__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Uutuudet

Syksy

2018

Š Petri Nuutinen

Nopoloiden perhea lbumista

Sinikka ja Tiina Nopola Siskossyndrooma & muut syksyn uudet kirjat


18

Sisältö Kotimainen kaunokirjallisuus.........4 Käännetty kaunokirjallisuus......... 16

Kiehtova kauhutarina jännityksen kuninkaalta ja hänen pojaltaan.

Tietokirjat........................................ 32 Manga............................................... 55 Lasten ja nuorten kirjat................ 56

42

6

36 Kansainväliset mitat täyttävä trilleritrilogia huipentuu.

Upea tietokirja Lapista, sen luonnosta ja ihmisistä.

Mariskan uusi aluevaltaus: lasten runokirja!

63

2

Viisautta sijoittamiseen.


on paljon surua; ja joka tietoa lisää, se tuskaa lisää.” Näin kerrotaan jo

© Aapo Huhta

S

illä missä on paljon viisautta, siinä

kirjojen kirjassa, Raamatussa. Usein

tämä pitääkin paikkansa. Eiväthän esimerkiksi sadan vuoden takaista Suomen sisällissotaa käsittelevät teokset, joita tänä vuonna ilmestyy lukuisia eri kustantajien toimesta, ole mitään miellyttävää luettavaa: ne paljastavat meille ikäviä totuuksia itsestämme ja kaoottisesta ajasta,

Tieto lisää ymmärrystä

joka ei vielä ole kovinkaan kaukana takanamme. Juuri siksi hyvää tietokirjallisuutta tarvitaankin: kertomaan mitä ennen on tapahtunut ja mitä maailmassa nyt tapahtuu, keitä me olemme, mistä tulemme ja mihin olemme menossa. Tältä pohjalta on koottu myös Tammen tietokirjojen kustannusohjelma Tammen 75-vuotisjuhlavuonna 2018. Esimerkiksi Airin Bahmanin ja Bruno Jäntin Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa valottaa aikamme suurimman inhimillisen katastrofin taustoja ja kehitystä. Michael Wolffin Tulta ja tuhoa – Donald Trump Valkoisessa talossa taas kertoo uskomattoman sisäpiirin tarinan aikamme kiistellyimmästä presidentistä, eripuran ja vastakkainasettelun kuninkaasta. Antti Haatajan Pohjoinen – Jälkemme maailman laidalla avaa Lapin luonnon taikaa sanoin ja kuvin mutta kertoo myös, miten pohjoisen maisema muuttuu ja ihmisen aikakausi näkyy tuntureilla ja Jäämerellä. Sinikka ja Tiina Nopolan itseironinen muistelmateos Siskossyndrooma on hulvatonta mentaliteettihistoriaa ja osoittaa, miten olemme kaikki oman aikamme lapsia. Toisaalta hyvä tietokirjallisuus opastaa meitä ihan tavallisessa arkipäiväisessä elämässämme, kuten tekevät muun muassa Kaisa Jaakkolan Palaudu ja vahvistu – Vähennä stressiä ja jaksa paremmin ja Marko Erolan Parhaat sijoitukset – Työkaluja aktiivisille ja passiivisille sijoittajille. Toivotan lukijoille valaisevia ja viihdyttäviä lukuhetkiä Tammen syksyn 2018 uutuuskirjojen parissa – niin tieto-, kauno- kuin lasten- ja nuortenkirjojenkin, jotka kaikki lisäävät tietoa ja ymmärrystä omalla tavallaan.

Markku Aalto Kustannuspäällikkö, tietokirjallisuus

P.S. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan ilmestymisestä. Tammi julkaisee klassikosta uuden painoksen.

EAN : 9789515237354

3


Kotimainen kaunokirjallisuus

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513199890 EAN e-kirja :

9789520400064

EAN mp3-äänikirja :

9789520402501

4


Leena Lehtolainen

Tappajan tyttöystävä ja muita rikoksia

Vetäviä ja yllättäviä rikoskertomuksia ja kummitustarinoita dekkarin taiturilta. Jännityksen mestari Leena Lehtolainen näyttää yllättävissä rikos- ja kauhutarinoissa monipuolisen kertojantaitonsa ja pakkaa tiiviiseen tilaan tiheää toimintaa. Lehtolainen laajentaa rikoskertomusten maailmaa kihelmöiviin kummitustarinoihin ja hiipivään kauhuun. Miksi kirjastovirkailijasta tulee tappajan tyttöystävä? Löytääkö Lapin šamaani kidnapatun sulhasen? Mitä tapahtuu, kun nuori nainen joutuu metsänpeittoon? Onko rakkaus kuolemaa väkevämpi ja voiko lapsella olla kolme isää? © Veikko Somerpuro

Tarinoissa on mukana salaileva yksikönjohtaja Taskinen, vielä kokematon Pertti Ström, omapäinen henkivartija Hilja Ilveskero ja sitkeä komisario Maria Kallio.

Jo yli 20 vuotta maamme luetuimpia rikoskertomuksia kirjoittanut Leena Lehtolainen osoittaa uudessa teoksessaan taitavansa jännityksen lajit piinaavista tilanteista kihelmöivään kauhuun ja vauhdikkaaseen trillerikerrontaan.

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


Max Seeck

Haadeksen kutsu

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 400 Kirjastoluokka : 84.2

6

EAN : 9789520401542 EAN e-kirja : 9789520401559 EAN mp3-äänikirja :

9789520402549


Suomi on saanut uuden trilleritähden! Voiko kukaan estää helvetin portteja aukeamasta? Zagrebilaisesta kerrostalosta löytyy neljä teloitettua miestä. Surma-asunto on Britannian valtion omistuksessa, mutta kukaan ei tunnu tietävän mitään sen asukkaista.

Balkanilla, mutta vieras kertoo hänelle jotain, mikä saa hänet hyppäämään empimättä Zagrebin-koneeseen. Vaarassa on kenties tuhansien ihmisten henki. Haadeksen kutsu sukeltaa suoraan pahuuden pimeään ytimeen, josta kukaan ei palaa entisellään – jos palaa ylipäätään.

Puolustusvoimain erityisasiantuntija Daniel Kuisma on juuri saanut vapauttavan tuomion sotarikosoikeudenkäynnissä, kun hänen luokseen ilmestyy odottamaton vieras. Daniel luulee jättäneensä vihdoin taakseen yli kahdenkymmen vuoden takaiset tapahtumat

© Elina Simonen

”Mefiston kosketuksen perusteella on selvää, että Suomi on saamassa Max Seeckistä uuden trilleritähden.” Turun Sanomat

”Toisella jännärillään Seeck on lunastamassa pysyvää paikkaa suomalaisten huipputrilleristien varsin suppeassa joukossa.” Kaleva

Max Seeck (s. 1985) on noussut nopeasti kotimaisen trillerikentän kovimmaksi pelaajaksi. Hän hallitsee vauhdikkaan tarinankuljetuksen ja onnistuu nerokkailla juonenkäänteillään vetämään kerta toisensa jälkeen maton lukijan jalkojen alta. Seeckin esikoisdekkarille Hammurabin enkelit myönnettiin Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja. Haadeksen kutsu on Seeckin kolmas romaani ja jatkaa Hammurabin enkeleiden ja Mefiston kosketuksen tarinaa.

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


© Janne Kauranen

Marko Hautal a

Leväluhta Suomen kauhukuningas palaa pelottavampana kuin koskaan! ”Se on saalistaja. Se syö sienten rihmastoa, itiöitä, bakteereita, leviä ja muita pieniä elollisia hiukkasia. Se kykenee jakaantumaan moneksi. Se on yksi olento ja silti monta, kuin verkkainen piraijaparvi tai susilauma. Se piirittää saaliinsa. Se sulkee sen sisälleen. Imee hitaasti kuiviin.” Meeri palaa lapsuudenkotiinsa vuosien jälkeen. Keskellä puimattomia peltoja seisova talo on pysynyt entisellään, mutta kaikki sen sisällä on muuttunut: isä on kuollut hämärissä olosuhteissa, äidistä on tullut puhumaton hauras vanhus ja veli on suljettu psykiatriseen hoitolaitokseen. Lisäksi on jotain muutakin: talon uumenista löytyvä outo esine, joka ei jätä Meeriä rauhaan, sekä Leväluhta, pellon toisella puolella siintävä soinen lähde, johon on aikoinaan upotettu kymmeniä ruumiita ja joka vetää ihmisiä yhä oudolla tavalla puoleensa. ”Kuokkamummon hahmossa on sellaista hyytävyyttä, että vatsanpohjan lämpötila tuntuu laskevan pari astetta.” Helsingin Sanomat

8

Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, jonka romaaneissa yhdistyvät jännitys ja psykologinen kauhu. Hautala on saanut teoksistaan Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty muun muassa saksaksi ja englanniksi.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 260 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789520401580 EAN e-kirja :

9789520401597

EAN mp3-äänikirja:

9789520402532


Heikki Valkama

Laserjuuri Tappavasti maustettu dekkari! Pallokalasta tuttu Riku Mäki matkaa Kreikkaan etsimään salaperäistä laserjuurta. Sitä tuntuvat kuitenkin etsivän muutkin, mukaan lukien Japanin ja Kreikan mafia. Kun Namie Amuro kuulee liikaa maatessaan sushialustana liiketapaamisessa, hän tajuaa pian henkensä olevan vaarassa. Vaarassa on myös suomalainen huippukokki Riku Mäki, jonka suurena kulinaristina tunnettu japanilainen miljardööri on lähettänyt Kreikkaan jäljittämään muinaista herkkua nimeltä laserjuuri. Miljardööri ei kuitenkaan ole ainut, joka on kiinnostunut löytämään mausteen, jota tarinan mukaan on viimeksi saanut maistaa itse keisari Nero. Heikki Valkama vie Japaniin ja Kreikkaan sijoittuvassa dekkarissaan kunnianhimoisten kokkien, rahanahneiden mafiosojen ja herkullisen ruoan maailmaan.

Heikki Valkama on Ylen uutisten hyöty- ja tiedetoimituksen esimies, entinen Imagen, Mondon ja Ylioppilaslehden päätoimittaja. Suomen dekkariseura valitsi hänen esikoisromaaninsa, suomalaisen huippukokin Riku Mäen esitelleen Pallokalan vuoden esikoisdekkariksi. Lisäksi se sai Kirja à la Carte -palkinnon. Valkama on japanilaisen kulttuurin asiantuntija ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja.

Julkaisu : Syyskuu (kirja), elokuu (e-kirja) Sivumäärä : 270 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789520401528 EAN e-kirja : 9789520402013

© Markko Taina

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


Terhi Tarkiainen

Pure mua Villi romaani keikauttaa verenimijäperinnettä! Haluaisitko sinä ihan oikean, komean vampyyrin, jolle saat tehdä mitä tahansa? Kun Anna täyttää 30, hän saa vanhemmiltaan lahjaksi Vladin, upean vampyyrimiehen häkissä. ”Jos vaikka opettelisit tällä, miten niiden miesten kanssa ollaan.” Mukana on käyttöopaskin. Anna tahtoo vain palautusosoitteen. Gradu vuoden 1918 punakapinasta saa jäädä, kun vampyyrit imaisevat Annan seikkailuun täynnä kahlittuja petoja, seksuaalisia paineita ja laastareita kaulalla. Mitä toiselle ihmiselle saa tehdä? Entä missä ovat rajat, jos toinen ei ole ihminen? Esikoiskirjailijan pureva huumori saa punnitsemaan yllättäviä kysymyksiä.

© Otto Virtanen

Terhi Tarkiainen (s. 1977) on kotoisin Lappeenrannasta, sittemmin helsinkiläistynyt, mutta aina karjalainen. Koulutukseltaan hän on humanisti ja kirjoittajana maaginen realisti. Vampyyrit osaksi Suomen historiaa tuova Pure mua on hänen esikoisromaaninsa ja vahvasti epäelämäkerrallinen.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-

äänikirja)

Sivumäärä : 340 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520401238 EAN e-kirja : 9789520401894 EAN mp3-äänikirja : 9789520402525

10


Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 280

EAN : 9789520401566 EAN e-kirja : Kirjastoluokka : 84.2 9789520401573

© Ville Palonen

Jukka Behm

Eikä yksikään joka häneen uskoo Ensimmäisen uskonnollisen elämyksen Henri on kokenut maatessaan pöydän alla ja tuijottaessaan hoitotädin tyttären sukkahousujen haarakiilaa. Vuosia myöhemmin Henri ajautuu raamattupiiriin, jolla on karismaattinen vetäjä ja paljon toinen toistaan kauniimpia naisjäseniä. Eletään 1990-lukua ja maailmanlopun merkit ovat ilmassa. Mutta kun kukaan ei tempaakaan nuoria raamattupiiriläisiä taivaaseen, monen usko alkaa horjua ja eristäytyneen ryhmän sisällä kyteneet seksuaaliset jännitteet ja syyllisyydentunteet purkautuvat kohtalokkain seurauksin. Jukka Behmin romaani on kertomus horjumattomasta uskosta, orastavasta rakkaudesta ja vallasta, jolle mikään ei ole pyhää.

Jukka Behm (s. 1973) on kouvolalainen kirjailija, jonka esikoisromaani Dr. Mumbai voitti Tammen ja Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun 2007 ja viimeisin romaani Pehmolelutyttö WSOY:n nuortenromaanikilpailun 2017. Pehmolelutyttö nousi myös Finlandia Junior -ehdokkaaksi.

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


Saku Heinänen

Vuoden lyhyimpänä ja pisimpänä päivänä Vuoden taitekohdassa elämäkin voi yllättää. Kaksi valon juhlaa. Nuori Katri elää juhannustaan, nelikymppinen Emilia Lucian päivää. Unelmien toteutumiseen tarvitaan joskus muutakin kuin onnea. Katrin viimeinen kesä ennen ystävien ja kotikaupungin hyvästelyä. Kaikki on mahdollista ja juhannusyönä voi nähdä tulevaan. Emilia on rakentanut elämän, jossa tärkeää on perhe. Nyt tarjoutuu tilaisuus pelastaa ura taiteilijana. Onnistunein vedos vuosien takaa on yhä olohuoneen seinällä ja muistuttaa häpeäl-

© Pertti Nisonen

lisestä salaisuudesta. Uskaltaako hän tarttua hetkeen, kun menneisyyden haamut nousevat Lucian päivän varjoista? Romaani siitä, miten luomme itsestämme kuvia ja suojaudumme niiden taakse – kunnes niiden tyhjä kääntöpuoli paljastuu.

Saku Heinänen on helsinkiläinen kirjailija, joka on tunnettu palkintoehdokkuuksia saaneesta Zaida-nuortensarjastaan. Vuoden lyhyimpänä ja pisimpänä päivänä on hänen ensimmäinen aikuislukijoille suunnattu romaaninsa. Heinänen on toiminut myös graafisena suunnittelijana, kirjainmuotoilijana ja Aalto-yliopiston professorina.

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) EAN : 9789520401184 Sivumäärä : 250 EAN e-kirja : Kirjastoluokka : 84.2 9789520401504

12


© Markko Taina

Jari Järvel ä

Kosken kahta puolta Kaksi mummia – kaksi totuutta kansalaissodasta. 7-vuotiaan pojan kaksi kesäpäivää v. 1977, kahdessa mummilassa. Koski erottaa mummit toisistaan, mutta syvin juopa heidän välillään ovat muistot vuodesta 1918.

Jari Järvelä on monipuolinen kotkalainen kirjailija. Tällä kertaa hän hyödyntää omia lapsuusmuistojaan. Kirjailijan omat mummit olivat sisällissodassa eri puolilla. Vaikka romaani on puhtaasti fiktiivinen, omakohtaisuus tuo siihen erityistä koskettavuutta.

Mummit asuvat samassa kaupungissa, välissä on koski. Toisen perhe oli sisällissodassa punaisten puolella, toinen valkoisten. Mutta heidän lapsensa rakastuivat kuin Romeo ja Julia. Ja saivat pojan. Toiseen mummilaan haetaan vesi kaivosta ja lämpö liiteristä. Leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka vuonna 1918 sai reiän vatsaansa. Toisessa mummilassa on palkintopuutarha, katossa kristallikruunu ja seinällä Mannerheim. Poika elää kesäänsä kahdessa eri todellisuudessa ja kuulee mummeiltaan kaksi eri totuutta nuoresta Suomesta.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 180 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520401603 EAN e-kirja : 9789520401900

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


© Jeppe Tuomainen

Kalle Isokallio

Maamme tunnetuimpiin humoristeihin ja yhteiskunnallisiin kommentaattoreihin kuuluva Kalle Isokallio on kirjoittanut terävänäköisiä ja myhäilevän hauskoja veijariromaaneja 20 vuoden ajan. Niissä saavat poliitikot, virkamiehet ja liikemiehet osansa, kukin ansionsa mukaan. Etenkin neuvokkaat insinöörit.

Tiedonhuuhtoja Virtanen Irvileuka Isokallio iskee jälleen: ihmisten mielipiteet paljastavan keksinnön haluavat kaikki omakseen. Kun Matti keksii ystäviensä kanssa gallupeja tehokkaamman tavan analysoida ihmisten mielipiteitä, vetäistään heidät oitis politiikkaan. Siinä tulee rikottua yksi pientilallis-isän elämänohjeista: vältä politiikkaa, tieto on valtaa, aika ei ole rahaa ja pidä pää matalalla. Hallitus ja oppositio ovat kerrankin samaa mieltä: tiedonhuuhdontamenetelmä on kullanarvoinen, etenkin jos se saa keräämänsä datan osoittamaan oman puolueen ohjelman suuntaan. Poliitikkojen kumisesta selkärangasta kauhistunut Matti kavereineen yrittää pelastautua liike-elämään, mutta kumpi on oja, kumpi allikko? Kalle Isokallion veijariromaani näyttää herkullisesti, mitä seurauksia on keksinnöstä, josta kaikki haluavat hyötyä.

14

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 280

Kirjastoluokka :

84.2

EAN : 9789520401931 EAN e-kirja : 9789520402273


Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 200 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789520401498 EAN e-kirja :

9789520401917

EAN mp3-äänikirja :

9789520402518

Veera Nieminen (nyk. Ahlgren) on karjalaissyntyinen kirjailija, jonka esikoisteos Avioliittosimulaattori (2013) lumosi lukijansa ja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas. Sen pohjalta tehtyä näytelmää on esitetty täysille katsomoille mm. Pyynikin kesäteatterissa ja Porissa, keväällä 2018 se on Savonlinnan teatterin näyttämöllä.

© Markus Grönfors

Veera Nieminen

Ei muisteta pahalla Mustaa röhönaurua Avioliittosimulaattorin tekijältä! Mikään ei lämmitä erossa paremmin kuin kunnon kosto! Ei Piipe hullu ole. Hän nimeää näkymättömän kissansa Heimoksi, mutta on muuten ihan kunnossa. Tai oli, kunnes Juri lähti. Siihen auttaa Eetu, se mies osaa panostaa! Kun Jurin postilaatikko räjähtää kohti korkeuksia, saattaa kyllä olla ettei entiseen ole paluuta... Silti Piipe ei voi päästää irti. Kosto houkuttaa liikaa, tai ehkä se kirottu Juri? Avioliittosimulaattorin kirjoittajan huumori puree taas aiheen ytimeen! Nyt aihe on kosto. Tai rakkaus. Ainakaan se ei ole seonnut vanhapiika ja hänen kissansa.

Kotimainen kaunokirjallisuus

15


Suomennettu kaunokirjallisuus

”Julma, pirullinen – ja piinaavan viihdy ttävä: L ars Kepler ei kirjoita trillereitä heikkohermoisille.” Verdens Gang

© Thron Ullberg

16


Lars Kepler

Joona Linna 7 Kepler-huuma yltyy! Jännitystä pelkäämätön yleisö saa toivomansa: uusi Joona Linna -dekkari on vuoden trilleritapaus! Hyytävän jännityksen huippunimi Lars Kepler kiihdyttää komeasti jatkaessaan Joona Linnan tarinaa.

”Väkevää ja

Kansainväliseksi menestykseksi noussut sarja tunnetaan sietämättömän vetävästä kerronnasta ja kovia kokeneen mutta empaattisen rikoskomisario Joona Linnan hahmosta.

”Jo ensimmäisestä

vimmatun vetävää.” Berlignske

Karmivan pelottavan Kaniininmetsästäjän lopussa Joona Linna seisahtui uuden kynnykselle. Takana oli pitkä vankeusrangaistus ja piinaava sarjamurhaajan jahti, edessä elämä vapaudessa. Jatkaako omapäinen Joona Linna yhä yksinäisenä sutena? Ja voiko edes hän enää kuvitella olevansa turvassa?

luvusta olet kiikissä kuin pelokas ja sokaistunut eläin, juonen kauheissa kahleissa.” Berlignske

”Joona Linna on hahmo, jonka parissa

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3-cd, mp3-äänikirja) Suomentajat : Maija Kauhanen, Kari Koski

Sivumäärä :

600

Kirjastoluokka : 84.2

EAN: 9789513196455 EAN e-kirja : 9789520402259 EAN mp3-cd : 9789520402587 EAN mp3-äänikirja: 9789520402471

viihtyy, niin yksinkertaista se on.” Trønder-Avisa

Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Heidän saumaton yhteistyönsä Lars Keplerinä alkoi rakkaudesta jännityskirjallisuuteen. Nyt seitsenosainen sarja on valloittanut bestsellerlistojen kärkipaikat, ja sen myynnit lasketaan maailmalla jo miljoonissa kappaleissa. www.larskepler.com

Suomennettu kaunokirjallisuus

17


Owen King, Stephen King

Ruususen uni

�Kauhukertomusten kaunotar.� USA Today

18


© Dick Dickinson

Kuvittele maailma ilman naisia. Owen ja Stephen King ovat luoneet kiehtovan ja provosoivan kauhukertomuksen, jossa naiset vaipuvat uneen ja miesten on pärjättävä omillaan.

© Danielle Lurie

Maailmalla leviää Aurora-virus, joka iskee tyttöihin ja naisiin ikään katsomatta. Nukahdettuaan naiset koteloituvat kuin perhoset, eikä heitä missään nimessä kannata herättää. Pandemia iskee myös Doolingin pikkukaupunkiin Appalakeilla, kun aviovaimot, äidit, sisaret ja tyttäret aloittavat kamppailunsa unta vastaan. Pian kaupungin naisvankilaan tuodaan Evie Black, kaunotar, johon virus ei pysty. Onko Evie luonnonoikku vai itse paholainen? Miesten jäädessä yksin alkavat väkivallan voimat repiä yhteisöä ja kiihottaa sen asukkaita toisiaan vastaan. Ruususen uni tuntuu monin tavoin pelottavan ajankohtaiselta.

”Runsas ja värikylläinen eepos; kuin jättikokoinen Happy Meal -ateria.” Guardian

”Kingit kirjoittavat yhdessä saumattoman luontevasti. Kun action alkaa, tarina mennä jyristää kuin juna.” Publishers Weekly

Yhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947), kauhun kuningas, on yksi maailman tunnetuimmista kirjailijoista ja armoitettu tarinankertoja. King sai vuoden 2018 American Pen -sananvapausjärjestön palkinnon palavasta halustaan puolustaa sananvapautta ja tuotannostaan, joka kannustaa meitä nousemaan pahoja voimia vastaan. Owen King (s. 1977) on Stephen ja Tabitha Kingin nuorempi poika, joka on aiemmin julkaissut kiitellyn romaanin ja novellikokoelman. Myös hänen vaimonsa Kelly Braffet on kirjailija.

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3-cd, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Sleeping Beauties Suomentaja : Ilkka Rekiaro Sivumäärä : 800 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513199289 EAN e-kirja :

9789520402143 EAN mp3-cd : 9789520402730

EAN mp3-äänikirja:

9789513199630

Suomennettu kaunokirjallisuus

19


© Sara Reeve

”Äärimmäisen antoisa sekoitus vanhaa ja uutta – loistava lisä hienoon sarjaan.” The Guardian

Elly Griffiths

Käärmeen kirous Salaperäinen kuolema museossa. Elly Griffiths hurmaa lukijoita juuri sopivasti jännitystä, tunnelmallisia maisemia ja ihmissuhdesolmuja sisältävillä dekkareillaan, joiden päähenkilö on terävä ja rakastettava arkeologi Ruth Galloway. Käärmeen kirous on sarjan neljäs osa. Suosikkiarkeologi Ruth Galloway palaa lukijoiden iloksi Elly Griffithsin uudessa mysteerissä, jossa kohtaavat unohdetut luut, muinainen kirous ja tosielämän rikollisuus. Arkeologi Ruth Gallowayn työpäivä saa kylmäävän käänteen, kun museosta löytyy ruumis. Tapausta tutkimaan kutsutaan komisario Harry Nelson, jota kohtaan Ruthilla on kovin ristiriitaisia tunteita. Museota vaaditaan palauttamaan aboriginaalien luiden kokoelma takaisin Australiaan tai Suuren käärmeen kirous tuhoaisi heidät. Kun seuraa toinen salaperäinen kuolema, Ruth joutuu kysymään itseltään, onko kyse todella kirouksesta vai onko tapahtumille sittenkin looginen selitys. Kunnes kirous uhkaa muuttaa kaiken myös Ruthin henkilökohtaisessa elämässä, ja hänen on pakko löytää ratkaisu.

20

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta suositusta dekkarisarjasta. Idea sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun kirjailijan aviomies oli juuri vaihtanut alaa arkeologiksi. Griffiths on aiemmin työskennellyt kustannusalalla ja julkaissut romaaneja oikealla nimellään Domenica de Rosa.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : A Room Full of Bones Suomentaja : Anna Lönnroth

Sivumäärä : 360 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520401634 EAN e-kirja :

9789520402198

”Griffithsin ote on keveä, Norfolkin miljöö ihastuttavan kolkko ja Gallowayn hahmo vetoavan arkipäiväinen.” The Times


Matthew Costello & Neil Richards

Cherringhamin mysteerit Cherringhamin mysteerit on uudenlainen, kiireisenkin ihmisen elämään mahtuva brittiläinen rikossarja. Sen itsenäisissä osissa terävä yksinhuoltaja Sarah Edwards ja entinen newyorkilainen rikosetsivä Jack Brennan selvittelevät herttaisen pikkukaupungin kulisseissa tapahtuvia rikoksia.

vain e-kirjoina ja mp3formaatissa

Viimeiset juhlat

Cherringhamin mysteerit 7

Cherringhamin silmäätekevät valmistelevat ranskalaiskaupunki St. Martinin kanssa ystävyyskaupunkihanketta, ja ranskalaiset on kutsuttu juhlaillalliselle Reptonin kartanoon. Sarah on paikalla kirjoittaakseen paikallislehteen raportin tilaisuudesta. Juhlat saavat kuitenkin niin skandaalinkäryisen luonteen, että Sarah katsoo parhaaksi lähteä ajoissa kotiin. Hänen pahimmat aavistuksensa käyvät toteen, kun aamulla kartanon lammesta löytyy ruumis. Julkaisu : Heinäkuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : The Body in the Lake Suomentaja : Oona Juutinen Kirjastoluokka : 84.2 EAN e-kirja : 9789513199265 EAN mp3-äänikirja : 9789513199272

Lumisokea

Cherringhamin mysteerit 8

Julkaisu : Elokuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Snowblind Suomentaja : Oona Juutinen Kirjastoluokka : 84.2 EAN e-kirja : 9789513199296 EAN mp3-äänikirja : 9789513199302

Kohtalokas näytelmä

Tappava tunnustus

Veitsenterä vedessä

Kuolema kesäyössä

Julkaisu : Syyskuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Playing Dead Kirjastoluokka : 84.2 EAN e-kirja : 9789513199326 EAN mp3-äänikirja : 9789513199333

Julkaisu : Lokakuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : A Deadly Confession Kirjastoluokka : 84.2 EAN e-kirja : 9789513199340 EAN mp3-äänikirja : 9789513199357

Julkaisu : Marraskuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Blade in the Water Kirjastoluokka : 84.2 EAN e-kirja : 9789513199364 EAN mp3-äänikirja : 9789513199371

Julkaisu : Joulukuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Death on a Summer Night Kirjastoluokka : 84.2 EAN e-kirja : 9789513199388 EAN mp3-äänikirja : 9789513199395

Cherringhamin mysteerit 9

Cherringhamin mysteerit 10

Cherringhamin mysteerit 11

Cherringhamin mysteerit 12

Suomennettu kaunokirjallisuus

21


”Kiitos Ragde, että sarja sai jatkoa!” Les! Lue! -kirjablogi

”Ragde löytää juuri oikeat sanat, kun pienet onnenhetket putkahtavat esiin. Kirja säkenöi Ragden nerokkaista lauseista.” Fædrelandsvennen

Anne B. Ragde

Elämänrakentajat Niin kepeää, niin kipeää. Ragden valloittava sukutarina jatkuu! Kuolema yllättää, mutta elämä jatkuu Berliininpoppelit-sarjan viidennessä osassa Elämänrakentajat. Neshovin sikatilan perinyt Torunn pistää toimeksi, ja pian remontti on niin valmis, että äiti ja ystävätär voivat tulla Oslosta kylään. Kaiken kukkuraksi Torunn aloittaa harjoittelijana setänsä Margidon hautaustoimistossa. Muutosten kouriin joutuu myös Erlend: on remontoitava luksushuvila ja kestettävä kiukuttelevaa kumppania. Kirkkaimmaksi tähdeksi nousee kuitenkin hoivakodissa viihtyvä Tormod, joka uskaltaa viimein muistella kipeää menneisyyttään. Lempeän humoristisesti Ragde kuvaa jokapäiväistä elämää ja kauaskantoisia valintoja, kun remontin tarpeessa on paitsi rapistunut perintötila myös yhden jos toisenkin arki.

22

Norjalaisen Anne B. Ragden herkullisen osuva huumori ja empaattinen ote ovat ihastuttaneet lukijoita jo yli 20 maassa. Tuottelias Ragde on kirjoittanut lastenkirjoja, romaaneja, dekkareita ja novellikokoelmia. Neshovin sikatilasta kertovaa Berliininpoppelit-sarjaa Ragde päätti kuin päättikin jatkaa innokkaiden faniensa toivomuksesta. Kirjojen pohjalta on tehty Suomessakin nähty elämänmakuinen tv-sarja.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Liebhaberne Suomentaja : Katriina Huttunen Sivumäärä : 300

Kirjastoluokka :

84.2

EAN : 9789520401160 EAN e-kirja :

9789520402181

EAN mp3-äänikirja :

9789520402464


Francesca Hornak on toimittaja ja kirjailija. Hänen tekstejään on ilmestynyt mm. Sunday Timesissä, Guardianissa, Ellessä ja Cosmopolitanissa. Hän on julkaissut aiemmin kaksi tietokirjaa, ja Viikko on pitkä aika on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Francesca Hornak

Viikko on pitkä aika Viikko on pitkä aika, kun sen viettää perheensä kanssa.

”Lämmin ja inhimillinen, hauska ja haikea. Täydellistä lukemisen iloa alusta loppuun.” Marian Keyes

Francesca Hornakin lämmin ja viihdyttävä romaani vie englantilaiseen maalaiskartanoon perimmäisen kysymyksen äärelle: miksi on vaikeinta elää juuri niiden kanssa, joita eniten rakastaa?

”Täydellistä lomalukemista Rakkautta vain -elokuvan faneille.”

Mikäpä olisi parempaa kuin rauhallinen jouluviikko oman perheen kesken? Monikin asia, jos Birchin perheeltä kysytään. Mutta kun avustustehtävistä Afrikasta palaava lääkäritytär Olivia määrätään karanteeniin, tuntuu luontevalta, että koko perhe sitoutuu pysymään viikon neljän seinän sisällä. Vanhemmat ja aikuiset lapset saavat kerrankin tilaisuuden lähentyä. Erityisesti perheen äiti Emma on riemuissaan, mutta viikon aikana kulissit kaatuvat. Kaikilla tuntuu olevan enemmän salaisuuksia kuin hyvää tahtoa, eikä karanteenissa pysyminenkään ole niin yksinkertaista. Salaisuudet suorastaan tunkevat ovista ja ikkunoista sisään.

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Seven Days of Us Suomentaja : Karoliina Timonen Sivumäärä : 400

Kirkus Reviews

Kirjastoluokka :

84.2

EAN : 9789513196776 EAN e-kirja :

9789520402167

EAN mp3-äänikirja :

9789520402457

Suomennettu kaunokirjallisuus

23


© Margarita Kabakova

Svetlana Aleksijevitš syntyi 1948 Ukrainassa mutta on asunut pitkään Minskissä Valko-Venäjällä. Hän opiskeli journalistiikkaa ja työskenteli toimittajana. Kirjailijana hän on kokeillut erilaisia tyylilajeja ja päätyi lopulta ns. yhteisöromaaniin, kuvaamaan ihmistä poliittisen järjestelmän puristuksessa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015.

Svetl ana Aleksijevitš

Neuvostoihmisen loppu Kun nykyhetkestä tuli second handia Sinfonisesti soiva kertomus ihmisistä hajoavan Neuvostoliiton ja uuden Venäjän välissä. ”Minä etsin niitä, jotka olivat kasvaneet tiukasti kiinni aatteeseen, päästäneet sen sisälleen niin ettei sitä saanut repäistyksi irti – valtiosta oli tullut heidän maailmankaikkeutensa, se oli syrjäyttänyt kaiken muun, jopa oman elämän.” Teoksessa Neuvostoihmisen loppu nobelisti Svetlana Aleksijevitš kuvaa tarkkanäköisesti kommunismin tuhon. Siinä tavalliset venäläiset kertovat, millaista elämä oli Neuvostoliiton sortuessa ja millaista on elää jättiläisen raunioista syntyneellä Venäjällä. Vuosien 1991 ja 2012 välille ajoittuvien haastattelujen kautta syntyy panoraama nyky-Venäjästä ja venäläisistä, jotka yhä kantavat mukanaan muistoja sorrosta, nälänhädästä ja joukkomurhista, mutta myös tulevaisuudenuskoa ja ylpeyttä maastaan. Tämä on kuvaus elämästä aatteen raunioilla – aatteen, joka oli niin vahva, että se kerran hallitsi kolmasosaa maailmasta.

24

”Sille, joka haluaa ymmärtää nyky-Venäjää, Neuvostoihmisen loppu on välttämätöntä luettavaa.” Newsday

”Laajuudeltaan ja viisaudeltaan Neuvostoihmisen loppu vertautuu Sotaan ja rauhaan.” The Wall Street Journal

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Vremja second hand Suomentaja : Vappu Orlov Sivumäärä : 670 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198787 EAN e-kirja : 9789520402228


”Tämä laaja, kunnianhimoinen romaani osoittaa Eganin olevan kovassa vedossa. Anna on täydellinen feministinen sankari, joka sisukkuudellaan ja sitkeydellään voittaa lukijat puolelleen.” Library Journal © Pieter M van Hattem

Jennifer Egan

Yhdysvaltain kirjastolaitoksen Carnegie Medal 2017

Manhattan Beach

Klassisen tyylikäs kertomus poikkeuksellisesta naisesta. Jennifer Eganin uutuus on noir-henkinen historiallinen romaani gangstereiden, merimiesten, sukeltajien, pankkiirien ja ammattiyhdistysaktivistien New Yorkista. ”Näköjään ei ole mitään, mitä Egan ei osaisi tehdä.”

- Kirkus Reviews

Manhattan Beachissa Egan vie lukijansa Brooklynin satamaan toisen maailmansodan aikaan, jolloin mafiosot ja sodan uhka hallitsivat kaupunkia. Manhattan Beach on täyteläinen, kiehtova romaani, jonka eloisat henkilöhahmot tekevät hurjia, epäitsekkäitä ja rikollisiakin valintoja itsensä, perheensä ja maansa puolesta. Nuori Anna Kerrigan taistelee tiensä telakan ensimmäiseksi naispuoliseksi sukeltajaksi, ammateista harvinaisimpaan ja riskialtteimpaan. Eräänä iltana Anna, joka on yhtä lailla kotonaan sukelluspuvussa kuin vihreässä silkkileningissä, kohtaa yökerhossa viehättävän, vaaraa uhkuvan Dexter Stylesin. Anna muistaa miehen jo lapsuudestaan piireistä, joissa hänen isänsä liikkui. Dexteriin tutustuttuaan hän alkaa ymmärtää isänsä elämänvalintoja ja syitä tämän salaperäiseen katoamiseen.

Jennifer Egan on palkittu ja ylistetty amerikkalaiskirjailija, jonka romaani Aika suuri hämäys voitti Pulitzer-palkinnon ja National Book Critics Circle Awardin. Manhattan Beach oli ilmestyessään Amazonin kuukauden myydyin kirja. Teos on ylistetyn Aika suuren hämäyksen kirjoittajan kolmas suomennettu romaani.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Manhattan Beach Suomentaja : Helene Bützow Sivumäärä : 500 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520400828 EAN e-kirja : 9789520402235

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


KAZUO ISHIGURO

Surullinen pianisti

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Unconsoled Suomentaja : Helene Bützow

26

Sivumäärä : 700 Kirjastoluokka :

84.2

EAN : 9789520401214 EAN e-kirja :

9789520402242


Tuoreen nobelistin kauan odotettu romaani! © Jane Bown

Vuoden 2017 nobelistin aiemmin julkaisematon romaani on psykologinen mysteeri ja osuvan humoristinen kuvaus miehestä, jonka julkinen persoona on karannut käsistä. Kazuo Ishiguron suurteos Surullinen pianisti saadaan vihdoin suomeksi. Ryder, kuuluisa pianisti, on matkustanut keskieurooppalaiseen kaupunkiin elämänsä tärkeimpään esitykseen. Sen sijaan hän huomaakin joutuvansa eksyksiin painajaismaisten tehtävien verkkoon. Mitä ne paljastavat Ryderin omasta menneisyydestä? Surullinen pianisti on Ishigurolta virtuoosimainen esitys: erityislaatuinen, inhimillinen ja nokkela. ”Äärimmäisen kiinnostava ja omaperäinen... fantastinen, rohkeampi ja hauskempi kuin koskaan aiemmin.” The New Yorker

Kazuo Ishiguro on Japanissa vuonna 1954 syntynyt, vuodesta 1960 Englannissa asunut maineikas kirjailija. Ishiguron yksikään teos ei ole toisensa kaltainen. Hänen rakastetut romaaninsa kuten Ole luonani aina, Pitkän päivän ilta ja Haudattu jättiläinen ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja niistä on tehty mieleenpainuvia elokuvia. Nobelin kirjallisuuspalkinnon Ishiguro sai vuonna 2017.

Muista myös Ishiguron aiemmin ilmest yneet teokset

Suomennettu kaunokirjallisuus

27


Haruki Murakami

Komtuurin surma

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos :

Kishidancho Goroshi

Suomentaja :

Juha Mylläri

Sivumäärä : 800 Kirjastoluokka:

84.2

EAN : 9789520401610 EAN e-kirja : 9789520402211

28


Maaginen romaani, jossa omaa tietään etsivän taiteilijan kohtalo kietoutuu salaperäisen maalauksen ympärille. Komtuurin surma jättää vahvan jäljen Murakamin maalatessa maailmaa huikein vedoin. Suosikkikirjailijan surrealistisempaan tuotantoon vertautuva romaani on paitsi rakkaus- ja kasvutarina myös kuvaus taiteilijana olemisen mysteereistä.

Rakastetun japanil aiskirjailijan lumoa © Elena Seibert

Rakkaudessa pettynyt muotokuvamaalari jättää kaiken ja lähtee road tripille. Hän vetäytyy vuorelle Tokion läheisyyteen, mestari Amada Tomohikon tyhjään taloon ja tutustuu upporikkaaseen naapuriinsa. Toiveena on löytää oma ilmaisukieli, mutta se ei otakaan luonnistuakseen. Kun ullakon kätköistä löytyy ritarikunnan päällikön surmaa kuvaava erikoinen maalaus, todellisuus vuorella alkaa saada yhä oudompia muotoja. Teoksen suomentaa Juha Mylläri suoraan japanin kielestä.

Haruki Murakamia on ehditty verrata jo ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia ja siellä hän on etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Maailmalla ja myös Suomessa hänellä on oma vannoutunut fanijoukkonsa. Yhä useampi uskoo, että jonain päivänä Murakami saa vielä Nobelpalkinnon.

Murakamista sanottua: ”Eloisa, viihdyttävä, seksikäs ja hauska.” Time Out

”Haikeat, kauniit, osin surrealistiset tarinat vievät mukanaan hitaasti mutta vääjäämättä.” Eeva

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


”Austerin hieno romaanitrilogia kuuluu jokaisen modernin ja urbaanin ihmisen yöpöydälle...” Demari

”Riemastuttava... nerokas tutkimusmatka tarinankerronnan taiteeseen oppaana kirjoittaja, jolle pelkät tosiasiat eivät koskaan riitä...” Philadelphia Inquirer

© Markko Taina

PAUL AUSTER

New York -trilogia

New York, rikos, kirjallisuus ja nykyihmisen identiteettikriisi – nämä yhdistävät Paul Austerin ylistetyn trilogian kolme romaania toisiinsa. Lasikaupunki Jännityskirjailija ottaa vastaan yksityisetsivän tehtävän ja joutuu keskelle juttua, joka on hämmentävämpi kuin hän olisi itse pystynyt keksimään. Hän ajautuu elämän ja kuoleman leikkiin, jossa panttina on oma identiteetti.

Aaveita Blue-niminen yksityisetsivä saa toimeksiannon mieheltä nimeltä White. Tehtävänä on varjostaa Black-nimistä henkilöä...

Lukittu huone Kirjailija saa haltuunsa kadonneen ystävänsä kirjallisen jäämistön ja huomaa pian elävänsä tämän elämää, saavansa osansa tämän maineesta, tuloista ja jopa perheonnesta.

30

Newyorkilainen Paul Auster on Yhdysvaltain arvostetuimpia nykykirjailijoita. Hänen tuotantonsa käsittää romaaneja, muistelmia, esseitä, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia sekä käännöksiä ranskasta englantiin.

Julkaisu : Tammikuu Alkuperäisteos: The New York Trilogy Suomentajat : Jukka Jääskeläinen,

Jukka Sirola

Sivumäärä : 389 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520400965


© Dick Dickinson

Yhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947), kauhun kuningas, on maailman tunnetuimpia kirjailijoita ja armoitettu tarinankertoja.

STEPHEN KING

Kirjoittamisesta Muistelmia leipätyöstä

Stephen Kingin omaelämäkerrallinen kirjoittamisopas nyt toivottuna uusintapainoksena! Mikä on Stephen Kingin menestyksen salaisuus? Kirjailija vastaa kysymykseen yhdistämällä kirjoittamisoppaan ja muistelman hyvin henkilökohtaisella ja viihdyttävällä tavalla. Kirjoittamisesta on persoonallinen, hauska ja rohkaiseva opas kirjailijaksi aikoville. King kertoo, mitkä ovat kirjailijan työkalut, miten ne hankitaan ja miten ne pysyvät kunnossa. Hän tarjoaa hyödyllisiä neuvoja kielenkäytöstä ja tarinan kuljetuksesta, kirjailijan työtavoista ja kustantajan lähestymisestä. Hän kertoo myös, miten hänestä tuli se mikä hän on. Mukana on välähdyksiä rosoisista lapsuus- ja nuoruusvuosista, joiden maailma oli toisinaan kuin suoraan Kingin romaaneista. Kirja huipentuu koskettavaan kuvaukseen siitä, miten Kingin voittamaton tarve kirjoittaa kannusti häntä paranemaan vakavasta onnettomuudesta ja palautti hänet elämään.

”Klassikko, ainoa lajissaan” The Wall Street Journal

”Kingin Kirjoittamisesta tarjoaa hienoja hetkiä. Sitä lukiessa King rinnastuu Beatlesiin. Kummatkin nousivat nopeasti maineeseen. Kummatkin käyttivät suosiotaan kasvaakseen, kokeillakseen, oppiakseen. Ja King tekee edelleen niin, kertoo tarinoita kaikkien näiden vuosien jälkeen.” USA Today

Julkaisu : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : On Writing. A Memoir of the Craft Suomentaja : Ilkka Rekiaro Sivumäärä : 230 Kirjastoluokka : 86.53

EAN : 9789520402792 EAN e-kirja : 9789520402815 EAN mp3äänikirja :

9789520402884

Suomennettu kaunokirjallisuus

31


Tietokirjat Sinikka Nopola , Tiina Nopola

Siskossyndrooma

Toinen otti Saima Harma jan, toiselle jäi Nakke Nakutta ja Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 200 Kirjastoluokka : 99.1

EAN : 9789513195137 EAN e-kirja :

9789520402341 EAN mp3äänikirja :

9789520402372

32


© Petri Nuutinen Nopoloiden perhealbumista

Hulvatonta mentaliteettihistoriaa – itseironinen muistelmateos! Kun Sinikka ja Tiina olivat lapsia, yhteiskunta, jossa uskottiin auktoriteetteihin, oli murtumassa. Murros näkyi Tampereella asuvissa Nopolan tyttärissä: Tiina oli ”moderni” lapsi, huoleton, oman elämänsä subjekti. Sinikka yritti elää velvollisuudentuntoisesti, niin kuin perhetytöltä odotettiin. Tiina oli ruutunatiivi: televisio tuli perheeseen, kun hän oli nelivuotias. Sinikka eli varhaisvuotensa ja nuoruutensa kirjojen parissa. ”Sinikka otti Saima Harmajan, minulle jäi Nakke Nakuttaja”, Tiina toteaa. Teos käsittelee humoristisesti sisarususkomuksia, rooleja jotka perheessä annetaan kuopukselle ja esikoiselle. Toinen on järkevä, toinen ”tunneihminen”, toinen sopii kirjoittajaksi, toisen oletetaan viihtyvän lasten kanssa. Mikä Sinikan ja Tiinan lapsuudessa loi pohjan kirjailijantyölle? Verbaliikkaa suosiva lapsuudenkodin ilmapiiri? Kannustavat vanhemmat? Johdonmukainen pyrkimys vai isot ja pienet sattumat? Entä mikä heille on se suuri sukupolvikokemus? Yhteiskunnallinen herääminen, kotikapina, ”kaupallisuuden” vastustaminen? Musikaalit The Sound of Music ja Hair? Vai sittenkin: 70-lukulaiset kookkaat silmälasit, jotka vaihtuivat piilolinsseihin, kun lähdettiin Interrailille, sukulaisten hätäillessä: ”Varokaa, likat! Ulkomailla vaatekauppojen sovituskopeista avautuu salaovia, joiden kautta on moni tyttö päätynyt huumattuna suoraan valkoiseen orjakauppaan!”

SINIKKA Tiina, sun täytyy tyytyä siihen että sun osas tässä kirjassa on pienempi, kun sä oot kuopus. Sä oot kirjoittanu vähemmän tähän kirjaan, koska kuopukset on mukavuudenhaluisia. Mun elämäni on ollu aina pelkkää raadantaa. TIINA Mitä sä kohkaat?

Sinikka ja Tiina Nopola kirjoittavat mm. romaaneja, näytelmiä, musikaaleja ja elokuvakäsikirjoituksia sekä lapsille että aikuisille. Parhaiten heidät tunnetaan humoristisista lastenromaaneistaan, kuten supersuosituista Risto Räppääjistä.

Tietokirjat

33


Carl-Johan Vallgren

Mikael Persbrandt – Muistini mukaan Tähtinäyttelijän myrskyisä elämä parrasvaloissa ja kulissien takana. Kansansuosiota nauttiva Persbrandt on ollut mediajulkisuudessa myös värikkään siviilielämänsä vuoksi. Persbrandt kertoo muistelmissaan ensimmäistä kertaa varhaisvuosistaan yksinhuoltajaäidin poikana, kovasta kamppailustaan näyttelijänä kohti läpimurtoa, unelmarooleistaan Tukhoman Dramaten-teatterissa ja toinen toistaan seuranneista menestyksistä niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä elokuvamaailmassa. Hän puhuu avoimesti myös yksityiselämänsä pimeimmistä puolista, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja päihdeongelmien värittämistä kaoottisista vuosistaan sekä elämästään nykyään. Mikael Persbrandt – Muistini mukaan on kaunistelematon ja raa’an rehellinen kertomus pohjalla käymisestä ja noususta takaisin pintaan. Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-

äänikirja)

EAN : 9789520401719 EAN e-kirja : 9789520402150 EAN mp3-äänikirja :

9789520402785

Rosoisia polkuja, karheita tarinoita ”Olen itkenyt ja nauranut tehdessäni tätä kirjaa. Muistoni olivat niin täynnä ahdistuksen ja häpeän lähteitä, että jouduin ammentamaan niistä hopeakauhalla voidakseni nähdä valon heijastuvan, valon, joka on todellisuudessa ollut merkittävä osa tarinaani. Tuntuu hyvin erikoiselta pidellä peukalon ja etusormen välissä käsikirjoituksen muodon saanutta elämäänsä, kokemus on surullinen mutta välttämätön. En kadu mitään, mutta kyyneleitä on vierinyt monta.” Ruotsin eturivin näyttelijöihin lukeutuva Mikael Persbrandt tunnetaan etenkin Beck-rikoselokuvien kovaotteisena poliisina Gunvald Larssonina. Lukuisten televisio- ja elokuvarooliensa lisäksi hän on tehnyt mittavan uran arvostettuna teatterinäyttelijänä.

34

Carl-Johan Vallgren on ruotsalainen kirjailija ja taiteilija. Hän sai August-palkinnon vuonna 2002 ja on ollut pitkään Ruotsin merkittävimpiä ja luetuimpia nykykirjailijoita niin kotimaassaan kuin ulkomailla. Mikael Persbrandt – Muistini mukaan on Vallgrenin ja Mikael Persbrandtin vuoden mittaisen läheisen yhteistyön tulos.

© Thron Ullberg

Alkuperäisteos : Mikael Persbrandt – Så som jag minns det Suomentaja : Heikki Eskelinen Sivumäärä : 450 Kirjastoluokka : 99.1


© Outi Broux

Maria Roiha on pitkän linjan toimittaja ja terävä sanankäyttäjä, joka työnsä ohella tekee suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden alaan kuuluvaa väitöskirjaa. Helsinkiläinen Roiha on innokas teatterin harrastaja, joka on tuntenut työnsä kautta Jussi Parviaisen pitkään. Vuonna 2006 hän julkaisi kauneuskirurgiayrittäjä Tiina Jylhän muistelmat (Gummerus Kustannus). Vapaa-aikansa Roiha viettää matkustellen KaakkoisAasiassa perheensä kanssa.

Maria Roiha

Jussi Parviainen – Jumalan rakastaja Kiitetyn ja kiistellyn teatterimiehen hurja ja perinpohjainen elämäkerta. Kotimaista draamaa uudistanut ja julkisuuden valokeilassa neljällä vuosikymmenellä paistatellut Jussi Parviainen on suurin ja ristiriitaisin kulttuuripersoonamme. Kuhmolaisesta seurakuntanuoresta tuli suomalaisen teatterin supertähti menestysnäytelmiensä myötä. Jumalan teatteri -skandaalin maksumieheksi hän joutui opettaessaan Jouko Turkan Teatterikorkeakoulussa. Kun teatterien ovet suurlupauksen edessä sulkeutuivat, työt vaihtuivat tv-draamaan ja -viihteeseen ja vaimot uusiin ja nuorempiin. Yksityiselämän menetysten päätepiste oli burn out ja erakoituminen, kunnes hän löysi luovuutensa uudelleen. Kirja esittelee Parviaisen laajan taiteellisen tuotannon ja dramaturgiakäsityksen sekä käy läpi suomalaisen teatterin lähihistoriaa ja kulissien takaisia käänteitä. Elämäntarinansa Parviainen kertoo juuri niin raakana ja koreana kuin on sen kokenut.

”Sitten minä kosketin aurinkoa, ja se kirkastui.”

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 592 Kirjastoluokka : 99.1 EAN : 9789513191948 EAN e-kirja : 9789513196851

Tietokirjat

35


© Antti Haataja

Antti Ha ata ja

Pohjoinen

Jälkemme maailman laidalla

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 304

36

Kirjastoluokka :

43.5

EAN : 9789513194581 EAN e-kirja : 9789520402495 EAN mp3-äänikirja : 9789520402594


Lapin luonnon taikaa sanoin ja kuvin.

Pohjoinen maisema muuttuu: ihmisen aikakausi näkyy tuntureilla ja Jäämerellä. Ympäristön pirstaloituminen, ilmastonmuutos ja saamelaisen identiteetin muovautuminen eri tahojen paineessa muuttavat näkymiä. Saamenmaan faunassa näkyy muutos, joka on viimeisen 150 vuoden aikana ollut hyvin nopea. Kirja kertoo naalista, tunturipöllöstä ja muista tarunhohtoisista eläimistä, joiden katoaminen maisemasta ilmentää niin modernin ihmisen kuin alkuperäiskansan muuttuneiden elintapojen ja luontosuhteen vaikutusta ympäristöön. Teos avaa ainutlaatuisen näkymän pohjoiseen luontoon mutta myös vaikeuksiin ja parhaillaan käytäviin kiistoihin luonnonvaroista ja maan omistusoikeudesta. Pohjoisen tarina ja teoksen upeat valokuvat pysähtyvät katsomaan Saamenmaata, saamelaisuutta, sen juuria ja tulevaisuutta ennennäkemättömällä tavalla.

© Antti Haataja

Pohjoinen vie lukijan keskelle Saamenmaata, sen huikeaan luontoon ja elämään vuodenkierrossa. Kirja kertoo tarinan suurten vaellusten muovaamasta ekosysteemistä, jossa porolla, sopulilla, sääskellä, lohella, valailla, muuttolinnuilla ja suurpedoilla on suuri rooli maiseman muokkaajina. Alkuperäiskansalle pohjoinen merkitsee elettyä elämää, ja luonnon kauneus kytkeytyy paimentolais- ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen.

Antti Haataja on syntynyt Kajaanissa, varttunut Kainuun metsäpeura- ja susisaloilla ja opiskellut Helsingissä useissa korkeakouluissa. Vuodesta 2009 Antti on kulkenut Jäämeren erämaissa saamelaisen isoäitinsä jalanjäljissä kumppaneinaan naali, tunturipöllö, lohi, miekkavalas, revontulet, kaamos ja yötön yö. Tuhansien kilometrien matkalla erämaa on raottanut salaisuuksiaan vähitellen ja aina uudelleen yllättäen.

Tietokirjat

37


© Markku Ojala

Suosittu päiväkirjasarja jatkuu tihent yvin kuvin Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) EAN: 9789513198527 Sivumäärä : 600 EAN e-kirja : Kirjastoluokka : 99.1 9789520402358

Erkki Tuomioja

Ei kai eilisestä jäänyt vammoja Poliittiset päiväkirjat 1998–2000

Erkki Tuomiojan päiväkirjamerkinnöissä vuosilta 1998–2000 piirtyvät tarkasti näkyviin niin sisä- ja ulkopoliittiset kärhämät, EU- ja EMU-asiat kuin poliitikkojen tunnelmatkin. Vuodet 1998–2000 merkitsevät Tuomiojalle kasvavan vastuun aikaa. Kevään 1999 vaalit ovat varoitus demareillekin, ja kovaa palautetta sataa kentältä. Hallitusneuvottelut ovat kiperät. Tuomioja astuu ensi kertaa ministeriksi, kauppa- ja teollisuusministeriön johtoon. Talvella 2000 Suomen ensimmäiseksi naispresidentiksi nousee Tarja Halonen, jonka tuolille ulkoministeriksi istuu Tuomioja. Alkaa hänen pitkä kautensa ulko- ja turvallisuuspolitiikan keulilla. Mies sukkuloi vauhdilla ympäri maailmaa. Tuomioja havainnoi tapahtumia päivittäin. Päiväkirjat ovat ajan tuoretta ja pitävää dokumentointia. Teos päättää poikkeuksellisen päiväkirjasarjan ensimmäisen vuosikymmenen. Teoksen on toimittanut valtiot. tri Veli-Pekka Leppänen. Hän on myös täydentänyt teosta tiivistelmillä kunkin vuoden päätapahtumista.

38

Erkki Tuomioja on valtiotieteen tohtori ja poliittisen historian dosentti. Kansanedustajana hän on ollut vuosina 1970–1979 ja uudelleen vuodesta 1991 alkaen. Hän on toiminut lukuisissa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä tehtävissä, kirjoittanut useita ulkopolitiikkaa ja poliittista historiaa käsitteleviä teoksia ja on vuonna 2015 perustetun Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän on toiminut vuosina 1996–1999, Suomen kauppa- ja teollisuusministerinä 1999–2000 sekä ulkoministerinä 2000–2007 ja 2011–2015.


Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 600 Kirjastoluokka : 99.1 EAN : 9789513198527 EAN e-kirja : XXXXXXXXXXX

Paasikivi itse houkuteltiin vielä kuolinvuonnaan 1956 ”mustaksi hevoseksi” jatkokierroksille. Ahtisaari olisi varmasti valittu uudelleen, mutta oma puolue ei halunnut! Kova halu oli Tarja Halosellakin jatkaa toiselle kaudelle, ja näin on tapahtunut myös Sauli Niinistön kohdalla. Valta viettelee, valta houkuttelee: valta on ihana asia! Professori Martti Turtola tarkastelee presidenttien viimeisen virkavuoden päätöksiä mahdollisesta jatkostaan. Kuinka paljon omat puolueet ovat halunneet käyttää hyväkseen sitä, että ”istuvalla presidentillä on aina etulyöntiasema”? Entä kuinka paljon asianomainen itse on tuntenut himoa jatkaa tehtävissään?

Valta on ihana asia!

Sotahistorian professori (emeritus) Martti Turtola on Suomen arvostetuimpia historiantutkijoita. Hän on Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti sekä Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti. Turtolan laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. useita elämäkertateoksia sodan ajan huomattavimmista suomalaisista upseereista. © Sari Gustafsson

Martti Turtol a

Luopumisen tuska Suomen presidentit ja vallasta luopumisen vaikeus

Mikä on ollut Suomen presidenttien suhde valtaan ja vallasta luopumiseen? Relander, Svinhufvud, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Ahtisaari... Kuinka moni Suomen presidenteistä on luopunut tehtävistään helpottuneena, vapaaehtoisesti tai ”vapaaehtoisesti”, ja kuinka moni on tarrautunut vaikka vain viimeisellä hetkellä mahdollisuuteen jatkaa? Tässä sarjassa on Urho Kaleva Kekkonen lyömätön sankari. Ministeri Eino Uusitalo esitti Kekkosta tarvittavan vielä uudella kaudella aina vuoteen 1990 saakka, jolloin tämä olisi saavuttanut 90 vuoden iän. Relander olisi halunnut jatkaa vaikeuksistaan huolimatta, samoin voimahahmo UkkoPekka Svinhufvud. Risto Rytikin horjui sodan aikana kahden vaiheilla. Paasikivellä oli aika työ saada jatkuvasti sairasteleva Mannerheim esittämään eronpyyntönsä, mutta niin vain

Julkaisu : Lokakuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 92.7

EAN : 9789513196363 EAN e-kirja :

9789520402136

Tietokirjat

39


Kansainvälinen myyntimenest ys

© Jen Harris

Michael Wolff on saanut työstään lukuisia palkintoja, muun muassa kaksi National Magazine Awardia. Hän on toiminut kolumnistina lehdissä Vanity Fair, New York, Hollywood Reporter, GQ (Iso-Britannia), USA Today ja Guardian ja kirjoittanut useita kirjoja. Hän asuu Manhattanilla.

Michael Wolff

Tulta ja tuhoa – Donald Trump Valkoisessa talossa Michael Wolff kertoo sisäpiirin tarinan aikamme kiistellyimmästä presidentistä. Donald Trumpin virkakauden ensimmäiset yhdeksän kuukautta olivat myrskyisää, räävitöntä ja hypnoottisen kiinnostavaa aikaa. Bestsellerkirjailija Michael Wolff sai poikkeukselliset mahdollisuudet haastatella Länsisiiven sisäpiiriläisiä. Wolff kertoo mukaansatempaavan tarinan siitä, kuinka Trump aloitti presidenttikauden, joka on aivan yhtä tulinen ja arvaamaton kuin mies itse. Kirjassa Wolff valottaa yksityiskohtaisesti Valkoisen talon kaaosta. Kirja paljastaa muun muassa, mitä alaiset oikeasti ajattelevat presidentti Trumpista, mikä sai Trumpin syyttämään presidentti Obamaa salakuuntelusta, mikä oli todellinen syy FBI:n johtajan James Comeyn irtisanomiseen, miksi päästrategi Steve Bannon ja Trumpin vävy Jared Kushner eivät voineet olla samassa huoneessa ja kuka varsinaisesti johtaa Trumpin hallinnon strategiaa Bannonin irtisanomisen jälkeen. Yksikään aiempi presidentti ei ole jakanut Yhdysvaltain kansaa näin jyrkästi kahteen leiriin. Michael Wolffin hätkähdyttävä ja journalistisesti ansiokas teos näyttää, miten ja miksi Donald Trumpista on tullut eripuran ja vastakkainasettelun kuningas.

40

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Fire And Fury – Inside The Trump White House Suomentaja : Ilkka Rekiaro Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 99.1 EAN : 9789520401429 EAN e-kirja :

9789520401443

EAN mp3-äänikirja :

9789520401467


Airin Bahmani, Bruno Jäntti

Syyrian sota

Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa Perusteos 2000-luvun suurimman inhimillisen katastrofin taustoista ja kehityksestä. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella puhkesi 2011 hallitusten vastaisia mielenosoituksia, jotka levisivät nopeasti myös Syyriaan. Protestointi laajeni lopulta veriseksi sisällissodaksi, joka on vaatinut satojentuhansien ihmisten hengen ja ajanut miljoonat pakolaisiksi. Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa on ensimmäinen perusteellinen suomenkielinen teos Syyrian sodan ja Isisin aihekokonaisuudesta. Se purkaa Syyrian sodan monimutkaista vyyhtiä ja luo yleiskatsauksen presidentti Bašar al-Assadin diktatuurin historiaan ja islamistista Syyriaa ajavien verkostojen järjestäytymiseen protestien puhjettua vuonna 2011. Teos nojaa Irakin sota-alueilla ja Libanonin pakolaisleireillä koottuun laajaan tutkimusaineistoon. Tekijät ovat haastatelleet mm. yli kahtakymmentä jesidivähemmistöön kuuluvaa Isis-järjestön entistä vankia ja niin islamisteja kuin al-Assadin hallintoa paenneita perheitä sekä kartoittaneet syyrialaisten pakolaisten poliittisia näkemyksiä.

Syyrian sota ja Isis

Airin Bahmani on iranilaistaustainen ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin keskittynyt toimittaja. Hän on erikoistunut Iranin sisäja ulkopolitiikkaan sekä Kurdistanin alueen poliittisiin prosesseihin. Bahmani on työskennellyt useissa maissa eri puolilla Lähi-itää. Bruno Jäntti on kansainväliseen politiikkaan erikoistunut tutkiva toimittaja. Jäntti on tehnyt kymmenen vuoden aikana tutkimusta lukuisilla Lähi-idän sota-alueilla ja kirjoittanut Lähi-idän politiikasta muun muassa Al Jazeeralle, Le Monde Diplomatiquelle, Suomen Kuvalehdelle ja Turun Sanomille.

© Arman Bahmani

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja)

Sivumäärä : 300 EAN : 9789513198350 Kirjastoluokka: EAN e-kirja :

32.18

9789520402099

Tietokirjat

41


Marko Erola

Parhaat sijoitukset

Työkaluja aktiivisille ja passiivisille sijoittajille

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 36.22 EAN : 9789520400040 EAN e-kirja : 9789520402105 EAN mp3-äänikirja : 9789520402365

42


Viisautta sijoittamiseen © Markko Taina

”Ennen kuin sijoittaa euroakaan, pitää tuntea itsensä, asettaa sopiva maali ja valita oikeat työkalut. Erityisen tärkeää se on nyt, kun osakkeet ovat poikkeuksellisen kalliita ja markkinat sekaisin. Nyt jos koskaan on tiedettävä, mihin ryhtyy.” Palkitussa teoksessaan Paras sijoitus (2009) Marko Erola näytti, ettei pitkäaikaissäästäjän kannata käyttää pankin tarjoamaa salkunhoitajaa vaan sijoittaa edullisiin indeksirahastoihin. Niin sijoittaja saa keskimääräisen markkinatuoton, johon pitkällä aikavälillä kykenee ani harva salkunhoitaja rahastojen raskaiden kulujen takia. Kaikki eivät kuitenkaan sijoita eläkepäiviä varten. Joku haluaa rikastua nopeasti, jonkun toisen tähtäin on kymmenen vuoden päässä. Parhaat sijoitukset on kirjoitettu sijoittajille, jotka haluavat osallistua aktiivisesti pörssikauppaan, seurata yhtiöitä ja analysoida tuloksia ja ovat valmiita luottamaan taitavina pitämiinsä ammattilaisiin. Erola jakaa osakesijoittajat neljään ryhmään ja ehdottaa kullekin ryhmälle työkaluja tuoton metsästykseen – oli kyse sitten keinottelusta, osinkosijoittamisesta, rahasto-shoppailusta tai indeksoinnista. Käytännöllisten neuvojen lisäksi Parhaat sijoitukset sisältää paljon yleistajuista, tarinoivaa sijoitusviisautta, josta Erola sai paljon kiitosta Helsingin Sanomien ja Talouselämän kolumnistina.

Marko Erola on vapaa toimittaja, kirjailija ja viestintäkouluttaja. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa teokset Paras sijoitus, Kasinokeisari ja Kirottu kaivos. Vuonna 2017 Erola julkaisi yhdessä Jouni Rannan kanssa huomiota herättäneen muistelmateoksen Vilpitön mieli – Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta, jossa Ranta kertoo Suomessa rehottaneesta taideväärennösbisneksestä.

Tietokirjat

43


© Catrin Svenfors

Camill a Tuominen

Johda tunteita – menesty työelämässä Opi tunteista, päihitä tekoäly! Johda tunteita – menesty työelämässä on kuvitettu teos siitä, miksi ja miten johtaa itseä ja yrityksiä. Kun opimme ymmärtämään itseämme ja muitakin ihmisiä, pystymme hyödyntämään tunteiden paremman johtamisen luoman kilpailuedun. Tekoälyn aikakaudella koneille ei pärjätä enää pelkällä järjellä ja suorittamisella. Kirjailija antaa äänen myös lempikirjailijoilleen ja asiakkailleen. Innostava tutkimustieto maustaa kirjan oivaltavia kuvia ja aitoja kokemuksia. Kirjan luettuasi ymmärrät, miksi tunteiden johtaminen on välttämätön metataito nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Kirjan avulla opit johtamaan niin omia kuin muidenkin tunteita. Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja) Kirjastoluokka: 36.13 Sivumäärä : 192

44

EAN : 9789520401368 EAN e-kirja : 9789520402068

Camilla Tuominen (KTM) on suosittu tunnekouluttaja, inspiroiva puhuja, kuvittaja sekä startup-yrityksen toimitusjohtaja. Häneltä on ilmestynyt Tunnekuvakirja – tunnesekamelskasta tunteiden ymmärtämiseen (Readme.fi 2016). Hän on juontanut #Diippii Shittii – tunteet työelämässä radioohjelmaa, jossa on vieraillut 43 suomalaista alansa huippua.


Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 224 Kirjastoluokka: 59.34

EAN : 9789520401351 EAN e-kirja : 9789520402044 EAN mp3-äänikirja :

9789520402051

© Aki Rask, Akifoto ltd. © Riitta Oksman, Foto Oksman

Anette Palssa , Ma are Kauppinen

Tunnesyöminen

Löydä terve suhde itseesi ja ruokaan Tunne syöminen! Tunnesyöminen – Löydä terve suhde itseesi ja ruokaan auttaa ymmärtämään, mistä tunnesyömisessä on kyse. Kirja tarjoaa työkaluja, kuten käytännön harjoituksia ja tehtäviä, mielen ja syömisen taitojen harjoitteluun. Itsehoitoon tarkoitettu kirja toimii myös käsikirjana ammattilaisille. Kun tunnet tunteesi ja tunnistat ajatuksesi, näet mahdollisuudet muuttaa toimintaasi ja itseäsi. Opit muokkaamaan arjestasi sellaista, että se tukee sinulle tärkeitä asioita ja arvojasi.

Syötkö nälkään vai tunteisiin? Kuuntele kehosi viestejä ja opi syömään paremmin.

Anette Palssa ja Maare Kauppinen työskentelevät yrittäjinä. He pitävät ravitsemusterapeutin vastaanottoja, ohjaavat syömisen- ja painonhallintaryhmiä sekä luennoivat. Yhteensä yli 30 vuoden työkokemus antaa taitoja, joilla teoria muuttuu käytännöksi ja ymmärrys kasvaa asiantuntemukseksi.

Tietokirjat

45


Kaisa Ja akkola

Palaudu ja vahvistu Vähennä stressiä ja jaksa paremmin

Julkaisu : Syyskuu Sivumäärä : 208 (kirja, e-kirja, mp3- Kirjastoluokka : 59.3 äänikirja)

46

EAN : 9789520401641 EAN e-kirja : 9789520402075 EAN mp3-äänikirja : 9789520402082


© Elise Kulmala

Tätä on toivottu! Suosikkikirjailijan opas arjesta palautumiseen. Puolet työikäisistä suomalaisista kokee väsymystä, joka tekee arjessa jaksamisesta hankalaa. Moni on huomaamattaan stressaantunut ja ahdistunut ylikuormituksen seurauksena. Riittävä unikaan ei välttämättä korjaa oloa. Usein ajatellaan, että palautuminen liittyy vain urheiluun. Hektinen elämä voi kuitenkin olla keholle ja mielelle kuin jatkuvaa urheilusuoritusta. Elämä voi myös heittää tiellemme vaikeita tapahtumia, jotka kuormittavat kohtuuttomasti. Siksi jokainen meistä tarvitsee palautumista. Kirja opettaa palautumisen taitoja, jotka paitsi vähentävät väsymystä, myös vahvistavat jaksamista arjessa. Elimistön omat korjausmekanismit käynnistyvät, kun keho ja mieli rauhoittuvat uusien taitojen myötä.

Palaudut ja vahvistut, kun: • nukut virkistävää ja syvää yöunta • opit rytmittämään arkea ja sisällyttämään siihen palauttavia hetkiä • harjoittelet tietoista läsnäoloa ja vahvistavia ajatusmalleja • syöt riittävästi verensokerin tasapainossa pitävää ruokaa • liikut viisaasti oman tasosi mukaan

DI Kaisa Jaakkola on hyvinvointivalmentaja, luennoitsija ja mindfulness- ja joogaohjaaja. Kaisa Jaakkola toi kehon hormonitasapainon ja palautumisen tärkeyden suuren yleisön tietouteen muun muassa kirjallaan Hyvän olon hormonidieetti. Jaakkola on kirjoittanut useita suosittuja tietokirjoja hyvinvoinnista ja hormonien vaikutuksesta terveyteen.

Tietokirjat

47


Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 176 Kirjastoluokka: 17.3

EAN : 9789513195052 EAN e-kirja :

9789520402129

EAN mp3-äänikirja:

9789520402389

Kirsi Ranto on laulajalauluntekijä ja kirjoittaja. Hän ohjaa erilaisia meditaatioryhmiä ja retriittejä ympäri Suomen. Kirsi on aiemmin julkaissut teokset Ole se valo joka olet (2014) ja Pehmeä kuin kukka, kova kuin timantti (2015).

Sydämen matkaopas

Naisen vaiettu voima Opas rakkaudelliseen elämään. Sydämen matkaopas – Naisen vaiettu voima saattelee sinut feminiinisen elämäntavan polulle, jossa opettelet antautumaan, vapautumaan ja vastaanottamaan enkelten hellässä ohjauksessa. Lähdet matkalle, jossa astut sydämen polulle, löydät rakkauden voiman ja oman elämäntehtäväsi. Kirjan avulla luot elämällesi henkisen ja tasapainoisen pohjan, joka auttaa sinua menestymään elämässä joka tasolla. Avaudut valtavalle rakkauden universumille, joka löytyy sinusta itsestäsi.  Kirjan luettuasi tiedät, kuka olet ja mitä olet tullut maailmaan tekemään.

48

© Jenni Virta

Kirsi Ranto


Inderjit Kaur Khalsa on opettanut kundaliinijoogaa jo 17 vuoden ajan. Häneltä on julkaistu kaksi joogakirjaa Voiman tie ja Chakrapolku (Tammi). Inderjit on Helsingin kundaliinijoogakoulun perustaja sekä Chakrapolku-konseptin luoja. Lisäksi hän ohjaa ja käsikirjoittaa dokumenttielokuvia.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 176 Kirjastoluokka: 59.33 EAN : 9789520400262 EAN e-kirja : 9789520402037

Inderjit Kaur Khalsa

© Pauliina Salonen

Tie tasapainoon

Viiden viikon joogaohjelma pelottomuuteen Ymmärrä elämää ja maailmankaikkeutta! Tie tasapainoon antaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun joogan ja meditaation avulla. Kirja auttaa ymmärtämään, keitä olemme, mikä on tehtävämme maailmassa ja kuinka edetä pelottomasti kohti omia unelmia. Teos jatkaa aiemmin ilmestyneen Chakrapolun jalanjäljillä, mutta vie itsetutkiskelun vielä pidemmälle. Joogaharjoitteet, kirjoitusharjoitukset ja muut tehtävät auttavat sinua viikko kerrallaan syventämään itsetietoisuuttasi.

Tietokirjat

49


© Maija Hietanen

Team Rokan perustaja ja toiminnanjohtaja Toni Lahtinen on työskennellyt uransa aikana lukuisissa erilaisissa turvallisuus- ja eläinsuojelualojen tehtävissä Suomessa ja maailmalla. Rauhanturvatehtävät Bosniassa, rikostutkijan tehtävät Suomessa sekä laajakirjoiset eläinsuojelutehtävät useissa Euroopan maissa, Thaimaassa, Australiassa ja Tansaniassa ovat tehneet Tonista kokeneen moniosaajan, jolla on kykyä ja halua tarttua rakentavasti eläinsuojelukentän muuttuviin haasteisiin.

Team Rokan perusta jan värikäs ja koskettava tarina

Toni Lahtinen

Norsunluukoira Rokka – ja maalaispojan matka myrskyn silmään Norsunluun salakuljettajien jahtaajana tunnetuksi tulleen Toni Lahtisen omakohtainen kertomus elämästä, jota on lapsesta lähtien ohjannut vahva halu kysyä, kyseenalaistaa ja ottaa kantaa, toisinaan hyvin ehdottomallakin tavalla. Pyrkimys oikeudenmukaisuuteen on ollut Toni Lahtisen elämänohje siitäkin huolimatta, että teini-iän myrskyt olivat suistaa herkän nuorukaisen elämän sivuraiteelle. Aikuisuuden kynnyksellä alkoholista tuli lähes jokapäiväinen ystävä. Itsetuhoisten ajatusten lomassa Toni alkoi miettiä, kuinka voisi hyvittää läheisilleen aiheuttamansa vuosien pahan olon. Poliisin työ? Ensimmäinen ajatus sai kelvata. Mutta vain noin vuosikymmenen ajaksi, kun kutsumus eläinten auttamiseen alkoi tuntua yhä väkevämmin.

50

Lapsuuden maalaismiljöössä Tonilla oli tapana pelastaa hyönteisiä, nyt hän lähti auttamaan koiria eri puolille maailmaa – jokaisella kokemuksella oli paikkansa matkalla Tansaniaan, jossa Toni päätyi Rokka-koiransa kanssa pelastamaan norsuja pahamaineisten rikollisten kynsistä ja törmäsi hengenvaaralliseen korruption maailmaan. Kotimaahan palattuaan Toni sai räiskyvää palautetta esiintymisestään Norsunluukoira-dokumenttisarjassa. Hyväntekijä vai natsi? Arvio norsunluusyndikaatteja käräyttäneestä Suomi-pojasta näytti vaihtelevan kovin paljon. Rohkea työ eläinsuojelun hyväksi palkittiin kuitenkin kutsulla tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2016. Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja)

EAN : 9789520401726 Sivumäärä : 250 Kirjastoluokka : EAN e-kirja :

99.1

9789520402112


Julkaisu : Syyskuu (kirja,

e-kirja)

Kirjastoluokka :

99.1

Alkuperäisteos: Educated Suomentaja: Tero Valkonen EAN : 9789513192839 EAN e-kirja : Sivumäärä : 380

9789520402204

© Paul Stuart

Tara Westover

Opintiellä

Tara Westover kasvoi Idahossa eikä saanut lainkaan opetusta ennen yliopistoa. Hän valmistui Brigham Young Universitysta vuonna 2008 ja sai stipendin Cambridgeen. Jatkoopintojensa aikana hän vietti vuoden vierailevana tutkijana Harvardissa ja väitteli Cambridgessa tohtoriksi historian oppiaineesta vuonna 2014. Opintiellä on hänen ensimmäinen kirjansa.

”Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua.” Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin. Totuus on tarua ihmeellisempi, näin voi todella sanoa Tara Westoverin elämästä. Hän kasvoi Idahon vuorilla perheessä, joka odotti maailmanloppua ja vihasi yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Isän valta oli ehdoton hulluuden rajoille asti. Tara oppi keräämään yrttejä ja työskentelemään romuttamossa, mutta luokkahuoneeseen hän astui ensi kerran vasta aikuisuuden kynnyksellä. Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään, eikä opintie ollut helppo: millaista on astua yliopistoon täysin itseoppineena ja takametsistä tulleena, vailla mitään sosiaalisia tietoja ja taitoja? Opintiellä kertoo huikean tarinan rakkaudesta ja julmuudesta perheen sisällä, suuresta lahjakkuudesta ja sisäisestä palosta, jotka johdattavat nuoren tytön kohti mahdottomalta tuntuvaa päämäärää.

”Vaikuttavin mahdollinen tarina koulutuksen mullistavasta voimasta.” The Bookseller

”Huikea kertomus syrjäytymisestä, sekasorrosta, epätietoisuudesta ja menestyksestä.” Kirkus Reviews

”Isku sisimpään, hitaasti palava liekki, kiihkeä syytös, rakkauskirje.” Kirjailija Claire Dederer

Tietokirjat

51


Sanna Suonpä ä

Kototekoja Ihanasti itse tehty

52


© Sanna Suonpää

Julkaisu : Lokakuu Kirjastoluokka: EAN : Sivumäärä : 176 65 9789520401337

© Sanna Suonpää

Kun yhdistetään koti ja luova tekeminen, ei ole koskaan tylsää. Kototekoilu ei vaadi hulppeita puitteita tai edes huimia käsillä tekemisen taitoja. Se on asenne ja kyky innostua uusista ideoista. Se muistuttaa joka käänteessä: voisinkohan tehdä tämänkin itse? Itse tekemisen ihanuus konkretisoituu uniikkeina vaatteina ja asusteina sekä kauniina yksityiskohtina kodin sisustuksessa. Kirjan käsityöohjeet sisältävät ompelua, virkkausta, kirjontaa, kankaanpainantaa, ryijytekniikkaa, askartelua ja vanhan tuunausta. Ohjeissa on variaatioehdotuksia ja ideoita niin aloittelijoille kuin kokeneillekin tekijöille. Oivaltava idea ei välttämättä vaadi monimutkaista tekotapaa.

Sanna Suonpää on ideahurmioituja, estetiikan ja visuaalisuuden rakastaja, Kototekoblogin kirjoittaja sekä markkinoinnin ammattilainen. Kototekoja-kirjallaan hän haluaa innostaa tekemään itse: kokeilemaan, yhdistelemään ennakkoluulottomasti, epäonnistumaan rohkeasti, kokeilemaan uudestaan ja hurmaantumaan siitä hetkestä, kun oma visio ja toteutus kohtaavat.

Tietokirjat

53


© Esa Malmström

Maria Malmström on koulutukseltaan artesaani-puuseppä ja insinööri. Hän sai mieheltään lahjaksi nukkekodin, ja siitä alkoi kaikki vapaahetket täyttävä harrastus. Oleellisinta harrastuksessa ei ole suinkaan nukeilla leikkiminen vaan käsillä tekeminen. Maria on julkaissut useita suosittuja nukkekotikirjoja ja tehnyt ohjeita kansainvälisiin nukkekotilehtiin. Lisäksi hän pitää nukkekotiblogia.

Maria Malmström

Retroa nukkekotiin Tervetuloa aikamatkalle!

Kirjassa on 36 kuvitettua ohjetta kaavoineen. Niissä hyödynnetään monipuolisesti erilaisia tekniikoita puuntyöstöstä virkkaukseen ja massailusta punontaan. Kaikki ohjeet on laadittu nukkekotimittakaavaan 1:12.

Julkaisu :

Heinäkuu

54

Sivumäärä :

176

Kirjastoluokka:

65.8

EAN : 9789520401375

© Maria Malmstrom

Retroa nukkekotiin -kirjassa ei mikään ole liian värikästä! Teoksen nukkekotimaailmassa Lahtisen Seppo ja Siiri harrastavat keräilyä ja sisustamista. He kiertävät kirppareita ja tuunaavat löytöjään omaan kotiinsa sopiviksi. Kirjan ohjeilla voit tehdä itse pienet Aino-tossut tai vaikkapa 1960-luvun kampauspöydän, rakentaa putkitelevision tai levysoittimen. Moni kirjan esine on tuttu – ja niiden kautta voit palata omaan tai vanhempiesi lapsuuteen. Myöskään aikakauden vaatteita ei ole unohdettu!


Manga Heinäkuu

Hikaru MiyoshI

Nakaba Suzuki

Tarkastaja Akane Tsunemori 6

EAN : 9789521619533 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Nakaba Suzuki

7 kuolemansyntiä 12

EAN : 9789521620102 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Yoshihiro Takahashi

7 kuolemansyntiä 13

EAN : 9789521619281 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Yoshihiro Takahashi

Orion 21

Arina Tanemura

Prinsessa Sakura 4 EAN : 9789521620201 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Keiichi Arawi

Arki 8

EAN : 9789521620379 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Elokuu

EAN : 9789521619540 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Taistelukoira Zero 3 EAN : 9789521620430 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Eiichiro Oda

One Piece 87

EAN : 9789521620331 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Syyskuu Arina Tanemura

Yoshihiro Takahashi

Prinsessa Sakura 5

EAN : 9789521619298 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Yoshihiro Takahashi

Orion 22

Asahi Tsutsui

Jumping 2

EAN : 9789521620478 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Ukami

Gabriel Dropout 2 EAN : 9789521620522 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

EAN : 9789521620218 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Orion 23

EAN : 9789521619304 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Keiichi Arawi

Arki 9

EAN : 9789521620386 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Asahi Tsutsui

Keiichi Arawi

EAN : 9789521620485 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

EAN : 9789521620393 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Jumping 3

Arki 10

Ukami

Eiichiro Oda

EAN : 9789521620539 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

EAN : 9789521620348 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Gabriel Dropout 3

Lokakuu Hajime Isayama

Titaanien sota 22 EAN : 9789521620164 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Yoshihiro Takahashi

Orion 24

EAN : 9789521619311 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

One Piece 88

Asahi Tsutsui

Jumping 4

EAN : 9789521620492 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Ukami

Gabriel Dropout 4 EAN : 9789521620546 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Joulukuu

Yoshihiro Takahashi

Hajime Isayama

EAN : 9789521620447 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

EAN : 9789521620355 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Taistelukoira Zero 4

Marraskuu Yoshihiro Takahashi

Orion 25

EAN : 9789521619328 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Arina Tanemura

Prinsessa Sakura 6 EAN : 9789521620225 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Titaanien sota 23

Yoshihiro Takahashi

Orion 26

EAN : 9789521619335 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Arina Tanemura

Prinsessa Sakura 7 EAN : 9789521620232 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Hajime Isayama

Titaanien sota 21

EAN : 9789521620157 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Manga

55


Lasten- ja nuortenkirjat Aivan uudenl aisten Muumil aakson väki -kirjojen mukana saat viisi ihastuttavaa puista muumihahmoa!

Riina ja Sami Kaarla

Muumilaakson väki Lue ja leiki Muumipeikon kanssa 1

Tervetuloa iloiseen ja värikkääseen Muumilaaksoon! Tässä kirjassa tutustutaan Muumipeikkoon ja hänen ystäviinsä Pikku Myyhyn, Niiskuneitiin, Hemuliin ja Nuuskamuikkuseen.

56

Julkaisu :

Kesäkuu

Sivumäärä : 12 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513198138


Laadukkaat ja kauniit puufiguurit johdattavat toiminnallisesti tarinaan, tempaavat mukaan mielikuvitusleikkiin ja sopivat myös koristeiksi. Leikkiessä lapsen kädentaidotkin kehittyvät. Kerää kaikki Muumilaakson mukavat hahmot!

Riina ja Sami Kaarla

Muumilaakson väki rannalla

Julkaisu :

Kesäkuu

Lue ja leiki Muumipeikon kanssa 2

Sivumäärä : 12 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2

Lähdetään muumiperheen kanssa retkelle meren rantaan! Tässä tarinassa tapaat Muumipeikon seurassa Muumimamman, Nipsun, Haisulin, Tuu-tikin ja Muumipapan.

EAN : 9789513198145

Lasten- ja nuortenkirjat

57


Julkaisu : Lokakuu Sivumäärä : 32 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513197827

Riina ja Sami Kaarlan riemulla vastaanotetut, upeasti kuvitetut muumikirjat kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

Riina ja Sami Ka arl a

Huiman hauska viidakkoseikkailu Muumilaaksossa. Pois alta, täältä tullaan! Pikku Myy, Muumipeikko ja koko muumiperhe tempautuvat jännittävän, uudenlaisen maailman ja Tarzan-leikin lumoihin. Kukapa ei toisinaan haaveilisi siitä, että oma, tuttu koti ympäristöineen muuttuisi vaikkapa trooppiseksi viidakoksi. Monia yllätyksiä on luvassa, kun Muumitalossa tosiaan näin tapahtuu! Upean värikylläisesti kuvitettu ja vauhdikas kuvakirjaseikkailu riemastuttaa kaikkia perheen pienimpiä, pippurisen ja nokkelan Pikku Myyn ystäviä. Suositussa Täältä tulee Pikku Myy -sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet kirjat Villit vieraat, Muumipeikon talo, Merten hurjapäät ja Touhukas Tahmatassu.

58

© Karoliina Ek

Täältä tulee Pikku Myy Viidakon valtiaat


Myyrän joulukalenteri 24 minikirjaa joulun odotukseen Puuhaile, askartele, leivo ja laula Myyrän kanssa! Julkaisu :

Myyrä jos kuka on todellinen joulun lapsi; se ei koskaan jätä kaveriaan pulaan!

Syyskuu

Jättikokoisessa kaksipuolisessa Myyrän joulukalenterissa on 24 minikirjaa, yksi kullekin adventtiajan aamulle. Mikäs sen mainiompaa kuin luukusta löytyvä pikku kirja, joka innostaa värittämään, askartelemaan, opettelemaan kirjaimia, numeroita, kellonaikoja tai muuta hauskaa! Joululeivontaa ja joululauluja unohtamatta. Metsänreunasta tutut hiiri, siili, jänis ja lumiukko ovat tietysti menossa mukana. Zdeněk Milerin luomaa ystävällistä myyrää on rakastettu Suomassa jo vuodesta 1959 alkaen!

Alkuperäisteos: Advents-

kalender der kleine Maulwurf Ikäryhmä : 3+ EAN : 9789520401658

Lasten- ja nuortenkirjat

59


Tomppa ja pikkusisko Kerttu pääsevät retkelle kirjastoon

Julkaisu : Lokakuu Sivumäärä : 32 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka :

L85.2

EAN : 9789520401696

Kristiina Louhi

Tomppa ja Kerttu kirjatoukka Millaista mahtaa olla uudessa kirjastossa? Tomppa, Kerttu ja isä lähtevät tutkimaan asiaa.

Yksi sellainen on isän, Tompan ja Kertun yhteinen retki kirjastoon.

Kristiina Louhi on arvostettu ja palkittu kuvittaja ja kirjailija, jonka kuvakirjat ovat kuuluneet suomalaisten lapsuuteen jo vuosikymmenien ajan. Tomppa tunnetaan hyvin myös maailmalla, sarjaa käännetään pohjoismaisten kielten lisäksi mm. japaniksi, koreaksi, hollanniksi ja unkariksi.

60

© Karoliina Ek

Pikkuruisesta vauvanpötkylästä on kasvanut tomera ja kaikkialle ehtivä Kerttu-tyttö, josta isoveli Tompalla on välillä kovasti vaivaa. Kerttu ehtii joka paikkaan ja opettelee asioita omalla tavallaan. (Ne eivät aina Tomppaa miellytä.) On kuitenkin hetkiä, jolloin Tomppa ja Kerttu ovat parhaita kaveruksia, ja päiviä jotka ovat huippuhauskoja.


Riikka Jäntin suosittuja Pikku hiiri -kirjoja on käännetty tanskaksi, kiinaksi ja englanniksi. Pikku hiiren joulu oli joulukuussa 2017 The Times -lehden viikon lastenkirja.

Riikka Jäntti

Pikku hiiren puolukkamatka Millaista mökillä on syksyllä? Pikku kaupunkilaishiiri oppii paljon uutta luonnosta ja poimii puolukoita kuin vanha konkari. On syksy ja Hiiru on lähdössä äidin kanssa maalle puolukoita poimimaan. Junamatka kestää kauan, mutta perillä odottaa ukkihiiri, joka kyyditsee matkalaiset mökkisaareen moottoriveneellä. Mökillä on hauska pelata korttia ja lämmittää sauna puolukkaretken jälkeen. Saunan päälle Hiiru paistaa makkaraa nuotiolla ja ihailee tähtitaivasta hiljaisen maiseman yllä. Neljännessä Hiiru-kirjassa pikku kaupunkilaishiiri pääsee käymään syysretkellä maalla ja ihmeteltävää riittää! Julkaisu : Heinäkuu Ikäryhmä : 3+ Sivumäärä : 48 Kirjastoluokka : L85.2

Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin ja Elsa Beskowin. Jäntti on julkaissut kolme Vaahteratuvan väestä kertovaa saturomaania ja kuvittanut monien kirjailijoiden tekstejä. Hänen saturomaanejaan on käännetty mm. japaniksi, ruotsiksi ja tanskaksi.

EAN : 9789520401672

Lasten- ja nuortenkirjat

61


Tiina Nopol a , Mervi Lindman

Siiri ja koppava kaniini Kuka popsii Siirin porkkanat?

Siiri ja pikku-Otto innostuvat kasvattamaan porkkanoita. He harventavat ja kastelevat viljelyksiään ja odottavat jännittyneinä, milloin saavat maistaa ensimmäistä ikiomaa porkkanaansa. Eräänä aamuna porkkanapenkissä on reikä, yksi porkkanoista on hävinnyt! Seuraavana aamuna on kadonnut jo toinen. Siiri ja pikkuOtto nukkuvat teltassa ja näkevät kasvimaalla kaniinin näpistelemässä. He yrittävät häätää pörröturkin tiehensä, mutta tuloksetta. Keski-Otto ja iso-Ottokin osallistuvat kaniininkarkotukseen, mutta mikään konsti ei tehoa koppavaan varkaaseeen. Mitä tapahtuu, kun Siiri ja Otot rakentavat uhkaavan näköisen kaniininpelättimen? Lähteekö kaniini käpälämäkeen? Vai onko kaniini vielä ovelampi kuin Siiri ystävineen? Siiri on reipas pikkutyttö, jonka parhaat kaverit ovat pikku-Otto, keski-Otto ja iso-Otto. Kirjailija Tiina Nopolan ja kuvittaja Mervi Lindmanin yhteistyössä luomat Siiri-kirjat kuvaavat alle kouluikäisten arjen pieniä mutta niin tärkeitä tapahtumia humoristisesti ja lämpimästi.

62

EAN : 9789520401627 EAN cd-äänikirja :

9789520402280

EAN mp3-äänikirja :

9789520402297

© Jari Riihimäki

Suositut lastenkirjojen tekijät, kirjailija Tiina Nopola ja kuvittaja Mervi Lindman ovat yhdessä luoneet jo 15  hurmaavaa kuvakirjaa Siiristä ja hänen kavereistaan, kolmesta Otosta. Sarja on saavuttanut suurta menestystä ympäri maailman, Venäjää ja Kiinaa myöten!

Julkaisu : Syyskuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 40 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2


Mariska , Reetta Niemensivu, A apo Ravantti

Määt ja Muut

Runoja eläimistä ja ihmisistä Suomen menestyneimpiin sanoittajiin kuuluvan Mariskan uusi aluevaltaus: lastenrunous. ”Pörröturkki ihmeissänsä ympärilleen kurkki; täysi oli vatsa mutta tyhjä käpypurkki. Joko arvon lukija te jutun selvititte? Olikohan käpyvoro kenties kurre itte?” Mariskan eläinrunot ovat täynnä riimien riemua ja kerronnan keveyttä. Runot on kirjoitettu rennolla kädellä, huvittamaan ja liikuttamaan niin lasta kuin aikuista lukijaa. Rytmikkään laululyriikan tavoin ne tarttuvat ja menevät ihon alle, päähän ja sydämeen. Kokoelman sivuilla seikkailee joukko toinen toistaan rakastettavampia eläinhahmoja, kuten uhmaikäinen Lissu Lokintyttö, syrjinnästä apea Pentti Kyy, kuuhullu susi nimeltä Nanna, uneton Rouva Rupikonna, Lammas, joka tahtoo olla Villipeto, sekä moni muu. Siellä täällä vilahtaa myös pieni Siiri Sirpelöinen. Runojen tunnelmat vaihtelevat hulluttelevasta surumieliseen ja anarkiasta kaihoon. Julkaisu : Syyskuu (kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 56 Ikäryhmä : 3+

Kirjastoluokka : L82.2 EAN : 9789520401757 EAN mp3-äänikirja :

9789520402433

Mariska on Emma-palkittu helsinkiläinen laulajalauluntekijä, jonka aiemmalle tuotannolle lastenrunous on luontevaa jatkoa. Määt ja Muut. Runoja eläimistä ja ihmisistä on hänen esikoisteoksensa. Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Reetta Niemensivu ja kuvataiteilija Aapo Ravantti vastaavat kirjan kuvituksesta.

© Otto Virtanen

Lasten- ja nuortenkirjat

63


Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos : Richard

Scarry’s Seek and Find! Suomentaja : Katariina Heilala Sivumäärä : 16 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513198602

Richard Scarry (1919–1994) on kautta aikojen rakastetuimpia lastenkirjailijoita ja kuvittajia. Tunnetuimmat hänen kirjoistaan kertovat Touhulan ja Puuhalan kaupungeista ja niiden eläinhahmoisista asukkaista. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, eikä suosion hiipumista ole näköpiirissä.

Richard Scarry

Mato Matala etsii ja löytää!

Minä olen Pupu -seinäkalenteri 2019 Seinäkalenteri juhlistaa Richard Scarryn 100-vuotisjuhlavuotta 2019 toinen toistaan ihastuttavammilla vuodenaikakuvilla.

Satumaista luonnon lumoa vuoden jokaisena kuukautena!

Touhulan iloisessa vilskeessä piileskelee paljon kivoja asioita. Auta Mato Matalaa löytämään ne!

Saatavilla myös lumoava klassikkokuvakirja EAN : 9789513189372

64

Sivumäärä : 24 EAN :

6430061220521

Riemukasta ajanvietettä Richard Scarryn Touhulasta!

Löydätkö kuvista hassunhauskat menopelit tai laskuvarjolla hyppäävät hiiret? Mitä löytyy Nallestiinan keittiöstä tai koululuokasta? Hilpeän toiminnallinen ja värikäs Richard Scarryn etsi ja löydä -kuvakirja haastaa perheen pienimmät etsimään kuvista kymmenittäin riemastuttavia asioita. Puuhaa riittää pitkäksi aikaa ja samalla harjaantuvat havainnointikyky ja laskemistaidot. Kirjan tukevat kartonkisivut kestävät käsittelyä ja isot aukeamat ovat tulvillaan iloisia yksityiskohtia.

Julkaisu :

Syyskuu


Satu Erra , Johannes Erra , Ilona Partanen

Todellisten prinsessojen kirja Ihan totta! -tietokirjakilpailun lasten sarjan voittajateos kertoo satuprinsessojen sijaan oikeista kuninkaallisista eri aikakausilta ja ympäri maailmaa. Todellisten prinsessojen kirja tuo uuden näkökulman lasten rakastamaan teemaan. Millaista prinsessojen elämä ihan oikeasti on? Mistä he ovat kiinnostuneita, kuinka he pukeutuvat, millaisen jäljen he ovat jättäneet maailmaan? Mukana ovat mm. Egyptin Hatšepsut, Englannin Elisabet I, Brasilian Isabella, Sokoton Nana Asma’u, ja piipahtaapa kirjan sivuilla Ruotsin Victoriakin. Prinsessa Ruusunen nukkui sata vuotta, mutta nämä kuninkaalliset naiset ovat muuttaneet maailmaa! Ajatus Todellisten prinsessojen kirjasta syntyi, kun Errojen tytär levitteli vauvavuotensa lopulla omatoimisesti kirjahyllyn teoksia lattialle. Tutkittavaksi tarttui usein kirja Europas kungahus, jonka kuvien avulla Johannes tarinoi tyttärelleen merkittävistä kuninkaallisista naisista. Kirjankatseluhetkiä seuratessaan Satu ymmärsi, että juuri näin prinsessoista pitää lapsille kertoa.

Julkaisu : Syyskuu Kirjastoluokka: Sivumäärä : 56 L99.13 Ikäryhmä : 5+ EAN: 9789520401870

© Pertti Nisonen

Satu Erra Satu Erra on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, oppikirjailija ja kirjoittamisen tohtoriopiskelija, jonka prinsessavaihe alkoi kolmekymppisenä. Johannes Erra on monarkioita ja muita perinteisiä instituutioita harrastava diplomi-insinööri. Errojen puolitoistavuotias tytär on nimetty mummojen ja voimakkaiden prinsessojen mukaan. Ilona Partanen on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka isoisoäiti toimi 1910-luvulla lastenhoitajana tsaarin hoviin kuuluneen ruhtinas Golitsynin perheessä Venäjän vallankumoukseen asti.

Kustannusosakeyhtiö Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailussa etsittiin uusia ja ajankohtaisia tietokirjoja lasten ja nuorten sarjoissa. Teemoja oli kaksi: Monimuotoinen maailmamme sekä Toimiva ja tunteva ihminen. Tammi julkaisee molempien sarjojen voittajateokset syksyllä 2018.

Lasten- ja nuortenkirjat

65


Sinikka Nopol a , Tiina Nopola , Christel Rönns

Risto Räppääjä ja juonikas Julia Riston ja Nellin kesäräppi Aurinkolasien alta kurkin, pois viskaan talviturkin, Nellin kanssa fiilis huisi, jos parit sammakot tänään uisi? Puistossa kivaa on käperrellä, ei läksyjä tarvi näperrellä. Kesäloma, se toimii aina, ei arkihuolet paljon paina, heitän femmat harakalle, hyppää hei mun tarakalle! Syödään oksalla mehujäitä, roikotellaan jalkopäitä, syöksähdellään pehkuihin, heräillään auringon hehkuihin, ja sitten matoja kaivamaan, kesä se jatkuu, trallallaa! (Räppi: Matias Nopola)

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 96 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789520401405 EAN cd-äänikirja :

9789520402327

EAN mp3-äänikirja :

9789520402334

NELIVÄRIKUVITUS

Räppirosvo vauhdissa! Risto ja Nelli tutustuvat Juliaan, keikkailevaan ja räppäävään kitaratyttöön. Hän kuulee Riston tekemän räpin ja nappaa sen ohjelmistoonsa – Julian omat ideat kun eivät ole yhtä lennokkaita. Räpistä tulee hitti! Risto on imarreltu huomiosta ja tekee Julialle toisenkin räpin. Nelli hoksaa, että Julia käyttää Ristoa hyväkseen ja yrittää puhua ystävälleen järkeä: ”Se ei kerro yleisölle, että ne ovat sinun räppejäsi!” Juliaa yrittävät pistää kuriin vuorotellen Rauha-täti ja Elvi Räppääjä. Mutta tarinaan tarvitaan vyyhti, jonka Julia on sekoittanut ja johon hän itse sotkeutuu. Ja ennen pitkää selviää myös syy Julian juonikkuuteen...

Risto Räppääjä on ollut Suomen suosituimpia lastenkirjahahmoja jo 20 vuoden ajan. Risto Räppääjä -kirjat ovat kääntyneet niin elokuviksi kuin teatteriesityksiksi. Nokkela huumori, hauskat hahmot ja kekseliäs sankari ovat tehneet Risto Räppääjistä kirjoja, joita lapset ja vanhemmat jaksavat lukea kerran toisensa jälkeen.

© Jari Riihimäki

66


Sinikka Nopol a , Tiina Nopol a , Christel Rönns

Risto Räppääjä liikenteessä Liikennesäännöt haltuun Risto Räppääjän kanssa! Risto Räppääjä liikenteessä saattelee kaikki iloisesti ja sujuvasti matkaan Riston, Nellin ja liikenneturvallisuuden asiantuntijoiden opastamana.

Julkaisu: Heinäkuu (kirja, e-kirja) Ikäryhmä :5+ EAN : 9789513194871 Sivumäärä : 40 Kirjastoluokka: L69.6 EAN E-kirja : 9789520402617 NELIVÄRIKUVITUS

Liikenne on jännittävä ilmiö! Kävellen ja pyöräillen, lautaillen ja rullaillen, junaillen ja linja-autoillen kaikki liikkuvat moneen suuntaan, päivittäin ja ympäri vuoden. Millä ja minne matkaavat Risto, Nelli, Rauha Räppääjä, Lennart Lindberg ja Pakastaja-Elvi? Liikenteessä kulkemiseen tarvitaan pelisääntöjen hallintaa, jotta matkanteko sujuu ja päästään turvallisesti perille. Innostava liikennekirja rohkaisee ja opastaa – harjoittelu tekee mestarin.

Kirjailijasiskokset Tiina Nopola ja Sinikka Nopola tunnetaan ennen kaikkea humoristisista lastenromaaneistaan. Heidän kirjojensa julkaisuoikeuksia on myyty kautta maailman, mm. Kiinaan, Japaniin ja Brasiliaan. Finlandia Junior -palkittu kuvittaja Christel Rönns on myös suosittu monissa maissa.

Lasten- ja nuortenkirjat

67


Sinikka Nopol a , Tiina Nopola , Salla Savolainen

Heinähattu, Vilttitossu ja hupsu enkeli

Heinähattu ja Vilttitossu enkelin jäljillä. ”Leikitäänkö enkeliä?” Vilttitossu kysyy naapurin Halise Alibullenilta. Halise suostuu kiltteyttään pukeutumaan liehuvahelmaiseen mekkoon ja kiinnittämään omatekoiset siivet selkäänsä. Metsäreissu keskeytyy, kun Haliseenkeli nyrjäyttää nilkkansa. Vilttitossu juoksee hakemaan apua: ”Tulkaa pian, metsässä on enkeli!” Konstaapeli Isonapa osuu sattumalta paikalle ja uskoo näkevänsä oikean suojelusenkelin. Mutta kun konstaapeli palaa metsään, enkeli on kadonnut. Kuka ratkaisee enkelin salaisuuden? Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ovat kuuluneet monenikäisten suosikkeihin jo liki 30 vuoden ajan. Kattilakosken siskosten kommellukset eivät koskaan lakkaa naurattamasta! Julkaisu : Heinäkuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 88 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L84.2

EAN : 9789520401412 EAN cd-äänikirja :

9789520402303 EAN mp3äänikirja :

9789520402310

NELIVÄRIKUVITUS

Hauskaa Heinähattu ja Vilttitossu -sarjaa on rakastettu jo vuodesta 1989 lähtien, myös näytelmien ja elokuvien myötä. Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan menestyksekäs yhteistyö kirjailijoina alkoi sarjan ensimmäisestä kirjasta. Heidät tunnetaan erityisesti humoristisista lastenromaaneistaan, mm. supersuosituista Risto Räppääjistä. Palkitun ja taitavan Salla Savolaisen lastenkirjakuvituksia rakastetaan ympäri maailman.

© Jari Riihimäki

68


Suosittu Yökoulu alkaa nyt ilmestyä itsenäisenä, helppolukuisena sarjanaan. Kirjailija Paula Norosen ja kuvittaja Kati Närhen yhteistyö toimii taas kuin... noiduttu! Paula Noronen on armoitettu kirjailija, kolumnisti, koomikko ja käsikirjoittaja, huumoriin erikoistunut mediaammattilainen. Sarjakuvataiteilija Kati Närhen piirtämät kuvat zombien, vampyyrien ja muiden yökoululaisten seikkailuista saavat lukijan selkäpiin karmimaan.

© Numi Nummelin

Paul a Noronen, Kati Närhi

Yökoulu ja noidutut tossut

© Atelieri O. Haapala

Zombipoika Paavo ja vampyyrityttö Martta kummallisten tossujen kurimuksessa. Yökouluun saapuu salaperäinen paketti täynnä tuliteriä sisäkenkiä, kiiltäviä ja kullanhohteisia. Valitettavasti tossuja ei riitä kaikille, joten rehtori arpoo ne seitsemälle onnelliselle. Martta ja ihmiskissa Misse saavat omansa, mutta Paavo jää ilman. Välitunnin jälkeen kaikki tossuja saaneet oppilaat ovat kadonneet jäljettömiin! Rehtori luulee heitä lintsareiksi, mutta Paavo tietää, että Martta ei koskaan pinnaisi. Tapauksen selvittäminen vie Paavon ja kissaksi muuntautuneen Missen vaarallisiin ja yllättäviin tilanteisiin. Kummallisen piparkakkutalon noidalla ei taida olla puhtaat jauhot pussissa, kun hän pyytää lapsia piparimaistiaisiin. Entäs oudot seitsemän kääpiötä, onko heillä jotain tekemistä noiduttujen jalkineiden kanssa? Hyytävän jännittävä ja hurjan humoristinen tarina ei jätä ketään kylmäksi...

Julkaisu : Heinäkuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 80 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L84.2

EAN : 9789520401252 EAN e-kirja :

9789520402693 EAN mp3äänikirja :

9789520402402

NELIVÄRIKUVITUS

Lasten- ja nuortenkirjat

69


Timo Parvela , Virpi Talvitie

Maukan ja Väykän parhaat Maukka ja Väykkä parhaimmillaan – ympäri vuoden! Maukka on kissa ja Väykkä on koira. Ne elelevät kahdestaan taivaansinisessä talossa mäen päällä. Mäen juurella on lampi ja sen vieressä kylä, jossa asuvat Kana von Got, Lehmä Muukkonen, Humma Ihalainen ja muut ystävät. Hauskoissa ja monitasoisissa tarinoissa mukavuudenhaluinen taiteilijasielu Maukka ja käytännöllisen järkevä Väykkä oppivat suvaitsemaan paitsi toisiaan myös kylän monenkirjavia asukkaita.

”Maukka ja Väykkä on ystävyyden ylistystä alusta loppuun. Se opettaa, että läheisyyden eteen täytyy tehdä kompromisseja, täytyy suvaita ja hyväksyä, auttaa ja ymmärtää - rakastaa koko sydämestään. Tämän kultaisempaa kirjaa saa hakea, jos haluaa, mutta ei oikeastaan kannata, sillä tässä on kaikki.”

Aiemmin ilmestyneistä yhdeksästä Maukka ja Väykkä -kirjasta on poimittu kokoelma tarinoita. Ne sijoittuvat tasaisesti kaikkiin neljään vuodenaikaan, edeten joulusta seuraavaan jouluun. Tarinat sopivat erityisen hyvin ääneen luettaviksi. Joulukuussa 2018 Maukka ja Väykkä ilahduttavat myös television joulukalenterissa!

Luettua elämää -blogi, 2014

Timo Parvela on tunnettu varsinkin maailmanlaajuista suosiota nauttivasta Ella-sarjastaan. Maukka ja Väykkä -kirjojakin on käännetty monille kielille. Ystävysten kommellukset ovat ilahduttaneet pieniä ja isoja lukijoita jo vuodesta 2007 lähtien. Erityislaatuinen lämpö ja huumori välittyvät hienosti Virpi Talvitien kekseliäistä kuvista. Kissa ja koira elävät omaa vauhdikasta elämäänsä myös lauluissa, tv-sarjoissa ja näytelmissä.

70

© Veikko Somerpuro

NELIVÄRIKUVITUS

© Milka Alanen

Julkaisu : Lokakuu EAN : 9789520401399 EAN e-kirja : (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 104 9789520402624 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L84.2


Timo Parvela , Mervi Lindman

Ella ja kaverit mestarikokkeina Herkullista luettavaa kaikenikäisille! ”Hyvään ateriaan kuuluu yleensä alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Alkuruoka tehdään alkuaineista ja se syödään ensin. Pääruoka pureskellaan etupäässä päässä. Jälkiruoasta jää jälki, jos sitä pudottaa paidalle.” Ella ja kaverit kinastelevat lempiruoistaan. Kalapuikoilla on kannattajansa, mutta niin on makaronilaatikollakin. Leppoisasta sanailusta alkanut tilanne muuttuu yhtäkkiä ikäväksi, kun oman suosikin puolustamisesta tulee kaikille liian tärkeää. Onneksi maailmassa on kuitenkin vielä iloa! Ja onneksi on Ella, joka auttaa muita löytämään yhteisen naurun tukalasta tilanteesta.

Julkaisu: Heinä- Sivumäärä : 104 kuu (kirja, e-kirja, Ikäryhmä : 7+ Kirjastocd-äänikirja, luokka : L84.2 mp3-äänikirja)

EAN: 9789520401733 EAN E-kirja: 9789520402686 EAN cd-äänikirja: 9789520402426 EAN mp3-äänikirja: 9789520402419

www.ellakirjat.fi

MustavalkoKUVITUS © Jari Riihimäki

Timo Parvelan vastustamattoman hauska Ella ja kaverit -sarja on valloittanut maailmaa kirjojen, elokuvien, näytelmien ja laulujen muodossa.

Ella ja kaverit konsertissa Mukana musiikki-CD, joka sisältää Iiro Rantalan upeita sävellyksiä Helsingin kaupunginorkesterin esittämänä.

Muista myös rakastetut Ella-klassikot Mervi Lindmanin uudelleen kuvittamina!

Mervi Lindman on antanut Ellalle ja hänen kavereilleen iloisen ja vauhdikkaan piirros-asun. Lindmanin kuvituksia rakastetaan myös monissa maissa.

Lasten- ja nuortenkirjat

71


Ensimmäinen Harry Potter ilmestyi suomeksi 20 vuotta sitten! ” Tervetuloa poimittaislinjalle, turvattomien velhojen ja noitien hätäkuljetukseen. Ojenna siis sauvakätesi ja astu kyytiin, niin viemme sinut minne tahdot.”

Aikamme suurin klassikko, joka yhdistää lukijoita ja sukupolvia ympäri maailman. Juhlapainokset uusille ja vanhoille lukijoille vievät Tylypahkan, Viistokujan ja koko velhomaailman lumottuun maailmaan. Jonny Duddlen uudet taianomaiset kannet välittävät Harry Potterin ainutlaatuisen tarinan unohtumattomalla tavalla.

Juhl avuoden kunniaksi brittil äisen kuvitta jan Jonny Duddlen uudet, lumoavat kannet

J.K. Rowling

Harry Potter ja viisasten kivi J. K. Rowlingin esikoisteos Harry Potter ja viisasten kivi on ensimmäinen teos kaiken ikäisten suosion saavuttaneessa Harry Potter -sarjassa. Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Sivumäärä : 335 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Philosopher’s Stone Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

72

EAN : 9789520401801


Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Harry Potter ja Azkabanin vanki

Harry Potter ja liekehtivä pikari

Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Sivumäärä : 365 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Chamber of Secrets Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

EAN :

9789520401825

Sivumäärä : 456 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Prisoner of Azkaban Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

EAN :

9789520401849

Sivumäärä : 768 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Goblet of Fire

Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

EAN : 9789520401856

Harry Potter ja Feeniksin kilta

Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Julkaisu : Heinäkuu Alkuperäisteos :

Sivumäärä : 1050 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Order of Phoenix Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

EAN :

9789520401955

Sivumäärä : 698 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Half-Blood Prince Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

EAN :

9789520401948

Sivumäärä : 828 KirjastoHarry Potter and the luokka : L84.2

Deathly Hallows Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta

EAN : 9789520401962

Lasten- ja nuortenkirjat

73


”Parhaan tärinän sai aikaan, kun kirjaan tutustui kaverin kanssa pelottavassa ympäristössä, kuten kylpyhuoneen lattialla taskulampun valossa. ” Kodin Kuvalehti

”Noidan käsikirja sai aikoinaan yhdet jos toisetkin polvet tutisemaan.” Ilta-Sanomat

Noidan käsikirja 1980-luvun kauhuklassikko tekee odotetun paluun! Noidan käsikirja viihdytti ja piinasi kokonaisia sukupolvia viime vuosituhannen lopulla. Noidista, vampyyreista, ihmissusista ja muista oudoista voimista kertova opas kurkistaa pitkälle hämärän tuolle puolen. Miten ihmissudeksi tullaan? Kuinka suojaudutaan vampyyreilta? Miten tunnistaa erilaiset aavelajit? Nämä ja lukuisat muut selkäpiitä karmivat vinkit opastavat taitavaksi noitatutkijaksi. Noidan käsikirjasta on toivottu kuumeisesti uutta painosta vuodesta toiseen. Teos on noussut kulttiklassikon asemaan ja sille on perustettu jopa oma Facebookryhmä. Näköispainoksena ilmestyvä opas tulee viihdyttämään nuorena kirjan parissa jännittäneitä sekä aiheuttamaan teinikauhun väreitä uusissa lukijoissa.

74

Julkaisu : Elokuu Alkuperäisteos :

Supernatural World Suomentaja : Pirjo Helasti Sivumäärä : 192 Ikäryhmä : 10+ Kirjastoluokka : N15 EAN : 9789520402822


Päivi Al asalmi, L aura Ha apamäki

Unten puutarha ja muita satuja Sukella satuun ja seikkailuun! Itämaisen palatsin puutarhassa tapahtuu kummia. Prinsessat on taiottu kiviksi, talonpojat kaloiksi ja ruhtinaspari kadonnut kuin tuhka tuuleen. Kuka on saanut aikaan maagiset muutokset? Kaksoset Mena ja Nuna saapuvat Unten puutarhaan, kun Nuna sairastuu mystisesti. Mena joutuu ratkomaan palatsin salattua arvoitusta ja etsimään sisaren parantavaa taikaa ainoana apunaan puhuva kissa. Lumoava satukokoelma vie lukijan Vuorensumun kylään ja Varmapurnan kaupunkiin, sadun ja seikkailun taikamaailmaan, joka on ihmeitä täynnä. Kokoelman kahdeksassa sadussa seikkaillaan paitsi Unten puutarhassa, myös Farookin norsutilalla, lumimiehen jäljillä ja lumotussa laivassa seitsemällä merellä. Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 100 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L85.1

EAN: 9789513195205 EAN e-kirja :

9789513197285 EAN mp3äänikirja :

9789513197841

NELIVÄRIKUVITUS © Sara Pihlaja

Päivi Alasalmi on hieno ja omaperäinen sadunkertoja, jonka kiehtovissa tarinoissa on jännitystä, huumoria ja viisautta.

Laura Haapamäen maalauksellinen kuvitus saa Unten puutarhan värit hehkumaan ja kutsuu seikkailuun.

© Kaisa Siren

Lasten- ja nuortenkirjat

75


Henna Helmi Heinonen on monipuolinen kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. IceLovesarjassa hän kuvaa lämpimästi ja oivaltavasti noin kymmenvuotiaiden lasten arkea. Muodostelmaluistelujoukkueessa yhdessä tekemisen riemu ja vaiva antaa eväitä myös jokapäiväiseen elämään. © Jani Pihlaja

HENNA HELMI HEINONEN, REETTA NIEMENSIVU

Tuplapulma, Maria! IceLove 2

Kumpi pääsee luistelemaan kauden ensimmäisiin kilpailuihin, Maria vai Vili? Maria ja Vili ovat luokkatovereita ja luistelevat molemmat samassa IceLove-joukkueessa tuplapaikkaparina. Mutta he eroavat toisistaan kuin yö ja päivä: toinen laskee leikkiä kaikesta, toinen haluaa olla paras kaikessa. Se tietää vaikeuksia niin koulussa kuin jäälläkin. Kauden ensimmäisiin kilpailuihin on aikaa pari viikkoa. Rytmikäs afrikkalaismusiikki pauhaa jäähallissa, kun IceLove-joukkue harjoittelee jäällä kisaohjelmaansa. Myös yhdeksänvuotias Maria yrittää parhaansa. Hän haluaa kilpailemaan! Muodostelmaluistelussa kilpaileminen ei ole itsestäänselvyys. Kisaohjelma tehdään sovitulle määrälle luistelijoita, ja koko ajan jokaisella luistelijalla on jäällä oma paikkansa. Osa joukkueesta opettelee saman paikan – tuplapaikan. Ja kisoissa ohjelman voi luistella vain toinen tuplapaikkaparista! Olisipa se joku Maria itse! Eikä virnistelevä Vili, jota Marian on niin vaikea ymmärtää... vai onko sittenkään?

76

Julkaisu : Syyskuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 200 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789513198091 EAN e-kirja :

9789520402600

Mustavalkokuvitus


Tamperelainen kirjailija-käsikirjoittaja Jari Mäkipää tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaanin seikkailuista kertovasta kirjasarjasta. Jussi Kaakinen on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttu lukuisista lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista.

© Pertti Nisonen © Pertti Nisonen

Jari Mäkipä ä , Jussi Ka akinen

Masi Tulppa 2: Rooli päällä

Jari Mäkipään uusi humoristinen lastenromaanisarja saa jatkoa. Itsenäinen Masi selvittää haasteen kuin haasteen omaan, persoonalliseen tapaansa! Masi Tulppa ei todellakaan ole niitä tapauksia, jotka lähtevät vapaaehtoisesti leirille. Pakon edessä koodausleiri kuulostaa siedettävältä: yhden hengen huone, omaa rauhaa ja langaton verkko. Ja mikä tärkeintä, korvauksena leiriviikosta tuliterä konsoli. Homma menee pieleen alusta asti. Leiripaikka on nuhjuinen hirsitönö ja leiriläiset epäilyttävän eläväisiä ja äänekkäitä. Kun heidän joukossaan kikattaa myös naapurin Pellervo, Masi tajuaa tilanteen karmeuden. Hän on joutunut luovan ilmaisun leirille! Selvitäkseen Masin on luotava itselleen peiterooli: hänestä kuoriutuu Alfa. Masin kulissia horjuttavat niin pomottava pikkuprinsessa Sindi Valo kuin leirin ohjaajatkin, ylitaiteellinen Hippa Lempinen ja tv-bodari Leri Moukari. Kestääkö Masi roolissaan leiriviikon loppuun asti?

Julkaisu : Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 112 Ikäryhmä : 7+

EAN : 9789520400644 EAN e-kirja : 9789520402570

Kirjastoluokka :

L84.2

Mustavalkokuvitus

Lasten- ja nuortenkirjat

77


Paul a Noronen, Oili Kokkonen

Tagli ja Telle. Tehtävä kuvauspaikalla Varokaa vorot, tämä on totta eikä elokuvaa!

Tellen suuri unelma toteutuu, kun hän pääsee avustajaksi ihan oikeaan elokuvaan. Suuri kultaryöstö -nimistä leffaa kuvataan kauppakeskus Muhkussa, kultasepänliike Timantti & Smaragdissa. Aivan Taglin ja Tellen kotikulmilla siis, sillä sisarukset asuvat Muhkun yläkerrassa. Pääosissa nähdään karismaattiset näyttelijät, Kristo Heikkinen ja Fanny Turunmaa. Tagli ei kuitenkaan osaa oikein iloita siskonsa puolesta, sillä hän haistaa palaneen käryä ja on kateellinen. Muhkun hissi jumittuu kerrosten väliin kesken kohtauksen, näyttelijät sanovat vääriä repliikkejä, koska joku on sabotoinut käsikirjoitusta, ja aamupalaksi nautittu kaurapuuro aiheuttaa kuvausryhmälle vatsatautiepidemian. Tagli yrittää kertoaa havainnoistaan Tellelle, joka vain pitää veljeään kateellisena. Samaan aikaan kaupunginjohtaja, rouva Puumalainen on menossa naimisiin Kristo Heikkisen kanssa. Morsian lainaa kultasepänliikkeestä kuuluisat timanttikorvakorut suurta päiväänsä varten. Mutta sitten tapahtuu jotain kamalaa: korut varastetaan! Ei kai vuosisadan hääjuhla ole vaarassa peruuntua? Ja kuka haluaa pilata kuvaukset?

Paula Norosen kolmannessa Tagli ja Telle -lastendekkarissa jännitys tiivistyy sivu sivulta. Oili Kokkosen vauhdikas ja yksityiskohtia vilisevä kuvitus vetoaa monenikäisiin lukijoihin.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 104 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 © Harri Hinkka

EAN : 9789520401245 EAN e-kirja :

9789520402709

EAN mp3-äänikirja :

9789520402396

NelivärikUVITUS

78

© Numi Nummelin


Ruotsin menestyneimpiin lastenkirjailijoihin kuuluva Martin Widmark tunnetaan varsinkin suositusta Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjasta. Ola Skogäng on arvostettu ruotsalainen sarjakuvataiteilija.

© Thron Ullberg © Natalie Skogäng

Martin Widmark, Ol a Skogäng

Ruusun salaisuus

Martin Widmarkin uusi seikkailukertomus on huippujännittävä yhdistelmä sarjakuvakerrontaa ja lastenromaania. On vuosi 1918, ja Stefan ja hänen isänsä viettävät joulua ensimmäistä kertaa kahden kesken. Äidin poismeno on jättänyt monia kysymyksiä, joihin Stefanin on löydettävä vastaus. Hän lukee salaa kirjeen, jonka äiti on kirjoittanut juuri ennen kuolemaansa. Äiti kuulostaa siinä pelokkaalta. Yritys, jolle hän työskentelee, tuntuu pitävän häntä silmällä. Kirjeen lopussa on kuva ruususta, jonka terälehdillä kiemurtelee pienen pieniä kirjaimia. Äidin arvoituksellinen viesti johdattaa Stefanin ulos talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä. Vähitellen Stefan tajuaa, että joku on hänen kannoillaan. Johtolanka johtolangalta hän alkaa ymmärtää, että hänen takaaajajansa on vastuussa myös hänen äitinsä kuolemasta... Martin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin upeasti kuvittama lastenromaani sopii kaikille, jotka ovat lukeneet Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ja kaipaavat jotakin piirun verran jännempää!

Julkaisu : Lokakuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : I rosens mitt Suomentaja : Outi Menna Sivumäärä : 136

Ikäryhmä : 9+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789520401191 EAN e-kirja : 9789520402679 EAN mp3-äänikirja :

9789520402440

nelivärikuvitus

Lasten- ja nuortenkirjat

79


© Lauri Nevanlinna / Kaiken Entertainment

Elina Rouhiainen

Aistienvartija Topelius-voittajan uuden Väki-trilogian toinen osa. Bollywood on päätynyt Riikaan tekemään hanttihommia ja elämään muiden hyväntahtoisuuden varassa. Kaikki muuttuu, kun hän saa itseltään mystisen kirjeen, jonka kirjoittamisesta hänellä ei ole mitään muistikuvia. Kirjeessä häntä kehotetaan lähtemään välittömästi Pohjois-Irlantiin.

Neliosaisella Susiraja-sarjallaan debytoinut Elina Rouhiainen on vakuuttanut kriitikot ja lukijat uudella tarinamaailmallaan. Topelius-palkinnon voittanut Muistojenlukija avasi Rouhiaisen uuden urbaanin Väki-fantasiatrilogian, joka yhdistelee realismia, fantasiaa ja nyky-eurooppalaista kiertolaisuutta. Sarjan toinen osa, Aistienvartija, nostaa keskushenkilökseen Bollywoodin, intialaistaustaisen genderqueerin, ja johdattaa Kiurun ja hänen ystävänsä Pohjois-Irlantiin ja lopulta uhkarohkealle roadtripille Euroopan halki.

Irlannissa Bollywood tapaa katolista sisäoppilaitosta käyvän Kiurun, joka paljastaa, että on joutunut pyyhkimään kaikki edeltävään kesään liittyvät muistot Bollywoodin mielestä. Pian paikalle saapuvat myös Nelu ja Dai, alkujaan viisihenkisen ringin kaksi muuta elossa olevaa jäsentä. Nelu on hankkinut tietoja heidän yliluonnollisista voimistaan ja aikoo käyttää niitä. Kun myös Samuel yllättäen ilmestyy Irlantiin, ystävyyssuhteet ringissä ovat koetuksella. Pikkuhiljaa Kiuru onnistuu palauttamaan ystäviensä muistoja, ja edellisen kesän kipukohdat nousevat jälleen pintaan. Bollywoodin kohdalla se tarkoittaa myös aiempien vaiheiden käsittelyä: tapahtumaketjua, joka johti hänen karkaamiseensa.

80

Julkaisu : Syyskuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 360 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : N84.2 EAN : 9789520401887 EAN e-kirja :

9789520402648


Maria Turtschaninoff

Maresin voima Maresin voima saa lukijan polvilleen. Opinjanoiseen, vahvaan tyttöön tutustuttiin Maresissa, joka sai Finlandia Junior -palkinnon 2014. Kirja ja sen jatko-osa Naondel ovat saaneet ylistävän vastaanoton sekä Suomessa että monessa muussa maassa. Odotetun kolmannen osan, Maresin voiman fantasiamaailma muistuttaa tällä kertaa erityisesti omaamme lumisine metsineen. Nuori Maresi on jättänyt Punaisen luostarin. Hän taivaltaa kohti kotikyläänsä, josta hänet lähetettiin aikoinaan nälänhätää pakoon. Luostarin sisaret ovat varustaneet Maresin paitsi vankoilla tiedoilla ja taidoilla myös hopearahoilla, jotta hän voi toteuttaa haaveensa: perustaa koulun kotiseutunsa tytöille. Maresin perhe on suunniltaan onnesta, kun varttunut neito palaa pohjoiseen kotimaahansa, joka kärsii hallitsijoiden mielivallasta. Tytön sopeutuminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä Maresi on aivan erilainen kuin seudun muut nuoret naiset.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 300 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : N84.2

© Karin Lindroos

Vähitellen Maresi kypsyy tajuamaan omien voimiensa laajuuden. Hän saa myös käyttää niitä täysillä kansansa hyväksi, kun kauhistuttava uhka lähestyy heidän kaikkein pyhintään. Järisyttävän jännittävien tapahtumien myötä Maresi myös ymmärtää, että hänen ei tarvitse selviytyä kaikesta yksin. Hän kohtaa myös syntymän ja kuoleman – sekä suuren rakkauden. EAN : 9789520401740 EAN e-kirja :

9789520402662

EAN mp3-äänikirja :

9789520402723

Maria Turtschaninoff on saanut Finlandia Juniorin lisäksi useita merkittäviä palkintoja ja ehdokkuuksia. Maresin ja Naondelin käännösoikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan! Hänen kirjoittajanlahjojaan on verrattu kansainvälisiin mestareihin, kuten Ursula K. Le Guiniin.

Lasten- ja nuortenkirjat

81


Maiju Ristkari on tehnyt pitkään töitä sukupuolen moninaisuuteen liittyvien teemojen parissa. Nina Sunin tausta on kuvataiteen kentällä. Vesa Tyni on henkilökuvaukseen erikoistunut palkittu valokuvaaja.

Julkaisu : Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 180 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : N32.2 EAN : 9789520401771 EAN e-kirja :

9789520402631

Maiju Ristkari, Nina Suni, Vesa T yni

Sukupuolena ihminen Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuorten sarjan voittajateos on ensimmäinen nuorille suunnattu suomenkielinen teos sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta. Sukupuolena ihminen on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cisnuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille, jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse. Kirja tarjoaa asiallista, tieteeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa ajankohtaisesta aiheesta, josta julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu hyvin erilaisia näkemyksiä. Lähestymistapa on käytännönläheinen ja myötätuntoinen

– kirja on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan. Se avartaa ymmärrystä siitä, kuinka moninaisia tapoja on olla ihan tavallinen ihminen. Sukupuolena ihminen pohjautuu Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja valokuvaaja Vesa Tynin samannimiseen dokumenttiprojektiin, joka käynnistyi vuonna 2015 ja jatkuu edelleen. Projektiin liittyvä valokuvanäyttely on kiertänyt Suomea syksystä 2016 alkaen. Vesa Tynin valokuvia ja näyttelyssä esiintyvien transihmisten tarinoita on mukana myös kirjassa. www.sukupuolenaihminen.fi

Kustannusosakeyhtiö Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailussa etsittiin uusia ja ajankohtaisia tietokirjoja lasten ja nuorten sarjoissa. Teemoja oli kaksi: Monimuotoinen maailmamme sekä Toimiva ja tunteva ihminen. Tammi julkaisee molempien sarjojen voittajateokset syksyllä 2018.

82


Kääntökirja!

© Hanna Poropudas

#minunvastaukseni

Sall a Simukka

Sammuta valot! / Sytytä valot! Mikä on kauheinta tai kauneinta, mitä sinulle on tapahtunut? Salla Simukan odotettu ja oivaltava kertomuskokoelma Sammuta valot! / Sytytä valot! sisältää pieniä kauheita ja kauniita tarinoita nuorten elämästä. Miksi kellariin saa mennä vasta 15-vuotiaana? Mitä Koiranpääpuistossa on tapahtunut? Kuka vierailee öisin Klaran eristyshuoneessa? Särkyykö ensirakkauden lumous, jos siitä kertoo rakkauden kohteelle vuosien jälkeen? Kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! on uudenlainen kokoelma, jonka tarinat peilaavat toisiaan hätkähdyttävillä ja riemastuttavilla tavoilla. Simukan tekstit liikkuvat kauhusta romantiikkaan ja scifistä realismiin. Tämä teos on harvinainen herkku nuorille, aikuisille ja nuorille aikuisille.

Salla Simukka (s. 1981) on palkittu ja maailmalla menestynyt tamperelainen kirjailija. Hänen Lumikki-trilogiansa on käännetty yli 50 kielelle. Hänen viimeisimmät teoksensa ovat lastenromaani Sisarla (2016) ja Marika Riikosen kanssa toimitettu novellikokoelma Marilyn, Marilyn (2017).

Julkaisu: Heinäkuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 200 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : N84.2

EAN : 9789520401788 EAN e-kirja : 9789520402655

Lasten- ja nuortenkirjat

83


Syksyll ä hemmotell aan Maria Kallion ja Hil ja Ilveskeron faneja. Mukana myös uusia tuttavuuksia lain molemmilta puolilta.

Kustannusosakeyhtiö Tammi • Puh. 010 5060 300 A Bonnier company • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki

Profile for Kirja.fi

Tammi syksy 2018  

Tammen syksyn 2018 kirjat.

Tammi syksy 2018  

Tammen syksyn 2018 kirjat.

Profile for kirja

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded