__MAIN_TEXT__

Page 1

Uutuudet

Kevät

2018

© Aapo Huhta, Terese Bast

Paula Noronen

Supermarsu ja roskaavat ryökäleet & muut kevään uudet kirjat


Sisältö Kotimainen kaunokirjallisuus.........4 Käännetty kaunokirjallisuus......... 18 Tietokirjat........................................ 40 Manga............................................... 69

10

Palkitun Rakkaudenhirviön tekijän uusi romaani

Lasten ja nuorten kirjat................ 70 Pokkarit.......................................... 100

47

Koskettava selviytymistarina

54

Keventäjät suosittelee!

18

Mersumies-trilogia huipentuu!

78

Musiikkielämyksiä!

2


eidän tekojemme seuraukset ovat niin mutkikkaat, niin moninaiset, että tulevaisuuden ennustaminen on todella

© Aapo Huhta

M

erittäin vaikeaa”, sanoo Tylypahkan

rehtori Albus Dumbledore J.K.Rowlingin kirjassa Harry

Potter ja Azkabanin vanki. On kuitenkin asioita, joiden seurausten kuvitteluun ei tarvita kristallipalloa. Yksi sellainen asia on kieli, joka kantaa kulttuuria – sitä jatkuvasti muuttuvaa maaperää, jolle kansoja rakennetaan. Ennustan, että jos kykymme käyttää kieltä eli lukea, kirjoittaa ja kommunikoida keskenämme heikentyy, heikkenee myös kyky toimia yhteiskunnassa. Kieli muuttaa maailman käsitettävään ja yhdessä käsiteltä-

LUKEMALL A KASVAA SUPERSANKAREITA

vään muotoon. Viime vuosia on leimannut yhä kiihtyvä keskustelu lukemisesta ja siihen liittyen erityisesti lukutaidosta ja sen vaikutuksista oppimistuloksiin ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan. Esille ovat nousset huoli suppenevasta sanavarastosta, kokonaisuuksien hahmotuskyvystä, poikien lukemisen romahtamisesta, siitä miten vähän vanhemmat lukevat nykyisin ääneen lapsilleen sekä ihmisten vapaa-ajan sirpaloitumisesta ja digitalisoitu-

Lukeminen on mielikuvitusta ja taikuutta – se on kuin Harry Potter ja taikuuden historia, joka auttaa meitä ymmärtämään myös todellista historiaa ja nykypäivää taikuuden ja J.K.Rowlingin velhomaailman kautta.

misesta. Näihin muutoksiin täytyy yhteiskunnallisten

Lukeminen luo yhteisöllisyyttä ja auttaa ymmär-

toimijoiden pystyä vastaamaan. Meidän kustantajien

tämään muita – se on kuin Timo Parvelan Ella ja

tärkein tehtävä on löytää parhaat tarinat, tavoittaa lu-

kaverit orkesterissa, jossa 2½ A -luokalle juuttuneet

kijat ja varmistaa, että tieto uusista kirjoista leviää.

kaverukset pitävät aina yhtä uuden äärellä.

Kaikki muutos herättää aina pelkoa, mutta kieli ja kir-

Lukeminen on selviytymistaito ja se voi pelastaa

jallisuus taipuvat myös digitaalisille alustoille ja löy-

elämän monella tavalla – se on kuin Paula Norosen

tävät lukijansa uusissakin formaateissa ja kanavissa.

Supermarsu, joka pistää roskaavat ryökäleet kuriin

Vaikka nyt näyttääkin siltä, että kaikki digitaalisuus vie

maailmaa pelastaessaan ja kannustaa meitä kaikkia

aikaa lukemiselta, niin meidän tehtävämme on varmis-

löytämään itsestämme rohkeuden. Se näyttää miten

taa, että kirjat ovat siellä missä uudet, kasvavat lukijat

jokaisessa asuu mahdollisuus sankaruuteen, jos vain

liikkuvat.

annamme sille mahdollisuuden. Myös Supermarsu

Vuonna 2018 Suomi aloittaa toisen itsenäisen vuosisatansa ja on kulunut 20 vuotta siitä, kun kirjasarja ja

itse lennähtää alkuvuodesta rohkeasti valloittamaan elokuvateattereiden valkokankaat.

ilmiö nimeltä Harry Potter rantautui Suomeen. Har-

Ja sitten itse ennustus! Ennustan, että viiden vuo-

ry Potter sai kokonaisen sukupolven – ja seuraavan-

den kuluttua digikirjamarkkinan koko on kolmannes

kin – lukemaan innostuneesti ja jakamaan tätä luku-

koko kirjamarkkinasta ja uudet lukijasukupolvet koh-

kokemustaan kollektiivisesti. Meidän kaikkien aikuisten

taavat verkon nuotiolukupiirien äärellä jakaen luku-

tehtävä on varmistaa, että lapsi ja nuori löytää rakkau-

kokemuksiaan. Ennustan, että julkisesti tunnuste-

den lukemiseen jokaisessa elämänvaiheessa. Tammen

taan miten lukemalla kasvaa supersankareita. Eikö-

kevätkatalogin kirjat voivat toimia yhtenä inspiraation

hän toteuteta tämä ennustus yhdessä!

antajana.

Saara Tiuraniemi Kustantaja, lasten- ja nuortenkirjallisuus

3


Kotimainen kaunokirjallisuus Kristiina Vuori

Elinan surma Keskiaikainen

Elinan surma -ball adi uutena tulkintana!

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-cd, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 400 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198015 EAN e-kirja : 9789513199722 EAN mp3-cd : 9789520400293 EAN mp3-äänikirja :

9789520400279

4


© Tailor Frame

Laukon avainpiika Kirsti odottaa lemmittynsä kosintaa. Mutta Klaus Kurki tuokin kartanoonsa uuden nuorikon. Salliiko Kirsti unelmiensa särkyvän? Lähtiessään miehelään Elina ei aavista, mikä häntä odottaa uudessa kodissaan. Piika Kirsti ei ole valmis luopumaan rakkaudestaan, ei kartanoon eikä sen isäntään. Naisten yhteiset lapsuusvuodet eivät paina mitään, kun vaakakupissa on turvattu tulevaisuus yhdessä Laukon herran rinnalla. Kuinka pitkälle Kirsti on valmis menemään saavuttaakseen onnensa? Balladissa Elinan kohtalo on julma. Miten käy nyt? Kristiina Vuori kertoo oman tulkintansa yhdestä historian jännittävimmistä ja koskettavimmista kolmiodraamoista.

Kristiina Vuori on historiallisen romaanin taitaja ja uudistaja, jonka sivuilla menneisyys herää eloon. Miljöö runsaine yksityiskohtineen on autenttinen, mutta todellisista henkilöistä kertoessaan hän ottaa tarinallisia taiteilijanvapauksia. Näin on laita myös Elinan surmassa. Kansanballadin henkilöille ei ole varmaa vastinetta todellisuudessa, joten Vuoren näkemys Elinan kohtalosta on yhtä oikea kuin perinteinenkin.

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


Julkaisu : Toukokuu (kirja) Sivumäärä : 381 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520400606

Kaari Utrio

Kirstin

Kaari Utrion lumoava esikoisromaani 50-vuotisjuhlajulkaisuna! Kokonaista neljä vuotta sai Ruotsi-Suomen loistava merisankari ja valtiomies Klaus Kristerinpoika Horn kierrellä punakutrisen Kirstin-neidon ympärillä, ennen kuin lopulta sai taivutettua kesyttömän kaunottaren morsiamekseen. Kahden poikkeuksellisen ihmisen lemmentarinan taustana on Kustaa Vaasan ja Eerik XIV:n kuohuva aikakausi. Ruotsi-Suomen, Viipurin ja Tallinnan ylhäiset ja alhaiset kulkevat värikkäänä kavalkadina ohitsemme.

© Kaj Ewart

Kirja tulvii säihkyviä kuvauksia linnojen ja kartanoiden elämästä, loistosta ja pidoista, mutta myös raskaiden vainojen ajoista ja nälkätalvista Suomen piilopirteissä, niin aatelisten kuin tavallisten kansanmiestenkin kärsimyksistä ja koettelemuksista verisen aikakauden myrskyissä. Henkeä salpaavassa loppujaksossa eteemme levittäytyy koko purjelaivakauden merisodan mahtava loisto ja kurjuus Klaus Kristerinpojan voittaessa herruuden Itämerellä. Kirstin on hehkuvan jännittävä, historiallisesti aito kuvaus Ruotsi-Suomen 1500-luvusta ja suuresta rakkaudesta sotaisen ajan vaarojen keskellä.

Kaari Utrio on kohta viiden vuosikymmenen ajan ollut yksi Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänen historiallisia romaanejaan ja tietokirjojaan lukee koko kansa jo kolmessa polvessa.

6


© Marjaana Malkamäki

Pirjo Tuominen

Villit vedet Kiehtova ja dramaattinen kuvaus suomalaisista Alaskan kultamailla. Parkkialus Nikolai aloittaa vuonna 1839 pitkän matkansa Venäjän keisarillisen imperiumin laidalta toiselle, Helsingistä Sitkaan, Venäjän Amerikan pääkaupunkiin. Lähtijöitä on paljon aina Alaskan suomalaisesta kenraalikuvernööristä Adolf Etholénista ja pastori Uno Cygnaeuksesta nuoreen palvelustyttöön Katarina Opmaniin. Venäläis-Amerikkalainen Kauppakomppania hallitsee Luoteis-Amerikkaa, jonka rikkauden lähde ovat loputtomat turkisaarteet. Takanaan ristiriitainen, salaisuuksia kätkevä lapsuus Katarina lähtee matkalle, joka muuttaa hänen elämänsä suunnan. Valtavan Alaskan karu kauneus, kesyttömät intiaanit outoine tapoineen, lempeät aleutit, Sitkan värikäs seurapiirielämä, jännitys ja rakkaus täyttävät kauniin ja itsenäisen Katriinan elämän. Pirjo Tuomisen kiehtova, historiallisiin tapahtumiin pohjautuva romaani vie lukijansa Venäjän Tyynenmeren kuohuvaan meri-imperiumiin, joka palveli Pietarin pohjatonta ahneutta ja merkitsi asukkailleen usein äkkirikkautta tai äkkikuolemaa.

Pirjo Tuominen on kirjoittanut yli viisikymmentä teosta, joista suurin osa on historiallisia romaaneja. Tuomisen luomat henkilöt ja tapahtumat pohjaavat usein todellisuuteen. Niin on myös romaanissa Villit vedet, joka vihdoin on taas saatavana lukijoiden toiveiden mukaisesti, 25 vuoden jälkeen.

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 455 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789520400613 EAN e-kirja : 9789520400613

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


© Veikko Somerpuro

Ari Rädyn toinen romaani on hyytävä kuvaus rikollismaailmasta, sen lainalaisuuksista ja lonkeroista jotka ulottuvat poliisiasemalta paljuselleihin ja oikeussaliin.

Ari Rät y

Varjomies Moottoritien varressa räjähtää Mersu. Matkustajan paikalta pakenee viime tingassa vaikutusvaltaiseen latvialaiseen rikollisliigaan kuuluva nainen. Rikoskomisario Hagman on hetkeä aiemmin irtisanonut liigan kanssa solmimansa yhteistyösopimuksen. Enää tulli ei tule katsomaan heidän tekemisiään sormien läpi. Syrjäisessä vankilassa istuu tuomiotaan mies, joka tunnetaan nimellä Syyskuu. Hän on tappanut palopommilla kauppamatkustajan ja saanut teostaan elinkautisen. Samalle osastolle saapuu vanki, jota Syyskuun käsketään pitää silmällä, sillä Hagman ei halua tämän sotkevan liiketoimiaan. Syyskuu tottelee. Hän tietää, että Hagman on mies jota kukaan ei halua suututtaa.

8

”Tällaista olemassaolon perusteisiin iskevää tyrmäysannosta kukaan ei voi kirjoittaa joka vuosi. Harvinainen tapaus on tässä nyt.”

HHHH Helsingin Sanomat, Antti Majander

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja), tammikuu (mp3äänikirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513198923 EAN e-kirja : 9789513199715 EAN mp3äänikirja :

9789520400484


Annamari Marttinen

Korsetti

Tarina miehestä, jonka sisällä asuu myös nainen. Pauli on ihan tavallinen mies, joka etsii elämänsä naista. Miksei hän saisi itsekin haluta pukeutua naiseksi? Kaunis romaani transvestiitin elämästä. Pauli suostuu tyttöystävänsä pelleilyyn, antaa pukea itsensä naiseksi. Lopputulos yllättää molemmat. Pauli katsoo peiliin ja näkee itsensä ensi kertaa sellaisena kuin todella on. Meijukin alkaa aavistaa, että leikistä on tullut liian totta. Mutta kestää vuosia, ennen kuin Pauli uskaltautuu olemaan oma itsensä muiden edessä. Suomessa elää noin 50 000 transvestiittia. Millaista on elää heteroseksuaalina miehenä, kun syvällä sisimmässä on myös vahva ja elintilaa vaativa nainen? Uskalla avata Korsetti, niin tiedät. © Otto Virtanen

Annamari Marttinen tarttuu tärkeisiin ja ajankohtaisiin teemoihin, joita kuvaa eläytyen. Luettuaan hänen aiemman romaaninsa Törmäys (2016) ei kukaan tekstaisi ajaessaan. Yhtä vakuuttavasti ja koskettavasti hän esittelee Korsetissa luonnollisen taipumuksen, joka vuoteen 2011 asti luokiteltiin Suomessa sairaudeksi.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198879 EAN e-kirja : 9789513199784

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


Saara Turunen

Sivuhenkilรถ

Suorasanainen ja riemastuttava kuvaus nuoren taiteilijan haaveista.

10


Kupliva ja pisteliäs romaani yhdestä vuodesta esikoiskirjailijan elämässä, odotuksista ja todellisuudesta, jotka kulkevat eri teitään. Sivuhenkilö käsittelee taiteilijuutta ja tunnustuksen kaipuuta, siinä liikutaan tappion hetkistä voitonjuhliin. Teos pureutuu sivullisuuteen ja naisen asemaan niin taiteen kentällä kuin perhekeskeisessä yhteiskunnassakin. Fiktion ja todellisuuden välinen raja hämärtyy, ja Turusen päähenkilö muistuttaakin paljon häntä itseään. Tyyli on jäljittelemätön ja lopputulos yhtä aikaa teräväsanainen ja hykerryttävä. Mitä jos oli odottanut jotakin toisenlaista? Jos kaikkialla on vain hiljaista? Miksi aina suurmiehiä? Voiko nainen koskaan olla suuri?”

© Carl Bergman

Saara Turunen voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Rakkaudenhirviö (2015). Turusen toinen romaani jatkaa esikoisesta tuttua kerrontaa luoden kuitenkin kokonaan uuden ja itsenäisen kokonaisuutensa.

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä : 200 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513198886 EAN e-kirja : 9789513199791 EAN mp3-äänikirja :

9789520400521

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198930 EAN e-kirja : 9789513199708

© Otto Virtanen

Satu Vasantola

En palaa takaisin koskaan, luulen Romaani kotoa lähtemisen pakosta ja loputtomasta kaipauksesta. Susannan matka työläisperheestä Pohjanmaalta Helsinkiin ja arvostettuun asianajotoimistoon on ollut pidempi kuin kilometrit antavat ymmärtää. Vielä pidempi on ollut irakilaisen Fatiman taival Pasilan poliisitalon pihalle ja lopulta Susannan olohuoneen lattialle. Reitin varrelle on jäänyt yksi lapsista, kotimaahan aviomies. Martta puolestaan on asunut koko ikänsä samoilla sijoilla, mutta ihmiset hänen ympäriltään ovat kaikonneet yksitellen. Esikoislapsi pappilan portaille, mies ensin sotaan, sitten ryyppyreissuilleen, poika Ruotsiin, tytär onnettomaan avioliittoon. Nyt jäljellä on enää lapsenlapsenlapsi Luca, poika joka ei tunnu löytävän paikkansa maailmasta.

12

Satu Vasantola on Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen toimittaja, joka on työskennellyt päätoimittajana useissa aikakausilehdissä. Hänen esikoisromaaninsa En palaa takaisin koskaan, luulen on taidokas kuvaus eri aikoina ja eri maissa juuriltaan revityistä ihmisistä.


Henna Helmi Heinonen

Pala omaa taivasta

Kolme elämää – kuin kolme eri maailmaa. Ja hän tuntee, miten elämä ottaa uuden suunnan, niin kuin joku vain kääntäisi autoa, jonka kyydissä hän istuu. Laura, Ansku ja Joanna: äkkirikas, kovaosainen ja bättre folkia. Jokainen on hukassa. Jokainen yllättää ja koskettaa niin syvältä, että lukijaa huimaa. Lauran elämä on bisnestä. Jos yrityskauppa toteutuu, hän on miljoonan rikkaampi! Mutta samppanja ei kuplikaan ja Pete jättää. Ehkä maaseudulta saa sisältöä elämään? Ansku on sidottu osaansa. Kun kierros vanhusten kotihoidossa on ohi, kotona odottaa saamaton mies ja lapsi, jota on vaikea rakastaa. Aika on pakkautunut kerroksiksi eikä Ansku muuksi muutu. Joannan elämä on kulissia. Tärkeintä on, mitä muut ajattelevat. Kunnes oma tytär on liian lukossa. Kun kulissin työntää itse nurin, se rojahtaa kunnolla. On yhä aavistus toivosta.

© Juha Harju

Henna Helmi Heinonen tuli tunnetuksi jo ennen kirjailijan uraansa Minusta tulee kirjailija -blogistaan. Esikoisromaani Veljen vaimo ilmestyi v. 2011. Sairauden voittamissa (2016) hän kuvaa omien, syöpään sairastuneiden vanhempiensa viimeisiä vuosia. Hän kirjoittaa myös suosittua Miisa-sarjaa nuorille ja Bellaa lapsille sekä uutta, ahmimisikäisille suunnattua IceLove-sarjaa.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 580 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198862 EAN e-kirja : 9789513199746

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


Markku Ropponen

Koirapuistoromaani

”Vauhkosen mielestä olin parhaimmill ani omana itsenäni, arjen antisankarina, joka liukuu kohti tuhoaan kuin curling-kiekko.”

14


© Mikko Vähäniitty

Vihdoin työpaikka, jossa koirakin viihtyy! Koirapuisto-ohjaaja: unelmapesti miehelle, jolla on matti kukkarossa. Vauhkonen, löysänahkainen luppakorva, ei ota kantaa, raottaa vain toista luomeaan. Suvantovaiheeseen elämässään ajautunut mies hakee Suomen ensimmäiseksi koirapuisto-ohjaajaksi tukenaan Vauhkonen, vetelä kirpunkantoteline Tallinnasta. Vakanssi kiinnostaa satoja, jo valintamenettely kysyy neuvokkuutta.

Markku Ropponen tunnetaan varsinkin Kuhala-dekkareistaan, joiden erityismausteena on Kuhalan omaperäinen, sympaattinen koira Hippu. Koiranystävät ovatkin jo vuosia odottaneet Ropposelta Koirapuistoromaanin kaltaista hulvatonta herkkua.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja), Sivumäärä : 390 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198848 EAN e-kirja : 9789513199777

Koirien ja niiden omistajien sisintä purevasti luotaava veijariromaani ottaa kantaa monenlaiseen hännystelyyn, räksytykseen ja kuoppien kaiveluun. Dekkareista tunnetun kirjailijan hurttamaisen huumorin ja riipaisevan romanssin siivittämä tarina yllättää, viihdyttää ja antaa kutkuttavia vinkkejä työhönottohaastatteluihin.

Kotimainen kaunokirjallisuus

15


© Curt Richter

Markku Pä äskynen

Hyvä ihminen Millainen on hyvä ihminen? Miksi tehdessään hyvää ihminen saakin aikaan pahaa? Suomalaisopiskelija päättää lähteä matkalle Eurooppaan opintolainan turvin. Hän ei ole varma miksi, mutta lähdettävä on. Matkan seuraavan etapin sanelee tarot-kortti tai kolikko, mutta miksi monikaan asia ei tunnu hänestä sattumalta? Eivät valitut reitit, eivät ihmiset joihin hän törmää. Kun hän palaa Suomeen, suorittaa opintonsa ja menee töihin, monet muistot osoittautuvatkin virheellisiksi ja jopa valheellisiksi – huolimatta selkeistä muistikuvista ja tunnontarkoista päiväkirjamerkinnöistä. Hän menee naimisiin ja saa lapsen, mutta merkitseekö se suurta onnea vai pelkkää arkista vastuuta? On kai kaksi tapaa kokea elämä: pelko ja rakkaus. Ja minä halusin kokea elämän rakkauden avulla. Halusin kiivetä elämänportaiden ylimmälle askelmalle ja avata oven. Halusin tutkia elämän varjopuolia nähdäkseni mistä päin valo niihin lankeaa. Halusin tietää varjon syyn ja valon alkuperän. Vahvatunnelmaisista teoksistaan kiitetyn Markku Pääskysen taianomainen ja arvoituksellinen kertomus kulkee eurooppalaisen vaellusromaanin polkuja W. G. Sebaldin, Pascal Mercierin ja Patrick Modianon hengessä.

16

Markku Pääskynen (s. 1973) on syntynyt Hartolassa ja asuu perheineen Helsingissä. Hän on saanut mm. Savonia-palkinnon ja ollut kahdesti Finlandia-ehdokkaana, viimeksi romaanillaan Sielut (2015). Hyvä ihminen on hänen yhdeksäs romaaninsa.

Julkaisu : Maaliskuu (kirja,

e-kirja)

Sivumäärä : 260 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198077 EAN e-kirja : 9789520400088


Julkaisu : Tammikuu Sivumäärä : 96 Kirjastoluokka : 82.2

EAN : 9789513199159

Riina Katajavuori (s. 1968) on kirjoittanut runoutta, proosaa ja lastenkirjoja. Hän on kirjoittanut kolumneja monissa lehdissä, toimittanut antologioita ja opettaa kirjoittamista. Hänen runojaan on käännetty lähes 30 kielelle. Hänen viimeisin romaaninsa on Wenla Männistö (2014). Uusin teos on Salla Savolaisen kuvittama Mennään jo naapuriin. Maailma tuulenkaatama on hänen seitsemäs runokokoelmansa.

© Pertti Nisonen

Riina Kata javuori

Maailma tuulenkaatama Runoissa navigoidaan maailman merillä, mantereilla ja ihmismielessä. Mitä mietti löytöretkeilijä kapteeni Cook purjehtiessaan Tyynellä valtamerellä? Entä hänen vaimonsa kotona Englannissa? Laiva on lastattu uteliaisuudella, toiveilla, asenteilla ja peloilla. Onko ihminen muuttunut vai askarruttavatko häntä tänään samat vuosisataiset kysymykset, vaikka aika muuttuu ja jäätikkö sulaa? Riina Katajavuoren runoissa kuljetaan monenkirjavista ihmisistä täyttyneeltä Rautatientorilta Väli-Amerikkaan ja 1700-luvun Tahitille ja Havaijille. Ihmiset vaeltavat eri syistä maasta ja paikasta toiseen, opettelevat uusia aakkosia ja kieliä, kuuntelevat uusien maailmojen ääniä ja maailmantalouden verenkiertoa. Onko valtameressä ylipäätään hiljaista vai jyrisevätkö siellä kymmenettuhannet rahtilaivat? Pakkopalautusvuonna pohditaan mihin kaikilla on kiire, mitä ”minun maani” ja ”ei kenenkään meri” tarkoittavat. Riina Katajavuoren runot ilakoivat ja laulavat, kiihtyvät ja rauhoittuvat ihmisen ydinkokemusten äärelle.

Kotimainen kaunokirjallisuus

17


Suomennettu kaunokirjallisuus ” Viimeinen vartio päättää Bill Hodges -trilogian loistokkaasti.” The New York Times

”Bill Hodgesin ja Hollyn tinkimättömän todellinen etsiväntyö saa koko tarinan hehkumaan. Seuraisin heitä minne vain.” The Guardian

”Ilmiömäisen hyvä... Yhtä vahva näyttö Kingiltä kuin Musta torni -sarja, mitä tulee hahmojen luomiseen ja puhtaaseen tarinan kertomiseen.” USA Today

18


Stephen King

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-cd, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : End of Watch Suomentaja : Ilkka Rekiaro Sivumäärä : 400 Kirjastoluokka : 84.2

Viimeinen vartio

EAN : 9789513198565 EAN e-kirja : 9789520400217 EAN mp3-cd : 9789520400248 EAN mp3-äänikirja : 9789513198626

Palkittu trilogia huipentuu! © Dick Dickinson

Kylmät väreet käyvät pitkin selkäpiitä, kun etsivä Bill Hodges ja Mersumies ottavat toisistaan jälleen mittaa. Jo kuuden vuoden ajan Brady Hartsfield on maannut aivovammaklinikan huoneessa 217. Näyttää siltä, että massamurhasta tuomitulla miehellä on vintti pysyvästi pimeänä. Mutta tyhjän katseen takana jylläävätkin uudet arvaamattomat voimat. Samaan aikaan etsivä Bill Hodges löytää rikospaikalta oudon Z-kirjaimen. Ja sitten toisen ja kolmannen. Monessa liemessä keitetty Hodges joutuu pian myöntämään, että todisteet johtavat erään sairasvuoteen luo. Brady on palannut. Ja hän haluaa kostaa paitsi Bill Hodgesille myös koko kaupungille. Ylistetty Bill Hodges -trilogia on kuin kunnianosoitus perinteiselle dekkarille, johon King nyt varmoin ottein sekoittaa annoksen kauhua ja yliluonnollista.

Yhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947), kauhun kuningas, on maailman tunnetuimpia kirjailijoita ja armoitettu tarinankertoja.

Suomennettu kaunokirjallisuus

19


John Le Carré

Vakoojan perintö Smileyn paluu!

20


John le Carré on huipputerässä marssittaessaan näyttämölle joukon vanhoja tuttuja.

EAN : 9789513198633 EAN e-kirja : 9789520400378 EAN mp3-äänikirja: 9789520400491

© Nadav Kander

John le Carrén kuuluisin vakooja George Smiley on tuttu lajityypin klassisimmista kirjoista ja tunnetuimmista elokuvasovituksista, joista varsinkin Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja on jättänyt lähtemättömän jäljen. Vuosikymmenien jälkeen le Carré kääntää katseensa vielä kerran kohti Smileya ja kysyy mitä todella tapahtui. Vastaamaan joutuu toinen vanha mies, Smileyn suojatti Peter Guillam, joka kutsutaan takaisin salaiseen palveluun tekemään tiliä kylmän sodan aikaisista tapahtumista. Syyttäjinä toimivat uuden polven miehet, joilla ei ole mitään käsitystä siitä millaisessa maailmassa tuolloin elettiin.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : A Legacy of Spies Suomentaja : Tero Valkonen Sivumäärä : 350 Kirjastoluokka : 84.2

Vakoojan perintö palaa Mies kylmästä -kirjan maailmaan terävänä ja kristallinkirkkaana, tasapainoillen nerokkaasti vanhan moraalin ja uusien sääntöjen välillä.

Legendaarinen vakoilukirjailija John le Carré (s. 1931) toimi Britannian tiedustelupalvelussa 1959–1964. Le Carrén kirjallinen debyytti ilmestyi 1961, ja maailmanlaajuisen suosion hän saavutti kolmannella romaanillaan Mies kylmästä (1963, suom. 1964). Siitä lähtien hän on pysynyt lukijoiden kestosuosikkina. Le Carrén tuotanto on entisestään monipuolistunut kylmän sodan päätyttyä.

Suomennettu kaunokirjallisuus

21


Helikopteriryöstö on ruotsalaisen Jonas Bonnierin (s. 1963) kahdeksas romaani. Kirjailijana ja käsikirjoittajana nykyään tunnettu Bonnier on toiminut myös mediakonserni Bonnierin toimitusjohtajana. Hän asuu perheensä kanssa Miamissa ja Tukholmassa.

”Helikopteriryöstö on täysosuma.” Ystads Allehanda

”Hauska, mieltä kiihottava ja äärimmäisen vangitseva.” Time Magazine

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : Helikopterrånet Suomentaja: Kari Koski Sivumäärä : 470 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513195991 EAN e-kirja : 9789513199760 EAN mp3äänikirja :

9789520400439

Jonas Bonnier

Helikopteriryöstö © Thron Ullberg

Ryöstö, joka löi maailman ällikällä. Dramaattinen kuvaus siitä, kuinka Ruotsin rikoshistorian kohutuin rikos suunniteltiin ja jättisaalis vietiin poliisien silmien edestä. Aamuhämärissä 23. syyskuuta vuonna 2009 rävähtää hälytin päälle - rahavarasto Etelä-Tukholman Västbergassa ryöstetään. Näin käynnistyi Ruotsin kaikkien aikojen näyttävin ryöstö, josta uutisoitiin ympäri maailmaa. Ryöstäjät laskeutuivat helikopterin avulla rahavaraston katolle ja katosivat mukanaan lähes 40 miljoonaa kruunua. Tositapahtumiin perustuva Helikopteriryöstö on taidokas trilleri, jossa Jonas Bonnier kerii rikoksen auki uskomattomia yksityiskohtia myöten ja luo ryöstäjistä nautittavan elävät muotokuvat. Trillerin oikeudet on myyty jo yli 30 maahan, ja siitä on tekeillä elokuva, jonka oikeudet nappasivat Netflix ja näyttelijä Jake Gyllenhaal.

22


© Hilary Stock

J. S. Monroe

Löydä minut Psykologista jännitystä Britanniasta. J. S. Monroen psykologinen jännitysromaani Löydä minut kieputtaa lukijaa taitavasti juonenkäänteestä toiseen. Rosan itsemurha vaikutti traagiselta, mutta silti ymmärrettävältä: isän kuolema ja Cambridgen paineet johtivat opiskelijatytön epätoivoiseen ratkaisuun. Viisi vuotta myöhemmin läheiset ovat hyväksyneet tragedian ja jatkaneet elämäänsä – kaikki paitsi Rosan poikaystävä Jar, joka näkee Rosan kasvot kaikkialla eikä voi hyväksyä totuutta. Psykologin mukaan kyse on hallusinaatioista, mutta näyt käyvät yhä todellisemmiksi. Onko Jar lopullisesti menettänyt otteensa todellisuudesta? Kaikki muuttuu, kun hän eräänä päivänä saa viestin, jossa lukee Löydä minut. Rosan kuolema alkaa vaikuttaa lavastetulta, mutta kuka on syyllinen, ja miksi Rosan piti kadota? Voiko Jar vielä löytää Rosan – ja kuka Rosa oikeastaan on?

J. S. Monroe on brittiläinen journalisti ja kirjailija, joka on julkaissut vakoojaromaaneja omalla nimellään Jon Stock.

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Find Me Suomentaja : Arto Schroderus Sivumäärä : 500 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513192099 EAN e-kirja : 9789513199654

Suomennettu kaunokirjallisuus

23


© Tomas Whitehouse

Håkan Nesser

Elävät ja kuolleet Winsfordissa Psykologista jännitystä nummilla. Håkan Nesserin romaani Elävät ja kuolleet Winsfordissa kertoo yrityksestä paeta omaa elämää. Tehdä tilit selviksi. Mahdollisuudesta aloittaa alusta, vaikkei ehkä olekaan enää aivan nuori. Eräänä marraskuisena iltana Winsfordin pikkukylään Lounais-Englannissa saapuu salaperäinen nainen koiransa kanssa. Hän asettuu ränsistyneeseen taloon kylän reunalle, vaeltelee nummella orapihlajien, sumun ja villihevosten keskellä, ja on vakaasti päättänyt elää pidempään kuin koiransa. Naisella on synkkä menneisyys. Mitä on tapahtunut hänen miehelleen? Onko tämä vielä elossa? Kuka mies oikein oli, ja mitä tapahtui Marokon-matkalla 30 vuotta aiemmin? Ja onko joku naisen kannoilla?

24

Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi pohjoismaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Barbarotti- ja Van Veeteren -sarjoistaan. Elävät ja kuolleet Winsfordissa on itsenäinen, Nesserin kaupunkisarjaan sijoittuva teos.

”Nesserin romaanin alkutahdeissa on jotakin hyvin klassista ja eleganttia, ja taitavasti hän rakentaa koko ajan tihenevää jännitystä.” Helsingborgs Dagblad

”Kirja on dekkarin ja draaman risteytys, vangitseva ja korkealaatuinen.” Femina

Julkaisu : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Levande och döda i Winsford Suomentaja : Aleksi Milonoff Sivumäärä : 420 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513199524 EAN e-kirja : 9789520400408 EAN mp3äänikirja :

9789520400514


”Se mikä alkuun näyttää idylliseltä, kätkee sisäänsä järkyttäviä asioita - tämän jos minkä Schulman osaa.” Magnus Utvik, SVT

”Kirjan vahvuus on sen taustalla jatkuvasti tuntuva melankolian häive.” LitteraturMagazinet

Ninni Schulman

Poika joka ei itke Polttomurhaaja piinaa ruotsalaista pikkukaupunkia. Dekkaristi Ninni Schulmanin menestyssarjassa lukija pääsee jakamaan pikkukaupungin asukkaiden ilot ja surut. Nyt menneisyyden painolasti käy monelle hyytävän kohtalokkaaksi.

Toimittaja Ninni Schulman on syntynyt vuonna 1972 ja kasvanut Värmlannissa lähellä Hagforsin kaupunkia. Hänen Magdalena Hanssonista kertova, sydämeenkäyvä sarjansa on myynyt Ruotsissa jo yli 550 000 kappaletta.

Toimittaja Magdalena Hansson on muuttanut takaisin kotikaupunkiinsa Hagforsiin ja aloittanut työt paikallislehdessä. Uusi alku ei kuitenkaan ole ongelmaton, etenkään ihmissuhteiden saralla. Kun pyromaani sitten alkaa piinata paikkakuntaa, Magdalena joutuu pohtimaan lintukodon kulissien taakse kätkeytyviä kipupisteitä. Omakotitalo toisensa jälkeen palaa maan tasalle paljastaen samalla uhrien sivusuhteet ja vanhat kaunat. Vähitellen pelko hiipii jokaiseen kotiin, sillä pikkukaupungin kaikilla asukkailla on jonkinlainen kytkös toisiinsa ja omat synkät salaisuutensa. Mikä on pyromaanin uhrien yhteinen nimittäjä, ja kuka on seuraavaksi vuorossa?

Julkaisu : Kesäkuu Alkuperäisteos : Pojken som slutade gråta Suomentaja : Terhi Vartia Sivumäärä : 440 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198022

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


© Sara Reeve

Elly Griffiths

Jyrkänteen reunalla Ruth Gallowayn uusin mysteeri! Elly Griffithsin menestyssarjan kolmas osa paljastaa salaisuuden toisen maailmansodan ajoilta. Armoton meri kaivertaa Norfolkin rantoja vuodesta toiseen, ja eräänä päivänä jyrkänteiden alta paljastuu luita. Poliisi kutsuu arkeologi Ruth Gallowayn paikalle, ja pian käy selväksi, että kyseessä ei voi olla onnettomuus. Jäljet johtavat toisen maailmansodan vuosiin, jolloin Britanniassa pelättiin natsi-Saksan maihinnousua. Mitä Norfolkissa tuolloin tapahtui, ja miksi se on haluttu kätkeä ikuisiksi ajoiksi? Ja voiko joku asiaan sekaantuneista olla vielä elossa? Mysteeri vetää äitiyslomalta palaavaa Ruthia vastustamattomasti puoleensa, vaikka yhteistyö poliisi Harry Nelsonin kanssa ei sujukaan ongelmitta. ”Loistavaa että sarjan kolmas osa on yhtä kiehtova kuin edellisetkin.” The Guardian

”Täydellinen sekoitus jännitteitä, järkytyksiä ja yllätyksiä.” The Independent

26

Elly Griffiths (s.1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta suositusta dekkarisarjasta. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun kirjailijan aviomies oli juuri vaihtanut alaa arkeologiksi. Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan arkeologi.

Julkaisu : Toukokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : The House at Sea’s End Suomentaja : Anna Lönnroth

Sivumäärä : 380 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198039 EAN e-kirja :

9789513199661


Mary Higgins Clark

Kuolema loistoristeilijällä Luksusristeily, jalokivivaras – ja tietysti murha. Jännityksen kuningattaren uusimmassa romaanissa Kuolema loistoristeilijällä risteilyaluksen neitsytmatka saa tappavan synkän käänteen. Kun Celia Kilbriden sulhanen pidätetään juuri ennen häitä, Celia pakenee suruaan luksusristeilylle. Matkalla hän ystävystyy lottovoittaja Alvirah Meenanin kanssa ja tutustuu myös rikkaaseen aatelisrouvaan sekä lakimieheen, jonka tehtävänä on palauttaa faaraon haudasta ryövätty smaragdikoru takaisin Egyptiin. Mutta matkustajien joukossa on myös kuuluisa jalokivivaras. Kun yksi risteilyvieraista kuolee ja arvokas koru katoaa, kaikkia epäillään. Kuinka moni heistä on yhä elossa laivan saapuessa satamaan?

© Bernard Vidal

”Täydellinen tarinankertoja.” Washington Post Book World

”Higgins Clarkin kirjojen rytmi on tarkka kuin timantilla leikattu.” Guardian

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : All by Myself, Alone Suomentaja : Tero Valkonen Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198152 EAN e-kirja :

9789520400354

EAN mp3-äänikirja :

9789520400415

Yhdysvaltalainen Mary Higgins Clark, liikanimeltään Jännityksen kuningatar, on kirjoittanut useita kymmeniä jännitysromaaneja. Niitä on myyty pelkästään Yhdysvalloissa yli sata miljoonaa kappaletta.

Suomennettu kaunokirjallisuus

27


© Barry McCall

Marian Keyes

Aikalisä

Marian Keyesin riemastuttava romaani rakkaudesta ja keski-iän kriisistä. Amyn aviomies ei aio jättää vaimoaan. Hän vain haluaa tauon. Aikalisän. Mutta mitä Amy haluaa? Hugh ja Amy ovat olleet yhdessä 18 vuotta, ja he ovat kuin mikä tahansa nelikymppinen pariskunta, jolla on paljon töitä ja iso perhe. He rakastavat toisiaan, ehdottomasti. Siksi Amy järkyttyy sydänjuuriaan myöten, kun Hugh ilmoittaa tarvitsevansa aikalisän. Vain kymmenen päivää myöhemmin Hugh on häipynyt, ja Amysta on tullut - niin, mikä? Jos häntä ei suorastaan ole jätetty, niin eikö hänkin ole tauolla? Aikalisä on rehellinen ja riemastuttava romaani siitä, mitä keski-ikä voi tuoda tullessaan: kyyneleitä, luvallista ja luvatonta rakkautta, reppureissausta Aasiassa, hulluja sukulaisia. Marian Keyes on tässä kirjassa parhaimmillaan!

28

Irlantilainen Marian Keyes (s.1963) kirjoittaa elämänmakuisia romaaneja, joissa kerrotaan humoristisesti ja koskettavasti siitä, millaista on olla nainen. Keyes käsittelee komedian kautta synkkiäkin aiheita kuten depressiota, riippuvuutta tai sairauksia. Feministiksi julistautunut Keyes on vakaasti sitä mieltä, että huulipuna ja korkokengät eivät tee naisesta idioottia.

Julkaisu : Toukokuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Alkuperäisteos : The Break Suomentaja : Kristiina Vaara Sivumäärä : 420 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513198831 EAN e-kirja : 9789520400392 EAN mp3äänikirja :

9789520400460


Matthew Costello & Neil Richards

Cherringhamin mysteerit Cherringham on uudenlainen, kiireisenkin ihmisen elämään mahtuva brittiläinen rikossarja. Sarjan osat ovat samaan pikkukaupunkiin sijoittuvia itsenäisiä, 80 sivun mittaisia tarinoita jotka julkaistaan vain e-kirjoina ja mp3-formaatissa.

Murha Thamesin varrella Cherringhamin mysteerit 1

Rauhallisena virtaavan Thamesin varrella olevan pikkukaupungin rauha rikkoutuu, kun Louella Tidwellin labradorinnoutaja löytää aamulenkillä ruumiin rantakaislikosta. Sarah on muuttanut avioeron jälkeen Lontoosta kahden lapsensa kanssa takaisin kotikaupungin rauhaan – vain havaitakseen, että hänen entinen paras ystävänsä on luultavasti murhattu.

Kartanon salaisuus

Cherringhamin mysteerit 2

Julkaisu : Helmikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Mystery at the Manor Suomentaja : Taina Wallin EAN e-kirja : 9789513198978 EAN mp3-äänikirja : 9789513198985

Julkaisu : Tammikuu (e-kirja),

maaliskuu (mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Murder on Thames Suomentaja : Taina Wallin EAN e-kirja : 9789513198640 EAN mp3-äänikirja : 9789513198657

Murha kuunvalossa

Haudattu mysteeri

Viimeinen juna Lontooseen

Mabbin tilan kirous

Julkaisu : Maaliskuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Murder by Moonlight Suomentaja : Taina Wallin EAN e-kirja : 9789513199180 EAN mp3-äänikirja : 9789513199197

Julkaisu : Huhtikuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Thick as Thieves Suomentaja : Taina Wallin EAN e-kirja : 9789513199203 EAN mp3-äänikirja : 9789513199210

Julkaisu : Toukokuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : Last Train to London EAN e-kirja : 9789513199227 EAN mp3-äänikirja : 9789513199234

Julkaisu : Kesäkuu (e-kirja, mp3-äänikirja) Alkuperäisteos : The Curse of Mabb’s Farm EAN e-kirja : 9789513199241 EAN mp3-äänikirja : 9789513199258

Cherringhamin mysteerit 3

Cherringhamin mysteerit 4

Cherringhamin mysteerit 5

Cherringhamin mysteerit 6

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


Sara Stridsberg

Unelmien tiedekunta

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos :

Drömfakulteten Suomentaja : Outi Menna Sivumäärä : 400

Kirjastoluokka :

84.2

EAN : 9789513195564 EAN e-kirja : 9789520400385

30


Nainen joka ampui Andy Warholia. Stridsbergin kuumeinen, runollinen romaani on feministisestä SCUM-manifestista tunnetun Valerie Solanasin elämäntarina. Sara Stridsbergin romaani Unelmien tiedekunta on rankka ja rohkea teos, joka näyttää päähenkilönsä Valerie Solanasin vuoroin kuolinvuoteella halvassa hotellissa, laiminlyötynä pikkutyttönä Georgian syrjäkylillä, mielisairaalan potilaana, lahjakkaana yliopisto-opiskelijana, feminismin esitaistelijana ja taidepiirien lemmikkinä 1960luvun psykedeelisessä New Yorkissa.

” Unelmien tiedekunta on ansiokas, monisyinen ja jännittävä romaani. Pal ava kuin rakkauskirje, mutta sisimmässään kylmäävä.” Svenska Dagbladet

Tällä teoksella Ruotsin akatemiaan nykyisin kuuluva Stridsberg otti vuonna 2006 ryminällä paikkansa pohjoismaisen kirjallisuuden kärkijoukoissa.

© Caroline Andersson

Sara Stridsberg (s. 1972) kuuluu Ruotsin merkittävimpiin nykykirjailijoihin. Romaanista Unelmien tiedekunta hän sai vuonna 2006 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Hän on ollut Augustpalkintoehdokkaana neljä kertaa.

Suomennettu Suomennet kaunokirjallisuus

31


Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Afgrunden Suomentaja : Katriina Huttunen Sivumäärä : 680 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513189808 EAN e-kirja : 9789513199692

”Kim Leine ylittää itsensä... Viimeinenkin skeptikko saa nyt syödä sanansa!” Jyllands-Posten

”Mestarihypnotisoija Kim Leine on jälleen kirjoittanut vetovoimaisen, kuiluja palvovan romaanin ja onnistunut kuvaamaan ihmisen käytöksen arvoituksellisuutta.” Politiken

Norjalainen Kim Leine (s. 1961) muutti teini-ikäisenä Kööpenhaminaan, opiskeli sairaanhoitajaksi ja pakeni menneisyyttään Grönlantiin. Nykyään hän on yksi Tanskan merkittävimmistä kirjailijoista, jonka teoksia on julkaistu 20 maassa. Hienolla teoksellaan Ikuisuusvuonon profeetat Leine voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

Kuilu Suurromaani ihmismielen pimeydestä. Suomen sisällissodasta sytykkeensä saava Kuilu on kertomus sodasta ja rauhan vaivalloisuudesta, kuvaus pahuutta syleilevien kaksosveljesten elämänkohtalosta. On vuosi 1918, ja tanskalaisveljekset Kaj ja Ib Gottlieb lähtevät vapaaehtoisina Suomen sisällissotaan. Mieletön tempaus vie kaksikon Tampereelle, Seinäjoelle ja Karjalaan taistelemaan punaisia vastaan ja melskaamaan sodan näyttämölle. Tehtyään tuttavuutta sodan irvokkuuden kanssa veljekset heittäytyvät ilonpitoon 20- ja 30-luvun Tanskassa ja Saksassa, missä odottavat naisen syli ja jazzin syke. Mutta sota on jo lyönyt heihin leimansa, ja kun natsismi hyökyy läpi Euroopan, vaaran tunteesta päihtyneiden veljesten on jälleen kerran valittava puolensa. Kuumeisen kiihkeästi Kim Leine kuvaa ihmismielen labyrinttia ja niitä syitä, miksi sota kiehtoo joitakin meistä. Kaiken nielevä kuilu on olemassa, mutta missä se lopulta sijaitsee?

32

© Anne-Sophie Fischer

Kim Leine


© Effegie / Stella Pictures

AMOS OZ

Juudas Mestarikertojan komea tulkinta Raamatusta ja valtiosta. Hienostunut rakkaustarina ja kehityskertomus on samalla allegoria Israelin valtiosta ja tunnetun raamatunkertomuksen uudelleentulkinta. Amos Ozin romaanissa Juudas eletään Jerusalemissa vuotta 1959, ja Shmuel Ash, nuori raamatunkertomuksiin perehtynyt tutkija on hukassa oman elämänsä kanssa. Hän saa töitä nerokkaan mutta hankalan vanhan miehen avustajana. Asunnossa on kolmaskin henkilö, salaperäinen nelikymppinen nainen jonka isä oli sionistien johtaja. Shmuel on lumoutunut, vaikka suhde näyttää mahdottomalta. Vähä vähältä vanhan kivitalon ja sen kolmen erikoisen asukkaan traaginen historia ja mutkikkaat salaisuudet paljastuvat.

Amos Oz (s. 1939) on nyky-Israelin kirjailijoista kansainvälisesti tunnetuin. Oz on kirjoittanut yli kaksikymmentä romaania ja lukuisia esseekokoelmia. Hän on saanut tuotannostaan useita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos :

Judas

Suomentaja : Minna Tuovinen Sivumäärä : 400

Kirjastoluokka :

84.2

EAN : 9789513184612 EAN e-kirja : 9789520400330

”Yhdistäen taiten empatiaa ja provokaatiota Oz tutkii petosta, sotaa ja halua.”

”Kriisiin joutuvan nuoren miehen kautta Oz esittää ajatuksia herättäviä ideoita pettureista, liikuttavan puheenvuoron Israel-Palestiina-konfliktin kovasta hinnasta ja sydämeenkäyvän vetoomuksen myötätunnon puolesta.”

Mail on Sunday

Publishers Weekly

Suomennettu kaunokirjallisuus

33


© Leonardo Cendamo

Elizabeth Strout (s. 1956) voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta tehtiin myös menestynyt televisiosarja. Nimeni on Lucy Barton nousi The New York Timesin bestsellerlistan kärkeen vuonna 2016. Strout on syntyisin Mainesta ja hän on koulutukseltaan juristi.

”Stroutilla on inhimillisten henkilöiden kuvaamisen lahja.”

Elizabeth Strout

Nimeni on Lucy Barton Menestyskirjailijan odotettu romaani vihdoin suomeksi. Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton osuu äidin ja tyttären suhteen ytimeen alicemunromaisella tarkkuudella. Romaanin päähenkilö Lucy Barton toipuu newyorkilaisessa sairaalassa pitkään. Vakava ja mietteliäs Lucy kaipaa perhettään, mutta aviomies ei pidä sairaaloista eikä ehdi viikkoihin paikalle. Sen sijaan eräänä päivänä sairaalasängyn vieressä istuu Lucyn äiti. He eivät ole tavanneet vuosiin, ja menneisyydessä on paljon sellaista, mitä ei voi sanoa ääneen. Niinpä he puhuvat muista asioista, ja niiden tarinoiden välistä lukija näkee Lucyn ankeaan lapsuuteen köyhässä ohiolaisessa kylässä. Äidin ja aikuisen tyttären välillä on jännitteitä mutta myös rakkautta, jota ei voi tavallisin keinoin ilmaista. Elizabeth Strout kertoo Lucy Bartonin tarinan vaatimattomista oloista newyorkilaiseksi kirjailijaksi kirkkaalla, niukalla tyylillä, joka paljastaa enemmän kuin peittää.

34

San Francisco Chronicle

”Tässä hienossa kirjassa ei ole hitustakaan sentimentaalisuutta. Tarkkaan valittuine sanoineen ja väreilevine hiljaisuuksineen Nimeni on Lucy Barton tarjoaa harvinaisen laajan tunneskaalan synkimmästä kärsimyksestä puhtaaseen riemuun.” The New York Times

”Nimeni on Lucy Barton todistaa Stroutin olevan vahva ja vivahteikas tarinankertoja, joka kuvaa ihmisten välisiä suhteita myötätunnolla, viisaudella ja näkemyksellä.” The Guardian

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : My Name Is Lucy Barton Suomentaja : Kristiina Rikman Sivumäärä : 280 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513199623 EAN e-kirja : 9789520400231


Julkaisu : Toukokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Moonglow Suomentaja : Aleksi Milonoff Sivumäärä : 500 Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513198442 EAN e-kirja : 9789520400200

”Kuunkajossa Michael Chabon on uskaliaimmillaan, liikuttavimmillaan, omimmillaan.” The Guardian

Michael Chabon (s. 1963) kuuluu amerikkalaisen nykykirjallisuuden kärkinimiin. Chabonin teos The Amazing Adventures of Kavalier and Clay voitti Pulitzer-palkinnon 2001, Wonder Boys -romaanista tehtiin elokuva. Chabon asuu Kalifornian Berkeleyssä vaimonsa ja lastensa kanssa. Sokkotreffeiltä löytynyt puoliso Ayelet Waldman on myös kirjailija.

Kuunkajo

© Ulf Andersen

Michael Chabon

Romaani, muistelma vai silkkaa sumutusta? Michael Chabon käy tarun ja toden rajaa huimaavan hienossa Kuunkajossa. Kertojan isoisä on kuolinvuoteellaan, kun menneisyys alkaa purkautua hämmästyneenä kuuntelevan lapsenlapsen (nimeltään Mike Chabon) korviin. Tarina polveilee sotienvälisen ajan amerikanjuutalaisista natsiSaksan häviöön, newyorkilaisesta vankilasta Floridan eläkeläisiin, avaruuden valloituksesta Amerikan loiston himmenemiseen. Kuunkajo valehtelee sujuvasti totuudesta, kertoo yhden miehen elämäntarinan sellaisena kuin muistot ovat: repaleita, aukkoja, hyviä tarinoita jotka muuttuvat tosiksi, totuuksia joita kukaan ei usko. Kuunkajo on Chabonin taidonnäyte, romaani aikakaudesta, joka versoi sodan varjosta.

Suomennettu kaunokirjallisuus

35


Nobelistin tuotantoa jälleen saatavilla Vuoden 2017 kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai Keltaisen kirjaston rakastettu kirjailija Kazuo Ishiguro.

”Palkinto myönnetään Kazuo Ishigurolle, joka tunnevoimaisissa teoksissaan paljastaa kuilun sen illuusion takana, että voimme täysin ymmärtää tätä maailmaa.” Nobel-lautakunnan perustelut

KAZUO ISHIGURO

Ole luonani aina Ole luonani aina on sekä poliittinen romaani että futuristinen trilleri, mutta sisimmältään se on koskettava kuvaus lapsuuden lopusta ja elämänmittaisen valheen vähittäisestä paljastumisesta. Kathy, Ruth ja Tommy ovat oppilaita Hailshamin kodikkaassa sisäoppilaitoksessa Englannin maaseudulla. Siellä olevia lapsia varjellaan tarkoin ulkomaailmalta, ja heidät kasvatetaan uskomaan että he ovat erityisiä. Mutta minkä tähden he oikeastaan ovat siellä? Vuosia myöhemmin, nyt 31-vuotiaan Kathyn muistoista rakentuu unohtumaton tarina siitä, miten he kolme vähitellen oivaltavat totuuden näennäisen onnellisesta lapsuudestaan ja heitä odottavasta tulevaisuudesta, joka vetää vertoja tieteisromaanien hurjimmille uhkakuville. Ole luonani aina on yksi Ishiguron kiitetyimpiä romaaneja, ja se tunnetaan myös suosittuna elokuvana.

saatavana myös: Julkaisu : Lokakuu 2017 Alkuperäisteos :

Never Let Me Go Suomentaja : Helene Bützow Kirjastoluokka : 84.2 EAN : 9789513131951

”Ishiguron antiutopia on koskettava ja järkyttävä, sillä se ei mässäile teknologisilla yksityiskohdilla, vaan lähes kaikki hänen kuvaamansa maailman ainekset ovat olemassa jo.” Suomen Kuvalehti

36

Pitkän päivän ilta Julkaisu : Lokakuu 2017 EAN : 9789520400668

Menneen maailman maalari Julkaisu : Marraskuu 2017 EAN : 9789520400675

Me orvot

Julkaisu : Marraskuu 2017 EAN : 9789513118662


© Jane Bown

Tammen Keltaisen kirjaston 30. nobelisti Japanissa 1954 syntyneen, vuodesta 1960 Englannissa asuneen Kazuo Ishiguron tuotanto on jäljittelemätön mutta rakentuu selvästi brittiläisille ja japanilaisille perinteille. Hänen suositut romaaninsa kuten Ole luonani aina, Menneen maailman maalari ja Pitkän päivän ilta ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja.

KAZUO ISHIGURO

Haudattu jättiläinen Tarunhohtoinen vaellus Kuningas Arthurin valtakunnassa Kymmenen vuotta odotettu romaani kertoo kadonneista muistoista, rakkaudesta, kostosta ja sodasta.

Julkaisu : Lokakuu 2017 Alkuperäisteos :

EAN : 9789513186524 EAN e-kirja : The Buried Giant Suomentaja : Helene Bützow 9789513188948 Sivumäärä : 384 Kirjastoluokka : 84.2

Maaginen Haudattu jättiläinen sijoittuu muinaisille Britteinsaarille. Roomalaiset ovat kauan sitten lähteneet, ja Britannia on hitaasti raunioitumassa. Ihmiset ovat kuin noiduttuja, saamattomia ja muistinsa menettäneitä. Onneksi sentään maata repineet brittien ja saksien väliset sodat ovat ohi. Iäkäs pariskunta, Axl ja Beatrice, päättää lähteä etsimään pitkään kadoksissa ollutta poikaansa. He eivät muista pojan nimeä eivätkä sitä, missä tämä on. Yrittäessään ratkaista arvoitusta he vaeltavat sumussa ja sateessa yli kukkuloiden ja kohtaavat palavia kyliä, eksyneitä sotureita ja miekkataisteluita. Unenomainen, runollinen kerronta osoittaa taas Ishiguron kirjallisen mestaruuden.

Suomennettu kaunokirjallisuus

37


K e l t a i n e n

k i r j a s t o

Muista myös nämä! HANYA YANAGIHARA

JOHN IRVING

ORHAN PAMUK

EAN : 9789513191771 EAN e-kirja : 9789513196790

EAN : 9789513187576 EAN e-kirja : 9789513188931 EAN mp3-äänikirja :

EAN : 9789513187491 EAN e-kirja : 9789513194116

Pieni elämä

Ihmeiden tie

Kummallinen mieleni

9789513193461

COLM TÓIBÍN

ALICE MUNRO

PETINA GAPPAH

TORGNY LINDGREN

EAN : 9789513185268 EAN e-kirja : 9789513188979

EAN : 9789513182793 EAN e-kirja : 9789513194062

EAN : 9789513189822

EAN : 9789513186470 EAN e-kirja : 9789513194109

SARA STRIDSBERG

PETER HØEG

JOHN STEINBECK

SVETLANA ALEKSIJEVITŠ

EAN : 9789513182342 EAN e-kirja : 9789513183875

EAN : 9789513187590 EAN e-kirja : 9789513188610

Nora Webster

Niin raskas on rakkaus EAN : 9789513185930 EAN e-kirja : 9789513188962

38

Jupiterin kuut

Susanin vaikutus

Muistojen kirja

Routakuun aika

Taiteilija Klingsor

Sodalla ei ole naisen kasvoja

EAN : 9789513192693 EAN e-kirja : 9789513194154


Lukijoiden suosikit jättipokkareina Julkaisu : Tammikuu

Julkaisu : Maaliskuu

Alkuperäisteos :

Alkuperäisteos :

Tšernobylskaja molitva. Hronika buduštšego Sivumäärä : 398

Kaninjägaren Sivumäärä : 577

Kirjastoluokka: 84.2 EAN :

9789513199128

Kirjastoluokka: 84.2 EAN :

9789513199111

SVETLANA ALEKSIJEVITŠ

LARS KEPLER

Kirjallisuuden Nobel 2015!

Joona Linna 6

Tšernobylista nousee rukous

Kaniininmetsästäjä

Vaikuttavan dokumenttiromaanin laajennettu ja uudistettu laitos antaa äänen Tšernobylin uhreille.

Joona Linnan kiihkeästi odotettu paluu! Pirullisen jännittävistä rikosromaaneista tunnettu Lars Kepler lisää kierroksia. Rikoskomisario Joona Linnasta kertovan sarjan kuudes osa on skandidekkarin huippu.

Julkaisu :

Julkaisu :

Huhtikuu

Huhtikuu

Alkuperäisteos : Brave

Alkuperäisteos : Finders

New World

Keepers

Sivumäärä :

Sivumäärä :

267

389

Kirjastoluokka: 84.2 EAN :

Kirjastoluokka: 84.2 EAN :

9789513199135

9789513199142

ALDOUS HUXLEY

STEPHEN KING

Aldous Huxleyn vuonna 1932 ilmestynyt Uljas uusi maailma on George Orwellin Vuonna 1984 -teoksen ohella 1900-luvun tieteiskirjallisuuden kulmakiviä.

Amerikan parhaana palkittu dekkarisarja jatkuu!

Uljas uusi maailma

Etsivä löytää Mersumiehestä tuttu etsivä Bill Hodges saa vastaansa lukijan, jonka pakkomielle erakoituneeseen menestyskirjailijaan menee liian pitkälle.

Suomennettu kaunokirjallisuus

39


Tietokirjat Sotakohtaloita sadan vuoden takaa

Sari Näre

Helsinki veressä

Naiset, lapset ja nuoret vuoden 1918 sodassa Uusi tutkimus nostaa esiin Suomen sisällissodan lapset, nuoret ja naiset, niin todistajina kuin uhreina. Sisällissodan tutkimuksessa pääkaupunki Helsinki on jäänyt merkitykseensä nähden suhteellisen vähälle huomiolle. Sari Näre kuvaa sodan syttymistä ja kulkua Helsingissä sekä sen jälkeistä vankileirikatastrofia ikä- ja sukupuolinäkökulmasta. Hän tarkastelee sosiaalisten taustatekijöiden lisäksi sisällissotaan liittyviä kulttuurisia merkityksiä. Näre havainnollistaa Helsingin eri kulmilla käytyä sisällissotaa nuorten ja lasten näkökulmasta sekä punaisten ja valkoisten naisten toimintaa sodankäynnissä, sen todistajina ja uhreina. Hän kuvaa varsinkin naisten, lasten ja nuorten oloja Suomenlinnan ja Santahaminan vankileireillä ja nostaa esiin kysymyksiä, joita nykyään käsiteltäisiin sotarikoksina.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 92.71 EAN : 9789513195090 EAN e-kirja :

9789520400125

40

VTT, sosiologian dosentti Sari Näre on taustaltaan nuoriso- ja sukupuolikulttuurin tutkija. Kymmenen vuoden ajan hän on tutkinut erityisesti lasten, nuorten ja toisinajattelijoiden kokemuksia talvi- ja jatkosodassa. Hänen viimeisin kirjansa Sota ja seksi (2016) käsitteli rintamamiesten seksuaalikerrontaa korsuissa. Näre sai Suomen tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnon vuonna 2017.


Helsingin synkät tositarinat

Jarkko Sipilä

Helsingin pimeä puoli 100 karua tapausta

Kaupunki on vallattu, poltettu ja pommitettu. Ihmisiä on tapettu, huijattu ja paleltunut pakkaseen. MTV:n rikostoimittaja ja dekkarikirjailija Jarkko Sipilän kirjoittama kirja kertoo tarinoita kaupungin pimeästä puolesta: rikoksista keskustassa, kaksoismurhasta 1800-luvun Katajanokan slummissa, blineillä ja kaviaarilla herkuttelusta helsinkiläishotelleissa, kun muu kaupunki näki nälkää. Rikostarinat ruotivat myös 2000-luvun henkirikoksia ja muun muassa sitä, mikä sai suojelupoliisin salaamaan ranskalaisterroristin pidätykseen vuonna 1981. Sata pahaa paikkaa on sijoitettu kaupungin kartalle.

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 224 Kirjastoluokka : 92.8

EAN : 9789513198756 EAN e-kirja :

9789520400026

EAN mp3-äänikirja :

9789520400446

Saatavissa myös englanniksi!

The Dark side of Helsinki Julkaisu : Huhtikuu Alkuperäisteos : Helsingin pimeä puoli Kirjastoluokka : 92.8 EAN : 9789513199562

Jarkko Sipilä (s. 1964) on dekkarikirjailija ja rikostoimittaja. Hänet tunnetaan myös Helsingin keskustaan sijoittuvista kiinnostavista rikoskävelyistään.

Tietokirjat

41


Mojo Erämetsä

Aikamatkakuvia Helsingistä

Julkaisu : Toukokuu Sivumäärä : 128 Kirjastoluokka : 92.8 EAN : 9789513198671

© Mojo Erämetsä

42


© Mojo Erämetsä

Valokuvateos, joka sykähdy ttää. © Markko Taina

Pääkaupunkimme tutut kadunkulmat heräävät uudella tapaa eloon, kun mennyt aika lyö kättä uuden kanssa. Yksi ja sama paikka, kaksi eri aikaa. Aikamatkakuvat yhdistävät saumattomasti historiallisen Helsingin ja tämän päivän kaupunkimaiseman. Kun eri aikakausien arkkitehtuuriset elementit ja katukuva sulautuvat toisiinsa, nostalgia pääsee valloilleen. Kuvat hätkähdyttävät ja joskus myös huvittavat. Ne herättävät tarinoita, jotka saavat katsojan pohtimaan elämää muuttuvassa kaupungissa.

Mojo Erämetsä (s. 1975) on kolmannen polven helsinkiläinen perheenisä. Hän on toiminut Art Directorina useissa mainostoimistoissa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Päätyönsä ohella Mojo toteuttaa itseään erilaisten omien projektien kautta. Yksi sellainen on Aikamatkakuvia Helsingistä -projekti, joka on poikinut valokuvanäyttelyn ja tämän esikoiskirjan.

Tietokirjat

43


Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 99.1

EAN : 9789513198497 EAN e-kirja : 9789520400170

Sanainen arkku on auki

Pertti J. Rosila työskenteli eduskunnassa vuosina 1988–2017, viimeiset kaksikymmentä vuotta eduskunnan talouspäällikkönä. Eduskuntavuosinaan Rosila tunnettiin nuukana ja suorapuheisena virkamiehenä, jolla on hersyvä huumorintaju ja innostus teekkarimaisiin kepposiin.

Pertti J. Rosila

Arkadianmäen kirstunvartija Eduskunnan entisen talouspäällikön suorasukaiset muistelmat tarjoavat kurkistuksen eduskuntalaisten edesottamuksiin Arkadianmäen kulissien takana. Pertti J. Rosila työskenteli eduskunnassa lähes kolmekymmentä vuotta. Hän piti uransa ajan päiväkirjaa, johon hän säännöllisen epäsäännöllisesti kirjoitti kuulemaansa ja kokemaansa, niin hauskoja sattumuksia kuin joskus myös saamaansa röykytystä. Jälkimmäistä tarjoili useimmiten eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen. Rosila kertoo kaikista eduskuntauransa aikaisista kahdeksasta puhemiehestä. Muistelmista paljastuu, miten Kalevi Sorsa valmistautui presidenttiehdokkuuteen, jota ei koskaan tullut, miksi puhemiehen virkamersun takaistuin jouduttiin verhoilemaan uudelleen Ilkka Suomisen jälkeen ja miten Riitta Uosukainen kyykytti valtiovarainministeri Sauli Niinistöä – ja miten Niinistö puolestaan yritti kyykyttää koko eduskuntaa. Niinistön ohella suurennuslasin alle kirjassa joutuu Alexander Stubb. Rosila kertoo sanojaan säästämättä, miten toisesta tuli voittaja ja toisesta luuseri. Kirjassa marssitetaan esiin eduskunnan yli 500-päisen henkilökunnan edesottamuksia vuosien varrelta. Kolmen suuren kavalluksen lisäksi Rosila paljastaa hauskoin esimerkein eduskunnan todellisen kultakurkun: sen joka vuotaa salaisia tietoja toimittajille.

44


Merete Mazzarella

Alma Söderhjelm Edelläkävijän tarina

Merete Mazzarellan elämäkertaromaani on ilmeikäs kuvaus särmikkäästä tutkijasta ja kulttuuripersoonasta. 1940-luku lähenee loppuaan. Viimeistä syksyään ja talveaan elävä 78-vuotias Alma Söderhjelm ei enää juuri jaksa poistua huoneestaan Saltsjöbadenin sanatoriossa. Hän muistelee elämänsä vaiheita ja ihmisiä, ja ajatuksenvirtaa rytmittävät hoitajien ja ystävien vierailut. Vuonna 1870 Viipurissa syntynyt Alma Söderhjelm aloitti tutkijanuransa aikana, jolloin naiset joutuivat anomaan vapautusta sukupuolestaan päästäkseen yliopisto-opiskelijaksi ja valtion virkoihin. Söderhjelm oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia ylioppilaita ja väitteli tohtoriksi vuonna 1900 aiheenaan Ranskan vallankumouksen aikaisen lehdistön historia. Hänestä tuli vuonna 1906 Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti ja vuonna 1927 Suomen ensimmäinen naisprofessori.

Historian uranuurta janaisia

© Karoliina Ek

Suurelle yleisölle Söderhjelm tuli tunnetuksi teatterikriitikkona, kirjailijana ja tuotteliaana pakinoitsijana. Jo lapsuudenperheessään ”älykkäisiin mutta rumiin” luokiteltu Söderhjelm ei koskaan mennyt naimisiin, mutta oli vapaan rakkauden puolestapuhuja ja tarkasteli kirjoituksissaan ihmissuhteita ja tapakulttuuria viihdyttävän kirpeästi. Tummia sävyjä henkilökuvaan tuo hauskana seuraihmisenä tunnetun Söderhjelmin perimmäinen yksinäisyys ja ulkopuolisuus. Merete Mazzarella luo ilmeikkään kuvan särmikkäästä Söderhjelmistä ja avaa kiintoisia näkymiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen elämään.

Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja. Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 220 Kirjastoluokka : 84.2

EAN : 9789513199616 EAN e-kirja :

9789520400194

Tietokirjat

45


Pia Maria Montonen

Wiurilan Anna Lisa

Arkea ja juhlaa Armfeltien kotikartanossa Maamme merkittävimpiin kuuluvan kartanon kohtalo on ollut vuosikymmenet yhden naisen käsissä. Wiurilan kartano on yksi Salon Halikon kolmesta keskiaikaisesta kartanosta. Näitä kartanoita, Joensuuta, Wiurilaa ja Vuorentakaa, on 1700luvun lopulta yhdistänyt kreivillinen Armfeltin suku. Wiurila kuuluu yhä suvulle, Wiurilan Anna Lisalle.

Kartanoel ämää ennen ja ny t

Kartano on aina määrittänyt Anna Lisan eli Anna Louise Standertskjöld-Brüninghausin (s. 1930) elämää. Anna Lisa vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Wiurilassa, ja 21-vuotiaana hän otti haltuunsa tilan maatalouden. Hyväosainen lapsuus muuttui maatilan arkiseen hoitoon, taisteluun merkittävän kotikartanon jatkumosta ja tulevaisuudesta. Saksalaisen miehen kanssa solmittu avioliitto toi myös haasteita sodanjälkeisessä Suomessa. Elämä Wiurilan kartanossa on vuosien varrella mullistunut täysin: vuosisadan vaihteen omavarainen tila on muuttunut maatalouden harjoittajasta kukoistavaksi monitoimiyritykseksi golfratoineen, ravintoloineen, hevostalleineen ja museoineen. Kuka Wiurilan voimanainen pohjimmiltaan on? Anna Lisan tarina kertoo, miten paljon työllä ja intohimolla voi saada aikaan.

© Laura Arvela

46

Pia Maria Montonen on koulutukseltaan ekonomi ja taidehistorioitsija. Hän on työskennellyt pitkään median parissa niin radiossa, televisiossa kuin aikakauslehdistössä, mm. päätoimittajana Glorian Antiikki -lehdessä. Viimeisimmät vuodet Montonen on toiminut vapaana kirjailijana ja kirjoittanut mm. teokset Rakkaudesta vanhaan taloon (2013), Valtakunnan miniä – Brita Kekkonen (2014) ja Rakkaudesta vanhaan asuntoon (2015).

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 250 Kirjastoluokka : 99.1 EAN : 9789513195076 EAN e-kirja :

9789520400132


Virpi Miettinen, Tuula Nieminen

Tuhma prinsessa Selviytymistarina

Virpi Miettinen kertoo avoimesti nousustaan kansainvälisen mallimaailman loistoon, sitä seuranneesta syöksykierteestä ja taistelustaan varjoista takaisin valoon. Virpi Miettinen menestyi maailmalla missinä, mallina ja mannekiinina, mutta joutui maksamaan menestyksestään kalliin hinnan. Yli 50 vuotta hän on vastaillut avomielisesti työtään ja yksityiselämäänsä koskeviin kysymyksiin, mutta hän ei ole koskaan kertonut, miltä hänestä on kaiken keskellä todella tuntunut. Julkisuus on antanut leivän, toisinaan yltäkylläisen, mutta julkisuus on myös rangaissut ja ajanut nurkkaan ihmisen, joka on ollut liian kiltti ja tehnyt vääriä valintoja. Virpi kertoo elämänsä tarinan, jossa on ryvetty pohjamudissa mutta jossa on myös juhlittu huipulla ja nähty maailmaa. Nyt ympyrä on sulkeutunut ja Virpillä on rauha. Hän summaa kokemuksensa ihmisten asioiksi, ei yhtään enemmäksi tai vähemmäksi. ”Pikku neiti porvoolaisen” elämä on ollut ihmeellistä ja, mikä parasta, lopulta myös tasapainoista ja onnellista. Viikinsaaren kesäteatterissa Tampereella esitettiin kesällä 2015 toimittaja Tuula Niemisen kirjoittamaa näytelmää Virpi Miettisestä sen kunniaksi, että Miss Suomi -tittelistä oli kulunut 50 vuotta. Pikku neiti porvoolaista tehtäessä heräsi ajatus ulottaa näytelmä kirjaksi. Niin syntyi Virpin kertomana selviytymistarina, jonka traagiset ja hupaisat käänteet yllättivät julkisuuden ihmisistä työkseen kirjoittavan toimittajan. Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja)

Sivumäärä : 220 Kirjastoluokka :

99.1

Koskettava el ämänkohtalo

EAN : 9789513198558 EAN e-kirja : 9789520400187 EAN mp3-äänikirja :

9789520400422

Tietokirjat

47


© Kristian Tervo

Niina Junttil a

Kaiken keskellä yksin

Aikuisten yksinäisyydestä Miltä tuntuu, kun kukaan ei näe, kuule tai kosketa? ”Olla olemassa, eikä kukaan tiedä. Siltä se tuntuu. Olemassaolo kyseenalaistuu. Tuntuu, ettei minulla ole paikkaa eikä sijaa, tehtävää eikä merkitystä tässä yhteisössä, maailmassa, elämässä.” Sosiaalinen olemassaolomme perustuu nähdyksi ja kuulluksi tulemiselle. Siksi ostrakismi eli huomaamattomaksi jättäminen tai ulkopuoliseksi sulkeminen on väkivallan muotona yksi satuttavimmista ja samalla äärimmäisen tehokas. Sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa, eikä sen käyttäjää ole teon huomaamattomuuden johdosta helppoa tuomita.

Kirja on vuoropuhelu tieteellisiin tutkimuksiin perustuvien tulosten ja tuhansien suomalaisten omin sanoin kuvaaman todellisuuden välillä. Keskiössä ovat sosiaalisten välimatkojen lisäämä yksinäisyys ja kokemus ulkopuolisuudesta, myötätunto ja halu auttaa, mutta samalla myös satutetuksi tulemisen pelko ja taistelu oman olemassaolon oikeuttamiseksi.

Siinä missä myötätunto ja yhteenkuuluvuuden tunne saavat ihmisen auttamaan, ulkopuolisuuden kokemus saa hänet puolustautumaan tai piiloutumaan. Kokemus siitä, että koko maailma on itseä vastaan, saa sotajalalle.

Kun kukaan ei kuuntele, on joko vaiettava tai huudettava lujempaa. Tai keksittävä uusia tapoja rakentaa yhteisöllisyyttä.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 250 Kirjastoluokka : 30.13 EAN : 9789513195106 EAN e-kirja : 9789520400156

48

Omasta olemassaolostaan voi taistella olemalla ystävällinen ja mukava, mutta ellei se riitä, on joko luovutettava tai löydettävä tehokkaampia toimintamalleja.

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila on tutkinut lasten ja nuorten yksinäisyyttä Turun yliopistossa useissa monitieteisissä tutkimushankkeissa, ja hänen tutkimuksiaan on julkaistu kansainvälisissä tieteellisissä aikakauslehdissä. Hän on kirjoittanut myös suurelle yleisölle suunnatun tietokirjan Kavereita nolla (2015).


HUIPPUMENESTYS RUOTSISSA! Margareta Magnusson on 80 ja 100 ikävuoden välillä oleva ruotsalainen taiteilija, joka on tehnyt kuolinsiivouksen kodissaan monia kertoja. Magnussonin esikoiskirja Mitä jälkeen jää on käännetty yli 20 kielelle. © Alexander Mahmoud

Margareta Magnusson

Mitä jälkeen jää

Miten siivoan elämäni ennen kuolemaa? Kohti selkeämpää arkea! Aika jättää meistä jokaisesta aikanaan, mutta ennen sitä voimme käydä läpi elämäämme siivoamalla. Ruotsissa bestselleriksi noussut kirja kertoo, kuinka tärkeää oman elämän jälkien siivoaminen ja järjestäminen on itselle ja niille, jotka jälkeesi jäävät. Jos koti on täynnä omaisuutta, jota ei tarvitse, jota ei edes muista, jota ei arvosta tai edes halua omistaa, kannattaa keventää taakkaa. Kodin perusteellinen siivoaminen ja tarpeettomasta tavarasta eroon hankkiutuminen helpottavat arkea jo kauan ennen kuolemaa. Siivoajan iälläkään ei ole merkitystä. Jos lipaston laatikot pursuilevat tai pullollaan olevan vaatekaapin ovi ei tahdo mennä kiinni, on aika toimia. Mitä jälkeen jää on hauska, koskettava ja virkistävä kirja vaikeasta aiheesta huolimatta. Käytännön vinkkien lisäksi kirja keskittyy henkiseen puoleen ja kannustaa puhumaan kuolemasta esimerkiksi aikuisten lasten kanssa. Eikä siivouksen tarvitse tuntua taakalta, vaan se voi parhaimmillaan olla katsaus omaan henkilöhistoriaan ja keventää mieltä sekä elämää.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : The Gentle Art of Swedish Death Cleaning SuomentajaT : Heidi Tihveräinen, Lauri Sallamo Sivumäärä : 256 Kirjastoluokka : 68 EAN : 9789513196196 EAN e-kirja : 9789513199982

Tietokirjat

49


Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) Sivumäärä : 288 Kirjastoluokka : 14.4

EAN : 9789513197988 EAN e-kirja :

9789513199999

EAN mp3-äänikirja :

9789520400453

Ronnie Grandell (s. 1982) on myötätuntokeskeiseen psykoterapiaan erikoistunut turkulainen työterveyspsykologi, johtajuusvalmentaja ja tietokirjailija. Grandell valmentaa ammattiauttajia soveltamaan myötätuntokeskeisiä menetelmiä asiakastyössä. Irti itsekritiikistä on jatkoa Grandellin suositulle teokselle Itsemyötätunto, joka oli ensimmäinen suomalainen kirja aiheesta.

Irti itsekritiikistä Löydä terve suhde itseesi

Muuta itsekritiikki itseluottamukseksi ja hyvinvoinniksi. Kamppailetko kuormittavan itsekritiikin kanssa? Onko mielessäsi ankara ääni, joka nalkuttaa päivästä toiseen? Vaaditko itseltäsi enemmän kuin pystyt tekemään vuorokauden sisällä? Painostaako? Irti itsekritiikistä antaa sinulle konkreettisia näkökulmia, neuvoja ja käytännöllisiä harjoituksia, joiden avulla pystyt irrottautumaan kahlitsevasta kriittisyydestä itseäsi kohtaan. Kun opit vapautumaan itsekritiikistä, saat rohkeutta tehdä uusia valintoja, jotka tuovat mukanaan iloa, tyytyväisyyttä ja itseluottamusta.

50

© Elina Relander

Ronnie Grandell


MARIKA ROTH

Menestyjän bisnespakki Kohti omaa bisnesunelmaa! Yhdistä sydämen työ ja liiketoiminta! Muuta uskomuksia ja irrottaudu esteistä, jotka hidastavat menestystarinasi luomista. Menestyjän bisnespakki on työkirja, joka antaa avaimet yrittäjyyden perusteisiin uudella, hauskalla ja käytännönläheisellä tavalla. Kirja on tarkoitettu jokaiselle aloittavalle, sivutoimiselle tai jo pidempään toimineelle yrittäjälle, jota perinteiset bisneskirjat eivät innosta. Menestyjän bisnespakki opettaa liiketoiminnan perusteet kevyesti, mutta kattavasti ja opastaa ottamaan yrittäjyyden haltuun sujuvasti. Se auttaa oivaltamaan, mitä menestyvän yrityksen rakentamiseen tarvitaan.

Somemarkkinoijan muistilista 1. Laita someprofiilisi kuntoon

Tee profiileistasi sellaisia, että sinut ja yrityksesi tunnistetaan niistä heti. Käytä eri kanavissa samoja profiili- ja kansikuvia. 2. Aseta tavoitteet

Selkeiden tavoitteiden määrittäminen on yksi somemarkkinoinnin kulmakivistä. Valitse 1–2 päätavoitetta ja keskity niihin. 3. Tee sisältösuunnitelma

Tarjoa seuraajillesi heitä kiinnostavaa, hyödyllistä sisältöä, jolla sitoutat heitä. Sisältöjen tuottamista helpottaa huolella laadittu somestrategia ja sisältösuunnitelma, jossa määrittelet sisältötyyppisi, aihealueesi sekä julkaisujesi ajankohdat.

Naisyrittäjien sparraaja Marika Roth on innostava ja voimaannuttava valmentaja, joka haluaa nähdä jokaisen naisen loistavan niin yrityksensä kuin elämänsä toimitusjohtajana. Roth on erikoistunut valmentamaan uuden ajan yrittäjiä ja yhdistää valmennus- ja opetustyössään kovan bisneksen ja pehmeän henkisyyden.

4. Kohdista markkinointi kohderyhmällesi

Mikä on kohderyhmä, jonka haluat tavoittaa? Selvitä, missä kanavissa kohderyhmäsi ihmiset viettävät aikaa, ja kohdista markkinointi niihin. 5. Suosi kuvia ja videoita

Julkaisut, joissa on käytetty tekstin lisäksi kuvaa ja videota, saavat esimerkiksi Facebookissa enemmän näkyvyyttä kuin pelkkää tekstiä sisältävät julkaisut.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : n. 160 Kirjastoluokka : 69.1

EAN : 9789513198947 EAN e-kirja : 9789520400033 EAN mp3-äänikirja :

9789520400507

Tietokirjat

51


Jääkiekkoilun koko tarina alkuvihellyksestä nykypäiviin © Markko Taina

Hannu Kauhal a

Kiekkoilua yli Atlantin Jääkiekon kaksi historiaa

Miten jääkiekko levisi ympäri maailman? Tuhti tietopaketti jääkiekon kehityksestä niin ummikoille kuin lajiniiloille. Kiekkoilua yli Atlantin – Jääkiekon kaksi historiaa kertoo jääkiekkoilun tarinan sen alkuvuosista aina viime kauteen asti keskittyen lajin hitaasti toteutuneeseen globalisaatioon. Jääkiekko kehitettiin Kanadassa, ja sen maailmanlaajuiseen leviämiseen vaikuttivat ammattilaistuminen sekä kiekkoliigojen syntyminen niin Kanadassa kuin USA:ssa. Pohjois-Amerikan liigoihin pääsivät lopulta mukaan myös eurooppalaiset pelaajat, suurellakin menestyksellä. Tarinan toinen puoli on kansainvälinen pelaaminen Euroopassa, missä alun perin vaatimattomista EM-kisoista kehittyivät vähitellen nykyiset MM-kisat suurine katsojamäärineen. Kauhala tarjoaa runsaasti kuvitetussa teoksessa valaisevan yleiskatsauksen jääkiekon kehitykseen lajia vain vähän tunteville ja samalla omaperäisiä näkemyksiä lajiin syvemmin perehtyneille.

52

Hannu Kauhala on kokenut toimittaja, joka on ollut mm. Iltalehden ja Uuden Suomen urheiluosaston esimies sekä jääkiekkoilun erikoislehden Kiekkolehden päätoimittaja. Hän on kirjoittanut ja ollut mukana tekemässä useita jääkiekkoilua käsitteleviä kirjoja. Tavoitteena Stanley Cup (1990) palkittiin Vuoden urheilukirjana, ja elämäkertateokseen Mies joka vei Leijonat mitaleille. Pentti Matikaisen jääkiekkoelämä (2016) Kauhala taltioi olennaisen kappaleen kotimaista jääkiekkohistoriaa.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 300 Kirjastoluokka : 79.37 EAN : 9789513195069 EAN e-kirja : 9789513199678


Monna ja Tuukka Pursiainen

Ylös, ulos treenaamaan Iloa ja tehoa ulkoliikuntaan! Kirja inspiroi liikkumaan ulkona: kahvakuulaile hiekkarannalla, harjoita keskikehoa laiturilla, treenaa kehonpainolla leikkipuistossa tai liiku lapsen, koiran ja puolison kanssa. Nauti liikunnan ilosta, virkisty raikkaassa ulkoilmassa, paranna kuntoa ja vahvista lihaksia. Jos aikaa ei ole tuntia, hyödynnä kirjan lyhyempiä, kymmenen tai parinkymmenen minuutin mittaisia harjoituksia. Muista, että jokainen askel ja kyykky on aina kotiinpäin! Liikkuminen kannattaa aina. Kirjan parikymmentä harjoitusta saavat sinut liikkeelle, mutta pilke silmäkulmassa.

© Teemu Kuusimurto

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 176 Kirjastoluokka :

79.1

EAN : 9789513198770 EAN e-kirja : 9789520400101

Monna Pursiainen on supersuositun Monna treenaa -blogin kirjoittaja, personal trainer ja yrittäjä. Liikunta on Monnalle unelmatyö sekä harrastus. Tuukka Pursiainen on personal trainer, yrittäjä ja suositun City Survivors -kilpailun kehittäjä, joka uskoo, että liikunnan pitää lähteä ilosta ja aidosta halusta.

Tietokirjat

53


Anna Saivosalmi

Treenaa kotona

KEVENTÄJÄT suosittelee

10, 20 tai 30 minuuttia

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 176 Kirjastoluokka : 79.6 EAN : 9789513198749 EAN e-kirja : 9789520400002

54

Kotitreeniguru Anna Saivosalmen tehokkaimmat jumpat!


© Jenni Virta

Anna Saivosalmi (s. 1978) on turkulainen lukion psykologian, uskonnon ja terveystiedon opettaja. Hänen suhteensa liikuntaan on ollut aina intohimoinen. Aikuisiällä hyvinvointivalmentajaksi ja personal traineriksi kouluttautunut, lapsiperhearkea elävä Anna työskentelee Keventäjien valmentajana ja ohjaa yksittäisiä henkilöitä ja ryhmiä kunto- ja ravintoasioissa. Anna kirjoittaa suosittua hyvinvointiaiheista blogia, ja Instagramissa hänen kekseliäitä ja hauskoja kotitreenivideoitaan seuraavat tuhannet ihmiset.

Kohenna kuntoa, pudota painoa, kiinteydy tai hanki lihasta! Innostu kotitreenistä huippusuositun personal trainer Anna Saivosalmen kanssa! Kirjan selkeät ja raikkaat kuvat ohjaavat oikeissa liiketekniikoissa ja innostavat treenaamaan usein ja missä tahansa: kotona, pihalla tai mökillä. Pikatreenit piristävät oloa ja tekevät liikuntahetkistä osan aktiivista arkea. Harjoitusohjelmien avulla saavutat tavoitteesi, olit sitten aloittelija tai kokenut liikkuja. Kirja sisältää 26 kekseliästä treeniä, jotka innostavat liikkeelle, löytyi aikaa kymmenen minuuttia tai enemmän. Kirjasta löydät treenin jokaiselle päivälle ja jokaiseen tilanteeseen: voit treenata kehon omalla painolla tai hyödyntää käsipainoja, kahvakuulaa, keppiä, seinää tai jumppapalloa – villasukkia unohtamatta.

Tietokirjat

55


Tiina Strandberg

Herkkuja ihan kaikille

Julkaisu : Maaliskuu Kirjastoluokka : EAN : Sivumäärä : 176 68.2 9789513198695

56


Leivonnan uudet ulottuvuudet

© Tiina Strandberg

Opas vegaaniseen leivontaan Leivo ilman kananmunia, voita tai muita eläinperäisiä aineksia. Monet resepteistä ovat myös gluteenittomia. Herkkuja on vegaanisen leivonnan opas ja reseptikirja, joka tarjoaa leivonnaisia aamupalalle, välipalaksi, päiväkahville ja juhlahetkiin. Suureen makeannälkään leivotaan tuhteja herkkuja ja yllättävään makeannälkään nopeasti valmistuvaa pikkunaposteltavaa. Mukana on myös perinteisiä leivonnaisia, kuten mustikkapiirakka, mokkapalat ja sacherkakku. Kirjan lopusta löytyy hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten koostaa herkkumenu juhlia varten, mitä tarjota lasten juhlissa, mitä herkkuja valmistaa yllätysvieraille tai rentoon illanviettoon. Kirja sopii sekä aloittelevalle leipurille että kokeneemmalle ruokaharrastajalle.

Tiina Strandberg on Myberryforestbrändinsä kautta tunnetuksi tullut reseptienkehittäjä, joka on loihtinut herkullisia ja värikkäitä vegaaniruokia Instagramiin vuodesta 2014. Tiinan reseptejä on julkaistu mm. amerikkalaisissa ja brittiläisissä lehdissä. Tiinan tavoitteena on tehdä kasvisruoasta mahdollisimman houkuttelevaa ja maukasta laadukkailla raaka-aineilla.

Tietokirjat

57


© Jenni Häyrinen ja Saara Atula

Saara Atula , Jenni Häyrinen

Brunssikirja Brunch all day

Julkaisu : Maaliskuu Sivumäärä : 240 Kirjastoluokka :

68.2

EAN : 9789513198688

58


Jenni Häyrinen on ruokataiteilija, palkitun Liemessä-blogin kirjoittaja, yrittäjä, intohimoinen valokuvaaja ja keittokirjailija, joka haaveilee laatikkopyörästä, omasta kasvimaasta ja kiireettömistä aamuista.

Brunssi joka päivä! Brunssin ei tarvitse rajoittua vain viikonloppuaamuihin, vaan brunssiherkuista voit nauttia viikon jokaisena päivänä. Brunssipöytään on nyt katettu yli 100 värikästä, herkullista ja raikasta hyvän mielen reseptiä nautittavaksi ystävien ja perheen kesken.

Saara Atula on kasvisruokabloggaaja, valokuvaaja ja lääkäri. Vaellusharrastuksen lomassa Saara on hakenut resepti-inspiraatiota aina Indonesian sademetsistä Nepalin korkeimmille vuorille. Kemiönsaaren hirsimökissä vuonna 2016 syntynyt Viimeistä murua myöten -blogi nousi vajaassa vuodessa yhdeksi Suomen luetuimmista ruokablogeista.

Pysäyttävän kauniit ruokakuvat siivittävät inspiroivaa makumatkaa. Brunssikirjasta löytyy makeita ja suolaisia vohveleita, puuroja, ruokaisia salaatteja, liuskoja ja päivitettyjä brunssiklassikkoja. Mukana myös piristäviä mocktaileja ja reseptejä makeampaan arkeen.

Tietokirjat

59


© Kristiina Hemminki

Kirjan tekijät ovat ruokatoimittaja, stailisti Jatta Heinlahti, valokuvaaja Kristiina Hemminki ja toimittaja Anneli Myller. Samalta tiimiltä on ilmestynyt myös teos Suurten tunteiden joulu (2017). Tekijöillä on vuosikymmeniä pitkä kokemus lifestyle-sisällöistä aikakaus- ja asiakasmediassa.

Julkaisu : Tammikuu Sivumäärä : 192 Kirjastoluokka : 30.81 EAN : 9789513198732

Jatta Heinl ahti, Kristiina Hemminki, Anneli Myller

Iloista pääsiäistä! Lumoudu pääsiäisen tunnelmasta

Iloista pääsiäistä! vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin ja luo ihanaa tunnelmaa kevään odotettuun juhlaan. Kirja avaa hauskalla tavalla suomalaisia pääsiäistapoja ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Pääsiäistä juhlistetaan tietenkin herkuilla ja koristeilla. Kirjasta saat parhaat reseptit rahkaleivonnaisista lampaaseen. Mukana on myös innostavia, perinteitä ja tätä päivää yhdisteleviä koristelu- ja kattausideoita.

60

© Kristiina Hemminki

Miksi pääsiäisenä syödään mämmiä? Miksi tipu tai jänis liitetään pääsiäiseen, kasvun ja uusiutumisen aikaan? Kumpi on parempaa: pulla- vai muropohjainen rahkapiirakka? Voiko virpomisvitsa olla yksivärinen?


Grilli kuumaksi ja herkuttelemaan!

© Stefan Wettainen

Jens Linder

Tammen suuri grillikirja Välineet, raaka-aineet, reseptit Kaikki grillauksesta! Vastagrillatun ruoan tuoksussa on jotain aivan erityistä, jotain mikä saa veden herahtamaan kielelle. Ruoanlaitto avotulella tai hehkuvilla hiilillä on ihmisen alkuperäinen tapa kypsentää raaka-aineita, se on osa historiaamme. Tammen suureen grillikirjaan on koottu parhaat reseptit ja rakastetuimmat maut maailmalta, mukana on muun muassa perinteistä välikyljystä, pitkään grillattua pikkuporsasta, persialaista sahramibroileria ja tofua. Mausteseoksissa ja marinadeissa maistuvat uudet, mielenkiintoiset makuyhdistelmät. Ikiaikaiset menetelmät lihan mureuttamiseen ja kypsentämiseen ovat saaneet päivitetyn muodon, ja ne esitellään helppotajuisesti. Kirja sisältää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää grillityypeistä, savustuspuruista ja kypsyysasteista. Olitpa sitten aloitteleva grillaaja tai vanha tekijä, tämä kirja innostaa kokeilemaan uutta ja onnistumaan siinä!

Julkaisu : Maaliskuu Alkuperäisteos :

Grill – Bonniers stora bok om att grilla Suomentaja : Jenna Pahlman Sivumäärä : 256 Kirjastoluokka : 68.2 EAN : 9789513197919

Tietokirjat

61


Kari Aihinen

Kape 24 h

Kari Aihisen parhaat reseptit © Sami Repo

24 tuntia huippukokin seurassa! Lähde vauhdikkaalle ja inspiroivalle makumatkalle televisiosta tutun Ravintola Savoyn keittiöpäällikön ja Roster-ravintoloita isännöivän Kari Aihisen kanssa. Kape 24 h seuraa energisen Aihisen arkea ja loihtii herkkuja moneen makuun. Kirja sisältää niin bistroruokaa, kotiruokaklassikoita kuin veden kielelle herauttavaa fine diningia. Upeat ruokakuvat ovat palkitun valokuvaaja Sami Revon käsialaa. Niiden kautta Kapen arki näyttäytyy juuri sellaisena kuin se on – herkullisesti sykkivänä hyvän fiiliksen keitoksena, jossa sanoja – ja voita – ei säästellä. Menoa siivittävät palava intohimo ”hemmetin hyvänmakuiseen ruokaan” sekä Kapen oma loistotiimi. © Sami Repo

Kari Aihinen (s. 1972) on Turun lahja Helsingin ravintolamaailmalle. Sympaattinen keittiövelho on noussut koko kansan Kapeksi suosittujen Kaappaus keittiössä- ja Kokkisotatv-sarjojen myötä.

62


Julkaisu : Lokakuu 2017 Sivumäärä : 276 Kirjastoluokka : 68.2

EAN : 9789513196523

Tietokirjat

63


© Teija Tuisku

Heidi Haapalahti, Teija Tuisku, Gunilla Törnroos

Kukkiva kasvimaa potager

Syötävää satoa ja silmänruokaa samasta puutarhasta! Kukkiva kasvimaa potager neuvoo, kuinka yhdistät vihannekset ja koristekasvit lumoavan kauniiksi kokonaisuudeksi. Potager ulottaa juurensa ranskalaiseen keittiöpuutarhaperinteeseen, ja tämän upeasti kukkivan kasvimaan voit perustaa vaikka puutarhasi paraatipaikalle.

Heidi Haapalahti on hyötykasveihin ja omavaraisuuteen hurahtanut, puutarhakirjoittamiseen erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija. Teija Tuisku puutarhavalokuvaaja ja -toimittaja. Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku ovat aikaisemmin julkaisseet kirjat Makutarhuri, Lavatarhuri ja Kierrätyspuutarha. Gunilla Törnroos on koulutukseltaan hopeaseppä ja maanviljelijä. Hänen Westersin puutarhansa Kemiössä on upea tulkinta suomalaisesta potagerista.

64

© Teija Tuisku

Kirjan ohjeilla rakennat pienen tai suuren koristeellisen kasvimaan, josta saat tuoreita vihanneksia, kukkia ja yrttejä. Kasvinvalintavinkkien lisäksi kirja opastaa köynnöstukien, säleikköpuiden, muotoiltujen reunuskasvien ja muiden potagerin klassisten rakenteiden valmistuksessa. Mukana on myös ohjeita, joilla jalostat potagerista saamasi sadon esimerkiksi kukkaissalaatiksi, yrttijuomaksi tai huonetuoksuksi. Gunilla Törnroosin elämäntyönä syntynyt huikea potager Kemiönsaarella on pääosassa kirjan herkullisissa kuvissa.

Julkaisu : Maaliskuu Sivumäärä : 192 Kirjastoluokka : 67.3

EAN : 9789513198718


© Sinikka Piippo

Sinikka Piippo

FT Sinikka Piippo on kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut noin 260 tieteellistä artikkelia, kymmeniä populaariartikkeleita ja 15 kirjaa. Hänen kirjatuotantonsa keskittyy kasvien ja yrttien käyttöön lääkkeenä, mausteena ja osana terveellistä ravintoa. Piippo harrastaa kasveja, kirjoja, kissoja ja valokuvausta.

Puna-apila, pihlaja, maitohorsma ja litulaukka – uppoudu kasvilääkinnän saloihin!

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 224 Kirjastoluokka: 59.43

Suomen luonnon lääkekasvit Suomen luonnon lääkekasvit -kirja esittelee Suomen luonnon 50 keskeisintä ja tärkeintä lääkekasvia, kertoo niiden vaikutuksista ja opastaa niiden turvalliseen käyttöön.

© Marika Turtiainen

Suomen luonnon lääkekasvit -kirjaan valittujen kasvien käyttö perustuu pitkään perinteeseen ja viime vuosina saatuihin tutkimustuloksiin. Esitellyt kasvit ovat tehokkaita mutta turvallisia. Löydä luontoäidin aarreaitasta apu uupumukseen, unettomuuteen, suolistovaivoihin, kohonneeseen verenpaineeseen tai erilaisiin kipuihin. Kirjassa kerrotaan, miksi kukin kasvi tehoaa vaivaan ja miten kasvia lääkinnällisesti käytetään. Tutustu tuttujen kasvien lääkinnälliseen ja ennaltaehkäisevään käyttöön!

EAN : 9789513196097 EAN e-kirja : 9789513199975

Tietokirjat

65


1000 ilmiötä Suomen luonnosta -sarja havahduttaa Suomen luonnon pienten ja suurten ilmiöiden äärelle. Sarja valmis! Ota selvää, ovatko muurahaiset kavereita keskenään, peseytyväkö kalat ja miksi kiiltomadot hehkuvat.

Julkaisu :

Huhtikuu

Sivumäärä : 224 Kirjastoluokka:

58.2

EAN : 9789513198794

Juha Laaksonen

Öinen kiitäjä ja muita ötököitä Jatkoa upealle kotimaiselle luontokirjasarjalle. Öinen kiitäjä ja muita ötököitä kertoo selkärangattomien eläinten erikoisista elintavoista. Se paljastaa monia piirteitä näiden salaperäisten ja mystisten eläinten elämästä. Mikä on Suomen suurin perhonen? Kuinka pitkään isosiilikäs elää? Ovatko muurahaiset kavereita keskenään? Kuinka pitkälle hepokatit hyppäävät? Osaavatko sudenkorennot lentää takaperin? Ovatko kastelierot erakkoja? Montako ludelajia voi löytää kotipihalta? Miksi hämähäkit tekevät verkkoja ja kiiltomadot hehkuvat? Koko perheen teos ja erinomainen lahjakirja tarjoaa 200 jännittävää tietoiskua vähemmän tunnetuista lajeista. 66


Juha Laaksonen on kansan rakastama radioääni, tietokirjailija, lintuharrastaja, maantieteilijä ja tuttu muun muassa Yleisradion Luontoillasta ja Luonto-Suomesta. Juha on kirjoittanut useita tietokirjoja ja palkittu kahdesti Vuoden Luontokirja -palkinnolla (2004, 2013).

© Jari Riihimäki

Julkaisu : Toukokuu Sivumäärä : 224 Kirjastoluokka:

67.62

EAN : 9789513198824

Juha Laaksonen

Sitkeä simppu ja muita kalajuttuja Anna luonnon viihdyttää, tutustu Suomen kalojen elämään! Teos kertoo kalojen mystisestä maailmasta ja paljastaa monia hämmästyttäviä asioita vedenalaisesta elämästä. Miten kalat peseytyvät? Osaavatko silakat äännellä? Onko kolmipiikki-isästä yksinhuoltajaksi? Kuinka vanhaksi ahven elää? Miten ruutana selviää talvesta? Voiko kuha painaa yli 10 kiloa? Kasvaako hauelle uusia hampaita ja suomuja, jos vanhat irtoavat? Koko perheen teos ja erinomainen lahjakirja tarjoaa 200 jännittävää tietoiskua vähemmän tunnetuista lajeista.

Tietokirjat

67


Entistä selkeämpi ja kattavampi uudistettu l aitos!

Toivottu uusintapainos huippusuositusta tunnekirjasta!

Jouni Tuomi, Anneli Sara järvi

Lauri Nummenmaa

Kirja toimii metodologisena oppaana laadullisen tutkimuksen tekemiseen ja lukemiseen sekä ohjekirjana laadulliseen sisällönanalyysiin.

Tunteet ovat läsnä elämässämme kaiken aikaa. Erilaiset jokapäiväisessä elämässämme kohtaamamme tapahtumat saavat meissä aikaan reaktioita, joita kutsumme muun muassa iloksi, vihaksi tai hämmästykseksi tai yleisesti tunteiksi.

Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi Teoksessa tarkastellaan sisällönanalyysin teknistä toteutusta, sen rajoitteita ja mahdollisuuksia eri perinteiden näkökulmista. Kirjassa luodaan kokonaiskuva laadullisen tutkimuksen ongelmakenttään ja vahvuuksiin. Laadullista tutkimusta tekevä yliopiston tai ammattikorkeakoulun opiskelija saa kirjasta käytännöllisiä ohjeita tutkimuksensa tekemiseen metodisesti ja sisällöllisesti johdonmukaiseksi. Uudistettu laitos on entistä selkeämpi ja kattavampi laadullisen tutkimuksen menetelmäopas. Kirjan tekstiä on täsmennetty sisällönanalyysin ja tutkimusraportin kirjoittamisen osalta, ja siihen on lisätty mm. alaluku temaattisesta analyysistä ja sen suhteesta sisällönanalyysiin sekä mixed methods -tutkimusstrategiasta. Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 192 Kirjastoluokka: 16.7

68

EAN : 9789513199531 EAN e-kirja :

9789520400118

Tunteiden psykologia

Mitä hyötyä tällaisista automaattisesti viriävistä tunteista on? Miksi emme voi aina hallita tunteitamme, vaan saatamme purskahtaa hillitsemättömään itkuun, nauruun tai raivoon? Miten tunne-elämä puolestaan vaikuttaa terveyteemme? Entä miten voimme kehittää tunteiden käsittelemiseen, hallintaan ja ilmaisemiseen liittyviä taitoja? Tunteiden psykologia vastaa näihin sekä moniin muihin tunteisiin liittyviin kysymyksiin. Lauri Nummenmaan kirjoittama teos on helppotajuinen, kiinnostava ja soveltava johdatus tunteisiin ja niiden merkitykseen arkielämässä.

Sivumäärä : 222

Kirjastoluokka: 14

EAN : 9789513153212


Manga TAmmikuu

Kesäkuu

Yoshihiro Takahashi

Arina Tanemura

EAN : 9789521619229 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

EAN : 9789521620188 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Orion 15

Nakaba Suzuki

7 kuolemansyntiä 9 EAN : 9789521619502 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Prinsessa Sakura 2

Eiichiro Oda

One Piece 85

EAN : 9789521620294 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Helmikuu

Maaliskuu

Yoshihiro Takahashi

Yoshihiro Takahashi

Orion 16

EAN : 9789521619236 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Hajime Isayama

Titaanien sota 18 EAN : 9789521619878 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Orion 17

EAN : 9789521619243 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Nakaba Suzuki

7 kuolemansyntiä 10 EAN : 9789521619519 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Kore Yamazaki

Huhtikuu

EAN : 9789521619878 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Sui Ishida

Velhon morsian 7

Sui Ishida

Tokyo Ghoul 12

EAN : 9789521618772 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Hikaru MiyoshI

Tarkastaja Akane Tsunemori 3

Tokyo Ghoul 13

EAN : 9789521618789 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Yoshihiro Takahashi

Orion 18

EAN : 9789521619250 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Hikaru MiyoshI

Tarkastaja Akane Tsunemori 4 EAN : 9789521620089 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Hajime Isayama

Titaanien sota 19 EAN : 9789521620133 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Nakaba Suzuki

7 kuolemansyntiä 11 EAN : 9789521619526 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Toukokuu Yoshihiro Takahashi

Orion 19

EAN : 9789521619267 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Sui Ishida

Tokyo Ghoul 14

EAN : 9789521618796 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Yoshihiro Takahashi

Orion 20

EAN : 9789521619274 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Hajime Isayama

Titaanien sota 20 EAN : 9789521620140 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Hikaru MiyoshI

Tarkastaja Akane Tsunemori 5 EAN : 9789521620096 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Arina Tanemura

Prinsessa Sakura 3 EAN : 9789521620195 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Eiichiro Oda

One Piece 86

EAN : 9789521620300 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

EAN : 9789521619977 Ikäryhmä : 15+ Kirjastoluokka : 85.32

Kotone Ranmaru, Makoto Shinkai

your name. 3

EAN : 9789521620027 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : 85.32

Manga

69


Lasten- ja nuorten kirjat

Julkaisu : Toukokuu Sivumäärä : 28 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513197940

70

© Karoliina Ek

Muumipeikko ja ystävät teatterileikin lumoissa!


Riina ja Sami Kaarlan riemulla vastaanotetut, upeasti kuvitetut muumikirjat kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

Riina ja Sami Ka arla

Muumipeikko esittää

Rakastetun luukkukirjasarjan uutuus johdattaa lapset Muumilaakson asukkaiden pukeutumisleikkiin. Muumitalon ullakolta löytyy arkullinen jännittäviä asuja, joita Muumipeikko innostuu kokeilemaan. Kuvitteluleikissä mielikuvitus saa siivet, kun erikoisten pukimien avulla voi muuntautua melkein miksi vain! Millaista teatteria Muumitalossa mahtaa olla luvassa? Kirjan kurkistusluukut johdattavat moniin hauskoihin yllätyksiin.

Lasten- ja nuortenkirjat

71


Myyräll ä on päiväkoti. Siell ä on sata l asta. Kaikkein pienin kastemato tuli tänään vasta.

Julkaisu : Maaliskuu Sivumäärä : 32 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L82.2 EAN : 9789513195182

Pia Perkiö on rakastettu runoilija, joka uskoo satuihin ja eläimiin ja uskoo myös lasten uskovan niihin. Hän toivoo, että lukiessaan ja kuunnellessaan runoja lapset keksivät niille itse jatkoa.

Pia Perkiö, Pia Sakki

Siilin satupuu

Pia Sakki on kuvittaja, jonka kekseliäät ja tunnelmalliset kuvitukset hehkuvat värien iloa ja sadun lumousta.

Lämmin, hauska ja satumainen runokokoelma siilistä ja sen ystävistä sopii sylissä luettavaksi. Siilin satupuun runoissa metsän eläimet puuhailevat hyväntuulisina: sammakko valmistautuu hyppykilpailuihin, siili viettää syntymäpäiviä, hämähäkit tekevät täkkiä, myyrä pitää päiväkotia. Oravavaari päättää yllättää muut aamupuurolla ja illan tullen ketunpoikanen saa nukahtaa keinuvaan ketun kehtolauluun. © Salla Vesa

© Karoliina Ek

72

Pia Perkiön kirjoittama ja Pia Sakin kuvittama runokirja on tulvillaan satupuiden taikaa. Sen myötä runotuuli puhaltaa ja tuo hyvänmielen aikaa.


Kaisa Happosen ja Anne Vaskon uusi kuvakirja jatkaa Mur, eli karhu -kirjan tarinaa. Sarjan ensimmäinen osa on hurmannut lukijat ulkomaita myöten: sen oikeudet on myyty yli kymmenelle kielelle.

Julkaisu : Maaliskuu Sivumäärä : 40 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513199005

Kaisa Happonen, Anne Vasko

MUR ja mustikka

© Milka Alanen

Niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ihastuttaneen karhun seikkailu saa jatkoa. Mur ja mustikka kertoo tarinan Murin ja Ison matkasta polulla. Iso on matkalla määränpäähän ja Murin on seurattava perässä. Vaikka vastaan tulisi mitä! Kirja leikittelee lapsen huomiokyvyn ylivertaisuudella suhteessa aikuisen sokeahkoon etenemiseen. Sillä niin se on, pienet näkevät isoja enemmän.

Polun päässä on mustikka. Monta mustikkaa. Mustikoita silmänkantamattomiin. Joka puolella vain ja ainoastaan mustikoita! Sinne me menemme.

Lasten- ja nuortenkirjat

73


Julkaisu : Maaliskuu Sivumäärä : 40 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513198954

Anssi Keränen

Hyytävä etelänapa kutsuu Lossi-Lassia ja kavereita jo kolmannessa jännittävässä seikkailussa. Tohtori Pallonen on brasilialainen pallovyötiäinen. Hänen harvinaisten kasvien siemenkokoelmansa sijaitsee pohjoisnavalla, jäätiköllä joka on vaarassa sulaa. Tohtori päättää siirtää kokoelmansa ikuisen jään suojiin etelänavalle. Apujoukoiksi hän pyytää Lossi-Lassin, Nepan ja Ekun, jotka ovat aina valmiita seikkailuun! Kunhan vain Lindy Hop -laivaan lastataan tarpeeksi herkullisia eväitä. Mukana menossa ovat myös hidasliikkeinen laiskiainen Late ja lutuiset pingviinit. Matkalla vastaan tulee monia yllätyksiä, sekä kuumia että kylmiä... Onnistuuko pelastuspartio vaativassa tehtävässään?

74

© Aapo Huhta

Lossi-Lassi etelänavalla

Anssi Keräsen Lossi-Lassikuvakirjoissa yhdistyvät jännittävä tarina, kekseliäät hahmot ja luonnon kunnioitus. Hänen taidokas kuvitustyylinsä tuo mieleen pelien ja animaatioiden maailman – sekä Richard Scarryn.


© Lars Bjurman

Ruotsalainen Ingrid Flygare on monipuolinen kuvittaja. Putti on hänen ensimmäinen oma kuvakirjasarjansa, jossa on ilmestynyt ruotsiksi jo viisi kuvakirjaa sekä hurmaava puuhakirja.

Ingrid Flygare

Putti on paras!

Julkaisu : Maaliskuu Alkuperäisteos : Du är bäst, Pytte! Sivumäärä : 32 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513199050

Neljäs tarina hurmaavasta, pikkuisesta Putti-ponista! Yksi Putin hoitotytöistä lähtee ratsastusleirille, ja Putti lähetetään mukaan. Luvassa on kouluratsastusta, estehyppyä sekä kenttäratsastusta. Putti ei osaa oikein mitään, eihän sitä ole vielä nimeksikään koulutettu. Kuten arvata saattaa, kaikki menee maneesissa ja esteradalla päin prinkkalaa ja ratsutyttö on aivan allapäin. Mutta kun hän viimeisenä leiri-iltana unohtaa kännykkänsä Putin karsinaan, tapahtuu jotakin yllättävää. Seuraavana päivänä loppunäytöksessä Putilla on yllätys... Putti on ruotsalaisen Ingrid Flygaren kuvakirjasarja perheen pienemmille hevoshulluille, tuleville Sinttuja Eppu-sarjojen lukijoille. Putti sulattaa sydämet!

Lasten- ja nuortenkirjat

75


Ville Hytösen (s. 1982) tuotantoon kuuluu paitsi runoja myös aforismeja, keittokirja sekä lastenkirjoja, mukaan lukien Matti Pikkujämsän kuvittama Finlandia Junior -ehdokas Hipinäaasi apinahiisi. Virpi Penna on lahtelainen kuvittaja ja graafikko, jonka kuvat hehkuvat värien iloa ja sadun lumousta. Ötökkämaan talvi on jatkoa kirjalle Ötökkäman tarinat, joka hurmasi lukijat kavalkadilla toinen toistaan valloittavampia ötökkähahmoja.

© Pertti Nisonen

Ville Hy tönen, Virpi Penna

Ötökkämaan talvi Ötökkämaan talvi on hyisen valkea, mutta joskus pikku ötököiden lempi saa sen punertumaan. Kauniin kesän jälkeen Ötökkämaan ihanat ötökät kokevat tuiman ja tuulisen syksyn, jota seuraa vääjäämättä talvi. Herra Pöntinen, Halimasjärven oma tarinankertoja ja ötököiden paras kaveri, kulkee silloin Purjoniityn ja Vihlosuon halki jututtaen jokaista metsän öttiäistä. Pöntisen selonteosta saamme tietää, kuinka ötökkäväki viettää talven kylmät hetket. Kuka horrostaa, kuka ei? Mitä Hämämäkämäkille, Ippu Pötökälle, leipuri Jäärälle ja muille vanhoille tuttavillemme kuuluu? Mitä tapahtuu, kun Lötkö-täti uhkaa viedä homeisen purjon asukit Läntin ja Likakasan kylpylään? Ja ennen kaikkea, keneen kummaan alituiseen ihastuva Lempiäinen tällä kertaa mahtaa olla rakastunut?

Julkaisu : Tammikuu Sivumäärä : 48 Ikäryhmä : 3+ Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513197964

© Osmo Penna

76


Richard Scarryn rakastetut klassikot Richard Scarry

Ahkeruus on ilomme ja Puuhakas päivä -kääntökirja Alkuperäisteos : Busiest People Ever; Busy Busy Town Sivumäärä : 96 Kirjastoluokka : L85.2 Ikäryhmä : 3+ EAN : 9789513187552

Ahkeruus on ilomme -kirjassa tutustutaan mitä erilaisimpiin ammatteihin ja Puuhakas päivä johdattaa lukijat Touhulan asukkaiden monenlaisiin hauskoihin päivän puuhiin. Nyt nämä nostalgiset klassikot voi lukea yksissä kansissa, veikeän kääntökirjan muodossa.

Richard Scarry

Uusi iloinen sanakirja

Alkuperäisteos : Richard Scarry’s Best Word Book Ever, New Revised Edition Sivumäärä : 72 Kirjastoluokka : L85.2 Ikäryhmä : 3+ EAN : 9789513134938

Kaksi ikikl assikkoa hauskana kääntökirjana!

Richard Scarry

Richard Scarry

Hanhiemon lorulipas

Meidän koulu

Alkuperäisteos : Great Big School House Sivumäärä : 64 Kirjastoluokka : L85.2 Ikäryhmä : 3+

Alkuperäisteos :

Richard Scarry´s The Best Mother Goose Ever Sivumäärä : 96 Kirjastoluokka : L82.2 Ikäryhmä : 3+

EAN : 9789513135362

EAN : 9789513146962

Hauska pikku toukka -sorminukke rouskuttelee ja herkuttelee!

Eric Carle

Pikku toukka paksulaisen ikioma kirja Alkuperäisteos : The Very Hungry Caterpillar´s Finger

Puppet Book Sivumäärä : 14

Kirjastoluokka : L85.2 EAN : 9789513157371

Lasten- ja nuortenkirjat

77


Timo Parvela , Mervi Lindman

Ella ja kaverit konsertissa +CD Lähde Ellan ja kavereiden kanssa konserttiin! Minä olen Ella. Olen kaksi ja puoli A -luokalla. Meillä on hurjan mukava luokka ja vielä sitäkin mukavampi opettaja. Opettaja on kamalan mukava, koska hän vie meidät konserttiin, jossa soittaa oikea sinfoniaorkesteri. – Kuka tietää, mikä on sinfonia? kysyi opettaja. – Se on pizza, vastasi Pate. – Sinä muistelet nyt oopperaa, joka on pizza, kuten kaikki hyvin tiedämme, opettaja oikaisi. – Meidän isällä oli kerran niin paha sinfonia, että hänen täytyi jäädä kotiin koko päiväksi, Tiina kertoi. – Flunssa, sinun isälläsi oli varmasti flunssa, opettaja korjasi. – Eihän ollut. Isä soittaa käyrätorvea ja hänen piti harjoitella koko päivä kotona, koska kappale oli niin vaikea, Tiina selitti.

Huhtikuussa 2018 Helsingin kaupunginorkesteri järjestää konserttisarjan, joka perustuu Timo Parvelan humoristiseen lastenromaaniin Ella ja kaverit konsertissa. Iiro Rantala on säveltänyt konsertin laulut, jotka julkaistaan kirjan mukana tulevalla CD:llä. Kirjassa on myös havainnolliset kaaviokuvat sinfoniaorkesterin soitinryhmistä ja esittelyjä eri soittimista. Kynnys lähteä sinfoniakonserttiin madaltuu kuin itsestään! Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 80 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789513198961 EAN e-kirja :

9789513199852

EAN cd-äänikirja :

9789513199883

EAN mp3-äänikirja :

9789513199876

Mustavalkokuvitus

78

Tervetuloa Ell an ja kavereiden maailmaan! www.ellakirjat.fi


Rakastettu huumorikl assikko uudelleen kuvitettuna! Timo Parvela , Mervi Lindman

Ella teatterissa Ella teatterissa ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1997. Kirjan uudessa laitoksessa on Mervi Lindmanin vauhdikas kuvitus. Opettaja on häämatkalla, ja Ellan luokkaa tulee paimentamaan sijainen, joka ei kestä pestiä päivää kauempaa. Oma opettaja kutsutaan hätiin, ja hän päättää viedä luokkansa teatteriin katsomaan Punahilkkaa. Onneksi vie, sillä avulias Pate pelastaa suden paljastamalla Punahilkan kavalat aikeet. Oppilaat pääsevät itsekin näyttämölle, kun heidän tehtäväkseen tulee esittää joulukuvaelma koulun kuusijuhlassa. ”Menkää Betlehemiin! Te löydätte sieltä lapsen kapakasta!”, julistaa enkeli-Hanna. Loppuaplodit ovat tietysti valtavat.

Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 64 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2

EAN : 9789513199098 EAN e-kirja : 9789513199968

Mustavalkokuvitus

© Veikko Somerpuro

Timo Parvelan hulvattoman hauska Ella ja kaverit -sarja on valloittanut maailmaa kirjojen, elokuvien ja näytelmien muodossa. © Jari Riihimäki

Mervi Lindman on antanut Ellalle ja hänen kavereilleen iloisen ja vauhdikkaan piirrosasun.

Lasten- ja nuortenkirjat

79


© Ville Palonen

© Pasi Pitkänen

© Jari Riihimäki

Kirkkonummelaisen Timo Parvelan lasten- ja nuortenkirjoja luetaan kautta maailman. Pasi Pitkänen on monipuolinen ja lahjakas kuvittaja, mm. Parvelan Kepler62-sarjan upeat kuvitukset ovat hänen käsialaansa.

Timo Parvel a , Pasi Pitkänen

Pate, viidakon kuningas

Mitä tekisit, jos paras ystäväsi olisi pahassa pulassa? Totta kai auttaisit. Mitä tekisit, jos paha pula tarkoittaisi sitä, että sinun pitää matkustaa maailman vanhimpaan sademetsään pelastamaan ystäväsi? Totta kai Pate matkustaa, kun hänen Totti-koiransa joutuu vahingossa laivatuksi salaperäiseen alukseen, jonka päämääränä on Borneon viidakko. Onneksi Pate saa seurakseen Seikkailija-Senjan, jonka päätä ei huimaa. Ei edes silloin, kun jättiläisoranki kiidättää pelastuspartiota läpi Mulun luolaston, jossa seitsemän miljoonaa lepakkoa tuijottaa heitä synkästi katonrajasta. Etsintäretken ohessa ystävät selvittävät, kuka tuhoaa sademetsää ja pelastavat siinä ohessa maailman. Ihan tavallinen patekeikka siis. Pate, viidakon kuningas on jo viides hullunhauska ja täräyttävän innostava Pate-seikkailu. Julkaisu : Toukokuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä : 104 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 Mustavalkokuvitus

80

EAN : 9789520400095 EAN e-kirja : 9789520400552 EAN cd-äänikirja : 9789520400323 EAN mp3-äänikirja :

9789520400316

Ella ja kaverit –kirjoista tutun Paten ikioma sarja!


Usbornen laadukkaassa luukkukirjasarjassa on ilmestynyt suomeksi jo seitsemän innostavaa tietokirjaa.

James Maclaine, Alex Frith

Kurkista tietoon Tiedätkö, kuinka monta laulua Elvis Presley levytti, missä maassa pelikortit keksittiin tai mikä on maailman korkein eläin? Avaa luukku ja kurkista! Tästä hauskasti kuvitetusta kirjasta löytyy valtava määrä tietoa ihmeellisestä maailmastamme ja sen historiasta. Kirjassa on yli 135 avattavaa luukkua ja satoja faktoja. Kirja jakautuu eri aihealueisiin kuten maapallo, luonnon ihmeet, viihde ja urheilu, laboratorio, historian vaiheita sekä totta vai tarua. Kurkista tietoon täyttää uteliaimmankin kyselyikäisen lapsen toiveet.

Julkaisu : Tammikuu Alkuperäisteos :

Lift-the-flap General Knowledge Suomentaja : Sari Kumpulainen

Sivumäärä : 16 Ikäryhmä : 5+ Kirjastoluokka :

EAN : 9789513198404

L03

Lasten- ja nuortenkirjat

81


Martin Widmark, Helena Willis

Jalkapallon arvoitus Lasse-Maijan etsivätoimisto

Lasse ja Maija ratkaisevat jo 18. mysteerin! Vallilan kaupungin jokavuotinen ystävyysottelu Solbackan kaupunkia vastaan lähestyy. Joukkueisiin valitaan kummankin kaupungin viisi parasta pelaajaa. Vallila ei ole yleensä kisoissa pärjännyt, mutta tänä vuonna joukkueen valmentajana toimii postinkantaja Franco Bollo, joka on luvannut että Lassen ja Maijan kotikaupunki saa vihdoinkin hopeisen voittopokaalin kotiin. Ja kun hyökkääjänä loistaa Muhammed Karat ja maalivahtina itse poliisimestari, mikä voisikaan mennä pieleen? Kun Solbacka lopulta johtaa 7-0 ja hopeinen pokaalikin varastetaan kesken ottelun kiihkeimmän tiimellyksen, tulee Lasselle ja Maijalle taas töitä.

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3 -äänikirja) Alkuperäisteos : Fotbollsmysteriet Suomentaja: Outi Menna Sivumäärä : 96 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka: L84.2 EAN : 9789513199074 EAN e-kirja : 9789513199937 EAN cd-äänikirja : 9789513199944 EAN mp3-äänikirja : 9789513199951 Nelivärikuvitus

Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun. Osat: Timanttien arvoitus, Hotellin arvoitus, Sirkuksen arvoitus, Kahvilan arvoitus, Muumion arvoitus, Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus, Sanomalehden arvoitus, Junan arvoitus, Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus, Jalkapallon arvoitus

82


Martin Widmark (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hän kirjoittaa lasten- ja nuortenkirjoja sekä oppimateriaaleja. Widmark on koulutukseltaan opettaja, ja kirjoittamisen ohella hän opettaa ruotsia maahanmuuttajille. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on Helena Willisin käsialaa.

Julkaisu : Huhtikuu Alkuperäisteos :

Lassemajas sommarlovsbok Suomentaja: Outi Menna Sivumäärä : 96 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka: L84.2 EAN : 9789513199081 Nelivärikuvitus

© Thron Ullberg

Martin Widmark, Helena Willis

Lasse-Maijan kesälomakirja Kesäkivaa Lassen ja Maijan seurassa! Lasse-Maijan kesälomakirja on täysin uudenlainen Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirja. Tämä hauska opus sisältää lyhyen uuden Lasse-Maija-tarinan, joka kertoo etsiväkaksikon koulussa järjestettävästä dekkarikilpailusta. Kokeile, keksitkö sinä kilpailun ratkaisun! Kirjasta löytyy myös rutkasti hauskaa puuhaa ja aivosoluja rassaavaa ratkottavaa: väritystehtäviä, täytettäviä ystäväsivuja, Vallila-lautapeli, salakielisiä viestejä sekä monenlaisia muita tarkkaavaisuutta, päättelykykyä ja muistia testaavia tehtäviä – aidossa Lasse-Maijahengessä ja nelivärikuvitettuna!

Lasten- ja nuortenkirjat

83


Dav Pilkey

Koiramies

Julkaisu : Kesäkuu Alkuperäisteos : Dogman Suomentaja : Jaana Kapari-Jatta Nelivärikuvitus

84

Sivumäärä : 400 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2

EAN : 9789513198367


© Karyn Carpenter Baker

Paras koirapäisestä poliisista koskaan kirjoitettu kirja! Sarjakuva josta kaikki alkoi. Ernon ja Huukon ihka eka sarjakuva: Koiramies. Nyt Koiramies seikkailee ekassa täyspitkässä, kokonaan nelivärisessä sarjiksessaan. Lukekaa koirallenne! Naurakaa häntä mutkalla! Opetelkaa itse piirtämään Koiramies ja sen vastustaja, Pete-kissa, kirjan lopussa olevien ohjeiden avulla.

kapteeni kalsarin tekijältä uusi supermies-sarjis

David ”Dav” Pilkey (s. 1966) asuu Seattlen lähellä, Bainbridge Islandilla ja osan vuodesta Japanissa, Minami Izulla. Kapteeni Kalsari sai alkunsa jo ala-asteella, kun Pilkey joutui poistumaan käytävälle miettimään käytöstään. Pilkey lähetti ensimmäisen itse kuvittamansa käsikirjoituksen, World War Won, kansalliseen nuorten kirjoituskilpailuun 1986 ja voitti oman sarjansa (14–19-vuotiaat).

Lasten- ja nuortenkirjat

85


Uusi kaveri, Sinttu! on 15. osa valloittavassa hevoskirjasarjassa, joka kertoo Elinan ja maailman suloisimman shetlanninponin Sintun seikkailuista kodikkaalla Siltakylän tallilla.

Lin Hallberg, Margareta Nordqvist

Uusi kaveri, Sinttu! Syystuulet puhaltavat Siltakylän tallilla! On syksy ja Siltakylän tallilla pyörähtää käyntiin uusi ratsastuskausi. Inka päättää, että tänä vuonna hoitotyttöjen on aika kokeilla uusia hevosia, mutta kun Elina saa ratsukseen Nanun, eivät kyyneleet ole kaukana. Nanu on Elinan parhaan tallikaverin Maikin hoitoponi, joka on tullut entistäkin kiukkuisemmaksi. Kun Nanu näykkäisee jo Maikkiakin pahasti, on Inkan pakko tehdä asialle jotain. Nanu saa vuoden lomaa ratsastustouhuista. Tämä tarkoittaa sitä, että tallille tulee uusi hevonen...

86

Julkaisu : Helmikuu Alkuperäisteos :

Sally och Sigge Suomentaja: Marvi Jalo Sivumäärä : 144 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka: L84.2 EAN : 9789513199043 Mustavalkokuvitus


Leirillä on hauskaa, Eppu on Lin Hallbergin lämminhenkisen ponikirjasarjan kahdeksas kirja.

Ruotsalainen Lin Hallberg on ollut heppafani pikkutytöstä lähtien ja tuntee läpikotaisin tallielämän yläja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja Margareta Nordqvistin kanssa.

Lin Hallberg, Margareta Nordqvist

Leirillä on hauskaa, Eppu Eppu ja Sinttu leiritouhuissa!

Kesälomalla yleensä löhöillään, mutta Elsalla pitää kiirettä. Hän ja Eppu ovat lähdössä Inkan vetämälle ratsastusleirille Siltamäen tallille! Viikon aikana on luvassa tiivistä harjoittelua ja sen päätteeksi lauantaina kilpailut. Päivät ovat täynnä ratsastustunteja, maastolenkkejä, estehyppyä ja uimaretkiä. Eppu ja Sinttu ystävystyvät, ja Elsa ja Elina saavat huomata että heillä on hoidettavinaan kaksi aivan yhtä jukuripäistä mutta ihanaa ponia. Kun samaan aikaan Elsan isäpuoli Juhani tuo kotiin Lissu-koiran, jonka emäntä on saanut sairauskohtauksen, on Niitynperä täynnä vipinää ja vilskettä. Kuinka monta eläintä voi yhteen taloon mahtua?

Julkaisu : Tammikuu Alkuperäisteos :

Teddy på ridläger Suomentaja: Marvi Jalo Sivumäärä : 156 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka: L84.2

EAN : 9789513199036

Mustavalkokuvitus

Lasten- ja nuortenkirjat

87


Paula Noronen, Terese Bast

Supermarsu ja roskaavat ryökäleet Maapallo romusateen armoilla – nyt tarvitaan Supermarsua! Taivaalta tupsahtelee kummallisia tavaroita: ämpäreitä, leivänpaahtimia, kenkiä, banaaninkuoria... esineitä kolahtaa jopa opettajan päähän ja uutisankkurin pöydälle kesken lähetyksen. Aluksi romusade on kaikkien mielestä vain huvittavaa, mutta SupermarsuEmilia haistaa pian palaneen käryä. Hän lähtee Lahden mäkimonttuun tapaamaan Jättiläismarsua, joka on yleensä hyvin perillä maailmankaikkeuden asioista. Liittyisikö muuan kaukainen planeetta ilmiöön? Samaan aikaan Emilian luokalle tulee uusi oppilas, joka näyttää lähes tavalliselta, mutta jolla on jotenkin pallo hukassa. Aivan kuin hän olisi toiselta planeetalta... Kun äiti vielä kertoo, että hän ja Pertti ovat menossa naimisiin, Emilialla riittää stressattavaa – löytääkö hän ratkaisun pulmiinsa?

Julkaisu : Huhtikuu (kirja, e-kirja, cd-äänikirja, mp3 -äänikirja) Sivumäärä : 165 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka: L84.2 EAN : 9789513198992 EAN e-kirja : 9789513199906 EAN cd-äänikirja : 9789513199913 EAN mp3-äänikirja : 9789513199920 Nelivärikuvitus

88

Ensimmäinen Supermarsu-elokuva saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2018. Elokuvassa yhdistyvät taitavasti huippuluokan animaatio ja elävät näyttelijät.


Paul a Noronen, Terese Bast

Supermarsun rohkeuskirja

Rohkea rokan syö – ainakin Supermarsun kanssa! Supermarsu-Emilia haastattelee tuttujaan koulun blogiin ja kysyy kaikilta, mitä he pelkäävät eniten. Vastaukset yllättävät! Kukapa olisi arvannut, että muhkea Jättiläismarsu arastelee kaikkea liikuntaa? Ja että juuri marsukuskilla on korkeanpaikankammo! Rasva-Antero puolestaan kärsii pimeänpelosta ja Nisu-Lissu pelkää kiusaamista. Mutta miten pelkonsa voi voittaa? Kirjasta löytyy monta hyvää vinkkiä, sillä haastattelujen lisäksi mukana on rohkeuden eri lajeja käsitteleviä faktoja, testejä, leikkiohjeita ja sanastoja. Tiesitkö sitäkään, että tunnetilat tarttuvat? Helpoiten tarttuvaa on hymy. Lukija voi myös ansaita rohkeuspastilleja eri tavoilla, esimerkiksi ottamalla mukaan leikkiin sellaisen joka jää usein yksin – siitä saa 10 rohkeuspastillia.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 104 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka: L84.2

Monissa Paula Norosen rakastetuissa Supermarsulastenromaaneissa teemana on rohkeus ja omien rajojen ylittäminen. Terese Bast on kuvittanut rohkeuskirjan vauhdikkaaseen tyyliinsä.

EAN : 9789513199029 EAN e-kirja : 9789520400545

© Katja Uitto

Paula Noronen on armoitettu kirjailija, kolumnisti, koomikko ja käsikirjoittaja, huumoriin erikoistunut mediaammattilainen.

© Aapo Huhta

Nelivärikuvitus

Pietarsaarelaisen Terese Bastin värikkäät kuvitukset ovat tuttuja jo neljästä aiemmasta Supermarsusta sekä monista muista lastenkirjoista.

Lasten- ja nuortenkirjat

89


J.K. Rowling, Jim Kay

Harry Potter

Taikuuden historia

90

Harry Potter 20 vuotta suomessa!


Lumoava lahjateos Harry Potterin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi: matka Tylypahkaan ja taikuuden historiaan! Kirja liittyy British Libraryn suureen juhlanäyttelyyn Harry Potter: A History of Magic, joka avautuu Lontoossa syksyllä 2017 ja jatkaa sieltä Pariisiin ja New Yorkiin. Ensimmäinen Harry Potter -kirja, Harry Potter ja viisasten kivi, ilmestyi englanniksi 26.6. 1997 ja siitä alkoi huikea menestystarina: Harry Potter -kirjoja on myyty yli 450 miljoonaa kappaletta ja ne on käännetty 80 eri kielelle. Näyttelyn ja tämän kirjan lähtökohtana on Tylypahkan koulun opinto-ohjelma ja oppiaineet sekä myytit ja kansanperinne, johon Harry Potter -teostenkin maailma perustuu. Taikajuomat ja alkemia, yrttitieto, loitsut, tähtitiede, muodonmuutokset, pimeyden voimilta suojautuminen, taikaolentojen hoito – kaikkiin näihin Tylypahkan oppiaineisiin ja niiden opettajiin perehdytään tässä upeassa, Jim Kayn kuvittamassa kirjassa. Mukana on ennen julkaisematonta aineistoa Rowlingin muistikirjoista ja kokoelmista ja ohjeita ja vinkkejä omien taikakokeiden tekoa varten.

Kate Greenway -mitalilla palkitun Jim Kayn häikäisevä nelivärikuvitus jo kolmessa ensimmäisessä osassa: Harry Potter ja viisasten kivi, Harry Potter ja salaisuuksien kammio sekä Harry Potter ja Azkabanin vanki. ”Jälki on todella hienoa ja Kayn kuvien kautta aukeaa ihan uusi tapa nähdä Potterin taikamaailma”, Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat 17.12.2015

Julkaisu : Maaliskuu Alkuperäisteos : Harry

Potter - A Journey Through the History of Magic

Suomentajat : Jaana Kapari-Jatta ja Meri Kapari Sivumäärä : 144 Kirjastoluokka : L84.2

EAN : 9789513198916

Nelivärikuvitus

Lasten- ja nuortenkirjat

91


Huikean jännittävän trilogian kolmas osa. Kirjasarjan elokuvaoikeudet on myyty 20th Century Foxille ja trilogian käännösoikeudet 38 maahan.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The White

Widow´s Revenge (Ferals 3) Suomentaja : Kaisa Kattelus Sivumäärä : 250 Ikäryhmä : 10+ Kirjastoluokka : N84.2

Jacob Grey

Valkean lesken kosto Kärpästen äiti on kukistettu ja Seittimies on kuolleiden maassa, mutta uusi tuntematon vaara uhkaa Kraata ja hänen lymy-ystäviään.

Kraa on varma, että Seittimies on ottanut Selinan valtaansa. Hän haluaa vapauttaa ystävänsä hämähäkin verkoista. Mutta muut lymyt eivät usko Selinan viattomuuteen, ja pian Kraa huomaa olevansa yksin. Ystävät eivät luota häneen, eikä hän tiedä kehen voi luottaa. Ja etsiessään apua ja pelastusta hän joutuu miettimään, onko mikään, mitä hänelle on opetettu, sittenkään totta. Edes rakkaiden varisten tuki ei aina ole itsestäänselvää.

92

Jacob Grey on Michael Fordin (s. 1980) nimimerkki. Ford opiskeli kirjallisuutta Oxfordin yliopistossa ja työskentelee nykyään kustannustoimittajana. Hän on kirjoittanut noin 50 kirjaa, mm. suosittua Beast Quest -sarjaa sekä fantasia- ja seikkailuromaaneja. © Michael Ford

Kärpästen äiti turvautui Keskiyön kiven mahtiin ja muutti Blackstonen vankilan vangit mahtaviksi lymyiksi. Nyt uudet lymyt mellastavat kaupungin kaduilla tekemässä rikoksia eläinkumppaniensa avulla. Mutta he eivät toimi omin päin: joku antaa heille käskyjä. Uusi hämähäkkilymy, Valkea leski, punoo jo juoniaan, ja kauhukseen Kraa tajuaa, että hän on Selina – kärpäslymyn tytär, Kraan ystävä.

EAN : 9789513193393 EAN e-kirja : 9789513194765


Avaimenkanta jatrilogian päätösosa.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 200 Ikäryhmä : 9+ Kirjastoluokka : N84.2

EAN : 9789513191955 EAN e-kirja): 9789513199814

© Suvi Roiko

Sari Peltoniemi

Vattenporin simpukka Avaimenkantaja-trilogian kolmannessa osassa vaara houkuttaa Olavia, ja Miranda kamppailee vaikean päätöksen kanssa. ”Ja yksi asia vielä, jota en ole kertonut. Kun olin jo noussut ja lähdössä pois, katsoin jään alle viimeisen kerran. Silloin siellä ei enää näkynyt samaa naamaa kuin aikaisemmin, vaan hylje.” ”Hylje?” Veera toisti. ”Sinä näit vielä kaupan päälle kielisenhylkeen. Nyt taidan olla vähän kateellinen.” Kielisen kylässä paukkuu pakkanen. Olavi luistelee Kielisjärvellä myöhään illalla ja säikähtää jään alta hymyilevää, terävähampaista hahmoa. Jokin kuitenkin houkuttaa hänet jäälle yhä uudestaan vielä sittenkin, kun kylää on varoitettu ja rannoille pystytetty kieltotaulut. Jäälle päätyy myös koulun uusi rehtori – kohtalokkain seurauksin.

Sari Peltoniemi on Lempäälässä asuva monipuolinen ja arvostettu kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Kielisjärven kautta pääsee valtakuntaan, jossa asuvat terävähampaiset ja pitkätukkaiset vattenporilaiset. Salaperäisen Nixin takia Vattenpori joutuu vaaraan ja hakee lopulta turvaa muinaisista liittolaisistaan.

Lasten- ja nuortenkirjat

93


David Walliams

Maailman rikkain poika 12-vuotias Joe Spud on rikas, suorastaan järjettömän, tolkuttoman rikas! Hänellä on kotikartanossaan mm. formulaauto, keilarata, elokuvateatteri, jopa kaksi krokotiilia! Mutta tärkein puuttuu: oma ystävä. Joe käy aluksi Englannin kalleinta yksityiskoulua, jossa oppiaineina on mm. hevospoolo, kuninkaallistietous ja pensaiden muotoilu. Koulussa häntä kuitenkin kiusataan, koska isä-Spud on luonut jättiomaisuutensa Puhtopeppu-vessapaperilla. Nyt Joe aloittaa uudessa, aivan tavallisessa koulussa, missä hän ystävystyy mukavan Bobin kanssa. Uusilla luokkakavereilla ei ole aavistustakaan Spudien valtavasta omaisuudesta. Mutta eräänä päivänä koulun pihaan pörrähtää helikopteri tuomaan Joen unohtunutta historianläksyä... Kun yllättävät tapahtumat pääsevät vauhtiin, moni ymmärtää, mikä elämässä on todella tärkeää.

Huumorineroksi tituleerattu David Walliams (s. 1971) on englantilainen koomikko, näyttelijä ja kirjailija. Hänet tunnetaan mm. kulttisarjasta Pikku-Britannia, jossa hän näyttelee monia eri hahmoja. Supersuosittu Walliams on kirjoittanut useita rakastettuja lastenkirjoja, joita on käännetty yli 40 kielelle.

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos : Billionaire Boy Suomentaja : Kaisa Kattelus Sivumäärä : 285 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789513174866 EAN e-kirja : 9789513199807 Kuvitus: Tony Ross

94

Tony Rossin humoristiset piirroskuvat sopivat täydellisesti David Walliamsin komiikkaa pursuaviin ja sydämellisiin tarinoihin. Useista Walliamsin lastenromaaneista on tehty BBC:n tv-elokuva, ja Lontoon West Endissä esitetään Gangsterimummiin perustuvaa musikaalia.


© Pertti Nisonen

Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirja liittyy Jari Mäkipään suosittuun koululaisten dekkarisarjaan, jossa on ilmestynyt jo 15 teosta. Sarjan kuvituksista vastaa Jii Roikonen.

Jari Mäkipä ä , Jii Roikonen

Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirja Ratkaise oma arvoituksesi

Selvitä tiesi kolmen tähden mestarietsiväksi! Uskallatko astua salapoliisin kenkiin? Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirjassa on kolme mutkikasta arvoitusta, joissa pääset testaamaan hoksottimiasi tuttujen hahmojen seurassa. Mysteerikirjassa sinä päätät, mihin suuntaan tutkimukset etenevät. Tavoitteesi on kaivaa esiin vihjeet, joiden avulla ratkaiset arvoituksen. Apunasi on tehtäväkortti, viisi varustekorttia ja kolme kuulustelukorttia. Pystytkö selvittämään kaikki kolme kiperää tapausta? Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirja yhdistää hauskasti lukemisen ja pelaamisen. Se tarjoaa seikkailua, oivalluksia ja joukon tuttuja, lennokkaita Hurrikaanihahmoja.

Julkaisu : Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 120 Ikäryhmä : 7+ Kirjastoluokka : L84.2 EAN : 9789513199012 EAN e-kirja :

9789513199869

NeliväriKuvitus

Lasten- ja nuortenkirjat

95


© Juha Harju

Henna Helmi Heinonen (s. 1981) on Seinäjoella asuva viiden lapsen äiti ja psykologi. Perheen arkea värittää vahvasti taitoluistelu, sillä perheen seitsemästä jäsenestä viisi harrastaa lajia. Henna Helmi käsittelee suosituissa Miisa-kirjoissaan tyttöjen elämään liittyviä paineita ja pyrkii teoksillaan tukemaan tukemaan tyttöjen itsetunnon kehittymistä.

Henna Helmi Heinonen

Miisa kesäleirillä Tuleeko Miisasta SM-tason luistelija? Miisa pääsee kesäleirille, jossa harjoitellaan huippuvalmentajan johdolla tasotestiä varten. Mutta pystyykö hän keskittymään harjoitteluun, kun poikaystävä vie ajatukset? Suomen mestaruudesta haaveilevan Miisan pitäisi läpäistä tiukka taitotesti ennen 14-vuotispäiväänsä. Testissä ei saa tulla yhtään virhettä, mutta ensimmäisellä yrityksellä Miisa epäonnistuu. Miisa pääsee huippuvalmentajan oppiin viikon mittaiselle superleirille, jossa harjoitellaan testin läpäisyä aamusta iltaan. Tiukka harjoitusohjelma ja kilpailu kiristävät kaikkien leiriläisten hermoja. Kaiken kukkuraksi Miisan poikaystävä Anton on samaan aikaan jalkapalloleirillä eikä vastaa Miisan viesteihin! Miisasta alkaa tuntua, että on tehtävä suuria valintoja. Viides Miisa-kirja syventää kuvaa murrosikäisen Miisan tunteista ja kilpaurheilijan elämästä, paineista, joita tulee niin kotoa, koulusta kuin jäältäkin.

96

Julkaisu : Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 250 Ikäryhmä : 9+ Kirjastoluokka : N84.2 EAN : 9789513198107 EAN e-kirja : 9789513199838


© Sonya Sones

Nicola Yoonin omaperäinen ja rehellinen esikoisteos Kaikki kaikessa oli valtava kansainvälinen menestys, ja sen pohjalta tehtiin myös elokuva vuonna 2017. Nicola Yoon syntui Jamaikalla, kasvoi Brooklynissa ja asuu perheineen nykyään Los Angelesissa.

Nicola Yoon

Aurinko = tähti Kaikki kaikessa -kirjailija Nicola Yoonin odotettu toinen romaani. Natasha uskoo tieteeseen ja tosiasioihin. Ei kohtaloon eikä toteutumattomiin unelmiin. Kun hän tapaa New Yorkissa Danielin, hänen perhettään odottaa maasta karkotus samana iltana, eikä rakastuminen ole vaihtoehto. Daniel on ollut aina hyvä oppilas ja tehnyt mitä häneltä odotetaan. Hän ei ole ollut runoilija, saati unelmoija. Mutta kun hän näkee Natashan, kaikki muu unohtuu. Jokin tytössä saa Danielin uskomaan, että kohtalo tarjoaa heille kahdelle poikkeuksellista tarinaa. Jokainen elämän hetki on johtanut tähän yhteen tuokioon. Edessä on miljoona erilaista tulevaisuutta: mikä niistä toteutuu?

T y ttö, poika ja maailmankaikkeus

Julkaisu : Kesäkuu (kirja,

e-kirja)

Alkuperäisteos : The Sun Is Also a Star Suomentaja : Helene Bützow Sivumäärä : 400 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : N84.2 EAN : 9789513198121 EAN e-kirja : 9789513199845

Lasten- ja nuortenkirjat

97


Anders Vacklin, Aki Parhamaa

Beta

Sensored Reality 1

Arkitodellisuuden ra joja rikkova scifi-dystopia

98


Oletko koskaan lentänyt lohikäärmeen selässä, pomppinut parkouria katolta toiselle tai iskenyt nyrkin samurai-

Julkaisu : Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä : 350 Ikäryhmä : 12+ Kirjastoluokka : N84.2

EAN : 9789513196356 EAN e-kirja : 9789513199821

haarniskan läpi?

© Otto Virtanen

Tervetuloa vuoteen 2117. Ilmastonmuutos ja merenpinnan kohoaminen ovat todellisuutta. Mereen vajonneesta Helsingistä, Pohjolan Venetsiasta, on tullut peliteollisuuden mekka ja videopelaamisesta elämäntapa. Kun 16-vuotiaan Bugin isä yllättäen menehtyy, hän joutuu muuttamaan MeriTokiosta äitinsä vanhaan kotikaupunkiin Helsingin kaupunkisaareen. Kapinallinen ja itsepäinen tyttö viettäisi päivät mieluummin pelikonsolillaan kuin uudessa koulussa, jossa kaikki menee pieleen ensi hetkestä alkaen. Bugin elämä muuttuu, kun animoitu videopeli-lohikäärme kutsuu hänet betatestaajaksi keskiajan Japaniin sijoittuvaan ninjapeliin. Uhkarohkea Bug ei voi vastustaa kiusausta. Hän vetää ylleen uuden sukupolven pelipuvun ja löytää itsensä maailmasta, jota ei tiennyt olevan olemassakaan. Pelissä Bug kohtaa ninjasensein, joka opastaa häntä tiellä salamurhaajaksi. Sensorein varustettu puku saa henkeäsalpaavan seikkailun tuntumaan siltä kuin se olisi todellisuutta – kunnes se yllättäen onkin. Bugin suurmestarilta omaksuma kurinalaisuus ja taistelutaidot tulevat kipeästi tarpeeseen, kun arki- ja virtuaalitodellisuus kammottavalla tavalla sekoittuvat…

Beta avaa Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Sensored Reality -trilogian. Tarina yhdistelee pelimaailmaa, scifiä ja historiaa, ja luo näkymiä ilmastonmuutoksen runteleman maapallon ja Suomen tulevaisuuteen. Trilogia seuraa päähenkilö Bugia hänen selvittäessään vanhempiensa kohtaloa ja pelikorporaatioiden likaisia salaisuuksia, ja sen jokainen osa vie tarinan uudelle peliteknologiselle tasolle.

Anders Vacklin on kokenut käsikirjoittaja, dramaturgi ja tietokirjailija. Aki Parhamaan taitoihin kuuluvat proosakirjoittamisen lisäksi elokuva- ja näytelmäkäsikirjoittaminen. Sensored Reality perustuu Vacklinin ja Parhamaan aiempaan, Suited Reality -nimiseen lyhytelokuvakäsikirjoitukseen, joka sijoittui kärkisijoille kolmessa kansainvälisessä käsikirjoituskilpailussa.

Lasten- ja nuortenkirjat

99


Pokkarit TAMMIKUU

RISTO ISOMÄKI

34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen Onko ilmastonmuutos jo riistäytynyt aiheuttajansa käsistä? Bon-pokkarit Kirjastoluokka: T50.12 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199401

HelmIKUU

KAARI UTRIO

Haukka, minun rakkaani Hehkuva, dramaattinen ja rehevä historiallinen tarina Bon-pokkarit Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199609

100

PETER HØEG

STEPHEN KING

Hilpeän haikea matka syvyyksiin ja taivaisiin, rakkauteen ja vapauteen

MUSTA TORNI V

Jännittävän sarjan viides osa

Keltainen pokkari Alkuperäisteos : Elefantpassernes

Bon-pokkarit Alkuperäisteos : Wolves of the

Norsunhoitajien lapset

børn

Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513169268

Callan sudet

Calla – The Dark Tower Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : F EAN : 9789513198329


Keltainen pokkari Alkuperäisteos :

Bon-pokkarit Kirjastoluokka:

T84.2

Hintaryhmä : E EAN : 9789513199418

Dear Life

Kirjastoluokka:

T84.2

Hintaryhmä : E EAN : 9789513198305

ALICE MUNRO

PIRJO TUOMINEN

Kallis elämä

Itkevät syvät vedet Satakunta-sarja 1

Nobelisti Alice Munro henkilökohtaisimmillaan

Satakunta-sarjan avaus sijoittuu kansalaissodan traagisiin aikoihin

MaalisKUU

PAUL AUSTER

Mr Vertigo Mr Vertigo on periamerikkalainen legenda ihmepoika Waltin noususta ja tuhosta viime vuosisadan värikkäinä alkukymmeninä Keltainen pokkari Alkuperäisteos : Mr Vertigo Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : D EAN : 9789513154578

SARI HELIN, LEENA HALTTUNEN

Huonon Äidin seksikirja

Miten selvitä hengissä parisuhteesta ja ruuhkavuosista Bon-pokkarit Kirjastoluokka: T14.8 Hintaryhmä : D EAN : 9789513199432

MARIAN KEYES

Lucy menee naimisiin Lucy Sullivan menee naimisiin… vai meneekö? Bon-pokkarit Alkuperäisteos : Lucy

Sullivan is getting married Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199449

Pokkarit

101


STEPHEN KING

Susannan laulu MUSTA TORNI VI

Roland ja hänen ka-tetinsa jatkavat etsintäretkeään Callassa käydyn verisen taistelun jälkeen. Bon-pokkarit Alkuperäisteos : Song of Susannah

- The Dark Tower

Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513198336

JEAN-PAUL SARTRE

KRISTIINA VUORI

Klassikon asemaan noussut päiväkirjaromaani olemassaolon arvoituksesta ja ihmisen vapaudesta

Romantiikkaa ja petosta, taistelua ja taikaa

Inho

Keltainen pokkari Alkuperäisteos : La Nausée Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513198312

Näkijän tytär Bon-pokkarit Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199456

HuhtiKUU

MARY HIGGINS CLARK, ALAFAIR BURKE

Kadonnut morsian Tv-sarja Epäillyt uuden mysteerin kimpussa! Bon-pokkarit Alkuperäisteos : All

Dressed in White

Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : D EAN : 9789513199463

102

JENNIFER EGAN

Aika suuri hämäys Hauska, raikas ja yllättävä lukukokemus. Pulitzerpalkittu teos. Keltainen pokkari Alkuperäisteos : A Visit

from the Goon Squad Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513170677

MARIAN KEYES

Tuiki tuiki tähtönen

Tervetuloa Star Streetille taloon numero 66! Bon-pokkarit Alkuperäisteos : The

Brightest Star in the Sky Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199586


TOUKOKUU

STEPHEN KING

Musta torni MUSTA TORNI VII

Huikea seikkailu päättyy Bon-pokkarit Alkuperäisteos : The Dark

Tower

Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : G EAN : 9789513198343

PIRJO TUOMINEN

KAARI UTRIO

Satakunta-sarja 2

Kaunis Isabella ajautuu hurjiin seikkailuihin 1300-luvun lopun Suomessa

Sillat yli joen

Satakunta-sarjan toisessa osassa sisällissodan runtelema maa kurkottaa kohti parempaa tulevaisuutta Bon-pokkarit Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199470

Isabella

Bon-pokkarit Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199579

KesäKUU

HÅKAN NESSER

Taivas Lontoon yllä Vakoilujuttu, rakkaustarina vai jotakin aivan muuta? Bon-pokkarit Alkuperäisteos : Himmel över

London

Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä : E EAN : 9789513199487

Pokkarit

103


Upea, uusi tulkinta Elinan Surma –balladista, yhdestä historian jännittävimmistä ja koskettavimmista kolmiodraamoista.

Kustannusosakeyhtiö Tammi • Puh. 010 5060 300 A Bonnier company • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki

Profile for Kirja.fi

Tammi kevat 2018  

Tammen 2018 kevään kirjat.

Tammi kevat 2018  

Tammen 2018 kevään kirjat.

Profile for kirja