Tammi syksy 2019

Page 1

Uutuudet SYKSY 2019

© JUSSI VIERIMAA

Jussi Nikkilä

NÄY T TELIJÄ

& MUUT SYKSYN UUDET KIRJAT


46

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.........4

Ilmastovaikuttamisen nuoren supertähden Greta Thunbergin koskettava tarina.

Käännetty kaunokirjallisuus........ 26 Tietokirjat........................................ 38 Manga................................................ 61 Lasten- ja nuortenkirjat............... 62 Pokkarit.......................................... 100

38

8

Kiehtova dekkarisarja taidemaailmasta alkaa.

26

Palkitun toimittajan värikkäät muistelmat.

Kirja, johon haluat uppoutua.

84

Supermarsun neuvoilla superystäväksi!

2


MIELIKUVITUS MUUTTAA MAAILMAA ”Sanotaan nyt vaikka niin, että kävyssä on metsän alku”, huikkaa puun latvassa kiikkuva metsuri opettajalle, joka luulee kuulevansa viisauksia koulupihan vanhalta kuuselta. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Timo Parvelan uudessa, heinäkuussa ilmestyvässä kirjassa Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä, ollaan ajankohtaisen äärellä enkä tarkoita pelkästään ilmastonmuutosta. Mielikuvituksen avulla voi irrottautua todellisuudesta, mutta sillä voi myös muuttaa tai ja jopa luoda sitä. Mielikuvituksen avulla kuviteltu kokonaisuus voi muuttua. Taitava kirjailija pystyy näyttämään meille yhtä aikaa asian eri puolet ja näkökulmat, liikuttavuuden ja huvittavuuden. Kirjat tekevät näkyväksi näkymätöntä ja visioivat vaihtoehtoja. Mielikuvituksen välityksellä on saatu aikaan niin suurta hyvää kuin pahaa, parannettu ja huononnettu erilaisten ihmisryhmien asemaa, yhdistetty kansakuntia, muutettu lakeja, herätelty havaitsemaan ja samastumaan, lohdutettu ja hurmattu. Hyvä kirja innostaa ajattelemaan itsenäisesti – keksimään, näkemään asioita toisin ja uudella tavalla. 175-juhlavuottaan viettävä Minna Canth tiesi, miten fiktion avulla voi vaikuttaa maailmaan ja muuttaa sitä. Raili Mikkasen Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää kuvaa hyvin samastuttavasti, miltä tuntuu kasvaa aikansa paheksutun julkkiksen ja vahvan yhteiskunnallisen vaikuttajan tyttärenä. Samalla kirja tuo perspektiiviä – kuinka lyhyt aika on siitä, kun naisten liikkumavara oli kapea, yhteiskunnan kontrolli ja ennakkoluulot suuret. Rauhannobelisti Malala Yousafzain uutuusteos Meidän oli paettava puolestaan tuo koskettavalla tavalla näkyväksi kymmenen nuoren naisen tarinat maailman kriisialueilta ja muistuttaa, miten paljon tehtävää on omassakin ajassamme samojen asioiden äärellä. Harva kirjailija pystyy vaikuttamaan koko sukupolven – tai jopa useamman sukupolven – yhteiseen kokemusmaailmaan. Vuonna 2019 on kulunut myös 30 vuotta siitä, kun Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan ensimmäinen yhteinen kirja Heinähattu ja Vilttitossu julkaistiin. Nyt kun sarjan uusin kirja Heinähattu, Vilttitossu ja kana ilmestyy, heillä molemmilla on merkittävä tuotanto, joka löytää lukijoita kaikista ikäluokista. Yksi syy menestykseen on varmasti toisiaan täydentävä, jaettu mielikuvitus, joka tekee tarinoiden maailmasta yllättävän, kestävän ja uusiutuvan. Innostavaa kirjasyksyä Tammen maailmaa muuttavien ja yhdessä jaettavien kirjojen äärellä!

Saara Tiuraniemi Kustantaja, lasten- ja nuortenkirjallisuus

Sinikka ja Tiina Nopolan ensimmäinen Heinähattu ja Vilttitossu -kirja ilmestyi vuonna 1989, kuten myös Timo Parvelan esikoiskirja, nuortenromaani Poika.

PIIRROKSET: © PASI PITKÄNEN, SALLA SAVOLAINEN, MERVI LINDMAN, VIRPI TALVITIE, CHRISTEL RÖNNS

3


Kotimainen kaunokirjallisuus

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) SIVUMÄÄRÄ : 320 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

4

EAN : 9789520408299 EAN E-KIRJA : 9789520408312 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520409265 EAN MP3-CD : 9789520409999


© VEIKKO SOMERPURO

LEENA LEHTOL AINEN

Valapatto Väärä mies tappajien tähtäimessä

Rakastetun rikoskirjailijan uutuus! Piinaava tarina kunnollisesta ihmisestä, joka joutuu keskelle hengenvaarallista kostoretkeä. Syrjäisen erämaa-alueen hoitaja Aino löytää henkitoreissaan olevan miehen. Tomas on kaapattu suoraan lentokentältä, huumattu ja hylätty vaatteitta kuolemaan. Tomaksen toivuttua he alkavat selvittää, ketkä ovat teon takana ja miksi. Tomas tajuaa olevansa keskellä hengenvaarallista rikosvyyhtiä – ja verenjanoisen moottoripyöräjengin takaa-ajama. Valapatto kertoo kahdesta tavallisesta, kunnollisesta ihmisestä, jotka joutuvat ilman omaa syytään keskelle ammattirikollisten kostoretkeä. Se on tarina ystävyydestä, hylkäämisestä ja petoksesta. Onko toivoa selvitä hengissä sotkusta, jonka joku toinen on pannut alulle? Onko aika rikkoa kauan sitten tehdyt valat?

Leena Lehtolainen on Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänet tunnetaan erityisesti rikosromaaneistaan, joiden päähenkilöinä ovat Maria Kallio ja Hilja Ilveskero. Hän on kirjoittanut myös avioliittoromaaneja ja kertomuskokoelmia, viimeisimpänä Tappajan tyttöystävän.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5


MA X SEECK

Uskollinen lukija

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

6

SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520408145 EAN E-KIRJA : 9789520408152 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520409197


© MIKKO RASILA

Varo mitä kirjoitat, siitä voi tulla totta. Suomen kärkitrilleristeihin lukeutuva Max Seeck vakuuttaa uudella psykologisella jännitysromaanillaan, jossa rikoskirjailijan teokset muuttuvat karmivalla tavalla todeksi. Hulppeasta merenrantatalosta löytyy kuollut nainen. Nainen on pukeutunut juhla-asuun ja hänen kasvonsa ovat vääntyneet irvokkaaseen hymyyn. Rikosylikonstaapeli Jessica Niemi saa tapauksen tutkittavakseen, ja pian käy ilmi ettei juhlapukuinen nainen ole ainut uhri ja että lisää ruumiita on tiedossa. Joku nimittäin toteuttaa uskollisesti menestyskirjailijan romaanien äärimmäisen raakoja rikoksia. Max Seeck kirjoittaa aikamme vetävintä jännitystä. Uskollinen lukija tuo rikoksen iholle ja todistaa jälleen kerran, että Seeckillä on ilmiömäinen kyky luoda huikeita cliffhangereita ja yllättää lukijansa yhä uudestaan.

Max Seeck (s. 1985) on helsinkiläinen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, jonka esikoisdekkarille Hammurabin enkelit myönnettiin Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja. Seeckin romaanien käännösoikeuksia on myyty neljään maahan. Uskollinen lukija on hänen neljäs romaaninsa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

7


© JUSSI VIERIMAA

PATRICIA G. BERTÉNYI

ESIKOISROMAANI

Salaisuuksien galleria

Patricia G. Bertényi (s. 1973) on unkarilaissyntyinen turkulainen, jolla on sukujuuria niin Ranskassa, Saksassa kuin Kreetalla. Hän on opiskellut latinaa, klassista arkeologiaa ja taidehistoriaa ja suorittanut libristin ammattitutkinnon. Nykyisin hän työskentelee sairaanhoitajana tehoosastolla ja opiskelee valokuvausta New York Institute of Photographyssä. Salaisuuksen galleria on hänen esikoisromaaninsa.

Kiehtova mysteeri taidemaailmasta Gallerian seinällä on valtava maalaus. Se huutaa apua. Arvoituksellinen jännitysromaani uudelta kotimaiselta tekijältä. FBI:n entisellä erikoisasiantuntijalla taidehistorioitsija Jackie Saratogalla on erikoiskyky: hän kuulee taulut, niiden puheen, laulun, naurun. Mutta kun Jackie eräänä päivänä astuu sisään gallerian ovesta, hänen korviinsa kantautuu jotain sellaista mitä hän ei ole koskaan aiemmin kuullut: seinällä roikkuva valtava maalaus valittaa ja kirkuu, huutaa apua. Pian paljastuu että taulun maalannut Rodolfo on kuollut vuosia sitten hämärissä olosuhteissa ja että hänen mesenaattinsa epäillään sotkeutuneen murhaan. Poliisi ei ole koskaan onnistunut selvittämään tapausta, mutta Jackien avulla murhaaja voidaan kenties vihdoin saada kiinni.

8

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520408190 EAN E-KIRJA : 9789520408206 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409203


JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520407889 EAN E-KIRJA: 9789520407995 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409067

Tampereella asuva Otto Hyyrynen (s. 1987) työskentelee it-alalla. Vapaaajallaan hän kirjoittaa lyriikoita ja soittaa bassoa Obligaatiot-bändissä. Hyyrynen vaikuttaa myös tuotantoyhtiössä CusPas Productions, joka julkaisee taidetta eri muodoissa, paraikaa on suunnitteilla ensimmäinen kokopitkä elokuva. Ihmisten välisistä jännitteistä kiinnostunut kirjailija ei pelkää koetella lukijaa järkyttävillä kokemuksilla.

© OTTO VIRTANEN

OT TO HY YRYNEN

Murtumispiste Älä pakene paikkaan, josta et pääse pois. Murtumispiste on nerokkaasti punottu, klaustrofobialla ja vainoharhoilla herkutteleva psykologinen trilleri. Kaksi toisiaan kyräilevää miestä Jäämerellä sijaitsevalla tutkimusasemalla. Kalle on tullut saarelle unohtaakseen, ei viihtymään. Boris on ollut täällä aina. Kumpikin on varma toisen pahoista aikeista. Tunnelma eristäytyneellä saarella ei ole hyvä, mutta vaaralliseksi se muuttuu, kun rantaan ajautuu mykkä pikkutyttö. Otto Hyyrysen psykologinen trilleri vie lukijan klaustrofobiseen maailmaan, jossa ei voi luottaa edes itseensä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

9


VILLE K A ARNAK ARI

Operaatio Gambiitti

JULKAISU : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

10

SIVUMÄÄRÄ : 420 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520407902 EAN E-KIRJA : 9789520407964 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520409098


© PERTTI NISONEN

Asekätkentäoperaation salaiset taustat Historiallinen sotatrilleri asekätkentäoperaation salaisimmasta osuudesta, uhrauksista itsenäisyytemme puolesta. Syksyn 1944 aselevon jälkeen miehityksen uhka tuntui todelliselta. Kevään suurhyökkäyksen yllätyksestä oppineet upseerit käynnistivät salaiset valmistelut uuden hyökkäyksen varalta. Yli kolmellekymmenelle pataljoonalle kätkettiin aseet ja varusteet sissisotaan. Virallisten tietojen mukaan asekätkentä paljastui sattumalta keväällä 1945. Operaatio Gambiitti paljastaa, miten peli todellisuudessa pelattiin. Pelureina mm. kaukopartiomiehet, maan alta nousseet kommunistit, punertuva Valpo ja saksalaisten organisoima vastarintaliike. Shakissa gambiitti on pelinavaus, jossa uhrataan sotilas…

Ville Kaarnakari kirjoittaa uudenlaisia, trillerin tavoin koukuttavia sotaromaaneja, joille ei tässä lajityypissä ole kilpailijoita. Lukija joutuu jatkuvasti pohtimaan, missä kulkee faktan ja fiktion raja. Vai onko kaikki sittenkin totta? Kaarnakari on reservin majuri ja palvellut mm. rauhanturvatehtävissä Lähi-idässä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

11


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520407872 EAN E-KIRJA :

9789520407971

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409074

Matti Remes (s. 1955) on rikoskirjailija ja graafinen suunnittelija. Periaatteen mies on hänen kymmenes Ruben Waara -romaaninsa. Romaanit sijoittuvat Hankoon, joka Espoon ohella on kirjailijankin kotikaupunki.

Periaatteen mies Rahaa, valtaa ja kaunis nainen: ainekset murhaan Seikkailuihin alati ajautuva Ruben Waara sotketaan isokenkäisten bisneksiin ja politikointiin, kun parempien piirien gaala luksusaluksella saa dramaattiset jatkot. Ruben Waaran yritys lomailla Lapissa keskeytyy, kun ammattihuijari Ronkainen tulee pyytämään hänen apuaan mukanaan tulenarat muistelmansa. On aika palata Hankoon. Siellä Waara kutsutaan purjealukselle juhliin, joiden seurauksena rannalta löytyy ruumis. Pian hän on jälleen keskellä murhavyyhteä, johon ei tahtoisi koskea tikullakaan.

12

© KATRI KAPANEN

M AT TI REMES


© PETRI ARTTURI ASIKAINEN

HEIKKI VALK AM A

Tulikukka Palkitun kirjailijan uusin gastrodekkari vie tunnelmalliseen Kiotoon. Oudot tulipalot vaivaavat historiallista Kiotoa. Joku haluaa tuhota sen uskonnolliset rakennukset – sekä niiden uumenissa häärivän suomalaiskokin. Riku Mäki saapuu Kiotoon tutustumaan satoja vuosia vanhaan buddhalaiseen ruokaperinteeseen. Temppeleissä on aina osattu valmistaa maukasta kasvisruokaa, ja nyt suomalaiskokki haluaa paljastaa sen salat muullekin maailmalle. Mutta joku toinenkin on kiinnostunut temppelistä. Eikä hänelle riitä pelkkä taidokkaasti valmistettu tofu, vaan hän haluaa nähdä liekitettynä paitsi rakennuksen, myös ihmiset jotka ovat tulleet sinne väärissä aikeissa.

Heikki Valkama (s. 1975) on Ylen uutisten sisältöpäällikkö ja entinen Imagen, Mondon ja Ylioppilaslehden päätoimittaja. Hän on myös japanilaisen kulttuurin asiantuntija ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Valkaman esikoisromaani Pallokala sai Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan ja Kirja à la Carte -palkinnon. Tulikukka on hänen kolmas romaaninsa ja jatkaa Pallokalasta ja Laserjuuresta tutun huippukokki Riku Mäen tarinaa.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 260 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520408442 EAN E-KIRJA :

9789520408459

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409180

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

13


JUSSI NIKKIL Ä

Näyttelijä

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

14

SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520408121 EAN E-KIRJA : 9789520408138 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520409234


© JUSSI VIERIMAA

Jussi Nikkilä (s. 1982) on helsinkiläinen näyttelijäohjaaja, joka tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Pussikaljaelokuva ja Ganes sekä Shakespeare-ohjauksistaan Rikhard III ja Julia ja Romeo. Parhaillaan Nikkilä näyttelee nimiroolia Turun Kaupunginteatterin Hamletissa. Näyttelijä on hänen esikoisromaaninsa.

ESIKOISROMAANI

Kaunistelematon romaani unelmien toteutumisesta Mitä ihmisessä tapahtuu, kun hän joutuu jatkuvasti alttiiksi muiden katseille? Häviääkö samalla osa itsestä? Tunnetun näyttelijä-ohjaajan esikoisromaani. ”Minusta tulee näyttelijä, sanoin ja tuntui kuin olisin kuullut koko sanan ensimmäistä kertaa elämässäni. Ensimmäistä kertaa se todella tarkoitti jotain – se tarkoitti minun loppuelämääni, se tarkoitti rankkaa työtä, häpeää ja hurmiota, se tarkoitti, että kutsumukseni astuisi täytäntöön.” Haave on toteutunut. Kertojasta on tullut näyttelijä, hän on näytellyt elokuvissa ja teatterissa, ihmiset ovat tunnistaneet hänen kasvonsa kadulla. Mutta nyt roolit ovat loppuneet ja kertoja on jäänyt kotiin hoitamaan tytärtään. Vaimo puolestaan tekee menestyksekästä uraa suurilla näyttämöillä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

15


© MARIA MOULUD

ANNA-K A ARI HAKK ARAINEN

Dioraama

Kaikki on ensin olemassa mielikuvituksessamme. Kuinka selittää rakkaus sellaiselle, joka ei ole itse sitä koskaan kokenut? Älykäs aikalaisromaani unelmista ja muistoista – mahdollisista maailmoista. Julia ja Karl tapaavat Biologisessa museossa. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin tutkijana työskentelevä Julia vetäytyy lumen saartamaan hotelliin muistelemaan yhdessä vietettyjä kuumehoureisia päiviä. Hän haluaa muistaa kaiken, koota menetetyn rakkauden pala palalta. Samalla hänellä on myös toinen tavoite, jonka toteutuminen voi muuttaa maailman ja sen, miten sen näemme. Anna-Kaari Hakkaraisen neljäs romaani on suggestiivisen kaunis ja julma kuvaus ihmisestä, mielestä ja rakkauden mielettömyydestä.

16

Anna-Kaari Hakkarainen (s. 1979) on kirjailija, kirjoittaja, yrittäjä ja taiteen maisteri, joka kirjoittaa proosaa pääasiassa öisin. Hän harrastaa kuvataiteita, museoita ja kaupungilla vaeltelua. Kesät hän viettää merellä. Hän uskoo nähneensä kerran vilaukselta kolibrin. Dioraama on hänen neljäs romaaninsa.

JULKAISU: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 260 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520408237 EAN E-KIRJA :

9789520408244 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520409227


© VEIKKO SOMERPURO

ESIKOISROMAANI

ANSSI HEMMIL Ä

Ilosaari

Y-sukupolven Juhannustanssit Ilosaari = jäätävää sadetta, outoja bändejä, kännisiä ihmisiä, ei seksiä, mutta jatkuvaa teeskentelyä etteivät edellä mainitut asiat mitenkään haittaa. Lippujen ostaminen oli alun perin vitsi. Kuka nyt oikeasti haluaisi viettää viikonlopun Joensuun Ilosaaressa, edes ironisesti. Hilu ei voi feidata reissua, ei sen jälkeen kun festarilipuista otettu kuva on kerännyt Instagramissa satoja tykkäyksiä. Hänen kaverikseen lähtee Annu, joka toivoo löytävänsä Ilosaaresta kiinnostavaa materiaalia blogiaan varten. Hannu puolestaan, no, hän hyppää Joensuun-junaan koska hänellä ei ole muutakaan ohjelmaa kesäiseksi viikonlopuksi. Ilosaari on tarkkanäköinen esikoisromaani nuorista aikuisista, jotka etsivät niin kiihkeästi omaa paikkaansa maailmassa, että ovat vähällä kadottaa yhteyden toisiinsa.

Anssi Hemmilä (s. 1983) on syntynyt Lahdessa, opiskellut kirjallisuudentutkimusta Joensuussa ja Ateenassa ja elää nykyisin Helsingissä. Hän pitää ankeista ja vaikeaselkoisista kirjoista mutta yrittää itse olla kirjoittamatta sellaisia. Ilosaari on hänen esikoisromaaninsa.

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520407162 EAN E-KIRJA : 9789520407179 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409289

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

17


Taija Tuomisen esikoisromaani Tiikerihai syksyllä odotettuna uusintapainoksena. © OTTO VIRTANEN

TAIJA TUOMINEN

Kuningaskobra Arkailematon kuvaus paluusta lapsuudenkodin palaneille raunioille ”Mitä tapahtuu, jos menneisyydestä päästää irti? Ja voiko äitinsä tappaa monta kertaa?” Vajaa 20 vuotta sitten Taija Tuomisen Tiikerihai kohahdutti suorasukaisella ja tosipohjaisella kuvauksella alkoholisoituneen äidin piinaamasta lapsuudesta. Odotetun Kuningaskobran alussa tulipalo on tuhonnut lapsuuden kodin – ja kertoja toivoo, että äiti olisi palanut mukana. Autofiktiivinen romaani on suorasukainen ja vangitseva sekoitus kevyttä ja vakavaa, kaunista ja kauheaa. Liekit vapauttivat kirjailijan uuteen elämään. Nyt hän kysyy mitä tapahtuu, kun päästää irti. Millä ehdoilla voi olla onnellinen?

18

Taija Tuominen (s. 1962) on hämeenlinnalainen luovan kirjoittamisen opettaja ja kirjoittaja. Esikoisromaaninsa Tiikerihai (2000) jälkeen Tuominen on julkaissut mm. kirjoitusoppaan Minusta tulee kirjailija.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 180 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520408107 EAN E-KIRJA :

9789520408343

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409272


Riitta Jalonen (s. 1954) on hämeenlinnalainen kirjailija, jonka laaja tuotanto käsittää niin aikuisten kuin lasten kirjoja. Hänen teoksiaan on käännetty monelle kielelle, ja ne ovat saaneet muun muassa Finlandia junior- ja Runebergpalkinnon. Jalosen edellinen romaani Kirkkaus keräsi valtavasti kiitosta niin kriitikoilta kuin lukijoiltakin. Tanssikaa! on hänen 13. romaaninsa. © VILJA TAMMINEN

RIIT TA JALONEN

Tanssikaa! Kiitetyn kirjailijan odotettu uutuus! Viiltävän kaunis romaani taakoista, jotka ovat liian raskaita kantaa ja jotka siirtyvät huomaamatta sukupolvelta toiselle. Elisabetin seitsemästä enosta kuusi on kuollut. Elisabetin kodissa he ovat kuitenkin edelleen läsnä. Kuudesti vuodessa pöydälle levitetään silkkiliina, kun on aika juhlia enojen syntymäpäiviä. Äiti kerää ympärilleen ihmisiä, joiden murheet ja muistot ovat yhtä kipeitä kuin hänen omansa. Kun nämä ihmiset tulevat vierailulle, kahvikuppeihin lorautetaan tilkka kirkkaasta pullosta ja kristallikruunu nostetaan eteiseen turvaan. On aika tanssia. Elisabetkin tanssii. Mutta hänen sisältään enojen muisto ei kaikkoa, ei vaikka valkoiset remmikengät kuinka hakkaavat lattiaa musiikin tahdissa.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 220 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520408213 EAN E-KIRJA : 9789520408220 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409210

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

19


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 330 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520407513 EAN E-KIRJA :

9789520407988

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409081

Annamari Marttinen on lappeenrantalainen kirjailija, joka kuvaa tärkeitä aiheita omasta, rohkeasta näkökulmastaan. Kymmenennessä romaanissaan Tässä meillä on kaikki nyt Marttinen ei tyydy käsittelemään pelkkää uskonlahkon rajoittavuutta. Hänen kiinnostuksenkohteensa on rakastunut nainen, joka haluaa nähdä vain miehen, ei tämän erilaisuutta.

Tässä meillä on kaikki nyt ”Haluan pakottaa sen pois hänestä, taikoa kuin sadussa.” Miten käy, kun rakkaus syttyy rajoista piittaamatta? Annamari Marttisen eläytyvä romaani ei jätä kylmäksi ketään. Amanda näkee miehen heti, ja sydän jättää lyönnin väliin. Siisti puku, viehättävä käytös, salkku aina mukana. Amanda ei välittäisi tietää miehestä mitään, riittää olla rakastunut, häkellyttävästi, käsittämättömästi, sokeasti kuin teini. Valentin kertoo paenneensa Venäjältä, ja kun Amanda kuulee syyn, häntä alkaa paleltaa: mies on Jehovan todistaja. Kumpi voittaa, miehen usko vai Amandan rakkaus?

20

© OTTO VIRTANEN

ANNAM ARI M ART TINEN


© OTTO VIRTANEN

EIRA MOLLBERG

Villahousuhäpeä Pakahduttava selviytymistarina Kuohuttava omaelämäkerrallinen dokumenttiromaani inhimillisistä vastoinkäymisistä.

Eira Mollberg (s. 1957) on teatteri- ja dokumenttiohjaaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa isästään Rauni Mollbergista ja tämän suhteesta lapsiinsa, joista toinen, Vakuuslapset, voitti Savonia-palkinnon.

Käsikirjoittaja Eira Mollberg kertoo peittelemättä henkilökohtaisesta kriisistään: ongelmien kasaantuminen ajaa hänet kohtalokkaaseen päihteiden väärinkäyttöön. Katkaisuhoitoja tehokkaammaksi parannuskeinoksi löytyy ortodoksisuus ja Venäjän luostarit, jotka tarjoavat taiteilijaperheen tyttärelle portin uuteen alkuun. Mosaiikkimaisesti pala palalta rakentuva tarina siirtyy assosioiden vuosista ja muistoista toisiin ja luo pakahduttavan selviämistarinan.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520408626 EAN E-KIRJA :

9789520408633

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408640

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

21


© OTTO VIRTANEN

HYPPE SALMI

Aaltoja ja asiattomuuksia

ESIKOISROMAANI

Viiskyt voi olla uusi kolkyt, mutta perseestä se silti on. Riehakas esikoisromaani elämänvaiheesta, joka naista itseään harvoin naurattaa. Lukijaa kyllä! Kahvi maistuu kuralta, ihmiset ovat tyhmiä ja koko ajan on hiki. Ei voi olla totta: vaihde-vitun-vuodet? Rimmahan on nainen parhaassa iässä, vasta päässyt exästä ja alkanut pettyä Tinderissä! Parasta ennen -päiväys saattaa olla ohi, mutta viimeiseen käyttöpäivään on onneksi vielä aikaa. Itsenäisen naisen unelmat vaativat toteutuakseen kompurointia ja noloja tilanteita, joita soisi tapahtuvan vain jollekulle toiselle. Lukijalle ne ovat silkkaa herkkua.

22

Hyppe Salmi (s. 1966) harrastaa esteratsastusta ja päätti viisikymppisenä opetella surffaamaan. Lopun vapaaajastaan hän viettää koiriensa kanssa metsässä tai sohvalla. Salmi työskentelee vastaavana tuottajana Yle Draamassa. Aaltoja ja asiattomuuksia on hänen esikoisromaaninsa.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 220 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520405113 EAN E-KIRJA :

9789520405335

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405557


© CARL BERGMAN

ROOPE SARVILINNA

Valkoinen vuosi Mikä riittää? Koruton tutkielma olemassaolon ehdoista, riippuvuudesta ja siitä, mitä elämänhalun heräämiseen vaaditaan. ”Kuntoutuksessa kysyttiin olinko haaveillut mistään muusta kuin heroiinista.

Roope Sarvilinna (s. 1972) on elänyt lapsuutensa pääosin Jyväskylässä, opiskellut lääkäriksi Tampereella, erikoistunut ortopediksi Helsingissä ja asuu nykyisin Espoossa. Vapaa-ajallaan hän tapailee kitaraa, lukee vastaan tulevia kaunokirjoja ja kunnostaa vanhaa puista purjevenettä, jonka toivoisi edelleen pysyvän pinnalla. Valkoinen vuosi on hänen kolmas romaaninsa.

En. No, nyt kannattaisi haaveilla. Vaikkapa opintorahasta, hoitaja sanoi.” Oltuaan vuoden kuivilla kertoja työllistyy syrjäiseen hoitokotiin. Sitä asuttavat ihmiset, joita yhteiskunta ei kaipaa ja joilla jokaisella on oma todellisuutensa. Hyvin nopeasti mies huomaa, että asukkaat selviävät arjestaan hyvin ilman häntäkin, että hän on hoitokodissa aivan yhtä tarpeeton kuin sen ulkopuolella. Mutta vaikka hän inhoaa päivästä toiseen toistuvia rutiineja ja jatkuvaa huonoa oloaan, jonka tietää talttuvan vain kielletyillä keinoilla, jokin saa hänet jäämään.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520408176 EAN E-KIRJA :

9789520408183 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520409241

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

23


© JEPPE TUOMAINEN

K ALLE ISOK ALLIO

Sattuman kansanedustaja Mainosmies politiikan takapiruna

Veijarikirjailija Kalle Isokallion (s. 1948) romaaneissa poliitikot, virkamiehet ja liikemiehet saavat kaikki osansa, kukin ansionsa mukaan. Etenkin neuvokkaat insinöörit ja uusien tuotteiden kekseliäät kehittäjät. Sattuman kansanedustaja on hänen 22. romaaninsa. Isokallio omistaa vapaa-aikansa tyttärenpojilleen, musisoi Åttopojat-orkesterinsa kanssa ja kiertää maata moottoripyörällään keräämässä kansan syviltä riveiltä kertomisen väärtejä tarinoita.

Räävitön satiiri todeksi muuttuvasta mediatempauksesta. Politiikan ja talouselämän irvileuka iskee kulmahampaansa nyt mediaan ja taiteen maailmaan. Kokenut ja tylsistynyt mainostoimiston omistaja Aki Hasanen päättää sapattivuonnaan katsoa, mitä markkinoinnilla saa aikaan. Hän lanseeraa uuden mediaseksikkään runoilijan.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

Kokemuksesta innostuneena Hasanen päättää yrittää toistaa saman tempun politiikassa. Kohteeksi löytyy nuhteeton ja tuntematon virkamies. Tuleeko mahalasku, karkaako homma käsistä vai lähteekö se kunnolla lentoon?

EAN : 9789520408275 EAN E-KIRJA : 9789520408282 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

Voiko tyhjästä nyhjäistä poliittisen menestystarinan?

24

9789520409258


Urmas Korpikoski uskaltautui vasta myöhemmällä iällä tarjoamaan runojaan julkaistavaksi. Pienellä paikkakunnalla runoilijaa ei pidetä kunnon ammattina. Eikä Korpikoski nytkään aio lopettaa kokopäivätyötä paikallisessa konepajassa. Julkisuutta hän kavahtaa, ”runot puhukoot puolestaan”.

URM AS KORPIKOSKI

Luonnon armosta Uuden luontorunoilijan komea avaus Elämän monitoimimies Urmas Korpikoski tarkkailee ihmisiä, luontoa ja kaupungin menoa tarkkanäköisiä ja oivaltavia huomioita tehden. Hän hahmottaa niin soutuveneestä kuin ratikan ikkunasta käsin ihmisten kiirettä ja lepoa, elämänmenoa. Korpikoski osoittaa laaja-alaisuutensa yltymällä välillä piikikkääseen yhteiskuntakritiikkiin ja siirtymällä sujuvasti kaihoisaan rakkausrunouteen. Mietelmänomainen nasakkuus vaihtuu kiihkeän kokemukselliseen vyörytykseen. Runot saavat lukijan hymähtämään hyväntuulisena, mutta myös huudahtamaan hämmästyksestä: noin juuri, sattuvasti laitettu!

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 60 KIRJASTOLUOKKA : 82.2

EAN : 9789520409869 EAN E-KIRJA : 9789520410155

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

25


Suomennettu kaunokirjallisuus

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : La disparition de Stephanie Mailer

26

SUOMENTAJA : Kira

Poutanen

EAN : 9789520404291 EAN E-KIRJA : 9789520408374 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

SIVUMÄÄRÄ : 680 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 9789520408381


JOËL DICKER

Stephanie Mailerin katoaminen Romaani johon haluat uppoutua Kun nuori toimittaja katoaa, kaksi kokenutta poliisia joutuu tunnustamaan menneisyyden virheet. Kaksikymmentä vuotta sitten Jesse Rosenberg ja Derek Scott ratkaisivat paljon julkisuutta saaneen murhan. Nyt nuori toimittaja Stephanie Mailer väittää, että he tekivät virheen – ja katoaa pian sen jälkeen. Eläkeiän kynnyksellä oleva Jesse joutuu kysymään itseltään, saattoiko Stephanie olla oikeassa.

Jesse ja poliisityön jättänyt Derek joutuvat mukaan kahden aikatason tutkimuksiin, jotka muodostavat yllättävän ja koukuttavan salaisuuksien verkon. Heidän on löydettävä sekä Stephanie että todellinen murhaaja. Stephanie Mailerin katoaminen vie lukijat Dickerin menestysteoksen Harry Quebertin kaltaiseen pyöritykseen, jossa totuus paljastuu vasta viime metreillä. © JEREMY SPIERER

Joël Dicker (s. 1985) on sveitsiläinen, ranskaksi kirjoittava kirjailija. Vuonna 2012 julkaistiin Dickerin läpimurtoromaani Totuus Harry Quebertin tapauksesta (suom. Anna-Maija Viitanen), josta tuli myyntimenestys. Se on käännetty yli 30 kielelle ja julkaistu yli 45 maassa. Dicker on valmistunut oikeustieteen maisteriksi Geneven yliopistosta.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

27


JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Outcast Dead SUOMENTAJA : Anna Kangasmaa SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520408008 EAN E-KIRJA : 9789520408015 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520408305

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta suositusta dekkarisarjasta. Hän on aiemmin työskennellyt kustannusalalla. Idea sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun kirjailijan aviomies oli juuri vaihtanut alaa arkeologiksi. Sarjan suomentaja Anna Kangasmaa on myös koulutukseltaan arkeologi.

ELLY GRIFFITHS

Kadonneet ja kuolleet Suosikkiarkeologi kadonneiden lasten jäljillä

Ruth Galloway on kenties järkyttävimmän tapauksensa äärellä, kun hän uskoo löytäneensä viktoriaanisen lapsenmurhaajan haudan. Kaivaukset Norwichin linnassa tuovat menneisyyden kauhut päivänvaloon, ja Ruthin ammatillista innostusta laimentaa vain paikalle saapuva tositelevisioryhmä. Kaikki ei ole hyvin nykyhetkessäkään, sillä Harry Nelson joutuu tutkimaan ensin järkyttävää kuolemantapausta ja sitten lapsi-

28

© SARA REEVE

Tunnelmallisen sarjan kuudes osa vie viktoriaanisen ajan haudanryöstäjien ja murhaajien maailmaan. Juuri sopivan jännittäväksi kehutun sarjan sielu on terävä arkeologi Ruth Galloway.

kaappausta. Voivatko tapaukset liittyä yhteen? Kun yksi poliiseista joutuu uhriksi, Ruth ja Nelson yhdistävät voimansa kilpa-juoksussa aikaa vastaan.


Vilmos Kondor (s. 1954) on Unkarin merkittävin rikoskirjailija. Hän on ammatiltaan matematiikan ja fysiikan opettaja ja välttelee julkisuutta. Hän kertoo sijoittaneensa suositun dekkarisarjansa 1930–1950-luvuille osoittaakseen, että menneisyys ei ole nykyhetkestä niin kaukana kuin uskomme.

VILMOS KONDOR

Budapestin marraskuu Rikoksia kuohuvassa Budapestissa Unkarin kohtalonhetkien ympärille rakentuva Budapest noir -sarja huipentuu vuoden 1956 kansannousun dramaattisiin viikkoihin, kun Zsigmond Gordon etsii kadonnutta tytärtään kuohuvassa kaupungissa. Zsigmond Gordon saapuu Wieniin synkeissä merkeissä: hänet on kutsuttu tunnistamaan adoptiotyttärensä ruumis. Surmattu nuori nainen on onneksi tuntematon, ja Gordon lähtee kumppaninsa Krisztinan kanssa Unkariin löytääkseen teillä tietymättömillä olevan tyttären. Kun he astuvat junasta Pestin asemalla, kaupunki on leimahtamaisillaan liekkeihin: on lokakuun loppu vuonna 1956 ja pitkään kytenyt kapina on puhkeamassa. Taistelujen varjosta löytyy aina myös niitä, jotka ovat valmiita käyttämään kriisiä rikollisiin tarkoituksiin. Gordon haluaa vain löytää tyttärensä Emman, mutta hän joutuu vastakkain kansannousun pimeän puolen kanssa.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Budapest novemberben SUOMENTAJA : Tähti Schmidt SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520408046 EAN E-KIRJA :

9789520408398

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408411

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

29


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

SUOMENTAJA :

Katriina Huttunen

EAN : 9789520403737 EAN E-KIRJA :

9789520408251

SIVUMÄÄRÄ : 380 EAN MP3ÄÄNIKIRJA : ALKUPERÄIS- KIRJASTOTEOS : Blå LUOKKA : 84.2 9789520408268

Norjan nykykirjallisuuden supertähdeksi nimetyn Maja Lunden (s. 1975) ilmastokvartetissa vaakalaudalla on maapallon tulevaisuus. Palkitussa Mehiläisten historiassa (2016) humanitaarisen katastrofin aiheutti hyönteisten katoaminen. Sinisessä puute on elämää ylläpitävästä vedestä. Sarjan seuraavissa osissa ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsitellään suhteessa eläimiin ja kasveihin. © ODA BERBY

M A JA LUNDE

Sininen Kun vesi loppuu Havahduttava, pelottavan ajankohtainen romaani vesipulan lamauttamasta huomisesta, maailmasta, jota päivä päivältä lähestymme. Kuivuus ajaa 2040-luvun Etelä-Euroopassa ihmisiä kaoottisille pakolaisleireille, minne päätyy myös osan perheestään kadottanut David. Yhdessä tyttärensä kanssa hän löytää kuivuneesta kanavasta purjeveneen, jolla voisi purjehtia turvaan viileään pohjolaan – kunhan vain sateet alkaisivat. Rinnakkaisessa tarinassa lähdetään vuoden 2017 Norjassa hurjalle kostoretkelle yli merten. Luontoaktivisti Signellä on sanansa sanottavana bisneksestä, jossa tunturiylänköjen

30

jäät louhitaan raharikkaiden drinkkeihin. Ravisuttavaan vuoropuheluun yhtyvät tarinat pohtivat koskettavasti suhdettamme luontoon mutta myös muihin ihmisiin, erityisesti niihin kaikkein rakkaimpiin. Sininen on Maja Lunden Ilmastokvartetin toinen, itsenäinen osa.


© WENDY CARLSON

CANDACE BUSHNELL

Onko vielä sinkkuelämää?

Candace Bushnell (s. 1958) tunnetaan parhaiten Sinkkuelämää-kirjasta ja siihen perustuvasta huippusuositusta tv-sarjasta. Kirja ja sarja pohjaavat Bushnellin Sex and the City -nimiseen kolumniin The New York Observerissa. Bushnell on kirjoittanut myös useita romaaneja.

Millaista on aloittaa deittailu uudelleen keski-iässä, kun kaiken säätämisen piti olla jo takanapäin? Kaksikymmentä vuotta sitten Sinkkuelämää-kirja ja -televisiosarja loivat ilmiön, joka elää edelleen. Nyt Candace Bushnell palaa New Yorkin deittimarkkinoille ja selvittää, miten maailma on sinkuille muuttunut. Pitäisikö aloittaa pyöräily, korjauttaa vagina, mennä Tinderiin vai sittenkin muuttaa maalle ja unohtaa koko juttu? Candace Bushnell tutkailee nykydeittailun outouksia ironisella otteella huomioiden terävästi tämän hetken carrieiden ja samanthojen seikkailuja. Avioliitot, erot, lapset ja menetykset limittyvät modernin sinkkuelämän kiemuroihin jäljittelemättömän riemukkaasti. Onko vielä sinkkuelämää? on täsmäkirja kokonaiselle sukupolvelle Sinkkuelämän mukana aikuisuuteen ja keski-ikään kasvaneita faneja.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Is There Still Sex in the City? SUOMENTAJA : Karoliina Timonen SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520408077 EAN E-KIRJA :

9789520408084

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408114

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

31


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : En finir avec Eddy Bellegueule SUOMENTAJA : Lotta Toivanen SIVUMÄÄRÄ : 200

KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520408053 EAN E-KIRJA :

9789520408060

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408169

© WWW.BRIDGEMANIMAGES.COM

ÉDOUARD LOUIS

Ei enää Eddy Henkeäsalpaava omaelämäkerrallinen romaani, joka järkytti Ranskaa Ei enää Eddy on Ranskan viime vuosien kohutuin ja puhutuin romaani, joka nousee lähes julman niukkaa kerrontaansa suuremmaksi kuvaksi unohdetusta Ranskasta, köyhyydestä, tuomitsemisesta ja näköalattomuudesta. Kaikki tietävät, että Eddy Bellegueulessä on jotain vialla: vanhemmat, sisarukset, kyläläiset, ystävät, Eddy itse. Ja vaikka hän yrittää kaikkensa, hän ei muutu. Toiset tunnistavat erilaisuuden ja vainoavat Eddyä, toiset hylkivät häntä. Unohdetulla pohjoisranskalaisella teollisuuspaikkakunnalla sovinismi, köyhyys ja näköalattomuus pitävät valtaa: se Ranska, jonka tunnemme, on unohtanut heidät

32

Édouard Louis (aiemmin Eddy Bellegueule, s. 1992 Hallencourtissa) kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Ensimmäinen kustantaja hylkäsi kirjan sillä perusteella, että sen kuvaamaa köyhyyttä ei olisi Ranskassa ollut enää sataan vuoteen. Kun kirja julkaistiin, siitä tuli arvostelumenestys, sitä myytiin yli 300 000 kappaletta, ja se herätti kiivasta poliittista keskustelua. Louis on opiskellut sosiologiaa Pariisissa, ja hän kirjoittaa neljättä kirjaansa.

kaikki. Heitä ei ole olemassa kirjallisuudessa eikä mediassa, heillä on vain tämä hetki, eikä kukaan kuule heitä. Ei enää Eddy kertoo, miten Eddy Bellegueule kasvoi väkivallan keskellä homoseksuaalina, erilaisena, ainoana toiveenaan olla niin kuin muut, ja miten hän löysi kuin sattuman kauppaa pakotien toiseen maailmaan.


Tanskalainen Peter Høeg kirjoittaa ajattomia romaaneja paitsi päivänpolttavista aiheista myös ihmisistä, jotka eivät tunnu löytävän paikkaansa maailmassa. Teoksissaan dystopian ja trillerin elementtejä yhdistelevässä Høegissä on paitsi näkijän myös eksistentiaalisen provokaattorin vikaa. Peter Høeg ei arastele visioida, kritisoida eikä viihdyttää. © HENRIK SAXGREN

PETER HØEG

Sinun silmiesi kautta Mitä jos ihmismieleen voisi astua sisään kuin rakennukseen? Lapsuudenystävät löytävät keinon astua toistensa tietoisuuteen Peter Høegin väkevässä romaanissa. Ystävänsä Simonin itsemurhayrityksen jälkeen Peter etsii klinikan, joka voisi auttaa Simonia. Klinikka on kehittänyt aivojen skannausmenetelmän, jolla tutkitaan ihmisten välistä syvää yhteyttä. Pian käy ilmi, että Peter ja klinikan johtaja Lisa ovat lapsuudenystäviä. Lisa ei vain muista sitä, sillä hän on menettänyt muistinsa onnettomuudessa. Lisa pyytää Peterin

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Gennem dine øjne SUOMENTAJA : Sanna Manninen SIVUMÄÄRÄ : 400

KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520406943 EAN E-KIRJA :

9789520408435

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408619

tutkimusapulaisekseen osittain saadakseen kuulla lapsuudestaan. Päiväkodissa heillä on ollut maaginen keino päästä toisen ihmisen tietoisuuteen, ja nyt he jatkavat tutkimuksiaan paljon suuremmassa mittakaavassa. Neurotieteiden avulla voidaan vaikuttaa ihmismieleen ja lopulta koko ihmiskuntaan, mutta mikä on sen hinta? Mitä tapahtuu siellä missä viimeinen kertomus – kertomus meistä itsestämme – päättyy?

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

33


© ELENA SEIBERT

HARUKI MURAK AMI

Tanssi tanssi tanssi Odotettu suomennos kaikille Suuren lammasseikkailun – sekä fantastisemman Murakamin – ystäville!

Haruki Murakami (s. 1949) on Japanin suosituin nykykirjailija, ja hänen kansainvälinen suosionsa on mittavaa. Murakami on julkaissut romaaneja, novelleja ja tietokirjoja, joita on käännetty yli 50 kielelle. Lisäksi hän on kääntänyt japaniksi amerikkalaista kirjallisuutta, mm. John Irvingiä, F. Scott Fitzgeraldia ja Raymond Carveria. Murakami on opiskellut elokuva-alaa ja pyörittänyt jazzklubia. Kirjailijaksi hän kertoo kasvaneensa musiikkia kuuntelemalla.

”Jos Raymond Chandler olisi elänyt tarpeeksi pitkään nähdäkseen Blade Runnerin, hän olisi saattanut kirjoittaa jotakin Tanssi tanssi tanssin kaltaista.” – The Observer. Tanssi tanssi tanssi on Suuren lammasseikkailun itsenäinen jatko-osa, jossa ravintola-arvioita kirjoittava yksinäinen, eronnut kertoja lähtee kirjoituskeikalle lumiseen Sapporoon. Siellä hän päätyy etsimään pientä hotellia, jossa muinoin tapasi Kikin, herkkäkorvaisen escort-tytön. Seuraa seikkailu täynnä erikoislaatuisia hahmoja, lipeämisiä todellisuudesta toisiin maailmoihin, rikoksia ja lakonista huumoria – Murakamia parhaimmillaan!

34

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Dansu dansu dansu SUOMENTAJA : Antti Valkama SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520408022 EAN E-KIRJA :

9789520408039


Petina Gappah on zimbabwelainen kirjailija ja juristi. Hän on opiskellut lakia Zimbabwessa, Itävallan Grazissa ja Cambridgessa ja työskennellyt kansainvälisen oikeuden parissa Genevessä. Nykyään hän on ammattikirjailija. Hänen esikoisteoksensa Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (suom. 2009) sai Guardianin esikoiskirjapalkinnon.

© MARKKO TAINA

PETINA GAPPAH

Pimeydestä loistaa valo Livingstonen viimeinen matka Nerokas romaani tohtori Livingstonen saattueen viimeisestä matkasta halki Afríkan. Kun tutkimusmatkailija David Livingstone menehtyy etsiessään Niilin lähteitä, hänen seurueensa on vaikean kysymyksen edessä: pitäisikö heidän haudata tutkimusmatkailija vai kuljettaa ruumis takaisin rannikolle, josta se voitaisiin viedä Englantiin? Viimeisenä uskollisuudenosoituksenaan seurue päättää lähteä vaaralliselle ja pitkälle matkalle kohti merta. Petina Gappah rakentaa Livingstonen palvelijoiden ruumissaatosta huikean, moniäänisen kudelman, joka on yhtä aikaa suuri seikkailu ja kriittinen näkökulma löytöretkiin ja kolonialismiin.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Out of Darkness, Shining Light SUOMENTAJA : Aleksi Milonoff SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520406271 EAN E-KIRJA : 9789520408091 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408336

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

35


© CAROLINE ANDERSSON

SARA STRIDSBERG

Rakkauden Antarktis Laki ei ole kaikille sama Palkitun kirjailijan hurja ja runollinen romaani yhteiskuntaan syvälle juurtuneesta naisvihasta. Rakkauden Antarktis on myös koskettava kertomus pahuudesta, yksinäisyydestä ja äidinrakkaudesta. Tarinaa kertoo Inni, prostituoitu ja narkomaani, jonka elämä päättyy julmalla tavalla kuusikossa järven rannalla. Kuolleen naisen perspektiivistä katsotaan maailmaa, jossa hänen lapsensa ja vanhempansa ja tietysti murhaaja jatkavat elämäänsä. Kuten Stridsbergillä yleensä, tämänkin tarinan takana on todellinen tapahtuma, Ruotsin tunnetuin paloittelumurha vuodelta 1984, jossa prostituoitu Catrine da Costan ruumiin osia löytyi Tukholman ulkopuolelta. Tunnusomaiseen tapaansa Stridsberg onnistuu kohottamaan todelliset, järkyttävät tapahtumat taiteeksi, joka käsittelee suuria teemoja – tällä kertaa naisvihaa, äitiyttä ja sukupolvien yli jatkuvaa syrjäytymisen ketjua.

36

Sara Stridsberg (s. 1972) kuuluu Ruotsin merkittävimpiin nykykirjailijoihin, ja hän on ollut Ruotsin Akatemian jäsen. Vuonna 2007 hän sai Unelmien tiedekunnasta (suom. 2018) Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon, ja hän on ollut useasti Augustpalkintoehdokkaana. Hän on menestynyt myös näytelmäkirjailijana.

JULKAISU : Lokakuu ALKUPERÄISTEOS :

Kärlekens Antarktis SUOMENTAJA : Outi Menna SIVUMÄÄRÄ : 330 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520405779 EAN E-KIRJA : 9789520408404


Norjalainen Kim Leine pakeni menneisyyttään Grönlantiin, missä hän eli viisitoista vuotta ja kulki samalla oman matkansa pimeyden ytimeen. Hänen neljäs romaaninsa Ikuisuusvuonon profeetat voitti vuoden 2013 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Kursailemattomalla tyylillään historiaa eläväksi tekevä Leine kirjoittaa vakavista aiheista pilke tiukasti silmäkulmassa. © ANNE-SOPHIE FISCHER

KIM LEINE

Punainen mies, musta mies Paluu viinalta, kuolemalta ja uskonkiihkolta haisevaan Grönlantiin Historiallinen suurromaani 1700-luvun Grönlannista on hykerryttävän inha keitos uskoa ja taikauskoa, rivoutta, rujoutta ja raakuutta sekä rohkeutta pimeyden kynnyksellä, ennen valoa. Tanskan ensimmäinen siirtokunta perustettiin Grönlantiin 1728. Uutta Tanskaa rakentamaan lähetettiin joukko armeijakarkureita, pikkurikollisia ja ilotyttöjä, ensin toki hätäisesti avioliittoon vihittyinä. Lopputulos oli katastrofi. Keripukki ja isorokko tappoivat, viina ja ruuti olivat ainoat hyödykkeet, joista ei ollut alituinen pula. Kaiken tämän keskellä teologista peistä taittoivat norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede ja henkien manaaja Aappaluttoq.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Rød mand / Sort mand SUOMENTAJA : Katriina Huttunen SIVUMÄÄRÄ : 550 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520403935 EAN E-KIRJA :

9789520408428

Grönlanti-trilogian toinen, itsenäinen osa uppoutuu humoristisen raadollisesti elämän ja kuoleman kysymyksiin siellä missä maisema on sekä avara että ahdas.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

37


Tietokirjat

JULKAISU : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

38

SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA :

99.1

EAN : 9789520407247 EAN E-KIRJA : 9789520408572 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520408565


© MARKKO TAINA

K ARI LUMIKERO

Uutismies Aina siellä missä tapahtuu Palkitun uutistoimittajan värikkäät ja koskettavat muistelmat työstään kuudella vuosikymmenellä, eri puolilla maailmaa, tiukkojakaan paikkoja kaihtamatta. Kari Lumikeron pitkä tie toimittajana on vienyt hänet maailmalla mieleenpainuviin tilanteisiin, pahimmillaan – tai parhaimmillaan – yhdellä ja samalla reissulla niin Jugoslavian hajotussotien jälkeiseen Serbiaan tekemään juttua epäillyistä sotarikollisista kuin Ateenaan euroviisufinaaliin seuraamaan suomalaisen hirviöbändi Lordin historiallista voittoa. Matkan varrelle on siis mahtunut niin vakavaa journalismia kuin viihdettäkin, unohtamatta perhe-elämää ja ystäviä, joita ilman ei raskasta reissuelämää jaksaisi. Tästä kaikesta Lumikero kertoo muistelmissaan leikkisällä ja itseironisella tyylillään, kyynisyyden ammottavaa kuilua vältellen, vaikka maailmalla nähty ja koettu olisi välillä antanut aihetta toivottomuuteenkin.

Kari Lumikero on pitkän linjan journalisti, joka tunnetaan parhaiten työstään MTV3:ssa muun muassa Skandinavian ja Keski-Euroopan kirjeenvaihtajana sekä raportoinnistaan kriisi- ja sotatoimialueilla. Hän sai vuonna 2005 Bonnierin suuren journalistipalkinnon Intian valtameren tsunamikatastrofia käsittelevästä uutisoinnistaan.

TIETOKIRJAT

39


JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

40

SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789520407230 EAN E-KIRJA : 9789520408558 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520408541


VELI-PEKK A LEHTONEN

Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin © MARKKO TAINA

Miten Markus Selinistä tuli Markus Selin – ja kuka hän todella on? Kuvaus viihteen liikemiehen elämästä ja elokuvista, työtavasta ja vaikutuksesta kulissien takana, maailmasta, jonka harva tuntee. Markus Selinin itsensä lisäksi kirjassa pääsee ääneen hänen lähipiirinsä. Markus Selin on suuri suomalainen viihteentekijä. Oikeastaan jo käsite. Selin on tuottanut menestyneitä elokuvia ja tv-ohjelmia, hän on myynyt videopelejä, avannut ravintoloita sekä tavannut Hollywoodin tähdet ja huijarit. Selin on myös voittanut palkintoja, haukkunut elokuvakriitikot ja nostanut Solar Filmsin keulakuvana suomalaisen elokuvan ilmiöksi. Samalla hän on ehtinyt tehdä pari virheliikettäkin.

Veli-Pekka Lehtonen on Helsingin Sanomien toimittaja ja elokuvakriitikko.

TIETOKIRJAT

41


HENRI TUOMILEHTO, JOUNI VORNANEN

Nukkumalla menestykseen

Kansia ehtii toimittaa 25.2. saakka

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 224 KIRJASTOLUOKKA : 14.451

EAN : 9789520408824 EAN E-KIRJA : 9789520408978 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520408817

Unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto on hyvän unen lähettiläs. Jo 15 vuoden ajan hän on tutkinut unta, unen vaikutuksia terveyteen ja ennen kaikkea sitä, kuinka ihminen itse voi parantaa nukkumistaan ja jopa olemassa olevia unihäiriöitään. Tuomilehdon vastaanotolla on käynyt tuhansia potilaita. Tällä hetkellä hän työskentelee muun muassa NHL-joukkue Columbus Blue Jacketsin, HJK:n ja Suomen Olympiakomitean uniasiantuntijana. Jouni Vornanen on työskennellyt Savonia-ammattikorkeakoulun viestinnässä jo 20 vuotta. Työn ohessa hän on kirjoittanut tietokirjoja sekä toiminut kolumnistina mm. Viikkosavossa ja Kuopion kaupunkilehdessä.

42


Hyvä uni on menestystekijä Hyvälaatuinen uni on tärkein yksittäinen palautumisen ja jaksamisen lähde. Unilääkäri Henri Tuomilehdon opein parannat untasi ja terveyttäsi ja menestyt arjessasi paremmin. Uni ja unettomuus herättävät runsaasti kysymyksiä, ja nukkumisesta onkin tullut päivittäinen keskustelunaihe maailmanlaajuisesti. Uni vaikuttaa terveyteemme enemmän kuin haluamme uskoa. Unihäiriöt ovat nykyisin jo kansansairaus: nukumme vähemmän ja huonommin kuin koskaan aikaisemmin. Mutta ei hätää – on olemassa keinoja lisätä laadukasta unta itsenäisesti. Nukkumalla menestykseen on systemaattinen opas kohti parempaa nukkumista. Teos lisää tietoisuutta oikeanlaisesta, riittävästä unesta ja saa lukijansa pohtimaan omia yöuniaan.

Unipäiväkirja

NUKKUMALL A MENEST YKSEEN

Seuraa untasi ja voi paremmin Laita uni ja nukkumistottumukset kuntoon askel askeleelta. Unipäiväkirjaan kirjattavat merkinnät auttavat seuraamaan unen laatua ja kannustavat tekemään valintoja parempien yöunien puolesta.

JULKAISU : Syyskuu SIVUMÄÄRÄ : 128

KIRJASTOLUOKKA : 14.451 EAN : 9789520408848

TIETOKIRJAT

43


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 172 KIRJASTOLUOKKA : 59.3

EAN : 9789520404048 EAN E-KIRJA :

9789520408954

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408961

André Heikius on kokenut painonhallintalääkäri, joka on auttanut satoja suomalaisia kohti pysyvää painonpudotusta ja terveellisempää elämää. Heikius toimii Lihavuuslääkäriyhdistyksen toiminnanjohtajana ja on suosittu kouluttaja. Hän on asiantuntijayritys Edeventin perustaja ja lääketieteellinen johtaja, ja on toiminut muun muassa maailman suurimman painonpudotuspalveluita tarjoavan yrityksen lääketieteellisenä asiantuntijana.

Painotohtori PUDOTA PAINOA PYSY VÄSTI

Viimeinen laihdutuskirja jonka tarvitset! Jos elämä on jojottelua tai jatkuvaa laihduttamista, tämä teos on sinulle. Kokeneen suomalaislääkärin kirja antaa sinulle tieteeseen perustuvaa ja käytännönläheistä opastusta pysyvään painonpudotukseen. Ei ole väliä, haluatko pudottaa painoasi terveydellisistä syistä tai jonkin muun seikan takia, keinot ovat samat. Kirja paljastaa yleisimmät tavat pilata onnistunut painonpudotus. Se auttaa ymmärtämään, miten omaa käyttäytymistä pitää muuttaa, jotta pääsee eroon dieeteistä ja pysyy ihannepainossaan. Kirjan avulla luot itsellesi yksilöllisen ja käytännönläheisen painonhallintasuunnitelman vuosiksi eteenpäin. Kirjassa esitellään myös uusia lihavuuden hoidon lääkkeitä, ja saat selville, voisiko niistä olla apua tilanteessasi.

44

© JENNI VIRTA

ANDRÉ HEIKIUS


© NORTHERN ACTION

NANA HEIKKIL Ä

Treenaa Nanan kanssa TEHOKKA AT KOTITREENIT JA HY VINVOINTIVINKIT

Hyvinvointi osaksi arkea – ilon kautta! Innostu wellness-esikuva ja hyvinvointivalmentaja Nana Heikkilän nopeista ja tehokkaista, kiireiseenkin arkeen sopivista kotitreeneistä ja hyvinvointivinkeistä. Treenaa Nanan kanssa kotona, reissussa tai missä tahansa ulkona hauskoilla ja monipuolisilla treeneillä. Kirjan harjoitukset kestävät 15-45 minuuttia, joten näihin ei kiire käy tekosyyksi! Kirjasta löydät myös liikkuvuutta parantavat alkulämmittelyt, ohjeet aktiivisiin lepopäiviin sekä rentouttavat lempeät venyttelyt. Liikkeet opastetaan selkeillä kuvilla ja teksteillä. Treenien tueksi saat hyvinvointia lisääviä ravintovinkkejä, helpot annoskoko-ohjeet ilman kalorien laskentaa tai ruokien punnitsemista sekä arkeen soveltuvat Nanan herkulliset mutta terveelliset suosikkireseptit. Kokonaisuus antaa sinulle mahtavat työkalut mielekkääseen itsestä huolehtimiseen niin sisäisesti kuin ulkoisesti! Kun huolehdit hyvinvoinnista ilon kautta, tulee siitä pysyvä osa omaa elämääsi.

Nana Heikkilä on wellness-esikuva, hyvinvointivalmentaja, Super Fit Me -bloggaaja ja personal trainer, joka on tunnettu kannustavasta, ammattitaitoisesta ja ihmisläheisestä valmennustavastaan. Nana innostaa somekanavissaan, mediassa ja verkkovalmennuksissaan kymmeniä tuhansia suomalaisia kohti parempaa hyvinvointia kekseliäillä tavoilla liikkua niin kotona kuin ulkona luonnossakin.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 160

EAN : 9789520408329 EAN E-KIRJA : KIRJASTOLUOKKA : 9789520408985 79.6

TIETOKIRJAT

45


BEATA & MALENA ERNMAN, GRETA & SVANTE THUNBERG

Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä Ilmastovaikuttamisen nuoren supertähden ja hänen perheensä koskettava tarina Ilmastonmuutos uhkaa planeettaamme ja yhä useampi kokee ympäristöahdistusta. Kirja kertoo tositarinan perheestä, joka käsittelee henkilökohtaista kriisiään ryhtymällä taistoon ilmastonmuutosta vastaan. Malena Ernman, yksi Ruotsin tunnetuimpia oopperalaulajia, eli jännittävää elämää matkustaen maailmalla puolisonsa Svante Thunbergin ja lastensa kanssa. Kun Greta, tyttäristä vanhempi, lopettaa 8-vuotiaana syömisen miltei kokonaan, perheen arki hajoaa. Vanhemmat ponnistelevat saadakseen apua koulusta ja terveydenhuollosta. Lopulta tytär saa diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä. Myös nuorempi tytär Beata alkaa oireilla ja saa diagnoosit muun muassa Aspergerista ja ADHD:stä. Sitten Greta näkee koulussa dokumentin ilmastokriisistä ja järkyttyy: Miksi tästä ei puhuta, vaikka tämä on ainoa tärkeä asia? Greta taivuttelee vanhempiaan muuttamaan elämäntapojaan eikä halua enää lentää. Syömishäiriö alkaa parantua samalla, kun Greta löytää intohimonsa. Maailmanlaajuiseen julkisuuteen hän nousee 15-vuotiaana elokuussa 2018 ryhtyessään koululakkoon Ruotsin valtiopäivätalon edessä Tukholmassa saadakseen huomiota ilmastokriisille.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Scener ur hjärtat

46

SUOMENTAJA : Raija Rintamäki SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789520409944 EAN E-KIRJA:

9789520409968

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409951

Malena Ernman on yksi Ruotsin tunnetuimmista oopperalaulajista ja Sydämen asioita -kirjan tekijä yhdessä miehensä Svante Thunbergin sekä tyttäriensä Greta Thunbergin ja Beata Ernmanin kanssa.


FM Liisa Talvitie on Apulehden toimittaja. Hän on kirjoittanut aiemmin elämäkerrat Sinikka Sokasta, Asko Sarkolasta, Matti Eskosta ja Ilkka Heiskasesta.

© LAURA ARVELA

LIISA TALVITIE

Valoa ja varjoja

JUKK A JOKINIEMI – SOKEAN EL ÄMÄNTARINA

Sisukkuus on avain menestykseen Jokiniemen tarina osoittaa, miten valtavista vastoinkäymisistä huolimatta on mahdollista säilyttää elämänilonsa. Jokiniemi luo uskoa ja toimii inspiraation lähteenä. Toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi sai nuorena tekniikan opiskelijana kuulla sairastavansa silmänpohjarappeumaa. Hänestä tulisi sokea. Jokiniemi vei opintonsa loppuun, perusti menestyksekkään designvalaisimia valmistavan Innojok-yrityksen ja väitteli tohtoriksi. Yksityiselämässä avioero, auton alle jääminen ja oman lapsen kuolema loivat varjoja Jokiniemen elämään. Kaikesta huolimatta Jokiniemi on se sama innostunut ja rohkea pikkupoika, joka eli vilkkaan lapsuutensa Helsingin Roihuvuoressa. Siellä hän aloitti myös purjehduksen, joka on Jokiniemelle edelleen rakas harrastus.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 224 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789520407117 EAN E-KIRJA :

9789520409036

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409029

TIETOKIRJAT

47


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Humans: A Brief History of How We F**ked It All Up SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 280 KIRJASTOLUOKKA : 91 EAN : 9789520407209 EAN E-KIRJA : 9789520408473 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408466

Tom Phillips työskentelee päätoimittajana Full Factilla, joka on Ison-Britannian johtava riippumaton faktantarkistusorganisaatio. Hän palveli aiemmin toimituspäällikkönä BuzzFeed UK:lla. Ihmiset – Näin munasimme kaiken on Tomin esikoisteos, joka on käännetty yli 20 kielelle.

TOM PHILLIPS

Ihmiset – Näin munasimme kaiken Inhimillisen typeryyden surkuhupaisa historia Sytyttävä katsaus ihmiskunnan historian luovimpiin ja katastrofaalisimpiin munauksiin alkaen siitä, kun kaukaisimmat edeltäjämme putosivat puusta, ja jatkuen nykyajan emämokiin.

48

Nykyihminen on 70 000-vuotisessa historiassaan päässyt pitkälle. Taide, tiede, kulttuuri ja kansainvälinen kaupankäynti osoittavat, että olemme evoluutiomielessä ravintoketjun huipulla. Mutta kaikki ei suinkaan aina ole sujunut kuin rasvattu, ja toisinaan olemme auttamattomasti ja uskomattomasti ryssineet asiat. Esimerkkejä riittää: tuhoeläinten hävittämiseen tähdännyt puhemies Maon kampanja, joka osaltaan johti Kiinan suureen nälänhätään, Itävallan armeijan hyökkäys omia vastaan eräänä juopotteluyönä, tosi-tv-mogulin valinta presidentiksi maailman johtavassa suurvallassa... Liioittelematta voi sanoa, että meidän lajillemme vanhuus ei ole tuonut viisautta.


Päivi Laitinen on Iisalmessa asuva toimittaja, joka matkailee maailmalla useimmiten polkupyörällä. Eräällä tällaisella pyöräretkellä USA:n Kalliovuorilla hän sai tietää kanssasisarestaan, joka oli matkaillut alueella sata vuotta aikaisemmin – siitä sai alkunsa Reissunaisia-kirja. Kirjoittajan harrastuksiin kuuluvat matkailun lisäksi omenapuut, haiku-runot ja kissanhoito.

PÄIVI L AITINEN

Reissunaisia

SEIKK AILIJOITA , TUTKIJOITA JA EDELL ÄK ÄVIJÖITÄ

Naiset, jotka kulkivat omia polkujaan Kirja kymmenestä rohkeasta naisesta, joita yhdisti vimmainen halu nähdä maailmaa. Maailma tuntee monia kuuluisia löytöretkeilijöitä ja tutkimusmatkailijoita, jotka useimmiten ovat miehiä. Heidän varjoonsa on jäänyt suuri joukko naismatkailijoita, jotka oman aikansa soveliaisuussääntöjä uhmaten suuntasivat kohti tuntematonta. Rikas seurapiirilady Louise Arner Boyd teki tieteellisiä matkoja Grönlannin rannikolle, Mary Kingsley puolestaan lähti Afrikkaan. Annie Londonderry kiersi maailman ympäri polkupyörällä, kun taas Ethel Tweedie köryytteli hevosrattailla 1800-luvun lopulla eksoottisessa pohjoisessa maassa nimeltä Suomi. Suomen kuuluisin reissunainen Helinä Rautavaara kulki jo 1950-luvulla peukalokyydillä Pohjois-Afrikassa ja sittemmin suuntasi myös Amerikkaan ja Aasiaan.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 40.8 EAN : 9789520408800 EAN E-KIRJA : 9789520409739 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520408947

Olipa virallinen peruste matkalle lähtöön sitten tutkimustyö tai vedonlyönti, loppujen lopuksi syy oli yksinkertainen: armoton matkakuume.

TIETOKIRJAT

49


© MARKKU OJALA

ERKKI TUOMIOJA

Tunnustan pelänneeni pahinta POLIIT TISET PÄIVÄKIRJAT 2001–2002

Erkki Tuomioja on valtiotieteen tohtori ja poliittisen historian dosentti. Kansanedustajana hän on ollut vuosina 1970–1979 ja uudelleen vuodesta 1991 alkaen. Hän on toiminut lukuisissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä tehtävissä, kirjoittanut useita ulkopolitiikkaa ja poliittista historiaa käsitteleviä teoksia ja on vuonna 2015 perustetun Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän on toiminut vuosina 1996–1999, Suomen kauppa- ja teollisuusministerinä 1999–2000 sekä ulkoministerinä 2000–2007 ja 2011–2015.

Ulkoministerin matkassa kriisien keskellä Erkki Tuomiojan päiväkirjasarjassa meno kovenee. Ulkoministerin taakka ja vastuu paisuvat, kun 11. syyskuuta 2001 kiirii tieto terroristi-iskuista New Yorkissa ja Washingtonissa. Kriisitunnelmat leviävät pian, Suomessakin, ja 9/11 muuttaa maailmanjärjestystä peruuttamattomasti. Erkki Tuomioja ottaa osaa tapahtumiin, läheltä ja konkreettisesti. Ja päivä päivältä ulkoministeri myös kirjaa muistiin tärkeitä tilanteita, tapaamisia ja omia ajatuksiaan. Vuoden 2002 mittaan kasvaa läntinen paine Saddam Husseinia ja Irakia kohtaan. Hyökkäys näyttää vääjäämättömältä. Miten tilanteissa ajattelee ja reagoi Suomen valtiojohto? Miten ulkoministeri? Moniin arvoituksellisiin tapauksiin saadaan lisää valoa.

50

JULKAISU : Lokakuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789520407223 EAN E-KIRJA : 9789520408534


Eija-Riitta Korhola on viestintään, konsultointiin, kirjoittamiseen ja hallitustyöskentelyyn keskittyvä entinen europarlamentaarikko. Koulutukseltaan hän on ympäristöpolitiikasta tohtoriksi väitellyt filosofi. © JANI LAUKKANEN

JULKAISU : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 240 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EIJA-RIIT TA KORHOL A

Ilkeitä ongelmia – Tarinoita politiikasta

EAN : 9789520408589 EAN E-KIRJA :

9789520408602

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408596

Tunnettu poliitikko päivänpolttavien ongelmien äärellä Eija-Riitta Korholan poliittisissa muistelmissa omakohtaiset tarinat tapahtumien taustoista, riidoista ja jännitteistä yhdistyvät tarkkanäköiseen analyysiin nykyajan ongelmien luonteesta. Terrorismin vastainen sota, velkakriisi, pakolaiskriisi, ilmastonmuutos… Tämän päivän polttavimmat maailmanlaajuiset ongelmat ovat laadullisesti hyvin erilaisia kuin vaikkapa 70 vuotta sitten. Puhutaan niin

sanotuista ”ilkeistä ongelmista”, jotka karkaavat käsistä ja synnyttävät helposti uusia ongelmia, kun niitä pyritään ratkaisemaan. Silti politiikan prosessit ovat säilyneet miltei entisellään. Eija-Riitta Korhola osoittaa konkreettisin esimerkein, millaisiin vaikeuksiin hidastempoiset ja ympäröivään todellisuuteen nähden vanhentuneet toimintatavat usein johtavat erityisesti poliittisessa ympäristössä, jota leimaa näennäinen avoimuus ja demokraattisuus.

TIETOKIRJAT

51


JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 92.7

EAN : 9789513175498 EAN E-KIRJA :

9789520408527

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408510

Aapo Roselius on tutkinut laajasti Suomen sisällissodan ja 1920- ja 1930-luvun historiaa. Hänen tuotantoonsa kuuluvat muun muassa Teloittajien jäljillä ja Isänmaallinen kevät. Oula Silvennoinen tunnetaan erityisesti Suomen toisen maailmansodan aikaisia kipupisteitä luotaavista teoksista kuten Salaiset aseveljet ja Tuntematon Lauri Törni. Roseliuksen ja Silvennoisen yhteiseen tuotantoon kuuluu kiivasta keskustelua herättänyt teos Suomalaiset fasistit (yhdessä Marko Tikan kanssa).

A APO ROSELIUS, OUL A SILVENNOINEN

Villi itä

SUOMEN HEIMOSODAT JA ITÄ-EUROOPAN MURROS 1918–1921

Heimosotien ja hurjan vuoden 1919 uusi historia Teos asettaa aseelliset seikkailut Suomen rajojen laajentamiseksi oikeisiin yhteyksiinsä ja kertoo Suomen tulevan historian kannalta ratkaisevan tärkeän ajankohdan tapahtumat mukana olleiden väkivaltaisten ja kohtalokkaiden, murheellisten ja surkuhupaisienkin tarinoiden kautta.

52

Ensimmäinen maailmansota ei päättynyt marraskuussa 1918 kaikkialla. Venäjän keisarikunnan romahtamisen ja bolševikkien vallankaappauksen seurauksina sotiminen itäisessä Euroopassa jatkui vielä vuosia. Tuhoutuneen imperiumin jäännöksistä kamppailivat vallankumoukselliset, vastavallankumoukselliset ja uusien kansakuntien kansalliset armeijat. Sodan arpapeli veti vastustamattomasti puoleensa myös suomalaisia toteuttamaan suomalaisen nationalismin suurinta unelmaa: Suur-Suomea. Tämä kirja on kertomus kohtalon vuodesta 1919, ”heimosotina” tunnetuista yrityksestä ulottaa Suomen rajat kauas itään ja muokata Euroopan koillisen nurkan todellisuus kokonaan uusiksi. Se on tarina Suomesta ja suomalaisista villissä idässä, seikkailussa, jossa kaikki näytti hetken aikaa mahdolliselta.


JULKAISU : Syyskuu SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA :

EAN : 9789520407216

92.73

Anna Kortelainen on helsinkiläinen kirjailija ja taidehistorioitsija. Marika Honkaniemi on taidehistorian tutkija ja tohtorikoulutettava Turun yliopistosta. Maija Koskinen on taidehistorioitsija ja taidemuseokentän ammattilainen. Hanne Selkokari on taidehistorioitsija ja amanuenssi Ateneumin taidemuseossa. Tuomas Tepora on Helsingin yliopiston dosentti, historioitsija ja tietokirjailija.

ANNA KORTEL AINEN, MARIKA HONKANIEMI, MAIJA KOSKINEN, HANNE SELKOKARI, TUOMAS TEPORA

Mieliala – Helsinki 1939–1945 Näe sota-ajan Helsinki uusin silmin

Miltä tuntui elää pääkaupungissa 1939–1945? Yllättävillä ja ennennäkemättömillä kuvilla höystetty kirja kertoo sävykkäästi poikkeusajan mielialoista.

katsojaa hämmentäviä erikoisnäyttelyitä. Kuvataide tarjosi kaupunkilaisille rauhoittavia keitaita mutta myös huolestuttavia signaaleja. Teoksen monipuolinen kuvitus antaa väkevän maun sota-ajan iloista, peloista, levottomuudesta ja hetken unohduksesta.

Tuhannet helsinkiläiset siviilit toimivat sotavuosina salaisen mielialatiedustelun tiedottajina. Korttelikohtainen raportointi pyrki tavoittamaan stadin henkisen tilan kodeissa, kaduilla ja työpaikoilla. Kymmenet, jopa sadat tuhannet näkivät nyky-

Kirja on itsenäinen rinnakkaisteos Anna Kortelaisen kuratoimalle Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelylle, jonka toteuttavat HAM ja Helsingin kaupunginmuseo (lokakuu 2019 – helmikuu/kesä 2020).

TIETOKIRJAT

53


© MARKKO TAINA

FT Sanna Nyqvist on tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija. Hän on kirjoittanut useita tieteellisiä artikkeleita yleisen kirjallisuustieteen alalta ja toimittanut tieteellisiä julkaisuja suomeksi ja englanniksi. Hän kirjoittaa kirjallisuuskritiikkiä käännetystä kaunokirjallisuudesta ja toimii Parnasson vakituisena kolumnistina.

SANNA NYQVIST

Räjähdemiehen perintö

VALL ASTA , KIRJALLISUUDESTA JA NOBELIN PALKINNOSTA

Nobelin kirjallisuuspalkinnon kulisseissa Teos paljastaa kirjallisen vallankäytön näyttämön. Dynamiitin keksijän rahoilla on palkittu kirjallisuutta liki 120 vuoden ajan. Miten käy jatkossa? Kiehtovat yksityiskohdat valottavat suurempia linjoja ja kertovat siitä, millaista kirjallisuutta Ruotsin Akatemian Nobel-komitea on eri aikoina halunnut nostaa valokeilaan ja miksi. Vuonna 2018 Nobelin kirjallisuuspalkinto jäi ainoana Nobel-palkintona jakamatta Ruotsin Akatemiaa ravistelevan skandaalin vuoksi. Miten käy syksyllä 2019? Pystyykö ulkopuolisilla asiantuntijoilla vahvistettu Akatemia tekemään päätöksiä, jotka kantavat palkinnon skandaalin ylitse? Ja mitä tästä kaikesta ajattelisi Alfred Nobel, intohimoinen keksijä, kirjallisuuden harrastaja ja omaehtoinen ajattelija?

54

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 86.1 EAN : 9789520407193 EAN E-KIRJA :

9789520408497

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408503


© ANU BURI

PAULIINA AMINOFF

Äiti meidän

TOSIEL ÄMÄN SELVIY T YMISTARINA

Kuinka selvitä turvattomasta lapsuudesta ”Siinä minä seisoin keittiön ovenkarmiin nojaten ja katselin isäni määräyksestä, kuinka koko perhe söi, paitsi minä. Minä en saanut syödä, sain vain katsoa, kun muut söivät. Se oli rangaistus. Mistä – en tiedä sitä tänäkään päivänä.” Äiti meidän on tositarina 13-vuotiaasta tytöstä, joka äitinsä kuoltua menettää turvallisen lapsuutensa, kun ongelmia ratkaisemaan kykenemättömät uusperheen vanhemmat luisuvat rankasti yli rajojen. Kirja kertoo myös, miten tällaisesta tilanteesta selvitään ja miten luotettavien aikuisten tuki auttaa nuorta eheytymään ja kasvamaan kohti hyvää ja onnellista elämää.

Tohtori (Doctor of Business Administration) Pauliina Aminoffin tie on kulkenut mediamaailmassa sanomalehtien toimituksista televisio Nelosen sekä useamman yrityksen perustamiseen. Aminoff toimii nykyään yritysjohdon innovatiivisena valmentajana ja konfliktitilanteiden ratkaisijana. Hän on haluttu kouluttaja ja esiintyjä inspiraatiopuhujana mutta myös lapsen äänen esiintuojana.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 220 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789513195083 EAN E-KIRJA :

9789520408480

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405366

TIETOKIRJAT

55


JULKAISU :

Elokuu

SIVUMÄÄRÄ :

160

KIRJASTOLUOKKA : 65.43 EAN :

9789520408657

Veera Jussila on vaatetusalan muotoilija, kahden lapsen äiti, yrittäjä, hämeenlinnalainen kunnallispoliitikko ja suositun Mehukekkerit-käsityöblogin kirjoittaja. Ohjeillaan ja ideoillaan Veera kannustaa lukijoita rauhoittumaan ja löytämään luovuutensa käsitöiden parissa.

VEERA JUSSIL A

Neulekekkerit

SAUMATTOMASTI NEULOTUT L ASTENVA ATTEET

Neulo saumattomasti lämpimät neuleet 1–12-vuotiaille! Kun muistissa on oikean ja nurjan neulominen, kirjan ohjeet auttavat siitä eteenpäin! Paidat, housut, mekot, pipot, sukat ja muut asusteet neulotaan saumattomasti pyörö- tai sukkapuikoilla, ja viimeiseksi ommeltavista saumoista tai erillisten kappaleiden yhdistämisestä ei tarvitse huolehtia. Neulottaessa ylhäältä alas malleja voi helposti sovittaa ja muokata työn edetessä. Pikamuodin kiihtyvässä maailmassa oman tunnelmansa ja vastapainonsa tuo neulominen. Lämmittäville ja kestäville villavaatteille on kysyntää, ja neulomalla saa lapsille mieluisia arjen perusvaatteita. Parhaimmillaan pipon tai huivin neuloo ohjeiden innoittamana parissa illassa, ja käytössä ne kestävät vuosia.

56

Kirjan ohjeet perustuvat eri lankavalmistajien ja materiaalien käyttöön. Kuvalliset ohjeet työvaiheista auttavat aloittelevaa neulojaa, ja kokenutkin neuloja löytää kirjasta uusia tapoja esimerkiksi villasukkaan tai huppariin ylhäältä alas neuloen. Myös lapsi voi itse neuloa osan ohjeista aikuisen tukemana. Tervetuloa neulomaan yhdessä neulekekkereille!


© SAMI REPO

Kari Aihinen on Turun lahja Helsingin ravintolamaailmalle. Sympaattinen keittiövelho on noussut koko kansan Kapeksi suosittujen Kaappaus keittiössä - ja Kokkisota-tv-sarjojen myötä.

K ARI AIHINEN

Kapen parhaat © SAMI RE

”Hemmetin hyvänmakuista ruokaa.” – Kape

PO

Arki tai juhla – Kapen resepteillä onnistut. Tämän kokin palava intohimo ”hemmetin hyvänmakuiseen ruokaan” näkyy näissä resepteissä! Tämä kirja sisältää kaikki ne ohjeet, joilla kotikokki loihtii liedellään toinen toistaan herkullisempia annoksia. Kirja sisältää uusia makuelämyksiä, kotiruokaklassikoita ja sydämellistä viikonloppuruokaa. Näistä keitoksista tulee hyvä ja kylläinen olo. Upeat ruokakuvat ovat palkitun valokuvaaja Sami Repon käsialaa. JULKAISU : Syyskuu SIVUMÄÄRÄ : 176

KIRJASTOLUOKKA :

68.2

EAN : 9789520409050

TIETOKIRJAT

57


Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus Koirasi on persoona – ymmärrä lemmikkiäsi paremmin Perusteos jokaiselle koiran omistajalle auttaa ymmärtämään koiraa paremmin ja kasvattamaan siitä kelpo kaverin. Miten susi ja koira eroavat toisistaan? Mikä on koiran persoonallisuus, ja miten sitä voidaan mitata luotettavasti? Mitä on ääniarkuus, ja mikä vaikuttaa sen kehittymiseen? Miksi koira käyttäytyy aggressiivisesti? Millaisia tunteita koiralla voi olla? Mitä koira meistä ymmärtää? Mistä koiran epänormaali käytös johtuu? Kirja soveltuu kaikille koirasta uutta tietoa janoaville. Tutkimustietoon perustuva kirja sopii ensimmäistä koiraa harkitseville mutta tarjoaa takuuvarmasti uutta tietoa myös kokeneille koiraharrastajille. Kirja soveltuu käytettäväksi myös oppikirjana eläinalan oppilaitoksissa.

58

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 224 KIRJASTOLUOKKA : 67.451 EAN : 9789520408350 EAN E-KIRJA : 9789520408367 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520408992

© NINA NORRING

K ATRIINA TIIRA

Katriina Tiira (biologi, FT) on tutkinut eläinten käyttäytymistä yli 20 vuoden ajan. Hän on julkaissut aiheesta kymmeniä tieteellisiä artikkeleita ja on suosittu luennoitsija. Vuonna 2016 Katriina perusti smartDOG Oy:n, joka tekee ensimmäisenä maailmassa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta.


NIKL AS ARONSSON, BILL ZET TERSTRÖM, DAN ZET TERSTRÖM

Lintupäiväkirja 2020 Hurmaava kirja lintuhavainnoille! Lintupäiväkirja 2020 on almanakka, jossa kohtaa kaksi maailmaa: oma elämäsi ja lintuhavainnot. Kirjassa esitellään joka viikko uusi lintulaji kauniin piirroskuvan ja tietotekstin kera. Kirjassa on hyvin tilaa omien lintuhavaintojen muistiinmerkitsemiselle, muille omille muistiinpanoille sekä esimerkiksi säähavainnoille. Hurmaava kirja ilahduttaa myös lahjakirjana!

JULKAISU :

Elokuu

SIVUMÄÄRÄ : 160 KIRJASTOLUOKKA : 58.12 EAN : 9789520409296

TIETOKIRJAT

59


RICHARD EMERSON

Uusi Kama Sutra

KL ASSISEN EROOT TISEN OPPA AN UUDELLEENTULKINTA

Aistikas ja jännittävä opas rakasteluun Klassinen opas nyt uudistettuna! Opi uutta kumppanin kohtaamisesta, esileikeistä, suutelemisesta ja rakasteluasennoista. Kuuluisa ikivanha intialainen rakasteluopas Kama Sutra on auttanut lisäämään seksuaalista nautintoa jo vuosisatojen ajan. Klassisen eroottisen käsikirjan uudelleentulkinta on innostava opas nykyajan pareille. Seksuaaliterapeutti Richard Emerson avaa tulkinnassaan alkuperäisen Kama Sutran henkeä ja tarkoitusta. Kirjan ainutlaatuinen kuvitus koostuu sensuelleista, alkuperäisen Kama Sutran taidekuvista ja aistikkaista nykyaikaisista värivalokuvista.

60

JULKAISU : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The New Kamasutra SUOMENTAJA : Sirkku Viitanen-Vanamo SIVUMÄÄRÄ : 128 KIRJASTOLUOKKA : 59.35 EAN : 9789520408831 EAN E-KIRJA : 9789520409012 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409005


Manga HEINÄKUU HIROMU ARAKAWA

RYOSUKE V, HIKARU MIYOSHI

Fullmetal Alchemist 13

Patriootti Moriarty 4

85.32

85.32

SUI ISHIDA

ARINA TANEMURA

EAN : 9789521610790 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

Tokyo Ghoul:re 2 EAN : 9789521620706 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

EAN : 9789521620959 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

Prinsessa Sakura 11 EAN : 9789521620270 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

85.32

K AORU MORI

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Aron morsiamet 11 EAN : 9789521621413 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

EIICHIRO ODA

One Piece 90

EAN : 9789521620898 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

KEI SANBE

Poissa – Erased 6 EAN : 9789521620621 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Last Wars 3

Last Wars 4

EAN : 9789521621024 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 8

5.32

SYYSKUU HIROMU ARAKAWA

Fullmetal Alchemist 14

EAN : 9789521610806 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

SUI ISHIDA

Tokyo Ghoul:re 3 EAN : 9789521620713 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

EAN : 9789521620638 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

ELOKUU

YOSHIHIRO TAKAHASHI

EAN : 9789521621239 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

HA JIME A

Titaanien sota 27 EAN : 9789521621383 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Last Wars 7

85.32

85.32

85.32

MARRASKUU

JOULUKUU

EAN : 9789521621246 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

EIICHIRO ODA

One Piece 91

EAN : 9789521621420 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

KEI SANBE

Poissa – Erased 8 EAN : 9789521620645 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Last Wars 6

EAN : 9789521621048 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

RYOSUKE TAKEUCHI, HIKARU MIYOSHI

Patriootti Moriarty 5

EAN : 9789521620966 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

EAN : 9789521620287 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

HIROMU ARAKAWA

EAN : 9789521621055 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

KOHEI HORIKOSHI

Fullmetal Alchemist 16

My Hero Academia 7

85.32

85.32

HIROMU ARAKAWA

YOSHIHIRO TAKAHASHI

EAN : 9789521610820 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

Fullmetal Alchemist 17

EAN : 9789521610981 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HA JIME ISAYAMA

Titaanien sota 28

EAN : 9789521621390 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

SUI ISHIDA

Tokyo Ghoul:re 4

EAN : 9789521620720 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521621253 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

Last Wars 8

EAN : 9789521621062 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

RYOSUKE TAKEUCHI, HIKARU MIYOSHI

Patriootti Moriarty 6

EAN : 9789521620973 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

KEI SANBE

Poissa – Erased 7

My Hero Academia 5

ARINA TANEMURA

Prinsessa Sakura 12

85.32

EAN : 9789521621000 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA :

KOHEI HORIKOSHI

KOHEI HORIKOSHI

My Hero Academia 6

Last Wars 5

EAN : 9789521621031 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

LOKAKUU HIROMU ARAKAWA

Fullmetal Alchemist 15

EAN : 9789521610813 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

MANGA

61


Lasten- ja nuortenkirjat TOVE JANSSON

Muumilaakso. Seikkailu alkaa © MOOMIN CHARACTERS™, © GUTSY ANIMATIONS 2019

Tv:stä tutun animaatiosarjan tarinoita! Muumilaakson taianomainen tunnelma ja rakastetut hahmot lumoavat uudessa koko perheen animaatiosarjassa ja siihen perustuvassa kuvakirjassa. Muumilaakso. Seikkailu alkaa -kirjan tarinat perustuvat YLE:llä helmikuussa 2019 alkavan Muumilaakso-animaatiosarjan yhdeksään ensimmäiseen jaksoon. Sarja pohjautuu Tove ja Lars Janssonin alkuperäisiin, lämpimällä viisaudellaan vetoaviin ja humoristisiin muumitarinoihin. Korkeatasoisesti tuotetussa sarjassa Muumilaakson asukkaat nähdään ensimmäistä kertaa 3D-animaatiohahmoina ja Muumilaakson vuodenajat erityisen maalauksellisina.

© MOOMIN CHARACTERS™, © GUTSY ANIMATIONS 2019

JULKAISU : Lokakuu ALKUPERÄISTEOS :

Adventures in Moominvalley SUOMENTAJA : Tittamari Marttinen SIVUMÄÄRÄ : 128 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520408930

62

Muumilaakso-animaatiosarja (Moominvalley) on suomalais-brittiläinen yhteistuotanto. Ylen osatuottaman sarjan takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations. Sarjan maailmanlaajuinen ensiesitys on helmikuussa 2019.


Ruotsalaiskirjailija Cecilia Davidsson on sovittanut Tove Janssonin klassikkonovellin Kertomus näkymättömästä lapsesta kuvakirjatarinaksi. Kirjan tunnelmallisen kuvituksen on luonut Filippa Widlund.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Mumintrollen och den osynliga gästen SUOMENTAJA : Katariina Heilala SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520404697 EAN E-KIRJA :

9789520409388

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409371

Muumipeikko ja näkymätön vieras TOVE JANSSONIN KERTOMUKSEN MUK A AN

Mikä kumma on muuttanut Ninnin näkymättömäksi? Tove Janssonin viisaaseen ja koskettavaan klassikkotarinaan perustuvassa kuvakirjassa muumiperhe saa vieraakseen hyvin erikoisen henkilön. Eräänä syksyisenä iltana Tuu-tikki tuo muumitaloon Ninnin, näkymättömän tytön. Hänessä riittääkin Muumipeikolla, Pikku Myyllä ja muilla perheenjäsenillä ihmeteltävää: miten näkymättömän vieraan kanssa keskustellaan? Voiko hänen kanssaan leikkiä? Entä voikohan Muumimamma auttaa häntä – muuttaako isoäidin kotilääke Ninnin taas näkyväksi, vai tarvitaanko kenties jotain muutakin?

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

63


JULKAISU : Elokuu SIVUMÄÄRÄ : 224 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA :

L85.2

EAN : 9789520403720

Riina ja Sami Kaarlan kuvittamat muumikirjat ovat saavuttaneet suuren suosion muumifanien keskuudessa, niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Lämpimän värikylläisin ja pehmeälinjaisin kuvin ne kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa. © VEIKKO SOMERPURO

Muumipeikon retket SEIKK AILL A AN LUONNOSSA!

Lähde luontoon Muumipeikon kanssa! Muumipeikko ja Suomen Latu ry innostavat koko perheen yhdessä ulkoilemaan ja tutustumaan ihanaan, moni-ilmeiseen luontoon kaikkina vuodenaikoina. Muhkea Muumipeikon retket -kirja sisältää neljä eri vuodenaikoihin sijoittuvaa muumitarinaa, runsaasti innostavia tietopaketteja luonnosta ja vinkkejä monenlaiseen hauskaan tekemiseen Muumipeikon ja hänen monien tuttujen ystäviensä tapaan. Kirja kokoaa yksiin kansiin kaikki suomalaisen luonnon upeat ulkoilukaudet: talven lumisista reippailuista kevään heräämisen havainnointiin, kesän uinti- ja telttailuretkistä syksyn antimiin ja seikkailullisiin tunnelmiin.

64


MUUMI Satujoulukalenteri Joulukalenterin täydeltä tarinoita Muumilaaksosta Ihastuttavasta joulukalenterista paljastuu upea Muumilaakson talvimaisema ja söpöjä satukirjoja, joiden parissa jouluaaton odotus sujuu muumimaisen mukavasti. Joulun odotus on ihanaa aikaa, kun joka päivä voi lukea uuden sadun! Tapani Baggen, Tittamari Marttisen, Juha Ruusuvuoren ja Johanna Sinisalon kirjoittamat muumisadut sopivat hyvin ääneen luettaviksi, niin päivän puuhien ja leikkien lomassa kuin iltasatuina. Riina ja Sami Kaarlan kuvittaman kauniin ja tukevarakenteisen satujoulukalenterin voi pystyttää tunnelman tuojaksi pöydälle, hyllyyn tai ikkunalaudalle, ja suloiset pikku kirjat voi lukuhetkien välillä ripustaa koristeiksi vaikka joulukuuseen!

JULKAISU :

Syyskuu

IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.1 EAN : 9789520403331

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

65


© MACIEJ SOBOCINSKI

Henna Ryynänen (s. 1979) on oululainen kuvittaja ja graafikko, jonka hyväntuuliset ja värikkäät kuvat saavat niin pienet kuin suuretkin lukijat hymyilemään. Ennen kuvittajan uraa Henna työskenteli Art Directorina mainostoimistoissa. Omaa kuvitusalan yritystä, Studio Spotnikia, hän luotsaa jo kuudetta vuotta. Erityisen kiinnostunut Henna on animaatioista, hyvistä tarinoista ja tietenkin eläimistä, eikä huumoriakaan sovi unohtaa.

HENNA RY YNÄNEN

© HENNA RYYNÄNEN

Jouluinen Myry LENNOK AS JOULUSEIKK AILU

Kirsu kohti seikkailua! Jouluinen Myry avaa hurmaavan sarjan, jossa tutustumme joulupukin pörröiseen Myrykoiraan. Suloinen kuvakirja kertoo ystävyydestä ja omien vahvuuksien löytämisestä. Vuoden odotetuin päivä saa yllättävän käänteen, kun Myry-koira huomaa lahjapaketin tippuvan Joulupukin reestä. Paketti putoaa keskelle synkintä metsää, ja Myryn on löydettävä se. Soppaa hämmentää myös Harakka Huttunen, joka taatusti tietää miten onnistunut pelastusoperaatio suoritetaan. Mutta mikä kumma ystävyksiämme seuraa pimeässä metsässä?

66

Henna Ryynäsen esikoiskuvakirja nostaa esille kansalliskoirarotumme, suomenpystykorvan, ja tuo tuoretta näkökulmaa joulutarinoihin. Kun asioita tarkastellaan koiran silmin, tutuissakin aiheissa nähdään uutta. JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520409357 EAN E-KIRJA: 9789520409685 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409692


JULKAISU : Elokuu SIVUMÄÄRÄ : 22 IKÄRYHMÄ : 0+ KIRJASTOLUOKKA :

L85.2

EAN : 9789520405021

Liisa Kallio on kuvittaja, kirjailija ja runoilija, joka saa arkeen taikaa. Hänen teoksissaan arki limittyy fantasiaan, ja isoja asioita löytyy pienen ja yksinkertaisen kautta.

LIISA K ALLIO

© AAPO HUHTA

Pikku Papun värikäs sirkus Värit haltuun Pikku Papun seurassa Katselukirja perheen pienimmille vie lapset sirkuksen ja värien maailmaan. Suosittuja Pikku Papu -kirjoja on myyty jo yli 90 000 kappaletta. Iloinen kilpikonna pikku Papu ja sen ystävät osaavat monta taitavaa temppua. Kun kurkistat sisään puutarhan väen värikkääseen sirkukseen, näet ne kaikki! Kuvakirja kaikkein pienimmille esittelee värejä temppu tempulta. Pahvikirja sopii pienen lukijan käteen, koko on tuttu Minne matka, pikku Papu? -kirjasta. Se kestää kulutusta ja kirkasvärisinä hehkuvat kuvat houkuttavat katsomaan aina uudestaan.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

67


Riikka Jäntin suosittuja Pikku hiiri -kirjoja on käännetty tanskaksi, kiinaksi ja englanniksi. Pikku hiiren joulu oli joulukuussa 2017 The Times -lehden viikon lastenkirja. Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin ja Elsa Beskowin.

JULKAISU : Syyskuu (kirja,

e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 48 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520404734 EAN E-KIRJA : 9789520409425 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

© RIIKKA JÄNTTI

9789520409401

RIIKK A JÄNT TI

Pikku hiiri ja paukkupakkanen Mitä Hiiru tekee talvella, kun pakkanen paukkuu? Pikku hiiri käy eskaria ja laskee mäkeä kavereiden kanssa. Talvi on touhua täynnä! Talvella voi tehdä vaikka mitä hauskaa: laskea mäkeä, luistella, leipoa, käydä kirjastossa, opetella pianonsoittoa. Mutta kaikesta Hiiru ei tykkää. Kypärämyssy näyttää hassulta päässä ja Hiirua kismittää, kun eskarikaverilla on jo oma puhelin ja hienoja keräilyhahmoja. Sitten koittaa hiihtoloma ja Hiiru pääsee näyttämään äidille uusia taitojaan! Viides kuvakirja suositusta pikku hiirestä.

68


Helsingissä asuva Satu Kettunen (s. 1979) on opiskellut taidekasvatusta ja vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Kettuselle myönnettiin vuoden 2015 Rudolf Koivu -palkinto hänen esikoiskuvakirjastaan Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu (Tammi 2014). Satu Kettusen kuvittama ja Inka Nousiaisen kirjoittama Yökirja (Tammi 2015) oli Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoehdokkaana 2017.

© OTTO VIRTANEN

SATU KET TUNEN

Mörköjuhlat Tarina peloista ja niiden voittamisesta Rudolf Koivu -palkitun Satu Kettusen kuvakirja kertoo kuinka Alma taltuttaa mörköpelkonsa. Alman perhe on muuttanut. Uusi koti on suuri ja kolkko, ja se seisoo kaukana muista, avaran pellon ja metsän rajalla. Almasta tuntuu, etteivät he ole talossa yksin. Nurkissa vilahtelee varjoja, ja välillä Alma kuulee ihan selvästi mörköjen tömistelyä. Isä ja äiti ovat kummatkin töissään kiireisiä eivätkä he osaa kuunnella tai lohduttaa pelokasta tytärtään. Alma joutuu siis keksimään selviytymiskeinot itse. Hän päättää järjestää möröille juhlat – hui kauhistus!

JULKAISU : Syyskuu SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 5+

KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520407520

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

69


© JARKKO VIRTANEN © ANNI HANÉN

Elina Hirvonen on arvostettu kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. Hirvonen sai idean uuteen lastenkirjaan, Prinsessa Rämäpää ja vessasanat, lapsiltaan Anna Kiiskiseltä (s. 2010) ja Iivari Kiiskiseltä (s. 2012) ja kirjoitti kirjan yhdessä lastensa kanssa.

ELINA HIRVONEN, ANNA JA IIVARI KIISKINEN, MERVI LINDMAN

Prinsessa Rämäpää ja vessasanat Prinsessa Rämäpää jännittää ekaa eskaripäivää Prinsessa Rämäpään ensimmäinen eskaripäivä menee ihan pieleen, kun häntä jännittää liikaa. Onneksi hänellä on käytössään taikavoimia – ja rutkasti mielikuvitusta! Rämäpää on pikku tyttö, mutta myös prinsessa, jolla on monta kruunua ja taikavoimia. Ensimmäinen päivä esikoulussa menee päin mäntyä. Rämäpäätä jännittää niin, että häntä pissattaa koko ajan ja pää on täynnä pissasanoja. Rämäpää päättää kuitenkin yrittää vielä kerran eikä karata Afrikkaan. Hän pakkaa mukaan muodonmuutoskukan, supervoimahelmet, hajuvettä, taikapölyä... Tehoavatko taiat? Toinen hauska ja koskettava kuvakirja prinsessa Rämäpäästä ja hänen perheestään.

70

Mervi Lindman on kuvittaja, jonka kuvissa on huumoria, lämpöä ja tunteiden voimaa. Hän tavoittaa kuviinsa lapsuuden taikamaailman ja arjen ihmeet. JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 48 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520404659 EAN E-KIRJA : 9789520409432 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520407070


S

”Moi sitten, kuivapallot” inikka ja Tiina Nopolan ensimmäinen yhteinen lastenkirja Heinähattu ja Vilttitossu ilmestyi 30 vuotta sitten, ja loppu on historiaa. Vuonna 1997 ilmestyi Hetki lyö, Risto Räppääjä – ja näin

toinen supersuosittu sarja sai alkunsa. Yhteisten teosten lisäksi molemmilla kirjailijoilla on oma huomattava kirjallinen tuotantonsa. Esimerkiksi Tiina Nopolan kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama Siiri-kuvakirjasarja saa tänä vuonna jo 17. osan. Sisarukset ovat näinä vuosina valloittaneet monta sukupolvea suomalaisia lukijoita aivan poikkeuksellisella tavalla kirjojen, näytelmien ja elokuvien myötä. Nopoloiden kirjoissa dialogi on hersyvää, väärinkäsitykset ovat

”Elämä ei ole hassumpaa”

voimavara ja juoni yllätyksiä täynnä. Heidän teoksiaan on myös ilmestynyt useilla kielillä ympäri maailman.

Kirjojen synnystä ja muusta hauskasta voi lukea 2018 ilmestyneestä Siskossyndroomasta, jossa Sinikka ja Tiina muistelevat ennen kaikkea 1960-lukua.

© JARI RIIHIMÄKI

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

71


© ANNI HANÉN

© MERVI LINDMAN

Kukapa ei Siiri-kirjoista tykkäisi! Siiri ja pikku-Oton kiipeli on jo 17. osa suosittuun kuvakirjasarjaan. Kirjailija Tiina Nopola ja kuvittaja Mervi Lindman ovat luoneet samastuttavan, hauskan ja sopivan jännittävän maailman tomeralle Siiri-tytölle ja hänen parhaille kavereilleen, kolmelle Otolle. Monipuolisista aiheistaan tunnettu Siiri-sarja ihastuttaa erityisesti alle kouluikäisiä sekä Suomessa että maailmalla, aina Venäjällä ja Kiinassa asti.

TIINA NOPOL A , MERVI LINDMAN

Siiri ja pikku-Oton kiipeli Yhä ylemmäs, pikku-Otto!

Pikku-Otto joutuu noloon tilanteeseen, kun kesken kiipeilyn häneen iskeekin korkeanpaikankammo! Samastuttava kertomus uskaltamisesta ja häpeän voittamisesta. Iso-Oton synttärit vietetään lasten seikkailupuistossa, jossa on myös jännittävä kiipeilyseinä. Siiri ja kolme Ottoa osallistuvat innokkaasti kiipeilyyn. Yllättäen pikku-Oton valtaa korkeanpaikankammo! Pikku-Otto nolostuu eikä halua näyttäytyä ulkona. Siiri keksii, että pikku-Otto voi harjoitella kiipeämistä naamioituneena. Pian kaupungilla aletaan kohista salaperäisestä kiipeilijästä, joka on päivä päivältä taitavampi. Paljastuuko outo kiipeilijä? Ja uskaltaako pikku-Otto enää liikkua ulkona omana itsenään?

72

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, cd-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520408862 EAN E-KIRJA :

9789520409609

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409586

EAN CD-ÄÄNIKIRJA :

9789520410131

NELIVÄRIKUVITUS


© NIKLAS SANDSTRÖM

© JARI RIIHIMÄKI

Mustekala löytää trikoot on kirjailija Sinikka Nopolan ja kuvittaja Linda Bondestamin kuudes yhteinen kuvakirja. He ovat entisiä rappunaapureita ja asuvat nykyäänkin lähellä toisiaan Helsingin Lauttasaaressa.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 32 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L82.2

EAN : 9789520408909 EAN E-KIRJA : 9789520409593 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409579

NELIVÄRIKUVITUS

SINIKK A NOPOL A , LINDA BONDESTAM

Mustekala löytää trikoot RIIMIRUNOJA

Fantastisia riimirunoja suosikkikirjailijalta

Pässi ja löysä eläin

Naali haluaa olla normaali, ja mustekala teettää kymmenlahkeiset trikoot. Kärpänen löytää minisalkun mennessään työpaikkahaastatteluun ja voikukkadiiva kärsii ”tavallisesta” lajistaan. Löytääkö orpo Amanda kodin, ja pääseekö nuuka Kaarlo saituudestaan? Kaikenikäisten riimirunot kertovat eläinten, ihmisten ja kasvien yllättävistä kohtaloista – äkkikäänteitä kaihtamatta.

Lammaskatras valpastui: pässillä oli asiaa. Pässi kiipesi mäelle ja alkoi kuuluttaa: ”Minä olen kotoisin Töysästä enkä pidä mistään löysästä. Yöllä jokin otus mateli, hyvin löysästi löntysti. En pidä ruhosta vetelästä, tyyppi tuli kai etelästä.”

Monipuolinen ja rakastettu kirjailija Sinikka Nopola yllättää lukijat upealla uudella aluevaltauksella. Runokuvakirja Mustekala löytää trikoot hurmaa taitavien riimien ja kreisin huumorin ystävät. Lahjakkaan Linda Bondestamin mielikuvituksellinen kuvitustyyli sopii runojen pariksi kuin nenä päähän.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

73


Heinähattu ja Vilttitossu ovat ihastuttaneet lukijoita meillä ja muualla jo 30 vuoden ajan! Sarjan ensimmäisestä kirjasta alkoi Sinikka ja Tiina Nopolan menestyksekäs yhteinen ura lastenkirjailijoina. Salla Savolaisen upeat kuvitukset ovat myös ilahduttaneet lapsia kautta maailman jo parinkymmenen vuoden ajan.

SINIKKA NOPOL A, TIINA NOPOL A, SALL A SAVOL AINEN

Heinähattu, Vilttitossu ja kana Siivekäs lemmikki sotkee Kattilakosken perheen nokkimisjärjestyksen. Hauska tarina sisaruudesta ja vähän mustasukkaisuudestakin. Vilttitossu tuntuu viihtyvän turhankin hyvin Anita-kanan seurassa. Seuraa hassuja kommelluksia ja hulluja tilanteita! Vilttitossu on yksinäinen, sillä Heinähattu on lähtenyt viikoksi sulkapalloleirille. Alibullenin neidit keksivät lainata Vilttitossulle serkkunsa kanan Anitan, joka onkin mukavaa seuraa. Pian Anita-kana kesyyntyy ja alkaa nukkua yönsä Heinähatun sängyssä. Vilttitossu ryhtyy juttelemaan älykkäälle kanalle ja opettaa sille temppuja. Mutta kun Heinähattu palaa kotiin, hän järkyttyy: hänen tyynyllään lepää kana! ”Se on kauhean kiltti ja oppivainen”, Vilttitossu selittää.

Kanasta on tulossa hemmoteltu herkkusuu. Se tykkää makoilla auringossa ja Vilttitossun nukenvaunuissa. Heinähattu haluaisi jo päästä eroon koko siivekkäästä. Kun Alibullenin neidit ilmoittavat, että heidän serkkunsa tarvitsee kanan takaisin, Heinähattu on helpottunut. Mutta seuraavana aamuna Anita-kana on kadonnut! Vilttitossu väittää sen karanneen, mutta Heinähatun epäilykset heräävät… JULKAISU : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, cdäänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 NELIVÄRIKUVITUS

74

EAN : 9789520408886 EAN E-KIRJA : 9789520409562 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409555

EAN CD-ÄÄNIKIRJA :

9789520410018


© JARI RIIHIMÄKI

Sinikka ja Tiina Nopolan luoma Risto Räppääjä on ollut Suomen suosituimpia lastenkirjahahmoja jo yli 20 vuotta! Näytelmät, elokuvat ja laulut nauttivat samaa, suurta suosiota. Christel Rönnsin hienot kuvitukset sisältävät aina paljon hauskoja yksityiskohtia.

SINIKKA NOPOL A, TIINA NOPOL A, CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Voi ei, tuliko Ristosta pomottaja? Risto ja Rauha Räppääjän pasmat menevät sekaisin, kun heille majoitetaan poika, joka on ihan kaikessa Riston vastakohta. Suomen suosituin räppääjä jälleen vauhdissa! Rauha Räppääjä päätyy kampanjan ”Auta ujoa nuorta” keulahahmoksi. Rauha etsii käsiinsä aran pojan, Elmerin, ja majoittaa hänet viikoksi Räppääjille. Pojan vanhemmat suostuvat kokeiluun, toivoen että poika reipastuisi. Risto yrittää rohkaista Elmeriä keksimällä hänelle tehtäviä, kuten asunnon jynssääminen. Kiltti Elmeri tottelee, ja Risto innostuu pomottamisesta. Elmeristä kehkeytyy siivooja ja Riston pikkuapulainen. Nelli on vihainen – Ristohan käyttää Elmeriä hyväkseen! ”Ja miksei lapsi saa olla ujo”, Nelli kysyy. Ongelmaa koettavat ratkaista myös Rauha, Lennart ja Elvi-täti, jonka mielestä ujosta lapsesta tehdään reipas käden käänteessä. Mutta yllättääkö Elmeri lopulta kaikki?

JULKAISU : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja, cd-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 120 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520408879 EAN E-KIRJA :

9789520409500

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409494

EAN CD-ÄÄNIKIRJA :

9789520410025

NELIVÄRIKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

75


L

astenkirjallisuus on maailman tärkeintä kirjallisuutta” sanoo Timo Parvela, joka on 30-vuotisen uransa aikana kirjoittanut jo lähes 90 kirjaa maailman tärkeimmälle lukijakunnalle, lapsille ja nuorille. Ella ja kaverit, Pate, Maukka ja Väykkä ja lukuisat muut sarjat ovat ilahduttaneet jo monen polven lukijoita. Parhaat ja kestävimmät tarinat vetoavat kaikenikäisiin!

Parvela on kirjailijana poikkeuksellisen monipuolinen, lukijoita huomioiva ja aina uudistuva mestari. Hän liikkuu yhtä suvereenisti kaikissa lajeissa huumorista seikkailuun, fantasiasta arkeen ja filosofisiin eläintarinoihin. Hänen kirjojaan rakastetaan joka puolella maailmaa. Timo Parvela rakentaa tarinalinnoja, jotka tuovat turvaa lapsille.

© JARI RIIHIMÄKI

76


© ANNI HANÉN © VEIKKO SOMERPURO

Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarja ei lakkaa riemastuttamasta maailmaa. Kirjat sekä niihin perustuvat elokuvat, näytelmät ja laulut ovat viihdyttäneet lukijoita jo vuodesta 1995 lähtien! Myös Mervi Lindmanin hauskuutta pursuavia lastenkirjakuvituksia rakastetaan kautta maailman. JULKAISU : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja, cd-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 104 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520408893 EAN E-KIRJA :

9789520409524

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409517

EAN CD-ÄÄNIKIRJA :

9789520410032

MUSTAVALKOKUVITUS

TIMO PARVEL A , MERVI LINDM AN

Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä Maapallo pelastuu – kiitos Ellan luokan! Ellan ja kavereiden kolme hulvatonta ratkaisua ympäristön pelastamiseksi.

– Muuttaako teidän isäkin keväällä? minä hämmästyin.

”– Ne ovat joutsenia, opettaja selitti. Hän oli tuonut meidät retkelle, koska halusi näyttää meille kevään merkit. – Laulujoutsen on yksi ensimmäisistä muuttajista. Ne tulevat heti, kun jäät lähtevät järvistä. Joutsenten päivät kuluvat ravinnon etsimisessä, sillä suuri lintu tarvitsee paljon energiaa.

– Ei, vaan isäkin paukuttelee kuuluvasti ja hän käyttää suurimman osan päivästä ruoan etsimiseen, Pate sanoi.”

Juuri silloin joutsenet paukuttivat siipiään ja toitottivat kuuluvalla äänellä. – Joutsen on vähän niin kuin meidän isä, arveli Pate.

Kirjailija Timo Parvela on taas hyvin ajan hermolla: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä on lähes päästötön eko-Ella. Sen kolme tarinaa luonnon suojelemiseksi käyvät ajankohtaisen aiheen kimppuun ellamaisella twistillä, tosissaan mutta ei ryppyotsaisesti. Muista myös klassikko-Ellat Mervi Lindmanin uudelleen kuvittamina: Ella ja kiristäjä, Ella teatterissa, Ella luokkaretkellä.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

77


© JUSSI KAAKINEN

TIMO PARVEL A

Sammon vartijat Klassikko uusiksi! Seikkailufantasia iskee tämän päivän teemoihin. Timo Parvela on näkijä ja velho – nykyajan Väinämöinen! Hänen huikeaa 30-vuotista kirjailijanuraansa juhlistetaan uusilla upeilla painoksilla Sammon vartijat -trilogiasta.

© VEIKKO SOMERPURO

”Tumma, kaikkien tuntema nainen puhui hiljaisella mutta kantavalla äänellä: ”Muuri. … Minä ehdotan, että me rakennamme Euroopan muurin. … Minä en kutsuisi sitä edes muuriksi. Minusta se on rauhan linnoitus.”

SAMMON VARTIJAT 1

JULKAISU: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 227 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2/N84.2

EAN : 9789513139995 EAN E-KIRJA :

9789520403447 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520403454

...

Toiminnantäyteinen Sammon vartijat on klassinen seikkailufantasia, joka ei kätke ekologista sanomaansa. Tuliterä, Tiera ja Louhi ovat ajankohtaisempia kuin koskaan – niissä on ennustettu hätkähdyttävän tarkkanäköisesti monia nyt jo kärjistyneitä globaaleja ongelmia.

”…Meidän muurimme on Vapaudenaita, jonka sisälle ovat kaikki vapautta rakastavat, demokratiaan ja vapaisiin markkinoihin uskovat kristityt tervetulleita, USA:n presidentti napautti. – Ei ole meidän vikamme, että maailmassa on nyt liikaa ihmisiä, kun tulvat ovat vallanneet alavat rannikkoalueet.”

Kalevalasta tuttu Väinämöisen ja Louhen taistelu päättyi Sammon hajoamiseen. Jo sukupolvien ajan ovat Sammon vartijat varjelleet sen sirpaleita estääkseen Louhen koston. Hengästyttävän jännittävät tapahtumat saavat alkunsa, kun viidesluokkalaiset Ahti ja Ilmari esiintyvät koulun joulujuhlassa. Ahdin

Louhi, Sammon vartijat 3

78

Tuliterä


Tiera

SAMMON VARTIJAT 2

JULKAISU: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 271 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2/N84.2

EAN : 9789513143169 EAN E-KIRJA :

9789520403485 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520403515

Louhi SAMMON VARTIJAT 3

JULKAISU: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 327 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2/N84.2

EAN : 9789513150372 EAN E-KIRJA :

9789520403492 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520403522

kantelesoolon voimasta rehtori vajoaa maan sisään! Pojat huomaavat pian outojen tyyppien tavoittelevan maagista kanteletta. Ilmari ja Ahti paljastuvat Sammon vartijoiden perillisiksi, ja heidän on pakko lähteä matkalle, josta riippuu koko maapallon kohtalo. Tuliterä sai vuonna 2007 parhaalle nuortenkirjalle myönnettävän Topelius-palkinnon. Vuonna 2008 kirja oli Lukuvarkaus-palkintoehdokkaana. ”Tuliterä jatkaa kekseliäästi siitä, mihin Kalevala jäi. Kansallisen mytologian salaperäinen Sampo palautuu kirjassa nykykulttuurin vaikuttavaksi voimaksi. Maapallon tulevaisuus, vastavoimien kamppailu ja moderni arvokeskustelu esitetään jännittävän ja lukemaan houkuttelevan seikkailun muodossa. Sammon vartijat -sarjan aloitusosa syventää ja selventää omia juuriamme, samalla Kalevala tulee tuoreella tavalla tutuksi ja ajankohtaiseksi.” – Topelius-palkintolautakunta vuonna 2007

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

79


RIINA JA SAMI K A ARL A

Varkaan jäljillä PET AGENTS 2

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 112 NELIVÄRIKUVITUS

80

IKÄRYHMÄ :7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520409128 EAN E-KIRJA : 9789520409326 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520409319


© RIINA JA SAMI KAARLA © VEIKKO SOMERPURO

Lemmikkisi on turvassa! Pet Agents ratkoo mysteerit. Scifi-herkkuja ja pörröisiä lemmikkejä yhdistävän sarjan toinen osa koukuttaa kouluikäiset. Kati-e on itsenäinen nörttityttö, joka rakastaa eläimiä yhtä palavasti kuin elektroniikkaa ja koodausta. Alkuun Kati-e autteli lemmikkiasioissa lähinnä naapureita ja tuttuja, mutta kun apua alettiin pyytää yhä kauempaa, hän päätti rakentaa itselleen lentävän robottiapulaisen, Ti-botin. Pet Agents – lemmikkiagentit – oli syntynyt! Ti-bot-robottiin tulee vika, ja se on vietävä huoltoon. Kati-en elämä tuntuu hetken yksinäiseltä, kunnes naapurinpoika Timi akvaarioineen tarjoaa muuta ajateltavaa. Pian Kati-elle alkaa myös sadella yhteydenottoja oudoista tapahtumista: lähiseudun kodeista on kadonnut tavaraa. Onneksi Ti-bot saadaan nopeasti kuntoon, ja nokkela parivaljakkomme aloittaa salapoliisityön, joka osoittautuu hurjan jännittäväksi.

Riina ja Sami Kaarla ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirjaammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin. Uudessa, vauhdikkaassa Pet Agents -sarjassa on jokaiselle jotakin: se tempaa mukaansa niin eläinrakkaat kuin nörtit. Helppolukuisissa kirjoissa on sopivasti tekstiä ja runsas nelivärikuvitus. Lemmikkiseikkailuja löytyy omasta takaa: Kaarlojen eläinrakkaaseen perheeseen kuuluvat neljän pojan lisäksi koirat Kira ja Patu sekä kissat Kiki, Milu, Repe ja Sulo. Sarjan seuraava kirja, Kadonnut kenttä, ilmestyy keväällä 2020!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

81


PAUL A NORONEN, K ATI NÄRHI

Yökoulu ja vaarallinen operaatio Zombipökäle saa uimahallin sekaisin! Helppolukuinen Yökoulu-sarja uppoaa alakoululaisiin kuin veitsi… voihin! Kauhun ja huumorin yhdistelmää ei voi vampyyrikaan vastustaa. Yökoululaiset lähtevät uimahalliin opettajansa, neiti Kammosen johdolla. Heidän uintivuoronsa on tietysti yöllä, kun muu kaupunki nukkuu. Paavo Zombinen, Martta Vampyyri, Lauri Luuranko ja muut koululaiset ovat innoissaan!

JULKAISU : Heinäkuu SIVUMÄÄRÄ : 64 (kirja, e-kirja, mp3- IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 äänikirja) NELIVÄRIKUVITUS

82

EAN : 9789520407728 EAN E-KIRJA : 9789520409463 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520409418

Hallissa on samaan aikaan meneillään vauvauinti, ja altaassa polskii myös Paavon pikkuveli, zombivauva. Yhtäkkiä vauvan uimavaipasta luiskahtaa veteen kakkapökäle ja syntyy täydellinen kaaos! Kukaan ei huomaa, että zombivauva irrottaa altaan tulpan, koska luulee sitä tutiksi. Uimarit imeytyvät suoraan sokkelomaisiin viemäreihin, missä lymyilee mm. jättimäinen viemärirotta. Ja kun putkistossa alkaa kaikua puistattava huhuilu, eksyneitä lapsia pelottaa toden teolla. Pääsevätkö he koskaan ulos? Ja kuka viemärissä oikein ulisee?


© OTTO VIRTANEN

© NUMI NUMMELIN/NELONEN/HYVÄT JA HUONOT UUTISET

Paula Noronen on verrattoman humoristinen lastenkirjailija ja tunnettu tv-persoona. Hänet tunnetaan erityisesti Supermarsusta, joka on valloittanut myös valkokankaat. Kati Närhi on arvostettu kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, jolle on myönnetty Sarjakuva-Finlandia-palkinto vuonna 2016.

Kati ja Sylvi

PAUL A NORONEN, K ATI NÄRHI

Yökoulun pieni kauhukäsikirja Noidan käsikirja perheen pienimmille Tervetuloa Yökouluun, maailman kammottavimpaan opinahjoon! Kutkuttavan kekseliään käsikirjan avulla sukelletaan koulun hiuksia nostattavaan arkeen. Helppolukuisesta Yökoulu-sarjasta tutut Paavo Zombinen, Martta Vampyyri ja Lauri Luuranko perehdyttävät uudet oppilaat outoihin oppiaineisiin ja takaperoisiin työskentelytapoihin. Äidinkielen tunnilla luetaan klassikkoja, kuten Tuntematon vampyyri, Sinuhe kissaihminen ja Seitsemän zombiveljestä. Kotitaloustunnilla opetellaan kokkaamaan verilettuja ja itkeviä nakkeja. Välituntileikkejä ovat ”viimeinen pari arkusta ulos” ja ”kuka pelkää tavallista ihmistä”. Liikunnassa suosituinta on ”polttokallo”. Ruokalan pidetyimpiä herkkuja ovat kastematospagetti, kinkkukiusaajalaatikko, veripalttu ja veitsinleike. Käsikirjaan sisältyy myös juhlavinkkejä, reitti kouluun, luokkakuva ja raportti koulun vessoista. Kirjan avulla sinustakin tulee täysverinen yökoululainen! JULKAISU :

IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOSIVUMÄÄRÄ : 64 LUOKKA : L84.2

Syyskuu

EAN : 9789520407735

NELIVÄRIKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

83


PAUL A NORONEN, TERESE BAST

Supermarsun kirja ystävyydestä Näin sinustakin tulee superystävä! Paras tapa saada hyviä ystäviä on olla kiva muille – mutta millainen on hyvä ystävä? Ja miten se onnistuu, jos jännittää? Supermarsun neuvot hyvään ystävyyteen ovat täyttä totta, vaikka kirjaa lukiessa naurattaakin. Asiantuntevien tietoiskujen, pienen ystävyyssanakirjan, hullunhauskojen testien ja hykerryttävien dialogien myötä lukija sisäistää ystävyyden syvimmän olemuksen. Mikä on kiusoittelun ja kiusaamisen ero? Miten toimit, kun huomaat että jotakuta kiusataan? Entä miten ollaan ystäviä netissä? Kateus on kavala tunne, mutta jokainen meistä on joskus kateellinen. Persoonallisuustyyppien luokittelusta Keittäjä-Donnan tapaan on paljon hyötyä, kun haluat ymmärtää ystäviäsi. Esimerkkinä pari kaikille tuttua tyyppiä:

© ALEXANDRA SANDBÄCK

Lihapullapersoona on tyyppinä sitkeä ja kasaa itsensä nopeasti. Viihtyy porukassa ja on myös aika pidetty. Tyypillinen lihapullapersoona: Kirsikka Kurjenmaa.”

© AAPO HUHTA

”Spagettipersoona on löysä ja sulautuva. Yleensä kaikki tykkäävät spagetista. Tyypillinen spagetti-persoona: Lasse Kaaltio.

JULKAISU: Heinäkuu SIVUMÄÄRÄ : 72 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2 EAN : 9789520407612 NELIVÄRIKUVITUS

Helsinkiläinen Paula Noronen on rakastettu lastenkirjailija ja tv-persoona. Hänen humoristisia lastenkirjasarjojaan ovat Yökoulu, Tagli ja Telle sekä tietysti Supermarsu, joka on valloittanut myös valkokankaat. Vitsikkään ja vauhdikkaan kuvitusasun Supermarsulle on luonut monitaitoinen kuvittaja Terese Bast, joka asuu Pietarsaaressa.

84


Tamperelainen kirjailija-käsikirjoittaja Jari Mäkipää tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaanin seikkailuista kertovasta kirjasarjasta. Jussi Kaakinen on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttu lukuisista lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista.

© PERTTI NISONEN

© PERTTI NISONEN

JARI M ÄKIPÄ Ä , JUSSI K A AKINEN

Masi Tulppa 3: Klikkien kingi Masi Tulpasta tulee YouTube-tähti. Kaikkien itsenäisten lasten sankari Masi Tulppa seikkailee jälleen tinkimättömällä tyylillään – tällä kertaa vastentahtoisena tubejulkkiksena. Masi Tulppa kuvaa omasta supersankaristaan videon ja lataa sen nettiin. Seuraavana aamuna mikään ei ole ennallaan. Video kahmii klikkauksia ennätystahtiin, perheen kännykät kuumenevat viestivirrasta, ja kotioven takana mylvii innokas fanilauma. Omaa rauhaa rakastava Masi on huomion keskipisteessä! Kun tubettajia luotsaava manageri Mirella tarjoaa apuaan, Masi kirjoittaa nimensä sopimukseen. Mirella tarttuu toimeen tehokkaasti. Hetkessä Masin päivät ovat täynnä fanitapaamisia, tv-esiintymisiä ja mainossopimuksia. Kuinka huimaksi Masin suosio voi kasvaa? Miten hän selviää julkisuuden kiemuroista? Ja mikä onkaan sopiva hinta miljoonista klikkauksista?

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 112 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520409135 EAN E-KIRJA : 9789520409340 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409333

MUSTAVALKOKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

85


JULKAISU : Syyskuu (kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 180 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520405045 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520409470

MUSTAVALKOKUVITUS © JANI PIHLAJA

HENNA HELMI HEINONEN, REET TA NIEMENSIVU

Kilpasiskot Sanni ja Viivi Voittaako IceLove ensimmäisen mitalinsa? Siskokset joutuvat törmäyskurssille, kun IceLovejoukkue lähtee tavoittelemaan voittoa. Palkitun sarjan kolmas osa. 11-vuotias Sanni on IceLove-muodostelmaluistelujoukkueen kantavia voimia. Myös 8-vuotias pikkusisko Viivi luistelee samassa joukkueessa. Eri-ikäiset siskokset tavoittelevat harrastuksesta eri asioita. Sanni ja muut joukkueen isot haluaisivat, että joukkue vihdoin voittaisi kilpailuista mitalin. IceLove-joukkueen nuorimmaiset eivät ole samaa mieltä keinoista menestykseen. Joukkueen yhteistyö huipentuu kilpailuihin, joissa Sannille sattuu aivan hirveä virhe. Saako IceLove-joukkue ansaitsemansa mitalin?

86

Henna Helmi Heinonen on monipuolinen kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Lasten LukuVarkaus -palkinnolla palkitussa IceLove-sarjassa hän kuvaa lämpimästi ja oivaltavasti noin kymmenvuotiaiden lasten arkea. Muodostelmaluistelujoukkueessa yhdessä tekemisen riemu ja vaiva antaa eväitä myös jokapäiväiseen elämään. Reetta Niemensivu on lahtelainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on kuvittanut lastenkirjoja ja julkaissut useita sarjakuva-albumeja. Helsingin Sanomat nimesi hänen esikoisalbuminsa Lempi ja rakkaus (2010) kuukauden läpimurroksi. Niemensivu on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, ja hän on suorittanut myös sarjakuvan sivuaineopinnot TaiKissa/ Aalto-yliopistossa.


JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Full galopp, Sigge SUOMENTAJA : Marvi Jalo SIVUMÄÄRÄ : 164

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA :

L84.2 EAN : 9789520404864 EAN E-KIRJA : 9789520405861 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520405809

MUSTAVALKOKUVITUS

Ruotsalainen Lin Hallberg on ollut heppafani pikkutytöstä lähtien ja tuntee läpikotaisin tallielämän ylä- ja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja Margareta Nordqvistin kanssa.

LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST

Täyttä laukkaa, Sinttu! Sintun joulu on kaikista suloisin. Maailman ihanin shetlanninponi Sinttu on mukana jouluvalmisteluissa. Kuka pääsee loistokkaaseen jouluohjelmaan? Sintun sisko Salli valitaan mukaan jouluesityksen shetlanninponinumeroon. Mutta kuka nousee Sallin selkään isolle areenalle valonheittimien loisteeseen? Siltakylän hoitajaporukka pääsee mukaan päättämään asiasta. Heidän on tärkeää vetää yhtä köyttä ja tehdä oikeudenmukainen ratkaisu. Mutta onnistuuko se? Täyttä laukkaa, Sinttu! on 16. osa valloittavassa hevoskirjasarjassa, joka kertoo Elinan ja maailman suloisimman shetlanninponin Sintun seikkailuista kodikkaalla Siltakylän tallilla.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

87


J.K. ROWLING, JIM K AY

Harry Potter ja liekehtivä pikari

JULKAISU : Lokakuu ALKUPERÄISTEOS : Harry

Potter and the Goblet of Fire

88

SUOMENTAJA : Jaana Kapari-Jatta SIVUMÄÄRÄ : 464

IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789513187057


Kolmivelhoturnajaiset kutsuvat! Jim Kayn upeasti kuvittama neljäs Harry Potter -teos on täynnä taikaa. ”Koetuksia on kolme; ne ovat tasavälein kouluvuoden mittaan, ja niissä koetellaan ottelijoita monin eri tavoin... heidän taikataitojaan – urheuttaan – päättelykykyään – ja tietenkin kykyään pärjätä vaaratilanteissa.” Harry Potterin neljäntenä kouluvuonna Tylypahkan koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, joihin osallistuu oman koulun lisäksi kaksi muuta velhokoulua, Beauxbatons ja Durmstrang. Kustakin koulusta valitaan ottelija kolmeen rohkeutta, taitoa ja ajattelua mittaavaan koetukseen. Kolmen koulun nuoret velhot ja noidat seuraavat turnajaisia omia suosikkejaan kannustaen. Ottelupäivien välissä koulunkäynti jatkuu.

J.K. Rowling on huikean maailmanmenestyksen saavutta-

Jim Kay sai Kate Greenway -mitalin,

neen Harry Potter -kirjasarjan tekijä. Seitsenosainen teos-

Britannian arvostetuimman kuvitus-

sarja ilmestyi vuosien 1997 ja 2007 aikana. Kirjasarjaa ja

palkinnon, vuonna 2012 Patrick Nessin

kolmea niihin liittyvää hyväntekeväisyyttä varten kirjoitet-

teoksen Hirviön kutsu (A Monster Calls)

tua käsikirjaa on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta. Harry

kuvituksesta. Kay opiskeli kuvitusta

Potter -kirjat on käännetty yli 80 kielelle ja kirjojen pohjalta

Westminsterin yliopistossa. Hän on

on tehty kahdeksan menestyselokuvaa. Tylypahkan oppikirja

työskennellyt mm. Tate Galleryssa ja

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ( jonka tuotto meni Comic

V&A-museossa sekä suunnitellut elokuva-

Relief -järjestölle) toimi inspiraation lähteenä Warner Brosin

ja tv-käsikirjoituksia. Nykyään hän on

tuottamalle viiden elokuvan sarjalle, joista ensimmäinen oli

päätoiminen kuvittaja. Kay asuu Nort-

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, 2016 ja toinen Ihmeotukset:

hamptonshiressä elämänkumppaninsa

Grindelwaldin rikokset, 2018.

ja pelastamansa löytökoiran kanssa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

89


CHRISTOPHER PAOLINI

Kulkuri, noita ja lohikäärme TARINOITA AL AGAËSIASTA . OSA 1: ERAGON

JULKAISU : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Fork, the Witch, and the Worm SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789520409043 EAN E-KIRJA : 9789520409548 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520409531

90


Kolme suurta tarinaa Alagaësiasta

Odotettu paluu Eragonin maailmaan!

On kulunut vuosi siitä, kun Eragon etsi lohikäärmeratsastajille uuden kotiseudun, Valkeat vuoret. Eragonin kaikki aika menee velvollisuuksien ja työn parissa, neuvotteluissa kääpiöiden, haltioiden ja urgalien kanssa, lohikäärmeen munien vartioinnissa, ratsastajien koulutuksessa. Saphira huomaa Eragonin uupumuksen ja neuvoo häntä lähtemään etsimään uusia seikkailuja: ”Mene. Äläkä tule takaisin ennen kuin olet paremmalla tuulella.” Kuka on majataloon saapuva salaperäinen kulkuri, joka pystyy taikomaan ilman sanoja? Miten käy lohikäärmeen kirouksesta kärsivän Elva-tytön? Päihitttääkö Ilgra Kulkarosvuoren jättimäisen lohikäärmeen? Valmistautukaa, lohikäärmeratsastajat! Kaikki ei ole sitä miltä se näyttää. Ratsastaja on maagi, jonka voimat moninkertaistaa hänen kumppaninsa, lohikäärme. Maailma tarvitsee lohikäärmeratsastajia.

© IMMANUELA MEIJER

Eeppistä seikkailufantasiaa parhaimmillaan. Tervetuloa takaisin Alagaësiaan, lohikäärmeratsastaja Eragonin ja hänen Saphira-lohikäärmeensä luo.

Christopher Paolini (s.1983) oli vain 15-vuotias ryhtyessään luomaan Eragonista kertovaa neliosaista Perillinen-kirjasarjaa (Eragon, Esikoinen, Brisingr, Perillinen). Kipinän kirjoittamiseen antoivat muinaistarut ja fantasiakirjallisuuden klassikot. Kirjasarja sai alkunsa pienestä omakustanteesta, mutta kasvoi huikeaksi kansainväliseksi menestykseksi, joka on myynyt yli 35 miljoonaa kappaletta. Ensimmäisen osan, Eragonin, ilmestyessä Paolini oli 19-vuotias, nyt uuden Eragonista kertovan kokoelman Kulkuri, noita ja lohikäärme ilmestyessä hän on 35-vuotias. Uusi teos on ensimmäinen osa Alagaësian tarinoita.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

91


© CHARLOTTE KNEE PHOTOGRAPHY

SAM COPEL AND, SARAH HORNE

Sami muuttuu kanaksi Kaikesta voi selvitä!

Lämmin ja hullunhauska tarina yhdeksänvuotiaasta Samista, jonka huolet muuttavat yhtäkkiä milloin miksikin eläimeksi. Ongelmana on se, että Sami muuttuu eläimeksi vain silloin, kun hänellä on huolia – ja tällä hetkellä Samilla on tosi paljon huolia. Hän on huolissaan veljestään (joka on sairaalassa), vanhemmistaan (jotka ovat huolissaan veljestä), öykkärikaverista (joka kiusaa Samia). Onneksi Samilla on kolme hyvää ystävää, jotka auttavat häntä pähkähulluissa tilanteissa muodonmuutosten keskellä. Sarah Hornen valloittavasti kuvittama tarina Samista ja hänen perheestään osoittaa kuinka kaikesta voi selvitä – vaikka muuttuisi kanaksi. Jaana Kapari-Jatan riemastuttava suomennos.

92

Sam Copeland on kotoisin Manchesterista. Nykyään hän asuu Lontoossa vaimonsa, kolmen lapsensa ja kahden kissansa kanssa. Hän työskentelee kanakuiskaajana ja matkustaa ympäri maailmaa kesyttämässä villikanoja. Sami muuttuu kanaksi on Sam Copelandin ensimmäinen lastenkirja. Hän on uhannut kirjoittaa lisää.

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Charlie Changes into Chicken SUOMENTAJA: Jaana Kapari-Jatta SIVUMÄÄRÄ : 250 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520405052 EAN E-KIRJA : 9789520409456 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409449

MUSTAVALKOKUVITUS: Sarah Horne


JULKAISU : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : An Absolutely Remarkable Thing SUOMENTAJA : Kaisa Kattelus

SIVUMÄÄRÄ : 350 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789520409159 EAN E-KIRJA :

9789520409623

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409616

Hank Green (s. 1980) on yhdysvaltalainen yrittäjä, muusikko, kouluttaja, tuottaja, vloggaaja ja esikoiskirjailija. Green tunnetaan parhaiten YouTubekanavasta nimeltä Vlogbrothers, jonka hän perusti yhdessä veljensä John Greenin kanssa ja jossa he vloggaavat vuorotellen. Veljekset ovat perustaneet myös Project for Awesome -kampanjan, joka on kerännyt miljoonia dollareita hyväntekeväisyyteen. Hank Green asuu Montanassa vaimonsa, poikansa ja kissansa kanssa. © ASHE WALKER | MARSUPIALPUDDING LLC

HANK GREEN

Ihan mieletön juttu Scifillä maustettu hauska ja koukuttava kuvaus tubemaailman koukeroista Suositun tubettajan esikoisromaani on viihdyttävä scifi-mysteeri, joka sivuaa painavia ja ajankohtaisia teemoja: kuinka sosiaalinen media muokkaa keskustelukulttuuria ja kuinka julkisuus on oma maailmansa, jolla ei ole juurikaan tekemistä todellisuuden kanssa.

Käy ilmi, että Carleja on ilmestynyt kymmeniin kaupunkeihin eri puolille maapalloa. Aprilin odotetaan selvittävän Carlien salaisuus: mistä ne ovat tulleet ja mitä ne tarkalleen ottaen meiltä haluavat. Pian hän joutuu huomaamaan, kuinka kuuluisuus asettaa vaakalaudalle hänen ihmissuhteensa, turvallisuutensa ja identiteettinsä – koko hänen elämänsä.

Parikymppinen taideopiskelija April May asuu New Yorkissa yhdessä kämppiksensä, on-off-tyttöystävänsä Mayan kanssa. Eräänä aamuyönä April törmää jalkakäytävällä seisovaan jättiläismäiseen patsaaseen. Hän nimeää patsaan Carliksi ja kuvaa siitä ystävänsä Andyn kanssa videon, jonka Andy jakaa YouTube-tilillään. Seuraavana päivänä videosta on tullut viraali-ilmiö ja Aprilista somejulkkis.

Hank Green haastaa esikoisromaanillaan komeasti isoveljensä, lukijoiden rakastaman John Greenin. Ihan mieletön juttu näyttää somejulkisuuden pimeän puolen, josta Greenin veljeksillä on taatusti runsaasti omakohtaista kokemusta.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

93


MAL AL A YOUSAFZAI

Meidän oli paettava MINUN JA PAKOL AIST Y T TÖJEN TARINOITA

JULKAISU : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : We Are Displaced. My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World SUOMENTAJA : Annukka Kolehmainen SIVUMÄÄRÄ : 150 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA: N32.21 EAN : 9789520409166 EAN E-KIRJA : 9789520409647 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520409630

94


© ANTONIO OLMOS

Kymmenen koskettavaa kohtaloa maailman kriisialueilta Sotien, poliittisten konfliktien ja ympäristökatastrofien aiheuttama pakolaisuus on aikamme suurimpia haasteita. Malala Yousafzain kirja kertoo, mitä pakolaisuus on yksilötasolla, tyttöjen kokemana. ”Pakolaisista ja maahanmuutosta puhutaan jatkuvasti, mutta liian harvoin ääneen pääsevät pakolaiset itse, varsinkaan tytöt ja nuoret naiset”, Malala on sanonut. Siksi hän päätti kirjoittaa tämän kirjan. YK:n arvion mukaan maailmassa oli yli 25 miljoonaa pakolaista vuonna 2017. Meidän oli paettava kertoo Malala Yousafzain itsensä lisäksi yhdeksän muun tytön tarinan siitä, kuinka heidän piti erilaisista syistä jättää kotinsa ja lähteä pakoon joko kotimaassaan tai ulkomaille. Tarinat kertovat kriiseistä eri puolilla maailmaa: arabikevään kipinästä syttyneistä sisällissodista Lähi-idässä, Bangladeshin Rohingya-muslimien vainosta, Latinalaisen Amerikan yhteiskuntien turvattomuudesta, Kongon sisällissodasta ja Idi Aminin hirmuhallinnosta Ugandassa. Jokaisen luvun alussa on lyhyt taustoitus kyseisen alueen historiasta ja poliittisesta tilanteesta, mikä pitää nuoremmankin lukijan hyvin kartalla. Malala on kohdannut kirjaan valikoituneet tytöt luentomatkoillaan ympäri maailmaa. Näiden nuorten naisten periksiantamattomuus on tehnyt häneen vaikutuksen ja välittyy lukijalle asti.

Malala Yousafzai (s. 1997) on pakistanilainen rauhanaktivisti ja kaikkien aikojen nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Hänet tunnetaan lasten ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhujana ja blogiaktivistina. Malala nousi koko maailman tietoisuuteen vuonna 2012, kun häntä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän, koska hänellä oli ollut rohkeutta asettua vastustamaan Talebania. Tapahtumahetkellä 15-vuotias tyttö selvisi hengissä raa’asta hyökkäyksestä, ja järkyttävä tapahtuma nousi otsikoihin kaikkialla maailmassa. Malalasta tuli yhdessä yössä rauhanomaisen vastarinnan ja kaikille avoimen koulutuksen maailmanlaajuinen symboli. Malala on asunut murhayrityksestään asti Isossa-Britanniassa ja opiskelee nykyään filosofiaa, politiikkaa ja taloustiedettä Oxfordin yliopistossa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

95


JULKAISU : Lokakuu ALKUPERÄISTEOS : Het

Achterhuis. Graphic Diary SUOMENTAJA : Anita Odé SIVUMÄÄRÄ : 160 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : N85.3 EAN : 9789520410049

Ohjaaja-käsikirjoittaja (Waltz with Bahir) Ari Folmanin ja kuvittaja David Polonskyn käsissä tämä sukupolvia koskettanut tarina menee täysin uudella tavalla ihon alle.

ARI FOLM AN, DAVID POLONSK Y

Anne Frankin päiväkirja Unohtumaton klassikkoteos uudessa muodossa Sarjakuvamuotoinen Anne Frankin päiväkirja on helposti lähestyttävä mutta yhtä kaikki järkyttävä kertomus toisen maailmansodan tapahtumista. Anne Frankin päiväkirja on klassikkoteos nuoren tytön elämästä raakojen historiallisten mullistusten keskellä. Uusi laitos päivittää yhden viime vuosisadan kuuluisimmista tarinoista nykylukijoihin vetoavaksi, neliväriseksi sarjakuvaksi. Alkuteokselle uskollisessa, kauniissa sarjakuvassa salaisten päiväkirjamerkintöjen äärimmäinen henkilökohtaisuus yhdistyy vavahduttavalla ja visuaalisella tavalla juutalaisvainojen julmuuteen.

96


JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Nancy Drew. The Message in the Hollow Oak SUOMENTAJA : Esa Mela SIVUMÄÄRÄ : 150 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789513096687 EAN E-KIRJA : 9789520410094 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520407834

Neiti Etsivä tulee taas! Kesäkuussa ilmestyvät myös:

Neiti Etsivä ja teatterilaivan arvoitus

EAN: 9789513068653 EAN E-KIRJA: 9789520410100 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520409937

Neiti Etsivä ja mustan ruusun salaisuus EAN E-KIRJA: 9789520410124

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520410117

Syyskuussa ilmestyvät:

Neiti Etsivä ja mustaviittainen ratsastaja EAN E-KIRJA: 9789520410162

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520410179

Neiti Etsivä ja Kalliovuorten arvoitus EAN E-KIRJA: 9789520410186

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520410193

CAROLYN KEENE

Neiti Etsivä ja vanhan tammen salaisuus Neiti Etsivä ratkoo kolme vuosisataa vanhan arvoituksen Kuka haluaa estää Neiti Etsivän tutkimukset arkeologien leirillä? Neiti Etsivä ystävineen matkaa arkeologiselle leirille tutkimaan ikivanhaa arvoitusta. Heidän pitää löytää onttoon tammeen kätketty korvaamattoman arvokas vanha viesti. Pian salaperäinen vastustaja alkaa pahasti sotkea Paulan puuhia ja aiheuttaa häiriöitä kaivauksilla. Oikeaa puuta etsiessään Paula joutuu jännittäviin seikkailuihin niin kaivauksilla, Ohio-joella, vanhassa rosvoluolassa kuin autiotalossakin.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

97


© KAROLIINA EK

Raili Mikkanen saa historian elämään niin ettei se tunnu enää historialta vaan osalta meidän elämäämme. Aino Kallaksen nuoruudesta kertovasta teoksestaan Ei ole minulle suvannot! (Tammi, 2002) hän sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Uudessa teoksessaan hän sukeltaa Minna Canthin tyttären, Ellin, elämään 12-vuotiaasta nuoreksi aikuiseksi ja välittää samalla kiehtovasti ajankuvaa Suomen kulttuurihistorian kuohuvilta vuosilta.

JULKAISU : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2

EAN : 9789520409746 EAN E-KIRJA : 9789520409760 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520409753

RAILI MIKK ANEN

Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää Millaista on olla Minna Canthin tytär? Ei ole helppoa olla tytär, jonka äiti on tulinen tasa-arvon puolesta taistelija, maan ensimmäinen naistoimittaja ja voimakkaita tunteita herättävä näytelmäkirjailija. Aikansa paheksuttu julkkis. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla palkittu kirjailija Raili Mikkanen tarttuu uuteen näkökulmaan: kertojana on Elli, yksi Canthin seitsemästä lapsesta. Teos osoittaa, että Minna Canth oli niin edellä aikaansa, että hänen käsittelemänsä teemat ovat edelleen polttavan ajankohtaisia.

98

On vuosi 1880. Elli on 12-vuotias ja perhe on muuttamassa Jyväskylästä Kuopioon isän äkillisen kuoleman johdosta. Minna Canthista on tullut seitsemän lapsen yksinhuoltaja. Kuopio tuntuu Ellistä aluksi tyrmistyttävän erilaiselta kuin Jyväskylä, murretta myöten. Ja kun äiti on Minna Canth, luvassa ei ole tasaista elämää! Jos nykyisin vihapuhetta on paljon, niin sitä on myös Ellin nuoruudessa. Kuumimmillaan yhteisön paine ja tunteet ilmenevät ikävillä, jopa vaarallisilla tavoilla. Kaiken muun ohella Minna pitää vuoden verran kotonaan nuorille Oras-seuraa, jossa keskustellaan kaikesta maan ja taivaan alla - ja joutuu kuopiolaisten silmätikuksi, herättäen monissa jopa raivoa mielipiteidensä takia. Toisaalta äidin ansiosta lähes kaikki suomenmieliset kulttuuriihmiset ja ulkomaalaisetkin kirjailijat ovat Ellin kotona kesäisiä vakiovieraita.


JULKAISU: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 100 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA: N86.2

EAN : 9789520409111 EAN E-KIRJA :

9789520409661

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520409654

© VEIKKO SOMERPURO

M ARIA L A AKSO

Taltuta klassikko!

Maria Laakso (s. 1982) on tamperelainen kirjallisuudentutkija, kirjoittaja ja kirja-alan jokapaikanhöylä, mutta ennen kaikkea hervoton humoristi ja lajin asiantuntija. Laakson mielestä hauska tyyli ja tiukka sisältö eivät sulje toisiaan pois. Vakiintunutta klassikkokuvastoa uudelleen versioi teräväkynäinen sarjakuvataiteilija Johanna ”Roju” Rojola.

Tämä opas antaa klassikoille kyytiä. Oletko yrittänyt lukea klassikon, mutta homma kosahti heti alkuunsa? Haluatko tehdä vaikutuksen johonkin kuumaan kirjatoukkaan? Onneksi olkoon! Käsissäsi on juuri oikea kirja, jota selvästi tarvitset enemmän kuin kipeästi. Lue klassikoita, ne on hyviä, sanotaan. Ne kasvattaa järkeä, sanotaan. Mutta sanotaan mitä sanotaan, aina klassikon lukeminen ei ole helppoa. Ei hätää! Tämän kirjan luettuasi huomaat, että se voi olla jopa hauskaa. Olemme kaikki lukijoina erilaisia. Toinen lukee huvikseen Sotaa ja rauhaa, toinen tuskailee jo maitopurkin mainostekstin kanssa. Oli lähtötilanne mikä tahansa, jokainen voi oppia pelottomaksi klassikontaltuttajaksi. Siihen tarvitaan vain ripaus tietoa, rutkasti rohkeutta ja reilusti reipasta retkimieltä.

Taltuta klassikko! tulkkaa tutut merkkiteokset nykynuorille ymmärrettävään muotoon ja saa lukijan kieriskelemään naurusta. Kirjassa taltutetaan kahdeksan kotimaista klassikkoteosta, mm. Aino Kallaksen Sudenmorsian, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Teos sijoittui nuorten sarjan toiselle sijalle Ihan totta -tietokirjakilpailussa 2017.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

99


Pokkarit ELOKUU JONAS BONNIER

CANDACE BUSHNELL

Helikopteriryöstö

Sinkkuelämää

Dramaattinen kuvaus siitä, kuinka Ruotsin rikoshistorian kohutuin rikos suunniteltiin ja jättisaalis vietiin poliisien silmien edestä

Bestseller-teos uutena painoksena ALKUPERÄISTEOS :

Sex and the City SUOMENTAJA : Arto Schroderus

ALKUPERÄISTEOS :

Helikopterrånet SUOMENTAJA : Kari Koski

KIRJASTOLUOKKA :

T84.2

HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408671

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408664

SYYSKUU

LEENA LEHTOL AINEN

MARKO HAUTAL A

Tappajan tyttöystävä

Litmanen 10

Leväluhta

”- - tämä rikos­novelli­kokoelma antoi jopa enemmän kuin perus­ dekkari - - Viihdettä ja asiaa!” - Ilta-Sanomat

Kuninkaan tarina omin sanoin

Kauhuromaani suolla sijaitsevasta kalmistosta, joka houkuttelee ihmisiä oudolla tavalla luokseen

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408688

100

JARI LITMANEN

KIRJASTOLUOKKA : T99.1 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520407568

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408701


LOKAKUU

STEPHEN KING, OWEN KING

Ruususen uni

Kiehtovan provosoiva kauhukertomus, jossa naiset vaipuvat uneen ja miesten on pärjättävä omillaan ALKUPERÄISTEOS : Sleeping Beauties SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520408718

CARL-JOHAN VALLGREN

Mikael Persbrandt – Muistini mukaan

Tähtinäyttelijän myrskyisä elämä parrasvaloissa ja kulissien takana ALKUPERÄISTEOS : Mikael Persbrandt – Så som jag minns det SUOMENTAJA : Heikki Eskelinen KIRJASTOLUOKKA : T99.1 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520408725

MARIA ADOLFSSON

Harha-askel

Ensimmäinen osa kuvitteelliseen Doggerlandin saarivaltioon sijoittuvasta rikossarjasta ALKUPERÄISTEOS : Felsteg SUOMENTAJA : Sirkka-Liisa Sjöblom KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408732

MARRASKUU

JARI JÄRVEL Ä

PIRJO TUOMINEN

L ARS KEPLER

Kosken kahta puolta

Tulen väri punainen

Lazarus

Loistava Finlandiapalkintoehdokas

Hiljaisten huvimajojen tarina jatkuu itsenäisessä, väkevässä romaanissa

Uusi hyytävän jännittävä Joona Linna -dekkari

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520408749

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408756

JOONA LINNA

ALKUPERÄISTEOS : Lazarus SUOMENTAJA : Kari Koski ja Maija Kauhanen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520408763

POKKARIT

101


JOULUKUU

ALKUPERÄISTEOS : Murder on Thames & Mystery at the Manor & Murder by Moonlight SUOMENTAJA : Taina Wallin KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520410001

MAT THEW COSTELLO, NEIL RICHARDS

Murha Thamesin varrella & Kartanon salaisuus & Murha kuunvalossa

ALKUPERÄISTEOS :

All by Myself, Alone

SUOMENTAJA : Tero Valkonen KIRJASTOLUOKKA :

T84.2

HINTARYHMÄ : D EAN :

9789520408770

MARY HIGGINS CL ARK

Kuolema loistoristeilijällä Jännityksen kuningattaren uusimmassa romaanissa risteilyaluksen neitsytmatka saa tappavan synkän käänteen

Cherringhamin mysteerit 1 –3

K A ARI UTRIO

Katarina

Kiehtova seikkailu ja rakkaustarina 1300-luvun Suomesta! KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520408787

102

SATU VASANTOL A

En palaa takaisin koskaan, luulen Romaani kotoa lähtemisen pakosta ja loputtomasta kaipauksesta KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408916

VATSJA JANA

Kama Sutra Klassinen rakkauden opaskirja. Vanhaa viisautta valloittamisen ja rakastelun taidoista ALKUPERÄISTEOS : Kama Sutra SUOMENTAJA : Eila Kostamo KIRJASTOLUOKKA : T59.35 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520408923


LUKIJOIDEN SUOSIKIT JÄTTIPOKKAREINA!

STEPHEN KING

ELLY GRIFFITHS

Ulkopuolinen

Korppikuningas

Kauhun kuningas huikeassa vedossa! Pikkukaupunki kokoaa rivinsä pahuutta vastaan – vaan tuleeko pahuus sittenkin sisältä päin? Ulkopuolinen on parasta Kingiä sitten Se-romaanin.

Lukijoiden rakastama arkeologi Ruth Galloway on täällä taas! Elly Griffithsin dekkarisarjan viides osa vie lukijan sekä muinaistarujen jäljille että Blackpoolin huvipuistokaupunkiin.

Sopuisan pikkukaupungin puistosta löydetään murhattuna 11-vuotias poika. Kaikki todisteet osoittavat samaan suuntaan: syyllinen on Terry Maitland, lempeä perheenisä sekä pidetty opettaja ja urheiluvalmentaja, jonka huomaan kaupunkilaiset ovat vuosien ajan uskoneet lapsensa. Tapaus on käsittämätön, syyllisestä sen sijaan ei ole epäilystäkään.

Suru-uutinen opiskelukaverin kuolemasta tulipalossa järkyttää Ruth Gallowayta: eikö Dan Golding ollutkin lahjakkain heidän piiristään? Miten Dan oli päätynyt pieneen yliopistoon Pohjois-Englantiin, ja miten kauhea tapa kuolla! Asiat näyttäytyvät toisessa valossa, kun posti tuo kirjeen Danilta, juuri ennen tulipaloa lähetetyn. Hän kertoo tehneensä valtavan arkeologisen löydön ja pyytää Ruthilta apua. Oliko kuolema sittenkään onnettomuus? Ruth päättää tutkia Danin kuolemaa tarkemmin ja matkustaa vieraalle maaperälle, Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Perillä Ruthille selviää että Danin löytö on saattanut kiinnostaa yllättävän vaarallisia piirejä. Oma vaaransa on siinäkin, että Blackpool on myös komisario Harry Nelsonin kotikaupunki.

Pahuudella on monet kasvot. Ovatko yhdet niistä sinun?

Tutkinnan edetessä etsivä Ralph Anderson alkaa aavistaa, että jokin on pahasti pielessä. Rikoksen selvittelyyn osallistuu myös Holly Gibney. Totuus saattaa olla pelottavampi kuin kukaan olisi uskaltanut uneksiakaan. Peloissaan Flint Cityn asukkaat tiivistävät rivejään murhaajaa vastaan, mutta voiko tältä pahalta suojautua kukaan? Ulkopuolinen kaihertaa salakavalasti turvallisuudentunnettamme sukeltaessaan ihmisen hirviömäisiin puoliin. JULKAISU: Elokuu ALKUPERÄISTEOS : Outsider SUOMENTAJA: Ilkka Rekiaro

SIVUMÄÄRÄ : 543 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520409104

Ruth Galloway tutkii murhaa noitien ja tarukuninkaiden mailla.

SIVUMÄÄRÄ : 380 JULKAISU: Syyskuu ALKUPERÄISTEOS : Dying Fall KIRJASTOLUOKKA : 84.2 SUOMENTAJA: Anna Kangasmaa EAN : 9789520409142

JÄTTIPOKKARIT

103


© JARI RIIHIMÄKI

” Lastenkirjallisuus on maailman tärkeintä kirjallisuutta” - Timo Parvela, kirjailija

Tammi Puh. 010 5060 300 • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 HELSINKI