Tammi syksy 2022

Page 1

UUTUUDET SYK SY 2022

© VEIKKO SOMERPURO

Maria Turtschaninoff SUOMAA & MUUT SYKSYN UUDET KIRJAT


26

Uutuus Pienen elämän kirjoittajalta!

10

Palkitun romaanisarjan vaikuttava päätösosa.

94

Risto Räppääjä 25 vuotta!

36

Ari Thor -sarja teki Ragnar Jónassonista tähden!

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.....................4 Käännetty kaunokirjallisuus.................... 22 Tietokirjallisuus........................................... 48 Lasten- ja nuortenkirjat............................ 78 Disney-kirjat...............................................133 Manga..........................................................148 Pokkarit.......................................................149

2

Ihmisen pahuuden juurilla.

60


© AAPO HUHTA

KUSTANTAMISEN MAAILMASSA EI OLE RAJOJA Perjantai 25. helmikuuta valkeni epätodellisissa tunnelmissa: Venäjä oli hyökännyt torstaina Ukrainaan ja Euroopassa alkoi sota. Kirjoitin aamukymmeneltä kustantajaystävilleni Ukrainaan Messenger-viestin, jossa kerroin olevani heistä huolissani ja haluavani ostaa heidän julkaisemansa kuvakirjan. Sain vastauksen minuuteissa.

Olen nyt matkalla Kiovasta, koska Kiovaa pommitetaan. He pommittavat rauhanomaisten ihmisten taloja ja tuhoavat infrastruktuuria kaikkialla Ukrainassa. Seurasi päivän kestänyt keskustelu, jonka aikana kustantaja siirtyi maanteitä pitkin uuteen, turvalliseen paikkaan. Sain kuvauksen kirjailija Larysa Denysenkon ja kuvittaja Masha Foyan kirjasta Maja ja ystävät ja linkin kirjailijan tietoihin. Tunnin päästä kirjan kääntäjäksi varmistui Ukrainan tuntija, suomentaja Eero Balk.

aina lapsia vastaan. Tällä tekstillä haluan huutaa maailmalle, että kotimaani lapset tarvitsevat kansainvälistä suojelua. Elämme vuosia, joista kirjoitetaan vielä pitkään. Helmikuun lopussa, samalla kun Euroopan kartta piirtyi näkyville, käytettiin uusia viestintäkanavia ja teknologiaa uudella tavalla: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi valoi rohkeutta kansaansa videoidensa välityksellä, Elon Muskilta tilattiin lisää StarLink-internet-

Kolmessa tunnissa tulivat kirjan PDF-tiedostot ja

kaistaa Ukrainan ylle Twitterin välityksellä ja

lasku – myöhemmin myös taittotiedostot saapuivat

Anonymous liittyi mukaan kyberhyökkäyksil-

Messengerin välityksellä Dropbox-linkkinä. Saimme

lään.

ennakkomaksun eteenpäin Ukrainaan. Illalla saapui kirjailija Larysa Denysenkon tervehdys, josta tulee 12.4. 2022 julkaisemamme kirjan esipuhe:

Tässä maailmassa kustantajat, joiden arvomaailmaan globaalisti kuuluvat sananvapaus ja luotettavan tiedon välitys, yhdistävät voima-

Kirjoitin tämän kirjan erilaisten ukrainalaisperheiden

varansa ja verkostonsa, joka on suurempi kuin

erilaisista lapsista vuonna 2017, jolloin Venäjä oli

EU. Majan ja hänen ystäviensä tarina tarvitsee

vallannut Krimin ja miehittänyt väliaikaisesti osan

lukijoita kaikkialla maailmassa. Sodan rau-

Donetskin ja Luhanskin alueista. Näitä alkusanoja

nioissa elävät lapset tarvitsevat välitöntä tukea

kirjoitan kiovalaisen kotini kylpyhuoneessa venäläi-

ja Tammi ohjaa koko kirjan tuoton Ukrainan las-

sen hyökkääjän tulituksen jylyssä. Voin kuvitella, että

ten hyväksi. Olemme osa samaa kirjallisuuden ja

joku Majan luokkatovereista rukoilee nyt pommi-

kustantamisen maailmaa ja se ei tunne rajoja.

suojassa, toinen kirjoittaa kirjettä vangitulle isälleen Venäjälle ja kolmas on jo menettänyt läheisensä. Vähemmän todennäköistä on, että joku pojista tai

Saara Tiuraniemi

tytöistä aloittelee elämäänsä Helsingissä. Sota on

Kustantaja, lasten- ja nuortenkirjallisuus

© ISTOCK

3


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

ELOKUU

220 s. | 84.2 EAN: 9789520440213 EAN äänikirja: 9789520440237 EAN e-kirja: 9789520440220

”Kun hän palasi työpöytänsä ääreen, hän katsoi kuparilevyä ja siihen raaputtamaansa kuvaa ensimmäistä kertaa tarkkaan. Se ei ollut kämmen. Se oli sydän, suonikas, verinen, juuri irtileikatun näköinen.”

4


SALLA SIMUKKA

Tästä kaikki alkaa Parisuhteen ruumiinavaus. Palkittu kuvittaja Nova muuttaa puolisonsa Islan kanssa unelmataloon metsän keskelle. Hiljaiselo syrjäseudulla ei kuitenkaan riitä korjaamaan rakoilevaa suhdetta. Eron jälkeen Nova vetäytyy työhuoneeseensa kuvittamaan vanhoja suomalaisia kauhutarinoita, joista paljastuu yllättäen linkki uuteen kotipaikkaan. Isla puolestaan ei tunnu hyväksyvän tilannetta, vaan jatkaa elämäänsä yhteisessä kodissa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kun todellisuus tuntuu vääristyvän, hämmentynyt Nova joutuu kasvokkain menneisyyden surujen kanssa. Mihin uskaltaa vielä luottaa?

Tästä kaikki alkaa on yhä tummempia sävyjä saava tarina rakkaudesta, siitä miten se alkaa, mitä se kestää ja mihin se päättyy.

SALLA SIMUKKA (s. 1981) on palkittu tamperelainen kirjailija. Hänen Lumikkitrilogiansa on ollut valtava maailmanmenestys: sen käännösoikeudet on myyty jo yli 50 maahan. Simukkaa kiinnostaa niin lukijana kuin kirjoittajanakin erityisesti tekstin rakenne. Hänen mielipuuhiaan ovat kirjallisuudesta puhuminen, metsäkävelyt ja viileässä vedessä uiminen.

© HANNA POROPUDAS

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5


”HUIPPUKIINNOSTAVA TARINANKERTOJA.” – THE GUARDIAN Kannen suunnittelu: ANDERS CARPELAN

SYYSKUU

Arvejord Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 400 s. | 84.2 EAN: 9789520444259 EAN äänikirja: 9789520444273 EAN e-kirja: 9789520444266

6


© VEIKKO SOMERPURO

MARIA TURTSCHANINOFF

Suomaa

Ihmisen ja metsän juuret yhtä syvällä. Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen.

MARIA TURTSCHANINOFF (s. 1977) on tunnettu romaaneistaan, joissa pääosaan nousevat tytöt ja naiset. Finlandia Junior -palkitun kirjailijan teoksia on käännetty yli 30 kielelle, ja nuorten fantasiaromaani Maresi (2014) on jo klassikko.

Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän laidalla. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahilloista on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin.

Suomaa kertoo monta pakahduttavaa tarinaa pienen pohjalaiskylän ihmiskohtaloista, sen metsien kultaisista lakoista ja pyhistä pihlajista, myyttisistä luonnonhengistä ja eläimistä. Neljän vuosisadan ajan kylän asukkaita koettelevat niin sodat, kulkutaudit kuin arkiset sydänsurutkin, mutta metsästä he löytävät turvan ja oman paikkansa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7


MAX SEECK

Jessica Niemi 4 Maailmanmenestykseen noussut trilleristi tekee sen taas: vangitsee lukijansa hypnoottisella tarinallaan. Sarjan neljäs osa on äärimmilleen viritetty psykologinen trilleri. Se on kertomus muistoista jotka eivät päästä otteestaan, ja teoista jotka voi sovittaa vain kuolema. Yksinäinen saari. Joka yö kello kaksi laiturille ilmestyy sinitakkinen tyttö. Jokainen joka uskaltaa lähestyä häntä, kuolee. Jessica Niemi on jälleen karmivan mysteerin äärellä.

KANSI JA NIMI JULKISTETAAN 2.5.

SYYSKUU

420 s. | 84.2 EAN: 9789520443191 EAN äänikirja: 9789520443214 EAN e-kirja: 9789520443207

JESSICA NIEMI -TRILLERISARJA ON BESTSELLER SUOMEN LISÄKSI YHDYSVALLOISSA, SAKSASSA, RUOTSISSA JA TANSKASSA. ”Jessica Niemi -sarja on vahva sekoitus poliisiromaania, hieman mystisiä aineksia ja vahvaa henkilökuvausta. – – Kaunalla Seeck ylittää jälleen itsensä. Se voi hyvinkin olla ei vain Suomen vaan koko Pohjolan tämän vuoden paras rikosromaani.” – Kansan Uutiset

8


© MIKKO RASILA

MAX SEECK on 37-vuotias espoolaiskirjailija, joka on tehnyt nopean nousun maailman suosituimpien trilleristien joukkoon. Jessica Niemi -sarjan ensimmäisen osan käännösoikeudet myytiin yli neljäänkymmeneen maahan, ja se nousi The New York Timesin bestseller-listalle ensimmäisenä suomalaisena kirjana sitten Sinuhe egyptiläisen. Jessica Niemi 4 on Seeckin seitsemäs romaani.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9


© FRANK UNGER

Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

ANN-LUISE BERTELL

Ikuinen kaipuu Botnia-trilogian vaikuttava päätös.

ANN-LUISE BERTELL (s. 1971) on pohjalainen näyttelijä, kirjailija ja ohjaaja sekä Wasa Teaterin johtaja. Hän debytoi runoilijana vuonna 1997 ja on sittemmin kirjoittanut myös proosaa ja draamaa. Ikuinen kaipuu päättää Botnia-trilogian, jonka avausosa Ikävän jälkeen sai ilmestyessään Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon ja toinen osa Oma maa nousi vuoden 2020 Finlandia- ja Runeberg-ehdokkaaksi.

Bertellin juureva ja vaivaton kerronta piirtää puhuttelevan kuvan yhden suvun vaiheista, siirtolaisten ikävästä ja äitien ja tyttärien haastavista suhteista 1950-luvun pohjalaiskylässä. Pohjanmaan lakeudet ovat kahdeksanvuotiaalle kanadansuomalaiselle Marlenelle ja hänen kaksoissiskolleen Susannelle tuttuja vain vanhempien puheista, kunnes siirtolaisperhe saapuu koti-Suomeen. Paluu Vöyrille on yhtä katkeransuloinen kuin lähtö Atlantin toiselta puolen, eikä elämä suju kuten suunniteltiin.

SYYSKUU

Glöm bort din saknad Suom. Vappu Orlov 280 s. | 84.2 EAN: 9789520443221 EAN äänikirja: 9789520443245 EAN e-kirja: 9789520443238

10

Ikuinen kaipuu on nuoren Marlenen kasvutarina ja sisarteos Ikävän jälkeen -romaanille, jossa näkökulma on Marlenen äidin. Bertellin proosa vangitsee siirtolaiskokemuksen ja vaikenevien ihmisten tunnot ilmavin virkkein ja kysyy, miten sokea ihminen voi lähimmilleen olla.


© MINNA RAITAVUO

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

CAMILLA NISSINEN (s. 1988) on pohjoiskarjalainen esikoiskirjailija, joka on aina saanut tukevamman otteen maailmasta kirjoittamalla kuin puhumalla. Hän opiskeli kirjallisuutta, on koulutukseltaan äidinkielenopettaja ja harrastaa intohimoisesti käsitöitä. Meitä vastaan rikkoneet on Nissisen esikoisromaani.

CAMILLA NISSINEN

Meitä vastaan rikkoneet Kuulaan kaunis kertomus syömishäiriöstä.

ELOKUU

330 s. | 84.2 EAN: 9789520440183 EAN äänikirja: 9789520440206 EAN e-kirja: 9789520440190

ESIKOISROMAANI

Herkkä ja väkevä romaani kokoaa yhteen sirpaleita lapsuudesta Jehovan todistajissa ja aikuisuudesta sairaalaosastolla. Nuoren naisen selviytymistarina kuvaa monivivahteisesti, millaista on sairastua ja kuulua eristävään yhteisöön, jonka totuus ei kestä kysymyksiä. Silja tekee kaikkensa ollakseen kunnon Jehovan todistaja. Kun maailmalliset luokkatoverit kirmaavat urheilukentillä, ala-asteikäisen tytön kenttäpäivät kuluvat kiertäen ovelta ovelle Vartiotorni kourassa. Mutta Silja ei voi olla miettimättä, mitä pahaa joulussa on, miksi opiskelu on synti ja heikoimpien puolia pitävä Aapo-ihastus ei voi päästä paratiisiin. Ankara äiti laittaa kysymyksille tiukasti pisteen; kunnon kristitty ei epäile. Kontrolli oman elämän kulusta on minimissä, ja Siljan on löydettävä hallinnantunne muualta – vaikka se veisi kymmenen vuotta myöhemmin syömishäiriöklinikalle.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

MIKKO RÄTY

Borealia Kirpeänkauniita runoja luonnonkirjon tuhoutumisesta ja rakkauden katoamisesta. ELOKUU

70 s. | 82.2 EAN: 9789520441678 EAN e-kirja: 9789520441685

12

ESIKOISRUNOKOKOELMA

MIKKO RÄTY on kuopiolaislähtöinen runoilija, joka kirjoittaa talvet Lapissa ja työskentelee kesät lastensairaalan neuvonnassa Helsingissä. Räty on aiemmin kirjoittanut näytelmiä, joista yhtä on esitetty maailman suurimmalla taidefestivaalilla Fringessä Edinburghissa. Lavarunoutta Räty esittää nimellä Juha Orvo. Rädyn intohimona on jalkapallo. Hänestä lajissa hienointa on luoda syötöillä kentälle uusia tiloja, joita muut eivät ole hetkeä aiemmin voineet kuvitella. Samaa ajatusta hän pyrkii noudattamaan kirjoittaessaan.

Herkkävireinen esikoisrunokokoelma, joka vie lukijan luonnontieteelliseen museoon. Teos piirtää melankolisen kuvan siitä, kuinka luonto katoaa ihmisen ympäriltä ja sydän jää kurottumaan toista sydäntä kohti. Borealia on poikkeuksellinen runokokoelma, jossa yhdistyvät planeettamme nykyhetki ja menneisyys vuosimiljardien ajalta, ihmisen kaipaus ja sen täyttymättömyys, tieteen halu löytää ja vastausten tapa karata ulottumattomiin. Mikko Räty yhdistää teoksessaan lavarunouden suoruuden ja luetun runouden hiljaisen kauneuden. ”Se, ettemme vielä kykene ymmärtämään kaikkeuden kokonaisrakennetta ei tarkoita että joskus ymmärtäisimme. Villatakkisi hihaan on tarttunut ohut keltainen korsi. Rakkaus on peruuttamatonta.”


© MAIJU POHJANHEIMO

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

PAULIINA VANHATALO

PAULIINA VANHATALO

Vastuulliset ”He olivat täällä elossa. He olivat elossa ja jotkut muut olivat kuolleet.” SYYSKUU

320 s. | 84.2 EAN: 9789520443160 EAN äänikirja: 9789520443184 EAN e-kirja: 9789520443177

(s.1979) on raahelainen kirjailija, joka on julkaissut paitsi useita kiitettyjä romaaneja myös omaelämäkerrallisia teoksia ja lasten kuvakirjan.

Piinaavan kaunis romaani syyllisyydestä, valinnoista ja ihmisistä, jotka uhraavat itsensä kannatellakseen toisia, korjatakseen muiden tekemät virheet. On kesä. Lennin perhe muuttaa pohjoiseen tehdaskaupunkiin, taloon, jonka synkän historian kaikki tuntevat. Elämän on tarkoitus muuttua paremmaksi, mutta voiko ihminen todella kotiutua muiden kavahtamaan paikkaan? Niina vuokraa asunnon korkealta tornitalosta. Siellä hän tuntee olevansa pitkästä aikaa suojassa, niin omalta lapseltaan kuin vieraaksi muuttuneelta elämältään. Pauliina Vanhatalon Vastuulliset kuvaa tarkkanäköisesti sitä, mitä tapahtuu, kun pahimmat pelot käyvät toteen. Mestarillisen eleetön ja vivahteikas kerronta saa lukemaan romaania kuin itse elämää.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13


SYYSKUU

350 s. | 84.2 EAN: 9789520442897 EAN äänikirja: 9789520442910 EAN e-kirja: 9789520442903 Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

VÄKEVÄ ROMAANI 1600-LUVUN RUUKINKARTANOIDEN JA RUUKINVÄEN ELÄMÄSTÄ.

14 © ISTOCK


© VEIKKO SOMERPURO

KRISTIINA VUORI

Kesytön liekki Minne paeta tulta, joka roihuaa sisälläsi? Romanttinen mysteeriromaani Fiskarsin ja Mustion ruukkien alkuajoista. Nuori Maria etsii tulipalojen sytyttäjää. Entä kuka taltuttaisi liekin Marian sydämestä? Kevään 1656 tulipaloyönä Maria Thorwösten elämä muuttuu. Tuli polttaa merkkinsä hänen selkäänsä ja mieleensä. Sitten kuolee isä, ja perhettä uhkaa taloudellinen perikato. Elin-äiti ei luota sukulaismiehiinsä vaan ottaa ohjat perheen ruukeilla. Onni ei silti käänny, tulipalojen kauhut seuraavat perhettä ruukeille, ja Maria alkaa pelätä rakkaidensa puolesta. Kun vielä ruukinkirkon papiksi saapuu sietämättömän kopea mies, syttyy kipinöitä muuallakin kuin tulipesässä.

Kesytön liekki on lukijoiden rakastaman KRISTIINA VUOREN (s. 1967) yhdestoista romaani. Suunnitellessaan lomaa Raaseporiin Vuori törmäsi Fiskarsin historiikissa mainintaan Elin Sågerista, Suomen ensimmäisestä naisteollisuusjohtajasta. Reissusta tulikin työmatka, ja syntyi romaani Elinin tyttärestä Mariasta. Kristiina Vuori nostaa romaaniensa päähenkilöiksi usein historiankirjoituksen ohittamia naisia, jotka ovat joutuneet taistelemaan onnestaan ja vallasta, joka heille kuuluu.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15


© MARJAANA MALKAMAKI

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

RIITTA JALONEN

RIITTA JALONEN

Omat kuvat Kiehtova romaani kirjoittamisen pakosta ja tarinoiden synnystä. ELOKUU

160 s. | 84.2 EAN: 9789520440312 EAN äänikirja: 9789520440329 EAN e-kirja: 9789520440343

16

(s. 1954) on hämeenlinnalainen kirjailija, jonka laaja tuotanto käsittää niin aikuisten kuin lasten kirjoja. Hänen teoksiaan on käännetty monelle kielelle, ja ne ovat saaneet muun muassa Finlandia junior- ja Runeberg-palkinnon. Omat kuvat on hänen neljästoista romaaninsa.

Kirjailija matkustaa Sveitsiin, yhtenä päämääränään Davos, josta hän on jo nuorena tuberkuloosipotilaana luonut mielikuvan taianomaisena parantavana paikkana. Matkallaan hän pohtii lapsuudenkokemuksiaan ja kuoleman läsnäoloa, sitä miten koettu on vaikuttanut hänen teoksiinsa. Miten muistot ja muistikuvat ovat siirtyneet ja muuttuneet osaksi fiktiivisten hahmojen elämää. Ja myös sitä, kuinka kirjoittaminen on kantanut yli vaikeiden vaiheiden. Riitta Jalosen Omat kuvat piirtää kirkkaan näkymän kirjailijan sielunmaisemaan. Se kertoo siitä, miten pysäyttävät elämänkohdat ja tunteet käynnistävät kirjoittamista ja saavat fiktion muodon.


© KAJ EWART

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

KAARI UTRIO

Karjalan kruunu Aistikas kuvaus naisen osasta keskiajan Suomessa.

HEINÄKUU

293 s. | 84.2 EAN: 9789520436216 EAN äänikirja: 9789520424626 EAN e-kirja: 9789520432409

Jo yli viiden vuosikymmenen ajan KAARI UTRIO (s. 1942) on ollut Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänen historialliset romaaninsa ovat ainutlaatuisia lajissaan: ne tuovat esiin naisen merkityksen ja voiman yhteiskunnan koossapitävänä tekijänä ja kuvastavat tarkkanäköisesti kansamme menneisyyttä.

Anna Eilifintytär on vastarakennetun Hämeen linnan linnanpäällikön ainoa tytär. Lupaamalla mahtavat myötäjäiset isä saa hänet tyrkytettyä vaimoksi Haukan rikkaaseen kauppiassukuun. Siitä alkaa vasta 12-vuotiaan Annan nöyryytysten tie. Halvast Haukka ei välitä nuoresta vaimostaan vaan jättää hänet sukulaisnaisten armoille ja lähtee itse valloitusretkelle kaukaiseen Karjalaan. Palatessaan hänellä on mukanaan uhkea jalkavaimo, jolla on omat kunnianhimoiset suunnitelmansa. Annan kuvankaunis käly Beatrix on puolestaan naitettu vanhalle leskimiehelle. Mutta Beatrix ei tyydy kohtaloonsa vaan alkaa etsiä onnea pappismiehen sylistä. Kielletyllä rakkaudella on kuitenkin kohtalokkaat seuraukset. Alun perin vuonna 1978 ilmestynyt Karjalan kruunu jatkaa rakastettua Halvastsarjaa, jonka ensimmäinen osa on Pirkkalan pyhät pihlajat.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17


© MARJAANA MALKAMAKI Kannen suunnittelu: TIMO MÄNTTÄRI

VEERA NIEMINEN (nykyisin Ahlgren,

VEERA NIEMINEN

Kottikärrykaruselli Vuoden riemastuttavin romaani!

HEINÄKUU

240 s. | 84.2 EAN: 9789520439453 EAN äänikirja: 9789520440039 EAN e-kirja: 9789520439903

18

s. 1978) on karjalaissyntyinen monitoiminainen, joka emännöi hevostilaa Ylöjärvellä, kirjoittaa kolumneja ja tekee energiahoitoja. Hänen kolmas romaaninsa Kottikärrykaruselli vie lukijan nauramaan hevosmaailman kulissien taakse. Niemisen esikoisromaani Avioliittosimulaattori (2013) saavutti suursuosion ja oli äänikirjana ilmestyessään (2015) heti BookBeatin kärkisuosikkeja.

Humoristinen romaani hevosmaailmasta ja vähän ihmistenkin. Suursuositun Avioliittosimulaattorin tekijä osuu taas ytimeen kuin kavionpotku! Hevosten kanssa kyllä pärjää, ihmisten kanssa on joskus toisin. He tuovat tallille kaiken: takertuvuutensa, traumansa, aviokriisinsä ja kuusi kuutiometriä tavaraa yhdelle hevoselle. Serkkupoika lisää Katrin kuormaan vetelänoloisen tyttärensä, Jennican ceellä. Tähän asti on majoitettu vain hevosia eivätkä teinit kuulu unelmaan, jota hevosalalla eletään. Toisaalta ei siihen alkuaan kuulunut köyhyyskään, ja kesäasukkaan ottamalla tienaisi mukavasti. Mutta mitä kaikkea sukulaistyttö tuo tullessaan?

”Nyt täytyy sanoa, että kylläpäs oli lystiä kyytiä. Veera Niemisen esikoisteos Avioliittosimulaattori on kerralla hotkaistava, vatsanpohjaa pompotteleva trippi.” – Helsingin Sanomat ”...huomaan lukiessani tyrskiväni ääneen julkisilla paikoilla.” – Turun Sanomat


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

SOFIA PEKKARINEN

SOFIA PEKKARINEN

Elämänpeli Irtoaako tässä pelissä voittoja?

HEINÄKUU

320 s. | 84.2 EAN: 9789520440077 EAN äänikirja: 9789520440091 EAN e-kirja: 9789520440084

(s. 1992) on helsinkiläinen viihdekirjailija, joka rakastaa kipinöiviä tarinoita ja rautaisia treenejä. Sosionomiksi opiskeleva Pekkarinen on kisannut menestyksekkäästi myös body fitneksessä. Hänen esikoisteoksensa Luna 2.0 ilmestyi vuonna 2021.

Ikäkriisissä kylpevän sinkkunaisen elämä menee uusiksi, kun Luna etsii omaa tietään hyväntahtoisen self helpin, hapuilevien haaveiden ja lemmenleikkien sokkelossa. Kallion sykkeessä asuva Luna löytää kotinsa ovelta mysteerilaatikon, josta paljastuu salaperäinen Elämänpeli. ”Kirjoita kirje kymmenen vuotta nuoremmalle Lunalle. Etsi tutuista maisemista uusia kaninkoloja.” Onko kyseessä ystävien typerä tempaus vai kaivattu tervehdys Amorilta? Jättipotin toivossa Luna hyppää mukaan peliin ja päätyy tutkimusmatkalle oman elämänsä mustiin aukkoihin. Arki on ankeaa oravanpyörää, työstressi painaa ja ystävät ovat pesänrakennusvietin vallassa. Mitä hävittävää Lunalla voi olla?

Elämänpeli seuraa Luna 2.0 -romaanista tutun nuoren naisen ja hänen ystäväporukkansa hersyviä edesottamuksia. Se viihdyttää ja tuuppaa miettimään, mistä onni oikeasti koostuu.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19


© JUSSI VIERIMAA

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

JUSSI MARTTILA

JUSSI MARTTILA

Pimeä kuilu Rikosten joki virtaa läpi kaupungin.

SYYSKUU

350 s. | 84.2 EAN: 9789520442927 EAN äänikirja: 9789520442941 EAN e-kirja: 9789520442934

20

(s. 1982) on asunut lähes koko elämänsä Turussa ja työskennellyt aiemmin yksityisetsivänä. Vuonna 2015 pakolaiskriisin alkaessa hän oli töissä vastaanottokeskuksissa ja tutustui turvapaikanhakijoiden arkeen. Marttilan motto on: mikään ei toimi, paitsi kantri ja ooppera.

Kylmäverinen murhaaja saalistaa nuoria turvapaikanhakijoita. Yksityisetsivä Janatuinen palaa kehiin. Kovaksikeitetty dekkari paljastaa Turun raadollisen puolen. Halisten lähiössä liikkuu murhaaja, joka tuntee alueen kuin omat taskunsa. Surmat kuumentavat tunteita niin maahanmuuttajien kuin äärioikeistonkin parissa. Rauhoittaakseen tilannetta poliisi on valmis menemään sieltä, mistä aita on matalin. Tuttu toimittaja palkkaa yksityisetsivän hommat lopettaneen Janatuisen selvittämään tapausta. Tutkinta vetää miestä puoleensa kuin pimeä kuilu. Jussi Marttilan toinen romaani jatkaa Turkuun sijoittuvaa Aurajoki-sarjaa. Ensimmäinen osa Veden varaan tarttui kylmäävään urbaanilegendaan sarjahukuttajasta. Marttilaa on kiitetty nasevasta ilmaisusta, todentunnusta ja vahvasta Turun kuvauksesta.


24 yötä jouluun HUIPPUDEKKARISTIEN JÄNNITYSTARINOITA

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

Joulun kovin paketti dekkareiden ystäville. Kotimaisen rikoskirjallisuuden kärkikaartin 24 kylmäävää jännitystarinaa. 24 yötä jouluun on kokoelma suomalaisen rikoskirjallisuuden parhaimmiston joulukertomuksia. Jännittäviä tarinoita on saman verran kuin joulukalenterissa luukkuja. Niitä voi nauttia yhden illassa jouluaattoon asti.

MARRASKUU

280 s. | 84.2 EAN: 9789520443788 EAN äänikirja: 9789520443801 EAN e-kirja: 9789520443795

Mukana kokoelmassa ovat muun muassa: Leena Lehtolainen, Arttu Tuominen, Elina Backman, Jarkko Sipilä, Christian Rönnbacka, Max Manner, JP Koskinen, Tapani Bagge, Matti Remes, Kale Puonti, Veera Vala, Markku Ropponen, Miina Supinen, Saija Kuusela, Pauliina Susi, Tuire Malmstedt, Liina Putkonen, Markus Ahonen, Patricia G. Bertényi ja Heikki Valkama.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

ELOKUU

The Paper Palace | Suom. Tuulia Tipa 400 s. | 84.2 EAN: 9789520440558 EAN äänikirja: 9789520440565 EAN e-kirja: 9789520440961

Kannen suunnittelu: LAUREN PETERS-COLLAER Kannen maalaus: PAUL RESIKA

JOS PIDIT SUON VILLISTÄ LAULUSTA , RAKASTUT TÄHÄN.

22


© STEPHA DANSKY

MIRANDA COWLEY HELLER

Paperipalatsi Rakkautta, valheita ja salaisuuksia meren rannalla. Kaikkia valintoja emme tee itse, mutta silti ne kääntävät elämämme suunnan. Miranda Cowley Hellerin menestysromaani kertoo naisesta kahden rakkauden välillä. Voiko vielä valita toisin, vai onko menneisyyden paino liian raskas? On utuinen kesäaamu rakkaassa, ränsistyneessä huvilassa Cape Codissa. Elle on juuri pettänyt miestään nuoruudenrakkautensa kanssa ja kysyy nyt itseltään: miten tästä eteenpäin? On tullut

MIRANDA COWLEY HELLER kasvoi taiteilijoiden ja kirjailijoiden perheessä New Yorkissa. Hän on johtanut HBO:n draamatuotantoa, ja hänen vastuullaan ovat olleet mm. Sopranos, Mullan alla ja Langalla (The Wire). Hän vietti lapsuutensa kesät Cape Codissa ja asuu nyt Kaliforniassa ja Lontoossa. Paperipalatsi on hänen ensimmäinen romaaninsa.

aika valita nykyhetken ja tulevaisuuden, toteutuneen ja toteutumattoman rakkauden välillä. Mutta valinnan hetkellä on kohdattava myös salaisuus, joka heidät kerran erotti.

Paperipalatsi on raastava ja lumoava romaani intohimosta, rakkaudesta, pelosta ja perheiden tuhoisista salaisuuksista. Cape Codin luonto ja täyttymättömän rakkauden kuvaus luovat tenhoavan tunnelman, joka pitää lukijan otteessaan viimeiselle sivulle.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 23


KUOLLEET EIVÄT VALEHTELE – LEGENDAARISTA KINGIÄ. Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN

HEINÄKUU

Later Suom. Ilkka Rekiaro 400 s. | 84.2 EAN: 9789520434519 EAN äänikirja: 9789520434526 EAN e-kirja: 9789520434533

© ISTOCK

24


STEPHEN KING

Myöhemmin Kuolleet eivät valehtele. Hyytävä kasvukertomus kuolleita näkevästä pojasta on ”juuri sitä tarinankerrontaa, joka teki Kingistä legendan” (AARP Magazine).

© DICK DICKINSON PHOTOGRAPHY

Jamiella ja hänen yksinhuoltajaäidillään on salaisuus: Jamie pystyy kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Kyky on erityisen hyödyllinen siksi, että kuolleet eivät valehtele. Mutta se myös saattaa hänet vaaraan. Kun äidin poliisiystävä sitten tarvitsee apua räjähdysherkän rikoksen selvittämiseen, Jamie tajuaa, että hänen kyvyllään on hintansa. Haudan takaa kostoa vannovan murhaajan lisäksi Jamien on kohdattava omat demoninsa.

Hohdon ja Sen tunnelmiin palaava Myöhemmin tarjoaa Kingin uskolliselle lukijakunnalle jälleen uuden, koskettavan kauhutarinan, jonka parissa tuntee helpotusta siitä, ettei ole enää lapsi.

STEPHEN KING (s. 1947) on amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimpia tarinankertojia. Hänen ensimmäinen romaaninsa Carrie ilmestyi 1974, minkä jälkeen hän on kirjoittanut yli 60 kirjaa, jotka ovat kaikki olleet maailmanlaajuisia myyntimenestyksiä. Kingin teosten pohjalta on tehty lukuisia televisiosarjoja ja elokuvia. Useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja voittaneelle Stephen Kingille myönnettiin vuonna 2018 American PENin sananvapauspalkinto. Hän asuu Mainessa vaimonsa, kirjailija Tabitha Kingin kanssa. Heidän poikansa Joe Hill ja Owen King ovat myös kirjailijoita.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 25


KELTAINEN KIRJASTO

HANYA YANAGIHARA

”JÄTTILÄISMÄINEN, ERILAINEN, KOSKETTAVA, KAUHISTUTTAVA JA TÄYNNÄ MYSTEEREJÄ.” – KIRKUS REVIEWS Kannen suunnittelu: NA KIM

Paratiisiin Yanagiharan odotettu uutuus. Pienen elämän kirjoittajan uusi, säkenöivä romaani kattaa kolme vuosisataa ja kolme erilaista versiota amerikkalaisesta yhteiskunnasta, perheestä, rakastavaisista, sairaudesta, menetyksestä ja kauas karkaavasta utopiasta. Tarina punoutuu kiehtovaksi ja nerokkaaksi kokonaisuudeksi, jonka teemat toistuvat ja syvenevät, kun vuosisata toisensa jälkeen vierähtää Washington Square Parkin vanhassa talossa: sairaus ja terveyden kauhea hinta, yltäkylläisyys ja puute, heikkous ja vahvuus, rotu, perhe, kansakunta, vallanpitäjien ja vallankumouksellisten itsekkyys, kaipuu maanpäälliseen paratiisiin ja orastava ymmärrys siitä, että sellaista ei ole. Paitsi henkilöhahmoja myös Yanagiharan vaihtoehtoisia versioita Amerikasta yhdistää kokemus siitä, mikä tekee meistä inhimillisiä: Pelko. Rakkaus. Häpeä. Puute. Yksinäisyys.

ELOKUU

HANYA YANAGIHARA (s. 1974) on yhdysvaltalainen kirjailija ja matkailutoimittaja, joka kasvoi Havaijilla. Yanagiharan toinen teos Pieni elämä järkytti ja liikutti lukijoita ympäri maailman.

26

To Paradise Suom. Arto Schroderus 800 s. | 84.2 EAN: 9789520435059 EAN äänikirja: 9789520439866 EAN e-kirja: 9789520439873


© ELENA SEIBERT

Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN

HARUKI MURAKAMI (s. 1949) on julkaissut

HARUKI MURAKAMI

romaaneja, novelleja ja tietokirjoja, joita on käännetty yli 40 kielelle. Lisäksi hän on opiskellut elokuva-alaa ja perustanut jazzklubin. Mestarikertojan kirjoista otetaan Japanissa miljoonapainoksia, ja kansainvälinen suosio on yhtä huikea. Yhä useampi uskoo, että jonain päivänä Murakami saa Nobel-palkinnon.

Ensimmäinen persoona Legendan omakohtaisin teos.

LOKAKUU

Ichininshō Tansū Suom. Antti Valkama 300 s. | 84.2 EAN: 9789520439385 EAN äänikirja: 9789520442248 EAN e-kirja: 9789520442255

Paljastavat, omaääniset tarinat yksikön ensimmäisessä persoonassa avaavat Murakamin mysteeriä lähempää kuin koskaan ennen. Kaikki mitä et tähtikirjailijasta tiennyt! Ensimmäinen persoona -novellikokoelma antaa ainutlaatuisen tilaisuuden kurkistaa suosikkikirjailijan kulisseihin. Puhuuko Murakami omasta elämästään, kun hän puhuu yhden illan jutuista, baseballista ja keskusteluista apinan kanssa? Novellien huumaava keitos syntyy maagisista aineksista, mestarillisesta tarinankerronnasta ja kummallisista käänteistä. Hämmentävyydellään teksti kietoo lukijan pikkusormensa ympärille. Murakamin kyky sukeltaa syvälle tavanomaiseen ja tuoda mukanaan pintaan jotain outoa, jotain uskomatonta ja jotain käsittämättömän kiehtovaa on lumonnut lukijat ympäri maailman.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27


© SARAH SHATZ

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

EMILY ST. JOHN MANDEL (s. 1979)

EMILY ST. JOHN MANDEL

Asema 11 Kun pelkkä selviytyminen ei riitä. ELOKUU

Station Eleven Suom. Aleksi Milonoff 350 s. | 84.2 EAN: 9789520439989 EAN äänikirja: 9789520439996 EAN e-kirja: 9789520440008

28

on kanadalainen kirjailija, joka on ollut ehdolla muun muassa National Book Award- ja PEN/Faulkner Award -palkintojen saajaksi. Yli kolmellekymmenelle kielelle käännetty ja muun muassa Arthur C. Clarke Award- ja Toronto Book Award -palkinnot saanut Asema 11 on hänen kiitetyin romaaninsa. Kirjaa on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta ja siitä on tehty myös tv-sarja. Mandel asuu New Yorkissa perheensä kanssa.

Kaunis ja kaihoisa romaani inhimillisyyden ja taiteen merkityksestä tragedian keskellä. Kirsten on vasta lapsi, kun tappava virus saapuu Pohjois-Amerikkaan eikä mikään ole enää ennallaan. 20 vuotta myöhemmin hän on osa teatteriseuruetta, joka kiertää esittämässä Shakespearea pandemiasta selviytyneille. Mutta maailma on edelleen rauhaton paikka, ja pian teatteriseurue joutuu huomaamaan, ettei edes yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen ole parantanut ihmisiä vallanhimosta.

Asema 11 kuljettaa lukijaa taiturimaisesti läpi vuosien ja yhteen kietoutuvien ihmiskohtaloiden. Haikea mutta myös hellä tarina ei saa pelkäämään maailmanloppua vaan arvostamaan jokapäiväisen elämän suloa.


© WWW.BRIDGEMANIMAGES.COM

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

ÉDOUARD LOUIS (s. 1992) kirjoitti esikois-

ÉDOUARD LOUIS

teoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Siitä lähtien Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa laajalti käännetyillä romaaneillaan, jotka ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Häntä SYYSKUU on kutsuttu yhdeksi Combats et métasukupolvensa tärkeimmorphoses d’une femme mistä kirjallisista Suom. Lotta Toivanen 100 s. | 84.2 äänistä.

Naisen taistelut ja muodonmuutokset Hellä ja heltymätön kartoitus naisen asemasta.

EAN: 9789520436322 EAN äänikirja: 9789520442262 EAN e-kirja: 9789520442279

Ranskan kohutuimman ja kiitetyimmän nykykirjailijan neljäs teos maalaa intiimin kirjallisen muotokuvan, joka on kunnianosoitus kirjailijan äidin periksiantamattomuudelle ja rinnakkaisteos Kuka tappoi isäni -romaanille. Myöhään eräänä iltana äiti soitti Édouard Louis’lle. ”Minä tein sen. Jätin isäsi.” Yhtäkkiä hän – 45 vuotta köyhyyden, armottoman systeemin ja maskuliinisen väkivallan keskellä elänyt nainen – oli vapaa.

Naisen taistelut ja muodonmuutokset on kertomus ihmisestä, joka kamppailee oikeudesta elää tasaveroisena yksilönä nyky-Ranskassa. Louis katsoo ihmiskohtaloita sanelevaa järjestelmää silmästä silmään ja hahmottelee veitsenterävän selonteon äideistä ja pojista, politiikasta ja vallasta sekä naisen roolin vaikeudesta – ja pyrkimyksestä vapautua sen kahleista.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © PERTTI NISONEN

KERSTIN EKMAN

Suden jälki Mestarillinen romaani ihmisen ja suden kohtaamisesta. LOKAKUU

Löpa varg Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen 200 s. | 84.2 EAN: 9789520443764 EAN äänikirja: 9789520444037 EAN e-kirja: 9789520444044

30

Ekmanin tarkkanäköinen romaani on suuri tarina vanhenemisesta, rakkaudesta ja luonnosta – mutta myös tummanpuhuva mysteeri. Pian eläkkeelle jäävä metsästyksenjohtaja Ulf näkee 70. syntymäpäivänään suden. Hetki muuttaa kaiken. Vanhan miehen epäilys luontosuhteestaan ja elämäntyönsä eettisyydestä kasvaa järisyttäväksi identiteettikriisiksi. Pientä elämänpiiriä mullistavat käänteet sen kuin jatkuvat: Metsä palaa, karhu hyökkää, Ulf sairastuu. Ja rikos tapahtuu. Suureen susikysymykseen sekoittuu rikoksen mysteeriä, ikääntymisen kipua ja rakkautta. Ekmanille tyypillisesti jännitys maustaa yhteiskunnallista sanomaa ja hiljaa syvenevää ihmissuhdekuvausta. Kuin Vanhus ja meri Pohjolan metsissä!

”Niin hyvä tarina, että unohtaa lukevansa kirjallisuutta.” – Kulturnytt, P1


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

KERSTIN EKMAN on Ruotsin arvostetuimpia kirjailijoita. Ekman aloitti dekkarikirjailijana, ja tuotannossaan hän on usein käyttänyt rikosromaanin aiheita yhdistettynä rikkaaseen yhteiskunta- ja ihmiskuvaukseen. Hänet valittiin Ruotsin akatemian jäseneksi vuonna 1978, mutta hän vetäytyi toiminnasta 1989 Salman Rushdie -tapauksen vuoksi. Ekman on saanut uransa aikana useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja. Tapahtui veden äärellä voitti August-palkinnon vuonna 1993 ja Pohjoismaiden neuvoston palkinnon 1994.

”Ekmanin romaani ylittää kirjallisuuden lajien rajoja, ja se voidaan lukea kehityskertomuksena, kriittisenä sukupuoliroolien analyysina, mystisenä symbolein latautuneena kertomuksena ja myös yksinkertaisesti jännitysromaanina.” – Pohjoismaiden neuvoston palkintolautakunta

KERSTIN EKMAN

Tapahtui veden äärellä Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden ylittämätön klassikko. SYYSKUU

Händelser vid vatten Suom. Oili Suominen 430 s. | 84.2 EAN: 9789520443771 EAN äänikirja: 9789520443900 EAN e-kirja: 9789520443917

Tapahtui veden äärellä teki rikoskirjallisuudesta laatukirjallisuutta. Se on vaikuttava murhatarina, mutta myös psykologinen romaani muistin petollisuudesta ja eristäytyneen yhteisön valtapeleistä. Svartvattnetin kylässä surmataan kaksi nuorta tunturijärven rannalla 70-luvun alussa. Murha kummittelee kyläläisten mielessä, ja monimutkainen epäluulojen ja valheiden kudelma vääristää ihmisten suhteita ja kohtaloita vuosikymmenten ajan, kunnes joku alkaa aavistella totuutta. Silloin uhka tiivistyy äärimmilleen hiljaisten metsien keskellä. Pohjoisen muuttuva luonto, Ekmanin rikas kieli ja taitavasti kuvatut jännitteet henkilöiden välillä luovat poikkeuksellisen vahvan tunnelman, joka jää elämään lukijan mieleen.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31


© JOHAN GUNSÉUS Kannen suunnittelu: LUKAS MÖLLERSTEN

KARIN SMIRNOFF (s. 1964) työskenteli toimitta-

KARIN SMIRNOFF

jana kunnes kyllästyi ja osti puutavarayrityksen Piitimestä Pohjois-Ruotsista. Hän on käynyt Lundin yliopiston kirjoittajakoulun, missä Augustehdokkuuden napannut esikoisromaani Lähdin veljen luo sai alkunsa. Smirnoff on valittu jatkamaan Stieg Larssonin Millennium-hittikirjasarjaa.

Sitten menin kotiin Sensaatiotrilogian järisyttävä huipennus. LOKAKUU

Sen for jag hem Suom. Outi Menna 400 s. | 84.2 EAN: 9789520439378 EAN äänikirja: 9789520442224 EAN e-kirja: 9789520442231

32

Karin Smirnoffin kuohuttavan romaanisarjan ihmiskuvaus on yhtä armotonta kuin pohjoisen karu luonto. Sarjan päätösosa solmii Jana Kipon elämän langat yhteen. Jana Kippo on jäänyt yksin. Hän päättää vaihtaa kotiseutunsa Tukholmaan, mutta hyytävä pohjoinen ei ole valmis päästämään tytärtään pakoon. Noutaako routa omansa? Vai löytääkö Jana kotiin? Sisukkaan naisen taistelu läpi väkivallan, vähättelyn ja villin luonnon saavuttaa vihdoin päätepisteensä edellisten osien Lähdin veljen luo ja Viedään äiti pohjoiseen huipennuksessa. Smirnoffin niukka ja laadukas kieli sekä omaperäinen tyyli ovat keränneet laajalti kiitosta. Sensaatiomaisen vastaanoton saanut sarja on kuin perisuomalainen romaani feministisellä otteella.


© NINA SUBIN

NYT ÄÄNIKIRJANA!

Huone

Julkaisu: Maaliskuu EAN äänikirja: 9789520441593 Saatavana myös pokkarina: ks. sivu 152

EMMA DONOGHUE

Ihme

Menestysteos Huoneen kirjoittajan uutuus!

Irlantilainen, sittemmin Kanadaan muuttanut EMMA DONOGHUE (s. 1969) tunnetaan parhaiten romaanista Huone (2010). Teos oli kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys, ja Donoghuen siitä työstämä elokuvakäsikirjoitus oli ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi. Notkeasti genrestä toiseen liikkuva Donoghue on kirjoittanut useita historiallisia romaaneja, joista Ihme sijoittuu Irlannin suuren nälänhädän (1845–1852) jälkeiseen aikaan.

Hätkähdyttävä historiallinen psykodraama sairaanhoitajasta, jonka on todistettava nuori tyttö pyhimykseksi tai kärsittävä kammottavat seuraukset. 11-vuotias Anna väittää elävänsä pelkällä taivaan mannalla. Kuukausia syömättä ollut tyttö on julistettu ihmeeksi, jota turistit parveilevat katsomassa. Epäilijöiden vaimentamiseksi häntä vahtimaan palkataan sairaanhoitaja Lib. Karski Lib on varma, että Anna on huijari, mutta sitten hän alkaa epäröidä. Viktoriaanisten anoreksiatapausten innoittama trilleri on tähtikirjailija Donoghuen taidonnäyte, josta kuvattu Netflix-sarja ilmestyy 2022.

MARRASKUU

The Wonder Suom. Einari Aaltonen 320 s. | 84.2 EAN: 9789520441968 EAN äänikirja: 9789520441982 EAN e-kirja: 9789520441975

© ISTOCK

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33


© THRON ULLBERG

Kannen suunnittelu: MIROSLAV SOKCIC

ULRIKA ROLFSDOTTER

ULRIKA ROLFSDOTTER

Saaliin sydän Uhkaavaa tunnelmaa, vanhoja uskomuksia ja vaiettuja salaisuuksia uudessa dekkarisarjassa. ELOKUU

Rovhjärta Suom. Antti Saarilahti 380 s. | 84.2 EAN: 9789520439224 EAN äänikirja: 9789520439897 EAN e-kirja: 9789520439880

34

(s. 1977) on ruotsalainen rikoskirjailija Ångermanlandista, minne hänen jännitysromaanisarjansakin sijoittuu. Nykyisin hän asuu Gävlessä. Rolfsdotterilla on sosionomin ja psykoterapeutin koulutus sekä pitkä tausta sosiaalityössä.

Saaliin sydän on raikas ja koskettava jännitysromaani nuoresta sosiaalityöntekijästä, joka joutuu mukaan nykypäivän noitavainoista kumpuavaan pelottavaan tapahtumaketjuun. Annie Ljungilla on vihdoin uusi elämä Tukholmassa, kaukana pienestä kotikylästä Pohjois-Ruotsissa. Kun muistisairas äiti karkaa vanhainkodista, Annien on kuitenkin palattava vanhoihin maisemiin ja kohdattava menneisyyden piinaavat haamut. Sitten nuori sukulaistyttö Saga katoaa. Annie penkoo mysteeriä samalla kun tiheän maalaisyhteisön salaisuudet punovat häntä yhä syvemmälle verkkoonsa. Ångermanlandin hämyisissä metsissä poltettiin ennen noitia, mutta vainotaanko naisia edelleen? Annie Ljung -sarjan avaus kiehtoo poikkeavalla näkökulmallaan ja uudenlaisella päähenkilöllään, joka näkee kulissien taakse. Rolfsdotterin dekkari nostaa maailmankartalle vakuuttavan jännityssarjan, jonka tapaukset saavat inspiraationsa historiallisista rikoksista ja kansanuskomuksista.


© STEFAN TELL

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

LINA AREKLEW

Lumimyrsky

LINA AREKLEW (s. 1979) on ruotsalainen kirjailija, joka ennen kirjailijanuraansa työskenteli muun muassa projektipäällikkönä ja kustannustoimittajana. Perheineen Tukholmassa asuva Areklew vietti lapsuutensa Korkearannikon idyllisessä saaristossa, jonne myös Ulvönin murhat -sarja sijoittuu. Jännitystä ja ihmissuhteita yhdistelevän sarjan aloittanut Juhannusruusut valloitti ilmestyessään välittömästi sekä lukijat että kriitikot.

Kun pahin tapahtuu – kahdesti.

Ihmissuhdevetoisen Ulvönin murhat -sarjan toinen osa on draamatrilleri, jossa hyytävä talviyö muuttaa Svenssonin perheen elämän lopullisesti.

SYYSKUU

Eräänä sydäntalven yönä katoaa nelivuotias tyttö perheensä kesämökiltä. Karkasiko hän vai siepattiinko hänet? Svenssonin perhe on suunniltaan huolesta. Ja sitten katoaa heidän toinenkin lapsensa. Alkaa kammottava kilpajuoksu aikaa vastaan. Viimeisillään raskaana oleva komisario Sofia Hjortén on vaikeassa tilanteessa, kun entinen rakkaus Fredrik Fröding ilmestyy sotkemaan tutkintaa – ja isyyskysymystä.

I mörkret Suom. Terhi Vartia 400 s. | 84.2 EAN: 9789520442071 EAN äänikirja: 9789520444297 EAN e-kirja: 9789520444280

Ruotsin idylliselle Korkearannikolle sijoittuva Lumimyrsky vangitsee paitsi juonenkäänteillään myös unohtumattomilla ihmiskohtaloillaan.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35


”HYYTÄVÄ TRILLERI.” – THE WASHINGTON POST Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

MARRASKUU

Snjóblinda Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen 315 s. | 84.2 EAN: 9789520441692 EAN äänikirja: 9789520442200 EAN e-kirja: 9789520442217

© ISTOCK

36


”YHDISTÄÄ TERÄVÄSTI VANHANAJAN DEKKARIN TAITAVAN JUONEN SEKÄ MODERNIN ASETELMAN JA TUNNELMAN.” – SUNDAY EXPRESS

Lumisokea Islantilaistähden läpimurtosarja alkaa!

Hänen kirjojaan on käännetty 33 kielelle ja myyty kaksi ja puoli miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Jónasson on kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavík Noir -kirjallisuusfestivaalin. Hän asuu Reykjavíkissa vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. Ari Thor -dekkareista on tekeillä myös tv-sarja. © SIGURJÓN SIGURJÓNSSON

RAGNAR JÓNASSON

RAGNAR JÓNASSON on islantilainen rikoskirjailija ja juristi.

Lumisokea on nerokas suljetun tilan mysteeri, jossa lukittujen ovien tilalla on lumen vangiksi jäänyt kylä. Ari Thor etsii murhaajaa kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa mutta kukaan ei luota kehenkään. Murhapaikka: Kalastajakylä Islannin pohjoisvuonoilla, kaukana kaikkialta. Poliisi: Ari Thor, teologian opinnot hylännyt nuori poliisi ensimmäisessä työpaikassaan, kaukana Reykjavíkista ja tyttöystävästään. Rikos: Nuori nainen löytyy pahoinpideltynä lumesta. Kuuluisa kirjailija kuolee, mutta oliko se onnettomuus? Sarja: Lumisokea aloittaa Ari Thor -sarjan, joka teki Ragnar Jónassonista tähden.

”Jónassonilla on kyky kuvata karun tapahtumapaikan kauhistuttavaa kauneutta, kun piiskaavat lumimyrskyt hautaavat kylän syvään valkeuteen.” – The New York Times

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

” NYKYDEKKARISARJOISTA RAKASTETTAVIN: LÄMMIN JA LEPPOISA MUTTEI IKINÄ ÄLLÖTTÄVYYKSIIN ASTI.” – S MAGAZINE, SUNDAY EXPRESS ELLY GRIFFITHS (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowayn rakastetuista seikkailuista. Ennen kirjailijanuraansa Griffiths työskenteli lastenkirjallisuuden parissa kustantamossa. Ruth Galloway -sarjan idea syntyi lomalla Norfolkissa. Ahmittavan hyvä dekkarisarja on kaapannut paikkansa lukijoiden ikisuosikkina.

SYYSKUU

ELLY GRIFFITHS

Lyhdynkantajat Mainio Ruth Galloway kulttisurmien kimpussa.

The Lantern Men Suom. Anna Kangasmaa 370 s. | 84.2 EAN: 9789520425241 EAN äänikirja: 9789520444013 EAN e-kirja: 9789520444020

Tunnelmallinen brittisarja yhdistelee rakkaussuhteita, rikoksia ja arkeologiaa. 12. osassa Ruth houkutellaan syvälle tarunomaisten tappojen loukkuun. Arkeologi Ruth Galloway joutuu jättämään uuden elämänsä Cambridgessa, kun komisario Nelson ottaa yhteyttä. Epäilty sarjamurhaaja on luvannut paljastaa kadonneiden naisten hautapaikan yhdellä ehdolla: Ruth tutkii luut. Omituinen lyhdynkantajien legenda ja taiteilijakultti vetävät Ruthin ja Nelsonin jälleen yhteen. Kaksikon on yhdistettävä voimansa, jotta vaarallinen tappaja saataisiin pysäytetyksi. Seuraukset ovat järisyttävät. Ratkeaako Ruthin ja Nelsonin tulevaisuus vihdoin?

38


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

© SARA REEVE

LOKAKUU

ELLY GRIFFITHS

Ruth Gallowayn joulu Jouluinen mysteeri Ruth Gallowayn tapaan.

Ruth’s First Christmas Tree Suom. Anna Kangasmaa 50 s. | 84.2 EAN: 9789520445126 EAN äänikirja: 9789520445133 EAN e-kirja: 9789520445140

Onko druidista jouluvalmisteluissa enemmän hyötyä vai haittaa? Tätäkin joutuu suosikkiarkeologi pohtimaan sympaattisessa joulutarinassa. Järkevä Ruth Galloway ei ole koskaan piitannut joulusta, mutta tyttären takia hän päättää yrittää: on hankittava ensimmäistä kertaa joulukuusi. Tehtävä osoittautuu odotettua vaikeammaksi, ja ennen kuin kuusta päästään koristelemaan, on Ruthin ratkaistava kadonneen muinaisesineen arvoitus.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

Kannen suunnittelu: HELENA HAMMARSTRÖM

NINNI SCHULMAN

Toimittaja ja kirjailija NINNI SCHULMAN (s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta. Schulman asuu Tukholmassa ja nauttii kesistä lapsuutensa maisemissa Värmlannissa.

Juhlimaan tulkaa Jouluidylli särkyy Hagfors-sarjan viimeisessä osassa. MARRASKUU

Dagen är kommen Suom. Iina Quist 600 s. | 84.2 EAN: 9789520437503 EAN äänikirja: 9789520442637 EAN e-kirja: 9789520442644

40

Ninni Schulmanin suosittu sarja toimittaja Magdalena Hanssonista ja pikkukaupungin poliiseista päättyy tarinaan haavoittuvuudesta, katumuksesta ja elämästä, joka perustuu valheille. Joulu lähestyy, ja lapsiperhe ajaa kohti isovanhempien kotia Hagforsissa. Perheen äitiä kalvaa levottomuus: miksi kukaan ei vastaa puhelimeen? Perillä kauhea totuus paljastuu: vanhukset on surmattu. Poliisit Christer Berglund ja Petra Wilander epäilevät ensin, että kyseessä on pieleen mennyt ryöstö, mutta vähitellen alkaa paljastua yhä epämiellyttävämpiä asioita. Sairauslomalta palannut Magdalena Hansson hyppää keskelle Hagforsia ravistelevaa murhatapausta, joka johtaa ihmismielen pimeälle puolelle.


© CAROLINE ANDERSSON

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

MARIA ADOLFSSON

Syöksyvirtaus Doggerland on dekkarimaailman kiinnostavin matkakohde!

MARIA ADOLFSSON (s. 1958) on tukholmalainen kirjailija ja viestinnän ammattilainen. Hänen huippusuosittu Doggerland-sarjansa sijoittuu kuvitteelliseen saarivaltioon Pohjanmerelle, Skandinavian ja Ison-Britannian välimaille. Sarjan lumous perustuu paitsi Doggerlandin ainutlaatuiseen miljööhön myös sen äkkiväärään päähenkilöön, komisario Karen Eiken Hornbyyn. Sarjaa on myyty yksin Ruotsissa yli 330 000 kappaletta.

Suolaisenmakeaa murhaviihdettä tarjoilevan Doggerland-sarjan viidennessä osassa suosikkikomisario on rituaalimurhaajan jäljillä.

SYYSKUU

Komisario Karen Eiken Hornby joutuu palaamaan töihin kesken hoitovapaan, kun puiston suihkulähteestä löytyy merkilliseen asentoon jätetty teinitytön ruumis. Vastentahtoisen Karenin mielialaa ei varsinaisesti paranna se, että hänen työparikseen määrätään oudosti käyttäytyvä Astrid Nielsen. Kun toisenkin nuoren ruumis sitten löytyy, alkavat hälytyskellot soida. Ehtiikö murhaaja iskeä uudestaan – ja onko kyseessä sama henkilö, joka on ryhtynyt salakuvaamaan Karenin perhettä?

Fallvind Suom. Terhi Vartia 400 s. | 84.2 EAN: 9789520443290 EAN äänikirja: 9789520445065 EAN e-kirja: 9789520445041

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41


UUSI BRIDGERTON & ROKESBY -SARJA VIE TAKAISIN BRIDGERTONIN MAAILMAAN! Jäitkö ikävöimään Bridgertonin sisarusten romanttisia kiemuroita ja hauskaa sanailua? Huippusuositun Julia Quinnin Bridgerton & Rokesby -sarja kertoo Bridgertonien naapureina asuvan Rokesbyn perheen veljessarjasta 1700-luvulla, Bridgertonin sisarusten vanhempien nuoruusaikaan. Kansien suunnittelu: JARKKO HYPPÖNEN

JULIA QUINN

Bridgerton & Rokesby 1

Neiti Bridgerton Kipinöivä kohtaaminen. Sarjan aloittaa vanhin veljeksistä, George, joka joutuu napit vastakkain itsepäisen Billie Bridgertonin kanssa. Billie Bridgerton on aina tiennyt, että tuleva aviomies on joku Rokesbyn veljeksistä. Hovimiehet eivät Billietä kiinnosta, joten puoliso saa kaikin mokomin löytyä naapurista, kunhan ei ole tylsä ja jäykkä George. Kun harkitsematon Billie joutuu hankalaan tilanteeseen, osuu pelastajaksi tietenkin juuri ärsyttävä George. Kipinät sinkoilevat vanhojen vihollisten kohdatessa tiluksilla ja tanssisaleissa.

LOKAKUU

Because of Miss Bridgerton | Suom. Siiri Hornsby | 84.2 | EAN äänikirja: 9789520443511 | EAN e-kirja: 9789520443528

JULIA QUINN

Bridgerton & Rokesby 2

Yllätysvaimo

Sodassa ja rakkaudessa on kaikki sallittua. Sarjan toisessa osassa vierailla mailla haavoittunut Edward menettää muistinsa mutta saa tilalle vaimon. Cecilia Harcourt on lähtenyt uhkarohkeasti Amerikkaan etsimään sodassa kadonnutta veljeään. Thomas-veljen sijasta Cecilia löytää tämän ystävän Edward Rokesbyn vakavasti haavoittuneena ja päättää hoitaa miehen terveeksi. Siihen vaaditaan vain yksi pikkuinen valhe: Cecilia joutuu vannomaan olevansa Edwardin puoliso. Hetken kaikki sujuu hyvin, mutta sitten Edward palaa tajuihinsa eikä tunnista vaimoaan.

LOKAKUU

The Girl with the Make-Believe Husband | Suom. Arttu Hägg | 84.2 | EAN äänikirja: 9789520443535 | EAN e-kirja: 9789520443542

42


Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON

BRIDGERTON-SARJAN PÄÄTÖSOSA NYT KIRJANA

JULIA QUINN

Väärä sulhanen Rakkauden harhateillä. Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800-luvun alun Englannissa. Sarjan viimeisessä osassa sympaattinen Gregory Bridgerton haluaa rakastua – mutta kehen? Gregory Bridgerton on sisarussarjansa viimeinen naimaton jäsen, ja hän on valmis rakastumaan. Suorastaan päätä pahkaa. Kohtaaminen ihanan Hermionen kanssa saa Gregoryn lähes järjiltään, mutta lähestymiseen tarvitaan Hermionen ystävättären Lucyn apua. Lucy on turvallisesti kihloissa, mutta miten käy kun Gregory havahtuu pohtimaan, kuka todella olisikaan hänen unelmiensa nainen.

ELOKUU

On the Way to the Wedding | Suom. Siiri Hornsby 390 s. | 84.2 | EAN: 9789520441135

© ROBERTO FILHO

Romanttisen pukudraaman huippusarja Bridgerton on suurmenestys Netflixissä. Lue tai kuuntele nyt koko sarja! Yhdysvaltalainen JULIA QUINN (s. 1970) opiskeli taidehistoriaa Harvardissa ja päätti sen jälkeen ryhtyä lääkäriksi. Hän ehti kuitenkin saada kustannussopimuksen ennen opintojensa alkua. Quinnin romanttiset historialliset romaanit, joista tunnetuin on Bridgertonsarja, ovat maailmanmenestyksiä. Bridgerton-kirjoihin perustuva tv-sarja on Netflixin historian katsotuimpia.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43


LAURA JANE WILLIAMS (s. 1986) on englantilainen kirjailija, joka on opiskellut luovaa kirjoittamista ja toiminut aikakauslehden deittikolumnistina. Laura Jane eli pitkään diginomadin elämää ympäri maailmaa ja kirjoitti juttuja muun muassa Cosmopolitaniin, BuzzFeediin ja The Guardianiin. Hänen kirjojaan on käännetty yli 10 kielelle. Etsintäkuulutus on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa, ja siitä on parhaillaan tekeillä myös tv-sarja.

© ALEXANDRA CAMERON

HEINÄKUU

LAURA JANE WILLIAMS

Etsintäkuulutus Tosirakkaus ei ole kuollut – se on vain vähän myöhässä tänä aamuna.

44

Our Stop Suom. Laura Liimatainen 380 s. | 84.2 EAN: 9789520439255 EAN äänikirja: 9789520439293 EAN e-kirja: 9789520439309

Raikas ja kepeä romanttinen tarina satunnaisista kohtaamisista ja tosirakkauden voimasta. Täydellinen kesälomakirja Beth O’Learyn ja Jenny Colganin hengessä! Daniel matkustaa töihin samalla metrolla joka aamu. Samassa vaunussa on myös Nadia – ainakin silloin, kun torkuttaminen tai viininjuonnin verot eivät estä ajoissa olemista. Eräänä aamuna Nadia huomaa Etsintäkuulutuksia-palstalla ilmoituksen, jossa tuntemattomaan naiseen metrossa ihastunut mies pyytää naista treffeille. Naisen kuvaus kuulostaa erehdyttävästi Nadialta… Alkaa palstan kautta käytävä kuuma kirjeenvaihto. Mutta rakkaus on aina haastavaa, erityisesti suurkaupungeissa. Nadian ja Danielin elämät limittyvät, mutta kohtaavatko he koskaan?


Kannen suunnittelu: HILLA SEMERI

ANNIE DARLING asuu Lontoossa pikkiriikkisessä, kirjoja pursuavassa asunnossa. Hän rakastaa rakkausromaaneja sekä kissaansa Mr Mackenzieta. Ylpeyttä ja ennakkoluuloa Bloomsburyn kirjakaupassa on itsenäinen jatko-osa Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa -teokselle. Hauskassa ja romanttisessa sarjassa seurataan elämää ja ihmissuhteita lontoolaisessa kirjakaupassa. Täydellistä viihdettä kaikille Lucy Diamondin ystäville!

ANNIE DARLING

Ylpeyttä ja ennakkoluuloa Bloomsburyn kirjakaupassa Yksi nainen, kaksi valepoikaystävää, aikamoinen sotku. SYYSKUU

True Love at the Lonely Hearts Bookshop Suom. Saara Pääkkönen 420 s. | 84.2 EAN: 9789520431648 EAN äänikirja: 9789520441913 EAN e-kirja: 9789520441920

Ihastuttavan Bloomsburyn kirjakauppa -sarjan toinen osa! Introvertti kirjakauppias Verity Love ajautuu feikkisuhteeseen, jossa on vain yksi sääntö: rakastua ei saa. On yleisesti tunnustettu tosiasia, että naimaton nainen, jolla on valepoikaystävä, on välttämättä parisuhteen tarpeessa. Vai onko sittenkään? Verity Love on oikein tyytyväinen elämäänsä sinkkuna. Vapaa-aikansa hän viettää Jane Austenin romaanit seuranaan, ja sokkotreffit hän välttää keksimänsä poikaystävän avulla. Kun huijaus on lähellä paljastua, Verity joutuu improvisoimaan ja esittelee tuntemattoman miehen poikaystävänään. Päätös ajaa hänen hallitun elämänsä kaaokseen: uusi valepoikaystävä nimittäin sattuu itse olemaan valetyttöystävän tarpeessa… Mitä Jane Austen tällaisesta tilanteesta sanoisi?

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45


© SYLVIE ROSOKOFF

Kannen suunnittelu: COLLEEN REINHART

N INE IEL SSA K E N LO OM TU SU ANSI K

CASEY MCQUISTON

CASEY MCQUISTON on Louisianasta kotoisin oleva kirjailija, joka asuu New Yorkissa Peppernimisen koiransa kanssa. Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä on hänen ensimmäinen teoksensa. Kirjan ilmestymisvuonna lukijat äänestivät sen paitsi vuoden parhaaksi rakkausromaaniksi myös parhaaksi esikoisromaaniksi Goodreads Choice Awards -kilpailussa. Kirja on käännetty lähes 30 kielelle ja siitä on tekeillä elokuva.

Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä Kansainväliset suhteet ovat nyt seksikkäämpiä kuin koskaan. LOKAKUU

Red, White And Royal Blue Suom. Johanna Auranheimo 460 s. | 84.2 EAN: 9789520441999 EAN äänikirja: 9789520442002 EAN e-kirja: 9789520442019

46

Mitä tapahtuu, kun Yhdysvaltain presidentin poika ja Englannin prinssi rakastuvat? Modernin romanssikirjallisuuden uusi tähti Casey McQuiston on kirjoittanut vuosikymmenen herkullisimman rakkaustarinan! Alex Claremont-Diazin äiti pyrkii toiselle presidenttikaudelle, eikä virheisiin ole varaa. Kun Alex sitten aiheuttaa skandaalin sössimällä Englannin kruunupäiden häissä, vahinkojenhallinta vaatii äärimmäisiä tekoja: Alexin on teeskenneltävä ystävyyttä vihaamansa prinssi Henryn kanssa. Teeskentely johtaa kuitenkin todellisiin tunteisiin, ja pian kaikkien osapuolten on päätettävä, ovatko he valmiita tekemään historiaa. Lämmin, hulvaton ja samastuttava tarina parisuhteesta ja perheestä ajassa, jolloin politiikka on tärkeämpää kuin koskaan ja rakkaus, no, se on yhä maailmoja mullistavaa.


Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON

© DAVID FISHER

AMANDA HELLBERG (s. 1973)

AMANDA HELLBERG

Krinoliinijoulu Säkenöiden roihuava historiallinen romanssi.

varttui pikkuruisessa Varnhemin kylässä Ruotsissa. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Oxfordissa, missä syntyi myös Krinoliinijoulu. Hellbergin ensimmäinen historiallinen jouluromanssi aloittaa vahvatunnelmaisen Joulu Ulltunassa -sarjan, joka sijoittuu kuvitteelliseen ruotsalaiskylään.

Paronin joulutanssiaisten lähestyessä Mollbergan kartanossa leijailee makeisten tuoksun lisäksi odottamattomia tunteita. Vastustamattoman romanttinen periodidraama 1800-luvun Ruotsista on kuin tehty Brontën siskosten ja Bridgertonin faneille. Ulltunassa paukkuu pakkanen, mutta karamellinkeittäjätär Lovisa Lind aikoo Amerikkaan, pakoon pikkukylän ankeutta ja salattua menneisyyttään. Kun leskeksi jäänyt paroni von Drever tarvitsee ikimuistoisen konvehti- ja suklaakattauksen joulutanssiaisiinsa, ei Lovisa kuitenkaan voi jättää makeispuotia pulaan. Mutta mistä kumpuaa selittämätön vetovoima hänen ja paronin välillä? Voiko säätyä katsoa läpi sormien rakkauden takia? Konvehtien keskellä käy selväksi ainakin se, että muillakin on synkän salaperäinen historiansa.

LOKAKUU

Jul i krinolin Suom. Nina Mäki-Kihniä 350 s. | 84.2 EAN: 9789520443597 EAN äänikirja: 9789520443610 EAN e-kirja: 9789520443603

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47


TIETOKIRJALLISUUS

” MAHDOLLISUUS TEHDÄ NÄITÄ ASIOITA ON VIIMEINEN, MINKÄ UHRAISIN, KOSKA SE TARKOITTAISI OMAN ITSENI UHRAAMISTA. SILLOIN EN OLISI ENÄÄ MINÄ.”

Kannen suunnittelu: MR. LORDI

SYYSKUU

700 s. | 99.1 EAN: 9789520430252 EAN äänikirja: 9789520430276 EAN e-kirja: 9789520430269

48


© EERO KOKKO

Lordiary

© KAISA SIRÉN

MARIA JYRKÄS, MR. LORDI

MR. LORDI on Lordin perustaja, laulaja, säveltäjä sekä yhtyeen visuaalisen ilmeen luoja. Vuodesta 2002 lähtien yhtye on julkaissut 17 albumia ja kiertänyt maailmaa useilla pitkillä kiertueilla. MARIA JYRKÄS on journalisti, kirjailija ja media-alan yrittäjä. Hänen esikoisteoksensa Muutoksen matkaopas ilmestyi vuonna 2020.

Uskomaton menestystarina Mr. Lordin omin sanoin. Miten rovaniemeläispoika loi kansainvälisen suursuosion saavuttaneen menestystarinan? Lordiary on väkevä, kertojansa kuuloinen tarina oman vision tinkimättömästä toteuttamisesta, taiteellisen vapauden puolustamisesta ja pikkutarkasta uurastuksesta. Matka on ollut värikäs, rikas ja täynnä ylä- sekä alamäkiä. Lopputuloksena on uniikki elämäntyö Lordi, jonka ympärille on kasvanut vankka ihailijakunta ympäri maailman.

TIETOKIRJALLISUUS 49


HUHTIKUU

Renegades – Born in the USA Suom. Ilkka Rekiaro 320 s. | 99.1 EAN: 9789520443016 EAN e-kirja: 9789520444976 Kannen suunnittelu: CHRISTOPHER BRAND

50


© 2020 ROB DEMARTIN

BARACK OBAMA, BRUCE SPRINGSTEEN

Renegades – Born in the USA New York Times -bestseller nyt myös suomeksi! Renegades – Born in the USA on vilpitön, paljastava ja viihdyttävä presidentti Barack Obaman ja legendaarisen muusikko Bruce Springsteenin vuoropuhelu. Kirjassa kolutaan kaikkea heidän alkuperätarinoistaan ja uraa määrittävistä hetkistään Yhdysvaltojen polarisoituneeseen politiikkaan ja siihen, miten amerikkalainen unelma ja amerikkalainen todellisuus etääntyvät yhä kauemmaksi toisistaan. Runsaan kuvituksen ja harvinaisen arkistoaineiston täydentämä teos on vangitseva ja silmää hivelevä muotokuva kahdesta epäsovinnaisesta Yhdysvaltain lähihistorian merkkihenkilöstä, jotka miettivät keinoa yhdistää omakohtaiset merkityksen, identiteetin ja yhteisöllisyyden etsintänsä itse Amerikan tarinaan.

BARACK OBAMA oli Yhdysvaltojen 44. presidentti. Hänet valittiin vuonna 2008 ja hän palveli kaksi virkakautta. Hän on kirjoittanut kolme New York Times -bestselleriä, Unelmia isältäni, Rohkeus toivoa ja Luvattu maa. Presidentti Obamalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2009. Hän asuu Washingtonissa vaimonsa Michellen kanssa. Heillä on kaksi tytärtä, Malia ja Sasha.

Obama ja Springsteen tapaavat äänitysstudiossa, jossa on kymmeniä kitaroita, ja käyvät ainakin kerran kruisailemassa avoCorvettella. He keskustelevat avioliitosta ja isyydestä, rotukysymyksestä ja maskuliinisuudesta, houkutuksesta lähteä tien päälle ja vastaavasti kotiinpaluun vetovoimasta. He vertailevat mieluisimpia protestilaulujaan, kaikkien aikojen inspiroivimpia amerikkalaisia sankareitaan ja paljon muuta. Keskusteluissa he paljastavat myös kautta uransa kokemansa voimakkaan halun – ja sen ajoittain vaatiman hinnan – kertoa isompaa ja todempaa Amerikan tarinaa ja tutkailevat sitä, miten heidän pirstoutunut maansa voisi löytää tiensä takaisin yhtenäisyyteen ja globaaliin johtajuuteen.

BRUCE SPRINGSTEEN on nimetty Rock and Roll Hall of Fameen ja Songwriters Hall of Fameen. Hän on voittanut 20 Grammya, parhaan laulun Oscarin, Tony-palkinnon ja Kennedy Center Honorin. Springsteen on kirjoittanut New York Times -bestsellerin Born to Run ja sai 2016 Presidential Medal of Freedomin. Hän asuu perheensä kanssa New Jerseyssä.

TIETOKIRJALLISUUS 51


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

PEKKA LAINE tunnetaan Ylen radioäänenä ja

PEKKA LAINE, TOMMI E. VIRTANEN

laaja-alaisena journalistina, jonka Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi -dokumenttisarjat ovat palkittuja kokonaisuuksia. Laine käyttää kitaroissaan hiottuja kieliä. TOMMI E. VIRTANEN on journalisti, joka on tunnettu musiikkiaiheisista dokumenteistaan ja tietokirjoistaan. Virtanen nauttii Dynacord Echocord -nauhakaikunsa avaruushurinasta.

Suomalaiset sähkökitaristit Kiehtova sukellus suomalaisen populaarimusiikin sukupolviin. Kotimaisen kitaristikunnan kova ydinjoukko kertoo kokemuksen ja näkemyksen kautta omasta suhteestaan sähkökitaraan. Soittajat avaavat kirjassa esteettistä maailmaansa ja musiikillisen ajattelunsa ydintä.

52

ELOKUU

350 s. | 99.1 EAN: 9789520435400 EAN äänikirja: 9789520435424 EAN e-kirja: 9789520435417

Tämä kirja kertoo taiteilijamuotokuvien kautta, miksi kitara kiehtoo yhä uusia sukupolvia. Albert Järvisen, Jukka Tolosen ja Heikki Laurilan kautta päästään kitaran nykyisyyteen. Laaja kirjo kitaristiässiä metallista jazziin ja bluesista rock ’n’ rolliin esittäytyy. Esa Pulliainen, Dave Lindholm, Jukka Orma, PK Keränen, Erja Lyytinen, Alexi Laiho ja Timo Kämäräinen ovat kitaroineen olennaisella tavalla muokanneet meitä ympäröivää soivaa todellisuutta ja jättäneet puumerkkinsä suomalaisen populaarimusiikin äänimaisemaan.

Esikuvien, vaikutteiden antajien ja tyylillisten perillisten muodostama verkosto liittää heidät samalla osaksi laajempaa ja syvempää tarinaa. Heidän muusikkomuotokuvansa piirtävät ajallisen kaaren sähkökitaran haparoivista mutta vimmaisista pioneerivuosista monisyiseen nykyhetkeen, jossa kitara soi lukemattomilla eri sävyillä.


© NICOL BIESEK

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

STEPHANIE LANDIN tekstejä on julkaistu muun muassa The New York Timesissa, The Washington Postissa, The Atlanticissa ja The Guardianissa. Hänen tuotantonsa käsittelee etenkin yhteiskunnallista ja taloudellista oikeudenmukaisuutta.

SYYSKUU

STEPHANIE LAND

Palveluksessanne DUUNARIÄIDIN SELVIYTYMISTAISTELU

New York Times -bestseller – tuttu myös Netflix-sarjana Maid. Stephanie Landin raastava ja omakohtainen tarina vuosista, joina hän siivosi Yhdysvaltain yläluokan koteja ja seurasi hiljaa sivusta asiakkaidensa voittoja, tragedioita ja syvimpiä salaisuuksia.

Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive Suom. Markus Juslin 280 s. | 99.1 | EAN: 9789520443078 EAN äänikirja: 9789520443092 EAN e-kirja: 9789520443085

Stephanie Landin unelmat yliopisto-opinnoista ja kirjailijaksi tulemisesta murenivat, kun kesäinen suhde teki hänestä yksinhuoltajan. Toimeentulo oli yhtä kituuttamista, mutta Stephanie oli päättänyt luoda perheelleen paremman elämän. Hän siivosi päivisin, opiskeli verkossa iltaisin ja suoritti college-tutkinnon. Samalla hän kirjoitti omasta todellisuudestaan: elämästään ruokakupongeilla, hallituksen tukiohjelmista, joiden kautta hädin tuskin järjestyi asuinpaikka, ja välinpitämättömistä virkamiehistä, jotka saivat hänet häpeämään vähäisiäkin avustuksia. Ennen kaikkea hän kirjoitti siitä, miten vaikeaa köyhän on tavoitella amerikkalaista unelmaa.

Palveluksessanne on Stephanien tarina, muttei ainoastaan hänen. Se on innoittava osoitus ihmismielen rohkeudesta, päättäväisyydestä ja äärimmäisestä vahvuudesta.

TIETOKIRJALLISUUS 53


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

PAULI AALTO-SETÄLÄ

PAULI AALTO-SETÄLÄ

Sovittelija

on kokenut muutosjohtaja, luennoija ja tietokirjailija, joka on valmistunut työyhteisösovittelijaksi ja toimii muutosjohtamisen työelämäprofessorina. Hän on raportoinut, selvittänyt ja aiheuttanut konflikteja yli 30 vuotta.

© LARI JÄRNEFELT

KUINKA RATKOA RIITOJA (TYÖ)ELÄMÄSSÄ

Sovittelu on neuvottelutaidon musta vyö.

Sovittelija-kirjan opit ja esimerkit auttavat ketä tahansa pärjäämään konfliktitilanteissa ja ymmärtämään osapuolia paremmin.

LOKAKUU

Tämä käytännönläheinen kirja auttaa onnistumaan haastavissa tilanteissa, kuten yhteistoimintaneuvotteluissa tai perheriidassa. Taitava neuvottelija neuvottelee itsensä hankalasta tilanteesta eroon, mutta sovittelutaitoinen pääsee pidemmälle: palauttaa kriisiytyneen suhteen ennalleen ja tekee maailmasta sopuisamman paikan.

250 s. | 36.13 EAN: 9789520442712 EAN äänikirja: 9789520442736 EAN e-kirja: 9789520442729

54

Sovittelua tarvitaan enemmän kuin koskaan. Yritysten, perheiden ja yhteiskunnan ongelmat ovat lähes aina ihmisten välisiä konflikteja. Jo huono ilmapiiri tulee työpaikoilla kalliiksi.


© LAURA MALMIVAARA

Kannen suunnittelu: JARKKO HYPPÖNEN

MARJAANA TOIMINEN on johdon

MARJAANA TOIMINEN

konsultti, entinen toimitusjohtaja ja päätoimittaja, joka työskentelee Ellun Kanoissa. Toiminen on tehnyt työn murrokseen ja ammatilliseen identiteettiin liittyviä valmennuksia, podcasteja, kolumneja ja raportteja.

Hyppy

TYÖN ARVAAMATON TULEVAISUUS JA UUDET MAHDOLLISUUDET

Opas tuntemattomaan työelämään.

Omakohtainen, tarttuvasti kerrottu kokonaiskuva työn murroksesta ja keinoista selvitä kasvavan epävarmuuden aikakaudesta.

LOKAKUU

Kirja purkaa työelämän tulevaisuuteen liittyvät pelot ja myytit ja opastaa konkreettisin esimerkein, miten omaa ”tulevaisuuskestävyyttään” voi kukin kehittää. Missä tahansa työssä oman ammatillisen identiteetin ravistelu on olennaisin taito työn murroksessa selviytymiseen. Hämmästyttävät tositarinat arvaamattomista käänteistä ja uusien polkujen löytämisistä tarjoavat välineitä uudessa työelämässä menestymiseen.

250 s. | 36.13 EAN: 9789520441272 EAN äänikirja: 9789520441302 EAN e-kirja: 9789520441289

Miten luovia tulevaisuuden työelämässä, kun digitaalisuus tekee monet työtehtävät tarpeettomiksi, työntekijöiltä vaaditaan aiempaa vahvempaa itseohjautuvuutta ja etätyöstä tulee uusi normi? Miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan työpaikkoihin ja miksi keskiluokkainen työ häviää?

TIETOKIRJALLISUUS 55


SYYSKUU

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

| 350 s. | 99.1 EAN: 9789520441432 EAN äänikirja: 9789520441456 EAN e-kirja: 9789520441449

HARRI HALME on urheilun, tapahtumien, me-

Manageri

MITEN TEHTIIN RAHAA, JULKISUUTTA JA MENESTYSTARINOITA

Kiehtova kurkistus urheilumaailman kulisseihin. Harri Halme on urheilun, tapahtumien, median ja politiikan moniottelija, joka on auttanut useiden suomalaisten urheilijoiden nousua lajinsa kansainväliselle huipulle ja arvokisamenestykseen. Hänen suorapuheinen muistelmateoksensa sopii myös markkinointioppaaksi joukkueille, yksilöurheilijoille ja heidän perheilleen, jotka miettivät, mistä löytyisi nostetta, resursseja ja tukea.

56

Halme kertoo, kuinka hänen suojateistaan Kaisa Mäkäräinen, Petra Olli, Pekka Koskela, Olli-Pekka Karjalainen, Sari Multala, Ari-Pekka Liukkonen ja Aki Parviainen kasvoivat menestyjiksi. Halme on rakentanut Paavo Nurmi Gamesista palkitun kansanjuhlan ja konseptin, ollut tuottajana MTV3:n huippusuositussa Elixir-ohjelmassa ja perinteisessä yleisurheilun Ruotsi-ottelussa sekä tehnyt kymmeniä vaalikampanjoita urheilutaustaisille kärkipoliitikoille. Kirja on myös kasvutarina Lahden betonilähiössä Liipolassa vaatimattomissa oloissa kasvaneesta pojasta, intohimosta urheiluun sekä Halmeen kyvystä ja rohkeudesta luoda uudenlaista kulttuuria ja tuotteita urheilijoiden ja tapahtumien managerointiin. ”En tiedä, olisiko minusta tullut roisto, linnakundi tai muuten vaan deeku ilman urheilua”, Halme tunnustaa.

© LARI JÄRNEFELT

HARRI HALME, ARI PUSA

dian ja politiikan moniottelija, joka on auttanut useiden suomalaisten urheilijoiden nousua lajinsa kansainväliselle huipulle ja arvokisamenestykseen. ARI PUSA on Suomen kokeneimpia urheilutoimittajia. Hän on ollut Helsingin Sanomien toimittajana lukuisissa eri lajien arvokisoissa ja olympiakisoissa. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kirjat Immo Kuutsan tarina ja (yhdessä Tapio Lehtisen kanssa) Yksin seitsemällä merellä.


Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

SARI MULTALA on

TOMMI PARKKONEN

Sari Multala TYÖTÄ, MYRSKYÄ JA MYÖTÄTUULTA

Kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Sari Multala on innostava esimerkki siitä, mitä ahkera ja määrätietoinen ihminen voi saavuttaa. Maailmanmestari ja euroopanmestari Multala on 13 arvokisamitalillaan yksi 2000-luvun menestyneimmistä suomalaisurheilijoista.

kilpapurjehduksen kolminkertainen maailmanmestari, kansanedustaja, kaupungin© LARI JÄRNEFELT valtuutettu ja urheiluvaikuttaja. TOMMI PARKKONEN on pitkän linjan politiikan toimittaja, joka on ilman omaa SYYSKUU ansiotaan voittanut 300 s. | 99.1 purjehduksen Suomen EAN: 9789520441401 mestaruuden. EAN äänikirja: 9789520441425 EAN e-kirja: 9789520441418

Sarin dramaattinen tarina nosti purjehduksen kahvipöytäkeskusteluihin kautta Suomen. Ihmiset suuttuivat, kun hän ei kelvannut uransa huippuhetkillä Pekingin olympialaisiin. Purjehdusuran jälkeen Sari tanssi tv-ohjelmassa yllättävällä heittäytymiskyvyllään suomalaisten sydämiin. ”Katsokin ettet mokaa”, Sari Multalaa neuvottiin purjehdusuran alkumetreillä. Itähelsinkiläisen pursiseuran juniori ei menestynyt, eikä urheilulukionkaan ovi auennut hänelle. Hän ei luovuttanut, vaan opetteli purjehduksen kovan työn kautta, kuten kaiken muunkin elämässään. Periksiantamaton Multala kertoo kirjassa, mitä nouseminen keskinkertaisesta juniorista maailmanmestariksi, urheiluvaikuttajaksi ja kansanedustajaksi on vaatinut ja mikä on ollut menestyksen hinta.

TIETOKIRJALLISUUS 57


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

LOKAKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520441647 EAN äänikirja: 9789520441661 EAN e-kirja: 9789520441654

RIKOSYLIKONSTAAPELIN JA PALKITUN KIRJAILIJAN TRUE CRIME -TEOS SUOMEA JÄRKYTTÄNEISTÄ RIKOKSISTA JA ONNETTOMUUKSISTA.

58


© OTTO VIRTANEN

NIKO RANTSI

Rikospoliisin silmin TOSITARINOITA SUOMESTA

Rikoksia ja onnettomuuksia selvittämässä. Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi valottaa vakavia rikos- ja onnettomuustapauksia poliisin näkökulmasta. Miten tutkinta eteni, miten ratkaisu löytyi? Mikä rikokseen johti, ja millaiset olivat seuraukset? Rantsi kirjoittaa tapauksista yli kahdenkymmenen vuoden ajalta ja kolmenkymmenen vuoden poliisikokemuksella. Hän on ollut mukana Thaimaan tsunamin, Turun terrori-iskun, Hyvinkään ammuskelun, Porvoon ja Tampereen poliisien murhayritysten ja Arctic Sea -aluksen kaappauksen tutkinnassa. Moni rikos ratkeaa pitkäjänteisellä ryhmätyöllä, ja tällaiset tapaukset ovat poliisille eräänlaisia työvoittoja. Rantsin omakohtainen kokemus virkamiehen maalittamisesta ja vainoamisesta osoittaa, että myös poliisi voi joutua rikoksen uhriksi. Kirjassaan Rantsi käsittelee myös poliisien työssä jaksamista. Sitä, miten vaativien tehtävien purkukeskustelut ja post-traumatyöpajatoiminta ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana.

NIKO RANTSI on Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, uhrintunnistusyksikön jäsen ja dekkarikirjailija. Hänellä on 24 vuoden tutkintakokemus vakavasta ja väkivaltarikollisuudesta. Rantsi on julkaissut dekkarit Sinun puolestasi vuodatettu (2020) ja Kuka viereesi jää (2021), josta Rantsi palkittiin vuoden 2021 Vuoden johtolanka -palkinnolla.

TIETOKIRJALLISUUS 59


URAAUURTAVA TEOS IHMISEN PAHUUDEN JUURISTA. Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

SYYSKUU

300 s. | 14.1 EAN: 9789520432959 EAN äänikirja: 9789520432973 EAN e-kirja: 9789520432966

60


© JENNI VIRTA

LAURI NUMMENMAA (FT) on maamme johtavia aivotutkijoita. Hän toimii lääketieteellisen kuvantamisen ja mallintamisen professorina valtakunnallisessa PETkeskuksessa, jossa Nummenmaan ryhmä tutkii ja mallintaa tunteita ja aivojen toimintaa molekyylitasolta alkaen.

LAURI NUMMENMAA

Pahuus IHMISLUONNON PIMEÄ PUOLI

Miksi ihminen tekee pahaa? Uraauurtava teos kertoo siitä, miksi osa meistä luisuu arkipäiväisestä pahanteosta rikollisuuden ja väkivallan poluille. Läheisyys ja toiset ihmiset ovat meille tärkeintä maailmassa. Silti jokainen joutuu joskus konfliktiin toisten ihmisten kanssa. Kitkatilanteita syntyy, kun ihmisten tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään. Siksi taistelemme, kiusaamme ja ajamme omaa etuamme keinoja kaihtamatta. Pahuus aiheuttaa valtavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten koulukiusaamista, rasismia, parisuhdeväkivaltaa, raiskauksia ja sotia. Siitä huolimatta kukaan ei myönnä itse olevansa paha tai tahtovansa muille pahaa. Tämä kirja kertoo ihmismielen pimeästä puolesta: pahuuden biologisesta, psykologisesta sekä moraalisesta luonteesta.

TIETOKIRJALLISUUS 61


© PETRI BLOMQVIST

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

JANNE KÖNÖNEN

JANNE KÖNÖNEN

(s. 1977) on toisen maailmansodan historiaan perehtynyt toimittaja, tietokirjailija ja historiantutkija. Teoksissaan Könönen yhdistelee onnistuneesti historian suuria linjoja yksittäisiin ihmiskohtaloihin ja tapahtumiin.

Hitler ja Suomi POHJOLAN LUONNONVARAT NATSI-SAKSAN SUUNNITELMISSA

Suomen tie mitättömästä reunavaltiosta natsi-Saksan elintärkeäksi liittolaiseksi.

SYYSKUU

320 s. | 92.7 EAN: 9789520434380 EAN äänikirja: 9789520434403 EAN e-kirja: 9789520434397

Uutuuskirja kertoo, kuinka Hitler oivalsi Suomen sotilaallisen ja taloudellisen arvon. Miten Pohjolan Klondikesta tuli osa Führerin suurta unelmaa? Talvisota muutti Adolf Hitlerin käsityksen Suomesta. Kun pohjoinen pikkumaa ei joutunutkaan Neuvostoliiton vallan alle, siitä tuli tärkeä liittolainen. Hitler halusi nostaa raaka-aineiltaan rutiköyhän Saksan samalle viivalle kuin resurssijätit Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Tähän hän tarvitsi kipeästi Pohjolan luonnonvaroja, kuten rautamalmia ja nikkeliä, ja näiden mukana sotilaallisesti kyvykästä Suomea. Jatkosodan aikana Hitler raivostutti alaisensa antamalla Suomelle auliisti apua. Hän analysoi Suomen valtakeskittymiä, seurasi Pohjolan lehdistöä ja pohti mielialoja hämmästyttävän tarkkaan. Mannerheim oli hänelle Suomen tärkein johtaja. Teos antaa uuden näkökulman Hitlerin suhteesta Suomeen osana Skandinaviaa.

62


Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

© VEIKKO SOMERPURO

Historiantutkija TUOMAS HEIKKILÄ on professori Helsingin yliopistossa ja Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten entinen johtaja. Heikkilä tunnetaan keskiaikaisten käsikirjoitusten tutkijana ja monitieteisten tutkimusmenetelmien kehittäjänä. Lallin arvoitus on kiehtonut Heikkilää siitä lähtien, kun hän julkaisi mittavan tutkimuksen pyhästä Henrikistä.

TUOMAS HEIKKILÄ

Lalli

KANSALLISMURHAAJAN MUOTOKUVA

Alussa olivat jää, kirves ja Lalli.

Kansallismurhaaja Lalli saa viimein oman historiansa. Palkitun historioitsijan uusin teos johdattaa suomalaisuuden alkuhämäriin. Suomen luomiskertomuksen mukaan Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä 1150-luvulla. Onko tarina kuitenkaan totta? Kuka Lalli oikeastaan oli – ja mitä hänestä tiedämme?

SYYSKUU

200 s. | 92.2 EAN: 9789520445447 EAN äänikirja: 9789520445461 EAN e-kirja: 9789520445454

Lalli on elänyt suomalaisten mielissä keskiajalta 2020-luvulle. Häntä on kirottu kylmäverisenä murhaajana ja ihailtu kotiaan puolustaneena kansallissankarina. Lallin kohtaa uskon ja tiedon rajamailla, kansanperinteessä, kulttuurissa, taiteessa ja somessa. Kansallispahiksen vuosisatainen tarina on kertomus suomalaisuudesta ja sen rakentamisesta – meistä ja muista.

TIETOKIRJALLISUUS 63


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © VEIKKO SOMERPURO

MARKKU HENRIKSSON on Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell-Douglas-professori emeritus ja Tampereen yliopiston Yhdysvaltain ja Kanadan tutkimuksen dosentti. Hän on alusta alkaen ollut mukana myös Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen toiminnassa. Henrikssonin teos Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia oli ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia -palkinnon saajaksi vuonna 2021.

ELOKUU

MARKKU HENRIKSSON

Melkein valittu kansa YHDYSVALTALAISET JA HEIDÄN ALUEELLISET KULTTUURINSA

Pysyvästi ajankohtaista tietoa. Monimuotoisuus on rikkaus, mutta myös monien vastakkainasettelujen ja eripuran lähde. Tietokirja kartoittaa Yhdysvaltain eri kansakuntien ja kulttuuripiirien historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

64

400 s. | 98.312 EAN: 9789520441319 EAN äänikirja: 9789520441333 EAN e-kirja: 9789520441326

Yhdysvaltoja on kutsuttu sulatusuuniksi, jossa eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset sulautuvat yhdeksi ja samaksi ”roduksi”, yhdysvaltalaisiksi. Tällaista yhteensulautumista ei kuitenkaan ole koskaan tapahtunut, eikä ”yhdysvaltalaista ihmistä” ole syntynyt. Yhdysvallat on yksi maa, mutta sen sisällä on monia erilaisia alueellisia kulttuureja. Jokaisella osavaltiollakin on omat erikoispiirteensä. Vahva ideologia ja mytologia pitävät maan kuitenkin koossa. Monista erilaisuuksistaan huolimatta yhdysvaltalaiset ovat yhdessä vallanneet Lännen, voittaneet intiaanit, nujertaneet natsit ja padonneet kommunismin. Monien mielestä Luoja on valinnut, sallimus määrännyt ja kohtalo kutsunut heidät tähän tehtävään. Markku Henriksson kuljettaa lukijan varmoin ottein läpi Yhdysvaltain kulttuurialueiden ja kansakuntien kiehtovan kirjon.


Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN © JARNO LINDHOLM

KATLEENA KORTESUO on palkittu tietokirjailija, joka on tehnyt yli 40 kirjaa viestinnästä, yhteiskunnasta ja historiasta. Hänen kirjansa tunnetaan konkreettisista esimerkeistä ja nasevasta kielenkäytöstä. Katleena on myös viestinnän kouluttaja, tunnettu seminaaripuhuja ja yhteiskunnallinen bloggaaja, jonka missiona on parantaa julkisen viestinnän selkeyttä ja saavutettavuutta.

KATLEENA KORTESUO

Journalismin kuolema MITÄ MEDIALLE OIKEIN TAPAHTUI?

Pelastetaan journalismi – ja yhteiskunta! Merkittävä yhteiskunnallinen tietokirja käy läpi journalismin muutoksen vaihe vaiheelta ja korostaa puolueettoman journalismin merkitystä yhteiskunnan polarisaation vastalääkkeenä. Journalismin tarkoitus on levittää puolueetonta tietoa. Me haluamme tietää, mitä Suomessa ja maailmalla on tapahtunut, millaisia ilmiöitä ja yhteiskunnallisia liikkeitä on meneillään ja mitä poliitikot ja mielipidevaikuttajat ajattelevat.

ELOKUU

300 s. | 07.1 EAN: 9789520437329 EAN äänikirja: 9789520437343 EAN e-kirja: 9789520437336

Medialla on kuitenkin meneillään identiteettikriisi. Perinteisen neutraalin journalismin haastajiksi ovat nousseet muun muassa ratkaisukeskeisyys, joka tekee journalismista yhteiskunnan suunnannäyttäjän, ja tarinakeskeisyys, joka tekee journalismista tarinankerrontavälineen ja yhden viihteen muodoista. Samalla median alkuperäinen tarkoitus – objektiivisuus, puolueettomuus ja neutraalius – on muuttunut pelkäksi taustahälyksi. Tutkimusten mukaan suomalaiset luottavat mediaan vähemmän kuin ennen. Tästä on seurauksena ikäviä asioita: yhteiskunta polarisoituu, ja valemediat ja huijaussivustot kukkivat. Vähäinen luottamus mediaan ei silti koskaan ole lukijoiden vika, vaan median itsensä vika. Mitä on tehtävissä, jotta luottamus palautuisi?

TIETOKIRJALLISUUS 65


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

IRJA ASKOLA on teologi ja piispa emerita. Hän oli Suomen ensimmäinen naispuolinen piispa ja toimi Helsingin hiippakunnan piispana vuosina 2010–2017. HELI PRUUKI on teologian tohtori ja psykoterapeutti, joka on kirjoittanut yleistajuisia tietokirjoja tunteiden kohtaamisesta sekä perheen ihmissuhteista. Pruuki on kirjoittanut kirjoja myös lapsille.

HELI PRUUKI

Sydänten piispa Irja Askola Rakastetun piispan tarina.

LOKAKUU

250 s. | 99.1 EAN: 9789520437183 EAN äänikirja: 9789520437206 EAN e-kirja: 9789520437190

66

Muistelmateos vie syvälle Irja Askolan elämään ja kokemuksiin ja raottaa hänen ajattelunsa taustoja. Kuinka karjalaisesta pikkutytöstä, yksinhuoltajaäidin tyttärestä kehittyi naisten ja vähemmistöjen oikeuksien puolustaja, tarkkanäköinen runoilija ja kansan rakastama, syvällinen teologi? Miten elämä johdatti Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi piispaksi, ja millainen tie lasikaton läpi oli? Teoksessa Irja Askola kertoo vihkimysjuhlan riemukkaista tunnelmista, syövän sairastamisen syövereistä, ahdistuksesta äidin haudan äärellä sekä hänelle merkityksellisistä ihmisistä. Askolan omien sekä monien aikalaisten tarinoiden kautta piirtyy monipuolinen kuva hänen elämänsä käänteentekevistä kokemuksista, piispavuosien iloista ja paineista – sekä Irja Askolan persoonasta, joka on jättänyt jäljen monen ihmisen sydämeen.


© JUSSI VIERIMAA

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

NIINA JUNTTILA

Yksinäisyyden monet kasvot Yksinäisyys voi yhdistää palkittua näyttelijää, perheenäitiä ja väkivaltarikollista.

Kasvatuspsykologian professori, opetusneuvos NIINA JUNTTILA on tutkinut yksinäisyyttä eri elämäntilanteissa ja kirjoittanut kiitetyt tietokirjat Kaiken keskellä yksin (2018) ja Kavereita nolla (2015), joka oli ehdolla muun muassa Kanava-palkinnon saajaksi.

Millainen on yksinäisyyden koko kirjo? Raadollinen kokemus jättää jälkensä koko elämään, mutta siitä voi myös selvitä.

LOKAKUU

200 s. | 30.13 EAN: 9789520432751 EAN äänikirja: 9789520432775 EAN e-kirja: 9789520432768

Polut yksinäisyyteen ovat erilaisia. Yksi on jäänyt lapsuudessaan vaille turvaa, toinen pudonnut sattumalta ulos muiden kuvioista. Menestys, välinpitämättömyys tai viha voivat olla tapoja piilottaa yksinäisyys. Osa ei pääse kivusta koskaan eroon, mutta toiset selviytyvät. Haastatteluihin pohjautuva kirja auttaa ymmärtämään, miten eri tavoin ihmiset joutuvat yksin, miten sitä käsittelevät, kuinka siitä voi selvitä ja millaisia jälkiä se jättää. Yksinäisiä ja yksinäisyyksiä on monenlaisia.

TIETOKIRJALLISUUS 67


© MARKKO TAINA

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

JARI JÄRVELÄ on palkintoja ja

JARI JÄRVELÄ

ehdokkuuksia kahminut monipuolinen kirjailija, jonka teoksissa villi uteliaisuus ja kielen taituruus yhdistyvät laajaan asiantuntemukseen. Nyt hän ammentaa valoa, väriä ja makuja perheensä rakkaasta harrastuksesta, matkailusta.

Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita Herkkupaloja matkustelun nälkään.

SYYSKUU

250 s. | 40.7 EAN: 9789520441777 EAN äänikirja: 9789520441791 EAN e-kirja: 9789520441784

68

Reppureissaavan kirjailijan hyvän mielen tarinat nostavat matkakuumeen ja herauttavat veden kielelle. Mitä tapahtuu, kun halpa hotelli Cadizissa paljastuu yöllä kummitustaloksi? Kuinka korttelillinen pisalaisia valjastetaan kantamaan lastenvaunut ikkunan kautta ravintolaan? Onko ruoka parempaa kolmen tähden Michelin-ravintolassa vai piknikillä Monet’n lummelammen liepeillä? Miksi CIA:n vakooja lyöttäytyy seuraan Salvador Dalín kotitalon nurkilla Figueresissa? Jari Järvelä on matkustanut perheineen vuosia reppu selässä ympäri Eurooppaa. Tähtäimessä on usein täydellinen ruokahetki, mutta ennen kuin pöytään asti päästään, edessä on kummallisia kohtaamisia ja odottamattomia käänteitä. Järvelän matkatarinat ovat herkullisia makupaloja yrttien, oliivien ja mozzarellajuuston maisemista.


© NINA KARLSSON

Kannen suunnittelu: EEVA VÄRTÖ

JESPER BJÖRKELL HEIKKI VALKAMA

Ninja keittiössä

MATKA JAPANILAISEN RUOAN MESTARIKSI

Parasta japanilaista ruokaa. Kirjan reseptit tutustuttavat niin kokeneet kuin aloittelijatkin japanilaisen keittiön saloihin. Mukana ovat parhaat japanilaiset izakayareseptit grillatuista kanavartaista misomunakoisoon. Izakayat ovat japanilaisia kansankuppiloita, joissa syödään rennosti ja kaikenlaisia herkkuja. Ninja keittiössä on sekä keittokirja että tarina ninjakokki

SYYSKUU

200 s. | 68.2 EAN: 9789520443962 EAN äänikirja: 9789520443986 EAN e-kirja: 9789520443979

Jesper Björkellistä. Se kertoo, miten keskittymisvaikeuksista ja lukihäiriöistä kärsivästä, kiusatusta pojasta tuli ninjakokki, Shinobiravintolan perustaja ja yksi Suomen tunnetuimmista sushimestareista ja japanilaistyylisen ruoan tuntijoista. Jesper kertoo seikkailuistaan Japanissa ja siitä, miten täydellinen riisi keitetään ja mistä löytyvät maailman parhaat veitset. Ninja keittiössä avaa myös ovia 2000-luvun suomalaisravintoloiden keittiöihin, joissa epäonnistunut harjoittelija saattoi saada hyppypotkun niskaansa.

JESPER BJÖRKELL on Vantaan Hakunilassa kasvanut kokki ja keittiömestari, jota kutsutaan Suomen sushiguruksi. Monipuolisen ravintolakokemuksen ohella hän on perehtynyt japanilaiseen ruokaan ja suorittanut Japanissa sushikoulutuksen ensimmäisenä suomalaisena. HEIKKI VALKAMA on yksi Suomen arvostetuimmista Japanin-tuntijoista. Valkama on kirjoittanut japanilaisesta ruoasta useita kirjoja.

TIETOKIRJALLISUUS 69


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

PETER VRONSKY on kanadalainen tutkiva historioitsija, kirjailija ja elokuvantekijä. Hän on väitellyt Toronton yliopistosta rikosoikeuden historiasta ja vakoilusta kansainvälisissä suhteissa. Vronsky on kirjoittanut useita kirjoja, mm. rikoshistorialliset bestsellerit Serial Killers – The Method and Madness of Monsters (2004) sekä Female Serial Killers – How and Why Women Become Monsters (2007).

PETER VRONSKY

Amerikkalaiset sarjamurhaajat SYNKIMMÄT VUODET 1950 –2000

Totuus on tarua hyytävämpää.

1900-luvun jälkipuoliskolla Yhdysvalloissa koettiin ennennäkemätön sarjamurhien aalto. Miten ilmiö on selitettävissä, ja miksi se on sittemmin – toivon mukaan pysyvästi – laantunut?

HEINÄKUU

Vuosina 1950–2000 Yhdysvalloissa elettiin sarjamurhaajien ”kultakautta”. Tuona aikana heidän määränsä kasvoi räjähdysmäisesti. 1990-luvulla sarjamurhista oli tullut jo niin yleisiä, että amerikkalaiset olivat tottuneet niihin ja kohutuimpien tappajien uhrilukuja saatettiin seurata kuin urheilutuloksia.

American Serial Killers: The Epidemic Years 1950–2000 Suom. Lauri Sallamo, Heidi Tihveräinen 500 s. | 30.16 EAN: 9789520436780 EAN äänikirja: 9789520436803 EAN e-kirja: 9789520436797

70

Etsiessään syitä ilmiön voimistumiseen Peter Vronsky käy läpi poikkeuksellisimmat murhatapaukset ja kuuluisimpien sarjamurhaajien tarinat 1950-luvulta 2000-luvun alkuun, Ted Bundystä Golden State Killeriin. Samalla hän kuvaa lainvalvontaviranomaisten ja oikeuspsykiatristen yhteisöjen reaktioita sekä avaa ilmiön historiallista, sosiologista ja kulttuurista taustaa.


© JEN SISKA

Kannen suunnittelu: TIMO MÄNTTÄRI

Kalifornian Oaklandissa asuva MARY ROACH on kirjoittanut useita kansainvälisesti suuren lukijakunnan saavuttaneita tietokirjoja. Hänen kirjoituksiaan on julkaisu myös mm. National Geographicissa ja New York Times Magazinessa.

MARY ROACH

Ryövärikarhu ja murhaajapuu LUONTO IHMISEN LAKEJA RIKKOMASSA

Kun puu tekee murhan! Vastustamattoman hauska ja humaani teos luonnon ja ihmisten maailman välisistä yhteentörmäyksistä.

MARRASKUU

Fuzz: When Nature Breaks the Law Suom. Heikki Eskelinen 320 s. | 56.8 EAN: 9789520443047 EAN äänikirja: 9789520443061 EAN e-kirja: 9789520443054

Miten on toimittava, kun hirvi kuljeskelee pihapiirissä kuin kotimetsässään? Tai kun karhu yllätetään murtautumasta asuntoon? Entäpä silloin, kun puu on tehnyt murhan? Lakia rikkoneet eläimet saattoivat 300 vuotta sitten saada syytteen ja avukseen puolustusasianajajan. Nykyisin vastauksia ei etsitä lakikirjoista, vaan ne pyritään löytämään tieteen avulla. Luomakunnan ”rikoksia” ratkomaan on syntynyt erityinen monitieteinen tutkimusala, jossa tarvitaan niin ihmisen käyttäytymisen kuin eläinten ja kasvien biologian tuntemusta. Amerikan hauskimmaksi tietokirjailijaksi sanottu Mary Roach kertoo rikospaikkatutkimuksen taidonnäytteistä ja eläinten genetiikan selvittelyn hienouksista ja yhdistelee tarinaan värikkäitä esimerkkejä käytännön kokemuksista. Ongelmat nousevat useammin ihmisten kuin eläinten toiminnasta – ja ihmisten on ne toiminnassaan ratkaistava.

TIETOKIRJALLISUUS 71


Kannen suunnittelu: PETRI LATVALA

SYYSKUU

300 s. | 56.9 EAN: 9789520441616 EAN äänikirja: 9789520441630 EAN e-kirja: 9789520441623

72


ANTTI HAATAJA

Tappajat

© VEIKKO SOMERPURO

SUURPETOJEN KILPAJUOKSU RAVINTOKETJUN HUIPULLE

Ennennäkemätön kertomus suurpetojen elämästä. Miltä maailma näyttää suurpetojen silmin? Voimmeko nähdä suurpedoissa oman tulevaisuutemme? Kertomus elämästä suuren susilauman reviirillä luontokadon ja ilmastonmuutoksen myllätessä ympärillä. Ihmisen menestys lajina rakentuu ylivertaiseen kykyyn tappaa muita, mutta tarve hallinnoida ympäristöä muodostaa elämän olemassaololle valtavan uhkan. Uudella tekniikalla otetut valokuvat ovat ennennäkemätön näyteikkuna suurpetojen arkeen piilossa katseiltamme.

ANTTI HAATAJA on suurpetoihin, luontokatoon, ilmastonmuutokseen ja pohjoiseen luontoon erikoistunut tietokirjailija ja valokuvaaja. Hän sai Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon vuonna 2019 teoksesta Pohjoinen ja kunniamaininnan WWF:n vuoden luontokirjakilpailussa vuonna 2018 arvoteoksesta Tuulessa roihuaa maa.

AUKEAMAN LUONTOKUVAT © ANTTI HAATAJA

TIETOKIRJALLISUUS 73


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

MARI PIHLAJANIEMI on biologi ja toimittaja. Hänen edellinen kirjansa Linnut ja ilmasto oli vuonna 2020 ehdolla vuoden tiedekirjaksi ja sai Lauri Jäntin säätiön tunnustuspalkinnon. Elämänsä ensimmäisen naalin hän tapasi kauan sitten Huippuvuorilla. Se kaiveli takapihan roska-astiaa.

MARI PIHLAJANIEMI

Olipa kerran Pohjola TARINA KATOAVISTA LAJEISTA JA TOIVOSTA

Kertomus naalista, luontokadosta, ihmisen virheistä – ja toivosta.

Miksi naali katosi Suomesta, ja onnistuuko se palaamaan? Kuudes sukupuuttoaalto niittää satoa kaikkialla, ja pohjoisten lajien kohdalla ilmastonmuutos viimeistelee työn. Naalin tarina on monen lajin tarina.

Yhtäkkiä sitä ei enää ole.

Tietokirja katsoo luontokatoa ja ilmastonmuutosta ruohonjuuritasolta. Sieltä, missä naalien, vesikkojen, riekkojen ja ihmisten polut kohtaavat. Selviytyvätkö lajit ihmisen muuttamassa maailmassa?

Sitä, joka on aina ollut. Maisema on tyhjä. Naali, Suomen uhanalaisin nisäkäs, kantaa pienillä harteillaan painavan tarinan ihmisen muuttamasta luonnosta.

74

SYYSKUU

200 s. | 50.11 EAN: 9789520443306 EAN äänikirja: 9789520443320 EAN e-kirja: 9789520443313

Eläinten rinnalla kulkee ihmisten näkökulma: historia, lajien hävittäminen ja se, miltä luontokato tuntuu. Voiko historiasta oppia? Toisin kuin monella muulla lajilla, Pohjolan naalilla on vielä mahdollisuus. Tyhjillä tuntureilla on viime vuosina herännyt toivo. Kadonneeksi tuomitun palauttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Mutta se on mahdollista.


Kannen suunnittelu: PONTUS DAHLSTRÖM

ELOKUU

Fågeldagbok Suom. Jenni Pitkäniemi 160 s. | 58.12 EAN: 9789520431754

DAN ZETTERSTRÖM, MATS OTTOSSON

Lintupäiväkirja 2023 Hurmaava kirja lintuhavainnoille! Lintupäiväkirja 2023 on almanakka, jossa kohtaa kaksi maailmaa: oma elämäsi ja lintuhavainnot.

Lintupäiväkirjaan merkitset helposti kaiken luontoon liittyvän tiedon. Kirjaa ylös, kun kuulet mustarastaan laulavan keväällä ensimmäistä kertaa, kun ilma täyttyy laulujoutsenten huudoista tai kun naakat tummentavat taivaan viileänä lokakuun aamuna. Kirjassa esitellään joka viikko uusi lintulaji kauniin piirroskuvan ja tietotekstin kera. Sivuilla on hyvin tilaa omien lintuhavaintojen muistiinmerkitsemiselle, muille omille muistiinpanoille sekä esimerkiksi säähavainnoille.

TIETOKIRJALLISUUS 75


SYYSKUU

JUSTIN KAVANAGH

Pohjois- ja Itä-Euroopan kansallispuistot Kattava ja upein valokuvin kuvitettu kirja Pohjois- ja Itä-Euroopan kansallispuistoista! Kirja sisältää National Geographicin asiantuntijoiden kattavat esittelyt Pohjois- ja Itä-Euroopan kansallispuistoista. Kirjassa tutustutaan Euroopan henkeäsalpaavan kauniisiin maisemiin, ainutlaatuisiin kulttuuriaarteisiin sekä historiallisiin maamerkkeihin. Laaja ja inspiroiva kirja kannustaa kokemaan maailman upeimpia paikkoja uudella tavalla. Kirjassa esitellään kansallispuistojen kasvistoa, eläimistöä, historiaa sekä retkeilyreittejä. Suomen kansallispuistot ovat kirjassa mukana.

76

Complete National Parks Of Europe Suom. Heidi Tihveräinen, Jarkko Iisakka, Lauri Sallamo 330 s. | 50.11 EAN: 9789520444952 EAN e-kirja: 9789520445478


© REETTA PELLIKKA

Kannen suunnittelu: JARKKO HYPPÖNEN

REETTA PELLIKKA tunnetaan rknits-brändistä ja moderneista ja skandinaavisista neuleohjeista. Norjassa asuva Reetta on jakanut neuleitaan sosiaalisessa mediassa ja nettisivuillaan, ja hänen tavoitteenaan on luoda neuleohjeita, jotka kuka vain voi neuloa.

REETTA PELLIKKA

HELPPOJA JA AJATTOMIA NEULEOHJEITA

Raikasta skandinaavista muotia itse neuloen.

© OTTO VIRTANEN

Neulos

Neulos opastaa hitaan muodin maailmaan ja tarjoaa vaatteita ja asusteita jokaiseen vuodenaikaan. Neuloessa saa keskittyä vain yhteen asiaan ja luoda omaan tyyliin sopivia luottovaatteita. Neulo vaatekaappiisi uniikkeja, kestäviä ja ekologisia vaatteita. Itse tehty on aina muodissa ja juuri sellainen kuin haluat. Neulos sisältää parikymmentä uutta, helppoa ja minimalistista neuleohjetta. Olit sitten aloittelija tai kokeneempi neuloja, nämä ohjeet on luotu kaikille, jotka rakastavat moderneja, skandinaavisia ja yksinkertaisia neuleita. Kirjan neuleet neulotaan kotimaisista, eettisesti tuotetuista langoista.

LOKAKUU

160 s. | 65.43 | EAN: 9789520441807 | EAN e-kirja: 9789520441814

TIETOKIRJALLISUUS 77


LASTEN- JA NUORTENKIRJAT Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN, MASHA FOYA

HUHTIKUU

Майя та її мами | Suom. Eero Balk 72 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520446857 EAN äänikirja: 9789520446864 EAN e-kirja: 9789520446840

78


LARYSA DENYSENKO, MASHA FOYA

Maja ja ystävät Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen elämään. Ukrainalaisen ihmisoikeustaistelijan lempeä kuvakirja erilaisista perheistä ja lasten oikeudesta turvaan. Kirjan tuotto ohjataan lyhentämättömänä Suomen Unicefin kautta Ukrainan lasten hyväksi. Maja ja hänen luokkatoverinsa tulevat erilaisista perhetaustoista, mutta he ovat kaikki ystäviä keskenään. Sofian isä on kadonnut taisteluissa Venäjää vastaan. Toisen Sofian vanhemmat eivät voineet saada lasta, mutta he saivat lahjasoluja, joilla Sofia syntyi. Aksana elää isänsä kanssa, koska hänen äitinsä on kuollut. Krystyna asuu mumminsa luona, koska hänen vanhempansa ovat töissä ulkomailla. Rajis on Krimin tataari, jonka perhe joutui lähtemään kotiseuduiltaan Venäjän miehityksen vuoksi. Tymkon vanhemmat ovat eronneet, ja hän elää vuoroviikoin äidin ja isän luona. Petro on romani, ja hänellä on todella laaja perheklaani. Majalla itsellään taas on kaksi äitiä.

KIRJAN TUOTTO UKRAINAN LASTEN HYVÄKSI Valloittava kuvakirja muistuttaa lasten oikeudesta elää turvassa ja rakastettuina riippumatta siitä, kuinka monta vanhempaa heillä on, ovatko he kenties orpoja, joutuneet eroon vanhemmistaan sodan tai siirtolaisuuden vuoksi tai joutuneet pakenemaan kotiseuduiltaan. Monet lapset ovat kokeneet surua ja menetystä, mutta unelmoinnin kykyä ei voi kukaan varastaa. Denysenko kirjoitti teoksen Krimin valtauksen jälkeen, josta lähtien ukrainalaiset lapsiperheet ovat joutuneet elämään arkeaan sodan uhan varjossa. Julkaisuvuonna 2017 useat äärioikeistolaiset ryhmät syyttivät teosta LGBTQpropagandasta. Meille vanhemmillekin Majan ja ystävien tarinat toimivat muistutuksena rakkaudesta ja kunnioituksesta kanssaihmisiä kohtaan.

Ukrainalainen LARYSA DENYSENKO on kotimaassaan tunnettu kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti, TV- ja radiotoimittaja ja Ukrainan PENin jäsen. Hän toimii YK:n hyvän tahdon lähettiläänä suvaitsevaisuuden lisäämiseksi Ukrainassa. Maja ja ystävät on ilmestynyt Ukrainassa 2017. Se on tarina 17 erilaisesta ukrainalaisesta perheestä. Kirjan on kuvittanut MASHA FOYA .

© ISTOCK

Helmikuu 2022

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 79


RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

Muumitalossa

Upea Muumitalon muotoiseksi avautuva katselukirja! Kirja on kuin hauska leikki, jossa lukija saa seurata tarinan punaista lankaa läpi Muumipeikon kodin, huoneesta toiseen! Pysytkö perässä?

© MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

Kaikkien tuntema, kaunis ja viihtyisä Muumitalo tulee tutkituksi jokaista soppea myöten, kun pieni punainen lankakerä kierii vikkelästi ympäriinsä. Kerän kulkua seuratessa kohdataan kaikki tutut talon asukkaat. Näyttävän kokoinen ja muotoon leikattu, tukeva ja turvallinen pahvikirja tekee rakastetun muumiperheen ja heidän kotinsa entistäkin tutummaksi ja rakkaammaksi. Iloisen värikäs kuvitus ja riimeillä leikittelevä teksti tarjoavat perheen pienimmille monet makeat naurut ja hilpeät hetket.

RIINA ja SAMI KAARLAN upeasti kuvitetut ja suunnitellut, perheen pienimmille suunnatut muumikirjat on otettu riemulla vastaan jo vuosien ajan. Laaja-alaisten huippuammattilaisten muumitiimiä on äskettäin liittynyt täydentämään lasten- ja nuortenkirjallisuuden monitaituri ANDERS VACKLIN . Kolmikon ensimmäinen yhteistyössä syntynyt muumikirja Muumitalossa on lämminhenkinen kunnianosoitus Tove Janssonin tuotannon huumorille ja vastustamattoman positiiviselle elämänfilosofialle.

HEINÄKUU

16 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789513193881

80


© MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN Kannen kuva: PÄIVI ARENIUS

Muumilaakson salapoliisit KOOTUT SEIKKAILUT Hauskat ”muumidekkarit” sopivat jopa iltasaduiksi! Muumilaakson nokkelilla etsivillä, Muumipeikolla ja Nipsulla, on monta visaista pulmaa ratkottavanaan. Mutta jospa sinä olet heitäkin hoksaavaisempi?

SYYSKUU | 112 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520445782

Ihastuttavan tv-sarjan uusimpia tarinoita! Näyttävä kuvakirja johdattaa koko perheen milloin tahansa takaisin suositun tv-sarjan valloittavaan tarinamaailmaan. Ihanassa ja tunnelmallisessa Muumilaaksossa eivät seikkailut lopu kesken, ja rakastetun tv-sarjan tarinat sopivat loistavaksi myös luettaviksi, vaikkapa ääneen yhdessä eläydyttävinä iltasatuina. Kirja on jo neljäs upeasti kuvitettu animaatiosarjasta tuttujen muumitarinoiden kokoelma.

LOKAKUU

© MOOMIN CHARACTERS™, © GUTSY ANIMATIONS; MACMILLAN CHILDREN’S BOOKS

Lumoava Muumilaakso

Nappasiko Haisuli hillopurkin? Mihin hävisi Hemulin kokoelman arvokkain postimerkki, ja miksi posteljooni palautti Muumimamman lähettämän kirjeen? Mitä kummaa tädin matkalaukulle on tapahtunut? Entä mihin rouva Vilijonkan helmet katosivat kesken kodikkaan syysillan? Neljä iloisen värikkäästi kuvitettua hyvän mielen muumimysteeriä ovat hupaisia ja jänniä, mutta eivät liian pelottavia aikuisillekaan! Ja jos olet oikein tarkkana ja seuraat johtolankoja, saatat ratkaista arvoitukset ensimmäisenä.

Wonderful Moominvalley Suom. Tittamari Marttinen 122 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520444310

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81


© AAPO HUHTA

Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO

LIISA KALLIO on kuvittaja, kirjailija ja runoilija, joka saa arkeen taikaa. Hänen teoksissaan arki limittyy fantasiaan, ja isoja asioita löytyy pienen ja yksinkertaisen kautta.

LIISA KALLIO

Pikku Papun seikkailut YHTEISNIDE: KOLME ENSIMMÄISTÄ TARINAA

Kolme ensimmäistä Pikku Papu -kirjaa samoissa kansissa!

Liisa Kallion värikkäät eläinsadut ovat täynnä oivalluksia ja leikkimieltä kuten Eric Carlen Pikku toukka paksulainen. Pikku Papun tarinat ovat saaneet suosiota niin kuvakirjojen kuin musiikinkin muodossa, ja kirjoja on myyty jo noin 100 000 kpl. Pikku Papun seikkailut -kirjassa julkaistaan nyt kolme ensimmäistä loppuunmyytyä Pikku Papu -kirjaa samoissa kansissa: Pikku Papu, Pikku Papu ja kukka, Pikku Papun aarre. Yhteisniteen iloisissa tarinoissa Pikku Papu etsii kilpeä itselleen, kylvää siemenen, ja lähtee aarteen etsintään koko joukko ystäviä seuranaan.

SYYSKUU

64 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520443825

82

© LIISA KALLIO


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

© ANNE VASKO

SYYSKUU

32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520444495 EAN äänikirja: 9789520444518 EAN e-kirja: 9789520444501

© MILKA ALANEN

KAISA HAPPONEN, ANNE VASKO

Mur ja mitä tuuli toi Kuvakirja aavistuksesta ja uskalluksesta. Rakastetun Mur-kuvakirjasarjan uusimmassa tarinassa Mur kohtaa toisen karhun, joka on melkein kuin Mur itse – saman kokoinen ja yhtä utelias. Karhu nousee seisomaan kahdelle jalalle ottaessaan ilmasta vainun. Vainu on kuitenkin vasta aavistus jostakin, mitä ei voi omin silmin vielä nähdä. Jos uskaltaa seurata tuulen tuomaa uutta tuoksua, voi löytää ystävän. Metsä on muuttunut, ja siellä puhaltaa uudenlainen tuuli. Mur ja mitä tuuli toi jatkaa KAISA HAPPOSEN ja ANNE VASKON kokoaan suurempaa Mur-kuvakirjasarjaa, joka on lumonnut lukijat ulkomaita myöten. Sarjan aiemmat osat ovat Mur, eli karhu, Mur ja mustikka, Mur ja tähti, Pisara kuonolla, Mur sekä kymmenen iltasadun kokoelma Mur ja metsän ilta. Avausosa on käännetty jo kahdeksalletoista kielelle.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83


© PERTTI NISONEN

Kannen suunnittelu: VIRPI PENNA

© OSMO PENNA

VILLE HYTÖSEN runoja ja tarinoita yhdistelevä Ötökkämaan ihmeet on jatkoa kirjoille Ötökkämaan tarinat ja Ötökkämaan talvi. Riemukkaan värikylläiset kuvitukset ovat VIRPI PENNAN käsialaa.

VILLE HYTÖNEN, VIRPI PENNA

Ötökkämaan ihmeet Paluu rakastettuun Ötökkämaahan! Kolmas riemastuttava tarinakokoelma luonteikkaista ötököistä, jotka elävät yläniityn, metsäisten kumpujen ja löyhtäisten rapakuoppien keskellä. Ötökät ovat ihmeellisiä! Niin ihmeellisiä, että meillä ihmisillä on heiltä paljon opittavaa.

Sarjan edelliset osat nyt äänija e-kirjoina!

84

SYYSKUU

80 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520444785 EAN äänikirja: 9789520444778 EAN e-kirja: 9789520444792

Ötököiden paras kaveri, herra Pöntinen, on jälleen käynyt tarinankeruumatkalla. Liettiäisten ja käpästen, mäkämäkkien ja tuikkien kanssa jutusteltuaan hän on saanut lopulta kasaan kaikki Ötökkämaan suurimmat ihmeet. Tässä kirjassa saamme kuulla esimerkiksi sen, miten Pyjamalude tuunasi Läntin ja Likakasan kengät, mitä tapahtui, kun Punk-punk-punkki meni ja arvosteli Vanhan Tuikan levyn, sekä sen, kuinka päivät pitkät lojuvasta kölliäisestä tuli Ötökkämaan ahkerin otus. Mukana on tietenkin myös Ippu Pötökkä, maailman suloisin pikkuötökkä!

Ötökkämaan tarinat

Julkaisu: Joulukuu L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789520445560 EAN e-kirja: 9789513190866

Ötökkämaan talvi

Julkaisu: Joulukuu L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789520445546 EAN e-kirja: 9789520445553


© ANNI HANÉN

© MERVI LINDMAN

Suositut lastenkirjojen tekijät, kirjailija TIINA NOPOLA ja kuvittaja MERVI LINDMAN ovat yhdessä luoneet monta hurmaavaa kuvakirjaa tomerasta Siiristä ja hänen kavereistaan, kolmesta Otosta. Sarja on saavuttanut suurta menestystä ympäri maailman.

TIINA NOPOLA, MERVI LINDMAN

Siiri ja kaino kurpitsa Jättikurpitsa yllättää rakastetun Siiri-sarjan 18:ssa kuvakirjassa!

Siirin ja kolmen Oton seikkailut ovat ihanan samastuttavia alle kouluikäisille lapsille. Tällä kertaa Siiri haluaa viettää kummitusjuhlaa ja innostuu kasvattamaan jättikurpitsan juhlan koristeeksi. Mutta miksi kurpitsa kasvaa niin hitaasti, vaikka pikku-Otto kastelee sitä ahkerasti?

SYYSKUU

Syksy lähestyy. Pikku-Otto ja Siiri ihmettelevät pikkuista kurpitsanalkua. ”Aika pieni jättikurpitsa”, Siiri sanoo. ”Se ei halua tulla isoksi”, toteaa pikku-Otto.

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520432263 EAN äänikirja: 9789520432270 EAN e-kirja: 9789520432287

”Mitä nyt tehdään?” pikku-Otto kysyy Siiriltä. ”Kummitusjuhlassa täytyy olla iso kurpitsa.” Siiri kuulee, että kurpitsat pitävät musiikista. Iso-Otto hakkaa rumpuja, keski-Otto rämpyttää kitaraa, Siiri soittaa marakassia ja pikku-Otto laulaa ”Jänis istuu maassa”, mutta mikään ei auta.

Mutta mitä tapahtuu, kun pikku-Otto soittaa kurpitsalle melodikaa? Kasvaako kurpitsa ja onnistuuko Siirin järjestää kauan odotettu kummitusjuhla?

Mukana vinkkejä kurpitsakokkailuun!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85


RIIKKA JÄNTTI

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

© RIIKKA JÄNTTI

Pikku hiiren satulipas

Hiiritetyt Grimmin sadut: valikoima pikku hiiren lempisatuja. Hiiru ja äiti lukevat satukirjaa ja juttelevat yhdessä saduista. Pikku hiiri rakastaa satuhetkiä. Yhdessä äitihiiren kanssa he lukevat Grimmin satuklassikkoja: Punahilkka, Kolme karhua, Jaakko ja pavunvarsi, Hannu ja Kerttu, Kolme toivomusta, Taikakattila ja Kirjava kana ovat mukana kokoelmassa, mutta hiukan erilaisina kuin ennen. Päähenkilöinä seikkailevat hiiret ja ympäristökin saattaa olla hiukan erilainen kuin vanhoissa saduissa.

Pikku hiiren satulipas on lumoava ja iloinen satukirja pienille lukijoille ja kaikille pikku hiiren ystäville. © OTTO VIRTANEN

LOKAKUU

80 s. | L85.12 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520445577 EAN äänikirja: 9789520445584 EAN e-kirja: 9789520445591

86

RIIKKA JÄNTIN suosittujen Pikku hiiri -kirjojen käännösoikeudet on myyty yli kymmeneen maahan. Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin, Beatrix Potterin ja Elsa Beskowin.


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

HANNELE HUOVI on suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä kirjailijoita. Hänen tuotantonsa tunnusomaisia piirteitä ovat humaani rakkaus elämää ja sen pienimpiäkin yksityiskohtia kohtaan, vaistonvarainen taito kuunnella ja nähdä luontoa. Hannele Huovi on saanut teoksistaan monia merkittäviä palkintoja. KISSA ”KISU” KOSKINEN on helsinkiläinen taiteilija. Kuvittamisen lisäksi hänen mielenkiinnon kohteitaan ovat valokuvaus sekä runonlausunta.

© VEIKKO SOMERPURO

HANNELE HUOVI, KISSA KOSKINEN

Simpukka Kirkas runosatu surusta ja ystävyydestä. SYYSKUU

32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520443849 EAN äänikirja: 9789520443894 EAN e-kirja: 9789520443887

Meren salaisuuksista on monta tarinaa, ja joka satu on kuin uni – ihan totta. Meren lasilinnassa kuninkaan tytär sairastuu surutautiin ja meren asukkaat ovat huolissaan. Onneksi hänellä on hyvä ystävä, tavallinen merenneito, joka ymmärtää häntä, etsii lohtua ja jaksaa pelottomasti kulkea hänen rinnallaan. Ystävät ovat tärkeä apu, kun maailman merillä kohdalle osuu käsittämättömiä suruja. Hannele Huovin runokieli toimii parantavasti kuin maaginen loitsu. Nuori Kissa Koskinen eläytyy merenneitojen maailmaan ja tuo siihen valoa värikylläisillä kuvillaan. Isoäidin ja lapsenlapsen koskettava teos on läpikuultava ja kaunis kuin lasimaalaus.

Hyvin herkin sormin, hyvin hiljaa merenneito poimii simpukan. ”Tämä riittää. Tässä on jo kaikki.”

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87


Tammen kultaiset kirjat täyttää 2022 Suomessa kunnioitettavat 70 vuotta. Ensimmäiset kultaiset kirjat ilmestyivät vuonna 1952. Juhlan kunniaksi sarjan tarinoita julkaistaan ensimmäistä kertaa joulukalenterin muodossa. Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Tammen kultainen kirjajoulukalenteri Tule joulu kultainen – kullan kimallusta joulun odotukseen!

88

SYYSKUU

24 x 24 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520444730

Tammen kultainen kirjajoulukalenteri sisältää 24 rakastettua klassikkotarinaa miniformaatissa. Lumoavat tarinat ja värikkäät kuvitukset vuosikymmenten varrelta takaavat nostalgisen joulun ja monet lämpimät yhteiset lukuhetket. Tammen kultaiset kirjat yhdistävät sukupolvia!


K LO A N S PU I LL IN

EN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

EI

LOKAKUU

Richard Scarry’s Christmas Mice; The Animals’ Merry Christmas Suom. Marjatta Kurenniemi, Katariina Heilala 64 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520444334

RICHARD SCARRY

Richard Scarryn joululahja Kultaisen nostalgista jouluiloa! Rakastetun kuvittajan ja lastenkirjailijan Richard Scarryn toivelahja kaikille tunnelmallisten klassikkojen ystäville.

Ei joulua ihanampaa kuin Richard Scarryn kirjojen joulu! Scarryn kertoma ja kuvittama Hiirulaisten jouluaamu näyttää suloisen pikku hiirikaksikon silmin jouluaamun varhaiset hetket ennen kodin toisten asukkaiden heräämistä. Kultaisen kirjaston klassikko Eläinten joulu lumoaa Kathryn B. Jacksonin pienillä eläinaiheisilla tarinoilla ja runoilla. Näiden kuvien ja kertomusten tunnelma saa jouluilon läikähtämään jokaisessa sydämessä! Mukana kaksi aiemmin suomentamatonta tarinaa.

RICHARD SCARRY (1919–1994) on kautta aikojen rakastetuimpia lastenkirjailijoita ja kuvittajia. Tunnetuimmat hänen kirjoistaan kertovat Touhulan kaupungista, sen eläinhahmoisista asukkaista ja lukuisista ammateista, ja hänet tunnetaan myös monien nostalgisten Tammen kultaisen kirjaston kirjojen kuvittajana. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89


PONIEN UUSI SUKUPOLVI ON TÄÄLLÄ! TUTUSTU MAAPONI SUNNYYN JA HÄNEN YSTÄVIINSÄ IHANISSA KUVAKIRJOISSA, JOISSA TAIKUUS PALAA EQUESTRIAAN. HASBRO, SATU HEIMONEN

My Little Pony. Uusi sukupolvi

Ystävyys syttyy

Uudet ponit ystävyyden asialla!

I IE NS LINEN A K UL P LO

Vauhdikkaan My Little Pony Uusi sukupolvi -elokuvan tarina hurmaa nyt värikkäänä kuvakirjana. On kulunut ikuisuus niistä ajoista, kun maaponit, yksisarviset ja pegasokset hallitsivat yhdessä Equestriaa. Menneisyyden tarinat ovat kaikille pelkkiä satuja – paitsi maaponivarsa Sunnylle ja hänen isälleen. Vuodet vierivät ja Sunny kasvaa aikuiseksi, mutta hän ei luovu unelmasta palauttaa ystävyyttä kaikkien ponien välille. Yhtäkkiä hänelle tarjoutuukin ensimmäistä kertaa mahdollisuus tutustua yksisarviseen, sillä kiharaharjainen Izzy putkahtaa kaupunkiin. Yhdessä kaksi ennakkoluulotonta ponia päättävät lähteä seikkailuun selvittämään, voiko taikuuden vielä palauttaa Equestriaan.

TOUKOKUU

My Little Pony The New Generation 96 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520433437 EAN äänikirja: 9789520445362 EAN e-kirja: 9789520445379

90

LEFFAKIRJA!


Izzy vauhdissa Tutustu ihanan inspiroivaan yksisarviseen! Pirteä kuvakirja My Little Ponyn uuden sukupolven seikkailuista. Sunny Starscout haaveili pitkään tapaavansa yksisarvisen, mutta eipä hän osannut kuvitella, millaisen yksisarvisen hän ystäväkseen saisi. Izzy on hurmaavan hauska, hämmästyttävän luova ja tiukan paikan tullen aina valmis auttamaan!

SYYSKUU

I IE NS LINEN A K UL P LO

40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520444075 EAN äänikirja: 9789520444563 EAN e-kirja: 9789520444570

HASBRO and its logo, MY LITTLE PONY and all related characters are trademarks of Hasbro and are used with permission.

My Little Pony Uusi sukupolvi

Copyright © 2022 Hasbro. All rights reserved.

HASBRO, SATU HEIMONEN

HASBRO

My Little Pony Uusi sukupolvi

Mini Lue ja leiki Vauhdikkaita ponileikkejä sadun lomassa! My Little Ponyjen uusi sukupolvi ihastuttaa paketissa, jossa pienen satukirjan lisäksi mukana on myös neljä ponihahmoa. Sunny Starscout on toimelias poni, joka palauttaa taikuuden maailmaan. Tutustu häneen ja hänen ystäviinsä lumoavassa tarinassa ja leiki sen tapahtumia ponihahmoilla!

LOKAKUU

My Little Pony. The New Generation. Tattle Tales 14 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520445713

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91


LO K A N S PU I E LL I INE N

HASBRO, SATU HEIMONEN

My Little Pony

SEITSEMÄN HAUSKAA PONISATUA!

Tähtihetkiä Ponit muistojen polulla! Tuttu ja turvallinen poniporukka kokoontuu Ystävyydenlinnassa ja päätyy muistelemaan menneitä. Jokaisesta ponista löytyy hauska tarina, joka saa paitsi nauramaan myös muistamaan, miten paljon he ovat ystävyydestä oppineet. Fluttershy muistelee ensimmäistä tapaamistaan feenikslinnun kanssa ja Twilight taikaa, joka imaisi hänet erikoiseen aikapyörteeseen. Pinkie Piella on yhä mielessään, mitä tapahtui, kun hän järjesti liikaa juhlia, eikä kukaan ole unohtanut superjekkua, jonka koko Ponyvillen väki järjesti Rainbow Dashille. Myös Applejack, Rarity ja Spike palaavat erityisiin hetkiin yhteisen polun varrella, ja tarinoiden lämpö ja ilo valtaavat joka ponin sydämen.

SYYSKUU

144 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520445010 EAN äänikirja: 9789520445232 | EAN e-kirja: 9789520445225

HASBRO, SATU HEIMONEN

My Little Pony

OMAA LUETTAVAA JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE!

Omppulan omenamysteeri Neuvokas isoäiti salapoliisina!

Ystävyyden prinsessa Twilight Sparklen ja hänen ystäviensä päivä saa erikoisen käänteen, kun Omppulan omenatarhalla alkaa tapahtua kummia. Onneksi Granny Smith on paikalla ja päättää selvittää, mistä oikein on kyse! Upeat ponikuvitukset on loihtinut kansainvälisesti arvostettu kuvittaja Anthony Conley, joka on piirtänyt niin Paavo Pesusientä kuin Ryhmä Haun koiranpentujakin. Lämminhenkinen, humoristinen tarina sopii vasta lukemaan oppineille mutta myös vanhemmille ponifaneille tai ääneen luettavaksi alle kouluikäisille.

LOKAKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520444082 EAN äänikirja: 9789520444587 | EAN e-kirja: 9789520444594

HEINÄKUUSSA ÄÄNI- JA E-KIRJOINA My Little Pony

My Little Pony

My Little Pony

L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN e-kirja: 9789520444167

L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN äänikirja: 9789520444150 EAN e-kirja: 9789520444143

L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN äänikirja: 9789520444129 EAN e-kirja: 9789520444136

Maaginen poniopas

92

Sisarussäpinöitä

Poni nimeltä Spike


GUNILLA BERGSTRÖM

Eläköön, Mikko Mallikas! NELJÄ TARINAA YSTÄVYYDESTÄ

Mikko Mallikas täyttää 50 vuotta! Mikon juhlavuoden kunniaksi julkaistaan Eläköön, Mikko Mallikas!, joka on oikea ystävyyden ylistyslaulu. Mikon parhaita ystäviä ovat Ville ja Milla. Teos sisältää neljä aiemmin ilmestynyttä kuvakirjaa: Mikko Mallikas ja Mulperi, Mikko Mallikas saa kaverin, Milla ja hyvä yö sekä Mikko Mallikas on rehellinen. Mikko Mallikas -kuvakirjoja alettiin julkaista Ruotsissa 1972, ja kirjojen suosio on ollut suurta siitä lähtien. Niitä on käännetty yli 30:lle kielelle! Suomessa sarjaa on luettu vuodesta 1977 lähtien. Mikko on tullut monille tutuksi myös elokuvista, TV-sarjoista, näytelmistä ja erilaisista leluista.

SYYSKUU

Alfons Åberg. Kompisboken Suom. Kaija Pakkanen 128 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520445201

SAATAVANA MYÖS: Mikko Mallikas hassuttelee Ilmestynyt: Syyskuu 2021 EAN: 9789520436407

GUNILLA BERGSTRÖM (1942—2021) varttui Göteborgissa, jossa hän myös opiskeli toimittajaksi. Muutaman vuoden sanomalehtityön jälkeen alkoi hänen menestyksekäs uransa lastenkirjojen tekijänä. Mikko Mallikas -sarja: L85.2 | Ikäryhmä: 3+

Mikko Mallikas panee töpinäksi Ilmestynyt: Helmikuu 2022 EAN: 9789513108946

Mikko Mallikas punoo juonia Ilmestynyt: Helmikuu 2022 EAN: 9789513138431

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93


Risto Räppääjä - mageeta ja kliffaa jo 25 vuotta! Risto Räppääjä -sarjan rikas kieli ja hauska tilannehuumori viehättävät kaikenikäisiä lukijoita. Kirjat sopivat erinomaisesti ääneen luettaviksi ja innostavat lapsia lukemaan itse. Riston neljännesvuosisataa juhlistetaan kahdella teoksella: kolmen ensimmäisen kirjan yhteisniteellä ja aivan uudella Risto Räppääjä -tarinalla. SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, AINO HAVUKAINEN, SAMI TOIVONEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Risto Räppääjän alkuräjähdys KOLME ENSIMMÄISTÄ TARINAA Sisältää Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kuvittamat tarinat: Hetki lyö, Risto Räppääjä, Risto Räppääjä ja kauhea makkara sekä Risto Räppääjä ja Nuudelipää. Tätinsä Rauhan luona asuva Risto rummutti ja räppäsi itsensä lukijoiden sydämiin jo vuonna 1997! Tuolloin ilmestyi sarjan ensimmäinen kirja, Hetki lyö, Risto Räppääjä , jossa Rauha ja Risto tutustuvat naapurin ujoon poikamieheen, Lennart Lindbergiin. Samoista kansista löytyvät nyt kokonaisuudessaan myös Risto Räppääjä ja kauhea makkara sekä Risto Räppääjä ja Nuudelipää. Makkaraa metsästetään Unkarissa asti, ja ”Nuudelipää” on tietysti Riston paras ystävä, Nelli Perhonen.

94

SYYSKUU

288 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444358


© JUKKA LEHTINEN

© ANNI HANÉN

© JARI RIIHIMÄKI

Kaikki rakastavat SINIKKA NOPOLAN (1953–2021) ja TIINA NOPOLAN (s. 1955) kirjoittamia lastenkirjoja. Heidän luomansa Risto Räppääjä sekä Heinähattu ja Vilttitossu tunnetaan myös monessa muussa maassa. CHRISTEL RÖNNS on maamme ykkösrivin kuvittajia, Finlandia Juniorillakin palkittu.

SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä ja lapsenvahti Kannen suunnittelu: CHRISTEL RÖNNS

Mitä tapahtuu, kun Lennart Lindberg joutuu Risto-vauvan lapsenvahdiksi? Rauha-tädin tarinassa Ristovauvaa pidetään nerona – yltääkö hän kuuhun asti? Rauha-täti kertoo Ristolle sepittämänsä iltasadun, jossa Risto ilmoitetaan television Vuoden viisain vauva -kilpailuun. Rauhan pitää ommella esiintymisasu ja hän pyytää lapsenvahdiksi alakerran poikamiehen, Lennart Lindbergin. Lennart ei ymmärrä mitään lapsenhoidosta, ja lopulta Risto-vauva konttaa omille teilleen.

Risto Räppääjä ja lapsenvahti perustuu näytelmään Risto Räppääjä ja vauva, jonka kantaesitys oli nukketeatteri Hevosenkengässä vuonna 2012.

PIIRROKSET © CHRISTEL RÖNNS

Kun televisiosta tullaan kuvaamaan kilpailukandidaattia, Rauha pakottaa Lennartin pukeutumaan vauvaksi, koska hänen täytyy esittää Ristoa. TV-toimittaja on haltioissaan sensaatiomaisen SYYSKUU viisaasta vauvasta, jolla on 64 s. | L84.2 silmälasit ja viikset. Miten Ikäryhmä: 5+ mahtaa käydä kisassa, EAN: 9789520444655 EAN äänikirja: tuoko Lennart voiton 9789520444679 kotiin? EAN e-kirja: 9789520444662

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95


© OTTO VIRTANEN © LINDA MANNER

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Kirjailija ja elokuvantekijä ELINA HIRVONEN kertoi lapsena nukkumaan mennessä itselleen tarinaa, missä lentäisi pehmokoiransa Siskon kanssa sängyllään avaruuteen. Lastenkirjakuvittaja NADJA SARELLIN lapsuuden rakkain pehmolelu oli nimeltään Luppis. Se asustaa edelleen Nadjan makuuhuoneessa parin kaverinsa kanssa.

ELINA HIRVONEN, NADJA SARELL

Pelastuspartio Julia ja Kalle Pehmoeläinagentti Nis tarvitsee apua!

SYYSKUU

200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520443924 EAN äänikirja: 9789520444006 EAN e-kirja: 9789520443993

96

Julian ja Kallen pelastuspartiota tarvitaan enemmän kuin koskaan. Pörröisen agenttiseikkailun päätösosassa Pehmoeläinten Maailmanneuvosto joutuu lujille. Kaksitoistavuotias Julia viettää yhä enemmän aikaa ystäviensä kanssa, ja pehmoagentti Nis tuntee itsensä yksinäiseksi. Nisin mieleen nousevat muistot lapsuudesta, jonka hän vietti hyljeksittynä ja erilaisena leluna kaupan hyllyllä, kunnes pääsi Julian pehmoksi. Monet muutkin Pehmoeläinten Maailmanneuvoston huippuagentit tuntevat itsensä tarpeettomiksi. Maailmanneuvosto hankkii joukon terapia-alpakoita auttamaan masentuneita agentteja, mutta ehtiikö apu ajoissa? Lelutehtailija kutsuu Nisin luokseen syrjäyttääkseen Maailmanneuvoston lopullisesti. Kun Julia tajuaa pehmoeläimensä lähteneen, hän päättää pysäyttää ajan. Hän ei halua kasvaa aikuiseksi, jos kasvaminen tarkoittaa eroa lapsuuden tärkeimmästä ystävästä, pehmoeläinagentti Nisistä. Julia ja Kalle haluavat paljastaa Lelutehtailijan todellisen identiteetin. Onko lasten mahdollista kasvaessaan säilyttää lapsuuden tärkeimmät asiat?


© OTTO VIRTANEN

Yökoulu on mm. Supermarsuistaan tunnetun PAULA NOROSEN suosittu kauhusarja kaikille alakouluikäisille. KATI NÄRHI on arvostettu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka tyyli tuo juuri oikean tunnelman Yökoulujen sivuille.

HEINÄKUU

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

Yökoulu ja pelottava peli ”Me ollaan ihan tavallisia hirviöitä, ei meitä tarvitse pelätä!” Yökoulu-sarja on alakoululaisten suursuosikki – täynnä hullua huumoria ja juuri sopivan pelottava. Sarjan yhdeksännessä osassa kauhumaailmassa kuohuu! Yökoululaiset ovat nimittäin iltahämärissä pelotelleet tavallisia lapsia ja toisin päin. Yökoulun rehtori päättää tavallisen koulun rehtorin kanssa, että oppilaiden on aika kohdata toisensa ja voittaa ennakkoluulonsa. Oppilaille järjestetään ystävyysottelu, lajina korikallo. Tuomariksi valitaan kemianluokassa asustava äkäinen hämähäkki Gregor, joka saa myös kunnian kutoa uudet korit peliä varten.

64 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520440855 EAN äänikirja: 9789520440879 EAN e-kirja: 9789520440862

Matsipäivänä hirviöoppilaita jännittää, onneksi Paavo Tekonurmi -zombi nousee haudastaan rohkaisemaan heitä. Muutama oppilas on kipeänä, joten paikalle haetaan myös vanhoja oppilaita, kuten Munapeppi ja Jätekasa. Mutta riittääkö se? Uskaltavatko yökoululaiset ottaa omat, hirviömäiset ominaisuutensa käyttöön? Se ei pelaa joka pelkää… ainakaan korikalloa!

”Nostan hattua Paula Noroselle. Ja niin nostaa aika moni eka- ja tokaluokkalainenkin. Onko hauskempia kirjoja olemassa? – – Kirjojen suosio on suurta eikä syyttä. Vetävä teksti ja hullunhauskat juonet ovat takeina siitä, että iso osa lapsista lukee niistä ainakin muutaman. Pieni lukuhiiri luki jokaisen useaan kertaan. Pisteet tietenkin täydet kympit kaikille.” – Hiiri kirjahyllyssä -blogi Yökoulu-sarjasta

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97


Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

Eläinten kaupunki Pet Agents 7

Scifi-herkuilla ja pörröisillä lemmikeillä hurmanneet lapsiagentit lemmikkien taivaassa. Minne rakkaat lemmikit menevät, kun niiden elämä päättyy? Pet Agents -sarjan seitsemännessä osassa lemmikkiagentit joutuvat kasvokkain elämän kiertokulun kanssa. Kun ystävän iäkäs mäyräkoira siirtyy ajasta ikuisuuteen kesken omien syntymäpäiväjuhliensa, on Kati-en osallistuttava kaupunginviraston kunnianhimoiseen eläin- ja lemmikkihankkeeseen. Keskiaikainen lemmikkien hautausmaa kunnostetaan entiseen loistoonsa, jotta mäyräkoiraystävä ja kaupungin muut lemmikit saavat arvoisensa ikuisen lepopaikan.

ELOKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520444419 EAN äänikirja: 9789520444433 EAN e-kirja: 9789520444426

”Suosittelen ottamaan lukupinoon mahdollisimman pian. Et jää katumaan!” – Yöpöydän kirjat -blogi ”Kirja kuin karkki.” – Hiiri kirjahyllyssä -blogi ”Mikä tahansa Pet Agents -kirja on oiva kirjalahja.” – Hiiri kirjahyllyssä -blogi

98

© SAMI KAARLA


Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

Moppi

Lemmikkifrendit 2 Uusi Lemmikkifrendit-sarja jatkuu rinnakkain Pet Agents -kirjojen ohessa. Lemmikkifrendit on Pet Agentsin helppolukuisempi spin off -sarja, joka kertoo miten Kati-en ja Ti-botin agenttikaksikko sai alkunsa ja ratkaisi ensimmäiset tehtävänsä. Omasta koiranpennusta haaveilevan Kati-en elämä menee raiteiltaan, kun pikku eläinkauppa, jossa hän on käynyt auttamassa, lopettaa toimintansa. Niinpä Kati-e päättää perustaa oman lemmikkipalvelun, jonka tehtävistä yksi mullistaa kaiken – hän päätyy neljän koiranpennun hoivaajaksi!

LOKAKUU

120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444457 EAN äänikirja: 9789520444464 EAN e-kirja: 9789520444624

RIINA ja SAMI KAARLA ovat taitavia ja © RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

tuotteliaita lastenkirja-ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin. Suosittuja Pet Agents ja Lemmikkifrendit-kirjoja luo yhdessä Riina ja Sami Kaarlan kanssa nyt myös ANDERS VACKLIN , joka tunnetaan mm. scifiä ja pelimaailmaa yhdistelevästä Sensored Reality -nuortenromaanitrilogiasta.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99


”Koiramies-sarjakuvakirjat ovat hauskaa luettavaa. Koulukaveri oli suositellut lapselleni Koiramies -sarjaa. Laitoin muutaman osan varaukseen ja kävin noutamassa kirjastosta. En tiennyt itse kyseisestä sarjasta mitään, mutta kun tajusin, että kirjat ovat Dav Pilkeyn käsialaa, arvasin, että kirjoista tykätään meilläkin.” – Lue meille äitikulta

”Tarinan ytimessä on Peten tasapainoilu pahiksen roolinsa kanssa, jonka kuorta murtaa hänen eräänlaisena omatuntonaan toimiva Pikku-Pete eli oikeasti viaton ja kaikille hyvää toivova Peten klooni.” – Kulttuuritoimitus, Ilkka Valpasvuo

LOKAKUU

DOG MAN Fetch-22 Suom. Jaana Kapari-Jatta 200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520443818 EAN e-kirja: 9789520443856

DAV PILKEY

Koiramies ja me sekasankarit Voiko yksi muutos vaikuttaa moneen? Kahdeksas Koiramies kirja punnitsee hyvää ja pahaa.

Hervoton sukutarina Petestä, Pikku-Petestä, Pete-vaarista ja Koiramiehestä! Pikku-Pete asuu viikot isänsä Peten luona salaisessa laborotariossa ja rakentaa robotteja, mutta viikonloput hän viettää toisen perheensä luona: Koiramiehen ja 80-HD:n kanssa. He leikkivät ja tekevät sarjiksia ja muuttuvat supersankareiksi aina kun apua tarvitaan! Joukkoon liittyvät silloin myös Jolai, Sara ja Susu, ja Pete-isäkin, vaikkei tahtoisi. Lukeminen antaa supervoimia! Neropattiakin suositumpi sarja tuo iloa koululaisten arkeen. Pilkey sijoittaa Koiramiehiin aina myös ohjeet siitä, kuinka hahmot piirretään: jokainen voi tehdä oman sarjiksen!

100


© COURTESY OF SCHOLASTIC US

DAV PILKEYN avulla miljoonat lapset ovat löytäneet lukemisen ilon. Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi ja kirjoitti, että Pilkey tekee eniten lasten lukuinnostuksen lisäämiseksi sitten J. K. Rowlingin. ELOKUU

DAV PILKEY

Kisuliin sarjiskerho Perspektiivejä Kisuliin sarjiskerhossa opetellaan paitsi piirtämään ja tekstaamaan, myös ymmärtämään muita.

Cat Kid Comic Club Perspectives Suom. Jaana Kapari-Jatta 224 s. | L85.32 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520440817 EAN e-kirja: 9 789520440923

Hyppää mukaan tekemään hassuja, hauskoja ja jännittäviä sarjiksia. Koiramiehestä tuttu kiltti ja sympaattinen Kisulii jatkaa sarjiskerhon pitämistä vauvasammakoille ja muille halukkaille. Kaikki saavat yrittää ja onnistua. Viimeksi opeteltiin muun muassa haikujen tekoa, nyt vuorossa on perspektiivin etsiminen. Miltä maailma näyttää kaverin tai vihamiehen näkökulmasta? Siitäkin voi tehdä sarjiksen.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101


SYYSKUU

Una sorpresa da brivido | Suom. Katariina Heilala 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444341 EAN äänikirja: 9789520444488 EAN e-kirja: 9789520444471

BARBARA CANTINI on italialainen, Toscanassa asuva palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut zombitytöstä kertovan ihastuttavan Mortina-lastenkirjasarjan, jota on käännetty jo 29:lle kielelle. Sen täydellisen lumoavaa maailmaa on verrattu Tim Burtonin elokuviin.

©VIAROSSI.IT

BARBARA CANTINI

Mortina ja hurja halloween-yllätys Mortinan zombisuvun täräyttävä halloweenyllätys!

102

Kutkuttavia käänteitä ja naurun tyrskeitä on luvassa, kun neuvokas Mortina selvittää perheensä mysteeriä juuri zombien suurimman juhlan kynnyksellä. Zombityttö Mortinasta kertova kirjasarja on nokkelan kuvituksen ja huumorin riemujuhlaa. Sarjassa on tutustuttu koko joukkoon mitä erikoisimpia zombisukulaisia ja muita hauskoja hahmoja. Mutta Mortinan äiti ja isä ovat toistaiseksi jääneet arvoitukseksi! Viidennessä Mortina-seikkailussa halloweeniin valmistautuva Mortina löytää ystäviensä kanssa Villa Tuonelan vintiltä kiinnostavia muistoja, jotka johdattavat zombivanhempien katoamisen jäljille — ja lopulta huimista huimimpaan yllätykseen!


Kannen suunnittelu: MARI AHOKOIVU

KAISA PAASTO (s. 1979) on Espoossa asuva kääntäjä-copywriter, jonka kotoa löytyy lapsia, lemmikkejä ja mies. Anni kaverinkesyttäjä -sarja on saanut lentävän lähdön: loistavien arvostelujen lisäksi sen julkaisuoikeudet on myyty jo Saksaan ja Albaniaan. Palkittu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja MARI AHOKOIVU (s. 1984) asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Hänen sarjakuviaan ja lastenkirjakuvituksiaan on julkaistu monissa maissa. © OTTO VIRTANEN

KAISA PAASTO, MARI AHOKOIVU

Anni kaverinkesyttäjä täjä suolaisilla vesillä Anni seikkailee sattumusten saarella. SYYSKUU

160 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520444365 EAN äänikirja: 9789520444396 EAN e-kirja: 9789520444389

Todentuntuisen Anni kaverinkesyttäjä -sarjan kolmannessa osassa vietetään kesää saaristossa. Mutta kauan odotettu loma Niko-serkun luona ei olekaan aivan sitä mitä Anni luuli... Niko pelottelee Annia ja väittää, että saarella kummitteleva PyykkäriAnnin haamu olisi erityisen kiinnostunut kaimastaan. Anni ei tietenkään usko aaveisiin, mutta kun todisteita kasautuu, on vaikea pysyä tyynenä. Onneksi isoveli Akseli on mukana reissulla! Anni kaverinkesyttäjä -sarja on saanut paljon kiitosta, mm. tärkeiden kaveri- ja tunnetaitojen käsittelystä ja elämänmakuisesta perheelämän kuvauksesta.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103


TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit autiosaarella Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Koulupäivä Robinson Crusoen tapaan! Ellan ja kavereiden luontoretkestä tulee selviytymisseikkailu, kun tulvavesi vie saarelle johtavan sillan mukanaan. Puhelimista, savumerkeistä tai viidakkorummuista ei ole apua, joten koululaisten kekseliäisyys joutuu koetukselle. Haaksirikkoisia oppilaita huolestuttaa, mahtavatko he päästä takaisin koululle ennen koulupäivän loppua, kesälomaa tai edes ylioppilaskirjoituksia. Onneksi opettajalla on paitsi huonoja myös hyviä uutisia:

– Jos säännöstelemme eväitämme, pärjäämme tarvittaessa huomiseen saakka, opettaja sanoi. – Emme saa yhteyttä ulkomaailmaan, mutta meillä on onneksi toisemme. Ottakaamme vastoinkäymiset mahdollisuutena oppia jotain uutta itsestämme ja maailmasta, jossa elämme. – Entäs ne hyvät uutiset? Pate kysyi. – Ne olivat hyvät uutiset, opettaja vastasi huolettomasti. – Entäs huonot? minä kysyin. – Minä unohdin eväspussimme koululle.

HEINÄKUU | 96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520439972 EAN äänikirja: 9789520440947 EAN e-kirja: 9789520440930

104


© ANNI NYKÄNEN © VEIKKO SOMERPURO

TIMO PARVELAN Ella ja kaverit -sarja on riemastuttanut lukijoita ympäri maailman jo 25 vuotta! Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja lauluja, ja nyt kolmannella luokalla vauhtia kiihdyttää ANNI NYKÄSEN repäisevä ja sarjakuvamainen kuvitus.

© ANNI HANÉN

Ella-klassikon uudesta, ihastuttavasta kuvituksesta vastaa MERVI LINDMAN .

TIMO PARVELA, MERVI LINDMAN

Ella ja Pukari ELLA-KLASSIKKO

Onko Ellan luokan uusi oppilas vieraalta planeetalta?

MARRASKUU

80 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520444327 EAN e-kirja: 9789520444402

Ella on toisella luokalla. Hänellä on mukava luokka ja mukava opettaja. Tai oli, ennen kuin Pukari astui kehiin. Pukari on uusi oppilas, rämäpää, kiusanhenki ja riiviö, joka saa aikaan enemmän sekaannusta kuin kaksitoista Patea yhteensä. Mutta sitten Tuukka kuulee opettajan sanovan rehtorille, että Pukari ei ole tältä planeetalta. Koko luokka alkaa uskoa, että tulokas onkin avaruusolio. Entäpä kun opettaja aikoo tavata Pukarin vanhemmat koulun jälkeen? Ellan ja kavereiden on tietenkin pakko piiloutua luokkaan, opettajahan on vaarassa joutua kokonaisen humanoidiperheen kaappaamaksi!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105


© VIIVI HUUSKA

Viihteen monitoimi-ihme CRISTAL SNOW (s. 1975) tunnetaan muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä, juontajana ja nyt myös lastenkirjailijana. Monipuolisesti lahjakas Snow on opiskellut kirjoittamista New Yorkissa ja tehnyt aikaisemmin mm. lasten näytelmiä. Kuvittaja KATI VUORENTO (s. 1973) asuu ja työskentelee Espoossa ja syttyy luonnosta ja kauneudesta. Hänet tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahduttavat herkällä tyylillään monen ikäisiä lukijoita.

© KATI VUORENTO

CRISTAL SNOW, KATI VUORENTO

Penni Pähkinäsydän ja Viluhallan salaisuus Kun sydän on suuri, rohkeudellakaan ei ole rajoja…

106

Keijugenreä raikkaasti uudistavan saturomaanisarjan kolmannessa seikkailussa Tuulenpesän metsään iskee siipivaras. Onnistuuko toimelias Penni ystävineen selvittämään merkillisen siipimysteerin? Pakkanen on maalannut Tuulenpesän metsän talojen ikkunat timanttikuvioisilla lumitähdillä, mutta talven ensimmäisenä yönä tapahtuu hurjia. Pennin kotipuuhun murtautuu rosvo, joka pakenee lumituiskuun varastetut keijunsiivet mukanaan. Mysteeriä selvittäessään Pennille ja hänen ystävilleen alkaa paljastua myös Viluhallan salaisuus. Seikkailu on täynnä yllätyksiä, ja tosipaikan tullen Pennin on oltava rohkeampi kuin koskaan ennen. Kestääkö hänen herkkä sydämensä jännittävät käänteet, ja kuka lopulta onkaan kaiken takana?


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

LOKAKUU

190 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520444174 EAN äänikirja: 9789520444600 EAN e-kirja: 9789520444617

Romaani on kolmas osa kirjasarjaa, joka on lumonnut kaikenikäiset lukijat ja saanut kiitosta myös kriitikoilta. Sarjan aloitusromaani Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku oli ehdolla sekä Runeberg Junior että Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi ilmestymisvuonnaan 2020. Kuvittaja Kati Vuorento on loihtinut kirjaan klassikkosatujen lumoa ilmeikkäillä, pitsimäisillä kuvituksillaan, jotka saavat katsojan melkein kuulemaan lyijykynän rahinan. Sarjassa seurataan Pennin ja hänen ystäviensä elämää Tuulenpesän metsässä. Seikkailun ja jännityksen lisäksi kirjoissa uppoudutaan nuoren keijun elämän käännekohtiin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107


© JII ROIKONEN

© PERTTI NISONEN

JARI MÄKIPÄÄ tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaani - ja Masi Tulppa -kirjasarjoista. Lisäksi hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja juontanut lukuisia Ylen lasten- ja nuortenohjelmia. Koulutukseltaan Mäkipää on medianomi ja Master of Arts in Screenwriting. Etsiväkerho Hurrikaani -sarjan vauhdikkaan kuvituksen takaa löytyy tuttuun tapaan JII ROIKONEN .

KANSI TULOSSA

JARI MÄKIPÄÄ, JII ROIKONEN

Etsiväkerho Hurrikaani ja paha poro JOULUDEKKARI

Etsiväkerho Hurrikaani jouluisen mysteerin kimpussa!

LOKAKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520445751 EAN äänikirja: 9789520445775 EAN e-kirja: 9789520445768

24 luvusta koostuvan jouludekkarin voi nauttia luku kerrallaan joulukalenterimaisesti tai halutessaan ahmaista kerralla. Taattua Hurrikaania – vauhtia, vaaraa ja aimo annos huumoria! Pihlakylän suosittu joulutori Porokylä on avattu! Etsiväkerho Hurrikaanikin nauttii torin tunnelmasta, kunnes Aurajuusto-Anitan kahvilakojulta kantautuu tuskaisia huutoja. Sinihome-piparipuusteihin on ujutettu tulista chilijauhetta! Viivi, Avi, Julius ja Raisa ryhtyvät selvittämään tapausta, mutta kumma kiusanteko vain yltyy. Etsivien löytämät vihjeet johtavat heidät kovan kysymyksen eteen: löytyykö toria piinaava paha poro oman lauman sisältä?

108


© THRON ULLBERG

MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan etenkin rakastetusta LasseMaija-kirjasarjasta. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa.

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Sairaalan arvoitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto Suomen suosituimmat lapsietsivät vauhdissa: Lasse ja Maija koruvarkaan jäljillä!

ELOKUU

Sjukhusmysteriet Suom. Outi Menna 96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520441036 EAN äänikirja: 9789520441050 EAN e-kirja: 9789520441043

Sara Bernard on murtanut jalkansa ja joutuu Vallilan sairaalaan kipsattavaksi. Mutta miksi poliisipäällikkökin on siellä? Käy ilmi, että sillä välin kun potilaille asennetaan kipsi, heidän korujaan katoaa jäljettömiin. Ketään ei kuitenkaan voida pidättää, ennen kuin poliisipäällikkö löytää varastetut arvoesineet. Onneksi Lasse ja Maija keksivät nerokkaan suunnitelman! Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun.

Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Muodin arvoitus, Elokuvan arvoitus, Kirjaston arvoitus, Sairaalan arvoitus

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109


© NINA WILENIUS

Kannen suunnittelu: PINJA MERETOJA

PINJA MERETOJAN kuvitukset ovat värikylläisiä, leikkisiä ja oivaltavia. Aikamatka – Miten telefoonista tuli älykäs on kuvittajana ja graafikkona toimivan Meretojan toinen lapsille suunnattu tietokirja. Hänen esikoisteoksensa Pullervo – Suuri kirja saimaannorpasta julkaistiin vuonna 2021.

PINJA MERETOJA

Aikamatka

SYYSKUU

Miten telefoonista tuli älykäs Tuhansia vuosia teknologiaa yhdessä laitteessa! Älypuhelin pitää sisällään valtavan määrän toimintoja, joilla on takanaan vuosisatojen tai -tuhansien kehitys. Miten kaikki nuo keksinnöt päätyivät lapsen taskuun? Aikamatka selvittää tämän mysteerin hauskasti mutta tarkasti.

110

56 s. | L61.7 | käryhmä: 5+ EAN: 9789520445171 EAN äänikirja: 9789520445195 EAN e-kirja: 9789520445188

Sissi on käymässä kirpputorilla Kaisu-tädin kanssa. Kun Sissi ei tunnista kaikkia vanhoja esineitä, hän keksii mielikuvituksellisia versioita niiden käyttötarkoituksista. Sukupolvi, joka löytää kaikki toiminnot itsestäänselvyytenä yhdestä laitteesta, ei usein tiedä paljonkaan niiden taustoista ja merkityksistä eri aikakausille.

Aikamatka on visuaalinen ja helposti lähestyttävä tietokirja, joka esittelee lapsille mm. kirjoitustaidon, kameran, radion, television, tietokoneen, pelikonsolin ja internetin historiaa. Myös kiertotaloutta sivutaan. Kirja luo aikuislukijalle ainutlaatuisen ylisukupolvisen mahdollisuuden muistella omia nuoruuden kokemuksia ja jakaa niitä lapsen kanssa.


Kannen suunnittelu: LILLE SANTANEN

AINO-MARI TUURI (s. 1982) on tieto-

Puhelimen pomoksi

© OTTO VIRTANEN

AINO-MARI TUURI, LILLE SANTANEN

kirjailija ja toimittaja, joka kirjoittaa monipuolisista ja ajankohtaisista aiheista lapsille ja aikuisille. Hänellä on tekeillä myös lapsille suunnattu podcast-sarja, jossa lapset pääsevät itse ääneen digilaitekäytöstään. Aino-Marin kodissa vilkkuu lukuisia digilaitteita, joista on joskus iloa ja välillä vaivaa. LILLE SANTANEN (s. 1994) on toiminut kuvittajana ja graafikkona vuodesta 2011. Hän hankki juuri älypuhelimen yli viiden vuoden älypuhelintauon jälkeen mutta aikoo jatkossakin vastaanottaa puheluita ja tekstiviestejä vanhaan Nokiaansa.

OTA DIGIMAAILMA HALTUUN

Tartu digiä sarvista! Viekö digilaite sinua? Kutsuuko se koko ajan piippauksillaan? Houkutteleeko se katsomaan uusia sisältöjä, vaikka sinun piti tehdä jotain ihan muuta? Ei hätää! Lue tämä kirja, ja sinusta tulee puhelimen pomo!

ELOKUU

150 s. | L61.7 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520443368 EAN äänikirja: 9789520443696 EAN e-kirja: 9789520443689

Katsot viidettä kissavideota putkeen. Ruudun ja sinut on vallannut oikea kissainvaasio, eikä loppua näy! Tuntuu lähes mahdottomalta lopettaa videoiden katsomista, vaikka se ei enää tunnukaan kovin hyvältä. Laitteet ja niiden sisällöt ovat koukuttavia, eikä ole ihme, että jumitut Youtube-videoihin, peleihin tai tiktokeihin. Mutta miksi ne oikein ovat sellaisia? Miten ne vaikuttavat ihmissuhteisiin? Voisiko koukuttavuuden taustaa ymmärtää? Olisiko sen avulla helpompi ottaa laite haltuun ja ryhtyä sen pomoksi? Jospa laite ei veisi sinua vaan sinä laitetta? Kirjan mukaansatempaavan tyylin, osuvien esimerkkien ja hauskan kuvituksen avulla pureudutaan siihen, miksi digilaitteet tuntuvat siltä, miltä ne tuntuvat, ja miksi niitä haluaisi välillä käyttää lakkaamatta.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111


USKALLA OLLA UPEA!

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

ELOKUU

96 s. | L17.3 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520443719 EAN äänikirja: 9789520443733 EAN e-kirja: 9789520443726

112

AUKEAMAN VALOKUVAT © BERK MEDIA, OTTO KOIVULAHTI


ELINA JA SOFIA, AURA MARTTINEN, REETA VESTMAN

Elina ja Sofia

Uskalla loistaa! Loista niin arjessa kuin isoilla estradeillakin! Suosikkitubettajat Elina ja Sofia johdattavat sinut esiintymistaitojen pariin.

ELINA JA SOFIA ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 130 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja heidän kirjansa ovat saaneet kymmeniätuhansia lukijoita ja kuuntelijoita. AURA MARTTINEN on paitsi Elinan ja Sofian äiti myös työyhteisövalmentaja, joka auttaa tiimejä kehittämään vuorovaikutustaitoja ja parantamaan ryhmädynamiikkaa sekä yksilöitä löytämään vahvuutensa, myös esiintyjinä. REETA VESTMAN on näyttelijä, muusikko ja laulunopettaja. Hän on esiintynyt niin teatterien lavoilla, Linnan juhlissa kuin maailman isoimmilla rockfestivaaleillakin. Kirjan on kuvittanut kansainvälisesti arvostettu ANTHONY CONLEY .

Kauhistuttaako esiintyminen vai nautitko esilläolosta? Miten esiintymistä voi harjoitella ja miten siihen voi valmistautua? Minkälainen esiintyjä juuri sinä olet? Mitkä ovat sinun vahvuutesi esiintyjänä ja miten voit kehittää niitä lisää? Mikä auttaa, jos jännittää? Voiko moka olla mahdollisuus? Esiintyminen on paljon muutakin kuin näyttelemistä tai lavalla oloa. Kun tervehdit kaupan kassaa, esittäydyt uudelle henkilölle, haet musiikkiluokalle tai pidät koulussa esitelmän ‒ kaikki on esiintymistä! Elina ja Sofia ovat nuoresta iästään huolimatta esiintymisen konkareita. Tässä kirjassa he kertovat omia kokemuksiaan ja vinkkejään sekä innostavat ja kannustavat sinua esiintymään juuri sinulle sopivalla tavalla. Koska he halusivat antaa sinulle parhaat mahdolliset vinkit, he pyysivät mukaan näyttelijä, muusikko ja laulunopettaja Reeta Vestmanin, joka myös on esiintymisen rautainen ammattilainen. Tämän kirjan avulla uskallat loistaa niin arkielämän esiintymisissä kuin isoilla lavoillakin!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113


” Jälkeen pitkän pimeän yön koitti huomen. Valkeni näky kuin maasta tuonen. Vain usva väreili yllä kalmojen. Krampus on herra varjojen.”

Sammaleenvihreä kulkunen lepää Uuditin kämmenellä. Hän nostaa sen varovasti korvalleen ja kuuntelee. Metallisen pallon sisältä kuuluu vaimeaa, rauhoittavaa huminaa. Se on kuin puiden latvusten yli puhaltava leuto kesäinen tuuli. Mitä jos maailmojen tuhoutumisen ja pelastumisen välissä on tosiaan vain tämä vaatimaton metallikuula?

Kannen suunnittelu: PASI PITKÄNEN

MARRASKUU

190 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520444747 EAN äänikirja: 9789520444754 EAN e-kirja: 9789520444761

© PASI PITKÄNEN

114


© JARI KIVELÄ

TIMO PARVELA, PASI PITKÄNEN

Varjot 3. Krampus Valtaavatko varjot maailman? Trillerimäinen seikkailu huipentuu, kun Pete ja Sara palaavat Auroriasta ihmisten maailmaan ja kohtaavat vääristyneen todellisuuden. Ihmiset ovat menettäneet varjonsa, ja maailmasta on tullut paikka, jossa jokainen huolehtii vain itsestään. Krampus lietsoo ympärilleen vihaa, jonka pauhua kulkusen hento helähdys ei pysty peittämään. Ystävykset eivät silti luovu toivosta, sillä vanha joulupukki on jättänyt heidän tehtäväkseen löytää itselleen seuraajan. Salaperäisten tiukujen avulla heidän on pelastettava paitsi oma maailmansa myös Aurorian valtakunta. Mutta minkä muodon

Krampus on ottanut ihmisten maailmassa, ja kuinka varjojen herran voi kukistaa? Varjot-trilogia on saanut maailmalla poikkeuksellisen vastaanoton, ja sen oikeudet on myyty jo useisiin maihin.

”Minuun tekee suuren vaikutuksen se, miten Timo Parvela yhdistää tässä sarjassa tarustoa ja klassisia kirjallisia aiheita täysin moderniin tarinaan ja tässä hetkessä kiinni oleviin ilmiöihin. Pasi Pitkäsen kuvitukset ovat samaan aikaan kauniita ja karmivia. Tällaisten teosten takia tunnen ylpeyttä siitä, että työskentelen lastenkirjallisuuden kustantajana.” – Katharina Braun, saksalaisen Ars Editionin kustantaja

TIMO PARVELA kuuluu maamme palkituimpiin ja luetuimpiin kirjailijoihin. Hän on kirjoittanut yli 100 teosta lapsille, nuorille ja aikuisille sekä lisäksi tv-käsikirjoituksia, näytelmiä ja sanoituksia. Parvelan teoksia on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli 6 miljoonaa kappaletta. PASI PITKÄNEN on lahjakas ja monipuolinen kuvittaja, jonka yhteistyö Parvelan kanssa alkoi Pate-kirjasarjasta ja jatkui Kepler62-avaruusseikkailussa. Nyt huippukaksikko yhdistää jälleen taitonsa!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115


© NEIL PACKER

© JIM KAY

J.K. ROWLING, JIM KAY, NEIL PACKER

Harry Potter ja Feeniksin kilta Kuvitettu laitos

Harry Potter -sarjan viides osa Jim Kayn ja Neil Packerin upeasti kuvittamana juhlalaitoksena. Feeniksin kilta kokoontuu Sirius Mustan suvun ikivanhassa ja rapistuneessa talossa Kalmanhanaukio kahdessatoista. Lordi Voldemortin ote vahvistuu, Harryn arpea särkee polttavasti ja hän näkee niin merkillisiä unia, että pelkää menettävänsä järkensä. Koulussa Harry joutuu uuden opettajan, Dolores Pimennon, silmätikuksi. Mutta Tylypahkan oppilaat eivät anna periksi: osa heistä perustaa Albuksen Kaartin puolustaakseen Dumbledorea ja kouluaan. Harry Potterin viides lukuvuosi Tylypahkassa on täynnä salaisuuksia ja hurjia käänteitä. Kuva syvenee, © JIM KAY

116

tunnelma tihenee.


LOKAKUU

Harry Potter and the Order of the Phoenix Suom. Jaana Kapari-Jatta XXX s. | N84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789513187064

J. K. ROWLING on huikean maailmanmenestyksen saavuttaneen, useilla palkinnoilla palkitun Harry Potter -kirjasarjan tekijä. Teossarjaa on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty 80 kielelle. Henkeäsalpaavan hienosti kuvitetun Harry Potter ja Feeniksin kilta -teoksen ovat kuvittaneet Kate Greenway -mitalilla palkittu JIM KAY ja BolognaRagazzi-palkinnon 2021 voittanut NEIL PACKER .

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117


YKSISARVISET EIVÄT KUULU VAIN SATUIHIN, NE KUULUVAT MYÖS PAINAJAISIIN! Kannen suunnittelu: TWO DOTS

LOKAKUU

Skandar and the Unicorn Thief Suom. Jaana Kapari-Jatta 300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520440824 EAN äänikirja: 9789520440985 EAN e-kirja: 9789520440978

118


A. F. STEADMAN kasvoi Kentin maaseudulla, upposi fantasiamaailmoihin ja kirjoitti tarinoita muistivihkoihin. Ennen kuin keskittyi vain kirjoittamiseen, hän työskenteli juristina, kunnes tajusi ettei sillä alalla ole läheskään tarpeeksi taikaa. Skandar ja yksisarvisvaras on hänen ensimmäinen romaaninsa.

A.F. STEADMAN

Skandar ja yksisarvisvaras Yksisarvisten maaginen Saari kutsuu! ”Jossakin täällä kammiossa on jokaiselle teistä muna. Muna on ilmestynyt maailmaan samalla hetkellä kuin se, jolle se kuuluu. Yksisarvinen on odottanut ihmistään kolmentoista vuoden ajan.”

© ISTOCK

Skandar Smith on aina halunnut yksisarvisen ratsastajaksi. Lopulta koittaa se hetki, että hänen on aika osallistua hautomotenttiin – kuten kaikkien Mantereen kolmetoistavuotiaitten. Tentti ratkaisee, kuka pääsee Saarelle kokeilemaan, avautuuko Hautomon ovi. Saaressa ratsastajaoppilaat jaetaan neljään ryhmään sen mukaan, mitä elementtiä he ja heidän yksisarvisensa edustavat: tulta, vettä,

ilmaa vai maata. On viideskin elementti, mutta se on kielletty ja unohdettu ikävien tapahtumien takia. Skandar asuu puumajassa kolmen muun nuoren kanssa. Jokainen nuorista edustaa eri elementtiä ja he mittelevät kipakasti voimiaan toistensa kanssa. Salaperäisen vihollisen varastettua Saaren mahtavimman yksisarvisen, nuoret ratsastajat joutuvat elämänsä tulikokeeseen, taisteluun Saaren ja yksisarvisten puolesta. Samalla Skandar saa selville salaisuuden, joka uhkaa koko hänen elämäänsä. Upean fantasiasarjan ensimmäinen osa, jonka elokuvaoikeudet on jo myyty. Jaana Kapari-Jatan mestarillinen suomennos lisää lukunautintoa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119


SYYSKUU

150 s. | L03 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520443702 EAN äänikirja: 9789520443740 EAN e-kirja: 9789520443757 Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

”Uutta tietoa hauskalla otteella tarjoava, kaikenikäisille lukijoille sopiva tietokirja huokuu kirjoittajansa aitoa intoa esimerkiksi historiaa, avaruutta ja pelejä kohtaan.” – Suomen Kuvalehti

120

”10-vuotias esikoinen karkaa kiljahtaen kirjan kanssa huoneeseensa. ZoneVD on kuulemma niin mahtava...” – Maaseudun tulevaisuus, Stina Haaso


© EMMI VIRTANEN

JOONA LEPPÄLÄ

ZoneVD uskomattoman tiedon jäljillä Odotettu toinen osa ZoneVD:n seikkailuja tiedon syövereissä! Miten syviä tulivuoret ovat? Miksi suomalaiset syövät salmiakkia? Suosittu, tiedonjanoinen tubettaja uppoutuu uusiin uskomattomiin aiheisiin. Tubettaja ZoneVD:n eli Joona Leppälän ensimmäinen kirja oli menestys! Nyt hän jatkaa samalla taatun hauskalla tyylillään ja selvittää vastauksia mielenkiintoisiin mysteereihin. Onko teleporttaaminen oikeasti mahdollista? Millaista oli roomalaisen gladiaattorin elämä? Aiheita on tuttuun tapaan laidasta laitaan, ja mukana on myös seuraajien kysymyksiä. Uuden oppiminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa!

JOONA LEPPÄLÄ eli ZoneVD (s. 1993) on suosittu Ylivieskasta ampaissut, nykyisin Jyväskylässä asuva tubettaja. Joona tunnetaan hauskoista ja uniikeista videoistaan. Joonan esikoiskirja ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä oli supersuosittu. Kirjojen hauskan kuvituksen on tehnyt ANSSI VAALIO .

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121


Brittiläisen

DAVID WALLIAMSIN

DAVID WALLIAMS, TONY ROSS

Lima

Kun hätä on suurin, on jättilima lähellä!

supersuosittuja lastenkirjoja on julkaistu 53:lla kielellä, ja niitä on myyty yhteensä peräti 40 miljoonaa kappaletta! Mestarikuvittaja TONY ROSSIN piirroskuvitukset sopivat tarinoihin kuin nenä päähän.

Tervetuloa saarelle, jonka kauheiden aikuisasukkaiden suurin huvi on saada lapset tuntemaan olonsa kurjaksi. Jopa jätskiautoa, koulua ja lelukauppaa hoitelee kenkkumainen tyyppi! Ned on asunut tällä hirveällä saarella koko ikänsä, kun hän löytää yhden maailman suurimmista mysteereistä – ihmeellisen jättiliman. Mikä se on ja mistä se tulee? Ja mihin kaikkeen Ned voikaan käyttää sitä... David Walliams on tunnettu hillittömän hauskoista ja sydäntä lämmittävistä lastenkirjoistaan. Lima kertoo hienon tarinan, jossa sisarelliset ristiriidat ja valtavilta tuntuvat ongelmat lopulta ratkeavat.

122

ELOKUU

Slime Suom. Kaisa Kattelus 350 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520440688 EAN äänikirja: 9789520440695 EAN e-kirja: 9789520440701


© USBORNE PUBLISHING LTD, 2019

JENNY PEARSON , Maailman paras opettaja, on palkittu kuudella mukilla, yhdellä jääkaappimagneetilla, seinälaatalla ja usealla onnittelukortilla. Kun hän ei ole inspiroimassa oppilaitaan koulussa, hän rentoutuisi mielellään kahden poikansa kanssa, mutta se ei ole mahdollista, sillä pojat pitävät häntä elävänä kiipeilyseinänä. Kirjan hauskan mustavalkokuvituksen on tehnyt ERICA SALCEDO .

JENNY PEARSON, ERICA SALCEDO

Uskomattomat ennätystenrikkojat Miten vaikeaa maailmanennätyksen rikkominen on?

MARRASKUU

The Incredible Record Smashers Suom. Kaisa Kattelus 200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520413408 EAN äänikirja: 9789520437572 EAN e-kirja: 9789520437565

Pearsonin toinen superhyvä kirja. Jos jotain on särkynyt, Lucy korjaa sen. Mutta omaa äitiään hän ei pysty korjaamaan. Kunnes hän keksii uskomattoman suunnitelman. Lucy ja hänen paras ystävänsä päättävät rikkoa maailmanennätyksen ja tavata kuuluisan poptähden ja Ennätystenrikkojat-ohjelman juontajan Paul Castellinin. Ennätysten rikkominen voi olla helppoa, mutta oppiiko Lucy, että onnellisuutta ei voi suunnitella? Jenny Pearsonin esikoisromaani Freddien superihmeellinen seikkailu myytiin heti yli kahteenkymmeneen maahan. ”Ei ihme, sillä Pearsonin kerronta on kertakaikkisen hauskaa, onnistunutta ja sydämeenkäypää”, kirjoittaa Sanna Kangasniemi Helsingin Sanomien arviossaan.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123


© STEFAN TELL

HELENA DAHLGREN on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa. Hän asuu perheensä kanssa Tukholman lähellä ja rakastaa kirjoja, hevosia, kissoja, kahvia ja Twin Peaks -tv-sarjaa.

LOKAKUU

Star Stable. Ödesryttarna #5. Fången i Pandoria Suom. Jenni Rapelo 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520434809 | EAN äänikirja: 9789520444112 EAN e-kirja: 9789520444105

HELENA DAHLGREN

Star Stable. Sielunratsastajat #5:

Pandorian vangit Maagisen ulottuvuuden armoilla. Mystiikkaa ja tyttöenergiaa yhdistävän Star Stable -hevoskirjasarjan toinen trilogia jatkuu jännittävissä merkeissä. Onnistuvatko Sielunratsastajat pelastamaan yhden jäsenensä salaperäisestä Pandoriasta?

124

Lisa, Alex ja Linda ovat surun murtamia, sillä yksi rakkaista tähtihevosista on menehtynyt. Murehtimiseen ei kuitenkaan ole aikaa, sillä heidän on yritettävä löytää toiseen ulottuvuuteen kadonnut ystävänsä Anne ennen kuin on liian myöhäistä. Tehtävä ei ole helppo, sillä palapelistä puuttuu yhä palasia eikä edeltäviin Sielunratsastajiin liittyvä mysteeri ole vielä ratkennut. Kuka oikein on heidän puolellaan, ja ketä heidän on syytä epäillä? Kun uusi uhka nousee, tytöt joutuvat mahdottoman valinnan eteen ja ovat vaarassa menettää kaiken.

”Päähahmot, Sielunratsastajat, ovat hauska ja monipuolinen ryhmä. Vaikka heillä onkin yliluonnollisia taikavoimia, ovat he silti samaistuttavia ja kiinnostavia persoonia. Erityisesti suosittelen kirjasarjaa kaikille nuorille, joita kiinnostavat fantasia ja ratsastus.” – Hämeen Sanomat Silja Friberg, tet-harjoittelija


JOSTEIN GAARDER

ÄÄNI- JA E-KIRJANA!

Joulumysteerio Maaginen joulutarina Sofian maailman tekijältä!

Norjalaispoika Joakim on marraskuun lopussa ostoksilla isänsä kanssa. Pienestä kirjakaupasta hän löytää haalistuneen mutta kauniin joulukalenterin, joka esittää Joosefia ja Mariaa kumartuneina Jeesus-lapsen seimen ylle. Sen takana lukee ”Maaginen joulukalenteri”. Jokaisesta luukusta löytyy uusi luku kiehtovaan kertomukseen, joka tempaa mukaansa halki Euroopan ja vuosisatojen. Tarina kertoo pienestä Elisabettytöstä, joka joutuu metsään jossa kasvaa valkovuokkoja, vaikka on talvi. Metsään ilmestyy enkeli, jonka mukana tyttö lähtee kohti Betlehemiä, koska Jeesus syntyy siellä. Pian tyttö käsittää, että paitsi kohti etelää, matka kulkee myös ajassa taaksepäin. Joakimilla taas riittää päänvaivaa – kuka kumma on tehnyt kalenterin? Ja miten tarinaan liittyy valokuva aikuisesta Elisabetista, joka löytyy samasta kirjakaupasta kuin kalenterikin? Vastustamattomaan tapaansa Jostein Gaarder kertoo, lapsen tuorein silmin nähtynä, historiamme ja ajattelumme keskeisistä taustoista.

MARRASKUU

Julemysteriet Suom. Katriina Huttunen N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN äänikirja: 9789520442033 EAN e-kirja: 9789520442026

JOSTEIN GAARDER (s. 1952) on norjalainen kirjailija. Hänen nuortenkirjoissaan historialliset tiedot yhdistyvät seikkailu- tai matkakertomukseen, ja ne sisältävät usein arvoituksia ja yllättäviä käänteitä. Gaarder opiskeli germaanisia kieliä ja luterilaista teologiaa Oslon yliopistossa. Ennen ryhtymistään kirjailijaksi hän opetti kansalaisopistossa uskontoa ja filosofiaa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

SYYSKUU

300 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520443832 EAN äänikirja: 9789520443870 EAN e-kirja: 9789520443863

MARIA KALLIO -KIRJOJEN TEKIJÄN, LEENA LEHTOLAISEN, HIENO NUORTENJÄNNÄRI MENETYKSESTÄ JA YSTÄVYYDEN VOIMASTA.

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva LEENA LEHTOLAINEN tunnetaan erityisesti Maria Kallio ja Henkivartija -sarjoistaan. Hän on kirjoittanut myös useita dramaattisia perhe- ja avioliittoromaaneja. Lehtolainen julkaisi ensimmäisen teoksensa jo 12-vuotiaana; nuortenromaani Ja äkkiä onkin toukokuu ilmestyi vuonna 1976. Leena Lehtolaisen teoksia on käännetty 29 kielelle.

126


LEENA LEHTOLAINEN

Vihreän lohikäärmeen risteys © VILLE JUURIKKALA

Miksi vihreän lohikäärmeen kuva ilmestyy seinään yhä uudestaan? Juuri lukion aloittanut Viggo tietää, että alkuperäisen maalauksen teki hänen veljensä Joel vähän ennen katoamistaan. Joel harrasti mahjongin japanilaista versiota riichiä, ja vihreä lohikäärme oli hänen lempilaattansa pelissä. Joel on ollut kadoksissa yli kaksi vuotta, eikä poliisilla ole minkäänlaista johtolankaa. Onko hän lähtenyt vapaaehtoisesti vai joutunut rikoksen uhriksi? Selma ja hänen ystävänsä Sennu Koivu kävivät usein katsomassa lohikäärmettä. Vietnaminkiinalaisen äidin tytär Sennu oli heidän leikeissään itäinen lohikäärme, Selma läntinen. Tytöt keksivät yhdessä lohikäärmeiden

kielen, jota ei ymmärtänyt kukaan muu kuin he. Nyt Sennua ei enää ole, mutta Selma käy usein lohikäärmeen luona etsimässä yhteyttä kuolleeseen ystäväänsä. Selman sisaruksella Savulla on omat huolensa. Roadman-kulttuuria ihannoiva jengi on saanut kiristettyä hänet mukaan ryöstelemään merkkivaatteita. Selma ei halua katsoa vierestä, kuinka Savu tuhoutuu. Uskaltaako hän kertoa murheestaan Sennun isälle Pekka Koivulle, joka on töissä Länsi-Uudenmaan poliisin nuortenyksikössä? Minkä neuvon Vihreä lohikäärme antaa Selmalle ja Viggolle?

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 127


© VILLE JUURIKKALA

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Vantaalaisen ANSU KIVEKKÄÄN tuotantoon sisältyy mm. kiitettyjä ja palkittuja nuortenromaaneja, lastenkirjoja sekä rikosja jännityskirjallisuutta aikuisille. Ennen kirjailijan uraa Kivekäs toimi pitkään erityisSYYSKUU opettajana.

ANSU KIVEKÄS

Raakaversio Ihanan, suorapuheisen Ellin tarina on täynnä mustaa huumoria ja trillerimäisiä käänteitä. ”Mä synnyin 15-vuotiaana, kun Jussuf työnnettiin tän mestan ovesta sisään. Siihen asti olin lähinnä haaveillut elämästä. Se alkaisi, kun mä kelaisin täältä täysi-ikäisenä ulos. Jussufilta opin, että kandee tehdä kaikki heti. Nyt. Koska huomisesta ei kukaan tiedä.” Ellin ensirakkaus johtaa sutinaan perhekodissa ja koko lähiössä, pyörätuolista viis!

128

150 s. | N84.2 Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520444372 EAN äänikirja: 9789520444631 EAN e-kirja: 9789520444648

Ellin vaatimaton ura influensserina saa yllättävän käänteen, kun Jussuf, tunnettu pilvikauppias ja pikkugangsteri, sijoitetaan samaan perhekotiin. Jussufin seurassa ei koskaan ole tylsää! Luovuus kukkii ja Ellin kuvaamien videoiden suosio räjähtää. Juuri kun on hauskaa, menneisyyden haamut heräävät hönkäilemään niskaan. Levottomalla Jussufillakin on kääntöpuolensa ja -veitsensä, sekä hämäriä tuttavia tyylikkäissä Tesloissaan. Rytinässä syntyy säröjä entisten kolhujen päälle. Pitääkö elämän olla aina näin vammaisen vaikeaa? Elli pohtii ja kääntää pyörätuolinsa päin biologisia perheenjäseniään. Lopulta on kohdattava se kaikkein pelottavinkin. Omaperäinen, mahtavan musta huumori leimaa Ansu Kivekkään kirjoja. Raakaversion Elli pyristelee räiskyvästi irti henkisistä ja fyysistä kahleista kohti omaa elämää, iloa ja ilmaisun vapautta.


© SONYA SONES

NICOLA YOON on Jamaikalla ja Brooklynissa varttunut kirjailija ja toivoton romantikko. Hänen aikaisemmat nuortenromaaninsa Aurinko on tähti ja Kaikki kaikessa ovat olleet suuria menestyksiä ja molemmista on tehty elokuva. Yoon on myös innokas laulamaan karaokea - mutta ei, hän ei osaa laulaa. Onneksemme hänen kirjansa soivat sitäkin kauniimmin!

NICOLA YOON

Rakkauden askelkuviot Onko rakkaus riskin arvoinen? Ihastuttavan nuortenromaanin tunnelma on kuin La La Land -elokuvasta! 17-vuotias Evie ei vanhempiensa eron jälkeen usko rakkauteen. Varsinkaan kun hän yhtäkkiä saa kyvyn nähdä, miten kaikkien rakkaustarinat ovat alkaneet – ja ennen kaikkea miten ne päättyvät. Mutta sitten Evie kohtaa tanssistudiolla pojan, joka on kaikkea mitä hän itse ei ole: seikkailunhaluinen, intohimoinen ja rohkea.

X-niminen poika haluaa osallistua tanssikilpailuihin Evien kanssa, johon on aivan vastikään tutustunut! Evie ei todellakaan ollut suunnitellut ihastuvansa, mutta tanssiessaan X:n kanssa Evie joutuu kyseenalaistamaan kaiken mitä luuli tietävänsä elämästä ja rakkaudesta. ”Jos haluat että tarina naurattaa ja itkettää (ja saa ehkä jopa kokeilemaan tangoa), Rakkauden askelkuvioilla on juuri sellainen taika.” – Apple Books

ELOKUU

Instructions for dancing | Suom. Helene Bützow 350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520440732 | EAN e-kirja: 9789520440749

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129


KUN PÄIVÄT OVAT LYHYITÄ, OVAT PAINAJAISET PITKIÄ. Nordic Horror -sarja on uutta pohjoismaista kauhua, jossa maanläheinen realismi, pohjoisen pimeys ja kylmyys, mysteerit, murhat ja mytologia pakkautuvat yhteen painajaisten kudelmiksi hyvinvointiyhteiskunnan pimeimmissä nurkkauksissa.

Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

A. R. S. HORKKA

Kellopelikuiskaaja Näkevätkö kellopelizombiet unta höyrylampaista? Apokalyptinen matka steampunk-tunnelmaiseen Helsinkiin sodan, ruton ja zombien keskelle. 15-vuotiaat tiedekadetit Vapor ja Orca joutuvat hengenvaaralliselle matkalle Helsinkiin, Lyijykaupunkiin, etsiessään professoriaan Aerista, Keisarillista Kellopelikuiskaajaa. Aeriksella on keino parantaa ihmiskunta Furiosa-rutosta ja päättää loputon sota, mutta sitä varten hän tarvitsee Lyijykaupungissa sijaitsevasta vanhasta laboratoriostaan Tulikiven. Ruttoon sairastuneen professorin matkakumppaniksi päätyy pieni zombietyttö Alba, mutta aika alkaa käydä vähiin…

ELOKUU

200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520439576 Kesäkuu 2022: EAN äänikirja: 9789520440251 | EAN e-kirja: 9789520440244

130


© ISTOCK

© SAMI KAARLA

Nordic Horror -sarjan luoja A. R. S. HORKKA on julkisuutta ja määritelmiä kaihtava hahmo suoraan varjojen valtakunnasta, salaperäisyydessään kuin tarina itsekin tarinoidensa joukossa. Mutta A. R. S. Horkka on myös salanimi, jonka takana ovat kirjailija-kuvittajatiimi Riina ja Sami Kaarla ja Anders Vacklin. Mestarillinen tekijäkolmikko on luonut kauhuromaanisarjan, jonka jokainen itsenäinen osa on mielikuvituksen ääriä luotaava syväsukellus pohjoismaisen pelon syövereihin. Sarjan ensimmäinen osa Jäätävää ilmestyy kesäkuussa.

Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

A. R. S. HORKKA

Korvaaja Menneisyys vainoaa minua, ja minä vainoan menneisyyttä. Mystinen yhteys eri aikojen ihmisiin kietoutuu Taikan tajunnassa vainoavaksi labyrintiksi. 18-vuotias historianharrastaja Taika loukkaantuu turnajaisnäytöksessä vakavasti, kun hän näkee keskellä näytöstä aaveen. Sairaalassa hän saa kuulla, että hänellä on aivokasvain ja vain vähän elinaikaa. Taika vetäytyy syrjäiseen pohjoiskarjalaiseen pikkukylään ja saa mystisesti yhteyden kolmen eri aikakauden ihmiseen: viikinkisoturiin, keskiaikaiseen ylhäisörouvaan sekä Suomen sisällissodan aikaiseen sotavalokuvaajaan. Taika alkaa nähdä ja kuulla, mitä eri aikojen ihmiset tekevät, ja nämä taas tuntuvat näkevän ja kuulevan, mitä hän itse kokee. Mystisellä yhteydellä on kuitenkin arvaamattomia seurauksia.

ELOKUU

200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520441739 Kesäkuu 2022: EAN äänikirja: 9789520441753 | EAN e-kirja: 9789520441746

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 131


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

© LAURI NEVANLINNA / KAIKEN ENTERTAINMENT

ELINA ROUHIAINEN on helsinkiläinen kirjailija, jolta on tähän mennessä ilmestynyt seitsemän YA-romaania sekä lastenromaani. Susiraja-sarja (Tammi 2012–2015) oli ensimmäisiä kotimaisia YA-tapauksia, ja sitä seurannut Väki-trilogia (Tammi 2017–2020) saavutti useita palkintoja sekä palkintoehdokkuuksia. Tuntematon taivas on aiemmissa teoksissaan urbaania fantasiaa kirjoittaneen Rouhiaisen ensimmäinen realistinen romaani.

ELINA ROUHIAINEN

Tuntematon taivas Sota. Rakkaus. Siperia. SYYSKUU

200 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520440992 EAN äänikirja: 9789520441012 EAN e-kirja: 9789520441005

132

Paranormaalin romanssin ja urbaanin fantasian taiturin ensimmäinen realistinen YA-romaani kertoo rakkaudesta, kuolemasta sekä vaikeista valinnoista ja perustuu pohdintoihin siitä, miltä nykyajan sotaromaani voisi näyttää. Helmikuun 2022 tapahtumat ovat osoittaneet järkyttävällä tavalla, kuinka ajankohtaisia nämä teemat jatkuvasti ovat. Tapahtumat sijoittuvat Venäjälle vuoteen 2002, jolloin toinen Tšetšenian sota oli yhä käynnissä. Dima ja Aljona kohtaavat toisensa Siperian junaradan varressa. Moskovalainen Dima on karannut armeijan kutsunnoista, Aljona taas ei halua jättää kotikyläänsä, vaikka kaivosteollisuus varjostaa sen ja koko paikallisen evenkiyhteisön tulevaisuutta. Molemmat heistä ovat joutuneet kasvokkain kuoleman kanssa. He ehtivät viettää yhdessä kolme kuukautta, kunnes Aljonan upseeri-isä palaa komennukseltaan. Kolme kuukautta, jotka riittävät kyseenalaistamaan kaiken...


2022 Paras lääke kasvukipuihin

i”, että liian monet kasvavat aikuisiks uurin ongelma maailmassa on se, hets ede ät meid a utta in, joka pala sanoi Walt Disney ja synnytti jota t ot ongelman ratkaisemiseksi ova Kein . esta uud vuis kellisesti pois täysikas ä, säst met in taar heh sa voi etsiä Puolen monipuoliset ja apua aikuisuuteen nasta oinen aavikkoplaneetalta, Ankkalin Tato a, Arendelin kuningaskunnast alesin kortteleista. tai Brooklynin kaduilta, Miles Mor hidastuu, uus, jonka avulla aikuistuminen Yksi suuresti suositeltava ominais graphicin etun ja arvostetun National Geo on uteliaisuus. Suomessakin tunn opetten maa luke niin een ilman tutkimis kirjat tempaavat mukaansa maa ja en tijoid takana on asiantun levat kuin tiedonjanoiset. Kirjojen työ sekä tutkimuksia rahoiten tein tutkijoiden tekemä pitkäjän maailman ja sen ilmiöiden tava säätiö, jonka ydintehtävä on luonnon monimuotoisuuden tuntemuksen edistäminen sekä semme lukemaan esimerkiksi säilyttäminen. Tänä vuonna pää ista, planeetoista, poneista, vedestä, dinosauruksista, muumio uroopan retkeilyreiteistä. jalkapallosta ja Pohjois- ja Itä-E kulkee makumuistin kautta. Nopein reitti pois aikuisuudesta n keittokirjan tunnen suusNähdessäni nostalgisen Mikki Hiire maun ja juuri paistettujen sani Shere Khanin appelsiiniherkun voi tuoksun. Onneksi meistä jokainen Ison pahan suden suklaaruutujen ista! kirjo tä siihen ei tarvita kuin yksi näis kulkea tuon matkan nopeasti –

”S

© 2022 DISNE Y ENTERPRISES , INC. ALL RIGHT S RESERVED.

Saara Tiuraniemi nuortenkirjallisuus Kustantaja, Tammen lasten- ja

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133


-klassikot AN , KO KO PE RH EE N HAUS KA ON ! TO AIT NL OA RU EN YHTE ISE

LUONNOSSA LIIKKUMISEN RIEMUA SUDENPENTUJEN AVULLA.

AKUN, TUPUN, HUPUN JA LUPUN KESÄISET SEIKKAILUT!

DISNEY

Mikki Hiiren keittokirja Julkaisu: Maaliskuu | Walt Disney's Mickey Mouse Cook Book | Suom. Nora Rutanen 68.2 | 80 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520438395 EAN e-kirja: 9789520438517

SU LO ISET SATU METSÄN EL ÄIM ET TUOVAT HYMYN HU ULILLE!

134

DISNEY

DISNEY

Sudenpentujen retkikäsikirja Ulos luontoon!

Aku Ankka ja veljenpojat - Kolmen tarinan kokoelma

Julkaisu: Huhtikuu Junior Woodchuck Manual Suom. Henry Tanner, Päivi Lankinen, Tere Jääskeläinen 79.4 | 176 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520438500 EAN e-kirja: 9789520439859

Julkaisu: Toukokuu | Grandma Duck's Little Helpers; Donald Duck's Bad Day; The Mystery Box | Suom. Pirjo Helasti, Helena Tuppurainen | 85.2 | 144 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520438692 EAN e-kirja: 9789520438838 EAN äänikirja: 9789520438821

LUE DUMBON KOSKETTAVA TARINA!

VALLOITTAVAT VÄRIT SA AVAT SILMÄT SÄDE HTIMÄÄN!

SANOJE N MAHTIA JA N DIS NE Y- KL ASSIKOI DE LU MOA.

DISNEY

DISNEY

DISNEY

DISNEY

Satumetsän eläinlapset

Satumetsän värit

Satumetsän taikasanat

Dumbo

Julkaisu: Heinäkuu | 85.2 20 s. | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520438982

Julkaisu: Lokakuu | 85.2 | 20 s. Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520445157

Julkaisu: Toukokuu | 85.2 48 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520439026 EAN e-kirja: 9789520441562

TAIKAKANSIKIRJA Julkaisu: Tammikuu Dumbo. Animated stories Suom. Jenni Rapelo | 84.2 96 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520438968


AKULLE JA KUMPPANEILLE SATTUU JA TAPAHTUU!

TARINOINTIA SÄHÄKÄSSÄ SEURASSA. DISNEY

5 minuutin satuja pahiksista Julkaisu: Lokakuu 5-Minute Villains Stories 85.2 | 192 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444808 EAN e-kirja: 9789520444822 EAN äänikirja: 9789520444815

UNISATU RAUHOITTAA ILTAHETKEN!

DISNEY

DISNEY

Julkaisu: Tammikuu | Disney. 5-Minute Stories. Donald Duck and Friends Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 160 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520438234 EAN e-kirja: 9789520438678 EAN äänikirja: 9789520438661

5 minuutin satuja illan tullen 5-Minute Sleepy Time stories 216 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520446147 EAN e-kirja: 9789520446161 EAN äänikirja: 9789520446154

5 minuutin satuja Ankkalinnasta

VAUHDIKASTA TYTTÖENERGIAA SATUHETKIIN!

SANKARIT. LEGENDAT. SUOJELIJAT!

MARVEL

5 minuutin satuja Julkaisu: Maaliskuu 5-Minute Marvel Stories Suom. Antti Hulkkonen 85.2 | 192 s. Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520440626 EAN e-kirja: 9789520440633 EAN äänikirja: 9789520440640

DISNEY

5 minuutin satuja rohkeista tytöistä Julkaisu: Maaliskuu | Disney. 5-minute girl power stories | Suom. Jenni Rapelo 85.2 | 192 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520438241 EAN e-kirja: 9789520439163 EAN äänikirja: 9789520439170

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 135


VALHE PID E NTÄ Ä N E NÄ Ä!

B IB ED I BA B E D I B U U !

DISNEY

Pinokkio SATUKLASSIKOT Julkaisu: Syyskuu | Pinocchio 85.2 | 96 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444891 EAN e-kirja: 9789520444914 EAN äänikirja: 9789520444907

DISNEY

Tuhkimo SATUKLASSIKOT Julkaisu: Syyskuu | Cinderella 85.2 | 96 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444921 EAN e-kirja: 9789520444945 EAN äänikirja: 9789520444938

KOLME HUIMAN HAUSKAA

LU E KIR JA A JA LE IKI TARINAN HAHM OI LL A!

MIKKI-SEIKKAILUA! DISNEY DISNEY

Eläimet

Mikki Hiiri taikamaailmassa

LUE JA LEIKI, MINI

KOLMEN TARINAN KOKOELMA

Julkaisu: Huhtikuu Disney Animals Tattle Tales | Suom. Jenni Rapelo | 85.2 14 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520438197

Julkaisu: Syyskuu The Brave Little Tailor; Mickey and the Beanstalk; The Sorcerer's Apprentice Suom. Wuorio, Mary A. | 85.2 144 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520438708 EAN e-kirja: 9789520438852 EAN äänikirja: 9789520438845

KE PP OSTE LUA VANHASSA KARTAN OSSA!

DISNEY

DISNEY

DISNEY

Nalle Puh

Hillitön haamujahti

TÄHTITAIVAAN ALLA

Julkaisu: Lokakuu The Lonesome Ghosts Suom. Satu Heimonen | 85.2 | 48 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520445485 EAN äänikirja: 9789520445492 EAN e-kirja: 9789520445508

Aristokatit käpälämäessä

Julkaisu: Elokuu | Winnie the Pooh. Wishing on a Star | Suom. Jenni Rapelo 85.2 | 56 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520441371 EAN e-kirja: 9789520441500 EAN äänikirja: 9789520441517

136

MAUK AI SE VAN MAIN IOT PI KKU AR ISTO KATTIE N SE IKKAILUT.

Julkaisu: Helmikuu Aristocats story collection Suom. Ritva Toivola, Pirjo Helasti 85.2 | 144 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520438227 EAN e-kirja: 9789520438654 EAN äänikirja: 9789520438647


Joulu saapuu Disneytarinoiden parissa! DISNEY

Kirjajoulukalenteri 2022 Julkaisu: Lokakuu | 85.2 | 576 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520445683

TA KO KO NAIS A A J IR 24 M IN IK U LU ­ JO U P E ASSA ISSA , R E T N K A LE IS N E YN D A IN E AIH T JA KL ASS IS E T E D U U UPO UT T E T S A K RA IT SUOS IK .

Uusi kutkuttavan hauska ja jännittävä lukuelämys jokaiselle joulun odotuksen päivälle! Nalle Puh, Mikki Hiiri, Aku Ankka, Dumbo, Kaunotar ja Kulkuri, 101 dalmatialaista, Robin Hood, Frozen... näistä ja monista muista ihastuttavista tarinamaailmoista riittää iloa pitkäksi aikaa vielä joulun jälkeenkin. Disneyn taianomaisten klassikoiden parissa viihtyvät tytöt, pojat ja koko perhe.

ANKKALINNASSA VIRITTÄYDYTÄÄN JOULUTUNNELMAAN!

TALVI TEKEE TULOAAN!

DISNEY

DISNEY

Aku Ankka joulumielellä

Nalle Puh

KOLMEN TARINAN KOKOELMA

ENSILUMEN IHME

Akun ja kumppaneiden jouluvalmisteluja juhlamielen kohotusta kolmessa hauskassa Disney-tarinassa.

Herttaisessa kuvakirjassa satukarhu Nalle Puh tutkii lähestyvän talven merkkejä.

Julkaisu: Lokakuu | Vit jul i Ankeborg; Jul hos Farmor Anka; Onkel Joakim reder julen | Suom. Pirjo Helasti | 85.2 144 s. | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520438715 EAN e-kirja: 9789520438876 | EAN äänikirja: 9789520438869

Julkaisu: Lokakuu | Winnie the Pooh. Winter’s First Snow Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 56 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520442385 | EAN e-kirja: 9789520442408 EAN äänikirja: 9789520442392

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 137


TKK 70 vuotta!

Tammen kultaiset kirjat ovat tärkeä osa suomalaista lapsuutta. Sarja on oiva osoitus siitä, miten korkeatasoinen lasten kuvakirja säilyttää suosionsa sukupolvelta toiselle. Moni jo isovanhemmaksikin ehtinyt muistaa Tammen kultaiset kirjat omasta lapsuudestaan. Ehkä pienet lukijat vuorostaan löytävät sarjan kirjoista tarinoita, joita he muistelevat vielä vuosikymmentenkin päästä.

PIXARIN AUTOT NYT

AURINKOINEN KOKOELMA KESÄISIÄ

DISNEY-TARINOITA!

TAMMEN KULTAISENA KUVAKIRJANA!

PIXAR

Autot TAMMEN KULTAISET KIRJAT 267

DISNEY

Disneyn kultainen kesäkirja TAMMEN KULTAISET KIRJAT Julkaisu: Kesäkuu | 85.2 | 256 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520442149 EAN e-kirja: 9789520442514 EAN äänikirja: 9789520442521

Julkaisu: Tammikuu Cars 1 Suom. Sari Kumpulainen 85.2 | 24 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520438494 EAN e-kirja: 9789520442040 EAN äänikirja: 9789520442057

RAKASTETTU TARINA

BAMBISTA

NYT TAMMEN KULTAISENA KUVAKIRJANA!

138

DISNEY

Bambi TAMMEN KULTAISET KIRJAT 220 Julkaisu: Tammikuu | Bambi Suom. Sari Kumpulainen | 85.2 | 24 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520438487 EAN e-kirja: 9789520439149 EAN äänikirja: 9789520439156


HUURTEINEN KOKOELMA

FROZENTARINOITA!

DISNEYN ELOKUVA­KLASSIKKO UPEANA KULTAISENA KUVAKIRJANA!

LUMIKKI

PIXARIN

ENSIMMÄINEN PITKÄ ELOKUVA UPEANA KULTAISENA KUVAKIRJANA!

DISNEY

DISNEY

DISNEY

Frozen - Kultainen kokoelma

Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Toy Story

TAMMEN KULTAISET KIRJAT

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 232

Julkaisu: Elokuu | Frozen LGB Library 85.2 | 125 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520442156 EAN e-kirja: 9789520442538 EAN äänikirja: 9789520442545

Julkaisu: Kesäkuu Snow White and the Seven Dwarfs Suom. Sari Kumpulainen | 85.2 | 24 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520442125 EAN e-kirja: 9789520442576 EAN äänikirja: 9789520442583

Julkaisu: Kesäkuu | Toy Story Suom. Sari Kumpulainen | 85.2| 24 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520442132 EAN e-kirja: 9789520442415 EAN äänikirja: 9789520442422

KUJEILIJAJUMALA SAAPUU KLASSIKKOSARJAAN!

LOKI

ERILAISUUDEN JUHLAA KAUKAISESSA GALAKSISSA!

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 269

KAIKKI KAUKAISEN GALAKSIN SANKAREISTA JA KONNISTA!

STAR WARS

STAR WARS

Loki

Kaikkien galaksi

Sankarit ja konnat

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 268

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 270

TAMMEN KULTAISET KIRJAT

Julkaisu: Toukokuu | Marvel. Loki Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 24 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520442118 EAN e-kirja: 9789520442590 EAN äänikirja: 9789520442606

Julkaisu: Kesäkuu | A Galaxy for Everyone | Suom. Antti Hulkkonen 85.2 | 24 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520442095 EAN äänikirja: 9789520442569 EAN e-kirja: 9789520442552

Julkaisu: Kesäkuu | Star Wars. Heroes and Villains | Suom. Antti Hulkkonen 85.2 |176 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520442101 EAN äänikirja: 9789520442446 EAN e-kirja: 9789520442439

STAR WARS © LUCASFILM LTD

MARVEL

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 139


ANNA JA ELSA RATKOVAT PÖRRÖISTÄ MYSTEERIÄ!

PELKO ON RAKKAUDEN VARJO.

JA LU E KIR JA A N A IN R TA I LE IK ! HAH M O ILL A

DISNEY

KAMILLA BENKO, DISNEY

Anna & Elsa - Arendelin pillipiipari

Frozen 2 - Varjojen metsä

Julkaisu: Tammikuu | Frozen. Anna & Elsa. The Polar Bear Piper | Suom. Jenni Rapelo 84.2 | 128 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520438258 EAN e-kirja: 9789520440657 EAN äänikirja: 9789520440664

Julkaisu: Heinäkuu | Disney. Frozen 2. Forest of Shadows | Suom. Jenni Rapelo 84.2 | 400 s. | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520441395 EAN e-kirja: 9789520441470 EAN äänikirja: 9789520441463

LUE KIRJAA JA LEIKI TARINAN HAHMOILLA!

140

DISNEY

Frozen LUE JA LEIKI, MINI Julkaisu: Huhtikuu | Frozen Tattle Tales Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 14 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520438203

IHANAT, AUTTAVAISET PRINSESSAT!

DISNEY

DISNEY

DISNEY

Frozen - Sydäntalven tarinoita

Prinsessat

Hyvän mielen satuja

LUE JA LEIKI

PRINSESSAT

Julkaisu: Marraskuu | Disney. Frozen. Polar Nights | Suom. Tanja Falk | 85.2 112 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520445645 EAN e-kirja: 9789520445676 EAN äänikirja: 9789520445669

Julkaisu: Toukokuu Disney Princess Great Adventures My Busy Books Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 12 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520439408

Julkaisu: Marraskuu Disney Princess Story Collection Suom. Tanja Falk | 85.2 | 176 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520445652 EAN e-kirja: 9789520445706 EAN äänikirja: 9789520445690


VÄREJÄ , JUHLIA , SALAISUUKSIA JA TAIK AA!

DI SN EYN LU MOAVAN EN CANTOELOKUVAN TARI NA 96 -S IVUI SE NA KUVAKI RJANA.

DISNEY, PIXAR

Punainen

SATUKLASSIKOT Julkaisu: Huhtikuu | Disney Pixar. Turning Red Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 64 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520438265 | EAN e-kirja: 9789520439835 EAN äänikirja: 9789520439842

DISNEY

Encanto SATUKLASSIKOT Julkaisu: Tammikuu | Encanto | Suom. Jenni Rapelo 85.2 | 64 s. | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520441296 EAN e-kirja: 9789520441487 | EAN äänikirja: 9789520441494

LUE KIRJAA JA LEIKI TARINAN HAHMOILLA!

ELOKUVA TULOSSA PIAN! DISNEY, PIXAR

Lightyear

DISNEY, PIXAR

Lightyear

LUE JA LEIKI

SATUKLASSIKOT

Julkaisu: Lokakuu Disney Pixar. Lightyear. My Busy Books Suom. Jenni Rapelo 12 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520445515

Julkaisu: Lokakuu | Lightyear Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 96 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520444839 EAN e-kirja: 9789520444884 EAN äänikirja: 9789520444877

DISNEY, PIXAR

DISNEY, PIXAR

Autot

Autot

LUE JA LEIKI

TIEN PÄÄLLÄ

Julkaisu: Toukokuu | Disney Pixar. Cars. My Busy Books Suom. Jenni Rapelo | 85.2 12 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520439415

Julkaisu: Marraskuu | Cars. On the Road | 85.2 | 96 s. Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520444846 EAN e-kirja: 9789520444860 EAN äänikirja: 9789520444853

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 141


LU E KOSTAJ IE N VAUH DIKKAISTA SE IKK AILUISTA! LUE KIRJAA JA LEIKI SUPERSANKARIHAHMOILLA!

24 KIRJAA – JÄNNITYSTÄ

MARVEL

Avengers TAIKAKANSIKIRJA Julkaisu: Tammikuu Avengers. Animated stories Suom. Antti Hulkkonen | 84.2 96 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520438975

JOULUN JOKAISELLE PÄIVÄLLE!

MARVEL

Kirjajoulukalenteri

LUE JA LEIKI Julkaisu: Lokakuu | Marvel Avengers My Busy Books | Suom. Antti Hulkkonen 85.2 | 12 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520445522

SUPERSANKARIT MATKALLE MUKAAN!

MARVEL

Avengers

UUDEN AJAN

SPIDER-MAN ON

Julkaisu: Syyskuu Marvel Advent Calendar 2020 edition Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 576 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520428396

JOPA SUPERSANKAREILLA ON JOSKUS HIKKA!

KUINKA MUSTAN PANTTERIN TARINA ALKOI.

SYNTYNYT!

MARVEL

Mahtava matkapaketti Julkaisu: Toukokuu Marvel Avengers: Ultimate Carry Pack Suom. Antti Hulkkonen 85.2 | 160 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520428655

142

JASON REYNOLDS, DISNEY

Miles Morales Spider-Man Julkaisu: Toukokuu Miles Morales - Spider-Man Suom. Antti Hulkkonen 84.2 | 300 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520439057 EAN e-kirja: 9789520439187 EAN äänikirja: 9789520439194

DISNEY

Spidey ja hänen mahtavat ystävänsä. Superhikka LUEN ITSE Julkaisu: Huhtikuu | Super Hero Hiccups. Spidey and his amazing friends | Suom. Antti Hulkkonen 85.2 | 40 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520439040 EAN e-kirja: 9789520439200 EAN äänikirja: 9789520439262

DISNEY

Tässä tulee Musta Pantteri LUEN ITSE Julkaisu: Huhtikuu This is Black Panther Suom. Antti Hulkkonen 85.2 | 40 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520439033 EAN e-kirja: 9789520439217 EAN äänikirja: 9789520439231


”KAUAN SITTEN KAUKAISESSA GALAKSISSA….”

ALAN DEAN FOSTER

JASON FRY

RAE CARSON

Star Wars. Voima herää

Star Wars. Viimeiset jedit

Star Wars. Skywalkerin nousu

EPISODI 7

EPISODI 8

EPISODI 9

Julkaisu: Helmikuu | Star Wars Episode VII: The Force Awakens | Suom. Jukka Heiskanen | 84.2 | 292 s. Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520432782 EAN e-kirja: 9789520437060 EAN äänikirja: 9789520437053

Julkaisu: Maaliskuu | Star Wars Episode VIII: The Last Jedi | Suom. Jukka Heiskanen 84.2 | 361 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520432799 EAN e-kirja: 9789520437084 EAN äänikirja: 9789520437077

Julkaisu: Huhtikuu Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker Suom. Jukka Heiskanen | 84.2 n. 250 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520432805 EAN e-kirja: 9789520437107 EAN äänikirja: 9789520437091

MANDALORIANIN ENSIMMÄINEN KAUSI NYT KIRJANA!

STAR WARS

Olkoon voima kanssasi! SEINÄKALENTERI 2023 JA MUISTIKIRJA Julkaisu: Heinäkuu 10.8 | 140 s. Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520439637

KIEHTOVA KUVAKERTOMUS KOUKUTTAA!

IMPERIUMIN VAUHDIKKAIN

SARJAKUVAROMAANI!

STAR WARS

Julkaisu: Tammikuu | Mandalorian Suom. Antti Hulkkonen | 84.2 | 200 s. Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520438760 EAN e-kirja: 9789520438784 EAN äänikirja: 9789520438777

Mandalorian Kahden klaani The Mandalorian: A Clan of two/ The Mandalorian’s Quest Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 48 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520445720 EAN e-kirja: 9789520445737 EAN äänikirja: 9789520445744

STAR WARS, ALESSANDRO FERRARI

Tasavallan viimeiset päivät SARJAKUVAROMAANI Julkaisu: Toukokuu | Star Wars graphic novel 2 | Suom. Antti Hulkkonen 85.3 | 210 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520441241 EAN e-kirja: 9789520441609

STAR WARS © LUCASFILM LTD

Mandalorian seikkailu alkaa

STAR WARS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 143


JÄNNITTÄVÄN TUTKIMUS­ MATKAILIJOIDEN KOULUSTA KERTOVAN ROMAANISARJAN TOINEN OSA VIE VEDEN­ ALAISIIN VAAROIHIN! TRUDI TRUEIT

Explorer Academy 2. Haukan sulka Julkaisu: Marraskuu | Explorer Academy. Book 2. The Falcon’s Feather | Suom. Jouko Ruokosenmäki 84.2 | 216 s. | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520437992 EAN e-kirja: 9789520438098 EAN äänikirja: 9789520438111

TRUDI TRUEIT

SEIKKAILUJA, VAAROJA JA JÄNNITTÄVÄ MAAILMAN­ LAAJUINEN TEHTÄVÄ!

Explorer Academy 1. Nebulan uhka Julkaisu: Maaliskuu | Explorer Academy. Book 1. The Nebula secret. Suom. Jouko Ruokosenmäki | 84.2 | 216 s. | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520437985 | EAN e-kirja: 9789520438067 EAN äänikirja: 9789520438074

Koe maailma kanssamme!

144

KATHLEEN WEIDNER ZOEHFELD

ELIZABETH CARNEY

KITSON JAZYNKA

Dinosaurukset

Planeetat

Hevoset

LUEN ITSE 1

LUEN ITSE 2

LUEN ITSE 3

Julkaisu: Maaliskuu | National Geographic. Reader Level 1. Dinosaurs | Suom. Sari Kumpulainen 58 | 32 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520436872 EAN e-kirja: 9789520436902

Julkaisu: Maaliskuu | National Geographic. Reader Level 2. Planets | Suom. Sari Kumpulainen 52 | 32 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436889 EAN e-kirja: 9789520436926

Julkaisu: Maaliskuu | National Geographic. Fact Reader level 3. Gallop! | Suom. Sari Kumpulainen 58 | 48 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436896 EAN e-kirja: 9789520436919


TUHTI TIETOPAKETTI JALKAPALLOFANEILLE!

KREIKAN MYYTTEJÄ, HURMAAVIA ELÄIMIÄ JA HULVATTOMAN HUIMIA SEIKKAILUJA!

ERIC ZWEIG

CRISPIN BOYER

Todelliset taitajat. Jalkapallo

Zeus Mahtava 1. Kultaisen kirpun tehtävä

Julkaisu: Toukokuu | Absolute Expert. Soccer Suom. Saku-Pekka Sundelin | 79 | 96 s. | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520438135 EAN e-kirja: 9789520438340 EAN äänikirja: 9789520442088

Julkaisu: Tammikuu | National Geographic. Zeus the Mighty: The Quest for the Golden Fleas Suom. Jenni Rapelo | 84.2 | 192 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436858 | EAN e-kirja: 9789520436865 EAN äänikirja: 9789520438128

Luen itse -sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 1 on tavutettu ja sopii lukemaan opetteleville. Taso 2 sopii lukemaan oppineille. Taso 3 sopii sujuvasti lukeville.

LAURA MARSH

ELIZABETH CARNEY

Ponit

Muumiot

Vesi

LUEN ITSE 1

LUEN ITSE 2

LUEN ITSE 3

Julkaisu: Elokuu | National Geographic. Reader 1 Ponies Suom. Sari Kumpulainen 58 | 32 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520437930 EAN e-kirja: 9789520437947

Julkaisu: Elokuu | National Geographic. Reader 2 Mummies Suom. Sari Kumpulainen 50 | 32 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520437916 EAN e-kirja: 9789520437954

Julkaisu: Elokuu | National Geographic. Reader 3 Water Suom. Sari Kumpulainen 50 | 48 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520437923 EAN e-kirja: 9789520437961

MELISSA STEWART

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 145


Mitä jos...

vaihtoehtoinen tarina Tähkäpäästä LIZ BRASWELL, DISNEY

Mikä kerran oli minun TWISTED TALES Valtakunnan rakastettu, perillistä odottava kuningatar on vakavasti sairas. Hänen ainoa toivonsa on auringonkyyneltaika­kukasta tehty rohto, mutta pahaksi onneksi lääke on valmistettu väärästä lajikkeesta, kuunkyyneleestä. Kuningatar paranee ja synnyttää terveen tyttären, mutta maagisten, kuunhohtoisten hiusten lisäksi Tähkäpääksi kutsutulle tytölle kasvaa myös voima – satuttaa, ei parantaa. Julkaisu: Elokuu | What Once Was Mine | Suom. Karoliina Timonen 84.2 | 500 s. | Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789520441210 EAN e-kirja: 9789520441258 | EAN äänikirja: 9789520441265

Aku, Hessu ja muut tutut seikkailevat nyt mangassa!

146

DISNEY, SHIRO AMANO

DISNEY, SHIRO AMANO

DISNEY, SHIRO AMANO

Kingdom Hearts 358/2 Days 1

Kingdom Hearts 358/2 Days 2

Kingdom Hearts 358/2 Days 3

Julkaisu: Kesäkuu | Kingdom Hearts 358/2 Days 1 | Suom. Antti Valkama 85.32 | 208 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789521622533

Julkaisu: Elokuu | Kingdom Hearts 358/2 Days 2 | Suom. Antti Valkama 85.32 | 208 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789521622540

Julkaisu: Lokakuu | Kingdom Hearts 358/2 Days 3 | Suom. Antti Valkama 85.32 | 208 s | Ikäryhmä: 12+. EAN: 9789521622557


Mitä jos...

vaihtoehtoinen tarina Mikä-Mikä-Maasta LIZ BRASWELL, DISNEY

Toinen tähti oikealla TWISTED TALES Löytääkö Wendy lapsuutensa sankarin, Peter Panin, ja Mikä-Mikä-Maan?

Julkaisu: Kesäkuu | Straight on Till Morning. Twisted Tales Suom. Susanna Hirvikorpi | 84.2 | 400 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520441180 | EAN e-kirja: 9789520441227 EAN äänikirja: 9789520441234

Kingdom Hearts -pelisarjaan perustuva kokoelma vauhdikkaita seikkailuja Disney-maailmoissa!

DISNEY, SHIRO AMANO

DISNEY, SHIRO AMANO

DISNEY, SHIRO AMANO

Kingdom Hearts 358/2 Days 4

Kingdom Hearts Chain of Memories 1

Kingdom Hearts Chain of Memories 2

Julkaisu: Joulukuu | Kingdom Hearts 358/2 Days 4 | Suom. Antti Valkama 85.32 | 208 s. | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789521622564

Julkaisu: Maaliskuu Kingdom Hearts Chain of Memories 1 Suom. Antti Valkama | 85.32 | 208 s. Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789521622519

Julkaisu: Toukokuu Kingdom Hearts Chain of Memories 2 Suom. Antti Valkama | 85.32 | 208 s. Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789521622526

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 147


MANGA HEINÄKUU Kohei Horikoshi MY HERO ACADEMIA 24

85.32 | 12+ EAN: 9789521622342

Eiichiro Oda ONE PIECE 100

85.32 | 12+ EAN: 9789521622960

Peach-Pit SHUGO CHARA! 4 85.32 | 10+ EAN: 9789521613180

Yoshihiro Takahashi NOAH 9 85.32 | 12+ EAN: 9789521622915

ELOKUU Taiki Kawakami, Fuse KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 16

SYYSKUU Kohei Horikoshi MY HERO ACADEMIA 25

MARRASKUU Kohei Horikoshi MY HERO ACADEMIA 26

Yusuke Murata, ONE ONE-PUNCH MAN 14

Taiki Kawakami, Fuse KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 17

Taiki Kawakami, Fuse KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 18

Peach-Pit SHUGO CHARA! 5

Yoshihiro Takahashi NOAH 10

Peach-Pit SHUGO CHARA! 7

Yoshiki Tonogai JUDGE 6

LOKAKUU Yusuke Murata, ONE ONE-PUNCH MAN 15

Yoshihiro Takahashi NOAH 11

85.32 | 12+ EAN: 9789521622861

85.32 | 12+ EAN: 9789521622052

85.32 | 10+ EAN: 9789521613197

85.32 | 15+ EAN: 9789521622762

85.32 | 12+ EAN: 9789521622359

85.32 | 12+ EAN: 9789521622878

85.32 | 12+ EAN: 9789521622922

85.32 | 12+ EAN: 9789521622069

Peach-Pit SHUGO CHARA! 6 85.32 | 10+ EAN: 9789521613203

ODOTETTU UUSINTAJULKAISU!

85.32 | 12+ EAN: 9789521622366

85.32 | 12+ EAN: 9789521622885

85.32 | 10+ EAN: 9789521613210

85.32 | 12+ EAN: 9789521622939

JOULUKUU Yusuke Murata, ONE ONE-PUNCH MAN 16 85.32 | 12+ EAN: 9789521622076

DISNEYMANGA: KS. SIVU 146 MUITAKIN JULKAISUJA ON LUVASSA! Tarkista tuoreet tiedot sivulta sangatsumanga.fi/ julkaisut/tulossa/ tai tilaa uutiskirje osoitteesta postia@sangatsumanga.fi

148

MANGA


POKKARIT

HEINÄKUU ANNE B. RAGDE

Talon tytär

JANE HARPER

Kadonnut mies

BERLIININPOPPELIT 6 Kolme veljestä, yksi kuolema. Harperin parhaana pidetty trilleri pureutuu pinnan alla kyteviin salaisuuksiin eristäytyneessä, vihamielisessä ympäristössä.

Berliininpoppelit -sarja on suomalaisten suosikki, eikä ihme. Se tarjoaa monimutkaisia, kipeitäkin perhesuhteita, epäsovinnaisia henkilöitä ja suurella rakkaudella kuvattua maaseudun elämää.

The Lost man Suom. Mari Hallivuori T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440480

Datteren Suom. Katriina Huttunen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440503

PETTERI TAALAS

NINNI SCHULMAN

Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Tervetuloa kotiin HAGFORS 5 Kuka haluaisi palata yläkouluvuosiin? Ei ainakaan Magdalena Hansson, mutta luokkakokoukseen hän silti päätyy. Kaikki menee vielä pahemmin pieleen kuin olisi voinut uskoa, ja krapulaisena aamuna selviää, että yksi on joukosta poissa.

Kokenut ilmatieteilijä kertoo ilmastokysymyksen faktat ja asettaa asiat ja ongelmien ratkaisukeinot mittasuhteisiin. T50.12 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440510

Välkommen hem Suom. Jukka-Pekka Pajunen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440473

POKKARIT 149


ELOKUU

MYÖS JÄTTIPOKKARINA HELMIKUU

JOËL DICKER

MARIAN KEYES

LINA AREKLEW

Palatsimainen hotelli Alppien katveessa, salaperäinen huone, Geneven pankkien kunnianarvoisat salit, taistelu rahasta, vallasta ja rakkaudesta. Joël Dicker kirjoittaa aikamme koukuttavinta jännitysviihdettä.

Mestarikomediennen täsmäisku Caseyn perheeseen, jonka glamoröösit kulissit kaatuvat, kun aivotärähdyksen saanut Cara paljastaa kaikkien salaisuudet.

ULVÖNIN MURHAT 1

L’enigme de la chambre 622 Suom. Kira Poutanen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440527

Grown Ups Suom. Lea Peuronpuro T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440534

Huoneen 622 arvoitus

Aikuiset ihmiset

Jättipokkari: 84.2 | EAN: 9789520444181

Juhannusruusut Juhannusruusut aloittaa Ruotsin idylliselle Korkearannikolle sijoittuvan sarjan, joka yhdistelee onnistuneesti jännitystä ja ihmissuhteita. Synkkiä tapahtumia ratkovat kotiseudulleen palannut poliisi ja Estonialta pelastunut mies, joka etsii totuutta. Ur askan Suom. Laura Kulmala T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520444204

SYYSKUU

LEENA LEHTOLAINEN

Ilvesvaara

HENKIVARTIJA 5 Henkivartija Hilja Ilveskero palkataan superrikkaiden salaiseen luontolomakeskukseen Itä-Lappiin. Paikan omistaja pelkää pahimman turvallisuusuhan tulevan talon sisältä. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440541

150

TOMMI SAARELA

Pave Maijanen – Elämän nälkä Ikonisen lauluntekijän elämäntyön summa ja aikakauden värikäs kuvaus. T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440572

VELI-PEKKA LEHTONEN

Renny Harlin

Sisukkuutta, suuria onnenhetkiä ja kipeitä pettymyksiä. Suomen menestynein elokuvantekijä kertoo viimein koko tarinansa. Elämäkerta kertoo, mitä Rennylle todella tapahtui matkalla Suomesta suuriin unelmiin, Hollywoodiin ja Kiinaan. T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440589


JULIEN SANDREL

MAX SEECK

KAARI UTRIO

Millaista olisi elää jonkun toisen unelmia todeksi? Lämmin, tunteikas ja lempeän koominen romaani siitä, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

JESSICA NIEMI 3

Kiehtova romaani Kustaa Vaasan ajan Suomesta. Mustakutrinen, liekkisilmäinen Ursula Niklaantytär on perinyt sukunsa kiihkeän ja suorasukaisen luonteen. Omapäisyydessään hän ajautuu avioliittoon pennittömän raakimuksen kanssa ja saa katkerasti kokea, että ylpeinkin nainen on miehensä omaisuutta.

Unelmien lista

La chambre des merveilles Suom. Lotta Toivanen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440596

Kauna

New York Times -bestselleristin järisyttävä uutuustrilleri! Kauna on hengästyttävän nopeatempoinen psykologinen trilleri. Se on kertomus katkeruudesta, kateudesta ja haavoista, jotka eivät koskaan parane. T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440602

Aatelisneito, porvaristyttö

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520440619

LOKAKUU

MARIA ADOLFSSON

SARAH HAYWOOD

RAGNAR JÓNASSON

DOGGERLAND 4

Koskaan ei ole liian myöhäistä puhjeta kukkaan. Kaktus on romanttinen komedia naisesta, joka oppii että elämän ei ole pakko olla aina järjestyksessä.

HULDA 2

Juokse tai kuole Syyspäiväntasaus on perinteinen juhla Doggerlandissa, mutta tragedia iskee varoittamatta ilonpidon keskelle. Onko kysessä viharikos vai jotain muuta? Spring eller dö Suom. Terhi Vartia T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445089

Kaktus

The Cactus Suom. Terhi Vartia T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445096

Saari

Vuonna 1987 nuorenparin retki Länsivuonoille päättyy kuolemaan. Kymmenen vuotta myöhemmin toinen nuori nainen kuolee Islannin yksinäisimmällä saarella ystävien keskellä. Tapaus voisi olla onnettomuus, mutta rikosetsivä Hulda Hermannsdottír ei ole vakuuttunut. Drungi | Suom. Oona Nyström T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445102

POKKARIT 151


MIKKO KEKÄLÄINEN

Petra Olli – Painija Maailmanmestaripainijan koko tarina juniorivuosista maailman huipulle ja urheilumaailmaa järkyttäneeseen äkkilopetukseen – kertomus naisesta, josta oli tulla oman päättäväisyytensä vanki. T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445119

TOM PHILLIPS

JULIA QUINN

Sytyttävä katsaus ihmiskunnan historian luovimpiin ja katastrofaalisimpiin munauksiin alkaen siitä, kun kaukaisimmat edeltäjämme putosivat puusta, ja jatkuen nykyajan emämokiin.

Colin on Bridgertonin sisaruksista hurmaavin – ja taitavin väistelemään morsianehdokkaita. Hän pakenee seurapiirejä säännöllisesti ulkomaille, mutta kotiin palatessa sama tanssi jatkuu. Olisiko jo aika asettua aloilleen?

Ihmiset – Näin munasimme kaiken

Humans: A Brief History of How We F**ked It All Up Suom. Ilkka Rekiaro T91 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442774

Hurmurin valloitus BRIDGERTON 4

Romancing Mister Bridgerton Suom. Siiri Hornsby T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442453

MARRASKUU

JO BIDEN

EMMA DONOGHUE

”Lupaa minulle, isä. Anna sanasi siitä, että kävi miten kävi, sinä pärjäät.” Joe Biden antoi sanansa vanhimmalle pojalleen Beaulle. Lupaa minulle, isä kronikoi Joe Bidenin poikkeuksellisen elämän ja uran mullistavinta ja haastavinta vuotta.

Huone on riipaiseva kertomus viisivuotiaasta Jackista, joka asuu lukitussa huoneessa äitinsä kanssa. Jack ei tiedä, että Huone on vankila ja että hänen äitinsä on siellä vastoin tahtoaan. Jackille se on koti.

Lupaa minulle, isä

Promise Me, Dad – A Year Of Hope, Hardship, And Purpose Suom. Ilkka Rekiaro T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445164

152

Huone

Room Suom. Sari Karhulahti T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445218

RIKU KORKKI

Jäätävä kone – Pekka Koskelan tarina Pikaluistelun maailmanennätysmies ja moninkertainen arvokisamitalisti, mystinen teräsmies Pekka Koskela paljastaa vihdoin, miten yksi Suomen urheiluhistorian kovimmista koneista luotiin. T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445256


JOULUKUU

LEENA LEHTOLAINEN

JUSSI MARTTILA

KARI LUMIKERO

AURAJOKI 1 Kiehtova true crime -dekkari. Yksityisetsivä saa tutkittavakseen nuoren opiskelijapojan katoamistapauksen. Kun joesta naarataan miehenruumis toisensa perään, herää lopulta epäilys, etteivät miehet ole joutuneet veden varaan omasta tahdostaan.

Uutismies-muistelmateoksellaan hurmannut Kari Lumikero jatkaa tarinointiaan pilke silmäkulmassa, arvokkuutensa rippeet suurin piirtein säilyttäen. Hän kuljettaa lukijansa eri puolille maailmaa, toinen toistaan erikoisempiin tilanteisiin ja uutistapahtumien kulissien taakse.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445270

T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445287

TOM PHILLIPS

LOTTA-SOFIA SAAHKO

PIRJO TUOMINEN

Kirja TOTUUDESTA – ja kaikista nerokkaista tavoista, joilla ihmiset ovat läpi historian onnistuneet välttelemään sitä.

Papan kanssa kahvilla -kirjassa LottaSofia Saahko vaikuttui karjalaisten naisten periksiantamattomuudesta, luovuudesta ja rohkeudesta. Nyt Lotta selvittää, millaisia teitä elämä Viipurista, Suojärveltä, Johanneksesta ja Sortavalasta lähtöisin olevia naisia kuljetti.

Joulupukin suudelma

Kaksitoista Leena Lehtolaisen kutkuttavan jännittävää joulutarinaa yksissä kansissa! T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445263

Totuus – Paskapuheen lyhyt historia

Truth – A Brief History of Total Bullsh*t Suom. Ilkka Rekiaro T91 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442781

Veden varaan

Kahvia ja karjalanpiirakoita

Tätä en vielä kertonut

Ylpeät purjeet 1800-luvun alun Alaskaa johtaa suomalainen kenraalikuvernööri. Leveämmän leivän – tai rakkauden – perässä sinne suuntaa myös suuri joukko kuvernöörin maanmiehiä. Heidän joukossaan nuori ja kaunis Katarina. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445300

T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520445294

POKKARIT 153


KELTAINEN KIRJASTO | POKKARIT

ELOKUU KAZUO ISHIGURO

KAZUO ISHIGURO

Surullinen pianisti

Klara ja aurinko Vuoden 2017 nobelistin aiemmin julkaisematon romaani on psykologinen mysteeri ja osuvan humoristinen kuvaus miehestä, jonka julkinen persoona elää omaa elämäänsä.

Lähitulevaisuuteen sijoittuva, ajatuksia herättävä Klara ja aurinko on kuin sisarteos suositulle Ole luonani aina -romaanille.

The Unconsoled Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520442767

Klara and the Sun Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520444198

JOHN IRVING

Oman elämänsä sankari Oman elämänsä sankari on täynnä elämän paradokseja, syntymän ja kuoleman vaihtelua, rakkautta ja vihaa. Se on yhtä aikaa hauska ja haikea, fantastinen ja realistinen. The Cider House Rules Suom. Kristiina Rikman T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520445539

154

ELIZABETH STROUT

ÉDOUARD LOUIS

Elizabeth Strout ihastuttaa herkillä ja kipeän tarkkanäköisillä tarinoillaan pikkukaupungin asukkaista, jotka yrittävät ymmärtää elämää kaikessa sen kauneudessa ja rujoudessa.

Ranskan kohutuimman kirjailijan hätkähdyttävä puheenvuoro väkivallan syistä ja seurauksista.

Kaikki on mahdollista

Anything Is Possible Suom. Kristiina Rikman T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520444211

Väkivallan historia

Histoire de la violence Suom. Lotta Toivanen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520444228


YOKO OGAWA

BRIT BENNETT

Muistipoliisi

Mikä meidät erottaa Mukaansatempaava ja terävä romaani identtisistä kaksosista, joista toinen elää mustana ja toinen valkoisena. Aikamme kiehtovin nuori kirjailija esittää kysymyksistä kaikkein olennaisimman: kuinka minusta tulee minä?

Maailmanmenestykseen noussut japanilainen dystopia on ajaton kertomus vallasta, ihmisyydestä ja muistojen merkityksestä. Hisoyaka na kessho Suom. Markus Juslin T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520444235

The Vanishing Half Suom. Maria Lyytinen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520444242

HARUKI MURAKAMI

Vieterilintukronikka Myyttiseen asemaan noussut Vieterilintukronikka on yksi Murakamin pääteoksista, eeppinen matka, jossa eksynyt sielu voi löytää tien takaisin vain vieterilintua seuraamalla. Toru Okadan vaimo on poissa tolaltaan, sillä heidän kissansa on kadonnut. Muutenkin vaimo tuntuu etääntyvän Torusta päivä päivältä. Ehkä juuri siksi Toru päättää olla kertomatta kummallisista puhelinsoitoista, joita hän on alkanut saada. Niiden soittaja tuntuu tietävän hänestä kaiken. Vähä vähältä Torun siisti, moitteeton ja arkisen harmaa elämä alkaa purkautua. Edessä on yliluonnollisesti sävyttynyt matka, jolla oppaina toimii vaihteleva joukko hahmoja, joista jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan.

ELOKUU JÄTTIPOKKARI

Nejimaki-dori kuronikuru Suom. Antti Valkama 878 s. | 84.2 EAN: 9789520444983

POKKARIT 155


Puh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

”TUNTEIKAS RAKKAUSTARINA, HITAASTI PALJASTUVAT SALAISUUDET JA VALHEET – RAKASTUTTE TÄHÄN!” – REESE WITHERSPOON

M

IL J

ÖMÄRK

Painotuote 4041 0955

T


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.