Bergeron, Alain M. - Quintin, Michel: Uskomatonta! Krokotiilit (Minerva)

Page 1

Alain M.
Bergeron,
Michel Quintin & Sampar USKOMATONTA! Minerva

Alain M. Bergeron

Michel Quintin Sampar

USKOMATONTA!

Kuvitus Sampar

Ranskan kielestä suomentanut Noora Niemelä

H

Ranskankielinen alkuperäisteos: Savais-tu? Les Crocodiles © Éditions Michel Quintin, 2009 First published by Éditions Michel Quintin, Québec, Canada. Kirjoittajat: Alain M. Bergeron, Michel Quintin ja Sampar Kuvitus: Sampar

Suomenkielinen laitos: © Minerva Kustannus, 2022 www.minervakustannus.fi Minerva Kustannus on osa Werner Söderström osakeyhtiötä.

Suomennos: Noora Niemelä Suomenkielinen tekstitaitto: Taittopalvelu Yliveto Oy ISBN 978-952-375-515-4 Painettu EU:ssa, Livonia Print, 2022

Apua,

krokotiili! Ui henkesi edestä! 4

Krokotiilit ovat osa krokotiilieläimien lahkoa, johon kuuluu neljätoista eri krokotiililajia, kuusi kaimaania, kaksi alligaattoria ja yksi gaviaali.

Ei tuo mikään krokotiili ole, sehän on gaviaali.
5

Krokotiileja elää ainoastaan trooppisilla alueilla. Ne viihtyvät soissa, lammissa, järvissä, joissa ja kosteissa mangrovemetsissä, missä ne pääsevät helposti nousemaan kuivalle maalle.

6
Minähän sanoin! Joka banaaniin kurkottaa, se veteen kapsahtaa. Plup, plup… 7

No, serkkupoika, oletko viihtynyt lomalla?

Suurin osa krokotiileista asustaa makeissa vesissä. Mutta jotkin lajit elävät mieluummin merivedessä. Tällainen on esimerkiksi suistokrokotiili.

8

Vähän jo kotiikävä vaivaa…

9

Epäreilua! Minäkin haluan yhden!

Tiesitkö, että nuoret krokotiilit syövät enimmäkseen hyönteisiä ja muita selkärangattomia? Selkärangaton on muuten sellainen eläin, jolla ei ole selkärankaa niin kuin sinulla on. Esimerkiksi madot ja ravut ovat selkärangattomia.

Äiti, keitossani on kärpänen!
10