Page 1

WSOY

Etukansi Niels Bohr, Ullstein Bild / Mvphotos. Takakansi Muinaishautaharju Selkämeren rannikolla, Jan Eerala. wsoy.fi

9 789510 395424 82.2 ISBN 978-951-0-39542-4 Kannen suunnittelu Tom Backström

JUSA PELTONIEMI HYLYT

JUSA PELTONIEMI HYLYT WSOY Talven keskellä etsin askeleitani. Löysin hylkymaata ja mustan hiilijalanjäljen.


Jusa Peltoniemi

Hylyt

werner sรถderstrรถm osakeyhtiรถ helsinki


Š jusa peltoniemi ja wsoy 2013 isbn 978-951-0-39542-4 painettu eu:ssa


Jos vuosituhannessa jokin liikahtaa, olet onnekas.


Henryn laki Sgas = kHPgas (koskee kaasun paineen ja sen liukoisuuden suhdetta) Paineen alaisuudessa tietyt molekyylit hengityskaasussa käyttäytyvät keskenään eri tavoin. Niinpä liika typpi täytyy myös uloshengittää paineessa, mikäli sen mielii elimistöstä pois saada. Suhtaudun niin sanottuun historiaan samalla tavoin elementtinä kuin veteen. Sieltä on tultava ylös tarkoin harkiten ja luonnonlakeja noudattaen.1

1  Sitä aikaa, jona typpeä elimistöön imeytyy, kutsutaan alttiinaoloajaksi. Se on sukeltamaan ryhtymisen ja nousun aloittamisen välinen kesto. Vastaavasti niitä sukellussyvyyden ja alttiinaoloajan perusteella määräytyviä syvyyksiä, joihin sukeltajan on pysähdyttävä poistamaan normaalipaineessa hengitettäväksi väärän kokoisia molekyylejä verestään, kutsutaan etapeiksi.

7


TIBURIN SIBYLLA

On tilanteita, joissa alusta saakka on selvää, mihin ne tulevat päätymään. Ihmiselle ominaista on toivoa, ettei niin kuin tulee käymään, kävisi.


I She is said to want Qaddafi dead or alive

II Ja katso, kun kohotin katseeni lautaselta aamiaishuoneen televisiossa pyöri kuvia kukistetusta tyrannista. Tällä tavoin odotettuina ja yllättäen ovat uutiset Roomaan aina saapuneet, Afrikasta ja muista provinsseista, niin kulkijoille kuin kansalaisille.

11


III Temppelin aurinkoisella puolella ruskeasilmäiset tummat miehet kaatoivat pikariini grappaa ja Tiburin Sibylla katseli rotkoon kohti tyhjää joenuomaa, josta hänen hahmonsa kerran oli syntynyt. Latiumissa, Anion varrella Roomasta itään, olivat kaskadit valjastetut ja turbiinit muuttivat aineen kykyä suorittaa työtä pyörimisenergiaksi. Kun keisari kysyy, onko hän se, jonka profeetat ovat ilmoittaneet, ei tarvitse olla ennustaja kertoakseen tälle, mitä tuleman pitää. Olisipa siis Augustuksen suku malttanut pysytellä paistetuissa artisokissa.

12


IV Augustuksen kysyttyä kysymyksensä ja hänen saatuaan vastauksen, jonka mukaan senaatti oli hänet valitseva jumalaksi, mutta ei tämä nainen, että oli syntyvä häntäkin suurempi hallitsija, josta evankeliumit tulisivat todistamaan, silloin katsoi Tiburin Sibylla nyt puolestaan häntä Latiumissa, Anion varrella Roomasta itään tiedustellen, oliko kaikki kansa nyt pantava verolle ja aikoiko keisari näin toimia.

13


V Catullus, runo 392

VI Catullus, runo 443

2  Si urbanus esses aut Sabinus aut Tiburs aut pinguis Vmber aut obesus Etruscus aut Lanuvinus ater atque dentatus aut Transpadanus, ut meos quoque attingam, aut quilubet, qui puriter lavit dentes, tamen renidere usque quaque te nollem: nam risu inepto res ineptior nulla est. 3  … fui libenter in tua suburbana villa, malamque pectore expuli tussim, non inmerenti quam mihi meus venter, dum sumptuosas appeto, dedit, cenas.

14


VII Qaddafi was arrested while he was alive but he was killed later

VIII Tämä synnyttää velkaa Roomaa kohtaan, mutta vieraille ei tätä tule Tivolissa myöntää. Siitä puhutaan Sibyllan kanssa kahden kesken.

15


KOHAGEN-KOPERNIKUS


I Näilläkin tienoin ovat kansamme edeltäjät ja sitte esi-isämme kokeneet velvollisuuttaan täyttää ja saattaa karua luontoa ihmiskunnan palvelukseen ja sivistyksen taimimaaksi. Jos ovatkin tiedot niukat, niin ovat ne kumminkin osaltaan todistamassa ja kertomassa tämän seudun eri kehitysaikoja ja ilmaisemassa asujainten muinaisia, hämärään kätkeytyneitä olosuhteita. Ja ehkäpä todistusten runsaus vielä karttuu aikain ja tutkimusten edetessä, niin että selvemmin voidaan näittenkin syrjäseutujen muinaisia asioita käsittää ja ymmärtää. 4

4  Esa Eetu Takala: Muinaismuistoja Pietarsaaren kihlakunnan suomalaisesta osasta. Suomen Muinaismuisto-yhdistys 1896.

19


II Kohagen Sammaloitunut kivi laakeassa kuopassa suon ja metsän rajassa. Ideana oli syntyä hiidenkirnu. Vesi sai kiven tuotua paikalle ja pyörre kävi tuhansia vuosia. Jauhinkiven metafyysinen olemus on hioa itsensä olemattomiin, jättää jälkeensä abstrakti ajatussisältö, luonnonmonumentti, mutta minkäs teet – jääkausi loppui kesken.

20


III Olivatpa jättiläiset kerta aikoneet ryhtyä punaamaan kartanoaan ja sitä varten merenrannalta tuoneet punamultaa. Mutta onnettomuudeksi särkyi astia kankaalla ja punasi silloin maahan tomahtava maali maan ja kivet.

IV Niels Bohr ”Se atomimalli oli oikeastaan alkujaan enempi vain vitsi, mutta kun siitä tuli niin tavattoman suosittu, eihän siihen enää oikein voinut sillä lailla puuttua.”

21


V Kannell´ illan taivaan käy tähdet korkeat, ja joku maankin vaivaan putoaa, siintävän ilman hopeoi. Kaukaisen tähden säteilyllä otan itsestäni röntgenkuvan. Asetan filminpätkän lumeen ja käyn sen päälle makaamaan.

22


WSOY

Etukansi Niels Bohr, Ullstein Bild / Mvphotos. Takakansi Muinaishautaharju Selkämeren rannikolla, Jan Eerala. wsoy.fi

9 789510 395424 82.2 ISBN 978-951-0-39542-4 Kannen suunnittelu Tom Backström

JUSA PELTONIEMI HYLYT

JUSA PELTONIEMI HYLYT WSOY Talven keskellä etsin askeleitani. Löysin hylkymaata ja mustan hiilijalanjäljen.

: Hylyt (WSOY)  
: Hylyt (WSOY)  

Jusa Peltoniemen runoissa menneisyyden jäänteillä leikitään kuin delfiinit muovipusseilla. Hylyt on valtavia etäisyyksiä ja aikajänteitä yht...