Docendo syksy 2024

Page 1

Syksy 2024

Maxim Fedorovin Sodan näyttämöt ja muut syksyn Uutuudet © OLEKSANDR KORESKYI
Yhdessä tulevaisuuden tarinoita

rakentamassa

Minerva Kustannus ja Docendo yhdistivät voimansa vuoden alussa. Menestyneiden kustantamoiden yhdistyminen mahdollistaa tulevaisuudessa kasvun ja vankan aseman muuttuvassa kustannuskentässä. Jatkossa julkaisemme kirjoja Docendo- ja CrimeTime-kustantamobrändeillämme. Lupaamme, että kustannusohjelmamme on jatkossakin monipuolinen, ajankohtainen ja puheenaiheita herättävä. Esimerkkejä ensi syksyn teoksistamme ovat Pekka Vännin jännityssarjan aloittava kiivastempoinen Hesekiel ja lukijoiden innokkaasti odottama Helena Immosen Operaatio Tulikettu -trilleri. Kaunokirjallisuuden puolelta nostan esiin Sarah Freethyn Dachaun posliinintekijän ja Juhani Seppovaaran pienen helmen, Shakkimestarin, joka käsittelee suuria kysymyksiä 64 ruudun äärellä.

Elämäkertoja värittävät muun muassa Harri Henttisestä kertova Sieluni värit sekä syksyllä 60 vuotta täyttävän Pauli Hanhiniemen Paulin kolmas nainen, jossa hilpeä hölmö löytää itsestään lauluntekijän. Ihmisten tarinoiden kautta osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pureudumme haastaviin ja tärkeisiin aiheisiin kuten koulukiusaamiseen, itsetuhoisuuteen, uhkapeliongelmiin ja nähdyksi tulemisen vaikeuteen.

Näissä tarinoissa yksilöiden oikeudet ja turvallisuus ovat keskiössä, mutta Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa turvallisuus laajemminkin on aiheena myös muissa tietokirjoissamme. Jaakko Iloniemen ja Henri Vanhasen Vuosisadan kilpajuoksu katsoo maailmanjärjestyksen kokonaisuutta ja sitä täydentävät muun muassa Markku Mantilan ja Jouni Mölsän Vakoilua, valehtelua ja valtiollista vaikuttamista ja Steffen Kretzin Myrskyn edellä

Katalogimme ei rajoitu vain edellä mainittuihin aiheisiin, vaan kattaa myös muun muassa historiaa, terveyttä, luontoa ja neulontaa käsitteleviä kirjoja. Toivomme, että innostut ja uppoudut tarinoihimme, olitpa sitten keinutuolissa takkatulen ääressä tai kuulokkeet korvilla arjen toimissa. Vastuu lukemisesta on meillä kaikilla ja oikeus lukemiseen ja lukutaitoon kuuluu kaikille. Tätä työtä teemme nyt kahden kustantamon voimin.

© HARRI HINKKA

Sisältö

32 Kansainvälisen palkkamurhaajan jäljillä.

4 40 43 72

Uskomattomia, traagisia ja koomisia tositarinoita Venäjältä.

Värikkään kirkkoherran henkilökuva on kertomus oman tien löytämisestä.

Svartån kartanon naisten elämästä kertova romaanisarja jatkuu.

Tutustu kaikkiin Suomessa tavattuun 123 päiväperhoslajiin.

Kaunokirjallisuus s. 2 | Tietokirjallisuus s. 38 | Pokkarit s. 82

1

Helena Immonen

Operaatio Tulikettu

Venäjä on ottanut arktisen alueen hallintaansa, ja siitä voimaantuneena päättää ratkaista asemasodaksi jäätyneen Ukrainan tilanteen lopullisesti. Sotilaallinen kriisi uhkaa laajeta koko Eurooppaan. Tilanne eskaloituu taisteluiksi Suomen maaperällä. Tiedustelulaitoksella työskentelevä Mikael Koivu on jäänyt yhdessä jäänmurtaja MSV Nordican miehistön kanssa venäläisten vangiksi Jäämerellä. Mikael Koivun esimies, eversti Vesa Ilvesvuori, kehittää salaista suunnitelmaa alaisensa ja miehistön vapauttamiseksi. Riskialtis tehtävä ei kuitenkaan saa presidentin hyväksyntää.

Samaan aikaan Suomi valmistautuu yhdessä liittolaistensa kanssa Eurooppaa ravistelevaan konfliktiin. Kun selviää, että Suomen sotasuunnitelmat ovat vaarassa joutua Venäjän käsiin korkeaarvoisen vakoojan kautta, lähetetään Supon työntekijä Riina Koivu vaaralliselle peitetehtävälle Kaliningradiin selvittämään vuotajan henkilöllisyys. Ylikersantti Joni Koivu, Mikaelin lanko, ilmoittautuu vapaaehtoiseksi erikoisjoukkojen huippuvaaralliseen operaatioon vihollisen selustassa. Onnistuvatko suomalaiset iskemään strategiseen kohteeseen Venäjällä? Entä miten käy Mikaelille?

Operaatio Tulikettu on menestyneen trillerisarjan neljäs ja viimeinen osa. Aiemmat osat ovat Operaatio Punainen kettu, Operaatio Aavikkokettu ja Operaatio Napakettu. Trillerit kertovat suurvaltojen valtakamppailuista, joihin Suomikin vedetään mukaan. Sotilasoperaatioiden keskelle joutuvat siviilit, reserviläiset, tunnetut poliitikot ja ammattisotilaat.

400 s. | 84.2 | Julkaisu: Elokuu | Kansi: Jussi Jääskeläinen EAN: 9789523826960 | EAN äänikirja: 9789523828346 | EAN e­kirja: 9789523828353
© MIKKO RASILA
DOCENDO | SYKSY 2024 2
HELENA IMMONEN (s. 1986) on turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri.

Eurooppaa uhkaa täysimittainen sota

Kaunokirjallisuus 3 KAUNOKIRJALLISUUS

Pekka Vänni

Hesekiel

Taru Wahlberg ­sarjan aloittava Hesekiel on kiivastempoinen jännäri, joka vie hiuksia nostattavaan ajojahtiin.

EU­vaalitilaisuus Narinkkatorilla muuttuu veriseksi painajaiseksi, kun joku ampuu populistipuolueen suositun mepin. Pelon aalto pyyhkäisee vaalien alla yli valtakunnan, kaksi kysymystä odottaa vastausta: kuka ja ennen kaikkea miksi?

KRP:n rikosylikonstaapeli Taru Wahlberg joukkoineen säntää takaa­ajoon. Jäljet johtavat myyttiseen palkkamurhaajaan, jonka aiemmat iskut ovat kohdistuneet rikollisiin. Onko hyvämaineisena tunnetun poliitikon taustoissa jotain hämärää?

Ohuet johtolangat punoutuvat monimutkaiseksi seitiksi. Taru Wahlbergin tutkimukset johtavat hämäräperäisten verkostojen äärelle. Kuka on mystinen Guru, jonka järjestämien verkostoitumistapahtumien sisällöstä tiedetään yhtä vähän kuin niiden mittavasta osallistujakaartista? Onko hän osa suurempaa salaliittoa, jonka tarkoitus on järkyttää demokratiamme ydintä?

Palaset loksahtavat paikoilleen vasta, kun karmaiseva suunnitelma paljastuu.

PEKKA VÄNNI on Hyvinkäällä asuva diplomiinsinööri. Monissa liemissä marinoitu juonenpunoja uppoutuu Taru Wahlberg -sarjan aloittavassa esikoisromaanissaan Hesekiel ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin uhkakuviin.

350 s. | 84.2 | Julkaisu: Elokuu | Kansi: Timo Numminen EAN: 9789523829930 | EAN äänikirja: 9789528500087 | EAN e­kirja: 9789528500490
DOCENDO | SYKSY 2024 4
© PETRI MAST

Kansainvälisen palkkamurhaajan jäljillä Suomessa

5 KAUNOKIRJALLISUUS

Anneli Kanto

Kaivatut

Noora Näkijä joutuu tahtomattaan ratkomaan tapausta, jossa paperiton pakolaistyttö katoaa jäljettömiin eikä tytön isä uskalla kääntyä poliisin puoleen.

Nooran selvänäkijän kykyjä tarvitaan kadonneen afgaanitytön etsimisessä. Hazaroihin kuuluvat Mina ja hänen isänsä Farzad eivät ole saaneet Suomesta turvapaikkaa, joten he piilottelevat maassa paperittomina. Farzad ei uskalla tehdä poliisille katoamisilmoitusta, koska pelkää joutuvansa karkotetuksi maasta vaan pyytää apua näkijältä.

Onko Mina surmattu, lähtenyt maasta, pakeneeko hän isäänsä vai onko kysymys afgaaniheimojen välisestä kostosta?

Kaivatut on Näkijä­sarjan kolmas, itsenäinen osa.

ANNELI KANTO tunnetaan historiallisten romaanien kirjoittajana. Näkijä-sarja on hänen avauksensa jännityskirjallisuuteen. Sarja on saanut kehuja psykologisesta otteestaan ja omaperäisestä päähenkilöstään.

256 s. | 84.2 | Julkaisu: Syyskuu | Kansi: Jarkko Lemetyinen ja Olga Veselovskaya EAN: 9789523827622 | EAN äänikirja: 9789523827806 | EAN e­kirja: 9789523827639
© KATRIN HAVIA
DOCENDO | SYKSY 2024 6

Kuka piittaa paperittomista?

7 KAUNOKIRJALLISUUS

Jännitystä ja huumoria satakuntalaisittain

Jukka-Pekka Palviainen Tavoittelemanne

henkilö on tapettu

Idyllisen Rauman rauha järkkyy Jukka­Pekka Palviaisen esikoisdekkarissa.

Freelance­toimittaja Ville Kuhnari polkee aikaisin aamulla uudella kalliilla pyörällään Koilahdentietä kohti Monnan hautausmaata. Mies on kaivannut elämäänsä jännitystä, mutta ei aivan niin paljon kuin mutkan takaa on tulossa.

Kun poliisi alkaa päästä tekijän jäljille, tapahtuu yllättävä käänne. Onko Ville Kuhnarilla useampikin vihamies vai ainoastaan yksi, joka ei halua jättää asioita kesken? Jättääkö kuolema viestin Kuhnarin vastaajaan?

Rikosylikonstaapeli Teemu Taikkonen tiimeineen yrittää selvittää, onko Kuhnari astunut työssään jonkun varpaille vai löytyykö motiivi sittenkin yksityiselämän puolelta. Se on ainakin selvää, että joku Raumalla nukkuu huonosti, kunnes tapaus on selvitetty.

250 s. | 84.2

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Timo Numminen

EAN: 9789528501336

EAN äänikirja: 9789528501404

EAN e­kirja: 9789528501411

JUKKA-PEKKA PALVIAINEN (s. 1967) on tuottelias kirjailija, joka on julkaissut romaaneja aikuisille, lapsille ja nuorille. Esikoisdekkari Tavoittelemanne henkilö on tapettu sijoittuu hänen synnyinkaupunkiinsa Raumalle.

PERTTI NISONEN
©
DOCENDO | SYKSY 2024 8
Suomalaisten sotilaiden uskomaton saavutus ylivoimaista vihollista vastaan

Mikko Haaja Lemetin veriset hanget

Mikko Haajan viides sotaromaani vie Lementin mottitaistelujen autenttisiin tapahtumiin.

Kaksi neuvostodivisioonaa on eristetty Lemetissä lukuisiin motteihin keskellä talvisotaa. Hyytävät yöt metsän siimeksessä ovat paukkupakkasiin tottumattomille venäläisille ankeita.

Kannaksella varusmiespalveluksen suorittanut jääkäripataljoona tempaistaan vuodenvaihteessa Laatokan pohjoispuolelle Lemetin mottitaisteluihin. Alkaa saarrettujen vihollisosastojen tuhoaminen.

Nuorukaisilta kysytään teräksisiä hermoja, kun iskuosastot hiipivät yön pimeydessä lähes kiinni vihollisen asemiin. Vihollinen puolustautuu sitkeästi ja taistelut niittävät kolkkoa satoa myös suomalaisjoukoissa. Mutta periksi ei voi antaa.

300 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

MIKKO HAAJA (s. 1990) on lappeenrantalainen ammattisotilas, joka edustaa uutta sotakirjailijasukupolvea. Häneltä ovat aiemmin ilmestyneet romaanit Läpi tulihelvetin, Tulimyrsky Tali­Ihantalassa, Aunus tulessa ja Viipurinlahden sankarit

EAN: 9789523829756

EAN äänikirja: 9789523829763

EAN e­kirja: 9789528500292

9 KAUNOKIRJALLISUUS
© MIRA HAAJA

Etsivätoimisto Haka goes Kalevala!

Kova luu

Etsivätoimisto Hakan toimilupa on hyllytetty, mutta se ei estä Julia Noussairia ja Marko Pippurista hankkiutumasta ongelmiin. Runomitta unoh tuu ja jäsenkorjaajaa tarvitaan, kun tehokaksikko vaihtaa kanteleet kulmarautoihin ja sukeltaa kalevalaisen perinteen maailmaan.

Kuvanveistäjä Tapani Kaplas sieppaa lapsenlapsensa, 13­vuotiaan Aniellan, ja katoaa jäljettömiin. Haka saa tehtäväkseen etsiä karkulaiset ja selvittää, mitä Kalevalan legendoihin hurahtaneella Kaplaksella on oikein mielessään.

Kalmolaskuri alkaa raksuttaa, kun Noussair ja Pippurinen löytävät itsensä keskeltä juonittelua, jonka keskiössä kytee myytti muinaisista jättiläisistä: Kalevalan sankaritaruja innoittaneista Suomen kuninkaista, joiden juurilla ovat häärineet niin aarteenmetsästäjät kuin natsi­Saksan antropologit, ja jonka salaisuutta suojelee erikoiskoulutettujen tappajien veljeskunta.

Nyt jättiläisten perintöä tavoittelee salaperäinen Väinö Ukonvuori. Hän haluaa oikaista vuosisataisen vääryyden valloittajien kirjoittamissa historiankirjoissa ja palauttaa Suomelle sen aseman Pohjolan todellisena mahtina. Mutta mitä roolia Kaplas suunnitelmassa näyttelee ja mitä salaisuuksia löytyy vauvana itärajan takaa adoptoidun Aniellan menneisyydestä?

Noussair ja Pippurinen joutuvat elämänsä pyöritykseen – seikkailuun ja vaaroihin, joista selvitäkseen kaksikon taidot, kekseliäisyys ja ystävyys pistetään ennen kokemattomalle koetukselle. Näin pelottavaa vastustajaa he eivät ole vielä koskaan kohdanneet ja pelin henki onkin alusta asti selvä: onnistuminen tai kuolema.

300 s. | 84.2

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Timo Numminen

EAN: 9789523828520

EAN äänikirja: 9789523828612

EAN e­kirja: 9789523828605

TUOMAS LIUS (s. 1976) on Joensuussa syntynyt, Tampereella opiskellut ja Turun kautta Liperin leipäpitäjään asettunut kirjailija. Viimeistellessään Finlandia-palkituksi tulevaa pääteostaan hän katsoo lastensa kanssa 80-luvun komedioita ja viihdyttää itseään kirjoittamalla mielikuvituksellista jännitysviihdettä. Kova luu on Liuksen kymmenes romaani ja Etsivätoimisto Haka -sarjan kuudes osa.

© MIIKA JUVONEN
DOCENDO | SYKSY 2024 10

Ratkaistuksi luullun tapauksen pöyhiminen synnyttääkin lisää ruumiita

Ari Wahlsten

Pahan syleily

Yksityisetsivä Kit Karisma päätyy tuntemattoman tahon tappolistalle uuden tehtävänantonsa seurauksena.

Auto­onnettomuudessa menehtyneen luontoaktivistin sisar palkkaa Karisman tutkimaan turmaan liittyviä epäselvyyksiä. Tämän seurauksena

Karisma halutaan pois päiviltä, ja yhteenotto saa aikaan lumipalloefektin: pian syntyy parikin ruumista sekä poliittista eliittiä ravisteleva skandaali.

Kaikki tuntuu kytkeytyvän epämääräisellä tavalla hyvämaineiseen rakennusyhtiöön, jonka toimia Karisma ryhtyy selvittelemään radikaalin ympäristöjärjestön tuella. Jäljet johtavat pitkälle Lapin upeisiin erämaihin saakka, mutta loppupeli käydään silti kuolemankolkossa ympäristössä Helsingin ytimessä. Ja tuohon hengenvaaralliseen peliin osallistuvat sellaiset yllättävät tahot, joita kukaan ei olisi alun perin pelureiksi veikannut.

Pahan syleily on kahdeksas itsenäinen osa Ari Wahlstenin dekkarisarjassa, jonka päähenkilö Kit Karisma kulkee Helsingin kaduilla amerikkalaisten kovaksikeitettyjen jännitysromaanien hengessä.

250 s. | 84.2

Julkaisu: Heinäkuu

Kansi: Timo Numminen

EAN: 9789523828247

EAN äänikirja: 9789523828254

EAN e­kirja: 9789523828261

ARI WAHLSTEN on kirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka Kit Karisma -dekkarisarja on kerännyt runsaasti kiitosta kriitikoilta ja lukijoilta. Wahlsten asuu Helsingissä ja on opettanut luovaa kirjoittamista yhdentoista vuoden ajan Kriittisessä korkeakoulussa.

© PETRI MAST
11 KAUNOKIRJALLISUUS

synnit alkavat paljastua

JP Koskinen Lokakuun likaiset lunnaat

Kiitetyn Murhan vuosi ­sarjan kymmenes kirja nostaa panoksia entisestään.

Jasmin Helmiloukko pelkää miehensä Artun uupuneen töissään mainostoimistossa vaarallisen masennuksen partaalle. Hän palkkaa yksityisetsivä Juho

Tulikosken tutkimaan, onko Artun työpaikassa jotakin vialla. Kulissien takaa paljastuu vaikeuksia, joiden seurauksena Artun työtoveri on hiljattain kuollut.

Työtovereiden omat projektit ovat saaneet vaaralliset voimat liikkeelle. Juho joutuu pyytämään hiljaiseloa viettävän enonsa Kalevi Arosuon avukseen ja tilanteet alkavat kuumeta. Kukaan ei ole turvassa, kun isoista rahoista on kyse.

Kalevi Arosuon veljen Voitto Arosuon tarina alkaa keriytyä auki ja 80­luvun hurjat vuodet nousevat päivänvaloon. Arosuon suvun menneisyys Voiton silmin on kertomus rahasta, vallasta ja rikoksista. Kuinka käy Juhon, kun totuus alkaa selvitä?

250 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Marjaana Virta

EAN: 9789523828544

EAN äänikirja: 9789523828636

EAN e­kirja: 9789523828629

Kirjailija JUHA-PEKKA KOSKINEN on julkaissut useita romaaneja, dekkareita, novellikokoelmia sekä lastenja nuortenkirjoja.

Arosuon suvun vanhat
© TIMO
AHOLA
DOCENDO | SYKSY 2024 12
Suomen historian vakavin vakoilutapaus horjuttaa yhteiskunnan perustuksia

Pietarin verikoirat

Valtiosihteeri Henrik Hamilo saa yllättävän tarjouksen siirtyä suojelupoliisin päälliköksi. Uudessa työssä hän joutuu heti tapahtumien keskelle, kun paljastuva vakoilutapaus johtaa kuolemantapauksiin sekä vaarantaa monen korkeassa asemassa työskentelevän uran.

Kaksi turhautunutta FSB­upseeria pääsee rankaisemaan Tukholmassa asuvaa venäläistoimittajaa ja nöyryyttämään suomalaista journalistia Pietarissa. He haluavat kuitenkin enemmän, jotakin suurta, josta kertyy esimiesten kiitosten lisäksi myös ylennys sotilasarvossa.

Onni potkaisee, kun he tajuavat, että heillä on suomalaisen yhteiskunnan huipulla myyrä. Tämän on kasvonsa säilyttääkseen pakko sanoa Venäjälle aina ”kyllä”. Tie Suomen salaisiin Nato­asiakirjoihin aukeaa.

Henrik Hamilon naisystävä Lotta Simula kytkeytyy skandaaliin omien yhteyksiensä kautta. Tutkivan toimittajan ja Supon päällikön yhteiselämä ei aina ole särötöntä, eivätkä tapahtumat ainakaan korjaa tilannetta.

Pietarin verikoirat on Kari Häkämiehen poliittisen trillerisarjan kolmas osa. Pääosassa on Henrik Hamilo, virkamies valtiovallan huipulla mutta päivänjulkisuudelta piilossa.

300 s. | 84.2

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Jarkko Lemetyinen

EAN: 9789523827646

EAN äänikirja: 9789523827653

EAN e­kirja: 9789523827660

KARI HÄKÄMIES (s. 1956) on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja, entinen kansanedustaja ja ministeri, joka on kirjoittanut realistisuudestaan kiitettyjä kotimaiseen politiikkaan kytkeytyviä rikosromaaneja.

© PETRI MAST
13 KAUNOKIRJALLISUUS

Tuija Lehtinen Tyttökullat ja kolme vainajaa

Varhaiseläkkeelle jääneellä ylikonstaapeli

Erja Revolla ei pitänyt olla elossa olevia sukulaisia. Eikä hän heitä nytkään kaipaa –yhtään enempää kuin uusia murhia.

Erja matkustaa Ruovedelle neuvottelemaan hänelle tarjotusta perinnöstä. Paikkakunnalla hän joutuu tekemisiin kolmen värikkään naisen kanssa:

Aira Pohjolan, joka on saanut tarpeekseen tontin rajalla koiraansa kusettavasta naapuristaan, perinnön toivossa naapuriaan auttavan Reetta Kilpeläisen sekä kiukkuisen Senja Moilasen. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Erja saa tietää Senja Moilasen takapihalta löytyneestä kuolleesta seurakunnan pastorista, hän ymmärtää, ettei herttaiselta vaikuttavalla naiskolmikolla ole puhtaat jauhot pussissaan.

Erja Revon tutkimuksia ­sarjan kuudennessa osassa omaa rauhaansa rakastava entinen poliisi Erja Repo sotkeutuu jälleen vastoin tahtoaan konstikkaaseen yhteisöön ja sitä piinaaviin mysteerimurhiin.

270 s. | 84.2

Julkaisu: Kesäkuu

Kansi: Laura Rahinantti

EAN: 9789523828285

EAN äänikirja: 9789523828292

EAN e­kirja: 9789523828308

TUIJA LEHTINEN on Suomen tuotteliaimpia ja luetuimpia kirjailijoita. Erityisesti hänet tunnetaan viihderomaaneistaan ja nuortenkirjoistaan.

Suku on pahin –murhatutkimuksessakin
© PETRI MAST
DOCENDO | SYKSY 2024 14

Kuka lopulta on violetin vainoajan tähtäimessä?

Tapani Bagge

Violetti vainoaja

On vuosi 1954. Kalkki­Anselmi Hofsted omistaa kokonaisen kauppalan ja paljon muuta. Mutta kun vaimovaras iskee, hän tarvitsee Väinö Mujusen apua.

Yksikätisen yksityisetsivän tutkimukset paljastavat idyllisen tehdaspaikkakunnan pinnan alta kaikenlaista valonarkaa. Onko kidnappauskaan sitä miltä näyttää?

Jäljet johtavat suuren luokan salahankkeeseen, jossa menneisyyden haamut kummittelevat. Kuka violetti vainoaja on ja mikä valtio tai järjestö on hänen takanaan? Kuka loppujen lopuksi on vainolaisen tähtäimessä? Onnistuuko Mujunen estämään salamurhan?

Violetti vainoaja on yhdeksäs historiallinen dekkari Tapani Baggen kehutussa ja suositussa värisarjassa. Sarja kuljettaa Väinö Mujusta ja Suomea läpi 1900luvun kuohuvien vuosikymmenten.

250 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Jussi Kaakinen

EAN: 9789523828995

EAN äänikirja: 9789523829008

EAN e­kirja: 9789523829015

Mujus­dekkareissa lämpöä piisaa. Parasta on ymmärtäväinen suhtautuminen ihan kaikenlaisiin ihmistyyppeihin.”

– Jussi Karjalainen, HS

TAPANI BAGGE (s. 1962) on Suomen tuotteliaimpia kirjailijoita. Hän on julkaissut toistasataa kirjaa. Parhaiten hänet tunnetaan palkituista dekkareistaan ja lastenkirjoistaan.

© VEIKKO SOMERPURO
15 KAUNOKIRJALLISUUS
On vaikeaa olla erilainen, kun yhteisö on ihmisen ainoa tuki

Sielulintu

Jyväskylän kaupungin perustamishetkiin sijoittuva historiallinen romaani elämästä, uskomuksista ja perinteistä sekä itsellisyyttä etsivän naisen osasta 1830­luvun Suomessa.

Vanhempansa menettänyt Pieta asuu torpassa Harjun rinteellä seuranaan Anna­mummo, joka lukee linnuista enteitä ja toivoo kasvatilleen vain parasta. Pietan päivät täyttyvät pienen talon töistä ja metsästä, jossa nuori nainen kulkee itsenäisyydestä haaveillen. Hän on taitava parantaja, perinteiden haltija, joka haluaisi rakentaa taidoistaan itselleen ammatin. Unelmien tiellä vain on esteitä, joille Pietakaan ei välttämättä voi mitään.

Kun ongelmat kasaantuvat ja haaveet sortuvat yksi kerrallaan, yhteisön odotukset ajavat hänet lopulta epätoivoisiin tekoihin.

280 s. | 84.2

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829466

EAN äänikirja: 9789523829862

EAN e­kirja: 9789523829411

© RIITTA HUOVILA HENNA HUOVILA on Jyväskylästä kotoisin oleva historianopettaja, jolle menneisyys on myös harrastus.
DOCENDO | SYKSY 2024 16

tarina suuresta rakkaudesta ja yhteisön asettamien rajojen rikkomisesta

Väärä sääty

Saran tarina vie 1800­luvun Turkuun, Suomen sodan jälkeiseen muutosten aikaan ja elämään luokkaerojen ja rakkauden ristiriidoissa.

Eletään 1800­luvun alkua Turun seudulla. Suomi on siirtynyt Venäjän alaisuuteen. Tsaari rajoittaa yhteyksiä entiseen emämaahan Ruotsiin ja suosii suomen kieltä. Naisten asemaa yhteiskunnan muutokset eivät kuitenkaan kohenna, vaan he ovat edelleen holhouksen alaisia. Myös säätyjen välillä vallitsee jyrkkä eriarvoisuus. Aatelistolla on omat lakinsa, muita säätyjä tuomitaan ankarampien lakien mukaan.

Karhinpään pappilan nuorin tytär, jo lapsena uhmakas Sara, joutuu vaikeuksiin tavattuaan paroni Edelcrantzin. Molempien perheiden kiivaasta vastustuksesta huolimatta heidän välilleen syntyy suhde. Pappissäätyyn kuuluvaa Saraa ei kuitenkaan hyväksytä aateliston piiriin. Kestääkö rakkaus paineet?

Väärä sääty on nautittavan romanttinen tarina. Misko luo uskottavan ajankuvan ja kertoo ihmisistä ja heidän suhteistaan niin aidosti ja elävästi, että heihin voi samaistua. Myös romaanin rikas omintakeinen kieli ja vaihtuvat tunnelmat tekevät siitä viihdyttävää luettavaa.

352 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829480

EAN äänikirja: 9789528500803

EAN e­kirja: 9789528500230

ANNA MISKO on antropologi ja viestinnän ammattilainen. Historiallisten Karhinpään pappilan elämään liittyvien romaanien Armovuosi ja Kultaokra lisäksi Anna Misko on kirjoittanut suomalaiseen perinteeseen ja mytologiaan pohjautuvia lastenkirjoja.

© UZI VARON
17 KAUNOKIRJALLISUUS

Kahta miestä yhdistää

shakki - ja syöpä.

Toinen pelaa paetakseen pelkojaan, toinen on häpäisty suurmestari.

Juhani Seppovaara

Shakkimestari

Mies saa tietää sairastavansa levinnyttä melanoomaa. Häivyttääkseen kuolemanpelkoaan hän pelaa maanisesti nettishakkia.

Hän näkee salaa otetun valokuvan, jossa shakin suurmestari Igors Rausis istuu invavessassa matkapuhelin kädessään. Kuva paljasti Rausisin käyttäneen tietokoneen shakkiohjelmaa.

Mikä sai yli neljäkymmentä vuotta shakkia ympäri maailmaa pelanneen ja opettaneen suurmestarin sortumaan huijaukseen? Mies saa pakkomielteen selvittää tapausta. Hän matkustaa Riikaan ja löytää Rausisin työmaakopista, jossa tämä istuu yövartijana.

Miehet juovat yötä myöten teetä ja puhuvat vilpistä, valinnoista, luopumisesta, elämästä ja kuolemasta.

Myös Rausis sairastaa parantumatonta syöpää. Rausisin kertomuksista välittyy huippushakin kiehtova mutta armoton peliareena, jossa useimmilla mestaripelaajilla on vain hävittävää. Shakki ei ole vain peli. Mutta kaiken jälkeenkin satunnainen kohtaaminen voi vielä muuttaa elämän.

Shakkimestari on eleginen ja sivistynyt pieni helmi, joka käsittelee suuria kysymyksiä 64 ruudun äärellä.

200 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Minna Luoma

EAN: 9789523828599

EAN äänikirja: 9789523828988

EAN e­kirja: 9789523828971

JUHANI SEPPOVAARA (s. 1947) on Berliinissä ja Kirkkonummella vaikuttava kirjailija ja valokuvaaja, joka on julkaissut yli 20 teosta. Aikaisemmin hän toimi ekonomistina Suomen Pankissa.

© KALLE KOPONEN
DOCENDO | SYKSY 2024 18

Historiallinen romaani Aleksanteri Suuren maailmanvalloituksen unohdetusta takuumiehestä

Petter Kukkonen

Pohjoinen tanssi

Jännittävä kertomus ensimmäisen länsimaisen kansallisvaltion synnystä.

Ateenalainen Alekos ajautuu seikkailuun kauas Pohjoiseen ja Makedonian barbaarikuninkaan hoviin. Romaanin suuria kysymyksiä on, mikä on yksittäisen ihmisen oikeus päättää kansansa kohtalosta ja millainen hinta siitä on maksettava. Eripuraista Kreikkaa kokoon kursivan kertomuksessa esiintyvät myös kaikkien tuntema Aleksanteri Suuri sekä hänen äitinsä, historian vinoon kirjoittama Olympias.

350 s. | 84.2

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Päivi Veijalainen

EAN: 9789523828926

EAN äänikirja: 9789523828933

EAN e­kirja: 9789523828957

PETTER KUKKONEN (s. 1981) on Jyväskylässä asuva ammattivalmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija. Lisäksi hän on isä ja kirjailija, joka pohtii elämän peruskysymyksiä.

© JUHA JANHONEN
19 KAUNOKIRJALLISUUS

Lilja Sigurdardóttir Kuolonmusta laava

Nuori nainen ottaa yhteyttä yksityisetsivä Áróraan kertoakseen, että hänen pieni tyttärensä väittää olevansa Áróran kadonnut sisko jälleensyntyneenä. Áróra pitää väitettä järjettömänä, onhan hän etsinyt siskoaan kolme vuotta pääsemättä puusta pitkään, mutta nyt lapsella tuntuu olevan mystisesti uutta tietoa Ísafoldin kohtalosta.

Samaan aikaan dragkuningatar Lady Gúgúlú jättää naapurilleen, islantilaispoliisi Daníelille viestin, jossa hän kertoo lähtevänsä yllättäen matkalle. Asia jää vaivaamaan Daníelia, eikä syyttä, sillä uhkaavan oloiset miehet ilmestyvät koputtamaan Ladyn autotalliasunnon ovelle ja kovistelemaan naapureilta tietoja dragkuningattaren olinpaikasta.

Kuolonmusta laava on neljäs osa islantilaisessa dekkarisarjassa, jossa seurataan voimakastahtoisen ja värikkään Áróran tutkimuksia. Sarjan aiemmat osat ovat Jääkylmä aurinko, Verenpunainen meri ja Kalmankalpea maa

LILJA SIGURDARDÓTTIR (s. 1972) on islantilainen dekkaristi ja näytelmäkirjailija, joka on palkittu kahdesti vuoden parhaasta dekkarista Islannissa. Hänen kirjojensa käännösoikeuksia on myyty yli 20 maahan.

Drepsvart hraun | Suom. Marjakaisa Matthiasson | 450 s. | 84.2 | Julkaisu: Syyskuu | Kansi: Jussi Jääskeläinen EAN: 9789523828315
|
EAN äänikirja: 9789523828322
|
EAN e­kirja: 9789523828339
DOCENDO | SYKSY 2024 20
© JUHA METSO

Kadonnut dragqueen. Sisaren mystinen kohtalo. Kierrokset kovenevat Islannissa.

21 KAUNOKIRJALLISUUS

Onko enää mitään

löydettävää, kun kaikki on menetetty?

Tim Weaver

Pimeyden poluilla

Kuudes David Raker ­mysteeri sukeltaa syvälle ihmispsyyken synkimpiin syvyyksiin.

Colm Healy oli ennen yksi Lontoon poliisin parhaista etsivistä. Hänen uransa, perheensä ja elämänsä kuitenkin tuhoutuivat täysin erään ratkaisemattoman tapauksen myötä, eikä hänellä ole enää mitään muuta kuin pakkomielteensä. Viimeisenä oljenkortenaan hän ottaa yhteyttä ainoaan jäljellä olevaan ystäväänsä, kadonneiden henkilöiden etsijään David Rakeriin. Raker lupautuu auttamaan, mutta tilanne kääntyy nopeasti päälaelleen, sillä heidän tapaamisensa jälkeen katoaakin Healy itse.

Raker joutuu oppimaan kantapään kautta, kuinka ratkaisematon arvoitus voi päästä ihon alle ja murtaa parhaankin etsivän.

What Remains

Suom. Maikki Soro 580 s. | 84.2

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

Weaverista on aivan ansaitusti tullut yksi tämän maan arvostetuimmista ja myydyimmistä rikoskirjoittajista. Tyylikkäästi, huolella ja taidolla kirjoitettu Pimeyden poluilla on loistava esimerkki siitä, kuinka merkittävä lahjakkuus Weaverista on tullut. Tartu tähän heti.”

– Daily Mail

TIM WEAVER on englantilainen Bathissa asuva entinen toimittaja. Weaverin palkittuja kirjoja on käännetty 15 kielelle ja myyty yli miljoona kappaletta. Lisäksi Weaver tuottaa ja juontaa suosittua Missingpodcastia.

EAN: 9789523829626

EAN äänikirja: 9789528500155

EAN e­kirja: 9789528500414

DOCENDO | SYKSY 2024 22
Epätoivoisen isän

kujanjuoksu

Harlan Coben

Etsin sinut

Viisi vuotta sitten viaton mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kolmevuotiaan poikansa murhasta. Nyt hän saa tietää pojan olevan elossa.

David Burroughs istuu vankilassa lapsensa murhasta tuomittuna. Eräänä päivänä hänen ex­vaimonsa sisar ilmaantuu yllättäen vankilaan vierailulle ja tuo mukanaan oudon valokuvan. Se on hänen ystävänsä ottama lomakuva huvipuistosta. Kuvan taustalla, juuri ja juuri kuvan kehyksen sisällä, näkyy lapsi, joka muistuttaa pelottavasti Davidin poikaa. Tuttu, erikoinen syntymämerkki on selvästi näkyvissä.

Vaikka sen ei pitäisi olla mahdollista, David on varma, että kyseessä on hänen poikansa Matthew.

David suunnittelee tuskallisen vankilapaon pelastakseen poikansa, puhdistaakseen nimensä ja selvittääkseen, mitä tuona kauhistuttavana yönä viisi vuotta sitten todella tapahtui. Ehtiikö henkensä kaupalla pakeneva David paljastaa karmean totuuden ennen kiinni jäämistään?

Suom. Saana Rusi 330 s. | 84.2

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

Amerikkalainen HARLAN COBEN on yksi maailman menestyneimmistä trillerikirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty 45 kielelle. Hänen viisi viimeistä romaaniaan ovat kaikki olleet New York Timesin bestsellerlistan ykkösiä. Nykyään Coben on myös Netflix- ja Prime Amazon -tähti: yhä useampi Cobenin romaani on tehty suoratoistosarjaksi, ja lisää on tulossa.

EAN: 9789528500902

EAN äänikirja: 9789523829886

EAN e­kirja: 9789528501039

© PIP COWLEY I Will Find You
23 KAUNOKIRJALLISUUS

Sen piti olla vain leikkiä

Keskiyön peli

Hyytävä mysteeritrilleri viattomasti alkavasta pelistä, joka muuttuu painajaiseksi.

Keskiyön mies kun ovellasi on, pysy vaiti, ole liikkumaton.

Piiloudu talon pimeimpään rakoon, sillä yksi teistä ei pääse pakoon...

Halloween­iltana viisi tyttöä kokoontuu Blackhallin kartanoon pelaamaan Keskiyön peliä. He kirjoittavat nimensä paperinpalaselle, pistävät neulalla sormenpäitään ja tuhrivat paperin verellä. Tasan kello kaksitoista he koputtavat oveen kaksikymmentäkaksi kertaa. Se on kutsu Keskiyön miehelle. Tuon yön jälkeen vain neljä tyttöä palaa kotiin.

Etsivä Sarah Noble on juuri palannut poliisitehtäviin, eikä kukaan tunne Blackhallin kartanoa häntä paremmin. Tämän tapauksen tutkinta kuljettaa Sarahin takaisin siihen, mitä hän on paennut. Ja järkyttää häntä sydänjuuriaan myöten. Onko hän valmis kohtaamaan Keskiyön miehen?

The Midnight Man Suom. Matilda Forstadius 336 s. | 84.2

Julkaisu: Marraskuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

Irlantilainen CAROLINE MITCHELL on entinen poliisietsivä, joka jätti poliisityönsä vuonna 2016 ja ryhtyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Mitchell kirjoittaa rikossarjoja ja psykologisia trillereitä. Hänen kirjojaan on myyty yli 1,8 miljoonaa maailmanlaajuisesti, ja ne ovat saaneet lukuisia jännitys- ja rikoskirjallisuuspalkintoja.

EAN: 9789528500445

EAN äänikirja: 9789523829848

EAN e­kirja: 9789528500438

© CAROLINE MITCHELL
DOCENDO | SYKSY 2024 24

Tekisitkö mitä tahansa rakastamasi naisen vuoksi?

Peter James

Tuskallinen opetus

Piinaavan intensiivinen trilleri täynnä yllättäviä käänteitä.

Kun uransa ehtoopuolella oleva näyttelijätär

Gloria Lamark tekee itsemurhan, on hänen poikansa Thomas surun murtama. Kuinka oli mahdollista, ettei äitiä hoitanut julkkispsykologi

Michael Tennent estänyt tragediaa? Tohtori

Tennentille on annettava opetus.

Michael Tennent on puolestaan vastarakastunut, mutta hänellä ei ole aavistustakaan, miten vaarallinen romanssi voi olla – sillä sekä Michael että

Thomas ovat valmiita tekemään mitä tahansa rakkauden vuoksi.

Denial

Suom. Marja Helanen 560 s. | 84.2 Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

PETER JAMES on kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja yksi Ison-Britannian suosituimmista ja palkituimmista dekkaristeista. Peter Jamesin teokset ovat jatkuvasti Britannian bestseller-listojen kärjessä, ja niitä on käännetty jo 38 kielelle. James on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Hänen kirjojaan on myyty jo yli 30 miljoonaa kappaletta, Suomessakin jo yli 170 000 kappaletta.

EAN: 9789528500131

EAN äänikirja: 9789528501114

EAN e­kirja: 9789523829640

© JAMES CLARK
25 KAUNOKIRJALLISUUS

Frieda Kleinin lopullinen tilinteko

Nicci French

Vainajien päivä

Psykologin kaksintaistelu synkän vihollisensa kanssa huipentuu vihdoin – ja vain toinen voi selvitä siitä hengissä.

Pohjois­Lontoon vilkkaalla ostoskadulla kolaroi karannut auto, mutta kuljettajan paikalla istuva mies on murhattu viikkoa aiemmin.

Hampstead Heathissa roihuaa nuotio: liekeissä makaa seuraava uhri.

Syksyn lehtien putoillessa Lontoossa riehuu sarjamurhaaja, joka leikkii kissaa ja hiirtä poliisin kanssa.

Kuolonuhrien määrä nousee vauhdilla, mutta tutkinta ei ota edistyäkseen.

Asialla ei olekaan mikään tavallinen tappaja, vaan jokainen uusi uhri on tarkoitettu viestiksi ainoastaan yhdelle naiselle – psykologi Frieda Kleinille.

Viesti on yksinkertainen: sinun vuorosi on pian...

EAN: 9789523827929

EAN äänikirja: 9789523828711

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Jussi Jääskeläinen

NICCI FRENCH on kirjailijanimi, jonka takana on aviopari Nicci Gerrard ja Sean French. He kirjoittavat yhdessä psykologisia jännitysromaaneja, jotka on ylistetty taivaisiin. Nicci Frenchin romaaneja on julkaistu kolmellakymmenelläyhdellä kielellä.

EAN e­kirja: 9789523828704

© JONNY RING Day of The Dead Suom. Raimo Salokangas 331 s. | 84.2
DOCENDO | SYKSY 2024 26

Voiko menneisyydestään vapautua?

Carin Gerhardsen Veri vettä sakeampaa

Uusi henkeäsalpaava Hammarby­trilleri kertoo haluista ja demoneista, jotka muokkaavat ja jahtaavat meitä läpi elämän.

”Hän jätti oven raolleen, astui ammeen reunan yli ja työnsi jalkansa lämpimään veteen – ja tunsi itsensä yhä perin pohjin hylätyksi. Hän kyykistyi alas, tarttui reunoihin ja liukui varovasti kylpyammeeseen tottuakseen korkeaan lämpötilaan. Hän hengitti syvään ja sulki silmänsä hetkeksi, kun kipu laantui. Hän avasi ne uudelleen, kun kuuli lukon napsahduksen. Hänen ja oven välissä seisoi mustiin pukeutunut nainen, jolla oli pitkät harmaat hiukset. Nainen otti askeleen häntä kohti. Hänen ajatuksensa alkoivat selkiytyä. Hän tiesi kuolevansa nyt.”

Sarja tapettuja kissoja, jotka on sijoitettu huolellisesti veden ääreen, herättää tunteita Tukholman eteläisissä esikaupungeissa. Conny Sjöbergin tiimi saa kuitenkin tärkeämpää ajateltavaa, kun arvostettu psykologi löydetään hukkuneena ja silvottuna omasta kylpyammeestaan. Tutkimukset saavat jälleen uuden käänteen, kun mies putoaa kaksikymmentäviisi metriä auton tuulilasiin. Jäljet viittaavat julmien tekojen sarjaan, ja lopulta Hammarbyn poliisille valkenee, että uusi katastrofi on aivan nurkan takana. Muutama murhattu kissa oli vain alkua odottamattomien tapahtumien ketjulle, jonka yhteinen nimittäjä on äkillinen kuolema. Veri. Ja vesi.

Veri vettä sakeampaa on seitsemäs osa Carin Gerhardsenin menestyksekkäässä Hammarby­sarjassa

Ruotsalainen CARIN GERHARDSEN julkaisi ensimmäisen romaaninsa vuonna 1992. Gerhardsenilta on aiemmin julkaistu suomeksi rikosromaani Musta jää sekä Hammarbysarjan edelliset osat Piparkakkutalo, Tuhkimotytöt, Unilaulu, Piirileikki, Hyvä haltija ja Jääkylmät silmät

Tjockare än vatten

Suom. Maija Jokimäki 380 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829657

EAN äänikirja: 9789523829268

EAN e­kirja: 9789528500117

© ANNA-LENA AHLSTRÖM
27 KAUNOKIRJALLISUUS
Alaston nuori mies löydetään talviyönä keskeltä tietä. Hän on kuollut.

Jeanette Bergenstav Yön saalistajat

Miehen kohtalo järkyttää rauhallista göteborgilaista esikaupunkia. Toimittaja

Jennifer Sundinin tehtävä on raportoida tapauksesta, ja hän kaivautuu syvälle uhrin menneisyyteen. Nuorten keskuudessa näyttää leviävän järjetön väkivallan aalto.

Kun nainen katoaa ulkona vietetyn illan jälkeen, Jennifer löytää itsensä yllättäen draaman keskipisteestä. Yhteistyö poliisin kanssa vaikeutuu, ja jäljet näyttävät vievän moneen suuntaan. Joku valehtelee, mutta kuka?

Samaan aikaan Jennifer yrittää koota omaa risaista elämäänsä ja käsitellä kasvavaa ahdistusta. Siitä tulee vaikeampaa kuin koskaan, kun tapaukset, joista hän kirjoittaa tunkeutuvat hänen kotiinsa saakka. Kello tikittää ja panokset kovenevat. Kysymys on elämästä ja kuolemasta.

Yön saalistajat on toinen osa Jennifer Sundin ­sarjassa. Tiivistempoinen, hyvin kirjoitettu salapoliisitarina pelottomasta freelancetoimittajasta on itsenäinen jatko­osa rikosromaanille Syntiuhrit, joka nimettiin yhdeksi vuoden parhaista debyyteistä ja sai ylistäviä arvioita niin lukijoilta kuin arvostelijoiltakin.

Nattrov Suom. Kirsi Kokkonen 512 s. | 84.2

Julkaisu: Marraskuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

JEANETTE BERGENSTAV on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Rikosreportterina keräämiään kokemuksia hän hyödyntää taitavasti dekkareissaan. Bergenstav asuu perheineen Torslandassa Göteborgin ulkopuolella.

EAN: 9789528500872

EAN äänikirja: 9789523829633

EAN e­kirja: 9789528500018

© SÖREN HÅKANLIND
DOCENDO | SYKSY 2024 28

Uusi tiukka

Meripelastajat-trilleri

Rebecka Edgren Aldén Punainen elokuu

Pariskunnan purjehdusreissun piti olla eheyttävä matka uuteen, parempaan alkuun. Mutta vanhojen salaisuuksien paino vetää heidät väistämättä syviin, synkkiin vesiin.

Meripelastajat Annika ja Simon löytävät kuolleen naisen vedenrajasta kivikkoiselta rannalta kaukana Värmdössä. Tapaus näyttää onnettomuudelta, mutta kun naisen tytär ilmestyy paikalle, käy ilmi, että äiti on soittanut vain muutama tunti aikaisemmin ja paljastanut kauhean totuuden.

Charlotte ja Fredrik ovat kamppailleet pitkään avioliitossaan ja perheessään, erityisesti nuorimman poikansa vuoksi, joka ei ole voinut hyvin. Nyt he lähtevät purjehtimaan loman viimeisinä päivinä, vain he kaksi, löytääkseen tien takaisin toistensa luo. Mutta purjehdusmatkan tunnelma muuttuu dramaattisesti, kun he tapaavat ystäväryhmän menneisyydestä ja hyvin varjellut pimeät salaisuudet tulevat pintaan. Pian he kyseenalaistavat koko suhteensa ja oman menneisyytensä.

Punainen elokuu jatkaa psykologista Meripelastajat ­jännityssarjaa, jonka aloitusosan Mustat purjeet Dagens Nyheter nimesi yhdeksi vuoden 2022 parhaista rikosromaaneista.

Röd augustimåne Suom. Jänis Louhivuori 300 s. | 84.2 Julkaisu: Elokuu Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829725

EAN äänikirja: 9789523829312

EAN e­kirja: 9789523829718

REBECKA EDGREN ALDÉN on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija, joka on tullut tunnetuksi psykologisista trillereistään. Aldénilla on kesämökki Turun saaristossa, ja hän on innokas purjehtija. Meripelastajat-sarja on saanut innoituksensa yli 30 vuotta kestäneestä veneilyharrastuksesta.

© LINDA BROSTÖM LINDÍSIMA PHOTOGRAPHY
29 KAUNOKIRJALLISUUS

Kolme maata, kolme ihmistä,

kolme salaisuutta – ja rikos, joka punoo kolme kohtaloa yhteen

Anna Platt

Kukaan rakkaasi ei kuole

Rikos kietoo kolmen toisilleen tuntemattoman ihmisen kohtalot väistämättömästi yhteen. Nerokas juonenkuljetus saa lukijan ahmaisemaan kirjan lähes yhdeltä istumalta.

Lena jättää taakseen raskaan surun ja särkyneen avioliiton ja muuttaa Mallorcalle. Hän haluaa toteuttaa unelmansa avata sinne pieni majatalo. Mutta sitten hänen ostamaltaan tontilta löytyy haudattu mies. Remontti pysähtyy, ja Lena joutuu osallistumaan miehen henkilöllisyyden selvittämiseen. Kuka mies on ja miten hän on sinne joutunut?

Tukholmassa Bianca aloittaa intohimoisen suhteen naimisissa olevan pomonsa kanssa. Samaan aikaan hän kamppailee neljä vuotta aiemmin jäljettömiin kadonneen veljensä aiheuttaman surun kanssa.

Irlannin Sligossa Shane saa selville, että mies, jota hän luuli isäkseen, ei sitä ole. Biologista isäänsä jäljittäessään Shane tulee repineeksi auki monia vanhoja haavoja.

En ole milloinkaan aiemmin nimennyt yhtään kirjaa vuoden dekkari ­ehdokkaaksi ennen kuin vuosi on edes alkanut, mutta tämä kuuluu itsestään selvästi tuolle listalle.”

– Kapprakt

Ingen du älskar kan dö

Suom. Hanni Salovaara 320 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Nina Leino

EAN: 9789528500469

EAN äänikirja: 9789523829565

EAN e­kirja: 9789528500193

ANNA PLATT on ruotsalainen käsikirjoittaja, joka on työskennellyt useissa tv-sarjoissa, kuten Kylmäävä tapaus (Det som göms i snö), Knutby ja Partisan. Hänen käsikirjoittamansa Aivan tavallinen perhe -sarja pysyi pitkään Netflixin katsotuimpien sarjojen ykkössijalla. Platt vietti varhaiset vuotensa Yhdysvalloissa mutta muutti perheensä kanssa Linköpingiin kahdeksanvuotiaana. Hän on asunut myös Irlannissa ja Mallorcalla. Nykyään hän asuu Tukholmassa.

© ANNA-LENA AHLSTRÖM
DOCENDO | SYKSY 2024 30

Kuulas ja kaunis romaani rakkaudesta, surusta ja perhesalaisuuksista

Sarah Freethy

Dachaun posliinintekijä

Tyttären ainoa johtolanka isänsä löytämiseksi on keskitysleirillä tehty posliiniesine.

On vuosi 1929 ja natsi­Saksa on vapauttamassa synkimmät voimansa. Juutalainen arkkitehti Richard ja kuuluisa saksalainen taiteilija Bettina elävät kiihkeää rakkaustarinaansa samalla, kun nuoren Weimarin tasavallan perustukset alkavat murentua. Kansallissosialistien nousu heittää synkän varjonsa rakastavaisten ylle.

Vuonna 1993 Bettinan tytär Clara lähtee matkalle jäljittääkseen juuriaan. Hän haluaa selvittää isänsä henkilöllisyyden, miehen, jota hän ei koskaan tuntenut. Johtolankanaan hänellä on posliiniesine, jonka hänen isänsä on joskus antanut Bettinalle. Selvittäessään tuon oudon esineen historiaa, hän tulee löytäneeksi myös äitinsä menneisyyden suuren salaisuuden.

The

Suom. Sirpa Saari 370 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

Alettuani lukea Dachaun posliinintekijää en halunnut laskea sitä käsistäni. Freethy punoo mestarillisesti kaksi aikakautta mukaansatempaavaksi tarinaksi sankaruudesta, petoksesta, rakkaudesta ja menetyksestä.”

– Heather Morris, Auschwitzin tatuoija ­romaanin kirjoittaja

SARAH FREETHY on työskennellyt käsikirjoittajana, käsikirjoituskonsulttina ja tuottajana televisiossa. Dachaun posliinintekijä on hänen ensimmäinen romaaninsa. Freethy asuu perheineen Englannissa. Toinen romaani The Seeker of Lost Paintings julkaistaan lokakuussa 2024.

EAN: 9789528500988

EAN äänikirja: 9789528500575

EAN e­kirja: 9789523829299

© JAMES GILLHAM Porcelain Maker
31 KAUNOKIRJALLISUUS

Christina Erikson

Autuuden saari

Svartån kartanon tulevaisuus on vaakalaudalla. Perijättärenä Christinan harteita painaa raskas vastuu. Kun nuoruudenrakkaus leimahtaa taas liekkeihin, on hänen tehtävä vaikeita valintoja.

On vuosi 1789, kun Christinan veli Marcus sairastuu ja kuolee. Ilman miespuolista perillistä vastuu kartanon tulevaisuudesta lankeaa Christinan kannettavaksi. Yhteiskunnalliselta asemaltaan ja varakkuudeltaan sopivan aviomiehen löytämisestä muistutetaan yhä vaativammin. Christina ei kuitenkaan ole voinut unohtaa rakastamaansa muurarin poikaa Gustafia.

Yhteiskunnan ylemmissä kerroksissa käydään valtataistelua. Kuningas Kustaa III saa yhä enemmän vihollisia aateliston sisällä. Christinan isä Carl Sporre on uskollinen kuninkaalle, mutta Sporrea vihaava Gustaf liittyy kuningasta vastaan solmittuun salaliittoon.

Autuuden saari on toinen itsenäinen osa Svartån kartanon naisten elämää seuraavasta romaanisarjasta, joka kertoo naisten hellittämättömästä taistelusta rakkauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta 1700­luvun lopulta aina nykyaikoihin saakka. ”Ruotsin Downton Abbey” on täydellinen sekoitus historiaa, rakkautta, juonittelua ja jännitystä.

CHRISTINA ERIKSON on ruotsalainen bestsellerkirjailija, joka on kirjoittanut kymmenen rikosromaania. Ostettuaan miehensä Thomas Eriksonin kanssa Svartån kartanon vuonna 2021, hän alkoi tutkia talon ja siellä asuneiden naisten historiaa. Se innoitti Christina Eriksonia siirtymään dekkareista historialliseen viihteeseen ja luomaan näiden naisten kiehtovien tarinoiden pohjalta romaanisarjan. Osansa inspiraatiossa lienee silläkin, että häntä ennen talon valtiattarina on ollut peräti kolme Christinaa.

Lycksalighetens ö | Suom. Jänis Louhivuori | 300 s. | 84.2 | Julkaisu: Lokakuu | Kansi: Justine Florio/Taittopalvelu Yliveto Oy EAN: 9789523829589 | EAN äänikirja: 9789528500780 | EAN e­kirja: 9789528500544
© MARIA ÖSTLIN
DOCENDO | SYKSY 2024 32

Täydellinen sekoitus historiaa, rakkautta, juonittelua ja jännitystä

33 KAUNOKIRJALLISUUS

Rakkaus ei ole rakettitiedettä

Susannah Nix Deittailun teoria

Sähäkkä viihderomaani avaruusinsinööri

Estheristä, joka joutuu toteamaan, että kaikkea elämässä ei voi hallita yksinomaan järkeilemällä.

Esther ei usko rakkauteen, eikä häneltä juuri riitä kärsivällisyyttä omahyväisille miehille. Aivan erityisesti häntä ärsyttää naapurissa asuva Jonathan, joka onnistuu jokaisessa keskustelussa muistuttamaan olevansa käsikirjoittaja. Tämä ei tee toivottua vaikutusta Estheriin, joka itse on aivan kirjaimellisesti rakettitieteilijä.

Kun Estherin parhaalla ystävällä Jinnyllä on vaikeuksia toipua petturimaisesta poikaystävästään, Esther kuitenkin päättää, että hyvännäköinen Jonathan on täydellinen henkilö viihdyttämään Jinnyä.

Jonathan suostuu sillä ehdolla, että Esther auttaa häntä tieteiselokuvakäsikirjoituksen parissa.

Esther katuu tekemäänsä sopimusta välittömästi, mutta yhdessä vietetty aika saa hänet uskomaan, että ärsyttävän ulkokuoren alla saattaa sittenkin piillä kunnon kaveri...

Romantiikan, erotiikan ja huumorin vastaansanomaton yhdistelmä on tehnyt Susannah Nixin romaaneista booktok­someilmiön. Deittailun teoria on kuusiosaisen Rakkauden tiede ­sarjan toinen osa. Ensimmmäinen osa Rakkauden yhtälö ilmestyi tammikuussa 2024.

Dating and Other Theories

Suom. Saana Rusi 400 s. | 84.2

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

SUSANNAH NIX on Texasissa asuva kirjailija, joka rakastaa romanttisia komedioita ja modernia chick-litiä. Silloin, kun hän ei kirjoita, hänet löytää lukemasta, neulomasta, nostelemasta painoja, juomasta viiniä tai katselemasta televisiosta komediauusintoja.

EAN: 9789523829404

EAN äänikirja: 9789528500704

EAN e­kirja: 9789528500582

© LAUREN PERRY, PERRYWINKLE PHOTOGRAPHY
DOCENDO | SYKSY 2024 34

Voimmeko koskaan korjata menneisyydessä tekemiämme virheitä?

Sheila O’Flanagan

Kun kaikki muuttui

Bestsellerkirjailija Sheila O’Flanaganin uusi mukaansatempaava romaani kertoo äidistä, tyttärestä ja rakkaudesta, joka asettaa vaikeiden valintojen eteen.

Kun Lola Fitzpatrick ensi kertaa tapasi Philip Warrenin, hän oli juuri tullut Dubliniin ja rakasti elämäänsä uudessa kaupungissa. Philip oli tottunut saamaan haluamansa, eikä Lola voinut vastustaa häntä. Sitten Philip pakotti Lolan tekemään mahdottomalta tuntuvan valinnan. Jos Lola olisi tiennyt silloin sen, mitä hän tietää nyt, kaikki olisi voinut mennä toisin.

Lolan tytär Bey on perinyt äitinsä impulsiivisen luonteen ja se vie hänet vaarallisille poluille. Sitten hänkin löytää itsensä rakastamansa miehen kanssa tilanteesta, jossa on tehtävä vaikeista vaikeimpia ratkaisuja.

Molempien naisten elämä muuttuu hetkessä. Mutta heidän suurimmat virheensä saattavat osoittautua heidän suurimmiksi mahdollisuuksikseen.

What

Happened That Night

Suom. Maikki Soro 480 s. | 84.2

Julkaisu: Joulukuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvalu Yliveto Oy

SHEILA O’FLANAGAN on irlantilainen toimittaja ja bestsellerkirjailija, jonka romaaneja on myyty maailmanlaajuisesti yli 8 miljoonaa kappaletta ja jolla on laaja ja innokas fanikunta. Hän haluaa kirjoittaa viihdettä naisista, jotka joutuvat vaikeassa tilanteessa löytämään oman vahvuutensa. Häneltä on aiemmin suomennettu romaanit Naiset karkuteillä ja Elämä voi alkaa

EAN: 9789528501107

EAN äänikirja: 9789523829435

EAN e­kirja: 9789528500124

35 KAUNOKIRJALLISUUS

Hyvän tuulen viihde

romaani vie takaisin

Ferry Lanen värikkääseen elämänmenoon

Nicola May

Ferry Lanen tähtitaivas

Kun Star Bligh tuli raskaaksi 16­vuotiaana, hän luuli elämänsä olevan ohi. Nyt 33­vuotiaana, äitinä ja menestyneen korukojun omistajana Ferry Lanella Cornwallissa, hän ei muuttaisi mitään.

No, ehkä yhden asian. Muutama kuukausi sitten hän rakastui amerikkalaiseen Jackiin, mutta sitten tämä lähti edes hyvästelemättä. Siitä lähtien Star on kamppaillut saadakseen Jackin pois ajatuksistaan. Kunnes komea, röyhkeä Conor ilmestyy ja pyyhkäisee hänet jaloiltaan. Eräänä päivänä Star järkyttyy törmätessään Jackiin. Tämä on palannut kertomaan, miksi lähti. Mutta onko Star valmis kuuntelemaan?

Samalla kun rakkauselämän asiat muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi, uusi paljastus uhkaa kääntää hänen ja Skyen ihanan maailman ylösalaisin. Mutta voisiko tämä olla juuri se asia, joka tekee kaikesta täydellistä?

Ferry Lane ­sarjan toinen itsenäinen osa on lämminhenkinen tarina menneisyyden painolastista ja elämän suuntaa ohjaavista valinnoista.

Suom. Matilda Forstadius

350 s. | 84.2

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Emilia Mensalo/ Taittopalvelu Yliveto Oy

NICOLA MAY on palkittu englantilainen viihderomaanien mestari, joka kirjoittaa mielellään realistiseen tyyliin rakkaudesta, elämästä ja ystävyydestä ja kuvailee romaanejaan ”napakaksi chick-litiksi”. May on kirjoittanut 16 romaania, jotka kaikki ovat nousseet Amazonin bestsellerlistalle.

EAN: 9789523829831

EAN äänikirja: 9789528500025

EAN e­kirja: 9789528500421

© MARTE LUNDBY REKAA Starry Skies in Ferry Lane Market
DOCENDO | SYKSY 2024 36

Herkuttelijoiden

joulu: suklaata, rakkautta ja salaisuuksia

Suklaaseuran joulu

Joulu lähestyy, mutta Suklaaseuran naisilla on suurempiakin huolia kuin lahjaostokset. Joulurauhasta ei ole tietoakaan, kun ystävykset kamppailevat rakkauden, menetysten ja intohimojen pyörteissä.

Lucy on hypännyt Suklaataivas­kahvilan puikkoihin, mutta muuten suklaannälkäisen naisnelikon elämä jatkaa samoilla mutkittelevilla raiteilla. Pohdittavaa, juoruiltavaa ja kiperiä valintoja tarjoilevat niin nykyiset kuin entisetkin kihlatut, perhesuhteet ja sinne tänne heittelevät tunteet, jotka vievät Lucyn, Chantalin, Autumnin ja Nadian totutusti yllättäviin paikkoihin.

Onneksi kahteen asiaan voi luottaa: suklaaseen ja ystävyyden voimaan!

Suklaaseuran joulu on Suklaaseura­sarjan lumoava kolmas osa.

The Chocolate Lovers’ Christmas Suom. Päivi Paju 450 s. | 84.2

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

Brittiläinen menestyskirjailija CAROLE MATTHEWS on kuuluisa huumorintajustaan ja romanttisista komediaromaaneistaan. Hänen romaaninsa ovat ilahduttaneet ja ihastuttaneet lukijoita ympäri maailman, ja niitä on julkaistu yli kolmessakymmenessä maassa.

Matthews rakastaa samppanjaa, suklaata sekä kakkujen leipomista, ja vapaa-ajallaan hän tanssii, zumbaa ja katsoo elokuvia.

EAN: 9789528500520

EAN äänikirja: 9789528500384

EAN e­kirja: 9789523829251

© CHARLIE HOPKINSON
37 KAUNOKIRJALLISUUS

Maxim Fedorov

Sodan näyttämöt

Millaisia paikkoja sodassa tuhoutuneet ukrainalaiskaupungit ovat olleet? Miten sota on niitä muuttanut, ja keitä niissä on asunut?

Suomalaiset ovat saaneet seurata tv­uutisista Maxim Fedorovin Kiovasta lähettämiä raportteja keväästä 2022 lähtien. Samalla tutuiksi ovat tulleet monet sodan näyttämöt mm. Butša, Mariupol, Herson, Bahmut ja Soledar... Ohjushyökkäyksiä, verilöylyjä ja joukkohautoja, traagisia ihmiskohtaloita sekä kokonaisia tuhottuja kaupunkeja.

Kirjassaan Maxim Fedorov syventyy tutkimaan, millaisia paikkoja ne olivat ennen sotaa, mistä ne olivat tunnettuja ja millaisia ihmisiä siellä on asunut?

Toivon, että voisin kertoa tarkemmin niistä paikoista, joita uutisissa mainitaan; ettei niihin liittyisi pelkkää tragediaa vaan voisin kertoa myös ukrainalaisten saavutuksista ja jälleenrakentamisen toivosta.”

– Maxim Fedorov.

MAXIM FEDOROV aloitti työskentelyn Ylellä vuonna 2013 venäjänkielisten uutisten toimittajana. Venäjän hyökättyä Ukrainaan hän muutti Kiovaan Ylen ulkomaankirjeenvaihtajaksi. Fedorov on syntynyt ja kasvanut Pietarissa, mutta lapsuuskesiään hän vietti Etelä-Ukrainassa äitinsä suvun luona. Fedorov on valmistunut Helsingin yliopistosta suomen kielen ja kulttuurin maisteriksi. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kirja Minun Ukrainani .

270 s. | Kuvaliite | 32.5 | Julkaisu: Lokakuu | Kansi: Emilia Mensalo/Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789528500315 | EAN äänikirja: 9789528500773 | EAN e­kirja: 9789528500513

© ARTEM KHYZHYNSKYI
DOCENDO | SYKSY 2024 38

Ukrainan

sotanäyttämöt toimittajan silmin

Tietokirjallisuus TIETOKIRJALLISUUS 39

Anu Kuistiala ja Arja Paananen

Kiehtova katala Venäjä Arja Paanasen silmin

Porttikiellon Venäjälle saaneen toimittajan Arja Paanasen tarkkanäköiset ja hauskat kertomukset näyttävät niin arjen kommellukset kuin paljastavat naapurimaan häikäilemättömän pelin.

Ilta­Sanomien palkitun toimittajan yli 30 vuoden kokemukset Neuvostoliitosta ja Venäjältä näyttävät valtavan maan koko kirjon Siperiasta Pietariin ja kansalaisten arjesta aina Kremlin ytimeen. Samalla hänen juttumatkansa ja kertomuksensa piirtävät tarkan kuvan siitä, kuinka Neuvostoliiton romahdusta seurannut vapautumisen huuma hiipui ja teräksinen valta alkoi kiristää otettaan kansalaisista.

Paananen joutui kamppailemaan epäilyjä ja syytöksiä vastaan kirjoittaessaan Venäjän hyytävästä pelistä ja Suomen sinisilmäisyydestä kauan ennen Ukrainan hyökkäyssotaa. Putinin Venäjä oli kasvava uhka, mutta totuutta ei haluttu myöntää.

ANU KUISTIALA (kuvassa vasemmalla) on MTV Uutisten entinen päätoimittaja ja Moskovan-kirjeenvaihtaja. Pitkän uran mediamaailmassa tehnyt Kuistiala toimii nykyisin tietokirjailijana ja puhujana.

300 s. | 99.1 | Julkaisu: Syyskuu | Kansi: Jarkko Lemetyinen EAN: 9789523828490 | EAN äänikirja: 9789523828827 | EAN e­kirja: 9789523828810 © MAURI RATILAINEN
DOCENDO | SYKSY 2024 40

Uskomattomia, traagisia ja koomisia tositarinoita

Neuvostoliitosta ja Venäjältä

TIETOKIRJALLISUUS 41
”Tartun heti kiinni, kun juttu kävelee kohti. Raportoin elämää sellaisenaan, raakana.”
Tapani Ruokanen

Tapani Ruokanen silminnäkijänä

Palkittu journalisti avaa kirjassaan lähihistorian käännekohtia, seikkailee itse tapahtumien ytimissä ja haastattelee vaikuttajia maailmalla.

Ainutlaatuinen muistelmateos meidän ajastamme tempaa mukaansa.

Tapani Ruokanen etsii vastauksia vapaustaistelijoilta ja valtionpäämiehiltä; nälkäleiriltä ja sodasta; kadulta ja kirkosta. Hän perää Lähi­idän johtajilta omaatuntoa ja itäblokin puoluepomoilta järkeä sosialismin raunioilla. Reportterina hän koluaa ihmiskunnan roskalaatikoita, innoittajanaan Kalkutan Äiti Teresa ja eväinään maisterinpaperit yliopistosta, pappisvihkimys kirkolta ja toimittajatutkinto Sanoman koulusta.

Toimittajan elämä jatkuu täpärästi pommin räjähdettyä Beirutissa ja laivan hajottua Etelä­Kiinan meren myrskyssä.

Kun Suomi vaipui lamaan, Ruokanen näkee pankinjohtajana kriisin sisältä ja kertoo miksi ja miten vanha maailma katosi. Lehdissä Gutenbergin ajan paino vaihtuu digiin.

Pääministeri Esko Aho vaati kirkkoa vaientamaan Ruokasen, hallituksen arvostelijan. Kotimaan kaksinkertainen ja Suomen Kuvalehden pitkäaikaisin päätoimittaja ei antanut periksi.

500 s. | 99.1

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Marjaana Virta

EAN: 9789523829022

EAN äänikirja: 9789523829039

EAN e­kirja: 9789523829046

Kuin olisin nähnyt kaiken maailmasta: kerron nyt mitä kuului, miltä tuoksui, tuntui ja näytti.”

DOCENDO | SYKSY 2024 42
”Ihmiseksi ei synnytä vaan kasvetaan”

Miia Siistonen

Harri Henttinen –

Sieluni värit

Vesilahden värikkään kirkkoherran henkilökuva ja kasvutarina omannäköiseksi persoonaksi tulemisesta.

Harri Henttinen tunsi jo lapsuudessaan, että hän on tyttö pojan ruumiissa. Ongelmat alkoivat, kun koulussa piti opetella olemaan poika muiden poikien joukossa – se oli välillä suoranaista helvettiä.

Aikuisiän kynnyksellä Harri löysi samanhenkisiä ihmisiä, jotka hyväksyivät hänet sellaisena kuin hän on. Pitkä tie itsensä löytämiseksi saattoi alkaa.

Teini­iässä Henttinen kohtasi Jumalan, ja se tuntui siltä ”kuin joku olisi sytyttänyt valot sisimpään”. Hän päätti ryhtyä opiskelemaan papiksi. Tie seurakuntaan oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo, mutta hän löysi paikkansa kirkossa ja on nyt pidetty pappi Vesilahdella.

250 s. | 99.1

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Justine Florio/ Taittopalvelu Yliveto Oy

Lohjalainen MIIA SIISTONEN on pitkän linjan toimittaja. Hän työskentelee nykyisin Otavamedian naistenlehdissä. Kirjaa varten Miia Siistonen seurasi lähietäisyydeltä Harri Henttisen työtä ja elämää Vesilahdella.

EAN: 9789528500674

EAN äänikirja: 9789523829749

EAN e­kirja: 9789528500346

© MARKKU AHTO
TIETOKIRJALLISUUS 43

Jouni Hemberg

Kolme kiloa maissia

Elämäntyönä kansainvälinen apu

Kriisin kohdatessa humanitaarinen apu pelastaa henkiä, lievittää hätää ja ylläpitää ihmisarvoa. Apuun lähtevillä on kovat vaatimukset: on varauduttava kaikkeen.

Jouni Hemberg työskenteli uransa aikana muun muassa Suomen suurimman kansainvälisen katastrofiavun ja kehitysyhteistyöjärjestön johtajana. Hänen uransa käynnistyi Neuvostoliiton romahdettua ja rautaesiripun murruttua. Avustusmatkat Romanian lastenkoteihin ja Afrikan jättimäisille pakolaisleireille tai lääkkeiden kuljetukset tuntemattomaan paikkaan Mongoliaan Antonovkuljetuskoneella olivat henkisesti vaativia ja fyysisesti vaarallisia. Tapaamiset Valkoisessa talossa, neuvottelut Pohjois­Koreassa ja illalliset Prinssi Charlesin ja hänen tulevan kuningatarpuolisonsa Camillan kanssa kuvastivat ammatin kansainvälistä ulottuvuutta.

Ukrainan sota on esimerkki haastavista olosuhteista, joissa avustusjärjestöt tekevät työtään. Mitä on tapahtunut sodan säännöille ja kansainvälisille sopimuksille, jotka turvaavat siiviilejä konfliktitilanteissa? Kansainvälinen apu on murroksessa, mutta maailmassa on yhä ihmisiä jotka haluavat auttaa. Jouni Hembergin elämäntarina antaa uskoa siihen, että maailmanparantamisessa on järkeä.

JOUNI HEMBERG on kansainvälisen avun ammattilainen, joka on yli 30 vuoden ajan johtanut monia suomalaisia järjestöjä. Sen lisäksi hän on ollut YK:n ja kansainvälisten järjestöjen palveluksessa eri puolilla maailmaa. Ennen eläkkeelle siirtymistään hän johti Suomen suurinta kansainvälisen avun järjestöä Kirkon Ulkomaanapua. Avustustyöhön Hemberg päätyi monien vaiheiden kautta kokeiltuaan ensin rockmuusikon, sotilaan ja lastentarhanopettajankin ammattia.

300 s. | 99.1 | Julkaisu: Syyskuu | Kansi: Jarkko Lemetyinen EAN: 9789523828780 | EAN äänikirja: 9789523828896 | EAN e­kirja: 9789523828902
© ANTTI YRJÖNEN
DOCENDO | SYKSY 2024 44

Kun hätä on suuri, tuleeko kukaan apuun?

TIETOKIRJALLISUUS 45

Maila, taivas ja tähteys

Lasse Lindqvist ja Juhavaltteri Salminen

Peter Kotilainen Sankari ja kapinallinen

Kaunistelematon kuvaus siitä, miten Peter Kotilainen nousi vaikeasta lapsuudesta ja uhkapelihelvetistä urheilusankariksi.

Peter Kotilaisen matka Jyväskylän laitakaupungilta Huhtasuolta kirkkaimpiin valoihin ei ollut helppo, vaikka hän oli lahjakas lapsi ja valmis omistamaan elämänsä urheilulle. Peter menetti isänsä tulipalossa yhdeksänvuotiaana, ja hänen veljensä vaimo ammuttiin Kauhajoella vain muutama vuosi myöhemmin. Aikuisiällä Peterin elämää ovat riivanneet uhkapeliongelmat ja velkakierteet. Hänen pelastuksekseen ja pakopaikakseen muodostui jo varhain salibandy. Hänestä tuli poikkeusyksilö, joka oli kaatamassa Ruotsia maaleillaan kahdessa MM­loppuottelussa. Nyt Peter Kotilainen kertoo elämäntarinansa rehellisesti ja itseään säästämättä.

300 s. | 99.1

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Jarkko Lemetyinen

LASSE LINDQVIST (s. 1986) on kirjoittanut aiemmin mm. elämäkerrat Tapio Suomisesta (Urheiluhullu –Stadioneilta suljetulle osastolle) ja Éric Perrinistä (Lavalin leijona).

JUHAVALTTERI SALMINEN (s. 1990) on turkulainen urheilutoimittaja, joka on toiminut suosittujen podcastien Kari Kanala eurofutiksen jäljillä ja Kari Kanala maailman futiksen jäljillä käsikirjoittajana.

EAN: 9789523825550

EAN äänikirja: 9789523828650

EAN e­kirja: 9789523828643

© PETRI MAST
DOCENDO | SYKSY 2024 46

Muistiinpanoja itsetuhon partaalta

Meri Eskola ja Sanna Kiiski Hengissä, yhä

”Minun on pitänyt hyväksyä se, että itsetuhoisia ajatuksia on”, Sanna sanoo.

Televisiotoimittaja Sanna Kiiskellä riittää mielenterveyden diagnooseja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä vakavaan itsetuhoisuuteen. Pahimpina päivinään hän pysyttelee hengissä vain kolmen lapsensa vuoksi.

Sannan omien päiväkirjamerkintöjen lisäksi kirjassa ääneen pääsevät hänen läheisensä, jotka maalaavat kuvan ihmisestä, joka on muutakin kuin potilas: lämmin äiti ja renessanssihahmo, jonka elämään mahtuu myös Tinder­deittejä ja oikeusjuttuja.

250 s. | 99.1

Julkaisu: Marraskuu

Kansi: Marjaana Virta

EAN: 9789523827028

EAN äänikirja: 9789523828698

EAN e­kirja: 9789523828681 Tiedostan itsetuhoisuuteni ja riskinoton halun. Sairaanhoitajan kanssa on sovittu, että pysyn hengissä. Enimmäkseen teen niin vain lasten vuoksi.”

Toimittaja-kirjailija MERI ESKOLA (s. 1974) on kirjoittanut tietokirjoja eri aiheista. Hänen esikoisromaaninsa Ehdin rakastaa häntä on tositarina Eskolan äidin itsemurhasta.

SANNA KIISKI (s. 1974) on työskennellyt pitkään toimittajana ja juontajana, muun muassa MTV3:n Huomenta Suomessa ja useilla radiokanavilla. Nykyään hän on yrittäjä. Kiiski tunnetaan myös Tinder-päiväkirjoistaan.

© PETRI MAST © MINNA KURJENLUOMA
TIETOKIRJALLISUUS 47

Tarina isästä, tyttärestä ja hännästä, joka muutti kaiken

Heta Tuppurainen

Isäni, Rölli

Miten Rölli syntyi? Millainen mies satuhahmon takana on? Näyttelijä Allan ”Allu” Tuppuraisen (s. 1951) tytär kuvaa kaunistelematta isän ja tyttären suhdetta, kun perheenjäsenenä on myös Rölli, josta ei ikinä pääse eroon – halusi tai ei.

”Tämä kirja kertoo isäni, näyttelijä Allu Tuppuraisen, mittavasta teatteriurasta sekä hänen luomastaan satuhahmosta, Röllistä. Traumoista ja peloista, jotka kätkeytyvät Röllin riemun ja uhon taakse. Mutta samalla kirjoitan sukuni polvelta toiselle siirtyvästä kivusta ja ilosta. Tavallisista ihmisistä, jotka ovat ajautuneet tekemään epätavallisia asioita.

Ennen kaikkea kirjoitan isän ja tyttären muuttuvasta suhteesta sekä nähdyksi tulemisen vaikeudesta.”

250 s. | 99.1

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Jyri Alanne

EAN: 9789523829220

EAN äänikirja: 9789523829244

EAN e­kirja: 9789523829237

HETA TUPPURAINEN (s. 1989) on Vaasassa kasvanut ja sittemmin helsinkiläistynyt viestinnän asiantuntija. Hän on koko elämänsä saanut kuulla olevansa Röllin tyttö, vaikka tiettävästi häneltä ei koskaan ole löytynyt häntää.

© PETRI MAST
DOCENDO | SYKSY 2024 48

Kasvotusten tähtien kanssa

Kirpi Uimonen Työpaikkana

Hollywood

Suomalaistoimittaja Kirpi Uimonen on työskennellyt yli 20 vuotta Hollywoodissa elokuvien ja televisiosarjojen keskiössä tavaten satoja maailmantähtiä Meryl Streepistä George Clooneyyn.

Työpaikkana Hollywood kuvaa millaista toimittajan työ on elokuvien ja televisiosarjojen keskiössä. Kirpi Uimosesta on tullut Hollywoodin sisäpiiriläinen, joka tietää mitä tähtikaupungin parrasvaloissa ja niiden kulisseissa tapahtuu. Hän on myös yksi niistä, jotka osallistuvat Golden Globe ­palkittavien valintaan.

Uransa aikana Kirpi on jututtanut ja kuvannut satoja maailmantähtiä hillitystä Meryl Streepistä vitsiniekka George Clooneyyn. Kirjassa tähtikohtaamiset nivoutuvat ajankuvaan, muuttuviin trendeihin, käytännön töihin ja Kirpin henkilökohtaiseen elämään viihdemaailman ytimessä. Tarinoita värittävät Kirpin ottamat kuvat.

250 s. | 99.1

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Pekka Sell

EAN: 9789523828193

EAN äänikirja: 9789523828735

EAN e­kirja: 9789523828728

KIRPI UIMONEN (s. 1972) aloitti uransa musiikkitoimittajana Suomessa 1990-luvulla. Los Angelesiin hän muutti vuonna 2002 ja on raportoinut siitä lähtien näyttelijöistä, elokuvista ja televisiosarjoista Suomen suurimpiin medioihin. Vuodesta 2012 asti hän on äänestänyt Golden Globe -gaalan ehdokkaita ja voittajia.

© ANKE HOFMANN
TIETOKIRJALLISUUS 49

Tuska, voima, rakkaus

Virkatehtävä Hyvinkäällä toukokuussa

2012 vei poliisi Heidi Foxellin maanpäälliseen helvettiin, kun ampujan luoti upposi hänen vatsaansa. Heidi vietti sairaalassa yli kolme vuotta ja taisteli hengestään kerta toisensa jälkeen.

Kun toipuminen lopulta alkoi, henkiin jäämistä ei seurannutkaan kiitollisuus. Media rakensi sankaritarinaa, mutta nainen itse kärsi kroonisen kivun ja masennuksen syövereissä.

Taistelutahto palasi vasta, kun elämään asteli ihminen, joka ojensi työkalut ajattelutapojen muuttamiseen. Löytyi paitsi uskallus tavoitella parempaa elämää, myös unelma ammentaa omista vaikeuksista apua muille.

Tuska, voima,rakkaus on uskomaton tarina valovoimaisesta ja periksiantamattomasta naisesta sekä halusta hallita omaa kohtaloaan. Pelkkä asenne ei riitä, mutta joskus se ratkaisee.

EAN:

270 s. | 99.1 | Julkaisu: Lokakuu | Kansi: Jarkko Lemetyinen
9789523828209 | EAN äänikirja: 9789523828773 | EAN e­kirja: 9789523828766
© PETRI MAST
DOCENDO | SYKSY 2024 50
HEIDI FOXELL (s. 1988) on antanut kasvot poliisityön vaaroille ja silmittömän väkivallan vaikutuksille Suomessa. Heidi tekee monipuolista mediatyötä, ja hänen avoimuutensa ja elämänmyönteinen asenteensa ovat inspiroiva esimerkki suomalaisesta sisusta.

Lähihistoriamme liikuttavin tarina sisusta ja sinnikkyydestä

TIETOKIRJALLISUUS 51

Pauli Hanhiniemi

Paulin Kolmas nainen

Pauli Hanhiniemi kertoo Kolmannen naisen synnystä, alkuvaiheista ja rockelämää opettelevien nuorukaisten haahuilusta 80­luvun Alavudella ja keikkareissuilla pitkin Suomea.

”Ne lähtisivät keikoille ties minne asti. Kokisivat jännittäviä ja hupaisia kommelluksia. Kertoilisivat niitä sitten ja naureskelisivat keskenään jutuille, joita ei muille kerrottaisi. Tutustuisivat tyttöihin. Iskisivät naisia. Kasvattaisivat parransängen. Ruskett… No eivät ehkä ruskettuisi, mutta heihin tarttuisi reissumiesten taikaa, elämänkokemusta ja varmuutta, josta minä olin jäämässä paitsi. Onneksi sain suuni auki ja kakaistua tiedoksi, että osasin soittaa koskettimia ja olin halukas liittymään joukkoon. Raimo kohotti kulmiaan, harkitsi hetken ja totesi, että mikäs siinä, tule vaan.”

Paulin Kolmas nainen on ajankuvaa vuosilta ennen kännyköitä, internetiä ja sosiaalista mediaa. Lukijalle selviää, kuinka hilpeä hölmö löytää itsestään lauluntekijän, ja lapsuuden visiot vapaasta taiteilijuudesta alkavat käydä toteen hyvässä ja pahassa.

250 s. | 78.99 | Julkaisu: Lokakuu | Kansi: Jyri Alanne EAN: 9789523828537 | EAN äänikirja: 9789523828865 | EAN e­kirja: 9789523828858
© JIRI HALTTUNEN
DOCENDO | SYKSY 2024 52
PAULI HANHINIEMI (s. 1964) on muusikko, säveltäjä ja sanoittaja, joka tuli tunnetuksi Kolmas nainen -yhtyeen laulusolistina. Sen lisäksi hän toiminut Pauli Hanhiniemen Perunateatteri -yhtyeessä ja kansanmusiikkia soittavassa Hehkumossa.
”Mähän voisin tulla kosketinsoittajaksi?”
TIETOKIRJALLISUUS 53

Black Sabbathin basistin ja perustajajäsenen kaunistelematon elämäkerta

Geezer Butler

Kohtalona Black Sabbath

Kuvia kumartelematon kertomus siitä, kuinka Black Sabbath sai alkunsa, nousi maailmanmaineeseen, ajautui ristiriitoihin ja hajosi ja koottiin useaan kertaan uudelleen.

Geezer Butler oli Black Sabbathin kappaleiden pääasiallinen sanoittaja, ja hänen kynästään ovat lähtöisin miltei kaikki 1970­luvun hitit. Hän toi yhtyeeseen myös kauhun, okkultismin ja maailmanlopun elementit.

Butler kasvoi seitsenhenkisessä työväenluokkaisessa perheessä Birminghamissa ja alkoi soitella Ozzy Osbournen kanssa. Kun he tapasivat rumpali Bill Wardin ja kitaristi Tony Iommin, Black Sabbath oli syntynyt. 1970­luvun alun menestysvuosien jännitteet bändin sisällä kasvoivat, ja Butlerkin lähti bändistä pari kertaa.

Into the Void

Suom. Jere Saarainen 320 s. | Kuvaliite | 78.993

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

GEEZER BUTLER kokeili Black Sabbathin jälkeen soolouraa ja julkaisi pari albumia.

Butler asuu vaimonsa kanssa Los Angelesissa. Hänellä on kaksi aikuista poikaa. Geezer tunnetaan myös kasvissyöjänä ja eläinten oikeuksien puolustajana sekä Aston Villan intohimoisena kannattajana.

EAN: 9789528500353

EAN äänikirja: 9789523829770

EAN e­kirja: 9789528500308

© ROSS HALFIN
DOCENDO | SYKSY 2024 54
Synkkä seksuaalirikollisuuden maailma sisältää moninaista rikollisuutta, persoonallisuushäiriöitä, kieroutuneita ajatusmalleja ja traagisia elämäntarinoita

Tiina Alakärppä Tuomittujen terapeutti

Musta maailma näyttää tältä

Seksuaalirikoksiin syyllistyneiden seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä on pysähtynyt tuon maailman äärelle. Hän on saanut kokea, miten tuossa maailmassa työskentely vaikuttaa ihmisen psyykeeseen ja maailmankuvaan.

Samalla Alakärppä on joutunut etsimään vastauksia lukuisiin kysymyksiin pysyäkseen toimintakykyisenä.

Miten kohdata vakaviin seksuaalirikoksiin syyllistyneitä ihmisiä? Miten käsitellä ihmismieltä järkyttäviä tekoja ja turvallisuuden tunteen rikkoutumisen synnyttämää pelkoa? Miten säilyttää myötätuntoinen suhtautuminen ihmisiin ja elämään? Miten perustella itselle, että työskentely kohderyhmän kanssa on tärkeää?

Kirjassa Alakärppä kuvailee omaa polkuaan Ylen tituleeraamaksi ”Tuomittujen terapeutiksi” ja jokapäiväistä työympäristöään erilaisten tapausesimerkkien avulla. Hän käy läpi keinoja, joiden avulla asiakastyön tekeminen äärimmäisen vaativassa toimintaympäristössä on mahdollista ja kuinka omasta hyvinvoinnista on mahdollista pitää huolta todellisuuden rajoja venyttävässä työssä.

280 s. | 14.4

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Olli Järvinen

EAN: 9789523828223

EAN äänikirja: 9789523828360

EAN e­kirja: 9789523828377

TIINA ALAKÄRPPÄ (väitöskirjatutkija, TM) on kohdannut seksuaalirikosten ennaltaehkäisemiseen tähtäävässä työssään lukuisia vakavista rikoksista tuomittuja ja kouluttanut seksuaalirikollisuuden tekijätyön asiantuntemuksensa pohjalta poliisin, rikosseuraamusalan, sosiaali- ja terveysalojen ja seksologian alan ammattilaisia sekä yliopisto-opiskelijoita. Hän on saanut palautetta lämpimästä ja empaattisesta vuorovaikutuksestaan työssä, jonka asiakasryhmä on yksi maailman vaativimmista.

TIETOKIRJALLISUUS 55

oma tarina

J. K. Tamminen

Kuolemanenkeli

Suomen ensimmäinen naissarjamurhaaja

Suomen ensimmäisenä naissarjamurhaajana tuomittu Aino Nykopp istuu elinkautista vankeustuomiota. Nyt hän on ensi kertaa päättänyt kertoa tarinansa.

Vuosikymmeniä sairaanhoidon tehtävissä työskennellyt Aino Nykopp tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2010. Tuomio tuli viidestä murhasta, viidestä murhan yrityksestä, törkeistä pahoinpitelyistä ja varkauksista.

Poliisin tutkimusten mukaan Nykopp myrkytti heikkokuntoisia ja puolustuskyvyttömiä vanhuksia perushoitajana ja kotihoitajana työskennellessään.

Miten on mahdollista, että Nykopp sai jatkaa rikoksiaan vuosia ilmi tulematta? Oliko uhreja enemmänkin? Mikä oli tekojen motiivi?

Muun muassa näihin kysymyksiin tapauksen poliisitutkintaan perehtynyt J. K. Tamminen paneutuu kirjassaan. Kaiken keskiössä on Nykoppin ensi kertaa kuultava oma kertomus tapahtumista, jotka johtivat Suomen rikoshistorian raskaimpiin sarjamurhasyytteisiin.

280 s. | 99.1

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

J. K. TAMMINEN on Virossa asuva kirjailija, kriminalisti, lakimies ja teologi. Tamminen on julkaissut tositapahtumista aiheensa saaneen rikosromaanitrilogian sekä lukuisia tietokirjoja erilaisesta rikollisuudesta, muun muassa teokset Totuus tapaus Aarniosta, Malmin nainen – Mari Romanon tarina, Perintämies ei soita kahdesti – 1990­luvun lama Suomessa, Estonian salaisuudet, Törkeä petos − rikostarinoita Suomesta sekä Polttomurhaajan jäljillä

EAN: 9789528500636

EAN äänikirja: 9789528500247

EAN e­kirja: 9789523829527

”Myrkkyhoitajan”
© ALBERT TRUUVÄÄRT
DOCENDO | SYKSY 2024 56

True crimea keskiajalta

Hannele Klemettilä

Kalman karamellit ja muita keskiajan murhatapauksia

Keskiajan Valenciassa mies syöttää sukulaisilleen myrkkymakeisia perinnön toivossa.

Toulousessa nainen hankkiutuu rakastajansa avulla eroon aviomiehestään ja kätkee ruumiin kotitalon portaiden alle. Pariisissa huhutaan parturista, jonka asiakkaat päätyvät aineksiksi suositun leipurin lihapiiraisiin.

Hannele Klemettilä tarkastelee teoksessaan mieleenpainuvia keskiajan murhatapauksia, joihin hän on törmännyt vuosien varrella historiantutkijan työssään.

Kirjassa kuvataan mukaansatempaavasti murhien suunnittelua ja toteutusta, niiden tutkimisprosessia, oikeudenkäyntejä ja rankaisemista, sekä aikalaisten reaktioita ja asenteita. Teoksen murhatapaukset sijoittuvat eri puolille Eurooppaa, ja ne avaavat kiehtovia näkymiä menneisyyden ihmisten tapoihin mieltää maailmaa, tulkita oikeaa ja väärää.

250 s. | 91.6

Julkaisu: Lokakuu Kansi: Emilia Mensalo/ Taittopalvelu Yliveto Oy

HANNELE KLEMETTILÄ on Berkshiren kreivikunnassa Englannissa asuva keskiajan kulttuurihistoriaan erikoistunut tutkija, tietokirjailija ja tiedetoimittaja. Hän on kirjoittanut kiitettyjä tietoteoksia eri aiheista, muun muassa keskiajan pyöveleistä ja 1400-luvulla eläneestä sarjamurhaajamarsalkka Gilles de Raista. Klemettilältä on ilmestynyt julkaisuja sekä Suomessa että ulkomailla, ja hänen tuotantonsa käsittää kirjojen lisäksi muun muassa artikkeleita, kolumneja ja kaksi radiosarjaa. Hänen historialliset tietoteoksensa ovat saaneet ilmestyttyään sekä kriitikkojen kiitoksia että laajan lukijakunnan.

EAN: 9789523829916

EAN äänikirja: 9789528500810

EAN e­kirja: 9789523829381

© BO STRANDEN/AURAN KUVA
TIETOKIRJALLISUUS 57

Painava puheenvuoro

tulevaisuuden ennakointiin

Jaakko Iloniemi ja Henri Vanhanen

Vuosisadan kilpajuoksu

Maailmanjärjestyksen mannerlaatat hakevat jyristen paikkaansa. Mitkä ovat suurvaltojen ja alueellisten valtakeskittymien jännitteisen kamppailun seuraukset?

Ajankohtainen tietoteos käsittelee Euroopan, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän ja globaalin etelän keskinäisiä voimasuhteita tulevina vuosikymmeninä. Tekijät tarkastelevat näiden globaaleja vahvuuksia ja heikkouksia luonnonvarojen, demografian, poliittisen sekä sotilaallisen vallan, teknologian murroksen ja talouden näkökulmista.

Edessämme on vuosisadan kilpajuoksu, joka väistämättä mullistaa maailmanpolitiikan voimasuhteet uudelleen ja johon sisältyy myös Suomen kannalta selviä riskejä. Loppujen lopuksi kyse on maailmanjärjestyksen muutoksesta, jonka vaikutukset ulottuvat kaikille elämän aloille.

Nykyinen globaali järjestelmä sääntöinen ja instituutioineen on pitkään nojannut toisen maailmansodan lopputulokseen ja sen jälkeen vahvistuneeseen lännen, eli Yhdysvaltain ja Euroopan johtorooliin. Läntiset arvot ovat eläneet vahvoina maailmanpolitiikan säätelyssä.

Vallitseva järjestelmä ei kuitenkaan enää nauti aiempaa kansainvälistä hyväksyntää. Globalisaation hapertuessa sen rinnalle on kehittymässä nousevien suurvaltojen pyrkimys valtatasapainoon ja alueellisiin valtakeskittymiin.

Kuinka sisäistä kipuilua poteva läntinen maailma tulee pärjäämään autoritäärisille voimille niiden pyrkiessä horjuttamaan arvojamme ja vakauttamme?

250 s. | 32.5

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Marjaana Virta

EAN: 9789523829077

EAN äänikirja: 9789523829152

EAN e­kirja: 9789523829169

Ministeri JAAKKO ILONIEMI (s. 1932) on entinen diplomaatti ja toiminut merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttaja niin Suomessa kuin kansainvälisesti jo seitsemän vuosikymmenen ajan.

HENRI VANHANEN (s. 1993) on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja toiminut ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijan tehtävissä.

DOCENDO | SYKSY 2024 58

Talouspessimismistä on tullut 2020-luvun

uusi uskonto

Pinnan alta

Miksi edessämme on vahvan talouskasvun aika

Synkkäilmeiset taloustietäjät julistavat kansantaloudessa murheellisia näkymiä. Kansa haluaa kuulla vapauttavia loitsuja siitä, miten se voi taloussyntinsä sovittaa. Entä jos tulevaisuus ei olekaan näin synkkä?

Finanssikriisin jälkeen 2010­luvun kynnyksellä Suomi uskoi pikaiseen talouden toipumiseen, mitä ei kuitenkaan tullut. Tuottavuus ja bruttokansantuote laahasivat verrokkimaita jäljessä, työmarkkinat tuntuivat juuttuneen paikoilleen.

Professori Mika Maliranta uskoo parempaan. Hän katsoo tumman pinnan alle ja näkee uuden nousun olevan tuloillaan. Maliranta käy järjestelmällisesti ja tarkasti läpi elpymisen kaikki vaiheet ja tekijät. Analyysin johtopäätöksenä on rationaalinen optimismi.

Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä, ettemme hätiköi. Ja kohta tarvitaan malttia, ettei talous karkaa käsistä ja julkinen talous jää korjaamatta. Uusi kasvu on ekologisesti edellistä kasvua kestävämpää.

FT MIKA MALIRANTA on Työn ja talouden tutkimuksen LABOREn johtaja sekä Jyväskylän yliopiston professori. Hän on keskittynyt talouden kasvun tekijöihin: tuottavuuskasvuun ja työmarkkinoiden toimintaan. Hän toimii myös mm. OECD:n toimiala-analyysityöryhmän puheenjohtajana, lainsäädännön arviointineuvoston varapuheenjohtajana ja tuottavuuslautakunnan jäsenenä. Hän on tehnyt yhdessä Matti Apusen kanssa suosittua talouspoliittista M&A-podcastia vuodesta 2017.

250 s. | 36.1

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Marjaana Virta

EAN: 9789523828551

EAN äänikirja: 9789523828889

EAN e­kirja: 9789523828872

TIETOKIRJALLISUUS 59
”Meillä täällä ei ole
sellaisia lapsia, jotka kiusaavat”

Puolikkaat pojat

Perheen tarina kiusaamisesta ja kouluväkivallasta

Mitä tapahtuu, kun koulukiusaaminen vain jatkuu ja pahenee? Kuka voi puuttua alle 15­vuotiaiden kiusaajien toimiin?

Tämä tapahtui Suomessa vuosina 2016–2024 alueella, jossa asuu Suomen koulutetuin ja varakkain väestö. Kahden pojan ja heidän perheensä elämästä tuli taistelu koulukiusaamista vastaan. Aluksi sanaleikeillä alkanut kiusaaminen muuttui vähitellen vakavaksi vainoamiseksi, joka lukitsi uhrinsa kotiin ja johti pahoinpitelyihin.

Perheen äidin Riina Lawn omista kokemuksistaan kirjoittama kirja nostaa esiin vanhempien erilaiset suhtautumistavat kiusaamiseen ja sen tuhoisat seuraukset. Teos pureutuu koulukiusaamisen ratkaisemisen vaikeuteen Suomessa. Se näyttää, kuinka uhrien perheet joutuvat kamppailemaan yksin, kun viranomaiset väistelevät vastuuta. Kirja osoittaa, kuinka yhteiskunnan kirkkaimmissakaan kulmissa ei ole turvaa kiusaamiselta ja kuinka tällainen toiminta voi pahimmillaan päättyä jälleen kerran nuoren kuolemaan.

250 s. | 38

Julkaisu: Marraskuu

Kansi: Juha Tuomi

EAN: 9789523828582

EAN äänikirja: 9789523828964

EAN e­kirja: 9789523828940

RIINA LAW on monikulttuurinen kirjoittamisen ja vaikuttamisen ammattilainen: kielitieteilijä, ammattipedagogi ja koulutettu sovittelija, joka on työskennellyt yritysviestinnän ja markkinoinnin johdossa sekä toimittajana pian 30 vuoden ajan niin Suomessa kuin ulkomailla.

© RIINA LAW
DOCENDO | SYKSY 2024 60

Kun isä ei olekaan isä

Mari Valonmeri

Salattu toivottu lapsi

Geenitesti paljasti, ettei Marin isä ollutkaan hänen biologinen isänsä. 43­vuotiaan naisen elämä meni kerralla uusiksi: hän joutui yhtäkkiä selvittämään ylisukupolvisia traumoja sekä rakentamaan identiteettinsä ja luomaan perhesuhteet uudelleen.

Salattu toivottu lapsi on kirjailijan omakohtainen kokemus siitä, miltä tuntuu geenitestin kautta saada tietää, ettei olekaan toisen vanhempansa biologinen lapsi. Tieto sai Mari Valonmeren tuntemaan palavaa vihaa, turvattomuutta, häpeää, pelkoa, iloa ja onneakin, mutta eniten surua.

Kirja on tarina ylisukupolvisista traumoista, salaisuuksista, periytyvyydestä ja luottamustraumasta. Se kertoo matkasta kohti totuutta ja itsetuntemusta; miten selviytyä trauman mukanaan tuomista haasteista sekä siitä, kuinka rakentaa identiteetti aikuisiällä ja luoda perhesuhteet uudelleen – muuttua lopulta näkyväksi ja kokonaiseksi ihmiseksi.

250 s. | 99.1

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Marjaana Virta

MARI VALONMERI (s. 1978) on johtamisen psykologiaan ja herkkyyteen erikoistunut HTM, kirjailija ja yritysvalmentaja. Hän toimii yrittäjänä auttaen ihmisiä ja yrityksiä löytämään sisäiset voimavaransa ja potentiaalinsa. Valonmeri on kirjoittanut kirjan Herkät johtajat (2023).

EAN: 9789523828506

EAN äänikirja: 9789523828759

EAN e­kirja: 9789523828742

© ANITA VARTIAINEN
TIETOKIRJALLISUUS 61

Etäisen äidin pitkät varjot

Leena Korppoo

Etäinen äiti

Äitisuhde on yksi elämän tärkeimmistä suhteista. Mutta millaiseksi elämä muotoutuu, jos äiti on etäinen ja kylmä?

Jos omaa lapsuutta on leimannut etäinen äitisuhde, sen seuraukset näkyvät läpi elämän erilaisissa ihmissuhteissa. Torjuttu kauna äitiä kohtaan voi myös nostaa päätään.

Syyt etäiseen äitisuhteeseen ovat moninaisia. Paine olla ”äideistä parhain”, vakavat sairaudet, päihteet, talousvaikeudet, vaativa työura ja repivä avioero voivat viedä äidin voimat.

Taustalla voivat vaikuttaa myös äidin omat lapsuuden traumat.

Kirjaan on koottu ihmisten kokemuksia elämästään etäisen äidin kanssa.

Tapahtunutta ei saa tekemättömäksi, mutta oman suhteensa siihen voi korjata.

240 s. | 17.3

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829954

EAN äänikirja: 9789523829787

EAN e­kirja: 9789528500339

LEENA KORPPOO on pitkän linjan psykologi ja työyhteisökouluttaja, joka on ohjannut sekä organisaatioiden että yksittäisten henkilöiden muutosprosesseja.

© TAPIO KORPPOO
DOCENDO | SYKSY 2024 62

Naimattomia, yksinasuvia ja parisuhteettomia läpi historian

Henna Karppinen-Kummunmäki

Sinkkuus kautta aikojen

Jännittävä sukellus naimattomuuden historiaan ja sen syihin historian eri aikoina.

Sinkku, vanhapiika, poikamies, uraohjus... Länsimaisen yhteiskunnan historia on rakentunut pitkälti avioliiton, perheen ja parisuhteiden ympärille. Silti naimattomia, yksinasuvia ja parisuhteettomia on ollut aina, vain nimitykset ovat vaihdelleet.

Luostarit tarjosivat keskiajalla naisille ja miehille vaihtoehdon avioliitolle. Rengit ja piiat olivat naimattomia, opettajilta ja sairaanhoitajilta edellytettiin kutsumusta ja naimattomuutta.

Populaarikulttuuri on luonut kuvaa sinkkuudesta bilettävänä pintaliitona tai epätoivoisena kumppanin metsästyksenä Tindereineen ja vaatimuslistoineen.

Kirjoittaja antaa myös oman äänensä kuulua tekstissä mm. pohtimalla, millainen olisi ollut 1700­luvun naisen ero verrattuna hänen omaansa.

280 s. | 90.2

Julkaisu: Marraskuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

FT HENNA KARPPINEN-KUMMUNMÄKI on varsinaissuomalaistunut Pohjois-Karjalan kasvatti, kulttuurihistorioitsija ja tietokirjailija. Kirjojen aiheina ovat olleet erityisesti naisten ja tyttöjen historia, varhaismoderni aika sekä populaarikulttuuri. Karppinen-Kummunmäeltä aiemmin ilmestyneitä mm. Minä ja Marilyn: pin­upin historia ja Sydänsurujen historia

EAN: 9789528500377

EAN äänikirja: 9789528500322

EAN e­kirja: 9789528500933

© FLASHINGPORRIDGE
TIETOKIRJALLISUUS 63

Tarkka ja syvällinen analyysi Yhdysvaltain kahtiajaosta ja demokratiasta

veitsenterällä

Steffen Kretz

Myrskyn edellä

Hyökkäys Capitoliin ei ollut jonkin loppu vaan alku

Olipa kerran iso maa, jonka väestöä yhdisti vankka usko parempaan tulevaisuuteen. Tällä hetkellä amerikkalaisia yhdistää kyyninen suhtautuminen poliittiseen järjestelmään, jota hallitsevat suurelta osin miljardöörit.

Pitkään Yhdysvalloissa asunut toimittaja Steffen Kretz on matkustanut halki maan ja historiaan etsimässä vastausta aikamme suurimpaan poliittiseen kysymykseen, sillä Amerikan kohtalo on myös meidän kohtalomme.

Storm på vej

Suom. Kari Koski 240 s. | 32.5

Julkaisu: Syyskuu

Matkan varrella hän on tavannut ihmisiä politiikan huipulta ja lattiatasolta entisestä presidentistä Barack Obamasta, joka varoittaa demokratian olevan vaarassa, aina texasilaiseen Reffittin perheeseen, joka symboloi koko maan romahdusta. Vuosien ajan Reffittin perhe oli amerikkalainen ydinperhe, jota hallitsivat perinteiset arvot ja vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Mutta sitten isä ajautui poliittiseen ääriliikkeeseen ja osallistui kongressin valtaukseen. Nyt perhe on yhtä jakautunut kuin koko Amerikka.

Demokratia Yhdysvalloissa on osoittautunut yllättävän hauraaksi ja tasapainoilee juuri nyt veitsenterällä.

Kansi: Jarkko Lemetyinen

STEFFEN KRETZ on arvostettu tanskalainen toimittaja. Hän on ollut Tanskan yleisradion kirjeenvaihtajana Lähi-idässä ja vuodesta 2017 kirjeenvaihtajana Washingtonissa.

EAN: 9789523829190

EAN äänikirja: 9789523829213

EAN e­kirja: 9789523829206

© LÆRKE POSSELT
DOCENDO | SYKSY 2024 64

Vihainen mieli ja maailman onnellisin kansa

Heidi Holmavuo ja Sami Sallinen Vihainen mieli

MAALITTAMISTA JA VIHAPUHETTA

Joukossamme elää ihmisiä, jotka ovat valmiita vahingoittamaan toisia, hyötymään toisten kärsimyksistä ja ajamaan kylmästi omia intressejään täysin piittaamatta aiheuttamastaan vahingosta. Mikä maailman onnellisinta kansaa vaivaa?

Maalittaminen on ilmiö, joka ei enää koskaan poistu yhteiskunnasta ja sen lisääntymistä on vaikea hallita tai estää. Törmäämme jatkuvasti vastakkainasetteluun, vihapuheeseen, suvaitsemattomuuteen, me­tai­ne­ajatteluun ja kontrolloimattoman aggressiiviseen käyttäytymiseen.

Mutta miten toimia maailmassa, jossa kuka tahansa voi joutua maalittajan vihan kohteeksi? Tämä kirja sukeltaa maalittamisen kokonaiskuvaan, ilmiöön, sen yleisyyteen ja syihin maalittamisen taustalla ja pohtii myös sitä kuka maalittaa ja miksi. Tosielämän maalittamistarinat avaavat näkymän tekijän mielenmaisemiin ja auttavat lukijaa ymmärtämään, minkälaisia ihmisiä maalittajat ovat, mitä vihaisessa mielessä tapahtuu ja mitkä ovat tekijän motiivit ja tavoitteet. Kirja antaa puheenvuoron myös maalittamisen kohteeksi joutuneille.

EAN: 9789523828100

EAN äänikirja: 9789523828469

EAN e­kirja: 9789523828476

Kirjan ovat kirjoittaneet HEIDI HOLMAVUO ja SAMI SALLINEN. Sami on Conflict Control Oy:n toimitusjohtaja, entinen rikostutkija, under cover -poliisi ja suojelupoliisin virkamies, jolla on vuosikymmenten kokemus henkilöriskien hallinnasta, turvallisuudesta ja haastavista vuorovaikutustilanteista. Heidi on rikoskirjailija, joka on työskennellyt vuosia pelastuslaitoksella ja jonka juuret ovat syvällä viranomaistoiminnassa. Maalittamisteemaa hän tutkii oman kokemuksen ja vuosien ajan mediassa toimineen ja sen muutosta seuranneen ammattilaisen silmin.

© ANETTE SUNDSTRÖM © PAULA NYGÅRD
260 s. | 07 Julkaisu: Lokakuu Kansi: Olli Järvinen
TIETOKIRJALLISUUS 65
”Hajotetaan se kokonaisuus johon vihollinen luottaa.” – Sun Tzu Markku Mantila ja Jouni Mölsä

Vakoilua, valehtelua ja valtiollista vaikuttamista

Kokeneet asiantuntijat avaavat näkymän valtiollisen viestinnän varjoisaan maailmaan, missä mikään ei ole sitä miltä näyttää.

Vahingollisella informaatiolla koetetaan saastuttaa se, mikä on meille arvokasta ja luo yhtenäisyyttä. Tavoite on saada meidät tekemään itsemme kannalta vahingollisia päätöksiä kyseenalaistamalla demokratiakäsitys, oikeusvaltio, perusvapaudet ja päätöksentekijät.

Teos kertoo, miten modernin viestintäteknologian keinoin vieraat toimijat koettavat houkutella meidät käyttäytymään haluamallaan tavalla. Se selittää kansantajuisesti esimerkkejä apuna käyttäen, miten vääristeltyä ja valheellista informaatiota levitetään ja mihin sillä pyritään.

Eivätkä vanhatkaan ulkopuolisen vaikuttamisen tavat ole unohtuneet. Kirjassa tuodaan ensi kertaa julkisuuteen suomalaisen diplomaatin agenttitarina Madridista parinkymmenen vuoden takaa.

Olemme ajassa, jossa mikä tahansa näkemämme voi olla valheellista ja jossa kenen tahansa henkilö ja ääni voidaan kaapata palvelemaan vihamielistä toimintaa. Jo nykyiset tekoälytyövälineet riittävät tähän.

250 s. | 32.5

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Matti Vartiala

Kirjan kirjoittajat MARKKU MANTILA ja JOUNI MÖLSÄ ovat toimineet monen muun tehtävän ohella Suomen valtiollisen viestinnän huipputehtävissä, Mölsä tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä, Mantila valtioneuvoston viestintäjohtajana.

EAN: 9789523828483

EAN äänikirja: 9789523828803

EAN e­kirja: 9789523828797

© ROOPE KARISTO © VEIKKO SOMERPURO
DOCENDO | SYKSY 2024 66

Vaiettua sotahistoriaa

Tuija Saarinen-Härkönen

Sotaan väsyneet

Sotilaskarkurit jatkosodassa

Sotilaskarkuruus oli kiivaimmillaan jatkosodan aikana. Tuhannet karkasivat rintamalta kiinni jäämisen ankarista seurauksista huolimatta. Teos valottaa karkuruuden syitä ja sen seurauksia niin sotilaiden itsensä kuin heidän lähipiirinsä kannalta.

Jatkosodan aikana noin 35 000 miestä valitsi toisin: osa jätti osallistumatta liikekannallepanoon, osa karkasi rintamalta vuoden 1941 etenemisvaiheen aikana, osa kesän 1944 vetäytymis­ ja torjuntavaiheessa. Monet jäivät palaamatta lomiltaan yksikköönsä, piiloutuivat ullakoille, metsäkorsuihin tai pakenivat rajan yli Ruotsiin. Miksi niin moni valitsi sotilaskarkuruuden? Mitä karkuruudesta tiedettiin sodan vielä kestäessä? Miten sitä käsiteltiin julkisessa sanassa?

Sotilaskarkuruus on edelleen arka aihe suomalaisissa perheissä. Karkureista vaietaan sen sijaan, että käsiteltäisiin yhdessä vaikeita aiheita. Sotilaskarkuruus vaikutti monella tavalla koko lähipiirin elämään, sillä perheen toimeentulo riippui isän sotapalkasta. Sen maksaminen lakkautettiin, jos mies lähti käpykaartiin. Sodan jälkeen perhe puolestaan joutui pahimmillaan syrjinnän kohteeksi ja karkurin saattoi olla vaikea löytää työtä. Miten vaikean valinnan seurauksista selvittiin?

280 s. | 90.35

Julkaisu: Syyskuu Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

FT TUIJA SAARINEN-HÄRKÖNEN on 1900-luvun alkupuoliskoon keskittynyt perinteentutkija, tietokirjailija ja kirjojen toimittaja. Häneltä on aiemmin ilmestynyt mm. Rintamakarkurit – Eino Hietarinne, yksi monista. Tuija Saarinen-Härkönen asuu Polvijärvellä.

EAN: 9789528501084

EAN e­kirja: 9789528500667

© SALLA SEESLAHTI
TIETOKIRJALLISUUS 67

Tositapahtumiin perustuva

teos etenee trillerin tavoin ja on täynnä

salaisia sopimuksia ja kaksoisolentoja

Brad Meltzer ja Josh Mensch Natsien salaliitto

”Miljoonien ihmisten henki riippui tämän huippukokouksen onnistumisesta. Ehkä jopa kymmeninen miljoonien. Jos natsit onnistuisivat, nämä kolme maailman johtajaa eivät lähtisi kaupungista elävinä – ja liittoutuneiden unelma voitosta kuolisi heidän mukanaan. ”

Vuonna 1943 Leningrad oli yhä saksalaisten piirittämänä, mutta Hitlerin armeijan rivit alkoivat rakoilla. Joukot olivat juuttuneet Neuvostoliiton itärintaman julmiin olosuhteisiin. Kääntääkseen vihdoin sodan kulun Yhdysvaltain presidentti Franklin Roosevelt, Iso­Britannian pääministeri Winston Churchill ja Neuvostoliiton pääministeri Josef Stalin päättivät pitää ”kolmen suuren” huippukokoukseen Teheranissa, Iranissa. Mutta tapaamisesta saivat vihiä myös saksalaiset, jotka alkoivat kehittää omaa suunnitelmansa liittoutuneiden johtajien eliminoimiseksi.

The Nazi Conspiracy Suom. Ilkka Rekiaro 450 s. | 90.35 Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Matti Vartiala

EAN: 9789523828575

EAN äänikirja: 9789523828919

”Todellinen napakymppi! Tämän jälkeen et ikinä ajattele toista maailmansotaa entiseen tapaan.”
– Brad Thor, jännityskirjailija

BRAD MELTZER (s. 1970) on palkittu amerikkalainen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu bestseller-tietokirjojen lisäksi kaunokirjoja ja tv-käsikirjoituksia. New Yorkissa ja Miamissa kasvanut Meltzer on opiskellut lakia Columbian yliopistossa ja onkin tunnettu kirjailijana perusteellisesti tehdystä taustatutkimuksesta. Meltzer asuu Floridassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

JOSH MENSCH on kirjoittanut kolme arvostettua Amerikan historiasta kertovaa tietokirjaa yhdessä Brad Meltzerin kanssa. Hän on kotoisin Buffalosta, New Yorkin osavaltiosta ja hän on valmistunut Princetonin ja Columbian yliopistoista. Hän asuu New Yorkissa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

© MARY ROBERTSON © ANDY RYAN
DOCENDO | SYKSY 2024 68

Opi helppo tapa rakentaa vaikuttava esitys

Ripsa Koskinen-Papunen ja Heikki Laakso

Painavaa puhetta

NÄIN SAAT VIESTISI PERILLE

Painavaa puhetta opettaa helpon ja toimivaksi todistetun metodin, jonka avulla kuka tahansa voi rakentaa kuulijoita puhuttelevan esityksen ja saada viestinsä paremmin perille.

Kirjassa myös tunnetut suomalaiset kertovat, miten he tekevät esityksistään ja puheenvuoroistaan mieleenpainuvia ja vaikuttavia.

Aivan liian usein tuhlaamme omaa ja muiden aikaa puheenvuoroilla, joiden viesti ja tavoite ei ole meille itsellemmekään selvä. Kun otat haltuun Vaikuttavan esityksen elementit, esityksistäsi tulee kiinnostavia, hyödyllisiä ja toimintaan innostavia.

250 s. | 69

Julkaisu: Syyskuu

Kansi: Marjaana Virta

RIPSA KOSKINEN-PAPUNEN on MTV Uutisten pitkäaikainen ankkuri, toimittaja ja juontaja sekä esiintymis- ja hyvinvointivalmentaja. Hän on aiemmin julkaissut vinkkikirjan hyvinvoinnin lisäämiseksi.

HEIKKI LAAKSO on kokenut viestintävalmentaja, monipuolinen viestinnän asiantuntija ja tietokirjailija. Hän on aiemmin julkaissut mm. kirjan Kasvata vaikutusvaltaasi – vahvan vaikuttamisen opas

EAN: 9789523828513

EAN äänikirja: 9789523828841

EAN e­kirja: 9789523828834

TIETOKIRJALLISUUS 69
© PETRI MAST

Miten tulla toimeen hankalien ihmisten kanssa

Tony Dunderfelt Vaikeiden tyyppien kohtaaminen

Kaikkien kanssa ei voi olla paras kaveri, mutta kaikkien kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Psykologi Tony Dunderfelt kertoo kirjassaan toimivimmat keinot vaikeiden tyyppien kohtaamiseen ja hankalien tilanteiden ennalta ehkäisyyn.

Kaikkien kanssa kemiat eivät aina kohtaa ja tästä syntyy konflikteja ja ristiriitaa. Kirja antaa ongelmatilanteisiin käytännön ratkaisukeinoja, jotka toimivat.

Kun oppii tunnistamaan erilaiset vaikeat ihmistyypit ja toimimaan näiden kanssa rakentavasti, on helpompi selvitä erilaisissa konfliktitilanteissa niin työelämässä kuin vapaa­ajalla.

Lukuisat käytännön esimerkit auttavat lukijaa oivaltamaan paljon uutta psykologiasta, ihmissuhteista ja henkisestä kasvusta. Kirja inspiroi kehittämään omaa mielen hyvinvointia ja luomaan hyvää vuorovaikutusta.

200 s. | 17.3

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Tilla Larkiala/ Taittopalvelu Yliveto Oy

TONY DUNDERFELT on suomalainen psykologi, luennoitsija ja tietokirjailija. Hän on toiminut kouluttajana ja työyhteisöjen valmentajana yli kolmekymmentä vuotta. Tony on yksi Suomen luetuimmista tietokirjailijoista. Hän on kirjoittanut laajasti psykologian eri aihealueista.

EAN: 9789528500759

EAN äänikirja: 9789523829893

EAN e­kirja: 9789528500612

© JOUNI RANTA
DOCENDO | SYKSY 2024 70

Onko kuorsaaminen vaarallista? Voiko uniapneasta parantua?

Markku Partinen ja Anne Huutoniemi

Kuorsaus ja uniapnea

Jos heräilet öisin, torkahtelet päivisin ja olet jatkuvasti väsynyt tai ärtynyt, saatat kärsiä äänekkään kuorsaajan taudista tai uniapneasta. Moni uniapneaa poteva ei tiedä sairastavansa sitä.

Jokainen kuorsaa ainakin joskus, mutta kuorsaaminen saattaa olla myös merkki vakavasta sairaudesta. Jos kuorsaaminen on äänekästä tai katkoilevaa ja esiintyy hengityskatkoksia sekä päiväaikaista väsymystä, voi kyse olla uniapneasta. Uniapnea on sairaus, jossa uni jää pinnalliseksi ja päiväaikaisina oireina saattaa esiintyä väsymyksen lisäksi ärtyneisyyttä, päänsärkyä, nukahtelutaipumusta, muistin pätkimistä ja keskittymisvaikeuksia.

Hoitamaton keskivaikea tai vaikea uniapnea on itsenäinen sydäninfarktin riskitekijä.

Uniapnea on yleisintä 40–65­vuotiailla, vaikka siitä voivat kärsiä kaikenikäiset ihmiset, myös lapset. Hoitoa vaativaa uniapneaa sairastaa Suomessa arviolta 300 000 henkilöä, joten se voidaan jo luokitella kansantaudiksi.

Kuorsaus ja uniapnea ­teos perustuu tieteen uusimpiin tutkimustuloksiin. Kirjaan on koottu tietoa näistä unihäiriöistä, niiden syistä ja oireista, diagnosoinnista, hoidosta ja omahoidosta.

Professori MARKKU PARTINEN on neurologi ja hänellä on unilääketieteen erityispätevyys. Partinen on suomalaisen unilääketieteen edelläkävijä ja kansainvälisesti arvostettu asiantuntija. Hän on tutkinut ja hoitanut unihäiriöpotilaita yli 35 vuoden ajan ja on uniapnean, kuorsaustutkimuksen sekä narkolepsiatutkimuksen uranuurtaja ja kehittäjä. Partinen toimii Terveystalo Helsinki Uniklinikan lääketieteellisenä johtajana.

250 s. | 59.33

Julkaisu: Lokakuu

Kansi: Jarkko Lemetyinen

EAN: 9789523829060

EAN äänikirja: 9789523829145

EAN e­kirja: 9789523829138

ANNE HUUTONIEMI on unettomuusterapeutti, joka työskentelee Terveystalo Helsinki Uniklinikalla hoitaen unihäiriöpotilaita ja kouluttaen univalmentajia. Hän on unihoitaja ja sairaanhoitaja, jolla on psykoterapeuttiset erityisvalmiudet. Hän toimii myös unettomuuden käypä hoito -työryhmässä asiantuntijajäsenenä.

© VEIKKO SOMERPURO
TIETOKIRJALLISUUS 71

Jussi Murtosaari

Suomen päiväperhoset

Laji ja kuvausopas

Kirjan avulla tunnistat kaikki Suomessa tavatut 123 päiväperhoslajia ja pääset tutustumaan niiden ihmeelliseen maailmaan sekä kauneuteen.

Suomessa perhosten lajimäärä on runsas maantieteellisestä sijainnista huolimatta – tai oikeastaan juuri siksi. Meillä kohtaavat eteläiset, itäiset ja pohjoiset lajit. Kirjassa on mukana viimeisin tieto maamme kaikista päiväperhosista lajikuvausten ja levinneisyyskarttojen muodossa.

Tunnistamisen avuksi kirjassa on monipuolinen kattaus valokuvia. Ennennäkemätöntä on lentokuvien suuri määrä. Lentäminen on perhosten tapa liikkua, hankkia ravintoa ja löytää kumppani. Siipien liike on kuitenkin niin nopeaa, ettei sitä ihmissilmin voi kunnolla nähdä. Nyt lukijan ihailtavaksi tuodaan hämmästyttävän yksityiskohtaisia lentokuvia.

Perusteellisten tunnistustietojen lisäksi teos perehdyttää päivällä lentelevien perhosten valokuvaamiseen. Tämä perhosharrastuksen jaloin muoto ei vahingoita kohteita mutta jättää muistikuvan lisäksi pysyvän muiston kauniista siivekkäästä.

Kirja on oiva lisä kenen tahansa luontoharrastajan – tai vaikka mökkikirjaston – luku­ ja katseluteokseksi.

JUSSI MURTOSAARI on jyväskyläläinen ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija, jonka mieliaiheita ovat eläimet, erityisesti linnut, perhoset ja nisäkkäät.

256 s. | 56.8 | Julkaisu: Kesäkuu | Kansi: Jarkko Lemetyinen EAN: 9789523828278
© PIRKKO
DOCENDO | SYKSY 2024 72
ILMANEN MURTOSAARI

Uusin tieto Suomen päiväperhosista

TIETOKIRJALLISUUS 73

Hyvinvointia kissallesi yksilöllisellä ruokinnalla

Johanna Anturaniemi, Emmi Heikkinen ja Päivi Ylikorpi

Mitä kuppiin kissalle?

Yksilöllinen ruokinta läpi elämän

Monipuolinen ja kattava opas tarjoaa uusinta tietoa ruokinnan vaikutuksista kissan terveyteen. Kirja auttaa ruokkimaan lemmikkiä yksilöllisesti, mikä parhaimmillaan lisää kissan elinvuosia ja auttaa sitä voimaan mahdollisimman hyvin.

Ravinnolla ja ruokintatavalla on suuri vaikutus kissan terveyteen ja hyvinvointiin. Sopivalla ruokinnalla voidaan vaikuttaa myös kissan käyttäytymiseen.

Mitä kuppiin kissalle? auttaa kissanomistajaa räätälöimään omalle lemmikille sopivan ja yksilöllisen ruokavalion. Kirja nojaa ajantasaisiin tutkimuksiin ja sisältää kattavasti tietoa eri ruokintavaihtoehdoista – kuivamuonista itse koostettuihin ruokiin ja näiden erilaisiin variaatioihin.

Kirjassa käydään läpi mm. seuraavia teemoja: erilaisten ruokintatapojen vahvuudet ja haasteet, ruokavalion koostaminen, teollisten ruokien sisältö, ruokinnan ja käyttäytymisen yhteys sekä ruokinta lemmikin eri elämänvaiheissa.

200 s. | 67.452

Julkaisu: Elokuu Kansi: Emilia Mensalo/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829503

EAN e­kirja: 9789523829909

JOHANNA ANTURANIEMI on eläinlääkäri, agronomi sekä maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Hän on tehnyt koirien ruokintaan liittyvää tutkimusta Helsingin yliopistossa vuodesta 2008. Lisäksi Anturaniemi on vuosien ajan suunnitellut yksilöllisiä ruokavalioita sekä terveille että sairaille koirille ja kissoille.

EMMI HEIKKINEN on kotieläinten ravitsemustieteen MMM agronomi, joka on urallaan keskittynyt erityisesti koirien ja kissojen ravitsemukseen. Heikkinen työskentelee tuotekehittäjänä lemmikkiruokatehtaalla Premium Pet Food Suomi Oy:llä. Päivätyön ohessa hän tarjoaa yksilöllistä ravitsemusneuvontaa koirille ja kissoille sekä luennoi ruokintaan liittyvistä aiheista.

PÄIVI YLIKORPI on eläintenhoidon ammatillisen koulutuksen opettaja. Tällä hetkellä hän keskittyy työssään ruokinnan erikoisammattitutkintotason koulutuksiin. Erityisesti ruokinnan ja käyttäytymisen välinen yhteys kiinnostaa häntä. Ylikorpi on kirjoittanut teoksen Kissanhoidon käsikirja – Kissan käyttäytyminen, käsittely, perushoito ja ruokinta

DOCENDO | SYKSY 2024 74

Hyvinvointia koirallesi yksilöllisellä ruokinnalla

Johanna Anturaniemi, Emmi Heikkinen ja Päivi

Ylikorpi

Mitä kuppiin koiralle? Yksilöllinen ruokinta läpi elämän

Monipuolinen ja kattava opas tarjoaa uusinta tietoa ruokinnan vaikutuksista koiran terveyteen. Kirja auttaa ruokkimaan lemmikkiä yksilöllisesti, mikä parhaimmillaan lisää koiran elinvuosia ja auttaa sitä voimaan mahdollisimman hyvin.

Ravinnolla ja ruokintatavalla on suuri vaikutus koiran terveyteen ja hyvinvointiin. Sopivalla ruokinnalla voidaan vaikuttaa myös koiran käyttäytymiseen.

Mitä kuppiin koiralle? auttaa koiranomistajaa räätälöimään omalle koiralle yksilöllisen ruokavalion. Kirja nojaa ajantasaisiin tutkimuksiin ja sisältää kattavasti tietoa eri ruokintavaihtoehdoista – kuivamuonista itse koostettuihin ruokiin ja näiden erilaisiin variaatioihin.

200 s. | 67.451

Julkaisu: Elokuu

Kansi: Emilia Mensalo/ Taittopalvelu Yliveto Oy

EAN: 9789523829558

EAN e­kirja: 9789523829510

Kirjassa käydään läpi mm. seuraavia teemoja: erilaisten ruokintatapojen vahvuudet ja haasteet, ruokavalion koostaminen, teollisten ruokien sisältö, ruokinnan ja käyttäytymisen yhteys sekä ruokinta lemmikin eri elämänvaiheissa.

© PÄIVI YLIKORPI © JOHANNA ANTURANIEMI © EMMI HEIKKINEN
TIETOKIRJALLISUUS 75

Merja Palin

Metsäneuleita

Neulo upeita luontoaiheisia villapaitoja, sukkia ja lapasia, joissa voi tuntea luonnon tuoksun.

Metsäneuleita sisältää noin 20 luontoteemaista neulemallia, jotka ovat saaneet inspiraationsa suomalaisesta luonnosta ja erityisesti metsästä.

Neuleiden kuvioissa ja aiheissa on pöllöjä, kurkia, kettuja, ja tietenkin metsää eri vuodenaikoina. Samasta teemasta voi neuloa sekä villapaidan että lapset ja sukat.

Kirjassa on selkeät ja käytännölliset neulontaohjeet, jotka sopivat niin vasta­alkajille kuin kokeneemmillekin neulojille.

Neuleohjeiden rinnalla on myös tunnelmakuvia suomalaisesta metsästä ja sen merkityksellisyydestä.

MERJA PALIN on taideteollinen tekstiilisuunnittelija ja graafinen suunnittelija. Hänen inspiraationsa on löytynyt aina suomalaisesta luonnosta. Palinin luontoaiheisia kuoseja on 30 vuoden aikana ollut noin 2 000 tuotteessa mm. Finlaysonin, Eurokankaan, Vilpolan, SOK:n, Huhtamäen ja Karton mallistoissa. Hän on aiemmin toiminut suunnittelijana huiveistaan ja solmioistaan tunnetulla Marja Kurjella. Suomalaisen luonnon neulemalleja hän on suunnittelut Lankamaailmalle ja kaupunkien omiin neulemalleihin.

Palin on toiminut myös useita vuosia Kangasalan Sanomien kolumnistina.

150 s. | 65.43 | Julkaisu: Lokakuu | Kansi: Merja Palin

EAN: 9789528500360 | EAN e­kirja: 9789528501091

©
TUOMAS IKONEN
DOCENDO | SYKSY 2024 76

Tunnelmallisen kaunis neulekirja, jossa inspiraationa suomalainen luonto

TIETOKIRJALLISUUS 77

Julie Embrå ja Anne-Grethe Embrå

Värikkäitä pörröisiä neuleita

Ohjeet ja ideat upeisiin kirjoneuleisiin ja kiehtoviin väriyhdistelmiin.

Julie Embrå tunnetaan myös nimellä Embraknit. Hän on Norjan tunnetuimpia ja suosituimpia someneulojia. Yhdessä äitinsä AnneGrethen kanssa hän on luonut vastustamattoman värikkään neulekirjan, josta on mahdoton olla inspiroitumatta.

Kirjasta löytyy ohjeet leveisiin, kapeisiin, pitkiin ja lyhyisiin neulepaitoihin, takkeihin ja hameisiin. Mukana on niin kuohkeaa mohairia kuin merinovillaa ja käsinvärjättyjä lankoja. Raikkaat, kirkkaat värit ja houkuttelevat mallit tuovat elävästi mieleen 80­luvun.

Tekijät antavat myös käteviä ohjeita tähdelankojen käyttöön. Bonuksena on pelkistä tähdelangoista neulottavia ohjeita, hyviä stailausvinkkejä ja paljon ainesta uusiin ideoihin.

Kirjassa on sekä helppoja että vaativampia ohjeita, joten se soveltuu hyvin sekä aloittelijoille että kokeneemmille neulojille.

JULIE EMBRÅ on Norjan tunnetuimpia ja suosituimpia someneulojia. Viime vuosina hän on luonut jatkuvasti laajentuvan neulemaailman Instagramtilillään @embrajulie, ja hänellä on yli 167 000 seuraajaa. ANNE-GRETHE EMBRÅ on Julien äiti.

|
| 160 s. | 65.43 |
| EAN: 9789523829534 | EAN e­kirja: 9789528500254
Farger og fluff Funky strikk fra Embraknit
Suom. Heli Mäntyranta
Julkaisu: Syyskuu Kansi: Emilia Mensalo/Taittopalvelu Yliveto Oy
DOCENDO | SYKSY 2024 78
© ASTRID WALLER / CAPPELEN DAMM

Neulo vauhdikkaita ja värikkäitä vaatteita, joista pitää koko perhe!

TIETOKIRJALLISUUS 79

Jovelan Johanna & Annabelle Antas

Jovelan joulukirja

Suloinen juhla itse tehden

Unohda hetkeksi arkihuolesi ja kietoudu jouluvalmisteluiden lumoavaan tunnelmaan.

Jovelan hyvän mielen joulukirjan lähes sata inspiroivaa ohjetta, vinkkiä ja reseptiä – maustettuna ripauksella joulun perinnehistoriaa, tarinoita ja symboliikkaa – rakentavat sillan menneiden aikojen sekä nykypäivän välille. Lumihiutaleiden tanssahdellessa talvisessa maisemassa kodin lämmössä leijuu mausteiden, havujen ja joulukukkien tuoksu. Tunnelmallinen ilmapiiri täyttää hiljalleen mielen. Tänä vuonna joulu saapuu lempeästi ajan kanssa, itse tehden.

JOHANNA on tuottaja, omavarainen.fi-sivuston ylläpitäjä ja yksinkertaisesta arjesta nauttiva jouluihminen, jolta on aiemmin ilmestynyt kirjat Vanhassa talossa – Kohti omavaraisempaa elämää, sekä Hurmaava hyötypuutarha – Vinkkejä omavaraisempaan arkeen, yhdessä valokuvaaja Annabelle Antaksen kanssa.

Julkaisu: Syyskuu | Kansi: Eija Kuusela

EAN: 9789523828568

170
| 68.4
s.
|
© ANNABELLE ANTAS © ANNABELLE ANTAS
DOCENDO | SYKSY 2024 80
JOVELAN
TIETOKIRJALLISUUS 81
Kirja kaikille, jotka rakastavat joulua!

Pokkarit

Helena Immonen Operaatio Napakettu

Ukrainan sodan heikentämä Venäjä haluaa varmistaa itselleen pohjoisen herruuden. Suomen on jälleen vastattava kovaan kovemmalla.

Operaatio Napakettu on menestyneen trillerisarjan kolmas, itsenäinen osa. Aiemmat osat ovat Operaatio Punainen kettu ja Operaatio Aavikkokettu. Trillerit kertovat suurvaltojen valtakamppailuista, joihin Suomikin vedetään mukaan.

T84.2 | Hintaryhmä: F | Elokuu

EAN: 9789523829121

Anneli Kanto Saalistetut

Hiihtokeskuksen iloinen tunnelma häiriintyy, kun joku alkaa vainota keskuksen siivoojaa ja tämän tytärtä. Voiko turisteja viihdyttämään palkattu meedio auttaa kyvyillään pulaan joutuneita? Anneli Kannon tunnelmallinen Näkijä­dekkarisarja jatkuu.

T84.2 | Hintaryhmä: E | Syyskuu

EAN: 9789528501152

Lilja Sigurđardóttir Kalmankalpea maa

Hylätty laivakontti. Julman ihmiskaupan uhreja. Talvinen Islanti ei ole ollut koskaan näin hyinen.

Kalmankalpea maa on kolmas osa islantilaisessa dekkarisarjassa, jossa seurataan voimakastahtoisen ja värikkään Áróran tutkimuksia kadonneiden löytämiseksi.

Náhvít jörð

Suom. Marjakaisa Matthiasson

T84.2 | Hintaryhmä: E | Lokakuu

EAN: 9789528501145

DOCENDO | SYKSY 2024 82

Carole Matthews

Suklaaseuran naiset

Aloitusosa lämminhenkiseen ja hauskaan romaanisarjaan neljästä aivan erilaisesta naisesta, joita yhdistää intohimoinen suhde suklaaseen. Todellinen herkkupala romanttisen viihteen ystäville.

The Chocolate Lovers’ Club

Suom. Päivi Paju

T84.2 | Hintaryhmä: F | Elokuu

EAN: 9789524101592

Matthew Perry

Frendit, rakkaudet ja iso kamala juttu

Frendit­sarjasta tuttu näyttelijä vie lukijat supersuositun komediasarjan kulissien taakse ja muistelee koskettavasti kamppailuaan päihderiippuvuuden kanssa.

Friends, Lovers and the Big Terrible Thing Suom. Päivi Rekiaro

T99.1 | Hintaryhmä: F | Syyskuu

EAN: 9789528501138

Maxim Fedorov Minun Ukrainani

Ukrainalaisten taistelu toimittajan silmin.

Yleisradion Ukrainan­toimittajan omakohtainen kertomus sodasta. Ja kansasta, joka taistelee yhtenä rintamana olemassaolonsa ja itsenäisyytensä puolesta.

T47.4 | Hintaryhmä: F | Syyskuu

EAN: 9789528501220

Suklaaseuran naiset Suklaaseuran naiset Carole Matthews Suklaa ja chick lit – täydellinen yhdistelmä Heat Magazine
83 POKKARIT

David JP Phillips

Kuusi ainetta jotka muuttavat elämäsi

Optimoi kehosi kemia luonnonmukaisesti ja paranna elämänlaatuasi pysyvästi.

Sex substanser som förändrar ditt liv

Suom. Anna Maija Luomi

T59.3 | Hintaryhmä: F | Lokakuu

EAN: 9789528501237

Ville Kaarnakari

Varjo

OPERAATIO BRAVO-ALFA

Hyytävä trilleri Suomen salaisesta tiedusteluryhmästä tilanteessa, jossa koko Euroopan turvallisuus on uhattuna.

T84.2 | Hintaryhmä: F | Syyskuu

EAN: 9789528501244

Nicola May Joulu Cockleberry Bayssa

Rosa ja hänen hurmaava mäyräkoiransa Hot valmistautuvat ystävineen jouluun. Pienen rantakaupungin joulunaikaan mahtuu niin iloa ja rakkautta kuin yllätyksiäkin.

Christmas in Cockleberry Bay

Suom. Sirpa Saari

T84.2 | Hintaryhmä: F | Lokakuu

EAN: 9789528501251

DOCENDO | SYKSY 2024 84

HARRI SIMOLA puh. 040 843 0148

OUTI KAREMAA puh. 040 709 3168

yhteystiedot

Tietokirjallisuus

JUHA JANHONEN puh. 040 843 0139

PEKKA SAARAINEN puh. 040 537 7114

JOHANNES SILVENNOINEN puh. 040 706 9746

TUOMAS MARJAMÄKI puh. 040 557 7086

Kaunokirjallisuus

MARIA SÄNTTI puh. 050 355 2845

Myynti

MIKA TIILIKKA puh. 040 843 0154

JORMA MAHLANEN puh. 044 567 8072

JUHA VIRKKI puh. 040 508 3866

PAULA HYNYNEN puh. 050 307 6776

Markkinointi ja viestintä

TIMO TAUSSI

puh. 041 511 0302

ANNIKA BACK puh. 040 412 6123

VEERA TOSSAVAINEN puh. 040 728 0924

AULI NYKÄNEN puh. 044 727 0250

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@docendo.fi

Käsikirjoituksia voi lähettää osoitteisiin kaunokirjat@docendo.fi tai tietokirjat@docendo.fi

Mystisen meedion kykyjä

tarvitaan

Docendo

jälleen
@Docendonkirjat docendon_kirjat
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.