Page 1

maart 2o21

3 De honden van Senna

5

6

Geverfde stenen

11

Te hard rijden

School tijdens quarantaine

Gamen in een bioscoop ALBLASSERDAM – Elian (12) en Daniël (11) waren maandag 1 maart aan het gamen in een bioscoopzaal van Landvast. ‘Ik vind het heel leuk om zo te gamen. Het geluid is harder en het beeld is mooier’, zegt Elian. ‘Ik vind het heel leuk om te gamen op zo’n groot scherm. Het lijkt wel of we 30 tv’s voor onszelf hebben’, vertelt Daniël. Tekst en foto´s: Linda te Veldhuis Elian en Daniël gamen nu voor de 2e keer samen in de bioscoop. ‘De bioscoop organiseert dit zodat jongeren iets leuks te doen hebben in de coronatijd. Ik vind het leuk dat Landvast dit organiseert. Ik heb nog nooit gehoord dat je dit ergens kan doen’, vertelt Daniël.

Heel groot beeld

Blijven doen

‘Het zou leuk zijn als dit na corona ook nog kan’, zegt Daniël. ‘Het gamen is nu gratis. Ik denk wel dat ze er na corona geld voor vragen’, zegt Elian. ‘Ik vind het speciaal genoeg. Ik zou er wel een kaartje voor kopen als het tussen de 5 en 10 euro kost’, vult Daniël aan. Elian is het daarmee eens.

‘Ik speel thuis achter een bureau met 1 beeldscherm. Nu is het een megagroot scherm. Het beeld is ook erg scherp’, zegt Elian.

In het donker spelen

Daniël en Elian spelen op de Playstation.

‘We spelen de game hier in het donker. Ik mag dat thuis niet. Maar in het donker komt alles meer over. Het geeft meer spanning. Ik schrik bij het spelen in het donker bijvoorbeeld sneller’, vertelt Daniël.

Geluid van alle kanten

‘Het geluid is veel harder dan thuis. Het geluid komt ook echt van de kant waarop je iets op het scherm ziet. Ik hoor nu ook geluiden die me thuis nooit opvallen’, vertelt Elian.

Bijzonder om te doen

‘Dit is iets wat je niet vaak kan doen. Ik vind het leuk om dit mee te maken’, zegt Elian. ‘Ja, dit moet je gewoon een keer doen eigenlijk. Toen ik na de 1e keer in de zaal gamen weer thuis ging gamen, vond ik het kleine scherm wel tegenvallen’, lacht Daniël.

Wil jij ook gamen op een groot scherm? Zolang de bioscopen geen films kunnen tonen door corona, kun je bij Landvast in een bioscoopzaal gamen. Je mag met 2 personen komen. Het gamen is gratis. Je kunt een spel spelen dat bij Landvast aanwezig is of een eigen spel voor de Playstation 4 meenemen. Je moet wel reserveren. Dat kan op www.landvast.nl. Je moet een identiteitsbewijs meenemen als je komt spelen. Daniël en Elian vinden het gamen op een groot scherm leuker dan thuis gamen.

Elian en Daniël gamen in een bioscoopzaal van Landvast.


Prikbord

maart 2o21

De meester vraagt aan Jantje: ‘Als ik 4 eieren op tafel leg en jij legt er 3 bij, hoeveel eieren liggen er dan op tafel?’ Jantje antwoordt: ‘Nog steeds 4,

C O M M U N

I

want ik kan helemaal geen eieren leggen.’

U P

R

A T

E

N O A

Ineke (12)

L

S

L

E Z

E

N N N A U O

T

T

K

O

L

B D

T

U

E

L

I

L

O E

A A

L

T

E

U

L

A

R

E

O

F

C C G

E

R

R M N

D R

K

I

T

D B

E

N K

S

C N

K

L

S N H

I

S C H

O O

L

T

S

A

V L

O G

T

I

B

L

De juf zegt tegen Leonie: ‘Leonie, nou hoop ik toch niet dat ik je zie afkijken bij Daphne!’ ‘Dat hoop ik ook niet, juf’, zegt Leonie. Ko (11) Fientje en haar moeder zijn in de dierentuin. Fientje heeft nog nooit een pauw gezien. Als ze langs het hok met de pauwen lopen, zegt Fientje: ‘Kijk mam, die kip staat in bloei!’ Meryem (9)

A

E

C A

O G B O E

T

I

E

T Q W

D A O V

H

E

E

T

D

I

K

H

I

C A

E

C

T

L

T M H

E

E

K

E

S

A

Aangeboden door kinderboekhandel De Giraf in Dordrech t

T

A

AANDACHT BLOG BOEK COMMUNICATIE CONTACT CULTUUR DEFINITIE DICTEE E-BOOK GEDICHT KLANK KLAS LEREN

LES LEZEN MAILEN OPSTEL PRATEN QUOTE SCHOOL TAAL TEKST THEMA VERBAAL VLOG

ANTWOORD (1 WOORD):

REGELS: DE WOORDEN VIND JE HORIZONTAAL, VERTICAAL EN DIAGONAAL. JE MAG LETTERS MEERDERE KEREN GEBRUIKEN. ALS JE DE OVERGEBLEVEN LETTERS IN DE JUISTE VOLGORDE ZET, KRIJG JE HET ANTWOORD. MAIL DIT WOORD SAMEN MET JE VOORNAAM, LEEFTIJD EN HET TELEFOONNUMMER VAN JE OUDERS OF VERZORGERS (ZODAT WE CONTACT MET JE OP KUNNEN NEMEN ALS JE HEBT GEWONNEN) NAAR ANTWOORD@JONG078.NL. ALLEEN WINNAARS KRIJGEN BERICHT.

HET ANTWOORD VAN DE WOORDZOEKER IN DE VORIGE KINDERKRANT IS: STERRENHEMEL DE WINNAARS ZIJN: LIV (9) en ALINA (9) GEFELICITEERD!

ZOEK de paaseitjes in deze Kinderkrant

Kun jij ze allemaal vin den? Vul hier het aantal in:

Welke plant laat je schrikken? Noortje (8) BamBOE!

Waarom vliegen vogels in de winter naar het zuiden? Destiny (10)

Het is te ver

Twee jongens zijn in hetzelfde jaar op dezelfde dag geboren en hebben dezelfde moeder. Toch is het geen tweeling. Hoe kan dat? Siham (10)

om te lopen.

Het zijn twee jongens van een drieof meerling.

2

078 De nieuwe Jong verschijnt ril! donderdag 15 ap ������ ������������������

een goed Heb jij een leuke mop, e voor een artikel? raadsel of een leuk ide am en je leeftijd Mail deze met je voorna l. naar redactie@jong078.n

Deze Jong078 wordt mede mogelijk gemaakt door:

COLOFON JONG078

-

2021

2 - EDITIE 3 12.000 KRANTEN��

JAARGANG OPLAGE:

MAART

MEER INFORMATIE EN CONTACT: WWW.JONG078.NL

Jong078 verschijnt in Alblasserdam, Dordrecht, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Oprichter en hoofdredacteur: Linda te Veldhuis Eindredacteur: Mariska Buitendijk-Pijl Vormgever: Stan van Oss Op alle artikelen in Jong078 berust copyright.

Volg Jong078 op:


Sport en Huisdieren

maart 2o21

3

2 keer per week naar atletiek ALBLASSERDAM – Diede (9) en Aline (9) zitten op atletiek, Diede sinds 2,5 jaar en Aline bijna 1 jaar. Ze trainen iedere week op maandag en woensdag bij Atletiek Vereniging A.A.A. ‘Atletiek is een sport met allemaal verschillende onderdelen: verspringen, hoogspringen, speerwerpen, kogelstoten en hardlopen. Met hardlopen doen we sprint en lange afstand’, vertelt Diede.

Sprint

‘Atletiek is altijd buiten. Het gaat ook door als het regent, zoals nu. De baan kan wel te nat worden. Als er plassen op liggen, dan kunnen we niet sporten. Dat kan ook niet bij storm, onweer en sneeuw’, zegt Diede.

‘Ik vind verspringen en sprint het leukst. Ik kan lekker mijn energie kwijt bij de sprint. Je rent dan zo hard mogelijk. Je moet op je tenen rennen. Je gaat op platte voeten minder snel. Het is belangrijk om je armen te bewegen tijdens het rennen. Dat helpt ook om sneller te rennen’, legt Aline uit.

Verspringen

Warme kleding

Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

‘We hebben hier een lange baan om op te rennen. In het midden van de baan zijn plekken voor de andere onderdelen. Er is daar een verspringbak, een hoogspringmat en een grasveld voor bijvoorbeeld het kogelstoten’, vertelt Aline.

achteren. Ik houd van springen. Maar ik kan beter ver springen dan hoog springen’, zegt Diede.

Buiten sporten

‘Ik vind verspringen het leukste onderdeel van atletiek. Je gaat dan eerst rennen en daarna zo ver mogelijk springen in het zand. Het is belangrijk dat je op 2 voeten landt. Je valt anders naar voren of naar

Diede en Aline staan op de atletiekbaan.

De h

Diede en Aline staan in de starthouding voor de sprint. Ze kijken naar beneden voor de concentratie.

'Ik draag in de winter 2 broeken tijdens atletiek. Ik draag ook handschoenen. Ik was ze een keer vergeten. Ik kreeg toen echt koude handen tijdens het sprinten', zegt Diede.

Diede en Aline staan klaar om te sprinten. Ze kunnen zich in deze houding goed afzetten en snel wegrennen.

Diede laat zien dat je bij verspringen op 2 voeten moet landen.

Diede en Aline sprinten weg.

nden van Senna

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Senna (8) heeft 2 honden. Senna: ‘Bikkel is 6 jaar en hij is de grote hond. Lola is 4 jaar en zij is de kleine hond. Bikkel is heel lui, schattig en houdt van geaaid worden. Lola is heel zacht en speels. Bikkel is pas geopereerd en hij heeft epilepsie.’ Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis Bikkel en Lola zijn allebei als pup bij Senna komen wonen. ‘Bikkel en Lola horen bij ons gezin. Ze zijn een soort broer en zus voor me’, vertelt Senna.

Mank lopen

‘Bikkel loopt mank. Hij heeft een scheurtje in een bot in zijn voorpoot. Er zitten ook stukjes bot los. We weten niet precies hoe dat komt. Het is een zwakke plek in zijn poot. We hopen dat hij straks niet meer mank is’, legt Senna uit. Senna speelt met Lola.

Epilepsie en aanvallen

Senna wijst de geschoren plek bij Bikkel aan.

De operatie

‘Ze hebben tijdens een operatie het bot in zijn poot glad gemaakt. De stukjes los bot zijn nu weg. Het bot is daardoor wel dunner geworden. Ze hebben er een kapje op gezet, zodat het bot weer dikker en steviger is. Zijn vacht is weggeschoren op de plek van de operatie’, vertelt Senna.

Senna is met Lola en Bikkel in de tuin.

EPILEPSIE: Epilepsie is een ziekte waarbij de hersenen even niet goed werken.

‘Bikkel heeft epilepsie. Hij heeft soms aanvallen. Hij gaat tijdens een aanval trillen, spugen en schuimbekken. Hij krijgt dan grotere ogen en hij laat zijn plas lopen. Ik was best bang de 1e keer dat hij dat had. Ik wist niet wat er gebeurde’, zegt Senna.

Medicijnen nemen

‘Bikkel is toen onderzocht en hij kreeg medicijnen tegen de aanvallen door de epilepsie. Die werken goed. Hij heeft al een half jaar geen aanval gehad’, vertelt Senna.

Spelen en ontsnappen

‘Ik speel graag met Lola. We trekken dan allebei aan een oude eenhoornknuffel van mij. Ik laat haar ook uit. Lola ontsnapt soms als de voordeur open staat. Ik ga haar dan altijd zoeken. Ik weet vaak waar ze is’, zegt Senna.


4

maart 2o21

Opnames voor Passion4kids HERJANSDAM – Leerlingen van PIT-kindcentra De Rank uit Heerjansdam en De Notenbalk uit Zwijndrecht doen mee aan Passion4kids. Passion4kids vertelt het Paasverhaal. Felicia (10) en Lize (8) zijn hoofdrolspelers. Felicia speelt Maria. Lize speelt Pilates. Lize: ‘De opnames waren begin maart in Dordrecht.’ Tekst: Linda te Veldhuis Passion4kids is normaal een voorstelling waar publiek bij is. Helaas is dit door corona niet mogelijk. De hele voorstelling is daarom opgenomen en komt op 31 maart op YouTube (zie kader). ‘Ik vind het wel jammer dat ik niet live voor publiek zing. Ik had dat graag gedaan, maar de opnames waren ook leuk’, zegt Felicia.

Opnames van vorig jaar

Passion4kids is vorig jaar door corona helemaal niet doorgegaan. ‘Er was al veel klaar. We gebruiken opnames van vorig jaar in Passion4kids van dit jaar’, vertelt Felicia.

Liedjes opnemen

‘Er moesten veel liedjes opgenomen worden. Ik had vorig jaar geen opnames, dus ik moest alles nog zingen’, zegt Felicia. ‘Ik moet samen met Jezus zingen. De liedjes van Jezus waren al opgenomen. Ik moest dus samen met een opname zingen. Dat was best lastig, want je ziet de ander dan niet. Je kunt elkaar niet even aankijken’, vertelt Lize.

Een filmset

‘De opnames waren in een soort loods. Er waren cameramensen, geluidsmensen en een regisseur. Er waren ook een rookmachine en lampen’, zegt Felicia. ‘We kregen een headset op. De microfoon zit dan op je wang naast je mond’, vertelt Lize.

Lize en Felicia spelen in Passion4kids. Foto: Linda te

Veldhuis

REGISSEUR: Iemand die de leiding heeft bij een film of een toneelstuk.

Sociaal

In stukjes opnemen

‘We moesten heel vaak iets opnieuw doen. Ik zong eigenlijk steeds een stukje van een liedje,’ zegt Felicia. ‘De opnames zijn in een andere volgorde gemaakt dan ze in de film komen. Bij iedere opname werd er gezegd: 1, 2, 3, actie! En er werd een handklap gegeven’, zegt Lize.

De film kijken

‘Ik ga op donderdag 1 april met mijn klas naar de film kijken,’ vertelt Lize. ‘Ik kijk de film eerst met 2 vriendinnen. Ik ga 26 maart naar een nieuwe school. Als ik tevreden ben, dan mag mijn nieuwe klas de film ook zien’, zegt Felicia. Op woensdag 31 maart om 19.00 uur staat de unieke online uitvoering van Passion4kids op het YouTubekanaal van PIT kinderopvang & onderwijs. Felicia: ‘Let op dat je de film van 2021 kijkt en niet die van 2019.’ Lize: ‘Ik ben benieuwd hoe de film geworden is. Ik denk dat er grappige stukken in zitten.’

Felicia is Maria in Passion4kids. Foto: PIT

Lize (rechts) is aan het zingen tijdens de opnames.

Foto: PIT

Xavi ruimt zwerfafval op DORDRECHT – Xavi (7) ruimt zwerfafval op. ‘Afval in de natuur is slecht voor dieren. Ze kunnen doodgaan als ze afval opeten. Ik vind het leuk om afval op te ruimen. Ik ga 2 of 3 keer per week afval opruimen. Ik doe dat in mijn straat alleen. Ik doe het verder weg samen met mijn opa of mama. Soms gaan er ook kinderen uit mijn straat mee’, vertelt Xavi. Tekst en foto’s: Linda te

Ruim jij weleens zwerfafval op? O Ja, omdat…

O Nee, omdat…

Veldhuis

‘Ik kreeg op mijn verjaardag een kaart van Wouter. Ik dacht: Wie is Wouter Kolff? Die ken ik niet. Mama vertelde dat Wouter Kolff de burgemeester van Dordrecht is. Ik wilde iets voor de burgemeester terug doen. Ik maak daarom de stad schoner en ruim zwerfafval op. Er ligt vaak veel afval. Soms ook als er een prullenbak staat’, zegt Xavi.

Spullen om mee op te ruimen

Afval met je handen oprapen is vies. ‘Ik heb daarom een grijper. Ik raap met een grijper het afval op. Ik hoef het afval dan niet aan te raken. Ik doe het afval in een kleine kliko of in een plastic afvalzak’, vertelt Xavi. Xavi heeft de grijper, de ring voor afvalzakken en de afvalzakken bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht opgehaald.

Verschillende soorten afval

‘Ik vind veel dopjes, plastic zakjes, blikjes, plastic flesjes en mondkapjes. Ik heb ook een keer een glazen fles voor alcohol gevonden. De fles was gelukkig heel. Scherven zijn scherp. Ik heb ook een keer een kleine kraal gevonden’, zegt Xavi.

Andere kinderen helpen

Xavi ruimt zwerfafval op in de speeltuin in zijn buurt.

‘Ik zit op basisschool De Meridiaan. Mama heeft met mijn school afgesproken dat kinderen van mijn school ook een keer afval gaan opruimen. Mama regelt de grijpers en afvalzakken. Misschien gaan andere kinderen dan ook vaker afval opruimen. Ik vind het fijn als iedereen in een schone stad kan wonen’, vertelt Xavi.

Xavi gebruikt deze spullen bij het opruimen van zwerfafval.

Ook zwerfafval opruimen? Voel jij je ook verantwoordelijk voor je buurt en de natuur? Wil jij ook meehelpen met zwerfafval opruimen? Vraag bij het gemeentehuis in jouw woonplaats of je daar grijpers en andere materialen kunt krijgen. Opruimen kan tijdens de Landelijke Opschoondag op 20 maart. Maar uiteraard kan opruimen ook op iedere andere dag in het jaar.


Kunst & Cultuur en 800 jaar stad

maart 2o21

Stickers verzamelen

5

DORDRECHT – Norah (8) spaart de stickers voor het album 800 jaar Dordrecht. ‘Dit is een boek over het Dordrecht van vroeger en van deze tijd. Er staat van alles in over de periode 1220-2020. Je kunt stickers sparen om in dit boek te plakken. We hebben het boek gekregen van een mevrouw die de boeken huis-aan-huis bezorgde’, vertelt Norah. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis ‘In het boek staan verschillende onderwerpen: het dagelijks leven, oorlogstijd, burgemeesters en gemeenteraden, bedrijven, oude gebouwen, sporten, de zorg, kunst en cultuur, onderwijs, vervoer, vrije tijd, evenementen, Dordrecht en het water en de toekomst’, leest Norah op.

Stickers verzamelen

De stickers worden bij 7 Dordtse supermarkten bij boodschappen weggegeven. ‘Je krijgt bij € 10,boodschappen 4 stickers. Wij doen vanwege corona zelf geen boodschappen bij deze supermarkten. Ik krijg de plaatjes van mijn tante en opa’s en oma’s. Er kunnen 250 verschillende stickers in het boek. Ik ben ongeveer op de helft’, vertelt Norah.

Norah plakt 1 van de 250 plaatjes in.

Dubbele stickers ruilen

‘Soms heb ik dubbele stickers. Deze ruil ik met familie. Ik kan ook op school vragen of iemand dubbele heeft. Maar dat heb ik nog niet gedaan’, zegt Norah.

Veel leren over de stad

‘Eigenlijk is dit een soort geschiedenisboek over Dordrecht. Ik vind het leuk om te lezen over Dordrecht. Hoe was het bijvoorbeeld in de oorlog hier? En ik heb ontdekt hoe het centrum er vroeger uit zag’, zegt Norah.

Herkenbare plekken

Norah zoekt de juiste bladzijde.

‘Er staan ook plekken in waar ik geweest ben, bijvoorbeeld het Onderwijsmuseum. Ik woon in Sterrenburg. Er is een plaatje van de wijk Sterrenburg van vroeger. Er staan ook stickers van de Biesbosch in. Daar kom ik ook weleens’, vertelt Norah.

Norah spaart de plaatjes van het album Dordrecht 800 jaar.

Mooiste plaatje

‘Ik vind het plaatje van het grote vuurwerk het mooist. Daar staat het vuurwerk met Oud & Nieuw 2019-2020 op het Drierivierenpunt op’, zegt Norah.

Stickers ruilen

Dit artikel is mede mogelijk Spaar jij ook de gemaakt stickers voor het door: album 800 jaar Dordrecht? Heb je dubbele stickers en wil je graag ruilen? 800 jaar Dordrecht wil mogelijkheden om te ruilen organiseren. Kijk op www.dordrecht800.nl of in Dordt Centraal voor het laatste nieuws hierover.

Geverfde stenen ZWIJNDRECHT - Norah (8) verft en legt stenen weg. Ze zoekt ook naar geverfde stenen van anderen. Norah: ‘Het verven en wegleggen van stenen is door iemand bedacht in coronatijd. Die heeft de Facebook-pagina Kei Tof opgericht. Je kunt mensen blij maken met het vinden van een geschilderde steen. Ik vind het ook leuk om een geverfde steen te vinden.’ Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis ‘Ik heb tot nu toe zo’n 30 stenen gevonden. En ik heb er tot nu toe 3 geverfd,’ vertelt Norah.

Stenen verven

‘Het maakt niet uit hoe goed je kunt tekenen of verven. Iedereen kan meedoen. Je moet wel speciale verf hebben, die niet slecht is voor het milieu. Je kunt er een plaatje of stippen op verven. Of je schrijft een positieve gedachte op de steen’, legt Norah uit.

Houden of wegleggen

‘Gevonden stenen mag je houden of weer wegleggen. Ik houd stenen die ik heel erg mooi vind. Ik vind de steen met 2 konijnen erop heel erg mooi. Het heeft mooie kleuren. Stenen die ik niet wil houden, leg ik op een andere plek weer weg. Soms vind ik dat niet leuk, omdat ik de steen dan toch best mooi vind’, zegt Norah.

Welke plekken?

‘Ik zoek en leg vaak stenen in het Arboretum Munnikepark. Ik heb ook weleens een steen in Zeeland weggelegd. Goede plekken zijn bomen, bankjes of bordjes met tekst. Niemand mag zien dat je een steen weglegt. Dus soms zie je een goede plek, maar dan moet je wachten tot iedereen weg is’, vertelt Norah.

Op Facebook zetten

Dit is de mooiste steen van Norah. Norah laat zien waar een steen verstopt kan liggen.

‘Mensen zetten gevonden stenen vaak op de Facebook-pagina van Kei Tof. Op veel stenen staat een postcode. Je kunt zo zien waar de steen vandaan komt. Je kunt ook zien of jouw steen gevonden is. Dat is bij ons een keer gebeurd’, zegt Norah.

Norah verstopt haar steen in een boom.

Letterbak voor stenen

‘Ik bewaar mijn mooiste stenen nu thuis in een vaas. Maar ik krijg een letterbak. Dat is een bak van hout met allemaal vakjes. Ik kan dan in elk vakje een steen bewaren’, vertelt Norah.


6

Verkeer

Te hard rijden maart 2o21

DORDRECHT – Tula (10) valt het op dat auto’s in haar wijk vaak te hard rijden. ‘Auto’s die te hard rijden maken de straat minder veilig. Er gebeuren sneller ongelukken’, vertelt Tula. Tula laat zien hoe hard er in haar wijk gereden mag worden en waar de gevaarlijke plekken zijn. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

De Verkeersquiz 1. Hoe hard mogen auto’s rijden in de buurt van Tula? A. 30, 50 en 80. B. 15, 30 en 80. C. 15, 30 en 50.

2. Waar plakken mensen in Tula’s buurt 30-kilometer-stickers op? A. Op hun huis. B. Op hun container. C. Op hun auto.

3. Wat liggen er vaak op de weg bij het gevaarlijke kruispunt? A. Fietsers. B. Lantaarnpalen. C. Dode vogels.

Tula staat bij een container met een 30 kilometer sticker. Tula woont in Oud-Krispijn in Dordrecht. Ze is sinds begin dit schooljaar Verkeersheld. ‘Verkeershelden spreken automobilisten aan die te hard rijden bij hun school’, vertelt Tula. 30 en 50 in de wijk Auto’s mogen in de bebouwde kom 50 kilometer per uur rijden. Er zijn ook veel straten waar auto’s maar 30 kilometer per uur mogen. Dat is veiliger. Een auto staat sneller stil als hij langzamer rijdt. ‘Er zijn in mijn wijk veel straten waar 30 gereden moet worden. Dat gebeurt alleen vaak niet. Mensen plakken daarom stickers van een 30-kilometer-bord op lantaarnpalen en containers. Zo zien automobilisten vaker dat ze daar maar 30 mogen rijden’, vertelt Tula.

Gevaarlijk kruispunt ‘Dit is een gevaarlijk kruispunt in mijn buurt. Op 1 weg mag een auto 50 rijden en op alle andere 30. Er komen veel straten bij elkaar hier. Er zijn hier vaak botsingen. Er is dan bijvoorbeeld iemand aangereden of 2 auto’s zijn op elkaar gebotst. Er zijn hier ook zwanen en veel andere vogels. Er liggen vaak dode vogels op de weg. Ik moet altijd goed opletten bij dit kruispunt’, zegt Tula. Hard de bocht om Tula staat bij een bocht vlakbij haar huis. ‘Auto’s mogen voor de bocht 30 kilometer per uur. Auto’s mogen na de bocht 50 kilometer per uur. Ze komen alleen heel vaak al met 50 aanrijden. Ze scheuren dan door de bocht. Er is hier een oversteekplaats. Ik moet goed opletten bij het

Dit is het gevaarlijke kruispunt in de buurt van Tula’s huis. oversteken. Er hangt een bord dat er 30 gereden mag worden. Maar dat helpt niet’, zegt Tula.

Dit bord staat bij een woonerf. Deze rubriek is mede mogelijk gemaakt door:

Tula staat bij het bord van 15 kilometer bij de hobbels.

Vraag om aan iemand te stellen: Houd jij je altijd aan de snelheidslimiet?

Antwoorden: 1. C 2. B 3. C

Tula staat bij de plek waar vaak 50 in plaats van 30 gereden wordt.

15 kilometer per uur Er zijn nog meer plekken waar auto’s langzamer moeten rijden. ‘Hier staat een bord met een 15 erop. Het verkeer moet hier 15 kilometer per uur rijden. Dat is omdat hier hobbels in de weg zijn. Mijn vriendin woont in een woonerf. Auto’s mogen daar ook maar 15 rijden. Je herkent een woonerf aan het bord daarvoor’, zegt Tula. 15 km per uur is stapvoets rijden.


Natuur

maart 2o21

7

Naar het vernieuwde

BeverBos

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

DORDRECHT – Biesboschcentrum Dordrecht is aan het verbouwen en het BeverBos wordt opgeknapt. Suzy (7) uit Alblasserdam bezoekt alvast het vernieuwde BeverBos. Ze mag als 1e de nieuwe speurtocht doen. Suzy: ‘Ik vind het BeverBos erg cool. Er is van alles te zien en te doen.’ Tekst en

foto's: Linda te Veldhuis

Uitstekend horen

Speurtocht doen

Bevers zien slecht, maar kunnen uitstekend horen. Suzy: ‘Ik luister bij deze opdracht heel goed naar wat ik hoor. Ik doe mijn ogen dicht. Ik hoor eenden, voetstappen, vogeltjes en gekraak.’

Er staan palen met cijfers in het BeverBos. Deze horen bij opdrachten van de speurtocht. Suzy: ‘Ik vind het leuk om de speurtocht te doen tijdens het rondlopen. Je kunt zo meer beleven. En je ziet zo dingen die je anders niet had gezien.’

Uitkijktoren Suzy doet opdracht 7 van de speurtocht.

Suzy staat bij een paal van de speurtocht.

Suzy kijkt uit de uitkijktoren.

De burcht

Suzy: ‘Er staat een kunstburcht in het BeverBos. De burcht is het huisje van de bevers. Bevers maken de burcht van takken, bladeren en modder. De bevers zijn in de burcht veilig.’

Een burcht bouwen

1 van de opdrachten is zelf met takken een burcht bouwen. Suzy: ‘Er liggen hier veel grote en kleine takken. Ik zet ze zo tegen elkaar aan dat ze blijven staan. Ik vind dit erg leuk om te doen.’

Suzy: ‘Ik vind dit de leukste plek. Er is hier een mooi uitzicht over het water. Ik wil hier in de zomer een keer terugkomen.’

Suzy sjouwt met takken voor haar eigen burcht.

Bever optillen

Er staat een metalen bever bij de ingang van het BeverBos. Deze is net zo zwaar als een echte bever. Suzy: ‘Ik probeer hem op te tillen. Dat lukt me niet. Hij is te zwaar voor mij.’

Suzy staat voor de burcht.

Het vernieuwde bezoekerscentrum In het Biesboschcentrum is de verbouwing in volle gang. Suzy heeft even binnen gekeken. ‘Het is er nog heel leeg nu. Zo leeg dat ik een echo hoor. Ze moeten nog veel bouwen hierbinnen’, vertelt Suzy. Ben jij ook benieuwd hoe het bezoekerscentrum er straks uit gaat zien? Het volgende kan al verklapt worden:

5 thema’s

Als je binnenstapt, kijk je gelijk je ogen uit. Je komt van alles te weten over 5 Biesboschthema's: water, planten, bevers,

vogels en het Biesboschverleden. Volg het pad waar je meer over wilt weten en ontdek met je zintuigen.

Wist je dat?

Wist je dat de Biesbosch met hoog water (vloed) en laag water (eb) te maken heeft? En weet jij welke sporen de bever achterlaat? Of ontdek de verschillen tussen de visarend en de zeearend.

Naar buiten

Als je alle thema's hebt beleefd, wordt het tijd om de thema's buiten te ontdekken. Ga op pad en kijk goed om je heen… Je ziet voorjaarsbloemen tevoorschijn komen, ontdekt de sporen van de bever en spot de Biesboschvogels met je verrekijker.

Op de hoogte blijven? Suzy staat in het lege bezoekerscentrum.

Volg Biesboschcentrum Dordrecht op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes.

Suzy probeert de bever op te tillen.

Ook deze speurtocht doen? Als het Biesboschcentrum Dordrecht weer open is voor bezoekers, kun je daar bij de balie tegen betaling de speurtocht afhalen. Volg Biesboschcentrum Dordrecht op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes.


8

Toekomst

maart 2o21

Verkoper van netwerken voor internet

ONZE VADer is:

RIDDERKERK – De vader van Sepp (10) en Mick (9) zorgt ervoor dat bedrijven goed internet hebben. ‘Mijn vader zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld bij je sportvereniging met een code via wifi op internet kunt’, zegt Sepp. ‘En dat bedrijven via internet kunnen mailen en bellen’, zegt Mick. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

‘Internet is heel belangrijk geworden voor een bedrijf. Het is eigenlijk net zo belangrijk als elektriciteit en water. Een bedrijf heeft internet nodig om te kunnen e-mailen, bellen of om bestanden in de cloud (spreek uit als klaut) te zetten. Ze gebruiken hier een internetverbinding voor. Mijn bedrijf verkoopt, installeert en beheert deze internetverbindingen’, vertelt Arjan, de vader van Sepp en Mick. Zijn bedrijf heet Dutchnetworks.

Vaak internet gebruiken

‘Ik gebruik ook veel internet. Ik kijk filmpjes op de tablet, bij het thuisonderwijs deed ik aan videobellen, ik stuur berichtjes met mijn telefoon en ik reserveer boeken op de website van de bibliotheek’, zegt Mick.

Internet in een museum

‘GeoFort is een museum in Herwijnen. Dit museum heeft een interactieve tentoonstelling. Alle apparaten werken via ons netwerk. Mijn bedrijf zorgt ervoor dat het wifi-netwerk hier goed werkt. Doet dat netwerk het niet, dan werken de apparaten ook niet’, vertelt Arjan.

CLOUD: Een online plek om bestanden op te slaan. Hoe kan het dat er geen file op het internet komt?’, vraagt Sepp. ‘Ieder huis heeft een eigen internetverbinding. Die verbindingen komen uit in een datacenter. Dat is een gebouw met heel veel computers. Een datacenter kan de verbindingen daarnaartoe steeds verder uitbreiden. Er is daardoor altijd genoeg ruimte voor iedereen. Daardoor kunnen ontzettend veel mensen tegelijk en zonder problemen internetten’, legt Arjan uit. Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

Sepp, Arjan en Mick.

Veel praten met klanten

‘Ik verkoop de internetnetdiensten. Ik installeer deze niet, dat doen mijn collega's’, zegt Arjan. ‘Mijn vader praat en mailt veel met klanten. Hij heeft veel afspraken en regelt van alles’, zegt Mick.

Veel data Mick en Sepp laten apparaten zien die wifi gebruiken.

‘We hebben allemaal online thuisonderwijs gehad. Heel veel mensen zaten tegelijk op internet.

Welke opleiding doe je voor deze baan? Digitalisering wordt steeds belangrijker. Om netwerksystemen aan te leggen, volg je een mbo- of een hbo-opleiding. De opleiding heet Netwerkbeheerder of ICT Beheerder. Dit zijn opleidingen die je na de middelbare school kunt doen. Je kunt naar een mbo-opleiding als je het vmbo hebt gehaald. Je kunt naar een hbo-opleiding als je de havo of vwo hebt gehaald. Je kunt deze opleidingen in de Drechtsteden volgen.

Cyber agents in jouw gemeente DORDRECHT – Mika (10) en Sven (9) spelen HackShield. ‘Internet is heel handig. Maar het kan ook onveilig zijn. Er bestaan hackers. Hackers stelen bijvoorbeeld persoonlijke gegevens om geld mee te verdienen’, zegt Sven. ‘In de game HackShield moet je een hacker verslaan door puzzels te maken en vragen te beantwoorden’, vertelt Mika. Tekst: Linda te Veldhuis ‘HackShield is een game voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het is een leuke game voor je als je van internet houdt’, vertelt Sven. ‘Deze game leert je hoe je veilig kunt internetten. Je voorkomt zo dat je gehackt wordt. Deze game is leuk voor je als je van uitdagingen houdt en niet snel opgeeft’, zegt Mika.

CYBER AGENT: Een agent die zich bezighoudt met de veiligheid op internet.

Levels maken

‘Als je verder in het spel komt, kun je zelf levels gaan maken. Ik heb er een paar gemaakt. Je kunt ze vinden onder mijn spelersnaam. Mijn naam in HackShield is Lampje. Je weet wel, het hulpje van Willie Wortel’, vertelt Mika.

Gratis game

‘Het spel is gratis. Er zijn geen aankopen met echt geld mogelijk in het spel. Je verdient in het spel money blocks. Daarmee kun je iets in de shop kopen’, zegt Sven.

Net als de politie

‘Je leert in het spel een soort online politie te worden. Dat heet een cyber agent (spreek uit als saibur eedzjent)’, zegt Sven. ‘Het spel start met een filmpje. Iemand is gehackt. In het spel zijn meerdere filmpjes te zien. Die vormen het verhaal van de game. Jij helpt de politie met het verslaan van een hacker’, legt Mika uit.

Sven speelt ook sinds vorig jaar Hackshield. Foto: Moniek Jansen

Puzzels en vragen

Veilig internetten

‘Je begint de game met het maken van puzzels en het beantwoorden van vragen. Deze heten HackShield Levels en Quests. Ik heb deze allemaal gedaan’, zegt Sven.

‘De game is leuk om te spelen en ik leer er heel veel van. Hoe ik veilig kan internetten, maar ook hoe ik iemand kan helpen die gehackt is’, zegt Sven. ‘Je leert hoe je je kunt beschermen tegen hackers. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je nooit op vreemde linkjes moet klikken’, vertelt Mika.

Ook als cyber agent aan de slag? Wil je ook HackShield spelen? Maak een HackShield ID aan op www.joinhackshield.nl en speel mee in jouw gemeente.

Mika speelt sinds december 2020 Hackshield. Foto: Simone Franke

HACKER: Iemand die probeert in te breken in een computersysteem.


Maritiem

9

maart 2o21

DRAGEND water HENDRIK-IDO-AMBACHT – Lijkt het jou leuk om met proefjes te experimenteren? Isa (10) en Lieke (10) doen het proefje Dragend water. Dit is een proefje dat jij ook kunt doen. Vraag eventueel een volwassene om hulp. Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

Wat heb je nodig? - Diep bord - Water - Paperclip - Klok - Wit wc-papier

Stap 3. ‘Leg

Stap 1.

Stap 2. ‘Vul

‘Zet alle spullen klaar’, zegt Lieke.

het diepe bord met een laag water’, zegt Isa.

Wat gebeurt er? De bovenkant van het water noem je het wateroppervlak. Het wateroppervlak is stevig genoeg om een insect te dragen. Ook een licht voorwerp als een paperclip kan worden gedragen door water. Dat lukt alleen als je een paperclip heel voorzichtig en helemaal horizontaal op het water legt.

voorzichtig een velletje wc-papier op het water’, zegt Isa. ‘Leg meteen voorzichtig een paperclip op het velletje wc-papier’, zegt Lieke.

Dat gaat niet alleen met je handen. Je vingers raken dan het wateroppervlak aan, waardoor het minder stevig wordt. Het lukt wel als je eerst wc-papier op het water legt. Het wc-papier voorkomt dat je het wateroppervlak aanraakt bij het neerleggen van de paperclip. Het wc-papier zuigt zich vol met water en zakt naar beneden. De paperclip wordt daarna gedragen door het water.

Zet jij de stuurhut in elkaar? De foto van deze stuurhut is gehusseld. Zet jij de stroken van de foto in de juiste volgorde?

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

De juiste volgorde is: 1

2

3

4

5

6

Stap 4. ‘We

wachten 5

minuten. We duwen het wc-

papier een klein beetje in. Het zinkt dan naar de bodem’,

zegt Isa. ‘De paperclip blijft

drijven! Zonder het wc-papier lukt ons dat echt niet’, zegt Lieke.

Dit is de stuurhut van het schip New Orleans. De kapitein bestuurt het schip vanuit de stuurhut. Hij doet dat met een soort joystick. Er is in de stuurhut nog meer apparatuur. Er is bijvoorbeeld een marifoon. Dat is een soort telefoon om met andere schepen of iemand van een brug te praten. Er zijn ook beeldschermen. Deze laten bijvoorbeeld de vaarwegen en route zien of beelden van een camera voor op het schip. Er is ook apparatuur die laat zien hoe diep het water onder het schip is.

7

8


10

De vraag en Jong078 puzzel

maart 2o21

Maak jij je zorgen over de afsluiting van je basisschooltijd?

‘Een beetje. Ik ben bang dat we de normale dingen niet met elkaar kunnen doen. De meester zei wel dat ze dan andere leuke activiteiten gaan verzinnen. Dingen die wel mogen.’

DORDRECHT – Farah (12), Eline (11), Dami (12), Savannah (11), Gernaithon (11), Kevin (12) en Taijo (12) zitten in groep 8 op basisschool De Repelaer. Zij zitten in een combi-klas met groep 7. Zij doen alle activiteiten samen met groep 7, dus ook de musical en het kamp. Maken zij zich zorgen over de afsluiting van hun basisschooltijd? Tekst en foto's: Linda te Veldhuis ‘Een beetje. Ik denk niet dat we met elkaar afsluiten zoals je zou verwachten. Vorig jaar hebben we 1 dag allerlei leuke dingen gedaan. Ik denk dat dat weer zo gaat.’

Farah (12)

Savannah (11) Kevin (12)

‘Niet veel. Als het eindfeest kan, zal dat niet met meerdere groepen tegelijk zijn zoals anders. Als kamp niet kan, denk ik dat school wel wat anders probeert te verzinnen om te doen.’

‘Niet echt. Maar ik denk niet dat kamp, de musical en het gala doorgaan. We kunnen denk ik niet veel leuke dingen in een groep doen. Dat vind ik jammer.’

Eline (11)

‘Ja. Ik ben bang dat kamp en de musical niet doorgaan. Misschien kan het gala wel. Ik hoop voor elke groep 8 dat zij gewoon alles mee kunnen maken wat bij de afsluiting hoort.’

Taijo (12)

Dami (12)

‘Een beetje. Ik denk niet dat het eindfeest en het kamp doorgaan. Op de laatste schooldag loopt groep 8 altijd onder een boog met alle kinderen door. Ik denk niet dat dat mag.’

‘Ja. Ik hoop dat kamp en de musical doorgaan. Misschien kunnen we wel 1 nachtje ergens logeren als kamp niet doorgaat. En kan de musical weer als livestream, net als vorig jaar.’

Gernaithon (11)

Maak jij je zorgen over de afsluiting van je basisschooltijd?

Is het gamen in de

Waar gaan

bioscoop betaald

internetverbindingen

of gratis?

van huizen heen?

Pagina 1

Pagina 7

Wat vindt Diede

Wat drijft er op

het leukste onderdeel

het water?

van atletiek?

Pagina 9

Pagina 3

Wat had Maja op haar Wat ruimt Xavi op?

laptop aan?

Pagina 4

Pagina 11

Waarbij krijg je 4

Wat hebben Marit,

stickers?

Leon, Seth, Noa en

Pagina 5

Albert aan het water? Pagina 12

Wat is Tula sinds dit schooljaar? De letters in de gele balk vormen het antwoord. Mail dit antwoord, samen met je voornaam, leeftijd en het telefoonnummer van je ouder(s) of verzorger(s), naar antwoord@jong078.nl We verloten de prijs onder de goede inzendingen. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Het antwoord van de puzzel van februari is: SPELCOMPUTER. De winnaar is Tula (10). GEFELICITEERD! Aangeboden

door:

Wil je nog meer puzzelen? Kijk dan eens op PUZZELCORNER.NL voor meer leuke puzzels!

Pagina 6

Wat doet Suzy in het BeverBos? Pagina 7


Gezondheid

maart 2o21

11

Niet roken bij school DORDRECHT - Elin (11), Senna (11), Charina (11) en Aimy (11) zitten op basisschool Geert Groote. Er is tijdens de voorjaarsvakantie milieuvriendelijke graffiti gespoten op de stoep voor hun school. De tekst van de graffiti is: Kinderen spelen hier rookvrij. Doet u mee? Rookvrije zone rondom het schoolterrein. Roken bij scholen is sinds kort verboden. Gemeente Dordrecht heeft deze boodschap daarom op de stoep laten spuiten. Volwassenen moeten kinderen namelijk het goede voorbeeld geven. Wat vinden Elin, Senna, Charina en Aimy van roken en deze graffiti? Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

Elin: ‘Roken is slecht voor je gezondheid en voor de natuur.’ Senna: ‘Mensen drukken hun sigaret op straat uit en laten deze liggen. Ik vind dat vies. De mensen hebben met hun mond aan die sigaretten gezeten.’ Charina: ‘De rook stinkt vreselijk. Ik vind dat het je eigen schuld is als je ziek wordt van roken. Het is slecht voor je. Dat lees je ook op een pakje sigaretten.’ Aimy: ‘Je schaadt niet alleen jezelf met roken. Je schaadt ook anderen. Ik heb astma. Ik heb last van rook.’

Ideeën om roken bij school te stoppen

‘Er hangen borden op het hek van school en de graffiti staat nu op de stoep. Maar er roken nog steeds

mensen vlak bij school’, zegt Elin. ‘Ik denk dat er toezicht moet zijn. Dat iemand mensen die bij school roken aanspreekt’, vindt Senna. ‘Roken moet vanaf het schoolplein niet te zien zijn. Maak een aparte rookplek verderop in de straat’, stelt Aimy voor.

Niet roken belangrijk

‘Ik vind het belangrijk dat er bij school niet gerookt mag worden. Roken mag van mij van de wereld verbannen worden’, zegt Elin. ‘Mensen mogen van mij zelf weten of ze roken. Maar niet bij school. We hebben hier meesters die roken. Ik vind dat zij moeten stoppen’, vertelt Senna. ‘Als kinderen vaak rokende mensen zien, dan kunnen ze denken dat roken normaal is’, zegt Charina.

Aimy, Senna, Charina en Elin zitten bij de graffiti voor hun school.

Hoe denk jij over roken?

Mijn oplossing zodat mensen minder roken is:

Acties door leerlingen

Charina, Aimy, Senna en Elin laten het bord van Rookvrije Generatie op het hek van hun school zien.

‘Wij als leerlingen kunnen ook wat doen om het roken te stoppen. We kunnen een paar keer per jaar middelen om te stoppen met roken uitdelen en een flyer over niet roken bij school meegeven’, zegt Charina. ‘Kinderen spreken dan ouders en leraren aan om niet te roken’, vult Aimy aan.

School tijdens quarantaine ZWIJNDRECHT – Als er iemand in een gezin corona heeft, moet iedereen in het gezin in quarantaine (spreek uit als karrantennuh). Je kan dan niet naar school. Dat kan ook niet als je verkoudheidsklachten hebt. Dounya (10), Donny (11) en Maja (10) zitten op basisschool De Dolfijn. Dounya en Donny hebben een tijdje thuis lessen gevolgd, terwijl Maja en de andere klasgenoten gewoon op school zijn. Tekst: Linda te Veldhuis

‘In ons gezin was corona. Ik kon daardoor 1,5 week niet naar school. Ik volgde de lessen daarom online’, vertelt Dounya. ‘Ik had verkoudheidsklachten. Ik kon daardoor 2 dagen niet naar school. Ik volgde de lessen toen ook online’, zegt Donny.

Online inbellen

‘Onze meester belde mij in. Ik volgde per schooldag een paar lessen online, zoals rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen. Tussendoor werkte ik zelfstandig’, zegt Dounya.

Heel de klas zien

‘Ik zit vooraan in de klas. De meester belde mij ook in. Ik had op mijn laptop de camera aan. Dounya en Donny konden zo alle kinderen in de klas zien zitten’, zegt Maja. ‘Het voelde zo net of ik echt in de klas was, maar dan in je eigen huiskamer. Ik hoorde mijn klasgenoten ook heel zachtjes praten. Ik kon het alleen niet verstaan, het was een soort geroezemoes. De meester verstond ik wel goed’, vertelt Donny.

Ben jij in quarantaine geweest?

O

Ja

O

Nee

Dounya, Donny en Maja zijn nu weer allemaal op school. Foto: Linda te Veldhuis

Goede oplossing

‘Ik vind het online volgen van de lessen in de klas een goede oplossing. Je loopt zo geen achterstand op als je niet naar school kunt komen’, vindt Donny. ‘Het was leuk om Dounya en Donny op ons digibord te zien terwijl ze thuis waren’, zegt Maja.

Liever naar school

‘Ik zat precies in quarantaine toen de scholen weer open gingen. Ik vond dat echt erg. Ik moest daardoor nog langer thuis schoolwerk doen. Ik ben veel liever op school. Gelukkig is de quarantaine voorbij en kan ik gewoon weer naar school’, zegt Dounya.

Dounya en Donny volgen de lessen online. Maja zit voor in de klas.

QUARANTAINE: Een periode dat je geen contact met anderen mag hebben. Foto: Basisschool De Dolfijn


12

Op School

maart 2o21

Wat is dalton?

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Jeff (8), Simon (11), Rayen (12), Isabelle (10), Luna (11), Filiz (8), Eike (7) en Guusje (8) zitten in de kinderraad van SOL Villa Ambacht. SOL Villa Ambacht is een dalton speel-ontwikkel-leerplein. De kinderraad legt uit wat dit betekent. Tekst en foto: Linda te Veldhuis ‘Onze SOL heeft 3 gouden regels. Dat zijn: 1: Iedereen kan meedoen. 2: We luisteren naar elkaar. 3: Iedereen voelt zich veilig,’ vertelt Simon. ‘Wij zitten allemaal in een groep. Je werkt met andere groepen samen in een unit’, zegt Isabelle. ‘Mijn unit bestaat bijvoorbeeld uit groep 3 en 4’, vertelt Guusje.

Samenwerken

‘Wij werken veel samen. Samenwerken is leuk om te doen. Je kunt elkaar helpen. Samen weet je meer en kun je betere cijfers halen’, zegt Eike. ‘We hebben groepjes in de klas. Je voert samen met je groepje taken uit’, zegt Rayen.

Verantwoordelijk

‘We zijn samen verantwoordelijk voor onze groep. Er zijn verschillende dingen om te doen: chromebooks opruimen, schriften uitdelen, licht uitdoen, stoelen op de tafels zetten’, vertelt Filiz. ‘Het wisselt waar je verantwoordelijk voor bent. We hebben bijvoorbeeld een kapstokkenbaas, die hangt gevallen jassen op’, zegt Guusje.

Zelfstandig

‘Wij kunnen vaak zelf kiezen wat we gaan doen. We hebben bijvoorbeeld 2 knutselopdrachten waar we uit kunnen kiezen’, zegt Luna. ‘Ik vind het fijn dat ik zelf kan kiezen wanneer ik wat doe. Ik kan bijvoorbeeld een leuke les gelijk maken’, zegt Jeff. ‘Er hangt een bordje in het lokaal als we zelfstandig moeten werken. Je kunt dan aan niemand hulp vragen. Ik vind dat soms lastig. Ik heb geleerd om een hele moeilijke vraag dan even over te slaan en later om hulp te vragen’, vertelt Filiz.

Reflectie

Jeff, Simon, Rayen, Isabelle, Luna, Filiz, Eike en Guusje zitten op een dalton speel-ontwikkel-leerplein.

Op welk soort basisschool zit jij?

Reflectie is kijken hoe je iets gedaan hebt. ‘Er staan verschillende doelen in ons rapport. Bijvoorbeeld: Ik kan mijn eigen mening goed verwoorden. Iedereen zet kruisjes aan het begin van het schooljaar. Je zet de kruisjes bij wat je al goed kan en

e l Een nieuw school p in HENDRIK-IDO-AMBACHT – De Willem de Zwijgerschool en de Koningin Wilhelminaschool heten nu allebei de Willem de Zwijgerschool. Marit (10), Leon (10), Seth (10), Noa (9), Albert (9) en alle andere leerlingen van deze scholen zitten sinds een paar weken in een nieuw schoolgebouw.

O O O O O O O O O O

Montessori Jenaplan Dalton Vrijeschool Openbare school Rooms-katholieke school Protestants-christelijke school Islamitische school 10-14 school Anders, namelijk

............................

..............................................................

..............................................................

laat open wat je nog wilt leren of verbeteren’, legt Simon uit. ‘We praten in onze groepjes over hoe een les ging. We kijken dan ook of we elkaar ergens mee kunnen helpen’, vertelt Rayen.

Nationale Daltondag

Ieder jaar is er in maart een Nationale Daltondag. ‘Normaal worden vaders, moeders, opa’s en oma’s dan uitgenodigd om mee te doen. Door corona kan dit niet. De dag wordt dit jaar daarom ook online gevierd’, zegt Isabelle.

PARCOURS: Een route die afgelegd moet worden. Veel groen ‘Er ligt een klimboom en er is een doolhof van struiken. Het gras bij de klimboom en de planten van het doolhof moeten alleen nog groeien. Het doolhof is nog niet hoog genoeg nu’, zegt Albert. ‘Ik vond mijn vorige schoolplein erg grauw, dit schoolplein niet. Er is veel meer groen. Er staan zelfs eiken die ook in de winter blaadjes hebben’, vertelt Seth.

Tekst en foto’s: Linda te Veldhuis

‘Ik vind het nieuwe plein supermooi. Er staat een groot klimrek. Het oude klimrek kraakte. Ik heb hoogtevrees, dus ik durfde daar niet meer op. Dit klimrek is lekker stevig, hier ga ik wel op klimmen’, zegt Albert. ‘Het nieuwe klimrek is een parcours. We hebben ook schommels op het plein. Ik mis niks van mijn oude schoolplein’, vertelt Noa. ‘Ik ook niet. Dit schoolplein is veel groter dan mijn oude plein. Ik ben blij met het voetbalveld met de doelen’, zegt Leon.

Geld inzamelen ‘We hebben als school alles op het plein zelf betaald. Alle leerlingen hebben daarvoor geld ingezameld. We hebben pepernoten verkocht, een sponsorloop gehouden en sponsors gezocht. Het was spannend of we genoeg geld voor het klimrek en de buitenklas zouden halen. Maar het is gelukt!’, vertelt Marit blij.

Marit, Seth en Leon staan op het grote klimrek. Ideeën bedenken ‘We konden een tekening van het ideale schoolplein maken. Ik had er 1 met veel trampolines gemaakt. Helaas zijn er geen trampolines gekomen’, zegt Marit. ‘Ik had een skelterbaan voor het kleuterplein bedacht. Die is gekomen. Mijn broertje is heel blij met de skelterbaan’, vertelt Seth.

Marit, Leon en Seth staan op de plek van de buitenklas.

Buitenklas aan het water ‘We hebben een buitenklas aan het water. Het is een soort tribune met een vlonder. We krijgen hier bijvoorbeeld een les over waterdiertjes’, zegt Seth.

Noa en Albert zijn aan het schommelen.

Profile for Jong078, dé kinderkrant van de Drechtsteden

Kinderkrant Jong078 maart 2021  

Kinderkrant Jong078 maart 2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded