Page 1

UUTUUDET Syksy 2017

© Kimmo Syväri

Mad Spirit & Syksyn muut UUTUUDET


K

irjallisuuden kovimmat kilpailijat ovat jo pitkään löytyneet muualta kuin naapurikustantamoista. Tv-sarjat, mobiilipelit ja tubekanavat tarjoavat kaikki tarinoita, joihin on helppo tarttua mutta joista löytyy parhaimmillaan myös sisältöä siinä missä keskivertokirjasta.

4

Tarina juoksemisesta, ystävyydestä ja oman tien etsimisestä.

Siksi meidän on kustannettava keskivertoa parempia kirjoja. Sellaisia, joissa kiinnostavat tekijät, helposti omaksuttavat muodot ja monimuotoiset sisällöt kohtaavat saumattomasti. Meidän on haastettava Netflix. Madventurs on tätä lajia parhaimmillaan. Rikun ja Tunnan tyyli houkuttelee lukijoita kaukaa lukupiirien ulkopuolelta, mutta heidän asiansa on silti painavaa ja hyvin perusteltua. Tänä syksynä Mad Spirit avaa meille juhlimisen salaisuudet Siperian aroilta Amazonin viidakoihin. Muutkin tyylit ovat käytössä.

6

Raa’an realistinen romaani helsinkiläisten graffitimaalareiden elämästä.

Runoilija ja CMX-laulaja A. W. Yrjänän seikkailutarina Joonaanmäen valaat on kuin yhdistelmä Jules Verneä ja Tove Janssonia. Gaselliträppärit Miikka Niiranen ja Pekka Salminen kertovat Sä maksat -romaanissaan graffitimaalareiden maailmasta kuin 2010-luvun J. D. Sallinger. Marko Kantomaan Ylpeydestä on intensiivisin urheiluromaani pitkään aikaan. Lukijankin sydän laukkaa ja kasvoilla kiiltää hiki. Matalan lukemiskynnyksen kirjallisuutta on tehnyt myös Dave Lindholm, jonka Sanat – Sitähän se kaikki on kokoaa kaikki hänen suomenkieliset tekstinsä. Sisältö on raskasta sarjaa silloinkin, kun se on muodoltaan hauras.

Jaakko Pietiläinen Kustantaja

10

2

Dave, paljaampana kuin koskaan.

8

Juhlimisen ikiaikaikset aakkoset Siperian aroilta Amazonin viidakoihin.


A. W. Yrjänä

Joonaanmäen valaat

A. W. Yrjänän Joonaanmäen valaat on runollinen ja mieltä hivelevän vanhanaikainen seikkailutarina kaikenikäisille. Mukaan mahtuu puhuvia eläimiä, tieteen historiaa, hyytävä seikkailujuoni, ystävyyttä, juhlia iltanuotioilla, kylmäverisiä roistoja, salaperäisiä koneita ja elämän pienten ihmeitten tutkiskelua. Keskiössä on erikoiseen tilanteeseen joutuneen ihmisyhteisön muuttuva kumppanuus, sekä pohdinta tarinan ja todellisuuden suhteesta. Keitä me olemme itsellemme? A. W. Yrjänän maailma on kuin Tove Janssonin ja Jules Vernen yhdessä kokoon keittämä: syvästi inhimillinen ja hivenen outo, jopa pelottava.

© Anna-Katri Hänninen

Formaatit EAN: 9789510423608 EAN e-kirja: 9789510423899

Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 150 Kirjastoluokka: 84.2

Lauluntekijänä ja runoilijana tunnettu A. W. Yrjänä (s. 1967) on aiemmin julkaissut viisi runokokoelmaa ja omiin päiväkirjoihinsa perustuvan teoksen Päiväkirja 1996–2008. Hän on johtanut CMX-yhtyettä vuodesta 1985. Yhtyeellä on 3 platinalevyä, 15 kultalevyä ja sen kokonaislevymyynti on noin puoli miljoonaa albumia. Kuriositeettina mainittakoon, että Yrjänän musiikkia on omalla levyllään versioinut niin Antti Tuisku kuin Vesa-Matti Loirikin.

kaunokirjallisuus

3


Marko Kantomaa

Ylpeydestä Ylpeydestä on tarina juoksemisesta, ystävyydestä ja oman tien etsimisestä. Kuusitoistavuotias Joonas voisi vain juosta. Mutta kentillä leijuu mieshormonien sankka sumu, kiihottava ja häiritsevä. Petollinen. Eikä hän uskalla järkyttää stadioneiden ikiaikaista hormonitasapainoa, vaikka se pyörii ajatuksissa jatkuvasti. Harjoituksissa, kilpailuissa, kotona, koulussa. Öisin, päivisin, unessa, valveilla. Alex on täydellinen. Kimmoisa, kestävä ja nopea. Voittamaton. Virheetön ryhti kannattelee vaaleaa sänkipäätä korkealla muiden yläpuolella. Sen ainoa huono puoli on sydän: saatanan suuri. Kun Alex siirtyy samaan seuraan, elämä muuttuu sietämättömäksi. Joskus Joonaksesta tuntuu, että hänen ajatuksensa on ohjelmoitu voimakkaiden lihasten, kapean lantion ja leveiden hartioiden himolle niin kuin keuhkot on ohjelmoitu hengittämään. Tulee tukehtumisen tunne. Eikä silloin voi juosta. Kunnes koulun käytävälle ilmestyy lommoposkinen Jenni, joka ei välitä. Se on röyhkeä, epäsosiaalinen ja aiheuttaa hankaluuksia. Ja rakastaa naisia. Eikä mikään ole enää entisensä.

Ylpeydestä kertoo siitä, mitä näille ihmisille tapahtuu: kotona, koulussa, kentällä ja kentän laidalla. Kun kukaan ei kuule. Eikä näe.

4


© Veikko Somerpuro

Formaatit EAN: 9789510427699 EAN e-kirja: 9789510428764 EAN mp3-äänikirja: 9789510428771 Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 84.2

Marko Kantomaa (s. 1975) on väitellyt filosofian tohtoriksi pääaineenaan kansanterveystiede. Hän on valmistunut myös kasvatustieteen maisteriksi ja opiskellut sosiaaliepidemiologiaa University College London’ssa Isossa-Britanniassa. Työssään Kantomaa on tutkinut mm. fyysisen aktiivisuuden, kunnon ja motorisen toiminnan yhteyttä koulumenestykseen ja kognitiiviseen toimintaan. Kantomaa on kilpaillut aktiivisesti suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa, hiihdossa ja kestävyysjuoksussa. Hän on edustanut seuratasolla mm. Suunta 2000:tta, Oulun Pyrintöä ja Oulun Suunnistajia. Kantomaa on opiskellut luovaa kirjoittamista Oriveden Opiston Vapaassa kirjoittajakoulussa Taija Tuomisen ohjauksessa. Ylpeydestä on hänen esikoisteoksensa.

kaunokirjallisuus

5


Miikka Niiranen, Pekka Salminen

Sä maksat

Sä maksat on raa´an realistinen romaani helsinkiläisten graffitimaalareiden elämästä. Kaikki pinnat on tehty maalattaviksi. Tärkeintä on, että oma kädenjälki näkyy ympäri kaupunkia. Jännityksestä purkautuva adrenaliini ja jointti yhdessä ystävien kanssa. Parasta. Ja putsauksesta aiheutuvat kulut maksat sinä. Sä maksat on myös kuvaus ystävyydestä ja siitä, kuinka nuoret kokevat elämänsä suunnan olevan hukassa. Kaikki on arvokasta ja arvotonta samaa aikaan. Onko millään mitään väliä? Maailmassa tuhlataan kaikkea mahdollista kiihtyvällä tahdilla, mutta työ ja rahat jakautuvat yhä pienemmälle joukolle. Kannattaako niitä edes tavoitella vai pitäisikö vain keskittyä elämään itselleen? Formaatit EAN: 9789510426807 EAN e-kirja: 9789510428740 EAN mp3-äänikirja: 9789510429280 Kirjan tiedot Julkaisu: Syyskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 84.2

Jännityksestä purkautuva adrenaliini ja jointti yhdessä ystävien kanssa. Parasta.

6


© Kristoffer Äpätti

Miikka Niiranen ja Pekka Salminen on opittu tuntemaan Suomen musiikkikentällä rap-yhtye Gaselleiden HätäMiikkana ja Päkänä. Musiikin teon lisäksi Niiranen on suorittanut kasvatustieteiden ja Salminen yhteiskuntatieteiden opintoja Helsingin yliopistossa. He ovat tehneet töitä muun muassa media- ja viestintäalalla. Gasellit tunnetaan lähiöräppiä ja modernia rytmimusiikkia yhdistelevästä soundistaan. Yhtyettä on kiitelty siitä, kuinka he ovat onnistuneet sanoituksissaan kuvailemaan 2010-luvun suomalaisnuorten sielunmaisemaa. Bändi onkin keikkaillut ahkerasti pitkin Suomea, muun muassa loppuunmyydyllä Tavastialla ja suurilla festareilla, kuten Ruisrock, Provinssi ja Ilosaarirock.

Miikka Niirasen (s.1988) ja Pekka Salmisen (s.1989) synnyinkodit sijaitsivat samassa rappukäytävässä Helsingin Savelassa. Siitä lähtien he ovat tehneet ja toimineet yhdessä.

Gaselleiden kappaleita on kuunneltu Spotifyssa yli 13 miljoonaa kertaa. Instagramissa ja Facebookissa yhtyeellä on yhteensä yli 22 000 seuraajaa. Gasellit valittiin Funky Awardseissa vuoden yhtyeeksi vuonna 2016.

kaunokirjallisuus

7


Riku Rantala, Tuomas Milonoff

Mad Spirit

Täydellisen juhlimisen opas Suomen suosituimmat seikkailijat kertovat kaikki maailmalta keräämänsä reseptit, drinkkivinkit ja varjelluimmat salaisuudet matkalla kohti täydellistä juhlimista. Ihmiset ottavat ilon irti elämästä joka paikassa ja lukemattomin eri tavoin. Mad Spirit välittää tätä ikiaikaista informaatiota Siperian aroilta Amazonin viidakoihin ja Saharan aavikoilta Kaakkois-Aasian suurkaupunkeihin. Riku ja Tunna pureutuvat ihmiskehon ja -mielen ytimeen ja tutkivat biohackinghenkisesti ruoan, juoman ja juhlimisen alkemiaa. Tietoiskut, juomalaulut ja tilastot naurattavat, mutta myös opettavat uutta. Mad Spiritin päntättyäsi pärjäät niin venäläisessä vodka-illassa, japanilaisessa karaokeluolassa, meksikolaisissa mezcal-bileissä kuin eteläafrikkalaisessa viinibaarissakin. Taidat timmit drinkit, salaiset sapuskat ja vatsaa hivelevät krapulamätöt. Joskus tieto lisää tuskaa, mutta Mad Spiritin luettuasi et enää koskaan saa krapulaa. Jos heikko olo kuitenkin yllättää, löydät kirjan sivuilta myös maailman parhaat reseptit olon parantelemiseen. Mad Spirit on Madventuresin lahja satavuotiaalle Suomelle, sen myötä suomalainen juhlimiskulttuuri jalostuu ennenkuulumattomalle, tai -juomattomalle tasolle. Suomi on maailman vähiten epäonnistunut valtio elää ja yrittää – ja nyt myös juhlia. Keväällä 2017 Rikulla ja Tunnalla alkaa Nelosella uusi tv-sarja Mad Cook, jonka sekopäisiä tutkimusmatkoja Mad Spirit jatkaa ja syventää.

Ohjaaja Tuomas Milonoffin ja toimittaja Riku Rantalan edelliset tietokirjat ovat kaikki olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä. Teoksistaan ja noin 200 maahan myydystä Madventures-matkailusarjastaan miehet saivat vuoden 2012 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja 2015 Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. 2016 Milonoff ja Rantala saivat Speakesforumin Vuoden puhuja -tittelin.

8


Formaatit EAN: 9789510427880 EAN e-kirja: 9789510428788

Kirjan tiedot Julkaisu: Lokakuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 250 Kirjastoluokka: 68.27

Tietokirjat

9


Dave Lindholm

Sanat

Sitähän se kaikki on Dave, paljaampana kuin koskaan. Vuonna 1972 ilmestyneestä ensilevystään alkaen Dave Lindholm on näyttänyt, mihin suomenkielinen lauluriikka taipuu. Aika moneen. Pieni & hento ote, Sitähän se kaikki on, Anna kitaran laulaa vaan, Joo joo mä rakastan sua, Liity meihin enkeleihin. Vuonna -52 syntyneen Lindholmin perhe oli ruotsinkielinen, mutta Dave on kirjoittanut tuotantonsa suomeksi ja englanniksi. Tähän teokseen on koottu kaikki hänen suomenkieliset sanansa. Tässä teoksessa Dave on kenties paljaampana kuin koskaan, sillä painetuissa sanoissa kaikki näkyy. Ei edes liian nopee Lindholm ehdi katseen alta pois. Pienenä laivat satamaan lauloin vihelsin myös kauniisti laivat vastas torvien kaiuin olin kovin onnellinen.

Jokainen lukija löytää teoksesta oman suosikkinsa, ja kokenutkin kuulija löytää tekstin uudelleen, erilaisena.

© Harri Hinkka

Dave puhuu suoraan lukijalle, tai mutisee ja manailee itsekseen. Hän on läsnä tässä ja menneessä yhtä aikaa, hän puhuu sinusta ja minusta, ymmärtää rakkautta ja kaipuuta, ottaa pienen ja hennon otteen. Formaatit EAN: 9789510427682 EAN e-kirja: 9789510428757

Kirjan tiedot Julkaisu: Elokuu (kirja, e-kirja) Sivumäärä: 300 Kirjastoluokka: 82.2

Jos Suomessa jaettaisiin kirjallisuuden Nobel, palkinto kuuluisi Davelle.

Dave Lindholm on yksi merkittävimpiä suomalaisia lauluntekijöitä. Hänen levytetty tuotantonsa käsittää noin 60 albumia viidellä vuosikymmenellä.

10


Pokkarit

Jonas Hassen Khemiri

Kaikki se mitä en muista August-palkinto 2015: vuoden paras kaunokirjallinen teos Ruotsissa! Bon-pokkari EAN: 9789510427866 Julkaisu: Elokuu Alkuteos: Allt jag inte minns Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä:E

Pekka Jaatinen

Varjo 1917–1918 Varjo 1917–1918 kertoo vaietuista asioista. Bon-pokkari EAN: 9789510428009 Julkaisu: Syyskuu Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: E

Mick Wall

Lemmy

The Ace of Spades

”Ei villi elämä ole ikinä ottanut koville. Viina, huumeet, seksi, raha ja muu paska on lastenleikkiä. Hankalaa on olla kuolematta niihin.” Bon-pokkari EAN: 9789510428207 Julkaisu: Marraskuu Alkuteos: Lemmy – The Ace of Spades Kirjastoluokka: T78.9 Hintaryhmä: F

© Thron Ullberg

Leffapainos syykuussa

Jo Nesbø

Lumiukko Harry Hole 7

Dekkarikuninkaan menestysteos nyt elokuvana!

Bon-pokkari EAN: 9789510428122 Julkaisu: Lokakuu Alkuteos: Snømannen Kirjastoluokka: T84.2 Hintaryhmä: F

Pokkarit

11


Bon-pokkari EAN: 9789510423080 Julkaisu: Maaliskuu Kirjastoluokka: T30.16 Hintaryhmä: E

Tuomas Milonoff, Riku Rantala

Madventuresin maailmanselitys

Seikkailijan käsikirja kaikkeen Riku ja Tunna ihmiskunnan ikuisten teemojen äärellä.

Tuomas Milonoff, Riku Rantala

Mad Cook

Kulinaristinen seikkailukirja

Hillittömän hauska kulttuurimatkaajan tietopaketti nyt myös pokkarina.

Kulinaristinen seikkailukirja kertoo kulissien takaiset tapahtumat ja tarinat kulttisuosiosta maailmanmaineeseen nousseen kaksikon makumatkoilta. Mukana on tietenkin myös koko joukko kajahtaneen keittiömestarin reseptejä maailman herkullisimmista ja hirvittävimmistä kyökeistä.

Bon-pokkari EAN: 9789510428276 Julkaisu: Marraskuu Kirjastoluokka: T68.2 Hintaryhmä: G

Kustantamo ihmisille, jotka eivät lue kirjoja. Ja ihmisille, jotka ahmivat niitä.

Johnny Kniga • Puh. 010 5060 200 • A Bonnier company • Korkeavuorenkatu 37, 00130 HELSINKI

Johnny Kniga syksy 2017  

Johnny Knigan syksyn 2017 kirjat.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you