__MAIN_TEXT__

Page 1

Uutuudet KEVÄT 2019

Keltainen kirjasto

65 vuotta

TA M MEN KE VÄ Ä N KIR JAT


SISÄLTÖ

20

Kotimainen kaunokirjallisuus.........4 Käännetty kaunokirjallisuus......... 18

King on nyt kovimmillaan

Tietokirjat........................................ 40 Lasten ja nuorten kirjat................ 62 Manga............................................... 94 Pokkarit............................................ 95

18

10

Historian hurmaa

47

Koskettava muistelmateos

2

Tervetuloa Doggerlandiin!

64

Uutuuskokoelma Muumilaaksosta!


Y

ksi piirre, josta olen valinnoissani pitänyt kiinni, on edes jonkinasteinen luettavuus. Kirjan lukeminen ei saisi olla puurtamista hampaat irvessä, sillä sarjahan on

tarkoitettu tavallisille fiksuille lukijoille, eikä vain kapealle eliittiyleisölle, kermannuolijoille.” Näin 40-vuotisjuhlassa vuonna 1994.

KEVÄÄN

Vuonna 2019 vuosia on koossa jo 65, ja samaa

KELTAINEN

kuvasi Jarl Hellemann Keltaista kirjastoa sarjan

periaatetta yritämme muuttuvassa maailmassa noudattaa edelleen. Keltainen väri pitää nähdä

VALO

nimenomaan luokseen kutsuvana valona, ei varoitusmerkkinä. Keltaisen kirjaston kustantajan onkin terveellistä välillä kierrellä kirjakaupoissa ulkomailla ja muistaa: nämähän ovat vain kirjoja, ihan jokaisen lukijan kirjoja. Meidän pitää auttaa lukijoita löytämään juuri nämä, ja sitä varten Keltainen kirjasto on olemassa. Yksi sarjan kantavista aatteista on seurata kirjailijaa läpi vuosien ja vuosikymmenten. Juhlavuoden keväällä näitä rakkaita vanhoja tuttuja ovat Orhan Pamuk ja Kazuo Ishiguro sekä Paul Auster, jonka kenties rakastetuin romaani Sattumuksia Brooklynissa saadaan toivottuna uusintapainoksena. Toisaalta uusi Keltainen kirjailija on aina tapaus, ja harvoin on koettu niin yksituumaista ihastusta kuin Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton -romaanin yhteydessä. Lukijoiden toiveet pikaisesta jatkosta täyttyvät, kun Kaikki on mahdollista keväällä ilmestyy. Juhlavuoden uusi kirjailija on saksalainen Jenny Erpenbeck, joka on totisesti keltaisen värinsä ansainnut. Mennä, meni, mennyt on riipaisevan ajankohtainen teos. Juhlavuoteen on suunnitteilla kaikkea mukavaa, ja parhaiten Keltaisen kirjaston kuulumisia pääsee seuraamaan liittymällä Keltaisen kirjaston ystäviin osoitteessa www.keltainenkirjasto.fi. Haluamme olla yhteydessä lukijoihimme, kertoa heille uutisia kirjallisuuden maailmasta ja järjestää kiinnostavia tapahtumia. Juhlavuoden kunniaksi olemme myös perehtyneet lukijoihimme tavallistakin suuremmalla hartaudella. Nyt tiedämme, että suurin osa Keltaisen kirjaston ystävistä lukee yli kaksikymmentä kirjaa vuodessa ja ostaakin lähes yhtä paljon. He viihtyvät kirjamessuilla ja lukupiireissä ja hankkivat kirjansa nimenomaan itselleen. Monelle heistä keltainen väri on tärkeä ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Kiitokset teille, lukijamme! Yritämme olla arvoisianne.

Päivi Koivisto-Alanko Kustannuspäällikkö, käännetty kaunokirjallisuus

3


Kotimainen kaunokirjallisuus

RÖYHKEÄÄ NAURUA AIKAMME SUURIMMALLE NÄL ÄLLE – HUOMIONKIPEYDELLE! JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520404932 EAN E-KIRJA :

9789520405458

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405571

4


MARKO PULKKINEN

Syntax error © OTTO VIRTANEN

Popparit esiin! Luvassa on kaikkien tunteman mediapersoonan Harry S. Turusen hervottoman hauska syöksykierre menestyksestä tuhon partaalle. Harryn ura on kuin mikropopparit – se alkaa lupaavasti poksahdellen, kiihtyy tasaiseen rätinään ja hiipuu, kunnes jäljellä on vain kasa käryävää hiillosta. Alussa kaikki on hyvin: Elämäntaitovalmentaja Harrya revitään puhujakeikalta toiselle, hän hurmaa yleisönsä ja firma kukoistaa. Vierellä on edustava nuori puoliso. Harryn firman hallitus pursuaa mediamaailman julkkiksia. Harkitsemattomat irtiotot johtavat someraivoon ja samaan aikaan muistisairas isä lipuu yhä kauemmas tästä elämästä. Maine on vaakalaudalla, bisnes sakkaa. Marko Pulkkisen esikoisromaani on röyhkeän humoristinen satiiri nykyajan ilmiöistä ja menestyksen nälästä – ja sen hinnasta.

Marko Pulkkinen (s. 1966) on Ylen Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt Yleisradiossa tiedetoimittajana ja käsikirjoittanut Iltalypsyä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5


PETRI K ARRA

Musta valo

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 430 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

6

EAN : 9789520401153 EAN E-KIRJA : 9789520405380 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405182


© AKI ROUKALA

POIKA SOITTAA. ISÄ VASTAA. SEURAAVANA YÖNÄ ALKAA TUHO. Mihin kaikkeen olet valmis suojellaksesi lastasi? Psykologinen trilleri perheen synkimmistä salaisuuksista. Kirjallisuuden professori Henrik halveksii narkkaripoikaansa. He ovat olleet onneton perhe niin kauan kuin muistavat. Henrik on tehnyt parhaansa siivotakseen Nikon perheen elämästä. Mutta eräänä yönä puhelin soi: poika on sotkenut asiansa pahemmin kuin pelättiin. Isänrakkaus voittaa, ja Nikoa on pakko auttaa. Se vaatii rikoksen. Vaimoa ei saa herättää, sillä hän on poliisi.

Elokuvakäsikirjoittajanakin tunnettu Petri Karra (s. 1969) tietää, miten perhedraama ja jännitysjuoni sulautetaan hengästyttäväksi trilleriksi. Musta valo, josta jo TVsarjaakin kehitellään, on hänen viides romaaninsa. Hänen esikoisromaaninsa Haarautuvan rakkauden talo tehtiin myös elokuvaksi.

Vähä vähältä koko perhe on keskellä painajaista.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

7


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404154 EAN E-KIRJA : 9789520405434 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405236

Ari Räty (s. 1968) asuu Lappeenrannassa ja on työskennellyt muun muassa veneenrakentajana, laituriyrittäjänä sekä työtoiminnan ohjaajana vankilassa. Hänen esikoisromaaninsa Syyskuun viimeinen oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi 2017. © VEIKKO SOMERPURO

ARI RÄT Y

Tulikone On tekoja jotka eivät jää rankaisematta. Kostoja jotka ulottuvat viattomiin. Karhea kuvaus rikollismaailmasta, sen väkivaltaisuudesta ja lohduttomuudesta, mutta myös ihmisistä, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa suojellakseen rakkaitaan. Kukaan ei halua olla velkaa armenialaisille. Hagman on. Ja hänen lisäkseen – tai oikeammin takiaan – joukko ihmisiä, jotka mieluiten unohtaisivat koskaan kohdanneensakaan Hagmanin. Hagman on maalannut itsensä nurkkaan. Entinen komisario on epäonnisten asekauppojensa seurauksena ajautunut tilanteeseen, jota hän ei olisi voinut pahimmassakaan painajaisessaan kuvitella: hän on velkaa pahamaineisille armenialaisille summan, jota ei riitä kattamaan edes useampi lottovoitto. Pakeneminen on

mahdotonta, sillä armenialaisten lonkerot ylettyvät kaikkialle. Hagman ei aio kuitenkaan antaa periksi – eikä upota yksin. Rikoskomisario Eskelinen toipuu syövästä. Hän on päättänyt jättää työnsä poliisina, unohtaa kaikki uran varrella kohtaamansa ruumiit, etenkin se yhden jonka rinnassa ammottavia luodinreikiä hän on katsellut ase kädessään. Mutta on ihmisiä, jotka eivät anna unohtaa. ”Räty on kahdella romaanillaan aukonut uusia uria nykyhetken kotimaiseen jännityskirjallisuuteen hylkäämällä sekä perinteisen arvoitusdekkarin että poliisiromaanin kaavat.” HELSINGIN SANOMAT

8


© MIKKO VÄHÄNIITTY

M ARKKU ROPPONEN

Hautaustoimisto Wähähappinen Hurtinhauskaa huumoria Huovisen ja Paasilinnan tassunjäljissä! Onni Mäihälä ja hänen vetelä koiransa Vauhkonen ajautuvat hommiin, joissa on naurussa pitelemistä: hautaustoimiston tilapäisavuksi.

Markku Ropponen tunnetaan varsinkin Kuhaladekkareistaan, joiden erityismausteena on yksityisetsivän koira Hippu. Vuonna 2018 hän päästi irti sisäisen humoristinsa ja syntyi Koirapuistoromaani. Siinä esitellyn Onnin ja tämän koiran Vauhkosen valloittavaa tarinaa jatkaa nyt Hautaustoimisto Wähähappinen.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404215 EAN E-KIRJA :

9789520405250

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405229

”Kyltissä luki ’VÄHÄHAPPINEN, tervetuloa aitojen ihmisten kylään!’ P-kirjaimille oli ammuttu silmät isokaliiperisella kiväärillä, puhuri heilutti tolpan ympärille kietaistujen sukkahousujen terää.”

kotipuolen suuri poika, Avuttomien solisti Veke Kukkurainen. Pian Onnin kekseliäisyyttä tarvitaan makaaberissa tilanteessa jos toisessakin.

Esiintyminen pienessä kyläkirjastossa jännittää, vaikka tukena on Vauhkonen, Onnin esikoiskirjan veltto luppakorvainen päähenkilö. Mutta ensin on autettava Hautaustoimisto Wähähappista saamaan multiin

”Veijariromaanin saralla Ropponen kilpailee Veikko Huovisen, mutta myös Arto Paasilinnan ja Daniel Katzin kanssa.” AAMULEHTI

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

9


KRISTIINA VUORI

Viipurin valtiatar AVAIMET LINNAN PORTTEIHIN JA SYDÄMEN SAL AISUUKSIIN

10


© TAILOR FRAME

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-CD, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520404208 EAN E-KIRJA : 9789520405304 EAN MP3-CD : 9789520405311 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405298

Kristiina Vuori kirjoittaa aikamme suosituimpia historiallisia romaaneja. Niiden erityisyys on särmikkäät ja voimakkaat naiset, joiden haasteet ovat ihmeen tunnistettavia omassakin ajassamme. Vaikka miljöö herää autenttisena eloon Vuoren sivuilla, todellisista henkilöistä kertoessaan hän ottaa tarinallisia taiteilijanvapauksia. Myös kuvassa, jonka hän maalaa Gunilla Besesta, on pimeyttä ja monisärmäisyyttä, josta historioitsijat eivät ole kertoneet.

Lumovoimainen uutuus historiallisen lukuromaanin taitajalta! Voimanaisten kuvaajana tunnetun Kristiina Vuoren romaani uhmakkaasta Viipurin linnan valtiattaresta. Puolison kuolema nosti Gunilla Besen linnanpäälliköksi. Tilapäisesti, ajateltiin. Sisukas Gunilla tuumi toisin ja hallitsi Viipuria kaksi vuotta. Kun Erik Turenpoika Bielke v. 1511 kuolee, Ruotsin neuvosherrat vaativat Viipurin linnan avaimia. Mutta leskirouva Gunilla salpaa portit eikä päästä uutta kastellaania edes sisään kaupunkiin. Miten nainen, seitsemän lapsen äiti, voisi johtaa sotajoukkoja tai neuvotella rauhasta venäläisten kanssa? Lisäksi Gunillalla on salaisuus, kaksikin. Toinen niistä on sydämeen kätketty, niin kipeä, ettei sellaista saisi vaimolla olla, ei edes leskellä. Mutta pahinta on, ettei hän ole kuten muut. Erik oli hänen kilpensä liian äänekästä ja räikeää maailmaa vastaan. Kuka tukee häntä nyt, kuka valehtelee hänen vuokseen pahoina, mustina hetkinä?

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

11


© VEIKKO SOMERPURO

K ATRI LIPSON

Kaikkein haikein leikki Mies, nainen ja tarjoilija. Lumous, joka saa kadonneen ajan palaamaan. Kuusi kohtausta, rakkauden kuusi vaihetta. Kohteena aina Sebastian: tahdikas, tunnollinen tarjoilija, jota kukaan ei suostu näkemään pelkkänä kulissina. Kaihoisa romaani lumouksesta ja unenomaisesta kahvilasta, joka jättää jälkensä jokaiseen sisääntulijaan. ”Koskaan en tuntenut tällaista onnea. Kaikki mikä kasvaa näin suureksi, tuntuu meissä kipuna.” Kahvilan nuori tarjoilija vangitsee miehen katseen ja mielen. Mutta onko poika salaisen halun kohde, nuoruuden omakuva vai miehen oma poika? Kun kuvaan astuu nainen, kylpyläkaupunki herää menneeseen loistoonsa ja alkaa näytelmä, jossa tapahtuu kaikki, mutta vain tunne on totta. Kuin astuisi vanhaan elokuvaan, kuka ties sellaista on täällä filmattukin, silloin kun sankaritar lumosi vastanäyttelijäkseen palkatun tarjoilijan, kuten tarjoilija nyt lumoaa asiakkaansa.

12

Katri Lipson on suomalaisen nykykirjallisuuden kiehtovimpia tekijöitä. Hän on voittanut Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Kosmonautti, joka oli myös Finlandia-ehdokkaana. Hänen toinen romaaninsa Jäätelökauppias sai EU:n kirjallisuuspalkinnon. Kolmas, väkevä teos Detroit oli riipaiseva tarina ystävyyden särkymisestä ja jääkiekkomaailmasta. Kaikkein haikein leikki on tunnelmaltaan hänen herkimpiä romaanejaan.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404192 EAN E-KIRJA :

9789520405281

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405205


JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3CD, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 470 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404222 EAN E-KIRJA : 9789520405441 EAN MP3-CD : 9789520405267 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405243

© MARJAANA MALKAMÄKI

PIRJO TUOMINEN

Opettajatar Historiallinen romaani parhaimmillaan. Epookkiromaanin mestarin uutuustarina nuoren opettajattaren taistelusta juoruja vastaan 1850-luvun Suomessa. Kun Rosa Balckista tulee häväistysjutun keskipiste, lupaava opettajattaren ura on vaakalaudalla. Mitä hänestä ajattelee maalaiskoulua suunnitteleva Helmer Örn? Haminan keisarillisen kadettikoulun oppilas kostaa maisterilleen tahraamalla tämän Rosa-tyttären maineen. Perheen on lähdettävä Haminasta. He perustavat Helsinkiin tyttöpensionaatin ja Rosasta tulee arvostettu opettaja. Mutta menneisyys ei jätä rauhaan. Kun pensionaatti suljetaan, sisaret saavat toimen muualta, Rosa ei.

Pirjo Tuomisen uutuus Opettajatar ilmestyy juhlistamaan tekijänsä 80-vuotissyntymäpäivää. Nelikymmenvuotisen kirjailijanuransa aikana Tuominen on julkaissut yli viisikymmentä teosta, joista suurin osa on historiallisia romaaneja, ja lukijoiden iloksi lisää on tulossa.

Sitten ovelle saapuu herrasmiestehtailija Helmer Örn. Hän tarvitsee neuvoja perustaakseen kansanlasten koulun kartanonsa maille. Kaikki tuntuu kääntyvän hyväksi, mutta hanke hautautuukin. Onko häväistysjuttu kulkenut Helmerin korviin? Eletään 1800-luvun puoltaväliä. Uusi polvi on varttumassa maahan, joka kurkottaa kohti hyvinvointia ja kehitystä.

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

13


PARHAAT ESIT YKSET TAPAHTUVAT NÄY TTÄMÖN ULKOPUOLELL A

Tuulesta temmattu elämä Hienovireinen romaani nähdyksi tulemisen tarpeesta ja elämän sattumanvaraisuudesta. Vanhoillislestadiolaisessa perheessä kasvava Titi oppii jo varhain, että on syytä pysyä omien parissa ja välttää vääriä kysymyksiä. Yhteisön ulkopuolinen todellisuus tuntuu vieraalta ja pelottavalta, mutta lopulta hänen on pakko mennä maailmaan, tuli mitä tuli. Teatterikerhoa ohjaavan Riitan avulla Titi löytää itselleen paikan. Roolien suojissa hän voi tulla näkyväksi ja opetella elämää, mutta kun Riitan poika Ilmo tahtoo tehdä tunteet tosiksi näyttämön ulkopuolella, seinä nousee vastaan. Onko se mahdollista kaataa? Tuulesta temmattu elämä tutkii tarkkanäköisesti uskonnon ja taiteen risteäviä todellisuuksia. Korkeat pyrkimykset vetävät ihmistä puoleensa, mutta niiden tavoittelusta maksaa joskus kovan hinnan.

14

© SARA AHDE

PAULIINA VANHATALO

Raahelainen Pauliina Vanhatalo (s.1979) oli edellisellä romaanillaan Pitkä valotusaika (2015) Runebergehdokkaana. Hän kirjoittaa salanimellä Veera Vaahtera chick lit -romaaneja ja on julkaissut myös kaksi omaelämäkerrallista teosta.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404956 EAN E-KIRJA :

9789520405359

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA:

9789520405274


TÄRKEÄ UUSINTAPAINOS! © STEFAN BREMER

M ÄRTA TIKK ANEN

Miestä ei voi raiskata Moderniksi klassikoksi noussut romaani raiskatun naisen kostosta. Kirjastonhoitaja ja kahden lapsen äiti joutuu ravintolaillan jälkeen raiskatuksi. Väkivallanteko traumatisoi ja sekoittaa Tove Randersin arjen ja perhe-elämän. Hän päättää rankaista raiskaajaa poikkeuksellisella tavalla. Märta Tikkasen vuonna 1975 julkaistu kuohuttava romaani aiheutti valtavan keskusteluaallon, ja romaani on yhä ajankohtainen #metoo-keskustelun ja raiskauslainsäädännön muutoshankkeen myötä. Se liikkuu poleemisesti ja taitavasti mustan ja valkoisen välisellä harmaalla alueella. Romaania ei ole ollut saatavana 20 vuoteen. Se tunnetaan myös elokuvana.

Märta Tikkanen on arvostetuimpia suomenruotsalaisia kirjailijoita. Hänet tunnetaan romaanin Miestä ei voi raiskata lisäksi mm. teoksista Vuosisadan rakkaustarina, Punahilkka, Kaksi – kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta sekä Emma ja Uno – rakkautta tottakai.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-

äänikirja)

ALKUPERÄISTEOS : Män kan inte våldtas SUOMENTAJA : Kyllikki Villa SIVUMÄÄRÄ : 182 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520406356 EAN E-KIRJA : 9789520406370 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520406455

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

15


SAL APOLIISILEIKKIÄ PAUL AUSTERIN NEW YORK -TRILOGIAN HENGESSÄ Sissi Katz (s. 1971) on helsinkiläinen silmälääkäri, joka pitää lukemisesta, teatterista ja matkustelusta. © VEIKKO SOMERPURO

SISSI K ATZ

Maxwell Sternin tutkimukset Riemastuttavan älykäs ja leikkisä salapoliisiromaani – vaiko sittenkin kertomus romaanin kirjoittamisesta. Kirjailija istuu kuulusteluhuoneessa. Kyse on murhasta. Samaan aikaan hänen päähenkilönsä Maxwell Stern seisoo 50-luvulla pariisilaisessa kadunkulmassa ja odottaa tuntematonta miestä. Pian selviää että Liz London -niminen nainen on kadonnut ja Sternin pitää etsiä hänet. Myös kirjailijan miesystävä on kadonnut. Hänenkin nimensä on Maxwell, mutta se on vain sattumaa vai onko sittenkään? Ja kuka oikeastaan on murhattu? Ja miksi konstaapeli Trotski on niin kiinnostunut kirjailijan tekeillä olevasta

16

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404949 EAN E-KIRJA : 9789520405403 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405564

romaanista? Istuuko tämä kuulusteltavana murhasta vai vääränlaisen romaanin kirjoittamisesta? ”Anna minun kirjoittaa niin kuin haluan, ilman sitovia luonnonlakeja, vailla sellaisia paikkoja joissa olen käynyt tai jotka ovat edes olemassa. Anna minun kirjoittaa ajasta jolloin en ole elänyt, ajasta, jota meidän kellomme ei osaa mitata.”


Aki Salmela on saanut runokokoelmistaan Yleisradion Tanssivan karhun ja Kalevi Jäntin palkinnon. Eläimen varjo on hänen kahdeksas runokokoelmansa. Aki Salmela on myös kääntänyt paljon mm. amerikkalaista runoutta, viimeksi Rae Armantroutia.

© PERTTI NISONEN

AKI SALMEL A

Eläimen varjo Aki Salmelan runokokoelman moderneissa eläinfaabeleissa ihmiset ja eläimet menevät iloisesti sekaisin. Kun puhumme eläimistä, puhumme aina myös itsestämme. Kun katsomme toista, omat käsityksemme katsovat meitä takaisin. Eläimen varjon runoissa liikutaan ihmiselämän perustavien kysymysten äärellä: Mitä onni on? Mitä on rakkaus? Millainen on havainnon ja maailman suhde? Ja ennen kaikkea, minkälaista tarinaa me kerromme tästä kaikesta itsellemme. JULKAISU : Tammikuu KIRJASTOSIVUMÄÄRÄ : 90 LUOKKA : 82.2

EAN : 9789520401689

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

17


Suomennettu kaunokirjallisuus MARIA ADOLFSSON

Harha-askel ”Maria Adolfsson tekee Nesserit ensimmäisellä rikosromaanillaan. [...] Paras ruotsalainen dekkari aikoihin.” SKÅNSKA DAGBLADET

”Jännittävä miljöö ja tiukasti rakennettu juoni naulitsivat minut tunneiksi lukemaan Harha-askelta. Täällä kohtaavat brittiläisen ja pohjoismaisen dekkaritradition parhaat puolet.” AMELIA

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Felsteg SUOMENTAJA : SirkkaLiisa Sjöblom SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520403409 EAN E-KIRJA :

9789520406615

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405397

18

UUSI MURHASAARI ON NOUSSUT MERESTÄ!


© ANNA TORSTEINSRUD

Tervetuloa Doggerlandin saarivaltioon! Omaleimainen kulttuuri, kalastuselinkeinoon liittyvät perinteet, kuten osterijuhla oistra, sekä rikkumaton luonnonrauha ovat tämän saariryhmän matkailuvaltteja. Sijainti Ison-Britannian ja Pohjoismaiden välissä tekee Doggerlandista houkuttelevan kohteen luonto- ja kulttuurimatkailijalle.

© CAROLINE ANDERSSON

Tervetuloa Doggerlandiin! Se sijaitsee siellä missä brittidekkari ja skandikrimi kohtaavat. Siellä tapahtuu murhia, ja niitä ratkoo elämänsä solmuun saanut komisario Karen Eiken Hornby. Komisario Karen Eiken Hornbylla on kamala krapula. Ja morkkis. Juuri tämän miehen vierestä hän ei olisi koskaan halunnut herätä. Ja pahempaa on edessä: hänet kiskotaan suoraan sängystä tutkimaan murhaa, jonka uhri ei voisi olla hänen kannaltaan kiusallisempi. Pitkään Britanniassa asunut Karen on palannut kotiin Doggerlandiin nuolemaan haavojaan, ja nyt hän joutuu peittelemään omia harha-askeleitaan voidakseen tutkia murhaa. Paluumuuttajaan ei suhtauduta ystävällisesti töissä eikä kylillä, ja Karenin oma objektiivisuus alkaa horjua, kun hän kiintyy uhrin tyttäreen. Onko murha hetken kiivastuksissa tehty, vai vievätkö jäljet vuosikymmenten taa kummalliseen jaksoon saarivaltion historiassa? Ja haluaako Karen edes tietää vastausta? Harha-askel on ensimmäinen osa kuvitteelliseen Doggerlandin saarivaltioon sijoittuvaa rikossarjaa, jossa tuulisen saariryhmän suolantuoksuinen elämä avautuu lukijalle hämmästyttävän todellisena.

Maria Adolfsson on tukholmalainen kirjailija ja viestinnän ammattilainen. Harha-askel on hänen ensimmäinen rikosromaaninsa, ja Doggerland-sarja on herättänyt suurta kiinnostusta kansainvälisestikin.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

19


STEPHEN KING

Ulkopuolinen

”TEE ITSELLESI PALVELUS JA LUE TÄMÄ KIRJA.” ASSOCIATED PRESS

”Äärettömän kiinnostava... järkyttävän tummasävyinen – täydellistä luettavaa Kingin faneille, joita on, no, ainakin tsiljoona.” BOOKLIST

20


PAHUUDELL A ON MONET KASVOT. OVATKO YHDET NIISTÄ SINUN?

”Mehevä kertomus, joka pelaa tämän ajan pahimmilla peloilla. Ulkopuolinen tuo mieleen Kingin varhaisen teoksen Se.” KIRKUS REVIEWS

© DICK DICKINSON

Kauhun kuningas huikeassa vedossa! Pikkukaupunki kokoaa rivinsä pahuutta vastaan – vaan tuleeko pahuus sittenkin sisältä päin? Ulkopuolinen on parasta Kingiä sitten Se-romaanin. Sopuisan pikkukaupungin puistosta löydetään murhattuna 11-vuotias poika. Kaikki todisteet osoittavat samaan suuntaan: syyllinen on Terry Maitland, lempeä perheenisä sekä pidetty opettaja ja urheiluvalmentaja, jonka huomaan kaupunkilaiset ovat vuosien ajan uskoneet lapsensa. Tapaus on käsittämätön, syyllisestä sen sijaan ei ole epäilystäkään. Tutkinnan edetessä rikoskomisario Ralph Anderson alkaa aavistaa, että jokin on pahasti pielessä. Rikoksen selvittelyyn osallistuu myös Holly Gibney. Mutta totuus saattaa olla kauheampi kuin kukaan olisi uskaltanut uneksiakaan. Peloissaan Flint Cityn asukkaat tiivistävät rivejään murhaajaa vastaan, mutta voiko tältä pahalta suojautua kukaan? Ulkopuolinen kaihertaa salakavalasti turvallisuudentunnettamme sukeltaessaan ihmisen hirviömäisiin puoliin.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Outsider SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 650 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520403416 EAN E-KIRJA :

9789520406578

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA:

9789520405342

Yhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947), kauhun kuningas, on yksi maailman suosituimmista kirjailijoista ja armoitettu tarinankertoja. Luomisvoimainen King on viimeksi julkaissut palkitun Mersumiestrilogian sekä trillerin Ruususen uni poikansa Owen Kingin kanssa. King sai vuoden 2018 Pen America -järjestön palkinnon palavasta halustaan puolustaa sananvapautta ja ihmisyyttä.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

21


KAUHUN KL ASSIKON UUSI TULEMINEN.

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Misery SUOMENTAJA : Ilkka Rekiaro SIVUMÄÄRÄ : 330 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520405038 EAN E-KIRJA :

9789520406882

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405540

STEPHEN KING

Piina

Stephen Kingin Piina on psykologinen kauhuromaani, jossa kirjailija joutuu häiriintyneen faninsa kaappaamaksi. Kirjailija Paul Sheldon joutuu auto-onnettomuuteen, mutta sairaalan sijasta hän päätyy omituisen ihailijan hoidettavaksi. Annie Wilkes on entinen sairaanhoitaja, erakko ja Sheldonin historiallisen romaanisarjan suurin fani. Niin suuri, että hän ei voi hyväksyä kirjailijan aietta tappaa sarjan päähenkilö. Asiat kääntyvät nopeasti kammottavaan suuntaan, kun Annie sitoo Paulin jalat, huumaa tämän ja alkaa vaatia uutta romaania, jossa kaikki

22

palaa ennalleen. Piina vain pahenee, kun Paul yrittää paeta ja saa samalla selville kuinka vaarallinen Annie todella onkaan. Stephen King on sanonut, että Annie Wilkesin hahmo kuvastaa hänen omaa huumeriippuvuuttaan, se oli hänen suurin piinaajansa ja suurin faninsa. Piinasta tehtiin aikanaan menestynyt elokuva, josta Kathy Bates voitti Oscarin.


KUKA TAPPOI HADLERIN PERHEEN? © EUGENE HYLAND

JANE HARPER

Kuiva kausi

Kylmäävää jännitystä polttavassa kuumuudessa. Kuiva kausi on koukuttava australialainen menestysdekkari pikkukaupungin kaunoista ja polttavasta kuivuudesta, joka saa ihmiset epätoivoisiin tekoihin. Pieni Kiewarran kaupunki eteläisessä Australiassa kärsii vuosisadan pahimmasta kuivuudesta. Joet kuivuvat, eläimet kituvat, ihmisten elinehdot kapenevat. Kahteen vuoteen ei ole satanut. Kun tapahtuu raaka perhesurma, kaupunkilaiset ovat järkyttyneitä mutta tragedian kulku vaikuttaa selvältä: Luke Hadler ei kestänyt enää ja surmasi vaimonsa ja lapsensa. Luken lapsuudenystävä, liittovaltion agentti Aaron Falk saapuu hautajaisiin vastahakoisesti ja aikoo viipyä vain päivän. Hän ei ole käynyt kotikaupungissaan sitten teini-iän, mutta Luken isän lähettämä viesti on kylvänyt epäilyksen siemenen. Aaron päättää jäädä tutkimaan tapausta, vaikka kaksikymmentä vuotta sitten Kiewarrassa tapahtui jotakin, joka heittää varjon myös Aaronin päälle. Katastrofaalinen kuivuus on todellisuutta sekä Australiassa että muualla, ja se muodostaa kouraisevan taustan mennei-

Kuiva kausi on Jane Harperin ensimmäinen rikosromaani, ja se sinkosi hänet heti maailmanmaineeseen. Harper on syntyjään britti, mutta hän on asunut osan lapsuudestaan Australiassa ja palannut sinne aikuisena. Hän on ammatiltaan toimittaja ja asuu perheensä kanssa Melbournessa.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Dry SUOMENTAJA : Mari Hallivuori SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520403751 EAN E-KIRJA : 9789520406684

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405496

syyden tapahtumiin kurottavalle esikoisdekkarille, joka aloittaa Aaron Falkista kertovan sarjan. Kuiva kausi on voittanut suuren määrän palkintoja, ja näyttelijä Reese Witherspoonin tuotantoyhtiö on ostanut sen elokuvaoikeudet. ”Täynnä arvaamattomia käänteitä ja kiehtovia vaihtoehtoja, joita lukija voi vain arvailla [...] Kuiva kausi on kiihkeän koukuttava.” THE NEW YORK TIMES

”Paikan tuntu on niin voimakas että polttavan kuumuuden tuntee.” THE GUARDIAN

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

23


JULKAISU : Maaliskuu (kirja,

KIRJASTOLUOKKA :

e-kirja)

84.2

ALKUPERÄISTEOS : Dying Fall SUOMENTAJA : Anna Lönnroth SIVUMÄÄRÄ : 380

EAN : 9789520403782 EAN E-KIRJA :

9789520406769

© SARA REEVE

ELLY GRIFFITHS

Korppikuningas Ruth Galloway tutkii murhaa noitien ja tarukuninkaiden mailla. Lukijoiden rakastama arkeologi Ruth Galloway on täällä taas! Elly Griffithsin dekkarisarjan viides osa vie lukijan sekä muinaistarujen jäljille että Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Suru-uutinen opiskelukaverin kuolemasta tulipalossa järkyttää Ruth Gallowayta: eikö Dan Golding ollutkin lahjakkain heidän piiristään? Miten Dan oli päätynyt pieneen yliopistoon Pohjois-Englantiin, ja miten kauhea tapa kuolla! Asiat näyttäytyvät toisessa valossa, kun posti tuo Danilta kirjeen, juuri ennen tulipaloa lähetetyn. Hän kertoo tehneensä valtavan arkeologisen löydön ja pyytää Ruthilta apua. Oliko kuolema sittenkään onnettomuus? Ruth päättää tutkia Danin kuolemaa tarkemmin ja matkustaa vieraalle maaperälle, Blackpoolin huvipuistokaupunkiin. Perillä Ruthille selviää. että Danin löytö on saattanut kiinnostaa yllättävän vaarallisia piirejä. Oma vaaransa on siinäkin, että huvipuistohumun lisäksi Blackpool on myös komisario Harry Nelsonin kotikaupunki.

24

Elly Griffiths on aikamme rakastetuimpia dekkaristeja, jonka tunnelmallisissa romaaneissa seikkailee terävä arkeologi Ruth Galloway. Griffithsin dekkareissa ei mässäillä väkivallalla, vaan ne ovat täydellisen viihdyttävä sekoitus nokkelaa sanailua, jännitystä ja ihmissuhdesolmuja. Sarjan päähenkilö Ruth on fiksu, itsenäinen ja huumorintajuinen nainen, jota hänen vastaparinsa poliisissa, Harry Nelson, oivasti täydentää jäyhällä ja suoraviivaisella tyylillään. Sarjan viehätys perustuu rikosten ja menneisyyden taidokkaaseen yhdistelmään, Norfolkin luontoon ja tunnelmaan, värikkäisiin sivuhenkilöihin sekä päähenkilöiden väliseen kimuranttiin kemiaan.

”Mieleenpainuva, henkeäsalpaava kilpa aikaa vastaan [...] Huikean elokuvallinen loppujakso.” THE DAILY TELEGRAPH


JULKAISU : Huhtikuu ALKUPERÄISTEOS : Svara om

SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA :

du hör mig

84.2

SUOMENTAJA : Maija

EAN : 9789520401269

Kauhanen

© ANNA-LENA AHLSTRÖM

NINNI SCHULM AN

Vastaa jos kuulet

Toimittaja Ninni Schulman (s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo puoli miljoonaa kappaletta. Schulman asuu Tukhomassa ja nauttii kesistä lapsuutensa maisemissa Värmlannissa.

Tunnetko varmasti lähimmäisesi? Visusti vaietut perhesalaisuudet putkahtavat pintaan Ninni Schulmanin kolmannessa ihmisläheisessä dekkarissa. Koskaan ei voi olla varma, koputtaako ovelle ystävä vai vihollinen. Kirpeänä syysaamuna hagforsilainen hirviporukka kokoontuu lahtivajalla. Yksi metsästäjistä ei kuitenkaan palaa passipaikaltaan, ja hyvin alkanut jahti saa karmean käänteen. Pär Sanner löytyy ammuttuna metsän keskeltä, eikä hänen mukanaan olleesta Alva-tyttärestä näy jälkeäkään. Onko kyse vahingonlaukauksesta vai murhasta? Tutkinta edistyy hitaasti, varsinkin kun Hagforsin tuore poliisipäällikkö Petra Wilander on epäiltyjen joukossa. Toimittaja Magdalena Hansson sen sijaan ei malta pysytellä erossa pikkukaupunkia kohauttaneesta kuolemantapauksesta edes äitiysvapaalla. Hän tekee mitä vain pitääkseen työpaikkansa paikallislehden toimittajana, mutta kuinka kovan hinnan hän joutuu siitä maksamaan?

”Skandidekkaristien joukko on saanut ruotsalaisesta Ninni Schulmanista verrattoman lisän.” KAINUUN SANOMAT

”Poika joka ei itke on surullinen tarina, mutta sitä lukiessa tulee kodikas olo. Kuin räsymatot lattialla, tuulessa narulla paukkuvat pyyhkeet.” RAKKAUDESTA KIRJOIHIN -BLOGI

”Mainio arkidekkari, jos ilmaus sallitaan: paljon yksityiselämän kuvausta, eikä Ninni Schulman anna jännityksen herpaantua hetkeksikään.” DAGENS NYHETER

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

25


”Sekä Uimari että Lähiö olivat fantastista luettavaa, muttei ole kysymystäkään siitä, etteikö Ystävä olisi sarjan kohokohta.” SKÅNSKA DAGBLADET

”Viimeiset kaksikymmentä vuotta Henning Mankell on hallinnut tätä genreä. Nyt sitä hallitsee Joakim Zander.” WDR2 (SAKSA)

© VIKTOR J FREMLING

JOAKIM ZANDER

Ystävä

Kuka on ystävä, kuka vihollinen? Hämmästyttävän ajankohtainen trilleri nykypolitiikasta, terrorismin uhasta, pakolaiskriisistä ja meistä ihmisistä kaiken tämän keskellä. Diplomaatin urasta haaveileva Jacob Seder matkustaa täynnä intoa ensimmäiseen harjoittelupaikkaansa, Ruotsin konsulaattiin Beirutissa. On aika jättää taakse epämiellyttävä menneisyys ja päästä maailmanpolitiikan kuumaan ytimeen. Kattopuutarhassa pidetyissä juhlissa Jacob tutustuu salaperäiseen Yassimiin, jota työ valokuvaajana vie Syyrian sota-alueille. Nuorista miehistä tulee pian enemmän kuin ystäviä, vaikka epäilykset Yassimin rehellisyydestä kalvavat Jacobia. Ruotsissa Klara Walldéen on juuri haudannut rakkaan isoisänsä, kun hänen juristiystävänsä Gabriella yllättäen pidätetään terrorismista epäiltynä. Klaran on pelastettava ystävänsä valheiden verkosta, joka tuntuu johtavan ensin Brysselin saleihin ja sieltä Lähi-idän kriisipesäkkeisiin. Ystävä on Joakim Zanderin trillerisarjan kolmas osa, joka toimii myös itsenäisesti.

26

Joakim Zander (s. 1975) työskenteli kymmenen vuoden ajan erilaisissa EUtehtävissä Brysselissä sekä Suomessa EU:n kemikaalivirastossa. Hän on valmistunut oikeustieteen tohtoriksi Maastrichtin yliopistosta. Lapsuus- ja nuoruusvuotensa hän asui Lähi-idässä ja USA:ssa. Sarjan aiemmat teokset Uimari ja Lähiö ovat ilmestyneet yli 30 maassa.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Vännen SUOMENTAJA : Maija Kauhanen SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520403393 EAN E-KIRJA : 9789520406844 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520405502


© TOMAS WHITEHOUSE

Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi pohjoismaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Barbarottija Van Veeteren -sarjoistaan. Café Intrigon myötä Nesser on valloittanut taas uusia, kansainvälisiä yleisöjä.

HÅK AN NESSER

Café Intrigo Café Intrigo on kokoelma Håkan Nesserin parhaita rikostarinoita, joista peräti kolmesta on tulossa suuren kansainvälisen tuotannon elokuvat. Kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin sijoittuvissa tarinoissa salaisuudet tulevat pintaan, valheet paljastuvat ja menneisyys palaa piinaamaan ihmisiä, jotka ovat luulleet päässeensä sitä pakoon. Kirjailijalle ominainen tummanpuhuva, iskevä tyyli luo piinaavaa jännitettä, mutta pääosassa on, kuten Nesserillä aina, hieno ihmisluonnon kuvaus. Tähän kokoelmaan perustuen on tehty kolme elokuvaa: Dear Agnes, Death of an Author ja Samaria, jotka liittää yhteen Café Intrigo, pikkukaupungin kahvila jossa surraan, juonitellaan ja rakastutaan. Pääosissa nähdään Ben Kingsley ja Gemma Chan. Elokuvat tulevat kansainväliseen levitykseen vuosina 2018–2020.

RIKOSKIRJALLISUUDEN MESTARIN KANSAINVÄLINEN MENEST YSTEOS. ”Nesser pitää psykologisen jännitysromaanin mestarin viittansa. -- Elävät ja kuolleet Winsfordissa on täydellinen kesäkirja riippumattoon ja laiturin nokkaan kuten myös talvella takan ääreen.” KARJALAINEN

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-CD, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Intrigo SUOMENTAJA : Aleksi Milonoff SIVUMÄÄRÄ : 500 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520403430 EAN E-KIRJA :

9789520406653 EAN MP3-CD : 9789520406646 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520405410

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

27


”Brown todistaa olevansa jännityksen kuningatar.” ROMANTIC TIMES

”Kokeneen kirjailijan kyky luoda moniulotteisia henkilöhahmoja ja tuoda esiin kiinnostavia yksityiskohtia saa teoksen loistamaan. Onnistunutta, klassista Brownia.” KIRKUS REVIEWS © ANDREW ECCLES

SANDRA BROWN

Kuoleman kaiku Menestyskirjailija Sandra Brown tarjoilee lukijoilleen häikäilemättömiä rikoksia, hengästyttäviä juonenkäänteitä ja tulisia tunteita odotetussa trillerissään Kuoleman kaiku. Kovia kokenut toimittaja Dawson Scott yrittää saada elämän syrjästä kiinni vietettyään yhdeksän pitkää kuukautta Afganistanin ääriolosuhteissa. Sodan kauhut piinaavat häntä päivin öin, eikä vastaanotto työpaikallakaan ole kovin suopea. Soitto läheiseltä perheystävältä ja entiseltä FBI:n agentilta muuttaa kaiken. Yli neljänkymmenen vuoden takaiset tapahtumat pulpahtavat pintaan Dawsonin lähtiessä seuraamaan Savannahiin erikoista oikeudenkäyntiä, joka käsittelee sodassa traumatisoituneen Jeremy Wessonin murhaa. Koska kyse on FBI:n jahtaamien terroristien pojasta, juttu voi hyvinkin olla Dawsonin uran jättipotti. Pakkaa kuitenkin sekoittaa Wessonin viehättävä ex-vaimo ja järkyttävä kuolemantapaus. Ennen pitkää myös menneisyydestä kantautuu kipeitä kaikuja.

28

Sandra Brown on Texasissa asuva menestyskirjailija, joka on tunnettu myös näyttelijänä ja valokuvamallina. Hän on kirjoittanut yli 70 romaania, jotka ovat lähes poikkeuksetta singahtaneet bestsellerlistoille. Kuoleman kaiku on 22. Brownilta suomennettu teos.

KIIHKEÄ JAHTI ON ALKANUT! JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Deadline SUOMENTAJA : Oona Juutinen SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520403423 EAN E-KIRJA : 9789520406851 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520405519


JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : I’ve Got my Eyes On You SUOMENTAJA : Hilkka Pekkanen SIVUMÄÄRÄ : 290 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520404284 EAN E-KIRJA : 9789520406608 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405373

© BERNARD VIDAL

M ARY HIGGINS CL ARK

En sua silmistäni saa Jännityksen kuningatar iskee jälleen! Higgins Clarkin uusin jännitysromaani pureutuu perheen pirstovaan murhaan herkästi ja piinaavan vangitsevasti. Lukiolaistyttö löytyy kuolleena pihansa uima-altaasta, ja epäiltyjen listaa täyttävät niin tytön poikaystävä kuin naapurin omalaatuinen poika, jonka muistiin tai ymmärrykseen ei voi täysin luottaa. Murhaa ryhtyy tutkimaan isosisko Aline, joka ennen pitkää kuitenkin löytää itsensä murhavyyhden sydämestä uhkaavasti salaisuuksien verkkoon kietoutuneena. Kuolleen tytön perhe koettaa jatkaa elämäänsä, mutta miten arjessa voi enää tarpoa eteenpäin, kun tytär ja sisko on murhattu?

Yhdysvaltojen kuuluisimpiin jännityskirjailijoihin lukeutuva Mary Higgins Clark pitää kunnia-asianaan tarjoilla mysteerinsä hyvin annosteltuina ja kauniisti katettuina. Kunnioitettavan pitkän kirjailijanuransa aikana hän on julkaissut kymmeniä suurmenestyksiä.

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

29


”Tämä romaani hehkuu. Kehitystarina, paljastustarina, mietelmä ajasta ja intohimosta, rakkauskirje, vetoomus ja eräänlainen muistokirjoitus, Kutsu minua nimelläsi on myös avoin kysymys.” THE NEW YORK TIMES

André Aciman (s. 1951) on yhdysvaltalainen kirjailija ja kirjallisuuden professori, joka kasvoi ranskankielisessä perheessä Egyptissä ja Italiassa ja muutti Yhdysvaltoihin aikuisuuden kynnyksellä. Hän opettaa ranskalaista kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista New York City Universityssä. Kaunokirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut palkitun muistelmateoksen Out of Egypt. Kutsu minua nimelläsi on hänen tunnetuin romaaninsa.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Call Me By Your Name SUOMENTAJA : Antero Tiittula SIVUMÄÄRÄ : 270 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

ANDRÉ ACIM AN

Kutsu minua nimelläsi

EAN : 9789520404079 EAN E-KIRJA: 9789520406660 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405465

Huikea romaani elokuvamenestyksen takana. Call Me By Your Name oli vuoden 2017 elokuvatapaus, ja André Acimanin romaani Kutsu minua nimelläsi on yhtä lumoava kokemus: Italia, ensirakkauden huuma, säkenöivä äly ja riipaiseva pettymys tekevät siitä välittömän klassikon, yhden aikamme suurista rakkaustarinoista. 17-vuotias Elio on tottunut siihen, että hänen perheensä tarjoaa joka kesä vuokrahuoneen jatko-opiskelijalle. Kesällä 1987 italialaiseen huvilaan saapuu amerikkalainen Oliver, ja Elion maailma järkkyy. Filosofianopiskelija Oliver

30

on älykäs, rento ja hurmaava siinä missä vielä teini-ikäinen Elio on ujo ja sisäänpäin kääntynyt. André Aciman kuvaa mestarillisesti ensirakkauden syntyä, sitä miten Oliver alkaa hallita Elion jokaista liikettä ja ajatusta, miten Elio tekee kaikkensa uskaltaakseen lähestyä rakkautensa kohdetta – ja miten vaikeasti tulkittava jo aikuinen Oliver on. Elion ja Oliverin intohimo palaa hetken kirkkaana ja Italian aurinko on ikuinen, mutta täydellinen kesä on lyhyt.


© DERRICK SANTINI

LISA HILTON

Ultima Maestra 3 – kohutun trilleritrilogian kliimaksi! Lisa Hiltonin trilleri Maestra kohautti koko maailmaa ilmestyessään vuonna 2016, ja nyt tarinalle saadaan vihdoin huima huipennus. Ultima jatkaa siitä, mihin tulinen sankaritar Judith Rashleigh Dominassa jäi. Judithia vainoavat menneisyyden virheet, ja nyt korruptoitunut Italian poliisi onnistuu sieppaamaan tämän taide-elämän terrorisoijan. Siitä alkaa taisto elämästä ja kuolemasta: Judithin, tai nykyään Elizabethin, on uskottavasti väärennettävä jopa satojen miljoonien dollarien arvoinen maalaus – tai kohdattava karmivat seuraukset. Tyssääkö trillerin tähden tie, vai onnistuuko Judith jälleen siinä, mikä on mahdotonta?

Kohukirjailija Lisa Hilton kasvoi Englannissa. Hän on opiskellut sekä asunut ympäri maailmaa ja työskennellyt toimittajana, taidekriitikkona sekä tv-juontajana. Hiltonin trilleri Maestra herätti maailmanlaajuista huomiota, ja sen elokuvaoikeudet myytiin välittömästi.

RAKASTA SITÄ. VIHAA SITÄ. LUE SE. JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Ultima SUOMENTAJA : Kristiina Vaara SIVUMÄÄRÄ : 370 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520402808 EAN E-KIRJA : 9789520402808 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520405526

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

31


65

Keltainen kirjasto

vuotta

TERVEISIÄ LUKIJOILTA: ”Korvaamaton julkaisusarja maassamme.” ”Keltainen kirjasto on kulkenut mukanani koko elämäni ajan. Se kuuluu oleellisena osana suomalaiseen kulttuuriin.” ”Keltainen kirjasto on yksi syy siihen, että olen kasvanut siksi ihmiseksi, joka olen.”

32

”Mahtavaa, että Keltainen kirjasto on olemassa. Väristä jo tietää, että luvassa on laatua.” ”En voisi kuvitella elämääni ilman Keltaista kirjastoa.” ”Keltaiset kirjat ovat vaan niin mahtavia.” ”Olen lukenut kaikki Keltaisen kirjaston kirjat. Aloitin urakan vuonna 1981.”


JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Gehen, ging, gegangen SUOMENTAJA : JukkaPekka Pajunen

SIVUMÄÄRÄ : 380 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520404987 EAN E-KIRJA :

9789520406868

© KATHARINA BEHLING

JENNY ERPENBECK

Mennä, meni, mennyt Voimakas puheenvuoro inhimillisyyden puolesta. Mennä, meni, mennyt on ylistetyn ja palkitun saksalaiskirjailijan Jenny Erpenbeckin taidokas ja viiltävä romaani Euroopan pakolaiskriisistä. Juuri eläkkeelle jäänyt berliiniläinen professori Richard on hukassa elämässään. Hän on leski, ja työyhteisön kadottua paikkaa elämässä ei tunnu löytyvän rutiineihinsa kangistuneelle miehelle. Toimettomuus ja ulkopuolisuus johdattavat hänen tiensä sattumalta kohti afrikkalaisia turvapaikanhakijoita, joiden olemassaolosta hän on tuskin ollut tietoinen. Tahtomattaankin Richard kiinnostuu miehistä: keitä he ovat ja mistä he tulevat? Mitä he haluavat? Jos heilläkään ei ole paikkaa maailmassa, niin ovatko he sittenkin jollain tapaa samanlaisia kuin Richard itse? Alkaa syvällinen muutos etäisestä ja vetäytyneestä akateemisesta elämästä kohti ymmärrystä ja osallistumista.

Jenny Erpenbeck (s. 1967) on saksankielisen nykykirjallisuuden johtavia nimiä. Hän on syntyisin Itä-Berliinistä, ja hän on opiskellut kirjansidontaa ja musiikkiteatteria. Kirjailijantyön lisäksi hän on toiselta ammatiltaan oopperaohjaaja. Erpenbeckin kirjat ovat voittaneet lukuisia saksalaisia ja kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja.

”Euroopan johtava kirjallinen näkijä” THE GUARDIAN

”Erpenbeck on merkittävä lahjakkuus” THE NEW YORK TIMES

”Syvällinen, kaunis ja erittäin vaikuttava romaani maahanmuutosta.” THE NEW STATESMAN

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

33


JULKAISU : Maaliskuu (kirja,

e-kirja)

ALKUPERÄISTEOS : The

Unconsoled

EAN : 9789520401214 EAN E-KIRJA : 9789520402242

SUOMENTAJA : Helene Bützow SIVUMÄÄRÄ : 700 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

”Äärimmäisen kiinnostava ja omaperäinen... fantastinen, rohkeampi ja hauskempi kuin koskaan aiemmin.” THE NEW YORKER © JANE BOWN

K A ZUO ISHIGURO

Surullinen pianisti Tuoreen nobelistin virtuoosimainen romaani! Vuoden 2017 nobelistin aiemmin julkaisematon romaani on psykologinen mysteeri ja osuvan humoristinen kuvaus miehestä, jonka julkinen persoona on karannut käsistä. Kazuo Ishiguron suurteos Surullinen pianisti saadaan vihdoin suomeksi. Ryder, kuuluisa pianisti, on matkustanut keskieurooppalaiseen kaupunkiin elämänsä tärkeimpään esitykseen. Sen sijaan hän huomaakin joutuvansa eksyksiin painajaismaisten tehtävien verkkoon. Mitä ne paljastavat Ryderin omasta menneisyydestä? Surullinen pianisti on Ishigurolta virtuoosimainen esitys: erityislaatuinen, inhimillinen ja nokkela.

34

Kazuo Ishiguro on Japanissa vuonna 1954 syntynyt, vuodesta 1960 Englannissa asunut maineikas kirjailija. Ishiguron yksikään teos ei ole toisensa kaltainen. Hänen rakastetut romaaninsa kuten Ole luonani aina, Pitkän päivän ilta ja Haudattu jättiläinen ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja niistä on tehty mieleenpainuvia elokuvia. Nobelin kirjallisuuspalkinnon Ishiguro sai vuonna 2017.


”Romaanissaan Kaikki on mahdollista Strout ylittää itsensä mestarillisena tarinankertojana.” PUBLISHERS WEEKLY

”Tämä hienovarainen terävyys, lukijaan luottaminen ja ihmisen psyyken ymmärrys, tuo paikoin mieleen merkityksellisten virkkeiden mestarin Alice Munron.” HELSINGIN SANOMAT © LEONARDO CENDAMO

ELIZABETH STROUT

Kaikki on mahdollista Kirja, joka vie sydämesi. Loistavan vastaanoton saanut Elizabeth Strout ihastuttaa herkillä ja kipeän tarkkanäköisillä tarinoillaan pikkukaupungin asukkaista, jotka yrittävät ymmärtää elämää kaikessa sen kauneudessa ja rujoudessa. Maissipeltojen keskellä nököttävän Amgashin asukkailla on ilonsa ja surunsa, joiden kanssa he elävät parhaansa mukaan. Pienessä paikassa kaikki tietävät toisensa, mutta harva todella tuntee itseään saati käsittää muiden tekemisiä. Kaupunkilaisten koskettavien tarinoiden myötä lukijan eteen avautuu tunteiden koko kirjo ja välähdyksiä eletystä elämästä, josta Strout kertoo säkenöivän viisaasti. Sielukkaan kirjan sivuilla vilahtaa myös Lucy Barton ja joukko muita hahmoja, jotka ovat tuttuja Stroutin romaanista Nimeni on Lucy Barton. Kirjailijana menestynyt Lucy palaa kotikaupunkiinsa seitsemäntoista vuoden jälkeen, mutta onko mikään muuttunut? Kuva tarkentuu hiljalleen ja saa yhä tummempia sävyjä. Kaikki on mahdollista liikuttaa lukijaa kuin katkeran suloinen kotiinpaluu.

Elizabeth Strout (s. 1956) voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta tehtiin myös menestynyt televisiosarja. Nimeni on Lucy Barton nousi The New York Timesin bestsellerlistan kärkeen vuonna 2016. Strout on syntyisin Mainesta ja hän on koulutukseltaan juristi.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Anything Is Possible SUOMENTAJA : Kristiina Rikman SIVUMÄÄRÄ : 270 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789520400897 EAN E-KIRJA : 9789520406677

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

35


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja) ALKUPERÄISTEOS : Kirmizi Sacli Kadin SUOMENTAJA: Tuula Kojo

SIVUMÄÄRÄ :

300

KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789520401177 EAN E-KIRJA : 9789520406790

Orhan Pamuk on Turkin merkittävin ja kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija. Häntä kiitetään erityisesti idän ja lännen ristiriitojen kuvaamisesta ja ainutlaatuisesta kyvystä rakentaa siltoja kulttuurien välille. Pamukin teokset ovat olleet suuria myyntimenestyksiä hänen kotimaassaan ja niitä on käännetty 24 kielelle. Pamuk sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2006. © MARKKO TAINA

ORHAN PAMUK

Punatukkainen nainen Rakastetun nobelistin hiottu helmi. Lännen ja idän myytit kohtaavat Orhan Pamukin uudessa romaanissa, jossa isätön nuorukainen tapaa kohtalokkaan punatukkaisen naisen. Nuori Cem on kesätöissä kaivonrakentajan apupoikana pikkukylässä Istanbulin lähellä. Cemin vasemmistopoliitikkona tunnettu isä on kadonnut tietymättömiin, ja kesän mittaan kaivonrakentaja Mahmutista tulee pojalle rakas isähahmo. Lähistöllä majailee hurja teatteriseurue, ja Cem lankeaa siihen kuuluvan punatukkaisen, vanhemman naisen pauloihin, jonka kanssa kokee ensimmäiset eroottiset hetkensä. Sitten tapahtuu onnettomuus, jonka seurauksena Cem pelkää tappaneensa Mahmutin. Hän pakenee suin päin kylästä. Historia toistaa itseään, kun aikuinen Cem monta vuotta myöhemmin

36

palaa kylään ja tapaa kaivolla tuntemattoman nuorukaisen. Lopun yllättävä käänne, jossa punatukkainen nainen vihdoin ottaa puheenvuoron, saa kirkkaudellaan lukijan nousemaan synkän kaivon pohjalta taivaallisiin korkeuksiin. ”Pamukin loistava kymmenes romaani keskittyy isä-poika-suhteisiin ja tuo sadunomaisella tunnelmallaan mieleen Paul Austerin teokset.” THE GUARDIAN


© MARKKO TAINA

”Sattumuksia Brooklynissa on yksinkertaisesti loistava: kun sen laskee käsistään, mielen valtaa selittämätön hyvänolontunne.” HELSINGIN SANOMAT

PAUL AUSTER

Sattumuksia Brooklynissa Paul Austerin rakastetuin romaani taas saatavana! Nathan Glass vetäytyy Brooklyniin odottamaan kuolemaa. Aikansa kuluksi hän kirjoittaa muistiin ihmisille sattuneita ihmeellisiä tapahtumia, joista hän aikoo koota Ihmiselämän mielettömyyden kirjan. Mutta pian Nathan kohtaa itsekin ihmeellisiä sattumuksia. Kaikki alkaa, kun hän törmää sisarenpoikaansa Tomiin, jonka elämä on suistunut raiteiltaan. Tomin kautta Nathan tutustuu verrattomaan Harry Brightmaniin. Seuraavaksi joukkoon tupsahtaa pieni sukulaistyttö, joka ei suostu puhumaan. Nathanin ympärille kertyy vähitellen monilukuinen rakastava perhe, ja erakoitumisen sijaan hän onkin elämässä kiinni tiukemmin kuin koskaan ennen. ”Te, jotka haluatte mennä peiton alle ja lukea ainakin yhden täydellisen kirjan, lukekaa Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissa.” TALOUSSANOMAT.FI

”Hurmaava, viettelevä tarina perheiden kauheasta kauneudesta ja rakkauden sovittavasta mahdista.”

Paul Auster (s. 1947) asuu New Yorkin Brooklynissa. Hänen tuotantonsa käsittää romaaneja, muistelmia, esseitä, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista kirjailijoista.

JULKAISU : Kesäkuu ALKUPERÄISTEOS :

The Brooklyn Follies SUOMENTAJA : Erkki Jukarainen

SIVUMÄÄRÄ : 384 KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789513140670

USA TODAY

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

37


KELTAINEN KIRJASTO KIRJAILIJOIDEN, KÄÄNTÄ JIEN JA TUTKIJOIDEN SILMIN NY T E-KIRJOINA! Paul Auster, Peter Høeg, Jhumpa Lahiri, Kazuo Ishiguro, Don DeLillo

Italo Calvino, Don DeLillo, Günter Grass, John Irving, Torgny Lindgren, Michel Tournier

SANNA NYQVIST, PÄIVI KOIVISTO, HETA PYRHÖNEN (TOIM .)

HANNU HARJU (TOIM .)

Keltainen kirjasto tutkijoiden silmin

Kirjoituksia Keltaisesta kirjastosta

Keltaiset esseet

38

Ääntä ja vimmaa

Tutkijat ovat saaneet luettavakseen Keltaisen kirjaston parhaita teoksia. Tarkan lukijan käsissä tutut ja tulevat klassikot taipuvat yllättäviin asentoihin.

Joukko suomalaisia kirjailijoita ja kääntäjiä sai tehtävän: kirjoita sellaisesta Keltaisen kirjaston kirjasta, joka on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen jossain elämänvaiheessa.

Mitä yhteistä on Ridge Forresterilla ja italialaisella nykykirjallisuudella? Kumpi Alice Munron omaan elämään pohjautuvissa teoksissa on tärkeämpää: tosiasiat vai tunteiden totuus? Miksi Toni Morrisonin Sinisimmistä silmistä tuli kielletty kirja? Onko Jennifer Eganin Aika suuri hämäys punkromaani vai mikä? Mitä merkityksiä tieteellä ja tutkijoilla on Peter Høegin tuotannossa? Kirjaan sisältyy myös monia Keltaisen kirjaston kirjoja kääntäneen Helene Bützowin haastattelu sekä johdatus siihen, mitä maailmankirjallisuus oikeastaan tarkoittaa.

Kirja sisältää parisenkymmentä elämyksellistä ja lukemaan innostavaa esseetä. Lukukokemuksestaan kirjoittavat kirjailijat Jaakko Heinimäki, Juha Itkonen, Jari Järvelä, Tomi Kontio, Anna Kortelainen, Leena Krohn, Leena Lehtolainen, Reko Lundán, Matti Mäkelä, Kai Nieminen, Leif Salmén, Johanna Sinisalo, Pekka Tarkka sekä kääntäjät Kersti Juva, Kristiina Rikman, Tarja Roinila ja Oili Suominen.

EAN E-KIRJA : 9789513189280 (Julkaistu syyskuussa 2016)

EAN E-KIRJA : 9789520403744 (Julkaistu lokakuussa 2018)

Esipuhe Keltaisen kirjaston perustaja, kustantaja Jarl Hellemann.


M AT THEW COSTELLO & NEIL RICHARDS

Cherringhamin mysteerit

VAIN E-KIRJOINA JA MP3FORMAATISSA

Cherringhamin mysteerit on uudenlainen, kiireisenkin ihmisen elämään mahtuva brittiläinen rikossarja. Sen itsenäisissä osissa terävä yksinhuoltaja Sarah Edwards ja entinen newyorkilainen rikosetsivä Jack Brennan selvittelevät herttaisen pikkukaupungin kulisseissa tapahtuvia rikoksia.

Murhan aakkoset

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 13

JULKAISU: Tammikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: A Lesson in Murder EAN E-KIRJA: 9789520406745 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520405922

Kummitushotelli

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 19

Vanhan linnan arvoitus

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 14

JULKAISU: Tammikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: The Secret of Combe Castle EAN E-KIRJA: 9789520406820 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520405939

Kaikki tai ei mitään

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 20

Yksi askel harhaan

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 15

Ratkaiseva ristikko

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 16

JULKAISU: Tammikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: A Fatal Fall

JULKAISU: Helmikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: The Last Puzzle

EAN E-KIRJA: 9789520406837 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520405953

EAN E-KIRJA: 9789520406752 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520405977

Luonnoton kuolema

Kuolema määrää tahdin

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 21

JULKAISU: Maaliskuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Ghost of a Chance

JULKAISU: Huhtikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Follow the Money

JULKAISU: Huhtikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Murder Most Wild

EAN E-KIRJA: 9789520406714 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406073

EAN E-KIRJA: 9789520406707 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406080

EAN E-KIRJA: 9789520406738 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406103

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 22

JULKAISU: Toukokuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: The Song Never Dies EAN E-KIRJA: 9789520406721 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406110

Tähden täytyy sammua

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 17

Kadonnut matkailija

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 18

JULKAISU: Helmikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Final Cut

JULKAISU: Maaliskuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: The Vanishing Tourist

EAN E-KIRJA: 9789520406806 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406004

EAN E-KIRJA: 9789520406691 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406028

Sulhanen karkuteillä

Valitettava kuolemantapaus

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 23

JULKAISU: Toukokuu (e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: A Bad Lie EAN E-KIRJA: 9789520406776 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406127

CHERRINGHAMIN MYSTEERIT 24

JULKAISU: Kesäkuu (e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: A Death in the Family EAN E-KIRJA: 9789520406813 EAN MP3ÄÄNIKIRJA: 9789520406141

SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

39


Tietokirjat

AINUTL AATUINEN ITÄMERI

40

JULKAISU : Maaliskuu (kirja,

e-kirja)

SIVUMÄÄRÄ : 288 KIRJASTOLUOKKA : 91

EAN : 9789513197926 EAN E-KIRJA : 9789520406417


K AI MYRBERG, MAT TI LEPPÄRANTA

Itämeri ja ihminen

Elämyksellinen, kiehtova teos ihmisen ja Itämeren tuhansia vuosia kestäneestä suhteesta. Miten ihminen voisi jälleen oppia elämään tasapainossa Itämeren kanssa? Itämeren ja ihmisten välillä on vallinnut pitkään tasapaino. Meri on ottanut ja antanut, yhdistänyt ja erottanut. Viimeisen sadan vuoden aikana tasapaino meren ja ihmisen välillä on alkanut järkkyä, ja tämä teos on osaltaan kannanotto Itämeren tulevaisuuden puolesta. Teos kertoo, miten ihminen saapui Itämeren rannoille ja miten alueesta tuli itäisten ja läntisten kulttuurien kohtaamispaikka. Se kertoo elämästä meren rannoilla ja saaristossa, merenkulusta ja merellä käydyistä sodista. Kirjassa kurkistetaan myös pinnan alle: monimuotoinen eliöyhteisö, lukuisat hylyt, kemialliset aseet ja kaasuputket ovat osa meren tarinaa. Vuosisatojen aikana merellä on tapahtunut myös kohtalokkaita onnettomuuksia, joista traagisin on Estonian uppoaminen vuonna 1994. Suurilta luonnonkatastrofeilta on vältytty, mutta ilmastonmuutoksesta, rehevöitymisestä, haitallisista aineista ja lukuisista vieraslajeista on tullut uhka tälle ainutlaatuiselle meriympäristölle.

Kai Myrberg ja Matti Leppäranta ovat tutkijoita, professoreita ja tietokirjailijoita, joilla on kokemusta Itämeren tutkimuksesta yli 30 vuoden ajalta. He ovat julkaisseet meristä useita tietokirjoja sekä tutkijoille että suurelle yleisölle. © MARKKO TAINA

TIETOKIRJAT

41


PERT TI J. ROSIL A

Herrahissin vauhdissa

JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 384 EAN : 9789520403898 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA : EAN E-KIRJA : 9789520406233 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520405014 99.1 äänikirja)

42


VAPISE ARKADIANMÄKI! KIRSTUNVARTIJAN KYNÄ ON TEROITETTU. Arkadianmäen kirstunvartija -teoksen jälkeen eduskunnan entinen talouspäällikkö tarkentaa katseensa Sipilän, Stubbin, Soinin ja muiden nykypoliitikkojen edesottamuksiin ja puhuu suunsa puhtaaksi suorasukaiseen tyyliinsä. © STUDIO FOTOMIKA

Uudessa teoksessaan Pertti J. Rosila valottaa näkemyksiään monista herrahissin asemiinsa nostamista vaikuttajista, kuten Juha Sipilästä ja tämän suojatista Anne Berneristä. Terävän kriittisesti Rosila arvioi Alexander Stubbin näyttävästi alkaneen poliittisen uran epäonnistumisen syitä niin pääministerinä kuin kokoomuksen puheenjohtajana. Osansa saa myös eduskunnan pääsihteerinä pitkään toiminut Seppo Tiitinen. Lukijat pääsevät jälleen tutustumaan Arkadianmäen elämään ja tapahtumiin, kuten Paavo Väyrysen, Kimmo Kiljusen, Suvi Lindenin, Jörn Donnerin ja monen muun kansanedustajan edesottamuksiin. Herrahissin lisäksi Rosila kertoo eduskunnan pyöröovista, jotka viime vuosina ovat käyneet vinhaa vauhtia, kun turhautuneet kansanedustajat ovat siirtyneet parempiin ja rahakkaampiin hommiin, kuten Carl Haglund, joka sai eduskunnasta tarpeekseen vuodessa. Eduskunnan taloudenhoitoa ja hallintoa Rosila arvioi mm. eduskunnan tilintarkastajien vinkkelistä. Tilintarkastajien hyvänä apuna toimi Iltalehden toimittaja. Hän oli kuin eduskunnan ylimääräinen tilintarkastaja, jonka ”tarkastuskäyntien” lööppejä pelolla odotettiin eduskunnassa. Eduskuntaryhmien rahankäytöstä Rosilalla on vakavaa ja hauskaakin kerrottavaa liittyen mm. Timojen Soinin ja Kallin sekä Juha Rehulan raviharrastuksiin.

Pertti J. Rosila työskenteli eduskunnassa vuosina 1988–2017, viimeiset kaksikymmentä vuotta eduskunnan talouspäällikkönä. Eduskuntavuosinaan Rosila tunnettiin nuukana ja suorapuheisena virkamiehenä, jolla on hersyvä huumorintaju ja innostus teekkarimaisiin kepposiin.

TIETOKIRJAT

43


© MARKKO TAINA

Lauri Järvilehto, FT, on sarjayrittäjä, tietokirjailija, muusikko, filosofi ja viiden lapsen isä. Hän on ollut perustajana neljässä yrityksessä, joista viimeisin, pelioppimisstartup Lightneer, keräsi kansainvälisiltä ja kotimaisilta sijoittajilta lähes viisi miljoonaa euroa riskirahoitusta. Järvilehto toimii Suomen Unicefin, Lightneerin ja Filosofian Akatemian hallituksissa ja luennoi maailmanlaajuisesti oppimisesta, ajattelutaidoista ja työn tulevaisuudesta. Kiitorata on Järvilehdon viides suomenkielinen teos.

L AURI JÄRVILEHTO

Kiitorata

Startup-maailman molemmat puolet Mikä tekee startupeista ainutlaatuisen yritysmuodon? Startupit ovat nyt pinnalla. Slush kokoaa vuosittain Helsinkiin yli 20 000 startup-innostujaa joka puolelta maailmaa. Suomalaisiin startup-yrityksiin sijoitetaan miljoonia kansainvälistä riskirahaa, ja yhä useampi pitää startup-yrittäjyyttä mahdollisena uravalintana. Kuitenkin iso osa startupeista epäonnistuu. Yhteiskunta tarvitsee startupeja ja niiden tuomaa innovatiivista piristysruisketta. Voiko Suomi kilpailla Piilaakson kanssa? Tarjoavatko startupit ratkaisun talouskasvun haasteisiin? Mikä startupien yhteiskunnallinen rooli on?

44

JULKAISU: Marraskuu 2018 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 176 KIRJASTOLUOKKA : 69.1

EAN: 9789520403317 EAN E-KIRJA :

9789520407032 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789520407049

Kiitorata tutustuttaa startup-maailman tarjoamiin mahdollisuuksiin ja sen synnyttämiin haasteisiin. Omakohtaisin esimerkein se kertoo startup-yrityksen perustamiseen ja arkeen liittyvistä käytännön kysymyksistä ja ratkaisuista. Kirjassa esitellään monien tuttujen ja vähemmän tunnettujen startup-yritysten vaiheita ja niiden kohtaamia haasteita ja onnistumisia. Kirja on tarkoitettu niille, jotka haluavat ymmärtää, mistä startup-huumassa on kyse ja miten startupit muuttavat yhteiskuntaa ja maailmaa, sekä niille, jotka harkitsevat oman startupin perustamista.


JA AKKO LINDGREN, ROOPE MOKK A , ALEKSI NEUVONEN, ANT TI TOPONEN

Digitalisaatio Murroksen koko kuva Miten digitalisaatio muuttaa yhteiskuntaa, taloutta ja elämää? Digitalisaatio ymmärretään edelleen ikään kuin ATK:n saapumisena – uutena teknologiana, joka tekee asioista hienompia. Digitalisaation väitetään muuttavan milloin mitäkin: koulutuksen, teollisuuden, hallinnon, kaupan, liikenteen ja niin edespäin. Harva pysähtyy miettimään, mikä on näiden muutosten yhteisvaikutus – miten yhteiskunta, talous ja elämä muuttuvat, kun ala toisensa jälkeen digitalisoituu – tai edes sitä, mitä digitalisaatio on. Digitalisaatio radikaalina murroksena avaa meille näkymät tulevaisuuteen, jossa talouden ja yhteiskunnan rakenteet ovat lähes täysin toiset kuin teollisessa Suomessa – ja jossa on sekä voittajia että häviäjiä. Tämä kirja auttaa ymmärtämään tuon radikaalin murroksen logiikkaa ja hahmottamaan, miten digitaaliset teknologiat (kuten sensorit, massadata, keino- ja lisätty todellisuus sekä keinoäly) ja tietenkin kaiken taustalla oleva prosessointitehon ja verkottumisen kasvu näkyvät yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Kirja perustuu kokemukseen ja tutkimukseen. Sen ovat kirjoittaneet tulevaisuuden tutkijat ja lakimiehet, jotka ovat seuranneet ja muokanneet digitaaliteknologioiden marssia läpi Suomen viimeisen viidentoista vuoden ajan. Heidän viestinsä on positiivinen mutta herättelevä: Suomi tai mikään mukaan maa ei voi nojata vanhoihin vahvuuksiin tilanteessa, jossa kaikki etsivät, keksivät ja rakentavat uutta.

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA: 30.111

EAN : 9789520404765 EAN E-KIRJA : 9789520406134 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

Jaakko Lindgren on asianajaja ja Dottirasianajotoimiston osakas. Roope Mokka on ajatushautomo Demos Helsingin toinen perustaja yhdessä Aleksi Neuvosen kanssa. Aleksi Neuvonen on ajatushautomo Demos Helsingin toinen perustaja yhdessä Roope Mokan kanssa. Antti Toponen on oikeustieteen maisteri ja Dottir-asianajotoimiston Senior Associate.

9789520405427

TIETOKIRJAT

45


Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

© KAROLIINA EK

MERETE M A ZZARELL A

Varovainen matkailija Matkoja ja paluita. ”Tämä kirja käsittelee matkustamista, matkustamisen merkitystä, erilaisia tapoja matkustaa. Ennen muuta se käsittelee paluuta – ei pelkästään kotiin vaan myös muihin paikkoihin. -- Samalla matkustan myös ajassa, takaisin aikaisempiin elämänvaiheisiin, sellaisten ihmisten luokse joita ei enää ole.” Merete Mazzarellan uudessa kirjassa matkustetaan, mutta se ei ole matkakuvaus sanan varsinaisessa merkityksessä. Mazzarella kertoo pikemminkin tavasta elää ja kappaleista omaa elämänmatkaansa. Tärkeitä teemoja teoksessa ovat paluu ja toisto. Kerrontaan nivoutuu muistoja entisestä. Mazzarella luotaa matkojen ja muuttojen sävyttämiä lapsuusmuistojaan diplomaatin tyttärenä, kuvaa turismin kehittymistä ja pohtii matkustamisen merkitystä filosofien ja kirjailijoiden ajatuksista ammentaen. Matkailun yhteydet itse elämään kiteytyvät aforistisiksi mietelmiksi. Mazzarella tarjoaa esseististä pohdiskelua matkustamisen eri puolista, mainioita tuokiokuvia matkoilta, tarkkanäköistä ihmiskuvausta ja teräviä havaintoja ajan ilmiöistä.

46

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Den försiktiga resenären SUOMENTAJA: Raija Rintamäki SIVUMÄÄRÄ : 250 KIRJASTOLUOKKA : 99.1 EAN : 9789520404710 EAN E-KIRJA :

9789520405212

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405199


EIJA-RIIT TA KORHOL A

Kuolemaa nopeampi Lähikuvia elämästä

HENKILÖKOHTAISTA JA KOSKETTAVAA.

Syövästä toipuva poliitikko ja yhteiskunnallinen keskustelija avaa henkilökohtaista sielunmaisemaansa: tarinoita politiikasta, elämästä, rakkaudesta ja uskosta. ”Sain tänään puhelimessa tietää, että minussa on nopeasti leviävä, aggressiivinen syöpä, joka yrittää ahnehtia minulta elämäni. Jos se saa aikeensa läpi, kuolen pois. Kuolemaa en ole koskaan pelännyt, mutta järkyttynyt ajatus iski kuin sähköisku: olisiko panokseni todella tässä? Näinkö vähän ehtisin elämässä?” Pitkäaikainen europarlamentaarikko, filosofian tohtori Eija-Riitta Korhola sai yllättävän syöpädiagnoosin ja joutui sairasvuoteelle. Prosessista syntyi kirja, jossa Korhola muistelee syöpähoitojen lomassa niin lapsuuttaan kuin opiskeluaikoja Wienissä ja vuosia Brysselissä. Heti ensimmäisenä päivänä diagnoosin saatuaan hän alkoi kirjoittaa muistiin ajatuksiaan. Yli kymmenen vuotta aiemmin Korhola oli kirjoittanut aiempaa kirjaansa kilpaa kuoleman kanssa, jotta hänen isänsä ehtisi sen lukea, ja nytkin oli varauduttava samaan. Jälleen olisi oltava kuolemaa nopeampi. ”En tiedä, tuleeko tästä elämänkirja vai kuolemankirja. Ovatko nämä rivejä, joita jätän muistoksi lapsilleni ja lapsenlapsilleni? Tällainen oli äiti ja mummo, ja näitä hän ajatteli ennen kuolemaansa teitä hartaasti rakastaessaan. Vai onko tämä vain yksi vaihe, josta toivutaan, ennen kuin kuitenkin kuollaan.”

Eija-Riitta Korhola on viestintään, konsultointiin, kirjoittamiseen ja hallitustyöskentelyyn keskittyvä entinen europarlamentaarikko. Koulutukseltaan hän on ympäristöpolitiikasta tohtoriksi väitellyt filosofi.

JULKAISU : Tammi- SIVUMÄÄRÄ: 250 EAN : 9789520404321 EAN E-KIRJA : 9789520406240 kuu (kirja, e-kirja, KIRJASTOmp3-äänikirja) LUOKKA : 99.1 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520406257

TIETOKIRJAT

47


© MARKKO TAINA

RAIL AKASTA YHTEISKUNTAKRITIIKKIÄ!

HEIKKI PURSIAINEN

Olette kaikki väärässä Yhteiskunnallinen keskustelu Suomessa

Tässä maassa sanotaan mitä halutaan – ja mitä sattuu. Tiedä, kuka on väärässä, miten ja miksi. Lähes kaikki taloudesta ja yhteiskunnasta Suomessa puhuvat ovat väärässä. Väärässä ovat niin poliitikot, intellektuellit, bloggarit, tviittaajat, aktivistit, kirjailijat kuin taiteilijatkin. Väärässä olemisen muotoja on kuitenkin useita. Tavanomaisin julkisen väärässä olemisen muoto on tietenkin poliitikkojen väärässäolo. Se on luonnollinen osa jokapäiväistä elämäämme. Arvostetuinta väärässäoloa on hienojen ihmisten väärässäolo. Hienot ihmiset, kuten emeritusprofessorit tai entiset ministeriöiden johtajat, ovat väärässä tärkeissä paikoissa, Helsingin Sanomien kolumneissa tai Kanavan esseissä. Tämä väärässäolo on tyylikästä ja ennustettavaa. Se koskee korkealentoisia asioita, kuten markkinataloutta, perustuslakia, hyvinvointivaltiota, etiikkaa tai yliopiston tehtäviä. JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 276

EAN : 9789520403874 EAN E-KIRJA : 9789520406172

32.182

9789520406189

EAN MP3KIRJASTOLUOKKA : ÄÄNIKIRJA :

48

Älyllisesti korkealentoisin väärässä olemisen muoto on yhteiskuntatieteellinen väärässäolo. Se myös luo perusteet monelle muunlaiselle väärässäololle. Yhteiskuntatieteellisen väärässäolon keskeinen teema on muun väärässäolon väittäminen ”moniäänisyydeksi” ja oikeassa olemisen mahdollisuuden kieltäminen. Tätä vähemmän arvostusta nauttivaa, mutta virkistävää väärässäoloa edustavat kuppikuntailu ja hörhöily. Taloudellisen väärässäolon kuppikuntia ovat esimerkiksi rahamystikot, osallisuustaloustyypit, sitralaiset ja feministiset talousteoreetikot. Kuppikunnat eivät toki ole mikään talousajattelun yksinoikeus, kuten esimerkiksi maahanmuuttokriitikot, rokotevastustajat, digitalistit, alkiolaiset ja ilmastonmuutoksen kieltäjät osoittavat.

Heikki Pursiainen tunnetaan ärhäkkäänä yhteiskunnallisena keskustelijana. Hän on toiminut ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajana ja työskentelee nykyään verkkomedia MustReadin sisältöjohtajana. Olette kaikki väärässä jatkaa hänen edellisen teoksensa Paska Suomi purevaa yhteiskuntakritiikkiä.


© JAANA AHLBLAD

Toimittaja, medianomi Jaana Ahlblad on kirjoittanut lääketieteen ja terveydenhuollon aiheista muun muassa Mediuutisiin ja Lääkärilehteen, jossa työskenteli useita vuosia toimittajana ja uutispäällikkönä ennen vapaaksi toimittajaksi ryhtymistä. Ajatus kuolemakirjasta syntyi havainnosta, että elämän loppuun liittyvistä käytännön asioista ei juuri puhuta, vaikka ne koskettavat meitä kaikkia.

JA ANA AHLBL AD

Miten kohdata kuolema

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 208 KIRJASTOLUOKKA : 17.3 EAN : 9789520403850 EAN E-KIRJA : 9789520406165 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520406158

Tieto vähentää kuolemanpelkoa. Miten kohdata kuolema kertoo käytännönläheisesti, mitä on odotettavissa, kun ihminen sairastuu parantumattomaan sairauteen. Kuolema koskettaa vuosittain yli 50 000 suomalaista ja heidän läheisiään. Tämä kirja kertoo käytännönläheisesti, mitä on odotettavissa, kun ihminen sairastuu parantumattomaan sairauteen. Miten vakavat sairaudet etenevät ja mitä tapahtuu, kun parantamiseen tähtäävät hoidot lopetetaan? Milloin ja miksi siirrytään saattohoitoon? Kuinka kuolevan fyysisiä oireita, kuten kipua, lievitetään? Miten kuolevaa ja hänen läheisiään tuetaan henkisesti? Kuinka läheisensä hoitoon voi osallistua? Millaisia asioita omaisten

hoidettavaksi tulee kuoleman jälkeen? Kauanko suru kestää? Kysymyksiin vastaavat kokeneet asiantuntijat. Vastaajina ovat muun muassa syöpälääkäri, keuhkolääkäri, anestesiologi, geriatri ja saattohoitolääkäri sekä sairaanhoitaja, sairaalapappi ja sosiaalityöntekijä. Kirjassa kuullaan myös henkilökohtaiset kertomukset saattohoitoon siirtymisestä ja oman vanhemman saattamisesta. Kirja antaa runsaasti hyödyllistä tietoa ja konkreettisia neuvoja niille, joiden läheinen on sairastunut parantumattomaan, etenevään sairauteen. Kirja vinkkaa myös luotettavista lisätiedon lähteistä.

TIETOKIRJAT

49


© JENNI VIRTA

L AURI NUMMENM A A

Tunnekartasto

Kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä Uskomaton matka aivojen, ihmismielen ja tunteiden ytimeen!

Lauri Nummenmaa (FT) on maamme johtavia aivotutkijoita ja tunteiden tutkimuksen kansainvälinen huippunimi. Hän toimii lääketieteellisen kuvantamisen ja mallintamisen professorina Turun yliopistossa. Nummenmaa on tutkinut tunteita yli 15 vuotta ja julkaissut yli 130 tieteellistä artikkelia tunteiden ja sosiaalisuuden psykologiasta ja aivomekanismeista. Hän on laillistettu psykologi, suosittu luennoija, kahden lapsen isä ja intohimoinen muusikko, joka kaipaa maailmalla matkatessaan Pohjois-Karjalan vaaroille ja Turun saaristoon.

Elämä on täynnä riemua ja kurjuutta, onnea ja tuskaa sekä yllätyksiä. Onni, ilo ja nautinto tekevät elämästä elämisen arvoista. Toisaalta suru, pelko ja inho opettavat meille kaikkein eniten. Millaista elämä olisi ilman tunteita? Tunteet ovat ihmismielen suurimpia mysteereitä. Ne saavat meidät rakastumaan, nauramaan sekä uppoutumaan elämän lukemattomiin nautintoihin, mutta ne voivat myös lamaannuttaa mielen ja lietsoa vihaa ja epäluottamusta ihmisten kesken. Vaikka järkeä ja älykkyyttä pidetään ihmismielen kruununjalokivinä, tunteet hallitsevat ihmiselämää. Ne ohjailevat parinvalintaamme ja ystävyyssuhteitamme, ne herättävät meissä halun auttaa ja säätelevät moraaliamme.

50

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 248 KIRJASTOLUOKKA : 14.16 EAN : 9789520404024 EAN E-KIRJA : 9789520405946 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405793


KANSAINVÄLINEN BESTSELLER! © FREDERICK M BROWN, GETTY IMAGES

M AT THEW WALKER

Miksi nukumme Unen voima

Kiehtovaa tietoa unen hyvää tekevästä voimasta ja runsaasti neuvoja paremman unen saavuttamiseen. Maineikkaan Berkeleyn yliopiston neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker avaa kirjassaan unta koskevaa uutta tutkimusta ja kertoo, miten unen uudistava voima voidaan valjastaa elämänlaadun parantamiseen. Uni on yksi elämän, hyvinvoinnin ja pitkäikäisyyden tärkeimmistä osatekijöistä. Nykyään tiedämme, että uni parantaa oppimiskykyä, muistia ja loogista päättelykykyä. Se muokkaa tunteita, uudistaa immuunijärjestelmää, hienosäätää aineenvaihduntaa ja säätelee ruokahalua. Unet liennyttävät kipeitä muistoja ja luovat virtuaalitodellisuuden, jossa aivot sulauttavat nykyhetken tietoa osaksi vanhaa ja sysäävät liikkeelle luovuuden voimat.

Neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker on Kalifornian yliopiston (Berkeley) uni- ja neurokuvantamislaboratorion johtaja ja on toiminut aiemmin myös Harvard Medical Schoolin psykiatrian professorina. Hän on keskittynyt tutkimuksissaan etenkin unen terveydellisiin vaikutuksiin. Walker on julkaissut runsaasti tieteellisiä tutkimusartikkeleita ja tuonut tutkimustuloksiaan esiin lukuisissa radio- ja televisio-esiintymisissä.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS: Why We Sleep SUOMENTAJA: Heikki Eskelinen SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 14.451

EAN : 9789520404789 EAN E-KIRJA : 9789520405991 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520406011

Miten kofeiini ja alkoholi vaikuttavat uneen? Mitä REM-unen aikana todella tapahtuu? Miksi nukkumistavat muuttuvat iän myötä? Entä miten unilääkkeet vaikuttavat? Walker kertoo, miten unta voi käyttää parantamaan oppimiskykyä, mielialaa ja jaksamista, säätelemään hormonitoimintaa, ehkäisemään niin syöpää, Alzheimerin tautia kuin diabetestakin, hidastamaan ikääntymisen vaikutuksia, pidentämään elinikää sekä kasvattamaan työn tehoa ja tuottavuutta.

TIETOKIRJAT

51


© HANNE MANELIUS

Jenny Belitz-Henriksson on ruuhkavuosia elävä juokseva toimittaja, liikunnanohjaaja, LCF Lifecoach ja sosiaalisen median inspiraattori, jonka palkittua Vastaisku ankeudelle -blogia lukevat tuhannet ihmiset joka viikko.

JENNY BELITZ-HENRIKSSON

Uuteen nousuun Löydä energisempi elämä

Lakkaa odottamasta, että jotain tapahtuu. Aloita nyt! Elämän ei tarvitse pyöriä vaa’an, kalorien ja suorittamisen ympärillä. Uuteen nousuun kertoo, kuinka opit arvostamaan jokaista pientäkin askelta oikeaan suuntaan ja elämään energisemmin – ilman laihduttamista. ”Moni ihminen vain odottaa, että joku tulee ja hoitaa: laihduttaa puolestasi, parantaa parisuhteesi tai kasvattaa sinua ihmisenä. Aina ei edes tiedetä, mitä halutaan, vaan odotetaan, että joku tulee ja hoitaa ja että jotain tapahtuu. Mutta eihän sellaista tyyppiä ole.” Ihminen on tottunut olemaan olemassa kuten on. Moni toivoo erilaista arkea, mutta jos ei tee asioita uudella tavalla, mikään ei muutu. Jenny Belitz-Henriksson kyllästyi kuuden vuoden jojottelukierteeseen ja päätti muuttaa elämäänsä vielä kerran ja pysyvästi. Hän pudotti 20 kiloa ilman, että koki laihduttaneensa grammaakaan.

52

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 208 KIRJASTOLUOKKA : 59.3 EAN : 9789520403966 EAN E-KIRJA : 9789520406097 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789520404635

Sporttisemman ja energisemmän arjen saavuttaminen ei ole mahdotonta eikä välttämättä edes vaikeaa. Painonpudottamisen ja erityisesti painonhallinnan ei tarvitse olla kalorien laskemista tai ruokien punnitsemista. Elämänmuutoksen tekeminen on ajattelua ja asioiden tekemistä eri tavalla kuin ennen. Vaikka pienet ja vähitellen tapahtuvat muutokset eivät aina motivoi, ne ovat silti ratkaisu kevyempään ja jaksavampaan olemukseen, jossa kadonneet kilot ovat lopulta vain bonusta. Uuteen nousuun tarjoaa Jennyn kokemuksia ja oivalluksia hyvinvoinnista ja liikunnasta. Kirjassa hyvinvoinnista puhuvat myös Jennyn esikuvat, kuten ultrajuoksijat Anni ja Mikko Liukka, hyvinvointialan moniottelija Joni Jaakkola sekä masennuksesta toipunut Endorfiinikoukussa-blogin kirjoittaja Elina Hovinen.


TAPANI KIMINKINEN

Täyttä elämää Lisää laatua seniorivuosiin

Keski-ikäisen ja seniorikansalaisen selviytymispakki. Kuinka elää hyvä keski-ikä ja taata vireä vanhuus? Kuinka huolehtia omasta vanhenevasta läheisestään parhaalla mahdollisella tavalla? Tohtori Kiminkinen uskaltaa ottaa kantaa vanhustenhoidon epäkohtiin, ja hänellä on aimo annos ihmisläheisiä hyvinvointia lisääviä näkemyksiä. Mitkä ovat kotihoidon mahdollisuudet, entä kuinka jaksetaan hoivakodeissa? Teos sisältää myös tietoa ja malleja mm. hoitotahdon, edunvalvontavaltakirjan ja testamentin laatimiseen, ja

© HANNE MANELIUS

kirjassa avataan myös yhteiskunnan tukiviidakkoa. Kiminkinen kertoo selkeästi myös lääketieteellisistä pulmista ja niiden hoidosta, oli kyse sitten vitamiineista, diabeteksesta, kolesteroliarvoista, suolistovaivoista tai muistisairauksista. Miten tulee toimia, jos huomaa läheisellään muistihäiriöitä? Kuinka kohdata seniorin hormonihuolet? Teoksen aidot potilastapaukset tarjoavat parhainta vertaistukea.

Yli 40 vuotta potilastyötä tehnyt kunnanlääkäri Tapani Kiminkinen on suosittu luennoitsija, joka sympaattisella lähestymistavallaan tekee lääketieteellisistä asioista helposti ymmärrettäviä!

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 228 KIRJASTOLUOKKA: 59

EAN : 9789520404017 EAN E-KIRJA : 9789520406219 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520406226

TIETOKIRJAT

53


KIMMO TASKINEN, VESA SISÄT TÖ

Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa

JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 224 KIRJASTOLUOKKA : 72.26

54

EAN : 9789520403805


Mikä on Euroopan linnoista mahtavin? Mikä kaunein? Mikä linna on rakennettu jyrkän vuoren huipulle, ja ketkä sen rakensivat? Upea tieto- ja kuvateos esittelee Suomen ja muun Euroopan linnoja. Mukana tarinoita linnojen huimimmista historian hetkistä ja kiehtovimmista asukkaista.

© KIMMO TASKINEN

Historiaa ja legendoja muurien suojista.

Kiehtovat linnat vie lukijan Suomen ja muun Euroopan linnojen maailmaan. Ihmiskunta on rakentanut linnoituksia tuhansia vuosia. Linnat ovat toimineet suojamuureina ja asumuksina, ja niiden avulla hallitsijat ovat halunneet osoittaa valtaansa.

© MARKKO TAINA

Mahtavat linnat henkivät historiaa, joka ei koostu vain muureista ja torneista. Linnoissa asuneet valtiaat, vangit, neidot, sotilaat, taiteilijat ja tavalliset työläiset ovat osa linnojen tarinaa siinä missä värikkäät ja veriset tapahtumatkin. Vaikka linnojen kirjo on laaja, löytyy niistä myös yhdistäviä piirteitä. Samat rakentajamestarit suunnittelivat useita linnoja, ja näiden mestarien kädenjälki näkyy myös suomalaisissa linnoissa.

Valokuvaaja Kimmo Taskisen kuvat herättävät henkiin historiallisten linnojen tunnelman ja vuosisataisen lumon. Tietokirjailija Vesa Sisättö raottaa ovea linnojen ja niiden asukkaiden tarinoihin.

TIETOKIRJAT

55


© HARRI AHONEN

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 79.4 EAN : 9789520403928 EAN E-KIRJA : 9789520406622

Etelä-Skandinavian vaellusreitit

© MIKKO HEPONEVA

HARRI AHONEN

Suunnittele oma vaelluksesi upeissa Etelä-Norjan maisemissa Toteuta unelmiesi vaellusreissu Etelä-Norjan huikeaan luontoon! Suositun retkiopaskirjailijan uutuusteos on korvaamaton apu Etelä-Norjaan matkaavalle. Liki 200 vaellusreittiä! Etelä-Skandinavian vaellusreitit on kattava ja asiantunteva tietopaketti Etelä-Norjan vaellusalueilta. Kirjasta löytyy noin 200 vaellusreitin yksityiskohtaiset ja taidokkaasti kuvitetut reittikuvaukset, joiden avulla suunnittelet oman vaelluksesi Etelä-Norjan klassikkomaisemiin. Reittikuvaukset kertovat upeista jäätiköistä, vesiputouksista sekä tietenkin vaellustuvista ja niiden erilaisista palvelutasoista. Koska reittien valikoima on laaja, opas sopii monenlaisille vaeltajille aloittelijasta konkariin. Reittien vaativuustaso ja erikoisuudet (esim. nähtävyydet) on merkitty selkeästi. Kirjan kuvat esittelevät alueen luontoa ja henkeäsalpaavia maisemia. Vastaavanlaista tietokirjaa ei ole aiemmin ollut saatavilla suomeksi.

56

Harri Ahonen (s. 1976) on käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli kymmenen vuoden ajan. Hän on myös asunut Norjassa monta vuotta ja tutustunut siellä paikalliseen vaelluskulttuuriin. Kirjan upeat kuvat Harri on ottanut vaelluksillaan vuosien aikana. Harrin aiemmat kirjat Pohjois-Skandinavian vaellusreitit, Keski-Skandinavian vaellusreitit ja Pohjois-Norjan rannikkoreitit ovat olleet suosittuja retkeilijöiden keskuudessa.


PENT TI HALENIUS, ARTO RANTANEN

Kasvibongarin opas Kukat ja niiden hedelmät

JULKAISU : Maaliskuu (kirja,

e-kirja)

SIVUMÄÄRÄ : 368 KIRJASTOLUOKKA : 57.1 EAN : 9789513198503 EAN E-KIRJA : 9789520406639

Tunnista Suomen luonnon kasveja! Kasvibongarin opas sisältää 552 Suomessa kukkivaa kasvia. Upeat lähivalokuvat paljastavat kasvien pienetkin yksityiskohdat. Kasvibongarin opas esittelee Suomessa kukkivien kasvien kukat, kukinnot ja hedelmät. Tämän teoksen avulla lajien tunnistaminen onnistuu myös kukintakauden jälkeen. Teos tarjoaa tietoa kasvien kasvupaikoista ja pölyttäjistä, se myös varoittaa myrkyllisistä lajeista. Kasvien levinneisyyskarttoja kirjassa on noin 300. Kasvibongarin oppaassa kasvit on järjestetty uuden kasviluokituksen mukaisesti. Uusi luokitus perustuu kasvien dna-tutkimukseen. Kirjassa on käytössä kasvien uusi nimistö, jonka Luonnontieteellinen keskusmuseo (LUOMUS) julkisti 2017. Ajanmukainen nimistö takaa kirjan käyttökelpoisuuden myös tulevina vuosina.

Pentti Halenius ja Arto Rantanen ovat luontoharrastamisen monitoimimiehiä. Pentti Halenius on työskennellyt biologian opettajana, toimittajana ja valokuvaajana sekä tehnyt luonto-opastuksia. Arto Rantanen on valokuvaaja ja biologi.

© PENTTI HALENIUS

TIETOKIRJAT

57


© KIRSI-MARJA SAVOLA

RIIA KOIVISTO

Kukkajuttuja Tee kukista kaunista

Riia Koivisto on kauneuden ammattilainen ja kukkatyttö henkeen ja vereen. Hänet tunnetaan erityisesti meikkaajakampaajana, mutta nykyään hän työskentelee myös kukkastailistina.

Hullaannu kukista! Kukat inspiroivat enemmän kuin koskaan. Tämän kirjan ohjeilla otat kukkaharrastuksen helposti haltuun!

58

© © KIRSI-MARJA SAVOLA

Kukkajuttuja tarjoaa jokaiselle kotiaan kasveilla koristavalle ja kauneutta rakastavalle helppoja ja edullisia vinkkejä. Jos hullaannut kukista, tykkäät näpertää tai olet kotifloristi, tämä kirja on sinun juttusi. Kirja tarjoilee ihania ideoita sisustukseen, kattaukseen, häähumuun, kranssin tai mobilen tekemiseen ja luonnonmateriaalien hyödyntämiseen. Se opettaa sitomaan kimppuja ja yhdistelemään värejä villisti, luovasti ja rohkeasti.

JULKAISU : Maaliskuu SIVUMÄÄRÄ : 128

KIRJASTOLUOKKA :

67.331

EAN : 9789520404031


JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 450 KIRJASTOLUOKKA : 59.4

EAN : 9789513193102 EAN E-KIRJA : 9789520406264 © MARIKA TURTIAINEN

SINIKK A PIIPPO

Kasvien maaginen maailma

FT Sinikka Piippo on kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut noin 260 tieteellistä artikkelia, kymmeniä populaariartikkeleita ja 16 kirjaa. Hänen kirjatuotantonsa keskittyy kasvien ja yrttien käyttöön lääkkeenä ja mausteena osana terveellistä ravintoa. Piippo harrastaa kasveja, kirjoja, kissoja ja valokuvausta.

Tutustu kasvien taikavoimiin! Paranna muistiasi rosmariinilla, taistele pahoja voimia vastaan nokkosella. Kasvien maaginen maailma on kiehtova tietopaketti kasvien salaisista voimista. Kasvit ovat terveellistä ravintoa, mutta ne vaikuttavat myös mieleen ja kehoon. Kasvien maaginen maailma esittelee 110 kasvilajia tai -sukua, jotka edustavat monipuolisesti maagisia suuntauksia ja käyttötapoja. Mukana on tuttuja ruoka-, viljely- ja maustekasveja, luonnossa ja pihapiirissä esiintyviä kasveja ja yrttejä, puita sekä maineikkaita kasveja eri kulttuureista. Kasvien käytön, historian ja myyttisen perinteen lisäksi kirjassa opastetaan ymmär-

tämään magiaa ja maagista ajattelua sekä tarkastelemaan kasveja maagiselta katsantokannalta. Lisäksi piipahdetaan näkijöiden ja henkiolentojen maailmoissa. Miten kasveja voi hyödyntää ennustamisessa, unennäössä, suojelussa, puhdistuksessa, terveyden ylläpitämisessä, rakkaudessa, vaurauden ja runsauden tavoittelussa sekä puutarha- ja säämagiassa? Kirja opastaa, mitkä kasvit auttavat liikkumaan tietoisuuden tasoilla, millä lisätään paranormaaleja kykyjä ja vaikutetaan mieleen ja tunteisiin elämänlaatua parantaen ja itsetuntemusta syventäen. Olennainen osa magiaa ovat myös vuodenkierron juhlat ja astrologia.

TIETOKIRJAT

59


JULKAISU : Lokakuu 2018 ALKUPERÄISTEOS: Svenska broderier SUOMENTAJA: Sirkku Viitanen-Vanamo SIVUMÄÄRÄ : 272 KIRJASTOLUOKKA : 65.421 EAN : 9789520403010

© KARIN BJÖRKQUIST

K ARIN HOLMBERG

Kirjonta

Kauneimmat käsityöt Kangas, neula ja lanka. Siinä kaikki, mitä kauniin lopputuloksen saavuttamiseen tarvitaan! Perusteellinen kirjonnan käsikirja esittelee noin sata peruspistoa ja auttaa pääsemään alkuun ompelussa. Samalla se rohkaisee tekemään myös uusia kokeiluja. Kirjontakoulu tarjoaa selkeitä vaiheittain eteneviä ohjeita ja runsaan valikoiman käsitöitä, jotka sopivat niin kokeneelle kuin aloittelevalle neulan käyttäjälle. Kirjassa kerrotaan tarkasti myös kirjonnassa tarvittavista materiaaleista, välineistä ja alkuvalmisteluista sekä valmiiden kirjontatöiden esillepanosta. Teos on ylistyslaulu kirjontaperinteelle. Kirjan perustan muodostavat Ruotsissa 1800-luvulla suosioon nousseet kuviot ja tekniikat. Mallityöt ja kuviot ovat Karin Holmbergin omia tulkintoja vanhoista tekstiileistä, ja ne hän on sovittanut nykypäivän makuun ja tyyliin. Kirja tulvii kauniita käsitöitä!

60

Karin Holmberg on kokenut ja arvostettu kirjontaopettaja. Karin on kirjoittanut aiheesta aiemmin kolme kirjaa, ja lisäksi hän tekee aktiivista työtä kirjonnan kehittämiseksi moderniin ja käytännönläheiseen suuntaan.


M A ARIT VIRTA , ANITA SAL AK ARI

ADHD-aikuisen selviytymisopas 2.0

Tutkittua tietoa ja käytännön vinkkejä Itsehoitoapua aikuisiän ADHD:hen! Kirja myös läheisille ja alan ammattilaisille. Onko sinulla todettu ADHD tai epäiletkö sitä itselläsi? Oletko aikuinen? Jos vastasit kyllä, tämä kirja sopii sinulle. Onko läheiselläsi tarkkaavuushäiriö tai työskenteletkö ADHDoireisten henkilöiden parissa? Myös tässä tapauksessa kirjasta on sinulle hyötyä. ADHD voi näkyä elämässä kaaoksena, unohteluna, hoitamattomina asioina, tunteiden ailahteluna ja itsetunto-ongelmina. Myös vaikeudet ihmissuhteissa, työssä ja opiskelussa ovat tavallisia. Moniin ongelmiin on kuitenkin onneksi mahdollista vaikuttaa. Tämä kirja on kirjoitettu tiedoksi ja tueksi ADHDoireisille aikuisille, jotta he voisivat auttaa itse itseään. Kirja soveltuu kaikille riippumatta siitä, onko heillä tarkkaamattomuuspainotteinen vai myös ylivilkkautta sisältävä tarkkaavuushäiriön muoto. Kirjan ensimmäiseen osaan on koottu kaikki, mitä ADHD-oireisen tarvitsee tietää tarkkaavuushäiriön oireista, syistä ja hoitomuodoista. Toisessa osassa kerrotaan, mitä jokainen voi itse tehdä helpottaakseen vaikeuksiaan ja muuttaakseen elämäänsä haluamaansa suuntaan. Eri ongelma-alueisiin – kuten keskittymisongelmiin, lykkäilyyn ja impulsiivisuuteen – pureudutaan kuhunkin kerrallaan. Konkreettiset esimerkit ja harjoitukset auttavat viemään uusia keinoja käytäntöön. Kirja on täysin uudistettu laitos aikaisemmin ilmestyneestä, innostuneen vastaanoton saaneesta ADHD-aikuisen selviytymisoppaasta.

Kirjoittajilla on pitkä kokemus aikuisiän ADHD:n hoitamisesta ja he ovat tehneet myös aiheeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta. Maarit Virta on psykologian tohtori, neuropsykologian erikoispsykologi ja psykoterapeutti. Anita Salakari on psykologian lisensiaatti ja neuropsykologian erikoispsykologi.

JULKAISU : Lokakuu

2018

SIVUMÄÄRÄ : 283 KIRJASTOLUOKKA :

59.55

EAN : 9789520406424

TIETOKIRJAT

61


Lasten- ja nuorten kirjat

RIINA JA SAMI K A ARL A

Muumipeikko leipoo Riemukkaassa luukkukirjassa Muumipeikko puuhastelee ystäviensä kanssa keittiössä.

Onneksi Muumimamman keittiön komeroista löytyy aineksia vaikka minkälaisiin leivonnaisiin, kun Muumipeikko innostuu leipomaan. Ystävätkin auttavat mielellään, sillä yhdessä tekeminen on hauskaa. Kunpa ei vain olisi liian monta käpälää taikinaa sekoittamassa! Jotakin jännittävää ja toivottavasti myös herkullista taitaa paljastua, kun uunin luukku lopulta avataan. Kirjan jokaisella aukeamalla avautuu yllätys myös kurkistusluukun takaa.

62

MUUMIL AAKSOSSA LEIVOTAAN! JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 28 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789513197803


MUUMI JA PIKKU MYY -KATSELUKIRJAT ANTAVAT HAVAINNOIMISEN JA OIVALTAMISEN EVÄITÄ PERHEEN PIENIMMILLE.

RIINA JA SAMI K A ARL A

RIINA JA SAMI K A ARL A

Muumi ja Pikku Myy

Muumi ja Pikku Myy

Tervetuloa värikkääseen Muumilaaksoon!

Tule mukaan Muumilaakson väen ilmeikkääseen päivään!

Värit

Tunteet

Kiehtovan värikylläinen Muumilaakso tulee tutuksi rakastetun Muumipeikon, Pikku Myyn ja heidän monien ystäviensä seurassa. Samalla lapsi oppii mukavalla tavalla tunnistamaan ja nimeämään ihanat, iloiset värit myös kotona ja luonnossa.

Mitä erilaisimmat tunnetilat kuuluvat jokaisen elämään. Tunteiden tunnistaminen ja niihin samastuminen ovat tärkeitä taitoja, joihin harjaannutaan jo aivan pienestä pitäen. Muumilaaksossa on jokaisen tunteiden ilmaisemiselle tilaa, ja ystävät ovat toistensa rinnalla kaikenlaisissa hetkissä.

JULKAISU : Toukokuu

JULKAISU : Toukokuu

SIVUMÄÄRÄ : 16

IKÄRYHMÄ : 0+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520404338

SIVUMÄÄRÄ : 16

IKÄRYHMÄ : 0+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2

EAN : 9789520404345

Riina ja Sami Kaarlan riemulla vastaanotetut, upeasti kuvitetut muumikirjat kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

63


Tove Janssonin rakastettuihin teoksiin perustuvan kuvakirjan tarinat ovat kirjoittaneet ruotsalaiskirjailijat Alex Haridi ja Cecilia Davidsson. Kirjan hurmaavan kuvituksen on tehnyt Cecilia Heikkilä.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Sagor från Mumindalen SIVUMÄÄRÄ : 96 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520404796 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520406905

ALEX HARIDI, CECILIA DAVIDSSON, CECILIA HEIKKIL Ä

Muumilaakson kertomuksia Värikkäästi kuvitettu matka Muumilaaksoon. Kolme Tove Janssonin klassikkotarinoihin perustuvaa muumikertomusta ilahduttavat koko perhettä ja sopivat erinomaisesti ääneen luettaviksi. Muumipeikko ja Muumimamma etsivät tuhotulvassa kadonnutta Muumipappaa ja kotiaan kertomuksessa Matkalla Muumilaaksoon. Kertomus Hattivattien saari puolestaan vie koko muumiperheen huiman jännittävälle kesäretkelle Seikkailu-purjeveneellä, ja Taikurin hattu kertoo siitä, miten Muumilaaksossa alkoi kerran tapahtua aivan epätavallisen taianomaisia asioita.

64


Hiiri mittaa maailmaa männynneulasella, heinänkorrella punnitsee, kovin miettii, mittailee, järkeänsä käyttää: Isolta maailma näyttää!

HANNELE HUOVI, ELINA WARSTA

Hiiri mittaa maailmaa Valitut lastenrunot 1979–2019

Runoaarre vailla vertaa: 200 Hannele Huovin rakastettua lastenrunoa perheen yhteisiin runohetkiin Elina Warstan lumoavasti kuvittamana. Kokoelmassa on runoja lähes kolmestakymmenestä Huovin teoksesta vuosien varrelta. Mukana on vauvarunoja, sormiloruja, unirunoja, saturunoja, aakkosloruja, leikkiloruja, eläinrunoja, vuodenaikoihin ja luontoon liittyviä runoja, juhlarunoja, sururunoja, ilorunoja. Runoja kaikesta mitä voi eteen tupsahtaa. Hannele Huovin kimmeltävän kirkkaissa, tunnelmallisissa runoissa avautuu luonnon loputon aarreaitta, ilon ja sadun lumous. Runoista saa voimaa, ne vetoavat aisteihin, tunteisiin, mielikuvitukseen. Pienikin voi aavistaa jo suuria!

EHKÄPÄ MAAILMA SAI ALKUNSA RUNOSTA? © LAURA TÄTTILÄ

© LAURA VESA

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 160 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L82.2

EAN : 9789520401764 EAN E-KIRJA :

9789520404642

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520404970

Hannele Huovi on suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä kirjailijoita. Elina Warsta on Kokkolassa asuva arvostettu ja monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

65


Kaisa Happosen ja Anne Vaskon uusi kuvakirja jatkaa Mur, eli karhu ja Mur ja mustikka -kirjojen tarinaa. Mur ja tähti käsittelee elämän kiertokulkua Murille tyypillisellä lempeän filosofisella otteella. Kuvakirjasarja on hurmannut lukijat ulkomaita myöten. Mur, eli karhun oikeudet on myyty yli kymmenelle kielelle.

K AISA HAPPONEN, ANNE VASKO

Mur ja tähti Niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ihastuttaneen karhun matka jatkuu! Murin pää täyttyy kysymyksistä, jotka on pakko sanoa ääneen. Iso sanoo shh, pöllö sanoo shh, puu sanoo shh... Mutta Murille shh ei riitä vastaukseksi. ”Tässä metsässä kaikki karhut tuijottivat tähtiä. Ja silloin kun tuijotetaan tähtiä, pohditaan suuria. Suuria asioita. Suuressa hiljaisuudessa.”

66

JULKAISU : Maaliskuu SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520404901 © MILKA ALANEN


PETRA BARTIKOVA , M AGDALENA TAK ACOVA

Muurahaispesä

Kurkista muurahaispesän sisälle ja tutustu murkkujen elämään. Hauska ja mielenkiintoinen tietokirja muurahaisista ja niiden yhdessä rakentamasta pilvenpiirtäjästä, muurahaispesästä, jossa asuu monta miljoonaa muurahaista. Muurahaiset paiskovat töitä aamusta iltaan ja ahertavat eri tehtävissä: yksi ottaa aurinkoa keon päällä kerätäkseen lämpöä pesän sisälle, toinen siivoaa, kolmas kaivaa käytävää, neljäs etsii ruokaa, viides ruokkii muurahaisen toukkia Välillä sentään herkutellaan: kirvojen erittämä mesikaste on muurahaisten suurta herkkua!

MUURAHAISPESÄ ON METSÄN PILVENPIIRTÄ JÄ, JOSSA TAPAHTUU KOKO A JAN JOTAIN.

JULKAISU : Tammikuu ALKUPERÄISTEOS : The Anthill SUOMENTAJA : Sanna Uimonen SIVUMÄÄRÄ : 14 IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA : L58.2 EAN : 9789520404062

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

67


JULKAISU : Maaliskuu SIVUMÄÄRÄ : 40 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L85.2 EAN : 9789520400842

Hirviöturnajaiset

© JARI RIIHIMÄKI

PASI PITK ÄNEN

Turnajaishirviö osaa yllättää!

Pasi Pitkäsen huikea seikkailukuvakirja perheen pienimmille pokemonien, ihmeotusten ja hassujen hurjien hirviöiden hengessä. Ruman ankanpoikasen ja Dumbon lailla tarina kertoo myös rohkeudesta muuttua. Eren on päättänyt ottaa Vinsentin haasteen vastaan ja osallistua Hirviöturnajaisiin. Vinsentin hirviönmunasta kuoriutuu mahtava myrskyetana, joka pystyy hallitsemaan säätä. Mutta mitä kuoriutuu Erenin munasta? Se ei näytä lainkaan hirviöltä, vaan enemmänkin pikku pingviiniltä. Pystyykö Eren kouluttamaan siitä itselleen turnajaisratsun ja voittamaan Vinsentin myrskyetanan?

Pasi Pitkänen on lahjakas ja monipuolinen kuvittaja, kirjailija ja graafikko, jonka kuvitukset ovat saavuttaneet myös kansainvälistä menestystä. Pitkänen on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Aalto-yliopistosta ja työskennellyt kuvittajana, hahmosuunnittelijana ja graafikkona Rovio Entertainmentilla. Nykyisin hän toimii freelancekuvittajana ja asuu osan vuodesta Japanissa. Pitkänen on kuvittanut Tuutikki Tolosen suositut lastenromaanit Mörkövahti ja Mörköreitti. Hän kuvittaa myös Timo Parvelan Pate-kirjasarjaa ja Parvelan ja norjalaisen Bjørn Sortlandin Kepler62avaruusseikkailusarjaa. Pasi Pitkäsen ensimmäinen oma kuvakirja Kadonneiden eläinten saari ilmestyi 2017.

68


© OTTO VIRTANEN

Stella ja Pasi

Rikosylikonstaapeli Pasi Lönn työskentelee Sisä-Suomen poliisilaitoksella Jyväskylässä. 30-vuotisen uransa aikana hän on työskennellyt enimmäkseen rikostutkinnan parissa, mutta myös kenttätehtävissä. Hän on kirjoittanut useita, hyvän vastaanoton saaneita dekkareita sekä nuorille että aikuisille. Poliisiasema on hänen ensimmäinen lastenkirjansa.

PASI LÖNN, JUSSI K A AKINEN

Poliisiasema

Mitä kaikkea jännää poliisiasemalla tapahtuu?

Jussi Kaakinen on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kädenjälki on tuttu lukuisista lasten, nuorten ja aikuisten kirjoista.

Tutustu poliisiaseman toimintaan kokeneen poliisikoira Reetun kanssa! Poliisiasemaan tutustumisessa avustaa rikosylikonstaapeli ja kirjailija Pasi Lönn. Jussi Kaakisen runsas kuvitus näyttää kerros kerrokselta, millaista poliisien arki on asemalla ja sen ulkopuolellakin. Liikennepoliisit ovat yleensä nimensä mukaisesti liikenteessä, valvomassa ajoneuvoja maissa ja vesillä. Rikospoliisit puolestaan kuulustelevat ihmisiä poliisiasemalla, mutta käyvät he tietysti myös rikospaikoilla tutkimassa. Tarkkakuonoinen Reetu auttaa heitä rikollisten esiin nuuskimisessa. Kirjassa esitellään myös poliisin kenttävaatetus ja heidän jännittävät varusteensa. Reetulla on työtehtävissä omat hienot suojaliivit. Reetu: ”Myös isäni Rolle oli poliisikoira, sai hengenpelastusmitalinkin. Töissä parasta on se, kun saan juosta ja napata rosvoja kiinni. Vapaa-aikani menee ohjaajani Paulin kotona. Silloin minä lähinnä syön, leikin ja lenkkeilen.”

JULKAISU : Toukokuu SIVUMÄÄRÄ : 32 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA :

L85.2

EAN : 9789520404840

© PERTTI NISONEN

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

69


Richard Scarry (1919–1994) on kautta aikojen rakastetuimpia lastenkirjailijoita ja kuvittajia. Tunnetuimmat hänen kirjoistaan kertovat Touhulan kaupungista, sen eläinhahmoisista asukkaista ja lukuisista ammateista, ja hänet tunnetaan myös monien nostalgisten Kultaisen kirjaston kirjojen kuvittajana. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, ja jokainen löytää omat suosikkinsa hänen kirjojensa lystikkäistä hahmoista.

RICHARD SCARRY

Mato Matalan onnenpäivät

Richard Scarryn suurimmat suosikit Muhkea juhlakokoelma Richard Scarryn Touhulasta! Richard Scarryn suosikkiaiheet koottuna yksiin kansiin, mukana tietenkin Mato Matala, Kissalan Hessu, Luru Lude ja monet muut Touhulan tutut hahmot. Mato Matala ystävineen on ollut monessa mukana! Heidän lisäkseen Richard Scarryn rakastetut kirjat tunnetaan muun muassa Touhulan urheista palomiehistä ja muista arjen sankareista, vauhdikkaista menopeleistä sekä aakkosten, numeroiden ja kauniiden käytöstapojen oppimisesta hauskalla tavalla. Ja tietysti myös riemukkaista juhlista! Mato Matalan onnenpäivät -kirja juhlistaa Richard Scarryn 100-vuotisjuhlavuotta, ja johdannot eri aihepiireihin on laatinut hänen poikansa Huck Scarry.

70

JULKAISU : Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 208 IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA :

L85.2

EAN : 9789520404680


Usbornen laadukkaassa luukkukirjasarjassa on ilmestynyt suomeksi jo kahdeksan innostavaa tietokirjaa.

Kysy ja kurkista! Maailman ympäri Vastaus löytyy luukun alta! Tämä kirja on aarre kyselyikäisille! Hauskasti kuvitetussa tietokirjassa on 60 avattavaa luukkua ja maailmankartta. Tiedätkö, miksi maapallo on pyöreä ja taivas sininen? Minne aurinko ja kuu menevät? Milloin lumisade alkaa ja koska maailmankaikkeus syntyi? Kuinka monta kansaa, maata ja kieltä maailmassa on? Näihin ja lukemattomiin muihin kysymyksiin maan ja taivaan väliltä löytyy vastaus tästä kirjasta. Kysy ja kurkista! Maailman ympäri tyydyttää uteliaimmankin kyselyikäisen lapsen tiedonjanon.

JULKAISU : Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS : LTF Questions

and Answers about our World

SUOMENTAJA : Sari Kumpulainen SIVUMÄÄRÄ : 14

IKÄRYHMÄ : 5+ KIRJASTOLUOKKA : L03 EAN : 9789520404611

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

71


© MARCOS KATZ © JUHA VIRTA

Oulussa asuva Essi Kummu (s. 1977) on monipuolinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Marika Maijala (s. 1974) työskentelee Helsingissä vapaana kuvittajana ja graafisena suunnittelijana. JULKAISU : Toukokuu KIRJASTOLUOKKA : SIVUMÄÄRÄ : 48 L85.2 IKÄRYHMÄ : 5+ EAN : 9789520404772

ESSI KUMMU, M ARIK A M AIJAL A

Puhelias Elias

Häätanssit Puhelias Elias -sarjan lämmin päätösosa. Tarina uusioperheen elämänmuutoksesta säteilee viisautta ja lempeää huumoria. Nyt kun Eliaksen äiti ja äidin naisystävä Inari ovat muuttaneet yhteen, on kotona liikaa ihmisiä. Inarin ja Helgan tavaroita on joka paikassa, ja kaiken lisäksi äiti aikoo mennä naimisiin Inarin kanssa. Sitä Elias ei aio suvaita, silloinhan mikään ei enää koskaan olisi samanlaista kuin ennen. Onneksi humppapöksyisen isän luona kaikki on vielä ennallaan. Siellä ihmisiä on sopivan paljon, katto juuri sopivan korkealla ja Ankkapokkarin löytää siitä, mihin sen on viimeksi jättänyt.

72

Häätanssit on Puhelias Elias -trilogian päätösteos. Trilogiaa on kiitetty rohkeudesta, aidoista ja kokonaisista henkilöhahmoista sekä kyvystä käsitellä vakaviakin aiheita lapsen tasoisesti ja lämpimän huumorin keinoin. Sarjan aiemmat osat ovat Puhelias Elias (Tammi 2012), joka oli Finlandia Junior -ehdokas, sekä Harjoituspusuja (Tammi 2015).


© OSKAR SILÉN © JARI RIIHIMÄKI

JULKAISU : Huhtikuu IKÄRYHMÄ : 5+ ALKUPERÄISTEOS : Vesta- KIRJASTOLUOKKA : L85.2 Linnea och vännerna SUOMENTAJA : EAN : Tittamari Marttinen SIVUMÄÄRÄ : 40 9789520404673

TOVE APPELGREN, SALL A SAVOL AINEN

Vesta-Linnea ja kaverit Ootko mun kaa? Uudessa Vesta-Linnea-kirjassa käsitellään tärkeää aihetta: lasten kaverisuhteita ja ystävyyttä. Se, ettei pääse mukaan, tekee yhtä kipeää kuin jos käsi tai jalka murtuu. On perjantai ja Mindy on luvannut soittaa Vesta-Linnealle heti, kun koulu loppuu. Kohta, kohta, ihan kohta! Vesta-Linnea on täynnä iloista jännitystä. Tästä tulee ihana viikonloppu! Mindy tulee kylään, hän saa leikkiä Mindyn kanssa! Mitähän he tekevät yhdessä? Selim haluaisi leikkiä Vesta-Linnean kanssa, mutta ei Vesta-Linnea nyt ehdi. Milloin Mindy tulee? Tove Appelgrenin Vesta-Linnea -kirjat ovat saaneet ylistystä niin meillä kuin muuallakin. Kirjoja on julkaistu jo 14 kielellä, Intiassa ja Kiinassa asti! Tarinoiden yleismaailmallinen viisaus ja lämpö sekä Salla Savolaisen humoristinen kuvitus valloittavat pienet lukijat kulttuurista riippumatta. Vesta-Linnea mieli mustana oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2010.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

73


© SF / JOUK O PIIP PONE N

KIRJAN JULKAISU:

KIRJASTOLUOKKA:

L85.2

SISUSKUVITUS : Christel Rönns EAN : 144 IKÄRYHMÄ : 5+ 9789520404703

Tammikuu

SIVUMÄÄRÄ :

NELIVÄRIKUVITUS

SINIKK A NOPOL A , TIINA NOPOL A , CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä ja pullistelija Hauis pullistuu ja hiki virtaa – valkokankailla helmikuussa 2019!

Risto Räppääjä ja pullistelija -leffan keskeisissä rooleissa nähdään Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio, Eelis Kesäläinen, Ylermi Rajamaa, Pamela Tola, Jenni Kokander ja Timo Lavikainen. Laulut on säveltänyt Iiro Rantala. Elokuva perustuu samannimiseen kirjaan, josta julkaistaan leffakannella ja -liitteellä varustettu laitos. Risto Räppääjä ja Nelli Nuudelipää kohtaavat voimailukisoihin valmistautuvan isä-poika-parin, Bill ja Sylvester Pöntisen. Risto olettaa, ettei hänellä ole mitään yhteistä Sylvesterin kanssa, sillä Ristoa kiinnostaa enemmän räppääminen kuin pullistelu. Sen sijaan Riston lähipiirissä Sylvester otetaan lämpimästi vastaan, mikä aiheuttaa myös järkytystä, eikä kommelluksilta vältytä!

L E F FA K I R J A

Risto Räppääjä -kirjoja on myyty jo lähes miljoona kappaletta! Risto Räppääjä -elokuvat ovat vuosina 2008 –2016 saaneet yli 1,7 miljoonaa katsojaa.

”Nopolat havainnoivat Räppääjäsarjassa puhuttelevasti nykyajan ilmiöitä ja arvoja, tällä kertaa kauneusihanteita ja kilpailuhenkeä, lihaksia ja laihuuksia. Luonnikkaan vuoropuhelun ja soljuvan sanailun taitajina Nopolat ovat mestarillisia.” SAVON SANOMAT RISTO RÄPPÄÄJÄ JA PULLISTELIJA -KIRJASTA

74


SINIKK A NOPOL A , TIINA NOPOL A , CHRISTEL RÖNNS

Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa Risto Räppääjän räppikuvakirja kulkuvälineistä! Räppääjäfanien pikkusiskot ja -veljetkin pääsevät nyt kyytiin! Tässä kuvakirjassa matkaa tehdään riimien rytmittämänä!

JULKAISU: Huhtikuu SIVUMÄÄRÄ : 40 NELIVÄRIKUVITUS

IKÄRYHMÄ : 3+ KIRJASTOLUOKKA: L85.2

EAN : 9789520404833

Kun Risto Räppääjä ja hänen ystävänsä ovat matkanjohtajina, reissut taittuvat monenmoisilla menopeleillä. Joukkoon mahtuu niin tuttuja kuin sangen erikoisiakin kulkuneuvoja! Hilpeässä seurassa huristellaan kovaa ja kekseliäästi mielikuvituksen maanteillä, seilataan ajatusten aalloilla ja liidetään sanaleikkien siivin. Riemastuttavia yksityiskohtia tulvivat kuvat on tehnyt monista rakastetuista Risto Räppääjä -kirjoista tuttuun tapaan Christel Rönns ja räppitekstit on laatinut Matias Nopola.

Kirjailijasiskokset Tiina Nopola ja Sinikka Nopola tunnetaan ennen kaikkea humoristisista lastenromaaneistaan. Heidän kirjojensa julkaisuoikeuksia on myyty kautta maailman, mm. Kiinaan, Japaniin ja Brasiliaan. Finlandia Junior -palkittu kuvittaja Christel Rönns on myös suosittu monissa maissa.

© JARI RIIHIMÄKI

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

75


TIMO PARVEL A , MERVI LINDMAN

Ella ja kaverit ihan kuninkaina Kuka on Aurinkokuninkaan jälkeläinen? Hauskassa uutuustarinassa Ella ja kaverit selvittävät sukujuuriaan, eikä hupaisilta sattumuksilta vältytä. - Kukaan meistä ei ole tipahtanut tänne avaruudesta. Meillä kaikilla on juuret jossain. Esimerkiksi minun sukuni on kotoisin Hämeestä, opettaja selitti. - Me kävimme tervehtimässä meidän sukulaisia eläintarhassa, ilmoitti Pate. - Onko sinulla sukulaisia eläintarhassa? minä hämmästyin. - On. Äidin serkku on siellä töissä, selitti Pate. Opettaja ilmoittaa luokkansa dna-testiin, jossa selvitetään mistä päin maapalloa kunkin oppilaan esi-isät ja -äidit ovat kotoisin. Tulokset ovat järisyttäviä, sillä niiden mukaan joku Ellan ja kavereiden joukosta on itsensä Aurinkokuninkaan perillinen. Testitulokset ovat kuitenkin valitettavasti sekoittuneet, joten ei tiedetä, kuka joukosta on Ranskan kruununperijä. Asian selvittäminen vaatii työtä, sähellystä, nokkeluutta ja törmäilyä tuttuun Ella ja kaverit -tyyliin. Ja entäpä sitten opettajan oma testi? Sen tulos se vasta yllätys onkin...

JULKAISU : Helmikuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 112 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520404758 EAN E-KIRJA :

9789520405175

EAN CD-ÄÄNIKIRJA :

9789520406554

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405168

MUSTAVALKOKUVITUS

76

TERVETULOA ELL AN JA KAVEREIDEN MAAILMAAN!

www.ellakirjat.fi


TIMO PARVEL A , MERVI LINDM AN

Ella luokkaretkellä

Hillittömän hilpeä klassikko-Ella uudessa asussa! Lukija kääntää sivuja malttamattomana, kun Ella ja kaverit lähtevät kaikkien aikojen koomisimmalle luokkaretkelle. ”Minä olen Ella. Minulla on mukava luokka ja mukava opettaja. Tai oli, sillä viime aikoina opettaja on ollut vähän kiristynyt. Me olimme luokkaretkellä. Se oli kaikista hurjan hauskaa, vaikka opettajaa vähän harmitti, kun hän unohti kassinsa ja kaikki rahat koulun pihalle. Onneksi opettaja ja hänen vaimonsa löysivät kuitenkin lisää rahaa spagettikastikkeesta. Museossa me näimme elävän muumion ja hänen miehensä faaraon, joka oli tosi kohtelias ja opettavainen.” JULKAISU: Huhtikuu (kirja, e-kirja) SIVUMÄÄRÄ : 64 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520404741 EAN E-KIRJA : 9789520406899

MUSTAVALKOKUVITUS

© JARI RIIHIMÄKI

Timo Parvelan vastustamattoman hauska Ella ja kaverit -sarja on valloittanut maailmaa kirjojen, elokuvien, näytelmien ja musiikin muodossa – jopa sinfoniaorkesterin säestyksellä! Mervi Lindman on antanut Ellalle ja hänen kavereilleen iloisen ja vauhdikkaan piirrosasun.

© VEIKKO SOMERPURO

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

77


TIMO PARVEL A , PASI PITK ÄNEN

Pate ja Blacknessin hirviö Pate merihirviön kintereillä. Pate matkustaa Skotlantiin uhmaamaan nummilla vaanivia kummituksia ja merihirviöitä. Suositun Pate-sarjan helppolukuisuus ja huikeat kuvat valloittavat kaikki seikkailijat! Paten perheen kesälomareissu Skotlantiin saa heti alkuun yllättävän käänteen, kun heidän vuokra-autonsa varastetaan. Suunniteltu kiertomatka peruuntuu ja perhe jumittuu pieneen kylään, jonka synkässä linnassa kuulemma kummittelee ja ympäröivillä nummilla ulvovat ihmissudet. Kaiken lisäksi meressä asuu perimätiedon mukaan kuuluisan Loch Nessin hirviön synkkä kaksoisveli Black Ness. Paten mielestä kyseessä on paras loma ikinä. Pate, seikkailija-Senja ja Totti supertassu muodostavat voittamattoman trion, jolle mikään haaste ei ole liian suuri tai pelottava.

- Kohti uutta seikkailua! Senja karjaisi. - Voisiko joku ensin auttaa minua sitomaan kengännauhani? kysyi Pate.

JULKAISU : Toukokuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 112 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2

EAN : 9789520404925 EAN E-KIRJA : 9789520405137 EAN CD-ÄÄNIKIRJA : 9789520406561 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405151

MUSTAVALKOKUVITUS

Kirjailija Timo Parvelan ja kuvittaja Pasi Pitkäsen helppolukuinen Pate-sarja jatkaa voittokulkuaan. Vetävästä juonesta, hurtista huumorista ja taidokkaasta kuvituksesta syntyy täydellinen paketti! Pate on kaikille tuttu Ellan luokkakaverina, mutta myös hänen oma sarjansa on nopeasti valloittanut lapset ja aikuiset meillä ja muualla.

© VILLE PALONEN

78

© JARI RIIHIMÄKI


KÄSIKIRJOJEN KL ASSIKOT UUSINTAPAINOKSINA! Salapoliisitaitojen ja vakoilutiedon suositut klassikko-oppaat nyt alkuperäisissä 1980-luvun ulkoasuissaan.

Salapoliisin käsikirja Vakoilijan käsikirja Löydä johtolangat ja ratkaise kiperät arvoitukset!

Pidä salaisuudet turvassa vihollisvakoojilta!

Salapoliisin on osattava päihittää oveluudessa viekkaimmatkin roistot. Salapoliisin käsikirja opastaa johtolankojen selvittämiseen, käsialojen ja sormenjälkien tutkimiseen, väärennösten tunnistamiseen, alibien tarkistamiseen ja muihin salapoliisille tärkeisiin, jännittäviin taitoihin. Kirjan visaiset käytännön tehtävät ja harjoitukset auttavat etsivätaitojen harjoittelussa ja tarjoavat paljon hauskaa tekemistä. Ole kuin Sherlock Holmes!

Taitava vakoilija osaa olla täysin huomaamaton ja havaitsee pienimmätkin merkitykselliset seikat ympäristössään. Vakoilijan käsikirjan avulla opit naamioitumaan, varjostamaan, kirjoittamaan salakielisanomia ja kätkemään viestejä aivan kuin oikea vakooja! Kirjan tehtävät ja hauskat harjoitukset harjaannuttavat käytännössä vakoilemisen nikseihin ja niiden parissa riittää jännittävää tekemistä yhdessä kavereiden kanssa.

JULKAISU : Marraskuu 2018 ALKUPERÄISTEOS :

Detective´s Handbook SUOMENTAJA : Marvi Jalo SIVUMÄÄRÄ : 192

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : N79.8 EAN :

9789513052126

Sarjassa ilmestynyt myös Noidan käsikirja.

JULKAISU : Marraskuu 2018 ALKUPERÄISTEOS : The

Spy’s Guidebook SUOMENTAJA : Marvi Jalo SIVUMÄÄRÄ : 192

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : N79.8 EAN :

9789513054465

Kauhun kulttiklassikko – vain rohkeimmille! LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

79


MARTIN WIDMARK, HELENA WILLIS

Linnan arvoitus Lasse-Maijan etsivätoimisto

Lassea ja Maijaa ei suklaalla huijata! Suosikkisarjan uudessa tarinassa Lasse ja Maija ratkovat luksuslinnan arvoitusta. Kreivi Eerik on kutsunut vallilalaiset linnaansa arvokkaaseen suklaanmaistelutilaisuuteen. Kreivi hurmaa seurueen ylellisellä tunnelmalla ja herkullisilla suklaakonvehdeilla, ja yrmeä hovimestari seuraa tapahtumia silmä kovana. Kreivi vakuuttaa, että samanlainen luksuselämä odottaa heitä kaikkia, kunhan he vain sijoittavat tuntuvan määrän rahaa hänen uuteen suklaaviljelmäänsä Jamaikalla. Lasse ja Maija haistavat palaneen käryä. Mistä mahtaa olla kyse?

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3 -äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Slottsmysteriet SUOMENTAJA: Outi Menna SIVUMÄÄRÄ : 104 IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2 EAN : 9789520404871 EAN E-KIRJA : 9789520405069 EAN CD-ÄÄNIKIRJA : 9789520406530 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520404994 NELIVÄRIKUVITUS

Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun. Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus, Linnan arvoitus

80


M ARTIN WIDM ARK, HELENA WILLIS

Lasse-Maijan lomakesäkirja

Kesäkivaa Lassen ja Maijan seurassa! Lasse-Maijan lomakesäkirja tarjoaa hauskaa luettavaa ja ratkottavaa LasseMaijan etsivätoimisto -sarjan faneille. Tämä hauska opus sisältää lyhyen Lasse-Maija-tarinan, jossa Mirandan lemmikkiapina Sylvesteri katoaa. Hiukan myöhemmin papin toimistossa käy kutsumattomia vieraita. Mistä mahtaa olla kyse? Kirjasta löytyy myös rutkasti hauskaa puuhaa ja aivosoluja rassaavaa ratkottavaa: väritystehtäviä, täytettäviä ystäväsivuja, salakielisiä viestejä, lautapeli sekä monenlaisia muita tarkkaavaisuutta, päättelykykyä ja muistia testaavia tehtäviä – aidossa LasseMaija-hengessä ja nelivärikuvitettuna! Muista myös ensimmäinen kesäpuuhakirja: Lasse-Maijan kesälomakirja! Martin Widmark (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hänet tunnetaan etenkin rakastetusta Lasse-Maija-kirjasarjasta. Widmark on saanut kotimaassaan lukuisia kirja-alan palkintoja, ja hänen teoksensa komeilevat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on Helena Willisin käsialaa.

sommarlovsbok 2 SUOMENTAJA: Outi Menna SIVUMÄÄRÄ : 88 NELIVÄRIKUVITUS

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA:

L84.2

EAN : 9789520405915

© THRON ULLBERG

JULKAISU : Toukokuu ALKUPERÄISTEOS : LasseMajas

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

81


RIINA JA SAMI K A ARL A

Täältä tullaan, lemmikit! Pet Agents 1

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOe-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 80 LUOKKA : L84.2 NELIVÄRIKUVITUS

82

EAN : 9789520402969 EAN E-KIRJA : 9789520405120 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520406462


UUSI, VAUHDIKAS KIRJASARJA NIIN NÖRTEILLE KUIN EL ÄINRAKKAILLE

© KAROLIINA EK

© RIINA JA SAMI KAARLA

Scifi-herkkuja ja pörröisiä lemmikkejä yhdistävän sarjan avaus! Pet Agents koukuttaa kouluikäiset. Kati-e on itsenäinen nörttityttö, joka rakastaa eläimiä yhtä palavasti kuin elektroniikkaa ja koodausta. Alkuun Kati-e autteli lemmikkiasioissa lähinnä naapureita ja tuttuja, mutta kun apua alettiin pyytää yhä kauempaa, hän päätti rakentaa itselleen lentävän robottiapulaisen, Ti-botin. Pet Agents oli syntynyt! Kati-en ja Ti-botin päiväohjelma on täynnä tehtävää: Kuutien Laura kaipaa apua koirarodun valinnassa, rouva Frangille täytyy löytää koiranulkoilutusapua ja 13-viikkoisen Mikko-pennun vatsa on sekaisin. Onneksi Kati-e voi lennättää Ti-botin asiakaskäynneille ensi hätään! Lemmikkipulmien ohella agenttikaksikko osaa auttaa visaisissa villieläimiin liittyvissä kysymyksissä. Mitä tulee tehdä, kun tienvarresta löytää oravanpoikasen? Saako sammakonpoikasista ja muista puron asukeista perustaa kotiakvaarion? Kati-e kyllä kertoo!

Riina ja Sami Kaarla ovat taitavia ja tuotteliaita lastenkirja-ammattilaisia, jotka hallitsevat niin tarinoiden kirjoittamisen kuin kuvittamisenkin. Kaarlojen uudessa, vauhdikkaassa Pet Agents -sarjassa on jokaiselle jotakin: se tempaa mukaansa niin eläinrakkaat kuin nörtit. Helppolukuisissa kirjoissa on sopivasti tekstiä ja runsas nelivärikuvitus. Upeat urbaanit maisemat voisivat sijoittua melkein mihin tahansa maailman metropoliin. Sarjan seuraava kirja ilmestyy jo syksyllä 2019!

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

83


PAUL A NORONEN, TERESE BAST

Supermarsu ja kavala koodi

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, cdäänikirja, mp3 äänikirja) NELIVÄRIKUVITUS

84

SIVUMÄÄRÄ : 160 EAN : 9789520404802 IKÄRYHMÄ : 7+ EAN E-KIRJA : 9789520405489 KIRJASTOLUOKKA: EAN CD-ÄÄNIKIRJA : 9789520406547 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA : 9789520405472 L84.2


Supermarsu joutuu aina lennokkaimpiin seikkailuhin! Epäilyttävä peli saa koko kaupungin sekaisin. Mitä löytyykään kavalan koodin takaa?

© NUMI NUMMELIN/NELONEN/HYVÄT JA HUONOT UUTISET

Onko pelin houkutus liikaa Supermarsullekin?

Supermarsu-Emiliaa pännii, kun äiti antaa hänelle niin vähän ruutuaikaa. Kaikki muut ovat ladanneet koukuttavan uutuuspelin kännykkäänsä ja pelaavat sitä aamusta iltaan, jopa opettajat. Kaupungin asukkaat vain mumisevat ja törmäilevät liikennemerkkeihin.

© ALEXANDRA SANDBÄCK

Yhtäkkiä marsutaksi nappaa Emilian kyytiinsä ja vie hänet Jättiläismarsun luo. Tämä on syvästi huolestunut pelistä ja käskee Emiliaa muuttumaan Supermarsuksi. Hullutuksesta on tehtävä loppu! Supermarsu yrittää tehdä todellisuudesta mielenkiintoisempaa kuin pelistä, mutta sekään ei auta. Näyttääkin siltä, että Simo on ainoa joka kykenee vastustamaan pelin vetovoimaa. Mikä on hänen salaisuutensa? Entä mitä löytyy pelin kavalan koodin takaa? Paula Norosesta on tullut suomalaisten suursuosikki, niin lastenkirjailijana kuin tv-persoonana. Supermarsun lisäksi hänen humoristisia kirjasarjojaan ovat Yökoulu sekä Tagli ja Telle. Hänen lempiharrastuksensa on pelata Miinaharava-peliä, kunnes akku loppuu.

Pietarsaarelainen Terese Bast on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on kuvittanut lukuisia rakastettuja lastenkirjoja.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

85


TOIMINTAA JA JÄNNIT YSTÄ KAPTEENI KALSARIN TEKIJÄLTÄ! Kun Dav Pilkey oli lapsi, hän kärsi ADHD:sta, lukihäiriöstä ja käytöshäiriöstä. Opettajat siirsivät hänet joka päivä käytävälle. Onneksi Davista oli kiva piirtää ja keksiä tarinoita. Hän kulutti käytäväaikansa siihen että keksi omia sarjakuvia. Toisella luokalla Dav loi sarjiksen supersankarista nimeltään Kapteeni Kalsari. Hänen opettajansa repi sarjiksen ja sanoi, ettei poika voisi loppuelämäänsä kyhätä typeriä kirjoja. Onneksi Dav ei ollut hyvä kuuntelemaan. Uusimmasta Koiramieskirjasta otettiin Yhdysvalloissa kolmen miljoonan kappaleen ensipainos!

DAV PILKEY

Päästetään Koiramies valloilleen, kohtaamaan pahuuden kalaisat kasvot ja ratkaisemaan lemmikkikaupan ryöstö! Pus kiii! Toinen koiramaisen hauska koirapäisestä poldesta kertova kirja valaisee päiväsi. Mukana seikkailuissa myös Pete ja Littana-Pete sekä salaperäinen muukalainen. Tarina huipentuu bonussarjikseen ja jäätävään loppuun. Jaana Kapari-Jatan riemastuttava suomennos. JULKAISU : Maaliskuu ALKUPERÄISTEOS : Dogman Unleashed SUOMENTAJA : Jaana Kapari-Jatta SIVUMÄÄRÄ : 222 NELIVÄRIKUVITUS

86

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA :

L84.2 EAN : 9789513198381

© KARYN CARPENTER BAKER

Koiramies valloillaan


K A ASU POHJA AN, TÄM Ä ON RYÖSTÖ! DAVID WALLIAMS, TONY ROSS

Pankkirosvon poika Uutuus koululaisten suosikkitekijältä. Hengästyttävää vauhtia ja kreisiä rallihuumoria pankkiryöstön tiimellyksessä! 11-vuotiaan Frankin isä Gilbert on rallicrossin kruunaamaton kuningas, kilparatojen ihailtu sankari. Eräänä iltana hän kolaroi pahasti rakkaalla Minillään ja menettää toisen koipensa. Frankin hempukkamainen äiti ottaa hatkat, joten isä ja poika jäävät kahdestaan. Rallista ei tule tekojalan kanssa mitään eikä isälle löydy muutakaan työtä, joten pian he ovat köyhiä kuin kirkonrotat.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Bad Dad SUOMENTAJA : Kaisa Kattelus SIVUMÄÄRÄ : 350 MUSTAVALKOKUVITUS

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L84.2 EAN : 9789520404895 EAN E-KIRJA : 9789520405076 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA): 9789520405083

Gilbert yrittää pelastaa tilanteen, mutta joutuukin paikallisen rikollispomon, Isokihon armoille. Hänet kiristetään pakokuskiksi suureen pankkiryöstöön. Hurjien vaiheiden ja mittavan kaahaamisen jälkeen Gilbert joutuu vankilaan. Tyrmistynyt Frank aikoo vapauttaa isänsä keinolla millä hyvänsä! Tarinan juonenkäänteet ovat hengästyttävän vauhdikkaita ja huumori yhtä kreisiä kuin Walliamsin aiemmissakin lastenromaaneissa. Kerrontaa leimaa kuitenkin lämpö ja viisaus.

Näyttelijä-kirjailija David Walliamsin kirjoja on julkaistu jo 53:lla kielellä ja niitä on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta! Britanniassa hänen lastenromaaninsa ovat valloittaneet myydyimpien kirjojen ykköspaikan 100 viikkoa yhteen menoon. Vänkä mustavalkokuvitus on huippukuvittaja Tony Rossin käsialaa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

87


Eppu ylittää esteet on Lin Hallbergin lämminhenkisen ponikirjasarjan yhdeksäs kirja.

Ruotsalainen Lin Hallberg on ollut heppafani pikkutytöstä lähtien ja tuntee läpikotaisin tallielämän yläja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja Margareta Nordqvistin kanssa.

LIN HALLBERG, M ARGARETA NORDQVIST

Eppu ylittää esteet Laukka-askel, hyppy! Lämminhenkisessä ponikirjassa jännitetään, ovatko Eppu ja Elsa valmiita ihka oikeaan estekisaan! Syksy on tullut Niitynperälle. Elsa on yhtä aikaa hilpeä ja hermostunut. Vain muutaman viikon kuluttua pidetään estehyppykisat! Kun Elsa sulkee silmänsä, näkee hän edessään maneesin, jossa kilpailu on täydessä vauhdissa ja katsomo täpösen täynnä. Mutta ennen kuin sinne asti päästään, täytyy Elsan ja Epun osallistua estevalmennukseen Siltakylän tallilla. Selviääkö ratsukkomme kunnialla kaikista vaatimuksista? Ovatko he Soilen mielestä valmiit osallistumaan oikeaan kilpailuun?

88

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Teddy och hopptävlingen SUOMENTAJA: Marvi Jalo SIVUMÄÄRÄ : 138 MUSTAVALKOKUVITUS

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2 EAN : 9789520403164 EAN E-KIRJA :

9789520405885

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405878


© JANI PIHLAJA

Henna Helmi Heinonen käsittelee suosituissa Miisa-kirjoissaan tyttöjen elämään liittyviä paineita ja pyrkii teoksillaan tukemaan tyttöjen itsetunnon kehittymistä. Ei tarvitse olla samanlainen kuin muut, vaan jokaisella on oma juttunsa! Henna Helmin muodostelmaluistelujoukkueesta kertovan IceLove-sarjan ensimmäinen osa, Nellyn uudet kuviot, palkittiin Lasten Luku-Varkaus -palkinnolla 2018.

HENNA HELMI HEINONEN

Lähes täydellinen Miisa Onko pakko olla täydellinen? Suositun sarjan uudessa osassa taitoluistelija Miisa pääsee kisaamaan mestaruudesta. Mutta mistä löytää elämänilo uudenlaisten ulkonäköpaineiden keskellä? Miisa haluaa huipputasolle. Uusien ohjelmien koreografiaa on rakennettu keväästä saakka. Mutta kesän aikana on tapahtunut jotakin outoa. Hypyt, jotka Miisa on osannut hyvin, ovat kadonneet jonnekin. Jokin hänen kehossaan toimii eri tavalla kuin ennen. Ja pahinta on, ettei keväällä ostettu täydellinen kilpailupuku enää näytäkään hyvältä Miisan päällä. Se on liian lyhyt – ja liian tiukka. Myös Miisan muut vaatteet näyttävät kummallisilta Miisan päällä, kutistuneilta.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 200 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA: L84.2 EAN : 9789520403218 EAN E-KIRJA :

9789520405595

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405588

Miisa ottaa mallia olympiavoittaja Alina Zagitovasta ja vähentää syömistä. Lumikin sanoo, että huiput syövät vain pieniä haukkauksia. Lapsuuden idoli saa kuitenkin Miisan miettimään asioita uudelta kantilta. Miisa-sarjan kuudennessa osassa käsitellään tärkeää aihetta: ulkonäköpaineita ja elämäniloa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

89


Toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen voitti TietoFinlandian ja Kanava-tietokirjapalkinnon esikoisteoksellaan Syötäväksi kasvatetut: Miten ruokasi eli elämänsä (Atena 2012). Hän on kirjoittanut myös lasten tietokirjat Nyt pelittää! (Tammi 2017) ja Nakki lautasella (Tammi 2015), joka oli Finlandia Junior -ehdokkaana. Kuvittaja Ilona Partanen on nouseva lahjakkuus, joka on kuvittanut mm. lastenkirjoja, oppimateriaaleja ja muraaleja. Hänen esikoisteoksensa, kuvakirja Minä olen Sykkyrämyyrä! (Sammakko), ilmestyi 2018.

ELINA L APPAL AINEN, ILONA PARTANEN

Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset

MITÄ MINNA TEKISI?

Tarinallinen, piirroskuvitettu tietokirja kannustaa lapsia innostumaan omista vahvuuksistaan! Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Miten omana aikanaan vahvasti tyttöjen ja naisten aseman eteen työskennellyt Canth toimisi tänä päivänä? Miten Minna ja muut suomalaiset suurnaiset voivat inspiroida tämän päivän lapsia löytämään omat vahvuutensa?

Liisi Oterman, presidentti Tarja Halosen, ministeri Miina Sillanpään, kirjailija-taiteilija Tove Janssonin ja yrittäjä Armi Ratian työhön ja elämään. Erilaisten uratarinoiden kautta tietokirja auttaa lapsia näkemään omat vahvuutensa, innostumaan omista mahdollisuuksistaan – ja myös siitä matikasta, tieteestä tai taiteesta!

Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on tarinallinen ja piirroskuvitettu tietokirja alakouluikäisille. Kirjassa sisarukset Elli ja Hanna tutustuvat suomalaisiin naisiin, jotka ovat tehneet merkittäviä asioita kirjallisuuden, taiteen, tieteen, talouden ja politiikan alueilla. Tarina sijoittuu Kuopioon ja lähtee liikkeelle Minna Canthista hänen juhlavuotensa kunniaksi.

Elina Lappalaisen uusi lastenkirja jatkaa palkitun tietokirjailijan tutulla vahvalla linjalla. Se tarjoaa lapsille tietoa samaistuttavien hahmojen ja huumoria sisältävän tarinan kautta. Kirjan mukana on myös erillinen paperinukkearkki!

Teoksessa tutustutaan muun muassa kirjailija Minna Canthin, kehitysbiologi Irma Thesleffin, tähtitieteilijä

90

JULKAISU : Tammikuu SIVUMÄÄRÄ : 48

IKÄRYHMÄ : 7+ KIRJASTOLUOKKA : L99.1

EAN : 9789520404918


J.K. ROWLING

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset Alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus

YHDEN KOHTALO. KAIKKIEN TULEVAISUUS. Lisko Scamanderin seikkailu jatkuu. Luvassa on paljastuksia ja tuttuja henkilöitä Harry Potter -kirjojen ystäville! Gellert Grindelwald on paennut AYT:n (Amerikan Yhdysvaltain taikakongressin) otteesta ja kerää kasaan joukkoja. Hän haluaa, että velhot hallitsevat kaikkia olentoja, joilla ei ole maagisia kykyjä. Tylypahkan muodonmuutosten opettaja ja Grindelwaldin entinen ystävä, Albus Dumbledore, lähettää Lisko Scamanderin pysäyttämään Grindelwaldin. Liskon, Tinan, Jacobin ja Queenien ystävyys ja lojaalius toisiaan kohtaan joutuu koetukselle, kun velhomaailma tuntuu entistä vaarallisemmalta ja jakaantuneemmalta.

JULKAISU : Joulukuu

SUOMENTAJA : Jaana

2018

Kapari-Jatta

ALKUPERÄISTEOS : Fantastic Beasts The Crimes of Grindelwald. The Original Screenplay

SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 9+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789520405786

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset on J. K. Rowlingin, Harry Potter -kirjojen tekijän, toinen elokuvakäsikirjoitus viiden elokuvan sarjasta. Elokuva kertoo vuodesta 1927 – vain muutama kuukausi on kulunut ensimmäisen elokuvan, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, tapahtumista. Tarinassa matkataan niin New Yorkissa, Pariisissa kuin Lontoossakin ja käydään myös Tylypahkassa. Käsissäsi on uusi, jännittävä luku velhomaailman historiasta.

J. K. Rowlingin ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus viiden elokuvan sarjasta kertoo ajoista viisikymmentä vuotta ennen Harry Potterin tarinan alkua.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

91


© SONYA SONES

Nicola Yoon Jamaikalla ja Brooklynissa kasvanut kirjailija ja toivoton romantikko. Hän on kirjoittanut kaksi huikean menestyksekästä romaania, jotka molemmat on tehty elokuviksi. Yoon on myös innokas laulamaan karaokea – mutta ei, hän ei osaa laulaa. Onneksemme hänen kirjansa soivat sitäkin kauniimmin!

NICOL A YOON

Aurinko = tähti Tyttö, poika ja maailmankaikkeus. Natasha uskoo tieteeseen ja tosiasioihin. Ei kohtaloon eikä toteutumattomiin unelmiin. Kun hän tapaa New Yorkissa Danielin, hänen perhettään odottaa maasta karkotus samana iltana, eikä rakastuminen ole vaihtoehto. Daniel on ollut aina hyvä oppilas ja tehnyt mitä häneltä odotetaan. Hän ei ole ollut runoilija, saati unelmoija. Mutta kun hän näkee Natashan, kaikki muu unohtuu. Jokin tytössä saa Danielin uskomaan, että kohtalo tarjoaa heille kahdelle poikkeuksellista tarinaa. Jokainen elämän hetki on johtanut tähän yhteen tuokioon. Edessä on miljoona erilaista tulevaisuutta: mikä niistä toteutuu?

92

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Sun Is Also a Star SUOMENTAJA : Helene Bützow SIVUMÄÄRÄ : 400 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2 EAN : 9789513198121 EAN E-KIRJA : 9789513199845 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520406479


Anders Vacklin on kokenut käsikirjoittaja, dramaturgi ja tietokirjailija. Aki Parhamaan taitoihin kuuluvat proosakirjoittamisen lisäksi elokuva- ja näytelmäkäsikirjoittaminen. Sensored Reality perustuu Vacklinin ja Parhamaan aiempaan, Suited Reality -nimiseen lyhytelokuvakäsikirjoitukseen, joka sijoittui kärkisijoille kolmessa kansainvälisessä käsikirjoituskilpailussa.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : N84.2

EAN : 9789520404888 EAN E-KIRJA :

9789520405106

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789520405090

ANDERS VACKLIN, AKI PARHAM A A

Glitch

Sensored Reality 2 Edellistäkin huikeampi scifi-seikkailu! Pelimaailmaa, scifiä ja historiaa yhdistävän Sensored Reality -sarjan toinen osa vie maailmaan, jossa todellisuuksien rajat hämärtyvät. On aika ottaa peli omiin käsiin! Vuoden 2118 hypertalvi hautaa Helsingin kaupunkisaaren kauniit kanaalit lumeen ja jäähän. Hurjien lumimyrskyjen lisäksi kuusitoistavuotiasta Bugia, nyt maailman kuuluisinta videopelaajaa, vainoavat kummalliset näyt Shadow Warriors II -pelissä kuolleesta historianopettajasta sekä tuntemattoman tytön muistot menneisyyden maailmasta. Voiko todellisuudessakin olla glitchejä? Kadonnutta äitiään etsivä Bug aloittaa opinnot legendaarisessa videopeliakatemiassa. Osana opetusta Bug pelaa eeppistä viikinkiaikaan sijoittuvaa seikkailupeliä. Pelin

kaaosta ja vaaroja huokuvan myyttisen maailman vuotaessa todellisuuteen kukaan ei ole turvassa. Samalla kulissien takainen valtapeli kiristyy entisestään. Bugin elämä juuttuu painajaismoodiin, jossa huijauskoodit eivät auta. Bug ei aio enää olla nappula muiden pelissä. Sensored Reality -sarjan toinen osa Glitch vie lukijan takaisin maailmanlopun maailmaan, jossa videopelit ja VR-puvut tarjoavat pakokeinon ekokatastrofista. Glitch tuo kauan odotettua jatkoa niin Betan kuin esimerkiksi Ready Player One -teoksen faneille. Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Sensored Reality -trilogia yhdistelee pelimaailmaa, scifiä ja historiaa, ja luo näkymiä ilmastonmuutoksen runteleman maapallon ja Suomen tulevaisuuteen. Trilogia seuraa päähenkilö Bugia hänen selvittäessään vanhempiensa kohtaloa ja pelikorporaatioiden likaisia salaisuuksia. Jokainen osa vie tarinan uudelle peliteknologiselle tasolle.

LASTEN- JA NUORTENKIRJAT

93


Manga TAMMIKUU YOSHIHIRO TAKAHASHI

Orion 27

EAN : 9789521619342 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

UK AMI

Gabriel Dropout 5 EAN : 9789521620553 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HELMIKUU HA JIME ISAYAMA

Titaanien sota 24 EAN : 9789521620683 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

YOSHIHIRO TAKAHASHI

MAALISKUU YOSHIHIRO TAKAHASHI

Orion 29

EAN : 9789521619366 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KEI SANBE

Poissa – Erased 4

KEI SANBE

ARINA TANEMURA

Poissa – Erased 5 EAN : 9789521620614 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Tokyo Ghoul:re 1

HA JIME ISAYAMA

EIICHIRO ODA

Titaanien sota 25 EAN : 9789521620690 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Prinsessa Sakura 10 EAN : 9789521620263 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

SUI ISHIDA

EAN : 9789521620676 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

One Piece 90

EAN : 9789521620898 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HEINÄKUU KEI SANBE

Poissa – Erased 6 EAN : 9789521620621 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

HUHTIKUU YOSHIHIRO TAKAHASHI

Orion 28

EAN : 9789521619359 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EAN : 9789521619373 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KIYO K YUJYO

ARINA TANEMURA

EAN : 9789521620867 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

KESÄKUU

EAN : 9789521620607 IKÄRYHMÄ : 15+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

Orion 30

Trinity Blood 21

TOUKOKUU

Prinsessa Sakura 9 EAN : 9789521620256 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

EIICHIRO ODA

One Piece 89 EAN : 9789521620881 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA :

85.32

ARINA TANEMURA

Prinsessa Sakura 8

EAN : 9789521620249 IKÄRYHMÄ : 12+ KIRJASTOLUOKKA : 85.32

94

Hopeanuolen, Weedin ja Orionin tarina saa jatkoa! Vuoden 2019 aikana käynnistyy suositun koirasaagan päätösjakso

Last Wars.

MANGA


Pokkarit TAMMIKUU MARGARET ATWOOD

Orjattaresi

”Kaikesta kammottavuudestaan huolimatta Orjattaresi on kirjallinen nautinto” - kirjaluotsi.fi BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS :

The Handmaid’s Tale KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520403652

ELLY GRIFFITHS

Risteyskohdat RUTH GALLOWAY 1

Huippusuosittu Ruth Galloway -sarja alkaa! BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS :

The Crossing Places KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789513199425

HELMIKUU

STEPHEN KING

MA X SEECK

SA ARA TURUNEN

Etsivä löytää

Haadeksen kutsu

Sivuhenkilö

Amerikan parhaana palkittu dekkarisarja jatkuu!

Suomi on saanut uuden trilleritähden!

BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : Finders Keepers KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404383

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404390

”Turusen kerronta lumosi minut taas.” -1001kirjaajayksipienielama. blogspot.com

MERSUMIES 2

DANIEL KUISMA 3

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA : T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520404406

POKKARIT

95


MAALISKUU

KRISTIINA VUORI

LEENA LEHTOL AINEN

HÅK AN NESSER

Filippa

Viattomuuden loppu

Syntymämerkki

Filippa Fleming, vallasnainen veljensä varjossa

Pahuus satuttaa eniten viattomia

Van Veeteren -sarjan neljäs osa!

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520402938

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404413

BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : Kvinna med

MARIA KALLIO 14

VAN VEETEREN 4

födelsemärke

KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520404420

HUHTIKUU

PERT TI J. ROSIL A

Arkadianmäen kirstunvartija Eduskunnan entisen talouspäällikön suorasukaiset muistelmat BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA: T99.1 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404437

96

NINNI SCHULMAN

PIRJO TUOMINEN

Poika joka ei itke

Puoliherran huone

Polttomurhaaja piinaa ruotsalaista pikkukaupunkia

Puoliherran huoneen tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1901-1904. Rajat ovat avoimet, ihmiset tulevat ja menevät, rikastuvat ja köyhtyvät. Helsinki vilisee ulkomaalaisia liikemiehiä, puoliherroja ja onnenonkijoita.

BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : Pojken som

slutade gråta

KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404444

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520404451


TOUKOKUU

TARA WESTOVER

JOHN LE CARRÉ

KRISTIINA VUORI

Opintiellä

Vakoojan perintö

Elinan surma

”Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua.”

Smileyn paluu!

Keskiaikainen Elinan surma -balladi uutena tulkintana!

BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : Educated KIRJASTOLUOKKA: T99.1 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404468

KESÄKUU

ELLY GRIFFITHS

BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : A Legacy of Spies KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404475

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520404482

HEINÄKUU

MARIAN KEYES

VEERA NIEMINEN

Januksen kivi

Mercy Closen mysteeri

Ei muisteta pahalla

RUTH GALLOWAY 2

Viihdyttävä sekoitus kevyttä ja koskettavaa

Mustaa röhönaurua Avioliittosimulaattorin tekijältä!

BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : The Mystery of

BON-POKKARIT KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789520404499

Suosikkiarkeologin tutkimukset jatkuvat BON-POKKARIT ALKUPERÄISTEOS : The Janus Stone KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : D EAN : 9789513199494

Mercy Close

KIRJASTOLUOKKA: T84.2 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789520403027

POKKARIT

97


Lukijoiden suosikit jättipokkareina HARUKI MURAK AMI

JULKAISU :

Rajasta etelään, auringosta länteen

Helmikuu

ALKUPERÄISTEOS : Kokkyo

Mannaa Murakamin faneille

no Minami, Taiyo no Nishi SIVUMÄÄRÄ : 239

Nuoruusvuosien rakkaus ei jätä rauhaan Murakamin lumoavassa romaanissa, jossa kuljetaan nostalgian poluilla ja kuunnellaan vinyyliltä Nat King Colea.

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

Vangitsevaan tyyliinsä Haruki Murakami loihtii romaaniin Rajasta etelään, auringosta länteen mystisen tunnelman kertoessaan rakkaudesta, tunteiden voimasta ja elämästä illuusioiden tuolla puolen.

9789520404505

JULKAISU : Maaliskuu

JULKAISU : Maaliskuu

ALKUPERÄISTEOS : A Room

ALKUPERÄISTEOS : Sleeping

Full of Bones SIVUMÄÄRÄ : 331

Beauties

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

SIVUMÄÄRÄ :

752

9789520404512

ELLY GRIFFITHS

Käärmeen kirous

RUTH GALLOWAY -MYSTEERI

Mysteerissä kohtaavat unohdetut luut, muinainen kirous ja tosielämän rikollisuus ”Äärimmäisen antoisa sekoitus vanhaa ja uutta – loistava lisä hienoon sarjaan.” The Guardian

98

9789520404529

OWEN KING, STEPHEN KING

Ruususen uni

Kuvittele maailma ilman naisia Owen ja Stephen King ovat luoneet kiehtovan provosoivan kauhukertomuksen, jossa naiset vaipuvat uneen ja miesten on pärjättävä omillaan.


JULKAISU : Maaliskuu

JULKAISU : Maaliskuu

SIVUMÄÄRÄ :

ALKUPERÄISTEOS : Judas SIVUMÄÄRÄ :

327

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

364

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

9789520404536

9789520404543

LEENA LEHTOL AINEN

AMOS OZ

Tappajan tyttöystävä

Juudas

ja muita rikoksia

Mestarikertojan komea tulkinta raamatusta ja valtiosta

Rikoksia joita rakastat pelätä Jännityksen mestari Leena Lehtolainen näyttää vetävissä rikos- ja kauhutarinoissa monipuolisen kertojantaitonsa ja pakkaa tiiviiseen tilaan tiheää toimintaa.

Hienostunut rakkaustarina ja kehityskertomus on samalla allegoria Israelin valtiosta ja tunnetun raamatunkertomuksen uudelleentulkinta.

JULKAISU :

JULKAISU : Toukokuu

ALKUPERÄISTEOS : Never

ALKUPERÄISTEOS : Lazarus SIVUMÄÄRÄ :

Huhtikuu

Let Me Go

SIVUMÄÄRÄ :

600

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

9789520404567

KIRJASTOLUOKKA: 84.2 EAN :

400

9789520404550

K A ZUO ISHIGURO

Ole luonani aina

Ole luonani aina on sekä poliittinen romaani että futuristinen trilleri, mutta sisimmältään se on koskettava kuvaus lapsuuden lopusta ja elämänmittaisen valheen vähittäisestä paljastumisesta

L ARS KEPLER

Lazarus

JOONA LINNA 7

Jännitystä pelkäämätön yleisö saa toivomansa: uusi Joona Linna -dekkari on vuoden trilleritapaus! Kansainväliseksi menestykseksi noussut sarja tunnetaan sietämättömän vetävästä kerronnasta ja kovia kokeneen mutta empaattisen rikoskomisario Joona Linnan hahmosta.

JÄTTIPOKKARIT

99


KIRSTUNVARTIJAN KYNÄ ON TEROITETTU!

Kustannusosakeyhtiö Tammi Puh. 010 5060 300 • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 HELSINKI

Profile for Kirja.fi

Tammi kevät 2019  

Tammen kevään 2019 kirjat.

Tammi kevät 2019  

Tammen kevään 2019 kirjat.

Profile for kirja