Tammi syksy 2024

Page 1

UUTUUDET

SYKSY 2024

© SABRINA BQAIN
Paula Noronen & MUUT SYKSYN KIRJAILIJAT
Kotimainen kaunokirjallisuus ................. 4 Käännetty kaunokirjallisuus ................ 26 Tietokirjallisuus ....................................... 50 Lasten- ja nuortenkirjat........................ 80 Disney-kirjat ........................................... 127 Pokkarit ................................................... 140 SISÄLTÖ 4
108 36
Elly Griffithsin uusi dekkarisarja alkaa Naurattaa myös lapsia
2
Rakastetun näyttelijän avoin elämäkerta 29 Maailmantähden uuden trillerisarjan avaus Feministinen klassikko 50

PIENILLÄ TEOILLA SYNTYVÄT

SUURET VAIKUTUKSET

Kustantamossa työn ytimessä ovat kirjat – jokainen kustannuspäätös ja julkaistava kirja on teko. Osa kirjoista vaikuttaa näkyvästi jo ilmestymisaikanaan, toisten vaikutus on hiljaisempaa, vuosien ja vuosikymmenten aikana kertyvää jälkeä moneen sukupolveen. Jokainen kirja vaikuttaa omalla tavallaan meihin lukijoihin ja rakentaa meitä ympäröivää yhteiskuntaa sekä maailmaa.

Elämme aikaa, jossa vallanhalun ja voiman globaalit mannerlaatat liikkuvat niin lujaa, että moni miettii millaisia vaikutusmahdollisuuksia yhdellä ihmisellä voi edes olla. Maailma on kuitenkin aina rakentunut pienistä teoista, jossa suurin vaikutus on toistolla, sillä kuinka moni osallistuu ja sitoutuu teoillaan ja toimillaan. Tämä pätee niin ilmaston eteen tehtäviin toimiin kuin hyvän lukutaidon säilymiseenkin. Jokaisen osallistumisella on väliä.

Kirjailija Timo Parvela on sanonut, että paras lukukampanja on kirja itse ja lukutaidon parantamiseen tarvitaan ennen kaikkea jatkuvuutta ja lukurutiineja. Toiston ja rutiinien voimaan luottaa myös juuri kautensa aloittanut presidenttimme Alexander Stubb, joka pyhittää päivittäin yhden tunnin kirjojen lukemiselle. Tunti on jo suuri sitoumus, kun pelkästään 10–15 minuuttia yhteistä lukuaikaa lapsiperheessä päivittäin riittäisi tekemään muutoksen. Tämähän kuulostaa aivan iltasadulta!

Merkitystä on esimerkillä, sillä minkä verran näemme lukevia ihmisiä tai keskustelemme muiden kanssa lukemastamme. Lapset kiinnostuvat siitä mihin me aikuisetkin käytämme aikaamme ja annamme huomioitamme.

Kuten tästäkin kirjakatalogista on luettavissa: me kustantajat yhdessä kirjailijoiden, kuvittajien ja suomentajien tarjoamme monipuolisen ja ajassa elävän valikoiman kirjallisuutta, josta jokainen löytää varmasti aihepiiriltään ja toteutustavaltaan kiinnostavaa luettavaa. Myös jälleenmyyjät, kirjastot, tapahtumat ja media tekevät tärkeää työtä saadakseen lukijat kohtaamaan ja löytämään juuri itselleen sopivat kirjat. Olemme yhdessä ratkaisevassa asemassa vaikuttamassa lukuinnon lisäämiseen ja jokainen luettu kirja, jaettu esimerkki ja innostuksen siemen on merkityksellinen. Ja siksi: #meilläluetaan #minäluen

Saara Tiuraniemi

Kustantaja, lasten- ja nuortenkirjallisuus

© SABRINA BQAIN © ISTOCK
3
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS SYYSKUU 440 s. | 84.2 EAN: 9789520453985
äänikirja: 9789520454005
e-kirja: 9789520453992 Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN 4
EAN
EAN

MAX SEECK

Merkitty

Peli on vasta alussa. Marraskuisena iltana Seurasaaren rannasta löytyy ruumis. Uhrin ihoa peittää paksu valkoinen maalikerros ja ruumiinavauksessa kurkusta kaivetaan šakkinappula.

Poliisi on neuvoton. Miksi murhaaja on nähnyt niin paljon vaivaa ruumiin naamioimiseksi? Entä miksi sitä ei ole edes yritetty piilottaa?

Hätiin kutsutaan Milo Perho, taidegalleristi, joka on erikoistunut murhaajien profilointiin. Alkaa hermoja koetteleva peli, jonka jokainen siirto maksaa jonkun hengen ja jonka kukaan ei halua päättyvän šakkimattiin.

Merkitty on maailmanmenestykseen nousseen Max Seeckin koukuttavan Milo-sarjan avaus. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo ennen sen ilmestymistä lukuisiin maihin, ja lisäksi siitä on suunnitteilla tv-sarja.

MAX SEECK (s. 1985) on yksi Suomen menestyneimmistä kirjailijoista. Hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti satojatuhansia kappaleita, ja hänen edellisen kirjasarjansa avaus Uskollinen lukija nousi The New York Timesin bestsellerlistalle ensimmäisenä suomalaisena teoksena sitten Sinuhe egyptiläisen. Seeck sai pohjoismaisen Lasiavain­palkinnon (2023) kautta aikain toisena suomalaisena teoksestaan Kauna.

© LARI JÄRNEFELT
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5
ELOKUU 400 s. | 84.2 EAN: 9789520462413 EAN äänikirja: 9789520462437 EAN e-kirja: 9789520462420 © ISTOCK Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA 6

Korkean paikan lumo

Rakastetun kirjailijan romaani taiteesta ja unelmista.

Kiehtova kertomus menetyksestä, piiloutumisesta ja korkeilta paikoilta avautuvista näköaloista.

Nuori Riika on lahjakas laulaja, jolle musiikki on suojavyöhyke. Kun ääni katoaa, hän ajautuu taustalle. Korkeissa paikoissa hän tuntee itsensä vahvaksi ja taidemuseon asiakaspalvelijana löytää yhä uusia tarinoita, joista kirjoittaa lauluja. Mutta kuka tulkitsee laulut oikein? Suojaako avioliitto onnettomilta rakkauksilta? Voiko salanimien taakse kätkeytyä loppuelämäkseen?

Kun keski­ikäiselle Riikalle tarjotaan vaativaa työproduktiota, saavat tutut tornit uuden merkityksen ja menneisyys törmää nykyisyyteen tavalla, jota Riika ei olisi voinut ikinä kuvitella.

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva LEENA LEHTOLAINEN (s. 1964) tunnetaan erityisesti Maria Kallio­ ja Henkivartija­dekkarisarjoistaan. Hän on kirjoittanut myös useita kaunokirjallisia romaaneja sekä nuortenkirjoja. Lehtolaista on käännetty yli 30 kielelle – Yhdysvalloissa vain Jo Nesbø on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija.

© SABRINA BQAIN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7

MARKKU ROPPONEN

Kuhala ja alamaailmanpyörä

Alamaailmanpyörän kyydissä mahaa vihloo, nauru ainakin!

Venäläiset sabotöörit, tivolin palkkatappaja ja Kuhala-tv-sarja… Vähemmästäkin menee pää pyörälle, niin Kuhalalla kuin lukijalla!

Ikään kuin Jyväskylän kotoisista henkirikoksista ei olisi tarpeeksi harmia, Kuhala joutuu itärajan takaa tulevan sabotöörijoukon perään. Hän keskittyisi mieluummin romantisoimaan ihanan Päivin kanssa, mutta nuori konstaapeli Sihtarinen intoilee Kuhala-tv-sarjasta ja innoissaan on myös pääosan esittäjäksi tyrkyllä oleva makeisedustaja. Kun Kuhalan seinänaapuriksi muuttaa vanha maanvaiva, komisario Huttuharju, murahtaa jo Hippu-koirakin. Mutta kieli pysyy poskessa, joten eiköhän alamaailmanpyörä lakkaa huojumasta!

Kuhala ja alamaailmanpyörä on perinteisen Kuhala-sarjan 22. osa.

Jyväskyläläisen

MARKKU ROPPOSEN (s. 1955) tunnetuin luomus on yksityisetsivä Otto Kuhala. Perinteinen, vuodesta 2002 ilmestynyt Kuhalasarja on saavuttanut suursuosion äänikirjojen myötä ja saanut kylkiäisekseen jopa spin-offin: Nuori Kuhala ­sarjan ensimmäinen pienoisromaani Kuhala ja vaiennut viulu on kesän 2024 herkkuja.

8
© MIKKO VÄHÄNIITTY JOULUKUU 360 s. | 84.2 EAN: 9789520463922 EAN äänikirja: 9789520463939 EAN e-kirja: 9789520463946 Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN ”SUOMEN VIIHDYTTÄVIN DEKKARISARJA.” – KANSAN UUTISET KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9

REETTA ANDOLIN

Unelma

Syväsukellus startupien maailmaan.

ELOKUU 420 s. | 84.2

EAN: 9789520462277

EAN äänikirja:

9789520462291

EAN e-kirja: 9789520462284

REETTA ANDOLIN (s. 1977, ent. Kivelä) on yrittäjä, ruoka­alan uudistaja, elintarviketieteiden tohtori ja kasviproteiinituote nyhtökauran keksijä. Hän on toiminut myös työelämäprofessorina Helsingin yliopistossa. Unelma on Andolinin esikoisromaani.

Hykerryttävän tarkkanäköinen

esikoisromaani vegaanisen juuston keksijästä, joka on matkalla kohti omaa unelmaansa. Miten käy, kun startupissa on vain taivas rajana ja kovin harvalla pysyy jalat maassa?

Koko maailma himoitsee kasvipohjaista mozzarellaa, joka sulaa kauniisti pizzan päällä ja johon ei tarvita lehmää. Hanna on löytänyt sen salaisuuden taikinatiinun pohjalta.

Ystävänsä Petran kanssa Hanna perustaa startupin, ja pian heitä juhlitaan kuin rokkistaroja. Valtaisan hehkutuksen keskellä jonkun pitäisi kuitenkin tehdä myös työt, pystyttää tehdas ja lähettää juustot kauppoihin. Hanna taiteilee pikkulapsiarjen odotusten ja valtavan työmäärän välillä ja yrittää samalla vastata niin sijoittajien kuin oman tiukan uskonnollisen yhteisönsä odotuksiin. Voiko unelma myös kuihtua?

Kannen suunnittelu: SATU KONTINEN © OTTO VIRTANEN
10
ESIKOISROMAANI

Klo 17.23

Jos kärsimyksestä on joskus puristettu helmi, se on tässä.

SISSI KUNTSI on nimimerkillä kirjoittava kirjailija, jonka pienoisromaani Klo 17.23 perustuu hänen omaan elämäänsä, vuosikymmeneen, jona hän seurasi puolisonsa matkaa kohti omaehtoista kuolemaa. Avustetulle itsemurhalle ei Suomessa ole käytäntöä. Kirjailija ei ota asiaan kantaa. Hän kirjoitti, jotta selviäisi.

SYYSKUU

130 s. | 84.2

EAN: 9789520465803

EAN äänikirja: 9789520465827

EAN e-kirja: 9789520465810

Sydäntä raastava, tosipohjainen pienoisromaani sairaan puolison omaehtoisesta kuolemasta. Onko syvintä rakkautta antaa toisen lähteä? Kuinka tänne jäävä selviää?

”Heinäkuun yhdeksäntenä päivänä kello 11.51 syleilen sinua kotimme kuistilla viimeisen kerran, Juhana. Videokamerat ovat jo päällä. Meidän viimeinen kosketuksemme, viimeiset sanat toisillemme dokumentoituvat muistikortille, jota en halua koskaan katsoa. Lääkäri sanoi, että tapahtuma on videoitava. Se todistaisi, että minä en tappanut sinua.”

Kun rakastavaiset kohtasivat, mies oli jo vakavasti sairas, elvytetty viidesti eikä ehkä aina muistaisi, kenen vierellä herää. Elämä lahjoitti heille yhteisen vuosikymmenen. Sissi Kuntsille sen viimeisten viikkojen hinta oli suunnaton.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuva: KAROLIINA NORONTAUS
SISSI KUNTSI
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11

ANNA-KAARI HAKKARAINEN

Marraseliö

Hengästyttävä romaani vallasta, kirjoittamisesta ja Ingmar Bergmanista.

ELOKUU

550 s. | 84.2

EAN: 9789520462765

EAN äänikirja: 9789520462789

EAN e-kirja: 9789520462772

ANNA-KAARI HAKKARAINEN

(s. 1979) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa hän opiskeli visuaalisen kulttuurin tutkimusta, työskennellyt muun muassa Muoto­lehden päätoimittajana. Nykyään Hakkarainen toimii viestintäyrittäjänä. Marraseliö on hänen viides romaaninsa.

Kirjailija matkaa

Gotlannin pohjoispuolella sijaitsevalle saarelle selvittämään, mitä hänelle on vuosia sitten tapahtunut, muuten hän ei pysty jatkamaan kirjoittamista. Samalle saarelle on asettunut toisiaan muistuttava naiskaksikko, elokuvan päähenkilöt, jotka suunnittelevat pakoa.

Anna­Kaari Hakkaraisen Marraseliö on hypnoottinen tutkielma vallasta ja halusta. Se on hybridi, joka pyrkii sinne missä lajit loppuvat. Se kertoo tuhoavasta rakkaudesta, muistista, Ingmar Bergmanin elokuvista, eräästä saaresta ja siitä, kuinka helppoa on kadottaa itsensä toiseen ihmiseen ja kuinka vaikeaa on löytää takaisin.

Kannen suunnittelu: LEENA ORAVAINIO © RIIKKA KANTINKOSKI
12

MARKKU PÄÄSKYNEN Elektra

Myyttinen

tarina uudelleen tulkittuna.

LOKAKUU

180 s. | 84.2

EAN: 9789520466138

EAN e-kirja: 9789520466152

MARKKU PÄÄSKYNEN (s. 1973) on kaunokirjallisen proosan taituri, joka sanoo tiheissä lauseissaan paljon. Hänen teoksensa ovat hämmästyttäneet ja ihastuttaneet niin lukijoita kuin kriitikoitakin, ja ne ovat saaneet useita kirjallisuuspalkintoja ja palkintoehdokkuuksia. Elektra on Pääskysen kahdestoista romaani.

”Elämämme olisi mennyt

hyvin jos isä ei olisi peruuttanut autolla Iitan ylitse. Elämämme olisi sujunut paremmin jos sedän vaimo ei olisi karannut rakastajansa kanssa Leningradiin.”

Algot Autereen ja hänen veljensä yritys Oy Elektra Ab valmistaa oskilloskooppeja ja aloittaa niiden viennin Neuvostoliittoon. Algot, firman markkinamies, hoitelee kukoistavia bisneksiä Leningradissa. Sillä välin vaimo Kyllikki pyörittää perheen asioita sukukartanossa itsevaltiaan ottein. Kunnes tapahtumat lähtevät käsistä.

Elektra on väkevä romaani rakkaudesta ja vallanhimosta sekä perheestä ja sukupolvien välisistä jännitteistä. Pääskynen sijoittaa kreikkalaisen myyttikokonaisuuden tapahtumat Suomeen ja kuljettaa niitä 1970­luvulta tähän päivään.

Kannen
suunnittelu: LAURA LYYTINEN
© VEIKKO
SOMERPURO
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13

SATU ERRA (s. 1979) on kirjailija, suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja sekä lukiolaisten kirjoittamisesta väitellyt filosofian tohtori. Hänen esikoisrunokokoelmansa Hetkenä minä (Poesia 2021) valittiin Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon kärkikymmenikköön. Erra asuu perheineen Berliinissä.

Tämä kaikki on liikaa

Esineet alkavat puhua omaa kieltään.

SYYSKUU

80 s. | 82.2

EAN:

9789520463823

EAN e-kirja:

9789520463830

Sohva kätkee sisuksiinsa edellisen ihmissuhteen rakkauden, varastolaatikko koko nuoruuden villin voiman. Satu Erran runot paljastavat, mikä valta meitä ympäröivillä esineillä on.

Katso ympärille. Kymmenet esineet tuijottavat. Mitä ne kertovat sinusta, mitä sinä niistä?

Tämä kaikki on liikaa kiepauttaa näkökulmamme uuteen asentoon ja saa ihmettelemään, mistä elämämme rakentuvat. Ehkä on niin, että kun esineet menevät epäjärjestykseen, ihmisen sisälläkään kaikki ei ole aivan paikoillaan.

”Väliaikainen alkoi levittäytyä tarkkailin miten se valtasi kasat nousivat ja niiden reunat kurottelivat kohti minä viskoin osiani eri puolille huonetta viimeisenä minulle jäivät kädet siinä minä sitten levittelin käsiäni

en tiennyt mitä odotin mutta odotin koko ajan.”

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN SATU ERRA
OTTO VIRTANEN 14
©

SIRKKA TURKKA

Runot 1973–2004

SYYSKUU

580 s. | 82.2

EAN:

9789520465988

EAN e-kirja:

9789520465995

SIRKKA TURKKA (1939–2021) on yksi arvostetuimpia ja luetuimpia nykyrunoilijoitamme; hänen tekstejään on myös käännetty useille kielille. Turkka sai Finlandia­palkinnon kokoelmastaan Tule takaisin, pikku Sheba sekä useita muita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja.

” Legendaarisen runoilijan kootut runot.

Kaikki ne ovat siellä, tallella järjestyksessä. Koira, joka nukkuu

ruudullisten verhojen takana, voikukan ensimmäinen lehti, maskrosblad, lehtimaja ja serenadit, syreenimaljakko ja päänsärky. Tammenverso, joka ei ehtinyt alkua pitemmälle. Puut yleensä, ja kun aika on lehdet ilmassa irrallaan."

Sirkka Turkka on yksi Suomen ikonisimmista runoilijoista. Hänen runonsa ovat koskettaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan. Runot 1973–2004 kokoaa yksiin kansiin kaikki Turkan julkaistut teokset. Esipuheen teokseen on kirjoittanut runoilija Olli Heikkonen.

Sirkka Turkan elämäkerta, ks. s. 58.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15

JOULUKUU

350 s. | 84.2

EAN: 9789520463847

EAN äänikirja: 9789520463861

EAN e-kirja: 9789520463854 Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuvitus: HELI HYPPÖNEN

”KIELOKOSKI-SARJAN ALOITTAVA KIRJA YHDISTÄÄ KOUKUTTAVASTI ROMANTIIKKAA, KYLÄYHTEISÖN SUHDEKIEMUROITA JA SUKUSALAISUUKSIA.”

- Eeva Unohdettujen unelmien kirjastosta

© HELI HYPPÖNEN
16

LIINA PUTKONEN

Hiljaisten tarinoiden tupa

Tähtiin kuiskattuja toiveita Kielokoskella.

Maalaiskylässä lämmitellään takkatulen ääressä kardemummakahvia siemaillen, mutta Ainan elämä on talvi-idyllistä kaukana.

Sanotaan, että joulu on ihmeiden aikaa, ja ihmeen Aina todella tarvitsee. Lumileikit, pakkasherkut ja ihanat ystävät kirjastolla tuovat valoa kaamokseen, mutta kesän suurten mullistusten jälkeen Aina on edelleen epävarma siitä, mitä ja kenet hän haluaa. Kun eräänä iltana pikkukartanoon syttyvät valot ja ruukin perillisistä hankalimmat palaavat kotikonnuilleen, Ainan on työnnettävä omat huolensa syrjään, ennen kuin Kielokosken näytelmäkerhon Saiturin joulusta tulee totta – mutta ilman onnellista loppua.

LIINA PUTKONEN (s. 1973) on Helsingissä asuva toimittaja, monipuolinen kirjai lija ja vannoutunut joulu Suositun Kielokoskiosa Hiljaisten tarinoiden tupa täydellistä luettavaa kirjojen, joulun taikojen ja lämpöisten tarinoiden ystäville.

© OTTO VIRTANEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17

SYYSKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789520460839

EAN äänikirja: 9789520460846

EAN e-kirja: 9789520460853

18
Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

KRISTIINA VUORI

Kuningattaren lemmikki

Haaremiorjattaresta kuningattaren hovineidoksi.

Irlantilaistyttö lahjoitetaan osmanien haaremista Ruotsiin Kaarle XI:lle. Tulppaaneja kuninkaalle -romaanin koukuttava jatko-osa!

Talvella 1685 Tukholman hovi saa hupia. Sulttaanilta tulleiden tulppaanin sipuleiden ohessa lahjoitetaan kuninkaalle nuori orjatar Lale, ”Tulppaani”. Nauru vaihtuu kavaliin juonitteluihin, kun kuningatar ottaa tytön suojatikseen, nimeää hänet kaimakseen, Ulrikaksi, ja utelee

Kuningattaren lemmikki on suositun KRISTIINA VUOREN (s. 1967) kahdestoista romaani, itsenäinen jatko­osa romaanille Tulppaaneja kuninkaalle (2023). Tarina pohjaa historialliseen henkilöön, Ulrika Beata Tantoon, joka oli Konstantinopolin Suuren seraljin orjattaria ja Ruotsin kuningatar Ulrika Eleonoran kummilapsi. Hänen uskomattomasta elämästään Vuori sai häkellyttäviä aineksia jopa kahteen vaikuttavaan, värikkääseen romaaniin.

häneltä jopa vinkkejä sänkykamariin. Neito olisi itse neuvojen tarpeessa, kun menneisyydestä palaa pahamaineinen kaapparikapteeni, mies, jonka Ulrika jo pikkutyttönä aavisti sekä vaaralliseksi että vastustamattomaksi.

Kuningattaren lemmikki perustuu Ulrika Beata Tanton elämäntarinaan.

© VEIKKO SOMERPURO
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19

VIIHDYTTÄVÄN ROMAANISARJAN AVAUS!

Hunajaa ja houkutuksia

Majatalo täynnä viettelyksiä.

Työpaikkaromanssit ovat aina haastavia, vaikka ei asuisi samalla käytävällä pomon kanssa ja tapailisi salaa tämän veljeä.

Aava saa ystävältään Petteriltä ohittamattoman tarjouksen. Petteri on lunastanut vanhempiensa perheyrityksen ja haluaa Aavan avukseen pyörittämään Majatalo Kontiorantaa. Ajoitus on täydellinen, sillä Aava on palaamassa pian Berliinistä Suomeen. Työ matkailualalla on haaveiden täyttymys. Työsuhde­etuihin kuuluvat ilmaiset ateriat ja majoitus idyllisessä majatalossa merenrannalla. Ystävysten avuksi saapuu Petterin kaksoisveli Eemil, joka tuo Aavan kesään odottamatonta säpinää. Yhteiset yöt piristävät pyykkivuorten ja asiakkaiden vaatimusten täyttämää arkea. Mutta kauanko suhteen voi salata Petteriltä, kun vastustamaton Eemil odottaa vain muutaman seinän takana?

TOUKOKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789520463205

EAN äänikirja: 9789520463229

EAN e-kirja: 9789520463212

ESIKOISROMAANI

Anni Niskasen viihdyttävä esikoisromaani aloittaa uuden sarjan, joka sijoittuu Lehmuslahden kuvitteelliseen pikkukylään Kaakkois­Suomeen, lähelle itärajaa.

ANNI NISKANEN
suunnittelu: TIMO NUMMINEN
Kannen
20

ANNI NISKANEN (s. 1996) on Paltamossa kasvanut, Virolahdella asuva restonomi. Vesistöjen äärellä viihtyvä Niskanen inspiroituu kirjoittaessaan luonnosta sekä tosielämän kohtaamisista. Vapaa­ajallaan hän lukee, valokuvaa ja tekee käsitöitä. Lehmuslahti­sarjan ensimmäinen osa Hunajaa ja houkutuksia on Niskasen esikoisromaani ja Vipinää ja villasukkia sarjan toinen osa.

ANNI NISKANEN

Vipinää ja villasukkia

Alkaako vanha suola janottaa?

Vetävä viihderomaani vie takaisin tunnelmalliseen Majatalo Kontiorantaan. Nappaa mukaan puikot ja lankakerä, liity Lehmuslahden käsityökerhoon!

Kun Aava saa kuulla iloisen perheuutisen, kipeät muistot palaavat hänen mieleensä. Hän päättää kutsua entisen avopuolisonsa uuteen kotipaikkaan vierailulle. On aika selvittää kesken jääneet asiat. Jonaksen saapuminen herättää ristiriitaisia tunteita paitsi Aavassa myös Kontiorannan kaksoisveljissä.

MARRASKUU

320 s. | 84.2

EAN: 9789520463878

EAN äänikirja: 9789520463892

EAN e-kirja: 9789520463885

Ulkona viima riepottelee syksyn lehtiä, ja majatalo kipuilee rahapulassa. Petteri ja Aava päättävät hyödyntää viihtyisiä tiloja muuhunkin kuin majoitustoimintaan. Pian Aavan mieltä lämmittävät uusi ystävä, kylän käsityökerhon tuoma yhteisö sekä uudelleen syttyvät tunteet.

© SABRINA BQAIN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21
Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

ANNAMARI MARTTINEN

Tapahtui mitä tahansa

Kun omasta lapsesta tulee murhaaja.

ANNAMARI MARTTINEN (s. 1960) on lukuisissa romaaneissaan tutkinut herkkävaistoisesti ihmisen kaikkein salatuimpia tunteita. Hänen edellinen teoksensa Elämä jota en odottanut (2023) kuvaa kolmiodraamaa tavalla, joka hurmasi lukijat ja kriitikot. Marttinen on saanut lukiolaisten myöntämän Nuori Aleksis ­palkinnon romaanistaan Korsetti (2018).

Raastava romaani syyllisyydestä ja häpeästä. Mitä tapahtuu rikoksesta tuomitun läheiselle?

Keskellä kirkasta kesäpäivää Vesa kuulee, että hänen tyttärensä on pidätetty murhasta epäiltynä. Tunteet vaihtelevat häpeästä epäuskoon, ja kaiken keskellä Vesa pohtii, missä elämä meni vikaan. Miten omasta rakkaasta lapsesta tuli murhaaja? Olisiko teon voinut estää? Onko lasta kaikesta huolimatta lupa rakastaa?

Tapahtui mitä tahansa on hätkähdyttävä kertomus siitä, miten rikos vaikuttaa syyllisen läheisiin. Onko elämässä enää mitään mieltä, kun ihmiset katoavat ympäriltä ja yksinäisyys valtaa kodin joka nurkan?

SYYSKUU

280 s. | 84.2

EAN:

9789520465490

EAN äänikirja: 9789520465513

EAN e-kirja: 9789520465506

Kannen suunnittelu:
JENNI SAARI
© JARNO SAARIMIES 22

SOLMU

jonka takaa löytyvä kirjoittaja voi lukea harppoen maisemakuvaukset, mutta seksikohtausten yli hän ei hypi koskaan. Hänestä reippaan eroottinen kirjallisuus piristää kuin vahva kahvi.

HEINÄKUU

200 s. | 84.2

EAN äänikirja: 9789520466169

EAN e-kirja: 9789520466176

TYTTI SOLMU

Saa tulla

EROOTTISIA FANTASIOITA

Kymmenen kuumaa tarinaa!

Saa tulla tarjoilee sykettä nostattavan kattauksen kiihkeitä tarinoita. Kokoelma juhlistaa häpeämättömästi ja riemukkaasti monenlaista seksiä. Nainen antautuu kylpyläreissulla halunsa valtoihin. Nuori 1800­luvun aviopari ei saa kylliksi toisistaan. Saunavuorolla jääpalat eivät viilennä tyttöystävien tunteita, päinvastoin! Entä miten käy, kun merirosvokuningatar kohtaa entisen rakastajattarensa ja nykyisen kilpakumppaninsa? Ja voiko tutkija testata kehittämäänsä nautintokonetta tieteellisen objektiivisesti?

Tytti Solmun monipuolisissa eroottisissa fantasioissa mennään suoraan asiaan ja nautitaan ilolla.

TYTTI on kirjailijanimi, Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23

EEVI KUOKKANEN työskentelee luovana johtajana osaamisen kehittämisen parissa. Hän kävelee mielellään vastatuuleen ja haluaa katsoa ihmisiä, jotka eivät halua katsoa itseään. Viimakerroin on hänen toinen romaaninsa.

Viimakerroin

Lukuherkku cosy crime

-dekkarien ystäville.

HEINÄKUU

400 s. | 84.2

EAN:

9789520462307

EAN äänikirja:

9789520462321

EAN e-kirja:

9789520462314

Kun idyllinen merenrantakaupunki syksyllä hiljenee, paikallisten keskinäiset kaunat nousevat pintaan. Kuka yrittää kampittaa Pyykköjen perheyrityksen toimintaa?

Traaginen tapaturma järkyttää perinteikkään perheyrityksen työyhteisöä. Turvallisuuspäällikkö Risto kantaa syyllisyyttä kuolemantapauksesta, joka sotkee myös vireillä olevan pörssilistautumisen valmisteluja. Kriisiviestintään avuksi kutsutaan Mervi Laitinen, joka on vastikään kotiutunut rantakaupunkiin.

Kun yksi yrityksen avainhenkilöistä päätyy koomassa sairaalaan epäilyttävissä olosuhteissa, poliisi aloittaa tutkinnan. Ovatko toistuvat vastoinkäymiset pelkkää sattumaa vai tahallista sabotaasia? Entä jos edes kotonaan ei saa olla turvassa?

Eevi Kuokkasen psykologisessa kotiseutujännärissä merkittävään rooliin nousee pikkukaupungin yhteisö kaikkine jännitteineen. Viimakerroin on itsenäinen jatko­osa hänen esikoisromaanilleen Ei sanaakaan.

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN EEVI KUOKKANEN
© VEIKKO SOMERPURO 24

JUSSI

Lähdön läheisyys

Onnistu tai kuole.

HEINÄKUU

333 s. | 84.2

EAN:

9789520462185

EAN äänikirja:

9789520462208

EAN e-kirja:

9789520462192

JUSSI MARTTILA (s. 1982) on asunut lähes koko elämänsä Turussa ja työskennellyt aiemmin yksityisetsivänä. Hän käy oluella samassa kantapaikassa kuin päähenkilönsä Janatuinen. Marttilan motto on: mikään ei toimi, paitsi kantri ja ooppera.

Yksityisetsivä Janatuinen ottaa toimeksiannot yleensä vastaan vain rahan takia. Tällä kertaa pelissä on hänen henkensä.

Ylikomisario Kirstinen tahtoo löytää kadonneen heilansa, hinnalla millä hyvänsä. Poliisivoimia ei voi sotkea etsintään, joten mies kiristää avukseen Janatuisen. Hän uhkaa tuhota sekä Janatuisen että tämän ystävän Helenan elämän, jos jäljettömiin hävinnyttä naista ei löydy.

Vastentahtoinen etsivä lähtee seuraamaan sokerideittailua harjoittaneen naisen jälkiä. Tutkinta kuljettaa hänet Turusta Helsinkiin ja kauemmaskin. Veriset todisteet paljastavat, ettei kyse ole vain rakastavaisten riidoista.

Lähdön läheisyys jatkaa Jussi Marttilan Aurajoki-sarjaa, jonka päähenkilö on maailmaa lakoniseen tyyliin tarkkaileva yksityisetsivä.

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN
© JUSSI VIERIMAA KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 25

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

SYYSKUU

Machi to sono futashika na kabe

Suom. Antti

Valkama

770 s. | 84.2

EAN:

9789520463526

EAN äänikirja:

9789520464271

EAN e-kirja:

9789520464264

© ISTOCK 26
Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN

”JOS HALUAT LUKEA HIENON

KIRJAN, LUE MURAKAMIA.”

– KAINUUN SANOMAT

HARUKI MURAKAMI

Kaupunki ja sen epävakaa muuri

Vihdoin uutta Murakamia!

Maagisen realismin mestari Murakami punoo mystisen kertomuksen matkasta mielikuvituskaupunkiin, jonne astuessa tämän maailman säännöt saa unohtaa.

Mies menettää elämänsä rakkauden, kun tyttöystävä eräänä päivänä katoaa jälkiä jättämättä. Hän matkaa tytön keksimään kummalliseen kaupunkiin, joka on tuttu jo menestysteoksesta Maailmanloppu ja ihmemaa Mutta löytyykö kaupungin muurien sisäpuolelta kadotettu rakkaus vai jotain ihan muuta?

Omintakeisella tyylillään Murakami yhdistelee arkista taianomaiseen ja eriskummalliseen, eikä lukija voi arvata, mitä tuleman pitää.

HARUKI MURAKAMI (s. 1949) on julkaissut romaaneja, novelleja ja tietokirjoja, joita on käännetty yli 40 kielelle. Lisäksi hän on opiskellut elokuva-alaa ja perustanut jazzklubin. Mestarikertojan kirjoista otetaan Japanissa miljoonapainoksia, ja kansainvälinen suosio on yhtä huikea. Yhä useampi uskoo, että jonain päivänä Murakami saa Nobel-palkinnon.

© ELENA SEIBERT
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27

RACHEL KUSHNER

Luomisen järvi

Uusi kirjailija

Keltaisen

kirjaston juhlavuonna!

LOKAKUU

Creation Lake Suom. Arto Schroderus

400 s. | 84.2

EAN: 9789520463618

EAN äänikirja:

9789520463908

EAN e-kirja:

9789520463915

Luomisen järvi on trilleri, parodia ja syvällinen tutkielma ihmiskunnan aamuhämäristä. Mutta ennen kaikkea se on kirjallinen tapaus.

Amerikkalainen RACHEL KUSHNER (s. 1969) on tällä hetkellä ainoa kirjailija, joka on koskaan ollut ehdolla National Book Award ­palkinnon saajaksi niin ensimmäisellä kuin toisellakin romaanillaan. Yhteiskunnallisia ja feministisiä aiheita teoksissaan käsittelevä Kushner pääsi lukemaan poliittista taloustiedettä Berkeleyn yliopistoon vain 16­vuotiaana. Hänen ensimmäinen romaaninsa Telex from Cuba ilmestyi 2008. Toisesta romaanistaan The Flamethrowers hän sai sekä vuoden 2014 Folio­palkinnon että James Tate Black ­palkinnon. Don Delilloon, Clarice Lispectoriin ja John Steinbeckiin verrattu Kushner asuu Los Angelesissa miehensä ja poikansa kanssa.

Amerikkalainen peiteagentti Sadie Smith saa tehtäväkseen soluttautua ranskalaisten ympäristöaktivistien kommuuniin ja tuhota heidät. Paatuneelle Sadielle tehtävä on helppo, kunnes hän huomaa viehättyvänsä ryhmän karismaattisen johtajan, Bruno Lacomben, idealismista vähän liikaakin. Neandertalinihmisen ylivertaisuuden nimeen vannova Bruno on vakuuttunut, että ihmiskunta voi pelastua vain palaamalla primitivismiin. Mitä jos sivilisaatio onkin täysin turhaa?

Rachel Kushnerin häikäisevä romaani metsästää merkityksiä menneen ja tulevan ristitulesta, sieltä missä nykyisyys on pelkkä jalanjälki hiekassa.

28
© GABBY LAURENT SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA

GUN-BRITT SUNDSTRÖM on ruotsalainen kirjailija, kääntäjä ja kirjallisuuskriitikko. Hän on työskennellyt kulttuuritoimittajana, osallistunut ruotsin kielen kielilautakunnan työhön, kääntänyt ruotsiksi mm. Jane Austenia ja kirjoittanut useita kirjoja, joista Suhteista parhain on tunnetuin.

LOKAKUU Maken

Suom. Marja Alopaeus

500 s. | 84.2

EAN: 9789520465520

EAN äänikirja: 9789520465773

EAN e-kirja: 9789520465780

GUN-BRITT SUNDSTRÖM

Suhteista parhain

Feministisen klassikon uusi tuleminen.

Suhteista parhain kertoo villistä ja älyllisestä 1970-luvusta, naisen asemasta ja vapaasta rakkaudesta, joka ei ehkä olekaan niin vapaata.

Martina on nuori opiskelija 1960­ ja 1970­luvun taitteen Tukholmassa. Hän kohtaa filosofiaa opiskelevan Gustavin, ja heidän välilleen syntyy suhde. Ympärillä yhteiskunta on murroksessa, uskotaan vapaisiin suhteisiin ja ydinperheen katoamiseen, mutta Martina saa huomata, että ihanteet ja todellisuus eivät kohtaa. Jonkun pitäisi aina suhteessa taipua, mutta onko sen oltava nainen? 1970­luvun Ruotsissa Sundströmin keskusteluromaanin vaikutus oli järisyttävä, ja sen kerrotaan synnyttäneen varsinaisen avioeroaallon.

Suhteista parhain ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 1978. Siitä on tullut Ruotsissa arvostettu ja keskusteltu klassikko, ja se on valittu toisena ruotsalaisena romaanina kuuluisaan Penguin Classics ­sarjaan.

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29

COLM TÓIBÍN

Irlantilainen

COLM TÓIBÍN (s. 1955) on kirjoittanut romaaneja, novelleja, esseitä, näytelmiä ja lehtiartikkeleita. Hänen teoksiaan on käännetty yli 30 kielelle ja hän on saanut niistä useita kirjallisuuspalkintoja. Tóibín on ollut kahdesti Bookerehdokkaana, ja romaanista Brooklyn hän sai Costapalkinnon.

Long Island

Kauan

kaivattua jatkoa Brooklynille!

SYYSKUU

Long Island

Suom. Kaijamari Sivill

400 s. | 84.2

EAN: 9789520461072

EAN äänikirja: 9789520463533

EAN e-kirja: 9789520463540

Colm Tóibínin rakastetuimman sankarittaren tarina jatkuu. Long Island on herkkävireinen romaani salaisuuksista, kaipuusta ja rakkaudesta.

On kulunut kaksi vuosikymmentä, ja Brooklynistä lähdön jälkeen Eilis ja Tony lapsineen ovat asettuneet Long Islandille. Vaikka Irlanti on lähempänä Eilisin sydäntä kuin uusi kotimaa, hän ei ole palannut synnyinseuduilleen koko tänä aikana. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun muuan irlantilaismies koputtaa Eilisin oveen. Odottamattomien uutisten myötä hänen ajatuksensa kääntyvät takaisin tuttuihin maisemiin ja ihmisiin. Oliko Tony aikoinaan oikea valinta? Onko enää mahdollista raivata uutta polkua tai sytyttää uudelleen rakkauden kipinä, jonka luuli jo kerran sammuneen?

Kannen
suunnittelu: MARKKO TAINA
© PERRY OGDEN 30

KIM LEINE

Henkienmanaajan jälkeen

Palkitun

Grönlanti-trilogian päätösosa.

LOKAKUU

Efter åndemaneren

Suom. Katriina Huttunen

780 s. | 84.2

EAN: 9789520458324

EAN äänikirja: 9789520466046

EAN e-kirja: 9789520466053

Norjalainen KIM LEINE pakeni menneisyyttään Grönlantiin, missä hän eli viisitoista vuotta ja kulki samalla oman matkansa pimeyden ytimeen. Hänen neljäs romaaninsa Ikuisuusvuonon profeetat voitti vuoden 2013 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Kursailemattomalla tyylillään historiaa eläväksi tekevä Leine kirjoittaa vakavista aiheista pilke tiukasti silmäkulmassa.

Jylhän dramaattinen ja tavattoman tragikoominen romaani pohjoisen kolonialismin verenkarvaisesta perinnöstä.

Eletään vuotta 1883, kun grönlantilainen Hanseeraq saa kirjeen veljeltään Tanskassa. Veli on kuolemaisillaan ja pyytää lähettämään Jens­poikansa kiireesti Kööpenhaminaan. Kyse on valheista, syyllisyydestä – ja säkillisestä kultamalmia. Jens lähtee seuraavalla laivalla, ja pian Hanseeraq pakenee erämaahan. Mutta miksi? Maagista realismia, verevää kerrontaa ja historiallisia vääryyksiä yhdistelevä Henkienmanaajan jälkeen on kolonialismin pohjoista ulottuvuutta luotaavan romaanitrilogian hiuksianostattava päätös.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31
Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN © MARKKO TAINA

SYYSKUU The Ministry of Time Suom. Einari Aaltonen

380 s. | 84.2

EAN: 9789520458645

EAN äänikirja: 9789520463557

EAN e-kirja: 9789520463564

– EMILY HENRY SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA 32
” AIKAMINISTERIÖ ON YHTÄ KIPINÖIVÄ, HURMAAVA, HULLUNKURINEN JA ERISKUMMALLINEN KUIN SEN HISTORIASTA REVITTY HAHMOKAARTI.”

KALIANE BRADLEY

Aikaministeriö

Menestysromaani ajan rajojen tuolta puolen.

Kaliane Bradleyn esikoisromaani

Aikaministeriö on kohahduttanut kaikkialla. Hauska, älykäs, romanttinen, yllättävä – ylistystä satelee omaperäiselle rakkaustarinalle, joka kertoo aikamatkailusta mutta paljastaa meille enemmän omasta ajastamme.

Nuori virkanainen saa erikoisen tehtävän: hänen pitää toimia ’linkkinä’ salaisessa kokeilussa, jonka tarkoitus on tuoda ihmisiä menneisyydestä nykyhetkeen. Mielikuvitukselliselta kuulostava rooli osoittautuu hyvin konkreettiseksi, sillä linkin pitää paitsi neuvoa ja auttaa suojattiaan myös elää tämän kanssa samassa taloudessa. Eikä mies menneisyydestä ole kuka tahansa, vaan tutkimusmatkailija ja laivaston komentaja Graham Gore, kiivas, peloton ja vetovoimainen mies.

Mutta millaista on elää 1800­luvun miehen kanssa? Vaikeaa, koomista, epätoivoista – ja yllättävän kiehtovaa. Kunnes käy ilmi, että rajojen ylittäminen saattaa olla vaarallista sekä rakkaudelle että historian jatkuvuudelle.

KALIANE BRADLEY on kambodžalaisbrittiläinen kirjailija ja kustannustoimittaja. Hänen novellejaan on julkaistu lukuisissa lehdissä, ja Aikaministeriö on hänen ensimmäinen romaaninsa. Bradley asuu Lontoossa.

© ROBIN CHRISTIAN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33

400 s. | 84.2

EAN: 9789520461829

EAN äänikirja: 9789520461836

EAN e-kirja: 9789520461843

ELOKUU A Flicker in the Dark Suom. Einari Aaltonen
Kannen suunnittelu: DAVID BALDEOSINGH ROTSTEIN
JA PELOTTAVA.” - AUGUSTA CHRONICLE © ISTOCK 34
”KOUKUTTAVA

STACY WILLINGHAM

Välähdys pimeässä

Todelliset hirviöt piileskelevät päivänvalossa.

Stacy Willinghamin huikeassa menestystrillerissä sarjamurhaajan tytär yrittää rakentaa elämänsä uudelleen, mutta varjot seuraavat häntä.

Kun Chloe Davis oli 12­vuotias, louisianalaisessa pikkukaupungissa katosi kuusi teinityttöä. Pian Chloen isä tunnusti murhat, ja perheen elämä muuttui täysin. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Chloe toimii psykologina Baton Rougessa, suunnittelee häitään ja yrittää selviytyä menneisyyden traumojen kanssa. Painajaiset muuttuvat todeksi, kun tyttöjä alkaa taas kadota. Kuvitteleeko Chloe, vai ovatko tapaukset samanlaisia?

Välähdys pimeässä on hiipivän paranoidi trilleri, joka nosti Stacy Willinghamin bestsellerlistojen kärkeen.

Ennen kirjailijanuraansa

STACY WILLINGHAM työskenteli markkinoinnin ja brändien parissa. Hän on opiskellut journalismia ja luovaa kirjoittamista, ja hänen myyntilistojen kärkeen nousseita kirjojaan on käännetty 30 kielelle. Willingham asuu Charlestonissa miehensä ja labradoodlensa kanssa.

© MARY HANNAH HARTE PHOTOGRAPHY, LLC
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35

SYYSKUU

The Zig Zag Girl

Suom. Pauli Tapio

370 s. | 84.2

EAN:

9789520457709

EAN äänikirja: 9789520457723

EAN e-kirja: 9789520457716

Kannen
BRIGHTONIN MYSTEERIT -SARJA TARJOILEE YLLÄTTÄVIÄ MURHIA JA NOSTALGISIA BRITTI TUNNELMIA AGATHA CHRISTIEN HENGESSÄ. © ISTOCK 36
suunnittelu: MARKKO TAINA

ELLY GRIFFITHS tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Tuottelias Griffiths on kirjoittanut yli 30 kirjaa. Ruth Galloway ­tarinoiden lisäksi hän on lumonnut lukijansa Brightonin mysteerit­ ja Harbinder Kaur tutkii ­sarjoillaan.

ELLY GRIFFITHS

Taikatemppumurhat

Elly Griffithsin uusi sarja!

Tunnelmallisten murhatarinoiden pääosissa loistavat nuori rikoskomisario, mestaritaikuri – ja kirjailijan oma kotikaupunki.

Brighton, 1950. Rikoskomisario Edgar Stephens saa tutkittavakseen tapauksen, jossa nuori nainen on sahattu kolmeen osaan. Se johdattaa Edgarin ajatukset kovin samanoloiseen taikatemppuun, joten hän pyytää apua sodanaikaiselta palvelustoveriltaan ja ystävältään Max Mephistolta. Taikurina esiintymislavoja kiertävä Max haraa vastaan, kunnes selviää, kuka surmattu nainen on. Pian käy myös selväksi, että taikatemppumurhat eivät jää yhteen. Kuka pääsee hengestään seuraavaksi – ja miksi?

Taikatemppumurhat on Brightonin mysteerit ­sarjan ensimmäinen osa, jonka loputtua lukija odottaa jo malttamattomana, mitä Griffiths seuraavaksi loihtii esiin hatustaan.

© SARA REEVE
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37

ALEX AHNDORIL

Kirottu näytelmä

Avainsarjan seuraava arvoitus.

KESÄKUU

Jag blundar och ber

Suom. Säde Loponen

300 s. | 84.2

EAN: 9789520456351

EAN äänikirja:

9789520461225

EAN e-kirja:

9789520461232

Kirjailijanimen ALEX AHNDORIL takana ovat Lars Keplerinä tunnetut Alexandra Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril. Kirottu näytelmä on toinen osa lukijan hoksottimia testaavassa Avainsarjassa, jonka pääosassa on erikoinen, haavoittuva Julia Stark. Kepler­nimellä kirjoitettu Joona Linna ­sarja on myynyt 17 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Kirjoja on käännetty 40 kielelle ja niitä on julkaistu 170 maassa.

Yksityisetsivä Julia Stark saa erikoisen tapauksen ratkottavakseen: uhkaako kuuluisaa näyttelijätärtä kostonhimoinen kummitus vai jokin paljon pahaenteisempi? Avainsarjan toinen osa tarjoaa kiehtovan arvoituksen teatterin kulisseissa.

Macbethin ensi­ilta Dramaten­teatterissa lähestyy, mutta näytelmän tähti Bianca Salo on poissa tolaltaan, sillä hän uskoo edesmenneen sulhasen saapuneen vainoamaan häntä haudan takaa. Vuoteen viereen on ilmestynyt yöllä pelottava hahmo, leninki on sytytetty tuleen pukuhuoneessa. Kolme vuotta aiemmin Bianca oli saanut kesken esityksen tiedon miehen kuolemasta, ja näytelmä oli jouduttu perumaan. Nyt seurue on saanut uuden tilaisuuden, mutta joku yrittää heittää kapuloita rattaisiin. Julia Stark joutuu ratkaisemaan, onko näytelmä kirottu, kuten perimätieto kertoo, vai uhkaako joku seurueesta Biancaa.

Kannen suunnittelu: OLA LARSSON
© KARL NORDLUND 38

Kunnia

Fiinit syntymäpäiväjuhlat maalaiskartanossa.

Tulipalo. Murha.

ELOKUU

Systern

Suom. Anu Heino

450 s. | 84.2

EAN: 9789520443481

EAN äänikirja:

9789520443504

EAN e-kirja:

9789520443498

Ruotsalaisdekkaristi

MIKAELA BLEY (s. 1979)

asuu Tukholmassa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli sarjojen sisäänostajana TV4­kanavalla. Oikeudentuntoisesta toimittajasta kertova Ellen Tamm ­sarja sinkautti Bleyn pohjoismaisten rikoskirjailijoiden kärkeen. Hänen toinen jännitysromaanisarjansa kertoo Ruotsin puhutuimmasta rikostutkijasta Henrik ”The Killer” Hedinistä, joka on entinen ammattilaisjalkapalloilija.

Trillerisarjan toisessa osassa Ruotsin kuumaverisin rikostutkija setvii monimutkaista murhajuttua Skånen maaseudulla. Onko varakkaan ruotsalaisperheen nuorin tytär voinut joutua kunniarikoksen uhriksi?

Kun upporikkaan Gyldenstedtin perheen kuopuksen 18-vuotisjuhlat päättyvät päivänsankarin raakaan murhaan, rikostutkija Henrik Hedinillä on vastassaan sukusalaisuuksien tiheä verkko. Rahan, rakkauden ja luokkaerojen takana vaanii kuitenkin pimeys, jollaiseen ei ole kovanaamainen poliisikaan varautunut.

The Killer ­dekkarisarjan toinen osa kertoo kuumaverisen ex­jalkapalloilijan Henrik ”The Killer” Hedinin ja hänen työparinsa Leia Kaplanin jännittävistä, nopeatempoisista murhatutkimuksista.

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN
MIKAELA BLEY
© ELVIRA GLÄNTA SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39

RAGNAR JÓNASSON

Sydäntalvi

Hyinen tuulahdus menneisyydestä kylvää kuolemaa.

MARRASKUU

Andköf

Suom. Antti Saarilahti

350 s. | 84.2

EAN: 9789520455941

EAN äänikirja: 9789520456191

EAN e-kirja: 9789520456184

RAGNAR JÓNASSON (s. 1976) on islantilainen rikoskirjailija ja juristi. Hänen kirjojaan on käännetty kymmenille kielille, ja niitä on myyty yli miljoona kappaletta. Hän on kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavík Noir ­kirjallisuusfestivaalin. Hän asuu Reykjavíkissa vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. Hyytävistä islantilaisdekkareista tunnettu kirjailija on kirjoittanut useita sarjoja.

Joskus vanhat valheet ja viha sumentavat kaiken kuin talvimyrskyssä pöllyävä lumi, ja se tietää komisario Ari Thorille töitä.

Juuri ennen joulua syrjäiseltä niemeltä löytyy kalliolta pudonneen nuoren naisen ruumis. Ensi alkuun tapausta pidetään itsemurhana, mutta pian asiat alkavat näyttäytyä uudessa valossa. Mitä karujen kallioiden katveessa oikeastaan tapahtui? Kun menneisyyden synkät salaisuudet alkavat paljastua, komisario Ari Thorilta uhkaa loppua aika. Löytyykö murhaaja, ennen kuin uhreja tulee lisää – ja Arin oma elämä mullistuu?

Ari Thor ­sarjan neljäs osa Sydäntalvi on tummasävyinen mysteeri Islannin syrjäseuduilta, missä pienet yhteisöt sinnittelevät kaukana suurista kaupungeista.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
© SIGURJÓN SIGURJÓNSSON 40

CARIN HJULSTRÖM

Vain pisara verta

Viherpeukalon murhamysteerit jatkuvat!

LOKAKUU

Knappt en droppe blod Suom. Nina Mäki-Kihniä

380 s. | 84.2

EAN: 9789520453176

EAN äänikirja: 9789520453190

EAN e-kirja: 9789520453183

CARIN HJULSTRÖM (s. 1963) on tunnettu ruotsalainen televisiojuontaja, toimittaja ja kirjailija. Tv­kasvona hänet muistetaan muun muassa Melodifestivalen­laulukilpailun juontamisesta. Hjulström on kirjoittanut bestsellerlistoille yltäneen toimittaja Frida Forsista kertovan romaanisarjan ja Taimitarhamurhat­dekkarisarjan, joka on noussut suureen suosioon. Vain pisara verta on sarjan toinen osa.

Hurmaavassa cozy crime -sarjassa puuhastellaan kartanon puutarhassa ja ratkotaan murhia. Taimitarhamurhien toinen, itsenäinen osa jatkaa näyttelijätär Sirin ja hulttioveljenpojan seikkailuja.

Idyllinen Säbyholmin kylä järkkyy, kun hautausmaalta löytyy murhattu iäkäs mies. Johtolankoja seurailevat paikallispoliisin Olle ja taimitarhaa veljenpoikansa kanssa pyörittävä ex­näyttelijätär Siri. Siri on paennut hulppean tukholmalaiselämänsä paineita maalle, mutta vaikka Säbyholmissa saa lekotella lempeässä luonnossa, synkkyyksiltä ei täälläkään vältytä. Miksi ihmeessä joku on halunnut vanhan asianajajan pois päiviltä?

Taimitarhamurhat­dekkarisarjan vehreä miljöö, leppoisat ihmissuhteet ja varkain tiivistyvä tunnelma saavat hyvälle mielelle.

Kannen suunnittelu:
ANNA HENRIKSSON
© GABRIEL LILJEVALL
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41

JULIA QUINN

JÄTTIPOKKARI

Petollinen kosija

Arveluttava avioliittotarjous saa sydämen sykähtelemään.

HEINÄKUU

The Secrets of Sir Richard Kenworthy

Suom. Taimi Tornikoski

400 s. | 84.2

EAN: 9789520460914

EAN äänikirja: 9789520453299

EAN e-kirja: 9789520453305

Yhdysvaltalainen JULIA QUINN (s. 1970) opiskeli taidehistoriaa Harvardissa ja päätti sen jälkeen ryhtyä lääkäriksi. Hän ehti kuitenkin saada kustannussopimuksen ennen opintojensa alkua. Quinnin romanttiset historialliset romaanit, joista tunnetuin on Bridgerton­sarja, ovat maailmanmenestyksiä. Bridgertonkirjoihin perustuva tv­sarja on Netflixin historian katsotuimpia.

Smythe-Smithin perhe tunnetaan epämusikaalisista neidoista ja legendaarisista konserteista, joista vain avioliitto tarjoaa neidoille pakotien. Sarjan viimeisessä osassa Iris saa osakseen epäilyttävän innokasta liehittelyä, mutta voiko hurmaavaan kosijaan luottaa?

On yleisesti tunnustettu totuus, että jos naimaton mies alkaa viihtyä SmytheSmithien konserteissa, musiikista se ei ainakaan voi johtua. Ujona neitona perhekvartetin sellisti Iris on muutenkin tottunut jäämään sivurooliin. Niinpä Irisin hälytyskellot alkavat soida, kun salskea Sir Richard Kenworthy ryhtyy itsepintaisesti tunnustamaan rakkauttaan. Järki sanoo, että miehen innokkuudessa on jotain epäilyttävää, mutta sydän käskee astella alttarille. Ei kai Richardin salaisuus niin synkkä voi olla?

Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON
42
© ROBERTO FILHO

SYLVIA DAY

Niin lähellä

Voiko ketään uskoa, jos keneenkään ei voi luottaa?

HEINÄKUU

So Close

Suom. Siiri Hornsby 360 s. | 84.2

EAN: 9789520465797

EAN äänikirja:

9789520457969

EAN e-kirja:

9789520462581

SYLVIA DAY on kirjailija, jonka teokset ovat saavuttaneet ykkössijan sekä The New York Timesin että The Sunday Timesin bestsellerlistalla. Hän on julkaissut yli 20 menestysteosta, ja hänen kirjojaan on ilmestynyt yli 40 maassa. Listakärkeen teokset ovat nousseet 29 maassa. Lionsgate on ostanut Crossfire-sarjan televisio-oikeudet. Day on voittanut RT Book Reviews Reviewers’ Choice Award ­palkinnon ja ollut kahdesti Romance Writers of American RITA­palkintoehdokas.

Menestyskirjailija Sylvia Dayn uutuus kertoo intohimosta, uhasta ja kolmesta naisesta, joista jokainen on valmis puolustamaan etujaan viimeiseen saakka.

Kane Black on surun murtama, kuolleen vaimonsa muiston vanki. Eräänä päivänä hän kohtaa New Yorkissa naisen, joka on kuin lumoavan Lilyn kuva. Nainen muuttaa saman tien Kanen kattohuoneistoon, jonka uhkean ylellisyyden keskellä Lilyn muisto leijuu huumaavana. Kanen äiti Aliyah on piinkova uranainen, jolla on liikaa kysymyksiä, liian vähän vastauksia ja liian paljon pelissä. Lilyn näköinen nainen hallitsee Kanen elämää vaarallisella tavalla, eikä Aliyah aio sallia sitä. Kanen käly Amy taas on saanut tarpeekseen huijauksista ja petoksista. Tällä kertaa hän aikoo saada mitä haluaa, hinnalla millä hyvänsä. Vaikka hintana olisi murha. Salaisuuksien verkko sitoo naiset toisiinsa, ja heidän keskellään on mies, joka uskoo saaneensa vaimonsa takaisin. Eikä Kane aio luopua onnestaan suosiolla.

Kannen suunnittelu: LEE MOTLEY
MARISSA GATES
©
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43
JÄTTIPOKKARI

RACHEL LYNN SOLOMON

RACHEL LYNN SOLOMON on Seattlesta kotoisin oleva yhdysvaltalaiskirjailija, joka tunnetaan huippusuosituista rakkaustarinoistaan. Hän asuu puolisonsa kanssa Amsterdamissa ja haaveilee villapaitojen neulomisesta. Ex Talk – rakkautta radioaalloilla on Solomonin ensimmäinen suomennettu teos.

Ex Talk – rakkautta radioaalloilla

Kutkuttavaa kemiaa ja tahattomia tunteita livelähetyksessä.

HEINÄKUU

The Ex Talk

Suom. Laura Liimatainen 380 s. | 84.2

EAN: 9789520457341

EAN äänikirja: 9789520457365

EAN e-kirja: 9789520457358

Mitä tekisit, jos pomosi antaisi sinulle kaksi vaihtoehtoa:

1) esitä inhokkikollegasi ex-rakastajaa radiossa tai

2) pakkaa kamasi ja häivy?

Podcastidea: kaksi eksää ruotii raadollisen avoimesti parisuhdettaan ja sitä, miksi kipinä sammui. Ei paha, paitsi että ohjelmaa juontamaan pakotetaan radiossa työskentelevät kollegat Shay ja Dominic, jotka inhoavat toisiaan sydämensä pohjasta. Eivätkä todellakaan ole ikinä tapailleet, saati sitten seurustelleet! Mikäpä voisi mennä pieleen?

Ex Talk – rakkautta radioaalloilla on tarina kiivaista vihamiehistä, odottamattomista tunteista ja riskialttiista salaisuudesta.

”Palavaa halua ja suuria tunteita tulvillaan.” – Booklist

© SABREEN LAKHANI
Kannen suunnittelu: VI-AN NGUYEN 44

ANNIE DARLING asuu

Lontoossa pikkiriikkisessä, kirjoja pursuavassa asunnossa. Hän rakastaa rakkausromaaneja sekä kissaansa herra Mackenzieta. Vintageputiikki Primrose Hillissä on romanttisen sarjan avaus, jossa seurataan elämää ja ihmissuhteita käytettyjen vaatteiden liikkeessä. Täydellistä viihdettä kaikille Jenny Colganin ja Lucy Diamondin faneille!

ANNIE DARLING

Vintageputiikki Primrose Hillissä

Uudet mahdollisuudet ovat aina muodissa!

JOULUKUU

The Vintage Dress Shop in Primrose Hill

Suom. Susanna Hirvikorpi

400 s. | 84.2

EAN: 9789520464585

EAN äänikirja: 9789520464592

EAN e-kirja: 9789520464608

Kutkuttavia tunteita ja hurmaavia muotiluomuksia ihastuttavassa vintageputiikissa. Lämminsydämisen sarjan aloitus Bloomsburyn kirjakauppa -sarjan tekijältä.

Kolmekymppiä on kilahtanut lasiin, eikä Sophyllä yllättäen ole töitä eikä parisuhdetta. Kun Sophyn isä tarjoaa hänelle määräaikaista paikkaa vintageliikkeessään Primrose Hillissä, Sophy tarttuu tilaisuuteen. Liike osoittautuukin oikeaksi aarreaitaksi, ja inhottavan kollegan äksyilystä huolimatta Sophy alkaa rakastua vintagemuotiin. Väliaikaiseksi tarkoitettua tilannetta mutkistaa Charles Radley, tyylikäs jalokiviasiantuntija, jolla on upeat räätälöidyt vaatteet, luvattoman terävät poskipäät ja karismaa vaikka muille jakaa.

Kannen suunnittelu: HILLA SEMERI
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45

AMANDA HELLBERG (s. 1973) varttui pikkuruisessa Varnhemin kylässä Ruotsissa. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Oxfordissa. Hellbergin vahvatunnelmainen, historiallinen Joulu Ulltunassa ­sarja sijoittuu kuvitteelliseen ruotsalaiskylään ja ammentaa goottilaisen romantiikan perinteestä.

Joulu parrasvaloissa

Joulun rauhaa, rakkautta ja ramppikuumetta.

JOULUKUU

Jul i rampljus

Suom. Nina Mäki-Kihniä

360 s. | 84.2

EAN: 9789520443658

EAN äänikirja:

9789520443672

EAN e-kirja:

9789520443665

Joulunaikaan sijoittuva historiallinen romanssi on kipunoivaa kemiaa ja lumoavaa lavakarismaa pullollaan. Hellbergin tunnelmalliset periodidraamat kuljettavat lukijan taianomaisiin talvimaisemiin.

On talvi 1902, ja laulajatar Harriet Hjort aikoo menestyä. Kuppiloissa esiintyminen Isak­ystävän kanssa saa jäädä, kun tarjolle tipahtaa päärooli suurella näyttämöllä Göteborgissa. Kulisseissa kuitenkin kuohuu: Harriet kärsii pahasta ramppikuumeesta ilman Isakinsa tukea, mutta horjahtaa ei saa, sillä pelissä on koko tulevaisuus. Ennen joulurauhaa Harriet joutuu kohtaamaan myös yllättäviä tunteita…

Vaan

© DAVID FISHER
Kannen suunnittelu:
EMMA GRAVES onko rakkaus todella sokea? AMANDA HELLBERG
46

Maailmojen sota

Tieteiskirjallisuuden klassikko!

H. G. WELLS (1866­1946) oli opettaja, toimittaja, sosiologi ja historioitsija sekä tuottelias kirjailija, joka kirjoitti niin romaaneja, novelleja kuin tieteellisiäkin teoksia. Hänen tunnetuimpia romaanejaan Maailmojen sodan lisäksi ovat Aikakone ja Näkymätön mies.

LOKAKUU

The War of the Worlds Suom. Matti Kannosto 225 s. | 84.2 EAN: 9789520465247

Marsilaiset ovat hyökänneet! Niiden alukset syöksevät ilmaan polttosäteitä ja tappavaa, mustaa kaasua. Hirviömäiset olennot ja hurjat taistelukoneet saavat ihmiset silmittömän kauhun valtaan. Miten käy planeetta Maan?

H. G. Wellsin Maailmojen sota vuodelta 1898 kuuluu tieteiskirjallisuuden merkittävimpiin klassikoihin. Se käsittelee Maahan tunkeutuvia marsilaisia tavalla, joka on jättänyt lähtemättömän jälkensä science fictionin kuvastoon.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––KLASSIKKO––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
H.G. WELLS
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47
Kannen suunnittelu: JENNI SAARI

JÄTTIPOKKARI

JULIE MURPHY

Tosirakkauden mitat

Jos kengät eivät sovi, on aika suunnitella omat.

ELOKUU

If The Shoe Fits Suom. Taimi Tornikoski

304 s. | 84.2

EAN: 9789520462796

EAN äänikirja: 9789520462819

EAN e-kirja: 9789520462802

JULIE MURPHY on Texasissa asuva kirjailija, jonka teokset ovat kerta toisensa jälkeen nousseet New York Timesin bestsellerlistalle. Kirjastonhoitajana työskennellyt Murphy inspiroituu täydellisistä romanttisista komedioista ja yllättävistä seikkailuista.

Nykyajan tuhkimotarina, jossa sankaritar ei todellakaan jää odottelemaan, mitä prinssi saa aikaan.

Cindy rakastaa kenkiä ja muotia, mutta huippusuunnittelijoiden luomuksia ei aina valmisteta hänen koossaan. Cindy valmistuu designkoulusta New Yorkista ja muuttaa Los Angelesiin tv­tuottajana työskentelevän äitipuolensa luo. Maailman tunnetuimman treffiohjelman uuden kauden kuvaukset ovat juuri alkamassa, ja yksi kilpailijoista peruu osallistumisensa viime hetkellä. Cindy päätyy paikkaajaksi. Kyllä hän muutamat treffit pinnallisen komistuksen kanssa kestää, jos hän samalla pääsee esittelemään omaa kenkämallistoaan suurelle yleisölle ja muotimaailmalle. Ohjelma kuitenkin mullistaa Cindyn elämän. Ainoana ylipainoisena kilpailijana julkisuus tekee hänestä kehopositiivisuuden mallin yhdessä yössä. Vielä ihmeellisempää on se, millaisia tunteita unelmien prinssi hänessä herättää.

Lämminhenkinen romaani itsensä löytämisestä, rakkaudesta ja uskosta onnelliseen loppuun, jonka jokainen meistä ansaitsee.

Jacket
by MARCI SENDERS | Jacket
by STEPHANIE SINGLETON COPYRIGHT © DISNEY ENTERPRISES, INC. © CHRISTY ARCHIBALD
design
art
48
TÄHTIIN KIRJOITETTU -VIIHDESARJA TUO PRINSESSASADUT NYKYPÄIVÄÄN.

JASMINE GUILLORY on kalifornialainen kirjailija, joka tunnetaan lämpimän humoristisista mutta oivaltavista romaaneistaan. Lue minut oikein on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

JASMINE GUILLORY

Lue minut oikein

Rakkaus alkaa rivien välistä.

Kustannusmaailmaan sijoittuva versio lumoavasta sadusta, jossa kirjoja rakastava tyttö kohtaa väärinymmärretyn hirviön.

LOKAKUU

By the Book

Suom. Siiri Hornsby 320 s. | 84.2

EAN: 9789520463045

EAN äänikirja: 9789520463106

EAN e-kirja: 9789520463076

Kun Izzy valmistui yliopistosta ja aloitti uransa, hän ei kuvitellut hetkeäkään, että asuisi vielä 25­vuotiaana kotona vanhempiensa luona. Eipä hän arvannut sitäkään, että olisi yhä yksi kustantamon harvoista mustista työntekijöistä. Palkka on pieni ja kilpailu kovaa, ja Izzy kyseenalaistaa ammatinvalintaansa. Hän tarttuu kuitenkin viimeiseen oljenkorteen ja suostuu avustamaan hankalaa tähteä kirjoitustyössä. Santa Barbaran ylellisessä kartanossa häntä on vastassa äreä ja vetäytyvä Beau Towers, mutta Izzy ei anna kovan ulkokuoren hämätä. Vähitellen oikeat sanat ja teot alkavat synnyttää paitsi käsikirjoitusta myös ystävyyttä ja kipinöitä.

Sydämellinen romaani oman äänen löytämisestä, kuuntelemisen taidosta sekä tietenkin rakkaudesta.

Jacket design by MARCI SENDERS | Jacket art by STEPHANIE SINGLETON
COPYRIGHT © DISNEY ENTERPRISES, INC. © ANDREA SCHER
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 49
TIETOKIRJALLISUUS Kannen
Kannen
TUOMO MANNINEN ELOKUU 280 s. | 99.1
9789520460099
äänikirja: 9789520460129
e-kirja: 9789520460112 © ANTTI AHONEN 50
suunnittelu: MARKKO TAINA
kuva:
EAN:
EAN
EAN

MEISSÄ ON KAIKKI.

JOISTAKIN TULEE HYVÄNTEKIJÖITÄ, JOISTAKIN

MURHAAJIA, JOISTAKIN

LEMPEITÄ, JOISTAKIN

RAAKOJA. NÄMÄ KAIKKI

PUOLET NÄYTTELIJÄN ON LÖYDETTÄVÄ ITSESTÄÄN.”

Palo

JUKKA-PEKKA PALON ELÄMÄ

Ihminen roolien takana.

Jukka-Pekka Palo kertoo avoimessa elämäkerrassaan vanhemmistaan, suvun salaisuuksista ja omasta kasvustaan näyttelijäksi.

Helsingin normaalilyseon kasvatti Jukka­Pekka Palo suunnitteli ryhtyvänsä opiskelemaan lakia tai journalistiikkaa, mutta hyvän ystävänsä Janne Kuusen innoittamana hän meni lukioikäisenä helsinkiläiseen Kellariteatteriin. Sieltä tie johti vuonna 1973 Teatterikouluun, johon hän pääsi ylioppilaskeväänään. Palon pitkään uraan teatterissa mahtuvat vuosikymmenet Suomen Kansallisteatterin näyttelijänä, monet roolit elokuvissa, televisiossa ja yhteistyö monen merkittävän ohjaajan kanssa. Omalla äänellään hän kertoo työstään, elämästään ja avioliitostaan pukusuunnittelija Riitta Anttosen kanssa, sen onnellisista ja vaikeistakin hetkistä.

Filosofian maisteri LIISA TALVITIE on tehnyt pitkän uran toimittajana. Hän on kirjoittanut elämäkerrat muun muassa Sinikka Sokasta, Asko Sarkolasta, Matti Eskosta, Ilkka Heiskasesta, Heidi Heralasta ja Hilkka Ahteesta. Näyttelijä JUKKA-PEKKA PALO tunnetaan teatterilavoilta, elokuvista ja tvsarjoista.

LIISA TALVITIE
© LARI JÄRNEFELT © LARI JÄRNEFELT
” TIETOKIRJALLISUUS 51

Digitaalisen rannekellon sekundaattori käyntiin ja kanervien ja suopursujen halki

sähkölinjaa pitkin kohti Laataksen huippua. 'Race to the fire, all the wheels are turning / All alone, just in a lonely world', kaikui juomavyössä keikkuvasta kasettisoittimesta." "

MARRASKUU

300 s. | 99.1

EAN: 9789520455354

EAN äänikirja: 9789520455378

EAN e-kirja: 9789520455361

SUSLIN /
© MAJA
LEHTIKUVA
52
Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN Kannen kuva: LARI JARNEFELT

OUTI HYTÖNEN, KARO HÄMÄLÄINEN

Uho – Sami

Jauhojärven tarina

Kun Suomen hiihto syntyi uudelleen. Latujen suorasuu kertoo, miten uho siivitti hänet huippusuorituksiin. Sami Jauhojärven tarina kuvaa Suomen maastohiihdon nousun dopingskandaalista olympiamitaleille.

KARO HÄMÄLÄINEN on monipuolinen kirjailija, taloustoimittaja ja intohimoinen kestävyyslajien harrastaja. SAMI JAUHOJÄRVI on olympiavoittaja ja monipuolinen hiihtoasiantuntija. OUTI HYTÖNEN on kirjallisuus­ ja kestävyysurheilutoimittaja, suomentaja ja suunnistaja.

Talvella 2001 Sami Jauhojärvi oli juuri voittanut nuorten maailmanmestaruuden, kun Suomen maastohiihto romahti Lahden dopingskandaalissa. Nuorella Jauhojärvelläkin riitti vastoinkäymisiä: harjoittelu meni väärille urille, nielutulehdus vaivasi, ja väärä suksivalinta vei maailmanmestaruuden. Moni ehti jo pitää Sami Jauhojärveä kovempana puhujana kuin hiihtäjänä. Sinnikkäällä työllä Ylitornion kairojen kasvatti raivasi esteet tieltään, koetteli äärirajoja ja sai kokea rajattomuuden tunteen. Uran kruunasi parisprintin olympiakulta yhdessä Iivo Niskasen kanssa Sotšissa 2014.

Hiihtouransa jälkeen Sami Jauhojärvestä tuli arvostettu hiihtokommentaattori, jonka puheenparsi on tullut tutuksi kaikille hiihdonystäville.

LARI JARNEFELT
©
© ISTOCK
TIETOKIRJALLISUUS 53

ELOKUU

300 s. | 99.1

EAN:

9789520460778

EAN äänikirja:

9789520460792

EAN e-kirja:

9789520460785

”Vinnie Jones käveli hoitohuoneeseen ja meni suoraan viereiselle hoitopedille. Sitten hän huomasi minut. 'Oh, big man. Lovely to see blood on your shirt.' Pelipaitani oli aivan punainen verestä. Jones sanoi, että ansaitsin iskun nenääni. Räjähdin aivan täysin ja hyppäsin pois sängyltä. Jones ampaisi ylös omalta sängyltään ja alkoi tulla minua kohti. Hirveä tilanne. Hyökkäsimme toistemme kimppuun. Lääkärit ja fysiot tulivat äkkiä väliimme.”

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN
54

JUKKA LYYTINEN

Mixu Paatelainen

THE FIGHTING BIG FINN Futislegendan suorapuheiset muistelmat.

Ensimmäinen suomalainen Valioliigapelaaja kertoo uransa omin sanoin Valkeakosken Tehtaan kentältä Brittein saarille ja Huuhkajien peräsimeen.

Mixu Paatelainen on aina herättänyt tunteita, niin pelaajana kuin valmentajana. Paatelainen pelasi ulkomailla huippusarjoissa ammattilaisena 1980­luvulta lähtien lähes kaksi vuosikymmentä. Duunariasenne kylvi vastustajiin pelkoa tuottaen roppakaupalla maaleja, ja hän on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä Suomen maajoukkuepaidassa.

JUKKA LYYTINEN on toimittaja ja tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut elämäkerrat muun muassa Lauri Viidasta, Mikko Kivisestä ja Heikki Salosta. Lyytinen on entinen jalkapallon alasarjapelaaja. MIXU PAATELAINEN teki lähes 20 vuoden uran pelaajana Skotlannin ja Englannin Valioliigassa ja sen jälkeen valmentajana muun muassa Skotlannissa ja Huuhkajien peräsimessä. Suomen paidassa Mixun vyölle kertyi 70 A­maaottelua.

Pelaajauran jälkeen Mixu on tehnyt upean ja vaiheikkaan uran valmentajana. Hänet on valittu Skotlannissa vuoden valmentajaksi. Menestyksekkäiden Skotlanninvuosien jälkeen Paatelainen valmensi Suomen maajoukkuetta vuodet 2011–2015.

Huuhkajista Paatelainen palasi Skotlannin pääsarjaan. Värikkääseen valmennusuraan kuuluu myös pestit Latvian ja Hongkongin maajoukkueissa.

Mixun uran varrelle on osunut huikeita hetkiä ja erikoisia episodeja maailmantähtien kanssa. Nyt hän kertoo omin sanoin mukaansatempaavan elämäntarinansa jalkapallon parissa.

© VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 55

ESA JUNTUNEN

Vaurastu viisaasti

RAHATAIDOT HALTUUN

Opi hallitsemaan

omaa talouttasi.

Kuluta vähemmän.

Tienaa enemmän.

Sijoita säännöllisesti.

SYYSKUU

350 s. | 36.22

EAN: 9789520460389

EAN äänikirja: 9789520460402

EAN e-kirja: 9789520460396

ESA JUNTUNEN on Suomen luetuimpia talous­ ja sijoituskirjailijoita ja ­bloggareita, joka on inspiroinut ja auttanut jo kymmeniätuhansia suomalaisia laittamaan taloutensa kuntoon. Hänet tunnetaan erityisesti Omavaraisuushaaste ­blogistaan, jossa hän kertoo avoimesti omasta taloudestaan ja sijoituksistaan. Juntusen kiitetty kirja Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat (2023) oli julkaisuvuotenaan myydyin suomalainen sijoituskirja, jota kuvailtiin heti ilmestyttyään moderniksi sijoitusklassikoksi. Vuonna 2023 Juntunen palkittiin myös Vuoden sijoittajana.

Aiheuttavatko oman talouden hallinta ja kulujen budjetointi sinussa epävarmuutta? Entä oletko joskus miettinyt, miten saisit parempaa palkkaa tai parempia töitä, muttet tiedä mistä aloittaa? Tai oletko kokeillut sijoittamista mutta lopettanut sen alkuunsa epäröinnin tai huonojen kokemusten takia?

Duunariperheestä ja nollavarallisuudesta ponnistanut Esa Juntunen on kasvattanut itselleen yli puolen miljoonan euron varallisuuden kolmekymppisenä ilman perintöjä, pikavoittoja tai muitakaan oikoteitä. Vaurastu viisaasti ­kirjassa hän kertoo käytännönläheisesti, kansantajuisesti sekä konkreettisin ja henkilökohtaisin esimerkein, miten sinäkin pystyt lähtötilanteestasi riippumatta saamaan taloutesi kuntoon ja nostamaan sen tasolle, jota et ehkä ole edes pitänyt mahdollisena.

Matka vaurauteen alkaa luopumisesta ja itsensä ja omien tarpeiden löytämisestä ja jatkuu oman uran ja tienaamispotentiaalin kehittämiseen. Juntusen opein sinäkin voit oppia hallitsemaan rahaa ja tekemään siitä työkalun juuri sinun näköisesi elämän toteuttamiseksi.

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN
56
© VEIKKO SOMERPURO

LOTTA BACKLUND

Sano se oikein

KUINKA KIRJOITTAA MAAILMAN PARAS EROVIESTI

LOTTA BACKLUND on sanoittanut asioita koko elämänsä: niin kirjoittajana, stand up ­koomikkona, poliittisena erityisavustajana kuin pörssiyhtiön viestintäjohtajana. Tässä kirjassa hän sanoittaa puolestasi tärkeitä viestejä ja tilanteita ja toimii henkilökohtaisena viestintäkonsulttinasi.

JA MUITA VIESTINTÄKIKKOJA ELÄMÄSI HELPOTTAMISEKSI

Hauskin ja hyödyllisin viestintäopas, jonka olet koskaan saanut käsiisi.

HEINÄKUU

250 s. | 14.16

EAN: 9789520454098

EAN äänikirja:

9789520454128

EAN e-kirja:

9789520454104

Tämä kirja tarjoaa henkilökohtaisen viestintäkonsultin, tehokkaita valmiita viestejä ja työkaluja viestinnälliseen ajatteluun, oli kyseessä sitten tinder-viesti, kehityskeskustelu tai erokeskustelun aloittaminen.

Oikea­aikaisella ja oikeanlaisella viestinnällä voi yritysmaailmassa ja politiikassa säästyä miljoonien eurojen kuluilta, vuosia kestäviltä kriiseiltä ja ikuisilta mainetahroilta. Myös henkilökohtaisessa elämässä hyvällä viestinnällä ja oikein valituilla sanoilla voi välttää draamaa ja karikkoja sekä saada rakkautta, ystävyyttä, palkankorotuksia ja voittaa riitoja. Viestinnän rautainen ammattilainen Lotta Backlund osoittaa askelmerkit tehokkaisiin puhetapoihin.

Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN Kannen kuva: LARI JÄRNEFELT
© LARI JÄRNEFELT
TIETOKIRJALLISUUS 57

ULLA JANHONEN

Sirkka Turkka

ULLA JANHONEN on helsinkiläinen toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt monissa lehdissä eri tehtävissä, pisimmät työjaksot Helsingin Sanomissa ja Anna­lehdessä. Kirja runoilija Sirkka Turkasta syntyi, kun hän päätyi Turkan kuoleman jälkeen siivoamaan tämän kesämökkiä ja asuntoa ja löysi runoilijan jälkeensä jättämiä papereita.

Tähti kuuttomassa yössä

Kiehtova näkymä lukijoiden rakastaman runoilijan yksityiseen maailmaan.

SYYSKUU 200 s. | 99.1

EAN: 9789520456870

EAN äänikirja: 9789520456894

EAN e-kirja: 9789520456887

Sirkka Turkka, Runot 1973–2004, ks. s. 15

Sirkka Turkan (1939–2021) jäämistöstä löytyneiden kirjeiden ja päiväkirjojen sekä hänet tunteneiden ihmisten muistojen kautta Ulla Janhonen vie lukijan matkalle kirjailijan harvinaislaatuisen voimakkaiden runojen maailmaan ja arvoitukselliseen ihmiseen niiden takana.

Sirkka Turkan esikoisrunokokoelma Huone avaruudessa ilmestyi 1973. Hän oli tuolloin 34­vuotias, töissä Helsingin huoltovirastossa ja menettänyt edellisvuonna traagisesti kihlattunsa. Hän oli myös hiljan ottanut luokseen sekarotuisen hylätyn koiran, Viskin. Koirista ja hevosista tuli pysyviä vierailijoita hänen seuraaviin 12 runoteokseensa, joista Tule takaisin, pikku Sheba sai kirjallisuuden Finlandia­palkinnon vuonna 1986. Sirkka Turkka luotti eläimiin enemmän kuin ihmisiin. Nuorena hän rakasti miehiä, vanhempana naisia. Hän oli yhdessä hetkessä sydämellinen ja kannustava, toisessa kulmikas ja äksy. Herkkyytensä Turkka peitti rakentamansa kovan kuoren taakse.

-
© OTTO VIRTANEN
58
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: SAKARI MAJANTIE

MIKKO ANTERO LESKELÄ on palkittu tietokirjailija, joka on tunnettu etnografisesta otteestaan. Osana kirjoitusprosessia Leskelä heittäytyi Matti Vestmanin valmennettavaksi tähtäimenä painonnoston Masters­kisat. MATTI VESTMAN on maamme kenties tunnetuin voimavalmentaja ja Tempaus Areena ­harjoitteluyhteisön perustaja. Entinen ammattiurheilija jätti viisikymppisenä työnsä metsäteollisuuden konsulttina ja päätti elää loppuelämänsä verkkarit jalassa.

MIKKO ANTERO LESKELÄ

Matti Vestman - Elämän voima

Väkevä tarina itsensä voittamisesta.

Miten ihmisen suorituskykyä kasvatetaan kohtaamaan äärimmäisen vaativia tilanteita? Entä miten pitkään ihminen voi kehittyä?

LOKAKUU

350 s. | 99.1

EAN: 9789520462864

EAN äänikirja: 9789520462888

EAN e-kirja: 9789520462871

Voimavalmentaja Matti Vestman on kymmenessä vuodessa rakentanut klassisesta painonnostosta Suomessa ilmiön. Tehtävä on ollut kaikkea muuta kuin helppo: lajin liikkeistä erityisesti tempaus on vaikean ja vaarallisen maineessa – aivan kuten elämä itse. Vestmanin filosofiassa harjoittelun aloittaminen ei silti kysy ikää tai aiempaa kokemusta.

Ilmiöksi Vestmanin valmennus on kasvanut kuuluisien valmennettavien kautta: Alexander Stubb, Baba Lybeck, Assi Koivisto, Martti Suosalo, Pekka Lundmark… Vestmanin valmennusfilosofia kerrotaan kirjassa heidän tarinoidensa kautta. Miten taiteen, politiikan, liike­elämän ja urheilun ykkösnimet ovat hyödyntäneet voimaharjoittelua elämänsä suurten voittojen ja tappioiden keskellä? Ja miksi juuri tempaus on jäänyt osaksi elämää kaiken muun muuttuessakin?

Kirja on yhtä lailla Vestmanin oma elämäntarina, jossa 90­luvun lamassa kaiken jo kertaalleen menettänyt yrittäjä oli valmis riskeeraamaan kaiken toteuttaakseen näkynsä. Se osoittaa, miten milloinkaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ja tulla päivä päivältä paremmaksi aloittamassaan asiassa.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: VEIKKO SOMERPURO
© VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 59

HENRI TUOMILEHTO

Unilääkäri, dosentti HENRI TUOMILEHTO on yksi maailman harvoista unihäiriöihin erikoistuneista lääkäreistä. Hänen osaamiseensa luottavat unihäiriöpotilaiden lisäksi sadat yritykset sekä muun muassa Puolustusvoimat ja NHL­joukkue Columbus Blue Jackets. Tuomilehdon ensimmäinen teos Nukkumalla menestykseen on jo klassikko.

Nukkumisen taito

PAREMPAA UNTA UNILÄÄKÄRIN NEUVOILLA

Hyvä uni tehdään jo päivällä.

ELOKUU

280 s. | 14.451

EAN: 9789520460600

EAN äänikirja: 9789520460624

EAN e-kirja: 9789520460617

Nukkumisen taito on opas itsetuntemukseen ja hyvinvointiin kaikenlaisissa elämäntilanteissa. Hyvässä jaksamisessa ei ole kyse tuurista vaan taidosta.

Jokainen meistä voi kehittää kuormituksen tunnistamista, jaksamisen hallintaa ja nukkumisen taitoa. Tässä kattavassa oppaassa maailman johtaviin unilääkäreihin kuuluva Henri Tuomilehto valmentaa parempaan uneen, palautumiseen ja jaksamiseen.

Tuomilehdon opeilla saat päiviisi lisää energiaa, läsnäoloa ja hyvää sykettä ja jaksat keskittyä sinulle tärkeisiin asioihin. Unilääkärin kehittämä 5T­valmennus perustuu tutkitun tiedon lisäksi 15 000 unihäiriöpotilaan kohtaamiseen ja hoitoon.

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
60
© TOMI REHELL

ATTE KORHOLA

Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori, jonka teos Tämä ihmisen luonto (2022) herätti suurta mielenkiintoa rohkeana kuvauksena luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta. Nyt ilmestyvä Kristillinen äärioikeisto ja Trump on kantaaottava ja herättelevä pamfletti, joka on syntynyt monen vuoden harrastuneisuuden ja autenttisiin lähteisiin perustuvan selvitystyön tuloksena.

Kristillinen äärioikeisto ja Trump

Tyrmäävä kuvaus politisoituneesta uskosta.

LOKAKUU

300 s. | 98.312

EAN: 9789520466756

EAN äänikirja: 9789520466770

EAN e-kirja: 9789520466763

Ajankohtainen tietokirja kristillisen äärioikeiston tunkeutumisesta Yhdysvaltain politiikan keskiöön.

Donald J. Trumpin mahdollisuudet palata Yhdysvaltain presidentiksi marraskuun 2024 vaaleissa ovat täysin riippuvaisia evankelikaalikristityistä, jotka ovat hänen uskollisin ja vannoutunein kannattajakuntansa ja näkevät Trumpissa jopa Messiaan. Trumpia ihannoiva kristillinen äärioikeisto on kaapannut republikaanipuolueen käsikassarakseen, jonka avulla se toteuttaa ”dominionismiin” perustuvaa maailmanvalloitustaan.

Kirja valottaa tilanteen taustalla vaikuttavia historiallisia, maailmankatsomuksellisia ja yhteiskunnallisia syitä ja esittää vakavan varoitushuudon: poliittisten näkemysten perusteleminen jumalallisella auktoriteetilla, äärikarismaattisesta kristillisyydestä nousevat opit ja autoritääriset toimintamallit ovat vaarallinen yhdistelmä, joka voi purkautua myös fyysisenä väkivaltana, kuten Capitolin valtaus tammikuussa 2021 osoitti.

© LASSE LAUNIMAA Kannen suunnittelu: PEKKA KRANKKA Kannen kuva: LEHTIKUVA
TIETOKIRJALLISUUS 61
ATTE KORHOLA on tietokirjailija ja

KATALIN MIKLÓSSY

KATALIN MIKLÓSSY on poliittisen historian dosentti ja itäisen Euroopan tutkimuksen tieteenalavastaava Helsingin yliopistossa. Hän työskentelee Aleksanteriinstituutissa. Miklóssy tutkii itäisen Keski­Euroopan pitkän aikavälin oikeusvaltiokehitystä ja tarkastelee nationalismin ja konservatismin eri ilmiöitä. Hän on julkaissut tutkimuskentästään useita teoksia.

Demokratian rappio

UNKARIN TIELLÄ TULEVAISUUTEEN?

Miten demokratiaa ja oikeusvaltiota voidaan heikentää kuin varkain?

ELOKUU

250 s. | 94.5

EAN: 9789520460679

EAN äänikirja: 9789520460693

EAN e-kirja: 9789520460686

Katalin Miklóssy pureutuu tärkeässä kirjassaan nyky-Unkarin elämänmenoon sekä tavallisten kansalaisten arkisten ongelmien näkökulmasta että valottaen laajempia yhteiskunnallisia kehityskulkuja.

Kirja osoittaa konkreettisesti, miten oikeusvaltiota on Unkarissa kyetty järjestelmällisesti murentamaan pienin askelin ja miten vaalien manipulointi, kansalaisyhteiskunnan liikkumatilan rajoittaminen, median kontrollointi, laajalle levinnyt korruptio ja nationalismin lietsominen ovat toimineet siinä tehokkaina keinoina. Kirjan ydinsanoma on, että demokratiaa voidaan heikentää missä tahansa, asteittain ja hiljaa – myös Suomessa.

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN
© OTTO VIRTANEN
62

PETTERI TAALAS

Maailmanparantajat

MILTÄ YK NÄYTTÄÄ SISÄLTÄPÄIN?

SYYSKUU

220 s. | 99.1

EAN: 9789520464684

EAN äänikirja: 9789520464707

EAN e-kirja: 9789520464691

Mihin Yhdistyneitä kansakuntia tarvitaan?

YK:ta pidetään usein tehottomana ja tarpeettomana järjestönä. Jopa sen nykyinen pääsihteeri António Guterres on todennut, että YK:lla ei ole valtaa eikä rahaa.

Petteri Taalaksella on ollut YK:n toimintaan suomalaisittain harvinainen näköalapaikka Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteerinä ja johtajana, ilmaston erityisosaajana sekä arkipäivän yhteistyössä muiden YK­järjestöjen ja YK:n päämajan kanssa. Hän on myös ollut osa järjestön laajempaa hallintoa muun muassa sen Chief Executive Boardin jäsenenä.

Taalas tarkastelee YK:ta teoksessaan omiin henkilökohtaisiin kokemuksiinsa tukeutuen, kritiikkiäkään kaihtamatta. Hän katsoo kuitenkin, että ilman YK:ta maailmamme olisi synkempi paikka. Vioistaan huolimatta YK pyrkii toimimaan ihmiskunnan hyväksi niin hankkeiden kuin sanan voimalla. Järjestö toimii myös moraalinvartijana ja pyrkii suitsimaan hallituksia, jotka eivät edistä kansalaistensa parasta.

PETTERI TAALAS on toiminut Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteerinä kausilla 2016–19 ja 2020–23. Monikymmenvuotisen ilmatieteilijän uransa aikana hän on työskennellyt myös mm. Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana. Hänen tietokirjansa Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin herätti runsaasti keskustelua ja nousi yhdeksi ilmestymisvuotensa (2021) myydyimmistä suomalaisista tietokirjoista.

Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA Kannen kuva: LEHTIKUVA / AFP
TIETOKIRJALLISUUS 63

Mitä some tekee meille?

LOKAKUU

300 s. | 61.721

EAN: 9789520463465

EAN äänikirja: 9789520463489

EAN e-kirja: 9789520463472

On aika vaatia itseltä vähemmän ja somelta enemmän.

Sometohtori Suvi Uskin havahduttava tietokirja avaa hänen ainutlaatuista työtään somerikosten ja yllättävien ilmiöiden äärellä.

Mitä some tekee meille? kuvaa elävästi sitä, miten somen synkkä puoli on lähempänä meidän kaikkien arkea kuin uskommekaan. Somen mukanaan tuomat sivuvaikutukset, koukuttavuus ja rikollisuus näyttäytyvät uhkina niin yksilöille kuin heitä ympäröiville yhteisöille. Some on salakavalasti alkanut ohjata niin arkista käyttäytymistämme kuin ajatteluamme.

Yksittäinen ihminen ei pysty taistelemaan somen huonoja puolia vastaan, mutta voimme tulla tietoiseksi sen toimintamekanismeista. Loppujen lopuksi kysymys on ihmisten käyttäytymisestä ja siitä, miten toimimme vuorovaikutustilanteissa ja erilaisten ärsykkeiden vaikutusten alaisena. Kirjan luettuasi olet peruuttamattoman tietoinen siitä, mitä some tekee ihmiselle.

Sometohtorina tunnettu SUVI USKI johtaa Someturvaa, joka ylläpitää valtakunnallista verkkohäirinnän ensiapuyksikköä. Taustaltaan Uski on sosiaalipsykologian tohtori, joka on myös toiminut sosiaalisen median tutkijana sekä neuvonantajana teknologian kehityksen hankkeissa.

64
Kannen kuva: OTTO VIRTANEN

HELI PRUUKI, TERHI KETOLA-HUTTUNEN

Viha voimaksi

VAIKEAT TUNTEET IHMISSUHTEISSA

Raivoatko

rakkaimmillesi?

Ota vastuu siitä, miten toimit ihmissuhteissasi.

SYYSKUU

300 s. | 14.16

EAN: 9789520457631

EAN äänikirja:

9789520457655

EAN e-kirja:

9789520457648

TERHI KETOLA-HUTTUNEN on teologian maisteri ja psykoterapeutti. HELI PRUUKI on teologian tohtori ja psykoterapeutti. Kumpikin on kirjoittanut useita tietokirjoja muun muassa itsetunnosta, tunteiden kohtaamisesta ja perheen ihmissuhteista. Yhdessä he ovat julkaisseet teoksen Vihainen nainen – Hyvä, paha aggressio

Realistinen ja ihmistä ymmärtävä opas kertoo, kuinka käsitellä läheisten välillä vellovia vaikeita tunteita.

Riidat, mykkäkoulut, mielipide­erot, etäisyyden otot – vaikeat tunteet aiheuttavat ihmissuhteissa paljon kärsimystä. Jos osaat säädellä omia tunteitasi ja ymmärrät niitä myös toisissa, voit paremmin niin parisuhteessa, vanhempana, ystävien kanssa kuin työpaikoillakin.

Viha voimaksi sisältää tosielämän tapauskertomuksia sekä konkreettisia harjoituksia, jotka auttavat kanavoimaan aggressiotunteita myönteisellä tavalla. Viha herättää usein toisissa torjuntaa, mutta se mitä kiukkuinen läheinen tarvitsisi on kuuntelu ja myötätunto. Kun opettelet jakamaan vaikeita tunteita, ihmissuhteiden turvallisuus vahvistuu. Tärkeää on myös oppia tunnistamaan itsen tai toisen vahingollinen kohtelu. Silloin voit käyttää omaa aggressiota viisaasti rajojen asettamiseen.

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
TIETOKIRJALLISUUS 65
© VEIKKO SOMERPURO

ANNAMARI HUOVINEN

ANNAMARI HUOVINEN on kauppatieteiden tohtori, joka on työskennellyt yliopistoissa sekä median ja viestinnän alalla. Hän on kiinnostunut eläimistä, ihmisistä ja siitä, miten talous ja kulttuuri muovaavat elinympäristöämme.

Hankala eläin

ESSEITÄ LAJIEN KOHTAAMISISTA

Eläimet

ihmisten ja talouden armoilla.

SYYSKUU

300 s. | 50.11

EAN:

9789520463250

EAN äänikirja:

9789520463274

EAN e-kirja:

9789520463267

Ajatuksia herättävä esseekokoelma kuljettaa lukijan pandatarhalta tuotantotiloille ja koiranäyttelyistä valkohäntäpeurojen jäljille. Onko metsästäminen välttämättömyys vai raakaa huvia? Miksi maailman nisäkkäistä enää enintään neljä prosenttia on luonnonvaraisia eläimiä? Muovaako lemmikkibisnes eläimistä kulutusesineitä?

Hankala eläin pohtii niitä ristiriitaisia tapoja, joilla ihminen ja eläin ovat kietoutuneet toisiinsa ja joilla ihminen käyttää eläimiin valtaa. Teos kysyy, miten eläimet näkyvät suomalaisessa mediassa ja politiikassa, sekä seuraa globaaleja rahavirtoja, jotka määräävät lukemattomien eläinten kohtalon. Helppojen vastausten sijaan kirja tarjoaa näkökulmia siihen, mikä eläimen arvo on ystävänä, tuotannontekijänä tai identiteetin rakentajana.

Pohjimmainen kysymys kuuluu, miten ihmisen tulisi eläinten kanssa elää, jotta me kaikki lajit selviäisimme kuudennen sukupuuttoaallon edessä.

Kannen
suunnittelu: TUOMO PARIKKA
66
© OTTO VIRTANEN

SYYSKUU

392 s. | 58.12

EAN: 9789520465254

Suomalainen lintupäiväkirja

VIIDEN VUODEN HAVAINNOT

Hurmaava viiden vuoden päiväkirja luontohavainnoille!

Lintupäiväkirjaan merkitset helposti kaiken luontoon liittyvän tiedon. Kirjaa ylös, kun kuulet mustarastaan laulavan keväällä ensimmäistä kertaa, kun kuulet laulujoutsenten laulavan tai kun naakat tummentavat taivaan viileänä lokakuun aamuna.

Kirjassa on tilaa omien lintuhavaintojen muistiinmerkitsemiselle, muille omille muistiinpanoille sekä esimerkiksi säähavainnoille. Tämän päiväkirjan avulla voit muistella ja vertailla luontohavaintojasi, palaavatko esimerkiksi muuttolinnut kotipihaasi joka vuosi samaan aikaan.

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
TIETOKIRJALLISUUS 67

SOFIA TAWAST on vapaa toimittaja, someaktivisti, mediatutkimuksen FM ja vammaisen lapsen äiti. Hän uskaltaa nauraa omalle tietämättömyydelleen ja kysyä tyhmiä kysymyksiä toisten puolesta. RIIKKA LEINONEN on CPvammainen yhteiskunta­alan ammattilainen, joka on työskennellyt maisema­arkkitehtuurin, liikunnan yhteiskuntatieteiden ja politiikan parissa. Samalla hän on kypsytellyt näkemyksiään arjen ableismista.

SOFIA TAWAST, RIIKKA LEINONEN

Suuri valhe vammaisuudesta

Taklaa vammaisuutta koskevat väärinymmärrykset – niitä on vilisemällä.

ELOKUU

350 s. | 37.233

EAN: 9789520457136

EAN äänikirja: 9789520457150

EAN e-kirja: 9789520457143

Viihdyttävä tietokirja tuulettaa luutuneet käsitykset ja esittelee vammaisaktivistien oivallukset, jotka ovat pian kaikkien huulilla.

Miten opetella sanomaan vammainen ilman haparoivaa taidepaussia? Miltä tuntuu tulla ulos vammakaapista kesken yhden illan jutun? Kuinka valaa vammaiseen lapseen itseluottamusta? Miksi vammaisuus ei ole traagista?

Omakohtainen ja hämmentävän hauska tietokirja esittelee perusasiat vammaisuudesta, olipa kyse apuväline­etiketistä, esteettömyystietojen perään kyselemisestä tai elokuvien vammaisista sarjamurhaajista. Siinä samalla kirja kyseenalaistaa käsityksemme vammaisuudesta ja avaa huikaisevan näköalan koko ihmisyyteen. Miksi vammattomuutta pidetään normaalina ja mitä haittaa tästä ableismiksi kutsutusta maailmankuvasta on meille kaikille?

Suuri valhe vammaisuudesta on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos, joka esittelee vammaisuuden käytännön tilanteet ja isot kysymykset syvällisen helppotajuisesti.

Varoitus: tämä kirja saattaa järisyttää ihmiskäsitystäsi perin pohjin.

Kannen suunnittelu:
LAURA NOPONEN
68
© OTTO VIRTANEN

Nepsylandia

MATKA NEUROERITYISEEN SUOMEEN

Kenet haluamme hoitaa ja miksi?

ELOKUU

320 s. | 59.55

EAN: 9789520457600

EAN äänikirja:

9789520457624

EAN e-kirja:

9789520457617

MARIANNA STOLBOW on parisuhdeammattilaisena tunnettu kirjailija, joka on julkaissut kolme tietokirjaa ja yhden romaanin. Hän on opiskellut historiaa ja sukupuolentutkimusta ja toimii sote­alan kouluttajana. Teoksissaan hän käsittelee menneisyyden merkitystä ihmissuhteillemme yhteiskunnallisen ja yksityisen katseen kautta.

Nepsy-kirjon piirteitä etsitään kiihtyvällä tahdilla kaikkialla ja kaikenikäisiltä. Mutta ketkä todella ovat hoidon tarpeessa?

Raivoava lapsi leikkipuistossa, väkivaltainen nuori lastensuojelussa, sulkeutunut opiskelija, keskittymiskyvytön aikuinen… Kahvipöytäkeskusteluissa nepsy­kortti heilahtaa helposti. Jokaisella tuntuu olevan asiasta kokemusta tai vähintäänkin näkemys. Ammattilaisten parissa nepsy­keskustelu velloo eri tasoilla, perheiden, palvelujärjestelmän sekä itse diagnostiikan ongelmissa.

Nepsylandiassa asiantuntijat varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja lastensuojelusta vankiloihin kertovat näkemästään ja kokemuksiaan jakavat niin nepsy­perheet kuin psykiatritkin. Kenet tulisi lopulta tutkia, lapset vai aikuiset, jotka kaiken ovat suunnitelleet?

Kannen suunnittelu:
MARKKO TAINA
TIETOKIRJALLISUUS 69
© OTTO VIRTANEN

MIKA WICKSTRÖM

Kristiina Mäkelä – Pitkä tie huipulle

Kolmiloikkakuningattaren tie menestykseen.

LOKAKUU

280 s. | 99.1

EAN: 9789520454258

EAN äänikirja:

9789520454272

EAN e-kirja:

9789520454265

MIKA WICKSTRÖM

on monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut niin kaunokirjallisuutta kuin tietokirjoja. Hänen laajasta tuotannostaan löytyy paljon urheiluaiheisia teoksia. KRISTIINA

MÄKELÄ on EM­mitalisti ja kaksinkertainen olympiafinalisti. Pitkän ja ansiokkaan urheilu­uransa aikana hän on opiskellut kotieläintieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistossa.

Elämänmyönteinen kuvaus lahjakkaasta ja periksiantamattomasta urheilijasta, joka on saanut paljon positiivista huomiota myös urheilijan arkeen liittyvistä kannanotoistaan.

Kristiina Mäkelä on Suomen tunnetuimpia nykyurheilijoita. Voitettuaan ensimmäisen Suomen mestaruutensa jo 16­vuotiaana hän loikkasi Salpausselän urheilulukion pulpetista suoraan kansalliseen tietoisuuteen. Huippulupauksen tie arvokisamitalistiksi on ollut kuitenkin pitkä, ja se on vaatinut monenlaisia valintoja ja uhrauksia.

Pitkä tie huipulle on kertomus naisesta, joka lähti tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan ja samalla muuttamaan suomalaisen urheilun aikansa eläneitä käytäntöjä uuden urheilijasukupolven rintamassa. Sisukas ja valoisa orimattilalainen on joutunut opettelemaan kovan urheilumaailman pelisääntöjä, joita ovat määrittäneet muun muassa huippu­urheilun konservatiivisuus, fyysisen sietokyvyn rajat ja toimeentulo.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: LARI JÄRNEFELT
MARKKO TAINA 70
©

TAPIO LEHTINEN, ARI PUSA

Kippari

Lehtinen

ja uusi sukupolvi

PURJEHTIEN MAAILMAN YMPÄRI

Mestaripurjehtija vie nuoret maailman merille.

Sittemmin yksinpurjehtijana tunnetuksi tullut Tapio Lehtinen purjehti ensimmäisen kerran maapallon ympäri Skopbank of Finlandin vahtipäällikkönä 1981–1982. Nyt Lehtinen palaa nuoruuteensa purjehtimalla 66-vuotiaana jälleen Kap Hornin ympäri nuoren tiiminsä kanssa Ocean Globe Racessa Galiana WithSecure -veneellä.

LOKAKUU

300 s. | 99.1

EAN: 9789520460358

EAN äänikirja: 9789520460372

EAN e-kirja: 9789520460365

TAPIO LEHTINEN on suomalainen purjehtija, joka on purjehtinut kilpaa maailman ympäri ensimmäisen kerran 1981–1982 Whitbreadkilpailussa ja osallistunut Golden Globe Race ­yksinpurjehduskilpailuun kaksi kertaa, vuosina 2018 ja 2022. Jälkimmäinen purjehdus päättyi Asteria­veneen uppoamiseen. Yksinpurjehduksista on julkaistu kaksi kirjaa yhdessä Ari Pusan kanssa, Yksin seitsemällä merellä ja Selviytyjä – Asteria­ veneen viimeinen matka. ARI PUSA on Suomen kokeneimpia urheilutoimittajia. Hän on ollut Helsingin Sanomien toimittajana lukuisissa eri lajien arvokisoissa ja olympiakisoissa sekä julkaissut useita tietokirjoja.

Ocean Globe Raceen lähti neljätoista venekuntaa. Niistä suurimmassa osassa kilpailijat maksoivat osallistumisestaan. Lehtisen veneessä toimittiin toisin, hän halusi siirtää suomalaista purjehdushistoriaa seuraavalle sukupolvelle. Tarkoituksena oli, että Galiana WithSecuren perintönä maailman valtameriä kyntää lisää suomalaisia purjehtijoita.

Lehtinen ja nuoret purjehtijat kertovat, että unelmat eivät koskaan ole mahdottomia. ”Luotin enemmän oksennusläiskätestiin kuin psykologisiin testeihin”, Lehtinen kertoi valitessaan nuoria yhteen maailman vaativimmista purjehduskilpailuista.

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN Kannen kuva: PETRI PORKOLA
© LARI JÄRNEFELT
TIETOKIRJALLISUUS 71
© TIINA SOMERPURO / ALMA MEDIA

FAYSA IDLE

Ettei veri enää vuotaisi

JENGISOTA SISAREN JA YSTÄVÄN SILMIN

EAN e-kirja: 9789520463434 Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: NICKLAS THEGERSTRÖM

TOUKOKUU

Ett ord för blod

Suom. Heikki Eskelinen

240 s. | 99.1

EAN: 9789520463427

EAN äänikirja: 9789520463441

Katuväkivallan ytimessä.

Tukholman lähiöt ovat liekeissä, ja Faysa on joutunut ammunnan ja räjähdysten keskelle. Hän on nuori runoilija – ja hänellä on läheisiä yhteyksiä jengisodan kumpaankin osapuoleen. Tuossa sodassa on vuosikymmenen mittaan surmattu jo satoja ihmisiä. Miten kukaan pystyy rakentamaan elämäänsä tilanteessa, jossa kaikki ympärillä olevat ovat koko ajan välittömässä hengenvaarassa?

Tukholman pohjoisessa lähiössä ammuttiin vuonna 2015 nuori mies, Faysa Idlen paras ystävä. Ruotsissa tiedettiin yleisesti, että hän oli kuulunut Dödspatrullen­nimellä tunnetuksi tulleen rikollisjärjestön perustajiin. Noista surmanlaukauksista alkoi Ruotsissa ennennäkemätön väkivallan kausi – ystävistä tuli hetkessä vihollisia, ja väkivalta roihahti tappavana kaduille. Ensimmäisiin puolensa valinneisiin kuului Faysan veli Bilal. Häneen kohdistunut uhka laajeni hyvin pian koskemaan koko perhettä.

FAYSA IDLE (s. 1998) on varttunut Tenstan lähiössä ja menettänyt sekä ystäviä että oman perheensä jäseniä Ruotsin jengisodassa. Nykyisin hän on runoilija ja sisällöntuottaja. Tämä on hänen ensimmäinen kirjansa.

72

VELI-PEKKA LEHTONEN

Rikosasianajaja

KAARLE GUMMERUS

Syytön kunnes toisin todistetaan.

Poikkeuksellinen kurkistus nykypäivän rikoksiin ja niiden oikeudenkäynteihin. Puolustusasianajaja Kaarle Gummeruksen kaunistelematon elämäkerta vie lukijan harvinaisella tavalla keskelle esitutkintoja ja kuulusteluja – oikeussalien joskus tunteikastakin draamaa unohtamatta.

KAARLE GUMMERUS on toiminut asianajajana 1990­luvulta alkaen. Asianajotoimisto Gummeruksen perusti Tampereelle hänen isoisänsä.

VELI-PEKKA LEHTONEN on Helsingin Sanomien toimittaja ja kirjailija, jonka aiempaa tuotantoa ovat suositut elämäkerrat liikemies Markus Selinistä ja elokuvaohjaaja Renny Harlinista.

LOKAKUU 350 s. | 99.1

EAN: 9789520464974

EAN äänikirja:

9789520464998

EAN e-kirja:

9789520464981

Kaarle Gummerus on kokenut puolustusasianajaja, jonka asiakkaina on ollut salakuljettajia, tappajia, rattijuoppoja, raiskaajia, terrorismista tuomittuja ja sotarikoksista epäiltyjä sekä vähäpätöisten rikosten tekijöitä. Juttujen mukana tutuiksi ovat tulleet mielentilatutkimukset, konetuliaseet ja panssaroidut autot. Ihan tavallisena asianajajana itseään pitävän Gummeruksen kintereillä ovat seuranneet jymyotsikoita metsästävät toimittajat, sillä Gummeruksen oikeudenkäynnit ovat usein olleet yhteiskunnallisesti merkittäviä ja yleisöä kiinnostavia. Gummeruksen kaltaiset ammattilaiset ovat tärkeä osa oikeusjärjestelmää. He varmistavat, että oikeus toteutuu ja että käräjillä käännetään jokainen kivi. Kansainväliset rikostapaukset ovat vieneet Gummeruksen muun muassa Irakiin ja Liberiaan. Rikoksen taustalta löytyy aina myös tarina ja suuria murheita, joita asianajaja joutuu lähietäisyydeltä seuraamaan. Rikos koskettaa uhria ja tämän läheisiä, mutta myös tekijää ja hänen omaisiaan. Joskus liikuttuu myös kaiken nähnyt asianajaja. ”Koskaan en ole kuitenkaan pelännyt”, Gummerus sanoo.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuva: VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 73
© VEIKKO SOMERPURO

JARI VEIJALAINEN, PÄIVI HANNULA Someron murha

KADONNEEN MILLA AROSEN TAPAUS

Murhatun varusnaisen mysteeri.

JARI VEIJALAINEN on eläkkeellä oleva keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, joka on aiemmin kirjoittanut kirjan Airiston murha (2023) lähes 30 vuoden jälkeen selvinneestä henkirikoksesta. PÄIVI HANNULA on MTV:n uutispäällikkö ja rikostoimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut kirjan Väärän auton kyytiin (2024).

Pitkän linjan rikostutkija Jari Veijalainen kuvaa virkauransa haastavinta rikostutkintaa. Pieni tutkintaryhmä onnistui selvittämään, miksi 21-vuotias Milla Aronen katosi mystisesti kesken varusmiespalveluksen.

MARRASKUU

250 s. | 30.16

EAN: 9789520462895

EAN äänikirja:

9789520462918

EAN e-kirja:

9789520462901

Kesäkuussa 2019 Milla Aronen oli suorittanut melkein puolet varusmiespalveluksestaan. Eräänä sunnuntaina hän ei palannutkaan varuskuntaan. Perheenjäsenet aavistivat heti, ettei kaikki ollut kohdallaan. Milla Arosen katoamismysteeri pysyi pitkään lehtiotsikoissa. Lopulta Millan entinen poikaystävä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta. Taustalta paljastui pitkä henkisen ja fyysisen väkivallan kierre, joka pitää yhä Millan läheisiä otteessaan. Poliisi selvitti tekijän, mutta Veijalainen uskoo, ettei koko totuus tapahtumista ole vielä tullut julki.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN © OTTO VIRTANEN
74
© JUSSI VIERIMAA

VTT, sosiologi JUSSI PERÄLÄ nousi suuren yleisön tietoisuuteen kirjallaan Ikuinen säätö (2013), joka perustui hänen Helsingin huumemarkkinoita käsittelevään väitöskirjaansa. Hän on erikoistunut tutkimaan rikollisiksi luokiteltuja ja vaikeasti tavoitettavia yhteisöjä.

MARRASKUU

300 s. | 99.1

EAN: 9789520461447

EAN äänikirja:

KENTTÄPÄIVÄKIRJA MOOTTORIPYÖRÄKERHOSTA

Yhteiskunnan ohituskaistalla.

”Pelkäsin alkuun sekä moottoripyörän selässä että tallilla. Kun ne eivät enää pelottaneet, aloin pelätä itseäni.”

Vuonna 2014 Jussi Perälä saa kauan odottamansa tilaisuuden: hänet kelpuutetaan tutkijan ja tarkkailijan roolissa mukaan järjestäytyneeksi rikollisuudeksi luokiteltuun kansainväliseen moottoripyöräkerhoon. Seuranneiden yli kuuden vuoden ajan Perälä ajoi kerholaisten kanssa ja kirjoitti kenttäpäiväkirjaa kokemuksistaan kerhon sisällä.

9789520461461

EAN e-kirja:

9789520461454

Kenttätutkija päätti alusta alkaen olla luottamuksen arvoinen, panna itsensä likoon, mennä niin pitkälle kuin tilanteissa mentiin ja rooli salli. Vuosien ajan Perälä osallistui tutkimuskohteensa elämään tehden sekalalaisia hommia lastenhoidosta laittomuuksiin. Hän näki rikoksia ja teki niitä itsekin, joko osana joukkoa tai yksin, joutuessaan tekemään nopeita päätöksiä osallistumisensa asteesta.

Kenttätyöhön, havaintoihinsa ja haastatteluihin perustaen Perälä avaa kirjassaan ainutlaatuisen näkökulman bikereiden pahamaineiseen, ihannoituun ja halveksittuun elämäntapaan. Kun ajot on ajettu, on tutkijan lähdettävä kentältä, mutta lähteekö kenttä tutkijasta? Sopeutuuko kentällä ”siviili” mutta siviilissä ”saastunut” enää osaksi järjestäytynyttä yhteiskuntaa? JUSSI

Kannen
suunnittelu: TIMO NUMMINEN Kannen kuva: VEIKKO SOMERPURO
Hyvä päivä kuolla
PERÄLÄ
© VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 75

PÄIVI LAITINEN on Iisalmessa asuva toimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut mm. teokset Reissunaisia – Seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijoitä sekä Outojen otusten jäljillä – Tutkimusretkiä lumimiesten, vesihirviöiden ja muiden merkillisten olentojen maailmaan.

Elämä kuin elokuvista.

SYYSKUU

250 s. | 99.1

EAN: 9789520457044

EAN äänikirja: 9789520457068

EAN e-kirja: 9789520457051

Tosielämän naisvakoojat panisivat James Bondinkin polvilleen!

Lastenkirjoja kirjoittava intialainen prinsessa, keski­ikäinen saksalainen perheenäiti, kartanoaan Yhdysvaltain Syvässä etelässä hallitseva ylhäisönainen tai Helsingissä kulttuurisalonkia pyörittävä elegantti rouva. Näiden naisten elämään kuuluivat näkymättömät musteet, räjähteet, koodiavaimet ja vaaralliset tehtävät yhtä tiukasti kuin teehetket naapurissa tai perhearjen pyörittäminen.

Kerttu Nuorteva, Noor Khan, Lydia Stahl, Ursula Kuczynski, Elizabeth Van Lew ja monet muut naiset olivat valmiita elämään, ja tarvittaessa myös kuolemaan, oikeaksi kokemansa asian puolesta. Kaikkien naisvakoilijoiden kuningatar on tietenkin Mata Hari – siitäkin huolimatta, ettei täyttä varmuutta hänen vakoilutoimistaan edes ole.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
PÄIVI LAITINEN Naisvakoojat SEIKKAILIJOITA, VIETTELIJÖITÄ JA ISÄNMAANYSTÄVIÄ
© VEIKKO SOMERPURO 76

RONY SMOLAR

Setä Stiller

VALPON JA GESTAPON VÄLISSÄ

Juutalaisluovutusten vaiettu historia.

LOKAKUU

382 s. | 99.1

EAN: 9789520465308

EAN äänikirja: 9789520465322

EAN e-kirja: 9789520465315

Tositarina, johon pohjautuu

Klaus Härön elokuva

Ei koskaan yksin.

RONY SMOLAR on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija, joka työskenteli toimittajana Lähi­idässä vuosina 1980–2002. Hänen muita teoksiaan ovat Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia, Täällä Rony Smolar, Jerusalem sekä holokaustista selvinneen tarina Elämäni kahdeksas päivä

Koskettava ja mukaansatempaava kertomus Suomen juutalaisten kohtalonvuosista.

Talvisodan aikana Suomeen muualta tulleiden juutalaispakolaisten asema kävi vaikeaksi, kun jatkosodassa aseveljeksi tullut Saksa alkoi vaatia Suomelta pakkoluovutuksia. Luovutukset olisivat saattaneet tapahtua kaikessa hiljaisuudessa, ellei turvapaikanhakijoita olisi päätynyt auttamaan Abraham Stiller.

Abraham Stiller (1885–1972) oli Helsingin juutalaisen seurakunnan vaikuttaja, liikemies ja humanitaarisen työn tekijä. Setä Stiller kertoo Abraham Stillerin dramaattiset elämänvaiheet orpolapsesta ihmisoikeustaistelijaksi sekä avaa Suomen pienen mutta värikkään juutalaisyhteisön vaiheita siitä lähtien kun ensimmäiset juutalaiset asettuivat Suomeen.

MRP Matila Röhr Production
Oy/Ilkka Matilan luvalla
© VILLE PALONEN
TIETOKIRJALLISUUS 77

REA TALLGREN on radiojuontaja ja yhden lapsen äiti, joka katsoi keskenmenon saatuaan sairaalan ikkunasta aurinkoon kunnes itki.

Katsoin aurinkoon kunnes itkin

TOSITARINOITA SURUSTA VALOON

Voimaa ja vertaistukea murheen koettelemille.

Pysäyttävä kokoelma tositarinoita surusta ja synkistä varjoista, mutta myös kaiken läpäisevästä valosta ja lämmöstä.

HEINÄKUU

160 s. | 17.3

EAN: 9789520441821

EAN äänikirja: 9789520441845

EAN e-kirja: 9789520441838

Mitä nuorena leskeksi jääneen Rasmuksen pieni tytär kirjoitti korttiin äidilleen, kun tämä oli nukkunut yön aikana pois? Mikä sai onnettomuudessa pahasti palaneen Ulrikan päättämään, että hän alkaa jälleen elää täysillä? Minkä alati hymyn huulille tuovan neuvon Eveliinan isä antoi hänelle ennen kuin riisti oman henkensä?

Tässä kirjassa kohdataan kipua ja surua – mutta myös toivoa ja valoa, joka voi loistaa pienimmästäkin raosta.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
78
© SABRINA BQAIN

MERETE MAZZARELLA

MERETE MAZZARELLA on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun.

Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

Luottamisen taito

RAKKAUDESTA JA MUISTA TUNTEISTA

Takuuvarmaa

Merete

Mazzarellaa.

ELOKUU

Att lära sig falla: Om kärlek och andra känslor Suom. Raija Rintamäki

250 s. | 99.1

EAN: 9789520462833

EAN äänikirja:

9789520462857

EAN e-kirja:

9789520462840

Merete Mazzarella pohtii tunteiden kehollisuutta, kirjallisuutta sekä halun ja rakkauden olemusta.

Jo nuorena Mazzarella rakasti lukemista mutta pettyi siihen, että kirjallisuuden opiskelu yliopistossa olikin lähinnä tekstien analysointia: kuin palastelisi hirveä, jonka katseesta elämän kipinä on sammunut. Siksi hän palaa nyt käsittelemään lukemista ja kirjallisuutta tunteiden ja kehollisuuden näkökulmasta.

Mazzarella ruotii muun muassa romanttista viihdekirjallisuutta sekä self help ­kirjoja genrenä ja etenee tarkastelemaan, miten myös kaunokirjallisuudesta on pyritty ammentamaan elämänohjeita ja miten taideproosastakin voi saada kokonaisvaltaisen kehollisen lukuelämyksen. Samalla Mazzarella pohtii muun muassa parisuhdetta, nettideittailua ja rakkauden olemusta, etenkin siihen liittyvää haavoittuvuutta ja luottamusta.

Kannen suunnittelu: FREDRIK BÄCK
© CATA PORTIN TIETOKIRJALLISUUS 79

LASTEN-

JA NUORTENKIRJAT

MUKANA MUSIIKKIA!

ELOKUU

96 s. | L85.2

Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789520459192

POIMIN PALJON AARTEITA: PÄÄRYNÄN, PORKKANAN JA PUNAHERUKAN.” ”

PIKKU PAPUN PUUTARHASTA

Kannen suunnittelu: LIISA KALLIO © LIISA KALLIO
80

Pikku Papun aakkoslorut

Aakkoset tutuiksi loruillen ja laulaen!

Perheen pienimpien rakastama Pikku Papu kutkuttaa kikatushermoja ja antaa kirjaimille siivet!

Liisa Kallion luoma Pikku Papu johdattaa lapset ja aikuiset yhdessä kielen ja mielen iloon, värikylläistä silmäniloa unohtamatta! Nokkelien lorujen ja valloittavan kuvituksen lisäksi kirja sisältää laulujen nuotit ja CD­äänitteen. Pikku Papun aakkoslorut on kuin tuore ja omaleimainen uuden sukupolven vastine Laura Latvalan vuonna 1947 julkaistulle, rakastetulle Pikku-Marjan eläinkirjalle, joka tunnetaan kaikkien aikojen myydyimpänä lastenkirjana Suomessa.

Lorut loihtii lauluiksi Pikku Papun orkesteri, joka on saanut jo useita lastenmusiikkialan palkintoja ja tunnetaan energisen mukaansatempaavista esiintymisistään.

on kuvittaja, kirjailija ja runoilija, jonka kynästä syntyy taikaa. Hänen teoksissaan arki limittyy fantasiaan, ja isoja asioita löytyy pienen ja yksinkertaisen kautta.

LIISA KALLIO
© MAIJU POHJANHEIMO
LIISA KALLIO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81

Muumit tähtitornissa

Kaikkien aikojen lennokkain muumikirja!

Muumipeikko kohtaa ihmeellisiä ilmiöitä ja outoja otuksia vinhasti tähtitornin muotoisessa, riemastuttavasti riimitellyssä katselukirjassa.

Kaukaiset galaksit säkenöivät ja mielikuvitus liitää lentävän lautasen tavoin, kun Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy lähtevät tutkimaan salaperäistä observatoriota! Ällistyttävän yllättävä tähtitorniseikkailu tarjoaa lukijalle vauhdikkaita käänteitä, ehtymätöntä oivaltamisen iloa ja löytämisen riemua, aivan kuten sarjassa aikaisemmin ilmestyneet Muumitalossa ja Muumit majakassa

HEINÄKUU 16 s. | L85.2

Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789520456597

© MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
82

Muumi ja Pikku Myy Sanat

Muumipeikko ja pienten sanojen suuri merkitys.

Muumi ja Pikku Myy -katselukirjat sopivat perheen pienimpien käsiin, sillä ne ovat selkeästi ja hauskasti kuvitettuja, tukevasivuisia ja turvallisia.

Koko perheen on hyvä joskus pysähtyä pohtimaan yhdessä pienten, arkipäiväisten ja ystävällisten sanojen tärkeyttä. Muumipeikon, Pikku Myyn ja muiden rakastettujen Muumilaakson hahmojen kanssa se tapahtuu mitä hauskimmin!

SYYSKUU

16 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520463120

Sanat on jo kahdeksas kirja suositussa katselukirjojen sarjassa.

RIINA KAARLAN , SAMI KAARLAN ja ANDERS VACKLININ kuvittamat muumikirjat perustuvat Tove Janssonin hahmoihin ja kertomuksiin. Kirjat kunnioittavat Janssonin rakastetun tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman myönteistä elämänfilosofiaa.

© MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN © VEIKKO SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83
© OTTO VIRTANEN

Muumi ja ystävät

Omaksu muumien viisautta lukemalla ja leikkien.

Muumimaista elämänfilosofiaa henkivissä katselukirjoisssa yhdistyvät hauskasti lukeminen ja leikki: kussakin kirjassa on mukana kaksi kivaa puista muumihahmoa! Keräile koko hienojen hahmojen sarja!

Muumi ja ystävät Paras ystävä

Nuuskamuikkunen matkustaa syksyisin pois Muumilaaksosta, ja Muumipeikolle tulee kova ikävä ystäväänsä. Mutta ystävyys pysyy monin tavoin yllä välimatkasta huolimatta, ja keväällä Nuuskamuikkunen taas palaa. Perheen pienimmille sopiva, aktivoiva kirja herättelee pohtimaan ystävyyden olemusta.

ELOKUU

12 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520462536

Muumi ja ystävät

Tykkään hänestä!

Niiskuneiti tykkää Muumipeikosta, mutta mahtaako Muumipeikko tietää sitä? Olisi hyvä osata kurkistaa toisen ajatuksiin – mutta se taitaa olla mahdotonta. Ehkä Muumilaakson eksoottinen vieras, Primadonnan kaunis ja paljon maailmaa nähnyt sirkushevonen, osaa auttaa. Leikin avulla aktivoiva kirja auttaa havaitsemaan erilaisia keinoja ilmaista välittämistä.

ELOKUU

12 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520462543

84

SAARA KEKÄLÄINEN, SIRI KOLU, TITTAMARI MARTTINEN JA KAISA PAASTO

KUVITUS: RIINA KAARLA, SAMI KAARLA JA ANDERS VACKLIN

MUUMI satutuokiot

Retkiä ja seikkailuja

Muumisatuja

koko perheen iloksi!

Muumilaaksoon ja sen ympäristöön sijoittuvat sadut johdattavat iltaisin tai päivän puuhien lomassa retkille ja juuri sopivan kokoisiin seikkailuihin.

Kirja on toinen osa värikylläisesti kuvitetussa, Tove Janssonin luomiin muumihahmoihin ja tarinoihin pohjautuvassa satukokoelmien sarjassa, jossa aiemmin on ilmestynyt Hyvän yön iltasatuja. Saduissa seikkailevat tutut, rakastetut hahmot Muumipeikosta Hemuliin ja Pikku Myystä Nuuskamuikkuseen. Kertomusten turvallinen tunnelma henkii muumien avarakatseista ja vieraanvaraista, myönteistä ja luonnonläheistä elämänasennetta.

LOKAKUU

120 s. | L85.1 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520463137

EAN äänikirja: 9789520463151

EAN e-kirja: 9789520463144

Muumiperheen vaihteleviin ja kiehtoviin retkikohteisiin sijoittuvia satuja ovat kirjoittaneet lastenkirjallisuuden kokeneet taiturit Saara Kekäläinen, Siri Kolu, Tittamari Marttinen ja Kaisa Paasto. Kirjan on valloittavasti kuvittanut kokenut ja taitava muumikuvittajatiimi

Riina Kaarla, Sami Kaarla ja Anders Vacklin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85
© MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

TOVE JANSSON

KAIKKIEN

AIKOJEN

ENSIMMÄISEEN

MUUMI KIRJAAN

MUUMIT JA SUURI

TUHOTULVA

PERUSTUVA UPEA

TEOS JOHDATTAA

MUUMIPEIKON

80-VUOTIS -

JUHLAVUOTEEN

2025!

LOKAKUU

The Moomins

Find a New Home

Suom. Katariina

Heilala

10 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN:

9789520464288

Muumipeikon matka kotiin

Ihastuttava näyttämökirja kaikille muumimielisille!

Upeasti toteutetun kirjan aukeamilta ponnahtaa esiin näkymiä, jotka kertovat tarinaa Muumipeikon vaelluksesta halki tuhotulvan valtaamien seutujen. Pop­up­kirja, ponnahduskirja, näyttämökirja – lumoavalla luomuksella on monta nimeä. Muumipeikon matka kotiin on täydellinen lahja kaikenikäisille Tove Janssonin muumitarinoita ja kaunista kirjataidetta arvostaville. Kirjan suunnittelusta näyttävine paperileikkauksineen vastaa liettualaissyntyinen graafikko, kuvittaja ja paperitaiteilija Elena Selena

86

HANNELE HUOVI, SOILI PERKIÖ, SAARA SÖDERLUND

Onko koira kotona?

LORULEIKKEJÄ PIENILLE JA ISOILLE

Rakastettujen ja arvostettujen tekijöiden valloittava loruleikkikirja!

Lastenkirjailija ja -runoilija Hannele Huovi ja lastenmusiikin konkari Soili Perkiö ovat koonneet kirjaan sekä perinteisiä että Huovin uusia loruja ja leikkejä. Loruja siivittävät Saara Söderlundin hurmaava kuvitus, nuotit sekä selkeät leikkiohjeet.

KESÄKUU

150 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520449179

EAN e-kirja: 9789520455606

HANNELE HUOVI on suomalaisen lasten­ ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä tekijöitä. Huovi on palkittu lukuisilla kirjallisuuspalkinnoilla. Sibelius­Akatemian lehtori SOILI PERKIÖ on luonut merkittävän uran pedagogina, luennoitsijana, oppikirjailijana sekä esittävänä ja luovana taiteilijana. SAARA SÖDERLUND on kuvittaja, graafinen suunnittelija ja lintujen ystävä, joka rakastaa runsaita yksityiskohtia.

Tarvitset lämpimät kädet ja lämpöisen sydämen, kun kosketat vauvoja, lapsia tai iäkkäitä ihmisiä ja leikit loruleikkejä heidän kanssaan. Loruilun ja leikin myötä lasten hienomotoriikka harjaantuu ja iäkkäät alkavat muistaa oman lapsuutensa loruleikkejä. Kirjassa ylläpidetään ja elvytetään vanhoja, viisaita leikkimuotoja ja toisaalta taas päivitetään uusia. Perinteiset ja osin jo unohtuneet sormileikit ovat mainio keino kehittää ja aktivoida sekä lasten että iäkkäiden ihmisten aivotoimintaa ja muistia. Mukana on myös erilaisia keskittymisleikkejä, hauskoja kasvovoimisteluja, lankaleikkejä, jännittäviä varjokuvaleikkejä sekä erilaisia loruja ja lauluja.

Musiikin, loruilun ja liikkeen yhdistelmät ovat ravintoa aivoille. Laaja ja monipuolinen kirja on erinomainen esimerkiksi varhaiskasvatukseen sekä vanhustyöhön – ja ihan jokaiseen kotiin!

Kannen suunnittelu: SAARA SÖDERLUND © VEIKKO SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87

RICHARD SCARRY

Iloinen autokirja Juhlajulkaisu

”NÄIN HYVÄT

LASTEN KIRJAT OVAT

MITÄ PARHAIN SYY

HARKITA LASTEN HANKKIMISTA."

– NEW YORK TIMES

ILOINEN

AUTOKIRJA

50 VUOTTA!

”Minut tekee onnelliseksi se, että kirjojani on kulutettu loppuun ja että niitä on kursittu teipillä kokoon. Se on mielestäni paras mahdollinen kehu.”

– Richard Scarry

HEINÄKUU

Cars and Trucks and Things That Go

Suom. Raija Mattila, Katariina Heilala 80 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520462444

Richard Scarryn rakastettu klassikko on ollut lasten suosikki jo 50 vuotta!

Vauhdikkaita tasavuosikymmeniä juhlistetaan Touhulan teillä aina vain eteenpäin huristellen, riemastuttavan monenkirjavilla menopeleillä. Mukana juhlahumussa on tietysti myös Luru Lude, jonka etsiminen aukeamilta on loputtoman hauskaa!

Iloinen autokirja on Scarryn teoksista kaikkien aikojen rakastetuimpia ja suomalaislastenkin kestosuosikki. Juhlajulkaisussa entistäkin ehompana nähtävää vauhdikasta menoa täydentävät Richard Scarryn pojan, Huck Scarryn, kertomus

Iloisen autokirjan synnystä, valikoima alkuperäisaineistoa sekä upea julisteliite!

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN. © 2024
The Richard Scarry Corporation AG.
88

RICHARD SCARRY

RICHARD SCARRY (1919–1994) on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista. Scarry teki urallaan yli 300 teosta, joista useimmat ja tunnetuimmat kertovat Touhulan ja Puuhalan kaupungeista ja niiden eläinhahmoisista asukkaista. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, eikä suosiolle ole hiipumista näköpiirissä. Monet maailmanlaajuisesti arvostetuista klassikkokirjoista ovat myös suomalaisten lasten kestosuosikkeja. Scarryn kirjoissa seikkailee valtaisa joukko lystikkäitä hahmoja, joista jokainen löytää omat suosikkinsa.

Jussi ja Juuso seikkailevat

Kekseliäät kaverukset korjaavat kaiken!

Richard Scarryn hyvän tuulen kuvakirjat vilisevät jänniä kulkuneuvoja ja muita mielenkiintoisia härveleitä.

Jussi ja Juuso ovat virtahepo ja jänis, parhaat ystävykset, joilla ei kiperänkään paikan edessä mene sormi suuhun eikä peukalo ole keskellä kämmentä. Reippaasti rakentamalla, taitavasti tuunaamalla ja nokkelasti nikkaroimalla nämä puuhakkaat taiturit löytävät ratkaisut pulmaan kuin pulmaan! Richard Scarryn hurmaavan kaksikon seikkailuja saadaan vuosikymmenten tauon jälkeen lukea jälleen suomeksi.

MARRASKUU

Tinker and Tanker

Suom. Armas L. Utunen

40 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN:

9789520463632

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN. © 2024 The Richard Scarry Corporation AG.
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89

Käpykolon väkeä

Yllätysten talvi

Kuka ullakolla rapistelee?

Miniatyyrein ja valokuvin kuvitetun kirjasarjan toisessa osassa oravaperhe valmistautuu joulunviettoon uudessa kodissa.

Seuraa Instagamissa

@kapykolonvakea

ELOKUU

40 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

LEENA PARKKINEN (s. 1979) kuuluu sukupolvensa palkituimpiin ja menestyneimpiin kirjailijoihin. Hän on harrastanut miniatyyreja, taidetta ja käsitöitä lapsesta asti sekä opiskellut Turun Taideakatemiassa. ZAGROS MANUCHAR (s. 1990) on irakilaissyntyinen elokuvantekijä ja taiteilija, joka on valmistunut maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Teoksissaan Manuchar on käsitellyt lapsuuden tematiikkaa, ja hän myös opettaa lapsille ja nuorille taidetta.

EAN: 9789520461898

EAN äänikirja: 9789520461997

EAN e-kirja: 9789520462000

Oravien kotikolossa tapahtuu kamala putkirikko, ja Paju, äiti ja Baruu joutuvat muuttamaan. Onneksi isotädin vanha perintökolo on tyhjillään. Äiti ja Baruu remontoivat uutta koloa, ja kaiken pitäisi olla hyvin, mutta Pajusta tuntuu, että jokin on pahasti vialla. Ullakolta kuuluu outoja ääniä, keittiöstä katoaa piirakoita ja joku on pureskellut reikiä äidin silkkiaamutakkiin. Ei kai talossa vain asu tunkeilija?

Käpykolon väkeä on noin 3–6­vuotiaille tarkoitettu kuvakirjasarja, jossa ihastuttaa tarinoiden lisäksi myös yksityiskohtia vilisevä valokuvakuvitus. Tekijäpariskunta Leena Parkkinen ja Zagros Manuchar ovat luoneet yhdessä oravien maailman ideoista toteutukseen asti. Sarjan ensimmäinen osa Syysvieras on saanut kiitosta omaperäisyydestään ja visuaalisesta toteutuksestaan.

Kirjasarjan teemoja ovat uusperhe, ulkopuolisuus, sisarkateus, maahanmuutto, monikulttuurisuus, ympäristö, vuoden kiertokulku, ekologisuus, kierrätys ja käsillä tekeminen.

LEENA PARKKINEN, ZAGROS MANUCHAR Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © OTTO VIRTANEN
90

KAISA

Mur ja metsän valo

ILTASATUJA

Kun ilta saapuu, kutsuu tarinoiden metsä.

ELOKUU 176 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520453848

EAN äänikirja: 9789520453862

EAN e-kirja: 9789520453855

Mur ja metsän valo jatkaa kirjailija

KAISA HAPPOSEN ja kuvittaja

ANNE VASKON kokoaan suurempaa Mur­kuvakirjasarjaa, joka on lumonnut lukijat ulkomaita myöten.

Sarjan aiemmat osat ovat Mur, eli karhu, Mur ja mustikka, Mur ja tähti, Pisara kuonolla, Mur, Mur ja mitä tuuli toi, iltasatukokoelma

Mur ja metsän ilta sekä Ateneumin kanssa yhteistyössä tehty Mur – Pieni lintukirja. Mur­kirjoja on käännetty jo parillekymmenelle kielelle.

Mur ja metsän valo vie lukijan syvälle metsän rauhaan ja kokemaan sen vaihtuvan valon heijastuksia. Lempeän filosofiset tarinat ovat muodoltaan tiiviitä, mutta kasvavat syvyyssuuntaan ja puhuttelevat kaikenikäisiä lukijoita.

Sillä tavoin silmät kiinni, Kuu oli vain Kottaraisen oma.

Teos on aiemmin ilmestyneen Mur ja metsän ilta ­satukokoelman sisarteos, kielen ja kuvan saumaton kokonaisuus. Se sisältää iltasaduiksi soveltuvia tarinoita, jotka käsittelevät yhteyden, erillisyyden ja näkemisen teemoja metsän rikkaassa, tarinallisessa viitekehyksessä. Kokoelma on kauttaaltaan upeasti nelivärikuvitettu.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © MILKA ALANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91

ELINA HIRVONEN, MERVI LINDMAN

Prinsessa Rämäpää ja mörkötaika

Auttaisiko mörköihin rohkeuskruunu vai iloisten asioiden helminauha?

ELOKUU

32 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520458782

EAN äänikirja: 9789520459178

EAN e-kirja: 9789520459185

ELINA HIRVONEN on arvostettu kirjailija, toimittaja ja elokuvantekijä. Prinsessa Rämäpää ja mörkötaika on neljäs Rämäpäästä ja hänen perheestään kertova kuvakirja. MERVI LINDMAN on kuvittaja, jonka kuvissa on huumoria, lämpöä ja tunteiden voimaa. Hän tavoittaa kuviinsa lapsuuden taikamaailman ja arjen ihmeet.

Rakastettu Rämäpää on pieni tyttö, jolla on suuria tunteita ja taikavoimia. Suosittu kuvakirjasarja jatkuu!

Prinsessa Rämäpää valvoo kaiket yöt, sillä sängyn alla majailee mörkö. Eihän sitä kukaan usko, mutta Rämäpää tietää, että se on totta. Hänestä tuntuu, ettei kenelläkään muulla ole näin isoja huolia eikä kukaan muu edes pelkää mitään! Jotenkin tilanne on taas ratkaistava: löytyisikö Rämäpään varustevalikoimasta jotain, mikä purisi mörköongelmaan?

Elina Hirvosen ja Mervi Lindmanin

Prinsessa Rämäpää ­sarja vie lukijan taianomaisiin seikkailuihin, jotka löytyvät ihan arkipäivän keskeltä, kun vain on sopivan lennokas mielikuvitus.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © ANNI HANÉN © OTTO VIRTANEN
92

Main kamalan kipeä käsi

Ai ai, Mai!

Mai leikkii yksisarvista päiväkodin pihassa, kun yhtäkkiä tyhmä jäinen lätäkkö kaataa hänet kumoon. Voi ei, Main käsi menee poikki!

SYYSKUU

32 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520464363

EAN äänikirja: 9789520465599

EAN e-kirja: 9789520465605

SANNA SOFIA VUORI on monipuolinen toimija lastenkulttuurin maailmassa. Finlandia Junior ­ehdokkaaksikin ennättänyt Vuori on kirjoittanut useita lastenkirjoja suomeksi ja ruotsiksi. NADJA SARELL tekee kuvituksia lastenkirjoihin sekä Suomeen että ulkomaille. Kuvittajana Nadjan lempiaiheita ovat persoonalliset hahmot, niin ihmiset kuin eläimet, sekä kuosit ja värit.

Lastensairaalassa Main kättä kiskotaan joka suuntaan ja aikuiset sen kuin juttelevat Main pään yli. Maihin sattuu ja hänellä on huoli ihanista yksisarvissaappaistaan. Ne otettiin pois eikä niitä näy nyt missään. Lääkärit ja hoitajat alkavat muuttua värikkäiksi yksisarvisiksi eikä kukaan kuuntele Maita. Mutta onneksi kiva sateenkaarihiuksinen kipsaaja ymmärtää täsmälleen, mitä Mai tarkoittaa. Kauniin sininen kipsi on uskomattoman hieno, ja saappaatkin pääsevät takaisin jalkaan. Sen jälkeen käsi paranee kuin itsestään. Tarvitaan vain ripaus taikaa.

Ihastuttavan Mai­kuvakirjasarjan toinen osa on yhtä samastuttava kuin Main kamalan tyhmä päivä (2023).

”Kirja on malliesimerkki kuvakirjasta, joka on itsessään tunnetaitokirja. Kuvituksesta lapsi lukee Main tunteita, peilaa niitä omiinsa ja saa sanoja omien ajatustensa sanoittamiseen. Aikuinen lukee tarinaa omista lähtökohdistaan, mutta kirja tarjoaa molempia ilahduttavan kuvataideelämyksen.” – @turusenkassu Main kamalan tyhmä päivä ­kirjasta

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93
© JUSSI KAAKINEN © OTTO VIRTANEN Kannen suunnittelu: NADJA SARELL

VILJA-TUULIA HUOTARINEN, ANNA EMILIA LAITINEN

Vuori, joka katosi

”Silloinkin, kun oli ihan hiljaa eikä kukaan nähnyt, oli koko ajan olemassa.”

SYYSKUU

32 s. | L85.22 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520458799

EAN äänikirja: 9789520458812

EAN e-kirja: 9789520458805

VILJA-TUULIA HUOTARISELTA on julkaistu runoteoksia ja proosaa. Hänen teoksensa ovat voittaneet useita palkintoja, mm. Anni Swan ­mitalin vuonna 2015 ja Lasten­ ja nuortenkirjallisuuden Finlandia­palkinnon vuonna 2011. ANNA EMILIA LAITISEN luonnon kauneutta yksityiskohtaisesti kuvaavat vesivärityöt ovat sekä romanttisen nostalgisia että raikkaan ajankohtaisia. Laitisen kuvituksia on nähty Suomessa ja ympäri maailmaa tekstiileinä, paperituotteina, astiastoina ja leluina.

Sympaattinen ja viisas kuvakirja nähdyksi tulemisesta ja perheen pienimmän sisäisistä voimista. Vuoriperheen nuorin Pikkuvuori jää suurten sukulaistensa keskellä varjoon. Kun joutuu aina sulautumaan maisemaan, ei tiedä oikein itsekään, mikä on. Pikkuvuori päättää tehdä itsensä näkyväksi – mutta ensin sen pitää kohdata pelkonsa.

Vilja­Tuulia Huotarisen ja Anna Emilia Laitisen teos kuvaa valloittavasti omien vahvuuksien etsimistä ja niitä suuria tunteita, joita on kaikkein pienimmilläkin. Ensimmäinen vuoriperheestä julkaistu kuvakirja Vuori, joka juoksi sai kiitosta viisaudestaan ja vapautuneisuudestaan – rauhoittavasta lukukokemuksesta, jossa pinnan alta löytyy paljon pohdittavaa.

©
MIKKO PALONKORPI
Kannen
suunnittelu: LAURA LYYTINEN
94

REETTA NIEMELÄ, KISSA KOSKINEN

REETTA NIEMELÄ (s. 1973) on raisiolainen pitkän linjan lastenkirjailija. Hän on kirjoittanut kuvakirjoja, romaaneja, runoa sekä myös tietokirjoja lapsille. Niemelää kiinnostaa erityisen paljon eläinten ja luonnon näkökulma lastenkirjoissa. Hän hoitaa vapaa­ajallaan omaa kallioketoa ja kasvimaata. KISSA "KISU" KOSKINEN on helsinkiläinen taiteilija. Kuvittamisen lisäksi hänen mielenkiinnon kohteisiinsa kuuluu runonlausunta.

Kyni ja metsän vanhin

Kuvakirja pienestä kyynpojasta ja suuresta seikkailusta.

SYYSKUU

40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520462246

EAN äänikirja:

9789520462253

EAN e-kirja:

9789520462260

Syksyn kylmetessä kaikille löytyy metsästä turvallinen paikka, myös metsän pienimmälle.

Kyni ja metsän vanhin ­kuvakirja kertoo elokuussa syntyneen kyynpojan suuresta matkasta kohti paikkaa, jossa se voi horrostaa tulevan talven yli. Kynin huomaamatta metsän suuret ja pienet asukkaat seuraavat kyylapsen matkaa. Kaiken lisäksi hän saa seurakseen salaperäisen olennon, ikivanhan Kaarnakkaan, joka ei muista edes kuka on.

Reetta Niemelän ja Kissa Koskisen kuvakirja on syntynyt rakkaudesta metsän pienimpiin olentoihin. Yksi niistä on vastasyntynyt kyynpoika, kooltaan niin pieni, että sitä on vaikea havaita. Kyihin liittyy monia uskomuksia ja ennakkoluuloja, mutta kuten ihminen, kyykin haluaa vain elää turvassa. Koskisen ja Niemelän teoksessa on vahva luonnonsuojeluteema, ja siinä kyylle luodaan uudenlainen, arvostava ja luontolähtöinen uskomusmaailma.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu:
LAURA LYYTINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95

Lentoasema

Lentoasemalla sattuu ja tapahtuu, vuoden jokaisena päivänä ja vuorokauden ympäri!

SYYSKUU 48 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520455019

EAN e-kirja: 9789520463359

Rikosylikonstaapeli ja kirjailija PASI LÖNN on lasten tietokirjojen lisäksi kirjoittanut dekkareita sekä nuorille että aikuisille. JUSSI KAAKINEN on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttua lukuisista lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista.

Tutustu kansainvälisen lentoaseman jännittäviin toimintoihin selkeiden tekstien ja hienojen kuvien avulla. Pääset lentokapteenin mukana tutustumaan valtavaan matkustajakoneeseen sekä sisä- että ulkopuolelta. Lentoasema on kuin kaupunki kaupungissa! Sieltä löytyy matkustamiseen liittyvien palveluiden lisäksi paljon muutakin tärkeää, kuten paloasema, lääkärikeskus ja lentoasemapappi.

Ajattele, että maailman vilkkaimman lentoaseman, Atlantan Hartsfield-Jacksonin kautta lentää lähes 90 miljoonaa matkustajaa vuosittain! Helsinki­Vantaan vastaava luku on 13 miljoonaa ihmistä, aikamoinen joukko sekin.

Tasokkaassa kotimaisessa lasten tietokirjasarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Poliisiasema, Paloasema ja Rakennustyömaa

Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN © OTTO VIRTANEN
96

RIIKKA JÄNTTI

Hiiru

RIIKKA JÄNTTI on tuottelias

kuvittaja ja kirjailija, jonka suloista Pikku hiiri ­kuvakirjasarjaa on myyty yli kahteenkymmeneen maahan. Jäntti tunnetaan tunnelmallisista kuvituksistaan, mutta Hiiru­sarjan mustavalkokuvissa on sarjakuvamaista vauhtia ja hupaisia tilanteita koulumaailmasta.

Karmea kuvauspäivä

Pikku hiiri opin tiellä!

HEINÄKUU

64 s. | L84.2

Ikäryhmä: 5+

EAN:

9789520458461

EAN äänikirja:

9789520461058

EAN e-kirja: 9789520461065

Uusi sarja sympaattisesta pikku hiirestä alkaa! Rakastetuista kuvakirjoista tuttu Hiiru on kasvanut kouluikäiseksi ja seikkailee nyt myös kuvitetuissa lastenromaaneissa. Millaisia kommelluksia mahtuu ihan tavalliseen koulupäivään?

Hiiru ja kaverit ovat pukeutuneet hienosti, sillä iltapäivällä kaikki oppilaat valokuvataan ja koko luokasta otetaan ryhmäkuva. Mutta pysyvätkö asut puhtaina kuvaukseen asti, vaikka lapset pelaavat jalkapalloa ja syövät lounasta? Entä miten käy Hiirun kuvien, kun hänen päänsä juuttuu tuolin pinnojen väliin juuri ennen kuvausta?

Mustavalkokuvitettu helppolukuinen lastenromaanisarja on hyväntuulinen ja leppoisan humoristinen. Hiiru ja ystävät saavat huomata, että kun pulma on suuri, apukin on aina lähellä!

OTTO VIRTANEN
©
Kannen suunnittelu:
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97
LAURA LYYTINEN

Lemmikkifrendit 6

Kuudes Lemmikkifrenditkirja on täynnä koirankujeita ja hattutemppuja!

Lemmikkifrendit on Pet Agentsin helppolukuisempi rinnakkaissarja, joka kertoo miten Kati-en ja Ti-botin agenttikaksikko sai alkunsa ja ratkaisi ensimmäiset tehtävänsä.

Kun opettaja Sauli sairastuu diabetekseen, on eläinrakkaan Kati­en järjestettävä koulussa rahankeräystempaus Saulin hypokoiraa varten. Mutta sitä ennen Kati­e haluaa selvittää sijaisopettajansa salaisuuden – miksi hän opettaa matematiikan sijaan jongleerausta?

LOKAKUU

150 s. | L84.2

I|käryhmä: 5+

EAN: 9789520461324

EAN äänikirja: 9789520462932

EAN e-kirja: 9789520462925

RIINA ja SAMI KAARLA ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirja­ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin. Suosittuja Pet Agents ­kirjoja luo yhdessä Riina ja Sami Kaarlan kanssa myös ANDERS VACKLIN , joka tunnetaan mm. scifiä ja pelimaailmaa yhdistelevästä Sensored Reality -nuortenromaanitrilogiasta.

Pulu
Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
98
© SAMI KAARLA

SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, SALLA SAVOLAINEN

Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa

UUSI LAITOS

Lähde hulvattomalle

risteilylle Heinä hatun ja Vilttitossun kanssa!

Vilttitossun mielestä on se aika vuodesta, jolloin lapset ovat velttoja ja väsyneitä, siis loman tarpeessa. Matti-isä ei halua ajatellakaan lomaa, ennen kuin perheen perusturvallisuus on taattu. Hän vaatii, että talviloma käytetään tulipalo- ja eksymisharjoituksiin kotipiirissä. Perhe lähtee kuitenkin laivaristeilylle, joka ei hevin unohdu – ainakaan muilta matkustajilta!

Laivaesitteessä luvataan: ”Risteily on oikea pikku meriloma ja ihana tapa unohtaa arki. Palaat uutena ihmisenä takaisin.” Mutta kun Kattilakosket astuvat laivaan, luvassa on myrskyä niin oikealla merellä kuin pallomeressäkin. Onko Matti sittenkään parhaimmillaan katastrofitilanteissa?

SYYSKUU | 104 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520464325

EAN äänikirja: 9789520464349

EAN e-kirja: 9789520464332

SINIKKA NOPOLAN (1953–2021) ja TIINA NOPOLAN (s. 1955) menestyksekäs yhteistyö lastenkirjailijoina alkoi vuonna 1989 ensimmäisestä Heinähattu ja Vilttitossu ­kirjasta. SALLA

SAVOLAISEN hauskat kuvitukset säestävät mainiosti Heinähatun ja Vilttitossun kommelluksia.

© JARI RIIHIMÄKI © ANNI HANÉN © JUKKA LEHTINEN Kannen suunnittelu: SALLA SAVOLAINEN
HEINÄHATTU JA VILTTITOSSU, HILPEÄÄ MENOA JO 35 VUOTTA!
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99

DAV PILKEY on yhdysvaltalainen kirjailija ja kuvittaja, jonka avulla miljoonat lapset ovat löytäneet lukemisen ilon. Publishers Weekly ­lehti valitsi Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi ja kirjoitti, että Pilkey tekee eniten lasten lukuinnostuksen lisäämiseksi sitten J. K. Rowlingin. Pilkey tunnetaan erityisesti

Kapteeni Kalsari ­, Koiramiesja Kisulii­sarjoistaan.

MARRASKUU

Captain Underpants and the Big, Bad Battle of the Bionic Booger Boy. Part 1: The Night of the Nasty Nostril Nuggets Suom. Jaana Kapari-Jatta

200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520454357

EAN e-kirja: 9789520456610

R-äkäistä menoa!

Hervottoman hauska

Kapteeni Kalsari taas vauhdissa – nyt nelivärisenä!

Tällä kertaa Ernon ja Huukon hyppysiin joutuu koulutoveri Mervin Selinen, joka saa kokeista aina pelkkiä kymppejä – toisin kuin Erno ja Huuko. Mutta kun jonkun pitää pelastaa koko planeetta säälimättömän pahan

ilkeiltä voimilta, Erno ja Huuko ovat ylittämättömät. Niin kuin nyt, kun he joutuvat taistelemaan karmaisevaa Sähköräkäjätkää vastaan! DAV PILKEY

© COURTESY OF SCHOLASTIC US
Kapteeni
ja Sähköräkäjätkän
paha
Siivottomien
Kalsarin
iso
taistelu osa 1:
sierainmöykkyjen
NELIVÄRINEN 100

HEINÄKUU

DAV PILKEY

Kisuliin sarjiskerho Yhteistöitä

Yhteistyössä on voimaa!

Huippuhauska sarjiskerho jatkaa luovuuden ja ystävyyden asialla.

Sarjiskerholaiset pursuavat intoa päästä sarjakuviensa pariin – mutta ensin täytyy siivota oma huone. Velvollisuuksien jälkeen syntyy mitä mielikuvituksellisimpia teoksia. Pienet asiat ratkaisevat sekä taiteessa että yhteistyössä!

Kapteeni Kalsarin ja Koiramiehen tekijän Kisuliisarja on hykerryttävän hauskaa ja viisasta luettavaa lennokkaassa sarjakuvamuodossa.

SYYSKUU

Cat Kid Comic Club #4. Collaborations

Suom. Jaana Kapari-Jatta

300 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520454364

EAN e-kirja: 9789520458300

DAV PILKEY

Mahtavaa puuhaa Koiramiesfaneille!

Koko maailman valloittanut Koiramies riemastuttaa nyt värityskirjassa.

Koiramies­sarjan parhaimmat hetket on koottu yhteen värityskirjaksi, jossa seikkailevat kirjoista tutut hahmot Pete, Pikku­Pete, Kisulii, Pomo sekä tietenkin Koiramies itse. Dav Pilkeyn hulvattomat ja lämminhenkiset sarjakuvat inspiroivat ikään katsomatta: anna luovuuden kukkia ja tee omaa Koiramies­taidetta!

Dog Man with Love. The Official Coloring Book | Suom. Jaana Kapari-Jatta | 80 s. | L79.8 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520462499

Koiramies tykkää Virallinen värityskirja
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101

HEINÄKUU

88 s. | L17.3 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520463779 Kannen suunnittelu: VEERA AALTO

102

ELINA JA SOFIA, ANTHONY CONLEY

Elina ja Sofia Back to School Iloisesti arkeen!

Suosikkitubettajat innostavat arkeen!

Hauskaa täytettävää ja inspiroivia tehtäviä. Välillä arki kiireineen saattaa puuduttaa tai kouluun meneminen voi olla jännittävää. Elinan ja Sofian kannustavalla tuella arjen haasteet kääntyvät iloksi. Suosikkitubettajat kertovat positiivisella ja rohkaisevalla tyylillään parhaat vinkkinsä niin kouluun kuin vapaa­aikaankin. Kirjassa käsitellään monia tärkeitä aiheita, kuten tunnetaitoja, muuttuvia kaveritilanteita ja omia vahvuuksia. Kirjan kivojen tehtävien ja täytettävien sivujen parissa arki sujuu kuin siivillä.

ELINA JA SOFIA ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 148 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja heidän kirjansa ovat saaneet kymmeniätuhansia lukijoita ja kuuntelijoita. Kirjan on kuvittanut kansainvälisesti arvostettu

ANTHONY CONLEY

VALOKUVAT © KUVAPALVELU KOIVULAHTI OY
AUKEAMAN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

YÖKOULU ON SOPIVAN

JÄNNITTÄVÄ JA HIRMUISEN

HAUSKA SARJA, JOKA

HELPPOLUKUISENA SOPII

KAIKILLE ALAKOULULAISILLE.

Yökoulu ja turmion teatteri

Vampyyrityttö

Martta valokeilassa – kulisseissa kiehuu!

Yökoululaiset ovat innoissaan, kun he pääsevät tutustumaan teatteriin, Martta Vampyyrin äidin työpaikkaan. Hätä on suuri, kun onnettomien sattumien myötä Martta tempaistaan vaaralliseen rooliin.

HEINÄKUU

64 s. | L84.2

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520461935

EAN äänikirja:

9789520462505

EAN e-kirja:

9789520462512

Yökoulun oppilailla on työelämään tutustumisyö, eli he vierailevat hirviövanhempien työpaikoilla. Martan äiti työskentelee puvustajana tavallisten ihmisten teatterissa. Äidin on töissä pakko naamioitua, oikea vampyyrihan saisi potkut. Yllättävän hyvin hän sulautuu boheemiin taideporukkaan.

Kun teatterin ohjaaja huomaa Martan kulisseissa, hän innostuu ja ihailee tämän ”hienoa pukua ja maskia”. Ohjaaja keksii aloittaa uuden vampyyrisarjan, ja Marttahan sopisi mainiosti päärooliin Tiistaiksi! Hän nappaa Martan väkisin koekuvauksiin.

Mutta apua, kuvauksissa käytetään valtavan kirkkaita valoja, jotka ovat tuhoisia vampyyreille! Paavo­zombia ja muita hirviöoppilaita tarvitaan kipeästi apuun.

© OTTO VIRTANEN
104

Yökoulun lisäksi PAULA NORONEN tunnetaan mm. Supermarsuista ja Hulluista saduista. Kuvittaja KATI NÄRHI on luonut ihanan kammottavan tunnelman Yökoulu­kirjojen sivuille.

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

Yökoulun puuhakirja

Kauhistuttavan hauskaa puuhaa Yökoulun tapaan!

Yökoulun puuhakirja on pullollaan kammottavia testejä ja ällöjä tehtäviä. Kirjan avulla voit esimerkiksi selvittää, onko sisaruksesi zombi vai ihmissusi ja kuinka hyvin kestät yököttäviä asioita.

SYYSKUU

48 s. | L79.8

Ikäryhmä: 5+

EAN:

9789520464356

Joudut myös tekemään tekemään karmivia valintoja, kuten ottaisitko päivälliseksi mieluummin käärmetorttua vai jättirotankyljyksiä? Söisitkö aamupalaksi verihiutalemuroja vai limaklönttipuuroa? Ketäpä ei kiinnostaisi testata, kuinka monta prosenttia sinussa on vampyyria, saatat yllättyä...

© OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105

UUSI SARJA!

PAULA NORONEN, MINNA MÄKIPÄÄ

Rasva-Antero lyö laittoman

Rasva-Antero - kun mikään ei ole liikaa!

LOKAKUU

104 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520465339

EAN äänikirja: 9789520465698

EAN e-kirja: 9789520465704

Nyt menee överiksi! Suosituista

Supermarsu-kirjoista tuttu ökyrikas Rasva-Antero aloittaa ikioman sarjansa. Hän kertoo häpeilemättä kaiken, pohjamutia myöten. Huumori on entistä hullumpaa, niin että vastahakoinenkin lukija koukuttuu.

Luokan paras lyöjä Rasva­Antero järkyttyy, kun hänen luokkakaverinsa Emilia iskee pesäpallon pidemmälle kuin kukaan koskaan ennen. Yliluonnollisen pitkälle. Lisäksi Emilia on saanut oman marsun, josta hän puhuu jatkuvasti. Anteron isä palkkaa kuuluisan baseball­tähden Amerikasta valmentamaan poikaa, tavoitteena maailman pisin lyönti. Jake­valmentaja kertoo Anterolle, mitkä kolme asiaa vaaditaan menestykseen: ”Töitä, töitä ja töitä.” Rasviksen oma käsitys on: ”Rahaa, suhteita ja lisää rahaa.”

Kun kokeissa kysytään, mikä on Suomen yleisin havupuu, Rasvis vastaa ”Pieru Ruupposen kainalokarva”. Hänen isänsä kun antaa aina kokeista viisikymppisen, ihan sama miten ne menevät.

Ei ihme, että Rasva­Antero on monen lukijan suosikki jo valmiiksi. Kukapa ei haluaisi kuulla hänen sensuroimatonta versiotaan tapahtumista! Myös virkavalta.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
106

Helsingissä asuva PAULA NORONEN on rakastettu kirjailija ja mediapersoona. Supermarsun lisäksi hänet tunnetaan mm. helppolukuisesta Yökoulu­sarjasta sekä Minna Kivelän kanssa kirjoitetuista Hulluista saduista. Turussa asuva

MINNA MÄKIPÄÄ on Aalto-yliopistosta valmistunut kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Pietarsaarelainen TERESE BAST on monipuolinen taiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen kuvansa ovat tuttuja monista suosituista lastenkirjoista.

PAULA NORONEN, TERESE BAST

Supermarsu ja kutistuva koulu

Supermarsu-Emilian koulu suuressa vaarassa!

Emilian koulu on saanut uuden mahtavan rehtorin nimeltään Kalle von Pörrenberg. Alkajaisiksi hän tekee juhlasaliin vaahtokarkkisateen, ja kohta koko luokka pääsee retkelle Kuuhun! Niinpä Supermarsu-Emilia on ihmeissään, kun vanha ja viisas Jättiläismarsu väittää, että koulua uhkaa kaikkien aikojen vaara. Sitten Simo löytää jotain, mikä saa Emiliankin epäilemään rehtorin aikeita... Emilia kohtaa muitakin haasteita kotona ja koulussa. Supermarsuvoimista saattaa olla apua koulun pelastamisessa, mutta miten voittaa takaisin Simon ystävyys, kun Mona Rannalla on hienoin pelikonsoli? Onneksi Emilialla on kotona viisas äiti ja mahtava synttäreidenjärjestäjä­Pertti.

Supersuositun lastenromaanisarjan viides, uudelleen kuvitettu osa tempaa lukijat hullunhauskaan arkeen ja villiin seikkailuun!

ANNI HANÉN
©
ELOKUU | 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+
EAN: 9789520447724 | EAN e-kirja: 9789520447731 UUSI KUVITUS
© ALEXANDRA SANDBÄCK © MINNA MÄKIPÄÄ
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107
© OTTO VIRTANEN

”JOKAINEN VOI PELASTAA ITÄMEREN. SIIHEN TARVITAAN

YHTÄ LAILLA SUURIA KUIN PIENIÄKIN TEKOJA.

KUNNIOITTAKAA MERTA, NIIN SE KUNNIOITTAA TEITÄ!”

HEINÄKUU

96 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520461904

EAN äänikirja: 9789520461973

EAN e-kirja: 9789520461980

Kannen
suunnittelu: LAURA LYYTINEN
108

TIMO PARVELAN

Ella ja kaverit ­sarja on riemastuttanut lukijoita ympäri maailman lähes 30 vuotta!

Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja lauluja, ja nyt kolmannella luokalla vauhtia kiihdyttää ANNI NYKÄSEN repäisevä ja sarjakuvamainen kuvitus.

TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit Itämeren pelastajina

Kaikki virtaa Itämerelle!

Kun Sampan Batman-sormus putoaa vessanpönttöön, Ella ja kaverit päättävät pelastaa sen.

Jäljitystehtävä vie oppilaat viemäreiden ja jokien kautta aina Itämeren rannalle asti, ja he kohtaavat niin viljelijän, tähystäjän, ploggaajan, kalastajan kuin sukeltajankin. Samalla he huomaavat, että pelastusta tarvitsee sormuksen lisäksi myös koko Itämeri.

Kirja on toteutettu yhteistyössä Itämeren suojeluun erikoistuneen John Nurmisen Säätiön kanssa. Kirjassa on vauhdikkaan ja humoristisen tarinan lisäksi tietoa Itämerestä ja siitä, miten voimme kaikki yhdessä pitää huolta merestä ja sen eliöistä.

© VEIKKO SOMERPURO © ANNI NYKÄNEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109

CRISTAL SNOW (s. 1975) tunnetaan muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä, juontajana ja nyt myös lastenkirjailijana. Snow on opiskellut kirjoittamista New Yorkissa ja tehnyt aikaisemmin mm. lasten näytelmiä. Idea Penni Pähkinäsydämeen ja keijujen maailmaan syttyi jo viisitoista vuotta sitten. Kuvittaja

KATI VUORENTO (s. 1973) tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahduttavat herkällä tyylil lään monen ikäisiä lukijoita.

CRISTAL SNOW, KATI VUORENTO

Penni Pähkinäsydän ja pitsikartanon kummitus

Kun sydän on suuri, se ei luovu koskaan toivosta…

LOKAKUU

220 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520461713

EAN äänikirja: 9789520461744

EAN e-kirja: 9789520461737

Rakastetun keijuromaanisarjan uusin seikkailu alkaa, kun kukkukello hidastuu ja aika pysähtyy. Penni ei kuitenkaan voi pysähtyä, sillä selvittämättömiä salaisuuksia on liikaa.

Tuulenpesän metsässä eletään keijuvuoden kuraisinta aikaa, kelviä, mutta takin liepeisiin tarttuva muta on pulmista pienin, kun elämän perustukset järisevät. Muutosten keskellä Pennin olisi myös löydettävä uudet siivet ja sopeuduttava asumaan Henrietta­mummon taianomaisessa talossa, joka on täynnä lukittuja ovia, peitettyjä peilejä ja salaperäisiä asukkaita. Voiko pitsikartanon kummitus johdattaa Pennin salaisuuksien äärelle, ja miten purppuraisina ritisevät sormenpäät liittyvät hänen kohtaloonsa?

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
© KATI VUORENTO © VIIVI HUUSKA
110

SANNA ISTO, SILJA-MARIA WIHERSAARI

Tonttu

Kun katsoo ikkunasta, oppii kaikenlaista.

Lämminhenkinen tarina Eelistä ja salaperäisestä punaisesta myssystä.

Mestarillisen tarinankertojan

SANNA ISTON lukijat ja palkintoraadit hurmanneissa romaaneissa arjen pintaa viistää aina toinen taso. Isto on palkittu kahdesti Arvid Lydecken ­palkinnolla, ja hänen teoksensa ovat olleet sekä Topeliusettä lasten­ ja nuortenkirjallisuuden Finlandia­palkintoehdokkaina.

SILJA-MARIA WIHERSAARI on lastenkirjakuvittaja ja kuosisuunnittelija. Wihersaaren kuvituksissa on lumoava ja sadunomainen tunnelma.

Eelin talvi alkaa lupaavasti, kun lunta tupruttaa ja kelkkakeli hipoo täydellisyyttä. Mutta kuinka voi pitää hauskaa, kun joku on alati kimpussa ja kiusaa? Eelin suureksi harmiksi myös Väinö viihtyy mäessä, eikä Eelin auta muu kuin keksiä muuta tekemistä. Äidille asiasta ei voi puhua, sillä äiti toipuu leikkauksesta, eikä häntä saa huolestuttaa. Kotitöitäkin on ihan liikaa, ja kaiken kukkuraksi Eelin isosisko, Helmi, käyttäytyy kuin mikäkin kiukkupussi.

Eelin elämä muuttuu, kun hän löytää lumen seasta punaisen myssyn, joka ei olekaan mikä tahansa punainen myssy…

LOKAKUU

130 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520460761

EAN äänikirja:

9789520464240

EAN e-kirja:

9789520464233

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © OTTO VIRTANEN © NILI RAZ ALMOG
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Naamiaisten arvoitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto

Suomen suosituimmat lapsietsivät naamiaisissa!

MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan etenkin rakastetusta LasseMaija­kirjasarjasta. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja­alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse­Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa.

ELOKUU

Maskeradmysteriet

Suom. Outi Menna

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520461331

EAN äänikirja: 9789520461669

EAN e-kirja: 9789520461676

Vallilan asukkaat pukevat ylleen omituisimmat asunsa juhliakseen Vallilan perustajaa Valeria von Konkkaronkkaa. Mutta keskellä juhlia kaupungin uusimmat asukkaat, superrikas Petersénin pariskunta, kadottavat korvaamattoman arvokkaan kaulakorun. Keksivätkö Lasse ja Maija kaulakorun häviämisen takana olevan nerokkaan huijauksen? Entä miten Dinon ja Saran uusi vauva otetaan vastaan? Ja minne Valeria von Konkkaronkan puujalka oikeastaan katosi?

Lasse­Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Lue kaikki osat:

Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Elokuvan arvoitus, Muodin arvoitus, Elokuvan arvoitus, Kirjaston arvoitus, Sairaalan arvoitus, Kirkon arvoitus, Salapoliisin arvoitus, Musiikin arvoitus, Naamiaisten arvoitus

112
© THRON ULLBERG

ILONA AHTI, MIILA WESTIN

ILONA AHTI (s. 1987) on palkittu tv­ ja elokuvakäsikirjoittaja. Hänet tunnetaan sekä Suomessa että kansainvälisesti menestyneen Tytöt tytöt tytöt ­elokuvan toisena käsikirjoittajana. Stop Secret ­sarjan aloittanut romaani Hikisukka Hirmunen oli Ahdin esikoiskirja ja sai Runeberg Junior 2024 ­kunniamaininnan. MIILA WESTIN (s. 1987) on palkittu kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija. Westinin kuvituksia yhdistää värikylläisyys, rönsyily, kurkistelu sekä monenkirjavat otukset.

Stop Secret Kuralätäkön kummitus

Stop Secretin hulvattomat seikkailut jatkuvat!

SYYSKUU

120 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520464257

EAN äänikirja: 9789520464950

EAN e-kirja: 9789520464967

Vallattoman lastenromaanisarjan toisessa osassa selvitetään supersalaista lätäkkömysteeriä. Kuka kumma kurkkii kuran keskeltä?

Kevät tuo Hillan, Maisan ja Roni­Tonin polulle pohjattoman vesilätäkön, joka nielaisee ystävysten jalkapallon. Stop Secret ­poppoota tarvitaan taas, ja lankajohtoja saapuvat setvimään myös metka maailmanmatkaajamummo Mitsi sekä hervottoman hupaisa karvaturri Hikisukka Hirmunen. Luvassa on villejä käänteitä, vipattavia tanssijalkoja sekä paljon kuranlätsäyksiä ennen kuin arvoitus ratkeaa…

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113
© OTTO VIRTANEN

J.K. ROWLING, ZIYI GAO

Joulu Tylypahkassa

Joulun taikaa Tylypahkassa!

Upea kuvakirja Harry Potterin ensimmäisestä joulusta Tylypahkassa.

Kirja perustuu J. K. Rowlingin alkuperäiseen tekstiin

Harry Potter ja viisasten kivi -kirjasta. Ziyi Gao on luonut upeat kuvitukset, joissa Tylypahka on lumen peitossa ja koristeltu jouluun. Jouluinen kirja kertoo ystävyydestä, perheestä ja ilojen jakamisesta.

J. K. ROWLING on kirjoittanut ikisuositun Harry Potter ­sarjan, useita erillisiä romaaneja sekä menestyvän rikosromaanisarjan. Harry Potter ­kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa kappaletta ja käännetty 85 kielelle. Äänikirjoina niitä on kuunneltu yli miljardi tuntia.

ZIYI GAO on freelancekuvittaja ja taiteilija, joka on erikoistunut animaatiohahmojen, ­ympäristöjen ja ­taustojen suunnitteluun.

LOKAKUU

Christmas at Hogwarts

Suom. Jaana Kapari-Jatta

40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520465483

Text © JKR. Harry Potter TM WBEI. Art by Ziyi Gao © 2024 J.K. Rowling
114

Harry Potter ja Azkabanin vanki

Juhlalaitos

LOKAKUU

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Suom. Jaana Kapari-Jatta

500 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520454524

Upea juhlalaitos Harry Potter -sarjan kolmannesta osasta!

Kirjassa on J. K. Rowlingin alkuperäinen teksti, MinaLima-studion hieno nelivärikuvitus sekä kahdeksan ainutlaatuista paperitaideteosta.

Teos sopii lahjaksi kaikenikäisille Harry Potter ­faneille, ja sen avulla myös uudet lukijasukupolvet pääsevät tähän rakastettuun ja lumoavaan maailmaan. Nouse poimittaislinjan kyytiin, tutki kelmien karttaa ja pyöräytä ajankääntäjää!

MINALIMA -studio on luonut myös Ihmeotukset- ja Harry Potter -elokuvien graafisen ilmeen. Palkitun studion perustivat Miraphora Mina ja Eduardo Lima.

J.K. ROWLING
TM & © 2024 WBEI Publishing and Theatrical Rights © J.K.R. Kannen suunnittelu: MINALIMA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115

TÄMÄN PÄIVÄN TUBETTAJILLA ON OMA PAIKKANSA ROOLI -

MALLEINA JA KESKUSTELUN ALOITTAJINA. JA JOS NÄIN

SAADAAN LAPSET NIIDEN RUUTUJEN ÄÄRELTÄ LUKEMAAN, NIIN ISO PEUKKU YLÖS.” – MAASEUDUN TULEVAISUUS ””

SYYSKUU

160 s. | L03 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520464110

EAN äänikirja: 9789520464226

EAN e-kirja: 9789520464219

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
116

JOONA LEPPÄLÄ

ZoneVD jännittävän Japanin jäljillä

ZoneVD johdattaa sinut jännittävään Japaniin!

Miksi samurait katosivat? Miten kawaii-ilmiö syntyi? Miksi japanilaiset hullaantuivat sumopainista? Miksi juoma-automaatit valloittivat maan?

Supersuositun tubettajan ZoneVD:n sydän sykkii Japanille, ja nyt kuulet parhaalta oppaalta kiinnostavimmat tarinat tuosta kiehtovasta maasta. Japani on hämmentävä sekoitus kaikenlaista jännää, kuten muinaista historiaa, uskomattoman kaunista luontoa, geishakulttuuria ja kaikkea supersöpöä. Kirjassa on aiheita tuttuun tapaan laidasta laitaan, ja mukana on myös seuraajien kysymyksiä. Kirjasta välittyy kirjoittajan aito innostus Japania kohtaan. Uuden oppiminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa!

JOONA LEPPÄLÄ

eli ZoneVD (s. 1993) on suosittu Ylivieskasta ampaissut, nykyisin Jyväskylässä asuva tubettaja. Joona tunnetaan hauskoista ja uniikeista videoistaan. Häntä kiehtovat maailman ja maailmankaikkeuden mysteerit, joihin hän pyrkii etsimään vastauksia. Joonan aiemmat kirjat ovat olleet supersuosittuja. Kirjojen hauskan kuvituksen on tehnyt ANSSI VAALIO .

© EMMI VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117

Tornihuoneen salaseura

Uutisten jäljillä

Kansalaisuustaitoja käsittelevän tietokirjasarjan 2. osassa opetellaan mediataitoja!

ELOKUU

120 s. | L07 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520462024

EAN äänikirja: 9789520462048

EAN e-kirja: 9789520462031

Palkittu lasten ja aikuisten tietokirjailija ja Helsingin Sanomien taloustoimittaja ELINA LAPPALAINEN on kirjoittanut aiemmin neljä tietokirjaa lapsille: Nakki lautasella (2012), Nyt pelittää (2017), Ihmeellinen Minna (2019) ja Tornihuoneen salaseura ­trilogian avaus Rahan jäljillä

MITJA MIKAEL MALIN on Lahden muotoiluinstituutista valmistunut graafinen suunnittelija, kuvittaja, sarjakuva­ ja pelitaiteilija. Häneltä on julkaistu sarjakuva­albumi Kivet, kannot, tähdet, kuuta (Arktinen banaani, 2021), ja hän on toiminut pelitaiteilijana useissa pelifirmoissa.

Journalismi – mitä se on ja mitä vastuulliseen uutistyöhön kuuluu? Mistä oikeita uutisia löytää ja miten tunnistaa oikean tiedon?

Tornihuoneen salaseura ­sarjan toisessa osassa Lumia järkyttää tekoälyllä tehty valevideo, joka leviää luokan viestiryhmässä. Se asettaa vaaraan hänen menestyksensä koulun tiedekilpailussa. Eihän video ole totta! Miten jotkut voivat uskoa tällaista, ja miten Lumi, Haku, Miki ja Koko saavat korjattua tilanteen? Tornihuoneen salaseura suuntaa oikean tiedon jäljille.

Yhä useammat lasten kavereista seuraavat uutisia lähinnä somevideoista, joten tutustuminen Lumin toimittajaäidin työpaikkaan sanomalehden toimituksessa avaa nelikolle uuden maailman. Juttukeikalla he haastattelevat tunnettua vaikuttajaa vastuullisuudesta ja pääsevät seuraamaan lehtijutun syntymistä. Valeuutisia vastaan voi taistella oikealla tiedolla, joten myös Tornihuone muuttuu salaseuran toimitukseksi. Lastenromaanin muotoon kirjoitettu tietokirja sukeltaa uutistyön arkeen!

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN ELINA LAPPALAINEN, MITJA MIKAEL MALIN
118
© OTTO VIRTANEN © KP

A.F. STEADMAN

Skandar ja Kaaoskarsinnat

Vauhdikas fantasiasarja jatkuu!

LOKAKUU

Skandar and the Chaos Trials

Suom. Jaana Kapari-Jatta

400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520464295

EAN äänikirja: 9789520464318

EAN e-kirja: 9789520464301

A. F. STEADMAN kasvoi Kentin maaseudulla, upposi fantasiamaailmoihin ja kirjoitti tarinoita muistivihkoihin. Ennen kuin keskittyi vain kirjoittamiseen, hän työskenteli juristina, kunnes tajusi, ettei sillä alalla ole läheskään tarpeeksi taikaa. Skandar­sarjan käännösoikeudet on myyty jo liki 50 maahan.

Skandar kohtaa tähän saakka suurimman haasteensa huiman yksisarvisseikkailun kolmannessa osassa.

Kolmantena lukuvuonna Skandarin ja hänen ystäviensä täytyy selvittää vaarallisten karsintojen sarja Saaren elementtivyöhykkeillä. Ystävyyssuhteet, liittoutumat ja ratsastajien ja yksisarvisten väliset siteet ovat uskomattomalla koetuksella, ja vain vahvimmat selviävät. Samaan aikaan Skandarin sisar Kenna on vihdoin päässyt Pedonpesään, mutta hänen siteensä yksisarviseen ei ole samanlainen kuin muilla, ja Kenna jätetään yksin. Kun kauhea löytö asettaa Saaren tulevaisuuden vaakalaudalle, kaikki syyttävät sormet osoittavat yhteen suuntaan. Myös Skandarin pitää valita puolensa ja päättää, miten pitkälle hän on valmis menemään Kennan vuoksi – ja Pedonpesän.

Kannen suunnittelu: TWO DOTS
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119

HELENA IMMONEN

Kokelaiden koitos

PURPPURAUSVAN ANIMAAGIT

”Kun koittaa aika suuren tuhon, vain yksi voi voittaa vihan uhon. Kun koittaa aika mustan kielen, herää voima eläinmielen.”

LOKAKUU

170 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520463663

EAN äänikirja: 9789520463762

EAN e-kirja: 9789520463755

Kierot suunnitelmat paljastuvat ja takaa-ajo alkaa!

Tommo lähtee ystäviensä Aasan ja Heddan kanssa vapauttamaan usvaheimon kokelaita Ismarin kynsistä. Matkalla Aasa pelastaa loukkaantuneen huskyn, Jarekin, hengen, josta kolmikko saa tärkeän oppaan Ismarin leiriin. Jokin jääsilmäisessä huskyssä kuitenkin epäilyttää Tommoa. Varpushahmoisen Heddan vakoiluretki vihollisen maille tuo huolestuttavia tietoja, ja nelikon on kiiruhdettava koitokseen, jossa vastassa on jopa satoja Ismarin taistelijoita.

Purppurausvan animaagit ­sarjan toinen osa vie Tommon ystävineen vaaralliseen seikkailuun, jossa panoksena on animaagiheimojen tulevaisuus. Selvitäkseen valtavaa ylivoimaa vastaan Tommo, Aasa, Jarek ja Hedda joutuvat käyttämään kaikkia tietojaan ja taitojaan – mutta riittääkö sekään?

HELENA IMMONEN on espoolainen kirjailija, joka rakastaa hyviä tarinoita. Hän kirjoittaa seikkailufantasiaa lapsille ja nuorille sekä trillereitä aikuisille. Jos Helena saisi valita itselleen yhden supervoiman, hän haluaisi osata lentää. © SABRINA BQAIN
120
© PASI LEINONEN Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN Kannen kuva: PASI LEINONEN

MARIA TURTSCHANINOFF, PETER BERGTING

Mantikora

”Et saa häntä koskaan”, minä kuiskaan. ”Siitä minä pidän huolen.”

SYYSKUU

Mantikoran

Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom 100 s. | N85.3 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520463366

EAN äänikirja: 9789520465681

EAN e-kirja: 9789520464509

MARIA TURTSCHANINOFF on Finlandia

Junior ­palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty 30 kielelle. Nuorten fantasiaromaani Maresi (2014) on jo moderni klassikko. Aikuistenromaani Suomaa sai vuonna 2023

Nuori Aleksis ­palkinnon. PETER BERGTING on ruotsalainen kuvittaja­kirjailija, jolta on julkaistu yli 50 kirjaa. Hän on tunnettu fantasia- ja scifihenkisistä sarjakuvistaan, ja hän on ollut kaksi kertaa ehdolla August­palkinnon saajaksi.

Upeasti kuvitettu varhaisnuorten kauhuromaani Finlandia-palkitulta kirjailijalta.

M niin kuin mantikora.

Ihmisen kasvot, leijonan ruumis, kynnet ja häntä. Kolme riviä hampaita. Syö ihmisiä.

Kuvaus vastaa selvästi isän uutta naisystävää, Ninaa. Hän hymyilee liikaa liian monilla hampaillaan ja tekee jatkuvasti herkullista ruokaa lihottaakseen perheen meheväksi. Rakastunut isä ei tietenkään näe vaaran merkkejä, mutta pikkuveli Jonaksen takia on toimittava. Mantikoran kukistamiseksi tarvitaan kuitenkin yksisarvisen sarvi…

Maria Turtschaninoffin kirjoittama ja Peter Bergtingin kuvittama varhaisnuorten romaani on mielikuvitusta kutkuttavaa kauhua, jossa lukija yllättyy kerta toisensa jälkeen.

© ALBIN HÄNDIG © VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: PETER BERGTING
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121

JUKKA BEHM

Enkelin nyrkki

”Enkelin nyrkki Brownien apuna.” – Evening Sun

KESÄKUU

300 s. | N84.2

Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520461096

EAN äänikirja: 9789520461133

EAN e-kirja: 9789520461140

JUKKA BEHM (s. 1973) on Kouvolassa asuva kirjailija. Hänen nuortenromaaninsa Pehmolelutyttö (2017) sekä Ihmepoika Leon (2023) olivat lasten­ ja nuortenkirjallisuuden Finlandia­palkintoehdokkaita. Ihmepoika Leon voitti Topeliuspalkinnon ja sai suitsutusta kaikenikäisiltä lukijoilta.

Odotettu jatko-osa futistähti Leon Brownin tarinaan.

Aikamoinen täysosuma!” – Helsingin Sanomat

Leon aloittaa toisen kautensa Hammersmith Unitedissa. Sen akatemiasta on tullut Leonille koti, mutta huolet kaihertavat mieltä. Seuran kulisseissa tapahtuu kaikenlaista, eikä oma elämä suju suunnitelmien mukaan. Leon epäilee, että häntä seurataan ja kuvataan salaa, ja pian hän saakin uhkaavia viestejä. Hammersmith Unitedin edustusjoukkue Takojat kyntää syvällä. Uudet pelaajahankinnat eivät lunasta lupauksiaan, ja akatemialaiset saavat enemmän vastuuta. Sarjakauden viimeisessä ottelussa Takojat taistelee sarjassa säilymisestä King´s Park Angelsia eli Enkeleitä vastaan. Pelissä on koko kriisiseuran tulevaisuus.

Hammersmith United ­trilogia on kiinnostava kurkistus jalkapallomaailman kulissien taakse. Futiskiemuroiden ohella kirjoissa käsitellään nuoruuden tärkeitä teemoja, kuten itsenäistymistä, kilpailua, ystävyyttä, epäonnistumisen pelkoa ja näyttämisen halua.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
” 122

SIRI KOLU

Hohtavat

”Sinulla ja minulla, rakkaudellamme, on viikko aikaa.”

SYYSKUU

200 s. | N84.2

Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789520465568

EAN äänikirja:

9789520465582

EAN e-kirja:

9789520465575

SIRI KOLU on Vantaalla asuva kirjailija, esitysdramaturgi ja kirjoittajakouluttaja, jolta on julkaistu parikymmentä teosta lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän on saanut mm. Lasten ja nuorten Finlandia­palkinnon, Topelius­palkinnon sekä Blogistanian kuopus ­palkinnon, ja hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielialueelle.

Palkitun kirjailijan hätkähdyttävä nuorten aikuisten romaani ihmisistä, joista osa saa ilmoituksen maailmanlopusta. Voiko kohtalonsa vielä valita?

Hohtava juna ilmestyy asemalle vähän ennen syyslomaa, kello 18.10. Junasta ilmestyy Hohtavia, olentoja, jotka saapuvat merkkaamaan ihmisiä valolla. He kertovat, että ihmiskunnalla on viikko aikaa. Koskeeko varoitus vain merkittyjä?

Lukiolaiset Ani ja Kapri ovat rakastaneet toisiaan vuoden. Kaikki on alussa, kaikki on mahdollista. Kunnes Hohtavien saapuminen muuttaa suunnitelmat, maailman ­ ja heidät. Mitä ehtii vielä viikossa? Mitkä salaisuudet täytyy kertoa ennen maailmanloppua?

”Lupaa että me valitsemme toisemme, kävi tässä maailmassa miten tahansa.”

© SABRINA
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
BQAIN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123

”YHTÄKKIÄ TAJUSIN SEN. EN OLE KOSKAAN IHASTUNUT

KENEENKÄÄN. EN POIKAAN, TYTTÖÖN TAI YHTEENKÄÄN TAPAAMAANI HENKILÖÖN. MITÄ SE TARKOITTAA?”

LOKAKUU

Loveless | Suom. Taimi Tornikoski

448 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789520461294

EAN äänikirja: 9789520461317

EAN e-kirja: 9789520461300

suunnittelu: RYAN HAMMOND
Kannen
124

Ilman rakkautta

Onko jo rakkauden aika?

Heartstopper-kirjailija Alice Osemanin viisas, lämmin ja oivaltava tarina kertoo identiteetistä ja itsensä hyväksymisestä ja siitä, ettei tosirakkauden tarvitse aina olla romanttista.

Georgia ei ole koskaan suudellut ketään tai ollut edes ihastunut – mutta romanttisten fanifiktion innokkaana kuluttajana hän on varma, että löytää vielä joskus sen oikean.

Kun Georgia aloittaa yliopiston, hän päättää, että on aika rakastua. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, eikä hän käsitä, miten ihastuminen on kaikille muille niin helppoa. Georgia kuulee ensimmäistä kertaa termit aseksuaalinen ja aromanttinen ja hämmentyy tunteistaan entistä enemmän.

Onko hänen kohtalonsa jäädä rakkautta vaille? Vai onko hän vain etsinyt koko ajan vääriä asioita?

Kirjailija­kuvittaja ALICE OSEMAN on yksi aikamme merkittävistä äänistä, jonka luoma maailma on poikkeuksellisen ajankohtainen nuorille juuri nyt. Romaaneissaan ja Heartstopper­sarjassaan hän tavoittaa samaistuttavasti ja voimaannuttavasti nuorten koko tunnemaailman kirjon: epävarmuuden, ystävyyden, ensirakastumisen ja identiteetin etsimisen. Oseman syntyi Kentissä Englannissa 1994. Hänen esikoisromaaninsa Yksinpeli (Solitaire) julkaistiin, kun hän oli vasta 19­vuotias, ja siinä esiteltiin ensimmäistä kertaa myös päähenkilö Tori Springin pikkuveli Charlie ja hänen poikaystävänsä Nick. Syksyllä 2016 nettisarjakuvina alkaneesta Heartstopperista tuli Osemanin läpimurto, ja nyt Charlien ja Nickin tarinaa voi seurata myös Netflix-sarjassa. Osemanilta on julkaistu suomeksi myös miniromaanit Charlien joulu ja Nick ja Charlie

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125

ELOKUU

256 s. | N86.11

Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789520460921

EAN äänikirja: 9789520461805

EAN e-kirja: 9789520461799

MARIA LAAKSO, JOHANNA ROJOLA

Taltuta klassikko!

MARIA LAAKSO (s. 1982) on tamperelainen kirjallisuudentutkija, kirjoittaja ja kirja­alan jokapaikanhöylä, mutta ennen kaikkea hervoton humoristi ja lajin asiantuntija. Vakiintunutta klassikkokuvastoa uudelleen versioi teräväkynäinen sarjakuvataiteilija JOHANNA ”ROJU” ROJOLA

Olipa kerran lasten- ja nuortenkirjallisuus

Kaikkien aikojen hauskimmat klassikontaltuttajat jälleen vauhdissa.

Taltuta klassikko -sarjan kolmas osa jatkaa edellisten osien railakkaan humoristisella otteella paneutuen tällä kertaa lasten ja nuorten klassikoihin Pikku naisista Tiitiäiseen ja Peter Panista muumeihin.

Teos vastaa moniin tärkeisiin kysymyksiin. Miten Freud tulkitsisi Punahilkkaa? Miten viisikko ehtii sekä seikkailla että syödä kaksikymmentä ateriaa päivässä? Onko Peppi Pitkätossu kaikkien aikojen feministi­ikoni ja bosslady vai karmiva kolonialisti? Inspiroituiko John Lennonin murhaaja Siepparista ruispellossa?

Olipa kerran lasten- ja nuortenkirjallisuus jatkaa maailmanhistorian hauskinta tietokirjasarjaa, jonka avausosa ruoti suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksia niin vakuuttavasti, että päätyi lasten ja nuorten Finlandia­ehdokkaaksi 2019. Toinen osa, Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus, taklasi pääpiirteissään koko länsimaisen kirjallisuuskaanonin Aristoteleesta 1900­luvulle. Sarja tarjoilee tarkasti valikoituja klassikoita ja esittelee ne railakkaan humoristisesti – houkutellen samalla niin nuoria kuin vanhempiakin kirjanystäviä lukemaan ja tulkitsemaan. Tervetuloa kyytiin!

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
126
© VEIKKO SOMERPURO

Sisäiset voimat käyttöön!

letko koskaan ajatellut, mitä ”Olkoon Voima kanssasi” oikeastaan tarkoittaa? Toivotamme usein toisillemme voimaa hetkinä, joina Jeffrey Brownin syksyllä SuomesJediakatemia koulun uusi oppilas Roan on aina kuvitellut, että sanonta ”Olkoon Voima kanssasi” on kuin hyvän onnen toivottamista toiselle – ennen kuin pojalle selviää, että kyseessä todellakin on konkreettinen Voima, jota pitää oppia käyttämään.

Star Wars ­universumissa näkymätön Voima vaikuttaa kaikkeen elolliseen. Meistä jokaisella on kuitenkin myös sisäavaruus, oma universumimme, jonka ohjauspöydän äärellä istuvat toisenlaiset päätöksentekijät: tunteet. Kesällä 2024 valkokankaat ja kirjansivut valloittava Inside Out 2 kertoo juuri tästä meitä sisäisesti ohjaavasta voimasta. Tarinan päähenkilö Riley tulee elokuvassa teini­ikään, ja komentokeskukseen tulvii uusia tunteita. Vanhat asukkaat Ilo, Inho, Kiukku, Pelko ja Suru joutuvat tekemään tilaa uusille tunteille, kuten Ahdistukselle.

Nämä ovat vain pari poimintaa niistä tunteita herättävistä ja itseymmärrystä lisäävistä tarinoista, joita tämä vuosi pitää sisällään. Suosittelen tarttumaan niistä mahdollisimman moneen – ja myös puhumaan luetusta yhdessä ja jakamaan näitä ajatuksia, sillä niin me ymmärrämme toisiamme taas hieman paremmin!

Saara Tiuraniemi

Kustantaja, Tammen lasten­ ja nuortenkirjallisuus

© 2024 DISNEY ENTERPRISES, INC. ALL RIGHTS RESERVED.
127
2024

KARI KORHONEN

Aku Ankan paras lahja

Suomalaisten rakastaman Ankka-taiteilija Kari Korhosen kuvakirjassa Aku-setä yllätetään iloisesti juhlapäivänään.

Aku Ankan syntymäpäivä lähestyy, ja ystävät ja sukulaiset suunnittelevat toinen toistaan hienompia lahjoja päivänsankarille. Tupu, Hupu ja Lupukin haluavat ilahduttaa setäänsä, mutta mitä he voisivat keksiä, kun sekä rahat että ideat ovat lopussa? Poikien lahja saa kuitenkin sedän sydämen sykähtämään lämmöstä.

Julkaisu: Heinäkuu | L85.2 | s. 40 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520463786 | EAN e-kirja: 9789520463793 EAN äänikirja: 9789520463809

AKU ANKKA JOULUTUNNELMISSA!

kotiin

Ankka-taiteilija Kari Korhosen nostalgisesti kuvitetussa joulukirjassa Aku Ankka oivaltaa joulun syvimmän sanoman.

Aku on paiskinut töitä metsänvartijana kaukana kotoa, mutta vihdoin ja viimein pitkä odotus palkitaan ja joululoma alkaa. Malttamaton ankka ampaisee matkaan niin kiireessä, ettei hän ehdi katsoa kunnolla ympärilleen. Häntä kuitenkin tarkkaillaan koko kotimatkan ajan, ja portilla Aku tapaa yllättävän kulkijan. Ehkäpä luvassa on vielä yksi tarpeellinen mutka ennen kuin on aika aloittaa joulunvietto?

Julkaisu: Lokakuu | L85.2 | s. 40 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520463953

EAN e-kirja: 9789520463960 | EAN äänikirja: 9789520463977

SYKÄHDYTTÄVÄ SYNTYMÄPÄIVÄ ANKKALINNASSA!
128

AKU ANKKA JA YSTÄVÄT PAISKIVAT HOMMIA!

Aku ja Mikki ahkerat ahertajat

KOLMEN TARINAN KOKOELMA

Lasten oman Disney-lukemiston seikkailut johdattavat lukemisen lumoukseen ja tarinoiden taikapiiriin. Mikki Hiiri ahertaa sirkuksessa ja Hessu Hopo etsii omaa alaansa muun muassa puutarhatöiden parista. Aku puolestaan käärii hihat ja pistää tuulemaan keittiössä. Tässä kolmen kuvitetun tarinan kokoelmassa Ankkalinnan tutut sankarit nähdään siis monenlaisissa töissä – joskus enemmän, toisinaan taas vähemmän onnekkaissa merkeissä.

Julkaisu: Syyskuu | Suom. Eeva Kalaja – Heljä Walamies | L85.2 | s. 144

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520464554 | EAN e-kirja: 9789520464561

EAN äänikirja: 9789520464578

NÄYTTÄVÄ

DISNEYTARINAKLASSIKOIDEN

KOKOELMA

Aku ja Mikki tarinoiden taikapiirissä

Muhkeassa viiden kuvakirjan yhteisniteessä Mikki Hiiri seikkailee Sinbad merenkulkijana, Hessu Hopo puuhastelee kotimiehenä ja Iines Ankka antaa Roope-sedälle arvokkaan elämänohjeen nokkelan Nappisoppa-opetustarinan muodossa. Ankkalinnan tutut hahmot ovat päärooleissa myös rakastetussa satuklassikossa Prinssi ja kerjäläinen, ja loppuhuipennukseksi Mikki Hiiri tarjoilee koko perheelle viihdyttävää ajanvietettä hauskasti kuvitettujen arvoitusten parissa.

Julkaisu: Lokakuu | Suom. Kirsti Toppari – Ritva Toivola – Mary A. Wuorio – Marita Lehtonen | L85.2 | s. 240

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520464646

EAN e-kirja: 9789520464653

EAN äänikirja: 9789520464660

Pelle Pelottoman käsikirja. Klassikkokeksinnöt!

Disneyn nostalgisen retroklassikon valikoituja, ajattomimpia ja parhaita paloja.

Julkaisu: Syyskuu | Le manuel de Geo Trouvetou | Suom. Eeva-Kaarina

Aronen | L60.7 | s. 120 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520464127

EAN e-kirja: 9789520464134

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129
NÄMÄ KEKSINNÖT MUISTETAAN!

ALBATROSSIN KYYDISSÄ VAAROJA PÄIN!

Pelastuspartio Bernard ja Bianca

Satuklassikot

Rakastettu klassikkotarina rohkeasta hiirikaksikosta kaikkien aikojen seikkailussa.

Hiirten kansainväliseen pelastusjärjestöön saapuu huolestuttavaa pullopostia. Orpotyttö Penny on ilkeän Madame Meduusan vankina jokilaivalla, jota vartioi kaksi häijyä krokotiiliä. Onnistuvatko nokkelat hiiret Bernard ja Bianca pelastamaan tytön pulasta? Ja pääseekö

Madame Meduusa käsiksi ”Paholaisen silmään”, maailman suurimpaan timanttiin?

Julkaisu: Elokuu | The Rescuers | Suom. Jenni Rapelo L85.2 | s. 96 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520461379

EAN e-kirja: 9789520461386

EAN äänikirja: 9789520461393

CATHERINE HAPKA

Nalle Puh. Iloiset ahertajat

Herttaisessa tarinassa Nalle Puh tarkkailee luontoa ja ihmettelee, miten ahkeria otuksia Puolen hehtaarin metsässä asuukaan.

METSÄ ON TÄYNNÄ ELÄMÄÄ!

On kaunis kesäpäivä, ja Kani on kutsunut kaikki ystävänsä eväsretkelle. Nalle Puh ei jaksaisi millään odottaa, mutta Risto Reipas muistuttaa, että aika kuluu nopeasti, kun puuhastelee jotakin mukavaa. Puh katselee ympärilleen ja huomaa, että kaikki muut todellakin touhuavat jotakin: Nasu siivoaa, Kengu leipoo, Tiikeri pomppii ja Pöllö lukee. Myös metsäneläimet ovat kiireisiä askareissaan. Onko kaikilla muilla todellakin tekemistä paitsi Puhilla?

Julkaisu: Syyskuu | Winnie the Pooh. Busy Forest Friends | Suom. Jenni Rapelo | L85.2 | s. 56 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520465131

EAN e-kirja: 9789520465148 | EAN äänikirja: 9789520465155

-klassikot 130
© DISNEY

Disney Pixar. Inside Out 2 Satuklassikot

MIELEN SOPUKOISSA

Disneyn ja Pixarin Inside out – Mielen sopukoissa -animaatio kertoi alakouluikäisen Rileyn tunnemaailmasta, mutta millaisia muutoksia teini-ikä tuo tullessaan?

Rileyn aivojen komentokeskuksessa rytisee, sillä tilaa raivataan uusille tunteille. Ilo, Suru, Kiukku, Pelko ja Inho ovat hämillään, kun paikalle saapuu Ahdistus. Ja mikä pahinta, hän ei ole yksin...

Julkaisu: Elokuu | Pixar Inside Out 2 Suom. Jenni Rapelo L85.2 | s. 96 Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520461348

EAN e-kirja: 9789520461355

EAN äänikirja: 9789520461362

UUSI IKÄ, UUDET TUNTEET!

Disney Pixar. Inside Out 2. Sarjakuvakirja

MIELEN SOPUKOISSA

Superhauska sarjakuvaseikkailu tunteiden myllerryksestä!

Disneyn ja Pixarin uutuusanimaatioon perustuvassa seikkailussa seurataan ruutu ruudulta, kuinka uudet tunteet kotiutuvat teini-ikäiseksi kasvaneen Rileyn komentokeskukseen. Luvassa on ikimuistoisen hämmentäviä hetkiä ja suuria seikkailuja!

Julkaisu: Marraskuu | Disney Pixar. Inside Out 2. Graphic Novel | Suom. Jenni Rapelo | L85.3 | s. 80 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520465193 | EAN e-kirja: 9789520465209

131 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT © DISNEY/PIXAR

Tammen kultaiset kirjat

Disneyn kultainen elokuvakirja

TAMMEN KULTAISET KIRJAT

Kymmenen kirjan kokoelma sisältää kaikki viime vuosien suurimmat Disney-animaatiosuosikit yksissä kansissa. Kirja sisältää seuraavat tarinat: Eteenpäin, Soul, Raya ja viimeinen lohikäärme, Encanto, Luca, Punainen, Lightyear, Ihmeellinen maailma, Elemental ja Toive. Jokainen animaatio on sovitettu kirjan muotoon uskollisesti Tammen kultaisten kirjojen hengessä.

Julkaisu: Syyskuu | Suom. Sari Kumpulainen –Jenni Rapelo | L85.2 | s. 256 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520464912 | EAN e-kirja: 9789520464929

EAN äänikirja: 9789520464936

COURTNEY CARBONE

Marvel. Thor. Ukkosen jumalatar

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 311

Ukkosen jumalatar iskee!

Hurmaavasti kuvitettu kertomus siitä, kuinka Jane Fosterista tuli mahtava Thor, joka käyttää vasaraa ja ukkosen jumalattaren supervoimia! Lempiluettavaa kaikille pienille ja isommille Marvel Avengers -faneille ja Tammen kultaisten kirjojen ystäville!

Julkaisu: Lokakuu | Little Golden Book. The Mighty Thor. Goddess of Thunder! | Suom. Antti Hulkkonen | L85.2 s. 24 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520464790

EAN e-kirja: 9789520464806 | EAN äänikirja: 9789520464813

KOE KOKO

PERHEEN LEMPIANIMAATIOT

UPEINA KUVAKIRJASOVITUKSINA!

132

Kolme pientä porsasta

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 221

Kolme pientä porsasta kokeilevat erilaisia talonrakennustapoja. Yrityksen ja erehdyksen kautta selviää, mikä niistä kestää Ison pahan suden puhkumisen ja puhinan. Ihastuttavalla 1940-luvun originaalikuvituksella varustettu klassikkokuvakirja sulattaa niin uusien kuin vanhojen Disneyn ja Tammen kultaisten kirjojen fanien sydämet!

Julkaisu: Lokakuu | Little Golden Books. Walt Disney’s Three Little Pigs Suom. Sari Kumpulainen | L85.2 | s. 24 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520464851

EAN e-kirja: 9789520464868 | EAN äänikirja: 9789520464875

Vaiana

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 234

Sisukas ja seikkailunhaluinen polynesialainen Vaiana kohtaa Maui-puolijumalan ja päätyy uskomattomaan ja uhkarohkeaan seikkailuun yrittäessään toteuttaa esivanhempiensa antaman tehtävän.

Julkaisu: Lokakuu | Little Golden Book. Disney. Moana Suom. Sari Kumpulainen | L85.2 | s. 24 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520464882 | EAN e-kirja: 9789520464899

EAN äänikirja: 9789520464905

Star Wars. Pimeä uhka

TAMMEN KULTAISET KIRJAT 251

Skywalker-saaga alkaa!

Pimeä uhka on legendaarisen Tähtien sota -elokuvasarjan esiosatrilogian ensimmäinen osa ja julkaisujärjestyksessään sarjan neljäs elokuva. Nyt voit lukea tämän kaikkien aikojen tieteisklassikon ensimmäisen osan upeasti kuvitettuna kultaisena kirjana! Suositellaan kaikenikäisille Star Wars -faneille!

Julkaisu: Lokakuu | The Little Golden Book. Star Wars. The Phantom Menace. | Suom. Antti Hulkkonen L85.2 | s. 24 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520464820

EAN e-kirja: 9789520464837 | EAN äänikirja: 9789520464844

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133
RAKASTETTU KLASSIKKOSATU TAMMEN KULTAISENA KIRJANA!
MERELLINEN ANIMAATIOSUOSIKKI UPEANA KULTAISENA KUVAKIRJASOVITUKSENA!

MYSTISIÄ VIESTEJÄ JA MERKILLISIÄ PAKETTEJA!

Frozen. Anna & Elsa. Salainen ihailija

Helppolukuisessa Frozen-lastenromaanissa Anna ja Elsa haluavat tietää, kuka ihailee kuningatarta kaukaa.

Lumiukko Olaf hykertelee innosta, kun Arendelin linnaan saapuu salaperäisiä lahjoja ja viestejä. Vaikuttaa siltä, että joku on ihastunut kuningattareen! Elsa kuitenkin on ymmällään, sillä kuka kumma haluaisi lähettää hänelle jäisen kalan tai puisen huilun? Hän päättää ottaa asiasta selvää Annan ja Olafin kanssa. Lopulta vakoilu ja tutkimukset tuottavatkin tuloksia, ja ystäviä odottaa inspiroiva yllätys!

Julkaisu: Syyskuu | Frozen. Anna & Elsa. The Secret Admirer Suom. Jenni Rapelo | L84.2 | s. 128 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520465100

EAN e-kirja: 9789520465117 | EAN äänikirja: 9789520465124

ERICA DAVID
134

HÄMÄHÄKKIMIES ON HÄVINNYT!

KUKA NYT SUOJELEE KAUPUNKIA LURJUKSILTA?

Missä Hämis?

HÄMMÄSTYTTÄVÄN HÄMÄHÄKKIMÄINEN ETSI JA LÖYDÄ -KIRJA

Huimia tilanteita ja ällistyttäviä yksityiskohtia vilisevä kuvateos takaa hauskoja hetkiä kaikille supersankarien ja pulmatehtävien ystäville.

New Yorkin kadut kuhisevat kansaa, liikenne on jumissa... ja pahantekijät rellestävät kenenkään estämättä! Jossakin sekamelskan keskellä piileskelee myös Hämis odottamassa tarkkasilmäistä hoksaajaa avukseen rikosten ratkaisussa. Marvelsarjakuvista kuvastonsa ammentava etsi ja löydä -kirja levittää lukijan eteen New Yorkin upeita maisemia, monenkirjavaa kansaa ja tietenkin sankareita, konnia ja kummajaisia.

Julkaisu: Syyskuu | Marvel. Where’s Spidey? A Marvel Spider-Man Search & Find book | Suom. Antti Hulkkonen | L85.2 | s. 40 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520464639

KAPTEENI IHME JA GALAKSIN VARTIJAT KAUHISTUTTAVAN AVARUUSROISTON KANNOILLA!

CHRIS WYATT Star-Lord. Ajojahti Knowheressa

Knowhere on avaruuden kansojen kohtaamispaikka ja Galaksin Vartijat -sankariryhmän tukikohta. Aseman rauha kuitenkin järkkyy, kun muotoa muuttava skrull-kelmi ilmestyy paikalle – mukanaan mullistava superase!

Kapteeni Ihme ja Tähtilordi Peter Quill yhdistävät voimansa ja koettavat paikantaa pahantekijän, ennen kuin kokonaiset planeetat saavat kokea superaseen tuhovoiman. Vaan miten sankarit suoriutuvat tehtävästä, kun roisto voi naamioitua keneksi tahansa?

Julkaisu: Syyskuu | Marvel. Marvel. Star-Lord: Knowhere to Run Suom. Antti Hulkkonen | L84.2 | s. 152 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520464370 |

EAN e-kirja: 9789520464417

EAN äänikirja: 9789520464424

135
© 2024 MARVEL 135 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

Star Wars.

Tässä tulee Luke.

LUEN ITSE

Vetävää luettavaa lukemaan opetteleville ja muille jediritarien ystäville.

Julkaisu: Elokuu | Star Wars: World of Reading: This is Luke

Suom. Antti Hulkkonen

L84.2 | s. 40 | Helppolukuiset

lapsille ja nuorille

EAN: 9789520461560

EAN e-kirja: 9789520461577

EAN äänikirja: 9789520461584

KIEHTOVAN

ULJAS TASAVALTA -SAAGAN NELJÄS KIRJA.

MAALAISPOJASTA AVARUUDEN SANKARIKSI!

KOULUNKÄYNTI ON KONSTIKASTA MYÖS KAUKAISESSA GALAKSISSA!

MATKALLA HALKI

KAUKAISEN GALAKSIN!

Star Wars. The Mandalorian. Voima vie perille.

LUEN ITSE

Koukuttavaa lukemista lukemaan opetteleville ja muille Tähtien sota -tarinoiden ystäville.

Julkaisu: Elokuu | Star Wars. The Mandalorian. The Path of the Force | Suom. Antti Hulkkonen | L85.2 | s. 40 Helppolukuiset lapsille ja nuorille | EAN: 9789520461591

EAN e-kirja: 9789520461607 | EAN äänikirja: 9789520461614

ZORAIDA CÓRDOVA Star Wars Uljas Tasavalta. Jännite

Tarinassa sukelletaan yhä kauemmas

Uljaan tasavallan historiaan, kahden planeetan konfliktiin monta sukupolvea ennen Jedien valon tapahtumia.

Julkaisu: Heinäkuu | Star Wars. The High Republic. Convergence | Suom. Jukka

Heiskanen | N84.2 | s. 384 | Ikäryhmä: 14+

EAN: 9789520461515

EAN e-kirja: 9789520461522

EAN äänikirja: 9789520461539

JEFFREY BROWN

Star Wars. Jediakatemia. Padawanin päiväkirja

Padawanin päiväkirja aloittaa ratkihauskan Jediakatemia-sarjan, jossa seurataan kommelluksia Tähtien sota -universumin tarumaisten sankarien opinahjossa.

Julkaisu: Lokakuu | Star Wars. Jedi Academy Suom. Antti Hulkkonen | L84.2 | s. 160

Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520465087

EAN e-kirja: 9789520465094

STAR WARS © & ™ LUCASFILM LTD. 136

Pikkujedien seikkailut. Jedikaverukset

Hauska ja vauhdikas tarina perheen nuorimmille jedeille.

Julkaisu: Syyskuu | Star Wars. Young Jedi Adventures. Jedi Training | Suom. Antti Hulkkonen

L85.2 | s. 40 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520465001

EAN e-kirja: 9789520465018

EAN äänikirja: 9789520465025

Episodi IV. Uusi toivo.

SARJAKUVAROMAANI

Suuri avaruussaaga alkaa! Ensimmäisen

Star Wars -elokuvan klassikkotarina nyt mukaansatempaavassa sarjakuvamuodossa.

Julkaisu: Marraskuu | Star Wars. Episode IV. A New Hope. Graphic Novel | Suom. Antti Hulkkonen | L85.32

s. 80 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520465032

EAN e-kirja: 9789520465049

Kauan sitten… UUSIA TÄHTIEN SOTA -TARINOITA

Kaukaisen galaksin sankarit ja konnat uusissa seikkailuissa!

Julkaisu: Lokakuu | Star Wars. Galactic Adventures

Storybook | Suom. Antti Hulkkonen | L84.2 | s. 160

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520465056

EAN e-kirja: 9789520465063 | EAN äänikirja: 9789520465070

The Mandalorian. Paluu Mandaloreen

3. KAUDEN TARINA

Mandalorialainen palkkionmetsästäjä ja vihreä muukalaislapsi jatkavat yhteistä matkaansa!

Julkaisu: Syyskuu | Star Wars. The Mandalorian.

Season 3 Junior Novel | Suom. Antti Hulkkonen | L84.2

s. 240 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520464387

EAN e-kirja: 9789520464394 | EAN äänikirja: 9789520464400

MANDALORIANIN KOLMANNEN
KIRJANA!
TARINAKOKOELMA STAR WARS ­ FANEILLE!
KAUAN SITTEN KAUKAISESSA GALAKSISSA... THE
TUOTANTOKAUDEN TARINA
UPEA
LÄHDE MUKAAN JEDIKOULUUN!
CAITLIN KENNEDY
137 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

5 minuutin haitarinoita

Kokoelman kahdessatoista sopivan mittaisessa tarinassa seikkailevat jännät hait. Tarinoissa tutustut haiden mielenkiintoiseen elämään ja kuulet esimerkiksi vauvahaiden ensihetkistä, yllättävistä haiystävistä sekä vaarallisista haiden pelastustehtävistä. Saat tietoja eri hailajeista ja pääset kurkistamaan vedenalaiseen maailmaan.

Julkaisu: Marraskuu | National Geographic.

5-Minute Shark Stories | Suom. Sari Kumpulainen

L58 | s. 208 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520464035

EAN e-kirja: 9789520464042

EAN äänikirja: 9789520464059

NATIONAL GEOGRAPHICIN TOSITARINOITA HAIDEN ELÄMÄSTÄ!
© NATIONAL GEOGRAPHIC PARTNERS, LLC 138
HAIT OVAT MAHTAVIA!

LUE JA TUTKI MAAILMAA!

ELIZABETH CARNEY Villikissat

LUEN ITSE 1

Helppolukuinen tietopaketti villikissoista lukemaan opetteleville!

Taso 1 on sopiva lukemaan opetteleville. Lyhyet tavutetut tietotekstit kertovat villikissoista ja selkeät kuvat tukevat luettua ja opittua. Vieraammat sanat selitetään tekstin ohessa. Hyppää mukaan villikissojen maailmaan!

Julkaisu: Heinäkuu | National Geographic Readers: Wild Cats

Suom. Sari Kumpulainen | L58 | s. 40

EAN: 9789520460990

EAN e-kirja: 9789520461003

NATIONAL GEOGRAPHICIN

LUEN ITSE -SARJA TARJOAA TUTKITTUA

JA KIINNOSTAVAA TIETOA HELPOSTI

LÄHESTYTTÄVÄSSÄ MUODOSSA.

ANNE SCHREIBER

Tulivuoret

LUEN ITSE 2

ROSIE COLOSI

Merkilliset merieläimet

LUEN ITSE 3

Helppolukuinen tietopaketti tulivuorista lukemaan oppineille!

Taso 2 on sopiva itsenäisesti lukemaan oppineille. Napakat tietotekstit kertovat tulivuorista ja havainnolliset kuvat tukevat luettua ja opittua. Vieraammat sanat selitetään tekstin ohessa. Opi uutta tulivuorista!

Julkaisu: Heinäkuu | National Geographic Readers: Volcanoes

Suom. Sari Kumpulainen | L55 | s. 40

EAN: 9789520461010

EAN e-kirja: 9789520461027

Helppolukuinen tietopaketti merieläimistä sujuvasti lukeville!

Taso 3 on sopiva sujuvasti lukeville. Kirjassa opitaan mielenkiintoisia asioita merkillisistä merieläimistä. Upeat valokuvat tukevat luettua ja opittua. Sukella pinnan alle tutkimaan merieläimiä!

Julkaisu: Heinäkuu | National Geographic Readers: Alien Ocean Animals

Suom. Sari Kumpulainen | L58 | s. 56

EAN: 9789520461034

EAN e-kirja: 9789520461041

139 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

HEINÄKUU

JOËL DICKER

Alaska Sandersin tapaus

MARCUS GOLDMAN 2

ELOKUU

JULIA QUINN

Kaapparin morsian

BRIDGERTON & ROKESBY 3

Alaska Sandersin tapaus on koukuttava murhamysteeri, jossa kuuluisa kirjailija joutuu syvälle menneisyyden kiemuroihin. Teos sijoittuu Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Baltimoren sukuhaaran tragedia ­teosten väliin, ja yhdessä kirjat muodostavat Marcus Goldman ­sarjan.

L'affaire Alaska Sanders Suom. Kira Poutanen

T84.2 | Hintaryhmä: I EAN: 9789520462680

LEENA LEHTOLAINEN Pimeän risteys

MARIA KALLIO 16

Espoota piinaa merkkivaatteita, puhelimia ja koruja ryöstelevä nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntyyliä ja roadmankulttuuria. Kun yksi jengin jäsenistä surmaa toisen nuoren, Maria Kallion LaNu­jaos saa selvältä näyttävän jutun tutkittavakseen.

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520462710

Poppy Bridgerton lähtee riemumielin vierailulle ystävänsä luo rannikolle, sillä Lontoon tylsimysten joukosta ei aviomiestä löydy. Vaihtelua tulee tarjolle liiankin kanssa, kun Poppy rantoja tutkiessaan sattuu kaapparien tavarakätkölle ja joutuu purjelaivalle vangiksi.

The Other Miss Bridgerton

Suom. Laura Liimatainen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520462741

LAURA JANE WILLIAMS Suhdesoppa

Penny Bridgellä on aina ollut epäonnea rakkaudessa, ja hän on päättänyt keskittyä visusti oman kahvilansa pyörittämiseen. Suunnitelmiin tulee kuitenkin muutos, kun

Penny joutuu muuttamaan Lontoosta Derbyshireen pyörittämään setänsä gastropubia. Lisäksi hän tapaa yllättäen ihanan miehen. Ja sitten toisen. Ja vielä kolmannenkin!

The Love Square

Suom. Laura Liimatainen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520462758

140
POKKARIT

SYYSKUU

MIKAELA BLEY

Tytöt vailla nimeä

ELLEN TAMM 4

LOKAKUU

ANNIE DARLING

Mistelin alla Bloomsburyn kirjakaupassa

BLOOMSBURYN KIRJAKAUPPA 4

Keskellä synkkää metsää on ylellinen kartano. Se on sisäoppilaitos, jonne vaikeuksiin ajautuneet tytöt teljetään. Jokin on kuitenkin vinksallaan: läheisestä metsästä löytyy naisen ruumis, sitten toinen, mutta tytöt pidetään visusti pimennossa. Pääseekö sisukas Ellen Tamm murhaajan jäljille, ennen kuin on liian myöhäistä?

Flickorna utan namn

Suom. Jonja Rajala

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465834

RAGNAR JÓNASSON, KATRÍN JAKOBSDÓTTIR Reykjavik

KRISTIN

HARMEL

Unohdettujen nimien kirja

Joulu tekee tuloaan, mutta teehuonetta pyörittävän Mattien mieli on kaikkea muuta kuin hyvä, lämmin, hellä. Muutaman vuoden takaisen traumaattisen joulun jälkeen Mattie on inhonnut juhlapyhiä enemmän kuin mitään muuta – ellei sitten lasketa kirjakaupan raivostuttavaa Tomia.

A Winter Kiss on Rochester Mews

Suom. Oona Nyström

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465865

Vuonna 1942 juutalainen Eva pakenee Pariisista ja liittyy salakuljettajien verkostoon, joka auttaa lapsia pakenemaan natsien hirmuvaltaa. Tositapahtumien innoittama historiallinen romaani Kristin Hannahin ja Heather Morrisin hengessä! Riipaiseva menestysteos, joka jää sydämeen asumaan.

The Book of Lost Names

Suom. Aila Herronen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520465889

Teinityttö katoaa jäljettömiin pienellä saarella Reykjavikin edustalla vuonna 1956. 30 vuotta myöhemmin Islanti ja koko maailma ovat muutoksen kourissa, mutta kaikki eivät ole unohtaneet Laran arvoitusta.

Reykjavík

Suom. Enni Vanhatapio

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465841

KRISTIINA VUORI

Tulppaaneja kuninkaalle

Romaani perustuu historiallisen henkilön, Ulrika Beata Tanton elämään. Siinä oli rajuja käänteitä kuin sadussa konsaan. Tulppaaneja kuninkaalle on kaksiosaisen sarjan aloitus.

”Runsaasti jännitystä ja lukuhermoja kutkuttavia juonenkoukkuja on luvassa lukijoille tämän kirjan seurassa.” – Kirjasähkökäyrä­blogi

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520465896

141 POKKARIT

MARRASKUU

Toiset 24 yötä jouluun

Toiset 24 yötä jouluun jatkaa siitä, mihin ensimmäinen kokoelma jäi. Yksiin kansiin on jälleen kerätty suomalaisen rikoskirjallisuuden huippujen mestarilliset joulukertomukset. Hersyvän jännittäviä tarinoita on yhtä paljon kuin joulukalenterissa luukkuja.

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465902

AMANDA HELLBERG

Rubiininpunainen joulu

JOULU ULLTUNASSA 2

SILJA-ELISA LAITONEN Haavat

SUVIRANTA 2

Jatkosota on ohi, mutta lottana ollut Raakel ei saa rauhaa. Voisiko naispoliisina auttaa muita sodan runnomia?

"Silja-Elisa Laitosen Valinta on vaikuttava teos sodan arjesta, naisen silmin. Seuraava teos Haavat jatkaa samalla inhorealistisella mutta todella kiinnostavalla linjalla. Näin suoraa puhetta rintaman, naisten ja kotirintaman tapahtumista kuulee harvoin jos koskaan." – Kulttuuri kukoistaa ­blogi

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520465926

JULIA QUINN

Kunniallinen aviomies

BRIDGERTON & ROKESBY 4

Georgiana Bridgerton on pulassa: öykkärimäinen kosija yrittää pakottaa hänet naimisiin, ja nyt maineessa on ikävä tahra. Georgiana on viaton, mutta kukaan ei enää halua häntä puolisokseen. Edessä on elämä kotikartanossa vanhanapiikana. Apuun saapuu kummisetä Rokesby, joka tarjoaa aviomieheksi nuorinta poikaansa Nicholasta – tosin vastoin tämän tahtoa.

First Comes Scandal

Suom. Siiri Hornsby

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465933

”Jos ahmit Netflixistä Bridgerton-sarjaa, rakastut varmasti Hellbergin kirjoihin.” – Skånska Dagbladet

Dackestan kartanossa koristellaan kuusta kynttilöiden lepattaessa, mutta pakahduttava intohimo on puhkaisemassa perheidyllin. Joulu Ulltunassa ­sarjan toinen, itsenäinen osa on räiskyvän romanttinen rakkaustarina.

Jul i rubinrött

Suom. Nina Mäki-Kihniä

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465919

JOULUKUU

ALEX AHNDORIL

Murhan avain

AVAINSARJA 1

Palapelin kaikki palaset ovat käsillä – ne täytyy vain asettaa oikeille paikoilleen. Lukija voi joko rentoutua ja nauttia tarinasta tai yrittää löytää ratkaisun oman ihmistuntemuksensa, havainnointikykynsä ja loogisen päättelyn avulla.

Jag kommer att hitta nyckeln Suom. Terhi Vartia

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465940

142

R. M. ROSENBERG

Vapaaherratar

HAKOISTEN NAISET 2

Eletään syksyä 1790. Vapaaherratar Helena von Burghausen saa puolisonsa Erik Leijonhufvudin kotiin Kustaa III:n sodasta. Puoliso on muuttunut, poissa ovat ilo ja onni. Kun Erik ostaa Hakoisten kartanon Hämeen vehmailta mailta, Helena laittaa kaiken toivonsa uuteen alkuun.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520465957

KELTAINEN KIRJASTO | POKKARIT

COLM

Brooklyn

Eilis Lacey joutuu monien irlantilaistyttöjen tavoin muuttamaan paremman elämän toivossa Amerikkaan. Uudessa maassa Eilis potee kotiikävää ja vierauden tunnetta, vaikka hänellä on töitä tavaratalon myyjättärenä ja vuokrahuone irlantilaisen rouva Kehoen luona. Brooklyn kuvaa maahanmuuttajan tuntoja hienovaraisen oivaltavasti. Täydellisen kaunis romaani säilyy mielessä pitkään.

Brooklyn | Suom. Kaijamari Sivill

Julkaisu: Syyskuu | T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520465858

PATRIK SVENSSON

Meren kutsu

HARUKI MURAKAMI

Ensimmäinen persoona

Novellien huumaava keitos syntyy maagisista aineksista, mestarillisesta tarinankerronnasta ja kummallisista käänteistä. Hämmentävyydellään teksti kietoo lukijan pikkusormensa ympärille. Murakamin kyky sukeltaa syvälle tavanomaiseen ja tuoda mukanaan pintaan jotain outoa on lumonnut lukijat ympäri maailman.

Ichininsho Tansu | Suom. Antti Valkama

Julkaisu: Lokakuu | T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520465872

Meren kutsu jatkaa Patrik

Svenssonin esikoisteoksen Ankeriaan testamentin jalanjäljissä: se kertoo ihmisistä, jotka ovat tutkineet ja kartoittaneet merta, yrittäneet ymmärtää syvyyksiä ja alistaa ne valtaansa. Mikä on se muinainen voima, joka on saanut meidät kautta aikojen etsiytymään avomerelle?

Kaiken ytimessä on ihmisen kyltymätön uteliaisuus.

Den lodande människan: Havet, djupet och nyfikenheten

Suom. Anu Heino

T56.8 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520465964

BENJAMÍN LABATUT Kauhea vihreys

Mikä erottaa nerouden hulluudesta, pelastuksen tuhosta, kauheuden kauneudesta? Häikäisevä romaani lipuu ennakkoluulottomasti faktan ja fiktion välillä valottaen 1900­luvun tieteentekijöiden monisyisiä suhteita niin toisiinsa kuin heitä ympäröivään maailmaan.

Un verdor terrible

Suom. Antero Tiittula

Julkaisu: Joulukuu

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520465971

TÓIBÍN
143 POKKARIT
Painotuote 4041 0955 YMPÄRISTÖMERKKI MILJÖMÄRKT Puh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi
TODELLISET HIRVIÖT PIILESKELEVÄT PÄIVÄNVALOSSA.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.