Johnny Kniga syksy 2023

Page 1

2023
© IIRIS SJÖBLAD
SYKSY

KAUHUTRILLERI JOKA AHMAISEE LUKIJAN.

”I’m

Glad My Mom Died”, sanoi kollega ja tarkoitti kirjaa, jonka oli juuri löytänyt kustannettavaksi. Joskus pelkkä nimi riittää herättämään huomion.

Jennette McCurdyn Onneksi äitini kuoli ei kuitenkaan jää vain nimeen. McCurdy on yhdysvaltalaisnäyttelijä, jota kunnianhimoinen äiti puski askel askeleelta ylös Hollywoodin portaita. Vasta äidin kuolema päästi tyttären kasvamaan omaksi itsekseen.

Hollywood on ongelmineen kaukana, mutta McCurdy kirjoittaa tragikoomisen äiti-tytär­suhteensa lähelle. Hänen tarinansa valossa me näemme hyvää tarkoittavia mutta kunnianhimoisia vanhempia niin lätkäkaukaloiden ja jumppasalien laidoilla kuin koulujen vanhempainilloissa ja työpaikkojen kahviautomaateilla.

© TERO AHONEN

McCurdy on hyvä esimerkki kirjailijasta, joka kirjoittaa omasta elämästään paikoin koomisen kepeästi, mutta joka kuljettaa kerronnassaan raskaita teemoja kuin varkain lukijoiden pohdittavaksi. Me Knigassa uskomme, että kevyt ja vakava voivat hyvin mahtua samaan kirjaan ja tiukka fakta ja kuviteltu hömppä olla eri näkökulmia tarinaan, eivät toisensa pois sulkevia esitystapoja.

Kirjallisuus onkin usein tasapainoilua maailmojen välissä, halkeamien ja virheiden näyttämistä niistä.

Maailmojen välissä ollaan Anneli Jordahlin Karhunkaatajan tyttäret ­romaanissa, jossa seitsemän hieman Aleksis Kiven tarinan mieleen tuovaa sisarusta kasvaa metsän keskellä ja päätyy yhteiskuntaan, jota hallitsevat televisio, tietokone ja matkapuhelin.

Monien maailmojen välissä liikkuu myös Eicca Toppinen, entinen sibeliusakatemialainen, josta kasvoi maailmaa selloineen kiertävä metallimuusikko. Ja aivan varmasti maailmojen välissä ollaan Pistooli Guccin laukussa ­tietokirjassa, jossa näytetään kuinka musiikkibisnes ja rikollisuus voivat kietoutua toisiinsa myös Suomessa.

Jaakko Pietiläinen Kustantaja

Vasemmalta: Timo Ernamo, toimitus; Jaakko Pietiläinen, kustantaminen; Ari Elo, toimitus ja Nina Karjalainen, kustantaminen.

AMFETAMIINIA, ARTESAANIPIZZAA JA YDINKÄRKIÄ.

VALLAN SOKAISEMAT.
1

KOTONA MAAILMOJEN VÄLISSÄ.

2

PETRI SILAS & EICCA TOPPINEN EICCA YHDISTÄVÄ TEKIJÄ

Miten repaleisissa farkuissa ja bändipaidassa Sibelius-Akatemian karmeja

kolistelleesta nuoresta miehestä kasvoi Apocalyptica-yhtyeen myötä

Suomen kansainvälisesti tunnetuin sellisti?

Kun Metallican rumpali Lars Ulrich valitsi musiikkia häihinsä, hän soitti Eicca Toppiselle Suomeen. Kun Richard Wagnerin 200­ vuotisjuhlaesitykseen tarvittiin säveltäjä, soi Toppisen puhelin jälleen.

Ura miljoonamyynteihin yltäneen Apocalyptican nokkamiehenä on vienyt Eicca Toppisen ympäri maailmaa. Kaikkia todennäköisyyksiä uhmaava menestystarina alkoi, kun Eicca opiskelukavereineen päätti versioida Metallicaa neljällä sellolla. Syntyi musiikkimaailmoja aidosti yhdistävä orkesteri, jonka uralle ei näy loppua.

Bändielämän keskellä Eicca kasvatti kaksi lasta ja vietti tavallista perhe­elämää Sipoossa – kunnes pitkä avioliitto päättyi. Ero ei ollut kivuton, mutta jokin pakotti eteenpäin.

Eicca – Yhdistävä tekijä ilmestyy samaan aikaan myös englanniksi.

LOKAKUU

300 s. | 78.99

Kansi: Bifu

EAN kirja: 9789510465165

EAN äänikirja: 9789510465189

EAN e-kirja: 9789510465172

PETRI SILAS on kirjoittanut ammatikseen kulttuurista, erityisesti musiikista, yli 25 vuoden ajan lehtiin ja tietokirjoihin niin suomeksi kuin englanniksi. Hän on myös suomentanut useita musiikkikirjoja.

3

”MUSIIKKIBISNEKSESSÄ ON JO APOCALYPTICANKIN SAAVUTTAMALLA

TASOLLA PAKKO PITÄÄ

SELVIYTYMISMOODI

PÄÄLLÄ KOKO AJAN. EI

TÄSSÄ MUUTEN SELVIÄISI. KUN PYÖRÄ ON KERRAN

PANTU LIIKKEELLE, SE EI PYSÄHDY KOSKAAN.”

4
© BULENT KILIC/STR/LEHTIKUVA 5

VAIKKA MIELI HORJUISI, ÄÄNI EI.

6

MARJO LEINONEN & TOMMI E. VIRTANEN MARJO LEINONEN

PUNAISIA PÄIN

Omia polkujaan tallanneen rock- ja blueslaulajan matka Kajaanin paperitehtaan varjosta Helsingin rockpiirien originelliksi ääneksi.

Junantuoma stadilainen, duunaritaustainen boheemi taiteilija ja rockelämää täysillä toteuttanut uskonnollinen etsijä. Repivistä ristiriidoista tuli polttoainetta nuorelle Marjo Leinoselle, joka raivasi tiensä näyttävästi 80­luvun suomalaisen rockin kohutuimmaksi ääneksi.

Marjo Leinonen oli originelli kummajainen, joka osasi luovia miehisessä maailmassa ja ansaitsi poikkeuksetta kollegoidensa arvostuksen. Sisällä vellova riittämättömyyden tunne kuitenkin ajoi Leinosen päihdekierteeseen, joka lopulta katkaisi urakehityksen ja meinasi viedä mielenterveydenkin.

2020­luvulla Leinonen on rockin vanhempi valtionainen, jonka äänessä kuuluu elämänkokemus ja kypsyys. Omaelämäkerrassaan Marjo Leinonen etsii syitä mielensä horjahduksiin ja kuvaa naisen roolin muutoksia 40­ vuotisen taiteilijauransa aikana.

TOMMI E. VIRTANEN on populaarimusiikkiin erikoistunut journalisti, tietokirjailija ja ansioitunut tv-dokumenttien ohjaaja.

LOKAKUU

300 s. | 78.99

Kansi: Bifu

EAN kirja: 9789510468371

EAN äänikirja: 9789510468395

EAN e-kirja: 9789510468388

© MEERI KOUTANIEMI
7
© TIMO PYYKKÖ

JENNETTE MCCURDY

ONNEKSI ÄITINI KUOLI

Koskettava ja aidosti hauska kertomus siitä, miten äitinsä unelmaa toteuttaneen lapsitähden elämä alkaa vasta äidin kuoleman jälkeen.

Jennette McCurdyn äidin suurin toive on, että hänen tyttärestään tulisi tähti, ja Jennette on valmis ihan mihin vain tehdäkseen siitä totta. Kunnianhimoisen äidin mielestä kuusivuotias on sopivan ikäinen aloittamaan näyttelijän uran, syömisestä huomautteleminen on huolenpitoa ja tyttären rahoista huolehtiminen kuuluu äidille.

Jennette nousee hittisarja iCarlyn myötä tunnetuksi, alkaa saada paniikkikohtauksia, rypee häpeässä ja kehittää itselleen alkoholiongelman. Seuraavassa sarjassa Jennette nousee pääosaan, mikä vain vahvistaa pahoinvoinnin kierrettä.

Kun äiti kuolee syöpään, Jennette alkaa ymmärtää, että voi vihdoin asettaa oman hyvinvointinsa etusijalle.

ELOKUU

I’m Glad My Mom Died

Suomentaja: Saara Pääkkönen 350 s. | 99.1

Kansi: Faye Orlove

EAN kirja: 9789510496022

EAN äänikirja: 9789510496046

EAN e-kirja: 9789510496039

JENNETTE MCCURDY on iCarly-, Sam & Cat- ja Between-sarjoista tunnettu entinen yhdysvaltalaisnäyttelijä ja lapsitähti. Vuonna 2017 hän lopetti näyttelemisen ja on keskittynyt sittemmin kirjoittamiseen ja ohjaamiseen.

8

RAKKAUDELLA ÄIDILLE. KAIKESTA HUOLIMATTA.

© BRIAN KIMSKEY 9

RIEHAKAS KERTOMUS SEITSEMÄSTÄ SISARESTA

KESKELLÄ SUOMALAISTA METSÄÄ.

10

ANNELI JORDAHL KARHUNKAATAJAN TYTTÄRET

Maineikkaan karhunkaatajan seitsemän tytärtä kasvaa metsän keskellä kouluja käymättä, isän opein. Vanhempien kuoltua tyttöjen on selvittävä omillaan.

Anneli Jordahl onnistuu näyttämään, millaista olisi sopeutua nyky­yhteiskuntaan, jos ei ole käynyt koulua, nähnyt televisiota, kännykästä puhumattakaan, tai edes kuullut tietokoneesta.

Matka metsän keskeltä yhteiskuntaan on pitkä ja mutkikas, eikä kommelluksilta vältytä. Draamaa riittää, tragedian ainekset ovat läsnä koko ajan, ja lähes kaikki on opeteltava aivan alusta lähtien.

Hieman Kiven seitsemän veljeksen oloiset nuoret naiset eivät ihan vapaaehtoisesti normeihin taivu, mutta yllätysten sävyttämä ja hurjaksikin äityvä tarina on lopulta armollinen. Lähes kaikille.

Ruotsissa romaani on otettu riemulla vastaan ja se oli August­ehdokkaana.

ANNELI JORDAHL on julkaissut kymmenkunta kirjaa ja saanut niistä useita palkintoja. Karhunkaatajan tyttäret on hänen viides romaaninsa ja ensimmäinen suomennettu teos.

Björnjägarens döttrar

Suomentaja: Jaana Nikula

350 s. | 84.2

Kansi: Jussi Karjalainen

EAN kirja: 9789510499405

EAN äänikirja: 9789510499429

EAN e-kirja: 9789510499412

LOKAKUU
11
© KAJSA GÖRANSSON

ELLA-MARIA NUTTI POHJOISESSA KAHVI ON JUOTU MUSTANA

Suoraan sydämeen käyvä esikoisromaani näyttää, miten ohuimmista langoista syntyy vahvin side.

Äiti ja tytär. Heidän välillään tuhat kilometriä. Äiti, jonka pitää kertoa tyttärelle jotakin, mikä ei voi odottaa. Tytär, joka on juuri päässyt pohjoisesta pääkaupunkiin.

Sydämellinen ja kaunis romaani etenee kuin jännityskertomus äidin pyrkiessä kohtaamaan tyttärensä ja tyttären pyrkiessä itsenäisyyteen.

Ella­Maria Nutti onnistuu koskettamaan jotakin sanomatonta ja kouriintuntuvan tunnistettavaa kuvatessaan äitiä ja tytärtä, joita yhdistää veri ja pienet yksityiskohdat mutta erottaa kaikki asiat, joita he eivät voi sanoa toisilleen.

ELOKUU

Kaffe med mjölk

Suomentaja: Jaana Nikula 200 s. | 84.2

Kansi: Sara R. Acedo

EAN kirja: 9789510490419

EAN äänikirja: 9789510490433

EAN e-kirja: 9789510490426

ELLA-MARIA NUTTI on Jällivaarasta Ruotsin Lapista kotoisin oleva saamelaiskirjailija, joka opiskelee psykologiksi Uumajan yliopistossa. Runsaasti ylistävää kritiikkiä osakseen saanut Pohjoisessa kahvi on juotu mustana on hänen esikoisromaaninsa.

©
12
SOFIA RUNARSDOTTER

ÄITI, TYTÄR JA ETÄISYYS, JOKA PITÄISI KUROA UMPEEN.

13

PIENEN KAUPUNGIN

SUURI SYDÄN ON TÄYNNÄ SURUA.

14

FREDRIK BACKMAN VOITTAJAT

Mitä olemme valmiit uhraamaan suojellaksemme perhettä, jääkiekkoseuraa ja kaupunkia, tai koko yhteiskuntaa?

On kulunut pari vuotta siitä, kun tapahtui jotain, mitä kukaan ei halua edes ajatella. Kaikki ovat yrittäneet jatkaa elämäänsä, mutta jokin tässä metsässä estää entisestä irti päästämisen. Pienen kaupungin suuri sydän on täynnä surua, ja sen ilmapiiri tihkuu väkivaltaa.

Lupaava jääkiekkoilija haaveilee NHL­urasta Pohjois­Amerikassa, toinen nuori kokee rakastumisen autuuden, kolmas hautoo kostoa, ja kaikkien rakastama ihminen lasketaan maan poveen.

Kaikki se, minkä eteen olemme kamppailleet, ei menesty. Eivätkä kaikki, joita rakastamme, elä vanhoiksi. Vaikka uhraisimme niiden vuoksi aivan kaiken.

Voittajat on itsenäinen päätösosa Kiekkokaupunki­trilogialle.

”Kyyneleitään ei loppukohtauksissa pysty pidättelemään, vaikka ehkä ymmärtäisi, miten kaikki tulee päättymään.”

– Anna Rosenström, SR 1 (Ruotsin yleisradio)

FREDRIK BACKMAN nousi maineeseen esikoisteoksellaan Mies, joka rakasti järjestystä (2012). Romaanin elokuvasovituksista niin Rolf Lassgårdin tähdittämä alkuperäinen kuin Tom Hanksin tuore filmatisointi ovat olleet kassamenestyksiä. Backman on syvän humaani kirjoittaja, jonka yhtä aikaa vakavat ja hauskat romaanit ovat liikuttaneet lukijoita ympäri maailmaa. Kirjoja on julkaistu 46 kielellä ja myyty noin 20 miljoonaa kappaletta. Edellinen romaani Ahdistunutta porukkaa (2020) nousi Yhdysvalloissa suoraan New York Timesin Bestseller-listan kärkeen.

MARRASKUU

Vinnarna

Suomentaja: Katriina Huttunen

750 s. | 84.2

Kansi: Intermission Film

EAN kirja: 9789510452103

EAN äänikirja: 9789510456477

EAN e-kirja: 9789510456460

©
15
LINNÉA JONASSON BERNHOLM

JONAS GARDELL

OIKEUS RAKKAUTEEN

Suuri historiallinen romaani rakastamisen vaikeudesta ja onnen mahdottomuudesta.

Kaikki alkaa 1800­luvun jälkipuolella, kun kaksi miestä rakastuu toisiinsa. Se ei ole mahdollista, sillä miehillä ei ole edes sanoja joilla käsitellä tunteitaan. Toinen heistä kirjoittaa asiasta laajan esseemäisen tekstin, jonka antaa vaimonsa myös lukea. Sovitaan, että vasta pariskunnan lasten kuoltua muutkin saavat lukea tekstin.

Noin sata vuotta myöhemmin pieni joukko ihmisiä kyllästyy omaan näkymättömyyteensä, aktivoituu ja järjestää ensimmäisen homojen oikeuksia ajavan mielenosoituksen Euroopassa. Paikka on ruotsalainen pikkukaupunki. Pienen tapahtuman jälkiseuraukset ovat valtavat. Näiden ihmisten jäljiltä meillä on kokonainen Pride­ viikko.

Gardellin romaanin tapahtumat ovat todellisia ja sen kuvaamat ihmiset ovat eläneet – ja monet ovat yhä keskuudessamme. Pontus Wiknerin (1837–1888) Psykologisia tunnustuksia on julkaistu suomeksi verkossa vuonna 2004.

LOKAKUU

Ett lyckligare år

Suomentaja: Otto Lappalainen 350 s. | 84.2

Kansi: Martti Ruokonen

EAN kirja: 9789510490266

EAN äänikirja: 9789510490280

EAN e-kirja: 9789510490273

JONAS GARDELL on yksi Ruotsin suosituimmista kirjailijoista ja kolminkertainen kunniatohtori. Gardellista tuli koomikko, kun hän oivalsi, ettei halua esittää lavalla muuta kuin itseään. Lavakoomikkona Gardell on ollut jo pitkään Ruotsin suosituin. Suomessa hän on koskettanut laajaa yleisöä erityisesti trilogiallaan Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (2013–2015). Se kuvasi raastavasti AIDSin rantautumista Tukholman homomiesten pariin. Myös kirjoista tehty tv-sarja nähtiin meillä. Mark Levengoodin kanssa avioliitossa elävä Gardell on väsymätön seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolustaja.

16
© THRON ULLBERG

KATSOKAA, TÄLLAINEN MINÄ OLEN!

17

KAUHUTRILLERI JOKA AHMAISEE LUKIJAN.

© THRON ULLBERG 18

JO NESBØ

PIMEYDEN TALO

Todellisuus ja mielikuvitus tuntuvat sekoittuvan, ja selvää on vain se, että pikkukaupungissa kaikki ei ole hyvin.

Ollaan Ballantynessa, Yhdysvalloissa, aikana jolloin käytetään vielä lankapuhelimia ja puhelinkoppikin saattaa olla hengenvaarallinen paikka. 13­ vuotiaan Richard Hansenin elämä suistuu raiteiltaan, kun uskomattomien tapahtumien ketju nielaisee hänet ja koko kaupungin kohtalokkain seurauksin.

Totta ja keksittyä on vaikea erottaa toisistaan, ja lopulta lukijan on kysyttävä, kuka tämä outo poika on ja mitä hänelle on oikeastaan tapahtunut.

Jo Nesbø on jälleen kirjoittanut romaanin, joka yllättää viimeisille sivuille asti.

Norjalainen JO NESBØ on yksi maailman suosituimmista kirjailijoista, joka tunnetaan erityisesti kymmeniä miljoonia myyneestä Harry Hole -sarjastaan. Nesbøn kirjoihin ovat ihastuneet niin kriitikot kuin tavalliset lukijat – tarinat vievät mukanaan ja tarjoavat runsaasti yllätyksiä. Suomessa Nesbøn kirjoja on myyty jo pitkälti toista miljoonaa kappaletta.

KESÄKUU

Natthuset

Suomentaja: Outi Menna

255 s. | 84.2

EAN kirja: 9789510492611

EAN äänikirja: 9789510492659

EAN e-kirja: 9789510492642

19

LÄHIÖSSÄ ON HELPPO KUOLLA, MUTTA VAIKEA ELÄÄ.

20

MALIN PERSSON GIOLITO

SINUN KÄSISSÄSI

Persson Gioliton romaani maalaa armottoman kuvan elämästä lähiössä, jonka yhteiskunta on jättänyt oman onnensa nojaan.

Kun 14­ vuotias Billy ammutaan leikkikentälle, jo muutaman tunnin kuluttua hänen ikätoverinsa Dogge haetaan kuulusteluun epäiltynä.

Ruotsissa rikosvastuu alkaa 15­ vuotiaana. Nuorten poikien elämää hallitsevat huumekauppaa pyörittävät vähän vanhemmat pojat, jotka värväävät alle 15­ vuotiaita mukaan rikolliseen toimintaan. Tekemään asioita, joihin varttuneemmat eivät halua sotkea käsiään.

Persson Giolito luo laajakuvan lähiöstä, jossa niin viranomaiset kuin vanhemmat ovat voimattomia tapahtumien vyöryn edessä, eikä kukaan tunnu tietävän kenen käsissä vastuu on.

”On kirjoja, jotka ovat niin vahvoja, ettei niitä voi vastustaa. Tämä on sellainen kirja.” – Aftonbladet

MALIN PERSSON GIOLITO tekee vahvan paluun menestysteoksensa Suurin kaikista jälkeen. Suurin kaikista palkittiin vuoden 2016 parhaana ruotsalaisena rikosromaanina ja myös parhaana pohjoismaisena dekkarina. Siitä tuotettiin Netflixin ensimmäinen pohjoismainen tv-sarja. Myös Sinun käsissäsi -romaanista tehdään Netflix-sarja.

LOKAKUU

I dina händer

Suomentaja: Tarja Lipponen

400 s. | 84.2

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510490884

EAN äänikirja: 9789510490907

EAN e-kirja: 9789510490891

©
21
VIKTOR J. FREMLING

EINO NURMISTO VUODEN NUORI TAITEILIJA

Kiihkeä romaani unelmien kesästä, erilaisena kasvamisesta ja oman paikan hakemisen helvetillisestä vaikeudesta.

Pitkän sairauden jälkeen tekee mieli sekoilla ja nussia. On kevät ja ilmassa ihanaa väreilyä. Kun kuvaan astuu

Vuoden nuori taiteilija, on baari­illan huuman seurauksena edessä ero poikaystävästä ja pitkään kypsynyt päätös vaihtaa maisemaa.

Pääkaupungissa odottavat yltäkylläiset kesäjuhlat, loputtomalta tuntuvat työmahdollisuudet sosiaalisen median vaikuttajana – ja Vuoden nuori taiteilija. Suhde kiihottaa ja raastaa yhtä aikaa, ja kesän edetessä vääjäämättä kohti syksyä näyttää enemmän ja enemmän siltä, että kyse on vain ripustautumisesta. Jälleen kerran.

Eino Nurmiston esikoisromaani kuvaa yhtä helteistä kesää, jolloin kaikki muuttuu kertojan elämässä. Samalla se kertoo, miltä tuntuu kasvaa erilaisena pikkupaikkakunnalla ja etsiä omaa paikkaansa isossa maailmassa.

SYYSKUU

250 s. | 84.2

Kansi: Bifu

EAN kirja: 9789510485262

EAN äänikirja: 9789510485286

EAN e-kirja: 9789510485279

EINO NURMISTO on kirjoittaja, valokuvaaja, kuvittaja, somepersoona, tulevaisuuden tyyliguru ja rehellisen nautiskelun sanansaattaja. Vuoden nuori taiteilija on hänen esikoisromaaninsa.

22
© LAURA MALMIVAARA

”ELÄN ELÄMÄNI KESÄÄ

AAMIAISESTA TOISEEN, JA JOS HYVIN KÄY, MAAILMANLOPPU TULEE NIIDEN VÄLISSÄ.”

23
POIKA
24
ISÄ,
JA GANGSTEREIDEN KUNNIA.

MIKKO-PEKKA HEIKKINEN POROMAFIA – OSA 2

Tuntureiden rauha repeää, kun Nelihangan patriarkka ja hänen esikoispoikansa ottavat uudestaan yhteen.

Entinen pororuhtinas Jonás­Guhtur ”Rouku” Nelihanka on hävinnyt Utsjoen gangsterisodan ja päätynyt maanpakoon Norjaan. Upporikas

Rouku kerää suojelurahaa vuonojen kalastajilta, mutta huomaa vaimonsa kuoleman jälkeen sairastuneensa koti­ikävään.

Roukun poika Jouni­Sammeli ”Jyppyrä” Nelihanka hallitsee Utsjokea moottorikelkkajengi

Ahma SC:n presidenttinä. Hän antaa isälleen luvan palata tämän vanhoille pilkkipaikoille eläkepäiviään viettämään.

Vallanhimo kuitenkin katkaisee Roukun eläkepäivät. Hän vetää hihastaan valtin, jollaista ei ole Lapissa ennen nähty. Jyppyrän valtaistuin huojuu, kun Rouku iskee kaikkein pyhimpään, Jyppyrän ja ahmaveljien väliin.

Gangsterileirit käyvät lopulliseen välienselvittelyyn, kun isä ja poika taistelevat vallasta ja perheen kunniasta.

Heikkisen Poromafia-romaani on toiminut inspiraationa samannimiselle TV-sarjalle, joka on katsottavissa C Moresta.

LOKAKUU

MIKKO-PEKKA HEIKKINEN on helsinkiläistynyt kainuulainen, HS:n toimittaja ja totinen humoristi. Hänen esikoisromaaninsa Terveiset Kutturasta (2012) oli myyntija arvostelumenestys.

350 s. | 84.2

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510491508

EAN äänikirja: 9789510491522

EAN e-kirja: 9789510491515

25
© OTTO VIRTANEN

PEKKA JAATINEN KIESTINKI

MOTTI 1941

Hjalmar Siilasvuon suomalaisjoukkojen tehtävänä on katkaista Murmanskin rata. Saksalaisten tarkoitus on tukea hyökkäystä von Falkenhorstin johdolla.

Kiestingin hyökkäys sujuisi hyvin, jos saksalaiset hoitaisivat oman sektorinsa yhtä tehokkaasti kuin suomalaiset omansa. Suomalaisen jalkaväkiryhmän ruudinsavuisen hyökkäyksen tilanteisiin heittäydytään täysillä mukaan, ja ankarissa taisteluissa kertojakin vaihtuu valitettavan moneen kertaan. Eikä omaa tarinaansa kertovaan neuvostoliittolaiseen tarkka­ampujaan tunnu tehoavan mikään.

Lopulta suomalaiset huomaavat menneensä liian pitkälle, ja jääneensä yksin.

Jaatisen romaanilla on vankka todellisuuspohja.

ELOKUU

400 s. | 84.2

Kansi: Jussi Karjalainen

EAN kirja: 9789510495315

EAN äänikirja: 9789510495339

EAN e-kirja: 9789510495322

Raahelainen PEKKA JAATINEN tunnetaan sotahistoriallisista romaaneista, joiden aiheet ovat olleet joko vaiettuja tai muuten vähemmän tunnettuja. Hän on ainoa suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut Lapin sodasta kokonaisen romaanisarjan. Jaatisen edellinen romaani Salla 1944 jatkoi omalta osaltaan yleisesti vaiettujen asioiden tuomista esille.

26
© JAAKKO MYLLY / JÄLJEN JÄTTILÄINEN

SOTAROMAANI MIEHISTÄ

TULIHELVETISSÄ.

27

VALLAN SOKAISEMAT.

28

JARI RAATIKAINEN VALTAPELI

Monikerroksinen tosielämän rikosromaani vallasta, sen himosta ja siitä, miten valta-aseman menettämisen pelossa ihminen on valmis tekemään mitä tahansa.

Rikollisjärjestö Syndikaatin liiketoimet ovat kasvussa, ja uutta väkeä rekrytoidaan vankiloista ammattirikollisten joukkoon.

Samaan aikaan vakuutusyhtiö Elämänsuojassa huomataan, että rahoituspetosjuttujen päätekijät kytkeytyvät Syndikaattiin. Rahoituspetosten avulla hankittuja autoja taas käytetään huumeiden salakuljettamiseen Espanjasta Suomeen.

Kun poliisi pyrkii pääsemään Syndikaatin jäljille, huomaa järjestön pomo oman valta­asemansa olevan uhattuna ja käynnistää korruptoituneen virkamiehen avulla väkivaltaisen suunnitelman tarrautuakseen valtaan.

Entisen poliisin Jari Raatikaisen toinen romaani on osin todellisiin tapahtumiin perustuva riipaiseva tarina viattomista, langenneista ja paatuneista ihmisistä rikollisen maailman valtapiirissä.

MARRASKUU

400 s. | 84.2

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510489413

EAN äänikirja: 9789510489437

EAN e-kirja: 9789510489420

JARI RAATIKAINEN on entinen poliisi ja nykyinen vakuutustutkija, jonka tositapahtumiin perustuva esikoisromaani Syndikaatti on saanut innostuneen vastaanoton erityisesti rikostoimittajien keskuudessa: tapahtumat nimittäin pitävät paikkansa, ja asiaan vihkiytynyt tunnistaa todelliset rikolliset kirjasta. Syndikaatin tv-sarjaoikeudet optioitiin Yellow Filmille jo ennen kuin kirja valmistui.

29
© NIKO PUUMALAINEN

MARKUS TIITTULA JUMALAKORTTI

USKONNON JA POLITIIKAN EPÄPYHÄ LIITTO

Uutuustietokirja pureutuu uskonnon ja poliittisen vallan liittoon. Kuka käyttää Jumalaa valttikorttinaan, mihin sillä pyritään – ja miksi se edelleen tehoaa?

Kristinuskon Jumalaa on käytetty poliittisen vallan välineenä jo toista tuhatta vuotta. Vaikka länsimaiset yhteiskunnat ovat nykyään pitkälti maallistuneita, jumalakortti viuhuu politiikassa painavana argumenttina, joka lopettaa keskustelun ennen kuin se ehtii alkaakaan.

Antavatko kristilliset arvot moraalisen oikeutuksen kävellä ihmisoikeuksien yli? Miksi uskonnollisella vakaumuksella voi perustella vihapuheitaan?

Poliitikkojen, uskontokuntien edustajien ja tutkijoiden haastatteluille perustuvassa journalistisessa tietokirjassa Markus Tiittula matkustaa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja selvittäessään jumalakortin käyttöä politiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

SYYSKUU

300 s. | 32.01

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510490174

EAN äänikirja: 9789510490198

EAN e-kirja: 9789510490181

MARKUS TIITTULA on vapaa toimittaja, joka tarkasteli edellisessä kirjassaan salaliittoteorioita ja sitä, miksi ne ovat vakava uhka demokratialle. Pitkään Yhdysvalloissa asunut Tiittula on aiemmissa kirjoissaan käsitellyt muun muassa Donald Trumpin aikaista politiikkaa ja amerikkalaista yhteiskuntaa.

30
© MILKA ALANEN

VOIKO KAIKKIVALTIAAN

SELÄN TAAKSE MENNÄ PIILOON?

31

LOTTALIINA POKKINEN ALTAVASTAAJAN NEUVOTTELUOPAS

Käytännön opas neuvotteluissa menestymiseen, taloudellisesta asemasta ja tittelistä riippumatta.

Tämä kirja on tarkoitettu sinulle, jos koet neuvottelujen lopputuloksen olevan usein ennalta määrätty.

Altavastaaja­asemassa olevalle annetaan helposti vain kaksi vaihtoehtoa: ota tai jätä. Mutta altavastaajakin voi vahvistaa asemaansa neuvotteluissa.

Kirjan selkeiden oppien ja konkreettisten neuvojen avulla uskallat avata suusi neuvottelupöydässä, kasvatat neuvotteluvaltaasi ja saat neuvoteltua itsellesi parempia sopimuksia.

ELOKUU

200 s. | 30.7

Kansi: Bifu

EAN kirja: 9789510493564

EAN äänikirja: 9789510493588

EAN e-kirja: 9789510493571

LOTTALIINA POKKINEN on koulutukseltaan viulisti ja juristi. Hän toimii maamme eturivin taiteilijoita edustavana ammattineuvottelijana ja on myös kysytty neuvottelukouluttaja. Neuvottelutaitoja Pokkinen on opiskellut muun muassa Harvardin yliopistossa.

32
ÄLÄ TYYDY PIKKUPALAAN, OPI KASVATTAMAAN KAKKUA! ©
33
MARICA ROSENGÅRD

MITÄ SUUREMMAT LIHAKSET, SEN SYVEMMÄLLE TERÄ UPPOAA.

34

RIKU AALTO & SEPPO LAMPELA JENGIPOMON MONTA ELÄMÄÄ

Riku Aallon tie on kulkenut rauhanturvaajasta UB-liivijengin päälliköksi ja sieltä muiden ihmisten auttajaksi. Jengipomon monta elämää kertoo Aallon uskomattomasta matkasta.

Kun Riku Aalto lähti rauhanturvaajaksi, hän uskoi värväytyneensä hyvien puolelle. Todellisuus Makedoniassa oli kuitenkin mutkikasta, ja pahuutta tuntui olevan liikaa omissakin joukoissa.

Suomeen palattuaan Aalto kaipasi edelleen yksinkertaisen ankaraa elämää mutta myös moraalia: hyvää tai pahaa. Liivijengiltä ainakin saa mitä tilaa, hän tuumi.

Pitkälle kamppailu­uralle ja huippuunsa hiotuille veitsitekniikoille löytyi käyttöä, kun väkivaltarikollinen nousi verinen askelma kerrallaan pahamaineisen United Brotherhoodin johtohahmoksi.

Lopulta Aalto teki elämässään täyskäännöksen ja päätyi viimein soittamaan jopa poliisille sitä vastoin, että olisi kostanut itse.

SYYSKUU

300 s. | 30.16

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510490204

EAN äänikirja: 9789510490228

EAN e-kirja: 9789510490211

SEPPO LAMPELAN leipälaji on toiseuden kuvaus eri muodoissaan. Sekä proosa että muistelmateokset noudattavat selkeää linjaa. Niissä yhdistyvät ulkopuolisuus sekä rikollisuuden syvä pääty. Tekstin rytmi on korostetussa osassa kerrontaa. Lampela työskentelee kirjoittamisen ohella kuntouttavan kulttuurityön alalla ja suunnittelee oksymoroneja vastustavan yhdistyksen perustamista.

35
©
JUHA METSO

KEN CROKE & DAVE WEDGE

PAHAN MATKASSA

KUINKA SOLUTTAUDUIN PROSENTTIJENGIIN

Poliisi soluttautuu pahamaineiseen Pagan’s-moottoripyöräjengiin

Yhdysvaltojen itärannikolla tarkoituksenaan hankkia näyttöä aseista, huumeista – ja koko väkivaltakoneistosta.

Ken Croke on mukavaa elämää viettävä huumepoliisi ja rakastava perheenisä. Vuonna 2008 hän soluttautuu Helvetin enkeleiden verivihollisten, valkoista ylivaltaa vaalivan Pagan’s MC:n, Long Islandin ­osastoon. Peitetehtävä venyy kahden vuoden mittaiseksi kissa ja hiiri ­leikiksi, jonka aikana Croke käy läpi tuskallisen ja nöyryyttävän tien prospektista asekersantiksi.

Oikean persoonan ja valehenkilön välinen ristiriita raastaa: Mistä poliisi­Ken alkaa ja mihin rosvo­Ken loppuu? Kuinka toimia lain puitteissa keskellä raakaa järjestäytynyttä rikollisuutta?

MARRASKUU

Riding with Evil – Taking

Down the Notorious Pagan

Motorcycle Gang

Suomentaja: Kaj Lipponen

350 s. | 30.16

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510495391

EAN äänikirja: 9789510495414

EAN e-kirja: 9789510495407

KEN CROKE (yllä) on monissa peitetehtävissä marinoitunut, eläkkeelle jäänyt ATF:n agentti ja apulaisjohtaja. Hän on yhä ainoa lainvalvoja, joka on onnistunut soluttautumaan Pagan’s-moottoripyöräkerhoon. Croken päästä on luvattu 50 000 dollarin palkkio.

DAVE WEDGE on pitkän linjan tutkiva toimittaja ja kirjailija.

©
STEPHANIE BETH PHOTOGRAPHY
36
COURTESY OF KEN CROKE

KESTÄÄKÖ POLIISIN PÄÄ

KAKSOISELÄMÄÄ?

37

RIIMEILLÄ RIKKAUKSIIN

TAI VARHAISEEN HAUTAAN.

38

JANNE HUUSKONEN & JANNE RANINEN PISTOOLI GUCCIN LAUKUSSA

RÄP JA RIKOLLISUUS SUOMESSA JA RUOTSISSA

Gangstaräp. Isoja puheita ja musabisnestä. Väkivaltaa ja huumekauppaa. Katujengiyhteyksiä. Tie lähiöstä metropoliin – tai sitten hautaan.

Vuonna 2021 YouTubeen alkoi ilmestyä erikoisia musiikkivideoita. Osa oli lapsellista dissausta, mutta joukolle suomalaisia maahanmuuttajataustaisia miehiä täällä tehdyt videot olivat totisinta totta. On kyse aidosta räpistä, jossa parhaat tekevät sen mistä räppäävät.

Ruotsissa musiikin gangstoista järjestäytynyt verkosto on arkea, sen tähdet vauraita ja lukuisat nuoret liian aikaisin haudassa. Suomessa suunta näyttää samalta.

Pistooli Guccin laukussa pureutuu skenen juuriin, esikuviin ja suomalaisen gangstaräpin seuraavaan sukupolveen, joka valtasi kentän, kun tienraivaajat päätyivät lukemaan tiilenpäitä. Tekijäkaksikolla on ollut ainutlaatuinen pääsy räppikulissien taa sekä Suomessa että Ruotsissa.

JANNE HUUSKONEN on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut omakohtaisen romaanin Täydellinen päivä (2021). Huuskonen on kirjoittanut Mikko Gustafssonin kanssa tietokirjan Kultainen vasikka: järjestäytynyt rikollisuus Suomessa (2019) ja Miro Hildenin kanssa reportaasin Koukussa: vuosi narkomaanien elämää (2022).

JANNE RANINEN on Tukholmassa kasvanut kirjailija ja yksi ruotsalaisen gangstaräpkollektiivi Kartellenin perustajista.

Raninen on julkaissut tietokirjan Isänä vankilassa: vanhemmuus vankilassa ja sen vaikutus lapsiin (2013) sekä omakohtaisiin tarinoihin perustuvan Selliläppää vankilasta (2021). Teoksensa Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi (2018) Raninen kirjoitti Ivar Andersenin kanssa.

LOKAKUU

300 s. | 30.16

Kansi: Tero Ahonen

EAN kirja: 9789510485231

EAN äänikirja: 9789510485255

EAN e-kirja: 9789510485248

39
© VEIKKO SOMERPURO © THEOFANIS KAVVADAS

JOUNI HOKKANEN PIENEN

RAKETTIMIEHEN MAA

POHJOIS-KOREA KIM JONG-UNIN VALTAKAUDELLA

Pohjois-Koreasta paenneet kertovat, miten eriarvoista elämä on rautaesiripun takana.

Maailman nuorin diktaattori Kim Jong­un on arvaamaton ja kovaotteinen uudistaja. Kilpailijat teloitetaan tai myrkytetään armotta, ja samalla Pjongjangin millenniaalieliitti saa nauttia artesaanipizzasta, ylellisyysesineistä ja seksikkäistä tyttöbändeistä.

Vararikon partaalla oleva maa kehittää risteilyohjuksia ja rakentaa loisteliaita talviurheilukeskuksia ja vesipuistoja, jotka se rahoittaa varastamalla miljoonien edestä kryptovaluuttaa.

ELOKUU 300 s. | 32.18

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510490235

EAN äänikirja: 9789510490259

EAN e-kirja: 9789510490242

JOUNI HOKKANEN on Korean niemimaan kulttuuriin erikoistunut dokumentaristi ja toimittaja. Pjongjangin ja Soulin varjoisimmat syrjäkujat kolunneen tietokirjailijan kimchi-reseptin tulisuus on noteerattu kummallakin puolen rautaesirippua. Hokkasen palkittu dokumenttielokuva Pyongyang Robogirl on esitetty yli 300 elokuvafestivaalilla Berliinistä New Yorkin MOMAan. Hänen edellistä tietokirjaansa, Pohjois-Korea – Siperiasta itään (2013), on myyty lähes 10 000 kappaletta.

40
© OTTO VIRTANEN

AMFETAMIINIA, ARTESAANIPIZZAA JA YDINKÄRKIÄ.

41

POKKARIT

Anders de l A Motte & Måns n ilsson KUOLEMA

ASUNTONÄYTÖSSÄ

Eräänä aurinkoisena kesäkuun sunnuntaina asunnonvälittäjä Jessie Anderson löydetään kuolleena Österlenin kesäparatiisista. Tutkintaan vedetään mukaan komisario Peter Vinston, vaikka hän on paikalla vain vierailemassa. Avukseen Vinston saa paikallisen rikoskonstaapelin Tove Espingin, joka on kokematon mutta kunnianhimoinen. Vaikka parivaljakko käy toistensa hermoille, työ saa vastahakoisen ystävyyden orastamaan.

Murhaaja lymyilee jossain Skånen peltoaukeiden keskellä, idyllisten kylien, puutarhojen ja pensasaitojen kätköissä.

Kuolema asuntonäytössä avaa Kesäparatiisin murhat ­dekkarisarjan.

Döden går på visning | Suomentaja: Tarja Lipponen

Julkaisu: Kesäkuu

n. 350 s. | T84.2 | Hintaryhmä: F

EAN pokkari: 9789510495131

Mikko kuustonen

OMAELÄMÄKERTA

Omaelämäkerta yhdistää ensimmäistä kertaa kirjan, äänimaiseman ja albumillisen uusia lauluja. Teos on vahvasti emotionaalinen matka laulajalauluntekijän sielunmaisemaan ja kokemuksiin.

Mikko Kuustonen kasvoi kaivoskylässä ja tuli tunnetuksi muusikkona, ihmisoikeusaktivistina sekä mediapersoonana. Mitä käänteissä lopulta tapahtui ja kuka on Mikko Kuustonen rooliensa ulkopuolella?

”Haluan jakaa kanssasi jotain ainutlaatuista ja haurasta. Tämä ei ole paljastuskirja vaan paljas kirja.”

Julkaisu: Kesäkuu

n. 370 s. + kuvaliite | T78.99 | Hintaryhmä: G

EAN pokkari: 9789523620131

42

Entisen poliisin true crime ­romaanissa rakkaus sokaisee ja helppo raha viettelee kenet tahansa. Tämän saavat huomata vakuutusyhtiön tutkijat, jotka alkavat selvittää epäilyttäviä vahinkokorjaustapauksia.

Jäljet johtavat oman yhtiön tarkastajiin ja heistä järjestäytyneen rikollisuuden maailmaan, missä veljeys on pelolla hankittua eikä elämä ole minkään arvoinen.

Jari Raatikaisen esikoisteos Syndikaatti on monikerroksinen tarina väkivallan kyllästämästä ammattirikollisuudesta ja sen tunkeutumisesta lailliseen liiketoimintaan. Romaanin rikokset perustuvat todellisiin tapahtumiin.

Julkaisu: Kesäkuu

n. 420 s. | T84.2 | Hintaryhmä: G EAN pokkari: 9789510495155

J o nesbø

VERIKUU

Kaksi murhaa, yksi huumekartelli ja Harry Hole. Harry Hole on paennut Los Angelesiin juomaan itseään hengiltä. Selvinä hetkinään hän auttaa Lucillea, ikääntyvää näyttelijätärtä, irtautumaan huumekartellista, jolle tämä on velkaa miljoona dollaria.

Samaan aikaan Oslossa kaksi tyttöä löydetään murhattuina. Yksi epäillyistä on tunnettu kiinteistöpohatta.

Kun kartelli ottaa Lucillen panttivangikseen ja pohatta lupaa murhien selvittämisestä palkkion, jolla voisi kuitata Lucillen velat, Harry taipuu ehdotukseen.

Blodmåne | Suomentaja: Outi Menna

Julkaisu: Lokakuu

n. 540 s. | T84.2 | Hintaryhmä: G

EAN pokkari: 9789510499924

JA ri r AAtik A inen SYNDIKAATTI
43

lA sse Wierup & M Atti lA rsson

RUOTSIN MAFIA

Rikollisuus Pohjoismaissa on muuttunut. Uuteen rikosaaltoon kuuluvat kiristys, palkkamurhat, levottomuudet yleisillä paikoilla, todistajien vaientaminen ja lahjukset. Miten näin on käynyt ja miksi?

Ruotsalaistoimittajat Lasse Wierup ja Matti Larsson ovat vastausta jäljittäessään kartoittaneet rikollisjengejä, niiden konnia ja näiden rikoksia. Kirjoittajakaksikko on tavannut jengipomoja ja jengin jättäneitä, haastatellut poliiseja ja syyttäjiä, kuullut rikosten uhreja ja jututtanut lähteitä, jotka eivät aiemmin ole suostuneet haastatteluun. Tarinoista kehkeytyy ainutlaatuinen ja kauhistuttava kokokuva maailmasta, jota raha, aseet, väkivalta ja huumeet yhä enemmän hallitsevat – maailmasta, jossa ihmishengen arvo on olematon.

Svensk maffia – En kartläggning av de kriminella gängen

Suomentaja: Tarja Lipponen

Julkaisu: Lokakuu

n. 380 s. | T30.16 | Hintaryhmä: G

EAN pokkari: 9789523620087

d i AMA nt sA lihu KUNNES

KAIKKI KUOLEVAT

Tukholman lähiöissä on käynnissä hengenvaarallinen konflikti, jota lapsista ja nuorista koostuvat jengit kutsuvat sodaksi. Ja sodassa kaikki on sallittua. Jengiläiset eivät kunnioita oikeuslaitosta, aikuisia tai rikollishierarkioita pätkääkään – eivätkä ihmishenkeä.

Diamant Salihu onnistui pääsemään jengiläisten ja heidän perheidensä maailmaan. Kunnes kaikki kuolevat kertoo menetetystä sukupolvesta. Lapsista ja nuorista, jotka elävät julmimmin sitä, mikä yhteiskunnan pettämisestä on seurannut. Ja niistä muutamasta, jotka ovat kieltäytyneet luopumasta toivosta.

Tills alla dör | Suomentaja: Tarja Lipponen

Julkaisu: Joulukuu

n. 380 s. | T30.16 | Hintaryhmä: F

EAN pokkari: 9789523620094

44

YHTEYSTIEDOT

JAAKKO PIETILÄINEN

kustantaja

jaakko.pietilainen@kniga.fi

040 0781 348

NINA KARJALAINEN

kustannuspäällikkö

nina.karjalainen@kniga.fi

050 5202 175

TIMO ERNAMO toimituspäällikkö

timo.ernamo@kniga.fi

040 5186 708

EMILIA VAINISTO

kustannustoimittaja

emilia.vainisto@kniga.fi

050 5285 555

ARI ELO kustannustoimittaja (vanhempainvapaalla 08/2023 asti)

LAURA LYYTINEN

myyntipäällikkö

laura.l.lyytinen@wsoy.fi

050 4063 626

LIISA AALTO viestintäpäällikkö

liisa.aalto@wsoy.fi

050 4733 377

KAISA HYVÄRI

Senior Brand Manager

kaisa.hyvari@wsoy.fi

040 5315 391

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.

JOHNNY KNIGA | PUH. 010 5060 200 | LÖNNROTINKATU 18 A, 00120 HELSINKI | WWW.JOHNNYKNIGA.FI
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.