Tammi syksy 2023

Page 1

UUTUUDET SYKSY 2023

Mika Aaltola

HAVAHTUMINEN – TURVALLINEN EUROOPPA & MUUT SYKSYN UUDET KIRJAT

© VEIKKO SOMERPURO

Islannin pääministeri ja huippudekkaristi yhdistivät voimansa.

Mestarikertojan odotettu paluu.

Suosituin Risto Räppääjä -elokuva, nyt kirjana!

Kotimainen kaunokirjallisuus .................... 4 Käännetty kaunokirjallisuus ................... 24 Tietokirjallisuus .......................................... 52 Lasten- ja nuortenkirjat........................... 80 Disney-kirjat .............................................. 133 Pokkarit ...................................................... 149 SISÄLTÖ 4 92 34
24
Elämäkerta oman tiensä kulkijasta. Maria Kallio kohtaa katujengit.
54 2

TAMMI, ELÄMÄNKUMPPANINI

Alkusyksystä 1975 lähetin nuortenkirjakäsikirjoituksen kustannusosakeyhtiö Tammeen. Valitsin kustantamon ajatuksella: Tammi julkaisi Tam Tam -nimistä nuortenkirjasarjaa, jossa oli ilmestynyt muun muassa ihailemani Sven Wernströmin teoksia, sekä nuorille lukijoille suunnattu versio Homeroksen Iliaasta ja Odysseiasta.

Olin tuolloin yksitoistavuotias, ja lempikirjailijaa kysyttäessä nimesin nobelisti John Steinbeckin, Tammen kirjailija hänkin. Kustantamon nimi oli heti lukemaan opittuani tullut tutuksi myös Kultaisista kirjoista ja Viisikoista.

Joulukuun alussa lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannuspäällikkö Sirkka Kurki-Suonio soitti kotiini ja ilmoitti, että Tammi haluaisi julkaista käsikirjoitukseni. Sen nimeksi tuli kustantamon ehdotuksesta Ja äkkiä onkin toukokuu, ja se ilmestyikin seuraavana toukokuuna, vuonna 1976.

Olen ollut Tammen kirjailija neljä viidesosaa elämästäni. Kustantamosta on tullut yksi keskeisistä elämänkumppaneistani. Kustantamo ei ole kirjailijan työnantaja – pikemminkin päinvastoin – mutta kustannustoimittaja on kirjailijan tärkein työtoveri ja luottohenkilö. Olen vuosien varrella tutustunut myös moniin muihin Tammen avainihmisiin: tiedottajiin, markkinointiväkeen, graafisiin suunnittelijoihin, palkkioiden laskijoihin, kirjakaupan hoitajiin, toimistopalveluvastaaviin. He muodostavat työyhteisön, joka tukee kirjailijaa saamaan teoksestaan parhaan mahdollisen.

Yksinpuurtajalle tärkeitä ovat myös kohtaamiset kollegoiden kanssa. Useaan olen tullut tutustuneeksi kustantajan tilaisuuksissa, messuilla ja kiertueilla. Olen kirjojen suurkuluttaja, joten ilahdun, kun saan uutta kiehtovaa luettavaa ja pääsen keskustelemaan sen taustoista tekijän kanssa. Se vahvistaa ammattitaitoani.

Arvostan pitkiä ihmissuhteita, ja sama pätee kustantamosuhteeseen. Vuosien varrella oppii tuntemaan toisen vahvuudet, mutta pystyy myös tekemään ehdotuksia yhteistyön parantamiseksi. Kirjailijan ja kustantajan päämäärä on sama: julkaista kirjoja, jotka kiehtovat lukijoita.

Leena Lehtolainen

©
© ISTOCK
SABRINA BQAIN
3

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

HEINÄKUU

330 s. | 84.2

EAN:

9789520450359

EAN äänikirja:

9789520450373

EAN e-kirja:

9789520450366

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN
4

LEENA LEHTOLAINEN

Pimeän risteys

Jo 30 vuotta Maria Kallio -dekkareita!

Espoota piinaa merkkivaatteita, puhelimia ja koruja ryöstelevä nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntyyliä ja roadmankulttuuria. Kun yksi jengin

jäsenistä surmaa toisen nuoren, Maria Kallion LaNu-jaos saa selvältä näyttävän jutun tutkittavakseen.

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva

LEENA LEHTOLAINEN

tunnetaan Maria Kallio- ja Henkivartija-dekkareistaan. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty yli 30 kielelle.

Samaan aikaan nuori käsipalloilijanainen ottaa yhteyttä Mariaan. Tyttö on joutunut joukkuetovereidensa ahdistelemaksi, mutta miesvalmentaja on ohittanut asian kiusaantuneena. Maria päättää puuttua asiaan, vaikka kukaan ei suostu tekemään virallista rikosilmoitusta. Viisivuotisen projektin loppu häämöttää, eikä Marialla ole tietoa tulevaisuudesta. Jälleen kerran hän joutuu ajamaan pimeään risteykseen tietämättä, millainen vaara häntä siellä odottaa.

© SABRINA BQAIN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5

LOKAKUU 380 s. | 84.2

EAN: 9789520454012

EAN äänikirja: 9789520454029

EAN e-kirja: 9789520454036

– HELSINGIN SANOMAT ESIKOISTEOKSESTA VALINTA

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
"SUURI ROMAANI SUOMEN LOTISTA SODASSA."
© ISTOCK 6

SILJA-ELISA LAITONEN

Haavat

Voiko sodasta toipua?

Jatkosota on ohi, mutta lottana ollut Raakel ei saa rauhaa. Voisiko naispoliisina auttaa muita sodan runnomia? Suviranta-sarjan toinen, itsenäinen osa.

SILJA-ELISA LAITONEN (s. 1988) on päähenkilönsä Raakelin tavoin työskennellyt poliisina. Paraikaa hän käsikirjoittaa elokuvaksi esikoisromaaniaan Valinta (2022). Laitonen on aiemmin tehnyt sisällissodan naisista dokumentin Susinartut ja Lahtarin morsiamet (2018) ja naisuimareista dokumentin Vedenneidot (2022), sekä ideoinut ja järjestänyt vuosittaisen, 2021 ensi kertaa pidetyn Neito-lyhytelokuvafestivaalin.

”Miehet tarvitsevat nyt neitokaisten tukea”, sanoo lääkäri Raakelille, joka koettaa toipua sotakokemuksistaan. Kun lääkäriltä tai keltään muultakaan ei heru ymmärrystä, Raakelin ei auta kuin kerätä itsensä ja yrittää löytää suunta elämälleen. Lopulta sattuma puuttuu peliin ja Raakelista tulee poliisi. Työssään hän kohtaa irtolaisuutta ja huostaanotettuja lapsia, eikä helppoa ole omakaan arki. Mennyt ei hellitä otettaan. Lisäksi Raakel pelkää, että suvun vaiettu salaisuus tuhoaa poliisinuran.

Suursuosikki Valinnan jatko ­ osa kertoo, miten sota resonoi naisissa.

© RIINA SALTIOLA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7

SYYSKUU

420 s. | 84.2

EAN: 9789520452728

EAN äänikirja: 9789520452742

EAN e-kirja: 9789520452735

"

VUORI KIRJOITTAA LAATUVIIHDETTÄ, JOSSA HISTORIALLINEN MILJÖÖ ON HUO -

LELLA RAKENNETTU PIENIÄ YKSITYISKOHTIA MYÖDEN JA FAKTAT OVAT KOHDIL -

LAAN. LUKIJAN TEHTÄVÄKSI JÄÄ KIEHTOVAN JA AAVISTUKSEN JÄNNITTÄVÄNKIN

TARINAN HUOMAAN HEITTÄYTYMINEN." – SALON SEUDUN SANOMAT

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
8

Tulppaaneja kuninkaalle

Nuoren naisen tie haaremiorjasta Ruotsin myrkylliseen hoviin.

Aistillinen romaani kelttitytöstä, jota elämä heittelee. Haaremiorjattareksi, kuningattaren lemmikiksi ja välskärin vaimoksi.

Utelias Caitlín­tyttö on matkalla LänsiIntiaan vuonna 1675, kun merirosvot kaappaavat laivan ja myyvät hänet orjaksi. Vapaus vaihtuu seraljin muureihin, ja Caitlínista tulee Lale, Tulppaani. Hän varttuu haaremin suojissa, kunnes kaikki yllättäen muuttuu ja Lale viedään Tukholmaan. Siellä hänet ojennetaan kuninkaalle lahjaksi muodikkaiden tulppaanisipuleiden ohessa. Lalesta tulee Ulrika, kuningattaren kummilapsi ja lempilelu. Hovin juonittelut ovat nielaista Ulrikan kitaansa, mutta sitten kohtalo puuttuu taas peliin.

Tulppaaneja kuninkaalle on suositun KRISTIINA VUOREN (s. 1967) kahdestoista romaani. Vuori

törmäsi Ulrika Beata Tanton tarinaan FT Veli Pekka Toropaisen Facebook-päivityksessä. Oivallus, että

Suomessa elää vielä tänäkin päivänä ihmisiä, joiden esiäiti on Konstantinopolin Suuren seraljin orjattaria ja Ruotsin kuningatar Ulrika Eleonoran kummilapsi, oli häkellyttävä. Vuoren ensimmäinen ajatus oli, että tässä jos missä on romaanin ainekset. Kristiina Vuori nostaa romaaniensa päähenkilöiksi usein historiankirjoituksen ohittamia naisia, jotka ovat joutuneet taistelemaan onnestaan ja vallasta, joka heille kuuluu.

© VEIKKO SOMERPURO
KRISTIINA VUORI
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9

ANNA KORTELAINEN Kulkija

Maailmankuulun

älykön tuntematon seikkailu.

ELOKUU

260 s. | 84.2

EAN: 9789520450410

EAN äänikirja: 9789520450441

EAN e-kirja: 9789520450434

ANNA KORTELAINEN (s. 1968) on kirjailija, filosofian tohtori ja taidehistorioitsija. Hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja ja romaaneja, joista edellinen, Tulirinta (Tammi, 2020), kertoo Albert Edelfeltin Erik-pojan kohtalosta.

Heinäkuussa 1930 saksanjuutalainen intellektuelli kokee yöttömän yön ja suvisen Suomen. Kuolemansa jälkeen kulttimaineeseen kohonnut berliiniläinen filosofi Walter Benjamin (1892–1940) kertoi kirjeessä elokuussa 1930, että on hiljattain tehnyt pitkän laivamatkan, ylittänyt Napapiirin ja palannut Suomen kautta takaisin Keski­Eurooppaan.

Mistä matkasta oli kyse? Sen kertoo Anna Kortelaisen värikylläinen romaani Kulkija, joka vie lukijansa merimatkalle Pohjois­Norjaan sekä Ruijassa rajan yli Suomen Lappiin. Siellä Benjamin tapaa kansanihmisiä ja oppineita ja tajuaa vähitellen nuoren pohjoisen tasavallan olevan historiallisessa tienhaarassa.

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
© VEIKKO
10
SOMERPURO

JARI JÄRVELÄ

Rakastan Eva Braunia

Hirtehinen romaani Hitlerin rakastetusta.

SYYSKUU 250 s. | 84.2

EAN: 9789520452759

EAN äänikirja: 9789520452773

EAN e-kirja: 9789520452766

JARI JÄRVELÄ (s. 1966) on ennenkin kirjoittanut tunnettujen miesten varjoon jääneistä naisista. Tällä kertaa hänen fiktiivisen romaaninsa henkilö on vähän toisenlainen: nainen, josta kukaan ei tosiaankaan tiedä oikein mitään. Eva Braunia ei politiikka kiinnostanut, hän halusi tähdeksi elokuviin ja olympialaisiin. Millainen oli Hitlerin rakastettu, enkeli vai paholainen? Voiko fiksu ihminen olla myös lapsenomaisen tietämätön?

"Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta! PS. Ja olympialaisten kultamitalipallille. PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin."

Kaikki alkaa aidon päiväkirjan sivuista, joiden kirjoitustyylin, sütterlinin, harva hallitsee. Jos tekstiä löytyy lisää, keräilijät maksavat maltaita. Kolmas valtakunta ja Hitler eivät ole koskaan kiinnostaneet Johannaa. Ystäviensä houkuttelemana hän silti ryhtyy Eva Brauniksi. Kaikki on autenttista, niin muste kuin vihot. Vain tyylistä ei ole sovittu: kirjeitä kaupittelevien ystävien kauhuksi ensimmäisen katkelman Hitler on naurettava, ja Eva – niin, mitä hän on, naiivi vai häikäilemätön?

Yllättäen keräilijä on haltioissaan: juuri näin! Pian Johanna ei enää itsekään tiedä, kuka häntä peilistä katsoo.

Kannen
suunnittelu: MARKKO TAINA
© OTTO VIRTANEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11

MARKKU PÄÄSKYNEN

Niin kaunis on maa

MARKKU PÄÄSKYNEN (s. 1973) onnistuu sanomaan tiheissä lauseissaan paljon. Hänen teoksensa ovat hämmästyttäneet ja ihastuttaneet niin lukijoita kuin kriitikoitakin, ja ne ovat saaneet useita kirjallisuuspalkintoja ja -ehdokkuuksia. Niin kaunis on maa on Pääskysen yhdestoista romaani.

Niukan tyylin taiturilta. Niin kaunis on maa on voimakas ja arvoituksellinen romaani ikuisista haaveista, ratkaisevista valinnoista ja todellisuudesta, joka äkkiarvaamatta suistuu raiteiltaan.

SYYSKUU 240 s. | 84.2

EAN: 9789520447878

EAN äänikirja: 9789520447892

EAN e-kirja: 9789520447885

Aliinan ja Onnin ystäväpariskunta katoaa illanistujaisten jälkeen kuin maan nielemänä. Huoli heistä on pian kova. Onnin olo on myös oudon eksynyt, kun vahva ja itseriittoinen Tuomas on äkisti poissa. Yksinäisillä kävelyretkillään pitkin Helsingin rantoja Onni pohtii ystäväänsä, joka kulkee maailmalla omistajan elkein ja vetää muita vastustamattomasti puoleensa. Silti Tuomas ei ole onnellinen. Miksi on niin vaikeaa elää oikein ja hyvin? Onko aikamme ihminen vain pimeä planeetta, joka loistaa lainavaloa?

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN 12
© VEIKKO SOMERPURO

Vasemman käden runot

Runoja tottumuksen tuolta puolen.

RIINA KATAJAVUORI

(s. 1968) on helsinkiläinen runoilija ja kirjailija. Hänen runojaan on käännetty noin kolmellekymmenelle kielelle. Katajavuoren viimeisimmät aikuisille kirjoitetut teokset ovat romaani Kypros (2021) ja runokokoelma Maailma tuulenkaatama (2018).

SYYSKUU 80 s. | 82.2

EAN:

9789520456740

Mitä tapahtuu runoilijalle, jonka työväline menee rikki?

EAN e-kirja: 9789520456757

Runoilija kaatuu ja murtaa ranteensa. Kipsiaika rikkoo rutiinit ja pakottaa ottamaan etäisyyttä kirjoittamiseen. Yhtäkkinen luppoaika alkaa vaivihkaa viedä ajatuksia uusille urille. Kuin huomaamatta syntyy pakottomia, hiljaisia runoja.

Vasemman käden runoissa Riina Katajavuori tutkii, mitä tapahtuu, kun kyseenalaistaa tehokkuuden ja totutut liikeradat. Mitä havaitsemme, kun kiireen tilalla on utelias rauha?

RIINA KATAJAVUORI
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © VEIKKO SOMERPURO
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuvitus: HELI HYPPÖNEN

KESÄKUU

300 s. | 84.2

EAN: 9789520452841

EAN äänikirja: 9789520452926

EAN e-kirja: 9789520452858

UUSI SYDÄMELLINEN SARJA ON KUNNIANOSOITUS KIRJOJEN VOIMALLE YHDISTÄÄ, LOHDUTTAA JA LUODA USKOA UUSIIN ALKUIHIN.

14

Unohdettujen unelmien kirjasto

Lämminhenkinen romaani elämänilon löytämisestä.

Mikä tepsisi suruun paremmin

kuin kesä lempeän kyläyhteisön

kirjastossa? Kielokoski-sarjan

aloittava Unohdettujen unelmien

kirjasto hurmaa tunnelmallisen

maaseuturomantiikan ystävät.

”Elämä antaa ja kantaa, kun sen antaa kantaa”, tapasi Aina Varjorannan äiti sanoa, mutta Ainasta tuntuu, että elämä on vain ottanut siitä lähtien, kun syöpä vei äidin. Kun äidin kuolemasta on kulunut vuosi, Aina uskaltautuu Helsingistä kesäksi Kielokoskelle, kirjastonhoitajaksi

maaseudun rauhaan. Yllättäen kirjasto paljastuukin kirjoista riisutuksi

jumppasaliksi, jonka tulevaisuus on uhattuna. Aina päättää palauttaa kirjastoon lukemisen

ilon, ja kuin varkain palautuvat elämään

myös värit, rakkaus ja usko äidin vanhaan viisauteen.

LIINA PUTKONEN LIINA PUTKONEN on Helsingissä asuva toimittaja ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Jäätynyt tyttö voitti Rikos-Knigakilpailun syksyllä 2016.
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15
© OTTO VIRTANEN © HELI HYPPÖNEN

LOKAKUU 320 s. | 84.2

EAN: 9789520453053

EAN äänikirja: 9789520453077

EAN e-kirja: 9789520453060

"

Esikoisdekkari Katse asetti riman korkealle, eikä arvoituksellinen Vyöry petä odotuksia – – Kuuselan varma kerronta ja kirkas kieli pitävät otteessaan."

– Keskisuomalainen

Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI
16
KOUKUTTAVAN NEA GUTTORM -SARJAN KOLMAS OSA.
© ISTOCK

SAIJA KUUSELA

Raja

Onko veri vettä sakeampaa?

Ruska leimuaa kirkkaana tunturissa, kun ylikonstaapeli Nea Guttorm syöksyy kohti pakahduttavaa mysteeriä, oman äitinsä katoamista.

(FT, s. 1979) on löytänyt nopeasti tiensä kotimaisten huippudekkaristien joukkoon.

Toiselta ammatiltaan hän on metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymyksiin erikoistunut biologi. Kuusela asuu Jaalassa satavuotiaassa torpassa, jonka rantaniityllä laiduntavat kesäisin lampaat.

Yllikonstaapeli Nea Guttorm saa omituisen vihjeen äidistään, joka on kadonnut vuosia sitten kuin tuhka tuuleen. Nea tarttuu tiedonrippeisiin ja lähtee yksin matkalle kohti Suomen Lappia, sydän täynnä pelkoa ja toivoa. Rajan takana vastassa on vieras maa – ja synkkä salaisuus. Se polttaa poroksi kaikki, jotka uskaltautuvat liian lähelle.

Vahvatunnelmaisen psykologisen dekkarisarjan kolmas teos on tarina rajoista, äidinrakkaudesta ja petturuudesta pohjoisen luonnon julmassa syleilyssä.

© OTTO VIRTANEN
SAIJA KUUSELA
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17

HEIKKI VALKAMA

Kätkö

Kaukana pahasta maailmasta et välttämättä ole turvassa.

JOULUKUU

260 s. | 84.2

EAN: 9789520456764

EAN äänikirja:

9789520456788

EAN e-kirja: 9789520456771

HEIKKI VALKAMA (s. 1975) on Ylen Uutispodcastin toimittaja. Hän on myös japanilaisen kulttuurin monipuolinen asiantuntija ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja, niin kaunokuin tietokirjallisuuttakin. Huippukokki Riku Mäen esitellyt Pallokala (2017) palkittiin Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla ja se sai Kirja à la Carte -palkinnon.

Dekkariherkku! Suomalaiskokki Riku Mäki ihastuu japanilaiseen kalastajanaiseen ja uppoaa soppaan, johon on sotkettu syrjäinen saari, kadonnut huumelasti ja rikollisten välienselvittely.

Japanilaisella pikkusaarella lomaileva Riku Mäki kohtaa ostosreissullaan puolialastoman kalastajanaisen. Siitä alkaa kiihkeä romanssi. Mutta pian huvilalla, jolla Riku ystävineen asustaa, alkaa tapahtua outoja. Haluaako joku lomalaisista eroon?

Samaan aikaan ylitarkastaja Daisuke Matsuzaka tekee ratsian pohjoiskorealaiseen alukseen, jonka epäillään salakuljettavan Japaniin huumeita. Toisaalla yakuzaryhmittymät taistelevat julmasti vallasta keskenään. Miten kaikki liittyy yhteen?

Kätkö on viides, japanilaista kulttuuria kiehtovasti kuvaava Riku Mäki ­dekkari.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
18
© PETRI ARTTURI ASIKAINEN

PAULIINA SUSI

Sähköä ilmassa

Voiko penkkipunnerrukseen kuolla?

ELOKUU 240 s. | 84.2

EAN: 9789520446260

EAN äänikirja: 9789520446284

EAN e-kirja: 9789520446277

Sanavalmis ja hurmaavan rempseä Tuulia Raja sulattaa jälleen cozy crimen lukijoiden sydämet!

PAULIINA SUSI (s. 1968) on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut viime vuosina useita dekkareita ja tietokirjan yksityisetsivistä. Lukijat ja kriitikot ovat kiittäneet hänen taidokasta kieltään ja terävää näkemystä yhteiskunnallisista aiheista. Sähköä ilmassa on Tuulia Raja -sarjan toinen osa.

Yksityisetsivän uraa aloitteleva Tuulia Raja saa toimeksiannon lapsuudenystävältään, jonka alastonkuvat leviävät netissä. Rahaa keikasta ei ole luvassa, mutta Tuulia haluaa hyvittää kauan sitten tekemänsä virheet. Tilanne sähköistyy, kun tuttu kuntosaliyrittäjä löytyy elottomana.

Pian Tuulia huomaa joutuneensa keskelle pikkukaupungin hämärämiesten välienselvittelyä.

Kannen suunnittelu: KATI NÄRHI
©
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19
MILLA VON KONOW

MARKO HAUTALA

Musta kieli

Kuokkamummo kylvää taas kuolemaa.

ELOKUU 280 s. | 84.2

EAN: 9789520450328

EAN äänikirja: 9789520450342

EAN e-kirja: 9789520450335

Piinaava kauhuromaani yksinäisyydestä ja sen seurauksista. Vaasassa on vuosien varrella kadonnut lukuisia ihmisiä. Poliisi hakee epätoivoissaan apua paikalliselta meediolta. Spiritistisissä istunnoissa

MARKO HAUTALA (s. 1973) on vaasalainen kirjailija, joka on voittanut psykologisilla kauhuromaaneillaan Tiiliskivipalkinnon ja Kalevi Jäntin palkinnon. Vuonna 2020 hän oli ehdolla yhdysvaltalaisen Shirley Jackson Award -palkinnon saajaksi. Hautalan vuonna 2022 ilmestynyt novellikokoelma Kuolleiden valssi sai suitsutusta niin kriitikoilta kuin lukijoiltakin.

poliisi saa selville asioita, joista koko kaupunki on pitkään vaiennut.

Kotimaisen kauhukirjallisuuden paha isä Marko Hautala herättää kuokkamummon legendan uudelleen henkiin.

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN
© MIKA AALTO
20

TERHI TARKIAINEN

Peto irti

Kuolematon on tapettu. Tervetuloa peijaisiin!

HEINÄKUU 360 s. | 84.2

EAN: 9789520450427

EAN äänikirja: 9789520450311

EAN e-kirja: 9789520450304

TERHI TARKIAINEN (s. 1977) on monipuolinen kirjailija, jolta on ilmestynyt myös kujeilevia historiallisia romaaneja 1700luvun Britanniasta. Hänen vampyyrinsa seikkailevat enimmäkseen Suomen maaperällä. Vaikka Peto irti kuljettaa esikoisromaanista Pure mua (2018) tutut henkilöt kirjailijan lapsuusmaisemiin Etelä-Karjalaan, tämäkin romaani on vahvasti epäelämäkerrallinen.

Kiihkeästi odotettua veristä virnuilua! Anna matkaa vampyyreineen Saimaan saareen, joka on täynnä yliluonnollisia, luonnottomia ja muuten vain karjalaisia.

Kolmikymppinen Anna ja hänen epäelättivampyyrinsa Vlad ja Kalma lähtevät Etelä­Karjalaan. Tarkoitus on haudata kuolematon Kullervo, maistella vähän verta ja karjalanpiirakoita sekä välttää yhteenotto Hukkien jengin kanssa. Saattoväen joukossa Anna tapaa Pontuksen, suklaasilmäisen namun, joka saa hänen verensä kuohumaan eri syystä kuin vampyyrit. Pian kaivellaan menneitä, taistellaan neidon kädestä ja muistakin osista sekä selvitetään muutama murha.

Kauan kärtetty, itsenäinen jatko­osa romaanille Pure mua.

©
OTTO VIRTANEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21
Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

Toiset 24 yötä jouluun

Rikoskirjallisuuden ystävien toivotuin paketti!

Kotimaisen rikoskirjallisuuden huippujen 24 kylmäävää jännitystarinaa.

Toiset 24 yötä jouluun jatkaa siitä, mihin ensimmäinen kokoelma jäi. Yksiin kansiin on jälleen kerätty suomalaisen rikoskirjallisuuden huippujen mestarilliset joulukertomukset. Hersyvän jännittäviä tarinoita on yhtä paljon kuin joulukalenterissa luukkuja.

LOKAKUU

310 s. | 84.2

EAN: 9789520454579

EAN äänikirja: 9789520454593

EAN e-kirja: 9789520454586

Tällä kertaa kokoelmassa ovat mukana: Laura Andersson, Tapani Bagge, Virpi Hämeen-Anttila, Helena Immonen, Seppo Jokinen, Marko Kilpi, JP Koskinen, Saija Kuusela, Silja-Elisa Laitonen, Leena Lehtolainen, Eeva Louko, Tuire Malmstedt, Anu Patrakka, Tiina Raevaara, Matti Remes, Markku Ropponen, Satu Rämö, Miina Supinen, Anniina Tarasova, Terhi Tarkiainen, Arttu Tuominen, Vera Vala ja Heikki Valkama.

22
Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

VEERA VAAHTERA

Tarpeeksi täydellistä

Joulu täynnä salaisuuksia.

MARRASKUU 260 s. | 84.2

EAN: 9789520453084

EAN äänikirja: 9789520453107

EAN e-kirja: 9789520453091

VEERA VAAHTERA

on kirjailija Pauliina Vanhatalon viihteellinen alter ego. Kriitikoiden arvostama ja lukijoiden rakastama Vanhatalo on saanut kiitosta myös omaelämäkerrallisista teoksistaan. Tarpeeksi täydellistä on Vaahteran kahdeksas romaani.

Kun perinteiseen sukujouluun lisätään ripaus jotakin uutta, kauhallinen erilaisia toiveita ja yksi yllätysvieras, keitos saattaa kuohahtaa yli laitojen.

Täydellisyyden tavoittelua arvostetaan Lauran mielestä aivan liikaa. Hän itse ei tarvitse täydellistä elämää, täydellistä aviomiestä tai edes täydellistä joulua. Vähemmälläkin pärjää! Suurpiirteinen elämänasenne joutuu kuitenkin koetukselle, kun aviomies Aleksi haluaa kutsua suvun joulupöytään naisystävänsä Ellenin. Sellaisesta ei taatusti ollut puhetta, kun he päättivät kokeilla avointa liittoa muilta salaa.

Tarpeeksi täydellistä on lämmin hyvän mielen romaani ihmissuhteista, säännöistä ja tavattoman suurista odotuksista.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
© MAIJU POHJANHEIMO KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

HUIPPUDEKKARISTI JA -POLIITIKKO YHDISTÄVÄT VOIMANSA!

Kannen suunnittelu: RAGNAR HELGI ÓLAFSSON Kannen kuva: BALDUR KRISTJÁNSSON LOKAKUU Reykjavík Suom. Enni Vanhatapio 350 s. | 84.2 EAN: 9789520455118 EAN äänikirja: 9789520455132 EAN e-kirja: 9789520455125
24

RAGNAR JÓNASSON, KATRÍN JAKOBSDÓTTIR

Reykjavik

Kadonnut teinityttö, syrjäinen saari ja ratkaisematon arvoitus Islannissa.

Teinityttö katoaa jäljettömiin pienellä saarella Reykjavikin edustalla vuonna 1956. 30 vuotta myöhemmin Islanti ja koko maailma ovat muutoksen kourissa, mutta kaikki eivät ole unohtaneet Laran arvoitusta.

14-vuotias Lara päättää viettää kesän 1956 työskentelemällä maatilalla Videyn saarella Reykjavikin edustalla. Elokuussa hän katoaa jäljettömiin. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Laran kohtalo on yksi Islannin tunnetuimpia ratkaisemattomia arvoituksia. Nuori toimittaja Valur Robertsson päättää kirjoittaa Larasta juttusarjan ja ryhtyy penkomaan vanhoja

RAGNAR JÓNASSON on kansainvälisesti palkittu dekkaristi, jonka kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta 36 maassa. KATRÍN JAKOBSDÓTTIR on Islannin pääministeri. Hän on aina rakastanut dekkareita, ja hän kirjoitti gradunsa rikoskirjailija Arnaldur Indridasonista. Reykjavik on hänen ensimmäinen romaaninsa.

salaisuuksia. Yllättäen häneen ottaa yhteyttä tuntematon nainen, joka väittää tietävänsä jotain Larasta, ja Valur lähtee seuraamaan johtolankaa. Mutta jos Laran katoaminen olikin murha, saattaa murhaaja olla vielä elossa.

Ragnar Jónasson on kirjoittanut Islannin pääministerin Katrín Jakobsdóttirin kanssa kiehtovan arvoitusdekkarin, joka on kerännyt runsaasti kiitosta ja saanut hyvät arviot. Se oli Islannin myydyin kirja vuonna 2022.

© BALDUR KRISTJÁNSSON © ISTOCK
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 25

”Meistä on ihanaa kirjoittaa Lars Keplerinä, eikä meillä ole aikomustakaan lopettaa, mutta Avainsarjassa meillä on mahdollisuus tutkia intohimoamme arvoitusdekkareihin. Modernit palapelidekkarit, joissa arvoitus on keskiössä, ovat meistä todella jännittäviä. On jotenkin niin kutkuttavaa saada arvoitus eteensä, poimia vihjeitä ja johtolankoja ja koettaa tulkita henkilöiden sanoja ja vuorovaikutusta.”

– Alexandra Coelho Ahndoril & Alexander Ahndoril

ALEX AHNDORIL Murhan avain

Kepler-kirjailijoiden uusi jännittävä aluevaltaus.

Palapelin kaikki palaset ovat käsillä – ne täytyy vain asettaa oikeille paikoilleen. Totuuden paljastuminen saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä, kun Joona Linna -sarjalla maineeseen noussut kirjailijapari kääntää katseensa perinteisen salapoliisiromaanin suuntaan.

MARRASKUU

Jag kommer att hitta nyckeln

Suom. Terhi Vartia 280 s. | 84.2

EAN: 9789520456344

EAN äänikirja: 9789520459154

EAN e-kirja: 9789520458843

Murhan avain esittelee yksityisetsivä Julia Starkin, jolla on traaginen menneisyys. Vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa kaikki aistit virittyvät äärimmilleen, aika pysähtyy ja joka ikinen yksityiskohta tuntuu merkittävältä. Julialle näin käy kerta toisensa jälkeen. Kun Julia kutsutaan tutkimaan salaperäistä tapausta kaukaiseen kartanoon, hän joutuu virittämään kykynsä äärimmilleen. Lukija voi joko rentoutua ja nauttia tarinasta tai yrittää löytää ratkaisun oman ihmistuntemuksensa, havainnointikykynsä ja loogisen päättelyn avulla.

26

Kirjailijanimen

ALEX AHNDORIL takana ovat

Lars Keplerinä tunnetut Alexandra

Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril.

Murhan avain on ensimmäinen osa

lukijan hoksottimia testaavassa Avainsarjassa, jonka pääosassa on erikoinen, haavoittuva Julia Stark. Kepler-nimellä

kirjoitettu Joona Linna -sarja on myynyt

17 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Kirjoja on käännetty

40 kielelle ja niitä on julkaistu 170 maassa.

© KARL NORDLUND
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27

JOËL DICKER KIRJOITTAA AIKAMME

KOUKUTTAVINTA JÄNNITYSVIIHDETTÄ.

ELOKUU

L'affaire Alaska Sanders

Suom. Kira

Poutanen 600 s. | 84.2

EAN: 9789520451233

EAN äänikirja: 9789520451240

EAN e-kirja: 9789520451257

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
28

JOËL DICKER (s. 1985) on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. Nuori sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen

vuonna 2012 kirjalla Totuus

Harry Quebertin tapauksesta.

Dickerin kirjoja on myyty yli

12 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 40 kielelle. Hän on myös perustanut oman kustantamon nimeltä Rosie & Wolfe.

JOËL DICKER

Alaska Sandersin tapaus

Dicker yllättää lukijansa palaamalla Harry Quebertin maisemiin.

Alaska Sandersin tapaus on koukuttava murhamysteeri, jossa kuuluisa kirjailija joutuu syvälle menneisyyden kiemuroihin. Se sijoittuu teosten Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Baltimoren sukuhaaran tragedia väliin, ja yhdessä kirjat muodostavat Marcus Goldman -sarjan.

Alaska Sandersin murha selvitettiin yksitoista vuotta sitten, syylliset tunnustivat ja Mount Pleasantin pikkukaupunki palasi uneliaaseen rauhaansa. Mutta nyt poliisi Perry Gahalowood on saanut huolestuttavan viestin: onko mahdollista, että hän on tehnyt tutkinnassa virheen? Kirjailija Marcus Goldman kiinnostuu tapauksesta ja tarjoaa apuaan vanhalle ystävälleen, jonka kanssa hän etsi totuutta Harry Quebertista.

© JEREMY SPIERER
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29

"TÄYDELLINEN KESÄKIRJA, TULVILLAAN KAIPAUSTA

JA MENETETTYÄ RAKKAUTTA." – BUZZFEED

SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA

ELOKUU Every Summer After Suom. Mari Hallivuori 340 s. | 84.2

EAN: 9789520453312

EAN äänikirja: 9789520453336

EAN e-kirja: 9789520453329

Kannen suunnittelu: VI-AN NGUYEN Kannen kuvitus: ELIZABETH LENNIE
© ISTOCK 30

FORTUNE Joka ikinen kesä

Kuusi kesää aikaa rakastua. Hetki, joka muutti kaiken. Ja yksi mahdollisuus.

Joka ikinen kesä on nostalginen, kesää ja nuoruutta hehkuva tarina ystävyydestä, rakkaudesta ja valinnoista, joita ei saa tekemättömiksi.

Menneeseen ei ole paluuta, ja sen Persephone Fraser tietää aivan liian hyvin. Kuusi nuoruuden kesää Percy ja Sam olivat erottamattomat, kunnes yksi virhe muutti kaiken, ja Percy menetti ainoan ihmisen, jota ilman hän ei uskonut voivansa elää. Kymmenen vuotta myöhemmin unenomaisten kesien muisto on edelleen kipeä, eikä Percy halua antaa sydäntään kenellekään. Kunnes hänen on palattava järvelle Samin äidin hautajaisiin. Voiko menetetty yhteys syntyä uudelleen yhden viikonlopun aikana, vai ovatko jotkin asiat anteeksiantamattomia?

CARLEY FORTUNE on palkittu kanadalainen toimittaja. Hän vietti nuoruutensa sekä Sydneyssä että Kanadassa pienessä Barry's Bayn kaupungissa, mihin Joka ikinen kesä sijoittuu. Fortune asuu Torontossa miehensä ja kahden poikansa kanssa.

CARLEY © JENNA MARIE WAKANI
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31

LAURA JANE WILLIAMS (s. 1986) on englantilainen kirjailija, joka on opiskellut luovaa kirjoittamista ja toiminut aikakauslehden deittikolumnistina. Laura Jane eli pitkään diginomadin elämää ympäri maailmaa ja kirjoitti juttuja muun muassa Cosmopolitaniin, BuzzFeediin ja The Guardianiin. Hänen kirjojaan on käännetty yli 10 kielelle. Suhdesoppa on hänen toinen romaaninsa.

Suhdesoppa

Kuinka monta miestä on liian monta?

Ihastuttava romaani ruoasta, rakkaudesta ja rakastumisen riskeistä Beth O’Learyn ja Lucy Diamondin ystäville.

HEINÄKUU

The Love Square Suom. Laura Liimatainen 380 s. | 84.2

EAN: 9789520439248

EAN äänikirja: 9789520452421

EAN e-kirja: 9789520452438

Penny Bridgellä on aina ollut epäonnea rakkaudessa, ja hän on päättänyt keskittyä visusti oman kahvilansa pyörittämiseen sekä itsellisen äitiyden suunnittelemiseen. Suunnitelmiin tulee kuitenkin muutos, kun Penny joutuu muuttamaan Lontoosta Derbyshireen pyörittämään setänsä gastropubia. Lisäksi hän tapaa yllättäen ihanan miehen. Ja sitten toisen. Ja vielä kolmannenkin! Pian Pennyllä on kuumat oltavat niin keittiössä kuin makuuhuoneessakin, mutta mitä vaaditaan ennen kuin monesti pettynyt ihminen uskaltaa rakastaa?

© NADIA MELI
Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
LAURA JANE WILLIAMS
32

MARIAN KEYES

Rachelin paluu

Rachelin loma

-hittiteoksen odotettu, humoristisen koskettava jatko-osa.

HEINÄKUU

Again, Rachel

Suom. Terhi Vartia

650 s. | 84.2

EAN: 9789520450656

EAN äänikirja: 9789520450670

EAN e-kirja: 9789520450663

Irlantilainen MARIAN KEYES (s. 1963) kirjoittaa elämänmakuisia romaaneja, joissa kerrotaan humoristisesti ja koskettavasti siitä, millaista on olla nainen. Keyes käsittelee komedian kautta synkkiäkin aiheita kuten depressiota, riippuvuutta tai sairauksia. Omien kokemuksiensa pohjalta hän pitää huumoria hyvänä tapana käsitellä vaikeita asioita silti vähättelemättä niiden aiheuttamaa tuskaa. Feministiksi julistautunut Keyes on vakaasti sitä mieltä, että huulipuna ja korkokengät eivät tee naisesta idioottia.

Suosikkikirjailijan Walshin perhe -sarja jatkuu! Lämpimän inhimillisessä romaanissa elämä ei suostu helpolla elettäväksi, vaikka sitä kuinka suunnittelisi.

Yliannostus ja vieroitushoito olivat ikäviä juttuja, mutta niiden jälkeen Rachelilla on mennyt mainiosti: nykyään onni löytyy juhlimisen sijaan puutarhanhoidosta ja työstä katkaisuklinikalla. Kun mies menneisyydestä ilmestyy takaisin kuvioihin, tarkasti tasapainoiseksi rakennettu arki on kuitenkin suistua raiteiltaan. Kaikenhan piti olla nyt kunnossa!

Mutta onko niin, että ainoa pysyvä asia maailmassa on muutos?

Taattuun tyyliinsä Marian Keyes onnistuu naurattamaan, itkettämään ja kertomaan elämästä jotakin olennaista.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33
© BARRY MCCALL

LOKAKUU

The Last Chairlift Suom. Aleksi

Milonoff

1100 s. | 84.2

EAN:

9789520453602

EAN äänikirja:

9789520453619

EAN e-kirja:

9789520453626

Kannen suunnittelu: TIMO MÄNTTÄRI
34
"KIRJA ON PITKÄ. MUTTA ÄLÄ ANNA SEN LANNISTAA. ILOITSE, ETTÄ TARJOLLA ON NIIN PALJON UUTTA IRVINGIÄ! KYSE ON KUITENKIN JOHN IRVINGISTÄ!" – GOOD MORNING AMERICA

JOHN IRVING

Viimeinen tuolihissi

Napakymppi Keltaisen kirjaston suosituimmalta kirjailijalta.

Hersyvää huumoria ja sydämeenkäyvää haikeutta limittävä romaani on rakkaustarina, kummitusjuttu ja kirjallinen nyrkinpuinti elämälle, jonka juoni polveilee miten lystää.

On joitakin asioita, joita voi muuttaa paremmaksi. Ja joitakin jotka eivät voi enää huonommaksi muuttua.

Sen saa kokea kirjailija Adam Brewster matkattuaan Aspeniin etsimään vastauksia kysymyksiin, joita hänen alppihiihtäjä-äitinsä vältteli koko ikänsä. Eikä ihme: löytääkseen elämänsä punaisen langan Adamin on kohdattava joukko aaveita. Osa hauskoja, osa lohdullisia ja osa vain puoliksi kuolleita, mutta kaikki ne kertovat pohjimmiltaan samaa: John Irving painii edelleen amerikkalaisen nykykirjallisuuden raskaassa sarjassa.

Amerikkalainen JOHN IRVING (s. 1942) nousi maailmanmaineeseen vuonna 1980 julkaistulla teoksellaan Garpin maailma. Nykyajan Charles Dickensinä pidetty Irving kirjoittaa eeppisiä, mukaansatempaavia ja koskettavia romaaneja. Näihin kuuluvat muun muassa Kaikki isäni hotellit, Oman elämänsä sankari ja Ystäväni Owen Meany. Irving on saanut romaaneistaan ja muista teoksistaan lukuisia palkintoja, mm.

O. Henry -palkinnon ja National Book Awardin sekä Oscar-palkinnon Oman elämänsä sankari -elokuvan käsikirjoituksesta. Viimeinen tuolihissi on hänen 20. romaaninsa.

© JANE SOBEL KLONSKY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35

ÉDOUARD LOUIS

Muutos: metodi

Luokkapetturin muotokuva.

ELOKUU

Changer: méthode

Suom. Lotta Toivanen

280 s. | 84.2

EAN: 9789520446345

EAN äänikirja:

9789520446369

EAN e-kirja:

9789520446352

ÉDOUARD LOUIS (s. 1992) kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Ensimmäinen kustantaja hylkäsi kirjan sillä perusteella, että sen kuvaamaa köyhyyttä ei olisi Ranskassa ollut enää sataan vuoteen. Kun kirja julkaistiin, siitä tuli arvostelumenestys, sitä myytiin yli 300 000 kappaletta, ja se herätti kiivasta poliittista keskustelua. Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa ja tarinoita, joista yleensä vaietaan. Häntä onkin kutsuttu yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä kirjallisista äänistä.

Tarina siitä, miten väkivaltaisen ja kurjan lapsuuden eläneestä Eddy Bellegueulesta tuli palkittu kirjailija Édouard Louis.

Édouard Louis oli vain 25-vuotias, kun hänen menestysteoksensa Ei enää Eddy ilmestyi. Köyhissä oloissa kasvanut Louis onnistui tavoitteessaan: hän jätti taakseen näköalattomuuden ja raivasi itselleen tilan ranskalaisen kulttuurieliitin keskuudessa. Luokkanousu toimi kostona menneisyydelle, mutta muutoksella oli silti hintansa. Melankolinen ja säästelemätön romaani nuoren pojan päätöksestä muuttua toisenlaiseksi ihmiseksi muistuttaa, että muuttuminen on aina väistämättä myös menettämistä.

Kannen suunnittelu: PERTTU LÄMSÄ
© WWW.BRIDGEMANIMAGES.COM 36

JENNIFER EGAN

Piparkakkutalo

Internet tietää salaisuutesi, mutta se on vasta alkua.

SYYSKUU

The Candy House

Suom. Helene Bützow

400 s. | 84.2

EAN: 9789520449414

EAN äänikirja:

9789520454630

EAN e-kirja: 9789520454647

Enteellinen romaani

Toimittaja ja kirjailija JENNIFER EGAN (s. 1962) ampaisi nykykirjallisuuden maailmankartalle teoksellaan Aika suuri hämäys (A Visit from the Goon Squad), jolla hän voitti sekä Pulitzer- että National Book Critics Circlen palkinnon. Hän on saanut useita palkintoja myös tutkivasta journalismistaan. Piparkakkutalo on hänen kuudes romaaninsa. Se oli käytännössä kaikilla merkittävillä vuoden 2022 lukulistoilla, mm. Barack Obamalla, New York Timesissa, Kirkus Reviewsissä, Timessa, Publishers Weeklyssä, Harper's Bazaarissa, Politicossa ja New Yorkerissa.

ihmisistä teknologian vietävinä, somesta jonka kautta pääsee toisen ihmisen tietoisuuteen. ”APUA!” – Margaret Atwood

Bix Boutonilla on liikeidea: lataa tietoisuutesi pilveen ja selaa muistojasi kuin valokuvia. Samalla saat pääsyn toisten ihmisten muistoihin, sillä jaettu tietoisuus on parempi tietoisuus. Mikä voisi mennä pieleen? Aika suuren hämäyksen sisarteos Piparkakkutalo on suuri amerikkalainen romaani, jossa Jennifer Egan luo terävän katseensa perhesuhteiden toimimattomuuteen, ihmisluonnon surkuhupaisuuteen sekä uuden teknologian houkuttaviin mutta joskus niin tuhoisiin seurauksiin.

Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN
©
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37
PIETER M. VAN HATTEM

ÁGOTA KRISTÓF

Kolmas valhe

Nerokkaan trilogian

kylmäävä päätösosa.

LOKAKUU

Le troisième mensonge

Suom. Ville Keynäs

160 s. | 84.2

EAN: 9789520450861

EAN äänikirja:

9789520450885

EAN e-kirja: 9789520450878

ÁGOTA KRISTÓF (1935–2011) syntyi Unkarissa ja pakeni kansannousun aikaan 1956 Sveitsiin. Siellä hän työskenteli tehtaassa ja oppi vähitellen uuden kotimaansa kielen. Hänen ensimmäinen romaaninsa Iso vihko (suom. 1988) sai kansainvälistä tunnustusta, ja se käännettiin yli kolmellekymmenelle kielelle. Hän kirjoitti myös näytelmiä ja muita romaaneja.

Kristófin poikkeuksellisen voimakkaan romaanikokonaisuuden päätösosa tutkii minuuden rajoja ja ideologioiden tuhoisaa vaikutusta.

Rajat ovat romahtaneet ja totalitarismin aika on päättynyt. Eri puolilla rajaa eläneet kaksoset kohtaavat jälleen toisensa ja muistonsa. Valheet ja todellisuus osoittautuvat häilyviksi, sillä kaksoset sekä salailivat että liioittelivat kertoessaan lapsuutensa tapahtumista. Vuosikymmenien ajan selviytyminen on edellyttänyt valehtelua, mutta uudelleen löydetty vapaus ei merkitse totuuden löytymistä. Entä jos heidän koko olemassaolonsa onkin valhetta?

”Tinkimätön ja mieleenpainuva” – The San Francisco Chronicle

”Oudon kiehtovaa luettavaa” – The New York Times Book Review

Kannen
suunnittelu: TUOMO PARIKKA
© 1991 ULF ANDERSEN 38

CLAIRE KEEGAN

Nämä pienet asiat

Unohtumaton kertomus myötätunnosta ja toivosta.

MARRASKUU

Small Things Like These

Suom. Kristiina Rikman

130 s. | 84.2

EAN: 9789520455088

EAN äänikirja:

9789520455101

EAN e-kirja: 9789520455095

CLAIRE KEEGAN (s. 1968) syntyi ja kasvoi Irlannissa suuren perheen nuorimmaisena. Hän on opiskellut englantia ja politiikan tutkimusta New Orleansissa ja kirjoittamista Walesin ja Dublinin yliopistoissa. Keeganin novellit ja pienoisromaanit ovat voittaneet lukuisia palkintoja, ja Nämä pienet asiat oli vuoden 2022 Booker-ehdokkaana. Keegan opettaa kirjoittamista useissa arvostetuissa yliopistoissa.

Claire Keeganin palkittu ja kiitetty Nämä pienet asiat hohtaa valoa keskellä suvaitsemattomuuden pimeyttä.

Joulu lähestyy, irlantilainen pikkukaupunki on hiljainen varhain aamulla. Bill Furlong lähtee toimittamaan hiiliä luostariin ja kohtaa nuoren tytön, jonka kohtalo järkyttää häntä sydänjuuria myöten. Kohtaaminen saa miehen asettumaan kirkkoa ja tuomitsevaa ilmapiiriä vastaan, vaikka oma perhe ja koko kaupunki toivovat hänen unohtavan näkemänsä ja vaikenevan.

”Hillitty, syvästi moraalinen kirja täynnä rakkautta ja toivoa.” – The Guardian

”Huikea. Claire Keegan tekee jokaisesta hetkestä todellisen ja merkityksellisen.”

– Colm Tóibín

"Jokainen sana on juuri oikea ja juuri oikealla paikalla, ja lopputulos on monisävyinen ja syvästi liikuttava." – Hilary Mantel

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
© PHILIPPE MATSAS / OPALE.PHOTO SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39

NEW YORK TIMES -BESTSELLER

GOODREADS CHOICE AWARDS -FINALISTI

SYYSKUU

The Book of Lost Names

Suom. Aila Herronen

440 s. | 84.2

EAN: 9789520450717

EAN äänikirja: 9789520450731

EAN e-kirja: 9789520450724

Kannen suunnittelu: CHELSEA MCGUCKIN
40

KRISTIN HARMEL on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka tositapahtumista inspiroituneita historiallisia romaaneja on käännetty yli 30 kielelle. Hän asuu Floridassa. Unohdettujen nimien kirja on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

KRISTIN HARMEL

Unohdettujen nimien kirja

"Väkevä kertomus sinnikkyydestä ja selviytymisestä. En voinut lopettaa lukemista.” – Kirjailija Heather Morris (Auschwitzin tatuoija)

Tositapahtumien innoittama historiallinen romaani Kristin Hannahin ja Heather Morrisin hengessä! Riipaiseva menestysteos, joka jää sydämeen asumaan.

Vuonna 1942 juutalainen Eva pakenee Pariisista ja liittyy salakuljettajien verkostoon, joka auttaa lapsia pakenemaan natsien hirmuvaltaa. Eva ja komea nuori väärentäjä Rémy valmistavat lapsille uusia henkilöpapereita. Lasten oikeat nimet he kätkevät unohdettujen nimien kirjaan. Vaara kuitenkin vaanii kaikkialla: pian vastarintasolu petetään ja Rémy katoaa. Vuosikymmeniä myöhemmin Evalla on mahdollisuus yhdistää sodan erottamat perheet, mutta kykeneekö hän avaamaan vanhat haavat uudelleen? Lumoava romaani kuvaa riskejä, rohkeutta ja rakkautta keskellä kaikkein synkintä pahuutta.

© ISTOCK © PHIL ART STUDIO, REIMS, FRANCE
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41

EMMA DONOGHUE

Tähtien tahto

Irlantilainen, sittemmin Kanadaan muuttanut EMMA DONOGHUE (s. 1969) tunnetaan parhaiten romaanista Huone (2010). Teos oli kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys, ja Donoghuen siitä työstämä elokuvakäsikirjoitus oli ehdolla Oscarpalkinnon saajaksi. Notkeasti genrestä toiseen liikkuva Donoghue on kirjoittanut useita historiallisia romaaneja, joista Tähtien tahto sijoittuu Irlannin vapaussodan aikaan.

Sydämen pysäyttävää proosaa ja hiuksia nostattavaa jännitystä sairaalassa, jossa elämä, kuolema ja rakkaus mahtuvat kaikki yhteen huoneeseen.

SYYSKUU

The Pull of the Stars

Suom. Einari Aaltonen

340 s. | 84.2

EAN: 9789520441937

EAN äänikirja: 9789520441944

EAN e-kirja: 9789520441951

Dublin 1918. Sairaanhoitaja Julia Power työskentelee synnytysosastolla, jossa espanjantautiin sairastuneet odottavat äidit yritetään pitää hengissä. Kun pikkuruiselle osastolle saapuu uusi, lainsuojaton lääkäri, Julian elämä mullistuu.

Huoneen kirjoittaja Emma Donoghuen Tähtien tahto on historiallinen sairaaladraama, jonka kovassa maailmassa kaikkein kovimpiin suorituksiin yltävät naiset, jotka ovat jo kaikkensa antaneet.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
”Kuin Greyn anatomia sata vuotta sitten.”
– The Oprah Magazine
© NINA
42
SUBIN

MAJA LUNDE

Unelma puusta

Kuinka ihmisestä tuli laji, joka muutti kaiken?

LOKAKUU

Drømmen om et tre

Suom. Katriina Huttunen

480 s. | 84.2

EAN: 9789520453404

EAN äänikirja:

9789520453428

EAN e-kirja: 9789520453411

Norjalainen

MAJA LUNDE (s. 1975) kirjoittaa tärkeintä mahdollista kirjallisuutta, climate fictionia. Ilmastokvartetin aloittanut Mehiläisten historia (2016) voitti lukuisia palkintoja ja nousi mm. Saksan myydyimmäksi kirjaksi. Kiihkottoman kauniisti kirjoittava Lunde ei epäröi ottaa kantaa: elämäntapamme

tuhoaa maailman mutta rahantekoa ei pysäytä mikään.

Ilmastokvartetin päätösosassa Maja Lunde kertoo ihmiskunnan viimeistä tarinaa yhtä aikaa pelottavasti ja ymmärryksellä, perhesuhteiden ja luonnon merkitystä korostaen. Vaikuttava sarja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Vuonna 2110 Huippuvuorilla elää kourallinen selviytyjiä vailla yhteyttä muuhun maailmaan. Tommyn perhe vartioi siemenholvia, jonka olemassaolon maailma on unohtanut. Kiinassa varustellaan samaan aikaan retkikuntaa etsimään puiden ja kasvien siemeniä, jotka voisivat vielä pelastaa luonnon ja ihmiskunnan. Sen johtoon nimitetään Mehiläisten historiasta tuttu Tao, ja Ilmastokvartetin tarinat punoutuvat yhteen Tommyn ja Taon kohdatessa.

”Vaikuttava ilmastofinaali!” – Verdens Gang

Kannen suunnittelu: EIVIND STOUD PLATOU
©
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43
ODA BERBY

JOHAN THEORIN

Viimeinen ranta

Tunnelmallinen Öölanti-sarja saa jatkoa!

JOHAN THEORIN on syntynyt Göteborgissa ja asuu siellä edelleen. Hän on journalisti ja kirjailija, joka on viettänyt kaikki kesänsä Öölannin saarella. Viisiosaisen Öölanti-sarjan lisäksi hän on kirjoittanut nuortenkirjoja.

Johan Theorin jatkaa suosittua sarjaansa merikapteeni Gerlof Davidssonista, joka tutkii rikoksia Öölannin mystisissä maisemissa.

Onnettomuustutkinta autiolla rannalla johtaa yllätyksiin, kun poliisi Tilda Davidsson löytää tapahtumapaikalta tuoreita kukkia ja hapertuneita kirjeitä – ja kukkien alta paljastuu vanhoja luita. Miksi joku kätkettiin rannalle 50 vuotta aiemmin? Vastauksen voi löytää ainoastaan Tildan isosetä, vanha merikapteeni Gerlof, joka näki vainajan viimeiseksi. Miksi unohtunut tragedia herättää niin paljon vihaa ja pelkoa?

SYYSKUU

Benvittring

Suom. Outi Menna

400 s. | 84.2

EAN: 9789520447182

EAN äänikirja: 9789520452360

EAN e-kirja: 9789520452414

Kannen suunnittelu: ANDERS CARPELAN
44
© EVA PERSSON

ULRIKA ROLFSDOTTER

Tuonen tytöt

Mitä tapahtui tytöille Bålsjön rannalla?

SYYSKUU

Syndabarn

Suom. Antti Saarilahti

380 s. | 84.2

EAN: 9789520453435

EAN äänikirja:

9789520453459

EAN e-kirja:

9789520453442

ULRIKA ROLFSDOTTER (s. 1977) on ruotsalainen rikoskirjailija, jonka esikoisdekkari Saaliin sydän valittiin vuonna 2021 Dagens Nyheterissä yhdeksi vuoden parhaista. Rolfsdotterilla on sosionomin ja psykoterapeutin koulutus sekä pitkä tausta sosiaalityössä.

Silmitön väkivallanteko kuohuttaa ruotsalaista pikkukylää ja nostaa pintaan tukahdutettuja traumoja. Tuonen tytöt on toinen osa kiitetyssä Annie Ljung -sarjassa, joka ammentaa todellisista rikoksista ja kansanuskomuksista.

Syksyn pimeys on jo alkanut hiipiä Pohjois-Ruotsiin, mutta kesän viimeinenkin lumous särkyy sinä aamuna, kun järven rannalta löydetään kolme teinityttöä. Kaksi kuolleena, kolmas vakavasti haavoittuneena. Kun selviää, että tytöillä on kytköksiä sosiaalitoimeen, sosiaalityöntekijä Annie Ljung vedetään mukaan poliisi Sara Emilssonin tutkimuksiin. Kuka julman teon takana on?

Tapahtumaketjun selkiytyessä naiset saavat tuta yhä henkilökohtaisempia seurauksia…

Kannen suunnittelu: MIROSLAV SOKCIC
©
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45
THRON ULLBERG

”HERKULLINEN SEKOITUS NEITI MARPLEA JA SYDÄMEN ASIALLA -TUNNELMAA.” – SATU RÄMÖ

SYYSKUU

The Locked Room

Suom. Anna Kangasmaa

400 s. | 84.2

EAN:

9789520436285

EAN äänikirja:

9789520454661

EAN e-kirja:

9789520454678

© ISTOCK
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
46

ELLY GRIFFITHS (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowayn rakastetuista seikkailuista. Ennen kirjailijanuraansa Griffiths, oikealta nimeltään Domenica de Rosa, työskenteli lastenkirjallisuuden parissa kustantamossa. Ruth Galloway -sarjan idea syntyi lomalla Norfolkissa. Ahmittavan hyvä dekkarisarja on kaapannut rikoskirjallisuuspalkintoja ja vakiinnuttanut paikkansa lukijoiden ikisuosikkina.

ELLY GRIFFITHS

Lukittu huone

Suljetun tilan mysteeri Ruth Gallowayn tapaan.

Tunnelmallisen brittisarjan 14. osassa Ruth Galloway pääsee vaarallisten salaisuuksien jäljille. Ruth Galloway -mysteerit hurmaavat murhien, arkeologian ja rakkauden yhdistelmällä.

Arkeologi Ruth Galloway joutuu eristyksiin Norfolkin-kotiinsa ainoana seuranaan uusi mukava naapuri, joka tosin salailee todellista henkilöllisyyttään. Pian Ruth kuitenkin jo ajautuu yhteiseen seikkailuun komisario Nelsonin kanssa, joka tutkii suljetuissa huoneissa tapahtuneita kuolemantapauksia. Kun Ruth alkaa saada karmivia uhkauksia, panokset nousevat. Nelsonin on rikottava sääntöjä pitääkseen Ruthin turvassa – mutta vaara vaanii monessa suunnassa…

© SARA REEVE
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47

UUDESSA SMYTHE-SMITH SARJASSA RAKKAUS JA HUUMORI KUKOISTAVAT, JA VILAHTAAPA JOUKOSSA MUUTAMA BRIDGERTONKIN.

JULIA QUINN

Rakkauden riitasointu

Bridgerton-kirjailijan uutuussarja.

Smythe-Smithin perhe tunnetaan legendaarisista konserteistaan, joissa toinen toistaan epämusikaalisemmat neidot marssitetaan lavalle nolaamaan itsensä. Sukuperinteestä pakotien tarjoaa vain aviollitto. Ensimmäisessä osassa lapsuudenystävät kohtaavat erikoisissa merkeissä.

Honoria Smythe-Smith ei tosiaankaan osaa soittaa viulua, mutta ajatus lähestyvästä konsertista ei häntä suuremmin huolestuta. Enemmän mietityttää ulkomaille paenneen veljen kohtalo ja kolmannen huvisesongin lähestyminen: 21 vuoden kypsässä iässä aviomiehen pitäisi jo alkaa löytyä, mutta jostain syystä kosijat katoavat ympäriltä. Johtuuko se Daniel-veljeä ympäröivästä kohusta vai jostakin muusta? Arvoitus alkaa selvitä, kun Honoria punoo juonia sopivan sulhasen pyydystämiseksi ja suunnitelma menee pahasti pieleen.

SYYSKUU

Just Like Heaven

Suom. Arttu Tornikoski

350 s. | 84.2

EAN jättipokkari: 9789520456849

EAN äänikirja: 9789520453237

EAN e-kirja: 9789520453244

48
Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON JÄTTIPOKKARI

Yhdysvaltalainen JULIA QUINN (s. 1970) opiskeli taidehistoriaa Harvardissa ja päätti sen jälkeen ryhtyä lääkäriksi.

Hän ehti kuitenkin saada kustannussopimuksen ennen opintojensa alkua. Quinnin romanttiset historialliset romaanit, joista tunnetuin on Bridgerton-sarja, ovat maailmanmenestyksiä.

Bridgerton-kirjoihin perustuva tv-sarja on Netflixin historian katsotuimpia.

JULIA QUINN

Kotiopettajattaren salaisuus

Salaperäinen kaunotar ja vainottu aatelismies.

Smythe-Smith-sarjan toisessa osasssa kotimaahan palannut Daniel rakastuu palavasti – mutta kuka rakastettu todella on?

Daniel Smythe-Smith voi tuskin uskoa onneaan: elämä maanpaossa vihollisia vältellen on ohi, perhe ottaa hänet avosylin vastaan, ja pikkusiskoilla on epätavallisen kaunis ja älykäs kotiopettajatar Anne Wynter. Mutta onko kaikki tosiaan hyvin? Romanssi lumoavan Annen kanssa takkuilee, sillä tämä tuntuu pelkäävän jotakin. Sukukin paheksuu epäsäätyistä suhdetta, mutta pahinta on, että Daniel ei onnistu karistamaan epäilyksiään. Vainotaanko häntä edelleen? Vai vainoaako joku sittenkin Annea, jonka menneisyyteen kätkeytyy salaisuuksia?

JOULUKUU

A Night Like This

Suom. Siiri Hornsby

350 s. | 84.2

EAN jättipokkari: 9789520456856

EAN äänikirja: 9789520453251

EAN e-kirja: 9789520453268

© ISTOCK
Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON
© ROBERTO
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 49
JÄTTIPOKKARI
FILHO

Lontoossa pikkiriikkisessä, kirjoja pursuavassa asunnossa. Hän rakastaa rakkausromaaneja sekä kissaansa

Mr Mackenzieta. Mistelin alla Bloomsburyn kirjakaupassa on Bloomsburyn kirjakauppa

-sarjan neljäs, itsenäinen osa. Hauskassa ja romanttisessa sarjassa seurataan elämää ja ihmissuhteita lontoolaisessa kirjakaupassa. Täydellistä viihdettä kaikille Lucy Diamondin, Jenny Colganin ja Beth

O’Learyn faneille!

Mistelin alla Bloomsburyn kirjakaupassa

Tervetuloa viettämään

joulua Bloomsburyn kirjakauppaan!

MARRASKUU

A Winter Kiss on Rochester Mews

Suom. Oona Nyström

420 s. | 84.2

EAN: 9789520431655

EAN äänikirja: 9789520454685

EAN e-kirja: 9789520454692

Juhlatunnelmaa, herkullisia leivonnaisia, romanttisia kirjoja – ja kaksi joulunvihaajaa napit vastakkain. Bloomsburyn kirjakauppa -sarjan neljäs osa on täysosuma kaikkien lukutoukkien jouluun!

Joulu tekee tuloaan, mutta teehuonetta pyörittävän Mattien mieli on kaikkea muuta kuin hyvä, lämmin, hellä. Muutaman vuoden takaisen traumaattisen joulun jälkeen Mattie on inhonnut juhlapyhiä enemmän kuin mitään muuta – ellei sitten lasketa kirjakaupan raivostuttavaa Tomia. Mutta kun Mattie ja Tom päätyvät asumaan saman katon alle ja sitten vielä jäävät kaksin vastuuseen kirjakaupasta kesken pahimman joulutohinan, alkaa tunnelma kummasti lämmetä, eikä se johdu vain joulukynttilöistä…

ANNIE DARLING asuu Kannen suunnittelu: HILLA SEMERI ANNIE DARLING
50

AMANDA HELLBERG (s. 1973)

varttui pikkuruisessa Varnhemin kylässä Ruotsissa. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Oxfordissa. Hellbergin vahvatunnelmainen, historiallinen Joulu Ulltunassa -sarja sijoittuu kuvitteelliseen ruotsalaiskylään ja ammentaa goottilaisen romantiikan perinteestä.

AMANDA HELLBERG

Rubiininpunainen joulu

Dackestan kartanossa koristellaan kuusta kynttilöiden lepattaessa, mutta pakahduttava intohimo on puhkaisemassa perheidyllin. Joulu Ulltunassa -sarjan toinen, itsenäinen osa on räiskyvän romanttinen rakkaustarina.

MARRASKUU

Jul i rubinrött

Suom. Nina Mäki-Kihniä

370 s. | 84.2

EAN: 9789520443627

EAN äänikirja: 9789520443641

EAN e-kirja: 9789520443634

On vuosi 1888 ja joulu tekee jo tuloaan, mutta Nina Swartensköldin on mahdoton päästä juhlatunnelmaan. Elämän kreivittärenä pitäisi olla auvoisaa, mutta Nina ei voi olla uneksimatta jostain paremmasta. Kun karismaattinen yksityisopettaja, Johan Mahler, saapuu kartanoon, Ninan ja Johanin välillä kipunoiva vetovoima roihahtaa rakkaudeksi. Suhteen piilottaminen kreiviltä käy yhä vaikeammaksi, ja Ninan koko tulevaisuus on vaarassa. Yllättäen salattavaa on itse kreivilläkin…

© DAVID FISHER Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON
Jos ahmit Netflixistä Bridgerton-sarjaa, rakastut varmasti Hellbergin kirjoihin.”
– Skånska Dagbladet
"
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 51

TIETOKIRJALLISUUS

LOKAKUU

320 s. | 32.52

EAN:

9789520455651

EAN äänikirja:

9789520455675

EAN e-kirja:

9789520455668

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: VEIKKO SOMERPURO
52

MIKA AALTOLA on Ulkopoliittisen instituutin

johtaja ja politiikantutkija, joka on perehtynyt erityisesti Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan, suurvaltapolitiikkaan sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Havahtuminen – Turvallinen Eurooppa

Suomi ja Eurooppa geopolitiikan uudella aikakaudella.

Ukrainan sodan myötä geopoliittiset jännitteet ja konfliktit ovat palanneet Eurooppaan. Uudessa todellisuudessa Venäjä on Suomen ainoa geopoliittinen uhka. Turvallisuusympäristömme muutokseen on havahduttava, sillä sen varaan rakennetaan maamme tulevaisuus.

Kansallinen turvallisuus vaatii Suomelta satsauksia Hangosta Jäämerelle ja kirkasta näkemystä niin maan omasta suunnasta kuin sen kansainvälisestä roolista koko Euroopan turvallisuuden vahvistamisessa. Vas-

taisuudessa Suomen ja Venäjän rajalla korostuu pelotteen merkitys. Ahvenanmaalta Pohjanlahden kautta Ruotsiin ja Norjaan Suomi on puolustuksellisesti kiinni lännessä ja geostrategisesti avainasemassa Kuolan niemimaalta Pietarin porteille, Suomenlahden kapeikkoon ja Itämerelle asti.

Vakauden ylläpito lähialueillamme edellyttää reagoimista myös muihin aikamme haasteisiin. Mika Aaltola korostaa päiväkirjamerkinnöissään, miten tärkeää demokratian lujittaminen on silloin, kun poliittinen keskustelu kärjistyy, ilmasto- ja energiauhat nousevat ja globaali järjestys horjuu. Suomi ja Pohjola on pidettävä suojassa, vakauden saarekkeena yhä epävarmemmalla aikakaudella.

© VEIKKO SOMERPURO
MIKA AALTOLA
TIETOKIRJALLISUUS 53

VOIMAANNUTTAVA ELÄMÄKERTA OMAN TIENSÄ KULKIJASTA.

ELOKUU 300 s. | 99.1

EAN: 9789520451202

EAN äänikirja: 9789520451226

EAN e-kirja: 9789520451219

MARI KOPPINEN on helsinkiläinen musiikkiin erikoistunut toimittaja.

Hän on aiemmin kirjoittanut kirjat

Minä olen Anna Puu (WSOY) sekä Jari Sillanpää: Paljaana (Tammi).

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuva: JOUNI HARALA
54

MARI KOPPINEN

Meiju

EN TYYDY VÄHEMPÄÄN

Riemastuttava, koskettava elämäkerta.

Lämmin, rempseä ja kipeäkin tositarina siitä, kuinka helsinkiläisestä musiikkia rakastavasta nuoresta tuli koko kansan rakastama iskelmätähti. Mitä jos esiintyminen on jotain, josta ei voi saada kyllikseen? Nuori Meiju Suvas astui yleisön eteen Suosikki-lehden järjestämässä kilpailussa 1980-luvun alussa, eikä paluuta enää ollut. Sydämessä myrskysi.

Meiju on kertomus siitä, kuinka musiikki ja keikkaelämä veivät mukanaan turvattua lapsuutta Pohjois-Helsingin Tapanilassa eläneen tytön. Kilpailulavalla koetun ”sähköiskun” jälkeen kaikki oli toisin. Opinnot kauppaopistossa sekä työt toimistossa ja Frederikin taustalaulajana saivat jäädä, kun ensi hitti valloitti Suomen ja Meiju sai haaveidensa ammatin. Yhtäkkiä Meiju Suvaksesta oli tullut Suomen suosituin laulaja ja diskoiskelmän moderni tulkki, jonka hittien (Tahdon sinut, Oot paha, Tää onnea on) konesoundit muuttivat suomalaista iskelmää peruuttamattomasti. Eikä 1990-luvun musiikista voisi puhua ilman jättihittiä Pure mua, joka nosti Meijun takaisin pinnalle.

Musiikkihistorian ohella teos on tarina suurista pettymyksistä, rakkaudesta, äitiydestä, sitkeydestä, elämänilosta sekä urasta, joka on jatkunut menestyksekkäänä jo yli 40 vuotta.

© MEIJU SUVAKSEN KOTIALBUMI © JOUNI HARALA
TIETOKIRJALLISUUS 55

LOKAKUU | 280 s. | 99.1

EAN: 9789520447786

EAN äänikirja: 9789520447809

EAN e-kirja: 9789520447793

© JUKKA LEHTINEN
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: TOMMI TUOMI / LEHTIKUVA
56
SANOITTAJALEGENDA POIKANSA SILMIN.

Isäni Vexi

Isäni Vexi on kirja isästä, Vexi Salmesta. Kertojana on sanoittajalegendan poika Topi Salmi. Kirja on tarina kipeästäkin isäsuhteesta, jossa kollegiaalinen yhteistyö vaihtelee lapsuuden pettymyksen tunteisiin.

Topi Salmen syntymä ajoittuu Vexin uran alun kiihkeisiin menestysvuosiin. Taiteilijaelämä Irwinin kanssa teki myös hittisanoittajasta koko kansan julkkiksen. Se heijastui Salmien kotielämäänkin, Vexi oli paljon poissa arjesta ja liitto päättyi avioeroon. Topi jäi asumaan äitinsä luo, ja suhde isään etääntyi. Vaikea aika jätti pysyvät jälkensä Topiin, joka kuitenkin seurasi isäänsä musiikkialalle ainoana lapsista. Kun Vexi otti poikansa töihin levy-yhtiöönsä, tarjoutui isän ja pojan väliseen suhteeseen yllättäen uusi alku. Vuosia myöhemmin, kun Topista oli isänsä jalanjälkiä seuraten kasvanut levy-yhtiönsä kautta täysiverinen ammattilainen, rakentui suhde jo eri pohjalle. Vexin loppuvuosina keskustelijoina olivat tasavertaiset miehet ja kollegat.

Topi Salmi kertoo kirjassaan myös, millaiselta Vexin elämä näytti pikkupojan silmin. Irwinin lauluissa ironiaksi ja parodiaksi tarkoitettu rentturomantiikka muuttui todellisuudeksi välillä myös Vexin arjessa. Toisaalta Vexi osasi halutessaan olla myös hyvä perheenisä, joka oli keskusteleva ja läsnä – silloin kun oli läsnä.

TOPI SALMI (s. 1972) on isänsä polkuja kulkeva sanoittaja ja musiikkialan yrittäjä. Hän pyörittää alalla arvostusta nauttivaa levy-yhtiö Emsalö Musicia ja on julkaissut parisataa levyä. Julkaistuja sanoituksia on muutama sata niitäkin – hyvin isänsä näköinen ura siis.

TOMMI E. VIRTANEN on journalisti, joka on tunnettu musiikkiaiheisista dokumenteistaan ja tietokirjoistaan.

©
TOPI SALMI, TOMMI E. VIRTANEN VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 57

LAULA OMAKSI ILOKSI TAI

YHDESSÄ YSTÄVIEN JA SUKULAISTEN KANSSA!

ELOKUU

176 s. | 78.31

EAN: 9789520456412

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN Kannen kuva: JOHANNA MOSKARI
58

Lotan ja papan laulukirja

Nostalginen laulukirja innostaa laulamaan yhdessä.

Vanhan ajan suosikkilaulujen laulaminen tuo iloa – ja se myös yhdistää sukupolvia.

Lotan ja papan laulukirjaan on koottu 50 ikivihreää laulua: mukana on Karjalaaiheisia lauluja, maakuntalauluja, sotaajan lauluja sekä tanssilavoilta tuttuja

LOTTA-SOFIA SAAHKO (FM)

kuvailee itseään globaaliksi tarinankertojaksi. Hän on viettänyt elämänsä Saksassa, Kiinassa, Puolassa, Suomessa ja Briteissä. Tarinoita hän kertoo kirjojen lisäksi runojen, teatterin, laulun ja YouTube-videoiden muodossa. Lotta on kirjallisuuden puolestapuhuja ja lukutoukka jo lapsesta lähtien. Lotan esikoiskirja Papan kanssa kahvilla oli yksi vuoden myydyimmistä kotimaisista tietokirjoista ja lukijoiden suursuosikki.

kappaleita. Laulun sanojen ja nuottien lisäksi kirjassa on tunnelmallisia valokuvia vanhoilta ajoilta ja papan muistoja, joita laulut ovat hänelle mieleen tuoneet. Laulaminen pitää mielen virkeänä, herättää muistoja ja keskusteluja yli sukupolvirajojen. Jokainen ihminen on laulun arvoinen.

LOTTA-SOFIA SAAHKO
©
JOHANNA MOSKARI
TIETOKIRJALLISUUS 59

DENIS MUKWEGE

Naisten voima

LÄÄKÄRI TOIVON JA PARANNUKSEN LÄHETTILÄÄNÄ

Rauhannobelistin rohkea ja pysäyttävä teos.

ELOKUU

The Power of Women:

A Doctor’s Journeys to Hope and Healing

Suom. Tero Valkonen 300 s. | 99.1

EAN: 9789520451516

EAN äänikirja: 9789520451530

EAN e-kirja: 9789520451523

Nobelisti, maailmankuulu lääkäri ja ihmisoikeusaktivisti DENIS MUKWEGE on erikoistunut hoitamaan seksuaalisen väkivallan uhreja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Pitkäkestoisesta konfliktista kärsivässä maassa raiskausta käytetään kammottavana sota-aseena ja arviolta lähes 50 naista tai tyttöä raiskataan joka tunti. Denis Mukwege perusti vuonna 1999 Panzin sairaalan, jossa on hoidettu kymmeniätuhansia seksuaalisen väkivallan uhreja, nuorimmat heistä ovat olleet vasta muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja. Lääkäri Mukwege sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018 tunnustuksena työstään.

Koskettava elämäkerta haastaa lukijan pohtimaan suhtautumistaan seksuaaliseen väkivaltaan.

Naisten voima kertoo naisista väkivallan ja traumojen keskellä. Denis Mukwege on tehnyt elämäntyönsä lääkärinä ja haavoitettujen naisten auttajana. Kirjassaan hän kertoo myös oman elämänsä dramaattisista käänteistä.

Korruptio, väkivalta ja raiskaus ovat aseita sotaa käyvissä maissa, ja globaalilla yhteisöllä on velvollisuus auttaa hädänalaisia ja väärin kohdeltuja. Mukwege rohkaisee myös miehiä osallistumaan taisteluun seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
©
60
TORLEIF SVENSSON

Professori, ulkoasiainneuvos JUHANI SUOMI on käsitellyt laajassa kirjallisessa tuotannossaan maamme poliittista lähihistoriaa ja varsinkin itsenäisyyden ajan ulko- ja puolustuspolitiikkaa. Parhaiten hänet tunnetaan presidenttien Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto elämäntyötä ja aikaa käsittelevistä teossarjoista.

JUHANI SUOMI

Suomen tasavallan presidentit 1919–2023

Presidentit lähikuvassa.

Suomen tasavallan presidentit 1919–2023 on laaja ja ainutlaatuinen kokonaisesitys suomalaisista presidenteistä.

Kahdentoista presidentin valtakausien kautta piirtyy kiinnostava ja monisyinen kuva suomalaisten yhteiskunnan kipupisteistä, poliittisten kamppailujen kiivaudesta mutta myös presidentin roolin ja aseman muutoksista. Professori Juhani Suomen asiantunteva teos tallentaa merkittävän osan Suomen valtion historiaa tuoden sen konkreettisesti lukijan ulottuville.

SYYSKUU

600 s. | 99.1

EAN: 9789520453817

EAN äänikirja: 9789520453831

EAN e-kirja: 9789520453824

Kannen suunnittelu: JANI PULKKA
PERTTI NISONEN TIETOKIRJALLISUUS 61

TAPIO LEHTINEN, ARI PUSA

Selviytyjä

ASTERIA-VENEEN VIIMEINEN MATKA

Yksinpurjehtijan selviytymistarina.

Merellinen tosielämän seikkailukertomus kertoo rohkeudesta, sisukkuudesta ja huumorin sävyttämästä elämänasenteesta, jolla selviää tiukoistakin paikoista.

KESÄKUU

240 s. | 99.1

EAN: 9789520456665

EAN äänikirja: 9789520456689

EAN e-kirja: 9789520456672

TAPIO LEHTINEN on suomalainen yksinpurjehtija, joka on osallistunut Golden Globe Race -purjehdukseen kaksi kertaa, vuosina 2018 ja 2022. Vuoden 2018 purjehduksesta häneltä on julkaistu kirja Yksin seitsemällä merellä (yhdessä Ari Pusan kanssa). ARI PUSA on Suomen kokeneimpia urheilutoimittajia. Hän on ollut Helsingin Sanomien toimittajana lukuisissa eri lajien arvokisoissa ja olympiakisoissa ja julkaissut useita tietokirjoja.

Tapio Lehtisen toinen purjehdus maailman vaativampana pidetyssä Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailussa katkesi 75 päivän jälkeen dramaattiseen onnettomuuteen Intian valtameren ja Eteläisen jäämeren rajalla, kaukana mantereesta. Asteria-vene upposi minuuteissa ilman näkyvää syytä.

Teoksessa Lehtinen kertoo sekä hienoista purjehduspäivistä että vaikeista tilanteista merellä jo ennen kohtalokasta haaksirikkoa ja pohtii perinpohjaisesti, mitkä syyt johtivat veneen uppoamiseen. Lehtinen kuvailee myös kokemuksiaan pelastuslautalla, jossa hän vietti vuorokauden EteläAfrikan kaakkoispuolella, joka on tunnettu maailman suurimmasta valkohaipopulaatiostaan. ”Asteria oli minulle rakas, seurasin sen uppoamista kuin ystävän kuolinkamppailua”, Lehtinen kertoo.

Ankaratkaan koettelemukset eivät kuitenkaan ole Lehtistä lannistaneet. Syksyllä 2023 hän lähtee jälleen merille, tällä kertaa Galiana-veneen ja yhdentoista nuoren kanssa.

Kannen
TIMO NUMMINEN Kannen kuvat: TIINA SOMERPURO / ALMA MEDIA ja AÏDA VALCEANU
suunnittelu:
© LARI JÄRNEFELT
62
© TIINA SOMERPURO / ALMA MEDIA

TAATILA, MIKA WICKSTRÖM

Susijengi 2023

POHJOLAN PERUKOILTA MAAILMAN HUIPULLE

Koko Suomi on susien kansaa!

ELOKUU 280 s. | 79.33

EAN: 9789520453787

EAN äänikirja: 9789520453800

EAN e-kirja: 9789520453794

HIPPO TAATILA on Susijengin pitkäaikainen tiedottaja ja freelance-kirjoittaja, joka on pitkällä kirjallisella urallaan mm. kääntänyt mystikko G.I. Gurdjieffia suomeksi sekä kirjoittanut Martina Aitolehden bestselleriksi kohonneen elämäkerran sekä kriitikoiden ylistämän Teflon Biblen MIKA WICKSTRÖM on Helsingissä asuva kirjailija, jolta on aiemmin julkaistu niin proosaa kuin tietokirjallisuutta.

Susijengi hurmasi koko Suomen vuoden 2022 koripallon EM-kisoissa ampaisemalla supertähtensä Lauri Markkasen johdolla EM-puolivälieriin asti ja haastamalla sittemmin mestarina kruunatun Espanjan tasaväkiseen kamppailuun. Vaan mikä kansaa villitsevä Susijengi oikein on, mistä joukkueen tarina alkoi ja ketkä ovat olleet sen arkkitehtejä ja voimahahmoja?

Susijengi 2023 – Pohjolan perukoilta maailman huipulle vie lukijansa kiehtovalle urheilumatkalle, jonka aikana noustaan eurooppalaisen koripallon mutasarjoista kansainvälisiin arvokisoihin ja salamavalojen välkkeeseen. Ääneen pääsevät kaikki joukkueen tarinassa merkittäviä rooleja näytelleet hahmot aina Henrik Dettmannista Hanno Möttölään, Teemu Rannikosta Petteri Koposeen ja Sasu Salinista Lauri Markkaseen. AUUUUUUUUUU!!!

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN HIPPO
©
©
TIETOKIRJALLISUUS 63
OTTO VIRTANEN
MARKKO TAINA

HEIDI HOLMAVUO

Nainen ja pahuus 1

Väärin valinneet naiset.

Katse naisten pimeälle puolelle. Kun nainen tekee rikoksen, se on yhä jonkinlainen tabu. Rikosten ja väkivallan on kautta historian ajateltu kuuluvan miesten maailmaan.

Totuus on kuitenkin, että naisrikollisuus lisääntyy noin 3 % vuositahtia ja miehistyy siinä samalla. Tyypillinen vangittu nainen on tuomittu väkivaltarikoksesta. Hän on noin 37-vuotias ja hänellä on alaikäisiä lapsia. Mutta mitä tapahtuu siinä maailmassa, jossa nainen valitsee olla rikollinen?

Miten uskonnollisessa yhteisössä elämänsä elänyt nainen päätyy rikoksen tielle?

Mitä vankila tekee naiselle? Millainen minäkuva naisrikollisella on? Millainen on naisen rooli rikollisessa maailmassa? Miksi menestynyt nainen alkaa tehtailla rikoksia? Seksuaalirikolliseksi kuvitellaan yleensä mies, vaikka naisten tekemät seksuaalirikokset lisääntyvät muun rikollisuuden tahdissa.

Tässä neliosaisessa äänikirjasarjassa käsitellään naisten tekemiä rikoksia rehellisesti tunteita säästämättä. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyy marraskuussa.

MARRASKUU

99.1

EAN äänikirja: 9789520456443

HEIDI HOLMAVUO on tamperelainen rikoskirjailija ja tutkiva journalisti. Hänen menestynein kirjallinen teoksensa on kahtena vuonna peräkkäin bestsellerin verran myynyt menestyskirja Karhuryhmä. Holmavuo on ollut myös käsikirjoittamassa ja toimittamassa lukuisia rikosohjelmia sekä true crime -kirjasarjaa Ratkaisematon, jonka käännösoikeudet on myyty jo Tanskaan.

Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA Kannen kuva: VEIKKO SOMERPURO
64
TRUE CRIME - AUDIOSARJAN AVAUS

MINNA ALAHEIKKILÄ on Aamulehden uutistoimittaja, joka on tehnyt toimittajana ja paikallislehtien päätoimittajana vuosien uran. Hän on aiemmin kirjoittanut kaksi kirjaa.

MINNA ALA-HEIKKILÄ

SYYSKUU

250 s. | 99.1

EAN: 9789520449100

EAN äänikirja: 9789520449124

EAN e-kirja: 9789520449117

Kaikki se viha, kaikki se rakkaus

ENTISEN RIKOLLISEN JA PÄIHDERIIPPUVAISEN PAULI JOONAN TARINA

Rikollisen elämän todelliset kasvot.

Entisen rikollisen ja päihderiippuvaisen Pauli Joonan tarina ei kerro rikollismaailman julkkiksesta eikä uhoa rikollista menestystä. Sen sijaan se näyttää, mihin lapsuuden kaltoinkohtelu, laiminlyönnit ja väkivalta sekä jo lapsena alkanut päihderiippuvuus voivat pahimmillaan viedä.

Pauli Joona on istunut 17 tuomiota, joista viimeinen tuli henkirikoksesta, Suomessa suhteellisen tunnetusta Sastamalan sitomissurmasta, ja kesti 10 vuotta. Vankilasta hän vapautui alkuvuodesta 2017. Nykyään hän tekee merkityksellistä työtä ja on löytänyt elämäänsä rakkauden.

Jo Joonan lapsuus oli poikkeuksellisen köyhä, ankara ja väkivaltainen. Alkoholisoitunut isä juotti pojalleen alkoholia ja hakkasi perhettään. Joona oppi varautumaan äkkilähtöihin ja nukkui takki päällään ja kengät lähtövalmiina.

Pauli Joona on selviytynyt paitsi raitistumalla myös tarkastelemalla perusteellisesti omia asenteitaan, arvojaan ja tunne-elämäänsä sekä vankilassa että vankila-ajan päätyttyä: ”Nyt on kuultu tarpeeksi julkkisrikollisten tarinoita, joissa juhlitaan ja vedetään amfetamiinia ja rahaa on. Nyt on aika kuulla tavallisen rikollisen tarina, jossa kaikki on surullista ja huonoa ja kaikessa ollaan altavastaajana niin linnassa kuin siviilissäkin.”

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: LARI JÄRNEFELT
© LARI JÄRNEFELT TIETOKIRJALLISUUS 65

MATTHEW CAMPBELL, KIT CHELLEL

Meren armoilla

MATTHEW CAMPBELL on Bloomberg Businessweekin journalisti. Hän on kirjoittanut juttuja yli 20 maasta, aiheinaan muun muassa rikollisuus, korruptio, terrorismi, ilmastonmuutos ja teknologia. Matthew on saanut ansioistaan tunnustukseksi useita journalismin arvostetuimpia palkintoja eri maista. KIT CHELLEL työskentelee reportterina Bloombergilla ja kirjoittajana Businessweeklehdessä. Hänen aihepiiriensä laaja kirjo ulottuu urheiluvedonlyönnistä finanssiskandaaleihin ja vakoiluun. Kit on saanut artikkeleistaan useita kansainvälisiä palkintoja.

TOSITARINA KAAPPAUKSESTA, MURHASTA JA SALALIITOSTA

Huippuluokan true crime -trilleri!

Järkyttävä selvitys kansainvälisen rahtilaivaliikenteen sisäisestä rikollisuudesta kerrottuna öljysäiliöalus Brillante Virtuoson kaappauksen ja sen jälkimaininkien näkökulmasta.

HEINÄKUU

Dead in the Water: A True Story of Hijacking, Murder, and A Global Maritime Conspiracy

Suom. Ilkka Rekiaro | 300 s. | 30.16

EAN: 9789520452933

EAN äänikirja: 9789520452957

EAN e-kirja: 9789520452940

Brillanten ajelehtiessa Adeninlahden vaarallisilla vesillä heinäkuussa 2011 piraattijoukko hyökkäsi laivaan ja sytytti sen tuleen, mistä seurasi tuhoisa räjähdys. Kun Lloyd’s of Londonin palveluksessa toiminut katsastaja David Mockett tutki vaurioituneen aluksen, hänelle jäi käteen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kuinka piraatit olivat päässeet alukseen niin helposti? Ja jos he kerran halusivat kaapata aluksen ja vaatia lunnaita sen palautuksesta, miksi he tuhosivat sen? Askarruttavia kysymyksiä, joihin Mockett ei ehtinyt vastata, sillä hänet murhattiin pian katsastuksen jälkeen.

Kirja paljastaa ällistyttävän totuuden finanssipetoksesta, joka häikäilemättömyydessä hakee vertaistaan. Teos on yli nelivuotisen selvitystyön kunnianhimoinen huipentuma ja paljastaa, millainen salaliittojen verkosto tällä nykyisen globaalin talouden kannalta ratkaisevan tärkeällä alalla vaikuttaa.

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN
©
66
EJUN LOW © KEVIN BAKER

SHAUN ATTWOOD

Kasvokkain gangsterin kanssa

Maailman vaarallisimpia rikollisia lähikuvassa.

MARRASKUU

Sitdowns with Gangsters

Suom. Simo Liikanen

300 s. | 99.1

EAN: 9789520455682

EAN äänikirja: 9789520455705

EAN e-kirja: 9789520455699

Useita true crime -kirjoja kirjoittanut

SHAUN ATTWOOD on englantilainen aktivisti, puhuja, tubettaja sekä Shaun Attwood True Crime Podcastin ja Attwood Unleashed -podcastin juontaja. Attwood on myös entinen huumekauppias, joka pyöritti Yhdysvaltain Arizonassa kansainvälistä ekstaasirinkiä, kunnes hänet pidätettiin toukokuussa 2002 ja hän kärsi kuuden vuoden vankeustuomion. Nykyään Shaun kertoo tarinaansa kouluissa varoittaakseen nuoria huumeista ja rikoksista.

True crime -kirjailija ja aktivisti Shaun Attwood keskustelee gangsterien, huumekauppiaiden ja mafiapomojen kanssa ja tarjoaa kurkistusaukon maailman vaarallisimpien rikollisten elämään ja mielenliikkeisiin.

Entinen huumekauppias Shaun Attwood on haastatellut Kasvokkain gangsterin kanssa -kirjaa varten niin kansainvälisiä salakuljettajia, mafian torpedoja kuin Thaimaan pahamaineisimmasta vankilasta paennutta miestä. Laajat haastattelut liikkuvat syvissä vesissä ja nostavat pintaan ainutlaatuista materiaalia, jota ei muualla ole julkaistu. Haastatellut rikolliset kertovat omasta julmasta todellisuudestaan, mutta monesta tarinasta huokuu myös pyrkimys parannuksen tekoon ja sovintoon.

Kannen suunnittelu: HEAD DESIGN
© LIBI PEDDER PHOTOGRAPHY TIETOKIRJALLISUUS 67

SERHI RUDENKO

Sankareiden Kiova

KAMPPAILU KAUPUNGISTA JA SEN HERRUUDESTA

Se joka hallitsee Kiovaa, hallitsee

Ukrainaa.

SYYSKUU

Бій

Suom. Eero Balk

200 s. | 97.4

EAN: 9789520452896

EAN äänikirja:

9789520452919

EAN e-kirja: 9789520452902

SERHI RUDENKO on Ukrainan tunnetuimpia toimittajia. Hän on toiminut mm. Radio Svobodassa, avustanut Deutsche Welleä ja toiminut vuonna 2014 Maidanilla syntyneen Espreso tv:n päätoimittajana. Rudenko itse oli Kiovassa sodan syttyessä, ja hän näki ensimmäiset iskut pääkaupungissa. Hän seurasi läheltä 12 ihmisen kohtaloa, joista monet hän tunsi henkilökohtaisesti ennen sotaa. Hänen kirjoittamansa elämäkertateos presidentti Zelenskyistä oli maailmanlaajuinen menestys.

Helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan: pääkaupunki Kiovan valtaaminen oli yksi "erikoisoperaation" päätavoitteista.

Kiova onnistui puolustautumaan. Pormestari Vitali Klytškolla oli tässä merkittävä rooli. Klytško olisi voinut lähteä kaupungista ja suorittaa velvollisuutensa etäältä ja turvallisesti. Zelenskyin tapaan Vitali Klytško jäi. Hänen veljensä Volodymyr Klytško liittyi vapaaehtoisryhmään Kiovassa. Kaksi maailmankuulua nyrkkeilijää päätti puolustaa maataan. Kiovan taistelut ovat olleet taistelua vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Uutiset Kiovasta ovat ukrainalaisten arkea, kaupungissa on käyty taistelua myös ihmisarvon puolustamiseksi. Rudenko käy kirjassaan läpi ratkaisevia hetkiä Kiovan ja lähialueen puolustuksessa ihmisten kautta. Kuinka julmasti sota muuttaa ihmisten elämää?

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
за Київ
©
68
VICTORIA RUDENKO

MARRASKUU

The Fight Is Here: Volodymyr Zelensky and the War in Ukraine

Suom. Tero Valkonen 300 s. | 99.1

EAN: 9789520451172

EAN äänikirja: 9789520451196

EAN e-kirja: 9789520451189

SIMON SHUSTER on raportoinut Venäjän ja Ukrainan asioista yli viisitoista vuotta, pääasiassa TIME-lehden kirjeenvaihtajana. Hän syntyi Moskovassa mutta muutti Yhdysvaltoihin jo lapsena, kaksi vuotta ennen Neuvostoliiton romahdusta. Venäjän vallattua Krimin vuonna 2014 hän on raportoinut Ukrainan sodasta laajalti, etulinjan molemmin puolin.

Hän asuu New Yorkin Brooklynissa mutta viettää tätä nykyä suuren osan ajastaan Kiovassa.

SIMON SHUSTER

Taistelun paikka

VOLODYMYR ZELENSKYI JA UKRAINAN SOTA

Taistelun paikka tarjoaa perustavanlaatuisen kuvauksen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja porautuu tapahtumien ytimeen.

Time-lehden kirjeenvaihtaja Simon Shuster kirjoittaa ja raportoi Kiovasta, suoraan presidentin päämajasta, missä hän on ainutlaatuisen läheisessä yhteydessä presidentti Zelenskyiin ja presidentin tärkeimpiin alaisiin.

Kannen
©
suunnittelu: PLOY SIRIPANT Kannen kuva: ALEXANDER CHEKMENEV
DEBORA MITTELSTAEDT
Ukrainan sota presidentti Volodymyr Zelenskyin näkökulmasta.
TIETOKIRJALLISUUS 69

TEKOÄLY HAASTAA MEIDÄT KAIKKI OPPIMAAN

UUTTA JA TAISTELEMAAN URAUTUMISTA VASTAAN.

ELOKUU 280 s. | 61

EAN: 9789520457570

EAN äänikirja: 9789520457594

EAN e-kirja: 9789520457587

© ISTOCK
Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN Kannen kuva luotu tekoälyohjelman avulla
70

PETTERI JÄRVINEN

Tekoäly ja minä

Miten ihminen selviää tekoälyn aikakaudella?

Avartava ja koukuttava kirja tekoälystä, aikamme tärkeimmästä teknologiasta, ja sen vaikutuksista työelämään, ihmisyyteen ja uuden oppimiseen.

Digitalisaatio ja tekoäly mullistavat elämäämme kaikilla tasoilla. Koneet ymmärtävät puhetta, kääntävät kieltä, voittavat meidät shakissa, kykenevät luovuuteen ja pystyvät keskustelemaan ihmismäisesti. Järvinen johdattaa lukijansa tekoälyn maailmaan ja osoittaa, että keinotekoisella älyllä on omat rajoituksensa. Ihmisen työllä ja osaamisella tulee aina olemaan paikkansa, kunhan pidämme huolta uuden oppimisesta ja kehitämme omia, ihmiselle tyypillisiä vahvuuksia.

Dipl. ins. PETTERI JÄRVINEN

(s. 1962) tunnetaan tietotekniikan popularisoijana, joka osaa esittää tekniset asiat ymmärrettävästi ja jopa hauskasti. Ajankohtaiseen ilmiöön tarttuva Tekoäly ja minä on hänen 36. kirjansa.

© VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 71

TAPANI KIMINKINEN on tehnyt monipuolista potilastyötä reilut 40 vuotta. Hänen suuri suosionsa perustuu maanläheiseen ja sympaattiseen lähestymistapaan, jolla hän tekee lääketieteellisistä asioista helpommin ymmärrettäviä.

TAPANI KIMINKINEN

Maalaislääkärin muistelmat

Ihmisläheisen

lääkärin kiehtova elämäntarina.

LOKAKUU 300 s. | 99.1

EAN: 9789520455262

EAN äänikirja:

9789520455286

EAN e-kirja: 9789520455279

Tapani Kiminkinen kertoo avoimesti elämästään, johon mahtuu uskomattomia potilaskohtaamisia, iloa, rakkautta, mutta myös vaikeita hetkiä. Edessä on matka syvään päähän.

Pitkän uransa aikana Tapani Kiminkinen on yritysten ja erehdysten kautta saanut kokea paljon. Lääkäri on tavallinen ihminen – paljon tavallisempi ja raadollisempi kuin mitä ammattikunnasta usein kuvitellaan. Kokemuksenvaraisesti elämässä voi oppia, ja sen Kiminkinen on ainakin oppinut, että valmiiksi ja erehtymättömäksi ei tule koskaan. Kiminkinen ei jää hiljaiseksi vaikeidenkaan aiheiden äärellä. Hän ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin kuten soteen ja vanhustenhoidon epäkohtiin.

Tapani Kiminkisen elämään on mahtunut lääkärin työn lisäksi rakkautta ja ystäviä, esiintymistä maalla ja merellä, monipuolisesti kulttuuria, kirjoittamista ja viihdettä mutta myös vaikeuksia, joiden eläminen on auttanut ymmärtämään itseä ja kohtaamaan muita.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen kuva: LARI JÄRNEFELT
© LARI JÄRNEFELT 72

AKI SAARIAHO, NELLI NIEMELÄ

Ei minulla ole mitään ongelmaa

VOIKO ALKOHOLISTIA PELASTAA?

Päihderiippuvaisen

vääristynyt todellisuus.

ELOKUU 180 s. | 99.1

EAN: 9789520455712

EAN äänikirja: 9789520455736

EAN e-kirja: 9789520455729

Kasvatusalan ammattilaiset, kokemusasiantuntijat NELLI NIEMELÄ ja AKI SAARIAHO kertovat omakohtaisen tarinansa. Teoksessa he käyvät siskona ja veljenä kirjeenvaihtoa omakohtaisesta alkoholismista ja läheisriippuvuudesta.

Sisarusten koskettava kirjeenvaihto elämänpituisesta matkasta päihderiippuvuuden kanssa.

Ymmärtääkö päihderiippuvainen sitä tuskaa, jota hän muille tuottaa? Miltä päihderiippuvaisen läheisestä tuntuu? Voiko päihteiden vankia

auttaa? Sisarukset käyvät läpi viinan tuhoamaa elämää ja sitä, voiko päihderiippuvuudesta parantua. Kirjeissä sukelletaan syvään päätyyn ja päästään taas pinnalle. Rujo ja koskettava kertomus isoveljen päihdeongelmasta ja pikkusiskon yrityksistä pelastaa veljensä.

Kannen
suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN
© OTTO VIRTANEN TIETOKIRJALLISUUS 73

JUHA MATIAS LEHTONEN (s. 1982) on helsinkiläinen uskontotieteilijä ja tiedetoimittaja. Hänen esikoiskirjansa Terveys ja humpuuki ilmestyi vuonna 2021. Sairaan kaunis on hänen toinen teoksensa.

Sairaan kaunis

Kauneuden ruma puoli.

Tietokirja, joka eksyttää lukijan kauneuden ja terveyden peilitaloon.

Tutkimusmatka korsettien, lootusjalkojen ja kuvamanipulaation historiaan asettaa oman aikamme ihanteet kyseenalaiseen valoon. Matkan varrella sukupuolet, ihonvärit, naistenlehdet ja syntiinlankeemus muodostavat labyrintin. Sen uumenissa kysytään, voiko hirviö olla kaunis ja voiko enkeli olla ruma. Entä mitä on okkulttinen kosmetiikka ja kuka on anti-Jörö-Jukka? Miksi mies bikineissä on rivompi näky kuin mies uimahousuissa? Ja kuka määrää sen, miltä näyttää terve ihminen?

LOKAKUU

350 s. | 90.2

EAN: 9789520441340

EAN äänikirja: 9789520441364

EAN e-kirja: 9789520441357

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuvitus: ROMY RÄIHÄLÄ JUHA MATIAS LEHTONEN
©
74
MARKKO TAINA

JESSIE INCHAUSPÉ

Glukoosikumous

HALLITSE HELPOSTI VERENSOKERIASI

Hallitsemalla verensokeriasi voit hyvin. Syö hyvin, nauti energisestä ja tasapainoisesta olosta.

SYYSKUU

Glucose revolution: The LifeChanging Power of Balancing Your Blood Sugar

Suom. Antti Immonen

304 s. | 59.3

EAN: 9789520455293

EAN äänikirja: 9789520455316

EAN e-kirja: 9789520455309

JESSIE INCHAUSPÉ on ranskalainen biokemisti ja kirjailija. Hän on perehtynyt siihen, kuinka verensokerin tasapainottaminen on keskeisessä roolissa koko terveyden kannalta. Inchauspé on suursuosion saavuttaneen @GlucoseGoddessin perustaja. Glukoosikumous on kansainvälinen bestseller, joka on käännetty 40 kielelle.

Glukoosilla on valtava vaikutus terveyteemme, se on avain lähes jokaiseen terveytemme osa-alueeseen. Glukoosi vaikuttaa jaksamiseen ja uneen, mielialaan, painonhallintaan, ikääntymisen tuomiin muutoksiin ja muun muassa ihon hyvinvointiin.

Glukoosi kulkee verenkiertoomme syömiemme tärkkelyspitoisten tai makeiden ruokien kautta. Yhdeksänkymmentä prosenttia meistä kärsii liiallisesta glukoosista elimistössämme – ja useimmat meistä eivät tiedä sitä. Huipputieteeseen ja uraauurtavaan tutkimukseen pohjautuvassa kirjassaan biokemisti Jessie Inchausp tarjoaa kymmenen yksinkertaista ohjetta, jotka auttavat tasapainottamaan glukoositasoa ja pääsemään eroon ikävistä oireista, kuten epäterveellisistä mieliteoista ja hormonaalisista ongelmista. Tiesitkö, että syömällä ruoat oikeassa järjestyksessä voit laihtua tai ylläpitää ihannepainoasi? Tai tekemällä pieniä muutoksia aamiaiseesi voit jättää epäterveelliset mieliteot historiaan.

Kannen suunnittelu: SMITH & GILMOUR
©
OSVALDO PONTON
TIETOKIRJALLISUUS 75
MAAILMANLAAJUINEN MENESTYS!

JARI JÄRVELÄ

Sisarperhonen

JARI JÄRVELÄ on palkintoja ja ehdokkuuksia kahminut monipuolinen kirjailija, jonka teoksissa villi uteliaisuus ja kielen taituruus yhdistyvät laajaan asiantuntemukseen. Nyt hän ammentaa valoa, väriä ja makuja perheensä rakkaasta harrastuksesta, matkailusta.

ja muita matkatarinoita

Makoisia aperitiiveja matkakuumeeseen.

Kirjailija matkustaa ympäri maailmaa ja kertoo parhaat reissukokemuksensa ja makumuistonsa.

ELOKUU

254 s. | 40.7

EAN: 9789520451059

EAN äänikirja: 9789520451073

EAN e-kirja: 9789520451066

Mitä mieltä muotiguru Karl Lagerfeld on ruoantuhriman pikkupojan antennipiposta? Entä kuinka sujuvat kirjailijan isän ja lady Gagan yllätystreffit cappuccinon äärellä Firenzessä? Mitä käy telttailijalle savannilla, kun vessapolkua vartioi nälkäinen hyeena? Miltä maistuu atomipurilainen Hiroshimassa atomipommin räjähdyspaikalla? Entä minkä viestin tuo outo perhonen mayojen viidakkokaupungissa?

Teoksessaan Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita Jari Järvelä kertoi reppureissaavan perheensä värikkäistä sattumuksista viinin ja oliivien maisemissa. Nyt matkat ulottuvat Välimeren seudulta aina Peruun, Japaniin, Tansaniaan ja Meksikoon asti. Luvassa on entistä yllättävämpiä kohtaamisia ja eksoottisempia ruokahetkiä.

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen kuvitus: ANJA REPONEN
©
76
OTTO VIRTANEN

Strikk med Witre design

Suom. Heli Mäntyranta 168 s. | 65.43

EAN: 9789520454166

Neuleita – Witre Design

Norjan suosituimman neulesuunnittelijan uudet neuleet.

Neulo persoonallisia ja kestäviä vaatteita laadukkaista langoista. Witre Designin neuleet huokuvat luomisen iloa ja neulojan omaa tyyliä.

Kirjan monipuolisten neuleohjeiden avulla voit luoda itsesi näköisiä neuleita, joiden värit ja yksityiskohdat ovat muokattavissa juuri sellaisiksi kuin haluat. Kirjasta löydät tyyliisi ja fiilikseesi sopivia neuleita, olipa kyseessä sitten kesäinen paita tai lämpöinen villatakki, johon käpertyä talvella. Kirjassa on ohjeita isoihin ja pienempiin neuletöihin: ota puikoille pusero, takki, kommandopipo, liivi tai mukavat kesätossut. Kirjan ohjeissa otetaan huomioon eri tasoiset neulojat, ja kaikki tekniikat selostetaan yksityiskohtaisesti. Jokaiseen neuleeseen löytyy paljon kokoja (XS-3XL).

©
HELENA KREKLING IDA WIRAK TRETTEVIK julkaisee neuleohjeita WitreDesignmerkillään. Hänen ensimmäinen kirjansa Neuleiden vuosi saavutti kotimaassaan Norjassa huikean suosion. @witredesign SYYSKUU
Kannen suunnittelu: LISELOTTE DICK
IDA WIRAK TRETTEVIK
TIETOKIRJALLISUUS 77

MERETE MAZZARELLA

Jotain muutakin

kuin tämä

POHDINTOJA USKOSTA

Uskosta uskonnottomuuden aikana.

Uskonnottomuudesta on tullut uusi normaali.

Niinpä militantille ateismillekaan ei enää ole sijaa, uskonnonfilosofiselle pohdiskelulle kylläkin. Mitä uskominen oikeastaan tarkoittaa?

Vaatiiko uskominen erityistä taipumusta tai lahjakkuutta, vai onko se vain harvoille ja valituille suotu armo? Millaisia käsityksiä kuolemattomuudesta eläteltiin muinoin, entä mitä sanoo luterilainen kirkko nykyään? Millaiseksi kuolemanjälkeinen elämä on

ELOKUU

Nånting på andra sidan | Suom. Raija Rintamäki

250 s. | 99.1 | EAN: 9789520452780

EAN äänikirja: 9789520452803

EAN e-kirja: 9789520452797

MERETE MAZZARELLA on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

kuviteltu kaunokirjallisuudessa? Miten on kuvattu helvettiä, entä taivasta?

Merete Mazzarella on aina kuulunut kirkkoon ja jopa kirjoittanut kirjan elämän tarkoituksesta, mutta uskonnollisten kysymysten käsittelyä hän on lykännyt tuonnemmaksi. Koronapandemia, veljen ja ystävien kuolemat sekä oman kuolevaisuuden tunnun voimistuminen ovat nyt kuitenkin saaneet hänet kysymään, mitä uskominen on ja mihin hän itse uskoo.

Mazzarella kuvaa haluaan oppia tuntemaan Jumala: hän alkaa käydä kirkossa, koettaa opetella rukoilemaan ja lukee Raamattua. Silloin hänen kuvansa Jeesuksesta kyllä muuttuu, mutta ei pelkästään parempaan suuntaan.

Kannen suunnittelu: FREDRIK BÄCK
©
78
CATA PORTIN

KATRIINA HUTTUNEN

Jälkikuolema

KATRIINA HUTTUNEN (s. 1959) on pohjoismaisen kirjallisuuden suomentaja ja itsemurhasyyllisyyteen erikoistunut kuolemansurukirjailija.

EPÄMUKAVIA AJATUKSIA HOLOKAUSTIKIRJALLISUUDESTA

Holokausti ei mene ohi.

Viha ja syyllisyys ovat Euroopan yhteistä perintöä. Miten ymmärtää sitä mitä ei voi ymmärtää?

LOKAKUU 300 s. | 86.1

EAN: 9789520442347

EAN äänikirja: 9789520442361

EAN e-kirja: 9789520442354

Jälkikuolema – epämukavia ajatuksia holokaustikirjallisuudesta sisältää esseitä kuolemansurumyönteisen kirjallisuustyöläisen hyllystä. Teoksessa katsotaan keskitysleirikirjallisuuden taakse ja annetaan puheenvuoro selviytymisestään selviytymättömille epäonnistujille, kompastellaan idän ja lännen holokaustin nimettömien uhrien nimissä ja luetaan vanhaa ja uutta kirjallisuutta Norjan juutalaisten likvidoinnista, Buchenwaldin tanskalaisista poliiseista, Auschwitzin Sonderkommandosta ja sotalapsenlapsen syyllisyydestä.

Jälkikuolema tarkastelee syyllisen moraalia, kansanmurhan muistamista ja tietoista unohtamista, vaikenemisen mekanismeja, välttämätöntä häpeää, vastuukysymyksiä ja suremisen tärkeyttä.

Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN
©
TIETOKIRJALLISUUS 79
JUSSI KARJALAINEN

Näyttävä ja turvallisen tukeva katselukirja johdattaa Muumipeikon ja Pikku Myyn jalanjäljissä yökyläilemään vanhaan, salaperäiseen majakkaan.

Muumipeikko on saapunut ystäviensä kanssa yöpymään majakkasaarelle. Mutta vaikuttaa siltä, että paikalla on joku muukin…! Retki muuttuu kutkuttavan jännittäväksi seikkailuksi majakkatornin paljastaessa yllätyksiään, joista hauskin odottaa tornin huipulla. Jämäkkäsivuisen kartonkikirjan leikkisä teksti ja kekseliäs kuvitus tarjoavat naurua ja oivalluksia niin perheen pienimmille kuin vanhemmillekin.

LASTEN-
NUORTENKIRJAT Majakan muotoiseksi avautuva muumikuvakirja!
JA
© MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN ELOKUU 16 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520451752
RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
Muumit majakassa
80
Upeassa sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt muotoleikattu pahvikirja Muumitalossa (2022).

RIINA ja SAMI KAARLAN upeasti kuvittamat ja suunnittelemat perheen pienimmille suunnatut muumikirjat on otettu riemulla vastaan jo vuosien ajan. Laaja-alaisten huippuammattilaisten muumitiimiin kuuluu myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden monitaituri ANDERS VACKLIN . Kolmikon yhdessä laatimat kuvakirjat henkivät suurta arvostusta Tove Janssonin tuotannon huumoria ja vastaansanomattoman positiivista elämänfilosofiaa kohtaan.

RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

Muumi ja Pikku Myy Leikit

Tuttujen ystävysten leikkejä Muumilaaksossa!

Muumi ja Pikku Myy -katselukirjat ovat iloisen värikkäitä, turvallisia ja tukevasivuisia – pienokaisten käsiin hyvin sopivia.

Perheen pienimmät saavat tempautua leikkimisen riemuun yhdessä Muumipeikon, Pikku Myyn ja muiden rakastettujen Muumilaakson hahmojen kanssa.

Leikit on jo kuudes kirja suositussa katselukirjojen sarjassa, jossa ovat aikaisemmin ilmestyneet Värit, Tunteet, Vuodenajat, Perhe ja ystävät sekä Numerot

SYYSKUU

16 s. | L85.2

Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789520447571

© MOOMIN CHARACTERS™
Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN © VEIKKO SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81
© OTTO VIRTANEN

KAARLA

MUUMI satutuokiot

HYVÄN YÖN ILTASATUJA

Mukavan mittaisia muumitarinatuokioita!

Perheen pienimmille sopivat, kaikenikäisiä ilahduttavat iltasadut tuovat kotoisiin satuhetkiin muumien myönteistä mieltä ja luonnon lumovoimaa.

Iltasadut saattelevat kauniisiin uniin, ja tuokiot niiden parissa ovat mittaamattoman arvokasta perheen yhteistä aikaa. Muumipeikon satutuokiot -kokoelman iltasadut pohjautuvat Tove Janssonin luomiin muumihahmoihin ja -tarinoihin, seuraten niiden valoisaa ja avarakatseista elämänfilosofiaa. Iloisesti kuvitettu kirja sisältää tunnettujen kertojataiturien tarinoita muumiperheen kodikkaista pienistä sattumuksista ja arkiseikkailuista, puitteina Muumilaakson ihmeen ihana luonto ja vuodenajat.

LOKAKUU

140 s. | L85.1

Ikäryhmä: 3+

Vuodenaikojen kulkuun sijoittuvia muumimaisia hyvän mielen satutuokioita ovat kertoneet lastenkirjallisuuden kokeneet mestarit Saara

Kekäläinen, Tittamari Marttinen, Kaisa Paasto, Riina ja Sami Kaarla sekä Anders Vacklin. Riina ja Sami Kaarla ja Anders Vacklin vastaavat myös kirjan ihastuttavan värikylläisestä kuvituksesta.

EAN: 9789520444303

EAN äänikirja: 9789520444525

EAN e-kirja: 9789520444532

TITTAMARI MARTTINEN, ANDERS VACKLIN, KAISA PAASTO, SAARA KEKÄLÄINEN, RIINA JA SAMI
©
MOOMIN CHARACTERS™ Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
82

AMANDA LI, FILIPPA WIDLUND Muumipostia

Toiminnallinen muumikirja tempaisee seikkailuun!

LOKAKUU

Moomin Mail

Suom. Katariina Heilala 32 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456726

Avaa kirjan jännittävät kuoret ja lue Muumilaakson väen viestit, niin pääset mukaan yllätykselliseen aarteenetsintään yhdessä Muumipeikon kanssa.

Syksy on saapunut Muumilaaksoon ja Nuuskamuikkunen on lähtenyt. Muumipeikko kaipaa kovasti ystäväänsä, jonka kirje onneksi odottaa Muumitalon postilaatikossa.

Yllättäen kirje johdattaa seuraavan viestin jäljille, ja se taas seuraavan… Muumipeikolle on järjestetty niin jännittävä aarteenetsintäleikki, että hän vallan unohtaa ikävänsä!

Ihmeellinen Muumilaakso

TV-animaatiosarjasta tuttuja huimia seikkailuja!

Viides upea Muumilaakso-animaatiosarjaan perustuva kirja sisältää viisi sarjan kolmannen tuotantokauden vinhaa muumitarinaa.

Tove Janssonin tarinoihin pohjautuvissa seikkailuissa toteutetaan Vilijonkan hurjimpia unelmia ja Muumimamman haave huikeasta kuumailmapallomatkasta. Nuuskamuikkunen päätyy huolehtimaan Hemulin huvipuistosta ja Muumipappa etsii inspiraatiota kirjoitustyöhön hattivattien parista. Lopuksi koetaan keskikesän taikaa ja etsitään kadonnutta aurinkoa Taikurin luota!

LOKAKUU

Enchanting Moominvalley

Suom. Tittamari Marttinen | 128 s. L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520456863

©
MOOMIN CHARACTERS™
Kannen suunnittelu: JENNIE SCAMPTON, LORNA SCOBIE Kannen suunnittelu: LIZ ADDOCK LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83
© MOOMIN CHARACTERS™, © GUTSY ANIMATIONS; MACMILLAN CHILDREN’S BOOKS

KAISA HAPPONEN, SATU KETTUNEN

Yhtenä yönä

Lumoava ensikirja kutsuvassa haitariformaatissa!

SYYSKUU 18 s. | L85.2

Ikäryhmä: 0+

EAN:

9789520453695

Yhtenä yönä jatkaa mm. Mur-kuvakirjasarjasta tutun kirjailija KAISA HAPPOSEN ja Rudolf Koivu -palkitun kuvittaja SATU KETTUSEN yhteistyötä. Kaksikko luo upeita, unenomaisia universumeja, joissa runollinen kieli yhdistyy ilmaisuvoimaiseen kuvalliseen seikkailuun.

Kuka malttaisi nukkua, kun ulkona valvoo sateenkaaritaivas? Yhtenä yönä on runon mittainen tarina unettomasta kesäyöstä, lapsen vimmasta nähdä ja kokea koko maailma. Lapsi kutsuu vanhemman katsomaan kanssaan yöllisiä näkyjä ja muistuttaa, että yhteen hetkeen sisältyy kaikki.

Yhtenä yönä on ainutlaatuinen ensikirja vastasyntyneelle lapselle ja hänen läheisilleen. Lumoava kuvakirja levittyy värikylläisenä haitarina vauvan ympärille leikkimatolle, ja sitä voi myöhemmin lukea kirjan tapaan sylikkäin lapsen kasvaessa.

Yhtenä yönä on jatkoa vuonna 2022 ilmestyneelle Suuri matka -haitarikirjalle, jonka tekstin ja kuvan runollinen kokonaisuus vastasi mielikuvituksekkaalla tavalla kysymykseen Mistä vauva tuli? Molemmat teokset kutsuvat pysähtymään elämän ihmeiden äärelle.

Kannen suunnittelu: SATU KETTUNEN
© OTTO
VIRTANEN ©
LAURA MENDELIN
84

HANNELE HUOVI, VIRPI PENNA

Huuhuvuoren satuja

VALITUT SADUT 1979 – 2023

Maailma syntyi sadusta!

Satuaarre vailla vertaa: Hannele Huovin viisaita, hauskoja ja omaperäisiä satuja perheen yhteisiin satuhetkiin.

"Hän tiesi, että huuhut olivat harvinaisia lintuja. Ne asuivat Huuhumetsän Huuhuvuorella ja niiden munat olivat eläviä ja karkailivat mielellään."

Kokoelmaan on valittu yli 70 satua rakastetun lastenkirjailijan ja -runoilijan, Hannele Huovin, teoksista vuosien varrelta: seikkailusatuja, eläinsatuja, prinsessasatuja, pilasatuja – monenlaisia tarinoita, joihin Virpi Penna on loihtinut lämmintunnelmaiset kuvat.

Huovin saduissa avautuu luonnon loputon aarreaitta, ilon ja ihmeiden valtakunta. Satujen matkoilla kulkija oppii hyvyyttä ja rohkeutta. Sadun kuulija on toivon rakentumisen tiellä: väistämätöntä voi uhmata ja vaikeudet voidaan voittaa. Satujen vahvasta elämänvirrasta voi ammentaa voimaa läpi elämän: vauvana, lapsena, nuorena ja aikuisena.

MARRASKUU | 250 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520454234 | EAN äänikirja: 9789520454920 | EAN e-kirja: 9789520454937

HANNELE HUOVI on suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä kirjailijoita. Hänen tuotantonsa tunnusomaisia piirteitä ovat humaani rakkaus elämää ja sen pienimpiäkin yksityiskohtia kohtaan. Huovi on saanut teoksistaan monia merkittäviä palkintoja.

VIRPI PENNA on arvostettu kuvittaja ja graafikko, jonka kuvat hehkuvat sadun lumousta. Hän on kuvittanut mm. Eppu Nuotion ja Timo Parvelan kirjoja ja tekee myös omia kuvakirjoja.

Kannen
suunnittelu: VIRPI PENNA
©
© PETTERI KIVIMÄKI
OSMO PENNA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85

Käpykolon väkeä Syysvieras

Tutustu Käpykolon asukkaisiin!

Miniatyyrein ja valokuvin kuvitetun kirjasarjan avausosassa oravanpoikanen

Paju sopeutuu suureen muutokseen.

@kapykolonvakea

LEENA PARKKINEN (s. 1979) kuuluu sukupolvensa palkituimpiin ja menestyneimpiin kirjailijoihin. Hän on harrastanut miniatyyreja, taidetta ja käsitöitä lapsesta asti sekä opiskellut Turun Taideakatemiassa. ZAGROS MANUCHAR (s. 1990) on irakilaissyntyinen elokuvantekijä ja taiteilija, joka on valmistunut maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Teoksissaan Manuchar on käsitellyt lapsuuden tematiikkaa, ja hän myös opettaa lapsille ja nuorille taidetta.

ELOKUU

40 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520447199

EAN äänikirja: 9789520452704

EAN e-kirja: 9789520452711

Paju ja äiti asuvat kahdestaan pienessä kolossa keskellä metsää, mutta sitten tapahtuu jotakin kamalaa. Vieras iso orava muuttaa Pajun ja äidin pesään. Uusi perheenjäsen laulaa kovaan ääneen oravalauluja ja syö jääkaapista koko käpykakun! Lisäksi se on tosi huono leikkimään prinsessaa. Mutta lopulta tapahtuu jotakin, mikä auttaa Pajua sopeutumaan.

Käpykolon väkeä on noin 3–6-vuotiaille tarkoitettu kuvakirjasarja, jossa ihastuttaa koskettavien tarinoiden lisäksi myös yksityiskohtia vilisevä valokuvakuvitus. Tekijäpariskunta kirjailija Leena Parkkinen ja taiteilija Zagros Manuchar ovat luoneet yhdessä oravien maailman ideoista toteutukseen asti. Oravat on tehty huovuttamalla, ja niiden koti on rakennettu vanhan 1960-luvun television sisään.

Kirjasarjan teemoja ovat esimerkiksi uusperhe, monikulttuurisuus, ympäristö, kierrätys ja käsillä tekeminen.

LEENA PARKKINEN, ZAGROS MANUCHAR Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © OTTO VIRTANEN
Seuraa Instagamissa
86

Main kamalan tyhmä päivä

Mielikuvitusta hivelevä kuvakirja sanoittaa ja kuvittaa ihastuttavasti lapsen arkea ja tunne-elämää.

Kun Mai herää aamulla, ulkona sataa. Juuri tänään ei olisi saanut sataa, sillä vaikka Main uusi hieno takki odottaa eteisessä, hänen täytyy laittaa sadevaatteet. Mai ei halua syödä mitään, sillä hänen mahassaan asuu tiikeri, jolle ei kannata antaa ruokaa. Äiti ja isäkin vain murisevat toiselleen.

Kun Mai vihdoin ennättää päiväkotiin, tiikerit painivat hänen mahassaan. Ja lisäksi kaikilla muilla lapsilla on jo tänään valmiiksi kaveri. Main päivä on siis aivan kamalan tyhmä.

Helsinkiläinen SANNA SOFIA

VUORI on monipuolinen toimija lastenkulttuurin maailmassa. Finlandia Junior -ehdokkaaksikin ennättänyt Vuori on kirjoittanut useita lastenkirjoja sekä suomeksi että ruotsiksi. NADJA SARELL tekee kuvituksia lastenkirjoihin sekä Suomeen että ulkomaille. Kuvittajana Nadjan lempiaiheita ovat persoonalliset hahmot, niin ihmiset kuin eläimet, sekä kuosit ja värit.

Lounaan jälkeen tiikerit heräävät ja alkavat murista ja pyöriskellä… Mutta iltapäivällä äiti hakee Main aikaisin kotiin. Edessä onkin Main kamalan kiva ilta! Tiikeritkin alkavat näyttää ihan tavallisilta kissoilta.

LOKAKUU

40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456146

EAN äänikirja: 9789520456580

EAN e-kirja: 9789520456573

SANNA SOFIA VUORI, NADJA SARELL
©
©
JUSSI KAAKINEN
OTTO VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87
Kannen suunnittelu: NADJA SARELL

SYYSKUU

32 s. | L85.2

Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520455637

LOTTA-SOFIA

SAAHKO (FM) on monipuolinen taitaja, joka kertoo tarinoita kirjoissa, YouTubessa ja teatterissa. Lotta on opiskellut ja työskennellyt ulkomailla mutta pitänyt kotimaan tukikohtanaan aina

Valkeakosken pappalaa. Niin Lotasta ja papasta on tullut 60 vuoden ikäerosta huolimatta supertiimi ja parhaat ystävät. CHRISTEL

RÖNNS on kuvittanut yli sata lastenkirjaa, muun muassa Sinikka

Nopolan ja Tiina

Nopolan Risto Räppääjä -kirjoja. Kuvittamisen ohella hän on myös kirjoittanut lastenkirjoja. Vuonna 2012 hän voitti Finlandia Junior -palkinnon teoksestaan Det vidunderliga ägget

LOTTA-SOFIA SAAHKO, CHRISTEL RÖNNS

Lotta ja pappa

Joulun taika

Jännittävää joulunodotusta ennen ja nyt.

”Jaksaakohan pukki kantaa noin paljon lahjoja?” pappa kysyy silmät pyöreinä.

”Tietenkin. Vai etkö sinä muka pienenä poikana saanut lahjoja?” Lotta ihmettelee.

Kun Lotta vierailee papan luona ja haaveilee isosta kasasta paketteja, pappa kertoo hänelle oman lapsuutensa joulusta.

Pappaa jännitti silloin kovasti, mitä lahjoja joulupukki toisi ja minkä roolin hän saisi koulun näytelmässä. Oli myös ylimääräinen jännityksen aihe: tulisiko isä sotarintamalta kotiin jouluksi?

Lotta-Sofia Saahkon kirjoittama ja Christel Rönnsin kuvittama lastenkirja kuvaa entisajan kutkuttavaa joulunodotusta suurella sydämellä, isoisän ja lapsenlapsen yhteisen hetken kautta. Miten paljon samaa heidän kokemuksissaan onkaan!

EAN äänikirja: 9789520455927

EAN e-kirja: 9789520455910

©
RIIHIMÄKI ©
JARI
MERI LANTELA
Kannen suunnittelu: CHRISTEL RÖNNS
88

RICHARD SCARRY (1919–1994) on yksi kautta aikojen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista. Scarry teki urallaan yli 300 teosta, joista useimmat ja tunnetuimmat kertovat Touhulan ja Puuhalan kaupungeista ja niiden eläinhahmoisista asukkaista. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, eikä suosiolle ole hiipumista näköpiirissä.

SYYSKUU

The Night Before the Night Before Christmas Suom. Katariina Heilala 48 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520447595

RICHARD SCARRY

Touhulan jouluaaton aatto

Voiko herra Karjula

pelastaa Touhulan joulun?

Richard Scarryn lennokkaassa

joulutarinassa kiidetään ilmojen

halki poroilla ja kurkkukiiturilla – ja ollaan oikeissa paikoissa aivan väärään aikaan!

Irronnut kalenterisivu saa liikkeelle väärinkäsitysten vyöryn Korvatunturilla, ja Joulunalle lähtee matkaan liian aikaisin, keskeneräiset lahjat mukanaan! Kaiken kukkuraksi hän jää jumiin savupiippuun, joka onkin vaatekomero… Mikä nyt neuvoksi? Avuliaan herra Karjulan on astuttava Joulupukin suuriin saappaisiin. Mutta onko hänestä jouluaaton pelastajaksi, hän kun on myös tavattoman kömpelö ja huono-onninen? Hyvän mielen jouluseikkailu huokuu Richard Scarryn Touhulan tuttua, hyväntahtoista iloa!

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89

BEATRICE ALEMAGNA

Harold Snipperpotin

Italialainen lastenkirjailija ja kuvittaja BEATRICE ALEMAGNA syntyi Bolognassa vuonna 1973. Jo kahdeksanvuotiaana hän tiesi, että hänestä tulee kuvittaja ja kirjailija. Sen jälkeen häneltä on julkaistu yli kolmekymmentä kirjaa, jotka ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Omien teostensa ohella Alemagna on kuvittanut nimekkäiden kirjailijoiden kuten Antoine de Saint-Exupéryn, Roald Dahlin ja Astrid Lindgrenin tekstejä. Beatrice Alemagna asuu perheineen Pariisissa.

kaikkien aikojen katastrofi

Riemukas kuvakirja syntymäpäivästä, jolloin kaikki menee suurenmoisesti pieleen.

SYYSKUU

Le fabuleux désastre

d'Harold Snipperpott

48 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456795

Kansainvälisesti tunnustetun ja useasti palkitun lastenkirjailija Beatrice Alemagnan ensimmäinen suomeksi julkaistava kuvakirja kertoo yksinäisestä Harold Snipperpotista, seitsemänvuotiaasta pikkupojasta, jonka vanhemmat eivät ole vielä koskaan järjestäneet hänelle kunnon syntymäpäiväjuhlia.

On päiviä, jolloin mikään ei onnistu. Kun tuntuu, että jokin suuri katastrofi odottaa nurkan takana eikä sen jälkeen mikään ole ennallaan. Harold Snipperpotin seitsenvuotissyntymäpäivä on juuri tällainen päivä. Harold unelmoi suurista juhlista täynnä vieraita ja hauskuutta, mutta hänen elämänsä on aivan toisenlaista. Vaikka Haroldin vanhemmat ovat tylsiä ja rutiinien kangistamia, tällä kertaa he päättävät pyytää apua naapurinsedältä – eikä heidän todellakaan tarvitse pettyä. Kun Haroldin ovelle ilmestyy lauma yllättäviä vieraita, tapahtumat saavat suorastaan eläimellisen käänteen. Nämä juhlat muistaa koko kaupunki!

© CHANGYONG SHIN Kannen
suunnittelu: LAURA LYYTINEN
90

VILLE HYTÖNEN, MARJA-LIISA PLATS Maa nimeltä Hampampam

Kielellistä ilotulitusta suomalais-virolaisena yhteistyönä!

Nonsense-perinteestä ja Lauri Viidan Kukunorista inspiraatiota ammentava teos asettuu niin kielellisesti kuin kuvallisesti tukevasti itämerensuomalaiseen maisemaan, joka on Virossa asuvalle Hytöselle monitahoisesti tuttu. Kuvituksesta vastaa Marja-Liisa Plats, yksi Viron eturivin kuvittajista. Koolibri-kustantamo julkaisee teoksen samaan aikaan viroksi Kadri Jaanitsin kääntämänä.

Hölynpölyn maa nimeltä Hampampam on mielikuvitusmaa, jossa asustaa kaikenkarvaisia olentoja, kuten Rauskinpoika Kontiainen, Puutyyhti, pienet koivistolaiset, sairasteleva Opossumi Possumi, Hilpiniminen tilhi ja karrelle palaneiden puiden takana nokisissa luolissa asuva Liepo. Poikkeuksellisen nautinnollisen teoksesta tekee sen kauttaaltaan runollinen kieli, joka hyödyntää systemaattisesti läpi tekstin siroteltuja alku-, sisä-, ja loppusointuja sekä ilmaisuvoimaisia uudissanoja. Hampampamin tarinoita ei voi

kuvailla, ne pitää itse kokea ja lukea – ehdottomasti ääneen.

LOKAKUU 72 s. | L85.2

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520456139

EAN äänikirja: 9789520456207

EAN e-kirja: 9789520456153

"Oli Hampampamin maassa, jossain kosteiden kaarnojen, sarnaisten vaarnajuurten alla tyyhti, aivan oikea ja ihana Puutyyhti, suu kuin kanalla ja silmät soikeat, hoikat sormet ja oikeat koikeloiskoivet. Ja monella sanalla Puutyyhti kertoi Hampampamin maasta tarinaa."

VILLE HYTÖNEN (s. 1982) on monipuolinen kirjailija, runoilija ja Suomen Kirjailijaliiton tuore puheenjohtaja. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, runoja, esseitä, aforismeja ja lastenkirjoja. Turussa ja Tampereella aiemmin vaikuttanut Hytönen asuu nykyään virolaisessa majakkalaaksossa. MARJA-LIISA PLATS (s. 1984) on virolainen kuvittaja, graafinen suunnittelija, valokuvaaja ja laulaja. Hän on kuvittanut yli 50 teosta niin lapsille kuin aikuisille.

© MARJA-LIISA PLATS
© PIIA RUBER © VEIKKO SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91
KANSI TULOSSA

SUOSITTU RISTO RÄPPÄÄJÄ -ELOKUVA NYT

HEINÄKUU

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520452995

EAN äänikirja: 9789520453008

EAN e-kirja: 9789520453015

Kannen suunnittelu: CHRISTEL RÖNNS
92
KIRJANA!

SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä ja viileä Venla

Suosikkileffan verraton tarina vihdoin kirjana!

Mari Rantasilan ohjaama Risto

Räppääjä ja viileä Venla (2012) on yksi suosituimmista Risto Räppääjä -elokuvista. Räppääjä-fanien toive toteutuu, kun elokuvan tarina ilmestyy kirjana, joka perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan alkuperäiseen elokuvakäsikirjoitukseen. Humoristisessa tarinassa päähenkilöt joutuvat muutaman päivän aikana identiteettikriisiin.

Risto ja hänen paras ystävänsä Nelli Nuudelipää matkustavat kesälomalle Aurinkosaareen, missä topakka Elvi-täti toimii lomakeskuksen emäntänä. Lomanvietto sujuu hyvin Elvin komentelusta huolimatta,

mutta sitten paikalle ilmestyy muodikkaasti pukeutunut, todella cool Venla! Nelli ihastuu heti hiukan vanhempaan tyttöön. Tyttöjen lapselliseksi leimaama Risto jää yksin ja ulkopuoliseksi, onko hänen lomansa aivan pilalla? Elvi-täti puolestaan näyttää tunteellisen puolensa, kun hän äkkää, että Venlan isä on hänen vanha naapurinsa. Löytävätkö nuoruudenystävät yhteisen sävelen? Ja huomaavatko Rauha Räppääjä ja Lennart Lindberg itsessään häivähdyksen vakaasta aikuisuudesta?

Risto Räppääjä ja viileä Venla kertoo ystävyydestä, yksinäisyydestä ja siitä, että jokainen voi olla onnellisesti oma itsensä.

Rakastettujen tekijöiden, SINIKKA NOPOLAN (1953–2021) ja TIINA NOPOLAN (s. 1955) luoma Risto Räppääjä on ollut Suomen suosituimpia lastenkirjahahmoja jo yli 20 vuoden ajan! Näytelmät, elokuvat ja laulut nauttivat samaa, suurta suosiota. CHRISTEL RÖNNSIN (s. 1960) iloiset kuvitukset sisältävät aina paljon hilpeitä yksityiskohtia. © JARI RIIHIMÄKI
PIIRROKSET © CHRISTEL RÖNNS
© ANNI HANÉN © JUKKA LEHTINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93

UUDISTETTU, TARKISTETTU LAITOS!

SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä liikenteessä

Turvallisesti liikenteeseen Risto Räppääjän kanssa!

Risto Räppääjän innostava liikennekirja rohkaisee ja opastaa – nyt ajanmukaisilla liikennemerkeillä ja -säännöillä uudistettuna!

Liikenne on metka ympäristö. Siellä voi kävellä, pyöräillä, lautailla, rullailla, junailla, linjaautoilla… moneen suuntaan, päivittäin ja vuoden ympäri!

Risto, Nelli, Rauha Räppääjä, Lennart Lindberg ja PakastajaElvi tietävät, että liikenteessä kulkemiseen tarvitaan pelisääntöjen hallintaa, ja että harjoittelu tekee mestarin. Vuonna 2018 alun perin julkaistuun kirjaan on liikennemerkit ja -säännöt nyt päivitetty vuonna 2020 voimaan tulleen nykyisen tieliikennelain mukaisiksi.

HEINÄKUU

40 s. | L69.6 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520452186

RIIHIMÄKI ©
RIIHIMÄKI
©
© JARI
JARI
© ANNI HANÉN
JUKKA LEHTINEN
94

SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, SALLA SAVOLAINEN

Heinähattu, Vilttitossu ja kielletty kampela

UUSI LAITOS

Huippuhauska kesäinen tarina uudelleen kuvitettuna!

Heinähatun ja Vilttitossun äiti on lukenut uudesta, terveellisestä tavasta syödä, joka perustuu silmien väriin. Vihreäsilmäisille sopivat esimerkiksi pavut, sinisilmäisille mustikkakeitto. Vilttitossulta on tällä perusteella kielletty kampelan syöminen. Kun Vilttitossu kuulee tästä, hän huutaa: "Minultahan ei kampelaa kielletä!"

Kimpaantuneena hän ottaa rannasta soutuveneen ja lähtee onkimaan kampelaa Heinähatun kanssa. Veneen toinen airo kuitenkin putoaa, ja kaiken lisäksi puhkeaa ukonilma. Tytöt haaksirikkoutuvat pelottavaan Erakkosaareen, jossa kuulemma kummittelee. Mutta ehditäänkö tytöt pelastaa, ennen kuin tulee pimeä?

LOKAKUU

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520454180

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95
Kaikki rakastavat SINIKKA NOPOLAN (1953–2021) ja TIINA NOPOLAN (s. 1955) kirjoittamia lastenkirjoja. Heidän luomansa Risto Räppääjä sekä Heinähattu ja Vilttitossu tunnetaan myös monessa muussa maassa. CHRISTEL RÖNNS (s. 1960) ja SALLA SAVOLAINEN (s. 1962) ovat maamme ykkösrivin kuvittajia.

Kisuliin sarjiskerho

Päämääriä

Kisuliin sarjiskerho on jälleen luovuuden asialla – hulvattomuutta unohtamatta!

Tule mukaan piirtämään hassuja, hauskoja ja jännittäviä sarjiksia Kisuliin ja vauvasammakoiden kanssa!

SARJISKERHON HAASTE ON TÄLLÄ KERTAA: LÖYDÄ PÄÄMÄÄRÄSI.

SYYSKUU

Cat Kid Comic Club On Purpose

Suom. Jaana Kapari-Jatta 250 s. | L85.32

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520454067

EAN e-kirja: 9789520455170

Koiramiehestä tuttu sympaattinen Kisulii jatkaa sarjiskerhon pitämistä, ja tällä kertaa Naomi haluaa sarjiksillaan miljonääriksi – niin pian kuin mahdollista. Toteutuuko haave ja mitä siitä seuraa? Sarjiskerholaiset oppivat jälleen paitsi piirtämään myös kannustamaan kaveria: on tärkeää uskoa unelmiin ja luottaa itseensä, sillä jokainen on hyvä jossain.

DAV PILKEY
96

Lukeminen antaa supervoimia!

DAV PILKEYN avulla miljoonat lapset ovat löytäneet lukemisen ilon. Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi ja kirjoitti, että Pilkey tekee eniten lasten lukuinnostuksen lisäämiseksi sitten J. K. Rowlingin.

LOKAKUU

Captain Underpants and the Perilous Plot of Professor Poopypants

Suom. Jaana Kapari-Jatta 200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520454074

EAN e-kirja: 9789520455255

Kapteeni Kalsari ja professori Poksupöksyn piinalliset puuhat

Kapteeni Kalsari ja professori Poksupöksyn

piinalliset puuhat nyt nelivärisenä!

Hulvatonta huumoria parhaimmillaan!

Erno ja Huuko ovat kaksi nelosluokkalaista kaverusta, jotka rakastavat kepposia. Heidän uusi kemianopettajansa, professori Peppe P. Poksupöksy, joutuu kokemaan sen nahoissaan. Professori Poksupöksy pistää tuulemaan, ja on hilkulla, että jättirobopukuun sonnustautunut hullu tiedemies melkein valtaa koko maapallon! Kuka voi estää professori Poksupöksyn piinalliset puuhat? No tietenkin: Kapteeni Kalsari!

© COURTESY OF SCHOLASTIC US
DAV PILKEY
SUOMESSA! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97
NELIVÄRINEN KAPTEENI KALSARI 20 VUOTTA

Yökoulu on PAULA NOROSEN suosittu kauhusarja kaikille alakouluikäisille. KATI NÄRHI on arvostettu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka on luonut ihanan kammottavan tunnelman Yökoulu-kirjojen sivuille.

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

Yökoulu ja paha pulpetti

Viekö salainen tunneli

yökoululaiset turmioon?

Yökoulu on sopivan jännittävä ja hirmuisen hauska sarja, joka helppolukuisena sopii kaikille alakoululaisille.

HEINÄKUU

64 s. | L84.2

Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520452216

EAN äänikirja: 9789520452308

EAN e-kirja: 9789520452315

Yökoulun pulpetit ovat törkyisessä kunnossa, joten opettaja Kammonen määrää oppilaat siivoamaan ne. Pulpeteista löytyy kaikkea outoa kadonneesta irtosormesta pahentuneisiin verilettuihin. Pihla Kävyn pulpetinkantta ei saa edes auki, kun se on niin tahmea pihkasta!

Zombi Paavo ja vampyyri Martta tajuavat, ettei heidän näkymätön luokkatoverinsa Oskari oikeasti osallistukaan siivoustalkoisiin. He avaavat Oskarin pulpetin ja huomaavat, että sieltä alkaa tunneli. Mihin ihmeeseen se johtaa? Koko luokka lähtee rohkeasti tutkimusretkelle, ja tunnelin päässä heitä odottaa jännittävä paikka. Mutta onko sinne viisasta jäädä?

©
OTTO VIRTANEN
98

PAULA NORONEN on rakastettu kirjailija ja tv-persoona. Supermarsun lisäksi hänet tunnetaan mm. helppolukuisesta Yökoulu-sarjasta sekä aikuisten suosikista, Tarja Kulhosta. Pietarsaarelainen TERESE BAST on monipuolinen taiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen kuvansa ovat tuttuja monista suosituista lastenkirjoista.

PAULA NORONEN, TERESE BAST

Supermarsu pelastaa silakat

Supermarsu-sarjan

kolmas osa Terese

Bastin kuvittamana!

Emilia saa Jättiläismarsulta

kaikkien aikojen tehtävän:

"Pelasta Itämeri!".

LOKAKUU 150 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520447663

EAN e-kirja: 9789520447670

Emilian koulu muuttaa homeongelman takia kelluvaan rakennukseen Vuosaaren edustalle. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa muutosten syksylle – Emilian äiti on nimittäin löytänyt uuden poikaystävän, Pertin, joka mässyttää ärsyttävästi. Lisäksi Emilian paras kaveri Simo värvätään konsulttiyritykseen töihin ja hän muuttuu aivan kummalliseksi.

Kaiken kukkuraksi Emilia saa Jättiläismarsulta uuden supermarsutehtävän: hänen pitäisi pelastaa Itämeri! Onkohan tehtävä jopa Supermarsulle liian hankala?

Supermarsu pelastaa silakat oli vuonna 2009 Finlandia Junior -ehdokkaana, ote raadin perusteluista: "Paula Norosen Supermarsu on hervottoman hauska, ratkiriemukas kirja, jossa nonsense makes sense. Se ei ole tyypillinen ’hauskaa lapselle’ ­kirja, vaan kaikenikäiset lukijansa lakonisin letkautuksin naurunhytkytykseen vangitseva lukukokemus. ­ ­ Supermarsu näyttää moraalin mallia, supervoimia saa käyttää vain hyvään".

Ensimmäinen Supermarsu-elokuva (2018) perustuu kirjoihin Supermarsu pelastaa silakat sekä Supermarsu lentää Intiaan

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99
© OTTO VIRTANEN © ALEXANDRA SANDBÄCK

Viidakon valtiaat

Pet Agents 9

Scifi-herkuilla ja pörröisillä lemmikeillä hurmanneet lapsiagentit seikkailevat viidakossa.

Pet Agents -sarjan yhdeksännessä osassa lemmikkiagentit ajautuvat keskelle villieläinten kansainvälistä salakuljetusoperaatiota, joka on pysäytettävä!

Kati-e pelastaa rouva Frangin Dinakoiran lemmikkivarkaan kynsistä ja löytää uhanalaisen gepardin. Villieläin on palautettava takaisin kotimaansa luontoon! Tämä ystävällinen teko johtaa Kati-en ystävineen vielä suurempaan ja jännittävämpään eläinseikkailuun aavikolla, viidakossa ja savannilla.

JOULUKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520456108

EAN äänikirja: 9789520456122

EAN e-kirja: 9789520456115

”Suosittelen ottamaan lukupinoon mahdollisimman pian. Et jää katumaan!” – Yöpöydän kirjat -blogi

”Kirja kuin karkki.”

– Hiiri kirjahyllyssä -blogi

”Mikä tahansa Pet Agents ­kirja on oiva kirjalahja.”

– Hiiri kirjahyllyssä -blogi

Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN © SAMI KAARLA
100

MARRASKUU

120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520456078

EAN äänikirja: 9789520456092

EAN e-kirja: 9789520456085

RIINA ja SAMI KAARLA ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirja-ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen

kuin kuvittamisenkin. Suosittuja Pet Agents

- ja Lemmikkifrendit-kirjoja luo yhdessä

Riina ja Sami Kaarlan kanssa myös ANDERS

VACKLIN , joka tunnetaan mm. scifiä ja pelimaailmaa yhdistelevästä Sensored Reality -nuortenromaanitrilogiasta.

Mir Lemmikkifrendit 4

Lemmikkifrendit-sarja

jatkuu rinnakkain Pet Agents

-kirjojen ohessa.

Tässä neljännessä tassunHAUskassa

Lemmikkifrendit-kirjassa Kati-e ryhtyy koiranulkoiluttajaksi, koska hän haluaa ansaita taskurahaa ostaakseen huonekaluja upouuteen tankkitalokotiinsa.

Kun erään koiranomistajan mehiläisparvi katoaa, Kati-e keksii rakentaa muodonmuuttajarobotin, Ti-botin, joka voi mehiläistanssin avulla opastaa eksyneet pörriäiset takaisin kotiinsa.

Kati-en astronautti-isän lähtiessä avaruuteen hän antaa tyttärelleen läksiäislahjaksi Mir-kissansa, jonka kanssa Kati-e livahtaa avaruushallinnon tiloihin viimeistelemään uuden robottinsa!

Lemmikkifrendit on Pet Agentsin helppolukuisempi rinnakkaissarja, joka kertoo miten Kati-en ja Ti-botin agenttikaksikko sai alkunsa ja ratkaisi ensimmäiset tehtävänsä.

RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101
© RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit kadonneen tarinan metsästäjinä

Olipa kerran… mutta mitä?

Ellan uteliaisuus herää, kun hän löytää pulpetiltaan tarinan alun. Se on tulostettu valkoiselle paperille ilman vesileimaa, salakirjoitusta tai sormenjälkiä. Kuka sen on kirjoittanut, ja miten seikkailu jatkuu?

– En minä ole tätä kirjoittanut, Hanna sanoi, kun näytin hänelle paperia välitunnilla.

– Ei se ole minunkaan, Tiina huomautti olkani takaa. – Minä pidän enemmän romantiikasta kuin jännityksestä.

– Minun äitini kirjoittaisi takuulla vähemmän pelottavan alun, Samppa ilmoitti.

– Minä olen kiinnostuneempi faktoista kuin fiktiosta, Tuukka selitti.

– Minun isäni kertoo usein satuja, Pate totesi.

– Kertooko tosiaan? minä hämmästyin.

– Kyllä, äiti kutsuu niitä kalajutuiksi. Luulen, että kirjoittaja ei ollut Paten isäkään.

Samassa uusi epäilty hiippailee ulos koulun ovesta nahkainen laukku olalla keikkuen ja saa peräänsä kadonneen tarinan metsästäjät.

HEINÄKUU

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520446833

EAN äänikirja: 9789520451899

EAN e-kirja: 9789520451905

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
102

MARRASKUU

80 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520444327

EAN e-kirja: 9789520444402

TIMO PARVELAN Ella ja kaverit -sarja on riemastuttanut lukijoita ympäri maailman jo yli 25 vuotta! Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja lauluja, ja nyt kolmannella luokalla vauhtia kiihdyttää ANNI NYKÄSEN repäisevä ja sarjakuvamainen kuvitus.

Klassikko-Ellan uudessa laitoksessa on MERVI LINDMANIN hilpeä kuvitus.

Ella ja Pukari

ELLA-KLASSIKKO

Onko Ellan luokan uusi oppilas vieraalta planeetalta?

Ella on toisella luokalla. Hänellä on mukava luokka ja mukava opettaja. Tai oli, ennen kuin Pukari astui kehiin. Pukari on uusi oppilas, rämäpää, kiusanhenki ja riiviö, joka saa aikaan enemmän sekaannusta kuin kaksitoista Patea yhteensä. Mutta sitten Tuukka kuulee opettajan sanovan rehtorille, että Pukari ei ole tältä planeetalta. Koko luokka alkaa uskoa, että tulokas onkin avaruusolio. Entäpä kun opettaja aikoo tavata Pukarin vanhemmat koulun jälkeen? Ellan ja kavereiden on tietenkin pakko piiloutua luokkaan, opettajahan on vaarassa joutua kokonaisen humanoidiperheen kaappaamaksi!

TIMO PARVELA, MERVI LINDMAN
© VEIKKO
SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103
© ANNI HANÉN

ILO IRTI KOULUSTA!

HEINÄKUU 88 s. | L17.3

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520458423

104
Kannen suunnittelu: VEERA AALTO

Elina ja Sofia Back to School

TÄYTETTÄVÄ INSPIRAATIOKIRJA

Suosikkitubettajien vinkkejä ja inspiraatiota koulutielle!

Koulun aloitus pitkän kesäloman jälkeen voi jännittää. On iso asia mennä ekalle, vaihtaa luokkaa tai aloittaa yläaste. Elina ja Sofia kertovat positiivisella ja rohkaisevalla tyylillään parhaat vinkkinsä muuttuviin kaveritilanteisiin ja läksyjen tekemiseen sekä neuvovat, miten toimia kiusaamistilanteessa. Elämää on myös koulun ulkopuolella – kirjassa käsitellään harrastuksia, tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia. Kirjassa on myös hauskat vinkit yökyläilyyn kaverin kanssa, nopeita välipalareseptejä ja paljon kivoja täytettäviä tehtäväsivuja.

ELINA JA SOFIA ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 142 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja heidän kirjansa ovat saaneet kymmeniätuhansia lukijoita ja kuuntelijoita. Kirjan on kuvittanut kansainvälisesti arvostettu ANTHONY CONLEY .

© BERK MEDIA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105

CRISTAL SNOW, KATI VUORENTO

Penni Pähkinäsydän

CRISTAL SNOW (s. 1975) tunnetaan muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä, juontajana ja nyt myös lastenkirjailijana. Snow on opiskellut kirjoittamista New Yorkissa ja tehnyt aikaisemmin mm. lasten näytelmiä. Idea Penni Pähkinäsydämeen ja keijujen maailmaan syttyi jo viisitoista vuotta sitten. Kuvittaja KATI VUORENTO (s. 1973) tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahduttavat herkällä tyylillään monen ikäisiä lukijoita.

Tarinoita Tuulenpesän metsästä

Neljäs Pennikirja on lumoava satukokoelma!

Ennen kuin siipensä menettäneen Pennin seikkailu jatkuu, hän saa käsiinsä äitinsä kirjoittaman salaperäisen muistikirjan, jota on pidetty visusti hänen ulottumattomissaan.

LOKAKUU 190 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520453022

EAN äänikirja:

9789520453046

EAN e-kirja:

9789520453039

Kun äiti lähtee matkoille, Penni ei voi vastustaa kiusausta vaan avaa natisevat kannet ja alkaa ahmia elämänsä kauneimpia ja kauheimpia muistoja. Niihin liittyvät niin Pennin lapsuuden rakkaat viholliset Yrmylä ja Kotkale kuin viisas lelutoukka Rousku. Kirjan sivuille on kerätty muistoja myös Pennin parhaista ystävistä. Mitä tapahtui, kun rouva Kuutamon leninki alkoi kummitella Viliinalle, ja miten kummassa Liana sai ympäripuhuttua äitinsä hankkimaan heille peräti kahdeksan nukkalukkia?

Jokainen tarina avartaa uteliaan keijun sydäntä ja valmistaa häntä tuleviin koitoksiin, juuri niin kuin äiti on toivonutkin...

Kannen
suunnittelu: LAURA LYYTINEN
© KATI VUORENTO © VIIVI HUUSKA
106

LOKAKUU | 200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520456269 | EAN äänikirja: 9789520456283

EAN e-kirja: 9789520456276

LIINA PUTKONEN on toimittaja ja kirjailija, joka rakastaa joulun tunnelmaa ja tonttupölyä. Putkoselta on julkaistu kolme aikuisille suunnattua romaania ennen Monen mutkan tonttumatkaa, joka on hänen ensimmäinen lastenromaaninsa. Kirjan lumoavan mustavalkokuvituksen on luonut NORA SUROJEGIN , jonka taidokas kynänjälki kuljettaa lukijan tarinan sadunomaisiin maisemiin revontuulen nopeudella.

Revontuulen ratsastajat Monen mutkan tonttumatka

Revontuulen selässä suoraan talven taikamaailmaan!

Pelottavia kiusaajia pakenevan 11-vuotiaan Pyryn arki muuttuu hetkessä, kun hän saa rantakahvilassa eteensä erilaisen kermavaahtokaakaon ja poksahtaa salaperäisen tonttulas Tuiskun luo. Yhdessä he hyppäävät revontuulen selkään ja ratsastavat suoraan Tonttujen tasavaltaan.

Pyry ja Tuisku päätyvät elämänsä hurjimpiin seikkailuihin, jotka vievät heidät pimeän Kalmankurun perukoille Hukkaholviin sekä petollisen kauniille Sirpalesuolle. Tonttujen tasavallassa on kamalia kolkkia, mutta myös niin ihania ihmeitä, ettei Pyry koskaan haluaisi palata takaisin huolien täyttämään ihmisarkeensa. Satavuotinen tietäjä Kuura Kukkanen paljastaa hänelle lopulta kaikkein suurimman salaisuuden, jonka myötä Pyryn koko perheen elämä mullistuu…

Koukuttava seikkailu tarjoaa lukemisen iloa sekä uskoa hyvän voittoon pahasta niin ihmisessä itsessään kuin monimutkaisessa maailmassammekin. Vauhdikkaan tarinan kautta käsitellään myös syvempiä teemoja: rohkeuden ja arkuuden tasapainoa, ystävyyttä ja sen vaatimaa työtä sekä keinoja kohdata vaikeita asioita kuten surua.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN LIINA PUTKONEN, NORA SUROJEGIN
©
©
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107
NORA SUROJEGIN
OTTO VIRTANEN

ILONA AHTI, MIILA WESTIN

Stop Secret Hikisukka Hirmunen

Sukka-ansa on viritetty!

Hurmaavan hauskan lastenromaanisarjan avausosassa ratkotaan huippusalaisia juttuja. Miksi kaapista löytyy vain parittomia sukkia, ja mihin katoavat niin hiuspompulat kuin kaukosäätimetkin?

Hämmentävät tapahtumat saavat alkunsa, kun kummallinen otus kähveltää kymmenvuotiaan Hillan viimeisenkin parillisen sukan. Hän ehtii nähdä vilaukselta tuuhean, kultaisen hännän ja saa todistusaineistoksi väriään vaihtavan

ILONA AHTI (s. 1987) on palkittu tv- ja elokuvakäsikirjoittaja. Hänet tunnetaan mm. Suomen Oscar-ehdokkaaksikin valitun Tytöt tytöt tytöt -elokuvan toisena käsikirjoittajana. Stop Secret -sarjan aloittava Hikisukka Hirmunen tekee Ahdista myös esikoiskirjailijan.

MIILA WESTIN (s. 1987) on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija. Westinin kuvittama Radio Popov voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian vuonna 2020, ja hänen kuvituksiaan yhdistää värikylläisyys, rönsyily sekä monenkirjavat otukset.

SYYSKUU

150 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520454203

EAN äänikirja: 9789520454777

karvan. Huippusalainen mysteeri on pakko selvittää, ja Hillan apuna sitä ratkovat saman talon lapset Maisa ja Roni-Toni. Hillan persoonallinen Mitsi-mummo tietää asioista selvästi enemmän kuin suostuu kertomaan, ja kaikelle löytyy lopulta selitys, jota kukaan ei olisi osannut odottaa…

EAN e-kirja: 9789520454784

Hirmusen tarina on kulkenut Ilona Ahdin mukana niin kauan kuin hän muistaa. ”Lapsena aloin kutsua Hirmuseksi sitä kuvitteellista olentoa, joka varastaa kaapista sukat, ja tajusin, että se kävi myös muiden kaapeilla. Kun omat lapseni syntyivät, tarina alkoi syventyä ja kasvaa.”

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © VUOKKO AHTI © OTTO VIRTANEN
108

ELINA LAPPALAINEN, MITJA MIKAEL MALIN

Tornihuoneen salaseura

Rahan jäljillä

Kansalaisuustaitoja

käsittelevä tietokirjasarja alkaa – 1. osassa

taklataan talous!

SYYSKUU

56 s. | L36 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520451745

EAN äänikirja: 9789520451851

EAN e-kirja: 9789520451868

Palkittu lasten ja aikuisten tietokirjailija ja Helsingin Sanomien taloustoimittaja ELINA LAPPALAI -

NEN on kirjoittanut aiemmin kolme tietokirjaa lapsille: Nakki lautasella (2012), Nyt pelittää (2017) ja Ihmeellinen Minna (2019). MITJA MIKAEL

MALIN on Lahden muotoiluinstituutista valmistunut graafinen suunnittelija, kuvittaja, sarjakuva- ja pelitaiteilija. Häneltä on julkaistu sarjakuva-albumi Kivet, kannot, tähdet, kuuta (Arktinen banaani, 2021), ja hän on toiminut pelitaiteilijana useissa pelifirmoissa.

Miten rahaan liittyykin niin paljon unelmia, pettymyksiä ja muita tunteita? Miten teidän perheessä puhutaan talousasioista lasten kanssa? Mitä ovat palkka, verot, korko ja laina? Miten eri digipalveluihin hurahtaakin äkkiä iso summa, ja mihin kaikkeen perheen rahat menevät? Miten koko talous oikeastaan toimii?

Haku on mokannut. Antaako äiti ikinä anteeksi, ja miten he selviytyvät tästä? K-pop-tähteydestä haaveileva koululainen on ostanut äidin nimissä osamaksulla uuden puhelimen voidakseen videoida tanssimuuvejaan TikTokiin. Sitä hän ei tiennyt, että yksinhuoltajaperheen talous on muutenkin kuilun partaalla.

Onneksi Hakun ystävät Lumi, Koko ja Miki auttavat, ja yhdessä puhelinrahat saadaan kasaan. Vähän jää säästöönkin, ja Hakulle avataan oma tili. Lastenromaania lähestyvässä tietokirjassa seikkaillaan vanhan jugend-talon ullakkotornihuoneesta esimerkiksi Rahamuseoon ja opitaan monenlaisia asioita taloudesta.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
© OTTO VIRTANEN © KP LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109

JARI MÄKIPÄÄN salapoliisisarjassa ratkotaan kiperiä tapauksia vauhdin, jännityksen ja huumorin voimalla. Tamperelainen kirjailijakäsikirjoittaja on kirjoittanut myös Masi Tulppa -kirjasarjan ja monia Ylen lasten- ja nuortenohjelmia sekä opiskellut elokuvakäsikirjoittamista Englannissa. Etsiväkerho Hurrikaanin seikkailut kuvittaa sarjisten ja kirjakuvitusten konkari JII ROIKONEN

JARI MÄKIPÄÄ, JII ROIKONEN

Etsiväkerho Hurrikaani ja kurpitsakostaja

Hykerryttävän hurja dekkari koululaisten syysiltoihin!

SYYSKUU

160 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520456474

EAN äänikirja: 9789520456498

EAN e-kirja: 9789520456481

Halloween sekoittaa Pihlakylän koulun arjen. Terveydenhoitaja löytää kotioveltaan karmeasti irvistävän kurpitsan, joka kätkee sisäänsä hyytävän viestin. Etsiväkerho Hurrikaania odottaa uusi, mutkikas tehtävä!

Kaupunkilaisten oville ilmestyy lisää karmivia kurpitsoja. Samaan aikaan salaperäinen kurpitsakostaja kerää julkisuutta someen postaamillaan kuvilla. Mitä hän tahtoo kostaa ja kenelle? Vanhat ja nuoremmat etsivät yhdistävät voimansa ratkaistaakseen mysteerin ennen kuin halloween yltyy liian hurjaksi!

© PERTTI NISONEN
110
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan etenkin rakastetusta LasseMaija-kirjasarjasta. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa.

ELOKUU

Detektivmysteriet

Suom. Outi Menna

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Salapoliisin arvoitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto

Suomen

suosituimmat

lapsietsivät taas

vauhdissa – ja

tällä kertaa he saavat haastajan!

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520452650

EAN äänikirja: 9789520452681

EAN e-kirja: 9789520452667

Kun Vallilan taidemuseosta varastetaan arvokas maalaus, tähtietsivä Torkel Nööt ilmestyy kaupunkiin kuin tyhjästä. Jopa poliisipäällikkö on vakuuttunut hänen itsevarmasta edistymisestään ja pidättää epäillyn taidevarkaan. Mutta Lasse ja Maija eivät ole vakuuttuneita. Ovatko he vain mustasukkaisia vai onko tähtietsivässä jotain hämärää? Ja kuinka hän voi ratkaista tapauksen niin nopeasti?

Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun.

Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Muodin arvoitus, Elokuvan arvoitus, Kirjaston arvoitus, Sairaalan arvoitus, Kirkon arvoitus, Salapoliisin arvoitus

© THRON ULLBERG LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111

J.K. ROWLING

Harry Potter Velhomaailman käsikirja

Kirja, jota Harry Potter -fanit ovat odottaneet!

Lähde ainutlaatuiselle matkalle velhomaailmaan!

Tutki taikapaikkoja, opiskele sauvatietoa, tapaa ihmeotuksia ja kerää tietoa noidista ja velhoista jotka elävät. Tutustu loitsuihin, taikaministeriöön, lemmikkeihin ja Apoteekin aarteisiin. Montako portaikkoa Tylypahkassa on? Mistä voi ostaa kääpiöpalluran? Kenen suojelius on joutsen? Tästä kirjasta löydät kaiken lajitteluhatusta pöllömaailmaan! Kirjalla on monta eri kuvittajaa.

LOKAKUU

Harry Potter

Wizarding Almanac

Suom. Jaana

Kapari-Jatta

208 s. | N84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520454401

112

Harry Potter Maaginen joulukalenteri

JOULUN TAIKAA!

LUONNOSKANSI

Joulun odotuksen riemua Harry Potterin ystäville!

Matkataan kohti taianomaista joulua Harryn, Ronin ja Hermionen kanssa, huikeiden yllätysten parissa.

Tämän upean joulukalenterin haluavat omakseen kaikki!

Jokaisesta 25 luukusta paljastuu velhomaisen vinha ja mielikuvitusta kutkuttava yllätys – siis joulukuun ensimmäisestä aina joulupäivään saakka! Juhlavan kaunis ja kevyt joulukalenteri on helppo asettaa kotona esille ja se on myös tyylikäs ja tunnelmaa kohottava lisä joulunalusajan juhlakoristuksiin.

LOKAKUU

Harry Potter. Holiday Magic. The Official Advent Calendar

Suom. Jaana Kapari-Jatta

L84.2 | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520454654

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113

ELOKUU 100 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789513190354

EAN äänikirja: 9789520451875

EAN e-kirja: 9789520451882

AUKEMAN KUVAT © DĀVIS DAMBENIEKS JA VILLE-VEIKKO HEINONEN/ART
FILMS
114
KANSI TULOSSA

Antero Varovainen ja Onnenkivi

Elokuvateattereissa syksyllä!

Jukka Itkosen ja Arto Halosen mestarillisen valloittava kertomus mielikuvituksen voimasta, onnen etsimisestä ja odotukset ylittävästä ystävyydestä.

Koulua aloitteleva Julius tutustuu yllättäen ihka oikeaan vampyyriin, erakkomaiseen ja hyvin erityislaatuiseen Antero Varovaiseen. Ystävykset yrittävät yhdessä valmistaa Onnenkiveä. Tekisikö se Juliuksen toisistaan etääntyneistä vanhemmistakin jälleen onnellisia? Sydämellisen humoristinen Antero

Varovainen ja Onnenkivi nähdään vuonna 2023 Arto Halosen ohjaamana ja yhdessä Jukka Itkosen kanssa käsikirjoittamana elokuvana. Kirjaa rytmittää vinha vampyyrisarjiskuvitus!

JUKKA ITKONEN (1951–2021) oli monipuolinen ja moninkertaisesti palkittu runoilija, sanoittaja ja suomentaja, jonka laaja tuotanto sisältää runoja, lastenromaaneja, näytelmiä, librettoja, kuunnelmia ja tv-käsikirjoituksia. Hänet tunnetaan myös ansioituneena lasten- ja nuortenkirjojen suomentajana. ARTO HALONEN (s. 1964) on kansainvälisesti palkittu fiktio- ja dokumenttielokuvien ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Vuonna 2023 sekä elokuvana että lastenromaanina julkaistava Antero Varovainen ja Onnenkivi on Arto Halosen ja Jukka Itkosen käsikirjoittama ja ensimmäinen Arto Halosen ohjaama lastenelokuva. Kirjassa sarjakuvana ja elokuvassa animaationa nähtävän jännittävän vampyyritarinan on visualisoinut LOTTA TAARASTI

©
VEIKKO SOMERPURO
©
ULLA SALMI JUKKA ITKONEN JA ARTO HALONEN, LOTTA TAARASTI (kuvitus)
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115

JUICE LESKINEN

Räkä ja Roiskis – Kootut seikkailut

Räkä ja Roiskis

ovat täällä taas!

Upea yhteisnide kokoaa yksiin kansiin mestarillisen sanataiteilijan kolme hulvatonta lastenkirjaa, joissa veljekset Räkä ja Roiskis suunnittelevat jekkuja kaveriensa Kioskin, Sakarin ja Töön kanssa, selvittävät Suuveden jäältä kadonneiden avantojen mysteeriä ja tutustuvat naapuriin muuttaviin upeisiin Ukkosen siskoksiin. Kirja on kielellisen leikittelyn juhlaa: runoa, proosaa ja nonsenseä – 100-prosenttisesti Juicea!

Räkä ja Roiskis -kirjoihin perustuva lastenelokuva saa ensi-iltansa 2023. Elokuvan konsepti on mm. Sekasin-sarjasta ja -kirjasta tunnettujen Teemu Nikin ja Jani Pösön käsialaa, ja sen on käsikirjoittanut Ilja Rautsi. Pääosissa nähdään Hugo Komaro, Urho Kuokkanen, Pekka Strang, Kati Outinen, Elina Knihtilä ja Sampo Sarkola. Kirja sisältää valokuvia uudesta leffasta!

JOULUKUU

300 s. | L84.2

Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520457174

EAN äänikirja:

9789520457198

EAN e-kirja: 9789520457181

JUICE LESKINEN (1950–2006) oli monipuolinen laulaja-lauluntekijä, rock-muusikko, sanoittaja ja runoilija. Hän julkaisi musiikkiurallaan yli 20 albumia, sanoitti lukuisia kappaleita muille artisteille, teki suomennoksia ja kirjoitti runokokoelmia, lastenkirjoja, kolumneja sekä kirja-arvosteluja. Leskiselle myönnettiin mm. Valtion säveltaidepalkinto ja Juha Vainio -palkinto.

IT'S ALIVE
Kuvan lähde:
FILMS, JARI SALO
KANSI TULOSSA RÄKÄ JA ROISKIS -ELOKUVA ENSI-ILLASSA 2023!
116
© JUSSI AALTO

MIKE POHJOLA, TUISKU HILTUNEN

Maailman hauskin ja liian suuri suu

Sehän oli vain vitsi! Vai oliko sittenkään?

SYYSKUU 176 s. | L84.2

Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520454982

EAN äänikirja: 9789520455194

EAN e-kirja: 9789520455187

MIKE POHJOLA (s. 1978) on kirjoittanut vitsejä Putoukseen ja Fingerporiin sekä lisäksi kirjoja, pelejä, elokuvia, televisiokäsikirjoituksia ja näytelmiä. Hänellä on kotonaan kanoja, koiria, lapsia ja pupuja. Pohjolaa kiinnostavat erityisesti roolipelit, seinäkiipeily, lumilinnat ja viikingit.

TUISKU HILTUNEN (s. 1995) on lahjakas kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aaltoyliopistosta. Hiltunen harrastaa mm. piirtämistä, ruuanlaittoa ja elokuvien ylianalysointia.

Maailman hauskin (2021) tutustutti lukijat nuoreen tubettajaan Vilhoon, joka pääsi kilpailijaksi huippusuosittuun viihdeohjelmaan. Taustatukena hänellä on paras kaveri Kuutti, joka on hyvä keksimään vitsejä mutta haluton esiintymään. Nyt Vilhoa pyydetään mukaan Vitsivitsin uudelle tuotantokaudelle! Paljon on tuttua ennestään, mutta vastassa on yllättäviä ongelmia.

Kaikki eivät tykkää hänen vitseistään, ja jotkut jopa loukkaantuvat niistä. Kun lopulta oma isä suuttuu Vilhon sketsihahmosta, on aika katsoa peiliin. Helppolukuinen, runsaasti kuvitettu varhaisnuorten romaani tuo esiin tärkeän aiheen: missä menevät huumorin rajat. Bonuksena selityksiä televisioviihteen termeistä. Mukana myös runsaasti Vilhon pähkähulluja vitsejä, joille ei voi olla nauramatta!

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117

10-VUOTIAS ESIKOINEN KARKAA KILJAHTAEN KIRJAN

KANSSA HUONEESEENSA. ZONEVD ON KUULEMMA NIIN

MAHTAVA...” – MAASEUDUN TULEVAISUUS, STINA HAASO

SYYSKUU

150 s. | L03 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520454371

EAN äänikirja: 9789520454890

EAN e-kirja: 9789520454883

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
118
"

JOONA LEPPÄLÄ

eli ZoneVD (s. 1993) on suosittu Ylivieskasta ampaissut, nykyisin Jyväskylässä asuva tubettaja. Joona tunnetaan hauskoista ja uniikeista videoistaan. Häntä kiehtovat maailman ja maailmankaikkeuden mysteerit, joihin hän pyrkii etsimään vastauksia. Joonan kirjat ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä ja ZoneVD uskomattoman tiedon jäljillä ovat olleet supersuosittuja. Kirjojen hauskan kuvituksen on tehnyt ANSSI VAALIO

JOONA LEPPÄLÄ

ZoneVD pelottavan tiedon jäljillä

Huiii!!! ZoneVD sukeltaa pelottavan tiedon syövereihin.

Millaisia ovat japanilaiset kauhuolennot? Voiko hissin putoamisesta selvitä? Miten muumiot voivat liikkua?

Tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä selvittää tällä kertaa vastauksia karmiviin kysymyksiin. Miksi pellet ovat pelottavia? Millaisia fobioita ihmisillä on? Mitä kaikkea hurjaa

luonnossa on tapahtunut? Aiheita on tuttuun tapaan laidasta laitaan, ja mukana on jälleen myös seuraajien kysymyksiä. Kirjasta välittyy kirjoittajan aito uteliaisuus tietoa ja erilaisia aiheita kohtaan. ZoneVD:n seurassa opit uutta taatun hauskalla tavalla!

© EMMI VIRTANEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119

SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA

MARTIN WIDMARK, EMIL MAXÉN

Kauhuagentti Nelli Rapp

MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Suomessa Widmark tunnetaan parhaiten suositusta Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjastaan. Aiemmin mustavalkoisena julkaistun Nelli Rapp -sarjan uuden nelivärikuvituksen on luonut EMIL MAXÉN

Frankensteinin kummajainen

Nellistä on tullut kauhuagentti. Lähde mukaan ratkaisemaan ensimmäinen tehtävä!

MARRASKUU

Nelly Rapp och frankensteinaren

Suom. Outi Menna

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520457372

EAN äänikirja: 9789520457419

EAN e-kirja: 9789520457389

Martin Widmarkin sopivasti pelottava, hauska ja helppolukuinen sarja julkaistaan nyt Emil Maxénin uudella nelivärikuvituksella.

Nelli on käynyt Hirviöakatemian ja hänestä on tullut kauhuagentti numero 10. On siis ensimmäisen toimeksiannon aika. Nelli saa opettajaltaan Lappaja-Leenalta kirjeen. Liikkeellä on Frankensteinin kummajaisia, jotka on koottu erillisistä ruumiinosista ja kasvatettu kylmäverisiksi. Nellin kaupungissa toimii ulosottomies Sakari Kivelä, jota epäillään vahvasti Frankensteinin kummajaiseksi. Nelli ryhtyy toimeen ja saa kuin saakin selville syyn Sakari Kivelän äreyteen. Ja kun Nelli vielä tutustuttaa Sakarin jalkahoitaja Elli Vuorelmaan, saa hän Sakari Kivelän kummajaissydäntä ympäröivän ikiroudan lopulta sulamaan...

©
THRON ULLBERG
120

HELENA DAHLGREN on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa. Hän asuu perheensä kanssa Tukholman lähellä ja rakastaa kirjoja, hevosia, kissoja, kahvia ja Twin Peaks -tv-sarjaa.

MARRASKUU

Star Stable. Ödesryttarna.

Aideens gåva

HELENA DAHLGREN

Star Stable. Sielunratsastajat #6: Aideenin lahja

Tähtihevosten kohtalonhetket!

Mystiikkaa ja tyttöenergiaa yhdistävän Star Stable -hevoskirjasarjan toinen trilogia saa jännittävän päätöksensä osassa, jossa koko saaren ja hevosten magia järkkyy.

Anne on pelastettu Pandoriasta, mutta Sielunratsastajia, tähtihevosia ja koko taianomaista saarta uhkaava vaara ei ole väistynyt. Pelastaakseen Jorvikin Lindan, Lisan, Annen ja Alexin on löydettävä saaren viimeinen kantava tähtihevos-

Suom. Jenni Rapelo

250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520434816

EAN äänikirja: 9789520444716

EAN e-kirja: 9789520444723

tamma ja suojeltava syntymätöntä varsaa. Yksin he eivät siihen kykene, mutta voiko entisiin vihollisiin luottaa? Uskollisuus punnitaan, kun suuri taistelu lähestyy ja valkoinen lumipeite täplittyy verestä… Kirjan hahmot ja tapahtumat perustuvat maailman nopeimmin kasvavaan hevosnettipeliin. Star Stablella on kuukausittain yli 700 000 aktiivista pelaajaa. Sielunratsastajat-sarjaa on käännetty kymmenelle kielelle, ja se on voittanut yhdysvaltalaisen Kids Book Choice Award -lastenkirjallisuuspalkinnon parhaiten rakennettuna fantasiamaailmana.

©
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121
Kannen suunnittelu: MALIN GUSTAVSSON
STEFAN TELL

MARIA GRIPEN LUMOAVAN MYSTINEN VARJO-SARJA ON LÄHTEMÄTTÖMÄSTI

MIELEENPAINUVA LUKUELÄMYS.

MARIA GRIPE Salaisuus varjossa

Ajaton klassikkosarja jälleen saatavilla!

Mikä on totuus Carolinista, ja kuka on varjo vanhassa valokuvassa? Mukaansatempaava tarina kaikenikäisille kiehtovan mystiikan ystäville.

Eletään 1900-luvun alkua. 14-vuotiaan Bertan kotiin saapuu kuutamoisena syysyönä uusi palvelustyttö. Salaperäinen Carolin saa hetkessä koko perheen otteeseensa: hajamielisen tiedemiesisän, avuttoman äidin, pikku Nadjan ja naurettavan, rakastuneen nuoren Rolandin. Vain taloudenhoitaja Svea kokee asemansa uhatuksi ja vihjailee tulokkaasta ikäviä asioita. Berta janoaa kiihkeästi Carolinin ystävyyttä, mutta saa havaita, että tytössä on jotakin torjuvaa. Minne Carolin katoaa öisin?

HEINÄKUU

Skuggan över stenbänken

Suom. Eila Kivikk'aho

250 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520452322

EAN äänikirja: 9789520452117

EAN e-kirja: 9789520452100

MARIA GRIPE (1923–2007) oli kansainvälisesti tunnettu ruotsalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka teki läpimurtonsa 1960-luvun alussa Josefin-romaaneilla. Yhteensä hän kirjoitti 38 kirjaa, joita on käännetty 29 kielelle. Gripe on saanut lukuisia palkintoja kirjoistaan sekä Ruotsissa että ulkomailla. Gripe tunnetaan myös mystisen, yliluonnollisia teemoja sisältävän Varjo-sarjan tekijänä. Tämä neliosainen romaanisarja julkaistiin suomeksi 1980-luvulla ja se on vakiinnuttanut asemansa lukijoiden unohtumattomana suosikkina.

© ISTOCK
Kansien suunnittelu: LAURA LYYTINEN Kansien kuvitukset: HARALD GRIPE
122

...ja metsän valkeat varjot

1900-luvun alkuun sijoittuvan Varjo-sarjan toisessa osassa palvelustyttö Carolin ja 14-vuotias Berta pestautuvat kaksoissisarusten seuralaisiksi Rosengåvan linnaan. Valkeiden ruusujen keskellä uinuva linna synkkine salaisuuksineen, eristyneinä varttuneet kaksoset Arild ja Rosilda, salakäytävät ja kuolleiden kyynelet luovat lumotun, menneiden vuosisatojen henkeä huokuvan ympäristön, jossa Berta etsii vastauksia moniin arvoituksiin. Miksi kaksosten äiti hukuttautui? Mitä lukitussa tornissa on? Ja kuka oikeastaan on Carolin, kiehtova seikkailija joka vaihtaa roolia hetkestä toiseen ja hallitsee ihmisiä selittämättömällä tavalla?

HEINÄKUU

...Och de vita skuggorna i skogen | Suom. Eila Kivikk'aho

350 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520452339 | EAN äänikirja: 9789520452131

EAN e-kirja: 9789520452124

JOULUKUU

Skuggornas barn Suom.

Eila Kivikk'aho

450 s. | L84.2

Ikäryhmä: 10+

EAN:

9789520452346

EAN äänikirja: 9789520452070

EAN e-kirja: 9789520452063

Varjojen lapset

Varjo-sarjan kolmannessa osassa historian vaiheet ja mysteerit kietoutuvat nuorten elämään. Berta on lähtenyt Rosengåvan linnasta, jossa vietetty aika alkaa nopeasti näyttäytyä unenomaisen epätodelliselta oman perheen, koulun ja rippikoulussa tavatun uuden ystävän myötä. Mutta Rosengåvan salaisuudet eivät hellitä otettaan.

Varjojen kätkö

JOULUKUU

Skugg-gömman Suom.

Eila Kivikk'aho

450 s. | L84.2

Ikäryhmä: 10+

EAN:

9789520452353

EAN äänikirja: 9789520452094

EAN e-kirja: 9789520452087

Varjo-sarjan päätösosa sijoittuu ensimmäisen

maailmansodan alkamisen aikoihin ja valottaa Carolinin ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Rosengåvan linnan ja sen ihmisten salaperäisiin mysteerimaailmoihin vangitsevasti mukaansa vetänyt romaanisarja huipentuu Carolinin itsetutkiskeluun ja sisäisen maailman kohtaamiseen.

MARIA GRIPE MARIA GRIPE MARIA GRIPE
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123

Kannen suunnittelu: TWO DOTS

YKSISARVISET EIVÄT KUULU VAIN SATUIHIN, NE KUULUVAT MYÖS PAINAJAISIIN!

LOKAKUU

Skandar and the Phantom Rider

Suom. Jaana Kapari-Jatta

350 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520454296

EAN äänikirja: 9789520454913

EAN e-kirja: 9789520454906

© ISTOCK 124

Skandar ja aaveratsastaja

Sankari ei piiloudu varjoihin!

Upean fantasiasarjan toinen osa: yksisarvisten ja niiden ratsastajien seikkailu jatkuu!

Skandar Smithin suuri unelma on totta: hänestä on tullut yksisarvisratsastaja. Mutta kun Skandar ja hänen ystävänsä aloittavat toisen lukuvuotensa Pedonpesässä, Saarta uhkaa uusi vaara. Kuolemattomia villejä yksisarvisia kuolee, ennustus varoittaa kauheasta vaarasta, ja Saarella riehuu tuho ja hävitys.

Skandarin sisko Kenna janoaa kiihkeästi Saarelle – ja Skandar haluaa auttaa sisartaan, keinolla millä hyvänsä. Myrsky nousee, taistelu kiihtyy, pystyykö Skandar pysäyttämään Saaren tuhoutumisen?

A. F. STEADMAN kasvoi Kentin maaseudulla, upposi fantasiamaailmoihin ja kirjoitti tarinoita muistivihkoihin. Ennen kuin keskittyi vain kirjoittamiseen, hän työskenteli juristina, kunnes tajusi ettei sillä alalla ole läheskään tarpeeksi taikaa. Sarjan ensimmäinen osa Skandar ja yksisarvisvaras sai arvostetun Waterstones Children's Book of the Year 2022 -palkinnon, ja kirjan käännösoikeudet on myyty yli 40 maahan.

A.F. STEADMAN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125

JUKKA BEHM

Ihmepoika Leon

Tarina pojasta, josta tulee futismaailman kirkkain

tähti.

”Leon Brown on jumalten lahja jalkapallolle.”

‒ Morning Express

13-vuotias Leon Brown asuu sukulaisperheensä luona pikkukaupunki Westonissa Isossa-Britanniassa. Hänen äitinsä on kuollut pian Leonin syntymän jälkeen, ja hänen isänsä ympärillä on leijunut aina salaperäisyyden verho. Leon pelaa puistopelejä aikamiesten kanssa ja kuvaa omaksi ilokseen kikkailuvideoita tubeen. Lontoon suurseura Hammersmith Unitedin kykyjenetsijä sattuu näkemään Leonin videot ja vaikuttuu nuoresta taiturista. Lahjakas nuorukainen

JUKKA BEHM (s. 1973) on kirjailija ja toimittaja. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Tammen ja Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun vuonna 2007, ja nuortenromaani Pehmolelutyttö (2017) oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas. Behmin romaani Eikä yksikään joka häneen uskoo (2018) oli Nuori Aleksis -palkintoehdokkaana. Behmin romaanien käännösoikeuksia on myyty useisiin maihin.

HEINÄKUU

250 s. | N84.2

Ikäryhmä: 10+

EAN: 9789520452223

EAN äänikirja: 9789520452230

EAN e-kirja: 9789520452247

pestataan Hammersmithin akatemiaan, ja pian koko futismaailma tuntee Leonin nimen. Kaikki tuntuvat haluavan palan hänen loistavasta tulevaisuudestaan, eikä menneisyyskään jätä Leonia rauhaan. Valokeilassa olemisessa ja unelman saavuttamisessa on kääntöpuolensa, ja Leon saa huomata, että elämässä kaikki ei pyöri vain jalkapallon ympärillä.

Jukka Behmin nuortenromaani on kiinnostava kurkistus futismaailman kulissien taakse. Taidokkaasti kirjoitettu tarina, mielenkiintoiset henkilöhahmot ja hauska pilke rivien välissä imaisevat lukijan mukaansa ensi riveiltä alkaen. Futismaailman kiemuroiden taustalta paljastuu nuoruuden tärkeitä teemoja, kuten itsenäistymistä, kilpailua, ystävyyttä, epäonnistumisen pelkoa ja näyttämisen halua.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
© VEIKKO SOMERPURO
126

RAILI MIKKANEN

Haluan näytellä!

SYYSKUU | 250 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN: 9789520455620 | EAN äänikirja: 9789520455903

EAN e-kirja: 9789520455897

elämään niin ettei se tunnu enää historialta vaan osalta meidän elämäämme. Aino Kallaksen nuoruudesta kertovasta teoksestaan Ei ole minulle suvannot! (Tammi, 2002) hän sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Mikkanen on palkittu tuotannostaan myös Anni Swan -mitalilla.

Tuusulanjärven Ruth Sibelius

Ruth Sibelius halusi palavasti näyttelijäksi!

Valloittava kuvaus Ruth Sibeliuksen nuoruudesta vie lukijan aikamatkalle keskelle 1900-luvun alun Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä.

Ruth Sibelius oli toiseksi vanhin Jean ja Aino Sibeliuksen kuudesta tyttärestä. Jo pienestä pitäen hän oli palavasti innostunut näyttelemisestä ja järjesti muiden Tuusulanjärven taiteilijaperheiden lasten kanssa teatteri-iltoja. Sibeliusten Ainola, Järnefeltien Suviranta, Paloheimojen Kallio-

Kuninkaala, Ahojen Ahola, Halosten Halosenniemi: kaikissa asui paljon lapsia ja nuoret viettivät aikaa yhdessä. Kolmetoistavuotiaana Ruth aloitti koulunkäynnin Suomalaisessa yhteiskoulussa ja asui viikot sisarensa Evan kanssa Helsingissä. Parasta koulussa oli Ruthista teatterikerho! Sen mukana Ruth pääsi käymään Berliinissäkin ja tutustumaan saksalaiseen teatteriin. Ruthin haave näyttelijän urasta vain voimistui, ja hän sai vanhemmiltaan luvan pyrkiä Kansallisteatterin oppilaskouluun.

Haluan näytellä! on palkitun kirjailijan hurmaava nuortenromaani Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä ja nuoresta Ruthista, joka seurasi intohimoaan, rikkoi rajoja ja valitsi ammatikseen näyttelemisen.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © KAROLIINA EK RAILI MIKKANEN saa historian
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 127

ALICE OSEMANIN LUOMA MAAILMA ON POIKKEUKSELLISEN AJANKOHTAINEN NUORILLE JUURI NYT!

ALICE OSEMAN

Yksinpeli

Tämä ei sitten ole rakkaustarina.

Suuren suosion saavuttaneiden Heartstopper­sarjakuvien ja Netflix­sarjan luojan esikoisromaani kertoo Charlien pessimistisestä isosiskosta.

Tori Spring on ollut aina vakava. Hän uskoo syntyneensä kyynisenä ja sadetta toivoen, eikä hän tarvitse elämäänsä ketään. Pelkkä ajatus ystävyydestä ahdistaa, ja Tori torjuu niin lapsuudenkaverinsa Lucasin kuin Michaelinkin lähestymisyritykset. Toisaalta heitä kaikkia kuitenkin yhdistää salaperäinen Solitaire-blogi, joka aiheuttaa hämmennystä koululla. Kuka on yhä rajummiksi muuttuvien pilojen takana, ja miksei Tori vain voi antaa asian olla?

ELOKUU Solitaire | Suom. Viia Viitanen

400 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789520451806 | EAN äänikirja: 9789520451936

EAN e-kirja: 9789520452292

ALICE OSEMAN

Heartstopper. Osa 4

Rakkauskaan ei aina riitä!

Ilmiöksi nousseen Heartstopper-sarjan neljännessä osassa Charlie ja Nick sanovat toisilleen kolme tärkeää sanaa, mutta parin onnea varjostaa Charlien paheneva syömishäiriö.

Heartstopper-sarjassa käsitellään ystävyyttä, rakkautta ja rohkeutta olla oma itsensä. Charlien ja Nickin polut kietoutuvat yhteen ja muodostavat suuremman tarinan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

MARRASKUU | Heartstopper. Volume 4 | Suom. Oona Juutinen

400 s. | N85.3 | Ikäryhmä: 15+ | EAN: 9789520454210

© ISTOCK 128

Kirjailija-kuvittaja ALICE OSEMAN tavoittaa sarjakuvissaan ja romaaneissaan samaistuttavasti ja voimaannuttavasti nuorten koko tunnemaailman kirjon: epävarmuuden, ystävyyden, ensirakastumisen ja identiteetin etsimisen. Osemanin esikoisromaani Yksinpeli (Solitaire) julkaistiin, kun hän oli vasta 19-vuotias. Myöhemmin Osemanilta on ilmestynyt myös kolme muuta nuorten aikuisten romaania. Syksyllä 2016 nettisarjakuvina alkanut Heartstopper oli hänen läpimurtonsa, ja nyt Charlien ja Nickin tarinaa voi seurata myös Netflix-sarjassa.

ALICE OSEMAN Nick ja Charlie

Poissa silmistä, poissa mielestä?

Alice Osemanin miniromaanissa kurkistetaan, mitä kuuluu Nickille ja Charlielle, kun seurustelua on takana jo kaksi vuotta.

Kaikkien mielestä Nick ja Charlie ovat täydellinen pari, täysin erottamattomat. Nickin on kuitenkin aika lähteä opiskelemaan eri kaupunkiin, ja yhtäkkiä kaikki epäilevät, mahtavatko he pysyä yhdessä. Hyvästien lähestyessä Nick ja Charlie alkavat itsekin pohtia, onko heidän suhteensa riittävän vahva. Totuushan on, että vain harva ensirakkaus kestää ikuisesti…

SYYSKUU | Nick & Charlie | Suom. Johanna Auranheimo 176 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ | EAN: 9789520454555

EAN äänikirja: 9789520454807 | EAN e-kirja: 9789520454791

ALICE OSEMAN

Charlien joulu

Aika esittää tavallista perhettä.

Charlie Springin joulumieli on kateissa. Hänellä on ollut rankka talvi, ja lähestyvä joulu nostaa ahdistuksen pintaan.

Joulu ei ole kaikille iloista aikaa. Charlie on kamppaillut syömishäiriönsä kanssa, ja juhlapyhät aterioineen tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Isosisko Tori yrittää olla pikkuveljensä tukena, mutta Charlie lähtee viettämään joulua

Nickin luo. Onko poikaystävänkään luona silti helpompaa? Alice Osemanin miniromaanissa tarinaa kerrotaan Torin, Charlien ja Charlien pikkuveljenkin näkökulmasta, ja joulupäivä tuo mukanaan uusia oivalluksia.

JOULUKUU | This Winter | Suom. Johanna Auranheimo 144 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ | EAN: 9789520454562

EAN äänikirja: 9789520454814 | EAN e-kirja: 9789520454821

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129

ZOULFA KATOUH on syyrialaistaustainen kirjailija, joka asuu tällä hetkellä Sveitsissä. Hän on opiskellut farmaseutiksi ja tekee parhaillaan alan maisterintutkintoa. Vapaaaikanaan hän puhuu itsekseen metsässä, juo jääkahvia ja leipoo esteettisiä pikkuleipiä ja kakkuja. Sitruunapuiden aika on hänen esikoisteoksensa.

ELOKUU

As Long as the Lemon Trees Grow

Suom. Helene Bützow 320 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

ZOULFA KATOUH

Sitruunapuiden aika

Koskettava YA-romaani

18-vuotiaasta syyrialaistytöstä, Salamasta, jonka on päätettävä jääkö hän

kotimaahansa auttamaan

haavoittuneita sairaalassa vai lähteekö pois maasta.

EAN: 9789520452377

EAN äänikirja: 9789520452384

EAN e-kirja: 9789520452391

”Riipaiseva tarina sodasta, menetyksestä, perheestä ja rakkaudesta, hyvyyden ja toivon etsimisestä hulluuden ja tragedian keskeltä. Sitruunapuiden aika on läpitunkevan kirkas kertomus Syyriasta ennen ja nyt. Ehdottomasti niitä kirjoja, jotka on pakko lukea”. – Sabaa Tahir, #1 New York Times -bestselling-listalla teoksellaan An Ember in the Ashes

”Koskettava ja runollinen teos, upea uusi ääni YA­kirjallisuuteen. Sydäntä särkevän kaunis romaani haastaa lukijan avaamaan sydämensä ja mielensä Syyrian vallankumoukselle, taistelulle julmaa diktaattoria vastaan – diktaattorille joka on tuhonnut aivan liian monta elämää ja pakottanut lähes 7 miljoonaa syyrialaista pakenemaan kotimaastaan. Zoulfa Katouh muistuttaa meitä rakkauden tärkeydestä, toivosta ja päättäväisyyden ja sitkeyden merkityksestä kaikkein epätoivoisimmassakin tilanteessa.” – Samira Ahmed, New York Times -bestselling-listalla teoksellaan Internment.

Kannen suunnittelu: STEPHANIE AMSTER
130

Nordic Horror -sarjan luoja A. R. S. HORKKA on julkisuutta ja määritelmiä

kaihtava hahmo suoraan varjojen valtakunnasta, salaperäisyydessään kuin tarina itsekin tarinoidensa joukossa. Mutta A. R. S. Horkka on myös salanimi, jonka takana ovat kirjailija-kuvittajatiimi Riina ja Sami Kaarla ja Anders Vacklin. Mestarillinen tekijäkolmikko on luonut kauhuromaanisarjan, jonka jokainen itsenäinen osa on mielikuvituksen ääriä luotaava syväsukellus pohjoismaisen pelon syövereihin.

Musta kupla

Kirotun auton ja mustapukuisen

liftarin pahaenteinen legenda

herää eloon…

Piinaavista painajaisista kärsivän, sairaalloisen 18-vuotiaan Maijan täytyy vapautua

vahvasta hypnoosista muistaakseen olevansa 600-vuotias vampyyri ja vapauttaakseen lajitoverinsa, joiden verestä häikäilemätön lääkefirman omistaja valmistaa nuorennusuutetta.

SYYSKUU | 200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+

EAN: 9789520451424 | EAN äänikirja: 9789520451448

EAN e-kirja: 9789520451431

Talvi 1975. Kahdeksantoistavuotiaat ystävykset Tuula ja Riitta kruisailevat Tuulan juuri hankkimalla kuplavolkkarilla öisen maaseudun kiemurtelevilla hiekkateillä. He keskustelevat paikallisesta kirotun auton legendasta: jos ajaa tuolla kirotulla mustalla kuplalla, tien laitaan saattaa ilmestyä mustiin pukeutunut mies, auto pysähtyy itsekseen ja tapahtuu kauheuksia. Sitten he näkevät sellaisen miehen ja auto pysähtyy, vaikka Tuula painaa kaasua!

Tuulan ja Riitan hautajaispäivänä heidän ikätoverinsa

Maijan käsiin päätyy vanhasta matka-arkusta löytynyt erikoinen kirja. Se on 1800-luvulla eläneen Matildanimisen vampyyrin käsin kirjoittama päiväkirjaromaani. Käy ilmi, että Matildalla ja Maijalla on enemmän yhteistä kuin voisi kuvitella…

A. R. S. HORKKA © SAMI KAARLA
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 131
Kannen suunnittelu : A. R. S. HORKKA

TULEVAISUUS TÄYTTYY TOIVOLLA. KOSKETTAVIA TARINOITA UKRAINAN HYVÄKSI.

Tohtori Jenni Haukion aloitteesta syntynyt UNICEFin kampanja

Pieniä tarinoita julkaistaan nyt kirjana.

Osana kampanjaa joukko Ukrainasta Suomeen paenneita lapsia ja nuoria kirjoitti työpajassa omista tulevaisuuden unelmistaan. Suomennetut tarinat julkaistaan antologiassa, jossa on mukana

uusilla toiveikkailla teksteillään myös 24 maamme eturivin lasten- ja nuortenkirjailijaa. Ukrainalaisten lasten piirroksilla kuvitettu teos julkaistaan nk. kääntökirjana: osa tarinoista on lapsille, osa nuorille.

Kirja syntyi yhteistyössä Otavan, Tammen ja WSOY:n kanssa. Tammi ja WSOY julkaisevat ääni- ja e-kirjan ja Otava painetun kirjan.

Kustantajat ohjaavat kirjan myynnistä saamansa tuotot UNICEFin Ukrainassa tekemään työhön.

Ääni- ja e-kirja julkaistaan kahtena erillisenä kirjana. Pieniä tarinoita lapsille -teoksessa on tekstejä mm. Timo Parvelalta, Kaisa Happoselta, Paula Noroselta ja Minna Kivelältä. Pieniä tarinoita nuorille ovat kirjoittaneet mm. Maria Turtschaninoff, Elina Rouhiainen ja Jukka Behm. Ukrainalaisten lasten tekstit on suomentanut Eero Balk

Pieniä tarinoita lapsille

Julkaisu: Lokakuu | L84.2 | Ikäryhmä: 5+

EAN äänikirja: 9789510501214 | EAN e-kirja: 9789510501221

Pieniä tarinoita nuorille

Julkaisu: Lokakuu | N84.2 | Ikäryhmä: 12+

EAN äänikirja: 9789510501238

EAN e-kirja: 9789510501245

Antologiassa on tekstejä seuraavilta kirjailijoilta: Jukka Behm, Siiri Enoranta, Magdalena Hai, Kaisa Happonen, Maaret Kallio, Tuula Kallioniemi, Minna Kivelä, Siri Kolu, Hannele Lampela, Jussi Lehmusvesi, Roope Lipasti, Sari Luhtanen, Anniina Mikama, Paula Noronen, Timo Parvela, Elina Pitkäkangas, Terhi Rannela, Elina Rouhiainen, Laura Ruohonen, Veera Salmi, Nadja Sumanen, Jani Toivola, Tuutikki Tolonen ja Maria Turtschaninoff.

Tue UNICEFin työtä
132
Kansien suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Toiveiden voima

Meillä kaikilla on toiveita tulevaisuuden suhteen. Pieni merenneito Ariel toivoi elämää maanpinnalla. Tuhkimon tanssiaistoiveet toteutti hyvä haltijatarkummi, ja Lampun henki antoi Aladdinille kolme toivomusta vastalahjana vapauttamisestaan. Tarina nimeltä Uusi toivo avaa universumien kokoisen Star Wars -saagan, joka jatkuu tänä vuonna uudella Uljaan tasavallan aikakaudella Disneyn 100-vuotisjuhlan vietto rakentuu toiveen ja sen voiman ympärille. Olemme juhlassa mukana julkaisemalla niin sadan vuosikymmenen tarinankerrontaa kattavia juhlakokoelmia kuin Tammen nostalgisia vintage-kirjoja vuosikymmenten takaa: hauskasti muotoiltuja kirjoja Akusta, Mikistä, Bambista ja Nalle Puhista. Suosituissa viiden minuutin satukokoelmissa kiidetään Marvelin Hämähäkkimiehen seikkailuissa ja tutustutaan tosielämän sankareihin: National Geographicin kokoamissa tarinoissa ihastuttavat eläimet pandoista vompatteihin.

Juhlavuosi huipentuu marraskuussa ilmestyvään suureen Disney-elokuvaan, jonka nimi on Toive. Siinä selviää, miten toivomustähti sai alkunsa, ja julkaisemme tarinan samaan aikaan myös upeasti kuvitettuna kirjana.

”Unelmat toteutuvat, jos vain toivomme tarpeeksi kovasti”, sanoi Peter Pan, joka ei halunnut kasvaa aikuiseksi – ja uskon, että hän tiesi, mistä puhui, sillä osasihan hän lentää onnellisten ajatusten ja keijupölyn voimalla.

Toivon kaikille ikimuistoisten tarinoiden ja yhteisten lukuhetkien täyttämää juhlavuotta!

© 2023 DISNEY ENTERPRISES, INC. ALL RIGHTS RESERVED.
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133
Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuus

-klassikot

AKU ANKKA SYNTTÄREILLÄ JA NAAMIAISKARKELOISSA! AKU ANKKA JA YLLÄTYSTEN SYNTYMÄPÄIVÄ!

TIKU JA TAKU JEKUTTELUTUULELLA!

DISNEY

Aku Ankka juhlatuulella

KOLMEN TARINAN KOKOELMA

Aku, maailman rakastetuin kovan onnen ankka, juhlii kolmessa nostalgisesti kuvitetussa Disney-tarinassa.

Julkaisu: Syyskuu | Kalle Ankas födelsedag; Kalle Anka på Maskerad; Kalle Anka får sig en läxa | Suom. Pälvi Kuosmanen – Pirjo

Helasti – Eeva Kalaja | L85.2 | 144 s.

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520438807

EAN e-kirja: 9789520438937

EAN äänikirja: 9789520438920

DISNEY

Onnea, Aku Ankka!

Julkaisu: Lokakuu | Donald Duck’s Birthday | Suom. Pirkko Jokinen

L85.2 | 48 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520453510

AKU ANKKA YLLÄTTÄÄ VILLIHEVOSEN KESYTTÄJÄNÄ!

DISNEY Aku ja kujeilevat kurret

Nostalgisesti kuvitetussa satukirjassa Aku Ankan majanrakennuspuuhat saavat vinhan käänteen.

Julkaisu: Heinäkuu | The Trouble with Chipmunks! | Suom. Satu Heimonen

L85.2 | 48 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520449438

EAN e-kirja: 9789520449469

EAN äänikirja: 9789520449452

KESÄISIÄ KOMMELLUKSIA ANKKALINNASSA!

Aku Ankka ja villivarsa

Aku ja veljenpojat viettävät vauhdikasta kesälomaa karjatilalla.

Julkaisu: Lokakuu | Donald Duck: The Wild Colt | Suom. Jukka Heiskanen

L85.2 | 48 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520453527

DISNEY Aku Ankan uusi uima-allas

Virkistävä pulahdus Akun upouuteen uima-altaaseen.

Julkaisu: Lokakuu | Donald Duck’s New Swimming pool

Suom. Ilkka Salama | L85.2

48 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520453534

LUE TARINAA JA LEIKI

HAHMOILLA!

DISNEYN ELÄINTARINAT LUOVAT JOULUN KOKO VUODEKSI!

DISNEY

Aku Ankka ja eläinten jouluparaati

DISNEY

Aku Ankan jouluyllätys.

Lue ja leiki

Uppoudu jouluisiin leikkeihin Disney-hahmojen ja kirjan kanssa!

Julkaisu: Lokakuu | Disney Mickey’s Christmas My Busy Book

Suom. Satu Heimonen | L85.2

12 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520455385

AKU ANKKA JA KOMMELLUSTEN KANALA!

POSTIMIES AKU VIE KIRJEET PERILLE!

Aku Ankka ja Tammi juhlistavat joulua ja Disneyn 100-vuotisjuhlaa rakastetuilla tarinoilla, joiden päärooleissa ovat eläimet eri puolilta maailmaa.

Julkaisu: Lokakuu | Suom. Pirjo

Helasti – Marita Lehtonen –Heljä Walamies | L85.2

320 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520438814

EAN e-kirja: 9789520438951

EAN äänikirja: 9789520438944

ONKO TUNAROIVASTA AKUSTA SAMMUTUSTÖIHIN?

DISNEY

Aku Ankka kanafarmarina

Aku tarjoilee mahtimunakkaan koko Ankkalinnan väelle.

Julkaisu: Lokakuu | Donald’s Chicken Farm

Suom. Terhi Viljakainen | L85.2 | 48 s.

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520453541

DISNEY

Aku Ankka postinkantajana

Aku Ankalle on kunnia-asia kuljettaa posti kaikkiin osoitteisiin.

Julkaisu: Lokakuu | Mailman Donald

Suom. Katja Kärkkäinen | L85.2 | 42 s.

Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520453497

DISNEY

Aku Ankka palomiehenä

Aku Ankka vauhdissa ja vaaran paikoissa palomiehenä.

Julkaisu: Lokakuu | Donald as a Fireman

Suom. Jukka Heiskanen | L85.2 | 48 s.

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520453503

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 135

-kirjat

IKIMUISTOISTEN HETKIEN JUHLAA!

DISNEY

Disney 100. Juhlasatukokoelma

Disneyn satavuotisjuhlan kunniaksi kootussa tarinakokoelmassa tavataan kaikki rakastetuimmat hahmot vuosikymmenten varrelta aina Lumikista Encantoon!

Julkaisu: Lokakuu | Disney. 100 Years of Wonder Storybook Collection | Suom. Jenni Rapelo | L85.2 304 s. | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520455408

EAN e-kirja: 9789520455415

EAN äänikirja: 9789520455422

TULOSSA

ELOKUVATEATTEREIHIN MARRASKUUSSA

2023

TÄHTI KIRKAS, TÄHTI ÖINEN…

DISNEY

Toive. Satuklassikot

SUOMENKIELINEN KANSI TULOSSA

Disneyn Toive-animaatioon pohjautuvassa tarinassa selviää, kuinka toivomustähti sai alkunsa.

Julkaisu: Marraskuu | Wish

Suom. Jenni Rapelo | L85.2 | 96 s.

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520454845

EAN e-kirja: 9789520454852

EAN äänikirja: 9789520454869

136

NALLE PUH ON MAAILMAN RAKASTETTAVIN NALLEKARHU.

SULOINEN BAMBI KUVAKIRJAN SANKARINA.

DISNEY

Nalle Puh -kuvakirja

Sympaattinen ja hellyttävä Nalle Puh valloittaa sydämet puolelleen. Nalle Puh rakastaa yli kaiken kotimetsäänsä, hunajaa ja tietysti monia hyviä ystäviään. Ihastuttava katselukirja sopii oivallisesti perheen pienimmille ja johdattaa Puolen hehtaarin metsän asukkaiden elämään.

Julkaisu: Lokakuu | Walt Disney. Winnie the Pooh Suom. Armas L. Utunen | L85.2 | 12 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456221

DISNEY

Bambi -kuvakirja

Tarina pienestä kauriinvasasta, Bambista, on Disney-klassikoista ajattomimpia ja rakastetuimpia. Kirjassa vastasyntynyt metsän prinssi tutustuu lukuisiin ystäviinsä kotimetsässään. Silmiä hivelevän kauniisti kuvitettu katselukirja puolestaan esittelee Bambin ja tämän monet ystävät perheen pienimmille.

Julkaisu: Lokakuu | Walt Disney. The Bambi Book Suom. Armas L. Utunen | L85.2 | 12 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456252

HAUSKASTI MUOTOILTUJEN VINTAGE-KUVAKIRJOJEN SARJASSA ESITTÄYTYVÄT RAKASTETUT DISNEY-KLASSIKOT AKU ANKKA, MIKKI HIIRI, NALLE PUH JA BAMBI!

RIEMASTUTTAVA KUVAKIRJA

AKU ANKASTA PERHEINEEN.

DISNEY – DAPHNE DAVIS

Aku Ankka -kuvakirja

Valloittavan nostalginen katselukirja on ilo silmälle! Millainen on ihan tavallinen päivä Aku Ankan kotona?

Hurmaava, täydellisesti pieniin käsiin sopiva kuvakirja kertoo perheen pienimmille Akun ja hänen veljenpoikiensa Tupun, Hupun ja Lupun mukavista arkisista puuhailuista.

Julkaisu: Lokakuu | Walt Disney’s The Donald Duck Book Suom. Armas L. Utunen | L85.2 | 12 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456238

Mikki Hiiri -kuvakirja

Perheen pienimmät pääsevät tutustumaan maailman kuuluisimpaan hiireen tämän monissa erilaisissa tähtirooleissa. Mikki Hiirestä on moneksi, ja pikku kätösiin oivallisesti sopivan kuvakirjan sivuillakin tämä siimahäntäinen sankari on monessa mukana yhdessä hyvien ystäviensä kanssa.

Julkaisu: Lokakuu | Walt Disney’s Mickey Mouse Book Suom. Armas L. Utunen | L85.2 | 12 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520456245

DISNEY
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 137
MIKKI HIIRI LOISTAA MONITAITOISENA TÄHTENÄ.

Tammen kultaiset kirjat

JUHLAKOKOELMA

100-VUOTIAAN DISNEYN KUNNIAKSI!

DISNEY

Disneyn kultainen juhlakirja

TKK

Tämä kirja kokoaa samoihin kansiin kymmenen elokuvista tuttua klassikkotarinaa – yksi jokaiselta Disneyn vuosikymmeneltä 1930-luvulta nykypäivään. Kokoelman avaa Disneyn kaikkien aikojen ensimmäinen animaatiosensaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä, ja sen päättää vuoden 2021 supersuosikki Raya ja viimeinen lohikäärme Luvassa on vauhdikkaita ja viihdyttäviä lukuhetkiä kaikille Disney-faneille!

Julkaisu: Elokuu | Suom. useita

L85.2 | 256 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520451394

EAN e-kirja: 9789520451400

EAN äänikirja: 9789520451417

MARVEL

Hämmästyttävä Hämähäkkimies

TKK 238

Jännittävä kertomus siitä, kuinka Peter Parkerista, tavallisesta pojasta, tuli supersankari Spider-Man. Kun radioaktiivinen hämähäkki puree newyorkilaista

Peteriä, hän saa hämmästyttävät erikoisvoimat.

Hän pystyy kiipeämään seiniä, tuottamaan seittiä ja vaistoamaan vaaran – aivan kuten hämähäkki!

Julkaisu: Lokakuu | The Amazing Spider-Man | Suom. Antti Hulkkonen

L85.2 | 24 s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520453923

EAN e-kirja: 9789520453879

EAN äänikirja: 9789520453916

HÄMÄHÄKKIMIEHEN TARINA TAMMEN KULTAISENA KIRJANA!

138

TÄHKÄPÄÄN HIUKSIA NOSTATTAVA

TARINA TAMMEN KULTAISENA KIRJANA!

DISNEY PRINSESSAT Kaksin karkuteillä

TKK 235

Prinsessa Tähkäpää on viettänyt koko elämänsä huiman korkeassa tornissa itsekkään kummitätinsä vangitsemana. Sattuma heittää komean rosvonuorukaisen Tähkäpään tornin luo, ja hänelle aukenee mahdollisuus päästä ensimmäistä kertaa elämässään ulkomaailmaan. Tähkäpää haluaa nähdä leijuvat valot, jotka lasketaan taivaalle aina hänen syntymäpäivänään. Paljastuvatko vanhat salaisuudet vihdoin?

Julkaisu: Lokakuu | Tangled | Suom. Sari Kumpulainen

L85.2 | 24 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520453886

EAN e-kirja: 9789520453893 | EAN äänikirja: 9789520453909

Lightyear

TKK 302

Legendaarinen avaruusrangeri Buzz tekee tutkimuslennolla kohtalokkaan virheen ja törmää aluksellaan kaukaiselle planeetalle.

Hän ei voi antaa virhettä itselleen anteeksi vaan päättää auttaa miehistönsä takaisin kotiin, vaikka se olisi hänen viimeinen tekonsa. Seikkailu vie Buzz Lightyearin kohti ääretöntä ja sen yli!

Julkaisu: Lokakuu | Lightyear | Suom. Sari Kumpulainen

L85.2 | 24 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520453930

EAN e-kirja: 9789520453947 | EAN äänikirja: 9789520453954

TUTUSTU STAR WARS -UNIVERSUMIN USKOMATTOMIIN KULKUPELEIHIN TÄMÄN KULTAISEN KIRJAN SIVUILLA!

Kaukaisen galaksin kulkupelit

TKK 303

Tämä kultainen kirja esittelee koko joukon Star Wars-saagan ällistyttäviä kulkuvälineitä – a-siipihävittäjistä x-siipiin, maakiitureista lumikiitureihin, Imperiumin Kuolemantähdestä Tähtituhoajaan… Upeat retrokuvitukset avaruusmenopeleistä vetoavat kaikenikäisiin Star Wars -maailman ja Tammen kultaisten kirjojen faneihin.

Julkaisu: Lokakuu | Star Wars: The Big Golden Book of Starships, Speeders, and Space Stations | Suom. Antti Hulkkonen

L85.2 | 48 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520455460

EAN e-kirja: 9789520455484 | EAN äänikirja: 9789520455491

TARINA
KULTAISENA KIRJANA!
BUZZ LIGHTYEARIN
TAMMEN
DISNEY PIXAR STAR WARS
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 139

SUURI SEIKKAILU HALKI TYYNENMEREN!

DISNEY

Vaiana

Vaiana uhmaa isäänsä ja suuntaa veneensä avomerelle, kun kotisaaren tulevaisuus on vaarassa.

Vaiana-tyttö on aina unelmoinut aavan, turkoosin meren tutkimisesta. Hänen isänsä, saaren päällikkö, on kuitenkin kieltänyt sen ankarasti. Mutta kun Vaianan heimo ja kotisaaren tulevaisuus ovat vaarassa, urhea tyttö suuntaa esi-isiensä tavoin merelle. Hänen on löydettävä puolijumala Maui ja saatava tämä palauttamaan jumalatar Te Fitin sydän paikoilleen. Matka halki Tyynenmeren osoittautuu Vaianan elämän suurimmaksi seikkailuksi!

Julkaisu: Syyskuu | Moana | Suom. Jenni Rapelo L85.2 | 72 s. | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520455507

140

MILLAISIA PRINSSIT OLIVAT LAPSINA?

DISNEY Tulevaisuuden kuninkaat

Kolmen sadun kokoelmassa päästään kurkistamaan

Disney-prinssien kuninkaalliseen elämään silloin, kun he olivat vielä pieniä.

Julkaisu: Marraskuu | Disney. Future Kings | Suom. Jenni Rapelo

85.2 | 88 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520454876

EAN e-kirja: 9789520455002 | EAN äänikirja: 9789520454999

SALAPERÄISTÄ JOULUN TAIKAA!

Kaunotar ja Hirviö. Kipon joululahja

Tunnelmallisessa tarinassa Belle valmistelee joululahjaa Kipolle, mutta yllätyksiä on luvassa koko lumotun linnan väelle.

Julkaisu: Marraskuu | Disney. Beauty and the Beast. A Christmas Gift for Chip | Suom. Jenni Rapelo | L85.2 | 32s. | Ikäryhmä: 3+

EAN: 9789520455439 | EAN äänikirja: 9789520455453

EAN e-kirja: 9789520455446

DISNEYPRINSESSAT OVAT

ESIKUVIA MONIN ERI TAVOIN!

DISNEY

Disney Satumetsän prinsessat

Perheen pienimpien käsiin oivallisesti sopiva katselukirja esittelee rohkeat, määrätietoiset, älykkäät ja hyväntahtoiset Disney-prinsessat.

Julkaisu: Lokakuu | L85.2 | 20 s. | Ikäryhmä: 0+

EAN: 9789520451813

DISNEY – DANA MIDDLETON
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 141

SUOSIKKI SISARUKSET PURJEHTIVAT SEIKKAILUUN!

DISNEY – ERICA DAVID

Frozen. Anna & Elsa. Ikuisen kesän maa

Helppolukuisessa Frozen-lastenromaanissa

Anna ja Elsa selvittävät aurinkoista mysteeriä.

Julkaisu: Syyskuu | Disney. Anna & Elsa. A Warm Welcome

Suom. Jenni Rapelo | L84.2 | 128 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520454838 | EAN e-kirja: 9789520454968

EAN äänikirja: 9789520454975

TULI KOHTAA VEDEN!

DISNEY/PIXAR

Inside Out

MIELEN SOPUKOISSA

Unohtumattomassa tarinassa kurkistetaan Riley-tytön pään sisään ja tunteiden maailmaan.

Riley on 11-vuotias tyttö, jonka elämä menee sekaisin perheen muuttaessa uuteen kaupunkiin. Muutto sekoittaa myös tytön mielessä asustavat tunteet, vaikka ne yrittävät parhaansa mukaan auttaa Rileyä sopeutumaan. Kun Ilo ja Suru vielä tempautuvat vahingossa syvälle Rileyn mielen syövereihin, edessä on jännittävä seikkailu, jonka edetessä tunteet saavat huomata, että niitä kaikkia tarvitaan.

Julkaisu: Syyskuu | Inside Out | Suom. Jenni Rapelo | L85.2 96 s. | Ikäryhmä 5+ | EAN: 9789520455477

DISNEY/PIXAR

Elemental. Satuklassikot

Upeasti kuvitettu 96-sivuinen kuvakirja kertoo yksityiskohtaisesti uuden Disney-Pixar-elokuvan tarinan.

Neljä peruselementtiä – maa, ilma, tuli ja vesi –johdattavat lukijansa oivaltavaan seikkailuun, jossa erilainen onkin joskus yllättävän samanlaista…

Julkaisu: Elokuu | Elemental | Suom. Jenni Rapelo

L85.2 | 96 s. | Ikäryhmä 3+ | EAN: 9789520451769

EAN e-kirja: 9789520451776 | EAN äänikirja: 9789520451783

ILO, KIUKKU, INHO, PELKO JA SURU VALLOILLAAN!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 143

HÄMÄHÄKKIVAISTO KIHELMÖI!

MARVEL

5 minuutin Spider-Man satuja

Kuka suojelee New Yorkia viekkaiden superroistojen juonilta?

Näissä iltasaduksi sopivissa tarinoissa hämmästyttävä

Hämähäkkimies yhdistää voimansa Rautamiehen, Mustan Pantterin, Muurahaismiehen, Tohtori Oudon, Mustan Lesken ja muiden tuttujen Marvel-sankarien kanssa ja palauttaa rauhan ja järjestyksen kaupungin kaduille. Seittisinko suihkimaan ja pahantekijät pakettiin!

Julkaisu: Elokuu | 5-minute Spider-Man Stories | Suom. Antti Hulkkonen | L85.2 | 193 s. | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520451318

EAN e-kirja: 9789520451325 | EAN äänikirja: 9789520451332

© 2023 MARVEL 144

UUDEN ULJAAN STAR WARS -SAAGAN TOINEN JA KOLMAS OSA!

STAR WARS

Valon vartijat ja pimeän kätyrit

LUEN ITSE

Tunnetko jo kaukaisen galaksin konnat ja sankarit? Tervetuloa Star Warsin kiehtovaan maailmaan!

Julkaisu: Syyskuu | Star Wars Galaxy of Adventures: Heroes & Villains

Suom. Antti Hulkkonen | L85.2 | 40 s.

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520455774

EAN e-kirja: 9789520455781

EAN äänikirja: 9789520455798

CAVAN SCOTT Star Wars Uljas tasavalta. Nouseva myrsky

Uljaan tasavallan sankarit joutuvat kohtaamaan rauhan haurauden ja hirvittävän pelon, jolta edes Voima ei voi heitä suojella.

Julkaisu: Heinäkuu | Star Wars: The High Republic The Rising Storm Suom. Jukka Heiskanen | N84.2

CLAUDIA GRAY

Star Wars Uljas tasavalta. Pudonnut tähti

Jedien valo saa vastaansa suuren pimeyden, joka uhkaa sammuttaa sen kokonaan.

Onko Uljas tasavalta tullut tiensä päähän?

Star Wars:

The High Republic. The Fallen Star Suom. Jukka Heiskanen | N84.2

EAN e-kirja: 9789520448479

EAN äänikirja: 9789520448486

STAR WARS Mandalorian. Ystäviä ja vihollisia.

LUEN ITSE

Tunnetko jo Mandon ja salaperäisen vihreän lapsen? Tervetuloa Mandalorianin kiehtovaan maailmaan!

Julkaisu: Syyskuu | Star Wars:

The Mandalorian. Allies & Enemies

Suom. Antti Hulkkonen | L85.2 | 40 s.

Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520455804

EAN e-kirja: 9789520455811

EAN äänikirja: 9789520455828

STAR WARS © & ™ LUCASFILM LTD.
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 145

Leijonat

LUEN ITSE 1

Helppolukuinen tavutettu tietopaketti lukemaan opetteleville!

Julkaisu: Heinäkuu | Reader 1

Lions | Suom. Sari Kumpulainen

L58 | 40 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN: 9789520451479

EAN e-kirja: 9789520451608

LUE JA TUTKI MAAILMAA!

Koralliriutat

LUEN ITSE 2

Helppolukuinen tietopaketti lukemaan oppineille!

Julkaisu: Heinäkuu | Reader 2 Coral Reefs

Suom. Sari Kumpulainen | L56 | 40 s.

Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520451486

EAN e-kirja: 9789520451615

Mars

LUEN ITSE 3

Helppolukuinen tietopaketti sujuvasti lukeville!

Julkaisu: Heinäkuu | Reader 3

Mars | Suom. Sari Kumpulainen

L52 | 56 s. | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520451493

EAN e-kirja: 9789520451592

Koe maailma

NATIONAL GEOGRAPHIC –LAURA MARSH NATIONAL GEOGRAPHIC –ELIZABETH CARNEY NATIONAL GEOGRAPHIC –KRISTIN BAIRD RATTINI
146

SALAPERÄISIÄ VIHJEITÄ, VAARALLISIA SEIKKAILUJA JA TIETEELLISIÄ LÄPIMURTOJA!

TRUDI TRUEIT

Explorer Academy 4. Tähtidyynit

Tähtidyynit on tutkimusmatkailijoiden koulusta, Explorer Academysta, kertovan suositun romaanisarjan neljäs osa. Sarjaa ovat inspiroineet todelliset National Geographicin tutkimusmatkailijat!

Cruz, Sailor, Emmett, Bryndis ja muut akatemian tutkimusmatkailijat seilaavat Orion-aluksella kohti Afrikkaa. He suorittavat merellä haastavia opintoja, ja Cruzin äidin jättämä vihje vie ystävykset vaaralliselle seikkailulle keskelle autiomaata. Nebula yrittää sinnikkäästi saada haluamansa eikä jätä Cruzia rauhaan. Eräs tieteellinen läpimurto antaa Cruzille vilauksen hänen menneisyydestään mutta paljastaa samalla hänen tulevaisuudestaan enemmän kuin hän oikeastaan edes haluaa tietää.

Julkaisu: Marraskuu | Explorer Academy 4. Star Dunes | Suom. Jouko Ruokosenmäki | L84.2 | 216 s. | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520453657

EAN e-kirja: 9789520453664 | EAN äänikirja: 9789520453671

ZONEVD ÄÄNIKIRJAN LUKIJANA

NATIONAL GEOGRAPHICIN HELLYTTÄVIÄ TOSITARINOITA ELÄIMISTÄ!

GEOGRAPHIC 5 minuutin eläintarinoita

NATIONAL

Kokoelman kahdessatoista sopivan mittaisessa tarinassa seikkailevat tosielämän sankarit: ihastuttavat eläimet.

Tarinoissa tutustut esimerkiksi pandoihin, pingviineihin ja vompatteihin ja kuulet, kuinka eläimiä suojellaan ja hoidetaan. Kertomukset sulattavat eläinten ystävien sydämet!

Julkaisu: Marraskuu | National Geographic. 5-Minute Baby Animal Stories

Suom. Sari Kumpulainen | L58 | 208 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520454418

EAN e-kirja: 9789520454425 | EAN äänikirja: 9789520454432

kanssamme!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 147

Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa ilkein?

JÄNNITTÄVÄ, VAIHTOEHTOINEN TULKINTA TUTUSTA TARINASTA TEMPAA MUKAANSA.

MITÄ JOS LUMIKIN PAHA ÄITIPUOLI MYRKYTTIKIN PRINSSIN?

Rakastetun kuningattaren kuolemasta asti Lumikin paha äitipuoli on hallinnut valtakuntaa kovin ottein ja Lumikki on parhaansa mukaan yrittänyt pysyä poissa tieltä. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun taikapeili vakuuttaa äitipuolelle, että Lumikista on päästävä eroon. Metsästäjä saa käskyn tappaa prinsessan, mutta hän päästää Lumikin pakoon. Lumikki löytää turvapaikan seitsemän kääpiön luota ja saa ystävälliseltä prinssiltä uutta tietoa vanhempiensa kohtalosta. Hän tajuaa olevansa valtakunnan asukkaiden ainoa toivo, mutta kuinka voi uhmata vihollista, joka näkee peilistään kaikkialle ja uhkaa kaikkea, mikä Lumikille on tärkeää?

Julkaisu: Marraskuu | Mirror, Mirror. Twisted Tales | Suom. Susanna Hirvikorpi | N84.2 | 384 s. Ikäryhmä: 12+ | EAN: 9789520453466 | EAN e-kirja: 9789520453473 EAN äänikirja: 9789520453480

JEN CALONITA – DISNEY Älä
kerro, kuvastin TWISTED TALES
148

POKKARIT

HEINÄKUU

Paperipalatsi

Paperipalatsi on raastava ja lumoava romaani intohimosta, rakkaudesta, pelosta ja perheiden tuhoavista salaisuuksista. Cape Codin luonto ja täyttymättömän rakkauden kuvaus luovat tenhoavan tunnelman, joka pitää lukijan otteessaan viimeiselle sivulle.

The Paper Palace

Suom. Tuulia Tipa

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520452551

Vihreän lohikäärmeen risteys

Vihreän lohikäärmeen risteys on nuortenjännäri menetyksestä ja ystävyyden voimasta. Asioista, joita ei haluta paljastaa aikuisille. Maailmasta, jossa pelko ja toivo kietoutuvat toisiinsa, eikä kukaan lopulta pärjää yksin.

"Oletpa nuori tai kypsempi lukija, tähän kirjaan kannattaa tarttua!"

– Amman lukuhetki -blogi

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452568

VEERA NIEMINEN

Kottikärrykaruselli

Humoristinen romaani hevosmaailmasta ja vähän ihmistenkin. Suursuositun Avioliittosimulaattorin tekijä osuu taas ytimeen kuin kavionpotku!

"Maha hytkyy kuin olisi hevosen selässä tämän ravatessa. Veera Niemisen uutuuskirja todella naurattaa." – Me Naiset

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452575

KAARI UTRIO

Karjalan kruunu

HALVAST 2

Anna Eilifintytär on vastarakennetun

Hämeen linnan linnanpäällikön ainoa tytär. Lupaamalla mahtavat myötäjäiset isä saa hänet tyrkytettyä vaimoksi Haukan rikkaaseen kauppiassukuun. Siitä alkaa vasta 12-vuotiaan Annan nöyryytysten tie.

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452582

MIRANDA COWLEY HELLER LEENA LEHTOLAINEN
149 POKKARIT

New York Times -bestseller. Tuttu myös Netflix-sarjana Maid Stephanie Landin raastava ja omakohtainen tarina vuosista, joina hän siivosi Yhdysvaltain yläluokan koteja ja seurasi hiljaa sivusta asiakkaidensa voittoja, tragedioita ja syvimpiä salaisuuksia.

Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive Suom. Markus Juslin

T99.1 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452599

Max Seeckin romaani on äärimmilleen viritetty psykologinen trilleri. Se on kertomus muistoista jotka eivät päästä otteestaan, ja teoista jotka voi sovittaa vain kuolema.

"Kun on kerran aloittanut, ei Loukkoa malta jättää kesken."

– Kansan Uutiset

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520452605

Amerikkalaiset

sarjamurhaajat

Totuus on tarua hyytävämpää. 1900luvun jälkipuoliskolla Yhdysvalloissa koettiin ennennäkemätön sarjamurhien aalto. Miten ilmiö on selitettävissä, ja miksi se on sittemmin – toivon mukaan pysyvästi – laantunut?

American Serial Killers: The Epidemic Years 1950–2000

Suom. Lauri Sallamo, Heidi Tihveräinen

T30.16 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520452612

Kesytön liekki

Minne paeta tulta, joka roihuaa sisälläsi? Romanttinen mysteeriromaani Fiskarsin ja Mustion ruukkien alkuajoista. Nuori Maria etsii tulipalojen sytyttäjää. Entä kuka taltuttaisi liekin Marian sydämestä?

"Rehevänä soljuva kerronta tempaa lukijansa aikamatkalle Suomen teollisen kehityksen alkulähteille." – Seura

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452629

Etsintäkuulutus

Tosirakkaus ei ole kuollut – se on vain vähän myöhässä tänä aamuna. Raikas ja kepeä romanttinen tarina satunnaisista kohtaamisista ja tosirakkauden voimasta. Täydellinen kesälomakirja Beth O’Learyn ja Jenny Colganin hengessä!

Our Stop Suom. Laura Liimatainen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452636

STEPHANIE LAND Palveluksessanne MAX SEECK Loukko JESSICA NIEMI 4 PETER VRONSKY KRISTIINA VUORI LAURA JANE WILLIAMS
150
ELOKUU

MIKA AALTOLA

Mihin menet Suomi?

Tärkeä ajankohtainen puheenvuoro

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

sekä Euroopan ja erityisesti Suomen ja Pohjolan turvallisuustilanteesta.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika

Aaltola valottaa kirjassaan tilanteen taustoja sekä Suomen turvallisuuspoliittisia näköaloja ja lähitulevaisuuden toimintavaihtoehtoja.

T32.52 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520456214

MARIA ADOLFSSON

Syöksyvirtaus

DOGGERLAND 5

Doggerland on dekkarimaailman kiinnostavin matkakohde! Suolaisenmakeaa murhaviihdettä tarjoilevan Doggerland-sarjan viidennessä osassa suosikkikomisario on rituaalimurhaajan jäljillä.

Fallvind

Suom. Terhi Vartia

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456290

LARS KEPLER

Hämähäkki

JOONA LINNA 9

Saga Bauer palaa Joona Linnan rinnalle sarjan yhdeksännessä

osassa. Vastaansa Joona ja Saga saavat julman sarjamurhaajan, jolla tuntuu olevan heihin kumpaankin pelottava kytkös.

Spindeln

Suom. Terhi Vartia

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520456306

JUSSI MARTTILA

Pimeä kuilu

AURAJOKI 2

Rikosten joki virtaa läpi kaupungin. Kylmäverinen murhaaja saalistaa nuoria turvapaikanhakijoita. Yksityisetsivä Janatuinen palaa kehiin. Kovaksikeitetty dekkari paljastaa Turun raadollisen puolen.

"Kunnianosoitus vanhoille yksityisetsivätarinoille." – Keskisuomalainen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456320

LAURI NUMMENMAA

Pahuus

IHMISLUONNON PIMEÄ PUOLI

Miksi ihminen tekee pahaa?

Uraauurtava teos kertoo siitä, miksi osa meistä luisuu arkipäiväisestä pahanteosta rikollisuuden ja väkivallan poluille.

T14.1 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520456313

JULIA QUINN

Bridgerton:

Väärä sulhanen

BRIDGERTON 8

Gregory Bridgerton on sisarussarjansa viimeinen naimaton jäsen, ja hän on valmis rakastumaan.

Suorastaan päätä pahkaa. Romanttisen pukudraaman huippusarja on suurmenestys myös Netflixissä!

On the Way to the Wedding

Suom. Siiri Hornsby

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520442491

SYYSKUU 151 POKKARIT

LOKAKUU

CASEY MCQUISTON

Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä

Mitä tapahtuu, kun Yhdysvaltain presidentin poika ja Englannin prinssi rakastuvat? Modernin romanssikirjallisuuden uusi tähti Casey McQuiston on kirjoittanut vuosikymmenen herkullisimman rakkaustarinan!

Red, White And Royal Blue Suom. Johanna Auranheimo

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520456375

Rikospoliisin silmin

Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi valottaa vakavia rikosja onnettomuustapauksia poliisin näkökulmasta. Miten tutkinta eteni, miten ratkaisu löytyi? Mikä rikokseen johti, ja millaiset olivat seuraukset?

"Rikospoliisin silmin on elämäkerrallinen teos, joka väistää true crimen syntejä. Hänen tekstinsä on sujuvaa ja miellyttävää. Rikospoliisin silmin on hyvä kirja." – Kirjavinkit

T99.1 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456382

MARRASKUU

NINNI SCHULMAN

Juhlimaan tulkaa

HAGFORS 7

Ninni Schulmanin suosittu sarja

toimittaja Magdalena Hanssonista ja pikkukaupungin poliiseista päättyy tarinaan haavoittuvuudesta, katumuksesta ja elämästä, joka perustuu valheille.

"Parasta dekkariviihdettä."

–Skånska Dagbladet

Dagen är kommen | Suom. Iina Quist

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520456399

KARIN SMIRNOFF

Sitten menin kotiin

JANA KIPPO 3

Karin Smirnoffin kuohuttavan romaanisarjan ihmiskuvaus on yhtä armotonta kuin pohjoisen karu luonto. Sarjan päätösosa solmii Jana Kipon elämän langat yhteen.

"Ruotsi on nyt saanut oman syntisen laulunsa liki 60 vuoden viiveellä, ja siis naisnäkökulmasta.” – Helsingin Sanomat

Sen for jag hem | Suom. Outi Menna

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520456405

24 yötä jouluun

Joulun kovin paketti dekkareiden ystäville. Kotimaisen rikoskirjallisuuden kärkikaartin 24 kylmäävää jännitystarinaa.

Kirjoittajat: Marja Aarnipuro, Markus

Ahonen, Elina Backman, Tapani Bagge, Patricia G. Bertényi, Jari Järvelä, Lauri Kemppainen, Joona Keskitalo, JP Koskinen, Saija Kuusela, Matti Laine, Leena Lehtolainen, Tuire Malmstedt, Max Manner, Kale Puonti, Liina Putkonen, Matti Remes, Markku Ropponen, Christian Rönnbacka, Miina Supinen, Pauliina Susi, Arttu Tuominen, Vera Vala, Heikki Valkama

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456467

NIKO RANTSI
152

ANNIE DARLING

Ylpeyttä ja ennakkoluuloa

Bloomsburyn kirjakaupassa

BLOOMSBURYN KIRJAKAUPPA 2

Ihastuttavan Bloomsburyn kirjakauppa -sarjan toinen osa! Introvertti kirjakauppias Verity Love ajautuu feikkisuhteeseen, jossa on vain yksi sääntö: rakastua ei saa.

"Nappivalinta kaikille, jotka rakastavat kirjakauppoja tai rakkautta.” – RED

True Love at the Lonely Hearts Bookshop

Suom. Saara Pääkkönen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456450

JOULU ULLTUNASSA 1

Paronin joulutanssiaisten lähestyessä Mollbergan kartanossa leijailee makeisten tuoksun lisäksi odottamattomia tunteita. Vastustamattoman romanttinen periodidraama 1800luvun Ruotsista on kuin tehty Brontën siskosten ja Bridgertonin faneille. Jul i krinolin

Suom. Nina Mäki-Kihniä

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456504

JOULUKUU

RAGNAR JÓNASSON Lumisokea

ARI THOR 1

Lumisokea on nerokas suljetun tilan mysteeri, jossa lukittujen ovien tilalla on lumen vangiksi jäänyt kylä. Ari Thor etsii murhaajaa kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa, mutta kukaan ei luota kehenkään.

Snjóblinda

Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456511

KAARI UTRIO

Rautalilja

Rakastetun Kaari Utrion Rautalilja on kutkuttavan kiehtova kuvaus 1800luvun kyläyhteisöstä, jonka ahneus ja intohimo saavat hetkessä sekaisin.

"Minua ei ennen kiinnostanut historia, mutta tilanne muuttui, kun luin Kaari Utrion Rautalilja ­kirjan. Se herätti minussa aivan uudenlaisen innostuksen historiaa kohtaan."

– Kristiina Mäkelä, Pirkka

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520454326

Lumimyrsky

ULVÖNIN MURHAT 2

Ihmissuhdevetoisen Ulvönin murhat -sarjan toinen osa on draamatrilleri, jossa hyytävä talviyö muuttaa Svenssonin perheen elämän lopullisesti.

"Tunnelmallista jännitystä Maria Adolfssonin ja Håkan Nesserin ystäville!" – Canelo Crime

I mörkret | Suom. Terhi Vartia

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456528

AMANDA HELLBERG Krinoliinijoulu LINA AREKLEW
153 POKKARIT

Kivikehä

RUTH GALLOWAY 11

Mystinen kehä marskimaalla, ihmisluut, rikokset ja rakkaus. Suosikkiarkeologista kertovan sarjan yhdestoista osa palaa sinne, mistä kaikki alkoi.

The Stone Circle

Suom. Anna Kangasmaa

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456535

KELTAINEN KIRJASTO | POKKARIT

LOKAKUU

KERSTIN EKMAN

Myöhemmin

Hyytävä kasvukertomus! Jamiella ja hänen yksinhuoltajaäidillään on salaisuus: Jamie pystyy kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Kyky on erityisen hyödyllinen siksi, että kuolleet eivät valehtele. Mutta se myös saattaa hänet vaaraan.

Later Suom. Ilkka Rekiaro

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456542

Bridgerton: Ikuisesti yhdessä

BRIDGERTON 9

Bridgerton: Ikuisesti yhdessä kurkistaa rakastettujen henkilöhahmojen elämänvaiheisiin kirjasarjan tapahtumien jälkeen. Yhdeksän hurmaavaa tarinaa vastaavat moniin lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.

The Bridgertons: Happily Ever After Suom. Pia Salo, Siiri Hornsb, Laura Liimatainen, Susanna Hirvikorpi

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520456566

JOULUKUU

Asema 11

Pohjoismaisen rikoskirjallisuuden ylittämätön klassikko. Tapahtui veden äärellä teki rikoskirjallisuudesta laatukirjallisuutta. Se on vaikuttava murhatarina, mutta myös psykologinen romaani muistin petollisuudesta ja eristäytyneen yhteisön valtapeleistä.

Händelser vid vatten

Suom. Oili Suominen

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520456337

Kirsten on vasta lapsi, kun tappava virus saapuu Pohjois-Amerikkaan. 20 vuotta myöhemmin maailma on edelleen rauhaton paikka. Asema 11 kuljettaa lukijaa taiturimaisesti läpi vuosien ja yhteen kietoutuvien ihmiskohtaloiden. Haikea mutta myös hellä tarina ei saa pelkäämään maailmanloppua vaan arvostamaan jokapäiväisen elämän suloa.

Station Eleven

Suom. Aleksi Milonoff

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520456559

ELLY GRIFFITHS STEPHEN KING JULIA QUINN
veden
Tapahtui
äärellä
EMILY ST. JOHN MANDEL
154 POKKARIT
Painotuote 4041 0955 YMPÄRISTÖMERKKI MILJÖMÄRKT Puh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi HARRY POTTER LUKEMISEN TAIKAA
VUOTTA!
JO 25
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.