Johnny Kniga kevät 2024

Page 1

2024 KEVÄT

EI SE OLE NIIN JUSTIINSA.

Yksi kirjallisuuden isoja tehtäviä on avata lukijoille vieraita ajatuksia, olla avoin, moniääninen ja moneen suuntaan kurottava. Parhaimmillaan kirjallisuus näyttää tietä avarampaan maailmaan kuin kompassi ja karttalehti. Se on elintärkeää aikana, jolloin aivan liian monessa paikassa kaikkialla käperrytään sisäänpäin.

Kirjallisuus myös haastaa ja epäilee itsestäänselvyyksiä.

Jessikka Aron Putinin trollit kertoi Kremlin häikäilemättömästä informaatiosodankäynnistä kaksi ja puoli vuotta ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan. Kevään teoksessaan Putinin maailmansota Aro syventää teemoja ja osoittaa meille, että Venäjä käy leppymätöntä sotaansa Länttä vastaan muuallakin kuin Ukrainassa.

© TERO AHONEN

Mikko Rupponen lähestyy Rujo-teoksessaan Venäjää Aroakin konkreettisemmin. Rupponen oli mukana vapaaehtoisena jo Itä-Ukrainan sodassa vuonna 2014 ja osallistui viimeksi Bahmutin taisteluihin talvella 2023. On helppo uskoa, kun Rupponen kirjoittaa, että hänen matkansa on kulkenut ”sielun syvyyksiin ja psyyken viimeiselle pohjalle. Pimeyteen joka katsoo takaisin”.

Suoraan ja itsestäänselvyyksiä epäillen kirjoittaa myös Millariikka Rytkönen. Täysin auki -teoksessaan kätilö ja Tehyn puheenjohtaja ottaa kirjallisen ilmaisun haltuun yhtä onnistuneen anarkistisesti kuin ay-maailman. Perinteistä työmarkkinaelämäkertaa emme Rytköseltä onneksi saa, vaan jotakin paljon enemmän.

Täysin erilaisesta maailmasta kertoo puolestaan Britney Spears omaelämäkerrassaan Nainen minussa. Spears nousi teinitähdestä pop-ikoniksi, jäi maineensa vangiksi ja joutui kokemaan viihdebisneksen julmuuden koko mitassaan. Aron, Rupposen ja Rytkösen tavoin Spears kertoo elämästään suoraan, kumartelematta ja lukijaa silmiin katsoen.

Kaikki kevään kirjat ovat moniäänisiä ja moneen suuntaan kurottavia, jokainen tavallaan kompassi ja karttalehti. Jos asiat olisivat vain heidän käsissään, olisimme jo avarammassa maailmassa.

Jaakko Pietiläinen

Kustantaja

Vasemmalta: Timo Ernamo, toimitus; Jaakko Pietiläinen, kustantaminen; Ari Elo, toimitus ja Nina Karjalainen, kustantaminen.

HYVÄN HARJOITTELUN SALAISUUDET.

KIEHTOVAN VÄRIKYLLÄINEN ROMAANI SUOMESTA JA RUOTSISTA.

HANNA PAKARINEN & ANU RÄSÄNEN ELÄMÄ NAURATTAA

Suomen ensimmäinen Idols-voittaja on aina nähnyt epäonnistumisissakin kultareunukset.

Jo lapsena Hanna Pakarinen uskoi onnistuvansa kaikessa, mihin ryhtyi. Vaikka Hanna jäi koulun viestijuoksussa viimeiseksi, se ei häntä lannistanut. Luottamus omiin kykyihin ja vahva päättäväisyys veivät Hannan ensin Suomen ensimmäiseksi Idolsvoittajaksi ja sitten euroviisuedustajaksi.

Matkan varrelle on mahtunut kipeitä kolhuja, kaksi burnoutia ja paljon hilpeitä hetkiä, joita 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Hanna kertoo eteläkarjalaisella tunteen palolla.

”Paskan määrä on vakio. Ei sitä tule määräänsä enempää.”

Elämäkerrassaan Elämä naurattaa Pakarinen avaa 2000-luvulla vahvasti miesten ohjailemaa popmaailmaa tavalla, jota ei aikaisemmin ole kuultu.

HUHTIKUU

400 s. | 99.1

Kansi: Bifu/People’s

EAN kirja: 9789523620261

EAN äänikirja: 9789523620285

EAN e­kirja: 9789523620278

ANU RÄSÄNEN on Helsingissä asuva toimittaja, kustannustoimittaja ja kirjailija, jonka juuret ovat Itä­Suomessa.

©
©
VIRTANEN 2
ANTTI JUSSI SAVOLAINEN
OTTO
EI SE OLE NIIN JUSTIINSA. 3

MILLAINEN ON VAHVA NAINEN?

4

MILLARIIKKA RYTKÖNEN TÄYSIN AUKI

Suoraa puhetta kätilöltä, josta tuli yksi Suomen kovimpia ay-neuvottelijoita ja nainen, joka uskoo että kaikki on mahdollista.

”Kun naistenlehden toimittaja kysyi kesken tiukan työmarkkinaväännön, miten minusta on tullut näin vahva, jotain liikahti. En tunnistanut itseäni siitä rohkeuden jalustalle nostamisesta. Aloin kirjoittaa talteen asioita, joista ei kysytä naistenlehtien haastatteluissa.

Nuorena kirjoitin Suosikin Eki-sedälle ja SinäMinän Isosiskolle mutta en koskaan lähettänyt kirjeitä. Silti janosin jonkun katsovan kohti. Halusin jonkun näkevän minut minuna. Nyt kirjoitan itselleni. Ja sinulle.

Miksi helvetissä ihmisenä oleminen ja sen näyttäminen on niin pelottavaa? Siitä mä kirjoitan. Niistä lehtijutuissa kysymättä jätetyistä asioista.

Tässä on sulle kipua, ajatuksia, iloa, naurua, näkökulmia ja historiaa.”

MILLARIIKKA RYTKÖNEN on porvoolainen kätilö, ay­pomo, feministi, äiti, puoliso, ystävä, karavaanari, Tehyn johtaja, mokailija – ihminen, joka uskoo vahvasti, että vitutus on voimavara ja että kaikki on mahdollista. Myös pyöröovesta hiihtäminen.

HUHTIKUU

300 s. | 99.1

Kansi: Bifu/People’s

EAN kirja: 9789510500118

EAN äänikirja: 9789510500132

EAN e­kirja: 9789510500125

©
5
ANTTI JUSSI SAVOLAINEN

JESSIKKA ARO

PUTININ MAAILMANSOTA

VENÄJÄN SALAISET OPERAATIOT LÄNNEN TUHOAMISEKSI

Jessikka Aron uusi tietokirja Kremlin sodasta länsimaita vastaan esittelee Putinin tiedustelupalvelujen salaiset operaatiot yksityiskohtaisesti.

Venäjä uhkaa Länttä kolmannella maailmansodalla, vaikka se on käynyt sitä jo vuosia. Aseinaan Kreml käyttää kaaosagentteja, peiteoperaatioita, vihapuhetta levittäviä valepappeja, vankilasta värvättyjä hakkereita ja ihmisten hyväuskoisuutta.

Kirja vie lukijan hengästyttävälle matkalle Helsingin hovioikeuden aulasta Tallinnan kohutulle pronssisoturipatsaalle ja Venäjän sotilastiedustelun pyörittämästä mediakeskuksesta Berliinistä Länsi-Afrikan Ghanassa toimineeseen venäläiseen trollitehtaaseen.

Aron edellinen teos, Putinin trollit, on ollut kansainvälinen menestys. Se on ilmestynyt jo yli 15 maassa.

TOUKOKUU

350 s. | 32.2

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510465196

EAN äänikirja: 9789510465219

EAN e­kirja: 9789510465202

JESSIKKA ARO on entinen Yleisradion toimittaja ja ammattiliitto Tehyn viestintäpäällikkö. Hän toimii Tehyn viestintäjohtajana huhtikuusta 2024 alkaen. Venäjän informaatiovaikuttamiseen erikoistunut Aro sai artikkelistaan ”Venäjän trollit Suomessa” Bonnierin suuren journalistipalkinnon vuonna 2016. Hänen maailmallakin hyvin menestynyttä tietokirjaansa Putinin trollit (2019) on myyty Suomessa yli 40 000 kappaletta.

6
© NELLI KIVINEN

HENGÄSTYTTÄVÄ MATKA PUTININ

HYBRIDISODANKÄYNNIN YTIMEEN.

7

Vladimir Putinin Venäjä on jo pitkään kohdistanut terroristisia hybridihyökkäyksiä länsimaita ja niiden kansalaisia vastaan.

Kirjani suurennuslasin alla ovat useat Venäjän iskut. Esittelen myös muutamia vuosia tai vuosikymmeniä kestäneitä Venäjän tiedustelupalvelujen operaatioita.

Olen antanut äänen Kremlin operaatioiden uhrien läheisille sekä iskuja tutkineille toimittajille sekä tutkijoille. Puheenvuoroja ovat saaneet myös viranomaiset, jotka ovat yrittäneet iskuja torjua.

Huomiota olen antanut myös tapauksille, joissa länsimaiden viranomaiset ovat katsoneet Venäjän väkivaltaista vaikuttamista läpi sormien aivan liian pitkään ja pahimmillaan suojelleet hyökkääjää.

Putinin maailmansota sopii luettavaksi

kaikille, jotka haluavat oppia tunnistamaan Kremlin hybridisodan keinoja ja suojautumaan niiltä.

Se jatkaa ensimmäisen kirjani Putinin trollien jalanjäljissä kaivautuen syvälle tapahtumiin ja esitellen huolellisesti Venäjän jälkeensä jättämät todisteet.

Samalla tulevat näkyväksi Kremlin maailmansodan järkyttävät vaikutukset yksittäisiin ihmisiin, yhteiskuntiin ja demokratioihin.

Jessikka Aro

8

PUTININ TROLLIT ON

KÄÄNNETTY

JO 15 KIELELLE

Jessikka a ro

PUTININ TROLLIT

TOSITARINOITA VENÄJÄN INFOSODAN RINTAMILTA

Venäjä käy netissä sotaa siviilejä vastaan. Jokainen kriittinen ääni on vihollinen. Resursseja ei säästetä eikä laeista piitata, kun kriitikot halutaan vaientaa. Kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti Suomessa ja useassa muussa länsimaassa viime vuosina toteutettuja, Kremlin masinoimia ja hyväksymiä mustamaalausoperaatioita. Kirjan polttopisteessä ovat kansainväliset, joskus rikoskynnyksen ylittävät, lokakampanjat yksityisiä ihmisiä vastaan. Tarkasti dokumentoidut tositarinat osoittavat, ettei Putinin Venäjä kaihda pimeimpiäkään keinoja vastustajiensa eliminoimiseksi nettivakoilun, sometrollien, valeuutisten, kyberhyökkäysten, tappouhkausten ja PR-ammattilaisten toteuttamien vihakampanjoiden avulla.

453 s. | 32.5

EAN kirja: 9789510438299

EAN äänikirja: 9789510439715

EAN e­kirja: 9789510439784

EAN pokkari: 9789510453803

9

”TERAPIASSA PÄÄSEE SYVÄLLE, SODASSA POHJAAN.”

10

MIKKO RUPPONEN RUJO

VÄKISIN ELOSSA

Rujonherkkä tositarina entisestä vapaaottelun ammattilaisesta, joka treenaa sotilaaksi ja lähtee vapaaehtoisena Ukrainaan. Kamppailu kehässä vaihtuu erikoisyksikön operaatioihin vihollislinjojen takana.

Mikko Rupponen kirjoittaa matkastaan omaan kohtaloonsa. Hän kertoo uppiniskaisesta päättäväisyydestä, itsensä hyväksymisestä ja geeneihin kirjoitetusta tiestä.

Tie kulkee vapaaottelun kansainvälisen huipun kautta kodittomaksi hylkiöksi, sotilaaksi Ukrainan terrorismin vastaiseen operaatioon vuonna 2014, rampautuneeksi veteraaniksi ja viimein erikoisjoukkojen operaattoriksi Ukrainan sotaan.

Mutta ennen kaikkea Rujo kulkee sielun syvyyksiin ja psyyken viimeiselle pohjalle.

Pimeyteen joka katsoo takaisin.

MIKKO RUPPONEN on 45­vuotias työtön rakennusmies, entinen vapaaotteluammattilainen ja sotaveteraani, josta ei hänen ala­asteen opettajansa mukaan pitänyt koskaan tulla mitään. Ei ainakaan kirjailijaa.

MARRASKUU 2023

380 s. | 99.1

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510499986

EAN äänikirja: 9789510500095

EAN e­kirja: 9789510500088

11
© MAREK SABOGAL

BRITNEY SPEARS NAINEN MINUSSA

Britney Spears kertoo elämäntarinansa omilla ehdoillaan – avoimesti, vilpittömästi ja rohkeasti.

Nainen minussa on kertomus kuuluisuudesta, äitiydestä ja vimmaisesta pyristelystä vapauteen. Se kertoo maailmanmaineeseen nousseesta teinitähdestä, josta kasvoi yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä artisteja.

Spears kertoo musiikin parantavasta voimasta ja matkastaan miellyttämishaluisesta tytöstä itsenäiseksi naiseksi.

Hän kertoo myös elämästään salamavalojen räiskeessä, 13 vuotta kestäneestä holhouksesta, rakkauksistaan, eroistaan ja kahdesta elämänsä valosta, pojistaan.

Mutta ennen kaikkea Spears kertoo viimeinkin itse elämästään, jota muut ovat hallinneet aivan liian kauan.

Suomentaja: Jorma­Veikko Sappinen

270 s. | 99.1

Kansi: Lisa Litwack

EAN kirja: 9789510493595

EAN äänikirja: 9789510493618

EAN e­kirja: 9789510493601

Teinitähtenä maailmanmaineeseen ponnistanut BRITNEY SPEARS on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä artisteista. 150 miljoonaa myytyä levyä ovat tehneet hänestä pop­ikonin ja esikuvan lukemattomille laulajanaluille. ”Baby One More Time”, ”Oops!... I Did It Again” ja ”Toxic” ovat soineet ympäri maailmaa, vuodesta toiseen. Spears oli isänsä holhouksen alaisena 13 vuoden ajan ja vapautui siitä vuonna 2021.

LOKAKUU 2023 The Woman in Me
©
12
LARRY BUSACCA / GETTY IMAGES

POP-IKONIN SYKÄHDYTTÄVÄT

13
MUISTELMAT.

ELÄMÄNMAKUISIA TOSITARINOITA NAISELTA NAISELLE.

14

TIINA VEIJONEN & ANU RÄSÄNEN YHTÄ VAHVAKSI

VOIMAA VERTAISTUESTA

”Tämän kirjan tarinat ovat osa omaa voimaantumisprosessiani. Kun uskalsin avautua, myös oma elämäni muuttui.”

– Tiina Veijonen, yli 100 000 jäsenen MyBnB Live -yhteisön perustaja

Kun hyvinvointiyrittäjä Tiina Veijonen perusti koronapandemian alussa pakon sanelemana livetreeniryhmän, hän löysi jotain paljon arvokkaampaa kuin uudenlaisen bisnesmallin: aktiivisen ja nopeasti kasvavan naisten yhteisön, jossa jaetaan ajatuksia, huolia, murheita – ja saadaan vertaistukea.

Veijonen on koonnut kirjaan yhteisön naisia eniten puhuttaneet teemat, ja hän panee myös itsensä likoon kertomalla avoimesti omat kokemuksensa. Jokaisen luvun lopusta löytyvät asiantuntijoiden vinkit kaikille naisille, joita muun muassa yksinäisyys, parisuhde ja riittämättömyyden tunne pohdituttavat.

TIINA VEIJONEN on espoolainen hyvinvointiyrittäjä. Keväällä 2020 Veijonen perusti sponsoroidun, asiakkaille maksuttoman livetreeniryhmän, josta kasvoi nopeasti yli 100 000 naisen verkkoyhteisö. Ennen personal traineriksi kouluttautumistaan ja hyvinvointialalle siirtymistään Veijonen teki pitkän uran markkinoinnin parissa.

ANU RÄSÄNEN on helsinkiläinen toimittaja, kustannustoimittaja ja kirjailija, joka hoitaa ystävyyssuhteitaan pitkillä kävelylenkeillä.

TAMMIKUU

300 s. | 17.3

Kansi: Bifu/People’s

EAN kirja: 9789523620209

EAN äänikirja: 9789523620223

EAN e­kirja: 9789523620216

15
© ANTTI JUSSI SAVOLAINEN

HYVÄN HARJOITTELUN SALAISUUDET.

16

KARI RÄISÄNEN & JANI PARKKINEN MESTAREIDEN METODIT

TREENAA KUIN LAURI MARKKANEN JA MUUT HUIPUT

Vihjeitä, ohjeita, esimerkkejä ja sisäpiiritietoa huippu-urheilijoiden valmentautumisesta. Kirja antaa myös kaiken tasoisille kuntoilijoille oikeaa suuntaa harjoitteluun.

Kesällä 2021 Jani Parkkisen puhelimeen tuli Instagram-viesti. Urheilijalla oli ongelmia ja hän kaipasi apua fyysiseen valmennukseensa. Viestin lähettäjä oli

Lauri Markkanen, jonka NBA-ura tuntui olevan laskusuunnassa. Nyt tiedämme, että Parkkisen johdolla kurssi kääntyi jyrkkään nousuun.

Kun ihminen tietää, minne tähtää ja minne haluaa, hän voi myös päästä sinne. Vaikka maailman parhaan koripalloliigan tähdistöotteluun. Markkanen on tänään fyysisesti kovempi kuin koskaan, sillä nyt hän harjoittelee oikein.

Tämä kirja kertoo, miksi ja miten.

JANI PARKKINEN haaveili vielä lukiossa koripalloammattilaisen urasta. Tavoitteen tielle asettuivat ensin polvivaivat ja sitten molempia sääriä vuosia piinannut penikkatauti. Kipujen kanssa pelaaminen antoi kuitenkin herätteen työuralle, ja Parkkisesta tuli ensin fysiikkavalmentaja ja sitten urheilufysioterapeutti. Asuu Jyväskylässä.

KARI RÄISÄNEN (kuvassa yllä) oli lähes 30 vuotta toimittajana Helsingin Sanomissa, nyt vastaa sijoittajasuhteista PYN Elite ­rahastossa. Pelannut koko ikänsä jalkapalloa. Viime vuosina kuljettanut lapsiaan muun muassa koripalloja jalkapallotreeneihin. Asuu Helsingissä.

HELMIKUU

300 s. | 79.1

Kansi: Bifu/People’s

EAN kirja: 9789510500415

EAN äänikirja: 9789510500439

EAN e­kirja: 9789510500422

17
© OTTO VIRTANEN

YLISTYS RAKKAUDELLE JA ELÄMÄNILOLLE.

18

RICHARD E. GRANT KOURALLINEN ONNEA

Synkän surun keskeltä löytyy kourallinen onnea. Sen palkittu näyttelijä Richard E. Grant oivalsi, kun hänen vaimonsa sairastui parantumattomaan syöpään.

Richard E. Grant muutti Lontooseen 1980luvun alussa tähtäimessään näyttelijänura. Siellä hän kohtasi elämänsä rakkauden, yli kymmenen vuotta itseään vanhemman puheopettajansa. Kohusuhteelle alalla tunnettuun Joan Washingtoniin ei aikanaan povattu pitkää ikää.

Heidän lähes 40 yhteiseen vuoteensa mahtui niin Hollywoodin parrasvaloja, vanhemmuuden iloa kuin raskaita menetyksiäkin. Kun Joan oli kuolemassa syöpään syksyllä 2021, hänen viimeinen toiveensa miehelleen oli, että tämä oppisi löytämään edes kourallisen onnea jokaisesta päivästä. Richard täytti toiveen.

Muistelmissaan näyttelijätähti kertoo elämänsä ylä- ja alamäistä rehellisesti, huumorilla ja herkullisilla juoruilla höystettynä.

RICHARD E. GRANT (Richard Esterhuysen) on englantilainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän on esiintynyt uransa aikana yli 80 elokuvassa ja televisio­ohjelmassa. Hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa oli pääosa kulttimaineeseen nousseessa mustassa komediassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I, 1987). Grant sai Oscar­ehdokkuuden sivuosastaan elokuvassa Can You Ever Forgive Me? (2018). Hänet tunnetaan myös muun muassa rooleistaan televisiosarjoissa Game of Thrones ja Downton Abbey.

A Pocketful of Happiness

Suomentaja: Laura Jänisniemi 350 s. | 99.1

Kansi: Bifu/People’s

EAN kirja: 9789523620629

EAN äänikirja: 9789523620643

EAN e­kirja: 9789523620636

TOUKOKUU
19
© DAVID M. BENETT

NICOLAS LUNABBA

ITKISITKÖ, JOS MÄ KUOLEN?

Millaista on ottaa hoitaakseen jonkun toisen lapsi? Alueella, jossa selviytyminen ei ole itsestäänselvyys. Jossa lapset murhaavat ja lapsia murhataan.

Nicolas työskentelee syrjäytymisvaarassa olevien lasten parissa. Hän on työssään taitava ja kokenut ja saa lapset luottamaan itseensä. Tällä kertaa hän on kuitenkin pulassa, kun yksi erityisen hankala poika on onnistunut kiinnittymään häneen, mennyt suorastaan ihon alle.

Nyt Nicolas on vastoin omaa tahtoaan sallinut pojan muuttaa luokseen. Se on päätös, joka muuttaa kaiken heidän kummankin elämässä.

Tämä on kertomus nähdyksi tulemisesta sekä surusta, toivosta ja ihmisen muuttumisesta.

HELMIKUU

Blir du ledsen om jag dör?

Suomentaja: Tarja Lipponen

300 s. | 30.16

Kansi: Sara R. Acedo

EAN kirja: 9789510500286

EAN äänikirja: 9789510500309

EAN e­kirja: 9789510500293

NICOLAS LUNABBA on tehnyt erityisnuorisotyötä useiden vuosien ajan lähiöissä, joissa asuu runsaasti huono­osaisia. Itkisitkö, jos mä kuolen? on hänen esikoisteoksensa. Lunabba valittiin Ruotsissa Vuoden lähimmäiseksi, ja hän sai myös Malmön yliopiston kunniatohtorin arvon vuonna 2022.

©
20
JESPER KLEMEDSSON SOTOMAYOR

RIIPAISEVA TOSITARINA ELÄMÄSTÄ

VÄKIVALLAN UHAN ALLA.

21

KUN RIKOLLISET LUULEVAT, ETTÄ KUKAAN EI KUUNTELE.

22

DIAMANT SALIHU

HUUMEKARTELLIT KUUNTELUSSA

Ajankohtainen paljastuskirja poliisin operaatiosta, joka johti yli 400 huumerikollisen kiinnijäämiseen.

Poliisi onnistuu murtautumaan rikollisten käyttämään salaiseen EncroChat-palveluun ja avaa oikeuslaitokselle mahdollisuuden seurata reaaliajassa huumediilerien, jengipomojen ja heidän käskyttämiensä teini-ikäisten murhaajien välisiä keskusteluja.

Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan.

Pelastaakseen ihmishenkiä ympäri Eurooppaa poliisin on toimittava nopeasti ja yhteistyössä – paljastamatta, että kuulee kaiken. Se onnistuu ottamaan kiinni useita rikollisia, ilman että nämä aavistavat mitään. Esiin nousee yhä uusia rikollisverkostoja ja tunnettuja rikollisia, kuten Kurdikettu, joita ajavat eteenpäin kunnianhimo ja kostonnälkä.

”Jos haluat ymmärtää jengirikollisuuden toimintatapoja, lue tämä kirja. Se imaisee sinut mukaansa niin, ettet voi laskea sitä käsistäsi.”

- Jönköpings-Posten

DIAMANT SALIHU on tutkiva toimittaja, joka kuvasi esikoisteoksessaan Kunnes kaikki kuolevat (2022) Ruotsin jengirikollisuutta ja väkivallan kierrettä. Hänet palkittiin kirjasta Bonnierin suurella journalistipalkinnolla. Kirjassaan Huumekartellit kuuntelussa hän käsittelee entistä syvemmin yhtä aikamme akuuteinta yhteiskunnallista ongelmaa.

TOUKOKUU

När ingen lyssnar

Suomentaja: Tarja Lipponen

380 s. | 30.16

Kansi: Miroslav Sokcic

EAN kirja: 9789523620322

EAN äänikirja: 9789523620346

EAN e­kirja: 9789523620339

23
© TOVE FALK OLSSON

UNELMA, JOKA ROMUTTUI.

24

LASSE WIERUP & DANIEL OLSSON HELVETTI SISÄLTÄ

15 VUOTTA RUOTSIN SUURIMMASSA RIKOLLISJÄRJESTÖSSÄ

Todistajansuojelussa oleva entinen Hells Angels -pomo kertoo jengistä, joka on hengenvaarallinen jopa omilleen.

Micke ”Mega” Johannessen ei koskaan ollut erityisen kiinnostunut moottoripyöristä. Mutta Helvetin enkeliksi hän halusi, ja päästyään viimein täysjäseneksi kaikki sujuikin helposti. Väkivalta sai oikeutuksen ja rikokset perustelun.

Micke alkoi katsoa elämäänsä uusin silmin vuosikymmen jälkeen, kun kolme kerhoveljeä ”katosi”. Vasta kun hänen elämänkumppaniaan Ebbaa uhkailtiin, lopun alku oli edessä. Lopulta Micke heitettiin ulos kerhosta, hänen talonsa paloi ja hän joutui murhayrityksen kohteeksi. Oli aika mennä poliisin puheille.

Siitä asti Micke ja Ebba ovat eläneet todistajansuojeluohjelmassa ilman toiveita paluusta Ruotsiin.

Helvetti sisältä -kirjassa he kertovat kaunistelematta, minkälaista oli elämä Göteborgin Enkeleissä.

Janne Huuskonen, Kultainen vasikka -teoksen toinen kirjoittaja päivittää Ruotsissa ensimmäisen kerran vuonna 2013 ilmestyneen esipuheensa tähän päivään.

LASSE WIERUP on toimittaja, joka on toisena kirjoittajana muun muassa Ruotsin mafia ­teoksessa.

DANIEL OLSSON on ääriliikkeisiin erikoistunut toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa teoksen Sverigedemokraterna inifrån.

Helvetet inifrån – Femton år

I Sveriges största brottsorganisation

Suomentaja: Tarmo Haarala

350 s. | 30.16

Kansi: Miroslav Sokcic

EAN kirja: 9789523620384

EAN äänikirja: 9789523620407

EAN e­kirja: 9789523620391

TAMMIKUU
25
© KARL MELANDER

MATTI SARÉN, JARI VEIJALAINEN, PEKKA HAVERINEN & SEPPO LAMPELA

AJOJAHTI

RIKOSTUTKIJAT ARVOKULJETUSRYÖSTÄJÄ MATTI SARÉNIN KANNOILLA

Suomen pankin rahakuljetuksen ryöstö helmikuussa 2007 hämmästytti

lainvalvojat. Teko oli Suomen oloissa poikkeuksellisen ammattimainen. Alkoi yli kymmenen vuoden kissa ja hiiri -leikki.

Hiihtopipoiset asemiehet iskevät lastauslaiturilla juuri avattuun panssariautoon ja haalivat rahat lätkäkasseihin. Saalis on puolitoista miljoonaa euroa.

Kaupunkiin on ilmaantunut uusi peluri, arvokuljetusryöstäjä Matti Mikael Sarén. Mies joka tunnettiin jo Ruotsin puolella miljoonaryöstöistä. Keskusrikospoliisin tutkijat Pekka Haverinen ja Jari Veijalainen päättivät saada miehen satimeen.

Matti Sarén kuoli itsenäisyyspäivänä 2022. Hänen lisäkseen tarinan kertojina toimivat ystävät, rikoskumppanit – sekä poliisit Haverinen ja Veijalainen.

KESÄKUU

350 s. | 30.16

Kansi: Tero Ahonen

EAN kirja: 9789510490440

EAN äänikirja: 9789510490464

EAN e­kirja: 9789510490457

SEPPO LAMPELAN leipälaji on toiseuden kuvaus eri muodoissaan. Sekä proosa että muistelmateokset noudattavat selkeää linjaa. Niissä yhdistyvät ulkopuolisuus sekä rikollisuuden syvä pääty. Lampela työskentelee kirjoittamisen ohella kuntouttavan kulttuurityön alalla ja suunnittelee oksymoroneja vastustavan yhdistyksen perustamista.

26
© JUHA METSO

TOSITARINA AMMATTIRIKOLLISEN JA POLIISIN EPÄTAVALLISESTA YSTÄVYYDESTÄ.

27

JÄNNITYKSEN AATELIA JA

PIENI SUURI RAKKAUSKERTOMUS.

28

KARIN FOSSUM KUISKAAJA

Pakahduttava rikosromaani naisesta, jota kukaan ei huomaa ennen kuin on jo myöhäistä.

Nainen nimeltä Ragna istuu Konrad Sejerin kuulusteltavana.

Ragna on menettänyt epäonnistuneessa kurkkuleikkauksessa äänensä eikä pysty puhumaan muuten kuin kuiskaamalla. Hänen elämänpiirinsä on suppea, mutta kaikki oli hyvin siihen asti, kun hän löysi postilaatikostaan nimettömän kirjeen, jossa luki ”Sinä kuolet”. Kirje laukaisi hänessä hillittömän pelon ja vainoharhaisuuden, jotka johtivat tapahtumien vyöryyn.

Seuraukset olivat kohtalokkaat.

KARIN FOSSUM aloitti kirjailijanuransa runoilijana, jatkoi novellistina ja lopulta kokeili romaanimuotoa. Syntyi Evan katse, joka ilmestyi suomeksi 1997 aloittaen Konrad Sejer ­sarjan. Kirja löysi heti laajan lukijakunnan. Sen suomensi Tarja Teva, joka vastaa myös tämän kirjan suomennoksesta. Monien Fossumin kansainvälisten palkintojen joukkoon kuuluu myös Suomen dekkariseura ry:n ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja.

Hviskeren

Suomentaja: Tarja Teva

350 s. | 84.2

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510483992

EAN äänikirja: 9789510484029

EAN e­kirja: 9789510484005

HUHTIKUU
©
29
FREDRIK ARFF

THELLA JOHNSON RAUHA

Romaani Kansan perheen vaiheista kolmessa sukupolvessa, sotienjälkeisestä ajasta näihin päiviin saakka. Mukaansatempaavaa ja hauskaa romaania on mahdoton jättää kesken.

Rauhan kertojana on suomalaisen äidin ja irakilaisen isäpuolen omaperäinen tytär, jonka tarinointi rönsyineen ja sivujuonineen on todellista kertomisen juhlaa.

Paitsi yhden perheen tarinan, romaani kertoo myös laajemmin suomalaisista, jotka lähtivät Pohjanlahden yli paremman elämän toivossa. Nimensä mukaisesti se kertoo rauhasta sodan jälkeen: miten se on saavutettu, miten sitä rakennetaan ja pidetään yllä.

Rauha on kertomus myös Suomesta ja Ruotsista ja maiden välisestä suhteesta.

HUHTIKUU

Fred

Suomentaja: Jaana Nikula 350 s. | 84.2

Kansi: Sara R. Acedo

EAN kirja: 9789523620414

EAN äänikirja: 9789523620438

EAN e­kirja: 9789523620421

THELLA JOHNSON on useaan kertaan palkittu toimittaja ja kirjailija. Hän on tunnettu myös muusikkona. Tukholmalaisen Johnsonin isä on ruotsalainen, mutta äiti suomalainen. Siksi hänellä on vahva kytkös Suomeen ja suomen kieleen. Hän myös työskenteli Suomessa kirjeenvaihtajana vuosina 2014–2017. Rauha on Johnsonin esikoisromaani. Hän on julkaissut yhdessä Ola Wongin ja Jörgen Huitfeldtin kanssa palkitun tietokirjan Sjukt billigt (”Sairaan halpaa”) vuonna 2008.

30
© KAJSA GÖRANSSON

KIEHTOVAN VÄRIKYLLÄINEN ROMAANI

SUOMESTA JA RUOTSISTA.

31

TIEN LOPPU ON TÄMÄ KYLÄ.

KESÄN ALKU ON KAIKEN LOPPU.

32

TUOMO PIRTTIMAA

KAKSI KÄRPÄSTÄ

Poika rakastaa naista. Nainen pelkää ettei riitä. Pojan isä kertoo tarinoita, mutta unohtaa tärkeimmän.

Itä-Lappi, jokivarren kylä. Isä vie 17-vuotiaan pojan kesäksi kotitilalle urakoimaan taimikon harvennusta. Naapurissa Neela on palannut autiona olleeseen kotiin. Poika ei ole koskaan rakastanut ketään muuta.

Kaksi kärpästä kertoo riittämättömyyden tunteesta, oikeudenmukaisuuden omavaraistaloudesta, väärin ymmärtämisestä ja pimeydestä, jota vastaan ei voi taistella.

Tuomo Pirttimaan kolmas romaani on lakonisella huumorilla silattu tummasävyinen rikosdraama pohjoisesta, ihmisistä suuren joen yläjuoksulla, missä kaikki on hakattu ja padottu. Se polveilee ja harhauttaa, mutta joka umpikujassa on lähempänä vastausta kysymykseen ”Miksi?”

TUOMO PIRTTIMAA on Kuusamossa asuva kirjailija ja vapaa toimittaja. Hänen esikoisromaaninsa Hete (2021) oli arvostelumenestys. Romaanin itsenäinen jatko­osa Tirri ilmestyi vuonna 2022.

HELMIKUU

250 s. | 84.2

Kansi: Maria Mitrunen

EAN kirja: 9789510497593

EAN äänikirja: 9789510497616

EAN e­kirja: 9789510497609

33
© MIKKO HALVARI

VIIPURI ON SUURTEN TUNTEIDEN KAUPUNKI.

34

PEKKA JAATINEN

VIIPURI 1939–1944

Kun kotikaupunki menetetään, mielikin järkkyy. Kun se menetetään toistamiseen, pakeneminen ei tule kysymykseenkään.

On kaksi veljestä, Toivo ja Veikko. Veikko ei kelpaa armeijaan, mutta Toivo sotii rintamalla. Veljeksiä erottaa myös rakkaus samaan naiseen.

Viipuri 1939–1944 kuvaa sotaa niin kotirintamalla kuin taistelujen melskeessä. On jatkettava elämää, vaikka samaan aikaan kuolema väijyy nurkan takana.

Sodan kauheuksien lisäksi romaanin keskiössä on veljesten välinen suhde, jossa lopullinen välirikkokaan ei ole pois suljettu vaihtoehto.

Sitten kohtalo puuttuu peliin.

Raahelainen PEKKA JAATINEN tunnetaan sotahistoriallisista romaaneista, joiden aiheet ovat olleet joko vaiettuja tai muuten vähemmän tunnettuja. Hän on ainoa suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut Lapin sodasta kokonaisen romaanisarjan. Jaatisen edellinen romaani Kiestinki – Motti 1941 jatkoi omalta osaltaan yleisesti vaiettujen asioiden tuomista esille.

KESÄKUU

400 s. | 84.2

Kansi: Jussi Karjalainen

EAN kirja: 9789523620681

EAN äänikirja: 9789523620704

EAN e­kirja: 9789523620698

©
35
JAAKKO MYLLY / JÄLJEN JÄTTILÄINEN

PEKKA JAATINEN

VERENKARVAAT SOTAROMAANIT

NYT ÄÄNIKIRJOINA

9789510490495

9789510490501

9789510490518

9789510490525

9789510490532

9789510485958

9789510495339

9789510444740

9789510473153

EAN äänikirja: EAN äänikirja: EAN äänikirja: EAN äänikirja: EAN äänikirja:
4 5 2 3 1
EAN äänikirja: Kannet: Jussi Karjalainen EAN äänikirja: EAN äänikirja: EAN äänikirja:
36
LAPIN SOTA -SARJA

YHTEYSTIEDOT

JAAKKO PIETILÄINEN

kustantaja

jaakko.pietilainen@kniga.fi

040 0781 348

NINA KARJALAINEN kustannuspäällikkö nina.karjalainen@kniga.fi

050 5202 175

TIMO ERNAMO toimituspäällikkö timo.ernamo@kniga.fi

040 5186 708

EMILIA VAINISTO kustannustoimittaja emilia.vainisto@kniga.fi

050 5285 555

ARI ELO kustannustoimittaja (kirjoitusvapaalla 12/2023 asti)

LAURA LYYTINEN myyntipäällikkö

laura.l.lyytinen@wsoy.fi

050 4063 626

LIISA AALTO viestintäpäällikkö liisa.aalto@wsoy.fi

050 4733 377

KAISA HYVÄRI

Senior Brand Manager kaisa.hyvari@wsoy.fi

040 5315 391

Tähän tuotteeseen käytetyt paperit ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Kysy lisää tuotteen sertifikaateista markkinointi@wsoy.fi.

NAINEN

MINUSSA

POP-IKONIN SYKÄHDYTTÄVÄT MUISTELMAT

JOHNNY KNIGA | PUH. 010 5060 200 | LÖNNROTINKATU 18 A, 00120 HELSINKI | WWW.JOHNNYKNIGA.FI

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.