Kosmos syksy 2024

Page 1

AARNE ESIPUHE KUSTANTAJA
MIKKO

INTERNETIN mukaan kulttuurista pääomaa on se, että ymmärtää olla riitelemättä Facebookissa siitä, onko vegemakkara makkara, mutta riitelee sen sijaan Instagramissa siitä, onko äänikirja kirja. Some houkuttelee ajattelemaan, että asia on joko tai. Todellisuudessa asiat voivat elää mainiosti rinnakkain. Erilaisten elintarvikkeiden eettisyydestä tai kirjojen taloudellisesta rakenteesta voidaan ja on syytä keskustella erikseen, mutta kulinaarisessa tai taiteellisessa mielessä vastakkainasettelu on turhaa. Makkaroita mahtuu maailmaan, eivätkä painetut kirjat ja äänikirjat sulje toisiaan pois. Painettu ja puhuttu äänikirja eivät ole sama asia, mutta miksi niiden pitäisikään?

Ville Luoma-ahon , Akse Petterssonin ja Harry Salmenniemen nerokas Avokadoseksi on oma irrationaalilukunsa suomalaisen kirjallisuuden historiassa. Mitä muuta voi olettaakaan kun huippuluokan kirjailijat ja mestarillinen teatteriohjaaja päästetään mellastamaan uuden taidemuodon parissa. Tulos on posketon, nerokas ja silti viihdyttävä. Jotkut teokset toimivat kenties vain painettuna, mutta toiset toimivat vain äänikirjana. Kuunnelkaa, jos ette usko.

* K O S M O S �� ÄÄNEEN
KATRI YLINEN
TARINA, JOKA TUTKII 1990-LUVUN SAATANANPALVONTAPANIIKKIA LAMAN JÄLKEISESSÄ SUOMESSA.
SAATANALLINEN PANIIKKI

ISBN 9789523522756

ISBN E-KIRJA 9789523522763

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522770

”KEVÄÄLLÄ 1996 isäni ja veljeni löysivät koiraa lenkittäessään lähimetsästä miehen ruumiin.

Mies makasi maassa kuin Jeesus ristillä, kädet levällään ja nilkat päällekkäin aseteltuina. Miehen olivat tappaneet saatananpalvojat. Kaikkihan sen tiesivät, tai ainakin muistan niin.”

Saatanallinen paniikki on dekkarin tavoin etenevä tutkimus kirjoittajan omiin lapsuusmuistoihin. Miten Nokian pikkukaupungista tuli henkivaltojen taistelutanner? Kirja sukeltaa 1990­luvulle, jolloin kouluissa näytettiin valistusvideoita saatananpalvonnan vaaroista ja lehtien otsikoissa vilisivät rituaalimurhat sekä kaadetut hautakivet. Mistä 90­luvun saatananpalvontailmiössä oli oikeasti kyse? Mistä saatananpalvojat tulivat ja minne he oikein katosivat? Keitä olivat ne uskonsoturit, jotka lähtivät taisteluun nuorten sielujen puolesta, pahaa vastaan?

KATRI YLINEN on nokialaissyntyinen kirjailija, podcastaaja ja viestinnän ammattilainen. Hänen esikoisteoksensa Aamu ilman darraa julkaistiin 2022. Ylinen rakastaa koiria ja tarjouskuponkeja.

JULKAISU Lokakuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 29
KIRJAILIJAN KUVA
KANSI Bifu
Meri Björn
BILEET OVAT NYT OHI. TOIPUVAN VIINIMUTSIN TUNNUSTUKSIA SALONKIKELPOISESTA ALKOHOLIONGELMASTA. JUOMISHÄIRIÖ ANNA KARHUNEN

JUOMISHÄIRIÖ on tietokirja aikuisille, erityisesti äideille, joille dokaaminen alkaa riittää. Iloinen skumputtelu on lipunut huomaamatta iloisista hetkistä ongelmalliseksi ahdistuksen lääkitsemiskeinoksi, mutta lopettaminen tuntuu liian lopulliselta irrottautumiselta elämän hauskoista puolista.

ISBN 9789523522978

ISBN E-KIRJA 9789523523036

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523523043

Anna Karhunen joi enemmän tai vähemmän ongelmallisesti 25 vuoden ajan ja tasapainotteli kohtuullistamisen kanssa, kunnes luovutti ja lopetti alkoholinkäytön kokonaan.

Juomishäiriö yhdistää Karhusen omaa kokemusta, vertaistarinoita ja asiantuntijatietoa naisten alkoholinkäyttöön. Mistä winemom­ilmiössä on kyse ja miten kohtuukäyttökin voi äityä ongelmaksi?

Juomishäiriö viihdyttää ja lohduttaa. Lopussa olo on toiveikas. Kertojalle – ja ehkä myös lukijalle – löytyy skumppaa kirkkaampi selviämiskeino tulevaisuuteen.

ANNA KARHUNEN on helsinkiläinen höpsö ja fiksu äiti, kirjailija, toimittaja ja konseptisuunnittelija. Aikaisemmin häneltä on julkaistu Kosmoksen kustantamana esikoisromaani Jos ja Tiia Rantasen kanssa yhdessä kirjoitetut Kaverin puolesta kyselen ja Kaverikirja . Karhunen tunnetaan myös Kaverin puolesta kyselen ­huumoripodcastista.

JULKAISU Lokakuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 37.6
Bifu KIRJAILIJAN KUVA
KANSI
Meri Björn

KUKA PELKÄÄ SUKUPUOLTA?

FEMINISTISEN TEORIAN KULTTINIMEN UUSI TEOS RUOTII ANTI-GENDER-LIIKETTÄ JA SEN VAIKUTUKSIA
JUDITH BUTLER

ALKUTEOS Who’s Afraid of Gender? KANSI Sanna-Reeta Meilahti

KIRJAILIJAN KUVA Stefan Gutermuth

ISBN 9789523521759

ISBN E-KIRJA 9789523522794

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522787

JUDITH BUTLER Kuka pelkää sukupuolta?

YMPÄRI maailmaa on noussut poliittinen liike, joka määrittää itsensä ”gender­ideologiaa” vastustavaksi. Oikeistolaisten uskonnollisten järjestöjen lietsoma ja lopulta kansallisten puolueiden retoriikkaan heijastuva antigender­liike pyrkii rajoittamaan sukupuoli­ ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä naisten taloudellista ja sosiaalista vapautta ja lisääntymisoikeuksia.

Liike on onnistunut lyömään läpi globaalisti mediassa ja onnistunut määrittämään sukupuolen vaaralliseksi ideologiaksi, joka uhkaa tuhota sivilisaation. Kuka pelkää sukupuolta? piirtää tarkan kuvan anti­ gender­liikkeestä ja hahmottelee tulevaisuuden, jossa kaikki sukupuolet voivat elää kohtaamatta pelkojen lietsomaa vihaa.

JUDITH BUTLER on yhdysvaltalainen filosofi ja yksi feministisen teorian avainnimistä. Palkittu ja arvostettu pitkän linjan teoreetikko on tullut tunnetuksi jokaisen sukupuolentutkimuksesta kiinnostuneen peruslukemistoon kuuluvista teoksistaan, kuten Hankala sukupuoli ja Bodies That Matter. Kuka pelkää sukupuolta? on Butlerin ensimmäinen ei­akateeminen tietokirja.

SUOMENTAJA Anna Nurminen JULKAISU Syyskuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 32.3

V. S. LUOMA-AHO,HARRY

AVOKADOSEKSI
SALMENNIEMI,AKSE PETTERSSON
RAJAT RIKKOVA ÄÄNIKIRJA, JOSSA TYÖELÄMÄ KIETOUTUU INTOHIMON PYÖRTEISIIN

ISBN ÄÄNIKIRJA

9789523522893

JULKAISU Elokuu 2024

KIRJAILIJAN

Meri Björn

KIRJASTOLUOKKA 84.2

AVOKADOSEKSI on kirjallisuudessamme aivan oma irrationaalilukunsa. Äänikirja vie kuulijan matkalle toimistomaailmasta pikkujoulujen kautta ihmismielen syvimpiin onkaloihin ja tasapainoilee äänikirjan ja kuunnelman rajalla.

Avokadoseksi kuljettaa kuulijan toimistotarvikkeita myyvän firman pikkujoulujen kautta Singaporessa koettuun henkilökohtaiseen kriisiin. Se on työpaikkadraama, ­komedia, ­tragedia täyn nä asiakasrajapintaa. Se näyttää, että representaatio ilman presentaatiota on vain re. Avokadoseksi on lämmin kuin puoliso, mutta täysin luotettava.

Teoksen lukevat ääneen ryhmä suomalaisia teatterin ammattilaisia. Mukana ovat Laura Birn, Elina Hietala, Satu Tuuli Karhu, Kari Ketonen, Tommi Korpela, Sanna­Kaisa Palo, Akse Pettersson, Jouko Puolanto, Denisa Snyder ja Milla Tissari.

VILLE LUOMA-AHO, AKSE PETTERSSON JA HARRY

SALMENNIEMI ovat sukupolvensa kiitellyimpiä taiteilijoita. Sekä Luoma­aho, Salmenniemi että Pettersson ovat tehneet laajan taiteellisen uran, ensin mainitut niin runouden kuin proosan parissa ja Pettersson ohjaamalla useita huomiota herättäneitä näytelmiä.

KUVA

ON KOLMENLAISIA SYÖTTÖJÄ: OIKEITA, VÄÄRIÄ JA MITÄTTÖMIÄ. TINDRAN SYÖTÖN ON OLTAVA TÄYDELLINEN

ANNA ÄÄRELÄ
SUPER

KIRJAILIJAN KUVA Meri Björn

ISBN 9789523521735

ISBN E-KIRJA 9789523521766

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523521773

TINDRA on lukkari koko nuoruutensa vimmalla, 350 syötöllä päivässä. Hänen elämänsä on kietoutunut kokonaan pesäpallon ja lapsuudenystävän Eliaksen ympärille. Kesähelteessä tämä kaikki alkaa kuitenkin sulaa, ja Tindra alkaa menettää otetta itsestään. Super on mestarillinen tarina täydellisesti lajilleen omistautuvasta urheilijasta. Anna Äärelän taidokkaassa esikoisromaanissa kuvaillaan herkästi ja yksityiskohtaisesti aikuisuuden kynnystä, jossa urheilijan identiteetti joutuu koetukselle ja lapsuudenystävän itsenäistyminen saa ihon kirvelemään.

JULKAISU Syyskuu 2024

KIRJASTOLUOKKA

84.2

ANNA ÄÄRELÄ on Helsingissä asuva elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja valokuvaaja. Koulutukseltaan Äärelä on Aalto ­yliopiston elokuvataiteen laitokselta valmistunut taiteen maisteri. Super on hänen esikoisromaaninsa.

”KOULUPÄIVIEN
AALTO SAANA AIRTOLA
MUSTA
JÄLKEEN YRITIN PAKOTTAA ITSENI KASVAMAAN.”

ISBN 9789523523050

ISBN E-KIRJA 9789523523067

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523523074

12-VUOTIAS Meeri on tottunut pettymään aikuisiin. Kotona ei ole hyvä olla ja koulussa muut tuntuvat vierailta. Kun Meeri lähettää ihailemalleen artistille Facebookviestin, hän ei usko tämän edes avaavan sitä. Mutta Joonas lukee viestin heti ja kehuu Meeriä kypsäksi ikäisekseen. Alkaa vuosien pituinen ihmissuhde, joka ensin toteuttaa Meerin villeimmät unelmat mutta kääntyy lopulta painajaiseksi.

Vaikka ympäröivä todellisuus tuoksuu vielä persikkaiselta Baby Lips ­huulirasvalta ja kimaltavalta Justin Bieber ­ihovoiteelta, haluaa Meeri saada otteen aikuisten maailmasta. Ikkuna sinne avautuu suositun artistin, Joonaksen, kanssa kehkeytyvästä suhteesta. Mutta mitä aikuinen mies haluaa teinitytöstä?

Saana Airtolan omakohtainen esikoisromaani on sydäntäraastava kuvaus nuoruudesta, mustasukkaisuudesta ja fanikulttuurista. Se näyttää, kuinka monimutkaisia ovat halun, rakkauden, hyväksynnän kaipuun, vallan ja sen väärinkäytön verkot.

SAANA AIRTOLA on hyvinkääläinen kirjoittaja, joka on kiinnostunut lapsuudesta. Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä

korkeakoulussa. Musta aalto on hänen esikoisromaaninsa.

JULKAISU Lokakuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 84.2
KUVA Meri Björn
KIRJAILIJAN
TARINAA TILAVUUDEN LASKEMISESTA 3 SOLVEJ BALLE
KANSAINVÄLISEN MENESTYSSARJAN KOLMAS OSA JATKAA AJAN VIRRASTA RANNALLE JÄÄNEEN TARAN

ALKUTEOS Om udregning af rumfang III KANSI Anna-Mari Tenhunen KIRJAILIJAN KUVA Sarah Hartvigsen Juncker

ISBN 9789523522459

ISBN E-KIRJA 9789523522466

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522473

TARA SELTER On yhä jumissa marraskuun 18. päivässä, joka on toistanut itseään jo yli kolme vuotta normaalin ajankulun mukaan mitattuna. Tara on yrittänyt tuloksetta palata takaisin normaaliin aikaan. Hän on yrittänyt tuoda vuodenajat takaisin elämäänsä matkustamalla pohjoiseen ja etelään. Nyt hän kuitenkin tietää, ettei ole ainoa samaan päivään haaksirikkoutunut.

Solvej Ballen palkittu ja ylistetty Tilavuuden laskemisesta ­septologian kolmas osa jatkaa Taran ponnisteluita luoda itselleen lisää tilaa ahtaan ajan sisään. Mitä tapahtuu, kun hänen elämäänsä alkaa ilmestyä yhä uusia ihmisiä, jotka ovat myös marraskuun 18. päivän vankeja?

Sarjan kolme ensimmäistä osaa palkittiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2022. Kosmos on julkaissut aikaisemmin sarjan osat I ja II.

SOLVEJ BALLE on tanskalainen kirjailija, joka keräsi mainetta 1990­luvulla romaanillaan Ifølge loven. Tilavuuden laskemisesta ­septologia on Ballen näyttävä paluu kirjallisuuden kentälle.

SUOMENTAJA Sanna Manninen JULKAISU Joulukuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 84.2
TYÖNI OLGA RAVN
MINUN
RADIKAALI, HAUSKA JA ARMOTTOMAN REHELLINEN ROMAANI ÄITIYDESTÄ

ALKUTEOS Mit arbejde KANSI Laura Silke KIRJAILIJAN KUVA Sara Galbiati

ISBN 9789523522930

ISBN E-KIRJA 9789523522985

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522992

SUOMENTAJA Outi Menna JULKAISU Syyskuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 84.2

LAPSENSA syntymän jälkeen Anna on täysin hukassa. Hän muuttaa perheensä kanssa vieraaseen, lumiseen Tuhkolmaan, ja ahdistus uhkaa nielaista tuoreen äidin, joka kuluttaa netissä pakkomielteisesti uutisia ja tilailee uusia vaatteita, joihin hänellä ei ole varaa. Välttääkseen vajoamasta syvemmälle masennukseensa Anna pakottaa itsensä lukemaan ja kirjoittamaan.

Minun työni on romaani ainutkertaisesta ja perustavanlaatuisesta muutoksesta, joka seuraa äidiksi tulemista. Teos sekoittaa nerokkaasti fiktiota, esseetä, runoutta, muistelmia ja kirjeitä, joiden kautta muodostuu hätkähdyttävä kuvaus äitiyden, työn, yksilöllisyyden ja kirjallisuuden välisistä suhteista.

OLGA RAVN on kriitikoiden ylistämä tanskalainen kirjailija ja runoilija. Hän kirjoittaa kirjallisuuskritiikkejä useisiin tanskalaisiin medioihin ja luotsaa feminististä performanssiryhmä ja kirjoittajakoulu Hekseskolenia. Kosmos on julkaissut aiemmin kirjailijalta suomeksi romaanin Alaiset (suom. Sanna Manninen 2022).

VIIDES VUODENAIKA ALI SMITH ALI
SMITHIN HÄIKÄISEVÄ ROMAANI JATKAA PALKITTUA VUODENAIKASARJAA

ALKUTEOS Companion Piece KANSI Anna-Mari Tenhunen KIRJAILIJAN KUVA Sarah Wood

ISBN 9789523522947

ISBN E-KIRJA 9789523522954

ISBN ÄÄNIKIRJA 9789523522961

SUOMENTAJA Kristiina Drews JULKAISU Lokakuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 84.2

ERÄÄNÄ päivänä brexitin jälkeisessä, pandemian aikaisessa Britanniassa taiteilija Sandy Gray saa yllättäen puhelun opiskeluaikaiselta tutultaan Martina Pelfiltä. Martina pyytää apua: hänen on ratkaistava salaperäinen kysymys, joka on vaivannut häntä siitä asti, kun rajavartijat pitivät häntä kiinniotettuna puolen päivän ajan ilman mitään ilmeistä syytä.

Miten tämä liittyy nuoreen ja lahjakkaaseen seppään, joka ajettiin pois ammatistaan ja kodistaan viisisataa vuotta aikaisemmin?

Ali Smithin Viides vuodenaika nousee sirpaloituneen nykyaikamme ja keskiaikaisen menneisyytemme ylle toivonaan, että voisimme avata sulkeutuneet kotimme ja itsemme toisille ajoille, toisille lajeille, toisille tarinoille, toisille mahdollisuuksille.

ALI SMITH on britannialainen nykykirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia romaaneja ja novellikokoelmia sekä näytelmiä. Hänen tuotantonsa on kerännyt runsaasti kirjallisuuspalkintoja sekä ehdokkuuksia.

Ali Smith viides vuodenaika Kosmos
SITAN KALENTERI 2025 SITA SALMINEN

ISBN 6430060032798 KANSI Sanna-Reeta Meilahti

SUUREN suosion saavuttaneen Sitan kalenterin avulla voit hidastaa elämää, kirjata mitä olet saanut aikaiseksi ja tehdä aikaa palautumiselle. Voit halutessasi myös tehostaa arkea saavuttaaksesi tavoitteesi sen avulla. Vuoden 2025 kattava kalenteri sisältää viikko ­, kuukausi­ ja vuosinäkymät sekä reilusti muistiinpanotilaa helpottamaan pitkän tähtäimen suunnittelua. Mukana myös tutut tarrat.

JULKAISU Lokakuu 2024 KIRJASTOLUOKKA 05.3
Panta + ylivedon folio SITA SALMINEN KALENTERI 2025 SITA SALMINEN KALENTERI 2025 6430060036048 Lukuvuosikalenteri monipuolisempaan ja hauskempaan arjen suunnitteluun! Sita Salmisen suunnittelemassa kalenterissa on vuosi-, kuukausi- ja viikkonäkymien lisäksi runsaasti tilaa muistiinpanoille sekä erilaisia täytettäviä taulukoita, joita jokaisen on helppo muokata kalenterin mukana tulevien tarrojen avulla omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Kalenteri kattaa lukuvuoden 2024–2025. 2025

KATALOGIN

Viivi Prokofjev

KUSTANNUSYHTIÖ KOSMOS

PORTHANINKATU 10 LH 1

00530 HELSINKI

KUSTANTAJA

Mikko Aarne

mikko.aarne@kosmoskirjat.fi

050 585 1542

KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ

Anni Moilanen

anni-moilanen@kosmoskirjat.fi

050 338 4919

KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ

Taija Roiha

taija.roiha@kosmoskirjat.fi

050 5911806

BRAND MANAGER / ARVOSTELUKAPPALEET

JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Liisa Lehkonen

liisa.lehkonen@kosmoskirjat.fi

050 477 1599

KÄSIKIRJOITUKSET

kasikirjoitukset@kosmoskirjat.fi

KOSMOSKIRJAT.FI

@KOSMOSKIRJAT

#KOSMOSKIRJAT

YHTEYSTIEDOT
ULKOASU
KOSMOS KATALOGI AW 2024 KOSMOSKIRJAT.FI @KOSMOSKIRJAT #KOSMOSKIRJAT

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.