Tammi kevät 2020

Page 1

Uutuudet

K EVÄT 2020

Elina & Sofia

KAIKKI ON MAHDOLLISTA

© NELLI ORELL

& MUUT KEVÄ ÄN UUDET KIRJAT


23

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus.........4

Kauhun kuningas yllättää!

Käännetty kaunokirjallisuus......... 21 Tietokirjat........................................ 40 Manga............................................... 59 Lasten- ja nuortenkirjat............... 60 Pokkarit...........................................104

14

40 2

87 Huikea tarina ihmisyydestä ja maailman mystisimmästä kalasta.

KRP:n rikosylikonstaapelin esikoisdekkari.

Lukijansa valloittanut Pate seikkailee nyt savannien vaaroja uhmaten.

32

Odotettu uutuusromaani Kutsu minua nimelläsi -kirjailijalta.


© AAPO HUHTA

K

un katselee Greta Thunbergiä puhumassa palavin katsein YK:n ilmastohuippukokouksessa ja näkee kuvia sulavista jäätiköistä ja palavista sademetsistä, jotain muuttuu peruuttamattomasti. Enää ei voi uskotella itselleen, että ilmastonmuutos on tiedemiesten kehittelemä kauhuskenaario, joka tuskin koskettaa meitä tai edes meidän lapsiamme. On pakko myöntää, että jotain on tehtävä, jotta voimme jonain päivänä luovuttaa maapallon tuleville sukupolville siinä kunnossa, jossa saimme itse sen käyttöömme.

IKKUNOITA TOISIIN MAAILMOIHIN

Saavutetuista eduista on vaikea luopua. Olemme tottuneet siihen, että voimme muutamalla klikkauksella ostaa lentolipun lähes mihin tahansa maailmankolkkaan, paeta marraskuista pimeyttä ja sadetta, tutustua uusiin makuihin, paikkoihin, ihmisiin. Mutta mitä tehdä kun jokainen lentomatka kasvattaa ennestäänkin sietämättömäksi paisunutta syyllisyyttä? ”Kirjoitan hitaita sanoja, näkymättömälle lujat ääriviivat niin syntyvät kalliot ja meri” Näin kirjoittaa Kristiina Wallin tammikuussa ilmestyvässä runokokoelmassaan Meduusameri. Hän luo sanoista uuden maiseman, maailman, juuri niin kuin kirjailijat ovat tehneet aina. Mitä jos jatkossa tekisimmekin edes joka toisen matkamme kirja kädessä nojatuolissa istuen, aivan kuten ihmiset tekivät vain pari sukupolvea sitten? Etenkin kun kirjojen sivuilla voi päästä paikkoihin ja seikkailuihin, joista voi muuten vain unelmoida. Jos haluaa esimerkiksi matkustaa Tanskan ja Ison-Britannian välissä sijaitsevalle Doggerlandin saarelle, kannattaa tutustua Maria Adolfssonin kirjoittamiin maailmanmenestysdekkareihin Myrskyvaroitus ja Meren ja pirun välissä, joissa komisario Karen Eiken Hornby ratkoo mystisiä murhia myrskyisissä olosuhteissa. Jos pitää enemmän lämpimästä ilmanalasta, on syytä tarttua Timo Parvelan lastenromaaniin Pate ja savannin sankarit, joka vie lukijansa ilman välilaskuja Botswanaan pelastamaan uhanalaisia eläimiä salametsästäjien kynsistä. Tai jos mielii pidemmälle reissulle, sanotaan vaikka elämänmittaiselle, on syytä tutustua Patrik Svenssonin tietokirjaan Ankeriaan matka. Siinä lukija pääsee ankeriaan matkassa Sargassomerelle ja takaisin ja oppii sinä sivussa paljon elämästä ja kuolemasta. Aina ei kuitenkaan tee mieli matkalle, joskus on mukava pysytellä tutuissa ympyröissä. Kaunokirjallisuuden siivin pääsee ensi keväänä myös Korsoon: Paula Norosen esikoisromaani vie meidät Radiomafiasta tuttuun Räkkärimarkettiin, jossa kassaneiti Tarja Kulho skannaa eineslihapullien ja ranskanleivän lisäksi asiakkaiden vahvuudet ja heikkoudet. Hanna Arvelan esikoisromaani Tukholma-syndrooma puolestaan viskaa meidät keskelle avokonttoria ja sen eloonjäämistaistelua. Hyvät ihmiset: kaipasitte sitten kauas tai lähelle, tarttukaa kirjaan! Sillä kuten Woebot-terapiasovelluksesta lainatussa sitaatissa sanotaan: ”Kirjat ovat ikkunoita toisiin maailmoihin. Mikroaaltouunien luukut ovat ikkunoita mikroaaltouuneihin.”

Petra Maisonen Kustannuspäällikkö, kotimainen kaunokirjallisuus

3


Kotimainen kaunokirjallisuus

JULKAISU : Maaliskuu SIVUMÄÄRÄ : 200 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA : 84.2 äänikirja)

4

EAN : 9789520411367 EAN E-KIRJA : 9789520411374 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520411381


PAUL A NORONEN

Tarja Kulho

Räkkärimarketin kassa Terse! Tervetuloa Räkkärimarkettiin! Radiomafiasta tuttu sketsihahmo Tarja Kulho palaa korsolaismarketin kassalle ja jakaa pikaanalyyseja asiakkaiden tavasta elää. Tarja Kulho on paitsi profeetta omalla kassallaan myös terapeutti ja kokemusasiantuntija, eikä hän epäröi jakaa näkemyksiään kassahihnan toisella puolella seisoville asiakkaille, halusivatpa he sitä tai eivät. Vuosien asiakaspalvelutyön tuomalla rutiinilla hän tarjoilee yksityiskohtaisia havaintoja muiden elämästä ja elintavoista, mutta vasta ilmoittauduttuaan Uusi suunta elämälle -kurssille hän tajuaa, ettei ole koskaan pysähtynyt miettimään, mitä itse todella haluaa.

Paula Noronen on toimittaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Kirjailijana hänet tunnetaan suositusta Supermarsu-sarjasta. Televisiossa hänet on viimeksi nähty Villin kortin ja Hyvien ja huonojen uutisten panelistina. Tarja Kulho – Räkkärimarketin kassa on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu kirjansa. © NUMI NUMMELIN/NELONEN/HYVÄT JA HUONOT UUTISET

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5


HANNA ARVEL A

Tukholma-syndrooma Jennan toive on toteutunut: Hän on saanut elämänsä ensimmäisen vakituisen työpaikan muoti- ja kosmetiikkatiimin AD:na. Kaulaan on pujotettu kellokortti. Uutta työntekijää kannustetaan ajattelemaan itsenäisesti ja haastamaan vanhoja käytäntöjä, mutta pikkuhiljaa hänkin alkaa sulautua osaksi koneistoa, joka muuttaa ihmiset asiakassegmenteiksi ja elämän myyntitavoitteiksi ja jonka motto on naulattu toimiston sisäänkäynnin yläpuolelle: ”On vain tulos.”

Hanna Arvela (s. 1981) on helsinkiläinen mediataiteilija. Tukholma-syndrooma on hänen esikoisromaaninsa.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

Tervetuloa avokonttoriin! Toivottavasti viihdytte – sillä ette tule koskaan pääsemään pois. Keskellä teollisuusaluetta seisoo toimistorakennus. Sen uumenissa on suuren tavaratalon markkinointiosasto. Joka aamu ihmiset leimaavat kellokorttinsa ja asettuvat omille, tarkkaan määritellyille paikoilleen avokonttoriin ja alkavat suunnitella, kuinka saisivat ihmiset ostamaan tavaroita joita he eivät tarvitse, tavoittelemaan unelmia jotka eivät ole heidän omiaan.

6

9789520411589

© OTTO VIRTANEN

ESIKOISROMAANI

EAN : 9789520411565 EAN E-KIRJA : 9789520411572 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA:


© VEIKKO SOMERPURO

SA ARA CANTELL

ESIKOISROMAANI

Kesken jääneet hetket

Saara Cantell (s. 1968) on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka suosittuja elokuvia on palkittu niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kesken jääneet hetket on hänen esikoisromaaninsa.

Onko elämä valintojen vai sattuman summa? Palkitun elokuvaohjaajan kiehtova, tunnelmallinen esikoisromaani menetyksestä ja kuvitelmista, jotka olisivat voineet olla totta. Kaksi vuotta sitten Virva muutti pois Suomesta. Nyt siskon autoonnettomuus pakottaa palaamaan takaisin. Kun lapsi nostaa valokuvalaatikosta esiin kuvan toisensa jälkeen, Virva alkaa rakentaa elämäänsä sirpaleista: kuvat haluavat tulla kerrotuksi. Saara Cantellin hienovireinen esikoisromaani on kertomus siitä, miten elämässämme on aina läsnä eletyn lisäksi myös se, mikä ei toteutunutkaan. Cantellin kieli soljuu pehmeänä kuin aamukasteen heijastama valo, se tarjoaa hiljaisen taustan ajatuksille, joiden kaikuun lukijan on ilo jäädä vielä pitkään kirjan päätyttyäkin.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 370 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520411602 EAN E-KIRJA : 9789520411619 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411626

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

7


rakkautensa muiden katseilta ja häpeämään sitä, vaikka ei ole koskaan ennen kokenut mitään, mikä tuntuisi yhtä oikealta. Loiste on kuvaus mekkojen ja roolien sovittamisesta. Se on kertomus sanomisen vaikeudesta ja kirjoista, niiden lukemisesta ja kirjoittamisesta, sekä kahden naisen rakkaudesta, jonka merkitys syntyy ja kuolee salaisuuden painosta. JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520411633 EAN E-KIRJA :

9789520411640

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411657

Essi Kummu (s. 1977) on kirjoittanut novelleja, romaaneja, lastenkirjallisuutta sekä käsikirjoituksia. Loiste on hänen viides romaaninsa.

© MAIJU POHJANHEIMO

ESSI KUMMU

Loiste

Rehellinen kuvaus rakkaudesta, kuulumisesta ja kirjoittamisen pakosta ”Sinun silmiesi loiste. Sinun silmiesi. Loiste. Sen kaiken loisto, ehdoton, mikä meillä on ollut ja mikä yhä on, tai kun seisot ja katselet vettä ja riisuudut ja olemme taas riidelleet etkä välitä siitä vaan kävelet jälleen yhden päätöksen tehneenä yksin ja alastomana veteen.” Kaksi naista rakastuu. Tunne on ennenkokematon, pakahduttava, se saa koko maailman näyttämään toisenlaiselta, kauniimmalta. Mutta samaan aikaan se sysää toisen naisista kertojan rooliin, johon ei voi varautua. Hän on pakotettu piilottamaan

8


© MAIJU POHJANHEIMO

VEERA VA AHTERA

Vedet silmissä Miten naurattaa muita, kun oma elämä itkettää? Veera Vaahteran uutuusromaani Vedet silmissä kertoo koskettavasti menetyksestä, selviytymisestä ja siitä, miten lähellä itku ja nauru ovat joskus toisiaan.

Veera Vaahtera (s. 1979) on kirjailija Pauliina Vanhatalon viihteellinen alter ego. Kriitikoiden ylistämä ja lukijoiden rakastama Vanhatalo on saanut kiitosta myös omaelämäkerrallisista teoksistaan. Vedet silmissä on Vaahteran kuudes romaani.

Stand up -koomikko Jenna Haverinen on oppinut luottamaan elämässä lähinnä itseensä. Vaikea lapsuus on taaksejäänyttä elämää, josta voi lähinnä ammentaa mustaa huumoria keikoille. Mikään ei kai ole niin vakavaa, etteikö sille voisi nauraa? Jennalla on suhde koomikkokollega Osmoon, joka on helposti saatavilla muttei sekaannu Jennan yksityisasioihin. Kun äkillinen menetys suistaa arjen raiteiltaan, Jenna alkaa nähdä elämän ja ihmiset toisin kuin ennen. Ehkä surun kautta löytyy myös uusi tapa tehdä työtä ja rakastaa?

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 220 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520411336 EAN E-KIRJA : 9789520411343 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411350

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

9


Uusi mestariteos historiallisen viihteen taiturilta!

JULKAISU : Maaliskuu SIVUMÄÄRÄ : 400 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA : 84.2 äänikirja, mp3-CD)

10

EAN : 9789520410209 EAN E-KIRJA : 9789520411398 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520411404 EAN MP3-CD : 9789520414351


KRISTIINA VUORI

Neitsytkruunu Nainen, tottele herraasi: isää, veljeä, puolisoa. Väkevä tarina Anna Tottista ja ajasta, jona nainen oli miehen omaisuutta, papit kurittivat syntisiä ja näkymättömän pelko oli todellista. Kristiina Vuori kirjoittaa Suomen parasta historiallista viihdettä. Talvella 1498 Anna Hansintytär Tott naitetaan häntä yli 30 vuotta vanhemmalle miehelle, valtaneuvos Henrik Bitzille. Jo Ingeborg-tädin hovissa Anna on oppinut, että suvun tahtoon on taivuttava. Oppi on kova, sillä Annan sydän kuuluu jo toiselle. Samaan aikaan valtakunnassa kuohuu, tanskalaiset nostavat sotalipun ja juuttiviha tuntuu Turussa asti. Elämä koulii Annasta sisukkaan naisen. Mutta lujinkaan tahto ei aina riitä, kun vastapelurina on Kohtalo, joka vähät välittää ihmislapsen toiveista.

Kristiina Vuori (s. 1967) kirjoittaa aikamme suosituimpia historiallisia romaaneja. Niiden erityisyys on särmikkäät ja voimakkaat naiset, joiden haasteet ovat ihmeen tunnistettavia nykypäivänäkin. Vaikka miljöö herää autenttisena eloon Vuoren sivuilla, todellisista henkilöistä kertoessaan hän ottaa tarinallisia taiteilijanvapauksia.

© TAILOR FRAME

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

11


Nelikymmenvuotisen kirjailijanuransa aikana Pirjo Tuominen on julkaissut yli viisikymmentä teosta, joista suurin osa on historiallisia romaaneja. Hänen teostensa vetovoima vain kasvaa, Tuominen lumoaa lukijansa kirja kirjalta väkevämmin. © MARJAANA MALKAMÄKI

PIRJO TUOMINEN

Vallasrouva Rakastetun Opettajattaren itsenäinen jatko-osa! Rosa Örn on kypsään ikään ehtinyt nainen, leski ja vapaaherratar. Nyt on hänen lastensa vuoro valloittaa maailma ja sydämet. Mutta kohtalo puuttuu peliin. Vallasrouva jatkaa suursuosion saavuttaneesta Opettajattaresta tutun Rosan tarinaa. Vanha kartano palaa poroksi ja uuden Kotkankallion rakentaminen alkaa, eikä leskirouva Rosa Örnillä ole aikaa haikailuun. Hän ei ole enää nuori opettajatar vaan varakas, itsenäinen vallasrouva, joka haluaa kouluttaa niin omat lapsensa kuin kaksi kasvattiaankin ajan parhaaseen tyyliin. Se merkitsee opintoja ulkomailla ja etenkin tyttölapsille kamppailua kivisellä uralla. Myös rakkaus koettelee Akilan nuoria, eivätkä sen liekit armahda vapaaherratartakaan. Suomi ja Eurooppa elävät rauhan ja vahvan talouskasvun sekä kiihkeän teollistumisen vuosikymmeniä. Opintiet avautuvat vähitellen myös naisille ja monenlaiset uudet opinahjot saavat alkunsa.

12

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520411299 EAN E-KIRJA : 9789520411305 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520411312 EAN MP3-CD : 9789520414306


JULKAISU : Tammikuu (kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) SIVUMÄÄRÄ : 357 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520411329 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413293 EAN MP3-CD : 9789520414344

Kaari Utrio on ollut viidenkymmenen vuoden ajan yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen historiallisia romaanejaan ja tietokirjojaan lukee koko kansa jo kolmannessa polvessa.

© KAJ EWART

K A ARI UTRIO

Vehkalahden neidot Mikä on se hinta, jonka joudut rakkaudesta maksamaan? Vuosikymmenten odotus on päättynyt! Kaari Utrion rakastettu romaani ritariajan Suomesta on jälleen saatavilla. Margareeta ja Helleka etsivät rakkautta 1400-luvun Suomessa. Nipin napin aatelissäätyyn kuuluvat siskokset joutuvat kouriintuntuvasti todistamaan unelmien särkyvän edessään. Margareeta tyytyy ja sopeutuu sukunsa tahtoon, vaikka hänen sisällään roihuaa lempi. Hellekan vie sokaiseva intohimo, joka suistaa hänet epätoivoon. Kaari Utrion mestarillinen teos näyttää, mikä oli naisen osa myöhäiskeskiaikaisessa maailmassa.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

13


NIKO RANTSI

Sinun puolestasi vuodatettu

JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 240 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA : äänikirja) 84.2

14

EAN : 9789520411534 EAN E-KIRJA : 9789520411541 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520411558


© OTTO VIRTANEN

ESIKOISROMAANI

Poliisin esikoisdekkari murhatutkinnan kovasta ytimestä Tiheätunnelmainen romaani poliisityöstä sekä ystävyydestä lain väärällä puolella. Miten pitkälle menisit ystäväsi vuoksi?

Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi (s. 1968) työskentelee Keskusrikospoliisissa. Hän on toiminut Turun terrori-iskun päätutkijana ja tsunamiuhrien tunnistajana. Vapaa-ajallaan Rantsi harrastaa kilpauintia. Sinun puolestasi vuodatettu on hänen esikoisromaaninsa.

Työkavereidensa arvostama järjestyspoliisi Veli-Matti Suojanen on tiukassa paikassa. Kun vanha tuttu pikkurikollinen vainoaa häntä lapsen jääkiekkoharjoituksiin ja kotikulmille, Suojasen mitta täyttyy. Lisähuolta tuo Suojasen talousvaikeuksissa oleva lapsuudenystävä, jonka on nähty viettävän aikaa tunnetun ammattirikollisen kanssa. Kun poliisi alkaa tutkia hylätystä vajasta löytyvää vainajaa, alkaa murhatutkinta, jossa Suojanen istuu kuulustelupöydän väärällä puolella. KRP:n ylikonstaapeli Niko Rantsi kertoo esikoisdekkarissaan, miten poliisi todella ratkoo rikoksia. Samalla hän kuvaa realistisesti sitä, millaisten ongelmien kanssa poliisi joutuu Suomessa painimaan.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

15


Patricia G. Bertényi (s. 1973) on unkarilaissyntyinen turkulainen, jolla on sukujuuria niin Ranskassa, Saksassa kuin Kreetallakin. Hän on opiskellut latinaa, klassista arkeologiaa ja taidehistoriaa sekä suorittanut libristin ammattitutkinnon. Nykyisin hän työskentelee sairaanhoitajana teho-osastolla ja opiskelee valokuvausta New York Institute of Photographyssä. Varjojen saari jatkaa hänen esikoisteoksensa Salaisuuksien gallerian tarinaa.

© JUSSI VIERIMAA

PATRICIA G. BERTÉNYI

Varjojen saari Kuinka pysäyttää pimeän voimat? ”Huone oli yhtäkkiä pimennyt. Siellä haisi tunkkaiselle, sähköistyneelle metallille, kuin keskellä ukkosmyrskyä juuri ennen salamaniskua. Pelko ei huokunut ihmisestä vaan pöydällä lepäävästä teoksesta.” Jackie Saratoga, taidehistorioitsija ja entinen FBI:n asiantuntija, on juuri löytänyt rinnalleen rakkauden, kun hän joutuu keskelle rikosvyyhteä, joka pakottaa hänet mystisen käsikirjoituksen perään. Keskiajalta peräisin oleva käsikirjoitus on vuosisatojen saatossa kulkeutunut omistajalta toiselle. Matkan varrella siitä on kadonnut seitsemän sivua, ja hyvä niin. Sillä kun käsikirjoitus on jälleen koossa, se antaa omistajalleen tuhoisat voimat. Varjojen saari on itsenäinen jatko-osa syksyllä 2019 ilmestyneelle Salaisuuksien gallerialle. Patricia G. Bertényin romaani yhdistää tuoreella tavalla historiaa, taidetta ja piinaavaa jännitystä.

16

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520412647 EAN E-KIRJA : 9789520412692 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520412654


Pauliina Susi (s. 1968) on monipuolinen kirjailija, joka viime vuosina on keskittynyt jännitysromaaneihin. Pulssi on itsenäinen tarina, mutta myös päätösosa trilogialle, jonka aiemmat osat olivat Dekkariseuran Johtolangalla palkitsema Takaikkuna (2015) sekä Seireeni (2017). © OTTO VIRTANEN

PAULIINA SUSI

Pulssi

Mihin voi luottaa, jollei tiedä mitä on tekeillä? Pulssissa Johtolanka-palkittu Pauliina Susi kehittää Takaikkuna-romaanin teemaa yhä huimemmaksi: teknologia voi kääntyä orjasta isännäksi. Maailmanparantaja-Leian ja hakkerivelho Timo ”Land-0” Ratasen myrskyisä suhde saa lisäkierroksia, kun mies jättää Leian panttivangiksi erämaamökkiin keskellä hyytävää talvea. Onko mies seonnut vai ovatko he taas hengenvaarassa? Hitchcockmainen kauhun tunne tihenee, kun erämaamökin tekoäly puhkeaa puhumaan. Suurin yllätys saattaa silti tulla suoraan taivaalta…

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja , mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520411503 EAN E-KIRJA : 9789520411510 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411527

Pulssi on itsenäinen jatko-osa palkitulle Takaikkunalle ja Seireenille. ”Takaikkuna uudistaa onnistuneesti suomalaista dekkarigenreä. Susi kuvaa arjen muuttumista kauhuksi ilman tavanomaisia ja yleisiä kliseitä. Kyseessä on sekä kaunokirjallisesti taidokas että kansainväliset mitat täyttävä yhteiskunnallinen trilleri.” - Johtolanka-palkinnon perustelut.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

17


JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 365 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520411435 EAN E-KIRJA: 9789520411442 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411459

”Suurella sydämellä ja syvällä inhimillisyydellä varustettu etsivä on koiransa kanssa mitä rentouttavinta seuraa.” - Eeva-lehti romaanista Kuhala ja yöjuna © MIKKO VÄHÄNIITTY

M ARKKU ROPPONEN

Kuhala ja salaiset seuralaiset Löytyykö komerosta luuranko vai robotti? Murha sillalla johdattaa Kuhalan erotiikka-alan viimeisimpiin villityksiin. Itse hän ei niitä kaipaa, nainut ikämies. Mies on ammuttu sillalle kesken lenkkinsä. Miksi tarkkaampuja on valinnut uhrikseen mallikansalaisen, Henri Mantereen? Kuhala alkaa selvittää mysteeriä ja tutustuu hieman epätavalliseen maahantuontiartikkeliin. Samalla hän selvittää välinsä vanhan vainoojansa kanssa ja joutuu jälleen kerran nujakoimaan henkensä edestä, ennen kuin pääsee rapsuttelemaan Hippu-koiraansa kotipihan idylliin.

Kuhala ja salaiset seuralaiset on jyväskyläläisen Markku Ropposen (s. 1955) seitsemästoista yksityisetsivä Otto Kuhalasta kertova romaani. Viimeisimmän Kuhalan jälkeen Ropposelta on julkaistu kaksi erinomaisen vastaanoton saanutta veijariromaania. Sama hersyvä huumori on aina ollut myös Kuhala-sarjan erikoismausteena, ja oman pilkkeensä tuo siihen Kuhalan persoonallinen koira Hippu.

Markku Ropposen Kuhala-romaanit ovat suomalaisen humoristisen jännityksen klassikkoja, joiden hyväntuulisuuteen ja sympaattisiin henkilöhahmoihin lukijan on ilo voida luottaa.

18


keskellä kuvioihin astuu hurmaava Richard. Mutta pian tuntuu, ettei kaikki rikoksessakaan ole sitä miltä näyttää... Mikä koodi koruihin on kätkettynä? Muoti- ja luksusmaailman kuin omat taskunsa tunteva Mirva Saukkola tarjoaa nautinnollista viihdejännitystä.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520411466 EAN E-KIRJA :

9789520411480

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411497

FT Mirva Saukkola (s. 1970) on tunnettu tyyliasiantuntija. Hän toimii Antiikki & Design -lehden päätoimittajana ja pyörittää Ms. Style -konsulttiyritystä. Jännitysromaanien lisäksi Saukkola on kirjoittanut tietokirjallisuutta etiketistä, pukeutumisesta, matkailusta ja ruokakulttuurista.

MIRVA SAUKKOL A

Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia Louboutinin koroissa korujahtiin! Seikkailuromaani kuorrutettuna antiikin, muodin ja maailmanmatkaamisen herkuin. Luksusta ja jännitystä – chick litiä vetävimmillään!

© OTTO VIRTANEN

Saara istuisi aivan mielellään toisenkin hetken tässä bulevardilla, kuumakivihieronnan jälkeisessä raukeudessa, siemaillen samppanjaa ja maistellen pikkublinejään. Mutta hänen ystävänsä on kaapattu Pariisissa ja häntä kiristetään etsimään korut, jotka aikoinaan salakuljetettiin Pietarista vallankumouksen myllerryksessä. Kaiken

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

19


© HENRIETTA SOININEN

KRISTIINA WALLIN

Meduusameri Kiehtova matka muistiin ja kieleen

Kristiina Wallin (s. 1971) on runoilija ja radiodraaman kirjoittaja. Hänen runokokoelmansa ovat olleet Runeberg-, Tanssiva Karhu- ja Einari Vuorela -palkintoehdokkaana. Meduusameri on hänen kuudes kokoelmansa.

Kristiina Wallin vie lukijan unenkaltaiseen todellisuuteen, muistamiseen, merellisyyteen ja sisaruuteen. Aikatasot kerrostuvat, mennyt muuttuu tulevaksi ja nainen sulkee nyrkkiinsä sukupuuttoon kuolleen linnun tai muuttuu puiston vanhukseksi. Muistiinpanoihin pakotettu järjestys murtuu. Kirjoittaminen loihtii mielikuvat tosiksi ja mahdollistaa taianomaisen siirtymisen ajasta ja todellisuudesta toiseen. ”Kielen syvänteet, kuilut ja onkalot, onteloissa kudostuva, lihallistuva tuuli. Kierrän kehää oman tilakokemukseni sisäpuolella, matkin liikettä joka kuvittelen olevani. Hetki on loittoneva piste, etääntyvä muisto kuvitellussa huoneessa.”

20

JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 100 KIRJASTOLUOKKA : 82.2 EAN : 9789520411596


Suomennettu kaunokirjallisuus JANE HARPER

Luonnonvoimat

Viisi lähtee, vain neljä palaa

Kuiva kausi nosti Jane Harperin valtaisaan maailmanmenestykseen. Aaron Falk -sarjan toisessa osassa virkistyspäivä Australian villissä luonnossa menee pahasti pieleen. Australian kuumimman dekkaristin romaanissa viisi kollegaa pakkaa reppunsa ja lähtee luontoon hiomaan tiimitaitojaan. Naisporukan keskinäiset suhteet ovat vähintäänkin mutkikkaat, ja ne mutkistuvat entisestään, kun yksi heistä katoaa. Apuun kutsutaan agentti Aaron Falk. Etsinnät vievät hänet erämaan sydämeen, missä sekavien ihmissuhteiden ja epäselvän menneisyyden muodostama vyyhti odottaa ratkaisuaan. Löytyykö hankala, pisteliäs Alice elävänä vai kuolleena? Ja miksi jokainen neljästä naisesta kertoo hänen katoamisestaan erilaisen tarinan? Jane Harper on jälleen kirjoittanut huikean jännitysromaanin, jossa ”luonto on vihamielinen ja hallitsematon, mutta erityisen karmaisevaa on ihmisluonnon häilyvyys” (Sunday Times).

KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520403836 EAN E-KIRJA : 9789520412395 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

© EUGENE HYLAND

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Force of Nature SUOMENTAJA : Tuulia Tipa SIVUMÄÄRÄ : 400

9789520412401

Toimittaja Jane Harperin ensimmäinen rikosromaani Kuiva kausi sinkosi hänet maailmanmaineeseen. Aaron Falk -sarjan aloittanut kirja voitti lukuisia arvostettuja palkintoja, mm. Crime Writers’ Associationin palkinnon vuoden parhaasta rikosromaanista. Sarjan toinen osa Luonnonvoimat on myyty yli 30 maahan. Jane Harper on syntyjään britti, mutta hän on asunut osan lapsuudestaan Australiassa. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Melbournessa.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

21


Kaksi yllättävää uutuutta kauhun kuninkaalta

STEPHEN KING

Laitos

Lapsia jotka näkevät kaiken. Paha jolta ei voi ummistaa silmiään. Vetävää jännitysviihdettä yliluonnollisia kykyjä omaavista lapsista, jotka suljetaan salaiseen laitokseen. Luke Wilson on huippuälykäs 12-vuotias, joka valmistautuu yliopisto-opintoihin. Eräänä yönä hänet kidnapataan ja suljetaan salaiseen laitokseen. Kaikki sen asukit ovat lapsia, jotka kykenevät kommunikoimaan tai liikuttamaan esineitä ajatuksen voimalla. Ja laitoksen johtajalla, kolealla rouva Sigsbyllä, on heille tärkeä tehtävä. Niin tärkeä, ettei kukaan pääse laitoksesta elävänä pois. Kauhun kuninkaana tunnettu Stephen King on kirjoittanut vetävän, viihdyttävän ja vain aavistuksen verran synkän romaanin maailmasta, jossa lapsilta vaaditaan kaikkein eniten.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : The Institute

22

SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 550 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520410988 EAN E-KIRJA :

9789520412968

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520411695 EAN MP3-CD : 9789520414368


© DICK DICKINSON

Yhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947) on yksi maailman tunnetuimmista kirjailijoista ja armoitettu tarinankertoja. Hänen tuoreimpia teoksiaan ovat Ulkopuolinen, Mersumies-trilogia ja Hohdon tarinaa jatkava Tohtori Uni. Useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja voittaneelle Stephen Kingille myönnettiin vuonna 2018 American PENin sananvapauspalkinto.

STEPHEN KING

Keveys

Viihdeyllätys myyntilistojen kärjestä Kutkuttava tarina aivan tavallisesta miehestä, jonka elämä muuttuu yhtäkkiä sietämättömän kevyeksi. Scott Carey huomaa painavansa päivä päivältä vähemmän – laihtumatta grammaakaan. Scott ei haluaisi kertoa kellekään, sillä Castle Rock on pikkukaupunki, jossa mitään poikkeavaa ei katsota hyvällä. Ei siis ihme, että kaupunkiin juuri avattu hieno ravintola ei ota menestyäkseen, sen omistajat Missy ja Deirdre kun ovat… erilaisia. Pahaksi onneksi he ovat myös Scottin uusia, heti kättelyssä hankaliksi heittäytyviä naapureita. Tilanne vaikuttaa synkältä. Hiljalleen haihtuvan miehen arvoitus ei ratkea ennen kuin on riidelty vielä yksi riita, katsottu kohtalokas videotallenne ja todettu, että paha ei ole ihminen, vain toinen kevyempi toista.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Elevation

SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 80 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520412982 EAN E-KIRJA :

9789520412999

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520413002 EAN MP3-CD : 9789520414733

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

23


Matkusta Doggerlandiin omalla vastuulla MARIA ADOLFSSON

Myrskyvaroitus

Vietä joulu murhasaarilla!

Huippusuositun Doggerlanddekkarisarjan toinen osa Myrskyvaroitus vie viettämään sukujoulua myrskyisissä merkeissä. Komisario Karen Eiken Hornby on sairaslomalla toipumassa virantoimituksessa tulleista vammoista, ja joulu on ovella. Pyhien vietto sukulaisten kanssa käy hermoille, joten hän tarttuu tilaisuuteen osallistua murhatutkintaan Noorön saarella. Asiat mutkistuvat nopeasti, kun tapahtuu toinenkin murha, ja alkaa vaikuttaa siltä, että Karenin vähemmän lainkuuliaiset sukulaiset ovat saattaneet sekaantua asiaan. Yksityiselämä ja työ menevät entistä pahemmin sekaisin, kun läheinen ystävä joutuu hengenvaaraan.

JULKAISU : Marraskuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Stormvarning

24

SUOMENTAJA : Sirkka-Liisa Sjöblom SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA: 84.2

EAN : 9789520403669 EAN E-KIRJA:

9789520412340

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520412357

© ANNA TORSTEINSRUD


© CAROLINE ANDERSSON

Maria Adolfsson on tukholmalainen kirjailija ja viestinnän ammattilainen. Myrskyvaroitus on toinen ja Meren ja pirun välissä kolmas itsenäinen osa Adolfssonin suuren suosion saavuttaneessa Doggerland-sarjassa, joka sijoittuu kuvitteelliseen saarivaltioon Pohjanmerelle, Skandinavian ja Ison-Britannian välimaille.

MARIA ADOLFSSON

Meren ja pirun välissä Kevät ja kuolema saapuvat Doggerlandiin. Kiitetyn Doggerland-sarjan kolmannessa osassa Meren ja pirun välissä Karen Eiken Hornby on mahdottomien valintojen edessä. Maailmankuulu taiteilija Luna on saapunut salaa Doggerlandiin äänittämään uutta musiikkia kymmenen vuoden hiljaisuuden jälkeen. Luna on ärsyttävän kaunis ja sietämättömän hyvä, ja hän lumoaa kaikki juhlassa, joka päättää nauhoitukset. Kaikki paitsi äreän komisarion, joka yhtäkkiä tuntee itsensä vanhaksi ja väsyneeksi. Seuraavana aamuna Luna on kadonnut. Samanaikaisesti toinen nainen joutuu pääkaupunkia vainoavan pahoinpitelijän uhriksi. Epätavallisten kuumien kevään viikkojen aikana komisario Karen Eiken Hornbylla on edessään valintoja, jotka merkitsevät eroa elämän ja kuoleman välillä sekä hänelle että muille. Valintoja, jotka vaikuttavat mahdottomilta.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

ALKUPERÄISTEOS : Mellan djävulen

och havet

SUOMENTAJA : Terhi Vartia

SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520403676 EAN E-KIRJA : 9789520414894 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520414887

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

25


JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Ghost Fields SUOMENTAJA : Anna Kangasmaa SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520412364 EAN E-KIRJA : 9789520412388 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520412371

Elly Griffiths tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti IsossaBritanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.

ELLY GRIFFITHS

Aavekentät Aikamme hurmaavin dekkarisarja saa jatkoa Suosikkiarkeologi Ruth Galloway tutkii sodanaikaista lentokoneen hylkyä, josta löytyy epäilyttävä ruumis. Viehättävä brittisarja yhdistelee arkeologisia salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita.

26

© SARA REEVE

Kun uuden asuinalueen rakennustöissä löydetään toisen maailmansodan aikainen lentokone ja lentokoneesta ruumis, arkeologi Ruth Galloway kutsutaan paikalle. Ruth toteaa, ettei kyseessä ole lentäjä – mutta miten ruumis päätyi lentokoneeseen? Kun tapaukseen liittyvän Blackstockin suvun tiluksilta vielä löytyy ihmisluita, Ruthilla ja komisario Harry Nelsonilla on kiire selvittää syypää ennen kuin Norfolkia lähestyvä myrsky saavuttaa heidät ja hautaa salaisuudet iäksi.


© ANNA-LENA AHLSTRÖM

Toimittaja Ninni Schulman (s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta. Schulman asuu Tukhomassa ja nauttii kesistä lapsuutensa maisemissa Värmlannissa.

NINNI SCHULM AN

Älä kerro kenellekään Kulissien takana Ninni Schulmanin suositut pikkukaupunkidekkarit tapahtuvat tavallisten ihmisten maailmassa, kaukana glamourista ja suurkaupunkien sykkeestä. Sarjan neljäs osa Älä kerro kenellekään on kylmäävä tarina vallasta ja sen väärinkäytöstä. Eräänä päivänä hagforsilainen sosiaalityöntekijä Anna-Karin Ehn ei palaa työkeikalta kotiin. Aviomies tekee katoamisilmoituksen, ja poliisi löytää hylätystä autosta jälkiä rikoksesta. Anna-Karinin elämä vaikuttaa päällepäin hyvin tavalliselta, mutta mitä kulissien takana on tapahtunut? Onko katoamisen takana tuntematon uhkailija vai sittenkin joku Anna-Karinin lähipiiristä? Toimittaja Magdalena Hansson pureutuu tapaukseen ja saa pian huomata, että suljettujen ovien takana tapahtuu pelottavia asioita.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Vår egen lilla hemlighet SUOMENTAJA : Eliisa Salminen SIVUMÄÄRÄ : 390 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520403478 EAN E-KIRJA : 9789520412432 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520412425

Hagfors-sarjassa toimittaja Magdalena Hansson ja poliisit Christer Björklund ja Petra Wilander selvittävät rikoksia pikkukaupungin idyllisten kulissien takana. Sarja on myynyt Ruotsissa yli miljoona kappaletta.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

27


Netflix-sarja You koukuttaa myös kirjoina! CAROLINE KEPNES

Sinä

Menestystrilleri Netflix-hitin takana Sinä (You) on koukuttava trilleri vainoharhaisesta rakkaudesta, joka on valmis raivaamaan kaiken tieltään. Guinevere Beck tähtää kirjailijaksi. Eräänä päivänä hän astuu kirjakauppaan New Yorkin East Villagessa ja kohtaa komean Joe Goldbergin, joka painaa kauniin asiakkaan nimen mieleensä. Googlaa sen. Löytää Beckin sosiaalisesta mediasta. Seuraa tätä. Järjestää sattumanvaraisen kohtaamisen. Muuttuu täydelliseksi poikaystäväksi. Rakastaa Beckiä. Hulluuteen asti. Eikä mikään saa asettua heidän rakkautensa tielle. Ei edes Beck itse. JULKAISU : Joulukuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : You SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 440 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520410681 EAN E-KIRJA : 9789520410704 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520410698

28


Caroline Kepnes (s. 1977) on yhdysvaltalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Aiemmin popkulttuuriin keskittyvänä toimittajana työskennelleen Kepnesin ensimmäinen romaani, hurmaavasta sarjamurhaaja Joe Goldbergistä kertova Sinä, on käännetty kahdellekymmenelle kielelle. Kirjasta on tehty myös huikean suosittu Netfllix-sarja.

CAROLINE KEPNES

Tosirakkaus

Todella hauska, todella kieroutunut Netflixin You-sarjasta tutun Joe Goldbergin tarina jatkuu, kun Joe rakastuu. Harmi vain, että hänen rakkautensa kohteilla on tapana kuolla… Joe Goldberg vannoo olevansa muuttunut mies. Hänen entinen tyttöystävänsä Guinevere Beck kuoli traagisesti, mutta nyt Joe haluaa aloittaa alusta. Tie vie hänet Los Angelesiin, ja hän kohtaa naisen, joka on erilainen kuin kukaan muu. Mutta saadakseen haluamansa tulevaisuuden Joen on varmistettava, että menneisyys pysyy visusti haudassaan. Oikeastaan Joe tahtoo vain rakastaa – mutta onko rakkaus todella kuolemaakin väkevämpää?

SOMESUKUPOLVEN MUST-READTRILLERI!

JULKAISU: Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Hidden Bodies SUOMENTAJA: Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ: 460

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN: 9789520410711 EAN E-KIRJA:

9789520412524 EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

9789520412517

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

29


JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : De vänsterhäntas förening SUOMENTAJA : Aleksi Milonoff SIVUMÄÄRÄ : 550 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520409975 EAN E-KIRJA :

9789520412944 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520412951 EAN MP3-CD : 9789520414382

© TOMAS WHITEHOUSE

HÅK AN NESSER

Vasenkätisten seura Legendaariset komisariot kohtaavat Håkan Nesserin rakastetut dekkarisarjat risteävät kirjailijan parhaimpiin kuuluvassa rikosromaanissa. Viisikymmenluvulla vasenkätiset pikkupojat muodostavat salaseuran. Samat pojat, nyt jo aikamiehiä, ovat kuin sattumalta paikalla 90-luvulla, kun vanha täysihoitola palaa maan tasalle ja ihmisiä kuolee. Traaginen onnettomuus vai jotain muuta? Murhapoltto, päättelee komisario Van Veeteren, mutta murhaaja on pakosalla. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin käy ilmi, että murhaajaksi luultu mies oli uhri hänkin, ja Van Veeteren joutuu eläkkeeltä mukaan

30

Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on syntynyt Kumlassa ja asuu Ruotsissa ja Lontoossa. Hän on yksi ruotsalaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Suomessa Nesserin tuotannosta tunnetaan parhaiten rikosromaanisarja, jonka pääosassa on komisario Van Veeteren. Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jonnekin läntiseen Eurooppaan. Nesserin toinen suosittu sarja kertoo komisario Gunnar Barbarottista.

tutkintaan, kun tapaus avataan uudelleen. Jutun lonkerot yltävät myös Ruotsiin, ja eräänä päivänä Maardamiin saapuu sen tiimoilta poliisi nimeltä Barbarotti.


NICOL AS BARREAU

Pienten ihmeiden kahvila Rakkaus voittaa aina Viehättävä, lämmin rakkausromaani ujosta opiskelijatytöstä ja taianomaisesta kahvilasta Venetsiassa. Kun täyttymätön rakkaus särkee Nelly Delacourtin sydämen, hän hautaa murheensa kirjoihin. Kuin sattumalta hän löytää isoäidilleen kuuluneesta kirjasta salaperäisen viittauksen Venetsiaan ja sanat Amor Vincit Omnia, rakkaus voittaa kaiken. Selvittääkseen isoäitinsä salaisuuden – ja kenties myös omat sydämenasiansa – Nelly kerää rohkeutensa ja matkustaa Italiaan. Romanttisessa Venetsiassa mitä tahansa voi tapahtua… Nicolas Barreaun uusin teos on suloisenkirpeä kertomus pienistä ihmeistä ja rakkauden voimasta. JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Das Café der kleinen Wunder SUOMENTAJA: Kristiina Vaara

SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520412449 EAN E-KIRJA : 9789520412463 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520412456

Nicolas Barreau (s. 1980) on opiskellut Sorbonnessa historiaa ja romaanisia kieliä. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pariisilaisessa kirjakaupassa. Hänen teoksiaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.

ERICH SEGAL

Love Story RAKK AUSKERTOMUS

Iki-ihana Love Story Rakkaustarinoiden katkeransuloinen klassikko Love Story palaa ilahduttamaan ja liikuttamaan uusia lukijoita. Oliver Barrett IV on rikkaan perheen poika hienossa yliopistossa. Odotukset ovat korkealla, edessä siintävät oikeustieteen opinnot ja tulevaisuus perheen suuryrityksen johdossa. On 1960luvun loppu, Amerikka kuohuu ympärillä, mutta Oliverin suojattua elämää ei mikään kosketa. Kunnes hän kohtaa Jenniferin, lahjakkaan työväenluokan tytön, joka opiskelee musiikkia. Oliver ja Jennifer rakastuvat yli luokkarajojen, kääntävät selkänsä muiden odotuksille ja taistelevat yhdessä oman tulevaisuutensa puolesta. Rakkaus ja huumori kantavat yli vaikeuksien, kunnes unelmat saavat traagisen käänteen.

JULKAISU:

Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS:

Love Story

KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520416324 EAN E-KIRJA : 9789520416355 EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

9789520416362

Erich Segal (1937-2010) oli kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja yliopiston professori. Love Story (romaani ja elokuva 1970) ovat hänen tunnetuimmat työnsä. SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

31


ANDRÉ ACIMAN

Etsi minut

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Find Me SUOMENTAJA : Antero Tiittula SIVUMÄÄRÄ : 280 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520412319 EAN E-KIRJA : 9789520412333 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520412326 EAN MP3-CD : 9789520414726

32


© SIGRID ESTRADA

Anna rakkaudelle mahdollisuus Kutsu minua nimelläsi, elokuvana Call me By Your Name, lumosi lukijat ja katsojat kautta maailman. Nyt André Aciman palaa rakastettujen henkilöidensä pariin kirjassa Etsi minut. Etsi minut kertoo herkällä otteella suuren rakkauden elämää mullistavasta vaikutuksesta Elion, Oliverin ja Elion isän Samuelin elämässä. Samuel, eronnut mies, istuu junassa matkalla Roomaan tapaamaan poikaansa Eliota. Kun kaikki elämässä ja rakkaudessa on jo ohi, kohtalo pääsee yllättämään hänet. Vuosia myöhemmin Elio, ammatiltaan klassinen pianisti, kohtaa sattumalta ihmisen, josta voisi tulla hyvin tärkeä. Voiko kukaan kuitenkaan olla yhtä tärkeä kuin Oliver? New Yorkissa Oliver pysähtyy pohtimaan elämäänsä. Ovatko helpot valinnat johdattaneet häntä harhaan, ja onko vielä mahdollista päättää toisin? Uskaltaisiko hän vielä etsiä Elion ja rakkauden?

André Aciman (s. 1951) on yhdysvaltalainen kirjailija ja kirjallisuuden professori, joka kasvoi ranskankielisessä perheessä Egyptissä ja Italiassa ja muutti Yhdysvaltoihin aikuisuuden kynnyksellä. Hän opettaa ranskalaista kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista New York City Universityssä. Kaunokirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut palkitun muistelmateoksen Out of Egypt. Kutsu minua nimelläsi on hänen tunnetuin romaaninsa.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

33


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Water Dancer SUOMENTAJA : Einari Aaltonen SIVUMÄÄRÄ : 500

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520411909 EAN E-KIRJA :

9789520413903

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520412418

Ta-Nehisi Coates (s. 1975) on yhdysvaltalainen kirjailija, esseisti ja toimittaja, joka lukeutuu tämän hetken johtaviin ajattelijoihin ja yhteiskuntakriitikoihin. Hän on työskennellyt The Atlantic –lehdessä ja opettaa kirjoittamista New York Universityn Arthur L. Carter Journalism Institutessa. Hän on kirjoittanut useita bestsellereitä, joista Between The World And Me voitti National Book Awardin vuonna 2015. Coates kirjoittaa Marvel Comicisille Black Pantheria ja Captain Americaa. © GABRIELLA DEMCZUK

TA-NEHISI COATES

Vesitanssija Parasta kirjallisuutta Yhdysvalloista Ta-Nehisi Coates nousee ensimmäisellä romaanillaan Toni Morrisonin rinnalle suurten amerikkalaisten kertojien joukkoon. Vesitanssija on syvällinen, kiehtova ja maaginen tarina identiteetistä ja sisäisestä voimasta. Hiram, plantaasinomistajan ja orjan jälkeläinen, kasvaa Virginiassa kahden maailman välissä, tietoisena isänperinnöstä, joka ei koskaan voi olla hänen, kadonnutta äitiä kaivaten, orjaväestön ja herrasväen rajalla tasapainoillen. Aikuisuuden lähestyessä Hiram alkaa ymmärtää, miten sortoon perustuva yhteiskunta murenee ympärillä ja tuo hänen kaltaisilleen vain lisää kärsimystä. Kun hän pelastuu hukkumiskuolemalta selittämättömällä tavalla, ainoana muistikuvana outo sininen valo, alkaa vaarallinen matka

34

kohti vapautta, vastuuta ja sisäistä voimaa. Hiramin on löydettävä sisältään ikiaikainen kyky, jonka avulla hän voi pelastaa myös läheisensä. Kiitetty ja palkittu kirjoittaja ja journalisti TaNehisi Coates punoo Hiramin huikeana liitävään tarinaan Yhdysvaltain historian kipukohdat, orjuutettujen vapautusliikkeen legendat ja kaikille kansoille ja aikakausille yhteisen minuuden ja itsenäisyyden etsinnän.


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Aller Tage Abend SUOMENTAJA : Jukka-Pekka Pajunen SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520412470 EAN E-KIRJA : 9789520412487 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520413781

© KATHARINA BEHLING

JENNY ERPENBECK

Päivien loppu Yksi elämä, monta kohtaloa Hienovaraisessa kudelmaromaanissa eletyt ja elämättömät elämät kietoutuvat yhteen. Vuonna 1902 Itävalta-Unkarissa syntyy tyttölapsi, jonka kohtalona on kuolla useasti: vauvana, vankileirillä, vanhainkodissa… Kuinka eri tavalla kaikki voisikaan mennä, jos vain yksi pieni asia muuttuisi? Jenny Erpenbeckin monisäikeinen romaani tarkastelee ihmisyyttä, kohtaloa ja Eurooppaa 1900-luvulla muovanneita tapahtumia. Yhden naisen rinnakkaisista elämistä muodostuu eleetön tutkielma ihmisen merkityksestä ja merkityksettömyydestä historian muurien viitoittamalla tiellä.

Jenny Erpenbeckiä on luonnehdittu yhdeksi aikamme ajankohtaisimmista kirjailijoista. Erpenbeck on syntyisin ItäBerliinistä, ja hän on opiskellut kirjansidontaa ja musiikkiteatteria. Kirjailijantyön lisäksi hän on toiselta ammatiltaan oopperaohjaaja. Mennä, meni, mennyt -romaanista tunnettu Erpenbeck on voittanut lukuisia saksalaisia ja kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

35


JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Olive Kitteridge SUOMENTAJA: Kristiina Rikman SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520410735 EAN E-KIRJA :

9789520412500

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520412494 EAN MP3-CD : 9789520414399

© LEONARDO CENDAMO

ELIZABETH STROUT

Olive Kitteridge Olive Kitteridge on henkilö, jota rakastat vihata. Vastustamaton romaani kitkerästä Olive Kitteridgestä, jota on helppo vihata ja sääliä. Pulitzerpalkittu teos vakuuttaa, että helpointa Olivea on sittenkin rakastaa.

Elizabeth Strout (s. 1956) on kiitetty ja paljon luettu yhdysvaltalainen kirjailija. Hänet tunnetaan vahvana tarinankertojana, jonka teokset koskettavat taidokkaasti luoduilla henkilöhahmoillaan. Strout voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta on tehty Emmy-palkittu ja myös Suomessa ihastuttanut tv-minisarja. Pienoisromaani Nimeni on Lucy Barton oli monien muiden Stroutin teosten tavoin arvostelumenestys, joka nousi ansaitusti New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.

Olive Kitteridge on eläköitynyt opettaja, joka paheksuu muutoksia kotikaupungissaan Mainen Crosbyssa. Tarkkanäköisesti hän punnitsee maailmanmenoa ja köykäiseksi sen toteaa. Mutta oman elämänsä suhteen Olive on sokea, kyvytön tunnistamaan lähipiirissään tapahtuvia muutoksia. Entinen oppilas, oma lapsi tai aviomies – kukaan heistä ei tunnu tavoittavan Oliven katsetta. Mutta pikkuhiljaa, aivan kuin varkain, alkaa tapahtua muutos. Pala palalta, tarina tarinalta, hahmottuu kuva Olive Kitteridgestä, joka vihdoin katsoo itseään peiliin. Ja se, jos mikä, tekee kipeää.

36

”Elizabeth Strout kirjoittaa empaattisesti muttei koskaan sentimentaalisesti.” - The Guardian


KELTAISEN KIRJASTON KL ASSIKOT JÄTTIPOKKAREINA

HARUKI MURAK A MI

HARUKI MURAK A MI

Murakami Suomessa!

Murakamia fantastisimmillaan

Huippusuosittu kirjailija palaa aiempaan, realistisempaan tyyliinsä. Romaanissa päähenkilö Tsukuru Tazaki seikkailee Suomessa.

Romaani on yksi Murakamin pääteoksista, jossa tarina kiitää ja mielikuvitus laukkaa valloillaan kuin tarinan yksisarviset.

Tsukuru Tazaki on väritön mies. Hän ei ole onneton mutta ei onnellinenkaan. Tsukurun menneisyydessä on kivulias tapahtuma: tiivis ystäväjoukko on sulkenut hänet ulos ilman minkäänlaista selitystä. Tsukuru on järkytyksen seurauksena jäänyt elämässään yksin. Hän kuitenkin tapaa naisen, joka rohkaisee häntä selvittämään, miksi ystävät hylkäsivät hänet. Näin alkaa Tsukurun vaellus menneisyyden hämäriin kerroksiin – ja Suomeen, jonne yksi entisistä ystävistä on muuttanut.

Murakami punoo tarinaansa kahdella tasolla: Ihmemaa-jaksoissa kuljetaan salaperäisen mielenhallinnan ekspertin kannoilla Tokiossa. Meno on vauhdikasta ja humoristista, kun roistot jahtaavat liikaa tietävää päähenkilöä. Toisaalla liikutaan Maailmanlopussa, muurien ympäröimässä surumielisessä kaupungissa, jossa yksisarviset kopsuttelevat tyhjillä kaduilla eikä kenelläkään ole varjoa. Ovelan tarinankerronnan lomassa Murakami käsittelee oivaltavasti ikiaikaisia kysymyksiä tietoisuudesta ja identiteetistä.

JULKAISU: Joulukuu 2019 ALKUPERÄISTEOS: Shikisai O

JULKAISU: Tammikuu ALKUPERÄISTEOS: Sekai no owari

Värittömän miehen Maailmanloppu ja vaellusvuodet ihmemaa

Motanai Tazaki Tsukuru to Kare No Junrei No Toshi SUOMENTAJA: Raisa Porrasmaa

SIVUMÄÄRÄ : 336 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520412159

to hadoboirudo wandarando SUOMENTAJA: Raisa Porrasmaa

SIVUMÄÄRÄ : 552 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520413026

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

37


PETER HØEG

YANN M ARTEL

Palkittu Pohjoismaiden parhaana rikosromaanina

Usko uskomattomaan

Lumen taju Piin elämä Lumen tajun tapahtumat lähtevät vyöryen liikkeelle kun kuusivuotias Esajas putoaa kerrostalon katolta. Esajaksen naapuri Smilla Jespersen näkee pojan jalanjäljet lumessa ja vaistoaa, ettei kyseessä ollut onnettomuus - Smillalla on lumen taju. Hän päättää selvittää, kuka on murhannut pojan ja miksi. Tutkimukset laajenevat Kööpenhaminasta hyiselle valtamerelle ja lopulta Grönlannin jäälakeuksille, mysteerin ytimeen.

JULKAISU: Joulukuu 2019 ALKUPERÄISTEOS: Froken Smillas

fornimmelse for sne SUOMENTAJA: Pirkko Talvio-Jaatinen SIVUMÄÄRÄ : 542 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520412142

38

Onko mahdollista, että nuori poika elää pelastusveneessä aavalla merellä yhdessä bengalintiikerin kanssa 227 vuorokautta? Yann Martel kertoo tarinan, joka ei millään voi olla totta, ja kuitenkin lukija uskoo kaiken. ”Piin elämä on suurenmoinen kirja. Se on tuore, omaperäinen, älykäs, monipolvinen ja täynnä lumoavaa rakkautta.” - Margaret Atwood ”…suuri tarina, jollaisia kohtaa nykyproosassa aivan liian harvoin.” - Salon Seudun Sanomat

JULKAISU: Joulukuu 2019 ALKUPERÄISTEOS: Life of Pi SUOMENTAJA: Helene Bützow SIVUMÄÄRÄ : 394 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520412135

COLM TÓIBÍN

Brooklyn

Uuden elämän kynnyksellä Brooklynissä Brooklyn kuvaa maahanmuuttajan tuntoja hienovaraisen oivaltavasti. Täydellisen kaunis romaani säilyy mielessä pitkään. Eilis Lacey joutuu monien irlantilaistyttöjen tavoin muuttamaan paremman elämän toivossa Amerikkaan. Uudessa maassa Eilis potee koti-ikävää ja vierauden tunnetta, vaikka hänellä on töitä tavaratalon myyjättärenä ja vuokrahuone irlantilaisen rouva Kehoen luona. Tansseissa hän tapaa italialaistaustaisen Tonyn, ja tunteet heidän välillään syvenevät. Juuri kun elämä alkaa asettua uomiinsa, kotoa Irlannista tulee pysäyttävä viesti. Eilis joutuu palaamaan Irlantiin ja tekemään elämänsä tärkeimmän ratkaisun. JULKAISU: Joulukuu 2019 ALKUPERÄISTEOS: Brooklyn SUOMENTAJA: Kaijamari Sivill SIVUMÄÄRÄ : 313 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520412128


JOËL DICKER

Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Tämän kirjan lukemista ei voi lopettaa. Kadonnut tyttö, myyttinen Amerikka ja kaksi kirjailijaa. Palkittu bestseller vie lukijan rakkauden, syyllisyyden ja kuuluisuuden pettäville poluille. Kun Harry Quebertin puutarhasta löytyy ruumis, menestyskirjailija Marcus haluaa puhdistaa oppiisänsä maineen. Mutta totuus pakenee kuin tuuli pikkukaupungin rannalta, ja kaikkialla väikkyy nuorena kadonneen Nolan haamu. Totuus Harry Quebertin tapauksesta on rikosromaani ja romaani rikoksesta. Se kertoo kirjoittamisesta, ystävyydestä, Amerikasta ja hullusta rakkaudesta. Sen polveileva juoni imee lukijan mukaansa verkkoon, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Se on silkkaa lukemisen riemua.

JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS : La Vérité sur

SIVUMÄÄRÄ : 809 KIRJASTOLUOKKA :

84.2 l’Affaire Harry Quebert SUOMENTAJA : Anna-Maija Viitanen EAN : 9789520413019

BORIS PASTERNAK

Tohtori Živago Sensaatiomainen suurromaani tohtori Živagon kohtalontiestä, jota leikkaavat niin Venäjän historian dramaattisimmat vuodet kuin kielletty rakkaus Kertomataiteen helmeksi romaanin nostaa Pasternakin lannistumaton pyrkimys tavoittaa katoamaton, kaikkea määrittelyä pakeneva ikuinen. Lääketieteen tohtori ja runoilija Juri Živago on syrjässä pysyttelevä huomioitsija, sivullinen, mutta samalla romaanin tapahtumien keskushenkilö. Hänen vaiheensa osuvat Venäjän historian kuohuvimpaan ajanjaksoon, vuoden 1905 vallankumousyrityksestä toiseen maailmansotaan. Yhteiskunnalliseen muutokseen sopeutumaton Živago jää ulkopuoliseksi, osattomaksi ja vieraaksi. Elämä kuitenkin jatkuu, etsiytyy omiin uomiinsa. Kun Živagon vaimo karkotetaan Neuvostoliitosta, syttyy rakkaus Laraan, naimisissa olevaan naiseen. Jurin ja Laran liittoon kiteytyykin Pasternakin näkemyksellinen kuva maailmasta, olemisen merkitsevyys. ”Ei elämää kuin peltoa voi ylittää.” JULKAISU: Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS: Doktor Zjivago SUOMENTAJA: Juhani Konkka

SIVUMÄÄRÄ : 560 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520414283

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

39


Tietokirjat

SUOMENTAJA : Maija Kauhanen ALKUPERÄISTEOS: Ålevangeliet - Berättelsen SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 om världens mest gåtfulla fisk JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-

äänikirja)

40

EAN : 9789520410674 EAN E-KIRJA : 9789520413118 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413125


PATRIK SVENSSON

Ankeriaan testamentti

POJASTA , ISÄSTÄ JA MA AILMAN ARVOITUKSELLISIMMASTA K AL ASTA © EMIL MALMBORG

Syvällinen tarina kirjailijasta, hänen isästään ja mystisestä kalasta, joka yhdisti heidät Ankeriaan testamentti on kerronnallista tietokirjallisuutta parhaimmillaan: koskettava kertomus isän ja pojan suhteesta, juurista, kohtalosta, elämästä ja kuoleman kohtaamisesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys kotimaassaan Ruotsissa, ja se on myyty yli 30 maahan. Ankerias on luonnontieteellinen mysteeri, kala, josta tiede, filosofia ja taidekin ovat vuosituhansien ajan turhaan yrittäneet ottaa selkoa. Ja joka tekee nyt kuolemaa silmiemme edessä. Kirja muistuttaa meitä omastakin katoavaisuudestamme ja kaiken hauraudesta. Sukupuuton uhkaamien ankeriaiden kautta käsitellään suuria teemoja kuten ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa, uskontoa ja kuolemaa, ja kuinka meidän tulisi elää ennen sitä.

Patrik Svensson on syntynyt Kvidingessä Ruotsissa vuonna 1972. Hän työskentelee toimittajana sanomalehti Sydsvenskanin kulttuuritoimituksessa ja asuu Malmössä. Ankeriaan testamentti on hänen esikoiskirjansa.

TIETOKIRJAT

41


MERETE M A ZZARELL A

Emmekö voisi elää sovussa? ESSEITÄ A JASTAMME

Punnittua puhetta Merete Mazzarellan ajankuvissa terävät havainnot yhdistyvät kypsään suhteellisuudentajuun. Merete Mazzarella tarkastelee nykyajan ilmiöitä ja asettaa niitä historiallisiin yhteyksiin. Pohdintojen kohteena ovat esimerkiksi kehittyvän tekniikan vaikutus ihmisten elämään ja arvoihin, palvelujen digitalisointi, pakolaiskysymys, internet ja sosiaalinen media, tavallisten ihmisten ja julkisuuden henkilöiden yksityisyys, nettideittailu, ilmastokriisi ja nationalismi. Tärkeimmäksi teemaksi nousee yhteiskunnan polarisaatio ja se, kuinka väestöryhmien välisiä vastakkainasetteluja voitaisiin vähentää.

42

EAN : 9789520413521 EAN E-KIRJA : 9789520413538 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520413545 EAN MP3-CD : 9789520414436

© CATA PORTIN

Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Skulle vi alla kunna samsas? SUOMENTAJA : Raija Rintamäki SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 99.1


PÄIVI JA SANTERI K ANNISTO

Hyvän elämän opas EL ÄMÄNTAIDON HELMIÄ ERI PUOLILTA MA AILMA A

Mitä hyvä elämä on ja miten se saavutetaan? Hyvän elämän opas johdattaa eri kulttuurien ja aikojen elämänviisauksien äärelle ja tarjoaa tuoreita oivalluksia hyvästä elämästä. Nykymaailmassa elämäntaidon merkitys on kasvanut entisestään, sillä uskonnot, perinteet ja moraali eivät enää sido ihmisiä siinä määrin kuin ennen. Kirja haastaa lukijan kyseenalaistamaan omat arvonsa ja tapansa ja kehottaa nauttimaan elämäntaidon mestareiden huikeista oivalluksista, jotka syventävät arkea ja auttavat tekemään parempia elämänvalintoja. Oletko valmis osallistumaan korealaisiin valehautajaisiin tai tutustumaan seksuaaliterapiaan EteläAfrikassa? © PÄIVI JA SANTERI KANNISTO

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 17.3

EAN : 9789520413156 EAN E-KIRJA :

9789520413163

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413187

Päivi ja Santeri Kannisto ovat suomalaisia nomadeja ja kirjailijoita. He ovat matkustaneet eri puolilla maailmaa vuodesta 2004 ja vierailleet tähän mennessä 99 maassa.

TIETOKIRJAT

43


© JUULIA ELIZABETH

TARA KOIVUKOSKI

Rikottu enkeli

NAINEN BIKEREIDEN MA AILMASSA

Kun laki ei suojele Tosielämän kertomus siitä, miten kaikesta voi selvitä. Uskallatko astua maailmaan, jossa suojelusenkelit liikkuvat moottoripyörillä? Rikottu enkeli on kertomus yhden naisen tiestä väkivallan alta vapauteen. Se ravistelee valtavirran käsityksiä hyvästä ja pahasta ja raottaa verhoa pahoiksi leimattujen bikereiden maailmaan naisen näkökulmasta. Voiko poliisin prosenttijengiksi nimeämä joukko ollakin pelastaja? Kuka on lopulta rikollinen, ja kuka suojelee heikompia? Mikään ei ole mustavalkoista – ei edes se, että laki suojelee kansalaisia.

44

Tara Koivukoski on sairaanhoitaja, äiti ja psykologian opiskelija. Hän on pienestä asti viihtynyt kirjojen parissa ja tahtoo pukea tunteita ja tarinoita rehellisiksi ja suoriksi sanoiksi. Eläimiä ja luontoa rakastava maalaismimmi haluaa kirjojensa kautta tuoda lukijalle toivoa ja näkökulman lempeään vahvuuteen.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789520410827 EAN E-KIRJA :

9789520413088 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520413095


JOUNI RANTA , M ARKO EROL A

Mieletön vilppi

TOSITARINOITA SUURESTA TAIDEHUIJAUKSESTA

Pahin rangaistus on rikollinen elämä itse ”Minua on osoiteltu jos jonkinlaisilla pyssyillä ja koitettu vähän ampuakin, mutta koskaan ei ole pelottanut niin kuin pelotti silloin, kun kaivoin hanskalokerosta pistoolin ja panin sen nahkatakin taskuun.” Kohumuistelmissaan Vilpitön mieli Jouni Ranta kertoi, miten hän myi Suomen täyteen väärennettyjä taideteoksia. Mieletön vilppi astuu taidegallerioiden kirkkaista valoista alamaailmaan, missä arvotauluista taistelevat ammattirikolliset. Väärennöksiä käytettiin vakuuksina liiketoimissa eikä maksamattomien velkojen perinnässä kaihdettu keinoja. Ranta ja mestariväärentäjä Veli Seppä saivat huomata, ettei rikokselle voi antaa vain pikkusormea – se vie koko miehen, perheen ja pahimmillaan hengen.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja, mp3-CD) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA: 99.1

EAN : 9789520413385 EAN E-KIRJA : 9789520413552 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413569 EAN MP3-CD : 9789520414450

Jouni Ranta teki taulukauppaa yli 30 vuotta mm. Turussa ja Helsingissä toimineissa gallerioissaan. Vuonna 2005 hän sai runsaan kahden vuoden vankeustuomion väärennösten levittämisestä. Marko Erola kirjoittanut useita kirjoja. Erolan ja Rannan yhdessä kirjoittama Vilpitön mieli (2017) valotti suomalaisen taidebisneksen pimeää puolta ja herätti ilmestyessään suurta huomiota. © MARKKO TAINA

TIETOKIRJAT

45


Kirja sisältää rikastettua todellisuutta!

Lataa Arilyn-sovellus ja näe kansi uusin silmin! JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 192 KIRJASTOLUOKKA: 67.62

EAN : 9789520410469 EAN E-KIRJA :

9789520413712 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520413699

”Katsoin pikku poikana perhokalastajia hieman ihaillen… ajattelin silloin, että kun täytän 50 eli tulen vanhaksi, poltan piippua, pelaan Kaisa-biljardia sekä osaan kalastaa perholla. Nyt olen 55… en pelaa Kaisa-biljardia enkä polta piippua mutta osaan kalastaa perholla… ja ajattelen, että kun täytän 70 eli tulen vanhaksi, osaan lukea jokea.” - Kari ”Hissu” Hietalahti ”Kalastus ei ole kovin vakavaa, niin kuin ei elämäkään, mutta rakastan niitä molempia palavasti.”

K ARI HIETAL AHTI, TOMMI KORPEL A

Perhokalastusta Hissun & Tommin kanssa

- Tommi Korpela

Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela ovat luoneet uraansa teattereiden lavoilla ja valkokankaalla ja kuuluvat suomalaisen teatterin kärkikaartiin. Hissu ja Tommi ovat myös intohimoisia kalastajia. Kalojen narraaminen onkin kulkenut heidän matkassaan jo pikku pojasta asti.

INCREDIBLE FLY FISHING

Perhokalastuksen ABC – ja ÅÄÖ Hissu ja Tommi paljastavat perhokalastuksen salaisuudet: heitot, perhot, välineet, kalat ja tarinat – sekä omat että kuullut. Totuudet ja valheet. Matkoillaan tämä parivaljakko on tavannut Suomen taitavimpia perhokalastajia, jotka kertovat parhaista ottipaikoistaan ja raottavat myös perhorasiansa kantta. Kirja

46

opettaa heittämään siimaa ja tekemään kunnon ottiperhon. Hissulle ja Tommille perhokalastus on paljon muutakin kuin kalojen saalistamista. Se on myös matkustamista, ulkoilua ja juttutuokioita mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Miehet haluavatkin vakuuttaa, ettei perhokalastus ole vaikeaa. Tämän kirjan luettuaan jokainen voi ryhtyä perhokalastajaksi ja menettää sydämensä lajille.


Tarinansa kertovat muiden muassa Lukas Hradecký, Robin Lod ja Linda Sällström. JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 140 KIRJASTOLUOKKA : 79.31 EAN : 9789520413613 EAN E-KIRJA : 9789520413651 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520413644

Johanna Harkkila on kustannusalan ammattilainen ja futismutsi vuodesta 2013. Ari Virtanen on Helsingin Sanomien urheilutoimittaja ja Vuoden jalkapallotoimittaja 2018.

JOHANNA HARKKIL A , ARI VIRTANEN

Matkani futaajaksi JUNIORIJALK APALLOILIJAN KIRJA

Huippujen vinkit nuorelle futaajalle Matkani futaajaksi on ensimmäinen kotimainen juniorijalkapalloilijoille tehty kirja. Teoksessa suomalaiset huippupelaajat kertovat matkastaan junioripelaajasta kansainvälisille areenoille. Kirjassa tarinansa jakavat niin Joel Pohjanpalo, Perparim Hetemaj kuin Linda Sällström. Valmentajat, tuomarit sekä juniorit ympäri Suomen antavat myös asiantuntijavinkkejä mieltä askarruttavista aiheista: Miten päästä huipulle? Miltä tuntuu vaihtaa joukkuetta? Mitä jos loukkaannun? Mitä tehdä, jos treenaaminen ei maistu? Matkani futaajaksi on erinomainen lahjakirja jokaiselle jalkapalloilijalle ja pelaajan tiedonjanoiselle läheiselle iästä riippumatta.

© MARKKO TAINA

TIETOKIRJAT

47


Tom Phillips on lontoolainen kirjailija ja journalisti ja toimii faktantarkistusorganisaatio Full Factin päätoimittajana. Hänen kirjansa Ihmiset – näin munasimme kaiken (2018) on ollut maailmanlaajuinen menestys. Phillips on tehnyt töitä myös komedian parissa, televisiossa, Ison-Britannian parlamentissa ja salaisena agenttina. Yksi noista on valetta.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Truth - A Brief History of Total Bullsh*t SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 280 KIRJASTOLUOKKA : 91 EAN : 9789520412234 EAN E-KIRJA : 9789520413132 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520413149

Muista myös:

TOM PHILLIPS

Totuus

PASK APUHEEN LYHY T HISTORIA

On totuuden aika Kirja TOTUUDESTA – ja kaikista nerokkaista tavoista, joilla ihmiset ovat läpi historian onnistuneet välttelemään sitä. Sanotaan, että elämme ”totuudenjälkeistä aikaa”: Yhdysvaltain presidentti puhuu puppua päiväpohjalta, internet on tehnyt elämästä informaatiosodankäyntiä eikä asiantuntijoihin enää luoteta. Mutta onko mitään toden puhumisen kulta-aikaa koskaan ollutkaan? Työssään faktantarkistus-

48

organisaatio Full Factissa Tom Phillips joutuu ruotimaan paskapuheita joka päivä. Tässä kirjassa hän kertoo, miten ihmiset ovat kautta historian valehdelleet niin toisilleen kuin itselleenkin, ja esittää tärkeän kysymyksen: miten ihmiskunta voi siirtyä kohti totuudellisempaa tulevaisuutta?


Tuula Nieminen teki nuorena toimittajana jutun pudonneesta räystäästä ja raportoi, kun näyttelijä näki hiiren kadulla. Sittemmin palstanpidon ohessa syntyi lukemattomia henkilöjuttuja niin Jaanaan, Me Naisiin kuin Apuun. Pitkä ura Iltalehdessä päättyi 2010. Lopetettuaan päivätyöt Nieminen on kirjoittanut mm. elämäkerrat näyttelijä Hannu Huuskasta ja kohukaunotar Virpi Miettisestä.

TUUL A NIEMINEN

Juorutoimittajan päiväkirjasta Viihdemaailma luupin alla Suorapuheinen kuvaus siitä, mitä viihdetoimittajan työ todellisuudessa on. Iltalehden viihdetoimittajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Tuula Nieminen purki viimeisten työvuosien tuntemuksensa työpäiväkirjaan. Muistiinpanojen pohjalta työstetty Juorutoimittajan päiväkirjasta tarjoaa herkullista ajankuvaa ja rehellistä tilitystä viihdetoimittajan työstä onnistumisineen ja pettymyksineen – sekä tietenkin meheviä juoruja ja paljastuksia niin toimituksesta kuin sen ulkopuolelta.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789520413040 EAN E-KIRJA : 9789520413064 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413071

TIETOKIRJAT

49


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789520413255 EAN E-KIRJA : 9789520413262 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413279

FM Leena AhtolaMoorhouse on taidehistorioitsija, ja hän toimi Ateneumin taidemuseon intendenttinä vuoteen 2013. Hän on paneutunut 1800-luvun lopun ja 1900luvun alun kuvanveistoon, maalaustaiteeseen ja arkkitehtuuriin. AhtolaMoorhouse on kansainvälisesti tunnettu Helene Schjerfbeckin elämän ja tuotannon asiantuntija.

Fabergé ja minä

ULL A TILL ANDER-GODENHIELMIN EL ÄMÄ

Intohimona kultaseppien taide Tarina Tillanderin kultaseppäsuvun vesasta ja uteliaisuudesta, sitkeydestä ja rakkaudesta kauneuteen. Kirja on kertomus sukupolvien ketjusta, voitoista ja menetyksistä. Ulla Tillander-Godenhielmia arvostetaan kaikkialla Fabergémaailmassa, ja hän on tunnettu jalokivi- ja kultasepäntuotteiden taidehistorian asiantuntija. Hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet Venäjän keisariajan korusuunnittelijat ja -valmistajat ja heidän kohtalonsa sekä kultaseppien asiakkaat. Yksi tunnetuimmista keisarikauden kultasepistä oli Carl Fabergé, jonka menestystä myös suomalaiset kultaseppämestarit olivat rakentamassa. Millainen oli keisariajan Venäjä, jossa jalokivitaide puhkesi kukoistukseensa?

50

© RIO GANDARA / HS

LEENA AHTOL A-MOORHOUSE


© HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO

SIRKK A-LIISA RANTA

Suomalainen teekirja Matka teen maailmaan © VESA KOIVU

Suomessa on nautittu teetä 300 vuotta. Esikuvat saatiin lännestä ja sittemmin myös idästä. Kirja avaa teen historiaa ja kertoo teen viljelystä, valmistuksesta ja kaupasta. Teos on kiehtova matka suomalaiseen teekulttuuriin. Tee oli alkuaikoina kallista, ja juomaa nautittiin pitkään vain herrasväen pöydissä. Ajan myötä tee halpeni ja sen käyttö yleistyi ja kansanomaistui. Kun pussitee valtasi markkinat toisen maailmansodan jälkeen, se toi mukanaan uudet mallit teenjuontiin. Samalla irtoteen käyttö väheni, kunnes uusi vuosituhat toi sen moninkertaisesti etenkin erikoisliikkeiden valikoimiin. Samalla tee nousi jälleen otsikoihin osittain uusien, asiaansa uskovien kotimaisten teeyrittäjien ansiosta. JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 192 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTO LUOKKA : 68.27 äänikirja)

EAN : 9789520412784 EAN E-KIRJA : 9789520412814 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520412807

Tietokirjailija ja kansatieteilijä Sirkka-Liisa Ranta on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja maaseudun elämästä. Hänet on palkittu mm. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla. Ranta asuu Kuhmoisissa noin 150 vuotta vanhassa talossa, jota ympäröi puolivilli puutarha.

TIETOKIRJAT

51


ANNA SAIVOSALMI

Vartti riittää

Jo kymmenettuhannet suomalaiset luottavat Annan treeneihin! JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 172 EAN : 9789520412777 KIRJASTOLUOKKA : EAN E-KIRJA : 9789520413422 (kirja, e-kirja, mp3EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520413439 79.6 äänikirja)

52


Aina löytyy vartti aikaa itsellesi ja hyvinvoinnillesi! Onko vartin treenillä merkitystä? Syntyykö siinä tuloksia? Onko lyhytkestoisilla jumpilla terveysvaikutuksia? Miten päästä alkuun ja säilyttää motivaatio kotitreenaamiseen?

Vartti riittää -kirja sisältää tuhdin paketin hikisiä hetkiä. Treenit on helppo poimia samojen kansien sisältä niin kotona, puistossa, matkoilla kuin mökillä. Kirjan laajasta valikoimasta nappaat sopivan treenin oli toiveissa lihaskunnon vahvistaminen, peruskestävyyden parantaminen tai kehonhuolto. Runsas valikoima kotitreenejä eri tilanteisiin: vartin vatsa- ja voimatreenit, trx-treenit, minikumpparitreenit, HIIT-treenit, ulkotreenit, huonon päivän treenit, aamutreenit, kehonhuolto… Kirja rohkaisee luopumaan ylenpalttisista vaatimuksista ja ulkonäkötavoitteista itseä kohtaan. Löydät tasapainon hyvinvoinnissa ja opit, että vähemmän on enemmän. Kirjan lukemisen jälkeen et enää halua skipata yhtään treeniä!

© JENNI VIRTA

Näihin kysymyksiin vastaa Vartti riittää -kirja. Kotijumppaguru tuo nopeisiin treeneihinsä jatkuvasti uutta twistiä oli välineenä sitten oma keho tai rappuset kaupungilla. Saivosalmi vannoo sen nimeen, että vartti riittää, saa hien pintaan ja tuo tuloksia, olit sitten aloitteleva jumppaaja tai vuosikymmenet liikkunut konkari. Anna Saivosalmi on nelikymppinen turkulainen psykologian ja liikunnan opettaja sekä kirjailija. Aikuisiällä hyvinvointivalmentajaksi ja personal traineriksi kouluttautunut, lapsiperhearkea elävä Anna ohjaa yksilöitä ja ryhmiä kunto- ja ravintoasioissa. Anna kirjoittaa suosittua hyvinvointiaiheista blogia, ja Instagramissa hänen kekseliäitä ja hauskoja kotitreenivideoitaan seuraavat kymmenet tuhannet ihmiset.

TIETOKIRJAT

53


ANET TE PALSSA

Rauhoita stressivatsa LÖYDÄ MIELEN JA VATSAN TOIMIVA YHTEYS

Vatsa kuntoon mielen voimalla Maamme johtava ravitsemusterapeutti Anette Palssa tarjoaa tutkittua tietoa siitä, miten mieli vaikuttaa kehon ja vatsan toimintaan, ja kokoaa yhteen hyväksi havaittuja harjoituksia ja keinoja stressivatsan hoitoon. Stressivatsa on nimitys erilaisille vatsa- ja suolistovaivoille, jotka pahenevat stressin vaikutuksesta. Vaiva on melko yleinen, ja yksi sen muodoista on ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Stressivatsaa hoidetaan elämäntapojen muutoksella, kuten ruokavaliolla, ja erilaisilla stressinsäätelykeinoilla. Vaikka stressiä ei voi poistaa elämästä, sitä voi oppia säätelemään, mikä osaltaan vähentää stressivatsan oireita. Kirja toimii yleistajuisena itsehoito-oppaana ja auttaa terveydenhuollon ammattilaista ymmärtämään, mistä stressivatsassa on kyse.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 180 KIRJASTOLUOKKA : 59.3

54

EAN : 9789520411831 EAN E-KIRJA : 9789520411855 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411848

Anette Palssa on terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Hän on ravitsemushoidon rautainen ammattilainen, joka on opiskellut myös kognitiivista lyhytterapiaa ja psykofyysistä psykoterapiaa.


JULKAISU : Tammikuu

KIRJASTOLUOKKA :

59.3

SIVUMÄÄRÄ : 160 EAN : 9789520412791

Kirja sisältää harjoituksia mm. seuraavista osa-alueista:

Palaudu ja vahvistu tehtäväkirja

Stressin kokonaiskuorma ja oma stressihistoria

Stressin ja palautumisen havainnointi

Palautumisen mittaaminen ja tiedon hyödyntäminen arjessa

Mindfulness

Uni

Palauttava liikunta ja kunnon kohottaminen

Ravitsemus

Työstä palautuminen

Arjen rytmittäminen ja ajanhallinta

Resilienssi eli muutoskykyisyys

© ELISE KULMALA

K AISA JA AKKOL A

Palaudu ja löydä tasapaino Puolet suomalaisista työikäisistä palautuu arjessaan liian vähän. Tehtäväkirjan avulla ymmärrät palautumisen tarpeesi ja löydät yhteyden itseesi. Palautuminen edellyttää riittävää lepoa, mutta se on myös konkreettisia tekoja hyvinvoinnin eteen. Harjoitusten avulla tuot palautumisen taitoja arkeesi ja opit, mitä fyysinen palautuminen edellyttää: riittävää unta, hyvää ravitsemusta ja arjen kuormitustasoon nähden oikeanlaista liikuntaa. Ymmärrät, miten palautumista mitataan ja miten mittausdataa voidaan hyödyntää. Psykologista palautumista pääset tutkimaan kirjoittamisen ja harjoitusten kautta. Stressin lievittymisen myötä palaudut paremmin.

Kaisa Jaakkola (s. 1982, Kajaani) on hyvinvoinnin pioneeri, suosittu tietokirjailija ja luennoitsija. Kaisa on valmentanut suomalaisia kohti parempaa oloa jo 10 vuoden ajan. Hän on myös mindfulness- ja joogaohjaaja ja äiti.

TIETOKIRJAT

55


© MIA OLOFSSON

Ruotsalainen Frida Ramstedt tunnetaan suositusta sisustusblogistaan (trendenser. se). Hän on saanut vuosien kuluessa monia palkintoja, muun muassa Elle Decoration Award 2016 -palkinnon vuoden sisustusblogista. Frida on myös suosittu luennoitsija, trenditutkija ja sisustuskonsultti.

FRIDA RAMSTEDT

Tyylikäs koti

Bestseller! Myyty lähes 30 maahan.

SISUSTAMISEN K ÄSIKIRJA

Sisusta ammattilaisten opein Kattava perusteos, joka paljastaa sisustussuunnittelijoiden salaiset niksit ja sisustamisen nyrkkisäännöt – mieltymyksistä ja tyylisuuntauksista riippumatta. Sisustamisen käsikirja ei keskity pikkutavaroihin, huonekaluihin ja trendeihin vaan sisustamisen perusperiaatteisiin. Olennaista viihtyisän kodin suunnittelussa on se, miten sisustamme, eikä se, millä sisustamme. Tämä kirja tarjoaa työkalupakillisen vinkkejä, joiden avulla opit tarkastelemaan sisustusta ja stailausta uusin silmin ja luomaan tyylikkään ja toimivan kodin. Sellaisen kodin, joka on sinun näköisesi ja jossa viihdyt.

56

SUOMENTAJA : EAN : 9789520412845 Kirsi Kokkonen EAN E-KIRJA : SIVUMÄÄRÄ: 256 9789520413514 KIRJASTOLUOKKA : 68.4

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413507

© JONAS HÄLL

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Handbok i inredning och styling


© PETTERI ARMINEN

© IINA ALA-TALA

HARRI AHONEN, A ADA AL A-TAL A

Pyhän Olavin retkeilyreitit

VIIKINKIKUNINK A AN MATK ASSA SAVONLINNASTA SA ARISTOMERELLE

Harri Ahonen on kokenut Skandinavian erämaiden vaeltaja. Hän on aiemmin julkaissut retkeilijöiden keskuudessa suositut teokset PohjoisSkandinavian vaellusreitit, Keski-Skandinavian vaellusreitit, Pohjois-Norjan rannikkoreitit ja Etelä-Skandinavian vaellusreitit. Aada Ala-Tala on kameran kanssa seikkaileva vaeltaja, pyöräilijä ja purjehtija sekä kansainvälisesti työskentelevä eräopas.

Kulttuurihistoriaa ja luonnonnähtävyyksiä Kansallispuistoja ja kivikirkkoja, linnanmuureja ja lintuvesiä... Koe EteläSuomen merkittävät nähtävyydet hurjan viikinkikuninkaan jalanjäljissä.

JULKAISU : Maaliskuu

Tuhat vuotta sitten viikinkikuningas Olav Haraldsson teki matkan läpi nykyisen EteläSuomen. Matka vei lopulta Norjan Stiklestadiin ja siellä taisteluun, jossa kuningas kaatui. Keskiajalla kirkko julisti hänet pyhimykseksi. Nyt Pyhän Olavin jalanjäljissä voi kulkea läpi Etelä-Suomen yhtenäistä reittiverkostoa pitkin. Olavinlinnan kupeesta alkava matka päättyy Saaristomeren aavoihin maisemiin. Patikoidessa ja pyöräillessä vastaan tulevat niin aurinkoiset rantakalliot ja järvenselät kuin jylhät linnanmuurit ja keskiaikaiset kirkot.

EAN : 9789520412753

SIVUMÄÄRÄ : 192 KIRJASTOLUOKKA : 42

TIETOKIRJAT

57


JULKAISU : Lokakuu

2019

SIVUMÄÄRÄ : 48 KIRJASTOLUOKKA :

65.5

EAN : 9789520411138

PAUL A PASCUAL

Paperikoristeita Leikkaa ja askartele tähtiä ja lumihiutaleita Luo upeita paperikoristeita talvikauden iloksi: lumihiutaleita, enkeli, tähti, joulukuusi… Kirjan ohjeilla ja materiaaleilla syntyvät myös sykähdyttävän kauniit onnittelukortit, pakettikortit, lahjarasiat ja ruusukkeet. Kirjassa on ohjeet ja materiaalit 15 paperiaskarteluprojektiin. Selkeästi kuvitettujen, vaiheittain etenevien ohjeiden avulla onnistut askartelemaan toinen toistaan taidokkaampia paperikoristeita. Kirjassa on myös käytännöllinen mallihakemisto, joka inspiroi sinua luomaan omia yhdistelmiä paperikoristeista.

58


Manga TAMMIKUU HIROMU ARAKAWA

YOKO NOGIRI

HUHTIKUU

TOUKOKUU

HIROMU ARAKAWA

HIROMU ARAKAWA

Fullmetal Alchemist 18

Minun susipoikani 3

Fullmetal Alchemist 20 Fullmetal Alchemist 21 EAN : 9789521611889 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521611896 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

SUI ISHIDA

YOSHIHIRO TAKAHASHI

SUI ISHIDA

KOHEI HORIKOSHI

EAN : 9789521610998 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Tokyo Ghoul:re 5

EAN : 9789521620737 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KEI SANBE

Poissa – Erased 9

EAN : 9789521620652 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Last Wars 9

EAN : 9789521621079 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521621536 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Last Wars 10

Tokyo Ghoul:re 7

My Hero Academia 10

MAALISKUU

HIKARU MIYOSHI, RYOSUKE TAKEUCHI

HIKARU MIYOSHI, RYOSUKE TAKEUCHI

EAN : 9789521621086 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KOHEI HORIKOSHI

My Hero Academia 9 EAN : 9789521621277 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

SUI ISHIDA

Tokyo Ghoul:re 6

HELMIKUU

EAN : 9789521620744 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HIROMU ARAKAWA

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Fullmetal Alchemist 19 EAN : 9789521611643 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Last Wars 11

EAN : 9789521621093 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KOHEI HORIKOSHI

EAN : 9789521620751 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521621284 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Patriootti Moriarty 8

Patriootti Moriarty 9

YOKO NOGIRI

YOSHIHIRO TAKAHASHI

EAN : 9789521621604 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Minun susipoikani 4 EAN : 9789521621543 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

Last Wars 12

EAN : 9789521621109 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521621611 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Last Wars 13

EAN : 9789521621116 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KESÄKUU SUI ISHIDA

Tokyo Ghoul:re 8

EAN : 9789521620768 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

My Hero Academia 8

Last Wars 14

EAN : 9789521621260 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521621123 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HA JIME ISAYAMA

Titaanien sota 29

EAN : 9789521621574 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HIKARU MIYOSHI, RYOSUKE TAKEUCHI

KAUAN KAIVATUT UUSINTAPAINOKSET JATKUVAT!

Patriootti Moriarty 7 EAN : 9789521621598 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

NAGABE

Nivawa ja minä 3

EAN : 9789521621505 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

MANGA

59


Lasten- ja nuortenkirjat RIINA JA SAMI K A ARL A

Muumi ja Pikku Myy

Vuodenajat Muumilaakson kaikki ihanat vuodenajat taaperoikäisten iloksi! Värikkäät ja selkeät Muumi ja Pikku Myy -sarjan katselukirjat tarjoavat hauskoja havaintoja ja oivalluksia perheen pienimmille. Vuosi Muumilaaksossa on värejä ja tunnelmaa tulvillaan! Muumipeikon, Pikku Myyn ja heidän monien ystäviensä iloisessa seurassa lapsi oppii tunnistamaan ja nimeämään eri vuodenaikojen ja kuukausien erityispiirteitä, jotka toistuvat myös oman lähiympäristön luonnossa.

JULKAISU : Helmikuu IKÄRYHMÄ : 0+ EAN : SIVUMÄÄRÄ : 16 KIRJASTOLUOKKA: L85.2 9789520404369

Vuodenajat on kolmas katselukirja Muumi ja Pikku Myy -sarjassa, jossa aikaisemmin ovat ilmestyneet Värit ja Tunteet.

60


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 48 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA: L85.2

EAN : 9789520407186 EAN E-KIRJA : 9789520411978

Riina ja Sami Kaarlan kuvittamat muumikirjat ovat saavuttaneet suuren suosion niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Lämpimän värikylläisin ja pehmeälinjaisin kuvin ne kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

RIINA JA SAMI K A ARL A

Muumipeikko majakkasaarella

© VEIKKO SOMERPURO

RETKI MERILUONTOON!

Majakkasaaren luonto tutuksi Muumipeikon kanssa! Muumipeikko viettää 75-vuotisjuhlaansa suojelemalla korvaamattoman arvokasta saaristoluontoa. Muumipappa haaveilee saaresta, joka kartalla näyttää niin pieneltä, että Pikku Myy luulee sitä kärpäsen kakaksi! Mutta purjehdus majakkasaarelle viekin kokonaiseen uuteen maailmaan.

Muumiperheen mukana tutustutaan saareen ja opitaan, miten yhteisestä meriluonnostamme voi nauttia samalla sitä vaalien. Meri ja saaristo ovat aina olleet muumitarinoiden olennainen osa. Muumipeikko majakkasaarella -kirja on mukana Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön toteuttamassa Muumin 75-vuotisjuhlavuoden Meidän meri -kampanjassa, jolla kerätään varoja Itämeren suojeluun.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

61


Cecilia Davidsson on sovittanut kuvakirjan muotoon Tove Janssonin kertomuksen Maailman viimeinen lohikäärme, joka tunnetaan kokoelmasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Herkän puhuttelevan kuvituksen tarinaan on luonut Cecilia Heikkilä.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Mumintrollen och draken SUOMENTAJA : Katariina Heilala SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520406912 EAN E-KIRJA :

9789520411930

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520411923

CECILIA DAVIDSSON, CECILIA HEIKKIL Ä

Muumipeikko ja lohikäärme Muumipeikko kohtaa kauniin ja harvinaisen olennon! Tove Janssonin klassikkotarinaan perustuva kuvakirja kertoo tunteisiin vetoavalla viisaudella ihailusta, kiintymyksestä ja vapaudesta. Eräänä päivänä Muumipeikko löytää jotain aivan ihmeellistä: ilmielävän pikkuruisen lohikäärmeen! Muumipeikko varjelee löytöään suurena salaisuutena, jotta voisi yllättää parhaan ystävänsä Nuuskamuikkusen. Mutta lohikäärme, vaikka miten pikkuinen, ei ole helposti kesytettävissä ja se valitsee itse, keneen se kiintyy ja luottaa. Salaperäinen, omapäinen ja ihmeellisen ihastuttava pieni olento opettaa omalla tavallaan ystävyksille suuria asioita.

62


Mukana tarroja! JULKAISU : Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS :

Moomin Sticker Activity SUOMENTAJA : Tittamari Marttinen SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L79.8

EAN : 9789520410285

Muumilaakso

Seikkailujen puuhakirja

Aikaisemmin ilmestynyt kirja tv-sarjan tarinoista: Muumilaakso. Seikkailu alkaa

Innostavaa puuhaa Muumilaakso-sarjan siivittämänä. Piirrä ja väritä, haasta ajatteluasi ja huomiokykyäsi, päästä luovuutesi lentoon muumien tapaan. Mukana myös paljon tarroja! Muumilaakson tunnelma ja rakastetut hahmot lumoavat koko perheen TV:stä tutussa animaatiosarjassa. Seikkailujen puuhakirjan monipuoliset tehtävät tarjoavat kaikenikäisille pitkäksi aikaa pohtimisen aiheita ja mukavaa tekemistä muumien positiivisen, rauhoittavan ja inspiroivan elämänfilosofian hengessä. Opi nauttimaan elämän pienistä asioista, keskittymään kauneuteen ja havaitsemaan hauskoja asioita ympärilläsi niin kuin Muumilaakson asukkaat sen osaavat.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

63


Pikku hiiren hellekesä Millaista on kaupungissa kesälomalla? Pikku hiiri käy äidin kanssa huvipuistossa, uimarannalla ja taidemuseossa. Kesäloma alkaa ja äiti Hiiru syövät aamiaisen pihalla. Samalla he miettivät, mitä kaikkea kivaa voi tehdä lomalla. Hellepäivät jatkuvat. Missä olisi viileää? Hiiru ja äiti menevät jäähdyttelemään elokuviin. Jäätelökin viilentää mukavasti, samoin uimaretki. Ja sadepäivänä voi käydä vaikka taidemuseossa. Kuudes kuvakirja suositusta pikku kaupunkilaishiirestä kertoo kesälomasta kaupungissa. Kirjasarjan käännösoikeudet on myyty Tanskaan, Englantiin, Uuteen-Seelantiin, Australiaan, Kiinaan, Viroon, Espanjaan (espanjaksi ja katalaanin kielelle), Portugaliin, Ranskaan, Nepaliin ja Venäjälle.

64

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 48 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520411916 EAN E-KIRJA : 9789520413309 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520413316

© OTTO VIRTANEN

RIIKK A JÄNT TI

Riikka Jäntti on kuvittaja ja kirjailija, jonka tunnelmalliset kuvitukset vievät suoraan sadun lumottuun maailmaan ja tuovat mieleen rakastetut klassikot, Maija Karman, Lena Andersonin ja Elsa Beskowin. Jäntti on julkaissut kolme Vaahteratuvan väestä kertovaa saturomaania ja kuvittanut monien kirjailijoiden tekstejä. Hänen saturomaanejaan on käännetty mm. japaniksi, ruotsiksi ja tanskaksi. Pikku hiiren joulu oli joulukuussa 2017 The Times -lehden viikon lastenkirja.


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520412562 EAN E-KIRJA : 9789520413323 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520413330

Anja Portin on Helsingissä asuva kirjailija, jonka tuotanto sisältää romaanin, lastenkirjoja, esseistiikkaa ja tietokirjoja. Hänen viisaista ja hauskoista lastenkirjoistaan on tehty myös useita näytelmäsovituksia. Georgi Eremenko varttui EteläUkrainassa ja viihtyi pienestä asti kirjojen parissa. Pikkukaupungin kirjaston kalanruotoparketti narisi kotoisasti. 14-vuotiaana Georgi löysi itsensä Kuusamon kirjastosta ja päätyi 2000-luvun alussa Helsinkiin Taideteolliseen korkeakouluun. Nykyisin hän työskentelee graafisen suunnittelun ja kuvituksen parissa.

© GEORGI EREMENKO

ANJA PORTIN, GEORGI EREMENKO

Tumppu ja kellotornin arvoitus Miltä maailma näyttää kun on ihan pieni? Värikäs ja iloinen tarina pikku Tumpun löytöretkestä kaupungin vilskeessä. Tumppu on pikkuinen olento, joka asuu katolla ja nukkuu lapasen sisällä. Hän ei ole koskaan poistunut kotikatoltaan. Eräänä aamuna Tumppu päättää lähteä katsomaan, kuka asuu kaukana siintävässä kellotornissa. Matka on täynnä

vaaroja ja yllättäviä kohtaamisia. Maailma näyttää erilaiselta kun sitä katselee maanpinnalta eikä ylhäältä katonreunalta. Valloittava kuvakirja omien rajojen ylittämisestä ja seikkailusta, joka tuo ystävät yhteen. Riemukasta leikittelyä väreillä, mittasuhteilla ja kuvakulmilla.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

65


JULKAISU : Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS :

I’m Not (Very) Afraid of the Dark SUOMENTAJA : Tuula Korolainen SIVUMÄÄRÄ : 24 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520413446

ANNA MILBOURNE

En (hirveästi) pelkää pimeää Taskulamppu karkottaa pimeänpelon. Tämä tunnelmallinen kuvakirja kertoo pimeänpelosta ja auttaa kekseliäästi sen voittamisessa. Kirja sisältää satoja pieniä reikiä, joiden läpi valo säteilee ja luo uudenlaisia varjoja. Tartu taskulamppuun ja valaise pelko pois! Kun aurinko laskee, Pimeä liukuu esiin ja kasvaa suuremmaksi… ja suuremmaksi… ja pian se peittää kaiken. Pimeä on valtava ja loputon, vähän niin kuin seikkailu. Kaikkein ihmeellisintä on, että vain silloin kun on pilkkopimeää, voi nähdä kaikki tähdet.

66


PETRA BARTIKOVA

Mehiläispesä Tutustu mehiläisiin ja niiden elämään Millaista olisi olla mehiläinen? Mitä mehiläispesässä tapahtuu päivän aikana?

JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS : Beehive SUOMENTAJA : Sari

Kumpulainen SIVUMÄÄRÄ : 14 IKÄRYHMÄ : 3+

KIRJASTOLUOKKA : L58.21 EAN : 9789520412555

Hauska ja mielenkiintoinen tietokirja mehiläisistä ja mehiläispesästä. Miksi mehiläiset lentävät kukasta kukkaan? Miten hunaja syntyy? Tämän pahvikirjan sivuilla pääset tutustumaan mehiläispesään ja sen asukkaiden elämään.

Sarjassa ilmestynyt myös toinen hauska kurkistuskirja: Muurahaispesä.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

67


SVEN NORDQVIST

Viiru osaa Ukko Pesonen ei osaa yhtään mitään – vai osaako sittenkin? Nokkela, nopealiikkeinen Viiru-kissa ja jäyhä ukko Pesonen puuhailevat hauskaan tapaansa vähän pienemmille lukijoille tarkoitetussa kuvakirjassa. Tiivis tarina sopii jo kolmivuotiaille. ”Pesonen! Osaatko hyppiä tasajalkaa tästä sisälle tupaan?” Viiru huusi. ”Osaan kyllä. Mutta en halua”, Pesonen sanoi. Ystävysten sanailu jatkuu samaa rataa, kunnes lopulta Viiru saa huomata, että Pesonen osaa sittenkin jotain tärkeää. Ukko näet pakkaa eväät koriin ja soutaa heidät Pikkusaareen retkelle! Vauhdikas kuvitus vilisee hupaisia yksityiskohtia, joita pienet lukijat rakastavat. JULKAISU : Tammikuu

(kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Kan du ingenting, Pettson?

SUOMENTAJA : Tittamari

Marttinen

SIVUMÄÄRÄ : 28 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520412821 EAN E-KIRJA : 9789520413941 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413934

Viiru ja Pesonen ovat valloittaneet lukijoita maailmalla yli 13 miljoonan myydyn kirjan voimin. Parivaljakon edesottamuksista on saatu nauttia myös elokuvissa ja teattereissa.

Alun perin arkkitehdiksi valmistunut kuvittaja ja kirjantekijä Sven Nordqvist (s. 1946) on suosittu kautta maailman, erityisesti Viiru ja Pesonen -kirjojensa ansiosta. Niistä ensimmäinen, Viirun syntymäpäivät, ilmestyi vuonna 1984. Siitä ja sarjan muistakin kirjoista otetaan jatkuvasti uusia painoksia yhä uusien lapsisukupolvien iloksi.

© DANNE ERIKSSON

68


Richard Scarry (1919–1994) on yksi kautta aikojen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista. Scarry teki urallaan yli 300 teosta, joista useimmat ja tunnetuimmat kertovat Touhulan ja Puuhalan kaupungeista ja niiden eläinhahmoisista asukkaista. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, eikä suosiolle ole hiipumista näköpiirissä.

JULKAISU : Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS :

Busy, Busy World SUOMENTAJAT : Marjatta Kurenniemi; Katariina Heilala SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520408855

RICHARD SCARRY

Hauska, hauska maailma © RICHARD SCARRY

TÄYDENNET T Y L AITOS

Uutta Scarrya Suomeen! Rakastettu klassikko vie Scarry-fanien riemuksi hauskalle matkalle maailman ympäri nyt entistä runsaampana ja riemukkaampana. Richard Scarryn Hauska, hauska maailma on riemastuttanut lukijoita jo yli viisikymmentä vuotta, ja klassikkoteos täydentyy nyt tarinoilla, joita ei ole aikaisemmin julkaistu suomeksi! Vauhdikkaat seikkailut maailmalla tutustuttavat eri maiden ja kulttuurien omintakeisiin piirteisiin — Scarryn tapaan kansallisuuksien edustajat ovat tietysti eläinhahmoisia ja niiden hupaisat edesottamukset tulvillaan lämpimän avarakatseista huumoria. Mukana ovat vihdoin myös naapurimaamme Ruotsi ja Venäjä!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

69


© MATTI PIKKUJÄMSÄ

VILLE HY TÖNEN, MAT TI PIKKUJÄMSÄ

Hipinäaasin kaverit Mitä kuuluu, Hipinäaasi? Hipinäaasin kaverit palaa Finlandia Junior -ehdokkaana olleen Hipinäaasi apinahiisi -kirjan maailmaan. Värikkäiden eläinhahmojen ja hauskan sanailun taakse kätkeytyy lempeää viisautta ja suuria, ajankohtaisia teemoja.

Matti Pikkujämsän kuvitus luo Ville Hytösen tarinoille lumoavan, värikylläisen maailman, johon tekee mieli hypätä sisään.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 72 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520413354 EAN E-KIRJA :

9789520414177

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414788

70

Ville Hytönen on Tallinnassa asuva kirjailija ja kirja-alan moniottelija. Hänen tuotantoonsa kuuluu paitsi runoja myös mm. aforismeja, romaaneja sekä lastenkirjoja. Matti Pikkujämsän värikkään humoristiset kuvitukset ovat tuttuja paitsi kirjoista myös lehdistä, mainoksista sekä tekstiileistä, joita hän on suunnitellut mm. Marimekolle. Hytösen ja Pikkujämsän ensimmäinen yhteinen kuvakirja Hipinäaasi apinahiisi oli vuonna 2013 Finlandia Junior -ehdokkaana.

© PERTTI NISONEN

Ensimmäisessä tarinassa Villakarhun rakkaat vanttuut katoavat, eikä syyllistä tahdo löytyä. Toisessa tarinassa Jääkettu muistelee aikoja, kun se oli vasta poikanen eikä sillä vielä ollut hattua. Silloin metsässä asui eläimiä, joita ei enää ole. Kokoelman viimeinen satu Giraffin sadepäivä kertoo vieraanvaraisuudesta, ja saattaa olla, että sen päätteeksi jopa ilkeästä Huulikalasta on tullut hiukkasen mukavampi kaveri.


Anna Holmström-Degerman on suosittu ruotsalainen lastenkirjailija. Hän asuu Uumajan lähellä pienessä kylässä kissoineen ja koirineen. Mm. Risto Räppääjä -kuvituksistaan tunnettu suomalainen Christel Rönns on myös vannoutuneita koiraihmisiä. Rönnsille on myönnetty v. 2012 Finlandia Junior -palkinto hänen omasta kuvakirjastaan.

© SANDRO AB © JARI RIIHIMÄKI

ANNA HOLMSTRÖM-DEGERMAN, CHRISTEL RÖNNS

Doris ja koiranvirka Jokainen meistä on tärkeä – kukin omalla tavallaan! Doris-mopsi nauttii elämästään oman pikku tätinsä kanssa. Mutta kun se viedään koirien päivähoitolaan, mopsiraukan mielenrauha on pian mennyttä. Muut koirat vaikuttavat perin päteviltä, ja kaikilla on jokin valtavan tärkeä tehtävä tai virka, paitsi Doriksella. Vihikoira nuuskii tärkeilevänä jälkiä, vetokoira ohjailee toisia vasemmalle ja oikealle. ”Seis lain nimessä!” haukahtaa komenteleva poliisikoira. Sirkuskoira se vasta koppava onkin! Mutta lopulta Doris ymmärtää, että hänellä on maailman tärkein virka: hän on seurakoira ja emäntänsä rakas kumppani.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Doris och världens viktigaste jobb SUOMENTAJA : Tittamari Marttinen SIVUMÄÄRÄ : 32

IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA :

L85.2 EAN : 9789520412937 EAN E-KIRJA : 9789520414092 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520414108

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

71


ELINA JA SOFIA

Elina ja Sofia, Kaikki on mahdollista!

JULKAISU : Toukokuu (kirja, IKÄRYHMÄ : 5+ EAN : 9789520413637 KIRJASTOLUOKKA: EAN E-KIRJA : 9789520416065 e-kirja, mp3 -äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 96 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520416072 L84.2

72


© NELLI ORELL

Kohti unelmia suosikkitubettajien kanssa! Suomen suosituimmat lapsitubettajat Elina ja Sofia kannustavat lukijoitaan olemaan rohkeasti oma itsensä.

Elina ja Sofia ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 70 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja samaa iloista energiaa pulppuaa myös heidän kirjansa! Kirjan valokuvien ja kuvitusten takaa löytyy kolmaskin tubetähti, ihana Nelli Orell!

Elinan ja Sofian oma kirja on täynnä siskosten vinkkejä rohkeuteen, positiivisuuteen, tavoitteiden saavuttamiseen ja itsensä kehittämiseen. Mukana on myös paljon hauskaa täytettävää sekä inspiroivaa puuhaa. Tällä kirjalla on takuulla piristävä vaikutus!

© NELLI ORELL

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

73


SINIKK A NOPOL A , TIINA NOPOL A , SALL A SAVOL AINEN

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

© HMGVALOKUVA/HANNA-MARIA GRONLUND

LEFFAKIRJA

JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA :

L84.2 EAN : 9789520412852 NELIVÄRIKUVITUS

74


Heinähattu ja Vilttitossu ärhäköinä – myös elokuvateattereissa 14. helmikuuta 2020! Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen ilmestyy leffan ensi-illan kunniaksi elokuvakannella ja valokuvaliitteellä varustettuna laitoksena. Samannimisen elokuvan on ohjannut Lenka Hellstedt, pääosissa nähdään lahjakkaiden lapsinäyttelijöiden lisäksi mm. Janne Kataja ja Krisse Salminen. Elokuvan tuottavat Yellow Film & TV, Ricky Rapper ja Tuotantoyhtiö Hihhihhii. Heinähattu on aloittanut koulun, jossa hän oppii paljon uusia jännittäviä asioita. Vilttitossusta on tylsää jäädä aamulla kotiin, kun ei ole ketään leikkikaveria. Kun Heinähattu kertoo lähtevänsä luokkansa kanssa onkiretkelle, Vilttitossu keksii ovelan juonen päästäkseen mukaan. Ja siitä seuraa sellainen soppa, että apuun tarvitaan sekä Alibullenit neidit että konstaapelit Isonapa ja Rillirousku.

Leffakansi tulossa!

Sinikka ja Tiina Nopola ovat Suomen myydyimpiä lastenkirjailijoita. Heidän yhteinen uransa alkoi ensimmäisestä Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasta jo 30 vuotta sitten. Sekä Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan kirjoista että Risto Räppääjistä on tehty paljon suosittuja elokuvia ja näytelmiä, joissa musiikilla on usein merkittävä rooli. Salla Savolaisen upeat kuvitukset ovat ilahduttaneet lapsia kautta maailman jo parinkymmenen vuoden ajan.

© JARI RIIHIMÄKI

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

75


ZOMBIT Y T TÖ MORTINASTA KERTOVA HUMORISTINEN L ASTENKIRJASARJA RIEMASTUT TA A!

BARBARA CANTINI

Mortina

KUOLIA AKSINAURATTAVA JUTTU Ei aivan tavallinen tyttö, vaan ihan oikea zombi! Pukeutuako noidaksi vai mennäkö ihan omana itsenään, zombityttö Mortina miettii halloweenjuhlan lähestyessä. Mortina asuu Tuoni-tädin ja Kaiho-koiransa kanssa aavemaisessa Villa Tuonelassa, jossa seurana ovat myös suvun esi-isät. Mortina haaveilee ikäisistään leikkikavereista, mutta Tuoni-täti on tämän kieltänyt: kylän lapset saattaisivat pahanpäiväisesti pelästyä zombityttöä, ja zombit voitaisiin häätää kodistaan, jota kyläläiset luulevat autiotaloksi. Halloween-juhlan lähestyessä neuvokas ja lannistumaton Mortina kuitenkin keksii mainion keinon ystävystyä toisten lasten kanssa! JULKAISU : Lokakuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Mortina. Una storia che ti farà morire dal ridere SUOMENTAJA : Katariina Heilala SIVUMÄÄRÄ : 56 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520412005 EAN E-KIRJA : 9789520412029 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520412012

NELIVÄRIKUVITUS

76


Barbara Cantini on italialainen, Toscanassa asuva palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut zombitytöstä kertovan valloittavan Mortinalastenkirjasarjan, joka on käännetty jo 24 kielelle.

©VIAROSSI.IT

BARBARA CANTINI

Mortina ja ällöttävä serkku Zombien talossa sattuu ja tapahtuu kummia! Sarjan toinen hauska kirja paljastaa salaperäisten katoamisten arvoituksen aavemaisessa Villa Tuonelassa. Ikävystyttävän sadepäivän katkaisee omituisen Adalbert-serkun saapuminen taloon. Siitä käynnistyy merkillisten tapahtumien sarja: Tuoni-täti katoaa jäljettömiin, ja Mortinan ystävät saapuvat paikalle saatuaan Adalbertin tavoin salaperäiset kutsukortit… Kuka on outojen kutsujen takana? Mikä osuus ällöttävällä Adalbertserkulla on tapahtumiin? Entä jättiläismäisellä puhuvalla muratilla? Tokihan talossa kummittelee, onhan se zombien koti – mutta aiemmin aaveet ovat olleet vain harmittomia sukulaisia.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja)

ALKUPERÄISTEOS : Mortina e l’odioso cugino SUOMENTAJA : Katariina Heilala

SIVUMÄÄRÄ : 56 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520412036 EAN E-KIRJA : 9789520412067 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520412043

NELIVÄRIKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

77


© PERTTI NISONEN

Hannu Mäkelä on monipuolinen ja palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty monille kielille. Suomalaista lastenkirjallisuutta Mäkelä on uudistanut persoonallisella tavalla tuomalla esiin maailman, jossa vapaus, ystävyys ja onnelliset loput ovat mahdollisia. Hänen tunnetuin lastenkirjahahmonsa on kansainvälistäkin mainetta saavuttanut Herra Huu. Hannu Mäkelän teos Herra Huu palkittiin Anni Swan -mitalilla 1976. Herra Huu ja Unen valtakunta on yhdeksäs herra Huusta kertova romaani.

HANNU M ÄKEL Ä

Herra Huu ja Unen valtakunta Tästä eteenpäin on käytettävä unikenkiä! Herra Huu ei saa nukutuksi ja tahtoo lähteä Unen valtakuntaan unta etsimään. Riemastuttava teos yhdestä suomalaisen lastenkirjallisuuden rakastetuimmasta hahmosta. Mitä minä teen, jotta saisin unta, herra Huu miettii epätoivoisena. ”Milloin lähtee seuraava kyyti Unen valtakuntaan?” Töyhtötiainen armahtaa lopulta pientä mustaa miestä, tuo herra Huulle matkalipun ja sitten alkaa tapahtua. Naakkojen kuljetuspalvelu lennättää hänet Unen valtakuntaan! Lämmin ja humoristinen tarina on täynnä sadun lumousta ja herra Huulle tyypillistä elämänviisautta. Vaikka herra Huun muisti välillä reistailee ja uudet seikkailut panevat pään pyörälle, taiat toimivat sittenkin!

78

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520412111 EAN E-KIRJA : 9789520413200 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413347


Riina Katajavuori on arvostettu runoilija ja kirjailija. Hän on myös kirjoittanut lukuisia lastenkirjoja, kuten Pentti-kuvakirjat, joita on käännetty muille kielille, sekä palkitun teoksen Mennään jo naapuriin (kuvitus Salla Savolainen). Suomenruotsalaisen Jenny Lucanderin ilmeikkäät ja tunnelmalliset kuvitukset ovat saaneet runsaasti huomiota.

© VEIKKO SOMERPURO

RIINA K ATA JAVUORI, JENNY LUCANDER

Kaksi kotia

Aistivoimainen kuvaus siitä, miltä lapsesta tuntuu, kun vanhempien eron myötä koteja on yhtäkkiä kaksi. Varpun ja Leon äiti ja isä ilmoittavat eroavansa. Varpu muuttaa äidin mukana, Leo jää isän kanssa. Pian on sopeuduttava myös vanhempien uusiin kumppaneihin. Isä ja äiti pyytävät olohuoneeseen. ”Olisi puhuttavaa”, äiti sanoo. ”Me olemme päättäneet erota”. Isä nyökkää partaansa. Sohvalla lojuu villapipo. Varpu vetää sen päähän ja yli kasvojen. Hän on piilossa pipon sisällä. Pipon alla on kuumaa, villaista, kutittavaa. ... Äiti ja isä puhuvat vuorotellen. He ovat samaa mieltä. Isä ja äiti puhuvat niin kuin olisivat jossakin televisio-ohjelmassa. Viipyilevässä kasvutarinassa keskitytään kuvaamaan pieniä liikahduksia, joita lapsen mielessä ja elämässä tapahtuu, kun kaikki muuttuu. Kirjan jokainen lause on täynnä voimakkaita tunteita. Tarinan edetessä Varpu kypsyy, löytää erillisyytensä ja vahvuutensa.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520413750 EAN E-KIRJA : 9789520413927 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520413910

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

79


Rikosylikonstaapeli Pasi Lönn on työskennellyt poliisina yli 30 vuoden ajan. Enimmäkseen rikostutkinnan parissa, mutta myös kenttätehtävissä. Hän on kirjoittanut useita, hyvän vastaanoton saaneita dekkareita sekä nuorille että aikuisille. Jussi Kaakinen on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttua lukuisista lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista. Heidän ensimmäinen yhteinen lastenkirjansa Poliisiasema ilmestyi keväällä 2019.

Paloasema

© OTTO VIRTANEN

PASI LÖNN, JUSSI K A AKINEN

Pii paa, pii paa – hyppää kyytiin jos uskallat! Lasten tietokirja Poliisiasema saa toivottua jatkoa. Yhtä asiantuntevasti tehty Paloasema esittelee nykyaikaista pelastustoimintaa; paloautoja ja ambulansseja, sukellustietokoneita ja drooneja. Paloasemalta lähdetään monenlaisiin pelastustehtäviin, ja joka tarkoitukseen on kehitetty erityiskalustoa. Pelastajien käytössä voi olla esimerkiksi nostolava-auto, ihmisvinssi tai vesitykki, jotka esitellään todenmukaisten kuvitusten avulla. Ihmisiä kun joudutaan pelastamaan tulipalojen lisäksi myös liikenneonnettomuuksista, veden varasta ja vaikeista maastoista. Ambulansseissakin on hienoa teknologiaa, jota ensihoitajat käyttävät potilaiden hengen turvaamiseksi. Palomiesten lemmikki, dalmatiankoira Doni kommentoi tapahtumia koiramaiseen tapaansa – varsinkin silloin, kun pitää pelastaa kissa puusta.

80

JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520412920


Usbornen laadukkaassa luukkukirjasarjassa on ilmestynyt suomeksi jo yhdeksän innostavaa tietokirjaa.

Kysy ja kurkista! Hyvä vai paha muovi? Kaikki muovista! Tässä hauskasti kuvitetussa tietokirjassa on 60 avattavaa luukkua ja loputtomasti kiinnostavaa tietoa muovin hyvistä ja huonoista puolista. Mistä muovi tehdään? Mitä hyötyä siitä on? Miksi meret täyttyvät muovista? Onko muoville vaihtoehtoja? Voisimmeko elää ilman sitä? Näihin ja moniin muihin ajankohtaisiin kysymyksiin löydät vastauksen, kun kurkistat tämän värikkään tietokirjan luukkujen alle. Hauskemmin ei tietoa voisi tarjoilla! JULKAISU : Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS : Lift-the-Flap

SUOMENTAJA : Sari Kumpulainen Questions and Answers about Plastic SIVUMÄÄRÄ : 14

IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L63.7 EAN : 9789520413453

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

81


PAUL A NORONEN, TERESE BAST

Supermarsu ja Rosvo-Rasvis

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3 -äänikirja, mp3-CD) NELIVÄRIKUVITUS

82

SIVUMÄÄRÄ : 152 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2

EAN : 9789520412906 EAN E-KIRJA : 9789520414030 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520412890 EAN MP3-CD : 9789520414023


© AAPO HUHTA

Kaikkien aikojen jännittävin Supermarsu-seikkailu! Apua, muuttuuko Rasvis supersankariksi? Hurja seikkailu starttaa Itä-Helsingistä ja huipentuu Tyynenmeren valtavalle roskapyörteelle. Kun koulu alkaa, Supermarsu-Emilian luokassa vertaillaan lomakokemuksia. RasvaAntero haluaa tietysti nokittaa kaikki omalla matkakohteellaan, mutta luokkatovereilta ei herukaan odotettua ihailua. Sitten tapahtuu pahin mahdollinen: RasvaAntero varastaa suutuspäissään MarsuHalosen juomapullon, hörppää vettä ja saa siitä supervoimat, joita hän käyttää arvaamattomalla tavalla. Hän päättää myös perustaa oman lomakeskuksen maapallon toiselle puolelle, Tyynenmeren jättimäiselle muoviroskalautalle.

© ALEXANDRA SANDBÄCK

Supermarsun on estettävä järjettömät suunnitelmat ja hävitettävä tuhoisa muovilautta, ennen kuin on liian myöhäistä. Emilian elämässä on muutenkin stressiä, sillä äiti on jättänyt työnsä vanhainkodissa ja ryhtynyt kokopäiväiseksi tubettajaksi – pitäisikö nauraa vai itkeä?

Helsingissä asuva Paula Noronen on megasuosittu sekä humoristisena lastenkirjailijana että tvpersoonana. Supermarsun lisäksi hänet tunnetaan mm. Yökoulu-sarjastaan. Pietarsaarelainen Terese Bast on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen kuvansa ovat tuttuja monista suosituista lastenkirjoista.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

83


PAUL A NORONEN, K ATI NÄRHI

Yökoulu ja hirveä hammaskeiju Pidä hampaistasi kiinni, hirveä hammaskeiju väijyy yökoulussa... Yökouluun on tullut uusi, omituinen hammashoitaja. Hän käskee lapsia lopettamaan hampaiden harjauksen ja syömään paljon karkkia. Hoitajan kavala juoni on kerätä lapsilta mahdollisimman paljon hampaita. Pian selviää, että uusi hammashoitaja onkin häiriintynyt hammaskeiju, joka tarvitsee maksimaalisesti maitohampaita omiin epärehellisiin tarkoituksiinsa. Karmean keijun apurina häärää höhlä hammaspeikko. Selättävätkö vampyyrityttö Martta ja zombipoika Paavo pyrkyrimäisen keijun, ja saavatko lapset pitää hampaansa? Yökoulu-sarja on sopivan kammottava ja hirvittävän hauska sarja, joka helppolukuisena sopii kaikille alakoululaisille. JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ :5+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2

EAN: 9789520412876 EAN E-KIRJA :

9789520413996 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520413989

NELIVÄRIKUVITUS

© OTTO VIRTANEN

84

© NUMI NUMMELIN / Nelonen / Hyvät ja huonot uutiset

Paula Noronen on tuttu monista TV- ja radioohjelmista, mutta ennen kaikkea hullunhauskoista lastenkirjoistaan. Supermarsu on ihastuttanut katsojia jo valkokankaallakin. Sarjakuvataiteilijana tunnettu ja palkittu Kati Närhi kuvittaa Yökoulusarjaa mahtavaan tyyliinsä.

Kati ja Sylvi


© VEIKKO SOMERPURO

Riina ja Sami Kaarla ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirja-ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin.

Aiemmista kirjoista sanottua:

RIINA JA SAMI K A ARL A

Kadonnut kenttä PET AGENTS 3

Scifi-herkuilla ja pörröisillä lemmikeillä kouluikäiset koukuttanut sarja jatkuu. Vauhdikkaan Pet Agents –sarjan kolmannessa osassa Kati-e, Ti-bot ja Timi seikkailevat maaseudulla. Luomutila on täynnä söpöjä eläimiä, ja sähkömönkkärillä on kiva ajella ja auttaa maataloushommissa. Mutta verkko ei toimi kuten kaupungissa. Mitä tehdä, kun Ti-bot katoaa eikä kännykkä löydä kenttää? Riina ja Sami Kaarlan upeasti kuvitettu kirjasarja on hurmannut lukijat niin Suomessa kuin ulkomailla. Eläinhullu koodarityttö Kati-e, hänen robottinsa Ti-bot ja naapurinpoika Timi tarjoavat samaistumispintaa monenlaisille lukijoille. Yhteistyöllä ratkeavat kiperimmätkin ongelmat, ja aina eläinten ja luonnon hyvinvointi edellä.

”Aivan IHANA tämä Riina ja Sami Kaarlan uusi Pet Agents!! Osoittaa miten kaksikko on monipuolinen ja ammattimainen. Ja ihana tämä robotteja rakentava Kati-e ja hänen Ti-bottinsa, kaunis kuvitus ja hauskaa tekstiä. Luettiin kahdelta istumalta riippukeinussa, upposi kohderyhmään!” – Elina Lappalainen ”Suosittelen tätä kirjaa kaikille lukuharrastuksen alkutaipaleella oleville, siinä missä jo enemmänkin lukeville. Yksi hienoimmista uusista lastenkirjasarjoista, joihin olen tutustunut.” - Yöpöydän kirjat -blogi

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 192 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520413460 EAN E-KIRJA :

9789520414795 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520414801

NELIVÄRIKUVITUSLASTEN- JA NUORTENKIRJAT

85


TIMO PARVEL A , MERVI LINDMAN

Ella ja kaverit hiiohoi! Laivaristeily on unohtumaton elämys – ainakin jos Ella ja kaverit ovat kyydissä! Opettaja näkee paljon vaivaa päästäkseen vaimonsa kanssa kesälomaristeilylle ilman oppilaitaan. Kun kyseessä on Ella ja kaverit, lopputulos on selvä. Heidän mielestään kesäloma ilman opettajaa on kuin risteily ilman risteilyisäntää. Leppoisasti alkanut reissu muuttuu nopeasti jännittäväksi seikkailuksi, tuttuun ellamaiseen tapaan. – Onko meillä varmasti matkavakuutus kunnossa? opettaja huolehti. – Sinun täytyy nyt rentoutua. Laivat ovat tosi turvallisia paikkoja, opettajan vaimo rauhoitteli. – Minulla on matkalaukussa muutamat ylimääräiset pelastusliivit, opettaja ilmoitti. – Toivottavasti muistit pakata myös vaihtovaatteita, lomakirjan ja hammasharjasi, opettajan vaimo sanoi lempeästi hymyillen. – Muistin, mutta en pakannut. Pelastusliivit veivät kaiken tilan. – No, sinä voit kyllä lainata minulta, opettajan vaimo lupasi. – En voi. Sinun laukussasi on puhallettava kumivene.

(kirja, e-kirja, mp3äänikirja, mp3-cd) SIVUMÄÄRÄ : 104 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

MUSTAVALKOKUVITUS

EAN : 9789520412869 EAN E-KIRJA :

9789520413965

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413972 EAN MP3-CD : 9789520413958

Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarja ei lakkaa riemastuttamasta maailmaa. Kirjat sekä niihin perustuvat elokuvat, näytelmät ja laulut ovat viihdyttäneet lukijoita jo vuodesta 1995 lähtien! Mervi Lindmanin hauskuutta pursuavia lastenkirjakuvituksia rakastetaan myös monissa maissa.

© ANNI HANÉN

JULKAISU : Helmikuu

Lapsen oikeuksien vaikuttaja Timo Parvela UNICEFin matkalla Sierra Leonessa syksyllä 2019.

VE © JARI KI

86


TIMO PARVEL A , PASI PITK ÄNEN

Pate ja savannien sankarit Pate villieläinten puolella! Lukijansa valloittanut Pate seikkailee nyt savannien vaaroja uhmaten. Sarjan seitsemännessä osassa Pate rakentaa ystävänsä Senjan kanssa kuumailmapallon. Sellaisella koulumatkat sujuvat leikiten. Ensilento ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, sillä Pate, Senja ja Paten viisas koira Totti päätyvät koulun pihan sijasta Botswanaan. Siellä he kohtaavat uskomattoman kauniin ja monipuolisen luonnon lisäksi myös katalan salametsästäjän, joka väijyy alueen villejä eläimiä. Paten on jälleen kerran pelastettava maailma! Kirjailija Timo Parvelan ja kuvittaja Pasi Pitkäsen helppolukuinen Pate-sarja jatkaa voittokulkuaan. Vetävästä juonesta, hurtista huumorista ja taidokkaasta kuvituksesta syntyy vastustamaton paketti! Pate on kaikille tuttu Ellan luokkakaverina, mutta hänen oma sarjansa on nopeasti valloittanut lapset ja aikuiset meillä ja muualla.

JULKAISU: Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja, mp3-cd) SIVUMÄÄRÄ : 104

IKÄRYHMÄ: 7+ EAN : 9789520412913 KIRJASTOEAN E-KIRJA : 9789520414061 LUOKKA : EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520414047 EAN MP3-CD : 9789520414054 L84.2

MUSTAVALKOKUVITUS

© JARI RIIHIMÄKI

Kirjailija Timo Parvelan ja kuvittaja Pasi Pitkäsen luoma Pate-sarja on valloittanut lukijat ja kriitikot. Pate oli alun perin suosittu hahmo Ella ja kaverit -kirjoissa, niin suosittu, että hän sai ikioman sarjansa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

87


JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520412883 EAN E-KIRJA : 9789520414009 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414016

Esikoiskirjailija Kaisa Paasto (s. 1979) on Espoossa asuva kääntäjä-copywriter, jonka kotona asuu lapsia, lemmikkejä ja mies, mutta ei yhtään possua. Palkittu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Mari Ahokoivu (1984) asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Hänen sarjakuviaan ja lastenkirjakuvituksiaan on julkaistu monissa maissa.

K AISA PA ASTO, MARI AHOKOIVU

Anni kaverinkesyttäjä Serranon perhe -meininkiä kotona ja koulussa! Anni kaverinkesyttäjä on alakouluikäisille sopiva sympaattinen tarina kivoista ja oudoista tyypeistä. 10-vuotias Anni on kekseliäs, energinen ja hauska – siis kotosalla. Valitettavasti Koulu-Anni on paljon vaisumpi tapaus, eikä uutta ystävää tahdo millään löytyä parhaan kaverin muutettua pois. Kotonakaan kaikki ei mene nappiin, kun uusi lemmikkipossu Vaappu ei suostu kesyyntymään vaan mököttää pöydän alla. Annin on pakko ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä kaverinkesyttäjäksi. Eiköhän siihen samaan syssyyn kesyynny yksi vastahakoinen possukin.

88

© OTTO VIRTANEN


© JARI RIIHIMÄKI

© KAROLIINA EK

Tuutikki Tolonen on Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Arvid Lydecken -palkinnolla palkittu kirjailija, sanataideopettaja ja lasten kirjallisuuslehti Vinskin toimittaja. Pasi Pitkänen on kuvittaja ja graafikko, joka on kuvittanut mm. Timo Parvelan lastenromaaneja ja julkaissut kaksi omaa kuvakirjaa: Kadonneiden eläinten saari ja Hirviöturnajaiset.

TUUTIKKI TOLONEN, PASI PITK ÄNEN

Mörköviesti

Suuri mörköseikkailu jatkuu! Jo 27 maahan myydyn, palkitun fantasiasarjan kolmas osa. Miksi Portinvartija ilmestyy Hellemaiden kylpyhuoneeseen? Entä mitä merkillisiä olentoja vilahtelee lähimetsissä? Mitä maan alla (ja maan päällä) tapahtuu? Arki voi olla täynnä taikaa, jos on sattunut syntymään Hellemaiden perheeseen. Maikki, Kaapo ja Hilla pääsevät uusiin seikkailuihin mörköjen kanssa, Maikin puhuva kylpytakki juttelee entistä merkillisempiä ja Kaapo selvittää juuriliemen arvoitusta yhdessä Runar Kallin kanssa. Tuutikki Tolosen lumoava fantasiakirja vie mukanaan vastustamattomalla voimalla. JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520409364 EAN E-KIRJA : 9789520413170 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA:

”Lämmin tunnelma, omaperäiset yksityiskohdat ja Pitkäsen humoristiset mustavalkoiset kuvat yhdistyvät omaperäiseksi ja mukaansatempaavaksi kokonaisuudeksi.” - Publishers Weekly, USA ”Mörkövahdista voi tulla todellinen uuden sukupolven klassikko.” - Parfums de Livres ”Ja nyt kerron mitä olen oppinut ja minkä jätän neuvoksenne: älkää jääkö pieniksi, jos voitte myös kasvaa suuriksi!” -Kylpytakki, Suomi Mörkövahdista on kehitteillä Hollywoodissa pitkä elokuva, jonka tuottaa Scott Free Productions -tuotantoyhtiö, ja osatuottajana on lukuisia Oscar-ehdokkuuksia saanut elokuvaohjaaja Ridley Scott.

9789520413194

MUSTAVALKOKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

89


MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Rakkausarvoitus

L ASSE-MAIJAN ETSIVÄTOIMISTO Pussaamalla hyväntekeväisyyttä! Suosikkisarjan uudessa tarinassa Lasse ja Maija ratkovat keräysrahojen varkautta. Vallilassa järjestetään rakkausfestivaalit, joiden lemmekkäissä tunnelmissa kerätään rahaa maailman vähävaraisille lapsille. Muhammed Karaatti on luvannut maksaa 50 senttiä jokaisesta pususta, jonka Lasse ja Maija onnistuvat kirjaamaan ylös. Kaupunkilaiset pussailevat siis sydämensä kyllyydestä, kunnes karu todellisuus paljastuu: keräysrahat on varastettu! Kuka voi olla niin sydämetön, että ryöstää köyhien lasten rahat? Ja miksi Muhammed Karaatti hiiviskelee iltahämärissä museonjohtajattaren toimiston lipeillä? Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3 -äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Kärleksmysteriet SUOMENTAJA: Outi Menna SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 7+ NELIVÄRIKUVITUS

90

KIRJASTOLUOKKA: L84.2 EAN : 9789520413477 EAN E-KIRJA : 9789520414825 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414818 EAN MP3-CD : 9789520414429


MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Lasse-Maijan kirjakesäloma Kesäkivaa Lassen ja Maijan seurassa! Lasse-Maijan kesälomakirja tarjoaa hauskaa luettavaa ja ratkottavaa alakouluikäisille. Tämä hauska opus sisältää lyhyen Lasse-Maija-tarinan, jossa koko Vallila on joutunut urheilukuumeen valtaan: pikkukaupungissa järjestetään nimittäin Vallila-kisat. Pappi, Muhammed Karaatti, Lasse ja Maija puolustavat kaupungin kunniaa melko erikoislaatuisissa kilpalajeissa. Kesken kaiken palkintopokaali kuitenkin katoaa. Kuka on vienyt sen?

JULKAISU : Toukokuu ALKUPERÄISTEOS : Lasse-

Majas sommarlovsbok 3

SUOMENTAJA :

Outi Menna

SIVUMÄÄRÄ : 96

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520413484

Martin Widmark (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on Helena Willisin käsialaa.

© THRON ULLBERG

NELIVÄRIKUVITUS

Kirjasta löytyy myös rutkasti hauskaa puuhaa ja aivosoluja rassaavaa ratkottavaa: väritystehtäviä, täytettäviä ystäväsivuja, salakielisiä viestejä, lautapeli sekä monenlaisia muita tarkkaavaisuutta, päättelykykyä ja muistia testaavia tehtäviä - aidossa Lasse-Maija-hengessä ja nelivärikuvitettuna!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

91


JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS :

DOG MAN, A Tale of Two Kitties SUOMENTAJA : Jaana Kapari-Jatta

SIVUMÄÄRÄ : 250 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA :

L84.2 EAN : 9789520411961

Kun Dav Pilkey oli lapsi, hän kärsi ADHD:sta, lukihäiriöstä ja käytöshäiriöstä. Opettajat siirsivät hänet joka päivä käytävälle. Onneksi Davista oli kiva piirtää ja keksiä tarinoita. Hän kulutti käytäväaikansa siihen että keksi omia sarjakuvia. Toisella luokalla Dav loi sarjiksen supersankarista nimeltään Kapteeni Kalsari. Hänen opettajansa repi sarjiksen ja sanoi, ettei poika voisi loppuelämäänsä kyhätä typeriä kirjoja. Onneksi Dav ei ollut hyvä kuuntelemaan. Uusimmasta Koiramies-kirjasta otettiin Yhdysvalloissa kolmen miljoonan kappaleen ensipainos!

Koiramies ja kaksi kissanpentua Lukeminen antaa supervoimia! Lukekaa koirallenne. Naurakaa häntä mutkalla. Kolmas hullunhauska Koiramies-kirja tuplaa potin ja Peten. Ernon ja Huukon äidinkielenopettaja laittaa luokan lukemaan klassikoita, mm. Dickensin Kaksi kaupunkia. Ja tulokset näkyvät pian: uusi tajunnan räjäyttävä Koiramies ja kaksi kissanpentua -sarjis syntyy alta aikayksikön. Koiranpäinen poliisi joutuu jälleen taistoon Pete-kissan kanssa. Mutta mitä tapahtuukaan kun Pete saa käsiinsä kloonauslaitteen? Suositun sarjan kolmannessa osassa pahakin sydän sulaa ja outoja asioita tapahtuu.

92

© KARYN CARPENTER BAKER

DAV PILKEY


DAVID WALLIAMS, TONY ROSS

Näyttelijä-kirjailija David Walliamsin humoristiset ja viisaat lastenkirjat hallitsevat myyntitilastoja Britanniassa ja monessa muussakin maassa. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50:lle kielelle, ja niitä on myyty yhteensä yli 14 miljoonaa kappaletta. Tony Rossin vinkeät kuvitukset tavoittavat aina yhtä oivallisesti Walliamsin tarinoiden tunnelman.

Keskiyön jengi

Suosikkikirjailijan hulvaton romaani lapsipotilaiden seikkailuista sairaalan sokkeloissa. 12-vuotias Tom saa krikettipallosta päähänsä ja joutuu mitä kummallisimpaan sairaalaan. Lastenosaston henkilökunta on täynnä eksentrisiä tyyppejä, joista jotkut ovat suorastaan karmeita, mutta onneksi Tom ystävystyy kohtalotovereidensa kanssa. Tom ja hänen uudet ystävänsä kapinoivat sairaalan tiukkaa kuria vastaan. He karkaavat aina keskiyöllä sairaalan käytäville tekemään omia tutkimusretkiään. Ja niin hauskaa keskiyön jengillä on, että kun Tom aiotaan kotiuttaa, hänen on keksittävä keino pysyä potilaan kirjoissa. Valloittavassa tarinassa hersyvä tilannekomiikka yhdistyy maailman tärkeimpiin asioihin, Roald Dahlin tapaan. Siis myös nenäliinalle on käyttöä, kun lukee tätä teosta, jota monet pitävät Walliamsin parhaana.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Midnight Gang SUOMENTAJA : Kaisa Kattelus SIVUMÄÄRÄ : 350 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520412579 EAN E-KIRJA :

9789520414078

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414085

MUSTAVALKOKUVITUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

93


JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Tävla med Sigge SUOMENTAJA : Marvi Jalo SIVUMÄÄRÄ : 160 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520413859 EAN E-KIRJA :

9789520414481

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414474

MUSTAVALKOKUVITUS

LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST

Sinttu, nyt kilpaillaan! Ratsastuskilpailut lähestyvät! Elina haaveilee estekisojen voitosta taitavalla Sinttu-shettiksellä, mutta ennen radalle pääsyä luvassa on yllätyksiä. Siltakylässä valmistellaan täyttä päätä estekisoja, kun tallin omistaja Inka sairastuu. Elinan ja muiden ponityttöjen on pidettävä huolta tallista hänen puolestaan. Miten he selviävät suuresta vastuusta, ja kuinka Elinan ja Sintun käy esteradalla? Sinttu, nyt kilpaillaan! on 17. osa valloittavassa hevoskirjasarjassa, joka kertoo Elinan ja maailman suloisimman shetlanninponin Sintun seikkailuista kodikkaalla Siltakylän tallilla.

94


JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Teddy - en liten hjälte SUOMENTAJA : Marvi Jalo SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520413866 EAN E-KIRJA : 9789520415617 MUSTAVALKOKUVITUS

LIN HALLBERG, MARGARETA NORDQVIST

Ruotsalainen Lin Hallberg on ollut heppafani pikkutytöstä lähtien ja tuntee läpikotaisin tallielämän ylä- ja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja Margareta Nordqvistin kanssa.

Eppu, pieni sankari Rakastetun ponikirjasarjan päätösosa Vaikka Niitynperällä asustaa jo monta monituista eläintä, saattaa Elsan kotitilalle muuttaa vielä yksi hevonen… Uusi hevonen on nimeltään Hasse, ja se on elänyt ilman kunnollista huolenpitoa edellisessä kotipaikassaan. Hasse on silmin nähden sairas. Sen silmät ovat sameat ja surulliset, eikä edes eläinlääkäri osaa sanoa, tuleeko Hasse koskaan kuntoon.

Elsa ja Minna haluavat vain hoitaa Hassen kuntoon, mutta suostuvatko äiti ja isä? Ja entä jos Hassea ei voidakaan enää pelastaa? Tämän jännittävän kertomuksen myötä jätämme jäähyväiset maailman söpöimmälle shettikselle, Epulle!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

95


Helena Dahlgren on suosittu ruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorten fantasiaa. © STEFAN TELL

HELENA DAHLGREN

Tähtihevosten kutsu Tyttöenergiaa, taikavoimaa ja paljon hevosia! Hevostyttöjen suosikkipeli Star Stable vihdoin kirjoina! Seikkailua, hevosia ja mysteerejä yhdistävän kirjasarjan jännittävä aloitusosa lumoaa lukijansa. Star Stable -maailmassa jokainen tyttö on sankari ja unelmien hevonen vain yhden mysteerin päässä. Suomessakin 200 000 pelaajaa saavuttanut Star Stable toimii myös huippujännittävinä seikkailuromaaneina. Aloitusosassa Lisa saapuu lumotulle Jorvikin hevossaarelle. Uudet ystävät ja salaperäiset tähtihevoset avaavat Lisalle uuden, kiehtovan maailman, jossa hänellä on suuri vastuu: Lisa on yksi neljästä Sielunratsastajasta, joiden on puolustettava hevosten saarta pahalta magialta.

96

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Star Stable, Ödesryttare, Jorvik kallar SUOMENTAJA : Heli Naski SIVUMÄÄRÄ : 230 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789520413798 EAN E-KIRJA : 9789520414504 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414498


KÄÄNTÖKIRJA!

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 400 IKÄRYHMÄ : 10+ KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520411985 EAN E-KIRJA : Älä luovuta, Miisa!: 9789520413224 Entä sitten, Miisa?: 9789520414412 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: Älä luovuta, Miisa!: 9789520414405 Entä sitten, Miisa?: 9789520413217

© JANI PIHLAJA

HENNA HELMI HEINONEN

Älä luovuta, Miisa! / Entä sitten, Miisa? Suositun Miisa-sarjan kaksi viimeistä osaa yksissä kansissa! Miisan ystävien herkkupala: kääntökirja jossa on mukana kaksi uutta Miisa-kirjaa: Älä luovuta, Miisa! ja Entä sitten, Miisa? Miisa-sarjasta on tullut yksi 10-14-vuotiaiden nuorten suosikkisarjoista, koska siinä kuvataan nuorten arkea lämpimästi ja realistisesti. Koulunkäyntiä, perhettä, kaverisuhteita, ensirakkautta, rakkaan harrastuksen asettamia vaatimuksia muulle elämälle. Päähenkilö Miisa on nyt 14-vuotias ja valmistautuu elämänsä ensimmäisiin SM-noviisien valintakilpailuihin. Parhaat pääsevät loppukilpailuihin ja voittajasta tulee noviisitason Suomen mestari. Samalla elämä tuo uutta mietittävää monella saralla.

Henna Helmi käsittelee Miisakirjoissaan tyttöjen elämään liittyviä paineita ja pyrkii teoksillaan tukemaan tyttöjen itsetunnon kehittymistä. Ei tarvitse olla samanlainen kuin muut, vaan jokaisella on oma juttunsa! Henna Helmin muodostelmaluistelujoukkueesta kertovan IceLove-sarjan ensimmäinen osa, Nellyn uudet kuviot, palkittiin Lasten LukuVarkaus -palkinnolla 2018.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

97


Veera Ojola (s. 1993) on käsikirjoittanut perinteisen television ja podcastien lisäksi ensimmäisenä Suomessa nuorten draamaa suoraan Instagram Storiesiin sekä WhatsAppiin. Draaman lisäksi Ojola rakastaa runoutta ja keikkailee aktiivisesti myös spoken word -artistina sekä laulajana. Pientä säätöä on Ojolan esikoisteos ja Suomen ensimmäinen chatfiktio-romaani. © ILKKA SAASTAMOINEN

VEERA OJOL A

Pientä säätöä Suomen ensimmäinen chatfiktio-romaani! Veera Ojola tuo kirjallisuuteen uuden raikkaan äänen, joka tavoittaa nuorten maailman juuri tässä ajassa. Pientä säätöä kertoo aidolla ja elämänmakuisella tavalla kolmen, lukion ensimmäistä luokkaa käyvän tytön elämästä vaiheessa, jolloin ei olla vielä aikuisia muttei enää lapsiakaan. Emman, Amirahin sekä Iida-Sofian yhteinen WhatsApp-ryhmä on kolmikon ystävyyden kulmakivi. Chatryhmässä tytöt jakavat arkaluontoisetkin salaisuutensa toisilleen, sekä hakevat tukea ja tsemppiä silloin kun maailma ympärillä horjuu. Pientä säätöä on Suomen ensimmäinen nuorille suunnattu, kokonaan chatmuotoon kirjoitettu kirja eli chatfiktio-romaani. Chatfiktio mullistaa käsitykset e-kirjasta tuomalla kirjallisuuden nuorten lukijoiden ulottuville heille tutussa muodossa – videona, jota voi seurata puhelimen ruudulta.

98

JULKAISU : Tammikuu (kuvaäänikirja) IKÄRYHMÄ : 12+

KIRJASTOLUOKKA :

N84.2

EAN KUVAÄÄNIKIRJA :

9789520411688


JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 350 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2

EAN : 9789520413873 EAN E-KIRJA :

9789520414764

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414771

© OTTO VIRTANEN

Anders Vacklin on kokenut käsikirjoittaja, dramaturgi ja tietokirjailija. Aki Parhamaan taitoihin kuuluvat proosakirjoittamisen lisäksi elokuva- ja näytelmäkäsikirjoittaminen. Sensored Reality perustuu Vacklinin ja Parhamaan aiempaan, Suited Reality -nimiseen lyhytelokuvakäsikirjoitukseen, joka sijoittui kärkisijoille kolmessa kansainvälisessä käsikirjoituskilpailussa.

ANDERS VACKLIN, AKI PARHAMA A

Replica

SENSORED REALIT Y 3

Lopun vuoksi on mentävä kaiken alkuun. Kiitetyn Sensored Reality -tieteistrilogian räjähtävä päätösosa valaisee salaisuuksia, jotka ovat pitäneet sarjan lukijat otteessaan. Bug osallistuu aurinkokunnan rankimpaan ammattilaispeliin ja tulee samalla paljastaneeksi järisyttävän totuuden maailmanlopusta… ja itsestään. Kun kuusitoistavuotias pelaajatähti Minako ”Bug” Takeda saapuu videopeliteemapuistoksi muutettuun Marsiin, videopelaajien utopiaan, on kuin hänelle olisi ojennettu avaimet maagiseen kuningaskuntaan, joka on täynnä jännitystä, seikkailua ja rakkautta – mutta onnellisen pinnan alle piiloutuu järkyttävä todellisuus...

Aiemmista osista sanottua: ”Beta tuo mukavan uuden vivahteen viime vuosina jyllänneeseen dystopiabuumiin … Tämä on kirja, joka on aivan pakkolukemista kaikille pelaajille! Kaikesta näkyy innostus ja intohimo pelaamiseen.” - Katri Ahonen, Kosmoskyna.net ”Ensimmäiset parisataa sivua petaavat taidokkaasti asetelmaa tiivistyvälle jännitykselle ja toiminnalle, joka saa odottamaan jatko-osia. Ne on aivan pakko lukea!” - Lukijan roolissa –blogi ”Glitch luettu. Toinen osa oli jopa parempi kuin ensimmäinen … Edelleen jaksan kehua ja kiittää sitä, miten mahtavaa on, kun pääosassa on innokas pelaaja ja hän on nainen.” - Kirjailija Essi Ihonen

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

99


JULKAISU: Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 350 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2

EAN : 9789520413361 EAN E-KIRJA :

9789520414832

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520414184

© LAURI NEVANLINNA / KAIKEN ENTERTAINMENT

Neliosaisella Susiraja-sarjallaan debytoinut Elina Rouhiainen on vakuuttanut kriitikot ja lukijat uudella tarinamaailmallaan. Rouhiaisen uuden urbaanin Väki-fantasiatrilogian avannut Muistojenlukija voitti ilmestymisvuonnaan Topelius-palkinnon.

ELINA ROUHIAINEN

Unienpunoja VÄKI 3

Topelius-palkitun trilogian päätösosa Väki-fantasiatrilogia yhdistelee realismia, fantasiaa ja nyky-eurooppalaista kiertolaisuutta. Sarjan kolmas osa nostaa keskushenkilökseen Dain, joka on aina elänyt hetkessä, välittämättä menneestä tai tulevasta. Mutta nyt rinki on yhdistynyt, ja on ratkaisujen aika. Dai on pakotettu auttamaan veljeään soluttautumaan Väkeen – järjestöön, joka haluaa tuhota paitsi heidät, myös kaikki muut mierot. Dain rinkeineen on onnistuttava hajottamaan Väki sekä sisältä että ulkoa, ja sitä varten he tarvitsevat kannattajia. Molempien osapuolien tiivistäessä rivejään panokset kasvavat. Edessä on taistelu vapaudesta, mutta kumpi lopulta voittaa, järjestys vai kaaos?

100

Aiemmista osista sanottua: ”Muistojenlukija nivoo kiehtovaan tarinaan taidokkaasti keskustelua etuoikeuksista, ihmisarvosta ja yhteiskunnasta. Henkilöhahmojen kuvaus on vahvaa, uskottavaa ja monisyistä. Sujuvasti etenevä ja erinomaisesti kirjoitettu urbaani fantasiateos vangitsee lukijan mukaansa ja jättää vahvan muistijäljen.” – Topelius-palkintoraati ”Upea fantasiaa realismiin sekoittava tarina koskettaa viiltävillä nuoruuden kuvauksillaan. Kiuru on erinomaisen elävä henkilö ja hänen sisäiset taistelunsa turvallisen elämän ja villin vapauden välillä todentuntuisia.” – Marjaana Roponen, Aamulehti


Salla Simukka (s. 1981) on palkittu ja maailmalla menestynyt tamperelainen kirjailija. Hänen Lumikki-trilogiansa on tehnyt suomalaisen nuortenkirjallisuuden historiaa: sarjan käännösoikeudet on myyty yli 50 maahan. Simukka on saanut Topelius-palkinnon kirjaparista Jäljellä ja Toisaalla, opetus- ja kulttuuriministeriön Suomipalkinnon, Lasten LukuVarkaus –palkinnon Sisarla-romaanista ja Kaarina Helakisa -palkinnon tuotannostaan. © HANNA POROPUDAS

SALL A SIMUKK A

Lukitut

Meitä oli viisikymmentä. Tämä on meidän tarinamme. Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän. ”Meidät noudettiin keskellä kirkasta päivää, kohteliaasti ja rauhallisesti. Ei varmasti ollut tarkoitus, että kukaan kuolisi. Ei varmasti ollut tarkoitus, että kaikki menisi sellaiseksi kuin meni. Tämä on meidän tarinamme. Nämä ovat meidän äänemme.”

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2

EAN : 9789520413057 EAN E-KIRJA :

9789520413842

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520413248

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

101


Disneyn taika lumoaa ja vie meidät unohtumattomiin satumaailmoihin! Disneyn tarinamaailma on täynnä jännittäviä ja kiehtovia seikkailuja kaikenikäisille lukijoille. Disneyn kirjoissa seikkailevat prinsessat Lumikista Tähkäpäähän, klassikkohahmot Akusta Mikkiin, eläinhahmot Dumbosta Nalle Puhiin - ja mahtuupa joukkoon Marvelin supersankareitakin. Disneyn monipuolinen valikoima sisältää katselukirjoja, kuvakirjoja, lastenromaaneja, nuortenromaaneja, elokuvakirjoja ja muhkean joulu-

© ISTOCK

102

kalenterin. Luvassa on myös paljon innostavaa puuhaa sekä veikeät Mikin ja Minnin korvakirjat. Tammen Kultaisten kirjojen klassikkojen kokoelma täydentyy uusilla tarinoilla ja paketoinneilla. Tammesta Disney on saanut uuden lastenkirjallisuutta syvästi ymmärtävän kodin. Luonamme Disneyn hienot tarinat saavat ansaitsemansa tuen: etsimme suomalaislukijoille laadukkaimmat ja kiehtovimmat tuotteet ja niille parhaat tekijät, tarinat joiden myötä eri sukupolvet voivat kokoontua yhteisten kokemusten äärelle – ja elää ne aina uudelleen.


LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

103


Pokkarit TAMMIKUU DAVID BODANIS

E=mc2

Maailman tunnetuimman yhtälön elämäkerta E=mc2 on valistava ja viihdyttävä tietokirja, jota lukee kuin romaania. ALKUPERÄISTEOS :

E=mc2

SUOMENTAJA :

Ilkka Rekiaro

KIRJASTOLUOKKA :

T53

HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520411213

ELLY GRIFFITHS

Jyrkänteen reunalla RUTH GALLOWAY 3

Armoton meri kaivertaa Norfolkin rantoja vuodesta toiseen, ja eräänä päivänä jyrkänteiden alta paljastuu luita. ALKUPERÄISTEOS : The House at Sea’s End SUOMENTAJA : Anna Kangasmaa KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520411220

HELMIKUU

STEPHEN KING

Viimeinen vartio MERSUMIES 3

Kylmät väreet käyvät pitkin selkäpiitä, kun etsivä Bill Hodges ja Mersumies ottavat toisistaan jälleen mittaa. ALKUPERÄISTEOS : End of Watch SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520411237

104

K A ARI UTRIO

MARY HIGGINS CL ARK

Kirstin

En sua silmistäni saa

Kaari Utrion lumoava esikoisromaani!

Piinaavan vangitseva kuvaus perheen pirstovasta murhasta.

KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789520411244

ALKUPERÄISTEOS : I’ve Got My Eyes on You SUOMENTAJA : Hilkka Pekkanen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520411251


MAALISKUU PIRJO TUOMINEN

Villit vedet Kiehtova ja dramaattinen kuvaus suomalaisista Alaskan kultamailla. KIRJASTOLUOKKA :

T84.2

HINTARYHMÄ :

F

EAN : 9789520411268

HUHTIKUU

MARIAN KEYES

Aikalisä

Riemastuttava romaani rakkaudesta ja keski-iän kriisistä. ALKUPERÄISTEOS : The Break SUOMENTAJA : Kristiina Vaara KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : F EAN : 9789520411411

NINNI SCHULMAN

Vastaa jos kuulet

Tunnetko varmasti lähimmäisesi? Visusti vaietut perhesalaisuudet putkahtavat pintaan Ninni Schulmanin kolmannessa dekkarissa. ALKUPERÄISTEOS : Svara om du hör mig SUOMENTAJA : Maija Kauhanen KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520411275

TOUKOKUU

HÅK AN NESSER

Elävät ja kuolleet Winsfordissa Psykologista jännitystä nummilla. ALKUPERÄISTEOS : Levande och döda i Winsford SUOMENTAJA : Aleksi Milonoff KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520411428

STEPHEN KING

Ulkopuolinen Pahuudella on monet kasvot. Ovatko yhdet niistä sinun? Kauhun kuningas huikeassa vedossa! ALKUPERÄISTEOS : Outsider SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520412166

POKKARIT

105


KESÄKUU

KRISTIINA VUORI

Viipurin valtiatar Lumovoimainen uutuus historiallisen lukuromaanin taitajalta! KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520412173

ELLY GRIFFITHS

JANE HARPER

Käärmeen kirous

Kuiva kausi

Arkeologi Ruth Gallowayn työpäivä saa kylmäävän käänteen, kun museosta löytyy ruumis.

Koukuttava australialainen menestysdekkari pikkukaupungin kaunoista ja polttavasta kuivuudesta, joka saa ihmiset epätoivoisiin tekoihin.

RUTH GALLOWAY 4

ALKUPERÄISTEOS : A Room Full of Bones SUOMENTAJA : Anna Kangasmaa KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520412180

AARON FALK 1

ALKUPERÄISTEOS : The Dry SUOMENTAJA : Mari Hallivuori KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520412197

HEINÄKUU ANDRÉ ACIMAN

Kutsu minua nimelläsi Italia, ensirakkauden huuma, säkenöivä äly ja riipaiseva pettymys tekevät romaanista yhden aikamme suurista rakkaustarinoista. ALKUPERÄISTEOS : Call Me By Your Name SUOMENTAJA : Antero Tiittula KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520412203

106

JOAKIM ZANDER

Ystävä

Hämmästyttävän ajankohtainen trilleri nykypolitiikasta, terrorismin uhasta, pakolaiskriisistä ja meistä ihmisistä kaiken tämän keskellä. ALKUPERÄISTEOS :

Vännen

SUOMENTAJA : Maija Kauhanen KIRJASTOLUOKKA :

T84.2

HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520412227


LUKIJOIDEN SUOSIKIT JÄTTIPOKKAREINA! M ARGARET AT WOOD

Orjattaresi Tärkeä klassikko Margaret Atwoodin Orjattaresi on vavahduttava dystopia lähitulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa vanhatestamentilliset fundamentalistit ovat ottaneet vallan. Yli 30 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen romaanin teemat vapaudesta ja naisten oikeuksista ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Kirjaan perustuva televisiosarja on maailmanlaajuinen arvostelumenestys. Yhdysvalloista on tullut Gilead. Hedelmälliset naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi, yksikään nainen ei saa lukea eikä kirjoittaa, kaikkea valvotaan. Mutta vähitellen kapinan siemenet itävät kaikkien kastien naisissa. JULKAISU: Lokakuu 2019 ALKUPERÄISTEOS :

The Handmaid’s Tale

SUOMENTAJA : Matti Kannosto SIVUMÄÄRÄ : 438

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520415129

STEPHEN KING

Se

Kauhun kuninkaan klassikko. Nyt uusi elokuva! Tuntematon paha terrorisoi pikkukaupunkia voittamattoman Stephen Kingin mestarinnäytteessä. Se aiheutti painajaisia kokonaiselle sukupolvelle kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt tämä modernin kauhun perusteos on yleisön pyynnöstä jälleen saatavilla, ja uuden ikäluokan on aika kiertää klovnit kaukaa ja varoa viemäreitä. Kahdella aikatasolla liikkuva tarina seuraa kiusattujen lasten taistelua pahaa vastaan. Hirviö lyödään kerran, mutta kolmekymmentä vuotta myöhemmin on palattava sinne, mihin kukaan ei halua mennä: lapsuuden kauhujen äärelle. JULKAISU: Elokuu 2019 ALKUPERÄISTEOS :

It

STEPHEN KING

Tohtori Uni

TULOSSA ELOKUVANA!

Hohdon tarina jatkuu! Dan Torrance joutuu kohtaamaan menneisyytensä kauhut, kun taistelu hyvän ja pahan välillä alkaa.

SUOMENTAJA :Päivi Rekiaro, Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 1136

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520411701

King palaa takaisin suosituimman romaaninsa maisemiin. Dan Torrance, Hohdon pikkupoika, on kasvanut aikuiseksi, mutta lapsuuden kokemukset Overlook-hotellissa eivät ole jättäneet häntä rauhaan. Dan tapaa Abra Stonen, 12-vuotiaan tytön, jolla on sama hohtamisen lahja kuin Danilla. Abran perässä on joukko yliluonnollisia hirviöitä, jotka tarvitsevat ravinnokseen Abran hohtoa. Danin menneisyyden piinaama elämä saa suunnan: hänen täytyy pelastaa Abra.

JULKAISU:

Marraskuu 2019 ALKUPERÄISTEOS :

Doctor Sleep

SUOMENTAJA:

Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 527

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789520412975

JÄTTIPOKKARIT

107


© ISTOCK

Doggerlandin murhasaari valloittaa!

Tammi Puh. 010 5060 300 • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 HELSINKI