Page 1

Kevät–kesä 2017

© Thron Ullberg

Lars Kepler

Kaniininmetsästäjä & muut kevään uudet kirjat


66

Paina nappia ja laula mukana! Tammen suosittu soiva laulukirjasarja saa jatkoa.

62

20

Kotimainen vastine Konmarille! Unohda pikaraivaukset – opettele tavarataidot!

Uusi menestysdekkarisarja alkaa!

8

Komiikan ammattilaisen riemastuttava esikoisromaani.

SISÄLTÖ Kotimainen kaunokirjallisuus...................4 Suomennettu kaunokirjallisuus............. 18 Tietokirjat.................................................... 38 Lasten- ja nuortenkirjat........................... 66 Manga........................................................... 98 Pokkarit...................................................... 100

2

48

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteiskuntamallit tarkkanäköisessä vertailussa.


© Pertti Nisonen

ESIPUHE

V

uonna 2017 Suomi täyttää sata vuotta, Amerikalla on uusi presidentti, Syyriassa sataa pommeja edelleen ja maa järisee mannerlaattojen törmäyskohdissa. Maailma pyörii radallaan. Kirjoja kirjoitetaan, kustannetaan ja myydään. Niitä luetaan, mutta myös katsellaan ja kuunnellaan. Sanonta ”kirjan lukija ei ole koskaan yksin” pitää paikkansa monella tavalla. Tutkimukset osoittavat, että lukeminen sekä lisää keskittymistä että kehittää empatiakykyä. Kirjallisuus toisaalta sulkee meidät sisäänsä, toisaalta se avaa ovia maailmaan. Se antaa meille oman tilan, jonka syvyyksiin sukeltaa. Paikan, jossa aika – sellaisena kuin sen kellontikityksestä kuulemme – laajenee. Tilan, josta tulee omamme, vaikka se aluksi on vieras. Maailma pienenee koko ajan, kaikki on lähempänä ja saavutettavampaa tänään kuin sata vuotta sitten. Samalla kun pääsemme lähemmäs jotakin, loittonemme jostakin muusta. Kuilut syvenevät, mutta siltoja rakennetaan. Kirjallisuus yhdistää ihmisiä kaikilla mantereilla ja eri aikoina, vaikka lukijat eivät koskaan tapaisi toisiaan. Kirjallisuus koskettaa meitä. Lukeminen vahvistaa itsetuntemusta ja auttaa ymmärtämään erilaisuutta. Se antaa mahdollisuuden samastua tuntemattomien ihmisten ajatuksiin ja kohtaloihin, se yhdistää meidät muuhun maailmaan. Sulje ovi ja avaa kirja. Anna maailman tulla luoksesi kirjan sivuilta ja anna tekstin vaikuttaa. Kun luet tai kuuntelet hyvän kirjan, kerro siitä muillekin ja jaa kokemuksesi. Kokemuksesta tulee yhteinen. Huomaat, että kirjan lisäksi sinulla on pian muitakin ystäviä, joiden kanssa voit jakaa ajatuksesi, keskustella ja väitellä, olla eri ja samaa mieltä, voit kehittyä ja oppia, opettaa, eläytyä – ja ymmärtää. Äkkiä yksin lukeminen onkin yhteistä. Luetaan yhdessä, koko vuosi hienoja Tammen kirjoja!

Outi Mäkinen Kustantaja

3


Kotimainen kaunokirjallisuus Kristiina Vuori

Filippa Filippa Fleming, vallasnainen veljensä varjossa.

Formaatit EAN: 9789513193652 EAN mp3-äänikirja: 9789513194475 EAN cd-äänikirja: 9789513194482 EAN e-kirja: 9789513194031

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, mp3-äänikirja, cd-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 500 Kirjastoluokka: 84.2

4


Historiallisen viihteen mestari tempaa lukijansa 1500-luvun kiihkeisiin pyörteisiin

Kristiina Vuori on historiallisen romaanin taituri ja uudistaja. Aiemmassa teoksessa Kaarnatuuli Vuoren päähenkilönä oli ensi kertaa historiallinen henkilö, ja tähän onnistuneeseen ratkaisuun Vuori on päätynyt myös kuudennessa romaanissaan Filippa.

© Pertti Nisonen

Nuijasodan tukahduttaneen Klaus Flemingin nimi on jäänyt historiaan, mutta kuka muistaa hänen hennon, sisukkaan sisarensa Filippan? Filippa varttuu kahden voimakastahtoisen isoveljen varjossa. Kartanollaan Yläneellä Filippa on herratar, jota tottelevat lukuisat palvelijat ja lampuodit. Hänen karjansa on satapäinen, hän kasvattaa friisiläisratsuja ja vahvistaa käskynsä omalla sinetillään. Mutta omaa elämäänsä Filippa ei hallitse. 1500-luvun lain mukaan Klaus on sisarensa holhooja ja päättää tämän tulevaisuudesta. Miksi Klaus ei salli sisarelleen avioliiton onnea? Pelkääkö veli perintömaiden puolesta? Vai onko kyseessä jotain muuta, pahaenteisempää?

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


Jari Järvelä

Minä, kaupunginjohtaja Kontiolasta kajahtaa

Kyllä kaupunginjohtaja hoitaa! Yleisradion räävittömän hauskasta kuunnelmasarjasta Kontiolasta kajahtaa tutulla kaupunginjohtajalla on jälleen asiaa kurittomille kuntalaisille – ja vähän muillekin! Reima Johansson on kaupunginjohtajana omaa luokkaansa. Erityisesti hänen kykynsä pöyristyttää, nöyristyttää ja tuhlata kaupungin rahoja on ilmiömäinen. Reiman pyyteettömänä pyrkimyksenä on kuitenkin tehdä kotikaupungistaan parempi paikka elää – ainakin hänelle itselleen – ja siinä sivussa luotsata Kontiola maailmankartalle. Vaivojaan säästelemättä Reima tarttuu havaitsemiinsa epäkohtiin ja rustaa kirjeitä parhaassa myllykirjehengessä eri alojen vaikuttajille aina Vladimir Putinista ja Lionel Messistä kaupungin pysäköinninvalvojiin. Sillä onhan kerrassaan kohtuutonta, että kaupunginjohtajaa sakotetaan hänen yrittäessään hoitaa asianmukaisesti ja kustannustehokkaasti virkatehtäviään!

6

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193690 EAN e-kirja: 9789513194055

Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 220 Kirjastoluokka: 84.2


Jari Järvelä (s. 1966) on kotkalainen kirjailija, joka on ollut muun muassa Finlandiaja Runeberg-palkintoehdokkaana ja jonka graffitien maailmaan sijoittuva dekkari Tyttö ja pommi on käännetty englanniksi, saksaksi, portugaliksi ja tšekiksi. Järvelällä on karatessa ruskea vyö, ja hän on seikkaillut viimeksi Andeilla inkojen jalanjäljissä.

© Karoliina Ek

Järvelän käsikirjoittamaa Kontiolasta kajahtaa -kuunnelmaa on esitetty Yleisradion Pikkujuttusarjassa kaksi tuotantokautta, ja se on kerännyt viikoittain noin 400 000 kuulijaa.

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


”Äiti on kaunis ja lempeä, väsynyt mutta maailman ihanin. Makaan vasten rintoja, jotka voisivat olla urheilulehden bikiniliitteen kansikuvassa. Ehkä tämä ei ollutkaan niin huono juttu tämä syntymä. Huokaisen ja oksitosiinia vapautuu meidän molempien verenkiertoon.”

Nauruhermot koetuksella! Komiikan ammattilaisen riemastuttava esikoisromaani

Formaatit EAN: 9789513193638 EAN e-kirja: 9789513194017

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

Lasse Nousiainen

Konttaava koomikko Sielunvaellus on naurun asia vain lukijalle. Kolmekymppinen koomikko jälleensyntyy avuttoman vauvan kehoon, aikuisen tietoisuudella. Silloin tarkastelee perhe-elämää todellakin uudesta kulmasta. Kohtu on maailman paras paikka ja sinne olisi kannattanut jäädä. Vaikka äiti on maailman ihanin ja tissit tuovat lohtua tässäkin elämässä, kipeää tekee monella tapaa. Ensin isä tunkee väliin, sitten on kohdattava muut räkäiset kakarat, päiväkotivankeus ja limaiset legot. On tullut kontatuksi kotiin aika monista bileistä, ja nyt se pitäisi opetella uudelleen. Itkettää väkisinkin, kun koettaa muistella tekoviiksiä ja pähkäillä, mihin kuoli. Konttaava koomikko on veikeän humoristinen kasvuromaani.

8


© Carl Bergman

Veera Vaahteran uutuus

Suoraan pokkarina

Veera Vaahtera

Sopivasti sekaisin Nainen + 2 lasta + koti-isä + ura = melkoinen soppa. Sopivasti sekaisin on hykerryttävän hauska kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun tunnollisen naisen mitta tulee täyteen. Matleena Riikonen on äiti, vaimo ja kirjastotoimenjohtaja, joka on sietänyt muiden lapsellista käytöstä liian kauan. Enää hän ei aio siivota toisten sotkuja, ei kotona eikä työpaikalla, vaikka puoliso ja alaiset sitä odottaisivat. Hoitovapaalla oleva mies osaa kai itsekin käynnistää pyykinpesukoneen? Eivätkö aikuiset alaiset muka kykene ratkaisemaan pikkukiistojaan ilman että pomo juoksee jatkuvasti erotuomariksi? Hyvää tarkoittava kurinpalautus suistaa elämän kuitenkin kaaokseen, jonka keskeltä tuntuu löytyvän vain yksi pelastuskeino: huomaavainen ja huoliteltu Juhani.

Lasse Nousiainen (s. 1978) on suomalainen käsikirjoittaja ja komediantekijä. Hän on tehnyt huumoriohjelmia radioon sekä kirjoittanut sketsejä ja viihdettä televisioon. Konttaava koomikko on Nousiaisen esikoisromaani.

EAN pokkari: 9789513193256 EAN e-kirja: 9789513194222 Julkaisu: Toukokuu (pokkari), huhtikuu (e-kirja) Kirjastoluokka: 84.2

Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalon viihteellinen alter ego. Sopivasti sekaisin on Vaahteran viides romaani.

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


”Hän katseli linnunradan huimaavaa vyötä yläpuolellaan. Pohjantähteä Otavan sirpinkärjessä. Planeettaa, tähteä, joka ei ollut Jupiter niin kuin hän luuli. Hän katseli käsiään. Hän katseli kuollutta miestä. Himmenevää elotonta silmää. Se oli tässä: tilinteon hetki. Ei vihaa, ei verta. Ei valkoista. Ei metallia. Pelkkä tyhjyys – eikä mitään sen takana.”

Ari Räty

Syyskuun viimeinen

10


© Veikko Somerpuro

Kevään vangitsevin esikoisdekkari!

Hätkähdyttävän intensiivinen psykologinen trilleri lapsuuden lopusta ja rikoksesta joka ei vanhene koskaan. Syyskuu, Komo, Piezo, Lehtola ja Edi. Viisi poikaa, viidestä erilaisesta perheestä. Ja yksi ruumis, heinikossa makaava luokkatoverin isosisko, jonka pojat löytävät lintsatessaan liikuntatunnilta. Sen jälkeen mikään ei palaa enää ennalleen. Vuosia myöhemmin löytyy jälleen tytön ruumis. Tällä kertaa rikospaikalle saapuu ensimmäisten joukossa ylikomisario Eskelinen, joka saa kollegaltaan tehtäväksi selvittää onko tapauksella mahdollisesti yhteyttä aiempiin vastaaviin surmatöihin. Penkoessaan vanhoja tutkintamateriaaleja Eskelinen törmää paitsi Syyskuun nimeen, myös siihen, että jotkut ovat valmiita mihin tahansa taatakseen, että murhat jäävät ikuisesti selvittämättä.

Ari Räty (s. 1968) on esikoiskirjailija, joka on työskennellyt muun muassa veneenrakentajana, laituriyrittäjänä sekä työtoiminnan ohjaajana vankilassa.

Formaatit EAN: 9789513193621 EAN mp3-äänikirja: 9789513195373 EAN e-kirja: 9789513194000

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


Markku Ropponen

Kuhala ja haudan pitkä varjo

Ruumis on helppo haudata, salaisuus vaikeampi. Vastavihitty Kuhala on kuin uusi mies, hän rakastaa vain rauhaa ja ihanaa Anastasiaa, mutta menneet eivät unohdu ja hän tajuaa olevansa tappolistalla.

Romantiikka on vallannut Otto Kuhalan, hän pohtii salaa eläköitymistäkin. Mutta edes kalareissu Hippukoiran kanssa ei suju leppoisasti. Ensin tarttuu uistimeen järvihirviö ja kun siitä selvitään, Kuhala tuijottaa taas kerran pistoolin piippuun. © Karoliina Ek

Kuhalan kiireet vain pahenevat, kun julki tulee vanhan suohaudan salaisuus. Häntä uhataan nyt henkilökohtaisemmin kuin koskaan, eikä tämä totisesti ole asia, josta kertoa vaimokullalle heti avioliiton ensi metreillä.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193607 EAN e-kirja: 9789513193980

Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 370 Kirjastoluokka: 84.2

Markku Ropponen (s. 1955) on Jyväskylässä asuva kirjailija. Hänet tunnetaan eritoten kiitetyistä ja palkituista dekkareistaan. Kuhala ja haudan pitkä varjo on Ropposen kuudestoista yksityisetsivä Otto Kuhalasta kertova romaani. Sen sivuilla mustikoita popsiva Hippu-koira on saanut esikuvansa kirjailijan omasta samannimisestä koirasta, joka pitää myös variksenmarjoista.

12


© Carl Bergman

Roope Sarvilinna

Osuma

”Heitä kaikkia oli ammuttu kohti, ja he kaikki olivat ampuneet kohti.” Yksi hetki, yksi ohikiitävä hetki jossa kaikki on täydellisesti läsnä eikä mitään puutu. Sen hetken Anders on kokenut osallistuessaan sotilasoperaatioon jossain päin Eurooppaa. Palattuaan hän on keskittynyt työhönsä taidekauppiaana, mutta edes menestyksekäs ura, kaunis ja rakastava Mona-vaimo ja ulkomaanmatkojen ja kulttuurielämyksien täyttämä elämä eivät tuo takaisin tunnetta, jonka Anders on kokenut vetäessään liipaisimesta savisilla vuorenrinteillä toisella puolen maailmaa. Mona puolestaan uskoo kaiken olevan hyvin. Ja niin kaikki onkin kunnes hänen tielleen sattuu Isbah, nuori nainen kaukaa idästä. Sen jälkeen kaikkien tarinat on kirjoitettava uudestaan.

Roope Sarvilinna (1972) on espoolainen lääkäri. Osuma on hänen toinen romaaninsa. Hänen esikoisromaaninsa Kateissa ilmestyi vuonna 2015.

Formaatit EAN: 9789513193683 EAN e-kirja: 9789513194048

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 84.2

”Sarvilinnan esikoisteos on vahva, mutta myös outo lukukokemus. Sitä pitää lukea hitaasti ja keskittyen. Tekstin niukkuus hämää. Tarina ei jätä rauhaan.”

”Sarvilahden kerronta on kielellistä tikitystä ja tykytystä, tiivistettyä, oivallista ja osuvaa.” Annelin kirjoissa -blogi

Juha Vähäkangas, Kaleva

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


Kaari Utrio

Katarina

Kaari Utrion rakastetut romaanit Neidontanssi ja Katarinan taru yksissä kansissa. Ritarintytär Katarina varttuu Karjalan mailla. Olot Svean valtakunnassa ovat epävakaiset, ja nuori Katarina joutuu todistamaan toinen toistaan verisempiä selkkauksia aina nälänhädästä Viipurin piiritykseen. Lopulta Katarina jättää kotiseutunsa ja päätyy Turun linnaan keskelle kiihkeää ritarielämää. Idästä tulleen nuoren neidon kauneus ei jää huomaamatta linnantuvassa, ja pian Katarinalle on tarjolla ottajia enemmän kuin yksi. Mutta pystyykö hän seuraamaan sydämensä ääntä vai onko hänen tyydyttävä mieheen, joka suvun ja yhteisön silmissä on hänelle sopivin?

© Kaj Ewart

Kiehtova seikkailu ja rakkaustarina 1300-luvun Suomesta! Formaatit EAN: 9789513193706

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 500 Kirjastoluokka: 84.2

Kaari Utrio on ollut jo vuosikymmenten ajan yksi Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänen historiallisia romaanejaan ja tietokirjojaan lukee koko kansa jo kolmessa polvessa.

14


© Jeppe Tuomainen

Formaatit EAN: 9789513193645 EAN e-kirja: 9789513194024

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

Saara Kesävuori

Askeleen edellä

Viha ei tartu, se tappaa. Entinen nyrkkeilykumppani houkuttelee Anni Elorannan säälimättömään peliin, jossa on vaikea erottaa ystävät vihollisista. Miekkailumestari Frans on korjannut Johannan tekemän virheen, lopullisesti, ja odottaa vasta-palveluksia. Hän erehtyy uskoessaan, että nainen suostuu mihin vain. Mutta päästäkseen Fransista eroon Johanna tarvitsee Annia. Annin tulevaisuus näyttää aiempaa valoisammalta. Ta-voilleen uskollisena hän sekaantuu silti tapahtumiin, joista ei saa otetta ja jotka ovat hetki hetkeltä uhkaavampia. Lopulta on kyse vain siitä, kuka kuolee ja kuka jää eloon. Saara Kesävuoren trilogian itsenäinen, koukuttava päätösosa.

Saara Kesävuori on viime vuosina laajentanut monipuolista ja palkittua tuotantoaan trilleriin, menestyksellä. Hänen on mm. sanottu kirjoittavan kunnianhimoisinta dekkaria Suomessa (dekkaritutkija Paula Arvas) sekä nostavan suomalaisen dekkarikirjallisuuden lukijan odotuksia ja vaatimuksia (Päivi Alasalmi).

Kotimainen kaunokirjallisuus

15


Kirjoittajat:

Peter Franzén Päivi Haanpää Jari Järvelä Riina Katajavuori Milja Kaunisto Tommi Kinnunen Siri Kolu Marika Riikonen Salla Simukka Antti Tuomainen Taija Tuominen Saara Turunen

Salla Simukka, Marika Riikonen (toim.)

Marilyn, Marilyn

Tarinoita ikonista ja ihmisestä Joukko kotimaisen nykykirjallisuuden kärkitekijöitä intoutui Marilynista. Maailman paras näyttelijä? Seksijumalatar? Syvästi surullinen nainen? Rietas huumeidenkäyttäjä? Pupu? Kuvajainen? Kuollut? Elossa? Kun kaksitoista kirjoittajaa ottaa aiheekseen historian tunnetuimman blondin, on lopputulos täynnä draamaa, komediaa, tragiikkaa ja villiä fantasiaa. Tämän kirjan jälkeen et enää koskaan katso Marilynia samoin kuin ennen. Marika Riikosen ja Salla Simukan toimittama novelliantologia sisältää myös tärkeitä infolaatikoita, kuten listan biiseistä, jotka ehdottomasti haluaisit laulaa karaokessa yhdessä Marilynin kanssa. Tässä kokoelmassa Marilyn viimein palaa takaisin. Kaikkien näiden vuosien jälkeen.

16

Formaatit Kirjan tiedot EAN: 9789513193775

Julkaisu: Maaliskuu Sivumäärä: 180 Kirjastoluokka: 84.2

Salla Simukka (s. 1981) on palkitttu ja maailmalla huikean menestynyt tamperelainen nuortenkirjailija ja kriitikko. Marika Riikonen (s. 1975) on tamperelainen kulttuuri- ja uutistoimittaja. Hän on kirjoittanut myös mm. spekulatiivista fiktiota ja teatterimonologeja.


Merja Virolainen

Aprilia/Kekri

Palkitun runoilijan riemastuttavan hauska kuvaus maailman ikiaikaisesta kahtiajakautuneisuudesta. Aprilia / Kekri on omintakeinen kahden kirjan ja maailman kohtaaminen, kolikon kaksi puolta, yön ja päivän törmääminen. Aprilia on matka surrealistiseen paratiisiin, maailmaan joka ei tunne pahuutta, mutta luonnonilmiöt luovat rajat ihmisille. Aprilia on ajatuskoe ja utopia, johon uskominen vaatii hyvää tahtoa. Kekri on vaaleanpunaisen ja valoisan Aprilian synkkä sisar, tummareunainen kääntöpuoli, jossa aggressio, pahuus ja alakulo ovat läsnä, niin ikään kuolema. Mutta myös riehakas huumori on mukana, hauska irrottelu josta palkittu Merja Virolainen tunnetaan.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513186654

Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 240 Kirjastoluokka: 82.2

© Olli Turunen

Merja Virolainen on helsinkiläinen kirjailija, joka on kirjoittanut mm. runoja ja lyhytproosaa sekä suomentanut esim. Emily Dickinsonin ja Henrika Ringbomin runoja. Hän on saanut mm. Yleisradion Tanssiva karhu -palkinnon ja ollut Einari Vuorela- ja Runeberg-palkintoehdokas.

Kotimainen kaunokirjallisuus

17


Suomennettu kaunokirjallisuus Š Thron Ullberg

18


Lars Kepler

Kaniininmetsästäjä Joona Linnan kiihkeästi odotettu paluu! Pirullisen jännittävistä rikosromaaneista tunnettu Lars Kepler lisää kierroksia. Rikoskomisario Joona Linnasta kertovan sarjan kuudes osa on skandidekkarin huippu. Kansainväliset myyntilistat valloittaneen Vainoojan lopussa rikoskomisario Joona Linna tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Kun kaksi vuotta rangaistuksesta on kulunut, hänet viedään salaiseen tapaamiseen. Vain Joona ja Saga Bauer voivat pysäyttää Kaniininmetsästäjäksi kutsutun sarjamurhaajan. Jahti on alkanut, mutta kuka metsästää ketä? ”Saatanallisen viihdyttävä.” Politiken

”Niin hyytävän pelottava, että hermoromahdus ei ole kaukana.” Evening Standard

”Lajityyppinsä paras.” Göteborgs-posten

Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Heidän yhteistyönsä Lars Keplerinä alkoi rakkaudesta jännityskirjallisuuteen ja -elokuviin. Nyt kuusiosainen Joona Linna -sarja on saavuttanut valtaisan kansainvälisen suosion.

Formaatit EAN: 9789513183363 EAN cd-äänikirja: 9789513194420 EAN mp3-äänikirja: 9789513194437 EAN e-kirja: 9789513194079

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Kaninjägaren Suomentaja: Kari Koski Sivumäärä: 600 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

19


Elly Griffiths

Risteyskohdat

20

”Ensiluokkaiset henkilöt ja kylmäävä tarina pitävät otteessaan viimeiselle sivulle saakka.”

”Huiman tunnelmallinen mysteeri Norfolkin rannikon marskimailta.”

Kirkus Reviews

The New York Times


Uusi tunnelmallinen brittidekkarisarja. Elly Griffithsin huippusuosittu ja odotettu Ruth Galloway -sarja alkaa! Luvassa on oivasti punottuja juonia, kohtaamisia menneisyyden kanssa sekä terävä ja inhimillinen päähenkilö.

Booklist

Elly Griffiths (s. 1963) on englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta suositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa Griffiths työskenteli lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun Griffithsin aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt arkeologiksi. Griffithsin dekkarien suomentaja Anna Lönnroth on myös koulutukseltaan arkeologi.

© Sara Reeve

Arkeologi Ruth Gallowayn akateeminen elämä järkkyy, kun poliisi ottaa yllättäen yhteyttä: muinaisen paalukehän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai historiallinen löytö? Etsivä Harry Nelson ei suostu luovuttamaan, vaikka jäljet ovat kylmenneet kauan sitten. Kun toinenkin tyttö katoaa, muuttuu Ruthin neuvonantajan rooli vaaralliseksi. Dekkaristi Elly Griffithsin menestyksen salaisuus on itsenäisen ja älykkään Ruthin, sitkeän poliisin ja Norfolkin rikkaan menneisyyden yhdistelmässä.

”Loistava aloitus sarjalle, jolle voi povata laajaa lukijakuntaa kautta dekkarigenren.”

”Galloway on yksi meistä, fiksu, menestynyt ja silti hiukan epävarma itsestään. Hänestä lukijat haluavat kuulla lisää.” USA Today

Formaatit EAN: 9789513193416 EAN e-kirja: 9789513194178

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Crossing Places Suomentaja: Anna Lönnroth Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

21


Luca D’Andrea

Rotko Tummasävyinen menestystrilleri suljetun laakson salaisuuksista.

22


© Michele Melani

Luca D’Andrea on bolzanolainen opettaja, ja Rotko on hänen esikoisteoksensa. Se on myyty yli kolmeenkymmeneen maahan.

Tirolin vuoret kehystävät Luca D’Andrean hypnoottista esikoistrilleriä Rotko, joka valloittaa maailmaa Stephen Kingin ja Joël Dickerin jalanjäljillä. Kun dokumentaristi Jeremiah Salinger muuttaa vaimonsa tunnelmalliselle kotiseudulle Italiaan, hän ei aavista mitä salaisuuksia vuoret voivat kätkeä. Sattuma vie hänet tutkimaan kolmenkymmenen vuoden takaista kolmoismurhaa, joka on jättänyt jälkensä laakson jokaiseen perheeseen. Salinger vaeltaa vaarallisilla poluilla seuratessaan pahaa, jonka juuret ovat syvällä menneisyydessä, ja mitä syvemmälle hän pääsee, sitä lähemmäs menneisyyden tuntematon uhka tulee myös hänen rakkaitaan. Kosto ja oikeus, rakkaus ja petos kietoutuvat vyyhdeksi, jonka purkautumista lukija seuraa henkeään pidättäen.

”Vertautuu vailla liioittelun HÄIVÄÄ Stephen Kingiin ja Jo Nesbøhön” La Repubblica

Formaatit EAN: 9789513193348 EAN e-kirja: 9789513194758

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: La sostanza del male Suomentaja: Leena Taavitsainen-Petäjä Sivumäärä: 550 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

23


Blake Crouch

Pimeää ainetta

”Nopeakäänteisin, erikoisin trilleri jonka tänä vuonna luet.” Mashable.com

Fantastisen kauhistuttava jännitysromaani epäonnistuneesta kvanttifyysikosta, joka elää rinnakkaistodellisuudessa unelmiensa elämää – kohtalokkain seurauksin. ”Oletko tyytyväinen elämääsi?” ovat viimeiset sanat, jotka kvanttifyysikko Jason Dessen kuulee, ennen kuin naamioitunut sieppaaja kolkkaa hänet. Kun Jason tulee tajuihinsa, maailma tuntuu nyrjähtäneen sijoiltaan. Enää hän ei ole nukkavieru fysiikan professori vaan juhlittu nero, joka onnistui siinä missä luuseri-Jason epäonnistui. Paitsi että pian unelma osoittautuu painajaiseksi. Seuraa kiihkeä pakomatka rinnakkaistodellisuuden syövereihin, sinne missä odottaa Jason Dessenin pahin vihollinen. ”Wayward Pinesin kirjoittajan uutuus on nerokkaaseen scifi-pakkaukseen kääritty trilleri, joka tarjoilee sekä riehakasta viihdettä että syvämietteistä pohdintaa elämän risteyskohdista.” Justin Cronin, Ensimmäisen siirtokunnan ja Linnakkeen kirjoittaja

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513186142 EAN e-kirja: 9789513194093

Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Dark Matter Suomentaja: Ilkka Rekiaro Sivumäärä: 380 Kirjastoluokka: 84.2

Blake Crouch on amerikkalainen trilleristi, jonka kirjat ovat myyneet yli miljoona kappaletta. Crouch tunnetaan lajityypin rajoja venyttävästä jännityksestä ja huiman koukuttavista juonista. Wayward Pines -trilogiasta on tehty tv-sarja, ja hänen muista kirjoistaan on tulossa lisää sarjoja ja elokuvia.

24


© Dick Dickinson Photography

Yhdysvaltalainen Stephen King (s. 1947), kauhun kuningas, on maailman tunnetuimpia kirjailijoita.

”Uinu, uinu lemmikkini on kirja, joka pelotti jopa sen kirjoittajaa.”

Stephen King

Etsivä löytää

The New York Times

Amerikan parhaana palkittu dekkarisarja jatkuu! Mersumiehestä tuttu etsivä Bill Hodges saa vastaansa lukijan, jonka pakkomielle erakoituneeseen menestyskirjailijaan menee liian pitkälle. Morris Bellamy on raivoissaan. Kirjailija John Rothstein on lopettanut suositun Jimmy Gold -sarjansa. Ja vieläpä aivan väärin. Morris surmaa kirjailijan ja löytää muistikirjat, joissa on kaksi julkaisematonta Jimmy Gold -romaania. Mutta häkki heilahtaa ennen kuin Morris ehtii uppoutua niihin. Vuosia myöhemmin mittaamattoman arvokkaat muistikirjat löytää teini nimeltä Pete Saubers, jonka perheen lama ja massamurhaaja Mersumies ovat ajaneet taloudelliseen ahdinkoon. Pahaksi onnekseen Pete erehtyy kaupittelemaan muistikirjoja aivan väärälle henkilölle ja saa vankilasta vapautuneen Morrisin kannoilleen. Se joka väittää, etteikö kirjallisuus voisi muuttaa elämää, saa varautua nielemään sanansa. Mutta millä tavalla, sen päättää eläköitynyt rikosetsivä Bill Hodges. Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513188221 EAN cd-äänikirja: 9789513194444 EAN mp3-äänikirja: 9789513193478 EAN e-kirja: 9789513194123

Julkaisu: Tammikuu (kirja, cdäänikirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Finders Keepers Suomentaja: Ilkka Rekiaro Sivumäärä: 450 Kirjastoluokka: 84.2

Stephen King

Uinu, uinu lemmikkini Stephen Kingin Uinu, uinu lemmikkini koskettaa alkukantaisimpia pelkojamme: rakkaiden menetystä ja paluuta kuoleman rajan takaa. Kauhuromaanien klassikko vie yöunet pitkäksi aikaa. EAN: 9789513194710 Julkaisu: Kesäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Pet Sematary

Suomentaja: Pirkko Talvio-Jaatinen Sivumäärä: 480 Kirjastoluokka: 84.2

Kingin toivottu Musta torni -sarja uusintapainoksena touko –heinäkuussa 2017. Elokuva tulossa!

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


Håkan Nesser

Taivas Lontoon yllä

Vakoilujuttu, rakkaustarina vai jotakin aivan muuta? Nesser punoo uskomattomia juonenkäänteitä tiiliskiviromaanissaan, jonka päähenkilöistä yksi on Lontoo, tuo ikuinen kaupunki. Håkan Nesser tarjoaa lukijalle herkullisen kattauksen jännitystä romaanissaan Taivas Lontoon yllä. Kuolemansairas Leonard Vermin matkustaa entiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen viettääkseen siellä 70-vuotisjuhlaansa hänelle tärkeimpien ihmisten kanssa. Osalla kutsutuista tosin ei ole aavistustakaan, kuka Leonard on ja miksi heidät on kutsuttu. Kuka oli salaperäinen Carla, joka antoi Leonardille suljetun kirjekuoren Trafalgar Squarella vuonna 1968 ja veti samalla tämän mukaan itäeurooppalaisen vakoilurenkaan toimintaan? Miten Lontoota piinaava sarjamurhaaja The Watch Killer liittyy kuvioon? Runsaassa ja arvoituksellisessa romaanissaan Nesser järjestää yllätyksiä niin lukijalle kuin kirjan henkilöillekin.

© Tomas Whitehouse

”Taivas Lontoon yllä on ihailtavan hienosti rakennettu, ylitsepursuava romaani.” Göteborgs-Posten

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513194628 EAN mp3-äänikirja: 9789513194833 EAN e-kirja: 9789513194826

Julkaisu: Kesäkuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Himmel över London Suomentaja: Aleksi Milonoff Sivumäärä: 580 Kirjastoluokka: 84.2

Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi pohjoismaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Barbarotti- ja Van Veeteren -sarjoistaan. Taivas Lontoon yllä on itsenäinen, Nesserin kaupunkisarjaan sijoittuva teos.

26


Vilmos Kondor

Budapestin raunioissa

Budapest noir -sarjan neljäs osa! Tyylikäs noir-dekkari 40-luvun Unkarista tarjoilee klassista jännitystä, sukkelaa dialogia ja huolellisesti hahmotellun ajankuvan, jonka yhtymäkohdat nykypäivään hätkähdyttävät. Heinäkuu 1946 on poikkeuksellisen kuuma. Raunioitunut Budapest on muuttunut pätsiksi, jossa rikollisuus rehottaa. Mutta kun Teresa Boulevardilla sijaitsevan kahvilan asiakkaat saavat todistaa kolmen sotilaan raa’an murhan, pyörähtää iso ratas liikkeelle. Niin sisäministeriö, poliisi kuin puna-armeijakin ryhtyvät ajojahtiin, jossa vaakalaudalla on koko kansakunnan tulevaisuus. Erityisen tarkkaan tapahtumia seuraa tinkimätön rikosreportteri Zsigmond Gordon. Koituvatko terävä kieli ja pöyhkeä asenne tällä kertaa hänen kohtalokseen? ”Harvoille dekkareille on luotu näin asiantunteva historian ja politiikan tausta. -- Äkkiä lisää Kondor-käännöksiä. Kiitos.” Helsingin Sanomat

Leena Lehtolainen suosittelee! Vilmos Kondoria pidetään Unkarin ensimmäisenä todellisena dekkarikirjailijana ja jo esikoisellaan hän räjäytti potin. Budapest noir -sarja on Unkarissa suurmenestykseen noussut viisiosainen sarja 30–40-luvun Budapestista. Sarja on myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Italiaan.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513188511 Julkaisu: Toukokuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) EAN e-kirja: Alkuperäisteos: Budapest romokban 9789513194727 Suomentaja: Tähti Schmidt Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 84.2

Vilmos Kondor on salanimi ja hänen väitetään olevan syrjäänvetäytyvä matematiikanopettaja unkarilaisesta pikkukaupungista. Häntä ei ole nähty julkisuudessa, ja kustantajan levittämät kuvatkin ovat kovin vanhoja ja rakeisia.

Tulossa äänikirjana 2017

Suomennettu kaunokirjallisuus

27


© Jenny Westerhoff

”Varaudu siihen, että Yanagiharan romaani vie järkesi, jäytää sydäntäsi ja kaappaa elämäsi hallinnan.” The New Yorker

Kirjailijavierailu maaliskuussa 2017

Sukujuuriltaan havaijilainen Hanya Yanagihara syntyi Los Angelesissa mutta asuu nykyään New Yorkissa. Raskaan sarjan palkintoehdokkuuksia (Man Booker Prize, National Book Award) kerännyt Pieni elämä on toimittajana työskennelleen Yanagiharan toinen romaani, jonka menestys tuli tekijälleen täytenä yllätyksenä. Rankka mutta sensaatiohakuisia ylilyöntejä karttava romaani nousi Yhdysvalloissa, paradoksaalista kyllä, kirjavuoden sensaatioksi.

28


Vuoden parhaita kirjoja (2015): The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, NPR, Vanity Fair, Vogue, Minneapolis Star Tribune, St. Lozeuis Post-Dispatch, The Guardian, O, The Oprah Magazine, Slate, Newsday, Buzzfeed, The Economist, Newsweek, People, Kansas City Star, Shelf Awareness, Time Out New York, Huffington Post, Book Riot, Refinery29, Bookpage, Publishers Weekly, Kirkus

Formaatit EAN: 9789513191771

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Alkuperäisteos: A Little Life Suomentaja: Arto Schroderus Sivumäärä: 850 Kirjastoluokka: 84.2

Hanya Yanagihara

Pieni elämä

Romaani joka kuohutti Amerikkaa. Ällistyttävä, järkyttävä ja liikuttava kuvaus ystävyydestä, tummasävyinen tutkielma muistin tyranniasta ja inhimillisen sietokyvyn rajoista. Neljä pennitöntä opiskelutoveria muuttaa New Yorkiin. Komea Willem haluaa näyttelijäksi, sukkela JB taidemaalariksi ja turhautunut Malcolm arkkitehdiksi. Nelikon keskiössä on säkenöivä, salaperäinen Jude, jonka traumaattinen menneisyys ei jätä ystävyksiä rauhaan. Siinä missä rakkaus, menestys ja addiktiot osoittautuvat vuosien mittaan ohimeneviksi ilmiöiksi, pysyttelee Jude sitkeästi kaiken avun ulottumattomissa. Rikkinäisen Juden kujanjuoksua kuvatessaan Yanagiharan kohuttu romaani sukeltaa tummista tummimpiin vesiin, mutta ystävyyden, sen kauneuden ja murheiden, tulkkina se kulkee vakaasti kohti valoa.

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


© Torgny Lindgren

Torgny Lindgren

Taiteilija Klingsor

Kun arjesta tulee taidetta. Rakastetun Torgny Lindgrenin uusi romaani Taiteilija Klingsor kertoo lempeän ironisesti miten taiteen tekeminen voi olla tärkeämpää kuin taide itsessään. Harrastelijamaalari Klingsor maalasi vain tavallisia esineitä. Nyt innokkaat elämäkerturit yrittävät kirjoittaa hänestä kirjaa. Heitä on kaksi, ehkä enemmänkin, ja kenties juuri tämä kirja on Klingsorin elämäkerta. Klingsorin taiteilijanura alkoi tuvan keittiössä Länsipohjassa, ja siellä se myös pysyi. Hän kävi kirjekursseja ja maalasi käsillä olevia tavaroita, laseja ja kuppeja, ja piti yhden näyttelyn purkutuomion saaneessa koulussa. Taiteilija Klingsor on kirja elämästä, tavoista elää ja taiteesta, joka limittyy elämään. Se on täynnä Torgny Lindgrenille ominaista huumoria ja ymmärrystä.

30

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513186470 EAN e-kirja: 9789513194109

Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Klingsor Suomentaja: Liisa Ryömä Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 84.2

Torgny Lindgren ( s. 1938) on Ruotsin nykykirjallisuuden persoonallisimpia ja kiinnostavimpia edustajia ja Ruotsin Akatemian jäsen. Hän on yksi Keltaisen kirjaston rakastetuimpia kirjailijoita.


© Jerry Bauer

Kanadalainen Alice Munro (s. 1931) on maailman ehdottomasti arvostetuimpia novellikirjailijoita. Hänen tuotantonsa on vuosien mittaan kerännyt yhä laajemman uskollisen ja ihastuneen lukijapiirin. Munro kirjoittaa eleettömiä, oivaltavia kertomuksia tavallisten ihmisten elämässä sattuvista tapauksista, jotka panevat jotakin liikkeelle, loksauttavat palapelin osaset paikoilleen tai kääntävät tulevaisuuden suuntaa.

Alice Munro

Jupiterin kuut

Novellikokoelma joka teki Alice Munrosta tähden! Nobelistin neljäs, ennen suomentamaton novellikokoelma on paitsi taattua, lukijoiden hartaasti odottamaa Munroa, myös aikamatka kansainvälisen läpimurron kynnykselle. ”Menestystä on tavoiteltava, sitten sitä on pyydeltävä anteeksi. Ihan sama menestyykö vai ei, aina saa syyttää itseään”, toteaa kovasti Alice Munron näköinen kirjailija Jupiterin kuut -kokoelman niminovellissa. 35 vuotta myöhemmin Nobel-palkinnon voittanut Munro ilmoittaa lopettavansa kirjoittamisen. Koossa on 14 kokoelman verran maailman parhaita novelleja. Eleettömiä kertomuksia tavallisen elämän epätavallisuuksista, taistelusta turtumusta ja henkistä lamaannusta vastaan. Sillä elämä on liian kallis falskiuteen tuhlattavaksi, vaikka totuus tekisi kuinka kipeää. Ja tekeehän se, Munron maailmassa.

”Viimeinkin Nobel-voittaja, jota kaikki haluavat lukea.” New Republic

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513182793 EAN e-kirja: 9789513194062

Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Moons of Jupiter Suomentaja: Kristiina Rikman Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

31


© Patrick Bertschmann

Helsinki Lit toukokuussa 2017 Petina Gappah on zimbabwelainen kirjailija, jolla on oikeustieteen tutkinnot Cambridgesta sekä Grazin ja Zimbabwen yliopistoista. Hän on varmistanut osallistumisensa Helsinki Lit -tapahtumaan keväällä 2017.

Petina Gappah

Muistojen kirja

Palkitun zimbabwelaiskirjailijan hurja romaani naisesta kuolemansellissä. Zimbabwelainen Petina Gappah on juristi ja kirjailija, jonka kertomuskokoelma Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (suom. 2009) sai Guardianin esikoiskirjapalkinnon. Nyt hän kuvaa kaoottista kotimaataan koskettavassa romaanissa Muistojen kirja. Memory on syrjitty albiino joka istuu Hararen pahamaineisen vankilan sellissä ja odottaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Häntä syytetään valkoisen kasvatti-isänsä murhasta. Hän kirjoittaa elämäntarinaansa amerikkalaiselle lehtinaiselle, jonka vaikutusvalta saattaisi auttaa tuomion kumoamisessa. Vahvatunnelmaisessa tekstissä tuoksuvat niin trooppiset kukat kuin vankilan vessasangotkin. Gappah näyttää, mikä on politiikan vaikutus yksilön elämään. Kuinka paljon muistin varaan voi rakentaa, ja entä jos muistot paljastuvatkin valheellisiksi? ”Gappah ei osoittele eikä paasaa. Hän osaa näyttää. Viisi tähteä.” Voima

32

”Petina Gappahin tarinat nykyisestä Zimbabwesta ovat ehkä viime vuoden parasta poliittista kirjallisuutta.” Maailmankirjat

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513189822

Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: The Book of Memory Suomentaja: Tero Valkonen Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2


© Margarita Kabakova

Svetlana Aleksijevitš syntyi 1948 Ukrainassa mutta on asunut pitkään Minskissä ValkoVenäjällä. Hän opiskeli journalismia ja on työskennellyt eri lehdissä. Kirjailijana hän kokeili erilaisia tyylilajeja ja päätyi lopulta ns. yhteisöromaaniin, kuvaamaan ihmisiä poliittisen järjestelmän puristuksessa. Hänen teoksiaan on palkittu ja käännetty laajalti, vaikka kotimaassaan hän on kokenut sortoa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015.

Svetlana Aleksijevitš

Sodalla ei ole naisen kasvoja

Nobelistin vaikuttava teos naisista sodan keskellä. Svetlana Aleksijevitš sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015. Hänen toinen Keltaisessa kirjastossa julkaistava teoksensa Sodalla ei ole naisen kasvoja on tunnustus, dokumentti ja muistelma. Siinä saa äänen yli 200 toiseen maailmansotaan osallistunutta tyttöä ja naista, jotka unelmoivat opinnoista ja avioliitosta, mutta joista vuonna 1941 tulikin sotilaita. Yli puoli miljoonaa neuvostonaista osallistui toiseen maailmansotaan, ei ainoastaan sairaanhoitajina vaan etulinjassa tarkka-ampujina, sillanräjäyttäjinä, tappajina. He kokivat velvollisuudekseen tappaa vihollisia, jotka olivat julmasti hyökänneet heidän maansa, kotiensa ja lastensa kimppuun. Vuosikymmeniä myöhemmin Aleksijevitš kiersi haastattelemassa veteraaninaisia neljän vuoden ajan yli sadalla paikkakunnalla. Naisten kertomukset ovat riipaisevia. Rehellisesti kuvatut sodan kauhut ja niiden vaikutus yksilön myöhempään elämään tekevät kirjasta voimakkaasti sodanvastaisen, ja sen julkaiseminen Neuvostoliitossa sallittiin vasta 1985 Gorbatšovin tultua valtaan. Teos on ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1988, mutta tämä uusi laitos on perusteellisesti uudelleen muokattu, toimitettu ja laajennettu kirjailijan itsensä toimesta.

”Kirjojensa ja oman elämänsä kautta Aleksijevitš on hankkinut todennäköisesti maailman perinpohjaisimman, vaikuttavimman ymmärryksen sosialismin jälkeisestä tilanteesta.” Masha Gessen, New Yorker

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513192693 EAN e-kirja: 9789513194154

Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: U voiny – ne zenskoje litso Suomentaja: Pauli Tapio Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: 84.2

Suomennettu kaunokirjallisuus

33


© Ville Palonen

Paul Auster (s. 1947) asuu New Yorkissa. Hän on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista nykykirjailijoista. Auster opiskeli Columbian yliopistossa ja asui sen jälkeen neljä vuotta Ranskassa. Austerin tuotanto käsittää romaaneja, muistelmia, esseitä, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Lisäksi hän on tehnyt käännöksiä ranskasta englantiin.

Paul Auster

4321 Austerin uusi romaani! Paul Austerin 4 3 2 1 on suuri tarina elämän monista poluista, sattuman oikuista ja syntymäoikeudesta sekä yhden sukupolven Amerikasta. Päähenkilö Archie Ferguson syntyy New Jerseyssä vuonna 1947, kuukautta myöhemmin kuin hänen elämäänsä kronikoiva kirjailija. Fergusonin elämä seuraa ei vain yhtä, vaan neljää rinnakkaista polkua, ja Auster rakentaa samoista aineksista jokaiselle erilaisen matkan. Pienet erot sysäävät liikkeelle suuria muutoksia, ja historia kuljettaa kutakin omaan suuntaansa. Jokaisella Archie Fergusonilla on samat vanhemmat ja sukulaiset ja sama ystävä tai rakastettu, mutta he kasvavat eri ihmisiksi. Kaikkia yhdistää silti rakkaus samaa tyttöä, samaa maata ja kirjoittamista kohtaan.

34

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513192808 EAN e-kirja: 9789513194192

Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: 4 3 2 1 Suomentaja: Ilkka Rekiaro Sivumäärä: 900 Kirjastoluokka: 84.2


© Pertti Nisonen

Helsinki Lit toukokuussa 2017 Orhan Pamuk on Turkin merkittävin ja kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija. Häntä kiitetään erityisesti idän ja lännen ristiriitojen kuvaamisesta ja ainutlaatuisesta kyvystä rakentaa siltoja kulttuurien välille. Pamukin teokset ovat olleet suuria myyntimenestyksiä hänen kotimaassaan ja niitä on käännetty 24 kielelle. Time-lehti valitsi vuonna 1999 Pamukin yhdeksi 14 eurooppalaisesta, joiden uudenlainen ajattelu näyttää maanosalle tietä uudelle vuosituhannelle.

Orhan Pamuk

Kummallinen mieleni

Rakkaudentunnustus Istanbulille. Orhan Pamukin tuore romaani peilaa Turkin lähihistoriaa tarkasti mutta lämpimästi, kansanmiehen silmin. Mevlut muuttaa maaseudulta Istanbuliin 12-vuotiaana 60-luvun lopulla. Kummallinen mieleni on hänen tarinansa, ja samalla muuttuvan maan ja kaupungin tarina. Mevlut elää Istanbulin köyhissä kortteleissa katukauppiaana, ja hänen elämänsä avautuu runsaina risteilevien tarinoiden kautta. Hänestä kasvaa tavallinen mies, jonka erottaa muista hänen kummallinen mielensä: Mevlutille vastoinkäymisetkin ovat lahja, joka voi antaa jotain uutta ja ihmeellistä – jopa silloin kun hän menee vahingossa naimisiin väärän naisen kanssa. Pamuk kertoo tarinansa taidolla ja huumorilla.

”Valmistaudu rakastumaan tähän jokamieheen, katukauppiaaseen, jonka ääni kantaa halki vuosien.” The Independent

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513187491 EAN e-kirja: 9789513194116

Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Kafamda Bir Tuhaflik Suomentaja: Tuula Kojo Sivumäärä: 500 Kirjastoluokka: 84.2

”Pamuk kuvaa Istanbulia kuin James Joyce Dublinia.” The Washington Post

Suomennettu kaunokirjallisuus

35


Lisa Hilton

Domina

Maestran maailmanvalloitus jatkuu. Lisa Hilton nousi maailmanmaineeseen kohutulla Maestra-trillerillä. Trilogian ensimmäisessä osassa taidehuutokaupassa työskennellyt Judith Rashleigh kulki määrätietoisesti kohti unelmiensa luksuselämää jättäen ruumiita jälkeensä. Odotetussa toisessa osassa Domina Judith tekee uusia valloituksia niin maantieteellisesti kuin eroottisestikin. Judith on nyt arvostettu galleristi Venetsiassa ja päässyt osaksi Italian seurapiirejä, jotka tarjoavat kulissien takana runsaasti salaisia nautintoja. Menneisyys ei kuitenkaan jätä Judithia rauhaan, sillä pieni mutta kohtalokas virhe on johdattanut takaaajajat hänen jäljilleen. Henkeäsalpaavat käänteet vievät häntä Serbian underground-taidepiireistä moskovalaisille datsoille ja keskelle Istanbulin suurlähetystöalueen poliittista balettia.

© Derrick Santini

”Trilogian avausosan suorasukaisesta seksistä huolimatta Maestra ei ole mikään 50 Shades of Grey. Kirjan koukut rakentuvat trillerimäisen vetävien käänteiden sekä lähes psykopaattisen mutta silti sympaattisen sankarittaren varaan. James Bond on saanut naispuolisen vastineensa, joka ei tarvitse keneltäkään lupaa tappaa.” Me Naiset

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193713 EAN mp3-äänikirja: 9789513194529 EAN e-kirja: 9789513194185

Julkaisu: Toukokuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Domina Suomentaja: Kristiina Vaara Sivumäärä: 380 Kirjastoluokka: 84.2

Lisa Hilton kasvoi Englannissa ja on sen jälkeen asunut Key Westissä, New Yorkissa, Pariisissa ja Milanossa. Valmistuttuaan Oxfordista hän opiskeli taidehistoriaa Pariisissa ja Firenzessä. Hän on työskennellyt toimittajana, taidekriitikkona ja tv-juontajana.Tällä hetkellä hän asuu Lontoossa.

36


Mary Higgins Clark

Marian Keyes

Niin kuluu aika

Säätäen ja soveltaen

New York Timesin bestseller-listan ykkönen! Jännityksen kuningatar Mary Higgins Clark kuvaa uudessa trillerissään Niin kuluu aika adoptoidun uutistoimittajan henkeäsalpaavaa matkaa juurilleen. Delaney Wright on nousukiidossa oleva tv-toimittaja, joka yrittää vuosien jälkeen löytää biologisen äitinsä. Samaan aikaan töissä hän raportoi kuohuttavasta murhaoikeudenkäynnistä. Alzheimerin tautia sairastanut miljonääri on murhattu kotonaan, ja näyttää ilmeiseltä, että murhasta tuomitaan hänen vaimonsa Betsy. Delaney kuitenkin uskoo vahvasti Betsyn syyttömyyteen ja haluaa todistaa sen. Delaneyn ystävä Alvirah yrittää auttaa biologisen äidin etsinnässä ja onnistuukin paljastamaan järkyttävän salaisuuden. EAN: 9789513193409 EAN e-kirja: 9789513194161 Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: As Time Goes By Suomentaja: Sirpa Parviainen Sivumäärä: 320 Kirjastoluokka: 84.2

Mary Higgins Clark (s. 1929) tunnetaan Amerikassa arvonimellä ”Jännityksen kuningatar”. Kolmisenkymmentä vuotta jatkuneen kirjailijanuransa aikana hän on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania tai kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä.

Kirjoituksia pienen naisen suuresta elämästä Tarinoita Marian Keyesin elämästä – naisen, joka oli kenkäkaupassa kun elämänohjeita jaettiin. Olipa kyse pahalaatuisesta tekoripsiriippuvuudesta, monimutkaisista perhesuhteista tai kotiin kertyvästä kynsilakkamuseosta, Marian Keyes on ehdottomasti oman elämänsä sankaritar. Hänen valloittavan huumorinsa salaisuus on lämpimän omakohtainen tyyli, joka värittää niin koomisia kuin synkkiäkin aiheita. Säätäen ja soveltaen – Kirjoituksia pienen naisen suuresta elämästä on kokoelma tarinoita perheestä, riippuvuuksista, matkustamisesta ja kauneudenhoitoon liittyvistä kummallisista katastrofeista. Pakollista luettavaa kaikille Keyesin ystäville! ”Nautittava kokoelma, johon voi sukeltaa aina uudestaan.” Irish Independent

EAN: 9789513194543 EAN e-kirja: 9789513194772 Julkaisu: Kesäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Making It Up as I Go Along Suomentaja: Liisa Laaksonen Sivumäärä: 450 Kirjastoluokka: 84.2

Irlantilainen Marian Keyes (s.1963) kirjoittaa elämänmakuisia romaaneja, joissa kerrotaan humoristisesti ja koskettavasti siitä, millaista on olla nainen.

Suomennettu kaunokirjallisuus

37


Tietokirjat

Kuvat alla: Š Museovirasto

38


© Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansanrunousarkisto

Sirkka-Liisa Ranta (toim.)

Sydän Karjalassa

Arjen ja perheen historiaa Sydän Karjalassa käsittelee karjalaisuutta kulttuurihistorian näkökulmasta ennen talvi- ja jatkosotaa sekä siirtoväkiaikaa. Siirtokarjalaisten myötä viitteitä karjalaisesta kulttuurista levisi ympäri Suomen. Sydän Karjalassa kuvaa tavallisten ihmisten elämää Karjalassa vuodesta 1860 evakkotaipaleen alkuun ja siirtoväkiaikaan. Miten naisen ja miehen roolit erosivat toisistaan? Millaista oli arki entä millaista juhla? Kuinka häitä vietettiin ja vieraita kestitettiin? Mikä oli lasten merkitys? Kenellä oli oikeus periä? Miten elämä erosi maaseudun syrjäkylissä, vilkkaissa kirkonkylissä tai Viipurin kivitalokortteleissa? Aikahaarukkaan mahtuvat alueen keskeiset suuret mullistukset: teollisen ja taloudellisen kasvun kausi, Venäjän vallankumous, Suomen itsenäistyminen, talvisota ja evakkotaival. Miten murrokset vaikuttivat perheeseen, naisen ja miehen asemaan, työntekoon ja leivänhankintaan? Evakkotaival ja siirtoväkiaika olivat yhden ajan ja elämänmuodon loppu. Sydän Karjalassa nostaa esiin karjalaiset perhetavat ja perinteet eri aikoina.

Kirjan toimittaa kansatieteestä väitellyt filosofian tohtori ja tietokirjailija Sirkka-Liisa Ranta. Kirjan kirjoittajat ovat Rannan lisäksi FT Laura Jetsu, FM Mirkka Jukarainen, FT Teppo Korhonen, FT Ildikó Lehtinen, FM Juha Nirkko, FM Terhi Pietiläinen, FM Anna Rauhala, FT Pirkko SallinenGimpl ja FM Eila Stepanova.

Tavallisen ihmisen historiaa – kodin ja perheen historiaa.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193829

Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 92.87

Tietokirjat

39


40

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513192617 EAN e-kirja: 9789513194253

Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 99.1


Raila Kinnunen

Nasima

Vuonna 1984 Kabulissa Afganistanissa syntyneen Nasima Razmyarin tarina on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa. Samalla siinä kiteytyy jotain keskeistä ajastamme ja suomalaisen yhteiskunnan asenneilmaston muutoksesta.

Ainutlaatuinen ja koskettava henkilökuva.

© Veikko Somerpuro

Nasima Razmyar oli viisivuotias, kun hänen perheensä muutti Kabulista Moskovaan isän suurlähettiläspestin takia, kahdeksan vanha kun he saapuivat Suomeen. Nasimalle Suomi oli maailman paras maa, turvallinen ja koulutusjärjestelmältään loistava. Vaikka uudistusmielisen Afganistanin kärkihahmoihin kuulunut isä ja journalistina toiminut äiti eivät oikein löytäneet jalansijaa ja työtä turvapaikkamaassaan Suomessa, kaikki tuntui menevän parempaan suuntaan, myös maahanmuuttajien kotouttamisessa. Rahaa oli vähän, rakkautta paljon. Islaminuskoinen isä kannusti tytärtään rikkomaan rajoja ja ennakkoluuloja, ja niin Nasima totisesti tekikin. Hän meni töihin maahanmuuttajajärjestöihin, valittiin Vuoden Pakolaisnaiseksi, tanssi itsensä ihmisten sydämiin Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmassa ja hakeutui politiikkaan sosiaalidemokraattien riveihin. Hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2015 juuri samoihin aikoihin, kun Suomen rajat tukkeutuivat turvapaikanhakijoiden virrasta, rasismi roihahti ja vihapuhe yltyi. Ensimmäisen kerran viha ja ennakkoluulot ryöppysivät myös Nasima Razmyarin päälle, lähes 25 vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Se pysäytti, sai tuntemaan voimattomuutta uudessa kansanedustajan asemassakin. Miten tässä tilanteessa voisi tehdä hyvää, parantaa maailmaa, onko parlamentti siihen paras paikka – voisiko esimerkiksi järjestömaailmassa tai kansainvälisissä tehtävissä vaikuttaa enemmän ja selkeämmin päämäärin? Nasima Razmyar jäi äitiyslomalle, kun eduskunta aloitti kesälomansa 2016. Poikalapsi syntyi elokuussa. Nasiman ainutlaatuinen tarina ja pohdiskelut ilmestyvät kirjana alkuvuodesta 2017, jolloin on myös aika palata Arkadianmäelle.

Journalisti, tietokirjailija Raila Kinnunen teki pitkän uran Apu-lehdessä kirjoittaen suomalaisen kulttuurielämän ja maailman suurimmista tähdistä. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu muun muassa elämäkerrat Karita Mattilasta, Esko Salmisesta, Kyllikki Forssellista, Paavo Lipposesta ja Kirka Babitzinista.

Tietokirjat

41


”Minun voittoni, minun totuuteni.”

Diego Armando Maradona

Jumalan käsi Voittajan tarina Meksikon MM-kisoista 1986 Jalkapallolegenda kertoo huikean uransa huippukohdista, taisteluistaan, voitoistaan ja tappioistaan. ”On tullut aika kertoa asiat niin kuin ne olivat. Se oli argentiinalaisille se oikea maailmanmestaruus: se jonka vuoksi oli eniten taisteltu, jossa oli eniten tunnetta pelissä, ja myös ansaituin. Vielä nykyään kun puhun Meksikon -86 kisoista, silmäni syttyvät. Se oli koko urani ylevin hetki.” Kolmekymmentä vuotta läpimurtonsa jälkeen Meksikossa 1986 Maradona muistelee uransa tähtihetkeä, jolloin hän johdatti Argentiinan maajoukkueen mestaruuteen, joka on vieläkin uusimatta. Maradona kertoo nyt itse, kuinka hän joukkuetovereineen onnistui siinä. Ikimuistoiset esitykset voitokkaissa otteluissa perivihollisia kuten Englantia ja Brasiliaa vastaan nostavat Maradonan legendojen joukkoon. Lahjakas ja kiistelty, maaginen ja uhmakas Maradona haastoi ja voitti yhtä lailla mahtiseuroja kuin sen, mitä hän kutsui ”Fifan korruptioksi”. Oman taistelunsa hän kävi myös kokaiiniriippuvuutta vastaan. ”Tiedätkö, mikä pelaaja olisin ollut, jos en olisi tarttunut huumeisiin? Olisin vuosikausia ollut se sama kuin Meksikossa. Se oli suurin mahdollinen onnenhetki pelikentällä.”

Diego Armando Maradona, monien mielestä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, syntyi vuonna 1960 ja varttui Villa Fioriton vaatimattomassa lähiössä Buenos Airesin seudulla Argentiinassa. Siellä hän loi oman tyylinsä – kentällä ja sen ulkopuolella. Argentinos Juniorsista noussut lupaus pelasi Boca Juniorsissa ja Barcelonassa ennen kuin kohosi huipulle Napolissa, jossa hän voitti kaksi Italian mestaruutta ja Uefacupin. Argentiinan maajoukkueen paidassa Maradona loisti jo varhain ja voitti nuorten maailmanmestaruuden Japanissa 1979. Aikuisten maajoukkueen hän johdatti mestariksi Meksikossa 1986.

42


Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513192587 EAN e-kirja: 9789513194239

Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: México 86 – Mi mundial. Mi verdad Suomentaja: Antero Tiittula Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 99.1

Tietokirjat

43


44

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193799 EAN e-kirja: 9789513194321

Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Om livets mening Suomentaja: Raija Rintamäki Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 99.1


Merete Mazzarella

Elämän tarkoitus

Perimmäisten kysymysten äärellä.

Merete Mazzarella kirjoittaa suurista teemoista syvällisesti, maanläheisesti ja tarkan havainnoijan varmuudella.

© Karoliina Ek

Moni kuittaa elämän tarkoituksen pohdinnan lannistavana urakkana, johon rohjetaan tarttua korkeintaan kirkasotsaisessa nuoruudessa. Merete Mazzarella katsoo kuitenkin tulleensa ikään, jossa tällaisesta vähättelystä ei tarvitse piitata. Hän arvelee torjunnan ja pilkanteon johtuvan osin siitä, että ihmiset miettivät elämänsä tarkoitusta enemmän kuin haluavat myöntääkään. Mazzarella lähestyy aihettaan eri suunnilta: hän pohtii maailmankuvaa, joka luo puitteet elämän tarkoituksen etsinnälle, sattumaa, kohtaloa ja valintoja. Hän kirjoittaa pahuudesta, anteeksiantamuksesta, surusta, myötätunnosta ja hyvästä elämästä. Mazzarella esittää myös oman uskontunnustuksensa kirjaamalla asioita, joihin uskoo ja jotka tekevät hänen elämästään mielekkään. Näitä ovat esimerkiksi avoimuus elämän moninaisuudelle, ystävyys, keskustelu, toivo, arki ja ihmettely. Tuttuun tapaansa Mazzarella on ajan hermolla ja käsittelee ikiaikaisten teemojen lomassa myös päivänpolttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

Tietokirjat

45


Tove Jansson (toim. Sirke Happonen)

Bulevardi

– ja muita kirjoituksia

46


© Irmeli Jung

Tove Janssonin tuntematonta tuotantoa

© Markko Taina

Uusi kokoelma syventää kuvaa monipuolisesta taiteilijasta ja avaa näkymän menneeseen Eurooppaan. Osa Tove Janssonin teksteistä ei koskaan päätynyt kirjoiksi. Hän julkaisi ensimmäiset novellinsa 1930-luvulla lehdissä, joita hän samaan aikaan kuvitti. Moni varhaisnovelli sijoittuu Euroopan kaupunkeihin; ne kertovat rakastavaisista ja nuorten taiteilijoiden kommelluksista Pariisissa, syrjäytyneen naisen Veronasta tai yksinäisestä miehestä Dresdenin rautatieasemalla. Hilpeässä helsinkiläiskertomuksessa kamppaillaan vuokrahuoneesta ja siitä, kuka hakijoista on hiljaisin. Kokoelma sisältää myös jo kokeneen ja muumeista kuuluisaksi tulleen taiteilijan pohdiskelevia esseitä, jotka nekin ovat jääneet huomaamattomiin osin julkaisumuotonsa, osin tekijänsä korkean itsekritiikin tähden. 1960- ja 1970-luvun kirjoituksissaan Jansson pohtii muun muassa lastenkirjailijan tarkoitusperiä sekä paikkaa, jossa ihmisen on hyvä olla. Miten saari muuttaa asukkiaan? Entä millaisia taloja ei pidä rakentaa? Useimmat lehtitekstinsä Jansson myös kuvitti. Kokoelma sisältää nämä alkuperäiskuvat ja muuta harvinaista kuva-aineistoa. Teoksen aloittaa esikoisnovelli Bulevardi (1934), joka sijoittuu Pariisiin, kaupunkiin, joka oli Janssonille rakas. Samaan kaupunkiin kokoelma myös päättyy. Viimeisessä tekstissä puhuu umpikujaan tullut kirjailija, joka ei enää keksi, mistä kirjoittaa. Janssonin kirjoituksia taustoittavat jälkisanat, joissa Sirke Happonen kertoo tekstien yhteydestä julkaisuaikaansa sekä Janssonin muuhun tuotantoon ja elämään.

Kirjailija, taidemaalari, piirtäjä ja muumihahmojen luoja Tove Janssonin (1914–2001) julkinen ura alkoi piirroksilla mm. pilalehti Garmissa 1920-luvun lopulla. Kansainvälisesti tunnetuksi hän tuli muumitarinoillaan. Janssonin teoksia on käännetty yli 40 kielelle ja niistä on tehty lukuisia teatteri-, ooppera-, filmi- sekä tv- ja radiosovituksia. Sirke Happonen (FT, dos.) on laajasti Tove Janssonin tuotantoon perehtynyt tutkija ja tietokirjailija. Väitöskirjassaan Vilijonkka ikkunassa (2007) hän käsitteli Janssonin muumikuvitusten ja -tekstien suhdetta, minkä lisäksi hän on kirjoittanut muumitarinoiden ja -sarjakuvien henkilöhahmoja esittelevän teoksen Muumiopas (2012). Happonen on lisäksi julkaissut Janssonin tuotantoa ja kuvakirjataidetta käsitteleviä artikkeleita sekä suomentanut Janssonin esikoiskirjan Seikkailu merenpohjassa (2014).

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193805 EAN e-kirja: 9789513194314

Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Bulevarden – och andra texter Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 84.2

Tietokirjat

47


Anu Partanen

Pohjoinen teoria kaikesta

Parempaa elämää etsimässä Millaisessa yhteiskunnassa on hyvä elää? Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteiskuntamallit vertailussa. Toimittaja Anu Partanen tarkastelee amerikkalaisen ja pohjoismaisen keskiluokan elämää ja nivoo yhteen omia kokemuksiaan, haastatteluja ja huolellista journalistista tutkimustyötä kertoakseen tarinan erilaisten yhteiskunnallisten ratkaisujen vaikutuksista tavallisten ihmisten arkeen ja vapauteen. Partanen tekee selväksi, että pohjoismainen yhteiskunta tukee tämän päivän maailmassa periamerikkalaisia arvoja, kuten vapautta, itsenäisyyttä ja mahdollisuuksien tasa-arvoa, paremmin kuin amerikkalainen malli. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vanhempainvapaat, päivähoito, terveydenhoito ja koulutus ovat jokaisen kansalaisen ulottuvissa toisin kuin Yhdysvalloissa. Tällaisia palveluja on usein pidetty sekä Suomessa että Yhdysvalloissa merkkinä sosialistisesta holhousvaltiosta, mutta muuttaessaan Yhdysvaltoihin 2008 Partanen oivalsi pian pohjoismaisen mallin päinvastoin turvaavan jokaisen yksilön vapauden ja riippumattomuuden siitä, millaiseen perheeseen tai ympäristöön tämä sattuu syntymään.

Anu Partanen on Suomessa syntynyt toimittaja, joka on asunut vuodesta 2008 New Yorkissa. Hän on kirjoittanut New York Times-, The Atlanticja Fortune Magazine -lehtiin. Suomessa Partanen on työskennellyt Imagen toimituspäällikkönä, Helsingin Sanomissa sekä Ylioppilaslehdessä.

48

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513178369 EAN e-kirja: 9789513194291

Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The Nordic Theory of Everything Suomentaja: Sami Heino Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: 99.1

© Kristiina Wilson

Englanninkielisen alkuteoksen The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life on julkaissut Harper Collins, yksi maailman suurimmista kustantamoista. Teos sai heti ilmestyttyään hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa.

Terävää yhteiskunnallista analyysia.


© Pertti Nisonen

Tuomas Muraja

Faktat tiskiin!

Suomalaisen faktantarkistuksen käsikirja EU kieltää lapsilta ilmapallot ja pakottaa juomaan kylmää kahvia. Vapaapalokunnat eivät voi jäädyttää luistelukenttiä. Maahanmuuttajaperheet saavat hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, kun suomalaisperheet kierrättävät vanhoja vaunuja. Mikään näistä väitteistä ei pidä paikkaansa, mutta tällaisia valheita saa lukea tiedotusvälineistä ja sosiaalisesta mediasta, usein myös poliitikkojen lausunnoista. Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin, verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu, joka sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden journalistisesta teosta 2014. Hanke sai alkunsa vuonna 2014 Euroopan parlamenttivaalien alla, kun Faktabaarin perustajaryhmä huolestui suomalaisesta julkisesta keskustelusta, jossa liian usein esitettiin tosiasioina kaikenlaisia puolitotuuksia ja virheellisiä väittämiä. Ryhmä päätti tehdä huhujen levittämisestä entistä vaikeampaa. Faktat tiskiin! kertoo Faktabaarin syntytarinan ja kuvailee sen toimintaa. Teos esittelee myös kiinnostavimmat EU- ja eduskuntavaaliaiheiset sekä maahanmuuttoon liittyvät tarkistustapaukset, käsittelee faktantarkistuksen metodologiaa ja tarjoaa johdatuksen journalistiseen tiedonhakuun.

Tiedä, älä luule! Formaatit EAN: 9789513192594 EAN e-kirja: 9789513194246

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 07.1

Tuomas Muraja on faktantarkistuspalvelu Faktabaarin vastaava toimittaja, joka on aiemmin työskennellyt mm. Turun Sanomien ulkomaantoimittajana sekä Helsingin Sanomien politiikan- ja taloustoimituksessa. Hän toimi Turun Sanomien, Etelä-Suomen Sanomien ja Kalevan EU-kirjeenvaihtajana Brysselissä vuosina 2007–2011. Faktabaari sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden journalistisesta teosta 2014.

Tietokirjat

49


© Hanna Kiminkinen

Tapani Kiminkinen, Hannes Karppinen

Parannetaan kansa

Ovatko yliopistolääketiede ja kansanlääkintä lopulta kovin kaukana toisistaan? Maalaislääkäri Tapani Kiminkistä ja kansanparantaja Hannes Karppista yhdistää lempeä karisma, tapa kohdata potilaat ja huolehtia heistä. He ovat tahoillaan tehneet pitkän elämäntyön suomalaisten yleisimpien sairauksien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Yhteisen arvomaailman ja vuosien ystävyyden pohjalta kumpuaa syvä arvostus toisen tekemiseen – koulukuntaeroista huolimatta. Kiminkinen ja Karppinen jakavat yhteisen huolen elämän perusasioiden karkaamisesta ihmisten käsistä: ”Olemme nähneet sen johtavan epäterveiden elämäntapojen kautta moniin sairauksiin, riippuvuuksiin ja ihmissuhdetragedioihin, jotka voitaisiin terveemmällä ymmärryksellä välttää.” Miehet pureutuvat teoksessaan kansanterveyden ytimeen ja suomalaisten yleisimpiin sairauksiin selkeäsanaisesti.

Tv:stä tuttu maalaislääkäri Tapani Kiminkinen toimii terveyskeskuslääkärinä Saarijärvellä. Hän on suosittu luennoitsija ja kolumnisti, joka taitaa tiedon annostelun huumoria unohtamatta.

50

Kansa terveeksi lääkärin ja parantajan voimin! Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193553 EAN e-kirja: 9789513194277

Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 192 Kirjastoluokka: 59

Mestariparantaja Hannes Karppinen on hoitanut potilaita yli viisi vuosikymmentä. Kansanparantaja on erikoistunut parantamaan kansaa ikivanhoin manuaalisin keinoin.


Jouni Ranta, Marko Erola

Vilpitön mieli

Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta ”Suomalaiskodit ovat täynnä väärennöksiä. Niitä on niin paljon, että pahaa tekee.” Jouni Ranta

Entinen taidekauppias Jouni Ranta on myynyt satoja väärennöksiä yksityishenkilöille, toisille kauppiaille ja huutokaupoille. Gallen-Kallela, Halonen, Järnefelt, Munsterhjelm, Schjerfbeck, Thesleff, Vanni... Poimi nimi taidekirjasta, ja Ranta on myynyt väärennöksen hänen työstään. Tunnustuksellisissa muistelmissaan Jouni Ranta paljastaa, millainen väärentäjän paratiisi Suomi on ollut. Taidemuseoiden ja huutokauppojen lepsu suhtautuminen väärennöksiin loi tilaisuuden, joka teki paljon varkaita. Muistelmien toinen päähenkilö on Taiteilija – suomalainen taidemaalari, jonka työt ovat niin hyviä, että niillä on kerta toisensa jälkeen tehty kymmeniä miljoonia euroja ja huijattu parhaitakin asiantuntijoita. Kirja ilmestyy alkuvuodesta 2017, jolloin se on äärimmäisen ajankohtainen, kun Suomen historian suurimman taiderikosvyyhdin käräjöinti alkaa. Syytettynä on koko suomalainen taidemaailma.

Formaatit EAN: 9789513192624 EAN mp3-äänikirja: 9789513195397 EAN e-kirja: 9789513194260

Kirjan tiedot

Julkaisu: Tammikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 200 Kirjastoluokka: 99.1

Jouni Ranta on tehnyt taulukauppaa yli 30 vuotta muun muassa Turussa ja Helsingissä toimineissa gallerioissaan. Vuonna 2005 Ranta sai runsaan kahden vuoden vankeustuomion väärennösten levittämisestä. Marko Erola on vapaa toimittaja, kirjailija ja viestintäkouluttaja. Erola on kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa Paras sijoitus, Kasinokeisari ja Kirottu kaivos.

© Markko Taina

Tietokirjat

51


1000 ilmiötä Suomen luonnosta kotimaisen luontokirjasarjan kaksi kiehtovaa uutuutta!

Juha Laaksonen

Lipuva lumme

ja muita kasveja

Anna luonnon viihdyttää, tutustu Suomessa kasvaviin kasveihin! Lumoava lumme ja muita kasveja jatkaa upeaa, kotimaista luontokirjasarjaa. 1000 ilmiötä Suomen luonnosta -sarja havahduttaa Suomen luonnon pienten ja suurten ilmiöiden äärelle. Sarjan uusin teos kertoo kasvien kiehtovasta maailmasta. Se kertoo esimerkiksi, kuinka vanhoiksi puut voivat elää, montako lehteä suuressa koivussa voi olla ja paljonko puut juovat. Kokevatko puut kipua, kun niitä sahataan? Mitkä ovat Suomen luonnon myrkyllisimmät marjat ja mitkä kasvit puolestaan ovat ihmisen kannalta monikäyttöisimpiä? Vaihtavatko kukat kasvaessaan väriä? Miten ruska syntyy?

52

Formaatit EAN: 9789513193959

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 224 Kirjastoluokka: 57


Juha Laaksonen on kansan rakastama radioääni, tietokirjailija, lintuharrastaja, maantieteilijä ja tuttu muun muassa Yleisradion Luontoillasta ja Luonto-Suomesta. Juha on kirjoittanut useita tietokirjoja ja palkittu kahdesti Vuoden Luontokirja -palkinnolla (2004, 2013). Minna Pyykkö on biologi, psykologi ja kuvataiteilija. Minna Pyykön maailma Radio Suomessa on monille luontokirjojen ystäville tuttu ohjelma. Minna arvostaa suomalaista luontoa, sen ihmeitä ja ilmiöitä. Erityisesti Minna on kiinnostunut sammakoista ja pöllöistä.

Juha Laaksonen, Minna Pyykkö

Mietteliäs konna

– sammakoita, liskoja ja käärmeitä Anna luonnon viihdyttää, tutustu Suomen sammakoihin ja matelijoihin! Mietteliäs konna – sammakoita, liskoja ja käärmeitä jatkaa upeaa, kotimaista luontokirjasarjaa 1000 ilmiötä Suomen luonnosta. Sarjan toinen uusi teos kertoo sammakoista, liskoista ja käärmeistä. Se paljastaa monia erikoisia piirteitä näiden salaperäisten ja mystisten eläinten elämästä. Miten pitkälle sammakko loikkaa? Kuinka vanhaksi rupikonna Formaatit elää? Montako korvaa vaskitsoilla voi olla ja mitä hyötyä EAN: 9789513193966 sisiliskolle on kolmannesta silmästä? Onko kangaskäärme oikeasti kuristajakäärme? Kuinka hyvä uimari kyy on? VoiKirjan tiedot ko vesiliskoja nähdä kaupungissa? Kirjassa on noin kaksiJulkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 224 sataa jännittävää tietoiskua vähemmän tunnetuista lajeista, Kirjastoluokka: 58.1 ja se on koko perheen teos sekä erinomainen lahjakirja.

Tietokirjat

53


Kimmo Taskinen

Suomen luonnon lumo

Suomen luonnon henkeäsalpaavan kauniit kansallissymbolit yksissä kansissa! Suomen luonto on kuuluisa kauneudestaan ja monipuolisuudestaan: Tuhannet järvet, pitkä Itämereen rajoittuva rantaviiva ja laajat metsäalueet. Toisaalta pimeys ja pakkanen, toisaalta pohjoisen keskikesän laskematon aurinko, yötön yö. Suomen luonnon kattavasta kirjosta on valittu viralliset Suomen edustajat: Kielo valittiin kansalliseksi luontotunnukseksi jo vuonna 1967. Karhu on itseoikeutettu metsien kuningas, kansalliseläimemme, joutsen kansallislintumme, ahven kansalliskalamme. Kaunis lahjakirja esittelee Suomen luonnon moninaisen kauneuden ja kansalliset luontotunnuksemme kuvin ja sanoin: Suomen luonto tarjoaa huikean määrän elämyksiä, joiden ääreen on hyvä pysähtyä.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513188849

Julkaisu: Toukokuu Sivumäärä: 112 Kirjastoluokka: 75.7

Teoksen tekstit ovat suomeksi, saksaksi, englanniksi ja japaniksi. © Kimmo Taskinen

Kimmo Taskinen on persoonallisista ja vahvatunnelmaisista valokuvistaan tuttu valokuvaaja. Taskisen kuvia on julkaistu lukuisissa kirjoissa: luontokuvatuotantoa edustavat Äimän käki, Pöllökärpäsen purema ja Valkoselkätikka. Moottoreiden maailmaan vievät kirjat Toisenlaisia autokuvia, Timantteja autotallissa, Pyörän viemää sekä Tyyliä teille. 54


Harri Ahonen

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Kävele ihailemaan Pohjois-Norjan upeimpia maisemia! Pohjois-Norjan rannikkoreitit esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä. Kirjassa yhdistyvät matkaopas ja vaelluskirja: reittikuvausten lisäksi mukana on vinkkejä muihin nähtävyyksiin. Selkeiden karttojen avulla reittien alkupisteet on helppo löytää. Pohjois-Norjan rannikko on luontoseikkailijan aarreaitta: vuonoja, saaria, vuoria ja mutkittelevia polkuja. Reitit vievät päiväretkeilijän merkittyjä polkuja pitkin turkoosin meren ympäröimälle, suojaisille hiekkarannoille, satumaisille viikinkien asumispaikoille, unenomaisille vuoristoseuduille ja uinuviin kalastajakyliin sekä toisen maailmansodan aikaisiin bunkkereihin, joissa aika on seisahtunut. Matkan varrella voi nähdä kaskelotin tai miekkavalasparven, harmaahylkeen läpsimässä vedenpintaa tai kokonaisen lunnikolonian vuorenrinteessä. Reiteistä löytyy sopivia vaihtoehtoja niin muutaman tunnin ulkoiluun kuin koko päivän seikkailuunkin.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193942

Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 79.4

© Harri Ahonen

Harri Ahonen (s. 1976) on käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli kymmenen vuoden ajan. Hän on myös asunut Norjassa monta vuotta ja tutustunut siellä paikalliseen vaelluskulttuuriin. Kirjan upeat kuvat ovat Harrin vaelluksilla vuosien varrella ottamia. Harrin aiemmat kirjat Pohjois-Skandinavian vaellusreitit ja Keski-Skandinavian vaellusreitit ovat olleet hyvin suosittuja retkeilijöiden keskuudessa.

Tietokirjat

55


Jarkko Issukka, Mikko Koskinen

Suomalainen drinkki

Suomalainen drinkki tutustuttaa kotimaisiin juomasekoituksiin halki vuosikymmenten, kieltolain kovasta teestä aina maailmalta rantautuneisiin trendijuomiin. Teoksen kruunaavat monipuoliset drinkkiohjeet. Mikä on suomalainen drinkki ja miten niitä tehdään? Suomalainen drinkki auttaa ymmärtämään, miten helposti ammattilaiset luovat juomasekoituksiaan ja kuinka yllättävistä aineksista

56

syntyy drinkki vaikka omille häävieraille, kaveriporukan illanviettoon tai juhannustansseihin. Kirja ohjeistaa drinkin rakentamiseen maun näkökulmasta. Kirja kertoo, mitä Suomi juo niin lännessä kuin idässä aina Hankoa ja Inaria myöten. Juomasekoitusten polveileva historia heijastaa yhteiskunnan muutoksia. Sitä mikä on kulloinkin sopivaa ja mikä ei, ja kuka sen saa määrittää.


© Veera Kujala

© Veera Kujala

Mikko Koskinen on yksi Kyrö Distillery Companyn perustajista ja tarkastelee drinkkikulttuuria tuottajan ja kuluttajan näkökulmasta. Hän matkustaa työnsä puolesta drinkkibaareissa ympäri maan ja maailman ja hänen elämänasenteestaan kertoo opiskeluaikojen työ stand-up koomikkona. Jarkko Issukka on mäntyharjulainen, sittemmin helsinkiläistynyt, baarimestari, jonka sydän sykkii lämpimälle vieraanvaraisuudelle ja juoma sekoituksille. Hänet on palkittu mm. Vuoden Baarimestari 2016 -tunnustuksella.

Niin kauan kuin on ollut väkeviä, on tehty sekoituksia! Formaatit EAN: 9789513193546

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Valokuvaaja: Veera Kujala Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 68.27

Tietokirjat

57


Alex Nurmi

Alexin keittiössä Lautasellinen silmänruokaa! Alexin keittiössä arkisista raaka-aineista syntyy näyttäviä annoksia helposti. Tarvitaan vain hiukan mielikuvitusta ja luovuutta! Alex Nurmi paljastaa ensimmäisessä keittokirjassaan paitsi parhaat reseptinsä, myös parhaat vinkkinsä ruoan esillepanoon. Kirja avaa lukijan silmät näkemään, miten kauniit ruokaannokset luodaan. Raikkaat reseptit antavat inspiraatiota kokeilla uusia makuja ja testata omia kykyjä. Vai miltä kuulostaisi vaahdotettu kukkakaalikeitto ja korianterinen lohimousse, varhaisperunacarpaccio, pähkinävoikastike ja kurkkuspagetti sekä vaniljavispipuuro mantelimarengilla? Alexin ruokafilosofiaan kuuluu keveys, raikkaus ja yksinkertaisuus – ja se, että arkisenkin ruoan voi laittaa kauniisti esille. Noin 20 kirjan reseptiin liittyy myös video, josta pääset näkemään, kuinka annokset syntyvät.

58


© Kristiina Hemminki

Alex Nurmi on suosittu TV-kokki, joka on työskennellyt yli 14 vuoden ajan kameroiden kanssa kokkina, tuottajana sekä ruokastylistinä. Oman yrityksensä kautta hän tarjoaa kokkikouluja, ruokakuvauksia sekä luentoja asiakkaille. Vuosien työkokemus on nyt pakattu tähän kirjaan, josta jokainen voi ammentaa inspiraatiota.

Formaatit EAN: 9789513193928

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Valokuvaaja: Kristiina Hemminki Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 68.2

Tietokirjat

59


Soili Soisalo, Eeva Voutilainen

Ruokarytmi

Hyvän mielen ruokavalio Löydä oma ruokarytmisi! Tue sopivalla ruokarytmillä jaksamistasi ja aineenvaihduntaasi. Tästä herkullisesta reseptikirjasta ei tietoa puutu! Elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen ja ruokatoimittaja Soili Soisalo tuovat uusimman tutkimustiedon ja mutkattomat reseptit suomalaisten ruokapöytiin. Syöminen vaikuttaa elimistön luontaiseen vuorokausirytmiin. Säännöllinen ruokailu tahdittaa sisäisiä kelloja, mikä auttaa painonhallinnassa ja tukee aineenvaihduntaa. Ruokarytmi-kirjan esimerkit ja reseptit tekevät hyvinvoinnista huolehtimisesta helppoa ja herkullista!

© Laura Riihelä

Kirjan hurmaavilla ruokaohjeilla onnistuvat niin lammaspaistos, lehtikaalitaskut, kukkakaalicurry, uunikuha kuin täytetyt kesäkurpitsatkin – mustikkajäätelöä ja suklaakakkua unohtamatta. Näissä resepteissä ovat ravintoaineet ja maku kohdillaan. Rauhallisen ruokailun ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta! Formaatit EAN: 9789513193096

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu Valokuvaaja: Laura Riihelä Sivumäärä: 160 Kirjastoluokka: 59.34

Eeva Voutilainen on ravitsemustieteilijä, ETL, yliopisto-opettaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut ravitsemustieteen oppikirjoja sekä yleistajuisia tietokirjoja terveellisestä syömisestä ja kasvisruuasta. Soili Soisalo on ravitsemustieteilijä, MMM, toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta ruuan ja ravitsemuksen erikoistoimittajana kirjoittaen muiden muassa Kotilääkäri-, Hyvä Terveys- ja Sydän -lehtiin. 60


© Nina Dreyer Hensley ja Jim Hensley

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley

Luonnosta lautaselle

Parhaat villikasvisreseptit Luonnosta lautaselle esittelee 53 luonnonkasvia ja 88 herkullista reseptiä. Löydä luonnon ehtymätön aarreaitta! Käenkaalilimonadi vilvoittaa kesäkuumalla, siankärsämöfocacciasta taiot hetkessä ihanan retkievään ja piharatamomunakas maistuu niin aamu- kuin välipalaksi. Suurempaan nälkään voit valmistaa maitohorsmaa possunniskan kera. Kuusella maustettu lammaspata maistuu puolestaan elokuun tunnelmallisina öinä. Luonnosta lautaselle ohjeistaa villiyrttien monipuoliseen käyttöön: milloin kasvi kannattaa kerätä, mihin kasvin eri osat käytetään ja kuinka kasvista saa taiottua upean aterian?

Villiyrttibuumi valloittaa! Formaatit EAN: 9789513193089

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: Fra Naturens Spiskammer Suomentaja: Jenna Pahlman Sivumäärä: 304 Kirjastoluokka: 68.2

Mukana myös marjoja ja sieniä! Näistä resepteistä jokainen löytää omansa. Tietokirjat

61


Kotimainen vastine Konmarille! Unohda pikaraivaukset – opettele tavarataidot!

Formaatit EAN: 9789513193836 EAN mp3-äänikirja: 9789513195380 EAN e-kirja: 9789513194307

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 208 Kirjastoluokka: 68

© Markko Taina

Jenni Sarras

Tavarataidot

Tavaroiden määrä suomalaisissa kodeissa on nykyään valtava, eikä kaupastakaan tavara lopu. Tavaratulvan kesyttäminen vaatii uutta osaamista: nyt tarvitaan tavarataitoja! Tavarataidot-kirja kertoo, miksi meillä on liikaa tavaroita ja mitä asialle pitäisi tehdä. Kirja ohjeistaa oivaltavasti tavaratulvan torjumiseen, sopivan määrän hahmottamiseen ja ylläpitämiseen sekä liiasta luopumiseen. Kirjassa neuvotaan käytännönläheisesti, miten tavarapaljous selätetään: mistä tietää kuinka paljon on sopivasti, miten poistetuista tavaroista pääsee vastuullisesti eroon ja miten estää turhien tavaroiden kertyminen kotiinsa. Teos auttaa näkemään, millaiset ajatusharhat tekevät turhasta luopumisen vaikeaksi ja miten niitä vastaan voi taistella.

Helsingissä asuva Jenni Sarras on viestinnän ammattilainen, joka pitää tolkusta ja tavallisesta arjesta. Hän on vuodesta 2012 kirjoittanut suosittua Arkijärki-blogia, jonka motto sopii hyvin tavarataitoihin: Elämä vaan on helpompaa, kun omaisuuteen ei huku ja tavarat löytyvät sieltä mistä pitääkin.

62


Formaatit EAN: 9789513193935

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 176 Kirjastoluokka: 65.8

Maria Malmström

Onnelin ja Annelin nukkekotikirja

Nukkekotiaskartelukirja lapsille, Onnelin ja Annelin hengessä! Onnelin ja Annelin taianomainen satumaailma avautuu nyt Vaaksanheimojen mittakaavassa. Kaikki on siis pikkuruista – niin ilmapallot, värikynät kuin jäätelökin! Onnelin ja Annelin nukkekotikirjassa askarrellaan kaikkea tarpeellista pieneen kotiin. Kirjan ohjeet on suunniteltu lapsille ja vasta-alkajille, mutta pitkään nukkekoteja harrastanutkin löytää kirjasta paljon uusia ideoita. Kirjan esineet ovat toteutettavissa kotoa löytyvistä tai helposti saatavista tarvikkeista. Ohjeisiin on merkitty vaikeusasteet, joten kirjasta on helppo valita itselleen sopivaa tekemistä. Selkeiden kuvitusten avulla pienetkin askartelijat pystyvät seuraamaan ohjeita itse.

Maria Malmström (s. 1973) on koulutukseltaan artesaanipuuseppä ja insinööri. Hän asuu perheineen Tammelassa ja askartelee intohimoisesti kaikenlaisia tarvikkeita nukkekoteihin. Maria pitää myös nukkekotikursseja ja suosittua nukkekotiblogia, ja hän on askarrellut myös pienesineitä Onneli ja Anneli -elokuviin. Marian aiemmat kirjat Nukkekoti Väinölän tapaan (2012), Nukkekoti Väinölän vuosi (2014) ja Nukkekoti Väinölän joulu (2015) ovat saavuttaneet suurta suosiota nukkekodeista kiinnostuneiden piirissä.

Tietokirjat

63


PaaPii Design

PaaPiin kaavakirja lapsille Ompele itse lastenvaatteita PaaPiin kaavoilla! Kirjassa on mukana kaksi kaava-arkkia!

64

PaaPiin leikkisät ja värikkäät kuosit ovat viime vuosina valloittaneet Suomen ja aloittaneet myös maailmanvalloituksen. Nyt PaaPii julkaisee kaikkien ompelijoiden iloksi 9 monikäyttöistä kaavaa!


© Anniina Isokangas

PaaPiin Anniina Isokangas ja Paula Isopahkala ovat suunnitelleet kaavakokoelman, joka palvelee kotiompelijaa monta vuotta. PaaPiin kaavakirja lapsille sisältää ohjeita niin tytöille kuin pojillekin: paitoja, housuja, mekkoja ja tunikoita. Kaikki kaavat ovat joustavia trikookankaita varten. Niiden kokovalikoima on laaja: 86–140 cm, eli ne toimivat pikkulapsesta aina koululaiseen asti. Vauvoja ja äitejäkään ei ole unohdettu: mukana on myös vauvan bodyn sekä naisen mekon kaava. Kaikkiin kaavoihin on helppoja muunteluvinkkejä, ja kirjan ohjeilla kaavoista syntyy yli 20 erilaista vaatetta.

Formaatit EAN: 9789513193911

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: 65.42

Tulossa samaan aikaan myös englanniksi EAN: 9789513195304

PaaPii Design on Anniina Isokankaan perustama designyritys, joka suunnittelee muun muassa trikookankaita. Se o n tullut tunnetuksi iloisista kuoseistaan ja kekseliäistä hahmoistaan. Paula Isopahkala on PaaPiin vaatemalliston suunnittelija.

Tietokirjat

65


lastenja nuortenkirjAT Juhlitaan laulaen satavuotiasta Suomea!

Soiva kansanlaulukirja koko perheelle Kuvitus Päivi Arenius

66


3+ © Tapani Ilo

”Luullahan, jotta on lysti olla, kun minä aina... painan nappia ja laulan mukana!” Soiva kansanlaulukirja koko perheelle sisältää nuotit, sanat, soinnut ja kansanmusiikkiyhtye Freijan mukaansatempaavat säestykset. Kaikki tämä hilpeän kuvituksen värittämänä! Riemastuttavat laulut kertovat lystikkäistä eläimistä, suuren maailman meristä ja rakkaasta kodista, heilastelusta, riemusta, kaipauksesta ja silkasta laulamisen ilosta! Kirjaan valikoidut laulut ovat kaikenikäisten laulettaviksi sopivia, ilon hetkissä kohottavia ja kaihossa lohduttavia. Mukana paljon tuttuja suosikkeja ja myös muutamia hieman harvinaisempia lauluja sekä laululeikkiohjeita. Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu Sivumäärä: 80 Kirjastoluokka: L78.3

© Jeppe Tuomainen

Formaatit EAN: 9789513182458

”Meillä on paljon hauskoja, riehakkaita, koskettavia ja kauniita lauluja jotka ansaitsevat tulla edelleen laulettaviksi. Laula siis sinäkin ja osallistu pitkään laulavien sukupolvien ketjuun!” sanoo kirjan esipuheessa laulut koonnut musiikko, kansanmusiikin asiantuntija ja opettaja Maija Karhinen-Ilo, MutT. Päivi Arenius (s. 1985) on palkittu kuvittaja ja graafikko, joka on tehnyt runsaasti kirja- ja aikakauslehtikuvituksia. Hänen värikäs ja humoristinen kuvitustyylinsä puhuttelee kaikenikäisiä.

Rakastetut Soivat laulukirjat Paina nappia ja kuuntele!

Lasten- ja nuortenkirjat

67


Kristiina Louhi

Tomppa ja tohtori Korva

Kristiina Louhi on arvostettu ja palkittu kuvittaja ja kirjailija, jonka kuvakirjat ovat kuuluneet suomalaisten lapsuuteen jo vuosikymmenien ajan. Tomppa tunnetaan hyvin myös maailmalla, sarjaa käännetään pohjoismaisten kielten lisäksi mm. japaniksi, koreaksi, hollanniksi ja unkariksi.

68


3+ Seitsemästoista suosittu Tomppa-kirja käsittelee aihetta, joka on tuttu monelle lapsiperheelle.

© Petri Nisonen

Tompan korvat ovat kipeät ja hänen pitää mennä lääkäriin. On yö. Melkein kaikki ovat unten mailla. Paitsi Tomppa ja Tompan vanhemmat! Isä tassuttelee edestakaisin ja kantaa Tomppaa sylissään. Tomppaa itkettää ja korviin sattuu. Aamulla isä soittaa tohtori Korvalle ja varaa ajan. Lääkäri tutkii Tompan kurkun ja korvat ja nenän. Myös kissa KIIN korvat pitää tutkia. Kotiin päästyä Tomppa nielaisee nopeasti lääkkeen, sillä Tomppatohtorilla on kiire! Martti-madon kurkku punoittaa, Possu ja kissa KII eivät tahdo ottaa lääkettä, Hiirikoirankin korviin sattuu...

Formaatit EAN: 9789513175290

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L85.2

Lasten- ja nuortenkirjat

69


3+

Formaatit EAN: 9789513190668

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L85.2

Sisarukset Esko-Pekka ja Tuula Tiitinen ovat tehneet yhdessä lasten kuvakirjoja jo vuosikymmenten ajan. Heidän palkituissa saduissaan on ollut aina vahva yhteys luontoon, niin runollisiissa tarinoissa kuin öljyväreillä tehdyissä maalauksissakin.

Esko-Pekka Tiitinen, Tuula Tiitinen

Pienenpieni

Jos tiiraat pientä pisaraa tai pientä karhunlasta, kuvajaisen nähdä voit jostain suuremmasta.

Pikkukarhu ja äitikarhu nukkuvat talviuntaan. Kun kevätauringon ensimmäiset säteet lämmittävät pesää, karhunpentu Helmi herää, eikä malta enää odottaa: se haluaa lähteä tutkimusretkelle nyt heti!

© Ville Lehvonen

Karhunpentu Helmi seikkailee kotimetsässä ja löytää uusia ystäviä. Palkittujen tekijöiden herkkä ja viisas kuvakirja elämän ensi askelista, pienistä luonnon ihmeistä ja salaisuuksista.

Äitikarhu jää vielä nukkumaan, mutta Helmi kömpii keskelle aamua ja kohtaa ensi kerran uusia ystäviään. Mitä pieni kastepisara Helmille kertookaan, mikä on pikku puron ja pajunkissan salaisuus?

70

© Heikki Pirinen

Paljon ehtii Helmi retkellään nähdä ja kokea, mutta pian se huomaa olevansa kovin kaukana kotipesästä. Onneksi löytyy ystäviä, jotka auttavat Helmin oikealle tielle, ja lopulta löytyy se pienin pienin, joka on kaikista suurin.


3+

Formaatit EAN: 9789513184261

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L85.2

Paola ja Pirjo Suhonen ovat tulleet tunnetuiksi mm. Ivana Helsinki -vaatemerkistään. Erikoiskoira Affe -sarjassa ovat tähän mennessä ilmestyneet Talviseikkailu Lapissa (2015) ja Kevätretki kaupungilla (2016). Kaikkien näiden tarinoiden taustalla on tosielämän tapahtumia; Affen esikuvana on ollut Paolan oma herrasmieskoira Affe.

Paola Suhonen, Pirjo Suhonen

Erikoiskoira Affe

– Kesäretki saareen

Paola ja Pirjo Suhosen suositussa lastenkirjasarjassa on eri vuodenaikojen riemua ja juuri sopivasti seikkailua. Erikoiskoira Affe, kaksoset Arttu ja Kerttu sekä Pirkko-täti lähtevät telttailemaan saareen Helsingin edustalle. Sinne he matkaavat ystäväpariskunnan Jarnon ja Janin puuveneellä. Saaressa ihaillaan sisiliskoja, keitetään uusia perunoita ja löydetään salaperäinen hautakivi. Pirkko ottaa itsestään luontoselfieitä niin, että meinaa lentää mereen! Yöllä puolestaan nousee usva ja kaksosia alkaa jännittää, kun teltasta pitää kömpiä puskapissalle. Aamulla Affea ei löydy mistään. Pian huomataan, että Affe on lähtenyt uimaan kohti mannerta! Pirkko ei aikaile vaan tarttuu ripeästi soutuveneen airoihin... Saako Pirkko karkulaisen turvallisesti takaisin rantaan? Paola ja Pirjo Suhonen punovat kolmannessa Erikoiskoira Affe -kirjassaan tarinan, joka on täynnä elämäniloa ja pieniä arkisia ihmeitä: nuotiolettuja ja lämpöistä merivettä. Maija Meron piirtämissä kuvissa väreilee kesäinen seikkailu.

Lasten- ja nuortenkirjat

71


Suomen Ladun kanssa yhteistyössä toteutetut Muumipeikon retket -sarjan kirjat ja retkivihkot innostavat koko perhettä tutustumaan luontoon ja ulkoilemaan yhdessä.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513186944

Julkaisu: Helmikuu Sivumäärä: 40 Kirjastoluokka: L85.2

Mukana retkivihko!

Riina ja Sami Kaarla

Muumipeikon retket

Kevätretki Muumimamman kanssa Muumipeikon mukana keväiselle luontoretkelle! Kevät on saapunut Muumilaaksoon ja muumiperhe lähtee retkeilemään. Muumimamma tietää, mitä onnistuneelle retkelle tarvitaan mukaan, jotta itse matkanteko on yhtä hauskaa kuin perille pääseminen. Retkellä toivotetaan tervetulleiksi muuttomatkoiltaan Muumilaaksoon palanneet linnut ja kohdataan luonnosta paljon tietävä Hemuli. Polulla tulee yllättäen vastaan myös eräs muumiperheen hyvä ystävä! Mutta oliko se sittenkään aivan sattumaa, vai lempeän Muumimamman Muumipeikolle keksimä yllätys ?

72

Muumipeikon retkivihko

Kevätretki Mukana retkivihko! Kevätretkivihkon saa Kevätretki Muumimamman kanssa -kirjan mukana ja sen voi ostaa myös erikseen – omaksi vaikka jokaiselle perheenjäsenelle ja kaikille retkikavereille! EAN: 9789513190958 Julkaisu: Helmikuu Kuvittaja: Riina ja Sami Kaarla Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L79.8


5+

Retkivihko mukaan ja reippaasti ulos luontoon! Kirjoihin sisältyvän, reppuun mahtuvan retkivihkon voi ostaa myös erikseen – vaikka jokaiselle retkeläiselle omansa!

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513186951

Julkaisu: Toukokuu Sivumäärä: 40 Kirjastoluokka: L85.2

Mukana retkivihko!

Riina ja Sami Kaarla

Muumipeikon retket

Kesäretki Nuuskamuikkusen kanssa Nautitaan kesästä yhdessä ulkoillen! Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen tekevät jännittävän kesäretken ja nukkuvat yön teltassa! Kesäisessä luonnossa kohdataan muitakin Muumilaakson asukkaita: Muumipappa ja Niiskuneiti kalastelevat, Muumimamma neuvoo Nipsulle salaperäisiä juhannustaikoja ja Hemuli täydentää tietenkin kasvikokoelmaansa. Jopa hattivatit ovat lähteneet liikkeelle! Kirjaan sisältyvän retkivihkon avulla opitaan jokamiehen oikeuksista, säihin varautumisesta, suunnistamisesta ja monista muista tärkeistä asioista.

Aikaisemmin ilmestynyt: Talviretki Pikku Myyn kanssa

Muumipeikon retkivihko

Kesäretki Mukana retkivihko! Kesäretki Nuuskamuikkusen kanssa -kirjaan sisältyvä, kätevästi reppuun mahtuva retkivihko myös erikseen saatavana! EAN: 9789513190965 Julkaisu: Toukokuu Kuvittaja: Riina ja Sami Kaarla Sivumäärä: 32 Kirjastoluokka: L79.8

Muumipeikon retket kaikkiin vuodenaikoihin! Tulossa elokuussa: Syysretki Nipsun kanssa Lasten- ja nuortenkirjat

73


Huikea seikkailu vuosisadan alun New Yorkissa amerikkalaisten velhojen ja jästien ja ihmeotusten maailmassa!

J.K. Rowling

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat Alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus Tutkija ja tutkimusmatkailija Lisko Scamanderin ihmeotukset karkaavat ja aiheuttavat kaaoksen New Yorkissa.

74


7+

On vuosi 1926. Tylypahkasta aikoinaan valmistunut velho ja tutkija ja taikaministeriön työntekijä Lisko Scamander (jota elokuvassa esittää Eddie Redmayne) on ollut tutkimusmatkalla ympäri maailmaa tutkimassa ihmeotuksia ja hänen tarkoituksenaan on pysähtyä pikaisesti New Yorkiin, mutta pysähdyksestä tuleekin pitempi kuin hän arvasi. Amerikan jästit ovat hankalaa joukkoa ja Amerikan velhot pahemmassa pulassa kuin Englannin velhot. Osa Liskon ihmeotuksista karkaa ja New York on kaaoksessa. J.K. Rowlingin käsikirjoitus elokuvaan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on jännittävä seikkailu vuosisadan alun New Yorkissa, amerikkalaisten velhojen ja jästien ja ihmeotusten maailmassa. Tarinan inspiraationlähteenä ja innoittajana on ollut Lisko Scamanderin tekemä Tylypahkan oppikirja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Formaatit Kirjan tiedot EAN: 9789513193676

Julkaisu: Huhtikuu Alkuperäisteos: Fantastic Beasts and Where to Find Them. The Original Screenplay Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta Sivumäärä: 304 Kirjastoluokka: L84.2

ELOKUVAN MAAILMANLAAJUINEN ENSI-ILTA 18.11.2016 Tammi julkaisee suomeksi Ihmeotukset ja niiden olipaikat -elokuvan alkuperäisen käsikirjoituksen osana J.K. Rowlingin velhomaailmaan sijoittuvien uusien teosten kustannusohjelmaa. Ihmeotukset ja niiden olipaikat on uuden elokuvasarjan aloitusosa. Sen kuvauspaikkana on Warner Bros. Studios Leavesden, missä Harry Potter -elokuvia on tehty jo kymmenen vuoden ajan, sekä Liverpool. Ohjaajana on neljän edellisen Harry Potter -elokuvan ohjaaja David Yates. Kirjan ulkoasun ovat luoneet graafiset suunnittelijat Miraphora Mina ja Edwardo Lima, yhteisnimeltään MinaLima. MinaLima teki merkkejä, karttoja, kuliiseja ja suunnittelua kaikkiin Harry Potter -elokuviin, ja heidän työtään nähdään myös tulevassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvassa.

Lasten- ja nuortenkirjat

75


Paula Noronen

Supermarsu saa kilpailijan Kuvitus Terese Bast

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513194697 EAN cd-äänikirja: 9789513194802 EAN mp3-äänikirja: 9789513194819 EAN e-kirja: 9789513194796

Julkaisu: Toukokuu (kirja, cd-äänikirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 150 Kirjastoluokka: L84.2

Nelivärikuvitus

76


7+ Kuka on todellinen sankari, Supermarsu vai Superkäärme? Jättiläismarsu antaa Emilialle hälytysrannekkeen, sillä supermarsutehtäviä pukkaa aina vain enemmän! Emiliaa ei kiire haittaa, sillä Supermarsuna olo on parasta mitä hän tietää. Koulussa kaikki ovat innoissaan: juhlasaliin tulee esiintymään palvottu superteinipoppari Edwin. Ainoastaan Rasva-Antero mököttää kateellisena. Keikan jälkeen ihana Edwin jututtaa oppilaita ja kysyy, onko heillä erityistaitoja. Emilia ja kaverit väittävät innoissaan osaavansa vaikka mitä, sähkökitaran soitosta autolla ajoon.

Paula Noronen on armoitettu kirjailija, kolumnisti, koomikko ja käsikirjoittaja, huumoriin erikoistunut mediaammattilainen.

Samaan aikaan Emilian taivaalle kerääntyy pilviä: salaperäinen Superkäärme ottaa kunnian kaikista Supermarsun sankaritöistä ja antaa haastatteluja. Kuka kumma on salaperäinen Superkäärme, ja miksi hän huijaa? Emilian tekisi jo mieli paljastaa totuus, vaikka supermarsuudesta kertominen on ankarasti kielletty. Pystyykö hän hillitsemään itsensä ?

Pietarsaarelaisen Terese Bastin hauska kuvitustyyli on tuttu jo kolmesta aiemmasta Supermarsusta sekä monista muista lastenkirjoista. © Katja Uitto

Supermarsu-kirjoista on tekeillä elokuva, joka saa ensi-iltansa talvella 2018!

Mutta apua! Kaikkien yllätykseksi Edwin aikoo päästä koululla pidettävään Suomi sata vuotta -gaalaan, ja haluaa siellä nähdä kunkin erityistaidot. Ehtivätkö koululaiset kehittää taitojaan riittävästi?

© Carl Bergman

Lasten- ja nuortenkirjat

77


Martin Widmark, Helena Willis

Vankilan arvoitus Lasse-Maijan etsivätoimisto

Supersuositun lasten dekkarisarjan 17. osa! Vallilan pikkukaupungin pappi järjestää vankilassa Shakespearen Hamletin esityksen, jossa päärooleja näyttelevät vangit. Esitys on ehtinyt hädin tuskin alkaa, kun näyttelijät jo ohjaavat sen omille taiteellisille raiteilleen ja saavat yleisön ulvomaan naurusta. Esiripun laskiessa aplodeista ei ole tulla loppua. Mutta miksi näyttelijät eivät saavu vastaanottamaan suosionosoituksia? Onneksi Lasse ja Maija ovat yleisön joukossa, sillä tällä kertaa kyseessä on tavallistakin vangitsevampi arvoitus!

Formaatit EAN: 9789513193584 EAN cd-äänikirja: 9789513194468 EAN mp3-äänikirja: 9789513194451 EAN e-kirja: 9789513194383

Kirjan tiedot

Julkaisu: Helmikuu (kirja), maaliskuu (cd-äänikirja, mp3-äänikirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Fängelsemysteriet Suomentaja: Outi Menna Sivumäärä: 96 Kirjastoluokka: L84.2

78

Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä, ihan oikea dekkarisarja lapsille. Sarja ilmestyy nykyisin värikuvitettuna, ja myös alkupään kirjat on uudistettu neliväriseen asuun. Lue kaikki osat: Timanttien arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Hotellin arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Sirkuksen arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Kahvilan arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Muumion arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Kullan arvoitus, Elokuvateatterin arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos),


7+ Supersuositun lasten dekkarisarjan kahdeksas ja yhdeksäs osa nyt uudistettuina nelivärilaitoksina! Martin Widmark (s. 1961) on yksi Ruotsin suosituimmista lastenkirjailijoista. Hän kirjoittaa lasten- ja nuortenkirjoja sekä oppimateriaaleja. Widmark on koulutukseltaan opettaja, ja kirjoittamisen ohella hän opettaa ruotsia maahanmuuttajille. Lasse-Maijan etsivätoimiston hauska nelivärikuvitus on Helena Willisin käsialaa.

Sanomalehden arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Junan arvoitus (uusi, värikuvitettu laitos), Koulun arvoitus, Sahramin arvoitus, Eläinpuodin arvoitus, Syntymäpäivän arvoitus, Uimahallin arvoitus, Palokunnan arvoitus, Polkupyörän arvoitus, Vankilan arvoitus

Lasten- ja nuortenkirjat

79


Timo Parvela

Ella ja kaverit hevosen selässä Kuvitus Mervi Lindman Saako Tuukka oman ratsastajapatsaan? Ellan ja kavereiden opettaja on saanut alennuksen: hän ei ole enää rehtori vaan taas pelkkä opettaja. – Kivaa, nyt opettaja on aina luokassa eikä ovivalojen takana kansliassa, iloitsi Tiina. – Me voimme halata opettajaa silloin kun haluamme, minä riemuitsin. – Minä voin pyyhkiä opettajaa liitutauluun silloin kun huvittaa, murisi Pukari. – Opettaja voi solmia minun kengännauhani ja batmanviitan narun silloin kun minua huvittaa, Samppakin innostui. Uusi, joulupukin näköinen rehtori esitellään opettajalle ja lapsille. Luokka on innoissaan, paitsi Pate joka on huolissaan joululahjoista. Huolta on myös Tuukasta, joka on mennyt piiloon roskalaatikkoon. Mikä Tuukkaa oikein vaivaa, ja onko hevosilla jotain tekemistä asian kanssa? Formaatit EAN: 9789513193737 EAN cd-äänikirja: 9789513194505 EAN mp3-äänikirja: 9789513194499 EAN e-kirja: 9789513194390

Kirjan tiedot

Julkaisu: Tammikuu (kirja, cd-äänikirja, mp3äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 104 Kirjastoluokka: L84.2

mustavalkokuvitus

Tervetuloa Ellan ja kavereiden maailmaan! www.ellakirjat.fi

80


7+ Timo Parvela

Ella ja kiristäjä

Kuvitus Mervi Lindman Kaikkien aikojen ensimmäinen Ella-kirja Mervi Lindmanin uudelleen kuvittamana! Näistä tutuista sanoista alkoi vuonna 1995 lastenkirjallisuuden kansainvälinen menestystarina: ”Minä olen Ella. Olen ensimmäisellä luokalla. Meillä on mukava luokka ja mukava miesopettaja. Tai oli, sillä opettaja ei ole entisensä.” Opettajasta on tosiaan tullut outo: hän saa salaperäisiä kirjeitä, unohtaa antaa läksyt ja hyppää vaatteet päällä uima-altaaseen. Hanna keksii, että opettajalla on selviä kiristysoireita. Tuukankin mielestä opettaja on aika kiristynyt. Mutta kuka häntä oikein kiristää? Ella ja kaverit päättävät ottaa asiasta selvää.

Formaatit EAN: 9789513193751

Kirjan tiedot

Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 64 Kirjastoluokka: L84.2

mustavalkokuvitus

Timo Parvelan hulvattoman hauska Ella ja kaverit -sarja on valloittanut maailmaa kirjojen, elokuvien ja näytelmien muodossa. Mervi Lindman on antanut Ellalle ja hänen kavereilleen iloisen ja vauhdikkaan piirrosasun. Lindmanin kuvituksia rakastetaan myös monissa maissa. © Jari Riihimäki

© Jari Riihimäki

Lasten- ja nuortenkirjat

81


Timo Parvela

Pate aarresaarella Kuvitus Pasi Pitkänen

Formaatit EAN: 9789513194789 EAN cd-äänikirja: 9789513194857 EAN mp3-äänikirja: 9789513194864 EAN e-kirja: 9789513194840

Kirjan tiedot

Julkaisu: Toukokuu (kirja, cd-äänikirja, mp3äänikirja, e-kirja) Sivumäärä: 104 Kirjastoluokka: L84.2 mustavalkokuvitus

Pate samuraimiekan jäljillä. Pate saa enoltaan lahjan: ”Paketti oli melkein musta. Sen päälle oli kirjoitettu keltaisin kirjaimin MINEDET-TERRA-XP-150c-woof-GEO. Kirjaimet hehkuivat pimeässä. Tai sitten se olin minä. Paketissa oli nimittäin aarre. Tai no, ihan tarkalleen ottaen paketissa ei ollut aarretta, mutta siellä oli metallinpaljastin, aarteenetsintälaite.” Pate lähtee seikkailemaan Japaniin saakka ja ammoin kadonneen samuraimiekan jäljille. Miksi eno haluaa niin kiihkeästi löytää miekan? Joku muukin on aarteen perässä, mutta kuka? Huikea seikkailu on täynnä kimurantteja, yllättäviä ja hauskoja käänteitä Pate-kirjojen tapaan.

82


7+ Ella ja kaverit –kirjoista tutun Paten ikioma sarja!

Kirkkonummelaisen Timo Parvelan lasten- ja nuortenkirjoja luetaan kautta maailman. © Veikko Somerpuro

Pasi Pitkänen on monipuolinen ja lahjakas kuvittaja, mm. Parvelan Kepler62-sarjan upeat kuvitukset ovat hänen käsialaansa. © Aapo Huhta

Lasten- ja nuortenkirjat

83


Dav Pilkey

Kapteeni Kalsari ja herra Haisee-Hirveästin huima tarina

84

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513192402

Julkaisu: Toukokuu Alkuperäisteos: Captain Underpants and the Sensational Saga of Sir Stinks-a-lot Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta Sivumäärä: 205 Kirjastoluokka: L84.2


7+

© Karyn Carpenter Baker

Koe kahden supermiehen suurkamppailu: Kapteeni Kalsari kohtaa herra Haisee-Hirveästin! Hervottoman hauska uusi Kapteeni Kalsari -kirja kertoo mm. siitä, mitä kaikkea sukkahien avulla voi saada aikaan. Erno ja Huuko ja heidän kaksoisolentonsa Eilisen Erno ja Eilisen Huuko pitävät hauskaa yhdessä ja keksivät tuplakujeita! Kun kaksi heistä on koulussa, toiset kaksi piiloutuvat puumajaan pelaamaan pelejä. Pojilla on kaksi kertaa niin hauskaa kuin tavallisesti ja vain puolet töistä. Mutta sitten Jerome Hurvitsin ala-asteen liikunnanopettaja kehittää menetelmän, jonka avulla hän tekee oppilaista tehokkaita, tottelevaisia ja täydellisiä lapsia. Seuraukset ovat pelottavat. Tarvitaan Ernon ja Huukon ja Eilisen Ernon ja Eilisen Huukon kaikki yhdistetty oveluus oppilaiden ja ihmiskunnan pelastamiseksi!

Kesällä 2017 on tulossa ensimmäinen Kapteeni Kalsarista kertova animaatioelokuva!

David ”Dav” Pilkey (s. 1966) asuu Seattlen lähellä, Bainbridge Islandilla ja osan vuodesta Japanissa, Minami Izulla. Kapteeni Kalsari sai alkunsa jo alaasteella, kun Pilkey joutui poistumaan käytävälle miettimään käytöstään. Pilkey lähetti ensimmäisen itse kuvittamansa käsikirjoituksen, World War Won, kansalliseen nuorten kirjoituskilpailuun 1986 ja voitti oman sarjansa (14–19-vuotiaat).

Lasten- ja nuortenkirjat

85


Kevään parhaat heppakirjat Lin Hallberg, Margareta Nordqvist

Kaikki peliin, Sinttu! Sintun kanssa elämä on täynnä yllätyksiä! Siltakylän hevoset ovat saaneet pitää lomaa loppukesällä, mutta nyt hoitajat pääsevät taas ratsastamaan. Hevosista huolehtiminen ei kuitenkaan ole aina niin helppoa. Kun Ronjavarsa livahtaa ulos laitumelta, syntyy muidenkin hevosten keskuudessa täysi kaaos. Pahinta on, että Sara-Liina syyttää kaikesta Elinaa… Mitähän Inka-opettaja nyt sanoo? Oliko hevosten karkaaminen todella Elinan vika? Kaikki peliin, Sinttu! on 14. osa valloittavassa hevoskirjasarjassa, joka kertoo Elinan ja maailman suloisimman shetlanninponin Sintun seikkailuista kodikkaalla Siltakylän tallilla.

Formaatit EAN: 9789513192853

Kirjan tiedot Julkaisu: Helmikuu Alkuperäisteos: Klar för start, Sigge Suomentaja: Marvi Jalo Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: L84.2

Ruotsalainen Lin Hallberg on ollut heppafani pikkutytöstä lähtien ja tuntee läpikotaisin tallielämän yläja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja Margareta Nordqvistin kanssa.

86


3+

7+

Lin Hallberg, Margareta Nordqvist

Eppu ja kesän paras päivä

Täyttä laukkaa kesälaitumilla! Elsa odottaa innolla kesälomapäiviä kotona Niitynperällä. Kesällä hänellä on aikaa hoitaa eläimiä, joita onkin kertynyt jo aika liuta: kaneja, kissoja, possu, vastasyntynyt karitsa ja tietenkin Eppu ja Santos. Vain yksi asia huolestuttaa: Minna on lähdössä ratsastusleirille. Kuinka Elsa voi sillä välin harjoitella Epun kanssa? Hänellähän ei ole lupaa ratsastaa yksin. Onneksi Minna on kuitenkin järjestänyt Elsalle maailman parhaan syntymäpäivälahjan: aurinkoisena kesäpäivänä he lähtevät pitkälle maastoratsastukselle! Eivätkä yllätykset siihen lopu. Eppu ja kesän paras päivä on sympaattisen ponikirjasarjan seitsemäs kirja.

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193065

Julkaisu: Tammikuu Alkuperäisteos: Teddy en sommardag Suomentaja: Marvi Jalo Sivumäärä: 144 Kirjastoluokka: L84.2

Ingrid Flygare

Nyt on kiire, Putti! Pikkuinen shetlanninponi Putti pelastaa päivän hurmaavan ponikuvakirjasarjan kolmannessa osassa. Putti on kuusikukkulan tallin hevosista pienin. Niin pienen ponin on vaikea juosta metsässä, koska se voi kompastua juuriin ja mättäisiin lyhyillä jaloillaan. Parhaiten Putti viihtyykin laitumella ja ratsastuskentällä lasten kanssa. Mutta kun yksi sen poniystävistä sairastuu, on Putti ainoa joka pystyy hakemaan apua. Putti huomaa, että voi ihan hyvin olla pikkuruinen, ja silti tehdä suurenmoisen urotyön! Putti on ruotsalaiskuvittaja Ingrid Flygaren kuvakirjasarjan suloinen sankari, joka sulattaa niin pienten kuin isompienkin heppahullujen sydämet! Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193614

Julkaisu: Maaliskuu Alkuperäisteos: Spring fort, Pytte! Sivumäärä: 24 Kirjastoluokka: L85.2

Ruotsalainen Ingrid Flygare on monipuolinen kuvittaja. Liian pieni Putti oli hänen ensimmäinen ikioma kuvakirjansa. Sittemmin Putin seikkailut ovat laajentuneet sarjaksi, jossa on ilmestynyt ruotsiksi jo neljä kuvakirjaa sekä hurmaava puuhakirja.

Lasten- ja nuortenkirjat

87


7+

Jari Mäkipää

Masi Tulppa: Pääsy kielletty!

Jari Mäkipään uusi, humoristinen lastenromaani! Alakoulua käyvällä Masi Tulpalla on täydellinen kesälomasuunnitelma: Pelaa SamuRaita, katso Bittiritaria, piirrä Hukkajätkä-sarjista. Masin ei tarvitse poistua huoneestaan edes lounaan perässä – hän vain lämmittää mikropitsan omasta jääkaapistaan. Kaikki menee kuitenkin pilalle, kun Masin vanhemmat saavat kummallisen älynväläyksen: he keksivät palkata pojalle lastenhoitajan. Masi ei törkeään temppuun niin vain alistu. Lapsenvahtipalvelu Vahtisilmän epäilyttävä toimitusjohtaja Vihtori Hiilenpää ehdottaa Masille viikon koeaikaa. Sehän sopii – Masi aikoo tehdä hyvin selväksi, ettei lastenvahtia kaivata. Hän saa vastaansa monen sortin hoitajia, joista kukaan ei näytä tajuavan olevansa tarpeeton sivuhenkilö. Lisäksi Masia häiriköi sottainen ja piinallisen puhelias naapurinpoika Pellervo Hulmukka, joka kuvittelee nappaavansa hänestä kaverin. Masi Tulpalla on tasan viikko aikaa pelastaa kesälomansa!

Formaatit EAN: 9789513193041 EAN e-kirja: 9789513194741

Kirjan tiedot © Pertti Nisonen

Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 90 Kirjastoluokka: L84.2

Tamperelainen Jari Mäkipää (s. 1978) tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaanin seikkailuista kertovasta kirjasarjasta. Lisäksi hän käsikirjoittaa Ylen Lasten ja nuorten ohjelmien tv- ja verkkotuotantoja, kuten Galaxi Play ja Rosan koodi. Mäkipään uuden lastenromaanin päähenkilö on kaikkien itsenäisten lasten sankari. Peligrafiikan innoittamasta kuvituksesta vastaa palkittu Jussi Kaakinen. 88


7+

Ansu Kivekäs

Ykkösjätkät ilman jarruja

Kuvitus Terese Bast Ykkösjätkät porskuttavat pöndellä. Anton ja Kyösti joutuvat uudessa tarinassa ihmeelliseen paikkaan: pöndelle eli maaseudulle. Mutta sitä ennen Anton ehtii hermostua äidin ja tämän runoilevan poikaystävän lepertelyyn. Paulus on varsinainen taikinapallopää, jonka pullat pierettävät pahasti. Kaveruksille on myös käydä hullusti, kun he nukahtavat kerrostalon kellarikomeroon paetessaan päätöntä viheltäjää. Pojat lähetetäänkin virkistysviikonlopuksi Antonin isän, rock-laulaja ”Jörgen Biisonin” luo maalle. Kelvollisesta keikkabussista ei ole tietoakaan, kun yhdessä puksutetaan vanhalle kyläkoululle, huomaa kriittinen Kyösti. Antonin isä ei muutenkaan vastaa käsitystä rajusta rokkarista. Isä ja hänen uusi puolisonsa ovat tyttövauvan tuoreita vanhempia, ja Kyösti joutuu äkkiseltään lapsenvahdiksi. Koululla asustaa myös vähän karvaisempia otuksia, nimittäin lampaita. Pässin nimi on Presidentti ja traktorin nimi on Ferguson 35. Molempiin Anton ja Kyösti tutustuvat läheisesti eikä kuohuttavilta tapahtumilta vältytä. Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193720

Julkaisu: Tammikuu Sivumäärä: 120 Kirjastoluokka: L84.2

mustavalkokuvitus

Huumorin mestari Ansu Kivekäs on julkaissut palkittuja ja kiitettyjä nuortenromaaneja, aikuisten dekkarin ja lastenromaanin Ykkösjätkät. Teos oli Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana vuonna 2013.

Terese Bast tunnetaan monista ihanista kuvitustöistään, kuten Soivasta laulukirjasta ja Supermarsu-sarjasta. © Katja Uitto © Karoliina Ek

Lasten- ja nuortenkirjat

89


Luistelun lumousta kirjoissa ja jäällä Taitoluistelun MM-kisat Helsingissä 29.3.–2.4. 2017

9+

Henna Helmi Heinonen

Miisa ja kaikkien aikojen kevät Mikä neuvoksi, kun kaikki muuttuu? Miisa harjoittelee kiivaasti loppukilpailuja ja ykkösryhmään pääsyä varten, mutta parhaan ystävän murheet muuttavat myös Miisan elämää. Seitsemäsluokkalaisen Miisan päivät kuluvat koulun jälkeen jäähallilla harjoituksissa ja poikakaveri Antonin kanssa. Kevään kalenteri on mustanaan merkintöjä: loppukilpailut, seuran yhteinen kevätnäytös, ja ehkä Miisa voisi myös päästä harjoituksissa ykkösryhmään? Läksyt jäävät iltamyöhään, mutta silti Miisa on niin onnellinen, että melkein leijailee! Kun Miisan parhaan ystävän Katan vanhemmat päättävät erota, alkaa Miisa tuntea syyllisyyttä siitä, että hänellä on kaikki niin hyvin. Itkuinen Kata jopa paljastaa, että saattaa joutua lopettamaan luistelun! Miisa haluaa auttaa, mutta miten se onnistuisi? Miten yksi tyttö voisi muuttaa aikuisten asioita – vai voiko?

Miisa-sarjan neljäs osa kuvaa luontevasti ja koskettavasti

Henna Helmi Heinonen (s. 1981) on Seinäjoella asuva viiden lapsen äiti ja psykologi. Perheen arkea värittää vahvasti taitoluistelu, sillä perheen seitsemästä jäsenestä viisi harrastaa lajia. Henna Helmi itse keskittyy ihailemaan – hänen luistelukoulunsa jäi 1980-luvulla puolen kauden mittaiseksi, ja sekös vasta harmittaa!

nuorten elämää.

Formaatit EAN: 9789513190644 EAN e-kirja: 9789513194369

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 230 Kirjastoluokka: N84.2

90

Henna Helmi käsittelee suosituissa Miisa-kirjoissaan tyttöjen elämään liittyviä paineita ja pyrkii teoksillaan tukemaan tukemaan tyttöjen itsetunnon kehittymistä. Ei tarvitse olla samanlainen kuin muut, vaan jokaisella on oma juttunsa!


7+ Henna Helmi Heinonen, Reetta Niemensivu

Nellyn uudet kuviot ”Sä oot se uus!” IceLove-sarjan ensimmäisen osan päähenkilö on kymmenvuotias Nelly, joka muuttaa uuteen kaupunkiin ja pääsee mukaan muodostelmaluistelujoukkueeseen. Uuden, koukuttavan sarjan joka osassa päähenkilönä on joku IceLove-joukkueen jäsenistä. Koulun jälkeen kaikki tuntuvat huutelevan toisilleen. Nähdään siellä, mitä tehdään, minne mentäis. Nellylle ei puhu kukaan. Hän on se uusi tyyppi. Tullut luokalle ja koko kaupunkiin huhtikuussa, kesken lukuvuoden. Muut tuntevat toisensa. Heillä on yhteisiä juttuja, vitsejä ja muistoja. Neljäsluokkalaisen Nellyn vanhemmat ovat eronneet ja hän on joutunut muuttamaan aivan vieraaseen kaupunkiin isän, Saanan ja puolitoistavuotiaan Nemon luo. Koti ei ole enää koti eikä Nellylla ole edes omaa huonetta. Nellysta tuntuu, että hän on näkymätön, niin kotona kuin koulussa. Mutta kun Nelly hyväksytään mukaan IceLovemuodostelmaluistelujoukkueeseen, tulee elämään uusia sävyjä. Jännittää eikä luistelu suinkaan suju kuin tanssi. Myös jäällä Nelly on vielä ”se uus”, mutta on kivaa olla joukkueen jäsen. Ehkä Nelly ei sittenkään ole näkymätön?

UUSI MUODOSTELMALUISTELUSARJA! Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513193485 EAN e-kirja: 9789513194406

Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 96 Kirjastoluokka: L84.2

© Aapo Ravantti

© Juha Harju

IceLove-sarjassa Henna Helmi kuvaa lämpimästi ja oivaltavasti noin kymmenvuotiaiden lasten arkea. Muodostelmaluistelujoukkueessa yhdessä tekemisen riemu ja vaiva antaa eväitä myös jokapäiväiseen elämään. Reetta Niemensivu (s. 1979) on Lahdessa asuva kuvittaja, graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija

Lasten- ja nuortenkirjat

91


9+

Saku Heinänen

Zaida ja taistelupari

Virtuaalimaailma ja todellisuus sekoittuvat varhaisnuorten trilogian päätösosassa. Kaksitoistavuotiaan Zaidan edessä on uusi kouluvuosi, mutta kaveripiirissä myllertää. Jonna ja Malla viihtyvät omissa oloissaan, Otolla on uusi harrastus, ja myös Zaida kaipaa vaihtelua ja jännitystä elämäänsä. Parhaan kaverin Siirin rinnalle nousee itsevarma ja rento Eevi, teatteriperheen tytär, johon Zaida on tutustunut alkukesästä draamaleirillä. Eevin kerrostalon kellarissa on kerhohuone, jossa Eevin naapuri Petteri pelaa kavereidensa kanssa tietokonepelejä. Petteri ja Tero ottavat tytöt mukaan verkkoroolipeliin, jossa taistellaan suurkaupungin alla risteilevässä rinnakkaismaailmassa liikkuvia vartijoita ja muita olentoja vastaan. Kun he sitten Petterin johdolla lähtevät seikkailemaan Eevin talon kellarista kaupungin todellisiin valtaviin huoltotunneleihin, pelin ja todellisuuden raja hämärtyy. Petteri on arvoituksellinen ja ristiriitainen johtohahmo, joka vetää Zaidaa puoleensa. Mutta jos Zaida menee liian lähelle, pääseekö hän Petterin maailmasta enää pois? Formaatit © Pertti Nisonen

EAN: 9789513192709 EAN e-kirja: 9789513194734

Kirjan tiedot Julkaisu: Toukokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 230 Kirjastoluokka: L84.2

Saku Heinänen on toiminut graafisena suunnittelijana, kirjainmuotoilijana ja Aalto-yliopiston professorina. Heinäsen esikoisteos, Zaida ja lumienkeli, oli Finlandia Junior -ehdokkaana 2014 ja trilogian toinen osa Zaida ja elovalkeat Arvid Lydecken -ehdokkaana 2015. Zaidatrilogia on omavaraisuudessaan erikoisuus: kirjojen tarina, kuvitus, taitto ja kirjaintyyppi ovat kaikki Heinäsen käsialaa.

92


9+

Sari Peltoniemi, Laura Haapamäki

Allmaan vaskitsa

Löytyykö Kielisestä apua Allmaan asukkaille, lempeille gnoomeille, jotka ovat joutuneet hiisien orjiksi? Laura Haapamäen kuvittaman huiman Avaimenkantajatrilogian toinen osa vie lukijan maan alle, gnoomien asuttamaan Allmaahan, jossa auringon edessä on Taivazalan tuulettarien kutoma huntu. Hiidet ovat tuhoamassa Allmaan asukkaat ja rauhan, ja tarvitaan kielisläisten ja gnoomien kaikki rohkeus ja oveluus hiisien voittamiseksi. Allmaan lähettiläs, vanha vaskitsa, on tullut henkensä uhalla hakemaan Kielisestä apua Allmaan asukkaille. Allmaan asiat ovat huonosti, eikä avaimenkantajaa ole näkynyt pitkiin aikoihin. Lopulta Kielisestä löytyy ihmisiä, joissa on Allmaan tuoksu, yhdessä hyvin vahva ja muissa niin heikko, ettei sitä edes huomaisi ellei olisi niin tarkka haistaja kuin vaskitsa. Avaimenkantaja Mosse ei muista, miten avainta pitäisi käyttää ja Allmaan porttikin on piilossa. Allmaahan on kuitenkin päästävä. Täytyy löytää reitti ja täytyy valita sopivat henkilöt vaaralliselle matkalle.

Kirjan tiedot Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: L84.2

© Kaisa Siren

Formaatit EAN: 9789513187408 EAN e-kirja: 9789513194352

Sari Peltoniemi on Lempäälässä asuva monipuolinen ja arvostettu kirjailija, joka kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Hän on syntynyt Kauhavalla. Laura Haapamäki on Rovaniemellä asuva kuvittaja. Avaimenkantaja-trilogian ensimmäinen osa Taivazalan joutsen ilmestyi heinäkuussa 2016.

© Suvi Roiko

Lasten- ja nuortenkirjat

93


9+

Tamsyn Murray

Kaikkien aikojen Camilla: Tähtireportteri

Koomisia tilanteita ja nasakkaa brittihuumoria. Sarjan toisessa osassa Camilla kaipaa vaihtelua elämäänsä. Ja vaihtelua on toden totta tiedossa! Hän aloittaa kampanjan taistellakseen housut osaksi tyttöjen koulupukua. Isä nimittelee häntä jo Che Guevaraksi. Koululehden päätoimittaja pestaa sanavalmiin Camillan oitis reportteriksi. Kotona äiti ja isä ovat lähinnä sekapäisiä. Vastasyntyneet kaksoset ovat kyllä suloisia, mutta pitävät koko taloa hereillä öisin. Camillan Rolo-koira taas on yhdistelmä Tyrannosaurus Rexiä ja ruskeaa labradoria, joten rauhasta ei ole tietoakaan. Perheen säästöbudjettiin sopiva lomasuunnitelma ei myöskään innosta: isä ehdottaa reissua asuntoautolla Cornwalliin. Todellinen aurinkoloma tekisi hyvää Camillalle, joka on alkanut näyttää Draco Malfoyn siskolta. Camillan tutkivan journalistin ura saa vauhtia, kun hän huomaa että joku pitää netissä ikävää juorupalstaa koulun oppilaista. Jos hän saa syyllisen selville ja kirjoittaa skuupin, tähtireportterin titteli on taattu.

94

10+

Jacob Grey

Valkean lesken kosto Kärpästen äiti on kukistettu ja Seittimies on kuolleiden maassa, mutta uusi tuntematon vaara uhkaa Kraata ja hänen lymy-ystäviään. Kärpästen äiti turvautui Keskiyön kiven mahtiin ja muutti Blackstonen vankilan vangit mahtaviksi lymyiksi. Nyt uudet lymyt mellastavat kaupungin kaduilla tekemässä rikoksia eläinkumppaniensa avulla. Mutta he eivät toimi omin päin: joku antaa heille käskyjä. Uusi hämähäkkilymy, Valkea leski, punoo jo juoniaan, ja kauhukseen Kraa tajuaa, että hän on Selina – kärpäslymyn tytär, Kraan ystävä. Kraa on varma, että Seittimies on ottanut Selinan valtaansa. Hän haluaa vapauttaa ystävänsä hämähäkin verkoista. Mutta muut lymyt eivät usko Selinan viattomuuteen, ja pian Kraa huomaa olevansa yksin. Ystävät eivät luota häneen, eikä hän tiedä kehen voi luottaa. Ja etsiessään apua ja pelastusta hän joutuu miettimään, onko mikään, mitä hänelle on opetettu, sittenkään totta. Edes rakkaiden varisten tuki ei aina ole itsestäänselvää.

Formaatit

Kirjan tiedot

Formaatit

Kirjan tiedot

EAN: 9789513185343 EAN e-kirja: 9789513194345

Julkaisu: Maaliskuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Completely Cassidy. Star Reporter Suomentaja: Sari Kumpulainen Sivumäärä: n. 200 Kirjastoluokka: N84.2

EAN: 9789513193393 EAN e-kirja: 9789513194765

Julkaisu: Kesäkuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: The White Widow´s Revenge (Ferals 3) Suomentaja: Kaisa Kattelus Kirjastoluokka: N84.2


12+ Mintie Das

Storm Sisters 2: Hyiset mainingit

Vauhdikkaan, historiallisen meriseikkailusarjan toinen osa! Pitelemättömän tyttöviisikon seikkailu maailman merillä jatkuu. Yllättävät uudet tiedot muuttavat kaiken, mihin he ovat selviämisseikkailunsa aikana uskoneet. Ovatko heidän vanhempansa sittenkin elossa? Vihje vie sankarittaret hyiselle Pohjanmerelle, syvälle kuninkaallisen hovin salaisuuksien, valheiden ja juonittelujen verkkoon, jossa ei voi koskaan tietää kuka on ystävä, kuka vihollinen. Kun näyttämölle astuvat niin häikäisevä kuninkaallisen henkivartiokaartin upseeri kuin tyttärensä kauan sitten hylännyt äiti, ei tunnekuohuja voida välttää.

© Rovio Entertainment Ltd. 2014

Formaatit EAN: 9789513184957 EAN e-kirja: 9789513194338

Kirjan tiedot Julkaisu: Tammikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Storm Sisters 2: The Frozen Seas Suomentaja: Marja Helanen Sivumäärä: 400 Kirjastoluokka: N84.2

Mintie Das on syntynyt Intiassa ja kasvanut Yhdysvalloissa. Dasin lapsuudessa ja nuoruudessa perhe matkusteli ympäri maailmaa isän YK-työkomennusten perässä, ja kiertämisen viehätys ja jännitys on siirtynyt myös hänen kirjasarjansa rohkeiden merirosvotyttöjen maailmaan. Kansainvälisen PR- ja markkinointiammattilaisen uran luonut Mintie Das asuu nykyään Suomessa ja kirjoittaa parhaillaan Storm Sisters -sarjalle jatkoa.

Lasten- ja nuortenkirjat

95


Nicola Yoon

Kaikki kaikessa

96


12+ © Sonya Sones

Upea, omaperäinen esikoisteos – elokuva tulossa!

Olly on riski, joka Maddyn on pakko ottaa. Maddy on tyttö, joka on allerginen koko maailmalle ja elää oman kotinsa suojissa, kuin kuplassa. Olly on poika, joka muuttaa naapuriin ja Maddyn sydämeen. ”Sairauteni on yhtä harvinainen kuin kuuluisakin. Periaatteessa olen allerginen maailmalle. En lähde kotoa mihinkään, en ole poistunut sieltä seitsemääntoista vuoteen. Ainoat ihmiset, jotka tapaan, ovat äitini ja sairaanhoitajani Carla. Mutta eräänä päivänä naapuriin ajaa muuttoauto. Katson ulos ikkunasta ja näen hänet. Hän on pitkä, hoikka ja pukeutunut mustaan – mustaan t-paitaan, mustiin farkkuihin, mustiin tennareihin ja mustaan pipoon, joka peittää hänen hiuksensa kokonaan. Hän huomaa minun katsovan ja tuijottaa minua. Tuijotan takaisin. Pojan nimi on Olly. Ehkä tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta aina jotain voimme arvata. Esimerkiksi sen, että minä tulen rakastumaan Ollyyn. Siitä seuraa epäilemättä katastrofi.”

Kaikki kaikessa on Nicola Yoonin omaperäinen ja rehellinen esikoisteos, joka etenee vinjettien, päiväkirjamerkintöjen, piirroskuvitusten, diagrammien, listojen ja sairauskertomusten muodossa. Se kertoo rakkaudesta, joka sitoo, hallitsee ja vangitsee sekä rakkaudesta, joka valloittaa ja vapauttaa.

Formaatit EAN: 9789513192143 EAN e-kirja: 9789513194376

Kirjan tiedot Julkaisu: Huhtikuu (kirja, e-kirja) Alkuperäisteos: Everything, Everything Suomentaja: Helene Bützow Sivumäärä: 350 Kirjastoluokka: N84.2

Lasten- ja nuortenkirjat

97


Manga Monipuolinen mangakevät joulukuu Yoshihiro Takahashi

Orion 2 EAN: 9789521619090 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Hoonoki Sora

Vahtikoirat 4 EAN: 9789521618987 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Tite Kubo

Bleach 69 EAN: 9789521618505 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Emi Ishikawa

Kummituskokelas 2 EAN: 9789521619397 Ikäryhmä: 10+ Kirjastoluokka: 85.32

Hajime Isayama

Titaanien sota 11

Kore Yamazaki

Yoshihiro Takahashi

Hajime Isayama

Velhon morsian 1

Akame 5

Titaanien sota 12

EAN: 9789521618598 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619670 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Nakaba Suzuki

Jay.

Sherlock: Sokea pankkiiri EAN: 9789521619656 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619588 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619113 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Tammikuu

Hoonoki Sora

Alto Yukimura, Miri Mikawa

EAN: 9789521618994 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Vahtikoirat 5

Hopeasokerimestari ja musta keiju 2

Sui ishida

Yoshihiro Takahashi

Tite Kubo

Bleach 70 EAN: 9789521619045 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Orion 3

Lindbergh 3

Kore Yamazaki

Velhon morsian 2 EAN: 9789521619687 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Jay.

Sherlock: Elämä pelissä EAN: 9789521619663 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Sui ishida

Tokyo Ghoul 6 EAN: 9789521618710 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Eiichiro Oda

One Piece 81 EAN: 9789521619038 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619106 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Uusi sarja!

98

EAN: 9789521619441 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Orion 4

EAN: 9789521619571 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619410 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521618703 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Ahndongshik

Yoshihiro Takahashi

Lindbergh 2

EAN: 9789521618871 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Tokyo Ghoul 5

7 kuolemansyntiä 3

Helmikuu

Ahndongshik

EAN: 9789521618888 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Uusi sarja!


Uusi sarja!

TV:stä tuttu!

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesäkuu

Yoshihiro Takahashi

Yoshihiro Takahashi

Yoshihiro Takahashi

Yoshihiro Takahashi

Orion 5

Orion 6

Orion 7

Orion 8

EAN: 9789521619120 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619137 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619144 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619151 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Kyoukorin

Tite Kubo

Ahndongshik

Tite Kubo

Ace – musta vaeltaja 1

Bleach 71

Lindbergh 5

Bleach 72

EAN: 9789521619052 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619601 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619069 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Hajime Isayama

Kyoukorin

Kore Yamazaki

Titaanien sota 13

Ace – musta vaeltaja 2

Velhon morsian 4

EAN: 9789521618895 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619823 Ikäryhmä: 10+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619700 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Kore Yamazaki

Nakaba Suzuki

Sui ishida

Lindbergh 4

Velhon morsian 3

7 kuolemansyntiä 5

Tokyo Ghoul 8

EAN: 9789521619595 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619694 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619465 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Kiyo Kyujyo

Sui ishida

Eiichiro Oda

Trinity Blood 19

Tokyo Ghoul 7

One Piece 82

Titaanien sota 14

EAN: 9789521619809 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521618727 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619755 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521618901 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

EAN: 9789521619816 Ikäryhmä: 10+ Kirjastoluokka: 85.32

Nakaba Suzuki

7 kuolemansyntiä 4 EAN: 9789521619458 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Ahndongshik

EAN: 9789521618734 Ikäryhmä: 15+ Kirjastoluokka: 85.32

Hajime Isayama

Ahndongshik

Uusi sarja!

Lindbergh 6 EAN: 9789521619618 Ikäryhmä: 12+ Kirjastoluokka: 85.32

Uusi sarja!

Manga

99


Pokkarit Tammikuu

Alafair Burke, Mary Higgins Clark

Tuhkimomurha Kuka murhasi tuhkimon? Bon-pokkari EAN: 9789513193157 Alkuteos: The Cinderella Murder Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Stephen King

Mersumies 2015 Edgar-palkitun trilogian avaus! Bon-pokkari EAN: 9789513193164 Alkuteos: Mr Mercedes Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

HElmikuu

BLAKE CROUCH EI PAKOTIETÄ TAMMI

Kaari Utrio

Sarah Waters

Blake Crouch

Vanajan Joanna

Parempaa väkeä

1300-luvun Hämeessä asustaa kanteleensoittajaneito Joanna, jolle suvun kunnia on tärkeämpää kuin rakkaus ja intohimo

Rikos ja kielletty rakkaus 20-luvun Lontoossa

Wayward Pines -trilogia

Bon-pokkari EAN: 9789513193171 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

100

Keltainen pokkari EAN: 9789513193188 Alkuteos: The Paying Guests Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Ei pakotietä, Salaisuus, Viimeinen kaupunki Tämän hetken kuumin jännityssarja, joka vie lukijansa outoon pikkukaupunkiin ja on tuttu myös tv-sarjana Bon-pokkari EAN: 9789513195366 Alkuteos: Pines, Wayward, The Last Town Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: J


Maaliskuu

Michael Lewis

Flash Boys Kapina Wall Streetillä

Kirsi Ranto

Petina Gappah

OLE SE VALO JOKA OLET

Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

Rahamaailman pimeimmät nurkat päivänvaloon

Vuoden 2013 rajatietokirja -yleisöäänestyksen voittaja

BusinessPokkari EAN: 9789513193201 Alkuteos: Flash Boys – A Wall Street Revolt Kirjastoluokka: T36.13 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789513195571 Kirjastoluokka: T99.1 Hintaryhmä: D

Virkistävä sukellus vieraaseen maailmaan, jonka jälkeen oma elämä ei enää tunnu samalta Keltainen pokkari EAN: 9789513193232 Alkuteos: An Elegy for Easterly Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Huhtikuu

Lisa Hilton

Maestra Vuoden trilleritapaus: taideväärennöksiä, luksuselämää ja pitelemätön naispäähenkilö Bon-pokkari EAN: 9789513193218 Alkuteos: Maestra Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Kaari Utrio

Lars Kepler

Vaitelias perillinen

Playground

Rohkea sydän ei esteitä pelkää

Bon-pokkari EAN: 9789513193225 Alkuteos: Playground Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789513193010 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: C

Keplerin uusi aluevaltaus!

Pokkarit

101


Toukokuu

Katri Lipson

Pirjo Tuominen

Veera Vaahtera

Detroit

Ruukinkartanon rouva

Sopivasti sekaisin

Mitään ei enää pelkää, kun on menettänyt kaiken Bon-pokkari EAN: 9789513193249 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Suuriruhtinaanmaa-sarjan toinen valloittava osa Bon-pokkari EAN: 9789513194659 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Nainen + 2 lasta + koti-isä + ura = melkoinen soppa Bon-pokkari EAN: 9789513193256 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Veera Vaahteran uutuus

Suoraan pokkarina

Kesäkuu

Kristiina Vuori

Sarah Winman

Nicolas Barreau

Kaarnatuuli

Merenneidon vuosi

Meillä on aina Pariisi

Aikuisten satu antaa toivoa

Tarina kuin rakkauden lukko ranskalaisella sillalla

Valpuri Innamaa, lannistumaton renessanssinainen Bon-pokkari EAN: 9789513193263 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

102

Bon-pokkari EAN: 9789513193270 Alkuteos: A Year of Marvellous Ways Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Bon-pokkari EAN: 9789513193287 Alkuteos: Paris ist immer eine gute Idee Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D


Heinäkuu

J. Ryan Stradal

Joakim Zander

Håkan Nesser

Keskilännen keittiöt

Lähiö

Carmine Streetin sokeat

Amerikkalaisten kirjakauppiaiden valinta vuoden parhaaksi esikoisromaaniksi 2016! Bon-pokkari EAN: 9789513193294 Alkuteos: Kitchens of the Great Midwest Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Ajankohtainen trilleri terrorismista, Ruotsin lähiöistä ja kaiken takana vaikuttavasta rahasta Bon-pokkari EAN: 9789513193300 Alkuteos: Orten Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Max Seeck

Evie Wyld

Hammurabin enkelit

Kaikki laulavat linnut

Uusi tulokas räjäyttää pankin vangitsevalla trillerillään!

Väkevä, pelottava ja maaginen kokemus

Bon-pokkari EAN: 9789513193324 Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Bon-pokkari EAN: 9789513193331 Alkuteos: All the Birds, Singing Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: D

Psykologinen trilleri pikkutytön katoamisesta Bon-pokkari EAN: 9789513193317 Alkuteos: Maskarna i Carmine Street Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Pokkarit

103


Huikea seikkailu vuosisadan alun New Yorkissa amerikkalaisten velhojen ja jästien ja ihmeotusten maailmassa! ELOKUVAN MAAILMANLAAJUINEN ENSI-ILTA 18.11.2016

Kustannusosakeyhtiö Tammi • Puh. 010 5060 300 A Bonnier company • Korkeavuorenkatu 37, 00130 HELSINKI

Profile for Kirja.fi

Tammi kevät–kesä 2017  

Tammen kevät–kesä 2017 kirjat.

Tammi kevät–kesä 2017  

Tammen kevät–kesä 2017 kirjat.

Profile for kirja