WSOY kevät–kesä 2017

Page 1

UUTUUDET Kevät–kesä 2017

O

& & muut muut kevään kevään uudet uudet kirjat

© Aki Roukala

Miki Liukkonen


90

Onnea, 100-vuotias Suomi! Suomen ihmisten historia kertoo millaista elämä Suomessa on ollut – kamalampaa, ihanampaa ja tavallisempaa kuin voimme ikinä kuvitella!

20

52

Elena Ferranten ylistetyn Napoli-sarjan toinen osa, Uuden nimen tarina

Huippulääkärin omaääninen ja tuore tietopaketti naisen terveyden avaimista

14

Sinikka Nopolan ratkihauskoja tekstejä elämän kummallisuudesta

SISÄLTÖ

Kotimainen kaunokirjallisuus...................4 Käännetty kaunokirjallisuus................... 20 Tietokirjat.................................................... 38 Lasten ja nuorten kirjat........................... 68 Sarjakuvat................................................. 102 Pokkarit...................................................... 104

2

38

Suomen rakastetuimman runoilijan elämä


Aika juhlia

S

ata vuotta täyttävä Suomi on hyvin erilainen kuin maa, jossa opimme ensimmäiset sanamme. Luemme ja kirjoitamme yhä tuolla samalla kielellä, mutta tapa, jolla puhumme toisistamme, tuntuu muuttuneen.

Kieleen on juurtunut sanoja, jotka erottavat meitä toisistamme eivätkä perustu mihinkään todellisiin eroihin. Ja etenkin kielellä tehdään eroa niihin, jotka eivät ymmärrä sanojamme. Meille kerrotaan, mihin kupliin ja kuppikuntiin kuulumme kuuntelematta, keitä oikeasti olemme. Sanoilla myös syyllistetään monia syrjään jääneitä, ja pyritään muuntelemaan totuutta todellisuuksista, jotka erkaantuvat vauhdilla toisistaan. Pystymme parempaan. Voisiko kirjallisuus kaikessa monimuotoisuudessaan olla se, joka Suomen juhlavuonna näyttää, että meille käy huonosti, jos käytämme sanoja toisiamme vastaan ja heittelemme niitä huolimattomasti? Voisiko kirjallisuus näyttää, mitä kaikkea isänmaallisuus on niin vuosikymmeniä sitten menetetyiltä alueiltamme tänne tulleille kuin tämän päivän rajoja ylittäville tai ylittämisestä haaveileville? Voisiko se muistuttaa, ettei erilaisuuden hyväksyminen ole kenellekään kaiken vieraan syleilemistä eikä isänmaallisuuden nimissä pitäisi juhlistaa sellaista yhteistä, jota ei ole koskaan ollutkaan. Voisiko kirja-ala näyttää ensi vuonna vielä nykyistä vahvemmin, että eriävistä näkemyksistä voi seurata jotakin muuta kuin leiriytymistä omien joukkoon ja vastapuolen vastustamista? Että eroista voi syntyä keskustelua, kompromisseja, ratkaisuja, lähestymistä. Voisiko kirja-ala olla se, joka näyttää yhteiskunnalle mallia siitä, ettei yksipuolinen keskittyminen taloudelliseen menestykseen paranna yhteiseloamme – eikä taloudellisten näkökulmien sivuuttaminen? Voisimmeko ottaa käyttöön vanhan kunnon katedraali ja pörssi -rinnastuksen ja uudistaa sitä nykypäivään sopivaksi ja iloita kaikesta mitä teemme ja tehdä sen vielä paremmin emmekä surra sitä, mitä emme pysty tekemään?

Voisimmeko puhua äänekkäämmin meille merkityksellisistä teksteistä ja jättää toisille mahdollisuus löytää jotain arvokasta sellaisesta, joka ei itselle merkitse niin paljon? Voisiko sellainen puhetapa yleistyä? Voisimmeko olla ymmärtämättä toisiamme tahallisesti väärin? Vähentäisikö se yleistynyttä raivoa eri areenoilla? Voisimmeko silloin tällöin myös unohtaa kaikki kirjallisuuden tehtävät ja keskittyä juhlimaan sanoja? Ja niin tekemällä näyttää, ettei elämä kannattele, jos keskitymme hyötyyn ilman huvia? Jokaisella teoksella on paikkansa osana isompaa kokonaisuutta. Jokin teos puhuttaa suurimpien medioiden palstoilla, toisista puhutaan hiljaa messuhallin kahviossa ja liikututaan siitä, mitä kaikkea äidinkielellämme voi tehdä. Jokin teos voi tehdä jostakusta intohimoisen lukijan, toisesta kirjailijan. Tämä kaikki on yhtä arvokasta. Meillä on kauneudessaan ihmeellinen kieli, jolla luoda kokonaisia maailmoja, ottaa haltuun historiaa, unelmoida, rakastaa, riidellä, sopia ja ottaa kantaa. Toivon, että uskallamme yhdessä tehdä tätä kaikkea seuraavat sata vuotta ja kauan sen jälkeen. Hyvää kirjakevättä ja Suomen juhlavuotta 2017!

Anna-Riikka Carlson WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja

Esipuhe on lyhennetty versio allekirjoittaneen pitämästä puheesta WSOY:n kirjallisuussäätiön illallisilla Kämpissä 5.10.2016

3


Kotimainen kaunokirjallisuus © Aki Roukala

Mikko Kalajoki (s. 1972) on Raisiossa asuva kirjailija. Häneltä on aiemmin julkaistu teokset Kolme tärkeintä asiaa ja Taas mua pohjaan.

Formaatit EAN: 9789510422007 EAN e-kirja: 9789510424032 Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

4


Naurat, kunnes lopetat.

Mikko Kalajoki

Miesmuisti Mustalla huumorilla painepesty komedia neljääkymppiä lähestyvän perheenisän kujanjuoksusta. Tervetuloa Arto Tiensuun arkeen. Työ, lapset, parisuhde, rintamamiestalon remontointi. Puolihullu pomo, joka sattuu olemaan lapsuudenystäväsi. Outo kipu vasemmassa kiveksessä. Ja kaikesta kivasta on kulunut vähintään kaksikymmentä vuotta. Se, minkä haluaisit unohtaa, on juuri se mikä ei jätä sinua rauhaan. Vaimo, joka moittii tehottomasta ajankäytöstä samalla kun meikkaa joogatuntia varten. Nuoruudenrakastettu, joka kerää maailmalla mainetta palkittuna syöpätutkijana. Lastentarhan hoitaja, jota ei saisi ajatella. Elämän ruuhkavuodet on klisee, mutta silti ne voivat johtaa vakaammankin mielen tasoristeysonnettomuuteen. Miesmuisti on hersyvän musta komedia avioliitosta, isyydestä, remontista, keski-ikäistymisestä, muuntohuumeista, nettimarkkinoinnista ja Iron Maidenista. Se on julmaksi kallistuva satiiri maailmasta, jossa mieheltä odotetaan samaa kuin isältään, vaikka isältä ei koskaan vaadittu samaa kuin pojaltaan.

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


© Aki Roukala

Miki Liukkosen (s. 1989) toinen romaani on suuruudenhullu, kohtuuttoman laaja ja kaikkeutta tavoitteleva tarina tavallisista ihmisistä ja kummallisista tapahtumista, neurooseista, päähänpinttymistä, järjettömistä asioista joita pelkäämme kuin lapsi tähdetöntä yötä. Tämän kaiken olet tuntenut, mutta mitään vastaavaa et liene aikaisemmin lukenut. Kolme runokokoelmaa julkaisseen Liukkosen edellinen romaani Lapset auringon alla oli Runeberg-palkintoehdokkaana

6


Mitään vastaavaa et liene aikaisemmin lukenut.

Miki Liukkonen

O

Mikä on O? O on romaani, joka kertoo olympialaisiin valmistautuvasta uimajoukkueesta, taiteellisesti kunnianhimoisia liukumäkiä suunnittelevasta firmasta ja miehestä, joka pakenee neuroosejaan lukitsemalla itsensä pihavarastoon. O osoittaa meille, kuinka kävely Kööpenhaminan halki voi antaa runokokoelman verran kuvia ja vaikutelmia. O seuraa hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa. O kertoo vaarallisia ihmiskokeita tekevistä Johan Sebastian Bach -faneista, jotka eivät epäröi poistaa vastustajia tieltään. O tutustuttaa meidät ujoon poikaan, joka kommunikoi vain post-it-lappujen avulla, ja Espanjassa veneen alla asuvaan narkkariin, joka näkee pohjan raosta taivaan jollaisesta me muut voimme vain uneksia.

Formaatit EAN: 9789510420881 EAN e-kirja: 9789510423943 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 800 Kirjastoluokka: 84.2

O opastaa kädestä pitäen pakkoneurootikoille, kuinka kanaviillokkia valmistetaan. O on kaikesta tästä huolimatta ennen kaikkea kookas kirja siitä, millaista on arki tässä ajassa ja miten elää siinä.

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


Ruusuvuori

Yksi näistä pienimmistä ”Jeesuksen veressä ja nimessä ovat syntisi anteeksiannetut.”

Yksinäisyyteen voi tottua, jos sen on itse valinnut. Näin ajattelee karaokeen ja sikareihin mieltynyt pastori Janne Dunder, joka on vaihtanut uran maailmalla pestiin Kemin seurakunnassa. Saara Julin on lastenpsykiatri, joka vietettyään viisi vuotta yksityisen lääkäriaseman johdossa päättää karistaa etelän pölyt jaloistaan ja muuttaa pohjoiseen hevostilalle. Samalla hän voisi olla lähellä Lailasiskoaan, seittimäisen lestadiolaisyhteisön keskellä elävää itsellistä naista. Lailalla ei tunnu olevan kaikki hyvin. Hänen ympärillään häärii salaperäinen mies, joka on luvannut kouluttaa Lailan Seppo-lemmikistä jälkikoiran mutta rääkännyt eläinparkaa. Onko takana jotakin vielä kivuliaampaa? Dunder ja Julin päättävät jäädä paikkakunnalle tarkkailemaan tilannetta. Yhdessä he törmäävät vaikenemisen verkkoon, yhteisöä kun pyörittävät vanhat viisaat, jotka ovat omaksuneet Jeesukselta luvan antaa yhteisön jäsenille sovituksen. Yksi näistä pienimmistä kertoo teoista, joita ihminen ei voi antaa anteeksi.

Formaatit EAN: 9789510421093 EAN mp3-äänikirja: 9789510426654 EAN e-kirja: 9789510423974

8

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2


© Aki Roukala

Juha Ruusuvuori on kirjallisuuden palkittu ammattilainen, joka on tunnettu mm. romaaneistaan, sarjakuvistaan ja meriaiheisista teoksistaan. Hän asuu Kemiönsaaren Taalintehtaalla vaimonsa Ulla Ylisirniö-Ruusuvuoren kanssa, joka on lastenpsykiatrian erikoislääkäri. Ruusuvuoret ovat yhdessä aloittaneet Lapponia-jännityssarjan, jossa käsitellään ihmisten kaltoin kohtelua, rikoksia ja uhriutumista.

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


© Laura Malmivaara

Marisha Rasi-Koskinen (s. 1975) on tamperelainen kirjailija ja psykologi. Eksymisen ja unohtamisen kirja on hänen neljäs kaunokirjallinen teoksensa. Hänen edellinen teoksensa Vaaleanpunainen meri oli Runeberg-ehdokkaana. Romaanistaan Valheet Rasi-Koskinen sai Tiiliskivipalkinnon sekä Tampereeen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

Marisha Rasi-Koskinen

Eksymisen ja unohtamisen kirja

Romaani kohtaamisesta, joka saa ajan muuttamaan suuntaa. Julia on lähdössä matkalle. Isä ja äiti puhuvat huviretkestä, mutta jotain outoa on siinä, että on lähdettävä salaa aamuyön hämärissä ja ajettava päivästä toiseen lähes pysähtymättä. Jan on kiinnostuneempi numeroista kuin ihmisistä. Hänet lähetetään leirille saamaan ystäviä, mutta poikien vaellusretki muuttuu selviytymistaisteluksi erämaassa. Julian ja Janin kohtalot sekoittuvat toisiinsa kuin muste vanhan muistikirjan lehdillä. Jokin tuntuu vetävän eksyneitä kohti toisiaan ja arvoituksellista taloa, josta Julia näkee unissaan välähdyksiä.

10

Rasi-Koskinen kirjoittaa ihmisistä, jotka selviytyäkseen joutuvat tekemään valintoja muistamisen ja unohtamisen välillä. Eksymisen ja unohtamisen kirjan polttopisteessä on aika ja sen edestakainen liike, jota on mahdoton pysäyttää.

Formaatit EAN: 9789510420928 EAN e-kirja: 9789510423950 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 260 Kirjastoluokka: 84.2


© Veikko Somerpuro

Katja Kaukonen

Lumikadun kertoja

Romaani toisen maailmansodan aikaisesta Puolasta ja niistä jotka meitä varjelevat. ”Gwiazda on nimensä mukaisesti kuin tähti, sojottaa hieman joka suuntaan. Se on juuri sinulle sopiva kaupunki, sillä siellä uskotaan vielä ihmeisiin.” Näillä ohjeilla Bajek saapuu pieneen kaupunkiin Puolassa, paikkaan jossa kirsikkapuut vielä kukkivat ja leipä tuoksuu kaduilla. On vuosi 1937, eikä Eurooppa vielä tiedä mikä sitä odottaa. Gwiazdan Lumikadulla Bajek asettuu talonmieheksi ja kerää ympärilleen eloisan yhteisön. On Lilka ja Marek, kaksi tuulen viskomaa rakastavaista, joille on kodin tarjonnut Bruno, joka viettää aikansa kiertämällä teatteriseurueiden mukana maata. On leipomon Olga, uuttera nainen, joka yhä odottaa takaisin jäljettömiin kadonnutta miestään. On Lilkan poika Paweł, joka syntyy vastentahtoisesti hengittämään sotaa enteilevää ilmaa. Vuodet vierivät, saksalaiset saapuvat, puolalaisista aletaan muokata orjakansaa. Bajekin ohjeina on vain tarkkailla ja tallentaa, ei puuttua asioihin, näin on hänelle ylhäältä painotettu. Mutta kuka voisi vain katsoa sivusta, kun tuho uhkaa nielaista koko Lumikadun asukkaineen?

Lumikadun kertoja avaa uuden aikakauden aiemmin kaksi romaania ja novellikokoelman kirjoittaneen Katja Kaukosen (s. 1968) tuotannossa. Se vie lukijansa keskelle sodan repimää maailmaa, mutta näyttää ilon, toivon ja inhimillisyyden tuhon keskellä. Runollisella ja ilmaisuvoimaisella kielellään Kaukonen näyttää lintuperspektiivistä maailman, jossa sota yrittää kutistaa kaikki muurahaisiksi. Formaatit EAN: 9789510421468 EAN e-kirja: 9789510423998 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 330 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


Tiina Laitila Kälvemark

Seitsemäs kevät

Romaani ahneudesta, rakkaudesta ja unelmien hinnasta. Kuka maksaa lopulta laskun kenenkin onnesta? Sanilla on unelma: nappulakengät, ja uusi pallo, pyöreä ja keltainen kuin aurinko. Ne hän voi kuitenkin saada vasta kun äiti on synnyttänyt lapsen ruotsalaiselle Susannelle. Sillä Susanne haluaa uuden vauvan, maksoi mitä maksoi, ja on tilannut sellaisen kaukaiselta kohdunvuokrausklinikalta.

© Mathias Laitila Kälvemark

Ruudusta hyllytetty tv-meteorologi Peter antaisi mitä tahansa, jos voisi vielä ennustaa helleaallon saapuvan. Sillä Pohjolassa ei ole ollut kunnon kesää kuuteen vuoteen. Eikö sen olisi jo aika tulla? Eikö olisi kohtuullista, että vuosien odotuksen jälkeen unelmat vihdoinkin toteutuisivat?

Tiina Laitila Kälvemark (s. 1970) on Tukholmassa asuva kirjailija ja toimittaja. Seitsemäs kevät on hänen kolmas teoksensa. Esikoisteos Kadonnut ranta (2012) oli Runeberg-ehdokas ja romaani Karkulahti (2015) mm. EU:n kirjallisuuspalkintoehdokas.

Formaatit EAN: 9789510423554 EAN e-kirja: 9789510424049 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

12


© Veikko Somerpuro

Pasi Lampela

Kehä

Romaani rakkaudesta, joka ei kestä omaa täyttymystään. Jarmo, entinen historian opiskelija ja amatöörinyrkkeilijä, elättää itsensä taksikuskina. Selittämätön pyörtymiskohtaus sysää hänet matkalle omaan itseensä. Menneisyys on kohdattava jotta siitä voisi vapautua. Mutta voiko Jarmon naisystävä, opettajana toimiva Laura seurata Jarmoa hänen matkalleen? Jarmo purkaa kokemuksiaan avioliitosta, opiskeluajoista ja nyrkkeilykehästä. Samaan aikaan hänen opiskeluaikoinaan mustakantisiin vihkoihin luonnostelemat kuvaukset Malmin tapahtumista kansalaissodan ajalta heräävät eloon. Kun ihmistä suuremmat voimat purkautuvat valloilleen, kukaan ei selviä yksin. Kehä on latautunut, monikerroksinen romaani ihmisistä Helsingissä, satavuotiaassa Suomessa.

Pasi Lampela (s. 1969) suomalainen kirjailija ja teatteriohjaaja. Kehä on Lampelan viides proosateos. Hänen edellinen teoksensa Kirottujen ilot oli ehdolla Savonia-palkinnon saajaksi.

Formaatit EAN: 9789510420997 EAN e-kirja: 9789510423967 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 240 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


Sinikka Nopola

Onko teillä tämmöstä?

”Hän oli sanonut kolmekymmentä vuotta ei, mutta sitten, yhtenä aamuna, hän päätti sanoa kyllä. Kun päivä oli päättynyt, hän oli saanut porttikiellon postiin, antiikkiliikkeeseen, kirjakauppaan ja suutariin.” Sinikka Nopola leikittelee uskomuksilla ja ennakkoluuloilla. Soljuvan tekstin takana odottaa usein yllätys, koominen käänne: me emme ole sellaisia kuin kuvittelemme – eikä ole maailmammekaan. Onko teillä tämmöstä? sisältää puolisensataa tekstiä elämän kummallisuudesta. Isot ja pienet asiat sekoittuvat päässämme: samalla sekunnilla tulee

säälittyä pakolaisten kohtaloa merimatkalla ja itseään, kun ei pääse juuri nyt rantalomalle. Nopola läpäisee teksteissään lajien – esseen, novellin, kolumnin ja proosarunon – koko repertoaarin. Tyylilaji onkin määrittelemätön. ”Yhtä määrittelemätön kuin todellisuutemme, yhtä pöhkö”, Nopola toteaa.

© Jari Riihimäki

Formaatit EAN: 9789510425824 EAN e-kirja: 9789510426395

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 120 Kirjastoluokka: 84.2

Sinikka Nopola (s. 1953) kuuluu Suomen luetuimpiin kirjailijoihin. Hän kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Hänen tuotantoonsa kuuluu lyhytproosaa, esseitä, lastenromaaneja, -näytelmiä ja -musikaaleja, kuunnelmia, tv-draamaa, animaatiokäsikirjoituksia, pakinoita ja laulunsanoituksia.

14


Tuuve Aro

Lihanleikkaaja

”Oliko hän tosiaan ainoa, joka tunsi jonkin olevan pahasti pielessä?” Kuka on Lihanleikkaaja? Kutsumaton vieras puutarhassa, jyrkkä käänne elämässä. Tuuve Aron yhdeksännen teoksen novelleissa rekka syöksyy nurkan takaa eivätkä jalat löydä pitävää otetta. Niin homokaraoke kuin synnytyssairaalakin voi paljastua odottamattomien tapahtumien näyttämöksi. Olipa pääosassa kiusattu lapsi tai tavarataloa putsaava vanhus, teroitettu mielikuvitus käy aseesta paremmin kuin kirves. Lihanleikkaaja on täyttä novellia.

© Donna Roberts

Tuuve Aro (s. 1973) on helsinkiläinen kirjailija, joka on novellien lisäksi julkaissut kaksi romaania ja kaksi lastenkirjaa. Aron tuotantoa on käännetty kahdeksalle kielelle ja niiden pohjalta on tehty teatterisovituksia sekä kansainvälisesti palkittu lyhytelokuva. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Kalevi Jäntin palkinto.

Formaatit EAN: 9789510421970 EAN e-kirja: 9789510424018 Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

15


© Veikko Somerpuro

Jukka Vieno (s. 1957) on käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja runoilija.

Jukka Vieno

Ruttopuiston rakastavaiset

Kuoleman himosta, rakkauden ilosta. Jukka Vienon runoteos Ruttopuiston rakastavaiset sisältää aikalaiskokemuksen ikuisesta aiheparista: rakkaudesta ja kuolemasta. Kokoelma on Stockan kulman (2010) sisarteos ja runotrilogian toinen osa. Missä tahansa runo liikkuu, se virtaa vapaasti, kiteyttää sen millä on merkitystä, haastaa ajatuksilla, hämmästyttää kauneudella.

Formaatit EAN: 9789510420935

16

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 220 Kirjastoluokka: 82.2


© Tuukka Ylönen

Sinikka Vuola (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija, jolta on julkaistu kolme runokokoelmaa sekä romaani Replika (Tammi 2016). Hän on lisäksi yksi Ihmiskokeitakollektiiviromaanin (Mahdollisen Kirjallisuuden Seura 2016) kirjoittajista.

Sinikka Vuola (toim.)

Olet täyttänyt ruumiini tulella

Eroottisen runouden antologia Kattava läpileikkaus 2000-luvulla julkaistusta runoudesta. ”Hehkuvan verisen pionin sielu / sykkii ihmisyyteni verivirtaa / hehku latautuu sydämeni sisälle / laavan lailla / rakkauden mahlaa kaikissa astioissani”

Formaatit EAN: 9789510415917 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 320 Kirjastoluokka: 82.2

Sinikka Vuolan toimittama teos juhlistaa suomalaisen runouden aistillisuutta ja erotiikan monimuotoisuutta. Teos tulee iholle ja täyttää lukijansa eroottisilla kohtaamisilla. Antologiaan on monipuolisesti valittu elävien runoilijoiden tekstejä vuosilta 2000–2016. Teos toimii runon lukijan hemmotteluteoksena, kattavana käsikirjana ja kauniina lahjakirjana. Runojen lisäksi kirja sisältää runoilijoiden kirjoituksia runojensa synnystä ja eroottisten elementtien käytöstä.

Kotimainen kaunokirjallisuus

17


WSOY julkaisee Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 kaksitoista klassikkoteosta juhlapainoksina, joiden kannet suunnittelee 12 maamme eturivin kuvataiteilijaa.

Tammikuu

Tove Jansson  Kesäkirja | Rauha Mäkilä

helmikuu

Juhani Aho  Rautatie | Susanne Gottberg

maaliskuu

Arto Paasilinna  Jäniksen vuosi | Stiina Saaristo

huhtikuu

Minna Canth  Työmiehen vaimo | Anu Tuominen

toukokuu

Edith Södergran  Runoja | Saara Ekström

kesäkuu

Tuomas Kyrö  Mielensäpahoittaja | Jani Leinonen

heinäkuu

Veikko Huovinen  Havukka-ahon ajattelija | Miikka Vaskola

Sofi Oksanen  Puhdistus | Anna Tuori

elokuu

syyskuu

Väinö Linna  Tuntematon sotilas | Heikki Marila

lokakuu

Väinö Linna Täällä Pohjantähden alla 1–3 | Henry Wuorila-Stenberg

marraskuu joulukuu

18

Tove Jansson  Muumipappa ja meri | Karoliina Hellberg mika waltari  Sinuhe egyptiläinen | Kuutti Lavonen


JÄLLEEN SAATAVILLA

Juha Seppälä Suomen historia

Kari Hotakainen Juoksuhaudantie

Uudistettu laitos Juha Seppälän 90-luvun klassikosta.

Vuonna 2002 ilmestynyt moderni klassikko.

Suomen historia ilmestyi ensimmäisen kerran 1998. Siinä Juha Seppälä pilkkoo Suomen historian mikrohistorioiksi, kurkistaa sekä kansakunnan kaapin päälle että sen alle ja nostaa kansallisen mytologian sankarihahmot jaloistaan ilmaan nähdäkseen millaiset eväät taskuista löytyy. Kevyesti päivitetty teos ravistelee aikana, jolloin suomalaisuuden rajoja piirretään uusiksi, 100vuotiasta neitoa kiristetään yhä timmimmäksi globaalissa fitnesskisassa ja Hovimarsalkka juhlii sataviisikymppisiään.

Matti Virtasen elämän muuttaa yksi ainoa lyönti, minkä seurauksena vaimo ja tytär lähtevät. Matti on nykyajan kotirintamamies, joka haluaa perheensä takaisin. Onnistuakseen tässä hän päättää toteuttaa vaimon unelman omakotitalosta. Juoksuhaudantie kertoo suomalaista unelmasta ja siitä, miten kalliiksi voi pakkomielle helsinkiläisellä pientaloalueella käydä. Se on romaani kivusta, talosta ja taipumattomuudesta. Teos voitti vuoden 2002 Finlandiapalkinnon ja vuoden 2004 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

Vilja-Tuulia Huotarinen Iloisen lehmän runot Uusintapainos vuonna 2009 ilmestyneestä rakastetusta runokokoelmasta. Iloisen lehmän runot hurmaa ja hirvittää, pakottaa puskemaan pimeän läpi, uskaltamaan ihonalaisille reiteille. Vilja-Tuulia Huotarisen kolmannessa runokokoelmassa ilon olemus on julma ja muisti lehmän katseen mittainen: äkkisyvä, tummaa tyynen pinnan alla.

Juha Seppälä (s. 1956) on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän asuu Porissa ja toimii vapaana kirjailijana.

Kari Hotakainen (s. 1957) on kirjoittanut romaanien lisäksi muun muassa runoja, lasten- ja nuortenkirjoja, kuunnelmia ja käsikirjoituksia.

Vilja-Tuulia Huotarinen (s. 1977) on vapaa kirjailija, runoilija, kolumnisti ja toimittaja. Vuonna 2011 hän voitti Finlandia-palkinnon nuortenromaanillaan Valoa, valoa, valoa.

EAN: 9789510425626 Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 128 Kirjastoluokka: 84.2

EAN: 9789510425855 Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: n. 300 Kirjastoluokka: 84.2

EAN: 9789510356203 Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 72 Kirjastoluokka: 82.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

19


Suomennettu kaunokirjallisuus

Eurooppalaisen kirjallisuuden huippua. Loistava ystäväni –romaanista tuttujen Elenan ja Lilan tarina jatkuu.

20


Elena Ferrante

Uuden nimen tarina

Elena Ferranten ylistetyn Napoli-sarjan toinen osa. Ystävykset Elena ja Lila aikuistuvat.

”Mitään juuri tämänkaltaista ei ole koskaan aiemmin julkaistu.” The Guardian

Lapsuus Napolissa ei anna paljon eväitä tulevaisuuteen, mutta Elena ja Lila ovat tottuneet siihen, että mikään ei tule helpolla. Lahjakkaan Lilan isä ei halua maksaa tyttären koulutusta, mutta Elena onnistuu pääsemään opin tielle. Lila päätyy naimisiin ja perheyrityksen palvelukseen mutta Elena ponnistelee irtautuakseen kasvuympäristönsä paineista. Lila nousee älynsä ja tarmonsa ansiosta lähiympäristönsä vaikuttajaksi sillä aikaa kun Elena seilaa 1960-luvun Italian opiskelijaliikkeen poliittisissa tuulissa. Molemmat kapinoivat omalla tavallaan niitä rajoja vastaan joihin lapsuus Napolissa on heidät tuominnut. Heidän ystävyytensä säilyy, vaikka välejä koettelevat mustasukkaisuus, kateus ja ympäristön odotukset .

Formaatit EAN: 9789510421086 EAN mp3-äänikirja: 9789510424469 EAN e-kirja: 9789510424162 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Storia del nuovo cognome Suomentaja: Helinä Kangas Sivumäärä: 480 Kirjastoluokka: 84.2

Italialainen Elena Ferrante on kirjailijana salaperäinen, ainoastaan kustantaja tietää hänen oikean nimensä. Elena Ferrante antaa haastatteluja äärimmäisen harvoin ja tuolloinkin vain sähköpostitse. Yhdessä niistä hän kirjoittaa: ”En valinnut anonymiteettiä. Kirjoillanihan on tekijä. Mutta poissaolon minä valitsin”. Ferranten romaanikvartologiaa on verrattu Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerralliseen Taisteluni-romaanisarjaan. Loistava ystäväni aloitti Suomessakin maailmaa ravistelevan Ferrante-kuumeen. Neliosaisen kirjasarjan toinen osa ilmestyy huhtikuussa 2016, sarjan kolmas osa tammikuussa 2018 ja viimeinen osa saman vuoden marraskuussa.

Suomennettu kaunokirjallisuus

21


Liane Moriarty

Tavalliset pikku pihajuhlat Huumorilla ryyditettyjä oivalluksia rakastamisesta, vanhemmuuden vaikeudesta ja naisten välisestä ystävyydestä. Älykästä viihdettä Hyvä aviomies -romaanin kirjoittajalta. Ihan tavalliset pihajuhlat. Kuusi vastuullista aikuista, kolme sööttiä lasta ja piskuinen koira. Eihän mikään voi mennä vikaan. Eihän? Viini virtaa ja musiikki raikaa. Iloa ei pilaa edes menoa kyttäävä hapan naapuri. Lupaava sellisti, Clementine, voi hetkeksi heittää mielestään tärkeän koe-esiintymisen. Lapsuudenkodin traumatisoima Erika hieman jo höllentää kireää nutturaa. Ehkä hänestäkin tulee vielä äiti, pitää vain pyytää ystävältä apua. Hemaiseva emäntä, Tiffany, tietää miten vieraita viihdytetään. Meno lähtee lapasesta vain hetkeksi ja seuraukset ovat järkyttäviä.

”Parhaat uutiset koskaan: yksikään sivu ei tuota pettymystä. Ainoa vaikeus Tavalliset pikku pihajuhlat -romaanin kanssa: miten laskea se käsistään.” Miami Herald

Liane Moriartyn kirjoja myyty maailmanlaajuisesti jo yli kuusi miljoonaa kappaletta!

22


”Moriartyn kirjat ovat viisaita, rehellisiä ja upean tarkkanäköisiä.” Jojo Moyes

Liane Moriarty on huippusuosittu australialainen kirjailija, jonka romaanit ovat tuttu näky bestsellerlistoilla. Hyvä aviomies -romaani on käännetty 40 kielelle. Sen lisäksi myös Mustat valkeat valheet ja Tavalliset pikku pihajuhlat nousivat heti ilmestyttyään bestsellerlistan kärkeen niin Australiassa kuin Yhdysvalloissakin. Filmatisoinnit ovat käynnissä niin Hyvästä aviomiehestä, Mustat valkeat valheet -romaanista kuin myös uusimmasta Tavalliset pikku pihajuhlat -romaanista.

Formaatit EAN: 9789510421710 EAN mp3-äänikirja: 9789510426609 EAN e-kirja: 9789510424186 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Truly Madly Guilty Suomentaja: Helene Bützow Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

23


Affinity Konar

Elävien kirja

Lumoava kertomus kauhusta, kauneudesta ja toivosta. Kun 12-vuotiaat kaksossiskot Pearl ja Stasha saapuvat Auschwitziin, he tekevät sopimuksen. Pearlin tehtävä on muistaa menneisyys, Stasha keskittyy tulevaisuuteen. Tytöt ovat leirillä erityisasemassa. Identtisistä kaksosista kiinnostunut tohtori Mengele varmistaa heidän henkiinjäämisensä, mutta alistaa heidät epäinhimillisiin kokeisiin, tavoitteenaan murtaa kaksosten välinen lojaalius. Eräänä päivänä Pearl katoaa. Kun venäläiset vapauttavat leirin pari kuukautta myöhemmin, Stasha lähtee epätoivoiselle matkalle sodan raunioittaman maan halki. Hän on päättänyt löytää siskonsa ja kostaa Mengelelle. Matkan päätepisteessä häntä odottaa arvaamaton tulevaisuus sekä menneisyys, jonka hän luuli jo kadottaneensa. ”Tyrmäävä. Moniulotteinen. Sydäntäsärkevä. Voimallinen. Musertava. Suurenmoinen. Kerrankin kirja, joka ansaitsee kaikki nämä ylisanat.” Elle © Gabriela Michanie

”Elävien kirja on paradoksi. Se on kaunis romaani pahimman luokan rikoksesta. Se on huolellisesti taustoitettu historiallinen kunnianosoitus jota lukee kuin satua. Ja se on kasvutarina lapsista, joiden ei koskaan annettu kasvaa. Jos sielusi selviää tästä matkasta, sinut palkitaan yhdellä vuoden viiltävimmistä, vahvimmista ja rikkaimmista lukukokemuksista.” Anthony Doerr, Pulitzer-palkitun romaanin Kaikki se valo jota emme näe, kirjoittaja

Formaatit EAN: 9789510425282 EAN e-kirja: 9789510426401

Affinity Konar on amerikkalainen kirjailija. Elävien asioiden luettelo on hänen toinen romaaninsa. Konar teki kirjaa varten vuosien taustatyön Auschwitzin kuoleman enkelinä tunnetun Josef Mengelen pseudolääketieteellisistä kokeista, joiden keskiössä olivat identtiset kaksoset. Konarin romaani on saanut Yhdysvalloissa poikkeuksellisen vahvan vastaanoton.

24

Kirjan tiedot Julkaisu: Kesäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Mischling Suomentaja: Hanna Tarkka Sivumäärä: 380 Kirjastoluokka: 84.2

Affinity Konar on amerikkalainen kirjailija. Elävien kirja on hänen toinen romaaninsa. Konar teki kirjaa varten vuosien taustatyön Auschwitzin kuoleman enkelinä tunnetun Josef Mengelen pseudolääketieteellisistä kokeista, joiden keskiössä olivat identtiset kaksoset. Konarin romaani on saanut Yhdysvalloissa poikkeuksellisen vahvan vastaanoton.


Ilmar Taska

Pobeda 1946

Herkkä romaani kovasta ajasta miehitetyssä Virossa. Uusi auto loistaa jalokiven lailla lapsen silmissä. Pikkupoika ei tiedä, että sellaiseen aarteeseen oli sodanjälkeisessä Virossa varaa vain valtion turvallisuuspalvelulla. Ilmar Taskan esikoisromaani Pobeda 1946 on harvinaisen hieno ajankuva sodanjälkeisestä Virosta, jossa ihmiset yrittivät elää normaalia elämää puutteen ja pelon keskellä. Autonkuljettaja ajeluttaa autoista innostunutta pikkupoikaa. Luottavainen lapsi tulee kyydissä kertoneeksi perheestään yhtä ja toista, asioita jotka myöhemmin johtavat isän katoamiseen. Pieni poika ei osaa yhdistää isän katoamista kilttiin Pobedasetään, joka myötätuntoisesti kuuntelee yksinäistä lasta, vaan hakee turvaa yhä uudestaan sedän luota. Vaarallisia salaisuuksia on myös pojan tädillä, kuuluisalla laulajattarella joka yrittää päästä maasta rakastettunsa luo Isoon-Britanniaan.

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Pobeda 1946 Suomentaja: Jouko Vanhanen Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

© Hille Karm

Formaatit EAN: 9789510423424 EAN e-kirja: 9789510424841

Ilmar Taska on Virossa tunnettu elokuvan ja teatterin maailmasta. Hän opiskeli Moskovan filmi-instituutissa ja työskenteli Tallinnassa ja pitkään myös Ruotsissa tuottaen ja ohjaten teatteriesityksiä ja elokuvia. Neuvostoliiton kaaduttua Taska perusti 1994 Viron ensimmäisen yksityisen televisiokanavan. Vuonna 2011 Ilmar Taska julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa Paremp ku elu josta tuli arvostelumenestys. Pobeda 1946 on hänen ensimmäinen romaaninsa, ja se nousi heti ilmestyttyään arvostelu- ja lukijamenestykseksi.

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


Zadie Smith

Swing Time Romaani

”Vahva, monitahoinen romaani... Rikas ja kiehtova...” Publishers Weekly

26


Zadie Smithin kunnianhimoinen, runsas romaani Swing Time vie lukijaa monikulttuurisesta Lontoosta rujonkauniiseen Afrikkaan. Kaksi maitosuklaan väristä tyttöä haaveilee tulevansa tanssijaksi, mutta vain toisella, Traceylla, on siihen lahjoja. Köyhyyden kierre ei vain katkea; lyhyen tanssijanuran jälkeen vuokrakasarmit sulkevat Traceyn taas sisäänsä. Nimettömäksi jäävällä kertojalla on ideoita, sosiaalista omaatuntoa ja vapaus lähteä. Monirotuisen Lontoon svengaavasta ilmapiiristä hän siirtyy poptähden tiimissä LänsiAfrikkaan perustamaan tytöille koulua. Tyttöjen välinen ystävyys särkyy, mutta toisistaan he eivät irti pääse.

Formaatit EAN: 9789510421932 EAN e-kirja: 9789510424209

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Swing Time Suomentaja: Irmeli Ruuska Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2

© Roderick Field

Säkenöivä ja syvästi inhimillinen Swing Time on romaani ystävyyden voimasta, musiikista yli rajojen ja sitkeistä juurista, jotka ankkuroivat ihmisen aikaansa ja omaan itseensä.

Zadie Smith on brittikirjailija, joka tunnetaan Lontoon NW-alueelle sijoittuvista urbaaneista, monikulttuurisista ja sosiaalisesti tarkkanäköisistä romaaneistaan. Zadie Smith debytoi hämmentävän kypsällä ja herkkävaistoisella romaanillaan Valkoiset hampaat (suom. 2001). Terävä, lontoolaista juutalaisyhteisöä tarkasteleva Nimikirjoitusmies suomennettiin vuonna 2004. Täyteläisen moniääninen Kauneudesta (suom. 2006) palkittiin mm. Orangepalkinnolla ja Man Booker -ehdokkuudella. Kokeileva Risteymiä (suom. 2013) on pirstaleisen modernin maailman kuvaus.

Suomennettu kaunokirjallisuus

27


Nele Neuhaus

Joka tuulen kylvää

Tuulivoiman vuoksi voi vaikka tappaa. Nele Neuhausin uutuusdekkarissa Joka tuulen kylvää kamppaillaan tuulienergiasta saksalaisella vuoristoseudulla kaikkea muuta kuin puhtain asein. Voimalayhtiön yövartija makaa kuolleena portaikossa, ja Hofheimin poliisin rikostutkijat Pia Kirchhoff ja Oliver von Bodenstein epäilevät, ettei kyseessä ole onnettomuus. Tuulivoimapuiston kannattajilla ja vastustajilla on mielessä muutakin kuin energiapolitiikka. Pelissä ovat valtavat rahat, ja jokaisella asianosaisella on oma motiivinsa tappaa.

Saksalainen dekkarikirjailija Nele Neuhaus kieputtaa lukijansa ahneuden ja kostonhimon vyyhteen, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Lumikin on kuoltava -kirjasta tutut Pia ja Oliver joutuvat käyttämään kaiken kykynsä ennen kuin myrskytuuli pääsee puhaltamaan valheiden rakennelmat nurin. © Gaby Gerster / Laif / MVphotos

Formaatit EAN: 9789510422380 EAN e-kirja: 9789510424223

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Wer Wind sät Suomentaja: Veera Kaski Sivumäärä: 450 Kirjastoluokka: 84.2

Nele Neuhaus on Saksan tämän hetken myydyin rikoskirjailija, ja hänen teoksiaan on käännetty jo 20 kielelle. Joka tuulen kylvää jatkaa rikoskomisario Pia Kirchhoffista, hänen aatelisesta pomostaan Oliver von Bodensteinista ja Hofheimin poliisilaitoksesta kertovaa sarjaa, jonka ensimmäinen suomennos Lumikin on kuoltava ihastutti lukijat. Nele Neuhaus kirjoittaa myös viihderomaaneja nimellä Nele Löwenberg ja julkaisee nuorten hevoskirjoja.

28


© Thron Ullberg

Stefan Ahnhem

Miinus kahdeksantoista astetta

Ahnhem kohottaa ruotsalaisen jännärin uusiin korkeuksiin! Fabian Riskillä on kiire selvittää rikos ennen kuin seuraava uhri päätyy pakastimeen.

Hurjan ajojahdin päätteeksi auto ajaa laiturilta mereen Helsingborgin satamassa. Kaikkien yllätykseksi ruumiinavaus paljastaa, että kuljettaja on ollut kuolleena jo kaksi kuukautta ja että ruumista on säilytetty jäädytettynä. Päällimmäisiksi nousevat kysymykset kuka ja miksi, mutta niihin vastaaminen osoittautuu tavallista vaikeammaksi. Stefan Ahnhemin kansainvälisesti menestynyt Fabian Risk -sarja on edennyt kolmanteen osaansa. Avausosalle Pimeään jäänyt on myönnetty Ruotsin parhaan esikoisdekkarin palkinto ja saksalaisten dekkarinlukijoiden MIMI-palkinto, ja sarja on saanut myös Suomessa suuren suosion.

Formaatit EAN: 9789510421758 EAN mp3-äänikirja: 9789510424476 EAN e-kirja: 9789510424193 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Arton grader minus Suomentaja: Laura Beck Sivumäärä: 480 Kirjastoluokka: 84.2

Stefan Ahnhem tuli tunnetuksi tuli Wallander- ja Irene Huss -televisiosarjojen käsikirjoittajana, ja Fabian Risk -sarja on tehnyt hänestä myös erittäin suositun dekkarikirjailijan. Nordisk Film on tekemässä kirjoihin pohjautuvaa tv-sarjaa.

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


Viveca Sten

Ristiaallokossa

Hengästyttävää jännitystä hyisessä Sandhamnissa. Viveca Stenin dekkari Ristiaallokossa vie talvisen kolkkoon Sandhamniin. Jouluaaton lumimyrsky ulvoo yli saaren, kun lautalle juoksee ahdistunut nainen. Tapaninpäivänä löytyy hotellin rannasta ruumis, ja rikosylikonstaapeli Thomas Andreasson joutuu keskeyttämään jouluvapaansa. Selviää, että uhri on uhkauksia saanut, tunnettu sotakirjeenvaihtaja, ja tapaukseen liittyy muukalaisvastaisia aineksia sekä harvinaisen huolellinen murhaaja. Thomas etsii kiivaasti yhteistä nimittäjää, kun vastaan tulee uusia surmatapauksia. Samaan aikaan Thomaksen lapsuudenystävä Nora Linde joutuu tilanteeseen, jossa hänen ammatillinen kunniansa kyseenalaistetaan. Noran on pakko tehdä päätös, joka muuttaa hänen koko elämänsä. Ristiaallokossa on bestsellerkirjailija Viveca Stenin seitsemäs rikosromaani poliisimies Thomas Andreassonista ja juristi Nora Lindestä. Se on tiheä kertomus petetyistä toiveista, tukahdutetuista muistoista ja kätketystä häpeästä.

© Anna-Lena Ahlström

Formaatit EAN: 9789510420553 EAN mp3-äänikirja: 9789510424452 EAN e-kirja: 9789510424155 Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, mp3äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: I farans riktning Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom Sivumäärä: 420 Kirjastoluokka: 84.2

Viveca Sten on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija. Hän asuu talvet Tukholmassa ja kesät sukunsa huvilassa Sandhamnin saarella, minne hän rikostarinansakin sijoittaa. Stenin rikostarinoissa perheellä ja ihmissuhteilla on keskeinen rooli niin päähenkilöiden arjessa kuin rikosten motiivinakin, aivan kuten oikeassa elämässä. Stenin rakastetuista dekkareista on tehty Suomessakin nähty tv-sarja Murha Sandhamnissa.

30


© Peter Lampack Agency

Clive Cussler, Graham Brown

Faraon salaisuus

Muinaisesta Egyptistä nousee Osiriksen kuolettava usva. Kurt Austin kohtaa suurrikollisen, joka tähtää Pohjois-Afrikan valtiaaksi eikä välitä, montako ihmishenkeä tavoitteen saavuttaminen maksaa. Salaperäinen laiva päästää ilmaan myrkkyä lähellä Lampedusaa, ja vain muutaman minuutin kuluttua saarella ei ole enää ketään hengissä. Merentutkimuslaitos NUMAn erikoisprojektiosaston Kurt Austin ryhmineen yrittää päästä selville katastrofin aiheuttajasta. Tutkimukset johtavat heidät niin Egyptiin kuin Ranskaan, ja pelastaakseen miljoonien ihmisten hengen tulee tiimin selvittää muinaisten legendojen salat – onhan vastassa itse Osiris, manalan valtias. Formaatit EAN: 9789510422076 EAN e-kirja: 9789510424216

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Pharaoh’s Secret Suomentaja: Anna Lönnroth Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Yhdysvaltalainen Clive Cussler aloitti menestyksekkään kirjailijanuransa 1960-luvun puolivälissä. Hänen huippusuosittuja jännitysromaaneitaan on käännetty jo ainakin 40 kielelle ja julkaistu yli sadassa maassa. Cussler yhdistää kirjoissaan reipasta seikkailua huipputeknologiaan. Alun perin lentäjäksi ja lakimieheksi valmistunut Graham Brown perusti terveydenhuoltoalan yrityksen, kunnes päätti vielä kerran vaihtaa alaa ja ryhtyi kirjailijaksi. Hänen esikoisromaaninsa Black Rain ilmestyi vuonna 2010. Clive Cusslerin kanssa Brown on kirjoittanut jo viisi NUMAseikkailua.

Suomennettu kaunokirjallisuus

31


© Julie Soefer

Formaatit EAN: 9789510342022

Justin Cronin

Peilikaupunki

Bestsellersarjan päätösosa. Trilogian kolmas osa, jossa vampyyrien kaltaiset viraalit ovat lähes tuhonneet maailman. Lopullinen kamppailu ihmiskunnan tulevaisuudesta on vielä edessä. Kaksitoista alkuperäistä viraalia on tuhottu, ja on kulunut sata vuotta pimeyden ja kaaoksen aikaa. Ihmiskunta alkaa hiljalleen toipua ja unelmat uudenlaisesta maailmasta viriävät. Mutta aution suurkaupungin raunioissa odottaa sopivaa hetkeä viraaleista ensimmäinen, Nolla, jota vainoavat häpeälliset muistot ihmisenä olemisesta. Nollan päämäärä on tuhota iätön Amy – salaperäinen tyttö joka ainoana pystyi nousemaan häntä vastaan. Kun Justin Croninilla oli ansioluettelossaan vasta kaksi romaania, hänen tuolloin kahdeksanvuotias tyttärensä toivoi isänsä kirjoittavan kirjan, jossa pieni tyttö pelastaa maailman. Syntyi maailmanlaajuisen suursuosion saavuttanut fantasiatrilogia: Ensimmäinen siirtokunta (2010), Linnake (2013) ja Peilikaupunki (2016).

32

Kirjan tiedot Julkaisu: Kesäkuu Alkuperäisteos: The City of Mirrors Suomentaja: Nina Mäki-Kihniä Sivumäärä: 650 Kirjastoluokka: 84.2


Andrzej Sapkowski

Myrskykausi

The Witcher – Noituri 8

Uusi tarina suositut Witcher-pelit innoittaneesta noituri Geraltista. Kahdesti Suomessa Tähtifantasia-palkittu Noiturisaaga jatkuu lukijoidensa iloksi uudella, vetävällä romaanilla, jonka tapahtumat sijoittuvat sarjan aloittaneen Viimeinen toivomus -novellikokoelman aikoihin. Noiturin kuuluisat miekat on ryöstetty! Ja juuri nyt Geralt tarvitsisi niitä enemmän kuin koskaan: Kerackin prinssi epäilee, että tekeillä on palatsivallankumous, ja hän on pyytänyt Geraltin hätiin. Ensin noiturin on kuitenkin päästävä sulokkaan ja salaperäisen velho Punakorallin pauloista ennen kuin hän voi jatkaa edes miekkavarkaan jäljitystä. Kaikeksi onneksi Geralt saa taas avukseen uskollisen kumppaninsa Valvatin ja uuden toverin, kääpiö Addarion, joiden tuella hän ryhtyy uhmaamaan monelta suunnalta vyöryvää vaarojen myrskyä.

Kirjan tiedot Julkaisu: Kesäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Sezon burz Suomentaja: Tapani Kärkkäinen Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2

© Elzbieta Lempp

Formaatit EAN: 9789510421994 EAN e-kirja: 9789510424834

Andrzej Sapkowskin pilke silmäkulmassa kirjoittamat Noituri-kirjat ilahduttavat kirjallisuudenystävää, joka karsastaa fantasiassa kaavamaisia hyvä–paha-asetelmia. Puolalaisromaaneihin perustuvaa The Witcher -pelisarjaa pidetään maailman parhaisiin kuuluvina aikuisten tietokonepeleinä.

Suomennettu kaunokirjallisuus

33


Audrey Carlan

Calendar Girl Nuoren naisen eroottiset nautinnot yhden kalenterivuoden ajalta. Kaunotar Mialle seksi ei ole ongelma. © Melissa McKinley

Calendar Girl 1

Tammikuu • helmikuu • maaliskuu

Audrey Carlan aloitti ensin vain sähköisessä muodossa ilmestyneellä rohkealla ja hauskalla erotiikkasarjallaan alan kirjallisuuden uuden aallon. Mehevä dialogi ja viihdyttävä kerronta yhdistyvät Calendar Girl -sarjassa tavalla, joka on tehnyt siitä maailmanlaajuisen menestyksen. Kirjailija asuu miehineen ja kaksine lapsineen California Valleyssa Yhdysvalloissa. Kun hän ei kirjoita, hän toimii joogaohjaajana ja nauttii elämästään ystäviensä kanssa, viinilasillisen ääressä tai tuhmia romaaneja lukien.

34

Onnetar ei ole suosinut Mia Saundersin peliongelmaista isää. Velkojat ovat pieksäneet hänet henkihieveriin, mutta lopullinen ratkaisu on vielä odotettavissa jollei mies pysty pulittamaan velkojille miljoonaa dollaria. Isän hengen pelastamiseksi räväkkä Mia – jolla ei ole kovin korkeaa käsitystä miehistä – suostuu työntekijäksi rikkaitten miesten seuralaispalveluun. Eikä työnteko ole edes vaikeaa, kuukausi yhden rikkaan miehen seurassa, ja jo seuraavassa kuussa mies ja paikka vaihtuvat. Vain rakastumista on varottava. Uuden aallon seksisarjan aloitusosa kattaa vuoden ensimmäiset kuukaudet. Formaatit EAN: 9789510421642 EAN mp3-äänikirja: TAMMIKUU 9789510424247 HELMIKUU 9789510424308 MAALISKUU 9789510424315 EAN e-kirja: TAMMIKUU 9789510424230 HELMIKUU 9789510424254 MAALISKUU 9789510424261

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja), marras–joulukuu -16 (mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Calendar Girl 1 Suomentaja: Oskari Suosto Sivumäärä: 360 Kirjastoluokka: 84.2


Hävyttömän rohkea. Uskallatko?

Calendar Girl 2

Calendar Girl 3

Mehevän eroottisen viihdesarjan toinen osa. Mian asiakkaille on yhteistä vain paksu kukkaro ja komea ulkomuoto, seksikästä seuralaista he tarvitsevat monista eri syistä. Miehet vaihtuvat kuukausittain, ja jokaista Mia auttaa omalla tavallaan. Huhtikuussa kuuluisan baseballpelaajan sponsorit alkavat hermostua kun pelaajan naissankarin maine haittaa liiketoimintaa. Mia palkataan esittämään vakituista tyttöystävää. Toukokuussa Mia lentää Havaijille ja tutustuu samoalaismieheen. Kesäkuussa Mian apua tarvitaan kun pukumiehen on oltava uskottava kiinteistökaupoissa.

Heinäkuu tarjoaa Mia Saundersille kuumia lattarivärinöitä Miamissa. Mia palkataan hiphopparin musiikkivideolle esittämään viettelijätärtä. Vaan kuka viettelee kenet! Elokuussa Mia saa testata teeskentelytaitojaan Texasissa. Rikkaaksi perijättäreksi on helppo heittäytyä. Seuraavassa kuussa seksisarjan kolmososan kuuma kesä kypsyy kyltymättömään syksyyn.

Formaatit EAN: 9789510421659 EAN mp3-äänikirja: HUHTIKUU 9789510424322 TOUKOKUU 9789510424339 KESÄKUU 9789510424346 EAN e-kirja: HUHTIKUU 9789510424278 TOUKOKUU 9789510424285 KESÄKUU 9789510424292

Formaatit EAN: 9789510421666 EAN mp3-äänikirja: HEINÄKUU 9789510424780 ELOKUU 9789510424803 SYYSKUU 9789510424827 EAN e-kirja: HEINÄKUU 9789510424773 ELOKUU 9789510424797 SYYSKUU 9789510424810

Huhtikuu • toukokuu • kesäkuu

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja), tammi–maaliskuu (mp3äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Calendar Girl 2 Suomentaja: Oskari Suosto Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Heinäkuu • Elokuu • Syyskuu

Kirjan tiedot

Julkaisu: Heinäkuu (kirja), huhti–kesäkuu (mp3äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Calendar Girl 3 Suomentaja: Oskari Suosto Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

35


© Roderick Field

Sophie Kinsella

Kuka on pomo

Kunnon nauru kuluttaa kaloreja ja laskee verenpainetta! Sophie Kinsellan romaani iskee somemaailman ytimeen. Maalaistyttö Katie Brenner taitaa markkinoinnin salat. Vain itsensä markkinoinnissa hän ei ihan pärjää, vaikka päivittää sometilejään minkä ehtii. Katie saa potkut tyylikkäästä lontoolaistoimistosta ja palaa kovasta Citystä maalle. Hän tarttuu toimeen isänsä vihermatkailuhankkeessa, ja eipä aikaakaan kun Lontoon trendikkäimmät tyypit jo jonottavat pääsyä maatilan luomuruoan lähteille. Jonossa seisovat myös Katien entinen pomo ja pomon pomo, upea Alex. ”Naurat taatusti ääneen… Tämä kirja ei voi olla kohottamatta mielialaasi.” Closer

Sophie Kinsella on entinen taloustoimittaja ja nykyisin päätoiminen perheenäiti ja kirjailija. Hänen hilpeät romaaninsa nousevat säännöllisesti myyntilistojen kärkeen kaikissa maissa.

36

Formaatit EAN: 9789510423509 EAN mp3-äänikirja: 9789510425152 EAN e-kirja: 9789510425145 Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: My Not So Perfect Life Suomentaja: Kaisa Kattelus Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2


Danielle Steel

Petos

Luottamus on ihana asia. Ja vaarallinen. Viihteen kuningatar Danielle Steel kuvaa Hollywoodiin sijoittuvassa romaanissaan vetävästi menestyksen pimeää puolta. Mainetta, rakkautta ja työn tuomaa tyydytystä – Tallie Jones, 39-vuotias elokuvaohjaaja tuntuu saaneen kaiken. Hänen filminsä ovat kassamagneetteja, eivätkä niille tuhahtele kriitikotkaan. Talliella on myös ympärillään läheisiä ihmisiä, varsinkin tuottajapartnerinsa ja avokumppaninsa Hunter sekä Brigitte, sihteeri johon hän luottaa kuin kallioon. Talliella on tekeillä entistäkin kunnianhimoisempi filmiprojekti, kun kirjanpitäjä havaitsee, että Tallien rahoja karkaa jonnekin hänen tietämättään. Joukko järkyttäviä paljastuksia osoittaa, että hänellä on vihollinen – aivan lähellä. Saadakseen saalistajan kiinni Tallie joutuu uskaltautumaan vaarallisille vesille. Petos on jännittävä tarina maineesta, menestyksestä ja kateudesta. Vaikea kamppailu vaatii sankarittarelta rautaista tahtoa – ja vie hänet kohti uutta alkua.

© Brigitte Lacombe

Formaatit EAN: 9789510421697 EAN e-kirja: 9789510424179

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Betrayal Suomentaja: Hilkka Pekkanen Sivumäärä: 312 Kirjastoluokka: 84.2

Amerikkalainen Danielle Steel on maailman luetuin viihdekirjailija. Hänen romaanejaan on käännetty kymmenille kielille ja myyty maailmalla yli 600 miljoonaa kappaletta. Kirjoittaminen on ollut Danielle Steelin intohimo jo lapsuudesta saakka. Painosten kuningatar ehti silti tehdä kaikenlaista ennen kuin ehätti bestsellerlistoille, joilla hänen kirjansa ovat keikkuneet vuodesta 1981 lähtien.

Suomennettu kaunokirjallisuus

37


Tietokirjat © Veikko Somerpuro

Panu Rajala (s. 1945) on filosofian tohtori, kirjailija ja draaman tutkimuksen professori (em.). Hän on kirjoittanut useita etevästi ja elävästi kohdettaan kuvaavia elämäkertoja, kuten Mika Waltarista kertovan, palkitun Unio Mystican. Rajalan Intoilija oli ehdolla Finlandia-palkinnon voittajaksi 2015.

38


Panu Rajala

Virvatuli

Eino Leinon elämä ”Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu; kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu.” Nocturne

Kirjailijaelämäkertojen mestari Panu Rajala kirjoittaa tuoreella otteella Suomen rakastetuimmasta runoilijasta Eino Leinosta. Eino Leino (1878–1926) oli runoilija isolla R:llä. Hän oli kansakunnan boheemi, joka eli kiihkeän elämän aikana, jona Suomi kiehui niin poliittisesti kuin kulttuurisestikin. Panu Rajala kertoo myyttiä ravistellen Eino Leinon elämästä: aatteiden hurmasta, rakkauden välkkeestä, taiteen palosta. Tutuksi tulevat niin Päivälehden piiri kuin taiteilijaravintolat, joissa Leino piti hovia Axel Gallenin, Jean Sibeliuksen ja muiden kanssa. Tutuksi tulee myös Leinon sisin, jota aatokset raastoivat eri suuntiin. Eikä pidä unohtaa suomalaista maaseutua, jonka helmoihin Leino, tuo ”jumalien suosikki ja tuhlaajapoika” säännöllisesti palasi.

”Upposi mereen unteni kukkivat kunnaat. Mies olen köyhä: kalliit on laulujen lunnaat. Kaikkeni annoin, hetken ma heilua jaksoin, haavehen kullat mieleni murheella maksoin.”

Formaatit EAN: 9789510416150 EAN e-kirja: 9789510424056

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 99.1

Elegia

Tietokirjat

39


© Harri Hinkka

Pekka Järvinen on vuonna 1953 syntynyt Pispalan poika. Hän on koulutukseltaan psykologian lisensiaatti ja erikoistunut työja organisaatiopsykologiksi. Järvinen on myös teologian maisteri ja ryhmäpsykoanalyytikko. Hän on yli neljännesvuosisadan kouluttanut ja konsultoinut esimiehiä sekä kirjoittanut useita esimiestyötä käsitteleviä bestsellereitä, kuten Onnistu esimiehenä, joita on myyty kymmeniä tuhansia.

Pekka Järvinen

Miten selvitä eläkepäivistä hengissä

Sitten kun olen eläkkeellä – niin mitä? Työelämän asiantuntija tarttuu härkää sarvista: Mitä tapahtuu työelämän jälkeen? Eläkkeellä ihmisen on löydettävä itsensä uudelleen. Eläkkeelle jäämistä puntaroi tälläkin hetkellä moni suomalainen. Vielä useampi on jo eläkkeellä. Joistakin se tuntuu helpottavalta, toisia ajatus ahdistaa. Moni pohtii, mitä tarjottavaa uudella elämänvaiheella on juuri minulle. Työelämään erikostuneen psykologi Pekka Järvisen oma ura on myös loppusuoralla. Hän kutsuu lukijan kanssaan pohtimaan, miten mieli sopeutuu työvelvoitteista luopumiseen – ja vanhenemiseen ylipäätään. Miltä tuntuu kohdata työelämän ja vanhuuden väliin jäävä kolmas ikä ja löytää uusi tasapaino itsensä kanssa. Miten selvitä eläkepäivistä hengissä on kuin vanhojen ystävien nuotiohetki, jossa kevyet ja syvälliset asiat, huumori ja pohdiskelu vuorottelevat. Se on puhetta ihmiseltä ihmiselle.

40

”Kun työ ja perhe eivät enää ole se, jonka ympärillä kaikki pyörii, pitää eläköityvän itse määritellä elämän sisältö ja tarkoitus täysin uusiksi. Olen yrittänyt kuvitella, miltä tuntuu, kun työt jätettyäni ei ole tulossa lomaa tai edes lomamatkaa, jota odottaa – vapautta työstä riittää maailman tappiin asti: kaikki päivät ovat vapaapäiviä. Kalenteri on täysin tyhjä ehkä lääkärissäkäyntejä lukuun ottamatta. Ei ole sähköpostitulvaa eikä asiakkaiden yhteydenottoja. Kukaan ei erityisemmin kaipaa minua tai edes tiedä, missä kulloinkin kuljen. On vain tyhjä pesä, minä ja vaimo kahdestaan.” Formaatit EAN: 9789510423578 EAN e-kirja: 9789510424131

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 14.62


© Pertti Nisonen

Rauli Partanen on energiasta, ympäristöstä, ilmastosta ja yhteiskunnasta kirjoittava riippumaton tietokirjailija ja -kirjoittaja. Hänen esikoisensa Suomi öljyn jälkeen (Into 2013) oli ehdolla sekä Tieto-Finlandia- että Kanava-tietokirjapalkinnolle. Aki Suokko on energia-, ympäristöja kestävyyskysymyksiin perehtynyt filosofian tohtori ja diplomi-insinööri. Hän on toiminut tutkijana ja energiateknologioiden kehittäjänä tutkimuslaitoksissa ja yksityisellä sektorilla.

Aki Suokko, Rauli Partanen

Energian aika

Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen

Uusi, äärimmäisen tärkeä näkökulma länsimaisen yhteiskuntajärjestyksen ja elämäntavan perustuksiin. Talouskasvu ja hyvinvoinnin lisääntyminen on johtunut energiantuotannon kasvusta, mutta ilmastonmuutoksen myötä emme voi jatkaa vanhoilla keinoilla. Miten tähän on tultu ja miten tästä jatketaan? Modernin yhteiskunnan ja jatkuvan talouskasvun takana on huima työn tuottavuuden kehitys, joka sai alkunsa 1700-luvun puolivälissä käynnistyneestä teollisesta vallankumouksesta. Nykyään yksi työntekijä voi hoitaa työt, joihin ennen vaadittiin satoja ihmisiä. Tarvitaan vain teknologiaa ja sille käyttövoimaksi energiaa. Yhä enemmän ja enemmän energiaa. Ilmastonmuutoksen myötä vanhat keinot eivät kuitenkaan enää päde. Mikä neuvoksi, kun panoksena ovat talouden kasvu ja yhteiskunnan vakaus? Energian aika sukeltaa syvälle yhteiskunnan, energian ja talouden riippuvuussuhteiden vyyhtiin ja tarjoaa kiihkottomalla

ja monitahoisella pohdinnallaan avaimet tähän kiperään aiheeseen. Riittääkö energiantuotannon muutos vai pitääkö muuttaa yhteiskunnan perusperiaatteet?

Formaatit EAN: 9789510423462 EAN e-kirja: 9789510424100

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 36

Tietokirjat

41


Jani Kaaro

Kauniimpi maailma

Kirjoituksia sielusta, taloudesta ja oikeudenmukaisuudesta ”On löydettävä toinen tie.” Näkymä maailmaan, jossa talous on ihmisen palveluksessa ja elämällä on merkitys. Tiedetoimittaja Jani Kaaro tunnetaan ajattelijana, joka kulkee rohkeasti loppuun ajatuspolkuja, joita muut eivät rohkene seurata. Kauniimpi maailma -kirjan teksteissä hän tutkii arkipäiväistä olemassaoloa uusimman tieteen ja luonnonkansojen ikiaikaisen elämänmenon kautta. Miksi olemme onnettomia kaiken materian keskellä? Ovatko talouden rautaiset lait ikuiset? Määrittääkö aivojen sähköinen toiminta olemassaolomme? Tiedetoimittaja Jani Kaarolle nämä eivät ole tyhjiä ajatelmia tai kannanottoja vaan kysymyksiä, jotka vaativat vastausta.

Formaatit EAN: 9789510414859 EAN e-kirja: 9789510417041 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 256 Kirjastoluokka: 30

© Jussi Särkilahti

42

Jani Kaaro on palkittu tiedetoimittaja, joka tunnetaan etenkin Helsingin Sanomiin ja Tiede-lehteen kirjoitetuista kolumneistaan. Kaaro on tiedonjanoinen kyseenalaistaja, joka jätti lukion kesken mutta on silti julkaisut tieteellisen artikkelin akateemisessa julkaisussa.


Stephen Hawking

Mustat aukot

BBC:n Reith-luennot Mustat aukot ovat avain maailmankaikkeuden salaisuuksiin. Maailman kuuluisin fyysikko Stephen Hawking kertoo kansantajuisesti salaperäisistä mustista aukoista. Stephen Hawking on tutkinut avaruuden kenties salaperäisimpiä kohteita, mustia aukkoja, koko aikuisikänsä. Tässä kansantajuisessa kirjassa hän kertoo mitä me näistä normaaleja luonnonlakeja rikkovista ilmiöistä tiedämme. (Kyllä, mustan aukon kautta voi olla mahdollista matkustaa toiseen maailmankaikkeuteen). Kirja perustuu Hawkingin BBC 4:lle jälkeen vuonna 2016 pitämiin luentoihin.

© Philip Mynott

Formaatit EAN: 9789510423660 EAN e-kirja: 9789510424148 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Black Holes: The Reith Lectures Suomentaja: Markus Hotakainen Sivumäärä: 100 Kirjastoluokka: 52.2

Stephen Hawking (s. 1942) on brittiläinen tiedemies, jonka teoriat ajan ja aineen perimmäisestä luonteesta ovat mullistaneet modernia maailmankuvaamme. Suuren yleisön tietoisuuteen Hawking nousi vuonna 1988 suomeksi julkaistulla kirjallaan Ajan lyhyt historia, joka esittelee kosmologian peruskäsitteitä ja Hawkingin omaa ajattelua. Sittemmin monet Hawkingin teorioista ovat saaneet empiiristä vahvistusta, kuten hänen ennustuksensa mustien aukkojen olemassaolosta.

Tietokirjat

43


Formaatit EAN: 9789510419359 EAN e-kirja: 9789510424063 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 36.13

Satu Rämö, Hanne Valtari

Unelmahommissa Tee itsellesi työ siitä mistä pidät

Innostava vertaisopas kaikille niille, jotka haluavat rakastaa työtään. Työelämästä voi tehdä itsensä näköisen. Harrastuksesta voi tehdä kannattavan työn. Kaksi kokenutta yksityisyrittäjää kertovat, miten se onnistuu. Moni haaveilee jättävänsä palkkatyöt ja alkavansa tehdä työkseen sitä mistä pitää. Miten sitten pystyy yhdistämään intohimonsa ja elannon hankkimisen? Mitä jos yhden intohimon sijasta onkin monta kiinnostuksen kohdetta?

44

Kaksi luovan alan yksityisyrittäjää Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat, miten loikka unelmien töihin heidän kohdallaan onnistui. Kirjassa he puhuvat avoimesti niin työuransa hyvistä hetkistä kuin paniikin tunteista ja pettymyksistä. Lisäksi he jututtavat eri alojen huippuammattilaisia, jotka ovat oman itsensä herroja. Rämön ja Valtarin esimerkki kannustaa kaikkia niitä, jotka miettivät uskaltavatko ja niitä jotka ovat jo uskaltaneet.


© Janita Autio

Hanne Valtari on Helsingissä asuva toimittaja, tuottaja ja ammattibloggaaja. Hän elää ruuhkavuosia kaksilapsisen perheensä ja unelmien töiden kanssa. Työkseen Valtari on muun muassa pyöräillyt perheineen Ahvenanmaalla ja telttayöpynyt saaressa keskellä Päijännettä. Valtarin Lähiömutsi-blogi on yksi Suomen suurimpia perheblogeja.

Satu Rämö on toimittaja, design-kaupan pitäjä, matkailuyrittäjä ja ammattibloggaaja. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, mm. Vuoden matkakirjana palkitun Islantilainen voittaa aina (2015) sekä Katja Lahden kanssa kirjat Vuoden Mutsi 1 ja Vuoden Mutsi 2. Rämö asuu perheineen Islannissa.

www.mutsiavautuu.com

www.salamatkustaja.com.

Tietokirjat

45


Ronja Salmi, Mikko Toiviainen

12 tarinaa kirjoittamisesta

Formaatit EAN: 9789510423356 EAN e-kirja: 9789510425121

46

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 225 Kirjastoluokka: 17.3


Ronja Salmen ja Mikko Toiviaisen kaksitoista briljanttia keskustelua kirjoittamisen ammattilaisten kanssa. Mitä yhteistä on YouTube-ilmiö Justimusfilmsillä, runoilijaräppäri Paperi-T:llä ja kansanedustaja Ozan Yanarilla? Heitetään joukkoon vielä toimittaja Reetta Räty, blogisti Eeva Kolu ja huumorin ammattilainen Jukka Lindström? He kaikki esiintyvät, puhuvat ja vaikuttavat – ja jokainen heistä kirjoittaa. Heillä on sanottavaa ja he osaavat kertoa asiansa niin, että heitä katsellaan ja kuunnellaan. Miten he sen tekevät?

Jokaisen kirjoittajan tarina on erilainen.

Mikä on heidän oma henkilökohtainen kirjoittamisen filosofiansa ja historiansa? Mistä he aloittivat? Mikä heihin vaikutti? Mikä on seuraava askel? Jokaisen kirjoittajan tarina on erilainen.

Ronja Salmi on Kirjan ja ruusun kirjailija 2016, toimittaja, yrittäjä ja kiitetty kolumnisti.

Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen ovat haastatelleet omien alojensa huippuja ja kirjoittaneet kirjan innostuksesta, työstä ja unelmista, jotka vievät eteenpäin näitä ihmisiä. Kirja inspiroi lukijaansa tarttumaan omaan työvälineeseensä, onhan kaikkein tärkeintä aloittaminen. Kirja tarjoaa myös lukuisia käytännön vinkkejä ja harjoituksia omaan kirjoittamiseen.

Mikko Toiviainen on somevaikuttaja ja #pojatkinlukee-kampanjan luoja, joka on työskennellyt tiedottajana levy-yhtiössä ja kirjakustantamossa. © Laura Mendelin

Tietokirjat

47


Kimmo Takanen

Murra tunnelukkosi Työstä tunteet, toimi toisin

Jatko-osa myyntimenestykselle T u n n e l u k ko s i

Formaatit EAN: 9789510422151 EAN mp3-äänikirja: 9789510426661 EAN e-kirja: 9789510426791 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja), maaliskuu (mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 14.8

Testaa, työstä ja opi toimimaan toisin. Kimmo Takanen syventää uudessa tunnelukko-kirjassaan aikaisemmin opittua. Tunnelukot vaikuttavat minäkuvaamme. Minäkuvan tiedostava kehittäminen opettaa ja auttaa toimimaan toisin. Parantunut itsetuntemus antaa mahdollisuuden kasvaa vahvempaan aikuisuuteen. Kirja tarjoaa työkaluja tunnelukkojen työstämiseen. Se sisältää uusia testejä ja harjoituksia, joiden avulla tunnelukkojen murtaminen voi alkaa.

48


Jo 15. painos! Kimmo Takanen on yksi skeematerapian edelläkävijöistä Suomessa. Hän pitää yllä suosittua nettisivustoa tunnelukkosi.fi, ja toimii terapeuttina ja kouluttajana. Hänen teostaan Tunne lukkosi on myyty jo 15 painosta! www.tunnelukkosi.fi

© Aki Roukala

Tietokirjat

49


Jutta Gustafsberg, Harriet Piekkola

Mielen päällä Työkaluja henkiselle polulle

Löydä sisäiset voimavarasi

© Pia Inberg

50


Mielen päällä -kirjassaan

Jutta Gustafsberg ja Harriet Piekkola opastavat henkiselle polulle.

Koko kansan rakastama fitnessvalmentaja ja tv-kasvo Jutta Gustafsberg on suhtautunut avoimen uteliaasti henkisiin asioihin pienestä pitäen. Aikuisiällä puolison traaginen menetys herätti hänen kiinnostuksensa henkimaailmaa kohtaan ja sai hänet lähtemään henkiselle polulle. Merkittävä ihminen Jutan matkalla on ollut voimavarakouluttaja Harriet Piekkola. Harriet mentorinaan Jutta opastaa tässä kirjassa oivalluttavasti ja maanläheisesti niin henkisellä polulla ensiaskeliaan ottavia kuin sitä jo pidempään kulkeneita. Kirja sisältää paljon harjoituksia.

Jutta Gustafsberg on tunnettu yrittäjä, joka muun muassa järjestää henkiseen hyvinvointiin tähtääviä Mielen päällä -retriittejä.

Formaatit EAN: 9789510422205 EAN mp3-äänikirja: 9789510426579 EAN e-kirja: 9789510424094

Harriet Piekkola on toiminut meediona ja mediaalisena voimavarakouluttajana yli 15 vuotta. Työssään ja koulutuksissaan hän auttaa ihmisiä löytämään sisäiset voimavaransa sekä ymmärtämään omaa herkkyyttään ja tunteitaan.

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 220 Kirjastoluokka: 17.3

Tietokirjat

51


Pidä huoli itsestäsi!

Pippa Laukka

Hyvinvoiva nainen

52


Hintsa Performancen huippulääkäri Pippa Laukka kertoo, miten ylläpitää terveyttä, hyvää oloa ja kauneutta läpi elämän. Miten säilyä hehkuvana, säilyttää tasapaino ja saavuttaa sisäinen rauha iän mukanaan tuomien muutosten keskellä? Hyvää oloa ja terveyttä ei tavoiteta ihmekuureilla, vaan niiden resepti on yksinkertainen: nuku hyvin, syö täysipainoisesti, liiku ja kasvata henkisiä voimavarojasi. © Katri Kapanen

Laukka tarkastelee etenkin yli 40-vuotiaiden naisten hyvinvointia niin terveyden, kehon muutosten, liikunnan tarpeen kuin ravinnon näkökulmasta ja opastaa, miten olla paras itsensä. Pippa Laukka on kahden yliopistotutkinnon nainen ja armollisuuden puolestapuhuja, joka pitää suurimpana meriittinään oman tarvitsevuuden hyväksymistä. Laukka on myös paljon muuta. Hän on maailmankuulun Hintsa Performancen lääketieteellinen johtaja ja arvostettu urheilulääkäri, joka on hoitanut uransa aikana yli 50 000 potilastapausta.

Formaatit EAN: 9789510422274 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 59.3

Tietokirjat

53


Tiina Huttu on aivojen kehitystä tutkinut neurotieteen lisensiaatti, tiedetoimittaja ja kahden pojan äiti.

Kirsi Heikkinen, Tiina Huttu

Pää edellä

Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä

Kirsi Heikkinen on kahden tyttären äiti ja tiedetoimittaja, jonka erityisala on aivotutkimus. Koulutukseltaan hän on YTM. Hän on työskennellyt myös toimitussihteerinä.

Miten ihmeessä vauvasta luotsataan onnellinen aikuinen? Pitääkö vauvalle soittaa Mozartia ja ostaa kalliita leluja, jotta hänestä kasvaa älykäs? Entä tuhoavatko tietokonepelit taaperoni aivot? Mitä voin tehdä, että hiekkalaatikon kauhusta kasvaisi reilu kaveri? Joko pilasin kaiken, kun en jaksanut leikkiä ja raivostuin ruokakaupassa? Elämän suurin onni ja huoli tulevat usein samassa käärössä. Vastuu voi yllättää: kuin olisi tullut valituksi maailman tärkeimpään tehtävään ilman koulutusta saati kokemusta. Netti, ystävät ja suku neuvovat, mutta usein ristiin. Paras neuvoja on lapsi itse – aivan omana yksilönään. Siksi hämmennystä lievittää myös aivojen kehityksen ymmärtäminen. Se on geenejä ja ympäristöä, temperamenttia ja kasvatusta, leikkiä ja syliä.

54

Pää edellä kuvaa tutkimustietoon nojaten, miten voit tukea lapsen kasvua ja mistä on turha olla huolissaan. Se on ensimmäinen suomalainen yleistajuinen kirja lapsen ­– ja vanhempien – aivojen kehityksestä. Formaatit EAN: 9789510421840 EAN e-kirja: 9789510424087 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 220 Kirjastoluokka: 59.6


Lotta Jansdotter on tunnettu designeri joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Hänen ahvenanmaalaiset juurensa inspiroivat raikkaan skandinaaviseen tyyliin. Lottaan voi tutustua hänen blogissaan: jansdotter.com

Formaatit EAN: 9789510422090 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 65.42

Lotta Jansdotter

Lempivaatteita

Ompele helpoilla kaavoilla luottovaatteet ja asusteet

Ompelukirja aikuisen naisen arjen pelastajille. 5 tyylikästä ja helppoa peruskaavaa: hame, mekko, paita, housut ja jakku. Koot XS-XL. Ahvenanmaalta lähtöisin oleva designeri Lotta Jensdotter vaikuttaa New Yorkissa pelkistetyllä tyylillään. Lotan raikkaat painokuosit valloittavat niin kankaina kuin paperitavaroina. Nyt hänen linjakas, skandinaavinen vaatemallistonsa pääsee esille tässä kauniissa ompelukirjassa. Kaavat ovat helppoja, ja niitä muuntelemalla pystyy ompelemaan luottovaatteet joka päivään. Kirjassa on myös kivoja ja helppoja asusteita.

© Jenny Hallengren

Tietokirjat

55


Formaatit EAN: 9789510422168 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Sivumäärä: 192 Kirjastoluokka: 67.35

Annika Hannus, Aino Huotari, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Nick Victorzon

Villiyrtit

Hyvinvointia kotikulmilta Silmät auki, katse penkkaan ja aistit aktiivisiksi: tällä retkellä emme tallo onnemme ohi! Villiruokaharrastus on muutakin kuin rikkaruohoja, yrttejä ja vihanneksia. Se on elämäntapa, joka maustaa ja ravitsee kotikokkailua sekä hoivaa kehoa toiminnallisella liikunnalla ja mielenrauhalla – wildfulnessilla.

56

Kirja kuljettaa lukijansa löytöretkelle takapihojen superfoodeilla terästettyyn maailmaan. Se opastaa tunnistamaan ja käyttämään yleisimpiä villivihanneksia ja villiyrttejä ja kertoo tien parhaimmille yrttiapajille. Mukana on lisäksi herkullisia villiruokareseptejä ja luonnollisen liikunnan sekä mindfulnessin harjoituksia kansanperinteen ikivihreitä kauneusniksejä unohtamatta.


Villiruokaan, suomalaisiin luonnontuotteisiin ja alkuperäislajikkeisiin erikoistuneen Helsinki Wildfoodsin ovat perustaneet luonnollisen liikunnan valmentaja ja outdoortoimittaja Pauliina Toivanen, elintarviketieteilijä ja luonnonyrttineuvoja Annika Hannus, biologi, hyvinvointivalmentaja ja ympäristökasvattaja Anna Nyman sekä valokuvaaja ja ympäristöaktiivi Aino Huotari. Kirjan ruokaohjeet on laatinut saaristolaiskokki Nick Victorzon. © Helsinki Wildfoods

Tietokirjat

57


Erja Ariela Säkkinen

Andalusian auringossa

Kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin Kevään mukaansatempaavin keittokirja vie tunnelmalliselle makumatkalle Välimeren alueelle.

Ruoka ei ole vain polttoainetta; se on kuin elämä itsessään, rakastamista ja jakamista varten. Näin uskotaan keittokirjauutuudessa, joka johdattaa ruokamatkalle Andalusiasta Palestiinalaisalueille – paikkoihin, joissa yhteisöllisyys on yhä voimissaan ja sunnuntailounaille keräännytään koko suvun voimin. Andalusian auringossa esittelee maurien ruokaperintöä Etelä-Espanjassa, pohjoisafrikkalaisia herkkuja, Israelin mezepöytien tarjontaa sekä Suomessa vähän tunnetun palestiinalaiskeittiön antia. Pian

© Erja Ariela Säkkinen

sinäkin pääset rakastumaan mutabbalin, maqlooben ja musakhanin kaltaisiin klassikoihin! Reseptiikan lisäksi kirjan upeat kuvat, ihmiset ja tarinat ruokien takaa kuljettavat lukijaa arabikeittiön jalanjäljissä Andalusian aurinkoisilta toreilta Jaffan hämyisille kujille. Erja Ariela Säkkinen (s. 1979) on Andalusian, Tunisian, Israelin ja Palestiinalaisalueiden kautta töölöläistynyt hiihtotaidoton napapiiriläinen. Freelancekirjoittajana ja -kuvaajana työskentelevä, palkitun Andalusian auringossa -blogin takaakin löytyvä Erja on intohimoinen kulinaristiretkeilijä, jonka sunnuntailounailla on aina tilaa vielä yhdelle.

Formaatit EAN: 9789510422267 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 68.2

58


Anikó Lehtinen

Ihan ulkona

Syö, juo, nauti!

Kokkaa, pakkaa, tapaa kaverit, grillaa tai chillaa! Anikó Lehtisen keittokirja ottaa tilan haltuun niin rannalla kuin takapihalla ja täyttää sen hyvillä mauilla ja reippaalla meiningillä.

© Sami Repo

Ihan ulkona -kirjassa annetaan vinkkejä ja reseptejä syömiseen ja juomiseen muualla kuin kotikeittiössä. On katuruokaa, grillausta, piknikkiä ja illalliset taivaan alla! Erilaisiin ulkotiloja hyödyntäviin tilanteisiin löytyy helppoja ja maukkaita ruokareseptejä, juomasuosituksia sekä hyväksi havaittuja vinkkejä. Raikkaat alkoholittomat mocktailreseptit hiipivät myös suomalaisten ruokahetkiin. Yleinen yhdessäolo, viihtyvyys ja tunnelma ovat kirjan ydintä. Kesäkaupunki on kirjassa vahvasti läsnä, mutta reseptit ovat toteutettavissa ympäri vuoden.

Anikó Lehtinen on helsinkiläinen juoma-asiantuntija, joka on kirjoittanut kaksi olutta käsittelevää teosta: Yks Olut – Oluen käsikirja sekä Niin Monta Olutta – Oluen arviointikirja. Anikó asuu perheineen Helsingin keskustassa, kirjoittaa vapaa-ajallaan ruokablogia Punavuori Gourmet, erilaisia ruokaan liittyviä lehtijuttuja ja väitöskirjaa oluesta sekä juontaa radio-ohjelmaa Radio Helsingissä.

Formaatit EAN: 9789510423363 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 68.2

Tietokirjat

59


Paul Svensson

Grillaa vegeä

Kasvisvallankumous täyttää nyt grillit! Unohda iänikuiset täytetyt sienet ja mauttomat kasvisvartaat. Näillä ohjeilla valmistat grillissä oikeasti hyvää kasvisruokaa. Paul Svenssonin Grillaa vegeä opastaa mahtavimpiin grillivihanneksiin, mausteseoksiin, marinadeihin, lisukkeisiin ja kastikkeisiin. Lisäksi se tarjoaa ohjeita muun muassa piknikeväisiin, herkullisiin jälkiruokiin ja kasvisten savustamiseen. Yllätä lihansyöjät ja tee kasvissyöjistä vihdoinkin onnellisia grillin äärellä!

© Rickard Rönnerstam

Formaatit EAN: 9789510422083 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Alkuperäisteos: Grilla vego Suomentaja: Anna-Kaisa Hakkarainen Sivumäärä: 156 Kirjastoluokka: 68.2

Strömsöstä tuttu Paul Svensson on Ruotsin tunnetuimpia kokkeja. © Magnus Skoglöf

60


© Andrew Taylor

Formaatit Kirjan tiedot EAN: Julkaisu: Helmikuu 9789510423851 Alkuperäisteos: Porridge Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 68.2

Anni Kravi

Hyvää ja kaunista

Suolaiset ja makeat puurot, kasvimaidot, smoothiekulhot ja välipalat Syö itsesi terveeksi ja hyvinvoivaksi. Hyvän olon lähettilään ja kulhotaiturin Anni Kravin ruokakirja tarjoaa täysipainoisia tehoannoksia ja hurmaavan kaunista ruokaa. Kirjan puurot, smoothiekulhot, kasvimaidot ja välipalat valmistuvat muun muassa kaurasta, kvinoasta, tattarista ja siemenistä. Ohjeet koostuvat aidoista, käsittelemättömistä raaka-aineista, ja ne ovat vegaanisia lukuun ottamatta hunajaa ja mehiläisen siitepölyä. Prosessoidun sokerin sijaan annoksiin tuovat makeutta muun muassa banaanit, taatelit ja kookos. Anni Kravi on helsinkiläinen ruokaohjeiden kehittäjä, stailisti ja DATE+KALE-terveysruokayrityksen perustaja, jonka mielestä ruoan tulee olla tuoretta, yksinkertaista ja sesongin aineksista valmistettua. Ruoka ja sen parissa taiteilu on Kraville myös rentoutumis- ja ilmaisukeino. © Andrew Taylor

Tietokirjat

61


Mona Tähtinen

Say it with a cake

Gluteenittomat täytekakut eivät ole koskaan maistuneet näin hyviltä! Say It With a Cake! on kakkukirja kaikille aisteille. Kakkumuijan vinkkien avulla gluteeniton leivonta onnistuu kokemattomaltakin kotileipurilta. Mona Tähtisen korkeat täytekakut ovat taideteoksia, joilla on omat nimensä ja tarinansa. Ne taikovat juhlantuntua arkeen ja kruunaavat yhdessä jaetut hetket. Gluteenittomien kakkujen maussa ei ole säästelty: kirjan ohjeissa kakut maustetaan ovelilla sesonkia kunnioittavilla makuyhdistelmillä ja raakaaineilla. Lisäksi löydät kirjasta mielikuvituksellisia tapoja koristella kakkusi juuri omiin juhliisi sopivaksi.

Formaatit EAN: 9789510423639

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu Valokuvaaja: Laura Karlin Sivumäärä: 128 Kirjastoluokka: 68.24

Mona Tähtinen (s. 1984) on helsinkiläinen kotikokkailija ja kakkuintoilija, joka pyörittää työkseen Say It With a Cake! -kakkuleipomoa. Mona etsii jatkuvasti uusia jännittäviä makuyhdistelmiä ja erilaisia tapoja koristella kakkuja. Tarinat, värit ja arkisten hetkien juhlistaminen yhdessä ystävien kanssa saavat hänet innostumaan. Laura Karlin (s. 1986) on helsinkiläinen toimittaja, media-alan sekatyöläinen ja valokuvaaja, joka kuvaa mieluiten persoonallisia ihmisiä, näyttäviä herkkuja ja tunnelmallisia hetkiä. Monaan Laura tutustui reilut 10 vuotta sitten koripallokentällä. © Laura Karlin

62


© Sanna Rasku

Sanna Rasku

Kaunista ja vihreää

Puutarhassa, terassilla, sisällä Uutta ajattelua puutarhaan! Sanna Raskun puutarhakirja innostaa sisustamaan trendikkäästi kasveilla niin puutarhassa, terassilla kuin sisällä. Inspiroidu vihreästä!

Nosta kasvit kunniapaikalle! Sanna Rasku on espoolainen puutarha-alan ammattilainen, jolla on kokemusta viherkasvien ja leikkokukkien parista niin Lontoosta kuin Amsterdamista. Kukkala-blogissaan hän intoilee vihersisustamisesta, fiilistelee ja innostuu kasveista ja kukista. www.kukkala.fi © Sanna Rasku

Innostu kauniista kasveista ja hyödynnä puutarhakasveja ja kukkia niin sisätiloissa kuin ruukkuistutuksissa ulkona. Tuo puutarha terassille ja parvekkeelle, tai käytä sisäkasveja ulkona. Tee istutuksia pelkästään vihreillä lehdillä tai kasvata tammenterhosta taimi maljakossa. Kirja innostaa ajattelemaan puutarhan kasvimaailmaa, pihan kulkureittejä, parveketta, hyötytarhaa tai kasvimaata uusin silmin. Anna juurien ja mullan näkyä! Formaatit EAN: 9789510423646

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 120 Kirjastoluokka: 67.3

Tietokirjat

63


Syksyn suuret tähdet Timo Kiiskinen

Vesa-Matti Loiri

Pyhät tekstit

Syntytarina

Kertomus ihmisestä, ystävyydestä ja universaalista viisaudesta. Timo Kiiskinen ja Vesa-Matti Loiri jakavat samanlaisen maailmankuvan. Kolme vuotta sitten alkanut matka pyhien tekstien ja suurten kysymysten äärelle tuo esiin karismaattisen tulkitsijan mietteitä elämän valoista ja varjoista. Kirjassa Loiri kertoo Pyhät tekstit -albumin laulujen herättämistä tunnoista ja pysähtyy elämänsä tarinoihin muun muassa anteeksiannon, egon, kuoleman ja rakkauden teemojen kautta. Loirin kertomusten lisäksi kirja sisältää levyn syntytarinan sekä nuotit ja sanat Pyhät tekstit -albumin 20 lauluun. Kirjassa on laaja kuvitus äänitysmatkalta Islantiin alkuvuodesta 2016. EAN: 9789510423530 Julkaisu: Marraskuu 2016 (kirja, e-kirja) EAN e-kirja: Sivumäärä: 192 9789510424483 Kirjastoluokka: 78.99

Antti Tuisku , Otto Virtanen

Petokesä

”Petokesä oli ennen kaikkea rakkauden kesä!” Petokesä on tarina siitä, miten Suomen suurin poptähti Antti Tuisku voitti suomalaisen festivaaliyleisön lopullisesti puolelleen. Ilotulituksia, tulenlieskoja, tanssijoita, kymmeniätuhansia faneja ja kaiken keskellä Suomen sympaattisin poptähti Antti Tuisku.

EAN: 9789510422977 Julkaisu: Lokakuu 2016 (kirja, mp3-äänikirja) EAN mp3-äänikirja: Sivumäärä: 224 9789510425510 Kirjastoluokka: 78.891

64

Petokesä-kuvateoksessa Antti Tuisku kertoo välittömästi tunnelmansa Petokesä-kiertueen kaikilta keikoilta ja Otto Virtasen kuvat näyttävät sensuroimatta kiertue-elämän eri puolet: niin menestykset lavalla kuin arjen keikkojen välillä, ne hetket kun 35 000 ihmistä laulaa yhteen ääneen ja ne yksinäiset hetket keikkojen välillä kun epävarmuus hiipii mieleen.


Bob Dylan

Sanat 1961–2012

Nobel-voittajan koko tuotanto yksissä kansissa!!

Bob Dylanin Nobel-palkinnon arvoiset sanoitukset löytyvät tästä kauniista keräilyteoksesta sellaisina kuin hän on ne itse tarkoittanut. Mukana Hectorin suomenkielinen esipuhe. Nobel-komitean mukaan Bob Dylan ”loi uutta runollista ilmaisua suureen amerikkalaiseen lauluperinteeseen”. Nykyajan klassikot, kuten ”Like A Rolling Stone”, ”The Times They Are a-Changin” ja ”All Along The Watchtower”, ovat jättäneet lähtemättömän jäljen monen kuuntelijasukupolven sieluun. Populaarimusiikin historia voidaankin jakaa aikaan ennen ja jälkeen Bob Dylanin. Tähän upeaan kirjaan on koottu Dylanin kaikkien albumien sanoitukset aina varhaisvuosilta viimeisimpään albumiin. EAN: 9789510425572 Julkaisu: Marraskuu 2016 (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 696 EAN e-kirja: Kirjastoluokka: 78.89 9789510425633

Bob Dylan

Muistelmat

Osa 1

Lue Nobelin kirjallisuuspalkinnon 2016 voittaneen lauluntekijän tarina! Bob Dylan kertoo muistelmissaan, kuinka hän nousi maailmanmaineeseen ja ajautui umpikujaan, josta selviytyäkseen hänen oli luotava jotakin ennenkuulumatonta. Bob Dylan saapui peukalokyydillä New Yorkiin keskitalvella 1961. Greenwich Villagen hämyiset baarit tarjoilivat aluksi vain satunnaisia säestyskeikkoja, mutta nuorella Dylanilla oli jo kristallinkirkas visio tulevaisuudestaan. Leppoisten poplaulujen aika olisi pian auttamatta ohi, ja Dylan halusi laulaa sanomalehtien uutisotsikoista ja niihin liittyvistä ihmiskohtaloista. 1960-luvun loppupuolella Dylan kamppaili median ja palvovan yleisön luomia rooleja vastaan. Legenda oli vieraantunut täysin paitsi konserttiyleisöstään myös kappaleidensa sisällöstä. Mies itse tunsi olevansa hukassa. Hänen oli kadottava tai löydettävä taiteelleen uusi suunta. EAN: 9789510303801 EAN e-kirja: 9789510426463 Julkaisu: Kesäkuu 2005 (kirja), marraskuu 2016 (e-kirja)

Sivumäärä: 299 Kirjastoluokka: 99.1

Tietokirjat

65


LAHJA KAIKKIIN ELÄMÄN PÄIVIIN!

Valikoitua viisautta Tove Janssonin koko kaunokirjallisesta tuotannosta. Formaatit EAN: 9789510423837 Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu Sivumäärä: n. 250 Kirjastoluokka: 10.8

Tove Jansson

Tove Jansson – Sanojen lahja

Valitut sitaatit

”On oltava hyvin viisas ja itsepäinen.” Sanojen avulla voi antaa suuren lahjan toiselle – tai itselleen. Sanat rakentavat siltoja ihmisten välille ja ne ovat ystäviä yksinäisyyden hetkinä. Ne pystyvät lietsomaan onnen kipinät suurempiin liekkeihin ja ne voivat lohduttaa murheessa. Tove Janssonilla oli sanojen lahja,

66

aivan kuten hänellä oli kuvien tekemisen lahja. Jansson tunnetaan maailmanlaajuisesti muumikirjojen luojana; hänen kaunokirjallinen tuotantonsa on kuitenkin yhtä syvä ja monipuolinen kuin hänen uransa kuvataiteilijana.


© Irmeli Jung

Tove Jansson (1914–2001) oli kirjailija, taidemaalari ja piirtäjä, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu ja rakastettu erityisesti Muumi-hahmojen luojana. Hänen äitinsä Signe Hammarsten Jansson (1882–1970) oli ruotsalaissyntyinen kuvittaja ja graafikko, joka suunnitteli vuosikymmenten ajan muun muassa Suomen postimerkit.

Tove Jansson, Signe Hammarsten Jansson

Onnelliset

Rakastavaisten oma kirja Täytettävä kirja toisensa löytäneille, kihla- ja hääpareille, vuosipäiväänsä viettäville – tai omalle rakkaalle yhteisiä muistoja varten. Herkän tyylikkääseen ja romanttiseen kirjaan voi tallettaa oman rakkaustarinan muistot yhdessä kumppanin kanssa: kuinka tapasimme, mihin ihastuimme toisissamme, asioita joita teimme yhdessä, miten elämä muuttui kohdattuamme. Mistä kinastelimme, miten sovimme – ja miten tarina jatkuu! Oma ainutlaatuinen rakkaustarina tallentuu näin kauniissa muodossa niin parille itselleen kuin jälkipolville. Vuonna 1965 ensimmäisen kerran ruotsiksi ilmestyneen kirjan tekstit on laatinut Tove Jansson ja ihastuttavan kuvituksen takana on hänen äitinsä, graafikko ja kuvittaja Signe Hammarsten Jansson.

Pysäyttävän kaunis lahjakirja rakastavaisille! Formaatit EAN: 9789510423844 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Alkuperäisteos: Vi: en romantisk bok för älskande Sivumäärä: 80 Kirjastoluokka: 80.2

Lahjakirjat

67


lastenja nuortenkirjAT

Uudet Urho & Onna -kirjat

parasta taaperohuumoria aikoihin!

Formaatit EAN: 9789510421628 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 28 Kirjastoluokka: L85.2

Antti Nikunen

Urho on huoltomies

”Juksasin – olen Urho!” Urho, mikä sinulla on kädessä? Onko se puunoksa? ”Ei ole!” vastaa Urho. ”Se on lehtipuhallin! Olen huoltomies.” Urhon leikissä kaarnanpala on puhelin ja ämpäri työkalupakki. Mutta kun aikuinen viimein saa jutun juonesta kiinni ja lähtee mukaan leikkiin... niin Urho onkin pelkkä Urho.

68


Urho & Onna -kirjat ovat riemukkaita, reippaalla otteella kuvitettuja kirjoja 1–3-vuotiaille, joiden mielikuvitus kuplii mitä uskomattomimpia leikkejä. Kaikkein parasta kuitenkin on, kun saa jekutettua äitiä tai isää!

0+

Formaatit EAN: 9789510421802 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 28 Kirjastoluokka: L85.2

Antti Nikunen

© Kalle Nikunen

Onna on poliisi

”Juksasin – olen Onna!” Onna, mikä sinulla on päässä? Onko se ukin lippis? ”Ei ole!” vastaa Onna. ”Se on virkahattu! Olen poliisi.” Onnan leikissä tikkari on stop-merkki ja potkupyörä poliisin moottoriajoneuvo. Mutta kun aikuinen viimein saa jutun juonesta kiinni ja lähtee mukaan leikkiin... niin Onna onkin pelkkä Onna.

Antti Nikunen (s. 1982) on työskennellyt graafisena suunnittelijana lukuisissa eri aikakaus- ja asiakaslehdissä vuodesta 2008 lähtien. Urho&Onna-kirjat ovat hänen ensimmäiset kovakantiset julkaisunsa, joiden tekeminen on ollut suunnitteilla jo pitkään. Kirjan idea on lähtöisin Nikusen ja hänen poikansa yhteisistä leikeistä sekä halusta innostaa lapsia itse keksimään ja olemaan luovia erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Lasten- ja nuortenkirjat

69


0+

Lucy Cousins

Formaatit EAN: 9789510423295

Maisa tutkii ja touhuaa

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu Suomentaja: Anneli Heimonen Sivumäärä: 88 Kirjastoluokka: L85.2

Kolme Maisan tietokirjaa yksissä kansissa! Lähde Maisan mukana tutkimusmatkalle museoon tai uimahalliin polskimaan. Yökylässä käyminen on myös hurjan jännittävää.

Kirjaan on koottu kolme Maisan tietokirjaa, joissa riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää kaikille pienille lukijoille. Lucy Cousins (s. 1964) on aikamme suosituimpia lastenkirjailijoita ja rakastettujen Maisa-kirjojen luoja. Hänen kuvituksensa ovat selkeitä ja värikkäitä, ja ne ovat erityisesti pienimpien lasten mieleen – vauvasta esikouluikäisiin. Maisan arkiset seikkailut ovat jokaiselle lapselle tuttuja.

70

© Erno-Erik Raitanen

Museossa on vaikka mitä mielenkiintoista: dinosauruksen luita, vanhoja kulkuneuvoja ja takkuturkkinen mammutti. Uimakoulussa puolestaan harjoitellaan kellumista ja kuplien puhaltamista. ”Haluan päästä taas pian uimaan!” Maisa huokaa ystävilleen. Lopuksi Maisa menee vielä yökylään, jossa leikitään, syödään herkkuja ja pompitaan sängyllä. Sitten on iltapesun ja yöunien aika.


3+

Katriina Rosavaara, Reetta Niemensivu

Villiina ja isosiskopakkaus

”Meidän kotiin tuli vauvapakkaus – mutta siitä puuttuu vauva!” Reipas ja lämminhenkinen kuvakirja Villiinasta, jolla on hieno lovi otsatukassa ja tuleva pikkusisarus hukassa. Villiina juoksee jäätelöautolle ja kompastuu portailla olevaan pahvilaatikkoon. ”Se on vauvapakkaus”, sanoo äiti. ”Villiina, meille tulee vauva”, mamma jatkaa. Villiinaa suututtaa, kun äidit vain tilailevat uusia vauvoja. Mutta kun Villiina kurkistaa pahvilaatikkoon, ei vauvaa näy missään! Villiina ottaa mukaansa naapurin Jimin sekä äitiyspakkauksessa olleet pienet lapaset, joihin sopivia käsiä he lähtevät etsimään. Ja mitä he löytävätkään? Eivät ainakaan vauvaa vaan mummon! Onneksi mummo tietää, missä vauva kenties majailee ja mistä uudet isosiskot varmasti tykkäävät... Katriina Rosavaara on kirjoittanut vauhdikkaan tarinan Villiinasta, jolla on kaksi äitiä ja yksi pikkuinen mummo. Tässäpä uusi lastenkirjasuosikki, joka on myös rohkeasti tätä aikaa! Reetta Niemensivu on tuore kuvittajalöytö, joka pistää Villiinan ja Jimin töppösiin vauhtia ja tempauksiin juuri sopivasti huumoria.

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu Sivumäärä: 40 Kirjastoluokka: L85.2

© Aapo Ravantti

© Laura Mendelin

Katriina Rosavaara (ent. Koskinen) (s. 1975) on monipuolinen kuvataiteilija ja kirjoittaja, joka on julkaissut kuvakirjoja lapsille ja aikuisille.

Formaatit EAN: 9789510424858

Reetta Niemensivu on Lahdessa asuva kuvittaja, graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija, joka kuvittaa muun muassa Bella-sarjaa (Lukupalat, WSOY) sekä IceLovenuortenkirjasarjaa.

Lasten- ja nuortenkirjat

71


3+

Jukka Laajarinne, Elina Warsta

Multakutri ja suon salaisuus

Pienen tytön on tehtävä, mikä pienen tytön on tehtävä! Multakutri-satu vie klassisten tarinoiden juurille. Multakutri asuu köyhien vanhempiensa kanssa suuren metsän laidalla. Eräänä yönä joku tai jokin on tunkeutunut kanalaan ja vienyt kanan. Loputkin ovat säikähdyksestä lakanneet munimasta. Enää ei riitä munia aamiaispöytään. ”Mitä me nyt syömme”, isä ja äiti tuskailevat. Multakutri pakkaa mukaansa tarpeellisia tavaroita ja saapastelee metsään etsimään sieniä ja marjoja. Siellä häntä odottaa outo näky: puita on katkottu, sammalet myllätty – ja joku on hotkinut kaikki marjatkin. Pian Multakutri kohtaa hyvin omituisen otuksen... Jukka Laajarinne punoo satuunsa taitavasti sivu sivulta tiivistyvää tunnelmaa ja yllätyslopun. Elina Warstan kuvitus kätkee sisäänsä kutkuttavia oivalluksia.

Formaatit EAN: 9789510418598

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L85.2

© Laura Tättilä

© Carl Bergman

Monipuolisena kirjailijana tunnetulta Jukka Laajarinteeltä on lastenkirjojen lisäksi julkaistu tietoteoksia ja romaaneja. Multakutri-sadun kuvittaja, graafikko Elina Warsta on saanut useita palkintoja omaleimaisista töistään.

72


3+

Anja Portin, Aino-Maija Metsola

Ava ja oikukas trumpetti

Kuvakirja, jonka kirkas ääni kantaa kaikenikäisten korviin! ”Trumpetissa soivat kaikki maailman kielet: lumi ja hiekka, porkkanat ja pähkinät, korvapuustit ja kamelit, villapöksyt ja silkkitoukat.” Ava ei tunne ketään, eikä kukaan tunne Avaa. Kunnes eräänä päivänä hän löytää vanhan trumpetin, jonka sisällä on viesti isoäidiltä: ”Kun puhallat trumpettiin, et ole enää koskaan yksin. Mutta ensin sinun on löydettävä joku joka kuuntelee.” Ava kävelee pitkin katuja ja lampsii joutomailla, mutta kuulevia korvia ei niin vain löydykään. Ja sitten trumpetista katoaa ääni... Anja Portin on kirjoittanut tarinaan myös pienen luikerokätisen pojan, joka lupaa puhdistaa Avan trumpetin. Ja niin trumpetti alkaa taas soida! Sen ääni kiirii kaikkialle, aina kaupunginorkesterin johtajan korviin asti. Aino-Maija Metsolan akvarellikuvat humisevat kuin tuuli, hiljenevät kuin sankka lumipyry ja soivat kirkkaina kuin trumpetti, joka vihdoin viimein saa ääneen: TRUUT, TRIIT, TRYYT!

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 40 Kirjastoluokka: L85.2

© Georgi Eremenko

© Marko Karo

Anja Portin on opiskellut kirjallisuus- ja oikeustiedettä sekä työskennellyt toimittajana ja tutkijana. Hän on kirjoittanut ja toimittanut esseekokoelmia ja tietokirjoja sekä tehnyt lastenkirjan Otso ja varpaansyöjät (2015) yhdessä kuvittaja Timo Mänttärin kanssa.

Formaatit EAN: 9789510423448

Aino-Maija Metsola on kuvittaja ja suunnittelija, jonka käsialaa ovat monet Marimekon suosituimmat kuosit ja astiat. Metsola on kuvittanut kotimaisia ja kansainvälisiä lastenkirjoja, muun muassa Tuulia Ahon Tähtienlaskijan runoja (2014).

Lasten- ja nuortenkirjat

73


Pasi Pitkänen

Kadonneiden eläinten saari

Matias ja leijona ajelehtivat merivirran mukana koko yön ja vielä seuraavan päivänkin.

KirjaUutuus kaikille seikkailunnälkäisille!

74

Formaatit EAN: 9789510415696

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L85.2


5+

© Pasi Pitkänen

Pasi Pitkäsen huima, upeasti kuvitettu seikkailutarina kaukaisesta viidakkosaaresta, jossa elää merkillisiä eläimiä. Matias vie pikkusiskonsa Jennin syntymäpäivän kunniaksi sirkukseen. Jenni rakastaa leijonia ja on pukeutunut leijonapukuun. Kun lavalle talutetaan pikkuinen leijonanpentu, Jenni pääsee silittämään sitä. Mutta sitten tapahtuu kauheita: sirkuksen katon läpi syöksyy otus, joka kaappaa mukaansa niin Jennin kuin leijonanpennunkin! Matias ja leijonaemo lähtevät yhdessä pelastusretkelle, joka vie heidät kauas meren yli, salaperäiselle viidakkosaarelle. Siellä elää toinen toistaan oudompia otuksia. Mutta ovatko Jenni ja leijonanpentu saarella? Ja miksi saarella on niin erikoisia eläimiä? Pasi Pitkäsen jännittävä tarina on mannaa kaikille seikkailunnälkäisille. Se tuo mieleen kuuluisat edeltäjänsä, Tarzanin, Mowglin, Robinson Crusoen, Sendakin Hassut hurjat hirviöt tai Jack Londonin seikkailutarinat, mutta on kerronnaltaan täynnä nykyaikaista vauhtia ja visuaalista voimaa. Tämä kirja valloittaa taatusti myös animaatioelokuvien ja sarjakuvien ystävät. Pasi Pitkänen on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, joka on kuvittanut mm. Tuutikki Tolosen ja Timo Parvelan kirjoja ja Parvelan ja norjalaisen Bjørn Sortlandin suosittua Kepler62-avaruusseikkailusarjaa. Hänen kuvituksensa ovat saavuttaneet myös kansainvälistä menestystä: Tuutikki Tolosen Mörkövahti kuvituksineen ilmestyy pian 11 maassa ja Timo Parvelan Pate-kirjat on myyty jo neljään maahan ja Kepler-sarja kuvituksineen kuuteen maahan.

Lasten- ja nuortenkirjat

75


Uppo-Nalle 40 vuotta! Elina Karjalaisen rakastetun runoilevan karhun ensimmäinen seikkailu ilmestyi 1977. Juhlavuoden kunniaksi sarjan kolme ensimmäistä kirjaa julkaistaan värikuvitettuina.

Formaatit EAN: 9789510425213 EAN mp3-äänikirja: 9789510421413 EAN e-kirja: 9789510425756 Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 128 Kirjastoluokka: L84.2

Elina Karjalainen, Hannu Taina Kokonaisen vuoden Uppo-Nalle on uinut maailman meriä ja toivonut löytävänsä rauhallisen sataman, jossa on valkeaa hiekkaa ja joku ystävällinen mikä tahansa odottamassa. Kun nalle lopulta ajautuu liko-märkänä rantaan, se tapaa pienen tytön nimeltä Reeta sekä Laulavan Lintukoiran. Uppo-Nalle kertoo hurjia tarinoita maailman meriltä, seikkailee katujyrällä, rakastaa syvämietteisiä keskustelua – ja haaveilee julkaisevansa joskus oman runokirjan. Tästä persoonallisesta karhusta tyttö ja koira saavat erinomaisen ystävän.

76

© Veikko Somerpuro

Uppo-Nalle


5+

Elina Karjalainen, Hannu Taina

Elina Karjalainen, Hannu Taina

Sarjan toisessa kirjassa Uppo-Nalle joutuu toinen toistaan jännittävimpiin tilanteisiin – kerran jopa toripoliisin pidättämäksi. Se käy isoisän kanssa urhoollisten kerhossa, kulkee Reetan kanssa haarniskaan pukeutuneena linnanraunioilla ja pääsee jopa neljän suloisen koiranpennun kummiksi. Ennen kaikkea Uppo-Nalle saa kuitenkin räätälin tekemän pörröisen talviturkin, pääsee Reetan kanssa kouluun – ja julkaisee ikioman runokirjan, Uponneen kansan lauluja.

Kolmannessa Uppo-Nalle-kirjassa seikkaillaan myrskyisän merimatkan jälkeen Ranskanmaalla. Setä Tonton isuu Välimeren rannalla vastassa, kun Usko, toivo ja rakkaus -laiva saapuu mukanaan koko UppoNallen perhekunta. Uppo-Nalle, Reeta ja Laulava Lintukoira saavat koko joukon uusia ystäviä – aasi Anette vie heidät seikkailusta toiseen, sika Napoleon sienimetsään ja pikajuna Pariisiin. Ja Uppo-Nallen runosuoni pulppuaa taas: ”Tryffeli, tryffeli, lallatilallaa, sientä sikasen tonkimaa, halvalla haltuun täältä nyt saa!”

Formaatit EAN: 9789510425220 EAN mp3-äänikirja: 9789510424926 EAN e-kirja: 9789510425817

Formaatit EAN: 9789510425237 EAN mp3-äänikirja: 9789510424896 EAN e-kirja: 9789510425800

Uppo-Nallen talviturkki

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 140 Kirjastoluokka: L84.2

Uppo-Nalle ja setä Tonton

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 130 Kirjastoluokka: L84.2

Elina Karjalaisen Uppo-Nalle on viime vuosikymmenten rakastetuimpia satuhahmoja. Uppo-Nallen kuvallisen hahmon luoneen Hannu Tainan päivänpaisteinen akvarellikuvitus sarjan avausosaan on vuodelta 2011. Tainan mehevä alkuperäinen mustavalkokuvitus saa kirjojen Uppo-Nallen talviturkki ja Uppo-Nalle ja setä Tonton uusissa laitoksissa tuoreen, tarinoiden hengelle uskollisen ilmeen Päivi Areniuksen värittämänä. Lasten- ja nuortenkirjat

77


Roope Lipasti, Harri Oksanen

Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä – Ja hän torjuuuuuuuuuuu! Viittä vaille NHL-tähti Lauri aloittelee peliuraansa vauhdikkaassa uudessa Lukupalat-sarjassa. Laurin elämä on yhtä jääkiekkopeliä. Hän torjuu ja laukoo kotona niin että perintövaasit ovat vaarassa. Maalivahdin polvisuojatkin leikataan äidin riemuksi vierashuoneen patjoista. Sitten Lauri pääsee pelaamaan ihan oikeaan jääkiekkojoukkueeseen ja kaukaloon. Hanskat uhkaavat lentää tiskiin jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen, kun kiekot lipuvat yksi toisensa jälkeen hänen ohitseen maaliin. Avuksi löytyy kuitenkin enon pesäpalloräpylä, jossa on kuulemma taikaa. Formaatit EAN: 9789510422649

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2

Roope Lipasti on lietolainen kirjailija ja kolumnisti. Harri Oksanen on sarjakuvapiirtäjä, joka on tunnettu mm. Kirjasto-sarjakuvistaan.

Lukupalat on helppolukuinen sarja lukemaan opetteleville.

78


5+

Anna Hallava, Emmi Jormalainen

2 A:n kamut kykykilpailuissa

Tähtiä ja tyttöenergiaa! Uusi valloittava ja helppolukuinen Lukupalat-kirjasarja tokaluokkalaisten tyttökavereiden elämästä. Opettajalla on uutisia: koulussa järjestetään kykykilpailut. Ja Aino on aina halunnut laulajaksi! Rosana taas osaa tanssia, joten bestisten numero on pian valmis. Mutta Saarakin haluaa esiintyä Rosanan kanssa. Caara kirjoittaa nimensä ceellä kuin julkkikset ja aikoo värjätä tukan turkoosiksi esitykseen. Saaran mielestä Ainon biisivalinnat ovat lapsellisia. Keksitäänkö ratkaisu ennen kuin syntyy riita? Kun lavalle nousevat 2 A:n kamut, on esitys yllätyksiä täynnä.

Formaatit EAN: 9789510422656

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2

Anna Hallava on kirjailija ja ala-asteen kieltenopettaja. Hänen nuortenromaaninsa Sammakkoprinsessa (2015) oli Topelius-ehdokkaana vuonna 2016. Emmi Jormalainen on helsinkiläinen kuvittaja ja graafikko, joka on kuvittanut mm. suosittua Puluboi-sarjaa.

Lasten- ja nuortenkirjat

79


5+

Johanna Venho, Emmi Jormalainen

Opossumi repussa

Opossumi, aikamme Uppo-Nalle, räppää itsensä lastenkirjallisuuden maailmankartalle! Pajua jännittää vähän. Kolmas luokka alkaa, ja hänen paras ystävänsä on muuttanut pois. Opettajakin on uusi. Yhtäkkiä, kesken matikantunnin, Pajun pulpetin kansi lennähtää auki. Opossumi tunkee kuononsa esiin ja varastaa koko show’n! Mutta on Opossumi myös ihana, melkein kuin pikkuveli. Se kulkee Pajun mukana repussa ja höpöttelee omiaan. Vikkeläkielisen ja tuikkivasilmäisen Opossumin matkassa Pajukin pääsee osaksi Kärkikerhoa ja saa Roosasta uuden ystävän. Mutta oppiiko Opossumi lukemaan, että se voi kirjoittaa parempia biisejä? Opossumi tähtää korkealle, Pajun mielestä ehkä turhankin... Johanna Venho on luonut kertakaikkisen valloittavan Opossumi-hahmon, josta kuulemme vielä! Vaikka Opossumin omaperäiset räpit hieman onnahtelevatkin,

niissä on taatusti klassikkoainesta. Kuvittaja Emmi Jormalainen on piirtänyt tästä pienestä runoilevasta pussirotasta oikean sydäntensärkijän.

© Karolína Kotnour

© Veikko Somerpuro

Johanna Venho kirjoittaa monipuolisesti runoja, lastenkirjoja ja proosaa ja on saanut kirjallisesta työstään monia tunnustuksia. Emmi Jormalaisen veikeä kuvitustyyli on tuttu muun muassa suosituista Puluboi ja Poni -kirjoista.

Formaatit EAN: 9789510424650 EAN e-kirja: 9789510425176 Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 128 Kirjastoluokka: L84.2

80


5+

Jukka-Pekka Palviainen, Christel Rönns

Allu ja salainen ihailija

”Tässä lukee ’Olet söpö’ ja se tarkoittaa minua, koska tämä oli minun leivoksessani.” Riemukkaan hauska lastenromaani topakasta Allusta ja salaperäisistä viesteistä. Kun isän silmiin osuu lehdestä ilmoitus ’Myytävänä Kuoppakylän rautatieasema’, alkaa perhe pakata muuttolaatikoita, vaikkei heillä ole junaakaan. Siinä missä vanhemmat ihastelevat aseman alkuperäisiä tapetteja ja lattioita, Allu ja Aapo odottavat muuton mukana luvattua koiraa. Vahtikoiraa he tarvitsevatkin, kun vanhasta odotussalista alkaa kuulua öisin kummia ääniä ja Allulle osoitettua pinkkiä ihailijapostia ilmestyy mitä oudoimpiin paikkoihin. Rakennuksessa on muuten salaperäinen tornikin, vaan missä on sen avain? Palviaisen humoristisen tekstin kanssa samalla aaltopituudella kulkee Christel Rönnsin oivaltava ja runsas nelivärikuvitus.

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 130 Kirjastoluokka: L84.2

© Jari Riihimäki

© Pertti Nisonen

Jukka-Pekka Palviainen on julkaissut useita romaaneja lapsille ja aikuisille. Hän sai Topelius-palkinnon nuortenromaanistaan Joku vieraileva tähti (2011).

Formaatit EAN: 9789510420577 EAN e-kirja: 9789510425084

Christel Rönns on rakastettu kuvittaja, jonka kuvittamat kirjat ovat olleet useasti Finlandia junior -ehdokkaina. Hänen oma kuvakirjansa Det vidunderliga ägget voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2012. Lasten- ja nuortenkirjat

81


Timo Parvela, Virpi Talvitie

5+

Keinulautatrilogia

”Keinuminen ei onnistu, jos toisessa päässä ei istu kukaan.” Keinulaudan Pii etsii kaveria keinumaan kanssaan. Karusellin Pikku-unni ei halua olla aina kaikkein pienin ja toivoisi, että jollakulla olisi hänelle aikaa. Onnenpyörässä on Onni kateissa. Onnenhetki voi olla ihan pieni ja ohimenevä, mutta suurin onni taitaa löytyä ystävyydestä. Timo Parvelan ja Virpi Talvitien filosofinen ja koskettava trilogia käsittelee lämmöllä elämän suuria kysymyksiä: Kuinka elää toisten kanssa? Mitä aika on? Miten tulla onnelliseksi? Keinulauta (2006) voitti ilmestyessään Lastenja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ja trilogian kirjoja on käännetty 12 kielelle. Keinulaudasta on myös tehty useita näytelmiä Suomessa ja ulkomailla. Formaatit EAN: 9789510425541 Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu Sivumäärä: 230 Kirjastoluokka: L84.2

Timo Parvelan ja Virpi Talvitien rakastettu ja palkittu trilogia – Keinulauta, Karuselli ja Onnenpyörä – yksissä kansissa.

Timo Parvela (s. 1964) on yksi Suomen luetuimmista lastenkirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty lukuisille kielille. Virpi Talvitien (s. 1961) värikylläiset ja oivaltavat kuvitukset ovat ilahduttaneet suomalaisia jo 20 vuoden ajan.

© Ville Palonen

82


5+

Ruotsalainen Astrid Lindgren (1907–2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Lindgrenin kirjojen suosittuja hahmoja ovat muun muassa Peppi Pitkätossu, Eemeli, Ronja, Katto-Kassinen, Marikki ja Lotta. Virolaissyntyinen Ilon Wikland (s. 1930) on kuvittanut suuren osan Lindgrenin tuotannosta.

Astrid Lindgren, Ilon Wikland

Se pikkuinen Lotta

Rakastettu tarina jälleen saatavilla alkuperäiskuvituksella! Astrid Lindgrenin hauska ja tarkkanäköinen kertomus siitä, millaista on olla viisivuotias ja perheen pienin. Mukana Ilon Wiklandin herkkä ja kaunis mustavalkokuvitus. Nykäsen pikkuinen Lotta on noussut väärällä jalalla vuoteesta, ja kaikki on hullusti. Villapuserokin kutittaa, eikä äiti anna pukea pyhämekkoa. – Sitten olen alasti, Lotta sanoo. – Ole sitten, sanoo äiti. Ei kai päivästä, joka alkaa tällä tavoin, voi tulla koskaan hauska, vai voiko? Joka tapauksessa siitä tulee päivä, jonka Lotta muistaa vielä kauan…

Formaatit EAN: 9789510425305 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Alkuperäisteos: Lotta på Bråkmakargatan Suomentaja: Eila Kivikk’aho Kirjastoluokka: L84.2

Lindgrenin klassinen tarina Pukarikadun pienestä Lotasta, jolla on voimakas oma tahto, riemastuttaa lapsia ja aikuisia lukijapolvesta polveen.

Lasten- ja nuortenkirjat

83


5+

Norjalainen lastenkirjailija Thorbjørn Egner (1912–1990) tunnetaan parhaiten saturomaaneistaan Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä (1953, suom. 1956) ja Kolme iloista rosvoa (1955, suom. 1957), jotka hän kertoi ja kuvitti.

Ensi-ilta keväällä 2017! Rasmus A. Sivertsenin ohjaama animaatioelokuva Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä kertoo Egnerin lämminhenkisen sadun kirjalle uskollisesti.

Thorbjørn Egner

Hyppelihiiri MyökkiPyökki-metsässä

Uusi painos satuklassikosta – pian myös animaatioelokuvana! Thorbjørn Egnerin satu Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä on valloittanut lukijapolvia 1950-luvulta alkaen. Nyt tästä rakastetusta teoksesta valmistuu elokuvaversio, joka saa ensi-iltansa Suomessa alkuvuodesta 2017. Hyppelihiiri ja hänen ystävänsä asustavat Myökki-Pyökki-metsässä alituisessa vaarassa päätyä ruoaksi Mikko Repolaiselle ja muille petoeläimille, jotka eivät viitsi hankkia ravintoaan rehellisin keinoin. Kun Samuli Siilikin yrittää syödä suihinsa Martti Metsähiiren mummon, on korkea aika säätää laki, jotta elämään metsässä saataisiin tolkku. Karhuvaarin avulla laki saatetaan voimaan: tästedes kaikkien metsän eläinten tulee olla ystäviä eikä kukaan saa syödä toista. Mutta Mikkopa ei noin vain totu uusiin sääntöihin…

84

Formaatit EAN: 9789510000977 EAN cd-äänikirja: 9789510355763 EAN mp3-äänikirja: 9789510362617 Kirjan tiedot Julkaisu: Kesäkuu 2010 (cd-äänikirja, mp3-äänikirja), tammikuu (kirja) Alkuperäisteos: Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen Suomentajat: Marja-Liisa Alanko, Eila Kivikk’aho, Panu Pekkanen Sivumäärä: 96 Kirjastoluokka: L84.2


LEGO® yhdistää tarinan, leikin ja luovuuden

LEGO ® 365

Tekemistä vuoden jokaiselle päivälle Leiki, pelaa, ideoi! LEGO® 365 Tekemistä vuoden jokaiselle päivälle tarjoaa mielikuvituksekkaita ideoita leikkeihin ja rakentamiseen. Joidenkin pelien pelaaminen vaatii aikaa vain muutaman minuutin ja niiden rakentamiseen tarvitaan vain muutama palikka, kun taas kunnianhimoisemmat rakentamisideat saattavat viedä monta tuntia. Kirja on täynnä hauskoja ja yllättäviä tehtäviä, esimerkiksi rakenna oma lemmikki LEGO palikoista; haasta ystäväsi rakentamaan korkein torni tietyssä ajassa; ja opi tekemään ja kuvaamaan oma LEGO elokuva. LEGO® 365 Tekemistä vuoden jokaiselle päivälle sisältää ajanottajan ja tehtävän valitsijan. Sen avulla voi valita kirjasta sattumanvaraisesti tehtävän, ottaa aikaa, kuinka kauan sen rakentaminen vie, sekä kilpailla kuka on nopein. Kirja tarjoaa nimensä mukaisesti tekemistä ja inspiraatiota vuoden jokaiselle päivälle. EAN: 9789510421918 Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: 365 Things to Do with LEGO Bricks Suomentaja: Tommi Järvinen Sivumäärä: 240 Kirjastoluokka: L65

6+

LEGO® Batman™ elokuvA Kuvitettu opas

Elokuva teattereissa helmikuussa 2017! LEGO® Batman elokuva – Kuvitettu opas vie lukijansa tapahtumien keskipisteeseen. Robinista Lepakkotyttöön, Kuvitettu opas esittelee kaikki elokuvan sankarit, pahikset, ajoneuvot ja paikat. EAN: 9789510423677 Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: THE LEGO® BATMAN MOVIE . The Essential Guide Suomentaja: Tommi Järvinen Kirjastoluokka: L84.2

LEGO® Batman™ elokuvA Kaikkien aikojen paras tarrakirja

LEGO® Batman elokuva – Kaikkien aikojen paras tarrakirja sisältää yli tuhat värikästä ja uudelleen kiinnittyvää tarraa. Mukana ovat Batman, Robin, Jokeri ja monta muuta hahmoa, sekä mahtavia ajokkeja, kuten LEGO Batmobiili. EAN: 9789510423691 Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: THE LEGO® BATMAN MOVIE. Ultimate Sticker Collection Suomentaja: Tommi Järvinen Kirjastoluokka: L85.12

LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configuration and the Minifigure are trademarks of the LEGO Group. © 2017 The LEGO Group. All rights reserved . Produced by Dorling Kindersley under licence from the LEGO Group. THE LEGO® BATMAN MOVIE© & ™ DC Comics, Warner Bros. Entertainment Inc., & The LEGO Group. All rights reserved. (s17)

Lasten- ja nuortenkirjat

85


Huippusuositun

Neropatin päiväkirjan 11. osassa

asiat menevät tuttuun tapaan mönkään eikä koomisilta tilanteilta voi välttyä. Formaatit EAN: 9789510423325 Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: Diary of a Wimpy Kid: Double Down Suomentaja: Marja Helanen Sivumäärä: 224 Kirjastoluokka: N84.2

Jeff Kinney

Neropatin päiväkirja Sy teen tai saveen

Gregillä on tavoite: hänestä tulee rikas ja kuuluisa. Neropatin päiväkirjan sankarin elämä on kuin elokuvasta. Eihän yksikään tavallinen talliainen voi sählätä tähän tahtiin! Greg Heffleyn arki sujuu leppoisasti videopelejä pelaten ja sohvalla löhöten. Aina välillä Gregin äiti yrittää patistaa poikaansa tekemään jotain hyödyllistä – tai ylipäätään tekemään jotain – mutta Greg ei ole vielä löytänyt omaa kutsumustaan. Kunnes eräänä päivänä, löydettyään äitinsä jemmaamat matokarkit, Greg saa neronleimauksen: hän ryhtyy ohjaamaan kauhuelokuvaa ”Limanuljaskojen yö” yhdessä kaverinsa Rowleyn kanssa! Nyt Gregillä on tavoite. Hän aikoo rikkaaksi ja kuuluisaksi.

86


Yhdysvaltalainen Jeff Kinney (s. 1971) on noussut niin teinejä kuin heidän vanhempiaan viihdyttävillä Neropatti-kirjoillaan Yhdysvaltain myydyimmäksi lastenkirjailijaksi. Sarjaa on painettu maailmanlaajuisesti yli 180 miljoonaa kappaletta.

Varhaisteini-ikäinen neropatti Greg pitää sarjakuvamuotoista päiväkirjaa, jossa hän pääsee antamaan hiljaista palautettaan arjessa kohtaamistaan vääryyksistä. Gregin hurmaava sokeus omille puutteilleen vetoaa lukijoihin sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Lasten- ja nuortenkirjat

87

© Kai Widell

10+


10+ Pohjoismaiden parhaaksi valittu nuortenkirja nyt suomeksi! Jakob Wegelius (s. 1966) on ruotsalainen kirjailija ja kuvittaja. Hän on voittanut ”Ruotsin Finlandian”, August-palkinnon, jo kahdesti, kuvakirjastaan Legenden om Sally Jones (2008) ja romaanistaan Merten gorilla (2014). Merten gorilla sai 2015 myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon. Wegeliuksen teoksia on käännetty 13 kielelle.

Jakob Wegelius

Merten gorilla

Merten gorillan kertoja on Sally Jones, rahtilaiva Hudson Queenin koneenkäyttäjä – ja gorilla. Kun Sally ja hänen Pomonsa, suomalaiskapteeni Henry Koskela, saavat lastikeikan Portugalissa, heidän laivansa haaksirikkoutuu ja kaksikko huomaa joutuneensa mukaan hämäriin salakuljetusbisneksiin. Pian Koskela tuomitaan syyttömänä Alphonse Morro -nimisen miehen murhasta ja koko Lissabon jahtaa ”murhamiehen gorillaa”. Uskollinen Sally päättää todistaa kaikille, että Pomo on syytön, ja siitä alkaa seikkailu, joka vie gorillan Lissabonin sataman hämyisistä kortteleista maailman merille ja aina Intiaan saakka. Runsas, rikas ja lämmin tarina on täynnä huikeaa seikkailua ja yllättäviä käänteitä. Sitä koristaa Jakob Wegeliuksen oma, upea mustavalkokuvitus. Formaatit EAN: 9789510421598 EAN e-kirja: 9789510425091

88

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Mördarens apa Suomentaja: Kati Valli Sivumäärä: 620 Kirjastoluokka: N84.2

© Lena Sjöberg

Palkittu ja ylistetty Merten gorilla on klassisten seikkailuromaanien sukua, huimaava tarina salaisuuksista, ystävyydestä, toivosta ja anteeksiannosta.


10+

Roope Lipasti

Karhuriimu

Viikinkitrilogian huima päätösosa Egil, Vilja ja Pekko törmäävät merellä tyhjänä ajelehtivaan viikinkialukseen. Historiallinen lastenromaani tempaa mukaansa! Ystävykset ovat purjehtimassa kotiin edelliseltä seikkailultaan, kun viikinkimiehistö sairastuu oudosti. Matka katkeaa ja lapset päätyvät kaivoskylään. Aurinkokiven louhinnassa käytetään orjia, jotka viikingit ovat vieneet kotikylistään, aivan kuten Pekon vanhemmille on käynyt. Voisiko Pekko löytää kylästä omiaan? Lähes kaikki kyläläiset ovat kuitenkin sairastuneet. Kun Egilkin makaa tappavan taudin kourissa, on parantajaksi opiskelevalla Viljalla tosipaikka käyttää taitojaan. Formaatit EAN: 9789510421635 EAN e-kirja: 9789510423936

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: N84.2

Karhuriimu päättää seikkailullisen, lasten neuvokkuudesta ja ystävyydestä kertovan Viikinkitrilogian, jonka avausosa Viikinkisolmu (2015) voitti Lasten LukuVarkaus ja Kirjava Kettu -palkinnot 2016.

© Timo Jakonen

Roope Lipasti (s. 1970) on lietolainen kirjailija ja kolumnisti, joka on kirjoittanut useita kirjoja sekä lapsille että aikuisille. Hänen kirjojaan on käännetty saksaksi, ranskaksi ja italiaksi.

Lasten- ja nuortenkirjat

89


Teemu Keskisarja, JP Ahonen

Suomen ihmisten historia

90


10+ © Hanna Weselius

Ihmisten historia elää Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi julkaistavassa teoksessa. Sankareina eivät kamppaile kruunupäät – vaan suomalaiset tytöt ja pojat. Historioitsija Teemu Keskisarja kirjoittaa lapsille ja nuorille humoristisia ja hurjia tarinoita, jotka pohjautuvat tutkimustietoon. Muuttoveneiden laivasto purjehtii kohti Kainuun asumatonta erämaata. Ruton runtelemasta autiotalosta alkaa lapsisotilaan tie taistelutantereelle. Suomen ihmisten historia oli kamalampaa, ihanampaa ja tavallisempaa kuin voimme ikinä kuvitella!

Formaatit EAN: 9789510421611

© Marjaana Malkamäki

Erilaisten ihmiskohtaloiden kautta avautuu terävä ajankuva. Lukija matkaa aikaan, jolloin leipä oli juhla-ateria ja lasten kurittamatta jättäminen rikos. Lammen peilikuvasta meitä katsoo metsän lapsi, joka ajatuksiltaan oli yllättävän samanlainen kuin ikätoverinsa internetajassa. Sarjakuvataiteilija JP Ahosen kuvitukset tuovat historian uskottavasti tähän päivään.

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: N92

FT, dosentti Teemu Keskisarja (s. 1971) on Suomen luetuimpia historioitsijoita. Hänen aiheensa ulottuvat muinaisista seksuaalirikoksista nykypäivän talouteen ja arkielämän historiasta suomalaisen suurteollisuuden syntyyn. JP Ahonen (s. 1981) on tamperelainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja, joka pipertää henkensä pitimiksi mm. Aamulehdessä ilmestyvää Villimpi Pohjola -sarjakuvaa sekä Journalisti-lehden Puskaradiostrippisarjaa. Sarjakuvien lisäksi Ahonen tekee kuvituksia mm. oppikirjoihin, eri aikakaus- ja sanomalehtiin sekä mainostoimistoille.

Lasten- ja nuortenkirjat

91


10+

Formaatit EAN: 9789510418918 EAN e-kirja: 9789510423912 Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Wonder Suomentaja: Inka Parpola Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: N84.2

R. J. Palacio asuu perheineen New Yorkissa. Hän on ammatiltaan AD ja kirjankansien suunnittelija. Ihme on hänen esikoisteoksensa.

R. J. Palacio

Ihme

Hauska ja rohkaiseva romaani ennakkoluulojen kohtaamisesta. ”En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta.” August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen? R. J. Palacio on kirjoittanut modernin klassikon – Ihme on hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani, jota on vaikea päästää käsistään. Sen haluaa jakaa muiden kanssa ja sen tarina tarttuu syvälle lukijan mieleen. Monen kertojan äänellä etenevässä tarinassa on useita haavoittuneita henkilöitä, joiden taakka ei ole niin näkyvä kuin Auggien, mutta yhtä vaikea käsitellä. Heidän rinnallaan Auggiesta tulee helposti samaistuttava henkilö.

92


10+ © Chris Watt

Englantilainen Cathy Cassidy kirjoitti ensimmäisen kuvakirjansa yhdeksänvuotiaana vain yhdelle henkilölle, pikkuveljelleen. Nykyään hän on yksi Euroopan suosituimmista tyttökirjojen kirjoittajista. Onnenkeksi on Suklaamurusetsarjan kuudes romaani.

Cathy Cassidy

Onnenkeksi

Suklaamuruset 6

Suklaamuruset-sarjassa jokainen sisarus saa kertoa oman tarinansa. Nyt on yllätysveljen vuoro!

Suositun tyttökirjasarjan viimeinen osa!

Jake Cooke on saanut kuulla elämänsä uutisen: hänellä on neljä sisarpuolta, joiden olemassaolosta hän ei ole ennen tiennyt. Kun hän on jälleen kerran joutunut pulaan kotonaan Lontoon Chinatownissa, Jake lähtee tapaamaan sisariaan. Elämä Tanglewoodissa on kuin unelmaa: eloisat sisaret, eväsretket uimarannalla ja suklaafestivaalit tekevät olon oikein kotoisaksi. Mutta Jake oppii, että omia sotkujaan voi paeta vain hetkellisesti, ja jossain vaiheessa ongelmat täytyy kohdata.

Formaatit EAN: 9789510417157 EAN e-kirja: 9789510425077

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Fortune Cookie Suomentaja: Ulla Selkälä Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: N84.2

Lasten- ja nuortenkirjat

93


Zoe Sugg

Girl Online kiertueella Haloo Eurooppa, täältä tulee Penny! Penny ja Noah ovat eläneet kaukosuhteessa koko kevään, mutta loman ajaksi Noah on kutsunut Pennyn mukaansa Euroopan kiertueelle. Yhdessäolo on niiiin paljon parempaa kuin skypettäminen! Mutta elämä tien päällä ei ole ihan niin ruusuista kuin voisi kuvitella, edes rokkikukon kainalossa. Aikataulu on kiireinen, eivätkä bändin epäluuloiset pojat ja mustasukkaiset fanit tee elämästä helppoa. Penny huomaa kaipaavansa Girl Online -blogiaan ja parasta ystäväänsä Elliotia. Löytääkö Penny tasapainon rockelämän ja rakkautensa välillä vai menettääkö kaiken yrittäessään väkisin elää täydellistä kesää?

Formaatit EAN: 9789510416686 EAN e-kirja: 9789510423905

94

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Girl Online: On Tour Suomentaja: Inka Parpola Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: N84.2

Apua, poikaystäväni on superkuuma rokkijumala!


10+

© Zoe Sugg

Zoe Sugg (s. 1990) eli Zoella on kirjoittanut tarinoita pikkutytöstä asti. Hänen YouTubeblogillaan ja videoillaan on miljoonia seuraajia. Kun Girl Online ilmestyi Briteissä, sitä myytiin ensimmäisellä viikolla huikeat 78 000 kappaletta. Kirjan oikeudet on myyty 36 maahan. https://instagram.com/zozeebo/

Lasten- ja nuortenkirjat

95


10+

Merja Jalo

Arvoitusten jäljillä

Unelmien hoitohevonen aiheuttaa ongelmia. Kikka saa hoidettavakseen Chocolatnimisen kilparatsun, mutta kaikki ei ole kohdallaan. Suositussa nuorten hevossarjassa ollaan Arvoitusten jäljillä. Millan ja Maikin omistama tamma saapuu Nummelan ponitallille. Sisarukset treenaavat molemmat Chocolatilla, mutta vain paras heistä pääsee sillä kisoihin. Kikka on haltioissaan, kun pääsee hoitamaan kuuluisaa kilpahevosta. Pian hänelle kuitenkin valkenee, että omistajat pelkäävät jotain. Chocolat muuttuu arvaamattomaksi ja vihaiseksi, ja Kikka joutuu syytetyn penkille. Hän on vakuuttunut, että joku hiipii talleilla ja haluaa hevoselle pahaa. Kun loppuratkaisun aika koittaa, voittajia on vain yksi. Formaatit EAN: 9789510421383

Merja Jalo on kirjoittanut suosittuja hevoskirjojaan jo yli 30 vuoden ajan. Jalolla on myös omaa kokemusta hevosista: kirjailijan lapsuudenkotiin tuli ensimmäinen hevonen hänen ollessaan 8-vuotias ja aikuisena kilpahevosten kasvatuksesta tuli elämäntapa omalla ravitallilla. Jouduttuaan hevosonnettomuuteen Jalon on täytynyt luopua omista hevosista, mutta hevoset ovat aina kirjailijan sydäntä lähellä. Nummelan ponitalli -sarjan ensimmäinen osa ilmestyi jo vuonna 1977 ja fanien suureksi iloksi sarja jatkuu yhä.

96

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 165 Kirjastoluokka: N84.2


10+

Merja Jalo ja Marvi Jalo

Jesse rauniokoira

Kohtaako Jesse kuuluisan Loch Nessin hirviön? Jenna ja Hannele seikkailevat englantilaisen ystävänsä Nicky Arlingtonin kanssa kuuluisan Loch Nessin hirviöjärven maisemissa. Tyttöjen matka jatkuu Skotlantiin, missä he alkavat etsiä vanhalle kartalle merkittyä, salaperäisen kuvion osoittamaa paikkaa. Onko Achnahannetin kappelin raunioihin haudattu Arlingtonin suvun kulta-aarre? Hannelen mielestä matkalla pitää bongata myös Nessie, esihistoriallinen joutsenlisko, joka piileskelee järven syvyyksissä. Kun mustana kiiluvassa vedessä näkyy selviä kyttyröitä täysikuun paistaessa rauniolinnan takaa, joutuu rohkea Hannelekin turvautumaan Jessen apuun. Formaatit EAN: 9789510421581

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Sivumäärä: 130 Kirjastoluokka: N84.2

Jalon sisarukset Marvi ja Merja ovat kuuluneet Suomen luetuimpiin nuortenkirjailijoihin jo yli 30 vuoden ajan. Nelijalkaisesta toimintasankarista Jessestä on tullut koirafanien supersuosikki.

Lasten- ja nuortenkirjat

97


Anna-Riikka Sairio

12+

Milja

– Pohkeenväistöä ja pitkiä katseita Kuinka monta yllätystä yhteen hevoskesään voi mahtua? Milja rakastaa hevosia. Paras ystävä Iinakin on hevoshullu ja tyttöjen kesäloman kohokohta on oman hevosen vuokraus kuukaudeksi. Koulussa heppatytöt eivät ole suosittuja, ja söpö ruskeasilmäinen Akikin tuntuu huomaavan vain tanssia harrastavat tytöt. Kun pojat yllättäen haluavat kesällä tulla kokeilemaan ratsastusta, alkaa Miljan sydän lyödä tuhatta ja sataa. Aki pysyy hevosen selässä, mutta poikien lähdettyä tallilla tapahtuu kauheita. Pahimmat painajaiset käyvät toteen ja hevoset ovat hengenvaarassa! Pelastaako joku heidät varmalta kuolemalta? Ja mitä Milja möläyttääkään ihastuksestaan poliisikuulustelussa... Anna-Riikka Sairio kirjoittaa raikkaasti ja asiantuntevasti ratsastusta harrastavista tytöistä ja heidän elämästään. Formaatit EAN: 9789510423318 EAN e-kirja: 9789510425138

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: N84.2

Uusi, elämänmakuinen sarja hevostytöistä ja ratsastuksesta esikoistekijältä.

98

© Olli Viljanen

Anna-Riikka Sairio (s. 1986) asuu Eurajoella ja hänellä on pihapiirissään talli, jossa asustavat oma hevonen ja poni. Sairio on harrastanut ratsastusta 6-vuotiaasta asti. Milja – Pohkeenväistöä ja pitkiä katseita on hänen esikoisromaaninsa, joka aloittaa uuden hevostytöistä kertovan sarjan.


12+

Anne Leinonen

Kirjanoita

Atorox-palkittu Anne Leinonen on kirjoittanut urbaanin fantasiaromaanin kahdesta symbioosissa elävästä kaupungista. 17-vuotias Aura näkee välähdyksiä toisesta maailmasta: kun hän katsoo näyteikkunaa Bulevardilla syyssäässä, ikkunasta heijastuu lumimyrsky ja hänen takanaan kulkee ihmisiä, joita ei ole olemassa. Hän asuu Helbyssä, joka vain muistuttaa 2010-luvun Helsinkiä. Kokemukset ovat tehneet Aurasta uteliaan, mutta totuuden jäljille hän pääsee vasta aloitettuaan työt Menetettyjen unelmien talossa. Siellä Aura tutustuu kirjoihin täynnä taikaa ja noitiin, joiden tehtävä on säilyttää kirjojen mahti ja tasapaino kahden kaupungin välillä – sekä kiehtovaan Pyryyn, jolla on salaisuus. Pian Aura huomaa ratkaisevansa montaa eri arvoitusta. Miten valita puolensa, kun ei tiedä käyvänsä taistelua? Anne Leinosen intertekstuaalisessa kudelmassa kaikki on mahdollista.

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: N84.2

© Veikko Somerpuro

Formaatit EAN: 9789510425022 EAN e-kirja: 9789510425183

Tarinat voivat pelastaa henkesi.

Anne Leinonen on kirjailija ja toimittaja. Hänen novellinsa ovat voittaneet monia eri palkintoja, ja hänen yhdessä Eija Lappalaisen kanssa kirjoittamansa dystopiaromaani Routasisarukset oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2011.

Lasten- ja nuortenkirjat

99


© Jesse Terho

12+

Mika Wickström

Meidän jengin Zlatan ja pitkä soolo

Suosittu nuorten jalkapalloromaani saa jatkoa! Äkkipikainen jalkapallolahjakkuus Karri ja diplomaattinen Arsa tulivat tutuiksi Mika Wickströmin vetävässä nuortenromaanissa Meidän jengin Zlatan. ”Tykittäjät tykittää, muista märkä läntti jää!” kuuluu huuto, kun Tykittäjät pelaa paikastaan jalkapallon Valiosarjassa. Näytön paikka on kova, sillä joukkue on poikien itsensä perustama eikä tuoreella jengillä ole vielä sijoituksia. Maalitykki Karri on usein pääroolissa kentällä ja se on pantu merkille. Kun ikäkauden parhaita pelaajia katsastetaan, Karrille tarjoillaan jo soolouraa. Mainetta niittää myös poikien bändi Karria & Arsenikkia, jonka kuutamokeikka maauimalassa saa tuhansia tykkääjiä YouTubessa. Karrin fanijoukko kentän laidalla kasvaa ja soolot pitenevät.

100

Formaatit EAN: 9789510424490 EAN e-kirja: 9789510425169 Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: N84.2

Mika Wickström tietää mistä kirjoittaa, sillä hän pelaa itse jalkapalloa FC Kynässä ja FC Zoomissa. Wickström on tunnettu sekä nuortenkirjailijana että urheilukirjoistaan. Hän on saanut nuortenkirjoistaan Pertsa ja Kilu -palkinnon (2008) ja Vuoden urheilukirja -palkinnon romaanistaan Kunniakierros (1998).


Stephanie Garber

15+

Caraval

Tervetuloa Caravaliin, peliin jossa tarut ovat totta ja totuudet tarua. Salamannopeasti 25 maahan myyty fantasiaromaani vie lukijansa Dragnan sisarusten mukana Caravalin mielikuvitukselliseen pelimaailmaan, joka tuo mieleen Liisan seikkailut ihmemaassa. Scarlett asuu pienellä saarella sisarensa Tellan kanssa. Scarlettin unelmana on päästä mukaan maagiseen Caraval-peliin, joka järjestetään vuosittain tyttöjen kotisaaristossa, mutta nyt hänellä on edessään julman isän järjestämä avioliitto. Sitten sisarukset saavat yllättäen kutsun peliin. Caravalin saarella Tella kaapataan. Pian käy ilmi, että tällä kertaa koko pelin voittaa se, joka löytää Scarlettin sisaren. Scarlett uppoaa pelin maagisen värikkääseen maailmaan, jossa unohtuu, että koko Caraval on näytelmä. Mikä on totta ja mikä ei? Ehtiikö Scarlett pelastaa sisarensa ennen kuin peli päättyy ja tämä katoaa lopullisesti?

© Bill Mueller

Formaatit EAN: 9789510419045 EAN e-kirja: 9789510423929 Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Caraval Suomentaja: Kaisa Kattelus Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: N84.2

Kalifornialainen Stephanie Garber rakastaa Disneylandiä, koska huvipuisto on paikka jossa hänen tarinansa voisivat herätä eloon. Garberin esikoisromaani Caraval on rikas yhdistelmä fantasiaa, mysteeriä ja kiihkeää romantiikkaa. Hurmaavan kirjan elokuvaoikeudet myytiin jo kauan ennen sen julkaisua Twentieth Century Foxille.

Lasten- ja nuortenkirjat

101


Sarjakuvat

Riad Sattoufin (s. 1978) viisiosaiseksi kasvavan Tulevaisuuden arabi -sarjan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti jo miljoona kappaletta ja ne on käännetty 17 kielelle. Tulevaisuuden arabi on voittanut mm. parhaan albumin palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla ja Los Angeles Timesin sarjakuvaromaanipalkinnon.

Riad Sattouf

Tulevaisuuden arabi 3

Lapsuus Lähi-idässä (1985–1987) Palaako Sattoufin perhe Ranskaan Syyriasta?

Ilmiömäiseen suosioon Ranskassa nousseen omaelämäkerrallisen Tulevaisuuden arabi -sarjan kolmannessa osassa nuoren Riadin ranskalainen äiti on saanut tarpeekseen elämästä alkeellisessa kyläpahasessa Syyriassa. Tulevaisuuden arabi 3 kertoo Riad Sattoufin nuoruudesta 6–9-vuotiaana, joka alkaa vähitellen ymmärtää, millaisessa yhteiskunnassa hän varttuu 1980-luvun Syyriassa. Voiko Tirma’lassa viettää joulua? Millaisia videoita myydään Homsissa pikkupojille? Oliko Conan Barbaari ympärileikattu? Entä kohdellaanko eläimiä paremmin Bretagnessa kuin syyrialaiskylässä? Ja tuleeko Riadin isästä vielä jonain päivänä suurmies Hafez al-Assadin diktatuurissa?

102

”Tekijän suurin saavutus on asettuminen omiin lapsuuden saappaisiinsa. Hän välttää kiusauksen jälkiviisauteen, ei selittele ja taustoittaa vain välttämättömimmän”, kirjoitti Harri Römpötti Tulevaisuuden arabi 2:sta Helsingin Sanomissa.

Formaatit EAN: 9789510425268

Kirjan tiedot Julkaisu: Kesäkuu Alkuperäisteos: L’Arabe du futur 3. Une jeunesse au Moyen-Orient (1985-1987) Suomentaja: Saara Pääkkönen Sivumäärä: 152 Kirjastoluokka: 85.32


Formaatit EAN: 9789510423653 Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Alkuperäisteos: Moomin 10: The Complete Lars Jansson Comic Strip Suomentajat: Juhani Tolvanen , Anita Salmivuori Sivumäärä: 96 Kirjastoluokka: 85.32

Lars Jansson (1926–2000) kirjoitti ja piirsi sisarensa Toven 1954 aloittamaa Muumi-sarjakuvaa vuosina 1959–74. Muumit. Sarjakuvaklassikot X on jo viides kokoomateos Larsin yksin laatimia sarjakuvia. Toven Janssonin veljen huumori on muumimaisen hauskaa ja älykästä – ja täynnä parantavaa naurua.

Lars Jansson

Muumit. Sarjakuvaklassikot X

Vampyyri ja televisio rikkovat Muumilaakson rauhan. Kymmenes kokoelma klassisia Muumi-sarjakuvia sisältää neljä hersyvän hupaisaa tarinaa Lars Janssonin vallattomasta kynästä. Muumit. Sarjakuvaklassikot X -albumin avaustarinassa muumiperheen elämän sekoittaa kiltinpuoleinen vampyyri, jonka Muumimamma vahingossa adoptoi. Kertomuksessa Muumit ja televisio Muumilaaksoon saapuu laiteuutuus, joka lumoaa täysin Muumipapan ja Niiskuneidin, ja sarjassa Alikehittyneet muumipeikot Muumipappa valitaan Muumilaakson presidentiksi. Kirjan päättää Muumipeikko ja täti, jossa perhe lavastaa tuhkarokon välttyäkseen rasittavan Jane-tädin kyläilyltä – mutta täti kyllä saapuu, pitäähän jonkun hoitaa perheparka terveeksi!

Kaikki yhdeksän aiemmin ilmestynyttä Muumi-sarjakuvaklassikkoalbumia myös saatavilla!

Sarjakuvat

103


POKKARIT Tammikuu

Stefan Ahnhem

Yhdeksäs hauta Virtaviivaiseksi hiottu rikostrilleri Bon-pokkari EAN: 9789510423011 Alkuteos: Den nionde graven Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Kari Enqvist

Olemisen porteilla Tieto-Finlandialla palkittu menestysteos Bon-pokkari EAN: 9789510421888 Kirjastoluokka: T53.1 Hintaryhmä: C

HElmikuu

Agatha Christie

Clive Cussler, Graham Brown

Elina Hirvonen

Neljän vuosituhannen takaiseen Egyptiin sijoittuva mysteeri

Ihmiskauppaan erikoistuneet roistot hamuavat valtaa kybermaailmassa – Kurt Austinin erikoisryhmä iskee takaisin

Palkitun kirjailijan odotettu kolmas romaani

Kaikki päättyy kuolemaan Bon-pokkari EAN: 9789510422236 Alkuteos: Death Comes as the End Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

104

Haamulaiva

Bon-pokkari EAN: 9789510423035 Alkuteos: Ghost Ship Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Kun aika loppuu

Bon-pokkari EAN: 9789510423059 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D


Maaliskuu

Nicholas Sparks

Danielle Steel

Andrew Michael Hurley

Usko rakkauteen

Hyvää syntymäpäivää

Hylätty ranta

Unohtumaton romanssi

Kolmen ihmisen koko elämä muuttuu yhdessä hetkessä

Britannian vuoden 2015 paras esikoisromaani

Bon-pokkari EAN: 9789510423066 Alkuteos: Happy Birthday Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789510423127 Alkuteos: The Loney Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789510422489 Alkuteos: True Believer Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Huhtikuu

Kristina Ohlsson

Lotus blues Onko Texasin Sara sittenkin syytön? Bon-pokkari EAN: 9789510423097 Alkuteos: Lotus blues Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Charlotte Brontë

Syrjästäkatsojan tarina Osittain omaelämäkerrallinen kuvaus Charlotte Brontën kohtalokkailta Brysselinvuosilta Bon-pokkari EAN: 9789510422229 Alkuteos: Villette Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Sir Arthur Conan Doyle

John Green

Legendaarisen mestarisalapoliisin seikkailut

Ensimmäinen ystävä, maailman kaunein tyttö, viimeiset sanat

Sherlock Holmesin seikkailut

Bon-pokkari EAN: 9789510422991 Alkuteos: The Adventures of Sherlock Holmes Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: C

Kaikki viimeiset sanat

Bon-pokkari EAN: 9789510423103 Alkuteos: Looking for Alaska Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Pokkarit

105


John Grisham

Katja Kettu

Yöperhonen

Dettmann

Iso, paha hiiliteollisuus jyllää...

Universaali tarina sisusta, selviytymisestä ja oman kulttuurin merkityksestä

Zen ja koripallojoukkueen johtaminen

Bon-pokkari EAN: 9789510423073 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789510423141 Kirjastoluokka: T99.1 Hintaryhmä: E

Vuori

Bon-pokkari EAN: 9789510423110 Alkuteos: Gray Mountain Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Toukokuu

Agatha Christie

Salaperäiset rukiinjyvät Neiti Marple

Klassinen Neiti Marple -mysteeri vuodelta 1953 Bon-pokkari EAN: 9789510422243 Alkuteos: A Pocket Full of Rye Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

106

Saska Saarikoski ja johtamisen taito

Kesäkuu

Nele Neuhaus

Anthony Doerr

Karo Hämäläinen

Punainen kuin veri, musta kuin eebenpuu

Lumova romaani rakkaudesta ja anteeksiannosta

Mestarillinen romaani urheilijasta, joka pystyi mihin tahansa

Bon-pokkari EAN: 9789510423189 Alkuteos: About Grace Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Vuoden urheilukirja 2015!

Lumikin on kuoltava Bon-pokkari EAN: 9789510423165 Alkuteos: Schneewittchen muss sterben Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Davidin uni

Yksin

Bon-pokkari EAN: 9789510423196 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D


Heinäkuu

Tommi Kinnunen

Viveca Sten

Maeve Binchy

”Äläkä koskaan ala joksikin vain siksi että joku toinen niin tahtoo.”

Sandhamnin murhat 5

Laatuviihteen mestarin raikas tarina 1950-luvun Dublinista

Lopotti

Bon-pokkari EAN: 9789510423202 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Jonas Jonasson

Juhannusmurha

Kun saaren nimi on Sandhamn, ei kuolema ole koskaan kaukana Bon-pokkari EAN: 9789510423226 Alkuteos: I stundens hetta Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Sophie Kinsella

Murhaaja-Anders ja hänen ystävänsä

Himoshoppaaja korjaa potin

Parantavaa naurua pienisieluisuudelle

Himoshoppaaja tien päällä tärkeässä pelastusoperaatiossa

Bon-pokkari EAN: 9789510423257 Alkuteos: Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789510423264 Alkuteos: Shopaholic to the Rescue Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Ystävyyden piiri

Bon-pokkari EAN: 9789510423233 Alkuteos: Circle of Friends Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Aapo Roselius, Oula Silvennoinen, Marko Tikka

Suomalaiset fasistit

Mustan sarastuksen airuet

”Kiväärin kieli on ainoa maailmankieli, paljon selvempi kuin esperanto tai muut vastaavat potaskat. Siis rasvaa kiväärisi ja kiillota saappaasi.” Bon-pokkari EAN: 9789510423271 Kirjastoluokka: T92.73 Hintaryhmä: E Pokkarit

107


suomi 100  v uotta wsoy-klassikot WSOY julkaisee Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 kaksitoista klassikkoteosta juhlapainoksina, joiden kannet suunnittelee 12 maamme eturivin kuvataiteilijaa. Tammikuu Tammikuu

Tove Jansson  Kesäkirja | Rauha Mäkilä

helmikuu helmikuu

Juhani Aho  Rautatie | Susanne Gottberg

maaliskuu maaliskuu

Arto Paasilinna  Jäniksen vuosi | Stiina Saaristo

huhtikuu huhtikuu

Minna Canth  Työmiehen vaimo | Anu Tuominen

Toukokuu toukokuu

Edith Södergran  Runoja | Saara Ekström

kesäkuu kesäkuu

Tuomas Kyrö  Mielensäpahoittaja | Jani Leinonen

heinäkuu heinäkuu

Veikko Huovinen  Havukka-ahon ajattelija |

Miikka Vaskola elokuu elokuu

Sofi Oksanen  Puhdistus | Anna Tuori

syyskuu syyskuu

Väinö Linna  Tuntematon sotilas | Heikki Marila

lokakuu lokakuu

Väinö Linna Täällä Pohjantähden alla 1–3 |

Henry Wuorila-Stenberg marraskuu marraskuu joulukuu joulukuu

Tove Jansson  Muumipappa ja meri | Karoliina Hellberg mika waltari  Sinuhe egyptiläinen | Kuutti Lavonen

WSOY • Puh. 010 5060 200 A Bonnier company • Korkeavuorenkatu 37, 00130 HELSINKI


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.