noloin käänne!

TAMMIKUU

Dork Diaries 8: Tales from a Not-So-Happily Ever After Suom. Jani Bohm | 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463949 | EAN äänikirja: 9789510492253

RACHEL RENÉE RUSSELL Nolo elämäni: Olisinpa draamakuningatar

Nikkin päiväkirjat ovat ehdottoman salaisia, kaikilta. Mutta nyt yksi koulun suosittujen tyttöjen ryhmästä on saanut päiväkirjan käsiinsä - fanit kyllä tietävät kuka - ja haluaa kertoa oman tarinansa! Tervetuloa MacKenzien maailmaan!

KESÄKUU

Dork Diaries 9: Tales from a Not-So-Dorky Drama Queen Suom. Jani Bohm | 320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510494622 | EAN äänikirja: 9789510494639

RACHEL RENÉE RUSSELL on yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka lasten- ja nuortenromaaneja on myyty miljoonittain ympäri maailman. Russell kirjoittaa ja kuvittaa sarjaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

RACHEL RENÉE RUSSELL
NIKKIN NOLO KOHELLUS JATKUU HUIPPU SUOSITTUJEN TEINIPÄIVÄKIRJOJEN 8. JA 9. OSASSA! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123

Maailman viimeiset tyypit: Q uintin ja D irkin sankaritehtävä

Huippusuositun sarjan nokkelat kaverukset omassa seikkailussaan! Maailman viimeisten tyyppien ystävykset, älykäs Quint ja voimakas Dirk, yhdistävät voimansa maailman lopun monstereita vastaan ikiomassa kirjassaan.

June sai jo oman seikkailunsa, ja nyt on Quin tin ja Dirkin vuoro! Juuri kun Tuomiopäivän taistoista on hädin tuskin selvitty, ajautuvat Quint ja Dirk erilleen muusta porukasta. Edessä on uusia monsterituttavuuksia, vaa rallinen maailmanlopun sankaruutta vaativa tehtävä – sekä tietenkin taattua menoa, mei ninkiä ja mättöä jengin hulvattomaan tyyliin!

MAX

TAMMIKUU The Last Kids on Earth: Quint and Dirk’s Hero Quest Suom. Aila Herronen 296 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510491195 EAN äänikirja: 9789510491218 EAN e-kirja: 9789510491201
BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet yllättävän, karmivan ja hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin. © RUBY BRALLIER Kannen suunnittelu: SARI MARTTIINI MAX BRALLIER, DOUGLAS HOLGATE
124

mahdoton tehtävä

– Savuna ilmaan

yksi Suomen

käännetyimmistä

Eliaksen salaperäinen puhelin lähettää toisen tehtävän: Selvitä kuka räjäytti Albert-instituutin? Timo Parvelan piinaavan jännittävä ja roalddahlmaisen huumorin ryydittämä kirjasarja vie lukijat yhä syvemmälle mysteerin syövereihin. Melkein mahdoton tehtävä numero kaksi vie Eliaksen ystävineen ammoin räjähtäneen Albertinstituutin tyhjälle tontille, ja pian heidät on imaistu kiihtyvään seikkailuun ja mahdottomiin tilanteisiin. Yllättävän loppuratkaisun jälkeen Elias on taas millin lähempänä tärkeintä kysymystään: kuka hän oikeastaan on?

Melkein mahdoton tehtävä on mysteerisarja, joka nappaa lukijan pihteihinsä eikä päästä irti ennen kuin ollaan perillä. Jännitystarinan hyytä vät miljööt kaatopaikkoineen ja koulukoteineen on kuvitta nut Mari Luoma.

kuusi miljoonaa kappaletta.

sarjakuvantekijä

lastenkirjakuvittaja,

tehnyt lisäksi peligrafiikkaa. Luoma julkaisee lapsille myös Romeo ja hirviöt -sarjakuvaa.

@ JARI KIVELÄ © KIERAN SHEEHAN HELMIKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789510464724 EAN äänikirja: 9789510490624 | EAN e-kirja: 9789510490617 TIMO PARVELA on
palkituimmista ja
kirjailijoista. Parvelalla on lukijoita yli kolmessa kymmenessä maassa, ja hänen kirjojaan on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli
MARI LUOMA on
ja
joka on
TIMO PARVELA, MARI LUOMA Melkein
Mahdottoman koukuttavan sarjan toinen osa! Sarja-asun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125

Soturikissat: Rikottu laki

Kadonneet tähdet ja Hyytävä hiljaisuus aloittavat uuden Rikottu laki -kissasaagan, jonka tapahtumat sijoittuvat Varjojen aika -saagan jälkeen. Rikottu laki -saagassa soturikissat yrittävät tavoittaa salaperäisesti vaienneen Tähtiklaanin, ja Myrsky klaanin päällikölle Vatukkatähdelle tapahtuu kummia.

Synkin yö

Hyytävä hiljaisuus

Tulijoki

Raivoava myrsky

MAAILMAN SUOSITUN KISSASARJA SOTURIKISSAT NYT WSOY:LTÄ MYÖS PAINETTUINA KIRJOINA JA E-KIRJOINA!
ERIN HUNTER
1–2 UUSI SAAGA! Kadonneet tähdet Warriors, The Broken Code 1: Lost Stars | Julkaisu: Tammikuu 270 s. | EAN: 9789510495681 | EAN äänikirja: 9789510493106 EAN e-kirja: 9789510495698
Warriors, The Broken Code 2: The Silent Thaw Julkaisu: Huhtikuu | 320 s. | EAN: 9789510495704 EAN äänikirja: 9789510493120 | EAN e-kirja: 9789510495711 Rikottu laki-saaga: Suom. Nana Sironen N84.2 Ikäryhmä: 9+ VARJOJEN AIKA -SAAGA OSAT 4–6 ÄÄNIKIRJOINA
A Vision of Shadows 5: River of Fire Julkaisu: Lokakuu 2022 EAN äänikirja: 9789510491379
A Vision of Shadows 6: The Raging Storm Julkaisu: Marraskuu 2022 EAN äänikirja: 9789510493090
Vision of Shadows 4: Darkest Night Julkaisu: Syyskuu 2022 EAN äänikirja: 9789510491362 Varjojen aika -saaga: Suom. Nana Sironen | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ 126

Soturikissat: Ennustusten alku

Ensimmäinen saaga nyt kirjoina ja e-kirjoina.

Villiin luontoon

The Prophecies Begin 1: Into the Wild Julkaisu: Tammikuu

EAN kirja: 9789510495568

EAN e-kirja: 9789510495575

Tuli ja jää

The Prophecies Begin 2: Fire and Ice Julkaisu: Tammikuu

EAN kirja: 9789510495582

EAN e-kirja: 9789510495599

Salaisuuksien metsä

The Prophecies Begin 3: Forest of Secrets Julkaisu: Tammikuu

EAN kirja: 9789510495605

EAN e-kirja: 9789510495612

Vaarallinen polku

The Prophecies Begin 5: A Dangerous Path Julkaisu: Tammikuu

EAN kirja: 9789510495643

EAN e-kirja: 9789510495650

Ennustusten alku-saaga:

Myrsky nousee

The Prophecies Begin 4: Rising Storm Julkaisu: Tammikuu

EAN kirja: 9789510495629

EAN e-kirja: 9789510495636

Pimeyden hetki

The Prophecies Begin 6: The Darkest Hour Julkaisu: Tammikuu

EAN kirja: 9789510495674

EAN e-kirja: 9789510495667

Suom. Vesa-Matti Paija | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

Soturikissat: Uusi profetia

Toinen saaga nyt pokkareina ja e-kirjoina.

Keskiyö

The New Prophecy 1: Midnight Julkaisu: Tammikuu

EAN pokkari: 9789510496107

EAN e-kirja: 9789510496114

Kuunnousu

The New Prophecy 2: Moonrise

Julkaisu: Tammikuu

EAN pokkari: 9789510496138

EAN e-kirja: 9789510496145

Aamunkoi

The New Prophecy 3: Dawn

Julkaisu: Tammikuu EAN pokkari: 9789510496152 EAN e-kirja: 9789510496183

Iltahämärä

The New Prophecy 5: Twilight Julkaisu: Tammikuu

EAN pokkari: 9789510496213 EAN e-kirja: 9789510496220

Uusi profetia-saaga:

Tähtiyö

The New Prophecy 4: Starlight Julkaisu: Tammikuu

EAN pokkari: 9789510496190

EAN e-kirja: 9789510496206

Auringonlasku

The New Prophecy 6: Sunset Julkaisu: Tammikuu

EAN pokkari: 9789510496237

EAN e-kirja: 9789510496244

Suom. Nana Sironen | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

Soturikissat: Erikoisseikkailu 9: Haukkasiiven taival

Itsenäisessä erikoisseikkailu kirjassa kaukana järveltä asuva Taivasklaani lähtee vaaralliselle matkalle, joka muuttaa kaikkien soturikissaklaanien kohtalon.

Warriors Super Edition 09: Hawkwing’s Journey

Suom. Nana Sironen

Julkaisu: Helmikuu

450 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789510495728

EAN äänikirja: 9789510493113

EAN e-kirja: 9789510495735

ERIN HUNTERIN monikymmenosainen Soturikissat-sarja on noussut suureen maailmanlaajuiseen suosioon. Muita Hunterin suomeksi julkaistuja sarjoja ovat Uljasmaa, Etsijät, Selviytyjät ja Pandojen valtakunta.

ERIN
HUNTER
ERIN HUNTER
UUSI ERIKOISSEIKKAILU!
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 127

SOTURIKISSOJEN TEKIJÄN

Selviytyjät: Yllättävä vihollinen

Selviytyjätsarja

Erin Hunterin Selviytyjät-sarjassa lukija pääsee tarkastelemaan maailmaa koiran silmin. Sarjassa seurataan suuresta maanjäristyksestä selvinneiden koirien seikkailuja villissä luonnossa.

Selviytyjät: Autio kaupunki

Survivors: The Empty City

Joulukuu

äänikirja: 9789510491980

e-kirja: 9789510491997

Selviytyjät: Pimeys laskeutuu

äänikirja:

Selviytyjät: Vaikea taival

Selviytyjät: Rannaton järvi

Selviytyjät: Koiramyrsky

Survivors:

ERIN HUNTER
Selviytyjät-sarja: Suom. Veli-Pekka Ketola | N84.2 | Ikäryhmä: 9+
Survivors: The Broken Path Julkaisu: Maaliskuu EAN äänikirja: 9789510492048 EAN e-kirja: 9789510492055
Survivors: Darkness Falls Julkaisu: Helmikuu EAN
9789510492024 EAN e-kirja: 9789510492031
Survivors: The Endless Lake Julkaisu: Huhtikuu EAN äänikirja: 9789510492062 EAN e-kirja: 9789510492079
Storm of Dogs Julkaisu: Toukokuu EAN äänikirja: 9789510492086 EAN e-kirja: 9789510492093
Julkaisu:
2022 EAN
EAN
Survivors: The Hidden Enemy Julkaisu: Tammikuu EAN äänikirja: 9789510492000 EAN e-kirja: 9789510492017
SELVIYTYJÄT-SARJA NYT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA 128

Pandojen valtakunta: Tulvan jakama maa

Huippusuosittujen Soturikissojen tekijä Erin Hunter hurmaa lukijat upouudella sarjallaan, jonka päähenkilöinä on kolme vasta syntyneenä erilleen joutunutta pandanpentua.

Bambuvaltakunnan pandat eivät ole unohtaneet suurta tulvaa, johon hei dän rauhaisa elämänsä äkkiarvaamatta päättyi. Kolmelle poikaselle, jotka syn tyivät samalla hetkellä kun tulva nousi, vedenpaisumus ei kuitenkaan merkinnyt loppua, vaan alkua elämälle täysin eri maailmoissa. Kun kolmikko vuosia myö hemmin taas kohtaa, heidän osakseen lankeaa ikivanha ennustus, josta riippuu koko pandojen valtakunnan kohtalo…

MAALISKUU

Bamboo Kingdom: The Creatures of the Flood Suom. Ville Viitanen 270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510487570

EAN äänikirja: 9789510491799 EAN e-kirja: 9789510491782

Selviytyjät- ja Etsijät-sarjojen tekijä. Eläin rakasta kirjailijaa innoittaa villin

Hänestä on kiehtovaa kehitellä myyttejä, jotka voisivat selittää eläinten käyttäytymistä.

ERIN HUNTER on maailmankuulujen Soturikissat-, Uljasmaa-,
luonnon viiltävä hurjuus.
ERIN HUNTER
Yksi valtakunta. Kolme maailmaa. Pandat tulevat!
”Täydellinen lukuelämys eläinseikkailujen ystäville.” – Kirkus Reviews UUSI SARJA! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129

ahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste

Miten käy viikinkien pahisjumala Lokin, kun Odin passittaa hänet Maan kamaralle oppimaan tapoja 11-vuotiaana koululaisena? Uusi her vottoman hauska fantasiasarja alkaa.

Asgårdin jumalat ovat saaneet tarpeekseen Lokin piloista. Kun tämä leikkasi jumalatar Sivin hiukset, ylijumala Odinilla keitti yli ja hän päätti lähettää jumalkunnan keppos maakarin Maahan jäähylle – 11-vuotiaan pojan ruumiissa. Lokilla on kuukausi aikaa parantaa tapansa ja hankkia riittävästi hyvyyspisteitä maagiseen päiväkirjaan tai muuten Loki saa viettää loppuikänsä kuopassa myrkky käärmeen kanssa. Yllätys, yllätys, miinus pisteitä alkaa kertyä saman tien… ”Tämä pahistoilailu on hillitön naurupommi täynnä hauskoja kuvia ja välihuomautuksia, täydellistä luettavaa Neropatti-faneille

.” – Daily Mail Lontoolaiskirjailija LOUIE STOWELL aloitti uransa tietokirjailijana, mutta kyllästyi pitämään kiinni faktoista ja päätti siirtyä fiktion puolelle. Myyntilistojen kärkeen Britanniassa heti ilmestyttyään nousseen Loki sarjan on oikeudet on ostettu yli 20 kielelle, ja se saa jatkoa suomeksi jo syksyllä 2023. MAALISKUU Loki: A Bad God’s Guide to Being Good Suom. Maria Lyytinen 240 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510491348 EAN äänikirja: 9789510491355 LOUIE STOWELL Loki: P
Jumalainen huumoripläjäys Neropatin päiväkirjojen hengessä! 130

Hirviön paluu

Hirviömäinen yllätys!

MAALISKUU

Riemastuttava sarja reipashenkisestä Helmikistä, tinktuuran voimalla vuosisatoja eläneestä Ebenezeristä ja toiveita toteuttavasta mutta vaaral lisesta hirviöstä saa jatkoa kolman nessa kirjassa.

Hirviö piti Ebenezer Pinsetiä otteessaan 511 vuotta ja yritti kahteen otteeseen syödä Hel mikin, mutta nyt se on visusti telkien takana… tai oli. Ystävystemme yllätykseksi maailman inhottavin olio on taas vapaana ja se on palan nut Ebenezerin ullakolle. Mutta hirviöpä ei ole enää entinen itsensä – se kujertelee kaikille ja puklaa upeita lahjoja naapureille. Onko hirviö voinut oikeasti muuttua… ööh, kiltiksi?

”Jos Roald Dahlin tarinat puhuttelevat, kan nattaa tarttua myös näihin herkkupaloihin – parasta tuoretta lastenkirjallisuutta.” – @lukuliekki

© DAVIDMYERSPHOTOGRAPHY.COM
JACK
MEGGITT-PHILLIPS on lontoolainen kirjailija, joka kirjoittaa myös näytelmiä ja juontaa podcastia. Zürichissä asuva ISABELLE FOLLATH on aiemmin tehnyt kuvituksia mm. muotilehdille. Kaksikon yhteistyönä ovat ilmestyneet tätä ennen teokset Hirviö ja Helmikki (2021) ja Hirviön kosto (2022). Suomentaja MARJA HELANEN sai parhaan lasten- ja nuortenkirjakäännöksen Aarresaari-palkinnon Hirviön ja Helmikin suomennoksesta 2022.
Battle of the Beast | Suom. Marja Helanen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510462089 EAN äänikirja: 9789510492543 EAN e-kirja: 9789510492536
ISABELLE FOLLATH
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 131

Elonkirjo

katoaminen?

MÄKI

Elonkirjo on yltäkylläinen sukellus Suomen ainutlaatuisen rikkaaseen ja monimuotoiseen luontoon.

Mitä on luonnon monimuotoisuus eli elonkirjo? Se on solisevia puroja, hopeisia kelopuita ja eriskummallisia kuoriaisia. Se on myös upottavia suon silmäkkeitä, saalistavia petoja ja ryteikköjä. Elonkirjo on vaikuttava kurkistus suojeltuihin ja uhanalaisiin luonnon ympäristöihin, lajien kirjoon ja kiehto vien ekosysteemien monimuotoiseen maailmaan.

Miina Mäen eloisat tekstit ja Anni Pöyhtärin hehkuvan runsaat kuvituskuvat vievät lukijan keskelle suokukkojen tur najaisia ja aavan palsasuon jäiseen sydä meen. Tämä on se ennennäkemättömän kaunis ja ainutkertainen luontomme, jonka soisimme säilyvän.

ympäristöbiologi sekä tutkimus

© SAMPO KORHONEN MIINA
työskentelee John Nurmisen Säätiössä ja on koulutukseltaan meri- ja
sukeltaja. ANNI PÖYHTÄRI on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka upeat nelivärikuvat ovat tuttuja myös kiitosta keränneestä Muumi luonto -sarjasta. MIINA MÄKI, ANNI PÖYHTÄRI
Millaista on luontomme, jota uhkaa
TAMMIKUU 120 s. | N56.9 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510484982 EAN äänikirja: 9789510485002 EAN e-kirja: 9789510484999
Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN
132

Bengtskär itä kahdeksan

Nuortenromaanissa Harmaja luode seitsemän käynnistynyt jännitys kertomus tiivistyy teosparin jatkoosassa Bengtskär itä kahdeksan. Eetun äidin katoamisen ympärille kiristynyt vyyhti alkaa selvitä.

Eetu palaa lukioon ja purjehdusseuraan oltuaan puoli vuotta poissa uupumuksen takia. Isänsä vaatimusten ristipaineessa purjehtiva Rasmus on odottanut pahinta kilpakumppaniaan, ja vaikka Eetu voittaa hänet kisoissa toistuvasti, katsovat pojat toisiaan uusin silmin. Eetun kadonneesta äidistä ei ole havaintoja, mutta Eetu ei yhäkään usko onnettomuuteen. Kun Rasmus pääsee totuuden jäljille Bengtskärin piskuisella majakkasaarella, vihjeet johtavat hämäriin bisneksiin ja mahdolliseen ympäristörikokseen. Kukaan ei pysty peittämään jälkiään ikuisesti.

ilmestyi vuonna 2022. Paasio

(Kosmos, 2015) ja Menetetty tyttö (Kosmos, 2017). Hän on myös

aiemmin

© VEIKKO SOMERPURO LEENA PAASION (s. 1974) ensimmäinen nuortenromaani Harmaja luode seitsemän
on
julkaissut kaksi romaania aikuisille Melkein äiti
äidinkielenopettaja ja Itämeri-lähettiläs, joka harrastaa itsekin purjehdusta. LEENA PAASIO
Itämeri-mysteeri ratkeaa! HUHTIKUU 220 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510478936 EAN äänikirja: 9789510478950 EAN e-kirja: 9789510478943 Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133

LUKUISIIN MAIHIN MYYTY HITTISARJA. MYÖS NETFLIX-ELOKUVANA!

Royalteen 1: Puoli valtakuntaa

Maan tunnetuin poika ja suurta salaisuutta mukanaan kantava tyttö. Lukuisiin maihin myyty kuninkaallinen romanssi on tarina pelkojen voit tamisesta ja yllättävästä rakkaudesta norjalaisessa eliittikoulussa.

17-vuotias Lena on muuttanut kauas Oslosta, missä kaikki muistuttaa menneisyydestä. Oman paikan löytäminen upeassa eliittikoulussa ei kuitenkaan ole helppoa. Lenalla on takanaan menneisyys juorukuningattarena ja kotona suuri salaisuus, josta kukaan uudessa koulussa ei saa tietää mitään. Mutta kun Lenan ja samaa koulua käyvän kruunun prinssi Kallen elämät risteävät, Lena saa unohtaa toiveensa välttää liiallista huomiota.

Raikas ja koukuttava Royalteen: Puoli valtakuntaa on ollut valtava hitti kotimaassaan Norjassa ja sarjasta on kasvanut neliosainen. Ensimmäisen kirjan filmaus oikeuksista kilpailtiin rajusti, ja lopputuloksena tarina valloittaa maailmaa Netflix-elokuvana.

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
GUNN HALVORSEN,
FUGLEHAUG
MARRASKUU 2022 Halve kongeriket. Arvingen | Suom. Kati Valli 270 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510491652 | EAN äänikirja: 9789510491676 EAN e-kirja: 9789510491669
134

ANNE

kriitikko,

on kirjoittanut

toimittaja

on toimittaja, kustannustoimittaja ja kirjailija, jolta on ilmes tynyt teoksia laajasti eri kohderyhmille.

Royalteen 2: Onnellisina loppuun asti

Salaisuuksia, juoruja ja virheitä. Koukuttavan Royalteen-sarjan toinen osa keskittyy prinsessa Margarethen myrskyisään elä mään. Miten toteuttaa tavalliset teinitytön unelmat, kun koko maa tarkkailee sinua?

Prinsessa Margarethen elämä on täynnä rajoitteita ja ihmisiä, jotka odottavat, että hän mokaa lopullisesti. Samalla hänelle on kehittymässä salainen romanssi. Kaiken päälle Margarethen vanhemmat, Norjan kuningas ja kuningatar, ovat vieraantuneet nykyajasta. Aivan toisenlaisia kuninkaalli sia ovat modernit ja empaattiset naapurit Tanskassa. Kun kuningasperheet pää tyvät yhteiselle hiihtoreissulle, Tanskan kruununprinssi osoittautuu myös varsin hurmaavaksi. Mutta unelmien prinssit ja prinsessat eivät välttämättä ole sitä miltä päälle päin näyttää. Royalteen-sarjan toinen osa Onnellisina loppuun asti on yhtä aikaa raadollinen ja suloinen tarina, jota on mah doton laskea käsistään.

HUHTIKUU

Drømmeprinsen | Suom. Kati Valli 210 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789510491683

EAN äänikirja: 9789510491690 EAN e-kirja: 9789510491706

Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
GUNN HALVORSEN on
ja
joka
useita tietokirjoja aikuisille. RANDI FUGLEHAUG
© AGNETE BRUN
FUGLEHAUG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 135

Ei kesää ilman sinua

JÄTTI-

”Jenny Han kutoo taitavasti yhteen Bellyn ja Jeremiahin taustatarinat, sekä äskettäiset että menneet tapahtumat, ja luo yhtenäisen kudelman ihmisten välisistä suhteista ja kaipuusta.” – Kirkus Reviews

Edellisenä kesänä Bellyn unelmat toteutuivat ja ajatuskin, että hän ei viettäisi kesää ranta huvilassa Conradin perheen kanssa, tuntui käsittämättömältä. Mutta asiat elämässä muut tuvat, joskus silmänräpäyksessä. Vuodenaika, jota hän on aina kiihkeimmin odottanut, onkin jotain mitä hän kammoaa. Kun Jeremiah soittaa ja kertoo, että Conrad on kadonnut, Bellyn pitää päättää, haluaako hän etsiä pojan jota rakastaa vai vihdoinkin päästää hänestä irti.

Kesä-sarjan ensimmäisestä osasta Kesä, jolloin minusta tuli kaunis on tehty myös Amazon Prime -tv-sarja.

© JANELLE BENDYCKI JENNY HAN asuu Brooklynissä New Yorkissa. Hän kirjoittaa kahviloissa, metrossa ja kyläillessään. Jenny rakastaa syksyistä kaupunkia ja pitää aina laukussaan huulikiiltoa, muistikirjaa ja silmälasien puhdistusainetta. JENNY HAN
Jenny Hanin Kesä-sarjan toinen osa on täynnä kaipausta ja rakkautta. HUHTIKUU It’s Not Summer without You Suom. Antti Hulkkonen 320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789510486207 EAN äänikirja: 9789510486221 EAN e-kirja: 9789510486214 Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG
POKKARI
136

Petetty

Säihkyvä kuninkaallinen romanssi

hengessä.

Voiko sydäntään seurata, kun se on jo särkynyt? Kaksiosaisen Coroan kronikat -sarjan päättävä Petetty ker too viekoittelevan tarinan rakkaudesta, vallasta ja yksilön oikeudesta onneen. Hollisin tarina oli tähtiin kirjoitettu. Hän hurmasi Coroan kuninkaan Jamesonin, mutta vasta tavatessaan Silas Eastoffen Hollis koh tasi todellisen rakkauden. Nyt Hollis yrittää koota särkyneen sydämensä sirpaleita ja jatkaa elämää uuden perheensä kanssa, mutta Hollisin kohtalo on ratkaista, miksi hänen miehensä oli kuoltava. Jäljet johtavat hoviin, kahdessa eri valtakunnassa.

HELMIKUU

KIERA

© SUZANNE PLAFCLAN
CASS on opiskellut historiaa ja valmistunut Radfordin yliopistosta. Hänen kirjansa ovat nousseet New York Timesin Bestseller listan ykköseksi ja Valinta kirjasta kuvataan Netflix elokuvaa. Cass inhoaa lentämistä, salaatteja sekä sitä, että ihmiset eivät käytä ajaessaan vilkkua. Hän rakastaa toimistotarvikkeita, poikabändejä ja jälkiruokia. Lue lisää Cassin kirjoista: kieracass.com. KIERA CASS
Valinta-sarjan
The Betrayed Suom. Laura Haavisto 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510486924 EAN äänikirja: 9789510486948 EAN e-kirja: 9789510486931
JÄTTIPOKKARI LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 137

Neljä askelta murhaan

MAALISKUU

”Karen M. McManus lujittaa valtaansa YAtrillerien kuningattarena.” – PopSugar

Pidä ystävät lähelläsi… ja salaisuudet ominasi. Aloitteleva true crime -toimittaja palaa entiseen kouluunsa ja alkaa tutkia vanhaa murhatapausta.

Neljä vuotta sitten Brynn Gallagherin koulun suosituin opettaja murhattiin. Tapauksen saa masta julkisuudesta huolimatta tekijää ei koskaan löydetty. Nyt Brynn palaa vanhaan kouluunsa ja on päättänyt saada selville, miksi opettaja Larkin murhattiin. Hän on saanut harjoittelupaikan true crime -podcastin taustatoimittajana ja saa huomata, että totuutta etsii moni taho, osa mitä raadollisimmin keinoin.

McManus on kirjoittanut jälleen kerran YAdekkarin, josta ei puutu mehukkaita vääriä johto lankoja, yllätyskäänteitä tai romanttista vipinää ja jossa jännitys säilyy viimeisille sivuille asti.

Kirjailija KAREN M. MCMANUS asuu Yhdysvaltain itärannikolla.

KAREN M. MCMANUS
Hänen kaikki kuusi YA-trilleriään ovat nousseet kansainvälisiksi myyntimenestyksiksi. McManusin esikoisteoksesta Yksi meistä valehtelee on tehty myös Netflix sarja.
Nothing More to Tell Suom. Inka Parpola 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510491003 EAN äänikirja: 9789510491027 EAN e-kirja: 9789510491010 Kannen suunnittelu: MELISSA FOUR © KAITLYN LITCHFIELD 138

Freestyle

Freestyle on palkitulla Ihana-romaanillaan valloittaneen Terentjevan toinen nuorten romaani. Katutanssin rytmeihin kirjoitettu säeromaani pohtii ystävyyden ja oman seksuaalisuuden etsimisen kysymyksiä.

Kai ja Mandi eivät muista aikaa ennen tanssia – tai ennen toisiaan. He ovat erottamattomat ystävät, joi den askelkuvioihin tulee yllättäen säröjä, kun Mandi ihastuu tanssikoulun tyttöön. Kai taas ei tiedä kiin nostaako häntä seurustelu ylipäänsä. Kai on kylläs tynyt itseään koskeviin olettamuksiin, joiden muot teihin hän ei sovi. Hän on alkanut kuitenkin aavistaa, että hänellekin voisi olla olemassa oma lokero.

Terentjeva kirjoittaa oivaltavasti ja sensitiivisesti aseksuaalisuudesta. Kirjailijan oma tanssitausta sykkii elävänä säeromaanin rytmeissä.

© MARJAANA MALKAMAKIDESS TERENTJEVA
Tanssisalissa Kai on turvassa, siellä hän osaa lentää! DESS TERENTJEVA (s.1992) on tamperelainen kirjailija, jonka ensimmäinen nuortenromaani Ihana (2021) voitti WSOY:n TaajuusZ kirjoituskilpailun ja valittiin Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- sekä Topelius-palkintoehdokkaaksi. Terentjeva on kirjoittanut myös kaksi fantasiakirjaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa. Kannen suunnittelu: KAISU SANDBERG HELMIKUU 120 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510486368 EAN äänikirja: 9789510488461 EAN e-kirja: 9789510488478 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 139

Ihan hyvä

Aika lopettaa suorittaminen ja aloittaa hengailu!

Mitä kaikkea nykyään pitäisi suorittaa?

Miten luovia paineiden viidakossa tai mitä vastata valmistujaisissa, kun sukulaistäti kyselee urasuunnitelmista mutta itsellä ei ole hajuakaan?

Tässä kirjassa rikotaan myyttejä ja harha oletuksia menestymisestä, varhaisista oikeista valinnoista ja intohimoisesta suorittamisesta. Kun mediassa korostuvat huikeat menestys tarinat, päämäärätietoisuus ja kunnianhimo, tarvitaan enemmän tarinoita etsiskelystä, hengailusta ja mokailusta.

Ihan hyvä on matalan kynnyksen tietokirja niille, jotka eivät vielä tiedä, mitä haluaisivat olla isona, eivät ole löytäneet omaa juttuaan tai haluaisivat vain elää ilman paineita. Se liput taa hengailun, etsiskelyn, mokailun ja polun vaihtamisen puolesta ja haistattaa pitkät suorit tamiselle. Tulevaisuus ei ole pilalla vaikka välillä päätyisi ihan vain haahuilemaan.

TUIJA SILTAMÄKI on maalais-helsinkiläinen toimittaja, joka tähtää työurallaan siihen, että voi käydä keskellä päivää uimahallissa kavereiden kanssa. Hän on aiemmin työskennellyt esimerkiksi Ylioppilaslehden päätoimittajana, Helsingin Sanomissa ja Ylellä. SAARA HELKALA on graafikko ja kuvittaja, joka asuu tätä nykyä Lissabonissa. Hän on erikoistunut kirjasuunnitteluun ja käsin piirrettyyn typografiaan.

© MIIKKA PIRINEN
TUIJA SILTAMÄKI, SAARA HELKALA
PÄRJÄILYÄ SUORITUSYHTEISKUNNASSA
TOUKOKUU 150 s. | N17.3 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510494387 EAN äänikirja: 9789510495247 EAN e-kirja: 9789510495230 Kannen suunnittelu: SAARA HELKALA 140

Humoristinen kertomus kuvaa kahta ihmistä inhimillisen, mutta kaikki mitat ylittävän keräys vimman vallassa. Nyt myös Markku Pölösen ohjaamana elokuvana.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510495827

Suomen tunnetuin tietoturva-asiantuntija kertoo kirjassaan, mitä jokaisen meistä tulee tietää internetin uhkista ja mahdollisuuksista. T61.72 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510488348

ERICH MARIA REMARQUE Länsirintamalta ei mitään uutta

Länsirintamalta ei mitään uutta oli ilmestyessään 1920-luvun lopussa maailman kiistellyin sotakuvaus. Teoksesta on tullut yhden sodan, yhden aikakauden synonyymi.

Im Westen nichts Neues Suom. Armas Hämäläinen

T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510495551

ANDERS ROSLUND

Levon hetki nyt lyö

EWERT GRENS 5

Levon hetki nyt lyö on aitoa ala maailman kuvausta, Nordic noiria parhaimmillaan.

Sovsågott

Suom. Annamari Typpö T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510488355

MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

Terroristit

MARTIN BECK 10

Sjöwall & Wahlöön radikaalisti hyvin vointivaltion kääntöpuolta käsitellyt sarja, ”Romaani rikoksesta”, saa arvoisensa päätöksen Terroristeissa.

Terroristerna

Suom. Margit Salmenoja

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476857

POKKARIT –––––––––––
VEIKKO HUOVINEN Hamsterit MIKKO HYPPÖNEN Internet LOPPUVUOSI 2022
141POKKARIT

MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

Mies, joka hävisi savuna ilmaan

”On ilo lukea ruotsa laisen kirjailijaparin rikosromaania, joka on näin taitava, elegantti ja hallittu.” – Svenska Dagbladet Mannen som gick upp i rök Suom. Kari Jalonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476772

MERI VALKAMA Sinun, Margot

Kiehtova esikoisromaani muistin hauraudesta ja vaikenemisen voimasta. ”Harvinainen tapaus suomalaisessa kirjal lisuudessa, vieläpä ensimmäisellä yrittä mällä. - - Sinun, Margot hellii lukijaansa ihail tavan tarkalla kynällä piirretyillä kohtauksilla.” –Helsingin Sanomat

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510488362

ANKI EDVINSSON

Lumienkeli

UUMAJAN MURHAT 1

Hyytävää jännitystä Uumajasta - nopeasykkeisen dekkarisarjan avaus. Poliisipari von Klint ja Berg tutkii kolmea traagista tapausta. Snöängeln Suom. Leena Virtanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492260

Mies pimeästä

REKKE & VARGAS 1

Millennium-sarjan jatko-osien kirjoittajan uusi, älykäs rikossarja, joka johdattaa mielen pimeimpiin sopukoihin.

Obscuritas

Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492277

BETH O’LEARY

Törmäyskurssi

Kimppakämppä ja Vaihtokauppa -menestysromaanien tekijän uutuus on villi roadtrip kohti rak kautta. Sisältää pari koukkausta menneisyyteen ja muutaman py sähdyksen väärinymmärryksessä.

The Road Trip Suom. Taina Wallin

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492291

MARTIN BECK 2
DAVID LAGERCRANTZ
TAMMIKUU 142

ILKKA REMES Pääkallokehrääjä

Suomen trillerikuninkaan esikoisteos! Naulitsevan tarinan taustalla hen gittävä vaihtoehtoinen Suomi on tyrmäävän todentuntuinen. Elävä henkilökuvaus, tarkat yksityiskohdat ja äärim milleen viety toiminta nitoutuvat henkeä salpaavaksi kokonaisuu deksi.

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510491331

OSKARI SAARI, AKI HINTSA Tänään olen elossa

Aki Hintsan viimei seksi jääneen vuoden päiväkirjoihin poh jautuva Tänään olen elossa on avoin kertomus arvostetun lääkärin kamp pailusta syöpää vastaan; se on syvästi koskettava kuvaus toivosta ja ilosta, takaiskuista ja raastavasta surusta sekä perimmäi sistä elämänarvoista.

T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492307

Myrskykausi

NOITURI 8

Kahdesti Suomessa Tähtifantasiapalkittu Noituri-saaga jatkuu vetävällä romaanilla, jonka tapahtumat sijoit tuvat sarjan aloittaneen Viimeinen toivomus -novellikokoelman aikoihin. Sezon burz Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492314

JEAN M. UNTINEN-AUEL

Tasangon vaeltajat

MAAN LAPSET 4

Miljoonat lukijat lumonnut Maan lapset -sarja tutkii neljän nessä osassaan naisen paikkaa yhteisössä ja uskossa.

The Plains of Passage

Suom. Kirsti Kattelus, Tiina Ohinmaa, Aulis Rantanen T84.2 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510492321

HELMIKUU

STEFAN AHNHEM Viimeinen naula

FABIAN RISK 6

Huippusuositun sarjan hyytävä päätösosa on skandinaavista trilleriä parhaimmillaan.

Den sista spiken

Suom. Outi Menna

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510492338

ANDRZEJ SAPKOWSKI
143POKKARIT

CLIVE CUSSLER, GRAHAM BROWN Jäätikön uhka

Kurt Austin rientää jäätä välle Etelämantereelle ja törmää natsien retkikunnan vuosikymmenten takaiseen salahankkeeseen. Maailman herruutta tavoitelleet Luftwaffen joukot tekivät jäätiköllä vuonna 1939 vaaral lisen löydön, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Nyt Austin kollegoineen vede tään mukaan salaliittoon.

Fast Ice Suom. Jorma-Veikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492345

JOUNI K. KEMPPAINEN Kaija Koo – Taipumaton

Ainutlaatuinen elämä kerta yhdestä Suomen rakastetuimmasta artis tista. Se on kertomus siitä, kuinka lahjakas mutta ujo Kaija Kokkola selätti miesten hallitse man musiikkimaailman ja nousi oman uransa sankariksi, vahvaksi ja kunnioitetuksi super tähdeksi, kansan Kuningattareksi.

T99.1 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510491317

MART SANDER Ilolinnut

ROUVA KUKKIN TYTÖT 1

Ilolinnut avaa viihdyttävän ja vauhdikkaan sarjan, joka seuraa Viron yhteiskunnallista ja poliit tista tilannetta vuosina 1939–1941 virolaisten naisten näkökulmasta.

Litsid. Naiste sõda 1 Suom. Kaisu Lahikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492352

SOFIE SARENBRANT Valheenpunoja

EMMA SKÖLD 8

Yli kolme miljoonaa kirjaa myyneen dekkarikuningattaren menestysromaani on valheiden ruumiinavaus ja tutkielma yhteiskunnan kipukohdista.

Mytomanen

Suom. Helene Bützow

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492369

MAALISKUU

SUSANNA ALAKOSKI

Lontoon tyttö

PUMPULIENKELI 2

Ylistetyn, suomalaisten työläis naisten historiaa kartoittavan sarjan toisessa osassa suur kaupunki kutsuu, mutta juuret jäävät Pohjanmaalle.

Londonflickan

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492376

KURT AUSTIN
144

Lesket

VANESSA FRANK 3

Kolmas romaani rikostutkija Vanessa Frankista on täynnä yllättäviä koukkuja ja henkeä salpaavaa, poliittista jännitystä. Änkorna Suom. Pekka Marjamäki T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492383

VIVECA STEN Laakson varjo

ÅREN MURHAT 2

Idyllisessä Åressa vietetään talvi lomaa, kun paikallisen julkkiksen ruumis löytyy rusikoituna lumesta. Uhrilla ei näytä olevan vihollisia, joten miksi verityö?

Dalskuggan

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492413

LISA JEWELL

Näkymätön tyttö

Koskettava psykologinen trilleri teinitytön katoamisesta ja ennakkoluulojen tuhoavasta voimasta.

Invisible Girl Suom. Karoliina Timonen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510492390

HUHTIKUU

ANTHONY DOERR

Taivaanrannan taa

Mielikuvituksen ja myötätunnon voitto! Pulitzer-palkitun kirjailijan sykähdyttävä kertomus toivoa ja tarinaansa etsivistä nuorista.

Cloud Cuckoo Land Suom. Seppo Raudaskoski T84.2 | Hintaryhmä: J EAN: 9789510492420

ILKKA REMES

Lohikäärmeen isku

Miljardöörin tyttären sieppaus Levillä. Kiristys joka lyö suur vallat toisiaan vastaan. Vakooja Suomen ytimessä.

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510492406

LIANE MORIARTY

Omena ei kauas putoa

Menestyskirjailijan kirpeän herkullinen keitos perhe salaisuuksista.

Apples Never Fall Suom. Helene Bützow

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510492437

PASCAL ENGMAN
145POKKARIT

FRIDA SKYBÄCK Lukupiiri maailman laidalla

Inhimillinen lämpö, hyvä seura ja kirjat keventävät jopa synkimpiä perhesalaisuuksia. Ihanaa luettavaa Kirjakauppa Thamesin varrella -kirjan tekijältä!

Bokcirkeln vid världens ände Suom. Annamari Typpö T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510492468

SIMONA AHRNSTEDT

Panoksena sydän

Viihdyttävää, sähäkkää, älykästä ja modernia – kerta kaikkiaan ahmittavaa!

Med hjärtat som insats Suom. Virpi Vainikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510494967

MAARET KALLIO Voimana toivo

Suomen luetuimman psyko terapeutin Maaret Kallion odotettu uutuuskirja pureutuu toivoon, joka on merkittävä hyvän elämän tekijä.

T17.3 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510494974

HELENA MERRIMAN

Pako Berliinin ali

Pako Berliinin ali on palkittuun brittiläiseen Tunnel 29 -podcastiin perustuva uskomaton tositarina vapautensa menettäneistä ihmi sistä – heistä, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen sen takaisin.

Tunnel 29

Suom. Jorma-Veikko Sappinen T94.13 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510494981

SATU RÄMÖ Hildur

HILDUR 1

Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkari sarjan, jossa kukin yrittää selviy tyä parhaan kykynsä mukaan.

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510494998

JEAN M. UNTINEN-AUEL Luolien suojatit

MAAN LAPSET 5

Viidennessä osassaan Maan lapset -sarja käsittelee perheen perustamista ja oman paikkansa löytämistä vieraassa yhteisössä.

The Shelters of Stone Suom. Ulla Selkälä, Ilkka Äärelä

T84.2 | Hintaryhmä: J

EAN: 9789510495001

TOUKOKUU 146

Kuumana kesäpäivänä vuonna 1984 kolme lasta katoaa metsään. Vain yksi heistä löydetään etsintöjen jälkeen, veriset kengät jaloissaan. Tapahtumista hän ei muista mitään. Pimennossa aloittaa älyk kään, henkilöhahmoihin ja tunnelmaan panostavan huippusuositun dekkari sarjan.

In the Woods Suom. Natasha Vilokkinen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510495018

Korvapuustikesä

Onko menneisyyden haa muja mahdollista päästä pakoon ? Ja onko todella hetkiä jolloin pulla voi parantaa kaiken, sydän suruista särkeviin jalkoi hin? Korvapuustikesä on kevyttä viihdettä, aikuisten ahmimiskirjallisuutta Sophie Kinsellan ja Jojo Moyesin tapaan.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510495032

KRISTINA OHLSSON

Myrskynvartija

AUGUST STRINDBERG 1

Myrskynvartija vie lukijan idylliselle Ruotsin länsirannikolle, jossa meren ja tuulen voimatkaan eivät pysty vastaamaan ihmisestä löytyvälle pahuudelle. Uuden sarjan avaus nousi välittömästi ilmestyttyään Ruotsin myydyimmäksi kirjaksi. Stormvakt Suom. Pekka Marjamäki

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510495025

ARTTU TUOMINEN

Häväistyt

DELTA 4

13-vuotias Laura katoaa koulu matkalla. Poliisi epäilee tytön karanneen kotoa, kunnes tämän kotikoneelta paljastuu huolestuttavia asioita. Vaikuttaa siltä, että Laura on viettänyt kaksoiselämää netissä. Kun tytön ruumis nostetaan jokisuistosta, katoaminen muuttuu murha tutkinnaksi.

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510495070

VERA VALA

Italialainen peli

SALLA KOTKA 1

Milanon seutu elää pelon vallassa. Salaperäinen vainoaja terrorisoi ihmisiä, ja Harlekiiniksi kutsuttu sarja murhaaja valikoi uhrejaan. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Oikeuspsykologin uraansa aloitteleva Salla Kotka tem pautuu keskelle uhkaavaa tapahtuma ketjua aloittaessaan työt puolustus asianajajan alaisena.

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789510495087

TANA FRENCH Pimennossa DUBLININ MURHAT 1 MAIJA KAJANTO
KAHVILA KOIVU 1 KESÄKUU
147POKKARIT
WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi Painotuote 4041 0955 YMPÄRISTÖMERKKI MILJÖMÄRKT Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi. © LAURA MALMIVAARA PALKITUN KIRJAILIJAN MONIKERROKSINEN JA VÄKEVÄ LUOTAUS NYKYNAISEUTEEN.