Page 1

2012/2. SAJTCETLI – a gödöllôi kastély és herceg Egérváry Elemér lapja

Kedves Barátom! Gróf Gorgonzola Géza ma vadászöltözetben érkezett és vidáman közölte, hogy végre közeleg a vadászati szezon! Aztán még vidámabban hozzátette, hogy szerinte alaposan megnövelhetnénk a kastélyomban a forgalmat, ha valami jó kis vadászati kiállítást is csinálnánk, ahol ô megint mesélhetne a vadászkalandjairól. - Gézám, kapaszkodj meg: az istállók fölött éppen ilyen kiállítás készült! - Vadászatos? Nélkülem?! - Neeem, Gézám, természetesen a Te tapasztalataidat is felhasználtuk... A mácsai vadászkastélyodról is tettünk bele egy régi képeslapot! És idônként nyugodtan mesélhetsz benne a kalandjaidról! Például zárás után! Géza ezen jól megsértôdött, de annyira azért nem, hogy ne nézze meg a kiállítást. Rögtön elindult az istálló fölötti szobák irányába, és jól begyorsított, amikor megtudta, hogy szemüveg nélküli 3D-s monitorok mûködnek

benne. Bár szerinte ô szemüveg nélkül is szinte mindent 3D-ben lát… Már nem volt alkalmam utána szólni, hogy az istállóban ne ijedjen meg a nyerítô lovaktól… No mindegy, majd ha utolérem, elmagyarázom neki az istálló holovetítôs lovait is! Ha erre jársz, Neked is szívesen megmutatom ôket! Szeretettel várlak a kastélyomba:


Bajszint Be'la KERTÉSZETI ROVATA A páfrányfenyô (Ginkgo biloba) Szerdán szóltam Bajszint Bélának, hogy a kertészeti rovatba az ablakom alatt álló páfrányfenyôrôl kellene cikket írnia. A lelkére kötöttem, hogy hétfôre legyen kész vele, mert akkor küldöm nyomdába a Sajtcetlit. Béla bólogatott, aztán gondosan válogatta tovább a befôttesüvegeket a hétvégi szilvalekvár-befôzéshez. Hétfôn Bélát a kamrában találtam. Elégedetten számolgatta a polcokon mosolygó szilvalekvárokat. Kiderült, hogy a cikkrôl teljesen elfeledkezett… Így most írhatom megint én! Tehát: ez itt a páfrányfenyôm. De hiába hívják fenyônek, mert attól még ez egy lombhullató fa! Még pedig jó régi típus: rokonai már 270 millió évvel ezelôtt éltek. A legyezô alakú leveleirôl könnyen megismered: ezek nyáron világoszöld, ôsszel aranysárga színûek. A páfrányfenyô törzse pedig sötétbarnás színû, repedezett vagy barázdált: tapintsd meg nyugodtan! Ezek a fák általában 20-35 méter magasra nônek és nagyon sokáig élnek: léteznek 1000 évnél idôsebb példányok is! Az enyém ennél azért jóval fiatalabb: olyan 150 éves lehet. Érdekesség, hogy a fa szép leveleit gyógyhatása miatt gyûjtik: például a szellemi teljesítôképesség, az emlékezet javítására is használják! Béla, legközelebb viszek Neked páfrányfenyô-levelet! Hg. E. E. 2


Kistesók

figyelmébe!

Színezd ki a rajzot úgy, ahogy Neked tetszene! gróf Gorgonzola Géza

3


Gróf Gorgonzola Géza feljegyzései a

címû kiállításról

1. Nagyon dicséretes ötlet, hogy a kastély végre bemutatja a kedvenc hobbimat, a vadászatot. Bár a kiállítás nem csak vadászatról szól, hanem huszárokról, lovakról, kocsikról és lovas sportokról is. Én például most láttam életemben elôször lovaspólóhoz használatos labdát és ütôt!

2. A kiállítás 8 terembôl áll, és mindegyik teremnek más a falfestése. Például ilyen, meg ilyen. Vagyis a kiállítás mellett a termeket is érdemes figyelmesen megnézegetni!

3. Itt tudtam meg, hogy a magyar huszárokat „az elegancia és harcias küllem” jellemezte. (Pont mint engem!) 4

4. A 3D-s képernyôkhöz itt tényleg nem kell szemüveg, és mégis teljesen térhatású, ahogy jönnek-mennek rajtuk az elegáns és harcias huszárok, testôrök.


5. Hogy mekkora nagy állat a ló, azt tudtam. De hogy régen arannyal, ezüsttel hímzett nyeregtakaró járt nekik, azt megdöbbenve tapasztaltam, a sátor-méretû takaró alatt állva.

6.

A vadászsólymoknak olyan sapkájuk van, amibôl nem látnak ki. Ez az idomításukhoz meg a vadászatkor is szükséges: a vadász csak akkor veszi le a sólyomról a sapkát, amikor a sólyomnak a vadra kell figyelnie. (A kiállított darabok méretben majdnem nekem is passzolnának, de én szeretek kilátni a sapkáimból.)

KRITIKAI MEGJEGYZÉSEK 1. Erzsébet királynéról, mint híres lovasról és falkavadászról lehetne több kép is. 2. A mácsai vadászkastélyomról mindössze egyetlen képeslapot találtam. Pedig vannak errôl jó képek még, ez itt például a kastélyom ebédlôje:

3. Rólam egyetlen kép sem szerepel a kiállításban. Ezt a hiányosságot az újság elôzô oldalán pótoltam. gróf G. Géza 5


HoLo-Lovak az istállóban

Amikor Erzsébet királyné Gödöllôre jött, mindig hozta magával különlegesen értékes lovait is, akik ebben az istállóban laktak. Ezeken a lovakon ment aztán a királyné a falkavadászatokra szarvast vagy rókát üldözni. De voltak olyan lovai is, amelyekkel itt a lovardában gyakorolt cirkuszi mutatványokat: például karikán is át tudott ugrani velük. A szépen felújított istállóban valódi lovakkal már nem találkozhatunk. (Na jó: egy kivétel azért volt: amikor a 3D-s filmünk készült.) A ló-élménybôl viszont mégsem maradunk ki: az istállóban felállított holo-vetítôkön 2 lovacska vár az érdeklôdôre. Az élethûen térhatású lovakat ugyan megsimogatni nem lehet, de a kézmozdulatainkra, integetésre azonnal reagálnak! Hogy hogyan? Hát, ezt Neked kell kipróbálnod!

2 az 1-ben akció! Új látványosságaink, a Királyi és Fôúri Lovaskultúra-kiállítás, az istálló, a lovarda és a 3D mozi október 31-ig közös belépôjeggyel látogathatók! Felnôtt belépô: 1200.- Ft/fô Kedvezményes: 600.- Ft/fô További információ: 06 28 410 124

Ôszi kalandok Elemérrel A kastélyban idén ôsszel is izgalmas programok várnak! Október 27-én, szombaton gyerekeknek, családoknak rendhagyó túrákat tervezünk, amelyekre szeretettel várunk Titeket! A részleteket a honlapunkon találod: www.kiralyikastely.hu ! Oravec-Kis Éva múzeumpedagógus

6


Elkészült a 3D Mozi! Géza mostanra belenyugodott, hogy a 3Dmozinkba végül nem az ô vadászkalandjairól készítettünk filmet. A lovarda alatt kialakított teremben hiányolta ugyan a pattogatott kukoricát, de aztán rögtön beült a legelsô sorba és láthatóan nagy izgalommal próbálta fel a mozizáshoz szükséges szemüveget. A fantasztikus látvány még ôt is meglepte!! Teljesen belenyomta a székbe! Láttam, amikor meg akarta fogni az épülô kastély tornyát, és – bár nem fogja bevallani – de kicsit megijedt, amikor Ferenc József vadászfegyvere eldördült! Pedig neki aztán pont ezen nem kellene meglepôdnie… Végül annyit mondott, hogy 13 percnél lehetett volna kicsit hosszabb! Ezért aztán megnéztük még kétszer: angolul és németül is. Ezekbôl ugyan egy kukkot sem értettünk, de a kastélytörténet legszebb pillanatainak átélése közben ez sem zavart bennünket. Sôt, a végén már a kukorica sem hiányzott….

Jelenet a filmbôl: Szabó Dóra és Rudniczai Dorka, mint Erzsébet királyné és Mária Valéria. Rendezô-operatôr: Ragályi Elemér.

Gróf Gorgonzola Géza Szenzációs Hírei

Végre kapható a csokink! Régóta tervezzük Elemérrel, hogy a kedvenc csokinkkal megismertetünk Titeket is. Ezért egy kis kockát odacsempésztünk Nektek a díszudvari szökôkút szélére. De másnap reggelre a csoki eltûnt!!! Ezt még kétszer kipróbáltuk, de mindig ugyanaz volt az eredmény. Most hatékonyabb módszert választottunk: a csokikat a kastély Ajándékboltjában helyeztük el. A kedvencünket jól meg is jelöltük: Elemérrôl fel fogjátok ismerni! Van persze másféle is: királyos, meg kastélyos, meg királynés, kisebbek és nagyobbak, – de Elemér azt mondta, hogy itt a Sajtcetliben fôleg az Eleméreset reklámozzam. Szóval: Aki Elemér kedvencét fogyasztja, azt a csoki nem hizlalja! (Ez persze nem igaz, de melyik reklám az?)

A moziterem. Az elsô sorban ülünk Gézával!

7


KARÁCSONY A KASTÉLYBAN Ha azt látod, hogy a fák levelei lehullottak, érzed, hogy lehûl a levegô, a reggelek egyre zimankósabbak, esetleg egy-egy hópehely is feltûnik, tudod, hogy milyen ünnep közeleg? A szeretet ünnepe, a karácsony. Gyere el ekkor is a kastélyba, hiszen ünnepi öltözékét érdemes megnézni, a rendezvények pedig igazán csodajónak ígérkeznek! Látogass el december 15–16-án az Adventi kastélynapokra, amikor a királyi karácsonyokkal is megismerkedhetsz, kastélyos karácsonyfadíszt készíthetsz, december 28-án az Erzsébet királyné karácsonyai pedig egy egész napos karácsonyi ajándék a királynétól a családoknak, sok játékkal és meglepetéssel. Herceg Egérváry Elemér naplójából is tudjuk, hogy Erzsébet királyné olykor itt töltötte a karácsonyi készülôdés idôszakát, az adventet és magát az év legszebb ünnepét is. Ha a királynénk szoros téli programja megengedi, idén is köztünk tölti az ünnepeket, így akár ezeken a rendezvényeken is feltûnhet majd az ünneplôk között: így megcsodálhatod szépségét és még beszélgethetsz is vele! Kalandozzunk együtt télen is a kastélyban és engedjétek, hogy elvarázsoljon titeket a karácsonyi hangulat! Oravec-Kis Éva, múzeumpedagógus

Rejtvény! Vadászat Gézával A betûerdôben 7 különféle állat nevét rejtettük el: olyanokét, amelyekre a gödöllôi erdôben is gyakran vadászott a király és a királyné. Keresd meg az állatokat (vízszintesen és függôlegesen keresgélj!) és küldd el a nevüket erre a címre: elemer@kiralyikastely.hu Beküldési határidô: 2012. december 16. A helyes megfejtôk között belépôjegyeket sorsolunk ki az Erzsébet királyné karácsonyai címû programunkra!

Z V V A I D L D J I E S ŐZ MN TÓ

R I K N V Z T Y F

EDNKE NK I F L RNB ÁR ÓY Z C I KÚNÁN A LONK I PN I V Ú L MOP YROCD

S Z A R V A S L I

APRÓHIRDETÉS

C

Kiváló minőségű, különféle ízesítésű házi szilvalekvár kapható, közvetlenül a termelőtől! Bajszint Béla Kastélykertészet

SAJTCETLI 2012/2. Szerkesztette: Faludi Ildikó • Meseillusztráció: Ferenc Tamás © • Tervezés, tördelés: Tóth László - Mûtér Grafikai Stúdió Kiadó: Gödöllôi Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft., 2100 Gödöllô, Grassalkovich-kastély Tel: 06 28 410 124. Honlap: www.kiralyikastely.hu • Felelôs kiadó: Gönczi Tibor ügyvezetô igazgató

Sajcetli  
Sajcetli  

A Sajtcetli legfrissebb, második száma.