WSOY kevät 2022

Page 1

WSOY K E VÄT 2 0 2 2 UUTUUDET

© HEIDI PIIROINEN


S I S Ä LT Ö Kotimainen kaunokirjallisuus........... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus......... 36 Tietokirjallisuus........... 70 Sarjakuvat..................... 98 Lasten- ja nuortenkirjat.............. 100 Pokkarit........................143

6

Vangitseva kuvaus ystävyydestä ja murtuvasta yhteiskunnasta

92

Laulaja-lauluntekijä Evelinan kiehtovasti kuvittama lukuvuosikalenteri

100

Lempeä runokirja Maaret Kalliolta vauvan ja vanhemman vuorovaikutushetkiin

70 Johanna Venhon kirjoittama elämäkerta rakastetusta näyttelijästä

36 2

David Lagercrantzin älykkään rikossarjan avaus


M

uistan, miltä tuntui kun kirjaston lastenkirjahyllyjen sisältö oli luettu jo ainakin kahteen kertaan ja uskaltauduin ensimmäistä kertaa

aikuisten puolelle. Ihan aakkosjärjestyksessä en lähtenyt etenemään, mutta moni summamutikassa valittu uusi tuttavuus ei ehkä ollut paras valinta 11-vuotiaalle (kiitos vain menetetyistä yöunista, Stephen Kingin Christine, tappaja-auto ja monista heränneistä kysymyksistä, Jean Untinen-Auelin Luolakarhun klaani…). Monta

uutta suosikkikirjailijaakin löytyi, ja mikä parasta, kirjastonhoitaja suositteli aina kirjoja, joiden ajatteli minua kiinnostavan. Vuonna 2015 julkaistu Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe oli monelle suuri lukukokemus, josta haluttiin kertoa myös muille. Maaliskuussa ilmestyy Doerrin uutuusromaani Taivaanrannan taa, jossa seurataan nuoria ihmisiä 1400-luvun Konstantinopolissa, tämän päivän Yhdysvalloissa sekä kaukaisessa tulevaisuudessa. Romaani kertoo tarinoiden ja kirjojen voimasta yli vuosisatojen ja sukupolvien, ja se onkin omistettu maailman kirjastonhoitajille silloin ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kustantamoissa olemme eräänlaisia kirjastonhoitajia: valitsemme julkaistavat kirjat, kerromme niistä maailmalle ja pidämme huolta siitä, että kuultavissa on monenlaisia ääniä. Sillä on väliä, minkälaisiin tarinoihin uskomme, kenen ääniä kuulemme ja minkälaisia tarinoita kerromme muille ja itsellemme. Kirjasuositus on rakkaudenteko. ”Rakastan tätä kirjaa ja luulen että sinäkin rakastaisit” – onko kauniimpaa lausetta olemassakaan? yhteistä kuin kirjallisuusmaku. Avaa siis kirja tai laita luurit päähän, astu sisään, ihmettele, eläydy – ja kerro kokemastasi ystävälle.

© ISTOCK

Uskon, että samaa kirjaa rakastavan kanssa on aina jotain muutakin

Suositusten voima on suuri. Mitä hyvää sinä olet lukenut viime aikoina?

LEENA BALME Kustantaja, suomennettu kaunokirjallisuus

3


KOTIM A INEN K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: HILLA SEMERI

ESIKOISTEOS HELMIKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510478998 EAN äänikirja: 9789510479018 EAN e-kirja: 9789510479001

4


© LAURA MALMIVAARA

JENNI TOIVONIEMI

(s. 1978) on Helsingissä asuva Jussi-palkittu elokuvantekijä ja kirjoittaja. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, kiitetty ja rakastettu Seurapeli, ilmestyi vuonna 2019.. Valtakausi on hänen esikoisromaaninsa.

JENNI TOIVONIEMI

Valtakausi

Kallio. 1990-luku. Mullistusten vuosi. ”Me olimme maailmanlopun sukupolvi, kaikkeuden keskipiste.” Helsingin Kallio, nuoria aikuisuuden kynnyksellä. Lukio ja lapsuuskoti ovat jäämässä taakse, tulevaisuus on häikäisevä ja ääretön. Bambi on muuttanut alaikäisenä Helsinkiin mennessään taidelukioon. Bambin ympärille on kerääntynyt laaja piiri ihmisiä, itse valittu perhe. Aikuiselämän riippumattomuus tuntuu rajattomuudelta: voi juhlia maanantaista torstaihin tai lähteä tuntemattoman matkaan kadulta. Kun Bambi tutustuu järkyttävän

kauniiseen Helenaan, hän haluaisi pitää tämän vain itsellään, mutta pian Helenan tuntevat kaikki. Valtakausi on Jenni Toivoniemen vastustamaton esikoisromaani yhdestä vuodesta nuorten elämässä lankapuhelinten aikaan. Kun siteet lapsuuteen hiutuvat poikki, mihin voi kiinnittyä? Voittaako ystävyys himon? Mitä tapahtuu kaikkein tärkeimmälle yhteisölle, kun maailma alkaa vääjäämättä kiskoa sen osasia eri suuntiin? Romaani kuvaa aidosti ja moniäänisesti eri taustoista tulevien nuorten aikuisten ensiaskelia itsenäiseen elämään, jossa vastuun ja velvollisuuksien karikot vaanivat jokaista.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

5


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

”Anissa oli aina tiennyt, että heidän perhehistoriaansa liittyy paljon ääneen lausumattomia asioita. Algeriasta saati sodasta ei ollut juuri puhuttu, ja koko isänpuoleisen suvun yllä tuntui roikkuvan pettymysten ja salaisuuksien synkkä verho, jota kumpikaan vanhemmista ei ollut halunnut raottaa.”

HELMIKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510474396 EAN äänikirja: 9789510474419 EAN e-kirja: 9789510474402

ESIKOISROMAANI

© ISTOCK

6


© VEIKKO SOMERPURO

ANNASTIINA HEIKKILÄ (s. 1982) on Ranskas-

sa pitkään asunut Yleisradion kirjeenvaihtaja. Hän on kirjoittanut aiemmin kaksi kehuttua tietokirjaa Ranskasta, Bibistä burkiniin (S&S, 2018) ja Miksi Ranska raivoaa? (S&S, 2019). Heikkilä laulaa 60-luvun ranskalaista yé-yé-poppia ja asuu osan vuodesta yhteisomisteisessa eteläranskalaisessa linnassa. Vapaus valita kohtalonsa on hänen esikoisromaaninsa.

ANNASTIINA HEIKKILÄ

Vapaus valita kohtalonsa Vangitseva kuvaus ystävyydestä ja murtuvasta yhteiskunnasta Yhteiskunnallinen romaani kuvaa kolonialismin kipeitä haavoja nykyajassa, eliitin vallankäyttöä ja oman äänen etsimistä aikuisuuden kynnyksellä – sekä ystävyyttä, joka on yhtä aikaa vaikea ja elintärkeä. Ranskalais-algerialainen Anissa on varma, että poliisimiehen väkivalta on syynä hänen poikaystävänsä kuolemaan Nantesin satamareiveissä. Viranomaiset kieltäytyvät tutkimasta tapausta, mutta Anissa päättää saattaa poliisin keinolla millä hyvänsä vastuuseen teostaan.

Suomalais-ranskalainen Lea jättää surevan ystävänsä pärjäämään yksin, sillä opinnot pakottavat hänet palaamaan Pariisiin. Lea tuntee itsensä ulkopuoliseksi pääkaupungin eliittinuorten keskellä, mutta haluaa kiivaasti päästä mukaan akateemiseen maailmaan. Pääsylipun oikeisiin piireihin tarjoaa vallankumoushenkinen Raphaël. Samaan aikaan Anissa joutuu huomaamaan, että laki ja oikeus eivät kohtele kaikkia kansalaisia samalla tavalla. Annastiina Heikkilän elämäntäyteinen romaani Vapaus valita kohtalonsa kutsuu lukijansa pohtimaan eurooppalaisuuden ydinkysymyksiä.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

7


© BJÖRGVIN HILMARSSON

SATU RÄMÖ

Hildur Satu Rämö vie lukijansa Islannin vuonojen hämärään – eikä ruumiilta vältytä. Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan. Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin

© ISTOCK

8

huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet. Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään? Hildur aloittaa päähenkilönsä nimeä kantavan, nordic noirin hengelle uskollisen dekkarisarjan, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa.


”SE ON LÄHES SYMPAATTINEN NÄKY, KUN IHMINEN YRITTÄÄ HALLITA HALLITSEMATONTA.” Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

KESÄKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510479209 EAN äänikirja: 9789510479575 EAN e-kirja: 9789510479568

ESIKOISROMAANI

SATU RÄMÖ (s. 1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Lukijat ovat rakastuneet hänen

Islantiin sijoittuviin matkakirjoihinsa. Hildur on hänen ensimmäinen fiktiivinen teoksensa, ja se aloittaa Islannin mystisistä maisemista ja kesyttämättömästä luonnosta ammentavan dekkarisarjan. Päivätyönsä ohella Rämö tekee minitarinoita vuonoilta omaan Instagramiinsa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

9


Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

ESIKOISTEOS HELMIKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510474426 EAN äänikirja: 9789510474440 EAN e-kirja: 9789510474433

”ONKO TEON TAKANA VÄKIVALTAINEN RAIVO, VAI JOKU, JOKA MIETTII JA TIETÄÄ RIKOSTUTKINNASTA RIITTÄVÄSTI HIDASTAAKSEEN TUTKINTAA?”

10


© JUHA TÖRMÄLÄ

MIKAEL VIIMA

Verijälki Ihminen on ihmiselle Susi. Uusi Aarni Susi -dekkarisarja esittelee meille poliisin, jolle oma mieli on kaikista pimein kuja. Väkivaltarikostutkija Aarni Susi tulee tajuihinsa vieraan maan lentokentällä, kynsien alla tuoretta verta. Mutta mitä Susi on tehnyt? Hän ei muista. Välähdyksinä rikostutkijan mieleen palaa sarja kuvia, joista sekä rikostapauksen että oman mielen palaset on koottava: Kasvoihin puukotettu rujo laiha ruumis rantavedessä. Työpöydällä nippusitein paketoitu kasa vanhoja papereita, joihin on kirjattu säälimätöntä julmuutta. Yö hautausmaalla. Verijälki. Pimeys. Keskellä synkintä Etelä-Suomen talvea alkaa jahti, jossa Susi on sekä metsästäjä että saalis. Hän on poliisi, joka hoitaa aina homman – mutta nyt käsillä on homma, joka uhkaa hoitaa hänet. Kirjoittaja, väkivaltarikollisten profilointiin erikoistunut tutkija Mikael Viima keittää todellisista rikostapauksista ja fiktiivisistä henkilöistä tymäkän liemen. Hengästyttävä juoni kiskaisee lukijan hengenvaaralliselle huviajelulle. Jo Nesbøn ystävä ei pety.

MIKAEL VIIMA on sarja-

rikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori, joka on perehtynyt Suomen julmimpaan rikollisuuteen yli vuosikymmenen ajan.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

11


© OTTO VIRTANEN

MARTTA KAUKONEN

Sinun varjossasi Minä kerroin totuuden. Sinä et pyytänyt anteeksi. Kannen suunnittelu: PERTTU LÄMSÄ

Naisten ahdistelusta ei saa enää vaieta, julistaa pieni aktivistiryhmä ja vaatii väärintekijöitä tilille. Mutta mikä hinta on oikeuden toteutumisella? Kun #metoo-liike valtasi tiedotusvälineet ja sosiaalisen median, lukemattomissa ahdistelua kokeneissa heräsi toivo: nyt kokemuksista kerrotaan ääneen, tästä alkaa muutos. Kohu vaimeni, eivätkä asiat muuttuneet. Traumat eivät kadonneet, vielä vaadittiin oikeutta toteutuvaksi.

TOUKOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510481011 EAN äänikirja: 9789510482711 EAN e-kirja: 9789510482704

Lauttasaaressa kuusikymppisen Marian luona kokoontuu ryhmä ihmisiä, jotka eivät enää suostu vaikenemaan. Palkittu näyttelijä Minna on kertonut julkisesti kokemastaan ahdistelusta, entisen kympin tytön Suvin on jokin saanut eristäytymään kotiinsa, ja performanssitaiteilija Roni tahtoo viedä feminisminsä sanoista tekoihin. Voivatko ryhmäläiset luottaa toisiinsa, ja ajaako heitä oikeudenmukaisuuden jano vai kostonhimo?

MARTTA KAUKONEN (s. 1976) on helsinkiläinen elokuvakriitikko ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa, psykologinen

trilleri Terapiassa (WSOY 2021) on sekä lukijoiden että kriitikoiden kiittämä, ja sen käännösoikeudet on jo myyty mm. Saksaan ja Englantiin.

12


VEIKKO SOMERPURO

MARIA MUSTRANTA

Äidin tehtävä Psykologinen trilleri vanhemman vastuusta Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Mihin ikinä lapsi päätyykään, hän vetää sinne vanhempansa. Laura on tehnyt kaikkensa Pyryn eteen, mutta joskus lapset ovat vain kohtuuttomia. Yhdeksänvuotias poika ei osaa hallita tunteitaan eikä käyttäytymistään, joten hänellä on vaikeuksia saada kavereita. Siksi Rafael on kuin taivaan lahja. Varakkaan perheen lapsi, äiti ja isä mediasta tuttuja poliitikkoja. Mitä syvemmälle Laura ja Pyry ajautuvat julkkisperheen maailmaan, sitä enemmän Rafael alkaa arveluttaa Lauraa. Onko poika sittenkään hyväksi Pyrylle? Sitten lapset tekevät jotain, mikä toteuttaa Lauran pahimmat pelot. TAMMIKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510477519 EAN äänikirja: 9789510477533 EAN e-kirja: 9789510477526

Maria Mustrannan toinen romaani kertoo ongelmalapsista ja epätoivoisista aikuisista. Se kysyy, kuinka paljon vanhemmat lopulta voivat muuttaa lapsiaan ja mitä kaikkea he ovat valmiita tekemään perheensä eteen.

MARIA MUSTRANTA (s. 1976) on opiskellut journalistiikkaa ja kehitysmaatutkimusta. Hän työskentelee vapaana toimittajana ja kirjoittaa säännöllisesti muun muassa Helsingin Sanomiin. Hänen esikoisromaaninsa Sokeita hetkiä ilmestyi 2017.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

13


© JUSSI VIERIMAA

NIINA REPO

Anteeksianto Ei tarvitse olla psykopaatti tehdäkseen pahoja asioita. Kannen suunnittelu: ELINA WARSTA

”Seisoin pihalla ja ihailin taloa. Sydämeni sykähteli villisti ja käteni hikosivat.” Rauhalan perhe ostaa paritalon puolikkaan Salmisilta. Siitä alkaa helvetti. Anteeksianto on romaani talon hankkimisesta ja sen langettamasta kirouksesta. Se on kuristavassa otteessaan pitävä tarina siitä, mitä varjoissa alkaa tapahtua. Niina Repo kirjoittaa vetävästi ja lukijaansa luottaen petoksesta, vihasta, joka ottaa vallan sekä pimeydestä joka asuu meissä kaikissa. HUHTIKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510476734 EAN äänikirja: 9789510477939 EAN e-kirja: 9789510477922

NIINA REPO (s. 1971) on kiitetty kirjailija ja kirjoittamisen yliopisto-opettaja. Anteeksianto on hänen kahdeksas

romaaninsa.

14


© JUSSI VIERIMAA

HANNA MERETOJA

Elotulet

Väkevä romaani elämän katoavaisuudesta Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Haikea esikoisteos merestä, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä, joka sytyttää elämisen vimman. Joukko ystäviä kokoontuu meren äärelle, kun tulten nauha täplittää saaristoa muinaistulien yönä. Elea on juuri saanut kuulla olevansa vakavasti sairas, mutta ystävien kanssa jaetut kertomukset kannattelevat ja antavat lohtua. Esikoisteoksen virtaava kerronta kuljettaa läpi olemassaolon järkkymisestä kumpuavan hädän.

KESÄKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510468913 EAN äänikirja: 9789510468937 EAN e-kirja: 9789510468920

ESIKOISTEOS

Hanna Meretojan romaanissa Elotulet omakohtainen kokemus kietoutuu yhteen filosofisten pohdintojen kanssa tavalla, jonka Rachel Cuskin ja Maggie Nelsonin lukijat tunnistavat.

HANNA MERETOJA on yleisen kirjallisuustieteen professori Turun yliopistossa. Hän on tutkinut mm. kulttuurisia kertomuksia, kirjallisuuden filosofisia kytköksiä, vesikirjallisuutta sekä trauman ja sairauden tarinallistamista. Elotulet on Meretojan kaunokirjallinen esikoisteos. Kirjan yhtenä lähtökohtana on Meretojan oma syöpään sairastumisen kokemus, jota hän tutkii fiktion keinoin.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

15


© OTTO VIRTANEN

VEERA IKONEN

Pimeässä syttyy majakka Koskettava esikoisromaani lapsen menettämisestä, pohjattomasta surusta ja tuulen pieksemästä majakkasaaresta Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Majakkasaaren viima piiskaa tarinan henkilöistä suojaukset pois kerros kerrokselta, kunnes jäljellä on vain se mikä on totta. Elina ja Markus ovat menettäneet lapsensa. Markus ei tavoita surun läpi puolisoaan, vaikka hän on siinä, aivan vieressä. Elina haluaa saareen asumaan, sillä hän ei kestä nähdä kaupungissa lapsia ja lastenvaunuja. Mutta menetystä ei pääse pakoon. Naapuritalossa asustaa 10-vuotias Milja ja tämän ailahtelevainen, häpeämätöntä elämänhalua tihkuva äiti Stella. Eräänä yönä Elina tulee kuin väkisin imaistuksi äidin ja tyttären suhteeseen ja salaisuuksiin.

HUHTIKUU 250 s. | 84.2 | EAN: 9789510478967 EAN äänikirja: 9789510478981 EAN e-kirja: 9789510478974

ESIKOISTEOS

VEERA IKONEN (s. 1975) on helsinkiläinen käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja, joka on opiskellut kirjoittamista

Englannissa. Viimeiset viisi vuotta Ikonen on kehittänyt ja luotsannut aktivismin ja median yhdistävää Gutsy Go -toimintamallia, joka ehkäisee nuorten syrjäytymistä ja polarisaatiota. Pimeässä syttyy majakka on Ikosen esikoisromaani ja pohjautuu hänen omaan kokemukseensa lapsen menetyksestä.

16


© OTTO VIRTANENA

VENLA PYSTYNEN

En voi lakata ajattelemasta kuolemaa Kannen suunnittelu: MARJA-LEENA MUUKKA | Kannen taideteos: ROBERT KOSENIUS

Vavahduttava perheromaani Rajun rehellinen romaani isän itsemurhasta ja sen vaikutuksista naiseksi kasvamiseen. Venla Pystynen kirjoittaa vimmaisesti isän itsemurhasta ja sen kauaskantoisista seurauksista. Fiktiivisen tekstin takaa kuultaa kirjoittajan omakohtainen kokemus.

TOUKOKUU 260 s. | 84.2 EAN: 9789510448649 EAN äänikirja: 9789510450789 EAN e-kirja: 9789510450772

Aala on aikuinen nainen, joka ei saa suhteisiinsa otetta. Kerta toisensa jälkeen hän on ajanut itsensä tilanteisiin, jotka ovat tuottaneet kipua ja surua. Hänen on etsittävä syy ongelmiin sukunsa repivästä historiasta. ESIKOISROMAANI

”Surun irti päästäminen oli vaarallista. Se oli kuin uinuva hirviö, jota ei voisi herättyään hallita.”

VENLA PYSTYNEN (s. 1982) on helsinkiläinen toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivuille ja Kuukausiliitteeseen. Hän on myös laulaja ja basisti. Pystynen on aiemmin julkaissut palkitun Mercedes Bentson elämäkerran (Johnny Kniga 2019). En voi lakata ajattelemasta kuolemaa on Pystysen esikoisromaani.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

17


© LAURA MALMIVAARA

PETRA FORSTÉN

Kadonneet tytöt Vimmainen esikoisromaani tytöistä, vallankäytöstä ja tarinoista, joilla luomme itsemme Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Romaani täynnä kuumeisia virkkeitä ja pimeää energiaa. On kulunut kaksikymmentä vuotta siitä kun Agnes on nähnyt viimeksi Muut tytöt. Nyt Agnes on palannut takaisin kaupunkiin, josta kaikki alkoi. Hän on kutsunut Lauman takaisin koolle. Mutta voiko menneeseen enää palata, edes silloin kun on antanut sen sanella kaiken jälkeensä tulleen? Kuusitoistavuotiaana Agnes ei ollut kotoisin oikeastaan mistään ja halusi tulla löydetyksi. Kun Agnes pääsee osaksi Laumaa, kaikki tuntuu mahdolliselta. Tytöt jakavat keskenään salaisuuksia ja tarinoita, joita kertomalla voi yhtä aikaa löytää ja kadottaa itsensä. MA ALISKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510442760 EAN äänikirja: 9789510442845 EAN e-kirja: 9789510442852

ESIKOISTEOS

Petra Forsténin omaehtoisessa romaanissa unet, haaveet, tarinat ja muistot valtaavat todellisuuden.

PETRA FORSTÉN (s. 1976) on Helsingissä asuva käsikirjoittaja, joka on valmistunut taiteiden maisteriksi Englan-

nista. Koulutukseltaan hän on myös filosofian maisteri, pääaineena suomen kieli. Kirjoittamista hän on opiskellut muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Kadonneet tytöt on hänen esikoisromaaninsa.

18


© IIRO RAUTIAINEN

AKSELI HEIKKILÄ

Hiljainen vieras Kaikki se, mille annat elämän, ei kuulu sinulle. Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN

Akseli Heikkilän toinen romaani tuo kauhun suomalaiselle maaseudulle. Kun Oonan ja Tuomaksen koti palaa asuinkelvottomaksi tuntemattomasta syystä, he joutuvat muuttamaan Oonan perheen vanhaan sukukartanoon maaseudulle. Ympärillä levittäytyy pohjoinen muuttotappiokunta, jossa kaikki poistumat eivät ole luonnollisia, näin kuiskitaan. Varjoja täynnä olevassa sukukartanossa päivät ovat pitkiä kotona töitä tekevälle Oonalle, joka tuntee ettei ole talossa yksin. Pian hän huomaa olevansa raskaana, vaikka sen pitäisi olla hänelle mahdotonta.

HUHTIKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510477489 EAN äänikirja: 9789510477502 EAN e-kirja: 9789510477496

Pian tontille ilmestyy mustapukuinen vanhempi nainen, Elisabet, joka väittää, ettei Oona ole lapsen äiti.

AKSELI HEIKKILÄ (s. 1984) on työskennellyt muun muassa freelancetoimittajana, käsikirjoittajana, musiikki-

päällikkönä ja verkkotuottajana. Heikkilä on kotoisin Tornionjokilaaksosta Kukkolan kylästa ja asuu nykyisin Helsingissä. Hänen esikoisromaaninsa Veteen syntyneet (2019) oli Lappi-kirjallisuuspalkinnon ja Tiiliskivi-palkinnon ehdokkaana.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

19


© MITRO HÄRKÖNEN

JUULI NIEMI

Mahdottomia oletuksia Se on aina vähän satua, kun rakkaus kerran alkaa. Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Mahdottomia oletuksia on osuvuudessaan itkettävän hauska ja surullinen romaani siitä, kuinka vaikeaa voi olla löytää toisen ihmisen luo. Teksti on sukua Sally Rooneyn ja Saara Turusen ihmissuhteista ammentavalle proosalle.

MA ALISKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510464878 EAN äänikirja: 9789510474495 EAN e-kirja: 9789510474488

On vuosi 2006 ja Juho ja Nora törmäävät bileissä tupakkaparvekkeella. Juho on ohjaaja suosiota niittäneessä Välivuosiohjelmassa ja Nora on kohta valmis juristi ja 25-vuotiaana yhä neitsyt. Nora ei ole se tyttö, josta kaikki tavalla tai toisella lumoutuvat – mutta Juho huomaa hänet. Heidän rakastumistaan seuraa paljon suoraa ja paikoin harhailevaa puhetta, seksin äärellä horjumista. Mutta mitä muuta rakastuminen ja koko nuori elämä on?

JUULI NIEMI (s. 1981) on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Niemen romaani Et kävele yksin (2016) voitti

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

20


© SAMI KORHONEN

TIINA RAUDASKOSKI

Kuudennen kerroksen nainen Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Kun lapsi kaapataan, eurooppalainen rakkauden kaupunki paljastaa raadollisimmat kasvonsa. Pariisi 2016 Riidan päätteeksi Bastian Chapon lähtee ja vie lapsen mukanaan. Hän kertoo viranomaisille, että hänen vaimonsa Tiina Är on mielenvikainen alkoholisti, joka ei sovi äidiksi.

MA ALISKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510479421 EAN äänikirja: 9789510479537 EAN e-kirja: 9789510479520

Viranomaiset eivät kuuntele suomalaista Tiinaa. Edes kotitalon alakerrassa kyyläävä omalaatuinen portinvartija, rouva Tombola ei suostu luovuttamaan postia kuudennen kerroksen kalpealle naiselle. Mutta virastojen odotusauloissa, metrotunneleissa ja rappukäytävissä Tiina Är kohtaa ihmisiä, joilla on vielä sydän paikallaan. Kuudennen kerroksen nainen on absurdeihin mittoihin vyöryvä tarina, jolla on juuret todellisuudessa. Omakohtainen romaani, jota lukiessa on pala kurkussa ja naurattaa samaan aikaan.

TIINA RAUDASKOSKI (s. 1977) julkaisi esikoisromaaninsa Eberhard Millerin muotokuva vuonna 2005. Pian sen

jälkeen Raudaskoski muutti Ranskaan, missä hän kävi läpi vuosien pituisen taistelun lapsensa huoltajuudesta ja opiskeli asianajajaksi.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

21


© OTTO VIRTANEN

PETE SUHONEN

Tennisopettaja Peleistä julmin on rakkaus. Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Toimittaja Mikael Kokkonen istuu viimeisiä kuukausiaan vankilassa, kun hän saa sellitoverikseen sympaattisen tennisopettaja Olli Aaltosen. Entinen tennistähti on tuomittu kauppaneuvos Kalle Strandin taposta. Aaltonen näyttää suhtautuvan tuomioonsa tyynesti, kunnes eräänä yönä hän pyytää Kokkoselta apua. Hänen suuri rakkautensa, kauppaneuvoksen vaimo Gitta, on kadonnut.

KESÄKUU 300 s. | 84.2 | EAN: 9789510480908 EAN äänikirja: 9789510480922 EAN e-kirja: 9789510480915

PETE SUHONEN on helsinkiläinen kirjailija ja pää-

toimittaja. Hän on julkaissut aiemmin kuusi romaania. Koira joka kävi coffee shopissa oli Nuori Aleksis -palkintoehdokas.

22

Kokkosen tutkimukset vievät hänet Kalastajatorpan tenniskentille, dekadentteihin hienostopiireihin ja kokaiinipölyisiin yökerhoihin. Pala palalta hahmottuu myös Kalle Strandin henkirikoksen ällistyttävä käsikirjoitus. Pete Suhosen uusi Postinumeromurhat-sarja pureutuu lähimenneisyyden Helsinkiin kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden ja film noirin hengessä. Helsingin Munkkiniemeen sijoittuva Tennisopettaja on sarjan toinen osa. Ensimmäinen osa, juonikuviostaan, kaupunkikuvauksestaan ja huumoristaan kiitetty Naiset kuin muuttolinnut, ilmestyi vuonna 2021.


© LARI JÄRNEFELT

JUKKA HAKALA

Valheet joihin uskomme Romaani bisnesmaailman suurista valinnoista Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA

Jännittävä, hauska ja syvästi inhimillinen romaani kunnianhimosta sekä uravalintojen perimmäisestä hinnasta. Jukka Hakalan romaani Valheet joihin uskomme on varmaotteinen esikoinen, jossa business fiction ja House of Cardsin likainen kulissipeli lyövät kättä. Pulssia nostattavasta romaanista huokuu bisnesmaailman tuntemus sekä kerronnan taito. Hakala näkee bisneksessä jännitystä, kylmää peliä ja kunnianhimoa, mutta myös huumoria ja mahdollisuuksia johonkin parempaan.

TOUKOKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510481592 EAN äänikirja: 9789510481615 EAN e-kirja: 9789510481608

ESIKOISROMAANI

Nelikymppinen Aki on uransa taitekohdassa: Häntä ajetaan kulisseissa toimitusjohtajaksi, mutta saako hän paikan, ja haluaako hän sitä todella? Myös idealistiseen start upiin hyppääminen vaikuttaa mahdolliselta, ja Aki joutuu pohtimaan uravalinnan merkitystä pohjia myöten.

JUKKA HAKALA (s. 1968) on brändiammattilainen, liikkeenjohdon valmentaja, kirjoittaja ja luennoija. Hän on

työskennellyt myös toimittajana, mainonnan suunnittelijana sekä viestintäkonsulttina. Hakala on kirjoittanut useita kiitettyjä viestintäalan tietokirjoja. Valheet joihin uskomme on hänen kaunokirjallinen esikoisteoksensa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

23


© VEIKKO SOMERPURO

MAIJA KAJANTO

Korvapuustikesä Pellillinen rakkautta, kiitos! Kannen suunnittelu: LAURA NOPONEN

Kristiina Kivimaa saa tarpeekseen ravintola-alan pyörityksestä, nousee bussiin ja suuntaa pikkukylään KeskiSuomeen. Pyhävirralla odottaa nuoren naisen turvasatama, mummo, joka osaa leipoa maailman parasta pullaa ja jonka kahvila kaipaa kipeästi uutta kokkia. Pienen kylän yhteisö ja kotiruoan tuoksut vievät Krissen mukanaan, lukioaikainen poikaystävä nostattaa sykettä ja nuoren kunnanjohtajan työhuoneessa kahvilan naapurissa valot palavat iltamyöhään. Mutta samalla alkavat pintaan nousta myös tapahtumat, joita Krisse mieluiten ei ajattelisi.

HEINÄKUU 260 s. | 84.2 EAN: 9789510480984 EAN äänikirja: 9789510481653 EAN e-kirja: 9789510481646

Onko menneisyyden haamuja mahdollista päästä pakoon? Ja onko todella hetkiä jolloin pulla voi parantaa kaiken, sydänsuruista särkeviin jalkoihin? Korvapuustikesä on kevyttä viihdettä, aikuisten ahmimiskirjallisuutta Sophie Kinsellan ja Jojo Moyesin tapaan. Teos aloittaa aloittaa kolmiosaisen kirjasarjan Kahvila Koivu.

Kirjailija MAIJA KA JANTO on taustaltaan toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Hänen edellinen kirjasarjansa keräsi kriitikoilta kiitosta ennen kaikkea uskottavasta työelämäkuvauksestaan.

24


© JUSSI VIERIMAA

MARJA KANGAS

Miehiä ja mielenrauhaa Kuumankostea kesä Barcelonassa Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

Pökerryttävän kiihkeä romaani naisesta, joka hengenvaarallisen keski-iän kynnyksellä lähtee Barcelonaan antaakseen elämän viimein suudella. Matka vie kuitenkin ihan toisenlaiseen retriittiin… Tuuli, lukion kuvataiteen opettaja, on tullut elämänsä puoliväliin, ainakin jos on uskominen hänen kollegoitaan, jotka laskevat vuosia eläkeikään. Opettajainhuoneen hierovassa tuolissa Tuuli tajuaa, ettei elämässä saa mitään kivaa, ellei sitä itse järjestä. Hän lähtee kesäksi Barcelonaan, jossa kaikki on kauniimpaa, värikkäämpää ja intohimoisempaa.

KESÄKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510466131 EAN äänikirja: 9789510467459 EAN e-kirja: 9789510467442

Barcelonassa Tuuli tapaa Maxin, joka suutelee niin, että aika katoaa. Mutta onko Max Tuulille se oikea ja onko Tuuli sitä edes itselleen? Miksi naisen onnellisuus riippuu aina miehestä? Auttaisiko puhdistava retriitti? Kuinka kauan pitää meditoida ennen kuin huomaa hymyilevänsä ilman syytä?

MARJA KANGAS (s. 1974 Kuopiossa) on teatterin ja kirjoittamisen opettaja, joka iloitsee pitkästä itkusta ja tykkää nauraa ensin itselleen. Hän on kotonaan lähinnä Suomen Turussa ja Barcelonassa. Hänen esikoisromaaniaan Miestä näkyvissä kuvailtiin mm. ”hillittömän hauskaksi ja tunnistettavaksi” (Laura Friman).

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

25


© VEIKKO SOMERPURO

KARI ENQVIST

Wilson Suositun kosmologin monikerroksinen esikoisromaani Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Wilson on kirkkaasti ja oivalluksella kirjoitettu romaani ystävyydestä, rakkaudesta, elämän ennustamattomuudesta sekä ihmisen tiedon rajoista.

HUHTIKUU 320 s. | 84.2 EAN: 9789510471593 EAN äänikirja: 9789510471623 EAN e-kirja: 9789510471616

Kirja kertoo Emilian ja Kassandran tarinan alkaen hetkestä, jolloin mystinen Wilson ilmaantuu Jupiterin kiertoradalle. Sen saapuessa Emilia on sairaalapsykologi ja Kassandra yrityskonsultti. Etsiessään omaa paikkaansa ystävykset haparoivat kiinalaisen ylivallan vuosikymmenten lävitse kohti tulevaisuutta, jonka tuhoutumista Jupiteria kiertävä ilmestys tuntuu ennustavan. ESIKOISROMAANI

Emeritusprofessori KARI ENQVIST (s. 1954) on palkittu kosmologi. Wilson on hänen esikoisromaaninsa.

26

”Wilson on mahdottomuus. Se on niin mahdoton, että tutkijat epäilevät, onko se sittenkään olemassa. Jos se on olemassa, missä mielessä se on olemassa?” Olipa Wilson mitä tahansa, se järkyttää mieliä, synnyttää uskontoja ja väkivaltaa sekä suistaa poluille, jotka vievät kauas lähtöpisteestä.


© OTTO VIRTANEN

PERTTI SALOHEIMO

Meren ja tulivuoren välissä Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Runollinen pienoisromaani luonnontutkijasta Pertti Saloheimon ensimmäinen romaani kertoo syrjäiseen kaupunkiin saapuvasta luonnontutkijasta, jonka on määrä selvittää alueen omintakeista eläimistöä ja kasvistoa. Vuokraamaltaan talolta hän tekee tutkimusretkiä viidakkoon ja kerää tutkimusmateriaalia. Hänen on vaikea luoda suhteita paikallisiin ihmisiin, ja tutkimuslöydöksetkin käyvät yhä oudommiksi. Kun viidakkopolulta löytyy päätön sotilas, alkaa verkko luonnontutkijan ympärillä kiristyä. Saloheimon romaani sekoittaa seikkailukirjallisuuden piirteitä maagiseen realismiin ja pohtii luonnontieteellisen maailmannäkemyksen rajoja. TAMMIKUU 120 s. | 84.2 EAN: 9789510471470 EAN äänikirja: 9789510471494 EAN e-kirja: 9789510471487

”Kuu piirtää sukelluskelloista aavemaisia varjoja. Aamuyöllä tuulen noustessa kuulee niiden ujeltavan hiljaa, jos asettuu sopivasti kahden sukelluskellon väliin. Läheskään joka aamu niiden laulua ei kuitenkaan kuule.”

PERTTI SALOHEIMO (s. 1962) on opiskellut kirjoittamista mm. Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden opiston kursseilla. Hän on koulutukseltaan lääkäri ja työskentelee Lääkärilehden tieteellisenä päätoimittajana. Hänen esikoisrunoteoksensa Ennustus linnuston tulevaisuudesta julkaistiin 2019. ”Saloheimo kurottaa hienosti syvyyksiin.” – HS

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

27


ELINA HIRVONEN, UJUNI AHMED

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

TOUKOKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510468777 EAN äänikirja: 9789510468791 EAN e-kirja: 9789510468784

ELINA HIRVONEN (s. 1975) on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. UJUNI AHMED (s. 1987) on ihmisoikeusvaikuttaja. Hän on puhunut erityisesti naisten sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan. Helmikuussa 2020 hän sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon.

28


Henkilökohtainen puheenvuoro vapaudesta, omaksi itseksi tulemisesta ja odotusten ylittämisestä Ujuni Ahmedin tarina kulkee Elina Hirvosen sanojen läpi vahvana ja selkeänä.

”Vuonna 2019 jätimme kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin selkeämpää lakia tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Sinä päivänä laitoin huivin päähän. En muiden paineesta, vaan koska halusin lähettää viestin. Myös tämän näköisillä tytöillä on mahdollisuus vaikuttaa, tulla kuulluiksi ja muuttaa maailmaa.” Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin teos siitä, millaista on ollut kasvaa naiseksi Suomessa, kun on muuttanut tänne Mogadishusta 3-vuotiaana. Ahmed kutsuu kuulemaan kokemuksia ja keskustelemaan teemoista, joista on maahanmuuttajataustaisena naisena suomalaisessa yhteiskunnassa vaikea puhua.

© OTTO VIRTANEN

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

29


SILVIA HOSSEINI, JUHA ITKONEN, HEINI JUNKK A AL A , SARI JÄRN, JUHANI K ARIL A , MAR JO NIEMI, IDA PIMENOFF, EMMA PUIKKONEN, VENL A ROSSI, MIINA SUPINEN, JOHANNA VENHO, SINIKK A V UOL A , HANNA WESELIUS

IDA PIMENOFF (toim.)

Kasvukausia – kirjoituksia äitiydestä Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Puhutteleva esseekokoelma äideistä, lapsista, isistä ja ihmisistä Kasvukausia on kirja elämästä, aikuisuudesta, valinnoista ja siitä, miten olla muita varten kadottamatta silti itseään. Millainen on hyvä äiti? Millä tavoin erityislapsi mullistaa äidin maailmankuvan ja käsityksen ihmisenä olemisesta? Millaista on kasvattaa lapsia, kun ilmastokriisi uhkaa kaikkea tulevaa? Millaista on rakentaa suhdetta puolison lapseen, kun itse ei ole äiti? Entä onko äidin ja lapsen välisessä yhteydessä jotain, mitä isän on mahdotonta tavoittaa? Äitiys on aihe, joka koskettaa meitä kaikkia. Lisäksi jokainen nainen joutuu jossakin vaiheessa elämäänsä miettimään, haluaako lapsia vai ei. Vaikka asia on hyvin henkilökohtainen, kulttuurimme tekee siitä julkisen. Kasvukausia – kirjoituksia äitiydestä -antologiassa 13 kirjailijaa pohtii äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä omakohtaisissa esseissään.

IDA PIMENOFF on valokuvataiteilija ja kirjailija, jota kiinnostavat perhe-

suhteet. Hänen esikoisromaaninsa Kutsu minut ilmestyi keväällä 2021.

30

© OTTO VIRTANEN

TOUKOKUU 300 s. | 84.2 | EAN: 9789510478738 EAN äänikirja: 9789510478790 EAN e-kirja: 9789510478806


MAIJA BUTTERS, CARMEN BALTZAR, NDÉLA FAYE, AURORA LEMMA , IIDA SOFIA HIRVONEN, OLGA PALO, NIILLAS HOLMBERG, MARYAN ABDULK ARIM, TEO ALA-RUONA, SAARA HANNUS, WARDA AHMED, LAURA EKLUND NHAGA

CARMEN BALTZAR JA AURORA LEMMA (toim.)

Ohi – kirjoituksia kuolemasta ja sen vierestä Kannen suunnittelu: TINO NYMAN

Moniääninen esseekokoelma kuolemasta Ihmiset ja ajatukset ovat keskeneräisiä kuoleman edessä. Kuolema on aiheena suuri ja pelottava, loppuun kaluttu ja sellaisena helposti kliseinen. Toisaalta kuoleman arkinen todellisuus on liian sotkuinen sopiakseen loppuun asti optimoituun länsimaiseen arkeen. Kuolemaa on vaikea ymmärtää, ja silti siitä kirjoittaessa tuntuu, että pitäisi sanoa jotain syvällistä ja tyhjentävää. Tässä tekstikokoelmassa sellaista ei edes yritetä. Kokoelman kirjoittajat pyrkivät saamaan otteen kuoleman vaikeasti tavoitettavasta luonteesta. Teksteissä kosketutaan syvästi julkkisten itsemurhista, ihmetellään ikuista elämää tavoittelevia Piilaakson vampyyreita ja kiedotaan yhteen yksilökeskeisyys, kuolemattomuuden harha ja ekokatastrofi. TAMMIKUU | 200 s. | 84.2 | EAN: 9789510474921 EAN äänikirja: 9789510474945 | EAN e-kirja: 9789510474938

Kirjan toimittavat CARMEN BALTZAR (s. 1989) ja AURORA LEMMA (s. 1991). Baltzar on kirjoittaja ja taiteilija, joka unelmoi kuolemanjälkeisestä elämästä Siperian sutena. Lemma on kirjoittaja, lääkäri ja valtiotieteilijä, joka keräsi lapsena kuolleita oravia järjestääkseen niiden hautajaiset. © OTTO VIRTANEN

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

31


© MIKA WIST

MARITTA LINTUNEN

Kanadanhanhi. Valitut novellit Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Nautinnollisia lukuelämyksiä suomalaisen nykynovellin mestarilta ”Jos Romaani on kartanon isomahainen, korskea isäntä, ja Runo isännän mystisiä näkyjä kokeva tytär, olkoon Novelli se nurkassa kyyhöttävä, pistäväsilmäinen ja teräväsanainen sukulaistäti, joka osuu aina lähimmäksi totuutta, ja jota ei kaikista yrityksistä huolimatta saada millään hengiltä.” HELMIKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789510477960 EAN äänikirja: 9789510477984 EAN e-kirja: 9789510477977

Kirjailija MARITTA LINTUNEN on julkaissut monipuolisesti proosaa ja runoutta, ja hänen tekstejään on ilmestynyt useissa antologioissa eri kielillä. Novellista ”Kylkiäinen” on filmattu Kimmo Leedin ohjaama samanniminen lyhytelokuva (2018).

32

Maritta Lintusen novellitaide on psykologisesti tarkkaa ja dramaattisesti taidokasta. Yksittäisestä hetkestä tihkuu suurempi tarina ja arkisessa kohtaamisessa on läsnä mennyt, nykyinen ja tuleva. Näennäisesti pienimuotoisista sattumuksista kehkeytyy ihmeitä. Kanadanhanheen Lintunen on valinnut novelleja kaikista viidestä novellikokoelmastaan, teoksista Ovisilmä (2006), Tapaus Sidoroff (2008), Mozartin hiukset (2011), Takapiru (2016) ja Boriksen lapset (2021).


© VEIKKO SOMERPURO

SANNI PURHONEN

Jos vain muuttuisin toiseksi Puhutteleva runoteos poikkeavuuden kokemuksista ja vammaisiin kohdistuvasta väkivallasta Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

”jos vielä joku kutsuu reippaaksi turvaudun väkivaltaan” Sanni Purhosen suorasukaiset runot käsittelevät vähemmistöjen menneisyyttä ja oikeuksia. Historian tunnetut naiset, jotka ovat kuuluneet erityisryhmiin, pääsevät ääneen. Yhtä intensiivisesti runot kiinnittyvät tähän hetkeen – arkisiin kokemuksiin ja kiusallisiin tilanteisiin. Runoilija näkee viiltävästi kaiken teeskentelyn läpi ja peilaa vinon huumorin kautta maailmaa.

HUHTIKUU 80 s. | 82.2 EAN: 9789510479445 EAN äänikirja: 9789510479551 EAN e-kirja: 9789510479544

SANNI PURHONEN (s. 1983) on esiintyvä runoilija, toimittaja, kirjallisuuskriitikko ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys

ry:n tiedottaja.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

33


© VEIKKO SOMERPURO

EEVA KILPI

Elämää kaikki päivät Rakastetun runoilijan tuokiokuvia neljän vuosikymmenen varrelta Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Miten osaa olla vanha, kun on vastikään oppinut olemaan nuori? Elämää kaikki päivät sisältää Eeva Kilven päiväkirjamerkintöjä 80-luvulta 2000-luvulle. ”On tajuttava arkikielen kauneus”, kirjailija muistuttaa itseään ja merkitsee havaintojaan väsymättä muistiin. Hän tarkastelee sukupolvien välisiä suhteita, ikääntymistä ja aikaa, kaipuuta ja yksinäisyyttä, luovuutta ja muistamista – tärkeimpiä teemojaan rauhanaatetta ja luonnonsuojelua koskaan unohtamatta: ”Joka päivä yksi teko luonnon puolesta”.

MA ALISKUU 380 s. | 84.2 | EAN: 9789510446096 EAN äänikirja: 9789510448014 EAN e-kirja: 9789510449806

Runoilija kohtaa pelottomasti muuttuvan maailman ja käy sen kanssa yhä uudelleen vuoropuheluun: ”Et ole yksin, et ole yksin”, laulavat linnut yön hiljaisuudessa, ja ainoastaan niiltä minä haluan ottaa tämän vakuutuksen vastaan.”

EEVA KILPI (s. 1928) on Espoossa asuva kirjailija ja runoilija. Hänen runsaasti käännettyyn tuotantoonsa kuuluu

mm. romaaneja, novelli- ja runokokoelmia ja omaelämäkerrallinen trilogia. Yksi Kilven tunnetuimpia teoksia on Elämä edestakaisin (1964) , jossa hän tarkastelee evakkoutta. Evakkokarjalaisuuden lisäksi Kilpi on tunnettu myös ihmissuhde- ja luontoaiheistaan. Hän on näyttänyt suuntaa seksuaalisuuden ja vanhenemisen kuvaajana. Hänet on palkittu monipuolisesta ja yhteiskunnallisesta tuotannostaan mm. SKS:n palkinnolla ja Pro Carelia -kunniamerkillä.

34


© PERTTI NISONEN

AILA MERILUOTO

Rakastetuimmat runot VALITUT RUNOT

”Kevät on uurtanut kapean kehän ruskean koivun juureen” Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

”Olen meri, sanojen kuohua täynnä — ja sentään ainutta löydä en, joka katseesi alla ei pirstoutuis, sinä suurin, hiljainen, sinä syvin, totisin todellisuus. Kuin meri verkkaan rauhoitun, kuin meri loivin mainingein olen hiljaa luonas sun. Mitä tahdoinkaan? Sanan kauneimman Olen rantoja vailla ja pohjaton, ja kuin taivaan kuvain se minussa on, sana ainoa: rakastan.” (Todellisuus, Lasimaalaus) HUHTIKUU 500 s. | 82.2 EAN: 9789510480564

Rakastetuimmat runot -kokoelma sisältää teokset: Lasimaalaus (1946), Pahat unet (1958), Tuoddaris (1965), Elämästä (1972), Varokaa putoilevia enkeleitä (1977), Ruusujen sota (1988), Kimeä metsä (2002), Tämä täyteys, tämä paino (2011, kokoelma runoja vuosilta 2006–2010).

AILA MERILUOTO (1924–2019) oli monipuolinen kirjailija ja suomentaja. Kahdentoista runokokoelman lisäksi hän

kirjoitti romaaneja, omaelämäkerrallisia teoksia sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Urallaan hänet palkittiin lukuisilla kirjallisuuspalkinnoilla. Valtion kirjallisuuspalkinto hänelle myönnettiin kolmesti.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

35


SUOMENNET TU K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

Kannen suunnittelu: JONAS HAAGE

REKKE & VARGAS -JÄNNITYSSARJAN AVAUS!

JOULUKUU 2021

Obscuritas

Suom. Outi Menna 400 s. | 84.2 EAN: 9789510455319 EAN äänikirja: 9789510473542 EAN e-kirja: 9789510473535

36


© ANDERS THESSING

DAVID LAGERCRANTZ

(s. 1962) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti, joka on julkaissut paitsi tietokirjoja myös useita romaaneja. Maailmanmaineeseen kirjailijana hänet nosti jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićin elämäkerta sekä Stieg Larssonin Millennium-romaanisarjan hahmoihin pohjautuvat itsenäiset jatko-osat. Poikkeusyksilöt ja oman tiensä kulkijat ovat aina inspiroineet häntä.

DAVID LAGERCRANTZ

Mies pimeästä Moderni Sherlock Holmes

Millennium-romaanien kirjoittajan uusi, älykäs rikossarja, joka johdattaa mielen pimeimpiin sopukoihin. Jalkapalloerotuomari hakataan kuoliaaksi Tukholmassa, mutta ilmeinen syyllinen ei tunnusta. Apuun kutsutaan nerokas, sivistynyt ja päättelykyvyltään poikkeuksellinen psykologian professori, Hans Rekke, joka sattuu olemaan myös bipolaarinen ja pahassa lääkekoukussa. Hän kohtaa dramaattisissa olosuhteissa rationaalisen, kunnianhimoisen mutta alemmuuskompleksista kärsivän nuoren naispoliisin, Micaela Vargasin. Yhdessä he päättävät ratkaista tapauksen, johon näyttää liittyvän niin CIA kuin Talebanitkin. Kuka erotuomari todella oli?

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

37


”TÄMÄ KIRJA ON IHME.” – PUBLISHERS WEEKLY Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

MA ALISKUU

Cloud Cuckoo Land

Suom. Seppo Raudaskoski 500 s. | 84.2 EAN: 9789510477083 EAN äänikirja: 9789510477106 EAN e-kirja: 9789510477090

© ISTOCK

38


© ULF ANDERSEN

ANTHONY DOERR on yhdysvaltalai-

nen kirjailija, jonka toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan sijoittunut romaani Kaikki se valo jota emme näe voitti Pulitzer-palkinnon ja ampaisi suoraan myyntilistojen kärkeen myös Suomessa. Doerr asuu Idahossa vaimonsa ja kahden poikansa kanssa.

ANTHONY DOERR

Taivaanrannan taa Koskettava lukuromaani tarinoiden voimasta Mielikuvituksen ja myötätunnon voitto! Pulitzerpalkitun kirjailijan sykähdyttävä kertomus toivoa ja tarinaansa etsivistä nuorista. Taivaanrannan taa punoo huikeaksi kokonaisuudeksi tarinat kolmesta nuoresta eri aikoina kolmessa eri paikassa: keskiaikaisessa Konstantinopolissa, nykypäivän Idahossa ja avaruuslennolla tulevaisuudessa. Heitä kaikkia yhdistää muinainen tarina unelmoinnin voimasta. Taivaanrannan taa on omistettu menneille, nykyisille ja tuleville kirjastonhoitajille. Se on kaunis ja armollinen matka kirjallisuuteen, maailmaan ja sydämiimme.

”Taivaanrannan taa on upeasti kirjoitettu teos, joka tulvii sanomaa ja vertauskuvallisuutta, mutta kuten tarinan voimaa ylistävälle romaanille sopii, se on myös kerta kaikkiaan ilahduttavan viihdyttävä!” – Sara Hinckley, Hudson Books

”Mestariteos, ehdottomasti.” – Betsy Burton, The King’s English Bookshop

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

39


© SARA MAC KEY

SUSANNA ALAKOSKI

Lontoon tyttö Kiitetyn Pumpulienkelin naisten tarina jatkuu. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Ylistetyn, suomalaisten työläisnaisten historiaa kartoittavan sarjan toisessa osassa suurkaupunki kutsuu, mutta juuret jäävät Pohjanmaalle. On viisikymmenluku. Hildan esikoistyttö Greta on lähtenyt Vaasasta Tukholmaan piikomaan paremman elämän toivossa, mutta unelmat vievät hänet entistä kauemmas: au pairiksi Lontooseen. Vaasassa Hilda työskentelee edelleen puuvillatehtaalla, alalla jota uhkaavat sekä automatisaatio että ulkomainen kilpailu. Lontoo vie Gretan sydämen, mutta kotoa lähdöllä on seurauksensa.

HUHTIKUU

Londonflickan

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 500 s. | 84.2 EAN: 9789510452745 EAN äänikirja: 9789510481103 EAN e-kirja: 9789510481097

Lontoon tyttö jatkaa sarjaa, joka kertoo naisten työstä, rakkaudesta ja ystävyydestä. Se punoo taidokkaasti yhteen maailmanpolitiikan mullistukset ja arjen. ”Kun kirjailijalla on sana ja kertomus hallussaan ja suomentaja tekee omaa taidettaan, lopputulos on miellyttävä lukukokemus.” – Kulttuuritoimitus.fi Pumpulienkelistä

SUSANNA ALAKOSKI syntyi Vaasassa ja varttui Ruotsissa Ystadissa. Hänen esikoisteoksensa Sikalat (2006, suom.

2007) oli välitön menestys. Se sai August-palkinnon, ja siitä tehtiin elokuva. Pumpulienkeli-sarjaan on suunnitteilla neljä osaa. Se perustuu Alakosken oman suvun naisten tarinoihin ja avaa Suomen ja Ruotsin yhteistä lähihistoriaa.

40


© ALEXANDER BANCK-PETERSEN

STINE PILGAARD

Metriä sekunnissa ”Täydellinen komedia tavallisuudesta.” – Informationen Kannen suunnittelu: ELINA WARSTA

Metriä sekunnissa on tanskalainen supermenestys: hauska, anteeksipyytelemätön romaani uuteen paikkaan kotiutumisesta ja ihmissuhteiden hankaluudesta. Nuori pariskunta totuttelee elämäänsä vauvan kanssa uudella paikkakunnalla. Tiivis yhteisö toivottaa heidät tervetulleiksi, mutta oman paikan löytäminen ei ole helppoa. Mies on opettajana paikallisessa koulussa, naisen roolina on olla opettajan vaimo. Paikallisten tapoihin on vaikea tottua: heidän pitkiin hiljaisuuksiinsa tai tapaan pölähtää kylään kutsumatta. Nainen ryhtyy kynäilemään vastauksia paikallislehden kysymyspalstalle, ja neuvot ilahduttavat yksiä ja suututtavat toisia. Ihan niin kuin elämässä yleensä. HUHTIKUU

Meter i sekundet

Suom. Anna Skogster 300 s. | 84.2

EAN: 9789510477359 EAN äänikirja: 9789510477373 EAN e-kirja: 9789510477366

STINE PILGA ARD (s. 1984) on palkittu tanskalainen kirjailija. Metriä sekunnissa on hänen kolmas romaaninsa. Siitä

tuli jymymenestys Tanskassa, jossa sitä on myyty yli 100 000 kappaletta. Metriä sekunnissa voitti vuonna 2020 yhden Tanskan suurimmista kirjallisuupalkinnoista, De Gyldne Laurbær -tunnustuksen, jonka antaa kirjakauppiaiden liitto.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

41


Kannen suunnittelu: PICADOR

HUHTIKUU Shuggie Bain Suom. Laura Jänisniemi 400 s. | 84.2 EAN: 9789510476574 EAN äänikirja: 9789510476598 EAN e-kirja: 9789510476581

”HÄTKÄHDYTTÄVÄN HYVÄ, YKSI LIIKUTTAVIMMISTA NYKYROMAANEISTAMME.” – LOS ANGELES TIMES

© ISTOCK

42


© CLIVE SMITH

DOUGLAS STUART

Shuggie Bain ”Shuggie Bain tähtää sydämeen ja myös osuu.” – Times Booker-voittaja! Riipaiseva tarina pienen pojan loppumattomasta toivosta parantaa alkoholistiäiti rakastamalla tätä ehdoitta. Koskettava kuvaus perhesiteistä ja -taakoista. Suloinen mutta yksinäinen pikkupoika Shuggie Bain asuu 1980-luvun rähjäisessä Glasgowssa. Äiti Agnes, vuokrakasarmien kaunotar, ei tunne kuuluvansa ankean näköalattomaan työläisyhteisöön. Lohdun ja unohduksen hänelle tarjoaa alkoholi: salaa teemukiin lorautettu vahva olut käsilaukun kätköstä. Elatusmaksut hupenevat juomaan, isommat sisarukset lähtevät, vain pienen pojan rakkaus pysyy. Mutta mikään ei pysty pelastamaan Agnesia itseltään.

DOUGLAS STUART (s. 1976) kasvoi Glasgowissa yksinhuoltajaperheessä. New Yorkiin hän muutti 24-vuotiaana ja ryhtyi muotisuunnittelijaksi. Sekä kriitikoiden että lukijoiden rakastama esikoisromaani Shuggie Bain pohjautuu Stuartin omaan lapsuuteen Skotlannissa, Thatcherin ajan osattomassa työläisyhteisössä. Booker-palkittua romaania on verrattu Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeliin sekä Édouard Louisin ja Hanya Yanagiharan teoksiin. Televisiosarjaoikeudet teokseen on ostettu. Stuart asuu miehensä kanssa New Yorkissa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

43


© PARISA TAGHIZADEH

NICK HORNBY

Olet tässä Joskus suurin onni voi löytyä mitä epätodennäköisimmän ihmisen luota. Kannen suunnittelu: QUENTIN MONGE / HANDSOME FRANK, PENGUIN RANDOM HOUSE

Kauan odotettu uutuus, jossa dialogi on nasevampaa ja päähenkilöt epätoivoisempia ja rakastettavampia kuin koskaan! Lucy on aina tehnyt kaiken niin kuin pitää. Hän tapasi aikoinaan samanikäisen miehen, jolla oli samanlainen perhetausta ja samat unelmat kuin hänellä. He menivät naimisiin ja saivat lapsia. Harmi vain, että Paul ei tehnyt Lucya onnelliseksi. Nyt Lucy on 41-vuotias, melkein eronnut opettaja, jolla on kaksi lasta eikä enää hajuakaan siitä, miten elämä pitäisi elää. Kun hän tapaa Josephin, entiset säännöt eivät enää päde. Joseph on toisesta kulttuurista, luokasta ja sukupolvesta – ja silti kukaan ei ole koskaan tuntunut yhtä omalta.

KESÄKUU

Just Like You

Suom. Irmeli Ruuska 400 s. | 84.2 EAN: 9789510474884 EAN äänikirja: 9789510474907 EAN e-kirja: 9789510474860

TOUKOKUUSSA Ä ÄNI- JA E-KIRJOINA:

Uskollinen äänentoisto | High Fidelity EAN äänikirja: 9789510474846 EAN e-kirja: 9789510474853

Poika | About a Boy

EAN äänikirja: 9789510474891 EAN e-kirja: 9789510474877

MYÖS POKKARINA! Ks. s. 146

NICK HORNBY (s. 1957) on englantilainen kirjailija ja esseisti. Hän opiskeli Cambridgessä kirjallisuutta. Hänen ensimmäinen kirjansa Uskollinen äänentoisto oli maailmanlaajuinen menestys, ja seuraava romaani Poika jatkoi samalla linjalla. Huumori, naseva dialogi ja aidontuntuiset päähenkilöt ovat Hornbyn tavaramerkkejä. Monista hänen kirjoistaan on tehty elokuvia.

44


© JENNIE SCOTT

BERNARDINE EVARISTO

Tyttö, nainen, toinen Feministisen nykykirjallisuuden tapaus maailmalta! Kannen suunnittelu: KARAN SINGH

Booker-palkittu Tyttö, nainen, toinen on loistelias kuvaus identiteettien risteyskohdista Britannian kolonialistisen historian varjossa. Romaani on moniääninen sinfonia mustien naisten elämästä. Se esittelee kaksitoista erilaista päähenkilöä: Menestyneen näytelmäkirjailijan, jonka teokset tutkivat mustaa lesboidentiteettiä. Opettajan Lontoon alirahoitetuissa kouluissa. Sijoituspankkiirina uraa tekevän naisen ja hänen äitinsä, siivoojan, joka on huolissaan lapsensa juurettomuudesta. Muunsukupuolisen someinfluensserin ja 93-vuotiaan maanviljelijän ja monta muuta. Tämä säkenöivän nokkela, runoudelta lainaava romaani keskittyy toiseutettujen ääniin. Tyttö, nainen, toinen muistuttaa meitä pitämään yhtä aikoina, jotka pyrkivät repimään meitä erillemme.

MA ALISKUU

Girl, Woman, Other

Suom. Kaijamari Sivill 500 s. | 84.2

EAN: 9789510466810 EAN äänikirja: 9789510481158 EAN e-kirja: 9789510481165

”Loistelias lukukokemus inhimillisyyttä lahjakkaasti kuvaavalta kirjailijalta.” – Observer

Englantilais-nigerialainen, Lontoossa asuva kirjailija BERNARDINE EVARISTO on kirjoittanut seitsemän palkittua teosta, proosasta runouteen ja draamaan. Hänen tyyliinsä kuuluvat kokeellisuus ja Afrikan diasporan myyttien käsittely. Tyttö, nainen, toinen kahmi kaikki kuviteltavissa olevat palkinnot ja oli myyntimenestys ympäri englanninkielistä maailmaa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

45


© GABY GERSTER / © DIOGENES VERLAG

BERNHARD SCHLINK

Jäähyväisvärit Mestarillinen kokoelma tuokiokuvia elämästä ja kuolemasta Kannen suunnittelu: MARY JANE ANSELL, MARTTI RUOKONEN

Lukija-romaanistaan tunnetun Bernhard Schlinkin novellit ovat herkkävaistoisia kamarinäytelmiä, jotka yllättävät, häiritsevät ja ilahduttavat. Miehen täytyy pettää ystävänsä, ettei menettäisi tätä. Toinen kohtaa nuoruudenrakastettunsa, mutta onko aika muuttanut sitä, mikä heidän väliinsä aikoinaan tuli? Entä mitä tapahtuu heille, jotka jäävät jälkeen kun ihminen hyvästelee elämän oman käden kautta? Ovatko tabut rikottavissa?

HELMIKUU

Abschiedsfarben

Suom. Oili Suominen 300 s. | 84.2 EAN: 9789510479261 EAN äänikirja: 9789510481080 EAN e-kirja: 9789510481073

Schlink kirjoittaa rakkaudesta ja sen päättymisestä, nuoruudesta ja ikääntymisestä haikeasti, viisaasti ja kokemuksen saattelemana.

Palkittu kirjailija BERNHARD SCHLINK syntyi 1944 Bielefeldissä, työskenteli myös juristina ja asuu Berliinissä ja New Yorkissa. Hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluu vuonna 1995 ilmestynyt, yli 50 kielelle käännetty Lukija, josta tehtiin myös Oscar-palkittu filmatisointi.

46


© LUCY DICKENS

MAX PORTER

Francis Baconin kuolema Kannen suunnittelu: FABER

Kuoleva mies. Madrid, 1992. Sanat, muste, paperi. Palkitun kirjailijan kunnianhimoinen pienoisromaani on sanoilla maalattu sukellus tunnetun taiteilijan mieleen.

HELMIKUU

The Death of Francis Bacon Suom. Irmeli Ruuska 80 s. | 84.2 EAN: 9789510471807 EAN e-kirja: 9789510481066

Kuuluisa taidemaalari Francis Bacon (1909–1992) eli viimeiset elinpäivänsä pienessä hoitokodissa Madridissa. Francis Baconin kuolema kehottaa lukijaa unohtamaan taidehistorian ja antaa maalausten puhua. Romaani on ennennäkemätön, vimmainen yritys tallentaa Baconin rujo maalaustyyli paperille. Yksittäiset siveltimenvedot eivät vielä kerro mitään, mutta Porter koostaa siveltimenvedoista koskettavan ja kiihkeän kuvan kuolevasta miehestä. Kuolema nuolee jo kantapäitä, mutta taiteilijan ajatukset ovat menneessä loistossa, kadonneissa ystävissä, keskeneräisissä töissä.

MAX PORTERIN (s. 1981) palkittu esikoisromaani Surulla on sulkapeite oli huima arvostelu- ja myyntimenestys.

Toisen romaanin Lannyn elokuvaoikeudet on ostettu ja kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan. Porter on työskennellyt myös kirjakauppiaana ja kustannustoimittajana.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

47


© MARTIN DREMLJUGA

MART SANDER

Ilolinnut Rohkea historiallinen romaani Viron kohtalonvuosista Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

Ilolinnut avaa viihdyttävän ja vauhdikkaan Rouva Kukkin tytöt -sarjan, joka seuraa Viron yhteiskunnallista ja poliittista tilannetta vuosina 1939–41. Rouva Kukk omistaa Tallinnassa sijaitsevan pienen bordellin. Toisen maailmansodan riehuessa tuon ”herrainklubin” asukkaat sen paremmin kuin sen vieraatkaan eivät voi välttyä sodalta ja sen seurauksilta.

HELMIKUU Litsid. Naiste sõda 1 Suom. Kaisu Lahikainen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510475102 EAN äänikirja: 9789510475171 EAN e-kirja: 9789510475164

Tulisia taisteluja käydään niin etulinjassa kuin makuuhuoneissa, ja kuka tahansa saattaa silmänräpäyksessä paljastua viholliseksi. Jokaisella rouva Kukkin tytöllä on oma syynsä työskennellä bordellissa, mutta tarvittaessa heistä muodostuu yhteinen rintama. Nuoret naiset eivät jää neuvottomiksi, kun kyseessä on elämä tai kuolema.

MART SANDER (s. 1967) on virolainen muusikko, ohjaaja, kirjailija, näyttelijä, taidemaalari ja televisiojuontaja. Rouva Kukkin tytöt on noussut Virossa suureen suosioon, sitä on kiitetty erityisesti taitavasta viihteen ja historian yhdistämisestä. Kirjoista on tehty myös moneen kertaan palkittu tv-sarja.

48


© CHRIS BUECHNER

LIANE MORIARTY

Omena ei kauas putoa Kannen suunnittelu: LEE MOTLEY

Menestyskirjailijan kirpeän herkullinen keitos perhesalaisuuksista Delaneyn perheessä kaikki rakastavat toisiaan. Paitsi silloin, kun tahtovat tappaa toisensa. Hykerryttävä ihmissuhdetrilleri Moriartylta!

HUHTIKUU

Apples Never Fall

Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2 EAN: 9789510478813 EAN äänikirja: 9789510478837 EAN e-kirja: 9789510478820

Kaikki kadehtivat Stania ja Joyta. Heillä on maineikas tennisakatemia, neljä aikuista lasta ja edessä kultaiset vuodet. Miksi he siis ovat onnettomia? Lapset menestyvät, ainakin melkein: on rahaa joskaan ei rakkautta, on uraa jos ei onnea. Eräänä iltana kun tuntematon mukiloitu tyttö ilmestyy vanhempien talolle, kaikkien elämä mullistuu. Ja Joy-äiti katoaa oudosti. Sisarukset näkevät vanhempiensa suhteen ja koko sukuhistoriansa nyt uusin, pelokkain silmin.

LIANE MORIARTY (s. 1966) on Australian menestyneimpiä kirjailijoita, jonka huippusuosittuja teoksia on myyty

maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta. Moriarty on mustan huumorin ja terävän itseironian taituri, joka osaa käsitellä vakavia aiheita kepeällä otteella: kirjoja lukiessa virtaavat sekä nauru että kyyneleet. Hyvä aviomies nousi Moriartyn läpimurtoteokseksi ja Big Little Lies -tv-sarja sinkautti hänet kansainvälisesti tunnetuksi kirjailijaksi. Omena ei kauas putoa on Moriartyn kahdeksas suomennettu romaani. Liane Moriarty asuu Sydneyssä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

49


Kannen suunnittelu: HELEN CRAWFORD, HACHETTE

© ISTOCK

TAMMIKUU The Road Trip Suom. Taina Wallin 400 s. | 84.2 EAN: 9789510476604 EAN äänikirja: 9789510476628 EAN e-kirja: 9789510476611

”O’LEARY TASAPAINOTTELEE ETEVÄSTI HUUMORIN JA ROMANTIIKAN VÄLILLÄ... [...] LUKIJAT TOIVOVAT, ETTEI TÄMÄ TÄRÄHTÄNYT ROADTRIP KOSKAAN PÄÄTTYISI.” – PUBLISHERS WEEKLY

50


© ELLEN O’LEARY

BETH O’LEARY on menestyskirjailija, jonka teoksia on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle. Niissä on nokkelaa dialogia, todentuntuisia hahmoja ja rutkasti sydäntäraastavaa romantiikkaa. Hänen esikoisteoksensa Kimppakämppä myi yli puoli miljoonaa kappaletta, ja Vaihtokaupan elokuvaoptio on myyty Steven Spielbergin tuotantoyhtiölle. O’Leary kirjoittaa kirjojaan Hampshiren maaseudulla huonosti käyttäytyvä kultainen noutaja seuranaan.

BETH O’LEARY

Törmäyskurssi Edessä pitkä automatka eksä takapenkillä – nasta lautaan vai jarru pohjaan? Kimppakämppä- ja Vaihtokauppamenestysromaanien tekijän kolmas teos on villi roadtrip kohti rakkautta. Sisältää pari koukkausta menneisyyteen ja muutaman pysähdyksen väärinymmärryksessä. Addie ja hänen siskonsa ovat valmistautuneet mahtavalle roadtripille soittolistoin ja eväspaketein. Heidän ystävänsä on menossa naimisiin

Skotlannissa ja automatka sinne on osa hauskuutta. Siihen asti, kun toinen auto törmää heidän peräänsä ja kolaroivaksi kuskiksi paljastuu Addien eksä Dylan. Tietenkin Dylan bestiksineen on matkalla samoihin häihin, ja kun poikien auto on lunastuskunnossa, Addie ei voi kuin tarjota heille kyytiä. Edessä on neljäsataa mailia törmäyskurssilla, mutta onko Addien ja Dylanin yhteinen tie noussut lopullisesti pystyyn?

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

51


© CAMILLA GEWING STÅLHANE

FRIDA SKYBÄCK

Lukupiiri maailman laidalla Kannen suunnittelu: SOFIA SCHEUTZ

”Pirskahtelee täydellistä lukemisen ja kerronnan iloa.” – Amelia Tervetuloa ahmimaan hyvän olon buffeeta! Inhimillinen lämpö, hyvä seura ja kirjat keventävät jopa synkimpiä perhesalaisuuksia. Ihanaa luettavaa Kirjakauppa Thamesin varrella -kirjan tekijältä! Patrician sisko katosi mystisesti yli kolme vuosikymmentä sitten. Saatuaan nimettömän kirjeen, joka sisältää vihjeen Madeleinesta, Patricia lähtee Skåneen löytääkseen viimein siskonsa. Patricia tutustuu kylän lukupiiriläisiin, jotka kirjojen, juorujen ja rakkaushuoliensa lomassa kiinnostuvat kerimään auki Madeleinen mysteeriä. Mutta kyselyt herättävät myös outoa torjuntaa. Mitä synkkää salaisuutta kyläläiset varjelevat? TOUKOKUU Bokcirkeln vid världens ände Suom. Annamari Typpö 400 s. | 84.2

EAN: 9789510452158 EAN äänikirja: 9789510483428 EAN e-kirja: 9789510483435

Lukupiiri maailman laidalla on viehättävä ja toivontäyteinen tarina rakkauden ja ystävyyden parantavasta voimasta ja uudesta alusta.

FRIDA SKYBÄCK (s. 1980) toimi historian- ja kieltenopettajana ennen menestyksen suomaa mahdol-

lisuutta ryhtyä kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Skybäck on julkaissut historiallisia romaaneja ennen huikeaan suosioon nousseen Kirjakauppa Thamesin varrella ilmestymistä. Se kipusi Ruotsin bestsellerlistan kärkeen ja sitä on myyty yli 120 000 kappaletta. Myös Lukupiiri maailman laidalla on kerännyt ylistystä niin lukijoilta kuin kriitikoilta. Skybäck asuu Skånessa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

52


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

SIMONA AHRNSTEDT

Panoksena sydän Kannen suunnittelu: EMMA GRAVES

Viihdyttävää, sähäkkää, älykästä ja modernia – kerta kaikkiaan ahmittavaa! ”Panoksena sydän on kuin ylellinen konvehti – sen haluaa samanaikaisesti sekä nautiskella hitaasti että hotkaista kerralla.” – Lottens Bokblogg Nuorina he olivat järjettömän rakastuneita, kunnes kaikki särkyi hetkessä. Viisitoista vuotta myöhemmin Dessie, entinen eliittisotilas, on arvostettu turvallisuusasiantuntija. Kova ulkokuori suojaa sodassa ja rakkaudessa, mutta sisimmässään hän käy jatkuvaa kamppailua.

KESÄKUU

Med hjärtat som insats

Suom. Virpi Vainikainen 500 s. | 84.2 EAN: 9789510454602 EAN äänikirja: 9789510454633 EAN e-kirja: 9789510454626

Vuosien ajan Sam hautoi kostoa Dessien petoksesta. Nyt hän on menestyneen hotelliimperiumin johtaja, eikä ole nähnyt Dessietä aikoihin. Mutta kun Sam alkaa saada tappouhkauksia ja tarvitsee henkivartijan, ottaa kohtalo ohjat. Yksi katse riittää kertomaan kaiken – tällä kertaa he laittavat sydämet peliin.

SIMONA AHRNSTEDTIN (s. 1967) romanttiset ja viihdyttävät lukuromaanit ovat hyvin kirjoitettuja, vetäviä

ja seksikkäitä. Tarinat sisältävät vahvoja naisia, huumoria ja värisyttävää rakkautta. Pelkästään Ruotsissa Ahrnstedtin kirjoja on myyty yli 800 000 kappaletta ja niitä on julkaistu 23 maassa. Koulutukseltaan Ahrnstedt on psykologi. Hän asuu Tukholman lähistöllä kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

53


© ISTOCK Kannen suunnittelu: MARIA SUNDBERG

TAMMIKUU

Invisible Girl

Suom. Karoliina Timonen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510477748 EAN äänikirja: 9789510477755 EAN e-kirja: 9789510477731

”RAK ASTIN NÄKYMÄTÖNTÄ TYTTÖÄ ! JEWELLILLÄ ON TAITO YHDISTÄ Ä MONISÄIKEISET, MUK A ANSATEMPA AVAT JUONET SYVÄLLISIIN HENKILÖHAHMOIHIN – HÄN KIRJOITTA A SUURELLA MYÖTÄTUNNOLLA .” – LUCY FOLEY, KIRJAILIJA

54


© ANDREW WHITTON

LISA JEWELL

Näkymätön tyttö Petoja ihmisten vaatteissa Koskettava psykologinen trilleri teinitytön katoamisesta ja ennakkoluulojen tuhoavasta voimasta. Saffyre Maddox tuntee itsensä hylätyksi, kun hänen kolmevuotinen terapiansa päättyy. Hän alkaa stalkata terapeuttiaan. Pian hän saa tietää psykologinsa petollisen täydellisestä elämästä enemmän kuin olisi halunnutkaan. Samaan aikaan psykologin naapurin, kolmekymppisen Owen Pickin elämä on hajoamassa. Hän on menettänyt työnsä seksuaalirikossyytteiden vuoksi. Epätoivoinen Owen imeytyy incel-foorumien synkkään maailmaan. Ja kun Saffyre ystävänpäivänä katoaa, katseet kääntyvät Oweniin.

Psykologisen trillerin mestari LISA JEWELL (s. 1968) on samastuttavien henkilöiden ja arkipäiväisen uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa. Jewellin teoksia on käännetty 28 kielelle ja myyty yhteensä yli viisi miljoonaa kappaletta. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

55


© ISTOCK Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON, LISE HELLSTRÖM

KESÄKUU

Skyddsängeln

Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2 EAN: 9789510478868 EAN äänikirja: 9789510478851 EAN e-kirja: 9789510478844

”SOFIE SARENBRANT TUO OMAN LISÄNSÄ POHJOISMAISEEN RIKOSKIRJALLISUUTEEN EIKÄ VAIN PEESAA SEN PERÄAALLOILLA.” – JUKKA PETÄJÄ, HS

56


SOFIE SARENBRANT

Suojelusenkeli Viihdyttävää jännitystä! Suojelusenkeli on yhdeksäs jännäri supersuositussa Emma Sköld -sarjassa. Se käsittelee polttavan ajankohtaisia aiheita kuten yksinäisyyttä, riippuvuutta ja psykiatrisen sairaanhoidon kipukohtia – ihmissuhdekiemuroita unohtamatta. Kirsikkapuut kukkivat, mutta rikospoliisi Emma Sköldillä ei ole aikaa nauttia keväästä. Hänen työparinsa on kadonnut jälkiä jättämättä, ja Emma on päättänyt löytää tämän – elossa tai kuolleena. Sitten kadonneita paljastuu lisää ja mysteeri syvenee, kun vanhan miehen ruumis löytyy hylätystä mielisairaalasta. Liittyvätkö katoamiset ja murha toisiinsa? Ja kuinka moni on kadonnut ilman, että kukaan jäi kaipaamaan?

SOFIE SARENBRANT (s. 1978) on ruotsa-

lainen menestysdekkaristi. Kymmenisen vuotta sitten hän loi Emma Sköldin – kauniin, yltiörohkean ja sinnikkään sankarin, joka eroaa aiemmille ruotsalaisille dekkareille tyypillisistä poliiseista. Emma Sköld -sarjasta tuli heti valtava hitti Ruotsissa ja sama menestys on jatkunut kansainvälisesti. Kirjoja on käännetty jo 15 kielelle ja niitä on myyty yli kolme ja puoli miljoonaa kappaletta.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

57


© JESSICA RYAN

TANA FRENCH

Pimennossa Meillä kaikilla on pimeä puolemme. Kannen suunnittelu: VILLE LAIHONEN

Pimennossa on älykkään, henkilöhahmoihin ja tunnelmaan panostavan Dublinin murhat -dekkarisarjan aloitusosa. Kuumana kesäpäivänä vuonna 1984 kolme lasta katoaa metsään. Vain yksi heistä löydetään etsintöjen jälkeen, veriset kengät jaloissaan. Tapahtumista hän ei muista mitään.

HELMIKUU In the Woods Suom. Natasha Vilokkinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510471777 EAN äänikirja: 9789510481110 EAN e-kirja: 9789510481127

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin sama poika, Rob Ryan, on töissä Dublinin poliisin murhayksikössä, jossa juuri kukaan ei tiedä hänen menneisyydestään. Mutta kun 12-vuotias tyttö löytyy murhattuna samaisesta metsästä, Rob ja hänen partnerinsa Cassie Maddox huomaavat tutkivansa pelottavan samankaltaista mysteeriä.

Amerikkalais-irlantilainen TANA FRENCH (s. 1973) on kirjoittanut kahdeksan romaania, joille on myönnetty lukuisia palkintoja. French kouluttautui alun perin näyttelijäksi, mutta ryhtyi kolmekymppisenä kirjoittamaan kokopäiväisesti romaaneja. Nyt hänen kirjojaan on myyty maailmalla yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Pimennossa on Dublinin murhat -sarjan ensimmäinen osa, joka palkittiin mm. Edward-palkinnolla. Romaanien pohjalta on tehty myös suosittu tv-sarja. French asuu perheensä kanssa Dublinissa.

58


© KAJSA GÖRANSSON

ANKI EDVINSSON

Lumienkeli Hyytävää jännitystä Uumajasta – nopeasykkeinen dekkarisarja Ruotsista! Kannen suunnittelu: ANDERS TIMRÉN

Ajan hermoon pureutuva rikosromaani tarjoilee aimo annoksen moderniin elämäntapaan kätkeytyvää pimeyttä. Poika hyppää sillalta. Nainen löydetään murhattuna kotoaan. Teini-ikäinen tyttö katoaa jäljettömiin. Aluksi kolme traagista tapahtumaa ei tunnu liittyvän toisiinsa. Etsiväpari Charlotte von Klint ja Per Berg iskee kiinni tutkintaan. Monin tavoin he ovat toistensa vastakohtia, mutta yhdessä lyömätön tiimi. Ei aikaakaan kun Uumajan poliisipari löytää tapausten yhteisen nimittäjän: huumeet. Ja kadonnut tyttö on löydettävä, hinnalla millä hyvänsä, ennen kuin on liian myöhäistä. MA ALISKUU

Snöängeln

Suom. Leena Virtanen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510479735 EAN äänikirja: 9789510481141 EAN e-kirja: 9789510481134

”Varmoin ottein kerrottu sähäkkä rikosromaani sisältää aimo annoksen pimeyttä… tarjolla myös hyviä ja yllättäviä tvistejä.” – Västerbotten-Kuriren

ANKI EDVINSSON on toimittaja ja entinen TV-juontaja. Hän asui vuosia Uumajassa ja opiskeli kriminologiaa

Uumajan yliopistossa. Nykyään hän asuu puolisonsa kanssa Tukholmassa, missä vuoroin kirjoittaa, vuoroin opiskelee. Kriminologian tuntemus auttaa dekkaristia rakentamaan uskottavia hahmoja ja motiiveja rikoksille. Poliisityö taas on aina ollut osa Edvinssonin jokapäiväistä elämää: hän kasvoi poliisiperheessä, jossa sekä isä että veli toimivat poliiseina. Lumienkeli on hänen toinen rikosromaaninsa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

59


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

PASCAL ENGMAN

Lesket

Nopeatempoinen trilleri terrorismista nyky-yhteiskunnassa Kannen suunnittelu: ELINA GRANDIN

Kolmas, itsenäinen romaani rikostutkija Vanessa Frankista on täynnä yllättäviä koukkuja ja henkeäsalpaavaa, poliittista jännitystä. Miespoliisi murhataan Tukholmassa. Pian rikospaikan lähettyviltä löytyy toinenkin ruumis, nuori tuntematon nainen. Kaksoismurhan tutkinta osoittautuu rikostutkija Vanessa Frankille henkilökohtaisemmaksi kuin hän osasi aavistaakaan. Kun johtolangat vievät kohti Isistä, pelko kasvaa. Huoli terroriteoista voi yhdistää ihmisiä, mutta myös toimia koston moottorina – ja silloin vaikutukset ovat tuhoisat. MA ALISKUU

Änkorna

Suom. Pekka Marjamäki 500 s. | 84.2

EAN: 9789510451342 EAN äänikirja: 9789510451366 EAN e-kirja: 9789510451359

PASCAL ENGMAN (s. 1986) on kirjailija ja entinen Expressenin toimittaja. Lyhyessä ajassa hänestä on tullut yksi

sukupolvensa luetuimmista ruotsalaisista dekkaristeista. Esikoisromaanistaan Patriooteista lähtien hän on käsitellyt päivänpolttavia, poliittisia aiheita. Vanessa Frankista kertovassa sarjassa ovat ilmestyneet aiemmin Polttava maa (WSOY 2020) ja Rottakuningas (WSOY 2021).

60


© BISERKA LIVAJA

PETER ROBINSON

Maan poveen Hirvittävä rikos. Ei motiivia. Tavallinen työpäivä komisario Banksille. Kannen suunnittelu: HARPERCOLLINS US

”Komisario Banks -sarja on markkinoiden paras. Lue yksi kirjoista ja yritä todistaa että olen väärässä.” – Stephen King

TOUKOKUU

Sleeping in the Ground

Karmea veriteko viehättävän maalaiskirkon pihalla keskeyttää häät. Alkaa hurja jahti syyllisen kiinniottamiseksi. Vangitsemisen jälkeen kaikki huokaavat helpotuksesta. Toipuminen voi alkaa, tapaus on loppuun käsitelty. Paitsi että ei ole. Ylikomisario Banks tietää, että tapauksessa on jotain outoa, joka jäi selvittämättä. Hänellä on oma surutyönsä kesken, kun hän ryhtyy ottamaan selville, mitä kirkon pihalla oikein tapahtui. Tehtävä ei ole helppo ja kun järkyttävä totuus vihdoin paljastuu, onko jo liian myöhäistä?

Suom. Ulla Selkälä 400 s. | 84.2 EAN: 9789510455418 EAN äänikirja: 9789510483404 EAN e-kirja: 9789510483411

PETER ROBINSON (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään Toron-

tossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen. Banksin dekkareihin perustuva Ylikomisario Banks -tv-sarja on löytänyt faninsa myös Suomessa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

61


© ASTRID ECKERT

ROMY HAUSMANN

Lapsikulta Piinaavan intensiivinen kidnappausjännäri Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Lapsikulta on psykologisesti fiksu, kielellisesti taidokas trilleri, jonka eri kertojanäänet vangitsevat ja pitävät lukijan varpaisillaan: kuka on luotettava – vai onko kukaan? Syvällä metsän uumenissa on ikkunaton mökki. Siellä asuu Lena lapsineen. Heidän elämästään on jo vuosia määrännyt ”isä”, heidät vanginnut mies. Eräänä yönä he onnistuvat pakenemaan, mutta painajainen ei ole ohi: isä tahtoo takaisin sen, mikä hänelle kuuluu.

KESÄKUU

Liebes Kind

Suom. Veera Kaski 400 s. | 84.2 EAN: 9789510477267 EAN äänikirja: 9789510477281 EAN e-kirja: 9789510477274

Lapsikulta on sydämenlyöntien tahtiin etenevä trilleri, ”klaustrofobinen, kauhistuttava ja raivokkaan vetävä” (Daily Mail) ja “verraton jännityskirjallisuuden taidonnäyte” (Financial Times).

ROMY HAUSMANN syntyi vuonna 1981 entisessä Itä-Saksassa. 24-vuotiaana hän alkoi työskennellä elokuva-

tuotantoyhtiössä ja vetäytyi lapsensa syntymän jälkeen freelancetoimittajaksi. Lapsikulta on hänen esikoisteoksensa, joka on myyty kahteenkymmeneen maahan, ja Saksassa sitä on myyty lähes 300 000 kappaletta.

62


© MICHAEL LIVIO

RILEY SAGER

Eloonjääneet tytöt Henkiin jääminen kysyy tappajan vaistoa. Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE UK

Eloonjääneet tytöt on tiivistunnelmainen jännitysromaani, joka nostaa hattua 80-luvun kulttikauhuleffoille ja esittelee eloonjääneet tytöt toimivina sankarittarina, jotka osaavat muutakin kuin kirkua. Kymmenen vuotta sitten Quincy Carpenter jäi ainoana eloon metsämökin verilöylyssä. Lehdistö nimesi hänet ”eloonjääneeksi tytöksi” samalla tavalla kuin asuntolamurhista selvinneen Lisan ja siivooja Samin, joka kohtasi tappajan yövuorossa. Quincy ei halua ajatella mökkiyötä ja onnistuukin siinä... kunnes Lisa kuolee ja Sam ilmestyy Quincyn kynnykselle. ”Tiedäthän sen kylmän hien, joka kohoaa pintaan kauhuelokuvaa katsellessa? Sellaiselta tätä veriroiskeista mysteeriromaania lukiessa tuntuu.” – Entertainment Weekly

TOUKOKUU

Final Girls

Suom. Laura Liimatainen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510481578 EAN äänikirja: 9789510483572 EAN e-kirja: 9789510483589

RILEY SAGER asuu Princetonissa, New Jerseyssä. Hän on kirjoittanut viisi psykologista trilleriä, joissa tarkka ja eläväinen henkilökuvaus yhdistyy genren perinteiden freesiin uudelleentulkintaan, tyylipuhtaaseen jännitykseen sekä yllättäviin juonenkäänteisiin.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

63


© PETER LAMPACK AGENCY

CLIVE CUSSLER , GR AHAM BROWN

Jäätikön uhka ”Asetu mukavaan tuoliin ja varaudu lukemaan läpi yön.” – Library Journey Kannen suunnittelu: PENGUIN RANDOM HOUSE

Cussler yhdistää jännitysromaaneissaan pelotonta seikkailuhenkeä kekseliääseen huipputeknologiaan. Kurt Austin rientää jäätävälle Etelämantereelle ja törmää natsien retkikunnan vuosikymmenten takaiseen salahankkeeseen. Maailman herruutta tavoitelleet Luftwaffen joukot tekivät jäätiköllä vuonna 1939 vaarallisen löydön, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Nyt Austin kollegoineen vedetään mukaan salaliittoon. Vaarallisissa vesissä ja jäätävissä olosuhteissa NUMAn tiimi kohtaa kauhistuttavan ihmisen aikaansaaman aseen – nopeasti etenevän jäätikön, joka voi johtaa uuteen jääkauteen. TOUKOKUU Fast Ice | Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510481516 | EAN äänikirja: 9789510483459 EAN e-kirja: 9789510483466

Yhdysvaltalainen CLIVE CUSSLER (s. 1931–2020) kirjoitti yli 70 teosta, joita on myyty toistasataa miljoonaa yli sadassa eri maassa. Dirk Pitt, NUMA ja Isaac Bell -sarjat ovat supersuosittuja Suomessakin. Cusslerin jännitysromaanien erityisteemaksi on noussut ihmisen manipuloiva vaikutus ympäristöönsä. Cussler oli tunnettu myös meriarkeologina, syvänmerentutkijana ja klassikkoautojen keräilijänä. GRAHAM BROWN varttui Illinoisin Connecticutissa ja Pennsylvaniassa. Alun perin lentäjäksi ja lakimieheksi valmistuneen Brownin esikoisromaani Black Rain ilmestyi vuonna 2010. Clive Cusslerin kanssa hän on kirjoittanut kymmenen NUMA-seikkailukirjaa.

64


© THRON ULLBERG

STEFAN AHNHEM

Viimeinen naula Jäähyväiset Fabian Riskille Kannen suunnittelu: NILS OLSSON

Huippusuositun sarjan hyytävä päätösosa on skandinaavista trilleriä parhaimmillaan. Hänen nimensä on Kim Sleizner. Hän on kiristänyt. Hän on raiskannut. Hän on kaikin tavoin hirvittävä mies, ja hän työskentelee poliisipäällikkönä Kööpenhaminassa. Dunja Hougaard on kadonnut maan alle. Kuukausien ajan hän on kerännyt todisteita Sleizneria, entistä pomoaan, vastaan. Kun järven pohjassa makaavasta autosta löytyy kaksi ruumista, korkean tason virkamies ja tunnistamaton nainen, on viimein myös Dunjan aika toimia.

TAMMIKUU

Den sista spiken | Suom. Outi Menna

Samanaikaisesti salmen toisella puolella Helsingborgin poliisilaitoksella Fabian Risk saa viestin, joka muuttaa kaiken.

500 s. | 84.2 EAN: 9789510451373 EAN äänikirja: 9789510451397 EAN e-kirja: 9789510451380

STEFAN AHNHEM (1966) työskenteli elokuva- ja tv-käsikirjoittajana yli 20 vuoden ajan ennen rikoskirjailijan uraansa. Esikoisromaani Pimeään jäänyt sai Crimetime Specsavers Award 2015 -palkinnon. Viimeinen naula on kansainvälisesti menestyneen Fabian Risk -sarjan itsenäinen päätösosa. Sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt viisi kirjaa. Niitä on myyty yhteensä yli kaksi miljoonaa kappaletta ja niiden oikeudet on myyty yli 30 maahan.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

65


J. R. R. TOLKIEN, CARL F. HOSTETTER (toim.)

Kirjoituksia Keski-Maasta

Kaikki mitä olet halunnut tietää hobittien maailmasta Kirjoituksia Keski-Maasta on tuhti paketti tekstejä, joita J. R. R. Tolkien laati tarustonsa monista yksityiskohdista Tarun Sormusten herrasta ilmestymisen jälkeen. Timanttista tietoa kaikille faneille! Kirjoituksia Keski-Maasta sisältää lähes 70 esseetä, selvitystä ja tutkielmaa mitä erilaisimmista aiheista. Niissä käsitellään niin haltioiden kuolemattomuutta, valarin voimia ja Númenorin eläinkuntaa kuin lembasin valmistusta, Gondorin kokkovaaroja ja jopa eri kansojen parrankasvua. TOUKOKUU The Nature of Middle-Earth Suom. Jaakko Kankaanpää 500 s. | 84.2 EAN: 9789510482957 EAN äänikirja: 9789510484012 EAN e-kirja: 9789510483732

Upouusi kokoelma on oikea aarrearkku, joka antaa lukijalleen tilaisuuden kurkistaa Tolkienin olkapään yli ja nähdä, millaisella tarkkuudella tarutaituri Keski-Maataan rakensi.

J. R. R. TOLKIEN (1892–1973) on fantasiakirjallisuuden oppi-isä, jonka pääteos Taru Sormusten herrasta kuuluu

maailman luetuimpiin kirjoihin. Kirjoituksia Keski-Maasta -kokoelman toimittaja CARL F. HOSTETTER (s. 1965) on tunnettu Tolkienin ja hänen haltiakieltensä tuntija.

66


TOLKIENIN KIEHTOVAT TARINAT NYT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA!

Silmarillion

Keskeneräisten tarujen kirja

The Silmarillion | Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen Julkaisu: Joulukuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510478608 EAN e-kirja: 9789510478615

Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth

Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen Julkaisu: Tammikuu 2022 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510478516 | EAN e-kirja: 9789510478523

Húrinin lasten tarina

Niukun lehti

Roverandom

The Children of Húrin Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen, Alice Martin Julkaisu: Joulukuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510478479 EAN e-kirja: 9789510478486

Leaf by Niggle Suom. Kersti Juva Julkaisu: Joulukuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510478622 EAN e-kirja: 9789510478639

Roverandom Suom. Kersti Juva, Alice Martin Julkaisu: Joulukuu 2021 | L84.2 EAN äänikirja: 9789510478493 EAN e-kirja: 9789510478509

Ä ÄNI- JA E-KIRJOINA ILMESTYNYT MYÖS: Hobitti eli Sinne ja takaisin, Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit, Taru Sormusten herrasta: Kaksi tornia ja Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

67


Viihdekirjallisuuden klassikot Klassikkosarjat saatavilla nyt kokonaisuudessaan e- ja äänikirjoina!

JEAN M. UNTINEN-AUEL MAAN LAPSET -KLASSIKKOSARJA Taidokkaan monivivahteinen jääkauden ihmisten arjen, vahvatahtoisten naisten, tunteiden ja arkaaisten uskomusten kuvaus lumoaa myös nykypäivän lukijan. Pelko, rakkaus ja halu paloivat ihmisissä jo jääkaudella.

Luolakarhun klaani The Clan of the Cave Bear Suom. Erkki Hakala Julkaisu: Kesäkuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510463727 EAN e-kirja: 9789510463710

Hevosten laakso The Valley of Horses Suom. Erkki Hakala Julkaisu: Kesäkuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510463741 EAN e-kirja: 9789510463734

MYÖS POKKARINA Ks. s. 147

Ks. s. 144

Mammutin metsästäjät

Tasangon vaeltajat

The Mammoth Hunters Suom. Erkki Hakala Julkaisu: Kesäkuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510463765 EAN e-kirja: 9789510463758

The Plains of Passage Suom. Kirsti Kattelus, Tiina Ohinmaa, Aulis Rantanen Julkaisu: Elokuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510463802 EAN e-kirja: 9789510463796

Luolien suojatit The Shelters of Stone Suom. Ulla Selkälä, Ilkka Äärelä Julkaisu: Elokuu 2021 84.2 EAN äänikirja: 9789510463789 EAN e-kirja: 9789510463772

68

MYÖS POKKARINA

Maalattujen luolien maa The Land of Painted Caves Suom. Hilkka Pekkanen Julkaisu: Elokuu 2021 84.2 EAN äänikirja: 9789510463826 EAN e-kirja: 9789510463819


KEN FOLLETT EEPPINEN VUOSISATA-TRILOGIA Suurmenestys Vuosisata-trilogia on käännetty jo yli kolmellekymmenelle kielelle.

Kun suuret sortuvat Fall of Giants | Suom. Anu Niroma Julkaisu: Maaliskuu 2022 | 84.2 | EAN äänikirja: 9789510461556

Maailman talvi Winter of the World | Suom. Anu Niroma Julkaisu: Maaliskuu 2022 | 84.2 | EAN äänikirja: 9789510461570

Ikuisuuden ääri Edge of Eternity | Suom. Anu Niroma Julkaisu: Maaliskuu 2022 | 84.2 | EAN äänikirja: 9789510481691

Trilogia julkaistu myös e-kirjoina vuonna 2015: Kun suuret sortuvat (EAN: 9789510415573), Maailman talvi (EAN: 9789510416518), Ikuisuuden ääri (EAN: 9789510414064)

MAJ SJÖWALL , PER WAHLÖÖ LEGENDAARINEN KOMISARIO BECK Yhteiskunnallisen skandidekkarin klassikkosarja tuntuu edelleen tuoreelta. Maj Sjöwall (1935–2020) ja Per Wahlöö (1926–1975) nostivat riman pysyvästi kevyistä salapoliisitarinoista kriittisesti yhteiskuntaa kommentoiviksi dekkareiksi.

MYÖS POKKARINA Ks. s. 144

Roseanna

Mies, joka hävisi savuna ilmaan

Mies parvekkeella

Roseanna | Suom. Kari Jalonen Julkaisu: Lokakuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510476963 EAN e-kirja: 9789510476864

Mannen som gick upp i rök | Suom. Kari Jalonen Julkaisu: Lokakuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510476970 EAN e-kirja: 9789510476871

Mannen på balkongen | Suom. Margit Salmenoja Julkaisu: Lokakuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510476994 EAN e-kirja: 9789510476888

Bussimurha Den skrattande polisen Suom. Kari Jalonen Julkaisu: Lokakuu 2021 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510476987 EAN e-kirja: 9789510476895

Kadonnut paloauto | Brandbilen som försvann Suom. Margit Salmenoja | Julkaisu: Toukokuu 2022 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510477007 | EAN e-kirja: 9789510476901

Myös pokkarina, ks. s. 147

Missä viipyy poliisi | Polis, polis, potatismos Suom. Marja-Riitta Ritanoro ja Kari Jalonen | Julkaisu: Toukokuu 2022 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510477014 | EAN e-kirja: 9789510476918 Komisario Beck tähtäimessä | Den vedervärdige mannen från Säffle Suom. Marja-Riitta Ritanoro ja Kari Jalonen | Julkaisu: Toukokuu 2022 | 84.2 EAN äänikirja: 9789510477021 | EAN e-kirja: 9789510476925

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

69


TIETOK IR JA LLISU US –––––––––––

JOHANNA VENHO

Martti Suosalon tähänastinen elämä Onnesta, elämästä ja näyttelemisestä Johanna Venhon kirjoittama elämäkerta rakastetusta koko kansan näyttelijästä. © HEIDI PIIROINEN

Martti Suosalo on näyttelijä, joka täyttää niin elokuvakuin teatterikatsomot. Hän on taiteilija, joka tunnetaan sympaattisuudesta ja tarkkanäköisestä työskentelystä. Hän on myös yhä tietyllä tavalla ujo ja mielikuvitusrikas poika, joka elää yhtä paljon päänsä sisällä kuin sen ulkopuolella. Teoksessa seuraamme Marttia lapsuuden idyllistä Turkan kuohuvaan teatterikorkeaan, Ryhmäteatterin iloiseen joukkoon ja huolettomiin boheemivuosiin sekä rakastavaksi perheenisäksi ja omaehtoiseksi yrittäjäksi, jonka ihanteena on Shakespearen aikainen kiertelevä näyttelijäseurue. Kirjailija Johanna Venho on vanginnut elämäkertaan Suosalon persoonallisen tavan katsoa maailmaa, ihmettelyn taidon, jota Martti ei ole kadottanut lapsuusvuosiensa jälkeen.

70


Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen valokuva: HEIDI PIIROINEN

”KAIKKI OLI IHMEELLISTÄ, MAAILMA TÄYNNÄ UUSIA ASIOITA.”

MA ALISKUU 320 s. | 99.1 EAN: 9789510455241 EAN äänikirja: 9789510472934 EAN e-kirja: 9789510472903

MARTTI SUOSALO (s. 1962) on monesti palkittu näyttelijä,

joka esiintyy teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Hän on naimisissa ohjaaja Virpi Suutarin kanssa, ja heillä on kolme lasta. JOHANNA VENHO (s. 1971) on palkittu kirjailija ja runoilija, joka kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Hänen Sylvi Kekkosesta kirjoittamansa romaani Ensimmäinen nainen ihastutti koko Suomea vuonna 2019. Syksyllä 2021 ilmestyi hänen Tove Janssonista kertova romaaninsa Syyskirja. © VEIKKO SOMERPURO

T I E T OK I R JA L L I S U U S

71


KATI MARTON

Merkel MAAILMAN VAIKUTUSVALTAISIMMAN NAISEN TARINA

”Voima piilee rauhallisuudessa.” Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN Kannen valokuva: MARTIN SCHOELLER

Inhimillinen ja kiehtova henkilökuva yhdestä aikamme merkittävimmistä vaikuttajista, jota on ohjannut vahva moraali ja lähes pettämätön poliittinen pelisilmä. Angela Merkel on aina ollut ulkopuolinen: ateistisessa Itä-Saksassa varttunut pastorin tytär ja briljantti fyysikko, joka sivuutettiin sukupuolensa ja taustansa vuoksi huippuviroista. Kun Berliinin muuri murtui, Merkel ei osallistunut juhlintaan vaan meni kotisaunaansa pohtimaan, mitä historiallinen tapahtuma merkitsisi Euroopalle, Saksalle ja hänelle itselleen. Viisitoista vuotta myöhemmin hän oli Saksan liittokansleri ja länsimaailman epävirallinen johtaja. ”Voima piilee rauhallisuudessa”, lukee Merkelin työhuoneen seinälle kehystetyssä motossa. Tällä voimalla Merkel onnistui pitämään kriisistä toiseen nilkuttavan EU:n kasassa ja puhumaan järkeä jopa Vladimir Putinille. Ne harvat ihmiset, jotka tuntevat Merkelin yksityishenkilönä, kuvaavat häntä poikkeuksellisen myötätuntoiseksi ja hillittömän hauskaksi.

LOKAKUU 2021

The Chancellor

Suom. Ilkka Rekiaro 400 s. | 99.1

EAN: 9789510480496 EAN äänikirja: 9789510480502 EAN e-kirja: 9789510481479

Palkittu toimittaja ja tietokirjailija Kati Marton on saanut ensimmäisenä elämäkerturina pääsyn Merkelin lähipiiriin. Tuloksena on inhimillinen ja kiehtova tarina naisesta, joka on aina pyrkinyt pitämään kiinni moraalisista periaatteistaan mutta on samalla ollut poliittisen pelin mestari.

KATI MARTON on moninkertaisesti palkittu unkarilais-amerikkalainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työs-

kennellyt Saksassa amerikkalaisen NPR-radiokanavan kirjeenvaihtajana sekä ABC-uutiskanavan asemapäällikkönä. Marton asuu nykyään New Yorkissa.

72


JOE MILLER, ÖZLEM TÜRECI, UĞUR ŞAHIN

Ihmeidentekijät TARINA PARISKUNNASTA, JOKA KEKSI MAAILMAN ENSIMMÄISEN KORONAROKOTTEEN

Kertomus vuosisadan lääketieteellisestä läpimurrosta ja pariskunnasta sen takana Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Kun koronapandemia pysäytti maailman, tehokkaan lääkkeen kehittämisen ennustettiin vievän parhaimmillaankin vuosia. Turkkilaistaustainen, tiedeyhteisön ylenkatsoma lääkäripariskunta sai rokotteen valmiiksi kahdessa kuukaudessa. Ihmeidentekijät on heidän tarinansa. Istuessaan aamiaispöydässä tammikuussa 2020 Özlem Türeci ja Uğur Şahin kuulivat uutisen kulovalkean tavoin leviävästä tappavasta viruksesta. Urallaan he olivat omistautuneet syöpälääkkeiden kehittämiseen ja sovelsivat uutta mRNA-nimistä geenitekniikkaa, jota muu tiedeyhteisö piti haihatteluna. Pariskunta päätti valjastaa koko BioNtech-yrityksensä kehittämään rokotetta virusta vastaan. Vain kaksi kuukautta myöhemmin rokote oli valmis. Türecin ja Şahinin tarvitsi enää vakuuttaa muu maailma siitä, että heidän keksintönsä oli tehokas ja turvallinen, ja tehdä se ennen kuin virus aiheuttaisi lopullisen katastrofin. Nyt mRNA-tekniikasta povataan läpimurtoa myös syöpien, Alzheimerin taudin ja monen muun vakavan sairauden hoidossa.

HELMIKUU

The Vaccine – Inside the Race to Conquer the COVID-19 Pandemic Suom. Jouni Avelin, Ulla Lempinen

250 s. | 99.1 EAN: 9789510477588 EAN äänikirja: 9789510477595 EAN e-kirja: 9789510477601

Ihmeidentekijät on samalla tarina kahden ihmisen keskinäisestä rakkaudesta, yhteisestä intohimosta lääketiedettä kohtaan sekä heidän tiestään tulevaisuutta mullistavan yrityksen perustajiksi. Kirjan on kirjoittanut yhdessä Türecin ja Şahinin kanssa Financial Timesin toimittaja Joe Miller.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

73


© JUHA MUSTONEN

JIPPU, KAI KORTELAINEN

Jippu

KUN PERHONEN LAKKAA HENGITTÄMÄSTÄ

Luovuuden ja tuhon välissä Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN

Jippu - Kun perhonen lakkaa hengittämästä on väkevä elämäkerta, jossa sukelletaan mielenterveysongelmien, seksin, väkivallan ja poptähteyden pyörteisiin ja lopulta löydetään oma itsensä. Jippu nousi 20-vuotiaana suomalaiselle musiikkitaivaalle levyllään Salaisuuksia, joita yksinäiset huutaa unissaan. Vaikka levy oli omaelämäkerrallinen, kuuntelijat tuskin arvasivat mitä kaikkea enkelinkasvoinen nuori nainen oli ehtinyt kokea: lastenkodin, päihdehuuruiset mallibileet, mielisairaalan suljetun osaston... Jatkossa tahti vain kiihtyi. Pop-tähden samppanjalla kuorrutettu glamour vaihtui henkilökohtaisen elämän itsetuhoiseen syöksykierteeseen. Jipun oli saavutettava oma henkilökohtainen pohjansa, kunnes hän pystyi ymmärtämään omat rajansa ihmisenä ja löytämään itselleen armon. Jippu kertoo elämäkerrassaan tarinansa väkevin sanankääntein, joissa kauneus ja rujous kohtaavat. Teos saa ymmärtämään, mikä ajoi Jipun tuhon tielle ja kuinka hän sieltä pelastui. Kirja saa unohtamaan kohuotsikot ja näkemään Jipun ihmisenä.

JIPPU oik. Meri-Tuuli Elorinne (s. 1985) on laulaja-laulun-

tekijä. Ennen uraansa hän oli jäsenenä Kids-lapsiyhtyeessä ja toimi mallina. Viimeiset vuodet Jippu on ollut evankelistana. Jipun isä on oopperalaulaja Jorma Elorinne, ja hän on ollut kasvattilapsena Aija ja Arto Merisalon perheessä. KAI KORTELAINEN (s. 1971) On Radio Dein ohjelmajohtaja. Hän on toiminut myös uutistoimittajana, päätoimittajana ja viestintäjohtajana.

74

© VUOKKO SALO

HELMIKUU 320 s. | 99.1 EAN: 9789510467053 EAN äänikirja: 9789510481196 EAN e-kirja: 9789510481189


© LARI JÄRNEFELT

JOHANNA ELOMAA

Prinsessan pako TIINA JAUHIAISEN JA DUBAIN PRINSESSA LATIFAN USKOMATON MATKA KOHTI VAPAUTTA

Mitä ihminen on valmis tekemään parhaan ystävänsä puolesta? Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

Tositarina päätä huimaavasta pakomatkasta ja sisukkaan suomalaisen naisen sinnikkäästä taistelusta ystävänsä vapauttamiseksi. Dubaissa lähes 20 vuotta työskennellyt Tiina Jauhiainen ei epäillyt hetkeäkään, kun hänen paras ystävänsä, prinsessa Latifa pyysi häneltä apua. Latifan oli päästävä pois tyrannimaisen isänsä, Dubain hallitsijan šeikki Muhammadin holhouksen alta. Hän oli valmis vaihtamaan Dubain loiston ja yltäkylläisyyden haaveistaan suurimpaan: vapauteen. Pakomatkasta Intian valtameren poikki tuli elämää suurempi seikkailu, ja oli hetkiä, jolloin Tiina Jauhiainen ajatteli, että se koituu heidän kohtalokseen.

TAMMIKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789510471968 EAN äänikirja: 9789510479889 EAN e-kirja: 9789510479896

Prinsessan pako on kertomus kylmähermoisesta karkumatkasta, joka kärjistyi kaksikon vangitsemiseen Intian rannikolla. Jauhiaista kuulusteltiin salaisessa vankilassa kaksi viikkoa, ja katoamisesta tuli maailmanlaajuinen uutinen. Kirja on myös kuvaus naisten asemasta Arabiemiraateissa sekä kansainväliset mittasuhteet saaneesta taistelusta, jota Jauhiainen kävi ystävänsä vapauttamiseksi.

JOHANNA ELOMA A (s. 1977) on Porvoossa asuva monipuolinen kirjailija. Ennen kirjailijanuraansa Elomaa on työsken-

nellyt toimittajana, uutispäällikkönä ja vastaavana tuottajana. Iisalmesta kotoisin oleva TIINA JAUHIAINEN (s. 1976) asui ja työskenteli Arabiemiraateissa 17 vuotta ja tutustui siellä capoeira-harrastuksen kautta prinsessa Latifaan. Nykyisin Jauhiainen asuu Lontoossa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

75


”ETSI RAKKAUTTA, KOSKA MUUALLA EI VOI ELÄÄ.” – TOMMY HELLSTEN Kannen suunnittelu: MARIA PAUKKUNEN

HUHTIKUU 180 s. | 99.1 EAN: 9789510476338 EAN äänikirja: 9789510476345 EAN e-kirja: 9789510476352

76


© JENNIFER JANOWSKI

MEERI KOUTANIEMI, ANN-MARI LEINONEN

Rakkaus

Rakkaudella on voima muuttaa ihmistä ja maailmaa. Vesa-Matti Loiri, Maria Veitola, Maaret Kallio ja muut tunnetut suomalaiset kertovat rakkaudesta ja sen voimasta. Rakkaus on elämän tärkeimpiä asioita. Rakkaudella on kyky kääntää elämän suunta, muuttaa yhteiskuntia, avata ihmismieliä sekä kasvattaa uusia sukupolvia. Rakkaudenpuute voi satuttaa sielua, köyhdyttää kansakuntia, luoda vihaa tai tuhota halun elää. Rakkaus on omaehtoinen, koska se ei kunnioita tai kumartele ketään. Se koskettaa meitä jokaista ja jokainen meistä on sen edessä tasavertainen. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Ann-Mari Leinosen kirjassa yhteiskunnan eri puolilla toimivat suomalaiset kertovat miten he ovat kokeneet rakkauden ja mitä rakkaus eri puolineen heille merkitsee. Mukana ovat muun muassa Peter Franzén, Seela Sella, arkkipiispa Tapio Luoma, Hannu-Pekka Björkman, Sikke Sumari, Tommy Hellsten ja Michael Monroe.

MEERI KOUTANIEMI on Suomen arvostetuimpia valokuvaajia, joka tunnetaan koskettavien ja haastavien aiheiden

kuvaajana. Koutaniemi on palkittu lukuisia kertoja, ja hän on ollut mukana tekemässä monia kirjoja niin valokuvaajana kuin kirjoittajana muun muassa Katja Ketun, Arman Alizadin ja Sam Yaffan kanssa. ANN-MARI LEINONEN on kirjailija, toimittaja ja dokumentaristi, joka on työskennellyt niin painetun sanan, radion kuin television parissa. Leinosen ja Koutaniemen ensimmäinen yhteinen kirja oli Vahvaksi rikotut (2020).

T I E T OK I R JA L L I S U U S

77


© MAARTEN DE BOER

SETH ROGEN

Vuosikirja Supersuositun koomikon Seth Rogenin hillitön elämäkerrantapainen Kannen suunnittelu: CHRISTOPHER BRAND Kannen kuvitus: TODD JAMES

”Toivottavasti tykkäät kirjasta ja jos et, olen pahoillani. Jos näet minut kadulla ja selität tilanteen, teen parhaani korjatakseni asian.” – Seth

TOUKOKUU Yearbook Suom. Riina Vuokko 270 s. | 99.1 EAN: 9789510483497 EAN äänikirja: 9789510483510 EAN e-kirja: 9789510483503

”Olin huolissani siitä, että Seth kirjoittaa kirjaa, koska olin että mistä hän oikein kirjoittaa. Pelkäsin sen lukemista, mutta olen iloinen, että tein niin. Se ei ole muistelmat kuten luulin. Ehkä kokoelma hauskoja tositarinoita? Seth kertoo stand-upin tekemisestä, isovanhemmistaan, Losiin muutosta, julkkisten tapaamisesta ja sellaisesta. Jos olen rehellinen, toivon, että kirjassa ei olisi niin paljon huumejuttua. Ja jotkut Sethin tarinoista? Meinaan, ne ovat viihdyttäviä, mutta olen järkyttynyt, että semmoista tapahtui, eikä hän kertonut minulle mitään! Kaikkiaan kirja on minusta herttainen ja hauska ja niinpä pidän siitä ja olen iloinen, että hän kirjoitti sen. Mutta vielä iloisempi olisin, jos hän soittaisi minulle useammin.” – Sethin äiti

SETH ROGEN on kanadalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja tuottaja, joka on tehnyt antisankaruudesta taidetta

Hollywoodissa. Hän aloitti uransa teininä stand-up-klubilla ja kirjoitti jo 14-vuotiaana maksusta vitsejä mohelille, juutalaiselle ympärileikkausten tekijälle. Rogen tunnetaan muun muassa elokuvista Superbad, Paksuna ja Steve Jobs, jossa hän näytteli Steve Wozniakia. Vuosikirja nousi ilmestyttyään New York Timesin bestselleriksi.

78


© JON HOLLOWAY

HELENA MERRIMAN

Pako Berliinin ali Uskomaton tositarina paosta länteen – ja takaisin itään

1960-luvun Berliiniin sijoittuva pakotarina niistä, jotka rakensivat tunnelin, vakoojasta, joka petti heidät ja amerikkalaisesta tv-kanavasta joka rahoitti kaiken.

TAMMIKUU Tunnel 29 Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 94.13 EAN: 9789510473375 EAN äänikirja: 9789510473399 EAN e-kirja: 9789510473382

Syyskuussa 1961, kylmän sodan lakipisteessä, 22-vuotias itäsaksalainen Joachim Rudolph kuulee, että Berliini aiotaan jakaa muurilla, ja päättää paeta länteen. Elämä lännessä ei kuitenkaan täytä odotuksia, joten muutama kuukausi myöhemmin Joachim liittyy porukkaan, joka alkaa kaivaa pakotunnelia itään. Samaan aikaan amerikkalainen tv-pomo etsii pakotarinaa, jonka hän voisi filmata reaaliajassa, ja Stasin agentti soluttautuu kaivuuryhmään. Lopulta tunneli mahdollistaa 29 ihmisen pakenemisen länteen ja koko tarina tallentuu NBC:n dokumentiksi, joka sekä mullistaa tv-journalismin että paljastaa Kennedyn hallinnon halun kontrolloida mediaa.

HELENA MERRIMAN on palkittu BBC-kanavan juontaja ja tuottaja, joka haastatteli kirjaansa varten kymmeniä tunnelin rakentamiseen osallistuneita ja Itä-Saksasta paenneita. Pako Berliinin ali perustuu Merrimanin suosittuun Tunnel 29 -podcastiin, jonka New Yorker -lehti valitsi vuoden 2019 kymmenen parhaan podcastin joukkoon. Kirjasta on tekeillä tv-sarja.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

79


© VEIKKO SOMERPURO

JOHANNA LINDFORS

Elämäni ranskattarena Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Pitääkö lasillinen samppanjaa lääkärin loitolla? Ranskattarille elämä on taidetta. Millaista elämää samalla asenteella voisi elää Suomessa? Myyttinen ranskatar selviytyy rennon huolettomalla asenteella elämän ylä- ja alamäistä ja näyttää aina tyylikkäältä. Miten käy, kun suomalainen perheenäiti kokeilee elämää ranskattarena löytääkseen päiviinsä kauneutta? Mikä on illuusiota ja mistä voimme oikeasti ottaa oppia?

KESÄKUU 240 s. | 40.8 EAN: 9789510479407 EAN äänikirja: 9789510479834 EAN e-kirja: 9789510479827

Johanna Lindfors sovittaa ranskalaisuutta ylleen kuin Chanelin jakkua, vaikka se tuntuu ajoittain saavuttamattomalta ja liian ylelliseltä. Haparoinnin ja alemmuuskompleksien rinnalla Lindfors tutkii ranskalaisuutta tarkalla silmällä, hurmaantuu taiteesta, muodista ja ruoasta ja huomaa, että ranskalaisnaisten tärkeimmät elämänopit ovat hetkistä nauttiminen ja rohkeus olla oma itsensä.

JOHANNA LINDFORS on 45-vuotias taidehistorioitsija, kirjoittaja ja kahden pojan äiti, joka on työskennellyt taiteen asiantuntijana huutokauppamaailmassa ja museoalalla sekä ollut mukana kiinnostavien kokoelmien muodostamisessa. Ajatus ranskattarista lumosi hänet jo lapsena, kun hän katseli äitiään tiputtamassa parfyymipisaraa ranteelleen. ”Chanelia”, äiti sanoi.

80


JASMINE WESTERLUND

Olly Donnerin kiehtova elämä Lumoava kirja kosmopoliitti Olly Donnerin poikkeuksellisesta elämästä Kannen suunnittelu: ELINA WARSTA Kannen valokuva: ÅBO AKADEMIN KUVAKOKOELMAT

Kirja vie lukijansa 1900-luvun alun kuohuvaan, iloiseen Eurooppaan: nopeisiin juniin, oopperan katsomoon ja Rivieran rantabulevardeille. Jasmine Westerlund rakentaa elävän kuvan kirjailija Olly Donnerista ja suomalaisen yläluokan elämästä. Olly (Olga) Donner syntyi Sinebrychoffien mahtisukuun ja pieneen maahan Euroopan laidalla, mutta tahtoi jo nuorena kokea enemmän. Hän lähti opiskelemaan Dresdeniin, jossa tutustui tulevaan aviomieheensä Uno Donneriin. Siitä lähtien pariskunnan elämä sijoittui pitkälti eurooppalaisiin loistohotelleihin. Ulkomailla hoidettiin terveyttä, tavattiin ystäviä ja harrastettiin kulttuuria. Jokaisen hotellihuoneen nurkkaan Olly asettui kirjoittamaan näytelmiä, romaaneja ja runoja. Elämä ei kuitenkaan ollut pelkkiä sviittejä ja illalliskutsuja, vaan myös surua, sairauksia ja menetyksiä. Olly etsi elämälleen suurempaa merkitystä ja löysi sen lopulta antroposofiasta.

© IRIS WESTERLUND

HUHTIKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510473887 EAN äänikirja: 9789510473894 EAN e-kirja: 9789510473900

FT JASMINE WESTERLUND on kirjallisuudentutkija, sanataiteilija ja sanataideopettaja. Westerlund on aiemmin kirjoittanut esimerkiksi sukupuolen ja taiteilijuuden sekä sukupuolen ja uskonnon kytköksistä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

81


© EMMI VIRTANEN

Suomen suosituin somelääkäri ANNI SAUKKOLA tunnetaan erityisesti Instagramissa Lääkäri Annina, lempeän ja tieteeseen perustuvan terveyspuheen lähettiläänä. Anni on psykiatriaan erikoistuva lääkäri ja toimii aktiivisesti myös Tiedenaiset-yhteisössä.

ANNI SAUKKOLA

Tabut, myytit ja terveys Terveydestä – rakkaudella Tässä kirjassa somesta tuttu Lääkäri Anni pureutuu terveyden myytteihin ja tabuihin tuoreella ja pelottomalla tavalla. Hän oikoo monia väärinkäsityksiä ja antaa konkreettisia neuvoja yleisimpiin pulmiin. Lääkäreiden keskuudessa tunnetaan hyvin vastaanotolta poistumassa olevien potilaiden ”ovenripakysymykset”. Kun luottamus lääkäriin on vastaanoton aikana syntynyt, aivan viimeiseksi esitetään ne arka-

82

luontoisimmat ja pohdituttavimmat kysymykset. Aiheuttavatko ehkäisypillerit lapsettomuutta? Onko luomuruoka erityisen terveellistä? Miksi seksitautitesteissä käyminen hävettää? Virheelliset uskomukset ja valetieto ovat suuria uhkia terveydellemme, samoin kuin häpeä ja vaikeneminen, jotka liittyvät erityisesti arkoihin aiheisiin. Nyt aratkin aiheet nostetaan framille Anni Saukkolan suoralla ja perusteellisella tyylillä. Kirja kertoo myös Saukkolan itsensä kokemasta masennuksesta ja siitä toipumisesta.


”LÄÄKÄRILLE EI MIKÄÄN INHIMILLINEN OLE VIERASTA.” Kannen suunnittelu: MARIA AHONEN

MA ALISKUU 220 s. | 59.3 EAN: 9789510469194 EAN äänikirja: 9789510469217 EAN e-kirja: 9789510469200

T I E T OK I R JA L L I S U U S

83


© TEEMU TÖYRYLÄ

PIRJO SAARNIA

Tasapainota verensokeria ja laihdu Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI

Tehokas ja turvallinen ruokavalio painonpudottajalle Oletko kyllästynyt jojolaihduttamiseen ja ihmeitä lupaaviin pikadieetteihin? VS-dieetillä vähennät tehokkaasti keskivartalon rasvaa verensokeria tasapainottamalla, mutta et tee sitä terveyden kustannuksella. Tasainen verensokeritaso on laihduttajan paras ystävä, sillä se auttaa pitämään rasvan varastoitumista lisäävän insuliinin matalalla tasolla. Ratkaisu ei ole kaikkien hiilihydraattien välttäminen tai runsas rasvan syöminen, vaan oikeanlaisen aterian koostaminen, suolistomikrobiston tukeminen, kaloritietoisuus ja aineenvaihdunnan tehostaminen. Verensokeritason tasapainottamisen hyötyjä ovat muun muassa painon putoaminen, haitallisen keskivartalorasvan väheneminen, sammuva makeanhimo ja tasaisempi vireystila. TAMMIKUU 200 s. | 59.34 EAN: 9789510480342 EAN äänikirja: 9789510480359 EAN e-kirja: 9789510480366

Kirjassa on neljän viikon terveyttä ja painonpudotusta edistävä ruokavalio-ohjelma, tiukempi tehoviikkomalli sekä uusimpien tutkimustuloksien mukaisia ohjeita pysyvään painonhallintaan ja tehokkaampaan aineenvaihduntaan.

PIRJO SA ARNIA on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri, joka on kirjoittanut jo seitsemän

ravintokirjaa, viimeisimpänä Irti sokerikoukusta 2 viikossa (2021). Hän on kehittänyt 20 vuoden ravitsemustyönsä pohjalta Patentti- ja rekisterihallituksen suojaaman ja rekisteröimän VS-dieettiohjeistuksen ja saanut sillä hyviä tuloksia asiakastyössään.

84


© OLGA POPPIUS

SANNA STELLAN

Hyvien synnytystarinoiden kirja Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Kannustavia ja liikuttavia tosielämän tarinoita luonnonmukaisesta synnytyksestä Tämä teos saa sinut luottamaan siihen, että synnytyksessä kaikki voi mennä hyvin. Lisäksi saat paljon tietoa synnytyksen luonnollisesta kulusta ja kivunlievityskeinoista. Kun Sanna Stellan odotti esikoistaan, hän pelkäsi synnytystä ja luki siksi aiheesta kaiken mitä käsiinsä sai. Se avasi hänen silmänsä sille, ettei synnytyksen tarvitse mennä kuin tosielämän kauhutarinoissa tai televisiossa, jossa selällään makaava nainen huutaa tuskasta. Toisenlaisille tarinoille on tarvetta.

MA ALISKUU 280 s. | 59.571 EAN: 9789510445945 EAN äänikirja: 9789510481219 EAN e-kirja: 9789510481202

Hyvien synnytystarinoiden kirjassa kuullaan naisia, joilla on positiivinen kokemus synnytyksestä. He ovat kaikki synnyttäneet luonnollisesti, ilman lääkkeellistä puuttumista synnytyksen kulkuun. Kirjan tarinoissa äidit kertovat synnytyskokemuksensa niin kuin se meni. Hyvin. Inspiroivat ja koskettavat tarinat antavat lukijalleen tietoa ja turvaa, itseluottamusta sekä varmuutta synnytykseen.

SANNA STELLAN on näyttelijä ja humoristi, joka tunnetaan muun muassa Siskonpeti-komediasarjasta. Esikoistaan odottaessaan hän kärsi synnytyspelosta, mutta neljä ihanaa luomusynnytystä myöhemmin, hän haluaa laittaa hyvän kiertämään ja levittää tietoa synnytyksen eri mahdollisuuksista kaikille vauvan saamiseen valmistautuville naisille.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

85


JARNO LIMNÉLL , MIKKO DUFVA , ELINA HILTUNEN

Suomen tulevaisuudet SUURET KYSYMYKSET JA VASTAUKSET Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Tällainen on tulevaisuus, johon me kaikki voimme luottaa – ja johon me kaikki voimme vaikuttaa. Huippuasiantuntijat pureutuvat Suomen tulevaisuuden isoihin haasteisiin ja kertovat, miten ne ratkaistaan. Turvallisuustutkija Jarno Limnéll ja tulevaisuudentutkijat Elina Hiltunen ja Mikko Dufva miettivät mitkä ovat tulevaisuutemme suurimmat haasteet. He kysyivät asiaa suomalaisilta nuorilta laajassa tutkimuksessa, jonka tuloksena hahmottui viisi osa-aluetta, joihin kaivataan kipeimmin ratkaisuja: luonto ja ilmastonmuutos, terveys tulevine pandemioineen, talous eli kasvu ja varallisuuserot, yhteiskunnan vakaus sisältäen levottomuudet, ääriliikkeet ja rikollisuuden sekä ulkoinen turvallisuus sisältäen terrorismin ja sodan uhan.

TAMMIKUU 300 s. | 30 EAN: 9789510480373

EAN äänikirja: 9789510480397 EAN e-kirja: 9789510480380

JARNO LIMNÉLL (s. 1973) on kyber-

turvallisuuden työelämäprofessori, sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. ELINA HILTUNEN (s. 1971) on valittu maailman 25 johtavan naisfuturistin joukkoon. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden tohtori ja diplomi-insinööri. Tekniikan tohtori MIKKO DUFVA (s. 1981) on Sitran tulevaisuusasiantuntija. Vapaaajallaan hän muun muassa toimittaa Ennakointikupla-podcastia.

86

© VEIKKO SOMERPURO

Kirjoittajat vastaavat suuriin kysymyksiin tuoreimman mahdollisimman tiedon valossa ja johtavia asiantuntijoita haastatellen. Kirjassa esitetyt konkreettiset ratkaisuvaihtoehdot luovat uskoa meidän ja lastemme tulevaisuuteen.


MARIA WASASTJERNA , ESSI WESERI

© OTTO VIRTANEN

Leadcast – inhimillisiä menestystarinoita Ainutlaatuisia näkemyksiä ja kokemuksia liike-elämän huipulta Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Leadcast kokoaa suosittuun podcastiin haastateltujen johtajien opit onnistuneeseen työelämään ja syventää keskustelua inhimillisyyttä ja takapakkeja unohtamatta.

TOUKOKUU 250 s. | 36.13 EAN: 9789510482087 EAN äänikirja: 9789510482100 EAN e-kirja: 9789510482094

Leadcast kerää harvinaisella tavalla yhteen yritysmaailman huippujen opit työelämään, itsensä kehittämiseen ja erilaisiin urapolkuihin. Se kertoo, miten löytää intohimo ja säilyttää autenttisuus, miten kohdata epäonnistumiset ja pysyä rehellisenä, milloin on aika sanoa ei ja miksi nauru on työpaikallakin tärkeää. Ääneen pääsevät muun muassa Nalle Wahlroos, Risto Siilasmaa, Tiina Alahuhta-Kasko, Saku Tuominen, Sari Baldauf, Henri Alén, ja Laura Tarkka.

MARIA WASASTJERNA toimii osakkaana asianajotoimistossa ja ESSI WESERI on lakiasiainjohtaja. Ystävykset pitävät suosittua Leadcast-podcastia, joka toimii HS Vision -yhteistyöpodina.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

87


© VUOKKO SALO

MIIA PAAKKANEN

Empatian voima työssä Kiristyvässä kilpailussa menestyvät ne, jotka ymmärtävät empatian voiman. Kannen suunnittelu: MARTTI RUOKONEN

Kansainväliseen tutkimukseen ja liike-elämän esimerkkeihin perustuva tietopaketti, jonka tarjoamin välinein empatia muuttuu yrityksen konkreettiseksi voimavaraksi. Lannistavassa ilmapiirissä työntekijä ei innovoi, ei kehity eikä hehkuta. Empaattisessa yhteisössä taas työntekijän rohkeus, luovuus ja yhteistyöhalu vahvistuvat. Sitoutuminen ja halu ponnistella yhteiseksi hyväksi kasvavat.

HELMIKUU 300 s. | 36.13 EAN: 9789510429013 EAN äänikirja: 9789510463024 EAN e-kirja: 9789510463048

Vuodesta 2014 yrityksiä empatiataidoissa kouluttanut kauppatieteilijä ja tutkija Miia Paakkanen esittelee kirjassaan työkaluja työyhteisön tunnetaitojen parantamiseen. Kirja tarjoaa välineet yrityksen tämänhetkisen tilanteen testaamiseen, keinot ongelmakohtien korjaamiseen ja tutkittua tietoa siitä, miksi empatia kannattaa työelämässäkin. Tunnetaitojaan kehittänyt työntekijä ja johto luovat laadukkaampaa vuorovaikutusta, hyvinvointia ja parempaa tulosta, kestävästi.

MIIA PA AKKANEN on kansainvälinen tutkija, jonka tekeillä olevan väitöskirjan aiheena on myötätunto elämisen tapana ja organisaatioiden voimavarana. Hän on perustajajäsen monitieteisessä CoPassiontutkimushankkeessa, joka tutkii ensimmäisenä Suomessa myötätunnon vaikutuksia organisaatioissa. Paakkanen on kokenut yritysvalmentaja, joka opastaa organisaatioita tunnetaitojen soveltamisessa.

88


ANNUKKA CEDERLÖF

Tiluksilla. Unelmani maalla Monien mutkien matka unelmaan maaseudulla Kannen suunnittelu: EMMI JORMALAINEN

Annukka Cederlöf on kaupunkilaistyttö, joka unelmoi pienestä pitäen omasta ponista. Kirjassaan Tiluksilla. Unelmani maalla Annukka kertoo niin omastaan kuin rakastettavien karvaisten kaveriensakin tiestä pientilalle Vihtiin. Roki, Derkun, Severi, Pelle, Ilona, Antero, Nipa ja Mäkinen ovat tuttuja hahmoja Tiluksilla-kanavien seuraajille. Emäntänä kaiken keskellä toimii Annukka Cederlöf, jonka tie kaupungista maalle on vaatinut monia käänteitä ja unelmaan uskomista. Mielessä kytenyt haave omasta ponista toteutui, kun Annukka perheineen päätti muuttaa maalle. Mukana muuttivat kaikenkarvaiset kaverit, joiden edesottamuksista raportoimisesta ja maatilan onnesta ja kiperistäkin tilanteista on sittemmin tullut hänelle työ.

© AJ SAVOLAINEN

MA ALISKUU 230 s. | 99.1 EAN: 9789510469170 EAN äänikirja: 9789510469231 EAN e-kirja: 9789510469224

ANNUKKA CEDERLÖF työskenteli Helsin-

gissä poliisina, kunnes päätti keskittyä pitämään tilaa Vihdissä noin 70 eläimen emäntänä. Emäntä häärii Tiluksillanimisen sosiaalisen median kanavilla, joilla on yhteensä yli 200 000 seuraajaa.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

89


© JOHANNA KARTTUNEN

HENNA-K AISA SIVONEN, JOHANNA K ARTTUNEN

Remppamimmit

MAALAA, KUNNOSTA, RAPPAA, FLIPPAA Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI

Innostava remonttikirja naisille! Remppamimmit rohkaisee tarttumaan telan varteen ja ja esittelee joukon remontoinnin supernaisia. Raikas remontoinnin opaskirja kertoo remonttien vaiheet, materiaalit ja tarvittavat taidot. Milloin kannattaa tarttua toimeen itse, entä milloin teettää työ ammattilaisella?

HUHTIKUU 192 s. | 66.4 EAN: 9789510479391 EAN e-kirja: 9789510481530

Remppamimmit opastaa monipuolisesti ja innostavasti remontoinnin eri osa-alueisiin niin pintaremonttien kuin vanhan talon kunnostuksen kautta. Oman osuutensa saavat myös erikoisemmat remonttiaiheet kuten savirappaus ja sijoitusasuntojen remontointi. Havainnollisesta ja inspiroivasta kirjasta saat ideoita ja uskallusta oman remontin toteuttamiseen. Kokemuksensa ja parhaat vinkkinsä jakavat myös monet sosiaalisessa mediassa aktiivisesti remonttiprojekteistaan kertovat naiset sarjaremontoijasta rakennusalan ammattilaiseen.

HENNA-KAISA SIVONEN on toimittaja ja kirjailija, joka työskentelee pääasiassa sisustus- ja aikakauslehdille sekä viestijänä Omakotiliitolle. Hän on perehtynyt remontoinnin kiemuroihin oman vanhan talon ja hirsimökin kunnostamisen myötä. Valokuvaaja JOHANNA KARTTUNEN rakastaa erilaisia koteja ja kauneutta. He ovat aiemmin julkaisseet yhdessä kaksi tietokirjaa.

90


© KRISTA KELTANEN

KIRSI ETUL A , SUNNA VALKEAPÄ Ä-IKOL A , KRISTA KELTANEN

Helmat by Mekkotehdas Uusi ompelu- ja kaavakirja Mekkotehdas-kirjojen tekijöiltä Kannen suunnittelu: PÄIVI HÄIKIÖ

Vuoden odotetuimmassa käsityökirjassa on kesäisiä mekko- ja hamemalleja aikuisille. Takuuvarmat ohjeet ja huolella tehdyt kaavat tekevät ompelemisesta vaivatonta. Helmat by Mekkotehdas -ompelukirjasta löytyy malleja niin rimpsujen rakastajalle kuin klassiseen tyyliin mieltyneelle ko’oissa 34–52. Valokuvaaja Krista Keltasen kuvissa helmat hulmuavat niin kesäisessä kaupungissa kuin luonnon rauhassa. HUHTIKUU 136 s. | 65.42 | EAN: 9789510480601

KIRSI ETULA ja SUNNA VALKEAPÄ Ä-IKOLA ovat opettajia ja mekkovaikuttajia, jotka ovat julkaisseet jo kolme ompelukirjaa: Mekkotehdas (2012), Mekkotehdas aikuisille (2015) ja Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin (2016). Valokuvaaja KRISTA KELTANEN on kuvannut useita kauniita kirjoja ja lukuisia sisustusjuttuja aikakauslehtiin.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

91


”Oon unelmoinut jo pitkään, että saisin esitellä mun taidetta muutenkin kuin musiikin kautta. Piirtäminen, astrologia ja paperikalenterit ovat vahvasti läsnä mun jokapäiväisessä elämässä, ja ne yhdistyvät ideoimassani uudenlaisessa kalenterissa mielestäni täydellisellä tavalla. Oon tosi ylpeä lopputuloksesta ja toivon, että tämä kalenteri tuo ihmisille iloa ja helpotusta arkeen!” © RIIA RUOHOMÄKI

92


PIIRROKSET © EVELINA

EVELINA

Auringon ympäri VÄRITETTÄVÄ KALENTERI 2022–2023

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Värityskuvin koristeltu kalenteri arkeen ja vapaaaikaan Kotimaisen musiikin supertähden Evelinan itse ideoimassa ja kiehtovasti kuvittamassa Auringon ympäri -kalenterissa on viehättävä astrologinen tunnelma ja lukuisia inspiroivia värityskuvia. Tähän virkistävän avarakatseiseen kalenteriin on poimittu mukaan tärkeitä päiviä aina Älä laihduta -päivästä Maailman mielenterveyspäivään ja Kansainväliseen tanssin päivään, ja se toimii käyttäjänsä mukaan ajanhallinnan välineenä, muistikirjana tai vaikkapa unipäiväkirjana. Lukuvuoden 2022–2023 kattava kalenteri piristää päiviä, tarjoaa ajatuksia herättäviä mietelauseita, toimii menojen muistiona ja kulkee käyttäjänsä mukana luentosalista lukupiiriin ja etätöistä toimistolle. KESÄKUU | 120 s. | 05.3 | EAN: 6430060032323

Monipuolisesti luova EVELINA on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi tämän hetken kuunnelluimmista ja seuratuimmista kotimaisista tähdistä. Vuonna 2018 vuoden naissolistin Emmalla palkitun artistin musiikkia on striimattu huimat yli 200 miljoonaa kertaa. Evelina saa paljon kiitosta ottamalla kantaa tärkeisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin ja puhuu usein esimerkiksi kehorauhasta, ulkonäköpaineista, tasa-arvosta sekä naisten oikeuksista.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

93


SHARON JONES

Polta kirjoittamisen jälkeen Miten rehellinen uskallat olla, kun kukaan ei katsele? Facebook, Instagram, Twitter, tekstiviestit, Snapchat, YouTube… Elämästä on tullut jatkuvaa ripittäytymistä. Vastaiskuna sille tämä kirja ei kannusta sinua jakamaan yhtään mitään. Sen terävät kysymykset ja ajatuskokeet haastavat sen sijaan pelaamaan Totuutta tai tehtävää itsesi kanssa. Venytä rajojasi, pohdi menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaa ja koosta salainen kirja, joka on vain sinua itseäsi varten. Kun olet saanut kirjan täytettyä, heitä se pois, piilota se tai polta kirjoittamisen jälkeen.

ELOKUU 2021

Burn after writing

Suom. Kati Valli 144 s. | 17.3 EAN: 9789510480618

Englantilaisen SHARON JONESIN Polta kirjoittamisen jälkeen (Burn After Writing) on ollut valtava myyntimenestys ja noussut ilmiöksi maailmalla.

94


DIMITRIS CHASSAPAKIS

Päiväkirja 29 INTERAKTIIVINEN PAKOPELI

© DIMITRIS CHASSAPAKIS

Ainutlaatuinen pakopeli haastaa kokeneetkin pelaajat. Päiväkirja 29 on täysin uudenlainen interaktiivinen pakopeli. Ratkaise kirjan tehtäviä, syötä vastaukset puhelimen avulla nettisivulle ja etene loppuhuipennusta kohti. Salainen kaivaus ei tuottanut tuloksia, kunnes 29. viikolla tapahtui jotain odottamatonta. Tutkimusryhmä katosi, mutta jätti jälkeensä tämän päiväkirjan, jonka jokaisella aukeamalla on arvoitus. Ratkaise se, hae QR-koodin avulla vihje ja jatka eteenpäin, kunnes olet suorittanut kaikki kirjan 63 tehtävää. Päiväkirja 29 kuuluu suosittuun Exitpakopelisarjaan, joka täydentyy nyt uudenlaisella, tämän kirjan ja puhelimen avulla pelattavalla älypelillä.

TOUKOKUU Tagebuch 29 | Suom. Tapani Kilpeläinen 144 s. | 79.81 | EAN: 9789510473337

DIMITRIS CHASSAPAKIS on Ateenassa asuva luova

johtaja, joka on niittänyt kulttimainetta kahdella pakopelikirjallaan. Päiväkirja 29 (Journal 29) on hänen ensimmäinen suomeksi julkaistu pelinsä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

95


MATS BILLMARK , SUSAN BILLMARK

Elä täysillä – nyt tai ei koskaan Rehellinen elämäntaito-opas kaikille, jotka tahtovat elää tässä ja nyt Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

Kirjan viisaat vinkit kannustavat sinua luomaan itsellesi elämän, jota olet jo kauan kaivannut. Tunnistat tarinoista takuulla itsesi, elämäsi ja läheisesi, etkä säästy liikutukselta ja naurulta! Elä täysillä - nyt tai ei koskaan innostaa sinua kohentamaan elämäsi laatua. Kirja tarjoaa 24 tunteikasta ja samaistuttavaa tarinaa, joissa kirjoittajat paljastavat omat haavoittuvuutensa ja sisäiset oivalluksensa. Omakohtaisilla tarinoilla ja pohdinnoillaan Mats ja Susan Billmark osoittavat, että vaikeat ja rankatkin vaiheet voi aina kääntää helpommin hallittavaksi, paremmaksi ja merkityksellisemmäksi elämäksi. Tämä kirja antaa sinulle iloa elämäsi loppuun asti.

© MAGNUS ROUDÉN (FOTORODDAN)

HELMIKUU

Tid att leva nu eller aldrig

Suom. Elina Lustig 200 s. | 17.3 EAN: 9789510470350 EAN äänikirja: 9789510470367 EAN e-kirja: 9789510470374

Teos on jatkoa suositulle kirjalle Elä enemmän, stressaa vähemmän, joka tulee nyt saatavaksi myös äänikirjana. EAN äänikirja: 9789510482131

MATS JA SUSAN BILLMARK ovat ruotsalainen pariskunta, jonka ensimmäinen kirja Elä enemmän, stressaa vähem-

män oli bestseller. Mats ja Susan työskentelevät vapaina kirjoittajina ja kouluttajina.

96


© KREETTA JÄRVENPÄÄ

MERI-TUULI VÄNTSI, KREETTA JÄRVENPÄ Ä

Pataruokaa

Rakastettu keittokirja täydentyy uusin ohjein. Kannen suunnittelu: SATU KONTINEN Kannen valokuva: KREETTA JÄRVENPÄÄ

Pataruokaa on moderni klassikko, joka kuuluu jokaisen hitaan ruoanlaiton ystävän kirjahyllyyn. Uusi laitos sisältää jo suosikeiksi nousseiden reseptien lisäksi yhdeksän uutta ohjetta maalta ja mereltä.

MARRASKUU 2021 232 s. | 68.2 EAN: 9789510479476 EAN e-kirja: 9789510479483

Pataruokaa herättää henkiin unohtuneen ruoanlaittokulttuurin ja kannustaa hitaaseen mutta helppoon ruoanlaittoon. Kirja paljastaa pataruokien salat aina sopivimman lihan valitsemisesta mausteiden ennakkoluulottomaan käyttöön ja näyttää, miten vaivatonta erilaisten pataruokien valmistus on, kun alkuvalmistelujen jälkeen uuni hoitaa loput. Pataruokaa on kokille, joka tavoittelee reheviä makuja ja rakastaa pitkiä illanistujaisia. Reseptit vievät makumatkalle eurooppalaisista klassikoista muun maailman keittiöiden syleihin.

MERI-TUULI VÄNTSI on kokki ja ruokavaikuttaja. Häneltä on julkaistu myös Mökin keittokirja (2015) ja Pipsa

Hurmerinnan kanssa tehty Samassa Liemessä (2018). Meri-Tuuli jakaa ruokafilosofiaansa mieluiten järjestämällä illalliset ja nostamalla pöydän keskelle padallisen makuja, tarinoita ja rakkaudella tehtyä ruokaa. Kirjan kuvat on ottanut maalauksellisista kukkakuvistaan tunnettu valokuvaaja ja taiteilija KREETTA JÄRVENPÄ Ä , jonka töitä on esillä näyttelyissä sekä hänen suositulla Instagram-tilillään.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

97


S A R J A K U VAT –––––––––––

Kannen suunnittelu: JOHANNA AULÉN

MA ALISKUU 96 s. | 85.32 EAN: 9789510468647 EAN e-kirja: 9789510481172

98


© JOHANNA AULÉN

© VEIKKO SOMERPURO

JOHANNA AULÉN

Tsernobylin koirat Tuhoalueen koirien koskettava tarina Uusi kotimainen sarjakuvateos kertoo maailman tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta ja koirista, jotka sinnittelevät ihmisten hylkäämällä vyöhykkeellä. Neuvostoliittolainen Tšernobylin ydinvoimala räjähti 26.4.1986. Onnettomuus aiheutti laajoja radioaktiivisia päästöjä ja muutti voimalan lähialueet asuinkelvottomiksi. Mutta vaikka ihmiset evakuoitiin, Tšernobylin eläimet jäivät oman onnensa nojaan. Haastatteluihin ja tutkimuksiin perustuva Tšernobylin koirat kertoo kahden koiran – Bobikin ja Gamman – kautta Tšernobylin onnettomuudesta ja elämästä suljetulla vyöhykkeellä nykyUkrainassa. Komeasti kuvitettu dokumentaarinen sarjakuva on kertomus luonnon ja ihmisen sitkeydestä.

JOHANNA AULÉN (s. 1981) on vantaalainen

graafikko, animaattori ja kuvataideopettaja, joka vieraili Tšernobylin ydinvoimala-alueella vuonna 2019. Hän on tehnyt matkastaan myös kuvitetun reportaasin Ylen Kulttuuricocktailille.

S A R JA K U VAT

99


L ASTENJ A N U O R T E N K I R J AT –––––––––––

Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

”JA AINA YHTÄ RAKAS!”

100

MA ALISKUU 40 s. | L82.2 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510480274 EAN äänikirja: 9789510480298 EAN e-kirja: 9789510480281


MA ARET K ALLIO, K ATI V UORENTO

Välillä olet varpuseni

Hellittelyrunoja vauvoille © MIKKO RASILA

Lempeä runokirja vauvan ja vanhemman vuorovaikutushetkiin. Maaret Kallion viisaat sanat antavat tukea ja ymmärrystä arjen vanhemmuuteen. Vauvan tunnetilat vaihtelevat. Välillä hän on leikkisä kuin kissanpentu tai virkeä kuin papukaija. Välillä taas hitaasti syttyvä laiskiainen tai pelokas varpunen. Oli vauva mitä tahansa, hän on silti rakkainta maailmassa.

© LARI JÄRNEFELT

PIIRROKSET © KATI VUORENTO

Psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio sanoittaa myönteisesti vauvan erilaisia oloja, tunteita ja tunneilmaisua. Samalla kirja tukee vanhemman kykyä nähdä vauva hyväksyvin silmin. Rakkaus ja tunne turvallisuudesta pysyvät, vaikka tunteet tuulahtelevat laidasta laitaan. Kati Vuorennon suloiset eläinpiirrokset kuvittavat herkkävireisesti runojen tunteiden kirjoa.

MA ARET KALLIO (s. 1977) on tunnettu kouluttajapsykoterapeutti,

kolumnisti, luennoitsija ja tietokirjailija. Hänen suosittuja tietokirjojaan on myyty yhteensä jo lähes 150 000 kappaletta. KATI VUORENTO (s. 1973) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Vuorento on tehnyt kuvituksia lastenkirjoihin, aikakauslehtiin, kalentereihin ja muihin julkaisuihin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

101


© AAPO HUHTA

LIISA KALLIO, EPPU NUOTIO

OHO: Mitä tapahtuu? Kirjasarja, joka kasvaa vauvan mukana.

© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO

TAMMIKUU 22 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510454909

Suloinen pahvikirja vauveleille, jotka testaavat uusia taitojaan omatoimisesti ja iloisesti yllättyen. OHO-kirjat ovat pullollaan elämän pieniä ihmeitä ja lempeää vauvahuumoria. Vauva painaa nappia, ja valot menevät päälle. Räps, valot pois! Sitten painetaan tuosta – hrrrr, imuri käynnistyy. Oho osaa jo vaikka mitä! Lopuksi painetaan isän nenää. OHO-kirjoissa vauva oppii valtavasti uusia asioita ja kasvaa vähitellen vauhdikkaaksi taaperoksi. Sarjan aikaisemmissa osissa Oho maisteli erilaisia asioita ja oppi kääntymään, konttaamaan ja sitten kävelemään.

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, jonka käsiala on tuttu muun muassa

Pikku Papu -kirjoista. Eppu Nuotio on kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli seitsemänkymmenen kirjan lisäksi tv-käsikirjoituksia, musikaaleja, musiikkisatuja, näytelmiä ja lauluja. Nuotio palkittiin työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla vuonna 2012.

102


TOVE JANSSON

Muumi Sanahaitari: 1-2-3

HUHTIKUU Moomin Baby: Tummy time 1,2,3 10 s. | L85.22 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510481233

Hieno haitarikirja opettaa vauvalle tämän ihka ensimmäiset numerot. Vauvankin silmä pystyy erottamaan muumikuvien selkeät muodot ja kirkkaat värit.

© IRMELI JUNG

Vauvan oma muumikirja!

Haitarikirjan pahvisivuilla on helppoja sanoja ja numeroita sekä ihania muumikuvia. Haitarikirjan voi avata ja asettaa vauvan eteen, kun tämä makoilee lattialla ja tutkii ympäristöään. Kirjan kuvituksena on käytetty Tove Janssonin alkuperäiskuvia. Vauva näkee hyvin muodot, jotka ovat yksinkertaisia ja kirkkaasti väritettyjä.

TOVE JANSSON (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuim-

pia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

103


TOVE JANSSON

Muumien pieni kuvasanakirja: Värit Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Muumien kuvasanakirjoista oppii tuiki tärkeitä asioita! Muumilaakso on täynnä hienoja värejä – osaatko jo nimetä ne kaikki? Muumien pienissä kuvasanakirjoissa käydään läpi erilaisia lapsille tuttuja asioita ja niihin liittyvää sanastoa yhdessä muumien kanssa. Kotia, tunteita, hyviä tapoja, värejä ja muita tärkeitä teemoja käsittelevät kuvasanakirjat ovat oivallinen apu sanojen opetteluun ja sanavaraston kartuttamiseen. Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta koottu sanakirjasarja kuuluu jokaisen sanoja rakastavan lapsiperheen kirjahyllyyn.

MA ALISKUU 32 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510480205

104

Sarjassa aiemmin ilmestyneet: Muumien ISO kuvasanakirja, Muumien pieni kuvasanakirja: Koti ja Muumien ISO kuvasanakirja: Numerot.


TOVE JANSSON

Muumi ja tuulinen päivä Iloinen muumiseikkailu, jota voi lukea ja leikkiä! Pahvisivuisessa kirjassa on isokokoisia läppiä, joiden alta löytyy hauskoja yllätyksiä. Hirmuinen tuuli puhaltaa Muumilaaksoon, ja kaikki menee hyrskyn myrskyn! Nosta läppiä ja auta Muumipeikkoa ja tämän ystäviä etsimään kadonneet tavarat. Tove Janssonin originaalikuvien pohjalta tehty muumikirja vie perheen pienimmät mukaan toiminnalliseen seikkailuun. Jokaisen läpän alta löytyy riemukas yllätys!

HELMIKUU

Moomin and the Windy Day

Suom. Päivi Lehtinen 12 s. | L85.22 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510481226

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

105


U USI SA R JA MU UMIL A A KSON MONENK IR JAV ISTA HA HMOISTA JA ERIL A ISISTA T UNTEISTA Pikku muumi -sarjassa käydään läpi rakastetuimmat muumihahmot Muumipeikosta pikku Myyhyn ja Niiskuneidistä Mörköön. Samalla tulevat tutuiksi erilaiset luonteenpiirteet ja kaikenlaiset tunteet.

Tove Janssonin originaalikuvien pohjalta kootut veikeät runokuvakirjat sopivat yhdessä ääneen luettaviksi. Vanhemman kanssa on turvallista tutustua erilaisiin tuntemuksiin ja mielialoihin, jotka tulevat ja menevät. Pari–kolmevuotiaat rakastavat tarinan hauskaa runomuotoa ja yllätyskäännettä!

TOVE JANSSON

Pikku Myy on HAUSKA Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Kirja pienille pikku Myille Kun välillä vähän hiiltyy, jaksaa taas olla hauska kuin pikku Myy!! Pikku Myy on hirmuisen hauska. Hän tekee hassuja juttuja ja nauraa makeammin kuin kukaan muu! Mutta toisinaan Myy on myös tuhma ja ilkeä ja pönttöpää…

KESÄKUU 14 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510483671

106

© MOOMIN CHARACTERS™


TOVE JANSSON

Niiskuneiti on IHANA Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Kirja pienille Niiskuneideille Kilttikin saa suuttua ja vihreäksi muuttua! Niiskuneidillä on ihana valkoinen turkki ja soma otsatukka. Niiskuneiti rakastaa ihania asioita, kuten simpukoita, kakkuja ja kissanpentuja. Mutta joskus Niiskuneitikin haluaa pistää ranttaliksi ja tehdä jotain ihan vähän kamalaa…

KESÄKUU 14 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510483701

TOVE JANSSONIN KLASSIKKOKUVAKIRJAT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA

Kuinkas sitten kävikään?

Vaarallinen matka

Hur gick det sen?

Den farliga resan

Suom. Hannes Korpi-Anttila Julkaisu: Kesäkuu 2021 L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789510458426 EAN e-kirja: 9789510458419 ©Tove Jansson (1952), Moomin Characters™

Suom. Alice Martin Julkaisu: Kesäkuu 2021 L85.22 Ikäryhmä: 5+ EAN äänikirja: 9789510478042 EAN e-kirja: 9789510478059

©Tove Jansson (1977), Moomin Characters™

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

107


ASTRID LINDGREN, MARIA NILSSON THORE

Saariston lapset: Pelle löytää toivomuskiven Kannen suunnittelu: PIA HINNERUD

HELMIKUU

Saltkråkan: Pelle hittar en önskesten

Suom. Laila Järvinen 48 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510481028

”Maria Nilsson Thore sopii erinomaisesti kuvittamaan Astrid Lindgrenin tekstejä uusille lukijapolville.” – BTJ

Tervetuloa Saltkråkanin saaristoidylliin! Astrid Lindgrenin iki-ihanaan Saariston lapset -romaaniin perustuva kuvakirja kertoo siitä, kuinka sumu yllättää verkonkokijat ulapalla. Grankvistin ja Melkersonin perheiden isot lapset Teddy, Freddy, Johan ja Niklas lähtevät aamutuimaan verkkoja nostamaan. Kun Pampulalle selviää, että hänen koiransa Laivuri on mukana matkassa, Pampula raivostuu, mutta leppyy sentään saatuaan muuta mietittävää. Sumun saetessa Saltkråkanissa kuitenkin huolestutaan: ei kai merenkävijöiden ruuhi ole eksynyt? Onneksi Pelle löytää rannalta toivomuskiven – ehkäpä sen ansiota on, että souturetki päättyy lopulta onnellisesti.

ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinansa Saariston lapsista (1964)

Lindgren kirjoitti alun perin Olle Helbomin ohjaamaa, Suomessakin jo monille sukupolville rakasta tv-sarjaa varten. Saariston lapset -kuvakirjasarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Pelle saa pienen eläimen ja Pampulan ikioma hylje. Sarjan on kuvittanut ruotsalainen MARIA NILSSON THORE (s. 1975).

108


© JAKOB FORSELL

ASTRID LINDGREN, ERIC PALMQUIST

Rasmus ja kulkuri Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Kesäisen hyväntuulinen seikkailuromaani nyt Lindgrenklassikkosarjassa Astrid Lindgrenin rakastetussa lastenromaanissa orpopoika Rasmus lähtee etsimään itselleen maailmalta vanhempia, mutta päätyy keskelle seikkailua – ja löytää lopulta kodinkin aivan odottamattomalta suunnalta.

TOUKOKUU

Rasmus på luffen

Suom. Hannes Korpi-Anttila 225 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510482032 EAN äänikirja: 9789510438855 (julk. 12/2020)

ASTRID LINDGREN sai arvostetun H. C. Andersen -palkinnon kirjastaan Rasmus ja kulkuri 1958. ERIC PALMQUIST (1908–1999) on Elsa Beskow -palkinnolla palkittu ruotsalaiskuvittaja.

Rasmus on 9-vuotias ja asuu lastenkodissa. Hänen suurin haaveensa on, että joku haluaisi hänet omaksi pojakseen. Mutta turha toivo – aina kun lapseton pariskunta tulee hakemaan lastenkodista lasta, he valitsevat söpön, kiharatukkaisen tytön. Niinpä suoratukkainen Rasmus lähtee itse etsimään kotia maailmalta. Karkumatkallaan hän törmää kulkuri Oskariin, jonka mainioon seuraan hän lyöttäytyy. Oskarista ja Rasmuksesta tulee ystävät ja kesäinen maantie johdattaa heidät kohti vaarallista ja monivaiheista seikkailua. Ja joskus kotikin löytyy yllättävältä taholta!

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

109


HEIDI JOHANNA, LINNEA BELLAMINE

Pörröinen Pikku-Pupu haluaa kiivetä puuhun Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Voit onnistua missä vain – omalla tavallasi! Pörröisen pehmeässä kuvakirjassa Pikku-Pupu on suuren haasteen edessä. Sydämellinen tarina päättäväisyydestä, vaikeuksista ja niiden voittamisesta. Suuren suuri tammi keskellä niittyä. Pienen pieni Pörröinen Pikku-Pupu, joka on päättänyt kiivetä sen latvaan. Kiipeäminen ei kuitenkaan ota onnistuakseen. Hän yrittää monta kertaa ja saa neuvoja Pikku-Kettuselta ja Kurrelta, mutta joka kerta hän tömpsähtää maahan pyllylleen. Pikku-Pupu on ihmeissään: äitihän on sanonut, että hän pystyisi mihin vain. Opettavaisen kuvakirjan avulla on mahdollista käsitellä lapsen kanssa sitä, kuinka jokainen meistä tarvitsee erilaisia keinoja yltääkseen unelmiinsa. Suloinen kuvitus, hauskat yksityiskohdat ja herttaiset metsäneläimet täydentävät tarinan herkulliseksi lukuhetkeksi.

HEIDI JOHANNA on jo vuosia raken-

nellut Pörröisen Pikku-Pupun tarinoita ja maailmaa, ja nyt hän seikkailee kirjan kansien sisällä. Pörröinen Pikku-Pupu haluaa kiivetä puuhun on Heidi Johannan esikoisteos.

110

LINNEA BELLAMINE on kuvit-

taja ja graafinen suunnittelija, joka tunnetaan Fanni-tunnetaitokirjojen kuvituksesta. PikkuPupun tarinan hän herättää eloon herkällä ja värikkäällä otteella.

© OTTO VIRTANEN

TOUKOKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510482735 | EAN äänikirja: 9789510482865 EAN e-kirja: 9789510482858


SALLA SAVOLAINEN

Betonia!

Kirjasarja kaikille pienille työmaafaneille © JARI RIIHIMÄKI

Kannen suunnittelu: SALLA SAVOLAINEN

KESÄKUU 40 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510450536

Mestarikuvittaja Salla Savolainen jatkaa kirjasarjaa, joka on täynnä isoja työkoneita, ihmeellisiä vempaimia, tietoa ja toimintaa. Kypärä päähän ja turvakengät jalkaan, tänään mennään betoniasemalle! Koistisella on jo kourassaan kuormakirja, ja betoniauto seisoo myllyn alla lastattavana. Mutta missä Piki-koira taas luuraa? Pumppuauto odottaa jo… Salla Savolaisen yksityiskohtaiset työkonekuvat ja humoristinen tarinointi ovat takuuvarma yhdistelmä pienille ja isommillekin rakentajille. Sarjan ensimmäisessä osassa tutustuttiin asfalttiasemaan ja lopuksi vieraillaan vielä romuasemalla. Niissä kaikissa riittää kiirettä ja työntouhua, koneita ja kovaa meteliä!

”Bitumi vieköön, mikä mahtava tietopaketti asfaltoinnista! Voin kuvitella pienten tiedonhaluisten ihmisten ihastuvan tähän ikihyviksi.” – @kummastus

SALLA SAVOLAINEN on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut kuvituksistaan muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

111


K ATRIINA ROSAVA AR A , SIL JA-MARIA WIHERSA ARI © LAURA MENDELIN

Leijonankesyttäjä Kannen suunnittelu: SILJA-MARIA WIHERSAARI

© OTTO VIRTANEN

Saammeko esitellä: Pipsa Hurjisto!

Reipas ja humoristinen kuvakirja riitelevistä vanhemmista, jotka muuttuvat hurjiksi sirkusleijoniksi. Pipsa Hurjisto on maailman pienin leijonankesyttäjä. Hän ei yhtään pelkää leijonia, vaan pistää ne ojennukseen komealla karjaisulla. Mutta eräänä iltana, sirkusteltan pullistellessa yleisöstä kuin pannukakku, leijonankesyttäjän kurkusta ei lähde pihaustakaan…

HELMIKUU 40 s. | L85.22 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510480465 EAN äänikirja: 9789510480489 EAN e-kirja: 9789510480472

Katriina Rosavaaran kirjoittamassa kuvakirjassa riitelevät vanhemmat muuttuvat lapsen mielikuvituksessa karjuviksi sirkusleijoniksi. Monelle perheelle tuttua aihetta käsitellään ratkaisukeskeisesti ja lempeän huumorin keinoin. Silja-Maria Wihersaaren kuvitus piirtää kirjaan hyväntuulisen loppunäytöksen.

KATRIINA ROSAVA ARA (s. 1975) on monipuolinen kuvataiteilija ja kirjoittaja. Hän on julkaissut aiemmin

aikuisten aforismikirjan, vauvojen pahvikirjoja sekä kuvakirjan Villiina ja isosiskopakkaus (2017). SIL JA-MARIA WIHERSA ARI (s.1988) on valmistunut tekstiilitaiteen kandidaatiksi. Wihersaaren lastenkirjakuvitukset ovat

herkkiä ja sadunomaisia.

112


© OTTO VIRTANEN

MAGDALENA HAI, TEEMU JUHANI

Painajaispuoti: Kristallikallon tapaus Kannen suunnittelu: TEEMU JUHANI

Mitä syntyy, kun maamustekala, ujo kummitus ja liuta merirosvoja pistetään samaan kirjaan? Supersuositun Painajaispuodin seikkailut jatkuvat kalloakihelmöivin kääntein. Entistä isokokoisempi kirja on täynnä jännitystä, ektoplasmaa ja hulvatonta merirosvohuumoria! Merirosvoregatta saapuu Kammolaan! Kun palkinnoksi tarkoitettu kristallikallo varastetaan, Ninni ja Pertsa saavat ratkaistavakseen eriskummallisen rikoksen. Löytyykö syyllinen Leijuvan kostajan, Purppurahampaan vai Kuolon simpukan miehistöstä?

TOUKOKUU 48 s. | L85.22 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510463581 EAN äänikirja: 9789510481332 EAN e-kirja: 9789510481349

Lukupaloissa aiemmin ilmestynyttä Painajaispuoti-sarjaa on käännetty jo 21 kielelle. Nyt kirja kasvaa kokoa, ja sarjan maailma ja kohdeyleisö laajenee. Astu rohkeasti Kammolan kaduille ja kurkista merirosvolaivojen haiseviin sisuksiin! Sarjassa aiemmin ilmestyneet: Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri, Painajaispuoti: Hampaat hukassa ja Painajaispuoti: Hirmuinen jumimies.

MAGDALENA HAIN kirjoittama Painajaispuoti-sarja sopii kaikille jännityksen ja huumorin ystäville, joiden päätä eivät huimaa hirmuiset merirosvot tai superilkeät maamustekalat limalonkeroineen. Kuvittaja TEEMU JUHANIN hurjissa kauhuhahmoissa on mukana aimo annos hurttia huumoria.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

113


TERVETULOA HUPAISAAN JA SUPERSUOSITTUUN L.O.L. SURPRISE! -KIRJAMAAILMAAN!

PALJASTA PUUHAKIRJAN KÄTKETYT VÄRIT L.O.L. SURPRISE! -HAHMOJEN KANSSA! MUKANA TAIKAKYNÄ.

HELMIKUU L.O.L. Surprise: Kritzel Kratzel Buch 36 s. | L79.8 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510483725

L.O.L. Surprise! Väritä ja raaputa! Hauskassa puuhakirjassa on mukana kynä, jonka avulla voi raaputtaa kuvien salaiset värit esiin. L.O.L. Surprise! -hahmot kaipaavat pienten värittäjien apua! Tässä erikoispuuhakirjassa tapaat tutut hahmot ja pääset värittämään jännittävän taikakynän avulla. Kokeile ja ylläty!

114


CATHERINE K ALENGUL A

L.O.L. Surprise! Talvinen seikkailu

Lasten rakastamat L.O.L.-hahmot talvisessa muotiseikkailussa. Dollface avaa uuden upean muotiputiikin, mutta talven kylmyys karkottaa innokkaatkin ostoksilla kävijät. Mikä neuvoksi? Entä jos kaupassa järjestettäisiin oikein kimaltava tapahtuma? TAMMIKUU L.O.L. Surprise! Le Hiver étincelant Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510480212 EAN äänikirja: 9789510480236 EAN e-kirja: 9789510480229

HUHTIKUU L.O.L. Surprise! Une recontre inattendue Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen 64 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510480243 EAN äänikirja: 9789510480267 EAN e-kirja: 9789510480250

KESÄKUU L.O.L. Surprise! Que la meilleure gagne Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen 64 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510482049 EAN äänikirja: 9789510482063 EAN e-kirja: 9789510482056

CATHERINE K ALENGUL A

CATHERINE K ALENGUL A

Ystävyys voittaa kaiken hurmaavassa L.O.L.-hahmojen seikkailussa.

Osallistu kivaan kilpailuun L.O.L.-hahmojen kanssa.

L.O.L. Surprise! Uusi ystävä

Can Do Baby ja Bon Bon ovat toistensa vastakohdat. Toinen on superjärjestelmällinen ja rakastaa tiedettä, toinen taas on haaveileva musiikkifani. Kun odottamaton sattumus tuo heidät yhteen, orastava ystävyys yllättää molemmat. Voisivatko he täydentää toisiaan?

L.O.L. Surprise! Paras voittakoon! Uskomaton tanssi- ja laulukilpailu on alkamassa. Daring Diva osaa mitä vain ja rakastaa kilpailuja. Niinpä hän on jälleen kerran valmiina voittamaan kaiken! Mutta olisiko välillä aika antaa muidenkin loistaa?

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

115


pal at

ROOPE LIPASTI, MARI LUOMA

Aavepartio ja viemärin hirviö Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Aavepartio hirviön lonkeroissa! Helppolukuinen, runsaasti kuvitettu Lukupalat-sarja on tehty juuri lukemaan oppineille. Aavepartion matkassa sivuja saa kääntää sopivasti jännittäen - mutta vähän saa myös tirskua! Outo hirviö on muuttanut aavepartiolaisten kotikaupungin viemäriin. Kun otus ulottaa lonkeronsa pyttyjen kautta ihmisten kylpyhuoneisiin, julistetaan kaupunkiin virallinen pissahätätila. Mutta onneksi on Aavepartio!

HELMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510479742 EAN äänikirja: 9789510479766 EAN e-kirja: 9789510479759

ROOPE LIPASTI (s. 1970) kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Lipastin Lätkä-Lauri-sarja on yksi Lukupalojen

luetuimmista. MARI LUOMA (s. 1993) on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja, joka on tehnyt myös peligrafiikkaa.

116


” WSOY:N LUKUPAL AT-SAR JA ON KIELTÄMÄTTÄ TÄLL Ä HETKELL Ä YLIVOIMAISESTI PAR AS LUKEMA AN JUURI OPPINEILLE TARKOITETTU HELPPOLUKUINEN KIR JASAR JA .” – Maaseudun Tulevaisuus

TARU VIINIK AINEN, NETTA LEHTOL A

Neppari ja pupukahvila Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Pupufanien unelmasarja! Kun Neppari perustaa pupukahvilan, siellä tarjoillaan vain porkkanakakkua eikä kahvia lainkaan. Neppari on seikkaillut aiemmin helppolukuisessa Lukupalat-kirjassa Neppari ja Neiti Lutunen. Ihaninta Nepparin ja hänen parhaan kaverinsa elämässä ovat puput. Nyt lapset laittavat pystyyn pupukahvilan – mutta miten sinne saataisiin asiakkaita? Lukupalat-kirjoissa on sopivasti tekstiä, jotta juuri lukemaan oppinut jaksaa hotkaista ne kerralla. Runsas ja söpön pastellinen kuvitus joka aukeamalla houkuttaa lukemaan lisää.

HELMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510479629 EAN äänikirja: 9789510479773 EAN e-kirja: 9789510479636

TARU VIINIKAINEN (s. 1983) on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Viinikainen kirjoittaa myös aurinkoista Tiltu ja Lettu -lastenromaanisarjaa. NETTA LEHTOLA (s. 1996) on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Lehtolan kuvittama Kettujuttuja-kuvakirja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2019.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

117


V UOKKO HURME , JULIA SAV TCHENKO

Karmeat taruolennot Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Tervetuloa hyytävälle tietomatkalle – jos uskallat! Tunnetko jo ihmissuden, vampyyrin, jetin tai krakenin? Uusi Tietopalat-kirja pitää sisällään puistattavaa tietoa ja hurjia faktoja tunnetuimmista ja muutamista vähän harvinaisemmistakin hirvityksistä. Kirjassa käydään läpi, millaisia taruja kammotuksista on kerrottu ja mistä uskomukset ovat peräisin. Satutko esimerkiksi tietämään, miksi vapyyrilla ei ole varjoa?

TAMMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510480069 EAN äänikirja: 9789510480083 EAN e-kirja: 9789510480076

VUOKKO HURME (s. 1979) on kirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tieto-

kirjat, kuvakirjat ja romaanit. JULIA SAVTCHENKO (s. 1987) on helsinkiläinen kuvataitelija, kuvittaja ja lastenkirjailija.

118


HELPPOLUKUINEN TIETOKIRJASARJA ALAKOULULAISILLE. TIETOPALAT-KIRJOISSA ON TUHTIA TIETOA HELPOSTI HOTKAISTAVASSA PAKETISSA. UUSIA ASIOITA OPPII KUIN HUOMAAMATTA!

L AUR A ERTIMO, A APO R AVANTTI

Mikä on robotti? Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Rutkasti tietoa roboteista – ihmisen uutterista apulaisista Mitä robotit oikein ovat ja mitä kaikkea ne pystyvät tekemään? Hauskasti kuvitetussa Tietopalatkirjassa kaverukset Ro ja Botti pohtivat, missä kaikkialla robotteihin voi törmätä nyt ja tulevaisuudessa. Entä mitä yhteistä ja mitä eroa robotilla ja ihmisellä on? Ajattelevatko robotit – voivatko ne ihastua tai vihastua?

TAMMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510479162 EAN äänikirja: 9789510479186 EAN e-kirja: 9789510479179

LAURA ERTIMO (s. 1977) on maantieteilijä, joka on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja lapsille ja koko perheelle.

Ertimolle myönnettiin Tietopöllö-palkinto vuonna 2020. Kuvataiteilija A APO RAVANTTI (s. 1974) on kulttuurialan moniottelija. Hän tekee lastenkirjakuvitusten lisäksi töitä muun muassa ääniteknikkona ja muusikkona.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

119


Ulkoasun suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

JADE HAAPASALO, KAISU SANDBERG

JOHANNA VENHO, ELINA OVASKAINEN

Keksintöjä korvaläpistä cokikseen!

Kaikki tärkeä, mitä nuoren retkeilijän kannattaa tietää!

Pienet suuret keksinnöt

120

Seikkailijan retkikirja

Hauska ja värikäs Tietopalat-kirja kaikille nuorille keksijöille.

Helppolukuinen ja runsaasti kuvitettu tietokirja aloittelevalle retkeilijälle.

Kuka on keksinyt palapelin? Entä lakritsin tai trampoliinin? Pienet suuret keksinnöt -kirjassa on monen monta meille tuttua esinettä tai asiaa, jotka joku on aikoinaan oivaltanut ja rakentanut. Moni keksijöistä on myös ollut lapsi tai nuori.

Nyt reppu selkään ja retkelle! Mutta mitä pakata mukaan? Miten toimivat kartta ja kompassi, entä mitä pitää muistaa, kun aikoo jäädä metsään yöksi? Kuinka toimia, jos jotakin sattuu?

Helppolukuinen ja värikkäästi kuvitettu tietokirja kertoo maailmaa rikastuttaneista oivalluksista sekä ihmisistä niiden takana.

Seikkailijan retkikirja kertoo kattavasti ja napakasti kaiken, mitä nuoren seikkailijan kannattaa retkeilystä tietää.

TOUKOKUU | 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482308 | EAN äänikirja: 9789510482322 EAN e-kirja: 9789510482315

TOUKOKUU | 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510482278 | EAN äänikirja: 9789510482292 EAN e-kirja: 9789510482285

JADE HA APASALO on tamperelainen suomentaja, lastenkirjailija ja kustannustoimittaja. KAISU SANDBERG on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko.

JOHANNA VENHO on kirjoittanut monipuolisesti runoja, lastenkirjoja ja proosaa. ELINA OVASKAINEN on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija.


SANJA HAKALA, TOVE JANSSON, ANNI PÖYHTÄRI

Pikku Myyn ötökkäkirja Kiehtova opas kaikenikäisille ötökkäintoilijoille ja luonnonystäville Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Lähde ötökkäjahtiin pikku Myyn jalanjäljissä! Kuvankaunis kirja tuo silmiemme eteen kooltaan vaatimattomat mutta elämän kannalta korvaamattomat eliöt ja niiden ihmeellisen maailman. Pikku Myyn ötökkäkirjassa on kiinnostavaa tietoa ja klassisen kauniit piirroskuvat lähes kahdestasadasta Suomessa yleisestä ötökästä. Kirjassa käydään läpi surisevia, lepattavia, pistäviä ja puistattaviakin niveljalkaisia – ötököitä pihtihäntäisistä perhosiin ja siiroista sudenkorentoihin. Ötököillä on luonnossa monta erilaista roolia ja tehtävää: ne voivat olla pölyttäjiä tai loisia, rakentajamestareita tai tuholaisia, hurjia petoja tai säikkyjä pimeän otuksia. Kiehtovien lajikuvausten lisäksi kirja tarjoaa tietoa ötököiden evoluutiosta, aisteista ja muodonvaihdoksesta lajikatoa ja luonnon monimuotoisuutta unohtamatta. Kirjan sivuja kuvittavat Tove Janssonin mustavalkoiset originaalipiirrokset sekä ötökkäaiheiset sitaatit.

HUHTIKUU 112 s. | 56.8 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510480199

SANJA HAKALA on evoluutiobiologi, joka tutkii työkseen

muurahaisten perhe-elämää Sveitsissä Fribourgin yliopistossa. Hakala kuuluu myös Ötökkäakatemian kirjoittajakaartiin. ANNI PÖYHTÄRI on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka upeat nelivärikuvat ovat tuttuja kiitosta keränneistä kirjoista Hemulin kasvio ja Nuuskamuikkusen kalakirja.

”Ihan huikea opus Suomen kasveista!” – @tiianlukupaivakirja

”Paras ja kaunein kalakirja ikinä!” – @omakirjamansikka

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

121


Kannen suunnittelu: PASI PITKÄNEN

SARJAN JÄNNITTÄVÄ PÄÄTÖSOSA! HELMIKUU 200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510456828 EAN äänikirja: 9789510479292 EAN e-kirja: 9789510479308

122


Kepler62 Terra: Sydän Huippusuositun Kepler62 -sarjan päätösosa Avaruusseikkailijat ovat palanneet tekoäly Scorpionin valtaamalle kotiplaneetalleen, mutta Marien kaulassa sykkii Sydän, joka voi ratkaista vielä kaiken! Paluu Maahan on shokki Marielle. Scorpionin tekemä tuho saa hänet menettämään toivonsa. Marie jättää ystävänsä ja lähtee kohti lapsuudenkotiaan, valtavaa linnaa, jossa hän voi elää loppuelämänsä turvassa.

© PASI PITKÄNEN

BJØRN SORTLAND, PASI PITKÄNEN

Norjalainen BJØRN SORTLAND kirjoittaa Kepler62-menestyssarjaa vuorotellen TIMO PARVELAN kanssa. PASI PITKÄSEN kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut.

Hänen kaulassaan roikkuu kuitenkin koru, sydänriipus, jonka äiti antoi hänelle vuosia sitten. Marielle valkenee, että korun sisällä piilee sekä suunnaton toivo että vaara kaiken tuhoutumisesta. Onko Marie valmis ottamaan riskin ja taistelemaan elämän puolesta? Kepler62-sarja avaruuteen lähetetyistä uudisraivaaja-lapsista on kerännyt lukijoita ja menestystä niin kotimaassa kuin maailmallakin. Sarjaa on käännetty yli 20 kielelle ja sitä on myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta. Sydän on sarjan 13. kirja ja viimeinen osa.

© OTTO VIRTANEN

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

123


TUUTIKKI TOLONEN, K ATI V UORENTO © OTTO VIRTANEN

Agnes ja varjo ikkunassa

© LARI JÄRNEFELT

” Miten voikaan lastenkirja olla näin hyvä?!” –Kirjoihin kadonnut -blogi Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Palkittu mysteerisarja jatkuu! Alakouluikäisten Agnes-kirjat liikkuvat kutkuttavasti yliluonnollisen ja tavallisen arjen välimaastossa. Agnes ja äiti ovat muuttaneet salaperäiseen huvilaansa, jossa järjestetään kesäleirejä. Yhtäkkiä kuvataideleirin piirustuspinoon ilmestyy töitä, joita kukaan ei tunnista omakseen. Agnesin kameraan tallentuu outo varjo, aivan kuin joku seisoisi tyhjän huoneen ikkunassa. Onko Rauhalan huvilalla lisää salaisuuksia kerrottavanaan? Agnes ja varjo ikkunassa on Agnes-sarjan kolmas osa. Sarjan avausosa Agnes ja unien avain sai Lasten LukuVarkaus -palkinnon ja oli Runeberg Junior - sekä Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana.

TOUKOKUU 180 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510482414 EAN äänikirja: 9789510482438 EAN e-kirja: 9789510482421

”Ihastuttavan lämminhenkinen, sydämellinen, mutta samalla myös sopivan jännittävä sekä koukuttava tarina.” - Kirjoihin kadonnut -blogi

TUUTIKKI TOLONEN (s. 1975) on kirjailija ja sanataideopettaja. Tolosen lastenkirjat ovat matkanneet myös maail-

malle: Agnes-kirjoja on myyty viiteen ja Mörkövahti-sarjaa yli 25 maahan. KATI VUORENTO (s. 1973) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. ”Kati Vuorennon taidokkaan keveä lyijykynäkuvitus on olennainen osa romaanin [Agnes] viehkeää tunnelmaa.” (Lastenkirjahylly-blogi.)

124


© RUBY BRALLIER

MAX BR ALLIER , DOUGL AS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit – Luurankotie Kannen suunnittelu: JIM HOOVER

Zombeja, huumoria, vauhdikasta menoa! Täydellistä luettavaa Neropatin ystäville. Jack ja kumppanit lähtevät etsimään pahiksista kammottavinta: Thrullia ja hänen luurankoarmeijaansa. Viholliset rakentavat portaalia, jonka avulla kosminen voima Maailmojen tuhooja pääsee takaisin maailmaan. Tyypit joutuvat lähtemään Wakefieldistä ja edessä onkin eeppinen, hurja ja mässyntäyteinen ROADTRIP! TAMMIKUU

Last Kids on Earth: Skeleton Road

Suom. Aila Herronen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510473245 EAN äänikirja: 9789510473269 EAN e-kirja: 9789510473252

”Tämä kuudes kirja oli sarjan paras. Jos ei oteta lukuun viidettä kirjaa. Se oli yhtä hyvä kuin tämä.” - James, Goodreads ”Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!” -Jeff Kinney, Neropatin tekijä Maailman viimeiset tyypit -sarjasta

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat

luoneet yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

125


ERIN HUNTER

Uljasmaa: Henkiensyöjät Kannen suunnittelu: ALISON KLAPTHOR

Kuule savannin kutsu Soturikissojen tekijän uudessa sarjassa todellinen pahuus on saapunut Uljasmaahan, ja vain toivo voi sen torjua... Uusi Suuri isä, nuori paviaani Oka, aikoo tehdä Uljasmaasta rauhallisen asuinpaikan kaikille eläimille sekasortoisten aikojen jälkeen. Suuressa laumassa lymyää kuitenkin joukko viheliäisiä susia, jotka uhkaavat kauheilla teoillaan rikkoa hauraan rauhan heti kättelyssä. Uljasmaan eläinten on jälleen yhdistyttävä puolustamaan kotitasankojaan häiriköitä vastaan. Lukijakommentteja Uljasmaasta: ”Suosittelen ehdottomasti tätä kirjasarjaa niille, jotka rakastaa eläimiä ja seikkailua!” – @leval ”Näissä Erin Hunterin kirjoissa suurin vahvuus on mielestäni se, että tunteita herättäviä, vaikeitakin asioista tapahtuu ja niistä selvitään.” – @seikkailuja_sohvannurkassa ”Sarjan hahmot, juoni ja mieletön maisema luovat tarinan, jonne on helppo ja ihana uppoutua.” – @muitaihania MA ALISKUU

Bravelands: The Spirit-Eaters Suom. Ville Viitanen 350 s. | N84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510472743 EAN äänikirja: 9789510472767 EAN e-kirja: 9789510472750

ERIN HUNTER on kirjoittanut kymmenien osien mittaiseksi kasvaneen Soturikissat-sarjan, jonka sankat fani-

joukot ovat nostaneet kulttimaineeseen. Uljasmaa on Hunterin toinen suomennettu sarja. Salanimi Erin Hunterin taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

126


SUPERSUOSITTU

ERIN HUNTER

SEIKKAILU-

Soturikissat

SARJA NYT ÄÄNIKIRJOINA!

Miau! Maailman luetuin kissasarja jatkaa ilmestymistä äänikirjoina. Soturikissat on miljoonien fanittama yli 70 kirjan maailma – äänikirjoina tarinoista nauttimista on helppo jatkaa vaikka saman tien teoksesta toiseen!

Soturikissat-sarja: Suom. Nana Sironen N84.2 | Ikäryhmä: 9+

K U U DE S SA AGA : VA R JOJ E N A I K A

Oppilaan tehtävä A Vision of Shadows #1: The Apprentice’s Quest Julkaisu: Tammikuu | EAN äänikirja: 9789510482186

Myrsky ja varjo

Pirstoutunut taivas

A Vision of Shadows #2: Thunder and Shadow Julkaisu: Helmikuu EAN äänikirja: 9789510482223

A Vision of Shadows #3: Shattered Sky Julkaisu: Huhtikuu EAN äänikirja: 9789510482247

NOV E L L I T :

K L A A N I E N K I R JAT :

Klaanien varjoja

Klaanien taistelut

Shadows of the Clans Julkaisu: Toukokuu | EAN äänikirja: 9789510482254

Battles of the Clans Julkaisu: Kesäkuu | EAN äänikirja: 9789510482261

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

127


KANSAINVÄLINEN MENESTYSSARJA TEINITYTÖN VÄRIKKÄÄSTÄ ELÄMÄSTÄ!

RACHEL RENÉE RUSSELL

Nolo elämäni: Olisinpa tähtitoimittaja Hurjan hauskat teinipäiväkirjat! 14-vuotiaan Nikkin elämää seurannut päiväkirjamuotoinen Nolo elämäni -sarja on noussut myyntillistojen kärkeen ympäri maailman. Nolo elämäni on täydellinen, glitterimpi vastine Neropatin päiväkirjoille. Sarjan viidennessä kirjassa Nikki alkaa kirjoittaa neuvontapalstaa koulun sanomalehteen, jossa toimii myös hänen arkkivihollisensa Mackenzie juorutoimittajana. Aluksi neuvominen onkin hauskaa, mutta yhtäkkiä Nikki on hukkua postiin. Onneksi bestikset Chloe ja Zoey viihtyvät näppäimistön lähellä!

TAMMIKUU Dork Diaries 5: Tales from a Not-So-Smart Miss Know-It-All Suom. Jani Bohm 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463918 EAN äänikirja: 9789510476475

128


Rachel Renée Russell on yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka lastenromaaneja on myyty miljoonittain ympäri maailman. Sarjoista suosituin on Yhdysvalloissa jo 15. osaan edennyt Nolo elämäni -sarja, jota Russell kirjoittaa ja kuvittaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

RACHEL RENÉE RUSSELL

Nolo elämäni: Olisinpa ihastuttava Nikki valmistautuu koulujuhliin! Nolo elämäni -sarjaa on julkaistu jo yli 40 maassa ja sen kirjoja myyty yli 45 miljoonaa kappaletta. Kuudennessa päiväkirjassaan Nikkin mielessä ei ole muuta kuin ihastus. Kouluvuoden tärkeimmät juhlat lähestyvät ja miksi ei – voi miksi ei! – Brandon ole vieläkään pyytänyt Nikkiä deitikseen? Olisinpa ihastuttava käsittelee rakastumista vilpittömän riemukkaaseen Nolo elämäni -tyyliin. ”Verrattuna muihin lukemiini kirjoihin tämä oli hauska, koko kirja kuin non-stop-komediapläjäys! Nautin kirjan samaistuttavuudesta ja annoin sille viisi tähteä ja kaksi peukkua!” – Caileen, Goodreads

KESÄKUU Dork Diaries 6: Tales from a Not-So-Happy Heartbreaker Suom. Jani Bohm 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463925 EAN äänikirja: 9789510482070

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

129


© FILIP WOLAK

JEFF KINNEY

Neropatin päiväkirja Elokuvakansi

Neropatin päiväkirja -sarjan ensimmäinen osa – nyt myös animaatioelokuvana “DIARY OF A WIMPY KID” film artwork © 2021 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Greg Heffley perheineen, Gregin paras kaveri Rowley Jefferson ja pelätty Juustokäsi tulivat tutuiksi lukijoille jo toistakymmentä vuotta sitten, kun ensimmäinen Neropatin päiväkirja ilmestyi. Tähän mennessä sarjan kirjoja on myyty yli 250 miljoonaa kappaletta ja Neropateista on tullut huippusuosittua luettavaa kautta maailman. Ja nyt, ensimmäistä kertaa ikinä, Gregin päiväkirja – ei kun siis julkaisu – herää eloon värikkäänä 3D-animaatioelokuvana Disney+:lla. Tervetuloa Neropatin maailmaan, niin uudet kuin vannoutuneetkin Gregin ystävät!

MARRASKUU 2021

Diary of a Wimpy Kid (Special Disney+ Cover Edition) Suom. Sakari Hyrkkö 224 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510484319

JEFF KINNEY (s. 1971) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten huippusuosituista Neropatin päivä-

kirjoistaan.

130


© DAVIDMYERSPHOTOGRAPHY.COM

JACK MEGGITT-PHILLIPS, ISABELLE FOLL ATH

Hirviön kosto Parempaa huumoria koululaisille!

Hirviön ja Helmikin kuiva brittihuumori sai lukijat riemastumaan – nyt terhakka tyttölapsi ja hänen 511-vuotias ystävänsä ovat täällä taas. Ullakon hirviöstä päästiin, kun papukaija Claudette nappasi sen makupalakseen. 10-vuotias Helmikki on päättänyt, että myös kaikesta hirviötä ruokkimalla saadusta tavarasta on hankkiuduttava eroon. Tästedes Helmikki ja Ebenezer keskittyisivät tekemään pelkkää hyvää. Mutta sepä ei olekaan helppoa entiselle kepposten kuningattarelle. Ebenezer taas haikailee hirviön puklaamia aarteitaan, ja Claudette voi omituisen huonosti… MA ALISKUU

The Revenge of the Beast

Hirviöstä ja Helmikistä sanottua:

Suom. Marja Helanen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510462072 EAN äänikirja: 9789510479872 EAN e-kirja: 9789510479865

”Mainio mustan huumorin teos, joka hauskuuttaa niin lapsia kuin aikuisiakin!” – @booksandfrogs

JACK MEGGITT-PHILLIPS on lontoo-

”Tarina on jännittävä, hauska ja hyvin kirjoitettu, ja vertautuu jopa Roald Dahlin teoksiin.” – Aino Miikkulainen, Helsingin Sanomat

lainen kirjailija, joka kirjoittaa myös näytelmiä ja juontaa podcastia. Zürichissä asuva ISABELLE FOLLATH on aiemmin tehnyt kuvituksia mm. muotilehdille.

”Voi mikä mainio kirja!! – – Täydet 5 tähteä!!” –@kirjapallo

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

131


EOIN COLFER

© MARY BROWNE

Fowlin kaksoset kiistävät kaiken

Artemis Fowlin pikkuveljet jälleen kiipelissä Fantasiaa ja huumoria pursuavaa menestyssarjaa jatkavissa Fowlin kaksosten seikkailuissa seuraa toinen, edellistäkin lennokkaampi tuotantokausi. Artemis Fowlin 12-vuotiaat pikkuveljet Myles ja Beckett lainaavat luvatta perheen yksityislentokonetta – tuhoisin seurauksin. Kaksoset määrätään arestiin kotisaarelle, mutta sitä ei kauan kestä, kun Myles äkkiä siepataan. Beckett ja poikien keijuystävä Lazuli ryhtyvät etsimään Mylesia. Tiedossa on taas kaikkien aikojen seikkailu, jossa rämmitään mudassa, päädytään sylkipallon sisään ja tutustutaan muutamaan vaarallisenpuoleiseen kääpiöön… MA ALISKUU

The Fowl Twins Deny All Charges Suom. Jaakko Kankaanpää 400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510471258 EAN äänikirja: 9789510471272 EAN e-kirja: 9789510471265

”Lisää korkealentoista Fowl-meininkiä.” – Kirkus Reviews ”Colfer tarjoaa jälleen koukuttavan seikkailun, josta ei hauskuutta puutu.” – Irish Times

Irlantilainen EOIN COLFER (s. 1965) on kirjoittanut kahdeksan megahitiksi noussutta fantasiaromaania (WSOY 2001–2012), joiden päähenkilönä on Artemis Fowl, nuori rikollisnero, joka löytää maan sisällä asustavat, teknisesti kehittyneet keijut. Uusi sarja, jonka ensimmäinen kirja Fowlin kaksoset ilmestyi 2020, kertoo jo aikuistuneen Artemiksen vähintään yhtä nokkelien pikkuveljien edesottamuksista.

132


ARTEMIS FOWL -SARJA JÄTTIPOKKAREINA SEKÄ ÄÄNI- JA E-KIRJOINA

Artemis Fowl: Opalin kosto

Artemis Fowl: Kadonnut siirtokunta

Artemis Fowl: Aikaparadoksi

ARTEMIS FOWL 4

ARTEMIS FOWL 5

ARTEMIS FOWL 6

Artemis Fowl: The Opal Deception Julkaisu: Elokuu 2021 (jättipokkari), lokakuu 2021 (e- ja äänikirja) EAN jättipokkari: 9789510479315 EAN äänikirja: 9789510458266 EAN e-kirja: 9789510458259

Artemis Fowl and the Lost Colony Julkaisu: Elokuu 2021 (jättipokkari), lokakuu 2021 (e-kirja), joulukuu (äänikirja) EAN jättipokkari: 9789510479322 EAN äänikirja: 9789510458242 EAN e-kirja: 9789510458235

Artemis Fowl and the Time Paradox Julkaisu: Lokakuu 2021 (jättipokkari ja e-kirja), helmikuu 2022 (äänikirja) EAN jättipokkari: 9789510479339 EAN äänikirja: 9789510443163 EAN e-kirja: 9789510458211

Artemis Fowl: Atlantiskompleksi

Artemis Fowl: Viimeinen vartija

ARTEMIS FOWL 7

ARTEMIS FOWL 8

Artemis Fowl and the Last Guardian Julkaisu: Marraskuu 2021 (jättipokkari ja e-kirja), kesäkuu 2022 (äänikirja) EAN jättipokkari: 9789510479353 EAN äänikirja: 9789510458303 EAN e-kirja: 9789510458297

Artemis Fowl and the Atlantis Complex Julkaisu: Lokakuu 2021 (jättipokkari ja e-kirja), huhtikuu 2022 (äänikirja) EAN jättipokkari: 9789510479346 EAN äänikirja: 9789510443217 EAN e-kirja: 9789510458228

AIEMMIN ILMESTYNEET OSAT 1­– 3 NYT MYÖS E-KIRJOINA

Artemis Fowl

Artemis Fowl Julkaisu: Lokakuu 2021 EAN e-kirja: 9789510445563

Artemis Fowl -sarja: Suom. Jaakko Kankaanpää | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa Artemis Fowl: The Arctic Incident Julkaisu: Lokakuu 2021 EAN e-kirja: 9789510377178

Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi Artemis Fowl: The Eternity Code Julkaisu: Lokakuu 2021 EAN e-kirja: 9789510445716

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

133


DEBBI MICHIKO FLORENCE

Pää kylmänä, Jenna Sakai Kannen suunnittelu: STEPHANIE YANG

Hauska ja lämminhenkinen tarina ihastumisesta, kilpailuhenkisyydestä ja ystävyydestä Jenna Sakain tarina on itsenäinen osa Homma hallussa, Keiko Carter -kirjalle. ”Rakastin tätä kirjaa vielä enemmän kuin kirjailijan edellistä! Ja Keikokin on mukana tarinassa.” – Daria, Goodreads

HELMIKUU

Keep It Cool, Jenna Sakai

Suom. Aila Herronen 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510481035 EAN äänikirja: 9789510481059 EAN e-kirja: 9789510481042

Jenna ja hänen ensimmäinen poikaystävänsä Elliott eroavat, ja pettynyt Jenna päättää, että ei enää anna ihastumiselle mahdollisuutta vaan keskittyy opiskeluun. Mutta ei ole helppoa pitää pää kylmänä, kun joutuu näkemään jatkuvasti exää koulun sanomalehden toimituksessa ja sitä paitsi söpö, mutta ärsyttävä Rin Watanabe tuntuu ilmestyvän kaikkialle minne Jennakin menee.

DEBBIE MICHIKO FLORENCE toimi ennen kirjailijan uraansa alakoulun opettajana ja eläintarhan oppaana. Hän on kolmannen polven japanilaisamerikkalainen ja kasvanut Kaliforniassa. Nykyään hän asuu Connecticutissa miehensä ja tyttärensä kanssa. Perheeseen kuuluu myös rescue-koira, kani ja ankka.

134


ASHLEY ELSTON

10 totuutta ja yksi tehtävä 10 x sokkotreffit -kirjan tekijän uusi tunteisiin vetoava, aurinkoinen tarina. Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Juhlahumua ja mahdottomia vaatimuksia, päättäjäisbileitä ja suorittamattomia kursseja. Mikä loppujen lopuksi saa Olivian suoriutumaan lukion viimeisestä haasteesta, tahto olla paras vai yksi saavuttamaton poika, johon periaatteessa ei saisi langeta...

TOUKOKUU Ten Truths and a Dare | Suom. Inka Parpola 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789510476246 EAN äänikirja: 9789510476260 | EAN e-kirja: 9789510476253

10 x sokkotreffit -kirjasta tutun Sofian serkku Olivia vetää mukaansa koko parhaiden ystäviensä verkoston, kun suorittamatta jäänyt liikkakurssi uhkaa hänen valmistumistaan. Kuumassa Louisianassa kaikki muut valmistautuvat juhlimaan vapauttaan samalla kun Olivia joutuu kohtaamaan ylihuolehtivien vanhempien rasittavuuden, ennakkoluulonsa ja yhden aika yllättävän ihanan pojan.

ASHLEY ELSTON on amerikkalainen kirjailija. Hän opiskeli humanistisia tieteitä Louisianan yliopistossa ja toimi vuosia häävalokuvaajana, ennen kuin alkoi kirjoittaa kirjoja. 10 x sokkotreffit on hänen ensimmäinen, 10 totuutta ja yksi tehtävä toinen suomennettu teoksensa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

135


DESS TERENTJEVA

Miten elää jatkuvien olettamusten ja ennakkoluulojen maailmassa – ja mitä tehdä, kun itsekin tulee olettaneeksi? Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

Hyväntuulinen ja raikas nuortenromaani Ihana voitti WSOY:n TaajuusZ-kirjoituskilpailun. Säeromaanin elävästä ilmaisusta tulee mieleen spoken word, ja tekstissä kiteytyy se, mitä kirjoituskilpailulla haettiin: uusi ääni, joka kotimaisesta kirjallisuuskentästä vielä puuttui.

LOKAKUU 2021 200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510475935 | EAN äänikirja: 9789510475959 EAN e-kirja: 9789510475942

Lilja, ysiluokkalainen panseksuaali, on krooninen ihastuja. Uusimman someihastuksensa hän on ristinyt Ihanaksi – sillä Ihana vain on niin ihana! Kun Ihana osoittautuu Liljan yksinhuoltajaisän uuden naisystävän lapseksi, ihastuminen saa uudet kierrokset. Somessa Ihana on itsevarma ja tiedostava muunsukupuolinen, mutta Ihanan konservatiivinen äiti ei tiedä lapsensa todellisesta sukupuolesta mitään. Voiko Lilja hyväksyä, että isä seurustelee transfobiselta haiskahtavan naisen kanssa? Saako toista työntää väkisin ulos kaapista?

DESS TERENTJEVA (s.1992) on tamperelainen kirjailija. Terentjevalta on aiemmin ilmestynyt kaksi fantasiakirjaa

yhdessä Susanna Hynysen kanssa. Ihana on Terentjevan ensimmäinen nuortenromaani. ”Nuoret ovat fiksuja, ajattelevaisia ja joskus he osaavat kuulla vaiennettujen ääniä aikuisia paremmin. Juuri nuorten kiihkeä välittäminen marginaalissa elävistä ihmisistä on toiminut kirjan inspiraationa”, Terentjeva kertoo.

136

© MARJAANA MALKAMAKI

Ihana


© KAITLYN LITCHFIELD

KAREN M. MCMANUS

Kolme pahan perii Vastustamaton trilleri Yksi meistä valehtelee -kirjan tekijältä! Kannen suunnittelu: MELISSA FOUR

Salaisuuksia. Valheita. Perintö. Vastustamattomien trillereiden mestarin uutuus vie mukanaan syrjäiseen luksuslomaparatiisiin. Milly, Aubrey ja Jonah Story ovat serkuksia, mutta tuskin tuntevat toisiaan. He eivät ole koskaan tavanneet isoäitiään, joka rikkoi välit sukuun ja teki lapsensa perinnöttömiksi jo ennen nuorten syntymää. Nyt rikas ja erakkomainen matriarkka tarjoaa serkuksille kesätöitä lomasaarellaan. Kesä on täynnä yllätyksiä, salaisuuksia ja valheita. Mikä synkkä salaisuus hajottikin perheen vuosia sitten, se pitää suvun edelleen otteessaan ja on uhkaavampi kuin koskaan. ”Jälleen uusi McManus, jonka takia kannattaa jättää yöunet väliin.” - Kirkus Review ”Mestarillinen juonikuvio täynnä McManusille tyypillisiä koukkuja.” – Book Seller

HELMIKUU Cousins | Suom. Inka Parpola 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510475065 | EAN äänikirja: 9789510475089 EAN e-kirja: 9789510475072

Kirjailija KAREN M. MCMANUS asuu Yhdysvaltain itärannikolla. Hänen kaikki neljä YA-trilleriään ovat nousseet kansainvälisiksi myyntimenestyksiksi.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

137


© MARJAANA MALKAMAKIA

ANNUKKA SALAMA (s. 1980) on tampere-

lainen kirjailija, joka on valloittanut lukijat aiemmin faunoidinuorista kertovalla trilogiallaan. Käärmeenlumooja voitti ilmestyessään Blogistanian Kuopus -palkinnon ja oli Topelius-palkintoehdokkaana.

ANNUKKA SALAMA

Ripley – Nopea yhteys Ahmittava gaming-romaani <Ripley joined the server.> Viihdyttävä romaani nettiystävyydestä, koodaamisesta, hakkeroinnista – ja tunteista, jotka voivat herätä vahvana niin netissä kuin livenäkin. Isla on gamer, joka tunnetaan pelipiireissä nimellä Ripley. Damien on onlinekaveri, josta on tullut Islalle hämmentävän tärkeä. Islalla on kuitenkin periaate: hän ei halua pilata tiiviitä pelisessioita ja tuntikausien chattaamista tapaamalla Damienia IRL. Ikinä. Mutta Damien vetää Islan ajatuksia puoleensa kuin magneetti ja mahdollisuus nähdä oikeasti gameconissa ei jätä rauhaan. Kun Islan lukiossa aloittaa samaan aikaan raivostuttavan omahyväinen Anton, heidän välillään roihahtaa heti, eikä Isla enää tiedä voiko verkossa syntynyt syvä yhteys päihittää tosielämän tunteen.

138


SALAMAN FAUNOIDITTRILOGIA NYT Ä ÄNIKIRJOINA Kannen suunnittelu: ANNUKKA SALAMA

Käärmeenlumooja Julkaisu: Maaliskuu N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510460603

Piraijakuiskaaja Julkaisu: Huhtikuu N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510460610

HELMIKUU 300 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510480519 EAN äänikirja: 9789510480533 EAN e-kirja: 9789510480526

Harakanloukku Julkaisu: Toukokuu N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789510460597

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

139


TULEVAISUUDENKUVITELMA HÄIKÄISEE ELÄMÄNVOIMALLAAN Kannen suunnittelu: RIIKKA TURKULAINEN

MA ALISKUU 300 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510479957 EAN äänikirja: 9789510479971 EAN e-kirja: 9789510479964

SIIRI ENORANNAN nuortenkirjoille on myönnetty mm. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- sekä Topelius-palkinnot ja Enorannan edellinen romaani Kesämyrsky on Pohjoismaiden neuvosten lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokkaana (2021).

140


© VEIKKO SOMERPURO

SIIRI ENORANTA

Maailmantyttäret ” Me oltiin enemmän tai vähemmän orpoja, ja me päätettiin enemmän tai vähemmän pelastaa maailma.” Rohkeudessaan pysäyttävä utopia Maailmankodista, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia, luonto on elpymässä ja kapitalismi romutettu. Viiden tytön matka on kuin seikkailuromaani, moderni tyttökirja ja visionäärinen tutkielma ystävyydestä ja paremmasta maailmasta. He tapaavat Sopusointu-leirillä yksinäisille. Lise-Lotten vanhemmat vei nuneziakuume, Kaia suree perhettään ja Ritvaa ottaa päähän Maailmankodin tekopyhä meininki. Zerindan aivoja runtelevat esiäidin muistot maailmanlopun partaalta, eikä hän tiedä kenen ajatuksia milloinkin ajattelee. Joselinan veli on kuollut salaperäisten konehyönteisten hyökkäyksessä, ja tytöt lähtevät yhdessä selvittämään totuutta hyönteisistä. Mysteeri vie heidät taistellen ja tanssien läpi Maailmankodin ihmeiden. Siiri Enorannan tulevaisuudenkuvitelma häikäisee elämänvoimallaan ja palauttaa lukijan kyvyn unelmoida.

ENOR ANNAN ENSIMMÄISET ROMA ANIT Ä ÄNI- JA E-KIR JOINA

Omenmean vallanhaltija

Nukkuu lapsi viallinen

Julkaisu: Tammikuu N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN äänikirja: 9789510471906 EAN e-kirja: 9789510471913

Julkaisu: Helmikuu N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN äänikirja: 9789510471920 EAN e-kirja: 9789510471937

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

141


ILKKA REMES

Aaro Korpi -sarja

NUORTEN DEKKARISARJA ÄÄNI- JA E-KIRJOINA N84.2 | Ikäryhmä: 12+

Piraatit

Musta kobra

Pimeän pyöveli

Julkaisu: Toukokuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476062 EAN e-kirja: 9789510476079

Julkaisu: Toukokuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476086 EAN e-kirja: 9789510476093

Julkaisu: Toukokuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476185 EAN e-kirja: 9789510476192

Kirottu koodi

Hermes

Draculan ratsu

Julkaisu: Heinäkuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476208 EAN e-kirja: 9789510476215

Julkaisu: Heinäkuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476222 EAN e-kirja: 9789510476239

Julkaisu: Heinäkuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476277 EAN e-kirja: 9789510476284

Operaatio Solaris Julkaisu: Joulukuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476291 EAN e-kirja: 9789510476307

Riskiraja Julkaisu: Joulukuu 2021 EAN äänikirja: 9789510476314 EAN e-kirja: 9789510476321

ILKKA REMEKSEN maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi. Aaro Korpi

-sarja laajentaa Remeksen lukijakuntaa nuoriin, mutta toiminnalliset dekkarit pitävät myös aikuisen lukijan otteessaan.

142


POKK ARIT –––––––––––

TAMMIKUU ELENA FERRANTE

Aikuisten valheellinen elämä

LISA JEWELL

Joka askel jonka otat

”Jos nautit Elena Ferranten neliosaisesta Napolisarjasta, voit tarttua luottavaisin mielin uutuuteen. Se vie intensiivisellä otteella samantapaisiin teemoihin, meluisille kaduille rikkaitten ja köyhien kaupunginosiin.” – Maaseudun Tulevaisuus La vita bugiarda degli adulti Suom. Helinä Kangas T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475850

Idyllinen naapurusto järkkyy kun tapahtuu murha. Hyväosaisten yhteisössä jokaisella on salaisuutensa, mutta kenen salaisuus on kyllin hirveä johtaakseen murhaan? Watching You Suom. Karoliina Timonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475904

HELMIKUU

TUOMAS KYRÖ

MARTTA KAUKONEN

CLARE POOLEY

Kirjoituskonevaras kutsuu lukijan katsomaan, miltä maailma näyttää Tuomas Kyrön silmin. Yhteisöt, perhe, ystävät, työ, muistot, raha, mahdolliset tulevaisuudet. Mistä ei pääse eroon, mistä ei halua päästää irti?

Koukuttava psykologinen trilleri Gillian Flynnin hengessä. ”Kirja kiepauttaa lukijan ajatukset kerran toisensa jälkeen uuteen asentoon. -- Hieno esikoinen!” – Apu

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510475911

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480632

79-vuotias taiteilija Julian kirjoittaa kipeästä yksinäisyydestään vihkoon, jonka nimeää Totuushaasteeksi ja jättää sen sitten Monican kahvilaan. Monica kirjaa siihen omat kaipuunsa. Ja niin Totuushaaste etenee ja täyttyy aidoista tarinoista.

Kirjoituskonevaras

Terapiassa

Totuushaaste

Authenticity Project Suom. Ulla Selkälä T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480649 P OK K A R I T

143


PETER ROBINSON

Maasta sinä olet tullut ALAN BANKS

Yorkshiren nummien karunkaunis ympäristö luo oivallisen taustan älykkäille laatudekkareille, jotka lukee yhdeltä istumalta janoten lisää. Abattoir Blues Suom. Ulla Selkälä T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480656

ANDRZEJ SAPKOWSKI

MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

NOITURI 6

KOMISARIO BECK 1

Tuplasti Tähtifantasialla palkittu sarja jatkuu! Noituri Geralt ja velho Yennefer etsivät epätoivoisesti maan nielemää kasvattitytärtään Ciriä, jota tavoittelee samalla puoli maailmaa.

Kauniina kesäpäivänä 60-luvulla Ruotsin Motalan kanavasulusta löytyy nuoren naisen ruumis. Paikallispoliisi on ymmällään, eikä naisen henkilöllisyys, saati murhaaja, tunnu selviävän millään.

Wieza Jaskolki Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480663

Roseanna Suom. Kari Jalonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476765

Pääskytorni

Roseanna

MA ALISKUU

JEAN M. UNTINEN-AUEL

SUSANNA ALAKOSKI

CLIVE CUSSLER

MAAN LAPSET 1

PUMPULIENKELI 1

KURT AUSTIN

Esihistorialliseen Eurooppaan sijoittuvan Maan lapset -sarjan ensimmäisessä osassa kaksi ihmislajia kamppailee selviytymisestä.

Pumpulienkeli aloittaa eeppisen ja aistivoimaisen kronikan neljän sukupolven naisista, joiden tarina kattaa koko kuohuvan 1900-luvun. ”Isoäiti teki 50 vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut.”

Aarteita, actionia ja agentteja maailman merillä. Kurt Austin panee kaiken likoon taistellessaan asekauppiaita ja antiikkirosvoja vastaan.

Luolakarhun klaani

The Clan of the Cave Bear Suom. Erkki Hakala T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510482391

144

Pumpulienkeli

Bomullsängeln Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480755

Faraoiden matka

Journey of the Pharaohs Suom. Jorma-Veikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480724


PASCAL ENGMAN

ANTTI HEIKKINEN

VANESSA FRANK 2

METSÄKONEYHTIÖ PONSSEN PERUSTAJAN EINARI VIDGRENIN ELÄMÄKERTA

Rottakuningas Tukholman poliisissa työskentelevä komisario Vanessa Frank kohtaa naistenmurhien sarjan, joka puistattaa parkkiintuneintakin lainvalvojaa. Råttkungen Suom. Pekka Marjamäki T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480779

Einari

”Immeeset kysy, että mikähän se tuosta oekeen tulloo. Vastasin jotta Ponsse, mualiman paras mehtäkone.” T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510480731

SOPHIE KINSELLA

Tavataanko oikeasti?

Kinsellan uusin, itsenäinen teos on hulvaton tarina naisesta, joka turhautuu deittisovelluksiin ja päättää romantiikan sijaan keskittyä kirjan kirjoittamiseen, mutta yllättäen löytääkin rakkauden. Love Your Life Suom. Maija Heikinheimo T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480748

HUHTIKUU

PETE SUHONEN

Naiset kuin muuttolinnut POSTINUMEROMURHAT

2000-luvun alun Helsinkiin sijoittuva Naiset kuin muuttolinnut avaa Postinumeromurhat-dekkarisarjan. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480762

HANNA BROTHERUS

KIERA CASS

Esikoisromaani luotaa naisen elämänvaiheita kaunistelematta ja samastuttavasti. Teos käsittelee lapsuutta ja äitiyttä, perhe- ja parisuhteita, sukupolvelta toiselle siirtyviä suruja ja ylitsevuotavaa rakkautta.

VALINTA 1

Ainoa kotini

T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789510480816

Valinta

Kiera Cassin romanttinen, tulevaisuuteen sijoittuva Valinta-sarja on käännetty 40 kielelle ja se on ollut huippumenestys kaikkialla maailmassa. The Selection Suom. Laura Haavisto T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480809

P OK K A R I T

145


TOUKOKUU

ILKKA REMES

ARTTU TUOMINEN

NICK HORNBY

Saksa voitti sodan. Suomi on ekofasismin mallioppilas. Mutta myrsky nousee kaduilla...

DELTA 3

”Yksinkertaisesti hurmaava veijariromaani miehestä, pikkupojasta ja omalaatuisista oikean elämän ongelmista, jotka tuovat meitä yhteen ja vievät erilleen.” – Vogue

Kotkanpesä

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510480793

Vaiettu

Johtolanka-palkittu kirjailija kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista ja valinnoista, joiden seurauksia on kannettava koko loppuikä. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480786

About a Boy Suom. Jukka Jääskeläinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510482407

JENS HENRIK JENSEN

BETH O’LEARY

SOFIE SARENBRANT

VIVECA STEN

OXEN 4

EMMA SKÖLD 7

ÅREN MURHAT 1

Entinen eliittisotilas Niels Oxen lähtee Tanskan nummiseudulle, susien asuinsijoille, etsimään kadonnutta… mutta löytää jotain aivan muuta kuin etsimänsä.

Vaihtamalla paranee! Hittikirja Kimppakämpän tekijän raikas uutuus on iloinen sekoitus rakkautta, ystävyyttä ja maisemanvaihdoksia! Tosirakkaus ei katso ikää eikä asuinpaikkaa.

Supersuosion saavuttaneen Emma Sköld -sarjan seitsemäs suomennettu romaani on kuin huima vuoristorata-ajelu, jonka ei soisi ikinä loppuvan.

Huippusuosittu dekkaristi vie lukijansa Åren tunturimaisemiin – eikä ruumiilta vältytä.

Lupus Suom. Kari Koski T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480823

The Switch Suom. Taina Wallin T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480830

Ihmiselle susi

146

Poika

Vaihtokauppa

Häpeänurkka

Skamvrån Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480861

Lumen uhrit

Offermakaren Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510480854


KESÄKUU

VARPU HINTSANEN, EMILIA SALORANTA

Valo joka ei kadonnutkaan Valo joka ei kadonnutkaan on koskettava, omakohtainen tarina, joka auttaa jaksamaan mahdottomiltakin tuntuvien elämänkriisien keskellä. T 17.3 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483336

LIANE MORIARTY

GEORGE ORWELL

Mielenkiintoisia henkilöhahmoja, terävää ihmissuhteiden kuvailua, ripaus jännitystä – täydellinen romaani älykkään viihteen ystäville.

George Orwell tunnetaan parhaiten romaaneistaan, mutta hän oli myös terävä esseisti ja kriitikko. Tässä kokoelmassa käydään läpi aiheita norsun ampumisesta nationalismiin, Henry Milleriin ja englantilaiseen keittotaitoon.

Viimeinen vuosipäivä

The Last Anniversary Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510483305

Kun ammuin norsun ja muita esseitä

The Collected Essays, Journalism and Letters of George Orwell 1-4 Suom. Jukka Kemppinen T86.5 | Hintaryhmä: E | EAN: 9789510483312

Lokakuu 2021

MAJ SJÖWALL, PER WAHLÖÖ

JEAN M. UNTINEN-AUEL

KOMISARIO BECK 5

MAAN LAPSET 2

”Jännittävä ja mielikuvituksellinen ruotsalainen poliisiromaani Martin Beckistä ja tämän miehistä alkaa räjähtävästi – kirjaimellisesti. Kertomus etenee rivakkaa vauhtia ja kiduttavan kekseliäästi, kun palapelin palat loksahtelevat yhteen ja lennähtelevät erilleen.” – Publishers Weekly

Nuoreksi naiseksi varttunut Ayla on joutunut pakenemaan ja jättämään raskain mielin lapsensa klaanin huostaan. Matkattuaan kuukausia Ayla löytää pohjoisilta aroilta suojaisan laakson, jossa hevoslaumat laiduntavat.

Kadonnut paloauto

Brandbilen som försvann Suom. Margit Salmenoja T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510476802

Hevosten laakso

The Valley of Horses Suom. Erkki Hakala T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789510483343

ROSA LIKSOM

Hytti nro 6 KOHTAAMISIA JUNASSA

Cannesissa palkittu Hytti nro 6 elokuvateattereissa syksyllä 2021! Rosa Liksomin Finlandia-palkittu kertomus matkasta asioiden ytimeen, suljetun maan sielunelämään ja tytön omaan sisimpään. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510479582

P OK K A R I T

147


SATU RÄMÖN DEKKARISARJAN AVAUS HILDUR VIE LUKIJAT ISLANNIN SYRJÄISILLE

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

VUONOILLE.

M

IL J

ÖMÄRK

T

Painotuote 4041 0955

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.