Tammi kevät 2023

Page 1

UUTUUDET KEVÄT 2023
Kotimainen kaunokirjallisuus .................... 4 Käännetty kaunokirjallisuus ................... 26 Tammi 80 vuotta ....................................... 50 Tietokirjallisuus .......................................... 52 Lasten- ja nuortenkirjat........................... 88 Disney-kirjat .............................................. 135 Pokkarit ...................................................... 150 SISÄLTÖ 4 114 62 Mitä todella tapahtui ruotsinlaivalla vuonna 1987? Voivatko Ella ja kaverit varmistaa valoisan tulevai suuden myös opettajalle? Ajankohtainen romaani Lucy Bartonista ja pandemiasta. 43 Taitavan kertojan romaani tyttärestä ja sairauteen katoavasta isästä. Bridgerton & Rokesby jatkaa suosikkisarjan maailmassa! 32 2

JO 80 VUOTTA KIRJOJA, JOTKA JÄTTÄVÄT JÄLJEN

oukokuun 6. päivänä 2023 tulee kuluneeksi 80 vuotta Tammen perus tamisesta. Tammen perustamista oli suunniteltu jo paljon aikaisem min, vuosina 1938–39, mutta talvisota esti suunnitelmien toteutumi sen. Ensimmäinen perustava kokous pidettiin vuonna 1941, mutta taas tuli sota esteeksi, kun jatkosota alkoi. Vihdoin 6.5.1943 Tammen toiminta pääsi alkuun. Perustamisvuonnaan Tammi julkaisi 14 teosta.

Vuonna 1968 Tammen toimitusjohtaja Untamo Utrio kirjoitti Tammen neljännesvuosi sata -kirjassa kustannusliikkeen perustamisen haasteista: ”Toiminnan aloittamista puolsi vain yksi seikka: kirjojen menekki oli hyvä. Kaikki muu oli vastaan: työvoiman ja paperin puute, kirjojen saannin vaikeus jne. melkeinpä loputtomiin. Mutta asian ratkaisi tuo yksi ja tärkein ja välttämätön syy: menekki oli varma.”

”Kun Tammen toiminnan jo alettua tiedusteltiin, mikä oli yhtiön tehtävä ja tarkoitus, se määriteltiin näin: Tammen tuli toimia yleiskustantajana ja julkaista kaikenlaista tieto-, kauno-, viihde-, nuorison- ja lastenkirjallisuutta. Tätä tehtäväänsä se toteutti vapaamielisesti ja ennakkoluulottomassa hengessä erityisesti välittämällä suoma laiselle yleisölle modernin maailmankirjallisuuden virtauksia, uusia yhteiskunnallisia aatteita sisältävää kirjallisuutta ja julkaisemalla uudenaikaista yleissivistävää tietokirjallisuutta.”

Paljon on muuttunut Tammen 80-vuotisen historian aikana, mutta paljon on myös pysynyt samana. Kirjojen menekki ei aina ole varmaa, mutta työvoimasta ja paperista on tässäkin ajassa pulaa. Kirjojen saanti taas on parantunut huomattavasti ja valikoimat laajentuneet valtavasti.

Sanojen lisäksi tärkeitä ovat teot. Emme saa sulkea silmiämme maailmalta, ja kirjallisuus, tunnetusti, toimii väylänämme muihin maailmoihin. Kun epävarmuus ja turvattomuus maailmassa kas vavat, kirjat voivat tiedon lisäksi tarjota lukijalle hetkellisen pako paikan. Tammi on kahdeksankymppisenäkin vapaamielinen, notkea ja valpas kustantamo, joka katsoo tulevaisuuteen rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Siitä osoituksena ovat juhlavuoden aikana julkaistavat yli 200 uutta teosta, joista kevään kirjat ylpeästi esitte lemme tässä katalogissa.

Lukijat juhlivat lukemalla,

Outi Mäkinen Kustannusjohtaja

TAMMI –
©
PERTTI NISONEN
© ISTOCK 3
HUHTIKUU 340 s. | 84.2 EAN: 9789520446468 EAN äänikirja: 9789520446482 EAN e-kirja: 9789520446475 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN © ISTOCK 4

SATU VASANTOLA ON ARKIREALISMIN MESTARI. HÄNEN LAUSEISSAAN TUNTUU ELÄMÄN PAINO.” – ILKKA-POHJALAINEN

SATU VASANTOLA

Kun isä osti Merenkurkun

Riipaisevan kaunis romaani mielen järkkymisestä ja perheen sisäisestä vieraudesta.

”Kyllä minä arvaan, mitä sinulla on mielessä, hän sanoi ja oli oikeassa, minulla oli mieles sä se sama mikä tuomenkukinnan aikaan aina: yrittäisit nukkua, lähtisit lääkäriin. Lääkäriin, ei naisiin.”

Eräänä päivänä isä katoaa tanssikengät mukanaan. Katoaminen ei tule tyttärelle yllätyksenä, sillä tutut merkit ovat olleet luettavissa jo jonkin aikaa: ravit, kravatti ja puheet olemattomista miljoonista. Kosto, jota laman sairastuttama isä suunnittelee.

Tytär päättää lähteä isänsä perään. Alkaa matka halki kesäisen Suomen. Sen aikana tytär joutuu kohtaamaan paitsi isän maniajaksojen värittämän menneisyyden myös kaikki ne kipeät muistot, jotka tämän sairauden varjossa vietetty lapsuus on synnyttänyt. Nekin, jotka keho muistaa vaikka mieli ei.

Kun isä osti Merenkurkun on romaani isästä ja tyttärestä, maailmojen erkanemisesta ja tarpeesta ymmärtää.

SATU VASANTOLA (s. 1965) on Helsingin Sanomien toimittaja. Hänen kiitetty esikois romaaninsa En palaa takaisin koskaan, luulen sai Tiiliskivi- ja Kiitos kirjasta -palkinnon. Kun isä osti Merenkurkun on hänen kolmas romaaninsa.

© OTTO VIRTANEN
” KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA HUHTIKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789520446000 EAN äänikirja: 9789520446024 EAN e-kirja: 9789520446017 Rikosylikonstaapeli NIKO RANTSI (s. 1968) työskentelee keskusrikos poliisissa. Hän on julkaissut kaksi kiitettyä romaania, joista Kuka vie reesi jää sai Vuoden johtolanka -palkinnon. Rantsilta on ilmestynyt myös tietokirja Rikospoliisin silmin. Siinä hän kuvailee tutkimiaan tapauksia, muun muassa Turun terrori-iskua, sekä tsunamiuhrien tunnistamista. © ISTOCK 6

NIKO RANTSI

Viimeiseen henkäykseen asti

Palkitun dekkaristin odotettu uutuus.

Vuoden johtolanka -palkinnon voittajan huippurealistisessa romaanissa poliisi tekee kaikkensa saadakseen murhaajan telkien taa.

Keskusrikospoliisin tutkijat saavat ällistyttävän tiedon: murhasyytteestä vapautunut ammattirikollinen Pertti Mäki on kadonnut kotoaan. Jäljellä on vain tappelun jäljet ja luodinreikiä seinässä. Onko Mäki tapettu? Onko hänen katoamisensa takana laittomille teille joutunut poliisi vai kostonhimoinen rikollinen? Tutkimusten edetessä selviää, että Mäen tekemistä rikoksista synkimmät ovat vielä selvittämättä.

Niko Rantsi vie lukijan syvälle poliisimaailman ytimeen. Poliisina työsken televän Rantsin kirjat ovat armottoman rehellisiä ja koukuttavia kuvauksia lainvartijoiden elämästä. Viimeiseen henkäykseen asti on Lainvartijat sarjan kolmas osa, ja se jatkaa romaanien Sinun puolestasi vuodatettu ja Kuka viereesi jää henkilöiden tarinaa.

”Niko Rantsi on kirjoittanut erinomaisen ja sujuvan rikosromaanin.”

– Vuoden johtolanka -raati romaanista Kuka viereesi jää

© OTTO VIRTANEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7

Hyvästit vinttikamareille

Edessä uusi elämä!

Viena Honka jättää taakseen Lappeenrannan lapsuusmaisemat ja matkustaa opiskelemaan 1960-luvun Helsinkiin. Puutalokaupungin naisten rakastettu tarina jatkuu.

Vinokattoisessa vinttikamarissaan Viena Honka pakkaa kapsekkinsa, niin tekee myös hänen tuleva ystävänsä Auli. Jos suuressa Helsingissä odottaakin ahdas alivuokralais huone, kiukkuinen vuokraemäntä ja huoli rahasta, niin myös Kauppakorkeakoulu, kulttuurielämä ja romanssit. Nopeasti kehittyvässä maassa nuoren naisen on tehtävä työtä löytääkseen oman tiensä. Onneksi maailma on taas saamassa värejä harmaiden sotakorvausvuosien jälkeen ja tarjolla on nautintoja, joista sota aikana lapsuutensa elänyt Viena on voinut aiemmin vain haaveilla.

Puutalokaupungin naiset saatavana myös pokkarina, ks. sivu 153

PIRJO TUOMINEN
© MARJAANA MALKAMÄKI
8

”ON PAKKO SAADA TIETÄÄ, MITEN NAISTEN VAIHEET KIETOUTUVAT YHTEEN JA MITEN KUNKIN HEISTÄ LOPULTA KÄY. NÄINHÄN HERKULLISEN VIIHDEROMAANIN ON TARKOITUSKIN TOIMIA.”

suursuosikki PIRJO TUOMINEN (s. 1939) on julkaissut yli viisikymmentä teosta, joista valtaosa on 1700- ja 1800-luvulle sijoittuvia romaaneja. Hyvästit vinttikamareille on itse näinen jatko-osa Puutalokaupungin naisille (2022). Nuoruuden kaupungit -sarja kertoo lähi menneisyydestä ja pohjaa löyhästi kirjailijan omiin kokemuksiin. Tuomisen teokset elävät uutta nousukautta, tuhannet lukijat uppoutuvat historiamme pyörteisiin tarinoiden lumoamina.

Kannen suunnittelu: MIKA KETTUNEN TOUKOKUU 300 s. | 84.2 EAN: 9789520445942 EAN äänikirja: 9789520445966 EAN e-kirja: 9789520445959 Lukijoiden
– HS Puutalokaupungin naisista KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN TOUKOKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789520446109 EAN äänikirja: 9789520446123 EAN e-kirja: 9789520446116 10

"Juuri tekstien erilaisuus tekee Suurteoksista uteliai suutta kiihottavan lukukokemuksen: ikinä ei tiedä, mitä seuraava luku sisältää, vaikka sen käsittelemää kirjaa tuntisikin." – Helsingin Sanomat

SAARA TURUNEN (toim.) PETRA MAISONEN (toim.)

Suurteoksia II

Kirjoituksia kirjallisuudesta ja elämästä.

Mikä on sinun suurteoksesi? Kirja joka mullisti elämäsi. Kirja jonka haluaisit kaikkien lukevan.

Tai joka on niin tärkeä ja rakas, että haluaisit varjella sitä muiden katseilta.

Vuonna 2021 ilmestynyt Suurteoksia antologia syntyi vastakirjoituksena perinteisille klassikkolistoille. Ajatuksena oli kerätä kokoon tekstejä, joissa näkö kulma ei olisi kirjallisuushistoriallinen vaan joissa kirjoittajat nostaisivat esiin itselleen merkityksellisen teoksen, sellaisen, joka on koskettanut, vaikuttanut, muuttanut suuntaa.

Suurteoksia ilahdutti lukijoita ja johdatti uusien teosten ääreen. Niin tekee myös Suurteoksia II, jossa itselleen käänteentekevästä kirjasta kertovat Tuuve Aro, Aina Bergroth, Johanna Holmström, Emmi Itäranta, Riitta Jalonen, E. L. Karhu, Anita Konkka, Anni Kytömäki, Leena Lehtolainen, Rosa Liksom, Laura Lindstedt, Maria Matinmikko, Outi Mäkinen, Riikka Pulkkinen, Minna Salami, Emmi-Liia Sjöholm, Saara Turunen ja Pauliina Vanhatalo

SAARA TURUNEN on kirjailija ja teatterin tekijä. Hänen työlleen on ominaista sukupuolen, normien ja taiteen teemojen tarkastelu. Turu nen on tullut tunnetuksi paitsi romaaneistaan Rakkaudenhirviö, Sivuhenkilö ja Järjettömiä asioita myös työstään teatterin parissa. Turusen näytelmiä on käännetty lukuisille eri kielille ja esitetty ympäri maailmaa. Turunen on palkittu muun muassa Helsingin Sanomien kirjallisuus palkinnolla 2015 ja Suomi-palkinnolla 2016.

PETRA MAISONEN on Tammen kotimaisen kaunon kustantaja.

©
ILKKA SAASTAMOINEN KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11

Oululainen ESSI KUMMU (s. 1977) on kirjoittanut novelleja, romaaneja, lastenkirjallisuutta sekä käsikirjoituksia. Alaston lukupiiri on hänen kuudes romaaninsa.

Alaston lukupiiri

Paita pois. Nyt luetaan.

Hulvattoman satiirinen kuvaus kirjallisuusmaailmasta. Karneva listinen ilotulitus.

Ensimmäinen kerta on järkytys. Sen lisäksi että lukupiirissä on tarkoitus tunnustaa jotain sellaista, mitä kukaan ei tiedä, siellä pitäisi myös riisua. Kustannustoimittaja Ellen ei ole valmis paljastamaan mitään. Päinvastoin. Hän haluaisi itsekin unohtaa monet asiat elämässään. Kuten sen, että tytär on juuri muuttanut omilleen.

Silti jokin saa hänet palaamaan ylellisellä huvilalla kokoontuvaan lukupiiriin, jonka jäsenet sotkeutuvat toisiinsa ja jossa kehot ja ajatukset lämmittävät kuin kamiina.

Vakavanhauska Alaston lukupiiri pureutuu armottomasti tunnustamisen aikakauteen ja sen eri ilmiöihin.

© MAIJU POHJANHEIMO
Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN MAALISKUU 320 s. | 84.2 EAN: 9789520445911 EAN äänikirja: 9789520445935 EAN e-kirja: 9789520445928
ESSI KUMMU
12

RASMUS ARIKKA (s. 1994) on kirjoittaja ja teatterintekijä. Hän asuu Helsingissä ja opiskelee dramaturgiaa ja näytelmän kir joittamista Teatterikorkeakoulussa. Dramaturgin töiden lisäksi Arikka on työskennellyt muun muassa Vaasan ylioppilaslehden pää toimittajana. Homoromaani on hänen esikoisteoksensa.

Homoromaani

Ravisuttava esikoisromaani.

TOUKOKUU

e-kirja:

"Selaan kuvia paidattomista pojista jotka tuijottavat minua vaka vin silmin ja pää kallellaan, suu varovaisesti raollaan. Vaikka pojat poseeraavat, he ovat aitoja, oikeita ihmisiä, lihaksia ja pulleita verisuonia, ja minä haluan heistä jokaista.”  Kertoja näkee kauniita kasvoja ja täydellisiä vartaloita kaikkialla, mutta silti hänen tapaamissaan miehissä on aina jotain vikaa. Joihinkin hän ihastuu, mutta nopeasti myös ärsyyntyy: yksi kuivattaa munankuoria ja muistaa kaiken mitä hänelle sanoo, toinen kertoo rakastavansa. Ja sitä kertoja ei todellakaan halua kuulla.

on kaunistelematon kuvaus rakkauden etsimisestä ja väki vallasta sekä peloista ja häpeästä, jotka estävät päästämästä toista ihmistä lähelle.

© IIRO RAUTIAINEN
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
260 s. | 84.2 EAN: 9789520450380 EAN äänikirja: 9789520450403 EAN
9789520450397
Homoromaani
RASMUS ARIKKA
ESIKOISROMAANI
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13

Onko kaikki

EMILIA SUVIALA (s. 1977) on ihmismielen sokeista pisteistä, vastakulttuureista ja teknologisista innovaatioista inspiroituva psykologi, jonka tie on kulkenut Helsingistä Brooklynin kautta Pohjois-Kaliforniaan. Hän on kirjoittanut tietokirjan luovuuden vastavoimista yhdessä siskonsa kanssa.

Psykologisesti tarkkanäköinen lukuromaani perheen dynamiikasta ja siitä, miten helppoa ihmisten on olla kohtaamatta toisiaan. Mitä jos teknologia soluttautuu kolmanneksi pyöräksi parisuhteeseen?

Brooklynissa asuvan Merin arki nyrjähtää, kun avuksi saapuu sukulaistyttö Helmi. Järjestelmälliselle Merille on tärkeää, että aikataulut pitävät ja tiskirätti ripustetaan oikein, ja nuoren au pairin rempseä käytös ahdistaa häntä. Uhmaikäinen Hope leimautuu kuitenkin nopeasti hoitajaansa. Kun odotettu töihinpaluu freelancetoimittajaksi sujuu takkuisesti, Merin korttitalo hajoaa ja hän päättää ottaa vastuun edes omasta nautinnostaan – urakeskeinen avio mies Jacob kun on aina töissä, ohjailemassa kuluttajien mielihaluja mainostoimistossa.

© OTTO VIRTANEN
Kannen suunnittelu: JUSSI KARJALAINEN HELMIKUU 440 s. | 84.2 EAN: 9789520445881 EAN äänikirja: 9789520445904 EAN e-kirja: 9789520445898 EMILIA SUVIALA Jaettu
jaettavissa?
ESIKOISROMAANI
14

Elämä jota en odottanut

ANNAMARI MARTTINEN (s. 1960) on tunnettu elämänmakuisista ja voimaannuttavista romaaneistaan. Hänen edellinen romaaninsa Häiriömerkintä (2020) keräsi valtavasti kehuja totuudenmukaisesta ja ravistelevasta tarinas taan, joka kuvasi perheenäidin kamp pailua talousvaikeuksien keskellä. Marttinen on saanut lukiolaisten myöntämän Nuori Aleksis -palkinnon romaanistaan Korsetti (2018).

Lapsettomuus, ero, tutustuminen entisen miehen nykyiseen puolisoon. Rakastetun tekijän uutuus kuvaa ihmissuhteiden verkkoa eläytyvästi ja viisaasti.

TAMMIKUU

Senja on eronnut tuloksettomien lapsettomuushoitojen jälkeen. Hänen ex miehensä Sami on löytänyt uuden ja nuoremman puolison Nooran. Kun Noora astelee Senjan vaateliikkeeseen sisään, syntyy kiusallisesta kohtaamisesta hauras ystävyys. Kestääkö se, kun selviää, että Noora on raskaana?

Herkkävireisen ja tarkkanäköisen kerronnan taituri Annamari Marttinen näyttää romaanissaan, kuinka yllättävää elämä toisinaan on. Elämä jota en odottanut seuraa myötätuntoisesti kolmen ihmisen kipuilua uuden edessä. Voivatko asiat koskaan olla hyvin, kun kaikki uusi tuntuu vaikealta ja epävarmalta?

© JARNO SAARIMIES
340 s. | 84.2 EAN: 9789520445829 EAN äänikirja: 9789520445843 EAN e-kirja: 9789520445836
Kannen suunnittelu: JENNI SAARI Pakahduttava kolmiodraama.
ANNAMARI MARTTINEN
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15

KAARI UTRIO (s. 1942) on ollut yli viidenkymmenen vuoden ajan yksi Suomen suosituimmista kirjaili joista. Hänen historiallisia romaa nejaan ja tietokirjojaan lukee koko kansa jo kolmannessa polvessa.

Sykähdyttävä romaani orjatytön kohtalosta keskellä kiivasta valtataistelua.

Kaari Utrio vie valloittavassa romaanissaan lukijansa myöhäis keskiajan Novgorodiin, missä orjan tärkein tehtävä on selvitä hengissä ja toteuttaa isäntänsä toiveet.

Pirita syntyy Vienan Karjalan erämaissa aatelisneidon ja oppineen munkin kielletyn rakkauden hedelmänä. Vanhemmat kuolevat hänen ollessaan vielä lapsi, ja hän kulkeutuu orjaksi mahtavaan Novgorodiin. Avraamovin talon vaikutusvaltainen isäntä Afim tekee viehkeästä orjattaresta jalkavaimonsa, mutta nuorta neitoa himoitsee myös ylhäinen pajari Ontsifor. Ympärillä sykkii loistelias bysanttilainen kaupunki, jossa taistellaan kiivaasti paitsi vallasta myös neitojen sydämistä.

Palkittu romaani on ilmestynyt alun perin vuonna 1972 nimellä Pirita, Karjalan tytär. Utriolle on myönnetty teoksesta kirjallisuuden valtionpalkinto vuonna 1973. Uusintapainos on tehty kirjailijan vuonna 1999 uudistamasta laitoksesta.

Kannen suunnittelu: MIKA KETTUNEN HELMIKUU 394 s. | 84.2 EAN: 9789520448240
KAARI UTRIO Pirita © KAJ EWART
16

TERHI TARKIAINEN (s. 1977) raikastaa historiallisen romaanin genreä tuomalla siihen ilottelevaa leikillisyyttä, joka oli varsin ominaista myös hänen kuvaamansa 1700-luvun kirjallisuudelle. Maggie, eli kuinka jano tyydytetään on hänen neljäs romaaninsa.

Maggie, eli kuinka jano tyydytetään

Häpeämätön historiallinen romaani sukeltaa 1780-luvun terveys kylpyihin ja intiimeistä hoidoistaan kuulun lääkärin syliin. Maggie Waywardin elämään ei ole koskaan mahtunut kuin kaksoisveli Richard. Sairaalloisen veljen parantamiseksi on kokeiltu kaikkea – paitsi koko Lontoon halutuimman tohtorin kylpyjä. Kun Richardin lisäksi myös Maggie intoutuu nauttimaan jumalaisen tohtori Foxin vesiä, raja terapeuttisen ja tuhman välillä hämärtyy. Samalla vesi nostaa pintaan kipeitä muistoja lapsuudesta Bathissa, jonka sisarukset ovat päättäneet unohtaa. Ja entä jos Maggie ei ole ainoa Foxista huumaantunut?

© OTTO VIRTANEN HUHTIKUU 390 s. | 84.2 EAN: 9789520447847 EAN äänikirja: 9789520447861 EAN e-kirja: 9789520447854 Uppoa ronskiin romantiikkaan!
TERHI TARKIAINEN
Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17

SAMAE KOSKINEN (s. 1978) on julkaissut kahdeksan suomenkielistä soololevyä. Hänen tunnetuimpia laulujaan ovat Hyvä päivä, Keltaista, Hillitön elämä, Aurinko, ystävä ja kaljaa, Spoon River ja Läski mulkku. Aina on itketty on Koskisen esikoisromaani.

Aina on itketty

Itsekunnioituksen hinta.

Arvostetun lauluntekijän romaani elämän ja taiteen kipupisteistä. Aina on itketty on kertomus musiikintekijästä, joka on eksynyt. Hänen kunnian himonsa on ajamassa hänet kauas niistä syistä ja ylevistä ihanteista, joiden takia hän alun perin aloitti, eikä historia päihteiden ja väkivallan täyteisessä pikkukaupungissa paniikkihäiriön ja vääristyneen kehonkuvan kanssa auta tilannetta. Kannattaako ura viihdeteollisuudessa, jos se tarkoittaa myös itsensä kadottamista?

Samae Koskisen esikoisteos on koskettava tarina aikuiseksi kasvamisesta ja itsensä hyväksymisestä – ennen kaikkea siitä, antaako pettymysten ja epätoivon määritellä elämänsä tahdin.

© AKI-PEKKA SINIKOSKI MAALISKUU 250 s. | 84.2 EAN: 9789520446642 EAN äänikirja: 9789520446666 EAN e-kirja: 9789520446659
Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA
SAMAE KOSKINEN
ESIKOISROMAANI
18

KAISA PYLKKÄNEN (s. 1974) on käsikirjoittaja, ohjaaja ja palkittu stand up -koomikko. Hän on käsi kirjoittanut useita suosittuja televisiosarjoja, kuten Pientä laittoa, Uutishuone ja Käenpesä. Räjähdys vaara on hänen esikoisteoksensa.

Räjähdysvaara

Stand up -koomikon räävittömän hauska esikoisromaani.

Kaikilla on huonoja työpäiviä, mutta harva joutuu kohtaamaan paskamyrskyn suorassa lähetyksessä. Hulvaton romaani siitä mitä tapahtuu, kun keski-ikäinen TV-juontaja päättää palauttaa uskottavuutensa kohupotkujen jälkeen.

Miina Malviston terveys reistailee ja olo on räjähdysherkkä. Kun talk show’n tärkeä teemajakso muuttuu farssiksi, hän lataa kulisseissa perkelöityneen mielipiteensä haastateltavasta. Harmi vain, että mikrofoni on yhä päällä. Nolattu Miina yrittää pelastaa julkisuuskuvansa lunastamalla televisiossa möläytettyjä lupauksia. Maratonia varten voi aina treenata, mutta työtarjoukset ovat kiven alla julkkiksellakin. Ilkikurinen romaani pohtii, miten lapseton keski ikäinen nainen löytää paikkansa maailmassa, jossa papukaijalle on helpompi puhua kuin ihmisille.

© SAMPO KORHONEN
TAMMIKUU 260 s. | 84.2 EAN: 9789520445850 EAN äänikirja: 9789520445874 EAN e-kirja: 9789520445867 Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
KAISA PYLKKÄNEN
ESIKOISROMAANI
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19

EEVI KUOKKANEN työskentelee luovana johtajana digitaalisen osaamisen kehittämisen parissa. Twitterissä hän esittelee itsensä minäkeskeiseen intohimolöpinään kyllästyneeksi kävelijäksi.

sanaakaan

Onko merenrantatontti arvokkaampi kuin ihmishenki?

Koukuttava jännitysromaani lomalaisten rakastamasta ranta kaupungista, jossa rakennus- ja majoitusbisnes käyvät kuumina. Joku haluaa hyötyä kaupungin nosteesta hinnalla millä hyvänsä. Suomen suosituimmassa kesäkaupungissa valmistaudutaan matkailijoi den ja kakkosasukkaiden tuloon. Paikallisten elanto riippuu kesän kävijä määrästä. Tunnelmaa synkentää kirjastonjohtaja Assin äkillinen kuolema. Assi ei ole ensimmäinen yllättäen kuollut ikäihminen, mutta tapaukset eivät ylitä poliisin tutkintakynnystä. Asukkaiden huhumyllyssäkin enem män epäilyksiä herättävät tietyt uudisrakennushankkeet ja vasta avattu loistohotelli. Lomaparatiisin kulissien taakse näkevät pesulanpitäjä Tuija ja LVI yrittäjä Lasse, jotka saavat kaupungin likapyykin pestäväkseen.

© VEIKKO SOMERPURO
Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN MAALISKUU 390 s. | 84.2 EAN: 9789520445973 EAN äänikirja: 9789520445997 EAN e-kirja: 9789520445980
EEVI KUOKKANEN Ei
ESIKOISROMAANI
20

Yksityisalue

cozy crime -sarjan

PAULIINA SUSI (s. 1968) on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut viime vuosina useita dekkareita ja tietokirjan yksityis etsivistä. Lukijat ja kriitikot ovat kiittäneet hänen taidokasta kieltään ja terävää näkemystään yhteiskunnallisista aiheista. Yksityisalue on hänen kahdeksas romaaninsa.

Suitsutetun dekkaristin uusi teos yhdistää murhamysteerin sukkelaan dialogiin ja ihmissuhdepyöritykseen vailla vertaa.

Tuulia Raja on neuvokas lentoemäntä, joka ei jäädy tiukoissakaan paikoissa. Kun hänen työpaikkansa menee konkurssiin, on uuden uran aika. Sattuman kaupalla hän päätyy yksityisetsivän juttusille, eikä aikaakaan, kun hän selvittää kuolleen teollisuusneuvoksen viimeisiä hetkiä. Kaikki tapaukseen liittyvät ihmiset salailevat jotain, mutta mitä. Sen Tuulia aikoo selvittää keinoja kaihtamatta.

Pauliina Suden romaani Yksityisalue avaa Tuulia Raja sarjan, jossa sanavalmis yksityisetsiväksi ryhtyvä Raja ratkoo neuvokkaasti eteensä tulevia rikostapauksia. Susi tunnetaan ylistetyistä Leia Laine romaaneistaan, joista Takaikkuna palkittiin Vuoden johtolanka palkinnolla.

HELMIKUU 240 s. | 84.2 EAN: 9789520434595 EAN äänikirja: 9789520434618 EAN e-kirja: 9789520434601
Kannen suunnittelu: KATI NÄRHI Hersyvän
riemastuttava avaus!
© MILLA VON KONOW KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21

Ei mitään vakavaa

match!

KATJA LAHTI (s. 1974) on helsinkiläinen kirjailija ja bloggaaja, joka tuulettaa käsi tyksiä naiseudesta, äitiydestä ja parisuhteesta. Hänet tunne taan erityisesti Project mama -perheblogista ja Vuoden mutsi -tietokirjoista.

Mustan huumorin sävyttämä kuvaus avioerosta ja naisesta, joka etsii uutta alkua vuorovanhemmuuden ja Tinderin levottomassa ristiaallokossa.

Eron jälkeen Julia herää uuteen todellisuuteen, jossa on hänen vuoronsa elää ja nauttia. Siihen tarjoutuu myös tilaisuus, kun vastuu lapsista jakautuu molemmille vanhemmille vuoroviikoin. Haussa on seksiä, seuraa ja rakkautta.

Onneksi on Tinder, tuo sovellus täynnä mahdollisuuksia. Mutta miten siellä käy naisen, joka ei kykene pysähtymään ja joka silti saa näppyjä huolettomasta hei tosta ”mitäs sun päivään”? Pian ollaan tilanteessa, jossa Julia haluaa ihan kaiken ja silti ei yhtikäs mitään.

Ei mitään vakavaa on riemastuttava romaani suurista odotuksista, kuumottavista kohtaamisista ja halusta elää itsensä näköistä elämää.

© DORIT SALUTSKIJ
HELMIKUU 280 s. | 84.2 EAN: 9789520448295 EAN äänikirja: 9789520448318 EAN e-kirja: 9789520448301 Kannen suunnittelu: SANNA-REETA MEILAHTI Se on
KATJA LAHTI
22

Purkautumispiste

Patoutuneet pettymykset sytyttävät

KESÄKUU

DANIELA KNIF (s. 1979) on käännös alan yrittäjä. Sekä kirjoittamisessa että yrittäjyydessä häntä viehättää vapaus ja mahdollisuus kokeilla uutta. Knif rakastaa veneilyä saaristomaisemissa ja rentoutuu kirjoittamalla palindromeja.

Nautinnollisen terävä lukuromaani ihmisistä, jotka hakevat lohtua parisuhteen ulkopuolelta ja leikittelevät pettämisen mahdollisuudella. Loukattu puoliso aloittaa vimmaisen kostoretken. Moonan ja Jorin pitkä, onnellinen liitto on aina perustunut luottamukseen. Välejä hiertää Jorin holtiton alkoholistiveli, joka muuttaa äitinsä luo loisimaan. Vastuu äidin jaksamisesta kaatuu Jorin niskaan, sillä Moonan on vaikea kestää anop piaan.

Illanvietossa pariskunta törmää naiseen, joka saa Jorin pasmat sekaisin. Viattomana alkanut viestittely johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Mitä kaikkea parisuhteensa sotkeneiden on raivattava tieltään, jotta he voisivat olla taas onnellisia? Purkautumispiste on kuulaan kaunis esikoisromaani rikotun luotta muksen tuhovoimasta.

© JUSSI VIERIMAA
280 s. s. | 84.2 EAN: 9789520452476 EAN äänikirja: 9789520452513 EAN e-kirja: 9789520452506 Kannen suunnittelu: JENNI SAARI
kostonhimon.
DANIELA KNIF
ESIKOISROMAANI
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23

Jyväskyläläisen MARKKU ROPPOSEN (s. 1955) tunnetuin hahmo on yksityisetsivä Otto Kuhala. Tarinat ovat itsenäisiä, ja moni lukija aloittaa kin uusimmasta – ja haalii sitten käsiinsä kaikki aiemmat. Viime vuosina Ropposelta on julkaistu myös kaksi erinomaisen vastaanoton saanutta veijariromaania. Sama hersyvä huumori on aina ollut Kuhala-sarjankin erikoismausteena.

Kuhala ja epätarkka-ampuja

Yksityisetsivä Otto Kuhala aikoo jättää rikos mysteerit. Kunnes sellainen läiskähtää hänen ikkunaansa vasten.

Leskeksi jäänyt Kuhala päättää myydä Mustankorkean töllinsä. Kaupanhieronnan keskeyttää verinen mies, joka iskeytyy keittiön ikkunaan. Kohta pyöritellään niin ministeriä, salamurhaajaa kuin hulavannettakin. Lisäriesaksi ripustautuu Jyväskylän uusi rikoskonstaapeli Sihtarinen, innokas Kuhala fani, joka kinuaa yksityisetsivää muistelmahankkeeseen. Sarjan 20. osa. ”Lukijan nauru kuuluu naapuriin… hirtehishuumorin reikeli ja ironian vyöltä lipaistu täysosuma.” – Keskisuomalainen Kaimaanin hymystä

© MIKKO VÄHÄNIITTY
Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN JOULUKUU 2022 360 s. | 84.2 EAN: 9789520445799 EAN äänikirja: 9789520445812 EAN e-kirja: 9789520445805 Osuu nauruhermojen napakymppiin! Veijaridekkari!
MARKKU ROPPONEN
24

Viittä vaille kuollut

Kuka uhkaa Ruben Waaran tyttären henkeä?

KESÄKUU

MATTI REMES (s. 1955) on rikoskirjailija ja graafinen suunnittelija. Hänen Ruben Waara -teoksensa kuvaavat Hankoa ja sen lähiseutua tavalla, joka on hurmannut lukijat nasevalla sanailulla, lempeällä huumorilla ja yllättävillä juonenkäänteillä. Viittä vaille kuollut on sarjan 12. osa.

Ruben Waaran tytär on pahoinpidelty, ja pian ihmisiä alkaa kuolla ympäri Hankoa ja lähiseutuja. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa?

Hankolainen elämän sekatyöläinen Ruben Waara on uuden edessä. Hänen on käytävä lapion varteen, sillä säästöt on loppu. Kun tytär Vera löytyy pahoinpideltynä syrjäiseltä kivilaiturilta, Waara löytää itsensä myös etsivän hommista. Hangossa on jälleen tapahtunut rikos, jonka Waara uskoo voivansa selvittää itse.

Matti Remes kirjoittaa syystuulten viilentämästä Hangosta, jonka kauniin kulissin takana rikolliset pyörittävät laittomia bisneksiään. Viattomatkin saavat varoa, mikäli haluavat säilyttää henkensä.

© OTTO VIRTANEN
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
240 s. | 84.2 EAN: 9789520450267 EAN äänikirja: 9789520450298 EAN e-kirja: 9789520450274
MATTI REMES
KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 25

Suosikkiarkeologi aavemaisen koiran hampaissa.

Viehättävä brittisarja koukuttaa rikosten, rakkauden ja arkeologian yhdistelmällä. 13. osassa Ruth Galloway ratkoo synkkään maataloon johtavia murhia.

Arkeologi Ruth Gallowayta tarvitaan taas, kun aarteenetsijäryhmä Yöhaukat löytää Norfolkin rannalta pronssiaikaisen asekätkön – ja ruumiin. Samaan aikaan komisario Nelson ratkoo syr jäisessä maatalossa kuolleen pariskunnan arvoitusta, joka mutkistuu, kun Ruth kaivaa pihasta jättiläiskoiran ruumiin. Murhat ja hirviökoiran mys teeri kietovat kaksikon jälleen yhteiseen seikkailuun, jossa kaikki jäljet johtavat uhkaa ville tiluksille ja legendaarisen pedon suuhun.

”Vakuuttava juoni sekä Nel sonin ja Ruthin suhdesoppa pitävät lukijan varuillaan.”

– Woman’s Weekly

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
MAALISKUU The Night Hawks Suom. Anna Kangasmaa 400 s. | 84.2 EAN: 9789520436261 EAN äänikirja: 9789520450120 EAN e-kirja: 9789520450113 © ISTOCK 26

arkeologi

kertovasta

Viihdyttävää cosy crimea Elly Griffithsiltä!

Harbinder Kaur tutkii -sarjan uusi, kirjallinen murhamysteeri! Sarjan toinen osa on suosikkikirjailijan kunnianosoitus dekkarigenrelle.

Kun 90 vuotias Peggy Smith löydetään kuolleena kotoaan, rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur ei näe tapauksessa mitään epäilyttävää. Kunnes käy ilmi, että viattomalta vaikuttavalla vanhuksella on pahaenteinen salaisuus – hän nimittäin työskenteli dekkarikirjailijoita auttavana murhakonsulttina. Kun Peggyn palveluja käyttänyt kirjailija sitten kuolee ja tapaukseen liittyvät henkilöt saavat uhkaavia postikortteja, alkaa näyttää siltä, että murhasta tulee totta.

käsikirjoitus

teokselle, joka voitti arvostetun parhaan

vuonna

Gallo

dekkarisarjasta.

kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään

parissa kustannusalalla. Tuot telias Griffiths on kirjoittanut lähes 30 kirjaa. Ruth Gallowaysta kertovien kirjojen lisäksi lukijat rakas tavat hänen uutta Harbinder Kaur tutkii -sarjaansa, jossa intialaistaustainen poliisi päätyy tunnelmallisten kirjallisten mysteereiden pariin.

Kannen suunnittelu:
MARKKO
TAINA
© SARA
REEVE
ELLY GRIFFITHS Murhan käsikirjoitus TAMMIKUU The Postscript Murders Suom. Riina Vuokko 400 s. | 84.2 EAN: 9789520436063 EAN äänikirja: 9789520450106 EAN e-kirja: 9789520450090 Murhan
on itsenäinen jatko osa Muukalaisen päiväkirjat
jännityskirjan Edgar palkinnon
2020. ELLY GRIFFITHS tunnetaan
Ruth
waysta
huippusuositusta
Ennen
lastenkirjallisuuden
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27
Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN TAMMIKUU Fairy Tale Suom. Ilkka Rekiaro 600 s. | 84.2 EAN: 9789520448684 EAN äänikirja: 9789520448714 EAN e-kirja: 9789520448707 ”AJATONTA, KLASSISTA KINGIÄ. KAUHISTUTTAVA HERKKUPALA.” – THE GUARDIAN © ISTOCK 28

STEPHEN KING Satumaa

Synkkinä aikoina hyvät ihmiset hohtavat kirkkaimmin.

Ikonisen Stephen Kingin Satumaa on lukuhimoa lietsova fantasia romaani, jossa kaivon pohjalta löytyvä rinnakkaistodellisuus uhkaa tuhota oman maailmamme.

Arvoituksellinen erakko Howard Bowditch jättää testamentissaan kaiken teinipoika Charlie Readille. Talon, vajan ja vanhan koiran lisäksi Charlie perii c kasetin, jolla Howard kertoo täysin uskomattoman tarinan. Sen mukaan vajassa on kaivo, kaivossa portaat ja portaiden päässä toinen maailma. Vää ristynyt satumaailma, jossa hyvä ja paha käyvät ikuista taistoaan. Charlien on laskeuduttava kaivoon, mutta sen jälkeen vain satumaan kirotut, poloiset asukit voivat hänen kulkuaan johdattaa. Pelissä on ihmiskunnan tulevaisuus.

Yhdysvaltalainen STEPHEN KING (s. 1947), kauhun kuningas, on yksi maailman tunnetuimmista kirjailijoista ja amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimpia tarinankertojia. Hänen ensimmäinen romaaninsa Carrie ilmestyi 1974, minkä jälkeen hän on kirjoittanut 63 romaania, 20 pienoisromaania ja yli 200 novellia. Useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja voittaneelle Stephen Kingille on myön netty myös American PENin sananvapauspalkinto. Hän asuu Mainessa vaimonsa, kirjailija Tabitha Kingin, kanssa. Heidän poikansa Joe Hill ja Owen King ovat myös kirjailijoita.

© DICK DICKINSON PHOTOGRAPHY
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29
BESTSELLERTRILOGIA YKSISSÄ KANSISSA! © ISTOCK KESÄKUU Gwendy Suom. Einari Aaltonen 600 s. | 84.2 EAN: 9789520452179 Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN 30

Gwendy Painaisitko punaista nappia?

Viihdyttävä kauhutrilogia Gwendy

Petersonista, jonka haltuun on uskottu lipas suoraan helvetistä.

Stephen King palaa vielä kerran mystiseen Castle Rockin pikkukaupunkiin yhdessä hyvän ystävänsä, palkitun kauhukirjailija Richard Chizmarin kanssa. Yhteisvoimin kirjoitettu Gwendy trilogia on suoranainen aarrearkku King faneille, sillä se suorastaan pursuu viittauksia kauhun kuninkaan aikaisempaan tuotantoon.

Gwendyn lippaassa 12 vuotias Gwendy saa huostaansa lippaan, jonka kannessa on kahdek san eriväristä nappia. Seitsemän painamisella on karmeat seuraukset. Kahdeksas, punainen nappi täyttää toiveen. Mutta minkälaisen?

Gwendyn lumotussa sulassa tavataan 37 vuotias Gwendy, menestyskirjailija, joka luuli jo päässeensä eroon kirotusta lippaasta.

Gwendyn viimeisessä tehtävässä senaattori Gwendy Petersonin on keksittävä, kuinka estää lipasta tuhoamasta koko maailma.

TRILOGIAN OSAT SAATAVANA MYÖS ERILLISINÄ ÄÄNI- JA E-KIRJOINA

Stephen King, Richard Chizmar Gwendyn lipas

Gwendy’s Button Box Suom. Einari Aaltonen EAN äänikirja: 9789520447007 EAN e-kirja: 9789520452148

Richard Chizmar Gwendyn lumottu sulka

Stephen King, Richard Chizmar Gwendyn viimeinen tehtävä

Gwendy’s Final Task Suom. Einari Aaltonen EAN äänikirja: 9789520447014 EAN e-kirja: 9789520452162Kaikki osat: Julkaisu: Kesäkuu | 84.2

Gwendy’s Magic Feather Suom. Einari Aaltonen EAN äänikirja: 9789520446338 EAN e-kirja: 9789520452155

Yhdysvaltalainen RICHARD CHIZMAR (s. 1965) on palkittu kauhukirjailija ja kustantaja. Yhdessä STEPHEN KINGIN (s. 1947) kanssa kirjoitettu Gwendytrilogia juontaa juurensa Kingin muinoin hylkäämään Gwendyn lipas -novelliin, jossa Chizmarin mielestä oli aineksia pidemmäksikin tarinaksi. Chizmar oli oikeassa: ilmestyessään trilogia kiilasi välittömästi New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.

© DICK DICKINSON PHOTOGRAPHY © JEFF ZINGER SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31

Lucy meren rannalla

Miten tässä näin kävi?

Rakastetun Elizabeth Stroutin suosikkihahmo Lucy Barton pakenee koronaa ex-miehensä kanssa ja kokee elämänsä suurimman yllätyksen.

ELIZABETH STROUT (s. 1956) on kiitetty ja paljon luettu yhdys valtalainen kirjailija. Strout voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta on tehty Emmy-palkittu tv-sarja. Pienoisromaani Nimeni on Lucy Barton oli monien muiden Stroutin teosten tavoin arvostelu- ja myyntimenestys. Suomessa kirja bloggarit äänestivät sen vuoden 2018 parhaaksi käännösromaaniksi. Elizabeth Strout on koulutukseltaan juristi. Hän on Mainesta lähtöisin oleva pikkukaupungin tyttö, joka asuu New Yorkissa.

TOUKOKUU

Kun maailma pandemian alussa pysähtyy, hätääntynyt Lucy Barton jättää New Yorkin ja eristäytyy ex miehensä Williamin kanssa Maineen, Crosbyn pikkukaupunkiin. Seuraavien hiljaisten, pelontäyteisten kuukausien aikana käy selväksi, että Lucyn loppuelämä tulee olemaan jotakin täysin muuta kuin hän oli kuvitellut. Armottoman realistisesti elämään suhtautuva Elizabeth Strout ei epäröi paiskata lukijoitansa tyrskyävän meren armoille, mutta hänen myötätuntonsa on kuitenkin se, josta löydämme ankkuripaikkamme yhä uudelleen.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
Lucy by the Sea Suom. Kristiina Rikman 350 s. | 84.2 EAN: 9789520451509 EAN e-kirja: 9789520452643
ELIZABETH STROUT
© LEONARDO CENDAMO KELTAINEN KIRJASTO
32

SVETLANA ALEKSIJEVITŠ syntyi 1948 Ukrainassa ja asui pitkään Minskissä Valko-Venäjällä. Hän opiskeli journalistiikkaa ja työskenteli toimittajana. Kirjailijana hän kokeili erilaisia tyylilajeja ja päätyi lopulta eräänlaiseen yhteisöromaaniin, kuvaamaan ihmistä poliittisen järjestelmän puristuk sissa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015.

Sinkkipojat

”Sotilaan rooli on ajasta ja paikasta riippumatta kammottavan samankaltainen: ruma, uuvuttava ja säälimätön, kuten Aleksi jevitšin väkevä kirja osoittaa.” – Publishers Weekly Vuonna 1979 Neuvostoliitto siirsi joukkonsa sisällissodan repimään Afganistaniin. Kuolleita ja haavoittuneita oli yli 65 000. Aleksijevitšin moniääninen teos antaa suunvuoron niille, joita järkyttävä sota eniten kos ketti, upseereille ja jalkaväelle, sairaanhoitajille ja prostituoiduille, äideille, pojille ja tyttärille. Sinkkipojat sanoittaa Afganistanin sodan julmuuksia ajankohtaisella, vilpittömyydessään unohtumattomalla tavalla, joka valai see sodan mielettömyyttä ja pohjustaa myös nyky Venäjän myllerrystä.

TAMMIKUU Tsinkovyje maltšiki Suom. Pauli Tapio 300 s. | 84.2 EAN: 9789520447205 EAN äänikirja: 9789520447229 EAN e-kirja: 9789520447212
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
Nobelistin väkevä teos Afganistanin sodasta.
SVETLANA ALEKSIJEVITŠ
© MARGARITA KABAKOVA SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33

Kirkas kertomus nuoresta rakkau desta ja liian varhain tehdyistä valinnoista.

BRIT BENNETT (s. 1990) on kirjallisuus maailman tuore tähti, jota on jo nyt kutsuttu uudeksi Toni Morrisoniksi. Hän julkaisi ylistetyn esikoisromaaninsa Äidit vain 26vuotiaana. Hänen toinen teoksensa Mikä meidät erottaa vietti useita viikkoja New York Timesin bestsellerlistalla, ja muun muassa BBC, TIME ja The Times Book Review valit sivat sen yhdeksi vuoden parhaista kirjoista. Kaliforniassa, Yhdysvalloissa syntynyt Bennett on valmistunut Stanfordin yliopistosta.

Mikä meidät erottaa -menestysteoksen tekijän häikäisevä romaani siitä mitä tahdomme ja siitä mihin tyydymme. Uudeksi Toni Morrisoniksi kut suttu Brit Bennett vakiinnuttaa paikkansa tärkeimpien nykykirjailijoiden joukossa.

Viimeinen kesä ennen yliopistoa, minkään ei pitäisi olla vielä vakavaa. Kun 17 vuotias Nadia Turner sitten tulee raskaaksi ja tekee abortin, se muuttaa peruutta mattomasti kolmen nuoren elämän. Vuosia myöhemmin he joutuvat kasvotusten tekemiensä valintojen kanssa. Saiko heistä kukaan sen mitä toivoi, vai elävätkö he elämää, jonka suunnasta päättivät huomaamattaan ja aivan liian nuorina?

Brit Bennettin viisas ja koskettava romaani sukeltaa syvälle perheeseen, ystävyy teen sekä tapaan, jolla menetykset ihmisiä muovaavat.

”Lumoava, hätkähdyttävän realistinen kuvaus siitä, kuinka menneisyys seuraa meitä aikuisuuteen asti – riippumatta siitä, kuinka kauas kotoa karkaamme.” – Harper’s Bazaar

© EMMA TRIM HUHTIKUU The Mothers Suom. Maria Lyytinen 300 s. | 84.2 EAN: 9789520442804 EAN äänikirja: 9789520442828 EAN e-kirja: 9789520442811
BRIT BENNETT Äidit SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA 34

ABDULRAZAK GURNAH (s. 1948) on Isossa-Britanniassa asuva, englanniksi kirjoittava kirjailija. Hän lähti kotimaas taan, nykyisen Tansanian Sansibarista, poliittisena pakolaisena 18-vuotiaana. Kentin yliopistossa akateemisen uransa tehnyt Gurnah on englannin kielen ja postkolonialistisen kirjallisuuden emeritusprofessori. Hän on julkaissut kymmenen romaania sekä novelli- ja esseekokoelmia. Vuonna 2021 Gurnah voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Nobelisti Abdulrazak Gurnahin läpimurtoromaani on kasvukertomus, traaginen rakkaustarina ja kuvaus kolonialismin julmasta marssista.

Isä myy 12-vuotiaan Yusufin häijylle Aziz-sedälle. Vuodet orjana kuljettavat poikaa läpi Saksan Itä Afrikan ja opettavat karuja totuuksia niin kotimaasta kuin siirtomaavalloista. Yusufin tarina kuvaa ansiokkaasti vieraiden voimien ja yksilön kohtaamista sekä kokonaisen mantereen murrosta aikana ennen maailmansotia. Ennen kaikkea se kuitenkin kertoo toivosta ja nuoren pojan suuresta unelmasta. Vuoden 2021 nobelisti Abdulrazak Gurnah on unohdetun Afrikan ääni, mestarikertoja, joka löytää hiljaista kauneutta toivottomistakin tilanteista.

”Paratiisi on sydäntä lämmittävä ja sydämen murskaava tutkimusmatka kolonialismin sivuvaikutuksiin.” – The Guardian

MAALISKUU Paradise Suom. Einari Aaltonen 350 s. | 84.2 EAN: 9789520446376 EAN äänikirja: 9789520446390 EAN e-kirja: 9789520446383 Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN ”Yksi merkittävimmistä afrikkalaislähtöisistä kirjailijoista” – Yle
ABDULRAZAK GURNAH Paratiisi © MARKKO TAINA SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35

ÁGOTA KRISTÓF (1935–2011) syntyi Unka rissa ja pakeni kansannousun aikaan 1956 Sveitsiin. Siellä hän työskenteli tehtaassa ja oppi vähitellen uuden kotimaansa kielen. Hänen ensimmäinen romaaninsa Iso vihko (suom. 1988) sai kansainvälistä tunnustusta, ja se käännettiin yli kolmellekymmenelle kielelle. Hän kirjoitti myös näytelmiä ja muita romaaneja.

Ágota Kristófin

Modernin klassikon aseman saavuttanut romaani kokonaisuus tutkii armottomalla tarkkuudella muistin valheellisuutta sodan ja ideologioiden jakamassa rikkinäisessä maailmassa.

millisyyden

Toinen kaksosista on ylittänyt sodan piirtämän rajan, toinen jäänyt aloilleen. Totalitaarisessa maassa asuva Lucas yrittää elää kuin hyvä ihminen, mutta todellisuus vääristyy ympä rillä. Oliko heitä joskus kaksi, oliko Lucasin lisäksi Claus, vai oliko kaikki valhetta? Todiste saa lukijan kyseenalaistamaan kaiken, minkä kaksoset ovat elämästään kertoneet.

”On romaaneja, jotka muuttavat tapaa katsoa maailmaa, jotka iskevät poikkeuksellisella voimalla. Ágota Kristófin kirjat ovat sellaisia, täynnä täysin omanlaistaan raakaa

Iso vihko

Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA TOUKOKUU La preuve Suom. Ville Keynäs 180 s. | 84.2 EAN: 9789520450830 EAN äänikirja: 9789520450854 EAN e-kirja: 9789520450847
mestarillisen trilogian toinen osa kyseenalaistaa muistin ja inhi-
rajat.
lumousta.” – Expressen ÁGOTA KRISTÓF Todiste
Le Grand Cahier Suom. Anna Nordman Julkaisu: Lokakuu 2022 170 s. | 84.2 EAN: 9789520450687 EAN äänikirja: 9789520450700 EAN e-kirja: 9789520450694 © 1991 ULF ANDERSEN 36

Lasihotelli

KESÄKUU

EMILY ST. JOHN MANDEL (s. 1979) on kanadalainen kirjailija, joka on ollut ehdolla muun muassa National Book Award- ja PEN/Faulkner Award -palkintojen saajaksi. Lasihotelli on itsenäinen jatko-osa hänen palkitulle Asema 11 -romaanilleen, ja siitä on tulossa myös televisiosarja. Mandel asuu New Yorkissa.

Asema 11 -menestysteoksen hengessä jatkava Lasihotelli punoo useista tarinalinjoista vahvatunnelmaisen kertomuksen syyllisyydestä ja selviytymisestä.

Syrjäinen luksushotelli, pyramidihuijaus ja ikkunalasiin ilmestyvä pahaenteinen viesti. Huijauksessa kaiken menettänyt mies ja rahti laivalta selittämättömästi katoava nainen. Lasihotelli on monitahoinen tutkielma valheista, joita ihmiset kertovat niin itselleen kuin toisilleen kin. Kiinteiksi kuvittelemamme rajat menneen ja tulevan, rikkaiden ja köyhien, tämän maailman ja toisten maailmojen välillä ovat todellisuudessa lasinhauraita.

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN
The Glass Hotel Suom. Aleksi Milonoff 340 s. | 84.2 EAN: 9789520446031 EAN äänikirja: 9789520446055 EAN e-kirja: 9789520446048 ”Täydellinen romaani.” – The Washington Post
EMILY ST. JOHN MANDEL
© SARAH SHATZ SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37

BENJAMÍN LABATUT syntyi 1980 Rotterdamissa, varttui Haagissa, Buenos Airesissa ja Limassa ja asuu nykyään Santiagossa Chilessä. 25-vuotiaana hän ei ollut kirjoittanut vielä sanaakaan proosaa ja arveli olevansa jo liian vanha kirjailijaksi, kunnes tapasi vanhan chileläisen runoilijan. Sen jälkeen hän on kirjoittanut useita kiitettyjä teoksia, joista Maailman kauhea vihreys on hänen kolmas romaaninsa. Se oli ehdolla muun muassa vuoden 2021 kansainvälisen Booker-palkinnon saajaksi.

Maailman kauhea vihreys

Missä kulkee kauheuden ja kauneuden raja?

Häikäisevä romaani lipuu ennakkoluulottomasti faktan ja fiktion välillä valottaen 1900-luvun tieteentekijöiden monisyisiä suhteita niin toisiinsa kuin heitä ympäröivään maailmaan.

Erwin Schrödinger, Niels Bohr, Albert Einstein… Booker ehdokkaaksi noussut teksti käy poikkeuksellisella tavallaan läpi merkittäviä tiedemiehiä, joiden läpimurrot ovat ruokkineet heidän tiedonjanoaan entisestään – ja aiheuttaneet niin piinallisia moraa lisia kysymyksiä kuin suunnatonta inhimillistä kärsimystä. Maailman kauhea vihreys on fiktiivinen tutkielma ihmisyyden perustavanlaatuisimmista kysymyksistä W. G. Sebaldin hengessä: Missä menevät tietomme rajat? Mikä erottaa nerouden hulluu desta, pelastuksen tuhosta, kauheuden kauneudesta?

häikäisevä.”

HELMIKUU Un verdor terrible Suom. Antero Tiittula 200 s. | 84.2 EAN: 9789520441760 EAN äänikirja: 9789520449629 EAN e-kirja: 9789520449612
Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA
”Synkän
– The Wall Street Journal BENJAMÍN LABATUT
© JUANA GOMEZ-HONFREI 38

Ruttoyöt

Karanteenissa satumaisella saarella.

HUHTIKUU

ORHAN PAMUK on Turkin merkittävin ja kansain välisesti tunnetuin nykykirjailija. Häntä kiitetään erityisesti idän ja lännen ristiriitojen kuvaamisesta ja ainutlaatuisesta kyvystä rakentaa siltoja kulttuurien välille. Pamukin teokset ovat olleet suuria myynti menestyksiä hänen kotimaassaan ja niitä on käännetty 24 kielelle. TIME-lehti valitsi vuonna 1999 Pamukin yhdeksi 14 eurooppalaisesta, joiden uudenlainen ajat telu näyttää maanosalle tietä uudelle vuosituhannelle.

Dekkaria ja historiallista romaania yhdistelevä lukuelämys rutto epidemian eristämästä Välimeren saaresta.

Vuonna 1901 kuvitteellisella Mingerin saarella puhkeaa rutto. Sulttaani Abdul Hamid II määrää karanteeniin asukkaat, joista puolet ovat muslimeja, puolet ortodokseja. Kaikki eivät suostu tottelemaan, ja lopulta tilanne kärjistyy murhaksi. Salapoliisiromaaneja rakastava sulttaani vaatii rikoksen selvittämistä Sherlock Holmesin menetelmin, mutta ruttoa ne eivät toki pysäytä. Onko edessä koko Euroopan tuho?

Yltäkylläisesti tapahtumia maalaileva Orhan Pamuk on kirjoittanut oraakkelimaisen teoksen, jossa on nähtävissä pandemian koko kuva, vuosia ennen sen alkamista.

© MARKKO TAINA
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA
Veba Geceleri Suom. Tuula Kojo 570 s. | 84.2 EAN: 9789520447236 EAN äänikirja: 9789520447250 EAN e-kirja: 9789520447243
ORHAN PAMUK
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39

MARIA NAVARRO SKARANGER (s. 1994 Oslossa) oli vain 20-vuotias, kun hänen esikois romaaninsa valittiin Norjassa vuoden parhaaksi. Kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista opiskelleen Skarangerin teokset ovat sittemmin saaneet kriiti koiden ja lukijoiden suitsutusta, ja hän on voitta nut mm. Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon. Emily forever on hänen kolmas romaaninsa.

Emily forever on kapinahenkinen romaani köyhyydestä, hyvinvointiyhteiskunnan suhtautumisesta köyhiin sekä nuoresta naisesta, joka ei suostu uhrin rooliin.

19 vuotias Emily on seitsemännellä kuulla raskaana ja töissä ruokakaupassa, kun tulevan lapsen isä katoaa kuvioista. Tyttöparka. Emilyn oma yksinhuoltajaäiti muuttaa tyttärensä avuksi pieneen asuntoon, mutta mitä järkeä koko harmaassa arjessa on? Skarangerin älykäs ja monivivahteinen kerronta peilaa nimihenkilön niin sanottua huono osaisuutta eri henkilöhahmojen näkökulmista tavalla, joka haastaa totuttuja tapoja suhtautua köyhyyteen

ravistelemaan Emily paran surkuttelijoita.

© IO SIVERTSEN TOUKOKUU Emily forever Suom. Outi Menna 200 s. | 84.2 EAN: 9789520442866 EAN äänikirja: 9789520442880 EAN e-kirja: 9789520442873 Uuden polven häikäisevä kirjallinen lahjakkuus!
– ja onnistuu
”Täysosuma.” – NRK MARIA NAVARRO SKARANGER Emily forever Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN 40

HILA BLUM on tunnettu israelilainen kustantaja ja kirjailija. Kuinka rakastaa tytärtään voitti arvostetun Sapirkirjallisuuspalkinnon vuonna 2022.

Kuinka rakastaa tytärtään

Tytär on äidilleen aina arvoitus, jokainen äiti tyttärelleen tuntematon.

TOUKOKUU

Ech

Kuinka rakastaa tytärtään kuvaa tarkasti ja empaattisesti naista, joka ei voi itselleen mitään halussaan olla täydellinen äiti.

Yksinäinen nainen seisoo pimeällä kadulla tuhansien kilometrien päässä koti maastaan ja tuijottaa ikkunasta sisään. Siellä asuu hänen tyttärensä tuntemat toman miehen kanssa, siellä leikkivät hänen lapsenlapsensa, joita hän ei ole koskaan tavannut. Nainen kysyy itseltään mitä tapahtui, miksi tytär lähti. Hehän rakastivat toisiaan enemmän kuin mitään muuta. Hila Blum luotaa hieno varaisesti äitiyden kirkkaimpia tavoitteita ja kätketyimpiä, pimeimpiä motiiveja.

”Aina sanotaan, että lapsia ei voi rakastaa liikaa. Mutta joskus voi.” – NDR

”Blum sirottelee tekstiinsä viittauksia Atwoodiin, Stroutiin ja Munroon, ja hänen tyylinsä tuokin mieleen näiden loisteliaat perhetarinat.” – P.S. Newspaper

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN
le’ehov et bitech Suom. Minna Tuovinen 350 s. | 84.2 EAN: 9789520442835 EAN äänikirja: 9789520442859 EAN e-kirja: 9789520442842
HILA BLUM
© OMER ARMONI SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41

ANNIE DARLING asuu

Lontoossa pikkiriikkisessä, kirjoja pursuavassa asun nossa. Hän rakastaa rakkaus romaaneja sekä kissaansa herra Mackenzieta. Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa on Bloomsburyn kirjakauppa -sarjan kolmas, itsenäinen osa. Hauskassa ja romanttisessa sarjassa seura taan elämää ja ihmissuhteita lontoolaisessa kirjakaupassa. Täydellistä viihdettä kaikille Jenny Colganin, Beth O’Learyn ja Lucy Diamondin faneille!

Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa

Bloomsburyn

Romansseihin ja pahoihin poikiin erikoistunut kirjakauppias etsii pakahduttavaa rakkautta. Mutta miksi tylsä pukumies sitten saa hänen sydämensä läpättämään?

Ninalla on elämässä selvät sävelet: häntä kiinnostavat vintagemekot, tatuoinnit ja tietysti pahat pojat. Niin ja tosirakkaus. Intohimoinen, räjäh televä ja raju – sellainen kuin Humisevassa harjussa. Hän haluaa löytää oman Heathcliffinsä, mutta jostain syystä sellaisia ei ole deittisovelluksissa tarjolla. Kun kirjakauppaan sitten astelee mies Ninan menneisyydestä, aina niin itsevarma Nina joutuu hämmennyksen valtaan. Noah on nörtähtävä liiketoiminta analyytikko eikä siis todellakaan sitä mitä Nina etsii. Mutta miksi hän sitten yhtäkkiä tahtoo tehdä kaikkensa varmistaakseen, ettei Noah muista, missä he ovat aiemmin tavanneet? Hurmaava kirjasarja kirjakauppojen ystäville!

HELMIKUU Crazy in Love at the Lonely Hearts Bookshop Suom. Oona Nyström 420 s. | 84.2 EAN: 9789520431631 EAN äänikirja: 9789520450182 EAN e-kirja: 9789520450175
kirjakauppa -sarjan ihastuttava kolmas osa!
ANNIE DARLING
Kannen suunnittelu: HILLA SEMERI 42

Huippusuositun

JULIA QUINN

Bridgerton & Rokesby 3 Kaapparin morsian

Rakkautta purjelaivassa.

Sarjan kolmannessa osassa omapäinen ja rohkea Poppy Bridgerton joutuu salaperäisen kaapparin vangiksi.

Poppy Bridgerton lähtee riemumielin vierailulle ystävänsä luo rannikolle, sillä Lontoon tylsimysten joukosta ei aviomiestä löydy. Vaihtelua tulee tarjolle liiankin kanssa, kun Poppy rantoja tutkiessaan sattuu kaapparien tavarakätkölle ja joutuu purjelaivalle vangiksi. Kapteeni kauhistuu, kun kaapatun neidon perhetausta selviää, mutta laivan on paettava välittömästi Englannin rannikolta. Purjehdus Portugaliin on vaaroja täynnä, sekä sydämelle että maineelle, sillä herrasmiesmäinen kaapparikapteeni osoittautuu varsin hurmaavaksi.

MAALISKUU

The Other Miss Bridgerton | Suom. Laura Liimatainen

| EAN: 9789520450151 | EAN äänikirja: 9789520443559

e-kirja:

JULIA QUINN

& Rokesby 4 Kunniallinen aviomies

Neiti Bridgertonin ahdinko.

Sarjan neljännessä osassa kunniallinen Nicholas Rokesby pelastaa häväistyn neidon. Georgiana Bridgerton on pulassa: öykkärimäinen kosija yrittää pakottaa hänet naimisiin, ja nyt maineessa on ikävä tahra. Georgiana on viaton, mutta kukaan ei enää halua häntä puolisokseen. Edessä on elämä kotikartanossa vanhanapiikana. Apuun saapuu kummisetä Rokesby, joka tarjoaa aviomieheksi nuorinta poikaansa Nicholasta – tosin vastoin tämän tahtoa. Kunnian miehenä Nicholas ei voi perääntyä, eikä Georgianalla ole vaihtoehtoja, mutta onko pakkoavioliitossa sijaa rakkaudelle?

MAALISKUU

First Comes Scandal | Suom. Siiri Hornsby

EAN:

e-kirja:

äänikirja:

84.2 |
9789520450144 | EAN
9789520443573 EAN
9789520443580
Bridgerton
Julia Quinnin Bridgerton & Rokesby -sarja kertoo Bridgertonien naapureina asuvan Rokesbyn perheen veljessarjasta 1700-luvulla, Bridgertonin sisarusten vanhempien nuoruusaikaan. Kansien suunnittelu: JARKKO HYPPÖNEN
84.2
EAN
9789520443566
JÄTTIPOKKARI JÄTTIPOKKARI
SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43

KESÄKUU

MIKAELA BLEY (s. 1979) asuu Tukholmassa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli sarjojen sisäänostajana TV4-kanavalla. Oikeuden tuntoisesta toimittajasta kertova Ellen Tamm -sarja sinkautti Bleyn saman tien pohjoismaisten rikoskirjailijoiden kärkeen. Hänen toinen jännitysromaanisarjansa kertoo Ruotsin puhutuimmasta rikostutkijasta Henrik ”The Killer” Hedinistä, joka on entinen ammattilaisjalkapalloilija.

Kannen suunnittelu: PÄR WICKHOLM
Död för dig Suom. Anu Heino 450 s. | 84.2 EAN: 9789520443450 EAN äänikirja: 9789520443474 EAN e-kirja: 9789520443467 Ruotsalaisdekkaristi
USKOMATTOMAN JÄNNITTÄVÄÄ, OUTOA, HIRVITTÄVÄÄ, VIIHDYTTÄVÄÄ.” – Alex Schulman Tyttörukka kirjasta ” © ISTOCK 44

Totuus

Ruotsin kuumaverisin rikostutkija!

The Killer -jännityssarjan ensim mäisessä osassa kohuttu rikos tutkija kirii kiinni totuutta katoa misesta, joka ei ole lainkaan sitä miltä näyttää.

Kaunis hyväosainen näyttelijätär ja uusrikas köyhän lähiön kasvatti. Täydel linen yhteinen elämä. Kunnes vaimo ja tyttäret katoavat ja epäilykset kohdis tuvat aviomieheen. Onko mies roisto, vai liittyykö juttu sittenkin mafiasukuun?

Vai onko totuus jotain ihan muuta? Taidokas psykologinen trilleri on Henrik ”The Killer” Hedinin, kuumaverisen ex jalkapalloilijan, ja hänen työparinsa Leia Kaplanin ensimmäinen yhteinen tapaus.

Totuus aloittaa tiiviin parivaljakon tutki muksista kertovan dekkarisarjan.

Tyttörukka

Lycke

Suom. Hanni Salovaara

Julkaisu: Helmikuu | 84.2

EAN äänikirja: 9789520443375

EAN e-kirja: 9789520443382

Myös pokkarina! Ks. s. 152

Sisaret

Liv

Suom. Jonja Rajala

Julkaisu: Helmikuu | 84.2

EAN äänikirja: 9789520443399

EAN e-kirja: 9789520443405

Riivinrauta

Louise Suom. Hanni Salovaara

Julkaisu: Toukokuu | 84.2

EAN äänikirja: 9789520443412

EAN e-kirja: 9789520443429

Tytöt vailla nimeä

Flickorna utan namn

Suom. Jonja Rajala

Julkaisu: Toukokuu | 84.2

EAN äänikirja: 9789520443436

EAN e-kirja: 9789520443443

MIKAELA BLEY
© ELVIRA GLÄNTA
Kansien suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN
ELLEN TAMM -SARJA ÄÄNI- JA E-KIRJOINA SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45
Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN HUHTIKUU Myrknætti Suom. Antti Saarilahti 270 s. | 84.2 EAN: 9789520441708 EAN äänikirja: 9789520450168 EAN e-kirja: 9789520450137 © ISTOCK ”PAKOLLISTA LUETTAVAA SKANDIDEKKARIN JA JO NESBØN FANEILLE.” – CRIMEFICTIONCRITIC.COM 46

RAGNAR JÓNASSON

Tuhkayö

Ihmismielen pimeys kesäyön valossa.

Ari Thor joutuu tutkimaan epätavallista murhaa luonnon mullistuksen ja suurien henkilö kohtaisten vaikeuksien keskellä.

Rauhallinen vuono Pohjois Islannissa muuttuu raa’an murhan näyttämöksi kesäyön kirkkaassa valossa. Pikkuruisen Siglufjörðurin poliisiasemalla Ari Thor yrittää saada otteen tapauksesta, mutta tulivuorenpurkaus muuttaa yöttö män yön kaamokseksi, ja murhatun miehen salaisuudet uhkaavat jäädä pimentoon. Kun paikalle saapuu toimittaja, jolla on jotain salattavaa, tilanne kärjistyy kilpajuoksuksi kuo lemaa vastaan.

Ari Thor sarjan toinen osa Tuhkayö on synkkä, tunnelmallinen ja pelot tava mysteeri Islannin kärkitrilleristi Ragnar Jónassonilta.

RAGNAR JÓNASSON (s. 1976) on islantilainen rikoskirjailija ja juristi. Hänen kirjojaan on käännetty 23 kielelle, ja niitä on myyty yli miljoona kappaletta. Hän on kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavík Noir -kirjallisuusfestivaalin. Hän asuu Reykja víkissa vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. Hyytävistä islantilaisdekkareista tunnettu kirjailija on kirjoittanut useita sarjoja.

© SIGURJÓN SIGURJÓNSSON
”KIEHTOVA MYSTEERI.” – PUBLISHERS WEEKLY SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 47

”Haluamme työntää henkilöhahmojamme äärimmäisiin olosuhteisiin, katsoa miten he pärjäävät, kun nostamme tarinan kierroksia. Haluamme pelottaa lukijoita – ja itseämme.” – Lars Kepler

LARS KEPLER Hämähäkki

Joona Linna kohtaa menneisyyden haamun.

Saga Bauer palaa Joona Linnan rinnalle sarjan yhdeksännessä osassa. Vas taansa Joona ja Saga saavat julman sarjamurhaajan, jolla tuntuu olevan heihin kumpaankin pelottava kytkös.

Kolme vuotta sitten Saga Bauer sai uhkaa van postikortin, jossa kerrottiin yhdeksästä valkoisesta ammuksesta. Yksi niistä oli

varattu komisario Joona Linnalle, ja vain Saga voisi pelastaa Joonan. Nyt Kapellskäristä löytyy puuhun sidottu säkki ja säkistä syöpynyt ruumis – sekä valkoinen patruunan hylsy. Murhaaja on aloittanut poliisin kanssa demonisen arvoitusleikkinsä, jossa hän on aina askelen edellä. Joona ja Saga etsivät epätoivoisesti ratkaisua, mutta takertuvatko hekin vain entistä tiukemmin Hämähäkin verkkoon?

© THRON ULLBERG
48
Kannen valokuva: LOVE LANNÉR Nimimerkki LARS KEPLERIN takana on ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril (s. 1967) ja Alexandra Coelho Ahndoril (s. 1966). Heidän saumaton yhteistyönsä Lars Keplerinä alkoi rakkaudesta jännityskirjallisuuteen ja -elokuviin. Sittemmin Joona Linna -sarja on lunastanut paikkansa pohjoismaisen kirjallisuuden eturivissä. Kansainväliseksi ilmiöksi noussut sarja on myynyt maailmalla 14 miljoonaa kappa letta ja sitä on käännetty 40 kielelle. LOKAKUU 2022 Spindeln Suom. Terhi Vartia, Antti Saarilahti 550 s. | 84.2 EAN: 9789520443351 EAN äänikirja: 9789520445430 EAN e-kirja: 9789520445423 JOONA LINNA 9 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 49
19501940 1960 1970 1980 TAMMI 80 VUOTTA! KIRJOJA, JOTKA JÄTTÄVÄT JÄLJEN. 1943 TAMMI PERUSTETAAN 6.5.1943 1952 Tammen Kultaiset kirjat -sarja alkaa 1954 Jarl Hellemann perustaa Tammen Keltaisen kirjaston 1976 12-vuotiaan Leena Lehto laisen esikoisteos Ja äkkiä onkin toukokuu 1968 Kaari Utrion esikois teos Kartanoherra ja kaunis Kirstin 1953 Tammen ensimmäinen Disney-kirja ilmestyy 1956 Eeva-Liisa Manner: Tämä matka 1963 John Steinbeck Suomessa 1964 Pentti Saarikoski suomentaa James Joycen Odysseuksen 1978 Pirjo Tuomisen esikoisteos Mariaana, Vantaan tytär 1962 Kielletty kirja: Yrjö Leinon Kommunisti sisäministerinä 1962 painos tuhotaan Neuvostoliiton vaatimuksesta Tammen toimitusten väkeä vuonna 1969. 1975 Christer Kihlman: Kallis prinssi (suom. Pentti Saaritsa) 50

Vuoden 1969 kuvassa takaa vasemmalta: Pirkko Keto, Kaarina Raita, Sinikka Luja (myöh. Luja-Penttilä), Sulo Manninen, Linnea Hellström, Sylvi Westman, Annikki Uronen, Helmi Kuosa, Kaarina Kivimies, Anja Tiitinen, Mauri Rantanen, Aira Saareno ja Jarl Hellemann.

Eturivi vasemmalta: Maija Koivulahti, Elvi Keihäs, Saima Hartell, Untamo Utrio, Vuokko Haranne, Saimi Leinonen ja Katri Aulakari. Tammen toimitukset vuonna 2022, taka rivi vasemmalta: Outi Mäkinen, Markku Aalto, Eevaliina Rusanen, Markko Taina, Ulla Asantila, Saara Tiuraniemi, Anne Ilves, Päivi Koivisto-Alanko, Anna Warras, Eetu Kauppinen, Johanna Yrjänä, Sanna Holmberg, Antti Berg, Iiro Kuuranne, Sakari Rautiainen ja Aino Hautala.

Eturivi vasemmalta: Kati Lampela, Heini Kantala, Jarna Örö, Laura Lyytinen, Petra Maisonen, Oona Juutinen ja Pauliina Rihto. Kuvasta puuttuvat: Katariina Heilala, Satu Heimonen, Mirkka Hynninen, Helmi Keränen, Aino Rajala, Sanna Uimonen ja Elina Virva.

1990 2000 20202010
2001 Mauno Koiviston Venäjän idea ilmestyy 1986 Finlandia-palkinto: Sirkka Turkka, Tule takaisin pikku Sheba 2014 Finlandia-palkinto: Jussi Valtonen, He eivät tiedä mitä tekevät KUVAT © TAMMEN KUVA-ARKISTO 1983 Noidan käsikirja suomeksi 1989 Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -sarja alkaa 2010 John Irving Suomessa. ”Irving on kahden päivän aikana saanut aikaan tungoksen helsinkiläisissä kirja kaupoissa.” – MTV Uutiset 2020 Max Seeckin The Witch Hunter (Uskollinen lukija) New York Timesin bestsellerlistalle 2013 Salla Simukan Lumikki-trilogia myydään 52 maahan 2016 J. K. Rowlingin Kirottu lapsi, ennätyspainos 110 000 kpl 2023 TAMMI 80 VUOTTA 1995 Timo Parvelan 1. Ella-kirja: Ella ja kiristäjä 2002 Ensimmäinen Otto Kuhala -dekkari ilmestyy 1998 Tarja Kulho esiintyy 1. kerran Radio Mafiassa 2004 Finlandia junior -palkinto: Riitta Jalonen, Tyttö ja naakkapuu 2010 Linnut äänessä -tietokirja ilmestyy Tammen toimitusten väkeä vuonna 2022. 51
TIETOKIRJALLISUUS MARRASKUU 2022 Surrender: 40 Songs, One Story Suom. Tero Valkonen 608 s. | 99.1 | EAN: 9789520409982 EAN äänikirja: 9789520431778 EAN e-kirja: 9789520431785 Kannen suunnittelu: BONO, GAVIN FRIDAY JA SHAUGHN MCGRATH Kannen valokuva: © ANTON CORBIJN 52

Surrender

40 LAULUA, YKSI ELÄMÄ

”Sain syntymässä omituisen sydämen.”

Hieno kirja kiivaalta artistilta, joka huomaa olevansa parhaimmillaan oppiessaan antautumaan.

Episodimainen ja kuvia kumartelematon, pohdiskeleva ja valaiseva Surrender on Bonon elämäntarina, joka rakentuu – joskaan ei turhan täsmällisesti – neljän kymmenen U2 biisin ympärille.

Bono varttui Dublinin pohjoisosissa katolisen isän ja protestanttiäidin perheessä, keskellä Irlannin voimistu via levottomuuksia. Hän menetti äitinsä 14 vuotiaana, ja tämän jättämä haava ohjasi häntä etsimään uutta perhettä.

Elämänsä alkupuolella hän tunsi itsensä keskinkertaiseksi, mutta ennen pitkää hänen koko taivaltaan tuli määrittämään olettamus, että jokainen on keskinkertainen.

Hän luovuutensa on kaoottista mutta alati läsnä… studiossa, lavalla, mielenosoituksessa, kongressin käytävillä tai kulmakuppilassa.

Saamme lukea hänen vaikeuksistaan oman kiukkunsa kanssa – ne värittävät hänen ajatuksiaan rakkaudesta ja väkivallattomuudesta – ja kuulemme hänen myöntävän, että hänen egonsa on ”paljon pidempi kuin itsetuntoni”.

U2 muuttuu neljän vuosikymmenen kuluessa toiveikkai den teinien hankkeesta maailman suurimmaksi bändiksi, kun taas Bono itse ei pysy osa aikaisena aktivistina, vaan hänestä tulee vaikutusvaltainen aktivisti, joka pyrkii mitätöimään köyhien valtioiden velat ja suostutte lemaan hallitukset – erityisesti Yhdysvaltojen hallituksen – reagoimaan maailmanlaajuiseen AIDS kriisiin. Pää semme näkemään, kuinka syntyy PEPFAR eli Presidentin AIDS apua koskeva hätäsuunnitelma. Se oli aikanaan maailmanhistorian suurin vain yhden sairauden vas tainen terveyshanke. Hän luonnehtii perustamansa ONE järjestön aktivisteja ”faktivisteiksi”, ja ONE:n sisar järjestö (RED) on hänen mielestään ”portti” aktivismiin.

Fanit saavat kuulla, miksi U2 on Bonon mielestä pysynyt yhdessä, vaikka siinä on koettu vuosikymmenten ajan henkilökohtaista kamppailua ja hurjia luovia yhteen ottoja, ja lukija saa myös avaimet yhtyeen suosituimpien ja vaikutusvaltaisimpien kappaleiden tulkitsemiseen.

Lisäksi Bono avaa sisäisen elämänsä ovet. Inhimillisen potentiaalin tuhlaus on yksi toistuva teema, kuten on myös hänen uskonsa, jota hän kuvailee varsinaisen sisällön etsimiseksi metelin keskeltä, ”vaimeaksi ääneksi” jonka hän kuulee selvimmin avioliitossaan, musiikissaan ja äärimmäisen köyhyyden vastaisessa taistelussa.

Surrender on ennen muuta rakkauskirje Ali vaimolle, jota Bono pyysi ulos samalla viikolla kun U2 piti ensim mäiset treeninsä. Alison Stewart on mukana näytelmän kaikissa merkittävissä kohtauksissa, myös siinä kolman nessa näytöksessä, joka alkaa paraikaa ja joka sisältää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ainakin mitä tulee asioiden puolesta taistelemiseen ja antautumiseen.

Paul David Hewson eli BONO on soittanut U2-yhtyeen kanssa stadioneilla pääesiintyjänä jo neljäkymmentä vuotta. Bändin levyjä on myyty 170 miljoonaa, minkä lisäksi se on voittanut 22 Grammya ja saanut useita muita kunnianosoituksia, muiden muassa Dublinin kau pungin kunniapormestarin aseman ja Amnesty Internationalin merkittävimmän ihmisoikeustunnustuksen eli Ambassador of Conscience -palkinnon. Bono asuu Ali-vaimon ja neljän lapsensa kanssa Dublinissa. Surrender on hänen ensimmäinen kirjansa.

© JOHN HEWSONBONO
TIETOKIRJALLISUUS 53

TOMMI SAARELA Kassu Halonen MAAILMA ON KAUNIS

Melodian mestarin elämäkerta.

Suosikkiartistien taustavaikuttaja avaa usko matonta elämäänsä suomalaisessa musiikki bisneksessä.

Kalervo ”Kassu” Halosta on luonnehdittu Suomen menestyneimmäksi kevyen musiikin säveltäjäksi ja tuottajaksi. Halosen elämäkerta käsittelee monikasvoisen taiteilijan mittavaa roolia suomalaisen kevyen ja raskaammankin musiikin eri vuosikymmenillä.

Surun pyyhit silmistäni, Rentun ruusu ja Sydämeeni joulun teen ovat esimerkkejä koko kansan mega hiteistä, joiden sävelet on piirretty Kassu Halosen kynällä. Halonen puhuu nyt ensi kertaa myös elä mänsä kipeistä hetkistä, kuten isän menettämisestä vain seitsemänvuotiaana sekä menestysvuosien kovasta hinnasta: avioliittonsa pirstoutumisesta esikoistyttären syntyessä ja maan menestyneimmän levy yhtiön ajautumisesta konkurssiin.

Kirjassa ääneen pääsee myös Halosen lähipiiri, joka välittää lukijalle aidon kuvan musiikkivaikuttajan elämästä julkisuuden valokeilan takana – isänä, puolisona sekä intohimoisena kokkina ja golfaajana.

TOMMI SAARELA

tunnetaan musiikkialan merkkihenkilöistä kirjoittamis taan kiitetyistä elämäkerroista.

Saarelan Pave Maijanen – Elämän nälkä oli vuoden 2021 suuria arvostelu- ja myyntimenestyksiä.

”SÄVELTÄJÄ TEKEE PARHAANSA JA JÄÄ KUULOLLE – SIINÄ SE HITIN RESEPTI ON.” © LARI JÄRNEFELT
© VEIKKO SOMERPURO
54
TAMMIKUU 420 s. | 99.1 EAN: 9789520443108 EAN äänikirja: 9789520443122 EAN e-kirja: 9789520443115 Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen valokuva: LARI JÄRNEFELT © OLAVI KASKISUO / LEHTIKUVA © HENRIK SCHÜTT KASSU HALOSEN KOTIALBUMI © ERIK UDDSTRÖM / WARNER TIETOKIRJALLISUUS 55
Kannen suunnittelu: TUOMO PARIKKA HELMIKUU The Rooster House: A Ukrainian Family Secret Suom. Tero Valkonen 300 s. | 99.1 EAN: 9789520447816 EAN äänikirja: 9789520447830 EAN e-kirja: 9789520447823 56

Punaiset seireenit

UKRAINALAINEN SUKUTARINA

Sykähdyttävä tositarina vaietuista sukusalaisuuksista Ukrainan verisen historian puristuksessa.

Punaiset seireenit on koskettava kuvaus Ukrainan 1900-luvusta, jota käsitellään yhden perheen neljän sukupolven ja sukuun kätkeytyvän arvoituksen kautta. Kirja on osin muistelma ja osin kuin dekkari, joka seuraa kirjoittajaa halki Ukrainan hänen tutkiessaan setänsä katoamista ja muita sukusalaisuuksia.

Victoria Belim palasi vuonna 2014 sodan keskellä Ukrainaan tutkimaan sukuun liitty vää arvoitusta, joka kattoi useita sukupolvia. Kuinka hänen isoisosetänsä Nikodim menehtyi 1930 luvulla, ja miksi hänen tarinansa oli tabu vielä melkein sata vuotta myöhemmin?

Ukrainassa syntynyt, Yhdysvalloissa varttunut ja tätä nykyä Belgiassa työskentelevä VICTORIA BELIM on toimittaja ja persialaisen kirjallisuuden kääntäjä. Hän on kirjoittanut (nimellä Victoria Frolova) Financial Times HTSI Magazineen vuodesta 2010. Hänen kirjoituksiaan ovat julkaisseet myös New York Times Magazine, Elle, Marie Claire ja Red.

Victoria oli tutkinut Neuvostoliiton jälkeisen ajan politiikkaa, joten hän ymmärsi, että vanhojen salai suuksien selvittäminen uuden sodan keskellä ei olisi yksinkertaista. Hankkeen kiivaimmaksi vastustajaksi kuitenkin yllättäen osoittautui hänen oma isoäitinsä Valentina, joka kielsi sorkkimasta menneisyyttä. Valentinan mukaan Ukrainan maine yhtenä suuren verenvuodatuksen alueista oli täysin perusteltu. KGB oli ajat sitten lähtenyt Pultavasta, mutta sen entinen päämaja ”Kukkoansa”, kuten sen nimi kansan suussa kuului, herätti Valentinassa yhä suurta levottomuutta – ja perustellusti, kuten Victorialle kävi selväksi. Kun yhteenotto Ukrainan ja Venäjän välillä syveni jälleen vuonna 2014 ja verenvuodatus jatkui, hän päätti sel vittää totuuden maansa menneisyydestä, vaikka se johtaisikin välirikkoon isoäidin ja muun suvun kanssa.

© VICTORIA BELIM
VICTORIA BELIM
© ISTOCK TIETOKIRJALLISUUS 57

Zelenskyi - Vapauden näyttämöllä

Volodymyr Zelenskyin uskomaton tarina.

Elämäkerta Ukrainan presidentti Zelenskyista kertoo, kuinka kaikkien tuntemasta näyttelijästä kasvoi maansa vapautta puolustava Ukrainan kansan henkinen johtaja. Toimittaja Antti Kuro sen esipuhe taustoittaa, mitä kaikkea kriisin takana on.

Kansan palvelijasta vapaan maailman esimerkilliseksi johtajaksi noussut Volodymyr Zelenskyi on Ukrainan sodan aikana tehnyt vaikutuksen avoimuudellaan ja rohkeudel laan. Hän ei ole paennut eikä piiloutunut, vaan on kohottanut ukrainalaisten taistelutahtoa puolustamalla kaunopuheisesti kansakuntansa oikeuksia ja rakentamalla liittoumaa valtionpäämiehistä, jotka ovat valmiita auttamaan Ukrainaa. Kuka Volodymyr Zelenskyi oikeastaan on? Hänestä on kerrottu mediassa samoja tarinoita yhä uudelleen, mutta ne eivät selitä, kuka hän on, mistä hän tulee, miten hän oppi poliittiset taitonsa. Serhi Rudenko kuvaa tässä kirjas saan ihmisen naamioiden takana.

on Ukrainan tunnetuimpia toimittajia. Hän on toiminut mm. Radio Svobodassa, avustanut Deutsche Welleä ja toiminut vuonna 2014 Maidanilla syntyneen Espreso tv:n päätoimittajana. Tällä Ukrai nan harvoihin riippumattomiin televisioihin kuuluvalla kanavalla hänellä oli Venäjän suurhyökkäykseen asti viikoittain kaksi omaa ohjelmaa, joista toinen sai ensiesityksensä Rudenkon Youtube-kanavalla. Vuonna 2008 Rudenko perusti Bukvojid-kirjallisuuspalvelimen. ”Kirjaintensyöjä” kokoaa tietoa ajankohtaisista kirjallisuustapahtumista, arvosteluja, haastatteluja jne. Perustamisaikoinaan

oli yksi tärkeimpiä kirjallisuuden tiedotuskanavia Ukrainassa.

AIEMMIN ILMESTYNEET SERHI RUDENKO (s. 1970)
se
ELOKUU 2022 Зеленський без гриму | Suom. Eero Balk | 256 s. | 99.1 EAN: 9789520447298 | EAN äänikirja: 9789520447311 EAN e-kirja: 9789520447304
SERHI RUDENKO
© OLENA CHERNINKA Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN Kannen valokuva: UKRINFORM/Future Publishing via Getty Images 58

Mihin menet Suomi?

Tärkeä ajankohtainen puheenvuoro Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Euroopan ja erityisesti Suomen ja Pohjolan turvallisuustilanteesta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 järisytti koko Eurooppaa ja käänsi het kessä Suomenkin ulko- ja turvallisuus poliittisen toimintaympäristön aivan uuteen asentoon. Aiemmin poliittisesti liki mahdottomalta näyttänyt Natojäsenyys on toteutumassa niin Suomen kuin Ruotsinkin osalta. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola valottaa kirjassaan tilanteen taustoja sekä Suo men turvallisuuspoliittisia näköaloja ja lähitulevaisuuden toimintavaihtoehtoja Ukrainan, Euroopan, Naton ja läntisen maailman kamppaillessa Venäjän hyökkäyssodan yleisen haasteen alla.

Aaltolan päiväkirjamerkinnöille pohjautuva teos seuraa geopoliittisen dynamiikan, Venäjän kasvavan uhan ja sittemmin presidentti Putinin aloittaman sodan tilan teiden kehitystä ja laajempia vaikutuksia kesäkuusta 2021 heinäkuuhun 2022 asti yhdistäen tilanneseurannan kiihkottomaan ja informatiiviseen tausta analyysiin ja tulevaisuuden skenaarioiden pohdintaan. Näin kirja tarjoaa Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta huolestuneelle luki jalle perusteltuja asiantuntijanäkemyksiä uhkaavan ja pelottavan tilanteen ymmär tämiseen ja pyrkii vastaamaan kysymyk seen, miten Suomen turvallisuus parhaiten taataan nyt ja tulevaisuudessa.

MIKA AALTOLA on Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja politiikantutkija, joka on perehtynyt erityisesti Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan, suurvaltapolitiikkaan sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

LOKAKUU 2022 323 s. | 32.52 EAN: 9789520447908 EAN äänikirja: 9789520447922 EAN e-kirja: 9789520447915
MIKA
AALTOLA
PELON
AIKA EUROOPASSA
Kannen
suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen valokuva: VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 59
© SHUICHI MURAIN, ANDREY OLIVEIRAN JA KAROLIINA MISHRAN KOTIALBUMIT Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN MAALISKUU 320 s. | 99.1 EAN: 9789520448912 EAN äänikirja: 9789520448943 EAN e-kirja: 9789520448929 60

LOTTA-SOFIA SAAHKO (FM)

kuvailee itseään globaaliksi tarinan kertojaksi. Hän on viettänyt elämänsä Saksassa, Kiinassa, Puolassa, Suomessa ja Briteissä. Tarinoita hän kertoo kir jojen lisäksi runojen, teatterin, laulun ja YouTube-videoiden muodossa. Lotta on kirjallisuuden puolestapuhuja ja lukutoukka jo lapsesta lähtien. Lotan esikoiskirja Papan kanssa kahvilla oli yksi vuoden myydyimmistä koti maisista tietokirjoista ja lukijoiden suursuosikki.

Matkalaukkulapsuus

Kasvutarinoita

kulttuurien välistä.

Oman paikan etsintää, ulkopuolisuutta ja kulttuurikokemusten runsaut ta. Lotta-Sofia Saahko kirjoittaa suomalais taustaisista tai Suomeen päätyneistä matka laukkulapsista, jotka ovat viettäneet elämänsä maailmalla.

Shuichi elää Japanissa filippiiniläisen äitinsä kanssa, kunnes tämä rakastuu Mr. Ristoon ja perhe muuttaa Suomeen. Suomalaista Nicholasta luullaan Kana dassa kausityöntekijäksi isän tummien geenien vuoksi. Ruotsissa syntyneen Sofian äiti on suomalainen ja isä

tunisialainen, mutta amerikkalaisen koulun juhlassa hänelle tyrkätään Ruotsin lippu.

Matkalaukkulapsuus kertoo matkalaukkulapsista: millaisia etuja ja haasteita globaali lapsuus tuo aikuisena? Lotta-Sofia kertoo kansainvälisten nuorten aikuisten tarinoita peilaten niitä omaansa. Kirja antaa vastauksia perheille, jotka miettivät lähtöä ulkomaille tai paluuta kotimaahan. Tarinat tarjoavat kurkistuk sen eri kulttuureihin onnenhetkineen ja kipukohtineen. Mikä on perheen, kulttuurin ja identiteetin merkitys, jos on kotona kaikkialla mutta ei mistään kotoisin?

© MERI LANTELA LOTTA-SOFIA SAAHKO
TIETOKIRJALLISUUS 61

TUOMAS RIMPILÄINEN on tosirikoskirjailija ja rikostoimittaja. Hänen tosidekkarissaan kerronta on kuin salapoliisiromaanista, mutta kirjan jokainen yksityis kohta on totta.

Tositarina, joka pitää otteessaan kuin koukuttavin dekkari.

Viking Sallyn veriteko on perinpohjainen kertomus ainutlaatuisesta murhasta, lannis tumattomasta rikostutkinnasta ja oikeuden käynnistä, jollaista ei ole ennen nähty. Kesä 1987. Kolme länsisaksalaista reppureissaajaa päättää hetken päähänpistosta nousta laivaan Tuk holmassa. M/S Viking Sally on kuulemma Itämeren hienoin matkustaja alus ja merimatka Turkuun

unohtumaton kokemus. Kello 3.45 iloinen elämä sykkii merta kyntävän aluksen uumenissa. Saksalainen nuoripari nukkuu makuupusseissaan ulkona laivan helikopterikannella, kun joku kumartuu heidän ylleen. Tästä alkaa henkirikostutkinta, jonka johtolankoja tutkijat seuraavat ympäri Eurooppaa. 1990 luvulla jäljet ovat kylmenneet, ja tutkinta siirretään ratkaisemattomien henkirikosten arkistoon.

Syksy 2015. Henkensä edestä pelkäävä nainen saa tekstiviestin: ”Minä saan olla ylpeä, että olen selviytynyt murhasta. Olen niitä harvoja, jotka ovat tehneet ratkaisemattoman.” Kun vihje kulkeutuu Turun poliisin selvittämättömien rikosten tutkintaryhmälle, se repii auki lähes 30 vuotta vanhan murhatutkinnan.

© LARI JÄRNEFELT
TUOMAS RIMPILÄINEN Viking Sallyn veriteko Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN HUHTIKUU 350 s. | 30.16 EAN: 9789520447267 EAN äänikirja: 9789520447281 EAN e-kirja: 9789520447274 MURHA EI VANHENE KOSKAAN. 62

KRP:n rikosylikonstaapeli

JARI VEIJALAINEN siirtyi eläkkeelle kesällä 2022 yhteensä 37 poliisivuoden jälkeen. Airiston murha on hänen ensimmäinen kirjansa, ja se kertoo Veijalaisen uran viimeisestä suuresta rikostutkinnasta.

Airiston murha

KADONNEEN LAKIMIEHEN TAPAUS

Vangitseva kertomus rikosmysteerin ratkaisusta.

Runsaasti mediahuomiota herättäneen, kesällä 2021 alkaneen rikostutkinnan päätutkijan kerto mus henkirikoksen taustoista ja sitä ympäröivistä tapahtumista sekä lopulta uhrin löytämisestä ja rikoksen selviämisestä.

Liki kolmekymmentä vuotta vanha katoamistapaus sai ratkaisunsa, kun ”mainosmiehenä” tunnettu Lasse Lehto

tuomittiin toukokuussa 2022 Varsinais Suomen käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeuteen turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta. KRP:n rikosylikonstaapeli Jari Veijalainen käy kirjassaan läpi rikostutkintaryhmän, syyt täjän ja virka apua antaneiden muiden viranomaisten sau matonta yhteistyötä, jonka avulla katoamismysteeri saatiin ratkaistua. Hän valottaa myös tapauksen oikeudenkäyntejä sekä tutkinnan jälkimaininkeja.

murha antaa lukijalle todenmukaisen kuvan rikos tutkijan arkisesta työstä niin hyvinä kuin huonompinakin työpäivinä.

JARI VEIJALAINEN
Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN
Airiston
TOUKOKUU 250 s. | 30.16 EAN: 9789520447960 EAN äänikirja: 9789520447984 EAN e-kirja: 9789520447977 © JUSSI VIERIMAA TIETOKIRJALLISUUS 63

LAURI JÄRVILEHTO , FT, on Aaltoyliopiston työelämäprofessori, filosofi, tietokirjailija ja muusikko. Hän on kir joittanut useita bestsellereitä, kuten Tee itsestäsi mestariajattelija ja Upeaa työtä! sekä luennoinut ajattelun työkaluista useissa yliopistoissa Suomessa ja maail malla.

Mestariajattelijan työkalut

Kuinka vahvistaa omaa keskittymistä, luovuutta tai muistia? Kirja tar joaa käytännön menetelmiä, joilla opit ajattelemaan paremmin. Jokai nen teko alkaa ajatuksesta; parempaa ajattelua seuraa hyvä elämä. Tiedätkö tunteen, kun arjen hälinä käy ylipääsemättömäksi? Tai kun muisti tekee tenän tai luova ajattelu takkuaa? Nykytiede osoittaa, ettei ihmismieli ole rationaalinen vaan ajattelu perustuu tottumuksiin ja tiedostamattoman mielen rakenteisiin. Mestariajattelijan työkalut antaa apuvälineitä oman ajattelun kehittämiseen. Kirjan työkalut auttavat pärjää mään stressin kanssa, kehittämään luovaa ajattelua, laajentamaan muistin kapa siteettia ja parantamaan kykyä kohdentaa ajatuksia. Omat niksinsä on siihenkin, kuinka mielet saadaan ajattelemaan yhdessä paremmin kuin erillään.

Kirjassa on kymmeniä ajattelun työkaluja, joista jokainen on tieteellisesti perus teltu ja toiminut vuosien ajan sekä Lauri Järvilehdon omassa elämässä että hänen opiskelijoidensa ja valmennettaviensa käytössä.

TAMMIKUU 300 s. | 14.13 EAN: 9789520443931 EAN äänikirja: 9789520443955 EAN e-kirja: 9789520443948 Me kaikki ajattelemme – ja me kaikki voimme kehittää ajatteluamme.
LAURI JÄRVILEHTO
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © MARKKO TAINA 64

ASKO KÄNSÄLÄ (s. 1957) on menestyk sekkään uran Elisassa tehnyt liiketoiminta johtaja, valmentaja, sijoittaja sekä kymmenen lapsenlapsen vaari. Hän on työskennellyt niin teollisuudessa, julkishallinnossa kuin pankki- ja ICT-alalla, neljän vuoden ajan myös Japanissa.

Johtajasta mestariksi

Inspiroiva ja humaani kirja avaa uuden näkökulman johtajuuteen, liiketoiminnassa menestymiseen ja parempaan työelämään.

Miten käsityöläisyys liittyy johtajuuteen? Millainen on kaunis yritys? Entä mitä annettavaa japanilaisella kulttuurilla voi olla hyvään työelämään ja hyvään johta juuteen?

Asko Känsälä rakensi urallaan menestyvää liiketoimintaa ja valmensi uusia johta jia. Yli kahdenkymmenen vuoden aikana keräämänsä johtajakokemuksen hän on jalostanut näkemykseksi johtajuudesta käsityötaitona. Johtajaksi kasvaminen on kuin käsityöläisen elämänmittainen polku oppipojasta ammattilaiseksi. Johtaminen on ajattelua, ja hyvä johtajuus on hyvää ajattelua. Johtajasta mesta riksi esittelee ajattelumalleja, johtaja käsityöläisen työkaluja, joita hyvä johtajuus edellyttää.

© VEIKKO SOMERPURO TAMMIKUU 250 s. | 69.11 EAN: 9789520446581 EAN äänikirja: 9789520446604 EAN e-kirja: 9789520446598 Johtajuuden käsityötaito.
ASKO KÄNSÄLÄ
Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN TIETOKIRJALLISUUS 65

HANNA MARKUKSELA on tuhansien asiakkaiden ja usean tutkinnon hioma psykologi, traumapsyko terapeutti ja verkkovalmentaja. Siviilielämän puo lella hän on hitaista aamuista nauttiva onnellinen äiti. Markuksela tarjoaa kirjansa kautta inspiroi vaa tutkimustietoa, käytännön keinoja sekä ennen kaikkea mielenrauhaa jokaiselle parinvalinnan ja rakkauden mysteereistä kiinnostuneelle.

Parinvalinnan salaisuus

NAISELLE JOKA HALUAA KAIKEN JA VIELÄ ENEMMÄN

Mielenrauhaa ja rakkautta.

Onko naisen mahdollista saada samassa paketissa turvaa, tasapainoa, jän nitystä ja intohimoa? Kirja sukeltaa parinvalinnan syvään päähän ja selvittää deittailun, rakastumisen ja käyttäytymisemme taustalla vaikuttavat mysteerit. Inspiroidu ja oivalla.

Onko rakastuminen ensisilmäyksellä myytti vai edellytys intohimolle? Miten kiintymyssuhde teorian tuntemus auttaa ymmärtämään ja muuttamaan omaa toimintaa? Miksi kaikki eivät voi luottaa intuitioonsa ja sydämensä ääneen tehdessään kumppanivalintoja? Miten turvata hyvä kohtelu deittisovelluksissa ja treffeillä? Voiko rakkautta etsiessä nauttia yhtä paljon matkasta kuin päämäärästä? Milloin kannattaa olla tyytyväinen ja lakata etsimästä?

Yksilölliseen mielenrauhaan johdattava opas tarjoaa uusinta tietoa neurotieteen, biologian ja psykologian alalta. Kirjoittajan neuvot perustuvat psykologin ja psykoterapeutin asiantuntemukseen ja ennen kaikkea keski ikäisen naisen elämänkokemukseen. Todellinen rakkaus elämän ja itsevarmuuden vahvistaminen tapahtuu pintaa syvemmällä.

TOUKOKUU 250 s. | 14.16 EAN: 9789520446963 EAN äänikirja: 9789520446987 EAN e-kirja: 9789520446970
HANNA MARKUKSELA
Kannen
suunnittelu:
LAURA
LYYTINEN Kannen
valokuva:
LARI JÄRNEFELT
© HANNE MANELIUS 66

NANDO MALMELIN

on helsinkiläinen valtio tieteiden tohtori ja viestinnän dosentti, joka tunnetaan luovuuden, muutoksen ja johtamisen asiantuntijana. Hän on kirjoittanut kiitettyjä tietokirjoja ja saanut palkintoja kansainvälisistä artikkeleistaan.

Avoin ajattelu ja luova vuorovaikutus ovat tulevaisuuden menestys tekijöitä epävarmassa ja muuttuvassa maailmassa. Miten ajatella ennakkoluulottomasti ja kyseenalaistaen? Kuinka kohdata uudet, yllättävät tilanteet avoimesti? Miten kehittää uusia ajattelutapoja ja käytäntöjä, jotka johtavat avarakatseisempaan, luovempaan ja rohkeampaan elämään? Avoimuutta tarkastellaan kirjassa tulevaisuuden avainkykynä. Erityisen tärkeää avoimuus on, kun etsitään ja luodaan uutta. Sitä tarvitaan myös, kun on tarpeen tunnistaa ja hyödyntää uusia mahdollisuuksia nopeasti muuttuvassa maailmassa. Kirjassa esitellään kahdeksan avoimuustaitoa, jotka ovat kriittisiä menestystekijöitä niin työelämässä kuin arjen käänteissä. Teos on käytännöllinen opas kaikille, jotka haluavat toimia elämässään avoimemmin, ennakkoluulottomammin ja rohkeammin.

TOUKOKUU 250 s. | 17.3 EAN: 9789520446611 EAN äänikirja: 9789520446635 EAN e-kirja: 9789520446628 Avoimuustaitojen merkitys on suurempi kuin luuletkaan.
NANDO MALMELIN Avoimuus uudelle TULEVAISUUDEN AVAINTAITO © OTTO VIRTANNENKannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN TIETOKIRJALLISUUS 67

ESA JUNTUNEN on 31-vuotias kauppatieteiden maisteri, joka aloitti sijoittamisen keskellä syvintä vuoden 2007 finanssikriisiä. Hänen Omavaraisuushaaste-sijoitusbloginsa on tunnettu erityisesti listautumisantianalyyseistaan sekä persoonalli sista henkilökohtaisen talouden teksteistään, jotka ovat inspiroineet kymmeniä tuhansia suomalaisia säästämään ja sijoittamaan. Päivätöikseen hän on toiminut jo pitkään IT:n ja liiketoiminnan välissä vakuutusalalla.

sijoitusblogistin odotettu

Suomen luetuinta yksityishenkilön sijoitusblogia Omavaraisuushaastetta yli seitsemän vuotta kirjoittanut Esa Juntunen antaa kirjassaan eväät

Viisas sijoittaja kirja kertoo henkilökohtaisten ja universaalien tarinoiden ja esimerkkien keinoin, kuinka osakesijoittajana on mahdollista menestyä niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, kunhan tuntee osakemarkkinoiden lainalaisuudet. Mitä voimme oppia siitä, että pörssi on ainoa paikka maailmassa, jossa ihmiset juoksevat ulos alennusmyyntien alkaessa ja sisään alennusmyyntien loppuessa? Entä miksi osingot aiheuttavat sijoitusmenestystä haittaavaa riippuvuutta sijoittajissa? Kirjoittaja laittaa myös itsensä likoon ja kertoo paitsi onnistumisistaan sijoittajana myös tekemistään virheistä ja niistä saamistaan opeista. Samalla teos osoittaa, että sijoittajan tärkein kyky ei ole äly, vaan tunneäly. Viisas sijoittaja tunnistaa omat virheensä ja puutteensa ja pystyy oppimaan niistä. Samalla hän kontrolloi vain niitä asioita, joita pystyy – ja menestyy näin sijoittajana.

© VEIKKO SOMERPURO
TAMMIKUU 500 s. | 36.22 EAN: 9789520446710 EAN äänikirja: 9789520446734 EAN e-kirja: 9789520446727 Suositun
esikoisteos.
parempaan sijoitusmenestykseen.
ESA JUNTUNEN Viisas sijoittaja TUNNE ITSESI JA OSAKEMARKKINAT Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN 68

JUSSI LEHTINEN on VIPpalveluihin erikoistunut concierge eli asioidenhoitaja.

PETTERI ALA-KIVIMÄKI on toimittaja ja tietokirjailija.

JUSSI LEHTINEN, PETTERI ALA-KIVIMÄKI Concierge

VIP-ERIKOISMIES

Kiehtova kurkistus

luksuselämän kulisseihin.

Jussi Lehtinen olisi mainio fiktii visen romaanin hahmo. Äiti oli kukkakauppias, isä oli ala maailmassa arvostettu ja vaikutus valtainen vanhan liiton rikollinen. Jussi valitsi kukat – ja palvelun. Tämä entinen huippupainija on nyt ammatiltaan concierge, VIP-palvelujen erikoismies. Hän toteuttaa henkilökohtaisesti kaikki asiakkaiden lailliset toiveet.

Jussi Lehtisen asiakkaat ovat yleen sä erittäin menestyneitä. Hänelle soitetaan, kun täytyy huolehtia maailmantähdistä, miljardööreistä, yritysjohtajista tai kuninkaallisen perheen jäsenistä. Lehtinen palvelee ja huolehtii. Hän vastaa asiakkaiden turvallisuudesta, järjestää erittäin kal liita yksityishenkilöiden juhlia ja lentää tuhansia kilometrejä vain vetämään tyhjän asunnon vessat ja noutamaan postin. Lehtisen intohimo on palvelu, joka tähtää siihen, että asiakkaan odotukset ylitetään. Kaikkea Lehtinen ei tietenkään voi kertoa, mutta hänen muistelmansa tarjoavat huikean näkö alan maailmaan, joissa samppanja, upeat autot ja hotellit sekä auringossa kimalteleva Ranskan Riviera ovat arkisia kuin hapankorppu.

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA Kannen valokuva : LARI JÄRNEFELT © LARI JÄRNEFELT TOUKOKUU 250 s. | 99.1 EAN: 9789520448820 EAN äänikirja: 9789520448851 EAN e-kirja: 9789520448844
TIETOKIRJALLISUUS 69

Kape The Chef

Parasta pöytään - oli arki tai pyhä.

Runsas ruokakirja kaikille ruokaa rakastaville! Kapen takuuvarmoilla resepteillä kokkailu kotikeittiössä sujuu rennosti ja aterioiden hurmaava makumaailma vie mennessään.

Ruokakirja koostuu kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuksista, joista löytyy tarjottavaa niin arkeen kuin juhlaankin. Kätevät kauppalistat ja tarviketiedot helpottavat kotikokkaajaa. Tarjoile paistettua kuhaa, vihreää parsaa, rapeita maa artisokkapihvejä tai vaikkapa hunajaglaseerattua kanaa. Maistuisiko jälkiruoaksi mango passion tiramisu tai roseeviinissä marinoidut persikat vaniljamascarponen kera?

Kape The Chef opettaa sinut kausiajatteluun. ”Haavei len tämän kirjan monipuolistavan suomalaisten raaka aineiden käyttöä ja maamme ruokakulttuuria entises tään. Ostakaamme siis hyllyt tyhjiksi sesongin vihan neksista, juureksista ja marjoista, niin se kertautuu hyvänä maamme viljelijöille!”

”ROHKEUTTA, INNOSTUSTA, PIKKUSEN YLPEYTTÄ SEKÄ PÖYDÄLLE SUOLAA JA PIPPURIA, AINA SAMAAN PAIKKAAN.”

– KARI ”KAPE” AIHINEN

KARI AIHINEN
SIVUN KUVAT © ANTTON WILLBERG
70
Suomen tunnetuin ja tunnustetuin keittiömestari KARI ’KAPE’ AIHINEN on kokki, ravintoloitsija, tv-kasvo, ruokakirjailija ja yrittäjä. Kapen suosion salaisuus on takuuvarmat ja maistuvat reseptit. Sympaattinen keittiövelho on noussut koko kansan Kapeksi suosittujen tv-sarjojen myötä (mm. Kaap paus keittiössä) sekä kiitettyjen ruokakirjojensa ansiosta (mm. Kapen parhaat). HUHTIKUU 176 s. | 68.2 EAN: 9789520448875 EAN e-kirja: 9789520448899 Kannen suunnittelu: TITTI UOTILA TIETOKIRJALLISUUS 71
Kannen suunnittelu: SAMPPA RANTA MAALISKUU 224 s. | 61.721 EAN: 9789520441852 EAN äänikirja: 9789520441876 EAN e-kirja: 9789520441869 72

MIKA TOLVANEN (s. 1981) on entinen toimittaja ja vaikuttanut vaikuttajamarkkinoinnin huipulla mm. tunnettujen kotimaisten YouTubetähtien managerina. Tubettajien kanssa pitkään työskennellyt Tolvanen onkin nähnyt tubekulttuurin synnyn aitiopaikalta. Luokkakuva on hänen debyyttinsä tietokirjailijana.

Luokkakuva

SUOMITUBEN SISÄPIIRISSÄ

Suomen suurimpien YouTube-tähtien muistelut yksissä kansissa!

Isoja egoja, jättituloja ja oman nuoruuden menetystä. 42 räjähtävän rehellistä keskustelua kotimaisten huipputubettajien ja heidän sisäpiirissään toimivien taustavaikuttajien kanssa.

Teos kokoaa ensimmäistä kertaa yksien kansien väliin yli neljänkymmenen kotimaisen tähtitubettajan sekä heidän kanssaan työskennelleiden managereiden ja taustavaikuttajien muistelut tämän uuden nuorisokulttuurin synnystä Suomessa, yhden suku polven noususta kotivideoillaan koko kansakunnan tietoisuuteen. Muistojaan jakavat mm. Lakko, Mmiisas, Niko ja Santtu, Paqpa, Justimuksen kolmikko, Veronica Verho, ZoneVD, Nelli Orell, Biisonimafia, Pernilla Böckerman, Hydraulic Press Channel ja monta muuta huippunimeä YouTube-maailmasta.

AUKEAMAN KUVAT© SAARA TAUSSI
MIKA TOLVANEN
TIETOKIRJALLISUUS 73

JUKKA HAARMA vaikutti Yleisradiossa musiikkitoimittajana ja -päällikkönä yli 30 vuoden ajan. Ensirakkauttaan musiikkia hän on kuunnellut intohimoisesti 1950-luvun lopulta lähtien. ANNA-KAISA KAPLAS on toimittaja koulutuksen saanut tapahtuma- ja musiikkialan ammattilainen. Hän on kasvanut aikuiseksi 2000-luvun popmusiikin säestämänä. ILKKA MATTILA on Helsingin Sanomien toimittaja, joka on kirjoittanut pop- ja rockmusiikista pää työkseen vuodesta 1987. Hän on toiminut myös muusikkona ja tuottajana.

Popmusiikin

Kotimaisen popin valtakausi.

Miten iskelmän ja rockin Suomesta tuli pop-Suomi? Suomalaisen popmusiikin maailma ei ole entisensä. Ennen sähkökitaroita soittaneiden nuorten miesten yhtyeiden tilalla on nyt tuottajia kotistudioissaan ja artis teja sekä musiikintekijöitä, joista yhä useampi ei ole mies. Mitä on tapahtunut matkalla kitarabändeistä kotistudioiden ja biisileirien maailmaan? Miten monipuolistunut artistijoukko on muuttanut koko populaari

musiikin kenttää? Miten artistit, biisintekijät, alan toimijat ja vaikuttajat ovat kokeneet tuon muutok sen ja mitä he odottavat tulevaisuudelta?

Kirjaa varten on haastateltu lähes sataa suoma laista artistia, säveltäjää, sanoittajaa, tuottajaa ja musiikkialan ihmistä. Kotimaisen popmusiikin rakenteisiin pureutuva teos selvittää, miten popin ja koko musiikkialan vallankumous 2000 luvun kah den ensimmäisen vuosikymmenen aikana tapahtui.

JUKKA HAARMA, ANNA-KAISA KAPLAS, ILKKA MATTILA
uusi aika SATUMAA-TANGOSTA 2080-LUVULLE HELMIKUU 350 s. | 78.891 EAN: 9789520423278 EAN äänikirja: 9789520423292 EAN e-kirja: 9789520423285 Kannen suunnittelu: JOEL MELASNIEMI
© VEIKKO SOMERPURO 74

Suomifutis

SUOMALAISTA JALKAPALLOKULTTUURIA ETSIMÄSSÄ

SAKU-PEKKA SUNDELIN on palkittu toimittaja, joka on työskennellyt IltaSanomien kirjeenvaihtajana Lontoossa sekä ulkomaan- ja urheilutoimituksessa. Jalkapallo on hänelle elämän mittainen harrastus ja työ, joka on vienyt kymme niin maihin eri puolille maailmaa. Hänen kirjansa Brittifutis – Englantilaisen jalkapallon tarina sai Vuoden urheilukirja 2020 -kunniamaininnan.

HUHTIKUU

Suomifutis on Brittifutiksen (2020) kirjoittajan toinen teos, jossa seikkaillaan ympäri futis-Suomea ja mennään entistä syvemmälle jalkapallon kiehtovaan maailmaan. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, mutta Suomesta sanotaan puut tuvan jalkapallokulttuuri. Se ei ole totta. Meillä on omintakeinen suomalainen jalkapallokulttuuri. Suomessa harjoitellaan kolkosti valaistuissa halleissa, ratkaisupelit mitellään marraskuisessa poikittaissateessa ja ottelukalenteria suunniteltaessa mietitään kesämökkiläisiä. Silti jalkapalloa pelataan Ivalosta Helsinkiin, säällä kuin säällä. Ja vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Suomi on nähty arvokisoissa miehissä, naisissa ja nuorten tasolla.

Miksi laji jäi Suomessa jääkiekon jalkoihin? Ovatko olosuhteet vain tekosyy? Miksi sana potkupallo loukkaa suomalaista futisfania ja mikä on maamme jalkapallopääkaupunki?

© KAISA RAUTAHEIMO
300 s. | 79.31 EAN: 9789520433024 EAN äänikirja: 9789520433031 EAN e-kirja: 9789520443283
Vetävä ja viihdyttävä johdatus maailman omintakeisimpaan jalkapallokulttuuriin.
SAKU-PEKKA SUNDELIN
Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN TIETOKIRJALLISUUS 75

kutsu

meren kiehtoviin, ikiaikaisiin arvoituksiin.

TOUKOKUU

PATRIK SVENSSON (s. 1972) työskentelee toimittajana sanoma lehti Sydsvenskanin kulttuuri toimituksessa ja asuu Malmössä. Hänen esikoisteoksensa Ankeriaan testamentti (2020) oli suuri menes tys Suomessa ja monessa muussa maassa.

Meri on ihmisenkin alkukoti, joka ei lakkaa vetämästä meitä puoleensa. Viihdyttävät tarinat valottavat merten saloja historian henkilöiden, tieteen löydösten ja filosofisten pohdintojen kautta.

Kuinka ihminen oppi navigoimaan merellä? Purjehtiko Magalhães todella ensimmäisenä maailman ympäri? Minkälainen vaikutus kaskelotilla oli valis tuksen aikaan? Kuinka skotlantilainen leipuri Robert Dick muutti käsitystämme elämän synnystä? Mistä voimme oikeasti tietää, kuinka syvä meri on?

Meren kutsu jatkaa Patrik Svenssonin esikoisteoksen Ankeriaan testamentin jalanjäljissä: se kertoo ihmisistä, jotka ovat tutkineet ja kartoittaneet merta, yrittäneet ymmärtää syvyyksiä ja alistaa ne valtaansa. Mikä on se muinainen voima, joka on saanut meidät kautta aikojen etsiytymään avomerelle? Kaiken ytimessä on ihmisen kyltymätön uteliaisuus.

© EMIL MALMBORG
Den lodande människan: Havet, djupet och nyfikenheten Suom. Anu Heino 276 s. | 56.8 EAN: 9789520451141 EAN äänikirja: 9789520451165 EAN e-kirja: 9789520451158 Syväsukellus
PATRIK SVENSSON Meren
TARINOITA IHMISEN UTELIAISUUDESTA Kannen suunnittelu: EVA WILSSON Kannen kuva: LARS SJÖÖBLOM 76

HEIDI HOLMAVUO tamperelainen rikos kirjailija ja tutkiva journalisti. Hänen menestynein kirjallinen teoksensa on kah tena vuonna peräkkäin bestsellerin verran myynyt menestyskirja Karhuryhmä. Holma vuo on ollut myös käsikirjoittamassa ja toi mittamassa lukuisia rikosohjelmia sekä true crime -kirjasarjaa Ratkaisematon, jonka käännösoikeudet on myyty jo Tanskaan.

Uskomattomat ympäristörikokset

Saastutettuja vesistöjä, perus kallioon piilotettua jätettä, kansain välistä jätekauppaa.

Ympäristörikos on piilorikollisuuden muoto, jonka haitat kasvavat vuosi vuodelta tuhoten kaikista tärkeimmän – elinympäristömme.

Ympäristörikollisuus on usein harmaata taloutta ja kasvavissa määrin kansainvälistä rikollisuutta. Tekijän rahallinen hyöty on samaa luokkaa kuin törkeissä ase ja huumausainerikoksissa. Ympäristörikollisuus on järjestäytynyttä, ammattimaista ja mittakaavaltaan valtavaa. Interpol on arvioinut sen tuottavan 110–281 miljardia dollaria vuosittain.

Kirjassa perehdytään Suomessa rehottavaan ympäristörikollisuuteen neljän ympäristörikoksen kautta. Joskus harmittomana pidetty laiskuus tai ymmärtämättömyys koituu luonnon tuhoksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Miten tämä on vältettävissä ja mitä ympäristörikosten esiin tuominen ja estäminen vaatii meiltä jokaiselta?

Kirja käy läpi ympäristörikollisuuden laajuuden ja tekojen vakavat seuraukset ja etsii vastausta myös siihen, miksi ympäristörikosten tutkinta, syytteeseen saaminen ja rikollisten tuomitseminen on niin vaikeaa.

MAALISKUU 250 s. | 30.16 | EAN: 9789520450953 EAN äänikirja: 9789520450977 | EAN e-kirja: 9789520450960
HEIDI HOLMAVUO
Kannen suunnittelu: NTRNZ MEDIA OY
© PAULA NYGÅRD
TIETOKIRJALLISUUS 77

Professori ERKKI KORPIMÄKI on ekologi, joka aloitti tutkimusmatkan helmipöllöjen kiehtovaan maailmaan 13 vuoden iässä Kauhavalla. Hän on tutkinut 50 vuotta petojen, erityisesti pöllöjen sopeutumia myyrien jak sottaisiin kannanvaihteluihin sekä myyräsyklien syitä. Hän on julkaissut satoja tieteellisiä artikkeleita sekä helmipöllön ekologiaa käsittelevän englanninkielisen monografian. Korpimäki kuuluu maamme kolmen eniten viitatun ekologin joukkoon. Hänet on valittu pöllömestarien kunniagalleriaan (Owl Hall of Fame).

Helmipöllö

METSÄN JA IHMISEN HYVINVOINNIN VARTIJA

Yön saalistajan elämä päivänvaloon.

Metsissä elävä suurisilmäinen helmipöllö oli muinoin maamme runsaslukuisin petolintu, mutta viime vuosi kymmenien aikana kanta on romahtanut. Ainutlaatuisiin maastotutkimuksiin perustuva kirja tuo päivänvaloon helmipöllön elämän kiehtovimmat salat.

Upeasti kuvitettu teos kertoo helmipöllön pariutumisesta, lisään tymisestä ja naaraan ja koiraan välisestä ”köydenvedosta” jälkeläisten hoidossa. Helmipöllöjen ensisijaista ravintoa ovat myyrät. Myyräkantaa rajoittamalla helmipöllöt estävät myyriä tuhoamasta metsäpuiden taimia, ja samalla helmipöllöt pitävät myyrien levittämät taudit, kuten myyräkuumeen, aisoissa. Teos tarjoaa tietoa siitä, miten metsiä tulisi hoitaa, jotta luonnolle ja ihmisellekin tärkeä helmipöllökanta pysyisi elinvoimaisena.

MAALISKUU 192 s. | 58.12 EAN: 9789520449704 EAN äänikirja: 9789520449728 EAN e-kirja: 9789520449711 ERKKI KORPIMÄKI
Kannen suunnittelu: TAINA LEINO © PERTTI MALINEN 78

Lapin retkeilyreitit

Nappaa kirja kainaloon ja heitä reppu selkään – olet valmis kokemaan Lapin retkeilyreitit!

Kirjassa esitellään 225 retkeilykohdetta. Ne levittäytyvät koko Lapin alueelle, Merilapin ja Tornionjoen rannoilta kauas pohjoiseen Pallastunturin ja Inarijärven taakse, aina Ruijan rajoille saakka. Mukaan mahtuu patikkapolkuja, maasto pyöräreittejä ja esteettömiä reittejä. Lapin retkeilyreitit kirja antaa lukijalle mahtavat eväät matkalle erämaiden, aapasoiden, suurtuntureiden ja merenrantojen maailmaan.

HARRI AHONEN on käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli 20 vuotta. Ahosen aiemmat kirjat Pohjois-Norjan kauneimmat luontohteet, Pohjois-Norjan rannikkoreitit, Pohjois-Skandinavian vaellusreitit, KeskiSkandinavian vaellusreitit ja Etelä-Skandinavian vaellusreitit sekä Pyhän Olavin retkeilyreitit ovat hyvin suosittuja retkeilijöiden keskuudessa.

© PETTERI ARMINEN MAALISKUU 280 s. | 79.4 | EAN: 9789520446567 | EAN e-kirja: 9789520446574
HARRI AHONEN
PÄIVÄRETKIÄ TUNTUREILLA JA METSISSÄ Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA MAISEMAKUVAT © HARRI AHONEN TIETOKIRJALLISUUS 79

FT, ympäristötieteen dosentti OLLI MARTTILA (s. 1954) on erikoistu nut Tansanian luontoon ja suojeluekologiaan. Hän on toiminut Tanzania Wildlife Research Instituten tutkijana vuodesta 2001. Marttila asuu Tansa niassa Arushan kaupungissa. Marttila on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja, ja hänet on palkittu useilla kirjallisuus palkinnoilla (mm. Tieto-Finlandia, Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto, Vuoden Luontokirja, Vuoden Matka kirja).

huikeimmat luontokohteet: Seren

vähemmän tunnetut Tarangire, Manyara, Mkomaz

Marttila on viettänyt Tansanian erämaissa satoja öitä, ja safareitakin on takana pitkälti toista sataa. Mitä kaikkea Tansanian luonnossa voi tapahtua?

Tansanian luonnonolosuhteet osaavat olla kovat, kaukana siitä mitä nähdään kaupallisten safareiden esitteissä. Tarinat sisältävät riemukkaita onnistumisten ja yllätysten hetkiä, mutta lukija pääsee seuraamaan myös millaisia vaikeuksia, epä onnistumisia, ahdistusta ja katkeria pettymyksiä – jopa pelkoa – Tansanian luonto voi tarjota. Pitkään Tansaniassa asunut ja työskennellyt Olli Marttila pohtii lisäksi sitä, mikä on paikallisen väestön vaikutus luonnonsuojeluun ja millaista on suoma laisena asettua pysyvästi kehitysmaahan.

TAMMIKUU 300 s. | 40.7 EAN: 9789520443139 EAN äänikirja: 9789520443153 EAN e-kirja: 9789520443146 Villi, villimpi, Afrikka. Afrikan luonto on mahtava, runsas ja armoton. Itäisessä Afrikassa Tansaniassa ovat maanosan
geti, Ngorongoro, Kilimanjaro sekä hieman
ja Selous. Olli
OLLI MARTTILA Safaritarinoita
Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © OLLI MARTTILA 80

SANNA-MARI HOVI (s. 1968) on tullut tunnetuksi kuninkaalliskirjailijana ja erityisesti Ruotsin kuningashuoneen tuntijana. Viikingeistä Victoriaan – Ruotsin monarkian tarina ilmestyi vuonna 2021, ja yhdessä Kaisa Haatasen kanssa kirjoitettu Monarkian muruset – Kaiken maailman kuninkaallisia (2018) oli tietokirjallisuuden Finlandiaehdokas.

kuninkaalliseen

Tukholman tuttuja ja tuntemattomampia kuninkaallisia kohteita palatseista, puutarhoista ja tyrmistä Rakkauden polulle.

Lähde mukaan monarkian arkeen ja loisteeseen. Vaella puistoista palat seihin ja tutustu niiden kiehtoviin asukkaisiin kuningattarista kummituksiin.

Tukholma on kuninkaallinen kaupunki: Östermalmilla voit syödä ja shoppailla kuin prinsessat. Djurgårdenilla näet kuninkaallisten koteja ja tutustut taiteilijaprinsseihin. Linnoissa kohtaat elämän arjen ja juhlan silkkipäällysteisistä ”yötuoleista” paraatisänkykamareihin. Matka kuninkaalliseen Tukholmaan taittuu kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Trevlig resa!

HUHTIKUU 200 s. | 43.11 EAN: 9789520442316 EAN äänikirja: 9789520442330 EAN e-kirja: 9789520442323 Ihana Tukholma kuninkaallisin silmin.
SANNA-MARI HOVI Matka
Tukholmaan OPAS KAUPUNKILOMALLE JA NOJATUOLIMATKALLE Kannen suunnittelu: MARIA MITRUNEN © OTTO VIRTANEN TIETOKIRJALLISUUS 81

FRIEDMAN syntyi Puolassa vuonna

Tova kuuluu nuorimpiin Auschwitzista

ja on aktiivinen antisemitismin

Hän asuu Yhdysvalloissa New Jerseyn Highland Parkissa.

BRABANT on monesti palkittu brittiläinen journalisti, BBC:n entinen sota kirjeenvaihtaja, joka on raportoinut mm. Bosnian kansanmurhasta. Brabant asuu Brightonissa Englannissa.

Kannen suunnittelu: STEPHEN MULCAHEY HELMIKUU The Daughter of Auschwitz Suom. Heikki Eskelinen 300 s. | 99.1 EAN: 9789520443252 EAN äänikirja: 9789520443276 EAN e-kirja: 9789520443269 TOVA
1938.
selviytyneisiin
vastustaja.
MALCOLM
© ISTOCK 82

Auschwitzin tytär

Uskomaton tarina rohkeudesta, sinnikkyydestä ja selviytymisestä.

”Säilyin hengissä. Kannan siis harteillani hen gissä selviytyneen velvoitetta toimia natsien murhaamien puolentoista miljoonan juutalais lapsen edustajana. He eivät voi puhua. Minun on siis puhuttava heidän puolestaan.”

Tova Friedman kuului nuorimpiin Auschwitzista selviytyneisiin lapsiin. Hän eli varhaislapsuutensa Puolan keskiosassa sijainneessa juutalaisghetossa, ja kun se hävitettiin, hänet lähetettiin nelivuotiaana vanhempiensa kanssa natsien työleirille. Ennen kuudennen ikävuotensa täyttymistä hänet ja hänen äitinsä pakotettiin nousemaan täpötäyteen karjavaunuun, jonka kuorman määränpää oli Auschwitz II eli Birkenaun tuhoamisleiri. Isä lähetettiin Dachauhun.

Puolen vuoden sellivankeuden aikana Birkenaussa Tova näki kauheuksia, joita hän ei ole pystynyt kos

kaan unohtamaan, ja vältti täpärästi kuoleman monta kertaa. Vain muutama juutalainen hänen lisäkseen on astunut kaasukammioon ja selviyty nyt sieltä ulos kertomaan tarinansa.

Kun natsien murhapartiot kiertelivät Birkenaussa ennen leirin hylkäämistä tammikuussa 1945, Tova ja äiti piiloutuivat ruumiiden sekaan. Neuvostojoukot vapauttivat heidät, ja sen jälkeen he vaelsivat takaisin puolalaiseen kotikaupunkiinsa. Myöhemmin isä onnistui löytä mään heidät, ja perhe oli jälleen koossa.

Tova Friedman on kirjoittanut tämän tärkeän kir jan yhdessä palkitun entisen sotakirjeenvaihtajan Malcolm Brabantin kanssa. Brabantin tarkan tutkimustyön tuella Tova on kyennyt palautta maan mieleensä omat kokemuksensa kipeimpiä yksityiskohtia myöten.

TOVA FRIEDMAN, MALCOLM BRABANT
TIETOKIRJALLISUUS 83

SINIKKA PIIPPO on kasvitieteilijä, biologi, professori ja tietokirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten kirjoista, jotka käsittelevät kas vien rohto- ja lääkevaikutuksia, terveellistä ravintoa, mutta myös kasveja perinteissä. Kirjoja on kertynyt yli 20.

Puiden kertomaa

Syvennä luontosuhdettasi.

KESÄKUU

Kirja mullistaa maailmankuvasi: näet puut ja elämän täysin eri tavoin. Puut kertovat omin sanoin mietteensä elämästä ihmisten kanssa ja maapallolla. Puut paljastavat ajatuksensa ihmisille. Mene metsään puiden luo. He ovat odottaneet sinua jakaakseen kauneuden ja ihmeen kanssasi, kertoakseen, että maailma on seikkailu, jos ja kun haluamme astua siihen. Tässä ainutlaatuisessa kirjassa on noin 300 keskustelua yli 50 puulajin ja luonnonhenkien kanssa. Kauniilla sanoilla puut opastavat henkisyyteen ja näkemään meidät osana maapallon elämän kirjoa. He kertovat tehtävistään maapallolla ja huolistaan maapallon tilasta. Näiden kertomusten lisäksi kirjasta löytyy ohjeet kommunikointiin puiden kanssa, tietoa puiden biologiasta, rohtokäytöstä ja perinteestä.

300 s. | 57.11 EAN: 9789520452865 EAN äänikirja: 9789520452889 EAN e-kirja: 9789520452872
SINIKKA PIIPPO
Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN © MARIKA TURTIAINEN 84

SUOMENKIELINEN KANSITULOSSA

välillä oleva ruotsalainen

esikoiskirja Mitä

tehdä kuolinsiivous

Vanhene kuin ruotsalainen

ERÄÄLTÄ, JOKA (TODENNÄKÖISESTI) KUOLEE ENNEN SINUA

Opettele ikääntymisen taito ajoissa.

Lämminhenkinen ja hauska teos kertoo vinkit hyvään elämään ja ikääntymiseen, sarkasmia unohtamatta.

Magnusson esitteli kirjassaan Mitä jälkeen jää kuolinsiivouksen eli miten hankkiudutaan eroon tarpeetto masta tavarasta ennen kuolemaa, ettei urakka jää muiden harteille. Henkisen ja fyysisen taakan kevennyt tyä voi keskittyä elämiseen. Tässä kirjassa Margareta kertoo, mitä mainioita mutta myös hankalia asioita hän on ikääntymisestä oppinut. Hän muistelee varttu mistaan Ruotsissa sekä perheensä kanssa ulkomailla vietettyjä vuosia ja antaa vinkkejä vähän hauskempaan ja tyylikkäämpään ikääntymiseen.

Ikääntymisen taidon opettelun voi kuolinsiivouksen tapaan aloittaa milloin tahansa. Kirja käsittelee ikääntymiseen valmistautumista, ikääntymisen merkitystä sekä siihen liittyviä iloja ja suruja. On tärkeä karsia tavaroita jo pel kästään läheistensä säästämiseksi, mutta painavin viesti on, ettei kuolemaa ole syytä pelätä. Käytännönläheinen kirja muistuttaa viisaasti, että joka päivä voi oppia uutta ja nauttia niin tutuista kuin uusistakin kokemuksista.

KESÄKUU

MARGARETA MAGNUSSON on 80 ja 100 ikävuoden
taiteilija. Magnussonin
jälkeen jää – taito
on käännetty yli 20 kielelle ja se oli New York Timesin bestsellerlistalla pitkään.
The Swedish Art of Aging Exuberantly: Life Advice from Someone Who Will (Probably) Die Before You Suom. Lauri Sallamo, Heidi Tihveräinen 144 s. | 17.3 | EAN: 9789520450908 EAN äänikirja: 9789520450922 | EAN e-kirja: 9789520450915
MARGARETA MAGNUSSON
ELÄMÄNOHJEITA
© ALEXANDER MAHMOUD
TIETOKIRJALLISUUS 85

Urbaani vegenda

ei ole koskaan maistunut näin hyvältä!

50 vegaanista leivontareseptiä opastavat vegaanisen leivonnan saloihin. Haluatko oppia leipomaan niin korvapuustit, täytekakut kuin perinteiset mokkapalat ilman eläinperärisiä ainesosia? Klassikkoleivonnaiset ja uudet ideat taipuvat eläin ja ilmastoystävällisempään muotoon Urbaani vegenda kirjan avulla. Kirjan selkeillä ohjeilla opit korvaamaan maitotuotteet, kananmunat ja liivatteen ja pääset heti kokeilemaan vaikka puolukka kinuskikakun tai mansikka funfettijäätelön valmistamista.

TIINA TOHU tunnetaan herkullisista vegaanileivonnaisistaan ja suositusta Urbaani vegenda -blogistaan. Hän on työskennellyt pitkään ruoan parissa ja koonnut uuteen kirjaansa valikoiman parhaita leivontareseptejään.

TOUKOKUU 160 s. | 68.24 | EAN: 9789520450939 EAN e-kirja: 9789520450946 Veganismi
Yli
TIINA TOHU
LEIVO VEGAANISESTI
Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI © SATU HIETANEN 86

Kunnosta & sisusta puutalo

Uusi elämä vanhalle puutalolle!

Lähde mukaan seikkailuun, jossa kunnostetaan ja sisustetaan vanhoista puutaloista unelmien koteja.

Kirja esittelee kahdeksan uniikkia kohdetta – torpasta huvi laan ja juna asemasta maatilan päärakennukseen – jotka on rakennettu 1870–1960 luvuilla. Vuosikymmenten saa tossa rapistuneet talot ovat syntyneet taitavien tekijöiden käsissä uudelleen. Kirjassa lähdetään liikkeelle remontin alkutilanteesta, käydään läpi tehdyt muutokset ja näyte tään tunnelmallinen lopputulos upein kuvin. Mukana on paljon uskomattomia ennen ja jälkeen kuvia ja kekseliäitä yksityiskohtia. Omasta puutalosta haaveilevan avuksi

SUVI ja SEBASTIAN SEGER -

CRANTZ ovat espoolainen aviopari, jotka ovat oman puutalon kunnos tuksen myötä perehtyneet vanhojen talojen maailmaan. Suvi on amma tiltaan graafinen suunnittelija, ja kirjan upeat kuvat ja ulkoasu ovat Suvin kädenjälkeä. Kirjan teknisistä ohjeista vastaava Sebastian taas työskentelee asiantuntijana VTT:llä ja on innokas vanhan rakennus kulttuurin puolustaja.

kirjaan on lisäksi koottu vanhan talon korjausohjeita. Ne sisältävät helppotajuisia neuvoja kahdeksaan remontin tärkeään osa alueeseen, kuten oikeaoppiseen eristämiseen, sekä ikkunoi den ja ulkoverhouksen kunnostamiseen. Mukana on myös kiinnostavaa historiatietoa. Pelasta arvo kas vanha talo onnistuneella remontilla ja nauti ainutlaatuisesta kodista.

Kannen suunnittelu: SUVI SEGERCRANTZ © GUSTAV SEGERCRANTZ
SUVI JA SEBASTIAN SEGERCRANTZ
TAMMIKUU 248 s. | 66.4 EAN: 9789520450083 | EAN e-kirja 9789520450496
TIETOKIRJALLISUUS 87

Tässä kirjassa Mur huomaa lintuja Ferdinand von Wrightin metsä maisemassa. Maalauksesta voi löytää yhteensä seitsemän lintu lajia, kunhan malttaa tarkkailla maisemaa, kuulostella ja etsiä – yhtä tarkasti kuin Mur kirjan tarinassa!

Murin pieni lintukirja jatkaa KAISA HAPPOSEN ja

VASKON kokoaan suurempaa Mur-kuvakirjasarjaa, joka on lumonnut lukijat ulko maita myöten. Mur-kirjoja on käännetty jo kahdeksalletoista kielelle.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN KAISA HAPPONEN, ANNE VASKO Mur – Pieni lintukirja Kuvataiteen kansallisaarteet hyppäävät lastenkirjoihin! HELMIKUU 16 s. | L85.2 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520449834
ANNE
© ANNE VASKO 88

Taide kuuluu kaikille – myös meistä pienimmille. Siksi Tammi ja Kansallis galleria haluavat yhdessä tarjota perheille uuden tavan kokea kuuluisia taideteoksia.

Ateneumin taidemuseossa on Suomen vanhin ja laajin taidekokoelma. Se kertoo Suomen taiteen monimuotoisuudesta ja suomalaisen taidekentän rakentumisesta. Ateneum on suljettuna yleisöltä loppuvuoden 2022 ja avautuu uudelleen alkuvuodesta 2023. Remontin aikana myös Ateneumin kokoelmanäyttely uudistuu, ja 2023 alkaen esillä ovat osin eri teokset kuin edellisen Suomen taiteen

RIIKKA JÄNTTI

tarina näyttelykokonaisuuden aikana. Juhlistaakseen uuden näyttelyn avautumista Tammi ja Kansallisgalleria ovat kutsuneet kotimaisia eturivin lastenkirjailijoita ja kuvittajia tulkitsemaan taideteoksia lapsia puhutte levalla tavalla. Pahvikirjat ovat mainio tapa tutustua taiteeseen. Kirjojen äärellä teoksista ja niiden teemoista voi keskustella yhdessä lasten kanssa ennen museovierailua, sen aikana ja vielä kotiin palattuakin.

Pikku hiiri opintiellä

Jäntin katselukirjassa Hiiru seikkailee Akseli Gallen-Kallelan maalauk sessa. Hän löytää kiinnostavan taulun, jossa on samanikäinen hiirilapsi kirjan ääressä ja jännittävä tunnelma. Hiiru päättää hypätä mukaan!

RIIKKA JÄNTTI on kuvittaja ja kirjailija, jonka suosittujen Pikku hiiri -kirjojen käännösoikeudet on myyty jo kahteen kymmeneen maahan. Jäntin on tunnel malliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin ja Elsa Beskowin.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN HELMIKUU 16 s. | L85.2 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520449841
Riikka
© RIIKKA JÄNTTI
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89

Muumi ja Pikku Myy Numerot

Numerot haltuun Muumilaakson väen kanssa!

MAALISKUU

RIINA ja SAMI KAARLAN kuvittamat, Tove Janssonin hahmoihin ja kertomuksiin perustuvat muumikirjat ovat saavuttaneet suuren suosion niin Suomessa kuin maailmalla. Lämpimän värikylläisin ja pehmeälinjaisin kuvin ne kunnioittavat Jans sonin rakastetun tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

Turvallinen ja tukevasivuinen, taaperoiden käsiin sopiva Muumi ja Pikku Myy -katselukirja johdattaa numeroiden maailmaan.

Perheen pienimmät oppivat lukusanoja ja monien hauskojen asioiden laskemista Muumipeikon, Pikku Myyn ja muiden Muumilaakson rakastettujen hahmojen johdattamina. Numerot on jo viides kirja suositussa perheen pienimpien Muumi ja Pikku Myy sarjassa, jossa ovat aikaisemmin ilmesty neet Värit,

Perhe ja ystävät

RIINA JA SAMI KAARLA
© VEIKKO SOMERPURO
Tunteet, Vuodenajat sekä
16 s. | L85.2 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520447588 Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA 90

Muumipeikko ja talven taika -kirjan on kuvittanut MAYA JÖNSSON ja tämän Tove Janssonin rakastettuun Taikatalvi-kirjaan pohjau tuvan kertomuksen ovat laatineet ALEX HARIDI ja CECILIA DAVIDSSON . Se on jo yhdeksäs osa suosi tussa kuvakirjasarjassa.

Muumipeikko ja talven taika

Suositun sarjan talvinen muumitarina!

Muumipeikko tutustuu talven salaperäiseen taikamaailmaan tunnelmallisessa Tove Janssonin kirjaan pohjautuvassa kertomuksessa.

Kun Muumipeikko herää kesken talviunen ennen muuta muumiperhettä, hän saa ihmetyksekseen huomata kotilaakson muuttuneen tyystin vieraaksi ja arvoitukselliseksi lumen ja jään valtakunnaksi. Aluksi kaikkialla on autiota ja hiljaista, mutta pian alkaa tapahtua – varsinkin Hemulin ilmaantuessa paikalle! Upeasti värikuvitettu tarina perustuu Tove Janssonin lumoavaan Taikatalvi kirjaan.

Kannen kuva: MAYA JÖNSSON © MOOMIN CHARACTERS™ TAMMIKUU Mumintrollen och den första snön Suom. Katariina Heilala 40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520449636 EAN äänikirja: 9789520449650 EAN e-kirja: 9789520449643 CECILIA DAVIDSSON, ALEX HARIDI, MAYA JÖNSSON
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91

RIIKKA JÄNTIN suosittujen Pikku hiiri -kirjojen käännös oikeudet on myyty jo kahteen kymmeneen maahan. Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin ja Elsa Beskowin.

Pikku hiiri ja hiirenkorvat

Kevät on tullut ja Hiirulla riittää ihmeteltävää!

Yhdeksäs suloinen Pikku hiiri -kirja kertoo hiirenkorvista ja muista kevään ihmeistä.

Illalla on niin valoisaa, ettei Hiiru saa unta. On tullut kevät. Puistossa ja metsälenkillä Hiiru näkee kaikenlaista: kevään ensimmäisen perhosen, sisiliskon ja hämähäkin. Kaikkein kiinnostavimpia Hiirusta ovat portaiden halkeamissa puuhailevat muurahaiset. Kevääseen tulee pikku huoliakin, kun ukkihiiri joutuu sairaalaan. Hiiru ja äiti käyvät katsomassa ukkia ja Hiirusta se on vähän pelottavaa. Tuleeko ukki kuntoon?

Pääsiäinen lähestyy ja rairuoho kylvetään hyvissä ajoin, mutta Hiiru ei malttaisi millään odottaa että ruoho kasvaa. Pupu munii pikku hiirelle suklaamunan, jota on hurjan kiva etsiä, kun äiti on piilottanut sen. Löytääkö Hiiru suklaamunan?

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © OTTO VIRTANEN HUHTIKUU 48 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520448158 EAN äänikirja: 9789520448905 EAN e-kirja: 9789520448882
RIIKKA JÄNTTI
92

HENNA RYYNÄNEN (s. 1979) on oululainen kuvittaja, lasten kirjailija ja kuvataiteilija. Metsä muuttaa on hänen neljäs ikioma lastenkirjansa. Aiemmin häneltä on ilmestynyt kolme Myry-koirasta kertovaa kuvakirjaa Tammen kustantamana.

Matka maailman toiselle puolelle suomalaisen Metsän kanssa!

Sympaattinen kuvakirja herättelee huomaamaan lähimetsien tärkeyden. Tarinan Metsä kyllästyy ihmisten piittaamattomuu teen luontoa kohtaan – se ravistaa roskat oksiltaan ja päättää etsiä itselleen uuden kodin. Tuulen kuljettama Metsä päätyy Afrikkaan, jossa sille selviää, että jos asiat ovatkin toisin, ne eivät välttämättä ole paremmin. Jokaiselle on paikkansa ja muuttamisen vaihtoehtona onkin muuttuminen.

Kannen suunnittelu: HENNA RYYNÄNEN
HENNA RYYNÄNEN Metsä muuttaa © HANNA RAUMA KESÄKUU 56 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520450892 EAN äänikirja: 9789520451929 EAN e-kirja: 9789520451912 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93

Kirja joka ei todellakaan halunnut tulla luetuksi

DAVID SUNDIN (s. 1976) on ruot salainen kirjailija, käsikirjoittaja, televisiojuontaja ja koomikko. Aikuisten parista Sundin siirtyi viihdyttämään kaikkein haastavinta yleisöä: lapsia.

TAMMIKUU

Boken som verkligen inte ville bli läst Suom. Tittamari Marttinen 40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520441715 EAN e-kirja: 9789520447038

David Sundinin esikoisteos Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi oli maailmanlaajuinen menestys ja vuoden myydyin lastenkirja Ruotsissa. Sen jatkoosa on tietysti Kirja joka ei todellakaan halua tulla luetuksi.

Tämän kirjan lukeminen on todella hikinen urakka. Kirja taistelee lukemista vastaan vielä edellistä kirjaa enemmän. Se puree ja huijaa, jotta luovuttaisit ja jättäisit sen rauhaan. Mutta sinähän et luovuta! Sillä lopulta kaikki vaiva palkitaan. Sundinin hauska, ihastuttava ja äärimmäisen jääräpäinen kirja on kunnianosoitus yhdessä lukemisen ilolle ja sanojen voimalle.

”Hysteerisen hauska lapselle. Ja erittäin hyödyllinen vanhemmalle.”

– Ida Norinder, Smålandsposten

© STEFAN@STEFANTELL.SE Kannen suunnittelu: CAROLINE LINHULT
Varoitus! Lopeta lukeminen heti! Ota jokin toinen kirja!
DAVID
94

Äänikirja joka ei halunnut loppua 1–3

Se jatkuu ja jatkuu ja jatkuu…

Äänikirja joka ei halunnut loppua jatkuu jatkumistaan vailla aikomustakaan päättyä. Se kestää varmaan ikuisesti. Ei ole vaikea arvata, että äänikirjan lukijakin haluaisi tehdä mieluummin mitä tahansa muuta kuin lukea sinulle äänikirjaa, joka ei halua loppua.

Olipa kerran nuori henkilö, joka halusi kuunnella äänikirjaa. Sitä hänen ei olisi pitänyt tehdä. Nuori henkilö sattui nimittäin valitsemaan äänikirjan, joka ei halunnut loppua ja joka teki kaikkensa, ettei se loppuisi. Äänikirja joka ei halunnut loppua on itsenäinen jatko David Sundinin menestysteokselle Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi. Hauska äänikirja leikittelee historian hullunkurisilla tapahtumilla ja pähkähulluilla keksinnöillä. Mutta pääasiassa se on pelkkää hölynpölyä. Pelkkiä hullutuksia.

Äänikirja joka ei halunnut loppua 1

Ljudboken som inte ville ta slut 1 Julkaisu: Joulukuu 2022 EAN äänikirja: 9789520449384

Osat 1–3: Suom. Tittamari Marttinen | 84.2

Äänikirja joka ei halunnut loppua 2 Äänikirja joka ei halunnut loppua 3

Ljudboken som inte ville ta slut 2 Julkaisu: Helmikuu EAN äänikirja: 9789520449391

Ljudboken som inte ville ta slut 3 Julkaisu: Kesäkuu EAN äänikirja: 9789520449407

Äänikirja joka ei halunnut loppua ei edelleenkään halua loppua. Siksi saat kuulla etanoiden jännittävästä juoksukisasta, pilvestä, joka ajeli moottoripyörällä, upeasta leijonantaljasta sekä ketusta, jolla oli kaksi papukaijaa, nimittäin pappakaija ja mammakaija.

Taas mennään! Nyt tutustutaan Bingosaurus Keksiin, kuullaan tietoiskuja farkuista, lohiportaista, delfiineistä ja erilaisista ketuista sekä tutustutaan aikakoneeseen ja isoisän rumpulamppuun. Mutta keneltä Ninjaprinsessa on saanut kirjeen?

Kansien suunnittelu: CAROLINE LINHULT DAVID SUNDIN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95

Elisabet

Kultainen kuvakirja tytöstä, josta ei oikeastaan pitänyt tulla kuningatarta.

vuotta vallassa ollut kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäikäisin ja pisimpään hallinnut monarkki. Hän nukkui pois 8.9.2022 Balmoralin linnassa Skotlannissa kunnioitettavassa 96 vuoden iässä. Tämä kultainen kuvakirja on kunnianosoitus Elisabetin pitkälle ja vaiherikkaalle elämälle ja elämäntyölle.

Jen Arena | Kuvittanut Monique Dong

70
Kirjoittanut
Kuninkaallinen kultainen kirja! Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN LOKAKUU 2022 Queen Elizabeth II: A Little Golden Book Biography Suom. Anna Warras 32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520453596
II Kuningattaren elämä 96

Tammen kultaiset kirjat ovat tärkeä osa suomalaista lapsuutta. Sarja on oiva osoitus siitä, miten korkeatasoinen lasten kuvakirja säilyttää suosionsa sukupolvelta toiselle. Moni jo isovanhemmaksikin ehtinyt muistaa Tammen kultaiset kirjat omasta lapsuudestaan. Ehkä pienet lukijat vuorostaan löytä vät sarjan kirjoista tarinoita, joita he muistelevat vielä vuosikymmentenkin päästä.

Nalle Kallen kultainen iltasatukirja

Hyvää yötä, kullanmuru!

Nostalginen satukokoelma sisältää kymmenen suloista Tammen kultaista kirjaa, jotka vievät suoraan unten maille. Tämä kirja tarjoaa turvallisen iltasatuhetken mm. Nalle Kallen, Pikku Pelle Puputin, Nikke Nokkaeläimen, Kapu Karvakorvan ja monen muun rakastetun eläinhahmon seurassa.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN MAALISKUU Suom. Marjatta Kurenniemi 248 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520449513
RICHARD SCARRY
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97

Touhulan seikkailut maalla, merellä ja ilmassa

Richard Scarryn Touhulassa on menoa ja meininkiä!

Mato Matala ja Kissalan Hessu kohtaavat kolmessa seikkailussa lystikkään luikurikolmikon, BanaaniToopen ja monta muuta tuttua Touhulan asukasta.

Hyvän tuulen Touhulassa jokainen toivotetaan tervetulleeksi, kaikki ovat kilttejä ja jopa rosvotkin ovat ystävällisiä! Richard Scarryn sympaattiset eläinhahmot ovat hurmanneet ja hauskuttaneet jo monta sukupolvea. Kolmen tarinan kokoelma sisältää seikkailut Pyryinen yllätys, Kelluvat banaanit ja Kaikkien aikojen saalis Tarinoihin liittyvien tehtävien siivittämänä pienet lukijat pääsevät testaamaan tarkkaavaisuuttaan.

RICHARD SCARRY (1919–1994) on yksi kautta aikojen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista. Scarry teki urallaan yli 300 teosta, joista useimmat ja tunnetuimmat kertovat Touhulan ja Puuhalan kau pungeista ja niiden eläinhahmoisista asukkaista.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN HELMIKUU The Snowstorm Surprise; Floating Bananas; The Biggest Catch Ever Suom. Kaarina Helakisa 112 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520447359
RICHARD SCARRY
98

SAARA KEKÄLÄINEN toivoo, että hammaskeiju vierailisi myös aikuisten luona. Hän tahtoisi lisää kirjoja, kylpy ammeen ja oman ponin. Valpuri ja hirmui nen hammashässäkkä on hänen kolmas lastenkirjansa. REETTA NIEMENSIVU on lahtelainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on kuvittanut lastenkirjoja ja julkais sut useita sarjakuva-albumeja. Hänellä ei heilu tällä hetkellä hammas eikä lammas.

Kun Valpuri pesee hampaita, vauhtia riittää ja kylpyhuone on tahnan peitossa. Sitten Valpurilla alkaa heilua hammas, mutta mitä siitä seuraakaan? Ehkä hänelle lähetetään uuden hampaan sijasta uusi LAMMAS? Tai ehkä hänen luonaan vierailee hammaskeijun sijaan sen ilkeä serkku, hammaskeijo?

Valpuri on rakastettava minikokoinen asennemuija, jonka elämässä arkisimmatkin touhut muuttuvat poikkeuksetta villeiksi seikkailuiksi mielikuvitusmaailmassa. Valpuri ja hirmuinen hammashässäkkä on toinen osa uudessa kuvakirjasarjassa, jonka avausosassa Valpuri ja vaaralli nen aamupuuro kesytettiin aamiaista.

SAARA KEKÄLÄINEN, REETTA NIEMENSIVU Valpuri ja hirmuinen hammashässäkkä Arkisista puuhista eeppisiin mieli kuvitusseikkailuihin nanosekunnissa!
©
OTTO VIRTANEN © LARI JÄRNEFELT TAMMIKUU 32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520448745 EAN äänikirja: 9789520448769 EAN e-kirja: 9789520448752 Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99

KESÄKUU

ERIC CARLE (1929–2021)

oli rakastettu ja ylistetty ame rikkalainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Hänen uransa lähti nousuun kirjan Ruskea karhu, ruskea karhu mitä näet tiellä? (1967) ansiosta. Carle tunne taan parhaiten kuvakirjasta Pikku toukka paksulainen (1969), joka on käännetty yli 66 kielelle. BILL MARTIN JR (1916—2004) oli amerikkalainen opettaja, rehtori, lasten kirjailija ja -runoilija. Hän kirjoitti yli 300 lastenkirjaa.

Ruskea karhu, ruskea karhu, mitä näet tiellä?

Opi värit hauskan ketjutarinan myötä!

Pikku toukka paksulaisen luojan, Eric Carlen kuvit tama hehkuvan värikäs kuvakirja saatavana pitkästä aikaa. Isokokoinen, kestävä pahvikirjalaitos sopii pienimmillekin kirjanystäville. Hauskasti riimitellyssä tarinassa eläin toisensa jälkeen tapaa uuden ystävän, ja samalla pikku lukija oppii tunnistamaan värit.

”Ruskea karhu, ruskea karhu, mitä näet tiellä? Näen linnun punaisen pyrähtävän siellä.

Punainen lintu, punainen lintu, mitä näet tiellä? Näen ankan keltaisen vaappuvan siellä.

Keltainen ankka, keltainen ankka, mitä näet tiellä? Näen hevosen sinisen syömässä siellä...”

Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? Suom. Sanna Uimonen 28 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520452193 ERIC CARLE, BILL MARTIN JR
100

Ukrainalainen LARYSA DENYSENKO on kotimaassaan tunnettu kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti, TV- ja radiotoimittaja ja Ukrainan PENin jäsen. Hän toimii YK:n hyvän tahdon lähetti läänä suvaitsevaisuuden lisäämiseksi kotimaassaan. Kirjan on kuvittanut

OLENA LONDON

Ilmahälytysten lapset

Millaista on elää lapsena sodan keskellä?

Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja on syntynyt ilmahälytysten soidessa. Se näyttää lasten karun todellisuuden sodan jaloissa, mutta myös sen, miten ihmisten keskinäinen tuki ja yhteys pitävät toivoa yllä. Mukana ovat myös Denysenkon aiemmasta lastenkirjasta tutut Maja ja hänen kaksi äitiään.

Mija syntyi sodan ensimmäisenä päivänä pommisuojassa. Siksi hänellä on erityiskyky: Mija on telepaattisesti yhteydessä muihin ilmahälytysten lapsiin. Hän tietää, missä he ovat ja mitä tekevät, ja auttaa heitä vaikeissa tilanteissa. Myös lapset haluavat tehdä oman osansa isänmaansa puolesta. Ja kun sota joskus loppuu, ilmahälytysten lapsista tulee lentosuudelmien lapsia.

Ilmahälytysten lapset kertoo, miltä sota näyttää ja tuntuu päivästä päivään ukrainalaisten lasten näkökulmasta. Lapsia syntyy pommisuojissa, he auttavat vanhempiaan ja isovanhempiaan, hoitavat lemmikkejään, koettavat ylläpitää mahdollisimman normaalia elämää ja löytää pieniä pakopaikkoja synkästä tilanteesta.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN HELMIKUU Діти повітряних тривог Suom. Eero Balk 56 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520452810 EAN äänikirja: 9789520452834 EAN e-kirja: 9789520452827
Ukrainalaisen
LARYSA DENYSENKO, OLENA LONDON
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101

Leikki leikkinä pihalla innostaa leikkimään ja askartelemaan hyödyntäen luonnon antimia. Kirja sisältää paljon uusia askarteluideoita, joissa tarvittavia materiaaleja voi kerätä pihalta ja lähiluonnosta. Ulkona voi tehdä paljon muutakin kuin käpylehmiä, vaikka nekin ovat hienoja! Kirjan runsas, ihastuttava valokuvakuvitus ja seikka peräiset ohjeet houkuttelevat kokeilemaan, myös heidät jotka eivät ole ennen innostuneet askartelusta. Suuri osa lopputuloksista sopii käytettäväksi leikeissä ja esim. roolivaatteina. Tutuiksi tulevat mm. ruohomaalin, dinosauruksen munien ja kukkaglitterin valmistus. Nuoret tutkijanalut innostuvat jäätimanteista, aurinkomaalauksesta ja jääkuplista. Kaikki kirjassa esitellyt ideat ovat helposti toteutettavia.

EMMA RAPALA on opettaja, suositun Leikki leikkinä -blogin pitäjä ja kahden lapsen äiti. IISA JUVA on opettaja, taide kasvattaja ja neljän lapsen äiti. Samoilta tekijöiltä ilmestyi vuon na 2021 innostuneen vastaanoton saanut teos Leikki leikkinä.

© OTTO VIRTANEN
Jatkoa ihanalle Leikki leikkinä -kirjalle – nyt mennään ulos!
IISA JUVA, EMMA RAPALA Leikki leikkinä pihalla TOUKOKUU 112 s. | L.65 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520452032 EAN e-kirja: 9789520452049 Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © EMMA RAPALA 102

ja kurkista!

Miten puhua rasismista lasten kanssa?

Rasismista voi tuntua vaikealta keskustella, mutta sitä ei voi jättää huomiotta. Tämä kirja käsittelee tätä ajankohtaista, tärkeää aihetta helposti lähestyttävällä ja ajatuksia herättävällä tavalla. Lue ja ota selvää, miksi rasismi on ongelma, joka meidän kaikkien on kohdat tava yhdessä, ja kuinka meistä jokainen voi olla osa ratkaisua. Miltä rasismi tuntuu? Miksi elämä voi olla vaikeampaa ihmisille, joilla on tummempi iho? Eikö kaikkien elämä ole yhtä tärkeä? Miten rasismi koskettaa minun elämääni? Näitä kysymyksiä kirja pohtii.

Usbornen suositussa lasten tietokirjasarjassa lukija pääsee luukkujen kautta tiedon äärelle hauskasti ja moniulotteisesti.

Lasten luukkukartasto sarjassa on ilmestynyt suo meksi jo kaksitoista innostavaa tietokirjaa:

Kurkista maailmaan! / Roskat pois! Kurkista ja kierrätä / Kysy ja kurkista! Tenavien tietopankki / Kurkista avaruuteen / Kysy ja kurkista! Ihminen / Kuinka tietokone toimii? Kurkista ja koodaa! / Kurkista tietoon / Kysy ja kurkista! Maailman ympäri / Kysy ja kurkista! Hyvä vai paha muovi? / Kysy ja kurkista! Sää / Kysy ja kurkista! Tunteet / Kysy ja kurkista! Mitä rasismi on?

JORDAN AKPOJARO, ASHLEY EVANS Kysy
Mitä rasismi on? HELMIKUU Lift-the-Flap Questions and Answers. Racism Suom. Sari Kumpulainen 14 s. | 32.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520449926 Kannen suunnittelu: VEERA AALTO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103
© SOLAR FILMS / MARKO OIKARINEN 104

Risto Räppääjä ja villi kone -leffakirja

saa ensi-iltansa Maria Sidin ohjaama elokuva Risto Räppääjä ja villi kone, joka perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamaan riemukkaaseen lastenromaaniin. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kuvittama teos julkaistaan leffan kunniaksi elokuvakannella ja -liitteellä varustettuna.

Päärooleissa Ristona ja Nellinä hurmaa vat lapsinäyttelijät Otso Törmälä ja Meri Lahikainen. Elokuvassa nähdään tietysti myös Rauha Räppääjä, Lennart Lindberg ja Pakastaja Elvi, joita näyttelevät Minka Kuustonen, Ylermi Rajamaa ja Jenni Kokan der. Muita aikuisrooleja näyttelevät muun muassa Jutta Järvinen ja Aku Sipola.

Vauhdikkkaassa ja humoristisessa tarinassa Rauha Räppääjä uumoilee, että kesästä tulee rauhallinen, sillä Risto istuu päivät pitkät omassa huoneessaan. Hän ei vaadi ruokaa eikä seuraa. Rauha täti tilaa valmis pizzoja ja sujauttaa niitä ovenraosta Ristolle.

Silloin tällöin huoneesta kuuluu ”oijoijoi”. Rauha uskoo Riston runoilevan, mutta naa purin Nelli Nuudelipää on toista mieltä. Hän suuttuu Ristolle, kun tämä ei huomaa häntä. Nelli odottaa vain pääsevänsä söpön Ville Pyryn konserttiin.

Alakerran Lennart Lindbergin mielestä Risto on muuttunut erakoksi. Syynä ei ole runoilu vaan pelikone, jonka ruudulla ukkelit mäiskivät toisiaan. Kone päätyy Lennartin huostaan, mutta pian hänenkin asunnos taan kuuluu ”oijoijoi”. Saako Rauha Riston ja Lennartin irti koneen imusta? Miksi Risto temmataan esiintymislavalle Ville Pyrynä? Ja kuka on lopultakin tarinan sankari?

Kaikki rakastavat SINIKKA

TIINA

kirjoittamia

Heidän luomansa

NOPOLAN (1953–2021) ja
NOPOLAN (s. 1955)
lastenkirjoja.
Risto Räppääjä sekä Heinähattu ja Vilttitossu tunnetaan myös monessa muussa maassa. LEFFAKANSI TULOSSA! TAMMIKUU 128 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520448233 © ANNI HANÉN© JUKKA LEHTINEN Risto villin koneen pauloissa – myös valkokankaalla! 17.2.2023
SINIKKA NOPOLA, TIINA NOPOLA, AINO HAVUKAINEN, SAMI TOIVONEN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105

”Suosittelen ottamaan lukupinoon mahdollisimman pian. Et jää katu maan!” – Yöpöydän kirjat blogi

”Kirja kuin karkki.”

– Hiiri kirjahyllyssä blogi

”Mikä tahansa Pet Agents -kirja on oiva kirjalahja.”

– Hiiri kirjahyllyssä blogi

RIINA JA SAMI

Tehtävä kuussa

Pet Agents 8

Scifi-herkuilla ja pörröisillä lemmikeillä hurmanneet lapsiagentit matkalla avaruudessa!

Pet Agents -sarjan kahdeksannessa osassa lemmikkiagentit kutsutaan Kuuhun selvittämään kimuranttia avaruusmysteeriä.

Kun Kuuaseman eläimet alkavat käyt täytyä kovin oudosti, Lemmikkiagentit saavat jännittävän tehtävän. Mutta selviääkö arvoitus koskaan, kun Kati e ratkoo Kuustakin käsin vain maapallon lemmikkiongelmia huippusuositulla YouTube kanavallaan? Ja voiko Ti bot olla oikeassa… Onko syyllinen sittenkin avaruusolento?

KAARLA, ANDERS VACKLIN
Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN © SAMI KAARLA HELMIKUU 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520448646 EAN äänikirja: 9789520449292 EAN e-kirja: 9789520449285
106

Papu Lemmikkifrendit 3

Lemmikkifrendit-sarja jatkuu rinnakkain Pet Agents -kirjojen ohessa.

Lemmikkifrendit on Pet Agentsin helppolukuisempi rinnakkaissarja, joka kertoo miten Kati-en ja Ti-botin agenttikaksikko sai alkunsa ja ratkaisi ensimmäiset tehtävänsä. Kolmannessa Lemmikkifrendit kirjassa lapset ja Mi bot robotti etsivät koteja Kati en hoitokoiranpennuille. Siinä sivussa he törmäävät karanneeseen papukaijaan, jonka muistisairaat omistajat hädin tuskin muistavat sen olemassaoloa. Onneksi van hukset itsekin ymmärtävät, että Papu kakadu ansaitsisi huolehtivaisemman kodin – ja näin Kati en lauma kasvaa jälleen uudella lemmikkiystävällä!

RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN TOUKOKUU 120 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520451684 EAN äänikirja: 9789520451707 EAN e-kirja: 9789520451691 RIINA ja SAMI KAARLA ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirja-ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin. Suosittuja Pet Agentsja Lemmikkifrendit-kirjoja luo yhdessä Riina ja Sami Kaarlan kanssa nyt myös ANDERS VACKLIN , joka tunnetaan mm. scifiä ja peli maailmaa yhdistelevästä Sensored Reality -nuortenromaanitrilogiasta.
© RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107

on

Yökoulu ja riivattu ruokala

Onko Yökoulun ruokala tuhon oma?

Yhtäkkiä kaikki on oudosti ja päälaellaan Yökoulun ruokalassa.

Oppilaat ovat ihmeissään, kun itkevät nakit ovat muuttuneet nauraviksi, hapankaali on hyväntuulinen, käärmetorttu tylsä ja kinkkukiusaaja kiltti. Ruokaa ei saa enää jättää, kun ennen oli pakko. Koulun entinen oppilas Jätekasa on toiminut ruoka lan biojäteastiana, mutta nyt sille ei liikene mitään. Lisäksi ruoasta pitää kiittää.

Turhautunut Jätekasa jupisee ja pulppuaa vaa rallisen oloisesti. Zombipoika Paavo ja vampyyri tyttö Martta yrittävät varoittavat rehtoria, joka ei

ymmärrä tilanteen vakavuutta. Mistä oikein on kyse? Miksi ruokala on kuin riivattu? Ja kenen käskystä säännöt ovat muuttuneet takaperoisiksi? Toinen vanha oppilas, Munapeppi yrittää soluttautua keittiöön esittäen kananmunaa. Jätekasa paisuu paisumistaan, kohta se räjähtää ja täyttää koko ruokalan, pahimmillaan koko kau pungin – mikä pysäyttäisi lähestyvän katastrofin?

Yökoulu on sopivan jännittävä ja hirmuisen hauska sarja, joka helppolukuisena sopii kaikille alakoululaisille.

MAALISKUU 64 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520448219 EAN äänikirja: 9789520448837 EAN e-kirja: 9789520448868 © OTTO VIRTANEN Yökoulu
PAULA NOROSEN suosittu kauhusarja kaikille alakouluikäisille. KATI NÄRHI on arvostettu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka tyyli tuo juuri oikean tunnelman Yökoulujen sivuille.
PAULA NORONEN, KATI NÄRHI
108

PAULA NORONEN tunnetaan supersuosittujen lastenkirjojensa lisäksi monista humoristisista radio- ja televisio-ohjelmista. Hänen aikuisille suunnatut Tarja Kulho -kirjansa ovat myös val loittaneet lukijat. Rakastettu näyttelijä ja koo mikko MINNA KIVELÄ on tuttu mm. roolistaan Kätevä emäntä -sarjassa. AIJU SALMINEN on Helsingissä asuva kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hänen rouhean humoristiset kuvituksensa sopi vat mainiosti hulvattomiin satuihin.

Hurjan hulluja satuja

Kansa vaatii lisää Hulluja satuja!

Hulluja satuja ja Täysin hulluja satuja ovat valloittaneet kaikenikäiset lukijat ja kuun telijat. Kreisit tarinat villeistä vauvoista, oravaveljeksistä ja Kakkakikkareesta saavat kivipatsaankin kikattamaan. Nauruhepuli on taattu myös sarjan kolmannessa osassa. Saduissa esiintyvät aiemmista kirjoista tuttujen hahmojen lisäksi mm. jörökarhut, jotka katsovat kerran vuodessa Karhuviisuja ja innostuvat itsekin diskoilemaan. Entäs kun pehmoeläimet jättävät tylsän elämänsä ja lähtevät metsään tapaamaan ihan oikeita eläimiä – uhka vai mahdollisuus?

Villit vauvat Vuokko ja Keke ajautuvat ryöstä jiksi, eivätkä äidit taaskaan huomaa mitään. Kakkakikkareen räppi kertoo käsien pesemisen tärkeydestä : Jos et sä käsiä kunnolla ennen ruokaa pese / ja jos oot paikassa mäkki tai hese / voi käydä niin että / kohta sä oksennat vettä… Hulluja satuja sai 2022 Storytelin Suuren äänikirjapalkinnon lasten ja nuortenkirjojen kategoriassa. Raadin perusteluista: ”Hullut sadut yhdistävät koko perheen nauramaan yhdessä, mutta hahmot ja aikuisten käsittämätön maailma jäävät pyörimään alitajuntaan.”

PAULA NORONEN, MINNA KIVELÄ, AIJU SALMINEN
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © VEIKKO SOMERPURO HELMIKUU 136 s. | L84.2 | Ikäryhmä:7+ | EAN: 9789520448202 EAN äänikirja: 9789520448455 | EAN e-kirja: 9789520448448 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109

”Tarinan ytimessä on Peten tasapainoilu pahiksen roolinsa kanssa, jonka kuorta murtaa hänen eräänlaisena omatuntonaan toimiva Pikku-Pete eli oikeasti viaton ja kaikille hyvää toivova Peten klooni.”

– Kulttuuritoimitus, Ilkka Valpasvuo

Yhdeksäs ratkiriemukas Koiramiesseikkailu.

Superkamut ovat vauhdissa jälleen ja huijaavat pahiksia toden teolla! Koiramiehellä on uusi ongelma ratkottavana ja hän tarvitsee siihen kaikkien superkamujensa apua. Mutta haukkuuko Koiramies väärää puuta?

Dav Pilkeyn suosittu Koiramies

lukijoihin. Kirjoissa tutkitaan

suvaitsevaisuutta, luovuutta ja hyväsydämisten

sarja vetoaa kaikenikäisiin
universaaleja teemoja, joissa ylistetään ystävyyttä,
voittokulkua. DAV PILKEY Koiramies Pipot ja rangaistus TAMMIKUU Dog Man Grime and Punishment Suom. Jaana Kapari-Jatta 240 s. | L84.2 | Ikäryhmä:7+ EAN: 9789520448134 EAN e-kirja: 9789520448431
©DAVPILKEY 110

DAV PILKEYN avulla miljoonat lapset ovat löytäneet lukemisen ilon. Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi ja kirjoitti, että Pilkey tekee eniten lasten luku innostuksen lisäämiseksi sitten J. K. Rowlingin.

Avaruusoliot hyökkää vät, nyt nelivärisinä! Bonuksena kirjassa Ernon ja Huukon uusi Koiramiessarjis!

Tra la laa! Hän on täällä taas: mies joka taistelee Totuuden, Oikeuden ja Kaiken Kutistumattoman ja Puuvillaisen puolesta. Mies jonka todel linen henkilöllisyys on niin salainen, ettei hän itsekään tiedä sitä. Siis tietenkin: vastustamaton, voittamaton Kapteeni Kalsari!

Tällä kertaa hän joutuu kamppailemaan koko maapallon puolesta, sillä avaruusoliot uhkaavat soluttautua ihmisiksi. Erno, Huuko, rehtori Kruppi ja ruokalan tädit ovat myös merkittävässä osassa tässä hui massa jännitystarinassa.

© COURTESY OF SCHOLASTIC US
DAV PILKEY Kapteeni Kalsari ja ulkoavaruuden uskomattoman keljut keittiöntädit (ja ruokalan ihan yhtä ilkeät zombinynnyt) TAMMIKUU Captain Underpants and and the Invasion of the Incredibly Naughty Cafeteria Ladies from Outer Space Suom. Jaana Kapari-Jatta 144 s. | L84.2 | Ikäryhmä:7+ EAN: 9789520448141 EAN e-kirja: 9789520448387 NELIVÄRINEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111

Kirkon arvoitus

MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan etenkin rakastetusta LasseMaija-kirjasarjasta. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa.

Suomen suosituimmat lapsietsivät taas vauh dissa: Mitä ihmettä Vallilan kirkossa oikein tapahtuu?

Kun kastemaljasta löytyy sammakko ja piispanhiipasta muu rahaisia, ahkerat etsivät Lasse ja Maija ryhtyvät selvittämään, kuka haluaa hankaloittaa uuden papin virkaanvihkimistä. Kaupungissa vieraileva piispa saa tarpeekseen, kun vielä hänen hopeinen piispansauvansakin varastetaan. Etsivätoimiston on aika ryhtyä tositoimiin!

Lasse Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Muodin arvoitus, Elokuvan arvoitus, Kirjaston arvoitus, Sairaalan arvoitus, Kirkon arvoitus

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS
Lasse-Maijan etsivätoimisto
TAMMIKUU Kyrkomysteriet Suom. Outi Menna 96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520448776 EAN äänikirja: 9789520448813 EAN e-kirja: 9789520448806 © THRON ULLBERG 112

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS Sarjakuvamysteerit 2

Lasse-Maijan etsivätoimisto Suomen suosituimmat lapsietsivaät sarjakuvakirjassa!

Salaperäisiä jälkiä lumessa ja kadonneen kanelipullan arvoitus! Sylvesterin apinatemput ja kumivenekilpailun kiemurat! Kirjan täydeltä kinkkisiä salapoliisimysteerejä!

Lasse, Maija ja Vallilan poliisimestari jatkavat seikkailujaan sarjakuvamuodossa. Toinen kokoelma Lasse Maijan sarjakuvamysteereitä sisältää 13 koukuttavaa dekkaritarinaa, joissa riittää luettavaa ja ratkottavaa.

TOUKOKUU

MARTIN WIDMARK, EMIL MAXÉN

Kauhuagentti Nelli Rapp Hirviöakatemia

NELI-

Onko Nellistä kauhuagentiksi?

Lähde ottamaan asiasta selvää!

Martin Widmarkin hauska, helppolukuinen ja sopivasti pelottava Hirviöakatemia-sarja julkaistaan nyt Emil Maxénin uudella neliväri kuvituksella.

Eräänä syysiltana Nelli Rappin perhe pakkautuu autoon ja ajaa vieraisille arvoituksellisen Hannibal sedän maaseutukartanoon, joka muistuttaa todellista kummituslinnaa. Ovella heidät ottaa vastaan valtavan pitkä, mustiin pukeutunut hovimestari, ja ruokasali on täynnä vieraita, joilla on kaikilla merkillinen, lepakonmuotoinen rintakoru. Yläkerrasta Nelli löytää salamyhkäisen luokkahuoneen ja Lappaja Leenan, Hirviöakatemian opettajan. Seuraavaksi Nelli ja hänen koiraystävänsä London joutuvat vastakkain ihka oikean vampyyrin kanssa – ainakin melkein! Nellin täytyy nimittäin läpäistä kiperä koe, ennen kuin hänet voidaan hyväk syä opiskelijaksi Hirviöakatemiaan, opinahjoon, joka kouluttaa kauhuagentteja...

HUHTIKUU

LasseMajas Detektivbyrå: Samlade serier 2 Suom. Outi Menna | 156 s. | 85.3 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520451660 | EAN e-kirja: 9789520451677
Nelly Rapp, Monsteragent. Monsterakademin | Suom. Outi Menna 90 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520449568 EAN äänikirja: 9789520449582 | EAN e-kirja: 9789520449575
VÄRINEN LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN HELMIKUU 96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520446796 EAN äänikirja: 9789520449247 EAN e-kirja: 9789520449230 ”HEH, HUONOA ONNEA MUKA! ME NYKYAIKAISET IHMISET EMME USKO MIHINKÄÄN EPÄONNIHÖPINÄÄN, SILLÄ TIEDE SE ON, JOKA PELITTÄÄ JA SELITTÄÄ!” 114

TIMO PARVELAN

Ella ja kaverit -sarja on riemastuttanut lukijoita ympäri maailman yli 25 vuotta! Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja lauluja, ja nyt kolmannella luokalla vauhtia kiih dyttää ANNI NYKÄSEN repäisevä ja sarjakuvamainen kuvitus.

TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit tulevaisuuden toivoina

Kerro, kerro kuvastin…

Ellalla ja kavereilla on maailman paras opettaja, mutta miten on hänen onnensa laita? Opettaja haluaa tarkistaa asian varmalta lähteeltä.

– Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa onnekkain, opettaja pyysi peililtä, jossa oli upeat, kultaiset kehykset. Me kaikki yritimme tietysti kuulla, mitä peili vastasi, mutta emme kuulleet kuin kurinaa. Se tuli Paten vatsasta, sillä aamiaisesta oli jo aikaa ja ruokatuntiinkin oli vielä hetki.

– Minäkin haluan kysyä yhtä juttua, Pate sanoi. – Kerro, kerro kuvasto, mitä tänään on ruokana.

– Tuleeko minusta isona presidentti vai formulatähti? kysyi Tiina.

– Hei peili, arvaatko kuka minä olen? Samppa kysyi vetäen Batmannaamariaan alemmaksi.

– Minä en katso itseäni peilistä. Peilin pitää katsoa minua, Pukari jupisi.

– Silmät ovat nielun peili, tiesi Tuukka.

Kaikkien harmiksi peili kuitenkin menee rikki ja langettaa opettajalle seitsemän vuoden epäonnen. Voivatko oppilaat kumota sen ja varmistaa valoisan tulevaisuuden?

© ANNI NYKÄNEN
© VEIKKO SOMERPURO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115

Tehtävä Telluksen tuolla puolen!

Kymmenennessä Pate-kirjassa kyytiä saavat niin avaruusromut kuin avaruusroistotkin. Seikkailu alkaa, kun Paten pihamaalle putoaa taivaalta rojua. Mysteeriä selvittäessään hänen, Senjan ja Totin täytyy matkata aina avaruuteen asti. Onnistuvatko he suojelemaan maapalloa avaruusromulta ja satelliitteja ryövääviltä avaruus rosvoilta?

TIMO PARVELAN suosittuja lastenkirjoja luetaan ympäri maailmaa jo yli 30 kielellä! Mukaansatempaava Pate-sarja jatkuu nyt kymmenennellä osalla, ja PASI PITKÄSEN sarjakuvamaiset kuvitukset lisäävät tarinaan oman, hulvattoman kerroksensa.

© JARI KIVELÄ © JARI RIIHIMÄKI
Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
TIMO PARVELA, PASI PITKÄNEN Pate ja tähtien sotku TOUKOKUU 96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520446802 EAN äänikirja: 9789520451943 EAN e-kirja: 9789520451950 116

Saara ja naakka

Taikaa ja tyttövoimaa!

Lasten seikkailuromaanissa eläin rakas Saara päätyy satumaiselle aikamatkalle lemmikkinaakkansa taikapesän kautta. 1700-luvun kar tano on täynnä yllätyksiä, onneksi neuvokas tyttö ei vähästä säikähdä!

HUHTIKUU

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä:

EAN äänikirja:

e-kirja:

RIIKKA-MARIA ROSENBERG (s. 1977) on historioitsija ja kirjailija, jonka teokset pohjautuvat syvälliseen taustatyöhön. Hän on kirjoittanut aikuisille kiehtovista naiskohtaloista kertovia historiallisia romaaneja, jotka ovat saaneet ylistävän vastaan oton. Kuvittaja KATI VUORENTO (s. 1973) syttyy luonnosta ja kauneu desta. Hänet tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahdut tavat herkällä tyylillään.

Parivaljakko tutustuu Saaran ikätoveriin Alexanderiin, kartanon nuoreen herraan. Pojan on vaikea ymmärtää nykytytön puheita eläinlääkärihaaveista ja koulusta, sillä hänen ajassaan tytöiltä odotetaan aivan muuta. Hillitty tunnelma kuitenkin rikkoutuu, kun Alexander kertoo, että metsistä kuuluu avunhuutoja, teiden varsille ilmestyy pelokkaita lehmiä ja palvelijoita on kadonnut. Liikkuuko metsässä jokin peto?

Lapset lähtevät etsintäretkelle, joka huipentuu henkeä salpaaviin hetkiin jyrkänteellä. Mutta ehtivätkö Saara ja naakka Peterson takaisin omaan aikaansa, ennen kuin taian vaikutus loppuu illalla?

Kati Vuorennon ihastuttavat neliväripiirrokset koristelevat kirjan kauniiksi kuin 1700 luvun korurasian.

”Takana tuttu nykyisyys, edessä uskomaton menneisyys.”

© MIKKO RASILA Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
7+ EAN: 9789520449537
9789520449599 EAN
9789520449605
RIIKKA-MARIA ROSENBERG, KATI VUORENTO
©
LARI JÄRNEFELT LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117

Supermarsu ja eläinten vastaisku

Supermarsu eläimellisessä vauhdissa!

Supermarsu-Emilia on hoitanut hommansa erityisen hyvin ja ansaitsee Jättiläismarsun mielestä palkinnon: hän saa erikoisluvan tehdä supervoimillaan myös hauskoja ja vähän kiellettyjäkin juttuja! Ja niitähän on helppo keksiä, esimerkiksi yöllisessä huvipuistossa tai vaikka matkalla Kreikkaan, minne Emilia lähtee perheensä kanssa. Perillä Supermarsu kuitenkin joutuu tositoimiin.

Rasva Anteron isän omistamalle lomasaarelle ilmestyy yllät tävän paljon tuttuja, sekä oppilaita että opettajia. Kukapa olisi arvannut, että koulun rehtori keikkailee turistioppaana! Perillä idyllisellä saarella alkaa kuitenkin tapahtua outoja asioita: ihmisiä katoaa yksi kerrallaan, ensimmäisenä liikunnanopettaja Kike Välimaa. Paikallinen eläintarha on myös selvästi Supermarsun avun tarpeessa. Kovat olot piinaavat eläimiä, jotka keksivät äärimmäisen keinon selviytyäkseen.

Helsingissä asuva PAULA NORONEN on rakastettu kirjailija ja tv-persoona. Supermarsun lisäksi hänet tunnetaan mm. helppolukuisesta Yökoulu-sarjasta sekä aikuisten suosikista, Tarja Kulhosta. Pietarsaarelainen TERESE BAST on monipuolinen taiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen kuvansa ovat tuttuja monista suosituista lastenkirjoista.

© TERESE BAST© OTTO VIRTANEN © ALEXANDRA SANDBÄCK PAULA NORONEN, TERESE BAST
118

Supermarsu kirjat tunnetaan omaperäisestä huumoristaan ja oivaltavista teemoistaan. Vauhdikkaissa tarinoissa tavallinen arki vaihtuu lennosta jännittäviin seikkailuihin ja fantastisiin käänteisiin. Hörppäämällä marsunsa juomapullosta pää henkilö Emilia muuttuu Supermarsuksi, joka auttaa hädänalaisia ja taistelee vää ryyttä vastaan. Tehtäviä hänelle jakelee talonkokoinen Jättiläismarsu. Odotettu Supermarsu 2 elokuva sai ensi iltansa lokakuussa 2022.

HUHTIKUU 160 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520448226 EAN äänikirja: 9789520449216 EAN e-kirja: 9789520449223
SUPERMARSU PELASTAA PÄIVÄN! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119

PAULA NORONEN, TERESE BAST

Supermarsu lentää Intiaan

Tästä alkaa Emilian ura Supermarsuna!

Supermarsu sarjan ensimmäisessä osassa itähelsinkiläinen 11 vuotias Emilia saa oman, ihanan lemmikkimarsun. Mutta Marsu Halonen ei ole kaan mikä tahansa karvapallo, sillä sen ansiosta Emilia saa supervoimat! Supermarsuna Emilian tehtävä on taistella kaiken hyvän puolesta vää ryyttä vastaan.

Lahden mäkimontussa asuva kerrostalon kokoinen Jättiläismarsu kertoo aloittelevalle supersankarille, mistä on kyse:

- Emilia Laitinen-Nieminen, sinut on valittu.

- Valittu mihin?

- Olemaan Supermarsu. Marsu puri sinua sormeen. Se on vanha rituaali, joka tarkoittaa sitä, että sinusta tulee Supermarsu.

- Miksi juuri minä?

- Koska sinussa on ainesta.

PAULA NORONEN, TERESE BAST Supermarsu ja lööppilehmän tapaus

Supermarsu-Emilia jatkaa urotöitään sarjan toisessa osassa.

Kun Emilian äiti lähtee opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, Emilia muuttaa Marsu Halosen kanssa isänsä luo asumaan. Isän luona kaikki on vinksallaan: matto vinossa, verhot ryppyiset ja leivänpaahtimessa vanha leipä.

Samaan aikaan koulussa julistetaan suuri eläintentuottokilpailu, jonka tarkoituksena on saada eläin tuottamaan roppakaupalla rahaa. Simo ja Emilia saavat hoidettavakseen Hilda lehmän ja keksivät nerokkaan idean: Tehdään Hildasta maailmankaikkeuden ensimmäisen julkkislehmä, niin voitto on varma! Vai onko?

Ensimmäiset Supermarsu-kirjat ilmestyvät Terese Bastin kuvittamina!
Julkaisu: Joulukuu 2022 (kirja ja e-kirja), huhtikuu (äänikirja) 157 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520447601 | EAN äänikirja: 9789520447625 | EAN e-kirja: 9789520447618 Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja), huhtikuu (äänikirja) 150 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520447632 | EAN äänikirja: 9789520447656 | EAN e-kirja: 9789520447649 120

Kultainen Sinttu

Pääseekö Sinttu suuriin kisoihin?

Kultainen Sinttu on 20. kirja

Ruotsalainen LIN HALLBERG on rakas tanut hevosia lapsesta saakka ja tuntee läpikotaisin tallielämän ylä- ja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja MARGARETA NORDQVISTIN kanssa.

TAMMIKUU Älskade Sigge Suom. Marvi Jalo 160 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520446789

EAN äänikirja: 9789520448370 EAN e-kirja: 9789520448363

Lin Hallbergin ja Margareta Nordqvistin menestyssarjassa shetlanninponi Sintusta ja hänen hoitajastaan Elinasta Siltakylän tallilla.

Elinan ja muiden hoitajien unelma on käymässä toteen, sillä kansainväliset ponikisat lähestyvät ja edessä on pian matka Tanskaan. Odotukset ovat korkealla, mutta yhtäkkiä Sinttu alkaakin ontua! Lisäksi tallikaverit haavei levat jo isoista poneista ja toiselle tallille siirtymisestä. Elina ei voi ymmär tää, miten muut voivat edes harkita asiaa!

Ja mitä jos Elina ei pääsekään Sintun kanssa kilpailuun, joka luultavasti jäisi heidän viimeisekseen?

LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121

Brittiläisen

DAVID WALLIAMSIN supersuosittuja lastenkirjoja on julkaistu 53:lla kielellä, ja niitä on myyty yhteensä peräti 40 miljoonaa kappaletta! Mestarikuvittaja TONY ROSSIN musta valkoiset piirroskuvitukset ilahduttavat kaikenikäisiä lukijoita.

Gangsterimummi iskee jälleen

Lukijoiden unelma toteutuu – Gangsterimummille jatko-osa!

KESÄKUU

Gangster Granny Strikes Again

Sympaattinen Ben seikkaili Walliamsin kaikkien aikojen suosi tuimmassa lastenromaanissa, Gangsterimummissa. Nyt hän on jo vuoden ajan totutellut elämään ilman rakasta mummiaan, joka oli tunnettu kaaliruoistaan ja sanapelitaidoistaan. Mutta mummilla oli myös jännittävä ja salainen elämä kansainvälisenä jalokivivarkaana! Legenda Englannin kruununjalokivien ryöstöstä elää yhä. Mutta sitten maata alkavat riivata öiset arvoesineiden varkaudet – rikossarja vaikuttaa itsensä Gangsterimummin tekosilta! Mutta eihän se ole mahdollista!? Nauru ja liikutus vuorottelevat koukuttavassa tari nassa, Walliamsin taattuun tyyliin. Elämyksen kruunaa Jaana Kapari Jatan verraton suomennos!

Suom. Jaana Kapari-Jatta 368 s. | L84.2 | Ikäryhmä:7+ EAN: 9789520452209 EAN äänikirja: 9789520452254 EAN e-kirja: 9789520452261
122

Takku ja Tuppi

kalsarit

Hullunhauskan kirja sarjan ensimmäinen osa Outokoton alakoulun oudoista sattumuksista.

TOUKOKUU

SAM COPELAND on kotoisin Manchesterista. Nykyään hän asuu Lontoossa vaimonsa, kolmen lapsensa ja kahden kissansa kanssa.. Hänen aikaisempia lastenromaanejaan ovat mm. Sami muuttuu kanaksi, Sami muuttuu hirmuliskoksi ja Sami muuttuu mammutiksi. Sam Copeland ei aio lopettaa kirjoittamista, huolimatta lakimiesten uhkailuista… JENNY PEARSON , Maailman paras opettaja, on palkittu kuudella mukilla, yhdellä jääkaappimagneetilla, seinä laatalla ja usealla onnittelukortilla. Hänen aikaisempia lastenromaaneja ovat mm. Freddien superihmeellinen seikkailu ja Uskomattomat ennätystenrikkojat.

Vakooja-etsivät Takku ja Tuppi joutuvat hurjien käänteiden keskelle.

Kaikenlaista outoa tapahtuu Pikku Outokoton kaupungin alakoulussa. Kummal liset puhurit iskevät kouluun ja oppilaat ja opettajat käyttäytyvät pähkähullusti, alkavat tanssia kesken tuntia ja unohtavat täysin tehneensä niin hetken päästä. Vakooja etsivä Tuppi, 9 vuotta, päättää selvittää asian. Hän on ainoa, joka ei unohda outoja sattumuksia kun ne ovat ohi. Tai melkein ainoa, sillä uusi luokkatoveri Takku muistaa myös tapahtumat. Etsiväpari Takku ja Tuppi löytävät ikivanhan Kaaoksen kirjan, joka on piilotettu Kiellettyjen ja vaarallisten kirjojen huoneeseen. Mutta pystyvätkö he päihittä mään pahat alushousut ja transsylvanialaiset hirviöt? Onnistuvatko he pysäyt tämään puhurit ennen kuin heidän pieni kaupunkinsa vaipuu unholaan? Voima piilee kirjoissa, erityisesti tässä yhdessä… Avaa minut! Käännä sivua!

SAM COPELAND, JENNY PEARSON Etsiväpari
Kaaoksen
© USBORNE PUBLISHING LTD, 2019 © CHARLOTTE KNEE PHOTOGRAPHY
Tuchus and Topps Investigate. The Underpants of Chaos Suom. Kaisa Kattelus 300 s. | L84.2 | Ikäryhmä:7+ EAN: 9789520448073 EAN äänikirja: 9789520452001 EAN e-kirja: 9789520452018 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123

HENNA HELMI HEINONEN on moni puolinen kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Palkitussa IceLovesarjassa hän kuvaa lämpimästi ja oivalta vasti noin kymmenvuotiaiden lasten arkea. Muodostelmaluistelujoukkueessa yhdessä tekemisen riemu ja vaiva antaa eväitä myös jokapäiväiseen elämään. REETTA NIEMEN SIVUN ilmeikäs mustavalkoinen kuvitus lisää lukunautintoa.

Kuudes IceLove-kirja kertoo Ilonasta, joka joutuu uuteen ja yllättävään tilanteeseen, niin kotona kuin jäälläkin.

Ilonalla on yhtä aikaa muutto, kilpailut, tavarat sekaisin ja uusi “siskosisko” Aada.

IceLove joukkue osallistuu tehoviikonloppuleirille, jossa viimeistellään kilpailuohjelmaa. Leiriltä kotiutuessa Ilonaa ja Aadaa odottaa tosi iso yllätys: tyttöjen äidit kertovat viettäneensä jo pidempään aikaa yhdessä ja olevansa pariskunta. Tuore perhe elämä joutuu saman tien myös testiin, kun Aadan koti joutuu putkiremonttiin – ja Aada äiteineen muuttaa Ilonan perheen luo. Kun ei ole koskaan ennen asunut muiden kuin äidin ja isosiskon kanssa, Ilonalla on totuttelemista Aadan viulu harrastukseen ja koiran likatassuihin. Tilanne kriisiytyy lopullisesti, kun IceLovelle tulee uudet kilpailut ja Ilona saa yllättäen hoitaakseen kapteenin tehtävät. Kapteenin on saatava homma toimimaan niin jäällä kuin kotonakin. Kaikki menee varmasti hyvin,

©
JANI PIHLAJA ©
OTTO VIRTANEN
kovalla tsempillä! HENNA HELMI HEINONEN, REETTA NIEMENSIVU Tsemppiä, kapteeni Ilona! MAALISKUU 200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520449490 EAN äänikirja: 9789520449551 EAN e-kirja: 9789520449544 Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
124

Star Stable. Sielunratsastajat: Tallitarinoita

Mysteerejä hevosten saarella!

HELENA DAHLGREN on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa. Hän asuu perheensä kanssa Tukholman lähellä ja rakastaa kirjoja, hevosia, kissoja, kummitusjuttuja, kahvia ja Twin Peaks -tv-sarjaa.

TOUKOKUU

Star Stable. Ödesryttarna. Stallberättelser från Jorvik Suom. Jenni Rapelo 112 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 9+

EAN: 9789520448097

EAN äänikirja: 9789520451981

EAN e-kirja: 9789520451998

Neljän tarinan kokoelmassa Sielunratsastajat kiiruhtavat tallilta toiselle ja selvittävät matkansa varrella monia salaisuuksia. Mutta missä on mysteereistä suurin – avuton olento, joka tarvit see kipeästi heidän apuaan?

Sielunratsastajat Lisa, Alex, Linda ja Anne aistivat, että jotakin on pahasti pielessä. Tytöt lähtevät matkaan tähtihevosillaan ja päätyvät neljälle eri tallille, joiden arvoitukset paljastuvat yksi kerrallaan. Kuka itkee Moorlandin tallilla ja miksi? Miten Anne voi auttaa taitojaan epäilevää poikaa Hopeametsäaukion mailla? Kummitteleeko Kultalehden tallilla – ja päättyykö seikkailu vihdoin Kuusilaaksossa? Kunpa vain ei olisi vielä liian myöhäistä…

HELENA DAHLGREN
© STEFAN TELL LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 125

Salaisuus-sarja

Enid Blytonin ihastuttava Salaisuus-sarja julkaistaan vihdoin uudelleen.

Salapoliisitoimisto Viisi etsivää ja Vainukoira on aina ensimmäi senä ratkaisemassa salaisuuksia ja etsimässä johtolankoja, kun Peterwoodin kylässä tapahtuu kummia. Toimiston nokkelat sala poliisit Larry, Riki, Bes, Kris, Pulla ja Nono-koira penkovat tapauk sia, ja konstaapeli Goon tekee kaikkensa päästäkseen eroon lapsista, jotka pistävät nenänsä joka paikkaan!

ENID BLYTON Palaneen talon salaisuus

The Mystery of the Burnt Cottage Suom. Lea Karvonen Julkaisu: Kesäkuu

EAN äänikirja: 9789520450502 EAN e-kirja: 9789520450526

ENID BLYTON (1897–1968) oli yksi 1900-luvun luetuimmista ja menestyneimmistä lasten- ja nuortenkirjailijoista ja UNESCOn laatiman listauksen mukaan maailman kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija. Hänen valtava tuotantonsa käsittää yli 800 teosta, joista Suomessa ovat tunnetuimpia Viisikko-, Seikkailu-, SOS-, Salaisuus- ja Arvoitus-sarjat.

ENID BLYTON
© ROBIN ADLER ÄÄNI- JA E-KIRJOINA 126

Salaisuus-sarja: L84.2 | Ikäryhmä: 9+

ENID BLYTON Kadonneen kissan salaisuus

The Mystery of the Disappearing Cat Suom. Lea Karvonen Julkaisu: Kesäkuu

EAN äänikirja: 9789520450243 EAN e-kirja: 9789520450236

ENID BLYTON

Aution talon salaisuus

The Mystery of the Secret Room Suom. Lea Karvonen Julkaisu: Kesäkuu EAN äänikirja: 9789520450229 EAN e-kirja: 9789520450212

ENID BLYTON

Nimettömien kirjeiden salaisuus

The Mystery of the Spiteful Letters Suom. Lea Karvonen Julkaisu: Loppuvuodesta 2023

EAN äänikirja: 9789520453749 EAN e-kirja: 9789520453756

ENID BLYTON Kadonneen kaulakorun salaisuus

The Mystery of the Missing Necklace Suom. Irja Lappalainen Julkaisu: Loppuvuodesta 2023 EAN äänikirja: 9789520453725

EAN e-kirja: 9789520453732

ENID BLYTON Lukitun

talon salaisuus

The Mystery of the Hidden House

Suom. Lea Karvonen Julkaisu: Loppuvuodesta 2023 EAN äänikirja: 9789520453763

EAN e-kirja: 9789520453770

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 127

JANNE MALINEN (s. 1981) on työskennellyt pitkään viestintäalalla sekä freelancetoimittajana. Hän valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 2010 pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede. TEEMU JUHANI (s. 1987) on kuvittaja ja sarja kuvataiteilija, jonka töitä on julkaistu yli 20 maassa. Lastenkirjojen lisäksi hän on kuvittanut lehtiä ja oppimateriaaleja.

Varjot Waaralinnan parantolan yllä tihenevät, eikä kukaan ole turvassa…

Trilogian toisessa osassa kohtalo kuljettaa lapset Waaralinnan muurien suojista kaupungin hämyisille kujille ja öiselle niitylle.

Syksyn kylmät tuulet puhaltavat, ja Waaralinnassa alkaa uusi lukuvuosi. Oskar, Robin ja Vilma tapaavat jälleen parantolan tutun henkilökunnan sekä uuden ylilääkärin, Hjalmar Klemetin. Kaikki on päällisin puolin hyvin, mutta pinnan alla tiiviin kolmikon ystävyys joutuu koetukselle: Robin viettää yhä enemmän aikaa

keväällä parantolaan saapuneen tytön kanssa ja Vilma vetäytyy tiukemmin omiin oloihinsa. Pahaenteiset yölli set äänet voimistuvat taas eivätkä jätä Oskaria rauhaan. Metsään johtavan kartan viimeinen osa löytyy lopulta, ja lapset kuulevat salaperäisestä ja hengenvaarallisesta tehtävästä. Tehtävästä, jonka vain he kolme voivat suorittaa.

Waaralinnan salaisuudet

Veren punainen kristalli on jännittävän

trilogian toinen osa.

Kannen suunnittelu: TEEMU JUHANI © OTTO VIRTANEN
2:
ja lämminhenkisen
Kirjasarja on vangitseva tarina ulkopuolisuuden tunteesta, ystävyydestä, rohkeudesta ja menetyksestä. JANNE MALINEN, TEEMU JUHANI Waaralinnan salaisuudet 2: Verenpunainen kristalli KESÄKUU 300 s. | L84.2 Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520447564 EAN äänikirja: 9789520451042 EAN e-kirja: 9789520448011 128

Mestarillisen tarinankertojan SANNA ISTON lukijat ja palkinto raadit hurmanneissa romaaneissa arjen pintaa viistää aina toinen taso. Hän on saanut kahdesti Arvid Lydecken -palkinnon lastenromaaneistaan Tinka ja Taika (2011) ja Maan alaiset (2016). Maan alaiset oli myös Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaehdokkaana.

Näkymättömät

Lomanvietto kaukana kaupungista ja kavereista ei ollut se, mitä Pii toivoi hartaasti odottamaltaan kesältä. Ja sitten vielä lomatalokin osoittautuu oudoksi ja arveluttavaksi. Kuka on poika, joka liikuskelee huoneissa kuin kotonaan, ja miksei kukaan muu näe häntä?

Piin ulkopuolisuuden kokemus kääntyy vahvuudeksi, sillä hän näkee asioita, joita muut eivät huomaa. Pian hän on keskellä pikkukylän aurinkoista idylliä varjosta vaa salaisuutta. Liittyvätkö lomataloihin kohdistuvat varkaudet sekä puoli vuotta aiemmin tapahtunut, selvittämättä jäänyt kuolemantapaus toisiinsa? Entä mitä tekemistä salaperäisellä vihreäpipoisella pojalla on tämän kaiken kanssa?

Vastauksia on etsittävä syvältä pinnan alta, ja niitä sukeltaessaan Pii joutuu koh taamaan myös itsensä. Tylsäksi kuviteltu lomamatka muuttuu löytöretkeksi omaan itseen, eikä lopulta mikään – kummituksetkaan – ole sitä, miltä ne ensi alkuun näyttivät.

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN © NILI RAZ ALMOG HUHTIKUU 250 s. | N84.2 Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520449858 EAN äänikirja: 9789520449865 EAN e-kirja: 9789520449872
Talo, jossa kummittelee.
Se
tästä enää puuttuikin.
SANNA ISTO
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 129

Koko maailman valloittanut rakkaustarina jatkuu!

Tunteita herättävän, palkitun Heartstoppersarjakuvaromaanisarjan toisessa osassa Nickin ja Charlien suhde syvenee.

Charlie on varma tunteistaan Nickiä kohtaan, mutta mitä Nick ajattelee heidän suudel mastaan?

Heartstopper sarjassa käsi tellään ystävyyttä, rakkautta ja rohkeutta olla oma itsensä. Charlien ja Nickin polut kietou tuvat yhteen ja muodostavat suuremman tarinan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

ALICE OSEMAN Heartstopper. Osa 2 MAAILMANLAAJUISEKSI MENESTYKSEKSI NOUSSEELLE NETFLIX-SARJALLE KUVATAAN JO UUSIA TUOTANTOKAUSIA! MARRASKUU 2022 Heartstopper. Volume 2 Suom. Oona Juutinen 260 s. | N85.3 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520446819 130

Kirjailija-kuvittaja ALICE OSEMAN on yksi aikamme merkittävistä äänistä, jonka luoma maailma on poikkeuksellisen ajankohtainen nuorille juuri nyt. Romaaneissaan ja Heartstopper-sarjassaan hän tavoit taa samaistuttavasti ja voimaannuttavasti nuorten koko tunnemaailman kirjon: epävarmuuden, ystävyy den, ensirakastumisen ja identiteetin etsimisen. Syksyllä 2016 nettisarjakuvina alkanut Heartstopper oli hänen läpimurtonsa, ja nyt Charlien ja Nickin tarinaa voi seurata myös Netflix sarjassa.

ALICE OSEMAN

Heartstopper. Osa 3

Charlie ja Nick vihdoin yhdessä!

Ilmiöksi nousseen

Heartstopper-sarjan kolmannessa osassa Charlie ja Nick totutte levat olemaan avoimesti poikaystäviä. Kantaako rakkaus yli vastoinkäymisten?

Charlien unelma on käynyt toteen, ja Nick on virallisesti hänen poikaystävänsä eikä halua enää salailla asiaa.

Vaikka monet ovat uutisesta innoissaan, Nickin veli ei hyväksy tuoretta suhdetta. Lisää vaikeuksia on edessä myös Pariisin luokkaretkellä. Nyt jos koskaan Charlien ja Nickin on oltava toistensa tukena.

KESÄKUU Heartstopper. Volume 3 Suom. Oona Juutinen 384 s. | N85.3 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520451790 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 131

A. R. S. HORKKA Murhaballadit

Älä koskaan tapa idoliasi.

Onnistuuko Krista kumoamaan demonisen demonauhan kirouksen, ennen kuin murhaballadit tappavat kaikki?

Krista on lahjakas kitaristi ja laulaja, joka haaveilee hevibändinsä kanssa kuului suudesta. Yläasteen työharjoittelussaan psykiatrisessa sairaalassa Krista kohtaa black metal idolinsa, legendaarisen Pagan Angels yhtyeen ikonisen laula jan. Autettuaan bänditovereineen lau lajaa karkaamaan suljetulta osastolta Krista saa kiitokseksi pahamaineiset, kadonneeksi luullut demonauhat. Mutta kun murhaballadit heräävätkin henkiin, pitää kirous saada purettua ja tuhottava sanoista lihaksi tulleet hirviöt.

KUN PÄIVÄT OVAT LYHYITÄ, OVAT PAINAJAISET PITKIÄ. Nordic Horror -sarja on uutta pohjoismaista kauhua, jossa maanläheinen realismi, pohjoisen pimeys ja kylmyys, mysteerit, murhat ja mytologia pakkautuvat yhteen painajaisten kudelmiksi hyvinvointiyhteiskunnan pimeimmissä nurkkauksissa. Kannen suunnittelu : A. R. S. HORKKA
HELMIKUU 200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520439590 EAN äänikirja: 9789520441074 EAN e-kirja: 9789520441067
132

A. R. S. HORKKA

Valkean yön lapset

Syrjäinen saari. Murhattujen lasten arvoitus. Painajainen keskellä kauneinta juhannusta.

16-vuotias Dia lähetetään kesäksi iso äitinsä hoiviin syrjäiselle saarelle, jonka syövereistä paljastuu synkkä salaisuus.

Dia on palaamassa viulutunniltaan, kun uhkaava nuorisojoukko alkaa seurata häntä. Dia eksyttää heidät metsikköön lapsena oppi mallaan taialla, mutta häntä syytetään nuor ten huumaamisesta. Rangaistuksena hänet lähetetään isoäitinsä luo syrjäiselle saarelle, jota hän kammoaa. Dia joutuu kohtaamaan vanhat pelkonsa ja päätyy vaaroihin ratkoes saan vuosikymmenien takaista murhattujen lasten arvoitusta.

Nordic Horror -sarjan luoja A. R. S. HORKKA on julkisuutta ja määritelmiä kaihtava hahmo suoraan varjojen valtakunnasta, salaperäisyy dessään kuin tarina itsekin tarinoidensa jou kossa. Mutta A. R. S. Horkka on myös salanimi, jonka takana ovat kirjailija-kuvittajatiimi Riina ja Sami Kaarla ja Anders Vacklin. Mestarillinen tekijäkolmikko on luonut kauhuromaanisarjan, jonka jokainen itsenäinen osa on mielikuvituksen ääriä luotaava syväsukellus pohjoismaisen pelon syövereihin.

Kannen suunnittelu : A. R. S. HORKKA
© ISTOCK
©
SAMI
KAARLA
TOUKOKUU 200 s. | N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520451462 EAN äänikirja: 9789520451554 EAN e-kirja: 9789520451547 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 133

ELLA PAIJA (s. 1990) on Helsingissä asuva erikoiskirjastonhoitaja. Hän on opiskellut kirjoittamista mm. Ori veden Opiston kirjoittajalukiossa ja Viita-akatemiassa. Esikoisromaanin, Soita minulle karusellin kelloa, pala sista kirjoittaja sai kunniamaininnan J.H. Erkon kirjoituskilpailussa vuonna 2020.

Soita minulle karusellin kelloa

Kesätyö

”Pelkään, että Yksi erityinen on herättänyt jotain, jonka olisi pitänyt jäädä uinumaan. Se saa minut tekemään jotain, mitä ei varmaankaan pitäisi tehdä.”

TOUKOKUU

Teemu on päässyt ylioppilaskirjoitusten jälkeen kesätöihin huvipuistoon yhdessä muiden nuorten kanssa. Edessä on unelmien kesä! Järven rannalla oleva suuri huvipuisto on täynnä värejä ja ääniä. Mutta vähitellen kesä muuttuu oudoksi, koneet temppuilevat itsestään ja vuoristoradalla tapahtuu onnettomuus, kun huoltomies kiipeää huipulle ilman valjaita.

Sitten pikku lapsi katoaa keskellä päivää. Mitä hänelle on tapahtunut?

Ella Paijan esikoisteos on kesäinen trilleri, joka saa lukijan pidättämään henkeään. Nuorten elämän ja iloisen kesätyön ylle nousee huvipuiston tumma, arvoitukselli nen varjo. Kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää.

huvipuistossa muuttuu painajaiseksi!
ELLA PAIJA
250 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520448172 EAN äänikirja: 9789520451967 EAN e-kirja: 9789520451974 © VEIKKO SOMERPURO Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN
134

Jopa ihmeet vievät hieman aikaa

Sadassa vuodessa ehtii tapahtua paljon. Valtakuntia syntyy ja murenee, ihminen lentää kuuhun ja sukeltaa yli 10 000 metrin syvyyteen. Tarinan kerronta laajenee kirjojen sivuilta ja nuotiopiireistä radioihin, valkokankaille ja kuvaruutuihin. Samassa ajassa Walt Disneyn yhdestä hiirestä alkanut tarinaimperiumi voi hyvin ja laajenee yhä uusiin tähdistöihin, sillä mielikuvituksen maailmassa ei ole rajoja.

Disneyn satavuotisjuhlan kunniaksi juhlimme myös me koko vuoden mukana! Julkaisemme kuvakirjoina vanhoja klassikkolyhytelokuvia, kuten Lätkätaituri Akun ja Mikin asuntovaunun. Nalle Puhin Puolen hehtaarin metsästä löytyy uusia tarinoita luettavaksi ja leikittäväksi. Disney Prinsessat seikkailevat ratsailla ja sarjakuvakirjassa ja Marvelin Hämähäkkimies, Thor ja Kapteeni Amerikka parantavat maailmaa. Star Wars universumissa matkustetaan aiemmin kartoittamattomaan menneisyyteen: jediritarien kulta aikaan. National Geographicissa perehdytään avaruuden lisäksi eläinarkkitehteihin, pandoihin ja aina jännien haiden elämään. Poikkeuksellisena ja epävarmana aikana tuntuu erityisen merkittävältä pystyä luomaan turvallisia ja iloa tuovia muistoja ja paik koja, joita lasten lisäksi tarvitsemme myös me aikuiset. Walt Disneyn sanoin: Tätä me tarinankertojat teemme. Palautamme maailmanjärjestyksen mielikuvituksen avulla. Me tuomme toivoa yhä uudelleen ja uudelleen.

Taianomaista juhlavuotta kaikille!

Saara Tiuraniemi

Kustantaja, Tammen lasten ja nuortenkirjallisuus

© 2022 DISNEY ENTERPRISES, INC. ALL RIGHTS RESERVED.
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 135

-klassikot

DISNEYN ROBIN HOOD

DISNEY Robin Hood ja iloiset veikot KOLMEN TARINAN KOKOELMA

Julkaisu: Tammikuu

Robin Hood and the Great Coach Robbery; Walt Disney's The Emperor's new Clothes; Walt Disney's Robin Hood spinner gyllene planer

85.2 144 s. | Ikäryhmä: 5+

EAN e-kirja:

EAN:

Suom. Marita Lehtonen

äänikirja:

DISNEY Lätkätaituri Aku

Julkaisu: Maaliskuu

Suom. Satu Heimonen

EAN:

EAN

e-kirja:

the

TÖYSSYISTÄ KÖRÖTTELYÄ ANKKALINNASSA!

DISNEY Mikin asuntovaunu

Julkaisu: Toukokuu

Disney. Mickey's Trailer

Suom. Satu Heimonen

Ikäryhmä:

EAN e-kirja:

EAN äänikirja:

85.2

s.

| Disney. Donald
Hockey Champ
| 85.2 | 48 s. | Ikäryhmä: 3+
9789520448394 | EAN
9789520448608
äänikirja: 9789520448592
|
|
|
|
9789520438722
9789520438890 | EAN
9789520438883
|
|
| 48
3+ | EAN: 9789520448493
9789520451356
9789520451349 MESTARIKIEKKOILUA ANKKALINNASSA!
-KLASSIKKO ELOKUVA 50 VUOTTA! 136

Tammen kultaiset kirjat

tavallisesta pojasta, Miles Moralesista, tuli supersankari. Jännittävä tarina Hämähäkkimiehen ystäville.

Tammikuu | Miles Morales. Spider-Man Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 24 s. | Ikäryhmä: 5+

9789520449018

äänikirja:

MARVEL Miles Morales. Spider-Man. TKK 290 Miten
Julkaisu:
EAN:
EAN e-kirja: 9789520449025 EAN
9789520449032 MILES MORALES ON UUDEN AJAN SPIDER-MAN! DISNEY Encanto TKK 271 VUORTEN KÄTKÖISSÄ SIJAITSEE SALAPERÄINEN TALO TÄYNNÄ MAGIAA.

-kirjat

PILKULLISET SALAPOLIISIT KUONO TARKKANA!

DISNEY 101 dalmatialaista. Seikkailujen yö

Kauniisti kuvitettu satukirja pikku dalmatialaisista, jotka jahtaavat

vieraan

päätyvät

Julkaisu: Tammikuu

HÄMMÄSTYTTÄVIÄ OTUKSIA TUTKIMATTOMILLA MAILLA!

DISNEY Ihmeellinen maailma. Satuklassikot

Disneyn Ihmeellinen maailma elokuvan tarina näyttävänä

sivuisena

Julkaisu: Tammikuu

kutsumattoman
talosta ja
öiselle retkelle.
| Disney. 101 Dalmatians. Thunderbolt Batch | Suom. Tanja Falk | 85.2 | 32 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520449483
96
kuvakirjana.
| Disney. Strange World | Suom. Jenni Rapelo | 85.2 96 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520448325 EAN e-kirja: 9789520448561 EAN äänikirja: 9789520448554
138

DISNEY

Aladdin. Disney taikakansikirja

Eräänä myrskyisenä yönä vanha noita pyytää päästä prinssin linnaan suojaan, mutta itsekäs prinssi kieltäytyy auttamasta. Rangaistukseksi noita muuttaa nuoren miehen hirviöksi ja ilmoittaa, että lumouksen voi rikkoa ainoastaan aito rakkaus.

Julkaisu: Maaliskuu | Aladdin. Animated stories Suom. Tanja Falk | 84.2 | 32 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520448783

TARINAA JA LEIKI HAHMOILLA!

DISNEY Kaunotar ja Hirviö. Disney taikakansikirja

Agraban sulttaanin tyttären pitäisi mennä naimisiin prinssin kanssa, mutta prinsessa Jasmine ihastuu torilla tapaamaansa köyhään Aladdiniin. Ilkeä neuvonantaja Jafar kehittää kieron suunnitelman, joka erottaa nuoret rakastavaiset.

Julkaisu: Maaliskuu | Beauty and the Beast. Animated stories | Suom. Tanja Falk | 84.2 | 32 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520448790

DISNEY Nalle Puh. Lue ja leiki.

Herttainen tarina herää henkiin ja mielikuvitus saa siivet, kun leikit tarinan hahmoilla ja leikkimatolla. Pakettiin kuuluvat kirja, 10 leluhahmoa sekä kestävä leikkimatto. Uppoudu iloisiin seikkailuihin Nalle Puhin ja kavereiden seurassa!

Julkaisu: Toukokuu I Winnie the Pooh Busy Book | Suom. Satu Heimonen I 85.2 | 12 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520452407

DISNEY Nalle Puh. Päivä kasvimaalla

Kesäinen tarina Puolen hehtaarin mestästä muistuttaa, että jokainen on hyvä jossakin.

Julkaisu: Huhtikuu | Winnie the Pooh. A Day in the Garden 85.2 | 56 s. | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520448523

AVAA TAIKAKANNET JA ASTU LUMOTTUUN LINNAAN!AVAA TAIKAKANNET JA LÄHDE LENTÄVÄN MATON KYYTIIN! PUUHAKAS PUH ETSII TAITOAAN! LUE
LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 139

KUNINKAALLISTA KAVIOIDEN KOPSETTA!

DISNEY Prinsessat.

5 minuutin hevossatuja

Disney prinsessat rakastavat hevosiaan, ja kaksitoista sopivan mittaista satua kertovat heidän ihanista, yhteisistä seikkailuistaan.

Julkaisu: Helmikuu | Disney Princess. 5-minute horse stories Suom. Jenni Rapelo | 85.2 | 204 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520448349

EAN äänikirja:

EAN e-kirja:

SUKELLA VEDENALAISIIN SATUMAAILMOIHIN!

DISNEY 5 minuutin satuja meren alta

Disneyn ja Pixarin suosikkihahmot takaavat, että kahdessatoista sopivan mittaisessa sadussa riittää riemua ja meren hurmaa.

Julkaisu: Toukokuu | Disney. 5-minute Under the Sea Stories | 85.2 | 204 s. | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520448356 | EAN e-kirja: 9789520451295 EAN äänikirja: 9789520451301

TUNNELMOINTIA KUNINKAALLISESSA SEURASSA

DISNEY Prinsessat. Tähtien tuikkeessa

Ihastuttavaan satukirjaan on koottu prinsessojen ihanimpia iltasatuja, jotka saavat tähdetkin tuikkimaan kauniimmin.

Julkaisu: Maaliskuu | Disney Princess. Bedtime Stories Suom. Jenni Rapelo

85.2

s.

Ikäryhmä: 5+

EAN:

|
9789520448585
9789520448578
|
| 150
|
|
9789520449520
140

DISNEY Disneyn satuprinsessat

LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ - TUHKIMO - PRINSESSA RUUSUNEN

Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Tuhkimo ja Prinsessa Ruusunen yksissä kansissa, menneiden vuosikymmenten ihanaa retronostalgiaa henkivinä laitoksina.

Julkaisu: Toukokuu | Dwarfs; Walt Disney’s Cinderella; Walt Disney’s Sleeping Beauty | Suom. Mary A. Wuorio, Marita Lehtonen, Leena Vento 85.2 | 144 s. | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520438791 EAN e-kirja: 9789520438913 | EAN äänikirja: 9789520438906

DISNEY Prinsessat. Sarjakuvien taikaa

Kolme upeasti kuvitettua Disney kätevästi yksissä kansissa. Mukana ovat tarinat Pieni merenneito, Kaunotar ja Hirviö sekä Prinsessa Ruusunen.

Julkaisu: Huhtikuu | Suom. Jenni Rapelo | 85.32 | 168 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520448516 | EAN e-kirja: 9789520448639

RAKASTETUIMMAT DISNEYN PRINSESSASADUT!
DISNEY – ERICA DAVID Frozen. Anna & Elsa. Jääpalatsin yllätys Helppolukuinen Frozen lastenromaani vie lukijansa Pohjoisvuorelle, jossa kuningatar Elsalla ja prinsessa Annalla on kädet täynnä puuhaa! Julkaisu: Helmikuu | Disney. Anna & Elsa. Return to the Ice Palace | Suom. Jenni Rapelo | 84.2 | 128 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520448189 EAN e-kirja: 9789520449155 EAN äänikirja: 9789520449162 142 JÄÄPALATSIN LUMOA VIILEIDEN VIIPOTTAJIEN SEURASSA!

DISNEY/PIXAR

SATUELÄMYKSIÄ LOISTOKKAASSA SEURASSA! DISNEY/PIXAR Autot. Martin autokoulu Värikkäässä kuvakirjassa Pixar elokuvien TURVALLISESTI LIIKENTEESSÄ!
Seikkailu odottaa! Tämän muhkean tarinakokoelman sivuilla tapaat Disneyn ja Pixarin rakastetuimmat hahmot mukaansatempaavissa seikkailuissa. Julkaisu: Tammikuu | Disney Pixar story collection Suom. Rapelo, Jenni | 85.2 | 304 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520448332 | EAN e-kirja: 9789520449131 EAN äänikirja: 9789520449148 LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 143

STAR WARS Mandalorian. Ulkokehän vaeltajat

Mandalorialainen kiertää galaksin levottomilla laita alueilla etsimässä erikoisen suojattinsa kotiplaneettaa. Tehtävä ei ole helppo, sillä Impe riumin raunioissa vastaan tulee paitsi vanhoja tuttuja myös outoja olentoja, salamyhkäisiä jedejä ja aivan uusia vihollisia – eikä kavala moffi Gideon ole vielä suinkaan luopunut takaaajosta. Mukana 8 sivua valokuvia tv sarjasta. Julkaisu: Tammikuu | Star Wars. The Mandalorian. Season 2 junior novel | Suom. Antti Hulkkonen | 84.2 174 s. | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520446826 EAN e-kirja: 9789520448530 EAN äänikirja: 9789520448547

WARS

Julkaisu:

STAR
Star Wars. Pimeyden perilliset SARJAKUVAROMAANI Voima herää, Skywalkerin nousu ja Viimeiset jedit nyt sarjakuvaromaanina!
Huhtikuu | Star Wars Graphic Novel 7-9 Suom. Antti Hulkkonen | 85.3 | 200 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520448936 | EAN e-kirja: 9789520449308 ”KAUAN SITTEN KAUKAISESSA GALAKSISSA…” PELOTTOMAN PALKKIONMETSÄSTÄJÄN JA SALAPERÄISEN LAPSEN MATKA JATKUU! 144
STAR WARS © LUCASFILM LTD CHARLES SOULE Star Wars Uljas tasavalta. Jedien valo Olkoon Voima kanssasi, kun astut Star Wars universumin aiemmin kartoittamattomaan menneisyyteen: Uljaan tasavallan jediritarien kulta aikaan. Julkaisu: Maaliskuu | Star Wars: The High Republic The Light of the Jedi | Suom. Jukka Heiskanen | 84.2 400 s. | Ikäryhmä: 15+ | EAN: 9789520447328 EAN e-kirja: 9789520448400 | EAN äänikirja: 9789520448417 UUSI, ULJAS STAR WARS -SAAGA VIHDOIN SUOMEKSI! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 145

KUINKA PETER PARKERISTA TULI SUPERSANKARI SPIDER-MAN?

KAKSI SÄHÄKKÄÄ

MARVEL Tässä tulee Hämähäkkimies

LUEN ITSE

Huikean jännittävä tarina Spider Manin nuoruudesta.

Julkaisu: Helmikuu | This is Spider-Man Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 40 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520449087 | EAN äänikirja: 9789520452278 EAN e-kirja: 9789520449094

MARVEL Spider-Man. Sähkösyöpön oikosulku / Pyykkipäivä

Peter Parker tempautuu vauhdikkaisiin seikkailuihin kukistaessaan pahiksia.

Julkaisu: Helmikuu | Marvel. Spider-Man. Short Circuit / Laundry Day. | Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 40 s. Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520449506

TARINA THORIN NUORUUDESTA!

MARVEL Tässä tulee Thor

LUEN ITSE

Kuinka Thorista tuli Asgardin johtaja?

Julkaisu: Helmikuu | This is Thor Suom. Antti Hulkkonen | 85.2

EAN: 9789520449063

EAN äänikirja:

40 s. | Ikäryhmä:

e-kirja:

EEPPINEN
|
5+
| EAN
9789520449070
9789520452285
146
SPIDER-MAN-TARINAA!

LUE KIRJAA JA LEIKI SPIDER-MANHAHMOILLA!

MARVEL Spider-Man. Mini Lue ja leiki

Supersankarifanien sähäkkä leikkipaketti, johon kuuluvat kirja ja neljä vauhdikasta leluhahmoa!

Julkaisu: Helmikuu | Spider-Man Tattle Tales Suom. Antti Hulkkonen | 85.2 | 12 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520449278

HÄMÄHÄKKIMIES ON YMMÄLLÄÄN, KUNTUTUISTA SUPERSANKAREISTA ON TULLUT PAHIKSIA!

VAVISKAA, RIKOLLISET, KAPTEENI AMERIKKA ON JÄLLEEN KESKUUDESSAMME!

MARVEL Hämähäkkimies. Naamioitu vaara

Peter Parkerin elämä on yhtä tasapainoilua, kun koulu, kaverit ja kavalat superroistot vaativat huomiota – usein yhtä aikaa. Ei ole helppoa olla Hämähäkkimies, New Yorkin tuttu ja turvallinen suojelija! Ylimääräistä päänvaivaa aiheuttaa tietenkin myös Flash Thompson, koulun kovanaamaisin kiusaaja.

Julkaisu: Kesäkuu | Spider-Man - Attack of the Heroes Suom. Antti Hulkkonen | 84.2 | 128 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520451363 | EAN e-kirja: 9789520451370 EAN äänikirja: 9789520451387

MARVEL Kapteeni Amerikka. Uuden ajan armeija

Steve Rogers on viettä nyt 70 vuotta vankina jäätikön uumenissa, eikä muuttuneen maailman menoon sopeutuminen suju aivan ongelmitta. Kun kuvaan ilmestyy Steven vanha vihollinen, vaarallinen rikollisjärjestö HYDRA, sankarin on kuitenkin puettava taas ylleen Kapteeni Amerikan asu ja tartuttava toimeen.

Julkaisu: Kesäkuu | Captain America: The Tomorrow Army Suom. Antti Hulkkonen | 84.2 | 144 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520451264 | EAN äänikirja: 9789520451288 EAN e-kirja: 9789520451271

© 2022 MARVEL LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 147

CRISPIN BOYER

Zeus Mahtava 2. Synkän sarvipään sokkelo

Tervetuloa Olympos vuoren löytö

Tarinan tähti on Zeus Mahtava, jumalten kuningas ja hamsteri, joka hallitsee lemmikkikaupan valtakun taa yhdessä muiden jumalien, Athenekissan, Demeter sirkan, Ares koiran ja Poseidon pallokalan, kanssa.

Julkaisu: Tammikuu | Zeus the Mighty. The Maze of the Menacing Minotaur Suom. Jenni Rapelo | 84.2 | 192 s. Ikäryhmä: 7+ | EAN: 9789520448653

e-kirja: 9789520449049

äänikirja: 9789520449056

Koe maailma kanssamme!

NATIONAL

Pyramidit

Pandat

Eläinarkkitehdit

LUEN

NATIONAL GEOGRAPHIC –LAURA MARSH
LUEN ITSE 1 Julkaisu: Maaliskuu | National Geographic. Reader Level 1. Pyramids | Suom. Sari Kumpulainen 72 | 40 s. | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520447366 EAN e-kirja: 9789520447373 NATIONAL GEOGRAPHIC –ANNE SCHREIBER
LUEN ITSE 2 Julkaisu: Maaliskuu | National Geographic. Reader Level 2. Pandas | Suom. Sari Kumpulainen 58 | 40 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520447380 EAN e-kirja: 9789520447397
GEOGRAPHIC –LIBBY ROMERO
ITSE 3 Julkaisu: Maaliskuu | National Geographic. Reader Level 3. Animal Architects | Suom. Sari Kumpulainen 58 | 56 s. | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520447403 EAN e-kirja: 9789520447410
eläinkeskukseen!
EAN
EAN
KREIKAN MYYTTEJÄ,HURMAAVIA ELÄIMIÄ JA HULVATTOMANHUIMIA SEIKKAILUJA! 148

Explorer Academy 3. Kaksoiskierre

Todelliset taitajat.

NATIONAL GEOGRAPHIC

Jännät

SALAISUUKSIA, TEHTÄVIÄ,VAARALLISIATIEDETTÄ JA TEKNIIKKAA!
hait Tutustu haiden elämään valloittavien valokuvien ja hauskojen tekstien avulla. Julkaisu: Toukokuu | So Cool! Sharks Suom. Sari Kumpulainen | 85.2 | 40 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520448271 EAN e-kirja: 9789520448288 TRUDI TRUEIT
Seikkailut syvenevät ja mysteerit mutkistuvat jännittävän Explorer Academy sarjan kolmannessa kirjassa! Sarjaa ovat inspiroineet todelliset National Geographicin tutkimusmatkailijat. Julkaisu: Maaliskuu | Explorer Academy. Book 3. The Double Helix | Suom. Jouko Ruokosenmäki 84.2 | 216 s. | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520447427 EAN e-kirja: 9789520447434 | EAN äänikirja: 9789520447441
NATIONAL GEOGRAPHIC
JOAN
MARIE GALAT
Avaruus Tässä kirjassa on kaikki, mitä olet aina halunnut tietää avaruudesta! Julkaisu: Toukokuu | Absolute Expert. Space Suom. Jarkko Iisakka | 52 | 128 s. | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520447557 | EAN e-kirja: 9789520447991 EAN äänikirja: 9789520448004 NATIONAL GEOGRAPHIC Söpöt pingviinit Tutustu pingviinien elämään valloittavien valokuvien ja hauskojen tekstien avulla. Julkaisu: Toukokuu | So Cute! Penguins Suom. Sari Kumpulainen | 85.2 | 40 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520448257 EAN e-kirja: 9789520448264 TUHTI TIETOPAKETTI AVARUUDESTA! SUKELLA JÄNNIEN HAIDEN SEURAAN! SÖPÖT PINGVIINIT SULATTAVAT SYDÄMET! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 149

ELLY

Maan alla

STEPHEN KING Billy Summers

POKKARIT

Lukijoiden rakastama Ruth Galloway joutuu syvälle kammottavien rituaalisurmien sotkuun. Viehättävä brittisarja yhdistelee rikoksia, ihmissuhteita ja arkeologiaa.

The Chalk Pit Suom. Anna Kangasmaa T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442798

MARIAN KEYES

Mercy Closen mysteeri

WALSHIN

Ahmittava romaani rakkaudesta, kohta losta ja moraalisesta palkkamurhaajasta, jonka on kostettava vielä viimeisen kerran.

Billy Summers Suom. Ilkka Rekiaro T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520445317

STEPHEN KING Kirjoittamisesta MUISTELMIA LEIPÄTYÖSTÄ

Helenillä ei mene hyvin. Kun ex poikaystävä ilmaan tuu kuvioihin ja tarjoaa töitä yksityisetsivänä, Helen ei voi kieltäytyä. Hän selvittää han kaluudet suorapuheisuuden, sinnikkyyden ja mustan huumorin voimalla. Unoh tamatta kunnon lääkitystä. Suosikkikirjailijan romaani on viihdyttävä sekoitus kevyttä ja koskettavaa.

The Mystery of Mercy Close Suom. Liisa Laaksonen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520450601

Mikä on Stephen Kingin menestyksen salaisuus? Kirjailija vastaa kysy mykseen yhdistämällä kirjoittamisoppaan ja muistelman hyvin henkilökohtaisella ja viihdyttävällä tavalla.

On Writing. A Memoir of the Craft Suom. Ilkka Rekiaro T86.53 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520452025

JOULUKUU 2022
GRIFFITHS
RUTH GALLOWAY 9
PERHE 5
150

TAMMIKUU

Astu Bridgertonin taianomaiseen maail maan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800 luvun alun Englannissa. Romanttisen pukudraaman huippusarja on suurmenestys myös Netflixissä! Viides osa keskittyy tarmokkaaseen ja rohkeaan Eloiseen, joka uskaltaa tehdä omat valintansa.

To Sir Phillip with Love Suom. Laura Liimatainen

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442460

KRISTIINA VUORI Samettiin kätketty

Intohimon kiihkeä polte vaatii julman uhrin. Hyisestä Aurajoesta löytyy samettiin kie dottu mytty, vasta syntynyt. Nuori kätilö Margareta värvätään jäljittämään pahantekijää, jota 1640 luvun lakien mukaan odottaa mestaus pölkky.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520445324

SILJA-ELISA LAITONEN

Valinta

SUVIRANTA 1

Historiallinen romaani lotaksi lähte västä Raakelista. Ujo tyttö uhmaa perhettään ja naiseuden tiukkoja rajoja osallistumalla lottana jatkosotaan 1941.

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449674

LEENA LEHTOLAINEN

Sukkanauhatyttö

11 RIKOSNOVELLIA

Leena Lehtolainen tarjoilee mehuk kaita mysteerejä ja uusia tuttavuuk sia. Mikä sai Maria Kallion ryhtymään poliisiksi? Mistä juontaa Marian ja Pertti Strömin vihanpito? Miten käy tuhopolttajalle, joka pelkää tulta?

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520447137

HANNA MARKUKSELA

Suorituskyvyn salaisuus

VIREYSTILAN SÄÄTELYN

AVULLA HUIPPUTULOKSIIN

Opas niille, jotka haluavat voida mahdollisimman hyvin omassa elämäntilanteessaan: vaativissa johtotehtävissä, ruuhkavuosissa tai uupumisesta toipumisessa.

T14.13 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449681

JULIA QUINN Kirjeystävä BRIDGERTON 5
151POKKARIT

kellot seisahtuvat

Sarjamurhaaja kesäidyllissä. Heinäkuun piti olla hellettä ja kesäteatterin riemua Värm lannissa, mutta kun nuori näyttelijä katoaa, ensi iltaan valmistautu minen saa huolestuttavan käänteen.

När alla klockor stannat Suom. Antti Saarilahti

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449735

PIRJO TUOMINEN Myrttiseppeleet

2

Vaikuttavan suku saagan toinen osa! Eletään 1800 luvun puoliväliä Suomen suuriruhtinaskunnassa. Viipurista on kasva massa se puistojen ja bulevardien kaupunki, jona se yhä muiste taan.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520448691

KAARI UTRIO

Pirkkalan pyhät pihlajat

HALVAST 1

Pirkkalan Hillissä talon Vanha tekee kuolemaa ja tulevaisuus näyttää epävarmalta. Mahtitalo kaipaa kipeästi perillisiä, sillä sukuun on naitu sairaita miniöitä ja vain piiat synnyttävät lapsia.

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449742

MIKAELA BLEY Tyttörukka

ELLEN TAMM 1

Oikeudentuntoinen toimittaja Ellen Tamm tutkii uuden dekkarisarjan ensimmäisessä osassa kadonneen tytön tapausta. Kahdeksanvuotias Lycke oli oikea onnentyttö – vai oliko? Lycke Suom. Hanni Salovaara

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449667

ANNIE DARLING

Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa

BLOOMSBURYN KIRJAKAUPPA 1

Tervetuloa mukaan lontoolaisen kirjakaupan työntekijöiden ja heidän ystäviensä elämään! Uusi Bloomsburyn kirjakauppa sarja hurmaa onnellisten loppujen ystävät.

The Little Bookshop of Lonely Hearts Suom. Saara Pääkkönen

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449759

NINNI  SCHULMAN Kun
HAGFORS 6
HACKMAN
HELMIKUU
152

Järkyttävä aikalaistodistus Kiinan rangaistussiirtoloista. Sayragul Sauytbay joutui kiinalaisen sortokoneiston rattaisiin ja hänet siirrettiin uudelleenkoulutusleirille.

Hän sai nähdä järjestelmän ja leirien epäinhimilliset olo suhteet sisältä päin.

Die Kronzeugin – Eine Staatsbeamtin über ihre Flucht aus der Hölle der Lager und Chinas Griff nach der Weltherrschaft

Suom. Jukka-Pekka Pajunen T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449766

Ilmiöksi nousseen, poikkeuksellisen heh kutetun trilogian toinen osa tempaa mukaansa omaperäisellä tyylillä, vetävällä kerronnalla ja mustan huumorin sävyttämällä pohjoisen elämän kuvauksella.

Vi for upp med mor Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449773

PIRJO TUOMINEN

Puutalokaupungin naiset

NUORUUDEN KAUPUNGIT 1

Lämminhenkinen romaani puutalo yhteisöstä ja suurperheen naisista, jotka jättivät jälkensä toistensa elämään.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449780

SAIJA KUUSELA Vyöry

NEA GUTTORM 2

Ylikonstaapeli Nea Guttorm luuli jo jättäneensä taakseen Trondheimin ja poliisiuran vaikeat alkuvuodet. Kohtalo kuitenkin päättää toisin, kun työtoverin poika Finn katoaa jäljettömiin ja Nean on palattava menneisyytensä kaupun kiin. Vahvatunnelmainen psykologinen dekkari luottamuksesta, nuoruuden kiih kosta ja halustamme kuulua johonkin.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449797

JULIA QUINN

Vastustamaton kiusaus

BRIDGERTON 6

Komea ja vaarallinen Michael Stirling rakastuu vakavaan Francesca Bridgertoniin liian myöhään, vain hetkeä ennen kuin Francesca vihitään hänen serkkunsa kanssa. Michaelin ei auta kuin kääntää selkänsä ja keskittyä hur jaan elämään, kunnes kohtalo puuttuu peliin.

When He Was Wicked

Suom. Laura Liimatainen

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442477

MAALISKUU
153POKKARIT

RIIKKA-MARIA

Hakoisten Anna

HAKOISTEN

Aateliselämää ja rakkautta 1700 luvulla. Taituri mainen romaani aloittaa Hakoisten naiset sarjan, joka sukeltaa Hakoisten kartanon todellisiin naiskohtaloihin ja kertoo menneistä ajoista silmiä hivelevän postikorttimaisin kuvin.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449803

LOTTA-SOFIA SAAHKO Koti kulttuurien välissä

Kun vanhemmat päättävät muuttaa ulkomaille, Lotalla ei ole mahdollisuutta vai kuttaa asiaan. Miltä se tuntuu? Unohtuvatko suomalaiset juuret? Ulkosuomalainen Lotta kertoo koskettavasti mutta hauskojen kommellusten kautta perheen elämästä ympäri maailmaa.

T99.1 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520449810

HUHTIKUU

EERO TUOMAALA

Taistelupartio 102

Helmikuu 1942. Satamiehinen partio lähtee Äänisjärven taakse selvittä mään tieoloja sekä vihollisen sijaintia ja vahvuutta. Tehtävänä on myös saada aikaan tuhoa vihollisen keskuudessa. Retken alkupuolen onnistumisten hämäämänä partio ajautuu syvälle vihollisen selustaan.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449827

JOONAS BERGHÄLL

Vaaleanpunainen kirje

Vaaleanpunainen kirje on elokuvaohjaaja Joonas Berghällin omaelämä kerrallinen ja koskettava tarina äidistä, joka opettaa lapselleen tasa arvoa, ihmisoikeuksia, muista välittämistä ja rakkautta.

T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520449889

ELLY GRIFFITHS

Muukalaisen päiväkirjat

HARBINDER KAUR TUTKII 1

Herkullisen goottilaishenkinen murhamysteeri aloittaa suositun Elly Griffithsin uuden sarjan.

”Ensi riveistä lähtien on selvää, että luvassa on silkkaa nautintoa.”

– The Guardian

The Stranger Diaries

Suom. Cristina Sandu

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520453701

ROSENBERG
NAISET 1
154

RAGNAR JÓNASSON

Yksinäinen maatalo Islannin takamailla jouluna 1987. Yllättävä vieras saapuu lumimyrskyn läpi. Tulijalle on avattava ovi. Mutta ei olisi pitänyt. ”Yksi modernin dekkari kirjallisuuden hämmäs tyttävimmistä juonista … voittoisa päätös trilogialle.” – The Times

Mistur

Suom. Oona Nyström

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449896

JENNIM KOKANDER

Yksi miljoonasta

Yksi miljoonasta on romaani ihmisistä, jotka haluavat auttaa, mutta eivät osaa pelastaa edes itseään. Se pohtii tapaamme käsitellä menetyksiä – miten me suojelemme niiltä itseämme ja mitä tapahtuu, kun suojaus alkaa rakoilla tai sitä ei ole.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449902

Vaihteeksi vapaalla

Kun sarjaseurustelija opettelee elämään yksin, muutama harha askel kuulunee asiaan? Herkullisen samais tuttava hyvän mielen romaani kertoo omillaan elämisen jalosta taidosta ja onnen etsimisestä.

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520449919

TOUKOKUU

PIA CALLESEN

Elä enemmän, mieti vähemmän

Käytännön opas lukijoille, jotka kärsivät masennuksesta, mutta myös niille, jotka haluavat oppia käsittelemään negatii visia ajatuksiaan ja välttämään siten masennuksen ja surun kehittymistä.

Lev mere tænk mindre Suom. Heikki Eskelinen

T17.3 | Hintaryhmä: D EAN: 9789520452698

BONNIE GARMUS

Kaikki on kemiaa

Poikkeuksellinen sankaritar, raik kaan feministinen ote ja ilmeikäs kertojanääni tekevät Bonnie Garmusin esikoisromaanista super menestyksen. Kaikki on kemiaa on riemastuttava romaani vakavista asioista: naisten oikeuksista, tieteen merkityksestä, ja omien valintojen tärkeydestä.

Lessons in Chemistry Suom. Mari Hallivuori

T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520452445

Sumu HULDA 3
155POKKARIT

HÅKAN

Kirjailijan viimeiset päivät

Håkan Nesserin tyylikäs jännityssarja tarjoaa mainiota vaihtelua nordic noirin verenvuodatukselle. Mestarikertojan hah mot ovat monisyisiä ja mielenkiintoisia, ja viekas kerronta kutoo lukijan syövereihinsä ilman väki vallalla mässäilyä. Schack under vulkanen Suom. Jukka-Pekka Pajunen T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520452452

PAULA NORONEN Tarja Kulho – Paha saa palkkansa

TARJA KULHO

Tarja Kulho on hyllytetty Räkkärimarketista. Syynä on se, että hän jakoi kuvan kaljavarkaasta somessa.

Jos Kulho mielii palata kassahihnan ääreen, hänen on käytävä työpsykologin pakeilla selvittämässä, miksi on niin vaikea noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.

T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789520452469

MARKKU ROPPONEN

Kuhala ja kaimaanin hymy

KUHALA 19

Hirtehinen hyväntuulendekkari. Housunkannatinmuseon hoitajaa kiristetään, hän on vasikoinut. Nyt tarvitaan Kuhalaa. Mutta mennei syys on Kuhalallakin ja lisää harmeja tiedossa, sillä Helsingissä on vilkas meininki jopa kaverin hautajaisissa.

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452490

ELLY GRIFFITHS

Musta enkeli

RUTH GALLOWAY 10

Arkeologi Ruth Gallowayn rakkaus elämä on kertakaikkisen solmussa ja Ruth pahasti loman tarpeessa. Kun häntä pyydetään apuun kaivauksille Italiassa, hän tarttuu heti tilaisuuteen yhdistää työ ja huvi.

The Dark Angel Suom. Anna Kangasmaa

T84.2 | Hintaryhmä: E

EAN: 9789520452520

JANE HARPER

Selviytyjät

Jane Harperin odotettu trilleriuutuus vie pieneen rannikkokaupunkiin Australian tuntematto maan Tasmaniaan, jossa armoton meri on aina läsnä.

The Survivors Suom. Viia Viitanen

T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN: 9789520452537

KESÄKUU
NESSER
BARBAROTTI 7
3
156

Venäjän idea

Mauno Koivisto tarkastelee

alun perin vuonna 2001 ilmes tyneessä Venäjän idea teok sessaan naapurimaatamme suomalaisin silmin. Presidentin pyrkimyksenä oli ymmärtää venäläistä ajattelua, joka ilme nee historian tapahtumissa ja vaikuttaa maan tulevaisuuden valintoihin. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 kirja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

T97.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520452674

Gareth St. Clair on mitä hurmaavin nuori mies – paitsi isänsä mielestä. Miksi hirviömäinen isä hyljeksii poikaansa?

Vastaus voisi löytyä edesmenneen isoäidin päiväkirjasta – mutta Gareth ei osaa lukea ita liaksi kirjoitettua tekstiä.

Onneksi lähistöllä on Bridgertonin sisaruksista nuorin, parantumattoman utelias ja lannistumaton Hyacinth.

It’s In His Kiss

Suom. Siiri Hornsby T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520442484

KELTAINEN KIRJASTO

PETER HØEG

Lumen taju

POKKARIT

Lumen tajun tapahtumat lähtevät vyöryen liikkeelle kun kuusivuotias Esajas putoaa kerrostalon katolta. Esajaksen naapuri Smilla Jespersen näkee pojan jalanjäljet lumessa ja vaistoaa, ettei kyseessä ollut onnetto muus – Smillalla on lumen taju.

Froken Smillas fornimmelse for sne Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520453718

KAZUO ISHIGURO

Ole luonani aina

Ole luonani aina on sekä poliittinen romaani että futuristinen trilleri, mutta sisimmältään se on koskettava kuvaus lapsuuden lopusta ja elämänmittaisen valheen vähittäisestä paljastumisesta.

Never Let Me Go Suom. Helene Bützow

T84.2 | Hintaryhmä: G

9789520453589

ALICE MUNRO

Kallis elämä

Kymmenen novellin ja neljän omaelämäkerrallisen tekstin kokoelma, jossa elämä hahmot tuu julman kauniina, raadolli sena, mutta aina yhtä kalliina.

Dear Life

Suom. Kristiina Rikman

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520453572

MAUNO KOIVISTO
BRIDGERTON 7
EAN:
TAMMIKUU
|
157POKKARIT

HARUKI MURAKAMI Pimeän jälkeen

Aika ja tila, muistot ja todellisuus kietoutuvat yhteen tarinassa kahdesta sisaresta, loputtomasta unesta ja Tokion yön kummallisista kulkijoista.

Afuta Daku Suom. Antti Valkama T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520449698

HARUKI MURAKAMI Miehiä ilman naisia

Huikeassa tarinakokoelmassaan Murakami yhdistää nautinnollisesti surumielisyyden, huumorin ja fantasian.

Onna no inai otokotachi Suom. Juha Mylläri T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520453558

HARUKI MURAKAMI Värittömän miehen vaellusvuodet

Tsukuru Tazaki on väritön mies. Hän ei ole onneton mutta ei onnellinenkaan. Tsukurun menneisyydessä on kivulias tapahtuma: tiivis ystäväjoukko on sulkenut hänet ulos ilman minkään laista selitystä. Tsukuru on järkytyksen seurauksena jäänyt elämässään yksin. Shikisai O Motanai Tazaki Tsukuru to Kare No Junrei No Toshi Suom. Raisa Porrasmaa

T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520453565

ELIZABETH STROUT Voi William!

Lumoavan Lucy Bartonin paluu! Amerikan parhaisiin kirjailijoihin lukeutuva Strout on kirjoittanut ehkä lumoavimman romaaninsa, erään avioliiton intiimin muotokuvan.

Oh, William!

Suom. Kristiina Rikman

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520452483

HARUKI MURAKAMI

Tanssi tanssi tanssi

Tanssi tanssi tanssi on Suuren lammasseikkailun itsenäinen jatko osa, jossa ravintola arvioita kirjoittava yksinäinen, eronnut kertoja lähtee kirjoistuskeikalle lumiseen Sapporoon.

Dansu dansu dansu Suom. Antti Valkama

T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN: 9789520452544

TOUKOKUU
KESÄKUU 158 POKKARIT
VALOKUVAT © MARKKO TAINA JA MARGARITA KABAKOVA KEVÄÄN NOBELISTIT Painotuote 4041 0955 YMPÄRISTÖMERKKI MILJÖMÄRKTPuh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.