Page 1

Syksy 2017

Peter Franzén

Särkyneen pyörän karjatila & muut Syksyn uudet kirjat

© Marica Rosengård


SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.............4 Suomennettu kaunokirjallisuus...... 20

32

Tietokirjat.............................................. 30 Lasten- ja nuortenkirjat..................... 56

Huippujalkapalloilijan hämmästyttävä tarina.

Manga......................................................87 Pokkarit.................................................. 88

48

Herkullinen makumatka Italiaan Ella Kannisen seurassa.

8

66

Uusi Maria Kallio -dekkari.

Heinähatun ja Vilttitossun jouluseikkailu.

24

Mannaa Murkami-faneille.

2


M

ikä on kaunokirjallisuuden asema ”totuudenjälkeisessä maailmassa”, tilanteessa jossa monet presidentti Donald Trumpin lisäksi esittävät tosiasioina silkkoja valheita? Aihe on ollut useammankin, ymmärrettävästi erityisesti amerikkalaisen, kirjallisen keskustelun aihe viime kuukausina.

© Markko Taina

Varastettiinko kirjailijoilta valhe

Jos emävale esitetään totuutena, jos sen esittäjä ei piittaa tosiasioista, mihin tarvitaan uskotteluun perustuvaa kaunokirjallista perinnettä, jossa teoksen maailmaan eläytyminen on molempien osapuolien allekirjoittama peli tai ”huijaus”? Kun totuuden ja valheen välinen raja kaatuu ryskyen, miten pärjää hienostuneeseen suostutteluun ja eläytymiseen perustuva fiktio? Tämän talven suuri paradoksi on, että synkät tulevaisuudenkuvauksen klassikot (Atwood, Bradbury, Huxley, Lewis, Orwell), jotka omana aikanaan toimivat varoittavina esimerkkeinä demokratian murenemisesta, ovatkin yhtäkkiä karmivan todellisia. Aiempi musta satiiri ja dystopia ovatkin nelivärinen aikalaiskuva tästä päivästä. ”Kaunokirjallisuus on valhe, jonka avulla kerrotaan totuus”, totesi Albert Camus. Toinen kirjallisuuden Nobel-palkittu Tomas Tranströmer nimitti hyvässä runossa tapahtuvaa sisäisen ja ulkoisen maailman kohtaamista ”totuudenkynnykseksi”. Hyvä kaunokirjallisuus tavoittaa ja nimeää jotain arkikokemusta suurempaa ja välittää sen tehokkaasti lukijalle. Ihmisen sisäisen maailman kokemukset ovat väkevämpiä, ne poimivat ulkomaailmasta ja tekstistä kullekin lukijalle merkityksellisimmät asiat. Kaunokirjallisuuden yksi keskeinen voima on se, että se on rohkean kuvittelun ja mielikuvituksen universumi. Totuttujen käsitysten haastaminen, vaihtoehtoisten mahdollisuuksien esittäminen, todellisuuden venyttäminen, paradoksien löytäminen kuten myös niiden yhteensovittaminen kuuluvat sen moniin tehtäviin. Niin ikään sen tehtävä on olla mukana vaalimassa sananvapautta, muistuttamassa meitä siitä, ettei todellisuus ole useinkaan niin yksinkertainen kuin millaisena se joskus esitetään. Onnistuessaan fiktio tavoittaa tehokkaasti jonkin syvemmän, elämyksellisesti koetun totuuden ihmisistä, ajasta, yhteiskunnasta, maailmasta. Kaunokirjallisuus on valhe, mutta se on hyvä valhe ja elää vahvana myös ”totuudenjälkeisessä maailmassa” juuri siksi, että se saa ihmiset pauloihinsa, uskomaan sanoiksi pukemiensa asioiden merkityksellisyyteen. Eikä loppujen lopuksi valehtelekaan.

Hannu Harju Kustannuspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

3


Peter Franzén on Suomen suosituimpia näyttelijöitä. Hän asuu Ranskassa ja Suomessa. Franzénin kaksi aiempaa romaania, osin omaelämäkerralliset kasvutarinat Tumman veden päällä ja Samoilla silmillä olivat myyntimenestyksiä. Viime aikoina hän on näytellyt HBO:n Vikings-sarjassa.

4

© © Marica Rosengård

Kotimainen kaunokirjallisuus


Peter Franzén

Särkyneen pyörän karjatila Riemastuttava romaani isoäidin syntymäpäivistä, joita juhlitaan koko suvun voimin. Päästäänkö koskaan kakkuun saakka, vai ryystääkö joku kahvit väärään kurkkuun? Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua: perheen matriarkka Kaino täyttää 80-vuotta kotitilallaan. Paikalle tulevat kaikki Kainon lapset ja lapsenlapset ja kortensa kekoon kantavat myös yllätysvieraat. Mutta jos juhlille oli käsikirjoitus, sitä ei näytä lukeneen kukaan, sillä iloinen jälleennäkeminen muuttuu pikkuhiljaa holtittomaksi hullunmyllyksi. Juhlapaikalle näyttää olevan vaikea päästä kolhuitta. Vanhat kaunat pulpahtavat pintaan. Jostain löytyy pullo kirkasta. Uhkatilanteiltakaan ei vältytä. Särkyneen pyörän karjatila on hersyvän hauska kokoontumisajo, jossa huumorin vastavalona ovat kuolemanvakavaksi kiihtyvät ihmissuhteet. Se on Peter Franzénille täysin uusi avaus – kansanomainen kyläkomedia, jossa ihmisten luonteiden ja käytöksen vajavaisuuksia katsotaan lämpimän huumorin lävitse.

Ensin Nummisuutarit, sitten Tulitikkuja lainaamassa, nyt Särkyneen pyörän karjatila!

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196707 EAN e-kirja: 9789513197124 EAN cd-äänikirja: 9789513197148 EAN mp3-äänikirja: 9789513197131

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 260 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


Max Seeck

Mefiston kosketus Max Seeck räjäytti Hammurabin enkeleillä tiensä trillerimaailman huipulle. Daniel Kuisma on taas täällä! Kuolleeksi luultu suomalainen diplomaatti on paennut Kroatiasta väärennetyn passin turvin ja jättänyt jälkeensä päättömän ruumiin. Zagrebin suurlähetystössä työskennelleen Jare Westerlundin jäljet päättyvät Tukholman lentokentälle. Kun Interpolin tutkija Annika Lehto kuulee tapauksesta, hän on heti valmis keskeyttämään sairauslomansa ja lähtemään Westerlundin perään. Mukaansa hän onnistuu saamaan Daniel Kuisman, puolustusvoimain asiantuntijan, jonka kanssa hän on aiemminkin ollut diplomaatin kintereillä. Käynnistyy tapahtumasarja jonka vaikutukset ulottuvat aina Pohjois-Norjasta San Franciscoon ja Haagiin. Mutta mitä pidemmälle Annikan ja Danielin tutkimukset etenevät, sitä selvemmäksi käy ettei mies jota he jäljittävät, ole harhautunut kaidalta polulta vastikään vaan että hänen sisällään asuu pahuus, jonka kanssa on parempi olla joutumatta kosketuksiin. Max Seeckin hengästyttävällä vauhdilla etenevä trilleri on itsenäinen jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle Hammurabin enkeleille, joka oli valtava myynti- ja arvostelumenestys.

6

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196417 EAN e-kirja: 9789513196967 EAN mp3-kirja: 9789513196974

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2


© Elina Simonen

”Seeck osoittautuu poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi: hän hallitsee intensiivisten toimintakohtausten kirjoittamisen.” Kauppalehti

Max Seeck (s. 1985) on helsinkiläinen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Seeckin toimintaa tihkuva esikoisromaani Hammurabin enkelit valittiin Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkariksi ja se ilmestyy elokuussa 2017 saksaksi ja viroksi .

Ilmestyy pokkarina heinäkuussa

KAIKKIA OVIA EI OLE TARKOITETTU AVATTAVAKSI.

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


© Veikko Somerpuro

Leena Lehtolainen

Viattomuuden loppu Maria Kallio joutuu selvittämään seksuaalirikollisen surmaa. Onko kyseessä uhrin kosto? Vankilatuomion seksuaalirikoksista kärsinyt nainen surmataan heti hänen vapauduttuaan. Tapaus ohjautuu lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rikosten osastoa johtavan Maria Kallion pöydälle. Marialla on tiimissään kaksi uutta työtoveria, tositelevisiosta tuttu Kristo Pohjola sekä pitkään Englannissa työskennellyt Johanna Al-Sharif. Maria joutuu kosketuksiin asian kanssa, joka on hänelle teinipojan äitinä tuskallinen ja vastenmielinen. Tilannetta pahentaa se, ettei rikos jää ainoaksi. Viattomuuden loppu on kuohuttava ja ajankohtainen rikosromaani seksuaalirikoksista, vihapuheesta ja koston oikeutuksesta.

8


Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio- ja Hilja Ilveskero -romaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita dramaattisia perhe- ja avioliittoromaaneja. Kirjailijantyönsä lisäksi hän on toiminut mm. kirjallisuudentutkijana, kolumnistina ja kriitikkona. Hän asuu nykyään länsiuusimaalaisessa Degerbyssä.

Kuohuttava rikosromaani maailmasta, josta viattomuus on kuollut.

Formaatit EAN: 9789513196691 EAN e-kirja: 9789513197094 EAN cd-äänikirja: 9789513197117 EAN mp3-äänikirja: 9789513197100

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


Pauliina Susi

Seireeni Luksusristeily Välimerellä muuttuu painajaiseksi.

KUVITTELE ÖVEREIN MAHDOLLINEN RISTEILYALUS. KUVITTELE PAHIN MAHDOLLINEN RÄJÄHDE.

10


© Lenita Susi

Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Pauliina Susi (s. 1968) on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä. Pauliina Suden Seireeni on itsenäinen jatko Takaikkunalle, joka sai Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon 2016.

Jo turvatarkastus Barcelonan satamassa enteilee vaaraa. Kun Leia Laine nousee siskonsa Ripsan kanssa Välimerellä seilaavaan luksusristeilijään, lomanviettoa alkaa heti varjostaa oudot sattumukset. Edes ylenpalttiset all-inclusive-tarjoilut ja taidokkaat varietee-esitykset eivät pysty peittämään sitä tosiasiaa, että jollakulla Seireenin 5 000 matkustajasta on pahat mielessään. Rento lomailu vaihtuu pian pakokauhuun kun Leia joutuu kasvokkain paitsi globaalin eriarvoisuuden ja terrorin uhan – myös menneisyytensä aaveen kanssa. Samaan aikaan Välimeren toisella laidalla yksitoistavuotias Amira vanhempineen kipuaa ihmissalakuljettajien heiveröiseen paattiin. Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513195847 EAN e-kirja: 9789513196912

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja ) Sivumäärä: 450 Kirjastoluokka: 84.2

”Risteilybisnes on yksi nopeimmin kasvavia turismin aloja. On hämmentävää ja ristiriitaista, että Välimerta kiertävät valtavat ja ylelliset risteilijät täynnä hyvinvoivia, lomastaan nauttivia länsimaalaisia – ja samaan aikaan sotaa, vainoa tai kotimaansa näköalattomuutta pakenevat matkaavat kurjilla pikku paateilla henkensä kaupalla kohti Eurooppaa. Risteilylaivoilla tiivistyy globaali eriarvoisuus. Suuri osa henkilökunnasta tulee köyhistä maista, ja mukavuusliputettujen laivojen työolot ovat uskomattoman karut. Keittiössä saatetaan tehdä 16-tuntista työpäivää vuoden putkeen ilman vapaapäivää. Mahdollisten terrori-iskujen kannalta risteilyalus vaikuttaa hyvin houkuttelevalta kohteelta. Viisituhatta vaurasta länsimaalaista tiukkaan pakattuna... Päähenkilö Leia on sosiaalialan tutkija ja yksinhuoltajaäiti, joka on vähän hukassa omassa elämässään. Hänen sosiaalinen omatuntonsa kolkuttaa vähän väliä, kun hän törmää epäoikeudenmukaisuuksiin. Hänellä on luontainen taipumus ajautua hankaluuksiin. Minua kiinnostaa, mitä kaikkea ympärillämme tapahtuu parhaillaan – ja on lähitulevaisudessa tapahtumassa. Kirjojen kirjoittaminen on omin tapa olla mukana tässä ajassa, osallistua keskusteluun.”

Pauliina Susi

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


Formaatit EAN: 9789513196424 EAN e-kirja: 9789513196981

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja ) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Jari Järvelä (s. 1966) asuu Kotkassa meren ja joen välissä ja kirjoittaa muun muassa romaaneja, kuunnelmia, librettoja ja matkakertomuksia. Järvelällä on karatessa kolmiraitainen ruskea vyö, ja lomillaan hän hakeutuu mielellään korkeisiin paikkoihin. Viimeksi Järvelä seikkaili inkojen jalanjäljissä Andeilla. © Markko Taina

Jari Järvelä

Se ken tulee viimeiseksi

Eikä yksikään pelastunut kohtaa Nälkäpelin. Kymmenen suomalaista kohtaa toisensa ensi kertaa leirinuotiolla Korsikassa. Heidän tehtävänään on kulkea kahdessa viikossa GR20, Euroopan vaikein vaellusreitti joka sahaa halki vuoristoisen saaren. Kilpailijat on valinnut tuhansien hakijoiden joukosta herra Pohjoinen, mies joka on tehnyt miljoonaomaisuutensa pelibisneksellä. Voittosumma, miljoona euroa, jaetaan maalissa tasan hengissä selvinneiden kesken. Leppoisa patikointiretki muuttuu pian piinaavaksi selviytymistaisteluksi, kun reitillä alkaa tapahtua selittämättömiä kuolemantapauksia. Jokainen kilpailija tietää, että mitä harvemmaksi joukko käy, sitä suuremmaksi voittopotti kasvaa. Lisäksi he ovat onnistuneet suututtamaan kiivasluonteiset saarelaiset. Vendetta on korsikan kieltä ja se tarkoittaa verikostoa.

12


Formaatit EAN: 9789513196639 EAN e-kirja: 9789513197049

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja ) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

Helsinkiläinen Heikki Valkama on toimittaja, kirjailija ja suomentaja. Leipätyönsä hän tekee Imagen päätoimittajana. Vuosia Japanissa asunut Valkama on japanilaisen kulttuurin tuntija, hän on kirjoittanut ja luennoinut aiheesta monissa eri yhteyksissä sekä kääntänyt japanilaisia sarjakuvia. © Markko Taina

Heikki Valkama

Pallokala

Gastrodekkari! Rikos japanilaisella kattauksella. Murhapaikalla tuoksuu sushi, mutta wasabiakin tehokkaammin hien nostaa pintaan yakuza, Japanin järjestäytynyt rikollisuus. Maksa olisi helppo ottaa talteen, pakastettuna myrkky säilyisi riittävän pitkään. Sitä riittäisi tappamaan vaikka bussilastillisen turisteja. Kukaan ei osaisi yhdistää tämän päivän ostosta mihinkään. Kaikki menisi niin kuin pitää, ja hän pääsisi eroon ongelmistaan. Kun Riku Mäki kutsutaan huippukokkien kisaan Japaniin, hän tuntee olonsa monella tapaa epävarmaksi. Tämä on suljettu kilpailu, kuin toisesta maailmasta, jota hän ei tunne. Riittävätkö hänen taitonsa tällaiseen, tekeekö hän vain itsensä naurettavaksi? Pian käy ilmi, että tuo on huolista pienin.

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


Istuiko syytön mies murhasta vankilassa 13 vuotta?

Formaatit EAN: 9789513196431 EAN e-kirja: 9789513196998 EAN mp3-äänikirja: 9789513197001

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

Perttu Häkkinen (s. 1979) on toimittaja ja tietokirjailija, joka vietti poikavuotensa Helsingin yössä notkuen.

Hukkuminen

Kertomus Kumpulan surmayöstä Dokumenttipohjainen romaani väkivaltaisesta velanperinnästä, joka johti elinkautiseen vankeuteen. Juhannusviikolla vuonna 2001 kumpulalaisesta kerrostalosta löytyy ruumis. Ruumiinavauksessa selviää, että 18-vuotias helsinkiläismies on kuollut hukkumalla. Iltapäivälehdet nimeävät tapauksen Kumpulan kidutussurmaksi. Poliisi pidättää kaksi miestä. Toinen pidätetyistä, 25-vuotias Pedro Avila-Mahkonen, herättää mediassa erityistä mielenkiintoa, onhan tämä entinen lupaava jalkapalloilija ollut nimekkään mallitoimiston listoilla. Avila-Mahkonen tuomitaan elinkautiseen murhasta, vaikka oikeusprossin aikana ilmenee useita epäselvyyksiä. Yli kolmentoista vuoden vankilassa olon jälkeen hän vapautuu muuttuneena miehenä. Hukkuminen on Pedron tarina.

14

© Pertti Nisonen

Perttu Häkkinen


© Jeppe Tuomainen

Kalle Isokallio

Luppoisten lukkoseppä

Hykerryttävä veijariromaani siitä, mitä onnellinen sattuma saa aikaan. Helsinkiläisen enkelisijoittaja Korhosen moottoripyörä hajoaa uneliaan Luppoisten kylän lähellä. Korjausapu löytyy yllättäen kylän lukkosepältä, ja vieläpä sellainen, jossa Korhonen näkee bisnesmahdollisuuden. Alkaa kova kuhina: kun kuntaan syntyy uusia työpaikkoja, täytyyhän ihmisten jossain asuakin. Entinen savinen kesantopelto kaavoitetaan ja se kasvaa kokonaiseksi teknologiakyläksi, jota valtiokin ilomielin tukee sen ekoenergisyyden tähden. Kylään muuttavat lukkosepän keksinnöstä innostunut moottoripyöräkerho MC Collectors sekä saateenkaariyhteisö Kallion Konklaavi, jotka löytävät yllättäen yhteisen sävelen. Kun bisneksestä on kyse, nerokas keksintö leviää maailmalle – mutta mitä käy entiselle leppoisalle Luppoisille?

Kalle Isokallio on toiminut vapaana kirjailijana vuodesta 1996 ja toteuttanut vapauttaan kirjoittamalla yhteiskunnallisen veijariromaanin vuosittain. Ajan, joka kirjoittamiselta jää, hän käyttää lorvailuun, ellei satu musisoimaan johtamansa Åttopojatorkesterin kanssa.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196684 EAN e-kirja: 9789513197087

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

15


Sissi Katz

Coco Kafkan ihmeellinen elämä

Ilkikurinen esikoisromaani sokeista ihmisistä ja näkevistä silmistä. Suomalainen tutkija Coco Kafka ja hänen kiinalainen kollegansa Chang ovat lähellä valtavaa tieteellistä läpimurtoa: he aikovat tehdä sokeasta näkevän. Vuosien työ on vaarassa, sillä venäläinen tutkijapari Popov ja Karpov on sekin tuskastuttavan lähellä ratkaisua. Päivä päivältä kilpailijoiden välimatka kuroutuu umpeen. Kumpi voittaa kilpajuoksun, jonka maalissa odottaa kenties Nobel ja jossa kaikki keinot – mukaan lukien koleratoksiini-nimisen myrkyn käyttö – on sallittuja? Kuka lopulta huijaa ja ketä?

9789513197322

Sissi Katzin riemastuttavan ilkikurinen esikoisromaani on kertomus sokeista ihmisistä ja näkevistä silmistä, Kalaharin Kalabaarista jossa todellisuudella on tapana muuttaa muotoaan, torakkojen valtaamasta värjäämöstä Negevin autiomaassa ja suuresta rakkaudesta.

© Veikko Somerpuro

Se juoksuttaa lukijaansa hengästyttävää vauhtia Pariisin mukulakivikaduilla, Fuxing Zhong Lulla Shanghaissa, Kruunuvuorenselällä ja Negevin autiomaassa Israelissa. Esikoisteos täynnä kirjallista ilotulitusta!

Varoitus lukijoille: navakka itätuuli pyyhkäisee tarinan yli, eikä mikään ole enää ennallaan.

Formaatit EAN: 9789513196448 EAN e-kirja: 9789513197018 EAN mp3-äänikirja: 9789513197025

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Sissi Katz (s. 1971) on helsinkiläinen silmälääkäri, joka pitää lukemisesta, teatterista ja matkustelusta.

16


Essi Kummu

Hyvästi pojat

Knausgårdilaisen rehellinen ja riemastuttava kuvaus yhden vanhemman perheestä, taiteilijuudesta, parisuhteista ja vääristä miehistä. Kirjailijatar rakastuu palavasti naimisissa olevaan naiseen ja haluaa merkitä tämän maailmaansa mullistavan tapahtuman kirjoittamalla jäähyväiset kaikille elämänsä pojille. Kirjailijatar on tehnyt mielestään jättiläismäisen oivalluksen – sen, ettei hänen tarvitse jatkaa elämää poikien kanssa enää yhtenäkään päivänä, sillä vaikka kaikki tuo on ollut hyvää ja sitä on ollut riittävästi, se on nyt auttamattomasti ja kerta kaikkiaan ohi. Rakkauden vallassa ja siitä järkyttyneenä hän jättää teoksessaan hyvästejä ihanille pojille, heidän rintakehilleen ja eri suuntiin sojottaville iloisille sinipunahattuisille poikaerektioilleen (joista hän ei luonnollisesti halua kertoa mitään kahdelle tyttärelleen).

”Hyvästi pojat. Oli kivaa.” © Marcos Katz

Essi Kummun neljäs romaani Hyvästi pojat on eronneiden kirja. Se on elämässään kahden eri vaiheen välissä elävän kirja. Se on yksinelävän naisen kirja ja se on myös humoristinen kuvaus teini-ikäisen tyttären ja äidin välisestä sodankäynnistä, valtakamppailusta, joka lopulta ajaa kirjailijattaren patjan ja älypuhelimen kanssa kellariin unelmoimaan elämästä metsässä.

Formaatit EAN: 9789513195489 EAN e-kirja: 9789513197155

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu 2017 (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Essi Kummu (s. 1977) on kirjoittanut novelleja, romaaneja, lastenkirjallisuutta sekä käsikirjoituksia. Romaani Karhun kuolema oli ehdolla Tiiliskivi-palkinnon saajaksi ja lastenkirja Puhelias Elias Finlandia Junior -ehdokas.

Kotimainen kaunokirjallisuus

17


Ville Kaarnakari

Operaatio Kagaali

Miksi Helsinki selvisi kansalaissodasta paljon pienemmillä vaurioilla ja uhreilla kuin Tampere? 1904: Kenraalikuvernööri Bobrikov murhataan Helsingissä. Mutta kuka on Senaatin portaikossa Eugen Schaumanin lisäksi oleva toinen mies? 1914: Itsenäisyysmielinen Antto Alftan tapaa sahatavarakauppias Frank Relanderin Varsovassa ja pyytää tätä hankkimaan aseita suomalaisille aktivisteille. Molemmilla on yhteyksiä Kagaaliin, maanalaiseen järjestöön, joka haluaa eroon Venäjän keisarikunnasta.

© Pertti Nisonen

1918, 18.1.: Suomen hallituksen virallisen armeijan ylipäällikkö C. G. Mannerheim tapaa Varsovan aikaisen tuttavansa Frank Relanderin ja pyytää tätä salaiseen tehtävään. Henkiin herätetyn Kagaalin on aika toimia, koska valkoisten ja punaisten välit ovat kiristyneet pisteeseen, josta ei ole rauhanomaista ulospääsyä. Suomalaisille Kagaali on merkittävä itsenäistymistä kannattava salainen organisaatio. Venäläisille se on terrorismijärjestö. Frank Relander suostuu Mannerheimin ehdottamaan tehtävään, millä on kauaskantoisia seurauksia.

Suositusta Operaatio-sarjasta tunnettu Ville Kaarnakari on uudenlaisen sotaromaanin kehittäjä, jolla ei lajityypissä juuri ole kilpailijoita. Hän on reservin majuri ja palvellut mm. rauhantehtävissä Lähi-idässä. Hän on kirjoittanut myös Legioonalainen Peters -sarjaa Kyösti Pietiläisen kanssa.

18

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196370 EAN e-kirja: 9789513196950

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 380 Kirjastoluokka: 84.2


Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196646 EAN e-kirja: 9789513197056 EAN mp3-kirja: 9789513197063

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja Sivumäärä: 370 Kirjastoluokka: 84.2

Hiljaisten huvimajojen tarina jatkuu

Ilmestyy pokkarina syyskuussa Pirjo Tuominen on kirjoittanut yli viisikymmentä teosta, joista suurin osa on historiallisia romaaneja. Tuomisen luomat henkilöt ja tapahtumat pohjaavat usein todellisuuteen. Niin on laita myös uusimmassa romaanissa Tulen väri punainen.

© Marjaana Malkamäki

Pirjo Tuominen

Tulen väri punainen

Levottomat ajat eivät rauhoita levotonta sydäntä. Hiljaisten huvimajojen tarina jatkuu itsenäisessä, väkevässä romaanissa. Rakastetut henkilöt taistelevat elämästään kapinavuosien kuohuissa. Suursota riistää Jere Kauppilan rintamalle juuri kun hän ja Maria Manner ovat löytäneet toistensa syliin. Maria päätyy vastentahtoisesti emännäksi vauraaseen Suvelaan. Petos painaa mieltä, ja liitto tuntuu toivottomalta. Suomi itsenäistyy, mutta olot ovat rauhattomat. Tosipohjainen Tulen väri punainen vie lukijan keskelle vuoden 1918 julmaa arkea, jossa punaisten kapina leviää ja naapurit muuttuvat raaoiksi vihollisiksi. Finlaysonin kutoja Sofia Frimankin tempautuu aatteen palossa parantamaan maailmaa. Turvaa ei ole missään. Onko rakkaus silti voima, jolle yhä on tilaa?

Kotimainen kaunokirjallisuus

19


Suomennettu kaunokirjallisuus

Formaatit EAN: 9789513196530

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Alkuperäisteos: Flickan med snö i håret Suomentaja: Maija Kauhanen Sivumäärä: 320 Kirjastoluokka: 84.2

20


Ninni Schulman

Tyttö lumisateessa Ninni Schulmanin Värmlandiin sijoittuva sarja on ollut menestys alusta lähtien: murhia pikkukaupungissa, ihmissuhteita ja salaisuuksia. Toimittaja Magdalena Hanssonin sydän on karrella: takana on ero, edessä muutto lapsen kanssa takaisin kotikaupunkiin paikallislehden toimittajaksi. Tuntuu oudolta kohdata vanhat ystävät vuosien jälkeen. Pikkupaikkakunnan rauha järkkyy, kun kuusitoistavuotias hyvän perheen tyttö katoaa uudenvuodenyönä, ja Magdalena ryhtyy kirjoittamaan tapauksesta. Hagforsin poliisille murha on vaikea paikka, varsinkin kun alaston nuori nainen löydetään ammuttuna. Onko kyseessä kadonnut Hedda, vai liikkuuko paikkakunnalla sarjamurhaaja? Pikkukaupungissa kaikki tuntevat toisensa – Magdalenakin tuntee poliisit, mutta voisiko hän tuntea myös murhaajan?

Ruotsin suosituimpiin kuuluva dekkarisarja nyt suomeksi! Toimittaja Ninni Schulman on syntynyt vuonna 1972 ja kasvanut Värmlandissa lähellä Hagforsin kaupunkia. Hänen Magdalena Hanssonista kertova sarjansa on myynyt Ruotsissa noin 400 000 kappaletta.

Suomennettu kaunokirjallisuus

21


Elly Griffiths

Januksen kivi

22

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513195557 EAN e-kirja: 9789513197216

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Janus Stone Suomentaja: Anna Lönnroth Sivumäärä: 320 Kirjastoluokka: 84.2


© Sara Reeve

”Ruth Gallowayn toinen mysteeri on kiehtova ja koukuttava teos, joka ihastuttaa moniulotteisilla henkilöhahmoillaan.” Kirkus Reviews

”On aina hienoa, kun kirjailijan toinen kirja lunastaa esikoisen asettamat odotukset. Griffithsin kuiva huumori ja päähenkilöiden vetovoima tekee näistä dekkareista niin houkuttelevia.” The Guardian

Lue myös keväällä ilmestynyt sarjan avausosa Risteyskohdat Suosikkiarkeologin tutkimukset jatkuvat. Arkeologi Ruth Galloway joutuu jälleen mukaan rikostutkintaan Elly Griffithsin suositun brittidekkarisarjan toisessa osassa. Norwichilaisen talon purkutyömaalta löytyy lapsen luita kynnyksen alta. Talo on aiemmin ollut katolisen papin johtama lastenkoti, mutta kuinka vanhoja luut ovatkaan? Luita tutkiva Ruth tietää hyvin, että muinaiset roomalaiset muurasivat uhrinsa ovenpieliin ja kynnyksiin lepyttääkseen Janusta, alkujen ja loppujen kaksikasvoista jumalaa. Etsivä Harry Nelson uskoo kuitenkin syyllisen löytyvän nykyhetkestä. Ja Ruthillakin on salaisuus, jota hän ei haluaisi paljastaa.

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta suositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa Griffiths työskenteli lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun Griffithsin aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt arkeologiksi. Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan arkeologi.

Suomennettu kaunokirjallisuus

23


Haruki Murakami

Rajasta etelään, auringosta länteen Mannaa Murakamin faneille. Nuoruusvuosien rakkaus ei jätä rauhaan Murakamin lumoavassa romaanissa, jossa kuljetaan nostalgian poluilla ja kuunnellaan vinyyliltä Nat King Colea. Vangitsevaan tyyliinsä Haruki Murakami loihtii romaaniin Rajasta etelään, auringosta länteen mystisen tunnelman kertoessaan rakkaudesta, tunteiden voimasta ja elämästä illuusioiden tuolla puolen. Hajime on saavuttanut keski-ikään mennessä paljon – perheen, kaksi omaa jazzklubia – ja kaikki on tavallaan hyvin. Silti oudon falskiuden tunteen riivaamana hän kaipaa elämäänsä merkitystä ja eritoten Shimamotoa, sielunkumppaniaan. Kun Shimamoto yllättäen palaa kuvioihin, Hajimen on valittava elääkö menneessä vai nykyhetken ehdoilla.

24


”Riipaiseva, ravisuttava, kerrassaan nerokas tarina.” The Baltimore Sun

”Murakamin koskettavin romaani.”

Haruki Murakamia (s. 1949) on jo ehditty verrata ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia ja hän on siellä etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Myös Murakamin kansainvälinen suosio on huikea, ja yhä useampi uskoo, että jonain päivänä hän vielä saa Nobel-palkinnon.

The Boston Globe

© Elena Seibert

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196233 EAN e-kirja: 9789513197223

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Kokkyo no Minami, Taiyo no Nishi Suomentaja: Juha Mylläri Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


Don DeLillo syntyi vuonna 1936 Bronxissa italialaissiirtolaisten perheeseen ja työskenteli collegen jälkeen mainostoimistossa. Koko 1970-luvun hän oli pienten kirjallisten piirien suosikki; vasta kahdeksas, National Book Awardilla palkittu romaani Valkoinen kohina teki hänet laajasti tunnetuksi. Tunnetuimpiin teoksiin lukeutuvat myös Vaaka, Alamaailma ja Cosmopolis. DeLillo kuvaa romaaneissaan mestarillisesti kulutusyhteiskuntaa ja sen salakavalia lakeja.

© Joyce Ravid

Don DeLillo

Nolla kelviniä

Elämää syleilevää pohdintaa kuolemasta. DeLillo, yksi suurimmista amerikkalaiskirjailijoista, on luonut viisaan ja liikuttavan romaanin, jonka voi nähdä sisarteoksena hänen läpimurtoteokselleen Valkoinen kohina. Jeffrey Lockhartin isä Ross on yli kuusikymppinen miljonääri, jolla on nuorempi vaimo, vakavasti sairas Artis. Ross on sijoittanut ison summan rahaa kaukaiseen, salaiseen tutkimuslaitokseen, johon tullaan kuolemaan kontrolloidusti. Ruumiit säilötään tulevaisuutta varten, jotta ne voidaan kehittyneen teknologian avulla parantaa ja herättää eloon. Jeff matkustaa Rossin ja Artisin luo hyvästelläkseen äitipuolensa. Tuossa syrjäisessä aavikkolinnoituksessa hän joutuu samalla määrittelemään oman suhteensa elämään ja kuolemaan. Jäljittelemättömällä taituruudellaan DeLillo asettaa vastakkain maailman pimeyden – terrorismin, tulvat ja nälänhädän – sekä ihmiselämän arkisen kauneuden. ”DeLillo on todellinen satiirin mestari. Kuolemanvakavasta aiheestaan huolimatta romaani on hirvittävän hauska.” Wall Street Journal

26

Formaatit EAN: 9789513192068 EAN e-kirja: 9789513197162

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Zero K Suomentaja: Helene Bützow Sivumäärä: 420 Kirjastoluokka: 84.2


Norjalaisen Anne B. Ragden herkullisen osuva huumori ja humaani ote ovat ihastuttaneet lukijoita jo yli 20 maassa. Tuottelias Ragde on kirjoittanut lastenkirjoja, romaaneja, dekkareita ja novellikokoelmia. Neshovin sikatilasta kertovalla Berliininpoppelit-sarjallaan hän on valloittanut myös suomalaislukijoiden sydämet. Kirjojen pohjalta on tehty Suomessakin nähty elämänmakuinen tv-sarja.

Anne B. Ragde

Perintötila

Rakastettu Berliininpoppelit-trilogia saa kuin saakin jatkoa! Railakkaan rehellinen norjalaissarja kuvaa kimurantteja perhesuhteita ja elämän vaikeita valintoja lempeän humoristisesti. Odotetussa Perintötila-romaanissa Anne B. Ragde jatkaa Neshovin perheen ja autioksi jääneen sikatilan tarinaa. Muutamassa vuodessa yllätysperijätär Torunnille, Kööpenhaminassa asuvalle huikentelevaiselle Erlendille, hautausurakoitsija Margidolle ja Tormod-vaarille on ehtinyt tapahtua paljon. Vuonon rannalla seisova sikala toimii nyt ruumisarkkuvarastona. Erlendin ja Krummen sopuisa kaupunkilaiseksistenssi on saanut uusia ulottuvuuksia kolmen pienen lapsen ja näiden hysteeristen äitien, lesbopariskunta Lizzin ja Jytten myötä. Entä mitä tekee nyt nelikymppinen Torunn, joka on tottunut isoihin irtiottoihin ja yllättäviin tempauksiin?

Formaatit EAN: 9789513194512 EAN e-kirja: 9789513197193 EAN mp3-kirja: 9789513197209

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos: Alltid tilgivelse Suomentaja: Katriina Huttunen Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

”Pohjimmiltaan Ragden loistava trilogia on romaanisarja nykyihmisen juurista ja juurettomuudesta.” Helsingin Sanomat

”Sikahyvä tarinaniskijä.” Sara-lehti

Suomennettu kaunokirjallisuus

27


© Matthias Oertel

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513192686 EAN e-kirja: 9789513197179 EAN mp3-äänikirja: 9789513197186

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos: Eins im Andern Suomentaja: Helen Moster Sivumäärä: 260 Kirjastoluokka: 84.2

Monique Schwitter

Kaksitoista miestä

Omintakeisesti rakkaudesta. Vastustamattoman viihdyttävä ja monisäikeinen tutkielma rakkaudesta, joka on milloin riehakasta tai lempeää, milloin vaisua tai kihelmöivää. Varmaa on, että aina se pääsee yllättämään. Lapset nukkuvat, päivän sekametelisoppa on ohi. Hetken oikusta perheenäiti etsii netistä ensirakkautensa Peterin. Missä mies on nyt? Nykyinen rakkaus ainakin seurustelee viereisessä huoneessa tietokoneen kanssa. Etsivän lailla päähenkilö pistää suurennuslasin alle koko rakkauselämänsä pelastaakseen nahistuneen avioliittonsa. Hyvällä tahdolla miehiä, näitä lemmenlähettiläitä, kertyykin mystiset kaksitoista: on suuri rakkaus ja syrjähyppy, on ohikiitäviä ihastuksia ja intohimoa. Syntyy kudelma, jossa Monique Schwitter tutkii rakkautta riemastuttavan kujeilevasti ja kiehtovan syvällisesti.

28

Sveitsiläisen Monique Schwitterin (s. 1972) juuret ovat tiukasti teatterin maailmassa. Salzburgissa näyttelijäksi opiskellut Schwitter on esiintynyt monissa saksankielisissä teattereissa, mm. Zürichissä ja Frankfurtissa. Yhtä lailla hän on menestynyt kirjailijana ja julkaissut palkittuja romaaneja, kertomuskokoelmia ja näytelmän. Schwitter asuu nykyään Hampurissa. ”Monique Schwitterin sankaritar googlailee läpi rakkauselämänsä. Loistava romaani.” Die Welt

”Rakkaudesta on harvoin kirjoitettu yhtä kepeästi ja taidokkaasti, yhtä viihdyttävästi ja viisaasti.” Die Zeit


Anne Frank

Päiväkirja

Klassikkoteoksen uusi, kattavampi laitos jälleen saatavana. Kesällä 1942 juutalaisten elämä Amsterdamissa on muuttunut yhä vaikeammaksi. 13-vuotiaan Anne Frankin perhe tekee raskaan ratkaisun: he piiloutuvat vanhan liiketalon salaiseen siipeen ja katoavat maan alle. Koko piileskelyn ajan Anne pitää päiväkirjaa, jossa hän kuvaa perheen elämää ja ulkomaailman tapahtumia. Päiväkirja on yhtä aikaa herkkä ja eloisa kuvaus nuoruudesta vaikeissa oloissa sekä dokumentti vainottujen juutalaisten kohtalosta. Anne Frankin päiväkirja tunnettiin aiemmin Nuoren tytön päiväkirjana. Tämä Anne Frank -säätiön hyväksymä uusi laitos on edellistä kattavampi. Mukana on myös valokuvia Annesta, hänen perheestään ja muista kirjassa esiintyvistä henkilöistä.

Formaatit EAN: 9789513195755

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu 2017 Alkuperäisteos: Het Achterhuis Suomentaja: Anita Odé Sivumäärä: 423 Kirjastoluokka: 84.2

Annelies Marie ”Anne” Frank syntyi vuonna 1929 Saksassa ja kuoli 1945 Bergen-Belsenin keskitysleirillä. Hänen päiväkirjastaan tuli yksi 1900-luvun kuuluisimmista teoksista.

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


Tietokirjat

”Sitten minä kosketin aurinkoa, ja se kirkastui.”

30


© Outi Broux

Maria Roiha

Jussi Parviainen – Jumalan rakastaja Kiitetyn ja kiistellyn teatterimiehen hurja ja perinpohjainen elämäkerta. Kotimaista draamaa uudistanut ja julkisuuden valokeilassa neljällä vuosikymmenellä paistatellut Jussi Parviainen on suurin ja ristiriitaisin kulttuuripersoonamme. Kuhmolaisesta seurakuntanuoresta tuli suomalaisen teatterin supertähti menestysnäytelmiensä myötä. Jumalan teatteri -skandaalin maksumieheksi hän joutui opettaessaan Jouko Turkan Teatterikorkeakoulussa. Kun teatterien ovet suurlupauksen edessä sulkeutuivat, työt vaihtuivat tv-draamaan ja -viihteeseen ja vaimot uusiin ja nuorempiin. Yksityiselämän menetysten päätepiste oli burn out ja erakoituminen, kunnes hän löysi luovuutensa uudelleen. Kirja esittelee Parviaisen laajan taiteellisen tuotannon ja dramaturgiakäsityksen sekä käy läpi suomalaisen teatterin lähihistoriaa ja kulissien takaisia käänteitä. Elämäntarinansa Parviainen kertoo juuri niin raakana ja koreana kuin on sen kokenut.

Kirjan tiedot Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 99.1

© Outi Broux

Formaatit EAN: 9789513191948 EAN e-kirja: 9789513196851

Maria Roiha (s. 1975) on pitkän linjan toimittaja ja terävä sanankäyttäjä, joka työnsä ohella tekee suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden alaan kuuluvaa väitöskirjaa. Helsinkiläinen Roiha on innokas teatterin harrastaja, joka on tuntenut työnsä kautta Jussi Parviaisen pitkään. Vuonna 2006 hän julkaisi kauneuskirurgiayrittäjä Tiina Jylhän muistelmat (Gummerus Kustannus). Vapaa-aikansa Roiha viettää matkustellen Kaakkois-Aasiassa perheensä kanssa.

Tietokirjat

31


Mika Wickström

Shefki Kuqi – Kosovon härkä 32


© Jesse Terho

Huippujalkapalloilijan hämmästyttävä matka Kosovosta Kangasniemelle, Mikkelin Kissoista Englannin Valioliigaan ja Suomen Huuhkajiin. Shefki Kuqi on yksi suomalaisen jalkapalloilun kirkkaimpia tähtiä. Hänen pitkä ja värikäs matkansa alkoi ajolähdöllä nykyisen Kosovon alueelta ja jatkui Mikkelin kupeesta Kangasniemeltä Helsinkiin. Suomessa Kuqi ehti voittaa kaiken ja pelata Mestareiden liigassakin ennen kuin pääsi Englantiin. Kuqia on kutsuttu ”The Flying Finniksi” omintakeisen tuuletuksensa tähden sekä ”The Journey Maniksi” lukuisten seurojensa ja kotipaikkojensa tähden – Suomessa fanit kutsuivat häntä Sheriffiksi. Kuqin viimeistä Englannin Valioliiga -pestiä on kutsuttu Hollywood-tarinaksi. Siihenkin liittyy monta uskomatonta käännettä, kuten Kuqin elämään ylipäänsä. Tämä kirja kertoo jalkapalloilija Shefki Kuqin hämmästyttävästä matkasta pienestä Vushtrrin kylästä maailman seuratuimman liigan parrasvaloihin.

Mika Wickström on Helsingissä asuva kirjailija. Hänen tuotantoonsa kuuluu sekä proosaa että tietokirjoja. Hän sai Vuoden urheilukirja -palkinnon romaanistaan Kunniakierros (WSOY 1998).

”Kelasin aina, kuinka pääsisin eteenpäin – kuinka HJK:hon, suomenmestariksi ja maalikuninkaaksi. Kuinka maajoukkueeseen ja ulkomaille ja kuinka saisin vakiinnutettua pelipaikkani avauksessa. Ja kun pääsin Englantiin, kelasin vain, kuinka pääsisin Valioliigaan.”

Formaatit EAN: 9789513190309 EAN e-kirja: 9789513196837 EAN mp3-kirja: 9789513196844

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 99.1

Tietokirjat

33


Vangitseva urheilijamuotokuva!

Hippo Taatila (s. 1981) on uskontotieteestä väitöskirjaa työstävä akateeminen sekatyöläinen ja Susijengin pitkäaikainen tiedottaja, joka isännöi vuosina 2015–2016 suosittua Koripalloelämääblogia. Aiemmalla kirjallisella urallaan Taatila on mm. kääntänyt mystikko G. I. Gurdjieffia suomeksi, kirjoittanut romaanin vanhemmuuden mustasta aukosta ja kronikoinut rockyhtye YUP:n historian koviin kansiin.

© Markko Taina

Hippo Taatila

Petteri Koponen – Malmin jääräpää Petteri Koponen on Suomi-koriksen kiintotähti. Henkilökuva vetää yhteen ”Petskun” värikkäät vaiheet Malmin palloiluhallilta kansainvälisille koripallokentille ja Susijengin luottomieheksi. Vuoden 2007 NBA-varaus, Eurocupin mestari, kaksinkertainen Suomen mestari. Seitsenkertainen Suomen vuoden koripalloilija ja miesten koripallomaajoukkueen, Susijengin, monivuotinen kulmakivi. Suomalaisilla koripallokentillä Petteri Koposen ura hakee vertaistaan – ja silti hänen henkilöhistoriansa vaiheet ovat suurelle yleisölle vielä pitkälti hämärän peitossa. Hippo Taatilan kirjoittama värikäs ja yksityiskohtainen henkilökuva Petteri Koponen – Malmin jääräpää sukeltaa kertaheitolla syvään päähän. Kirja kuljettaa lukijansa Koposen matkassa Malmin palloiluhallin parketilta maajoukkueen parrasvaloihin ja NBA:n varaustilaisuudesta Bolognan ja Himkin eurokenttien kautta legendaariseen FC Barcelonaan.

34

Formaatit EAN: 9789513193904 EAN e-kirja: 9789513196875

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 99.1


© Linda Saukko-Rauta

Melina Niemi

Menestyksen portaat

Menestyksen portaat -kirja kertoo, miten tavoitteita saavutetaan ja kuinka matkan varrella kohtaamia vastoinkäymisiä oppii sietämään. Kirja innostaa tutkimaan itseään ja tunteitaan ja opastaa, miten tavoitteessa pääsee maaliin asti. Jokainen näkee asiat omasta kulmastaan ja myös matka kohti tavoitteen saavuttamista on erilainen. Kirjassa esitellään yritysten ja urheilijoiden menestyksen portaita ja autetaan lukijaa luomaan omansa kohti omaa innostavaa tavoitetta. Kirja tarttuu myös hektisen arjen haasteisiin ja antaa vinkkejä hetkessä elämiseen ja parempaan valmistautumiseen. Kaikesta ei voi päättää, mutta moneen asiaan voi vaikuttaa omilla teoillaan ja ajatuksillaan sekä luopumalla uskomuksista ja oletuksista.

Formaatit EAN: 9789513196127 EAN e-kirja: 9789513196943

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 17.3

© Mitja Kortepuro

Tamperelainen Melina Niemi on yrittäjä ja valmentaja, joka on tullut tutuksi Nuorten Leijonien henkisenä valmentajana.

Tietokirjat

35


Treenaa kehoa ja mieltä

Joni Jaakkola

Väkevä elämä

VIISAAMPI MIELI, VAHVEMPI KEHO Voimaharjoitteluvalmentaja ja hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkolan opit yksissä kansissa! Treeni, ravinto ja elämäntavat muodostavat terveyden ja suorituskyvyn perustan. Löydä juuri sinulle sopivat arvot ja toimintatavat niin liikkumisen, syömisen kuin elämäntapojenkin suhteen, mielekästä arkea unohtamatta. Väkevä elämä tarjoaa tuloksia tuottavat treeniohjeet, tasapainoisen tavan suhtautua syömiseen ja elämäntapoihin ja tiedon siitä, kuinka saat enemmän tuloksia vähemmällä vaivalla. Kun oman elämän mielekkyys lisääntyy, syntyy myönteinen oravanpyörä – paremman ajattelun avulla voit synnyttää parempaa tekemistä ja saada elämästäsi enemmän irti. Jaakkolan ohjeilla jokaisen on mahdollista lisätä fyysistä ja henkistä suorituskykyään ja jaksaa paremmin arjessa.

36


© Elise Kulmala

DI Joni Jaakkola on voimaharjoitteluvalmentaja ja hyvinvointialan yrittäjä. Hän omistaa yhdessä puolisonsa, tietokirjailija ja valmentaja Kaisa Jaakkolan kanssa Optimal Performance -valmennusyrityksen.

Formaatit EAN: 9789513196110 EAN e-kirja 9789513196936

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 79.6

Tietokirjat

37


Elina Tanskanen auttaa kirjoillaan parisuhteesi uuteen nousuun!

Elina Tanskanen

Parempaa seksiä

27 harjoitusta, joilla muutat seksielämäsi Vaikka seksiä tuntuu olevan joka paikassa, ihmiset kaipaavat silti tietoa, ohjausta ja rohkaisua parantaakseen omaa seksielämäänsä. Mitä tehdä, kun seksi hiipuu pitkässä parisuhteessa? Miksi olo on epävarma ja hävettää, kun seksistä tulee vain puhekin? Miten seksistä voi nauttia enemmän? Kirjan lukuisat harjoitukset auttavat ymmärtämään niin itseä kuin kumppania paremmin ja osuvat vinkit helpottavat niin kokeilujen tekemistä kuin vauhtiin pääsemistä. Usko pois: sinunkin on mahdollisuus saada itsesi näköinen seksielämä, joka tuottaa iloa, antaa nautintoa ja saa sinut voimaan paremmin!

38

Formaatit EAN: 9789513196080 EAN e-kirja 9789513196929

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 192 Kirjastoluokka: 14.8


Formaatit EAN: 9789513196554 EAN e-kirja 9789513197032

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 14.8

Elina Tanskanen (s. 1977) on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), logoterapeutti (LTI) ja YTM. Tanskanen pitää Helsingissä vastaanottoa, kouluttaa ja kirjoittaa tietokirjoja sekä kolumneja. Hänet tunnetaan myös televisiosta.

© Jari Riihimäki

Elina Tanskanen

Onnellisesti yhdessä

Opas rakastavaan parisuhteeseen Näin parannat parisuhdettasi. Sen oikean löytäminen on helppoa siihen verrattuna, että tämän kanssa pitäisi vielä pystyä elämään onnellisena elämänsä loppuun asti. Onnellisesti yhdessä -kirja haastaa käsityksiämme rakkaudesta ja parisuhteista, sillä hyvissäkin suhteissa menee välillä huonosti ja rakastaminen on taito, jota voi vaalia ja kehittää. Kirja kannustaa, lohduttaa ja inspiroi uskomaan rakkauteen silloinkin, kun parin välinen yhteys tökkii tai yhteisen arjen sietäminen tuntuu ylivoimaiselta. Oivaltavat ja käytännönläheiset harjoitukset ja vinkit auttavat parantamaan suhdetta ja suojaamaan sitä ongelmilta. Kirja on uudistettu laitos Auta Elina -parisuhdekirjasta.

Tietokirjat

39


Olennaisuuksia naisen elämästä

© Tuulevi Aaltonen

Sari Helin

Elämää tehosekoittimessa ja muita kirjoituksia

Huonon Äidin sanallisia täsmälaukauksia jokaisen ruuhkavuosissa rimpuilevan kipupisteisiin! Ruuhkavuotisen dieettipäiväkirja. Sovituskoppikriisi eli miten näytät pakastebroilerilta. Näin neuvot muita imuroinnissa. KonMari on perversseille. Muovikukat ovat nättejä parvekkeella. Täydet meikit naamassa nukkumisen taito. Sari Helin havainnoi tutulla tyylillään naisen elämän olennaisia tapauksia. Elämää tehosekoittimessa ja muita kirjoituksia on koottu hänen Anna-lehteen, Kotivinkkiin ja Kaksplussaan kirjoittamistaan kolumneista sekä uusista, ennen julkaisemattomista teksteistä. Naistenlehdissä kolumnoiva Helin on myös Huono Äiti, sosiaalisen median hahmo, josta kaikki ruuhkavuosissaan ryytyvät voivat löytää itsensä. Sadattuhannet naiset seuraavat Huonon Äidin some-elämää joka viikko.

40

Formaatit EAN: 9789513189938 EAN e-kirja: 9789513196813 EAN mp3-kirja: 9789513196820

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 84.2

Sari Helin (s. 1968) on kirjoittanut kolumneja naistenlehtiin jo vuosien ajan. Hän on myös Huono Äiti, jonka blogi on maan luetuin perheblogi. Helin on julkaisut aiemmin kirjat Huonon Äidin seksikirja sekä Huono Äiti: Tunnustuksia.


Lilly Korpiola on tietokirjailija sekä viestinnän, median ja Lähi-idän asiantuntija. Hänen teoksiaan ovat Kriisiviestintä digitaalisessa julkisuudessa, Tieto-Finlandia-ehdokkaana 2012 ollut Arabikevät (yhdessä Hanna Nikkasen kanssa) sekä kansainvälistä adoptiota käsittelevä Pitkä tie äidiksi. Korpiola on asunut ja opiskellut Lähi-idässä. Sanna Raita-aho on Turkissa asuva ulkomaantoimittaja, joka työskentelee Ylen avustajana. Hän on työskennellyt myös STT:n ulko-maantoimittajana ja kiertänyt laajasti toimittajana eri puolilla Lähi-itää. Raita-aho ollut tekemässä Björn Wahlroosin epävirallista elämäkertaa, joka oli tutkivan journalismin Lumilapio-palkintoehdokkaana. © Markko Taina

Lilly Korpiola, Sanna Raita-aho

Arabikevään jälkeen

Arjen ja apokalypsin välissä Tunisia, Egypti, Libya, Syyria... Vallankumouksia, poliittista väkivaltaa, terrorismia, sotaa. 2010-luku on ollut pysyvän levottomuuden aikaa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Mistä arabikeväässä oli kysymys, ja muuttuiko mikään? Arabikevät oli mannerlaattojen järistys, jonka seuraukset tuntuvat tänään suomalaisessakin arjessa. Miljoonat ihmiset ovat lähteneet liikkeelle sodan ja vainojen keskeltä. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ihmisten arkinen kamppailu vapaudesta, leivästä ja ihmisarvoisesta elämästä jatkuu. Toisissa maissa sodan ja apokalypsin keskellä, toisissa hitaan poliittisen siirtymän keskellä. Arabikevät ei täyttänyt odotuksia demokratisaatiosta. Se oli vain alku pitkälle prosessille, jossa vastakkainasettelu perinteisen vallankäytön ja uuden sukupolven vaatimusten välillä ei ole vielä ratkennut.

Arabikevät järisytti mannerlaattoja, Euroopassa jälkijäristykset ovat vasta alkamassa.

Formaatit EAN: 9789513192976 EAN e-kirja: 9789513196868

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 32.18

Tietokirjat

41


Robert K. Wittman, David Kinney

Paholaisen päiväkirja Alfred Rosenberg ja kolmannen valtakunnan varastetut salaisuudet

42


Tosielämän trilleri natsi-ideologin kadonneen päiväkirjan etsinnästä ja löytämisestä antaa ennennäkemättömän laaja-alaista ja syvälle ulottuvaa tietoa natsivallan sisäpiirin suhteista ja toiminnasta. Paholaisen päiväkirja tuo selvyyden Alfred Rosenbergin, Adolf Hitlerin ”pääfilosofin”, yksityisen päiväkirjan katoamiseen ja kaivaa sen kauan kateissa olleilta lehdiltä esiin aineiston, jonka pohjalta hahmottuu uusi, tarkentunut kuva natsien valtaannoususta ja holokaustin taustasta ja kehittymisestä. Hitlerin vaikutusvaltaiseen sisäpiiriin alusta asti kuulunut Rosenberg loi maineensa levittämällä Saksaan syövyttävää juutalaisvihaa. Kun kolmas valtakunta luotiin, hänen rasistista filosofiaa julistavasta pääteoksestaan tuli siellä bestseller ja kansallissosialistisen katsomuksen kulmakivi. Rosenbergin päiväkirja – joka avaa kauhistuttavan näkymän ”’herrakansan’ älyllisen ylipapin” mielenmaisemaan – löydettiin baijerilaisesta linnasta sodan päättyessä. Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnin syyttäjät tutkivat sitä, mutta Rosenbergin tuomion ja teloituksen jälkeen se katosi salaperäisesti. Robert K. Wittman, joka on työskennellyt sekä FBI:n erikoisasiamiehenä että kansainvälisenä konsulttina taidevarkauksien selvittämisessä, kuuli päiväkirjasta 2001. Silloin Yhdysvaltain holokaustimuseon arkiston johtaja soitti hänelle ja kertoi jonkun yrittävän myydä sitä yli miljoonan dollarin hintaan. Puhelu johti vuosikymmenen kestäneeseen etsintään; mutkikkaiden polkujen varrelta löytyi kaksi yli 80-vuotiasta sihteeriä, omalaatuinen professori ja hyötyä havitteleva jätetavaran kerääjä. Omalle ristiretkelleen lähteneestä Nürnbergin syyttäjästä, joka salakuljetti päiväkirjan Saksasta, sen lopulta luovuttaneeseen mieheen jokaisella oli syynsä totuuden salaamiseen. Päiväkirjassaan Rosenberg kertoo roolistaan suunnattoman arvokkaiden taideaarteiden anastamisessa sekä Neuvostoliiton alueiden raa’assa miehityshallinnossa, keskusteluistaan Hitlerin kanssa sekä alituisesta kilpailustaan Göringin, Goebbelsin ja Himmlerin kanssa. Paholaisen päiväkirja on matka radikaaleilla näkemyksillään ”lopulliseen ratkaisuun” tien avanneen miehen psyykeen.

Robert K. Wittman perusti FBI:n taiderikosten tutkimusryhmän ja oli viraston tärkein asiantuntija kulttuuriomaisuuteen kohdistuvien rikosten tutkinnassa. Hän on julkaissut 2006 Yhdysvalloissa menestysteokseksi nousseet muistelmat kansainvälisestä urastaan, joka vei hänet selvittämään mm. Ruotsissa, Espanjassa ja Perussa tapahtuneita suuria taidevarkauksia. Hän johtaa nykyään omaa konsulttiyritystään. David Kinney on Pulitzerpalkinnon voittanut lehtimies, joka on kirjoittanut mm. New York Timesiin sekä julkaissut muutamia reportaasikirjoja.

Sukellus natsivaltakunnan sisäpiiriin Formaatit EAN: 9789513181000 EAN e-kirja: 9789513197230

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Devil’s Diary Suomentaja: Heikki Eskelinen Sivumäärä: 600 Kirjastoluokka: 99.1

Tietokirjat

43


Tarja Halonen, Sixten Korkman, Aleksi Neuvonen, Liisa Rohweder, Suvi Sojamo, Petteri Taalas, Kaarin Taipale, Erkki Tuomioja, Suvi Ahola (toim.)

Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen Kohti parempaa maailmaa ”Kestävä kehitys on välttämätöntä sekä ihmiskunnan itsensä että planeettamme kannalta. Tämä merkitsee ajattelemattoman kulutuksen ja ahneuden loppua. Tai ainakin sen pitäisi merkitä, jos tunnemme yhteistä vastuuta yhteisestä tulevaisuudesta.” Presidentti Tarja Halonen

Formaatit EAN: 9789513195113 EAN e-kirja: 9789513196882

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 50.1

44


Miten suojella maapalloa tuholta? Miten lisätä maailman turvallisuutta? Miten jakaa hyvinvointi tasa-arvoisemmin? Entä miten voin itse vaikuttaa? Yhdistyneiden kansakuntien kunnianhimoinen tavoite on vuoteen 2030 mennessä parantaa maailman rauhaa, turvallisuutta, hyvinvointia ja ekologista tasapainoa. Työkaluna on seitsemäntoista kohdan Kestävän kehityksen ohjelma, johon kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet. Presidentti Tarja Haloselle kestävän kehityksen periaatteet ovat aina olleet tärkeitä, ja tämä käsikirjakin on syntynyt hänen aloitteestaan. Se selventää paitsi kestävän kehityksen historiaa ja filosofiaa myös sen käytännön haasteita – niin globaalissa taloudessa ja politiikassa kuin suomalaisessa arjessa. Maailmanlaajuisesti on kyse esimerkiksi oikeudenmukaisuuden, naisten aseman ja koulutuksen parantamisesta – kaikki ne vähentävät köyhyyttä ja alttiutta kriiseihin. Ilmaston muuttumiseen taas vaikuttavat energiaratkaisut, teollisuuden kehittäminen ja kaupunkisuunnittelu. Mutta myös yksilön valinnoilla on merkitystä. Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen haluaa avata ajattelun ovia, näyttää, miten yhteisessä maailmassa elämme, ja neuvoa, miten kuka tahansa voi ohjata kulutustottumuksiaan vastuullisempaan suuntaan.

Kirjoittajina on sisä- ja ulkopolitiikan veteraaneja sekä talouden ja kansainvälisten suhteiden asiantuntijoita mm. YK-liitosta, ympäristöjärjestöistä, yliopistoista ja ajatushautomo Demos Helsingistä, presidentti Tarja Halosen lisäksi mm. kansanedustaja ja poliittisen historian dosentti Erkki Tuomioja, taloustieteilijä Sixten Korkman, Maailman Ilmatieteen Järjestön pääsihteeri Petteri Taalas sekä WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Kuvassa vasemmalta Erkki Tuomioja, Tarja Halonen, Liisa Rohweder, Sixten Korkman, Kaarin Taipale, Suvi Sojamo ja Suvi Ahola. Kuvasta puuttuvat Aleksi Neuvonen ja Petteri Taalas.

© Pertti Nisonen

Tietokirjat

45


© Pertti Nisonen

Jarmo Korhonen on kirjoittanut kolme Suomen poliittista lähihistoriaa käsittelevää tietokirjaa, Väyrysen valtakunta (2014), Valtataistelu (2015) ja Maan tapa (2015), jotka kaikki ovat herättäneet runsaasti julkista keskustelua. Hän on toiminut keskustan puoluesihteerinä 2006–2010 ja Etelä-Pohjanmaan keskustan toiminnanjohtajana 1994–2006 ja ollut keskustan ja sen ehdokkaiden vaalikampanjoissa mukana 1980-luvulta alkaen.

Vastakkainasettelun

Jarmo Korhonen

Vallantavoittelijat

Kirja pimeästä Suomesta ja sen johtavista poliitikoista – suomalaisen politiikan hämärimmät nurkkaukset ennennäkemättömässä läpivalaisussa!

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513190279 EAN e-kirja: 9789513191108

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 92.74

Valta vaihtuu Suomessa. Uusi tasavallan presidentti valitaan tammi–helmikuussa 2018 ja uusi pääministeri viimeistään eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2019. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on talvella 2018 lähes 70-vuotias. Kulisseissa vallantavoittelijat ovat tehneet kaikkensa, jotta presidentti Niinistö heittäisi hanskat tiskiin ja jäisi valtakunnan viralliseksi vanhukseksi.

roskatynnyriin. Kokeeko Sipilä Stubbin kohtalon jo kesällä 2018 keskustan Sotkamon puoluekokouksessa? Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini jakaa SMP:n puheenjohtaja Pekka Vennamon kohtalon. Inhimillinen tosiasia on, että kevään 2019 jälkeen SOS-miehiä ei kaipaa kukaan.

Tuleeko SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteestä eduskuntavaalien 2019 jälkeen uusi pääministeri, vai kaatavatko punakoneen katkerat, loukatut ja syrjäytetyt ex-johtajat hänet? SDP:n pimeät voimat osaavat kaataa omat johtajansa: puheenjohtajat Paasio, Sundqvist, Heinäluoma, Urpilainen – onko Rinne seuraava?

Vallantavoittelijat sisältää tiiviit henkilökuvat paristakymmenestä johtavasta suomalaisesta poliitikosta ja avaa heidän menneisyytensä kansalaisten silmien eteen. Samalla kirja paljastaa salaisissa kabineteissa käytävän raa’an valtataistelun, jossa ratkaistaan Suomen linja 2020-luvun maailmassa ja johon osallistuvat suomalaisten kanssa myös ydinasevaltojen edustajat: amerikkalaiset ja venäläiset, CIA ja FSB. Pimeä ulkomainen raha virtaa Suomen politiikassa. Nyt on kyse itsenäisestä Suomesta – idän vaiko lännen leirissä?

Veret seisauttava eduskuntavaalitappio odottaa pääministeri Juha Sipilän hallituksen puolueita. Minne lähtevät tappion jälkeen vanhan hallituksen SOS-miehet Sipilä, Orpo ja Soini? Vai kokevatko he sittenkin ennenaikaisen poliittisen kuoleman oman puolueensa kapinasiiven toimesta. Kokoomus heitti kesällä 2017 puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbin historian

46

aika on täällä taas


© Markko Taina

VTT Heikki Pursiainen on Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja. Hän on koulutukseltaan ekonomisti ja kommentoi maailmaa taloustieteen näkökulmasta. Pursiainen tunnetaan kiinnostavana yhteiskunnallisena keskustelijana, blogaajana ja some-vaikuttajana. Paska Suomi on hänen ensimmäinen kirjansa.

Heikki Pursiainen

Paska Suomi

Paska Suomi on 100-vuotisjuhlien kuokkavieras, joka pilaa juhlatunnelman suoralla puheella päivänsankarin terveydentilasta. On aika pitää taukoa juhlavuoden itseonnittelusta ja havaita, että 100-vuotias Suomi on monella tavalla paska maa.Suomi on kyntänyt taantumassa vuosikausia. Kahden viime sukupolven aikana Ruotsi saatiin melkein kiinni tulotasossa. Nyt paikalleen jämähtäneestä Suomesta on tullut taas rikastuvan Ruotsin köyhä naapuri. Ainoa ulospääsy synkästä tilanteesta olisi uudistuminen, avautuminen ja vapautuminen.

Sankari-Suomen tyly taudinmääritys Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513195120 EAN e-kirja: 9789513196899

Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 32.182

Yhtään yritystä ei perusteta, yhtään tapahtumaa ei järjestetä eikä yksikään ompeluseura kokoonnu ilman julkista rahaa. Lehdistössä ihmetellään, kun koiraurheilua ei tueta verovaroista.

Poliittinen järjestelmä on kuitenkin täysin kykenemätön uudistuksiin. Vasemmisto on vaihtanut aatteen ja köyhän puolustamisen sisäpiiriläisten ja keskiluokan edunvalvontaan. Oikeisto on jakautunut näkemyksettömiin juustohöylääjiin, tuppukyliin tukiaisia syytäviin kepuilijoihin ja epä-älylliseen räyhäjengiin – jos siis kaikkein epämiellyttävimmät jätetään mainitsematta.

Älymystön tilassa ei myöskään ole hurraamista. Valtiosta riippuvaiset intellektuellit ja veikkausrahoilla elävä kulttuuriväki julistavat yksiäänisesti jättimäisen valtion ilosanomaa. Kuka on joskus kuullut kirjailijan sanovan, että julkinen sektori on liian suuri tai että valtion pitäisi tehdä vähemmän? Älymystön paikalle julkisessa keskustelussa kiilaavat erilaiset ”digitalistit”, twiittaajat ja höpökonsultit. Media tuo oman panoksensa yleiseen tyhmistymiseen. Outoon kuppikuntaan kuuluva blogaaja on nykyisin tasavertainen keskustelija syvällisesti asiaa tuntevan tutkijan kanssa.

Kansalaiset ovat muuttuneet valtiovallan passiivisiksi kohteiksi. Suomalaiset näkevät valtiossa ratkaisun kaikkeen. Maassa ei tapahdu mitään ilman valtion apua.

Suomen täytyy ryhdistäytyä. Tämä koskee poliitikkoja, älymystöä ja kaikkia kansalaisia. Ryhtiliikkeen ensimmäinen askel on ongelman tunnistaminen.

Tietokirjat

47


Kokkaa kuin italialainen! Ella Kanninen on toimittaja ja monista tv-ohjelmista tuttu juontaja. 16 vuotta sitten hän matkusti Italiaan kielikurssille. Siitä alkoi seikkailu, joka jatkuu edelleen. Ellan ensimmäinen, suuren suosion saavuttanut Ellan Toscana – kyläelämää Italiassa -kirja (2016) esitteli toscanalaiskylän tunnelmia herkullisten reseptien kautta.

48


Ella Kanninen

Ella – Kotona Italiassa Lähde herkulliselle makumatkalle inspiroivaan Italiaan Ella Kannisen seurassa. Ella – Kotona Italiassa on riemukas ruokaretki, joka vie sinut tuttuihin ja tuntemattomiin koteihin eri puolilla maata. Kirjassa Ella ruokailee ystäviensä luona, tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ja kuulee innostavia ruokatarinoita. Parhaiten pääset mukaan tunnelmaan kokeilemalla itse Ellan mukaansa saamia maukkaita reseptejä!

© Ofer Amir

Kirjassa on mukana useita tuttuja, jo vuosia Italiassa asuneita suomalaisia sekä Ellan paikallisia ystäviä muun muassa Toscanasta ja Garda-järveltä. Jokainen on huolella valinnut ja rakkaudella valmistanut kirjassa esiteltävät ruoat. Teoksen satumaisen kauniit ja hauskat kuvat on ottanut huippuvalokuvaaja Ofer Amir.

Formaatit EAN: 9789513195281

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Valokuvaaja: Ofer Amir Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 68.2

Tietokirjat

49


Raikasta twistiä perinneruokiin!

Formaatit EAN: 9789513195359

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: n. 170 Kirjastoluokka: 68.2

Mika Rampa

Perinneruokaa PRKL

Klassikkoreseptien uusi ilme – Perinneruokaa prkl tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella. Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään rohkeasti moderniin muotoon. Perinteisiä reseptejä höystetään yllättävilläkin valinnoilla, kun Suomen luonnon antimet kohtaavat villit innovaatiot. Kirja hemmottelee herkkusuita punajuurikukolla, muffinipellillä valmistettavilla pikakaalikääryleillä, ruissuklaakakulla sekä kymmenillä muilla makuhermoja kutkuttavilla resepteillä.

50


© Mika Rampa

© Satu Nyström

Mika Rampa on ammattikokki ja Maku-lehden suosittu bloggaaja. Hän laatii inspiroivia ja herkullisia reseptejä, jotka onnistuvat jokaiselta kotikokilta. Kiinnostuksen ja taidot perinneruokiin Mika on perinyt äidiltään ja mummoiltaan. Maaseudun kasvatti oppi jo nuorena hyödyntämään luonnonantimia keittiössä ja on aina uskaltanut kokeilla tutusta poikkeavia makuyhdistelmiä.

Tietokirjat

51


© Jari Salonen

Mikko Peltola, Mika Wickström

Peltsin Lappi

Formaatit EAN: 9789513196103

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Valokuvaaja: Jari Salonen Sivumäärä: n. 200 Kirjastoluokka: 79.4

52


© Jari Salonen

Lähde pohjoiseen tutussa seurassa! Eränkäyntiin erikoistunut toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola johdattaa lukijan Lapin erämaihin ja pohjoisen elämänmenoon. Peltsi koluaa Lapin erämaita ja turistikohteita ja tapaa paikallisia ihmisiä askareissaan. Peltsin Lappia ovat sininen hetki Kiilopäällä, vapaana virtaava Tornionjoki, yötön yö Saamenmaalla, räkkäaika Käsivarressa, ruskan värit Ylä-Lapissa ja hiihtäjän paratiisi Saariselällä. Kirjassa käydään myös Vuotson Lapin markkinoilla, vieraillaan Ijahis Idja -musiikkifestivaaleilla, tutustutaan kullankaivajien arkeen ja pohditaan pohjoisen elämänmenoa. Miten arki pohjoisessa eroaa ruuhka-Suomen arjesta? Entä mikä saa Peltsin palaamaan Lappiin kerta toisensa jälkeen? © Jesse Terho

Mikko Peltola ja Mika Wickström ovat aikaisemmin kirjoittaneet teokset Peltsin kala-apajat ja Peltsin matkassa. Mikko Peltola työskentelee Ylessä radio- ja tv-toimittajana, Mika Wickström on päätoiminen kirjailija.

Tietokirjat

53


Formaatit EAN: 9789513196394

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu Alkuperäisteos: Svenska Djur Suomentaja: Iiris Kalliola Sivumäärä: 264 Kirjastoluokka: 58

Pohjolan eläimet 100 eläinlajia äänineen Huippusuosittu Linnut äänessä saa jatkoa! Eläimet kommunikoivat keskenään erilaisilla signaaleilla, kuten äänillä, tuoksuilla, kehonkielellä ja ilmeillä. Miltä kuulostavat karhu, laulujoutsen tai orava? Pohjolan eläimet äänessä esittelee yli 100 eläinlajia äänineen. Kirjan vaikuttavan kuvituksen ja innostavien tekstien lisäksi kuulet kunkin eläimen äänen paristoilla toimivasta äänilaitteesta nappia painamalla. Kirjaan on valittu tuttuja, Pohjolan luonnossa viihtyviä lajeja kuin myös vähemmän tunnettuja eläimiä, jotka kuulostavat ainutlaatuisilta. Äänen voi kuulla ja kokea monella eri tavalla ja sillä voi myös ilmaista erilaisia asioita. Äänet kertovat esimerkiksi varatusta reviiristä, romanttisesta lähestymisestä tai uhkaavasta vaarasta. Lähde ainutlaatuiselle retkelle eläinten äänten ihmeelliseen maailmaan!

54

Jan Pedersen on ruotsalainen luontovalokuvaaja, tietokirjailija ja seikkailija, jonka aiempi, yhdessä Lars Svenssonin kanssa tehty tietokirja Linnut äänessä on ollut Suomessakin yli 100 000 kappaletta myynyt suurmenestys.


Kirja, joka jokaisen noituudesta, magiasta tai salatieteestä innostuvan kannattaa lukea.

Christopher Dell innostui esoterian ja okkultismin maailmasta opiskellessaan Courtauldin taideinstituutissa Lontoossa. Hän on kirjoittanut lukuisia menestysteoksia hirviöistä, mytologiasta ja merkittävistä taideteoksista.

Christopher Dell

Noituus, magia ja okkultismi

Kuvitettu historia Houkuttelevaa noituutta, lumoavaa magiaa! Jos Harry Potter kolahtaa, tätä kirjaa ei kannata ohittaa! Magian juuret ulottuvat syvälle ihmiskuntamme historiaan. Vaikka nykymaailmassa painotetaan järkiperäistä ja tieteellistä ajattelua, moni uskoo, että salattu tieto avaa näkymättömiä todellisuuksia. Noituus, magia ja okkultismi on kiehtova katsaus siitä, mitä emme pysty selittämään. Kirja antaa avaimet kaikkeen mystiseen ja yliluonnolliseen aina kivikaudelta digiaikaan. Se tarjoaa yksityiskohtaisen näköalan muinaisesta magiasta uuspakanuuteen asti.

Formaatit EAN: 9789513196028

Kirjan tiedot Julkaisu: Lokakuu Alkuperäisteos: The Occult, witchcraft & magic Suomentajat: Lauri Sallamo, Heidi Tihveräinen Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 15.9

Yli 400 ainutlaatuista kuvaa sisältävässä kirjassa tarkastellaan taikuutta eri kulttuureissa ja tutustutaan magian historian merkkihenkilöihin. Tämä lumoava ja vastustamaton salamyhkäisen tiedon aarreaitta vetoaa niin alan harrastajiin kuin skeptikkoihinkin.

Tietokirjat

55


lastenja nuortenkirjAT

katseltavaA & kuunneltav Formaatit EAN: 9789513195953

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu Sivumäärä: 16 Kirjastoluokka: L85.2

Vuonna 2010 Pikku Papu -kirja toi tekijälleen Kylli Koski -palkinnon, vuonna 2012 Pikku Papun laulut valittiin vuoden lastenlevyksi ja Pikku Papun orkesteri on Emma-ehdokkaana vuoden 2016 lastenalbumiksi. Kuvakirjojen ja musiikin lisäksi Pikku Papun laulujen teemoista on julkaistu leikki-ideoita (Pikku Papun laulunuotit) innostaen lapsia, vanhempia ja varhaiskasvattajia monipuoliseen tekemiseen ja leikkiin.

Liisa Kallio

Minne matka, pikku Papu?

Pikku Papun kirjaperhe saa uuden tulokkaan, soivan kuvakirjan kaikkein pienimmille! Minne matka, pikku Papu? -kirjassa on iloisen väriset kuvat ja kiihkeääkin lukemista kestävät pahviset sivut. Kertomusta siivittävät Matti Kallion suunnittelemat äänet. Paina nappia ja kuuntele, miten pikku Papu ja sen ystävät kipittävät, pomppivat ja mönkivät. Perillä odottaa yllätys, josta jokainen saa haukata!

56

Kilpikonna pikku Papu on tuttu jo kuudesta kirjasta: Pikku Papu, Pikku Papu ja kukka, Pikku Papun laulut (kirja + CD), Pikku Papu ja aarre, Pikku Papun laulunuotit ja Pikku Papun orkesteri (kirja + CD)


0+ 3+

avaa kaikkein pienimmille! Avaa kirja ja pystytä kuusi!

Soiva joulukuusi Hauska etsimis- ja laskemiskirja, joka soittaa jouluisen sävelmän. Soiva joulukuusikirja on täynnä hauskoja tehtäviä: etsi kaikki kuusenkoristeet ja laske, kuinka monta piparia muori leipoi. Joulupukin pajallakin on jotain hukassa – löydätkö pensselin, jonka tonttu kadotti? Vihdoin viimein kuusi on koristeltu, lahjat pakattu ja joulupukki pääsee matkaan. Pahvisen kirjan voi avata ja pystyttää pöydälle kuin oikean joulukuusen. Ja kun nappia painaa, kuuluu iloinen joululaulu!

Formaatit EAN: 9789513196400

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Alkuperäisteos: Musical Christmas Tree Sivumäärä: 16 Kirjastoluokka:L85.2

Lasten- ja nuortenkirjat

57


3+ Elina Hirvonen, Mervi Lindman

Prinsessa Rämäpään talvitaika Rämäpää on pikku tyttö, mutta myös prinsessa jolla on monta kruunua ja taikavoimia. Niitä tarvitaan, sillä hänen pitää usein ratkaista jokin ongelma. – Rämäpää! Heti pukemaan! äiti huutaa juuri, kun Rämäpää on leikkimässä. Äiti on luvannut pikkuveljelle, että mennään pulkkamäkeen. – HETI tänne tai minä lasken kolmeen! Äiti ei ymmärrä, että Rämäpäällä on tärkeä asia kesken eikä tärkeitä asioita voi keskeyttää vain sen takia, että pitää mennä nukkumaan tai lähteä ulos. Äiti on kiukkuinen ja tulee vielä kiukkuisemmaksi, kun Onni kakkaa jättikakat juuri kun ollaan lähdössä ulos. Rämäpää laittaa äkkiä päähänsä kultaisen Tärkeiden Ajatusten kruunun ja miettii. Äiti vihaa talvea...Siksi hän on vihainen... Jos ei olisi talvea, hän varmaan olisi iloinen. Nyt tarvitaan taikasormusta ja taikapölyä! Ja pian! Elina Hirvosen kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama riemastuttava kuvakirja kertoo lapsiperheen elämästä ja arkipäivän ihmeistä. Se kertoo siitä, kuinka meissä kaikissa on monta puolta ja monta tunnetta. Ja siitä, miten tärkeää ja totta leikki ja mielikuvitus on lapselle. Aina voi päästä ihanaan paikkaan!

Elina Hirvonen on palkittu kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. Mervi Lindman on kuvittaja, jonka kuvissa on huumoria, lämpöä ja tunteiden voimaa.

58

Talvella voi tarvita keltaista Hauskojen Ajatusten kruunua!

© Carl Bergman

Formaatit Kirjan tiedot EAN: 9789513186425

Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 48 Kirjastoluokka: L85.2

© Jari Riihimäki


3+ © Mervi Lindman

Tiina Nopola, Mervi Lindman

Siiri ja kumma Kasperi

Kuka kumma on pikku-Oton uusi kaveri? Siiri näkee isänsä hyllyssä hienon palkinnon. Isä kertoo, että se on saatu alakoulun korkeushyppykilpailuista. Siiri päättää oitis järjestää urheilukilpailut, joihin kutsutaan myös isoOtto, keski-Otto ja pikku-Otto. Urheilukilpailuissa pikku-Otto joutuu rimakauhun valtaan, kun hänen pitäisi hypätä korkeutta. Hän livahtaa kilpailuista omille teilleen ja keksii tekosyyksi uuden ystävän, Kasperin. Kun pikku-Otto katselee kumpupilviä, hän kuvittelee, että Kasperi asuu pilven sisällä. Siiri ja Otot yrittävät vakoilla pikku-Ottoa ja saada selville, kuka Kasperi oikein on. Siiriä ei huvita enää urheilla, kun pikku-Otto vain puuhailee uuden kaverinsa kanssa. Mitä tapahtuu, kun ystävät haluavatkin tavata Kasperin? Paljastuuko salaisuus, ja uskaltaako pikku-Otto ikinä hypätä riman yli? Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196493 EAN cd-äänikirja: 9789513197377 EAN mp3-kirja: 9789513197384

Julkaisu: Syyskuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 40 Kirjastoluokka: L84.2

© Jari Riihimäki

Suositut lastenkirjojen tekijät, kirjailija Tiina Nopola ja kuvittaja Mervi Lindman ovat yhdessä luoneet monta hurmaavaa kuvakirjaa Siiristä ja hänen kavereistaan, kolmesta Otosta. Sarja on saavuttanut suurta menestystä ympäri maailman, Venäjää ja Kiinaa myöten!

Lasten- ja nuortenkirjat

59


3+ Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin ja Elsa Beskowin. Pikku hiiri kirjojen käännösoikeudet on myyty Iso-Britanniaan, Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Tanskaan ja Saksaan.

Riikka Jäntti

Pikku hiiren joulu

Hiiru alkaa odottaa joulua jo marraskuussa, mutta onneksi odottaessa voi keksiä kaikenlaista hauskaa!

Formaatit EAN: 9789513193898

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 48 Kirjastoluokka: L85.2

Lyly ja Hiiru leipovat yhdessä piparkakkuja ja kun joulukuu koittaa, Hiiru saa vihdoin avata ensimmäisen luukun joulukalenterista. Aika tuntuu vaan kuluvan niin hitaasti, tuleeko joulu ikinä? Sitten koittaa päivä, jolloin Hiiru jää tarhasta joululomalle ja joulu on jo paljon lähempänä. Hiiru ja äiti hakevat joulukuusen torilta ja käyvät jouluostoksilla. Jouluaattoaamuna he syövät riisipuuroa ja koristelevat kuusen. Mummihiiri ja Ukkihiiri tulevat kylään, ja Hiirun juhlailta voi alkaa!

60

© Riikka Jäntti

Kolmas pikku hiiri -kirja kertoo aiheesta, joka on tuttu ja tärkeä jokaiselle lapselle: joulusta ja joulun odotuksesta. Kuvakirja sopii hyvin ääneen luettavaksi, innostaa keskustelemaan ja helpottaa joulujännitystä. Riikka Jäntin suosittuja Hiiru-kirjoja on käännetty tanskaksi, saksaksi ja englanniksi.


3+

Touhula-kirja jokaiseen joulun odotuksen päivään!

Richard Scarry

Touhulan kirjajoulukalenteri

Upea Richard Scarryn joulukalenteri ja sen luukuista paljastuvat 24 minikirjaa tuovat kotiin Touhulan iloisen joulutunnelman. Joulun odotus on hauskaa aikaa Mato Matalan, Kissalan Hessun, Luru Luteen ja monien muiden Touhulasta tuttujen hahmojen seurassa! Jokaisesta joulukalenterin luukusta paljastuu erilainen pieni kirja, joka on aina mukava yllätys niin lapsille kuin vanhemmille. Värikäs ja näyttävä kaksipuolinen joulukalenteri on myös kodin koristus, jonka kuvat tulvivat hilpeitä jouluisia yksityiskohtia. Jouluaattona on koossa mahtava Touhula-kirjasto, joka tuo paljon iloa koko perheelle vielä uutena vuotenakin! Richard Scarry on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista. Tunnetuimmat hänen kirjoistaan kertovat Touhulan kaupungista ja sen eläinasukkaista. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, eikä suosiolle ole hiipumista näköpiirissä.

Formaatit EAN: 9789513195496

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu Kirjastoluokka: L85.2

Lasten- ja nuortenkirjat

61


3+

Etsi ja löydä: Kissat ja koirat Iloisesti kuvitettu katselukirja täynnä kissoja, koiria ja värikkään houkuttelevia yksityiskohtia! Tämän hurmaavasti kuvitetun kirjan jokaisella aukeamalla vilistää kissoja ja koiria, ja onpa mukaan saattanut livahtaa muutama muukin eläin. Löydätkö vihreäsilmäisen siamilaiskissan, koirat joilla on identtiset kaulapannat, kolme musisoivaa kissaa tai korin jossa on eniten kissanpentuja? Kirjassa riittää loputtomiin etsittävää, löydettävää, tutkittavaa, vertailtavaa ja laskettavaa, ja se tarjoaa pienelle ja isolle lukijalle kosolti yhteistä jutunjuurta. Ratkaisut aukeamien pikku kysymyksiin löytyvät kirjan lopusta.

62

Formaatit EAN: 9789513195915

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu Alkuperäisteos: Look and Find Cats and Dogs Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L85.2


5+ Rakastetun Kaisa-sarjan kymmenes osa! Formaatit EAN: 9789513192716 EAN e-kirja: 9789513197254

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 80 Kirjastoluokka: L84.2

Tapani Bagge, Hannamari Ruohonen

Talvella

Kaisa-sarja Lämpimän realistinen talvitarina kuvaa pikkusisaruksen odotusta pienen Kaisa-tytön silmin. Kaisan uusi äiti Sirkka odottaa vauvaa. Siitä tulee Kaisalle pikkusisko tai pikkuveli. Kaisa tietää, että vauva tulee kun on talvi, mutta kun lunta ei kuulu, Kaisa, Pekka ja Pasi päättävät hiukan auttaa talvea. He tekevät lumisadetanssin. Tanssi onnistuu ilmeisen hyvin, koska isä ja Sirkka lähtevät synnytyssairaalaan. Siitä seuraakin varsinainen jännitysten yö. Kaisa nimittäin onnistuu lukitsemaan itsensä kodin ulkopuolelle. Onneksi talonmies Laine tulee jälleen kerran apuun. Ja pian heitä kaikkia odottaa tuplayllätys... Kaisasta kertova kirja Maalla oli Finlandia Junior -palkintoehdokas vuonna 2010, ja Kylässä palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla vuonna 2005. Tapani Bagge tavoittaa lastenkirjoissaan taidokkaasti lapsen tavan katsoa maailmaa arkisten tapahtumien ja suurten tunteiden kautta, lempeää huumoria unohtamatta. Kerrontaa säestää Hannamari Ruohosen lämmintunnelmainen mustavalkokuvitus.

Tapani Bagge on tullut tunnetuksi erittäin monipuolisena, tuotteliaana ja arvostettuna kirjailijana: hänen kirjojaan ahmivat niin lapset kuin aikuiset, huumorin, jännityksen ja elämänmakuisen realismin ystävät. Hannamari Ruohonen on kuvittanut mm. Tapani Baggen ja Aira Savisaaren lastenkirjoja, Sehän on Pikkuapina! -tarinakokoelman (WSOY 2016) ja tehnyt Eläinten kaupunki -kuvakirjasarjan. Ruohonen on tullut tunnetuksi erityisesti värikkäistä ja ilmeikkäistä eläinhahmoistaan.

Lasten- ja nuortenkirjat

63


Muumipeikon retket

Syysretki Nipsun kanssa Kuvitus: Riina ja Sami Kaarla

Viihdytään ja seikkaillaan Muumilaakson väen kanssa syysluonnossa! Muuttolinnut ja Nuuskamuikkunen lähtevät etelään ja Muumitalon väki alkaa valmistautua talviuneen. Mutta pienen haikeuden lisäksi syksyyn kuuluu myös kaunista tunnelmaa ja paljon mukavaa tekemistä! Eräät syttyvät syksyllä uusille asioille: Nipsukin innostuu keräämään metsän ja puutarhan antimia. Formaatit EAN: 9789513186968

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 40 Kirjastoluokka: L85.2

Kirja sisältää kivan retkivihkon!

64


5+ Suomen Ladun kanssa toteutetut Muumipeikon retket -sarjan kirja ja retkivihko innostavat kaikenikäisiä luonnossa liikkumiseen – ympäri vuoden. Kirjoihin sisältyvän, reppuun mahtuvan retkivihkon voi ostaa myös erikseen – vaikka jokaiselle retkeläiselle omansa!

Muumipeikon retket kaikkiin vuodenaikoihin!

Talviretki Pikku Myyn kanssa

Kevätretki Muumimamman kanssa

Muumipeikon retkivihko

Syysretket Retkivihko mukaan ja reippaasti ulos luontoon! Muumipeikon retket -sarjan retkivihkot sisältävät paljon luontoon ja vuodenaikoihin liittyvää tietoa ja tekemistä.. Syysretkivihkon saa Syysretki Nipsun kanssa -kirjan mukana ja sen voi hankkia myös erikseen, vaikka omaksi jokaiselle perheenjäsenelle tai retkikavereille!

Formaatit EAN: 9789513190972

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L79.8

Kesäretki Nuuskamuikkusen kanssa

Lasten- ja nuortenkirjat

65


Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Salla Savolainen

Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö Jouluun on viikko aikaa, ja Vilttitossu pelkää, että ei saa tarpeeksi joululahjoja. Vilttitossu näkee kadulla ”Joulun lapsi” -keräyksen vähävaraisten lasten hyväksi ja saa mielestään loistavan idean. Hän pukeutuu roskiksesta löytämäänsä palttooseen ja kirjoittaa kerjäyskylttiin ”Antaka köyhäle lapsele lahjoja.” Vilttitossun yritys ei kuitenkaan tuota tulosta ja seuraavaksi hän esiintyy katulaulajana tiernapojan roolissa – yhtä huonolla menestyksellä. Kotona kilttiä ja ahkeraa Heinähattua kehutaan joulun lapseksi, mutta mitä ihmettä Vilttitossun pitäisi tehdä saavuttaakseen saman? Monta koomista kommellusta ja kahakkaa on edessä, ennen kuin joulupukki tulee ja koko perhe pääsee leikkimään tonttuja Isonavan ja Rillirouskun sekä Alibullenin neitien kanssa.

Eikö Vilttitossu ole oikea joulun lapsi?

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196486 EAN cd-äänikirja: 9789513197391 EAN mp3-kirja: 9789513197407

Julkaisu: Syyskuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 104 Kirjastoluokka: L84.2

NELIVÄRIKUVITUS

66

Sinikka ja Tiina Nopolan huippumenestys lastenkirjailijoina alkoi Heinähattu ja Vilttitossu -sarjasta, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1989. Nopoloiden kirjoja rakastetaan monissa maissa, niiden julkaisuoikeuksia on myyty mm. Kiinaan, Japaniin ja Brasiliaan. Salla Savolainen on Suomen ykkösrivin kuvittajia, palkittu ja arvostettu tekijä. Hänenkin työnsä tunnetaan ympäri maailman.


5+ Ideoita kodin omiin juhliin koko vuodeksi ja täytettävä juhlakalenteri tärkeille päivämäärille.

Arkipäiväkin on juhlaa Heinähatun ja Vilttitossun kanssa! Heinähatulla ja Vilttitossulla on omat yllättävät mielipiteensä sekä juhlien kattauksesta, koristelusta että tapakulttuurista! Koko perheen kiva juhlakirja tarjoilee juhlatietoa ja vinkkejä muun muassa lennokkaiden puheiden pitämiseen ja muihin ohjelmanumeroihin. Tutustutaan myös siihen, miten kyläillään ja otetaan itse vieraita vastaan. Juhlamieltä siivittävät Heinähatun ja Vilttitossun koomiset kommentit, sitaatit ja Salla Savolaisen riemukkaat kuvat.

”Eikö voitaisi nyt viettää niitä Putte Possun nimipäiviä? Vilttitossu kysyi.” Kirjasta Heinähattu, Vilttitossu ja iso Elsa

Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Salla Savolainen

Heinähattu ja Vilttitossu – Kodin kekkerit Formaatit EAN: 9789513196516

Kirjan tiedot Julkaisu: Lokakuu Sivumäärä: n. 64 Kirjastoluokka: L30.81

© Jari Riihimäki

Lasten- ja nuortenkirjat

67


Formaatit

Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Christel Rönns

Risto Räppääjä ja väärä Vincent Puristetaanko Ristosta esiin taiteilija? Rauha-täti menee selvänäkijälle, joka kertoo, että Rauhan lähipiirissä on jälleensyntynyt nero. Kuka kumma se voisi olla, Rauha pähkäilee. Ehkä Lennart, hänellähän on poikkeuksellisen muhkea lauluääni. Kotona Risto ja Nelli maalaavat yhdessä, ja Risto sotkee työnsä, johon ei ole tyytyväinen. Rauha-täti hämmästelee lopputulosta: ”Oletko sinä jälleensyntynyt Vincent van Gogh?” Rauha on yhtäkkiä varma, että selvänäkijä tarkoitti nerolla juuri Ristoa, onhan molemmilla taiteilijoilla punainen tukka! Lennartkin on näkevinään häivähdyksen van Goghia Riston maalauksessa. Taideasiantuntijan silmien alla Risto menee lukkoon ja piirtää pelkän tikku-ukon. Onko poika vain tähdenlento, asiantuntija kysyy. Elvi-tätikin harmittelee – hehän olisivat kohta rikkaita, jos Risto ei olisi niin itsepäinen. Päättäväinen Elvi tuo taulunpohjia ja värituubeja mukanaan: ”Kyllä me hänestä taiteilijan esiin puristamme!”. Pian Risto on jo hätää kärsimässä, kun toimittajat alkavat piirittää nuorta neroa. Nellillä on kuitenkin harkintakykyä, ja hän ratkaisee selkkauksen odottamattomalla tavalla.

Savon Sanomat 2016

68

© Jari Riihimäki

”Luonnikkaan vuoropuhelun ja soljuvan sanailun taitajina Nopolat ovat mestarillisia.”

EAN: 9789513196462 EAN cd-äänikirja: 9789513197414 EAN mp3-kirja: 9789513197421

Kirjan tiedot Julkaisu: Heinäkuu (kirja, cdäänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 120 Kirjastoluokka: L84.2

NELIVÄRIKUVITUS


5+

Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Christel Rönns

Iiro Rantala, Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Christel Rönns

Risto Räppääjä kauhan varressa

Risto Räppääjän laulukirja + CD

Koko perheen kokkauskirja

16 laulua nuotteineen

Seuraavaksi ruokalistalla ”Nakit ja muusikko”!

”Elämä ei ole hassumpaa, kun saa Rauhan kanssa asustaa...”

Risto Räppääjän koko perheen keittokirjan kattaukseen kuuluu mutkatonta kotiruokaa, reiluja retkieväitä ja helppoja herkkuja! Perheen ja kavereiden kanssa kokkaileminen on hauskaa! Risto Räppääjälle maistuvat tietenkin helpot ja nopeatekoiset nuudelit Nellin tapaan, mutta myös monet värikkäät erikoisuudet papupyöryköistä ”paprikatöltöttiin”! Juhlahetkinä herkutellaan, ja erikoisnumerona tarjoillaan banaanipannaria Lennart Lindbergin isoäidin huippusalaisella reseptillä valmistettuna. Mukana on myös Rauha-tädin pieni sieniopas sekä hyödyllisiä vinkkejä viihtyisiin ruokailutuokioihin. EAN: 9789513194666 Julkaisu: Lokakuu Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L68.2

Risto Räppääjä -elokuvien parhaat laulut – mukana cd! Risto Räppääjän laulukirjaan on koottu Räppääjäelokuvien suosituimmat kappaleet sanoineen ja nuotteineen. Kuusitoista Iiro Rantalan säveltämää ja Sinikka ja Tiina Nopolan sanoittamaa laulua ovat jo lasten klassikkoja: Mageet sanat, Hei Nuudelipää, Kaikki kuntopiiriin vaan, Täältä pesee, Sitten tuli viileä Venla... Kirjassa on cd, jonka tahdissa voi laulaa elokuvan tähtien kanssa tai harjoitella biisien soittamista. Riston räppejä, Nellin tulkitsemaa kehtolaulua ja Lennartin balladia kuuntelee koko perhe! EAN: 9789513195960 Julkaisu: Elokuu

Sivumäärä: 56 Kirjastoluokka: L78.3

Kirjailijasiskokset Tiina Nopola ja Sinikka Nopola tunnetaan ennen kaikkea humoristisista lastenromaaneistaan. Heidän kirjojensa julkaisuoikeuksia on myyty kautta maailman. Rakastetuista hahmoista Risto Räppääjä valloittaa niin kirjoissa kuin valkokankaalla. Finlandia Junior -palkittu kuvittaja Christel Rönns on myös suosittu monissa maissa. Hänen kuvansa tulvivat ilmeikkyyttä ja hilpeitä yksityiskohtia. Lasten- ja nuortenkirjat

69


Päivi Alasalmi, Laura Haapamäki

Unten puutarha ja muita satuja

Sukella satuun ja seikkailuun! Itämaisen palatsin puutarhassa tapahtuu kummia. Prinsessat on taiottu kiviksi, talonpojat kaloiksi ja ruhtinaspari kadonnut kuin tuhka tuuleen. Kuka on saanut aikaan maagiset muutokset? Kaksoset Mena ja Nuna saapuvat Unten puutarhaan, kun Nuna sairastuu mystisesti. Mena joutuu ratkomaan palatsin salattua arvoitusta ja etsimään sisaren parantavaa taikaa ainoana apunaan puhuva kissa. Lumoava satukokoelma vie lukijan Vuorensumun kylään ja Varmapurnan kaupunkiin, sadun ja seikkailun taikamaailmaan, joka on ihmeitä täynnä. Kokoelman kahdeksassa sadussa seikkaillaan paitsi Unten puutarhassa, myös Farookin norsutilalla, lumimiehen jäljillä ja lumotussa laivassa seitsemällä merellä.

70

Formaatit EAN: 9789513195205 EAN e-kirja: 9789513197285

Kirjan tiedot Julkaisu: S yyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 100 Kirjastoluokka: L85.1

NELIVÄRIKUVITUS


5+ © Sara Pihlaja © Kaisa Siren

© Laura Haapamäki

Päivi Alasalmi on hieno ja omaperäinen sadunkertoja, jonka kiehtovissa tarinoissa on jännitystä, huumoria ja viisautta. Laura Haapamäen maalauksellinen kuvitus saa Unten puutarhan värit hehkumaan ja kutsuu seikkailuun.

Lasten- ja nuortenkirjat

71


© Salla Savolainen

5+

Mennään jo naapuriin on itsenäinen jatko-osa Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen rakastetulle kuvakirjalle Mennään jo kotiin (Tammi 2007), jossa kurkistettiin suomalaisiin koteihin. Kirja käännettiin myös saksaksi. Nyt tekijät ovat halunneet esitellä monikulttuurista Suomea, pääkaupunkia ja sen lapsia, joilla on kulttuurista pääomaa ja perimää monesta eri ilmansuunnasta.

Riina Katajavuori, Salla Savolainen

Mennään jo naapuriin

Kansainvälisyyskasvatusta kaikenikäisille. Kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee rimpauttelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuu reissuillaan uusiin ystäviin. Tervetuloa monikulttuuriseen Suomeen! Amerikkalaisessa kiekkoilijaperheessä Vantaalla odotetaan kiitospäivää ja joulupukkia ja käydään isän peleissä kannustamassa. Kiekkokauden päätyttyä mennään kesäksi toiseen kotiin Michiganiin.

Formaatit EAN: 9789513196615

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu Sivumäärä: 56 Kirjastoluokka: L85.2

Kreikkalais-brasilialaisessa perheessä perheenjäsenet puhuvat toisilleen sikin sokin neljää eri kieltä. Yhdessä asiassa ollaan kuitenkin jämptejä: koiralle puhutaan vain portugalia. Syyriasta tullut 7-vuotias Adam tietää, että ihmiset ovat tärkeämpiä kuin tavarat. Kuvittaja Salla Savolainen, kirjailija Riina Katajavuori ja 8-vuotias Vellamo kiersivät parissakymmenessä lapsiperheessä pääkaupunkiseudulla. Salla Savolainen piirsi kodeista ja niiden asukkaista paikan päällä kuvan ja Riina Katajavuori jututti perheenjäseniä. Perheiden vanhemmat ovat alkujaan muualta saapuneita, mutta heistä on tullut osa suomalaista yhteiskuntaa. Kodeista avautuu uusi makujen, kielten ja kulttuurien maailma, jossa moni asia on silti ihan tuttua. Ujostellaan, leikitään, nauretaan, syödään – niin kuin kaikissa lapsiperheissä.

72


5+ Hannu Mäkelä, Elina Warsta

Voimalla seitsemän pöllön

Huhuu, huhuu, isopöllö puh-huu! Hannu Mäkelän kirjoittama ja Elina Warstan kuvittama Voimalla seitsemän pöllön tuo maailmaan hymyä ja hyvää tuulta, pöllöjen viisautta. Mukana on myös maistiaisia pöllöjen kansalliseepoksesta, Pönttö-Kalevalasta. ”Suurin kaikista Suurkorven pöllöistä oli huuhkaja. Kun se lensi öisin metsän halki levitellen sulavia siipiään ja huutaen hurjasti Huu huu huhuu, vaikenivat muut pöllöt sekä kunnioituksesta että pienestä pelostakin. Huuhkaja oli niin suuri, että sen kutsumanimi Isopöllö tuntui naurettavan pieneltä. Varsinkin jos siltä olisi kysytty.”

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 100 Kirjastoluokka: L84.2

© Laura Tättilä

Hannu Mäkelä on monipuolinen ja palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty monille kielille. Suomalaista lastenkirjallisuutta Mäkelä on uudistanut persoonallisella tavalla tuomalla esiin maailman, jossa vapaus, ystävyys ja onnelliset loput ovat mahdollisia.

Formaatit EAN: 9789513195199 EAN e-kirja: 9789513197278

NELIVÄRIKUVITUS © Hannes Heikura

Isopöllö ei tyydy vain lentämään, vaan päättää muuttaa Suurkorven omaksi valtakunnakseen ja alistaa toiset pöllöt alamaisikseen. Tämä ei ole helppoa, sillä muilla pöllöillä on asiasta omia ajatuksia. Kivipöllö, Puupöllö ja Kaleva vastustavat hanketta kukin tavallaan ja niin tekevät myös naispöllöt: Kookos, Valkopöllö ja Jadepöllö. Kaiken lisäksi metsään muuttaa yllättäen suuri ja säksättävä harakkaparvi. Miten tulijoiden kanssa tulla toimeen, siinäpä kysymys johon ei seitsemän pöllön voiminkaan saada heti vastausta.

Elina Warsta on palkittu kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kuvitukset ovat moniulotteisia, taidokkaita ja värimaailmoiltaan kiehtovia.

Lasten- ja nuortenkirjat

73


5+

Timo Parvela, Virpi Talvitie

Maukan ja Väykän hyvä päivä

Parivaljakon lämminhenkiset seikkailut hyrisyttävät lukijaa aamusta iltaan. Ennen kuin aurinko laskee taivaanrantaan, Maukan ja Väykän keväiseen päivään on mahtunut monta pientä ja suurta sattumusta. Jo aikaisin aamulla taivaansinisessä talossa nousee ylös Väykkä, joka saa seurakseen kevätkärpäsen. Maukka puolestaan herää rakentamaan salaperäistä laitettaan. Entäs kun Väykkä etsii kadonneita henkseleitään? Ettei vain Maukka ole keksinyt niille parempaa käyttöä... Ja mihin hävisi polkupyörän jarruvaijeri? Illalla kyläläiset kokoontuvat Härkä Möön syntymäpäiville, mutta kenen olikaan määrä pitää juhlapuhe? Maukan ja Väykän hyvään päivään mahtuu hullunhauskoja käänteitä ja lempeää viisautta. Kukin meistä, lapsi ja aikuinen, voi tunnistaa ystävyksissä omia, inhimillisiä piirteitään.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196172 EAN e-kirja: 9789513197292

Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2

NELIVÄRIKUVITUS

74

© Veikko Somerpuro

Mm. Pro Finlandia -mitalilla palkittu Virpi Talvitie on kuvittanut lukuisia lastenkirjoja. Hänen oivaltavat kuvansa ryydittävät tekstiä täydellisesti.

© Ville Palonen

Huippusuosittu Timo Parvela on tunnettu mm. Ella ja kaverit -sarjastaan. Hänen lastenkirjojaan luetaan monissa maissa, ja erityisesti Saksassa hän on suunnattoman suosittu. Parvela tunnetaan myös käsikirjoittajana ja kolumnistina.


7+

Timo Parvela, Mervi Lindman

Ella ja kaverit matkalla jamboreelle

Leirielämä kutsuu Ellaa ja kavereita. Opettaja on tehnyt uudenvuoden lupauksen. Hän on luvannut olla rauhallinen kuin viilipytty. Opettajan tyyneyttä kuitenkin koetellaan jo alkuvuodesta, kun oppilaat alkavat käyttäytyä oudosti. He nimittäin rakentavat siltoja, suunnistavat pimeässä ja tekevät nuotioita. Kaikki johtuu siitä, että Hanna haluaa partioleirille, jamboreelle. Sitä varten hän perustaa kavereistaan oman lippukunnankin. – Mutta mikä laitetaan nimeksi? Hanna pohti. – Sudenpennut, ehdotti Tiina. – Se on jo varattu Tupulle, Hupulle ja Lupulle, Hanna muisteli. – Kaninpennut, ehdotti Samppa. – Kanilla on poikaset, Tuukka tiesi. – Poronpoikaset, murahti Pukari. – Porolla on vasat, Tuukka huomautti. – Ahvenenvasat, ehdotin minä. – Ahvenella on mätiä, Tuukka sanoi. – Sammakonmädit, ehdotti Pate. – Sammakolla on nuijapäät, Tuukka huokasi. – Opettajannuijapäät! Hanna hihkaisi. Se oli kaikkien mielestä tosi hyvä nimi.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513196509 EAN e-kirja: 9789513197339 EAN cd-äänikirja: 9789513197346 EAN mp3-äänikirja: 9789513197353

Julkaisu: Heinäkuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 104 Kirjastoluokka: L84.2

Mustavalkokuvitus © Jari Riihimäki

www.ellakirjat.fi

Timo Parvelan hulvattoman hauska Ella ja kaverit -sarja on valloittanut maailmaa kirjojen, elokuvien ja näytelmien muodossa. Mervi Lindman on antanut Ellalle ja hänen kavereilleen iloisen ja vauhdikkaan piirrosasun. Lindmanin kuvituksia rakastetaan myös monissa maissa.

Lasten- ja nuortenkirjat

75


J.K. Rowling

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat Alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus

Jaana Kapari-Jatan kekseliäs ja loistava suomennos.

Formaatit EAN: 9789513193676

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu Alkuperäisteos: Fantastic Beasts and Where to Find Them. The Original Screenplay Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta Sivumäärä: 304 Kirjastoluokka: L84.2

76


7+

Huikea seikkailu vuosisadan alun New Yorkissa amerikkalaisten velhojen ja jästien ja ihmeotusten maailmassa!

Tutkija ja tutkimusmatkailija Lisko Scamanderin ihmeotukset karkaavat ja aiheuttavat kaaoksen New Yorkissa. On vuosi 1926. Tylypahkasta aikoinaan valmistunut velho ja tutkija ja taikaministeriön työntekijä Lisko Scamander (jota elokuvassa esittää Eddie Redmayne) on ollut tutkimusmatkalla ympäri maailmaa tutkimassa ihmeotuksia ja hänen tarkoituksenaan on pysähtyä pikaisesti New Yorkiin, mutta pysähdyksestä tuleekin pitempi kuin hän arvasi. Amerikan jästit ovat hankalaa joukkoa ja Amerikan velhot pahemmassa pulassa kuin Englannin velhot. Osa Liskon ihmeotuksista karkaa ja New York on kaaoksessa. J.K. Rowlingin käsikirjoitus elokuvaan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on jännittävä seikkailu vuosisadan alun New Yorkissa, amerikkalaisten velhojen ja jästien ja ihmeotusten maailmassa. Tarinan inspiraationlähteenä ja innoittajana on ollut Lisko Scamanderin tekemä Tylypahkan oppikirja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat.

J.K. Rowling, Tomislav Tomic

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat

Tylypahkan kirjasto Potter-kuumeeseen, Potter-huumaan uusi annos lääkettä! Tomislav Tomicin kuvittama Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, J.K. Rowlingin esipuhe. Lisko Scamanderin Tylypahkaa varten tekemä oppikirja ja hakuteos pitkästä aikaa saatavana, nyt mustavalkokuvitettuna. Uudistettu laitos, mukana uusia ihmeotuksia. Jaana Kapari-Jatan loistava suomennos. Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193782

Julkaisu: Heinäkuu Alkuperäisteos: Fantastic Beasts and Where to Find Them Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: L84.2

mustavalkokuvitus

Lasten- ja nuortenkirjat

77


7+

J.K. Rowling, Tomislav Tomic

J.K. Rowling, Tomislav Tomic

Tylypahkan kirjasto

Tylypahkan kirjasto

Tärkeä tietokirja kaikille huispaushulluille!

Velhojen ja noitien suosikkisadut nyt Tomislav Tomicin kuvittamina.

Huispaus kautta aikojen

Uudistettu laitos Tylypahkan koulukirjaston suosituimmasta teoksesta, nyt Tomislav Tomicin kuvittamana. Huispaus kautta aikojen on ollut Tylypahkan kirjaston lainatuimpia teoksia. Pitkään aikaan sitä ei kuitenkaan ole ollut saatavana. Onneksi nyt saadaan uudistettu laitos Rauniolintu Sipisin kirjoittamasta menestysteoksesta uusien velhojen ja jästien iloksi. Tästä kirjasta selviää, mistä kultasieppi on lähtöisin, miten ryhmy syntyi tai miksi Kaljualan Kulkureilla on lihakirveen kuva kaavussaan.

78

Siuntio Silosäkeen tarinat

Viisi kiehtovaa satua sekä professori Dumbledoren satuja koskevat huomautukset ja paljastavia yksityiskohtia Tylypahkan elämästä. Pomppiva pata ja Oivan onnen alkulähde ovat ovat monelle tylypahkalaiselle yhtä tuttuja kuin Tuhkimo ja Prinsessa Ruusunen jästeille. Lisäherkkuna Tomislav Tomicin kaunis mustavalkokuvitus. Suomennos Jaana Kapari-Jatta.

EAN: 9789513196141 Julkaisu: Heinäkuu Alkuperäisteos: Quidditch Through The Ages Suomentaja: Jaana Kapari Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: L84.2

EAN: 9789513196158 Julkaisu: Heinäkuu Alkuperäisteos: The Tales of Beedle The Bard. Hogwarts library Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: L85.1

mustavalkokuvitus

mustavalkokuvitus


9+ J.K. Rowling, Jim Kay

Harry Potter ja Azkabanin vanki

Kate Greenway -mitalilla palkitun Jim Kayn häikäisevä nelivärikuvitus J. K. Rowlingin teossarjan kolmanteen osaan: Harry Potter ja Azkabanin vanki. Kayn kuvissa on voimaa ja huumoria. Maalauksellisuus ja tarkkaan harkitut yksityiskohdat tekevät oikeutta Rowlingin ajattomalle klassikolle. Nyt myös nuoremmat lukijat voivat tarttua Rowlingin teossarjaan ja vanhemmille faneille tarjolla on jotain uutta! Harry Potterin kolmas lukuvuosi Tylypahkassa alkaa jännittävästi: vaarallinen velho Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän haluaa etsiä käsiinsä Harry Potterin. Taikaministeriö on valppaana, ja Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa kiristetään turvatoimia. Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartijat, kauhistuttavat ankeuttajat. Harry Potter luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa?

Formaatit EAN: 9789513187040

Kirjan tiedot Julkaisu: Lokakuu Alkuperäisteos: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Suomentaja: Jaana Kapari Sivumäärä: 336 Kirjastoluokka: N84.2

Nelivärikuvitus

”Jälki on todella hienoa ja Kayn kuvien kautta aukeaa ihan uusi tapa nähdä Potterin taikamaailma”, Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat 17.12.2015

Aiemmin ilmestyneet: Harry Potter ja viisasten kivi sekä Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Lasten- ja nuortenkirjat

79


Formaatit EAN: 9789513193058

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu Sivumäärä: 56 Kirjastoluokka: L79.81

80


7+ Elina Lappalainen, Jussi Kaakinen

Nyt pelittää!

Miten pelejä tehdään?

Tietokirja peleistä, pelien tekemisestä ja pelaamisesta. Tervetuloa pelistudioon!

Kaikki pelaavat, mutta millainen oikeastaan on hyvä peli, miksi pelit koukuttavat ja miten niitä pelejä tehdään? Palkitut tekijät Elina Lappalainen ja Jussi Kaakinen vievät lukijansa kurkistamaan pelistudion arkeen ja esittelevät pelialan ammatit ajankohtaisessa lasten tietokirjassa. Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään? kertoo pelisuunnittelijan, graafikon, ohjelmoijan ja muusikon työstä hauskasti ja havainnollisesti. Kirjassa Sofia ja Oliver pääsevät koodariäidin mukana tutustumaan pelistudioon ja tekemään omaa peliä. Kuvitettu ja tarinallinen kirja käy läpi pelin tekemisen eri vaiheita. Miten pelisuunnittelija ideoi pelin säännöt ja maailman, miksi graafikko piirtää jopa satoja luonnoskuvia, miten äänisuunnittelija saa aikaan messevän loiskahduksen ja miten ohjelmoija saa pelin moottorin hyrräämään.

Jussi Kaakinen (s. 1978) on helsinkiläinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän valmistui Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun osastolta vuonna 2006. Kaakinen palkittiin SarjakuvaFinlandialla vuonna 2009.

Nyt pelittää! tukee pelikasvatuksellisia tavoitteita. Sen avulla kodeissa ja kouluissa voidaan puhua peleistä ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Kirja myös rohkaisee lapsia omaan luovaan tekemiseen: pelien kuluttajista myös tekijöiksi!

© Sari Gustafsson

Toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen (s. 1984) voitti vuonna 2012 sekä TietoFinlandian että Kanavatietokirjapalkinnon esikoisteoksellaan Syötäväksi kasvatetut: Miten ruokasi eli elämänsä (Atena 2012). Teoksen pohjalta syntyi myös Lappalaisen ja kuvittaja Christel Rönnsin lasten tietokirja Nakki lautasella: Mistä ruoka tulee? (Tammi 2015), joka oli ilmestymisvuonnaan Finlandia Junior -ehdokkaana.

Lasten- ja nuortenkirjat

81


Paula Noronen, Oili Kokkonen

Tagli ja Telle

Tehtävä kauppakeskuksessa

82


7+ Muhku mullin mallin – outo varas piinaa kauppiaita! Sarjan toisessa osassa liikutaan Taglin ja Tellen kotikentällä, kauppakeskus Muhkussa. Varas ei aavistakaan, että ansa on jo viritetty... Muhkun yläkerrassa asuvat Tagli ja Telle eivät ole moksiskaan, vaikka heidän vanhempansa ovat taas työmatkalla. Vartija Keimo pitää lapsia sopivasti silmällä, kun he seikkailevat keskuksessa sulkemisajan jälkeen. Entinen sirkuspapukaija Seppo on muuttanut sisarusten huoneeseen asumaan ja auttaa heitä etsivätoimiston tehtävissä. Muhkun kaupoissa on tapahtunut kummallisia katoamisia, jotka eivät muistuta tavallisia myymälävarkauksia. Miksi ruokakaupasta katoaa vain herkkunakkeja? Ja retkeilykauppias Eräjormanen on epätoivoinen, minkä takia retkipeitto ja lämminvesipullot ovat kiinnostaneet pitkäkyntisiä?

Tagli ja Telle -sarjan ensimmäinen osa, Tehtävä sirkussaarella, on saanut suitsutusta sekä hulluttelevan hauskan tekstin että upean kuvituksen ansiosta.

Etsivätoimisto Tagli ja Telle ryhtyy tutkimaan rikoksia, vahvistuksenaan tarkkasilmäinen ja huippuälykäs Seppo.

© Harri Hinkka

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 104 Kirjastoluokka: L84.2

© Carl Bergman

Formaatit EAN: 9789513196479 EAN e-kirja: 9789513197315

nelivärikuvitus

Paula Noronen on armoitettu kirjailija, kolumnisti, koomikko ja käsikirjoittaja, huumoriin erikoistunut media-ammattilainen. Oili Kokkonen työskentelee käsityökoulun opettajana ja monipuolisena kuvittajana.

Lasten- ja nuortenkirjat

83


7+

Formaatit EAN: 9789513196257 EAN e-kirja: 9789513197308

Kirjan tiedot Julkaisu: Heinäkuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 180 Kirjastoluokka: L84.2

Nelivärikuvitus

Katja Krekelä on tamperelainen kirjailija, joka loihtii eteemme uusia, omaperäisiä maailmoja ja kiinnostavia, persoonallisia henkilöitä. Riikka Jäntin tunnelmalliset kuvitukset saattelevat suoraan sadun lumottuun maailmaan.

Katja Krekelä, Riikka Jäntti

Säihky

Hurjalinnan Venkura päättää ottaa taikansa haltuun, keinolla millä hyvänsä! Neiti Laviini, suuri taiantekijä, jätti aikoinaan Kumaralle perinnöksi kallisarvoisen muistikirjansa, Säihkyn. Ja sen kirjan Venkura haluaa saada käsiinsä. Varoitukset kaikuvat kuuroille korville, kun Venkura näkee tilaisuutensa oppia taiantekijäksi itsekin. Samaan aikaan kaupunkiin saapuu salaperäinen Akapus Nahka. Mutta miksi kummassa hienostunut herrasmies asettuu asumaan Turmeluksenaukion kurjimpaan talonrähjään? Arvoitus johdattaa Venkuran, Herkon ja Mekrin kaupungin synkimpiin syövereihin. Siellä selviää myös, kenen taika on tiukan paikan tullen voimakkain... ”Sikri Laviini oli sitä mieltä, että taikaa tulee käyttää hyvään. Mutta on sitä käytetty pahaankin. Opettaja voi opettaa, mutta lopulta jokainen tekee valintansa itse.”

84

Säihky on jatkoa Katja Krekelän kirjoittamalle ja Riikka Jäntin kuvittamalle jännittävälle Hurjalinnalle. Teos palkittiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla 2015 ja se oli myös LukuVarkauspalkintoehdokkaana.


7+ Englantilainen Michael Bond (s. 1926) tunnetaan parhaiten karhuherra Paddingtonista kertovista kirjoistaan. Idean kirjasarjaan hän sai eräänä jouluaattona Selfridgesin tavaratalossa, kun hän löysi hyllystä yksinäisen pienen nallekarhun ja osti sen lahjaksi vaimolleen. Sarjan ensimmäinen teos, Karhu nimeltä Paddington, ilmestyi vuonna 1958, ja se on saanut sittemmin jatkoa romaanien, kuvakirjojen, animaatioiden sekä elokuvien muodossa. © Anthony Barwell

Michael Bond

Paddington lähtee lomalle

Aiemmin suomentamaton Paddington-tarina. Rakastettavan karhuherran seurassa elämä on yhtä seikkailua! Brownin perhe on lähdössä kesälomamatkalle Ranskaan, ja Paddington saa vastuulleen ”matkasuuntitelman” laadinnan. Lomamatkan – erityisesti ulkomaanmatkan – suunnitteleminen on kuitenkin paljon monimutkaisempaa kuin hän on kuvitellut. Ja niinhän siinä käy, että vaikka jokainen aamiainen, lounas, välipala, illallinen ja marmeladileipä on aikataulutettu minuutilleen, on Brownien retkikunta melkoisessa kaaoksessa jo ennen kuin he pääsevät edes Englannin kanaalin yli Kaisa Katteluksen suomentama Paddington lähtee lomalle on neljäs osa sympaattisen karhuherran seikkailuista kertovassa kirjasarjassa. Alkujaan vuonna 1961 ilmestyneessä teoksessa on Peggy Fortnumin alkuperäiskuvitus. Kohteliaasta, ihmisenkaltaisesta pikku karhusta on tullut englantilaisen lastenkirjallisuuden klassikko, ja sen seikkailuja on käännetty yli 30 kielelle.

Formaatit EAN: 9789513193522 EAN e-kirja: 9789513197261

Kirjan tiedot Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Paddington Abroad Suomentaja: Kaisa Kattelus Sivumäärä: 112 Kirjastoluokka: L84.2

Lasten- ja nuortenkirjat

85


14+

Muistojenlukija avaa Elina Rouhiaisen uuden urbaanin fantasiatrilogian. Sarjan ensimmäinen osa sijoittuu Itä-Helsinkiin ja avaa näkymän Suomessa oleskelevien paperittomien siirtolaisten elämään. Neliosaisella Susiraja-sarjallaan debytoinut Rouhiainen vakuuttaa uudella tarinamaailmallaan, joka nivoo yhteen realismia, fantasiaa ja nykyeurooppalaista kiertolaisuutta. © Karoliina Ek

Elina Rouhiainen

Muistojenlukija

Väki 1 Urbaania fantasiaa Itä-Helsingissä. 16-vuotias Kiuru on enemmän kotonaan kirjojen parissa kuin somessa tai edes koulukavereidensa kanssa. Hänen romaniäitinsä on katkaissut välinsä yhteisöönsä, ja Kiurun ainoa linkki romanitaustaansa on hänen dementiaa sairastava isoäitinsä. Kiurulla on salaisuus: hän pystyy napsimaan toisten ihmisten muistoja kuin lintuja haaviin. Kun hän sattumalta törmää samankaltaisia kykyjä omaaviin romaniveljeksiin ja intialaistaustaiseen queergenderiin, Kiurulle avautuu aivan uusi todellisuus. Pian vallatussa talossa hengailevaan porukkaan liittyy myös Kiurun naapuri Miika, johon Kiuru on ollut jo pitkään ihastunut. Mitä paremmin Kiuru oppii tuntemaan uudet ystävänsä, sitä ristiriitaisemmaksi hänen suhtautumisensa käy. Mutta kun railo syntyy, se syntyykin yllättävään kohtaan. Vähitellen Väen salaisuudet alkavat paljastua, ja pian Kiuru tajuaa joutuvansa pakenemaan henkensä edestä.

86

Formaatit EAN: 9789513196622 EAN e-kirja: 9789513197322

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 320 Kirjastoluokka: N84.2


Manga Elokuu

SYYSKUU

LokaKUU

MarrasKUU

Sui ishida

Yoshihiro Takahashi

Sui ishida

Yoshihiro Takahashi

Tokyo Ghoul 9

Orion 11

Tokyo Ghoul 10

Orion 13

EAN: 9789521618741 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619182 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521618758 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619205 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Hajime Isayama

Nakaba Suzuki

Hajime Isayama

Nakaba Suzuki

Titaanien sota 15

7 kuolemansyntiä 7

Titaanien sota 16

7 kuolemansyntiä 8

EAN: 9789521618918 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619489 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521618925 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619496 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Yoshihiro Takahashi

Ahndongshik

Yoshihiro Takahashi

Eiichiro Oda

Orion 10

Lindbergh 8

Orion 12

One Piece 84

EAN: 9789521619175 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619632 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619199 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619779 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Kore Yamazaki

Kyoukorin

Tite Kubo

Velhon morsian 5

Ace – musta vaeltaja 4

Bleach 74

EAN: 9789521619717 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619847 Ikäryhmä: 10+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619793 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Eiichiro Oda

One Piece 83 EAN: 9789521619762 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Tite Kubo

Bleach 73 EAN: 9789521619786 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Manga

87


Pokkarit Elokuu

Mary Higgins Clark

Ville Kaarnakari

Laulun loppu

Operaatio Übung -42

Skandaalinkäryinen liikemies, sisustussuunnittelijoiden kuningatar – ja petos, joka sai seurapiirit järkkymään Bon-pokkari EAN: 9789513196561 Alkuteos: The Melody Lingers On Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Riuskaotteinen uuden sukupolven sotaromaani, sotakuvauksen uusi aluevaltaus Bon-pokkari EAN: 9789513196578 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Nyt myös elokuvana!

Yasunari Kawabata

Stephen King

Amos Oz

Lumen maa

Revolverimies

Fima

Lumen maa oli ilmestyessään 1958 ensimmäinen suomeksi käännetty japanilainen romaani

Musta torni 1

Herkkä ja humoristinen kuvaus viisikymppisestä runoilijalupauksesta, joka päätyy gynekologin vastaanottoapulaiseksi

Keltainen pokkari EAN: 9789513195311 Alkuteos: Yukiguni Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

88

Musta torni -sarjan aloitus!! Bon-pokkari EAN: 9789513193195 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Keltainen pokkari EAN: 9789513196592 Alkuteos: Fima Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G


Syyskuu

Kaari Utrio

Leena Lehtolainen

Sari Näre

Ruma kreivitär

Tiikerinsilmä

Sota ja seksi

Romanttinen, jännittävä, ilkikurinen

Hilja Ilveskero 4

Miten viime vuosisadan sodat vaikuttivat seksuaalisuuteen ja suomalaiseen sukupuolikulttuuriin? Rohkea avaus inhimilliseen kokemukseen keskittyvän uuden sotahistorian tutkimuksessa.

Bon-pokkari EAN: 9789513196608 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Tekstiilimiljonääri pelkää henkensä edestä ja palkkaa Hilja Ilveskeron turvakseen. Syystä. Bon-pokkari EAN: 9789513196653 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789513196660 Kirjastoluokka: T92.7 Hintaryhmä: E

Lokakuu

Orhan Pamuk

Pirjo Tuominen

Joël Dicker

Nimeni on punainen

Hiljaiset huvimajat

Monitasoinen historiallinen romaani ja jännittävä rikoskertomus

Nuoria naisia historiallisten mullistusten pyörteissä

Baltimoren sukuhaaran tragedia

Keltainen pokkari EAN: 9789513195854 Alkuteos: Benim Adim Kirmizi Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G

Bon-pokkari EAN: 9789513196677 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja paratiisiin luikertavasta käärmeestä Bon-pokkari EAN: 9789513196714 Alkuteos: La livre des Baltimore Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G

Pokkarit

89


Marraskuu

Haruki Murakami

John Irving

Risto Isomäki

Maailmanloppu ja ihmemaa

Vapauttakaa karhut!

Haudattu uhka

Murakamin yksi ennen suomentamattomista pääteoksista, jossa tarina kiitää ja mielikuvitus laukkaa valloillaan kuin romaanin yksisarviset

Hauska, järkyttävä ja koskettava esikoisromaani!

Keltainen pokkari EAN: 9789513196721 Alkuteos: Sekai no owari to hadoboirudo wandarando Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: G

Keltainen pokkari EAN: 9789513196738 Alkuteos: Setting free the bears Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Isisin isku Suomeen – toimintatrilleri lähitulevaisuudesta Bon-pokkari EAN: 9789513196745 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Joulukuu

Håkan Nesser

Maja Lunde

Pirjo Tuominen

Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä

Mehiläisten historia

Hovikosken valtiatar

Upea dekkari ja vahva osoitus Nesserin monipuolisuudesta kirjailijana Bon-pokkari EAN: 9789513195861 Alkuteos: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

90

Kirjakauppiaiden valinta! Vuoden paras kaunokirjallinen teos Norjassa 2015 Bon-pokkari EAN: 9789513196752 Alkuteos: Bienes historie Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Suuriruhtinaanmaa 3 Vahva päätösosa Tuomisen upealle historialliselle Suuriruhtinaanmaa-trilogialle Bon-pokkari EAN: 9789513196769 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E


© 2016 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND RATPAC-DUNE ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED

Stephen King:

SE Kauhun kuninkaan klassikko. Tulossa elokuvana 8.9.2017! EAN: 9789513197568 Julkaisu: Syyskuu Alkuperäisteos: It Sivumäärä: 1139 Kirjastoluokka: 84.2

Jättipokkari

Pokkarit

91


© Elina Simonen

Kansainvälistä toimintaa suoraan Suomesta! Daniel Kuisman tarina jatkuu. Hyppää kyytiin ja pidä kiinni.

Kustannusosakeyhtiö Tammi • Puh. 010 5060 300 A Bonnier company • Korkeavuorenkatu 37, 00130 HELSINKI

Profile for Kirja.fi

Tammi syksy 2017  

Tammen syksyn 2017 kirjat.

Tammi syksy 2017  

Tammen syksyn 2017 kirjat.

Profile for kirja