Szerelemről 1 20

Page 1

Szerelemrล l minden hรกzaspรกrnak

Szerelem.indd 1

2016.03.31. 13:02:36


Szerelem.indd 2

2016.03.31. 13:02:36


Szerelemről Minden házaspárnak

Dr. Ed Wheat és Gloria Okes Perkins

Szerelem.indd 3

2016.03.31. 13:02:36


Copyright © 1980 by Ed Wheat Originally published in English under the title Love Life for Every Married Couple published by Zondervan Publishing House. All rights reserved. Magyarországon kiadja a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány A member of Entrust 1135 Budapest, Béke utca 35/A. Tel.: (1) 350-7201 Felelős kiadó: Monty Taylor Fordította: Köves Gábor Borítóterv: Janneke de Leeuw van Weenen A fordítás és a kiadás a kiadó engedélyével történt. Minden jog fenntartva. A könyv bármely részének felhasználásához vagy sokszorosításához a kiadó előzetes írott engedélye szükséges, kivéve rövid idézeteket folyóiratokban vagy elemző cikkekben.

ISBN 963-04-7107-8 Második kiadás, 1996 Utánnyomások: 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006 Budapest, 2001

Szerelem.indd 4

2016.03.31. 13:02:36


Tartalom 1. Egy szerelmi kapcsolat: Veled is megtörténhet  2. Felfedezések: A nagy Ő  3. Jó-e még az elgondolás?  4. A titok nyitja: a szerelem  5. A szeretet öt oldala  6. Hogyan szeressük a házastársunkat szexuális téren?  7. Romantikus szerelem – az érzelmi tényező  8. Az összetartozás ajándéka  9. Ő lett a legjobb barátom  10. Az agapé útja  11. A szerelem megőrzésének titka  12. Szerelmesek ideálja  13. A ragyogó házasság receptje  14. Eltávolítva az akadályokat  15. Hogyan mentheted meg a házasságodat egyedül  16. Erőforrás a változtatáshoz  Jegyzetek

Szerelem.indd 5

13 21 37 49 65 77 99 116 125 141 155 181 207 227 239 279 291

2016.03.31. 13:02:36


Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje, Így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt, vagy ránc, vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen. Hasonlóképpen a férfiak is úgy szeressék a feleségüket, mint a saját testüket. Aki szereti a feleségét, az önmagát szereti. Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogy Krisztus is az egyházat, minthogy tagjai vagyunk testének. „A férfi ezért elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté”. Nagy titok ez, én pedig ezt Krisztusról és az egyházról mondom. (Ef. 5, 25-33)

Szerelem.indd 6

2016.03.31. 13:02:36


Köszönetnyilvánítás Különösen szeretném megköszönni Gloria Okes Perkins felbecsülhetetlen munkáját e könyv megszületésében és kiadásának előkészítésében. Gloria három éven keresztül együtt dolgozott feleségemmel, Gaye-jel, és velem lelki tanácsadó órák százainak kielemzésében, és e könyv gondolatainak megfogalmazásában. Gloria mint tehetséges író, tapasztalt lektor és női bibliakör vezető, minden erejével segített nekünk abban, hogy pontosan leírjuk azokat a mély érzelmeket, melyek a szerelem nélküli házasságok fájdalmas jellemzői, és az újra helyreállt harmónia örömét. Gloria és Dan meghitt házassági kapcsolata gyakorlati tanítás arra, hogy milyen gazdaggá tehet a szerelem. Velünk együtt az a vágyuk, hogy segítsenek másoknak is szerelemben élni. Gloria áldozatos munkája tette lehetővé számomra, hogy megírjam ezt a könyvet a szerelemről, miközben főállásban háziorvosként és tanácsadóként dolgozom. Feleségemmel, Gaye-jel együtt nagyon hálásak vagyunk Glori­ának és Dannek az ő részükért ebben a szolgálatban.

Szerelem.indd 7

2016.03.31. 13:02:36


Szerelem.indd 8

2016.03.31. 13:02:36


Bevezetés

A

mikor 25 évvel ezelőtt megkezdtem háziorvosi pályámat Arkansas államban, egy gyönyörű kisvárosban, Springdaleben, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy valamikor képesített családi tanácsadó vagy szexológus leszek. Mivel a Bibliát egyáltalán nem ismertem, természetesen meg sem fordult a fejemben annak lehetősége, hogy bibliai tanácsadó legyek. De hamarosan rájöttem, hogy egy családi orvosnak foglalkoznia kell sok olyan problémával, amiket pusztán orvosi úton nem lehet megoldani. Elkezdtem családi tanácsadással foglalkozni, mert láttam, hogy ez segíti pácienseim otthoni életét. Úgy 20 évvel ezelőtt Isten éppen egyik örök jólétemért aggódó betegemet használta fel arra, hogy megismertesse velem az Ő Fiát, az Úr Jézus Krisztust. Attól a naptól kezdve, hogy hívő lettem, arra szántam az életemet, hogy megtanuljam, mit mond Isten Igéje nekem, mint férjnek és édesapának, és megpróbáltam a tőlem telhető legjobb módon gyakorlatra váltani a tanultakat. Ez az igyekezetem váratlan és messzire ható eredményekkel járt. Ma abban a kiváltságban van részem, hogy a világ legkü­ lönbözőbb tájain élő embereknek adhatok tanácsot a szerelem, a szex és a házasság területén bibliai és orvosi szempontból. Kiadványaink, tanácsadó kazetta gyűjteményeink és szemináriumi foglalkozásaink egész levelezési áradatot és komoly érdeklődést indítottak el a személyes tanácsadás iránt. Az emberek többségét nem a szex foglalkoztatja, hanem egy alapvető probléma: a szerelem, vagy annak hiánya, és a szerelem utáni vágyuk.

Szerelem.indd 9

2016.03.31. 13:02:36


10

• Szerelemről minden házaspárnak Szinte minden héten találkozom az alábbi kérdésekkel: Egy Afrikából érkezett levélben azt kérdezik, van-e bármilyen módja annak, hogy egy házaspár megtanulja szeretni egymást? Férj és feleség zavartan és nehéz szívvel telefonált: „Házasok vagyunk, és mint keresztyének, nem akarunk a váláshoz folyamodni, de nincs szeretet a házasságunkban. Mit tehetünk?” „Tudom, hogy vissza kellene mennem a feleségemhez – ismeri el egy új hívő a tanácsadás során – De nem tud érdekelni. Őszintén megvallva, sohasem érdekelt igazán.” „Annyira meghasonlottam belül, és kiábrándultam a házasságunkból” – írja egy misszionárius. Egy feleség bizalmas szavai: „Mind a ketten újjászületett hívők vagyunk, de a férjem nem látja be, hogy lehetséges a szerelem újrafellángolása a házasságunkban. Tudom, Isten elég nagy ahhoz, hogy ezt megtegye!” Valamennyiükkel azt a jó hírt közlöm, amit Veled is szeretnék megosztani, kedves Olvasóm. Ennek lényege, hogy lehet izgalmas szerelmi kapcsolatod házastársaddal, ami csodálatosabb, mint bármely szerelmi regény vagy film, ha kész vagy Isten útján lépéseket tenni az érdekében. Az ebben a könyvben leírt igazságok nagy részét én is kipróbáltam, és beváltak házasságomnak abban a kétéves küzdelmes időszakában, amikor drága feleségem és három kislányunk hűvös tartózkodással fogadták az evangéliumot, és így viselkedtek velem is. (Biztos vagyok benne, hogy kíváncsian figyelték, mi történt a férjjel és édesapával, aki a szemük láttára olyan drasztikus változáson ment át.) Később mindig hálás voltam ezért a hosszú, szívszaggató elutasításért, mert ez vezetett oda Isten Igéjéhez, hogy pontosan megtudjam belőle, mit kell tennem. Megértettem, hogy az én feladatom úgy szeretni a feleségemet, ahogy Krisztus szeret engem. Sokszor nem éreztem iránta szeretetet, mert nehéz megemészteni az elutasítást, sőt még az udvarias tartózkodást is.

Szerelem.indd 10

2016.03.31. 13:02:37


BBevezeté

11

Mégis szeretni akartam Isten iránti engedelmességből. Rájöttem, hogy amint valóra váltom a Biblia igazságait és megtanulom, hogyan kell igazán szeretni a feleségemet, ez gyönyörűséggé és egyben felelősséggé is válik számomra. A kötelesség az öröm szikrázó színeit öltötte magára. Amint lassacskán egyre inkább olyan férj kezdtem lenni, amilyennek Isten elgondolt, azt vettem észre, hogy feleségem is szeretettel viszonyul hozzám, éppen úgy, ahogy Isten ezt megtervezte és megígérte. Amikor Gaye is elfogadta az Úr Jézus Krisztust mint személyes Megváltóját, akkor kezdődött el igazán az a szerelmi kapcsolatunk, amit Isten már nagyon régen eltervezett számunkra. Őszintén szerelmesek lettünk egymásba, és saját tapasztalatból tudjuk, hogy Isten ajándéka az igazi romantikus szerelem, ami az agapé szeretet valóságában gyökerezik, ha férj és feleség komolyan veszik az Ő tanácsát. Szerelmünk elkötelezettségből született, és átjárja életünk minden területét. A romantika izgalma, a barátság gyönyörűsége, az egymáshoz tartozás békessége, az intim kapcsolat édessége – tulajdonképpen a szerelem valamennyi összetevője, amiről ebben a könyvben szó esik – házasságunk szerves részévé vált. Mindez nem azért történt, mintha Gaye és én ritka jó képességekkel megáldott egyének lennénk. Biztos, hogy a világ nagy szerelmeseire gondolva, nem egy középkorú orvos és a felesége jut az emberek eszébe. Én mégis azt állítom, hogy azok az alapelvek, amelyeket mi betartottunk, a Te házasságodban is beválnak, mégpedig azért, mert a Biblia igazságából erednek. Azért imádkozunk, hogy ez a könyv hasznos legyen számotokra, és ne csak annyit érjen el, hogy összetartja a házasságotokat, hanem hogy szerelmesekként egyesítsen téged és társadat olyan kapcsolatban, ami minden nappal egyre csodálatosabb lesz.

Szerelem.indd 11

2016.03.31. 13:02:37


Szerelem.indd 12

2016.03.31. 13:02:37


1 Egy szerelmi kapcsolat: Veled is megtörténhet

E

z a könyv szerelemről és házasságról szól: a Te házasságodról és szerelmedről, amit személyesen átélhetsz férjeddel vagy feleségeddel. Az emberek általában azt hiszik, hogy a szerelmi kapcsolat szenvedélyes közjáték olyan férfi és nő között, akik nem házasok – legalábbis nem egymás házastársai. A világ évszázadokon át próbálta meggyőzni őket arról, hogy a titkolt, házasságtörő szerelem sokkal izgalmasabb, mint a házasságon belüli szerelem, de az angol értelmező szótár ezt írja a szerelmi kapcsolatról: „Két személy közötti vonzódás ... a szeretet különleges átélése”. Ez a különleges élmény, amivel foglalkozni fogunk, egy gyönyörű, egész életre szóló szerelmi kapcsolat, amit Isten férjnek és feleségnek szánt. Isten gondolataiban született meg az emberek által ismert minden gyönyörűség természetes, egészséges és kielégítő formája. Isten alkotta a házasságot, és Ő találta ki a szerelmet. Ő olyan szerelmi kapcsolatról gondoskodott számunkra, amely izgalmas, örömteli és maradandó beteljesülést nyújt minden házaspárnak, nem csupán néhány kiváltságos személynek.

Szerelem.indd 13

2016.03.31. 13:02:37


14

• Szerelemről minden házaspárnak Természetesen mindenkinek a saját felelőssége, hogy a Biblia gondos kutatása során felfedezze Isten elgondolását a házasságára nézve, és kész legyen követni az ott talált elveket, tanácsokat és példákat. E könyv megírásával az volt a célom, hogy segítsek mind a kutatásban, mind pedig a felfedezett igazságok gyakorlati alkalmazásában, hogy ily módon ti is kezdjétek megtapasztalni mindazt a jót, amit Isten eltervezett számotokra a házasságotokban. Rá fogtok jönni, hogy az igei igazságokon és mintahelyzeteken egy alapvető magatartásformáló igazság ragyog keresztül: Minden házassággal kapcsolatban Istennek az az akarata, hogy a házaspár teljes embert igénylő lelki, érzelmi és testi vonzódással szeresse egymást, és ez a szerelem egész együttes életükön át folyamatosan növekedjen. Ebből az alapigazságból logikusan következik egy másik tény: minden keresztyén házaspárnak lehetősége van arra, hogy kifejlessze ezt a szerelmi kapcsolatot a házasságában, azért, mert ez összhangban áll Isten akaratával. Isten teremtett bennünket. Ő találta ki a házasságot és megszentelte, hogy áldásul legyen számunkra, és képessé tett a szerelemre, ezért Ő tudja legjobban, hogyan lehet beépíteni a szerelmet a házasságba. Bizalmasan bele kell vonnunk minden erőfeszítésünkbe, ami arra irányul, hogy Neki tetsző házasságunk legyen. Ha követjük az Ő igazságait, és Isten elvei szerint élünk, akkor kezdjük megtapasztalni, hogy milyen az a házasság, amit Ő kezdettől fogva kigondolt számunkra. Ez „az újdonság varázsával és az azonosulás édes bizonyosságával” tölti be minden napunkat. Keresztyén házassági tanácsadó vagyok, és a Bibliát tartom a legfőbb tekintélynek. Nem egyszerű együttérzésemet fejezem ki pácienseimnek, vagy kedvenc ötleteimet adom át, amelyek vagy beválnak, vagy nem. Azok az elvek, amiket elmondok, szilárd bibliai igazságok, és mindig beválnak, ha helyesen alkalmazzuk őket egyéni problémáinkra. Bebizonyosodott előttem, hogy Isten

Szerelem.indd 14

2016.03.31. 13:02:37


EEgEEgy szerEEgy szereEgyEgy EEgEEgy szerelmi

15

Beszéde, a Biblia, örök érvényűen igaz, és teljesen megbízható. A kultúrák változnak; az életstílusok hullámzanak, új elgondolások válnak divatossá, de le is tűnnek idővel. Isten igazságai azonban nem változnak, és valójában az ember alaptermészete is ugyanaz marad. A modern férfi és nő kifinomult külleme mögött ugyanaz a bűnös, haszontalan magatartás érvényesül romboló erejével, mint Ádám és Éva vagy Ábrahám és Sára korában. Az ősnépek életében ugyanazok a rossz irányú tendenciák uralkodtak, és ugyanazok a belső vágyak és szükségletek mozgatták őket, amik téged és engem is vezérelnek manapság. Mivel alaptermészetét illetően sem Isten, sem az ember nem változott az idők kezdete óta, ezért a Bibliában megfogalmazott életigazságok teljes egészében érvényesek a mai házasságokra is. Tudod-e, hogy mit jelent ez számodra, aki a XX. század utolsó két évtizedében birkózol az élettel? Nem a kisujjadból kell kitalálnod a megoldásokat, vagy tanácstalanul várni, hogy vajon jól vagy rosszul sülnek-e el a dolgok az életedben. Arra sincs szükség, hogy vágyálmokat kergess, mivel nem kielégítőek a kapcsolataid. A Biblia megmondja, hogy mit kell tenned ezekkel a kapcsolatokkal, és minden segítséget meg­kapsz benne azokhoz a feladatokhoz, amelyek áldást és boldogságot hoznak az életedbe. Reálisan, tárgyilagosan és nyugodtan nézhetünk szembe a problémáinkkal, mert megingathatatlan igazságra építünk. Talán ez idealisztikusnak tűnik, ha a saját házasságodra gondolsz. Lehet, hogy így gondolkodsz: „Mindez jól hangzik, de dr. Wheat nem tudja, hogy milyen a mi házasságunk!” Kérlek, ne felejtsd el, hogy milyen címet adtunk ennek a könyvnek: „Szerelemről minden házaspárnak”. Tehát Neked is! Házaspá­ rok százai beszélgetnek velem az életükről, és sok olyan nehéz helyzetnek lehettem ily módon fültanúja, ami két ember házasságában támadhat. Egyesek közülük szívszorítóak, megdöbbentők és hihetetlenül komplikáltak, de egyik sem megoldhatatlan.

Szerelem.indd 15

2016.03.31. 13:02:37


16

• Szerelemről minden házaspárnak Hasznos lenne, ha most diagnosztizálnád saját helyzetedet, és meghatároznád, hogy milyen kapcsolatra vágysz. A jó irányú változás első lépése, hogy eldöntsd, hol vagy jelenleg, és hol szeretnél lenni. Valószínű, hogy a következő állításokból néhány ráillik a házasságotokra. Próbáld felismerni az alábbiak közül, hogy melyik: • Jelenleg jó a házasságunk, de szeretnénk növekedni az egymás iránti szerelemben; • Sohasem voltunk igazán szerelmesek egymásba, még a házasságunk elején sem; • Elveszítettük azt a szerelmet, amit valamikor éreztünk egymás iránt; • Az igazat megvallva, már egyáltalán nem vagyok szerelmes a páromba; • Az én partnerem érzéketlen, vagy talán másvalakit szeret; • Igen, gondoskodunk egymásról, de házasságunk unalmas; • Szeretném megtudni, hogy mit tehetnék kapcsolatunk megjobbítása érdekében; • Szeretném helyreállítani szerelmünket, és megmenteni a házasságunkat, de társam nem hajlandó együttműködni; • Partnerem el akar válni; • Komoly problémákkal küszködünk, de egyetértünk abban, hogy megpróbáljuk megmenteni a házasságunkat; • Mindketten szeretnénk megtanulni, hogyan lehetnénk szerelmesek egymásba; • Újdonsült házasok vagyunk, és olyan szerelemben szeretnénk élni, ami maradandó, és mindig élvezetes. Szeretnélek bátorítani, kedves Olvasóm, a házasságod jövőjét illetően. Az a fajta kapcsolat, amire vágyódsz, tényleg kialakulhat, de nem csak úgy magától. Egy meghitt kapcsolat ritkán támad spontán módon. A megromlott viszony pedig szinte soha nem

Szerelem.indd 16

2016.03.31. 13:02:37


EEgEEgy szerEEgy szereEgyEgy EEgEEgy szerelmi

17

lesz jobb véletlenül. Nincsenek egyik napról a másikra ható kúráim, amiket felajánlhatnék számodra, vagy boldogság piruláim, melyek automatikusan átformálják a házasságotokat. De ha figyelmesen elolvasod ezt a könyvet, és következetesen betartod azokat az előírásokat, amikkel itt találkozol, akkor elsajátítod azt a szeretetet, amire a partnered is szeretettel fog válaszolni. Ha jelenleg is jó házasságban élsz, akkor még inkább előre léphetsz, annyira hogy magad is meglepődsz rajta. A szerelem beköszönthet bármilyen életkorban, és a házasság bármelyik időszakában, ha kész vagy kinyitni az ajtót, és behívni a kapcsolatotokba. Függetlenül attól, hogy milyen rossznak látszik a házasságotok, társaddal együtt beleszerethettek egymásba újra meg újra – vagy talán először igazán. Még akkor is, ha a válás küszöbén álltok, újra lángra lobbanhat az egymás iránti szerelmetek. Megtanulhatod, hogyan győzd le a legnehezebb problémákat is oly módon, hogy házasságod szeretetbe ágyazódjon, megszilárduljon és elég erős legyen ahhoz, hogy kiállja az élet viharait és stresszhatásait. Még ha egyedül próbálod is megmenteni a házasságodat, és nem számíthatsz partnered semmilyen segítségére sem, akkor is sikerülhet. Ha Isten örök érvényű igazságait helyesen és következetesen alkalmazzuk, akkor kivétel nélkül minden esetben beválnak. Nincs olyan egyedi helyzet, ahol Isten alapelvei csődöt mondanának. Remélem, hogy tanácsadó kézikönyvként forgatod ezt a kiadványt, és olvasása nem csupán szórakoztató időtöltés lesz számodra. A következő fejezetek alapvető és részletes információt tartalmaznak, melyre minden házaspárnak szüksége van ahhoz, hogy kiépítse vagy helyreállítsa a szerelmet, és megőrizze a házasságot azoktól az erőhatásoktól, amelyek tönkretennék. A tanácsadó könyv lényege, hogy megmutassa mit és hogyan kell csinálni, de mindenképp tetteket igényel. Valamennyien tudjuk, hogy a kívánt eredmények a tettek gyümölcsei, és nem az álmodozásé.

Szerelem.indd 17

2016.03.31. 13:02:37


18

• Szerelemről minden házaspárnak Tehát próbáld ki a gyakorlati tanácsokat, amiket itt találsz, és ne felejtsd el, hogy ezek konkrét bibliai törvényekre épülnek a gondolatainkat, magatartásunkat és életvitelünket illetően. Pontosan ugyanazok a tanácsok olvashatók ebben a könyvben, amit egyéni beszélgetések során pácienseimnek adok. Remélem, hogy olyan személyes tanácsként fogadod, mintha az irodámban beszélgetnénk. Szívemben azzal az imádsággal írom ezt a könyvet, hogy házastársaddal együtt megtanuljátok szeretni egymást, és az igazi szerelem után éhező világ észrevegye, hogy a ti házasságotokban ez megvalósult. E könyv lapjain emberi problémákkal találkozol, melyek hasonlítanak a tieidhez. Az eseteket úgy írtam le, ahogyan azokat elmondták nekem, de mindig megváltoztattam a szereplők nevét és a lényegtelen részleteket is annak érdekében, hogy ne adjam ki pácienseim magánéletét. Alíz is ilyen példa. 30 éve házasságban él, és annak ellenére, hogy hívő keresztyén, a válás kísértésével küszködött, mert úgy tűnt, hogy soha nem oldódnak meg bizonyos problémák a házasságában. Férje figyelmen kívül hagyta anyagi kötelezettségeit, és nem törődött felesége érzelmeivel. Volt valami, ami mindennél inkább bántotta Alízt: hosszú házasságuk során soha nem laktak teljesen elkészült lakásban! Így jellemezte előttem az életüket: „Állandóan építési anyagokba botlok. Egyszerűen képtelen vagyok rendben tartani a házat. Olyan megalázó ez számomra. Soha többé nem merek vendégeket hívni az otthonunkba. Úgy érzem, rögtön indulnom kellene, hogy valamit letakarjak. Fiatalabb koromban mindig abban reménykedtem, hogy eljön a nap, amikor abbahagyjuk az építkezést. De mire 50 éves lettem, és még mindig ugyanezt láttam magam körül, feladtam a reményt. Rájöttem, hogy egész életünket így fogjuk leélni. 54 éves korában egy férfi nem fogja megváltoztatni az életvitelét. Amikor Ön azt mondta nekem,

Szerelem.indd 18

2016.03.31. 13:02:37


EEgEEgy szerEEgy szereEgyEgy EEgEEgy szerelmi

19

hogy tegyem a hálószobánkat kedves, meleg fészekké, ez nagyon fájt, mert magamban mindig is erre vágytam. De mit tehetek a félig kész padlóval, a befejezetlen falakkal és a rengeteg ideiglenes megoldással?” Miután Alíz szembetalálta magát a szerelmi életnek azokkal a fogalmaival, amiket minden egyes alkalommal hangoztatok, elfogadta az Urat vezetőként, hogy megtanítsa, hogyan szeresse a férjét. Ez a folyamat szabad akaratán múló döntéssel kezdődött, és végigjárta a szerelem helyreállításának különböző szintjeit a kapcsolatukban. Minden egyes lépés egy következő döntés elé állította annak érdekében, hogy Isten szerint intézze a dolgokat. Ennek az lett az eredménye, amit Alíz a házasságuk „csodájának” nevezett. Ma már így nyilatkozik: „Tényleg érzek szerelmet a férjem iránt, és megújult a szexuális vágyam is. Régen a szex egyáltalán nem érdekelt. De most, hogy szeretem a férjemet, szeretnék örömet szerezni neki a testi kapcsolatunkban is.” Alíz biztos lehet abban, hogy ha továbbra is a bibliai alapelvek szerint folytatja férje iránti szeretetét, akkor a férjében is jelentős változások történnek. Alíz szerelme óriási késztetés a változásra. 54 éves korban is – vagy bármikor – képes egy férfi megváltoztatni az életmódját, mert rendelkezésére állnak Isten erőforrásai. A történetnek még nincs vége, de a szerelem „csodája” máris áldásul szolgált a házasságuknak. Alíz ma így látja a dolgokat: „Olyan sok szerencsétlen, boldogtalan asszonyt ismerek, akik még mindig küszködnek a maguk világában. Úgy fáj értük a szívem. Kérem, segítsen nekik! ...” A bátorításom így hangzik: Állandóan tanúja vagyok annak, hogy történnek ilyen csodák a házasságokban. Mint házaspárnak, nektek is lehet hasonlóan csodálatos szerelmi kapcsolatotok. Képes vagy rá, hogy létrehozd!

Szerelem.indd 19

2016.03.31. 13:02:37


Szerelem.indd 20

2016.03.31. 13:02:37


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.