Page 1

K EVÄT 202 1


S I S Ä LT Ö

© COURTESY OF THE AUTHOR

Kotimainen kaunokirjallisuus........... 4 Suomennettu kaunokirjallisuus.........30 Tietokirjat..................... 54 Sarjakuvat..................... 82 Lasten- ja nuortenkirjat................ 84 Pokkarit....................... 136

30

Kevään ilmiökirjojen n:o 1!

54

Bill Gatesin askelmerkit vihreämpään huomiseen

121

Huumoria ja glitteriä!

4 Palkitun rikoskirjailijan uutuus!

60 2

Suomen tunnetuimman murhan tarina


akastin lapsena vanhojen karttojen tutkimista, sellaisten, joissa

© AAPO HUHTA

R

TIETOA JA TUNNETTA

tuntemattomiin maailmankolkkiin oli piirretty hurjia villi-ihmisten kuvia ja kaukaisia merialueita kansoittivat piirustukset jättiläiskalmareista ja merenneidoista. Varman tiedon puuttuessa kartanpiirtäjä oli antanut mielikuvitukselleen vallan.

Fiktion kirjoittajalle mielikuvituksen vilkas lento on kullanarvoinen ominaisuus, mutta tietokirjailijan kohdalla tilanne on mutkikkaampi. Klassisen määritelmän mukaan tieto on perusteltu, tosi uskomus. Lukijan täytyy voida luottaa siihen, että tietokirjassa esitetyt väitteet pitävät paikkansa. Toisaalta pelkkä faktojen luetteleminen ei vielä kelpo kirjaa tee. Meille ihmisille on ominaista viehätys tarinoihin, olivatpa ne tosia tai keksittyjä. Kiinnostavan tietokirjan ytimessä onkin usein kirjoittajan henkilökohtaisen näkökulman, kiehtovan tarinan ja tietosisällön tasapainoinen liitto. Tästä vinkkelistä katsottuna tietokirjailijan työ on vielä haastavampaa kuin kaunokirjailijan: pitää pystyä kertomaan vetävä tarina, mutta faktoihin pitäytyen. Jos Etelämerellä ei nykyisen tiedon valossa majaile ihmisiä syöviä merihirviöitä, niitä ei maailman meristä kertovaan tietokirjaan sovi myöskään ujuttaa. Onneksi tietokirjailijat ovat tarttuneet tähän haasteeseen. Kevään uutuuksista löytyy muun muassa Mies joka murtautui Auschwitziin,

vuoden tietokirjaksi Britanniassa valittu tositarina vastarintataistelijasta, joka onnistui paitsi soluttautumaan natsien pahamaineisimmalle keskitysleirille, myös pakenemaan sieltä. Tietokirjoissa näkyy myös rohkeus kertoa asioista, joista olisi aikaisemmin vaiettu. Tästä koskettavana esimerkkinä on maailmanlaajuiseksi ilmiökkertoo hienovaraisin vedoin hyväksikäytön kohteeksi joutuneen nuoren

© ISTOCK

si noussut Vanessa Springoran omaelämäkerrallinen kirja Suostumus, joka naisen selviytymistarinan. Ehkäpä tietokirjojen kaikkein tärkein funktio ei lopulta ole lukijan tietomäärän, vaan ymmärryksen ja myötätunnon kasvattaminen. Se on parasta vastalääkettä aikaamme pesiytyneelle pelon ja vihan retoriikalle. Suosittelen lämpimästi perehtymään Martti Vaalahden kirjaan Sanomattakin selvää?, jossa kirjoittaja kertoo miten ja miksi oikealla hetkellä valitut sanat vaikuttavat meidän ja toisten ihmisten elämänlaatuun ja lopulta maailmankuvaan.

HENRIKKI TIMGREN WSOY:n tietokirjallisuuden kustantaja

3


KOTIM A INEN K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

”SUOMALAISESTA SS-MIEHESTÄ KÄYTETTIIN NIMITYSTÄ PAHOLAINEN.”

TOUKOKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510463499 EAN äänikirja: 9789510463543 EAN e-kirja: 9789510463529

4


Porissa asuva ARTTU TUOMINEN (s. 1981) työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummasävyisiä, kovaotteisia rikosromaaneja. Tuominen luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan. Delta-sarjan romaaneja on myyty jo Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Alankomaihin ja Tanskaan!

ARTTU TUOMINEN

Vaiettu

Jos valhetta elää riittävän pitkään, muuttuuko se todeksi? © MIKKO RASILA

Verivelan ja Hyvityksen kirjoittajan uutuus. Arttu Tuominen tuo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan. 98-vuotiaan ex-pankinjohtajan Albert Kangasniemen kimppuun hyökätään ja hänet yritetään hirttää. Uhri pelastuu täpärästi, mutta käy ilmi, että rikos on osa laajempaa kokonaisuutta. Porin poliisin etsivät Jari Paloviita, Linda Toivonen ja Henrik Oksman kohtaavat poikkeuksellisen julmien rikosten sarjan. Puolustuskyvyttömiin vanhuksiin kohdistuvat väkivallanteot tuntuvat käsittämättömiltä. Tutkinta mutkistuu, kun poliisi pääsee jyvälle uhrien vaietusta menneisyydestä, joka johtaa Waffen-SS:ään. Porin poliisi on pian tekemisissä kansainvälisen rikollisuuden kanssa, johon kytkeytyy yksi suomalaisen sen sotatarinan tabuista. Johtolanka-palkitun Arttu Tuomisen Vaiettu kertoo suomalaisista SSvapaaehtoisista ja valinnoista, joiden seurauksia joutuu kantamaan koko elämänsä.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

5


”TÄSSÄ PUHUU NAINEN, JOKA 50-VUOTIAANA USKALSI ENSIMMÄISTÄ KERTAA VETEEN. PINNAN ALLE.”

MA ALISKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510464175 EAN äänikirja: 9789510464687 EAN e-kirja: 9789510464670

ESIKOISTEOS

6


HANNA BROTHERUS

Ainoa kotini Naisen elämästä – kauniisti ja kaunistelematta © LAURA MALMIVAARA

Ainoa kotini on rohkea romaani naisen halusta nähdä itsensä kokonaisena. Kun lapset lähtevät kotoa, päähenkilö haluaa sukeltaa syvälle menneisiin vuosiin. Hän haluaa ymmärtää, miten monta elämää hän on oikeastaan elänyt pysähtymättä miettimään, kenen silmin hän on itseään aina katsonut, keitä kaivannut rinnalle ja mitä vielä on edessä. Alkaa armoton matka lapsuudenkotiin, omaan perheeseen ja omaan kehoon. Kirjoittaminen antaa voimia ravistella elettyä elämää, ympärillä olevia ja omaa itseään. Hanna Brotheruksen esikoisromaani luotaa naisen elämänvaiheita kaunistelematta ja samastuttavasti. Teos käsittelee lapsuutta ja äitiyttä, perhe- ja parisuhteita, sukupolvelta toiselle siirtyviä suruja ja ylitsevuotavaa rakkautta. Ja sitä kun rakkaus ei riitä ja kun ei riitä itselleen. Kaikenkattavaa on elämisen vimma ja keskeneräisyyden hyväksyminen.

H A NNA BRO T HERUS (s. 1968) on koreografi, ohjaaja ja tanssitaiteilija. Ainoa kotini on hänen esikoisromaaninsa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

7


© CARL BERGMAN

HANNA WESELIUS

Sateenkaariportaat Monikerroksisen viisas romaani palkitun Alma! -romaanin tekijältä

Sateenkaariportaat on romaani miehen rooleista, naisvihasta, ääriliikkeiden noususta, värien muuttumisesta ja kunnian katoavaisuudesta. Egon on mies, joka ei haluaisi uskoa peilinsä kertovan totuutta. Myös muu todellisuus tuntuu sarjalta epäonnistumisia. Egon opettaa valtiotieteellisessä tiedekunnassa, juo liikaa, pitää huolta vuoteenomasta äidistään ja yrittää säilyttää kontaktin aikuiseen poikaansa. Hän tuntee surua, josta ei saa otetta, ja ärtymystä, joka on aina turrutettavissa. Kaiken ympärille levittäytyy Helsinki lämpimine elokuisine öineen, oikullisine talvineen ja portaineen, jotka on maalattu sateenkaaren väreihin mutta jotka joku käy aina uudestaan maalaamassa mustavalkoisiksi. TAMMIKUU 240 s. | 84.2 EAN: 9789510453155 EAN äänikirja: 9789510456712 EAN e-kirja: 9789510456705

Hanna Weseliuksen palkittu esikoisromaani Alma! keräsi kiitosta mm. omintakeisesta äänestä ja vahvasta aiheesta. Sateenkaariportailla Weselius vahvistaa näyttönsä kirjallisena taiturina.

HANNA WESELIUS (s. 1972 Kajaanissa) on opiskellut kirjallisuustiedettä, journalismia ja valokuvataidetta ja toimi-

nut kuvajournalistina, kuvataiteilijana ja vapaana kirjoittajana. Hän on koulutukseltaan taiteen tohtori ja työskentelee valokuvataiteen yliopistonlehtorina. Weseliuksen esikoisromaani Alma! (2016) sai Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon.

8


© AAPO HUHTA

MARIANNA KURTTO

Seitsemäs piste Leppäkertun siivet lyövät kahdeksankymmentäviisi kertaa sekunnissa. Uskotko että sellaista konetta on helppo rakentaa?

Leppäkerttujen pilvi täyttää taivaan verenpunaisella, ja pian hyönteisiä on kadut ja kodit täynnä. Yllättävä luonnonilmiö sekoittaa kokonaisen maan ja sysää sen tuhon partaalle. Romaanissa Seitsemäs piste seurataan perhettä, jonka erilleen ajautuneet jäsenet yrittävät selvitä leppäkerttusateen aiheuttamasta katastrofista kukin tavallaan. Samaan aikaan kaukaisella taigalla erakko maalaa pisteitä punaisten hyönteisten panssareihin. Mitä oikeastaan on tapahtunut ja mikä on erakon osuus tapahtumiin? Kurtto käsittelee kielellisesti mestarillisessa romaanissaan perhe-elämän ristiriitoja, kasvukipuja ja sisarkateutta. HELMIKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510461815 EAN äänikirja: 9789510463536 EAN e-kirja: 9789510463505

MARIANNA KURTON (s. 1980) edellinen romaani Tristania (WSOY, 2017) valittiin Suomen ehdokkaaksi Pohjois-

maiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Perusteluissaan raati totesi: ”Koko ajan romaania kannattaa kekseliäisiin vertauksiin ja metaforiin taipuva kieli, mikä tuo teokseen lyyristä lisäarvoa.”

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

9


© OTTO VIRTANEN

IDA PIMENOFF

Kutsu minut

Isälle joka ei halunnut olla isä Poikkeuksellisen vahvasti puhutteleva esikoisromaani hylätyksi tulemisen kokemuksesta, sukupolvien yli käyvästä surusta ja elämää ylläpitävästä toivosta. ”Ehkä vielä jonain päivänä koittaisi hetki, jolloin minunkin isäni kutsuisi minut luokseen, ajattelin.” Veran isä täyttää pian 80 vuotta. Hän viettää syntymäpäiviään perheen kesken, lastensa ja vaimonsa kanssa. Veraa ei ole kutsuttu. Kutsu minut on vangitsevasti kirjoitettu romaani naisesta, joka yrittää saada yhteyden isäänsä, kasvattaa omaa lastaan sekä käsitellä avioeroaan ja aiemmilta sukupolvilta periytyvää kohtaamattomuutta. Teos pohjautuu kirjoittajansa omaan kasvutarinaan.

IDA PIMENOFF (s. 1977) on valokuvataiteilija, joka on aiemmin julkaissut kolme valokuvakirjaa saksalaisen taidekirjakustantamon kanssa. Pimenoff asuu perheineen Helsingissä. Kutsu minut on hänen esikoisromaaninsa.

10


” VILKAISIN ITSEÄNI VIELÄ KERRAN PEILISTÄ. HALUSIN NÄYTTÄÄ ISÄNI SILMISSÄ KAUNIILTA. HALUSIN NIIN KOVASTI, ETTÄ HÄN PITÄISI MINUSTA.”

HELMIKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510454831 EAN äänikirja: 9789510456576 EAN e-kirja: 9789510454848

ESIKOISTEOS

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

11


TAMMIKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510456187 EAN äänikirja: 9789510456569 EAN e-kirja: 9789510456552

ESIKOISTEOS

”Olev liikahteli hermostuneesti mutta rauhoittui, kun tajusi keskustelun päättyneen eikä kodin jättämisestä enää puhuttu. Mutta Olev ei ymmärtänyt, että äidin vaikeneminen sinetöi koko perheen kohtalon loppuiäksi. Hän työntyi äidin kylkeen ja tämä alkoi silitellä hänen vaaleaa tukkaansa. Tykkien kumu jatkui, metsä hämärtyi.”

12


© VEIKKO SOMERPURO

SAMPO TERHO (s. 1977)

on entinen kansanedustaja, europarlamentaarikko ja kulttuuriministeri. Idean tähän romaanin hän sai jo 15 vuotta sitten vieraillessaan Saarenmaalla. Neuvostoliiton näkyvät rauniot ja paikallisten tarinat muistuttivat, miten historian suurtapahtumat mullistavat tavallisten ihmisten elämää. Olev Roosin kyyneleet on hänen esikoisromaaninsa.

SAMPO TERHO

Olev Roosin kyyneleet Romaani pojasta, joka oppi patoamaan kyyneleensä Neuvosto-Viroon sijoittuva lämmin esikoisromaani historian oikuista, salaisuuksista ja selviytymisestä. Olev Roos on jo pikkupoikana tottunut olemaan varuillaan ja kuuntelemaan. Aluksi tykkien kumua, myöhemmin aikuisten kuiskailua siitä, miten neuvostoviranomaiset muokkaavat saarenmaalaisen kotikylän kohtaloa. Stalinin ajan Virossa vaikeneminen oli kultaa. Köyhyys ulottuu Neuvostoliitossa kaikkialle, mutta lehdistössä ja koulussa ylistetään kommunismia. Olevin ikääntyessä yhteiskunta muuttuu nopeasti mutta tavallisten ihmisten arki paranee hitaasti. Olev oppii mukautumaan ja löytämään iloa elämän pienistä asioista. Sydämellinen tarina Olevista, joka etsii omaa tietään niin kommunismin kuin kapitalismin unohtamana.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

13


© OTTO VIRTANEN

JOONAS KALLONEN

Giljotiini ”Milloin tiesin, että tarkoitukseni on sytyttää tulia, levittää tuhoa ympärilleni?”

Giljotiini on eurooppalainen aikalaisromaani ääriliikkeistä, nuoruudesta ja pakkomielteestä muuttaa maailmaa. Pariisissa asuva Mikael on mukana suunnittelemassa poliittisesti motivoitunutta terrori-iskua. Hän haluaa ajaa ranskalaisen yhteiskunnan sotaa muistuttavaan tilaan, joka vuorostaan mahdollistaisi muutoksen. Hänen siskonsa, Helsingissä asuva Sofia, on idealisti, mutta etsii rauhanomaisia keinoja muuttaa maailmaa. Sofia haluaa rakentaa toivoa tulevaisuudesta taiteen avulla. Giljotiinissa Joonas Kallonen kuvaa eurooppalaisten nuorten aikuisten pyrkimyksistä löytää identiteettinsä. Kallonen yhdistelee perinteistä romaanikerrontaa, aikaamme kiinnittyvää esseistiikkaa ja energistä tajunnanvirtaa. HUHTIKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510448410 EAN äänikirja: 9789510463512 EAN e-kirja: 9789510463482

ESIKOISTEOS

Giljotiini on kertomus toivosta ja muutosvoimasta, tarina sisaruksista, joiden unelmat törmäävät kohtalokkaana päivänä keskellä Euroopan murrosta. Joonas Kallonen tutkii esikoisromaanissaan kahta erilaista tapaa kurottaa kohti muutosta: terrorismia ja taidetta.

JOONAS KALLONEN (s. 1989) opiskelee Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelmassa. Hän on käynyt Kriittisen korkeakoulun ja opiskellut yleistä kirjallisuutta. Joonas Kallonen tarttuu rohkeasti kansainvälisiin aiheisiin ja purkaa eurooppalaisin äänenpainoin aikamme problematiikkaa. Kallosen perehtyneisyys ranskalaiseen ja yleiseurooppalaiseen kulttuurikenttään ja terrorismiin yhdistyy kielelliseen ja kerronnalliseen varmuuteen esikoisromaanissa Giljotiini.

14


© AINO VÄÄNÄNEN

LIISA LOUHELA

Kaikkeus on meidän ”Kahtokoot ja taivastelkoot, minä en häpeä pisaraakaan.”

Väkevä ja riipaiseva romaani omapäisen nuoren naisen kohtalosta, kun yhteisön luomat paineet ja omat toiveet menevät ristiin. Kun Reeta ja Tenho kohtaavat Kainuussa kesällä 1938, aika ei ole otollinen valtaväestöön kuuluvan naisen ja kiertävän romanimiehen suhteelle. Elämänjanoinen ja hurmaavan epäsovinnainen Reeta haaveilee vaarojen takaisesta maailmasta ja vapaammasta elämästä. Häntä kuitenkin paheksutaan pitäjässä, jonka väki käy seuroissa ja uskoo enteisiin. Myös aikakauden äärimmäiset aatteet kulkeutuvat kylille ja ihmisarvo mitataan syntyperän mukaan. HELMIKUU 150 s. | 84.2 EAN: 9789510454916 EAN äänikirja: 9789510456293 EAN e-kirja: 9789510456286

ESIKOISTEOS

Kaikkeus on meidän tuo suomalaiseen kirjallisuuteen lahjakkaan ja omaäänisen kertojan, joka nostaa esiin historian vaiettuja aiheita. Kuka kelpaa kansalaiseksi ja kenen elämä on arvokas?

LIISA LOUHELA (s. 1986) on työskennellyt vapaana kirjoittajana sekä musiikin ja sanataiteen projekteissa. Hän on opiskellut aate- ja oppihistoriaa Oulun yliopistossa. Louhela on kotoisin Kainuusta ja asuu nykyään Hailuodossa. Louhela kiinnostui sotia edeltävästä ajasta ja vaikuttui kaaleen lauluista, jotka johdattivat hänet Suomen romanien menneisyyteen. Esikoisromaaniaan Kaikkeus on meidän Louhela on työstänyt Hailuodon teillä ja metsissä kävellen ja nauhuriin sanellen.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

15


© ISTOCK

UUSI KIEHTOVA DEKKARISARJA!

KESÄKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510464137 EAN äänikirja: 9789510467404 EAN e-kirja: 9789510467398

16


© OTTO VIRTANEN

PETE SUHONEN

Naiset kuin muuttolinnut Taiteilijan ammatti on kuolemaksi. 2000-luvun alun Helsinkiin sijoittuva Naiset kuin muuttolinnut avaa Pete Suhosen taiten kirjoitetun Postinumeromurhat-dekkarisarjan. Toimittaja Mikael Kokkonen on aina halunnut kirjailijaksi. Juttukeikallaan hän löytää kansalliskirjailija Julius Ukkosen murhattuna merenrantakodista Lauttasaaresta ja julkaisemattoman käsikirjoituksen, jonka hän omii itselleen. Vastalahjana mestarilleen Kokkonen päättää löytää Ukkosen murhaajan. Tutkimukset vievät hänet keskelle menestyskirjailijan seurapiiriä ja perhesotkuja. Juhlitun kirjailijan ympärillä oli rakkautta – mutta oliko sitä hieman liikaa?

PETE SUHONEN on Lauttasaaressa asuva kirjailija ja päätoimittaja. Hän on julkaissut aiemmin viisi romaania. Koira joka kävi coffee shopissa oli Nuori Aleksis -palkintoehdokas.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

17


MARTTA KAUKONEN

Terapiassa Koukuttava psykologinen trilleri Gillian Flynnin hengessä

ESIKOISTEOS

Clarissa on keski-ikäinen psykoterapeutti, alansa huippu Suomessa. Hän on kaikille tv:stä ja naistenlehdistä tuttu, onnekkaimmille jopa hänen tyylikkäältä vastaanotoltaan. Kun Ira ryhtyy Clarissan potilaaksi, alkaa kissa ja hiiri -leikki, jonka sääntöjä ei kumpikaan tunnista. Sellainen ei juuri koskaan pääty hyvin.

© OTTO VIRTANEN

MA ALISKUU 500 s. | 84.2 EAN: 9789510456408 EAN äänikirja: 9789510458938 EAN e-kirja: 9789510458907

20-vuotias Ira on sarjamurhaaja. Syyt siihen ovat hänen menneisyydessään, lapsuudessa, joka julmasti riistettiin häneltä. Ei ollut sattumaa, että hänen vanhempansa antoivat hänelle nimen, joka tarkoittaa latinaksi vihaa.

MARTTA KAUKONEN (s. 1976, Kuopiossa) on helsinkiläinen elokuvakriitikko. Terapiassa on hänen esikoisromaaninsa, joka on kuin verestä muodostunut Rorschach-läiskä.

18


© VEIKKO SOMERPURO

JOONAS KONSTIG

Viimeinen kaatunut Joonas Konstig on historiallisen trillerin uusi mestari.

Joonas Konstigin Viimeinen kaatunut on kiihkeätempoinen asekätkentätrilleri yhden pohjoismaisen valtion kohtalonhetkistä. Aarnen on valittava kahden myrkkymaljan välillä: joko hän hylkää unelmansa vapaasta elämästä tai murtaa aseveljeyden sinetin. Syksy 1945. Suomessa on jo rauha, mutta aseita kätketään ympäri maata Neuvostoliiton vastaisen sissisodan varalta. Kokonaiskuva aseiden kätköpaikoista on vain yhden miehen hallussa. Yhdellä paperilla, erään takin vuorin sisään ommeltuna. Tuo asiakirja voi paljastuessaan tuhota rauhan ja koko itsenäisen Suomen tulevaisuuden.

TOUKOKUU 360 s. | 84.2 EAN: 9789510464700 EAN äänikirja: 9789510466735 EAN e-kirja: 9789510466742

Kaukopartiotiedustelijana toiminut Aarne Salo on paennut Ruotsiin brittiläisen vaimonsa Helenin kanssa. He odottavat lasta ja uutta elämää, mutta paikallisella metsätyöleirillä Aarne tapaa suomalaisia pakolaisia, aseveljiä. He pyytävät Aarnelta apua, jonka antaminen tarkoittaisi kohtaloniskua hänen ja Helenin unelmille.

JOONAS KONSTIG (s. 1977) on espoolainen kirjailija ja kouluttaja. Hän voitti Kalle Päätalo -palkinnon romaanillaan

Kaikki on sanottu (2011). Konstig on tullut tunnetuksi myös ruoka-aiheisista kirjoituksistaan ja mm. Vuosi herrasmiehenä -autofiktioromaanistaan (2017). Trillereissään Vaaran vuodet ja Viimeinen kaatunut Konstig tutkii Suomen poliittisesti räjähdysherkkiä hetkiä rauhansopimusten tultua voimaan vuonna 1945. www.joonaskonstig.com

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

19


© OTTO VIRTANEN

TUOMI KARINIEMI

Tulilintu Lempeä romaani parisuhteesta, petoksista ja siitä, miten vaikeaa omaa kumppaniakaan on tuntea

Pasi on antropologi, jolla on salaisuus. Hän on tehnyt väitöskirjansa hikikomoreista, japanilaisista nuorista aikuisista, jotka eivät koskaan poistu huoneestaan. Eivätkä puhu ulkopuolisille. Siksi Pasin väitöskirjasta tulee tutkijamaailmassa sensaatio. Hänen vaimonsa Maarit on uranainen, joka on murskannut lasikaton kuin ohuen jääriitteen. Kun Pasi vajoaa kotona yhä syvemmälle omiin maailmoihinsa, johtoportaalle edennyt Maarit tutustuu Rezaan, kiehtovaan iranilaismieheen. Kuten kaikki rakastavaiset, Maarit ja Pasi olivat kerran toisilleen kaikki kaikessa. Voisivatko he olla sitä vielä yhä? MA ALISKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789510454855 EAN äänikirja: 9789510462706 EAN e-kirja: 9789510462690

ESIKOISTEOS

”Jos haluan, voin muistaa kaiken. Muistaa hetket, jolloin päätin rakentaa elämäni valheelle.”

TUOMI KARINIEMI (s. 1969) on pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva humanisti ja yrittäjä, joka uskoo, että aina voi tehdä toisin. Koulutukseltaan hän on kulttuuriantropologi ja tehnyt uransa yritysmaailmassa henkilöstöjohtamisen parissa. Tulilintu on hänen esikoisromaaninsa.

20


© HARRI HINKKA

TURO KUNINGAS

Kutvonen in Space Ihmiskunnan välitilinpäätös Perseuksen galaksissa

”Kaikki kolhut, kaikki haavat, kaikki arvet, kaikki nälkä, kaikki jano, kaikki rakkaus, kaikki himo, kaikki panot, kaikki elämä, kaikki kuolema, kaikki kylmyys, kaikki kuumuus, kaikki hulluus, kaikki kirkkaus, kaikki pimeys, kaikki kipeys, kaikki tuska, kaikki nautinto, kaikki kaikki kaikki.” Romaanissa käydään terapiassa ja vankilaplaneetta 33–270:lla, soitetaan hevikitaraa ja paneudutaan Perseuksen klusterin sotaan. Kuten elämä usein, Kutvonen in space etenee realismista fantasian ja naturalismin kautta hulluuteen.

MA ALISKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789510456729 EAN äänikirja: 9789510456743 EAN e-kirja: 9789510456736

Turo Kuninkaan toinen romaani on intergalaktinen avaruushupailu ja ihmiskunnan välitilinpäätös, synkkä yksinpuhelu ja 400 sivua pitkä oneliner.

TURO KUNINKA AN (s. 1975) esikoisteos, esseetä ja novellia ennakkoluulottomasti sekoitteleva Työkalupakki (2008) voitti ilmestymisvuonnaan Kalevi Jäntin palkinnon. Vuonna 2018 ilmestynyt Välityö oli hänen ensimmäinen romaaninsa.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

21


© JUSSI VIERIMAA

MARJA KANGAS

Miehiä ja mielenrauhaa Kuumankostea kesä Barcelonassa

Vastustamattomasti keimaileva romaani naisesta, joka hengenvaarallisen keskiiän kynnyksellä lähtee Barcelonaan antaakseen elämän viimein suudella. Matka vie kuitenkin ihan toisenlaiseen retriittiin… Tuuli, lukion kuvataiteen opettaja, on tullut elämänsä puoliväliin, ainakin jos on uskominen hänen kollegoitaan, jotka laskevat vuosia eläkeikään. Opettajainhuoneen hierovassa tuolissa Tuuli tajuaa, ettei elämässä saa mitään kivaa, ellei sitä itse järjestä. Hän lähtee kesäksi Barcelonaan, jossa kaikki on kauniimpaa, värikkäämpää ja intohimoisempaa.

TOUKOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789510466131 EAN äänikirja: 9789510467459 EAN e-kirja: 9789510467442

Barcelonassa Tuuli tapaa Maxin, joka opettaa ”uutta maskuliinisuutta” ja suutelee niin, että aika katoaa. Mutta onko Max Tuulille se oikea ja onko Tuuli sitä edes itselleen? Auttaisiko puhdistava retriitti? Kuinka kauan pitää meditoida ennen kuin huomaa hymyilevänsä ilman syytä?

MARJA KANGAS (s. 1974 Kuopiossa) on teatterin ja kirjoittamisen opettaja, joka iloitsee pitkästä itkusta ja tykkää nauraa ensin itselleen. Hän on kotonaan lähinnä Suomen Turussa ja Barcelonassa. Hänen esikoisromaaniaan Miestä näkyvissä kuvailtiin mm. ”hillittömän hauskaksi ja tunnistettavaksi” (Laura Friman).

22


© VEIKKO SOMERPURO

HEIKKI TURUNEN

Timotein tuoksu Suomalaisen maaseutukuvauksen mestarin romaani helteisten heinäpeltojen ainutlaatuisesta tunnelmasta, keskikesän kiihkosta

1950- ja 1960-luvuilla väkirikkaiden kylien pelloille kerääntyi joka kesä kymmenittäin heinätyöntekijöitä viikkokausien ajaksi. Elämän- ja rakkaudennälkäiset parhaassa iässä olevat ihmiset kohtasivat timotein tuoksun huumassa aikakautena, joka oli kaikkea muuta kuin viaton. Tapaamme Turusen monista romaaneista tutun kirjailija Henkka Oinosen, joka elää ilmastomuutoksesta puhumisen aikakautta 2020 ja luonnehtii itseään ”haudan partaallakin karaokebaareissa tangoja ja muita iskelmäfossiileja laulavaksi vanhaksi höntiksi”. Henkka haluaa kertoa 1950- ja 1960-lukujen maaseudun elämäntavasta ja ajasta, joka oli paitsi ilmastolle parempi, hänen mielestään myös monin verroin onnellisempi kuin nykyaika. MA ALISKUU 500 s. | 84.2 EAN: 9789510456194

EAN äänikirja: 9789510461143 EAN e-kirja: 9789510461136

Timotein tuoksu on romaani elämäntavasta, joka katosi.

HEIKKI TURUNEN (s. 1945) on lukuisilla palkinnoilla juhlistettu kirjailija, jonka kerronnalle on ominaista mehevä huumori ja tarkka ihmiskuvaus. Turunen on ansioitunut suomalaisen yhteiskunnan murroksen kuvaaja. Hänen kuuluisimmat teoksensa ovat 1970-luvulla ilmestyneet Simpauttaja, Joensuun Elli ja Kivenpyörittäjän kylä sekä vuonna 2010 ilmestynyt Hämärätunnin tarinoita.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

23


© JANNE MYLLYMÄKI

KATRI NAUKARI

Yhden puun tuho Esikoisromaani luontosuhteesta ja tuhovietistä

Romaani tarjoaa uusia mutta tunnistettavia kuvia ihmisistä, arkisista tottumuksistamme ja luontosuhteeseen liittyvästä häpeästä. Kun isä ottaa itseltään hengen, tytär ei ole yllättynyt. Hän tunnistaa itsessään saman tuhovietin, jonka kanssa isä ikänsä kamppaili. Surutyö nivoutuu yhteen ympäristöahdistuksen kanssa ja saa päähenkilön selvittämään, miksi toimimme omaa parastamme vastaan yksilöinä ja ihmiskuntana. Alkaa armoton itsetutkiskelun matka. Miksi puheet ja teot eivät kohtaa? Miksi arvot ja toiminta ovat ristiriidassa? Mikä luontosuhteessamme on vialla?

TOUKOKUU 350 s. | 84.2 EAN: 9789510466988 EAN äänikirja: 9789510467008 EAN e-kirja: 9789510466995

ESIKOISTEOS

Yhden puun tuho pureutuu ihmislajille ominaiseen tuhokäytökseen ja etsii siitä ulospääsyä Youtubevideoiden, maksullisten vihahuoneiden ja japanilaisen metsäterapian avulla. Ympäristön tilaa ja tulevaisuutta vasten peilautuvat niin Kardashianien täydelliset pihanurmet, lentomatkustamisen ristiriitaisuus, kulttuuriset vedenpaisumusmyytit kuin oman vanhemman itsemurhakin. Yhden puun tuho yhdistää kiinnostavasti autofiktion ja lyyrisen esseen.

KATRI NAUKARI (s. 1984) on kirjoittaja, taiteilija ja tuottaja, jota kiinnostavat tavallisuudesta poikkeavat luonto-

suhteet. Naukari on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa, Oriveden opistossa ja Teatterikorkeakoulussa, ja hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Musiikin maisteriksi.

24


© MIKA WIST

MARITTA LINTUNEN

Boriksen lapset

Maritta Lintunen on suomalaisen nykynovellin kiistaton mestari.

Boriksen lapset kuvaa suomalaisten ja venäläisten kyräily- ja kiintymyssuhdetta kirkkaasti ja kaunistelematta. Niminovellissa nuori Sulo lähtee vuonna 1935 Viipuriin tunnetun ja ankaran Boris Sirpon viulunsoiton oppilaaksi. Vuosikymmeniä myöhemmin arkistonhoitaja saa käsiinsä Sulon päiväkirjan ja alkaa selvittää tämän mysteeriä. Nykyään moni etsii rajan takaa kadonnutta aikaa, kuten Ojanen, joka kaivaa Karjalan metsissä kaatuneen veljen luita.

HELMIKUU 120 s. | 84.2 EAN: 9789510456231 EAN äänikirja: 9789510456255 EAN e-kirja: 9789510456248

Naapuria epäillään ja illuusioihin paetaan. Lähemmässä tarkastelussa muistot ja aikaisemmilta sukupolvilta perityt totuudet muuttuvat.

Kiitetty kirjailija MARITTA LINTUNEN on julkaissut monipuolisesti runoutta ja proosaa. Hänen tekstejään on ilmestynyt myös useissa antologioissa eri kielillä. Takapiru-kokoelman (2016) novellista Kylkiäinen on filmattu Kimmo Leedin ohjaama samanniminen lyhytelokuva (2018).

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

25


© OTTO VIRTANEN

TUUKKA PIETARINEN

Lukematon Todellisuus niin kuin se on.

Toisessa runokokoelmassaan Tuukka Pietarinen jatkaa tinkimätöntä tutkimusmatkaansa kieleen ja sen ympäristöön. Yhdellä kertaa on syntynyt kaksi kirjaa: luettu ja lukematon. Mustarastas lähtee maasta lentää tämän puun tuolle oksalle valitsi tämän puun tuon oksan sattui vain siihen, laskeutui johonkin

HELMIKUU 75 s. | 82.2 | EAN: 9789510454862

”Tuukka Pietarisen esikoiskokoelma on pelkistetty ja harvinaisen hyvin ajateltu.” – HS

TUUKKA PIETARINEN (s. 1996) on opiskellut estetiikkaa ja teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa sekä kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän asuu Helsingissä, josta on myös kotoisin. Pietarisen esikoisteos Yksin ja toisin (2018) oli arvostelumenestys.

26


© JYRKI LUUKKONEN

KIRSI KUNNAS

Puut kantavat valoa KOOTUT RUNOT 1947 –1986

Rakastetun runoilijan runot vuosilta 1947–1986

Puut kantavat valoa esittelee Kirsi Kunnaksen koko runotuotannon lukuun ottamatta lapsille kirjoitettuja runoja. Kirjailijan omien runojen lisäksi teoksessa on hänen runosuomennoksiaan vuosien varrelta. Elämäni, et surua etkä itkua varten ole, sillä hurmaa, naurua tulvillaan on maa, kukkiva maa. Ja kuu, kuun kasvu ja kierto täyttää sieluni: hurmion pauhu ylitse kaiken!

HUHTIKUU 480 s. | 82.2 | EAN: 9789510462546 Uusintapainos

Et, elämäni, unohdu soihin pois jokena virtaat ahtaista kätköistä yli maan merien syliin, syvyyksien ylle ja kimmahdat avaruuteen tähtien alle.

Helsingissä taiteilijaperheeseen 14.12.1924 syntyneen KIRSI KUNNAKSEN ensimmäinen runoteos ilmestyi vuonna 1947. Lapsille hän ryhtyi kirjoittamaan 1950-luvulla. Kirsi Kunnas on julkaissut satuja, loruja, nukkenäytelmiä sekä aapisia ja lukukirjoja. Kunnas on myös kääntänyt suomeksi useita lastenkirjoja sekä -runokokoelmia.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

27


EEVA JOENPELLON SYNTYMÄSTÄ 100 VUOTTA

SUVI AHOLA

Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?

Äänessä romaanien kuningatar Monipuolisessa antologiassa kurkistetaan 1900-luvun suuren kertojan ajatuksiin. Eeva Joenpelto (1921–2004) on yksi luetuimmista, rakastetuimmista ja palkituimmista suomalaisista kirjailijoista. Hän oli myös kirjallinen vaikuttaja ja näyttävä diiva, jonka elämässä oli paitsi menestyksen loistoa myös suurta tragediaa. Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi? on antologia, jossa on katkelmia Joenpellon teoksista ja muista kirjoituksista. Kokonaisuutta rytmittävät miniesseet, joissa HUHTIKUU 300 s. | 84.2 Suvi Ahola taustoittaa kirjailijan EAN: elämänvaiheita ja silloista 9789510452028 kulttuurielämää. Joenpellon EAN äänikirja: 9789510456279 kirjoitukset peilautuvat paitsi EAN e-kirja: aikansa virtauksiin myös 9789510456262 nykyhetkeen.

© LAURA ARVELA

SUVI AHOLA (s. 1959) on tunnettu

kirjallisuuskriitikko, toimittaja ja kirjailija. Minna Canthin juhlavuonna 2019 hän julkaisi suositun antologian Mitä Minna Canth todella sanoi?, joka tuo esiin uusia piirteitä Canthin ikonisesta hahmosta.

28


ELLUN K ANAT OY, OLLI-PEKK A KOL JONEN

Mitä tapahtuu huomenna yrityksille ja vaikuttamiselle? LOBBAUKSESTA KOHTI ARVOJEN MUKAISIA TEKOJA

© OUTI TÖRMÄLÄ

Mitä tapahtuu huomenna yrityksille ja vaikuttamiselle? Lobbauksesta kohti arvojen mukaista tekoja -kirja kuvaa nopeasti muuttuvaa julkisen keskustelun kenttää. Miten yrityksistä ja organisaatioista tulee arvojen mukaisia tekoja toteuttavia yhteiskunnallisia toimijoita? Maailma politisoituu ja lujaa. Perinteisen kabineteissa tapahtuvan vaikuttajaviestinnän aika on auttamatta ohi. Menestyäkseen organisaatioiden tulee olla osa avointa arvolähtöistä keskustelua. Kirja antaa vaikuttamis- ja sidosryhmätyötä tekeville ammattilaisille näköaloja ja välineitä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun tavalla, joka huomataan. MA ALISKUU 140 s. | 69.1 EAN: 9789510451861 EAN äänikirja: 9789510451885 EAN e-kirja: 9789510451878

OLLI-PEKKA KOL JONEN on Ellun Kanojen johtava asian-

tuntija ja asiakkuusjohtaja, jolla on syvä yhteiskunnallisen keskustelun ymmärrys. Hänellä on kokemusta muun muassa ministereiden avustamisesta ja yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta kaupan alalla.

KOT I M A I N E N K AU N OK I R JA L L I S U U S

29


SUOMENNET TU K AU NOK IR JA L L ISU US –––––––––––

”ÄLYTTÖMÄN HAUSKA. TÄSTÄ KIRJASTA KAIKKI PUHUVAT.” – CLOSER

TAMMIKUU © ISTOCK

30

Queenie

Suom. Natasha Vilokkinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789510452301 EAN äänikirja: 9789510452318 EAN e-kirja: 9789510452325


© LILY RICHARDS

CANDICE CARTY-WILLIAMS

(s. 1989) asuu Etelä-Lontoossa, on työskennellyt kustantamon markkinointipäällikkönä ja kirjoittaa kirjallisuuskolumnia The Guardian -lehteen. Queenie on hänen palkittu ja kiistelty esikoisromaaninsa, Sunday Timesin bestseller, jonka ensimmäisen version hän kirjoitti kirjailija Jojo Moyesin residenssissä, jonne hänet valittiin satojen hakijoiden joukosta. Queeniestä on kehitteillä myös televisiosarja, jota CartyWilliams käsikirjoittaa.

”TÄMÄ ROMAANI ON TÄRKEÄ, AJANKOHTAINEN JA ASEISTARIISUVA, JANON SAMMUTTAVA JA JO KAUAN KAIVATTU.” – THE GUARDIAN

CANDICE CARTY-WILLIAMS

Queenie

Girls kohtaa Zadie Smithin. Raikas ja rohkea romaani kaikille, jotka ovat etsineet rakkautta ja löytäneet jotain ihan muuta. Queenie Jenkins on nuori britannianjamaikalainen toimittaja, jonka vuosi ei ole mennyt aivan putkeen. Queenien poikaystävä haluaa ”tauolle”. Queenien gynekologi luulee, että hänet on pakotettu seksityöhön. Queenielle #blacklivesmatter ja #metoo eivät ole pelkkiä hashtageja, mutta juttuideat niistä eivät kiinnosta hänen päätoimittajaansa. Queenien ystävät ovat parhaita maailmassa, kunnes eivät enää ole. Queenien perhe ei usko terapiaan. Queeniekään ei jaksa kaikkea. Queenie on hauska, aito ja niin hiton samastuttava. Queenie on ilmiö.

”Tämä fiksu, hauska ja herkkä esikoinen syleilee nykynaisen elämän sotkuja.” – Booklist ”Musta Bridget Jones, erittäin ajankohtainen.” – Kirkus Reviews ”Pisteliäs ja enimmäkseen hulvaton.” – Daily Mirror

”Vilpitön ja hauska, pidäkkeetön tutkielma nuoren mustan naisen elämästä.” – Evening Standard ”Täynnä raakaa tunnetta ja kipakkaa huumoria, katkeransuloinen esikoinen.” – Sunday Mirror

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

31


© NINA SUBIN

MADELINE MILLER

Kirke

Tarinankerronnan riemujuhlaa vahvalla feministisellä otteella! Tulossa myös HBO:n sarjana.

Kirke tunnetaan naisena, joka taikavoimillaan muutti Odysseuksen miehet sioiksi. Nyt hän yllättää lumoavan aikuisten sadun keskushenkilönä. Kirke, auringonjumalan tytär, ei ole kotonaan jumalten maailmassa. Hän siirtyy ihmisten pariin ja vasta siellä löytää todelliset voimansa. Madeline Millerin uudelleenkerronta Odysseian tarinasta ei koskaan vääristele suuren seikkailun tapahtumia, vaan tuo näkyviin yksityiskohtia, joita ei ole aikaisemmin huomattu. Kirke ei ole vain pahamaineinen noita vaan myös nainen ja äiti.

MA ALISKUU

Circe

Suom. Irmeli Ruuska 500 s. | 84.2 EAN: 9789510452165 EAN äänikirja: 9789510462874 EAN e-kirja: 9789510462881

“Tuntuuko, ettei Kreikan tarustoon perustuva romaani ole sinun juttusi? Odota vain! Kirken lumous kasvaa vähitellen, mutta viimeisellä sivulla lukija on kunnioituksesta mykkä.” – People

MADELINE MILLER syntyi Bostonissa ja opiskeli antiikin kieliä Brown Universityssa. Hän on opiskellut myös draamaa, etenkin antiikin tekstien muuntamista nykyaikaisiin muotoihin. Hän asuu nykyisin Cambridgessa Massachusettsissa, missä kirjoittaa ja opettaa lukiolaisille latinaa, kreikkaa ja Shakespearea. Vuonna 2012 hänen esikoisromaaninsa Akhilleen laulu voitti The Orange Prize -kirjallisuuspalkinnon.

32


© CATHERINE HÉLIE / EDITIONS GALLIMARD

LEÏLA SLIMANI

Toisten maa Suuri historiallinen lukuromaani yhdeltä aikamme valovoimaisimmista kirjailijoista.

Slimani kuvaa terävänäköisesti kulttuurien yhteentörmäystä sekä naiseuden ja kauneuden taakkaa. Ranskalaisnainen Mathilde rakastuu marokkolaiseen sotilaaseen Amineen, joka sotii Ranskan joukoissa. On vuosi 1944, ja häiden jälkeen alkaa yhteiselämä Marokossa. Uudessa kotimaassaan yksinäinen Mathilde ikävöi lempeämpää ilmastoa, yhteisöllisyyttä, joukkoon kuulumista. Vuosien saatossa syntyy kaksi lasta, ja Mathilden uhrauksien määrä kasvaa. Raastavalla tavalla Slimani näyttää miten naisena oleminen voi tarkoittaa sitä, että siirtyy isän vallasta veljen, aviomiehen tai jopa oman pojan vallan alaiseksi. MA ALISKUU

Le pays des autres

Suom. Lotta Toivanen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510456019 EAN äänikirja: 9789510462850 EAN e-kirja: 9789510462867

Toisten maa pohjautuu Slimanin isoäidin elämään.

Ranskalais-marokkolainen kirjailija ja toimittaja LEÏLA SLIMANI (s. 1981) on tullut tunnetuksi taiturimaisilla, hätkähdyttävillä teoksillaan, jotka ovat herättäneet paljon keskustelua. Hän voitti esikoisromaanillaan Adèle marokkolaisen Mamounia-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015. Vuonna 2018 Slimanista tuli Ranskan luetuin kirjailija, kun toinen romaani Kehtolaulu palkittiin Goncourtilla, Ranskan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Presidentti Macron nimitti Slimanin Ranskan kulttuurin ja kielen lähettilääksi vuonna 2017.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

33


”JOS JOKU OSAA LYÖDÄ SUKUHISTORIAGENREEN OMAN LEIMANSA [...], NIIN SUSANNA ALAKOSKI.” – Svenska Dagbladet

HUHTIKUU

Bomullsängeln

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 500 s. | 84.2 EAN: 9789510452738 EAN äänikirja: 9789510462935 EAN e-kirja: 9789510462942

”Isoäiti teki 50 vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut.”

34


© SARA MAC KEY

SUSANNA ALAKOSKI

Pumpulienkeli Naisten sukukronikan kiehtova avausosa vie Suomesta Ruotsiin. Susanna Alakosken Pumpulienkeli aloittaa eeppi-

SUSANNA ALAKOSKI syntyi

Vaasassa ja varttui Ruotsissa Ystadissa. Hänen esikoisteoksensa Sikalat (2006, suom. 2007) oli välitön menestys. Se sai Augustpalkinnon, ja siitä tehtiin elokuva. Romaani Pumpulienkeli aloittaa Alakosken pitkään suunnitteleman neliosaisen sarjan, joka kertoo hänen oman sukunsa naisten

sen ja aistivoimaisen kronikan neljän sukupolven

tarinan. Samalla se avaa Suomen

naisista, joiden tarina kattaa koko kuohuvan 1900-

ja Ruotsin yhteistä lähihistoriaa.

luvun. Ensimmäinen osa esittelee Pohjanmaalla 1905 syntyneen Hildan. Maalaistalon tyttö joutuu pois kotoa saatuaan aviottoman lapsen. Tie vie Vaasan kaupunkiin, ja hänestä tulee puuvillatehtaan tyttö, pumpulienkeli. Matkasta tuleekin elämän pituinen, ja monien suomalaisten tavoin Hilda päätyy muuttamaan pysyvästi Ruotsiin. Naisten elämä ja työ ovat usein jääneet dokumentoimatta, varsinkin kun on muutettu maasta toiseen. Alakoski antaa tarinansa naisille äänen kuin skandinaavinen Ferrante ikään.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

35


© NORA LEZANO

MARIANA ENRIQUEZ

Mitä liekit meiltä veivät ”Mosaiikkikuva maailmasta, partateristä koottu peilipallo.” – The Guardian

Omaääninen, aikamme idolien suosittelema kiihkeä tarinakokoelma Buenos Airesin sydämen sykkeestä. Naisia, jotka sytyttävät itsensä tuleen protestina lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Pohjoisargentiinalaista taikauskoa. ”Likaisen sodan” aikaisia katoamistapauksia. Särkyneitä sydämiä, ihastuksia ja myötätuntoa. Mitä liekit meiltä veivät on poliittisen historian ja pop-kulttuurin läpitunkemaa sukupolvikirjallisuutta. Väkevät, trillerimäiset tarinat jäävät kummittelemaan lukijansa mieleen pitkäksi aikaa. TOUKOKUU

Las cosas que perdimos en el fuego

Suom. Sari Selander 200 s. | 84.2 EAN: 9789510455296 EAN äänikirja: 9789510467756 EAN e-kirja: 9789510467763

MARIANA ENRIQUEZ (s. 1973 Buenos Airesissa) on journalisti ja kirjailija, joka kirjoitti esikoisromaaninsa teini-

ikäisenä ja nauttii kulttimainetta ympäri maailmaa. Mitä liekit meiltä veivät on myyty 25 maahan ja se oli bestseller espanjankielisessä maailmassa. Enriquez on voittanut Premio Ciutat de Barcelona, Premio Herralde ja Premio Estado Crítico -palkinnot. Hänen tuotantoonsa kuuluu novelleja, romaaneja ja asiaproosaa, muun muassa matkaopas maailman hautausmaille. Häntä on nimitetty mm. ”goottilaiseksi realismin kuningattareksi”.

36


© GWLADYS LOUISET

ADELINE DIEUDONNÉ

Oikeaa elämää

”Järkyttävä, raivokkaan lempeä, tummaa komediaa täynnä oleva romaani.” – Kirkus Reviews

Kansainväliseen menestykseen noussut romaani on intensiivinen, hengästyttävä lukukokemus, jossa tarun ja todellisuuden rajat häilyvät, mutta hyvä ja paha ovat aina tunnistettavissa. Kotona on neljä makuuhuonetta: yksi hänelle, yksi pikkuveljelle Samille, yksi vanhemmille ja yksi kuolleille eläimille. Isä on metsästäjä sanan kaikissa merkityksissä, ja äiti on täysin väkivaltaisen puolisonsa armoilla. Päivät kuluvat veljen kanssa hylättyjen autojen varikolla leikkiessä, jäätelöauton tuttua ääntä odotellessa. Kun Sam joutuu kammottavan onnettomuuden silminnäkijäksi, kaikki muuttuu. Veli on saatava takaisin tähän – oikeaan – elämään, keinoja kaihtamatta.

HELMIKUU

La vraie vie

Suom. Saara Pääkkönen 200 s. | 84.2

EAN: 9789510441886 EAN äänikirja: 9789510462836 EAN e-kirja: 9789510462843

Raivoisaa ja runollista nuoren tytön kasvutarinaa on kuvailtu romaaniksi jossa ”satujen viattomuus kohtaa Stephen Kingin trillereiden kauhun” (RTL).

ADELINE DIEUDONNÉ (s. 1982) asuu Brysselissä perheensä kanssa. Oikeaa elämää on hänen esikoiskirjansa. Sen oikeudet on myyty 20 maahan ja romaanista on tekeillä elokuva. Kirja on saanut lukuisia palkintoja, mm. Belgian ja Italian Choix Goncourt -palkinnot.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

37


DOMENICO STARNONE

Paljastus

Salaisuus sitoo parin toisiinsa vahvemmin kuin vihkivala.

Domenico Starnone maalaa mestarillisesti kuvan ihmisestä kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan. Pietro ja Teresa elävät leiskuvassa suhteessa. Rakkaus on laavaa. Taas yhden riidan jälkeen Teresa ehdottaa, että he paljastaisivat toisilleen jotain, mitä eivät koskaan ole kertoneet muille, jotain häpeällistä. Näin he olisivat sidotut toisiinsa ikuisesti. Mutta pian paljastuksen jälkeen he eroavat, eikä kerrottua saa vedetyksi takaisin. Luottamus kääntyykin kiristykseksi.

MA ALISKUU

Confidenza

Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä 200 s. | 84.2

EAN: 9789510452776 EAN äänikirja: 9789510462898 EAN e-kirja: 9789510462904

Kun Pietro löytää uuden rakkauden, Nadian, elämä näyttää hetken hyvältä. Mutta vähän ennen Pietron ja Nadian häitä Teresa ilmestyy taas kuvioihin ja hänen mukanaan aiempien tunnustusten paino.

DOMENICO STARNONE (s. 1943) on Italian nykykirjallisuuden tunnetuimpia nimiä. Teokset Solmut, Kepponen ja

Paljastus yhdistyvät temaattiseksi trilogiaksi, jossa käsitellään petosta, katumusta ja minäkuvan haurautta. Starnone on työskennellyt opettajana, toimittajana ja käsikirjoittajana. Hän asuu nykyään Roomassa kääntäjävaimonsa Anita Rajan kanssa.

38


© CHRIS BUECHNER

LIANE MORIARTY

Viimeinen vuosipäivä Mitä tapahtuu, kun luurangot unohtuvat kaappiin?

Mielenkiintoisia henkilöhahmoja, terävää ihmissuhteiden kuvailua, ripaus jännitystä – täydellinen romaani älykkään viihteen ystäville. Sophie Honeywell on kohta neljäkymmentä, sinkku ja lapseton. Yllättäen hän saa entisen poikaystävänsä – joka ehkä sittenkin oli se oikea? – tädiltä perinnöksi talon, joka sijaitsee pienellä Scribbly Gumin saarella. Sophie muuttaa saarelle ja saa pian huomata, että sen jokaisella eriskummallisella asukkaalla tuntuu olevan jokin salaisuus. Salaisuuksista suurin on se, mitä tapahtui yli seitsemänkymmentä vuotta sitten Alice ja Jack Munrolle, jotka kadotessaan jättivät jälkeensä vastasyntyneen vauvansa. KESÄKUU

The Last Anniversary Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2

EAN: 9789510466834 EAN äänikirja: 9789510467602 EAN e-kirja: 9789510467596

LIANE MORIARTY (s. 1966) on huippusuosittu australialainen kirjailija, jonka kahdeksaa menestyskirjaa on myyty

yhteensä jo yli 14 miljoonaa kappaletta. Moriarty on mustan huumorin ja terävän itseironian taituri, joka ei pelkää käsitellä vakavia aiheita kepeällä otteella: kirjoja lukiessa virtaavat sekä nauru että kyyneleet. Mustat valkeat valheet -romaanin ovelaa huumoria ja partaveitsenteräviä oivalluksia nähtiin myös HBO:n menestyssarjassa Big Little Lies. Moriarty asuu Sydneyssä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

39


” TÄMÄ SÄKENÖIVÄN OPTIMISTINEN ROMANTTINEN KOMEDIA ON TASAPAINOINEN SEKOITUS SUKUPOLVIEN KUILUSTA KUMPUAVA A HUUMORIA JA SYNKEMPIÄ TEEMOJA , KUTEN SURUA JA USKOTTOMUUTTA .” – Mail on Sunday

TAMMIKUU

The Switch

Suom. Taina Wallin 350 s. | 84.2 EAN: 9789510455357 EAN äänikirja: 9789510462812 EAN e-kirja: 9789510462829

© ISTOCK

40


© ELLEN O’LEARY

BETH O’LEARY opiskeli

englannin kieltä ja kirjallisuutta yliopistossa ja työskenteli sittemmin kustantamossa lastenkirjallisuuden parissa. Hän kirjoitti esikoisromaaninsa Kimppakämpän junassa työmatkoillaan. Nykyään hän kirjoittaa romaaneja kokopäiväisesti. Sekä Kimppakämppä että Vaihtokauppa on myyty kymmeniin maihin ja ne ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä.

BETH O’LEARY

Vaihtokauppa Tosirakkaus ei katso ikää eikä asuinpaikkaa. Vaihtamalla paranee! Hittikirja Kimppakämpän tekijän raikas uutuus on iloinen sekoitus rakkautta, ystävyyttä ja maisemanvaihdoksia. Burnoutin partaalla sinnitellyt Leena Cotton romahtaa töissä ja joutuu lomalle. Hänen isoäitinsä Eileen haluaisi treffeille, mutta yorkshireläiskylästä ei löydy miestä, jolla olisi omat hampaat ja vaatekomerossa muutakin kuin tweediä. He päättävät tehdä vaihtokaupat kahdeksi kuukaudeksi: Leena osallistuu kylätalkoisiin kumisaappaissa, ja Eileen muuttaa Lontoon trendikaupunginosaan ja kirjautuu deittisovellukseen. Vaihtokauppa muistuttaa, että rakkauden voi löytää oudosta paikasta tai aivan nenän edestä. Teos singahti Britanniassa suoraan bestseller-listalle. Beth O’Leary on kerännyt runsaasti faneja myös Suomessa Kimppakämppä-romaanillaan.

”Seuraava Jojo Moyes.” – Cosmopolitan

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

41


© CAROLINE FIRTH

CLARE POOLEY

Totuushaaste Kaikki valehtelevat elämästään. Entä jos kertoisitkin totuuden?

”Rakastin Totuushaastetta! Lähtöasetelma on kerrassaan kutkuttava, hahmot suurenmoisia, ja on totista totta, että kaikki me narraamme. Kirja on kekseliäs ja piristävä, se viihdyttää ja mietityttää.” – Sophie Kinsella 79-vuotias taiteilija Julian kirjoittaa kipeästä yksinäisyydestään vihkoon, jonka nimeää Totuushaasteeksi ja jättää sen sitten Monican kahvilaan. Monica kirjaa siihen omat kaipuunsa. Ja niin Totuushaaste etenee ja täyttyy aidoista tarinoista. Pian etenee myös hyvien tekojen ketju, kun vihko vie yhteen kuusi toisilleen vierasta ihmistä ja tuo mukanaan yllättävää ystävyyttä, jopa rakkautta.

HELMIKUU

The Authenticity Project

Suom. Ulla Selkälä 400 s. | 84.2 EAN: 9789510446065 EAN äänikirja: 9789510446126 EAN e-kirja: 9789510446133

”Jos pidit Eleanorille kuuluu ihan hyvää -romaanista, lue tämä!” – Fabulous

Rakastettavat henkilöt, vinhat juonenkäänteet ja elämänmakuiset kohtalot tekevät Totuushaasteesta vuoden viihdyttävimmän lukukokemuksen!

Englantilainen kirjailija CLARE POOLEY työskenteli 20 vuotta mainostoimistossa kunnes jäi kotiäidiksi. Blogissaan hän kertoi selättämästään päihderiippuvuudesta ja julkaisi aiheesta alkoholistiäidin muistelmat. Kipinä esikoisromaaniin Totuushaaste syttyi jo mainostoimistossa, missä totuus ja sepite tunnetusti usein sekoittuvat. Clare Pooley asuu Lontoossa miehensä, kolmen lapsensa ja afrikkalaisen kääpiösiilin kanssa.

42


© CAMILLA GEWING STÅLHANE

FRIDA SKYBÄCK

Kirjakauppa Thamesin varrella

Hurjaan myyntimenestykseen noussut romaani on täydellistä luettavaa kirjojen ja kirjakauppojen ystäville. Tarina siitä, miten talo täynnä kirjoja, kourallinen uusia ihmisiä ja äreä kollikissa voivat antaa elämälle uuden suunnan.

TOUKOKUU

Bokhandeln på Riverside Drive Suom. Annamari Typpö 400 s. | 84.2 EAN: 9789510452141 EAN äänikirja: 9789510467718 EAN e-kirja: 9789510467701

Ilahtuisitko, jos perisit tuntemattomalta tädiltä talon ja kirjakaupan Lontoosta Thamesin varrelta? Nuorta ruotsalaista Charlottea ei perintö kiinnosta. Hän on äskettäin jäänyt leskeksi, uppoutunut kokonaan työntekoon ja matkustaa Lontooseen vain myydäkseen talon nopeasti pois. Omalaatuisen henkilökunnan pyörittämä kauppa näyttää horjuvan konkurssin partaalla, ja kalustoon kuuluu joku William-niminen kirjailijakin… Charlotte hämmästyy itsekin, kun häntä alkaa houkuttaa ajatus kirjakaupan pelastamisesta.

FRIDA SKYBÄCK (s. 1980) on brittiläisen feelgood-kirjallisuuden ystävä, ja Kirjakauppa Thamesin varrella on hänen oma debyyttinsä tässä lajissa. Se valloitti lukijat rytinällä, ja lisää on tulossa. Hän on aiemmin julkaissut historiallisia romaaneja 1700- ja 1800-luvun naisista. Kollegansa Agnes Hellströmin kanssa Frida tekee suosittua Författarpodden-podcastia, jossa käsitellään kaikkea kirjailijan työhön liittyvää. Hän asuu perheineen Lundissa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

43


© JOHN SWANNELL

SOPHIE KINSELLA

Tavataanko oikeasti? Vastarakastuneen maailma on vaaleanpunainen.

Kinsellan uusin, itsenäinen teos on hulvaton tarina naisesta, joka turhautuu deittisovelluksiin ja päättää romantiikan sijaan keskittyä kirjan kirjoittamiseen, mutta yllättäen löytääkin rakkauden.

KESÄKUU

Love Your Life

Suom. Maija Heikinheimo 300 s. | 84.2

EAN: 9789510462041 EAN äänikirja: 9789510463567 EAN e-kirja: 9789510463574

Ava on ehkä toivoton romantikko, mutta hän on aina luottanut enemmän vaistoihinsa kuin algoritmeihin. Kun Ava matkustaa anonyymiin kirjoittajaretriittiin aurinkoiseen Italiaan, rakkaus on viimeinen asia hänen mielessään. Kunnes hän tapaa komean muukalaisen… Yhtäkkiä kaikki on yhtä purppurahattaraa, vaikka he eivät tiedä edes toistensa oikeita nimiä. Kotiinpaluun myötä todelliset identiteetit paljastuvat, eikä kommelluksilta vältytä. Vaikka he rakastavatkin toisiaan, he eivät voi sietää toistensa elämäntyylejä. Vastakohdat vetävät, mutta mihin suuntaan?

SOPHIE KINSELLA on englantilaisen Madeleine Wickhamin (s. 1969) kirjailijanimi. Kinsella tunnetaan erityisesti Himoshoppaaja-sarjastaan, jonka lisäksi hän on kirjoittanut useita itsenäisiä bestsellereitä, jotka ovat hurmanneet lukijat ympäri maailman. Kinsellan kirjoja on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty yli 40 eri kielelle. Hänen tavaramerkkejään ovat nokkeluus ja pirteä huumori.

44


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

SIMONA AHRNSTEDT

Vielä vähän lisää Väärä mies, väärä ajankohta. Miksi se kuitenkin tuntuu niin oikealta?

”Tässä on kaikkea, mitä hyvän romanttisen kirjan pitää sisältää. Monimutkaisia ihmiskohtaloita, vastakohtien vetovoimaa, räjähtävän tuhmaa seksiä, mahdotonta rakkautta.” – Tara, Ruotsi Louboutinit kaappiin ja kumisaappaat jalkaan! Stella, luksusta rakastava tukholmalaistyttö, menettää työnsä, kotinsa ja kihlattunsa samana päivänä. Kun itsensä surkuttelu ja exän nettistalkkaus ei auta, Stella päättää vaihtaa maisemaa – nuhjuiseen mökkiin Etelä-Ruotsin maaseudulle. Vesi ei juokse eikä sähköä saa seinästä, mutta kun kuvioihin astuu hieman omahyväinen, mutta varsin suutelutaitoinen maajussi-Thor, alkaa vaikuttaa siltä, ettei landeseikkailu ollutkaan turha. TOUKOKUU

Bara lite till

Suom. Virpi Vainikainen 500 s. | 84.2

EAN: 9789510454572 EAN äänikirja: 9789510454596 EAN e-kirja: 9789510454589

SIMONA AHRNSTEDT (s. 1967) on Ruotsin romanttisen kirjallisuuden uusi kuningatar. Ahrnstedtin viihdyttävät lukuromaanit ovat täynnä vahvoja naisia, huumoria, modernia Tukholmaa ja värisyttävää rakkautta. Ahrnstedtistä on tullut esitaistelija romantiikalla höystetyille kirjoille joita naiset kirjoittavat naisista – ja naisille. Vielä vähän lisää on myynyt Ruotsissa jo yli 100 000 kappaletta.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

45


SOFIE SARENBRANT

SOFIE SARENBRANT

Häpeänurkka ”Jännityskirjallisuutta parhaimmillaan!” – Kapprakt Supersuosion saavuttaneen Emma Sköld -sarjan viides suomennettu romaani on kuin huima vuoristorata-ajelu, jonka ei soisi ikinä loppuvan. Tukholman Brommassa nuori tyttö asettuu makaamaan junanraiteille ja odottaa. Toisella puolella Ruotsia mies näkee maahan kaivetusta haudastaan, kun luukku hänen yläpuolellaan suljetaan. He eivät tunne toisiaan, mutta heitä yhdistää jokin. Mikä on saattanut heidät näihin tilanteisiin, ja löytävätkö he enää tien takaisin? Rikospoliisi Emma Sköldin tehtävänä on etsiä yhteinen tekijä ja toimia ennen kuin on ihan liian myöhäistä.

46

(s. 1978) halusi tehdä selvän eron sankarittarensa ja muista ruotsalaisista jännäreistä tuttujen elämäänsä väsyneiden poliisien välille. Syntyi Emma Sköld, nuori ja kunnianhimoinen naispoliisi. Emma Sköld -sarjasta tulikin heti valtava hitti Ruotsissa ja sama menestys on nyt jatkunut Suomessa. Sarenbrant asuu romaaneista tutussa Brommassa Tukholman lähellä miehensä ja kahden lapsensa kanssa.


”FANTASTISEN JÄNNITTÄVÄ... USKOMATTOMAN TAIDOKKAASTI JA VAIKUTTAVASTI KERROTTU TARINA. TÄMÄN LUKEMISTA EI VAIN VOI LOPETTAA!” – Jenny Alversjö, TV4 Nyhetsmorgon

TAMMIKUU

Skamvrån

Suom. Helene Bützow 500 s. | 84.2 EAN: 9789510454466 EAN äänikirja: 9789510454497 EAN e-kirja: 9789510454480

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

47


LISA JEWELL

”Koskettava, tunnelmallinen, pitää-sinutvalveilla-aivan-liian-kauan -lukukokemus.” – Megan Miranda, kirjailija

”Kädet tärisevät. Hengitys salpaantuu. Sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Hätätilanne vai Lisa Jewellin uusin romaani?” —A. J. Finn, kirjailija Kun Libby Jones täyttää kaksikymmentäviisi vuotta, hän saa kirjeen, jota on odottanut koko elämänsä. Libby saa tietää biologisten vanhempiensa henkilöllisyyden, mutta sitä hän ei aavistanut, että on nyt Lontoon Chelseassa sijaitsevan ison, vanhan talon uusi omistaja. Libbyn elämä muuttuu kertaheitolla. Hän saa kuitenkin pian huomata, että tätä päivää ovat odottaneet monet muutkin. Alkaa matka kahdenkymmenenviiden vuoden taa, taloon, jonka seinät suojelevat salaisuuksista synkimpiä. KESÄKUU

The Family Upstairs

Suom. Karoliina Timonen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510451632 EAN äänikirja: 9789510451656 EAN e-kirja: 9789510451649

Brittikirjailija LISA JEWELL (s. 1968) on samastuttavien henkilöiden ja uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa. Jewellin teoksia on käännetty 16 kielelle ja myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta yksinomaan englanninkielisessä maailmassa. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

48

© ANDREW WHITTON

Kaikista synkimmät salaisuudet


© GABRIEL LILJEVALL

DAVID ÄRLEMALM

Varjot silmien alla ”Kevään paras kirja!” – TV4

Riipaiseva yhden miehen selviytymiskamppailu tavalliseksi rakastavaksi isäksi. Jännitystarinaksi tihentyvä, koskettava romaani Tukholman varjoisalta puolelta. Perheen äiti Sofia kuolee yliannostukseen. Hänen miehensä Arto jättää entisen elämänsä addiktina ja yrittää huolehtia tyttärestään – yhteiskunnan tuomitsevan katseen alla. Kun Artosta tehdään aiheeton ilmianto ja hän menettää työpaikkansa koulun ruokalassa, rikollisen rahan houkutukset palaavat. Valheiden ja väkivallan maailma on vain yhden päätöksen päässä, mutta vaa’assa painavat sekä isän oma että tyttären elämä. HUHTIKUU

Lite död runt ögonen

Suom. Terhi Vartia 300 s. | 84.2 EAN: 9789510454565 EAN äänikirja: 9789510462911 EAN e-kirja: 9789510462928

”Tämä on ennen kaikkea lahjakas, sietämättömän surullinen kuvaus yhteiskunnasta.” – Dagens Nyheter

DAVID ÄRLEMALM (s. 1975) asuu Tukholmassa perheensä kanssa. Vanhempainvapaan aikana hän päätti viimein toteuttaa unelmansa kirjoittaa kirja. Varjot silmien alla on hänen esikoisteoksensa.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

49


© RED STAR PHOTO

JENS HENRIK JENSEN

Ihmiselle susi Oxenin hurja tarina jatkuu.

Entinen eliittisotilas Niels Oxen lähtee Tanskan nummiseudulle, susien asuinsijoille, etsimään kadonnutta miestä, mutta löytää jotain aivan muuta kuin etsimänsä.

KESÄKUU

Lupus

Suom. Kari Koski 400 s. | 84.2 EAN: 9789510456040 EAN äänikirja: 9789510467626 EAN e-kirja: 9789510467619

AIEMMIN SARJASSA ILMESTYNYT:

Oxenin vanha pomo, vakoilupäällikkö Axel Mossman pyytää apua näennäisen helpossa tehtävässä: pitäisi löytää iäkäs kollega, joka on kadonnut maatilaltaan. Oxen löytää miltei raunioituneelta tilalta outoja jälkiä. Niitä seuratessaan hän päätyy yhä syvemmälle pimeyteen, missä vaanii susia sanan kaikissa merkityksissä. Jäljet johtavat myös Oxenin vanhaan vakoiluaikaiseen kaveriin, Margrethe Franckiin. Naiseen, jonka menneisyys on huomattavasti vaarallisempi kuin kukaan aavistaa.

Ihmiselle susi on neljäs, itsenäinen osa tanskalaisen JENS HENRIK JENSENIN (s. 1963) kansainväliseen suosioon nousseessa Oxen-sarjassa, josta SF Studios valmistelee tv-sarjaa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Jensen työskenteli pitkään toimittajana, mitä perua on hänen intohimonsa kätkettyjen valtarakenteiden tutkimiseen. Vuonna 2019 Jensen sai Ihmiselle susi -teoksesta Martha-palkinnon, kun tanskalaiset lukijat äänestivät sen vuoden suosituimmaksi kotimaiseksi kirjaksi.

50


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

PASCAL ENGMAN

Rottakuningas Kun miehet kostavat naisille.

Tukholman poliisissa työskentelevä komisario Vanessa Frank kohtaa naistenmurhien sarjan, joka puistattaa parkkiintuneintakin lainvalvojaa. Nuori Emelie Rydén oli päättänyt erota vankilassa istuvasta ulkomaalaistaustaisesta miehestään. Nyt Emelie löytyy kotoaan julmasti puukotettuna. Komisario Frankilla on kuitenkin tunne, että ilmeinen ratkaisu ei osu oikeaan. Tutkinnan avuksi hän saa entisen eliittisotilaan Nicolas Paredesin, johon hän oppi luottamaan Chileen liittyvää rikostapausta selvitellessään. MA ALISKUU

Råttkungen

Suom. Pekka Marjamäki 500 s. | 84.2 EAN: 9789510451311 EAN äänikirja: 9789510451335 EAN e-kirja: 9789510451328

Feministisessä Ruotsissa leviää verkon kätköissä myös naisviha. Tähän yhteisöön kuuluvat miehet kokevat naisten hyljeksivän heitä ja käyttävät itsestään nimeä incel, joka viittaa vastentahtoiseen selibaattiin. Kun katkerat naisvihaajat siirtyvät sanoista tekoihin, on monen henki vaarassa.

Chileläis-ruotsalainen PASCAL ENGMAN (s. 1986) tunnetaan voimakkaan yhteiskunnallisista jännitysromaaneistaan. Hän debytoi toiminnantäyteisellä teoksella Patriootit. Seuraava, osin Chileen sijoittuva trilleri Polttava maa käynnisti komisario Vanessa Frankista kertovan sarjan, jota Rottakuningas jatkaa. Entinen Expressen-lehden toimittaja Engman kirjoittaa vetävää, napakan kyynistä tekstiä, joka pitää lukijaa tiukasti otteessaan.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

51


© BISERKA LIVAJA

PETER ROBINSON

Maasta sinä olet tullut Lämpötila laskee Yorkshiren nummilla – ja ruumisluku nousee.

Peter Robinsonin taidokkaat, ylikomisario Banksin tutkimuksia seuraavat, tv:stäkin tutut dekkarit ovat saavuttaneet suuren suosion niin Suomessa kuin maailmalla. Kaksi nuorta miestä on kadonnut. Ylikomisario Banksin tutkimukset tasapainoilevat kahden eri tutkintalinjan välissä. Työ keskeytyy, kun liikenneonnettomuuteen joutuneesta rekasta löytyy teuraseläinten joukosta jotain sinne kuulumatonta – jo jokin aika sitten kuolleen ihmisen ruumis. Banks tukeutuu vaistoihinsa ja tuntee, kuinka häntä vedetään yhä syvemmälle rikosten verkkoon. Jokin vaarallinen odottaa pimeässä pääsyä ulos. TOUKOKUU

Abattoir Blues

Suom. Ulla Selkälä 400 s. | 84.2

EAN: 9789510455425 EAN äänikirja: 9789510467657 EAN e-kirja: 9789510467640

Yorkshiren nummien karunkaunis ympäristö luo oivallisen taustan älykkäille laatudekkareille, jotka lukee yhdeltä istumalta janoten lisää.

PETER ROBINSON (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään Toron-

tossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen. Banksin dekkareihin perustuva Ylikomisario Banks -tv-sarja on löytänyt faninsa myös Suomessa.

52


© PETER LAMPACK AGENCY

CLIVE CUSSLER

Faraoiden matka Aarteita, actionia ja agentteja maailman merillä!

Kurt Austin panee kaiken likoon taistellessaan asekauppiaita ja antiikkirosvoja vastaan. Vuonna 1074 eaa. Egyptin faraoiden haudoista katoaa valtavia aarteita. Vuonna 1927 huimapäinen amerikkalainen lentäjä häviää kuin tuhka tuuleen matkallaan Atlantin yli. Nykyhetkessä Skotlannin rannikolla uppoaa troolari vieden mysteerilastinsa mukanaan. Ovatko nämä kolme tapahtumaa yhteydessä toisiinsa? Ja miten Kurt Austin NUMA-jengeineen asiaan reagoi?

TOUKOKUU

Journey of the Pharaohs

Suom. Jorma-Veikko Sappinen 400 s. | 84.2

EAN: 9789510461730 EAN e-kirja: 9789510467749

“Cusslerin tauoton tykitys saa lukijan haukkomaan henkeään.” – Associated Press

Yhdysvaltalainen CLIVE CUSSLER (1931–2020) aloitti kirjailijanuransa jo 1960-luvun puolivälissä. Hänen jännitysromaaneitaan on myyty toistasataa miljoonaa yli sadassa eri maassa ja käännetty ainakin 40 kielelle. Cussler yhdisti tuotannossaan reipasta seikkailuhenkeä huipputeknologiaan. Hän tuli tunnetuksi myös meriarkeologina, syvänmerentutkijana ja klassikkoautojen keräilijänä.

S U O M E N N E T T U K AU N OK I R JA L L I S U U S

53


TIETOK IR JA LLISU US –––––––––––

© COURTESY OF THE AUTHOR

BILL GATES (s. 1955) on amerikkalaisen ohjelmistojätti Microsoftin perustaja ja aktiivinen

yhteiskunnallinen keskustelija. Vuonna 2000 hän perusti vaimonsa kanssa Bill ja Melinda Gatesin säätiön, joka on rahoittanut miljardeilla dollareilla erilaisia humanitaarisia hankkeita erityisesti kehitysmaissa.

54


BILL GATES

Kuinka välttää ilmastokatastrofi NYKYISET RATKAISUT JA LÄPIMURROT JOITA

HELMIKUU

How to Avoid a Climate Disaster Suom. Jouni Avelin 300 s. | 50.1 EAN: 9789510451281 EAN äänikirja: 9789510451298 EAN e-kirja: 9789510451304

VIELÄ TARVITSEMME

Ihmiskunnalla ja planeetallamme on vielä toivoa. Microsoftin perustaja ja filantrooppi Bill Gates esittää uudessa kirjassaan, miten ihmiskunta voi vielä pysäyttää ilmastonmuutoksen. Bill Gates on perehtynyt viime vuosina syvällisesti ilmastonmuutoksen mekanismeihin ja vaikutuksiin, ja uudessa kirjassaan hän esittää näkemyksensä siitä, millä keinoilla ihmiskunta voisi pysäyttää ilmaston lämpenemisen. Hyvä uutinen on se, että suuri osa tarvittavasta teknologiasta on jo olemassa ja toinen osa, kuten hiilidioksidin poistaminen ilmakehästä, on sekin mahdollista kehittää, kunhan poliittista tahtoa löytyy. Gatesin mukaan ilmastonmuutoksella on suurin vaikutus niihin ihmisiin, jotka ovat vähiten vastuussa sen aiheuttamisesta.

”Ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten estämiseksi meidän on päästävä kasvihuonekaasujen nollapäästöihin. Ongelma on kiireellinen ja siitä käytävä keskustelu mutkikasta, mutta uskon, että voimme yhdessä keksiä uusia nollapäästöisiä teknologioita, hyödyntää niitä teknologioita, joita meillä jo on, ja välttää lopulta ilmastokatastrofin.” – Bill Gates

© ISTOCK

T I E T OK I R JA L L I S U U S

55


”Olemme päässeet näin pitkälle, koska olemme älykkäin maapallolla milloinkaan asunut eläin. Mutta jos haluamme elää täällä vastaisuudessakin, pelkkä älykkyys ei riitä. Me tarvitsemme vii­sautta.” – David Attenborough

LOKAKUU 2020

A Life on Our Planet Suom: Ilkka Rekiaro 286 s. | 50.1 EAN: 9789510456583 EAN äänikirja: 9789510456606 EAN e-kirja: 9789510456590

© ISTOCK

56


DAVID ATTENBOROUGH

Yksi elämä, yksi planeetta NÄKEMYS IHMEELLISEN MAAILMAMME TULEVAISUUDESTA

Rakastetun luontodokumentaristin vetoomus planeettamme puolesta Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa. Brittiläinen David Attenborough tunnetaan upeista luontodokumenteistaan, kuten Elävä maa ja Sininen planeetta. Nyt, 94-vuotiaana, hän summaa kirjassaan, millaisen muutoksen ihminen on hänen elinaikanaan luonnolle aiheuttanut. Mikäli jatkamme samalla saastuttamisen ja metsänhakkuiden tiellä, omalle lajillemme käy huonosti, Attenborough varoittaa. Voimme kuitenkin pelastaa luonnon monimuotoisuuden ja turvata oman lajimme tulevaisuuden, jos ryhdymme nyt toimeen. Emme tarvitse ihmeteknologioita, vaan poliittista tahtoa, kansainvälistä yhteistyötä ja uudenlaisia kulutustottumuksia. ”Me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka on todella tiedostanut ongelman – ja viimeinen, jolla on mahdollisuus tehdä asialle jotain.”

SIR DAVID ATTENBOROUGH

(s. 1926) on maailman tunnetuin luontodokumenttien ohjaaja ja juontaja. Hänen ohjelmiaan katsoo joka vuosi yli 500 miljoonaa ihmistä yli sadassa eri maassa. Suomessa Attenborough tuli tunnetuksi Avara luonto -tv-ohjelman dokumenteista jo 1980-luvulla. Yksi elämä, yksi planeetta on 94-vuotiaan luonnontieteilijän ja maailmanmatkaajan kirjallinen testamentti sekä näkemys tulevaisuutemme turvaamiseksi. Kirja on kirjoitettu yhdessä dokumenttiohjaaja JONNIE HUGHESIN kanssa WWF:n avustuksella, ja sen yhteydessä julkaistaan A Life on Our Planet -dokumenttielokuva.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

57


© LOTEM LOEB

AVI LOEB

Elämää avaruudessa MIKSI ON TODENNÄKÖISTÄ, ETTEMME OLE YKSIN MAAILMANKAIKKEUDESSA

Emme ole yksin. Harvardin tähtitieteen professorin kiehtova kirja kertoo, miksi voimme hyvällä syyllä olettaa, ettei Maa ole universumin ainut elävä planeetta. Syksyllä 2017 aurinkokuntamme halki kiisi komeetta, joka sai tähtitieteilijät ymmälleen. Mittausten perusteella se oli muodoltaan ohut ja litteä ja muutti suuntaansa ilman minkään ulkopuolisen voiman vaikutusta. Todellinen uutispommi koettiin, kun Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb esitti, että Oumuamuaksi nimetty taivaankappale saattaisi olla jonkin toisen, kaukaisen sivilisaation rakentama luotain.

HUHTIKUU

Extraterrestrial

Suom. Nina Mäki-Kihniä 300 s. | 52.2

EAN: 9789510446966 EAN äänikirja: 9789510446973 EAN e-kirja: 9789510446980

Loeb kannustaa hauskan filosofisella tyylillä lukijaa avoimeen mieleen ja kosmiseen nöyryyteen: vielä neljäsataa vuotta sitten olimme vakuuttuneita, että maapallo on universumin keskipiste. Loeb kertoo, miten hän päätyi teoriaansa ja miksi on todennäköistä, että emme ole ainut kehittynyt sivilisaatio maailmankaikkeudessa.

ABRAHAM (AVI) LOEB on Harvardin yliopiston tähtitieteen laitoksen johtaja ja Yhdysvaltain tiedeakatemian

jäsen. Hän on julkaissut aiemmin neljä oppikirjaa sekä satoja tieteellisiä artikkeleita muun muassa tähtien ja mustien aukkojen synnystä sekä maapallon ulkopuolisen elämän etsimisestä. Vuonna 2012 Time-lehti listasi Loebin yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista tähtitieteilijöistä.

58


© ESKO KESKI-OJA

PENTTI HUOVINEN

Parantavat bakteerit Kaikki hyödyt irti bakteereista!

Bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo, miten terveyttä nykyään hoidetaan bakteerein. Kirja perustuu uusimpiin tutkimustuloksiin. Ennen bakteerit olivat vihollisiamme. Nyt ymmärrämme, että ne ovat aktiivisia ystäviämme, joita ilman emme pysty elämään tervettä elämää. Parantavat bakteerit selvittää, kuinka pitää huolta bakteereistamme, kuinka välttää niiden turhaa tappamista ja kuinka saisimme niitä lisää. Suoliston bakteerit reagoivat ruokavalion muutoksiin, stressiin ja unen puutteeseen ja vaikuttavat moniin tulehduksellisiin sairauksiin. Ihmisen bakteeriston köyhtyessä hoitomenetelmiksi kehitellään monipuolisempia bakteereita muun muassa pillereinä. TAMMIKUU 220 s. | 59.2 EAN: 9789510462010

EAN äänikirja: 9789510462034 EAN e-kirja: 9789510462027

PENTTI HUOVINEN on lääkäri ja Turun yliopiston bakteeriopin professori ja palkittu tietokirjailija. Hän on saanut Suomen tietokirjailijoiden Antero Warelius –palkinnon sekä Terveystoimittajien Hyvän tiedon omenan. Yhdessä kuvittaja Irmeli Matilaisen kanssa julkaistu lastenkirja Heippa - Täällä bakteeri! (WSOY 2007) on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

59


© UA SAARINEN / JOKA / MUSEOVIRASTO

KYLLIKKI SAAREN SURULLINEN KOHTALO EI JÄTÄ SUOMALAISIA RAUHAAN.

© WIK

KESÄKUU 350 s. | 30.16 EAN: 9789510467091 EAN äänikirja: 9789510467930 EAN e-kirja: 9789510467947

60

IMEDIA

COMM

ONS


TEEMU KESKISARJA (s. 1971) on Suomen ja

Pohjoismaiden historian dosentti, tietokirjailija ja yrittäjä. Hän on tutkinut mm. muinaisia seksuaalirikoksia, Mannerheimia, Aleksis Kiveä, metsäteollisuutta, suomalaisuusliikettä ja sarjamurhaajia. Keskisarjalle on myönnetty muun muassa Valtion Tiedonjulkistamispalkinto ja Vuoden historiateos -palkinto.

© AJ SAVOLAINEN

TEEMU KESKISARJA

Kyllikki Saari MYSTEERIN IHMISTEN HISTORIA

Historiateos Suomen kuuluisimmasta henkirikoksesta, arkistotutkimusten ja ennen julkaisemattomien lähteiden pohjalta

emännät, mummot, lapset, papit, pipit ja komisariot. Kyllikin salattu elämä ja kuolema ja iankaikkinen mysteeri. Arkistojen uumenista, historioitsijan kaivamana ja kertomana.

Suomen luetuin historioitsija Teemu Keskisarja kertoo Kyllikki Saaren koko tarinan ja siihen liittyvät ihmiskohtalot 1950-luvun Suomessa.

Keskisarjan kirjoissa kamppailevat pienet, suuret ja keskikokoiset suomalaiset ihmiset. Aiheesta riippumatta Keskisarja etsii ja löytää tositarinansa raa’alla arkistotyöllä. Lukijat ovat kiittäneet myös hänen kerrontatekniikkaansa ja eläväistä kieltään.

Tapahtuipa kerran Etelä-Pohjanmaalla 17-vuotiaan tytön surma. Hetki jälkeen sotien, hetki ennen kaupungistumista ja koneistumista, hetki ennen massakulttuuria ja rokkia. Yhden pitäjän, yhden kylän puurot ja vellit. Ihmiset kevätpäivässä ja -yössä 17. toukokuuta 1953. Uskovaiset, pontikankeittäjät, sekatyömiehet, sotaveteraanit,

”Kammottavasta aiheesta huolimatta kirjaa on ilo lukea. Se on malliesimerkki siitä, miten taitavasti tehty tutkimus yhdistettynä vapaampaan ilmaisuun tekee historian eläväksi ja tuo sen iholle.” Raaka tie Raatteeseen -kirjasta Aino-Maria Savolainen, Amman lukuhetki -blogi.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

61


JACK FAIRWEATHER

Mies joka murtautui Auschwitziin Ainutkertainen tositarina kuolemanleiriltä Urhean vastarintataistelijan henkeäsalpaava soluttautuminen Auschwitziin. Saksan miehitettyä Puolan toisen maailmansodan alussa Witold Pilecki vetäytyi monien muiden puolalaissotilaiden tavoin maan alle. Kesällä 1940 Pilecki otti vastaan uhkarohkean tehtävän ja soluttautui hiljattain perustetulle keskitysleirille selvittääkseen sinne koottujen maanmiestensä kohtalon. Pilecki järkyttyi näkemästään ja perusti leirille salaisen armeijan välittääkseen liittoutuneille tietoja natsien sotarikoksista. Hän vietti leirillä lopulta yli kaksi vuotta, ja Auschwitzin julmuudet alkoivat hiljalleen paljastua kaikessa kauheudessaan. Pileckin piti kuitenkin toteuttaa vielä yksi suunnitelma: paeta leiriltä.

TAMMIKUU

The Volunteer

EAN: 9789510455531 Suom. Jorma-Veikko Sappinen EAN äänikirja: 9789510455555 350 s. | 99.1 EAN e-kirja: 9789510455548

JACK FAIRWEATHER on walesilainen toimittaja-kirjailija, joka toimi sotakirjeenvaihtajana brittijoukkojen

mukana Yhdysvaltain ja Ison-Britannian liittouman hyökätessä Irakiin vuonna 2003. Mies joka murtautui Auschwitziin voitti vuoden 2019 parhaan elämäkerran Costa Book Awardin, ja siitä on tekeillä elokuva.

62


ANTONY BEEVORIN MESTARITEOKSET Ä ÄNI- JA E-KIRJOINA ANTONY BEEVOR

Normandia 1944 MAIHINNOUSUSTA PARIISIN VAPAUTTAMISEEN

Tuhansien liittoutuneiden sotilaiden sankaritarina Mestarillinen kuvaus sotahistorian suurimpiin kuuluvan, mutta myös riskeiltään ennenkokemattoman maihinnousun vaiheista ja ratkaisevista hetkistä. Toisen maailmansodan keskeisimpiin taisteluihin kuuluva maihinnousu tarkoitti Kolmannen valtakunnan mahdin loppua. TAMMIKUU

D-Day: The Battle for Normandy Suom. Jorma-Veikko Sappinen 90.35 EAN äänikirja: 9789510462645 EAN e-kirja: 9789510394250

ANTONY BEEVOR

Berliini 1945 Sodan julmuuden inhimilliset kasvot

Mitään kaunistelematon, mutta inhimillisen näkökulman säilyttävä dokumentti toisen maailmansodan julmasta ja mittasuhteiltaan suunnattomasta loppunäytöksestä. Punaarmeija voitti kilpajuoksun pommitettuun Berliiniin, murskasi vastarinnan ja aloitti kauhistuttavat kostotoimet. TAMMIKUU

Berlin: The Downfall 1945

Suom. Matti Kinnunen 90.35 EAN äänikirja: 9789510462669 EAN e-kirja: 9789510462676

Entinen brittiarmeijan upseeri ANTONY BEEVOR (s. 1946) on viime vuosisadan sotahistoriaan keskittynyt, monesti palkittu historioitsija. Hänen teoksiaan on käännetty 30:lle eri kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti jo yli viisi miljoonaa kappaletta.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

63


”MINKÄ ARVOINEN ON TUNTEMATTOMAN TEINITYTÖN ELÄMÄ?”

TAMMIKUU

Le consentement

Suom. Lotta Toivanen, 220 s. | 99.1 EAN: 9789510462782 EAN äänikirja: 9789510462959 EAN e-kirja: 9789510462805

64


VANESSA SPRINGORA (s. 1972) toimii johtajana ranskalaisessa Éditions Julliard -kustantamossa. Hänen esikoisteoksensa Suostumus ravisutti Ranskaa ja koko kirjallista maailmaa. Teoksen käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan, se on voittanut palkintoja, ja siitä ollaan tekemässä elokuvaa. #metoo-liikettä uuteen suuntaan vievän kirjan ilmestymisen jälkeen kirjailija Gabriel Matzneffia vastaan nostettiin syyte, ja seksin harjoittamista alaikäisen kanssa koskevia lakeja ollaan Ranskassa kiristämässä.

VANESSA SPRINGORA

Suostumus Intiimi ja väkevä omaelämäkerta

V. oli 13 vuotta ja haavoittuvassa mielentilassa, kun hän tapasi viisikymppisen kirjailijan. Charmantin miehen huomio imarteli tyttöä, ja ennen kuin hän huomasikaan, heillä oli salasuhde. Vähitellen V. tajusi joutuneensa nuoria tyttöjä ja poikia hyväksikäyttävän saalistajan uhriksi ja kohtalotovereidensa tavoin miehen palkittujen kirjojen henkilöhahmoksi. V:n maailma murtui. Oliko hän itse syypää pahaan oloonsa, koska oli suostunut seksisuhteeseen aikuisen miehen kanssa? Vasta vuosien päästä hän ymmärsi, että näin ei ollut, ja toipuminen pääsi alkuun.

V.SPRINGORA©JFPAGA

Suostumus on tärkeä ja koskettava tositarina aikuisen miehen seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutuneesta teinitytöstä.

Omista kokemuksistaan kirjoittava Vanessa Springora kuvaa nuoren tytön maailmaa herkkätuntoisin vedoin. Hän peräänkuuluttaa aikuisten vastuuta ja nuorten oikeutta herätä seksuaalisuuteen rauhassa. Suostumus on erityisen ajankohtainen sosiaalisen median aikakaudella, jossa grooming eli nuorten tyttöjen manipuloiminen seksiin on kasvava ongelma.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

65


© WWW.MALKAMAKI.COM

REGINA RASK

Onnellisten salaseura

ELI MIKSI ELÄMÄ ON MEHEVINTÄ KESKI-IKÄISENÄ

”Vaikkei kaikkiin asanoihin enää taipuisikaan, ikääntyminen itsessään on silkkaa nirvanaa.”

Onnellisten salaseura on kirja sinulle, keski-ikäinen nainen, joka luulit, että elämä viidestäkymmenestä eteenpäin on pelkkää hikoilua ja viiksikarvojen nyppimistä. Tarkkaan varjeltu salaisuus nimittäin on, että elämämme on parhaimmillaan lähestyessämme kuuttakymmentä. Onnellisten salaseurassa Rask pohtii elämäniloisesti ja omakohtaisesti miltä tuntuu ikääntyä naisena. Kohta kuusikymppinen Rask on salaseuran perustajajäseniä ja kutsuu sinutkin mukaan. Ikä tuo nimittäin elämääsi onnea, jota et todellakaan osannut odottaa. Kohta sinäkin olet nainen, joka pystyy pokkana menemään lentokentälle kukikas suihkumyssy päässään.

KESÄKUU 220 s. | 17.3 EAN: 9789510467176

EAN äänikirja: 9789510467190 EAN e-kirja: 9789510467183

”En edes tarkkaan muista hetkeä, jolloin jarrujalka alkoi painua pohjaan taimimyymälöiden kohdalla. Se vain tapahtui. Varmaan suunnilleen samaan aikaan kuin aloin pitää Marimekon vaatteista, Toikan lasilinnuista ja harmaasta väristä.”

REGINA RASK on kirjailija ja toimittaja, joka on tehnyt pitkän uran Yleisradiossa. Tällä hetkellä hän työskente-

lee suositussa Puoli seitsemän -ohjelmassa. Humoristina tunnettu Rask on ennen Onnellisten salaseuraa julkaissut seitsemän romaania.

66


© MARK KOHN/DE BEELDUNIE

CORIEN VAN ZWEDEN

Rinnat

ELÄMÄNMITTAINEN RAKKAUSTARINA

Kiehtova ja ajatuksia herättävä teos rintojen ja naisten elämästä

Rinnat vaikuttavat naisen identiteettiin läpi elämän. Rinnoilla on monta roolia ja monta tehtävää, mutta mitä me lopulta tiedämme niistä? Hollantilainen Corien van Zweden ryhtyi tutkimaan omien rintojensa elämäntarinaa, kun hän havahtui menettävänsä toisen rintansa syöpähoitojen myötä. Oman henkilökohtaisen kokemuksensa kautta van Zweden puhuttelee kaikkia naisia. Minkälaisia merkityksiä yhteiskuntamme antaa rinnoille ja millaisen identiteetin me niiden kanssa rakennamme?

HUHTIKUU

Borsten

Suom. Katja Kärkkäinen 250 s. | 99.1 EAN: 9789510461709 EAN äänikirja: 9789510463222 EAN e-kirja: 9789510463239

Rinnoilla on monta mahdollista tehtävää naisen elämän aikana. Tämä kaikille naisille tärkeä kirja valottaa suhdettamme rintoihin ja panee ajattelemaan niiden merkitystä niin yksityisesti kuin kulttuurisesti.

CORIEN VAN ZWEDEN on hollantilainen terveysaiheisiin erikoistunut toimittaja. Hän on julkaissut monia kirjoja.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

67


© BJÖRGVIN HILMARSSON

SATU RÄMÖ

Talo maailman reunalla Kaikkea muuta kuin vuosi Provencessa!

Talo maailman reunalla on hurja ja hykerryttävä kertomus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen ei niin tavallisesta arjesta yhden arktisen vuodenkierron aikana. Uusi kotiseutu Länsivuonot on henkeäsalpaavan kaunis, mutta vain 6 000 ihmistä asuu siellä. Rämön perheen kotina on ikivanha kivitalo, yhtä omintakeinen kuin seudun asukkaat. Mahtimiehet ja -naiset, jotka koputtavat ovelle, kun uudisasukkailta loppuvat konstit, ja jotka tietävät kaikki talon salaisuudet.

KESÄKUU 300 s. | 43.4 EAN: 9789510462515 EAN äänikirja: 9789510462522 EAN e-kirja: 9789510462539

Suurin mahti on kuitenkin luonnolla. Kesällä aurinko nousee pohjoisesta ja aallot iskeytyvät ikkunoihin. Talvella kylää koettelee monta kertaa ófærð. Läpipääsemätön. Sää, jolloin edes iso nelivetomaasturi ei pääse tielle. Ja kerran lumi vyöryy kylään, peruuttamattomin seurauksin. Kaupunkilaisperheen vuosi maaseudulla on yllätyksellinen, antoisa ja unohtumaton.

SATU RÄMÖ on luova yrittäjä, kirjailija ja suosittu somevaikuttaja. Rämön islantilaista yhteiskuntaa kuvannut

Islantilainen voittaa aina -teos sai Vuoden matkakirja -palkinnon. Yhteensä hän on julkaissut parisenkymmentä kirjaa eri elämänalueilta, muun muassa äitiydestä, yrittäjyydestä ja hevosvaelluksista.

68


EMMA BROCKES, MEGAN R APINOE

Yksi elämä MEGAN RAPINOEN TARINA

”Riko rajasi. Ole enemmän.”

© FRANCK FIFE / AFP / LEHTIKUVA

Inspiroiva kertomus huippu-urheilijasta, joka on uskaltanut olla oma itsensä ja puhua ääneen silloinkin, kun olisi ollut turvallisinta pysyä hiljaa. Megan Rapinoe on maailman tunnetuimpia urheilijoita. Hän on johtanut kahdesti Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen maailmanmestaruuteen. Elämäkerrassaan Rapinoe kertoo paitsi kasvustaan maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi myös sinnikkäästä työstään naisten oikeuksien puolestapuhujana.

MA ALISKUU

One Life

Suom. Tero Valkonen 350 s. | 99.1 EAN: 9789510456637 EAN äänikirja: 9789510456644 EAN e-kirja: 9789510456651

Rapinoe kasvoi kuusilapsisen perheen kuopuksena konservatiivisessa pikkukaupungissa, joka ei ollut helpoin ympäristö avoimesti homoseksuaaliselle ja omapäiselle nuorelle naiselle. Hän kertoo, miten löysi oman tiensä ja päätyi lopulta suuren yleisön ikoniksi haastettuaan Yhdysvaltain jalkapalloliiton oikeuteen naispelaajien syrjinnästä ja kieltäydyttyään presidentti Donald Trumpin kutsusta Valkoiseen taloon.

MEGAN RAPINOE (s. 1985) on Yhdysvaltain jalkapallomaajoukkueen kapteeni, joka on valittu maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi. EMMA BROCKES on tietokirjailija ja toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa The Guardianiin, The New York Timesiin, Vogueen ja Elleen.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

69


ULLA APPELSIN, MARIA WAHLROOS

Näin tehdään ihme MITÄ JOKAISEN TULISI OPPIA CHEERLEADINGIN MAAILMANMESTARILTA

Miten voit ylittää itsesi ja tehdä mahdottomasta mahdollista? Jokaisen itsensä, tiiminsä tai yrityksensä kehittämisestä kiinnostuneen pitää kääntää katseensa Suomen cheerleadingmaajoukkueeseen. Miksi? Koska sen valmentaja Maria Walhroos tietää kuinka tehdään ihme. Suomen cheerleadingmaajoukkue teki mahdottomasta totta päihittämällä MM-kisoissa lajin ikuisen ykkösen USA:n huolimatta valtavasta erosta harrastajamäärissä ja resursseista. Seuraavana vuonna joukkue teki saman uudestaan. Historialliset maailmanmestaruudet voitettiin Maria Wahlroosin positiivisella johtamisfilosofialla, joka perustuu itsensä ylittämiseen. Jokainen joukkueen jäsen uskoi mahdottomaan päämäärään – ja toteutti sen. Tämä kirja opettaa Wahlroosin esimerkin avulla kahdeksan keinoa, joilla sinäkin pääset samaan. Opit rakentamaan luottamusta ja etsimään omia vahvuuksiasi. Opit rakentamaan hyvän suorituksen perustaa. Opit johtamaan tunteita ja ennen kaikkea laittamaan itsesi likoon heikkouksiesi peittelyn sijaan. Tämän kirjan luettuasi myös sinä huomaat, että mahdoton on mahdollista.

ULLA APPELSIN (s. 1967) on Ilta-Sanomien päätoimittaja.

Hän on aiemmin kirjoittanut neljä tietokirjaa, muun muassa Lapsuus lahkon vankina – Leevi K. Laitisen tarina. MARIA WAHLROOS (s. 1987) on Suomen cheerleadingmaajoukkueen päävalmentaja ja lääkäri, joka on erikoistumassa anestesiologiaan ja tehohoitoon.

70

© JOONAS SALO / ILTA-SANOMAT

HELMIKUU 220 s. | 14.4 EAN: 9789510456798 EAN äänikirja: 9789510456811 EAN e-kirja: 9789510456804


PAAVO ARHINMÄKI

Kaiken se kestää MAAJOUKKUEKANNATTAJAN TUNNUSTUKSET

Poliittisen kentän kovimman fudiskannattajan katkeransuloiset jalkapallomuistelmat

Helvetin uskottiin jäätyvän ennen kuin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue raivaa tiensä arvokilpailujen lopputurnaukseen, mutta niin vain marraskuussa 2019

mahdottomasta tuli mahdollista ja Huuhkajat kampesi itsensä EM-kisoihin. Historiallista iltaa Töölön jalkapallostadionilla oli tietenkin todistamassa myös Paavo Arhinmäki, joka tunnetaan pitkän linjan kansanedustajana mutta jonka juuret ovat vielä syvemmällä suomalaisessa jalkapallokulttuurissa kuin politiikassa. Kannattajajoukon ydinryhmään alusta asti kuulunut Arhinmäki on vuosien ajan kulkenut uskollisesti maajoukkueen rinnalla niin kotimaassa kuin ulkomailla – pettymyksestä toiseen. Marraskuisena iltana kaikki kuitenkin muuttui. Vai muuttuiko? Edessä oli jälleen yksi vastoinkäyminen, kun koronavirus sotki kisasuunnitelmat. Mutta tämänkin se kestää!

© AJ SAVOLAINEN

Kaiken se kestää on tunteikas ja huumorin sävyttämä kuvaus Suomen loputtoman tuntuiselta matkalta kohti jalkapallon arvokisoja. Se on myös viehättävä katsaus siihen, mikä kaikki maailmassa on muuttunut niiden pitkien vuosikymmenten aikana, kun Suomi ei kisoihin ole päässyt.

PA AVO ARHINMÄKI (s. 1976) on helsinkiläinen vasemmistoliiton poliitikko ja entinen kulttuuri- ja urheiluministeri. Kansanedustajana hän on toiminut vuodesta 2007.

TOUKOKUU 300 s. | 99.1 EAN: 9789510463062 EAN äänikirja: 9789510463093 EAN e-kirja: 9789510463086

T I E T OK I R JA L L I S U U S

71


© MIKE OSSOLA

GARY JOHN BISHOP

Älä jauha p*skaa

LOPETA ITSESI SABOTOINTI JA TULE OMAN ELÄMÄSI HERRAKSI

Epätuhoa elämäsi! Miksi sabotoimme elämäämme – ja kuinka sen voi lopettaa. Näin lopetat sisäisen p*skanjauhajasi kuuntelun. Edellisessä kirjassaan Unfu*k yourself Gary John Bishop antoi seitsemän käytännöllistä ohjetta sisäisen kielteisen puheen päihittämiseen. Uudessa kirjassaan hän porautuu syvälle siihen, MIKSI me ihmiset olemme taipuvaisia oman elämämme sabotointiin ja kertoo mitä me voimme asialle tehdä.

MA ALISKUU

Stop doing that sh*t Suom. Aura Nurmi 250 s. | 17.3

EAN: 9789510462553 EAN äänikirja: 9789510462560 EAN e-kirja: 9789510462577

Bishopin viesti on, että vaikka negatiivinen ajattelu on suorastaan osa ihmisyyttä, niin on myös kykymme valita, toimimmeko noiden ajatusten pohjalta vai emme. Kuunnellako sisäistä p*skanjauhajaa vai terveen järjen ääntä? Valinta on sinun.

GARY JOHN BISHOP on Skotlannissa syntynyt henkisen kasvun valmentaja. Hänen menestysteoksiaan

Unfu*k yourself ja Älä jauha p*skaa on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 20 kielelle.

72


© JOHANNA VIROLAINEN, JohannaElisa Photography

MARTTI VAALAHTI

Sanomattakin selvää? KÄSIKIRJA KAIKESTA SANOMISEN ARVOISESTA

Mikä on oikeasti sanomisen arvoista ja miksi juuri se jää niin helposti sanomatta?

Oikeilla sanoilla on mahdollista herättää välittämisen ja myötätunnon ihmeitä tekevät voimat ja muuttaa elämäänsä. Sanomattakin selvää? kertoo käytännönläheisesti ja suurella tunteella siitä, mitä meidän kannattaa toisillemme sanoa. Jokainen meistä on kuullut sanoja, jotka jäävät vaivaamaan mieltä ja tuhoavat ihmissuhteita. Miksi oikeiden sanojen lausuminen on niin vaikeaa ja mitä voimme asialle tehdä? Miksi puhumme, kun pitäisi olla hiljaa, ja vaikenemme, kun pitäisi puhua?

TOUKOKUU EAN äänikirja: 200 s. | 17.3 9789510467060 EAN: 9789510467077 EAN e-kirja: 9789510467084

Tämä kirja opastaa sanoin ja tehtävin muurit murtaviin tunnustuksiin, yhden sanan ihmeisiin, kohteliaisuuksiin, rohkaisuihin ja unohtuneisiin itsestäänselvyyksiin. Se kertoo miksi yksinkertaisilta tuntuvat sanat ei, kiitos ja anteeksi voivat olla elämäsi tärkeimmät ja mikä odottaa, jos uskallat avata sydämesi.

MARTTI VA ALAHTI (s. 1980) on auttanut löytämään oikeat sanat sekä työssään markkinoinnin ammattilaisena

että suositulla kirjallaan Sanojen supervoima, aina ihmiseltä ihmiselle ja täydestä sydämestä.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

73


© AGENCY LEROY

SARA PARIKKA

Itse tehty OPAS OMANNÄKÖISEEN TYÖELÄMÄÄN

Suosikkivaikuttaja Sara Parikka opastaa löytämään unelmatyön.

Mikä sinusta tulee isona? Itse tehty kertoo kannustaen ja kokemuksella, mitä työelämään siirtyvän täytyy tietää ja miten oma juttu löydetään. Sara Parikka on ollut oma pomonsa jo vuosikausia. Menestyksen takana on kovaa työtä, fiksuja valintoja, kykyä uusitua ja rohkeutta luopua vanhasta. Työelämän muuttuessa moni muukin joutuu miettimään itsensä työllistämistä. Kirjassa Sara ohjeistaa muun muassa etsimään inspiraatiota, kartoittamaan taidot ja arvot, rakentamaan brändiä, hankkimaan asiakkaita, aikatauluttamaan ja budjetoimaan. Vinkkejään jakavat myös muut yrittäjät.

MA ALISKUU 200 s. | 36.13 EAN: 9789510462966 EAN äänikirja: 9789510462973 EAN e-kirja: 9789510462980

Itse tehty on paras kaveri niille, joiden oma juttu ei ole vielä löytynyt, kuin myös niille, jotka eivät tiedä miten edetä sen löydettyään.

SARA PARIKKA on yrittäjä ja äiti. Bloggarina valtavasti seuraajia kerännyt Sara jätti vuonna 2019 taakseen

11 vuoden pestin Salkkareissa ja keskittyy nykyään pyörittämään omaa firmaansa ja tekemään sisältöä etenkin Instagramiin ja Papupata-podcastiinsa. Työn ja vapaa-ajan tasapainottamisesta huolehtivat Saran kolme pientä tytärtä. Saralta on vuonna 2019 julkaistu kirja 365. Ilon ja inspiraation vuosi.

74


HENRIK FEXEUS, CATHARINA ENBL AD

Reload

PALAUDU FIKSUSTI, HALLITSE STRESSIÄ

Palaudu stressistä fiksusti. Kiire töissä ja kotielämä stressaa? Uhkaako intohimo viedä työsuoritukset mahdottomiin? Pitäisikö vielä tehdä yksi viimeinen homma ennen nukkumaanmenoa? Tämän kirjan avulla tunnistat oman stressityyppisi. Elämä ja varsinkin kiinnostava työelämä voi olla stressaavaa. Stressi onkin meille hyväksi, kun jokin työprojekti täytyy saada valmiiksi tai esitys saada pidetyksi. Liika stressi voi puolestaan johtaa uupumukseen, jos emme osaa palutua riittävästi. Reload auttaa löytämään stressistä palautumisen yksilölliset keinot. Intohimotyöstään ei tarvitse luopua, jos opettelee tuntemaan itseään ja säätelemään stressitasojaan sopivaksi. Käytännönläheisessä kirjassa esitellään niin suorittaja- kuin velvollisuudentoiset ja passiiviset tyypit ja jokaiselle tyypille esitetään parhaimmat mahdolliset stressistä palautumisen keinot. Työelämän ja perhe-elämän yhteensovittaminen helpottuu ja jaksat nauttia molemmista täysillä. TAMMIKUU

Reload

Suom. Kirsi Kokkonen 200 s. | 17.3

EAN: 9789510455159 EAN äänikirja: 9789510455166 EAN e-kirja: 9789510455173

HENRIK FEXEUS on ruotsalainen mentalisti ja tunnettu puhuja, CATHARINA ENBLAD on tiedetoimittaja. Molemmat ovat kokeneet työuupumuksen ja saaneet sen hallintaan fiksuilla keinoilla.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

75


© DEAN NICHOLSON

DEAN NICHOLSON

Nalan maailma TARINA MIEHEN JA LÖYTÖKISSAN IHMEELLISESTÄ POLKUPYÖRÄSEIKKAILUSTA MAAILMAN YMPÄRI

”Miten yksi naukaisu muutti koko elämäni.” Koskettava tositarina skotlantilaisen miehenkörilään ja eksyneen kissanpoikasen elämänmuuttavasta ystävyydestä. Kun kolmekymppinen skotti Dean Nicholson lähti pyöräilemään maailman ympäri, hän toivoi saavansa ryhtiä levottomaan elämäänsä. Kolme kuukautta myöhemmin, keskellä Bosnian lumista vuoristoa, hän löysi etsimänsä hylätyn, nälkäisen kissanpoikasen muodossa.

MA ALISKUU

Nala’s World

Suom. Veera Kaski 300 s. | 99.1 EAN: 9789510452110 EAN äänikirja: 9789510463000 EAN e-kirja: 9789510462997

Vuotta myöhemmin miljoonat netinkäyttäjät seurasivat Deanin ja hänen Nalakissansa polkupyörämatkaa halki Euroopan ja Aasian. Reissunsa aikana Dean ja Nala muun muassa vierailivat pakolaisleireillä, pelastivat löytöeläimiä ja kohtasivat vieraanvaraisuutta ja avuliaisuutta paikoissa, joissa sitä kaikkein vähiten odottaisi. Nalan maailma on koskettava kertomus ystävyydestä ja kahden elämän pelastumisesta ihmeellisen sattuman kautta.

DEAN NICHOLSONIN ja Nala-kissan seikkailuja voi seurata kaksikon 1bike1world-sometileillä, jotka ovat kerän-

neet miljoonayleisön.

76


STEFAN EKBERG

Omilleen

KÄYTTÖOPAS AIKUISUUTEEN

Aikuisuus on ihmisen parasta aikaa! Omilleen muuttamiseen liittyy paljon uutta ja vastuullista tehtävää, mutta tämän kirjan neuvoja noudattamalla nuori aikuinen voi keskittyä nauttimaan uudesta, itsenäisestä elämästä! Aikuisuus voi tuntua samaan aikaan pelottavalta ja vapauttavalta. Yhtäkkiä edessä on mahdollisuuksia, joita ei aiemmin voinut itse valita. Nyt päätökset saa tehdä ihan itse! Omilleen antaa vinkkejä sosiaalisista suhteista, toiveista ja tavoitteista, työn hakemisesta, hyvästä taloudenpidosta, ensiasunnon hankkimisesta, vakuutuksista, viisaasta kuluttamisesta ja laskujen maksamisesta aina yrittäjäksi ryhtymiseen.

HELMIKUU

Vuxen. Så funkar det. Suom. Kati Valli 320 s. | 17.3

EAN: 9789510429433 EAN äänikirja: 9789510456774 EAN e-kirja: 9789510456781

Omilleen on täydellinen lahjakirja ylioppilaalle, valmistuneelle tai muuten vain omaa elämäänsä pohtivalle nuorelle aikuiselle.

STEFAN EKBERG on ruotsalainen toimittaja, käsikirjoittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita tietokirjoja. Erityisesti Kirja minusta (Boken om mig) on ollut huikea myyntimenestys.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

77


DAN MOORE

Frankensteinin labra AIVOPÄHKINÖITÄ, PULMIA JA ARVOITUKSIA

Hirviömäisen nerokas pulmakirja Lähes 200 sivua aivoja kalvavia arvoituksia, jotka vievät matkalle Frankensteinin 1800-luvun maailmaan. Kutkuttavan kauheat aivopähkinät testaavat laajasti muistia, matemaattisia taitoja, luovuutta, ongelmanratkaisua sekä havaintoja päättelykykyä. Ratkaisut löytyvät kirjan lopusta, kaikkein vaikeimpien tehtävien vastaukset ovat sinetöidyssä kirjekuoressa.

TOUKOKUU

Frankenstein’s Lab

Suom. Kati Valli 224 s. | 79.814 EAN: 9789510464960

Arvoitukset on laatinut ja triplatarkistanut DAN MOORE , arvoitusten ammattilainen, joka on työskennellyt alalla yli vuosikymmenen ja kirjoittanut yli 100 pulmakirjaa. Hänellä on tutkinto Cambridgen yliopistosta, jossa hän opiskeli muun muassa mielen ja logiikan filosofiaa.

78


© ERIN BECK

JOHN GARTH

J. R. R. Tolkienin maailmat NÄIN SYNTYI KESKI-MAA

Tutkimusmatka Keski-Maan syntysijoille J. R. R. Tolkienin maailmat on kattava ja komeasti värikuvitettu katsaus todellisiin ja kuvitteellisiin paikkoihin, joiden innoittamina Tolkienin tarumaailma muotoutui. Arvostettu Tolkien-tutkija John Garth selvittää uutuuskirjassaan niin Hobittilan, Rivendellin kuin Kimaltelevien luolienkin alkuperäiset innoittajat Britanniassa, muualla maailmassa ja mytologioissa. Yli 100 kuvaa sisältävä teos tuo esiin Tolkienin omien matkojen, lukukokemusten ja yliopistouran vaikutuksen hänen kirjojensa maisemiin ja valottaa kiinnostavasti fantasiakirjallisuuden oppi-isän tarunsepitysprosessia. Välttämätön opas jokaiselle lukijalle, joka haluaa seurata Tolkienin jalanjäljissä!

HELMIKUU

The Worlds of J. R. R. Tolkien Suom. Jaakko Kankaanpää 208 s. | 86.5 EAN: 9789510456972

JOHN GARTH (s. 1966) on brittiläinen kirjailija ja

toimittaja. Hänen Tolkienin suhdetta ensimmäiseen maailmansotaan käsittelevä teoksensa Tolkien and the Great War (2003) palkittiin Mythopoeic Awardilla.

T I E T OK I R JA L L I S U U S

79


HUHTIKUU 120 s. | 05.3 EAN: 9789510463260

” K A I K K I H AU S K A O N H Y VÄ Ä VAT S A L L E .”

80


© TOVE JANSSON

TOVE JANSSON

Muumimamman muistikirja Täytettävä muistikirja täynnä Muumimamman viisauksia Tove Janssonin kuvituskuvilla ja Muumimamman viisailla elämänohjeilla silattu muistikirja kuuluu jokaisen mamman käsilaukkuun. Kaunis muistikirja on täydellinen äitienpäivälahja tai mökkituliainen. Muumimamma tekee kunnon eväät ja pitää retkueen hyvällä tuulella, vaikka Muumilaaksoa uhkaisi meteoriitti tai tuhotulva! Miten muumimamma sen oikein tekee? Muumimamma suhtautuu kaikkeen ymmärtävän lempeästi – oli kyse siivouksesta, kotitaloudesta, lasten- tai puutarhanhoidosta. Muumimamman muistikirjaan merkitään parhaat reseptit, suvun syntymäpäivät, puutarhan kevättyöt ja kesäloman kirjalistat. Yksiin kansiin on kätevä kirjata kaikki tärkeä arkisista muistilistoista elämän merkittäviin käännekohtiin. Muumimamma jos kuka tietää, miten arjen voi hoitaa turhia murehtimatta ja elämästä täysin siemauksin nauttien.

”Vahinko, etteivät äiditkin saa lähteä, milloin heitä huvittaa, ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.”

Muita täytettäviä kirjoja Tove Janssonin kuvituksilla

T I E T OK I R JA L L I S U U S

81


S A R J A K U VAT –––––––––––

MA ALISKUU 120 s. | 85.32 EAN: 9789510461693 EAN e-kirja: 9789510463444

© KATI KOVACS

82


© KATI KOVACS

KATI KOVÁCS

Eläimelliset aakkoset aikuisille

Onko ihminen parhaimmillaan, kun hän on eläimellisimmillään? Eläimelliset aakkoset aikuisille kuvailee 29 eläintä A:sta Ö:hön sarjakuvina, joissa käsitykset eläinlajeista heittävät häränpyllyä.

© KATI KOVACS

Ennennäkemätön sarjakuva-aapinen!

Alkoholistiaasi, bulimikkoboa, charmikas celebesinhedelmälepakko ja runsas joukko muita eläimiä esittäytyy Kati Kovácsin uudenlaisessa sarjakuvateoksessa. Se ammentaa tutusta aapisperinteestä reippaasti uusin maustein, suomen rikkailla sanavaroilla herkutellen. Eläimelliset aakkoset aikuisille on absurdin hulvaton kirja, jossa Kovács kertoo eläinten kautta ihmisyydestä, tunnistettavista heikkouksistamme ja elämän heittelystä. Lyhyet sarjakuvatarinat kääntävät mielikuvat machoista gorilloista tai lauhkeista lampaista päälaelleen.

KATI KOVÁCS (s. 1963) on Sarjakuva-Finlandialla, Puupäähatulla ja sarjakuvan valtiopalkinnolla palkittu pit-

kän linjan tekijä. Kuvia kumartelematon suomisarjakuvan enfant terrible on asunut Roomassa jo yli 30 vuotta.

S A R JA K U VAT

83


L ASTENJ A N U O R T E N K I R J AT –––––––––––

TOVE JANSSON

MUUMI Vauva: Sanahaitari Vauvan oma muumikirja! Hieno haitarikirja opettaa vauvalle tämän ihka ensimmäiset sanat. Vauvankin silmä pystyy erottamaan muumikuvien selkeät muodot ja kirkkaat värit. Sanahaitarin pahvisivuilla on helppoja sanoja ja ihania muumikuvia. Haitarikirjan voi avata ja asettaa vauvan eteen, kun tämä makoilee lattialla ja tutkii ympäristöään. Kirjan kuvituksena on käytetty Tove Janssonin alkuperäiskuvia. Vauva näkee hyvin muodot, jotka ovat yksinkertaisia ja kirkkaasti väritettyjä. MA ALISKUU Moomin Words: Tummy Time 10 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510465004

84


© IRMELI JUNG

TOVE JANSSON (1914–2001)

on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat.

TOVE JANSSON

MUUMI Vauva: Pörinää

TOUKOKUU Moomin Buzzy Book 6 s. | L85.22 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510467268

Iloisesti suriseva muumikirja vauvoille! Pehmoinen muumikirja pörisee ja surisee hauskasti kahvasta vetämällä. Vauvan ihka ensimmäisessä muumikirjassa on pieneen käteen sopiva kahva. Kun siitä vetää, alkaa pehmokirja jännittävästi surista ja täristä. Kahvasta on ihan pakko vetää uudestaan ja uudestaan! Kirjan pehmeillä kangassivuilla on helppoja sanoja ja ihania muumikuvia. Kuvituksena on käytetty Tove Janssonin alkuperäiskuvia.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

85


TOVE JANSSON

Muumien pieni kuvasanakirja: Koti Suloinen kuvasanakirja perheen pienimmille Muumien kuvasanakirjasta oppii paljon tärkeitä sanoja! Uusi kirjasarja käy läpi lapselle tuttuja asioita kodista luontoon ja vuodenajoista väreihin. Muumien pieni kuvasanakirja on suositun ISON kuvasanakirjan hyväntuulinen pikkusisar. Uudessa kirjasarjassa käydään läpi erilaisia lapsille tuttuja asioita ja niihin liittyvää sanastoa yhdessä muumien kanssa. Kotia, tunteita, hyviä tapoja, värejä ja muita tuiki tärkeitä teemoja käsittelevät kuvasanakirjat ovat oivallinen apu sanojen opetteluun ja sanavaraston kartuttamiseen. KESÄKUU 32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510467497

86

Tove Janssonin alkuperäisten muumikuvitusten pohjalta koottu sanakirjasarja kuuluu jokaisen sanoja rakastavan lapsiperheen kirjahyllyyn.


TOVE JANSSON

Muumi ja kevätyllätys Vauhdikas kuvakirja Muumipeikon kevätpäivästä Tove Janssonin originaalikuvituksiin pohjautuva kuvakirja tutustuttaa perheen pienimmät Muumipeikkoon ja Muumilaakson ihmeelliseen kevääseen. Tavallisesti Muumiperhe herää talviluniltaan Tuu-tikin posetiivin kevätsoittoon. Tällä kertaa Muumipeikko havahtuu aivan uuteen ääneen. Uskaltaako Muumipeikko selvittää, mistä ääni tulee? Keväisellä retkellään hän kohtaa monta jännittävää asiaa...

MA ALISKUU Moomin and the Spring Surprise Suom. Päivi Lehtinen 32 s. | L85.22 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789510464984

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

87


LIISA KALLIO, EPPU NUOTIO

AAPO HUHTA

OHO: Miten hyvää! Kirjasarja, joka kasvaa vauvan mukana

© VEIKKO SOMERPURO

Suloinen pahvikirja vauveleille, jotka tutustuvat maailmaan maistellen ja iloisesti ihmetellen. Uusi kirjasarja on pullollaan elämän pieniä ihmeitä ja lempeää vauvahuumoria. Nam, oijoi, maiskis! Vauva tutkii maailmaa ja maistelee, miltä maistuu: sormi, muki, tuoli, harja, koira ja… kenkä! Silloin isä nappaa vauvan syliinsä ja huutaa: ”Oho!” Se olen minä, tuumii vauva tyytyväisenä.

OHO-kirjojen tekijäkaksikko on Pikku Papu -kirjoista tuttu kuvittaja Liisa Kallio ja pitkän linjan lastenkirjailija Eppu Nuotio. OHO-kirjoissa vauva oppii valtavasti asioita ja kasvaa vähitellen vauvasta vauhdikkaaksi taaperoksi. Sarjan tulevissa osissa opetellaan taas uusia taitoja ja jatketaan tuiki tärkeitä tutkimuksia. TAMMIKUU 22 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 0+ | EAN: 9789510454886

LIISA KALLIO on palkittu kuvittaja, kirjailija ja graafinen suunnittelija, jonka käsiala on tuttu muun muassa

Pikku Papun laulujen iloisesta ilmeestä. EPPU NUOTIO on Helsingissä asuva kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli seitsemänkymmenen kirjan lisäksi tv-käsikirjoituksia, musikaaleja, musiikkisatuja, näytelmiä ja lauluja. Nuotio palkittiin työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla vuonna 2012.

88


SALLA SAVOLAINEN

© JARI RIIHIMÄKI

Asfalttia! Kirjasarja kaikille pienille työmaafaneille!

HUHTIKUU 48 s. | L85.22 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510450529

Mestarikuvittaja Salla Savolaisen Asfalttia! aloittaa kirjasarjan, joka on täynnä isoja työkoneita, ihmeellisiä vempaimia, tietoa ja toimintaa. Kypärä päähän ja rukkaset kouraan, nyt mennään tietyömaalle! Valtava jyrsin rouhii vanhaa päällystettä, ja asfaltointiporukkakin on jo täydessä iskussa. Mutta himpura vieköön, missä Koistisen kuorma-auto viipyy? Perävalot vain vilkkuvat, kun

hän kuljettaa Piki-koiransa kanssa työkoneita, soraa ja asfalttimassaa… Salla Savolaisen yksityiskohtaiset työkonekuvat ja humoristinen tarinointi ovat takuuvarma yhdistelmä pienille ja isommillekin rakentajille. Sarjan seuraavissa osissa tutustutaan betonitehtaaseen ja romuasemaan, joissa yhtä lailla riittää kiirettä ja työntouhua, koneita ja kovaa meteliä.

SALLA SAVOLAINEN on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut kuvituksistaan muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

89


V UOKKO HURME , GIANNETTA PORTA

Minisijainen

© OTTO VIRTANEN

Yhtä hauskaa ei ole ollut pävessä ikinä!

© SAMI RAISKIO

Hurmaavan anarkistinen kuvakirja päivästä, jona Kukka Pikkarainen saapuu sijaiseksi päiväkotiin.

TOUKOKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510460382 EAN äänikirja: 9789510467916 EAN e-kirja: 9789510467909

VUOKKO HURME (s. 1979) on kirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tietokirjat, kuvakirjat ja romaanit. GIANNETTA PORTA (s. 1984) on tamperelainen kuvittaja ja luovan alan yrittäjä.

90

Kun vaari vie Heikun ja Maxin aamulla hoitoon, eteisessä on vastassa sijainen – joka on ihan miniskuukkelin kokoinen! Koko päve menee ensin aivan sekaisin. Onneksi on sijainen, sillä muutenhan kukaan ei huolehtisi lapsista. Kukka Pikkarainen kampeaa mustikat puuroon, vierittää hamahelmet värijärjestykseen ja supattaa nukkarissa korvaan parhaat jutut. Haastavasta koostaan huolimatta minisijainen hoitaa hommansa. Vuokko Hurmeen railakas teksti ravistelee ennakkoluuloja ja naurattaa ikään katsomatta. Giannetta Portan suloiset ja humoristiset kuvat värittävät päiväkodin nurinkurista arkea.


ANNA ELINA ISOARO, MIR A MALLIUS

© TIIA-MARI TERVAHARJU

Sinä yönä tuli talvi

Koskettava kuvakirja isoveljen surusta

© JONNE SIPPOLA

Sinä yönä tuli talvi kertoo tarinan isoveljestä, joka ei saakaan odottamaansa pikkusisarusta kotiin. Kaunis kuvakirja kohtaa vaikean aiheen lapsen tasolta, päällimmäiseksi jää lohdullinen ajatus elämän jatkumisesta.

TAMMIKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510454664

ANNA ELINA ISOARO (s. 1981) on tamperelainen runoilija ja läänintaiteilija. Isoaro on käsitellyt lapsen menettämistä myös runokokoelmassaan Tämänilmaiset (Aviador, 2019). MIRA MALLIUS (s. 1981) on helsinkiläinen kuvittaja ja muotoilija, joka on tunnettu mm. kalentereistaan, postikorteistaan sekä monista lastenkirjakuvituksista.

Isoveljen näkökulmasta tehty kuvakirja käsittelee vauvan kuolemaa ja surun muuttamista perheeseen. Malliuksen valoisa ja lämmin kuvitus sekä Isoaron herkkä ja lapsen ajattelutavan tavoittava teksti kertovat rohkeasti surusta mutta myös siitä, kuinka lapsen arki jatkuu. Lapsen menettämistä koskeva suru on koskettanut sekä kirjailija Anna Elina Isoaroa että kuvittaja Mira Malliusta omakohtaisesti. He halusivat tehdä aiheesta kuvakirjan, joka voisi tuoda lohtua saman asian kohtaaville perheille ja erityisesti lapsille.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

91


ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYMAN

Peppi ja Huvikumpu Tervetuloa Peppi Pitkätossun kotiin! Peppi ja Huvikumpu esittelee nuorimmille lukijoille talon, jossa maailman vahvin tyttö asuu, puuhailee ja leikkii ystäviensä kanssa. Peppi ja Huvikumpu -kirjan sivuilla kerrotaan, ketkä talossa asuvat Pepin lisäksi, laitetaan ruokaa yhdessä Pepin kanssa, vietetään juhlia, siivotaan Pepin tyyliin ja lopuksi käydään tietysti nukkumaan. Mukana menossa ovat myös herra Tossavainen, Pepin pilkullinen hevonen sekä Tommi ja Annika, ystävät naapurista. Iloisen kirjan tekstit ovat Astrid Lindgrenin alkuperäisteoksista ja kuvat Ingrid Vang Nymanin iki-ihanista Peppikuvituksista. TOUKOKUU Suom. Kristiina Rikman, Vappu Vainio 20 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510463185

© JAKOB FORSELL

Ruotsalainen ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinat maailman vahvimmasta tytöstä Peppi Pitkätossusta kuuluvat hänen suosituimpaan tuotantoonsa. Tanskalainen INGRID VANG NYMAN (1916–1959) on kuvittanut kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat ja -sarjakuvat.

92


ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYMAN

Peppi Pitkätossun tarina Nelivärilaitos

Kaikki Peppi-romaanit värikuvitettuina yksissä kansissa! Peppi Pitkätossun tarina sisältää kaikki kolme alkuperäistä romaania maailman vahvimmasta tytöstä Ingrid Vang Nymanin klassisella kuvituksella, nyt iloisen värikkäänä. Astrid Lindgrenin alun perin 1945–1948 ilmestyneeseen Peppi-trilogiaan kuuluvat kirjat Peppi Pitkätossu, Peppi Pitkätossu astuu laivaan ja Peppi Pitkätossu Etelämerellä. Niissä kerrotaan, kuinka Peppi muuttaa Huvikumpuun, kokee monia seikkailuja – ja matkustaa lopulta kauas Etelämerelle. Väkivahvasta tytöstä kertova sarja on ilmestynyt yli 70 kielellä. Yhteisniteessä on Kristiina Rikmanin ajanmukainen suomennos, ja Ingrid Vang Nymanin rakastettu kuvitus nähdään ensi kertaa täysin nelivärisenä.

PEPPI TUNNETAAN KAUTTA MAAILMAN TASA-ARVON JA ROHKEUDEN ROOLIMALLINA!

© INGRID VANG NYMAN / ASTRID LINDGREN COMPANY

TOUKOKUU Suom. Kristiina Rikman 440 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510465103

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

93


ASTRID LINDGREN, ILON WIKL AND

Melukylän kevät

Kevätriemua Melukylässä Ilon Wiklandin värikuvittama Astrid Lindgrenin kuvakirjaklassikko odotettuna uutena painoksena. Kun kevät koittaa, Melukylän lapsikatras suuntaa laitumelle kukkia poimimaan ja leikkitupaa rakentamaan. Kaarnavenettä voi uittaa ojassa ja riukuaidalla kiipeillä. Jännittävää on myös odottaa, kun kotieläimille syntyy jälkikasvua. Ja illalla tanssitaan kevätnuotion ympärillä! Melukylän kevät on kuvakirjaksi kirjoitettu alkuperäistarina, joka ei ole ilmestynyt Lindgrenin Melukylän lapsista kertovissa romaaneissa.

"Todellinen klassikko, joka säilyy sukupolvesta toiseen." – Sofia Andersson, boktipset.se

94

MA ALISKUU Vår i Bullerbyn Suom. Kerttu Piskonen 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510463550


ASTRID LINDGREN, ILON WIKL AND

Lotta

Lotta-romaanit yksissä kansissa! Astrid Lindgrenin iki-ihanat lastenromaanit Pukarikadun sisaruskatraasta ilmestyvät yhteisniteenä nostalgisessa klassikkosarjassa. Lotta sisältää kirjat Lotta, Janne ja Minnamanna ja Se pikkuinen Lotta. Lotta, Janne ja Minna asuvat keltaisessa talossa Pukarikadulla. Heillä kolmella on aina ihan kamalan hauskaa. Vaikka perheen kuopus Lotta on kyllä aikamoinen tuittupää, joka mankuu mukaan leikkiin, mutta tekee kaiken oman päänsä mukaan. Ja kerran hän sitten päätti kiukuissaan muuttaa pois kotoa: äiti löysi lastenhuoneesta vain lapun, jossa luki OLEN MUUTA NYT KASTO PAPERIKORIIN. ”Lotta ja oma 5-vuotiaani ovat kuin kaksi marjaa. Ei tästä suloisesta, viehättävästä sadusta voi olla pitämättä.” – Phenomena, boksidan.net

MA ALISKUU Boken om Lotta på Bråkmakargatan Suom. Eila Kivikk’aho 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510463116

ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman lue© ILON WIKLAND

tuimpia lastenkirjailijoita. Lindgrenin kirjojen suosittuja hahmoja ovat muun muassa Peppi Pitkätossu, KattoKassinen, Eemeli, Ronja, Marikki, Melukylän lapset ja Lotta. Virolaissyntyinen ILON WIKLAND (s. 1930) on kuvittanut suuren osan Lindgrenin tuotannosta.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

95


ASTRID LINDGREN, MARIA NILSSON THORE

Saariston lapset: Pampulan ikioma hylje HELMIKUU Saltkråkan: Far ända in i baljan Suom. Laila Järvinen 48 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510463314

Uusi Saariston lapset -kuvakirja! Pampula saa ikioman hylkeenpennun värikkäässä kuvakirjassa Saariston lasten idyllisestä elämästä Saltkråkanin saarella. Pampula ei ole uskoa korviaan, kun hän saa kalastaja Vestermanilta eräänä kevätpäivänä oman hylkeenpoikasen hoidettavakseen. Hylkeen nimeksi tulee Mooses. Se seuraa Pampulaa kaikkialle kuin koira ja nukkuu jopa hänen sängyssään. Kun Stina saa puolestaan pienen Totti-karitsan hoivattavakseen, kohta tytöt ruokkivat uusia lemmikkejään tuttipulloista ja kiltti Laivuri-koira vain seuraa vierestä kärsivällisesti…

”Saariston lapset toimii mainiosti kuvakirjana.” – Heli Virtanen, Maaseudun Tulevaisuus

ASTRID LINDGREN (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinansa Saariston lapsista (1964)

Lindgren kirjoitti alun perin Olle Helbomin ohjaamaa, Suomessakin jo monille sukupolville rakasta tv-sarjaa varten. Ensimmäinen Saariston lapset -kuvakirja Pelle saa pienen eläimen ilmestyi 2020. Sarjan on kuvittanut ruotsalainen MARIA NILSSON THORE (s. 1975).

96


DEBI GLIORI

Kulta pieni Kuvakirjaklassikko vanhemman ja lapsen ikuisesta rakkaudesta jälleen saatavilla!

Kansainvälisesti tunnetun taiteilijan hellyttävän tarinan ikuisesta rakkaudesta on riimitellyt suomeksi Ilpo Tiihonen mestarin taidolla. ”No kun olen möhnää ja pöhnää ja myrkkysientä, eikä kukaan rakasta pientä”, pieni ketunpoika tuumaa synkkänä. Sehän ei ole totta, mutta vanhemman on saatava pikkuisensa vakuuttuneeksi, että hän rakastaa tätä valtavasti päästä häntään asti.

LOKAKUU 2020 No Matter What Suom. Ilpo Tiihonen 32 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789510240243

DEBI GLIORI on kansainvälisesti arvostettu kirjailija-kuvittaja, joka tunnetaan etenkin laajasta lastenkirja-

tuotannostaan. ILPO TIIHONEN on tunnustettu runoilija ja suomentaja, jonka laaja tuotanto on monipuolinen. Hän on saanut työstään valtionpalkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

97


THORBJØRN EGNER

Kasper, Jesper ja Joonatan Kolme iloista rosvoa Rakastettu satuklassikko

Nyt hiljaa, hiljaa hiivitään näin Kardemumman yössä On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä. Kasper, Jesper ja Joonatan on verraton satu Kardemumman kaupungista ja sen kolmesta iloisesta rosvosta, jotka monien vaiheiden jälkeen oppivat tekemään työtä ja pesemään korvansa. Samalla käyvät tutuiksi kaupungin toinen toistaan hupaisammat asukkaat ja rosvojen kiltti lemmikkileijona, jonka vuoksi heitä ei kuitenkaan uskalleta ottaa kiinni. MA ALISKUU Folk og røvere i Kardemomme by Suom. Aila Meriluoto 144 s. | L84.32 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510100141

Norjalainen lastenkirjailija THORBJØRN EGNER (1912 –1990) tunnetaan parhaiten lämminhenkisistä saduistaan Hyppelihiiri Myökki-Pyökkimetsässä (1953, suom. 1956) ja Kasper, Jesper ja Joonatan (1955, suom. 1957), jotka hän itse myös kuvitti.

98


© MARJAANA MALKAMÄKI

HELI R ANTAL A , NETTA LEHTOL A

© MARI MÄNTYNEN

Murtautuja Mauri

Sen olisi pitänyt olla synkkä ja myrskyinen yö, mutta se oli kaikkea muuta.

Hauskan oivaltava kuvakirja Maurista, joka on syntynyt rosvoperheeseen, mutta jolta rosvoaminen ei kerta kaikkiaan luonnistu. Murtautuja Mauri kulkee Roald Dahlin ja muiden brittiläisten taitureiden jalanjäljissä – tosin tyystin omalla, ei niin kaidalla polullaan! Kun Mauri syntyy, hyttysetkin hymyilevät eikä kukaan astu koirankakkaan. Edes murrosikä ei muuta Mauria, joka vain haaveilee pilvilinnoissaan ja on aina hyvänteossa. Kaikesta tästä huolimatta isä haluaa pojastaan rosvon. Onneksi Mauri tapaa iloisen Pipsan, jonka vanhemmat sattuvat olemaan… poliiseja!

HUHTIKUU 40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510456453 EAN äänikirja: 9789510463451

Murtautuja Mauri on valloittava ja valoisa kuvakirja erilaisuudesta ja oman paikan löytämisestä. Kirjan sanoma on kultaakin kalliimpi: meistä jokaisesta voi tulla mitä tahansa, kunhan vain uskallamme murtautua ulos muiden asettamista odotuksista.

HELI RANTALA (s. 1982) on toimittaja ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Suurenmoinen sitruunaseikkailu ilmestyi vuonna 2019. NETTA LEHTOLA (s. 1996) on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Lehtolan kuvittama Kettujuttuja-kuvakirja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2019.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

99


© VEIKKO SOMERPURO

SILJA SILLANPÄÄ, MARJA SIIRA

© MARJAANA MALKAMÄKI

Salasaaren salaisuudet

Lasten suosikkitarinoitsijan kuvakirja salaisuuksien ystäville

Ylen lastenohjelmissa syksyllä 2020 startanneeseen sarjaan pohjautuva kuvakirjaseikkailu kertoo Edlan tutkimuksista salaperäisellä saarella. Silja Sillanpään kirjoittama tarina on täynnä kiehtovia karttoja, salamyhkäisiä vihjeitä ja nokkelia sanaleikkejä. Jos tykkäät salaisuuksista, suunnista rohkeasti kohti Salasaarta. Mutta älä missään nimessä lennä kuumailmapallollasi niin nopeasti kuin Edla, joka suhahti hattarasumuun tuhatta ja sataa…

TAMMIKUU 40 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510454794 EAN äänikirja: 9789510463413

TV:STÄ TUTTU!

Salasaaren salaisuudet on Edlan muistikirja paikasta, joka on kaikista maailmankolkista ehdottomasti eriskummallisin. Taitavasti punottu tarina johdattelee lukijaa saaren sopukasta toiseen: piiloportaita pitkin varjotorille ja sieltä sopulikellon soitolla Salasaaren juhliin. Kirjan upeasti kuvitetuilta sivuilta löytyy kiehtovia salaisuuksia, sanailottelua ja mielikuvitusta kutkuttavia arvoituksia.

Kirjailija-käsikirjoittaja SIL JA SILLANPÄ Ä (s. 1975) on kirjoittanut lapsille 20 vuoden ajan. Hänen luomiinsa tarinamaailmoihin on saatu sukeltaa niin Ylen lastenohjelmissa, lastenkirjoissa, oppikirjoissa kuin näytelmissäkin. MARJA SIIRA (s. 1987) on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvantekijä. Siira on työskennellyt monissa Ylen lastenohjelmissa. Salasaaren salaisuudet on hänen ensimmäinen lastenkirjakuvituksensa.

100


PIA KRUTSIN, JANI IKONEN © JANI IKONEN

Kaupunki Kukaties

© LAURA MALMIVAARA

Runokaupungissa ketut skeittaavat ja möröt käyvät kahvilassa!

Kaupunki Kukaties vie lapset seikkailuun runokaupungin kaduille, alikulkutunneleista tornitalojen huipulle. Kekseliäät riimit ja kuvitus täynnä yllätyksiä houkuttavat esija alakoululaiset tutkimaan runokaupungin karttaa. Runokaupungissa järjestyssäännötkin naurattavat ja graffiteista löytyy viestejä. Runoratsuksi alle voi valita yksisarvisen, kaksitahtisen tai vaikka kolmipyöräisen. Matkalla kolutaan läpi koko kaupunki hautausmaalta hiekkalaatikolle ja tutustutaan sen monenmoisiin asukkaisiin.

TOUKOKUU 64 s. | 82.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510456323

Krutsin leikkii taitavasti erilaisilla runon rytmeillä ja teoksesta löytyy niin iskevää riimittelyä kuin kansanrunon poljentoa, zombien tanssia ja kannustushuutoja. Jani Ikosen kekseliäässä kuvituksessa ja taitossa koko kaupunki jammailee runon tahtiin. Runot innostavat alakoululaista lukemaan itse ja soveltuvat myös pienemmille ääneen luettaviksi.

PIA KRUTSIN (s. 1979) on sanataidekasvattaja ja lastenkulttuurituottaja. Kaupunki Kukaties on hänen esikoisteoksensa. JANI IKONEN (s. 1978) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on saanut kuvituksestaan Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

101


CATHERINE KALENGULA

L.O.L. Surprise! Uusi vuosi, uudet kujeet L.O.L. Surprisen supersuositut hahmot seikkailevat nyt myös kirjoissa! Tervetuloa L.O.L. Surprise -maailmaan, jota hallitsevat nokkelat ja muotitietoiset nukkehahmot! Hänen Majesteettinsa on ymmällään: suurenmoinen uuden vuoden juhla lähestyy, eikä hänellä ole yhtään kivaa ideaa sen järjestämiseen. Mutta onneksi ystäviin voi luottaa ja tiedossa on kuin onkin vuoden parhaat kemut!

HELMIKUU L.O.L. Surprise! Nouvelle année, nouvelles B.B.! 64 s. | 84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510468067 EAN äänikirja: 9789510468081 EAN e-kirja: 9789510468074

102


CATHERINE KALENGULA

L.O.L. Surprise! Laulukilpailu Tervetuloa supersuosittuun L.O.L. Surprise -kirjamaailmaan! L.O.L.-hahmotkin kaipaavat joskus rohkaisua. Twang rakastaa laulamista - mutta vain omassa kylpyhuoneessaan, ei julkisesti. Kun hänen paras ystävänsä Metal Babe ehdottaa, että hän osallistuisi Coffee Queen -laulukilpailuun, hän säikähtää. Pystyykö hän voittamaan pelkonsa ja nousemaan lavalle?

TOUKOKUU L.O.L. Surprise! Le concours de chant 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789510468098 EAN äänikirja: 9789510468111 EAN e-kirja: 9789510468104

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

103


pal at

TARU VIINIK AINEN, NETTA LEHTOL A

Neppari ja Neiti Lutunen Syötävän söpö pupusarja lukemaan opetteleville! ”Minulla on puputakki, pupupyörä ja pupureppu, enkä minä lähde minnekään ilman pupunkorviani.” Neppari ja Neiti Lutunen aloittaa uuden helppolukuisen Lukupalatsarjan. Lukupalat -kirjoissa on sopivasti tekstiä, jotta 6–8-vuotias lukija pystyy ahmimaan ne kerralla. Runsas ja värikäs kuvitus joka aukeamalla houkuttaa lukemaan lisää. Uudessa Lukupalat -sarjassa tutustutaan pupunkorviin pukeutuvaan Nepparityttöön, jonka haaveissa on oma pupu. Joskus toiveet toteutuvat tavoilla, joista emme olisi osanneet uneksiakaan. HELMIKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510461754 EAN äänikirja: 9789510462621 EAN e-kirja: 9789510462638

TARU VIINIKAINEN on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Viinikainen kirjoittaa myös aurinkoista Tiltu ja Lettu -lastenromaanisarjaa. NETTA LEHTOLA on graafinen suunnittelija ja kuvittaja.

104


LUKUPALAT ON HELPPOLUKUINEN SARJA JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE.

ROOPE LIPASTI, MARI LUOMA

MIKA WICKSTRÖM, MARI AHOKOIVU

Ei semmoista monsteria, jota tämä Aavepartio ei kampittaisi!

Suomi on jalkapallon EM-kisoissa – ja niin on myös Totti!

Aavepartio yksin kotona

Totti kisahuumassa

Hurja ja hauska Aavepartio yksin kotona on ahmittava kerralla loppuun!

Suosittu, jalkapalloilija Totista kertova sarja jatkuu EM-kisamatkalla.

Lukupalojen uudessa Aavepartio-sarjassa koti täyttyy monstereista heti, kun äiti ja isä sulkevat oven perässään. Lasten perustama Aavepartio ryhtyy rakentamaan haamuille, ihmissusille, zombeille ja vampyyreille toinen toistaan kekseliäämpiä ja hassumpia ansoja. Lukupalatkirjojen lyhyt teksti ja runsas värikuvitus houkuttavat alakoululaiset kääntämään sivua. Aavepartion seikkailut lähtevät lentoon peligrafiikkaa ja sarjakuvia tehneen Mari Luoman toiminnallisissa kuvituksissa.

Jalkapallofanit ovat innoissaan: Suomi on mukana EMkisoissa! Innoissaan on myös junioripelaaja Totti, joka valmistautuu pelikavereidensa kanssa historiallisten kisojen seuraamiseen. Suunnitelmissa on matka Huuhkajien avauspeliä katsomaan Kööpenhaminaan asti. Totti-sarja kuvaa jalkapallon maailmaa hauskasti ja asiantuntevasti. Maailman suosituinta lajia pelaava Totti on lukijoille tuttu Lukupalat-kirjoista Totti ja saksipotku sekä Totti ja futiskoira.

HELMIKUU | 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510461747 | EAN äänikirja: 9789510462607 EAN e-kirja: 9789510462614

TOUKOKUU | 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510464441 | EAN äänikirja: 9789510464472 EAN e-kirja: 9789510464465

ROOPE LIPASTIN Lätkä-Lauri-sarja on yksi Lukupalojen luetuimmista. MARI LUOMA on sarjakuvantekijä ja lastenkirjakuvittaja, joka on tehnyt myös peligrafiikkaa.

MIKA WICKSTRÖM on kirjailija ja innokas jalkapallon

harrastaja. MARI AHOKOIVU on Kööpenhaminassa asuva sarjakuvataiteilija ja kuvittaja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

105


MIK A WICKSTRÖM, ANTON LIPASTI

Jalkapallo haltuun Uusi helppolukuinen tietokirjasarja starttaa! Jalkapallo on maailman suosituin peli – ja nyt on mahdollista oppia siitä kaikki! Tiedätkö missä pelattiin Suomen ensimmäinen oikea jalkapalloturnaus? Tai miksi ja milloin pallon väri vaihtui mustavalkoiseksi? Nämä kiinnostavat tiedot ja monta vinkkiä omaan pelaamiseen löytyvät uudesta Jalkapallo haltuun -tietokirjasta. Pieni ja napakka tietopaketti kertoo myös pelin säännöistä, futistermeistä ja kuuluisimmista pelaajista. TOUKOKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510464861 EAN äänikirja: 9789510467558 EAN e-kirja: 9789510466773

MIKA WICKSTRÖM on helsinkiläinen kirjailija ja innokas jalkapallon harrastaja. Wickström on kirjoittanut jalka-

pallosta aiemmin nuorille Meidän jengin Zlatan -trilogian sekä lapsille Totti-sarjaa. ANTON LIPASTI on valmistunut Turun ammattikorkeakoulun elokuvalinjalta. Hän on kuvittanut mm. sarjakuvallista Oskari Onniston uskomattomat vastoinkäymiset -sarjaa.

106


TIETOPALAT ON UUSI, ALAKOULUIKÄISILLE SUUNNATTU TIETOKIRJASARJA. HELPPOLUKUISET JA RUNSAASTI KUVITETUT KIRJAT ON HELPPO AHMAISTA KERRALLA – JA SAMALLA TIETOVARASTO KARTTUU.

SAR A LUMME , REETTA NIEMENSIV U

Salaperäinen kissa Kaikki tärkeä kissasta kuonosta hännänpäähän! Kissa on suloinen, kehräävä karvakerä – ja hurja metsästäjä. Kissa osaa hiipiä äänettömästi, tehdä uskomattomia loikkia, ja se laskeutuu lähes aina jaloilleen. Kissa näkee pimeässä ja kuulee jopa lepakoiden kaikuluotauksen. Kissoilla on uskomattoman paljon supertaitoja!

TOUKOKUU 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510464977 EAN äänikirja: 9789510465233 EAN e-kirja: 9789510465226

Salaperäinen kissa tarjoaa tuhtia tietoa suositusta lemmikkieläimestä hauskassa ja helposti omaksuttavassa muodossa. Reetta Niemensivun eläväisen söpöt kissakuvitukset vauhdittavat lukemista.

SARA LUMME on toimittaja ja kirjoittamisen ammattilainen. Häneltä on ilmestynyt aikaisemmin kaksi lastenkirjaa. REETTA NIEMENSIVU on lastenkirjakuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka kuvittaa mm. Merja ja Marvi Jalon suosittua Onnenkepparit-sarjaa.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

107


VUOKKO HURME, ANNI NYKÄNEN

© OTTO VIRTANEN

Timanttia tietoa: Eläinkirja

© VEIKKO SOMERPURO

Tärkeää tietoa kaikille eläinystäville!

Timanttia tietoa -sarjassa tutkitaan asioita, jotka todella kiinnostavat lapsia. Kuten eläimet: Kuinka monta miljoonaa eri eläinlajia maapallolla oikein elää? Mihin norsu käyttää kärsäänsä ja miten torakan voi kouluttaa? Mukana myös eläinsokkelotesti ja eläinystävän vinkkilista! Eläinkirja on huippusuositun edeltäjänsä Karkkikirjan tavoin täynnä merkittäviä, outoja ja hauskoja faktoja. Tiesitkö, että islantilainen simpukka voi elää yli viisisataavuotiaaksi tai että sinivalasvauva hörppii emonsa maitoa yli kylpyammeellisen verran päivässä?

HELMIKUU 40 s. | 84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510452431

”Anni Nykäsen herkullisen värikkäät kuvat tuovat eloa Vuokko Hurmeen kirjoittamiin toinen toistaan jännittäväpiin tietoiskuihin.” – Helsingin Sanomat

Kirjassa tutkaillaan mitä ihmeellisimpiä eläimiä: pikkuruisia ja aivan valtavia, hyödyllisiä ja hurjan vaarallisia, yleisiä ja harmillisen harvinaisia. Entä millainen on ihmisten rooli tässä kaikessa? Sitäkin pohditaan monelta eri kantilta ja menneisyyden esimerkeistä viisastuen.

VUOKKO HURME (s. 1979) on kirjailija ja taidekasvattaja, jonka tuotantoon kuuluvat lapsille suunnatut tietokirjat, kuvakirjat ja romaanit. ANNI NYKÄNEN (s. 1983) on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on tunnettu hersyvän hauskoista kuvituksistaan.

108


TOVE JANSSON, MIINA MÄKI, ANNI PÖYHTÄRI

Nuuskamuikkusen kalakirja Kiehtova opas kaikenikäisille kalaharrastajille ja luonnonystäville Lähde kalaretkelle Nuuskamuikkusen jalanjäljissä ja tutki järvien, jokien ja Itämeren suomuselkäisiä asukkaita! Kuvankaunis kalakirja on huikaiseva sukellus vesistöihimme ja niiden eliöiden ihmeelliseen maailmaan. Nuuskamuikkusen kalakirjassa on kiinnostavaa tietoa ja klassisen kauniit piirroskuvat lähes sadasta Suomessa yleisestä kalasta ja muusta merenelävästä. Kirjassa käydään läpi mökkijärvien parvikalat, syvyyksien saalistajat ja Itämeren satunnaiset vierailijat, kuten piikkihait, sardellit ja täpläsillit.

MA ALISKUU 112 s. | 56.8 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510455975

Kiehtovien lajikuvausten lisäksi kirja tarjoaa tietoa muun muassa vesien ravintoketjuista, kalojen käyttäytymisestä ja aisteista sekä vuodenkierrosta vedenpinnan alla. Omat käytännön vinkkinsä saavat niin onkijat, pilkkijät kuin perhokalastajatkin! Kalakirjan sivuja kuvittavat Tove Janssonin mustavalkoiset originaalipiirrokset sekä vesi- ja kalastusaiheiset sitaatit.

MIINA MÄKI työskentelee John Nurmisen

Säätiössä ja on koulutukseltaan meri- ja ympäristöbiologi sekä tutkimussukeltaja. ANNI PÖYHTÄRI on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka upeat nelivärikuvat ovat tuttuja myös kiitosta keränneestä Hemulin kasviosta (WSOY, 2019).

"Upein kasvikirja, herbaario, johon olen koskaan tutustunut." – @omakirjamansikka

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

109


© WSOY

VÄINÖ RIIKKILÄ

Pertsa ja Kilu: Viimeiset kaanit

Jännittävä seikkailuromaani jälleen saatavilla – ja uutena elokuvana! Väinö Riikkilän kehuttu nuortendekkari Pertsa ja Kilu: Viimeiset kaanit saa ensi-iltansa Taavi Vartian elokuvana syksyllä 2020. Pertsa ja Kilu: Viimeiset kaanit esittelee kaverukset Pertsan ja Kilun, jotka rakentavat kesähomminaan omaa lentokonetta. Siinä sivussa pojat perustavat Viimeiset kaanit -veljeskunnan ja heittäytyvät vauhdikkaaseen seikkailuun, johon liittyy pankkiryöstö ja kadonnut huvijahti. LOKAKUU 2020 147 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510462461 EAN äänikirja: 9789510441442 EAN e-kirja: 9789510463468

”Nämä 10-vuotiaat Kilu ja Pertsa ovat viehättävän aitoja poikia kaikkine tuumailuineen ja puuhineen.” – Toini Havu, Helsingin Sanomat

VÄINÖ RIIKKILÄ (1906–1969) muistetaan ennen kaikkea suosituista Pertsa ja Kilu -nuortenkirjoistaan. Sarjan avausosaan Viimeiset kaanit (WSOY 1951) perustuva Taavi Vartian uusi Pertsa ja Kilu -elokuva julkistetaan marraskuussa 2020. Sen päärooleja esittävät Olavi Kiiski ja Oskari Mustikkaniemi.

110


© WSOY

AAPELI (SIMO PUUPPONEN)

Vinski ja näkymättömyyspulveri Rakastettu klassikko uutuuselokuvana! Koko kaupungin tuntema Vinski ostaa näkymättömyyspulveria ja samalla ystävystyy Hömpstadin kaupungin apteekkarin kanssa. Alkaa hulvaton seikkailu, jossa tehdään hyviä tekoja. Aapelin Koko kaupungin Vinski on yksi rakastetuimmista lastenkirjaklassikoistamme. Siitä on tehty uusi elokuva nimellä Vinski ja näkymättömyyspulveri. Elokuvan ensi-ilta on helmikuussa 2021.

HELMIKUU 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510468203 EAN äänikirja: 9789510468227 EAN e-kirja: 9789510468210

A APELI eli SIMO PUUPPONEN oli kirjailija, toimittaja ja pakinoitsija. Hän kirjoitti lukuisia klassikoiksi nousseita romaaneja, kuten kirjat Koko kaupungin Vinski, Vinski ja Vinsentti sekä Pikku Pietarin piha.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

111


© ELISE GRAVELA

ELISE GRAVEL

Olga ja täystuhot Olga-kirjojen huumori puree lapsiin ja aikuisiin! Lapsieläintieteilijä Olgan ja hänen lemmikkinsä Njään elämä muuttui, kun Njäästä tuli äiti. Nyt Olgan kodissa asuu kahdeksan hurmaavan outoa olgamus naurettaviliusta, ja elämä on täynnä melskettä, sateenkaarikakkaa ja suloista sekasortoa. ”Tästä tuleekin kirjailijalle ensimmäiset kehut: kiitos upean moniulotteisesta päähenkilöstä, joka yllättää usein, mutta tuntuu silti uskottavalta.” – Satu Rämö ”No mikä Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta -kirjassa sitten on niin hauskaa? Vastaus lienee huumori, tarinan pähkähullut yksityiskohdat ja runsas sarjakuvamainen kuvitus.” – Luetaanko tämä? -lastenkirjablogi ”Olga on ihan mieletön! Hän on nenäkäs ja pikkuvanha lapsieläintieteilijä, joka ilahdutti sekä mua että lapsia.” – But I’m a Human Not a Sandwich -blogi HELMIKUU Olga - Out of Control! Suom. Aila Herronen 192 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510462508

Kanadalainen kirjailija ja kuvittaja ELISE GRAVEL on kirjoittanut kolme kirjaa Olgasta ja Njäästä. Äreä mutta terävä lapsieläintieteilijä Olga havainnoi ympäristöään tarkkanäköisesti ja saa lukijan nauramaan kippurassa ällöttäville oivalluksilleen!

112


ALEX MILWAY

Hotelli Flamingo: Kokkauskisa Hyväntuulinen kirjasarja tytöstä, joka johtaa omaa hotellia! ”Hotelli Flamingo on nopealukuinen ja kivasti kuvitettu hyvänmielen kirja, joka sopii erityisesti eskarilaisille ja alakoululaisille. Aurinkoinen kirja kannustaa olemaan reilu ja kunnioittamaan toisia.” – Lukemo Eläinbulevardin pitkä hiljainen talvi on lopuillaan. Vauhdittaakseen sesongin alkua Anna päättää järjestää hotellissa kokkauskilpailun, onhan Flamingossa töissä maankuulu Madame Le Possu. Saako Anna taiottua kokkisodasta kaikkien aikojen kekkerit? ”Tämä kirja on ihana aurinkoinen lukukokemus. Sivuilta välittyy hyvä mieli ja lomatunnelma. Kuvat tukevat juonta ja houkuttelevat lukemaan eteenpäin.” – Satunurkka ”Tämä kirja on kuin hellä halaus, täydellinen sekä tytöille että pojille.” – Booktrust Great Reads Guide TAMMIKUU Hotel Flamingo: Fabulous Feast Suom. Aila Herronen 180 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789510453643 EAN äänikirja: 9789510463291 EAN e-kirja: 9789510463284

”Hotelli Flamingo on niin symppis ja siivittää ihanasti lomatunnelmiin! Tykkään ihan hirveästi kirjan yrittäjähenkisyydestä. 10-vuotias Anna saa perinnöksi hotellin, mikä tietysti kuulostaa ihan unelmalta.” – But I’m a Human Not a Sandwich -blogi

ALEX MILWAY on brittiläinen kirjailija, kuvittaja ja käsi-

kirjoittaja. Hän on perustanut This book is FUNNY! -sivuston, jossa esitellään humoristia lastenkirjoja.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

113


TIMO PARVEL A , BJØRN SORTL AND, PASI PITK ÄNEN

Kepler62 –Galactic edition SUPERSUOSITUN KEPLER 62 SARJAN OSAT YHTEISNITEINÄ. BE PART OF THE STORY! TIMO PARVELA, BJØRN SORTLAND, PASI PITKÄNEN

Kepler62 – Galactic edition:

Kirjat 1 Kutsu ja 2 Lähtölaskenta

Kepler62-sarjassa joukko lapsia lähetetään kauas avaruuteen tuntemattomalle planeetalle. Yksissä kansissa ilmestyy kaksi ensimmäistä kirjaa, joissa valitaan ketkä pääsevät matkalle. Kirjassa Kutsu Veljekset Ari ja Joni saavat käsiinsä Kepler62-pelin, jonka vain harvat pystyvät viemään läpi. Kukaan ei tiedä, mitä pelin viimeisen tason suorittaneille tapahtuu – tai onko Kepler62 edes pelkkä peli…

LOKAKUU 2020 | 300 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510464199

Kirjassa Lähtölaskenta norjalaisen asetehtailijan tytär Marie on vehkeillyt itsensä Kepler62 e -planeetalle valittujen lasten joukkoon. Area 51:n koulutuskeskuksessa hän tapaa avaruusolennon, Kuiskaajan, joka varoittaa häntä lähtemästä matkalle.

© OTTO VIRTANEN

Suosikkikirjailijat TIMO PARVELA ja norjalainen BJØRN SORTLAND ovat

yhdessä kuvittaja PASI PITKÄSEN kanssa luoneet

Kepler62-maailman, jossa lapset kokevat seikkailuja tuntemattomalla planeetalla. Sarja on löytänyt lukijoiden suosion ja Kepler62-kirjoja luetaan jo yli 20 kielellä.

114


© PASI PITKÄNEN

TIMO PARVELA, BJØRN SORTLAND, PASI PITKÄNEN

TIMO PARVELA, BJØRN SORTLAND, PASI PITKÄNEN

Kepler62 – Galactic edition:

Kepler62 – Galactic edition:

Kirjoissa Matka ja Pioneerit astutaan vihdoin Kepler62 e:n kamaralle ja kohdataan uusi kotiplaneetta kaikkine vaaroineen.

Kirjoissa Virus ja Salaisuus Kepler62-projektin salaisuudet paljastuvat yksi toisensa jälkeen.

Kirjat 3 Matka ja 4 Pioneerit

Kirjassa Matka tähtipurjehtijat kuljettavat lapsia kohti kaukaista planeettaa. Ari epäilee, että lähtijöille ei ole kerrottu kaikkea tulevasta tehtävästä. Kuka nukkuu aluksen ylimääräisessä kapselissa ja miksi Ari herää kesken lennon?

Kirjat 5 Virus ja 6 Salaisuus

Kirjassa Virus uuden kotiplaneetan luonto tarjoaa lapsille joukon haasteita. Kun Ari ja Marie löytävät oudon luotaimen lähettämän salaperäisen viestin, he huomaavat, että joku heistä tietää asioista enemmän kuin muut.

Kirjassa Pioneerit lapset pääsevät perille Kepler62 e -planeetalle, joka osoittautuu kauniiksi ja elinkelpoiseksi. Paratiisissa on kuitenkin varjonsa – Jonin sairaus etenee ja ryhmä löytää jälkiä muista elollisista olennoista. Ovatko ne ystäviä vai vihollisia?

Kirjassa Salaisuus paniikki on vallannut retkikunnan. Asevarasto on tyhjä ja vastalääkkeet on käytetty. Ylimääräisen kapselin salamatkustaja on kaiken takana, ja hänen henkilöllisyytensä on yllätys kaikille. Pitääkö mikään Kepler62-projektissa enää paikkansa?

MARRASKUU 2020 | 400 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510464205

TAMMIKUU 2021 | 400 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510464212

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

115


MAX BR ALLIER , DOUGL AS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit – Keskiyön miekka Täydellistä luettavaa Neropatin lukijoille! Jack kamuineen on selvinnyt ensimmäisestä maailmanlopun talvesta, kun jälleen uusi käsittämätön pahis yrittää nujertaa heidät. Sopii yrittää – tämä jengi ei anna periksi, kun vanhoista aseista löytyy uusia ilmiömäisiä ominaisuuksia. ”Riemukasta adhd-zombi-rymistelyä kera kuvien.” – @pahanukke ”Loppujen lopuksi Maailman viimeiset tyypit tempaisi minut tiukasti otteeseensa – vai pitäisikö sanoa – tiukkaan, jättiläishirviömäiseen rutistukseensa, ja luin sen loppuun yhdeltä istumalta.” – Luetaanko tämä? -lastenkirjablogi ”Sympaattinen zombimättöseikkailu.” – Siniset helmet -blogi ”Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!” – Jeff Kinney, Neropatin tekijä

The Last Kids on Earth and the Midnight Blade

Suom. Ulla Selkälä 272 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510450727 EAN äänikirja: 9789510463345 EAN e-kirja: 9789510463338

© RUBY BRALLIER

TAMMIKUU

MAX BRALLIER on yhdysvaltalainen kirjailija ja DOUGLAS HOLGATE australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat

luoneet yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

116


TUUTIKKI TOLONEN, K ATI V UORENTO

© KATI VUORENTO

Maagista realismia lapsille Mörkövahdin tekijältä!

© KAROLIINA EK

Agnes ja huvilan salaisuus

Kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt Agnes-sarja jatkuu uudella mysteerillä. Mörkövahtikirjoista tunnetun Tuutikki Tolosen lastenromaaneja on myyty jo yli 25 maahan. Alakouluikäisille suunnattu Agnes-sarja liikkuu kutkuttavasti yliluonnollisen ja tavallisen arjen välimaastossa. Agnes on perinyt äitinsä kanssa vanhan huvilan, johon liittyy jotain selittämätöntä. Huoneissa leijailee olemattomien kukkien tuoksua ja pianon kansi on aamuisin auki, vaikkei kukaan soita sitä. Ja miksi yläkertaan johtavista portaita kuuluu askeleita? Sarjan avausosa Agnes ja unien avain on otettu innostuneesti vastaan:

MA ALISKUU 180 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510461778 EAN äänikirja: 9789510462584 EAN e-kirja: 9789510462591

”Tämä on taas kerran sellainen lastenkirja, jota lukiessa tekisi mieli hihkua riemusta ja hypähdellä ympäriinsä.” – Hemulin kirjahylly -blogi ”Mainio mysteeritarina etenee sujuvasti sympaattisen topakoine sankareineen.” – Arla Kanerva, HS

TUUTIKKI TOLONEN (s. 1975) on kirjailija ja sanataideopettaja. Hän on saanut arvostetun Arvid Lydecken -lastenkirjapalkinnon vuonna 2016. KATI VUORENTO (s. 1973) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. ”Kati Vuorennon taidokkaan keveä lyijykynäkuvitus on olennainen osa romaanin [Agnes] viehkeää tunnelmaa.” (Lastenkirjahylly-blogi).

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

117


ERIN HUNTER

Uljasmaa: Veren ja luun voima Kuule savannin kutsu! Kulttimaineeseen nousseiden Soturikissojen tekijän jännittävä uusi sarja on ehtinyt jo kolmanteen osaansa, jossa Uljasmaan hauras tasapaino on vaakalaudalla. Pahuus on nostanut päätään Uljasmaassa. Tasankojen eläimiä johtaa nyt murhaaja. Löytävätkö Taivas-norsu, Oka-paviaani ja Peloton-leijona yhdessä keinon, jolla hirveä johtaja selätetään? ”Fantastinen, jännittävä ja viihdyttävä!” – Jenniesboklista.com ”Rakastin tätä kirjaa. Se jatkaa ansiokkaasti Uljasmaan tarinaa.” – Ms. Hoh, amazon.com ”Pidin tästä ihan hirveästi. Toimintaa riitti!” – shannon, goodreads.com ”Tää kirja on tosi hauska ja jännittävä, ja siihen pystyy tosi helposti uppoutumaan. Siinä on käytetty hyvin mielikuvitusta ja tykkään siitä siksi, kun siinä on vähän pelottavia ja hurjia juonenkäänteitä, mutta ne loppuu aina hyvin.” – @iinalaura, Tiara 8 v. Uljasmaa: Hajonnut lauma -kirjasta

HUHTIKUU

Bravelands: Blood and Bone Suom. Jaakko Kankaanpää 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510448120 EAN äänikirja: 9789510448137 EAN e-kirja: 9789510448144

ERIN HUNTER on kirjoittanut lähes 60-osaiseksi kasvaneen Soturikissat-sarjan, joka on noussut 15

vuodessa suureen maailmalaajuiseen suosioon. Uljasmaa on Hunterin uusin sarja. Salanimi Erin Hunterin taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

118


ERIN HUNTER

Soturikissat Supersuosittu seikkailusarja nyt äänikirjoina! Miau! Maailman luetuin kissasarja jatkaa ilmestymistä äänikirjoina. Soturikissat on miljoonien fanittama yli 70 kirjan maailma – äänikirjoina tarinoista nauttimista on helppo jatkaa vaikka saman tien teoksesta toiseen! VIIDES SA AGA: KLA ANIEN SYNTY

Klaanien synty #6: Tähtien polku Path of Stars EAN äänikirja: 9789510462119

Klaanien synty #2: Myrskyn aika Thunder Rising EAN äänikirja: 9789510452288

Klaanien synty #3: Ensimmäinen taistelu The First Battle EAN äänikirja: 9789510452295

Klaanien synty #4: Hehkuva tähti The Blazing Star EAN äänikirja: 9789510462096

ERIKOISSEIKKAILUT

Keltahampaan salaisuus Yellowfang’s Secret EAN äänikirja: 9789510451007

Klaanien synty #5: Jaettu metsä A Forest Divided EAN äänikirja: 9789510462102

KLA ANIEN KIRJAT

Taivasklaanin kohtalo Sky Clan’s Destiny EAN äänikirja: 9789510450970

Klaanien salaisuudet Secrets of the Clans EAN äänikirja: 9789510450994

Klaanien laki Code of the Clans EAN äänikirja: 9789510450949

NOVELLIT

Kertomattomia tarinoita The Untold Stories EAN äänikirja: 9789510450987 Vatukkatähden myrsky Bramblestar’s Storm EAN äänikirja: 9789510451014

Väärätähden lupaus Crookedstar’s Promise EAN äänikirja: 9789510450956

Soturikissat-sarja: Suom. Nana Sironen | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

119


KANSAINVÄLINEN MENESTYSSARJA TEINITYTÖN VÄRIKKÄÄSTÄ ELÄMÄSTÄ!

RACHEL RENÉE RUSSELL

Nolo elämäni: Olisinpa suosittu Ei ole helppoa olla Nikki Maxwell! 14-vuotiaan Nikkin elämää seurannut päiväkirjamuotoinen Nolo elämäni -sarja on noussut myyntilistojen kärkeen ympäri maailman. Sarjaa on julkaistu jo yli 40 maassa ja sen kirjoja myyty yli 45 miljoonaa kappaletta. Nolo elämäni on täydellinen, glitterimpi vastine Neropatin päiväkirjoille. 8. luokan alkaessa Nikki muuttaa isän työn perässä uuteen kouluun ja joutuu aloittamaan kaiken alusta. Tilannetta eivät helpota ärsyttävä pikkusisko ja vanhemmat, jotka eivät millään tunnu tajuvan, mitä 14-vuotias tarvitsee selvitäkseen arjesta uudessa ympäristössä. Nikki päättää osallistua koulun taide-kilpailuun, mutta kun vastaan asettuu koulun suosituin, muttei välttämättä mukavin Söpöt & Suositut -tyttöporukan johtaja MacKenzie, saa kilpailu uusia sävyjä. Onneksi koulusta löytyvät myös uudet ystävät Chloe ja Zoey ja salaperäinen Brandon, jonka hymy tuntuu sulattavan Nikkin niille sijoilleen. Nikki paljastaa päiväkirjoissaan vauhdikkaan arkensa ylä- ja alamäet raadollisen rehellisesti ja hersyvällä huumorilla ryhditettynä.

TAMMIKUU Dork diaries 1 : Tales from a not-so-fabulous life Suom. Jani Bohm | 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463871 EAN äänikirja: 9789510466797 (joulukuu 2020)

RACHEL RENÉE RUSSELL on yhdysvaltalainen lasten- ja

nuortenkirjailija, jonka lasten- ja nuortenromaaneja on myyty miljoonittain ympäri maailman. Sarjoista suosituin on Yhdysvalloissa jo 15. osaan edennyt Nolo elämäni -sarja, jota Russell kirjoittaa ja kuvittaa apunaan tyttärensä Nikki ja Erin.

120


R ACHEL RENÉE RUSSELL

R ACHEL RENÉE RUSSELL

Neljät halloween-kekkerit yhtenä iltana – uhka vai mahdollisuus?

Kolmannessa riemukkaassa Nolo elämäni -kirjassa valokeilassa on Nikki ja huikea kykykisa!

Nolo elämäni: Olisinpa bilehile Nikkin päiväkirja täyttyy taas uusista käänteistä, kun edessä ovat koulun Halloween-tanssiaiset. Selviytyykö Nikki tanssiaisiin, kun samana iltana olisi osallistuttava yhteensä neljiin eri kekkereihin? Ja saako hän parikseen koulun ihanimman pojan, Brandonin, vai nappaako Nikkin arkkivihollinen, koulun suosituin ja takuuvarmasti ilkein tyttö MacKenzie pojan tämän nenän edestä?

TAMMIKUU Dork diaries 2 : Tales from a not-so-popular party girl Suom. Jani Bohm 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463888 EAN äänikirja: 9789510466803 (joulukuu 2020)

Nolo elämäni: Olisinpa poptähti

Koulun jokavuotinen kykykilpailu lähestyy, ja Nikki päättää osallistua siihen parhaiden ystäviensä Chloen ja Zoeyn kanssa. Nikki rakastaa tanssimista ja laulamista eikä kukaan voi sotkea ystävysten kuvioita - paitsi MacKenzie, koulun ilkimys ja Nikkin arkkivihollinen. Nikki ei lannistu, sillä panokset ovat kovat ja vain kykykilpailun voitto ratkaisee Nikkin tulevaisuuden suunnan. KESÄKUU Dork diaries 3 : Tales from a not-so-popular pop star Suom. Jani Bohm 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510463895 EAN äänikirja: 9789510467923

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

121


TAMMIKUU

Keep It Together, Keiko Carter

Suom. Aila Herronen 200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789510451670 EAN äänikirja: 9789510463369 EAN e-kirja: 9789510463352

”JOS JENNY HANILLA OLISI PIKKUSISKO – SE OLISI TÄMÄ DEBBI MICHIKO FLORENCEN ESIKOISKIRJA!” – Darla, Goodreads

122


DEBBI MICHIKO FLORENCE toimi ennen kirjailijan uraansa alakoulun opettajana ja eläintarhan oppaana. Hän on kolmannen polven japanilaisamerikkalainen ja kasvanut Kaliforniassa. Nykyään hän asuu Connecticutissa miehensä ja tyttärensä kanssa. Perheeseen kuuluu myös rescuekoira, kani ja ankka.

DEBBI MICHIKO FLORENCE

Homma hallussa, Keiko Carter Lukuelämys Girl Onlinen ja Jenny Hanin kirjojen hengessä ”Keiko Carter on fiksu, hauska, herkkä ja kiltti. Kuka tahansa olisi onnellinen hänen kaltaisestaan parhaasta ystävästä!” – Kirjailija Lauren Myracle

”MAHTAVAA, MITEN

Keiko, Audrey ja Jenna ovat olleet tiivis ystäväkolmikko jo

PYSTYIN SAMAIS-

alaluokilta asti. Yläkouluun menoa edeltävän kesäloman

TUMAAN TÄHÄN

aikana he tuntuvat kasvaneen vastakkaisiin suuntiin,

TARINAAN ELÄMÄSTÄ

mutta Keiko on päättänyt pitää ystävät yhdessä. Kaakao-

OSANA YSTÄVÄ-

kuppien, konvehtien ja koirahaaveiden keskellä puidaan niin ystävyyskriisiä ja perhepulmia kuin ensirakkauksien mukanaan tuomia kysymyksiä.

KOLMIKKOA ILOINEEN JA RISTIRIITOINEEN.” - Novalee, 12-vuotias lukija

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

123


HELMIKUU The Beast and the Bethany Suom. Marja Helanen 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510454961 EAN äänikirja: 9789510463079 EAN e-kirja: 9789510463055

HIRTEHISEN HAUSKA SARJAUUTUUS!

”Tässä on ainesta uudeksi klassikoksi. Terävä, hauska, omaperäinen – aivan mahtava kirja.” – Sam Copeland, Sami muuttuu kanaksi -kirjan tekijä

124


© ISABELLE FOLLATH

JACK MEGGIT-PHILLIPS

on lontoolainen esikoistekijä, joka kirjoittaa myös näytelmiä ja juontaa podcastia. Zürichissä asuva ISABELLE FOLLATH on aiemmin tehnyt kuvituksia mm. muotilehdille.

JACK MEGGITT-PHILLIPS, ISABELLE FOLL ATH

Hirviö ja Helmikki Brittiläistä mustaa huumoria parhaimmillaan! Hirviö ja Helmikki aloittaa karmivan hauskan sarjan kaiken ahmivasta hirviöstä ja Helmikki-tytöstä, johon ei mokoma otus tee vaikutusta. 511-vuotiaan Ebenezer Tweezerin ullakolla asuu hirviö, joka vaatii ruoakseen kaikkea mahdollista kaktuksista kotikissaan ja toimittaa vastineeksi Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus...

© DAVIDMYERSPHOTOGRAPHY.COM

Hirviö ja Helmikki on herkullinen yhdistelmä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-, Itse ilkimys- ja Pieni kauhukauppa -elokuvien henkeä. Warner Bros. on ostanut kirjan elokuvaoikeudet ja hankkeeseen on kiinnitetty Harry Potter -elokuvien tuottaja David Heyman.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

125


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

KRISTINA OHLSSON

Muumiomysteeri Parasta nuorten kauhua!

Dekkarikuningatar Kristina Ohlsson jatkaa selkäpiitä karmivia tarinoitaan Eldsalan pikkukaupungista – tällä kertaa ollaan muumioiden jäljillä… Keskeltä niittyä paljastuu rankkasateen jälkeen vanha kellari, ja Eldsalassa leviää kumma lemu. Kun kirkkomaalta löytyy haudasta kaksi tyhjää arkkua, Herbert ja Sally tajuavat olevansa suuressa vaarassa. Ehtivätkö he pelastaa kotikaupunkinsa ennen kuin on liian myöhäistä? ”Kirjaan jää heti koukkuun. Ja sitä minä rakastan Kristina Ohlssonissa. Puistattavan kamalaa, epämukavaa ja karmivaa, juuri niin kuin olla pitää.” – Boktokig

HELMIKUU

Mumiens gåta

Suom. Pekka Marjamäki 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510445648 EAN äänikirja: 9789510445655 EAN e-kirja: 9789510445662

”Tosi hyvä päätös sarjalle, koko keho kihelmöi kun luin niistä hämähäkeistä, ja oli vaikea laskea kirjaa käsistään.” – Biblioteksbubbel

KRISTINA OHLSSON (s. 1979) tunnetaan suosituista aikuisten dekkareistaan. Muumiomysteeri on kolmas, itse-

näinen osa hänen Hirviötrilogia-sarjassaan, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Zombikuume ja Ihmissuden salaisuus (WSOY 2020). Ohlssonin nuorille suunnatusta tuotannosta on suomennettu myös jännityssarja Lasilapset, Hopeapoika ja Kivienkelit (WSOY 2018–2019). Lasilapset voitti Ruotsin radion lastenromaanipalkinnon 2013.

126


© MIRIAM BERKLEY

LEE BACON

Viimeinen ihminen Viimeinen ihminen on kuin E.T. – mutta toisinpäin!

Ihmiset ovat hävinneet maapallolta ja sitä asuttavat robotit, joista jokaisella on tehtävä ja tarkoitus. Eräänä päivänä tapahtuu mahdoton: XR-935 tapaa ihmistyttö Emman. Alkaa huima, jännittävä seikkailu, joka etenee mutkien kautta riemastuttaviin oivalluksiin ja ystävyyteen.

MA ALISKUU

The Last Human

Suom. Kati Valli 240 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789510451700 EAN äänikirja: 9789510463321 EAN e-kirja: 9789510463307

”Viimeinen ihminen on yksi vuoden virkistävimmistä ja viihdyttävimmistä kirjoista. Se pohtii inhimillisiä virheitä, teknologian sudenkuoppia ja ihmisen päättäväisyyden hienoutta. Lisäksi se on riemukas ja erittäin ajankohtainen kirja maailmastamme. Tässä kirjassa Linnunradan käsikirja liftareille kohtaa Terminaattorin.” – Kirja-arvio Revenge of the Fans -sivustolla

LEE BACON on amerikkalainen kirjailija, jonka kirjoja on käännetty 23 kielelle. Viimeisen ihmisen elokuva-

oikeudet on ostanut Sony Pictures. Lue lisää kirjailijasta osoitteesta leebaconbooks.com .

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

127


JENNY HAN

Lara Jean -trilogia ilmestyy vihdoin suomeksi kokonaisuudessaan! Mitä jos kaikki elämäsi ihastukset saisivat tietää tunteistasi yhtä aikaa? Pojille, joita joskus rakastin -kirjassa kaikki Lara Jeanin rakkauskirjeet lähetetään kohteilleen. Seuraa hengästyttävä feikkideittien sarja, jonka päätteeksi tyttö huomaa seurustelevansa oikeasti. Toisessa osassa, P.S. Rakastan sinua yhä, yksi menneisyyden ihastuksista palaa Laran elämään, ja kolmannessa Aina

Jenny Hanin huikean suositusta sarjasta on tehty yhtä rakastettuja Netflix-elokuvia!

ja ikuisesti, Lara Jean, on isojen päätösten aika.

Pojille, joita joskus rakastin

P.S. Rakastan sinua yhä

Aina ja ikuisesti, Lara Jean

To All The Boys I’ve Loved Before Julkaisu: Lokakuu 2020 EAN äänikirja: 9789510463963 EAN e-kirja: 9789510466780 Huom: Ensimäinen osa vain ääni- ja e-kirjana!

P.S. I Still Love You Julkaisu: Joulukuu 2020 EAN: 9789510463970 EAN äänikirja: 9789510466858 EAN e-kirja: 9789510466865

Julkaisu: Maaliskuu 2020 EAN: 9789510464090 EAN äänikirja: 9789510466889 EAN e-kirja: 9789510466872

Always and Forever, Lara Jean

N84.2 | Ikäryhmä: 12+ JENNY HAN asuu Brooklynissä New Yorkissa. Hän kirjoittaa kahviloissa, metrossa ja kyläillessään. Jenny rakastaa syksyistä kaupunkia ja pitää aina laukussaan huulikiiltoa, muistikirjaa ja silmälasien puhdistusainetta.

128


© SUVI JUMISKO

RIINA MATTILA

Silmät avatessa on edelleen pimeää

Mitä jää jäljelle ystävän kuoleman jälkeen? Eloonjäämisoppi ja Järistyksiä-teoksillaan vakuuttanut Riina Mattila kirjoittaa jälleen rohkeasti vaikeasta aiheesta: kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja itsemurhasta. Nuortenromaani kertoo ystävyydestä, jonka kolmanneksi pyöräksi sairaus kiilaa. Vilja ja Joel ovat erottamattomia. Kun parhaan ystävän mieli muuttuu yhä useammin mustaksi ja vuoroin impulsiiviseksi ja arvaamattomaksi, varmistuu diagnoosiksi F31: kaksisuuntainen mielialahäiriö. Sairaus vie Joelin lopulta kokonaan. Viljan elämän on silti jatkuttava.

HUHTIKUU 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510456224 EAN äänikirja: 9789510462744 EAN e-kirja: 9789510462751

Mattila kirjoittaa nuortenromaanissaan rankasta aiheesta sievistelemättä ja koskettavasti. Teksti tulee iholle ja ravistelee, mutta tarjoaa myös samastumispintaa ja toivoa, josta ottaa kiinni. Mattilan Eloonjäämisoppi (Kosmos, 2019) oli omakohtainen teos posttraumaattisesta stressireaktiosta ja monelle tärkeä kirja: ”Mattila sanoittaa kokemuksia, joille en itse ole vielä löytänyt sanoja” – @sivutiella.

RIINA MATTILA (s. 1991) on Rovaniemellä asuva kirjailija ja kirjastovirkailija. Mattilan esikoisromaani Järistyksiä

(WSOY, 2018) oli Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ja voitti Minna Canthin perillinen -palkinnon.

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

129


KAREN M. MCMANUS

Kaksi voi säilyttää salaisuuden Entistä koukuttavampi mysteeri Yksi meistä valehtelee -kirjan tekijältä! Rauhallinen pikkukaupunki on täydellinen piilopaikka salaisuuksille. Sellaisille, joiden suojelemiseksi joku on valmis tappamaan. Echo Ridgessä on tapahtunut aina omituisia asioita: 20 vuotta sitten nuori nainen katosi jäljettömiin, viisi vuotta sitten murhattiin koulun tanssiaiskuningatar. Nyt jälleen joku pilailee koko kaupungin kanssa – tai sitten murhaaja on palannut maisemiin. Hiljattain ystävystyneet Ellery ja Malcolm, joilla molemmilla on yhteys menneisyyden tapahtumiin, ajautuvat vastentahtoisesti salaisuuksien verkkoon. ”Tiukaksi kudottu juoni ja mahtava kirjoitustyyli, terävät ja uskottavat henkilöhahmot: tämä dekkari on vastustamaton.” – HEAT kirjasta Kaksi voi säilyttää salaisuuden ”Vuoden paras YA-trilleri” – Entertainment Weekly kirjasta Yksi meistä valehtelee

HELMIKUU

Two Can Keep a Secret

Suom. Inka Parpola 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510447413 EAN äänikirja: 9789510448519 EAN e-kirja: 9789510455708

”Tätä ei voi laskea käsistään. Salaisuuksien ja yllätysten runsaus pitää lukijan koukussa hienosti rakennettuun loppuun asti.” - Kirkus Reviews kirjasta Yksi meistä on seuraava

Kirjailija KAREN M. MCMANUS asuu Yhdysvaltain itärannikolla. Hänen kaikki kolme YA-trilleriään ovat nousseet kansainvälisiksi myyntimenestyksiksi. Hänen esikoisteoksestaan Yksi meistä valehtelee on tekeillä Netflix-sarja.

130


STEPHENIE MEYER

© DAVID STONE

Keskiyön aurinko

Twilight-menestyssarjan odotettu uutuus! Twilight-saagan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti 160 miljoonaa kappaletta ja Time-lehti valitsi sarjan aloituskirjan Houkutuksen kaikkien aikojen parhaaksi nuortenkirjaksi. Tähän mennessä fanit ovat kuulleet vain Bellan osuuden tästä ikonisesta rakkaustarinasta: nyt vihdoinkin lukijat voivat kokea tapahtumat myös Edwardin näkökulmasta. Edwardin silmin tämä unohtumaton tarina koukkaa uusille, synkemmille poluille. Bellan tapaaminen on kiehtovin ja pelottavin asia, minkä Edward on koko pitkän vampyyrielämänsä aikana kokenut. Samalla kun saamme tietää mitä lumoavampia yksityiskohtia Edwardin menneisyydestä ja mitä enemmän kuulemme hänen syvimmistä tunnoistaan, ymmärrämme miksi Bellan kohtaaminen on hänen elämälleen ratkaisevaa. Alkuperäinen saaga saatavana jättipokkareina! SYYSKUU 2020

Midnight Sun

Suom: Ilkka Rekiaro, Päivi Rekiaro, Tiina Ohinmaa 680 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789510463246 EAN äänikirja: 9789510463383 EAN e-kirja: 9789510463376 Houkutus Uusikuu EAN: 9789510463666 EAN: 9789510463673

Epäilys Aamunkoi EAN: 9789510463680 EAN: 9789510463697

STEPHENIE MEYER on kirjoittanut Twilight-saagan sekä romaanit Vieras ja Kemisti, kaikki hänen kirjansa ovat olleet kansainvälisiä myyntimenestyksiä. Hän on valmistunut Brigham Young -yliopistosta pääaineenaan englanti. Hän asuu aviomiehensä kanssa Arizonassa. Lue lisää osoitteesta stepheniemeyer.com .

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

131


TOLKIENIN SATUKLASSIKKO JA JYLHÄ TARU UUSINA PAINOKSINA

J. R . R . TOLKIEN

Hobitti eli Sinne ja takaisin

J. R . R . TOLKIEN, AL AN LEE

Húrinin lasten tarina TOIMITTANUT CHRISTOPHER TOLKIEN

Rakastettu lastenromaani tekijän itse kuvittamana

Varhainen taru upeana kuvitettuna laitoksena

Hobitti eli Sinne ja takaisin on itsenäinen alkusoitto Tarulle Sormusten herrasta. J. R. R. Tolkien kuvitti teoksen itse, ja se julkaistaan nyt suomeksi ensimmäistä kertaa Tolkienin satumaisella alkuperäiskannella vuodelta 1937.

Tummasävyinen tarina Húrinin lapsista vie kauas menneisyyteen, aikaan tuhansia vuosia ennen Tarua Sormusten herrasta, ja kytkeytyy Keski-Maan esiaikojen haltioiden ja ihmisten historiaan.

Hobitissa kerrotaan, kuinka hobitti Bilbo Reppuli löytää Sormusten sormuksen, esineen joka myöhemmin paljastuu kohtalokkaaksi koko Keski-Maalle ja sen kansoille. Velho Gandalf valitsee Bilbon ”ammattitaitoiseksi aarteenmetsästäjäksi” mukaan vaaralliselle retkelle. Päämääränä on hankkia takaisin kääpiöiden aarre, jonka lohikäärme Smaug on varastanut.

Húrinin lasten tarina on traaginen kertomus, jolla on vahvoja yhtymäkohtia Kalevalan taruun Kullervosta. Tarina on yksi J. R. R. Tolkienin taruston ensimmäisistä, ja tähän kirjaan sen on koonnut eri käsikirjoituksista yhtenäiseksi teokseksi hänen poikansa Christopher Tolkien. Kirjan kauniista kuvituksesta vastaa tunnustettu Tolkienin maailman tulkitsija Alan Lee.

MARRASKUU 2020 The Hobbit or There and Back Again Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen 330 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789510468524

MARRASKUU 2020 The Children of Húrin Suom. Kersti Juva, Alice Martin, Panu Pekkanen 319 s. | 84.2 | EAN: 9789510329078

Oxfordin yliopistossa Englannin kirjallisuutta ja muinaisenglantia opettanutta J. R. R. TOLKIENIA (1892–1973) pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden keskeisenä kehittäjänä. Hänen pääteoksiaan ovat Hobitti, Taru Sormusten herrasta ja Silmarillion.

132


Uppoudu tarinoiden maailmaan! SUOSITUT NUORTENKIRJAT ÄÄNI- JA E-KIRJOINA

CATHY CASSIDY | SUKLAAMURUSET-SARJA Ikäryhmä: 9+

Suklaamuruset on pinnalta kepeä ja sydämen sulattava sarja, jossa suuret haaveet ja arjen kolhut kohtaavat kuin mausteet ja maitosuklaa – yllättävästi ja hauskasti. Uusioperheen kaikki siskokset saavat kertoa vuorollaan oman tarinansa. Kirsikkasydän

Julkaisu: Lokakuu 2020 Cherry Crush EAN äänikirja: 9789510464526

Vaahtokarkkitaivas

Kesäunelma

Kookoskaramelli

Hunajanmakea

Marsmallow Skye Julkaisu: Marraskuu 2020 EAN äänikirja: 9789510464533

Summer’s Dream Julkaisu: Tammikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464540

Coco Caramel Julkaisu: Helmikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464564

Sweet Honey Julkaisu: Huhtikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464571

ANNA HALLAVA Sujuvaa ja suorasukaista, hulvattoman hauskaa ja häpeämättömän viihteellistä chick litiä nuorille!

Ikäryhmä: 12+

Sammakkoprinsessa

Julkaisu: Lokakuu 2020 EAN äänikirja: 9789510464458

Operaatio Huulituli

Julkaisu: Joulukuu 2020 EAN äänikirja: 9789510464519

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

133


KIERA CASS | VALINTA-SARJA

Ikäryhmä: 15+

Valinta on tositv-peli, jossa 35 nuorta naista kilvoittelee prinssi Maxonin sydämestä. Kiera Cassin romanttinen, tulevaisuuteen sijoittuva Valinta-sarja on käännetty 40 kielelle ja se on ollut huippumenestys kaikkialla maailmassa. Pian se nähdään elokuvana Netflixissä.

Valinta | The Selection | Julkaisu: Marraskuu 2020

EAN äänikirja: 9789510464229 | EAN e-kirja: 9789510465851

L . J. SMITH | VAMPYYRIPÄIVÄKIRJATSARJA Kulttisarja Vampyyripäiväkirjat julkaistaan nyt äänikirjoina! Kun Elena kohtaa Stefanin, rakkaus on hengenvaarallista... Ikäryhmä: 15+

Korpinmusta | The Awakening Julkaisu: Lokakuu 2020 EAN äänikirja: 9789510463598 EAN e-kirja: 9789510468234

134

Eliitti

Ainoa

The Elite Julkaisu: Joulukuu 2020 EAN äänikirja: 9789510464236 EAN e-kirja: 9789510467985

The One Julkaisu: Tammikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464243 EAN e-kirja: 9789510467992

Perijätär

Kruunu

The Heir Julkaisu: Helmikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464250 EAN e-kirja: 9789510468005

The Crown Julkaisu: Maaliskuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464267 EAN e-kirja: 9789510468012


Sielunkumppani

Verivala

The Struggle Julkaisu: Joulukuu 2020 EAN äänikirja: 9789510463604 EAN e-kirja: 9789510468241

Pimeän piiri | Dark Reunion Julkaisu: Huhtikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510463628 EAN e-kirja: 9789510468029

The Fury Julkaisu: Helmikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510463611 EAN e-kirja: 9789510468050

Uusi aika: Suden hetki | The Return: Nightfall Julkaisu: Toukokuu 2021 EAN äänikirja: 9789510463635 EAN e-kirja: 9789510467954

CECILY VON ZIEGESAR | GOSSIP GIRL -SARJA

Ikäryhmä: 15+

Tervetuloa New Yorkin nuorten, kauniiden, rikkaiden ja häikäilemättömien maailmaan!

Gossip Girl – eliittinuoret | Gossip Girl Julkaisu: Marraskuu 2020 EAN äänikirja: 9789510464274 EAN e-kirja: 9789510468258

Tiedät että rakastat minua | You Know You Love Me

Julkaisu: Joulukuu 2020 EAN äänikirja: 9789510464281 EAN e-kirja: 9789510464298

Kaikki kuuluu minulle

Koska olen sen arvoinen

Pidän siitä juuri noin

All I Want Is Everything Julkaisu: Helmikuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464304 EAN e-kirja: 9789510464311

Because I’m Worth It Julkaisu: Maaliskuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464328 EAN e-kirja: 9789510464335

I Like It Like That Julkaisu: Toukokuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464342 EAN e-kirja: 9789510464359

Olet se jonka haluan You’re the One That I Want Julkaisu: Kesäkuu 2021 EAN äänikirja: 9789510464366 EAN e-kirja: 9789510464373

L A S T E N- JA N U OR T E N K I R JAT

135


POKK ARIT –––––––––––

MARRASKUU 2020

TOVE JANSSON

Kuvanveistäjän tytär Tove Jansson kietoo lukijan pikkusormensa ympäri hauskoissa lapsuudenmuistelmissaan. Bildhuggarens dotter

Suom. Kristiina Kivivuori T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467817

TOVE JANSSON

Aurinkokaupunki ”Olen yrittänyt kirjoittaa kirjan siitä millaista on tulla vanhaksi. Ja olen kuvannut kahden hyvin nuoren ja kauniin ihmisen rakkautta vanhusten kaupungissa.” – Tove Jansson Solstaden

Suom. Kristiina Kivivuori T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467824

TOVE JANSSON

Kunniallinen petkuttaja Tiivistunnelmainen romaani kahden ihmisen ja kahden elämäkatsomuksen välisestä taistelusta sekä rehellisyyden ja petoksen monista kasvoista. Den ärliga bedragaren

Suom. Kyllikki Härkäpää T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467831

TOVE JANSSONIN RAKASTETUIMMAT PROOSATEOKSET POKKAREINA.

136


TAMMIKUU ELENA FERRANTE

LIANE MORIARTY

Amalian rakkaus

Nainen joka unohti Napoli-sarjan kirjoittajan esikoisromaani. Amalian rakkaus on vahva kertomus äidin ja tyttären suhteesta, perheiden salaisuuksista, miehen ja naisen välisestä vallankäytöstä. L’amore molesto

Suom. Taru Nyström T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462485

HELMIKUU

”Hauska ja vangitseva.” – Closer Alice menettää muistinsa myötä 10 vuotta elämästään. Mutta onko se välttämättä huono asia?” What Alice Forgot

Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510455289

MA ALISKUU

STEFAN AHNHEM

ANDRZEJ SAPKOWSKI

CLIVE CUSSLER, DIRK CUSSLER

FABIAN RISK 5

NOITURI 4

DIRK PITT -SEIKKAILUROMAANI

Räjähtävä jatko Motiivi X -romaanille! Kumivene lähtee kesäyön hämärässä matkaan Råån satamasta. Veneessä istuu mies kantaen miekkaa selässään. Arpakuutio on määrännyt hänen tehtävänsä: tänä yönä jonkun on kuoltava.

Palkintohistoriaa tehnyt saaga jatkuu! Ciri-prinsessa kantaa suonissaan haltiain verta, mikä tekee hänestä haluttua saalista sekä elävänä että kuolleena. Onneksi hän on saanut ottovanhemmat noituri Geraltista ja velhotar Yenneferistä.

”Pirunmoinen pinne seuraa toistaan pitäen Pittin perheen vaarassa ja lukijan nenän kirjassa.” – Kirkus Reviews

X tapaa kuolla

X sätt att dö

Suom. Outi Menna, Laura Beck T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462331

Halveksunnan aika

Czas pogardy

Kelttien valtakunta

The Celtic Empire

Suom. Jorma-Veikko Sappinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462379

Suom. Tapani Kärkkäinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462362

P OK K A R I T

137


VIVECA STEN

Hyytäviä hetkiä

SOPHIE KINSELLA

Sitä saa mitä antaa

KYMMENEN SAARISTOLAISKERTOMUSTA

Taattua Kinsellaa: ratkiriemukas ja kyynelkanavat avaava romaani rakkaudesta, omien vahvuuksien tunnistamisesta ja velkakirjasta, joka muuttaa kaiken.

Kuinka Nora Linde ja Thomas Andreasson oikein tutustuivat? Onko juhannuksenvietto saaristossa ikinä turvallista?

I Owe You

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462393

Suom. Kaisa Kattelus T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462386

Iskalla ögonblick

HUHTIKUU

EDDY DE WIND

Pääteasema Auschwitz SELVIYTYJÄN MUISTIINPANOT LEIRILTÄ

Ainutkertainen dokumentti keskitysleirin järkyttävästä arjesta; tositarina rakkaudesta, joka toi valoa maailman pimeimpään loukkoon. Eindstation Auschwitz

Suom. Sanna van Leeuwen T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462492

138

PASCAL ENGMAN

LISA JEWELL

VANESSA FRANK 1

”Raikas ja vetävä, henkilöt ovat niin todellisia että tunsin heidän kipunsa. Rakastin Löysin sinut -romaania.” – Clare Mackintosh

Polttava maa Suuren luokan trilleri kaikilla herkuilla! Uuden jännityssarjan sankaritar, rikostutkija Vanessa Frank, käy sitkeästi monirintamasotaa kansainvälisesti järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, jolla osoittautuu olevan haarapesäkkeitä Ruotsin poliisivoimissa. Eldslandet

Suom. Pekka Marjamäki T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462416

Löysin sinut

I Found You

Suom. Karoliina Timonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462423


TOUKOKUU ARTTU TUOMINEN

Hyvitys

SIMONA AHRNSTEDT

Kaikki tai ei mitään

DELTA 2

Vuoden 2020 Johtolanka-palkinnon voittanut Verivelka nosti Arttu Tuomisen suomalaisen rikoskirjallisuuden parhaimmistoon. Hyvitys jatkaa sarjaa ja nostaa rimaa entisestään.

Sähäkkä romaani moderneista naisista, kuumasta intohimosta ja aikamme järjettömistä ihanteista. Allt eller inget

Suom. Virpi Vainikainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462447

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462430

KESÄKUU

SOFIE SARENBRANT

Syntipukki EMMA SKÖLD 4

Valheista ja kostosta kertova Syntipukki on uusi, itsenäinen osa lukijoita vanginneessa Emma Sköld -dekkarisarjassa. Syndabocken

Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510462478

LIANE MORIARTY

Sulje silmäsi ja laske kymmeneen Hypnoottisen hyvä kolmiodraama pakkomielteisestä rakkaudesta. ”Lämpimän humoristinen, hellästi pureva, ennen kaikkea lohdullinen tarina turhautumisesta ja vapautumisesta…” – USA Today The Hypnotist’s Love Story Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789510467329

ILKKA REMES

Kremlin nyrkki ROBERT FORSTEN 2

”Kremlin nyrkki on yksi hänen parhaista trillereistään. Teemat ovat tuttuja Remeksen aiemmista romaaneista. On suurvaltojen juonittelua, suursodan uhkaa, salaliittoja, ja Suomi siinä kaiken ytimessä.” - Aamulehti T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789510467589

P OK K A R I T

139


YM

I KK

RISTÖMER PÄ

M

IL J

ÖMÄRK

T

Painotuote 4041 0955

WSOY | Puh. 010 5060 200 | Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki | www.wsoy.fi

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.

Profile for Kirja.fi

WSOY kevät 2021  

WSOY:n kevään 2021 kirjat

WSOY kevät 2021  

WSOY:n kevään 2021 kirjat

Profile for kirja

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded