Tammi syksy 2020

Page 1

UUTUUDET SYK SY 2020

© VILLE JUURIKKALA

LEENA LEHTOLAISEN UUSI MARIA KALLIO -DEKKARI JA MUUT SYKSYN UUTUUDET


© THRON ULLBERG

20

Lars Kepler ja odotettu Joona Linna -trilleri.

14

Max Seeckin maailmanvalloitus jatkuu!

96 4

Keijujen maailma tempaa mukaansa!

Koskettava lukuromaani perheen salaisuuksista.

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.....................4 Käännetty kaunokirjallisuus.................... 20 Tietokirjat...................................................... 34 Lasten- ja nuortenkirjat............................ 64 Manga..........................................................112 Pokkarit.......................................................113

2

42 Kun intohimosuhde muuttuu hoivasuhteeksi.


© ISTOCK

ammen syksyn 2020 kirjat tarjoavat mieleenpainuvia lukukokemuksia. Erityisen innostunut olen siitä, että elämme kerronnallisten tietokirjojen kulta-aikaa.

TIETOKIRJAN KERTOMAA

Ajassamme korostuu punnitun tiedon tarve, mutta olennaista on myös tapa, jolla tieto tarjoillaan. Tiedon saattelemiseen tarvitsemme perehtyneitä ja sujuvasti sanaa käyttäviä kirjailijoita. Hyvä tietokirja haastaa miettimään ja opettaa kyseenalaistamaan. Ammattitaitoisten kirjailijoiden ja intohimoisen kustantamoväen tehtävä on taata, että lukijat saavat hyppysiinsä luotettavaa luettavaa. Tietokirjat viihdyttävät ja vievät paikkoihin, joihin emme itse voi juuri nyt mennä. Ne auttavat meitä varautumaan huomiseen ja ratkomaan tämän päivän pulmia. Painavimmillaan ne muistuttavat meitä virheistä, joita ei tule toistaa. Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin vapauttamisesta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 75 vuotta. Tämä holokaustin symbolina nähty kuolemantehdas on jättänyt pysyvän jäljen myös kirjallisuuteen. Elokuussa ilmestyy suomeksi Renia Spiegelin sodanaikainen päiväkirja. Renian päivä-

kirjaa voi syystäkin pitää holokaustikirjallisuuden kadonneena klassikkona. Renia kirjoittaa sodan julmuuksista, juutalaisten katoamisista, mutta myös nuoresta lemmestä. 18-vuotiaan Renian tarina päättyy hirvittävällä tavalla, sillä natsit murhasivat hänet heinäkuussa 1942. Renia ennätti jättää päiväkirjansa rakastetulleen, joka kirjoitti siihen viimeiset rivit. Monien käänteiden kautta päiväkirja löysi tiensä Renian Elizabeth-siskolle New Yorkiin. Ja siellä pankin tallelokerossa se oli säilössä vuosikymmenten ajan. Aikaa on kulunut, mutta aika ei ole haalistanut päiväkirjan sanomaa lainkaan.

Renian päiväkirja ei ole kaunokirjallisuutta, vaan muistelmana se on osa tietokirjojen laajaa genreä. Kyltin alle mahtuu monenlaista kirjallisuutta. Käytännön tietokirjat self help -oppaista käsityökirjoihin opettavat lukijoille uusia taitoja. Syksyn kattauksesta löytyy monta koskettavaa elämäntarinaa ja kuvausta elämän arvaamattomuudesta, kuten Riitta Uosukaisen Yhdessä – Intohimosuhteesta hoiva-

suhteeseen. Juuri näissä muistelmissa, elämäkerroissa ja kerronnallisessa tietokirjallisuudessa tarina ja jouheva kerronta ovat pääosassa. © AUKUSTI LAMPELA

Lukeminen on löytöretkeilyä: toisinaan eteen tulee esimerkkejä hyvästä, toisinaan pahasta. Tietokirja voi tarjota oppeja ja lupauksia, nautintoa, vertaistukea, lohtua. Ja se voi liikuttaa. Todella, kuten esimerkiksi

Renian päiväkirja. Nautinnollista syksyä parhaan kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja lastenkirjallisuuden parissa!

Kati Lampela Kustannuspäällikkö Tietokirjallisuus

3


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS SYYSKUU

300 s. | 84.2 EAN: 9789520417925 EAN e-kirja: 9789520417932 EAN mp3-äänikirja: 9789520417949

”Vasantolan ajankohtainen ja samalla ajaton aihe ja kerronta vakuuttavat ja ihastuttavat. En palaa takaisin koskaan, luulen on erittäin taidokas ja hallittu esikoisromaani, jonka monikerroksinen tarina palkitsee lukijansa upeasti.” – Kiitos kirjasta -palkintoraati

4


© OTTO VIRTANEN

”En palaa takaisin koskaan, luulen on hienosti avautuva sukupolvitarina. Monen ajanjakson ja sukupolven palaset yhdistyvät sointuvaksi kokonaisuudeksi, joka on ajankohtainen ja tuo uutta suomalaisessa kirjallisuudessa ennestään tuttuihin aiheisiin.” – Tiiliskivi-palkintoraati

SATU VASANTOLA (s. 1965) on Helsingin Sanomien toimittaja. Hänen kiitetty esikoisromaaninsa En palaa takaisin koskaan, luulen sai Tiiliskivi- ja Kiitos kirjasta -palkinnon. Kaikki kadonneet on hänen toinen romaaninsa.

SATU VASANTOLA

Kaikki kadonneet Vaikuttava romaani isien synneistä ja elämän mittaisesta sovituksesta

Annu menettää molemmat vanhempansa lapsena. Äiti kuolee, isä joutuu työkeikan seurauksena vankilaan ja jonnekin katoaa myös pikkusisko Maaru. Annu varttuu kasvattiperheessä ja opiskelee naistentautien lääkäriksi. Työssään hän kohtaa naisia, jotka ovat Annun tavoin joutuneet muiden armoille. Itse hän ei saa rauhaa ennen kuin selviää, mitä menneisyydessä on todella tapahtunut.

Kaikki kadonneet on vavahduttava kertomus katkenneista perhesiteistä, peruuttamattomista vahingoista, vuosikymmenet ylittävästä ystävyydestä ja siitä miten käy kun ei voi päättää omasta kehostaan.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5


© SAIMA KOKANDER

JENNI KOKANDER (s. 1980) on tunnettu näyttelijä, kolumnisti ja viihteen moniottelija. Jenni rakastaa punajuuria, mammutteja ja Kreetan saarta. Sukupuuttoon kuolleiden planeetta on hänen esikoiskirjansa.

JENNI KOKANDER

ESIKOISROMAANI

Sukupuuttoon kuolleiden planeetta Mitä syntyy, kun koomikko kirjoittaa vakavista aiheista?

SYYSKUU

176 s. | 84.2 EAN: 9789520418939 EAN e-kirja: 9789520419042 EAN mp3-äänikirja: 9789520419059

Jenni Kokanderin esikoisteos on toisiinsa kytkeytyvien tarinoiden kudelma ihmisistä, jotka kokevat olevansa lajinsa viimeisiä. Tarinoiden sävy on melankolinen, mutta kirkaskatseinen kerronta ja suorasukaisuus saavat hymyn karehtimaan huulilla. ”Hän eli täysin kohtuuttomasti. Hän pakotti perheensä istumaan takapihalla pakkasessa ja kuuntelemaan humalaisia monologeja ihmiskunnan synnystä. Hän rakasti hampurilaisia ja donitseja, pirtelöitä ja muuta paskaa, mutta senkin hän perusteli huutamalla: ’Eläköön hedonismi. Minä olen maailman viimeinen onnellinen mies.’” Kokander punoo tarinoistaan yllätyksellisen verkoston, jossa ihmiset ovat johtolankoja toistensa luokse. Kukin heistä avautuu lukijalle sellaisella herkkyydellä, joka tekee lukijasta osan heitä. Teoksen tarinat ovat rehellisiä tavalla, johon meillä itsellämme harvoin riittää uskallusta.

6


© VEIKKO SOMERPURO

ANNA KORTELAINEN

ANNA KORTELAINEN

Tulirinta Paluu Virginie!teoksen maailmaan: Albert Edelfeltin nuorena kuolleen pojan hätkähdyttävä tarina!

(s. 1968) on filosofian tohtori, vapaa tutkija, taidehistorioitsija ja kirjailija. Kortelainen on väitellyt Turun yliopistossa Albert Edelfeltistä ja kirjoittanut lukuisia tietokirjoja ja romaaneja.

SYYSKUU

300 s. | 84.2 EAN: 9789520420697 EAN e-kirja: 9789520420703 EAN mp3-äänikirja: 9789520420727

Taidemaalari Albert Edelfeltin ainoalla avioliitossa syntyneellä pojalla Erikillä oli raskas salaisuus – sekä yllättävä tapa hyvittää menneisyyden tekoja. Eletään 1900-luvun ensimmäistä vuosikymmentä. Venäläisten sortotoimet kiristävät ilmapiiriä Helsingissä, ja suurmiesisänsä menettänyt Erik Edelfelt matkaa Etelä-Ranskaan. Keuhkotuberkuloosista toipuva parikymppinen älykkö asettuu Montpellier’n perinteikkääseen yliopistokaupunkiin ja alkaa opiskella filosofiaa, sosiologiaa ja kokeellista sielutiedettä. Kolme vuotta myöhemmin Erik kuolee kaukana kotoaan ja läheisistään, ja hänen mukanaan suku sammuu. Mutta jäljelle jää ihmisiä, jotka tietävät, miten Erik oli aikonut muuttaa maailmaa.

Tulirinta on muutaman johtolangan varaan punottu valistunut arvaus Erik Edelfeltin viimeisistä elinvuosista. Se on mielikuvitusmatka lahjakkaan mutta ristiriitojen repimän nuorukaisen maailmaan, aatteen paloon ja valppaaseen mieleen.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7


JARI JÄRVELÄ (s. 1966) on aina ollut kiinnostunut valokuvista ja valokuvaamisesta, kiertänyt kuuluisten kuvien tapahtumapaikoilla ja tutkinut niiden taustoja. Romaanissaan Klik hän vie meidät kokemaan, kuinka erilaiselta maailma ja koko mennyt vuosisata näyttävät valokuvaajan, Iriksen silmin. Järvelän edellinen romaani Kosken kahta puolta (2018) oli Finlandiapalkintoehdokkaana.

© MARKKO TAINA

JARI JÄRVELÄ

Klik

Hymyile, sillä nyt otetaan maailman tunnetuimmat kuvat.

SYYSKUU

320 s. | 84.2 EAN: 9789520407896 EAN e-kirja: 9789520414269 EAN mp3-äänikirja: 9789520414337

8

Väkevä romaani sivustakatsojasta, Iriksestä, joka valokuvaa niin Espanjan sisällissodan, Amelie Earhartin kuin prinsessa Dianan. Missä kuvat ovat? Kun olet nainen ja kyllin pieni, sovit maskotiksi. Kunnian työstäsi sen sijaan vie joku muu. Tavatessaan Henri Cartier-Bressonin suomalainen lyhytkasvuinen Iris on 20-vuotias. Hän kokee vuosisadan tähdet ja tragediat täysin omasta näkökulmastaan. Edith Piafin paras keikka vedettiin keskitysleirin vangeille. Picasso maalasi Guernicaa alasti. Normandian maihinnoususta on muka säilynyt vain 11 valokuvaa, ne otti Robert Capa. Iris tietää paremmin. Jari Järvelän älykäs ja leikittelevä romaani repii kuuluisat valokuvat ja luo tilalle uudet, kiehtovammat. Se on kunnianosoitus naisille ja maan hiljaisille, jotka eivät tee itsestään numeroa.


© TUUKKA ERVASTI

SYYSKUU

250 s. | 84.2 EAN: 9789520417833 EAN e-kirja: 9789520417840 EAN mp3-äänikirja: 9789520417857

SAMI HILVO

Lajityypillistä käyttäytymistä Naiseksi tullaan, ei synnytä. Pätee etenkin poikiin.

Helsinkiläiselle SAMI HILVOLLE (s. 1967) kirjoittaminen on aina ollut sekä kuvanveistäjän että kuvainraastajan työtä. Kaikissa romaaneissaan hän on pyrkinyt näkemään yleisten käsitysten ja sovinnaisuuksien tuolle puolen. Siitä on kyse etenkin hänen neljännessä romaanissaan Lajityypillistä käyttäytymistä.

Lajityypillistä käyttäytymistä on runsas romaani poikkeuksellisesta perheestä ja siitä, miten hienovaraisesti ja väkivaltaisesti sukupuolta määritellään ja korostetaan. Fariet syntyy poikana. Äiti haluaa tyttären. Niinpä Fariet kasvatetaan tyttönä maailmassa, jossa välitiloja ei sallita. Koulussa Fariet oppii, että tyttöjen ja poikien välillä on ero. Hän ei anna sen häiritä mutta miettii, miksi pitäisi olla jompaakumpaa. Farietin isä ei ota kantaa vaan pakenee, mutta jättää Farietille liittolaisen: ilkikurisen liskon nimeltä Cordelia. Sami Hilvon päähenkilö ravistelee lukijaa kuin John Irvingin Garpin suomalainen serkku.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9


© VEIKKO SOMERPURO

SYYSKUU

MARKKU PÄÄSKYNEN

280 s. | 84.2 EAN: 9789520413033 EAN e-kirja: 9789520414245 EAN mp3äänikirja: 9789520414252

Aurinko ei liiku Kaikki on hyvin, kunnes pelko hiipii perheen arkeen.

Aurinko ei liiku on jännittävä ja herkkävireinen kertomus enteistä, perheensisäisistä suhteista ja siitä, mikä on elämässä oikeasti merkityksellistä.

Kaunokirjallisen proosan

MARKKU PÄÄSKYNEN (s. 1973)

taituri

sanoo tiheissä lauseissaan paljon. Hänen teoksensa ovat saaneet lukijat haukkomaan henkeään, kriitikkojen suitsutuksen sekä useita kirjallisuuspalkintoja ja -ehdokkuuksia. Aurinko ei liiku on hänen kymmenes romaaninsa.

Nelihenkinen opettajaperhe on muuttanut pääkaupunkiseudulta pieneen pitäjään ja elämä asettunut uomiinsa. Silti jokin on vinksallaan. Esikoispoika tuntuu aavistavan ennalta, kun perhettä uhkaa jokin onnettomuus. Lähiseuduilla ilmenee useampi tapaus, jossa auton takakontista löytyy ruumis.

”Kun luulee saavuttaneensa rauhan, kun kuvittelee että asiat vain toistuvat kuten ennenkin, tapahtuukin jotakin yllättävää.”

”Pääskynen on maamme taitavimpia prosaisteja.” – HS

10


SYYSKUU

400 s. | 84.2 EAN: 9789520417864 EAN e-kirja: 9789520417871 EAN mp3-äänikirja: 9789520417888

TERHI TARKIAINEN (s. 1977) on kotoisin Lappeenrannasta, sittemmin helsinkiläistynyt, mutta aina karjalainen. Rakkaudesta 1700-luvun romaaneihin ja historioitsijan mielikuvituksella hän herättää menneen ajan eloon. Kitty, eli kuinka mies tuhotaan on Tarkiaisen toinen romaani.

© OTTO VIRTANEN

TERHI TARKIAINEN

Kitty, eli kuinka mies tuhotaan Rakkaus on paras lääke (mutta myrkkykin toimii).

Pirullisen romanttinen viihderomaani 1740-luvun Lontoosta. Apteekkarintytär Kitty päättää kostaa pahantekijälleen. Entä jos hän haluaa miehestä muutakin? Kitty Blackstone naitetaan kihtiselle kauppiaalle näpertämään koruompeleita, vaikka mieluummin hän jatkaisi lääkkeiden sekoittelua isänsä apteekissa. Häävieraiden joukossa Kitty kuitenkin kohtaa miehen, jonka poskessa hehkuvat hänen omien kynsiensä raapimat arvet. Pian suunnitelmat herra Heathin pään ja muidenkin osien menoksi täyttävät Kittyn päivät ja öiden hekumalliset unet. Terhi Tarkiaisen viihderomaanissa on kaikkea kuin apteekin hyllyllä: romantiikkaa, seikkailua ja mustaa huumoria. Yrjöjenaikainen Lontoo ei ole koskaan ollut näin ihanan likainen!

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11


© JEPPE TUOMAINEN

KALLE ISOKALLIO (s. 1948) on kirjoittanut yli 20 veijariromaania, joissa maalaisjärki ja kekseliäisyys voittavat suhmuroivat poliitikot ja virkamiehet. Hänet tunnetaan myös suorapuheisena kolumnistina ja kommentaattorina.

KALLE ISOKALLIO

Yhden miehen sote Millaista bisnestä kunta voisi tehdä?

ELOKUU

300 s. | 84.2 EAN: 9789520412593 EAN e-kirja: 9789520414313 EAN mp3-äänikirja: 9789520414320

12

Yhden miehen sote on kekseliäs ja hyväntuulinen veijariromaani pikkukunnan kuntokuurista. Kalle Isokallio riemastuttaa hersyvällä ja nokkelalla huumorillaan sekä laeista ja byrokratiasta löydetyillä porsaanrei´illä. Yritystensä myynnillä vaurastunut Antti Salminen muuttaa meren rannalle pieneen kuntaan ja päättää ottaa sen haltuunsa. Jotta kunta pärjää kilpailussa, palveluja pitää parantaa mutta verotusta ei saa kiristää. Miten saada tulot kasvuun ja menot laskuun? Millaista bisnestä kunta voisi tehdä? Voisiko hallinnon hoitaa tekoälysovelluksella? Miten houkutella asukkaiksi terveitä hyvätuloisia ihmisiä? Onko kunnassa asuttava, jotta ihminen käy kuntalaisesta?


© OTTO VIRTANEN

MARKO PULKKINEN (s. 1966) työskentelee toimittajana Noin viikon studiossa ja Puoli seitsemässä. Lisäksi hän on käsikirjoittanut Iltalypsyä. Hänen esikoisromaaninsa Syntax error ilmestyi vuonna 2019 ja sai erinomaisen vastaanoton.

MARKO PULKKINEN

Tieni huipulle Tragikoominen romaani someoptimoidun poliitikon pyristelystä huomiotalouden ikeessä

Marko Pulkkinen on omaa luokkaansa: Tieni huipulle -romaanissa viiltävä ajankuva yhdistyy isän ja pojan koskettavaan tarinaan. Harry S. Turusen perustaman Uusi alku -puolueen gallupkannatus ennustaa tulevista eduskuntavaaleista voitokkaita. Mutta koska gallupeihin ei ole luottamista, yritysvalmentaja ja mediapersoona Harry osallistuu uuteen tosi-tv-ohjelmaan saadakseen äänestäjät uurnille. Harry ei kuitenkaan olisi Harry jos hän jättäisi puolueensa läpimenon pelkän primetime-julkisuuden varaan. Onneksi itärajan takaa löytyy osaamista, jonka avulla Harry uskoo saavansa puolelleen paitsi kansan syvät rivit myös algoritmit.

”Poskettoman hauska satiiri nykyajan somehulluudesta, syvältä kouraiseva isä-poikasuhteen pohdinta ja lopuksi vielä yhteiskuntakriittinen kuvaus maahanmuuttovastaisuuden käyttökelpoisuudesta politiikassa.” – Anna

ELOKUU

300 s. | 84.2 EAN: 9789520412609 EAN e-kirja: 9789520414207 EAN mp3-äänikirja: 9789520414214

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13


”MAX SEECK ONNISTUU SAAMAAN NORDIC NOIR -GENREN TUNTUMAAN JÄLLEEN TUOREELTA. HÄN TIETÄÄ MITÄ TEKEE JA HÄN TEKEE SEN VIELÄ ERITTÄIN HYVIN.” – Aschehoug, Norja

SYYSKUU

400 s. | 84.2 EAN: 9789520417895 EAN e-kirja: 9789520417901 EAN mp3-äänikirja: 9789520417918

14


© MAREK SABOGAL

Helsinkiläinen

MAX SEECK (s. 1985) on noussut muutamassa vuodessa Suomen kärkitrilleristiksi. Hänen edellisen romaaninsa Uskollinen lukija (2019) käännösoikeudet myytiin ennätysajassa 35 maahan. Kirjasta on myös tekeillä tv-sarja Hollywoodissa. Pahan verkko on Seeckin viides romaani.

”Luin Max Seeckin Uskollisen lukijan yhdessä päivässä ja yössä, ja innostuin välittömästi. Kuka haluaa nukkua, jos saa etuoikeuden lukea tällaista käsikirjoitusta? Uskollinen lukija on enemmän kuin erittäin hyvä. Se on aivan poikkeuksellisen korkeatasoinen ja jännittävä.”

MAX SEECK

– Bastei Lübbe, Saksa

Pahan verkko Maailmanmenestykseen nousseen trilleristin odotettu uutuus!

Max Seeckin edellisen romaanin käännösoikeudet myytiin 35 maahan, ja siitä on valmisteilla tv-sarja Hollywoodissa. Nyt Uskollinen lukija saa jatkoa! Kaksi nuorta somevaikuttajaa katoaa jälkiä jättämättä suosikkiartistin levynjulkaisubileiden jälkeen. Molempien viimeisessä Instagram-päivityksessä on kuva majakasta. Tapauksen saa tutkittavakseen rikosylikonstaapeli Jessica Niemi, joka ei ole vieläkään toipunut entisen esimiehensä kuolemasta. Mitä pidemmälle tutkimukset etenevät, sitä selvemmäksi käy, että Jessicalla on vastassaan joku, joka ei aio jättää leikkiä kesken. Max Seeck lunastaa lukijoiden odotukset leikiten. Pahan verkko on hengästyttävän koukuttava psykologinen trilleri synkistä salaisuuksista ja siitä, millaisiin tekoihin jotkut ovat valmiita varjellakseen niitä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15


PIINAAVAA JÄNNITYSTÄ SIIRTOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN MIESTEN JA SOMETROLLAUKSEN MAAILMASTA.

SYYSKUU

360 s. | 84.2 EAN: 9789520412586 EAN e-kirja: 9789520414238 EAN mp3-äänikirja: 9789520414221 EAN mp3-CD: 9789520414290

16


© VILLE JUURIKKALA

LEENA LEHTOLAINEN

Jälkikaiku Odotettu uusi Maria Kallio -romaani! Maria Kallion kissa tuo emännälleen ulkoa oudon syntymäpäivälahjan. Miten ihmisen korva on joutunut poliisin pihapiiriin? Kallion tiimi saa selvitettäväkseen maahanmuuttajataustaisen nuoren miehen surman. Onko kyseessä viharikos? Kun raiskauksesta epäilty irakilaistaustainen mies vapautetaan odottamaan oikeudenkäyntiä, alkaa sometrollaus, maalitus ja ilmestyy valetwittertilejä. Kohteeksi joutuu myös poliisi ja Maria Kallion ryhmä. Vuosien takaisen taaperon katoamisen jälkikaiku sekoittaa tutkimuksia entisestään. Mutkikas ja poliittisesti tulenarka rikosvyyhti saattaa jopa Marian lapset uhanalaiseksi. Kuka on valmis menemään pisimmälle suojellakseen omaa jälkiSuomen kasvuaan? suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva LEENA LEHTOLAINEN (s. 1964) tunnetaan erityisesti Maria Kallio- ja Henkivartija-romaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita dramaattisia perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty 29 kielelle – Yhdysvalloissa vain Jo Nesbø on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija.

”LEENA LEHTOLAISEN KIRJAA ODOTTAA JOKA SYKSY ENEMMÄN KUIN MARJATAI SIENISAALISTA.” – Outokummun Seutu

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17


JUSSI MARTTILA (s. 1982) on asunut koko ikänsä Turussa ja työskennellyt aiemmin yksityisetsivänä. Veden varaan on hänen esikoisromaaninsa. © JUSSI VIERIMAA

ESIKOISROMAANI

JUSSI MARTTILA

Veden varaan Yksityisetsivän kiehtova true crime -dekkari

ELOKUU

280 s. | 84.2 EAN: 9789520419776 EAN e-kirja: 9789520419790 EAN mp3-äänikirja: 9789520419783

18

Turussa on vuosien saatossa kadonnut hätkähdyttävä määrä nuoria miehiä, joiden ruumiit on myöhemmin löydetty Aurajoesta. Esikoiskirjailija Jussi Marttila tarttuu aikamme kylmäävimpään urbaanilegendaan Turun hukuttajasta. Yksityisetsivä saa tutkittavakseen nuoren opiskelijapojan katoamistapauksen. Riku on lähtenyt aamuyöllä baarista ja hävinnyt jäljettömiin. Joku on tuonut hänen lompakkonsa läheiselle huoltoasemalle. Poliisi ei ole kiinnostunut tapauksesta. Pian toinenkin asiakas haluaa etsivän tutkivan poikansa katoamista. Tapahtumien kulku on hämmentävän samanlainen kuin Rikun tapauksessa, sillä poikkeuksella että lukiolaispoika löytyy Aurajoesta hukkuneena. Kun joesta naarataan miehenruumis toisensa perään, herää lopulta epäilys, etteivät uhrit ole joutuneet veden varaan omasta tahdostaan.


© VEIKKO SOMERPURO

MARKO HAUTALA

”Monitasoisella ja kaikin puolin hienosti toimivalla Leväluhdalla Marko Hautala todistaa jälleen kerran olevansa suomalaisen kauhun kuningas.” – HS

(s. 1973) on vaasalainen kirjailija, joka on työskennellyt opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Hän on saanut Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty useille kielille.

MARKO HAUTALA

Pimeän arkkitehti Tästä talosta ei selviä ulos hengissä.

SYYSKUU

250 s. | 84.2 EAN: 9789520417772 EAN e-kirja: 9789520417789 EAN mp3-äänikirja: 9789520417796

Nuori mies muuttaa kerrostaloon, mutta talon salaisuus paljastuu hänelle liian myöhään. Asukkaita tuntuu riivaavaan jokin. Pimeän arkkitehti tarjoilee parasta psykologista kauhua Suomen Stephen Kingiltä. Betonielementtejä, nauhaikkunoita, kaikuvia rappukäytäviä, mykkinä tuijottavia ovisilmiä. Vauraassa perheessä kasvanut Joni Widenius muuttaa ensimmäistä kertaa elämässään kerrostaloon ja sopeutuminen uuteen arkeen on vaikeaa. Tilannetta pahentaa tieto siitä, että asunnon edellinen omistaja on tappanut tyttärensä talon kellarissa. Unettomien öiden kasautuessa Joni alkaa kuulla ääniä pimeästä rappukäytävästä, siellä vaeltaa outoja hahmoja. Kun hän tutustuu verkossa alakerran naapuriin, hän saa kuulla, että talossa on jotain pahasti vialla.

Pimeän arkkitehdissä Marko Hautala näyttää, että todellinen kauhu asuu lähempänä kuin luulitkaan.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS LARS KEPLER

Joona Linna 8 Vuoden trilleritapaus! Jos luulit, että kaikki on pohjolan trillerikentällä nähty, luulit väärin. Kahdeksannessa Keplerissä viritetään ansa, josta ei selviä edes Skandinavian ykkösnyrkki, komisario Joona Linna. Ruotsalaiskomisario Joona Linna on ratkaissut enemmän mutkikkaita murhajuttuja kuin kukaan muu koko Skandinaviassa. Suomalaistaustansa takia hän on kuitenkin Ruotsissa ikuinen altavastaaja. On ollut pakko opetella kulkemaan omia polkuja, käyttämään epätavanomaisia keinoja. Entisenä sotilaana hän tietää kovasta pelistä kaiken, mutta nyt peli kovenee entisestään. Lazaruksen lopussa kuvankaunis kollega Saga Bauer, joka on Joonalle kuin sisko, teki kohtalokkaan virheen, ja tällä kertaa kuoleman enkeli saattaa viedä myös Joona Linnan.

LOKAKUU

Joona Linna 8 Suom. Kari Koski ja Anu Heino 600 s. | 84.2 EAN: 9789520420147 EAN e-kirja: 9789520420413 EAN mp3-äänikirja: 9789520420437 EAN mp3-CD: 9789520420956

20

”JUONI ON TÄYTTÄ TOIMINTAA, MIELENMAISEMA SILKKAA KAUHUA.” – Vårt land


Nimimerkki LARS KEPLERIN takana on ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril (s. 1967) ja Alexandra Coelho Ahndoril (s. 1966). Heidän saumaton yhteistyönsä Lars Keplerinä alkoi rakkaudesta jännityskirjallisuuteen ja -elokuviin. Sittemmin Joona Linna -sarja on lunastanut paikkansa pohjoismaisen kirjallisuuden eturivissä. Kansainväliseksi ilmiöksi noussut sarja on myynyt maailmalla 14 miljoonaa kappaletta ja sitä on käännetty 40 kielelle.

© THRON ULLBERG

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 21


Yhdysvaltalainen MARY HIGGINS CLARK (1927 –2020), liikanimeltään Jännityksen kuningatar, kirjoitti useita kymmeniä jännitysromaaneja. Niitä myytiin pelkästään Yhdysvalloissa yli sata miljoonaa kappaletta. Älkää tytöt itkekö on hänen viimeinen romaaninsa.

© BERNARD VIDAL

MARY HIGGINS CLARK

Älkää tytöt itkekö Menestysdekkaristi #metoon maailmassa

22

Toimittaja saa tulenaran vihjeen seksuaalisesta ahdistelusta tv-kanavalla. Mary Higgins Clarkin uusin teos on ajankohtaista, kauniisti katettua jännitystä. Nimetön sähköpostiviesti vinkkaa toimittaja Gina Kanelle potentiaalisesta jymyjutusta: kuuluisa uutisankkuri on ahdistellut alaisiaan seksuaalisesti. Kun paljastuksen tehnyt nainen kuolee hämärissä olosuhteissa, Ginan on pakko alkaa tutkia vihjettä. Mutta joku tahtoo vaientaa hänet, ja pian Gina tajuaa, että tapaus voi vaatia häntä uhraamaan kaiken. Jännityksen kuningattaren päivänpolttava romaani kertoo, kuinka pitkälle korkeassa asemassa olevat miehet ovat valmiita menemään säilyttääkseen valtansa.

SYYSKUU

Kiss the Girls and Make Them Cry Suom. Antti Saarilahti 350 s. | 84.2 EAN: 9789520418151 EAN e-kirja: 9789520419196 EAN mp3-äänikirja: 9789520419189


© THRON ULLBERG

JONAS BONNIER (s. 1963) on ruotsalainen kirjailija, joka on julkaissut kahdeksan romaania. Hän asuu perheineen Miamissa. Hänen edellinen romaaninsa Helikopteriryöstö oli myynti- ja arvostelumenestys.

JONAS BONNIER

Lahkomurhat True crime -romaani uskonlahkon murhista Ruotsissa

ELOKUU

Knutby Suom. Laura Kulmala 320 s. | 84.2 EAN: 9789520418380 EAN e-kirja: 9789520419158 EAN mp3-äänikirja: 9789520419141

Karmiva tositarina koko Ruotsin tuntemasta tapahtumaketjusta, jossa uskonlahko saa valtaansa pienen kylän ja hurmahenkisyys muuttuu henkilöpalvonnaksi, seksirituaaleiksi ja murhiksi.

Forsmanin perhe muuttaa pieneen Knutbyn kylään kesällä 1997. Paikkakunnalla vaikuttava seurakunta imaisee saarnaajaisän toimintaansa, ja ulkopuolinen maailma alkaa pian tuntua nuoren Kristina-vaimon mielestä kaukaiselta. Seurakuntaa hallitsee ihmeellinen ja kaunis Eva Skoog, ja kaikki on hyvin. Kunnes Kristinassa herää epäilys – mutta liian myöhään. Uskonliike muuttuu kieroutuneeksi valtapeliksi, jossa seksi on valuuttaa ja ihmishenki halpa. Edellisellä true crime -romaanillaan Helikopteriryöstö menestynyt Jonas Bonnier kertoo nyt Knutbyn kultin järkyttävät käänteet sisältä päin, niin kuin ne tapahtumien polttopisteessä koettiin.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 23


SYYSKUU

The Woman in Blue Suom. Anna Kangasmaa 350 s. | 84.2 EAN: 9789520415624 EAN e-kirja: 9789520418960 EAN mp3-äänikirja: 9789520418977

© SARA REEVE

ELLY GRIFFITHS tunnetaan

ELLY GRIFFITHS

Siniviittainen nainen Mystinen kuolema hautausmaalla

24

Rakastetun sarjan kahdeksannessa osassa Ruth Galloway selvittää surmattujen naisten kohtaloa. Hurmaava brittisarja on täydellinen yhdistelmä jännitystä ja tunnelmointia.

arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.

Uskonnollisuudestaan tunnetussa kylässä nähdään siniviittaisen Neitsyt Marian ilmestys, ja seuraavana päivänä hautausmaan kupeesta löytyy sinisiin pukeutunut, surmattu nainen. Kun yliopistoaikainen ystävätär kutsuu Ruth Gallowayn paikalle ja kertoo saaneensa naispappeja uhkailevia kirjeitä, Ruth alkaa epäillä tapausten liittyvän toisiinsa. Pääsiäisen ristikulkueen lähestyessä uhkaajan uskonnollinen kiihko kiihtyy verenhimoksi, ja Ruth ja komisario Harry Nelson joutuvat yhdistämään voimansa selvittääkseen syyllisen, ennen kuin seuraava nainen kuolee.


MATTHEW COSTELLO on kirjoittanut lukuisia menestysromaaneja ja toiminut käsikirjoittajana Disney Channelilla. Lisäksi hän on suunnitellut kymmeniä myyntitilastojen kärkipaikkapelejä. NEIL RICHARDS on työskennellyt tuottajana ja käsikirjoittajana. Cherringhamin mysteerit, joka tähän asti on ilmestynyt vain ääni- ja e-kirjamuodossa, on heidän ensimmäinen yhteinen rikossarjansa.

Cherringhamin mysteerit -digisarja jatkuu myös 12 uudella jaksolla vuonna 2020. Osat 25–36 saatavilla kesällä ja syksyllä.

SYYSKUU

Dead in the Water Suom. Lea Peuronpuro 250 s. | 84.2 EAN: 9789520418168 EAN e-kirja: 9789520419080 EAN mp3-äänikirja: 9789520419066

MATTHEW COSTELLO, NEIL RICHARDS

Päättäjäisilta Ensimmäinen täyspitkä Cherringhammysteeri!

Cherringhamin pikkukaupunkiin sijoittuva dekkari on napakymppi brittiläisen jännitysviihteen ystäville. Vetävä juoni, viihdyttävät henkilöhahmot ja vehreä Englanti kukkeimmillaan! Rauhallisena virtaavan Thamesin yläjuoksulla, Cherringhamissa, juhlitaan koulujen loppumista. Juhlinta saa kuitenkin ikävän sävyn, kun suosittu opettaja löytyy hukkuneena. Tapaus vaikuttaa onnettomuudelta, mutta uusi rehtori ei ole varma. Hän ottaa yhteyttä amatöörietsivä Sarah Edwardsiin, joka on haluton ottamaan juttua, koska hänen kollegansa, ex-poliisi Jack Brennan ei ole kaupungissa. Mutta pian Sarahilla ei ole vaihtoehtoja. Päättäjäisillan kuolemantapaus on murha, ja seuraava uhri saattaa hyvinkin olla Sarah itse. Jos kirjaa on ikinä kutsuttu lohtudekkariksi, tämä on juuri sitä! Jännittävää muttei niin jännittävää, että teekupponen läikkyisi yli.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 25


© LEONARDO CENDAMO

ELOKUU

Amy and Isabelle Suom. Marja Haapio 400 s. | 84.2 EAN: 9789520418199 EAN e-kirja: 9789520418212 EAN mp3-äänikirja: 9789520418205

ELIZABETH STROUT

Pikkukaupungin tyttö Kuinka tästä elämästä oikein selviää?

Suomalaislukijat hurmanneen Elizabeth Stroutin runsas romaani sieltä, mistä kaikki oikeastaan alkoi, pikkukaupungista, jossa kuka tahansa voi tulla sysätyksi syrjään. Pikkukaupunki, jossa elämänvalhe kukoistaa, on Pulitzer-palkitun Elizabeth Stroutin tuotannon punainen lanka. Aivan ensimmäinen pikkukaupungin tyttö, ennen Lucy Bartonia ja Olive Kitteridgeä, oli Amy Goodrow. Vai oliko se sittenkin hänen äitinsä, Isabelle?

ELIZABETH STROUT (s. 1956) on kiitetty ja paljon luettu yhdysvaltalainen kirjailija. Vuonna 2009 hän voitti Pulitzerpalkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta on tehty Emmy-palkittu ja myös Suomessa ihastuttanut tv-minisarja. Pienoisromaani Nimeni on Lucy Barton oli monien muiden Stroutin teosten tavoin arvostelumenestys. Suomessa kirjabloggarit äänestivät sen 2018 parhaaksi käännösromaaniksi. Elizabeth Strout on Mainesta lähtöisin oleva pikkukaupungin tyttö, joka asuu New Yorkissa.

Mehevässä esikoisromaanissaan Strout kertoo Amyn ja Isabellen yhteen kesäpäivään huipentuvan tarinan, jonka lukemisen jälkeen on pakko katsoa peiliin. Elänkö elämääni oikein?

26


© MARCO DELOGU

JHUMPA LAHIRI (s. 1967) syntyi Lontoossa

JHUMPA LAHIRI

Missä milloinkin Suosikkikirjailija Roomassa

bengalilaistaustaiseen perheeseen ja muutti kolmevuotiaana Amerikkaan. Hänen esikoisnovellikokoelmansa Tämä siunattu koti sai Pulitzer-palkinnon vuonna 2000, ja hänen romaaninsa Tulvaniitty oli vuonna 2013 Man Booker ja The National Book Award -ehdokkaana. Lahiri muutti perheineen Roomaan vuonna 2011, ja hän on julkaissut italiaksi esseitä. Missä milloinkin on hänen ensimmäinen italiaksi kirjoitettu romaaninsa. Lahiri opettaa luovaa kirjoittamista Princetonin yliopistossa.

Amerikkalainen Pulitzer-voittaja Jhumpa Lahiri palaa kirjallisuuden maailmankartalle italialaisissa tunnelmissa.

SYYSKUU

Dove mi trovo Suom. Helinä Kangas 250 s. | 84.2 EAN: 9789520410728 EAN e-kirja: 9789520419172 EAN mp3-äänikirja: 9789520419165

Nykyään Roomassa asuva Lahiri kuvaa tarkkailijan elämää tunnelmallisten tuokiokuvien kautta. Missä milloinkin koostuu sirpaleista roomalaisen naisen elämää. Hän on tytär, ystävä, yksineläjä, utelias matkailija ja yksinäinen tarkkailija. Hän haluaa olla itsellinen ja pitää yksinäisyyttä lähes ammattinaan, mutta toisaalta hän seuraa kiinnostuneena muiden elämää ja saa siitä iloa. Etäisyydestä huolimatta elämä kulkee eteenpäin, ja muutos tarjoaa tilaisuuden ymmärtää itseään paremmin: paikalla ei ole väliä, tärkeää on liike – ja ehkä sittenkin ihmisten ystävällisyys toisiaan kohtaan. Lahirin kieli on kirkasta ja ilmavaa, ja melankolian kuvaajana hän on vertaansa vailla.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27


ELOKUU

Histoire de la violence Suom. Lotta Toivanen 170 s. | 84.2 EAN: 9789520410650 | EAN e-kirja: 9789520412548 EAN mp3-äänikirja: 9789520412531 © WWW.BRIDGEMANIMAGES.COM

ÉDOUARD LOUIS’N esikois-

ÉDOUARD LOUIS

Väkivallan historia Ei enää Eddyn tekijän uusi romaani!

Ranskan kohutuimman kirjailijan hätkähdyttävä puheenvuoro väkivallan syistä ja seurauksista.

teos Ei enää Eddy (2019) oli arvostelumenestys, jota on myyty yli 300 000 kappaletta. Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa ja tarinoita, joista yleensä vaietaan. Häntä onkin kutsuttu yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä kirjallisista äänistä.

Kun Édouard Louis tapaa kadulla kiehtovan miehen, kohtaaminen muuttaa kaiken. Yhteinen yö päättyy raiskaukseen, joka järkyttää Louis’ta ytimiään myöten. Autofiktiivinen romaani pakottaa lukijan pohtimaan trauman seurauksia, luokkayhteiskuntaa sekä sitä, kuinka väkivallan uhrin on kamppailtava pitääkseen oma tarinansa hallussaan. Louis’n raa’an tarkkanäköinen tapa yhdistää rankat aiheet vangitsevan kauniiseen kerrontaan on valloittanut lukijat ympäri maailmaa.

28


© ROELOF BAKKER

EVIE WYLD (s. 1980)

TERVETULOA KELTAISEEN KIRJASTOON, EVIE WYLD!

on yksi ikäpolvensa lahjakkaimmista kirjailijoista. Hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa Kaikki laulavat linnut voitti arvostetun Miles Franklin Awardin sekä EU:n kirjallisuuspalkinnon. Wyldia on verrattu Ian McEwaniin, Cormac McCarthyyn ja Alice Munroon.

EVIE WYLD

Me olemme susia Vuosisadat vaihtuvat, väkivalta pysyy.

Nousevan kirjailijatähden tummasävyinen, voimakas romaani. Kolme aikakautta, kolme naista Skotlannin rannikolla, muuttumaton taistelu sortoa vastaan. 1700-luvulla noidaksi syytetty tyttö pakenee vainoajiaan metsään. 1900-luvulla ahdistuneen kotirouvan elämästä määrää joku muu. 2000-luvulla masentunut nainen etsii ulospääsyä merkityksettömästä pimeästä.

SYYSKUU

The Bass Rock Suom. Aleksi Milonoff 400 s. | 84.2 EAN: 9789520418847 EAN e-kirja: 9789520419202 EAN mp3-äänikirja: 9789520419219

Palkitun nuoren kirjailijan vihaa ja valoa hehkuva romaani kertoo naisiin kohdistuvasta väkivallasta, jonka varjo tahraa aikaan ja paikkaan katsomatta. Lyyrinen kertomus iskee syvälle, mutta tarjoaa myös pelastuksen mahdollisuuden: alistetut voivat löytää voimaa toinen toisistaan.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29


© ELENA SEIBERT

HARUKI MURAKAMIA (s. 1949) on jo ehditty verrata ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia ja hän on siellä etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Myös Murakamin kansainvälinen suosio on huikea, ja yhä useampi uskoo, että jonain päivänä hän vielä saa Nobel-palkinnon.

HARUKI MURAKAMI

LOKAKUU

Afuta Daku Suom. Antti Valkama 260 s. | 84.2 EAN: 9789520420109 EAN e-kirja: 9789520420215 EAN mp3-äänikirja: 9789520420222

Pimeän jälkeen Yksi yö Tokiossa

Yön maagiset tunnit Tokiossa kuvattuna niin kuin vain Murakami osaa. Aika ja tila, muistot ja todellisuus kietoutuvat yhteen tarinassa kahdesta sisaresta, loputtomasta unesta ja Tokion yön kummallisista kulkijoista. Siskoista vanhempi, Eri, on vaipunut outoon uneen eikä herää lainkaan. Nuorempi Mari valvoo kaiken aikaa ja lukee yöllä ravintolassa, kunnes häntä tulee häiritsemään ensin jazz-muusikko ja sitten kiinalainen rakkaushotellin emäntä. Samaan aikaan Eri-sisko liikkuu unessaan maailmojen välillä. Läpi yön kello kulkee vääjäämättä kohti aamua, ja unenomaisten tapahtumien langat kietoutuvat yhteen. Murakami kuljettaa henkilöitään todellisuuksien välillä taianomaisella otteella.

”Normaalit lainalaisuudet eivät päde Tokiossa pimeän jälkeen. Maailma asettuu kohdilleen aamun valon myötä, mutta Murakami rakastaa öisen kaupungin outoja sävelkulkuja.” – The Guardian

30


© ODA BERBY

Norjalainen

MAJA LUNDE (s.1975)

MAJA LUNDE

kirjoittaa tärkeintä mahdollista kirjallisuutta, climate fictionia. Ilmastokvartetin aloittanut Mehiläisten historia (2016) voitti lukuisia palkintoja ja nousi mm. Saksan myydyimmäksi kirjaksi. Kiihkottoman kauniisti kirjoittava Lunde ei epäröi ottaa kantaa: elämäntapamme tuhoaa maailman mutta rahantekoa ei pysäytä mikään.

Viimeiset Tässä maailmassa meillä on vain toisemme.

SYYSKUU

Przewalskis hest Suom. Jonna Joskitt-Pöyry 500 s. | 84.2 EAN: 9789520418922 EAN e-kirja: 9789520418991 EAN mp3-äänikirja: 9789520418984

Ilmastoromaaneillaan huikean suosion saavuttanut Maja Lunde kuvaa lämpimästi perhesuhteita ja kylmäävästi maailmaa, joka käy kohti väistämätöntä tuhoaan. Pietarissa 1890 eläintieteilijä Mihail matkustaa Mongoliaan hankkimaan alkuhevosia Euroopan vastaperustettuihin eläintarhoihin. Berliinissä 1998 eläinlääkäri Karin lähtee palauttamaan niitä luontoon. Oslossa 2064 eletään Romahduksen jälkeistä elämää, jossa raha on menettänyt arvonsa. Eläinpuiston omistaja Eva ei tiedä, miten saisi pidettyä bisneksensä toiminnassa. Kuka enää haluaisi nähdä uhanalaisia tarhaeläimiä, kun ihmiset vaeltavat maasta toiseen etsimässä ruokaa? Kaikkia kolmea henkilöhahmoa yhdistää ainoa tätä nykyä jäljellä oleva villihevoslaji, przewalskinhevonen. Ja tieto siitä, että yksin emme selviä.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31


LOKAKUU

Yahya Hassan 2 Suom. Katriina Huttunen 120 s. | 84.2 EAN: 9789520419516 | EAN e-kirja: 9789520419530 EAN mp3-äänikirja: 9789520419523

© MORTEN HOLTUM

YAHYA HASSAN

YAHYA HASSAN , syntynyt 1995. Valtioton palestiinalainen, jolla on Tanskan passi.

Runot 2 Kohurunoja kalterien takaa

Yahya Hassan puhuu rajulla, henkilökohtaisella äänellä tulenaroista aiheista. Vuonna 2013 Yahya Hassanista tuli ilmiö: nuori, maahanmuuttajataustainen runoilija, joka oli kasvanut Tanskan levottomimmissa lähiöissä ja kulkenut lastensuojelun ja nuorisovankilan kautta tähdeksi. Hassanin kiihkeä, kertova runous hyökkäsi uskontoa ja vanhempia ja toisaalta pohjoismaista hyvinvointivaltiota vastaan. Runot oli huikea myynti- ja arvostelumenestys, mutta Hassan joutui myös uhkausten ja hyökkäysten kohteeksi ja poliisin suojeluun. Runot 2 kertoo mitä sitten tapahtui: miten juhlittu ja lahjakas runoilija päätyi itse vankilaan ja miksi hän käänsi selkänsä menestykselle. Hassanin kiihkeää tekstiä lukee kuin jännityskertomusta, ja hänen teemansa ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.

32


ELOKUU

A Room of One’s Own Suom. Kirsti Simonsuuri 150 s. | 84.2 EAN: 9789520419998 EAN e-kirja: 9789520420017 EAN mp3-äänikirja: 9789520420000

VIRGINIA WOOLF (1882–1941) oli englantilainen kirjailija, kriitikko ja aikansa tunnetuimpia feministejä. Woolfia pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä eurooppalaisista kirjailijoista. Hänen teoksensa ovat vaikuttaneet lähtemättömällä tavalla tapaan, jolla käsitämme naisen aseman niin kirjallisuudessa kuin yhteiskunnassakin.

VIRGINIA WOOLF

Oma huone Feministinen klassikko

Virginia Woolfin 90 vuotta sitten ilmestynyt, yhä ällistyttävän ajankohtainen ja tarkkanäköinen kuvaus naisten yhteiskunnassa kohtaamista haasteista. ”Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone jos hän aikoo kirjoittaa.” Näin julisti Virginia Woolf Oma huone -klassikkoteoksessaan. Esseessään Woolf pohtii naisten asemaa länsimaisessa kaunokirjallisuudessa, sekä sen tekijänä että aiheena. Samalla hän käsittelee itsenäisen elämän ehtoja ja ajattelumme kahleita yleisemminkin. Mitä vaaditaan ennen kuin ihminen, nainenkin, voi olla vapaa tekemään kuten tahtoo? Modernin feminismin perusteoksessa on mukana suomentaja Kirsti Simonsuuren esipuhe.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33


TIETOKIRJALLISUUS SYYSKUU

288 s. | 99.1 EAN: 9789520418953 EAN E-kirja: 9789520419004 EAN mp3-äänikirja: 9789520419011

TERO PITKÄMÄEN AINUTLAATUISEN URAN KOKO KAARI

34


© ISTOCK

© TERO HEISKA © MIKA POUTALA

KEIJO LEPPÄNEN

Keihäsmies TERO PITKÄMÄEN ELÄMÄ

Tätä kirjaa suomalainen urheilukansa on odottanut! Maailmanmestaruus 2007 ja kuusi muuta arvokisamitalia, Suomen maineenkantaja ja yleisurheilun ykköstykki 15 vuotta, tasaisempi tuloksentekijä kuin ehkä kukaan keihäänheittäjä koskaan. Tero Pitkämäen urheilu-ura on suomalaisille tuttu. Nyt avautuvat myös sen taustat: eteläpohjalainen sisu ja herrasmiesluonne, urheiluammattilaisuus, suhtautuminen menestykseen ja vastoinkäymisiin, tinkimätön asenne harjoitteluun ja poikkeuksellinen kyky toipua vammoista.

Keihäsmies on myös tarina suomalaisesta keihäänheitosta viime vuosikymmeninä. Päähenkilön ja hänen lähipiirinsä lisäksi ääneen pääsevät lajin kotimaiset ja ulkomaiset legendat, fanit ja vallanpitäjät.

KEIJO LEPPÄNEN on toimittaja ja kirjailija, ja hänet tunnetaan etenkin MTV3:n pitkäaikaisena uutisankkurina. Leppänen on kirjoittanut useita kirjoja, mm. F1-kuljettaja Mika Häkkisen elämäkerran Mika Häkkinen – Mestarin paluu.

”Kirja on tehty tyylillä ja taidolla”, kertoo Pitkämäki. Niin hän on tottunut hommat hoitamaan.

TIETOKIRJALLISUUS 35


JOS 1990LUVULLA OLISI OLLUT YOUTUBE, LEO-PEKKA OLISI TODENNÄKÖISESTI VAHDANNUT SIELTÄ PYÖRÄTUOLIKELAUSTA KAIKEN SEN AJAN, KUN HÄN EI ITSE URHEILLUT. NYKYÄÄN JOKU PYÖRÄTUOLISSA ISTUVA NUORI ON TODENNÄKÖISESTI KATSONUT YOUTUBESTA KAIKKI MAHDOLLISET LEOPEKAN KELAUKSET.

LOKAKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520410438 EAN E-kirja: 9789520417147 EAN mp3-äänikirja: 9789520417154

© ISTOCK

36


© DPA / LEHTIKUVA

Leo-Pekka Tähti Maailman nopein ihminen pyörätuolilla Tarina 2000-luvun alun menestyneimmästä suomalaisurheilijasta, jonka merkitys on saavutuksiaankin suurempi. ”Hänestä taitaa tulla jalkapalloilija”, totesi lääkäri tutkiessaan kovasti potkivaa vauvaa porilaisäidin vatsassa. Poika oli Tähti jo syntyessään, mutta jalkapalloilijaa hänestä ei tullut. Jalat eivät koskaan toimineet. Leo-Pekka Tähti istutettiin pyörätuoliin. Se antoi hänelle suunnan ja vauhdin niin kilparadoilla kuin elämässä. Ujosta pojasta tuli mies, joka on rikkonut lasikattoja ja maailmanennätyksiä. Hänestä tuli voittaja ja esikuva, jonka kaikki tuntevat. Tähti saavutti aseman, josta aina unelmoi, mutta tuliko hänestä lopulta myös maineensa vanki?

HARRI LAIHO (s. 1976) on porilainen Satakunnan Kansan urheilutoimittaja. Hän on työssään seurannut Tähden uraa maailman huipulla alusta alkaen. JUHA LUOTOLA (s. 1978) on porilainen Satakunnan Kansan urheilutoimituksen esimies, joka oli ehdolla Vuoden urheilujournalistiksi 2016. Hän oli Lontoossa 2012 todistamassa Leo-Pekka Tähden maailmanennätystä ja kolmatta peräkkäistä paralympiavoittoa sadalla metrillä.

© KARI MANKONEN | © HEIKKI WESTERGÅRD

HARRI LAIHO, JUHA LUOTOLA

TIETOKIRJALLISUUS 37


© KAISA RAUTAHEIMO

ELOKUU

300 s. | 79.31 EAN: 9789520416744 EAN e-kirja: 9789520416751 EAN mp3-äänikirja: 9789520416768

SAKU-PEKKA SUNDELIN

SAKU-PEKKA SUNDELIN

Brittifutis

on palkittu toimittaja, joka on työskennellyt Ilta-Sanomien kirjeenvaihtajana Lontoossa sekä ulkomaan- ja urheilutoimituksessa. Jalkapallo on hänelle elämänmittainen harrastus ja työ, joka on vienyt kymmeniin maihin eri puolille maailmaa.

ENGLANTILAISEN JALKAPALLON TARINA

Brittifutiksen omintakeinen maailma

Miksi rakastamme englantilaista jalkapalloa? Brittifutis vie lukijan saarivaltakunnan kuningaslajin kiihkeään ytimeen – historiasta nykypäivään ja pubista pelikentälle. Englannissa on yli 55 miljoonaa jalkapalloasiantuntijaa. Vain 12 ihmistä koko maassa ei tiedä, miten lajia pelataan. Ne ovat kulloisenkin maajoukkueen päävalmentaja ja kentällä olevat pelaajat. Kirja on brittihuumorilla höystetty kulttuurimatka englantilaisen jalkapallon saloihin, mutta se ei kerro pelkästään jalkapallosta. Ilmiötä tarkastellaan pelaajien, kannattajien, managerien, median ja jopa pubinpitäjän vinkkelistä. Parhaat tarinansa kertovat myös saarivaltakunnassa pelanneet suomalaiset, kuten Aki Riihilahti, Teemu Tainio ja Jonatan Johansson.

38


MAALISKUU

144 s. | 79.31 EAN: 9789520420055 EAN mp3-äänikirja: 9789520420741

JUSSI ESKOLA on helsinkiläinen valokuvaaja, kirjoittaja ja elämäntapajalkapalloilija, joka on matkustanut maajoukkueen valokuvaajana lähes kaksikymmentä vuotta. PEKKA MÄNTYLÄ on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja alasarjafutaaja, joka on seurannut jalkapallomaajoukkuetta pikkupojasta asti kannattajana ja työtehtävissä.

JUSSI ESKOLA, PEKKA MÄNTYLÄ

Me mennään kisoihin HUUHKAJAKAPTEENIEN MUKANA EM-TURNAUKSEEN

Saavutus iski Huuhkajapelaajiin saunassa: ”Me mennään kisoihin!”

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen riemukas eteneminen ensi kertaa arvokisoihin sykähdytti koko Suomea loppuvuodesta 2019. Miltä uroteko tuntui pelaajista? Huuhkajakapteenit Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky kertovat omin sanoin koko karsintaurakan. Oman näkökulmansa antavat Huuhkajien pitkäaikainen huoltaja Gunnar Yliharju sekä yli 70 A-maaottelua pelannut Mika Nurmela. Mikä siivitti Huuhkajat kisoihin nyt ensimmäisen kerran? Kirja on kehityskertomus kovia kokeneesta joukkueesta, josta on parissa vuodessa kasvanut enemmän kuin osiensa summa. Runsaasti ennennäkemättömiä kuvia sisältävä teos vie EM-karsintaprojektin tapahtumien ytimeen ja kulissien taakse.

TIETOKIRJALLISUUS 39


© MARKKO TAINA

PEKKA HYYSALO

Vastuun FightBack Teot ratkaisevat! Vastuu syntyy mahdollisuudesta toimia.

PEKKA HYYSALO on suomalainen freestylehiihtäjä, joka tunnetaan myös hyppyonnettomuutensa ja vammautumisensa jälkeen perustamastaan Team FightBackistä. Vuonna 2014 positiivisimmaksi suomalaiseksi valitun Hyysalon edellinen teos Fight Back – Toinen mahdollisuus julkaistiin 2016.

40

Kuntoutuessaan vakavasta onnettomuudesta Pekka Hyysalo alkoi auttaa kohtalotovereitaan. Hän huomasi, että vastuunotto itsestä oli edellytys ottaa vastuuta myös lähimmäisistä ja viime kädessä paremman yhteiskunnan rakentamiselle. Hyysalon huoli maailman tilasta vaihtui toivoon: ihminen on planeetan ainoa laji, jonka on mahdollista ottaa vastuu myös elinympäristöstään. Maapalloa uhkaavien ongelmien edessä tarvitaan koko ihmiskunnan FightBack-taistelua. Kirja kannustaa jokaista löytämään oman tapansa toimia yhteisen haasteemme voittamiseksi. Teokseen haastatellut kotimaiset ja kansainväliset korkean profiilin vastuunkantajat valavat esimerkillään uskoa siihen, että muutos parempaan on meidän jokaisen tehtävissä.


MITÄ ON VASTUU? Kirjassa vastuunotosta kertovat mm. Alexander Stubb, Arman Alizad, Antero Vartia, Duudsonien Jukka Hildén sekä Madventureskaksikko Riku ja Tunna.

SYYSKUU

250 s. | 30 EAN: 9789520417185 EAN e-kirja: 9789520417192 EAN mp3-äänikirja: 9789520417208

TIETOKIRJALLISUUS 41


LOHTUA JA TUKEA

SYYSKUU

250 s. | 99.1 EAN: 9789520412241 EAN E-kirja: 9789520417123 EAN mp3-äänikirja: 9789520417130 EAN mp3-CD: 9789520420949

42


© LEHTIKUVA

RIITTA UOSUKAINEN

Yhdessä

Riitta Uosukainen ja puoliso Topi Uosukainen vuoden 2018 valtiopäivien avajaisten iltatilaisuudessa Kansallisoopperassa Helsingissä.

INTOHIMOSUHTEESTA HOIVASUHTEESEEN

Kun ilo ja intohimo vaihtuvat huoliin ja hoivaan, on parisuhde uuden edessä. Riitta Uosukainen kertoo elämästään muistisairaan puolison rinnalla ja tarjoaa vertaistukea muistisairaiden läheisille. Syksyllä 1996 kamerat surrasivat, kun eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen saapui Toivo-puolisonsa kanssa kirjansa julkaisutilaisuuteen. Liehuva liekinvarsi sai huikean huomion: suurin ihme oli eroottissävyinen kirje omalle puolisolle!

Valtioneuvos

RIITTA UOSUKAINEN toimi kaksikymmentä vuotta kansanedustajana, ministerinä ja eduskunnan puhemiehenä. TOIVO UOSUKAISEN upseeriura vei everstiluutnantiksi asti, ja Riitan jättäessä eduskuntatyön 2003 hän oli siirtynyt reserviin täysin palvelleena.

Elämä oli vilkasta, ja Topi tuki Riittaa vankkumattomasti puhemiehen tehtävissä. Aleksis Kiveä myötäillen: elämä oli iloleikki vuosikymmeniä. Kun Toivolla diagnosoitiin Alzheimerin tauti, Riitta päätti pitää huolta puolisostaan. Riitan tapaturmainen kaatuminen hankaloitti elämää merkittävästi, ja taas on Toivo varsinainen elämänapu. Tosiasia on tunnustettava: sairaus etenee. Mutta kaikesta selvitään, toinen toista auttaen.

TIETOKIRJALLISUUS 43


© VEIKKO SOMERPURO

JOHANNA HOLMSTRÖMIN (s. 1981) esikoisteos, novellikokoelma Inlåst och andra noveller ilmestyi 2003. Toimittajana työskennelleen Holmströmin tuotantoon kuuluu novellien lisäksi romaaneja, viimeisimpänä Sielujen saari (2017).

LOKAKUU

JOHANNA HOLMSTRÖM

Märta Tikkanen

”Borde hålla käft”. En bok om Märta Tikkanen. Suom. Maija Kauhanen 320 s. | 99.1 EAN: 9789520417956 EAN E-kirja: 9789520417963 EAN mp3-äänikirja: 9789520417970 EAN mp3-CD: 9789520420932

Tyttö joka halusi juosta vetten päällä Suomenruotsalainen kirjallinen ikoni ensi kertaa toisen kirjailijan silmin

Nuoremman polven suomenruotsalainen kirjailija Johanna Holmström sukeltaa ihaillun Märta Tikkasen elämään, tuotantoon ja niiden suhteeseen. Holmström käsittelee Märta Tikkasen kirjailijuutta, suomenruotsalaisuutta, lapsuutta, äitiyttä ja roolimalliutta Märtan ystävien ja kollegoiden haastatteluiden kautta. Keskeisessä roolissa on Märta Tikkasen lisäksi taiteilija-kirjailija Henrik Tikkanen, josta Märta on itsekin kirjoittanut paljon. Miltä heidän hyvin julkinen avioliittonsa näyttää tänään? Millaista oli olla yksi pohjoismaisen feministisen kirjallisuuden uranuurtajista? Mitä hän itse ajattelee menneestä ja tästä päivästä nyt?

44


”Yhdessä harjoituksessa tein armeijatermein kovennettua ja olin niin kovilla, että minulle annettiin lasi vettä. Turkka mylväisi, että nyt sille saatana tuodaan vettäkin! Jotkut olivat kateellisia sille, että hän uhrasi minulle niin paljon aikaa. Olin muka Turkalle naispuolinen Kari Väänänen. Jälkeenpäin minulle kerrottiin, että porukkaa oli hävettänyt se, etteivät jätkät pistäneet Turkkaa seinää vasten. Että sen kaiken annettiin tapahtua.”

FM

LIISA TALVITIE

Heidi Herala

© ULLA-MAIJA LÄHTEENMÄKI

LIISA TALVITIE

on pitkän linjan toimittaja. Hän on kirjoittanut aiemmin elämäkerrat Sinikka Sokasta, Asko Sarkolasta, Matti Eskosta, Ilkka Heiskasesta ja Jukka Jokiniemestä.

TEATTERIA KOKO ELÄMÄ Teatterisukuun syntyneen näyttelijän tarina

Elämäkerrassaan Heidi Herala ei säästele itseään. Hän puhuu särmistä, vastakohdista ja siitä roihusta, jolla hän on näyttelijäntyötään tehnyt. Kirjassa Heidi kertoo teinivuosien kapinoistaan, perheensä suuresta surusta, kun isoveli Jarkko kuoli auto-onnettomuudessa, teatterimaailman lumovoimasta ja kääntöpuolesta, kilpailusta ja kateudesta, sekä vastuusta, kun vanhemmat vanhenivat ja kuolivat pitkään sairastettuaan. Myös Heidin aviomies Seppo Maijala on näyttelijä – eikä jälkikasvukaan ole kauaksi luovuuden puusta pudonnut.

LOKAKUU

224 s. | 99.1 EAN: 9789520418946 EAN e-kirja: 9789520419028 EAN mp3-äänikirja: 9789520419035

TIETOKIRJALLISUUS 45


MARJATTA SARPANEVA o.s. Svennevig (s. 1944) varttui Helsingin Kalliossa. Keskikoulun jälkeen hän meni töihin Erva-Latvalan mainostoimistoon. Mallinura aukeni, ja Marjatta kulki suomalaisen muodin vientimatkoilla ympäri maailmaa. Todelliseksi elämäntyöksi muodostui tiivis yhteistyö elämänkumppani Timo Sarpanevan kanssa. Nykyään Marjatta Sarpaneva työskentelee Sarpaneva Design Oy:ssä.

ELOKUU

MARJATTA SARPANEVA

Timo Sarpaneva

224 s. | 99.1 EAN: 9789520416775 EAN e-kirja: 9789520416782 EAN mp3-äänikirja: 9789520416799

TAIDE JA ELÄMÄ

Rakkaus ja taide = elämä Ensimmäinen elämäkerta Timo Sarpanevasta, suomalaisen designin kansainvälisesti arvostetusta voimahahmosta, jonka työt elävät edelleen. Kirjaan syvälle punottu Timon ja Marjatan rakkaustarina todistaa, miten rakkaus ja taide tekevät ehjiksi. Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä miehensä taiteilija-muotoilija Timo Sarpanevan rinnalla. Millimetrin tarkkuudella hän seurasi miehensä kädenjälkeä jokaista yksityiskohtaa myöten oppien luomis- ja suunnittelutyön salat. Kirjassa tämä syvä

46

kokemus synnyttää ennennäkemättömän kuva- ja tekstikerronnan yhdistelmän. Tarkkanäköinen tulkinta päästää lukijan taiteilijan vierelle, missä elämä ja taide ovat yksi ja sama asia. Kirja kuljettaa lukijan läpi sodan runteleman Helsingin ja sotaa seuranneen taideteollisuuden kultakauden etsien myös syitä kultakauden jälkeiselle lamaannuksen tilalle. Yhtenä hetkenä Marjatta leikkii kavereineen Stockmannin liukuportaissa ja eksyy sattumalta Timon lasinäyttelyyn, ja pian ollaankin jo pariskuntana luokkaerojen ja ihmissuhteiden varjostamissa salongeissa. Taiteilija jatkaa tasapainoilua menneisyyden varjoissa, ja kertoja etsii omaa tietään.


© VEIKKO SOMERPURO

ANNE BRUNILA, JOHANNA VENHO

Kuka olisi uskonut MUISTIKUVIA

ANNE BRUNILA on ekonomisti, joka on työskennellyt asiantuntija- ja johtotehtävissä Suomen Pankissa, valtiovarainministeriössä, Euroopan komissiossa, Metsäteollisuudessa ja Fortumissa. Viime vuosina hän on toiminut suurten suomalaisten pörssiyritysten hallituksissa ja muissa luottamustehtävissä. JOHANNA VENHO on monipuolinen kirjailija ja runoilija, joka on kirjoittanut niin lapsi- kuin aikuisyleisölle. Hän on saanut kirjailijantyöstään useita tunnustuksia, ja hänen tuotantoaan on myös käännetty monille kielille. Sylvi Kekkosesta kertovalla historiallisella romaanillaan Ensimmäinen nainen Venho SYYSKUU 280 s. | 99.1 oli ehdolla vuoden EAN: 9789520403843 2019 FinlandiaEAN e-kirja: palkinnon saajaksi. 9789520417161 EAN mp3-äänikirja: 9789520417178

Suomen talouselämän voimanaisen tarina Anne Brunilan tie on kulkenut kankaanpääläisen työläisperheen tytöstä Suomen vaikutusvaltaisimmaksi päättäjänaiseksi. Siltä tieltä ei ole puuttunut rohkeutta eikä suoranaisia ihmeitä – eikä myöskään suuria suruja. Anne Brunila on liikkunut vaikuttavalla työurallaan yhteiskunnan huippupaikoilla: Suomen Pankista Euroopan komissioon ja valtiovarainministeriöön,

Metsäteollisuudesta Fortumin johtoon. Yksityiselämänsä hän on tähän asti pitänyt piilossa julkisuudelta. Nyt Brunila kertoo myös henkilökohtaisen elämänsä huipuista ja kuiluista. Miten hän oppi viimein luottamaan itseensä ja osaamiseensa? Miten vuosisadan rakkaustarina hajosi väkivaltaan, ja miten elämä erityislapsen äitinä sopi yhteen vaativan työn kanssa? Entä miten buddhalainen elämänfilosofia ja meditaatio auttoivat löytämään ilon ja mielenrauhan?

TIETOKIRJALLISUUS 47


© HANNA LAASANEN / ALMA MEDIA

JUHA STÅHLE on tehnyt pitkän uran Satakunnan Kansan politiikan toimittajana. Hän on kirjoittanut Suomen sisäpolitiikasta Veikko Vennamon ajoista saakka. SAKARI MUURINEN työskentelee Satakunnan Kansan toimittajana. Hän on keskittynyt kirjoittamaan etenkin paikallispolitiikasta.

SAKARI MUURINEN, JUHA STÅHLE

Missä Laura, siellä ongelma Mistä on suomalainen populisti tehty?

Laura Huhtasaari on kohauttanut, media kirjoittanut ja kansa äänestänyt. Onko hän röyhkeä peluri, taipumaton idealisti vai hyväksikäytetty? Laura Huhtasaari on erikoinen sekoitus suomalaista oikeistopopulismia ja amerikkalaista hurmoshenkeä. Hän on kuin politiikan aurajuusto, josta menevät sekaisin sekä kannattajat että vastustajat.

SYYSKUU

300 s. | 32.1 EAN: 9789520417215 EAN e-kirja: 9789520417222 EAN mp3-äänikirja: 9789520417239

48

Huhtasaari nousi pikatahtia täydellisestä tyhjyydestä kansallisen politiikan terävään kärkeen ja uuden aallon nationalismin kansikuvaksi. Hän rakensi taustajoukkojensa kanssa ennennäkemättömän somejuntan, jonka avulla perussuomalaisten vanha valta kaatui. Miten pienessä Satakunnassa luotiin valtakunnallinen Laura-ilmiö? Mikä teki hänen nousustaan mahdollisen?


MIKA LÄTTI (s. 1969) on Karkkilassa asuva kirjailija ja elokuva-aktiivi. Hän tuli aikanaan tutuksi MoonTV:n Viktorius Kissana.

© LARI JÄRNEFELT/FELT FOTOGRAFI

MIKA LÄTTI

Wallu Valpio MINUN TIENI

Totuus ei kestä aina päivänvaloa

LOKAKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520412210 EAN e-kirja: 9789520417109 EAN mp3-äänikirja: 9789520417116

Miten työttömän elämästä haaveilleesta timpurista tuli täystyöllistetty julkkis? Miksi juuri hän sai elättää itsensä olemalla humalassa ja päätään aukomalla? Wallu kertoo. Wallu Valpio tuli koko kansan tietoisuuteen MoonTV:n ja Far Out -ohjelman ansiosta 2000-luvun alkupuolella. Pintajulkkisten VIP-bileet ja Tavastian takahuone tulivat tutuiksi sittemmin pitkän uran tehneelle media- ja rockpersoonalle, kunnes lento päättyi sairaalaan. Oli itsetutkiskelun paikka. Oliko hän pelkkä hedonisti ja seksiaddikti? Pitäisikö pyytää anteeksi? Keneltä? Miten? Wallu Valpio tekee elämäkerrassaan tilinpäätöksen eikä anna armoa itselleen. Teos on säästelemätön kertomus rock- ja viihdemaailman kulisseista.

TIETOKIRJALLISUUS 49


”MUISTA TÄMÄ PÄIVÄ; PAINA SE TARKOIN MIELEESI. KERROT TULEVILLE POLVILLE.”

ELOKUU

Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust Suom. Ilkka Rekiaro 300 s. | 99.1 EAN: 9789520417734 EAN e-kirja: 9789520417741 EAN mp3-äänikirja: 9789520417758

50


RENIA SPIEGEL

Renian päiväkirja NUOREN TYTÖN ELÄMÄ HOLOKAUSTIN VARJOSSA

Holokaustikirjallisuuden kadonnut klassikko Nuoren juutalaistytön päiväkirja todistaa sodan mielettömyydestä ja elämästä, joka voi sinnitellä kaikkein synkimpinäkin aikoina.

RENIA SPIEGEL syntyi 1924 Puolassa. Anne Frankin tavoin lahjakas kirjoittaja piti sodan aikana päiväkirjaa, johon hän tallensi paitsi elämäänsä myös runojaan. Vuonna 1942 natsit löysivät juuri 18 vuotta täyttäneen Renian piilopaikasta kerrostalon ullakolta ja surmasivat hänet.

Renia on juutalaistyttö, jonka haaveena on tulla runoilijaksi. Mutta hän asuu Puolassa ja vuosi on 1939. Toinen maailmansota lyö hänenkin maailmansa murskaksi. Renia joutuu eroon äidistään, pakenee pommituksia, näkee miten juutalaisperheitä katoaa, ja päätyy lopulta Przemyslin gettoon. Sodan kauheuden rinnalla kukoistaa kuitenkin kauneus. Renia ja hänen rakastamansa nuorukainen, Zygmunt, jakavat ensisuudelman vain hetkeä ennen kuin natsit saapuvat hänen kotikaupunkiinsa. Ja juuri Zygmunt kirjoittaa Renian päiväkirjaan sen viimeisen, sydäntäsärkevän merkinnän.

TIETOKIRJALLISUUS 51


LOKAKUU

208 s. | 36.13 EAN: 9789520419097 EAN e-kirja: 9789520419103 EAN mp3-äänikirja: 9789520419073

JONI JAAKKOLA (DI) on tunnettu hyvinvointialan moniottelija, yrittäjä sekä suosittu yritysluennoitsija ja valmentaja. Hänen missionsa on auttaa ihmisiä nauttimaan elämästä ja pitämään itsensä hyvässä kunnossa – samalla muistaen, että elämässä on kyse muustakin kuin maitorahkasta, maastavedosta ja markkinataloudesta.

JONI JAAKKOLA

Väkevä työelämä TERVEYTTÄ, TOLKKUA JA TULOKSIA

Johda itseäsi, stressaa vähemmän ja edisty!

Käsikirja opettaa työelämän taitoja ja antaa ohjeita niin työssä jaksamiseen, hyvinvointiin kuin sopivien tavoitteiden asettamiseen. Mitkä ovat tärkeimmät taidot, joiden avulla sukkuloit sujuvasti työelämässä ja saat jalan oven väliin uusiin haasteisiin? Kuinka asetat ja saavutat parempia tavoitteita? Miten selvitä tulosten, talouden ja verkostojen viidakossa, ja mitä hyötyä on hyvistä arvoista, itsetunnosta ja empatiasta?

Väkevä työelämä tarjoaa välineitä ajatteluun sekä konkreettisia työkaluja itselle mielekkään työuran rakentamiseen niin, että tekeminen palvelee myös yhteisöä, jonka osa olet. Se yhdistelee tutkittua tietoa, kokeneiden ammattilaisten ajatuksia ja vuosien varrella (työ)elämässä koeponnistettuja, toimiviksi todettuja keinoja.

52


© KAISA SIRÉN

MARIA JYRKÄS on työskennellyt 20 vuotta Yleisradiossa mm. uutistoimittajana, tuottajana ja radiojuontajana. Hänet tunnetaan koskettavista ohjelmistaan, joiden keskiössä on ihminen. Mariaa onkin kuvattu tunteiden mestariksi. Nykyään Jyrkäs työskentelee media-alan yrittäjänä. Muutoksen matkaopas on hänen esikoisteoksensa.

SYYSKUU

MARIA JYRKÄS

Muutoksen matkaopas

| 224 s. | 17.3 EAN: 9789520419479 EAN e-kirja: 9789520419486 EAN mp3-äänikirja: 9789520419493

KARTANLUKUOHJEITA OMAA TIETÄÄN ETSIVILLE

Ettei tarvitse kuolinvuoteella katua

Kirja auttaa lukijaansa hahmottamaan omat arvonsa ja tarpeensa, joita seuraamalla löytyy pohjia myöten merkitykselliseltä ja täyteläiseltä tuntuva, oman sydämen ääntä kunnioittava polku. Maria Jyrkäs menetti kahdessa kuukaudessa toisen lapsensa ja toisen vanhempansa. Menetykset käynnistivät muutoksen, jonka myötä uusiksi meni koko elämä. Moni janoaa elämäänsä muutosta, mutta ei tiedä miten edetä. Usein vasta kriisin myötä löytyy rohkeus alkaa elää omannäköistä elämää. Kirja muistuttaa, että jokaisella on vain yksi elämä, ja se pitäisi uskaltaa elää itselleen parhaalla tavalla. Joskus riittää hienosäätö, toisinaan tarvitaan radikaaleja muutoksia ja uskallusta poiketa totutuista ratkaisuista.

TIETOKIRJALLISUUS 53


SYYSKUU

The Better Half: An Argument for the Genetic Superiority of Women Suom. Anna Kangasmaa 300 s. | 32.3 EAN: 9789520417703 EAN e-kirja: 9789520417710 EAN mp3-äänikirja: 9789520417727

SHARON MOALEM on lääketieteen tohtori, palkittu tutkija, lääkäri ja New York Timesin bestsellerkirjailija. Hän on maailmankuulu genetiikan ja harvinaisten geneettisten sairauksien asiantuntija, ja hänen kliiniset tutkimuksensa ovat johtaneet kahden aiemmin tuntemattoman perinnöllisen sairauden löytämiseen ja kuvaamiseen. Tri Moalem on toimittanut Journal of Alzheimer’s Disease -tutkimusjulkaisua ja ollut mukana perustamassa kahta bioteknologiayritystä.

Parempi puolisko

© ALEX TRAN

SHARON MOALEM

NAISTEN GENEETTINEN YLIVERTAISUUS

Vallankumouksellinen teos avaa uuden näkökulman ihmiskuntaan ja lajimme selviytymiseen.

54

Palkittu lääkäri ja tutkija osoittaa kirjassaan, että geneettisesti naispuoliset ovat miespuolisia vahvempia elämän kaikissa vaiheissa. Mistä tämä johtuu? Vastaus piilee geeneissä: X-kromosomipari antaa kantajalleen vahvan selviytymisedun. Naiset elävät miehiä pidempään. Naisilla on vahvempi immuunijärjestelmä. Heidän elimistönsä kamppailee tehokkaammin syöpää vastaan ja selviytyy paremmin nälänhädästä. Naiset näkevät myös maailman värien kirjon laajemmin.


HOMO INVESTOR PUREUTUU SIJOITUSMAAILMAN ILMIÖIHIN JA KERTOO TOTUUDEN NIIDEN TAKANA.

© MARKKO TAINA

MIKA HYTTINEN on

MIKA HYTTINEN

Homo investor

ekonomisti ja pitkän linjan sijoittaja. Hän on aiemmin julkaissut sijoitusaiheiset teokset Vaurastu kuin Warren Buffett (2014), Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi (2016) sekä Suosioharha – sijoittaminen on taitolaji (2017).

SIJOITTAMISEN LYHYT HISTORIA

Salattu totuus sijoittamisesta

Sijoituskirja kyseenalaistaa vallitsevat sijoitusopit ja paljastaa sijoittamisen todellisen olemuksen.

ELOKUU

Hajauttaminen on ainoa ilmainen lounas – vanha sijoitusneuvo, mutta onko se totta? Häviääkö riski, kun riskejä on useita? Entä voiko korkeaa tuottoa todella riittää kaikille, voimmeko kaikki olla voittajia?

300 s. | 36.22 EAN: 9789520416713 EAN e-kirja: 9789520416720 EAN mp3-äänikirja: 9789520416737

Maailman rikkaimman sijoittajan Warren Buffettin menestystä on pidetty poikkeuksena sääntöön. Buffettin menestys ei kuitenkaan ole vahinko tai sattumaa, vaan sen takana on luja totuus sijoittamisesta. Totuus, joka ei ole sijoittamisen valtavirran tiedossa.

TIETOKIRJALLISUUS 55


”ITALIASSA JOPA KOIRAT HAUKKUVAT KOVEMPAA KUIN SUOMESSA. SE ON TOTTA!”

ELOKUU

160 s. | 46.2 EAN: 9789520413286 EAN e-kirja: 9789520413668 EAN mp3-äänikirja: 9789520413675

”Italiassa tarvitaan roppakaupalla joustavuutta ja lehmänhermot. Jos kyseisiä ominaisuuksia ei ole saanut syntymälahjaksi, voin lohduttaa, että Italiassa ne kyllä kasvavat.”

56

”Poskisuuteleminen on italialaisille niin luonnollinen tapa, etteivät he todennäköisesti edes mieti, mitä tekevät. Vasen poski tarjotaan ensin ja sitten oikea.”


ELLA KANNINEN on toimittaja ja monista tv-ohjelmista tuttu juontaja. Lähes 20 vuotta sitten hän matkusti Italiaan kielikurssille, ja siitä alkoi seikkailu, joka jatkuu edelleen. Milanon ja Firenzen kautta Ella päätyi Toscanan maaseudulle, ja nykyään hän sukkuloi sujuvasti kahden maan ja kulttuurin välillä. Ellan perheeseen kuuluvat aviomies, kaksi vilkasta poikaa sekä kaksi mustaa kissaa. Ellan aiemmat teokset ovat Ellan Toscana – kyläelämää Italiassa (2016) ja Ella – kotona Italiassa (2017).

AUKEAMAN KUVAT © OFER AMIR

ELLA KANNINEN

Minun Italiani PIENIÄ TARINOITA AMORESTA ZUCCHEROON

Italia on fantastinen ja raivostuttava – todellinen vastakohtien maa Rakastettu toimittaja Ella Kanninen kertoo pienin tarinoin, millainen on hänen Italiansa ja millaisia ovat hänen italialaisensa. Omakohtainen ja lämminhenkinen teos perkaa Italiaa kirjaimellisesti asia kerrallaan – A:sta Z:taan.

Kuinka selvitä italialaisista naapureista, liikenteestä ja hierarkiasta? Entä mitä opittavaa meillä olisi italialaisesta joustavuudesta? Ella käy läpi italialaisia tapoja ja kertoo, miksi rivien välistä lukeminen on Italiassa olennainen taito. Italiasta ja italialaisista ei kuitenkaan ole olemassa vain yhtä totuutta, ja juuri siinä lymyää maan rikkaus. Kirjan tarinoita elävöittävät Ofer Amirin kauniit ja tunnelmalliset valokuvat.

TIETOKIRJALLISUUS 57


Kirja soveltuu monentasoiselle neulojalle. Aloittelijoille on tarjolla yksinkertaisia ja perinteisiä malleja, kokeneemmat saavat haastetta hieman mutkikkaammista ja omaperäisimmistä neuleista. Kauniit kuvat, selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet rohkaisevat kokeilemaan niitä kaikkia!

ELOKUU

Leikskólaföt 1& 2 | Suom. Tuula Tuuva 144 s. | 65.43 | EAN: 9789520414467

Tekijät ovat kokeneita neulojia, jotka ovat suunnitelleet ja neuloneet lastenvaatteita vuosikausia. Tavoitteena oli, että neuleet ovat lämpimiä ja mukavia, että niitä voi käyttää sekä ulkona että sisällä ja etenkin se, että lapset pystyvät pukemaan ne itse.

EVA MJÖLL EINARSDÓTTIR, G. DAGBJÖRT GUDMUNDSDÓTTIR, HEIDRUN ERLA GUDBJÖRNSDÓTTIR, SIGURLAUG ELÍN ÞÓRHALLSDÓTTIR

Islantilaisia lastenneuleita Lämmintä, kaunista ja kestävää lapsille Islantilaiset neuleet ovat suosituimpia kuin koskaan! Niiden ajattomuus, kestävyys ja pehmoinen lämpö ovat vastustamattomia. Kirjassa on mahtava valikoima Suomessa aiemmin julkaisemattomia lasten neuleohjeita.

58

© ÍRISDÖGGEINARSDÓTTIR

Islantilaiset lastenneuleet sisältää monipuolisen kokoelman ohjeita alle kouluikäisten lasten kauniisiin ja ennen kaikkea käytännöllisiin vaatteisiin ja asusteisiin: sukkiin, pipoihin, lapasiin, haalareihin ja perinteisiin villapaitoihin.


ELOKUU

Moderne tradisjonsstrikk Suom. Tuula Tuuva 144 s. | 65.43 EAN: 9789520419806

© TOVE LISE MOSSESTAD

BIRGER BERGE on historioitsija ja neulesuunnittelija, joka suhtautuu intohimoisesti perinteiseen käsityöhön. Hän kehittelee neulontamalleja, jotka tuovat Norjan rikkaan käsityöperinteen tähän päivään.

BIRGER BERGE

Norjalaisia neuleita MODERNIT PERINNENEULEET NAISILLE JA MIEHILLE

Neulo muodikas norjalaisneule! Kirja tarjoaa tyylikkäitä ja monipuolisia neuleita miehille ja naisille, ja samalla se on matka perinteisiin skandinaavisiin neulekuvioihin, käsityötaitoihin ja väreihin. Kirjassa on ohjeita muodikkaisiin ja käytännöllisiin villapaitoihin, neuletakkeihin ja asusteisiin. Tartu puikkoihin ja neulo lämmin ja kestävä neulepaita tai piristä asuasi nostalgisella neulerusetilla tai vyöllä.

TIETOKIRJALLISUUS 59


TOUKOKUU

Keto-licious Suom. Jenni Pitkäniemi 350 s. | 59.34 EAN: 9789520417765 EAN e-kirja: 9789520419509 EAN mp3-äänikirja: 9789520419547

HANNA GILLVING on Tukholman Paleoinstituutissa opiskellut laillistettu ravitsemusneuvoja, funktionaalisen lääketieteen terapeutti ja urheiluravintovalmentaja. Hän on perehtynyt myös joogaan ja riippuvuuksiin.

HANNA GILLVING

Ketolicious KÄSIKIRJA KEVYEMPÄÄN ELÄMÄÄN JA HYVINVOINTIIN

Ruokavalio, joka valloitti koko maailman!

Optimoi terveytesi ja hyödynnä koko potentiaalisi – tule parhaaksi mahdolliseksi sinuksi. Inspiraatiota ja opastusta kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ketolicious on käytännöllinen opas, joka kokoaa yksien kansien väliin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ketogeenisestä ruokavaliosta – ja laajemmin elämäntavasta. Kirjassa ikiaikainen, vähähiilihydraattinen ja tulehdusta torjuva dieetti kytketään uusimpiin tutkimustuloksiin, jotka korostavat oikean ruoan tervehdyttävää vaikutusta ja selittävät, miksi insuliini ja verensokeri ovat hyvinvoinnin ja painonhallinnan kannalta avainasemassa. Kokeile 7, 14, 21 ja 30 päivän keto-ohjelmia tai mullista koko elämäntapasi. Räätälöi ruokavaliosi ja nappaa talteen parhaimmat reseptit ja vinkit hektisen arjen helpottamiseksi.

60


STÉPHANE GARNIER

Elä kuin kissa

MAAILMANLAAJUINEN BESTSELLER

Ota oppia kissasta! Murehtiiko kissa eläkepäiviään? Ei. Tarttuuko kissa työhön, jota se ei tahdo tehdä? Ei ikinä. Onko kissalla tapana säntäillä pää viidentenä jalkana, jos sitä ennemminkin huvittaa istuskella ikkunalla katselemassa ulos? Tuskinpa. Elämällä kissoiksi hälvennät stressiä ja kaikenlaista mielipahaa. Kissa tuntee arvonsa. Se on tyyni ja tarkkaavainen, karismaattinen, elegantti, älykäs ja ylpeä. Se rakastaa itseään kuonosta hännänpäähän. Se on todella oivaltanut, miten elämää kuuluu elää.

Elä kuin kissa kehottaa meitäkin nauttimaan elämästämme. Sen miettimisen arvoisten filosofisten ajatusten päähenkilö on kissa – todellinen esikuva ja mentorisi henkilökohtaisen kehityksesi polulla.

LOKAKUU

Agir et penser comme un chat Suom. Kira Poutanen 190 s. | 17.3 EAN: 9789520420468 EAN e-kirja: 9789520420512 EAN mp3-äänikirja: 9789520420536

TIETOKIRJALLISUUS 61


KIMMO TASKINEN, ARTTU TOIVONEN, VEIKKO LAUTSI

Automuotoilun helmet Näyttävä teos kaikille autojen ystäville Autot ovat nykyihmiselle itsestäänselvyys. Parkkipaikkojen ohi kulkiessa ei useinkaan tule pohtineeksi, mikä ammattilaisten armeija on tarvittu yhden automallin suunnitteluun ja toteutukseen. Mikään yksityiskohta tavallisessa perheautossa ei ole syntynyt sattumalta ja ilman tarkkaa harkintaa. Voidaan ajatella, että jokaisella parkkipaikalla on vaihtuva taidenäyttely. Muotoilu ei ole vain kuvanveistäjien yksityisomaisuutta. Miltä eri aikakausien automuotoilu näyttää? Kirja kertoo moottoroitujen kulkupelien kehityksen niiden ensimetreistä tähän päivään.

LOKAKUU

256 s. | 62.511 EAN: 9789520403829

© KIMMO TASKINEN

62


© MIRA VUORENPÄÄ

LOKAKUU

304 s. | 39 EAN: 9789520401320

JOONA VUORENPÄÄ

(s. 1967) on helsinkiläinen valtiotieteen maisteri ja reservin majuri. Hän työskentelee turva-alalla johtotehtävissä. Vuorenpää on toiminut YK-rauhanturvaajana Etelä-Libanonissa 1994–1996 ja vuodesta 1996 aktiivireserviläisenä pääkaupunkiseudun operatiivisissa esikuntatehtävissä. Hänen aiemmat tietokirjansa ovat Kellomies (Tammi, 2011), Prätkämies (Tammi, 2013) ja arvoteos Ajan mestarit (Tammi, 2016).

JOONA VUORENPÄÄ

Sotamies

MAANPUOLUSTUS TEHTÄVÄNÄ JA KUTSUMUKSENA

© PUOLUSTUSVOIMAT / JARNO RIIPINEN

Millaisia uhkia pystymme torjumaan? Mukaansatempaava ja monipuolinen nykyajan Suomen Puolustusvoimia kuvaava teos. Teos keskittyy erityisesti armeijan organisaation, kaluston, tehtävien, taktiikan, koulutuksen, ammattien sekä kokonaissuorituskyvyn esittelyyn.

© PUOLUSTUSVOIMAT / VILLE TUOKKO

TIETOKIRJALLISUUS 63


LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

RIINA JA SAMI KAARLA

Muumipeikko nukahtaa

SARJASSA JO 9 HAUSKAA LUUKKUKIRJAA! LOKAKUU

29 s. | L85.2 | 3+ EAN: 9789520411473

Hyvää yötä ja kauniita unia, Muumipeikko! Ihastuttava luukkukirja saattelee perheen pienimmät illan tullen hyväntuulisesti nukkumaan. On täysikuu, ja koko Muumilaakso nukkuu. Vain Muumipeikko ei saa millään unta. Mikä neuvoksi? Auttaisiko lampaiden laskeminen, lukeminen, liikunta tai kukaties lämmin kylpy? Kun mikään ei tunnu auttavan, on pian koko muumiperhe hereillä pohtimassa ongelmaan ratkaisua. Onneksi vastaus löytyy usein juuri sellaisella tavalla, jota vähiten odottaisi...! Kirjan kivat kurkistusläpät johdattavat hauskoihin yllätyksiin jokaisella aukeamalla.

64


© VEIKKO SOMERPURO

RIINA JA SAMI KAARLA

Muumi ja Pikku Myy

Perhe ja ystävät

RIINA ja SAMI KAARLAN kuvittamat muumikirjat ovat saavuttaneet suuren suosion niin Suomessa kuin maailmalla. Lämpimän värikylläisin ja pehmeälinjaisin kuvin ne kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

SYYSKUU

16 s. | L85.2 | 0+ EAN: 9789520404352

Perheenjäsenet tutuksi muumien parissa! Perheen pienimmät kokevat monia iloisia hetkiä selkeiden ja värikkäiden Muumi ja Pikku Myy -katselukirjojen parissa. Joko tunnet muumiperheen ystävineen? Muumipeikon ja Pikku Myyn seurassa pienet lapset oppivat tunnistamaan ja nimeämään rakastettujen muumitarinoiden keskeiset hahmot. Samalla saadaan tietää kiinnostavia asioita perheenjäsenten ja ystävysten keskinäisistä suhteista. Lämpimästi vastaanotetussa Muumi ja Pikku Myy -sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet Värit, Tunteet ja Vuodenajat.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 65


SYYSKUU

Mumintrollen och Havsorkestern Suom. Katariina Heilala 40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520419943 EAN e-kirja: 9789520419967 EAN mp3-äänikirja: 9789520419950

Ruotsalaiskirjailijat

CECILIA DAVIDSSON ja ALEX HARIDI ovat kirjoittaneet tarinan, joka pohjautuu Tove Janssonin kirjaan Muumipapan muistelmat. Kirjan lennokkaasta kuvituksesta vastaa FILIPPA WIDLUND . Sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet Joulu saapuu Muumilaaksoon, Muumilaakson kertomuksia, Muumipeikko ja näkymätön vieras sekä Muumipeikko ja lohikäärme.

CECILIA DAVIDSSON, ALEX HARIDI, FILIPPA WIDLUND

Muumipeikko ja Merenhuiske Muumiperheen huima seikkailu Merenhuiskelaivalla!

66

Tove Janssonin kertomukseen perustuva tarina jatkaa suosittua kuvakirjasarjaa ja johdattaa yllättäviin käänteisiin vaiherikkaalla purjehduksella. Kun Muumipeikko perheineen lähtee purjehtimaan Muumipapan rakentamalla laivalla, riittää matkalla vauhtia ja yllätyksiä. Seikkailijat kohtaavat jättimäisen Drontti Edvardin, Hemulin tädin ja valtavan määrän tahmatassuja. Ja kuten kaikissa kunnon meriseikkailuissa, joudutaan myös hurjan myrskyn armoille. Siitä selviytyminen on jälleen uusi, yllättävä ihme! Mutta mikä mahtaakaan lopulta olla suurista suurin seikkailu?


SYYSKUU

More Adventures in Moominvalley Suom. Tittamari Marttinen 128 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520410292

MUUMILAAKSO animaatiosarja (Moominvalley) on suomalais-brittiläistä yhteistuotantoa. Ylen osatuottaman sarjan takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations. Korkeatasoisesti tuotettu sarja on uskollinen Tove Janssonin alkuperäistarinoiden hengelle, ja sen myötä Muumilaakson asukkaat nähdään ensimmäistä kertaa 3Danimaatiohahmoina. Sarjan maailmanlaajuinen ensiesitys oli helmikuussa 2019, toinen tuotantokausi nähdään 2020.

Muumilaakso. Seikkailujen maailma Suositun tv-sarjan tarinoita!

Koko perheen animaatiosarjaan perustuva muhkea kuvakirja johdattaa uusiin seikkailuihin lumoavassa Muumilaaksossa. Huipputason tuotantona toteutettu Muumilaakso-sarja on hurmannut kaikenikäiset Tove ja Lars Janssonin muumitarinoihin perustuvilla humoristisilla ja koskettavilla seikkailuilla. Animaatiosarjan kuvituksella runsaasti kuvitettu Muumilaakso. Seikkailujen maailma sisältää yhdeksän tv:stä tuttua tarinaa, ja se on itsenäinen jatko-osa aiemmin julkaistulle kirjalle Muumilaakso. Seikkailu alkaa. TV-animaatiosarjan toinen tuotantokausi nähdään YLE:llä 2020.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 67


© AAPO HUHTA

LIISA KALLIO on kuvittaja, kirjailija ja runoilija, joka saa arkeen taikaa. Hänen teoksissaan arki limittyy fantasiaan, ja isoja asioita löytyy pienen ja yksinkertaisen kautta.

SYYSKUU

10 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520420024

LIISA KALLIO

Pikku Papun ystävät Tutustu värikkään rekisterikirjan avulla pikku Papun hauskoihin ystäviin!

68

Lasten suosikki, pikku Papu, seikkailee taas! Iloinen katselukirja perheen pienimmille pikku kilpikonna Papusta ja sen ystävistä, jotka ovat tulleet tutuiksi niin lauluista kuin kuvakirjoistakin. Pikku Papu -kirjoja on myyty jo lähes 100 000 kpl.

”Paksuin kartonkisivuin varustettu värisirkus on ensikirja parhaimmillaan; hauskalla tavalla opettavainen ja mielenkiintoinen.” ”--voin lämpimästi suositella tutustumaan myös muutaman vuoden takaiseen Minne matka, Pikku Papu? -äänikirjaan, joka iloisine, hieman erilaisine äänineen kuunneltiin ja luettiin ainakin meillä lähestulkoon puhki.” – www.kirjavinkit.fi, vinkkaaja Kaisa, 26.9.2019

© LIISA KALLIO


LOKAKUU

40 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520412722 EAN e-kirja: 9789520412739

© MILKA ALANEN

Lastenkirjailija

KAISA HAPPONEN on

KAISA HAPPONEN, ANNE VASKO

Pisara kuonolla, Mur Pieni kuvakirja kaipauksesta

leikin ja mielikuvituksen iloinen viestinviejä. Rudolf Koivu -palkittu kuvittaja ANNE VASKO on luonut visuaalisen maailman lukuisiin niin omiin kuin muiden kirjoittamiin lastenkirjoihin. Yhdessä he kertovat tarinoita Mur-karhusta.

Jos haluaa olla toisen kanssa koko ajan, miten malttaa olla hetkeäkään erossa? Voiko samaan aikaan olla kaukana ja silti lähellä? Ainakin paikaltaan voi nähdä kauas, jos osaa ihmetellä asioita, jotka tipahtavat kuonolle. ”Vaikka meri on kaukana, on pisara kuonolla samaa vettä.” Pisara kuonolla, Mur jatkaa Kaisa Happosen ja Anne Vaskon kokoaan suurempaa Mur-kuvakirjasarjaa, joka on hurmannut lukijat ulkomaita myöten. Sarjan aiemmat osat ovat Mur, eli karhu, Mur ja mustikka sekä Mur ja tähti. Avausosan oikeudet on myyty jo yli kymmenelle kielelle.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 69


Siiri ja nolo nalle on jo 17. osa suosittuun kuvakirjasarjaan. Kirjailija TIINA NOPOLA ja kuvittaja MERVI LINDMAN ovat luoneet samastuttavan, hauskan ja sopivan jännittävän maailman tomeralle Siiritytölle ja hänen parhaille kavereilleen, kolmelle Otolle. Monipuolisista ja ajankohtaisista aiheistaan tunnettu Siiri-sarja ihastuttaa erityisesti alle kouluikäisiä sekä Suomessa että maailmalla, aina Venäjällä ja Kiinassa asti.

SYYSKUU

© ANNI HANÉN

© MERVI LINDMAN

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520408862 EAN e-kirja: 9789520410766 EAN mp3-äänikirja: 9789520409586 EAN CD-äänikirja: 9789520410131

TIINA NOPOLA, MERVI LINDMAN

Siiri ja nolo nalle Löytääkö Ottojen pelastuspartio Siirin nallen?

KUKAPA EI SIIRIKIRJOISTA TYKKÄISI!

70

Siirin äiti on kyllästynyt sotkuiseen kotiin ja alkaa hävittää turhia tavaroita, sellaisia jotka eivät tuota enää iloa. Hän haluaa, että Siiri ja Siirin isä osallistuvat myös kierrätykseen. Siirikin yrittää luopua tavaroistaan, vaikka on sitä mieltä, että hänen nukkensa ja pehmolelunsa tuovat valtavasti iloa joka päivä. Sitten Siiri huomaa, että vanha, äidiltä peritty nalle näyttää surkealta, sen karva on nuhruinen ja toinen korva on melkein irti. ”Nalle ei tuo enää yhtään iloa, se on nolo”, Siiri toteaa ja vie nallen kierrätyslaatikkoon. Yöllä Siiri näkee unta, että nalle lojuu maassa hylättynä ja nälkäisenä. Herättyään hän päättää hakea nallen takaisin. Otot haluavat auttaa Siiriä ja perustavat nallen pelastuspartion. Saako Siiri nallen takaisin? Miksi Siirin äiti kauhistuu törmätessään kadulla pikku-Oton äitiin? Ja miksi Siirin isä ostaa kirppikseltä omat kenkänsä?


HENNA RYYNÄNEN on oululainen kuvittaja ja graafikko, jonka hyväntuuliset ja värikkäät kuvat saavat hymyilemään niin pienet kuin suuretkin lukijat. Ennen kuvittajan uraa Henna työskenteli kymmenen vuoden ajan eri mainostoimistoissa Art Directorina. Omaa kuvitusalan yritystä, Studio Spotnikia, hän luotsaa jo kuudetta vuotta. Erityisen kiinnostunut Henna on animaatioista, hyvistä tarinoista ja tietenkin eläimistä, eikä huumoriakaan sovi unohtaa.

© MACIEJ SOBOCINSKI

HENNA RYYNÄNEN

Myry, Pyry ja outo rymy Ensin oli kaksi koiranpentua, sitten kuului kaamea rymy, eikä mikään ollut entisellään... ELOKUU

Keskustelun lomassa kuulemme kolme elokuvahenkistä tarinaa, joissa tutustumme Myryn sisaruksiin Pyryyn ja Rymyyn sekä saamme tietää Myryn ensimmäisistä päivistä Joulupukin luona. Lopuksi Harakka Huttunen paljastaa juustoisimman salaisuutensa.

Myry, Pyry ja outo rymy kutsuu sinut kuuntelemaan kolmea hulvatonta tarinaa, joissa riittää jännitystä ja naurua. Kirja on toinen osa Henna Ryynäsen Myrykoirasta kertovaan sarjaan.

© HENNA RYYNÄNEN

52 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520420185 EAN e-kirja: 9789520420253 EAN mp3-äänikirja: 9789520420260

Popkornit, puruluu ja glögi ovat valmiina viihdyttävään elokuvailtaan, mutta Joulupukki, Myry-koira ja Harakka Huttunen eivät pääse sopuun siitä mitä katsottaisiin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 71


GUNILLA BERGSTRÖM on

GUNILLA BERGSTRÖM

Mikko Mallikkaan salaiset maailmat Mielikuvitus vie parhaisiin seikkailuihin!

Kolmen toivetarinan kokoelmassa Mikko Mallikas liitää maailmasta toiseen mielikuvituksen siivin. Kirja sisältää tarinat Näkymätöntä, Mikko Mallikas! Mikko Mallikas ja Mulperi sekä Mikko Mallikas lapsenvahtina.

LOKAKUU

Mikko Mallikkaan elämä ei käy koskaan tylsäksi, sillä kekseliäs poika osaa kuvitella itsensä jännittäviin seikkailuihin. Arkisista tavaroista voi loihtia linnoja, metsiä ja sotilaita, ja päiväkotiin voi ottaa mukaan mielikuvitusystävä Mulperin. Kun Mikko Mallikas pääsee kertomaan pienelle Petelle iltasatuja, ilmestyy seikkailuihin pikku hiiren sijaan hurja hirmupeto nimeltä Kolmisaapas!

Alfons hemliga världrar Suom. Outi Pakkanen, Kaija Pakkanen 96 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520420543

72

© EVA PERSSON

ruotsalainen lastenkirjailija, joka aloitti rakastetun ja palkitun Mikko Mallikas -sarjansa jo 1970-luvulla. Kirjat ovat säilyneet kiehtovina vuosikymmenten ajan, sillä mielikuvituksen käyttö on taito, joka ei koskaan vanhene.


RICHARD SCARRYN (1919–1994) kuvakirjat ovat hurmanneet aina uusia lukijasukupolvia humoristisilla eläinhahmoillaan jo vuosikymmenten ajan. Monet maailmanlaajuisesti arvostetuista klassikkokirjoista ovat myös suomalaisten lasten kestosuosikkeja.

RICHARD SCARRY

Jussi Jänönen lääkärissä Reippaan jänöjussin mukava lääkärintarkastus

ELOKUU

Nicky Goes to the Doctor Suom. Outi Nurmi 32 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520419974

Jussi Jänösellä ei mene lääkärireissulla pupu pöksyyn Richard Scarryn ihastuttavassa kuvakirjassa! Mitä lääkärissä tehdään? Tohtori Pupun vastaanotolla ainakin kurkistetaan Jussi Jänösen pitkiin korviin ja tarkastetaan pituus, paino, näkö ja monta muuta tärkeää asiaa. Rokotuksenkin Jussi saa, eikä se jännitä ollenkaan. Kun Jussi kertoo kivasta kokemuksestaan kotona, kaikki hänen pupusisaruksensakin tahtoisivat pikimmiten lääkäriin! Richard Scarryn lempeän humoristisesti kuvitettu kuvakirja tekee lääkärikäynnistä hauskan elämyksen ja antaa myönteisen esimerkin kaikille lapsille.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 73


SEIKKAILUJA, KOMMELLUKSIA, TAIKAA JA YSTÄVYYTTÄ NOKKELIEN PONIEN JA PERSOONALLISTEN LEMMIKKIEN PARISSA!

HASBRO

My Little Pony

Maaginen poniopas Kaikki My Little Ponyista! Hulvaton, hupaisa ja oivaltava hahmo-opas täynnä kiinnostavaa tietoa prinsessa Twilight Sparklesta, hänen ystävistään, valtakunnastaan ja tietenkin sitä väijyvistä pahiksista! Tiedätkö, kuinka Twilight Sparkle sai kauniit siipensä tai millaista on hänen Ystävyyskoulussaan? Entä kuka onkaan salaperäinen Varjojen poni? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastaukset tämän hahmo-oppaan sivuilta. Tutustut Equestrian asukkaisiin ja heidän haaveisiinsa ja hassuihin tapoihinsa. Kirjan sivuilla on myös loruja, vinkkejä ja tärkeitä oivalluksia ystävyydestä. Ennen kuin huomaatkaan, tiedät kaiken suloisista poneista!

LOKAKUU

64 s. | 85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520421281

74


HASBRO

Littlest Pet Shop

Lemmikkien maailma

Littlest Pet Shop tutuksi! Paw-Tucket on lemmikkien perustama kaupunki, johon ne puikahtavat taikaportaalin kautta. Tämän hahmo-oppaan sivuilla tutustut perinpohjaisesti Littlest Pet Shopin kiehtovaan maailmaan. Littlest Pet Shop -hahmot ihastuttavat lämpimällä huumorillaan ja hilpeilllä seikkailuillaan. Saat kuulla, kuinka touhukas Roxie-koira ja aavistuksen epäluuloinen Jade-kissa löysivät yhteisen sävelen. Tutuksi tulee myös heidän hyväntuulinen ystäväpiirinsä, johon kuuluvat vuohi Quincy, kilpikonna Bev, hamsteri Trip ja monet muut hauskat lemmikit.

LOKAKUU

64 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520421304

HASBRO

My Little Pony

5 minuutin satuja Kirmaa seikkailuihin ponien kanssa! Kahdeksan mukaansatempaavaa ja juuri sopivan mittaista My Little Pony -tarinaa! Prinsessa Twilight Sparkle ja hänen ystävänsä päätyvät moniin jännittäviin seikkailuihin, joista selviää nokkeluudella, yhteistyöllä, huumorilla sekä tietenkin ripauksella taikaa.

MARRASKUU

140 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520421298 EAN e-kirja: 9789520421311 EAN mp3-äänikirja: 9789520421328

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 75


SYYSKUU BONUKSENA AVARUUSTIETOA MAAPALLON ILMAKEHÄSTÄ JA OMASTA AURINKOKUNNASTAMME.

32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520407476 EAN e-kirja: 9789520419868 EAN mp3-äänikirja: 9789520419882

© AAPO HUHTA

ANSSI KERÄNEN tunnetaan LossiLassi-kuvakirjoistaan, joiden ekologinen sanoma ja riemukas kuvitus ovat saaneet paljon faneja.

ANSSI KERÄNEN

Avaruuskoira Ekku ja oikutteleva Onni Juuri sopivan jännittävä avaruusseikkailu pikkuväelle!

Ekku-koira kiertää maapalloa avaruusasemallaan, oivallisena apurinaan Onni, fiksu mutta vähän kypsymätön tekoäly. Seikkailu alkaa, kun Ekun avaruusmurot ovat loppu ja hän hälyttää ystävänsä Nepan tuomaan niitä asemalle. Kuka nyt pelkkiä komeettakorppuja nakertaa jaksaisi? Yläilmoissa työskentelee myös mustekala Marianne, joka raivaa Maan kiertoradalle kertynyttä avaruusromua. Ekku valmistaa romuista uuden avaruusmodulin. Mutta kun Nepa tulee asemalle, murolastista ei ole jäljellä hippustakaan. Mihin avaruusmurot ovat kadonneet? Muitakin pulmia riittää, sillä tekoäly Onnille on kehittynyt tunteet ja oma tahto! Mutta onneksi avaruudessa kaikkien on autettava toisiaan eikä ystävää jätetä pulaan.

76


SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, SALLA SAVOLAINEN

Heinähattu ja Vilttitossu Moi sitten, kuivapallot! Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan rakastettu ensimmäinen osa uutena, hurmaavasti kuvitettuna laitoksena. Tästä kaikki alkoi! Kukapa voisi vastustaa Alibullenin neitejä kakkuineen – eivät ainakaan kylän herkkusuut, konstaapelit Rillirousku ja Isonapa.

”Onko lasten pakko asua kotona, kun siellä on tylsää? Minä olen saanut tarpeekseni”, Vilttitossu sanoo isosiskolleen Heinähatulle eräänä aamuna. Terveellinen ruokakin kyllästyttää: ”Nyt saavat Hannan sörsselit riittää!”

SYYSKUU

80 s. | L84.2 | 5+ EAN: 9789520420734 EAN e-kirja: 9789520420802 EAN mp3-äänikirja: 9789520420819

Kattilakosken siskokset pakenevat alkajaisiksi Alibullenin neitien luo, missä pöytä on aina koreana. Kahvilikööriä heille tosin ei tarjoilla. Kylän poliisit, Rillirousku ja Isonapa, hälytetään tyttöjen perään. Vanhemmat, Matti ja Hanna, antavat tuntomerkit: kaksi metrin mittaista nirsoa, joilla on hame ja housut. Nauruhermoja kutkuttava seikkailu!

Heinähatusta ja Vilttitossusta alkoi v. 1989 SINIKKA NOPOLAN ja TIINA NOPOLAN menestyksekäs yhteistyö lastenkirjailijoina. Heistä tuli nopeasti supersuosittuja niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa. Klassikkoteoksen uudesta kuvituksesta vastaa SALLA SAVOLAINEN . Alkuperäisteoksen kuvitti Markus Majaluoma.

© SALLA SAVOLAINEN | © JARI RIIHIMÄKI

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 77


SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, CHRISTEL RÖNNS, IIRO RANTALA

Risto Räppääjän elokuvalauluja Lauletaan Riston ja Nellin kanssa tuttuja kappaleita! Risto Räppääjän elokuvalauluja -kirja sisältää kolmetoista maestro Iiro Rantalan säveltämää kappaletta. Laulut ovat peräisin menestyselokuvista Risto Räppääjä ja pullistelija sekä Risto Räppääjä ja väärä Vincent (Solar Films, 2019 ja 2020). Christel Rönnsin hauskasti kuvittama kirja sisältää laulujen sanat ja nuotit kokonaisuudessaan. Sanoituksista vastaavat Sinikka Nopola ja Tiina Nopola sekä Matias Nopola. Laulukirjan mukana tulee myös CD, joten nyt mikään ei estä kivoja lauluhetkiä elokuvien tunnelmissa.

SYYSKUU

120 s. | L78.311 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520413590

Aurinkolasien alta kurkin, pois viskaan talviturkin... Nyt ryhdistäydy, herra Limperi, et ole arkajalka etkä tomppeli... Sä kirjoitit väärän nimen kakkuun kermaiseen, en tiedä enää mitä elämälläni teen... – Risto Räppääjä ja pullistelija

Vaahtokarkki, se on jossain täällä, jee, jee, sulla kävi tuuri. Vaahtokarkki, kohta kielen päällä, jee, jee, tääll’on kätkö suuri!

78

© JARI RIIHIMÄKI

– Risto Räppääjä ja väärä Vincent


SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä ja väärä Vincent © SOLAR FILMS / MAREK SABOGAL

LEFFAKIRJA

ELOKUU

132 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520413606 © CHRISTEL RÖNNS

LEFFAKANSI TULOSSA Risto ja Nelli kompuroivat taidemaailman syövereissä. Risto Räppääjä ja väärä Vincent on koominen ja dekkarimaisin juonenkääntein etenevä lastenromaani. Kirjasta julkaistaan samannimisen elokuvan kunniaksi leffakannella ja kuvaliitteellä varustettu laitos.

SINIKKA NOPOLAN ja TIINA NOPOLAN kirjoittamia Risto Räppääjä -kirjoja on myyty lähes miljoona kappaletta! Supersuosittua sarjaa luetaan jo parissakymmenessä maassa. CHRISTEL RÖNNSIN iloiset kuvitukset sisältävät aina paljon hilpeitä yksityiskohtia.

Rauha-täti saa päähänsä, että Risto on jälleensyntynyt Vincent van Gogh. Elvi-tätikin innostuu: ”Kyllä me hänestä taiteilijan esiin puristamme!”. Rauha kutsuu asiantuntijan katsomaan Riston työtä, joka päätyy taidemuseoon tutkittavaksi. Rauha Räppääjän pakkomielle Riston neroudesta johtaa pyörryttävään seikkailuun, jossa Rauhaa ja Elviä epäillään taideväärentäjiksi. Maria Sidin ohjaamassa musiikkikomediassa esiintyvät tutut lapsinäyttelijät Ristona ja Nellinä: Silmu Ståhlberg ja Lumi Kallio. Aikuisten rooleissa riemastuttavat mm. Jenni Kokander Pakastaja-Elvinä, Ylermi Rajamaa Lennart Lindberginä ja Minka Kuustonen Rauha Räppääjänä.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 79


UUSI SEIKKAILUSARJA HUIPPUPEHMOAGENTEISTA, JOTKA AUTTAVAT LAPSIA!

SYYSKUU

200 s. | L84.2 | Ik채ryhm채: 5+ EAN: 9789520414191 EAN e-kirja: 9789520419820 EAN mp3-채채nikirja: 9789520419837

80


ELINA HIRVONEN, NADJA SARELL

Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto Vuoden pörröisin agenttiseikkailu! Kun luulet olevasi yksin maailmassa, sinusta huolehtii pörröinen agenttiystävä. Ensimmäinen osa jännittävää lastenromaanisarjaa, jossa pehmoeläimillä on supervoimat. Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto aloittaa jännittävän seikkailutarinan, jossa paljastuu, että pehmoeläimillä on salattu elämä. Maailmanneuvoston päämaja sijaitsee ulkoavaruudessa. Huippupehmoagentit seuraavat maailman lapsia monitorien kautta ja ovat valmiita toimimaan salamannopeasti, jos lapsi tarvitsee apua. Ja Julia tarvitsee! Pehmoeläimillä on voima kääntää kaikki paremmaksi, mutta heillä on yksi merkittävä heikkous. Pehmot menettävät vahvuutensa, jos lapset eivät usko heihin. Sarjan toinen osa Kalle ja Vompatin soturit ilmestyy syksyllä 2021 ja kolmas osa Pelastuspartio Julia ja Kalle syksyllä 2022.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81

© JARKKO VIRTANEN

kirjailija ja elokuvantekijä. Hän kertoi lapsena nukkumaan mennessä itselleen tarinaa, missä lentäisi pehmokoiransa Siskon kanssa sängyllään avaruuteen. Nykyään Hirvonen hoitaa pehmoeläimiä yhdessä lastensa Annan ja Iivarin kanssa. Kirjoittamisen lisäksi hän rakastaa lukemista, tanssia ja uimista. NADJA SARELL on helsinkiläinen lastenkirjakuvittaja. Hän on opiskellut sekä tanssijaksi että kuvittajaksi. Unelmiensa työn ohella Nadja harrastaa tanssia, opettaa erilaisia työpajoja ja bongailee poikansa kanssa lentokoneita. Hänen lapsuutensa rakkain pehmolelu on nimeltään Luppis. Se asustaa edelleen Nadjan makuuhuoneessa parin kaverinsa kanssa.

© LINDA MANNER

ELINA HIRVONEN on helsinkiläinen


AIEMMISTA KIRJOISTA SANOTTUA

”Aivan IHANA tämä Riina ja Sami Kaarlan uusi Pet Agents!! Osoittaa miten kaksikko on monipuolinen ja ammattimainen. Ja ihana tämä robotteja rakentava Kati-e ja hänen Ti-bottinsa, kaunis kuvitus ja hauskaa tekstiä. Luettiin kahdelta istumalta riippukeinussa, upposi kohderyhmään!” – Elina Lappalainen

”Todella kivasti kuvitettu sarjan aloitus neuvokkaasta tytöstä, joka rakentamansa robotin (!) avulla pelastaa eläimiä. Lisää näitä, plussaa houkuttelevasta kannesta.” – Vihdin Kunnankirjasto

”Laadukas ja kaunis lastenkirja!”

SYYSKUU

160 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520420277 EAN e-kirja: 9789520420284 EAN mp3-äänikirja: 9789520420291

82

”Kirja valottaa millä tavoin robotiikkaa voi hyödyntää esimerkiksi tilanteissa, joissa itse ei pääse fyysisesti paikalle, mutta voi lähettää robotin silmiksi ja korviksi tutkimaan tilannetta.”


© RIINA JA SAMI KAARLA © VEIKKO SOMERPURO

RIINA JA SAMI KAARLA

Peliin kätketyt Pet Agents 4

Virtuaalista vilunkia! Scifi-herkuilla ja pörröisillä lemmikeillä hurmannut agenttikolmikko seikkailee pelimaailmassa. Pet Agents -sarjan neljännessä osassa Kati-e saa avunpyynnön pojalta, joka on kadottanut… dinosauruksen! Mutta ei hätää, kyseessä on pelimaailma ja siellä sijaitsevan dinosauruspuiston dinot. Kati-e ottaa haasteen ilomielin vastaan, ja niin lemmikkiagentit lähtevät virtuaalimaailmaan ottamaan selvää, kuka pelaa vilunkipeliä!

RIINA ja SAMI KAARLA ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirja-ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83


© PETTERI KIVIMÄKI

suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä kirjailijoita. Huovi on saanut teoksistaan monia merkittäviä palkintoja. PAULA MELA on järvenpääläinen kuvittaja, joka tunnetaan parhaiten satumaisista ja tunnelmallisista kuvistaan. Kuvitustöiden lisäksi hän harrastaa myös keramiikkaa.

HANNELE HUOVI, PAULA MELA

Viikinkipoika Turn Hurjapää Seikkailusatu viikinkien mailla ja merillä!

Turn käy Jotunheimissa, jättiläisten maassa, seikkailee luonnossa ja pääsee ensimmäiselle purjehdukselle viikinkilaivassa kauas meren taakse.

LOKAKUU

160 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520420154 EAN e-kirja: 9789520420161 EAN mp3-äänikirja: 9789520420178

Turn Hurjapää on vahva ja utelias viikinkipoika, jonka isä on viikinkikuningas Sigmund Sisupussi. Äiti puolestaan on runoilija ja kuningatar Ingrid Perhonen. Kun Turn syntyy, huomaa äitikuningatar heti, että poika ei ole ihan tavallinen vauva. Lisänimen Hurjapää hän saa, kun konttaaminen alkaa sujua hurjaa vauhtia ja pojan voimat paljastuvat sekä leikeissä että tosielämässä. Turn ottaa mittaa maailmasta ja omista voimistaan. Hän saa viikinkiystäviä sekä lemmikikseen mahtavan kissan sekä uskollisen peuran ja karkottaa eläinten avulla ilkeän berserkin linnastaan. Hän kasvaa viisaaksi ja teräväksi kuin hänen ihmeellinen puukkonsa. Hannele Huovi ammentaa aineksia saduista, kertomaperinteestä ja viikinkisaagoista ja kutoo niistä tarinan, jossa kukkii suvaitsevaisuus, huumori, seikkailu ja ilo. Tarinaa siivittää Paula Melan lumoava kuvitus.

84

© ANTONIO LUZANO

HANNELE HUOVI on


SAIJA SAARNI on koulutuksel-

© MILKA ALANEN

taan geologian tohtori ja ammatiltaan tutkija. Hän on kirjoittanut aikaisemmin tietokirjan Kiviä taskussa: Koko perheen kivikirja (Nemo, 2019). ANNE VASKO on taiteilija ja kuvittaja, joka tunnetaan värikkäistä kuvituksistaan sekä ennakkoluulottomasta heittäytymisestä kulloisenkin kirjaprojektin maailmaan. Paperin ohella Vaskon materiaaleiksi ovat valikoituneet myös niin tekstiilit kuin esimerkiksi ruoka-aineet.

© OTTO VIRTANEN | © MILKA ALANEN

SAIJA SAARNI, ANNE VASKO

Kaiken maailman kuopat HIIDENKIRNUSTA HYMYKUOPPIIN

Superhauska ja yllättävä tietokirja esittelee kuoppia maan alta aina avaruuteen asti

SYYSKUU

80 s. | L55.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520420505

Tietokirjan konkreettinen ja innostava näkökulma saa hymyn huulille: kirjan läpi kulkee ihan oikea kuoppa! Kirja käy läpi hiidenkirnut, hautavajoamat, tulivuoren kraatterit ja etenee kuoppa kuopalta aina avaruuteen, ilmakuoppiin ja mustiin aukkoihin asti – ihmisen ja eläinten kaivamia kuoppia unohtamatta.

Kaiken maailman kuopat kertoo, mitä kaikkea maan alta ja maailmankaikkeudesta laajemminkin voi löytyä. Se kannustaa lapsia sotkemaan kätensä multaan, tutkimaan maata, kiviä ja luontoa ympärillään. Saija Saarni ja kuvittaja Anne Vasko ovat rakentaneet tietokirjansa kekseliäästi – kuopan ympärille! Saija Saarnin kirjaidea huomioitiin kunniamaininnalla Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen järjestämässä Ihan totta! -tietokirjakilpailussa 2017.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85


SYYSKUU

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520420307

INARI KROHN, LEENA KROHN

Vihreä vallankumous Tervetuloa Riioraan kaupunkiin! Odotettu uusintapainos 50 vuotta täyttävästä kuvakirjaklassikosta, joka palkittiin aikoinaan sekä Arvid Lydecken -palkinnolla että valtion nuorisokirjallisuuspalkinnolla. Kun Vihreä vallankumous ilmestyi 1970, suomalainen vihreä liike oli vasta hitaasti havahtumassa. Inari ja Leena Krohnin raikas ja rohkea kuvakirja toi ensi kertaa sadun piiriin polttavat ympäristökysymykset ja siivitti ne ilolla, runolla ja väriloistolla. Kuluneet viisikymmentä vuotta eivät ole pystyneet haalistamaan Vihreän vallankumouksen värejä eivätkä sen ajankohtaisuutta. Vihreä vallankumous on Inari Krohnin ja Leena Krohnin esikoisteos.

86

INARI KROHN on palkittu ja arvostettu taidemaalari ja -graafikko. Vuosina 1995–1998 Inari Krohn toimi Kuvataideakatemian taidegrafiikan professorina. Inari Krohn on kuvittanut useita sisarensa LEENA KROHNIN teoksia. Leena Krohnin monipuoliseen tuotantoon kuuluu romaaneja, novelleja, lasten- ja nuortenkirjoja sekä esseitä. Hän on saanut teoksistaan useita palkintoja, mm. Finlandia-palkinnon ja kirjallisuuden valtionpalkinnon ja on yksi tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita maailmalla. Hänen teoksissaan on aina syvästi inhimillinen sanoma ja kirkas, säkenöivä kieli.


HEINÄKUU

48 s. | L99.1 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520419233

Tampereen Linna Kutkuttava tietokirjaseikkailu satavuotiaan Väinö Linnan kunniaksi!

Sisarukset Akseli ja Elina viettävät kesää mummin ja papan luona Urjalassa. Isovanhempien kanssa lähdetään retkelle Tampereelle. Naapurin Jussi sanoo, että Tampereen Linna on maankuulu. Siitä lapset eivät ole kuulleetkaan. Mikä linna Tampereella muka on? Otetaan selvää! Hauskan salapoliisityön edetessä tutustutaan Tampereen kuuluisiin maamerkkeihin, kuten Särkänniemeen ja Finlaysonin tehtaisiin, tunnettuihin tamperelaisiin, mustaanmakkaraan ja moneen muuhun Väinö Linnaan ja hänen kotikaupunkiinsa olennaisesti liittyvään seikkaan – kirjailijan tuotannon merkkiteoksia unohtamatta. Seikkailu alkaa Linnan lapsuudenmaisemista Urjalasta, missä Linnan perintö edelleen elää vahvana.

Tampereen Linna jatkaa Tammen kaupunkikirjasarjaa, jonka avausosa, Karo Hämäläisen ja Salla Savolaisen Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki, oli vuonna 2012 Finlandia Junior -ehdokkaana. Sarjan muut kirjat ovat Hämeenlinnan Janne – Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius (2015) sekä Minna Canthista kertova Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (2019). LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87

© VEIKKO SOMERPURO

KARO HÄMÄLÄINEN, ILPO KOSKELA

Tammi juhlii rakastettua kirjailijaa julkaisemalla lasten tietokirjan Väinö Linnasta ja hänen kotipaikoistaan Tampereesta ja Urjalasta. Tampereen Linnan riemastuttavan tekstin on laatinut Tampereellakin vaikuttanut KARO HÄMÄLÄINEN , jonka monipuoliseen tuotantoon kuuluu teoksia niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille. Monella eri aikatasolla liikkuvasta kuvituksesta vastaa oululainen sarjakuvakonkari ILPO KOSKELA .


SUOMEN SUOSITUIMMAT LAPSITUBETTAJAT YSTÄVYYDEN ASIALLA!

HEINÄKUU

96 s. | L79.8 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520419653

88


ELINA JA SOFIA

Elinan ja Sofian ystäväkirja Tutustu ystäviisi Elinan ja Sofian kanssa!

Elina ja Sofia ovat haastatelleet niin presidenttiehdokkaita, tubetähtiä, laulajia kuin näyttelijöitäkin, ja nyt vuorossa ovat sinun ystäväsi! Täytettävän ystäväkirjan kysymykset ovat hyväntuulisia ja mielikuvituksekkaita, joten opit varmasti kavereistasi paljon uutta. Tiedätkö, mikä on heidän supervoimansa tai mitä he haluaisivat muuttaa maailmassa? Entä mistä ystäväsi ovat kiitollisia? Mukana ovat tietysti myös Elinan ja Sofian omakätiset vastaukset sekä pari ihanaa yllätysystävää!

ELINA JA SOFIA ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 90 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja ystäväkirja pulppua samanlaista iloista energiaa kuin keväällä ilmestynyt esikoiskirja Kaikki on mahdollista!

© NELLI ORELL

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89


© NUMI NUMMELIN / NELONEN / HYVÄT JA HUONOT UUTISET © OTTO VIRTANEN

KATI NÄRHI on arvostettu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, hänen tyylinsä sopii Yökoulu-sarjaan kuin nenä zombin päähän!

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

Yökoulu ja kammottava kummitusjuna Yökoululaisten varainkeruu vie veret seisauttavaan seikkailuun! HEINÄKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520413620 EAN e-kirja: 9789520419578 EAN mp3-äänikirja: 9789520419561

90

Yökoulu on sopivan jännittävä ja hirmuisen hauska sarja, joka helppolukuisena sopii kaikille alakoululaisille! Nyt oppilaat suunnittelevat luokkaretkeä oikean Kreivi Draculan linnaan. Kreivi on rehtori Frankensteinin serkku, ja vierailu järjestyy nopeasti. Lapset yrittävät ensin kerätä matkarahoja perinteisillä keinoilla, kuten myymällä ”mokapaloja”. Onneksi ilmaantuu parempi tapa. Kaupungin huvipuiston kummitusjuna on kiinni, koska sen uudistaminen kävisi liian kalliiksi. Yökoulun oppilaat tarjoutuvat näyttelemään junan kauhuhahmoja, ja heidät palkataan oitis hommaan. Tavalliset ihmiset jonottavat innoissaan kammottavaa kyytiä, he eivät tajua kauhuolentojen todellista luonnetta. Mutta kun junan kierrokselle sattuu hemmoteltu lapsi, Kleopatra Rouhiainen, järkyttävä tapahtumasarja saa alkunsa: Kleopatra kaappaa kiukuspäissään Lauri Luurangon mukaansa. Paavo Zombinen, Martta Vampyyri ja muut yökoululaiset lähtevät pelastamaan kidnapattua ystäväänsä ja joutuvat vertahyytäviin seikkailuihin.


PAULA NORONEN on tuttu monista tv- ja radio-ohjelmista, mutta ennen kaikkea hullunhauskoista lastenkirjoistaan. Hänen Supermarsunsa on jo valloittanut valkokankaatkin. Supermarsukirjojen lisäksi hänen helppolukuinen Yökoulusarjansa on saanut paljon lukijoita.

TERESE BAST on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttua lukuisista hienoista lastenkirjoista.

© TERESE BAST

© ALEXANDRA SANDBÄCK

PAULA NORONEN, TERESE BAST

Supermarsun kirja tunteista Miltä ilo näyttää? Miksi välillä nolottaa?

HEINÄKUU

80 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520413101

Alkoiko aamu väärällä jalalla? Supermarsu pelastaa päiväsi, oli se sitten iloinen, surullinen tai kummallinen! Humorististen ja asiantuntevien tekstien avulla lukija oppii tunnistamaan ja nimeämään monenlaisia tunteita, sekä omiaan että toisten. Kirjassa on myös Supermarsulastenromaanisarjasta tuttujen hahmojen keskusteluja, jotka liittyvät eri tunteisiin, ilosta kiukkuun ja noloudesta kateuteen. Bonuksena ohjeet itse askarreltavaan raivomittariin ja tunnenaamariin. Aiemmin ilmestyneet Supermarsun Rohkeuskirja ja Supermarsun kirja ystävyydestä ovat saaneet runsaasti lukijoita helposti lähestyttävinä lasten self-help-oppaina.

”On virkistävää saada lukea ääneen kirjaa, joka naurattaa aidosti myös aikuista lukijaa.” – Lue meille äitikulta kirjasta Supermarsu ja roskaavat ryökäleet

”Supermarsu on ehkä parasta, mitä kotimaisesta lastenkirjallisuudesta löytyy.” – Taidekoti

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91


©VIAROSSI.IT

BARBARA CANTINI on italialainen, Toscanassa asuva palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut zombitytöstä kertovan valloittavan Mortina-lastenkirjasarjan, joka on käännetty jo 30 kielelle. Mortina ja aavepoikakaveri on sarjan kolmas osa.

BARBARA CANTINI

Mortina ja aavepoikakaveri Kamalan ihana zombityttö Mortina hurmaa jälleen!

Ihastuttavan aavepojan yllättävä ilmestyminen zombitaloon saa Mortinan pään pyörälle ja ratkomaan kiperää arvoitusta.

LOKAKUU

Mortina e l’amico fantasma Suom. Katariina Heilala 48 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520412074 EAN e-kirja: 9789520412098 EAN mp3-äänikirja: 9789520412081

Villa Tuonelan väki valmistautuu uudenvuodenjuhlaan! Kesken talvisen touhun Mortina kohtaa hurmaavan kummituspojan, joka kauan unohduksissa oltuaan ei muista enää edes omaa nimeään. Neuvokas Mortina alkaa tarmokkaasti selvittää uuden ystävänsä arvoitusta. Jännittävien vaiheiden jälkeen uusivuosi huipentuu upeisiin tanssiaisiin. Zombityttö Mortinasta kertovassa riemastuttavassa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Mortina sekä Mortina ja ällöttävä serkku.

92


MARRASKUU

80 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520420116 EAN e-kirja: 9789520420123 EAN mp3-äänikirja: 9789513155742

TIMO PARVELAN vastustamattoman hauska Ella ja kaverit -sarja on valloittanut maailmaa jo vuodesta 1995 lähtien. Kaverukset ovat myös seikkailleet elokuvissa, näytelmissä ja jopa sinfoniaorkesterin säestyksellä. Villin ja vauhdikkaan klassikkoEllan uudessa laitoksessa on MERVI LINDMANIN hilpeä kuvitus.

TIMO PARVELA, MERVI LINDMAN

Ella ja lopettaja

© ANNI HANÉN | © VEIKKO SOMERPURO

Naurattaa myös lapsia! Ella lähetetään kesäleirille. Siellä hän kohtaa omat luokkakaverinsa ja stressantuneen opettajan, joka luuli lähteneensä rauhoittavalle hermolomalle. Mutta mikä on kammottava ”lopettaja”, joka vainoaa opettajaa? Ella ja kaverit päättävät saada salaperäisen lopettajan satimeen. Ansan virittämiseksi tarvitaan sekä vahtipässi Tapparan että Paten apua. Pate tosin oli ilmoittautunut jääkiekkokouluun eikä taaskaan tiedä missä mennään... Hervoton hermoloma Ellan ja kavereiden seurassa naurattaa kaikenikäisiä!

Muista myös muut Mervi Lindmanin uudelleen kuvittamat klassikko-Ellat: Ella ja kiristäjä, Ella teatterissa ja Ella luokkaretkellä.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93


TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit vihdoin kolmannella Uusi luokka, tutut kaverit! Ella ja kaverit karistavat kakkosluokan pölyt kannoiltaan, sillä heidät on ylennetty vihdoin ja viimein kolmannelle luokalle. Lukuvuosi alkaa opettajan eli päällikön tervehdyksellä, ja oppilailla on suuria suunnitelmia nyt, kun heistä on tullut vanhoja ja viisaita.

– Tänä vuonna minä rupean kirjailijaksi, minä ilmoitin. – Aiotko sinä kirjoittaa kirjan? Tiina hämmästeli. – En, mutta minä kirjailen oman nimeni jumppapyyhkeeseen. – Minä hankin tänä vuonna ajokortin, Hanna arveli. – Batman ei tarvitse ajokorttia, Samppa ilmoitti. – Aiotko sinä esittää vielä Batmania, vaikka olet jo kolmannella? minä ihmettelin. – Miten niin esittää? Samppa hämmästyi. Paten suunnitelmat sen sijaan saavat muiden leuan loksahtamaan.

HEINÄKUU

96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520420239 EAN e-kirja: 9789520420567 EAN mp3-äänikirja: 9789520420550 EAN CD-äänikirja: 9789520420963

94


AUKEAMAN PIIRROKSET © ANNI NYKÄNEN

UUSI KUVITUS!

TIMO PARVELAN Ella ja kaverit -sarja riemastuttaa yhä kaikenikäisiä lukijoita. Kirjat sekä niihin perustuvat elokuvat, näytelmät ja laulut ovat viihdyttäneet lukijoita jo vuodesta 1995! Timo Parvelalle myönnettiin vuonna 2019 Pro Finlandia -mitali kunnianosoituksena merkittävästä 30 vuoden urasta lasten- ja nuortenkirjailijana. ANNI NYKÄNEN tuo sarjan visuaaliseen ilmeeseen sarjakuvamaista menoa ja päivittää hahmot kolmasluokkalaisiksi. © VEIKKO SOMERPURO

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95


© RABBIT FILMS, EVELIINA LAPPI © KATI VUORENTO

Viihteen monitoimi-ihme CRISTAL SNOW tunnetaan muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä, juontajana ja nyt myös lastenkirjailijana. Monipuolisesti lahjakas Snow on opiskellut kirjoittamista New Yorkissa ja tehnyt aikaisemmin mm. lasten näytelmiä. Kirjan kirjoittaminen on ollut hänen pitkäaikainen haaveensa, ja idea Penni Pähkinäsydämeen ja keijujen maailmaan syttyi jo viisitoista vuotta sitten. Kuvittaja KATI VUORENTO asuu ja työskentelee Helsingissä ja syttyy luonnosta ja kauneudesta. Hänet tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahduttavat herkällä tyylillään monen ikäisiä lukijoita.

CRISTAL SNOW, KATI VUORENTO

Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku Kun sydän on suuri, se myös särkyy helposti…

Herkkävireinen ja lämpimän humoristinen lastenromaani ensiihastuksesta tempaa lukijansa keijujen kiehtovaan maailmaan. Pienen peukalon kokoinen keijuipana Penni Pähkinänsydän närkästyy, kun hänen naapuriinsa muuttaa kesäksi kaikkitietävä keijupoika Markka Meritähti. Penni julistaa ystäviensä kanssa sodan sietämätöntä pojankloppia vastaan, ja he alkavat leipoa kadotuskakkua tämän pään menoksi. Resepti ei ole helppo, vaan taikataikinaan tarvitaan niin Markan hiuksia, naurua kuin kyyneleitäkin. Kun kakku lopulta valmistuu, Pennin on aika pysähtyä miettimään, miksi hän lopulta haluaakaan kadottaa läheiseksi muuttuneen pojan. Snow’n esikoisromaani aloittaa kirjasarjan, jossa seurataan Pennin ja hänen ystäviensä elämää Tuulenpesän metsässä. Seikkailun ja jännityksen lisäksi kirjoissa uppoudutaan nuoren keijun elämän käännekohtiin.

96


CRISTAL SNOW ON LUONUT KOKONAISEN TAIKAUNIVERSUMIN, JOLLAISIA TULEE VASTAAN HARVOIN! TÄLLÄ RESEPTILLÄ EI VOI EPÄONNISTUA!

”Penni on suloinen kuvitettava: pienet hentoiset raajat, muhkea huolettomasti kasattu ponnari ja vastaansanomaton katse suurissa vihreissä silmissä! Olen aivan ihastunut tähän hahmoon!”

LOKAKUU

192 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520417987 EAN e-kirja: 9789520419899 EAN mp3-äänikirja: 9789520419905

– Kuvittaja Kati Vuorento

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97


© PERTTI NISONEN

Tamperelainen JARI MÄKIPÄÄ tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaani sekä Masi Tulppa -kirjasarjoista. Aiemmin Mäkipää on työskennellyt kymmenen vuoden ajan YLEn lasten ja nuorten toimituksessa tuottajana, toimittajana, ohjaajana ja juontajana. Koulutukseltaan Mäkipää on taiteiden maisteri ja medianomi. Sarjan kuvituksista vastaa JII ROIKONEN .

JARI MÄKIPÄÄ, JII ROIKONEN

Etsiväkerho Hurrikaani ja Lehväjärven hirviö Koululaisten suosikkisarja jatkuu

ELOKUU

160 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520420314 EAN e-kirja: 9789520420338 EAN mp3-äänikirja: 9789520420345

Kun vanhemmat etsiväkerholaiset joutuvat leirikouluun, jää arvoituksen ratkaiseminen nuorempien harteille. Selviävätkö Raisa, Avi, Viivi ja Julius ilman konkareiden tukea vai kompastuvatko he keskinäisiin kiistoihinsa? Lehväjärven lomakeskuksen avajaiset keskeytyvät karmivaan kirkaisuun. Yksi vieraista ryntää rannasta kauhuissaan ja sopertaa törmänneensä haisevaan hirviöön! Pelko ja huhupuheet yltyvät, ja Etsiväkerho Hurrikaani päättää tarttua tapaukseen. Yrittääkö joku kaataa lomakeskuksen? Vai vaeltaako metsässä todellinen hirviö – onko luonto noussut tuhoamistaan vastaan?

Etsiväkerho Hurrikaani ja Lehväjärven hirviö jatkaa Jari Mäkipään luomaa dekkarisarjaa, joka on vakiinnuttanut paikkansa koululaisten kestosuosikkina. Vauhdikasta seikkailua ja jännitystä höystää tuttuun tapaan hersyvä huumori.

98


© JANI PIHLAJA © OTTO VIRTANEN

HENNA HELMI HEINONEN on moni-

HENNA HELMI HEINONEN, REETTA NIEMENSIVU

puolinen kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Lasten LukuVarkaus -palkinnolla palkitussa IceLove-sarjassa hän kuvaa lämpimästi ja oivaltavasti noin kymmenvuotiaiden lasten arkea. REETTA NIEMENSIVU on lahtelainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on kuvittanut lastenkirjoja ja julkaissut useita sarjakuva-albumeja.

Saran suuri matka IceLove-sarjan uudet piruetit

SYYSKUU

200 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520419912 EAN e-kirja: 9789520420796 EAN mp3-äänikirja: 9789520419929

Sara matkustaa perheensä kanssa Kiinaan hakemaan pikkuveljeä. Kymmenvuotias Sara on adoptoitu Kiinasta kolmevuotiaana. Hänellä on kivat vanhemmat, jotka rakastavat Saraa kovasti. Paras ystävä, joukkuekaveri Virre, on hänkin monikulttuurisesta perheestä ja kaiken pitäisi olla hyvin. Edessä on suuri matka, kun Kiinassa odottaa uusi pikkuveli, jota perhe lähtee hakemaan. Muodostelmaluisteluaiheinen IceLove-sarja on palkittu Lasten LukuVarkaus -palkinnolla ja Runeberg Junior -ehdokkuudella. IceLove-joukkueen tarinaa kerrotaan joka kirjassa eri henkilön näkökulmasta, joten sarjan lukemisen voi aloittaa mistä tahansa osasta.

”Muodostelmaluistelua on kuvattu niin kiinnostavasti, että se herättää takuulla mielenkiinnon - jalkapalloa harrastava tyttärenikin alkoi miettiä, voisiko hän harrastaa joskus muodostelmaluistelua.” – Kirjapöllön huhuiluja -blogi, 11.4.2017

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99


MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Elokuvan arvoitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto Lasse ja Maija murtovarkaiden jäljillä! Kun Vallilassa aletaan kuvata elokuvaa, saavat Lasse ja Maija uutta selviteltävää. Filmiryhmä saapuu Vallilaan, ja asukkaat ovat haljeta uteliaisuudesta. Poliisimestarillekin tarjotaan pientä roolia – sillä ehdolla, että hän suostuu sulkeutumaan häkkiin saadakseen yhteyden tunteisiinsa. Ja kuinka ollakaan, samana yönä kun kaupungin ainoa poliisi istuu lukkojen takana, optikkoliikkeeseen murtaudutaan. Vielä oudommaksi tilanne muuttuu, kun esiin tupsahtaa vanha kirje…

ELOKUU

Filmmysteriet Suom. Outi Menna 96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520413880 EAN e-kirja: 9789520419592 EAN mp3-äänikirja: 9789520414849 EAN CD-äänikirja: 9789520419585

100


Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille! Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun. Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoi-

tus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Elokuvan arvoitus

MARTIN WIDMARK on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa.

Muista myös: Lasse-Maijan kesäkirjat tarjoavat hauskaa luettavaa ja ratkottavaa sarjan faneille – aidossa LasseMaija-hengessä ja nelivärikuvitettuna!

AUKEAMAN PIIRROKSET: © HELENA WILLIS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101


MINALIMA-STUDION USKOMATTOMAN HIENO NELIVÄRIKUVITUS, MUKANA KAHDEKSAN AINUTLAATUISTA TYLYPAHKAAN JA HARRY POTTERIIN LIITTYVÄÄ PAPERITAIDETEOSTA.

J.K. ROWLING

Harry Potter ja viisasten kivi Juhlalaitos

Upea lahjateos Harry Potterin ja Tylypahkan ystäville Häikäisevä erikoispainos Harry Potter -sarjan ensimmäisestä osasta maailmankuulun, palkitun MinaLima-suunnittelustudion kuvittamana. J. K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi -teoksessa on kahdeksan lumoavaa paperitaideteosta, joista jokainen kuvaa yhtä kirjan avainkohtaa tai paikkaa tai esinettä. Näitä ovat mm. Harry Potterin kutsukirje Tylypahkaan, Viistokujan sisäänkäynti, Tylypahkan juhlat.

102


MINALIMA -toimiston perustivat Miraphora Mina ja Eduardo Lima. He olivat graafisina suunniittelijoina myös Ihmeotukset-elokuvissa ja kahdeksasssa Harry Potter -elokuvassa.

LOKAKUU

Harry Potter and the Philosopher´s Stone Suom. Jaana Kapari 368 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520420581

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103


© CHARLOTTE KNEE PHOTOGRAPHY

SAM COPELAND on kotoisin Manchesterista. Nykyään hän asuu Lontoossa vaimonsa, kolmen lapsensa ja kahden kissansa kanssa. Hän työskentelee kanakuiskaajana ja matkustaa ympäri maailmaa kesyttämässä villikanoja. Sami muuttuu hirmuliskoksi on Sam Copelandin toinen lastenkirja. Hän on uhannut jatkaa kirjoittamista.

SAM COPELAND

Sami muuttuu hirmuliskoksi Mitä tekisit, jos huomaisit muuttuneesi hirmuliskoksi?

”MODERNI MESTARITEOS” – Daily Telegraph

104

Toinen hullunhauska teos Samista, jonka huolet muuttavat yhtäkkiä milloin miksikin eläimeksi. Juuri kun veli parani ja koulussakin alkoi sujua, Samin elämä menee uudestaan mullin mallin. Isällä on talousongelmia ja perhe joutuu ehkä myymään kotinsa ja muuttamaan Brenda-tädin luo. Tädillä on seitsemäntoista kissaa ja puujalka... Pystyykö Sami enää vaikuttamaan siihen, milloin hän muuttuu eläimeksi? Ja pystyykö hän muuttumaan takaisin Samiksi vai jääkö hän ikuisesti vaikka kyyhkyseksi? Hervotonta huumoria ja merkillisiä käänteitä Roald Dahlin ja David Walliamsin tapaan. Jaana Kapari-Jatan riemastuttava suomennos.

ELOKUU

Sam Turns into a T-Rex Suom. Jaana Kapari-Jatta 250 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520413576 EAN e-kirja: 9789520413767 EAN mp3-äänikirja: 9789520413774


sut yli 60 kirjaa, joita rakastavat niin lapset kuin heidän vanhempansakin ympäri maailmaa. 14-osaista Kapteeni Kalsari -sarjaa on painettu yli 90 miljoonaa kappaletta ja seitsemää ensimmäistä Koiramies-kirjaa jo yli 26 miljoonaa kappaletta. ”Koiramies ja Kisulii -kirjaan keksin hahmon, jonka nimi on 80-HD osoittaakseni lapsille, että ADHD voi myös päättäväisyyden ja harjoittelun avulla kääntyä supervoimaksi”, Dav Pilkey kertoo.

LOKAKUU

DAV PILKEY

Koiramies ja Kisulii Neropattiakin suositumpi sarja koiranpäisestä poliisista valloitttaa maailmaa hurjalla tahdilla

© KARYN CARPENTER BAKER

DAV PILKEY on julkais-

Neljäs riemukas Koiramies-sarjakuvakirja Kapteeni Kalsarin tekijältä. Koiramies on palannut – tällä kertaa kehrrrräävän apurin kanssa. Eräänä aamuna paikalle saapuu kisunvahti, rouva Epäilyliekki, joka laulaa lauluja ja muistuttaa aika lailla Maija Poppasta. Kun kuuluisa elokuvatähti katoaa, Koiramies ja Kisulii joutuvat tosi toimiin! Pysyvätkö sankarit oikeilla jäljillä vai harhauttaako pahis Pete, Maailman Häijyin Kissa, heidät väärille poluille? Dav Pilkeyn supersuositut, neliväriset Koiramiessarjakuvakirjat naurattavat kaikenikäisiä lukijoita. Hullunhauskoissa tarinoissa juhlitaan hyväsydämisten voittoa ja korostetaan empatian merkitystä. Kirjat sopivat erinomaisesti myös vasta lukemista aloitteleville.

Dog Man and Cat kid Suom. Jaana Kapari-Jatta 254 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520416317

”Meno on vauhdikasta, arvaamatonta ja nauruhermoja kutkuttavaa.” – Kirjojen keskellä -blogi, 14.6.2018

”Kaikki kolme lukivat tätä innoissaan ja sivut vain kahisivat liikkuva-kuvasivuja vispatessa.” – Kirjojen keskellä -blogi, 29.4.2019

Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105


CAROLYN KEENE

Neiti Etsivä ja nallekarhujen arvoitus Neiti Etsivä selvittää petosten ja huijausten vyyhtiä Päätähuimaava seikkailu vie Neiti Etsivän heikoille jäille. Bess on jouluapulaisena Nallejen Ihmemaassa, lelukaupassa, jonka omistaja keräilee antiikkinalleja. Eräänä iltana arvokas nallekokoelma varastetaan, ja poliisi epäilee omistajaa itseään varkaudesta. Paula ryhtyy tutkimuksiin Bessin ja joululomalle tulleen Nedin avustuksella.

TOUKOKUU

Nancy Drew – The Case of the Twin Teddy Bears Suom. Jaana Lahtinen N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN mp3-äänikirja: 9789520410940 Myös e-kirjana (marraskuu 2019) EAN e-kirja: 9789520415570

CAROLYN KEENE

Neiti Etsivä ja sisäoppilaitoksen salaisuus Neiti Etsivä selvittää kidnappausta Kuuluisan filmitähden tytär on siepattu. Paula, Bess ja George menevät Brookfield Academyyn tapaamaan Claudia Dixonia, jonka huonetoveri Veronica Armand, kuuluisan filmitähden tytär, on juuri kadonnut salaperäisellä tavalla. Paula ryhtyy selvittämään tapausta tekeytymällä koulun uudeksi oppilaaksi. Hän epäilee kidnappausta ja epäiltäviäkin on riittämiin. Neiti Etsivä keksiikin oikean syyllisen, mutta vielä on rakennetttava ansa lunnaitten vaatijoille, jotka puolustautuvat aseet kädessä...

106

TAMMIKUU

Nancy Drew - The Mystery of The Missing Millionaires Suom. Jaana Lahtinen N84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN mp3-äänikirja: 9789520410933


© STEFAN TELL

HELENA DAHLGREN on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa.

HELENA DAHLGREN

Star Stable. Sielunratsastajat #2:

Legenda herää Sinä valitset oman tiesi elämässä, mutta joskus kohtalo valitsee puolestasi…

LOKAKUU

Star Stable, Ödesryttare, Legenden vaknar Suom. Heli Naski 297 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520413811 EAN e-kirja: 9789520414528 EAN mp3-äänikirja: 9789520414511

Star Stable on maailman nopeimmin kasvava hevosnettipeli. Sillä on Suomessakin yli 200 000 pelaajaa, ja vetävä juoni tempaa mukaansa niin hevostytöt kuin fantasiankin ystävät!

Suursuosion saavuttaneen Star Stable -pelin salaperäinen tarina jatkuu! Kirjasarjan toisessa osassa Sielunratsastajille selviää, että taru on totta ja heidän on yhdistettävä voimansa pimeyttä vastaan.

Vielä hetki sitten Lisa Peterson oli aivan tavallinen tyttö, joka muutti isänsä kanssa Jorvikin hevossaarelle, mutta nyt kaikki on toisin. Hän on yksi tarunhohtoisista Sielunratsastajista, joiden kohtalo on pelastaa maailma. Mutta kuinka legenda voi käydä toteen, kun tähtihevoset ja tytöt joutuvat yhä kauemmas toisistaan ja epäilykset horjuttavat heidän uskoaan?

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107


OLETKO JOSKUS NÄHNYT OUTOJA HAHMOJA PIMEÄSSÄ, KUULLUT SELITTÄMÄTTÖMIÄ ÄÄNIÄ YÖLLÄ TAI TUNTENUT JONKIN TUNTEMATTOMAN VOIMAN LÄSNÄOLON?

SYYSKUU

The World of the Unknown: Ghosts Suom. Antti Hulkkonen 64 s. | N15 Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520420574

108


CHRISTOPHER MAYNARD

Noidan käsikirja: Aaveet Salattu jatko-osa – taattua tavaraa suoraan Noidan käsikirjan arkistoista! Onko Noidan käsikirja yksi lempikirjoistasi? Siinä tapauksessa tämä opus on sinulle pakollista luettavaa! Noidan käsikirja: Aaveet on aiemmin suomeksi julkaisematon osa kokonaisuudesta, jonka kolme muuta osiota muodostivat Suomessakin kulttiklassikon asemaan nousseen Noidan käsikirjan. Tammi julkaisi hartaasti toivotun uusintapainoksen tästä rajatiedon klassikosta vuonna 2018 ja tarjoaa nyt teoksen suomalaisille faneille vihdoin uutta luettavaa aidossa Noidan käsikirjan hengessä! Kummitustarinoita on kerrottu kautta historian ja maapallon joka kolkassa. Tämän kirjan sivuilla vilisee kummittelevia henkiolentoja, karjuvia pääkalloja, kummituslaivoja, paholaiskoiria, läpikuultavia naishahmoja ja monia muita hiukset nostattavia ilmiöitä. Kirja myös opastaa aaveiden metsästyksen saloihin ja vinkkaa siihen toimivimmat tekniikat ja varusteet. Mukana on myös joitakin teorioita, joilla aaveiden olemassaolo on pyritty selittämään. Uskokoon ken tahtoo!

NOIDAN KÄSIKIRJA Kuumeisesti odotettu näköispainos 1980-luvun lapsia ja herkkiä aikuisiakin kauhistuttaneesta kulttiklassikosta. Juuri sellaisena kuin et sitä uskaltanut lukea! Supernatural World | Suom. Pirjo Helasti 192 s. | N15 | Ikäryhmä: 10+ EAN 9789520402822

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109


© WENDY CARLSON 2010 COPYRIGHT | © JENNIE PALLUZZI

Kun kaksi bestseller-kirjailijaa

CANDACE BUSHNELL ja KATIE COTUGNO yhdistävät voimansa, tuloksena on nokkela ja ajankohtainen viihderomaani, jossa tyttöjen oikeuksien puolesta taistellaan sanansäilän avulla. Bushnell tunnetaan parhaiten Sinkkuelämää-kirjasta ja siihen perustuvasta huippusuositusta tvsarjasta ja Cotugno nuorille aikuisille suunnatuista feministisistä rakkausromaaneistaan.

CANDACE BUSHNELL, KATIE COTUGNO

Tyttönä olemisen säännöt Hei, tyttö! Sinusta on mihin vain! Kunhan noudatat ”paria” sääntöä…

110

Älykäs ja viihdyttävä #MeToo-ajan romaani lukiolaistytöstä, joka kertoo rohkeasti totuuden lähentelevästä opettajastaan ja tyttöyden ristiriitaisista vaatimuksista.

SYYSKUU

Rules for being a girl Suom. Kati Valli 230 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520419844 EAN e-kirja: 9789520419851 EAN mp3-äänikirja: 9789520419875

Marinin elämä on hyvällä mallilla: hänellä on urheilullinen poikaystävä, ja hän toimittaa bestiksensä kanssa koulun lehteä. Tulevaisuudessa siintävät jo journalistiikan opinnot huippuyliopistossa, ja niihin Marinia kannustaa myös hänen äidinkielenopettajansa herra Beckett. Komean opettajan kehut tuntuvat imartelevilta, mutta viaton ystävyys johtaa yllättäen suudelmaan. Marin säikähtää ja potee syyllisyyttä mutta päättää lopulta ottaa asian rohkeasti puheeksi. Siitä alkaa Marinin kamppailu totuuden puolesta, sillä kaikki eivät suinkaan usko häntä! Hämmästys, pettymys ja kiukku purkautuvat paperille sanoina, jotka koulun ja maailman on korkea aika kuulla.


© VEIKKO SOMERPURO

MARJO HEISKANEN on perehtynyt ilmastonmuutoksen taustoihin ja mekanismeihin perusteellisesti ja haastaa lukijan pohtimaan teemaa myös itse. Heiskasen lisäksi ääneen pääsee runsaslukuinen joukko ilmastotutkijoita. Kirjan kuvituksesta vastaa JUSSI KAAKINEN .

MARJO HEISKANEN

Yhteen hiileen MISTÄ ILMASTONMUUTOKSESSA ON KYSYMYS JA MITÄ ME VOIMME SILLE TEHDÄ?

Yhdessä selvää ilmastonmuutoksesta!

SYYSKUU

200 s. | N50.12 Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520420369 EAN e-kirja: 9789520420376 EAN mp3-äänikirja: 9789520420383

Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia ikään, asuinpaikkaan tai koulutukseen katsomatta. Yhteen hiileen pyrkii kertomaan, miten monimutkaisista tapahtumakuluista ilmiössä on kysymys. Käsikirjoitus sijoittui toiselle sijalle Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen järjestämässä Ihan totta! -tietokirjakilpailussa 2017. Kun oppii käynnissä olevan muutoksen perusasiat, on helpompi seurata päivittäistä uutisointia ja ilmastokeskustelua, tunnistaa valeuutiset ja virheelliset käsitykset. Silloin on myös helpompi luopua turhasta kulutuksesta ja alkaa punnita sekä omia että yhteiskunnan valintoja koko maapallon kannalta. Meistä jokainen voi pienentää hiilijalanjälkeään eli elää arkeaan kestävämmin ja alkaa vaikuttaa päättäjiin vaikka heti huomenna. Valmista ratkaisua ei ole, mutta yhdessä voimme oppia pitämään maapallosta niin hyvää huolta, että se jaksaa ravita koko biosfääriä, meitä nykyisiä ja myös tulevaisuuden ihmisiä, eläimiä ja kasveja.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111


MANGA HEINÄKUU

Yoshihiro Takahashi

Eiichiro Oda

Yoshihiro Takahashi Fuse, Taiki Kawakami

FULLMETAL ALCHEMIST 22

85.32 | 13+ EAN: 9789521621130

85.32 | 12+ EAN: 9789521621666

85.32 | 13+ EAN: 9789521621154

Hiromu Arakawa

LAST WARS 15

85.32 | 12+ EAN: 9789521612459

Yoshihiro Takahashi

Yoshihiro Takahashi

85.32 | 12+ EAN: 9789521621710

85.32 | 13+ EAN: 9789521621147

ELOKUU

SYYSKUU

FULLMETAL

FULLMETAL ALCHEMIST 25

Hiromu Arakawa

FULLMETAL ALCHEMIST 23 85.32 | 12+ EAN: 9789521612497

MINUN WEEDINI LAST WARS 16

Hiromu Arakawa

Fuse, Taiki Kawakami ALCHEMIST 24

KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 3 85.32 | 11+ EAN: 9789521621758

Kohei Horikoshi

MY HERO ACADEMIA 11

85.32 | 12+ EAN: 9789521621291

Kaoru Mori

ARON MORSIAMET 12 85.32 | 10+ EAN: 9789521621857

ONE PIECE 94

85.32 | 12+ EAN: 9789521613098

Mia Ikumi, Reiko Yoshida

Hiromu Arakawa

85.32 | 12+ EAN: 9789521613104

Fuse, Taiki Kawakami

TOKYO MEW MEW 5

KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 4

Sui Ishida

Kohei Horikoshi

85.32 | 15+ EAN: 9789521620775

85.32 | 12+ EAN: 9789521621307

85.32 | 9+ EAN: 9789521607912

TOKYO GHOUL:RE 9

Nakamura, Kanoh

85.32 | 11+ EAN: 9789521621765

MY HERO ACADEMIA 12 Mia Ikumi,

Reiko Yoshida YOUR NAME. ANOTHER SIDE: TOKYO MEW EARTHBOUND 1 MEW 6 85.32 | – EAN: 9789521621864

85.32 | 9+ EAN: 9789521607929

LAST WARS 17 LOKAKUU

Mia Ikumi, Reiko Yoshida

TOKYO MEW MEW 7

KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 5 85.32 | 11+ EAN: 9789521621772

Kohei Horikoshi

MY HERO ACADEMIA 13

85.32 | 9+ EAN: 9789521607936

85.32 | 12+ EAN: 9789521621314

Sui Ishida

Yoshihiro Takahashi

TOKYO GHOUL:RE 10

85.32 | 15+ EAN: 9789521620782

Nakamura, Kanoh

LAST WARS 19 85.32 | 13+ EAN: 9789521621178

JOULUKUU

Hiromu Arakawa

YOUR NAME. FULLMETAL ANOTHER SIDE: ALCHEMIST 27 EARTHBOUND 2 85.32 | 12+ 85.32 | – EAN: 9789521621871

EAN: 9789521613982

LAST WARS 18

GHOUL:RE 11

MARRASKUU

Yoshihiro Takahashi

FULLMETAL ALCHEMIST 26

85.32 | 13+ EAN: 9789521621185

Sui Ishida Yoshihiro Takahashi TOKYO 85.32 | 13+ EAN: 9789521621161

Hiromu Arakawa

85.32 | 15+ EAN: 9789521620799

LAST WARS 20

85.32 | 12+ EAN: 9789521613524

HERTTAISEN KLASSIKON PALUU! Osat 1–4 ilmestyvät keväällä 2020

112

MANGA


POKKARIT ELOKUU TOVE JANSSON

Bulevardi - ja muita kirjoituksia

CAROLINE KEPNES

Sinä

Tove Janssonin tuntematonta tuotantoa. Uusi kokoelma syventää kuvaa monipuolisesta taiteilijasta ja avaa näkymän menneeseen Eurooppaan.

Menestystrilleri Netflix-hitin takana! Sinä (You) on koukuttava trilleri vainoharhaisesta rakkaudesta, joka on valmis raivaamaan kaiken tieltään.

Bulevarden – och andra texter Suom. Sirke Happonen T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789520420321

You Suom. Ilkka Rekiaro T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520420352

SYYSKUU LEENA LEHTOLAINEN

LARS KEPLER

Valapatto

Hypnotisoija - Black Edition Rakastetun rikoskirjailijan piinaava tarina kunnollisesta ihmisestä, joka joutuu keskelle hengenvaarallista kostoretkeä. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520412296

JOONA LINNA 1 Hypnotisoijan uusi tehokkaampi laitos, jossa toimintaa on tiivistetty, lukuja rytmitetty tarkemmin ja etsivä Joona Linnan roolia terävöitetty. Tarina on edelleen sama. Hypnotisören – Black Edition Suom. Saara Villa T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520421090

POKKARIT 113


MAX SEECK

PIRJO TUOMINEN

Uskollinen lukija

Opettajatar

JESSICA NIEMI 1 Varo mitä kirjoitat, siitä voi tulla totta. Suomen kärkitrilleristeihin lukeutuva Max Seeck vakuuttaa uudella psykologisella jännitysromaanillaan, jossa rikoskirjailijan teokset muuttuvat karmivalla tavalla todeksi. Tämän kirjan käännösoikeudet on myyty 30 maahan!

Epookkiromaanin mestarin tarina nuoren opettajattaren taistelusta juoruja vastaan 1850-luvun Suomessa. T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520420406

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520420390

LOKAKUU

MARRASKUU

JOULUKUU

JOËL DICKER

KARI LUMIKERO

MAJA LUNDE

Palkitun uutistoimittajan värikkäät ja koskettavat muistelmat työstään kuudella vuosikymmenellä, eri puolilla maailmaa, tiukkojakaan paikkoja kaihtamatta.

ILMASTOKVARTETTI 2

Stephanie Mailerin katoaminen Stephanie Mailerin katoaminen vie lukijat Dickerin menestysteoksen Totuus Harry Quebertin tapauksesta kaltaiseen pyöritykseen, jossa totuus paljastuu vasta viime metreillä. La disparition de Stephanie Mailer Suom. Kira Poutanen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520420420

114

Uutismies

T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520420444

Sininen

Havahduttava, pelottavan ajankohtainen romaani vesipulan lamauttamasta huomisesta, maailmasta, jota päivä päivältä lähestymme. Blå Suom. Katriina Huttunen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520420451SUOMEN MENESTYNEIMMÄN KEIHÄÄNHEITTÄJÄN TERO PITKÄMÄEN ELÄMÄKERTA VALLOITTAA URHEILUKANSAN.

YM

© MAREK SABOGAL

I KK

Puh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi

RISTÖMER PÄ

M

IL J

ÖMÄRK

Painotuote 4041 0955

T