__MAIN_TEXT__

Page 1

KEVÄT

2020

MAARET KALLIO

& MUUT KEVÄÄN UUDET KIRJAT

© LAURA MALMIVAARA


SISÄLTÖ

96

Kotimainen kaunokirjallisuus.........4 Käännetty kaunokirjallisuus.........22

Eläinystävien suloinen sarjauutuus

Tietokirjat........................................ 46 Sarjakuvat.........................................74 Lasten- ja nuortenkirjat................76 Pokkarit............................................116

72

Tove Janssonin sitaatteja ja maalauksia

6 2

Häpeilemättömän viihdyttävä esikoisromaani!

24

Suurten tunteiden sukutarina Baskimaalta

54

Eero Huovisen koskettava, omakohtainen teos


sellä haluan pysähtyä hetkeksi positiivisten tosiasioiden äärelle. Nyt näyttää nimittäin vahvasti siltä, että kirjat kiinnostavat koko ajan enemmän. Lasten- ja

POSITIIVISIA TOSIASIOITA

nuortenkirjojen kysyntä kasvaa jatkuvasti niin painettuina kuin

äänikirjoinakin. Lisäksi WSOY:n suosituimmat sarjat,

Neropatin päiväkirjat, Kepler62 ja Maailman viimeiset tyypit saavat kaikista innostuneinta palautetta huoli-

puheen keskiöön nousseilta pojilta ja heidän vanhem-

© AAPO HUHTA

U

uden vuosikymmenen kynnyk-

miltaan. On ollut hienoa seurata äänikirjojen suosion rajua kasvua, sillä äänikirjaa ei osteta hyllyyn pölyttymään, vaan jokainen myyty äänikirja tarkoittaa alusta loppuun asti kuunneltua kirjaa. Tiedämme siis tosiasiana, että ihmiset viettävät päivittäin suunnattoman määrän aikaa kirjojen parissa. Olenkin erityisen ylpeä WSOY:n suurpanostuksesta tuoda tarjolle äänikirjoina yksi tämän hetken suurimmista fani-ilmiöistä, Erin Hunterin Soturikissat-sarja. Tämä tarkoittaa näin alkuun noin 360 tuntia kuunneltavaa. Uusien ilmiöiden rinnalla myös klassikot elävät vahvoina. Vuonna 2020 75 vuotta täyttävät lastenkirjallisuuden supertähdet Muumipeikko ja Peppi Pitkätossu, jotka molemmat voivat hyvin ja rakentavat siltoja yhä uusien lukijasukupolvien välille. Näiden tosiasioiden valossa haluankin aloittaa uuden lukemisen vuosikymmenen uusin iskulausein. Mitä jos 2020-luvulla unohtaisimme huolen, provokaation ja syytösten täyttämät puheet lukemattomuudesta ja keskittyisimmekin puhumaan ihmisistä, jotka rakastavat kirjoja, ja kirjoista, joita he rakastavat. On totta, että viihde- ja kulttuuritarjonta monipuolistuu jatkuvasti ja kilpailu ajastamme kovenee. Uskon kuitenkin, että kaikista paras tapa vaikuttaa positiivisesti lukemisen, kirjojen ja kielitaitomme tulevaisuuteen on lukea ahnaasti ja nauttia siitä. Tämän edellytys ovat tietenkin ne oikeat kirjat. Kasvavassa kanavien viidakossa tärkeintä ei kuluttajalle ole se missä muodossa hän tarinan kuluttaa, vaan vastustamaton tarina. Tässä lapset ja nuoret ovat kuluttajina oivia suunnannäyttäjiä. Jotta oikeat kirjat löytyisivät, olemme täyttäneet tämän katalogin mielestämme tämän hetken parhaalla ja ajankohtaisimmalla kirjallisuudella. Valitse siis suosikkisi ja liity ahnaiden ja onnellisten 2020-luvun lukijoiden joukkoon!

Paula Halkola Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja

3


Kotimainen kaunokirjallisuus Verivelasta sanottua: ”Arttu Tuominen on kirjoittajalöytö.” - Maaseudun Tulevaisuus

”Mitään en kaipaisi lisää, mitään en ottaisi pois.” - luetut.net-blogi

”Arttu Tuomisen Verivelka on helppolukuinen ja aito suomalainen dekkari.” - Lukija, Viitasaari

”Yksi tämän hetken parhaita suomalaisia kirjailijoita!” - Lukija, Pori

”Kirjailija on mielestäni tulevaisuuden lupaus” - Lukija, Tampere JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 450 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA : 84.2 äänikirja)

4

EAN : 9789510442050 EAN E-KIRJA : 9789510442968 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789510442951


ART TU TUOMINEN

Hyvitys

Kun salaisuus myrkyttää kaiken Ylistävän vastaanoton saanut Verivelka nosti Arttu Tuomisen suomalaisen rikoskirjallisuuden parhaimmistoon. Hyvitys jatkaa sarjaa ja nostaa rimaa entisestään. Hyvityksessä keskiöön nousee ylikomisario Henrik Oksman, joka kantaa sisällään henkilökohtaista salaisuutta.

© JUHA TÖRMÄLÄ

Ravintolaan tehty kranaatti-isku vaatii kuolonuhreja – ja uhkaa samalla paljastaa Oksmanin elämänmittaisen valheen. Tieto pommi-iskusta nousee suureksi uutiseksi ja saa nettipalstojen keskustelut rehottamaan. Baarin edessä velloo kynttilä- ja kukkameri. ”Lähettilääksi” itseään kutsuva tekijä on ennen iskua ladannut verkkoon vihaa lietsovan videon. Porin poliisissa tapauksen vetovastuullisiksi tutkijoiksi nimetään ylikonstaapelit Jari Paloviita ja Henrik ”Härkä” Oksman, jonka sisäinen myllerrys uhkaa vaarantaa tutkimuksen. Hyvitys on romaani väkivallan uhasta ja pelosta, väärään aikaan paljastuvista salaisuuksista ja itsensä hyväksymisestä.

Porissa asuva Arttu Tuominen (s. 1981) työskentelee ympäristöinsinöörinä ja kirjoittaa iltaisin tummia, kovaotteisia rikosromaaneja. Tuominen luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5


M ARJA K ANGAS

Miestä näkyvissä

ESIKOISTEOS

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

6

SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789510447338 EAN E-KIRJA : 9789510447352 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789510447345


Häpeilemättömän viihdyttävä ja ilahduttavan itseironinen esikoisromaani rakkaudesta ja erosta ”Tässä kohtaa sulta loppuu valheet ja joudut turvautumaan totuuksiin.” Kesken varsin intiimin hetken Sirkun aviomies Jalo päättää vetäytyä, sekä Sirkusta että heidän avioliitostaan. Jalon päätös sysää Sirkun kriisiin, jossa lähetetään liikaa tekstiviestejä, hankitaan uusi tukka, käydään mielijohteesta urkukonsertissa ja juodaan laatikkoviiniä morsiuspukuun sonnustautuneena. Kaupunginteatterin näyttelijänä, läsnäolon ammattilaisena siis, Sirkun pitäisi osata käsitellä kaikenlaisia tunteita, mutta tätä myrskyä

hän ei saa tyyntymään. Apuun kutsutaan niin ystävät, terapeutit kuin universumikin. Mitä jää jäljelle kun avioliitto kaatuu? Mitä tapahtuu, kun pakon edessä pitää siirtyä oman elämänsä päähenkilöksi? Mistä aloittaa tasapainon etsiminen? Miten tavoitella täydellisyyttä ja lopulta päästää siitä irti? Miestä näkyvissä on huutonaurua aiheuttava romaani eräästä haaksirikosta ja pelastautumisesta sen jälkeen. Se on hillitön yhdistelmä riemua, itkupotkuraivareita ja melankoliaa. Romaani voitti Tarinan viemää -kirjoituskilpailun ja nousi tuomariston suosikiksi erityisesti vapauttavan naurunsa vuoksi.

© JUSSI VIERIMAA

Marja Kangas (synt. 1974 Kuopiossa) on teatterin ja kirjoittamisen opettaja, joka iloitsee pitkästä itkusta ja tykkää nauraa ensin itselleen. Hän on kotonaan lähinnä Suomen Turussa ja Barcelonassa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

7


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510447949 EAN E-KIRJA :

9789510449882

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449899

Tiina Laitila Kälvemark (s. 1970) paneutuu syvällisesti kiehtoviin, ajankohtaisiin aiheisiin ja loihtii niistä unohtumattomia tarinoita. Laitila Kälvemarkin esikoisteos Kadonnut ranta (2012) oli Runebergehdokkaana ja romaani Karkulahti (2015) Euroopan unionin kirjallisuuspalkintoehdokkaana. © MATHIAS LAITILA KÄLVEMARK

TIINA L AITIL A K ÄLVEM ARK

H2O

Vangitseva romaani naisesta, jolla on monta persoonaa ”Jos sukeltaa tarpeeksi syvälle, ei pintaan noustessaan ole enää sama.” Hester on elänyt levottoman lapsuuden kaupungissa, missä vesi tulvii kaduille. Vähitellen hänelle on muovautunut monta ristiriitaista persoonaa: kun Hester itse sukeltaa järvissä ja lammikoissa, harrastaisi boheemi Hani mieluiten irtoseksiä. Pikkutarkka Ofelia puolestaan kontrolloi kaikkea – ja pelkää kuollakseen vettä. Äänet puhuvat Hesterin pään sisällä, eikä hän aina tiedä, ketä uskoa. Isäpuolen sairastuminen pakottaa Hesterin palaamaan hetkiin, jolloin hänestä tuli monta. Hän alkaa penkoa men-

8

neisyyttään, mutta läheiset ja sivupersoonat muistavat kukin omalla tavallaan. Muistot vapauttavat – mutta myös muuttavat tarinan kulun. H2O haastaa lukijan kysymään itseltään, voiko muistiin luottaa, ja onko mahdollista laatia omasta elämästään versio, jonka voi hyväksyä.


JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510447079 EAN E-KIRJA :

9789510447093

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510447086

© VEIKKO SOMERPURO

HELENA SINERVO

Tytön huone Pieni huone, suuri maailma ”Nuori aikuinen = henkilö, jolla on lupa lähteä toiselle puolelle maailmaa ja jättää läheiset itkeä tillittämään.” Sofia on 18-vuotias ja lähdössä pois kotoa, Kanadaan opiskelemaan ja etsimään synteettisestä biologiasta ratkaisua planeetan ongelmiin. Saara on hänen soitonopettajaäitinsä, ja kun hyvästien aika lähestyy, on aika käydä läpi mielessään kuluneet vuodet ja miltä maailma näyttää, kun tytön huone jää tyhjäksi. Mitä tehdä 15 neliön tilalla, edessä yksinäiset vuodet ja pienenevä lihasmassa? ”Nuori aikuinen = henkilö, joka voi idealisoida ihmisyyttä ja luulla, että kaikki häiriöt korjaantuvat rakastavissa oloissa. Hän ei osaa varoa sadistisia psykopaatteja.”

Helena Sinervo (s. 1961) on runoilija ja prosaisti, jonka teos Runoilijan talossa voitti Finlandia-palkinnon 2004.

Kun Saara oli 24-vuotias ja matkalla Pariisissa, hän sivuutti varoittavat tuntemuksensa ja lähti tuntemattoman miehen matkaan. Kertoako tapauksesta Sofialle? Asiasta, jota hän ei ole oikein osannut kohdata itsekään? Tytön huone on antelias ja monitunnelmainen yhdenpäivänromaani, joka pureutuu sukupolvien ja aikakausien eroihin ja samankaltaisuuksiin. Se sisältää tarinan, jonka ensimmäisen versio oli paljon kiitosta ja huomiota saanut Sinervon käsikirjoittama radiodokumentti Saaliseläimen vaistot.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

9


JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510445327 EAN E-KIRJA :

9789510449905

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449912

Laura Lähteenmäki (s. 1973) on kuin nykyajan Eeva Joenpelto: hänen kerrontansa on psykologisesti oivaltavaa ja mukaansatempaavaa, aiheensa tunnistettavia ja ikuisia. Lähteenmäki on tuottelias ja palkittu kirjailija, joka on kirjoittanut nuorille ja aikuisille. Sitten alkoi sade on hänen kolmas aikuisten romaaninsa.

© VEIKKO SOMERPURO

L AURA L ÄHTEENM ÄKI

Sitten alkoi sade

”Pitkän avioliiton salaisuus on se, ettei erota.” Universaali romaani luopumisista. Terapeutti Paula kuuntelee asiakkaiden suruja mutta ei ymmärrä, miksi tytär Elina halusi erota pitkästä liitostaan – Kasperista, johon myös Paula oli kiintynyt. Ihmiset katoavat ympäriltä vähitellen: vävy ei enää käy auttamassa, oma puoliso on kuollut ja tärkeä ystävyys päättynyt. Nuori Ojó on lähtenyt salakuljettajan matkaan ja odottaa ensimmäistä lastaan eteläeurooppalaisessa

10

turistikaupungissa. Siellä hän tapaa ystävällisen rouvan, joka ottaa hänet luokseen asumaan. Heillä molemmilla on muistoja, joista on parempi vaieta. Yhden ihmisen päätökset ja elämän suuret käännekohdat vaikuttavat myös läheisiin ympärillä, jotka ovat tahtomattaankin osallisia toisten tarinoissa.


Mooses Mentulan romaani Toiset meistä kuljettaa lukijan niin Rafael Karstenin tutkimusmatkoille Ecuadorin viidakoihin kuin Charles Bukowskin alter egon, Henry Chinaskin, ystävyyteen ja tekemisiin sumon suurmestari Akimoton kanssa. Tino pakenee ahtaiden seinien puristamaa elämäänsä erikoiselle matkalle, jonka aikana lukija pohtii, teemmekö ratkaisumme itse vai olemmeko vain osa jonkun kertomaa tarinaa. JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510444979 EAN E-KIRJA :

9789510444993

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510444986

Mooses Mentula (s. 1976) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kainuun korvessa Kuhmossa, asui välillä vuosia Lapissa ja on sittemmin juurtunut etsimään arkipäivän yläpuolelle nousevia tarinoita Tuusulaan. Mentula on kirjoittanut niin novelleja, romaaneja kuin kuunnelmiakin. Kirjoittamisen lisäksi hän tekee töitä peruskoulun rehtorina. Aiemmin hän on työskennellyt uutistoimittajana sanomalehdissä ja radiossa.

© VEIKKO SOMERPURO

MOOSES MENTUL A

Toiset meistä Voiko ihminen käsikirjoittaa elämänsä vai onko tarinan takana aina joku muu? Vaatimuksia ja velvollisuuksia paetakseen Tino hakee kaapista purkin, kaivaa siitä pillerin, työntää sen kielensä takaosan päälle ja vauhdittaa kahvilla lääkkeen liukumista mahalaukkuun. Hän asettuu seuraamaan PohjoisRuotsista lähetettävää web-kamerakuvaa akvaarion pohjalla lymyävistä monneista. Näky rauhoittaa, se tuo hänen mieleensä meren ja sen hiljaisen, pimeän maailman. Tino vaipuu kuvitelmiin elämistä, jotka koetaan toisaalla, toisissa ajoissa, toisten ihmisten silmin. Hän tutkii vanhaa kilpikonnan kuorta ja näkee siihen piirtyneissä jäljissä, naarmuissa, kuvioissa tarinoita. Tino huomaa äkkiä kirjoittavansa paitsi tarinoita maailmalta, myös omaa elämäänsä kirjaksi, jonka tapahtumia hän ei enää kykene hallitsemaan.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

11


© VEIKKO SOMERPURO

Joonas Konstig (s. 1977) on espoolainen kirjailija ja kouluttaja. Hän voitti Kalle Päätalo -palkinnon romaanillaan Kaikki on sanottu (2011). Konstig on tullut tunnetuksi myös ruokaaiheisista kirjoituksistaan ja mm. Vuosi herrasmiehenä -autofiktioromaanistaan (2017). www.joonaskonstig.com

JOONAS KONSTIG

Vaaran vuodet

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510442487 EAN E-KIRJA :

9789510442920

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510442913

Joskus rauha on sotaa vaarallisempi Tyylikäs, tositapahtumiin pohjautuva jännitysromaani sodan raunioista nousevasta Helsingistä ja murhasta, joka pakottaa kohtaamaan menneisyydet kaunat. Helsinki, kevät 1945. Sodan runtelemassa maassa ylintä valtaa pitää Neuvostoliiton valvontakomissio. Ilma on sakeana vallankaappauksen uhkaa, pelkoa, kiihkoa ja katkeruutta. Maa on jakautunut kahtia. Vaaran vuodet ovat alkaneet. Aarne on entinen kaukopartiomies, joka rakentaa englantilaisen vaimonsa kanssa uutta elämää sodan viemän tilalle. Pikkuveli Hugo on Valtiollisen poliisin tuore etsivä, joka on viettänyt sodan vankilassa kommunistina ja kihisee kostonhimoa porvarillista Suomea kohtaan. Satamasta löytynyt ruumis pakottaa vastakkain kaksi menneisyyden toisistaan erottamaa veljestä.

12

Murhatutkimukset johtavat poliittisten fanaatikkojen ja kansainvälisen vakoilun maailmaan, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Kostonhimon kanssa voi kilpailla vain rakkauden nälkä. Joonas Konstigin Vaaran vuodet on kiivastempoinen, tositapahtumiin perustuva trilleri ja samalla elävä ajankuva toisen maailmansodan jälkeisestä Suomesta.


© PERTTI NISONEN

JANI SA XELL

Helsinki Underground Huomisen hurmaa ja eilisen nostalgiaa 2040-luvun Helsingissä Helsinki Underground on maaginen romaani, jossa huikeat fantasiat kohtaavat raadollisen realismin. Kun syksyllä 2047 Helsingin ekokaupunginosassa, Kalasatamassa, alkaa kadota ihmisiä, 17-vuotias Verna ja hänen ystävänsä Emppu ja Paloma ryhtyvät tutkimaan tapauksia. He ajautuvat seikkailuun ja huomaavat, että katoamisten takana vaikuttaa verkosto, jonka kaltaista ei ole voitu kuvitellakaan. Tulevaisuuden Helsinki on onnenonkijoita täynnä, mutta pääkaupungin metrotunneleissa ja viemäriverkossa uinuneet pimeät voimat ovat heränneet. Tyttöjen tielle ilmestyy

Jani Saxell (s. 1972) on kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hänen teoksilleen on ominaista yhteiskunnallisuus sekä mielikuvituksellisten ja todellisten tapahtumien taitava sekoittaminen. Hänen edelliset kolme romaaniaan Unenpäästäjä Florian (2010), Sotilasrajan unet (2014) ja Tuomiopäivän karavaani (2017) sijoittuvat pääasiassa entisen Jugoslavian maihin. Tuomiopäivän karavaani voitti vuoden 2018 Tähtivaeltajapalkinnon. Helsinki Underground palaa kirjailijan kotikaupunkiin.

hahmoja menneisyydestä: verisen kevään 1918 Sörnäistenkaupunki herää eloon Valtterin ja Agathan rakkaustarinassa. Kieltolain aikaisessa Madame Tupun salongissa kohtaavat 1920–30-lukujen merkkihenkilöt. Saxell sukeltaa mestarillisesti kaupungin monenkirjaviin kerrostumiin ja ennustaa seuraavien vuosikymmenten trendit ja mullistukset.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510445938 EAN E-KIRJA :

9789510449929

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450338

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

13


EEVA KILPI

Elämää kaikki päivät

”Miten osaa olla vanha, kun on vastikään oppinut olemaan nuori?” JULKAISU : Maaliskuu (kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510446096 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510448014 EAN MP3-CD : 9789510450376

Eeva Kilpi (s. 1928) on Espoossa asuva kirjailija ja runoilija. Hänen runsaasti käännettyyn tuotantoonsa kuuluu mm. romaaneja, novelli- ja runokokoelmia ja omaelämäkerrallinen trilogia. Yksi Kilven tunnetuimpia teoksia on Elämä edestakaisin (1964), jossa hän tarkastelee evakkoutta.

14

Evakkokarjalaisuuden lisäksi Kilpi on tunnettu myös ihmissuhde- ja luontoaiheistaan. Hän on näyttänyt suuntaa seksuaalisuuden ja vanhenemisen kuvaajana. Hänet on palkittu monipuolisesta ja yhteiskunnallisesta tuotannostaan mm. SKS:n palkinnolla ja Pro Carelia -kunniamerkillä.


Rakastetun runoilijan tuokiokuvia neljän vuosikymmenen varrelta Elämää kaikki päivät sisältää Eeva Kilven päiväkirjamerkintöjä 1980-luvulta 2010-luvulle. ”On tajuttava arkikielen kauneus”, kirjailija muistuttaa itseään, ja merkitsee havaintojaan väsymättä muistiin. Hän tarkastelee sukupolvien välisiä suhteita, ikääntymistä ja aikaa, kaipuuta ja yksinäisyyttä, luovuutta ja muistamista – tärkeimpiä teemojaan rauhanaatetta ja luonnonsuojelua koskaan unohtamatta: ”Joka päivä yksi teko luonnon puolesta.” Runoilija kohtaa pelottomasti muuttuvan maailman ja käy sen kanssa yhä uudelleen vuoropuheluun: ”’Et ole yksin, et ole yksin’, laulavat linnut yön hiljaisuudessa, ja ainoastaan niiltä minä haluan ottaa tämän vakuutuksen vastaan.”

© VEIKKO SOMERPURO

EEVA KILPI

Perhonen ylittää tien

Kootut runot 1972–2000 Rakastetun runoilijan runot vuosilta 1972–2000 Eeva Kilpi kirjoittaa omalla sydämeenkäyvällä tavallaan monista elämänalueista, ennen kaikkea lämpimästä luontosuhteestaan ja lähimpien ihmisten merkityksestä. ”Sinun kanssasi, rakkaani, vuodet menevät liian nopeasti. Se on ainoa mistä sinua syytän. Ne tuhat vuotta jotka olemme olleet yhdessä ovat kuin yksi varastettu iltapäivä ja jokainen varastettu iltapäivä kuin tuhatsata ajastaikaa. Minä olen jo monta kertaa herännyt vanhana, yhtäkkiä.” JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 484

KIRJASTOEAN : LUOKKA : 82.2 9789510450369

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

15


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 280 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510436219 EAN E-KIRJA:

9789510444696

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510444702

© JYRI PIETARINEN

TUUL A-LIINA VARIS

Sattunut syntymään Omakohtainen romaani naiseksi ja taiteilijaksi kasvamisesta ”Kuusivuotiaasta asti hän muistaa johdonmukaisesti koko elämänsä, kaiken mitä on tapahtunut.” Kun Assi ja Essi syntyvät jatkosodan aikana, äiti pelkää pienten kaksosten hengen puolesta. Mutta tytöt jäävät eloon ja varttuvat kiireisten vanhempien, riitelevien tätien ja esikoisen roolistaan ylpeän isosiskon huomassa. Assin elämässä myrskyisät avioliitot ja dramaattiset vaiheet seuraavat toisiaan. Sotien jälkeisestä ajasta matkataan nykypäivään, varsinaissuomalaisesta kauppalasta pää-

16

Tuula-Liina Varis (s. 1942) käsittelee kirjoissaan oivaltavasti muun muassa naisen elämää ja parisuhdetta. Hänen muistelmansa Kilpikonna ja olkimarsalkka (1994) avioliitosta Pentti Saarikosken kanssa on jo klassikko. Esikoisromaanin Maan päällä paikka yksi on (1999) jälkeen Varis on julkaissut yli 20 teosta sekä yli tuhat kolumnia eri lehdissä. Varis on toiminut Suomen Kirjailijaliiton ensimmäisenä naispuheenjohtajana, juontanut YLE 1:n ikimuistoista Kirja A & Ö -ohjelmaa ja ollut viimeiset 20 vuotta järjestämässä Joensuun kirjallisuustapahtumaa.

kaupunkiin ja itäsuomalaiseen pikkukaupunkiin. Suomi muuttuu vähitellen – niin myös Assi. Tuula-Liina Varis katsoo säälimättömän tarkasti vuosikymmenien taakse ja kirjoittaa arkisesta elämänmenosta lämmöllä ja viisaudella. Romaanin Assista on kasvanut kirjailija.


JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 512

KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510447673

Rakel Liehu (s. 1939) on Suomen omaperäisimpiä kirjailijoita ja runoilijoita. Helene voitti Runeberg-palkinnon 2004 ja siitä valmistuu Antti J. Jokisen ohjaama elokuva 2020. Rakel Liehu oli ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi 2005 ja sai kirjallisuuden valtionpalkinnon 2008.

© VEIKKO SOMERPURO

RAKEL LIEHU

Helene

UUSINTAPAINOS

Romaaniin pohjautuva suurelokuva Helene ensi-illassa 2020! Sanoilla maalattu muotokuva Helene Schjerf beckistä. .”… hengästyttävä, purkauksenomainen matka taiteilija Schjerfbeckin sisimpään, upea taiteilijaromaani. (...) faktan ja fiktion taitavalla sekoittamisella Liehu antaa Helenelle äänen, kuvittaa puheella ja runolla hänen vaietun elämänsä, kertoo taulujen sanoman sanoilla.” - Turun Sanomat Rakel Liehu katsoi kauan Helene Schjerf beckin kuvia ja lähti vuosien matkalle etsimään ihmistä ja elämää niiden takaa. Matka vei elämyksiin ja pur-

kautui romaaniksi, jossa kirjailija rakentaa taiteilijan elämän täyden kaaren. Teos kertoo tinkimättömästä lahjakkuudesta, aistivoimaisesta naisesta, salatun rakkauden kokemuksista. Ja avaa oven viimeisen huoneen yksinäisyyteen, puhuttelevan paljaiden omakuvien luo. Pelkistyksen mestaria Liehu kuvaa intiimisti, vahvoin vedoin, jotka ovat kuin taiteilijan omasta siveltimestä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

17


© SUVI-TUULI KANKAANPÄÄ

Tommi Kinnunen (s. 1973) työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Neljäntienristeys (2014) on hänen esikoisteoksensa. © LAURA KOSONEN

TOMMI KINNUNEN, PAUL A SALMINEN

Neljäntienristeys Näytelmäversio

Paula Salminen (s. 1977) on Joensuusta kotoisin oleva näytelmäkirjailija ja dramaturgi.

Rakastetun romaanin näytelmäversio Tommi Kinnusen Neljäntienristeys on yksi 2000-luvun menestyneimmistä romaaneista. Sen käännösoikeudet on myyty noin 20 maahan. Nyt siitä julkaistaan Paula Salmisen kiitetty teatterisovitus. Pitäjänkätilö Maria tahtoo talostaan pidemmän kuin kenelläkään muulla. Hänen avioton tyttärensä Lahja taas tekee kaikkensa sopeutuakseen, saadakseen onnen ja vaientaakseen pahat kielet. Lahjan aviomies Onni on sotasankari ja taitava talonrakentaja, mutta hän yrittää pyytää anteeksi jotain, jota ei edes uskalla sanoa ääneen. Vuosikymmeniä myöhemmin Kaarina sisustaa appensa unelmista tyhjenneen talon ja tahtoo purkaa sitä, mitä toiset ovat äänettömäksi rakentaneet.

18

Neljäntienristeys on hienovaraisen tarkkanäköinen teos ulkopuolisuudesta ja salaisuuksista – ihmisistä, jotka rakentavat unelmansa luvattomiin harjakorkeuksiin. Paula Salmisen dramatisoima näytelmä kantaesitettiin Turun Kaupunginteatterissa 2016, jonka jälkeen esitys on nähty useassa suomalaisteatterissa. ”Paula Salmisen loistava dramatisointi on toisaalta uskollinen alkuperäistekstille mutta elää ja hengittää omalakisesti.” - Turun Sanomat JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 150

KIRJASTOLUOKKA : 83 EAN : 9789510449554


Laura Tressel (s. 1976) on espoolainen kirjoittaja, jota kiinnostaa erityisesti lajityyppejä sekoitteleva kirjallisuus. Hän on opiskellut kirjoittamista mm. Työväen Akatemiassa ja Kriittisessä Korkeakoulussa. Laura Tresselin runoja on julkaistu aiemmin Tuli ja Savu -lehdessä, ja hän on esittänyt tekstejään monitaiteellisena tekstiinstallaationa. Hengitys on Laura Tresselin esikoisteos.

© VEIKKO SOMERPURO

ESIKOISTEOS

L AURA TRESSEL

Hengitys ”Sukellan, ja vesi päästää minut läpi” Laura Tresselin tekstit liikkuvat runon ja proosan rajalla. Niissä ollaan rannalla ja sukelluksissa. Pysäyttävän kaunis ja tarkasti havainnoiva teos puhuu ilmasta ja vedestä, rakkaudesta ja kuolemasta sekä menettämisen pelosta. ”uimalelun viehätys: vedän keuhkot täyteen ilmaa ja puhallan, kurttuinen delfiinikuvio siliää, rengas täyttyy nostat renkaan vyötäröllesi kuin tanssiaishameen hengitykseni kannattelee sinua veden päällä”

JULKAISU : Helmikuu SIVUMÄÄRÄ : 90 KIRJASTOLUOKKA : 82.2 EAN : 9789510445983

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

19


© JUSSI VIERIMAA

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 260 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

JUHANI BRANDER

Miehen kuolema Pohdintoja maskuliinisuudesta

EAN : 9789510446287 EAN E-KIRJA :

9789510446300

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510446294

Juhani Brander (s. 1978) on Helsingissä asuva kirjailija ja kulttuurikriitikko. Brander pääsi ainoana pohjoismaalaisena Best European Fiction -antologiaan vuonna 2010 ja palkittiin Kritiikin punnuksella vuonna 2014. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Omakohtainen teos mieheksi kasvamisesta Miehen kuolema on keskustelunavaus sekä henkilökohtainen tilinteko niistä mekanismeista, joista miehisyys rakentuu. Juhani Brander kuvaa maskuliinisen kulttuurin sisältä satuttavasti, miten pojista tehdään ”miehiä”. Kirjassa kuvataan väkivaltaa, urheilua ja armeijaa toksisen maskuliinisuuden keskeisinä elementteinä. Teos valottaa miehenä olemisen ristiriitaisuuksia ja niitä prosesseja, jotka miehisyyttä kulttuurisesti tuottavat. Brander kertoo, miksi pojat eivät lue kirjoja ja miksi tunteista puhuminen on miehille niin vaikeaa.

20

Teos käsittelee myös #metoo-kampanjaa, ylierotisoitunutta nykykulttuuria ja pornon vaikutusta seksuaalisuuteen. Itseään säästelemättä Brander paljastaa syyt siihen, miksi miehet vaikenevat häpeän kokemuksista mm. pahoinpitelyjen ja seksuaalisen ahdistelun kohteina. Miehen kuolema osoittaa sen, että miehistä ja miehisyydestä on moneksi, mutta hegemonisen maskuliinisuuden tukahduttavan kouran alta heidän äänensä ei kuulu.


Esseissään hän ruotii myös omia mielenmuutoksiaan: analysoi suistumistaan viettelevään kulttuuripessimismiin ja pohtii, onko arvokas ja älyllinen suuttumus vielä pelastettavissa nettisolvauksien ja vihapuheen kulta-aikana. Nimiesseessä Melender kuvaa suhtautumistaan Haavikon kiistanalaiseen hahmoon, joka eli yhtä lailla taloudesta kuin kirjallisuudesta. Hän myös suomii taipumustaan tehdä poliittisia ratkaisuja esteettisin perustein, kertoo suhteestaan uskontoon ja uskonnollisuuteen sekä väittää, ettei tieteellistä maailmankuvaa ole olemassa, ainoastaan tieteellisiä faktoja. JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510442081 EAN E-KIRJA :

9789510442098

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449950

Tommi Melender on toistakymmentä kirjaa julkaissut kirjailija, jonka edelliset teokset ovat romaani Rautakausi (2017) ja esseeteos Maailmojen loput (2017) yhdessä Sinikka Vuolan kanssa.

Poika joka luki Paavo Haavikkoa

© VEIKKO SOMERPURO

TOMMI MELENDER

Esseitä siitä, miksi omaa maailmankuvaansa on hyvä epäillä ja kyseenalaistaa Pidämme takinkääntämistä tuomittavana paheena, mutta miksi ihmeessä? Eikö ole vain hienoa, että pystymme säätämään näkökantojamme, kun viisautta ja ymmärrystä tulee lisää. Minät ovat huokoisia, miksi eivät siis maailmankuvamme? Melender kirjoittaa ”ajatuksellisesta uskottomuudesta”, sillä meidän pitäisi tarvittaessa pystyä hylkäämään vanhempiemme, sukujemme ja viiteryhmiemme pyhät arvot.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

21


Suomennettu kaunokirjallisuus

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS :

La figlia oscura SUOMENTAJA : Helinä Kangas SIVUMÄÄRÄ : 150

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789510445044 EAN E-KIRJA : 9789510448359 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448342 EAN MP3-CD : 9789510450390

22


”Elena Ferrante on aikamme suurimpia romaanikirjailijoita.” - The New York Times

ELENA FERRANTE

Tyttären varjo Uutta Ferrantea suomeksi! Elena Ferrante loistaa äiti-tytärsuhteen kuvaajana. Hän rikkoo täydellisen äitiyden myyttiä julman rehellisessä romaanissaan. Leda on eronnut opettaja jonka tyttäret ovat muuttaneet pois kotoa. Merkitseekö uusi yksinolo huikaisevaa vapautta vai tyhjän pesän ahdistusta? Lomalla muistot omista vaikeista ja epäsovinnaisista valinnoista äitinä alkavat piinata. Pian tarina naisesta, joka viimein saisi olla ahtaista perinteistä vapaa, vaihtuu raivokkaaksi päänsisäiseksi välienselvittelyksi menneisyyden käsittelemättömien asioiden kanssa.

Italian merkittävin nykykirjailija, Elena Ferrante, on noussut rakastetulla Napolisarjallaan kansainväliseen suurmenestykseen. Ferranten tuotantoa sävyttää vahva henkilökohtaisuuden tuntu ja feministinen ote. Hänestä on sanottu: ”Kaikki hänen romaaninsa ovat erilaisia; ne kaikki ovat myös samoja.”

Napoli-sarjan lisäksi Ferrantelta on suomennettu kolme varhaisempaa, itsenäistä romaania: Hylkäämisen päivät (uusi laitos 2017), esikoisteos Amalian rakkaus (uusi laitos 2019) sekä ennen suomentamaton Tyttären varjo, josta on tekeillä myös elokuva. Italiassa La figlia oscura (Tyttären varjo) ilmestyi vuonna 2006.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

23


”Harva kirja saa minua enää itkemään, mutta viimeiseen sivuun päästyäni silmäni kirvelivät kyynelistä.” – Sunday Times

”Humaani, unohtumaton kaunokirjallinen teos.” - Kirkus JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Patria SUOMENTAJA : Sari Selander SIVUMÄÄRÄ : 700 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510438336 EAN E-KIRJA :

9789510451076 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510449981

© ISTOCK

24


FERNANDO ARAMBURU

Äidinmaa

Elämää suurempi tarina ystävyksistä, jotka väkivallan vuodet erottavat Espanjassa yli miljoona kirjaa myynyt suurmenestys, suurten tunteiden sukutarina Baskimaan vihan ja rakkauden vuosista. Poliittinen konflikti repii Baskimaan pientä kyläyhteisöä. Kahden perheen ystävyys vaihtuu katkeraan vihanpitoon, kun toisen perheen poika liittyy ETA:n aseelliseen taisteluun ja toisen isä taas joutuu ETA:n uhriksi. Syvältä kouraiseva sukusaaga seuraa tarkkanäköisesti perheiden arkisia tragedioita ja mustaa surua, mutta myös horjumatonta vakaumusta ja iloa. Äidinmaa kertoo unohtamisen mahdottomuudesta ja anteeksiannon välttämättömyydestä. Koskettava kuvaus kansasta, jonka on opittava elämään väkivaltaisen menneisyytensä varjossa.

© IVAN GIMÉNEZ / TUSQUETS EDITORES

Fernando Aramburu (s. 1959) on aikamme merkittävimpiä espanjalaiskirjailijoita. Hän syntyi Baskimaassa ja asuu nykyään Saksassa. Aramburulle on myönnetty lukuisia merkittäviä kirjallisuuspalkintoja, mutta vasta Äidinmaa (Patria) osoittautui huikeaksi menestykseksi sekä lukijoiden että kriitikoiden keskuudessa ja nosti hänet kirjailijaksi, joka on jättänyt jälkensä aikaamme. Oikeudet Äidinmaahan on myyty yli 30 maahan.

” Tyrmäävän voimallinen, katkeransuloisine loppuratkaisuineen, Espanjan tärkeimpiin kuuluvan romaanikirjailijan avaus englannin kieliseen maailmaan on mestariteos.” - Library Journal

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

25


”Suurenmoinen, romanttinen lukunautinto.” - The New York Times

Lara Prescott on opiskellut yhteiskuntatieteitä Washington D.C:ssä, Namibiassa ja EteläAfrikassa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli poliittisen kampanjan konsulttina. Tätä ei koskaan tapahtunut on hänen esikoisromaaninsa, jonka julkaisuoikeuksista on maksettu maailmalla seitsemännumeroisia summia. Romaani julkaistaan 28 kielellä ja sovitetaan elokuvaksi. Lara on saanut nimensä Tohtori Živagon sankarittaren mukaan.

© MATTHEW PRESCOTT

L ARA PRESCOT T

Tätä ei koskaan tapahtunut Kylmä sota. Liekehtivä rakkaus. Suuri, tositarinan inspiroima lukuromaani rakkaudesta maailmanhistorian polttopisteessä. Tätä ei koskaan tapahtunut on mukaansatempaava tarina vakoojista ja sihteereistä, kirjailijoista ja rakastajattarista, toisinajattelijoista ja vallankumouksellisista. Se kertoo siitä, miten CIA salakuljetti Neuvostoliittoon propagandan sijaan rakkaudesta kertovan romaanin Tohtori Živago. Se on tarina rohkeista naisista historian painekattilassa. Se on ilmiö.

”Lumoava... Harvinaislaatuinen, ahmittava kirja, jonka kerronta soljuu yhtä ovelasti kuin sen juoni.” - Vogue

26

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Secrets We Kept SUOMENTAJA : Irmeli Ruuska SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510441541 EAN E-KIRJA : 9789510449455 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449462


© LUCY DICKENS

M A X PORTER

Lanny

Lukijat ympäri maailman valloittanut pieni suuri kirja yhteisön ja mielikuvituksen voimasta, lapsuudesta ja rakkaudesta Surulla on sulkapeite -romaanin kirjoittajalta. Porterin ainutlaatuinen taito kutoa yhteen runoa, romaania, satua ja totta avaa lukijalle uusia maailmoja ja hämmästyttää: että näinkin voi kirjoittaa, kertoa ja koskettaa. Sadan kilometrin päässä Lontoosta on pieni kylä. Samanlaisia on Englannissa monta: pubi, kirkko, punatiilirivitaloja, muutama kunnan omistama asunto, pari isompaa taloa. Kylä kuuluu niille ihmisille, jotka siellä asuvat ja niille, jotka

Max Porterin (s. 1981) palkittu romaani Surulla on sulkapeite (Grief is the Thing with Feathers, suom. Irmeli Ruuska) oli huima arvostelu- ja myyntimenestys. Lannyn elokuvaoikeudet on ostettu ja kirjan oikeudet on myyty yli 20 maahan.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Lanny SUOMENTAJA : Irmeli Ruuska SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510441534 EAN E-KIRJA :

9789510449936 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510449943

asuivat siellä satoja vuosia sitten. Kylä kuuluu myös Isä Suomukka -vainaalle, joka kuulee kaiken ympärillään, niin jokapäiväisten äänten kakofonian kuin historian äänekkäämmän havinan. Erityisesti hän kuulee äänen, joka kuuluu ei-vielä-niin-kovin-isolle pojalle, Lannylle. Lanny rakentaa lehtimajaa, opettelee piirtämään hiilellä, hyräilee, rakastaa, on läsnä tässä ja nyt. Kun Lanny katoaa, kylästä kumpuavat reaktiot ovat parhainta ja pahinta, mitä ihmisissä on.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

27


BETH O’LEARY

Kimppakämppä

JULKAISU : Tammikuu (kirja, SUOMENTAJA : Taina Wallin e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : SIVUMÄÄRÄ : 400 The Flatshare KIRJASTOLUOKKA : 84.2

28

EAN : 9789510433898 EAN E-KIRJA : 9789510448274 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510448267


”Kau

© ELLEN O’LEARY

nokir jallis joka uutta tuo h y v än m – suu ielen nnat t o m naut an innol l i n en ja s ä ke n öivän haus ka.” - Dai ly Ex press

Voiko toiseen rakastua pelkkien Post-it-lappujen perusteella?

Beth O’Leary opiskeli englannin kieltä ja kirjallisuutta yliopistossa ja työskenteli sittemmin kustantamossa lastenkirjallisuuden parissa. Hän kirjoitti Kimppakämpän junassa matkoillaan töihin Lontoon keskustaan ja takaisin kotiin sen laitamille. Nykyään hän kirjoittaa romaaneja päätoimisesti.

Hersyvän sydämellinen menestysromaani erikoisesta asumisjärjestelystä. Hätä kämppiksen keksii! Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Mutta kun yhteiseloon sotkeutuu romanttisia tunteita, menneisyyden traumoja ja vankilassa väärin perustein istuvia veljiä, kämppikset kohtaavat hankalampia haasteita kuin toisen pesemättömät tiskit.

© ISTOCK

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

29


SOPHIE KINSELL A

Sitä saa mitä antaa Rakkaus kuittaa kaikki velat. Taattua Kinsellaa: ratkiriemukas ja kyynelkanavat avaava romaani rakkaudesta, omien vahvuuksien tunnistamisesta ja velkakirjasta, joka muuttaa kaiken. Fixie on lempinimensä ansainnut: hänen on aivan pakko fiksata kaikki, mikä ei ole ihan justiinsa. Vinossa olevat tavarat oikaistaan ja huomaamattomatkin tahrat poistetaan, eikä kaveria tietenkään voi olla auttamatta. Kun vihreäsilmäinen mies kahvilassa pyytää Fixietä läppärivahdiksi, tämä toki suostuu ja vieläpä pelastaa koneen vesivahingolta. Kiitollinen Sebastian raapustaa Fixielle velkakirjan, mistä seuraa oikea vastapalveluksien pingismatsi. Löytääkö kaikkia muita auttava Fixie rohkeutta fiksata itsensä ja taistella oman onnensa puolesta?

EAN : 9789510442104 EAN E-KIRJA : 9789510442111 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA:

9789510442128

Sophie Kinsella (s. 1969) on englantilaisen Madeleine Wickhamin kirjailijanimi. Hänet tunnetaan erityisesti Himoshoppaaja-sarjastaan, jossa hyväsydäminen Becky seikkailee muodin maailmassa. Kinsella on valmistunut Oxfordin yliopistosta ja työskenteli taloustoimittajana ennen kuin ryhtyi kirjailijaksi. Hänen tavaramerkkejään ovat nokkeluus ja pirteä huumori.

30

© HENRY WICHAM

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: I Owe You One SUOMENTAJA : Kaisa Kattelus SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

SIMONA AHRNSTEDT

Kaikki tai ei mitään Ahrnstedt on romanttisen vallankumouksen äänitorvi!

Simona Ahrnstedt (s. 1967) on Ruotsin romanttisen kirjallisuuden uusi kuningatar. Ahrnstedtin viihdyttävät lukuromaanit ovat vetäviä ja seksikkäitä ja täynnä vahvoja naisia, huumoria, modernia Tukholmaa ja kansainvälisiä sivujuonteita, rakkautta, romantiikkaa, vihaa ja kostoa. Ahrnstedtistä on tullut esitaistelija romantiikalla höystetyille kirjoille joita naiset kirjoittavat naisista – ja naisille.

Sähäkkä romaani moderneista naisista, kuumasta intohimosta ja aikamme järjettömistä ihanteista. Mainostoimittajana työskentelevä Lexia Vikander rakastaa työtään. Mutta hän ei oikein sopeudu tikunlaihojen kollegoidensa joukkoon. Asiat firmassa ovat muutenkin sekaisin. Omistaja on vaihtunut ja potkuista huhutaan. Lexia istuu baarissa ja juo surkeana pinkkejä lohtudrinkkejä. Sitten hänen viereensä istahtaa uskomaton komistus. Adam Nylund, entinen lähiöiden paha poika, aikoo saneerata juuri hankkimansa mainostoimiston. Kohta he jo vaihtavat kiihkeitä suudelmia. Maanantaiaamuna he tapaavat taas: Lexia ja hänen uusi pomonsa, Adam.

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Allt eller inget SUOMENTAJA : Virpi Vainikainen SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510449424 EAN E-KIRJA : 9789510449431 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449448

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

31


PASCAL ENGM AN

Polttava maa

”Pascal Engmanilla on hämmästyttävä taito jatkuvasti kiristää tarinan tahtia. -- Korkeaa kansainvälistä tasoa.” - SVT Gokväll JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Eldslandet SUOMENTAJA : Pekka Marjamäki SIVUMÄÄRÄ : 520 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510443118 EAN E-KIRJA :

9789510443125

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510443132

”Sähäkkä jännäri, jonka tyylikkäästi punottu juoni kulkee Tukholmasta ja Etelä-Amerikkaan ja takaisin.” - Dagens Nyheter

32


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

Suuren luokan trilleri on oikea herkku! Järjestäytyneen rikollisuuden lonkerot yltävät ympäri maailman. Uuden jännityssarjan sankarittaren, rikostutkija Vanessa Frankin, elämä on mullin mallin, mutta taka-alalle jättäytyminen ei ole vaihtoehto. Tukholmalainen luksuskelloliike ryöstetään, mutta ainuttakaan rannekalloa ei viedä. Menestyneitä liikemiehiä siepataan, ja heidän perheiltään vaaditaan lunnasrahoja. Etelä-Amerikassa käydään laajaa elinkauppaa, jota johdetaan Chilessä sijaitsevasta natsisiirtokunnasta käsin.

Chileläis-ruotsalaisen Pascal Engmanin (s. 1986) Patriootit esitteli ajankohtaisen ja huikeaan juonenkuljetukseen yltävän esikoistrilleristin. Toinen romaani, Polttava maa, räjäyttää pankin. Engman on entinen Expressenlehden toimittaja, jonka huolellisesti taustoitettu kerronta liikkuu vaivattomasti ja juonivetoisesti eri maissa ja maanosissa.

Omapäinen Vanessa oivaltaa, että tapahtumien välillä on yhteys. Väliaikaisesta viraltapanosta huolimatta hän jatkaa sitkeästi monirintamasotaa kansainvälisesti järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, jolla osoittautuu olevan haarapesäkkeitä Ruotsin poliisivoimissa.

”Pascal Engman on jo varteenotettava kirjailija, ja hän osaa viihdyttää yleisöään.” - Göteborgs-Posten

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

33


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Cari Mora SUOMENTAJA : Jorma-Veikko Sappinen SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510446485 EAN E-KIRJA : 9789510446508 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510446492

© ROBIN HILL

THOM AS HARRIS

Cari Mora ”Parasta Harrisia sitten Uhrilampaiden.” – New Statesman Vuosikymmenen odotus palkitaan: uusi, selkäpiitä karmiva trilleri Hannibal Lecterin luojalta! Miamilaiskartanon kätköissä makaa 25 miljoonan dollarin arvoinen kulta-aarre. Moni vaarallinen mies havittelee sitä, mutta vaarallisin heistä on Hans-Peter Schneider: murhamies, jonka rinnalla ”Kannibaali-Hannibal, Hammaskeiju ja Buffalo Bill vaikuttavat kunnon kansalaisilta” (Daily Express). Kartanon vahtimestarina toimii Cari Mora, ”seuraava Lisbeth Salander” (The Washington Post), entinen kolumbialainen lapsisotilas. Kun Hans-Peter iskee silmänsä sekä häneen että kultaan, Carin tahto ja taidot selviytyä punnitaan kammottavalla tavalla.

34

Thomas Harrisilta (s. 1940) on ennen Cari Moraa julkaistu viisi romaania, jotka kaikki on myös filmatisoitu. Häntä pidetään nykyaikaisen kauhutrillerigenren uranuurtajana. Harris on onnistunut luomaan legendaarisia hirviöitä, joiden kauheus ei kumpua yliluonnollisuudesta vaan jostain paljon pelottavammasta – ihmisyyden pimeimmästä ytimestä. Harris viettää hahmojaan rauhallisempaa elämää Floridassa ja tekee vapaaehtoistyötä merilintujen suojelemisen parissa.


Bo Svernström (s. 1964) työskentelee Aftonbladetin toimittajana ja hänellä on tohtorintutkinto ruotsalaisesta kirjallisuudesta. Uhri ja pyöveli on hänen esikoisromaaninsa, jonka oikeudet on myyty jo kymmeneen maahan, ja joka on keikkunut pitkään Ruotsin bestseller-listoilla. Svernström asuu Tukholmassa ja kirjoittaa toista romaaniaan.

© MARTIN STENMARK

BO SVERNSTRÖM

Uhri ja pyöveli Kuka jakaa oman käden oikeutta? Synkkä ja raaka romaani Seitsemän-elokuvan ja Lars Keplerin hengessä. Yllätykselliset juonenkäänteet vetävät maton kokeneimmankin lukijan alta. Kun tunnettu seksuaalirikollinen löytyy ristiinnaulittuna ladon seinältä, käynnistyy tutkinta, joka osoittautuu haastavimmaksi komisario Carl Edsonin uralla. Tekijä ei ole jättänyt itsestään mitään jälkiä lukuun ottamatta autonavainta, jonka toimittaja Alexandra Bengtsson sattumalta löytää rikospaikalta. Johtolangat vievät jengitaustaisen miehen luokse, mutta Edson alkaa aavistella olevansa tekemisissä poikkeuksellisen ovelan murhaajan kanssa. Jakaako joku oman käden oikeutta – ja löytyykö tekijä ennen kuin uhriluku kasvaa?

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Offrens offer SUOMENTAJA : Pekka Marjamäki SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510436981 EAN E-KIRJA :

9789510443989 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510443996

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

35


JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : X sätt att dö SUOMENTAJA : Outi Menna SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510449226 EAN E-KIRJA : 9789510449240 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510449233

© THRON ULLBERG

STEFAN AHNHEM

Monta tapaa kuolla Kuolema on vain nopanheiton päässä. Räjähtävä jatko Ahnhemin Motiivi X -romaanille ja viides romaani Fabian Riskistä kertovassa suositussa sarjassa. Kumivene lähtee kesäyön hämärässä matkaan Råån satamasta. Veneessä istuu mies kantaen miekkaa selässään. Arpakuutio on määrännyt hänen tehtävänsä: tänä yönä jonkun on kuoltava. Mies ei vielä itsekään tiedä, kuka uhri on. Kun ruumis löydetään, Helsingborgin poliisilaitoksella ollaan ymmällään. Rikokset, joita pidettiin jo ratkaistuna, osoittautuvat monimutkaisemmiksi kuin luultiin, ja kaikki pitää taas aloittaa alusta. Jahti kiihtyy murhaajan löytämiseksi. Kuka pitelee käsissään noppaa, joka määrää elämästä tai kuolemasta?

36

Stefan Ahnhem (s. 1966) työskenteli elokuva- ja tv-käsikirjoittajana yli 20 vuotta ennen rikoskirjailijan uraansa. Fabian Risk -romaanisarjassa ovat ilmestyneet Pimeään jäänyt, Yhdeksäs hauta, Miinus kahdeksantoista astetta ja Motiivi X. Ahnhemin kirjoja on myyty yhteensä miljoona kappaletta ja niiden oikeudet on ostettu yli 30 maahan.


© RED STAR PHOTO

JENS HENRIK JENSEN

Jäätyneet liekit Kuinka taistella näkymätöntä vihollista vastaan? ”Peru kaikki menosi, ota mukava asento ja soluttaudu Tanskan valtaeliittiin – tätä ei voi jättää väliin.” – Bognørden.dk Kuolleeksi luultu Niels Oxen toipuu vakavista vammoista Ruotsin saaristossa ja on elämänsä pahimman valinnan edessä: Jos salaisen valtaverkoston Danehofin johtajille selviää, ettei Oxenia saatukaan hengiltä, he käynnistävät ihmismetsästyksen hänen päänsä menoksi. Jos taas Tanskan poliisi huomaa hänen olevan elossa, hän joutuu etsintäkuulutetuksi murhasta, jota ei ole tehnyt. Oxen ei halua pakoilla lopun ikäänsä vaan päättää yrittää paljastaa syylliset. Mutta näkymätön vihollinen on vaikea vastustaja.

Jäätyneet liekit on kolmas osa tanskalaisen Jens Henrik Jensenin (s. 1963) kansainväliseen suosioon nousseessa Oxen-sarjassa, josta SF Studios valmistelee tv-sarjaa. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet Hirtetyt koirat (2018) ja Pimeän miehet (2019). Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Jensen työskenteli pitkään toimittajana, mitä perua on hänen intohimonsa salaisten valtarakenteiden tutkimiseen.

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : De frosne flammer SUOMENTAJA: Sanna Manninen SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510427231 EAN E-KIRJA : 9789510448243 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448250

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

37


LISA JEWELL

Löysin sinut Jokaisella on salaisuutensa. Mitä jos et enää muistaisikaan omaasi? ”Raikas ja vetävä, henkilöt ovat niin todellisia että tunsin heidän kipunsa. Rakastin Löysin sinut -romaania.” – Clare Mackintosh Tuulenpieksemässä rantakaupungissa yksinhuoltajaäiti Alice Lake löytää miehen istumasta rannalta talonsa edustalta. Miehellä ei ole nimeä, ei päällystakkia eikä hajuakaan siitä, miten hän oli sinne joutunut. Alice päästää hänet taloonsa. Samaan aikaan Lontoon liepeillä hiljattain avioitunut Lily Monrose on huolesta sairas, sillä hänen miehensä ei ole palannut yövuorosta. Sitten poliisi väittää, että miestä jonka hän on nainut ei ole olemassakaan. Lukuisat juonenpätkät risteilevät yllättävästi ja törmäävät lopulta kiehtovasti yhteen. ”Ajatuksia herättävä romaani, täynnä uskottavia henkilöitä, upeaa kirjoitusta ja yllättäviä käänteitä…” – Booklist

EAN : 9789510436608 EAN E-KIRJA :

9789510448281 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448298

Brittikirjailija Lisa Jewell (s. 1968) on kansainvälinen menestyskirjailija, jonka teoksia on käännetty 16 kielelle ja myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta yksinomaan englanninkielisessä maailmassa. Jewell on samastuttavien henkilöiden ja uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa.

38

© IAIN PHILPOTT

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : I Found You SUOMENTAJA: Karoliina Timonen SIVUMÄÄRÄ : 430 KIRJASTOLUOKKA : 84.2


Sofie Sarenbrant (s. 1978) halusi tehdä selvän eron sankarittarensa ja muiden ruotsalaisista jännäreistä tuttujen elämäänsä väsyneiden poliisien välille. Syntyi Emma Sköld, nuori ja kunnianhimoinen naispoliisi. Emma Sköld -sarjasta tulikin heti valtava hitti. Aiemmin sarjassa ovat suomeksi ilmestyneet Avoimet ovet, Osasto 73 ja Kerjäläinen.

SOFIE SARENBRANT

Syntipukki Kuinka hyvin oikeastaan tunnet oman lapsesi? Valheista ja kostosta kertova Syntipukki on uusi, itsenäinen osa lukijansa vanginneessa Emma Sköld -dekkarisarjassa. Rauhallisella Bromman asuinalueella Tukholman kupeessa riehuu murtovarkauksien aalto. Kun varkaudet raaistuvat ja teini-ikäinen poika kuolee, rikospoliisi Emma Sköld saa jutun hoidettavakseen. Tapaus vaikuttaa asuntomurrolta, joka meni pahimmalla mahdollisimmalla tavalla pieleen. Epäilyt kohdistuvat perheen siivoojaan, joka löysi uhrin. Asiaa ei auta, että siivooja ei ole Ruotsista kotoisin: Bromman alueen nettifoorumi täyttyy pian vihaviesteistä häntä ja kaikkia ulkomaisia työntekijöitä kohtaan. Kun uusia uhreja alkaa tulla, Emman metodit käyvät yhä kyseenalaisemmiksi, ja vaarassa on nyt entistä useampi ihminen.

RUOTSIN PARAS RIKOSKIRJAILIJA 2019! JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Syndabocken SUOMENTAJA: Helene Bützow SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510448465 EAN E-KIRJA : 9789510448489 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448472

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

39


© THRON ULLBERG

VIVECA STEN

Hyytäviä hetkiä Kymmenen saaristolaiskertomusta

Viveca Sten (s. 1959) on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija. Hän asuu talvet Tukholmassa ja kesät sukunsa huvilassa Sandhamnin saarella, minne hän rikostarinansakin sijoittaa.

Syvemmälle Sandhamnin saloihin! Kuinka Nora Linde ja Thomas Andreasson oikein tutustuivat? Miten Nora päätyi asumaan yhdessä Sandhamnin kauneimmista taloista? Onko juhannuksenvietto saaristossa ikinä turvallista? Viveca Stenin luoma ja Nora Linden tähdittämä kirjasarja on tutustuttanut miljoonat lukijat pieneen ja viehättävään Sandhamnin saareen. Idyllisestä ulkonäöstä huolimatta saarella tapahtuu paljon ja kauheita. Hyytäviä hetkiä kertoo elämästä Sandhamnissa: lukijat saavat lisää tietoa saarelaisista sekä löytävät uusia yllätyksellisiä puolia jo tutuista päähenkilöistä. Kymmenen jännittävän lyhytkertomuksen avulla Viveca Sten vie Sandhamn-fanit kulissien taa ja näyttää taas kerran, kuinka saaristossa mihinkään ei voi luottaa – ei säähän eikä ihmisiin…

40

JULKAISU : Tammikuu (kirja, mp3-CD), joulukuu 2019 (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Iskalla ögonblick SUOMENTAJA : Sirkka-Liisa Sjöblom SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510430033 EAN E-KIRJA : 9789510449172 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449189 EAN MP3-CD : 9789510450413


JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : The Celtic Empire SUOMENTAJA : JormaVeikko Sappinen

SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789510446027 EAN E-KIRJA :

9789510446089

© PETER LAMPACK AGENCY

CLIVE CUSSLER , DIRK CUSSLER

Kelttien valtakunta NUMAn tutkijat sukeltavat muinaisen maailman saloihin. ”Pirunmoinen pinne seuraa toistaan pitäen Pittin perheen vaarassa ja lukijan nenän kirjassa.” –Kirkus Reviews YK:n tutkijaryhmän murha El Salvadorissa. Tappava yhteentörmäys Detroitin vesiväylillä. Haudanryöstäjien hyökkäys arkeologisille kaivauksille Niilin rannalla. Onko näiden väkivaltaisten tapahtumien välillä yhteys? Vastaus saattaa piillä tarinassa egyptiläisprinsessasta, joka kolmetuhatta vuotta sitten joutui pakenemaan isänsä armeijaa.

Yhdysvaltalaisen Clive Cusslerin (s. 1931) jännitysromaaneita on myyty toistasataa miljoonaa yli sadassa eri maassa. Cussler yhdistää jännitysromaaneissaan reipasta seikkailuhenkeä huipputeknologiaan. Cussler on tullut tunnetuksi myös meriarkeologina, syvänmerentutkijana ja klassikkoautojen keräilijänä. Dirk Cussler (s. 1961) omistautuu nykyään lähes yksinomaan kirjoittamiselle. Hän on myös jo useita vuosia osallistunut isänsä Clive Cusslerin perustaman NUMA:n sukellusretkille ja toimii organisaation hallituksessa.

Pittin merentutkijaperheen on selvitettävä muinainen arvoitus, joka voi muuttaa ihmiskunnan tulevaisuuden.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

41


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : The Golden House SUOMENTAJA : Maria Lyytinen SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510441107 EAN E-KIRJA : 9789510448397

SALM AN RUSHDIE

Kultainen talo Vaihtoehtoinen totuus amerikkalaisesta unelmasta ”Piristysruiske Amerikan – ei, vaan koko maailman! – kirjallisuudelle… Kreikkalainen tragedia intialaisin juurin ja newyorkilaisin koordinaatein.” – San Francisco Chronicle Barack Obaman virkaanastujaispäivänä mystinen miljardööri Nero Golden muuttaa asumaan New Yorkiin kertoja Renén, nuoren elokuvantekijän naapuriin ja tuo mukanaan aikuiset lapsensa: alkoholisoituneen Petjan, kiihkeän taiteilijan

42

Apun ja salaisuuttaan hautovan kuopuksensa D:n. Pian Neroon iskee kiinni Vasilisa, joka on päättänyt naida rikkaaseen sukuun keinolla millä hyvänsä. Samaan aikaan New Yorkia järisyttää erään sarjakuvamaisen roiston presidentinvaalikampanja. Kultainen talo on kuin moderni Kultahattu, mysteerikertomus ja ajankohtainen tarina rakkaudesta ja terrorismista, jonka hahmokavalkadi on Rushdielle tyypillisen runsas ja kieli säkenöivää.


KL ASSIKOT JÄLLEEN SAATAVILL A SALM AN RUSHDIE

SALM AN RUSHDIE

Keskiyön lapset

Saatanalliset säkeet

Salman Rushdien läpimurtoteos

Kiistelty. Kiitetty. Kielletty.

Kaikkien aikojen parhaaksi Bookervoittajaksi valittu Keskiyön lapset on maagisen realismin merkkipaalu, terävä poliittinen satiiri ja humoristinen perhetarina.

Raivoisan loistelias, tarumainen mestariteos Saatanalliset säkeet ei jätä ketään kylmäksi.

Keskiyöllä 15. elokuuta 1947 ilotulitteiden räiskyessä Intia itsenäistyy ja Saleem Sinai syntyy – kuten myös tuhat muuta lasta: keskiyön lapset, joista jokaisella on oma yliluonnollinen kykynsä ja joihin Saleem on telepaattisessa yhteydessä. Saleemin kasvutarina kietoutuu yhteen nuoren valtion kanssa ja sinkoaa hänet keskelle sen kohtalonhetkiä. JULKAISU: Helmikuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Midnight’s Children SUOMENTAJA: Arto Häilä

SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN : 9789510441091 EAN E-KIRJA :

9789510448304

Kun lentokone räjähtää pirstaleiksi Englannin kanaalin yllä, mereen putoaa kaksi näyttelijää. Kuin ihmeen kaupalla he selviävät putouksesta hengissä, vaikkakin he yhtäkkiä huomaavat, että Gibreel on saanut itselleen sädekehän ja Saladin taakakseen sarventyngät… Vuosituhannet kattavassa huikeassa kertomuksessa uskontojen synnyt ja siirtolaisuuden ongelmat sekoittuvat unten maailmaan sekä ihmiselämän alituiseen problematiikkaan, rakkauteen ja kuolemaan. Teoksen näyttämönä toimii koko mystinen maailmankaikkeus. JULKAISU: Helmikuu (kirja,

e-kirja)

ALKUPERÄISTEOS : The Satanic Verses SUOMENTAJA: Arto Häilä

SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN : 9789510441084 EAN E-KIRJA :

9789510448366

© TIMOTHY GREENFIELD-SANDERS

Salman Rushdie syntyi mumbailaiseen muslimiperheeseen vuonna 1947 ja muutti jo nuorena Englantiin. Hän opiskeli historiaa ja työskenteli mainostoimistossa ennen kirjailijanuraansa. Hänen teoksensa ovat kautta linjan herättäneet valtaisaa ihastusta, mutta myös suurta raivoa. Rushdie asuu nykyään New Yorkissa, ja vuonna 2007 Kuningatar Elisabeth II myönsi hänelle aatelisarvon.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

43


MICHEL HOUELLEBECQ

Serotoniini

Rakastetun ja vihatun Houellebecqin uusin ei jätä kylmäksi. Houellebecq kirjoitti nyky-Ranskalle pelottavan teräväkuvaisen peilin: ennen keltaliiviliikkeen nousua kirjoitettu Serotoniini ennusti hallituksenvastaiset levottomuudet.

EAN : 9789510446072 EAN E-KIRJA : 9789510448373

Ranskan kenties kiistellyintä nykykirjailijaa Michel Houellebecqia (s. 1958) on luonnehdittu mm. misogyyniksi, oikeistopopulistiksi, neroksi ja Ranskan suurimmaksi nykykirjailijaksi. Hänen teoksensa ovat herättäneet pahennusta aina oikeusjutuksi asti. Serotoniini on kirjamaailman luottokyynikon seitsemäs romaani.

Työssään ja parisuhteissaan epäonnistunut 46-vuotias Florent-Claude Labrouste syö masennuslääkkeitä ja hautoo itsemurhaa. Hän kertoo elämästään agronomina, maanviljelijöiden ahdingosta, nuoruudenihanteidensa tappiosta, libidonsa hiipumisesta ja lukuisista pilluista. Labrousten tarina kulkee halki Ranskan, jossa perinteitä poljetaan ja maaseutua tuhotaan, kunnes viljelijät nousevat kapinaan. Serotoniini on Houellebecqille tunnusmerkillisesti kyyninen teos keski-ikäisen valkoisen miehen ja nyky-yhteiskunnan alennustilasta, mutta piikikkyyden takaa pilkistää romanttisen rakkauden kaipuu ja kerrontaa höystää herkullisen kuiva huumori.

44

© PHILIPPE MATSAS / FLAMMARION

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Sérotonine SUOMENTAJA : Lotta Toivanen SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2


KAUAN ODOTETUT UUSINTAPAINOKSET JÄLLEEN SAATAVILL A

GABRIEL GARCÍA M ÁRQUEZ

GABRIEL GARCÍA M ÁRQUEZ

Kuulutetun kuoleman kronikka

Rakkautta koleran aikaan

Nobelistin tositapahtumiin perustuva pienoisromaani kunniasta ja kuolemasta

Maagisen realismin klassikkoteos, jossa rakkauden tarttuva tauti ei armahda ketään

”Pieni mestariteos.” – San Francisco Chronicle

”Tämä häikäisevä ja sydäntä särkevä romaani lienee yksi kaikkien aikojen suurimmista rakkaustarinoista.” – The New York Times Book Review

Pienessä kylässä Karibian rannikolla on tanssittu mahtipontiset häät, mutta jo hääyön varhaisina tunteina sulhanen palauttaa morsiamen tämän vanhempien kotiin väittäen, ettei tyttö ollut koskematon. Morsiamen raivostuneet veljet pakottavat tytön kertomaan, kuka häneen on ennen aviovuodetta kajonnut: niin on sinetöity Santiago Nasarin kohtalo. Veljet lähtevät siantappoveitset käsissään etsimään Santiago Nasaria. Pian kylässä ei ole ketään, joka ei tietäisi murhasta ennen sen tapahtumista – eikä ketään, joka haluaisi puuttua asioiden kulkuun.. JULKAISU: Helmikuu (kirja), syyskuu 2019 (e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Crónica de una muerte anunciada SUOMENTAJA: Matti Brotherus

SIVUMÄÄRÄ : 106 KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN : 9789510446157 EAN E-KIRJA : 9789510445952 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510445969

Eteläamerikkalaisen maan rannikolle sadan vuoden taa sijoittuva Rakkautta koleran aikaan alkaa siitä, kun Karibian Jokilaivayhtiön 76-vuotias johtaja saapuu hautajaisiin kertoakseen leskelle: ”Olen odottanut 51 vuotta, 9 kuukautta ja 4 päivää toistaakseni teille vielä kerran ikuisen uskollisuuteni ja kuolemattoman rakkauteni valan.” JULKAISU: Helmikuu (kirja), syyskuu 2019 (e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : El amor en los tiempos del cólera SUOMENTAJA: Matti Brotherus

SIVUMÄÄRÄ : 483 KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN : 9789510446164 EAN E-KIRJA : 9789510445976 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510446171

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

45


Tietokirjat

EAN : 9789510445471 JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 250 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA : EAN E-KIRJA : 9789510445495 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789510445488 äänikirja, MP3-CD) 17.3 EAN MP3-CD : 9789510450437

46


M A ARET K ALLIO

Voimana toivo Toivo kannattelee hyvää elämää Suomen luetuimman psykoterapeutin Maaret Kallion odotettu uutuuskirja pureutuu toivoon, joka on merkittävä hyvän elämän tekijä.

© LAURA MALMIVAARA

Toivolla on valtava voima. Ihminen voi kestää paljonkin pahaa, mutta toivottomuutta vain hetken. Uuden teoksensa Voimana toivo myötä Maaret Kallio tutustuttaa meidät toivoon, joka vahvistaa niin vaikeuksista toipumista kuin kokemustamme omasta pystyvyydestämme ja elämän merkityksellisyydestä. Kirja auttaa löytämään taitoja, joilla toivoa voi tietoisesti vahvistaa ja tukea. Kirja virittää lukijan pohtimaan, mistä oma toivo syntyy ja keiden kanssa se saa voimaa kasvaa. Hyvä elämä ei synny täydellisyydestä tai toisiaan seuraavista huippukokemuksista, vaan siitä, että säilytämme toivon hyvään vaikeasta huolimatta. Toivon teemat herättävät lukijan katsomaan elämää rikkain sävyin auttaen vaikean hyväksymisessä ja hyvän vahvassa tavoittamisessa. Kun meillä on toivoa, ikävät tunteet eivät valtaa mieltämme kokonaan emmekä jää kokemukseen yksin. Kallion mukaan toivoa voi kartuttaa ja tartuttaa. Toivon lainaaminen toiselta tai sen jakaminen muille on mielen voimavara, joka toimii ankkurina hyvän elämän kokemuksille.

Maaret Kallio on laajasti seurattu psykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija. Hänen sanansa antavat tilaa lukijan omille havainnoille ja vastalauseillekin. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen teoksensa Lujasti lempeä on myynyt yli 50 000 kappaletta, ja saa uusia lukijoita jatkuvasti.

TIETOKIRJAT

47


JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 14.8

EAN : 9789510445419

© AKI ROUKALA

KIMMO TAK ANEN

Tunnelukkojen työkirja

Kimmo Takanen toi tunnelukot suomalaisten tietoisuuteen Tunne lukkosi -kirjalla, josta on tullut jo alan klassikko. Ihmiset ovat löytäneet hänen teoksistaan apua parempaan itsetuntemukseen ja avoimempaan itseilmaisuun. Takanen pitää yllä suosittua nettisivustoa tunnelukkosi.fi ja toimii skeematerapian kouluttajana.

Odotettu työkirja tunnelukkoihin Kimmo Takasen Tunne lukkosi on suomalaisen self help -kirjallisuuden klassikko. Jo lähes 100 000 suomalaista on tutustunut tunnelukkoihin ja saanut kirjasta apua omaan arkeensa. Työkirjan harjoitukset syventävät työskentelyä tunnelukkojen kanssa. Tunnelukot saavat meidät toimimaan lapsen tavoin, jolloin ajaudumme ihmissuhteissamme tai tiukoissa tilanteissa toistamaan samankaltaista toimintamallia. Tunnelukkojen työkirja antaa tukea omatoimiseen työskentelyyn tunnelukkojen avaamiseksi. Testien ja harjoitusten lisäksi kirja auttaa käsittelemään ja pohtimaan niiden tuloksia sekä aikaansaamaan konkreettisia muutoksia lukijan elämässä.

48

Tunnelukkojen työkirja tarjoaa selkeän skeematerapiaan pohjautuvan työskentelymallin, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ryhmitetyt, uudistetut ja parannetut tehtävät ja harjoitukset. Työkirja tarjoaa kokonaisvaltaisen prosessin ja toimivat työkalut, joiden avulla pääsee konkreettisesti eteenpäin tunnelukkojen avaamisen kanssa.


© MIKE OSSOLA

GARY JOHN BISHOP

Unfu*k yourself Lopeta märehtiminen, aloita elämä Olet unohtanut seuraavan asian: sinä olet yksi helv*tin olemassaolon ihme. Tämä kirja kertoo, miten kukistat kielteisen sisäisen pa*kapuheen ja alat ihan oikeasti elää. Unfu*k yourself neuvoo seitsemän teesin kautta, kuinka kukistaa kielteinen sisäinen puhe, ottaa vastuu itsestä ja tulla oman elämänsä herraksi. Minä suostun. Onnistuminen käy minulta luonnostaan. Minä pystyn. Olen sinut epävarmuuden kanssa. Minä en ole yhtä kuin ajatukseni, olen yhtä kuin tekoni. Minä olen sinnikäs. En odota mitään, vaan kohtaan asiat sellaisina kuin ne ovat.

Gary John Bishop on Skotlannissa syntynyt henkisen kasvun valmentaja. Hänen menestysteostaan Unfu*k yourself on myyty lähes kaksi miljoonaa kappaletta ja se on käännetty yli 20 kielelle.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Unfu*k Yourself SUOMENTAJA : Aura Nurmi SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 17.3

EAN : 9789510446874 EAN E-KIRJA : 9789510446904 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510446898

Skotlantilaissyntyisen Gary John Bishopin suorasukainen self-help-opas on noussut nopeasti kansainväliseksi ilmiöksi, jonka erityisesti nuoret lukijat eri puolilla maailmaa ovat ottaneet omakseen.

TIETOKIRJAT

49


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 38.1

EAN : 9789510448953 EAN E-KIRJA :

9789510450147

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450130

Lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen (s. 1951) tunnetaan monista asiantuntevista ja humoristisen lämpimistä terveys- ja kasvatusalan tietoteoksistaan sekä työstään Pelastakaa Lapset ry:n ylilääkärinä. Pitkän ja arvostetun uransa aikana hänestä on tullut tunnettu lapsen psyykkisen kehityksen ja mielenterveyden asiantuntija, joka ei pelkää asettua vaihtelevia kasvatuksen muotivirtauksia vastaan. © VEIKKO SOMERPURO

JARI SINKKONEN

Onnellinen lapsi Kasvatusgurun tärkein kirja Jari Sinkkonen kertoo, miten kasvatetaan onnellinen lapsi. Hän avaa maanläheisesti, mitä tiedetään lapsen kehityksestä, peräänkuuluttaa tervettä järkeä kasvatuskeskusteluun ja antaa kannustavaa tukea vanhemmille. Lapsi ei ole onnellinen silloin, kun hänen tieltään poistetaan kaikki mielipahaa aiheuttava. Toisaalta kovuutta hakemallakaan ei saada aikaan onnellisuutta. Vaihtuvia kasvatusmuoteja seuraamalla menee päästään pyörälle

50

sekä vanhempi että lapsi. Onnellinen lapsi kertoo näiden sijasta turvallisen kiintymyssuhteen merkityksestä, hyvän itsetunnon kehittymisestä, rennon yhdessäolon hyödyllisyydestä, toimivan vuorovaikutuksen opettelemisesta, rajojen asettamisen tärkeydestä ja rakkauden osoittamisen välttämättömyydestä.


TIINA HUT TU, KIRSI HEIKKINEN

Pää kylmänä Näin tuet teinin aivojen itsenäistymistä

Miten tulla toimeen teinisi kanssa? Miksi teinit ovat niin raivostuttavia, upeita, typeriä, inspiroivia, äänekkäitä, juroja, luovia, hullunrohkeita, herkkiä, kovakuorisia, itsekkäitä, lojaaleja, impulsiivisia ja ihania? Pää kylmänä vastaa.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 14.61

EAN : 9789510445501 EAN E-KIRJA : 9789510445525 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510445518

Pää kylmänä kokoaa kasvattajan kannalta olennaisen tiedon aivojen kehityksestä kouluiästä aikuisuuteen. Neurobiologisen kehyksen hahmottaminen on vanhemmille sekä valaisevaa että huojentavaa: teini ei kuohahtele ilkeyttään, hänen aivonsa vain toimivat toisin kuin aikuisen tai lapsen. Helppotajuinen mutta vahvasti tutkimustietoon ankkuroituva kirja kertoo, millainen kasvatus tukee lapsen itsesäätelyn kypsymistä ja motivoi oppimiseen, miten nuoren itsenäistymistä voi fiksuimmin auttaa ja milloin keskeneräisille aivoille on syytä antaa kasvurauha.

© PERTTI NISONEN

Tiina Huttu on kahden pienen koululaisen äiti, aivojen kehitystä tutkinut neurotieteen lisensiaatti ja tiedetoimittaja. Kirsi Heikkinen on kahden nuoren äiti ja tiedetoimittaja, jonka erityisala on aivotutkimus. Huttu ja Heikkinen ovat aiemmin kirjoittaneet kehutun pienten lasten aivojen kehitykseen keskittyvän kirjan Pää edellä (2017).

TIETOKIRJAT

51


© CATHERINE WILLIAMS

BILL BRYSON

Keho

Opas asukkaalle Mistä meidät ihmiset on oikeasti tehty?

Bill Brysonin tunnetuin teos on Lyhyt historia lähes kaikesta (WSOY, 2005). Luonnontieteiden saavutuksia selkeästi ja viihdyttävästi kuvaava teos oli kansainvälinen arvostelu- ja myyntimenestys. Brysonilta on suomennettu myös kirjat Muistiinmerkintöjä pieneltä saarelta (2000) ja Sisään – lyhyt historia lähes kaikesta kotona (2011).

Menestyskirjailija Bill Brysonin huikea tutkimusmatka ihmiskehon salaisuuksiin. Suuren suosion saavuttaneessa teoksessaan Lyhyt historia lähes kaikesta Bill Bryson kuvasi tieteen saavutuksia tavalla, jota aivan jokaisen oli helppo ymmärtää. Uutuudessaan Bryson kohdistaa katseensa ihmiskehoon. Mistä me koostumme, mikä saa jalkamme nousemaan, sydämemme pumppaamaan verta ja aivomme ymmärtämään niin iloa kuin surua? Entä millä keinoin ihmiskeho suojaa ja parantaa itseään? Uskomattomien faktojen ja hauskojen esimerkkien avulla Bryson selvittää lukijalle tätä oman elämämme suurinta mysteeriä.

52

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Body SUOMENTAJA : Nina Mäki-Kihniä SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 50 EAN : 9789510447512 EAN E-KIRJA : 9789510450215 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789510450208


© RACHEL LOUISE BROWN

Caroline Criado Perez (s. 1984) on palkittu englantilainen feministi ja tietokirjailija, joka on muun muassa saanut kampanjoinnillaan Jane Austenin kuvan kymmenen punnan seteliin. Näkymättömät naiset on hänen toinen tietoteoksensa, ja sille myönnettiin vuonna 2019 Royal Societyn arvostettu Vuoden tiedekirja -palkinto.

CAROLINE CRIADO PEREZ

Näkymättömät naiset Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille Hämmästyttäviä faktoja miesten muotoisesta maailmasta Kovaan tutkimustietoon nojautuva Näkymättömät naiset osoittaa vastaansanomattomasti, miten naiset ovat unohtuneet yhtälöstä maailmaa rakennettaessa. Kuvittele maailma, jossa älypuhelin on liian suuri käteesi, jossa syömäsi lääkkeet ovat usein sopimattomia elimistöllesi,

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Invisible Women. Exposing Data Bias in a World Designed for Men SUOMENTAJA : Arto Schroderus SIVUMÄÄRÄ : 480 KIRJASTOLUOKKA : 32.3

EAN : 9789510446652 EAN E-KIRJA : 9789510446805 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510446812

jossa riskisi loukkaantua auto-onnettomuudessa on 47 % korkeampi. Tervetuloa naisten maailmaan. Näkymättömät naiset kokoaa yhteen tuoretta tutkimustietoa, kovaa dataa ja kiehtovia esimerkkitapauksia niin lääketieteestä, sosiaalipolitiikasta, teknologiasta kuin kaupunkisuunnittelusta ja osoittaa, miten maailma on suunniteltu miesten mittojen mukaan. Informaatio, jonka varassa rakennamme ja kehitämme maailmaa, ei olekaan neutraalia vain naiset poissulkevaa. Tähän on aika saada muutos.

TIETOKIRJAT

53


EERO HUOVINEN

Äitiä ikävä

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN :

9789510449011 EAN E-KIRJA : 9789510450185 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510450192

54


© VEIKKO SOMERPURO

Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen (s. 1944) on tullut tunnetuksi älykkäänä keskustelijana ja loistavana kirjoittajana, joka panee myös itsensä likoon. Huovisen aiempia teoksia ovat muun muassa Pappi? (2001), Lähdön aika (2011), Enkeli taivaan (2012), Saarna? (2015) ja Parhain päin (2017).

Voiko mikään täyttää äidin jättämää aukkoa? Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen sukeltaa omaan lapsuuteensa ja varhain kuolleen äitinsä muistoon kauniissa ja ravisuttavassa Äitiä ikävä -muistelmateoksessaan. Eero Huovinen oli yhdeksänvuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Äidin kuolema oli perheelle kova isku, ja äidistä tuli aihe, josta ei puhuttu. Vuosien varrella muistot haalistuivat, mutta ikävä ei laantunut. Ei vielä 75-vuotispäivän lähestyessäkään, kun Huovinen yllättäen löysi isänsä jälkeenjääneiden papereiden joukosta äitinsä kirjeet. Alkoi matka äidin luo, tutustu-

minen haalistuneiden muistikuvien sijasta todelliseen äitiin. Kirjeitä lukiessa muistot heräsivät ja moni asia näytti toiselta aikuisen kuin lapsen silmin. Samalla Huovisen oli palattava mielessään myös koko elämän kestäneen kivun syntyhetkeen. Nousi esiin kysymys, voiko äidin löytää uudelleen, ja jos voi, helpottaako ikävä?

TIETOKIRJAT

55


JARI LINDSTRÖM

Syvään päähän Muistelmani

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789510446935 EAN E-KIRJA : 9789510446959 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510446942

56


Epätodennäköinen ministeri kertoo, miltä politiikka oikeasti tuntuu. Entinen työministeri Jari Lindström kertoo avoimesti ja itseään säästämättä, miltä tuntui nousta irtisanotusta paperimiehestä valtakunnan huipulle ja palata takaisin kortistoon. Kun Jari Lindström sai vuonna 2006 potkut Voikkaan paperitehtaalta, kukaan tuskin arvasi, että työttömästä paperimiehestä tulisi yhdeksän vuotta myöhemmin työ- ja oikeusministeri. Matka on ollut pitkä ja kyyti välillä hurjaa. Lindströmin poliittisen uran varrelle mahtuvat niin maahanmuuttokriisi, perussuomalaisten hajoaminen, henkilökohtainen burnout kuin vihatun aktiivimallin läpivieminen.

© VEIKKO SOMERPURO

Epäsuositun hallituksen ministerinäkin Lindström nautti arvostusta yli puoluerajojen. Hänen toimintaansa on leimannut epäpoliitikkomainen rehellisyys ja rohkeus seisoa vaikeiden päätösten takana, vaikka vatsanpohjasta onkin välillä kouraissut. Kirjassaan Lindström kertoo avoimesti, miten ja miksi kaikki tapahtui – ja miltä se tuntui.

Jari Lindström (s.1965) on kuusankoskelainen paperimies, joka liittyi perussuomalaisiin tultuaan irtisanotuksi Voikkaan tehtaalta 22 vuoden uran jälkeen. Sittemmin hänet valittiin Kouvolan kaupunginvaltuustoon ja eduskuntaan, jossa hän oli kahden vuoden ajan perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja. Vuonna 2015 hänestä tuli Sipilän hallituksen työ- ja oikeusministeri, kunnes hän sai burnoutin ja luopui oikeusministerin salkusta. Työministerinä hän jatkoi loppuun saakka. Lindström on innokas voimailun ja lukemisen harrastaja.

TIETOKIRJAT

57


JULKAISU : Syyskuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Permanent Record SUOMENTAJA : Jorma-Veikko Sappinen SIVUMÄÄRÄ : 397 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789510447598 EAN E-KIRJA : 9789510447611 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510447604

Edward Snowden syntyi Elizabeth Cityssä, Pohjois-Carolinassa. Hän on koulutukseltaan järjestelmäinsinööri ja on työskennellyt Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n palveluksessa ja kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n alihankkijana. Hän on saanut yleishyödyllisestä työstään lukuisia palkintoja, kuten varjoNobeliksi kutsutun Right Livelihood -palkinnon ja Carl von Ossietzky -mitalin International League for Human Rightsiltä. Nykyisin hän toimii Freedom of the Press Foundationin johtoryhmän puheenjohtajana.

EDWARD SNOWDEN

Pysyvästi merkitty Edward Snowden omin sanoin Modernin historian suurimman vakoiluskandaalin paljastanut mies kertoo uskomattoman tarinansa tietokonenörtistä huippuvakoojaksi ja lopulta maailman etsityimmäksi tietovuotajaksi. Vuonna 2013 Edward Snowden -niminen tuntematon nuori mies nousi otsikoihin kaikkialla. Hän paljasti, että Yhdysvaltain hallitus oli rakentanut salaa järjestelmän, joka pystyi poimimaan ja tallentamaan joka ikisen puhelun, tekstiviestin ja sähköpostin missä tahansa maailmassa. Snowdenin paljastukset olivat puistattavan lähellä tieteiskirjallisuuden ennustuksia kaikkia ja kaikkea valvovasta kontrolliyhteiskunnasta. Dramaattisessa omaelämäkerrassaan Snowden paljastaa, miten hän auttoi rakentaman maailmanhistorian tehokkaimman vakoilujärjestelmän ja miksi hän päätyi oman uransa ja henkensä kaupalla paljastamaan sen.

58


© JOANNA BONGARD

DOLLY ALDERTON

Kaikki mitä tiedän rakkaudesta Tosielämän Bridget Jones kohtaa Sinkkuelämän Dolly Alderton selvisi elämästään parikymppisenä – juuri ja juuri. Kypsässä 30 vuoden iässä hän kirjoitti rehellisen, koomisen ja nokkelan kuvauksen nuoren naisen elämästä juuri sellaisena kuin se on. Ihastumisia, katastrofaalisia treffejä, sydänsuruja, alkoholinhuuruisia teemajuhlia, työnhakua, surkeita kimppakämppiä. Dolly Alderton on kokenut sen kaiken. Palkittu omaelämäkerrallinen Kaikki mitä tiedän rakkaudesta on säkenöivän hauska, tarkkanäköinen ja ajoittain sydämensärkevä kirja etsikkovuosista. Se on myös kirja ystävyyden täysjärkisenä pitävästä voimasta ja itsensä hyväksymisestä. Aldertonin rehellisyys ja lämpö kuljettavat lukijaa romaanin tavoin ja saavat jokaisen naisen tunnistamaan tarinasta oman elämänsä rakkaudet ja kipukohdat.

Dolly Alderton on palkittu englantilainen kirjailija, toimittaja ja ohjaaja, joka kirjoittaa muun muassa The Timesiin ja Sunday Timesiin ja toimi myös Sunday Times Style -liitteen deittikolumnistina vuosina 2015–2017. Kaikki mitä tiedän rakkaudesta on hänen ensimmäinen kirjansa. Se sai National Book Awardsin Vuoden omaelämäkerran palkinnon vuonna 2018 ja kohosi myyntimenestykseksi.

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Everything I Know About Love SUOMENTAJA : Viia Viitanen SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789510450741 EAN E-KIRJA : 9789510450765 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450758

TIETOKIRJAT

59


Anton Vanha-Majamaa (s. 1988) on helsinkiläinen kirjailija ja journalisti, joka kirjoittaa popkulttuurista muun muassa Helsingin Sanomiin ja Imageen. Hän on tuttu ääni myös Radio Helsingin taajuudelta. Antti Aro (s. 1972) on toimittaja, joka rakastui musiikkiin, populaarikulttuuriin ja aikakauslehtiin jo nuorena. Myöhemmin intohimosta kehittyi pitkäaikainen työpaikkaromanssi mediamaailmassa. JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789510450154 EAN E-KIRJA : 9789510450161 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450178

ANT TI TUISKU, ANTON VANHA-MA JAMA A , ANT TI ARO

Antti Tapani Kultaturbojättipokkari

Suomalaisen popmusiikin kuninkaan paluu Antti Tapanin tarina jatkuu elämäkerran päivitetyssä laitoksessa. Suomen suosituin poptähti Antti Tuisku julkaisi koskettavan ja huikean suositun elämäkerran 2018. Julkaisun jälkeen Antti vetäytyi julkisuudesta ja hyppäsi uuteen, tuntemattomaan maailmaan: hän muutti Espanjaan ja aloitti opiskelun. Matkan aikana Tuisku päätyi lähemmäksi itseään

60

kuin koskaan aiemmin ja koki suuria oivalluksia sen suhteen, miten itseään voi kehittää parhaalla mahdollisella tavalla. Antti Tapani -teoksen uusi, täydennetty laitos kertoo Antti Tuiskun koko tarinan: tien tähdeksi, petovuodet sekä sen, kuka Antti Tuisku vuonna 2020 on, miltä suomalainen popmusiikki kuulostaa tulevaisuudessa ja miten sitä luodaan.


© EMILIA IKÄHEIMO

L AURI TÄHK Ä

Äärille ”Tänä yönä kerron sulle”

Lauri Tähkä (s. 1973) on muusikko ja lauluntekijä. Hän on Suomen suosituimpia sooloartisteja, jota on tehnyt tunnetuksi myös osallistuminen Vain elämää -sarjaan.

JULKAISU : Marraskuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 144

KIRJASTOLUOKKA :

99.1

Muusikko Lauri Tähkän tunnustuksellisessa valokuvakirjassa mennään äärestä ääreen. Italiasta Inariin, renessanssipyhätöistä kirkkaaseen tunturijärveen. Maailman takaa ajamana, itseltään paossa, pirstaleina ja voimien tunnossa, kotona vieraiden katseiden alla, muukalaisena omien joukossa.

EAN : 9789510451168 EAN E-KIRJA : 9789510451182 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510451175

Teos hyppää lajityyppistä toiseen luontevasti kuin liftari Mersuun, se on osaelämäkerta, päiväkirja, muistelmateos ja laurismien lähde. Teoksen tekstit ovat Lauri Tähkän kynästä, kuvat ovat Emilia Ikäheimon ottamia ja päältkattojana on toiminut Heli Laaksonen.

TIETOKIRJAT

61


JULKAISU : Syyskuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Talking to Strangers SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 370 KIRJASTOLUOKKA : 30.13

EAN : 9789510443651 EAN E-KIRJA : 9789510443675 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510443668

Malcolm Gladwell (s. 1963) on kansainvälisesti tunnettu toimittaja, tietokirjailija ja luennoitsija. Kirjoissaan Gladwell tarkastelee inhmillistä luovuutta, kommunikaatiota ja ideoiden syntyä soveltaen ennakkoluulottomasti sosiologian, psykologian ja taloustieteen tuoreimpia tutkimustuloksia. Gladwellilta on aiemmin suomennettu teokset Daavid ja Goljat, Leimahduspiste, Välähdys ja Kuka menestyy ja miksi?

M ALCOLM GL ADWELL

Sinisilmäiset

Miksi luotamme toisiin silloinkin kun ei pitäisi Huijatuksi tuleminen on helpompaa kuin uskot. Malcolm Gladwellin kiehtova uutuuskirja kertoo, miksi olemme niin huonoja lukemaan toisia ihmisiä ja heidän motiivejaan. Kun maailmanhistorian suurimman pyramidihuijauksen arkkitehti Bernie Madoff jäi viimein kiinni, kaikkien huulilla oli yksi kysymys: miten oli mahdollista, että niin ilmiselvä huijari oli voinut jatkaa petkutustaan niin pitkään? CIA:hin soluttautuneista kaksoisagenteista liipasinherkkiin poliiseihin, Hitlerin kanssa rauhaa neuvo-

62

telleista poliitikoista syyttömänä murhasta tuomittuun teinityttöön; kiehtovien tapausesimerkkien kautta Malcolm Gladwell osoittaa, kuinka meillä on sisäsyntyinen taipumus luottaa toisiin silloinkin, kun faktat puhuvat vastakkaista. Ja kuinka toisaalta tietyissä olosuhteissa tuomitsemme ihmiset syyllisiksi vaikka todisteiden valossa on ilmeistä, että he ovat viattomia. Gladwellin viesti on selvä – pelkkään vaistoon luottaminen toisten ihmisten rehellisyyttä arvioitaessa ei ole toimiva strategia sen enempää ihmissuhteissa kuin bisneksessä.


© JOHANNA VIROLAINEN, JOHANNAELISA PHOTOGRAPHY

Martti Vaalahti (s. 1980) on kokenut markkinointiviestinnän ja myynnin ammattilainen vapauttaan etsimässä. Hän on auttanut löytämään oikeat sanat niin kasvavissa ja kansainvälistyvissä yrityksissä kuin pörssiyhtiöissä, aina ihmiseltä ihmiselle ja täydestä sydämestä. Nyt Martti jakaa kaiken oppimansa kanssasi.

M ART TI VA AL AHTI

Sanojen supervoima Näin valitset sanasi oikein ja onnistut elämässä Sinunkin sanoillasi on valtava voima. Mikä on maailman voimakkain ase? Sen avulla on mahdollista vaikuttaa keneen, missä ja milloin tahansa. Se rakentaa siltoja maailmojen välille. Se voi tuoda onnen tai viiltää haavoja, jotka eivät parane. Se on kieli. Sanojen supervoima haastaa sinut ajattelemaan, kuinka erilainen päivästäsi voisi tulla, jos valitsisit sanasi toisin. Se kutsuu sinut tinkimättömän rehelliselle ja kaiken kyseenalaistavalle matkalle sanoista tunteiksi ja tunteista teoiksi. Tulet näkemään, että sinunkin elämäsi on tarinankerrontaa ja neuvottelua. Sanasi eivät vaikuta ainoastaan toisiin ihmisiin vaan myös itseesi, sillä sisäinen vuoropuhelusi muovaa elämääsi. Viestintäkeinojen viidakossa sanojen voima on ajankohtaisempi kuin koskaan. Tämän kirjan avulla opit vaikuttamaan sanoillasi ja saavuttamaan hyvää itsellesi ja muille, sillä mikään ei tule kalliimmaksi kuin väärin valitut sanat.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 176 KIRJASTOLUOKKA : 17.3 EAN : 9789510445341 EAN E-KIRJA :

9789510446829

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510445334

TIETOKIRJAT

63


Sanna Sporrong on hyvinvoinnista kiinnostunut ruotsalainen graafinen suunnittelija ja kirjailija. Hänen intohimonsa on auttaa ihmisiä olemaan onnellisempia ja tuntemaan itsensä paremmin. Onnellisuuskalenteri on ollut Ruotsissa myyntimenestys. www.sporrongform.se

SANNA SPORRONG

Onnellisuuskalenteri Kohti merkityksellistä elämää

Tehokas työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Täytettävän kalenterin avulla pystyt keskittymään itsellesi tärkeisiin asioihin ja tehostamaan ajankäyttöäsi. Se auttaa asettamaan pitkän tähtäimen tavoitteita, joita kohti etenet päivittäisillä teoilla. Onnellisuuskalenteri ohjaa priorisoinnin ja rutiinien kautta stressittömämpään ja tasapainoisempaan elämään ja tekee edistyksen seuraamisesta helppoa. Positiivisten muutosten ketjureaktiolla voi olla suuri vaikutus. Kirjaa ylös päivän kolme tärkeintä tavoitetta ja seuraa missä onnistuit ja mitä opit. Luo uusia tapoja ja ylläpidä listoja. Kaunis kalenteri kulkee mukana arjessa ja pitää tavoitteet kirkkaina mielessä.

64

JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS :

Planera för din lycka SUOMENTAJA : Jenna Pahlman SIVUMÄÄRÄ : 208 KIRJASTOLUOKKA : 17.3 EAN : 9789510446669


SATU RÄMÖ, HANNE VALTARI

Unelmaduunarin tilipäivä

8 askelta ja tienaat tarpeeksi Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia. Menestyneet yrittäjät Satu Rämö ja Hanne Valtari paljastavat reseptinsä, jolla raha saadaan houkuteltua unelmaduunarin tilille. Kirjan inspiroivan ohjelman avulla omaksut elintärkeät taidot: osaat myydä osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun. Kuljet kauemmas rahahuolista ja saat vapauden keskittyä omaan unelmaasi. Aloittelevalle yrittäjälle, freelancerille ja yrittäjyydestä haaveilevalle kirja antaa kullanarvoisia vinkkejä. Myös työsuhteessa puurtava löytää kirjasta apua oman asemansa parantamiseen.

© JANITA AUTIO

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 36.13

EAN : 9789510447109 EAN E-KIRJA: 9789510450222 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450239

Satu Rämö on Islannissa asuva luova yrittäjä, kirjailija ja somevaikuttaja. Hän on kirjoittanut yli kymmenen kirjaa, mm. Vuoden matkakirjana palkitun Islantilainen voittaa aina (2015). Blogi: www.salamatkustaja.com Instagram: satu_ramo Hanne Valtari on helsinkiläinen yrittäjä, ammattikirjoittajavalokuvaaja ja somevaikuttaja. Hänen bloginsa Lähiömutsi (www.lahiomutsi.fi) on yksi Suomen suosituimmista perheblogeista. Instagram: lahiomutsi Unelmaduunarin tilipäivä on jatkoa kirjoittajien yhteiselle kirjalle Unelmahommissa (2017).

TIETOKIRJAT

65


JULKAISU : Maaliskuu (kirja,

e-kirja)

SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 92.7 EAN : 9789510449059 EAN E-KIRJA : 9789510450123

Risto Uimonen on tietokirjailija, kolumnisti, Julkisen sanan neuvoston entinen puheenjohtaja ja Kalevan entinen päätoimittaja. BBC:ssä 1973–1975. Hanna Rajalahti työskentelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yliopettajana ja on toiminut myös Talouselämän toimituspäällikkönä ja journalistiikan professorina. BBC:ssä 1996–1997. Ilpo Salonen on tietokirjailija, Tekniikan Maailman tuottaja ja aikakauslehtitoimittaja Otavamediassa. BBC:ssä 1987–1997.

RISTO UIMONEN, HANNA RA JAL AHTI, ILPO SALONEN

Täällä Lontoo

BBC:n suomalaistoimittajat idän ja lännen välisessä informaatiosodassa Länsimaisen Suomen ja vapaan sanan puolustajat BBC:n suomalaistoimitus tuotti sensuroimatonta tietoa aikana, jolloin journalistinen vapaus ei Suomessa ollut itsestäänselvyys. Teos kuvaa uutisvirran huippuhetkiä ja suomalaistoimittajien elämää Lontoon kuhinassa. Heti talvisodan jälkeen Englannin hallitus perusti BBC:n osaksi suomalaistoimituksen, jonka ydintehtävä oli toimia idän ja lännen välisessä informaatiosodassa lännen äänitorvena. Jatkosodan aikana BBC oli merkittävä

66

tiedonvälittäjä sotasensuurin alla elävässä Suomessa. 1960-luvulla tilaa annettiin jo lontoolaisen elämänmenon esittelylle popmusiikista jalkapalloon; myöhemmin ETYK ja Falklandin sota työllistivät toimitusta. Toimituksen tehtävä oli saavutettu, kun Suomi oli vakaasti osa länttä EU-jäsenyyden myötä 1995. Osa toimittajista on tehnyt näkyvää uraa, muun muassa Erkki Toivanen, Max Jakobson ja Pertti Salolainen.


JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Eindstation Auschwitz SUOMENTAJA : Sanna van Leeuwen SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789510446638 EAN E-KIRJA : 9789510450055 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450031

Eddy de Wind (1916–1987) oli hollanninjuutalainen lääkäri ja psykoterapeutti. Hän kehitti toisen maailmansodan jälkeen käsitteen ”keskitysleirisyndrooma” ja teki uraauurtavaa työtä traumaperäisen stressihäirion hoidossa. Hänen keskitysleiripäiväkirjansa julkaistaan nyt, leirin vapauttamisen 75-vuotispäivänä, ensi kertaa suomeksi.

EDDY DE WIND

Pääteasema Auschwitz Selviytyjän muistiinpanot leiriltä

”Me tiedämme, että tälle on vain yksi mahdollinen loppu, vain yksi vapautus tästä piikkilankojen ympäröimästä helvetistä: kuolema.” – Eddy de Wind Ainutkertainen dokumentti keskitysleirin järkyttävästä arjesta; tositarina rakkaudesta, joka toi valoa maailman pimeimpään loukkoon. Hollantilaisen lääkärin Eddy de Windin keskitysleiripäiväkirja on tiettävästi ainoa Auschwitzin sisällä kirjoitettu kirja.

Vuonna 1943 de Wind ja hänen vaimonsa Friedel kuskattiin Auschwitziin. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä molemmat selvisivät hengissä kuukaudesta toiseen. Sodan loppuvaiheessa, neuvostojoukkojen jo lähestyessä Auschwitzia, de Wind ryhtyi pitämään salaista päiväkirjaa. Syntyi ainutkertainen dokumentti helvetistä, jonka pimeyteen Eddyn ja Friedelin välinen rakkaus toi valoa.

TIETOKIRJAT

67


© RACHEL OATES

COLIN BUTCHER

Molly ja minä Kuinka miehestä ja hänen löytökoirastaan tuli lyömätön etsiväkaksikko Hellyttävä tarina epätavallisesta etsivätoimistosta Lemmikkietsivätoimiston perustanut entinen poliisi Colin Butcher tajusi pian tarvitsevansa apurin. Kumppaniksi löytyi Molly, hylätty cockerspanieli, joka varasti nopeasti Colinin sydämen. Colinin etsivätaidot ja Mollyn äly, sitkeys ja hajuaisti ovat johdattaneet kaksikon ratkomaan tapauksia ympäri Englantia. Moniin seikkailuihin lukeutuvat muun muassa Devonissa kidnapatun Pablo-kissan tapaus, Pohjois-Lontoon metsiin kätketty koruaarre sekä useiden uusien ystävien tapaaminen matkan varrella. Molly ja minä on vauhdikas ja liikuttava tarina kaltoin kohdellusta koirasta, sille omistautuneesta isännästä, uusista aluista ja elinikäisestä ystävyydestä.

68

Surreyn poliisissa ja Kuninkaallisessa laivastossa toiminut Colin Butcher perusti lemmikkietsivätoimistonsa The UK Pet Detectives vuonna 2005. Toimistosta on sittemmin kasvanut Englannin suurin eläimiä koskevien rikosten tutkija ja ratkaisija. Colinin vankka kokemus rikostutkijana on auttanut tunnistamaan kadonneiden koirien ja kissojen käytösmalleja, ja toimisto ratkaiseekin vuosittain satoja kadonneiden ja varastettujen lemmikkien tapauksia.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Molly & Me SUOMENTAJA : Veera Kaski SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 67.451

EAN : 9789510439852 EAN E-KIRJA : 9789510446799 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510446782


© ULRIKA POUSETTE

HANNA OLVENM ARK

Annos eurolla

Hanna Olvenmark on ruotsalainen ravitsemusterapeutti ja intohimoinen saituri. Hän sai mahdollisuuden matkustaa Mount Everestille, mutta joutui sitä varten säästämään paljon rahaa lyhyessä ajassa. Suunnitelmallisempi ote ruoanlaittoon ja ruokaostosten tekoon auttoi saamaan matkarahat kasaan. Hanna on pitänyt blogiaan Portionen under tian vuodesta 2015.

Hyvää ruokaa sinulle, lompakollesi ja maapallolle Syö terveellisesti, säästä rahaa, huolehdi maapallosta Terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista. Tähän keittokirjaan on koottu yli 50 täysipainoista kasvisruokaohjetta, joiden tekeminen maksaa noin euron annokselta. Kirja on jaoteltu pääruokiin, evääksi sopiviin aterioihin sekä niitä täydentäviin lisukkeisiin, sämpylöihin, levitteisiin, välipaloihin ja aamiaisiin. Se vinkkaa myös mitä kannattaa aina pitää ruokakomerossa sekä miten suunnitella viikon ateriat, laatia toimiva ostoslista ja vähentää ruokahävikki minimiin. Lisäksi kirjassa on viikon malliruokalistat eri vuodenaikoihin ja ostoslistat niiden varalle. Suurin osa ohjeista on vegaanisia ja siten erittäin edullisia ja ilmastoystävällisiä.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Portionen under tian SUOMENTAJA : Jenna Pahlman SIVUMÄÄRÄ : 160 KIRJASTOLUOKKA : 68.2 EAN : 9789510448212 EAN E-KIRJA :

9789510448229

TIETOKIRJAT

69


JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS :

Bucket list boek voor kappels SUOMENTAJA : Sanna van Leeuwen SIVUMÄÄRÄ : 128 KIRJASTOLUOKKA : 79.8 EAN : 9789510446836

Elise de Rijckin ensimmäisestä kirjasta Bucket list (2015, suom. 2019) tuli pian kansainvälinen bestseller, joka pitää yhä pintansa suosikkilistoilla.

ELISE DE RIJCK

Bucket list pareille 250 asiaa jotka haluatte kokea yhdessä Tee parisuhteestasi seikkailu! Tästä kirjasta löydät 250 tehtävää, jotka sinun on ehdottomasti suoritettava rakkaasi kanssa. Olette sitten kulkeneet yhteistä polkua vasta viikon tai jo vuosikaudet, tämä kirja muuttaa elämänne. Ihan totta! Piilottakaa toisillenne salaisia kirjelappusia kaupan maitohyllyyn, eläkää uudelleen ensimmäiset treffinne, antakaa toisillenne vauhtia keinussa ja ottakaa yhteensopivat (siirtokuva)tatuoinnit. Bucket list pareille -kirjan ansiosta tutustutte toisiinne entistä paremmin, vahvistatte suhdettanne ja koette mitä jännittävimpiä seikkailuja. Kirjassa on myös tilaa hempeille valokuvillenne ja sivuja, joille voitte kirjoittaa oman romantiikkaa tihkuvan bucket listinne.

70


Mistä tekemisestä nautit lapsesi kanssa? Millainen on tyypillinen perjantai-iltasi? Miten lapsesi reagoi uusiin ihmisiin? Minkälaisesta perhelomasta unelmoit? Minkä hetken tällä viikolla soisit jäävän ikuisesti muistiin?

CHELSEA DE LORME

Q & A Äidille 5 vuoden päiväkirja

Kirjoita ylös äitiyden parhaimmat ja arkisimmat hetket Äidillä ja lapsella on vahva side: yhdessä koetaan arkisia iloja, odottamattomia ongelmia ja pieniä juhlahetkiä. Tämä viisivuotispäiväkirja auttaa sinua kokoamaan ne kaikki yksiin kansiin. Viiden vuoden ajan täyttyvä kirja kertoo perheenne yhteistä historiaa. Se kertoo äitinä olemisen tärkeistä hetkistä ja päästää kurkistamaan oman äidin ajatuksiin. Ota esiin päivän kalenterisivu ja vietä rauhallinen hetki vastaten sivun kysymykseen.

JULKAISU : Huhtikuu ALKUPERÄISTEOS :

Q & A a Day for Moms SUOMENTAJA : Sanna van Leeuwen SIVUMÄÄRÄ : 368 KIRJASTOLUOKKA : 04

EAN : 9789510449066

TIETOKIRJAT

71


JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 232 KIRJASTOLUOKKA :

10.8

EAN : 9789510448878

Edellinen, ihmiselämän eri vaiheita ja kokemuksia tarkasteleva sitaattikokoelma Sanojen lahja (2017) otettiin avosylin vastaan; sitä on ostettu lahjaksi ja itselle jo lähes kymmenentuhatta kappaletta.

TOVE JANSSON

Katse horisontin yli

Sitaatteja merestä, luonnosta ja ihmisluonnosta ”Näkyvyys on vapaa ja kaikki on niin kuin olla pitää.” Tove Janssonin valikoituja sitaatteja ja maalauksia luonnosta – ja ihmisestä sen keskellä. Tove Janssonin kaunokirjallinen tuotanto pitää sisällään valtavan määrän luontokuvia ja -vertauksia. Suomen luonto – erityisesti meri ja sen saaristo – oli

72

Janssonille voimavara ja taiteellisen innoituksen lähde. Kuvatessaan valoa ja värejä, merta ja metsiä, säitä ja luonnonvoimia hän kiteytti jotain oleellista myös ihmismielen liikkeistä. Tove Janssonilla oli sanojen lahja, aivan kuten hänellä oli kuvien tekemisen lahja. Kokoelma on kuvitettu Janssonin luontomaalauksilla, jotka tekevät kirjan selaamisesta elämyksen.


JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 100 KIRJASTOLUOKKA :

62.544

EAN : 9789510448885

TOVE JANSSON

Lokikirja ”Sen joka lähtee merelle, sopisi ensin opetella sitä hiukan tuntemaan.” Klassisen kaunis lokikirja kaikille merenaiheisia sitaatteja ja piirroksia.

muistoisiin hetkiin maailman merillä ja satamissa. Lokikirjaan on poimittu Tove Janssonin meriaiheisia piirroskuvia ja sykähdyttäviä sitaatteja merestä ja veneilemisestä.

Täytettävään lokikirjaan merkitään tietoja veneestä, purjehdusmatkoista ja säästä – kaikki tärkeä, mitä merimatkoilla tapahtuu ja tarvitaan. Lokikirja on jokaisen merenkävijän päiväkirja, jonka avulla voi myöhemminkin palata iki-

Meri oli Tove Janssonille tärkeä, ja usein hän piirsikin merta ja kuvasi sitä teksteissään. Kirjassa on myös kuvituksia, jotka Tove teki nuoruudessaan seikkailijaenonsa Haraldin lokikirjoihin.

kävijöille. Mukana Tove Janssonin meri-

TIETOKIRJAT

73


Sarjakuvat © MARJAANA MALKAMÄKI

JP Ahonen (s. 1981) kuuluu Suomen taitavimpiin sarjakuvantekijöihin. Hänen teoksiaan on julkaistu 12 kielellä. Aamulehden sivuilta tuttua Villimpi Pohjola -strippisarjaa on ilmestynyt jo viisi kokoelmaa.

JP AHONEN

Villimpi Pohjola: Lapsus ”Hyvästi akateeminen minimalismi. Tervetuloa secondhand BabyBjörn.” JP Ahonen kuvaa kolmannessa Villimpi Pohjola -albumissaan aikuisuuden kynnyksellä rimpuilevien ikiopiskelijoiden absurdia arkea lämmöllä ja huumorilla, johon on helppo uppoutua. Kun kaverit saavat jälkikasvua, opintotuet ovat finaalissa ja professorit alkavat tuntua fukseja houkuttelevammilta, lienee korkea aika valmistua… Koko Villimpi Pohjola -sarja on jälleen saatavilla, kun odotettu uusi painos kirjasta Villimpi Pohjola: Lapsus ilmestyy. JULKAISU : Maaliskuu SIVUMÄÄRÄ : 96 KIRJASTOLUOKKA : 85.32 (kirja, e-kirja)

74

EAN : 9789510449035 EAN E-KIRJA : 9789510449042

© JP AHONEN


JULKAISU : Maaliskuu (kirja,

e-kirja)

SIVUMÄÄRÄ : 220 KIRJASTOLUOKKA : 85.32 EAN : 9789510447482 EAN E-KIRJA : 9789510449875

Tiitu Takalo (s. 1976) on tamperelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Takalon edellinen suurteos Minä, Mikko ja Annikki voitti SarjakuvaFinlandia-palkinnon vuonna 2015, ja hän on myös yksi saman palkinnon 2019 voittaneen Sisaret 1918 -teoksen tekijöistä. Urastaan sarjakuvantekijänä Takalo palkittiin Puupäähatulla 2017.

© TIITU TAKALO

TIITU TAK ALO

Memento mori Finlandia-voittajan uusi sarjakuvaromaani Suomalaisen sarjakuvan huippuihin kuuluva piirtäjä ja tarinankertoja Tiitu Takalo kertoo koskettavan omakohtaisen tarinan sairastumisesta vakavasti. Memento mori on Tiitu Takalon yli 200-sivuinen, omaelämäkerrallinen nelivärisarjakuva siitä, miten hän sai täysin odottamatta aivoverenvuodon 38-vuotiaana. Teos on dramaattinen kertomus ihmisen elämän täydellisestä mullistumisesta yhdessä yössä – sairastumisesta, sairaanhoidosta ja pitkästä toipumisajasta, joka johti sarjakuvataiteilijan pohtimaan laajemminkin elämän tarkoitusta ja omaa paikkaansa maailmassa. Kaunis ja riipaiseva tarina avautuu Takalon upean maalauksellisina sarjakuvasivuina.

SARJAKUVAT

75


Lasten- ja nuortenkirjat ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYMAN

Kolme kertomusta Peppi Pitkätossusta Kolme Peppikuvakirjaa yksissä kansissa Kolme kertomusta Peppi Pitkätossusta on tuhti paketti Pepin riemukkaimpia seikkailuja. Kokoomateos sisältää Astrid Lindgrenin kirjat Tunnetko Peppi Pitkätossun?, Peppi keksii uuden sanan ja Peppi Pitkätossu kaupungin hulinassa. Peppi-yhteisniteen sivuilla kerrotaan, kuinka Peppi muuttaa Huvikumpuun ja tutustuu Tommiin ja Annikaan, kuinka Peppi ystävineen yrittää keksiä, mitä kummaa voi tarkoittaa rämsä, ja kuinka he erään kerran muuttavat pääkaupunkiin, jossa Peppi panee puistossa riehuvat roistot ojennukseen.

JULKAISU : Helmikuu SUOMENTAJAT : Vappu Vainio, IKÄRYHMÄ : 3+ ALKUPERÄISTEOS : Tre berät- Kristiina Rikman, Päivö Taubert KIRJASTOLUOKKA : L85.22 telser om Pippi Långstrump SIVUMÄÄRÄ : 64 EAN : 9789510449134

76

Taatun rempseää menoa Peppi Pitkätossun seurassa Ingrid Vang Nymanin klassisella kuvituksella, jonka iloiset värit loistavat entisöityinä.


© JAKOB FORSELL

Ruotsalainen Astrid Lindgren (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita, jonka kirjoja on käännetty yli 100 kielelle. Hänen tunnetuin satuhahmonsa Peppi Pitkätossu täyttää 75 vuonna 2020. Tanskalainen Ingrid Vang Nyman (1916–1959) on kuvittanut kaikki Lindgrenin Peppi-tarinat ja -sarjakuvat sekä Melukylä-kirjat.

ASTRID LINDGREN, INGRID VANG NYM AN

Melukylän lapsilla on hauskaa! Vielä kerran Melukylään! Melukylän lapsilla on hauskaa! on kolmas ja viimeinen Astrid Lindgrenin lämminhenkisistä Melukylälastenromaaneista, jotka Kristiina Rikman on suomentanut uudestaan nykykielelle alkuteosten henkeä kunnioittaen. Alun perin vuonna 1952 ilmestyneessä Melukylä-trilogian päätösromaanissa kerrotaan muun muassa, kuinka Lisa saa oman karitsan ja se pääsee mukaan kouluun, kuinka heiluvan hampaan saa irti sekä kuinka Melukylässä vietetään juhannusta ja pyydystetään rapuja. Kepeän maalaisperhe-elämän kuvaus on saanut innoituksensa Astrid Lindgrenin omasta lapsuudesta Smoolannissa. Kirjan on kuvittanut viehättävin viivapiirroksin Ingrid Vang Nyman.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Bara roligt i Bullerbyn SUOMENTAJA : Kristiina Rikman SIVUMÄÄRÄ : 130

IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789510440551 EAN E-KIRJA : 9789510447208 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510447192

Melukylästä kertovat myös lastenromaanit Melukylän lapset ja Melukylän lasten uudet kujeet.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

77


JULKAISU :

Helmikuu

ALKUPERÄISTEOS : Saltkråkan:

Ett litet djur åt Pelle SUOMENTAJA : Laila Järvinen SIVUMÄÄRÄ : 48 IKÄRYHMÄ : 3+

KIRJASTOLUOKKA : L85.22

EAN : 9789510449141

ASTRID LINDGREN, MARIA NILSSON THORE

Saariston lapset: Pelle saa pienen eläimen Saariston lapset kuvakirjana!

Saltkråkanin saaristoidylli, jossa Melkersonin perhe viettää kesälomaansa, on tuttu Astrid Lindgrenin Saariston lapset -romaanista. Nyt siitä kerrotaan ensimmäistä kertaa kesäisen värikkään kuvakirjan sivuilla. Seitsemänvuotias Pelle rakastaa eläimiä, mutta omaa lemmikkiä hänellä ei ole. Ihan väärin, että Pampulalla on Laivuri-koiransa! Retkellä naapurisaarelle kuitenkin selviää, että siellä on kaupan kaniineja. Pelle tulee ikionnelliseksi! Mutta ennen kuin poika pääsee kotiin ihka oman kaniininsa kanssa, hän ja Pampula saavat kokea varsinaisen seikkailun – he joutuvat keskelle ukonilmaa ja merihätään. Onneksi Laivuri on mukana matkassa…

78

Tarinansa Saariston lapsista (1964) Astrid Lindgren kirjoitti alun perin Olle Helbomin ohjaamaa, Suomessakin jo monille sukupolville rakasta tvsarjaa varten. Kaikkien aikojen ensimmäisen Saariston lapset -kuvakirjan on kuvittanut ruotsalainen Maria Nilsson Thore (s. 1975), jonka omasta tuotannosta on julkaistu suomeksi kaksi Kolmikkokuvakirjaa.


© HARPERCOLLINS PUBLISHERS

Oxfordin yliopiston professori, filologi John Ronald Reuel Tolkien (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Pauline Baynes (1922–2008) oli Tolkienin suosikkikuvittaja, joka on kuvittanut useita hänen teoksistaan sekä myös C. S. Lewisin Narnia-sarjan.

JULKAISU : Toukokuu ALKUPERÄISTEOS :

Farmer Giles of Ham SUOMENTAJAT : Panu Pekkanen, Jaakko Kankaanpää SIVUMÄÄRÄ : 220 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.12

J. R. R. TOLKIEN, PAULINE BAYNES

Maamies ja lohikäärme Laajennettu laitos

EAN : 9789510448908

Tolkienin hilpeä satu uutena laitoksena J. R. R. Tolkienin omille lapsilleen 1920-luvulla kertoma mainio keskiaikaan sijoittuva tarina Maamies ja lohikäärme julkaistaan laajennettuna laitoksena, joka sisältää muun muassa Tolkienin sadulle luonnosteleman jatko-osan.

Maamies ja lohikäärme kertoo maajussi Gilesista, joka tulee puolivahingossa säikyttäneeksi tiehensä tiluksilleen eksyneen likinäköisen jättiläisen. Gilesin maine kiirii, ja pian hän huomaa joutuneensa lohikäärmejahtiin… Laajennettuun laitokseen sisältyy lopullisen tarinan lisäksi Tolkienin lapsilleen kertoma alkuperäisversio, jatko-osan luonnos ja Tolkien-tuntijoiden Christina Scullin ja Wayne Hammondin kommentaari sadun kirjallisista ja historiallisista viittauksista. Teoksessa on Pauline Baynesin kuvitus muutamin lisäpiirroksin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

79


Tove Jansson (1914–2001) on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita ja kuvittajia, jonka tarinoita muumeista kaikenikäiset rakastavat. © IRMELI JUNG

JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS :

Småtrollen och den stora översvämningen SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789510450550

TOVE JANSSON

Muumi ja suuri tuhotulva Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja täyttää 75 vuotta! Rakastettu muumitarina kauniina juhlalaitoksena. Vuonna 1945 julkaistu Muumit ja suuri tuhotulva on ensimmäinen teos, jossa seikkailee meidän kaikkien rakastama muumiperhe. Tarinassa Muumipeikko ja Muumimamma lähtevät etsimään kadonnutta Muumipappaa. Matkan aikana nousee suuri tulva, ja he kokevat monia vaaroja ja säikähdyksiä. Lopulta perhe on taas onnellisesti yhdessä ja he saapuvat pieneen laaksoon – se on kaunein paikka, mitä he ovat koskaan nähneet. Sinne on sattumoisin ajautunut myös Muumipapan rakentama talo, hyvin hieno ja siniseksi maalattu.

80


JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS :

Pappan och havet SUOMENTAJA : Laila Järvinen SIVUMÄÄRÄ : 220 IKÄRYHMÄ : 7+

KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789510448892

”Sinä suurena merkittävänä iltana tuuli kääntyi hiljalleen itään. Oli alkanut puhaltaa jo puolilta päivin, mutta lähtö oli määrätty tapahtuvaksi auringonlaskun aikaan. Meri oli lämmin ja syvän sininen, yhtä sininen kuin lasipallo.” – Muumipappa ja meri

TOVE JANSSON

Muumipappa ja meri (Itämeri-laitos) Rakastettu muumiromaani upeana juhlalaitoksena Muumipapan unelmat vievät perheen majakkasaarelle, koettelemusten ja suurten arvoitusten äärelle. Klassikkotarinan liitteenä tietopaketti Itämerestä ja kymmenen keinoa sen suojelemiseksi. Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun ensimmäinen muumitarina Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin. Sen kunniaksi koottu juhlalaitos sisältää klassikkotarinan muumiperheen myrskyisästä matkasta majakkasaarelle sekä John

Nurminen Säätiön kokoaman liitteen Itämeren tilasta ja keinoista sen suojelemiseksi. Liitteessä kerrotaan kymmenen konkreettista tekoa, joilla jokainen voi omalta osaltaan vähentää Itämeren ravinnekuormitusta. Meri oli Tove Janssonille tärkeä, ja Itämeri toimi myös muumiromaanien innoittajana. Moomin Characters käynnistää muumitarinoiden 75-vuotisjuhlavuonna #meidänmeri-kampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta Itämeren tilasta. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan euro Itämeren suojelutyöhön.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

81


Suloinen pahvikirjasarja tutustuttaa perheen pienimmät Muumilaakson ihmeelliseen maailmaan.

JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS :

All about Moomin SIVUMÄÄRÄ : 10 IKÄRYHMÄ : 0+

KIRJASTOLUOKKA :

L85.22

EAN : 9789510450000

TOVE JANSSON

Minä olen Muumipeikko Jokainen päivä Muumilaaksossa on pieni seikkailu! Muumipeikon muotoinen pahvikirja esittelee yhden Muumilaakson rakkaimmista hahmoista. Muumilaakso on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia asukkaita, joilla riittää puuhaa aamusta iltaan. Muumipeikko etsii aarteita yhdessä Nipsun kanssa, auttaa Muumimammaa poimimaan marjoja ja kuuntelee Muumipapan kertomuksia merestä.

82


TOVE JANSSON

Mitä näet, MUUMI? Kuvakarusellikirja

Toiminnallinen pahvikirja yllättää pienen lukijan: löytyykö puunkolosta lintu, lyhty – vai kenties pieni aave?

Iloinen pahvikirja täynnä toimintaa! Pyöritä kuvakarusellia ja katso, mitä Muumipeikko löytää kasvimaalta, puunkolosta ja lammen pohjasta. Kun Muumipeikko lähtee kävelylle, vastaan tulee kaikkea mielenkiintoista. Mitä Muumimamma kaivaa puutarhassaan? Miksi Pikku Myy nuuskii metsässä? Pyöritä kuvakarusellia, niin löydät veikeän vastauksen.

JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS :

I Spy with Moomin

SIVUMÄÄRÄ : 10 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.22 EAN : 9789510450017

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

83


ALEX WILMORE

Halikirja:

Uninen pupu JULKAISU: Helmikuu ALKUPERÄISTEOS:

Snuggles: Sleepy Bunny SIVUMÄÄRÄ : 8

IKÄRYHMÄ : 0+ KIRJASTOLUOKKA:

L85.22 EAN : 9789510448687

ALEX WILMORE

Halikirja:

Koiranpentu JULKAISU: Helmikuu ALKUPERÄISTEOS:

Snuggles: Hungry Puppy SIVUMÄÄRÄ : 8

IKÄRYHMÄ : 0+ KIRJASTOLUOKKA:

L85.22 EAN : 9789510448694

Halittavan suloiset kirjat! Kirjoista pistää esiin pehmoiset korvat, jotka houkuttavat silittelemään! Halikirjoissa käydään läpi pikkuisten arkisia touhuja. Unisen pupun kanssa iltarutiini tulee tutuksi ja Koiranpentu kertaa ruokailuun liittyviä tapoja. Pahvisivuisissa kirjoissa on raikas ja eloisa kuvitus, pyöristetyt kulmat ja kirjasta pistää esiin hauskat, pehmoiset pupun ja koiranpennun korvat. Kirja sopii sylissä rauhoittumiseen ja hellittelyhetkeen niin keskellä päivää kuin iltapuuhien päätteeksi. Alex Wilmore on vuonna 1985 syntynyt brittiläinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

84


EMILY SNAPE

Hei, kuka se siellä! Viidakossa

Hei, kuka se siellä -kirjasarja kehittää lasten tunnetaitoja ja mielikuvitusta hauskan ja vauhdikkaan peiliseikkailun avulla.

Veikeä peiliseikkailu halki viidakon! Värikkään pahvikirjan sisällä on peili, jonka avulla pienet lukijat pääsevät hauskaan roolileikkiin: kurkista peiliin ja ilmeile erilaisten eläinten tyyliin. Haluatko lähteä hurjalle retkelle viidakon halki? Hei katso, siellähän sinä jo oletkin! On hurjan jännittävää nähdä itsensä peilin avulla keskellä viidakkoa: lentämässä korkealla ilmassa, roikkumassa villisti liaanissa tai karjumassa viidakon kuninkaana!

JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS :

Hey! Look at You... In the Jungle SIVUMÄÄRÄ : 10 IKÄRYHMÄ : 0+ KIRJASTOLUOKKA : L85.22 EAN : 9789510448700

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

85


CARLES BALLESTEROS

Iloisia ilmeitä: Osaako isäsi karjua? Iloisia ilmeitä ja löytämisen riemua! Hyväntuulinen pahvikirja isäänsä etsivästä pikku sammakosta. Kirjan sivuja kääntämällä eläinten ilmeet vaihtuvat kuin taikaiskusta! Pikku sammakko lähtee viidakkoon etsimään isäänsä. Matkalla kohdataan erilaisia eläimiä ja pohditaan yhdessä lukijan kanssa, osaako isä kenties mölytä, murista tai karjua. Pienestä lapsesta on joka kerta yhtä riemastuttavaa, kun isä vihdoin ja viimein löytyy. Iloisia ilmeitä -kirjasarja opettaa lapselle tunnetaitoja ja tukee mielikuvituksen kehitystä ja luovuutta.

86

JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS :

Little Faces: Does Your Dad Roar? SIVUMÄÄRÄ : 16 IKÄRYHMÄ : 0+

KIRJASTOLUOKKA :

L85.22

EAN : 9789510448717


JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.22 EAN : 9789510447321

Graafikko Antti Nikusen mainiot lapsisankarit Urho ja Onna seikkailevat myös teoksissa Autokirja (2019), Urhon ja Onnan laastarikirja (2018), Urho on huoltomies (2017) ja Onna on poliisi (2017).

ANT TI NIKUNEN

© TIMO VILLANEN

Urho ja Onna tutkivat: Ihminen Kaikki oleellinen ihmisestä: kehonosat, aistit, luut ja lihakset, haavat ja mustelmat... Sairaanhoitaja Eira Etevä on Urhon ja Onnan kaveri, joka tietää ihmiskehosta kaiken. Lähde mukaan tutkimaan ihmistä päästä varpaisiin! Miten silmä toimii? Miksi hiukset ja kynnet kasvavat? Mikä oikein on kuhmu? Tutki ihmiskehon ihmeellisiä toimintoja Eiran opastuksella ja testaa myös omia aistejasi ja niveliäsi. Hauskan toiminnallisessa kuvatietokirjassa käydään läpi koko ihmiskeho päästä varpaisiin: aivot ja tunteet, sisäelimet, sydän ja verisuonet, iho ja karvat. Osaatko tunnistaa hyvät ja pahat bakteerit? Entä uskallatko astua suolisokkeloon?

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

87


Sykähdyttävän kirjasarjan ensimmäinen osa Muttinen ja äiti (2019) keräsi ympärilleen paljon pieniä ja suuria Muttisfaneja. Tällä kertaa Muttinen touhuaa vaarin kanssa ja pärjää hienosti hyvän tovin ilman ikiomaa äitiä.

Anna Krogerus (1974) on rakastettu ja palkittu suomalainen näytelmäkirjailija. Erika Kallasmaa (1969) on kuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on tehnyt monta palkittua kuvakirjaa.

ANNA KROGERUS, ERIK A K ALL ASM A A

Muttinen ja vaari Maailmassa riittää loputtomasti tutkittavaa, kun on Muttisen kokoinen. Taaperoperheen arkea hauskasti ja oivaltavasti kuvaavan kirjasarjan toisessa osassa vaari hoitaa Muttista – vai menikö se sittenkin toisin päin?

Mutta sitten vaari ei enää jaksa leikkiä. Kun vaari lepää, on Muttisen vuoro ryhtyä hoitajaksi...

88

© OTTO VIRTANEN

Eräänä päivänä Muttisen äiti lähtee seminaariin ja vaari tulee kotimieheksi. Ensin Muttista harmittaa, mutta vaari ajaa puurolusikan Muttisen suuhun moottoripyörällä, roska-autolla ja kuplavolkkarilla. Vielä! Muttinen huutaa. Vaari etsii Muttista päiväpeiton alta, lelulaatikosta ja kylpyammeen pohjalta. Vielä! Muttinen huutaa.

JULKAISU : Toukokuu KIRJASTOSIVUMÄÄRÄ : 48 LUOKKA : L85.22 IKÄRYHMÄ : 0+ EAN : 9789510447581


Anna Tommola on terveyteen ja lasten hyvinvointiin erikoistunut toimittaja, jonka teksti sukeltaa syvälle lapsen tunnemaailmaan. Pete Revonkorven maalaukselliset kuvat liikkuvat hienovaraisesti toden ja fantasian rajamailla.

© MARKUS SOMMERS © PETE REVONKORPI

ANNA TOMMOL A , PETE REVONKORPI

Säpsy uhmaa kohtaloa

Mörköjä ei ole olemassa. Mutta niitä voi silti nähdä. Fantasiantäyteinen kuvakirja 4–6-vuotiaille. Säpsyn pää on täynnä pelottavia ajatuksia. Mutta eräänä yönä hän päättää uhmata kohtaloa – ja se onkin tosi hienoa! On ilta ja möröt saapuvat. Säpsy on siitä aivan varma. Silloin äiti aina tulee viereen ja lohduttaa. Mutta nyt Säpsy on mökillä isovanhempien kanssa eikä voi huutaa äitiä apuun. Sitten paljastuu, että maailman rohkein vaarikin pelkää – vesikasveja! Ehkä Säpsynkin pitäisi kokeilla uhmata kohtaloa? Ihan vähän vain… Säpsy uhmaa kohtaloa on fantastinen kuvakirja täynnä tunteiden voimaa. Mielikuvitus voi saada aikaan hirveitä mörköjä, mutta myös tyynnyttää hurjimmankin myrskyn.

JULKAISU : Kesäkuu SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA: L85.22 EAN : 9789510448748

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

89


JULKAISU : Lokakuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Ploey – You never fly alone SUOMENTAJA : Janne Kauppila SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.22 EAN : 9789510450512 EAN E-KIRJA : 9789510451052 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450901

Äänikirjan lukijana Isac Elliot!

Poju – et koskaan lennä yksin on koko perheen elokuva ja kirja rohkeudesta ja ystävyydestä. Oletko valmiina lentoon?

ST YRMIR GUDL AUGSSON

Poju – et koskaan lennä yksin Elämän lentokoulu alkaa! Kansainväliseen animaatioelokuvaan perustuva lennokas ja liikuttava kertomus rohkeudesta, uskollisuudesta sekä ystävyydestä. Poju on kurmitsanpoikanen, joka haluaa isona johtaa muuttolintuparveaan isänsä tapaan. Mutta ennen kuin Poju ehtii oppia lentämään, ilkeä haukka Härmä ajaa hänet erilleen perheestään ja lentoparistaan Kurmiinasta. Onneksi Poju ei jää yksin, vaan saa apua metsän väeltä. Mutta oppiiko hän luottamaan siipiinsä, löytääkö hän salaiseen Paratiisilaaksoon ja koittaako Pojulle uusi kevät?

90


PHILIP STEELE

Megakoneet Tämä kirja on kaksi kertaa isompi kuin miltä se näyttää! Megakoneet vie lukijansa isojen koneiden maailmaan ja sisuksiin. Värikkäästi kuvitetun kirjan avulla pääset tutkimaan risteilyaluksen, junien, työmaakoneiden, lentokoneiden ja avaruusaseman rakennetta ja elämää yksityiskohtaisesti. Pahvisten sivujen välistä liu’utettavilla sivuilla on lisää tietoa jättikoneista. Mistä avaruusasema saa lisää hengitysilmaa? Minkälaisia ammatteja liittyy lentämiseen? Mitä kaikkea voikaan puuhata valtavalla risteilyaluksella? JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS : Expandable

explorations: Mega Machines SUOMENTAJA : Ville Viitanen

SIVUMÄÄRÄ : 10 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA :

L85.22 EAN : 9789510448724

ROBERT WINSTON

Tiedelaboratorio Tervetuloa tieteen huvipuistoon! 25 hauskaa ja kekseliästä projektia uteliaille nuorille tieteilijöille! Tutki ja kokeile itse, miten tiede, teknologia, insinöörityö ja matematiikka rakentavat maailmaa ympärillämme. Miksi lautta kelluu? Miten tuuli muuttuu energiaksi? Tiedelaboratorio sisältää eritasoisia tiedekokeita selkein ohjein: rakenna esimerkiksi lautta, riippusilta tai spagettitorni. Kirjan ohjeita on helppo seurata, sillä jokaisesta rakennusvaiheesta on ohjetekstin lisäksi valokuva. Projektien yhteydessä kerrotaan, miten ja miksi rakennettu esine toimii, ja toisaalta osoitetaan, miten vaikkapa sanomalehdistä rakennettu jakkara toistaa samaa kaavaa kuin rakennusta pystyssä pitävät pylväät ja miten sama ilmiö toistuu myös ihmiskehon jalkojen luissa. Voit myös viedä projekteja askelen pidemmälle ja testata mallilla esimerkiksi sitä, miten tosielämän riippusilta saa voimansa kantaa satojakin metrejä.

JULKAISU : Marraskuu 2019 ALKUPERÄISTEOS : Science Lab SUOMENTAJA : Ville Viitanen SIVUMÄÄRÄ : 160

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA:

N60.7 EAN : 9789510446324

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

91


JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 72 IKÄRYHMÄ : 5+

KIRJASTOLUOKKA : L85.22 EAN :

9789510449523

Kuvakirjailija Kaisa Happosen ja animaattori Joonas Utin ensimmäinen kuvakirjaromaani Piste (2019) esitteli pienen Pisteen, joka joutuu kertomusten mukana huimasta seikkailusta toiseen. Piste-kirjat ovat löytäneet paikkansa värikkäiden kuvakirjojen ja lastenromaanien välimaastosta, ja ne sopivat oivallisesti juuri lukemaan oppineille.

© LAURA MENDELIN © KOSKI SYVÄRI

K AISA HAPPONEN, JOONAS UT TI

Piste ja megaÄLLÖ tykkäysjuttu Silmät kiinni ja korvat tukkoon: luvassa tosi siirappinen stoori! 5–8-vuotiaat lukijat hurmannut Piste joutuu tällä kertaa romanttiseen rakkaustarinaan. Kuvakirjan ja lastenromaanin välimaastoon sijoittuva hulvaton kirjasarja kertoo pikkiriikkistä Pisteestä ja tämän seikkailuista kirjojen kansien välissä. Pisteen näkökulmasta erityisen turhauttavia ovat lauseet, jotka jäävät kesken. Se on läkähdyttävää! Mutta minkäs teet, kun rakkaustarinan sankaria ujostuttaa ja tärkeät sanat juuttuvat kurkkuun, liiskautuvat näppikseen ja katoavat ruudulta. Tällä kertaa Piste päätyy tosi ÄLLÖÖN rakkaustarinaan. Sellaiseen nyyhkyihanaan, jossa on jännitystä ja todella pläjäyttävän onnellinen loppu. Varokaa: luvassa hattarahöttöä! ”Riemullisen onnistunut”, arvioi Karjalainen sarjan ensimmäisestä osasta Piste (2019).

92


JULKAISU : Helmikuu ALKUPERÄISTEOS :

Olga – We Are Out of Here! SUOMENTAJA : Aila Herronen SIVUMÄÄRÄ : 188 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789510437209

Kanadalainen kirjailija ja kuvittaja Elise Gravel on kirjoittanut kolme kirjaa Olgasta ja Njäästä. Äreä mutta terävä lapsieläintieteilijä Olga havainnoi ympäristöään tarkkanäköisesti ja saa lukijan nauramaan kippurassa ällöttäville oivalluksilleen!

ELISE GRAVEL

Olga – Avaruus kutsuu! Olgan ja Njään hurmaavan höpsöt seikkailut jatkuvat! Riemukkaalla otteella kuvitettu sarjakuvaromaani kartoittaa maailmankaikkeutta ja sen ihmeitä! Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta -kirjassa lapsieläintieteilijä Olga löysi aivan uuden eläinlajin, jonka hän nimesi osuvasti Olgamus naurettaviliukseksi. Olion kutsumanimi on Njää. Ihmissukuun lopen kyllästynyt Olga haluaisi lähteä avaruuteen etsimään Njään alku-kotia, mutta siinä on omat haasteensa. Tehdäänkö esimerkiksi hämähäkeille oikean kokoisia avaruuspukuja? Samaan aikaan Njää haisee entistäkin pahemmalle ja se käyttäytyy tavallistakin oudommin. Olga joutuu käyttämään kaiken neuvokkuutensa, ennen kuin saa selville Olgamuksensa salaisuuden…

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

93


pal at REET TA VEHK AL AHTI, K ATI NÄRHI

Pipsa Kopperoisen tutkimuksia: Lentävä pikkuveli Lisää Pipsa Kopperoisen hauskoja kokeita Lukupaloissa! Pipsa Kopperoinen on tuleva tiedenainen, joka tutkii nyt lentämistä. Pikkuveli koekaniininaan hän testaa, onko ilmaisista vaalipalloista mihinkään. Vanhemmat lähtevät ruotsinlaivalle – kahdestaan! Mitä järkeä? kapinoi pikkuveli Väinö, eiväthän he voi mennä edes pallomereen. Tiedenainen Pipsa sen sijaan hurraa rennolle lapsenvahdille, Jiiärrälle, ja mahdollisuudelle tehdä tieteellisiä kokeita – ilman vanhempien valvovaa silmää. Pipsa tuumii, että torilla jaettavien vaalipallojen avulla voisi tutkia lentämistä. Mutta saavatko he tarpeeksi palloja pikkuveljen ilmalentoa varten? Onneksi Jiiärrä keksii, että he voivat käyttää valepukuja! Tomera tiedenainen on lukijoille tuttu Lukupalat-kirjasta Pipsa Kopperoisen tutkimuksia: Pierut ja kaasut (2019). JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789510446393 EAN E-KIRJA : 9789510448588 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448595

NELIVÄRIKUVITUS

Reetta Vehkalahti (s. 1974) on porilainen teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka kirjoittaa hulvattoman hauskasti Pipsan keksinnöistä. Kati Närhi (s. 1973) on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka suosittu Agnes-sarjakuva on palkittu Sarjakuva-Finlandialla. 94


LUKUPAL AT ON HELPPOLUKUINEN SARJA JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE.

MIINA SUPINEN, ANNI NYK ÄNEN

ROOPE LIPASTI , HARRI OKSANEN

Kokkiklubi: Siivoushirviö

Lätkä-Lauri ja kaukalon kovis

Voihan yksisarvisen oksennus!

Lätkä-Lauri isossa kaukalossa!

Kun Kokkiklubi tarttuu kauhanvarteen, tuloksena on… hirmuinen sotku. Hullunhauska Kokkiklubi-sarja vie alakoululaiset lukijat hurjiin keitoksiin.

Lätkä-Lauri kokeilee siipiään isomman seuran edustusjoukkueessa. Siellä pelataan kovaa, eikä ihan kaikilla ole reilut pelisäännöt hallussa.

Kokkiklubi on uuden ongelman edessä: kuka siivoaisi keittiön, joka pursuaa tahmeaa, sateenkaarenväristä pehmismassaa? Rosmariini tarttuu haasteeseen vastahakoisesti, sillä siivoaminen ei sovi noidille ja sillä siisti. Siitä vasta soppa syntyy, kun hän taikoo paikalle siivoushirviön! Ahmittavan hyvä Kokkiklubi kuuluu WSOY:n helppolukuiseen Lukupalat-sarjaan, joka on suunnattu juuri lukemaan oppineille ja alakoulun ensimmäisiä luokkiaan käyville.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 NELIVÄRIKUVITUS

EAN : 9789510447567 EAN E-KIRJA :

9789510449165

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449158

Kaupungin tunnetuin jääkiekkoseura etsii pelaajia edustusjoukkueeseensa. Lätkä-Lauri kavereineen lähtee näyttämään taitojaan. Veeti veikkaa, että paikalla voi olla myös NHL:n kykyjenmetsästäjä. Katsomossa onkin outo mies, jolla on aurinkolasit ja iso parta. Onkohan hän pelaaja-agentti? Lätkä-Lauri joutuu kuitenkin keskittämään kaiken tarmonsa isokokoiseen poikaan, joka yrittää häätää pienemmät pois kaukalosta epäreiluin konstein. Lätkä-Lauri on seikkaillut aiemmin jo kolmessa helppolukuisessa Lukupalat-kirjassa: Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä, Lätkä-Lauri ja haamupelastus sekä Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus. JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789510446386 EAN E-KIRJA :

9789510448533

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510448526

NELIVÄRIKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

95


ALEX MILWAY

Hotelli Flamingo Tervetuloa Hotelli Flamingoon! Käännä sivua ja nauti aurinkoisesta tunnelmasta koko vierailun ajan!

Hotelli Flamingo aloittaa uuden hurmaavasti kuvitetun kirjasarjan, jossa kymmenvuotias Anna Dupont perii hotellin - ja elää jokaisen tytön unelmaa! Hotellilla Annaa kohtaa ikävä yllätys, sillä hotelli on suurremontin tarpeessa. Mutta ei hätää, uskollisen eläinhenkilökuntansa kanssa neuvokas Anna järjestää paikat kuntoon, ja pian ensimmäiset vieraat saavat tulla. Uutta yrittäjää ei katsota pelkästään hyvällä: kilpailevan hotellin mafiosomainen omistaja tulee vierailulle eikä laisinkaan pidä hotellin loistokkaasta tunnelmasta…

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Hotel Flamingo SUOMENTAJA : Aila Herronen

96

SIVUMÄÄRÄ : 180 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA :

L84.2

EAN : 9789510448830 EAN E-KIRJA : 9789510449646 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449653


HY VÄNTUULINEN TÄYSOSUM A 6–9-VUOTIAILLE LUKIJOILLE!

Alex Milway on brittiläinen kirjailija, kuvittaja ja käsikirjoittaja. Hän on perustanut This book is FUNNY! –sivuston, jossa esitellään humoristia lastenkirjoja.

ALEX MILWAY

Hotelli Flamingo: Helleaalto Ystävällisyys ja yhteistyö saa ihmeitä aikaan! Sarjan toinen osa Helleaalto on täynnä karismaattisia eläinhahmoja ja yrittäjän elämän iloja ja pulmia. Hotelli Flamingon eteen lipuu limusiini, josta astuu ulos erittäin tärkeä pingviini. Hän on Eteläsaarien kuningasparin sihteeri ja ilmoittaa, että heidän majesteettinsa ovat tulossa vierailulle, JOS hotelli saadaan vastaamaan vieraiden vaatimaa korkeaa tasoa. Anna pistää töpinäksi ja lähtee itse etsimään vaatimuksista ehkä haastavinta, jäävuorta, välittämättä lähestyvästä helleaallosta… Annan apuna ovat ovimies T. Karhu, vastaanoton Lemmy Laiskiainen ja huippukokki Madame Le Sika, mutta onko hotelliin soluttautunut sabotoija liikaa Hotelli Flamingon väelle?

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Hotel Flamingo: Holiday Heatwave SUOMENTAJA : Aila Herronen

SIVUMÄÄRÄ : 200 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789510448847 EAN E-KIRJA :

9789510449110

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449103

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

97


JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 92 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2

EAN : 9789510446621 EAN E-KIRJA :

9789510448571 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448564

Jukka-Pekka Palviainen on julkaissut useita romaaneja lapsille ja aikuisille. Hän on saanut Laivakello- ja Kirjava Kettu -palkinnot, Topelius-palkinnon sekä Runeberg Junior -kunniamaininnan kirjasta Allu ja salainen ihailija. Christel Rönns on palkittu ja rakastettu kuvittaja, joka Allukirjojen lisäksi on kuvittanut mm. Risto Räppääjä -sarjaa.

- Salamatkustaja-blogi

Allu ja apinajahti Nyt otetaan sirkustaidoista mittaa!

Allu istuu kuistilla lukemassa kirjaa nimeltä Kukkasipulien istutus ja seinälaattojen asennus vinoon, kun ohi rymistelee letka sirkusautoja. Kylään tulee sirkus, ja nokkelana tyttönä Allu on pian sirkuslaisten kaveri. Yhtäkkiä sirkuksen apina päättää ottaa hatkat, mutta Allu kavereineen on valmis takaa-ajoon. Siitäpä vasta sirkus syntyykin! Allu-kirjat ovat nappivalinta itse lukevalle lapselle. Nokkelien juonenkäänteiden, leikkisän sanailun ja hupaisien väärinymmärrysten äärellä sivut kääntyvät tiuhaan ja aikuisenkin tekee mieli jäädä kuuntelemaan.

98

© JARI RIIHIMÄKI

Sirkus saapuu paikkakunnalle, ja Allu joutuu apinajahtiin omassa kaupungissaan. Allu-kirjat ovat 6–9-vuotiaiden suosikkeja, täydellinen yhdistelmä ystävyyttä, hauskaa ja jännää.

© PERTTI NISONEN

JUKK A-PEKK A PALVIAINEN, CHRISTEL RÖNNS

”Allun tarinat ovat hauskoja ja tapahtumarikkaita, niissä on ystävyyttä ja yhdessä toimimista ja huumorin pirskahduksia.”


© VESA-MATTI VÄÄRÄ

Roope Lipasti (s. 1970) on lietolainen kirjailija ja kolumnisti. Hän on vastuussa tämän kirjan huumorista. Lipastin lapsille ja nuorille suunnattu Viikinki-trilogia (2015-2017) on palkittu Lasten LukuVarkaus -, Kirjava Kettu - sekä Anni Polva -palkinnoilla. Anton Lipasti (s. 1996) on valmistunut Turun ammattikorkeakoulun elokuvalinjalta ja on vastuussa tämän kirjan hulvattomista sarjakuvista.

ROOPE LIPASTI, ANTON LIPASTI

Oskari Onniston käsittämättömät vastoinkäymiset Leprankukka

Nolo, nolompi – Oskari! Oskarin uskomattomat vastoinkäymiset jatkuvat! Huumoria ja sarjakuvaa yhdistävän kirjasarjan toisessa osassa Oskarin kesän pilaavat kasvio ja kauhea leprankukka. Ihana kesäloma voi alkaa, paitsi että… a) Oskari on matkalla mökille ilman mukavuuksia ja juoksevaa vettä b) hyttysten ja muiden villieläinten syötäväksi c) ellei huku sitä ennen, koska kaveri Antti ei tiedä tapin roolia veneessä. Vastoinkäymisiin lisätään vielä ainakin äidin hirveät bikinit sekä hullu rehtori, joka lomailee lähistöllä. Kun Oskari löytää kasvioonsa huumaavan tuoksuisen leprankukan, homma lähtee lopullisesti lapasesta. Tuskin edes hänen luomansa sarjakuvahahmo, Lepramies, voi heitä enää pelastaa!

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 170 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789510445778 EAN E-KIRJA :

9789510448632

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

99


THOM AS TAYLOR

Malamanteri

100


© THOMAS TAYLOR

Kun mahdoton on mahdollista! Malamanteri aloittaa trilogian, tarinaaarrearkun, jossa salaisuudet ja legendat huuhtoutuvat unohtumattoman merenrantakylän rannoille. Siellä monet vannovat nähneensä mystisen kiehtovan merihirviö malamanterin… Herbert Lemon on Hotelli Nautiluksen löytötavarapisteen hoitaja. Aina ei ole helppoa palauttaa hukattuja tavaroita oikeille omistajille ja erityisen vaikeaa se on silloin, kun kadonnut on ihminen. Kun Violet Parma ilmestyy etsimään hotellista kaksitoista vuotta aiemmin kadonneita vanhempiaan, lapset lähtevät kiehtovalle arvoitusten polulle, joka ei väistä merihirviö malamanteria. Mikä on tämä tarujen olento, joka vetää puoleensa ihmisiä ja joka voi toteuttaa toiveita? Ja mikä on silloin vaihtokaupan hinta? 9 – 99-vuotiaille suunnatun sarjan on suomentanut sanataituri Jaana Kapari-Jatta. Malamanterin hiukan nyrjähtäneessä maailmassa yhdistyvät Tim Burtonin ja Wes Andersonin elokuvien goottinen ja veikeä vire. Sen tunnelmasta ei haluaisi koskaan pois.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Malamander SUOMENTAJA : Jaana Kapari-Jatta SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2

Thomas Taylor on brittiläinen kirjailija ja taiteilija, joka muistetaan mm. ensimmäisen Harry Potter -kirjan kannen kuvittajana.

EAN : 9789510447451 EAN E-KIRJA : 9789510449530 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510449547

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

101


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 150 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789510443361 EAN E-KIRJA : 9789510448557 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448540

Tuutikki Tolonen (s. 1975) on kirjailija ja sanataideopettaja. Hänen suosittu Mörkövahtisarjansa on saanut Arvid Lydecken -palkinnon (2016) ja sen oikeudet on myyty jo yli 25 kielelle. Kati Vuorento (s. 1973) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Vuorennon herkkä ja mystinen piirroskuvitus herättää henkiin Agnesin salaperäisen tunnelman.

© KAROLIINA EK

TUUTIKKI TOLONEN, K ATI VUORENTO

Agnes ja unien avain

Koukuttava mysteeriromaani lapsille Kun Agnes näkee hautakiven oudon tekstin, arvoitus ei jätä häntä rauhaan. Kiehtova mysteeri ratkeaa pala palalta ja kietoutuu yllättävällä tavalla Agnesin omaan elämään. Kaikki alkaa sinä päivänä, kun Agnes avaa hautausmaan portin. Hän on juuri muuttanut tylsääkin tylsempään Harmalan kylään ja jättänyt taakseen pääkaupungin ja vanhat kaverit. Outo tapahtumasarja nappaa kuitenkin Agnesin mukaansa ja hänen elämänsä muuttuu jännittävämmäksi kuin koskaan. Hautakiven teksti nostaa Agnesin karvat pystyyn, ja pian hän alkaa nähdä unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä, joka kätkee puutarhaan avaimen. Kun sama puutarha oikeasti löytyy Harmalasta, on Agnesin pakko löytää avain. Mihin lukkoon se sopii?

102


Kristina Ohlsson (s. 1979) tunnetaan rikostutkija Fredrika Bergmanista ja asianajaja Martin Benneristä kertovista aikuisten dekkareistaan. Häneltä on suomennettu myös nuorten dekkaritrilogia Lasilapset, Hopeapoika ja Kivienkelit (WSOY 2018 –2019), jonka avausosa voitti Ruotsin radion lastenromaanipalkinnon 2013.

© ANNA-LENA AHLSTRÖM

KRISTINA OHLSSON

Zombikuume Uusi varhaisnuorten kauhusarja menestysdekkaristilta! Kristina Ohlsson on osoittanut taitonsa kirjoittaa koukuttavaa kauhua aikuisille, nyt hän tarjoilee sitä myös nuorille. ”Tosi hyvä ja jännittävä, helppolukuinen eikä voinut jättää kesken. Suosittelen muille lapsille, jotka pitävät lukemisesta. Ihan huippu.” - Elias Outo muukalainen ilmaantuu Eldsalaan keskellä yötä. Näin hiostavaa kesää 12-vuotias Herbert ei muista kokeneensa, ampiaisia pörrää joka paikassa. Sitten ihmisiä alkaa sairastua erikoisesti. Herbertillä ja Sallylla on pahoja aavistuksia. Yhdessä nuoret hakeutuvat salaiseen lymypaikkaansa, jossa he ovat turvassa niin eläviltä kuin kuolleiltakin. Vai ovatko?

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, MP3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Zombiefeber SUOMENTAJA : Pekka Marjamäki SIVUMÄÄRÄ : 250 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789510445587 EAN E-KIRJA : 9789510445600 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510445594 EAN MP3-CD : 9789510450505

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

103


M A X BRALLIER, DOUGL AS HOLGATE

Maailman viimeiset tyypit

Painajaiskuningas

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Last Kids on Earth and the Nightmare King SUOMENTAJA : Ulla Selkälä SIVUMÄÄRÄ : 250 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA: N84.2 EAN : 9789510442579 EAN E-KIRJA :

9789510450277

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510450284

104


© RUBY BRALLIER

Supersuositun toimintakomediapläjäyksen kolmas osa ”Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!” - Jeff Kinney, NEROPATIN tekijä Jack hurjastelee autollaan pitkin katuja kuin Mario Kartissa ja taistelee zombeja ja yhä puistattavampia hirviöitä vastaan parhaiden kavereidensa sekä sekalaisen monsterijoukon kanssa. Sitten käy ilmi, etteivät he ehkä olekaan maailman viimeiset tyypit. Se riemastuttaa kaikkia muita paitsi Jackiä, joka pelkää että hänen täydellinen jenginsä hajoaa, jos muut löytävät coolimpia seuraa. ”Sympaattinen zombimättöseikkailu” - Siniset helmet -blogi Sarjan kolmannessa osassa vauhti ei hyydy, päinvastoin. Sarjasta tehty Netflix-animaatio perustuu sarjan kolmeen ensimmäiseen kirjaan.

Max Brallier on yhdysvaltalainen kirjailija ja Douglas Holgate australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

105


”Syviä henkilöhahmoja, monipolvinen juoni, rikasta mytologiaa ja huikeita maisemia. Villi ja valloittava.” - Kirkus Reviews

Erin Hunter on kirjoittanut lähes 60-osaiseksi kasvaneen Soturikissatsarjan, joka on noussut 15 vuodessa suureen maailmanlaajuiseen suosioon. Uljasmaa on Hunterin uusin sarja. Salanimi Erin Hunterin taakse kätkeytyy seitsemän britti- ja yhden amerikkalaiskirjailijan tiimi.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Bravelands: Broken Pride SUOMENTAJA : Ulla Selkälä SIVUMÄÄRÄ : 330 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789510448069 EAN E-KIRJA : 9789510448083 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510448076

ERIN HUNTER

Uljasmaa: Hajonnut lauma Uusi jännittävä eläinsarja Soturikissojen tekijältä! Kolmen etevän nuoren villieläimen – leijonan, norsun ja paviaanin – näkökulmasta kerrottu Uljasmaa tempaa mukaansa kaikki Soturikissojen ja jännityksen ystävät. Kuule erämaan kutsu!

106

Uljasmaa-sarjan avausromaani Hajonnut lauma kertoo leijonanpentu Pelottomasta, jonka joukko paviaaneja on ottanut huomaansa sen jälkeen, kun Pelottoman isä syöstiin laumansa johdosta ja surmattiin. Kun leijonapennulle sitten selviää, että sen äiti ja sisar ovat edelleen elossa ja se joutuu pakon edessä jättämään paviaaniyhdyskunnan, Peloton päättää Afrikan tasankojen vaaroja uhmaten pyrkiä liittymään taas leijonien laumaan, jota johtaa nyt kovaotteinen Titaani…


ERIN HUNTER

Soturikissat Supersuosittu seikkailusarja nyt äänikirjoina! Soturikissat on enemmän kuin kirjasarja. Neljässä eri klaanissa elävistä kissoista kertova Soturikissat on poikkeuksellinen kirjailmiö, jonka ympärille on Suomessakin rakentunut lukuisia faniryhmiä ja -sivustoja, facebook-yhteisöjä, fanifiktiota, tapahtumia, ja keskustelu on intohimoista. Tulitähti ja Närhisulka ovat sarjaan hurahtaneiden lasten kotona kuin perheenjäseniä. Äänikirjaformaatissa se oikea seuraava osa on aina saatavilla. Tämä herkku ei myöskään lopu aivan alkuunsa, sillä englanniksi Soturikissoja on ilmestynyt jo yli 70 kirjaa, joista kesäkuuhun 2020 mennessä ilmestyy suomenkielisinä äänikirjoina 17. ENSIMMÄINEN SAAGA: ENNUSTUSTEN ALKU Ennustusten alku #1: Villiin luontoon (Into the Wild) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449196

Ennustusten alku #2: Tuli ja jää (Fire and Ice) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449202

Ennustusten alku #3: Salaisuuksien metsä (Forest of Secrets) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449219

Ennustusten alku #4: Myrsky nousee (Rising Storm) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449363

Ennustusten alku #5: Vaarallinen polku (A Dangerous Path) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449509

TOINEN SAAGA: UUSI PROFETIA Uusi profetia #1: Keskiyö (Midnight) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449677

KOLMAS SAAGA: KOLMIKON MAHTI Uusi profetia #2 Kuunnousu (Moonrise) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449691

Uusi profetia #3: Aamunkoi (Dawn) JULKAISU : Joulukuu 2019

Uusi profetia #4: Tähtiyö (Starlight) JULKAISU : Joulukuu 2019

Uusi profetia #5: Iltahämärä (Twilight) JULKAISU : Toukokuu 2020

Uusi profetia #6: Auringonlasku (Sunset) JULKAISU : Toukokuu 2020

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

9789510449745

9789510449769

Ennustusten alku #6: Pimeyden hetki (The Darkest Hour) JULKAISU : Joulukuu 2019 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449516

9789510450604

9789510450567

ERIKOISSEIKKAILU: JULKAISU : Kesäkuu 2020 Tulitähden tehtävä (Firestar’s Quest) EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510450451

Kolmikon mahti #1: Näkö (The Sight) JULKAISU : Toukokuu 2020 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510450574

Kolmikon mahti #2: Pimeyden joki (Dark River) JULKAISU : Toukokuu 2020

Kolmikon mahti #3: Karkotus (Outcast) JULKAISU : Toukokuu 2020

Kolmikon mahti #4: Pimennys (Eclipse) JULKAISU : Toukokuu 2020

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

9789510450611

9789510450598

9789510450628

Soturikissat-sarja: IKÄRYHMÄ: 9+ | KIRJASTOLUOKKA: N84.2 SUOMENTAJAT : Vesa-Matti Paija, Nana Sironen

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

107


SUZANNE COLLINS

Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Ballad of Songbirds and Snakes SUOMENTAJA : Helene Bützow SIVUMÄÄRÄ : 500 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA: N84.2 EAN : 9789510448861 EAN E-KIRJA :

9789510449639

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449622

108


© TODD PITT, COURTESY OF SCHOLASTIC, INC..

Uusi Nälkäpeli-romaani! Suzanne Collins julkaisee kauan odotetun uuden kirjan huippusuositussa Nälkäpeli-sarjassaan, joka aloitti mm. Handmaid’s Talen sittemmin jatkaman dystopiagenren voittokulun. Teos ilmestyy maailmanlaajuisesti toukokuussa 2020. Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä palaa Panemin maailmaan kuusikymmentäneljä vuotta ennen Nälkäpelin tapahtumia. Kirja alkaa kymmenennen Nälkäpelin elonkorjuuaamuna. ”Halusin tutkia tässä kirjassa luonnon tilaa, sitä keitä me olemme ja mitä selviytymiseen mielestämme vaaditaan. Synkäksi ajaksi

Yhdysvaltalaisen Suzanne Collinsin (s. 1962) Nälkäpelitrilogia (WSOY 2008 –2010) on yksi tämän vuosituhannen suosituimmista nuortenkirjasarjoista. Kirjat on julkaistu 54 kielellä, niitä on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta ja niistä on tehty elokuvasarja, jossa pääosaa esitti Jennifer Lawrence. New York Times Book Review on verrannut Nälkäpeliä ”Vuonna 1984 -kirjan poliittisuuteen, Kellopeliappelsiinin väkivaltaisuuteen, Narnian tarinoiden mielikuvituksellisuuteen ja Harry Potterin kekseliäisyyteen”.

kutsuttu sodanjälkeisen vuosikymmenen jälleenrakennusaika, jolloin Panemin valtakunta ponnistelee päästäkseen taas jaloilleen, tarjoaa kirjan hahmoille hedelmällisen maaperän näiden kysymysten pohtimiseen ja sitä kautta ihmiskäsityksensä määrittämiseen”, kertoo Suzanne Collins paluustaan Nälkäpelin maailmaan.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

109


© MARY BROWNE

EOIN COLFER

Artemis Fowl Vihdoin myös elokuvana! Artemis Fowl on kaikkien aikojen hauskimpia ja suosituimpia fantasiasarjoja. Sarjan aloitusosa ilmestyy leffakannella keväällä 2020 julkaistavan, kauan odotetun elokuvaversion kunniaksi. Artemis Fowl on 12-vuotias tietokonenero ja rikollissuvun viimeinen vesa, joka saa vihiä maan alla asuvasta keijukansasta ja sen mittavasta kultaaarteesta. Artemis kaappaa menninkäiskomisario Holly Shortin panttivangikseen, mutta Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnan Tiedustelujaos HALTiJa ryhtyy vastaiskuun, josta ei puutu ryminää, räiskettä eikä nasevaa sanailua… ”Colferin voima on rikkaudessa: teksti tursuaa keijujen maailman yksityiskohtia ja maailma alkaa kiehtoa – kunnes menninkäisiä näkee melkein hereilläkin.” - Kanerva Eskola, Aamulehti

JULKAISU : Huhtikuu ALKUPERÄISTEOS : Artemis Fowl SUOMENTAJA : Jaakko

Kankaanpää

SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789510443910

Irlantilaisen Eoin Colferin (s. 1965) Artemis Fowl -kirjoja on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta, käännetty lähes 50 kielelle ja verrattu hengeltään Die Hard -elokuviin. Kenneth Branaghin ohjaama, Disneyn tuottama elokuva Artemis Fowl saa maailmanensi-iltansa toukokuussa 2020.

Kolme ensimmäistä Artemis Fowlia myös mp3-äänikirjoina

110


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Fowl Twins SUOMENTAJA : Jaakko Kankaanpää SIVUMÄÄRÄ : 400 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789510448793 EAN E-KIRJA : 9789510449783 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449790

Eoin Colfer on kirjoittanut kahdeksan megahitiksi noussutta fantasiaromaania, joiden päähenkilönä on maan sisällä asustavat, teknisesti kehittyneet keijut paljastava nuori rikollisnero Artemis Fowl (WSOY 2001–2012). Hänet tunnetaan myös WARP-sarjasta ja Linnunradan käsikirja liftareille -sarjan jatko-osasta Vielä yksi juttu.

EOIN COLFER

Fowlin kaksoset Fowlin perhe on palannut! Irlantilaisen toimintafantasian mestarillinen tarinaniskijä Eoin Colfer tekee paluun Artemis Fowl -suurmenestyssarjansa maailmaan kahden uuden sankarin voimin. Saammeko esitellä: Artemiksen pikkuveljet Myles ja Beckett Fowl. 11-vuotiaat kaksoset Myles ja Beckett ovat kahteen pekkaan yötä kotona pelkän Fowlien tekoälyturvajärjestelmän vahdittavina. Yö muuttuu mielenkiintoiseksi, kun maan alta putkahtaa karannut minipeikko, jota jahtaavat niin pahamaineinen liikemies, salaperäinen agenttinunna kuin peikon perään lähetetty keijukonstaapeli. Alkaa kiihkeä seikkailu, jonka pyörteissä Fowlin kaksoset joutuvat tulilinjalle, siepataan, haudataan, pidätetään ja nirhataan (vain hetkeksi). Mikäpä lujittaisi paremmin kaksosten sidettä toisiinsa!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

111


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 400 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA: N84.2

EAN : 9789510446461 EAN E-KIRJA :

9789510446478 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448601 © OTTO VIRTANEN

ANNIINA MIK AM A

Tinasotamiehet

Anniina Mikama (s. 1977) on helsinkiläinen kuvittaja ja kirjailija. Hänen trilogiansa on historiallista seikkailua scifi-vivahteella höystettynä, eikä siitä puutu magiaa ja romantiikkaakaan. Trilogian avausosa Taikuri ja taskuvaras sai Topelius-palkinnon (2019).

Maaginen seikkailu viktoriaanisessa Lontoossa Suitsutetun Taikuri ja taskuvaras -trilogian päätösosassa taikuri Tom ja hänen rakastettunsa Mina kohtaavat vaarallisimman vihollisensa kaukaa toisesta ajasta. Tomin ja Minan nimet näyttävät hyvältä yhteisen taikashow’n mainosjulisteessa. Kulissien takana Mina pohtii voiko hän rakastaa Tomia, vai ovatko he tuomittuja olemaan toisilleen vain hyviä ystäviä? Matka Lontooseen tarjoaa seikkailuja suuren maailman tyyliin. Tom tutkii arvoitusta, joka kytkeytyy hänen omaan menneisyyteensä. Hän tulee tietämättään käynnistäneeksi tapahtumaketjun, jonka seurauksena vanha vihollinen pääsee hänen jäljilleen. Mina ja Tom yhdistävät vielä kerran voimansa taistelussa, apunaan uskollinen Tinasotamies, Tomin mekaaninen kaksoisolento.

112

”Tykästyin Taikuriin ja taskuvarkaaseen, mutta Huijarin oppipoika häikäisi minut. -Odotukseni päätösosaa Tinasotamiehet kohtaan ovat nyt melkoiset!” - Kirsin kirjanurkka -blogi


© VEIKKO SOMERPURO

Siiri Enorannan edellinen romaani Tuhatkuolevan kirous (2018) voitti Lastenja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon. Enoranta on saanut teoksistaan myös Topelius-palkinnon ja kolme kertaa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

SIIRI ENORANTA

Kesämyrsky

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA: N84.2

EAN : 9789510445303 EAN E-KIRJA : 9789510448625 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510448618

Finlandia-voittajan viiltävä romaani viattomuuden lopusta Petos, murha ja julmaa peliä rakkaudella. Ylellisiä kattokruunuja, kalliita lentureita, sellosonaatteja ja leivoksia. Kesämyrsky on tihenevää kehää kiertävä ruma arvoitus kiiltävässä kuoressa. Andrew on katsellut koko kevään houkuttelevaa Josh Royta, joka johtaa eliittikoululaisten Nokisiipien jengiä. Sattuman oikusta Andrew pääsee viettämään kesäänsä Royn perheen loisteliaaseen kartanoon ja kurkistamaan maailmaan, johon hän ei kuulu. Joshin sisko, hemmoteltu Penelope Roy, on joutunut todistamaan kaupunkia kuohuttanutta murhaa, ja koko Summersuttonin kartanon väki kulkee varpaillaan hänen takiaan. Mutta mitkä Penelopen totuuksista ovat valhetta? Andrew’n lapsuuden viimeinen kesä Summersuttonissa on viattomuuden ja turmeluksen piirileikkiä, kimallukseen ja sokeriin upotettuja arvoituksia, jotka paljastuvat yksi toisensa jälkeen.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

113


K AREN M . MCM ANUS

Yksi meistä on seuraava

Toisessa suomennetussa romaanissaan Karen M. McManus palaa menestyskirjansa Yksi meistä valehtelee miljööseen, ja tarina tempaa lukijat imuunsa samaan tuttuun tapaan. Tällä kertaa kierrokset ovat vielä kovemmat ja lopputulos todella järkyttää.

Totuus vai tehtävä? Kumman sinä valitsisit: nöyryyttävän salaisuuden paljastumisen vai kohtalokkaan vaarallisen tehtävän? Bayview’n lukiota alkaa piinata uusi oppilaiden menneisyyttä syynäävä painajainen. Tällä kertaa kyseessä on peli – totuus vai tehtävä. Kun ensimmäinen uhri ei halua pelata, hänen puolestaan valitaan totuus. Erityisen synkkä paljastus tekee kerralla selväksi, että tässä pelissä valitaan aina tehtävä. Lopulta peliin mukaan pakotetut joutuvat taistelemaan jopa hengestään. Nuoret ovat omillaan, sillä Maeve on oppinut sisarensa Bronwenin kohtalosta: poliisin apuun ei kannata luottaa.

114

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : One of Us is Next SUOMENTAJA : Inka Parpola SIVUMÄÄRÄ : 350 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789510447406 EAN E-KIRJA : 9789510449127 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510448502


Jenni Hendriks ja Ted Caplan ovat käsikirjoittajia, jotka ovat olleet mukana luomassa mm. sitcomia How I Met Your Mother. Juno-elokuvan hengessä kirjoitettu Tosi raskas reissu on hillitön roadtrip-tarina matkasta aikuisuuteen, ystävyyden voimasta ja naisen oikeudesta päättää omasta kehostaan.

©LAURA ISE

JENNI HENDRIKS, TED CAPL AN

Tosi raskas reissu Hysteerisen hauska roadtrip-tarina ystävyyden voimasta Veronica Clarke ei ole koskaan halunnut saada hylättyä kokeesta tai testistä – ennen kuin pitelee kädessään muovista tikkua, jonka näyttöön on piirtynyt kaksi viivaa. Käy ilmi, että kondomit eivät estä raskautta, jos poikaystävä on tökkinyt niihin neulalla reikiä. Raskaus täytyy saada keskeytettyä heti alkuunsa, mutta lähin laillinen aborttiklinikka on kolmen osavaltion päässä. Veronican mieleen tulee vain yksi ihminen, jonka ei usko tuomitsevan häntä: lukion syrjäytynein ja sarkastisin olento, Bailey Butler. Tien päällä edessä on kavalkadi varastettuja autoja, panttilainaamo, hullu ex-poikaystävä, frettejä ja limusiinikuski nimeltä Bob. Ja edessä on myös tyttöjen välienselvittely, jossa Veronica saa tajuta, että vika ei aina ole muissa ihmisissä.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Unpregnant SUOMENTAJA : Inka Parpola SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA: N84.2 EAN : 9789510441237 EAN E-KIRJA :

9789510449837

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449820

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

115


Pokkarit TAMMIKUU ELENA FERRANTE

Loistava ystäväni NAPOLI 1

Kansainväliseksi ilmiöksi nousseen kirjasarjan avaus kertoo kahden tytön särmikkäästä ystävyydestä sotienjälkeisessä Napolissa. ALKUPERÄISTEOS :

L’amica geniale SUOMENTAJA : Helinä Kangas

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510423158

DAVID L AGERCRANTZ

Tyttö joka etsi varjoaan MILLENNIUM 5

Lisbeth Salander janoaa totuutta. Ja kostoa. ALKUPERÄISTEOS : Mannen som sökte sin skugga SUOMENTAJA : Outi Menna KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510446140

HELMIKUU

TÄHTIFANTASIAPALKINTO 2012

PIRJO SA ARNIA

ANDRZE J SAPKOWSKI

Syö oikein, sammuta tulehdus

Motiivi X

Kohtalon miekka

Useimpien sairauksien taustalla jyllää matala-asteinen tulehdus. Mikä se on ja miten se sammutetaan?

Ihmishenki on arpakuution varassa.

Fantasiaa vaativaan makuun: syviä henkilökuvia, tarkkaan ladattua jännitettä ja vinoa huumoria.

KIRJASTOLUOKKA : T59.34 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447116

116

STEFAN AHNHEM

FABIAN RISK 4

ALKUPERÄISTEOS : Motiv X SUOMENTAJA : Outi Menna KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447123

NOITURI / THE WITCHER 2

ALKUPERÄISTEOS : Miecz Przeznaczenia SUOMENTAJA : Tapani Kärkkäinen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447147


MAALISKUU

CLIVE CUSSLER

Merenpinta nousee KURT AUSTIN -SEIKKAILU

Kun merenpinta nousee vielä nopeammin kuin jäätiköt sulavat, koko maailma on vaarassa. ALKUPERÄISTEOS : The Rising Sea SUOMENTAJA : Jorma-Veikko Sappinen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447154

KRISTIN HANNAH

Satakieli

Kaksi sisarta, kaksi erilaista selviytymistarinaa – unohtumaton kuvaus kotirintaman sodasta. ALKUPERÄISTEOS : Nightingale SUOMENTAJA : Kaisa Kattelus KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447161

SOFIE SARENBRANT

Osasto 73 EMMA SKÖLD 2

Rikostarkastaja Emma Sköldin henki on vaarassa. Mutta miksi kukaan haluaisi hänelle pahaa? ALKUPERÄISTEOS : Avdelning 73 SUOMENTAJA : Annamari Typpö KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447178

HUHTIKUU

PASCAL ENGMAN

JOHN GRISHAM

Patriootit

Lainlukijat

Realistinen, ajankohtainen ja vauhdikas – Patriooteissa yhdistyy kaikki mitä modernilta trilleriltä voi toivoa.

Kuka sanoo, että lainharjoittamiseen tarvitaan aina toimisto? Hyvin istuvalla puvulla ja hieman ylimielisellä asenteella pääsee jo pitkälle.

ALKUPERÄISTEOS : Patrioterna SUOMENTAJA : Pekka Marjamäki KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447246

ALKUPERÄISTEOS : The Rooster Bar SUOMENTAJA : Jorma-Veikko Sappinen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447253

MA ARET K ALLIO

Inhimillisiä kohtaamisia Uskaltaisitko olla ihmisenä itsellesi? KIRJASTOLUOKKA : T17.3 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510448151

POKKARIT

117


TOUKOKUU

ART TU TUOMINEN

SIMONA AHRNSTEDT

Verivelka DELTA 1

Joskus ystävyys on lakia vahvempi. Porilainen poliisiyksikkö ratkoo rikostapauksia, jotka laittavat sen jäsenet punnitsemaan omia valintojaan ja arvojaan. KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447260

LISA BRENNAN-JOBS

Vain yksi salaisuus

Pikkusintti

Kiihkeä romaani vahvoista naisista, salaisuuksista, skandaaleista ja draamasta jonka käänteet kuljettavat lukijaa mantereelta toiselle.

Steve Jobsin tyttären muistelmat on kirja häpeästä ja salaisuuksista mutta myös sovituksesta ja anteeksiannosta, rakkaudesta ja identiteetistä.

ALKUPERÄISTEOS : En enda hemlighet SUOMENTAJA : Virpi Vainikainen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447277

ALKUPERÄISTEOS : Small Fry SUOMENTAJA : Anuirmeli Sallamo-Lavi KIRJASTOLUOKKA : T99.1 HINTARYHMÄ : F EAN : 9789510448168

KESÄKUU

UUSI SUOMENNOS!

JONAS JONASSON

Satayksivuotias jolla mielestään oli liikaa mielessään On kovin vaarallista kun Allan Karlsson ikävystyy. ALKUPERÄISTEOS : Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket SUOMENTAJA : Kari Koski KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447284

118

AGATHA CHRISTIE

LIANE MORIART Y

Lentävä kuolema

Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista

Koronkiskuri murhataan lentokoneessa Pariisin ja Lontoon välillä. Onneksi Poirotin pienet harmaat aivosolut löytävät mysteerin ratkaisun.

Kymmenen päivän loma hyvinvointihotellissa, neuroottiset kanssavieraat ja henkilökohtaisten ongelmien koko kirjo. Nautintoa vai piinaa?

HERCULE POIROT

ALKUPERÄISTEOS :

Murder in the Clouds SUOMENTAJA : Jaakko Kankaanpää KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789510448175

ALKUPERÄISTEOS : Nine Perfect Strangers SUOMENTAJA : Helene Bützow KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510448182


HEINÄKUU

ILKK A REMES

Perikato

Kenelle Suomi kuuluu? Ovatko eurooppalaiset arvot uhattuna? Ratkaiseva taistelu on jo alkanut. KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : F EAN : 9789510446584

ELENA FERRANTE

Uuden nimen tarina NAPOLI 2

Lapsuus Napolissa ei anna paljon eväitä tulevaisuuteen, mutta Elena ja Lila ovat tottuneet siihen, että mikään ei tule helpolla. ALKUPERÄISTEOS : Storia del nuovo cognome SUOMENTAJA : Helinä Kangas KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510448199

STEPHEN KING

Hohto

JÄTTIPOKKARI

Kaikkien aikojen kauhuklassikko

Danny on vain 5-vuotias pikkupoika, mutta hän hohtaa: hän pystyy ottamaa suoran yhteyden henkilöön joka on satojen kilometrien päässä, hän pystyy saamaan selville menneet tapahtumat ja näkemään tulevaisuuteen. Kun Dannyn isästä Jack Torrancesta tulee komealla näköalapaikalla sijaitsevan vuoristohotellin hoitaja, Dannyn näyt muuttuvat pelottaviksi. Hohto on luisumassa hänen hallinnastaan. Talvella lumivyöryt eristävät hotellin muusta maailmasta. Silloin tyhjillään oleva rakennus alkaa elää omaa elämäänsä. Kuka on nainen huoneessa 217? Keitä ovat hissillä kulkevat naamioidut vieraat? Hotellissa asuu paha voima ja sekin hohtaa.

SOFIE SARENBRANT

VIVECA STEN

Kerjäläinen

Huonossa seurassa

Tukholman kaduilla asuvia kerjäläisiä vaanii sarjamurhaaja.

Sandhamnin syyttäjän vaikein tapaus! Huumekaupan lonkerot Tukholmasta ulottuvat Sandhamnin idylliselle saarelle asti.

EMMA SKÖLD 3

ALKUPERÄISTEOS : Tiggaren SUOMENTAJA : Helene Bützow KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510448236

SANDHAMNIN MURHAT 9

ALKUPERÄISTEOS : I fel sällskap SUOMENTAJA : Sirkka-Liisa Sjöblom KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510448205

Stephen Kingin klassikkoromaanissa kauhu versoo salaperäisellä tavalla suoraan arkipäivän tapahtumista. Hohto tunnetaan myös Stanley Kubrickin elokuvana, jossa Jack Torrancea näyttelee Jack Nicholson. JULKAISU: Huhtikuu ALKUPERÄISTEOS : The Shining SUOMENTAJA : Pentti Isomursu SIVUMÄÄRÄ : 651 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510450888

POKKARIT

119


Ylistetyn rikoskirjailijan uutuus!

WSOY Puh. 010 5060 200 โ€ข Lรถnnrotinkatu 18 A, 00120 HELSINKI

Profile for Kirja.fi

WSOY kevät 2020  

WSOY:n kevään 2020 kirjat.

WSOY kevät 2020  

WSOY:n kevään 2020 kirjat.

Profile for kirja