Tammi syksy 2021

Page 1

UUTUUDET SYK SY 2021

© KELIA ANNE

Amanda Gorman & MUUT SYKSYN KIRJAILIJAT


10

Aistillinen jännitysromaani kielletyn suhteen seurauksista 1640-luvun Turussa

24

Odotettu murhamysteeri juonikoukkujen mestarilta

110

Seikkaile tiedon syövereissä supersuositun tubettajan seurassa!

8

© LARI JÄRNEFELT

Psykologinen esikoisdekkari on täynnä pohjoisen outoa lumoa.

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.....................4 Käännetty kaunokirjallisuus.................... 24 Tietokirjat...................................................... 42 Lasten- ja nuortenkirjat............................ 70 Manga..........................................................125 Pokkarit.......................................................126

2

48

Suomen kansainvälisesti menestyneimmän elokuvaohjaajan Renny Harlinin elämäkerta ilmestyy lokakuussa.


© ISTOCK

K

un tyttäreni oli viisivuotias, uusimme passimme poliisilaitoksella. Olin varautunut jonoon kasallisella kirjoja, jotka levitin odotustilan pöydälle. Kohta huoneessa kaikui pettynyt lapsen huuto: ”Äiti, otit mukaan pelkkää fiktiota. Täällä ei ole yhtään tietokirjaa!”.

Kuluneen vuoden aikana olemme varautuneet koko ajan uusiin muutoksiin.

TULEVAISUUS HALTUUN LUKEMALLA!

Samaan aikaan olemme saaneet iloa, viisautta, lohtua ja tietoa kirjoista. Olemme lukeneet ja kuunnelleet yhdessä ja yksin enemmän kirjoja kuin aikoihin. Erityisesti lastenkirjojen kysyntä on kasvanut kaupoissa, kirjastoissa ja digitaalisilla alustoilla. Kirjojen lukemisen ja kuuntelemisen lisääntyminen onkin valonpilkahdus oudossa ajassamme. Vuoden alussa menehtynyt kirjailija Sinikka Nopola on yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa kirjoittanut poikkeuksellisen merkittävän tuotannon, joka tavoittaa koko ajan enemmän lukijoita: pelkästään viime vuonna 2020 Nopoloiden kirjoja myytiin yhteensä 828 000 kappaletta. Myyntilukuja suurempaa on heidän vaikutuksensa suomalaiseen kulttuuriin – sen arvoa on mahdoton mitata. Lukijoina lapset ja nuoret ovat yhtä monipuolisia kuin me aikuiset ja tähän makujen moninaisuuteen me vastaamme mielellämme. Tuomme Laura Ingalls Wilderin nostalgisen Pieni talo preerialla -sarjan taas lukijoiden ulottuville, olemme mukana suomalaisille rakkaan Muumilaakso-sarjan uusissa seikkailuissa ja luomme joulun myyttiä uudestaan yhdessä Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen jännittävässä Varjotseikkailussa, jonka ensimmäinen osa Helähdys ilmestyy syksyllä. Kannustamme lukijoitamme Joona Leppälän eli ZoneVD:n kanssa maailman ihmeiden tutkimiseen ja luotettavan tiedon löytämiseen. Tuemme murrosiän myllertämiä yhdessä tubekanavistaan tunnetun Elinan ja Tiedenaisten kanssa kirjassa Isosisko. Kaikki muuttuu! Otto Tähkäpään ja Ilpo Rybatzkin tulevaisuuskirjojen avulla lapset saavat työkaluja muuttuvan tulevaisuuden kohtaamiseen. Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisissa runoesitys säteili niin, että se lämmitti pakkastenkin läpi. Lahjakkaan nuoren Amanda Gormanin runo toi toivoa, valoa ja viestin, jonka haluamme välittää myös

I can hear change humming In its loudest, proudest song.

© AAPO HUHTA

suomalaisille lukijoille julkaisemalla hänen runoteoksensa The Hill

We Climb ja lastenkirjan Change Sings.

I don´t fear change coming, And so I sing along. Muutosta ei pidä pelätä – otetaan se haltuun lukemalla!

Saara Tiuraniemi Kustantaja, lasten- ja nuortenkirjallisuus

3


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

© MAREK SABOGAL

MAX SEECK on 35-vuotias kirjailija, joka on tehnyt nopean nousun maailman tunnetuimpien trilleristien joukkoon. Kauna on hänen kuudes romaaninsa.

” SEECKIN MESTARILLINEN AJOITUSKYKY, HUOLELLINEN JUONENKEHITTELY JA TIIVIIT LUVUT YHDISTYVÄT VÄRIKKÄÄKSI, KIVIKOVAKSI TRILLERIKSI.” - BOOKLIST

4


MAX SEECK

Kauna New York Times -bestselleristin järisyttävä uutuus! Max Seeck on tehnyt sen, mihin kukaan suomalainen ei ole pystynyt sitten Waltarin: hän on valloittanut ilmiömäisellä tavalla maailman bestseller-listat Yhdysvalloista Saksaan. Kauna on hengästyttävän nopeatempoinen psykologinen trilleri. Se on kertomus katkeruudesta, kateudesta ja haavoista, jotka eivät koskaan parane. Yritysjohtaja Eliel Rosenström löydetään raa’asti surmattuna Helsingin keskustassa sijaitsevasta asunnostaan. Huoneistoon ei ole murtauduttu, ja ainut johtolanka on olohuoneen lasipöydällä lojuva läjä palapelinpaloja. Rosenströmin yritys on kertonut tuhansia ihmisiä koskevista irtisanomisista vain muutamia päiviä aiemmin. Jessica Niemi on jättäytynyt pois työstään Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä ja keskittySYYSKUU nyt tutkimaan kuolemantapausta, joka tuntuu 450 s. | 84.2 EAN: 9789520431464 omituisella tavalla linkittyvän häneen. Mutta EAN äänikirja: kun Rosenströmin murhasta alkaa paljastua 9789520431488 yhä karmivampia yksityiskohtia, Jessica ei voi EAN e-kirja: vastustaa kiusausta vaan palaa kentälle. 9789520431471

”[ Pahan verkko] on niin täydellinen kokonaisuus kuin kuvitella saattaa. Seeck ei tavoittele uutta kansainvälistä menestystä helpoimman jälkeen, vaan kehittelee rauhallisesti henkilökuvia ja todella onnistunutta juonikuviota, jossa on muutakin itua kuin jännityksellä pelaaminen. Juoni on itse asiassa niin hyvä, monipolvinen ja loppuun asti yllätyksellinen, ettei siitä voi tässä sanoa juuri mitään. Nauttikaa itse.” – Kansan Uutiset

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5


TIHEÄTUNNELMAINEN SULJETUN PAIKAN MYSTEERI! Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

ELOKUU

360 s. | 84.2 EAN: 9789520427726 EAN äänikirja: 9789520427740 EAN e-kirja: 9789520427733

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva LEENA LEHTOLAINEN (s. 1964) tunnetaan Maria Kallio- ja Henkivartija-romaaneistaan. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty 29 kielelle – Yhdysvalloissa vain Jo Nesbø on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija.

6


Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella!

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

© VILLE JUURIKKALA

LEENA LEHTOLAINEN

Ilvesvaara

Räväkkä ja aina toimintaan valmis henkivartija Hilja Ilveskero on jälleen täällä! Henkivartija Hilja Ilveskero palkataan superrikkaiden salaiseen luontolomakeskukseen Itä-Lappiin. Paikan omistaja pelkää pahimman turvallisuusuhan tulevan talon sisältä. Saapuessaan Ilvesvaaraan Hilja saa huomata, ettei kyseessä ole aivan tavallinen kylpylähotelli vaan ylellinen teemapuisto, jonne on pääsy vain kahdeksalla vieraalla kerrallaan ja jossa villieläimet vaeltavat vapaana. Pian paikalle ilmestyy myös miljonääri Aku Rautio. Mies on Hiljalle entuudestaan tuttu, sillä tämä on viettänyt hänen kanssaan yhden kiihkeän yön. Kun Aku sitten katoaa salaperäisesti, jokainen lomakeskuksessa olija joutuu epäilyksen alaiseksi, mukaan lukien Hilja. Miksi Akun vaimo ei tahdo ilmoittaa katoamisesta poliisille? Miksi niin moni Ilvesvaarassa tunsi Akun? Leena Lehtolaisen viides Hilja Ilveskero -romaani on tiheätunnelmainen suljetun paikan mysteeri, joka näyttää, etteivät edes hulppeat puitteet ja uusin teknologia pysty suojelemaan ihmistä arvaamattomalta luonnolta.

LEENA LEHTOLAINEN

Joulupukin suudelma Kaksitoista kutkuttavan jännittävää joulutarinaa yksissä kansissa! Mitä tapahtuu kun Maria Kallio palaa jouluksi kotiseudulleen ja törmää nuoruudenrakkauteensa? Entä kun Hilja Ilveskero vetää päälleen joulupukin varusteet ja alkaa varjostaa henkilökuntaan soluttautuneita myymälävarkaita keskellä tavaratalon jouluruuhkaa?

MARRASKUU

| 200 s. | 84.2 EAN: 9789520433574 EAN äänikirja: 9789520433598 EAN e-kirja: 9789520433581

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7


Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI

ELOKUU

320 s. | 84.2 EAN: 9789520428211 EAN äänikirja: 9789520428235 EAN e-kirja: 9789520428228

ESIKOISDEKKARI

” Sitä on vaikea nimetä. Se on jo täyttänyt vatsan, työntyy sieltä ylös nieluun, leviää sisäelimiin kuin myrkyllinen savu. Siinä vaiheessa, kun se valuu olkapäiden yli käsivarsiin yhtä aikaa lamauttavana ja voimaannuttavana on aika toimia. Raivo, ahdistus, suru. Se on niitä kaikkia.”

8


SAIJA KUUSELA

Katse

Psykologinen dekkari täynnä pohjoisen outoa lumoa Nea Guttorm -sarjan ensimmäinen osa! Ylikonstaapeli Nea Guttorm on jättänyt työnsä keskusrikospoliisin profiloijana Oslossa ja muuttanut pohjoiseen unohtaakseen juuri päättyneen avioliittonsa. Kaupungissa vietettyjen mustasukkaisuuden täyteisten vuosien jälkeen elämä vaatimattomassa kylässä vuonon rannalla ja työ sen pienellä poliisiasemalla tuntuvat juuri siltä, mitä Nea toipuakseen tarvitsee. Mutta kun hyisestä purosta keskeltä metsää löytyy raa’asti tapetun miehen ruumis, tunnelma kylässä kiristyy ja Nea alkaa nähdä asioita, joita muut eivät näe. Auttaako Nean kyky häntä selvittämään rikoksen vai viekö se hänet syvälle pimeään, sinne missä on vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä kuviteltua?

© OTTO VIRTANEN

Saija Kuuselan vahvatunnelmainen esikoisdekkari kuljettaa lukijansa Pohjois-Norjaan, missä mereltä vihmova tuuli piiskaa kasvoja ja ympärillä hehkuvat karun kauniit tunturit. Katse on tarina rakkaudesta, polttavasta intohimosta, petoksesta, kostosta ja jokaisessa meissä asuvasta pimeydestä.

SAIJA KUUSELA (s. 1979) on filosofian tohtori ja biologi, ja hän on opiskellut kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Biologina hänen erityisalaansa ovat metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymykset. Kuusela asuu Jaalassa keskellä metsää satavuotiaassa torpassa lapinporokoiran kanssa ja meditoi ja kulkee metsässä päivittäin. Kesäisin hänen torppansa rantaniityllä laiduntavat lampaat.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9


”MUTTA JOTKUT MEISTÄ OVAT ERILAISIA. JOTKUT EIVÄT NÖYRRY, EIVÄT TAIVU, EIVÄT MURRU.” Kannen suunnittelu: MIKA KETTUNEN

LOKAKUU

380 s. | 84.2 EAN: 9789520425784 EAN äänikirja: 9789520425791 EAN e-kirja: 9789520425821

Kymmenennessä teoksessaan Samettiin kätketty lukijoiden rakastama KRISTIINA VUORI (s. 1967) luo koukuttavan jännitteen, joka saa lukijan ahmimaan sivuja kuumeisena. 1640-luvun Turkuun sijoittuva aistillinen jännitysromaani on tositapahtumien innoittama.

10


© VEIKKO SOMERPURO

KRISTIINA VUORI

Samettiin kätketty Intohimon kiihkeä polte vaatii julman uhrin. Mysteeri kielletyn suhteen seurauksista 1640-luvulla. Kätilö Margareta jäljittää pahantekijää. Mennyt Turku herää aitona eloon väreineen, äänineen ja tuoksuineen. Hyisestä Aurajoesta löytyy samettiin kiedottu mytty, vastasyntynyt. Ylellisestä käärinliinasta päätellen onneton äiti ei ole ollut vailla omantunnontuskia. Nuori kätilö Margareta värvätään jäljittämään pahantekijää, jota odottaa mestauspölkky. Vaan eikö syyllistä pitäisi armahtaa, niin vähäinen on naisen oikeus omaan kehoon ja elämään. Margaretan työ arkenakin vie toisten koteihin, loisteliaiden salien ja savupirttien muilta salattuun yksityisyyteen. Entä Margareta itse? Paljastuuko piinaavan takaa-ajon jatkuessa myös hänen oma salaisuutensa?

Kristiina Vuoren koko tuotanto saatavana äänikirjoina!

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11


© FRANK UNGER

Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

ANN-LUISE BERTELL (s. 1971) on pohjalainen näyttelijä, kirjailija ja ohjaaja sekä Wasa Teaterin johtaja. Hän debytoi runoilijana vuonna 1997. Palkitun Bertellin romaani Oma maa nousi vuoden 2020 Finlandia- ja Runeberg-ehdokkaaksi.

ANN-LUISE BERTELL

Oma maa Finlandia-ehdokkaan väkevä sukukronikka Taidokas sukuromaani Pohjanmaan lakeuksilta työntää juurensa syvälle Elofin elämään, jossa perheen ja perinteiden taakka painaa raskaana harteilla.

TOUKOKUU

Heiman Suom. Vappu Orlov 380 s. | 84.2 EAN: 9789520431266 EAN äänikirja: 9789520431280 EAN e-kirja: 9789520431273

Kimon kylässä Elofin isä kuolee tuberkuloosiin pojan ollessa vain kymmenvuotias. Orvot veljekset saavat ylläpidon isovanhempiensa luota, mutta pelko on jo pesiytynyt Elofin mieleen. Romaani seuraa omista juuristaan ylpeän Elofin elämää ja kasvua mieheksi perinteiden tiukassa puristuksessa. Mikä on sen hinta, jos ei koskaan saa olla oma itsensä? Kaiken keskipisteenä on kotitila, joka punoo yhteen suvun kouriintuntuvat tarinat ensimmäisestä maailmansodasta 1980-luvulle saakka.

”Oma maa on vangitseva ja juureva tarina, joka vie meidät neljän sukupolven läpi Pohjanmaan avarassa maisemassa. Kirjan kieli on tarkkaa, mutta eleetöntä, sen ihmiset kipuilevat oman olemisensa ja muiden toiveiden ristipaineessa.” – Finlandia-raati ”Henkilöhahmojen psykologian kuvaus on Omassa maassa kauttaaltaan loistavaa.” – HS

12


© MARJAANA MALKAMÄKI

Kannen suunnittelu: MIKA KETTUNEN

PIRJO TUOMINEN

Ylpeät purjeet Värikäs romaani suomalaisten kohtaloista 1800-luvun Alaskassa

HEINÄKUU

300 s. | 84.2 EAN: 9789520428129 EAN äänikirja: 9789520424602 EAN e-kirja: 9789520428150

Nelikymmenvuotisen kirjailijanuransa aikana PIRJO TUOMINEN on julkaissut yli viisikymmentä teosta, joista suurin osa on historiallisia romaaneja, ja lukijoiden iloksi lisää on tulossa.

1800-luvun alun Alaskaa johtaa suomalainen kenraalikuvernööri. Leveämmän leivän – tai rakkauden – perässä sinne suuntaa myös suuri joukko kuvernöörin maanmiehiä. Heidän joukossaan nuori ja kaunis Katarina. Rakastetun romaanin odotettu uusintapainos. Katarinan tie on kulkenut Suomesta Alaskaan ja sieltä kultakuumeen hullaannuttamaan Kaliforniaan. Nyt hän on nuori leski ja kauppahuoneen perijä. Mutta kohtalolla on vielä varattuna hänelle paljon: Katarina lähtee kauas Siperiaan etsimään vanhempiaan ja kohtaa matkalla uuden rakkauden. Pirjo Tuominen piirtää värikylläisen kuvan yhdestä historiamme vähemmän tunnetusta vaiheesta ja herättää henkiin Alaskassa tuolloin seikkailleet ihmiset. Ylpeät purjeet jatkaa Villien vesien tarinaa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

ANNI IHLBERG (s. 1995) on espoolais-

ANNI IHLBERG

Ilonpilaaja Esikoisromaani naiseuden ahtaasta määritelmästä sekä siihen sopimattoman ihmisen osasta

ESIKOISROMAANI

lähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen opiskelija Teatterikorkeakoulusta. Jalkapalloa harrastava Ihlberg on taideopiskelujen ja kirjoittamisen lisäksi työskennellyt lasten ja nuorten kanssa. Ilonpilaaja on hänen esikoisromaaninsa.

Ilonpilaaja on 2000-luvun kasvutarina tyttöjen ja poikien joukkueisiin jakautuneesta maailmasta sekä siitä, kuinka nuoriin naisiin kohdistuvat odotukset voivat musertaa, jos niihin ei onnistu vastaamaan.

SYYSKUU

260 s. | 84.2 EAN: 9789520431549 EAN äänikirja: 9789520431563 EAN e-kirja: 9789520431556

Lotta on vääränlainen. Tappeluihin ajautuva tunnekimppu on kaukana säyseästä lettipäästä, joka hyvää koulua käyvän tytön tulisi olla. Vain jalkapallokentältä löytyy hetkeksi vapaus ja lupa näyttää sellaisiakin tunteita, jotka muuten pitää piilottaa. Vuosien varrella ahdistus kasvaa, sillä jopa taidekouluissa muiden toiveet ja katseet määrittävät nuorten naisten elämää. Lopulta viha kääntyy sisäänpäin ja saa niin kehon kuin mielenkin oireilemaan. Uuden, omaäänisen tekijän romaani kuvaa tarkasti ja aidosti sukupuolittunutta koulumaailmaa, sisäistettyä naisvihaa sekä aikuiseksi kasvamisen vaikeutta. Nuoren kirjailijan kirkas katse paljastaa, kuinka rajattu nuoren naisen rooli yhä tänäkin päivänä on.

14


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN, RIINA TANSKANEN

KASHMEERA LOKUGE, HYPPE SALMI

Ilmatilaa Säästääkö bodycountia vai päästääkö alfanaaras irti, kas siinäpä pulma. LOKAKUU

240 s. | 84.2 EAN: 9789520432102 EAN äänikirja: 9789520432126 EAN e-kirja: 9789520432119

KASMEERA LOKUGE (s. 1994) syntyi Sri Lankassa ja muutti Suomeen 12-vuotiaana. Hän on AMK-opiskelija ja työskentelee myyntityön parissa. HYPPE SALMI (s. 1966) työskentelee vastaavana tuottajana Yle Draamassa nuorille aikuisille suunnattujen sisältöjen kehitystyössä. Salmi julkaisi esikoisromaaninsa Aaltoja ja asiattomuuksia vuonna 2019. Näiden kahden naisen Instagramissa alkanut tuttavuus herätti ajatuksen yhteisestä romaanista, jossa ulkopuolisuuden tunne kuvattaisiin nuoren maahanmuuttajanaisen näkökulmasta.

”Sen kaiken oppii huomaamaan. Miten jengi varoo katsomasta sua ja miten ne vetäytyy vaistomaisesti aavistuksen kauemmaks sun ilmatilasta. Se ahdistaa välillä niin et happi loppuu.” Ilmatilaa on kaunistelemattoman suorapuheinen romaani siitä, millaista on elää nuorena naisena maailmassa, jossa tuntee olevansa vääränlainen. Shehani elää paskinta aikaa ikinä. Ei auta, vaikka hän on nuori, kuuma ja vapailla markkinoilla. Tinder-treffit tarjoavat pettymyksiä ja opinnot jumittavat rankasti. Shehani on jämähtänyt osa-aikatyöhön aspana ja joutuu kerta toisensa jälkeen huomaamaan, ettei mikään määrä työtä takaa hyväksyntää, jos syntymäpaikka ei ole Suomi. Vanhemmatkin vain kiristävät ruuvia: Sri Lankassa asuva Amma kyselee, eikö olisi jo aika miettiä naimisiinmenoa, ja länsimaistunut faija painostaa menestymään ja tylyttää epäonnistumisista. Odotusten ristipaineissa Shehani itse kärsii kevätkiimasta ja käy taistelua sen välillä, säästäisikö bodycountia vai päästäisikö alfanaaraan itsessään irti.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15


ESIKOISROMAANI

VILLE JAAKO

Länsikairan koltiaiset Törkeän hauska roadromaani jänkältä!

SYYSKUU

300 s. | 84.2 EAN: 9789520429751 EAN äänikirja: 9789520429775 EAN e-kirja: 9789520429768

16

Neljä työtöntä nuortamiestä Lapin Kolarista. Pakettiauto, moottorikelkka ja arpa, joka voi muuttaa kaiken. Ville Jaakon esikoisromaani on hykerryttävä kuvaus syrjäkylien miehistä, joilla onni on harvemmin myötä sen paremmin nais- kuin muissakaan asioissa. Kun humalainen Toni tarttuu autonrattiin, alkaa matka, jonka aikana Voitto, Heikki ja Osku joutuvat perimmäisten kysymysten äärelle. Miten toipua siitä, että tyttöystävä otti ja lähti jääkiekkoilijan matkaan? Miten muuttaa kassavirraksi pakonomainen tarve iskeä naisia? Miten välttää käymästä Pellon puolella baarissa, koska turpakeikkahan siitä tulee? Ville Jaakon räävitön kertomus esittelee lukijoilleen Länsi-Lapin rakastettavimmat koltiaiset, joiden edesottamuksia seuratessa ei aina tiedä, pitäisikö itkeä myötätunnosta vai nauraa myötähäpeästä. Länsikairan koltiaiset kuvaa lämpimän humoristisesti pikkupaikkakunnalle jääneitä miehiä, joilla ei ole työtä, naista eikä rahaa – mutta ongelmia niidenkin edestä.

© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: JOONAS RINTA-KANTO

VILLE JAAKO on syntynyt Kolarissa vuonna 1987 ja ajautunut vuosien mittaan etelämmäs. Nykyisin hän asuu Helsingissä. Jaako on opiskellut teologiaa Helsingin yliopistossa ja työskennellyt viestinnän asiantuntijana. Länsikairan koltiaiset on hänen esikoisromaaninsa.


© JEPPE TUOMAINEN

Kannen suunnittelu: JANNE HARJU

KALLE ISOKALLIO on kirjoittanut yli 20 veijariromaania. Hänet tunnetaan myös suorapuheisena kolumnistina ja kommentaattorina.

KALLE ISOKALLIO

Rauhantekijä Korhonen Löytyykö ratkaisu maailmanrauhaan savolaiselta konepajalta?

SYYSKUU

280 s. | 84.2 EAN: 9789520431433 EAN äänikirja: 9789520431457 EAN e-kirja: 9789520431440

Kalle Isokallion tyylipuhtaassa satiirissa maalaisjärki ja kekseliäisyys voittavat jälleen suhmuroivat poliitikot ja virkamiehet. Kun diplomi-insinööri Jussi Korhosen isä kuolee, savolaiselta pientilalta ponnistanut ja ohjelmistotalossa uransa tehnyt mies on uusien haasteiden edessä: isältä perinnöksi jäänyt konepaja pitäisi hoitaa myyntikuntoon. Jussi asettuu keskelle syvintä Savoa – ja huomaa pian ajautuneensa ajomieheksi paikalliseen hirviporukkaan. Raahattuaan aikansa kaadettuja hirviä tiettömien taipaleiden takaa Jussi päättää löytää helpomman tavan hoitaa homma. Hän kehittää telaketjuilla varustetun robottimönkijän, joka noutaa ruhot yhdellä kännykän painalluksella pahimmastakin ryteiköstä, ja tulee siinä sivussa kenties ratkaisseeksi paitsi konepajan ongelmat myös maailman konfliktit.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17


© PETRI ARTTURI ASIKAINEN

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

HEIKKI VALKAMA

HEIKKI VALKAMA

Yakuzan kosto Yakuza haluaa kokin pään vadille.

(s. 1975) on teeveestä tuttu Ylen uutisten toimittaja. Hän on myös japanilaisen kulttuurin monipuolinen asiantuntija ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Valkama tuntee yakuzan omakohtaisesti: pikkukaupungin yakuzapomo olisi halunnut liittää Japanissa asuneen lukioikäisen Heikin perheeseensä. Huippukokki Riku Mäen esitellyt Pallokala (2017) palkittiin Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla ja sai Kirja à la Carte -palkinnon.

Suomalaiskokki Riku Mäki on työntänyt lusikkansa väärään soppaan ja joutuu tulilinjalle. Heikki Valkaman leppoisissa dekkareissa kukoistaa japanilainen kulttuuri. Käynnissä on järjestäytyneen rikollisuuden sisäinen sota. Johtavan ryhmittymän uuden pomon tappolistalla on muitakin kuin yakuzajohtajia: se poliisi ja suomalainen kokki.

HEINÄKUU

270 s. | 84.2 EAN: 9789520427979 EAN äänikirja: 9789520428013 EAN e-kirja: 9789520428020

18

Riku Mäki on toteuttanut unelmansa: perustanut ravintolan Tokioon. Nyt hän perehtyy Japanin 74 ruokasesonkiin, odottelee tyttöystäväänsä ja antaa treffivinkkejä ylitarkastaja Matsuzakalle, joka koettaa ottaa rennosti. Kun idylli särkyy, se räjähtää kunnolla.

Yakuzan kosto on neljäs Riku Mäki -romaani. Se on matka syvälle Japanin sydämeen, arjen kerrostumiin, joita matkaaja paikan päälläkään harvoin näkee.


Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

VEERA VAAHTERA (s. 1979) on kirjailija Pauliina Vanhatalon viihteellinen alter ego. Kriitikoiden ylistämä ja lukijoiden rakastama Vanhatalo on saanut kiitosta myös omaelämäkerrallisista teoksistaan. Vaihteeksi vapaalla on Vaahteran seitsemäs romaani.

HEINÄKUU

| 240 s. | 84.2 EAN: 9789520428174 EAN äänikirja: 9789520428198 EAN e-kirja: 9789520428181

© MAIJU POHJANHEIMO

VEERA VAAHTERA

Vaihteeksi vapaalla Kun sarjaseurustelija opettelee elämään yksin, muutama harha-askel kuulunee asiaan? Herkullisen samaistuttava hyvän mielen romaani parisuhteen päättymisestä, yksin elämisen sankarillisesta taidosta ja itsensä uudelleen löytämisestä.

Unnalla on aina ollut paikka jonkun kainalossa. Jerestä erottuaan hän on ensi kertaa omillaan, ja se sattuu. Parasta eroamisessa on se, ettei sitä tarvitse tehdä uudestaan! Sinkun arjessa riittää opettelemista vannoutuneelle parisuhdeihmiselle, mutta Unna on päättänyt pärjätä. Jos yksinäinen loppuelämä tuntuukin ajatuksena liian pelottavalta, eikö kuka tahansa aikuinen nainen sentään kykene viettämään hetken itsekseen? Kun kukaan ei ole katsomassa, saa syödä, sisustaa ja somettaa niin kuin tahtoo. Mikä tärkeintä, on kerrankin aikaa käsitellä eron nostattamat tunteet ennen kuin rakkaus vie taas mukanaan.

Vaihteeksi vapaalla kertoo naisen elämän kipeistäkin käänteistä vastustamattoman hauskasti ja lämpimästi.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19


© MARKKO TAINA

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

JARI JÄRVELÄ (s. 1966)

JARI JÄRVELÄ

Aino A. Alvar Aallon jakkara tutisee!

SYYSKUU

370 s. | 84.2 EAN: 9789520431402 EAN äänikirja: 9789520431426 EAN e-kirja: 9789520431419

20

jatkaa kiitetystä Klikistä eteenpäin ja lisää kierroksia. Aino A. on hatunnosto suurmiehen varjoon jääneelle vaatimattomalle, poikkeuksellisen taidokkaalle naiselle. Kirjailija on jälleen tehnyt kotiläksynsä, tuntee historiallisen aiheensa läpikotaisin ja sukeltaa syvemmälle, fiktion paljastavalle puolelle.

Provosoiva ja leikittelevä elämäkertaromaani Aino Aallosta, naisesta ikonin takana. Se haastaa kultinomaisen ihailun, jossa Alvar Aalto yhä paistattelee. Nykyisin puhutaan jo paljon Alvar ja Aino Aallon yhteistyöstä, muttei juurikaan vaimosta, joka sai kärsiä miehen naissutinoista ja huomionhakuisesta törttöilystä. Aikakausi oli miesten, ja Ainon odotettiin suunnittelevan jotain vähäpätöistä ja söpöä. Montako maineikasta suunnittelutyötä Aino lopulta teki, mutta Alvar omi? Jari Järvelä pureutuu asiaan Ainon silmin.

Aino A. on riemastuttava ajatusleikki, joka sekoittaa faktaa ja fiktiota niin hyvin, ettei yhtä erota toisesta.


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

RIINA KATAJAVUORI (s. 1968) on hel-

RIINA KATAJAVUORI

Kypros Miellyttävää lentoa!

sinkiläinen runoilija ja kirjailija. Hänen runojaan on käännetty noin kolmellekymmenelle kielelle. Katajavuoren viimeisimmät aikuisille kirjoitetut teokset ovat romaani Wenla Männistö (2014) ja runokokoelma Maailma tuulenkaatama (2018).

Kypros on mietteliäs romaani kirjallisuusmaailman sisältä ja kansainvälisen festivaalin tuoksinasta. Kuinka kauas pitää matkustaa virikkeitä saadakseen tai nähdäkseen lähelle? Suomalainen kirjailija Raita on saapunut runofestivaalille Kyprokselle. Onhan maisemanvaihdos taiteilijalle elinehto, joka pitää valppaana. Värikkäät työmatkat ovat aina olleet olennainen osa Raitan uraa, mutta nyt jokin kalvaa.

ELOKUU

260 s. | 84.2 EAN: 9789520428242 EAN äänikirja: 9789520428266 EAN e-kirja: 9789520428259

Jaetulla saarella Raita seurustelee runoilijoiden kanssa, kompastuu kulttuurieroihin, käy hammamissa ja sorvaa palkintopuhetta. Samalla hän muistelee eri runoreissujaan ympäri maailmaa ja tekee merkkipäivänsä aattona eräänlaista välitilinpäätöstä. Jos kutsumusammatti on mennyt suorittamiseksi, mitä jää jäljelle? Riina Katajavuori pohtii romaanissaan luovuuden ehtoja, vierauden kokemusta ja poeettojen hämmentäviä kohtaamisia.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

JANNE HOLMSTRÖM (s. 1982) on helsinkiläinen esikoisrunoilija ja leipurimestari. Hän on harrastanut melkein koko elämänsä kestävyysjuoksua, ja hänelle sanat syntyvät askelista. Hänen kirjallisia innoittajiaan ovat Lauri Viita, Lasse Virén ja Charles Chaplin.

JANNE HOLMSTRÖM

Kauan sitten hukkunut Surullisen kaunis esikoiskokoelma sotalapsesta ja arvoituksellisesta hylystä

Nuori poika viedään kymmenientuhansien kohtalotoveireidensa tapaan

ELOKUU

”Mutta suuri osa hylyistä raahautuu sosiaalitoimistoon ja täyttää lomakkeen väärin. Juo automaatista ilmaista vettä ja tuntee hukkuvansa. Hylky ei ole milloinkaan käynyt yhtä syvällä. Pian se siirtyy leipäjonoon ja alkaa odottaa. Odottaa. Ja huomaa sitten jonon jatkuvan jälleen seuraavan päivän jonona.”

90 s. | 82.2 EAN: 9789520427757 EAN e-kirja: 9789520427771

22

ESIKOISTEOS

sotaa pakoon Itämeren yli. Poika palaa, mutta osa sielusta haaksirikkoutuu loppuiäksi. Kirjoittajan oman isoisän tarinasta inspiroitunut kokoelma kasvaa runo runolta kiehtovaksi kokonaisuudeksi siitä, mikä ihmisen pitää elämässä pinnalla, mikä häntä vetää syvyyksiin. Hylky ja haaksirikko muuntautuvat monimielisiksi vertauskuviksi elämän karikoiden väistämisestä ja saaduista kolhuista, sisäisistä ja ulkoisista. Ihmisten hylyt elävät arkeaan kaupungin kaduilla, liikennevälineissä, perheissä, kaikkialla. Janne Holmström astelee suomalaiseen nykyrunouteen kiehtovan omaäänisesti ja tunteikkaasti.


EEVA-LIISA MANNERIN SYNTYMÄSTÄ 100 VUOTTA

EEVA-LIISA MANNER

Kirkas, hämärä, kirkas KOOTUT RUNOT

Suomalaisen modernismin uranuurtajan kootut runot juhlalaitoksena ”Jokainen kevät nostaa silmiini kyynelet ilosta, koska tämä maa on niin kaunis. Järvi on aina uusi ja erilainen, rannoilta kahvinruskea, keskeltä kirkas, se näyttää virtaavan kuin joki, kadoksiin metsiin. Lämpiminä aamuina sen kietoo sumu, Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

sinertävä kuin aamumaito, sateella sen silkki on harmaa. Kirkkaat aamut kohoavat, päivä ja yö vaihtelevat, sade ja kuulas ilma. Vuodenaikojen lähtö ja paluu, lintujen laulu, äänien häipyminen, aamu ja ilta, kevät ja syksy, alati hämmästyttävät minua.”

ELOKUU

600 s. | 82.2 | EAN: 9789520432492

EEVA-LIISA MANNER (1921–1995) on yksi merkittävimmistä sodanjälkeisistä lyyrikoistamme: monipuolinen runoilija, prosaisti, esseisti ja kriitikko. Manner jatkoi runojensa hiomista vielä niiden ilmestyttyä ja teki uusiin painoksiin usein muutoksia. Kirkas, hämärä, kirkas sisältää kaikki Mannerin rakastetut runot ja antaa hyvän kuvan uudelleen kirjoittamisen prosessista, sillä mukana ovat kokoelmien lisäksi myös tehdyt muutokset sekä yksittäisten runojen rinnakkaisversioita. Teoksen on toimittanut ja esipuheen kirjoittanut kirjallisuudentutkija ja Manner-asiantuntija TUULA HÖKKÄ . Elämäkerta, ks. s. 56.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

”JÄNNITYS RÄTISEE JOKAISELLA SIVULLA. LUKIJAA EI PÄÄSTETÄ PIHDEISTÄ.” - LE FIGARO

ELOKUU

L’enigme de la chambre 622 Suom. Kira Poutanen 580 s. | 84.2 EAN: 9789520427276 EAN äänikirja: 9789520427290 EAN e-kirja: 9789520427283

24


© DICK DICKINSON PHOTOGRAPHY

JOËL DICKER

Huoneen 622 arvoitus Salaisuus luksushotellissa – murhamysteeri juonikoukkujen mestarilta! Palatsimainen hotelli Alppien katveessa, salaperäinen huone, Geneven pankkien kunnianarvoisat salit, taistelu rahasta, vallasta ja rakkaudesta. Joël Dicker kirjoittaa aikamme koukuttavinta jännitysviihdettä. Kirjailija nimeltä Joël saapuu Verbieriin Sveitsin Alpeille aikeenaan lomailla ja unohtaa rakkaushuolet. Vanhassa luksushotellissa hän huomaa, että huone numero 622 puuttuu kokonaan. Miksi? Joël ja samassa hotellissa asuva nuori nainen päättävät selvittää mysteerin. Pikkuseikasta avautuu Agatha Christie -henkinen salaisuuksien verkko, jonka käänteet johtavat Sveitsin raharikkaiden suljettuun maailmaan, kätkettyihin salaisuuksiin ja lopulta murhaan. Menestyskirjailija punoo labyrinttimaiseen, henkeäsalpaavaan juoneen oman henkilöhistoriansa, kirjailijanuransa ja jopa perheensä menneisyyden ennennäkemättömästi.

JOËL DICKER (s. 1985) on sveitsiläinen, ranskaksi kirjoittava kirjailija. Vuonna 2012 julkaistiin Dickerin läpimurtoromaani Totuus Harry Quebertin tapauksesta (suom. Anna-Maija Viitanen), josta tuli myyntimenestys. Se on käännetty yli 30 kielelle ja julkaistu yli 45 maassa. Dicker on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Geneven yliopistosta.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 25


© CAROLINE ANDERSSON

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

MARIA ADOLFSSON

Juokse tai kuole Matkusta jälleen Doggerlandiin!

MARRASKUU

Spring eller dö Suom. Terhi Vartia 400 s. | 84.2 EAN: 9789520433499 EAN äänikirja: 9789520433512 EAN e-kirja: 9789520433529

26

MARIA ADOLFSSON on tukholmalainen kirjailija ja viestinnän ammattilainen. Juokse tai kuole on neljäs, itsenäinen osa Adolfssonin suuren suosion saavuttaneessa Doggerland-sarjassa, joka sijoittuu kuvitteelliseen saarivaltioon Pohjanmerelle, Skandinavian ja Ison-Britannian välimaille.

Syyspäiväntasaus on perinteinen juhla Doggerlandissa, mutta tragedia iskee varoittamatta ilonpidon keskelle. Onko kyseessä viharikos vai jotain muuta? Satama on täynnä väkeä, kun Doggerlandin ensimmäinen Pride-festivaali on alkamassa. Mutta yhtäkkiä juhlamieli kääntyy puhtaaksi kauhuksi. Joku ampuu suoraan väkijoukkoon. Kun poliisi ehtii paikalle, on tekijä jo kuollut. Viimeisillään raskaana oleva Karen Eiken Hornby on päättänyt selvittää tappajan motiivin. Vähitellen piirtyy kuva tämän traagisista viimeisistä päivistä, mutta onko vastaus sittenkään niin yksinkertainen? Tutkimuksen myötä Karenin oman elämän salaisuudet ovat vaarassa paljastua huonoimmalla mahdollisella hetkellä.


© STEFAN TELL

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

LINA AREKLEW

LINA AREKLEW

Juhannusruusut Tunnelmallinen ja jännittävä dekkarisarjan avaus murhan varjostamasta juhannuksesta SYYSKUU

Ur askan | Suom. Laura Kulmala 400 s. | 84.2 EAN: 9789520427931 EAN äänikirja: 9789520432386 EAN e-kirja: 9789520432393

(s. 1979) on ruotsalainen kirjailija, joka ennen kirjailijanuraansa työskenteli muun muassa projektipäällikkönä ja kustannustoimittajana. Hän asuu perheensä kanssa Tukholmassa, mutta vietti lapsuutensa Höga Kustenin idyllisessä saaristossa, jonne myös Juhannusruusut sijoittuu. Juhannusruusut on Areklewin esikoisromaani ja Ulvön murhat -sarjan ensimmmäinen osa.

UUSI DEKKARISARJA!

Juhannusruusut aloittaa Ruotsin idylliselle Höga Kustenille sijoittuvan Ulvön

murhat -sarjan, joka yhdistelee onnistuneesti jännitystä ja ihmissuhteita. Synkkiä tapahtumia ratkovat kotiseudulleen palannut poliisi ja Estonialta pelastunut mies, joka etsii totuutta. Fredrik Fröding on elämässä pettynyt entinen poliisikokelas, joka menetti perheensä Estonialla ja etsii edelleen hukkunutta veljeään. Sofia Hjortén on rikostutkija, joka on palannut kotiseudulleen tehtyään uraa Tukholmassa. Viisitoista vuotta sitten heillä oli lyhyt suhde. Nyt heidän tiensä kohtaavat juhannuksena Ulvön saarella. Sofia tutkii raakaa murhaa, Fredrik on ainoa epäilty.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © SARA REEVE

ELLY GRIFFITHS tunnetaan arkeo-

ELLY GRIFFITHS

Musta enkeli Suosikkiarkeologi selvittää murhaa Italian auringossa.

Kymmenennessä Ruth Galloway -mysteerissä uppoudutaan italialaisen pikkukaupungin menneisyyteen. Suosittu brittisarja yhdistää ihmissuhteiden ja perhe-elämän arkiset ongelmat niin historiallisten kuin tuoreidenkin murhien tutkintaan.

SYYSKUU

Arkeologi Ruth Gallowayn rakkauselämä on kertakaikkisen solmussa ja Ruth pahasti loman tarpeessa. Kun häntä pyydetään apuun kaivauksille Italiassa, hän tarttuu heti tilaisuuteen yhdistää työ ja huvi. Mutta liittyvätkö muinaiset luut myös tuoreempiin kuolemantapauksiin? Kun komisario Harry Nelson vielä ilmestyy Italiaan, Ruth huomaa sotkeutuneensa monenlaisten salaisuuksien seittiin. Menneisyys kirii kiinni niin Ruthia kuin Nelsoniakin. Lopullisten valintojen aika on pian käsillä.

The Dark Angel Suom. Anna Kangasmaa 370 s. | 84.2 EAN: 9789520425227 EAN äänikirja: 9789520432362 EAN e-kirja: 9789520432379

28

logi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Euroopan, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.


© KAROLINA WEBB

Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN

© DOUGLAS LEVY

HEINÄKUU

GUILLERMO DEL TORO, CHUCK HOGAN

Sieluttomat Hyytävämpi kuin Stephen King, pelottavampi kuin Lars Kepler!

The Hollow Ones Suom. Juha Kare 400 s. | 84.2 EAN: 9789520427337 EAN äänikirja: 9789520427542 EAN e-kirja: 9789520427559

Kekseliäs ja kaamea kauhudekkari Stephen Kingin ja Salaisten kansioiden faneille. Nuoren FBI-agentti Odessa Hardwicken maailma järkkyy, kun hän joutuu ampumaan työparinsa. Mitä merkitsi usva, jonka hän näki kohoavan työparin ruumiista? Tapahtuma aloittaa silmittömien murhien sarjan, ja pian Odessa huomaa mystisten tapausten seuraavan toisiaan. Ratkaisun avain tuntuu olevan okkulttietsivä Hugo Blackwood, mies, joka väittää olevansa satoja vuosia vanha. Joko Blackwood on hullu… tai sitten hän on Odessan ja koko ihmiskunnan ainoa toivo taistelussa äärimmäistä pahaa vastaan.

Oscar-palkittu ohjaaja GUILLERMO DEL TORO (Pan’s Labyrinth, The Shape of Water) ja Stephen Kingin itsensä ylistämä menestyskirjailija CHUCK HOGAN ovat aiemmin kirjoittaneet yhdessä Vitsaus-trilogian.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29


© SIGURJÓN SIGURJÓNSSON

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

RAGNAR JÓNASSON

RAGNAR JÓNASSON

Saari

”Modernin rikoskirjallisuuden merkkitapaus” - The Times LOKAKUU

Drungi Suom. Oona Nyström 300 s. | 84.2 EAN: 9789520419127 EAN äänikirja: 9789520432683 EAN e-kirja: 9789520432690

30

on islantilainen rikoskirjailija ja juristi. Hänen kirjojaan on käännetty 23 kielelle ja myyty yli miljoona kappaletta. Hän on kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavík Noir -kirjallisuusfestivaalin. Hän asuu Reykjavíkissa vaimonsa ja tyttäriensä kanssa.

Islannin kauneus ja karuus valloittavat huikeat arviot saaneen jännityssarjan toisessa osassa. Vuonna 1987 nuorenparin retki Länsivuonoille päättyy kuolemaan. Kymmenen vuotta myöhemmin toinen nuori nainen kuolee Islannin yksinäisimmällä saarella ystävien keskellä. Tapaus voisi olla onnettomuus, mutta rikosetsivä Hulda Hermannsdóttir ei ole vakuuttunut. Seurueen väleissä tuntuu olevan jotain outoa, ja Huldalle selviää, että heillä on yhteys kymmenen vuoden takaiseen kuuluisaan murhaan – mutta se on ratkaistu kauan sitten. Ragnar Jónassonin Hulda-sarja on jo aiemmin menestystä keränneen kirjailijan suuri kansainvälinen läpimurto. Sarja kulkee ajassa taaksepäin poliisi Hulda Hermannsdóttirin elämässä, toinen osa Saari tapahtuu Huldan ollessa viisissäkymmenissä, ja kolmas osa Sumu vielä kymmenen vuotta aiemmin.


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

Toimittaja

NINNI SCHULMAN

NINNI SCHULMAN

Tervetuloa kotiin Painajaisten luokkakokous

(s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta. Schulman asuu Tukhomassa ja nauttii kesistä lapsuutensa maisemissa Värmlannissa.

Ninni Schulman on Ruotsin Leena Lehtolainen, mestarillinen arjen jännityksen kuvaaja. Tervetuloa kotiin muistuttaa, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Kuka haluaisi palata yläkouluvuosiin? Ei ainakaan Magdalena Hansson, mutta luokkakokoukseen hän silti päätyy, saattaahan sieltä löytyä aihe lehtijutulle. Kaikki menee vielä pahemmin pieleen kuin olisi voinut uskoa, ja krapulaisena aamuna selviää, että yksi on joukosta poissa.

SYYSKUU

Välkommen hem Suom. Jukka-Pekka Pajunen 400 s. | 84.2 EAN: 9789520427191 EAN äänikirja: 9789520432416 EAN e-kirja: 9789520432423

Liittyykö murha menneisyyteen? Poliisit Petra Wilander ja Christer Berglund yrittävät tutkia tapausta, johon myös Christerin sisar on sekaantunut.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31


Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

SARAH HAYWOOD

SARAH HAYWOOD

Kaktus

Koskaan ei ole liian myöhäistä puhjeta kukkaan.

ELOKUU

The Cactus Suom. Terhi Vartia 350 s. | 84.2 EAN: 9789520427672 EAN äänikirja: 9789520427689 EAN e-kirja: 9789520427696

32

on englantilainen kirjailija ja juristi, joka on työskennellyt oikeusasiamiehen toimistossa ja opiskellut luovaa kirjoittamista Manchesterissa. Hän asuu perheensä ja kahden kissansa kanssa Liverpoolissa, harrastaa retkeilyä ja kirjoittaa toista kirjaansa.

© RACHEL RYAN PHOTOGRAPHY

Kaktus on romanttinen komedia naisesta, joka oppii että elämän ei ole pakko olla aina järjestyksessä. Susan Greenin elämä on moitteettomassa järjestyksessä: pikkutarkka työ, siisti asunto, sopivan etäinen seurustelusuhde eikä turhia tunne-elämän heilahduksia. Muiden mielestä hän saattaa olla outo ja kitkerä, mutta se ei Susania häiritse. Hän hoitaa mieluummin kaktuksia kuin kuuntelee epäloogisia mielipiteitä. Kun elämä vetää jalat alta yllätysraskauden ja perintöriidan hahmossa, Susan yrittää raivoisasti kontrolloida kaikkea sitä, mitä ei voi järjellä hallita: elämää, kuolemaa, rakkautta ja kamalia sukulaisia. Jos Eleanorille kuuluu ihan hyvää ja Sirkka olivat mieleesi, ihastut myös Kaktukseen. Näyttelijä Reese Witherspoon on hankkinut oikeudet Netflixelokuvaan, jossa hän esittää pääosaa.


© LASSE BERRE

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

ANNE B. RAGDE

Talon tytär

Norjalaisen ANNE B. RAGDEN herkullisen osuva huumori ja humaani ote ovat ihastuttaneet lukijoita jo yli 20 maassa. Tuottelias Ragde on kirjoittanut lastenkirjoja, romaaneja, dekkareita ja novellikokoelmia. Neshovin sikatilasta kertovalla Berliininpoppelit-sarjallaan hän on valloittanut myös suomalaislukijoiden sydämet. Kirjojen pohjalta on tehty Suomessakin nähty elämänmakuinen tv-sarja.

Berliininpoppelitsarjan päätösosa ihastuttaa.

Berliininpoppelit-sarja on suomalaisten suosikki, eikä ihme. Se tarjoaa monimutkaisia, kipeitäkin perhesuhteita, epäsovinnaisia henkilöitä ja suurella rakkaudella kuvattua maaseudun elämää.

ELOKUU

Neshovin tilan perillinen Torunn on etsinyt itseään kauan, kulkenut väärästä ratkaisusta toiseen, mutta nyt hän saa hoitaakseen sekä sukutilan että rakastetun veljen hautaustoimiston. Työtä on enemmän kuin ehtii tehdä, ja lisäksi on kohdattava hankala äiti, seksikäs pappi ja muutamia yllättäviä porsaita. Talon tytär on kertomus naisesta, joka on paennut koko elämänsä mutta uskaltaa lopulta ottaa oman paikkansa perheessään ja seistä omilla jaloillaan.

Datteren Suom. Katriina Huttunen 350 s. | 84.2 EAN: 9789520427627 EAN äänikirja: 9789520427658 EAN e-kirja: 9789520427665

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33


” TUNNEVOIMAISISSA TEOKSISSAAN KAZUO ISHIGURO PALJASTAA KUILUN SEN ILLUUSION TAKANA, ETTÄ VOIMME TÄYSIN YMMÄRTÄÄ TÄTÄ MAAILMAA.” NOBEL-LAUTAKUNNAN PERUSTELUISTA (2017)

KAZUO ISHIGURO

Klara ja aurinko Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Ishiguron häikäisevä uutuus kysyy mitä on rakkaus, mitä ihmisyys. Lähitulevaisuuteen sijoittuva, ajatuksia herättävä Klara ja aurinko on kuin sisarteos suositulle Ole luonani aina -romaanille. Klara on keinotekoinen ystävä, älykäs robotti, joka on olemassa auttaakseen ja tukeakseen nuoria vaikeaksi muuttuneessa maailmassa. Se odottaa tulevaa omistajaansa kärsivällisesti näyteikkunassa ja tarkkailee ohi kulkevia ihmisiä oppiakseen heistä lisää. Kun Klara lopulta ostetaan tulevaan kotiinsa, se paneutuu auliisti rooliinsa, mutta ihmisyyden polut ovat mutkikkaat, eikä inhimillisiä motiiveja ole helppo tulkita. Kaikista julmimmaksi ja kirkkaimmaksi osoittautuu kuitenkin rakkaus.

SYYSKUU

Klara and the Sun Suom. Helene Bützow 400 s. | 84.2 EAN: 9789520427207 EAN äänikirja: 9789520432515 EAN e-kirja: 9789520432522

34


KAZUO ISHIGURO on Japanissa Kannen suunnittelu: TIMO MÄNTTÄRI

vuonna 1954 syntynyt, vuodesta 1960 Englannissa asunut maineikas kirjailija. Ishiguron yksikään teos ei ole toisensa kaltainen. Hänen rakastetut romaaninsa kuten Ole luonani aina, Pitkän päivän ilta ja Haudattu jättiläinen ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja, ja niistä on tehty myös mieleenpainuvia elokuvia. Nobelin kirjallisuuspalkinnon Ishiguro sai vuonna 2017.

© LORNA ISHIGURO

KAZUO ISHIGURO

Yösoittoja Uusintapainos novellikokoelmasta, joka tarjoilee farssia, komediaa ja pakahduttavia tunteita. Yösoittoja on haikea ja hauska kokoelma, jossa viisi tarinaa rakkaudesta, musiikista ja ajan kulumisesta kietoutuu yhteen. Se on kuin musiikkiteos, jonka osat toistavat samaa teemaa mutta soivat eri sävellajeissa. Henkilögalleriaan kuuluu nuoria unelmoijia, kahvilamuusikoita ja eilispäivän tähtiä, joiden kaikkien elämässä on koittanut totuuden hetki.

SYYSKUU

Nocturnes | Suom. Helene Bützow 300 s. | 84.2 | EAN: 9789513149222 EAN äänikirja: 9789520434731 | EAN e-kirja: 9789520434724

TULOSSA ÄÄNIKIRJOINA:

Me orvot

When We Were Orphans Suom. Helene Bützow Julkaisu: Syyskuu EAN äänikirja: 9789520434700

Menneen maailman maalari

An Artist of the Floating World Suom. Helene Bützow Julkaisu: Syyskuu EAN äänikirja: 9789520434687

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35


© ELENA SEIBERT

Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN

HARUKI MURAKAMIA

HARUKI MURAKAMI

(s. 1949) on jo ehditty verrata ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia ja hän on siellä etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Myös Murakamin kansainvälinen suosio on huikea, ja yhä useampi uskoo, että jonain päivänä hän vielä saa Nobel-palkinnon.

Vieterilintukronikka Murakamin puhutuin teos vihdoin suomeksi!

36

Myyttiseen asemaan noussut Vieterilintukronikka on yksi Murakamin pääteoksista, eeppinen matka, jossa eksynyt sielu voi löytää tien takaisin vain vieterilintua seuraamalla. Toru Okadan vaimo on poissa tolaltaan, sillä heidän kissansa on kadonnut. Muutenkin vaimo tuntuu etääntyvän Torusta päivä päivältä. Ehkä juuri siksi Toru päättää olla kertomatta kummallisista puhelinsoitoista, joita hän on alkanut saada. Niiden soittaja tuntuu tietävän hänestä kaiken. Vähä vähältä Torun siisti, moitteeton ja arkisen harmaa elämä alkaa purkautua. Edessä on yliluonnollisesti sävyttynyt matka, jolla oppaina toimii vaihteleva joukko hahmoja, jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan.

LOKAKUU

Nejimaki-dori kuronikuru Suom. Antti Valkama 1000 s. | 84.2 EAN: 9789520424916 EAN e-kirja: 9789520433482


© EMMA TRIM

Kannen suunnittelu: LAUREN PETERS-COLLAER

BRIT BENNETT (s. 1990) on

BRIT BENNETT

Mikä meidät erottaa Kuka olisit, jos saisit olla kuka tahansa?

SYYSKUU

The Vanishing Half Suom. Maria Lyytinen 400 s. | 84.2 EAN: 9789520428839 EAN äänikirja: 9789520432348 EAN e-kirja: 9789520432355

kirjallisuusmaailman tuore tähti, joka julkaisi esikoisromaaninsa vain 26-vuotiaana ja jota on jo nyt kutsuttu uudeksi Toni Morrisoniksi. Mikä meidät erottaa vietti useita viikkoa New York Timesin bestsellerlistalla ja muun muassa TIME, BBC ja The Times Book Review valitsivat sen yhdeksi ilmestymisvuotensa parhaista kirjoista. Kaliforniassa, Yhdysvalloissa syntynyt Bennett on valmistunut Stanfordin yliopistosta.

Mikä meidät erottaa on melankolinen ja myötätuntoinen romaani identtisistä kaksosista, joista toinen elää mustana ja toinen valkoisena. Aikamme kiehtovin nuori kirjailija esittää kysymyksistä kaikkein olennaisimman: kuinka minusta tulee minä?

Stella ja Desiree Vignes syntyvät 1930-luvulla yhdysvaltalaiseen pikkukaupunkiin, jonka mustille asukkaille tärkeintä on mahdollisimman vaalea hipiä. Varttuessaan kaksoset lähtevät vastakkaisiin suuntiin: toinen päättää elää valkoisena, toinen saa lapsen mustista mustimman miehen kanssa. 50 vuotta myöhemmin heidän tyttärensä joutuvat kohtaamaan edellisten sukupolvien valintojen ja virheiden vaikutuksen. Ajankohtaisten mutta samalla ajattomien elementtien taidokkaasta yhdistelmästä muodostuu havahduttava kertomus siitä, mikä meidät erottaa – ja mikä tuo meidät taas yhteen.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37


Kannen suunnittelu: TYLER COMRIE © TADASHI OKOCHI

YOKO OGAWA (s. 1962) on Japanin arvoste-

YOKO OGAWA

Muistipoliisi Kun muistaminen on kiellettyä

tuimpia kirjailijoita. Hän on julkaissut yli 40 teosta, joista tunnetuin, Professori ja taloudenhoitaja, on myös filmatisoitu. Muistipoliisi on ollut kansainvälinen menestys ja ehdokkaana muun muassa International Booker Prize ja National Book Award -kirjallisuuspalkintojen saajaksi.

Maailmanmenestykseen noussut japanilainen dystopia on ajaton kertomus vallasta, ihmisyydestä ja muistojen merkityksestä. Katoavia asioita: linnut ja ruusut, kalenterit ja kartat. Muistipoliisin hallitsemalla saarella asia toisensa jälkeen häviää sekä todellisuudesta että ihmisten mielestä. Muistaa ei enää saa. Nuori kirjailija päättää kuitenkin riskeerata kaiken ja piilottaa kustannustoimittajansa, joka ei osaa unohtaa.

Muistipoliisi on eleetön ja voimakas kertomus siitä, mitä unohtaminen tekee ihmisyydelle. Täsmävalinta kaikille Vegetaristin ja Kazuo Ishiguron faneille!

”Muistipoliisi on mestariteos.” – The Guardian

38

ELOKUU

Hisoyaka na kessho Suom. Markus Juslin 400 s. | 84.2 EAN: 9789520427344 EAN äänikirja: 9789520427917 EAN e-kirja: 9789520427900


Kannen suunnittelu: ILJA KARSIKAS

SOSUKE NATSUKAWA (s. 1978) on koulutukseltaan lääkäri. Hän on kertonut uupuneensa työssään kohtaamaansa ihmisten itsekkyyteen ja omahyväisyyteen ja haluaa siksi puhua kirjoissaan siitä, miten ihmiset voisivat kohdella toisiaan paremmin. Hänen ensimmäinen kirjansa myi puolitoista miljoonaa kappaletta Japanissa. Kissa joka suojeli kirjoja on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

SOSUKE NATSUKAWA

Kissa joka suojeli kirjoja Japanilaista feelgoodia kirjojen merkityksestä ja kissojen viisaudesta

Kissa joka suojeli kirjoja on viisas, filosofinen kertomus kissasta ja nuoresta pojasta, joka oppii ymmärtämään elämää kirjojen avulla.

SYYSKUU

Hon o mamoroutosuru neko no hanashi Suom. Raisa Porrasmaa 400 s. | 84.2 EAN: 9789520427382 EAN äänikirja: 9789520432539 EAN e-kirja: 9789520432546

Nuori Rintaro-poika kohtaa edesmenneen isoisänsä kirjakaupassa puhuvan kissan, joka vie hänet mukaansa maagiselle matkalle kaupasta avautuviin labyrintteihin. Siellä hänen tehtävänsä on vapauttaa kaltoin kohdellut kirjat niihin kaavamaisesti suhtautuvien ihmisten vallasta. Samalla Rintaro itse oppii, että lukemalla kirjoja voi saada voimaa ja ymmärrystä, joka auttaa vaikeissa tilanteissa. Lämminhenkinen tarina on täynnä sydämen viisautta Pikku prinssin tapaan.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39


ÄÄNI - JA E-KIRJOINA © KAJSA GÖRANSSON

Ruotsalainen CHRISTIAN UNGE (s. 1972) työskentelee sisätautien ylilääkärinä Karoliinisessa yliopistosairaalassa. Lääkärit ilman rajoja -järjestössäkin työskennellyt Unge on kirjoittanut lukuisia kirjoja, mm. muistelmat Har jag en dålig dag kanske någon dör. Tekla-sarjan aloittanut Läpi veden, läpi tulen oli hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

CHRISTIAN UNGE

Ambulanssi 906 ÄÄRIRAJOILLA

Parasta ensihoitoa jännityksen puutokseen Äärirajoilla on Christian Ungen uuden digisarjan ensimmäinen tuotantokausi. 9-osaisen kauden keskiössä on Ambulanssi 906, ja se sijoittuu Ungen sairaalatrillerin Läpi veden, läpi tulen maailmaan. Rezan arki on harmaata. Yksinhuoltajaisän päivät täyttyvät pitkistä työvuoroista ambulanssissa, eikä

teini-ikäisen tyttären kanssa ole helppoa. Kunnes kaikki muuttuu. Kesken tavallista työpäivää tuntematon mies ilmestyy Rezan elämään ja tarjoaa 20 000 kruunua puhtaana käteen. Kokeneesta ensihoitajasta tulee kertaheitolla rikollisjärjestön ”tohtori”. Samaan aikaan ambulanssi hälytetään yhä useammin heroiiniyliannostusten takia ympäri Tukholmaa. Yliannostuksissa on jotain mätää, ja Nobelsairaalan akuuttilääkäri Tekla Berg alkaa aavistella pahaa.

#1

Ambulans 906. Till det yttersta | Suom. Anu Heino Julkaisu: Maaliskuu | 84.2 | EAN äänikirja: 9789520430634 | EAN e-kirja: 9789520430740

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

Julkaisu: Maaliskuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430641 EAN e-kirja: 9789520430757 Julkaisu: Huhtikuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430689 EAN e-kirja: 9789520430795

40

Julkaisu: Maaliskuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430658 EAN e-kirja: 9789520430764 Julkaisu: Huhtikuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430696 EAN e-kirja: 9789520430801

Julkaisu: Maaliskuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430665 EAN e-kirja: 9789520430771 Julkaisu: Huhtikuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430733 EAN e-kirja: 9789520430818

Julkaisu: Maaliskuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430672 EAN e-kirja: 9789520430788 Julkaisu: Huhtikuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520430702 EAN e-kirja: 9789520430825


ÄÄNI - JA E-KIRJOINA

© ROBERTO FILHO

Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON

To Sir Phillip with Love Suom. Laura Liimatainen Julkaisu: Elokuu | 84.2 EAN äänikirja: 9789520427795 EAN e-kirja: 9789520427825

JULIA QUINN

Kirjeystävä

ROMANTTISEN PUKUDRAAMAN HUIPPUSARJA ON SUURMENESTYS MYÖS NETFLIXISSÄ!

BRIDGERTON

Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan! Lumoava Bridgerton-sarja jatkuu tarinalla, jossa järkevä Eloise ryhtyy salaiseen kirjeenvaihtoon - yllättävin seurauksin. Eloise on itsenäinen ja onnellinen vanhapiika, joka ei tiedä mitä tekisi elämällään – paitsi kirjoittaisi kirjeitä. Sir Phillip on nuori leskimies, maaseudulla viihtyvä ja seurapiirejä kammoksuva. Aivan erilainen kuin Eloise, jonka kanssa hän käy molempia kiehtovaa kirjeenvaihtoa. Kun Phillip tekee yllättävän ehdotuksen, uskaltaako Eloise uhmata sääntöjä ja ottaa elämänsä omiin käsiinsä? Ja onko Phillip kertonut hänelle koko totuuden? Viides osa Bridgertonin sisaruksista kertovassa sarjassa keskittyy tarmokkaaseen ja rohkeaan Eloiseen, joka uskaltaa tehdä omat valintansa.

Vastustamaton kiusaus

When He Was Wicked Suom. Laura Liimatainen Julkaisu: Lokakuu 84.2 EAN äänikirja: 9789520427924 EAN e-kirja: 9789520432447

JULIA QUINN (s. 1970) opiskeli taidehistoriaa Harvardissa ja päätti sen jälkeen opiskella lääkäriksi. Kun hänet kaksi vuotta myöhemmin hyväksyttiin Yalen lääketieteelliseen, hänen ensimmäiset käsikirjoituksensa olivat jo löytäneet kustantajan. Kirjoittamiselle omistetun välivuoden jälkeen Julia aloitti lääketieteen opinnot, mutta lopetti jo ensimmäisenä vuonna ja ryhtyi kirjailijaksi. Hänen romanttiset historialliset romaaninsa, joista tunnetuin on Bridgerton-sarja, ovat maailmanmenestyksiä.

Kätketty perintö

It’s In His Kiss Suom. Siiri Hornsby Julkaisu: Marraskuu 84.2 EAN äänikirja: 9789520430559 EAN e-kirja: 9789520433123

Aiemmat osat:

Salainen sopimus (tammikuu),

Yllättävä rakkaus (tammikuu),

Naamiaisten kaunotar

(maaliskuu) ja

Hurmurin valloitus

(kesäkuu)

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41


TIETOKIRJALLISUUS

” On ollut mielenkiintoista käydä läpi elämäni vaikeita vuosia, jotka nyt tuntuvat kaukaisilta. Tuntuu, että se oli eri elämää. Olin eri ihminen. Kirjan kirjoittaminen on auttanut prosessoimaan kaikkea, mitä olen käynyt läpi, ja antanut entistä enemmän uskoa ja motivaatiota tulevaan.” – Annimari Korte

Kannen suunnittelu: MARIA MITRUNEN

42

TOUKOKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520430528 EAN äänikirja: 9789520430542 EAN e-kirja: 9789520430535


© VILLE JUURIKKALA © MARKKO TAINA

MIKA SAUKKONEN

Annimari Korte YLI KAIKKIEN AITOJEN

Suomen seuratuimman urheilijan koko tarina Kuinka nuoresta lahjakkaasta tytöstä ja uransa jo kertaalleen lopettaneesta urheilijasta tuli suomenennätysnainen ja yksi Euroopan parhaista naispika-aitureista? Kortteen matka on ollut uskomaton, ja monien on ollut vaikea uskoa sitä todeksi. Entisestä koulukiusatusta on tullut urheilukansan suursuosikki. Lähes viiden vuoden kilpailutauko ja raastavat terveysongelmat olivat viedä nuoren naisen hengen. Unelma elää ja edessä siintävät Tokion kesäolympialaiset 2021.

Yli kaikkien aitojen kertoo Annimarin uran vaiheet ja avaa hänen sielunmaisemaansa. Se paljastaa kovan ja määrätietoisen, itsepäisenkin urheilijan. Ja herkän ja haavoittuvaisen ihmisen.

MIKA SAUKKONEN on MTV:n pitkäaikaisin urheilutoimittaja ja -ankkuri. Nuoruudessaan hän kilpaili aktiivisesti kestävyysjuoksussa. Saukkonen on kirjoittanut aiemmin elämäkertateokset Timo Jutilasta sekä Jari Mönkkösestä.

TIETOKIRJALLISUUS 43


© BALAZS CZAGANY / AP / LEHTIKUVA

Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA

”PAINIJAN ROHKEUS EI OLE VAIN ROHKEUTTA VASTUSTAJAN EDESSÄ, SE ON MYÖS USKALLUSTA LUOPUA HELPOISTA RATKAISUISTA.”

LOKAKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520426576 EAN äänikirja: 9789520426590 EAN e-kirja: 9789520426583

44


MIKKO KEKÄLÄINEN

MIKKO KEKÄLÄINEN

Petra Olli – Painija Mitä tapahtui Petra Ollille? Maailmanmestaripainijan koko tarina juniorivuosista maailman huipulle ja urheilumaailmaa järkyttäneeseen äkkilopetukseen – kertomus naisesta, josta oli tulla oman päättäväisyytensä vanki. Helmikuussa 2020 urheilumaailmaan putosi pommi. Tokion olympialaisten vahvana mitalitoivona pidetty painin maailman-

on tullut tunnetuksi YLE TV1:n suositusta Puoli seitsemän -ohjelmasta. Esikoiskirjassaan hän kertoo Petra Ollin tarinan Lappajärveltä Las Vegasin kautta painimaailman huipulle.

mestari Petra Olli ilmoitti lopettavansa urheilu-uransa välittömästi. Syyksi ilmoitettiin motivaation katoaminen, mutta syvemmät syyt ovat synkkiä ja toistaiseksi kertomatta. Petra Olli nousi urallaan maailmanmestariksi, mutta ihmiset rakastuivat ennen kaikkea suorasukaiseen pohjalaiseen luonnonlapseen, jonka ruhjotuista kasvoista tuli suomalaisen sisukkuuden kuva Las Vegasin maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2015.

Petra Olli – Painija on sydäntä lämmittävä ja kouraiseva kertomus pienestä vanhempiaan riivanneesta tuittupäästä, josta kasvoi maailman paras hinnalla, joka kävi liian kovaksi.

© LARI JÄRNEFELT

TIETOKIRJALLISUUS 45


© LARI JÄRNEFELT

Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA

RIKU KORKKI on kokenut urheilutoimittaja. Hänet valittiin Iltalehden vuoden journalistiksi 2017.

ELOKUU

250 s. | 99.1 EAN: 9789520425364 EAN äänikirja: 9789520425388 EAN e-kirja: 9789520425371

RIKU KORKKI

Jäätävä kone - Pekka Koskelan tarina Kuinka tehtiin Suomen kovimmat lihakset ja hapot – tarina pikkujunnusta maailmanennätykseen

Pekka Koskela antaa treenipäiväkirjoista lähtien mallin, miten kovaa voi ja pitää harjoitella ollakseen paras. Koulukiusatun ja laihan pikkupojan sisältä löytyi hämmästyttävä ruutitynnyri, joka vei pikaluistelijan ulkojäiltä aina maailmanennätykseen asti, viimeisenä suomalaisurheilijana olympialaisten teholajissa sitten Jani Sievisen.

Pikaluistelun maailmanennätys-

Suolla tuli oksennus ja hurjien punttisalitreenien jälkeen silmät muuttuivat hapoista verenpunaisiksi. Rahaa urheilu-unelmiin tehtiin remonttihommilla huippuvuosinakin. Viholliset löivät uralla rajusti ulkomaita myöten. Lopulta kaikki oli romahtaa, kun terät eivät kestäneet hirvittäviä potkuja. Omasta autotallista noustiin kuitenkin hämmästyttävään vastaiskuun. Kirja kertoo myös murtumattomasta veljeydestä, perheen yhteisestä ponnistuksesta, ainutlaatuisesta valmennussuhteesta ja rakkauden löytämisestä satumaisella tavalla – uskomattomia urheilutarinoita unohtamatta.

mies ja moninkertainen arvokisamitalisti, mystinen teräsmies Pekka Koskela, paljastaa vihdoin, miten yksi Suomen urheiluhistorian kovimmista koneista luotiin.

46


HANNA MARKUKSELA on tuhansien asiakkaiden Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

ja usean tutkinnon hioma psykologi, psykoterapeutti, EMDR-terapeutti ja ravintovalmentaja. Siviilielämän puolella hän on itsellinen äiti, herkkä ambivertti ja elämyshakuinen seikkailija. Markuksela tarjoaa kirjansa kautta tutkimustietoa, inhimillisyyttä ja käytännöllisiä keinoja suorituskyvyn parantamiseen kaikille yritysjohtajista kotona lasta hoitaville vanhemmille.

© HANNE MANELIUS

HANNA MARKUKSELA

Suorituskyvyn salaisuus VIREYSTILAN SÄÄTELYN AVULLA HUIPPUTULOKSIIN

Viisaan itsensä kehittäjän käsikirja Opas niille, jotka haluavat voida mahdollisimman hyvin omassa elämäntilanteessaan: vaativissa johtotehtävissä, ruuhkavuosissa tai toipuessaan uupumisesta.

ELOKUU

250 s. | 14.13 EAN: 9789520426736 EAN äänikirja: 9789520426750 EAN e-kirja: 9789520426743

Kirja ei keskity toistelemaan, mitä kaikkea pitäisi tehdä, vaan kertoo, miten se kaikki tehdään – viisaasti, helposti ja rennosti. Menestyksen ja terveyden takana on oikeanlainen vireystilan itsesäätely. Kun energiansa kohdistaa oikein, voi saada potentiaalistaan parhaan irti ja elää täyttä elämää niin töissä kuin vapaa-ajalla. On vain osattava kuunnella mielensä ja kehonsa viestejä ja toimia ajoissa niiden mukaisesti. Yksilölliseen huippusuorituskykyyn johdattava käsikirja hyödyntää ohjeissaan uusinta tutkimustietoa älyteknologiasta, psykologiasta sekä ihmisen fysiologiasta ja biologiasta. Todellinen terveyden ja suorituskyvyn vahvistaminen tapahtuu pintaa syvemmällä.

TIETOKIRJALLISUUS 47


RENNY HARLININ ELÄMÄKERTA ILMESTYY 5.10.

VELI-PEKKA LEHTONEN

Renny Harlin AINUTLAATUINEN ELÄMÄNI

Hollywoodin tähtipölyä ja kulissien karuutta Sisukkuutta, suuria onnenhetkiä ja kipeitä pettymyksiä. Suomen menestynein elokuvantekijä kertoo viimein koko tarinansa. Elämäkerta kertoo, mitä Rennylle todella tapahtui matkalla Suomesta suuriin unelmiin, Hollywoodiin ja Kiinaan. Pennitön onnenonkija nousi huipulle epätavallisessa ammatissa, koska rakasti elokuvia. Läpimurtoteos oli Painajainen Elm Streetillä 4. Se raivasi tietä menestykseen, jota siivittivät elokuvat Die Hard 2, Cliffhanger, The Long Kiss Goodnight sekä Deep Blue Sea. Kirja vie lukijansa keskelle Cannesin elokuvajuhlien huumaa ja Hollywoodin bisnesmaailmaa sekä kuvauspaikoille, jotka vilisevät tunnettuja näyttelijöitä ja elokuvan legendoja. Intohimo elokuvan tekemiseen on ajanut Rennyä eteenpäin myös synkkinä aikoina. Kirja Rennystä on hauska, riipaiseva ja koukuttava tositarina pojasta, joka luuli olevansa hullu, ja miehestä, joka hurmasi monet. Elämäkerta näyttää myös rosoisen menestyjän, joka upposi amerikkalaiseen unelmaan ja palasi harhapoluilta.

LOKAKUU

| 400 s. | 99.1 EAN: 9789520427511 | EAN äänikirja: 9789520427535 EAN e-kirja: 9789520427528

48

© LARI JÄRNEFELT


© RON GALELLA/RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY IMAGES

© RAIJA TALVIO

The Long Kiss Goodnight -elokuvan ensi-ilta New Yorkissa. Renny Harlin, Geena Davis ja Samuel L. Jackson.

© VEIKKO SOMERPURO

Elokuvaopiskelijoita syksyllä 1979 Haminan Tammiossa: Erkki Vesterinen (vas.), Anne Lakanen, Per-Olof Strandberg sekä kameran takana Lauri Harjola eli Renny.

”OLISI KAUHEAA KATSOA ELÄMÄÄNSÄ TAAKSEPÄIN JA HUOMATA: EN TEHNYT MITÄÄN.” RENNY HARLIN VUONNA 1990 VELI-PEKKA LEHTONEN on helsinkiläinen elokuvaan erikoistunut toimittaja ja filosofian maisteri. Hän on on haastatellut urallaan satoja kansainvälisiä kuuluisuuksia ja kirjoittanut kehutun elämäkerran elokuvatuottaja Markus Selinistä.

TIETOKIRJALLISUUS 49


Kannen suunnittelu: PAN MACMILLAN ART DEPARTMENT

SYYSKUU

Promise Me, Dad – A Year Of Hope, Hardship, And Purpose Suom. Ilkka Rekiaro | 320 s. | 99.1 EAN: 9789520434748 | EAN äänikirja: 9789520434762 EAN e-kirja: 9789520434755 © BEOWULF SHEEHAN

JOE BIDEN edusti Delawarea Yhdys-

JOE BIDEN

Lupaa minulle, isä TOIVON, KOETTELEMUSTEN JA TAHDON VUOSI

Yhdysvaltain 46. presidentin koskettava ja välitön muistelma

valtojen senaatissa 36 vuotta ennen kuin palveli 47. varapresidenttinä 2009–2017. Varapresidentti Biden jatkoi työtään kaikille yhtäläisten mahdollisuuksien edistäjänä perustamalla Biden Foundationin, Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engangementin, joka toimii University of Pennsylvanian yhteydessä, sekä University of Delawareen kuuluvan Biden Institute for Domestic Policyn. Biden valittiin Yhdysvaltojen 46. presidentiksi 2020.

”Lupaa minulle, isä. Anna sanasi siitä, että kävi miten kävi, sinä pärjäät.” Joe Biden antoi sanansa vanhimmalle pojalleen Beaulle. Lupaa minulle, isä kronikoi Joe Bidenin poikkeuksellisen elämän ja uran mullistavinta ja haastavinta vuotta. Poikansa taistellessa henkensä edestä ja sitten menehdyttyä varapresidentti tasapainoili kahden velvollisuuden välillä palvellen sekä maataan että perhettään. Vuosi toi mukanaan suurta riemua ja saavutuksia mutta myös musertavaa tuskaa. Vaikeimmillakin hetkillä Joe Biden onnistui nojautumaan pitkien ja vahvojen perhesiteidensä voimaan, uskoonsa ja syvenevään ystävyyteensä presidentti Barack Obaman kanssa. Biden kirjoittaa koskettavasti ja välittömästi antaen lukijan tuntea kunkin hetken ainutkertaisuuden. Lupaa minulle, isä on tarina siitä, miten omaiset ja ystävyyssuhteet tukevat meitä ja miten toivo, tahto ja toiminta voivat ohjata meitä surun läpi uuden tulevaisuuden valoon.

50


© LARI JÄRNEFELT

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

KARI LUMIKERO on pitkän linjan journalisti, joka tunnetaan parhaiten työstään MTV3:ssa muun muassa Skandinavian ja KeskiEuroopan kirjeenvaihtajana sekä raportoinnistaan kriisi- ja sotatoimialueilla. Hän sai vuonna 2005 Bonnierin suuren journalistipalkinnon Intian valtameren tsunamikatastrofia käsittelevästä uutisoinnistaan.

KARI LUMIKERO

Tätä en vielä kertonut UUTISMIEHEN TILINPÄÄTÖS

Uutismiehen värikkäimmät sattumukset – tarinankertoja huippuvauhdissa! LOKAKUU

350 s. | 99.1 EAN: 9789520428846 EAN äänikirja: 9789520428921 EAN e-kirja: 9789520428853

Uutismies-muistelmateoksellaan hurmannut Kari Lumikero jatkaa tarinointiaan pilke silmäkulmassa, arvokkuutensa rippeet suurin piirtein säilyttäen. Hän kuljettaa lukijansa eri puolille maailmaa, toinen toistaan erikoisempiin tilanteisiin ja uutistapahtumien kulissien taakse. Kari Lumikero tarkkailee sukkasillaan tepastelevaa Paavo Väyrystä Huippuvuorilla, virvelöi tuloksetta maailmankuulun Haukipaavin kanssa Ahvenanmaan vesillä ja ylipuhuu Aki Kaurismäkeä noutamaan saksalaisen elokuvapalkintonsa Hampurissa. Hän pakenee Jumalan teatterin uloste-esitystä tukholmalaisesta kellarista ja säälii Lech Wałęsaa, jota uhkaa paluu sähkömieheksi, kun jatkoaikaa presidenttinä ei tullutkaan. Kuulemme myös kuningatar Silvian ajatuksia Lumikeron syvähaastattelussa ja seuraamme vierestä Thaimaan pääministerin Thaksinin uhmakasta kana-ateriaa keskellä hengenvaaralliseksi pandemiaksi pelättyä lintuinfluenssaa. Hauskojen muistojen keskellä väijyvät vakoojat, tirkistelijät ja murhamiehet.

TIETOKIRJALLISUUS 51


© HANNE MANELIUS

LOTTA-SOFIA SAAHKO (FM) on on opiskellut ja työskennellyt ulkomailla, jolloin kotimaan tukipisteenä on aina ollut Valkeakosken pappala. Niin Lotasta ja papasta on tullut 60 vuoden ikäerosta huolimatta toimiva tiimi. Lotta ja pappa ovat tulleet tutuiksi somessa, jossa he laulavat vanhoja sävelmiä ja muistelevat papan nuoruuden aikoja. Lotan esikoiskirja Papan kanssa kahvilla oli yksi vuoden myydyimmistä kotimaisista tietokirjoista ja lukijoiden suursuosikki.

”Herkemmän lukijan on ehkä viisasta varata nenäliinapaketti kirjan viereen. Lottaa ja pappaa tarvitaan!” – Kulttuuritoimitus

LOTTA-SOFIA SAAHKO

Kahvia ja karjalanpiirakoita Karjalaisuuden ketju evakon ja lapsenlapsen silmin LOKAKUU

250 s. | 99.1 EAN: 9789520434656 EAN äänikirja: 9789520434670 EAN e-kirja: 9789520434663

52

Suuren suosion saavuttaneessa kirjassaan Papan kanssa kahvilla Lotta selvitti, mitä karjalaisuus on ja miten evakkolapsena oleminen vaikutti papan elämään. Jorma-papan evakkotaipale oli vain yksi monesta. Nyt Lotta ja pappa kutsuvat kahvipöydän ääreen ihmisiä, jotka lähtivät Karjalan eri osista ja päätyivät eri puolille maailmaa. Tarinoita kertovat Tuovi, joka 13-vuotiaana matkusti junalla ympäri Suomea etsiessään perhettään. Eeva, joka lähetettiin sotalapsena Ruotsiin ja hän päätyi lastenkotiin, jossa ei saanut puhua suomea. Kertomuksiin mahtuu myös rakkaustarina ja maailmanmatka. Millainen karjalaisuus elää Lotassa? Kirjassa matkataan nykyajan ja menneisyyden välillä, eläväisesti kerrotut tapahtumat tempaavat mukaansa. Nyt on oikea hetki selvittää: miten isovanhempien menneisyys vaikuttaa seuraaviin sukupolviin?


Kannen suunnittelu:EMMI KYYTSÖNEN

MARJO-RIITTA ANTIKAINEN on Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti, joka on tutkinut suomalaista historiaa sukupuolen, uskonnon ja kansalaistumisen näkökulmista. Hän on aiemmin kirjoittanut mm. lottajohtaja Fanni Luukkosesta, vankien ystävä Mathilda Wredestä ja suomalaisen NNKY-liikkeen historiasta. ERKKI TUOMIOJA on mm. pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri, poliittisen historian dosentti ja Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja. Hän on toiminut lukuisissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä tehtävissä ja kirjoittanut useita ulkopolitiikkaa ja poliittista historiaa käsitteleviä teoksia.

MARJO-RIITTA ANTIKAINEN ERKKI TUOMIOJA

Edelläkävijä

© VEIKKO SOMERPURO

AINO MALMBERG – AKTIVISTI, FEMINISTI, SOSIALISTI

Elämä kuin seikkailuelokuvasta

LOKAKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520431495 EAN äänikirja: 9789520431518 EAN e-kirja: 9789520431501

Suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Aino Malmberg (1865–1933) oli monessa edelläkävijä. Hän eli värikkään elämän. Siihen mahtui jännitystä, uhkaa, kriisejä, kulttuuria, matkoja maailman ääriin, suuria tunteita, kaukorakkauksia, pettymyksiä ja raastavia henkilökohtaisia ratkaisuja. Aino Malmberg nousi ensimmäisten suomalaisnaisten joukossa yliopisto-opiskelijaksi. Hän jakoi aikaansa perheen, palkkatyön, Suomen itsenäisyyden edestä toimimisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen kesken, kunnes muutti Lontooseen, erosi puolisostaan ja jätti lapsensa tämän kasvatettavaksi. Nykylukijan näkökulmasta Malmbergin kansainväliset verkostot ovat hämmästyttäviä. Hän tunsi henkilökohtaisesti pohjoisamerikkalaisia miljonäärejä (Henry Ford), venäläisiä terroristeja, Ison-Britannian korkeinta johtoa pääministereitä (Ramsay MacDonald) myöten ja angloamerikkalaisen taide- ja kulttuurielämän kansainvälisiä vaikuttajia (kuten G. B. Shaw ja Rudyard Kipling).

TIETOKIRJALLISUUS 53


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

LEIF SUNDSTRÖM

Rajaton valta

FM LEIF SUNDSTRÖM on opiskellut muun muassa filosofiaa, psykologiaa, kirjallisuutta, yhteiskuntatieteitä ja historiaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja julkaissut aiemmin tietokirjan Fasismi (2007).

MODERNIN AJAN DIKTAATTORIT HITLERISTÄ KIM JONG-UNIIN

Mikä tekee diktaattorin?

HEINÄKUU

380 s. | 99.1 EAN: 9789520426699 EAN äänikirja: 9789520426712 EAN e-kirja: 9789520426705

54

Hitler, Stalin, Mussolini, Idi Amin, Saddam Hussein, Mao, Pol Pot, Kim Jongun… lukuisia muita unohtamatta. Kirja esittelee merkittävimmät diktaattorit viimeisen sadan vuoden ajalta ja vie lukijan erikoiseen ja omalaatuiseen maailmaan, johon verrattuna monet kuvitteelliset tarinat kalpenevat. Kaikista ei ole diktaattoreiksi. He ovat poikkeusyksilöitä ja tietävät sen erittäin hyvin. Diktaattorit ovat oma ihmislajinsa, joka on muokannut maailmaa suunnattomasti. He ovat moniulotteisia persoonia, joiden toimia on vaikea ennakoida. Eikä heidän aikansa ole vieläkään ohi. Ei ole olemassa kaavaa, jolla diktatuuri syntyy, eikä sääntöä, miten diktaattori elää ja kuolee. Tarinat ovat erilaisia, mutta niiden taustalta hahmottuu yhteisiä piirteitä, joihin pureutumalla kirja kertoo, mitä diktatuuri on, mistä se kumpuaa ja mikä sitä pitää yllä.


Kannen suunnittelu: JOHANNE HJORTHOL

JOULUKUU

Frida – Min ukjente farmors krig | Suom. Katriina Huttunen 300 s. | 99.1 | EAN: 9789520427139 EAN äänikirja: 9789520427153 | EAN e-kirja: 9789520427146 © JOHANNES BØE

NINA F. GRÜNFELD on elokuvaohjaaja ja apulaisprofessori Norjan valtiollisen Høgskolen i Innlandet -korkeakoulun TV-työn laitoksella. Hänet tunnetaan omakohtaisista dokumenttielokuvistaan.

NINA F. GRÜNFELD

Frida - Tuntemattoman isoäitini sota Riipaiseva kertomus yhteenkuuluvuudesta, kaipauksesta ja menetyksestä Pakahduttava mikrohistoriallinen kuvaus siitä, miten kansallissosialismi vaikutti naisiin, lapsiin, etnisin ja poliittisin perustein vainottuihin ja kaikkiin niihin, jotka eivät vastanneet natsien määrittelemän ihmisyyden laatuvaatimuksia.

Ensimmäisen kerran nuori Frida Grünfeld joutui poliisin rekisteriin Tšekkoslovakiassa keväällä 1931. Frida oli juutalainen, prostituoitu, vakoilusta epäilty – ja raskaana. Fridan poika Berthold pääsi myöhemmin Norjaan pakolaisena, ja hänestä tuli yksi maansa tunnetuimmista psykiatreista. Mutta millainen kohtalo oli Fridalla? Nina F. Grünfeld palaa ajassa taaksepäin ja ryhtyy etsimään isoäitiään. Kuulusteluista, oikeudenkäyntiasiakirjoista ja arkistoista hän löytää pieniä jälkiä ja tiedonmurusia, ja hän näkee miten verkko kiristyy yhä tiiviimmin Fridan ympärille. Viranomaiset etsivät Fridan kaltaisia naisia. Sitten valtaan tulivat natsit.

TIETOKIRJALLISUUS 55


© VEIKKO SOMERPURO

EEVA-LIISA MANNERIN SYNTYMÄSTÄ 100 VUOTTA

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

MARJA-LEENA TUURNA on toiminut äidinkielen lehtorina ja lukion rehtorina usean vuosikymmenen ajan. Työnsä ohessa hän on työryhmissä toimittanut useita äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoja sekä L. Onervan ja Leevi Madetojan kirjeenvaihtokokoelman yhdessä Anna Makkosen kanssa. EevaLiisa Mannerin teoksiin Tuurna on perehtynyt lukioajoistaan asti, jolloin hän myös tutustui kirjailijaan. Keskustelut ja kirjeenvaihto Mannerin kanssa sekä tämän luomisprosessin tarkastelu avasivat uusia näkökulmia kirjailijan työhön ja elämään.

MARJA-LEENA TUURNA

Eeva-Liisa Manner MATKA YLI VAIHTELEVIEN ÄÄRTEN

Odotettu elämäkerta näyttää kirjailijan lähikuvassa. JOULUKUU

192 s. | 99.1 EAN: 9789520432614 EAN äänikirja: 9789520432638 EAN e-kirja: 9789520432621

56

Kootut runot, ks. s. 23

Eeva-Liisa Manner oli kirjailijana tunnettu, ihmisenä salaperäinen. Kuka hän oikeastaan oli? Eeva-Liisa Manner (1921–1995) tunnetaan sodanjälkeisen kirjallisuutemme merkittävänä runoilijana, prosaistina, näytelmäkirjailijana, suomentajana ja kriitikkona, mutta ihmisenä Manner on jäänyt tavoittamattomaksi. Elämäkerta kulkee Mannerin jalanjäljissä lapsuuden ja nuoruuden Viipurissa, uran alkuvaiheen Orivedellä sekä läpimurtovuosien Tampereella. Tärkeä on myös Espanjan Andalusia, jossa Manner 1960-luvulta lähtien kirjoitti pääteoksensa. Läpimurtoteos Tämä matka (1956) nosti kielellisesti lahjakkaan, syvällisesti lukeneen Mannerin yhdeksi merkittävimmistä suomalaisen modernismin runoilijoista. Hänen teoksensa tunnetaan ilmaisun melodisuudesta, syvyydestä ja herkkyydestä.


SYYSKUU

| 220 s. | 99.1 EAN: 9789520431303 EAN äänikirja: 9789520431327 EAN e-kirja: 9789520431310

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

© SKS

© MILLA VON KONOW

SUVI RATINEN

Omat huoneet MISSÄ NAISET KIRJOITTIVAT VUOSISATA SITTEN

Sellejä, salonkeja ja saunakamareita – mistä löytyi luova tila? ”Naisella on oltava oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa”, julisti Virginia Woolf lähes sata vuotta sitten. Lisävarusteiksi hän esitti hyvää äänieristystä ja lukittavaa ovea. Miten nämä toiveet toteutuivat hänen aikalaisillaan kirjailijanaisilla Suomessa?

SUVI RATINEN (s. 1977) on Helsingissä asuva kirjailija ja filosofian maisteri, joka opiskeli Helsingin yliopistossa kotimaista kirjallisuutta ja sukupuolentutkimusta. Hän työskenteli pitkään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistossa, missä vanhojen kirjeiden ja valokuvien äärellä heräsi kiinnostus kirjailijoiden koteihin ja työtiloihin.

Omat huoneet avaa ovia kulttuurikoteihin ja keuhkoparantoloihin, kesähuviloihin ja hotelleihin, vinttikamareihin ja vankiloihin. Tervetuloa Anni Swanin erämaa-ateljeehen ja Aino Kallaksen kirpputorilöydöillä kalustettuun tuulenpesään! Peremmälle vain Hella Wuolijoen komeisiin kartanoihin ja Maria Jotunin töölöläiseen antiikkiasuntoon jugend-ryijyjen ja buddha-patsaiden sekaan!

Tietokirjan kymmenen päähenkilöä edustavat sukupolvea, jonka myötä naisten ammattimainen kirjoittaminen vakiintui Suomessa. Heidän huoneistaan avautuu ikkunoita koko aikakauteen, sen ihanteisiin ja ilmiöihin sisustusideoista ulkopolitiikkaan – ja ennen kaikkea sen eri sukupuolille tarjoamiin ja mahdollistamiin olosuhteisiin.

TIETOKIRJALLISUUS 57


© JOHANNA HANNO

Kannen suunnittelu: FREDRIK WENZEL

ROLAND PAULSEN on Lundin yliopiston sosiologian apulaisprofessori. Hän on kirjoittanut useita teoksia ja toiminut mm. Dagens Nyheterin kulttuurisivujen avustajana.

ROLAND PAULSEN

Entä jos?

Miten kestämme epävarmuutta Apua ahdistuksen aikakaudelle Entä jos? pureutuu ajallemme ominaiseen ahdistuneisuuteen ja tarjoaa painokkaan apukeinon ahdistuneen taakkaa keventämään.

MARRASKUU

Tänk om – En studie i oro Suom. Heikki Eskelinen 340 s. | 30.13 EAN: 9789520431334 EAN äänikirja: 9789520431358 EAN e-kirja: 9789520431341

Entä jos unohdinkin sulkea lieden ja nyt koko talo palaa? Entä jos olenkin valinnut aivan väärän puolison? Entä jos toimemme pandemian hillitsemiseksi ovatkin olleet vääränlaisia? Entä jos on kysymys, jota mielemme toistelee, kun arvioimme riskejä ja kuvittelemme, mitä voisi tapahtua. Roland Paulsenin mukaan olemme – ihmisten yhteisöinä – kadottamassa kykymme epävarmuuden sietämiseen. Länsimaissa joka kymmenes syö masennuslääkkeitä, ja masennus on WHO:n tautitilastossa noussut tärkeimmäksi terveytemme uhaksi. Mikä siis on muuttunut? Taloudelliset olot ovat paremmat ja elintasomme korkeampi kuin koskaan ennen, mutta ahdistuneisuutemme kasvaa kasvamistaan ja kysymme alituisesti: entä jos? Entä jos? on sekä katsaus ahdistuneisuuden historiaan ja sen vaihteleviin piirteisiin eri kulttuureissa että kannustava puheenvuoro, joka vaatii toimia tämän yhteiskuntaan levinneen epidemian voittamiseksi. Se perustuu satoihin tutkimuksiin, uraa uurtaviin havaintoihin sekä yksityishenkilöiden haastatteluihin.

58


© JARNO LINDHOLM

MAALISKUU

30.16 | EAN äänikirja: 9789520431761 Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

KATLEENA KORTESUO

Rikospaikkana Vastaamo

KATLEENA KORTESUO on palkittu tietokirjailija, joka on tehnyt yli 40 kirjaa viestinnästä, yhteiskunnasta ja historiasta. Hänen kirjansa tunnetaan konkreettisista esimerkeistä ja nasevasta kielenkäytöstä. Katleena on myös viestinnän kouluttaja, tunnettu seminaaripuhuja ja yhteiskunnallinen bloggaaja, jonka missiona on parantaa julkisen viestinnän selkeyttä ja saavutettavuutta.

KUINKA LUOTTAMUS MURTUI

Miten Suomen suurin rikos järkytti yhteiskuntaa

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto oli uhrimäärällä mitattuna Suomen historian suurin rikos. Kaiken kaikkiaan noin 40 000 psykoterapiaasiakkaan henkilötiedot ja potilaskertomukset varastettiin. Tiedoilla kiristettiin rahaa Vastaamolta ja sen asiakkailta, ja osa tiedoista vuodettiin verkkoon. Rikos aiheutti mittavat taloudelliset vahingot ja horjutti myös ihmisten mielenterveyttä, turvallisuudentunnetta ja yhteiskunnallista luottamusta ennenkuulumattoman julmalla tavalla. Rikospaikkana Vastaamo on uudenlainen yhdistelmä perinteistä äänikirjaa ja haastattelumuotoista podcastia. Kirjan ytimessä ovat tietokirjailija ja kriisiviestinnän asiantuntija Katleena Kortesuon kokemukset syksyltä 2020, jolloin hän itsekin joutui Vastaamon asiakkaana tietomurron kohteeksi. Näkökulmia syventävät muun muassa tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppösen ja Tietovuodot.fi-sivuston luoneen koodari-psykologi Aapo Puskalan haastattelut.

TIETOKIRJALLISUUS 59


280 s. | 17.3 EAN: 9789520429225 EAN äänikirja: 9789520429249 EAN e-kirja: 9789520429232

OLLI-PEKKA HEINONEN

Eletään ihmisiksi

OLLI-PEKKA HEINONEN on tehnyt monipuolisen uran erilaisissa yhteiskunnallisissa johtotehtävissä. Hän on toiminut ministerinä kolmessa eri hallituksessa, kansanedustajana, valtiosihteerinä viidessä eri ministeriössä, Yleisradion televisiojohtajana ja julkaisujohtajana ja viimeksi Opetushallituksen pääjohtajana. Omien harrastustensa pohjalta hän on toiminut lukuisissa kulttuurin, liikunnan ja kansainvälisyyden luottamustehtävissä ja yritysten hallituksissa.

YHTEISÖLLISTÄ VIISAUTTA ETSIMÄSSÄ

Ihmisenä oleminen on joukkuelaji. Opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen ajankohtainen yhteiskunnallinen puheenvuoro painottaa yhteisöllisen viisauden ja henkisen kasvun tarvetta nykyajan kompleksisessa, globaalissa todellisuudessa, jossa yksilön, yhteisön, kansakunnan ja ihmiskunnan haasteet ovat tiukasti toisiinsa sidoksissa.

60

Hyvinvoinnin ja taloudellisen vaurauden kasvu luonnonvaroja hyödyntämällä on tullut tiensä päähän. Jos jatkamme nykyiseen tapaan, tulevien sukupolvien mahdollisuus elää hyvää elämää heikkenee. Ratkaisut nykyisiin maailmanlaajuisiin kriiseihin eivät löydy pelkästään ulkoisesta todellisuudesta, teknologisista innovaatioista, paremmista johtajista tai markkinamekanismeista. Myös ajattelutapojemme on muututtava perin pohjin. Ihmiskuvamme ja tietokäsityksemme on kaventunut yksipuoliseksi, ja sen seurauksena elämän merkityksellisyyden kokemus ja kykymme toimia eettisesti kestävällä tavalla ovat supistuneet. Nyt jos koskaan tarvitsemme yhteisöllistä viisautta, ihmisten sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tapahtuvaa elämän merkityksellisyyden määrittelyä ja henkistä kasvua. Meillä ihmisillä on potentiaalia parempaan.

© MAREK SABOGAL

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

MARRASKUU


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

VIRPI PÖYHÖNEN

VIRPI PÖYHÖNEN

Noidankehästä pois

on tutkinut psykologian väitöskirjassaan kiusatun oppilaan puolustamista ja tukemista. Hän on kehittänyt materiaaleja sekä kouluttanut opettajia muun muassa kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -hankkeen puitteissa. Noidankehästä pois on Pöyhösen ensimmäinen suuren yleisön tietokirja. Tätä ennen hän on kirjoittanut romaanit Hän rakastaa minua ja Doe.

VOIKO KOULUKIUSAAMISEN KIERTEEN KATKAISTA

Kiusaamisen ehkäisy on yhteinen asia.

ELOKUU

250 s. | 38.5 EAN: 9789520418083 EAN äänikirja: 9789520418106 EAN e-kirja: 9789520418090

Kirja kertoo koulukiusaamisesta tutkimustiedon pohjalta, lähestyy aihetta valtasuhteiden näkökulmasta ja auttaa hahmottamaan, miten jokainen voisi omalla tavallaan olla katkaisemassa kiusaamisen kierrettä. Suomessa noin joka kymmenes oppilas joutuu koulukiusatuksi. Tämä tarkoittaa kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria, joiden koulunkäyntiin liittyvät toistuvat näkymättömyyden ja sorretuksi tulemisen kokemukset ja joiden elämään ja sosiaalisiin suhteisiin kiusaaminen vaikuttaa tavalla tai toisella vielä vuosien jälkeen. Valta liittyy aina väistämättä kiusaamiseen. Kiusaaminen on alistussuhde. Monissa koululuokissa vallan epätasapaino ruokkii itseään ja muita kiusaavat oppilaat ovat luokkatovereidensa silmissä suosittuja, mikä vaikuttaa sekä kiusatuksi joutuvan oppilaan kokemuksiin että luokkatovereiden toimintaan kiusaamistilanteessa. Kirja haastaa lukijan ajattelemaan ilmiötä samanaikaisesti sekä yksilön että ryhmän näkökulmasta. Ryhmän ääni muodostuu yksilöiden äänistä, ja jokaisella äänellä on merkitystä.

TIETOKIRJALLISUUS 61


KARI AIHINEN, JAAKKO SAARILUOMA

Kape & Jaska – Mestarin otteessa MITEN RUOKAA OIKEASTI KOKATAAN

Ole kotikeittiösi sankari! Lähde viihdyttävälle ja opettavaiselle matkalle Kapen ja Jaskan kanssa! Oppipojasta sukeutuu kelpo kokki mestari-Kapen opastuksessa. Jaska ihmettelee, kuinka oppia kokkaamaan hyvää ruokaa. Kapella on hallussaan kaikki salaiset aseet ja opit. Ja Jaska oppii: Miten kala paistetaan? Kuinka onnistua loihtimaan herkullinen munakas? Kastikkeiden keittämisen salaiset opit. Tämän kirjan myötä myös sinulla on hallussasi mestarikokin parhaat vinkit ja takuuvarmat reseptit.

62

KARI AIHINEN on Turun lahja Helsingin ravintolamaailmalle. Sympaattinen keittiövelho on noussut koko kansan Kapeksi suosittujen Kaappaus keittiössä- ja Kokkisota-tv-sarjojen myötä. JAAKKO SAARILUOMA on näyttelijä, stand up -koomikko, käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka osaa laittaa ihan hyvää ruokaa, mutta oppii todella nyt Kapelta kuinka oikeasti kokataan.


AUKEAMAN KUVAT © SAMI REPO

Kannen suunnittelu: JESPER BANGE

SYYSKUU

192 s. | 68.2 EAN: 9789520432645 EAN äänikirja: 9789520432669 EAN e-kirja: 9789520432652

TIETOKIRJALLISUUS 63


© YKSITYISARKISTO

GUÐRÚN HANNELE HENTTINEN on suomalais-islantilainen käsitöiden moniosaaja, joka on valmistunut käsityönopettajaksi Helsingissä ja opettanut etenkin neulontaa pitkään. Henttinen asuu Reykjavíkissa, jossa hänellä on Storkurinnniminen lankaliike.

MARRASKUU

Icelandic mittens Suom. Heli Mäntyranta 272 s. | 65.43 EAN: 9789520432980

GUÐRÚN HANNELE HENTTINEN

Islantilaisia lapasia 25 PERINTEISTÄ NEULEMALLIA

Neulo iki-ihanat lämpimät lapaset Islannin malliin! Perinteet kunniaan! Tässä kirjassa esitellään 1800- ja 1900-luvun lapas- ja käsinemalleja Pohjois-Islannista Blönduósin tekstiilimuseon kokoelmista. Kirjan mallit on tehty nykyajan neulojille: huolella rekonstruoidut kuviot ja mallikaaviot houkuttelevat tarttumaan puikkoihin ja luomaan nykyaikaan sopivat kauniit perinnelapaset. Värikkäiden kirjoneulekuvioiden ja hillitympien neulepintojen moninaisuus ja lukuisat neuletekniikat inspiroivat käsityöharrastajia, ja sopivaa neulottavaa löytyy kaikille taitotasoille.

64


Kannen suunnittelu: TUIJA KUUSELA SIVUN KUVAT © MILLA VON KONOW

KATI RAHIKAINEN

Sano se sukkasin NEULO ONNITTELUVILLASUKAT

Onnittelusukkia joka juhlaan!

KATI RAHIKAINEN (s. 1967) on helsinkiläisrovaniemeläinen äiti ja momsse, joka rakastaa neuloa lahjaksi läheisilleen ja ystävilleen. Hän on kahden käsityöläissuvun vesa, jonka veri vetää käsitöihin, vaikka päivätyö onkin muualla.

Kaunis, monipuolinen ja tarkka suomalaisten villasukkien ohjekirja. Sano se sukkasin tarjoilee kolmekymmentä toinen toistaan ihanampaa uutta villasukkaohjetta naiselle, miehelle ja eriikäisille lapsille: esimerkiksi joulusukkia, konfirmaatiosukkia, morsiussukkia, sulhassukkia, äitienpäiväsukkia, pääsiäissukkia, halloweensukkia ja tietysti syntymä- ja syntymäpäiväsukkia. Ohjeita löytyy sekä pitkiin sukkiin että nilkkasukkiin, niin kirjo- kuin pintaneuletta, erivahvuisista langoista ja sekä kokeneille että aloitteleville neulojille.

SYYSKUU

| 160 s. | 65.43 | EAN: 9789520429072

TIETOKIRJALLISUUS 65


HUIPPUSUOSION SAAVUTTANEET HARRY POTTER JA STAR WARS -NEULEKIRJAT NYT SUOMEKSI! Kannen suunnittelu: JUKKA IIVARINEN

TANIS GRAY

Harry Potter – Neuleiden taikaa VIRALLISET HARRY POTTER -NEULEOHJEET

Neulojan opas Velhomaailman salaisuuksiin

66

Luo Harry Potter -elokuvien taikuus suoraan valkokankaalta puikoille! Kirjassa on yli 25 taikuutta tihkuvaa neuletyötä tarkkoine ohjeineen. Kaikissa malleissa on lankasuositus, joka vastaa juuri elokuvissa käytettyjen vaatteiden värejä. Neuleita on kaikille taitotasoille yksinkertaisista Tylypahkan tupien kaulahuiveista monimutkaisimpiin malleihin, kuten Weasleyn äidin jouluvillapaidat. Neuleohjeiden lisäksi kirjassa on runsaasti tietoa Potter-elokuvista, luonnoksia puvustuksesta, elokuvastillejä ja muita aarteita elokuvien kulisseista. Harry Potter – Neuleiden taikaa saa fanit kutsumaan puikkojaan ja harjoittamaan parasta neulevelhoutta.

SYYSKUU

Harry Potter Knitting Magic, The Official Harry Potter Knitting Pattern Book Suom. Sirkku Viitanen-Vanamo 208 s. | 65.43 EAN: 9789520430511


TANIS GRAY , kahden lapsen äiti ja valmistunut Rhode Island School of Design korkeakoulusta, on kirjoittanut 9 neulekirjaa ja julkaissut yli 500 neulemallia. Hän on työskennellyt Vogue Knittingille, Martha Stewartille, HBO:lle ja Focus Featuresille. Hän on vakiovierailija Knitting Daily tv-showssa. Tanis luennoi kirjoneuleiden tekemisestä säännöllisesti Bluprintissä ja opettaa neulomista ympäri maailmaa.

TANIS GRAY

Star Wars – Galaksin parhaat neuleohjeet VIRALLISET STAR WARS -NEULEOHJEET

Olkoon voima puikoissasi! SYYSKUU

Star Wars – Knitting the Galaxy Suom. Sirkku Viitanen-Vanamo 208 s. | 65.43 EAN: 9789520432607

Tasku-Yoda, Darth Vader -villapaita, helppo Ewok-huppu… Lähes 30 ikonista Star Wars -neulemallia houkuttelevat tarttumaan puikkoihin. Kirjan neuleohjeet perustuvat George Lucasin henkeäsalpaavien Star Wars -elokuvien tapahtumiin ja suosikkihahmoihin – neuleiden innoittajina ovat elokuvien ikoninen puvustus, avaruusolennot, droidit ja avaruusalukset. Neulevaatteiden ja -asusteiden lisäksi kirjan ohjeilla loihdit muun muassa leluja ja koristeita. Olit sitten minkälainen neuloja tahansa, kirjan upeasti kuvitetuilla ohjeilla pääset uppoutumaan erilaisiin neuletekniikoihin, mm. kirjoneuleisiin, palmikkoneuleisiin ja pitsineuleteisiin. Star Wars – Galaksin parhaat neuleohjeet on täydellinen kirja kaikille neulojille kaukaisista galakseista omaan maailmaamme.

TIETOKIRJALLISUUS 67


Kannen suunnittelu: JUKKA IIVARINEN

SYYSKUU

Fågeldagbok 2014 Suom. Jenni Pitkäniemi 160 s. | 58.12 EAN: 9789520431747

MATS OTTOSSON, DAN ZETTERSTRÖM

Lintupäiväkirja 2022 Toivottu lahjakirja! Lintupäiväkirja 2022 on almanakka, jossa kohtaa kaksi maailmaa: oma elämäsi ja lintuhavainnot. Kirjassa esitellään joka viikko uusi lintulaji kauniin piirroskuvan ja tietotekstin kera. Kirjassa on hyvin tilaa omien lintuhavaintojen muistiinmerkitsemiselle, muille omille muistiinpanoillesi sekä esimerkiksi säähavainnoille. Hurmaava kirja ilahduttaa myös lahjakirjana!

68


© JENNI VIRTA

Kannen suunnittelu: TAINA LEINO

LAURI NUMMENMAA (FT) on maamme johtavia aivotutkijoita ja tilastollisen analyysin asiantuntijoita. Hän toimii lääketieteellisen kuvantamisen ja mallintamisen professorina Turun yliopistossa, jossa Nummenmaan ryhmä tutkii ja mallintaa aivojen SYYSKUU toimintaa molekyyli550 s. | 31 tasolta alkaen.

LAURI NUMMENMAA

Tilastotieteen käsikirja Kattava ja ajantasainen perusteos tilastollisten menetelmien sovelluksista opiskelijoille ja tutkijoille Tilastollisten menetelmien merkitys tutkimuksessa kasvaa jatkuvasti. Tilastotiedettä tarvitaan kaikilla aloilla tutkimusaineiston keräämiseen, kuvailemiseen ja mallintamiseen sekä riskien arvioimiseen ja ennusteiden laatimiseen.

EAN: 9789520401382 EAN e-kirja: 9789520426798

Teoksessa esitellään kattavasti keskeisimmät tilastolliset analyysimenetelmät alkaen aineiston keräämisestä ja kuvailemisesta sekä perusanalyyseista aina tilastollisiin monimuuttujamenetelmiin ja tilastolliseen luokitteluun asti. Tilastollisten menetelmien teoria esitetään havainnollisesti, joten aloittelijakin pääsee analysoimaan erilaisia aineistoja itsenäisesti. Havainnolliset laskuesimerkit helpottavat asioiden omaksumista. Monipuoliset ohjelmistoesimerkit perustuvat kattavaan ja ilmaiseen R-ohjelmistoon, ja ne sisältävät selkeät esimerkkikoodit sekä ohjeet tulosteiden tulkinnasta. Teos soveltuu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimuksen teon ja tilastollisten menetelmien perusoppikirjaksi lääketieteen, tekniikan, yhteiskunta- ja taloustieteiden sekä käyttäytymis- ja luonnontieteiden aloilla. Kattavuutensa ja monipuolisten esimerkkiensä ansiosta kirja sopii erinomaisesti myös varttuneemman tutkijan hakuteokseksi.

TIETOKIRJALLISUUS 69


LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

Muumilaakso. Hauska päivä! LOKAKUU

Moominvalley. The Moomins have fun! Suom. Tittamari Marttinen 10 s. | L85.2 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520427368

Aikaisemmin ilmestynyt: Muumilaakso. Ystävät yhdessä!

Sivujen osia liikuttelemalla saat kuvat elämään! Muumilaakso-katselukirjassa koetaan liikuteltavien osien avulla hauskoja kuvayllätyksiä, ja riimit kertovat leikkisästi muumiperheen puuhista. Turvallisen, tukevasivuisen ja toiminnallisen kirjan sivuilla perheen pienimmät elävät mukana Muumilaakson väen hauskoissa vaiheissa. Muumilaaksossa jokainen päivä on erilainen ja hämmästyttäviä sattumuksia tulvillaan! Lapsi voi omin käsin liikutella kuvia ja paljastaa kirjan jokaiselta aukeamalta yllätyksen. Riemastuttavat riimit täydentävät suositusta TV-sarjasta tuttua kuvitusta.

70


MUUMILAAKSO -animaatio-

Muumilaakso. Seikkailijoiden paluu

sarja (Moominvalley) on suomalaisbrittiläistä yhteistuotantoa. Ylen osatuottaman sarjan takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations. Korkeatasoisesti tuotettu sarja on uskollinen Tove Janssonin alkuperäistarinoiden hengelle, ja sen myötä Muumilaakson asukkaat nähdään ensimmäistä kertaa 3D-animaatiohahmoina.

LOKAKUU

Moominvalley 3 Suom. Tittamari Marttinen 112 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520431662

Upean kuvakirjan myötä koko perhe voi milloin tahansa palata suositun tv-sarjan valloittavaan tarinamaailmaan. Huipputason tuotantona toteutettu, palkittu ja riemulla vastaanotettu Muumilaakso-sarja on jo vakiinnuttanut sijansa kotiyleisöjen sydämissä ja se kuuluu Areenan suosituimpiin ohjelmiin. Seikkailijoiden paluu sisältää kahdeksan tv:stä tuttua, ihastuttavaa ja hauskaa koko perheen muumitarinaa, jotka toimivat mainiosti myös itsenäisesti luettavina, vaikkapa iltasatuina. Kirja on jo kolmas Muumilaakso-animaatiosarjaan perustuva, näyttävästi kuvitettu tarinakokoelma.

© MOOMINS CHARACTERS™, © GUTSY ANIMATIONS

Lumoavan Muumilaakso-animaatiosarjan tarinoita!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 71


Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA © MOOMIN CHARACTERS™

SARJASSA JO 10 HAUSKAA LUUKKUKIRJAA!

Muumipeikko rakentaa Muumipeikko ja Niiskuneiti rakentavat majan! LOKAKUU

28 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520422851

© VEIKKO SOMERPURO

RIINA JA SAMI KAARLA

Kurkistusluukkujen takaa paljastuu hauskoja yllätyksiä samalla kun pienet lukijat saavat seurata majanrakennuspuuhia Muumilaaksossa. Muumipeikko ja Niiskuneiti haluaisivat rakentaa majan. Mutta mistä löytyisi majalle sopiva paikka, kun kaikkialla kovasti puuhastellaan? Onneksi Muumilaakson majanrakentajat ovat kekseliäitä, ja Pikku Myyllä on aina hyviä neuvoja takataskussaan! Kun maja lopulta on valmis, on aika nukkua siellä ensimmäinen yö… mitenkähän se mahtaa sujua? Perheen pienimmille sopivan kirjan jokaisella aukeamalla paljastuu yllätys kurkistusluukun takaa.

RIINA ja SAMI KAARLAN riemulla vastaanotetut, upeasti kuvitetut muumikirjat kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

72


Kannen kuva: CECILIA HEIKKILÄ, © MOOMIN CHARACTERS™

HEINÄKUU

Mumintrollen och den magiska hatten Suom. Katariina Heilala 40 s. | L84.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520426934 EAN äänikirja: 9789520426941 EAN e-kirja: 9789520427818

CECILIA HEIKKILÄ on valloittavasti kuvittanut Tove Janssonin klassikkokirjaan Taikurin hattu perustuvan tarinan, jonka ovat kirjoittaneet CECILIA DAVIDSSON ja ALEX HARIDI . Lämpimästi vastaanotetussa kuvakirjasarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet Joulu saapuu Muumilaaksoon, Muumilaakson kertomuksia, Muumipeikko ja näkymätön vieras , Muumipeikko ja lohikäärme, Muumipeikko ja Merenhuiske sekä Muumipeikko hattivattien saarella.

CECILIA DAVIDSSON, ALEX HARIDI, CECILIA HEIKKILÄ

Muumipeikko ja taikahattu Salaperäisten sattumusten sarja Muumilaaksossa

Arvoituksellinen hattu johdattaa Muumilaakson asukkaat taianomaiseen seikkailuun ja suureen elokuun kuutamojuhlaan. Muumilaaksossa on aina kaikki mahdollista. Mutta ihanana kesäaamuna käynnistyvät tavallistakin erikoisemmat tapahtumat hämmästyttävät Muumipeikkoa ja hänen ystäviään. Kaikki näyttäisi liittyvän heidän löytämäänsä erikoiseen hattuun. Hurja, lumoava kesäseikkailu huipentuu yksinäisen Taikurin kohtaamiseen – ja lopulta onnellisesti kottikärrylliseen Muumimamman pannukakkuja! Ihastuttavasti kuvitettu ja ääneen luettavaksi sopiva tarina on aikaisemmin julkaistu kokoelmassa Muumilaakson kertomuksia.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 73


Kannen suunnittelu: ANNE VASKO

Kirjailija SANNA SOFIA VUORI (s. 1981) on monipuolinen lastenkulttuuripersoona, jo Finlandia Junior -ehdokkaanakin nähty. Hän on mm. luonut suositun Estridin kirjakerho -nettiohjelman.

ANNE VASKON (s. 1969) värikylläiset kuvitukset ovat hurmanneet lapsia jo vuosien ajan, meillä ja maailmalla. Vaskolle on myönnetty Rudolf Koivu -palkinto ja hänkin on ollut Finlandia Junior -ehdokkaana.

SANNA SOFIA VUORI, ANNE VASKO

Sympaattisessa tarinassa pikku filosofi lähtee rohkeasti ulos – katsomaan, koskettamaan ja maistamaan maailmaa, jossa kaikki on uutta ja kiinnostavaa. Matkalla vastaan tulee jännittäviä asioita, kuten jotain karvaista ja pehmeää – onko se minä? Entä tuo loikkiva, mutainen otus, onko se minä? Maasta löytyy myös upeita aarteita, joita on hauska tuoda talteen omaan kotiin. Sivuja kääntäessään lapsi kokee riemastuttavan yllätyksen toisensa jälkeen. Tiivis teksti ja houkuttelevat kuvat kiehtovat jo yksivuotiaita kirjanystäviä.

© ANNE VASKO

74

© PETRI JUOLA

Isokokoinen kirja perheen nuorimmille avaa ikkunan ihmeelliseen maailmaamme!

© TIMO KARI / FÖRLAGET

Onko se minä?

SYYSKUU

Är det jag? | Suom. Sanna Sofia Vuori 32 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 1+ EAN: 978952043441 EAN e-kirja: 9789520434649


Kannen suunnittelu: KRISTIINA LOUHI

KRISTIINA LOUHI on rakastettu ja palkittu kuvittaja ja kirjailija, jonka kuvakirjat ovat kuuluneet suomalaisten lapsuuteen jo vuosikymmenien ajan. Tomppa tunnetaan hyvin myös maailmalla, sarjaa käännetään pohjoismaisten kielten lisäksi mm. japaniksi, koreaksi, hollanniksi ja unkariksi. © VEIKKO SOMERPURO

KRISTIINA LOUHI

Tomppa ja mummolan karvatassut Tomppa auttaa mummia koiranpennun hoidossa.

Koiramaisia kommelluksia ja kolmevuotiaan Tompan iloista arkea: yhdeksästoista ihana Tomppa-kirja. Äiti sanoo, että mummi on hurahtanut. Tomppaa naurattaa, hän tietää mitä se tarkoittaa. Se on sitä, että mummolassa kaikki on mullin mallin. Mummin pitää kontata lattialla ja nukkua patjalla olohuoneen nurkassa, sillä mummin ja Vappu-koiran luokse on muuttanut pikkuruinen koiranpentu Vieno Vipeltäjä. Vappu opettaa Vienolle koiramaailman käytöstä, mutta mummilla riittää silti puuhaa pikkukoiran hoidossa.

LOKAKUU

32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520433536 EAN äänikirja: 9789520433567 EAN e-kirja: 9789520433550

Onneksi Tomppa tulee apuun!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 75


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Mur ja metsän ilta ILTASATUJA ISOILLE JA PIENILLE

Kun ilta saapuu, kutsuu tarinoiden metsä.

Iltasatukokoelma vie lukijat syvälle Mur-kuvakirjoista tuttuun metsään. Suositellaan luettavaksi sylikkäin.

Murin ja Ison lisäksi saduissa esiin pääsevät muiden muassa tuulihaukka joka on lakannut lentämästä, hirvi joka ei uskalla astua metsänreunan yli sekä susi jota kuun valo häikäisee. Tarinoissa tuijotetaan tietenkin myös tähtiä ja tehdään tarpeen tullen kuperkeikka. Iltasatukokoelma on hurmaava lisäys rakastettuun Mur-kuvakirjasarjaan. Kieli ja kuva yhtyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka saa lukijan kerta toisensa jälkeen pysähtymään olennaisen äärelle.

76

SYYSKUU

136 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520431693 EAN äänikirja: 9789520431808 EAN e-kirja: 9789520431822

© MILKA ALANEN

KAISA HAPPONEN, ANNE VASKO

Mur ja metsän ilta jatkaa KAISA HAPPOSEN ja ANNE VASKON kokoaan suurempaa Mur-kuvakirjasarjaa, joka on lumonnut lukijat ulkomaita myöten. Sarjan aiemmat osat ovat Mur, eli karhu, Mur ja mustikka, Mur ja tähti sekä Pisara kuonolla, Mur. Avausosa on käännetty jo neljälletoista kielelle.


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © ANNI HANÉN

ELINA HIRVONEN on

ELINA HIRVONEN, MERVI LINDMAN

Prinsessa Rämäpää ja riitataika Mikä taika auttaa kun vanhemmilla ei ole tarpeeksi omaa aikaa? ELOKUU

48 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520422097 EAN äänikirja: 9789520422103 EAN e-kirja: 9789520422110

arvostettu kirjailija, toimittaja ja elokuvantekijä. Prinsessa Rämäpää ja riitataika on kolmas Rämäpäästä ja hänen perheestään kertova kuvakirja. MERVI LINDMAN on kuvittaja, jonka kuvissa on huumoria, lämpöä ja tunteiden voimaa. Hän tavoittaa kuviinsa lapsuuden taikamaailman ja arjen ihmeet.

Kekseliäällä Prinsessa Rämäpäällä on ratkaisu joka ongelmaan! Kun äiti näyttää punasilmäiseltä pandalta ja isä vihaiselta peikolta ja he tiuskivat toisilleen turhaan, on Rämäpään taikojen ja Onnin oivallusten vuoro. Ratkaisu on maailman hienoin PUSSAUSKOPPI. ”Teidän pitää mennä sinne pussaamaan. Sitten te rakastatte taas. Ettekä enää riitele. Eikä meidän tarvitse muuttaa Kukan luo.” Elina Hirvosen ja Mervi Lindmanin oivaltavien ja hauskojen Prinsessa Rämäpää -kirjojen aiheet nousevat suoraan lapsiperheiden arjesta, joka voi välillä olla täynnä kiirettä, kiukkua, väärinymmärryksiä. Mutta samaan aikaan arki on myös täynnä uusia ideoita, lämpöä ja käytännönläheistä taikuutta.

”Tykkäsin tarinasta ja Mervi Lindmanin kuvitus on kyllä erityisen kiva!” – Goodreads ”Prinsessa Rämäpää on kuopuksemme suurimpia sankareita Pikku Myyn ja Prinsessa Pikkiriikin ohella. Lienee sanomattakin selvää, että kuopus toivoo uutta Prinsessa Rämäpää -kirjaa julkaistavaksi heti.” – Goodreads

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 77


ÖÖ

ÖT © VEIKKO SOMERPURO

PRÖ

ÖÖ ÖÖÖ

© NINNI RAUTIAINEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

PETE RISKI on kansain-

PETE RISKI, JAMES MARTIN

Maailman yksinäisin pieru Kuka minä olen?

Hieno tarina vastasyntyneestä pierusta, joka etsii itseään eriskummallisessa maailmassa. Miksi kaikilla muilla hajuilla on tärkeä tehtävä, paitsi hänellä? Ääni oli kuin outo, epävireinen fanfaari, eikä se todellakaan ollut kauneinta musiikkia korville.

välisesti palkittu mainosja elokuvaohjaaja, jonka töitä leimaa vahva tarinankerronta sekä inhimillinen herkkyys. JAMES MARTIN on animaattori, ohjaaja, kuvittaja ja säveltäjä. Syntyjään amerikkalainen Martin on aiemmin asunut ja työskennellyt Helsingissä kahden vuoden ajan. Nykyisin hän viihtyy Oslossa suomalaisen vaimonsa, poikansa ja kissansa kanssa.

Mutta se oli ääni, jolla hän saapui maailmaan.

SYYSKUU

48 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520431723 EAN äänikirja: 9789520432676 EAN e-kirja: 9789520432171

78

”Mikä tämä paikka on?” hän kysyi pienellä pörisevällä äänellään, mutta ympärillä vain nyrpisteltiin neniä ja pudisteltiin päitä. Kaikki nämä omituiset valot, äänet ja värit olivat uutta hänelle ... Tultuaan isäksi Pete Riski alkoi pohtia, miten pienille lapsille voisi kertoa hauskoja tarinoita, jotka opettavat tärkeitä arvoja. Tarinoita, joissa olisi iso sydän. Tämä kaunis ajatus näkyy hänen filosofisessa esikoiskirjassaan, jonka viesti on, että meistä jokainen on arvokas omana itsenään. James Martinin voimakas kuvitus upeine väreineen ilahduttaa myös pientä lukijaa.


Kannen suunnittelu: REETTA NIEMENSIVU, AAPO RAVANTTI

MARISKA on Emma-palkittu helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, jonka aiemmalle tuotannolle lastenrunous on luontevaa jatkoa. Kummat ja kammot. Runoja ihme otuksista on hänen toinen lastenrunokokoelmansa. Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija REETTA NIEMENSIVU ja kuvataiteilija AAPO RAVANTTI vastaavat kirjan kuvituksesta.

© OTTO VIRTANEN

MARISKA, REETTA NIEMENSIVU, AAPO RAVANTTI

Kummat ja kammot RUNOJA IHME OTUKSISTA

Mariskan uudet riemukkaat lastenrunot Sanoittajataiturin lastenrunokokoelma saa lukijan hykertelemään. Teos on täynnä noitia, mörköjä, merenneitoja, kummituksia, lohikäärmeitä ja muita ihmeellisiä otuksia – huumoria unohtamatta!

SYYSKUU

48 s. | L82.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520431839 EAN äänikirja: 9789520432591 EAN e-kirja: 9789520431884

Mariskan esikoisrunokokoelma Määt ja Muut valloitti lukijat ihmisistä ja eläimistä kertovilla riimirunoillaan. Uudessa kokoelmassa Mariska riimittelee tuttuun tapaan pilke silmäkulmassa ja luovuttaa estradin kaikenkirjaville menninkäisille ja hönninkäisille. Tapaamme muiden muassa yksisarvisen nimeltä Juni Korni, otuksen nimeltä Känkkäränkkä sekä aave Marian. Tässä maailmassa jättiläinenkin voi olla arkajalka, ja noidat ovat ehdottomasti hyviksiä!

Noidat ovat hyviä vaik sadut väittäis muuta, pahuutta ei ole se, jos jollain lentää luuta, vuorille saa kokoontua katselemaan kuuta, suureen ääneen sopii käkättää.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 79


24 MINIKIRJAA!

HASBRO

My Little Pony -kirjajoulukalenteri Täyttä laukkaa joulua kohti!

Kirjajoulukalenteri sisältää 24 My Little Pony -seikkailua, jotka tuovat ystävyyden lämpöä joulun odotukseen. Tunnelmallisen kirjajoulukalenterin luukkujen alta löytyy hyväntuulisia tarinoita prinsessa Twilight Sparklesta ja hänen ystävistään. Ponyvillessa sattuu ja tapahtuu 24 päivän ajan, ja monipuolinen tarinakokoelma huipentuu ponien lämpöjuhlan aaton viettoon Dickensin joulutarinan hengessä.

80

SYYSKUU

My Little Pony Advent Calendar L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520428815


HASBRO, SATU HEIMONEN HASBRO

My Little Pony

Lue ja leiki

My Little Pony

Poni nimeltä Spike Kun lohikäärmeestä tuli poni!

Inspiroivia ponileikkejä!

Runsaasti kuvitetussa, helppolukuisessa lasten-

Tarina herää eloon uudella tavalla, kun mukana on paitsi leikkialusta myös ihanat ponihahmot.

romaanissa prinsessa Twilight Sparklen rakas lohikäärmeapuri Spike muuttuu poniksi yhden päivän ajaksi.

Lue suloinen satu söpöysmerkkiklubilaisten hauskasta seikkailuista ja tempaudu samalla leikin pyörteisiin!

KESÄKUU

My Little Pony, My Busy Books 10 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520430405

Spike on viettänyt koko elämänsä ponien kanssa, joten ei ole ihme, että hän tuntee itsensä enemmän poniksi kuin lohikäärmeeksi. Välillä Spikella on kuitenkin ulkopuolinen olo, koska hän ei tiedä, miltä tuntuu laukata poniystävien kanssa seikkailuihin eikä hänellä ole söpöysmerkkiäkään... kunnes taikuus tulee avuksi ja toteuttaa hänen unelmansa. Hullunkurisen päivän aikana tuore poni saa huomata, etteivät asiat ole niin kuin hän oli kuvitellut, vaan kaikki ovat parhaita omana, ainutlaatuisena itsenään.

MY LITTLE PONY AND ALL RELATED CHARACTERS ARE TRADEMARKS OF HASBRO AND ARE USED WITH PERMISSION. © 2021 HASBRO. ALL RIGHTS RESERVED. LICENSED BY HASBRO.

OMAA LUETTAVAA JUURI LUKEMAAN OPPINEILLE!

Upeat ponikuvitukset on loihtinut kansainvälisesti arvostettu kuvittaja Anthony Conley, joka on piirtänyt niin Paavo Pesusientä kuin Ryhmä Haun koiranpentujakin.

LOKAKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520433635

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81


”PARAS LEIKKI ON VÄRIKÄS, ÄÄNEKÄS JA SOTKUINEN” Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

SYYSKUU

148 s. | L65 | Ikäryhmä: 3+ Valokuvat: Emma Rapala EAN: 9789520432461 EAN e-kirja: 9789520432478

82


VALOKUVAT © EMMA RAPALA

IISA JUVA, EMMA RAPALA

Leikki leikkinä IDEOITA LAPSIPERHEEN LUOVIIN HETKIIN

Päästä luovuus valloilleen! Leikki leikkinä innostaa kokeilemaan uusia tapoja askarrella, tutkia ja leikkiä. Lapsen ja aikuisen yhteiset, luovat hetket saavat potkua tästä inspiroivasta kirjasta.

Kirjassa esitellään monipuolisesti erilaisia askarteluideoita, joihin annetaan seikkaperäiset ohjeet ja hauskoja jatkotyöskentelyideoita. Kirjan ohjeilla aikuinen ja lapsi voivat nauttia itse tekemisestä vailla osaamisen painetta. Tutuiksi tulevat niin maalaaminen saippuavaahdolla, oman muovailuvahan valmistaminen kuin monotypiatekniikkakin. Kotikemistit innostuvat värilaboratorioleikeistä, hapan-emäs-maalauskokeiluista ja paperin marmoroinnista. Tarvittavat materiaalit ovat helposti hankittavia – monet tarvikkeista löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeista.

EMMA RAPALA on opettaja, bloggaaja ja pienen Aatos-pojan äiti. Emma rakastaa värejä, valokuvausta, luontoa ja käsillä tekemistä. Hänen suosittu Leikki leikkinä -bloginsa inspiroi kasvattajia rohkeaan ja lapsilähtöiseen luovaan leikkiin. IISA JUVA on helsinkiläinen opettaja ja neljän lapsen äiti. Työkseen Iisa toimii taidekasvattajana, tuottaa lastentapahtumia ja kirjoittaa.

© OTTO VIRTANEN

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83


Kannen suunnittelu: MARTIN BALTSCHEIT

Arvostettu runoilija ja kirjailija RIINA KATAJAVUORI on kirjoittanut monia lastenkirjoja, mm. kuvakirjan maahanmuuttajaperheistä, Mennään jo naapuriin (kuvitus Salla Savolainen), sekä avioerolapsesta kertovan Kaksi kotia (kuvitus Jenny Lucander). MARTIN BALTSCHEIT on tunnettu ja palkittu saksalainen kuvittaja ja lastenkirjailija.

Oravien sota Vaikuttava ja viisas kuvakirja Suomen vuoden 1918 tapahtumista

Oravaveljekset Valtteri ja Pekka asuvat naapuripuissa. Isoveli Valtterin puussa on paljon käpyjä, mutta pikkuveli Pekan puu antaa vähemmän satoa. Kun ankara talvi koittaa, Valtterilla ja hänen ystävillään on lokoisat oltavat, mutta Pekalta loppuu ruoka. Silloin veljesten välille puhkeaa iso riita. Valtteri saa taustatukea Sudelta, Pekka Karhulta.

SYYSKUU

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520425708 EAN e-kirja: 9789520431792

84

Lukutavasta riippuu, kertooko Riina Katajavuoren ja kuvittaja Martin Baltscheitin hurja eläinsatu oravaveljesten keskinäisestä taistelusta vai Suomen vuoden 1918 sisällissodasta. Kirja avaa mahdollisuuden joko lukea tarinaa puhtaasti faabelina tai käsitellä sen kautta sisällissotaa lapsen kanssa.

Oravien sota on syntynyt yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin kanssa, jossa huomattiin, ettei Suomessa ole lastenkirjoja sisällissodastamme. Teos avaa yleismaailmallista ja ajatonta aihetta lapsentasoisesti.

© VEIKKO SOMERPURO © SUSANNE-WERDING.COM

RIINA KATAJAVUORI, MARTIN BALTSCHEIT


© OTTO VIRTANEN © LINDA MANNER

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Kirjailija ja elokuvantekijä ELINA HIRVONEN kertoi lapsena nukkumaan mennessä itselleen tarinaa, missä lentäisi pehmokoiransa Siskon kanssa sängyllään avaruuteen. Lastenkirjakuvittaja NADJA SARELLIN lapsuuden rakkain pehmolelu oli nimeltään Luppis. Se asustaa edelleen Nadjan makuuhuoneessa parin kaverinsa kanssa.

ELINA HIRVONEN, NADJA SARELL

Kalle ja Vompatin Soturit Huima avaruusseikkailu jatkuu! Kalle ja Julia matkaavat avaruussängyllä mustan aukon dinosaurusten luo: onnistuvatko he pelastamaan pehmoagenttien ja lasten yhteisen tulevaisuuden?

SYYSKUU

200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520431938 EAN äänikirja: 9789520432577 EAN e-kirja: 9789520432584

Toinen osa jännittävää lastenromaanisarjaa, jossa pehmoeläimillä on supervoimat. Lasten auttamiseen sitoutuneen Pehmoeläinten Maailmanneuvoston Päämaja sijaitsee avaruudessa ja pehmoagentit seuraavat sieltä maailman lapsia monitorien kautta.

”Miten minun lapsestani voi tulla tuollainen?” Kallen isä on pettynyt, kun hänen poikansa on kiinnostuneempi hiustyyleistä, musiikista, skeittaamisesta ja muodista kuin matematiikasta. Kun Kalle skeittaa pimeässä illassa, häntä tarkkailevat kiiltävät silmät. Vompatin Soturien johtaja Patti seuraa hänen liikkeitään. Patti saa Kallen liittymään Vompatin Soturien riveihin ja Kalle alkaa tehdä videoita, joissa breikkaa ja skeittaa. Vompatin Soturit yrittävät saada Kallea kuvaamaan Youtube-videon, jossa tämä paljastaa Maailmanneuvoston olemassaolon. Mutta Julialla on parempi idea: hän ja Kalle matkaisivat mustan aukon dinosaurusten luo pelastamaan Maailmanneuvoston! ”Tämä opettavainen, jännittävä ja mielikuvitusta ruokkiva kirja on tempaissut paitsi meidän lapset, myös MINUT mukaansa. Kun nimittäin yhdistetään pehmolelut ja agenttiseikkailu, syntyy vastustamaton yhdistelmä!” – Olga Temonen

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

SYYSKUU

The Great Pie Robbery; The Supermarket Mystery; The Great Steamboat Mystery Suom. Marjatta Kurenniemi, Sari Kumpulainen 112 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520431815

RICHARD SCARRY

Touhulan salapoliisit SAM JA SEVERI SEIKKAILEVAT

Hyvän tuulen Touhulassa sattuu ja tapahtuu! Vauhdikkaita käänteitä, jännittäviä johtolankoja ja huimia takaa-ajotilanteita Richard Scarryn tuttuun, rakastettuun tapaan.

86

RICHARD SCARRY (1919–1994) on kautta aikojen rakastetuimpia lastenkirjailijoita ja kuvittajia. Tunnetuimmat hänen kirjoistaan kertovat Touhulan kaupungista, sen eläinhahmoisista asukkaista ja lukuisista ammateista, ja hänet tunnetaan myös monien nostalgisten Kultaisen kirjaston kirjojen kuvittajana. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan.

Touhulan eläinhahmot hassunhauskoine edesottamuksineen ovat valloittaneet jo monta sukupolvea, ja Richard Scarryn lennokas, lämminhenkinen huumori lumoaa edelleen. Nokkelat salapoliisit Sam Kissala ja Severi Nasu ratkaisevat kiperiä arvoituksia, joihin liittyvien tarkkaavaisuustehtävien myötä pienet lukijatkin pääsevät herättelemään hoksottimiaan! Kolmen tarinan kooste sisältää klassikkoseikkailut Suuri piirakkaryöstö, Valintamyymälän arvoitus ja Höyrylaivan arvoitus.


ELINA JA SOFIA ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 120 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja heidän esikoiskirjansa Kaikki on mahdollista! sai lukijoilta innostuneen vastaanoton. AURA MARTTINEN on paitsi Elinan ja Sofian äiti myös työyhteisövalmentaja, joka auttaa tiimejä kehittämään vuorovaikutustaitoja ja parantamaan työhyvinvointia. Yhdessä Elina, Sofia ja Aura ovat pohtineet työkaluja, joiden avulla lastenkin arki muuttuisi sujuvammaksi. Kirjan hauskan kuvituksen on tehnyt kansainvälisesti arvostettu ANTHONY CONLEY .

© BERKMEDIA

ELINA JA SOFIA, AURA MARTTINEN

Rohkeasti minä! TÄYTETTÄVÄ INSPIRAATIOKIRJA

Oivalla vahvuutesi Elinan ja Sofian kanssa!

Rohkeasti sinä! -kirja oli tutkimusretki jokaisen ainutlaatuisiin luonteenominaisuuksiin, ja nyt suosikkitubettajat kannustavat sinua kertomaan, miten olet rohkeasti minä! Rohkeasti minä! on täytettävä inspiraatiokirja, jonka päähenkilö olet sinä. Innostava tehtäväkirja johdattaa sinut miettimään, miten voit olla rohkea silloinkin, kun pelottaa, ja mitkä piirteet tekevät sinusta ja ystävistäsi ainutlaatuisia – valmistaudu myös yllätyksiin!

HEINÄKUU

96 s. | L17.3 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428679

Opit parhaat vuorovaikutusvinkit mielikuvituksekkaiden tehtävien avulla, ja luovuutesi pulppuaa hauskojen harjoitusten parissa. Pääset piirtämään vuorovaikutustapojasi kuvaavan eläimen: Oletko tiikeri, susi, hevonen vai delfiini? Vai kenties delfiinihyppyjä tekevä hevonen tai tiikeriraitainen susi? Saat pohtia lempitarinoidesi henkilöitä uudesta näkökulmasta ja kirjoittaa tarinoille vaihtoehtoisia juonenkäänteitä. Pääset myös laatimaan hauskoja listoja, testaamaan Elinan ja Sofian haasteita ja inspiroitumaan kerta toisensa jälkeen!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87


SALLA SAVOLAISEN UUSI KUVITUS!

HEINÄKUU

136 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520432034 EAN äänikirja: 9789520432065 EAN e-kirja: 9789520432058

88


PIIRROKSET © SALLA SAVOLAINEN

SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, SALLA SAVOLAINEN

Heinähattu, Vilttitossu ja tanssiva konstaapeli Uusi laitos

Häähuumaa ja kommelluksia Sireenikujalla! Heinähatun ja Vilttitossun vanhemmat ovat ”Opi hiljentymään” -kurssilla, ja tytöt ovat päässeet siksi aikaa Alibullenin neitien luo. He katselevat yhdessä vanhoja valokuvia, joissa neidit ovat morsiusneitoina. Vilttitossu innostuu ja päättää: ”Minun täytyy panna töpinäksi, jos aion morsiusneidoksi vielä tänä kesänä!” Vilttitossu löytää sopivan morsiamen ja kirjoittaa Heinähatun avustuksella kosintakirjeitä, mutta morsianehdokas ei tiedä hääsuunnitelmista mitään. Kirjeet on osoitettu toiselle kylän konstaapeleista. Poliisiasemalla kirjeet aiheuttavat hämmennystä. ”Jos tässä joudutaan naimisiin, pitää kai aloittaa häävalssiharjoitukset”, konstaapeli Rillirousku toteaa. Mutta päätyvätkö kirjeet oikealle sulhaskokelaalle? Hilpeän tarinan käänteet saavat lukijan pyrskähtelemään naurusta.

”Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat luovat suvaitsevaista ja yhteisöllistä kuvaa maailmastamme. Lapsiperheen arjen nyrjähdykset, huumorin merkitys sekä sisarussuhteen onni ja tuska ovat tarinoiden keskeistä polttoainetta. Sinikka ja Tiina Nopolan tarinat ovat vaikuttaneet jo moneen lukijasukupolveen, ja heidän merkityksensä suomalaiselle lastenkulttuurille on poikkeuksellisen tärkeä.” – Kustantaja Saara Tiuraniemi

© JARI RIIHIMÄKI

© ANNI HANÉN

© JUKKA LEHTINEN

Heinähattu ja Vilttitossu -sarjaa on rakastettu jo vuodesta 1989 lähtien. SINIKKA ja TIINA NOPOLAN menestyksekäs yhteistyö kirjailijoina alkoi juuri ensimmäisestä Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasta. Palkitun ja taitavan SALLA SAVOLAISEN lastenkirjakuvitukset ovat suosittuja ympäri maailman.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

RIINA JA SAMI KAARLA

Pinnan alla Pet Agents 5

Scifi-herkuilla ja pörröisillä lemmikeillä hurmanneet lapsiagentit valtamerellä! Pet Agents -sarjan viidennessä osassa Kati-en ja Ti-botin apua tarvitaan merentutkimusaluksella. Lemmikkiagentit sukeltavat Timin kanssa pinnan alle ratkaisemaan eläinpulmaa. Kati-e on päivittänyt Ti-botin vesitiiviiksi, ja vedenalainen robottityöpari osoittautuu korvaamattomaksi avuksi.

HEINÄKUU

150 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520425609 EAN äänikirja: 9789520425661 EAN e-kirja: 9789520425654

RIINA ja SAMI KAARLA ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirjaammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin. © VEIKKO SOMERPURO © RIINA JA SAMI KAARLA

90


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

MARRASKUU

150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520432072 EAN äänikirja: 9789520432096 EAN e-kirja: 9789520432089

AIEMMISTA

RIINA JA SAMI KAARLA

Lumen saartamat Pet Agents 6

Lemmikkiagentit vauhdissa Lapin valkoisilla hangilla! Pet Agents -sarjan kuudennessa osassa talvi on tullut ja lemmikkiagentit matkustavat pohjoiseen. Lapin villi luonto ja eläimet lumoavat, mutta vauhdikas retki saa yllättävän käänteen, kun lumimyrsky estää kotiinpaluun. Kaaoksen keskellä agenttikolmikon ratkaistavaksi tule kiperääkin kiperämpi arvoitus…

”Aivan IHANA KIRJOISTA tämä Riina ja SANOTTUA Sami Kaarlan uusi Pet Agents!! Osoittaa miten kaksikko on monipuolinen ja ammattimainen. Ja ihana tämä robotteja rakentava Kati-e ja hänen Tibottinsa, kaunis kuvitus ja hauskaa tekstiä. Luettiin kahdelta istumalta riippukeinussa, upposi kohderyhmään!” – Elina Lappalainen ”Todella kivasti kuvitettu sarjan aloitus neuvokkaasta tytöstä, joka rakentamansa robotin (!) avulla pelastaa eläimiä. Lisää näitä, plussaa houkuttelevasta kannesta.” – Vihdin Kunnankirjasto ”Laadukas ja kaunis lastenkirja!” ”Kirja valottaa millä tavoin robotiikkaa voi hyödyntää esimerkiksi tilanteissa, joissa itse ei pääse fyysisesti paikalle, mutta voi lähettää robotin silmiksi ja korviksi tutkimaan tilannetta.”

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91


© NUMI NUMMELIN / NELONEN / HYVÄT JA HUONOT UUTISET

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

© OTTO VIRTANEN

KATI NÄRHI on arvostettu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka tyyli luo juuri sopivan kammottavan tunnelman Yökoulu-kirjojen sivuille.

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

Yökoulu ja hyytävä home Yökoululaiset evakossa kauhujen talossa...

HEINÄKUU

64 s. | L84.2 EAN: 9789520428280 EAN äänikirja: 9789520428303 EAN e-kirja: 9789520428297

92

Yökoulun oma suloinen home, tähtisädesieni Antti Huisku on kadonnut! Homeen puuttumisen takia opettajat ja oppilaat alkavat oireilla. Esim. Pihla Käpy saa pahan silmutulehduksen ja Paavon nenästä (taskussa) alkaa valua sinistä limaa. Heidän on pakko pelastautua paikkaan, joka on heidän pahin painajaisensa – tavalliseen kouluun! Uudessa koulussa Martta Vampyyrin, Paavo Zombisen ja muiden oppilaiden pitää naamioitua tavallisiksi lapsiksi. Ikävä kyllä muutenkin tylsässä koulussa on oppilaana Kleopatra Rouhiainen, joka kantaa kaunaa Yökoulun oppilaille. Hän tunnistaa tulokkaat ja aikoo paljastaa heidät kaikille. Yökoululaisten on löydettävä Antti, ennen kuin on liian myöhäistä! Yökoulu on sopivan jännittävä ja hirmuisen hauska sarja, joka helppolukuisena sopii kaikille alakoululaisille.

”Yökoulu-sarja on vauhdikasta luettavaa alakouluikäisille, mutta sopii myös koko perheen yhdessä luettavaksi. Yökoulussa moni asia on tavalliseen kouluun verrattuna erilaista, mutta ystävyys on samaa – oli sitten kyse tavistai hirviönuorista.” – Maaseudun Tulevaisuus


© HANNA-MARIA GRÖNLUND

© ALEXANDRA SANDBÄCK

Suosittu humoristi PAULA NORONEN tunnetaan monien TV-ohjelmien lisäksi hulvattomista lastenkirjoistaan ja aikuisille suunnatusta Tarja Kulhosta. Supermarsu-kirjojen lisäksi hänen helppolukuinen Yökoulu-sarjansa on saanut paljon lukijoita. Supermarsu on valloittanut myös valkokankaat!

TERESE BAST on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttua lukuisista hienoista lastenkirjoista.

LEFFAKANSI TULOSSA

PAULA NORONEN, TERESE BAST

Leffakirja

Supermarsu palaa tulevaisuuteen Supermarsu lentää jälleen valkokankaille! LOKAKUU

192 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428372

Ensimmäinen Supermarsu-elokuva oli arvostelu- ja yleisömenestys – yksi vuoden 2018 katsotuimpia elokuvia! Supermarsu 2 -elokuva tulee ensi-iltaan syksyllä 2021. Se perustuu kirjaan Supermarsu palaa tulevaisuuteen (2014), josta julkaistaan nyt leffakannella ja valokuvaliitteellä varustettu laitos. Supermarsu 2 -elokuvan pääosaa näyttelee 11-vuotias Senni Peltoniemi (Emilia). Muissa keskeisissä lapsirooleissa nähdään Lucas Timperi (Simo), Lumo Levy (RasvaAntero) ja Kaius Österman (Pietari). Aikuisrooleissa ovat Essi Hellén (Emilian äiti), Eero Ritala (Emilian isä), Mikko Penttilä (Pertti), Jani Karvinen (Simon isä), Petteri Pennilä (Rasva-Anteron isä), Tommi Korpela (opettaja Sakari Laaksonen) ja Kari Hietalahti (rehtori).

”Supermarsu palaa tulevaisuuteen on täynnä kirjailija Paula Norosen aiemmille lastenkirjoille tyypillistä huumoria. Kirjaa ei voi mitenkään lukea vakavalla naamalla. Huumorin lisäksi kirjaan on saatu mahdutettua mukaan monta tärkeää teemaa, esimerkiksi erilaisuuden hyväksyminen, nettikiusaaminen ja anteeksipyynnön merkitys.” – Jiipeenetti 2014

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93


© COURTESY OF SCHOLASTIC US

Kannen suunnittelu: DAV PILKEY, PHIL FALCO

DAV PILKEY

Publishers Weekly -lehti valitsi DAV PILKEYN vuoden 2019 henkilöksi! Dav Pilkey on julkaissut yli 60 kirjaa, joita rakastavat niin lapset kuin heidän vanhempansakin ympäri maailmaa. 14-osaista Kapteeni Kalsari -sarjaa on painettu yli 90 miljoonaa kappaletta ja seitsemää ensimmäistä Koiramies-kirjaa jo yli 26 miljoonaa kappaletta.

Kisuliin sarjiskerho Koiramiehestä tuttu Kisulii tassuttelee omaan sarjaan!

Uuden ja ennennäkemättömän sarjan alku. Kisulii yrittää ystäviensä kanssa opettaa 21 vauvasammakkoa luomaan omia sarjakuvia! Pilkey ylittää visuaalisen tarinankerronnan rajat: hillittömiä, koskettavia ja käsittämättömiä sarjistarinoita kerrotaan luovasti niin valokuvien, maalausten, animaatioelementtien avulla. Lukeminen antaa supervoimia! Dav Pilkeyn avulla miljoonat lapset ovat löytäneet lukemisen ilon. Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi ja kirjoitti, että Pilkey tekee eniten lasten lukuinnostuksen lisäämiseksi sitten J. K. Rowlingin.

94

ELOKUU

Cat Kid. Comic Club Suom. Jaana Kapari-Jatta 192 s. | L85.32 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520428105 EAN e-kirja: 9789520428112


LU

Kansien suunnittelu: DAV PILKEY, PHIL FALCO

ON NO S

DAV PILKEY

DAV PILKEY

Koiramies, sinut on pidätetty!

Hulvattoman hauskan sarjan ensimmäinen osa, Kapteeni Kalsari seikkailee, ilmestyy nyt nelivärisenä!

Koiramies ja toramaan kutsu Viides hulvattoman hauska Koiramies-kirja, jossa Koiramies joutuu Koiravankilaan. Dav Pilkeyn supersuositut, neliväriset Koiramies-sarjakuvakirjat naurattavat kaikenikäisiä lukijoita. Hullunhauskoissa tarinoissa juhlitaan hyväsydämisten voittoa ja korostetaan empatian merkitystä. Kirjat sopivat erinomaisesti myös vasta lukemista aloitteleville. Tällä kertaa uuden Koiramies-tarinan innoittajana on Jack Londonin Erämaan kutsu.

Kapteeni Kalsari seikkailee

Kapteeni Kalsarin todellinen henkilöllisyys on NIIN salainen, ettei edes hän itse tiedä sitä!

”Lukijat (kaiken ikäiset) kikattavat koko kirjan.” – Publishers Weekly

Kun Erno ja Huuko ovat koko rankan päivän vitsailleet, kujeilleet ja aiheuttaneet sekasortoa koulussa, he rientävät mieluusti vanhaan majaan Ernon takapihalle. Huukosta on kiva piirtää ja Ernosta kiva sepittää tarinoita. Kapteeni Kalsari on yksi heidän keksimistään supersankareista, nyt jo maailmankuulu!

LOKAKUU

LOKAKUU

”Syvästi hulvaton nautinto.” – Booklist

DOG MAN Brawl of the Wild Suom. Jaana Kapari-Jatta | 225 s. | L85.32 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520422165 | EAN e-kirja: 9789520422172

The Adventures of Captain Underpants Suom. Jaana Kapari-Jatta | 126 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520433451

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © ANNI NYKÄNEN © VEIKKO SOMERPURO

TIMO PARVELAN Ella ja kaverit -sarja on riemastuttanut lukijoita ympäri maailman jo 25 vuotta! Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja lauluja, ja nyt kolmannella luokalla vauhtia kiihdyttää ANNI NYKÄSEN repäisevä ja sarjakuvamainen kuvitus.

TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit papanavanassa Hyvää syntymäpäivää, ope! HEINÄKUU

96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428662 EAN äänikirja: 9789520429201 EAN e-kirja: 9789520429195

96

Ellan ja kaverien koulu täyttää pian sata vuotta, ja rehtori ja opettaja miettivät sopivaa tapaa juhlia iäkästä rakennusta: – Vuohi olisi hyvä lahja. Tai lehmä. Kaivokin olisi hieno, mutta se on tietysti vähän kalliimpi, rehtori arveli. – Jokin sellainen lahja olisi kuitenkin upea kunnianosoitus koulullemme. – Nuo kaikki ovat kauniita ehdotuksia, opettaja myönsi. Oppilaat eivät ymmärrä, mitä koulu tekisi vuohella, mutta koska opettaja kerran pitää vuohista, hän varmasti haluaisi yhden itselleen. Onhan opettajallakin pian syntymäpäivä. Mutta mistä vuohen voi ostaa? Ja miten veijarimaisen otuksen saa pidettyä salassa juhliin asti?


Kannen suunnittelu: VEERA AALTO

© ANNI HANÉN

Ella-klassikon uudesta, ihastuttavasta kuvituksesta vastaa MERVI LINDMAN .

MARRASKUU

64 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520432553 EAN äänikirja: 9789513155759 EAN e-kirja: 9789520432560

TIMO PARVELA, MERVI LINDMAN

Ella ja Pate Hurjan hauska, klassinen Ella-tarina uudelleen kuvitettuna

Ella ja kaverit aloittavat toisen luokan ja kaikki ovat innoissaan – paitsi Pate, joka luuli, että ekan luokan jälkeen alkaa yliopisto. Lakkoon Pate menee kuultuaan, ettei tokallakaan luokalla vielä makseta palkkaa. Onneksi Pate ja Ella valitaan koulun edustajiksi taito-olympialaisiin, opettaja ja rehtorikin heittäytyvät täysillä mukaan. Patea kiinnostaa mahdollinen miljoonapalkinto, ja Ellaa kiinnostaa – Pate!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97


© VIIVI HUUSKA

Viihteen monitoimi-ihme CRISTAL SNOW (s. 1975) tunnetaan muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä, juontajana ja nyt myös lastenkirjailijana. Monipuolisesti lahjakas Snow on opiskellut kirjoittamista New Yorkissa ja tehnyt aikaisemmin mm. lasten näytelmiä. Kuvittaja KATI VUORENTO (s. 1973) asuu ja työskentelee Helsingissä ja syttyy luonnosta ja kauneudesta. Hänet tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahduttavat herkällä tyylillään monen ikäisiä lukijoita.

© KATI VUORENTO

CRISTAL SNOW, KATI VUORENTO

Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous Kun sydän on suuri, siihen mahtuu äärettömästi rakkautta… Lukijat ja kriitikot hurmannut lastenromaani Penni Pähkinä-

sydän ja kauhea kadotuskakku saa jatkoa tarinassa, jossa keijuystävykset selvittävät salaperäistä mörkömysteeriä.

98

Penni Pähkinäsydän on ollut aina varma, että hänen epäystävästään Hilda Siukusta tulee aikuisena mörkö. Kun Tuulenpesän metsässä puhkeaa mörkökuume, Pennistä vaikuttaa siltä, että Hildakin on saanut tartunnan. Aikuiset eivät kuitenkaan suostu kertomaan mörkökuumeesta, ja kaikki tautiin liittyvät sivut on revitty pois joka ikisestä tietokirjasta. Kun salaisuuden verho alkaa raottua, Pennillä ja ystävillä on käsissään yhä suurempi mysteeri. Mistä möröt oikein tulevat, ja onko Hildan koti heidän luonaan? Romaani on toinen osa kirjasarjaa, jossa seurataan Pennin ja hänen ystäviensä elämää Tuulenpesän metsässä. Seikkailun ja jännityksen lisäksi kirjoissa uppoudutaan nuoren keijun elämän käännekohtiin.


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

LOKAKUU

200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520427573 EAN äänikirja: 9789520431952 EAN e-kirja: 9789520431969

” Koskettava ja kaunis tarina ystävyydestä keijujen silmin katsoen. Kirjoittaja on taitava ja monipuolinen sanojen käyttäjä. Mukana on sopivasti myös huumoria, sekä yllätyksiä. Kirja muistuttaa sadun muodossa, miten elämässä voi tehdä myös virhearvioita, mutta niistä pitää oppia. Kati Vuorennon herkkä, pitsimäinen ja minimalistinen kuvitus saattelee lukijansa mielikuvituksen pauloihin ja Tuulenpesän metsän syövereihin. Erittäin hyvä kokonaisuus, joka saa toivottavasti jatkoa.” – Runerberg Junior 2020 -palkintoraati ” Upeasti kielellä leikittelevä teos saa lukijan pohtimaan itsekkyyden, kateuden ja ennakkoluulojen seurauksia. Hurmaava ja humoristinen esikoiskirja vie keijujen mielikuvitukselliseen maailmaan.” – Arvid Lydecken 2021 -palkintoraati

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99


J.K. ROWLING

Harry Potter ja salaisuuksien kammio Juhlalaitos LU

Kannen suunnittelu: MINALIMA

ON NO S

Häikäisevä juhlalaitos Harry Potter -sarjan toisesta osasta MinaLiman studion uskomattoman hieno nelivärikuvitus, mukana kahdeksan ainutlaatuista Tylypahkaan ja Harry Potteriin liittyvää paperitaideteosta. J. K. Rowlingin Harry Potter ja salaisuuksien kammio -teoksessa on kahdeksan lumoavaa paperitaideteosta, joista jokainen kuvaa yhtä kirjan avainkohtaa tai paikkaa tai esinettä. Näitä ovat mm. Weasleyn perheen Kotikolo, hormipulveri (vedä läpästä, niin näet kuinka Harry matkustaa tulisijasta toiseen), Tällipaju, Gilderoy Lockhartin muuttuvat muotokuvat, Dumbledoren toimisto, monijuomaliemi (katso kuinka Harry ja Ron muuttuvat Crabbeksi ja Goyleksi), basiliski salaisuuksien kammiossa.

LOKAKUU

Harry Potter and the Chamber of Secrets Suom. Jaana Kapari 500 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520433543

MINALIMA -toimiston perustivat Miraphora Mina ja Eduardo Lima. He olivat graafisina suunnittelijoina myös Ihmeotukset-elokuvissa ja kahdeksassa Harry Potter -elokuvassa.

100


KOKO HARRY POTTER -SARJA NYT JÄTTIPOKKAREINA UPEILLA ARCH APOLARIN KUVITTAMILLA KANSILLA! J.K. ROWLING

Harry Potter ja liekehtivä pikari

J.K. ROWLING

Harry Potter ja Feeniksin kilta

Harry Potter and the Goblet of Fire Suom. Jaana Kapari Julkaisu: Maaliskuu 768 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428419

J.K. ROWLING

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Harry Potter and the HalfBlood Prince Suom. Jaana Kapari Julkaisu: Maaliskuu 698 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428433

Harry Potter and the Order of the Phoenix Suom. Jaana Kapari Julkaisu: Maaliskuu 1050 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428426

J.K. ROWLING

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Harry Potter and the Deathly Hallows Suom. Jaana Kapari-Jatta Julkaisu: Maaliskuu 828 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428440

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101


© PERTTI NISONEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Tamperelainen JARI MÄKIPÄÄ (s. 1978) tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaani sekä Masi Tulppa -kirjasarjoista. Aiemmin Mäkipää on työskennellyt kymmenen vuoden ajan YLEn lasten ja nuorten toimituksessa tuottajana, toimittajana, ohjaajana ja juontajana. Koulutukseltaan Mäkipää on taiteiden maisteri ja medianomi. Sarjan kuvituksista vastaa JII ROIKONEN .

JARI MÄKIPÄÄ, JII ROIKONEN

Etsiväkerho Hurrikaani ja Salamasankarit

140 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520431983 EAN äänikirja: 9789520432010 EAN e-kirja: 9789520432003

Etsiväkerho Hurrikaanin uusi nelikko imaistaan supersankareiden pyörteeseen!

Vastoinkäymiset seuraavat ohjaaja Jake Lakea yksi toisensa perään. Pian niistä saavat osansa myös muut Pihlakylän vanhan sarjakuvakerhon jäsenet, Salamasankarit. Kuka heitä vainoaa ja miksi?

Pihlakylän sarjakuvafestarit houkuttavat elokuvaohjaaja Jake Laken palaamaan kotikaupunkiinsa ja järjestämään siellä

Etsiväkerho Hurrikaani eli Raisa, Julius, Viivi ja Avi tarttuvat tehtävään. Jake Lake on pakenemassa kaupungista, festarit ovat vaarassa peruuntua ja syyllinen riehuu vapaalla jalalla. Ehtivätkö etsivät ratkaista mysteerin ennen kuin pahis toteuttaa hurjimmat suunnitelmansa?

uuden supersankarileffansa ensi-illan. Oman kylän julkkista juhlitaan monin kääntein. Koulussa rakennetaan elokuvan kunniaksi upea veistos, mutta julkistushetkellä se löytyy pahoin tuhottuna.

102

ELOKUU

Etsiväkerho Hurrikaani -sarjan 14. romaani iskee koululaisten suosikkisarjaan uutta kipinää. Jari Mäkipää sekoittaa dekkariinsa niin supersankaritarinan aineksia kuin hillitöntä huumoriakin!


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: MARI AHOKOIVU

KAISA PAASTO (s. 1979) on Espoossa asuva kääntäjäcopywriter, jonka kotona asuu lapsia, lemmikkejä ja mies, mutta ei yhtään possua. Palkittu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja MARI AHOKOIVU (s. 1984) asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Hänen sarjakuviaan ja lastenkirjakuvituksiaan on julkaistu monissa maissa.

KAISA PAASTO, MARI AHOKOIVU

Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla Jos hyvän tekeminen olisi helppoa, kaikkihan sitä tekisivät!

LOKAKUU

Anni haluaa tehdä hyvää, mutta maailma asettuu poikkiteloin. Riia pyytää mahtavaan elokuvaprojektiin ihan vääriä ihmisiä – Julia ja Stina tuntuvat kaappaavan kokonaan Annin keksimän hyväntekeväisyyshankkeen. Jos haluaa olla elokuvaohjaaja, on pakko ottaa ohjat. Anni vain ei ole oikein johtajatyyppiä. Onneksi omat tukijoukot, Akseli, Vaappu-possu ja naapurin Mansteeni, auttavat Annia aukomaan solmuja.

| 124 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520427177 | EAN äänikirja: 9789520432225 | EAN e-kirja: 9789520432232

Sarjan ensimmäinen osa sai ylistävän vastaanoton: ”Anni kaverinkesyttäjä kuvaa hienosti sitä, miten ihminen voi eri ympäristössä olla aivan toisenlainen: kotona Anni on reipas ja itsevarma, koulussa ujo ja kömpelö. Ratkaiseva ymmärrys tulee Annin tajutessa, että kaverin kesyttämisen sijaan hänen on kesytettävä oma kouluminänsä, opittava olemaan oma itsensä. Mari Ahokoivun ilmeikkäät kuvitukset hehkuvat herkullisissa karkkiväreissä.” – Helsingin Sanomat

”Kirjassa hyrisee huumoria ja hellyyttä.” – Lapsen Maailma

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103


Näyttelijä-kirjailija

DAVID WALLIAMSIN lastenkirjoja on julkaistu 53:lla kielellä, ja niitä on myyty yhteensä peräti 40 miljoonaa kappaletta! Mestarikuvittaja TONY ROSSIN tyyli on aina yhtä vetävää.

DAVID WALLIAMS, TONY ROSS

Jäätynyt jättiläinen Eeppisen hauska mammuttiseikkailu!

Huumorinero David Walliamsin hulvattomassa seikkailutarinassa 10-vuotias tyttö pelastaa mammutin museosta. Vuoteen 1899 sijoittuvassa lastenromaanissa tavataan orpotyttö Elsie, joka karkaa karusta lastenkodistaan. Samaan aikaan Lontoossa kohistaan luonnontieteelliseen museoon näytteille tuodusta mammutista. Hyväsydäminen ja neuvokas Elsie päättää vapauttaa karvaisen jättiläisen jäisestä vankilastaan ja palauttaa sen löytöpaikkaansa pohjoisnavalle.

SYYSKUU

Ice Monster Suom. Kaisa Kattelus 450 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520432294 EAN äänikirja: 9789520432300 EAN e-kirja: 9789520432317

David Walliamsin muidenkin teosten tapaan Jäätyneellä jättiläisellä on monta tasoa. Huumoriin hunnutetun tarinan kautta lukija oppii ymmärtämään, mitä voimavaroja meissä kaikissa voi piillä.

104


© THRON ULLBERG

MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Sarjan hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa. ELOKUU

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Kirjaston arvoitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto Suomen suosituimmat lapsietsivät vauhdissa: Lasse ja Maija kirjankähveltäjien kannoilla!

Biblioteksmysteriet Suom. Outi Menna 92 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520421564 EAN äänikirja: 9789520423209 EAN e-kirja: 9789520423216

Arvokkaita kirjoja katoaa Vallilan kirjastosta. Kuinka se on mahdollista? Kaikki arvoesineethän on varustettu varashälyttimillä. Poliisimestari tarvitsee kipeästi ylimääräisiä silmäpareja kirjaston vartioimiseen, etenkin tutkijahuoneissa, joissa arvokirjoja säilytetään. Lassea ja Maijaa ei tarvitse kauaa houkutella apuun, ja pian heillä jo onkin kolme ykkösepäiltyä mielessään! Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun. Muista myös Lasse-Maijan kesälomakirjat!

Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Elokuvan arvoitus, Muodin arvoitus, Kirjaston arvoitus

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Kirjantekijät Otto Tähkäpää ja Ilpo Rybatzki ovat olleet perustamassa

TULEVAISUUSKOULUA, jonka tarinallisten työpajojen päähenkilönä Teli Tulevaisuus on seikkaillut jo vuodesta 2017. Koulu on kansainvälisesti palkittu tulevaisuuskasvatuksen edelläkävijä, jollaista ei ole toteutettu vielä missään muualla maailmassa. Sen kautta lapset saavat työkaluja, jotka auttavat kohtaamaan nopeasti muuttuvan tulevaisuuden ja pohtimaan omaa rooliaan sen tekijöinä. Tavoitteena on vahvistaa luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen riippumatta siitä, minkälaiseksi se muotoutuu.

OTTO TÄHKÄPÄÄ, ILPO RYBATZKI

www.tulevaisuuskoulu.fi

Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin Tervetuloa matkalle tulevaisuuksiin! ELOKUU

96 s. | L30.111 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520428273 EAN äänikirja: 9789520430573 EAN e-kirja: 9789520430580

106

Vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa, sitä voi tutkia. Mutta miten? Alakouluikäisille tarkoitettu tarinallinen tietokirja vie jännittävälle tutkimusmatkalle vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Matkaa varten kirjan päähenkilön Telin on rakennettava mielikuvitusaikakone. Mukana ovat myös Telin vanha, viisas Delfoi-nalle sekä tohelo Musta Joutsen, jonka seurassa tapahtuu aina yllättäviä asioita. Matkan aikana maistetaan ilmasta tehtyä ruokaa, hypätään itseohjaavan robottiauton kyytiin, käydään asteroidille perustetussa kaivoksessa, tutustutaan puhuvaan tekoälyyn sekä ihmetellään aikuisille maksettavaa viikkorahaa. Runsaan kuvituksen ja mukaansa tempaavan tarinan lisäksi kirja sisältää tietoa tulevaisuudesta ja tulevaisuudentutkimuksesta. Tarinan oheen sijoitellut tietoiskut sekä valmiit kysymykset ja pohdintatehtävät tarjoavat tekemistä ja keskusteltavaa koko perheelle.


ELOKUU

64 s. | L30.111 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520430467

OTTO TÄHKÄPÄÄ (VTM) on tule-

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

vaisuudentutkija sekä perustamansa Tulevaisuuskoulun rehtori ja toiminnanjohtaja. Hänet on palkittu lasten parissa tekemästään tulevaisuuskasvatustyöstä mm. School of International Futures -järjestön EU:n laajuisella tunnustuspalkinnolla. Telin tutkimusmatkan satumaisen kuvamaailman on luonut ILPO RYBATZKI , monipuolinen kuvittaja, taidekasvattaja sekä yksi Tulevaisuuskoulun perustajajäsenistä.

© OTTO VIRTANEN

OTTO TÄHKÄPÄÄ, ILPO RYBATZKI

Telin työkirja 1

Tulevaisuudentutkimus Ryhdy tulevaisuudentutkijaksi! Tartu kynään ja lähde mukaan kartoittamaan tulevaisuutta! Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin -kirjan oivaltavassa työkirjassa pääset kokeilemaan, miten tulevaisuuksia voi tutkia. Työkirjan tietoiskujen ja tehtävien avulla alakouluikäiset tutustuvat tulevaisuudentutkimukseen hauskalla ja innostavalla tavalla. Kirjan tehtävät antavat työkaluja oman tulevaisuusajattelun kehittämiseen ja avartamiseen. Runsas kuvitus ruokkii mielikuvitusta ja monipuolisissa tehtävissä luovuus pääsee valloilleen. Tulevaisuudella on paljon jännittävää kerrottavaa – tule mukaan tutkimaan sitä! Telin työkirjat saavat jatkoa vuonna 2022, jolloin syvennytään tarkemmin kestävyyden ja teknologian tulevaisuuteen.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107


VIISIKKOSARJA ÄÄNIKIRJOINA

VIISIKKO ON SEIKKAILLUT SUOMEKSI JO 65 VUOTTA! Kaikkien aikojen rakastetuin seikkailusarja hurmaa sukupolvesta toiseen. Enid Blytonin (1897–1968) ensimmäinen Viisikko-kirja, Viisikko aarresaarella, julkaistiin suomeksi vuonna 1956, ja Suomessa sarjan kustantaja oli alusta asti Tammi. Viisikon jäsenet Leo, Dick, Anne, poikatyttö Pauli ja hänen Timkoiransa ovat siis ratkaisseet rikosarvoituksia suomeksi jo 65 vuoden ajan. Nyt on aika tutustuttaa myös 2020-luvun lapset Viisikkotarinoihin tämän päivän suosikkiformaatissa, äänikirjoina!

Viisikko löytää jäljen

Five on a Secret Trail Suom. Ville Viitanen Julkaisu: Elokuu | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN äänikirja: 9789520430375

Viisikko retkellä

Five On a Hike Together Suom. Ville Viitanen Julkaisu: Huhtikuu | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN äänikirja: 9789520422806

Viisikko ja tornin salaisuus

Five Have a Wonderful Time Suom. Ville Viitanen Julkaisu: Toukokuu | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN äänikirja: 9789520434922

Viisikko lähtee merelle

Five Go Down to the Sea Suom. Ville Viitanen Julkaisu: Marraskuu | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN äänikirja: 9789520430382

KUUNTELE MYÖS JO ILMESTYNEET OSAT: Viisikko aarresaarella, Viisikon uudet seikkailut, Viisikko karkuteillä, Viisikko ja salakuljettajat, Viisikko kesälomalla, Viisikko pelastaa salaisuuden, Viisikko ja aavejuna, Viisikko pulassa, Viisikko joutuu ansaan, Viisikko retkellä, Viisikko vanhassa majakassa

108


INGALLSIN PERHEEN TARINA JÄLLEEN SAATAVILLA!

IKI-IHANA KLASSIKKO HURMAA!

LAURA INGALLS WILDER

LAURA INGALLS WILDER

Kirja kuvaa ainutlaatuisella tavalla 1800-luvun lopun elämää ankarien luonnonolojen keskellä Wisconsinin Big Woodsissa. Ingallsin perheen lämminhenkinen tarina lumoaa niin lapsi- kuin aikuislukijankin. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1932, ja nyt julkaistavissa kirjoissa on Garth Williamsin upea alkuperäiskuvitus.

Ingallsin perhe jättää kotinsa Wisconsinin Big Woodsissa ja matkaa pitkin ääretöntä preeriaa uusille asuinsijoille. Koti valmistuu naapurien ystävällisellä avustuksella, ja vaikka elämä preerialla on ankaraa, perheellä on vahva usko tulevaisuuteen.

HEINÄKUU

HEINÄKUU

Pieni talo suuressa metsässä

| Little House in the Woods Suom. Heidi Järvenpää, runot suom. Kirsi Kunnas Kuv. Garth Williams | 194 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520434625 | EAN äänikirja: 9789520434083 EAN e-kirja: 9789520434090

Pieni talo preerialla

| Little House on the Prairie Suom. S. S. Taula Kuv. Garth Williams | 336 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520434632 | EAN äänikirja: 9789520434045 EAN e-kirja: 9789520434052

SEURAAVA OSAT JULKAISTAAN HEINÄKUUSSA ÄÄNI- JA E-KIRJANA!

Farmarin lapset

Farmer boy Suom. Leif Forsblom L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN äänikirja: 9789520434021 EAN e-kirja: 9789520434038

Luumujen poukama

On the Banks of Plum Creek Suom. Heidi Järvenpää, runot suom. Kirsi Kunnas L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN äänikirja: 9789520434069 EAN e-kirja: 9789520434076

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

KAIKILLE TIEDONJANOISILLE LAPSILLE JA AIKUISILLE!

110

SYYSKUU

160 s. | L03 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520433208 EAN äänikirja: 9789520433215 EAN e-kirja: 9789520433222


© EMMI VIRTANEN

JOONA LEPPÄLÄ

ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä Seikkaile tiedon syövereissä ZoneVD:n seurassa! Miltä avaruus haisee? Voiko ihmisestä tulla kuolematon? ZoneVD selvittää! Suosittu, tiedonjanoinen tubettaja etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. Jo vuodesta 2008 videoillaan inspiroinut tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä vie sinut seikkailulle mielenkiintoisiin mysteereihin. Onko tarunhohtoinen Atlantis totta vai tarua? Voiko mammutin kloonata takaisin eläväksi? ZoneVD etsii taatun hauskalla tyylillään vastauksia kysymyksiin, jotka ovat jo kauan kiinnostaneet ihmisiä. Kirjasta välittyy kirjoittajan aito uteliaisuus esimerkiksi historiaa, avaruutta ja pelejä kohtaan. Uuden oppiminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa!

JOONA LEPPÄLÄ eli ZoneVD (s. 1993) on suosittu Ylivieskasta ampaissut, nykyisin Jyväskylässä asuva tubettaja. Joona tunnetaan hauskoista ja uniikeista videoistaan. Häntä kiinnostavat kiehtovat kysymykset maailmasta, joihin hän on aina pyrkinyt etsimään vastauksia. Kirjan kuvituksesta vastaa ANSSI VAALIO .

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111


© PASI PITKÄNEN

TIMO PARVELA, PASI PITKÄNEN

Varjot Kirja 1: Helähdys Tontut liikkuvat vain pimeässä. Pete tekee kohtalokkaan vaihtokaupan pelastaakseen ystävänsä. Mitä menetät, kun luovut varjostasi? Trillerimäisessä seikkailussa joulun myytti paljastuu aivan erilaiseksi kuin kukaan on kuvitellut.

Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla: Peten on annettava vastalahjaksi varjonsa. Se ei kuulosta paljolta, mutta on enemmän kuin kukaan on osannut kuvitella. Kansainvälisesti menestyneen tekijäkaksikon uutuussarjassa Tolkien ja Nesbø kohtaavat. Jännittävä seikkailu vie halki lumen ja jään kohti pohjoista Aurorian valtakuntaan, jossa varjonparsija Uudit selvittää, mitä joulupukille oikein on tapahtunut.

HUIPPUKAKSIKKO TIMO PARVELAN JA PASI PITKÄSEN JÄNNITTÄVÄSSÄ UUTUUSSARJASSA VARJOT VALTAAVAT MAAILMAN!

112


© JARI KIVELÄ

Kannen suunnittelu: PASI PITKÄNEN

TIMO PARVELAN teoksia on myyty jo yli kaksi miljoonaa kappaletta ympäri maailman! Hänen ja kuvittaja

PASI PITKÄSEN menestyksekäs yhteistyö alkoi Pate-kirjoista ja jatkui kansainvälistäkin tunnustusta saaneella Kepler62avaruusseikkailulla. Nyt tekijätiimi yhdistää jälleen taitonsa!

SYYSKUU

192 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520430412 EAN äänikirja: 9789520431976 EAN e-kirja: 9789520431990

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © JANI PIHLAJA

© OTTO VIRTANEN

HENNA HELMI HEINONEN on monipuolinen kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekinPalkitussa IceLove-sarjassa hän kuvaa lämpimästi ja oivaltavasti noin kymmenvuotiaiden lasten arkea. Muodostelmaluistelujoukkueessa yhdessä tekemisen riemu ja vaiva antaa eväitä myös jokapäiväiseen elämään. REETTA NIEMENSIVUN ilmeikäs mustavalkoinen kuvitus lisää lukunautintoa.

HENNA HELMI HEINONEN, REETTA NIEMENSIVU

Ilmaveivi vai saksihyppy, Jembo? Pitääkö hartiaote vai viekö jääkiekko mukanaan? Joutuuko kuudesluokkalainen Jembo tekemään valinnan lätkän ja muodostelmaluistelun välillä?

SYYSKUU

200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520432027 EAN äänikirja: 9789520432133 EAN e-kirja: 9789520432140

114

Viidennessä IceLove-kirjassa päähenkilönä on 12-vuotias Jembo, yksi IceLove-muodostelmajoukkueen kolmesta pojasta. Jembo harrastaa muodostelmaluistelun lisäksi myös jääkiekkoa. Molemmissa joukkueissa on omat hyvät puolensa, mutta kahden lajin harrastaminen vie paljon aikaa ja on joskus raskastakin. Jembon perheessä jääkiekko on kirkkaasti ykköslaji: äiti toimii joukkueen huoltajana, pikkusisko haaveilee Naisleijonien maalivahdin paikasta ja vastikään NHL:ään siirtynyt isovelipuoli on kaikkien junioripelaajien sankari. Moni pitääkin itsestään selvänä, että pikkuveli seuraa isoveljensä jalanjälkiä… mutta Jembo ei ole asiasta yhtä varma. Valinta kahden lajin välillä ei ole helppo. Entä mitä NHL-sankariveli asiasta tuumaa? Muodostelmaluisteluaiheinen IceLove-sarja on palkittu Lasten Luku Varkaus -palkinnolla ja Runeberg Junior -ehdokkuudella. IceLovejoukkueen tarinaa kerrotaan joka kirjassa eri henkilön näkökulmasta, joten sarjan lukemisen voi aloittaa mistä tahansa osasta.


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

MIKE POHJOLA, TUISKU HILTUNEN

Maailman hauskin Mitäh, minullako miljoona katsojaa?

SYYSKUU

96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520430504 EAN äänikirja: 9789520432201 EAN e-kirja: 9789520432218

Varhaisnuorten helppolukuisessa kirjassa 11-vuotias tubettaja Vilho

MIKE POHJOLA (s. 1978) on kirjoittanut vitsejä Putoukseen ja Fingerporiin sekä lisäksi kirjoja, pelejä, elokuvia, televisiokäsikirjoituksia ja näytelmiä. Hänellä on kotonaan kanoja, koiria, lapsia ja pupuja. Pohjolaa kiinnostavat erityisesti roolipelit, seinäkiipeily, lumilinnat ja viikingit. TUISKU HILTUNEN (s. 1995) on lahjakas kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hän on suorittanut Walesissa BA-tutkinnon ja opiskelee taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa. Hiltunen harrastaa mm. piirtämistä, ruuanlaittoa ja elokuvien ylianalysointia.

joutuu vahingossa kilpailijaksi huippusuosittuun viihdeohjelmaan. Hän esittää vitsejä, improvisoi, kehittää sketsihahmoaan ja yrittää pysyä aikuisten koomikkojen perässä. Pikkukaupungin poika Vilho ei voi käsittää, miksi häneen otetaan yhteyttä Helsingistä, Vitsivitsi-ohjelman tuotannosta. Selittävä tekijä on hänen nimimerkkinsä: @SuomenHauskinTubettaja. Kuinka pojan käy televisiomaailman tuiskeessa? Varokaa, näyttämötaiteen ammattilaiset! Pääsemme kurkistamaan kulissien taakse jännittävässä ja humoristisessa tarinassa, oppaanamme asiantunteva Mike Pohjola.

”Minä olen tämän sarjan tuottaja, Marjatta Kaatila.” ”Ai Karjatta Maatila? Mitä niille eläimille tapahtui? Vai onko se ihan vegaaninen maatila?”

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115


SYYSKUU

104 s. | N38.1 Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520433161 EAN äänikirja: 9789520433185 EAN e-kirja: 9789520433192

KIPERIÄ KYSYMYKSIÄ, ASIANTUNTEVIA VASTAUKSIA JA INSPIROIVIA VINKKEJÄ!

TIEDENAISET on kahdeksan nuoren naisen asiantuntijaryhmä, joka haluaa tuoda tutkitun tiedon jokapäiväiseen elämään. He levittävät suositulla Instagram-tilillään tieteeseen perustuvaa tutkittua tietoa raikkaalla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Tiedenaisiin kuuluvat Jenni Puoliväli, Anni Saukkola, Heidi Kinnunen, Jasmiina Pöntinen, Anniina Halonen, Sanni Sadetuuli Saarinen, Minni Nevalainen ja Jemiina Kemppainen. Kirjan on kuvittanut kansainvälisesti arvostettu ANTHONY CONLEY , joka on piirtänyt niin Paavo Pesusientä kuin Ryhmä Haun koiranpentujakin.

116

© ASTRID

MANNER

KO S K I


ELINAN VALOKUVAT © BERKMEDIA | PIIRROS © ANTHONY CONLEY

ELINA, TIEDENAISET

Isosisko. Kaikki muuttuu! ISOSISKO SELVITTÄÄ MURROSIÄSTÄ (MELKEIN) KAIKEN

Älä jää yksin murrosiän myllerryksissä! Finnit, ekat rintsikat, ihastusta ilmassa… Murrosiän kynnyksellä kysymyksiä riittää, ja isosiskon apua tarvitaan! Suosikkitubettaja Elina ryhtyy kaikkien isosiskoksi ja selvittää kasvamiseen liittyviä mysteereitä Tiedenaisten turvallisessa seurassa. Tammikuussa 2021 supersuositun Elina Sofia -kanavan Elina täytti 13 vuotta ja toteutti unelmansa oman kanavan perustamisesta. Elina on seuraajilleen kuin isosisko, joka haluaa inspiroida ja olla tukena elämän iloissa ja huolissa. Seuraajien kysymyksistä syntyi kokonainen kirja, ja Elina pyysi asiantuntija-avuksi Tiedenaisia, joihin kuuluu niin lääkäreitä, ravitsemusasiantuntijoita kuin kasvatustieteen ammattilaisiakin. Heidän vastaustensa ja Elinan lämpimän tuen, huumorin ja elämänilon siivittämänä murrosikä ei tunnu enää mystiseltä tai monimutkaiselta, vaan uudelta, ihanalta elämänvaiheelta! Kirjassa käsitellään esimerkiksi kehoon, mieleen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä. Tässä kirjassa nuoren oma kokemusmaailma ja tutkittu tieto yhdistyvät täydellisesti!

ELINA on lahtelainen tubettaja ja tuttu suositulta Elina Sofia -kanavalta. Elina tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja Elinan ja Sofian kirja Kaikki on mahdollista! on saanut innostuneen vastaanoton. Elina aloitti oman kanavansa Elina Alien tammikuussa 2021.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117


Kannen suunnittelu: CAROLINE LINHULT

LOKAKUU

Star Stable. Ödesryttarna #4: Skuggor över Jorvik Suom. Heli Naski 230 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520430474 EAN äänikirja: 9789520431907 EAN e-kirja: 9789520431914 © STEFAN TELL

HELENA DAHLGREN on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa. Hän asuu perheensä kanssa Tukholman lähellä ja rakastaa kirjoja, hevosia, kissoja, kahvia ja Twin Peaks -tv-sarjaa.

HELENA DAHLGREN

Star Stable. Sielunratsastajat #4:

Pahan varjossa Vihollisen uhka väreilee jälleen Jorvikin yllä!

Jännittävä hevosfantasiasarja jatkuu uudella trilogialla, jonka avausosassa Sielunratsastajien on palattava yhteen ja valmistauduttava viholliseen, joka horjuttaa kaikkea, mihin he uskovat. On kulunut vuosi Sielunratsastajien viimeisimmästä taistelusta, ja he ovat ajautuneet erilleen. Lisa ja Linda ovat lähteneet ulkomaille, ja Annella on salaisuus, jonka hän pitää visusti itsellään. Vain Alex uskoo enää salaperäiseen kohtaloonsa. Tilanteen on kuitenkin muututtava, sillä pahat voimat uhkaavat maagista Jorvikin saarta, ja Sielunratsastajia tarvitaan taas. Jännittävä seikkailu vie tutusta talliympäristöstä aina tuntemattomaan rinnakkaistodellisuuteen saakka, eikä mikään ole enää niin kuin ennen.

118


Star Stable -kirjojen hahmot ja tapahtumat perustuvat maailman nopeimmin kasvavaan hevosnettipeliin. Star Stablella on kuukausittain yli 500 000 aktiivista pelaajaa.

Kuuntele Sielunratsastajien jännittävät tarinat ääni- ja e-kirjana! Mukana myös sarjan musiikkia.

LOKAKUU

Ödesryttarna. Spökhistorier från Jorvik Suom. Heli Naski N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN äänikirja: 9789520431891 EAN e-kirja: 9789520431921

HELENA DAHLGREN

Star Stable

Kummitustarinoita Kylmiä väreitä nuotion äärellä! Sielunratsastajat Lisa, Alex, Linda ja Anne kertovat vuorotellen kummitusjuttuja, jotka saavat hevostenkin karvat nousemaan pystyyn jännityksestä.

Jorvikissa tapahtuu kummia: Sielunratsastajat kutsutaan Kultamäkien laaksoon leiritulen äärelle, mutta heillä ei ole aavistustakaan, kuka on salaperäisen viestin takana. Onko kyseessä pelkkä pila? Tytöt päättävät ottaa tunnelmasta kaiken irti ja kertovat vuorotellen yliluonnollisista kokemuksistaan. Lindan tarinassa aavemainen posliininukke herää eloon, ja Anne kertoo vanhasta kellosta, joka saa ajan ja todellisuuden vääristymään. Lisan kitaraan liittyy aavemainen tarina kuten myös Alexin salaperäiseen naamioon. Kun kummitusjutut on kerrottu ja ilta hämärtyy yöksi, tytöt huomaavat päätyneensä itse tarinoista jännittävimpään…

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119


JOE BIDENIN VIRKAANASTUJAISISSA IHASTUTTANUT 22-VUOTIAS RUNOILIJASENSAATIO TODISTI RUNOUDEN VOIMAN: HÄN VALLOITTI KANSAKUNNAN JA VALOI UUTTA TOIVOA KUULIJOIHIN YMPÄRI MAAILMAN. © KELIA ANNE

” En ole koskaan ollut ylpeämpi nähdessäni nuoren naisen nousevan!” – Oprah Winfrey

AMANDA GORMAN on Yhdysvaltain historian nuorin presidentin virkaanastujaisissa esiintynyt runoilija ja ensimmäinen henkilö, jolle on myönnetty arvonimi National Youth Poet Laureate. Hän on runoilija ja aktivisti, jonka tekstit käsittelevät mm. rotu- ja ympäristökysymyksiä sekä sukupuolten tasa-arvoa. Gorman on ollut esillä Today Show’ssa, PBS Kids - ja CBS This Morning -ohjelmissa sekä New York Timesissa, Voguessa, Essencessä ja O-lehdessä. Hän on valmistunut Harvardin yliopistosta ja asuu synnyinkaupungissaan Los Angelesissa. Gormanilta ilmestyy myöhemmin vuonna 2021 myös laajempi, virkaanastujaisrunon mukaan nimetty runokokoelma The Hill We Climb and Other Poems, jonka Tammi julkaisee suomeksi. www.theamandagorman.com

120


RUNOTEOS LASTENKIRJA

AMANDA GORMAN, LOREN LONG

AMANDA GORMAN

Muutoksen sävel kantaa.

Vuoden vaikuttavin runo lahjakirjana

Kuvakirjan päähenkilö on tyttö, joka kitara kainalossa

Esiintyminen Joe Bidenin ja Kamala Harrisin virkaan-

kutsuu meidät kaikki soittamaan ja laulamaan yhdessä.

astujaisissa teki siihen asti melko tuntemattomasta

Riimirunon muotoon kirjoitettu kuvakirja painottaa,

Amanda Gormanista koko maailman puheenaiheen.

että jokaisella on mahdollisuus muuttaa maailmaa,

Virkaanastujaisruno ammentaa afrikkalais-

omaa yhteisöään ja itseään. Se on väkevä kutsu meistä

amerikkalaisen spoken word -runouden perinteestä

jokaiselle – auttamaan kanssaihmisiä hädässä, pitä-

ja painottaa sanomaa yhtenäisyydestä ja jälleen-

mään huolta ympäristöstä ja rakentamaan korkeampien

rakentamisesta vaikean ajan jälkeen. Se yhdistelee

muurien sijasta siltoja.

henkilökohtaista ja koko kansakuntaa koskettavaa:

Change Sings

Loren Long on palkittu yhdysvaltalainen kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän on kuvittanut mm. Barack Obaman kuvakirjan Of Thee I Sing ja Madonnan kuvakirjan

Mr. Peabody’s Apples.

LOKAKUU

Change Sings 40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520434830 | EAN äänikirja: 9789520434861 EAN e-kirja: 9789520434878

The Hill We Climb

orjista polveutuva, yksinhuoltajan kasvattama musta tyttö voi päätyä lausumaan presidentille runoa – ja haaveilla itsekin presidenttiydestä. Lahjakirja juhlistaa runouden voimaa ja uutta toivon aikakautta. Esipuheen on kirjoittanut Oprah Winfrey.

TOUKOKUU

The Hill We Climb 40 s. | N82.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520434823 | EAN äänikirja: 9789520434847 EAN e-kirja: 9789520434854

KIRJOJEN SUOMENKIELISET NIMET, KANNET JA SUOMENTAJAT JULKISTETAAN MYÖHEMMIN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121


© LO HUNTER

Kannen suunnittelu: LINDY MARTIN / FACEOUT STUDIO

CHRISTOPHER PAOLINI (s. 1983) oli vain 15-vuotias ryhtyessään luomaan Eragonista kertovaa neliosaista Perillinen-kirjasarjaa, josta tuli maailmanmenestys. Paolinin uusi aluevaltaus on eeppinen avaruussaaga, joka ilmestyi Yhdysvalloissa syyskuussa 2020 ja joka julkaistaan Suomessa kahdessa osassa. Paolini asuu Montanassa, Yhdysvalloissa.

CHRISTOPHER PAOLINI

Infinitum. Tähtien meri. Osa 2 Avaruus on täynnä salaisuuksia. Paolinin mahtavan avaruussaagan toinen osa!

Eragonin tekijän suuri kosminen avaruusseikkailu vie lukijan galaksien äärirajoille taisteluun koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Rutiinitutkimusmatkalla asumattomalle planeetalle tutkija Kira Navárez tekee mullistavan löydön, joka heittää hänet painajaisten ja ihmeiden keskelle ja muuttaa paitsi hänet itsensä, myös koko historian. Hurja, vaikuttava avaruuseepos kaikille fantasian, scifin ja hyvien tarinoiden ystäville. Paolinilta on odotettu uutta saagaa jo kauan, ja nyt odotus on päättynyt: uusi universumi on rakennettu avaruuteen. Lopputulos on upea, yllättävä ja koukuttava!

122

SYYSKUU

To Sleep in the Sea of Stars 2 Suom. Ilkka Rekiaro 400 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520424855 EAN äänikirja: 9789520427221 EAN e-kirja: 9789520427238


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Satalatvan toimittajina, tekstistä toiseen johdattajina ja kaksipäisenä nykyajan Elisa Lönnrotina toimivat kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu. Teoksessa on kolme laajempaa tekstiä Johanna Sinisalolta, Aleksis Salusjärveltä ja Mike Pohjolalta. Muina kirjoittajana ovat Ilkka Auer, Nura Farah, Emmi Itäranta, Sini Helminen, ViljaTuulia Huotarinen, Ville Hytönen, Karo Hämäläinen, Jenny Kangasvuo, Sanna Karlström, Milja Kaunisto, Erkka Mykkänen, Essi Tammimaa ja Maria Turtschaninoff. © HANNA POROPUDAS | © MARKO KOKKO

SALLA SIMUKKA on kirjoittanut teoksia

SALLA SIMUKKA, SIRI KOLU

niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Hänet tunnetaan erityisesti maailmallakin menestyneestä Lumikki-trilogiasta. SIRI KOLU on lasten- ja nuortenkirjailija ja kouluttaja. Hänet tunnetaan parhaiten Me Rosvolat -lastenkirjasarjastaan, jonka avausosalla hän voitti lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2010.

Satalatva. Kalevala uusin silmin Miltä näyttävät Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder? Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan hahmoja ja maisemia yllättävistä näkökulmista.

LOKAKUU

300 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520431945 EAN äänikirja: 9789520432157 EAN e-kirja: 9789520432164

”Järvet läikkyi, maa järisi!” Kalevala on kansalliseepos ja runsaudensarvi, mutta ihan kaikkea ei Elias Lönnrotkaan kertonut. Nyt äänen saavat niin Tuonelan virta kuin Kalevalan eläimetkin. Entä miltä näyttävät Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder? Kalevalan naiset pääsevät julistamaan utooppisen, feministisen manifestinsa, Ainolla on monta elämää ja sotakirjeenvaihtajalla pitää kiirettä. Mieheksi kasvaminen ei ole aivan yksinkertaista Kalevalassa, eikä helppoa ole taiteilijana seppä Ilmarisellakaan. Ja miten on Kalevalan ihmisoikeuksien laita? Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan tuttuja ja tuntemattomampia hahmoja ja tapahtumia uusista, yllättävistä tulokulmista tässä ennen kaikkea nuorille suunnatussa teoksessa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Valtavasti huomiota saaneen ja lasten ja nuorten Finlandiaehdokkaanakin olleen Taltuta klassikko -tietokirjan (2019) itsenäinen jatko-osa tarjoilee tarkasti valikoituja klassikoita ja esittelee ne railakkaan humoristisesti – houkutellen samalla lukemaan ja tulkitsemaan. Tervetuloa kyytiin! © VEIKKO SOMERPURO

MARIA LAAKSO (s. 1982) on tampere-

MARIA LAAKSO, JOHANNA ROJOLA

lainen kirjallisuudentutkija, kirjoittaja ja kirja-alan jokapaikanhöylä, mutta ennen kaikkea hervoton humoristi ja lajin asiantuntija. Vakiintunutta klassikkokuvastoa uudelleen versioi teräväkynäinen sarjakuvataiteilija JOHANNA ”ROJU” ROJOLA .

Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus Kaikkien aikojen hauskimman klassikontaltutusoppaan itsenäinen jatko-osa! SYYSKUU

216 s. | N86.1 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520431846 EAN äänikirja: 9789520431860 EAN e-kirja: 9789520431853

124

Mikä on Danten Helvetin kammottavin kidutusmuoto? Päättikö Hamlet lopulta olla vai ei? Miksi Don Quijote vihaa uusiutuvia energiamuotoja? Miten ylpeys ja ennakkoluulo liittyvät toisiinsa? Tuleeko hän huomenna vai eikö hän tule? Tästä kirjasta löytyy vastaus näihin ja moneen muuhun kiperään klassikkokirjalliseen kysymykseen. Klassikko on tunnetusti teos, joka ei ikinä saa sanottua sanottavaansa loppuun, vaan vielä kolmensadan vuodenkin päästä ilmestymisestään se pihisee, että hei näinkin voi ihmisenä olemista ajatella. Tämä opus kaappaa lukijansa viihdyttävälle aikamatkalle halki kirjallisuushistorian. Urakan päätteeksi lukija hallitsee etu-, taka- ja sivuperin kaikki kirjallisuushistorian käänteet, koulukunnat ja ismit keskiajasta postmodernismiin.


MANGA HEINÄKUU

ELOKUU

TITAANIEN SOTA 33

MY HERO ACADEMIA 18

Hajime Isayama 85.32 | 15+ EAN: 9789521622410

Sui Ishida

TOKYO GHOUL:RE 15

85.32 | 15+ EAN: 9789521620836

Medetai

HAMSTERIPÄIVÄKIRJAT 4 85.32 | – EAN: 9789521613296

Hikaru Miyoshi, Ryosuke Takeuchi

PATRIOOTTI MORIARTY 13

85.32 | 15+ EAN: 9789521622281

Yusuke Murata, ONE

ONE-PUNCH MAN 7

85.32 | 12+ EAN: 9789521621987

Kohei Horikoshi

85.32 | 12+ EAN: 9789521621369

Taiki Kawakami, Fuse

KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 10 85.32 | 12+ EAN: 9789521621826

Ukami

GABRIEL DROPOUT 10

85.32 | 12+ EAN: 9789521622434

SYYSKUU Sui Ishida

TOKYO GHOUL:RE 16

85.32 | 15+ EAN: 9789521621697

Medetai

HAMSTERIPÄIVÄKIRJAT 5 85.32 | – EAN: 9789521613302

Yusuke Murata, ONE

ONE-PUNCH MAN 8

85.32 | 12+ EAN: 9789521621994

Yoshihiro Takahashi

MARRASKUU Medetai

HAMSTERIPÄIVÄKIRJAT 6 85.32 | – EAN: 9789521613319

NOAH 3

Yusuke Murata, ONE

LOKAKUU

85.32 | 12+ EAN: 9789521622007

85.32 | 15+ EAN: 9789521622229

Kohei Horikoshi

ONE-PUNCH MAN 9

MY HERO ACADEMIA 19

Yoshihiro Takahashi

85.32 | 12+ EAN: 9789521622298

85.32 | 15+ EAN: 9789521622243

Taiki Kawakami, Fuse

JOULUKUU

KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 11 85.32 | 12+ EAN: 9789521621833

Yoshihiro Takahashi

NOAH 4

85.32 | 15+ EAN: 9789521622236

NOAH 5

Kohei Horikoshi

MY HERO ACADEMIA 20

85.32 | 12+ EAN: 9789521622304

Taiki Kawakami, Fuse

KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 12 85.32 | 12+ EAN: 9789521621840

SARJA PÄÄTTYY!

MANGA 125


POKKARIT

HEINÄKUU MARIA ADOLFSSON

Meren ja pirun välissä

ANDRÉ ACIMAN

Etsi minut

DOGGERLAND 3 Anna rakkaudelle mahdollisuus. Kutsu minua nimelläsi (Call me By Your Name) lumosi lukijat ja katsojat kautta maailman. Nyt Aciman palaa rakastettujen henkilöidensä pariin kirjassa Etsi minut.

Kevät tuo komisario Karen Eiken Hornbyn eteen valintoja, jotka merkitsevät eroa elämän ja kuoleman välillä sekä hänelle että muille. Valintoja, jotka vaikuttavat mahdottomilta.

Find Me Suom. Antero Tiittula T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427429

Mellan djävulen och havet Suom. Terhi Vartia T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427436

ELOKUU JULIA QUINN

Salainen sopimus

MARKO HAUTALA

Pimeän arkkitehti

BRIDGERTON 1 Romanttisen pukudraaman huippusarja! Herttua Simon Basset on päättänyt välttää avioliiton kahleet hinnalla millä hyvänsä. Avuksi löytyy parhaan ystävän sisar Daphne Bridgerton – jos he esiintyisivät rakastavaisina, Simon saisi olla rauhassa ja Daphnea tavoittelisivat kaikki. The Duke and I Suom. Laura Liimatainen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520433307

126

Pimeän arkkitehti tarjoilee parasta psykologista kauhua Suomen Stephen Kingiltä. Nuori mies muuttaa kerrostaloon, mutta talon salaisuus paljastuu hänelle liian myöhään. Asukkaita tuntuu riivaavaan jokin. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427443


ELLA KANNINEN

MARIAN KEYES

PIENIÄ TARINOITA AMORESTA ZUCCHEROON

WALSH 4

Minun Italiani

Kuuleeko kukaan? Rakastettu toimittaja Ella Kanninen kertoo pienin tarinoin, millainen on hänen Italiansa ja millaisia ovat hänen italialaisensa. Omakohtainen ja lämminhenkinen teos perkaa Italiaa kirjaimellisesti asia kerrallaan – A:sta Z:taan.

Anna Walsh makaa pahoin loukkaantuneena vanhempiensa sohvalla Dublinissa. Hänen mielessään on vain yksi ajatus – päästä takaisin New Yorkiin. New Yorkissa ovat hänen ystävänsä, Maailman Paras Työpaikka™ sekä se kaikkein tärkein, hänen miehensä Aidan.

T46.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427948

Anybody out there? Suom. Liisa Laaksonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520430320

SYYSKUU

JENNI KOKANDER

Sukupuuttoon kuolleiden planeetta Jenni Kokanderin esikoisteos on toisiinsa kytkeytyvien tarinoiden kudelma ihmisistä, jotka kokevat olevansa lajinsa viimeisiä. Tarinoiden sävy on melankolinen, mutta kirkaskatseinen kerronta ja rehellisyys saa hymyn karehtimaan huulilla. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427887

LEENA LEHTOLAINEN

Jälkikaiku

LARS KEPLER

Peilimies

MARIA KALLIO 15

JOONA LINNA 8

Maria Kallion kissa tuo emännälleen ulkoa oudon syntymäpäivälahjan. Miten ihmisen korva on joutunut poliisin pihapiiriin? Kallion tiimi saa selvitettäväkseen maahanmuuttajataustaisen nuoren miehen surman. Onko kyseessä viharikos?

Joona Linna palaa poliisintyöhön ja vain yksi ihminen voi auttaa häntä ratkaisemaan käsittämättömän murhan, mutta suostuuko hän yhteistyöhön Joonan kanssa? Vuoden trilleritapaus!

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427450

Spegelmannen Suom. Kari Koski, Anu Heino T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520427788

POKKARIT 127


LOKAKUU MARIAN KEYES

Enkelit

JONAS BONNIER

Lahkomurhat

WALSH 3 Valloittava tarina naisesta, joka vähitellen ymmärtää, mitä hän elämältä haluaa ja miksi hän halusi ottaa lomaa avioliitostaan. Angels Suom. Liisa Laaksonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427870

Knutby Suom. Laura Kulmala T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427467

KEIJO LEPPÄNEN

ANNE B. RAGDE

TERO PITKÄMÄEN ELÄMÄ

BERLIININPOPPELIT 5

JESSICA NIEMI 2

Keihäsmies on tarina suomalaisesta keihäänheitosta viime vuosikymmeninä. Päähenkilön ja hänen lähipiirinsä lisäksi ääneen pääsevät lajin kotimaiset ja ulkomaiset legendat, fanit ja vallanpitäjät.

”Taidokkaasti Ragde muuttaa arjen komediaksi ja sydäntäsärkeväksi draamaksi. Hän ymmärtää yksityiskohtien päälle ja hurvittelee kuvatessaan arkea.” – Dagens Næringsliv

Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi saa hoidettavakseen tapauksen, jonka jokainen johtolanka tuntuu vievän umpikujaan. Mutta mitä pidemmälle tutkimukset etenevät, sitä selvemmäksi käy, että Jessicalla on vastassaan joku, joka ei aio jättää leikkiä kesken. Pahan verkko on hengästyttävän koukuttava psykologinen trilleri synkistä salaisuuksista ja siitä, millaisiin tekoihin jotkut ovat valmiita varjellakseen niitä.

Keihäsmies

T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520433093

128

Karmiva tositarina koko Ruotsin tuntemasta tapahtumaketjusta, jossa uskonlahko saa valtaansa pienen kylän ja hurmahenkisyys muuttuu henkilöpalvonnaksi, seksirituaaleiksi ja murhiksi.

Elämänrakentajat

Liebhaberne Suom. Katriina Huttunen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520433109

MAX SEECK

Pahan verkko

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520433116


MARRASKUU RENIA SPIEGEL

Renian päiväkirja

MARY HIGGINS CLARK

Älkää tytöt itkekö

NUOREN TYTÖN ELÄMÄ HOLOKAUSTIN VARJOSSA Menestysdekkaristi #metoon maailmassa. Toimittaja saa tulenaran vihjeen seksuaalisesta ahdistelusta tvkanavalla. Mary Higgins Clarkin uusin teos on ajankohtaista, kauniisti katettua jännitystä. Kiss the Girls and Make Them Cry Suom. Antti Saarilahti T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520427474

Nuoren juutalaistytön päiväkirja todistaa sodan mielettömyydestä ja elämästä, joka voi sinnitellä kaikkein synkimpinäkin aikoina. Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust Suom. Ilkka Rekiaro T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520433154

JOULUKUU

SATU VASANTOLA

Kaikki kadonneet Vaikuttava romaani isien synneistä ja elämän mittaisesta sovituksesta.

”Enpä muista toista kotimaista romaania, jossa naisen kehon tuntemuksia ja historiaa olisi näin monipuolisesti kuvattu.” – @outialanko T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520433178

ANNE BRUNILA, JOHANNA VENHO

MAJA LUNDE

MUISTIKUVIA

Ilmastoromaaneillaan huikean suosion saavuttanut Maja Lunde kuvaa lämpimästi perhesuhteita ja kylmäävästi maailmaa, joka käy kohti väistämätöntä tuhoaan.

Kuka olisi uskonut Anne Brunilan tie on kulkenut kankaanpääläisen työläisperheen tytöstä Suomen vaikutusvaltaisimmaksi päättäjänaiseksi. Siltä tieltä ei ole puuttunut rohkeutta eikä suoranaisia ihmeitä – eikä myöskään suuria suruja. T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520433284

Viimeiset ILMASTOKVARTETTI 3

Przewalskis hest Suom. Jonna Joskitt-Pöyry T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520433291

POKKARIT 129


Julkaisu: Elokuu T84.2 | Hintaryhmä: E

LEENA LEHTOLAINEN

Henkivartijasarja Leena Lehtolaisen rakastettuja dekkareita on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Hilja Ilveskero -romaanit löydät nyt Henkivartija-sarjasta!

Henkivartija HENKIVARTIJA 1 EAN: 9789520430283

130

Oikeuden jalopeura

Paholaisen pennut

HENKIVARTIJA 2

HENKIVARTIJA 3

Tiikerinsilmä HENKIVARTIJA 4

EAN: 9789520430290

EAN: 9789520430306

EAN: 9789520430313

POKKARITMAX SEECKIN UUTUUSTRILLERI KAUNA ILMESTYY 7.9.

I KK

YM

© MAREK SABOGAL

Puh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi

RISTÖMER PÄ

M

IL J

ÖMÄRK

Painotuote 4041 0955

T


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.