Page 1

PIITU NYKOPP

KER ROK SIA KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ TAMMI HELSINKI


Š Piitu Nykopp ja

KustannusosakeyhtiĂś Tammi 2015 N E U L E M A L L I T , O H J E E T J A T E K S T I : Piitu Nykopp V A L O K U V A T : Bikri Patrikainen V A L O K U V I E N S T A I L A U S : Beisa Vilkman ja Bitja Patrikainen T O I M I T U S : Jenni Salminen U L K O A S U J A T A I T T O : Satu Kontinen

I S B N 978-951-31-8420-9

Painettu EU:ssa.


SISĂ„LLYS Lukijalle............................................................. 5 Aluksi...................................................................6 OIKEA + NURJA........................... 9 Sylinteri............................................................ 11 Rytmi................................................................ 13 Joki........................................................................17 Valssi.................................................................. 21 Slagi...................................................................25 YKSINKERTAISTA.................... 29 Aski................................................................... 30 Sintteri............................................................ 35 Harkko.............................................................39 PYSTY + RAITA......................... 43 Hildur.............................................................. 44 Tela....................................................................49 Haamu............................................................ 53 Virta................................................................... 57 VAAKA + RAITA........................ 63 Haapa..............................................................65 Lehmus..........................................................69 Koppa.............................................................. 73 Paju.................................................................... 76

PALMIKOT.................................. 81 Gurli...................................................................83 Letti................................................................... 87 Solina................................................................ 91 PINTA + KUVIO.. ........................ 97 Laine.................................................................99 Kolikko...........................................................103 Aura.................................................................107 VALO + VARJO.......................... 111 Holvi................................................................. 115 Louhos........................................................... 119 Maisema...................................................... 123 DOMINO . . .................................. 127 Huivi................................................................ 135 Kiisu..................................................................137 Risla.................................................................. 141 Masuuni.......................................................145 ASUSTEET................................. 151 Tuubihuivi...................................................154 Lippapipo...................................................155 Lapaset........................................................156 Kietaisurannekkeet............................159 Kiitos.............................................................. 160


4


LUKIJALLE Kirjan nimi K E R R O K S I A viittaa paitsi neuleen rakenteeseen myös tämän kirjan syntyyn ja historiaani neulojana. Neule on kulkenut pitkän matkan ylellisyystuotteesta jokaisen käytettäväksi ja toteutettavaksi tuotteeksi. Neuleilla on kerrottu taidokkuudesta ja välitetty tunteita. Taito ja mallit siirtyivät sukupolvelta toiselle perimätietona ja vielä senkin jälkeen kun ensimmäiset saksalaiset ja ranskalaiset ohjekirjat ilmestyivät 1700-luvulla. Neulominen on ollut arvostettu taito ja monelle tärkeä tapa hankkia lisätienestiä, niin myös isoäidilleni. Pikkuisena ihmettelin ja ihailin isoäitini soljuvaa neulomista. Silmukat suorastaan lennähtelivät puikoilla hänen käsissään. Näin sain kipinän ja innon opetella tämän upean taidon jo alle kouluikäisenä. Neuleet ovat seuranneet minua kaikissa elämäni vaiheissa ollen välillä enemmän ammatillisesti pinnalla ja välillä väistyen muiden intressien edessä taustalle. Tietoni ja taitoni taiteen ja käsityön alalta ovat yhdistyneet mm. nukeiksi. Kuvataiteen ammattiopettajana olen opettanut nukkemuotoilua yli kaksikymmentä vuotta ja kehittänyt laajalti alan ammatillista koulutusta. Mutta neuleet ja minä olemme olleet erottamattomat. Silmukoiksi ovat kiertyneet elämäni ilot ja murheet. Neuleiden suunnittelu on ollut antoisa ilmaisukanava. Kuvataiteilijana näen neuleen kuvana, sommitelmana, jonka siirrän silmukoiksi.

//PIITU NYKOPP

Lisää sukupolvien kerrostumaa kirjaan tulee lasteni myötä. Valokuvauksesta ja kirjan visuaalisuudesta ovat vastanneet poikani Bikri Patrikainen ja tyttäreni Beisa Vilkman ja Bitja Patrikainen. Merkittävän panoksen valokuvaukseen on antanut myös Heidi Lahtinen, joka on myös toiminut mallina Anja-äitinsä kanssa. Kirjan mallit ovat pääsääntöisesti yksinkertaisia. Riittää kun osaat neuloa nurjaa ja oikeaa. Esimerkiksi varjoneule saattaa näyttää mystiseltä, mutta avautuukin helposti ja nopeasti toteutettavana, näyttävänä neuleena. Kirja opastaa seikkaperäisesti myös dominoneuleen saloihin. Se on monia mahdollisuuksia avaava erikoistekniikka. Joukkoon mahtuu toki muutama haasteellisempikin malli pidemmälle ehtineelle neulojalle. Useat mallit antavat myös tilaa neulojan omalle luovuudelle. Vaihda väriä, raidoita yksivärinen tai neulo raidoitettu yhdellä värillä, käytä erilaisia neuloksia ja niin edespäin. Kirjan neuleet on kuvattu pääsääntöisesti Fiskarsissa, nykyisellä kotipaikallani. Fiskarsin maisemat, historia ja luonto ovat omalta osaltaan inspiroineet ja innoittaneet neuleiden toteutuksessa. Toivon, että kirjan ohjeet antavat virikkeitä uusien ihanien neuleiden syntyyn ja innostavat tuottamaan lisää kerroksia neuleiden kiehtovassa maailmassa.

5


ALUKSI L A N G A N VA I H TA M I N E N T O I S E E N

MALLITILKKU

Aina ei ole saatavilla juuri mallissa käytettävää lankaa, tai haluat muusta syystä toteuttaa työsi toisesta langasta. Pyri kuitenkin löytämään samantyyppinen lanka. Vertaa lankojen vyötteissä olevia tietoja keskenään. Langan vahvuudesta kertoo puikkosuositus ja se, kuinka monta silmukkaa tarvitaan kymmentä senttimetriä kohden. Tarvittavaa langan määrää voi arvioida langan juoksevuuden mukaan, eli sen mukaan kuinka monta metriä lankaa on per 100 g. Työhön tarvitset samanvahvuista lankaa yhtä monta metriä kuin ohjeessa käytettävää lankaa on mennyt neuleeseen.

Ennen kuin aloitat neuleen, neulo mallitilkku siitä neuloksesta, jonka tiheys ohjeessa on kerrottu. Käsittele se kuten ohjeen viimeistelyssä on neuvottu. Vertaa tilkun neuletiheyttä ohjeessa annettuun. Jos neulot tiheämpää, vaihda puoli numeroa suuremmat puikot. Jos taas käsialasi on löysempää, ota puoli numeroa pienemmät puikot. Mallitilkun avulla varmistat, että neuleestasi tulee halutun kokoinen.

KO O N VA L I TS E M I N E N

Useimmat kirjan mallit ovat rennon väljiä ja neulos materiaalina on joustava. Näin ollen vaatteen mittojen ei tarvitse olla aivan tarkkoja. Vertaa mallipiirroksissa annettuja neuleen mittoja esim. johonkin jo valmiiseen neuleeseesi. Jos malli on mielestäsi liian lyhyt, voit pidentää sitä neulomalla pituutta helmaosaan. Neulo myös hihojen pituus mieleiseksesi.

6

LY H E N T E E T

s = silmukka krs = kerros o = oikea silmukka, oikein n = nurja silmukka, nurin op = oikea puoli np = nurja puoli ylivetokavennus: Nosta 1 o neulomatta, 1 o, vedä nostettu s neulotun yli. 2 o yhteen: Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen.


H I H A PYÖ R I Ö I D E N J A PÄ Ä N T E I D E N

NAPINLÄPI

PÄ ÄT T E LY T

1. vaihe, oikea reuna: Neulo napinläven kohdalle, tuo lanka työn eteen, siirrä 1 s vasemmalta puikolta oikealle, vie lanka takaisin taakse. 2. vaihe, alareuna: Päättele vasemmalta puikolta napinläven leveyden verran silmukoita siten, että nostat aina silmukan seuraavan yli. 1. ylinostettava silmukka on äsken vasemmalta puikolta oikealle siirretty s (lanka jää silmukan alle). 3. vaihe, yläreuna: Käännä työ ja luo neuloen napinläven leveyden verran silmukoita plus vielä yksi silmukka. Käännä työ. 4. vaihe, yläreunan liittäminen vasempaan reunaan: Neulo vasemman puikon 1. s ja nosta viimeinen yläreunan silmukka sen yli. Neulo seuraavan napinläven kohdalle.

Jotta pyöriöistä ja päänteistä saadaan muodoltaan pyöreitä, niiden reunoista pitää päätellä silmukoita porrastetusti. Päättelyn voi työn reunassa tehdä vain kerroksen alussa, jolloin se tulee yhteen reunaan aina joka 2. kerrokselle, kun päättely tehdään aina kun on mahdollista. K E R R O K S E N VA I H T U M I N E N PYÖRÖNEULEESSA

Ohjeissa ei kehoteta merkitsemään kerroksen vaihtumiskohtaa, jos se ei ole erityisen tärkeää ohjeen seuraamisen kannalta. Vaihtumiskohdan löytää aloituslangan perusteella, ja toisaalta silmukkamerkit voivat jättää ikävän railon silmukoiden välille. Jos kuitenkin koet, että kerroksenvaihtumiskohdan merkitseminen helpottaa työskentelyäsi, voit merkitä sen vaikka langanpätkällä.

Lisäohjeistusta neulomiseen löytyy esimerkiksi osoitteesta punomo.fi.

R E U N O J E N Y H D I S TÄ M I N E N SILMUKOINTI REUNAAN

SILMUKOINTI

V U O R OT TA I S I L L A E T U P I S T O I L L A

7


OIKEA + NURJA

9


10


SYLINTERI Tuubitoppi on moni-ilmeinen, monikäyttöinen ja molemmin päin pidettävä asuste. Topin voi siis kääntää ylösalaisin – helma korviin ja kaulus lantiolle! Neuleessa ei ole sauman saumaa. Toppi neulotaan suljettuna neuleena kädenaukkojen kohtaa lukuun ottamatta. Tämä toppi on kiva viikonloppuprojekti. K O K O S-M-L

HELMA

L A N K A Lana Gatto Camel Hair

Etukappaleet ja takakappale neulotaan yhdessä kainaloihin asti: Luo 176-196-216 s. Neulo suljettuna neuleena helmineuletta 1819-20 cm. Vaihda ruutuneulokseen ja neulo 32-40-48 krs.

(60 % merinovillaa, 40 % kamelinkarvaa; 100 g = 248 m) LANGAN MENEKKI

350-350-400 g P Y Ö R Ö P U I K K O nro 4½

KÄDENAUKOT

T I H E Y S 10 cm = 20 s ja 28 krs

Jaa työ etu- ja takakappaleeksi: Neulo ruutuneulosta 88-98-108 s. Käännä työ. Jätä toisen puolen silmukat lepoon. Lisää molempiin reunoihin 1 s reunasilmukaksi: nosta edellisen kerroksen silmukan pohjukka, neulo se o kiertäen. Nosta reunasilmukka aina kerroksen alussa oikein neulomatta ja neulo se kerroksen lopussa nurin. Jatka ruutuneulosta tasoneuleena 48-52-56 krs, pidä huolta että kuvio jatkuu. Jätä silmukat lepäämään. Neulo toinen puoli samoin.

ruutuneulosta VA L M I I N N EU L E E N Y M P Ä R Y S M I T T A 88-98-108 cm. K O K O VA AT T E E N P I T U U S

75-81-87 cm, josta kaulus noin 30 cm. MALLINEULEET

Suljettuna neuleena: Helmineule 1. krs: *1 o, 1 n*. Toista *–*. 2. krs: *1 n, 1 o*. Toista *–*. Ruutuneulos 1.–4. krs: *3 o, 3 n*. Toista *–*. 5.–8. krs: *3 n, 3 o*. Toista *–*.

KAULUS

Yhdistä etu- ja takakappale taas suljetuksi neuleeksi ja kavenna lisätyt reunasilmukat pois ensimmäisellä kerroksella neulomalla ne yhteen viereisen silmukan kanssa. Jatka ruutuneulosta 84 krs. Päättele silmukat. V I I M E I S T E LY

Päättele langanpäät ja höyrytä kevyesti. Valmis!

11


12


RYTMI

Tämä pukeva jakku on vaatevaraston perusneule, jolla saa ilmeikkyyttä arkipukeutumiseen. Se on myös hyvä kaveri pikkumustalle juhlavampaan menoon. Etukappale muodostuu sivuosasta ja tiheämmin raidoitetusta etuosasta, jotka neulotaan samanaikaisesti. Jakku on neulottu kreppimäisestä Lang Novena -langasta. Rytmikäs raidoitus korostaa kauniisti neuleen pehmeää pintaa.

K O K O S-M-L-XL

MALLINEULEET

M I E H U S TA N J A H I H O J E N

LANKA

Tiheämmin raidoitettu etuosa neulotaan molemmissa reunoissa 36 silmukalla. Nosta kerroksen alussa reunasilmukka oikein neulomatta ja neulo se kerroksen lopussa nurin.

RAIDOITUS

Lang Novena (50 % villaa, 30 % alpakkaa, 20 % polyamidia; 100 g = 440 m) LANGAN MENEKKI

300-300-325-350 g PYÖRÖPUIKKO

ETUOSAN RAIDOITUS

nro 5

1. krs (nurja puoli): oikein. 2. krs: nurin. 3. krs: oikein. 4. krs: oikein. 5. krs: nurin. 6. krs: oikein. Toista kerroksia 1–6.

TIHEYS

10 cm = 20 s ja 30 krs sileää neuletta N E U L E E N M I T A T (cm)

ovat piirroksessa.

*30 krs ainaoikein-neuletta, 10 krs sileää neuletta*. Toista *–*. HELMA

Etukappaleet ja takakappale neulotaan tasoneuleena yhdessä kainaloihin asti: Luo 210-230-250-270 s. Neulo (np) 36 o (= oikea etuosa), laita merkki, neulo 24-29-34-39 o (= oikea sivuosa), laita merkki, neulo 90100-110-120 o (= takakappale), laita merkki, neulo 24-29-34-39 o (= vasen sivuosa), laita merkki, neulo 36 o (= vasen etuosa).

13


Jatka etuosan silmukoilla etuosan raidoitusta ja muilla silmukoilla miehustan raidoitusta 30-3234-36 cm. Jaa työ etu- ja takakappaleisiin: Neulo etuosan silmukat ja sivuosan 18-23-2833 s, päättele kädentietä varten 12 s. Neulo takakappaletta 6 silmukan päähän sivumerkistä, päättele kädentietä varten 12 s, neulo krs loppuun. E T U K A P PA L E E T

Jatka etuosan neulomista kuten tähän asti. Päättele kädentien reunassa 1 s joka 2. kerroksella 6-7-8-9 kertaa. Neulo kädentiellä reunasilmukka aina oikein. Työssä on nyt sivuosan 12-16-20-24 s ja etuosan silmukat. Jatka, kunnes kädentien korkeus on 18-19-20-21 cm. Olka: Päättele olan viistotusta varten kädentien reunasta 3-4-5-6 s joka 2. kerroksella 4 kertaa. Kauluksen niskaosa: Jatka etuosan silmukoilla vielä 19-19-20-20 cm (älä venytä mitattaessa!). Jätä silmukat odottamaan. Neulo toinen etukappale peilikuvaksi. Yhdistä kauluksen niskaosat silmukoimalla siten, että raidoitus jatkuu eheänä.

14

TA K A K A P PA L E

Neulo kädentiet ja olkaviistotukset kuten etukappaleissa. Päättele loput silmukat. H I H AT

Hiha neulotaan samalla raidoituksella kuin miehusta. Luo 46-46-48-48 s. Neulo 30 krs. Aloita lisäykset: Lisää molemmissa reunoissa 1 s joka 8. kerroksella 10-12-14-16 kertaa. Neulo, kunnes hiha on 40-42-44-46 cm. Hihapyöriö: Jatka raidoituksen neulomista. Päättele hihan pyöriötä varten jokaisessa koossa molemmissa reunoissa joka 2. kerroksella ensin 7 s, sitten 2 s ja sitä seuraavalla 1 s. Jatka neulomista ja päättele 1 s joka 4. kerroksella 7 kertaa ja sen jälkeen 3 s joka 2. kerroksella 2 kertaa. Päättele loput silmukat. V I I M E I S T E LY

Ompele olkasaumat vuorottaisilla etupistoilla. Ompele kauluksen niskaosa vuorottaisilla etupistoilla takakappaleelle siten, että yhdyskohta tulee keskelle taakse. Höyrytä neule muotoonsa kevyesti ilman, että rauta koskettaa neuletta.


15


16


JOKI

Tunikassa on pukeva, kauniisti laskeutuva piippukaulus. Vaate neulotaan suljettuna neuleena kainaloihin asti, joten silmukoitavaksi jää ainoastaan olkasaumat. Vyötärökavennukset muotoilevat tunikan kevyesti vartaloa myötäileväksi. Lisää istuvuutta antaa sivuosien joustinneulos.

K O K O S-M-L

HELMA

LANKA

Etu- ja takakappale neulotaan suljettuna neuleena kainaloihin asti: Luo 226-242-258 s. Neulo (2 n, 2 o) x 11-13-15, 2 n (= sivuosan joustin eli 46-54-62 s), 17 o, 17 n, 17 o, (2 n, 2 o) x 11-13-15, 2 n, 17 o, 17 n, 17 o. Neulo näin 30-32-34 cm. Kavennukset kohti vyötäröä: Neulo sivuosan joustin. Tee ylivetokavennus, 17 n, 15 o, 2 o yhteen, neulo sivuosan joustin. Tee samat kavennukset vastaavaan kohtaan toisella puolella. Toista kavennukset joka 6. kerroksella 5 kertaa. Neulo 3 cm suoraa.

BC Garn Sarah Tweed (50 % mulperisilkkiä, 10 % burettesilkkiä, 40 % villaa; 100 g = 350 m) LANGAN MENEKKI

300-300-400 g PYÖRÖPUIKKO

nro 3½ TIHEYS

10 cm = 19 s ja 25 krs sileää neuletta N E U L E E N M I T A T (cm)

ovat piirroksessa.

17


Lisäykset: Neulo sivuosan joustin. Neulo sitten 1 o, lisää 1 s nostamalla edellisen kerroksen silmukan pohjukka vasemmalle puikolle takakautta, neulo se etureunasta o (= oikealle kiertyvä lisäys), 16 o, 17 n, 16 o, lisää 1 s nostamalla edellisen kerroksen silmukan pohjukka vasemmalle puikolle etukautta ja neulo se takareunasta o (= vasemmalle kiertyvä lisäys), 1 o. Tee lisäykset vastaavaan kohtaan toisella puolella. Toista lisäykset joka 4. kerroksella 5 kertaa. Neulo 5 cm suoraa. Jaa työ etu- ja takakappaleeseen: Neulo sivuosan joustinta 22-26-30 s, päätä 2 s kainaloa varten, neulo joustin loppuun, 17 o, 17 n, 17 o, neulo sivuosan joustinta 22-26-30 s, päätä 2 s, neulo krs loppuun. Käännä työ. Jatka tasoneuleena. Kerroksen alussa nosta reunasilmukka aina oikein neulomatta ja neulo kerroksen viimeinen s nurin. TA K A K A P PA L E

Neulo 11 cm mallineuleen mukaan. Päätä pääntietä varten keskimmäiset 17 s (= nurjat silmukat). Päättele pääntien reunasta joka 2. krs ensin 3 s 2 kertaa, sitten 2 s 2 kertaa ja vielä 1 s 2-3-3 kertaa. Neulo pääntien vasenta puolta mallineuleen mukaan, kunnes kädentien korkeus on 16 cm. Päättele olkapään silmukat. Neulo toinen puoli peilikuvaksi. E T U K A P PA L E

Neulo 6 cm mallineuleen mukaan. Neulo pääntie kuten takakappaleessa. Älä päättele olkasilmukoita vaan silmukoi ne takakappaleen olkasaumaan.

18

KAULUS

Poimi pääntieltä 108 s. Neulo 6 o, 6 n -neuletta 6 krs. Lisäykset: *Neulo 3 o, lisää 1 s nostamalla edellisen kerroksen silmukan pohjukka, neulo se o kiertäen, 3 o, 3 n, lisäys kuten edellä, 3 n*. Toista *–* krs loppuun. Neulo 7 o, 7 n -neulosta 6 krs. Toista lisäykset ja neulo 8 o, 8 n -neulosta, kunnes kaulus on 26 cm korkea. Päättele silmukat. V I I M E I S T E LY

Höyrytä kevyesti.


19


20


VALSSI

Kellomaisesti helmaa kohti levenevä pusero on elävää, vekkimäistä neulosta. Kellotus syntyy neuleen mallikerran leventyessä. Kauluksen voi pukea venepääntieksi tai antaa sen laskeutua vapaasti, jolloin kaulus muodostaa hartiaosan. Pusero neulotaan kauluksesta helmaan, joten se muuntautuu helposti tunikaksi helmaa jatkamalla. 100-prosenttinen villisilkkilanka antaa ylellisen säväyksen neuleelle.

K O K O S-M-L-XL

MALLINEULE

L A N K A Villisilkki Muga

Mallikerta alkaa 12 silmukalla ja 7 kerroksella. Tasoneuleena: 1. krs (oikea puoli): *6 o, 6 n*. Toista *–*. 2. krs (nurja puoli): *5 o, 1 n, 1 o, 5 n*. Toista *–*. 3. krs: *4 o, 2 n, 2 o, 4 n*. Toista *–*. 4. krs: *3 o, 3 n, 3 o, 3 n*. Toista *–*. 5. krs: *2 o, 4 n, 4 o, 2 n*. Toista *–*. 6. krs: *1 o, 5 n, 5 o, 1 n*. Toista *–*. 7. krs: *6 n, 6 o*. Toista *–*. Mallikertaa kasvatetaan lisäämällä siihen 2 s mallikerran viimeisellä kerroksella seuraavasti: 7. krs: Neulo 6 n, langankierto, 6 o, langankierto. Neulo langankierrot seuraavalla kerroksella (= levennetyn mallikerran 1. krs) kiertäen.

(100 % silkkiä, 300 m = 100 g) LANGAN MENEKKI

350-400-450-500 g P Y Ö R Ö P U I K K O nro 3 T I H E Y S 10 cm = 24 s ja

29 krs mallineuletta N E U L E E N M I T A T ovat

piirroksessa. Jos haluat puserosta pidemmän, jatka mallineuletta haluamaasi mittaan asti ennen helman joustinta. Varaa lankaa lisää 50-50-60-70 g/10 cm.

Levennetty mallikerta, jossa on 14 s ja 8 krs: 1. krs: *7 o, 7 n*. Toista *–*. 2. krs: *6 o, 1 n, 1 o, 6 n*. Toista *–*. 3. krs: *5 o, 2 n, 2 o, 5 n*. Toista *–*. 4. krs: *4 o, 3 n, 3 o, 4 n*. Toista *–*. 5. krs: *3 o, 4 n, 4 o, 3 n*. Toista *–*. 6. krs: *2 o, 5 n, 5 o, 2 n*. Toista *–*. 7. krs: *1 o, 6 n, 6 o, 1 n*. Toista *–*. 8. krs: *7 n, 7 o*. Toista *–*. Levennä mallikerta 8. kerroksella 16 silmukan levyiseksi. Neulo ohjeen mukainen määrä mallikertoja. Levennä mallikerta 9. kerroksella 18 silmukan levyiseksi ja neulo ohjeen mukainen määrä mallikertoja. Suljettuna neuleena: Parittomat kerrokset neulotaan kuten edellä ja parillisilla kerroksilla n = o ja o = n.

21


KAULUS

Pusero neulotaan kauluksesta helmaan. Luo 160-180-200-220 s ja neulo suljettuna neuleena 5 o, 5 n -joustinta 20-22-24-26 cm. Tee seuraavalla kerroksella lisäykset seuraavasti: 5 o, langankierto, 5 n, langankierto. Neulo langankierrot seuraavalla kerroksella kiertäen. Neulo 6 o, 6 n -joustinta 6 krs. E T U - J A TA K A K A P PA L E E T

Etu- ja takakappaleet ovat samanlaiset. Jaa työ etu- ja takakappaleeseen seuraavasti: Lisää 1 s (= reunasilmukka). Aloita mallineule. Neulo 96-108-120-132 s. Lisää 1 s (= reunasilmukka). Jätä loput silmukat odottamaan. Käännä työ. Neulo reunasilmukat aina oikein. Jatka mallineuletta (= 2. krs) kerros loppuun. Neulo 4-4-4-4 mallikertaa. Levennä mallikerta viimeisellä kerroksella, ks. ohje. Työssä on nyt 114-128-142-156 s. Neulo 4-4-5-5 mallikertaa ja levennä mallikerta viimeisellä kerroksella. Jätä silmukat lepoon. Neulo toinen kappale samoin. Yhdistä etu- ja takakappale suljetuksi neuleeksi. Kavenna reunasilmukat pois neulomalla ne yhteen viereisen silmukan kanssa = 256-288-

22

320-352 s. Neulo 3-3-4-4 mallikertaa. Levennä mallikerta. Nyt työssä on 288-324-360-396 s. Neulo 3-3-3-4 mallikertaa. Neulo helmaan vielä 5 cm 9 o, 9 n -joustinta. Päättele silmukat. H I H AT

Hihat neulotaan tasoneuleena 5 o, 5 n -joustinta. Luo 52-52-57-57 s. Neulo reunasilmukka aina oikein. Neulo 5 o, 5 n -joustinta 2 cm. Aloita lisäykset: Lisää molemmissa reunoissa 1 s joka 4. kerroksella 11-11-13-13 kertaa. Puikoilla on nyt 74-74-83-83 s. Neulo, kunnes hiha on 2729-31-33 cm. Hihapyöriö: Päättele molemmista reunoista joka 2. kerroksella ensin 3 s 2 kertaa, sitten 2 s 2 kertaa ja vielä 1 s 14 kertaa. Päättele loput silmukat kerralla. V I I M E I S T E LY

Ompele hihan sauma vuorottaisilla etupistoilla. Ompele hiha kädentielle niin, että hiha asettuu tasaisesti. Kastele pusero, kääri se pyyhkeeseen ja kuivaa ylimääräinen vesi pois. Aseta neule kuivumaan mittoihinsa kuivan pyyhkeen päälle.


GRAAFISIA JA MONIKÄYTTÖISIÄ NEULEITA KAIKENIKÄISILLE JA -MUOTOISILLE NAISILLE. Kirjan neuleiden herkät luonnonvärit, houkuttelevat pintastruktuurit ja ihanat langat kutsuvat neulomaan. Kiinnostaviin tekniikoihin on kirjassa perusteelliset ohjeet. Piitu Nykopp on Fiskarsissa asuva kuvataiteilija, joka silmukoi neuleisiinsa niin luovuutensa kuin ympäristönsä maisemat ja historian.

*9789513184209* 65.43

ISBN 978-951-31-8420-9

23

Nykopp, Piitu: Kerroksia (Tammi)  

Graafisia ja monikäyttöisiä neuleita kaikenikäisille ja -muotoisille naisille.