Page 1

PERSBERICHT KLASSE 3 maart 2013

“Ik ben oké” Klasse lanceert positieve campagne rond echtscheiding Klasse vraagt meer aandacht voor de impact van een echtscheiding op kinderen. Zij zijn het meest kwetsbaar wanneer hun ouders uit elkaar gaan. Zo moet de helft van de tieners met gescheiden ouders minstens een jaar blijven zitten. Ze kiezen ook vaak gemakkelijkere studierichtingen. Maar in plaats van de statistieken en de problemen in de verf te zetten, steekt Klasse de kinderen zelf een hart onder de riem. In de nieuwste videoclip van Yeti, het tienerblad van Klasse, zingt Stan Van Samang daarom samen met hen: “Ik ben oké”. Klasse krijgt voor deze campagne de steun van het Kinderrechtencommissariaat en van scheidingsexpert Anne Wietzker (Universiteit Gent). “Ik ben het gewoon intussen, ma en pa, dus zit er maar niet mee … ” Dat zingt zanger/acteur Stan Van Samang in de song ‘Ik ben oké’. De clip is vanaf nu te bekijken en beluisteren op www.yeti.be. Het lied is het startschot van een positieve campagne rond kinderen en echtscheiding. Daarmee geeft Klasse een stevige schouderklop aan de grote groep van kinderen en jongeren van wie de ouders uit elkaar gaan.

Nestgevoel kan terugkomen Klasse zet niet het conflict centraal, maar wel het verlangen van het kind naar een veilig nest. Dat is ook waar een kind recht op heeft: een plek om zich goed te voelen, waar het gezellig is, waar er toekomst is. Ook ouders die uit elkaar gaan, hebben het ooit zo gehoopt. Een scheiding is pijnlijk. Maar na de breuk kan het nestgevoel terugkomen. Het tienerblad Yeti (140.000 ex.) wil kinderen de kracht geven om daarin te geloven. Zes kinderen (10-12 jaar) vertellen over hun nestgevoel thuis. Ruzies hebben blijvende impact Klasse richt zich ook naar de ouders met het verhaal van een mama en papa die na hun scheiding positief omgaan met ouder-zijn. De boodschap van de expert in Klasse voor Ouders (700.000 ex.) is duidelijk: de scheiding op zich is niet het grootste probleem voor de kinderen, het zijn de ruzies die een blijvende impact hebben, ook bij niet-gescheiden ouders. School als rustpunt Ook leraren kunnen hun steentje bijdragen. In Klasse voor Leraren (180.000 ex.) getuigen jongeren hoe ze tijdens de woelige periode van de scheiding op school rust vonden. Bij hun leraar vonden ze een luisterend oor. Een expert legt uit welke houding een leraar het best aanneemt als het onderwerp door ouders of leerlingen binnen de schoolmuren wordt gebracht.


Negatieve spiraal doorbreken “De risico’s van een scheiding voor kinderen zijn bekend: zwakkere schoolprestaties, een spiraal van slechte gevoelens…”, zegt Pieter Lesaffer, hoofdredacteur van Klasse. “We zijn bezorgd om die problemen, maar in de plaats van die nog eens op een rij te zetten, vetrekken we van de vraag: wat kunnen we, samen met die jongeren, zeggen tegen de buitenwereld om die negatieve spiraal te doorbreken? Een eenvoudige schouderklop, verpakt in een ijzersterke song: ‘Ik ben oké’.” Bruno Vanobbergen, Kinderrechtencommissaris: “Op het Kinderrechtencommissariaat krijgen we vaak het topje van de ijsberg te zien: kinderen verstrengeld in vechtscheidingen. Heel pijnlijk soms hoe weinig er rekening gehouden wordt met de kinderen zelf. Zulke gekwetste kinderen moeten we te allen tijde vermijden. Daarom is deze campagne van Klasse zo mooi. Ze vertrekt vanuit de leefwereld van kinderen maar toont hoe iedereen en vooral ook de ouders een positieve en fundamentele ondersteunende rol te vervullen hebben.” Anne Wietzker, Universiteit Gent, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie: “De centrale vraag is niet ‘Wat is er fout gelopen?’, maar wel ‘Hoe gaan we ermee om?’. Klasse reikt handvatten aan voor ouders en leraren om zo positief mogelijk met de situatie om te gaan. Misschien nog belangrijker: kinderen vertellen hoe ze door hun onzekerheid en verdriet geraakt zijn, hoe ze op school steunfiguren gezocht en gevonden hebben. Zo konden ze een tijdje later zeggen: ‘Ik ben oké!’” “Het onderwerp echtscheiding op deze manier bespreekbaar maken, geeft kracht aan kinderen”, zegt ten slotte zanger/acteur Stan Van Samang . “Het is een eer voor mij om kinderen een stem te geven. Ik hoop dat de positieve vibe van dit lied een verschil kan maken.” Het lied annex videoclip is gemaakt door de ploeg van Yeti samen met TV.Klasse, uitgevoerd door de muzikanten van Licht Mentaal en gezongen door Stan Van Samang. Voor de videoclip kreeg Klasse de hulp van kunstenaar Jasper Van Gestel (ook bekend van ‘Iedereen beroemd’).

(niet voor publicatie) Voor meer informatie of vragen: Pieter Lesaffer, hoofdredacteur Klasse: 0474 53 20 06, pieter.lesaffer@klasse.be Klasse is het communicatieproject van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. Klasse is méér dan een tijdschrift: mensen informeren, ondersteunen, activeren en stimuleren om te participeren in de bewegende wereld van opvoeding en onderwijs gebeurt op veel manieren. Surf naar www.klasse.be

03032013_klasse_ik_ben_oke_positieve_campagne_rond_echtscheiding  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you