Page 1


TEA-MARIIA PYYKÖNEN VALOKUVAT SABRINA BQAIN

TEA-MARIIAN

SISUSTUSOPAS

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ – HELSINKI


© Tea-Mariia Pyykönen, Sabrina Bqain ja Werner Söderström Osakeyhtiö 2015 Teksti: Tea-Mariia Pyykönen Valokuvat: Sabrina Bqain, paitsi s. 20–37 huonekuvat Shutterstock Toimitus: Jenni Salminen Graafinen suunnittelu ja taitto: Sanna-Reeta Meilahti

ISBN 978-951-0-41019-6 Painettu EU:ssa.


Lukijalle Kotejaan sisustavat innokkaasti niin perheenäidit, isät, sinkut, vanhukset kuin ensimmäiseen kotiinsa muuttavat nuoretkin. Tea-Mariian sisutusopas on tehty jokaisen oman kodin sisustajan avuksi – oli kyseessä suuri tai pieni projekti, muutto uuteen asuntoon, nykyisen kodin remontti tai vaikka vain olohuoneen sisustuksen päivitys. Tämän kirjan tarkoitus on rohkaista ja auttaa niitä kodin sisustajia, jotka ovat päättäneet suunnitella kotinsa itse mutta kaipaavat hieman ohjeita projektin suunnitteluun ja toteutukseen. Olen toteuttanut vuosien varrella monenlaisia sisustus­ projekteja aivan tavallisten ihmisten kodeista mökkikylien uudistukseen. Vuosien varrella olen koonnut itselleni selkeän marssijärjestyksen, kuinka sisustus- ja remonttiprojekteissa edetään alkutilanteesta onnistuneeseen lopputulokseen. Nyt haluan jakaa lukijoille kaiken sen tiedon, näkemyksen ja kokemuksen, joka minulle on karttunut urani ja sekä erilaisten kohteiden myötä. Jokainen projekti on erilainen, mutta selkeä rakenne auttaa toteuttamaan remontin kuin remontin. Tämä kirja antaa sinulle avaimet oman kodin sisustus­ suunnitelman tekemiseen ja kertoo, mitä sinun tulisi kussakin projektin osiossa ottaa huomioon. Kirja tarjoaa lukijalleen myös oivalluksia. Kodin sisustuksessa tulee näkyä siellä asuvien ihmisten persoona, ja oivaltavat sisustusratkaisut ovat paras tapa tuoda esiin omia mieltymyksiä, kokemuksia ja kiinnostuksen kohteita. Somistamisessa ja yksityiskohdissa voi hieman hullutella ja toteuttaa erikoisempiakin ideoita, kun suuret linjat ovat kunnossa. Nämä pienet oivallukset sekä viimeiset silaukset tekevät kodistasi juuri sinun näköisen ja kertovat, että asunto on sinun kotisi! Nyt on sinun vuorosi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Toivon, että kirjani auttaa sinua toteuttamaan unelmiesi sisustuksen!

5


Sisältö I OMAN KODIN SISUSTUSSUUNNITELMA

7

Mistä aloitan?

8

Sisustussuunnitelman lähtökohdat

12

Oman tyylin löytäminen

16

Erilaiset sisustustyylit

20

Yhdistele eri tyylejä

36

Värikartta

38

Materiaalit

44

Planssi – sisustuksen punainen lanka 48

Kodin pohjapiirros

52

Budjetin rakentaminen

58

II PERUSELEMENTIT

63

Sisäkatot

64

Seinät

66

Väliovet

70

Lattiat

71

Kiintokalusteet

74

Irtokalusteet

77

Valaistus

81

Tekstiilit

84


III HUONE HUONEELTA

87

IV OIVALLUKSIA

146

Keittiö & ruokailutila

89

Kierrätysmateriaalit

148

WC & kylpyhuone

98

Yllätä pintaratkaisuilla

150

Sauna

106

Jujua lastenhuoneisiin

152

Kodinhoitohuone

111

Oivaltavia kalusteita

154

Eteinen

113

Valaistus

Olohuone

118

Makuuhuone

128

Monitoimihuone

138

142

Lastenhuone

156

Persoonallisuutta kylpyhuoneeseen 158


I OMAN KODIN SISUSTUSSUUNNITELMA Oman kodin sisustussuunnitelma on avain kohti unelmien lopputulosta. Sen avulla toteutat projektisi suunnitelmallisesti alusta loppuun. Toivottu lopputulos on helpointa saavuttaa silloin, kun projektilla on selkeä päämäärä ja kaikki projektin eri vaiheet ovat selvillä.


Mistä aloitan? K

odin sisustussuunnitelman lähtökohdat ovat joka kodissa erilaiset. Identtisiä projekteja ei ole. Syitä remontoinnin ja sisustamisen tarpeeseen voi olla monia: tiensä päähän tullut keittiö, kuluneet pinnat tai vain halu uudistaa nykyistä sisustusta. Joskus asunto ostetaan remonttikuntoisena tai rakenteilla voi olla kokonaan uusi talo, johon on valittava kaikki pinnat, kiintokalusteet ja irtokalustus. Tavoitteena voi olla myös asunnon myyntikunnon parantaminen. Olipa syy sisustuksen uudistamiseen mikä tahansa, voi projekti tuntua haastavalta, jos kokemusta ei entuudestaan ole. Kokemuksen myötä osaaminen ja itsevarmuus karttuvat, mutta hyvällä suunnittelulla ensimmäisestäkin remontista tulee hallittu kokonaisuus.

keittiön uudistukset • lattiaan uusi laatoitus ja lattialistat • seiniin uusi maalipinta • vanhojen keittiökalusteiden purku, pohjatyöt uutta keittiötä varten • kokonaan uuden keittiön hankinta ja asennus: yläkaapit, alakaapit, tasot, saareke, sokkelit, välitilan laatta, välitilan valaistus, integroitavat jääkaappi ja pakastin, integroitu astian­ pesukone, induktioliesi, aktiivihiili­ liesituuletin, kiertoilmauuni, allas, hana, roskavaunu ja kuivauskaappi • uudet pistorasiat ja valokatkaisijat • uudet irtokalusteet • uudet valaisimet • uudet verhot ja matto

Tavoitteet paperille Projektin tavoitteet on hyvä kirjoittaa ylös heti alkumetreillä. Miksi uudistus tehdään? Mitä sillä halutaan saavuttaa? Onko tarkoituksena tehdä uudesta kodista omannäköinen vai tavoitellaanko toimivampaa kokonaisuutta? Tavoite on hyvä selventää ennen projektin aloittamista − se on myös paras motivoija, jos remontti alkaa tuntua raskaalta­­. Projektin alussa on hyvä kirjata ylös, kenelle sisustusta ollaan suunnittelemassa. Se auttaa miettimään, millaista kotia ollaan suunnittelemassa. Asukkaiden toiveet, tarpeet ja harrastukset määrittelevät, millainen kodin tulisi olla toiminnoiltaan ja estetiikaltaan. Intohimoisella ruoanlaittajalla on

10

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A

Kun asiat laittaa paperille, pro­­­jek­tin kokonaisuus hahmot­tuu paremmin. Jos asiat ovat vain päässä, ne voivat joutua kaaokseen. ehdottomasti oltava toimiva keittiö, kun taas jääkiekkoa harrastaville perheen lapsille on saatava hyvät säilytystilat lätkäkasseille, mailoille ja luistimille. On syytä kysyä itseltään ja perheenjäseniltä, mitä kukin kotiin tahtoo ja mikä kodissa on tärkeintä.


Keitä kodissa asuu? Millaisella alueella asutte? Minkä ikäisiä olette? Mitä harrastatte? Mitä teette työksenne? Millaiset ovat kunkin perheenjäsenen toiveet ja tarpeet?

Varsinkin ensikertalaisen kannattaa jakaa projekti pienempiin paloihin, jotta projekti pysyy kasassa ja lopputulos on paras mahdollinen.

Vastauksen kiteyttäminen yhteen lauseeseen voi kirkastaa päämäärää ja antaa suunnitelmalle otsikon: ”Aktiiviselle sinkulle moderni kaupunkikoti, jossa on kylpyamme.” ”Suurperheelle toimiva, romanttinen, helppohoitoinen maalaistalo, jossa on ranskalaistyyppinen keittiö.” Tärkeä kysymys on myös se, mitkä tilat kuuluvat projektiin. Listaa jokainen uudistettava tila ja siellä tehtävät muutokset kohta kohdalta. Kodin sisustusuudistuksen voi toteuttaa vähitellen huone kerrallaan tai kaiken yhdellä kerralla esimerkiksi muuton yhteydessä. Projektin laajuutta ja sisältöä määritellessä pitää myös listata, mitä uutta hankitaan ja mitkä elementit säilyvät ennallaan. Remontoidaanko vain pintoja vai muuttuuko myös kalustus? Uudistetaanko kylpyhuoneessa vain kalusteet vai vaihdetaanko myös laatat? Vaihdetaanko olohuoneesta kaikki huonekalut, mutta sohva jää? Tee listaus jokaisessa tilassa paikan päällä, niin mitään ei unohdu, ja kirjaa erikseen kaikki säilytettävät ja hankittavat tavarat.

Älä haukkaa liian isoa palaa kerralla Jos työmäärä tuntuu ylivoimaiselta, mieti voisitko jakaa projektin kahteen tai useampaan osaan. Jos esimerkiksi nykyistä kotia uudistetaan kokonaisuudessaan, mutta kylpyhuone on kipeimmin uudistuksen tarpeessa, voisitko tehdä sen ensin, siirtyä sitten makuuhuoneisiin ja tehdä lopuksi keittiön ja yleiset tilat irrallisina projekteina? V ­ aikka remonttien keskellä joutuu elämään pidempään, pienempiä projekteja on paljon helpompi hallita.

mistä aloitan ?

11


Mittaa ja valokuvaa Kaikki uusittavat tilat pitää mitata tarkasti pohjapiirrosta varten. Kirjaa ylös myös säilytettävien huonekalujen mitat. Tilat kannattaa myös valokuvata. Kuvat ovat hyödyllisiä, kun tehdään hankintoja – lisäksi niistä näkee tapahtuneen muutoksen, kun koti on valmis. Kuvista on helppo tarkastaa esimerkiksi keittiöliikkeessä hanan sijainti tai verhokaupoilla sohvan sävy.

Kuvaa kotisi tärkeimmät elementit kännykällä, niin kuvat kulkevat aina mukana.

tiin käytettävä summa alustavasti eri osa-alueiden kesken. Laske jokaiselle osiolle hintahaarukka: tutustu liikkeissä tuotteiden hintoihin ja kysele remonttifirmoista hinta-arvioita, jotta tiedät jo ennen remontin alkua, onko budjetti riittävä. Jos budjetti näyttää kasvavan liian suureksi, siirrä jokin osio myöhemmäksi. Jos budjetti taas näyttää riittävältä, jopa reilulta, älä haali lisäprojekteja, sillä projektin edetessä tulee usein vastaan yllättäviä menoja. Laske budjettiin joustovaraa odottamattomille kuluille.

Budjetissa on aina hyvä olla noin 10–20 % ylitysvaraa. Tee suunnitelmat valmiiksi hyvissä ajoin

Mieti budjetti tarkasti Projektin alussa on tärkeää miettiä budjetti. Paljonko rahaa on käytettävissä? Paljonko sillä pitäisi saada aikaan, ja onko se realistista? Jaottele projek-

Tee kodistasi sisustuskansio! Kokoa kaikki kuvat, mitat, muistiinpanot ja suunnittelun lähtökohdat ­yhtenäiseksi oman kodin sisustus­ kansioksi. Liitä kansioon myös valmis sisustussuunnitelma. Kansion voit ottaa mukaan maali- tai kynttiläostoksille, niin vältyt virhevalinnoilta! Valmiita näytekansioita, joihin materiaalit on helppo koota, saa paperikaupoista.

12

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A

Ennen kuin aloitat varsinaisen sisustuksen suunnittelun, tee hahmotelma suunnittelujärjestyksestä. Ensimmäisenä päätetään remontoitavat tilat. Suunnittelu alkaa suurista linjoista, kuten väreistä, pinnoista, materiaaleista ja kaapistoista. Sitten mietitään yksityiskohtia, kuten tehosteseiniä, lattialistoja ja pyyhekoukkuja. Remontin suunnittelun jälkeen mietitään kalustus. Myös siinä edetään suurista elementeistä yksityiskohtiin: ensin valitaan sohva, ruokapöytä ja säilytyskalusteet, sitten vasta valaisimet, tekstiilit, pienemmät kalusteet ja somisteet. Suunnitelmat kannattaa tehdä valmiiksi ennen kuin remontti alkaa, koska silloin työntekijöillä on selkeät ohjeet heti projektin alussa ja työ sujuu ilman turhia viivästyksiä. Suosituilla remontti­ ryhmillä saattaa olla pitkät jonot, joten on syytä olla ajoissa liikkeellä. Lisäksi monilla kalusteilla ja materiaaleilla on pitkät toimitusajat, joten tavarat on tilattava hyvissä ajoin, jotta pysytään aikataulussa. Jos sohva halutaan saada paikoilleen, kun remontti­on valmis, on se tilattava heti remontin alkaessa. Materiaalien tilaus- ja toimitusaika on synkronoitava asennusajan kanssa: laattojen on oltava paikalla ennen laatoittajaa. Usein etenkin kylpy­huoneremontti etenee niin, että jos yhtä työvaihetta ei päästä puuttuvien materiaalien takia ­tekemään, koko remontti pysähtyy, kunnes materiaalit saapuvat. Tarkista siis kaikkien valitsemiesi materiaalien toimitusajat ennen remontin aloittamista.


Pyrin tekemään kaikki suunnittelu­­työt ennen remontin aloittamista. Projektin toteutus ja valvonta vievät usein mennessään eikä suunnittelulle jää aikaa enää siinä vaiheessa.

mistä aloitan ?

13


Sisustussuunnitelman lähtökohdat – kaksi esimerkkiä Moderni sinkkukoti vanhassa kerrostalossa Asukas • 27-vuotias nainen • vakuutusneuvoja • harrastuksena uinti Lähtökohdat • ensiasunto keskustassa­­ pääkaupunkiseudulla • vanha kerrostalo, jossa kaari-ikkunat ja syvät ikkunalaudat, 50 m², kolmas kerros • remonttibudjetti 10 000 € Tavoitteet • kodikas ja moderni sinkkukoti talon luonnetta kunnioittaen • vanhojen ja kuluneiden pintojen uudistus ja remontointi • toimiva kalustus, kaikki neliöt hyötykäyttöön Tavoiteltu sisustustyyli • skandinaavinen ja linjakas • yksinkertainen ja moderni • myös klassisia piirteitä Suosikit ja inhokit • Värit: Pitää luonnonläheisistä väreistä. Ei pidä vahvoista pääväreistä, kuten ­ punaisesta, keltaisesta tai sinisestä.

14

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A

• Materiaalit: Pitää puusta, lasista, metallista ja muovista. Ei pidä nahasta, eläinten taljoista tai rottingista.

Tarpeet • lisää säilytystilaa • olohuoneeseen tarpeeksi istumapaikkoja vieraille • suuri ruokailuryhmä illallisia varten • uudet raikkaat omaan tyyliin sopivat seinäpinnat • tehokas valaistus Säilytettävät kalusteet • 2 Artekin E60-jakkaraa • valkoinen moderni tv-taso • taulu-tv ja kotiteatteri • 160 cm leveä jenkkisänky, harmaa runkoverhoilu • 160 cm leveä pehmustettu sängynpääty, harmaa verhoilu • yöpöydät • eteisen lipasto Uudet hankinnat • maalit • sohva, nojatuoli, sohvapöytä • valaisimet • ruokapöytä ja tuolit • vaatekaapit


Tilava perheasunto uusioperheelle Asukkaat • isä, äiti ja kolme lasta: Eemil 4 v. , Lotta 8 v. ja Ville 13 v. • isä liikemies ja äiti toimistotyöntekijä • lapsilla harrastuksina partio, salibandy ja ratsastus, vanhemmat harrastavat golfaamista Lähtökohdat • tilava perheasunto rauhallisella sijainnilla • 1970-luvun omakotitalo, joka kaipaa pintaremonttia sekä tilojen uudelleenjärjestelyä • remonttibudjetti 25 000 € Tavoitteet • turvallinen ja viihtyisä koti • vanhemmille ja lapsille omat huoneet Tavoiteltu sisustustyyli • yksinkertainen ja moderni • leikkisä ja hauska Suosikit ja inhokit • Värit: Vanhemmat pitävät mustasta, valkoisesta ja harmaasta. Eemil pitää vihreästä, Lotta punaisesta ja Ville sinisestä. Vanhemmat eivät pidä ruskean sävyistä. Eemil ei pidä keltaisesta, Lotta ei pidä vaaleansinisestä ja Ville ei pidä violetista. • Materiaalit: Vanhemmat arvostavat helposti puhdistettavia materiaaleja. Lapsille kelpaavat kulutusta kestävät materiaalit, joiden käyttöä ei tarvitse varoa. Perheen inhokkeina ovat lasiset tuotteet, jotka ovat kylmiä, kovia ja hieman vaarallisia lapsiperheessä.

Tarpeet • paljon säilytystilaa vaatteille, harrastusvälineille ja kengille • uudet kodinkoneet • vanhojen ja kuluneiden pintojen uudistus ja remontointi • talotekniikan nykyaikaistaminen, mm. ilmanvaihtojärjestelmän ja murto ­hälyttimien asentaminen Säilytettävät kalusteet ja kodinkoneet • valkoinen ruokailuryhmä: pöytä ja 8 tuolia • musta nahkasohva • taulu-tv ja kotiteatteri • vanhempien 160 cm leveä sänky ja sängynpääty • yöpöydät • lastensängyt • perintölipasto • vanhempien valkoinen työpöytä • pyykinpesukone ja kuivausrumpu Uudet hankinnat •nojatuoli, sohvapöytä, tv-taso •kaikki valaisimet, tekstiilit sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteet • lapsille kirjoituspöydät sekä työtuolit • vaatekaapit • eteiseen säilytyskalusteita • uusi jääkaappi, pakastin, astianpesukone, liesi ja uuni

Työjärjestys Suunnittelu • tavoitteet ja lähtökohdat • tyylin kartoitus • värikartta • materiaalit • sisustusplanssi eli miellekartta • kiintokalusteet • irtokalusteet

• pohjapiirros • budjetointi • aikataulutus

Toteutus • tuotteiden tilaus ja hankinnat • remontointi • kalustaminen • somistaminen ja viimeistely

mistä aloitan ?

15


16

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A


Mindmap OLOHUONE 6X4M

SISUSTUSTYYNYT

YÖPÖYTÄVALAISIMET MATOT

MUUTAMA RIIPPUVALAISIN

TAULUT

KYLPYHUONE 2,5 X 3 M

KEITTIÖ 4X4M

VERHOT KYNTTILÄLYHDYT

KATTOSPOTIT KYLPYHUONEESEEN

MAKUUHUONE 3X5M

TEKSTIILIT MALJAKOT

PLAFONDIT ETEISEEN

SOMISTEET

VALAISIMET

3000 € 9000 €

Meidän oma koti TYÖT

KIINTOKALUSTEET BUDJETTI IRTOKALUSTEET TEKSTIILIT 500 €

VALAISIMET 1000 €

JOULUKSI KOTIIN SOMISTEET 200 €

YÖPÖYDÄT 2 KPL, 40 X 40 CM LIPASTO 40 X VANHAT 120 CM HUONESÄNKY KALUT 160 X 210 CM TYÖPÖYTÄ 70 X 140 CM

AIKATAULU

5000 €

MITAT JA TILAT

MUUTTO 14.12.

UUDET HANKINNAT

NOJATUOLI

SOHVAPÖYTÄ

KALUSTEET

SOHVA

TV-TASO

RUOKAILURYHMÄ REMONTTI AJALLA 1.09.–13.12.

TYÖTUOLI 55 X 55 CM

VAATEKAAPIT

KYLPYHUONEKALUSTEET

mistä aloitan ?

17


Oman tyylin löytäminen Minut on nähty televisiossa ehos­tamassa asuntoja myyntikuntoon. Myytävän kohteen ja oman kodin suunnittelun lähtökohdat ovat kuitenkin täysin erilaiset. Myytävistä asunnoista tehdään visuaalisesti sellaisia, että ostajan on helppo kuvitella itsensä sinne pienen personoinnin jälkeen. Jos asunto tuntuu vahvasti toisen omalta, sinne on vaikea kuvitella itseään. Tilanne on päinvastainen, kun asuntoa ei olla myymässä. Tällöin on syytä pistää persoonaa peliin!

K

äytännöllisyyden lisäksi sisustuksen tulee kuvastaa asukkaiden persoonaa, tyyliä ja historiaa. Kodin remonttia tai sisustusta suunnitellessa pitää miettiä arkipäiväisten tarpeiden lisäksi, mikä on juuri sinun oma tyylisi. Millaisessa ympäristössä viihdyt, tunnet olosi kotoisaksi ja mielesi lepää? Onko kotisi eleettömän tyylikäs edustuspaikka, mahdollisimman mukava ja leppoisa kotikolo vai rullaavan arjen mahdollistava tehopakkaus? Useimmiten haluamme, että kodissamme on kaikkia näitä piirteitä, sillä sisustuksen on tuettava erilaisia tilanteita. Oma arki luo raamit kodin tyylille, ja maku määrittelee tyylin yksityiskohdat. Omaa kotia sisustaessa ei kannata miettiä, mitä muut valinnoista ajattelevat. Tärkeintä on, että itse viihtyy ja nauttii ympäristöstä. Kotisi on täydelli-

18

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A

nen, jos se on sinun mielestäsi kaunis ja viihtyisä. Kodin sisustus on itseilmaisua siinä missä pukeutuminenkin.

Koen aina onnistumisen riemua, kun vieraani toteavat kotini olevan aivan näköiseni. Se on tärkein päämäärä sisustaessani. Persoonallinen koti on kiinnostava, ajatuksia ­herättävä ja mieleenpainuva. Kodin sisustus k ­ ertoo, millainen ihminen siellä asuu ja millaista elämää hän elää. Värejä rakastava ja niistä energiaa saava ihminen valitsee olohuoneeseen kirkkaanpunaisen seinän. Hektiseen arkeen rauhaa kaipaava sisustaja taas saattaa valita kaikkiin seiniin valkoista ja pitäytyä kalustuksessakin vaalealla linjalla. Muotia seuraavan sisustajan kodin seinää somistaa aina viimeisintä trendiä edustava tapetti, ja verhot saattavat vaihtua neljä kertaa vuodessa. Toiset sisustavat joka vuosi, toiset taas laittavat kaiken kerralla kuntoon ja pitävät samaa sisustusta kaksi­kymmentä vuotta. Myös eletty elämä tuo oman leimansa sisustukseen. Maailmanmatkaajan seinillä on kuvia reissuilta, aktiivisen urheilijan vitriini on täynnä mitaleja ja pokaaleja, ja lapsiperheen olohuoneen sisustusta värittävät perheen pienimpien lelut sekä valokuvat lapsista. Tällaiset elementit nousevatkin ­tärkeimpään rooliin, kun sisustetaan asunnosta ­kotia.


Viihtyisä koti ei ole steriili ja persoonaton vaan elämän­makuinen ja ­asukkaansa näköinen.

Apua – mikä on minun tyylini? Joskus on vaikea löytää sisustukseen asioita, jotka sopivat omaan persoonaan. Oman tyylin hahmottaminen on vaikeaa, ja suuren sisustusprojektin kynnyksellä saattaa iskeä paniikki: Mitä minä haluan? Mistä minä pidän? Millaista elämäntyyliä tahdon kotini edustavan?

Omaa tyyliä etsiessä on syytä unohtaa kaikki­ säännöt ja ennakkoluulot. Hyvä idea on lähteä­­kiertämään sisustusliikkeitä. Kannattaa myös kauppiaan luvalla kuvata kaikkea, josta syystä tai toisesta pitää: sisustustuotteita, maalimalleja, ­tapetteja ja tekstiilejä. Kerää kuvat mieluisista tuotteista ja laajen­na­­ näkemystäsi etsimällä sisustuslehdistä ­kiin­­­nostavia­­

oman t y y lin l ö y tä minen

19


Jos lapsiperheen kotia sisustavan äidin toiveissa on valkoinen sohva, toteutukseen pitää löytää käytännöllinen ratkaisu. Lapsiperheen sohva voi olla valkoinen, kunhan päälliset on helppo irrottaa ja pestä.

Avoin mieli on paras lähtökohta oman tyylin etsimisessä. kokonaisuuksia. Sujauta löytämäsi kuvat talteen sisustuskansioon. Inspiraatiota saa valtavasti myös internetistä. Voit kasata suosikkityylejäsi ja -tuotteitasi esimerkiksi Pinterestiin. Hauskoja ideoita voi etsiä sisustusblogeista ja tallentaa niitä selaimen kirjanmerkkeihin. Netissä voi myös tehdä osviittaa antavia testejä, jotka kertovat, millainen sisustaja olet ja millaista tyyliä edustat.

Ota huomioon käytännön tarpeet ja rajoitteet Erilaiset tarpeet luovat omat rajoitteensa. Jos kotia sisustetaan suurelle perheelle, jossa on pieniä lapsia, on hankintojen oltava käytännöllisiä ja toimivia. Käytännön asiat voidaan huomioida niin, että tyyli ei kärsi.

20

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A

Kun sisustusta uudistetaan vanhan pohjalta, on tyyliä koottaessa huomioitava myös vanhat, säilytettävät elementit, esineet ja pinnat. Jos kotiin on jo valittu vahvoja värejä ja selkeä tyyli, on hyvä jatkaa pääosin valitulla linjalla. Tällöin tilaan tuodaan harkitusti uusia tyylejä ja sävyjä. Talon arkkitehtuuri asettaa omat rajoitteensa sisustamiselle. Jos remonttikohde on vanha rintamamiestalo, tuntuu väkinäiseltä tehdä sinne kylmän moderni sisustus. Vastaavasti modernin kerros­taloasunnon sisustaminen romanttisesti tai talon­poikaistyylillä voi aiheuttaa ristiriidan rakennuksen ja sisustuksen tyylin välille. Tämä ei kuitenkaan ole sääntö vaan viitteellinen ohje: jos ehdottomasti haluaa vastavalmistuneeseen moderniin asuntoon yltiöromanttisen tyylin, on vain pidettävä päänsä ja luotettava itseensä. Mikäli kontrasti arkkitehtuuriin on tarpeeksi suuri tai sisustuksen sekaan poimitaan elementtejä asunnon arkkitehtuurista, voi yhdistelmä toimia!

Löysin oman tyylini – mitä sitten? Pohjatöiden jälkeen pitää tulkita, mitkä elementit ovat tyylin ratkaisevimmat tekijät. Jos olet ihastunut moderniin sohvaan tai romanttiseen keittiöön, on syytä lähteä rakentamaan muuta sisustusta tämän tärkeimmän elementin ympärille. Sisustuksesta tulee ajattomampi, kun suurimmat ja hallitsevimmat elementit, kuten pinnat ja kiintokalusteet, valitaan oman suosikkityylin hillityimmästä päästä. Rohkeimmat ja persoonallisimmat elementit toteutetaan tekstiileillä ja irtokalusteilla. Tällöin sisustuksen tyyliä on helppo päivittää myöhemmin. Klassisiin pintoihin ja kiintokalusteisiin on helppoa ja melko riskitöntä yhdistellä eri tyylejä. Voit valita reipaskuosisia verhoja ja tyynyjä, näyttävän maton tai värikkään sohvan ilman, että ­kokonaisuudesta tulee levoton. Omaa persoonaa voi helposti ilmentää myös tauluilla, valokuvilla, pien­


Täysin remontoidun jugendtalon asunto on sisustettu yhdistelemällä uutta ja vanhaa. Vanhat elementit tukevat talon arkkitehtuuria ja modernit toimivat kontrastina. Seinissä Tikkurila1.

esineillä ja tekstiileillä ilman suuren virheostoksen pelkoa. Nykyään monet ostavat sisustustuotteita myös nettihuutokaupoista, joten sisustusesineitä voi helposti kierrättää.

Kun sisustuksen suuret linjat ovat ajattomat ja rauhalliset, voi muilla elementeillä hullutella. Oma tyyli ei hahmotu – mitä sitten? Vaikka kaikista ponnistuksista huolimatta oma tyyli ei tahdo löytyä, ei ole syytä vaipua epätoivoon. Silloin voi turvautua perustyyleihin ja niiden turvallisiin yhdistelmiin. Perussisustustyylejä ovat klassinen, moderni, minimalistinen, talonpoikainen, historiallinen, saaristolainen, siirtomaatyylinen ja romanttinen. Ehkä niistä l­öytyykin oma tyyli.

oman t y y lin l ö y tä minen

21


Erilaiset sisustustyylit Klassinen tyyli

Klassisen tyylin maalimallien sävyt Tikkurila2.

Klassinen sisustustyyli koostuu selkeistä kalusteista, laadukkaista materiaaleista ja vaaleista sävyistä.

22

O M A N KO D I N S I S U S T U S S U U N N I T E L M A

Klassiseen tyyliin kuuluvat olennaisesti ajattomat valinnat. Huonekalut ostetaan kestämään aikaa, eikä niitä päivitetä muutaman vuoden vaan muutaman vuosikymmenen välein. Valinnoissa panostetaankin laadukkuuteen ja kestävyyteen. Klassisessa kodissa seinät maalataan vaaleilla beigen tai harmaan sävyillä ja tekstiileissä käytetään luonnonsävyjä, valkoista sekä haaleita valkoisella taitettuja sinisen, vihreän ja punaisen sävyjä. Värimaailma on kokonaisuudessaan hillitty, hallittu ja vaalea. Klassisessa tyylissä selkeitä nykypäivän elementtejä voidaan yhdistellä joko antiikkikalusteisiin tai vaikka moderneihin, romanttisiin sekä talonpoikaisiin elementteihin, kunhan kaikki valinnat ovat ajattomia. Materiaaleista parhaiten toimivat luonnonmateriaalit, kuten kivi, puu ja puuvilla. Tähän tyyliin eivät kuulu keinokuidut, muoviset kalusteet tai räikeät värit.


Pyykönen, Tea-Mariia: Tea-Mariian sisustusopas (WSOY)  

Kirja jokaiselle suomalaiselle kodin sisustajalle.

Pyykönen, Tea-Mariia: Tea-Mariian sisustusopas (WSOY)  

Kirja jokaiselle suomalaiselle kodin sisustajalle.