Tammi kevät 2022

Page 1

UUTUUDET K E VÄT 2022

R. M. Rosenberg

HAKOISTEN ANNA & MUUT KEVÄÄN UUDET KIRJAT


38

”Kaikki puhuvat tästä.” -Harper’s Bazaar

8

Historiallinen romaani pikkukaupungin naisten unelmista

108

Suosikkihahmo lentää jälleen kirjoissa ja valkokankaalla!

33

Tositarina poikkeuksellisesta lapsuudesta

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.....................4 Käännetty kaunokirjallisuus.................... 24 Tietokirjallisuus........................................... 46 Manga............................................................ 71 Lasten- ja nuortenkirjat............................ 72 Pokkarit.......................................................124

2

48

Kansallisteatterin 150 vuotta yksissä kansissa


© ISTOCK

V

iimeksi kuluneiden kuukausien aikana Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden sähköpostilaatikkoon on tupsahdellut uusia käsikirjoituksia kiihtyvällä tahdilla. Poikkeusaika on innostanut ihmisiä paitsi lukemaan myös kirjoittamaan. Osittain on kyse varmasti siitä, että niin lukijoilla kuin kirjoittajillakin on ollut

vihdoin aikaa palata rakkaan harrastuksensa pariin. Mutta uskon että ilmiön taustalla on toinenkin syy. Se että tarvitsemme tarinoita nyt enemmän kuin pitkään aikaan. Kun maailma järkkyy ja muuttuu ennakoimattomasti, kaipaamme kiihkeästi selityksiä ja näkökulmia. Ja juuri niitä kirjallisuus parhaimmillaan tarjoaa. Me luemme ja kirjoitamme tarinoita ymmärtääksemme ympäröivää todellisuutta ja sen lainalaisuuksia, sitä mitä meille on tapahtunut ja tapahtumassa. Altistaessaan meidät uusille maisemille ja toisenlaisille totuuksille kirjat auttavat meitä näkemään historian käännekohdat ja monen-

laiset ihmiskohtalot osana suurempaa kokonaisuutta ‒ ja ehkä opettavat meille jotain myös meistä itsestämme. Myös Tammen tämän kevään uutuuskirjat avaavat näköaloja paikkoihin, joihin emme ehkä muuten pääsisi kurkistamaan. Hanna Arvelan raadollisen kaunistelematon ja samalla hykerryttävän hauska Ihmeperhe raottaa ovea itähelsinkiläiseen erityisluokkaan, jossa monipäinen lapsijoukko häslää, karkailee ja tappelee ja opettajan päivät kuluvat viranomaisyhteistyön parissa. Jos haluaa päästä käyskentelemään 1700-luvun hämäläiseen aateliskartanoon ja nautiskelemaan paitsi sen päivällispöydän runsaista antimista myös salaisista intohimoista, kannattaa tarttua R. M. Rosenbergin lumoavaan Hakoisten Annaan. Hotelli Torniin piilotettuun salahuoneeseen lukijansa puolestaan kuljettaa Juha Roihan hykerryttävä esikoisromaani

Yksi aina valvoo, jonka luettuaan tietää senkin, miksi Lee Harvey Oswald aikoinaan yöpyi legendaarisessa hotellissa. Veera Miljan omaäänisessä esikoisrunokokoelmassa Supersalanen tyttöpäiväkirja ollaan myöskin paikassa, jonka ovi pysyy yleensä tiukasti suljettuna. Teinitytön huoneessa tuoksuu purkka ja lattialla lojuu Mikki Hiiri -college, tv:ssä Harrison Ford hautautuu juoksuhiekkaan:

mä käyn suruista sakeaan metsään mä käyn sen metsän toiselle laidalle rakennettuun laminaattitaloon

© MARKKO TAINA

mä käyn nukkumaan kehätien kohinaan, aina nukkumaan

mä käyn rasvasiin unelmiin, kurkkuun juuttuneisiin simpukkamakeisiin, sanoihin ja suudelmiin mä käyn piiloon, pelkääjän paikalle tai perunakellariin, selän luut vasten nahkeeta lattiaa mä käyn paikkoihin joissa mua huimaa Hyvät lukijat, käykää paikkoihin, altistakaa itsenne toisenlaisille todellisuuksille, voitte yllättyä iloisesti!

Petra Maisonen Kustannuspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

3


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

UUSI SARJA HAKOISTEN LUMOAVISTA NAISISTA

HUHTIKUU

320 s. | 84.2 EAN: 9789520436339 EAN äänikirja: 9789520436353 EAN e-kirja: 9789520436346

4


© MIKKO RASILA

RIIKKA-MARIA ROSENBERG (FT, s. 1977) on historioit-

R. M. ROSENBERG

Hakoisten Anna Aateliselämää ja rakkautta 1700-luvulla

sija ja kirjailija, joka herättää menneisyyden naiskohtalot eloon. Historiallisen romaanin saralla Rosenberg debytoi vuonna 2021 teoksellaan Ninon – Rakkauden mestari (Teos). Hän on toimittanut ja kirjoittanut barokin ajan pariisittarista myös tietokirjoja. Rosenberg asuu Helsingissä ja Janakkalan Hakoisissa.

Hurmaavan aistillinen historiallinen romaani kuljettaa lukijansa 1700-luvulle ja keskelle erästä rakkaustarinaa. Uudessa sarjassa sukelletaan todellisiin naiskohtaloihin ja kiehtovaan kartanoelämään.

Hakoisten kartanossa vastassa on hyinen tunnelma. Kylmäkiskoiset sukulaiset ja miehen rakastajatar pitävät huolen siitä, ettei tuore miniä pääse kotiutumaan saati nostamaan itseään talon rouvaksi. Uskaltaako omapäinen, sinnikäs ja rakkaudestakin unelmoiva Anna silti elää tavalla, johon uskoo?

Neljääkymmentä vuodenkiertoa lähestyvä Anna Magdalena Lilliebrunn on uuden ja tuntemattoman edessä. Avioliitto tunnetusti kiivaan aatelismiehen, Karl Gustaf Ugglan, kanssa on silti käypä ratkaisu aikana, jolloin naisen ei sovi elää yksin.

Hakoisten Anna on historiallisen romaanisarjan taiturimainen avaus. Syvälliseen taustatyöhön perustuva romaani tavoittaa menneiden aikojen tunnelman ja tarjoilee sen nautittavaksi täysin siemauksin.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 5


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: SANNA-REETTA MEILAHTI

SAIJA KUUSELAN (s. 1979) esikoisdekkari Katse

SAIJA KUUSELA

Vyöry Koukuttava Nea Guttorm -sarja jatkuu

TOUKOKUU

320 s. | 84.2 EAN: 9789520438999 EAN äänikirja: 9789520439019 EAN e-kirja: 9789520439002

6

NEA GUTTORM -SARJAN TOINEN OSA

ilmestyi vuonna 2021. Koulutukseltaan Kuusela on filosofian tohtori ja biologi, jonka erityisalaa ovat metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymykset. Kirjoittamista hän on opiskellut Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Kuusela asuu Jaalassa satavuotiaassa torpassa lapinporokoiran kanssa ja kulkee metsässä päivittäin.

Vahvatunnelmainen psykologinen dekkari luottamuksesta, nuoruuden kiihkosta ja halustamme kuulua johonkin. Ylikonstaapeli Nea Guttorm palaa Pohjois-Norjan pikkukylästä menneisyytensä Trondheimiin selvittämään repivää katoamistapausta. Työtoverin poika Finn on hävinnyt opiskelukaupungissaan jälkiä jättämättä. Sitten löytyy ruumis. Ja toinen. Tutkimukset johtavat Nean harrastelijateatteriin nimeltä Siemenet. Vimmaiset näytelmäharjoitukset ovat olleet yksinäiselle Finnille elinehto mutta myös muheva maaperä kateudelle. Onko poika päätynyt peruuttamattomiin tekoihin? Samaan aikaan paluu poliisiuran alkuvuosien näyttämölle suistaa herkkävaistoisen Nean syvälle kipeisiin muistoihin. Vääjäämätön vyöry on käynnistynyt.

” Katse on ensisijaisesti vahva psykologinen jännitysromaani.” – Helsingin Sanomat


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

JENNI KOKANDER

Yksi miljoonasta Viiltävän kaunis romaani kontrollin menettämisestä ja elämän sattumanvaraisuudesta HELMIKUU

240 s. | 84.2 EAN: 9789520435530 EAN äänikirja: 9789520435547 EAN e-kirja: 9789520435554

JENNI KOKANDER (s. 1980) on tunnettu näyttelijä, kolumnisti ja viihteen moniottelija. Kokander rakastaa punajuuria, mammutteja ja Kreetan saarta. Yksi miljoonasta on hänen toinen romaaninsa.

Kerrostalon pyörävarastosta löytyy ruumis. Samaan aikaan talossa asuva poika katoaa. Häntä alkaa etsiä kriminaalipsykologi Kaisa, joka on nähnyt uransa aikana jo liian monta vastaavanlaista tapausta. Silti Kaisan on löydettävä poika, suorastaan pakko, mutta mikä häntä loppujen lopuksi ajaa niin vimmatusti eteenpäin? Entä miksi nainen on tapettu pyöräkellariin? Miksi juuri hän, joka huolehti tarkkaan siitä, että kaikki oli niin kuin piti?

Yksi miljoonasta on haikean kaunis romaani ihmisistä, jotka haluavat auttaa mutta eivät osaa pelastaa edes itseään. Se pohtii ihmisten tapaa käsitellä kohtaamiaan menetyksiä, sitä miten me suojelemme niiltä itseämme – ja mitä tapahtuu, kun suojauksemme alkavat rakoilla tai niitä ei ole.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 7


PIRJO TUOMINEN

Puutalokaupungin naiset Suomalaisten naisten tarina lähimenneisyydestä Lämminhenkinen romaani puutaloyhteisöstä ja suurperheen naisista, jotka jättivät jälkensä toistensa elämään. Yhä laajemman lukijakunnan rakastama Pirjo Tuominen sijoittaa uuden romaaninsa lähihistoriaan. 1940–50-lukujen nostalgia elää sen sivuilla ja hurmaa myös nuoret lukijat. Vienan ja hänen sukunsa lappeenrantalaista kotia asuttavat niin mummot, vaarit, tädit, serkut kuin vuokralaisetkin. Sen turvissa saattaa jopa jatkosodan ankarina aikoina elää onnellisen lapsuuden. Perillistenkatu 10 oli myös kirjailijan oma lapsuudenkoti.

” PIRJO TUOMINEN ON HISTORIALLISEN EPOOKKIROMAANIN TÄMÄNHETKINEN KRUUNAAMATON KUNINGATAR.” – Maaseudun Tulevaisuus

8


© MARJAANA MALKAMÄKI

Kannen suunnittelu: MIKA KETTUNEN

MAALISKUU

308 s. | 84.2 EAN: 9789520435592 EAN äänikirja: 9789520435608 EAN e-kirja: 9789520435615

Lukijoiden suursuosikki PIRJO TUOMINEN on julkaissut yli viisikymmentä teosta, valtaosa 1700- ja 1800-luvulle sijoittuvia romaaneja. Puutalokaupungin naiset kertoo lähimenneisyydestä ja pohjaa löyhästi kirjailijan omiin kokemuksiin. Tuomisen teokset elävät uutta nousukautta, tuhannet uudet lukijat uppoutuvat historiamme pyörteisiin tarinoiden lumoamina.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 9


© RIINA SALTIOLA

Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

SILJA-ELISA LAITONEN

Valinta Väkevä romaanisarjan aloitus naisten sodasta

TAMMIKUU

440 s. | 84.2 EAN: 9789520435714 EAN äänikirja: 9789520435738 EAN e-kirja: 9789520435721

10

ESIKOISROMAANI

SILJA-ELISA LAITONEN (s. 1988) on käsikirjoittajaksi valmistuva, Helsingissä poliisina työskennellyt esikoiskirjailija. Laitonen on aiemmin tehnyt sisällissodan naisista kertovan dokumentin Susinartut ja Lahtarin morsiamet (2018) sekä ideoinut 2021 pidettävän Neito-lyhytelokuvafestivaalin. Vapaa-aikanaan hän soittaa ja kuuntelee raskasta musiikkia.

Historiallinen romaani lotaksi lähtevästä Raakelista. Ujo tyttö uhmaa perhettään ja naiseuden tiukkoja rajoja osallistumalla lottana jatkosotaan 1941. Kun tuore ylioppilas Raakel Suviranta pukee ylleen lottapuvun, äiti Greta saa migreenin. Raakelille sota on pääsylippu pois kodin ahdistavasta ilmapiiristä, hän haluaa todistaa pärjäävänsä Siellä Jossakin. Mitä pidemmälle sota etenee, sitä rujommilta sen kasvot alkavat näyttää, samoin ystävyys, ihastus ja oma uusi vapaus. Esikoiskirjailija Silja-Elisa Laitosen Suviranta-sarja näyttää sodassa aktiivisen naisen ja osoittaa, miten eri tavoin samalla puolella taistelleita naisia ja miehiä on kohdeltu. Miehet ovat jo saaneet kertoa, nyt on Raakelin vuoro.

”Hän haluaa kaivautua ylös Korkeavuorenkadun samettisohvan poterosta ja lähteä sinne missä soditaan rauhasta, itsenäisyydestä, jostain tärkeästä! Ei hän nyt halua puhua opiskelusta tai sulhasista, mikä näitä ihmisiä oikein vaivaa! ”


© KAJ EWART

Kannen suunnittelu: MIKA KETTUNEN

KAARI UTRIO

Pirkkalan pyhät pihlajat Rakastetun Halvast-sarjan avausosa uusissa kansissa HELMIKUU

254 s. | 84.2 EAN: 9789520435844 EAN äänikirja: 9789520435851 EAN e-kirja: 9789520435868

Jo yli viiden vuosikymmenen ajan KAARI UTRIO (s. 1942) on ollut Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänen historialliset romaaninsa ovat ainutlaatuisia lajissaan: ne korostavat naisen merkitystä ja voimaa yhteiskunnan koossapitävänä tekijänä ja kuvastavat tarkkanäköisesti kansamme menneisyyttä.

Kaari Utrion suosittuja historiallisia romaaneja luetaan jo kolmessa polvessa. Hänen yhdeksäs romaaninsa on kuohuvan värikäs kertomus 1200-luvun Suomesta. Alun perin vuonna 1976 ilmestynyt kirja punoo yhteen pirkkalaispäällikkö Tuomas Haukan jännittävän tarinan sekä hänen kotitalonsa Hillin asukkaiden traagiset vaiheet. Kristinuskon alkuaikojen Suomi keskiaikaisine kauppapaikkoineen ja Suur-Pirkkalan rannattomine erämaineen herää henkiin kertomuksessa, josta ei puutu voimakkaita naisia eikä väkivaltaisia käskynhaltijoita. Pirkkalan pyhät pihlajat maalaa eloisan kuvan keskiaikaisista kirkoista ja uhrilehdoista sekä käsittelee suuria teemoja, syntymää ja kuolemaa, rakkautta ja valtaa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 11


”BERTELLIN ROMAANI VANGITSEE LUKIJANSA ENSILEHDILTÄ VIIMEISILLE SIVUILLE. TIIVIS TYYLI JA RIIPAISEVAT KOHTAUKSET MULLISTAVAT ENNAKKOLUULOTTOMASTI SUKUROMAANIN KONVENTIOITA.” – Svenska Ylen kirjallisuuspalkinto 2016

Kannen suunnittelu: SANNA MANDER

HUHTIKUU

Vänd om min längtan Suom. Vappu Orlov 300 s. | 84.2 EAN: 9789520435653 EAN äänikirja: 9789520435677 EAN e-kirja: 9789520435660

12


© FRANK UNGER

ANN-LUISE BERTELL (s. 1971) on pohjalainen näyttelijä, kirjailija ja ohjaaja sekä Wasa Teaterin johtaja. Svenska Ylen vuonna 2016 palkitsema esikoisromaani Ikävän jälkeen aloittaa sukutrilogian, jonka toinen osa Oma maa nousi vuoden 2020 Finlandia- ja Runebergehdokkaaksi

ANN-LUISE BERTELL

Ikävän jälkeen Kiitetyn ja koskettavan sukutrilogian avaus Palkittu romaanidebyytti luotaa Pohjanmaalta Kanadaan lähteneen siirtolaisen elämänkohtaloa ja tämän mieleen pesiytynyttä kaipuuta. Elon ehtoo odottaa kulman takana Maria Alinaa, jonka luona Vöyrillä vierailevat enää kuolleet sukulaiset, Dallasin J. R. Ewing sekä kotihoitaja, joka ei muista hänen nimeään. Naisella on kuitenkin vielä tärkeä tehtävä: kirjoittaa elämäntarinansa muistiin Atlantin vastarannalle jääneelle tyttärelleen. Kuolema, suru ja ikävä ovat värittäneet siirtolaisen vaiheita, jotka avautuvat väkevinä kohtauksina lapsuudesta alkaen. Pohjattomasta kaipuusta, tukahdutetuista kyynelistä ja vaitonaisista ihmisistä kertova romaani on saanut innoituksensa Bertellin äidinäidin tarinasta.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 13


© ILKKA SAASTAMOINEN

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

ESIKOISROMAANI HANNA PÄIVÄRINTA (s. 1985) on

HANNA PÄIVÄRINTA

Pidä minua vielä Miksi äitiys on niin ihanaa ja niin vaikeaa?

HUHTIKUU

260 s. | 84.2 EAN: 9789520435622 EAN äänikirja: 9789520435646 EAN e-kirja: 9789520435639

14

helsinkiläinen äiti, viestinnän ammattilainen ja joogaopettaja, joka asuu perheensä kanssa lähellä merta. Kirjoittamista hän on opiskellut muun muassa Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Pidä minua vielä on Päivärinnan esikoisteos.

Kirkkaasti välkehtivä esikoisromaani äidiksi kasvamisesta ja rakkaudesta, ikuisesti eri suuntiin repivästä vapauden ja turvan kaipuusta. ”Sanotaan että napanuoran leikkaus katkaisee lopullisesti myös oman henkisen napanuoran. Minulle ei käynyt niin. Äidiksi tulo ei kasvattanutkaan sisäistä lastani. Minä vain pienenin entisestään.” Miten tulla äidiksi ja säilyttää silti erillisyytensä, oma vapautensa? Tätä kolmikymppinen Lotta pohtii taukoamatta. Vierellä on rakastava mies, mutta mitä pidemmälle Lotan raskaus ja vauvavuosi etenevät, sitä vieraammilta mielikuvat seesteisestä vauva-ajasta hänestä tuntuvat. Miksi äitiys saa jotkut hehkumaan ja toiset eksymään?

Pidä minua vielä on kiehtova esikoisromaani naisen matkasta äidiksi ja omaksi itsekseen. Aistivoimaisesti ja kauniin paljaana se kuvaa, kuinka elämänmuutos haastaa minuuden rajat, nostaa pintaan puhumattomia asioita ja kirpeitä muistoja lapsuudesta, äitisuhteesta ja oman kehon löytämisestä.


Kannen suunnittelu: BIFU © OTTO VIRTANEN

ESIKOISRUNOKOKOELMA

VEERA MILJA

Supersalanen tyttöpäiväkirja Suorapuheisia ja herkkävireisiä runoja tytöksi kasvamisesta MAALISKUU

80 s. | 82.2 EAN: 9789520437374 EAN äänikirja: 9789520438173 EAN e-kirja: 9789520438166

Lavarunouden taituri näyttää, millaista on kasvaa tytöksi muiden katseen alla. Supersalanen tyttöpäiväkirja on kurkistus esiteini-ikäisen tytön mieleen, aikaan jolloin ei vielä olla aikuisia muttei enää lapsiakaan. Televisiossa kaksoistornit romahtavat ja Irakin sota jylisee, mutta kotona omassa huoneessa versovat uudet tunteet ja ajatukset. Kiihkeä ilo, painostava häpeä, mykistävä hämmennys. Jatkuva odotus, että tänään tapahtuu jotakin, ihan mitä vaan, mikä muuttaa kaiken.

VEERA MILJA (s. 1988) on esiintyvä runoilija ja joogaopettaja. Hän on järjestänyt lukuisia kirjallisuus- ja taidetapahtumia muun muassa Helsingissä ja Savonlinnassa sekä esittänyt, kirjoittanut ja opettanut lavarunoutta. Veera Milja on kotiutunut vanhalle juna-asemalle Kerman kylään Heinävedelle. Supersalanen tyttöpäiväkirja on hänen esikoiskokoelmansa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 15


TERSE.

KESÄKUU

180 s. | 84.2 EAN: 9789520440282 EAN äänikirja: 9789520440305 EAN e-kirja: 9789520440299

ÄÄNIKIRJAN LUKIJANA PAULA NORONEN © ANJA REPONEN

PAULA NORONEN

Tarja Kulho – Paha saa palkkansa Tarja Kulho iskee jälleen Suomen tunnetuin kassatyöntekijä Tarja Kulho palaa Korson kaduille, eikä hän tälläkään kertaa säästele sanoissaan. Paula Norosen radiossa alkunsa saanut Tarja Kulho on ehtinyt jo kahdessa kirjassa hurmata lukevan ja kuuntelevan yleisön. Korsolaisen Räkkärimarketin kassalla työskentelevä Tarja

Kulho on aina oikeassa, varsinkin silloin kun on väärässä. Ja hän kertoo sen kaikille. Norosen lempeänhumoristiset tarinat kuvaavat arjen sattumuksia ja näyttävät, kuinka kaikki meistä ovat pohjimmiltaan huvittavia hölmöläisiä. Kulholaisessa maailmankaikkeudessa Korso on kaupunki, joka sisältää pienoiskoossa koko Suomen.

”HYKERRYTTÄVÄN HAUSKA.” – Maaseudun Tulevaisuus

16


” HÖRÖNAURUJA TARJOAVAT, SKETSIMÄISESTI ETENEVÄT TARINAT OVAT JUURI SOPIVAA IRROTTAUTUMISTA TÄHÄN KEVÄÄSEEN.” – Kotivinkki

PAULA NORONEN (s. 1974) on humoristi, käsikirjoittaja ja kirjailija. Kirjailijana hänet tunnetaan suosituista Supermarsuja Yökoulu-sarjoista. Hänen ensimmäiset aikuisille suunnatut kirjansa Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa ja Tarja Kulho – Lomille lompsis ovat valloittaneet huumoria rakastavien sydämet.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 17 © OTTO VIRTANEN


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: SAFA HOVINEN

HANNA ARVELA (s. 1981) on helsinki-

HANNA ARVELA

Ihmeperhe Terveisiä koulusta Ihmeperhe on kaunistelematon läpileikkaus monikulttuurisen erityisluokan arjesta, jossa määrärahojen puute ja byrokraattinen järjestelmä tekevät oppilaiden kirjavien taustojen huomioimisen mahdottomaksi. Paatunut mies ottaa vastaan viransijaisuuden ainoastaan pitkän loman takia. Opettajat Saarivuoren peruskoulun 4–5 F-erityisluokalla ovat vaihtuneet tiuhaan, sillä kymmenessä oppilaassa on vähintään puolet liikaa. Yksi karkaa aina tilaisuuden tullen sukkasillaan metsään ja toinen tuo lataukseen JBL-kaiuttimen, jonka kyljessä on turvamerkintä:

18

läinen mediataiteilija, joka pyrkii herättämään keskustelua yhteiskunnan näkymättömistä rakenteista mustan huumorin sävyttämillä teoksillaan. Ihmeperhe ammentaa Arvelan omista kokemuksista erityisluokkien sijaisopettajana.

”Property of HKI KASKO”. Kahvitauot kuluvat sosiaaliviranomaisille soitellessa, toisella linjalla koputtaa poliisi ja taustalla heiluu lapsen perhosveitsi The Knife Game Songin tahtiin. Vähitellen mies oppii toimimaan sietokykynsä rajoilla, ja kaaoksen keskeltä hahmottuu myös paljon kauneutta sekä kokonaiskuva, jossa lapset ovat kaikkea muuta kuin syypäitä omaan käytökseensä. Romaani ruotii terävästi suomalaista koulumaailmaa ja kysyy, kuka on ensisijaisesti vastuussa lapsen tulevaisuudesta yhteiskunnan jäsenenä.

MAALISKUU

280 s. | 84.2 | EAN: 9789520435561 EAN äänikirja: 9789520435578 | EAN e-kirja: 9789520435585


© VEIKKO SOMERPUROA

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

JUHA ROIHA

Yksi aina valvoo Varo sanojasi, sinut on nähty

KESÄKUU

260 s. | 84.2 EAN: 9789520439446 EAN äänikirja: 9789520439910 EAN e-kirja: 9789520439927

JUHA ROIHA (s. 1955) on toimittanut lukuisia radioja televisio-ohjelmia, viimeisimpänä Puoli seitsemää. Yksi aina valvoo on hänen esikoisromaaninsa. Siitä kuulemme senkin, miksi Leevi and The Leavingsin Itkisitkö onnesta soi puoli vuotta putkeen Radiomafian Ulmanen ja Roihassa. Soittolistan manipulointia vakooja K katuu yhä, biisi soi hänen päässään vieläkin.

Kujeileva mysteeriromaani hotelli Tornista ja venäläisestä vakoojasta, joka on tarkkaillut meitä salahuoneestaan jo vuodesta 1947. Ja valvoo yhä! Kun hotelli Tornin yöportieerin tiskille ilmestyy ensimmäinen osa venäläisen vakooja K:n muistelmista, Matti alkaa epäillä mielenterveyttään. Ketään ei näy, ja selventävä puhelinsoitto tulee samasta numerosta, johon hän itse vastaa. Pähkähullua on se historiakin, jota salahuoneesta Suomea 70 vuotta tarkkaillut vakooja väittää todelliseksi. Mukana vilahtelevat niin Marilyn Monroe kuin totuus Kekkosen höperöitymisestä. Sekopäisin on silti muistelemisen motiivi, jonka K lopulta paljastaa. Teeveestä tutun toimittajan Juha Roihan maailma kutkuttaa ja kurottaa Torniakin ylemmäs!

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 19


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

TERHI TARKIAINEN (s. 1977) raikastaa historiallisen romaanin genreä tuomalla siihen ilottelevaa leikillisyyttä, joka oli varsin ominaista myös hänen kuvaamansa 1700-luvun oman ajan kirjallisuudelle. Emily, eli kuinka sukua jatketaan on hänen kolmas romaaninsa.

TERHI TARKIAINEN

Emily, eli kuinka sukua jatketaan Hyppäisittekö mieheni housuihin? Ja sitten pudottaisitte ne, kiitos. HUHTIKUU

280 s. | 84.2 EAN: 9789520435684 EAN äänikirja: 9789520435707 EAN e-kirja: 9789520435691

20

Hilpeän tuhma historiallinen romaani saa 1700-luvun kipinöimään. Mihin kaikkeen lady onkaan valmis estääkseen sukupolvien ketjua katkeamasta? Emilyllä on pulma: kartano tarvitsee perillisen, mutta aviomies on tiessään. Onneksi ovelle ilmestyy kirkassilmäinen herra Drake, joka on valmis ottamaan lordi Levinin paikan niin vieraiden edessä kuin sängynverhojen suojassakin.

”Terhi Tarkiaisen tyyli on riemastuttavaa, sopivan ronskia ja kieli poskessa reviteltyä mutta kuitenkin tyylikästä. Kutkuttavasti kuvattuja eroottisia väreitä ja hienosti tekstiin upotettua historian tuntemusta ilman rasittavaa luennointia.” – Leena Lehtolainen


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

FT MIRVA SAUKKOLA (s. 1970) on tunnettu tyyliasiantuntija. Paraikaa hän toimii Antiikki & Design -lehden päätoimittajana ja pyörittää Ms. Style -konsulttiyritystä. Seikkailuromaanien lisäksi Saukkola on kirjoittanut tietokirjallisuutta etiketistä, pukeutumisesta, matkailusta ja ruokakulttuurista.

MIRVA SAUKKOLA

Siveltimenvetoja ja silmänlumetta Salaisuuden jäljillä Louboutineissa

TOUKOKUU

260 s. | 84.2 EAN: 9789520440046 EAN äänikirja: 9789520440060 EAN e-kirja: 9789520440053

Viehättävä seikkailuromaani on kesälukemista kutkuttavimmillaan: se viihdyttää yllättävillä juonenkäänteillä sekä tarjoilee taidemaailman glamouria, häikäiseviä maisemia maailmalta ja Espanjan sisällissodassa pedatun mysteerin. Antiikkietsivä Saara Lehtokorpi on tuskin hengähtänyt sitten kiivaan jalokivijahdin, kun romanttinen New Yorkin -matka keskeytyy äkisti. Saaran vanha tuttu Oleg Ivanov himoitsee vuosikymmeniä sitten kadonneita baskilaisaarteita ja on päättänyt iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: maksaa Saaralle vanhat kalavelat ja hyötyä samalla tämän ammattitaidosta. Saaran on suostuttava oligarkin sätkynukeksi, johtolankanaan vain mystiset piirrokset. Jäljet vievät Venetsiaan, Dohaan ja Dubliniin sekä Hankoon erään Peio Gómezin pakeille. Miten tämä erakoitunut mies liittyy arvoitukseen? Entä kuka oikeastaan sumuttaa ja ketä? Ivanov ei nimittäin ole ainoa kostonhimoinen sielu…

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 21


© MIKKO VÄHÄNIITTY

Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN

Jyväskyläläisen MARKKU ROPPOSEN (s. 1955) tunnetuin hahmo on yksityisetsivä Otto Kuhala. Tarinat ovat itsenäisiä, ja moni lukija aloittaakin uusimmasta – ja haalii sitten käsiinsä kaikki aiemmat. Viime vuosina Ropposelta on julkaistu myös kaksi erinomaisen vastaanoton saanutta veijariromaania. Sama hersyvä huumori on aina ollut Kuhala-sarjankin erikoismausteena.

MARKKU ROPPONEN

Kuhala ja kaimaanin hymy Mies, koira ja kohellusta helsinkiläisissä hautajaisissa

TAMMIKUU

352 s. | 84.2 EAN: 9789520435509 EAN äänikirja: 9789520435516 EAN e-kirja: 9789520435523

22

Hirtehinen hyväntuulendekkari. Kuhala pestataan suojelemaan ex-rikollista. Murhaajalla on viileä hymy, mutta lukija nauraa suupielet korvissa! Housunkannatinmuseon hoitajaa kiristetään, hän on vasikoinut. Nyt tarvitaan Kuhalaa. Mutta menneisyys on Kuhalallakin ja lisää harmeja tiedossa, sillä Helsingissä on vilkas meininki jopa kaverin hautajaisissa. Markku Ropposen lupsakka, yllätyksiä pursuava dekkarisarja koukuttaa yhä uusia lukijoita. Otto Kuhala ja hänen koiransa Hippu edustavatkin perisuomalaisuutta hykerryttävimmillään. Kuhala ja kaimaanin hymy on Kuhala-sarjan 19. osa.

”Suomalaisen dekkarin parasta a-luokkaa. Sen parissa viihtyy.” – Kotilappi


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: MIKA TUOMINEN

MARKO HAUTALA

MARKO HAUTALA

Kuolleiden valssi Kauhukirjallisuuden mestarin pelottavimmat kertomukset

(s. 1973) on vaasalainen kirjailija, joka on työskennellyt opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Hän on saanut Kalevi Jäntin ja Tiiliskivipalkinnon, ja hänen novellejaan on aiemmin julkaistu englanniksi ja saksaksi.

TAMMIKUU

Suomalaisen kauhun paha isä Marko Hautala vie lyhyillä kertomuksillaan lukijan mielenrauhan ja yöunet. Kansainvälistä suosiota teoksillaan keränneen Marko Hautalan ensimmäinen novellikokoelma näyttää hänestä kokonaan uuden puolen. Kauhutarinoiden taituri saa lyhyenkin jutun tihkumaan ahdistavaa piinaa ja hermoja kiristävää jännitystä. Aihepiirit vaihtelevat Niilin varrelle haudatuista muumioista Twitterissä tapahtuvaan maailmanloppuun. Novelleissa Hautala tavoittaa sen, kuinka syvin kauhu löytyy lähempää kuin arvaammekaan: meistä itsestämme.

240 s. | 84.2 EAN: 9789520437589 EAN äänikirja: 9789520437602 EAN e-kirja: 9789520437596

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 23


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS Kannen suunnittelu: JURI PATRIKAINEN

24

TAMMIKUU

Billy Summers Suom. Ilkka Rekiaro 650 s. | 84.2 EAN: 9789520434540 EAN äänikirja: 9789520434564 EAN e-kirja: 9789520434571


Yhdysvaltalainen STEPHEN KING (s. 1947), kauhun kuningas, on yksi maailman monipuolisimmista kirjailijoista ja amerikkalaisen nykykirjallisuuden suurimpia tarinankertojia. Hänen ensimmäinen romaaninsa Carrie ilmestyi 1974, minkä jälkeen hän on kirjoittanut yli 60 kirjaa, jotka ovat kaikki olleet maailmanlaajuisia myyntimenestyksiä. Useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja voittaneelle Stephen Kingille myönnettiin vuonna 2018 American PENin sananvapauspalkinto. Hän asuu Mainessa vaimonsa, kirjailija Tabitha Kingin kanssa. Heidän poikansa Joe Hill ja Owen King ovat myös kirjailijoita.

© DICK DICKINSON PHOTOGRAPHY

STEPHEN KING

Billy Summers Hyvä mies pahan asialla Ahmittava romaani rakkaudesta, kohtalosta ja moraalisesta palkkamurhaajasta, jonka on kostettava vielä viimeisen kerran. Billy Summers on palkkamurhaaja, joka tappaa vain jos kohde on riittävän paha. Edessä on vielä viimeinen, rahakas keikka. Sitä varten Billyn on omaksuttava kirjailijan peiterooli ja asetuttava pikkukaupunkiin odottamaan. Hän päättää oikeastikin kirjoittaa, sillä vuodet armeijan leivissä ovat näyttäneet hänelle ihmisluonnosta yhtä ja toista. Tosin ei mitään sellaista kuin sotku, joka hänellä pian on siivottavanaan. Eikä taatusti mitään niin ihanaa kuin Alice. Mutta kuka suojelisi Alicea pahoilta miehiltä, jos kaikkein pahin on sittenkin Billy Summers?

”ON SUORASTAAN EPÄREILUA, ETTÄ KAUHUN KIISTATON KUNINGAS ON MYÖS VIRTUOOSIMAINEN RIKOSIKIRJAILIJA.” – USA TODAY © SHUTTERSTOCK

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 25


© JOHAN GUNSÉUS

Kannen suunnittelu: LUKAS MÖLLERSTEN

KARIN SMIRNOFF (s. 1964) työskenteli toimittajana kunnes kyllästyi ja osti puutavarayrityksen Piitimestä Pohjois-Ruotsista. Hän on käynyt Lundin yliopiston kirjoittajakoulun, missä esikoisromaani Lähdin veljen luo sai alkunsa. Se oli August-palkintoehdokkaana vuonna 2018. Menestystrilogian kolmas osa Sitten menin kotiin ilmestyy syksyllä 2022.

KARIN SMIRNOFF

Viedään äiti pohjoiseen Kauheaa mutta niin kiehtovaa

HELMIKUU

Vi for upp med mor Suom. Outi Menna 330 s. | 84.2 EAN: 9789520416553 EAN äänikirja: 9789520436414 EAN e-kirja: 9789520436421

26

Karin Smirnoffin ilmiöksi nousseen, poikkeuksellisen hehkutetun trilogian toinen osa tempaa mukaansa omaperäisellä tyylillä, vetävällä kerronnalla ja mustan huumorin sävyttämällä pohjoisen elämän kuvauksella. Kipon sisarusten äiti on kuollut, ja hänet on vietävä hautaan pohjoiseen Kukkojärven kylään. Äiti pakataan ruumisautoon, ja Jana ja Bror käyvät matkaan kohti äidin menneisyyttä, josta he eivät tiedä mitään. Pian käy ilmi, että Kukkojärvellä on elämä toisenlaista, ja Bror löytää sieltä viinan tilalle uuden riippuvuuden, jumalan. Jumalaa pitäisi kaikkien niillä seuduilla pelätä, mutta Jana ei voi luopua jo kertaalleen pelastetusta veljestään, joten hänen on taisteltava koko kylää vastaan. Viedään äiti pohjoiseen jatkaa sitkeän Janan tarinaa vastoinkäymisten, salaisuuksien ja ihmissuhteiden arktisessa hetteikössä.

”Smirnoffissa on tuimaa voimaa.” – Helsingin Sanomat ”Karin Smirnoff kirjoittaa innovatiivisesti ja vinolla huumorintajulla ihmiskunnan pimeimmistä puolista ja tekee sen tavalla, joka saa lukijan kääntämään sivun toisensa perään.” – Aftonbladet


© TOMAS WHITEHOUSE

Kannen suunnittelu: EEVALIINA RUSANEN

Ruotsalaisen rikoskirjallisuuden tähti HÅKAN NESSER (s. 1950) asuu Ruotsissa ja Lontoossa. Koulutukseltaan hän on äidinkielen ja englannin opettaja. Nesserin tunnetuimpia teoksia Suomessa ovat Van Veeterenja Barbarotti-rikosromaanisarjat.

”Håkan Nesserin tuotannolta voi aina odottaa herkullisia henkilöhahmoja, hykerryttävää dialogia ja älykkäitä kirjallisia viittauksia.” – Lapin Kansa

HÅKAN NESSER

Kirjailijan viimeiset päivät Kuinka tehdään täydellinen murha

KESÄKUU

Schack under vulkanen Suom. Jukka-Pekka Pajunen 500 s. | 84.2 EAN: 9789520436933 EAN äänikirja: 9789520436957 EAN e-kirja: 9789520436964

Ovela jännitystarina synkistä salaisuuksista, harhautusten verkosta sekä kirjailijaelämän kummallisuuksista. Barbarotti-sarjaa parhaimmillaan! Franz J. Lunde on tehnyt täydellisen murhan. Tai siis syyllinen on hänen kirjansa hahmo John L. Franzen. Lukijat tosin ovat varmoja, että Franzilla on oikeasti ollut veriteossa näppinsä pelissä; kuvaus psykopaattihahmosta punomassa juonta rikoksensa salaamiseksi on epäilyttävän aidon tuntuinen. Sitten salaperäinen menestyskirjailija katoaa tuhkana tuuleen, ja on sympaattisen rikoskonstaapeli Gunnar Barbarottin vuoro ottaa ohjat käsiinsä. Mikä on totta, mikä fiktiota? Löytyykö kadonnut – elävänä? Håkan Nesserin tyylikäs jännityssarja tarjoaa mainiota vaihtelua nordic noirin verenvuodatukselle. Mestarikertojan hahmot ovat monisyisiä ja mielenkiintoisia, ja viekas kerronta kutoo lukijan syövereihinsä ilman väkivallalla mässäilyä.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 27


”KUVAILE ITSEÄSI KOLMELLA SANALLA.” ELIZABETH ZOTT: ”HIILI, HAPPI JA VETY.” N INE IEL SSA K E N LO OM TU SU ANSI K

TOUKOKUU

Lessons in Chemistry Suom. Mari Hallivuori 440 s. | 84.2 EAN: 9789520434977 EAN äänikirja: 9789520439934 EAN e-kirja: 9789520439941

28


© DAIN RHYS EVANS

BONNIE GARMUS

Kaikki on kemiaa

BONNIE GARMUS on copywriter ja luova johtaja, joka on työskennellyt teknologian, lääketieteen ja koulutuksen parissa. Hän on aktiivinen avovesiuimari ja soutaja, ja hänellä on kaksi tytärtä. Garmus on syntynyt Kaliforniassa, ja hän asuu nykyään Lontoossa aviomiehensä ja koiransa (nimeltään 99) kanssa. Kaikki on kemiaa on Bonnie Garmusin ensimmäinen romaani. Sen oikeudet on myyty kiivaan kilpailun jälkeen yli 30 maahan, ja siitä on tekeillä minisarja, jossa pääosaa esittää Brie Larson.

Riemastuttava romaani vakavista asioista Poikkeuksellinen sankaritar, raikkaan feministinen ote ja ilmeikäs kertojanääni tekevät Bonnie Garmusin esikoisromaanista supermenestyksen. Kaikki on kemiaa on riemastuttava romaani vakavista asioista: naisten oikeuksista, tieteen merkityksestä ja omien valintojen tärkeydestä. Omapäinen Elizabeth Zott on raikas tuulahdus sovinnaisessa 1960-luvun taitteen Amerikassa, jossa älykkäälle naiselle on tarjolla vain kahvinkeittäjän osa. Kemisti Elizabeth Zott ei ole mikään tavallinen nainen. Elizabethin mielestä tavallisia naisia ei olekaan, mutta 1960-luvun tiedeyhteisö on

toista mieltä. Vähättely, sorto ja seksuaalinen häirintä ovat työpaikan peruskauraa, jos työn ylipäätään onnistuu saamaan. Lannistumaton Elizabeth on vehkeilevän saarnaajan tyttärenä tottunut aivan kaikkeen mitä miessukupuoli voi keksiä, mutta kun ura ja rakkaus vaihtuvat lennossa yksinhuoltajuuteen ja työttömyyteen, joutuvat Elizabethinkin hoksottimet koville. Kohtalo heittää Elizabethin juuri sinne, mitä hän halusi välttää: kauhanvarteen. Uusi ura tv-kokkina avaa kuitenkin yllättävän mahdollisuuden valistaa kanssanaisia sekä kemian ihmeellisestä maailmasta että itsenäisestä elämästä. Setämiehet ovat ihmeissään: mitä tämän naisen kanssa pitäisi tehdä?

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 29 © ISTOCK


© EUGENE HYLAND

Kannen suunnittelu: ADAM LASZCZUK

JANE HARPER

Selviytyjät Tragedia Tasmanian myrskyävällä rannikolla KESÄKUU

The Survivors Suom. Viia Viitanen 400 s. | 84.2 EAN: 9789520440107 EAN äänikirja: 9789520440114 EAN e-kirja: 9789520440121

30

JANE HARPER (s. 1980) on syntyjään britti, mutta hän on asunut osan lapsuudestaan Australiassa ja palannut sinne aikuisena. Hän on aiemmalta ammatiltaan taloustoimittaja ja asuu perheensä kanssa Melbournessa. Esikoisdekkari Kuiva kausi (suom. 2019) sinkosi hänet maailmanmaineeseen. Selviytyjät on hänen neljäs rikosromaaninsa.

Jane Harperin odotettu trilleriuutuus vie pieneen rannikkokaupunkiin Australian tuntemattomaan Tasmaniaan, jossa armoton meri on aina läsnä.

”Harper ei tarvitse aurinkoa ja erämaan hiekkaa kirjoittaakseen koukuttavan, pelottavan trillerin.” – The Observer

Kieran Elliottin elämä muuttui nuoruudessa kertaheitolla yhden harkitsemattoman teon seurauksena. Paluu vanhalle kotiseudulle Tasmanian rannikolle nostaa vanhan tragedian pintaan vuosien jälkeen. Kieran on yksi selviytyjistä, mutta syyllisyys kulkee mukana jokaisella askeleella, ja perheen ja ystävien tapaaminen on tuskallista kaikille. Kun rannalta löytyy yllättäen naisen ruumis, painajainen palaa ja vaietut salaisuudet pyrkivät esille: haaksirikko, kadonnut tyttö, kysymykset joihin ei koskaan vastattu. Vahva tunnelma, Australian kesytön luonto ja hitaasti kiristyvä, uhkaava jännitys ovat brittiläis-australialaisen Jane Harperin tavaramerkkejä.


© SIGURJÓN SIGURJÓNSSON

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

RAGNAR JÓNASSON

RAGNAR JÓNASSON

Sumu Huldatrilogian kylmäävä huipennus HELMIKUU

Mistur Suom. Oona Nyström 350 s. | 84.2 EAN: 9789520419134 EAN äänikirja: 9789520436483 EAN e-kirja: 9789520436490

on islantilainen rikoskirjailija ja juristi. Hänen kirjojaan on käännetty 23 kielelle ja myyty yli miljoona kappaletta. Hän on myös kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavík Noir -kirjallisuusfestivaalin. Hän asuu Reykjavíkissa vaimonsa ja tyttäriensä kanssa.

Yksinäinen maatalo Islannin takamailla jouluna 1987. Yllättävä vieras saapuu lumimyrskyn läpi. Tulijalle on avattava ovi. Mutta ei olisi pitänyt. Hulda Hermannsdóttir on palannut töihin poliisiin henkilökohtaisen tragedian jälkeen. Hän tutkii nuoren naisen katoamista, kun eteen tulee toinen, ratkaisematon tapaus: kaksi ruumista kaukaisella maatilalla. Mitä on voinut tapahtua? Ragnar Jónasson punoo mestarillisesti yhteen tihenevän pelon ja eristyksen keskellä kehkeytyvät tapahtumat sekä surun ja työn välissä kamppailevan Huldan tutkimukset.

Sumu on ajassa taaksepäin kulkevan kiitetyn Huldasarjan päätösosa, jonka yllättävä juoni ja kauhua hipova jännite ylittävät korkeatkin odotukset. ”Yksi modernin dekkarikirjallisuuden hämmästyttävimmistä juonista … voittoisa päätös trilogialle.” – The Times

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 31


Kannen suunnittelu: HELENA HAMMARSTRÖM

Toimittaja

NINNI SCHULMAN

NINNI SCHULMAN

Kun kellot seisahtuvat Sarjamurhaaja kesäidyllissä Ninni Schulman on Ruotsin Leena Lehtolainen, mestarillinen arjen jännityksen kuvaaja. Hagfors-sarjan kiivastahtisessa kuudennessa osassa henkirikokset ravisuttavat kesäteatteriseuruetta.

32

(s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa Hagfors-sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta. Kun kellot seisahtuvat on sarjan kuudes osa. Omaelämäkerrallinen Tyttölapsi nro 291 perustuu Schulmanin omaan sairauskertomukseen ja lapsuuden kokemuksiin Värmlannissa.

Heinäkuun piti olla hellettä ja kesäteatterin riemua Värmlannissa, mutta kun nuori näyttelijä katoaa, ensi-iltaan valmistautuminen saa huolestuttavan käänteen. Vuorokautta myöhemmin tyttö löydetään hukutettuna järvestä. Hurmaava lomaidylli murentuu lopullisesti, kun toinenkin seurueen jäsen murhataan raa’asti. Kuka on sadistisen sarjamurhaajan seuraava uhri? Hagforsin paikallispoliisin avuksi päätyy toimittaja Magdalena Hansson, sillä Petra Wilanderin ja Christer Berglundin on napattava rikollinen nopeasti – ei vähiten siksi, että hirmuteot liippaavat liian läheltä heidän omaa lähipiiriään.

TAMMIKUU

När alla klockor stannat Suom. Antti Saarilahti 500 s. | 84.2 EAN: 9789520429188 EAN äänikirja: 9789520436568 EAN e-kirja: 9789520436551


Kannen suunnittelu: LOTTA KÜHLHORN

TUNNETUN DEKKARISTIN RIIPAISEVA TOSITARINA

HUHTIKUU

Flickebarn Nr. 291 Suom. Katriina Huttunen 350 s. | 99.1 EAN: 9789520429218 EAN äänikirja: 9789520436612 EAN e-kirja: 9789520436629

© ANNA-LENA AHLSTRÖM

NINNI SCHULMAN

Tyttölapsi nro 291 Koskettava tositarina poikkeuksellisesta lapsuudesta Millaisia elinikäisiä jälkiä lapsuuden traumat ja pitkäaikaissairaus jättävät – ja miten rohjeta uskoa olevansa rakkauden arvoinen? Valtavaa huomiota herättänyt teos tunnetulta dekkaristilta.

Raastava avioero 15-vuotisen liiton jälkeen romahduttaa Ninni Schulmanin. Kriisi vie kirjailijan psykiatriseen hoitoon ja pakottaa hänet kohtaamaan tuskallisia muistoja lapsuuden loputtomista sairaalajaksoista. Vanhojen potilasasiakirjojensa avulla hän ryhtyy ruotimaan lamauttavaa läheisriippuvuuttaan ja hylätyksi tulemisen pelkoaan. Tarkkanäköinen ja omakohtainen teos synnynnäisen selkävamman kanssa elävän kirjailijan lapsuudesta, jota värittivät sairaus, yksinäisyys ja ulkopuolisuus, sekä aikuiselämästä, jossa pahimmat pelot käyvät toteen.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 33


Kannen suunnittelu: HILLA SEMERI

HELMIKUU

The Little Bookshop of Lonely Hearts Suom. Saara Pääkkönen 420 s. | 84.2 EAN: 9789520431624 EAN äänikirja: 9789520436605 EAN e-kirja: 9789520436636

ANNIE DARLING asuu Lontoossa pikkiriikkisessä, kirjoja pursuavassa asunnossa. Hän rakastaa rakkausromaaneja sekä kissaansa Mr Mackenzieta. Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa on hänen lontoolaiseen kirjakauppaan sijoittuvan Bloomsburyn kirjakauppa -sarjansa ensimmäinen osa. Hauska ja romanttinen sarja on taattua lukemista kaikille Jenny Colganin, Jojo Moyesin ja Beth O’Learyn faneille.

ANNIE DARLING

Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa Suuria tunteita pienessä kirjakaupassa

Tervetuloa mukaan lontoolaisen kirjakaupan työntekijöiden ja heidän ystäviensä elämään! Uusi Bloomsburyn kirjakauppa -sarja hurmaa onnellisten loppujen ystävät. Kun Posy Morland perii pienen kirjakaupan, se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Ja se onkin: liike on vaikeuksissa, ja Posylla on kaksi vuotta aikaa tehdä siitä tuottava. Jos hän ei onnistu, kirjakauppa siirtyy Sebastian Thorndykelle, joka tahtoo lyödä rahoiksi purkamalla koko rakennuksen. Sebastian sattuu myös olemaan sekä Lontoon raivostuttavin mies että Posyn ensirakkaus. Posyn on keksittävä, kuinka vastustaa Sebastianin juonia – ja tähän kohdistuvia kiusallisia haaveitaan… Voiko Posy kirjoittaa omalle tarinalleen onnellisen lopun? Uusi sarja naurattaa, koskettaa ja ihastuttaa.

34


Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

JULIEN SANDREL (s. 1980) on eteläranskalainen bestselleristi, joka omistautui kirjoittamiselle työskenneltyään viisitoista vuotta yritysmaailmassa ja jota perheenjäsenten välinen rakkaus kiehtoo aiheena. Toinen elämäni on hänen toinen romaaninsa.

© PASCALE LOURMAND

TOUKOKUU

JULIEN SANDREL

Toinen elämäni Sama perimä, kaksi naista, yksi salaisuus

La vie qui m’attendait Suom. Lotta Toivanen 280 s. | 84.2 EAN: 9789520423094 EAN äänikirja: 9789520423346 EAN e-kirja: 9789520436452

Ranskalaisen menestyskirjailijan valoisa ja ihastuttava kertomus piilotetuista perhesuhteista, kaksossisaruuden voimasta sekä yhteisestä missiosta.

Pariisilainen lääkäri Romane ei ole astunut jalallaankaan Marseilleen, mutta hänen potilaansa inttää nähneensä hänet siellä. Potilaan väite jää kalvamaan Romanea, joka löytää kuin löytääkin Marseillesta mystisen kaksoisolentonsa, Juliette-nimisen kirjakauppiaan. Kummankin yllätykseksi he todella ovat identtisiä. Miten naiset ovat voineet elää 39 vuotta tietämättä toistensa olemassaolosta? Miksi heidän perheensä ovat salanneet totuuden? Yhdessä kaksossisaret aloittavat odottamattoman tutkimusmatkan paljastaakseen salaisuuden menneisyydestään.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 35


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

ELLY GRIFFITHS tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Tuottelias Griffiths on kirjoittanut lähes 30 kirjaa. Ruth Gallowaysta kertovien teosten lisäksi lukijat rakastavat hänen uutta Harbinder Kaur tutkii -sarjaansa, joissa intialaistaustainen naispoliisi päätyy tunnelmallisten kirjallisten mysteereiden pyörteisiin.

” ENSI RIVEISTÄ LÄHTIEN ON SELVÄÄ, ETTÄ LUVASSA ON SILKKAA NAUTINTOA.” – THE GUARDIAN TAMMIKUU

ELLY GRIFFITHS

Muukalaisen päiväkirjat Uusi sarja Elly Griffithsiltä Herkullisen goottilaishenkinen murhamysteeri Muukalaisen päiväkirjat aloittaa suositun Elly Griffithsin uuden sarjan.

36

The Stranger Diaries Suom. Cristina Sandu 400 s. | 84.2 EAN: 9789520436056 EAN äänikirja: 9789520436582 EAN e-kirja: 9789520436599

Clare Cassidy tuntee kauhutarinat, sillä hän vetää lajin mestariin R. M. Hollandiin keskittyvää kirjallisuuskurssia salaperäisen kirjailijan kotitalossa toimivassa koulussa. Tarinat muuttuvat julmalla tavalla tosiksi, kun Claren kollega löytyy murhattuna ja murhaajan viestissä viitataan Hollandin teokseen. Rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur uskoo, että murha liittyy kirjailijaan – mutta liittyykö se myös Clareen? Pelästynyt Clare purkaa tuntojaan päiväkirjaansa, kunnes joku alkaa kirjoittaa siihen vastauksia...

Muukalaisen päiväkirjat voitti arvostetun parhaan jännityskirjan Edgar-palkinnon vuonna 2020.


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

© SARA REEVE

ELLY GRIFFITHS

Kivikehä Joku tahtoo Ruth Gallowayn muistavan ensimmäisen tapauksensa. Mutta miksi? Mystinen kehä marskimaalla, ihmisluut, rikokset ja rakkaus. Suosikkiarkeologista kertovan sarjan yhdestoista osa palaa sinne, mistä kaikki alkoi.

MAALISKUU

The Stone Circle Suom. Anna Kangasmaa 370 s. | 84.2 EAN: 9789520425234 EAN äänikirja: 9789520436506 EAN e-kirja: 9789520436513

Suolamarskilla tehtävien kaivausten yhteydessä löytyy ihmisluita, joiden taustaa Ruth Galloway alkaa selvittää. Sitten komisario Harry Nelson saa uhkaavan kirjeen, jossa puhutaan vanhasta kivikehästä ja sinne haudatusta viattomasta sielusta. Kaikki tuntuu viittaavan heidän ensimmäiseen yhteiseen tapaukseensa 10 vuotta aikaisemmin. Jonkinlainen ympyrä on sulkeutumassa. Ennen kuin se tapahtuu, Ruthin ja Nelsonin on saatava selvää paitsi uhkaajan henkilöllisyydestä, myös omista tunteistaan. Tunnelmallinen Ruth Galloway -sarja yhdistelee arkeologiaa, rikoksia ja mutkikkaita ihmissuhteita.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 37


KELTAINEN KIRJASTO

© GREP HOAX

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

PATRICIA LOCKWOOD (s. 1982) yhdysvaltalainen kirjailija, runoilija ja esseisti. Hänet tunnetaan 2013 internetsensaatioksi nousseesta Rape Joke -proosarunosta. Vuonna 2017 The New York Times valitsi hänen Priestdaddy-muistelmansa vuoden 10 parhaan kirjan joukkoon. Kukaan ei puhu tästä on Lockwoodin hartaasti odotettu esikoisromaani. Kirkus Reviews on kutsunut sitä ”oppaaksi siitä ajattelusta irrottautumiseen, että internet ei olisi osa todellista elämää ja taidetta”.

PATRICIA LOCKWOOD

Kukaan ei puhu tästä ”Kaikki puhuvat tästä.” – Harper’s Bazaar

MAALISKUU

No One Is Talking About This Suom. Einari Aaltonen 400 s. | 84.2 EAN: 9789520430337 EAN äänikirja: 9789520430344 EAN e-kirja: 9789520436520

38

Moderniksi klassikoksi ampaissut hauska ja musertava romaani internetin hallitsemasta olemassaolosta, ajan hengestä ja siitä, mitä kaikki tämä meille maksaa. Nainen kirjoittaa internettiin. Naisesta tulee julkkis. Mutta vääristä syistä. Hän häpeää, haluaa lopettaa, mutta bittiavaruuden lumo ei päästä häntä otteestaan. Kunnes hän saa viestin: ”On tapahtunut kamalia.” Alkaa hurja pako digitaalisesta aivosumusta sinne jonnekin, mihin somen valta ei ylety. Huimassa nosteessa oleva Patricia Lockwood tavoittaa tismalleen sen, millaista on elää juuri nyt, kun internetistä on tullut minuutemme kiinteä osa. Sensaatiomaisen romaanista tekee kuitenkin sen vilpitön, vereslihainen piipahdus älypuhelinten tuolla puolen. Voisimmeko puhua siitä?


© LEONARDO CENDAMO

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

ELIZABETH STROUT (s. 1956) on yhdys-

ELIZABETH STROUT

Voi William! Lumoavan Lucy Bartonin paluu

HUHTIKUU

Oh, William! Suom. Kristiina Rikman 400 s. | 84.2 EAN: 9789520434984 EAN e-kirja: 9789520436827

valtalainen kirjailija, joka 2009 voitti Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge. Siitä tehtiin Emmy-palkittu ja myös Suomessa ihastuttanut tv-minisarja. Pienoisromaani Nimeni on Lucy Barton oli monien muiden Stroutin teosten tavoin arvostelumenestys, ja Suomessa kirjabloggarit äänestivät sen vuoden 2018 parhaaksi käännösromaaniksi. Pikkukaupunkien joskus niin ahdasta sielunelämää osuvasti kuvaava Strout on kotoisin Mainesta mutta asuu New Yorkissa.

Elizabeth Strout ilahduttaa palaamalla Lucy Bartonin vaiheisiin romaanissa, jossa yllättävä paljastus asettaa jo eroon päättyneen avioliiton täysin uuteen valoon. Miten helppoa se onkaan, olla naimisissa jonkun kanssa, josta loppujen lopuksi ei tiedä paljonkaan. Ja sitten kun eron jälkeen saa tietää, ei tarvitse enää välittää. Vai tarvitseeko? Kirjailija Lucy Barton on eronnut sopuisasti ensimmäisestä aviomiehestään Williamista jo vuosia sitten, mutta nyt käy ilmi jotakin, joka vie heidät vielä yhdelle yhteiselle matkalle. Amerikan parhaisiin kirjailijoihin lukeutuva Strout on kirjoittanut ehkä lumoavimman romaaninsa, erään avioliiton intiimin muotokuvan.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 39


KELTAINEN KIRJASTO

© WWW.BRIDGEMANIMAGES.COM

Kannen suunnittelu: TOM BACKSTRÖM

ÉDOUARD LOUIS’N

ÉDOUARD LOUIS

Kuka tappoi isäni Kiihkeän henkilökohtainen puheenvuoro sorrettujen puolesta

40

esikoisteos Ei enää Eddy (2019) oli arvostelumenestys, jota on myyty yli 300 000 kappaletta. Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa ja tarinoita, joista yleensä vaietaan. Häntä onkin kutsuttu yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä kirjallisista äänistä.

Ranskan puhutuin ja kiitetyin nykykirjailija Édouard Louis antaa äänen maansa unohdetulle kansalle. Kuka tappoi isäni on yhtä aikaa hyökkäys Ranskan luokkayhteiskuntaa vastaan ja kädenojennus isälle, johon Louis’lla oli vaikea suhde.

TAMMIKUU

Qui a tué mon père Suom. Lotta Toivanen 100 s. | 84.2 EAN: 9 789520436315 EAN äänikirja: 9789520436537 EAN e-kirja: 9789520436544

Huikeaan maineeseen noussut esikoiskirja Ei enää Eddy kertoi, millaista oli kasvaa erilaisena nuorena kuihtuvalla teollisuuspaikkakunnalla vailla isän hyväksyntää. Nyt Louis kääntää katseensa isäänsä ja tutkii, miksi tämän elämästä muodostui niin suuri pettymys. Hän syyttää Ranskan valtiota ja poliittista johtoa työväenluokan hylkäämisestä ja siitä, että isä on jo viisissäkymmenissä loppuun kulutettu, valmis hautaan ja systeemille hyödytön. Samalla hän puhuu isälleen uudella ymmärryksellä, muistaen niitä rakkauden ja hellyyden hetkiä, joita isän ja pojan välillä kaikesta huolimatta oli.


© JOYCE RAVID

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

DON DELILLO

Hiljaisuus

DON DELILLO syntyi vuonna 1936 Bronxissa italialaissiirtolaisten perheeseen ja työskenteli collegen jälkeen mainostoimistossa. Koko 1970luvun hän oli pienten kirjallisten piirien suosikki; vasta kahdeksas, National Book Awardilla palkittu romaani Valkoinen kohina teki hänestä laajasti tunnetun. Hänen luetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat romaanit Omegapiste, Alamaailma ja Cosmopolis. DeLillo kuvaa romaaneissaan mestarillisesti kulutusyhteiskuntaa ja sen salakavalia lakeja.

Kun maailma seisahtuu

Suuren amerikkalaisen kirjailijan pieni mutta painava romaani Hiljaisuus vie hetkeen, jota kenties eniten pelkäämme: maailmaan, josta teknologiset yhteydet katoavat. Mitä meistä jää silloin jäljelle?

TAMMIKUU

Pariskunta, Jim ja Tessa, on palaamassa Euroopasta Amerikkaan, kun lentokone joutuu tekemään hätälaskun teknologisen häiriön takia. He selviytyvät ja jatkavat ystävien luo katsomaan Super Bowl -tapahtumaa, mutta yhteydet lakkaavat toimimasta. Ei televisiota, ei internetiä, ei sosiaalista mediaa. Ei tietoa siitä, mitä maailmassa on tapahtumassa. Vain ihmisiä, jotka ovat eksyksissä ilman jatkuvaa digitaalista yhteyttä ja sen luomaa etäisyyttä ihmisyyteen. Don DeLillon tarkkanäköinen, melankolinen dystopia osuu suoraan pelkojemme ytimeen.

The Silence Suom. Helene Bützow 150 s. | 84.2 EAN: 9789520432737 EAN äänikirja: 9789520436469 EAN e-kirja: 9789520436476

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 41


© KAJSA GÖRANSSON

Kannen suunnittelu: PÄR WICKHOLM

CHRISTIAN UNGE

Ruotsalainen CHRISTIAN UNGE (s. 1972) työskentelee sisätautien ylilääkärinä Karoliinisessa yliopistosairaalassa. Lääkärit ilman rajoja -järjestössäkin työskennellyt Unge on kirjoittanut lukuisia kirjoja, mm. muistelmat Har jag en dålig dag kanske någon dör. Tekla-sarjan aloittaneen Läpi veden, läpi tulen -trillerin lisäksi Ungelta on suomennettu 9-osainen digisarja Äärirajoilla.

Totuuden siemen Ainutlaatuinen sairaalasarja jatkuu

Tähtilääkärit ottavat mittaa toisistaan Tekla-sarjan itsenäisessä jatko-osassa, joka yhdistelee sairaalan dramaattista arkea, nordic noiria ja värikkäitä henkilöhahmoja. Tukholman Nobelsairaalassa tapahtuu kesken hoito-operaation kaamea veriteko. Seuraa kaaos, jonka keskiössä on nuori tähtilääkäri Tekla Berg. Samaan aikaan kun poliisi yrittää selvittää alamaailmaan juurensa juontavaa tapahtumaketjua, sairaalan johtaja puuhaa sairaalan muuttamista eksklusiiviseksi potilashotelliksi. Sen uraauurtavan maksansiirtoyksikön johtoon on jo pestattu huippukirurgi Klas Nyström. Joka joutuu välittömästi törmäyskurssille Teklan kanssa. Kenen moraali pettää ensimmäisenä, kun koko sotkuinen vyyhti alkaa viimein hahmottua?

42

HELMIKUU

Ett litet korn av sanning Suom. Anu Heino 400. s. | 84.2 EAN: 9789520430351 EAN äänikirja: 9789520436995 EAN e-kirja: 9789520436971


MYDWORTHIN MYSTEERIT on uusi digisarja suosittujen Cherringhamin mysteerien kirjoittajilta. Tällä kertaa ollaan 1920–1930-lukujen taitteessa, ja arvoitusten parissa ahkeroi hurmaava aviopari, sir Harry Mortimer ja hänen epäsovinnainen vaimonsa Kat, jotka ovat hankkineet hyödyllisiä taitoja vuosinaan maailmalla. Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

MATTHEW COSTELLO, NEIL RICHARDS

Mydworthin mysteerit: Lentäjätär vaarassa Uhkauksia Mydworthin ilmatilassa Lady Lavinia saa ilokseen kartanoonsa uraauurtavan vieraan: lentäjä Amelia Earhartin. Kaikki Mydworthissa eivät kuitenkaan ole yhtä riemuissaan yhdysvaltalaisen lentäjättären läsnäolosta ja varainkeruukampanjasta, vaan hänelle alkaa sadella uhkauksia. Harryn ja Katin on paljastettava rikollisen henkilöllisyys ennen kuin uhkaukset muuttuvat tappavan todellisiksi.

HELMIKUU

Mydworth Mysteries: Danger in the Air Suom. Noora Niemelä 84.2 | EAN äänikirja: 9789520435097 EAN e-kirja: 9789520435813

MAALISKUU

MAALISKUU

Mydworth Mysteries: The Wrong Man Suom. Arttu Hägg 84.2 EAN äänikirja: 9789520435103 EAN e-kirja: 9789520435820

Mydworth Mysteries: Secrets on the Cote d’Azur Suom. Arttu Hägg 84.2 EAN äänikirja: 9789520435110 EAN e-kirja: 9789520435837

MATTHEW COSTELLO, NEIL RICHARDS

MATTHEW COSTELLO, NEIL RICHARDS

Kuka murhasi Ben Carterin?

Salapoliisityötä sinisellä rannikolla

Nuori mies on saanut surmansa Mydworthin lumisilla kujilla, ja todisteet osoittavat hänen parhaaseen ystäväänsä, Oliveriin. Harry ja Kat eivät ole vakuuttuneita, mutta kuka tappoi Ben Carterin, jos Oliver on syytön? Pariskunnalla on vain muutama vuorokausi aikaa selvittää oikea murhaaja ja pelastaa viaton mies hirsipuulta.

Harry ja Kat suuntaavat Ranskan Rivieralle nauttimaan hulppeista juhlista ja kimmeltävistä merimaisemista, mutta pariskunta ehtii hädin tuskin nousta Nizzanjunasta, kun heidän etsivänlahjojaan jo tarvitaan. Rentouttavat lomasuunnitelmat vaihtuvat kiristystapauksen selvittämiseksi, ja idyllisten rantakujien keskeltä paljastuu hengenvaarallisia salaisuuksia.

Mydworthin mysteerit: Viaton mies

Mydworthin mysteerit: Rikoksia Rivieralla

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 43


Kannen suunnittelu: ANNA HENRIKSSON

SARJAN PÄÄTÖSOSA ÄÄNI - JA E - KIRJANA MAALISKUU

On the Way to the Wedding Suom. Siiri Hornsby 84.2 EAN äänikirja: 9789520430566 EAN e-kirja: 9789520436940

© ROBERTO FILHO

JULIA QUINN

Väärä sulhanen Rakkauden harhateillä Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800-luvun alun Englannissa. Romanttisen pukudraaman huippusarja on suurmenestys myös Netflixissä! Sarjan viimeisessä osassa sympaattinen Gregory Bridgerton haluaa rakastua – mutta kehen? Gregory Bridgerton on sisarussarjansa viimeinen naimaton jäsen, ja hän on valmis rakastumaan. Suorastaan päätä pahkaa. Kohtaaminen ihanan Hermionen kanssa saa Gregoryn lähes järjiltään, mutta lähestymiseen tarvitaan Hermionen ystävättären Lucyn apua. Lucy on turvallisesti kihloissa, mutta miten käy kun Gregory havahtuu pohtimaan, kuka todella olisikaan hänen unelmiensa nainen.

44

JULIA QUINN (s. 1970) opiskeli taidehistoriaa Harvardissa ja päätti sen jälkeen opiskella lääkäriksi. Kun hänet kaksi vuotta myöhemmin hyväksyttiin Yalen lääketieteelliseen, hänen ensimmäiset käsikirjoituksensa olivat jo löytäneet kustantajan. Kirjoittamiselle omistetun välivuoden jälkeen Julia aloitti lääketieteen opinnot, mutta lopetti jo ensimmäisenä vuonna ja ryhtyi kirjailijaksi. Hänen romanttiset historialliset romaaninsa, joista tunnetuin on Bridgerton-sarja, ovat maailmanmenestyksiä.


BRIDGERTON-SARJA TÄYDENTYY MYÖS PAINETTUINA KIRJOINA OSILLA 2-6. Kansien suunnittelu: ANNA HENRIKSSON

JULIA QUINN

JULIA QUINN

JULIA QUINN

Sarjan toisessa osassa Bridgertonin sisarussarjan vanhin, itsetietoinen Anthony, päättää etsiä itselleen puolison, mutta tie onneen on mutkikas.

Kolmannessa osassa tuntematon kaunotar vie Benedict Bridgertonin sydämen naamiaisissa – ja katoaa ennen puoltayötä.

Neljännessä osassa valokeilassa on Colin Bridgerton, hurmaava, seikkailunhaluinen ja saavuttamaton. Mies, joka ei tunne omaa sydäntään.

The Viscount who Loved Me Suom. Pia Salo Julkaisu: Heinäkuu 2021 380 s. | 84.2 EAN: 9789520433642

An Offer from a Gentleman Suom. Susanna Hirvikorpi Julkaisu: Marraskuu 2021 370 s. | 84.2 EAN: 9789520435448

Romancing Mister Bridgerton Suom. Siiri Hornsby Julkaisu: Joulukuu 2021 380 s. | 84.2 EAN: 9789520440350

Myös äänikirjana (9789520426989) ja e-kirjana (9789520427214)

Myös äänikirjana (9789520427016) ja e-kirjana (9789520427245)

Myös äänikirjana (9789520427252) ja e-kirjana (9789520427269)

Yllättävä rakkaus

JULIA QUINN

Kirjeystävä

Naamiaisten kaunotar

To Sir Phillip with Love Suom. Laura Liimatainen Julkaisu: Helmikuu 2022 (kirja), elokuu 2021 (ääni- ja e-kirja) 330 s. | 84.2 EAN: 9789520441029 EAN äänikirja: 9789520427795 EAN e-kirja: 9789520427825

JULIA QUINN

Hurmurin valloitus

Vastustamaton kiusaus

When He Was Wicked Suom. Laura Liimatainen Julkaisu: Toukokuu 2022 (kirja), lokakuu 2021 (ääni- ja e-kirja) 360 s. | 84.2 EAN: 9789520441104 EAN äänikirja: 9789520427924 EAN e-kirja: 9789520432447

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 45


TIETOKIRJALLISUUS Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

TOUKOKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520439514 EAN äänikirja: 9789520439538 EAN e-kirja: 9789520439521

UNELMOI ISOSTI – JA ELÄ SEN MUKAAN

© ISTOCK

46


MIKA WICKSTRÖM

Mikko Leppilampi – Risteyksessä © KATJA TAMMINEN

Mikko Leppilampi – Risteyksessä on enemmän kuin puhdas kertaus monilahjakkaan esiintyjän toistaiseksi kokemasta vaiherikkaasta elämästä. Se on myös Leppilammen omaa avointa pohdintaa valinnoista, jotka ovat tuoneet hänet elämässään ja urallaan tähän hetkeen, ja matkan suunnasta tästä eteenpäin. Leppilammen ura sai salama-alun, kun hänet löydettiin teatterikoulun penkiltä suoraan elokuvan päärooliin. Ensimmäisestä roolista myönnetty parhaan miesnäyttelijän Jussipalkinto takasi hänelle heti kasapäin työtarjouksia ja teki hänestä koko kansan tunteman elokuvatähden. Leppilammen elämää on määrittänyt aina voimakas intohimo ja myös mahdollisuudet moniin eri asioihin. Samalla häntä on riivannut riittämättömyyden tunne sekä valintojen tekemisen vaikeus. Onnistumiset mutta etenkin lukuisat takaiskut ovat jalostuneet elämänkokemukseksi, joka on auttanut hiljalleen löytämään rauhan itsensä kanssa ja sen myötä yhä useammin myös onnellisuuden tunteen. Yksi keskeisimmistä haasteista Mikolle on ollut itsensä ja elämänsä sovittaminen omiin ja oletettuihin ulkopuolisiin odotuksiin. Kuka ja mitä minä olen? Miten ja miksi tähän on tultu, ja minne seuraavaksi? Mitä minun pitäisi saada elämälläni aikaan? Ollaan todellisessa risteyskohdassa.

Teoksesta vastaa yhdessä Mikko Leppilammen kanssa MIKA WICKSTRÖM , jolta on aiemmin julkaistu proosaa, tietokirjoja ja elämäkertakirjallisuuttakin.

MIKKO LEPPILAMPI (s. 1978) on sukupolvensa tunnetuimpia näyttelijöitä. Hän on myös poikkeuksellisen valovoimainen juontaja sekä laulaja. Esiintymisten ulkopuolella hänen elämäntyökseen on muodostumassa merkittävän tapahtumakeskittymän rakentaminen Helsingin Suvilahteen. © MARKKO TAINA

TIETOKIRJALLISUUS 47


Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

Suomen ja Skandinavian historian dosentti KAI HÄGGMAN on kirjoittanut 2000-luvulla kuusi jykevää kirjaa suomalaisesta kulttuurihistoriasta ja kulttuuri-instituutioista. Tämän lisäksi hän on tutkinut mm. perhehistoriaa, metsäteollisuutta ja suomalaista arkea. Hän on toiminut pitkään myös WSOY:n Kirjallisuussäätiön hallituksen puheenjohtajana. Häggman on ylpeä siitä, että hän on elättänyt itsensä ja perheensä 40 vuotta akateemisilla pätkätöillä, kirjoja kirjoittamalla.

© ANU VILJANEN

Päänäyttämöllä SUOMEN KANSALLISTEATTERIN 150 VUOTTA

Kansakunnan kuvastin

TAMMIKUU

500 s. | 77.19 EAN: 9789520434410 EAN äänikirja: 9789520434434 EAN e-kirja: 9789520434427

48

Teatteri on hyvä paikka tarkastella modernin Suomen ja suomalaisuuden rakentamista. Tämä teos pyrkii unohtamaan instituution ja kertomaan teatterista ihmisten kautta, Ida Aalbergista Jukka Puotilaan. Suomen Kansallisteatteri on toiminut 150 vuotta suomalaisen kulttuurin eturintamassa. Teatteria on historiankirjoituksessa käsitelty kohteliaan ympäripyöreästi. Riidat, harharetket ja epäilyt on paljolti jätetty kertomatta. Samalla on unohdettu, että kaikenlainen riitely ja harhailu on osa taiteen tekemistä. Monet Kansallisteatterin tähtihetket Minna Canthin Työmiehen vaimosta Kristian Smedsin Tuntemattomaan sotilaaseen ovat syntyneet haastamalla vanhaa ja epäilemällä vakiintuneita käsityksiä. Ristiriidat on uskallettu tuoda esille esitystaiteen keinoin. Kansallisteatterissa on aina peilattu omaa aikaa, tulkittu menneisyyttä mutta katsottu myös eteenpäin.

© SUOMEN KANSALLISTEATTERIN ARKISTO

KAI HÄGGMAN


Kannen suunnittelu: EMMI KYYTSÖNEN

© LOTTA-SOFIA SAAHKON KOTIALBUMI

LOTTA-SOFIA SAAHKO (FM) kuvailee itseään globaaliksi tarinankertojaksi. Hän on viettänyt elämänsä Saksassa, Kiinassa, Puolassa, Suomessa ja Briteissä. Tarinoita hän kertoo kirjojen lisäksi runojen, teatterin, laulun ja YouTube-videoiden muodossa. Lotta on kirjallisuuden puolestapuhuja ja lukutoukka jo lapsesta lähtien. Lotan esikoiskirja Papan kanssa kahvilla oli yksi vuoden myydyimmistä kotimaisista tietokirjoista ja lukijoiden suursuosikki. Kolmannen kirjansa hän kirjoitti Valkeakosken pappalassa ja Lontoon kahviloissa.

LOTTA-SOFIA SAAHKO

TOUKOKUU

Kahden kulttuurin lapsi Lotan tarina Kun vanhemmat päättävät muuttaa ulkomaille, Lotalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Miltä se tuntuu? Unohtuvatko suomalaiset juuret? Lotta on kaksivuotias perheen muuttaessa Saksaan. Kotona pyritään puhumaan suomea ja juhlimaan suomalaisia juhlia. Kun nuoremmat sisarukset vaihtavat leikkien kieleksi saksan, Lotta kiukustuu. “Me olemme suomalaisia”, hän muistuttaa. Mutta kun matka jatkuu Kiinaan, todellinen identiteettikriisi iskee. Äkkiä hän on suomalainen Kiinassa, tosin eväinä vain saksalainen kulttuuri ja koulutus. Perhe

224 s. | 99.1 EAN: 9789520438357 EAN äänikirja: 9789520438371 EAN e-kirja: 9789520438364

pyrkii pitämään siteet kahteen kotimaahan, Suomeen ja Saksaan. Rippijuhlat järjestetään molemmissa maissa, joulun viettopaikasta riidellään vuosittain. 18-vuotiaana Lotalla on edessä ensimmäinen vakituinen paluu Suomeen. Silloin hän huomaa, ettei se tunnukaan kodilta, sillä Suomessa ei ole mitään tuttua. Nuorena aikuisena Lotta kohtaa suuria kysymyksiä omasta identiteetistään: missä on hänen kotinsa? Ulkosuomalainen Lotta kertoo koskettavasti mutta hauskojen kommellusten kautta perheen elämästä ympäri maailmaa. Kirja etsii vastausta kysymykseen, miten kansallisidentiteetti muodostuu muuttuvassa ympäristössä. Minne kuuluu, kun ei kuulu minnekään?

TIETOKIRJALLISUUS 49


© MARKKU ULANDER, LEHTIKUVA

© ISTOCK

50

” PITKÄN URANI AIKANA ETEENI ON TULLUT MYÖS TILANTEITA, JOISTA EN OLE JULKISUUTEEN PYSTYNYT AVAUTUMAAN. EIKÖHÄN NYT OLE AIKA RÄTNÄTÄ NUO KAIKKI TAPAHTUMAT VIELÄ KERTAALLEEN JA TARJOTA KYSYMYKSIIN VASTAUKSET KIRJAN MUODOSSA.” – ANTTI RUUSKANEN


HUHTIKUU

LEENA LEHTOLAINEN

Antti Ruuskanen – Rätingin paikka

300 s. | 99.1 EAN: 9789520436988 EAN äänikirja: 9789520437015 EAN e-kirja: 9789520437008

Huippu-urheilijan huima tarina huippukirjailijan kertomana Olympiahopeamitalisti, Euroopan mestari ja pronssimies. Antti Ruuskanen on kaksituhattaluvun menestyneimpiä suomalaisia yleisurheilijoita. Lupsakka savolainen on kansan suosikki, jonka huikea ura kesti lähes kolmekymmentä vuotta. © VILLE JUURIKKALA

Matkalla kohti unelmaa on ollut myös vastoinkäymisiä. Yksitoista leikkausta, täpäriä putoamisia edustuspaikoilta, huolia ja tunteita, joista pielaveteläinen ei ole julkisuudessa huudellut. Uran päättyessä on rätingin paikka, tilinteon hetki. Mitkä olivat menestyksen vaarat ja varjot? Ketkä ovat olleet mestarin taustalla ja rinnalla?

Antti Ruuskanen – Rätingin paikka kertoo totuuden siitä, kuinka maalaispojasta tuli maailmantähti. Se päästää lukijan kulissien taakse ja näyttää, miten kovaa ja sisukasta työtä huipulle pääseminen vaatii.

LEENA LEHTOLAINEN

© JUSSI NUKARI, LEHTIKUVA

on yksi Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänet on palkittu mm. Vuoden johtolangalla, Vuoden urheilukirjalla ja Pro Finlandia -mitalilla.

TIETOKIRJALLISUUS 51


© JUS

SI ESK

OLA

Kannen suunnittelu: TAINA LEINO © VEIKKO SOMERPURO

JUSSI ESKOLA

JUSSI ESKOLA on valokuvaaja ja tietokirjai-

Avauskokoonpano UNELMANA A-MAAJOUKKUE

Jalkapalloammattilaisuuden kynnyksellä Suomen kirkkaimpien futistähtien ajatuksia nuoren urheilijan harjoittelusta ja elämästä.

ykkösen Linda Sällströmin päälaji oli vielä teinivuosina seiväshyppy ja maaottelutilaston kärki Anna Westerlund voitti Suomen mestaruuksia hiihdossa.

Avauskokoonpano on kirja jalkapallosta, mutta ennen kaikkea nuoruudesta, valinnoista ja varttumisesta. Myös Huuhkajien ja Helmarien tähtipelaajat ovat joutuneet risteyskohtiin ja valintatilanteisiin ikävaiheessa, jossa nuoren aivojen etuotsalohkon kehitys, päätöksenteko ja harkintakyky ovat vielä keskeneräisiä.

Jussi Eskola haastatteli useimpia Huuhkajien ja Helmarien tähtipelaajia murrosikäisinä. Mitä he kertoivat elämästään silloin? Kuinka he katsovat nuoruusvuosiaan nyt? Miten heidän mielestään nuoren urheilijan kannattaisi harjoitella ja elää? Kirjassa haastatellaan myös sellaisia nuoria pelaajia, joiden jalkapallounelmat kariutuivat. Vaikka jalkapalloura ei toteutunut, useimmat heistä ovat onnistuneesti löytäneet paikkansa muilta elämänalueilta.

Kirjan päähenkilöt päätyivät jalkapalloammattilaisiksi, mutta suunta olisi voinut olla toinenkin. Tim Sparv, Teemu Pukki ja Lukas Hradecky eivät olleet suurten junioriseurojen lapsitähtiä. Helmarien maalitilaston

Kirjassa on runsaasti Eskolan ainutlaatuisia ja ennennäkemättömiä valokuvia Huuhkajien ja Helmarien pelaajista pikkujunioreina ja nuorina futislupauksina otteluissa, harjoituksissa ja kentän ulkopuolella.

HELMIKUU 52

lija, joka on kiertänyt Suomen jalkapallomaajoukkueiden eri ikäluokkien mukana ympäri maailmaa 20 vuoden ajan. Hänen aiempia teoksiaan on mm. Me mennään kisoihin (2020).

| 160 s. | 79.31 | EAN: 9789520434267 | EAN äänikirja: 9789520434281 | EAN e-kirja: 9789520434274


Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI

Toimittaja ja aktiivinen koiraharrastaja NOORA VALKILA on viimeisten vuosikymmenten aikana kohdannut ja imenyt tietoa sadoilta koiraalan ammattilaisilta: tutkijoilta, eläinlääkäreiltä, koirankouluttajilta ja -kasvattajilta ja erilaisilta koirien kanssa toimivilta tahoilta. Valkila on toiminut vakituisena avustajana Suomen Kennelliiton laajalevikkisessä Koiramme-lehdessä vuodesta 2013 lähtien ja kirjoittanut tietokirjan Kasvata koirasta kunnon kaveri (Tammi, 2013). Koulutukseltaan Valkila on tekniikan tohtori ja valtiotieteiden maisteri.

© OTTO VIRTANEN

NOORA VALKILA

Sujuvaa koira-arkea LEMPEÄN LUJA TAPAKASVATUSOPAS

Selkeyttä koirankoulutusmetodien runsauden keskelle

HELMIKUU

192 s. | 67.451 EAN: 9789520435752 EAN äänikirja: 9789520435776 EAN e-kirja: 9789520435769

Yhteisen arjen sujumiseksi jokainen koira tarvitsee ja ansaitsee selkeää tapakasvatusta. Koira on älykäs lemmikki, mutta hyvät tavat täytyy sille opettaa. Vaikka vietit ja vaistot vievät koiraa, se motivoituu tekemään yhteistyötä omistajan kanssa havaitessaan hyötyvänsä tottelemisesta ja hyvästä käytöksestä. Tämä kirja pureutuu koiran määrätietoiseen ja reiluun tapakasvatukseen. Huolellinen kasvatus on myös koiran etu: sen on turvallista ja helppoa elää, kun se tietää ja taitaa kodin säännöt. Kirja esittelee laajasti ja käytännönläheisesti, kuinka koira opetetaan lempeän lujalla otteella toivotuille tavoille. Lisäksi kirja keskittyy koira-arjen haasteisiin: miten varautua ja ratkaista pulmat ajoissa. Perehdytään myös erilaisiin koulutusmenetelmiin ja koirien luonne-eroihin. Mitä paremmin tuntee koiran luonnetta ja käytöstä, sitä fiksummin pystyy ennaltaehkäisemään ongelmia ja selviää kinkkisten tilanteiden yli. Koira nauttii uusista mahdollisuuksista ja myös siitä, että se saa välillä olla ihan vain koira koiramaisine kujeineen.

TIETOKIRJALLISUUS 53


Kannen suunnittelu: FREDRIK BÄCK

MAALISKUU

Den violetta timmen | Suom. Raija Rintamäki 250 s. | 99.1 EAN: 9789520437022 | EAN äänikirja: 9789520437046 EAN e-kirja: 9789520437039 © CATA PORTIN

MERETE MAZZARELLA on pohjoismaisen kirjal-

MERETE MAZZARELLA

Violetti hetki Koskettava kertomus eräästä sisarussuhteesta, kuolemasta ja surusta Maaliskuussa 2021 Merete Mazzarellan Tanskassa asuva pikkuveli Martin joutuu yllättäen sairaalaan. Merete ei voi matkustaa katsomaan häntä koronarajoitusten takia, joten yhteyttä pidetään veljen ystävien välityksellä. Martin menehtyy maaliskuun 15. päivänä 73 vuoden iässä. Siunaustilaisuutta isosisko saa seurata Youtubesta. Kuvatessaan suruaan veljensä Martinin kuolemasta Merete kirjoittaa rehellisesti ja kaunistelematta vaikeistakin tunteista.

54

lisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

Veljen kuoltua Merete huomaa pitäneensä ainoaa sisarustaan itsestään selvänä ja koettaa ymmärtää veljensä elämää muistojensa ja Martinin ystävien kertoman perusteella. Merete kertoo veljensä parisuhteista, rakkaudenkaipuusta ja omintakeisista elämänvalinnoista. Hän myös kertoo valaisevalla tavalla ajasta, jolloin homoseksuaalisuus vielä määriteltiin rikokseksi ja sairaudeksi, ja kuvaa arvomaailman muutosta, johon Martin aktivistina, yhtenä Setan perustajista 1970-luvulla ja alkuvuosina sen puheenjohtajanakin ratkaisevasti vaikutti. Lapsuusmuistojen, sisarussuhteen ja veljen elämänvaiheiden lisäksi teoksessa nousee tärkeäksi teemaksi elämän ja kuoleman välisen suhteen pohdinta: kiintoisien esimerkkien avulla valotetaan esimerkiksi sitä, mitä ihmisen elämästä kerrotaan muistokirjoituksissa, miten kirjallisuudessa kuvataan elämän loppuvaiheita ja kuolemaa ja millaiseksi kirjailijat ovat kuvitelleet kuolemanjälkeisen elämän.


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

SAYRAGUL SAUYTBAY, ALEXANDRA CAVELIUS

Avaintodistaja PAKO KIINAN NYKYPÄIVÄN KESKITYSLEIREILTÄ

Järkyttävä aikalaistodistus Kiinan rangaistussiirtoloista Xinjiangissa vuonna 2014 tapahtuneiden iskujen jälkeen Kiinan hallitus on perustanut etnisille vähemmistöille, etupäässä islaminuskoisille uiguureille ja kazakeille tarkoitetun valtavan rangaistussiirtoloiden verkoston. Vuonna 2017 kazakkilainen valtion virkailija ja usean esikoulun johtaja Sayragul Sauytbay joutui itse kiinalaisen sortokoneiston rattaisiin ja hänet siirrettiin uudelleenkoulutusleirille opettamaan muille vangeille muun muassa kiinan kieltä. Siten hän sai nähdä tämän järjestelmän ja leirien epäinhimilliset olosuhteet sisältä päin.

SAYRAGUL SAUYTBAY on palkittu Yhdysvaltain ulkoministeriön myöntämällä International Women of Courage -palkinnolla vuonna 2020 ja Nürnbergin kansainvälisellä ihmisoikeuspalkinnolla vuonna 2021. ALEXANDRA CAVELIUS on freelancekirjailija ja toimittaja, jonka kirjoituksia on julkaistu monissa arvostetuissa lehdissä. Hän on kirjoittanut useita poliittisia tietokirjoja.

Vuonna 2018 Sayragul Sauytbay yllättäen vapautui ja pääsi pakenemaan Kazakstaniin, minne hänen miehensä ja lapsensa olivat lähteneet jo aiemmin. Siellä hänet pidätettiin kuukausiksi, ennen kuin Ruotsi myönsi hänelle ja hänen perheelleen turvapaikan. Hänen paljastuksensa ovat sittemmin nostaneet Kiinan kommunistisen puolueen Xinjiangin vähemmistöihin kohdistamat sortotoimet ja rikokset ihmisyyttä vastaan kansainvälisen huomion kohteeksi.

HELMIKUU

Die Kronzeugin – Eine Staatsbeamtin über ihre Flucht aus der Hölle der Lager und Chinas Griff nach der Weltherrschaft Suom. Jukka-Pekka Pajunen | 380 s. | 99.1 | EAN: 9789520435264 | EAN äänikirja: 9789520435288 | EAN e-kirja: 9789520435271

TIETOKIRJALLISUUS 55


© JOUNI PORSANGER

JOONAS BERGHÄLL

Vaaleanpunainen kirje Koskettava tositarina Miesten vuoron ohjaajalta Kun äidiltä löytyy pahanlaatuinen aivokasvain, 8-vuotias Joonas on vaarassa jäädä yksin. Äiti kirjoittaa pojalleen kirjeen, jossa on ohjeita tulevaisuuden varalle. Äiti selviytyy, ja kirje katoaa – löytyäkseen vuosikymmeniä myöhemmin. Käynnistyy matka lapsuuteen ja äidin opetuksiin – mitä niistä on jäljellä aikuisen miehen elämässä? Vaaleanpunainen kirje on elokuvaohjaaja Joonas Berghällin omaelämäkerrallinen ja koskettava tarina äidistä, joka opettaa lapselleen tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, muista välittämistä ja rakkautta. Pojasta kasvaa aikuinen mies, jonka unelma on tulla elokuvaohjaajaksi. Poika kulkee kohti unelmaansa, mutta ymmärtää matkalla, että kaikki mitä äiti on hänelle opettanut, on elokuva-alalla arvotonta, turhaa. Kun Raija-äiti kuolee, aikuinen Joonas löytää äitinsä jäämistöistä haalistuneen vaaleanpunaisen kirjeen, jota hän ei lapsena saanut. Äiti ja poika, erottamattomat.

56

Ohjaaja, käsikirjoittaja

JOONAS BERGHÄLL on tunnettu koskettavista elokuvista. Miesten vuoroa on luonnehdittu mestariteokseksi ympäri maailman. Hän on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja ollut mm. Suomen Oscar-ehdokkaana. Ahdasta suomalaista mieskuvaa tuotannossaan purkanut Berghäll kirjoittaa avoimesti siitä, miten tärkeä äiti voi miehelle olla. Vaaleanpunainen kirje on hänen kirjallinen esikoisteoksensa.


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

HUHTIKUU

300 s. | 99.1 EAN: 9789520423308 EAN äänikirja: 9789520423322 EAN e-kirja: 9789520423315

© JOONAS BERGHÄLLIN KOTIALBUMI

”…tässäpä nämä tärkeimmät asiat ovat. Minä rakastan sinua eniten maailmassa. Terveisin Äiti.”

TIETOKIRJALLISUUS 57


© NIKLAS SANDSTRÖM © SAHLSTRÖMIEN KOTIALBUMI

Kannen suunnittelu: EMMA STRÖMBERG

FRITJOF SAHLSTRÖM (s. 1969)

FRITJOF SAHLSTRÖM, LEENA SAHLSTRÖM

Kutsumaton vieras

on kasvatustieteen professori ja Hufvudstadsbladetin kolumnisti. LEENA SAHLSTRÖM (s. 1970) oli eläinlääkäri ja työskenteli ennen sairastumistaan tutkijana Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikössä.

KUN SYÖPÄ TULI TALOON

Kuinka elää sairauden kanssa ja kuolla siihen?

Kutsumaton vieras on tositarina syövästä, rakkaudesta, vanhemmuudesta ja menetyksestä. Leena ja Fritjof elävät elämänsä parasta aikaa, mutta varkain heidän perheeseensä on pesiytynyt uusi jäsen: hirviö nimeltään syöpä. Munuaissyöpä on levinnyt Leenan lonkkaan, maksaan ja imusolmukkeisiin.

HUHTIKUU

Kutsumaton vieras vie lukijan keskelle Sahlströmin perheen arkea: vuoroin syöpäklinikalle, vuoroin ystävien, harrastusten, matkojen ja työn pariin. Elämään, jossa vuorottelevat ilo, ahdistus ja pahoinvointi. Sekä Leenan että Fritjofin selviytymiskeinoksi muodostuu kirjoittaminen. Leena kirjoittaa Passlig-blogia ja Fritjof kolumneja Hufvudstadsbladetiin. Kirja kuvailee tapahtumaketjun alusta loppuun. Se alkaa, kun sairaus vasta ilmoittelee itsestään, ja päättyy viisi vuotta myöhemmin, kun Leena nukkuu pois.

Cancerbrev – Om att leva med och dö av cancer Suom. Anu Heino 250 s. | 99.1 EAN: 9789520435233 EAN äänikirja: 9789520435257 EAN e-kirja: 9789520435240

58


© TEA JUMPPANEN

Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN

ALISA PARPALA on 15-vuotias koululainen.

ALISA PARPALA, LILLY KORPIOLA

Alisan tarina

Hän sairastui 9 kuukauden ikäisenä erittäin harvinaiseen trilateraaliseen retinoblastoomaan eli silmän verkkokalvon varhaissolusyöpään. Selviämisennuste oli todella huono. Alisa selvisi, mutta menetti yli 85 % näkökyvystään. Toisen kerran hän sairastui polvessa olevaan luusyöpään 13-vuotiaana juuri yläasteen alussa. Koronavuoden hän vietti syöpähoidoissa ja erityksissä Lastensairaalassa ja kotona. LILLY KORPIOLA on tietokirjailija, johtamisen, viestinnän ja vaativan vuorovaikutuksen asiantuntija sekä valmentaja. Lilly on tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä erityistarpeisten lasten ja nuorten parissa. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa.

YKSI ELÄMÄ, KAKSI SYÖPÄÄ

Koskettava omakohtainen puheenvuoro syövästä, joka ei katso ikää KESÄKUU

220 s. | 99.1 EAN: 9789520440442 EAN äänikirja: 9789520440466 EAN e-kirja: 9789520440459

”Olen Alisa, 15 vuotta, ja olen selvinnyt syövästä kaksi kertaa. Syöpä on pelottava, uuvuttava, turhauttava ja loputtomalta tuntuva taistelu elämän ja kuoleman välillä. Syöpä on kirjaimellisesti taistelua. Kirjassa kerron oman tarinani, jolla haluan rohkaista ihmisiä elämään täyttä elämää syövästä huolimatta.” Kirja perustuu 15-vuotiaan Alisa Parpalan elämään. Hän on selvinnyt kaksi kertaa syövästä. Alisa on vaikuttava kokemusasiantuntija nuoresta iästään huolimatta, ja hänellä on valtavasti oivalluksia, rohkaisua ja neuvoja syöpäsairaille sekä heidän läheisilleen. Toivoa antava, syvällistä ja rehellistä pohdintaa sisältävä kirja koskettaa jokaista lukijaa. Se on kerrottu nuoren näkökulmasta, mutta siihen sisältyy myös vanhempien ja muiden sisarusten kokemuksia koko perhettä ravisuttavasta kriisistä.

TIETOKIRJALLISUUS 59


© STARLA FORTUNATO

Kannen suunnittelu: JOANNE O’NEILL

NICOLE LEPERA on psykologi, joka lähestyy ihmisen hyvinvointia holistisesti. Maailmanlaajuisesti suositulla Instagram-tilillään (@the.holistic.psychologist) hän jakaa ajatuksiaan ja oppejaan.

TAMMIKUU

NICOLE LEPERA

Elämä haltuun KOHTI KOKONAISVALTAISTA HYVÄÄ OLOA

Maailmanlaajuinen menestysteos tuo uuden näkökulman henkiseen hyvinvointiin ja itsestä huolehtimiseen Elämä haltuun on holistisen psykologian uraauurtava teos, jonka avulla voit vapautua vahingollisista käyttäytymismalleista ja opit, miten elää vivahteikasta ja aitoa elämää.

60

How to Do the Work: Recognize Your Patterns, Heal from Your Past, and Create Your Self Suom. Lauri Sallamo, Heidi Tihveräinen 350 s. | 17.3 | EAN: 9789520436742 EAN äänikirja: 9789520436766 EAN e-kirja: 9789520436759

Lapsuuden traumat ja ikävät kokemukset ilmenevät aikuisena muun muassa läheisriippuvuutena, tunne-elämän epäkypsyytenä ja toistuvina vahingollisina käyttäytymismalleina. Jos tuhoisiin tapoihin ei puututa, ne synnyttävät ikävän kierteen, mikä näkyy tyytymättömyytenä ja pahoinvointina Nicole LePera turhautui kliinisen psykologin työssään perinteisen psykoterapian vajavuuksiin. Etsiessään potilailleen – ja itselleen – parempia ratkaisuja hän kehitti kokonaisvaltaisen lähestymistavan terveyteen sekä työkaluja, joilla jokainen voi huolehtia psyykkisestä, fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Koettuaan oppiensa mullistavan voiman omassa elämässään hän ryhtyi auttamaan muita – ja tuli tunnetuksi holistisena psykologina.


Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA © KRISTIAN SEPTIMIUS KROGH

PIA CALLESEN on tanskalainen psykologi ja metakognitiivisen terapian asiantuntija, jonka kirjat ovat hänen kotimaassaan olleet suuria myyntimenestyksiä. Elä enemmän, mieti vähemmän on siellä myynyt jo yli 65 000 kappaletta.

PIA CALLESEN

Elä enemmän, mieti vähemmän IRTI MASENNUKSESTA JA SURUSTA

Ajatukset hallintaan, tilaa elämänilolle TAMMIKUU

Lev mere tænk mindre Suom. Heikki Eskelinen 170 s. | 17.3 EAN: 9789520432812 EAN äänikirja: 9789520432836 EAN e-kirja: 9789520432829

Elä enemmän, mieti vähemmän on käytännön opas lukijoille, jotka kärsivät masennuksesta, mutta myös niille, jotka haluavat oppia käsittelemään negatiivisia ajatuksiaan ja välttämään siten masennuksen ja surun kehittymistä. Psykologi Pia Callesen selittää kirjassa havainnollisesti, miten voimme hallita ajatteluamme ja löytää uudelleen elämänilon metakognitiivisen terapian avulla. Tässä kansainvälisesti suosiotaan jatkuvasti kasvattavassa hoitomuodossa keskitytään ajatusten hallintaan eikä niiden sisällön analysointiin sinänsä, ja sillä on todistetusti vaikutusta masennukseen: tutkimukset osoittavat, että 70–80 % metakognitiivisella terapialla hoidetuista ihmisistä paranee ja paljon lyhyemmässä ajassa kuin tavallisella kognitiivisella terapialla.

TIETOKIRJALLISUUS 61


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

PETTERI JÄRVINEN

Tietokirjailija, tietotekniikkaasiantuntija ja kolumnisti PETTERI JÄRVINEN (s. 1962) on kirjoittanut yli kolmekymmentä kirjaa tietotekniikasta ja tietoturvasta.

Digiajan tietosuoja TURVAA HENKILÖTIETOSI, TORJU IDENTITEETTIVARKAUDET JA SUOJAUDU URKINNALTA

Tietosi ovat haluttua kauppatavaraa. Suojaa tietosi, suojaat itsesi.

62

Kirja opettaa digiajan tärkeimmät kansalaistaidot: täydellinen opas oman yksityisyytesi suojaamiseen. Tietosuojamurrot ovat herättäneet ihmiset ymmärtämään terveys- ja muiden henkilökohtaisten tietojensa arvon ja havahduttaneet meidät huomaamaan, mitä seurauksia henkilötietojen päätymisellä vääriin käsiin voi pahimmillaan olla. Kirja kertoo, mitä henkilötietoja meistä kerätään, miten niitä käsitellään ja mitä jokaisen tulisi tietää omien henkilötietojensa suojaamisesta. Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat mainioita arjen apuvälineitä, mutta niihin sisältyy myös suuria riskejä. Kirja neuvoo, miten voi suojautua verkkopalvelujen urkinnalta sekä älypuhelimen vakoilulta, joka pahimmillaan johtaa vainoamiseen ja digitaaliseen väkivaltaan.

TAMMIKUU

250 s. | 61.7 EAN: 9789520436223 EAN äänikirja: 9789520436247 EAN e-kirja: 9789520436230


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN © LEHTIKU VA / KIMM O RÄISÄNEN

TUULA NIEMINEN

Saksitanssi RISTO HELININ IHMEELLINEN ELÄMÄ

Kansainvälisesti tunnetun kauneuden ammattilaisen huima tarina Risto Helin (1944–2018) tunnettiin Suomessa julkkisten ja missien kampaajana, mutta palatessaan kotimaahan hänellä oli jo takanaan kansainvälinen ura maailmalla, erityisesti Meksikossa, Kanadassa, Japanissa ja myös Yhdysvalloissa. Suomen ensimmäisen ja ainoan kansainvälisesti tunnetun hius- ja meikkitaiteilijan ihmeellinen elämä alkoi, kun pikkupoika uimahousut varusteenaan meni baletti-

TAMMIKUU

250 s. | 99.1 EAN: 9789520432997 EAN äänikirja: 9789520433017 EAN e-kirja: 9789520433000

kouluun. Tanssista tuli lyhyeksi aikaa ammatti ja ikuisesti suuri rakkaus, mutta raha oli muualla. Meni muutama vuosi, kun Risto jo teki Elizabeth Taylorille meikin ja joi kahden kesken samppanjaa ujon tähden kanssa. Marlene Dietrich istui vessanpytyllä eikä ilme värähtänyt, kun ohuiksi käyneillä saparoilla kiristettiin kasvoille poskipäät. Risto rupatteli Gina Lollobrigidan kanssa, sovitti Natalie Woodille ripset, hämmästyi Sophia Lorenin ihoa ja sai juomarahaa Tanskan kuningattarelta. Hienotunteinenkin piti olla, sillä Rita Hayworth ei ollut oma itsensä ja Juliette Grécon puvun kainalossa oli iso reikä.

TIETOKIRJALLISUUS 63


© IIDA LAAKSONEN

Kannen suunnittelu: TAINA LEINO

PAAVO HELLSTEDT (FT) on ollut nuoresta pitäen kiinnostunut eläimistä ja niiden käyttäytymisestä. Hän on väitellyt lumikon ja kärpän ekologiasta, käyttäytymisestä ja niiden yhteisöekologista vaikutuksista. Petojen tutkimuksen kautta hän on perehtynyt myös niiden saaliseläimiin ja jyrsijöiden ekologiaan. JUHA LAAKSONEN (FM) on YLEssä työskentelevä luontotoimittaja, tietokirjailija ja valokuvaaja. Laaksosen erikoisalaa ovat saaristo- ja kaupunkiluonto ja niiden monimuotoisuus. Viime vuosina hän on seurannut erityisesti pääkaupunkiseudun pesimälintujen käyttäytymistä, mutta myös kaupunkinisäkkäiden elämää.

PAAVO HELLSTEDT, JUHA LAAKSONEN

Orava

METSIEN TUTTU TUNTEMATON

Kotimetsiemme tuttu tupsukorva on täynnä yllätyksiä Upeasti kuvitettu teos vie matkalle kaikkien tunteman pörröhännän kiehtovaan maailmaan ja kertoo ihmisen ja oravan pitkästä yhteisestä taipaleesta. Sillä on pörröinen häntä, tupsukorvat, isot silmät ja komeat etuhampaat. Se kiipeilee puissa taitavasti, loikkaa ketterästi puusta toiseen ja jähmettyy paikoilleen huomatessaan pedon. Orava on meille kaikille tuttu eläin – vai onko? Oravilla on monia erikoisia ominaisuuksia, joita ei tunne sen paremmin suuri yleisö kuin luontoharrastajatkaan. Oravanpoikasilla ei esimerkiksi ole syntyessään ulkokorvia,

64

ja oravat ovat yleisemmin oikeakätisiä kuin vasenkätisiä. Oravalla on monin paikoin tärkeä tehtävä kasvien levittäytymisen helpottajana. Sitä vastoin keskiajalla oravannahkakaupan kukoistaessa oravannahat levittivät ihmisiin lepraa. Orava on pohjoisten taigametsien tuttu tuntematon, jonka edesottamuksia pääsee seuraamaan niin kaupungeissa, metsissä kuin tunturikoivikoissakin. Oravien yksilöllinen käytös ja piirteet tarjoavat loputtomasti uutta löydettävää.

MAALISKUU

250 s. | 58.11 | EAN: 9789520434328 EAN äänikirja: 9789520434342 | EAN e-kirja: 9789520434335


© JOUNI PORSANGER Kannen suunnittelu: PETRI TÖRMÄNEN

PETRI TÖRMÄNEN on graafisen alan yrittäjä ja Luonnelintujen paras ( ja ainoa) asiantuntija. ”Olen tarkkaillut kanssakulkijoita ja painanut mieleeni heidän luonteenpiirteitään. Olen oppinut nauramaan myös itselleni, ja siinä sitä lystiä piisaa. Toivon, että Luonnelintujen välittämä ilo ja huumori saa mahdollisimman MAALISKUU monen hyvälle tuulelle.” 152 s. | 84.2

EAN: 9789520438302 EAN äänikirja: 9789520438333 EAN e-kirja: 9789520438326

PETRI TÖRMÄNEN

Luonnelinnut 70 LAJIN TUNNISTUSOPAS

Luonteet tutuiksi Luonnelinnut paljastavat ihmisten luonteita ja piirteitä osuvasti ja huvittavasti! Kirjan sivuilta löydät itsesi, olet sitten naris, sisutirri, suklaasieppo, museohuitti, jumppasorsa, lyhytpinnahanhi tai jokin muu kirjan 70 linnusta. Luonnelinnut ovat nyt kokoontuneet suureen parveen tämän kirjan kansien väliin. Kullekin linnulle löytyy ”latinankielinen” nimi sekä kuvaus sille ominaisesta käyttäytymisestä ja elinympäristöstä. Lisäksi lintujen tarkkailuun annetaan täysin keksittyjä ja testaamattomia vinkkejä. © PETRI

TÖRMÄN

EN

TIETOKIRJALLISUUS 65


© MARITA ERIKSSON

Kannen suunnittelu: LAURA YLIKAHRI

LINNEA VIHONEN

Yhdessä pöydässä Ruoka on parasta yhdessä koettuna Herkullisia, runsaita ja raikkaita ruokareseptejä ja menukokonaisuuksia Suomen valovoimaisimman keittiömestarin liedeltä. Jo lapsena Linnea rakasti kertoa ja kuunnella tarinoita. Istua aikuisten pöydässä, ottaa kantaa ja maistella makuja, tuttuja tai tuntemattomia. Hieman myöhemmin syttyi hänen intohimonsa illallisiin, yhdessä jaettaviin kattauksiin, patoihin ja lautasiin. Pöydät notkuvat herkkuja, värikkäät kattaukset odottavat vieraita. Sesonkien mukaan jakautuvat reseptit koskettavat jokaista ruoan ystävää ja inspiroivat kokeneempaakin ruoanlaittajaa. Perinteistä ja klassista mutta myös uutta ja yllättävää. Pienillä yksityiskohdilla voi luoda elämyksiä

66

LINNEA VIHONEN on keittiömestari ja Food Designer, joka suunnittelee työkseen elämyksiä ihmisille ruoan kautta. Rakkaudesta lajiin syntyi myös intohimo esiintymiseen: Linnea tunnetaan myös TV:n kokkiohjelmista.

arkisiinkin iltoihin. Perinteinen lohikeitto kruunataan karamellisoidulla voilla ja sitruunamehulla; täyteläinen herkkutattirisotto viimeistellään burrata-juustolla. Puutarhajuhlissa grillattu maissi saa seurakseen mansikkasalsaa ja ricottaa. Skagen maustetaan misotahnalla ja guacamole jalopenoilla. Tämä kirja on Linnean herkullinen manifesti meille kaikille. Rakkausrunoja ruokapöydästä, päiväkirja päivien saatosta. Reseptejä vuosien varrelta, makuja maailmankolkista, jotka elävät maukkaina matkamuistoina. Elämä on parasta – yhdessä pöydässä.

TOUKOKUU

224 s. | 68.2 | EAN: 9789520436650 EAN äänikirja: 9789520436681 | EAN e-kirja: 9789520436667


Kannen suunnittelu: PIIA OURI

Puutarhatoimittaja ja luomupuutarhuri HEIDI HAAPALAHTI on intohimoinen luonnonmukaisen hyötyviljelyn asiantuntija ja harrastaja. Hänen aiempia teoksiaan ovat Lavatarhuri ja Kukkiva kasvimaa potager.

SIVUN KUVAT © TEIJA TUISKU

HEIDI HAAPALAHTI

Luomutarhuri SATOA KESTÄVÄSTI JA MAATA HOITAEN

Luonnollisesti parempi sato Luomutarhuri kokoaa yksiin kansiin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää luonnonmukaisen vihannestarhan perustamisesta ja hoidosta. Vegaaninen viljely, syötävää tuottava metsäpuutarha tai luonnonmukainen lavatarha – Luomutarhurista löydät jokaiselle sopivan tavan viljellä omia vihanneksia, yrttejä ja syötäviä kukkia kotipihalla, palstalla tai parvekkeella. Samalla opit vaalimaan viljelysmaata, torjumaan rikkaruohoja ja tuholaisia lempein luomukeinoin sekä pitämään parempaa huolta luonnon monimuotoisuudesta.

MAALISKUU

192 s. | 67.3 | EAN: 9789520434298 EAN äänikirja: 9789520434311 EAN e-kirja: 9789520434304

TIETOKIRJALLISUUS 67


Kannen suunnittelu: ANNA MAKKONEN, LINDA SAUKKO-RAUTA

LINDA SAUKKO-RAUTA

Piirrä ja kiteytä

OPAS PIIRTELIJÖILLE

Se piirtää, jolla on kynä Käytännönläheisiä vinkkejä ei-taiteilijoille, jotka haluavat tehdä visuaalisia muistiinpanoja piirtelemällä. Tartu kynään, sinä osaat piirtää. Tiedon jäsentäminen, ideoitten käsittely ja ajatusten kiteyttäminen käsin piirtämällä on kasvava työtapa maailmalla. Mistä lähteä liikkeelle, kun mielessä on kuva, mutta käsi ei välttämättä tottele ajatusta? Tämän kirjan avulla opit pikapiirtelemään ja hyödyntämään visuaalista sanastoa kokouksissa, työpajoissa tai ihan vain omissa muistiinpanoissa. Teos auttaa myös alkuun oman kuvakielen rakentamisessa ja oman piirrostyylin löytämisessä. Mukana myös visuaalisen kiteytyksen sanastoa, työtapoja ja vinkkejä piirtelyn hyödyntämiseksi asiantuntijatyössä.

KESÄKUU © EMMI VIRTANEN, LINDA SAUKKO-RAUTA

68

172 s. | 38.3 EAN: 9789520438272 EAN e-kirja: 9789520438289

LINDA SAUKKO-RAUTA on Suomen kokenein iPad-livekuvittaja, seminaarien pelastaja ja eräänlainen digiajan Kylli-täti, joka tiivistyspiirtelee sisältöjä ja strategioita kuviksi, piirrosmuistiinpanoiksi ja piirrosvideoiksi. Ai niin, kovettu yrittäjäkin Saukko-Rauta on.


© PETTERI ARMINEN

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

HARRI AHONEN (s. 1976) on käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli 20 vuotta. Hän on myös asunut Norjassa useamman vuoden ja tutustunut siellä paikalliseen vaelluskulttuuriin. Ahosen aiemmat kirjat PohjoisNorjan rannikkoreitit, Pohjois-Skandinavian vaellusreitit, Keski-Skandinavian vaellusreitit ja Etelä-Skandinavian vaellusreitit sekä Pyhän Olavin retkeilyreitit ovat hyvin suosittuja retkeilijöiden keskuudessa. © HARRI AHONEN

HARRI AHONEN

Pohjois-Norjan kauneimmat luontokkohteet RETKEILIJÄN FINNMARK - VARANGINVUONOLTA ALTAAN

Vaeltajan ja retkeilijän unelma: Pohjois-Norjan Finnmark Kirja esittelee noin 150 päiväretkikohdetta, jotka ulottuvat laajalle Finnmarkin alueelle. Askella rantaviivaa katse horisontissa ja tunturi taustalla: Norjan luonto lumoaa retkeilijän. Pohjois-Norjan upein retkeilykohde Finnmark sijaitsee tunturiaavojen ja vuononlahtien takana. Finnmark levittäytyy Varangin niemimaalta Altan kaupungin länsipuolelle ja on Pohjoiskalotin laajin retkeilyalue.

Pohjoisessa vaikutuksen tekevät dramaattiset Sørøyan, Magerøyan ja Kvaløyan saaret. Sisämaassa avautuvat laajat tunturimaat, korkeat vuorenhuiput ja syvät kanjonit, kuten Sautso, Stabbursdalen ja Rásttigáisá. Idästä löytyvät tunnetut Vuoreijan, Vesisaaren, Pykeijan ja Kirkkoniemen retkikohteet. Kirjassa esitellyt reitit ovat lyhimmillään muutama sata metriä ja pisimmillään muutaman kymmenen kilometriä. Päiväretkikohteet on selostettu tarkasti ja kuvitettu kartoin ja valokuvin.

MAALISKUU

200 s. | 79.4 | EAN: 9789520431709 | EAN e-kirja: 9789520436773

TIETOKIRJALLISUUS 69


© VEIKKO SOMERPURO

Kannen suunnittelu: MARKKO TAINA

Lääkäri JUHA HÄNNINEN toimi Terhokodin ylilääkärinä ja johtajana 1993–2017. Hänellä on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Hänninen on palkittu lääkäreiden ”Finlandia-palkinnolla”, Konrad Reijowaaran palkinnolla (2011). Hänninen on mukana sosiaali- ja terveysministeriön elämän lopun hoitoratkaisut työryhmässä, jonka eduskunta asetti eutanasiakansalaisaloitteen jälkeen.

JUHA HÄNNINEN

Auta minut kuolemaan ARMOLLINEN, RIKOLLINEN EUTANASIA

Mitä täytyy tapahtua, että elämä ei enää tunnu elämisen arvoiselta? Halu kuolla ilmaisee vahvan toiveen. Sellaisen toiveen, johon verrattavaa on vaikea kuvitella ihmiselämässä. Missä on elämän arvokkuus ja merkitys, kun raajat eivät toimi, hengitys ei kulje ja ainoa, mitä voi tehdä, on odottaa kuolemaa. Kuolinavusta, siis eutanasiasta ja avustetusta kuolemasta, on puhuttu paljon – yleensä puolesta–vastaanakselilla. Tässä teoksessa pitkään Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen korostaa kuolinavun konkreettista puolta inhimillisen kärsimyksen moni-

70

naisuutta unohtamatta. Miksi ihminen haluaa kuolla, mitä se edellyttäisi käytännön ja lainsäädännön tasolla ja miten se nykyisin tapahtuu? Kun laki ei mahdollista avustettua kuolemaa, ihmiset etsivät apua esimerkiksi tullin ohi tuotavista lääkeaineista. Kirjassa kerrotaan itsemurhaan apua tarjoavista verkkosivuista, lääkkeistä ja muusta, mihin ihmiset epätoivossa tarttuvat. Miksi ministeriön työryhmä kinastelee kuolinavun käsitteistä ja lääkärit juuttuvat kuolinapukeskusteluissa poteroihinsa?

HELMIKUU

180 s. | 59.49 | EAN: 9789520437824 EAN äänikirja: 9789520437848 | EAN e-kirja: 9789520437831


MANGA TAMMIKUU Kohei Horikoshi MY HERO ACADEMIA 21

85.32 | 12+ EAN: 9789521622311

Kenta Shinohara ASTRA - AVARUUDEN HAAKSIRIKKOISET 4 85.32 | 12+ EAN: 9789521622670

Yoshiki Tonogai Taiki Kawakami, Fuse JUDGE 3 85.32 | 15+ KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 13 EAN: 9789521622731 85.32 | 12+ EAN: 9789521622830

Yusuke Murata, ONE ONE-PUNCH MAN 10 85.32 | 12+ EAN: 9789521622014

Yoshihiro Takahashi NOAH 6 85.32 | 12+ EAN: 9789521622250

MAALISKUU Kohei Horikoshi MY HERO ACADEMIA 22

85.32 | 12+ EAN: 9789521622328

Taiki Kawakami, Fuse KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 14 85.32 | 12+ EAN: 9789521622847

Yusuke Murata, ONE HELMIKUU Disney, Shiro Amano ONE-PUNCH MAN 11 85.32 | 12+ KINGDOM HEARTS CHAIN OF MEMORIES 1 EAN: 9789521622021 85.32 | 12+ Yoshihiro Takahashi EAN: 9789521622519 NOAH 7 85.32 | 12+ Junpei Inuzuka, EAN: 9789521622892 Takaaki Kugatsu RAVINTOLA MAAILMOJEN HUHTIKUU VÄLILLÄ 3 Disney, Shiro Amano 85.32 | 12+ KINGDOM HEARTS EAN: 9789521622793 CHAIN OF MEMORIES 2 85.32 | 12+ EAN: 9789521622526

Junpei Inuzuka, Takaaki Kugatsu RAVINTOLA MAAILMOJEN VÄLILLÄ 4

85.32 | 12+ EAN: 9789521622809

Yusuke Murata, ONE ONE-PUNCH MAN 12 85.32 | 12+ EAN: 9789521622038

Kenta Shinohara ASTRA - AVARUUDEN HAAKSIRIKKOISET 5 85.32 | 12+ EAN: 9789521622687

Yoshiki Tonogai JUDGE 4

85.32 | 15+ EAN: 9789521622748

TOUKOKUU Kohei Horikoshi MY HERO ACADEMIA 23

KESÄKUU Disney, Shiro Amano KINGDOM HEARTS 358/2 DAYS 1 85.32 | 12+ EAN: 9789521622533

Junpei Inuzuka, Takaaki Kugatsu RAVINTOLA MAAILMOJEN VÄLILLÄ 5

85.32 | 12+ EAN: 9789521622816

Yusuke Murata, ONE ONE-PUNCH MAN 13 85.32 | 12+ EAN: 9789521622045

Yoshiki Tonogai JUDGE 5

85.32 | 15+ EAN: 9789521622755

MYÖS SEURAAVAT SARJAT JATKUVAT VUONNA 2022

85.32 | 12+ EAN: 9789521622335

Taiki Kawakami, Fuse KUN JÄLLEENSYNNYIN HIRVIÖNÄ 15 85.32 | 12+ EAN: 9789521622854

Yoshihiro Takahashi NOAH 8 85.32 | 12+ EAN: 9789521622908

Aron morsiamet Kuroshitsuji – Piru hovimestariksi • Maaginen suklaapuoti • One Piece • Velhon morsian • •

Aikataulut ilmestyvät tuonnempana osoitteeseen www.sangatsumanga.fi/ julkaisut/tulossa/ !

MANGA 71


© JIM FIE

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

SUURI SEIKKAILU, JOSSA JOULUN TAIKA JA RAKKAUDEN VOIMA NÄYTTÄVÄT MAHTINSA. LOKAKUU 2021

The Christmas Pig Suom. Jaana Kapari-Jatta 320 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436254 EAN e-kirja: 9789520442064

72

LD


© JIM FIELD 2021

PHOTOGRAPHY DEBRA HURFORD BROWN © J.K. ROWLING

J. K. ROWLING tunnetaan parhaiten seitsemästä Harry Potter -kirjastaan, jotka ovat myyneet yli 500 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 80 kielelle. Vuonna 2020 Rowling jatkoi lapsille kirjoittamista Ikkabog-satukirjallaan, jonka hän ensin julkaisi ilmaisena internetjulkaisuna, ja josta saadut tulot myöhemmin lahjoitti koronapandemiasta kärsineille ihmisille.

J.K. ROWLING, JIM FIELD

Jouluposso

Maailman suosituimman lastenkirjailijan uutuus Jouluyönä kaikki herää eloon, jopa lelut! Lumoava lastenromaani J. K. Rowlingilta. Kahdeksanvuotiaan Jackin rakkain pehmo, Roteepossu eli RP, katoaa jouluaattona ja Jack on murheen murtama. Jackin uusi lelu, Jouluposso eli JP, keksii rohkean suunnitelman. Jack ja JP lähtevät taianomaiselle matkalle Hukattujen maahan etsiäkseen ja pelastaakseen Jackin parhaan ystävän.

JIM FIELD on palkittu kuvittaja, hahmosuunnittelija ja animaatioohjaaja. Hänen ensimmäinen kuvakirjansa Cats Ahoy! voitti Roald Dahl Funny Prizen ja oli ehdolla Kate Greenaway -palkinnon saajaksi. Hänen kuvittamiaan kirjoja on julkaistu myös suomeksi. © JIM

FIELD

J. K. Rowlingin ensimmäinen lastenromaani Harry Potter -sarjan jälkeen on joulun suuri lukuelämys. Kirja nousee sellaisten ikimuistoisten klassikkojen rinnalle kuin Liisa ihmemassa ja Pähkinänsärkijä. Kirjassa on palkitun brittiläisen kuvittajan ja animaatioohjaajan, Jim Fieldin, taidokas mustavalkoinen kuvitus. Jaana Kapari-Jatan upea suomennos lisää lukunautintoa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 73


Kannen kuva: CECILIA HEIKKILÄ, © MOOMIN CHARACTERS™

TAMMIKUU

Vägen till Mumindalen Suom. Katariina Heilala 40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520436186 EAN äänikirja: 9789520436209 EAN e-kirja: 9789520436193

CECILIA HEIKKILÄ on laatinut lumoavan kuvituksen tarinaan, joka perustuu Tove Janssonin klassikkokirjaan Muumit ja suuri tuhotulva. Kuvakirjamuotoon tarinan ovat kirjoittaneet CECILIA DAVIDSSON ja ALEX HARIDI . Ihastuttavassa kuvakirjasarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet Joulu saapuu Muumilaaksoon, Muumilaakson kertomuksia, Muumipeikko ja näkymätön vieras, Muumipeikko ja lohikäärme, Muumipeikko ja Merenhuiske, Muumipeikko hattivattien saarella sekä Muumipeikko ja taikahattu.

CECILIA DAVIDSSON, ALEX HARIDI, CECILIA HEIKKILÄ

Matka Muumilaaksoon Upeasti kuvitettu kertomus Muumilaakson synnystä

74

Vaarojen ja vauhdikkaiden vaiheiden värittämä matka johdattaa Muumipeikon, Muumimamman ja Nipsun kotiin ja Muumipapan luokse. Kun kauhea tuhotulva on saanut kaiken aivan mullin mallin, Muumipeikko ja Muumimamma etsivät kotia. Samaan aikaan toisaalla Muumipappa on hukannut rakentamansa talon. Mitkä lähtökohdat huimalle seikkailulle! Matkalaiset kohtaavat monia vaaroja, mutta he tapaavat myös hyviä ystäviä. He saavat huomata, että avuliaisuus palkitaan ystävällisyydellä ja että sinne, missä rakkaat kohtaavat, syntyy kaivattu koti: Muumilaakso! Tarina on julkaistu aikaisemmin kokoelmassa Muumilaakson kertomuksia.


RIINA JA SAMI KAARLAN riemulla vastaanotetut, upeasti kuvitetut muumikirjat kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa ja viisautta, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

KESÄKUU

Kirja 40 s. / L85.2 Seinäkalenteri 28 s. Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520439620 Kansien suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA © MOOMIN CHARACTERS™

NYT YHDESSÄ: IHASTUTTAVA MUUMIKIRJA JA UPEA SEINÄKALENTERI

RIINA JA SAMI KAARLA

Muumiperheen vuosi 2023 Seinäkalenteri ja kirja

© VEIKKO SOMERPURO

Muumilaakson lumoavaa tunnelmaa koko vuodeksi Ihastuttava kirja ja kaunis, käytännöllinen seinäkalenteri ovat yhdessä täydellinen lahjaidea kaikenikäisille Muumien ystäville. Kirjan pienet tarinat johdattavat lukijat mukaan Muumilaakson luonnonläheiseen, kiireettömään elämään eri vuodenaikoina. Tarinat sopivat ääneen luettaviksi perheen pienimmille ja ne vetoavat myös aikuisiin. Kirja on julkaistu vuonna 2015 osana Tammen Muumiperhe-juhlasarjaa ja sitä nyt täydentävään seinäkalenteriin voi merkitä muistiin perheen yhteiset tärkeät asiat. Selkeät kuukausinäkymät esittelevät suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät, liputuspäivät, pyhä- ja merkkipäivät ja kuun vaiheet.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 75


© LAURA MENDELIN

Kannen suunnittelu: SATU KETTUNEN

© OTTO VIRTANEN

KAISA HAPPONEN, SATU KETTUNEN

Suuri matka Lumoava ensikirja kutsuvassa haitariformaatissa

Suuri matka on mm. Murkuvakirjasarjasta tutun kirjailija KAISA HAPPOSEN ja Rudolf Koivu -palkitun kuvittaja SATU KETTUSEN ensimmäinen yhteistyö. Se on runon kokoinen tarina syntymästä ja upea kuvallinen seikkailu.

”Tulitko tähdeltä?” Mistä vauva tietää, että on aika syntyä? Kun vauva tulee, hän tuo mukanaan avaruuden alkukirjaimen ja kaikkien tarinoiden ensimmäiset sanat. Suuri matka on ainutlaatuinen ensikirja vastasyntyneelle lapselle ja hänen läheisilleen.

TOUKOKUU

18 s. | L85.2 Ikäryhmä: 0+ EAN: 9789520440671

76

Kirja levittyy värikylläisenä haitarina vauvan ympärille leikkimatolle, ja sitä voi lukea kirjan tapaan sylikkäin vauvan kasvaessa taaperoksi ja lapseksi. Tarina vastaa mielikuvituksekkaalla tavalla kysymykseen Mistä vauva tuli? Tekstin ja kuvan runollinen kokonaisuus kutsuu pysähtymään elämän ihmeen äärelle.


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

RIIKKA JÄNTIN suosittujen Pikku hiiri -kirjojen käännösoikeudet on myyty yli kymmeneen maahan. Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin, Beatrix Potterin ja Elsa Beskowin.

RIIKKA JÄNTTI

Pikku hiiri ja syntymäpäivälahja Hellyttävä Pikku hiiri -sarja lumoaa lapset kautta maailman HUHTIKUU

48 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520437473 EAN äänikirja: 9789520437527 EAN e-kirja: 9789520437558

”Riikka Jäntti kuvaa Pikku hiiri -kirjoissa taitavasti pienten lasten arkielämää ja heidän erilaisia tunteitaan.” – luetaankotama.blogspot.com

Kahdeksas suloinen kuvakirja suositusta pikku kaupunkilaishiirestä, Hiirusta. Lapsuuden ja sadun lumous välittyy Pikku hiiri -kirjojen joka sivulta ja lapsen on helppo samaistua Hiirun elämään. Kirjojen käännösoikeudet on myyty yli kymmeneen maahan. Vihdoin, PIM POM! Hiiru avaa oven syntymäpäivävieraille. Sieltä tulevat Terho, Päkä, Orvokki, Maikki, Antero ja Lyly. Hiiru saa kavereiltaan hauskoja lahjoja. Sitten on aika herkutella: syntymäpäiväkakku ja muut herkut maistuvat kaikille. Hiirun juhlien ohjelmassa on myös leikkimistä, ongintaa ja tietokilpailu. Seuraavana aamuna Hiiru saa äidin lahjan. Mutta siitä koituukin yllättävän paljon päänvaivaa, varsinkin äidille!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 77


CAMILLA MICKWITZ

Saariston prinsessa KERTONUT TUUTIKKI TOLONEN TOUKOKUU

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520440794 EAN äänikirja: 9789520440909 EAN e-kirja: 9789520440893

© CAMILLA MICKWITZ

Aarre vuosikymmenien takaa Camilla Mickwitzin ennen julkaisematon kuvitusaarre Lastenkirjainstituutin kuvitustaiteen kokoelmasta! Nyt näihin ainutlaatuisiin ja ihaniin saaristokuviin kutoo tarinan lahjakas ja monipuolinen kirjailija Tuutikki Tolonen. Tätä kirjaa ei malttaisi odottaa! Camilla Mickwitz oli rakastettu suomalainen lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori. Mickwitz sovitti tunnetuimmat animaatiohahmonsa tuoreeltaan myös lasten kuvakirjoiksi. Jason-hahmosta valmistui vuosina 1975–1978 neljä kuvakirjaa, Emiliasta vuosina 1979–1981 viisi kuvakirjaa ja Mimosasta vuosina 1983–1987 neljä kuvakirjaa. Hän käytti kuvituksissa erilaisia tekniikoita, Jasoneissa liitua, Emilioissa vesivärejä ja Mimosoissa guassia.

78


© LEHTIKUVA ANNA-KRISTIINA ÖRTENGREN

CAMILLA MICKWITZ (1937-1989) teki yli kaksikymmentä kuvakirjaa ja lähes yhtä monta animaatioelokuvaa. Hän sai useita kotimaisia ja kansainvälisiä elokuva- ja lastenkirjapalkintoja. Lisäksi Mickwitz animoi Pikku Kakkosen yhä käytössä olevan alkutunnuksen vuonna 1983 ja kuuluisan jäävaroituksen vuonna 1986. © LAURA MENDELIN

CAMILLA MICKWITZ

Mimosa

IHANA KUVAKIRJAKLASSIKKO VUODELTA 1983

Pääsiäisnoidan tytär Mimosa saa aikaan iloisia muutoksia Camilla Mickwitzin rakastettu Mimosa hurmaa kaikenikäiset lukijat.

TUUTIKKI TOLONEN on kirjailija ja sanataideopettaja. Hän on saanut Arvid Lydecken -palkinnon teoksesta Mörkövahti (Tammi, 2015) ja LukuVarkaus-palkinnon lastenromaanista Agnes ja unien avain (WSOY, 2020). Mörkövahti sai kaksi lumoavaa jatko-osaa: Mörköreitti (Tammi, 2016) ja Mörköviesti (Tammi, 2020). Mörkökirjojen käännösoikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan ja niistä on suunnitteilla Hollywood-elokuva. Tuutikki Tolonen on syntynyt Suomussalmella ja asunut Oulussa, Argentiinassa ja Helsingissä.

Mimosa on pääsiäisnoidan lapsi, ennakkoluuloton niin kuin kaikki lapset. Hän yrittää saada ihmiset tajuamaan, että onnellisinta on olla oma itsensä. Eräänä iltana, lähtiessään työmatkalle, Mimosan äiti jättää Mimosan lastenkotiin. Ja pian Mimosa ryhtyy toimeen muuttaakseen lastenkodin ilmapiiriä iloisemmaksi! Camilla Mickwitzin kuvakirjaklassikko vuodelta 1983 ei ole menettänyt lumoaan. Tarvitsemme edelleen Mimosan taikoja.

HUHTIKUU

| 56 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520441197

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 79


© CHRISTEL RÖNNS

LOTTA-SOFIA SAAHKO (FM) on opiskellut ja työkennellyt ulkomailla, jolloin kotimaan tukipisteenä on aina ollut Valkeakosken pappala. Lotta ja pappa ovat tulleet tutuiksi somessa, jossa he laulavat vanhoja sävelmiä ja muistelevat papan nuoruuden aikoja. Lotan esikoiskirja Papan kanssa kahvilla oli yksi vuoden myydyimmistä kotimaisista tietokirjoista ja lukijoiden suursuosikki. CHRISTEL RÖNNS on kuvittanut yli sata suosittua lastenkirjaa, mm. Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -kirjoja. Kuvittamisen ohella hän on myös kirjoittanut lastenkirjoja. Vuonna 2012 hän voitti Finlandia Junior -palkinnon teoksestaan Det vidunderliga ägget.

KANSI TULOSSA

LOTTA-SOFIA SAAHKO, CHRISTEL RÖNNS

32 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520433604 EAN äänikirja: 9789520433611 EAN e-kirja: 9789520433628

”Pappa, mikä on Karjala?”

Pappa kertoo Lotalle tarinan omasta lapsuudestaan. Siitä, miltä tuntui kun kaikki piti jättää taakse ja uusi paikka pelotti. Ja siitä, miten siitä selvittiin.

“Äidillä oli ikävä isää. Auliksella oli ikävä pyöränvannetta. Aimolla oli ikävä omenoita. Papalla oli ikävä karjalanpiirakoita. Onneksi niitä sai myös uudessa kodissa.” Lotta Saahkon kirjoittama ja Christel Rönnsin kuvittama kuvakirja sukeltaa Suomen lähihistoriaan koskettavalla tavalla, isoisän ja lapsenlapsen yhteisen hetken kautta.

80

© JARI RIIHIMÄKI

“Se on paikka jossa minä asuin pienenä poikana. Ja josta minä jouduin lähtemään.”

© JOHANNA MOSKARI

Lotta ja pappa. Omenarannasta uuteen kotiin

TOUKOKUU


© MIKKO PALONKORPI

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

VILJA-TUULIA HUOTARINEN, ANNA EMILIA LAITINEN

Vuori, joka juoksi Villi ja viisas lastenkirja

Olipa kerran nuori vuori, joka kyllästyi seisomaan paikallaan. Se päätti kasvattaa jalat ja lähteä tutkimaan maailmaa. ”Voiko noilla tosiaan kävellä?” yksi keskikokoinen vuori kysyi. ”Minä en kävele, vaan juoksen”, vuori vastasi tyytyväisenä. Hujauksessa vuori siirtyi paikasta toiseen. Matkan varrella se kohtasi hevosia ja lunneja ja ihmisiä, jotka tarvitsivat turvaa ja näköalaa elämäänsä. Seikkailujen myötä vuori löysi monta paikkaa ja monta tehtävää maailmassa. Voisi luulla, että tuollainen juokseva vuori herättäisi ihmetystä. Mutta ihmiset näkevät hyvin harvoin sellaista, mihin eivät usko. Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Anna Emilia Laitisen kuvittama lastenkirja on villi ja viisas.

VILJA-TUULIA HUOTARISELTA on julkaistu runoja ja proosaa. Satu ”Vuoresta, joka juoksi” sai alkunsa Islannissa, joka on sekä Vilja-Tuulialle että kirjan kuvittajalle Anna Emilialle tärkeä unelmien saari. Vilja-Tuulian teokset ovat voittaneet useita palkintoja, mm. Anni Swan -mitalin vuonna 2015 ja Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandiapalkinnon vuonna 2011, ja hänen kirjojaan on käännetty ruotsiksi, tanskaksi ja tšekiksi. ANNA EMILIA LAITINEN on Tampereella asuva kuvittaja. Hänen luontoaiheisia vesivärikuvituksiaan on julkaistu ympäri maailman. Vuori, joka juoksi on hänen kuudes kuvittamansa lastenkirja. Kirjan maisemat Anna Emilia on noukkinut pääosin Islannista. Eräänä marraskuuna Reykjavíkissä taideresidenssissä ollessaan Anna Emilia maalasi vesiväripaperilleen läheisen kauniin, vanhan, metsänvihreän talon. Myöhemmin kävi ilmi, että Vilja-Tuulia asuu siinä talossa Islannissa ollessaan. MAALISKUU

40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520435431 EAN äänikirja: 9789520436674 EAN e-kirja: 9789520436698

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 81


© LARI JÄRNEFELT

Kannen suunnittelu: REETTA NIEMENSIVU © OTTO VIRTANEN

SAARA KEKÄLÄINEN ei lapsena

SAARA KEKÄLÄINEN, REETTA NIEMENSIVU

Valpuri ja vaarallinen aamupuuro Täydet kierrokset aamupuurosta TAMMIKUU

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520437800 EAN äänikirja: 9789520437855 EAN e-kirja: 9789520437817

82

pitänyt puurosta, mutta haaveili lastenkirjailijan urasta. Ennen unelmansa toteutumista hän on kirjoittanut työkseen mm. copywriterinä. Hän kirjoittaa aikuisten romaaneja kirjailijanimellä Olga Kokko. REETTA NIEMENSIVU on lahtelainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on kuvittanut lastenkirjoja ja julkaissut useita sarjakuva-albumeja.

Uusi kuvakirjahahmo Valpuri on rakastettava polvenkorkuinen asennemuija täynnä metkuja! Valpuri tilaa kermalla ja strösseleillä kuorrutetun herkkuaamiaisen, ja isä asettaa hänen eteensä talon erikoisen. Lautasellisen PUUROA. Siitä lähtee liikkeelle Valpurin ja puuron eeppinen kaksintaistelu, joka kuljettaa tarinaa mielikuvituslokaatiosta toiseen. Valpuri näkee arkisissa tapahtumissa valtoimenaan rönsyileviä seikkailuja, jotka imaisevat lukijan mukaan nopeisiin käänteisiinsä. Entä jos puuro ei ole puuroa ollenkaan? Mitä jos puuro onkin oikeasti avaruuden musta aukko, joka odottaa vain päästäkseen imaisemaan Valpurin ja heittämään hänet aurinkokunnan toiselle laidalle? Tai entä jos puuro onkin vasta poikanen ja sen hirmuisen vihainen äiti on jossakin lähistöllä? Kumpi lopulta voittaa, Valpuri vai puuro?


© SUVI ROIKO

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

© VEIKKO SOMERPURO

SARI PELTONIEMI on Lempäälässä asuva monipuolinen ja arvostettu kirjailija ja taiteilijaprofessori. Hänen tarinoidensa parissa tavallinenkin voi muuttua epätavalliseksi ja arki seikkailuksi. AIJU SALMINEN on kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä, animaatio-ohjaaja ja kuvataiteilija. Hänen humoristiset ja ilmeikkäät kuvituksensa siivittävät hienosti Ihmetytön ja hänen perheensä seikkailuja.

SARI PELTONIEMI, AIJU SALMINEN

Ihmetyttö

Haluatko kurkistaa tulevaisuuden Suomeen ja supersankariperheen elämään? Löytääkö Aili superkykynsä ja mikä se on? Ailin perheessä jokaisella on hieno superkyky – niin, paitsi Aililla. Supersankareitten suvussa on surkeaa olla ihan tavallinen. Sitten joku vielä alkaa häiritä ja pelotella Ailin perhettä. Mistä oikein on kysymys? Ja mitä ihmeen laatikoita kiukkuinen naapuri kuljettaa rappukäytävässä?

KESÄKUU

Lähde Ailin seurassa valtavaan Tursan kaupunkiin! Mukaan tulee monta supersukulaista, itsepäinen Hopea-kissa ja muutama aivan erityinen yllätysvieras. Tällaista seikkailua et ole ennen kokenut.

96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520440800 EAN äänikirja: 9789520440831 EAN e-kirja: 9789520440848

© AIJU SALMINEN

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 83


LIIKKUMINEN ON SUPERHAUSKAA! Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

HELMIKUU

40 s. | L79.2 Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520435806 EAN e-kirja: 9789520437879

84


OONA KIVELÄ, HEIDI ELOKOSKI

Kirjan tarinalliset jumpat kannustavat jokaista liikkumaan, kokeilemaan ja luottamaan itseensä sekä iloitsemaan siitä, mihin kaikkeen oma keho ja mieli pystyvät!

Kukkumuu

TARINATREENIÄ JOKAISEEN PÄIVÄÄN

Astu muurahaisen satumetsään rakentamaan rikkoontunutta kekoa tai lähde pilvenpiirtäjien katoille testaamaan ninjataitojasi! Oona Kivelän hurjan innostavat tarinatreenit sisältävät seitsemän eriteemaista jumppaa, jotka perustuvat Oonan koronakeväänä 2020 internetissä vetämiin lapsijumppiin. Jumpat ilahduttivat yli 16 000 perhettä. Lapsi voi toteuttaa jumpat itsenäisesti tai koko perheen kanssa helppojen ja hauskojen ohjeiden avulla. Jumpissa liikutaan eri tasoissa, eri suunnissa ja eri tehoilla, ja apuna toimivat kodin tutut välineet, kuten kauha, tyyny tai vaikkapa housut. Heidi Elokosken satumainen kuvitus vie jumppaajan huimiiin mielikuvitusmaailmoihin.

Temppuilun iloa ja intoa tarinoiden siivittämänä

© ANTTI RINTALA

OONA KIVELÄ (s. 1983) on todellinen moni-

PIIRROKSET © HEIDI ELOKOSKI

osaaja. Hän on tankotanssin nelinkertainen maailmanmestari sekä street workoutin ensimmäinen naisten maailmanmestari. Oonan rakkaus temppuiluun alkoi telinevoimistelusta, ja hän siirtyi sitä kautta muihin kehonpainolajeihin. Hän on yksi lasten ja nuorten kuntoklubi Gymin perustajista. Kun Oona oli pieni, hänen isänsä kutsui häntä Kukkumuuksi. Lempinimestä muodostui käsite sisäiselle voimalle, motivaatiolle sekä onnistumisen ilolle. HEIDI ELOKOSKI (s. 1993) on kuvittaja ja liikkuvan grafiikan opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Kuvituksissa Heidiä inspiroivat värit ja voimakas tarinankerronta. Hänelle on tärkeää, että kuvitukset herättävät tunteita.

© OTTO VIRTANEN

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 85


PIIRROKSET © DAVID SUNDIN

NÄPIT IRTI! ÄLÄ AVAA MINUA! PIILOTA MINUT!

Kannen suunnittelu: ALEXIS HOLMQVIST

TAMMIKUU

Boken som inte ville bli läst Suom. Tittamari Marttinen 40 s | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520436834 EAN e-kirja: 9789520437619

86


© STEFAN@STEFANTELL.SE

DAVID SUNDIN

Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi

DAVID SUNDIN (s. 1976) on ruotsalainen kirjailija, käsikirjoittaja, televisiojuontaja ja koomikko. Aikuisten parista Sundin siirtyi viihdyttämään kaikkein haastavinta yleisöä: lapsia. Tuloksena syntyi Kirja joka ei halunnut tulla luetuksi, joka on hänen esikoisteoksensa. Siitä tuli nopeasti Ruotsissa vuoden myydyin lastenkirja.

Ruotsin myydyin lastenkirja ja maailmanlaajuinen menestys Tämä on tarina kirjasta, joka tekee kaikkensa, ettei sitä lueta. Ei nyt eikä koskaan. Silti päädyt lukemaan sen yhä uudestaan! Kun luet tätä kirjaa, tapahtuu outoja, hassuja ja salaperäisiä asioita. Kirja yrittää lentää pois, sanat sivuilla vaihtuvat toisiin, ne pienenevät ja sitten taas suurenevat, ja yhtäkkiä sivulla onkin ‒ krokotiili! Eläväinen, jääräpäinen ja huikean taianomainen kuvakirja on puolustuspuhe aikuisen ja lapsen yhteisten lukuhetkien puolesta. Kirja muuttaa lukijan stand-up-koomikoksi, jonka keikka on illasta toiseen loppuunmyyty. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo yli 30 kielelle.

”Tästä kirjasta on tullut Ruotsissa todellinen ilmiö. Kustantajana riemuitsen siitä, että meidät lumonnut hulvaton, jääräpäinen ja kiehtova kirja on ollut menestys ympäri maailman.” – Karin Lemon, Bonnier Carlsen

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 87


Disneyn taika lumoaa ja vie meidät unohtumattomiin satumaailmoihin! Disneyn tarinamaailma on täynnä jännittäviä ja kiehtovia seikkailuja kaikenikäisille lukijoille. Disneyn kirjoissa seikkailevat prinsessat Frozenista Tähkäpäähän, klassikkohahmot Akusta Mikkiin, eläinhahmot Bambista Nalle Puhiin – ja mahtuupa joukkoon Marvelin supersankareitakin.

Disneyn monipuolinen valikoima sisältää katselukirjoja, kuvakirjoja, lastenromaaneja, nuortenromaaneja, elokuvakirjoja ja muhkean joulukalenterin. Tammen Kultaisten kirjojen klassikkojen kokoelma täydentyy uusilla tarinoilla ja paketoinneilla. Tammesta Disney on saanut uuden lastenkirjallisuutta syvästi ymmärtävän kodin.

FROZEN DISNEYKLASSIKOT

88


TWISTED TALES – MITÄ JOS…

STAR WARS – MAY THE FORCE BE WITH YOU

ELOKUVAT JA DISNEY+

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 89


RICHARD SCARRY

Iloinen esikoulu Uudistettu laitos

Oppimisen riemua Richard Scarryn Touhulassa Mukavaa arkipuuhastelua ja uusien asioiden opettelua yhdessä Mato Matalan ja Kissalan Hessun kanssa. Kissalan perheen lapset käyvät jo ahkerasti koulua ja ovat muutenkin monessa mukana. He oppivat joka päivä jotakin uutta: kirjaimia, numeroita, värejä, kuukausia, hyviä käytöstapoja, kotoisia askareita ja paljon muuta hauskaa! Sanavarasto karttuu ja maailma laajenee myös kodin piirin ulkopuolelle, kun asioihin tutustutaan Touhulan hilpeään tapaan. Richard Scarryn klassikkokirja on yleisön pyynnöstä jälleen saatavilla uusien oppimishaluisten lasten iloksi – nyt raikkaalla ulkoasulla uudistettuna.

TAMMIKUU

Best First Book Ever! | Suom. Raija Mattila 46 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520438180

LARA BRYAN, SHELLY LASLO

Kysy ja kurkista! Tunteet Opi ymmärtämään tunteitasi paremmin Miksi minua itkettää? Mikä neuvoksi, jos loukkaa toista? Miksi kiusoittelu tuntuu pahalta? Näihin ja moniin muihin tunteita käsitteleviin kysymyksiin löydät vastauksen, kun kurkistat tämän värikkään tietokirjan luukkujen alle. Usbornen suositussa lasten tietokirjasarjassa lukija pääsee luukkujen kautta tiedon äärelle hauskasti ja moniulotteisesti. Sarjassa on ilmestynyt suomeksi jo yksitoista innostavaa tietokirjaa.

HUHTIKUU

Questions and Answers about Feelings Suom. Sari Kumpulainen 14 s. | L14.16 | Ikäryhmä: 5+ | EAN: 9789520441203

90


© EVA PERSSON

GUNILLA BERGSTRÖM

Mikko Mallikas hassuttelee KOLME YLLÄTTÄVÄÄ TARINAA

GUNILLA BERGSTRÖM (1942—2021) varttui Göteborgissa, jossa hän myös opiskeli toimittajaksi. Muutaman vuoden sanomalehtityön jälkeen alkoi hänen menestyksekäs uransa lastenkirjojen tekijänä. Ensimmäinen Alfons Åberg eli Mikko Mallikas julkaistiin vuonna 1972. Suomessa sarja alkoi ilmestyä 1977, ja Mikkoja onkin rakastettu sukupolvesta toiseen. Suosittujen kirjojen pohjalta on tehty myös televisiosarja, elokuvia, näytelmiä ja musiikkia. Niitä on käännetty yli 30:lle kielelle!

Mikko Mallikas tekee jekkuja Mikko Mallikas yllättää myös lukijat kolmessa vinkeässä tarinassa. Mitä, onko Mikko vasaroinut itsensä vangiksi oman helikopterinsa sisään? Isä on opettanut Mikon tekemään hienoja solmuja, mutta miksi koko asunto on yhtä narusokkeloa? Ja kukaan ei kyllä arvaa, mitä isän synttärilahjalaatikon sisältä löytyy...

Mikon parhaat hassuttelut on koottu samoihin kansiin: Mikko Mallikas rakentaa helikopterin, Pelkkiä solmuja, Mikko Mallikas ja Mikko Mallikkaan syntymäpäiväyllätys.

SYYSKUU 2021

Mera bus, Alfons Åberg! | Suom. Kaija Pakkanen 96 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ | EAN: 9789520436407

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 91


Kannen suunnittelu: TUOMAS KÄRKKÄINEN

MAALISKUU

40 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 3+ EAN: 9789520438142 | EAN äänikirja: 9789520440152 EAN e-kirja: 9789520438159

JANI NIEMINEN, TUOMAS KÄRKKÄINEN

Mistä vauvat tulevat? Hengästyttävä jännityskertomus perheenlisäyksestä paljastaa kaiken, mitä olet aina halunnut tietää vauvojen syntymästä. (Faktat kannattaa kuitenkin tarkistaa jostain muualta.) Koko perheen vauvakirjan ällistyttävät käänteet ja värikkäät kuvitukset puhuttelevat kaikkia 3–103-vuotiaita. Tuleva äiti ja tuleva isä istuvat iltateen äärellä, kun äidin biologinen käkikello yllättäen pärähtää – on aika hankkia vauva! Tuleva isä lähtee siltä istumalta markettiin, sillä nyt tarvitaan pullapitsataikinaa. Tuleva äiti haukkaa sen suuhunsa, ja tuota pikaa hänen vatsassaan alkaa kasvaa Vauvaskainen. Näin käynnistyy huumorin ja rintamaitoroiskeiden värittämä kertomus siitä, kuinka lapset tähän maailmaan tulevat.

92

JANI NIEMINEN on Helsinkiin asettunut kirjailija, kirjastopedagogi ja kahden pienen lapsen isä. Hänet tunnetaan taitavasti arkea oivaltavasta, rennosta ja absurdin humoristisesta ilmaisusta, joka koskettaa ja ilahduttaa lukijaa monella tapaa. Vauvaskainen on lyriikan Paasilinnaksikin tituleeratun Niemisen ensimmäinen lastenkirja. TUOMAS KÄRKKÄINEN on helsinkiläinen kuvittaja ja visuaalinen muotoilija, jonka kuvitusten huumori, yllättävyys ja voimakkaat värit ilmentävät Vauvaskaisen maailmaa täydellisesti. Hänen oma esikoislastenkirjansa Suomen ämminkäiset värikuvina julkaistiin keväällä 2021 (S&S).

© LARI JÄRNEFELT

Vauvaskainen


Kannen suunnittelu: JUSSI KAAKINEN

© OTTO VIRTANEN

PASI LÖNN, JUSSI KAAKINEN

Rakennustyömaa Mitä kaikkea jännää rakennustyömaalla tapahtuu?

HUHTIKUU

40 s. | L85.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520437725 EAN e-kirja: 9789520437718

Rikosylikonstaapeli ja kirjailija PASI LÖNN on lasten tietokirjojen lisäksi kirjoittanut useita, hyvän vastaanoton saaneita dekkareita sekä nuorille että aikuisille. JUSSI KAAKINEN on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttua lukuisista lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista.

Rakennustyömaa kertoo ja näyttää, miten iso kerrostalo rakentuu montusta muuttoon! Kirjan avulla pieni lukija pääsee kokemaan talonrakentamisen vaiheet räjäytyksistä ja kaivinkoneista aina keittiökoneiden asentamiseen asti. Kerrostalotyömaalla tarvitaan monenlaisia vahvoja koneita ja hienoja laitteita! Kaivinkoneita ja tasolasereita tarvitaan jo ennen näkyvää rakentamista, myöhemmin paikalla nähdään mm. jännittävä betoniauto ja uskomattoman iso torninosturi. Rungon valmistumisen jälkeen työmaalla ahkeroivat monet taitavat rakennusalan ammattilaiset, muurareista tasoitemiehiin ja putkiasentajiin. Tämän kirjan ansiosta saatat nähdä kotisi uusin silmin!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 93


LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST

Tanssitaan, Sinttu! Kouluratsastuskisat tuovat jännitystä hevoskesään Tanssitaan, Sinttu! on 19. osa ponityttöjen suosikkisarjassa, joka kertoo Elinan ja hänen hoitoponinsa Sintun seikkailuista kodikkaalla Siltakylän tallilla. Elina ja muut hoitajat ovat treenanneet kouluratsastusta ahkerasti koko kevään, ja nyt he pääsevät nauttimaan kovan työnsä tuloksista. Välillä Sinttu kulkee jo niin hienosti, että Elinasta tuntuu kuin se tanssisi, mutta kuinka sujuvat ensimmäiset harjoituskisat? Jännitystä on välillä vaikea pitää kurissa, ja hevoskesään mahtuu myös yllätyksiä, jotka koettelevat porukan yhteishenkeä.

TAMMIKUU

Dansa med Sigge Suom. Marvi Jalo 170 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+

EAN: 9789520436384 EAN äänikirja: 9789520437541 EAN e-kirja: 9789520437534

Ruotsalainen LIN HALLBERG on rakastanut hevosia lapsesta saakka ja tuntee läpikotaisin tallielämän ylä- ja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja MARGARETA NORDQVISTIN kanssa.

94


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST

LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST

Kiehtova kurkistus suosikkishettisten menneisyyteen

Opi ratsastuksen alkeita Sinttu-shettiksen seurassa

Helppolukuisessa romaanissa ratsastuksenopettaja Inka muistelee poikiensa kanssa, miten veijarimaiset shettikset Sami ja Sinttu päätyivät heidän luokseen.

Tarinaa ja tietoa yhdistelevässä kuvakirjassa päästään mukaan alkeiskurssilaisten ratsastustunnille.

Sami ja Sinttu. Poniveljesten tarina

Aloita ratsastus Sintun kanssa. Kevyttä ravia

On ilta, ja veljekset Erkki ja Simo pyytävät äitiään kertomaan heille lapsuusmuistoja ajoilta, jolloin he asuivat vielä Englannissa. Tänään vuorossa on tarina siitä, kuinka pojat tapasivat ensimmäistä kertaa rakkaat poninsa Samin ja Sintun. Vaikka kummankin ponin kanssa oli omat kommervenkkinsa, oli alusta asti selvää, että poniveljekset olivat löytäneet oikean kotinsa.

Saana ja Harri ovat aloittaneet juuri ratsastusharrastuksen Siltakylän tallilla, ja heillä on valtavasti kysyttävää. Miten hevosta ohjataan, miksi kentän reunoilla on kirjaimia ja mikä oikein on kavioura? Tunnin aikana lapset oppivat ratsastusradan teitä ja apujen käyttöä. He voimistelevat satulassa ja pääsevät jopa kokeilemaan kevyttä ravia. Taidot karttuvat kuin huomaamatta, kun opetusmestareina ovat maailman ihanimmat ponit!

KESÄKUU

KESÄKUU

Sam & Sigge | Suom. Marvi Jalo | 64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520439958 | EAN äänikirja: 9789520440787 EAN e-kirja: 9789520440770

Börja rida med Sigge | Suom. Marvi Jalo 48 s. | L85.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520436391 | EAN e-kirja: 9789520440886

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 95


LUE KAIKKI OSAT: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus, Rakkausarvoitus, Elokuvan arvoitus, Muodin arvoitus

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Koulun arvoitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto Seteliväärentäjä koulun käytävillä TAMMIKUU

Skolmysteriet Suom. Outi Menna 92 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520437688 EAN: 9789520437701 EAN e-kirja: 9789520437695

96

Suosikkisarjan tarinassa Lasse ja Maija ratkovat väärennettyjen seteleiden arvoitusta. Poliisimestari vierailee Lassen ja Maijan luokassa ja pyytää lapsia pitämään silmänsä auki väärennettyjen rahojen varalta. Jos setelistä puuttuu vesileima, se ei ole aito! Samaan aikaan selviää, että joku on ottanut salaa tuhansittain kopioita koulun uudella kopiokoneella. Voisiko väärän rahan ja salaisten kopioiden välillä olla yhteys? Lasse ja Maija päättävät, että on tullut aika vilkaista hiukan tarkemmin koulun henkilökunnan puuhiin. Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille.


MARTIN WIDMARK (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan etenkin rakastetusta LasseMaija-kirjasarjasta. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on HELENA WILLISIN käsialaa. © THRON ULLBERG

MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Sarjakuvamysteerit

Lasse-Maijan etsivätoimisto Suosikkisarja nyt sarjakuvakirjana Sotkuja teatterissa ja käsipallokentällä! Kahvipurkin salaisuus ja jääkylmä rikos! Ensimmäinen Lasse-Maijan sarjakuvamysteerikirja sisältää 11 dekkaritarinaa, joissa riittää viihdykettä ja ratkottavaa kesäloman ratoksi.

TOUKOKUU

Lassemajas Detektivbyrå. Vem är pantsabotören? Suom. Outi Menna | 140 s. | L85.3 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520440718 | EAN e-kirja: 9789520440725 © HELENA WILLIS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 97


”Nauruhermoja kutkuttavia juttuja aloittelevalle lukijalle. Supersuosittu Koiramiessarjakuva-sarja on Kapteeni Kalsarin tekijän Dav Pilkeyn taidonnäyte.”

KOIRAMIES SEIKKAILEE TAAS!

– Meillä kotona

© DAV PILKEY

”Tarinan ytimessä on Peten tasapainoilu pahiksen roolinsa kanssa, jonka kuorta murtaa hänen eräänlaisena omatuntonaan toimiva Pikku-Pete eli oikeasti viaton ja kaikille hyvää toivova Peten klooni. Näiden kahden isä-poika-suhdetta syvennetään jälleen kerran hienosti.” –Ilkka Valpasvuo, Kulttuuritoimitus

DAV PILKEY

Koiramies kenelle pallot soivat Koiramies kohtaa uuden superrikollisen ja yrittää päästä eroon vanhoista huonoista tavoistaan

98

Lukeminen antaa supervoimia! Neropattiakin suositumpi sarja tuo iloa koululaisten arkeen. Mukana uusissa seikkailussa jälleen myös Pete, maailman häijyin kissa, ja Pikku-Pete, hyvis kissanpentu. Kun Peten oma isä saapuu paikalle, Peten pitää kohdata menneisyytensä ja oppia ymmärtämään elämän suuria arvoja. Seitsemäs ratkiriemukas Koiramies-sarjiskirja. Jaana Kapari-Jatan kekseliäs suomennos.

HELMIKUU

DOG MAN For Whom the Ball Rolls? Suom. Jaana Kapari-Jatta 192 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520436360 EAN e-kirja: 9789520440145


EN LIN A KIE OSS N E L OM TU SU ANSI K

DAV PILKEYN avulla miljoonat lapset ovat löytäneet lukemisen ilon. Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi ja kirjoitti, että Pilkey tekee eniten lasten lukuinnostuksen lisäämiseksi sitten J. K. Rowlingin. © COURTESY OF SCHOLASTIC US

KOULULAISHUUMORIA PARHAIMMILLAAN.

DAV PILKEY

Kapteeni Kalsari ja puhuvat pöntöt Kapteeni Kalsari ja puhuvat pöntöt nyt nelivärisenä

Erno ja Huuko ovat jälleen vauhdissa: Jerome Hurvitsin ala-asteen keksintökilpailut yllättävät jopa kaiken kokeneen rehtori Krupin ja hän määrää pojat jatkuvaan jälki-istuntoon vuoden loppuun saakka!

TAMMIKUU

Pojat kaivavat kynät ja paperit esiin ja keksivät suosikkisupersankarilleen upouuden seikkailun. Seikkailun nimi on Kapteeni Kalsari ja Puhuvat pöntöt. Mutta mitä tapahtuu, kun pojat ottavat sarjiksestaan kopioita TAHVO 2000 -kopiokoneella?

Captain Underpants and the Attack of the Talking Toilet Suom. Jaana Kapari 200 s. | L84.2 Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520436377

Keksintökilpailujen seurauksena sillä nimittäin saakin eläviä, kolmiulotteisia kopioita! Ja tietysti rehtori Kruppi joutuu taas hypnoosiin, kun joku napsauttaa sormiaan, ja muuttuu itse Kapteeni Kalsariksi, ilmojen sankariksi.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 99


© OTTO VIRTANEN © OTTO VIRTANEN

Rakastettu humoristi

PAULA NORONEN tunnetaan monien TV-ohjelmien lisäksi hulvattomista lastenkirjoistaan ja aikuisille suunnatusta Tarja Kulhosta. Hänen Supermarsunsa on valloittanut myös valkokankaat ja teatterilavat! KATI NÄRHI on arvostettu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka tyyli luo ihanan kammottavan tunnelman Yökoulukirjojen sivuille.

PAULA NORONEN, KATI NÄRHI

Yökoulu ja järkyttävä jättizombi Helppolukuinen Yökoulu-sarja kauhistuttaa ja naurattaa juuri sopivasti Jättizombi riehuu yökoulussa ja aiheuttaa kaaosta kaupungilla – mutta hetkinen, onko se meidän Raimo? Paavo Zombisen pikkuveli Raimo on varttunut vihreähipiäiseksi pikkuzombiksi, jonka perässä on vaikea pysyä. Erityisesti nyt, kun Raimo on päättänyt lopettaa nukkumisen; hän valvoo päivisin, kun kaikki normaalit zombilapset nukkuvat.

100

Hän ei myöskään pysty yhtään keskittymään yökodissa, joka toimii yökoulun yhteydessä. Koulun kemianopettaja muistelee, että hänellä olisi zombilapsille tarkoitettua unijuomaa. Litkut menevät kuitenkin sekaisin, ja Raimosta kasvaa matkustajalaivan kokoinen jättizombi. Hän aiheuttaa kaupungissa suunnatonta tuhoa mm. nappaamalla henkilöautoja omiin leikkeihinsä. Paavo, vampyyrityttö Martta ja muut yökoululaiset ovat pahassa pulassa valtavan mutta järjettömän zombilapsen kanssa. Ehtiikö kukaan pysäyttää Raimoa, ennen kuin koko kaupunki on tuhottu?


Kannen suunnittelu: VEERA AALTO

MAALISKUU

64 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520437862 EAN äänikirja: 9789520437893 EAN e-kirja: 9789520437886

” Paula Noroselle on suotu huumorintajua isolla kauhalla. Ehkä jopa lapiolla. Hänen huumorinsa – niin omituista kuin se välillä onkin – naurattaa sekä aikuisia että lapsia, mikä ei hauskoiksi tarkoitetuissa kirjoissa ole mikään itsestäänselvyys!” – Lue meille äitikulta -blogi

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 101


© VEIKKO SOMERPURO

PAULA NORONEN, MINNA KIVELÄ, AIJU SALMINEN

Täysin hulluja satuja Aivan pähkähullua menoa Satuja kaikenikäisille kreisihuumorin ystäville, eli reippaasti yli ja ohi. Rooleissa jo Hulluja satuja -kirjasta tutut Kakkakikkare, oravaveljekset Mauri ja Vesa sekä villit vauvat. Uusia tuttavuuksia ovat lankapuhelimen haamu, lapsinero Timppa ja Rage-Raija. Ja totuuden toitottaa ilmoille tietysti Totuuden torvi!

Hulluja satuja pelasti monilta talven 2021. Hiihtolomareissut pelastuvat myös jatkossa, kun Täysin hulluja satuja ilmestyy perheiden iloksi. Kirjojen hullut ja viisaat tarinat perustuvat Norosen ja Kivelän kirjoittamiin äänisatuihin, joita on esitetty RadioPlayssa ja Podplayssa.

102

PAULA NORONEN tunnetaan supersuosittujen lastenkirjojensa lisäksi monista humoristisista radio- ja televisio-ohjelmista. Hänen aikuisille suunnatut Tarja Kulho -kirjansa ovat myös valloittaneet lukijat. Rakastettu näyttelijä ja koomikko MINNA KIVELÄ on tuttu mm. roolistaan Kätevä emäntä -sarjassa. AIJU SALMINEN on Helsingissä asuva kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hänen rouhean humoristiset kuvituksensa sopivat mainiosti kreiseihin satuihin.


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

HELMIKUU

104 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520437763 EAN äänikirja: 9789520437794 EAN e-kirja: 9789520437787

”Hulluja. Kahjoja. Pimeitä. Ihan älyttömiä. Mutta niin HAUSKOJA! Nyt on kyllä ammuttu täysillä ja vedetty rohkeasti ja reippaasti yli ja ympäri. Ja tällaistahan sen pitääkin olla. Ihan hulluja satuja, jotka herättävät tunteita kaikenikäisissä. Tunnekirjoon kuuluvat niin riemu, ilo kuin myötähäpeä.” – Sivukukkasia-blogi Hulluja satuja -teoksesta

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 103


”AIKOINAAN KUNINKAAN HOVINARRI SAI OLLA PÄIVÄN HÄNEN SIJAISENAAN JA HALLITA VALTAKUNTAA. MINÄ EHDOTAN, ETTÄ JÄRJESTÄMME VÄÄRÄN REHTORIN PÄIVÄN.” – OPETTAJA Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

104

HELMIKUU

96 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436438 EAN äänikirja: 9789520437398 EAN e-kirja: 9789520437404


© VEIKKO SOMERPURO

TIMO PARVELAN Ella ja kaverit -sarja on riemastuttanut lukijoita ympäri maailman jo 25 vuotta! Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja lauluja, ja nyt kolmannella luokalla vauhtia kiihdyttää ANNI NYKÄSEN repäisevä ja sarjakuvamainen kuvitus. © ANNI NYKÄNEN

TIMO PARVELA, ANNI NYKÄNEN

Ella ja kaverit kansankynttilöinä Roolit vaihtoon koulussa Ella ja kaverit eivät ole uskoa korviaan, kun heistä tehdään viikon ajaksi opettajia ja aikuiset passitetaan koulun penkille. Kun kolmasluokkalaiset saavat koulussa vallan, heillä on paljon loistavia ideoita.

– Minä määrään, että välitunnit ovat tunnin pituisia, Hanna sanoi. – Minä määrään äidin tekemään kaikki minun läksyni, Tiina keksi. – Minun äitini tekee jo kaikki minun läksyni, tiedotti Samppa. – Eihän sinulla edes ole läksyjä. Sinä olet nyt se, joka antaa läksyt, Tuukka muistutti. Pian lapsille valkenee, että heidän täytyy myös opettaa. Onneksi on ainakin yksi asia, jonka opettamalla he voivat saada aikuiset ymmärtämään heitä paremmin…

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 105


@ PASI PITKÄNEN

Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

TOUKOKUU

96 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436445 EAN äänikirja: 9789520440763 EAN e-kirja: 9789520440756

106

ELLA JA KAVERIT -KIRJOISTA TUTUN PATEN IKIOMA SARJA!


@ JARI KIVELÄ © JARI RIIHIMÄKI

TIMO PARVELAN

TIMO PARVELA, PASI PITKÄNEN

Pate ja vajonnut kaupunki Yllätys merenpohjassa Yhdeksännessä Pate-kirjassa sukelletaan vedenalaiseen maailmaan, mutta kirkkaissa vesissä on tekeillä jotain perin juurin hämärää.

suosittuja lastenkirjoja luetaan ympäri maailmaa jo yli 30 kielellä! Mukaansatempaava Pate-sarja jatkuu nyt yhdeksännellä osalla, ja PASI PITKÄSEN sarjakuvamaiset kuvitukset lisäävät tarinaan oman, hulvattoman kerroksensa.

Paten eno kutsuu Paten ja Senjan luokseen Australiaan, mutta lomamatka saa huolestuttavan käänteen. Joku tuhoaa upeaa koralliriuttaa, ja ystävykset aavistelevat pahinta. He lähtevät tutkimaan riuttaa enon rakentamalla pienoissukellusveneellä eivätkä lainkaan osaa valmistautua yllätykseen, joka heitä pinnan alla odottaa.

Timo Parvelan lasten- ja nuortenkirjaklassikoita nyt ääni- ja e-kirjoina! Julkaisu: Syyskuu 2021

Poika

N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN äänikirja: 9789520434199 EAN e-kirja: 9789520434205

Puhuva koira

L85.12 | Ikäryhmä: 5+ EAN äänikirja: 9789520434236 EAN e-kirja: 9789520434243

Pikkuveljet ja taika-avain

L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN äänikirja: 9789520434212 EAN e-kirja: 9789520434229

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 107


PAULA NORONEN, TERESE BAST

Supermarsu ja karseat kuiskailijat SUPERMARSU PELASTAA PÄIVÄN!

HUHTIKUU

150 s. | L84.2 Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520437749 EAN äänikirja: 9789520437756 EAN e-kirja: 9789520437732

108


Supermarsun voittokulku jatkuu – yli puoli miljoonaa myytyä kirjaa Paula Norosen luoma Supermarsu on lasten suursuosikki, myös valkokankailla ja teatterilavoilla. Mahtava Supermarsu

2 -elokuva täyttää taatusti katsomot alkuvuodesta 2022! Karvaisen supersankarin voit lisäksi bongata maanlaajuisen Terveystalo-ketjun odotushuoneista. Emiliaa, Simoa, Rasva-Anteroa ja muita luokkakavereita jännittää, sillä koulujen väliset suuret urheilukisat lähestyvät. Kisojen suojelijana toimii Emilian isän tyttöystävä, Vanupuikonnäköinen Anneli, joka aikoinaan oli kova urheilija ja koulun ylpeys. Oppilaat treenaavat ahkerasti vanhoja olympialajeja, Emilia kivenheittoa, Simo köydenvetoa, Kalle Alander hernepussin heittoa ja Kirsikka esteuintia. Mutta mistä johtuu, että yhtäkkiä lapset uskovat epäonnistuvansa pahanpäiväisesti? Ihan kuin joku kuiskailisi lannistavia lauseita heidän korviinsa. Kisat ovat vaarassa, sillä joku haluaa pilata ne tahallaan – kuka ja miksi? Emilia haluaisi auttaa Supermarsuna, mutta aivan kaikkiin ongelmiin ei supervoimillakaan voi vaikuttaa. Syypää löytyy yllättävältä taholta, mutta onko jo myöhäistä tsempata oppilaat uskomaan itseensä? Lopulta Supermarsua tarvitaan enemmän kuin koskaan. © ALEXANDRA SANDBÄCK

Helsingissä asuva PAULA NORONEN on rakastettu kirjailija ja tv-persoona. Supermarsun lisäksi hänet tunnetaan mm. helppolukuisesta Yökoulu-sarjasta sekä aikuisten suosikista, Tarja Kulhosta. Pietarsaarelainen TERESE BAST on monipuolinen taiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen kuvansa ovat tuttuja monista suosituista lastenkirjoista.

© OTTO VIRTANEN

© TERESE BAST

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 109


Koe maailma kanssamme! Tietoa tarvitaan ja etsitään yhä enemmän, ja sen vuoksi aloitamme yhteistyön maailman tunnetuimman brändin, National Geographicin, kanssa. Ensimmäistä kertaa tuomme Suomeen National Geographicin asiantuntijoiden tuottamaa kirjallisuutta, jonka avulla maailman tutkiminen on unohtumaton elämys.

LUEN ITSE

Dinosaurukset

Lue ja tutki maailmaa

Julkaisu: Maaliskuu | 32 s. | L58 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520436872 | EAN e-kirja: 9789520436902

Sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 1 on tavutettu ja sopiva lukemaan opetteleville. Taso 2 on sopiva juuri lukemaan oppineille. Taso 3 on sopiva sujuvasti lukeville.

Planeetat Julkaisu: Maaliskuu | 32 s. | L52 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436889 | EAN e-kirja: 9789520436926

Hevoset Julkaisu: Maaliskuu | 48 s. | L58 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436896 | EAN e-kirja: 9789520436919 Suom. Sari Kumpulainen

110


ZEUS MAHTAVA Kreikan myytit veikeällä eläintwistillä Tervetuloa Olympos-vuoren löytöeläinkeskukseen, jossa Kreikan myytit ja söpöt puhuvat eläimet kohtaavat. © ISTOCK

Kultaisen kirpun tehtävä Julkaisu: Tammikuu Suom. Jenni Rapelo | 198 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 7+ EAN: 9789520436858 | EAN äänikirja: 9789520438128 EAN e-kirja: 9789520436865

EXPLORER ACADEMY Seikkailuja, vaaroja ja maailmanlaajuinen tehtävä Jännittävä romaanisarja on täynnä mysteereitä, kiehtovia henkilöitä, tiedettä ja tekniikkaa.

Nebulan uhka Julkaisu: Maaliskuu Suom. Jouko Ruokosenmäki | 217 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520437985 | EAN äänikirja: 9789520438074 EAN e-kirja: 9789520438067

TODELLISET TAITAJAT Asiantuntevaa tietoa hauskalla ja innostavalla tavalla Sarjan kirjat ovat tuhteja tietopaketteja eri aiheista. Mukana on havainnollisia valokuvia, hyödyllisiä vinkkejä ja asiantuntijoiden tietoiskuja.

Jalkapallo N INE IEL SSA K E N LO OM TU SU ANSI K

Julkaisu: Toukokuu Suom. Saku-Pekka Sundelin | 80 s. | L79 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520438135 | EAN e-kirja: 9789520438340

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 111


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN, RIINA JA SAMI KAARLA

© SAMI KAARLA

Yhdessä RIINA JA SAMI KAARLAN kanssa suosittuja Pet Agents -kirjoja luo nyt ANDERS VACKLIN , joka tunnetaan mm. scifiä ja pelimaailmaa yhdistelevästä Sensored Reality -nuortenromaanitrilogiasta.

RIINA JA SAMI KAARLA, ANDERS VACKLIN

Bitti ja Moodi

Pet Agents Lemmikkifrendit Kuinka Pet Agents syntyi?

Huippusuosittu Pet Agents -sarja saa jatkoa! Tai oikeastaan etkoa, eli esiosan! Lemmikkifrendeissä kerrotaan, miten kuusivuotias Kati-e sai ensimmäiset lemmikkinsä, miten hän tutustui parhaaseen ystäväänsä Lisaan ja rakensi ensimmäisen robottinsa. Lemmikkifrendit käynnistää Pet Agentsia helppolukuisemman sisarsarjan, joka kertoo miten Kati-en ja Ti-botin agenttikaksikko sai alkunsa. Pääsarjan tarinoiden taustoista kerrotaan lämminhenkisesti, suurella sydämellä sekä ennen kaikkea huumorilla.

112

TOUKOKUU

84 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 5+ EAN: 9789520441883 EAN äänikirja: 9789520441906 EAN e-kirja: 9789520441890


Kannen suunnittelu: LAURA LYYTINEN

ELINA (s. 2008) on lahtelainen tubettaja ja tuttu suositulta Elina Sofia -kanavalta. Elina tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja Elinan ja Sofian kirjat Kaikki on mahdollista! ja Rohkeasti sinä! ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Elina aloitti oman kanavansa Elina Alien tammikuussa 2021, ja samalla alkoi Elinan oma kirjasarja Isosisko. Kirjan on kuvittanut kansainvälisesti arvostettu ANTHONY CONLEY , joka on piirtänyt niin Paavo Pesusientä kuin Ryhmä Haun koiranpentujakin.

ELINA, ANTHONY CONLEY

Isosisko. Uskalla unelmoida! TÄYTETTÄVÄ UNELMAKIRJA

Kurkota kohti unelmia Täytettävä kirja rohkaisee ja innostaa tavoittelemaan omia unelmia – ja kannustajana toimii Elina! Tulevaisuus, musiikki, matkat, toiveammatit, kirjat, kaverit… On paljon ihania asioita, joista ja joiden avulla voi unelmoida! Kokoa täytettävään kirjaan omia unelmiasi, pohdi lempipaikkojasi ja mieti, mitä kaikkea haluaisit tehdä. Sivuilla on runsaasti tilaa muistiinpanoille. Elinan omat kokemukset sekä lennokkaat ajatelmat siivittävät sinut yhä lähemmäs unelmiasi!

MAALISKUU

96 s. | N17.3 | Ikäryhmä: 10+ | EAN: 9789520437978 © BERKMEDIA

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 113


HUIPPUKAKSIKKO TIMO PARVELAN JA PASI PITKÄSEN JÄNNITTÄVÄN UUTUUSSARJAN TOINEN OSA! Kannen suunnittelu: PASI PITKÄNEN

KESÄKUU

190 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ EAN: 9789520438524 EAN äänikirja: 9789520438548 EAN e-kirja: 9789520438531

114


© JARI KIVELÄ

TIMO PARVELA, PASI PITKÄNEN

Varjot 2. Auroria Jännitys tihenee, kun portti Auroriaan avautuu Trillerimäisen Varjot-sarjan toisessa osassa Pete ja Sara kiitävät ahkiolla joulun maailmaan, jossa valtaa pitää varjoilla itseään ruokkiva pimeys. Mitä joulupukille on tapahtunut? Kuvittele tonttukylä. Söpöt pikkumökit, joiden ikkunat ovat kuurassa. Kuvittele ahkioita kiskovat porot, punaposkiset tontut ja tiukujen helinä. Ja sitten unohda se kaikki. Se on vain satua.

TIMO PARVELA on yksi palkituimmista ja käännetyimmistä kirjailijoistamme kautta aikojen. Parvelan teoksia on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle, ja niitä on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli kuusi miljoonaa kappaletta. PASI PITKÄNEN on lahjakas ja monipuolinen kuvittaja, jonka yhteistyö Parvelan kanssa alkoi Pate-kirjasarjasta ja jatkui Kepler62-avaruusseikkailussa. Nyt huippukaksikko yhdistää jälleen taitonsa!

Pete ja Sara näkevät Auroriassa joulun karun todellisuuden. Sota on jättänyt jälkensä maahan, jossa tontut, maahiset, hiidet ja peikot asuivat ennen sulassa sovussa. Nyt kaikki epäilevät toisiaan. Keneen ystävykset voivat luottaa, ja millaisia salaisuuksia joulupukin vanhasta muistikirjasta paljastuu? Kansainvälisesti menestyneen tekijäkaksikon Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Varjot-sarjassa Tolkien ja Nesbø kohtaavat ja joulun myytti paljastuu aivan erilaiseksi kuin kukaan on kuvitellut.

Sarjan ensimmäinen osa Varjot 1. Helähdys ilmestyi syyskuussa 2021

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 115


© STEFAN TELL

HELENA DAHLGREN on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa. Hän asuu perheensä kanssa Tukholman lähellä ja rakastaa kirjoja, hevosia, kissoja, kahvia ja Twin Peaks -tvsarjaa.

HELENA DAHLGREN

Star Stable. Sielunratsastajat:

Neljä tarinaa hevosten saarelta Ystäviä, hevosia, salaisuuksia ja magiaa

Neljän tarinan kokoelmassa sukelletaan syvemmälle Sielunratsastajien maailmaan. Keitä oikeastaan ovat Lisa, Anne, Linda ja Alex? Henkilökohtaisissa kertomuksissa maagisista ystävyksistä paljastuu uusia asioita. Keväisellä maastoratsastuksella Lisa muistelee elämänsä traagisimpia hetkiä ja saa yllättävän vahvistuksen sille, että elämän täytyy jatkua. Anne taas löytää vihdoin yhteisen sävelen äitinsä kanssa ja kuulee uskomattoman salaisuuden tämän menneisyydestä. Linda puolestaan selvittää päättömän ratsastajan legendaa, ja Alex auttaa tallilla pulaan joutunutta poikaa. Kirjan hahmot ja tapahtumat perustuvat maailman nopeimmin kasvavaan hevosnettipeliin. Star Stablella on kuukausittain yli 500 000 aktiivista pelaajaa.

116

TOUKOKUU

Ödesryttarna. Fyra berättelser från Jorvik 112 s. | N84.2 Ikäryhmä: 10+ EAN: 9789520441524 EAN äänikirja: 9789520441555 EAN e-kirja: 9789520441548


© OTTO VIRTANEN

Kannen suunnittelu: TEEMU JUHANI

JANNE MALINEN (s. 1981) on työskennellyt pitkään viestintäalalla sekä freelance-toimittajana. Hän valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 2010 pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede. Kesällä 2022 ilmestyvän trilogian avausosa Waaralinnan salaisuudet 1: Seitsemän kielonlehteä on Malisen esikoisromaani. TEEMU JUHANI (s. 1987) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, jonka kuvituksia on julkaistu kuvakirjoissa ja lastenkaunokirjallisuudessa yli 20 maassa. Lastenkirjojen lisäksi Teemu on kuvittanut lehtiä ja oppimateriaaleja. Alunperin PohjoisKarjalan pelloilta ja metsistä kotoisin oleva Teemu asuu ja työskentelee nykyään Helsingissä.

JANNE MALINEN, TEEMU JUHANI

Waaralinnan salaisuudet 1:

Seitsemän kielonlehteä Kuolema on aina läsnä Waaralinnassa Syvällinen ja taidokas trilogian avausosa raottaa ovet Waaralinnan salaperäiseen parantolaan, jossa vaarat vaanivat niin sokkeloisilla käytävillä kuin ympäröivässä metsässä. Oskar on aivan tavallinen poika, joka asuu vanhempiensa kanssa punatiilisessä talossa kaupungin suurimman torin laidalla. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän sairastuu vakavasti. Vanhemmat lähettävät Oskarin syrjäiseen Waaralinnan parantolaan, joka ensihetkistä alkaen tuntuu luotaantyöntävältä ja epäilyttävältä – aina henkilökuntaa myöten. Yhdessä uusien ystäviensä Robinin ja Vilman

”Minä en valinnut tätä tarinaa, vaan tarina valitsi minut.” – Janne Malinen

kanssa Oskar tempautuu huimaan seikkailuun selvittäessään parantolan pahaenteisiä yöllisiä ääniä. Entä mitä kätkee sisäänsä kylmää hohkaava metsä, joka vetää lapsia vastustamattomasti puoleensa?

Waaralinnan salaisuudet 1: Seitsemän kielonlehteä aloittaa jännittävän ja koskettavan trilogian, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Kirja on vangitseva tarina ulkopuolisuuden tunteesta, ystävyydestä, rohkeudesta ja menetyksestä.

KESÄKUU

300 s. | L84.2 | Ikäryhmä: 9+ | EAN: 9789520439392 EAN äänikirja: 9789520439422 | EAN e-kirja: 9789520439439

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 117


© TONY GUARALDI-BROWN

Kannen suunnittelu: TEAGAN WHITE

ELI BROWN, KARIN RYTTER

ELI BROWNIN uusin romaani, Cinnamon and Gunpowder, oli California Book Award -finalisti. Eli Brown asuu perheensä kanssa Kaliforniassa, missä oravat kätkevät terhoja hänen puutarhaansa ja kissat jotain paljon pahempaa. Eli Brown kirjoittaa omaperäisiä ja koukuttavia kirjoja, joiden uskomattomat juonenkäänteet ja suloisen oudot hahmot saavat lukijat jännittämään puolestaan. KARIN RYTTER on tanskalainen kuvittaja ja taiteilija ja opettaja. Hän on myös identtisten kolmoslasten äiti.

Kummat. Osa 1 Jännittävä ja omaperäinen seikkailu täynnä taikuutta ja yllättäviä käänteitä

Kaksiosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa saa lukijan janoamaan kuulla, kuinka 13-vuotiaan Cloverin tarina päättyy.

HUHTIKUU

”Jännittävä ja omaperäinen sekoitus seikkailua, taikuutta ja vaihtoehtoista historiaa. Kummat on tarinankerrontaa parhaimmillaan.” – Jonathan Stroud, Bartimeus-trilogian tekijä

Oddity, Book 1 Suom. Kaisa Kattelus 300 s. | N84.2 Ikäryhmä: 12+ EAN: 9789520432041 EAN äänikirja: 9789520436278 EAN e-kirja: 9789520436308

118

Kummat ovat tavallisia esineitä joilla on epätavallisia ominaisuuksia: tulitikut jotka voivat pysäyttää ajan, teepannu joka ei koskaan tyhjene, jääkoukku joka jäädyttää veden, sulkakynä joka kirjoittaa eri kielillä, hiili joka ei koskaan sammu… Vauhdikkaan kaksiosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa tytöstä, joka pakenee isänsä murhaajia mukanaan isänsä vanha lääkärinlaukku ja salaperäinen kumma.

”Lumoavasti kirjoitettu ja Karin Rytterin miellyttävän koruttomalla puupiirrostekniikalla kuvittama Kummat on omaperäinen, nimensä veroinen seikkailu.” – Wall Street Journal


ALICE OSEMAN

Heartstopper. Osa 1 EN LIN A KIE OSS N E L OM TU SU ANSI K

Poika tapaa pojan. Pojista tulee ystävät. Pojat rakastuvat. Sydämen sulattava sarjakuvaromaani ystävyydestä ja tunnemyrskystä, jonka vain ensirakkaus voi synnyttää. Charlie ja Nick käyvät samaa koulua ja tapaavat yhteisellä kurssilla. Charlien sydän on pysähtyä, kun hän näkee Nickin ensi kerran ja rakastuu päätä pahkaa. Vaikka Charlien järki sanoo, ettei heidän välillään voi koskaan olla mitään ystävyyttä enempää, hän ei voi tunteilleen mitään. Voisiko Nick sittenkin olla vähän kiinnostunut Charliesta…? Heartstopper-sarjassa käsitellään ystävyyttä, rakkautta ja rohkeutta olla oma itsensä. Charlien ja Nickin polut kietoutuvat yhteen ja muodostavat suuremman tarinan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

KESÄKUU

Heartstopper 276 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520441111

CHARLIEN JA NICKIN TARINAA KUVATAAN NYT MYÖS NETFLIXSARJAKSI!

Kirjailija-kuvittaja ALICE OSEMAN syntyi Kentissä Englannissa 1994. Hänen esikoisromaaninsa Solitaire julkaistiin, kun hän oli vasta 19-vuotias. Myöhemmin Osemanilta on ilmestynyt myös kolme muuta nuorten aikuisten romaania. Syksyllä 2016 nettisarjakuvina alkanut Heartstopper oli hänen läpimurtonsa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 119


© KELIA ANNE

Kannen suunnittelu: GRACE HAN

N INE IEL SSA K E N LO OM TU SU ANSI K

TOUKOKUU

Call Us What We Carry Suom. Laura Eklund Nhaga ja Aura Nurmi 80 s. | 82.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520438210 EAN äänikirja: 9789520440169 EAN e-kirja: 9789520440176

AMANDA GORMAN

Call Us What We Carry Runoilijasensaation odotettu kokoelma

NEW YORK TIMES BESTSELLER #1

Amanda Gorman on raikas, uusi ääni amerikkalaisessa runoudessa. Joe Bidenin virkaanastujaisissa tammikuussa 2021 valloittaneen nuoren runoilijan kokoelma sisältää virkaanastujaisrunon ”Kukkula jolle kiipeämme” sekä runsaan kokoelman muita runoja. Gormanin kirjojen käännösoikeuksia on myyty kymmeniin maihin, ja hän on yksi käännöskirjallisuuden kuumista nimistä juuri nyt.

120

AMANDA GORMAN (s. 1998) on Yhdysvaltain historian nuorin presidentin virkaanastujaisissa esiintynyt runoilija ja ensimmäinen henkilö, jolle on myönnetty arvonimi National Youth Poet Laureate. Harvardista valmistuneen runoilijan ja aktivistin tekstit käsittelevät mm. rotu- ja ympäristökysymyksiä sekä sukupuolten tasa-arvoa.


SUKUPOLVIA YHDISTÄVÄT KULTTIKLASSIKOT ÄÄNI- JA E-ÄÄNIKIRJOINA!

JOSTEIN GAARDER

JOSTEIN GAARDER

Menestyskirja, joka teki filosofiasta hottia

Isän ja pojan fantastinen matka filosofian lähteille

Sofian maailma kertoo tavallisesta norjalaistytöstä, Sofia Amundsenista, joka saa kaksi nimetöntä kirjettä. Ensimmäisessä kysytään ”Kuka sinä olet?” ja toisessa ”Mistä maailma on peräisin?”. Mitä ihmettä, pilaileeko joku Sofian kustannuksella?

Pasianssimysteerio on mielikuvitusta kutkuttava matkakertomus, joka vie lukijansa halki Euroopan aina Kreikkaan asti. Norjalaispoika Hans Thomas ja hänen isänsä kulkevat valppaina näkemään niitä asioita, joille useimmat meistä ovat sokeita.

Sofian maailma

Pasianssimysteerio

Mystisiä kirjeitä alkaa tulla yhä enemmän, ja pian Sofia huomaa päässeensä ainutlaatuiselle filosofian kurssille. Alberto Knoxin esittämiä filosofisia kysymyksiä ratkaisemalla Sofia alkaa ymmärtää maailmaa ja paikkaansa siinä. Vuonna 1991 julkaistu Sofian maailma on kirjailija Jostein Gaarderin läpimurtoteos. Se on käännetty yli 50 kielelle, ja vuonna 1995 se oli maailman myydyin kaunokirjallinen teos. Siitä on muodostunut klassikko, joka avaa ajattelun ulottuvuuksia kaikenikäisille.

Kaksitoistavuotias Hans Thomas lähtee isänsä kanssa matkalle kohti Ateenaa, äitiään etsimään. Sveitsin rajalla hän saa huoltoasemaa pitävältä kääpiöltä lahjaksi suurennuslasin, ja myöhemmin alppikylän leipurilta pullan sisään leivotun pienen kirjan. Hans Thomas ryhtyy suurennuslasin avulla lukemaan tarinaa tropiikin saarelle rantautuneesta merimiehestä ja tämän salaisuudesta. Taikasaaren elävät pelikorttihahmot kertovat omaa satuaan, joka tempaa Hans Thomasin mukaansa, ja pian hän huomaa olevansa itsekin salaperäisen tarinan osa!

TOUKOKUU

TOUKOKUU

Sofies verden | Suom. Katriina Huttunen N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN äänikirja: 9789520441142 EAN e-kirja: 9789520441159

Kabalmysteriet | Suom. Katriina Huttunen N84.2 | Ikäryhmä: 12+ EAN äänikirja: 9789520441173 EAN e-kirja: 9789520441166

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 121


KUN PÄIVÄT OVAT LYHYITÄ, OVAT PAINAJAISET PITKIÄ.

© XXXXXXXXXXX

Kannen suunnittelu: RIINA JA SAMI KAARLA

KESÄKUU

200 s. | N84.2 Ikäryhmä: 15+ EAN: 9789520439583 EAN äänikirja: 9789520440275 EAN e-kirja: 9789520440268

Nordic Horror -sarja on uutta pohjoismaista kauhua, jossa maanläheinen realismi, pohjoisen pimeys ja kylmyys, mysteerit, murhat ja mytologia pakkautuvat yhteen painajaisten kudelmiksi hyvinvointiyhteiskunnan pimeimmissä nurkkauksissa.

122


ÄÄNI- JA E-KIRJOINA KESÄKUUSSA:

A. R. S. HORKKA

Jäätävää ”En elä kylmässä, kylmyys elää minussa.” Vain kohtaamalla kauhut kasvoista kasvoihin voi saada takaisin yhteyden omiin tunteisiinsa. Kun kuusivuotias Armas menettää onnettomuudessa vanhempansa, hänet lähetetään syrjäiseen orpokotiin Pohjois-Lappiin. Orpokodissa ”kuumaverisiksi” kutsutut lapset jäähdytetään, jolloin he menettävät kaikki tunteensa demoneille. 16-vuotiaana Armaksella on edessään ylivoimainen tehtävä: hänen on saatava tunteensa takaisin hirviöiltä, joille ne on jaettu. Tämä on mahdollista ainoastaan tappamalla hirviöt, mukaan lukien vanhin ja vaarallisin niistä – demonikuningatar Lumileidi.

Kellopelikuiskaaja

© SAMI KAARLA

Apokalyptinen matka steampunk-tunnelmaiseen Helsinkiin, sodan, ruton ja zombien keskelle. Julkaisu: Kesäkuu N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789520440251 EAN e-kirja: 9789520440244

Nordic Horror -sarjan luoja A. R. S. HORKKA on julkisuutta ja määritelmiä kaihtava hahmo suoraan varjojen valtakunnasta, salaperäisyydessään kuin tarina itsekin tarinoidensa joukossa. Mutta A. R. S. Horkka on myös salanimi, jonka takana ovat kirjailija-kuvittajatiimi Riina ja Sami Kaarla ja Anders Vacklin. Mestarillinen tekijäkolmikko on luonut kauhuromaanisarjan, jonka jokainen itsenäinen osa on mielikuvituksen ääriä luotaava syväsukellus pohjoismaisen pelon syövereihin.

Korvaaja Mystinen yhteys eri aikojen ihmisiin kietoutuu Taikan tajunnassa vainoavaksi labyrintiksi. Julkaisu: Kesäkuu N84.2 | Ikäryhmä: 15+ EAN äänikirja: 9789520441753 EAN e-kirja: 9789520441746 Tulossa myös kirjoina elokuussa 2022

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT 123


POKKARIT

TAMMIKUU ELLY GRIFFITHS

Aavekentät

STEPHEN KING

Mitä enemmän verta

RUTH GALLOWAY 7 Suosikkiarkeologi Ruth Galloway tutkii sodanaikaista lentokoneen hylkyä, josta löytyy epäilyttävä ruumis. Viehättävä brittisarja yhdistelee arkeologisia salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita.

Humoristinen, kypsä, jopa hellä – kuulostaako Kauhun kuninkaalta? Saatat yllättyä. Lyhyen muodon mestari Stephen King ei turhaan ole maailman kuuluisin kirjailija. Neljä puhuttelevaa, yllättävää tarinaa, joissa onnen pilkahdukset ovat yhtä voimallisia kuin tuonpuoleisen kauhut.

”Ihastuttavan sarjan parhaita kirjoja.” –Sunday Times The Ghost Fields Suom. Anna Kangasmaa T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789520433345

If It Bleeds Suom. Ilkka Rekiaro T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520433468

JULIA QUINN

Yllättävä rakkaus

HARRI LAIHO, JUHA LUOTOLA

Leo-Pekka Tähti

BRIDGERTON 2 Tarina 2000-luvun alun menestyneimmästä suomalaisurheilijasta, jonka merkitys on saavutuksiaankin suurempi.

”Porilainen kirjoittajaduo tekee upealle urheilu-uralle myös kirjallista kunniaa.” – Ilta-Sanomat T99.1 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520433475

124

Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800-luvun alun Englannissa. Romanttisen pukudraaman huippusarja on suurmenestys myös Netflixissä! The Viscount who Loved Me (Bridgerton 2) Suom. Pia Salo T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520436841


HELMIKUU MATTHEW COSTELLO, NEIL RICHARDS

Viimeinen juna Lontooseen & Mabbin tilan kirous

KARIN SMIRNOFF

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 5-6

JANA KIPPO 1

Lähdin veljen luo

Kaksi Cherringhammysteeriä nyt pokkarina! Sarjan osat ovat samaan pikkukaupunkiin sijoittuvia itsenäisiä tarinoita. Sarjan päähenkilöitä ovat brittiläinen yksinhuoltajaäiti Sarah ja entinen newyorkilainen rikospoliisi Jack.

Kiehtova, mukaansatempaava ja kirjallisesti korkeatasoinen romaani on erilainen sukutarina, joka nousi yli 100 000 kappaleen myynnillä bestselleriksi ja pääsi arvostetun August-palkinnon ehdokkaaksi.

Last train to London & The Curse of Mabb’s Farm Suom. Oona Juutinen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437169

Jag for ner till bror Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437176

MAALISKUU

KAARI UTRIO

Vendela

Kauniin parantajaneidon ja ylhäisen ritarin intohimoinen rakkaustarina. ”Vendela oli vastustamaton ja koukuttava tarina patriarkaaliselta 1300-luvulta – – Kaari Utrio on tehnyt loistavaa taustatyötä, joten upposin Vendelan tarinaan” – Kirjasähkökäyrä-blogi T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437213

MATTHEW WALKER

Miksi nukumme – Unen voima Kiehtovaa tietoa unen hyvää tekevästä voimasta ja runsaasti neuvoja paremman unen saavuttamiseen. Why We Sleep Suom. Heikki Eskelinen T14.451 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437220

RAGNAR JÓNASSON

Pimeys HULDA 1

Islannin jylhä luonto ja ristiriitainen päähenkilö tekevät Ragnar Jónassonin Huldasarjasta jättiläismenestyksen. Dimma Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789520437237

POKKARIT 125


NIKO RANTSI

Kuka viereesi jää

ANNAMARI MARTTINEN

Häiriömerkintä

LAINVARTIJAT 2 Tunteisiin käyvä romaani kertoo, kuinka velkakierre ajaa perheellisen naisen elämän umpikujaan. Se on samalla tärkeä puheenvuoro siitä, mistä ihmisarvo silmissämme muodostuu. ”Häiriömerkinnän pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille, jotka ihmettelevät ihmisten sortumista pikavippeihin ja ajautumista tai pääsemistä velkaneuvontaan ja velkajärjestelyyn.” –Etelä-Suomen Sanomat T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437244

Huippurealistista jännitystä Sinun puolestasi vuodatettu -dekkarin tekijältä! Kuka viereesi jää kuvaa armottoman rehellisesti sitä, miten paljon poliisit joutuvat uhraamaan työnsä eteen.

”Juoni toimii ja henkilöt ovat uskottavia. Niko Rantsin nousua Suomen dekkarikentälle tervehtii ilolla.” – Apu T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437251

HUHTIKUU

ANN-LUISE BERTELL

Oma maa

Finlandia-ehdokkaan väkevä sukukronikka Pohjanmaan lakeuksilta työntää juurensa syvälle Elofin elämään. Suvun tarinat kurottavat sisällissodan ajasta aina 1980-luvulle saakka. Heiman Suom. Vappu Orlov T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437275

126

CHRISTIAN UNGE

Läpi veden, läpi tulen TEKLA 1

Sairaalan dramaattista arkea, jännitystä ja ihmissuhteita yhdistelevä sairaalatrilleri Sillan ja Stieg Larssonin hengessä. Går genom vatten, går genom eld Suom. Anu Heino T84.2 | Hintaryhmä: F EAN: 9789520437282

EMMA JANE UNSWORTH

Aikuiset

Neuroottinen draamakomedia Instagram-ajasta, elämästä jossa ruusuilla on esitettävä tanssivansa, vaikka selän alla pistelee kuollut kaktus. Adults Suom. Kaisa Kattelus T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437299


UUDISTETTU POKKARILAITOS, ENSIMMÄISTÄ KERTAA ÄÄNIKIRJANA

HIPPO TAATILA

Petteri Koponen – Jääräpään kotiinpaluu Kannen suunnittelu: TIMO NUMMINEN

Vangitsevan urheilijamuotokuvan uudistettu laitos! Petteri Koponen on Suomikoriksen kiintotähti ja moninkertainen vuoden koripalloilija. Ensimmäistä kertaa syksyllä 2017 nimellä Petteri Koponen – Malmin jääräpää julkaistun urheilijamuotokuvan uudistettu laitos tuo vauhdikkaasti lukijan tietoon ”Petskun” värikkäät vaiheet Malmin palloiluhallilta Suomen mestariksi ja NBA:n kesäliigojen kautta 150 Euroliiga-ottelun veteraaniksi sekä Eurocupin, Saksan Bundesliigan ja Espanjan Copa Del Reyn mestariksi.

Päivitetty teos sisältää kokonaan uutta materiaalia Koposen FC Barcelonan, Bayern Münchenin ja Reggio Emilian vuosista sekä Susijengin tiestä koronakuplan kautta syksyn 2022 EMkisoihin. Julkaisu: Huhtikuu T99.1 | Hintaryhmä: G EAN pokkari: 9789520437497

Myös ääni- ja e-kirjana: EAN äänikirja: 9789520437480 EAN e-kirja: 9789520437770

HIPPO TAATILA (s. 1981) on vapaa kirjoittaja ja Susijengin pitkäaikainen tiedottaja, jonka kirjallisiin pääteoksiin lukeutuvat mm. ylistetty Teflon Bible sekä mystikko G.I. Gurdjieffin elämäkerran suomennos Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa.

POKKARIT 127


TOUKOKUU DEBORAH FELDMAN

SELMA VAN DE PERRE

Nimeni on Selma JUUTALAISEN VASTARINTATAISTELIJAN MUISTELMAT

Unorthodox – Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

Natsivallan alla eläneen juutalaisnaisen tie johti vastarintaliikkeeseen ja lopulta keskitysleireille. Hän kertoo pelastumisestaan, johon vaadittiin rohkeutta, kekseliäisyyttä ja välillä myös puhdasta onnea. Mijn naam is Selma Suom. Mari Janatuinen T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437268

Unorthodox – The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots Suom. Ilkka Rekiaro, T99.1 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437305

HÅKAN NESSER

PIRJO TUOMINEN

SAARA TURUNEN

BARBAROTTI 6

Historiallisen viihteen mestarin värikylläinen romaani itsenäisestä Charlotasta, joka taistelee sukunsa määrittämää kohtaloa vastaan vuosien 1788–1840 Suomessa.

Saara Turusen älykäs ja omaääninen rakkaustarina kuvaa elämänvalintoja, järjen ja tunteiden ristiriitaa, sitoutumisen vaikeutta ja vapauden kaipuuta sekä muutoksen vääjäämättömyyttä.

Koston jumalatar Odotettu sarja jatkuu! Barbarottisarjan uusi osa on tyylikkään, tunnelmallisen rikoskirjallisuuden aatelia.

”Näin tehdään laatua!” – Leena Lumi -blogi Den sorgsne busschauffören från Alster Suom. Aleksi Milonoff T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437312

128

Hämmästyttävä tarina nuoresta naisesta, joka murtautui tukahduttavasta perheyhteisöstään kohti toisenlaista elämää, vapautta ja onnea Manhattanin pilvenpiirtäjien keskellä.

Charlotan tarina

”Pirjo Tuominen on historiallisen epookkiromaanin tämänhetkinen kruunaamaton kuningatar.” – Maaseudun Tulevaisuus T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437350

Järjettömiä asioita

T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520437367


KESÄKUU ELLY GRIFFITHS

MARIAN KEYES

RUTH GALLOWAY 8

WALSH 1

Siniviittainen nainen

Naura, Claire, naura

Uskonnollisuudestaan tunnetussa kylässä nähdään siniviittaisen Neitsyt Marian ilmestys, ja seuraavana päivänä löytyy sinisiin pukeutunut, surmattu nainen. Ruth ja komisario Harry Nelson joutuvat yhdistämään voimansa selvittääkseen syyllisen. The Woman in Blue Suom. Anna Kangasmaa T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440336

SAIJA KUUSELA

Katse

NEA GUTTORM 1 Katse on tarina rakkaudesta, polttavasta intohimosta, petoksesta, kostosta ja jokaisessa meissä asuvasta pimeydestä. ”Katse ei ole aivan tavallinen dekkari. Kirjallisesti se on hyvin kunnianhimoinen tapaus.” – Kansan Uutiset T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440398

Sydän murskana Claire pakkautuu vaippakassin ja vauvan kanssa lentokoneeseen. Hän matkustaa omituisen perheensä luo Dubliniin ja vähitellen elämä alkaa kirkastua. Watermelon Suom. Liisa Laaksonen T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440367

PAULA NORONEN

JULIA QUINN

TARJA KULHO 2

Tuntematon kaunotar vie Benedict Bridgertonin sydämen naamiaisissa – ja katoaa ennen puoltayötä. Suositun sarjan kolmannessa osassa luokkaerot heittävät varjoja palavan rakkauden ylle 1800-luvun alussa.

Tarja Kulho – Lomille lompsis Suursuosion saanut Räkkärimarketin kassa Tarja Kulho is bäck. Tai siis ei ole, Tarja on nyt lomalla mökillä, joten tutut ja tuntemattomat, ei tarvi sitten soitella. Paitsi jos on asiaa. T84.2 | Hintaryhmä: D EAN: 9789520440374

Naamiaisten kaunotar BRIDGERTON 3

An Offer from a Gentleman Suom. Susanna Hirvikorpi T84.2 | Hintaryhmä: E EAN: 9789520440381

POKKARIT 129


KELTAINEN KIRJASTO | POKKARIT SYYSKUU 2021

JENNY ERPENBECK

PETER HØEG

KAZUO ISHIGURO

”Mennä, meni, mennyt on pysähdyttävä lukukokemus. Se saa lukijan miettimään ihmisyyttä ja inhimillisyyttä.” – Koti-Lappi

”Sinun silmiesi kautta tuntuukin tuoreelta ja yllättävältä loppuun asti. – – Peter Høeg kirjoittaa lämmöllä karuistakin asioista. Rakkaus on aina läsnä, jos tummasävyisenäkin. Kiinnostava kirja kaikkiaan, suosittelen.” – Kirjavinkit-sivusto

Leikkisä ja surumielinen mestarinäyte – kokovartalokuva perienglantilaisesta hovimestarista, arvokkuuden ja velvollisuudentunnon ruumiillistumasta, sekä kertomus elämättä jääneestä elämästä.

Mennä, meni, mennyt

Gehen, ging, gegangen Suom. Jukka-Pekka Pajunen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439132

Gennem dine øjne Suom. Sanna Manninen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439125

Pitkän päivän ilta

The Remains of the Day Suom. Helene Bützow T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439064

ÉDOUARD LOUIS

HARUKI MURAKAMI

HARUKI MURAKAMI

Ei enää Eddy on Ranskan viime vuosien kohutuin ja puhutuin romaani, joka nousee lähes julman niukkaa kerrontaansa suuremmaksi kuvaksi unohdetusta Ranskasta, köyhyydestä, tuomitsemisesta ja näköalattomuudesta.

”Oman aikamme mestariteos – – Vaikka Kafka rannalla on tiiliskiven kokoinen, sen mikään sivu ei ole turha. Yksi kerrallaan sen sanat tekevät pesän lukijan sydämeen.” – Turun Sanomat

Komtuurin surma jättää vahvan jäljen Murakamin maalatessa maailmaa huikein vedoin. Suosikkikirjailijan surrealistisempaan tuotantoon vertautuva romaani on paitsi rakkaus- ja kasvutarina myös kuvaus taiteilijana olemisen mysteereistä.

Umibe no Kafuka Suom. Juhani Lindholm T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439095

Kishidancho Goroshi Suom. Juha Mylläri T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439101

Ei enää Eddy

En finir avec Eddy Bellegueule Suom. Lotta Toivanen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439118

130

Sinun silmiesi kautta

Kafka rannalla

Komtuurin surma


HELMIKUU

ELIZABETH STROUT

ELIZABETH STROUT

”En voi väittää, että Elizabeth Stroutin romaani Nimeni on Lucy Barton olisi paras analyysi siitä, mitä tarkoittaa ’perhe’. Kaikista lukemistani kirjoista se on kuitenkin siinä ykkönen.” – Suomen Kuvalehti

Vastustamaton romaani kitkerästä Olive Kitteridgestä, jota on helppo vihata ja sääliä. Pulitzer-palkittu teos vakuuttaa, että helpointa Olivea on sittenkin rakastaa.

Nimeni on Lucy Barton

My Name Is Lucy Barton Suom. Kristiina Rikman T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439088

Olive Kitteridge

Olive Kitteridge Suom. Kristiina Rikman T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439071

JOËL DICKER

Totuus Harry Quebertin tapauksesta ”Joël Dickerin uskomattoman taitavasti rakennettu romaanijärkäle sopii monenlaiselle lukijalle. – – Tämän parissa viettää mielellään koko kesäloman: 800 sivua pelkkää lukemisen iloa!” – Kodin Kuvalehti La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert Suom. Anna-Maija Viitanen T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440954

HUHTIKUU

JOHN IRVING

SARA STRIDSBERG

ELIZABETH STROUT

”Viimeinen yö Twisted Riverillä on mahtava lukunautinto. Romaani menee suoraan asiaan ja imaisee siinä silmänräpäyksessä lukijan mukaansa juonen syvyyksiin.” – Seura

Mestarillinen romaani hulluudesta ja toivosta, rakkaudesta ja kuolemasta, valosta ja varjosta. Ruotsin terävimpään kirjalliseen kärkeen kuuluva Sara Stridsberg kuvaa tunteiden ja luonnon suhdetta kuulaasti ja vangitsevasti.

”Stroutin proosa soljuu niin koskettavasti ja kauniisti, että teosta ei halua ahmia. Tämä herkku täyttää ja ravitsee mieltä. Kielelliset oivallukset ja empaattinen huumori ilahduttavat älyä.” – Kaleva

Viimeinen yö Twisted Riverillä

Last Night in Twisted River Suom. Kristiina Rikman T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439286

Niin raskas on rakkaus

Beckomberga. Ode till min familj Suom. Outi Menna T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520439279

Olive, taas

Olive, Again Suom. Kristiina Rikman T84.2 | Hintaryhmä: G EAN: 9789520440916

POKKARIT 131


Puh. 010 5060 300 Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki www.tammi.fi

RISTÖMER PÄ

I KK

YM

RAKASTETUN NÄYTTELIJÄN POLKU KOHTI UUSIA UNELMIA.

M

IL J

ÖMÄRK

Painotuote 4041 0955

T