Page 1

T o t e u ta

50

y l l 채t y k s e l l i s t채 ideaa

Sanna Halla-Aho Martti J채rvi

wsoy


Sanna Hall a-Aho & M artti Järvi

T o t e u ta

50

y l l ät y k s e l l i s tä ideaa

W e r n e r S öde r st röm Os a k e yht iö • H e ls i n k i


© Tekijät ja WSOY, 2013 Ohjeet Sanna Halla-aho Valokuvat Martti Järvi Graafinen suunnittelu Sanna-Reeta Meilahti ISBN 978-951-0-39332-1 Painettu EU:ssa 2013


5

Löytöretkellä 6 Pieni pala kangasta 9 Verho Tilkkupeitto Lampunvarjostin Riippuvainen yrteistä 17 Yrttitasku Ylösalas-amppeli Yrttivasu Kotikutoista 25 Villavalo-varjostin Neulottu tyynynpäällinen Jakkaranpäällinen Pannumyssy/pipo Matkakuumeessa 35 Matkalaukkuhylly Huivista tikattu tyynynpäällinen Oma pesä 43 Virkattu matto Tilkkutyyny Tilkkupallo Kangastus 52 Oviverho Patonkipussi Nimikoidut purkit Valaisin Pellen paluumuutto 61 Retkipatja Lepakkotuolin päällinen Turkistyyny Pikku naisia 69 Lampunvarjostimet Naulakko Valosarja

Saunan jälkeen 80 Penkki Hyllynaulakko Kynttilänjalat Punaposkinen pyör äretki 87 Pyörän villa-asu Pyöränkori Sortsit Avaimenperä Lasinsuojus Viinipulloteline Nukkekoti 97 Iso tilkkupeitto Pieni tilkkupeitto Lampunvarjostin, iso ja pieni Nuken tyyny Nuken tyyny nenäliinoista Samettityyny Musisointia 107 Kaappi Rahin verhoilu Tuolin päällinen Anna Kareninan talvimajall a 115 Kranssi Turkissydän Tuolin päälliset Pöly t pois 127 Essu Kakkuvuokalamput Amppeli Salonkikelpoinen 135 Sohva Pöytä Oksat Kiitos! 143 Kuvauslainat ja materiaalitiedot 144


6

Löytöretkellä Pieni ruskea sohva oli ollut piharakennuksessa jo vuosia. Käsinojien verhoilu ­repsotti ja istuimen kangas oli haalistunut. 1940-luvun kaunottaresta oli tullut ajan myötä huomaamaton seinäruusu. Pieni ja epämukava istuin ei kutsunut luokseen. Vaikka vanhan sohvan päällys oli rapistunut, runko oli edelleen voimissaan. Jousitettu istuin ja toppaukset oli aikoinaan tehty niin ensiluokkaisesti, että ­r yhdikkäästä ladystä ei tullut mieleenkään luopua. Miten rouvalle voisi tehdä ­pysyvän kasvojenkohotuksen, ihan oikean muodonmuutoksen? Saisiko siitä ­taiottua sisustuslehtien sivuilla näkyneen muhkean ja muodikkaan istuimen? Useimmiten todellinen löytö tehdään omassa päässä. Yhtäkkiä jokin tuttu ja tavallinen asia ­näyttäytyy aivan toisenlaisena. Siinä auttaa optimismi. Kun idea on tarpeeksi innostava, toteu­tukseen liittyvät ongelmat ratkeavat kuin itsestään. Monta metriä samettia, vanulevyä, kaksi vanhaa täkkiä ja aikaa viikonloppu­. Vanha sohva sai pehmeämmät piirteet ja sileämmän tunnun. Ei ihan helppo homma, mutta lopputulos tuntui kaiken vaivan arvoiselta. Hyvä huonekalu pääsi toiselle kierrokselle. Esineiden katsominen uusin silmin on arvokas taito. Sillä säästät rahaa, vähennät kaatopaikkojen kuormitusta ja saatat saada kotisi sisustukseen jotain ­ainutlaatuista. Tavaroiden laadun ja mahdollisuuksien arvioiminen kehittyy harjoittelemalla ja kirppiksiä koluamalla. Rohkeat kokeilut ja hullut ideat johtavat usein yllättäviin lopputuloksiin. Niihin, joita sitten ylpeimmin esittelet ystävillesi. Kun uhkien sijaan alat nähdä mahdollisuuksia, olet oikealla polulla. Kun pystyt suhtautumaan raskaalta tuntuvaan hommaan ongelman sijasta haasteena, ­kokonainen elämänmuutos on jo ovella. Paras löytö on, kun huomaat kaikessa piilevän hyvän. Ja luotat siihen, että ponnistelusi palkitaan aina. Usein suurimman ilon saa itse tekemisestä. Hyviä löytöjä! Älä koskaan lopeta etsimistä. Porvoossa huhtikuussa 2013 Sanna Halla-aho


Löysin niitä monta, kuoseiltaan ja väreiltään yhteensopivaa. Ompelin yhteen kaitaleita, leikkasin ne kolmioiksi ja kokosin siksak-kuvioiksi. Tilkuista tehty taikatemppu. Tekstiilit toivat kämppään sen kaipaamaa kodikkuutta.


10

In the mood for love Tässä kodissa voisi kuvata vaikka aasialaisen rakkaus­­elokuvan. Karun huoneen kontrastina on kutsuva sänky, silkkipeitto ja upottava matto. Seinä on sudittu keskeneräisen näköiseksi. Puuvillakankaisen tilkkuraidan yhdistää silkkipeittoon vaaleanpunainen samettinauha. Lampunvarjostimen kuviot syttyvät eloon, kun valo napsautetaan päälle.


11


12

Kuviokelluntaa Kylpyhuoneen puuttuminen paikattiin sijoittamalla amme huoneen nurkkaan. Verho tuo yksityisyyttä ja tilkkuraita toimii lasimaalauksen tavoin. Kylpylätunnelma luodaan muutamalla harkitulla elementillä. Vanhan kylpyammeen sisäpuolen voi pinnoittaa uudelleen ja jättää ulkopuolen vuosikerrat näkyviin.


13

verho

1.

Verhon leveys on 150 cm. Leikkaa tilkku­kankaista 16 x 16 cm:n neliöitä: 6 kpl alimmasta ja ylimmästä väristä ja 12 kpl siksak-raidan muodos­tavasta.

2.

Ompele tilkkuosio samoin kuin peiton ohjeessa, jonka löydät seuraavalta sivulta. Leikkaa verho halki noin metrin korkeudelta alareunasta mitattuna. Ompele tilkkuraita verhon kappaleisiin. Ompele verhon sivuihin käänteet.


14

tilkkupeitto 2.

1.

Peittokankaan leveys on 140 cm ja valmiin peiton leveys 136 cm. Leikkaa tilkkukankaista 13 x 13 cm:n neliöitä: alinta väriä 7 kpl, siksakraidan muodostavaa väriä 14 kpl ja ylintä 7 kpl.

2. 3.

Aseta kaksi vierekkäistä väriä olevaa neliötä oikeat puolet vastakkain. Piirrä viiva neliön kulmasta kulmaan. Ompele suoraommel viivan molemmin puolin, paininjalan etäisyydelle viivasta.

3. 4.

Leikkaa neliö kahtia viivaa pitkin.

Silitä puolikkaat auki, taita saumanvarat tummemman kankaan puolelle. Muodostuneen neliön koko on noin 12 x 12 cm.

5.

Kokoa kolmioista muodostuvat neliöt riveiksi niin, että kolmiot muodostavat siksak-kuvion. Silitä saumat ennen rivien yhdistämistä.

6. 4.

5.

Aseta tilkkuboordi oikea puoli alaspäin peittokankaan nurjalle puolelle. Ompele boordi kiinni alareunasta ja sivuista. Ohenna saumanvarat kulmissa ja käännä boordi peiton oikealle puolelle. Leikkaa boordin yläreunan kohdalta peiton saumanvarat auki ja silitä nurjalle. Silitä ja neulaa samettinauha avoimen reunan päälle.

tarvikkeet Paksua puuvillatai silkkisatiinia Kolmea erilaista tilkkukangasta Samettinauhaa Tilkkutyövälineet: leikkuri, alusta ja viivain


15

l a m p u n va r j o s t i n Tee näin

tarvikkeet Vanha lampunvarjostin Kuutta erilaista tilkkutyökangasta Vinonauhaa Tilkkutyövälineet: leikkuri, alusta ja viivain

1.

Pura vanhan varjostimen päällyste. Jos mahdollista, jätä varjostinmuovi paikoilleen. Mittaa varjostimen korkeus ja alareunan ympärys. Päätä neliöiden koko sen mukaan, että ne menevät tasan varjostimen ympärys­m ittaan.

2.

Leikkaa tilkkukankaista tarvittava määrä neliöitä. Jos valmiissa työssä neliön koko on esim. 7 x 7 cm, leikkaa neliöistä 2 cm suurempia. Ompele tilkut samoin kuin tilkkupeiton ohjeessa.

3.

Ompele tilkkuosio suorakaiteeksi, jonka korkeus on varjostimen korkeus ja leveys varjostimen ympärys. Lisää saumanvaroja ympäriinsä 1 cm. Ompele tilkkukangas lieriöksi ja aseta nurjapuoli päällepäin varjostimen päälle. Neulaa lieriö varjostimen muotoon molemmista sivuista. Ompele saumat, kavenna saumanvarat ja silitä auki.

4.

Huolittele ylä- ja alareuna vinokaitaleella. Ompele kaitale tilkkukankaan reunaan oikeat puolet vastakkain. Silitä kaitale nurjalle ja ompele ­kaitaleen reuna käsin kiinni.

5.

Kiinnitä tilkkukangas varjostimen yläreunaan käsin ompelemalla.


Kaupunkilainen perustaa kasvimaansa sinne minne pystyy. Näin asian ratkaisi Brooklynissa asuva ystäväni. Ompeli muovipusseista ja pyörän sisäkumeista taskut ja vasun ja laittoi taimet multaan. Valoa, vettä ja kasvua! Nyt poimitaan omat basilikat mozzarellasalaattiin.


19

Mitä voi tehdä puhjenneista pyörän­ kumeista ja muovipusseista? Yrttipenkin mobiiliversion. Kasvienkaan ei tarvitse kuihtua kotona viikonloppuja, vaan ne voi napata mökille mukaan.


21

Y r t t i ta s k u

1.

 Silitä 3–4 muovipussikerrosta yhteen leivin­­­­pape­rei­­­den välissä. Sopiva raudan lämpötila on kahden ja kolmeen pisteen välissä. Jäähdytä muovit painon alla, niin ne pysyvät sileänä.

2.

 Leikkaa silitetystä muovista noin 25 x 45 cm:n kokoinen pala. Silitä palan toisesta pitkästä sivusta 3 cm nurjalle, muista laittaa leivinpaperi työn alle ja päälle. Ompele pala lieriöksi. Ompele pohjasauma. Ompele pussin kulmiin sisäpuolelle kolmiot.

3.

Leikkaa sisäkumista 1,5 cm leveää suikaletta. Tikkaa suikale taskun reunoihin kantimeksi.

tarvikkeet muovikasseja pyörän sisäkumi leivinpaperia


22

Ylösal as-amppeli

tarvikkeet muoviruukku muovinen ruukun aluslautanen pesulahenkari ja metallihaka kaksipuolista teippiä tai kuminauhaa tapettia kosteudenpidättäjää tyhjä viilipurkki suodatinpusseja purasin sivuleikkurit

Tee näin

1.

Leikkaa ja teippaa tapetti muoviruukun sisään. Pistä purkin kylkiin reiät purasimella ripustinta varten. Leikkaa purkin pohjalle suodatinpussista kaksinkertainen pyörylä.

2.

Pistele viilipurkin pohjaan reikiä purasimella ja leikkaa sen pohjalle suodatinpussista pyörylä. Täytä purkki kosteudenpidättäjällä ja kastele se kunnolla. Leikkaa suodatinpussista aluslautasen kokoinen pyörylä ja leikkaa siihen halkio ja kolmen sentin viillot keskikohdasta lähtien.

3.

Aseta muoviruukun pohjalle ensin suodatinpussi­ pyörylä ja sen päälle kosteudenpidättäjäpurkki pohja ylöspäin ja massa kohti kukkapurkin pohjaa. Ravista kasvin multapaakusta ylimääräinen multa pois. Aseta kasvi purkkiin, pujota suodatinpussipyörylä kasvin kaulukseksi ja pujota aluslautanen purkin kanneksi. Kiinnitä kansi purkin reunaan vahvalla kaksipuolisella teipillä tai purkin ympärille pujotettavalla kuminauhalenkillä.

4.

Leikkaa ja taivuta henkarista ripustin. Pujota haka ripustimeen. Paina ripustimen päät purkin kyljessä oleviin reikiin ja ripusta amppeli valoisaan paikkaan. Kastele kasvia purkin pohjassa olevien reikien kautta.


15 houkuttelevaa sisustusta. 50 ohjetta, joiden avulla annat löydöille uuden­elämän kotonasi. Kohenna keittiötä kauniilla pyyhkeillä, muokkaa ­nahkatakista tuolinpääl­linen tai rakenna matkalaukusta hylly muistoille. Ompele, neulo ja maalaa – tai vain anna ­kekseliäiden ideoiden innostaa.

1

9 789510 393321

65 978-951-0-39332-1 www.wsoy.fi

Halla-aho, Sanna: Löytö! (WSOY)  

Uusia ideoita sisustamiseen - tee vanhasta entistä hienompaa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you