Johnny Kniga kevät 2020

Page 1

UUTUUDET KE VÄT

2020

© SAM EMERSON ( COURTESY OF ROCKET ENTERTAINMENT )

MINÄ ELTON JOHN & MUUT UUTUUSKIRJAT


P

elit, blogit, tubekanavat ja suoratoistopalvelut haastavat kirjallisuutta voimakkain välinein. Sadat miljoonat seuraajat, tilaajat ja tykkääjät ovat tuskin kokonaan väärässä, mutta vailla parempaa tietoa he saattavat toisinaan olla.

Me Knigassa vastaamme haasteeseen kustantamalla kirjoja, jotka löytävät lukijansa myös kirjallisuusympyröiden ulkopuolelta mutta joiden tarinat kestävät tarkastelun missä tahansa kirjallisuuspiirissä. Me pidämme kiinni siitä, että helposti luettavassa tarinassa voi olla syvyyttä ja syvällisessä pintaa kenen tahansa uteliaan tartuttavaksi. Me tarjoamme kirjat siinä muodossa ja niillä alustoilla, joilta lukijat ne haluavat, ovat halunneet kasvavassa määrin jo jonkin aikaa. Silti tarina ratkaisee aina, oli kyse ääni-, e- tai painetusta kirjasta. Tai formaatista, josta emme ole vielä edes kuulleet. Otetaan vaikkapa Tapio Koivukari, armoitettu saaristolaisprosaisti, jonka Pirtumiehet-romaani kertoo ankaran tragikomedian kieltolain ajalta. Tai Niklas Natt

och Dag, jonka julman kaunis 1794 – Elävien haudasta on Dagens Nyheterin mukaan kauhistuttava ja pelottavan hyvä. Tai mitä pitäisi sanoa paneelikirjasta, jossa kirjailijat Kari Hotakainen, Tuomas Kyrö, Miika Nousiainen ja Jenni Pääskysaari tarttuvat suomalaisten huolenaiheisiin, kieli kieltämättä poskessa mutta silti oudon uskottavasti? Myös Elton John on omaelämäkerrassaan yhtä ristiriitainen kuin elämä itse. Työväenluokkainen jätkä ja monimiljonääri, joka säveltää imeliä poplauluja, omistaa jalkapallojoukkueen, on naimisissa miehen kanssa ja osaa nauraa itselleen terävämmin ja hauskemmin kuin kukaan muu. Asiat ovat harvoin sitä, miltä ne näyttävät, ristiriidat tukevat toisiaan. Sellaisia ovat myös Johnny Knigan kirjat. Niissäkin maailmaan katsotaan aina tosissaan mutta harvoin liian vakavasti.

Jaakko Pietiläinen Kustantaja

14

Isä, poika ja pankkiryöstö!

13

10 2

Miten Prince Rogers Nelsonista tuli Prince?

Suomalaiset ovat huolissaan. Kirjailijat vastaavat, pitääkö olla.

6

Pahuus ei ole jättänyt Tukholmaa.


© VEIKKO SOMERPURO

TAPIO KOIVUK ARI

Tapio Koivukari (s. 1959) tuo teoksissaan ihmisten elämää, tuntoja ja toimia halki vuosisatojen. Koivukari tunnetaan myös taitavana islantilaiskirjailijoiden suomentajana, puuseppänä ja veneenrakentajana. Hänet on palkittu mm. Runebergpalkinnolla romaanistaan Unissasaarnaaja (2015) ja islantilaisella Haukan ritarikunnan ritariristillä (2018).

Pirtumiehet Veijariromaani viinan salakuljettajista kieltolain aikana Ruohosen Viku on Laihosen mamman kasvattipoika. Isää hänellä ei ole eikä ole äidistäkään aina niin tietoa. Eletään itsenäisyyden alkua Suomen länsirannikolla. Viku on oppinut puotia pitäneen mammansa luona kaupantekoon ja välttänyt viekkaudella punakaartin väenoton. Kun nuoressa tasavallassa tulee voimaan kieltolaki, Viku tajuaa tilaisuutensa tulleen. Hän ostaa Saksassa käyneeltä kaljaasilta pirtua, pullottaa sen pienempiin annoksiin ja aloittaa liiketoiminnan. Voitot ovat suuret, vauraus näkyvää, eikä aikaakaan kun Viku vie vihille suuren perheen tyttären ja pääsee parempiin piireihin. Luokkarajat ovat kuitenkin vahvat ja trokarin leima tiukassa. Kaksinaismoralismi on kaikkialla sillä lain rikkominen on kieltolain aikaan yleistä kuin parkkisakon saaminen. Veijariromaanista kasvaakin kertomus identiteetistä, luokkarajoista ja täyttymättömästä hyväksynnän kaipuusta.

JULKAISU : Tammikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789510448670 EAN E-KIRJA : 9789510449097 EAN MP3ÄÄNIKIRJA :

9789510449080

KAUNOKIRJALLISUUS

3


JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA: 84.2

EAN : 9789510449479 EAN E-KIRJA :

9789510449493

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449486

Liina Putkonen on Helsingissä asuva toimittaja. Hänen Linda Forsista ja tämän perheestä kertovan romaanisarjan aloitti RikosKniga-kilpailun voittanut Jäätynyt tyttö (2018). Palava poika on toinen Linda Fors -romaani.

© OTTO VIRTANEN

LIINA PUTKONEN

Palava poika Menneisyyttään ei pääse pakoon, mutta hengestään voi päästä. Palava poika sukeltaa syvälle vihan liekkeihin, joita ei sammuta kuin kostoista pahin, kuolema. Turun saaristossa, Älvaskarin idyllissä sijaitsee Yemanja, hyvinvointikeskus, joka tarjoaa maksua vastaan kaiken, mitä nainen voi haluta. Myös toisen ihmisen. Juhannuksen alla nuorin Yemanjan osakkaista ajaa sylilapsi kyydissään mereen Nauvon lauttarannassa. Oliko syy huumeiden vai halusiko joku tappaa naisen? Tapaus mullistaa ylikomisario Linda Forsin lomasuunnitelmat. Hän huomaa, että Älvaskar on täynnä

4

synkkiä salaisuuksia, joita alkaa nousta pintaan, kun kaksi muutakin paikan omistajaa menettää henkensä. Kolme onnettomuutta, kolme naista, joilla on yhteinen historia. Linda Forsin tutkimukset siirtyvät jäätävästä tulikuumaan. Eikä vihan liekkejä sammuta vain syyllisen kuolema, vaan kaikkien niiden, joita murhaaja rakastaa.


© MARTIN STENMARK

JONAS HASSEN KHEMIRI

Soitan veljilleni Jos se olinkin minä? Yhden aikamme kirkkaimman kertojan romaani siitä, millaista on olla nuori maahanmuuttaja Ruotsissa. Kun lapsuudenystävä soittaa, Amorilla on muuta tekemistä. Hänellä on oma elämä elettävänään. Kun Ahlem-serkku soittaa ja muistuttaa perheenjäsenistä ja sukuvelvoitteista, Amorilla on muuta tekemistä. Kun ruotsalainen eläinaktivisti Karolina soittaa ja yrittää värvätä Amoria Eläinten oikeudet -yhdistyksen jäseneksi, Amor uskoo tämän puhuvan koodikieltä. Vainoharhaisena on vaikea liikkua, kuvitellut poliisit ovat koko ajan kintereillä. Kuka on turvassa ja mitä vähemmistöjä syytetään? Voiko Amor mennä Clas Ohlsonille valittamaan viallisesta poranterästä? Katsotaanko häntä pitkään? Kannattaako hänen sulautua joukkoon, vai onko viisaampaa erottua massasta? Yhden vuorokauden ajan Amorin päässä pyörähtää koko elämänkaari. Khemirin teksti on ulkoisilta mitoiltaan minimalistisen pelkistettyä. Sanoja on vähän, rivien väliin jää paljon tilaa, mutta se ei ole tyhjää. Soitan veljilleni on pieni ja itsenäinen taideteos, kuin vastaisku selittelylle ja pateettiselle paisuttelulle. ”Soitan veljilleni ja sanon: Vähän aikaa sitten sattui aivan sairas juttu. Olin matkalla himaan, kun katseeni osui aivan valtavan epäilyttävään yksilöön. Sillä oli musta tukka ja epätavallisen iso selkäreppu ja sen naama oli peitetty palestiinalaishuivilla. Soitan veljilleni ja sanon: Meni sekunnin murto-osa ennen kuin tajusin, että se oli oma peilikuvani.”

Jonas Hassen Khemiri (s. 1978) teki läpimurtonsa heti esikoisromaanillaan Ajatussulttaani. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja 2000-luvun Stindbergiksi tituleerattu ja monesti palkittu Khemiri nauttii nykyään laajaa kansainvälistä arvostusta niin romaani- kuin näytelmäkirjailijana. Soitan veljilleni syntyi Khemirin reaktiona Tukholman keskustan autopommi-iskuun (11.12.2010) ja on nyt vihdoin saatavana myös suomeksi.

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja, mp3-CD) ALKUPERÄISTEOS : Jag ringer mina bröder SUOMENTAJA : Tarja Lipponen SIVUMÄÄRÄ : 140 KIRJASTOLUOKKA : 84.2

EAN : 9789510435113 EAN E-KIRJA :

9789510449288

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449295 EAN MP3-CD : 9789510450444

KAUNOKIRJALLISUUS

5


NIKL AS NAT T OCH DAG

1794

Elävien haudasta

JULKAISU : Maaliskuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : 1794 SUOMENTAJA : Kari Koski SIVUMÄÄRÄ : 400 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510446850 EAN E-KIRJA : 9789510449264 EAN MP3ÄÄNIKIRJA:

9789510449271

6


© GABRIEL LILJEVALL

Niklas Natt och Dag kirjoitti itsensä kansainväliseen tietoisuuteen heti ensi yrittämällä historiallisella trillerillään 1793, jota on myyty Ruotsissa jo yli 300 000 kappaletta. Kirjallisuuspalkintoja noukkinut romaani on noussut bestseller-listoille mm. Saksassa ja Iso-Britanniassa. Natt och Dag on Ruotsin vanhin elossa oleva aatelissuku.

Pahuus ei ole jättänyt Tukholmaa. Niklas Natt och Dagin odotettu uutuus, trilleri 1700-luvun lopun korruptoituneesta Tukholmasta. Nuori nainen löytyy hääpäivänään kuoliaaksi raadeltuna. Sanotaan että susilauma on hyökännyt. Ruotsinsalmen taistelun veteraani Mickel Cardell on ainoa, joka voi auttaa leskeä ja naisen omaisia. Hän painii kuitenkin omien demoniensa kanssa, ja kohdatessaan Tycho Cetonin, entisen orjakauppiaan ja nykyisen orpokodin johtajan, Cardell ymmärtää, että pahuus ei ole jättänyt Tukholmaa. Samaan aikaan Erik Tre Rosor makaa Danvikenin sairaalassa lähellä paha-

maineista mielisairaalaa. Hän kirjoittaa syyllisyyden piinaamana menetetystä rakkaudesta ja karkotuksestaan Ruotsin valtakunnan kaukaisimpaan kolkkaan, Antillien Saint Barthélemyn saarelle. Siellä Gustavian satamakaupungista on kasvamassa Länsi-Intian orjakaupan keskus. 1700-luvun lopun Tukholma on yhä korruptoitunut, sairas ja likainen. Natt och Dagin sävyt ovat tummia, mutta hänen kielestään kasvaa myös kauneutta.

KAUNOKIRJALLISUUS

7


Romaaneista on aina tehty näytelmiä. Nyt tehdään näytelmistä romaaneja. Asialla ovat maailmanluokan kirjailijat Jo Nesbøstä Gillian Flynniin. Ja pohjana ovat maailman esitetyimmät näytelmät. Ne kirjoitti William Shakespeare.

Jeanette Winterson (s. 1960) on moneen kertaan palkittu brittiläinen kirjailija. Hän teki läpimurtonsa heti ensimmäisellä kirjallaan Ei appelsiini ole ainoa hedelmä (1985, suom. 2007), joka palkittiin Britanniassa vuoden parhaana esikoisteoksena. Wintersonia on käännetty yli 30 kielelle, suomeksikin useita teoksia. Winterson on naimisissa kirjailija ja tutkija Susie Orbachin kanssa.

”Kaikilla meillä on taikakalumme. Kirjoituksia joita kannamme mukanamme ja kirjoituksia jotka kantavat meitä mukanaan.” – Jeanette Winterson Shakespearen Talvisesta tarinasta

JEANET TE WINTERSON

Aikakuilu

Loistokkaasti Shakespearen jäljillä Kertomus mustasukkaisuudesta ja rakkaudesta menetettyyn lapseen. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa keikkuva Lontoo. Myrskyn runtelema New Bohemia Yhdysvaltain Louisianassa. Lapsuudenystävyys, kuviteltu petos, raha, asema ja ajan elliptinen luonne. Näistä elementeistä Jeanette Winterson rakentaa palkitun romaanitulkintansa Shakespearen Talvisesta tarinasta. Aikakuilu on älykäs ja energinen kertomus mustasukkaisuuden jäytävästä voimasta ja loputtomasta rakkaudesta menetettyyn lapseen. Ja lopulta lähes sadunomaisesta lunastuksesta.

8

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : The Gap of Time SUOMENTAJA : Saara Pääkkönen SIVUMÄÄRÄ : 350

KIRJASTOLUOKKA :

84.2

EAN : 9789510435120 EAN E-KIRJA :

9789510449332

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449325

William Shakespearen traaginen romanssi julkaistiin vuonna 1623. Lähes 400 vuoden jälkeen se on yhä keskuudessamme. Siihen palataan aina – ei siksi että se tarjoaisi vastauksia, vaan koska se asettaa kysymyksiä, joihin meidän on löydettävä omat vastauksemme.


HARRI-PEKK A PIETIK ÄINEN

Pinnan alla Elämäni valkohain kanssa

Rakkaudentunnustus valtamerten kauneimmalle pedolle Pinnan alla on dokumenttiromaani merten uljaimmasta pedosta, pelon kohtaamisesta ja syrjäisestä kalastajakylästä, jossa koko maailman tila näyttäytyy raadollisimmillaan. Tappajahai iskosti kokonaisille sukupolville kammon pinnan alla vaanivasta hirviökalasta. Yksi heistä, Harri-Pekka Pietikäinen, päätti viimein vuonna 2016 kohdata pahimman pelkonsa silmästä silmään – mereen laskettavassa häkissä. Hirviön sijaan vedestä ui kohti ylväs ja kieltämättä nöyräksi vetävä eläin. Kohtaaminen laukaisee vuosien tutkimusjakson, dialogin meribiologien ja haitutkijoiden kanssa, toistuvia paluita eteläiseen Afrikkaan ja valkohaiturismista elävään yhteisöön. Siellä, © HARRI-PEKKA PIETIKÄINEN

pienessä Gansbaain kalastajakylässä planeetan tila käy konkreettisesti ilmi: meret köyhtyvät, eliöitä luokitellaan uhanalaisiksi ja muovi hyökyy rantakivikkoon. Pinnan alla sukeltaa syvälle populaarikulttuurin ja lööppien taakse ja kertoo meille lajista, jolla on tärkeä tehtävä merten ekologiassa ja joka, ironista kyllä, ei tule selviämään ilman ihmisen suojelua.

Harri-Pekka Pietikäinen työskentelee median ja markkinoinnin parissa ja on julkaissut kirjoituksiaan lukuisilla eri alustoilla. Hän unelmoi sukeltamisesta valkohaiden kanssa ilman häkkiä.

JULKAISU : Huhtikuu (kirja, e-kirja, mp3äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 300 KIRJASTOLUOKKA : 58.9 EAN : 9789510445228 EAN E-KIRJA :

9789510449356

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510449349

TIETOKIRJAT

9


K ARI HOTAK AINEN, TUOMAS KYRÖ, MIIK A NOUSIAINEN, JENNI PÄ ÄSKYSA ARI

Pitääkö olla huolissaan? Elämänkoulun kymppiluokka

TOIM. JENNI PÄ ÄSKYSA ARI & JANNE SARJA

Sopii niin lukutoukille kuin nahkasohvaan juurtuneille tv:n orjille! JULKAISU : Lokakuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 191 KIRJASTOLUOKKA : 84.2 EAN : 9789510446690 EAN E-KIRJA :

9789510446775

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510446768

10


© NUMI NU MMELIN

Suomalaiset ovat huolissaan. Kirjailijat vastaavat, pitääkö olla. Pitääkö olla huolissaan? – Elämänkoulun kymppiluokka on paneelikirja, jossa kysytään Suomen kansan moninaisia huolenaiheita ja vastataan niihin – huolella. Suomen eturivin kirjailijoiden Kari Hotakaisen, Tuomas Kyrön, Miika Nousiaisen ja Jenni Pääskysaaren sekä käsikirjoittaja Janne Sarjan teos on hersyvän hauska kymppiluokan elämäntaito-opas, kokoelma filosofisia pohdintoja, pakinoita lusikkatesteistä, runoutta kainalopieruista, vanhustenhoidosta ja rakkaudesta. Se on oman aikansa symposium, jossa raati ratkaisee liki kaiken aidosti oleellisen. Pääskysaari ja Sarja ovat koonneet paneelikirjaan herkullisimmat suosikkiohjelmaan lähetetyt huolet ja vakiopanelistien Hotakaisen, Kyrön ja Nousiaisen sekä juontaja Pääskysaaren poskettomimmat vastaukset.

Kari Hotakainen muistetaan mm. Finlandia-palkitusta romaanistaan Juoksuhaudantie sekä Kimi Räikkösen elämäkerrasta Tuntematon Kimi Räikkönen. Tuomas Kyrön tuotannosta laajinta kansansuosiota nauttivat Mielensäpahoittaja-teokset. Miika Nousiainen kohosi kansansuosikiksi heti ensimmäisellä teoksellaan Vadelmavenepakolainen, jonka jälkeen hän on kirjoittanut kolme laajalti luettua romaania. Jenni Pääskysaari tunnetaan paitsi rakastettuna radio- ja tvtoimittajana, myös muun muassa huippusuosittujen Tyttö, sinä olet… ja Poika, sinä olet... -kirjojen kirjoittajana. Ja nyt myös Pitääkö olla huolissaan? -äänikirjan lukijana. Janne Sarja on käsikirjoittaja, jonka läppärinjälkeä on saanut seurata Pitääkö olla huolissaan? -sarjan alusta asti.

KAUNOKIRJALLISUUS

11


ELTON JOHN

Minä Elton John Iloa pursuvan hauska. Armottoman rehellinen. Ensimmäisessä ja ainoassa omaelämäkerrassaan Elton John paljastaa totuuden ihmeellisestä matkastaan työväenluokkaisesta Lontoon esikaupungista kuninkaallisten tuttavaksi, lukemattomien rakastettujen laulujen säveltäjäksi ja popmusiikin kiintotähdeksi. Kirjassaan Elton John kertoo ystävyydestään John Lennonin, Freddie Mercuryn ja George Michaelin kanssa, toivottomista irtosuhteistaan, puolivillaisista itsemurhayrityksistään ja yli vuosikymmenen kestäneestä huumeriippuvuudestaan. Hän kertoo myös raitistumisestaan, aidsin ja hivin vastaisesta työstään, prinsessa Dianasta, rakkauden löytämisestä ja isäksi tulemisen tunteista.

12

KIRJASTOLUOKKA : 99.1

EAN : 9789510432594 EAN E-KIRJA :

9789510451069

EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

9789510447437

© SAM EMERSON (COURTESY OF ROCKET ENTERTAINMENT)

Vertaansa vailla olevan uran tehneen Sir Elton Johnin levyt ovat rikkoneet myyntiennätyksiä ympäri maailman. Hänelle on myönnetty lukuisia musiikki- ja elokuva-alan palkintoja, ja hänen perustamansa Elton John AIDS Foundation on merkittävä rahoittaja kansainvälisessä aidsin ja hivin vastaisessa työssä. Hän on naimisissa David Furnishin kanssa. Heillä on kaksi poikaa.

JULKAISU : Marraskuu 2019 (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) ALKUPERÄISTEOS : Me Elton John SUOMENTAJA : Jorma-Veikko Sappinen SIVUMÄÄRÄ : 368


© 1986 JOSEPH

GIANNETTI

JULKAISU : Lokakuu 2019 ALKUPERÄISTEOS : The Beautiful Ones SUOMENTAJA : Petri Silas SIVUMÄÄRÄ : 288 KIRJASTOLUOKKA : 78.99 © THE PRINCE ESTATE

EAN : 9789510449028

PRINCE, DAN PIEPENBRING

The Beautiful Ones Muistelma

Miten Prince Rogers Nelsonista tuli Prince? Yhden kaikkien aikojen ikonisimman artistin tarina lapsesta aikuiseksi ja aloittelevasta muusikosta supertähdeksi. Princen omin sanoin kertomana. The Beautiful Ones on Princen tarina sellaisena kuin hän sen halusi kertoa. Ja siihen asti, kun hän sen ehti kirjoittaa. Prince aloitti muistelmiensa laatimisen ennen kuolemaansa vuonna 2016. Toimittaja Dan Piepenbringin kehystämästä tarinasta muodostuu Princen käsin kirjoittamien muistiinpanojen, lukuisten ennennäkemättömien kuvien, tekstiluonnosten ja sanoitusten kautta upea kokonaistaideteos, jossa näkyy Princen taiteellinen visio ja kuuluu hänen äänensä.

Yli sata miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti myynyt Prince (1958–2016) oli näkemyksellinen muusikko ja säveltäjä, joka liikkui sujuvasti Uptownin seksikkäästä funkista Purple Rainin myyttisiin maisemiin ja Paisley Parkin psykedeliaan. Silti hänen kaikkein kunnianhimoisin luomuksensa oli Prince Rogers Nelsonin muuntaminen Princeksi, yhdeksi kaikkien aikojen suurimmaksi poptähdeksi. Dan Piepenbring on toimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa The Paris Review’n ja The New Yorkerin kaltaisiin lehtiin.

TIETOKIRJAT

13


KIMMO L A AKSO, SAK ARI M ARKK ANEN

Rikolliseksi kasvatettu Volvo-Markkasen pojan tarina

JULKAISU : Helmikuu SIVUMÄÄRÄ : 300 EAN : 9789510435250 (kirja, e-kirja, mp3- KIRJASTOLUOKKA: EAN E-KIRJA : 9789510449318 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA: 9789510449301 99.1 äänikirja)

14


POKK ARIT

Isä, poika ja pankkiryöstö! Maaliskuussa 2016 Sakari Markkanen tatuoi juuri kuolleen isänsä kuvan rintaansa, sydämen kohdalle. Isä tuli Santa Muerten, pyhän kuoleman, ja huumekauppiaiden pyhimyksen, Jesus Malverden, viereen. 1990-luvun puolivälissä Volvo-Markkanen oli Pohjoismaiden kuuluisin rikollinen. Hän oli pankkirosvo, jota pelättiin ja kunnioitettiin. Mutta Volvo oli myös isä, joka talutti poikansa ala-asteelle ja sanoi että jos tätä kiusataan, miehet laitetaan asialle. Kun koulussa oli ongelmia, isän oikea käsi tosiaankin tuli valvomaan luokkaan. Kun opettaja kysyi lasten toiveammatteja, Sakari ei halunnut palomieheksi. Hän halusi isänsä tavoin pankkirosvoksi. Ryöstettyään myöhemmin ensimmäisen pankkinsa Ruotsissa, Sakarista tuntui hienolta katsoa isää silmiin. Sieltä loisti ylpeys. Sellaisia isät ovat, kannustavat lapsiaan. Pitävät lankoja käsissään, johdattavat ja auttavat. Kertovat, miten kassakaappi räjäytetään sisältöä tuhoamatta ja polveen ammutaan niin että polvi menee täydellisesti paskaksi.

VENLA PYST YNEN, LINDA-MARIA ROINE

Mercedes Bentso Ei koira muttei mieskään

Tositarina Helsingin huumepiireistä ja musiikin pelastavasta voimasta. Kertomus siitä, miten yksikin välittävä ihminen voi pelastaa elämän. JULKAISU : Helmikuu KIRJASTOLUOKKA : T99.1 HINTARYHMÄ : E EAN : 9789510447130

Rikolliseksi kasvatettu on Sakari Markkasen tarina. Se on kertomus rikollisuudesta, mutta myös tarina ystävyydestä, vanhemmuudesta ja esimerkin voimasta.

© JARI SILOMÄKI

Kimmo Laakso on helsinkiläinen vapaa toimittaja.

PETRI SILAS

Alexi Laiho

Kitara, kaaos & kontrolli Laihon tarina soi yhtä tinkimättömästi kuin hänen kitaransa Children of Bodom -yhtyeessä. JULKAISU : Maaliskuu KIRJASTOLUOKKA : T78.8911 HINTARYHMÄ : G EAN : 9789510447185

TIETOKIRJAT

POKKARIT

15


JUKKA KITTIL Ä, JA AKKO MIKKOL A

Ruisrock 1970–2020

Tarinat, totuudet ja myytit Legendat ja tositarinat maailman yhdeltä pitkäikäisimmältä rockfestivaalilta Millainen oli Ultra Bran Ruisrock-taival suurimman hitin ensiesityksestä tunteikkaaseen comebackiin? Kuinka mutkikas ja käryävä oli Snoop Doggin automatka hotellilta Ruissaloon? Airiston kapean risteilijäreitin varteen, konservatiiviseen Turkuun syntyi viisi vuosikymmentä sitten jotakin pohjoismaisittain ainutlaatuista. Pieni aktiiviporukka järjesti elokuussa 1970 rockfestivaalin, joka on sittemmin opittu tuntemaan nimellä Ruisrock. Tänä päivänä Ruisrock on Euroopan ja ehkä koko maailman toiseksi vanhin edelleen vuosittain järjestettävä rockfestivaali. Ruisrockin Rantalavasta on tullut yksi suomalaisen rockhistorian myyttisimmistä areenoista, ja viidenkymmen vuoden aikana sille ovat nousseet lukuisat maailmantähdet ja suomalaiset eturivin artistit.

JULKAISU : Kesäkuu (kirja, e-kirja, mp3-äänikirja) SIVUMÄÄRÄ : 350 KIRJASTOLUOKKA : 78.8911

EAN : 9789510441343 EAN E-KIRJA : 9789510449387 EAN MP3-ÄÄNIKIRJA :

Ruisrock 1970–2020 -tietokirja on täynnä ennen kuulemattomia tarinoita. Se peilaa suomalaisen rockin ja yhteiskunnan muutosta sekä luo katseen myös festivaalien tulevaisuuteen.

9789510449370

© LENNART HOLMBERG

Jukka Kittilä (s. 1982, kuvassa oik.) on turkulainen kulttuuritoimittaja, tietokirjailija ja teatteriohjaaja. Jaakko Mikkola (s. 1984, vas.) on turkulainen kulttuuritoimittaja, tietokirjailija ja viestintäalan yrittäjä. He ovat vastanneet Turun Sanomien kulttuuritoimituksessa Ruisrockuutisoinnista vuosien ajan.

Johnny Kniga • Puh. 010 5060 200 • Lönnrotinkatu 18 A, 00120 Helsinki