Page 1

N.A.A.K.T. Nieuw Actueel Archeologisch en Kunsthistorisch Tijdschrift Academiejaar 2011-2012 Nr. 1

We vliegen derin!!

En

Places to be!! Studietips

K H K

no

Cu

u u lt

gz ov ee l m r

ee

r!!


2


Brief FakulteitenKonvent

4

Voorwoord Scriptor

6

Voorwoord Praeses

7

Het vorige Praesidium

9

De KunstHistorische Kring

10

Het nieuwe Praesidium

14

Cultuur in Gent

30

Places to be

33

(den) Amber

37

KHKalender

38

Een terugblik op het vorige academiejaar

42

Archeo News

44

Lessenroosters

48

Vakken en studietips

50

Mééé het superschaap

55

3


FaculteitenKonvent Gent Het FaculteitenKonvent, kortweg FK, is de studentenorganisatie die al 70 jaar (jawel, een lustrumjaar!) 25 richtinggebonden kringen aan de UGent overkoepelt. De KunstHistorische Kring is er 1 van, maar ook kringen verbonden aan de talen, rechten, economie, ingenieurs, wetenschappen, politieke en medische richtingen horen hierbij. Alles samen vertegenwoordigt het FK 18000 studenten.

In eerste instantie zorgt het FK voor de ondersteuning van de kringen en dit zowel logistiek, organisatorisch als financieel. Er worden activiteiten georganiseerd om de kringen met elkaar in contact te brengen en er wordt geprobeerd om duidelijke en goede overeenkomsten te maken met instellingen die voor alle kringen interessant zijn. Zo zit het FK regelmatig met de universiteit en stad Gent aan tafel.

Maar het FK is er ook voor alle leden van de kringen. Enkele data zijn dan ook al in jullie agenda te noteren voor komend academiejaar. Allereerst wordt er op 12 oktober opnieuw een Beiaardcantus georganiseerd. Dit is een grote openluchtcantus voor 750 studenten op het SintBaafsplein, onder begeleiding van de beiaardier van Gent. Op 18 oktober is er de Studentikoze Opening van het academiejaar in een tent op het Sint-Pietersplein, waar het (licht) officiĂŤle gedeelte bestaat uit speeches van onder andere de rector, de burgemeester en de FK Voorzitter, waarna iedereen samen enkele drankjes kan nuttigen terwijl Nigel Williams ons vermaakt en we ten slotte rustig afsluiten met wat loungemuziek.

Als alle openingsfuiven en dopen dan eens gepasseerd zijn, komt het FK op de proppen met een gratis FK Fuif in de Vooruit op 23 november, omdat er ook later op het semester eens een goed feestje mag gebouwd worden. Het semester helemaal afsluiten, kan op de Massacantus in Flanders Expo op 14 december, een organisatie in samenwerking met het SK (SeniorenKonvent, de erkende streek- en hogeschoolclubs) en het HK (HomeKonvent, de homes dus). 4


De grootste evenementen van het FK staan echter in het tweede semester op het programma. Zo is er op 22 maart de Dies Natalisfuif in het ICC. Omdat niemand les heeft op 23 maart, kan iedereen zich eens goed smijten en dat resulteert dan ook al enkele jaren in deze fuif in 2 zalen, goed voor bijna 4000 feestende studenten. Op het programma staan steeds enkele grote namen uit het studentenmilieu. Zo bracht 2011 onder andere Samtex, Les Mecs, TLP en Camo & Krooked. Het FK is er ook voor de culturele en sportieve mens onder ons. Hét bewijs daarvan is de jaarlijkse 12urenloop. Die staat geprogrammeerd op 25 april op het Sint-Pietersplein. 12 uur lang strijden de kringen om de titel van sportiefste kring van Gent. Dat doen ze overigens ook al tijdens het jaar in de verschillende interfacultaire kampioenschappen. Niet te missen activiteiten voor de sportieve student! Maar de 12urenloop biedt ook veel randanimatie voor de passieve sporter en de mogelijkheid om een hapje of een drankje te nuttigen in het fakbardorp. Muzikale inbreng komt van een heuse DJcontest en het geheel wordt afgesloten door een afterparty op het plein! Ambiance de hele dag verzekerd! Andere sportieve activiteiten vinden plaats in samenwerking met het sportsecretariaat van de UGent. Indien je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan de interfacultaire kampioenschappen (ofwel kortweg IFK's) waaronder de sporten volleybal, voetbal, basketbal, rugby, zwemmen, pingpong, badminton, enz. neem dan contact op met de sportpraeses van jouw studentenkring! De eerste grote sportieve activiteit vindt plaats op 24 oktober, het interfacultair tornooi (of kortweg het IFT).

Veel meer interessante weetjes vind je op www.fkgent.be. Hierop is onder andere een handige kalender ‘wat is er te doen vanavond’ te vinden, maar ook een uitgebreide FK Kalender met alle kringactiviteiten, foto’s van de evenementen, sportuitslagen en nieuwtjes over het FK. Zeker in de gaten houden!

5


Beste vrienden, archeologen en kunstwetenschappers in spe, toekomstige schachtjes, collegae,‌

Het is eindelijk weer zover, het nieuwe academiejaar gaat van start! En we vliegen der direct in met een gloednieuwe N.A.A.K.T.!! Ik hoop nu trouwens dat er niemand een dierbaar familielid of trouwe vriend is verloren in de ramp van 9/11, want dat zou de mop van de voorpagina wel een beetje bederven natuurlijk (moest het zo zijn, mijn oprechte excuses daarvoor, maar dan kunt u helaas wel op u kin kloppen want als u dit leest is de N.A.A.K.T. al gedrukt en valt er dus niets meer te veranderen). Anyway. Blijf niet te lang haperen bij de voorpagina, want zoals bij alles is het de inhoud die telt. Lees dus gezwind verder en ontdek het ene na het andere interessante artikel in dit Nieuw Actueel Archeologisch en Kunsthistorisch Tijdschrift. Ik hoop dat u er evenveel plezier aan zult beleven als ik, want dan ben ik in mijn opdracht geslaagd en heb ik niet voor niets de laatste week van mijn verlof opgeofferd om deze N.A.A.K.T. samen met de hulp van mijn collega-praesidiumleden in elkaar te boksen. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben er trots op. Morgen gaat ze ter perse, en overmorgen krijgen de eerstejaars hun eerste N.A.A.K.T. al voorgeschoteld. Man, man wat vliegt de tijd. Het lijkt nog maar gisteren te zijn dat ik voor het eerst dat gele boekje zag en bij mezelf dacht: what the f*** is da? Maar goed, wat kun je in deze N.A.A.K.T allemaal terugvinden? Ewel bekijkt den inhoudstafel e, daar dient ze voor. Wat kan ik u voor de rest nog vertellen in dit voorwoord? Niet veel, voor zij die er weet van hadden: ik weet dat ik met menigeen weddenschap ben akkoord gegaan (waaronder het schrijven van deze N.A.A.K.T. met de blote hand), en ik daarvan geen enkele heb volbracht (tenzij dan die met da schaap misschien), maar er komen nog drie N.A.A.K.T.-en, dus ik heb nog tijd :). U zult ook merken dat ik te pas en te onpas cartoons gebruikt heb in deze N.A.A.K.T., en ik ben me er pijnlijk van bewust dat de meeste daarvan archeologisch getint zijn. Dat komt helaas vanwege mijn achtergrond en mijn gebrek aan kennis over de kunst. Ik weet niet wat voor mopjes jullie kunsthistorici kunnen appreciĂŤren. Ik beloof hierbij plechtig voor de volgende N.A.A.K.T. hulp in te schakelen In ieder geval wens ik iedereen een spetterend, succesvol, geweldig, met onnozelheid gevuld, uitdagend, interessant, vol (leuke) verassingen zittend, vervelingsloos nieuw academiejaar toe, en ik hoop jullie allemaal terug (of voor het eerst) te zien op de eerstvolgende KHK-activiteit!!

Met nederige groeten, Uw scriptor (sniff, kzen er nog gans emotioneel van jong) Erik Verbeke Scriptor KHK 2011-2012 6


Welkom!

Toch wel dé belangrijkste boodschap die ik jullie wil meegeven aan het begin van dit nieuwe academiejaar. Zowel voor de nieuwe studenten onder ons, als voor de ouwe rotten in het studentenvak, archeologen en kunstwetenschappers: welkom (terug) in Gent, welkom aan de Blandijn, maar vooral: welkom bij de KHK. Klinkt allemaal misschien wat stijfjes, maar dat is niet de bedoeling. Ík heb er namelijk al weken zin in, in dat nieuwe academiejaar. Want laat ons eerlijk zijn: vakantie is fijn, maar zijn die al dan niet geplande café- en feestavonden doorheen het jaar niet nog fijner? Noodzakelijk voor zo’n drukke avondplanning echter, is de aanwezigheid van collegastudenten en/of werkende-maar-nog-niet-helemaal-uit-hetstudentenleven-te-slagen medemensen. En waar zijn die voornamelijk te vinden: inderdaad!, in (maar ook rond) de Blandijn (met dank aan café Amber :-) ). Ik heb het privilege gehad al een voorsmaakje te mogen krijgen (waarvoor dank aan de herexamens) en ik moet zeggen: het studentenleven smaakte nog nooit zo goed! Om dan nog maar te zwijgen van al die hoogst interessante activiteiten die de KHK voor u, maar ook voor mij, in petto heeft. Sta mij toe gelijk een aantal hoogtepunten en niet te missen activiteiten uit dit eerste semester van je nieuwe leven (voor de eerstejaars dan toch) aan te halen. Zo verwachten we jullie al meteen op de eerste dag van het jaar voor ons traditionele Blandijn Openingsevent. Ver moet u daarvoor niet zoeken; u loopt er met uw neus plat op bij het buitenkomen uit de Blandijn! De ideale gelegenheid om een babbeltje te slaan met je mede-eerstejaars of al meteen info op te doen over vakken als filosofie of historische kritiek. Want denk hier maar eens aan terwijl u daar staat: letterlijk iedereen die u in uw onmiddellijke omgeving ziet heeft deze vakken ook doorstaan! U bent niet alleen :-). Meteen in die week kan u ook terecht in de Therminal onderaan de Hoveniersberg voor de inschrijvingen voor onze boekenverkoop. Een serieuze aanrader voor elke eerstejaars, aangezien u zelf niet op zoek moet naar die waslijst van boeken én u daarbovenop nog eens van een flinke korting geniet. We know: you can thank us later. Op dinsdag 4 oktober dan, is er onze beroemde peter- en meteravond. Komt u met een zelfgemaakt kunstwerkje naar de Amber, dan voorzien wij jou van een echte KHK-peter of meter, zo ééntje die je alle geheimen van het studentenleven uit de doeken kan doen. Dit alles uiteraard bij een fris pintje. Ook zeer interessant voor de anciens: gratis drank, een cadeautje én een eerstejaars erbovenop. Daarvoor kunt ge nu ni sukkelen hé.

7


De kers op onze verwelkom-eens-een-eerstejaars-taart is echter het Bachelorweekend! Gepland in het weekend van 7 tot 9 oktober, nemen we jullie mee naar domein ‘De Hoge Rielen’ in de verre Kempen. Laat deze prachtlocatie één reden zijn om mee te gaan, een tweede geven wij jou: het wordt geweldig! Niets moet, alles mag: toch wel dé formule voor een geslaagd weekend. Tevens ook een mooie kans om medestudenten en studenten van de andere richting (kunstwetenschapper, meet archeoloog, en omgekeerd) te leren kennen. Tenslotte vestig ik graag nog jullie aandacht op onze enige echte Marginale Messageparty op donderdag 27 oktober. U denkt: klinkt marginaal, wij zeggen: ís marginaal. Kortom: u moet er gewoon bij zijn. Hoewel ik hier graag de volledige kalender van het eerste semester zou willen opsommen, besef ik dat ik hiervoor waarschijnlijk niet genoeg plaats heb (mijn scriptor schiet mij waarschijnlijk nu al dood) (nvdr, de scriptor dacht eerder aan een rituele moord door ophanging, messteek en verdrinking in een veen vanwege de didactische voordelen die hiermee gepaard gaan in het kader van de experimentele archeologie). Een volledige kalender voor dit eerste deel van het semester vindt u dan ook verder in deze N.A.A.K.T. Toch maak ik kort nog van de gelegenheid gebruik om reclame te maken voor het nieuwste en hotste item in de kleerkast van het doorsnee KHK-lid: de KHK t-shirt én trui. Te koop op de introductiedag en tijdens de permanenties voor geen geld.

Ziezo, ik ben uitgeschreven voor dit eerste voorwoord van het jaar. Nog veel leesplezier met deze N.A.A.K.T. enneuh: Leest u dit op de introductiedag: kom zeker nog langs in het rode café voor de Blandijn voor een (gratis-voor-de-eerstejaars-)pintje of colaatje. Leest u dit op de eerste dag van het academiejaar, tevens de dag van het Blandijn openingsevent: kom zeker eens langs op de Blandijnberg voor pintjes of colaatjes aan de luttele prijs van 1 euro. (U hoort het goed: 1 euro!) Leest u dit na één van bovenvernoemde dagen: kom dan langs in café de Amber (ondertussen weet je ongetwijfeld al waar dit zich bevindt) voor een pint en een babbeltje met één van je favoriete praesidiumleden (na de kantooruren). Verder mag u ons ook altijd komen vergezellen in de kelder, elke dag van 13 tot 15 uur. Ideaal voor het opvullen van de tijd tussen twee lessen, het eten van een echt cafetariabroodje of het kennismaken met de andere blandijnkringen. Opgelet: de eerste week houden we permanentie in de Therminal, vergaderzaal 1 (boekenverkoop).

Tot dan! Uw allerpraeses, Joke Joke Smedts Praeses KHK 2011-2012 8


Omdat ik nog een leeg blad op overschot had en omdat het een megatof praesidium was:

9


De Universiteit. De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Bachelor in de Kunstwetenschappen of de Archeologie. Impressionante woorden voor een impressionant gegeven. De meesten onder jullie (en nu richt ik mij tot de kersverse eerstejaars, de rest zit op een verkeerde pagina als ze dit lezen) zijn waarschijnlijk net afgestudeerd aan de middelbare school, al dan niet met volle overtuiging begonnen aan deze nieuwe stap in jullie leven. Maar dat doet er weinig toe, of je nu zeker was van je keuze of eigenlijk nog twijfelde, ik ben er van overtuigd dat ieder van jullie op dit moment een al dan niet onderdrukte vorm van angst kent. De angst die hand in hand gaat met de toekomst die zoals altijd onbekend is. Heb ik wel de goede richting gekozen? Zal het mij lukken om mijn studie succesvol te voltooien? En wat dan? Ga ik wel werk vinden? Ga ik kapot gaan aan de stress? Ga ik er helemaal alleen voor staan? Zal het mij lukken om een goede leermethode te ontwikkelen? Is de universiteit wel iets voor mij? Enzv. De enigste manier om met deze angsten om te gaan is ze te confronteren. En dat doe je door te proberen en je best te doen. Na verloop van tijd zullen de antwoorden op deze vragen dan vanzelf komen. Eén vraag kan ik alvast beantwoorden voor u: je staat er niet alleen voor!! Zit je op dit moment in het auditorium waar je de eerste informatie ontvangt op de introductiedag, kijk dan even rond u. Al deze mensen zitten in hetzelfde schuitje, en zij zullen in de dagen, weken, maanden en jaren die komen hoogstwaarschijnlijk uw beste vrienden en vriendinnen worden. En dan heb je ons nog: de KunstHistorische Kring, of kortweg de KHK. Neem troost uit het feit dat jullie niet de eersten zijn die met deze angsten werden geconfronteerd, velen zijn jullie al vooruit gegaan. De KHK is een groep studenten die net hetzelfde studeren als jullie, alleen hebben zij al één of meerdere jaren achter de rug. En zij zijn meer dan bereid om jullie te helpen en om hun ervaringen met jullie te delen. Zij bieden u die hulp aan op enkele georganiseerde ‘evenementen’, maar u kunt ook altijd persoonlijk bij hen terecht met uw vragen. Maar laat ik bij het begin beginnen.

!!

WIE ZIJN WIJ? k tde

On 10

he

p to

d

olg ev

en

b de

la

jde i z d


Naast het bezorgen van studietips (waarvan er al enkele in deze N.A.A.K.T. staan) zorgen wij ook voor studentencursussen, een boekenverkoop waarbij u bij ons een hele lijst krijgt met de verplichte en aanbevolen boeken, die u dan vervolgens aan een extra korting (i.e. een nog grotere korting dan de normale studentenkorting in de winkel, die overigens niet voor alle boeken geldig is) kunt verkrijgen—mits het aanschaffen van een lidkaart uiteraard, maar geloof mij, alleen al met de korting die je krijgt op de boeken heb je het geld van die lidkaart er zo weer uitgehaald en gaan je mama en papa heel blij zijn. Naast deze georganiseerde studiehulp kan u ons ook altijd vragen stellen, zij het persoonlijk (tijdens de permanentie in de kelder, van 13u tot 15u, of op een ander moment) of via mail naar één van onze studiepraesessen.

Die paars-gele linten zijn uiteraard geen miss-verkiezingslinten maar dienen min of meer als herkenningsmiddel. Wij zijn een Faculteire Studentenkring, wat wil zeggen dat wij een studentenkring zijn die samenwerkt met de faculteit (in ons geval de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte). In iedere Faculteire Studentenkring heeft zulke linten, elk met een eigen kleur (bij ons dus paars-geel) en schild.

Dat schild staat ook op onze linten, samen met de functie die de persoon in kwestie dat jaar vervult in het Praesidium van de KHK (het Praesidium zijn in feite de bestuursleden van de KHK, met als voorzitter de Praeses, dit jaar Joke).

Wat doen wij zoal?

U hebt ons misschien wel al gezien, wij zijn die rare mensen met die paars-gele linten die veel weg hebben van miss-verkiezingslinten, en die op het einde van de introductiedag een uitleg hebben gedaan (of zullen doen, afhankelijk van wanneer je dit leest) over de KunstHistorische Kring, die in grote lijnen zal overeenkomen met wat ik hier zal neerpennen.

11


? r e e m ij nog

w n e o d Wat

Lid worden van deze toffe bende? Koop onze lidkaart op de introductiedag of tijdens onze permanentie-uren voor slechts 8,5 euro. Je zal ze snel terughebben door alle kortingen die je er mee kunt krijgen. De Guidogids (handig boekje voor een student, vol met kortingsbonnen) kan je dan eveneens kopen voor 4,5 euro.

Waar en wanneer?

U zult het ongetwijfeld wel met mij eens zijn dat het onmogelijk is om goed te studeren zonder af en toe eens te ontspannen, sterker nog, studeren heeft niet veel zin als u ultieme doel niet is om van het leven te genieten, en ge kunt niet van het leven genieten als je alleen maar werkt en studeert. De KHK heeft dat al lang gesnapt en ziet het daarom als haar taak om u de gelegenheid te geven om u te ontspannen in en buiten Gent op de meest diverse manieren. Zo geven we niet alleen feestjes en cantussen (dat beruchte studentengedoe waarover u ongetwijfeld al gehoord heeft), maar organiseren we ook verschillende (café)sportactiviteiten, ons beroemde Bal Masqué (in samenwerking met enkele bevriende kringen van de Blandijn), uitstappen (grote en kleine, waaronder een grote reis tijdens het intersemestiële verlof), opera’s, kroegentochten, gratis vaten bij verschillende gelegenheden, een Bachelorweekend, etc. Wij zorgen voor gemiddeld één à twee actviteiten per week waar u dan naartoe kan komen. Vele activiteiten zijn gratis, voor andere zult u een geldelijke bijdrage moeten leveren, waarbij u bij het vertonen van u lidkaart ook meestal korting zult krijgen (nog een reden om die lidkaart te kopen dus).

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten en om te weten waar en wanneer u moet zijn houdt u best onze site in de gaten: http://fkserv.ugent.be/khk/ , of luistert u goed wanneer wij komen omroepen tijdens één van uw lessen, hou de posters in de gaten die op vaste plekken worden opgehangen in de Blandijn en in het UFO, kom het ons vragen tijdens de permanentie, check facebook, bekijk de kalender in deze N.A.A.K.T., etc. U merkt het, wij zijn overal, en het is bijna onmogelijk om niet op de hoogte te zijn van onze activiteiten. De permanentie zal elke dag van 13u tot 15u doorgaan in de kelder van de Blandijn, in hetzelfde lokaal waar de meeste andere Blandijnkringen zitten, naast de WC’s, u kan het amper missen. De eerste week zal de permanentie uitzonderlijk doorgaan in de Therminal Vergaderzaal 1, omdat we dan plaats nodig hebben om de boekenlijsten in te vullen. 12


Tot slot wil ik jullie dit nog meegeven: naast jullie lieve klasgenootjes en de fantastische KHK kunnen jullie ook nog beschikken over een meter of een peter. Deze peter of meter wordt u toebedeeld op de, u raadt het al, PETER– EN METERAVOND op 4 oktober om 8u ‘s avonds in de Amber (het roodachtige café tegenover de hoofdingang van de Blandijn). Hoe precies wordt bepaald wie uw peter of meter is kunt u verderop in deze N.A.A.K.T. (zie p. 39) te weten komen. Belangrijk nu is om te weten dat deze peter of meter zal fungeren als uw persoonlijke adviseur zal ik maar zeggen, als je vragen hebt zal hij of zij u daar graag mee helpen. En is er eens een verloren moment en je weet niet goed wat doen? Laat eens iets weten aan je meter of peter en wie weet heeft die wel een leuk idee om te tijd te verdrijven of is hij of zij zelf vrij om eentje mee te gaan drinken! U ziet het: of de universiteit nu een succes wordt voor u of niet, ge staat er alles behalve alleen voor, en ge zult u ook zeker niet vervelen het komende academiejaar (en die daarna). En dan is het nu tijd vooooor...

Melodie: Het lied van pater Callewaert Tekst: Alexander Deweppe Zijt gij een archeologie-student Of is de kunsthistorie u bekend En hou je van een pintje rein en fijn Dan is’t leuk om bij’t KHK te zwijn Want wij bestaan al 66 jaar Zet dus die meter pintjes maar al klaar Etnisch, plastisch, theaterwetenschap, Muziek, bouwkunst en archeologie (olé hihi)(bis) Ons wapens zuil, pen, schop en een penseel En onze lintenkleuren paars en geel Nemen we kunstgeschiedenis ter hand Of zoeken wroetend naar den tijd zijn tand Heft dus uw glas, gij allen hier, en giet En neemt uw codex, en zingt een vrolijk lied Etnisch, plastisch, theaterwetenschap, Muziek, bouwkunst en archeologie (olé hihi)(bis)

13


Een nieuw jaar, een nieuw Praesidium dat klaar staat om aan (bijna) al jullie wensen te voldoen!!

Praeses Joke smedts Door Michelle Arnouts Joke gaat net zoals ikzelf naar haar Masterjaar, u zult dus zeggen dat ze met succes haar Bachelor in de Kunstwetenschappen heeft afgerond. Het hoogtepunt van die drie jaar moest haar stage bij de firma ‘Frou Frou’ worden. Deze firma beslaat slechts uit enkele mensen die kindertheater maken. Kindertheater is één van Jokes passies, waarom dit niet het hoogtepunt werd, ondanks het feit dat dit veelbelovend klinkt, moet je haar zelf maar vragen. Haar dit vragen geeft je dan de kans om naar haar, naar mijn persoonlijke mening, fantastische manier van vertellen te kunnen luisteren. Dit gaat het beste uitkomen wanneer je haar vraagt naar het station van Grimbergen. Ze zal u met veel plezier de sketch van Clement Peerens expliqueren. De manier waarop ze dit zal doen is minstens even grappig als de sketch zelf. Joke kan namelijk niet vertellen, elke keer als ze iets grappigs probeert te vertellen, moet ze daar zelf al mee lachen, waardoor ge afgeleid geraakt. Het hoogtepunt van het verhaal valt ergens in het midden, waardoor haar verhaal helemaal niet meer klopt, ze helemaal in de war geraakt, en eigenlijk geen punt meer kan maken aan haar verhaal. Na talloze KHK-activiteiten die we samen hebben gedaan, van ons eerste Bachelorweekend in Brugge in ons eerste jaar, tot onze lintenoverdracht op de Zwanenzangcantus vorig jaar, vind ik het nog altijd even grappig om naar haar te luisteren. Dan haar hobby’s en interesses. Zoals al eerder vermeld is een daarvan kindertheater. Joke is iemand die heel graag met kinderen bezig is, en dat ook goed kan. Zij is al jaren moni bij de speelpleinwerking bij haar thuis in Grimbergen. Het geduld dat ze in mijn ogen kan opbrengen om met die kinderen bezig te zijn is fenomenaal. Hetzelfde geduld heeft ze echter niet meer, eens ze met oudere mensen om moet gaan, dat zijn tenslotte “geen kinnekes ni meer, e!?” Daarnaast is muziek ook een van haar vele interesses, ze speelt al jaren een instrument en kan ook heel goed zingen. Als je Joke wil blij maken met een verjaardagscadeau is een volkswagenbusje altijd een aanrader. Een iets goedkoper cadeau waar ze ook heel blij mee zal zijn is een traktatie van Gin en Tonic in de Amber, dat doe je dan best op 21 november. Qua sport is basketbal haar favoriet. Een andere interesse van haar is design, en dan heb ik het niet over kleren of schoenen en dergelijke, maar over interieurs en decoratieve voorwerpen. Ten slotte is er dan nog onze kring: de KHK. Ze is begonnen in het praesidium als cultuurpraeses en vorig jaar was ze secretaris. En dit jaar is ze onze Praeses! 14


Vice praeses Michelle arnouts Door Joke Smedts “Schrijf eens iets over Michelle”. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Na 2 jaar samen in het praesidium vergaarde ik namelijk tonnen informatie over deze archeologe to be. Och, geef ik toch meteen niet één van dé sleutelelementen van de persoon Michelle Arnouts weg zeker? U hoort het namelijk goed: deze Kempse deerne besliste al op zeer jonge leeftijd dat ze archeologe zou worden (en ze kon het toen zelfs al juist schrijven :-) ). Daarvoor zit ze nu elke zondagavond twee volle uren op de trein van Mol (we like Mol!) naar Gent; ge moet het maar doen. Neemt u toevallig dezelfde trein op dezelfde zondagavond, laat het dan zeker niet na haar aan te spreken: in tegenstelling tot wat Jens (haar lief en tevens Penningmeester van deze gezellige bende) u ongetwijfeld zal wijsmaken: ze bijt niet! Dit heeft ze namelijk afgeleerd vorig jaar, tijdens haar praesesjaar. U leest het opnieuw goed: u heeft hier eveneens van doen met een Prosenior van de KHK. Eeuwig respect en aanzien is dus haar deel en ook gij zult niet nalaten haar hier steeds op te wijzen! Moving on: auto’s! Ú dacht misschien veel te weten over dit onderwerp; u dacht verkeerd. Onze Prosenior hier herkent namelijk niet enkel elk merk, model, type, whatever van mijlen op voorhand, ook van de binnen-, boven-, en freakin’ onderkant tekent ze een diagram in no time, om van de specifieke motorgeluiden (inderdaad, geluiden) nog maar te zwijgen. Markant detail: zelf rijden kan ze nog altijd niet :). Bon, ik zie dat ik hier weer veel te veel aan het schrijven ben; ik zei het al: te veel informatie. Daarom stel ik voor dat jullie haar gewoon zelf leren kennen. Als ik jullie een tip mag geven: Café Amber. Trakteert u haar daar ook nog eens op een White Russian (cocktail, room: denk er het uwe van) bent u al goed op weg.

Michelles nederige opvolger, Joke 15


Penningmeester Jens hooge Door Charlotte Stevens Men bevindt zich in de 13de eeuw: Jens is een ridder die vecht in het leger van zijn vader. de Men maakt een tijdsprong naar de 14 eeuw: Jens is een boogschutter in een huurlingenleger. Nee, Jens heeft de teletijdmachine niet uitgevonden. Nee, Jens is geen freak met twee persoonlijkheden. Jens is een archeoloog in wording die aan reënactements van de Hoge Middeleeuwen deelneemt. Dus als hij zegt: “Ik ben op kampement”, dan is dat niet met de Chiro, maar is hij op één of ander open veld gaan vechten. Hoe het juist allemaal in elkaar zit ga je hem zelf eens moeten vragen. Ja, Jens is een echte held. Het is dus vanzelfsprekend dat hij dit jaar penning is. Hij mag onze schatkist een heel jaar lang beschermen tegen rovers. Een zware last die hij met veel trots zal dragen. Jens is ook een man van vele levenswijsheden. Zo nam hij me vorig jaar mee naar het carnaval van Aalst, waar een nieuwe wereld voor me openging. Want éénmaal per jaar verkleedt deze ridder zich in een vrouw, in een voil janet zoals men dat noemt. Het is tijdens deze carnavalsdagen dat hij volledig herleeft en volledig zichzelf kan zijn door in zijn natuurlijke biotoop te vertoeven met zijn voil janet-vriendjes. En om niet teveel af te wijken van de levenswijsheden: op Aalst Carnaval heb ik veel geleerd. De quote die me het meest bijgebleven is, is de volgende: “’tis ni omdat er ne keeper in de goal staat, da ge ni kunt scoren.” Bij deze, lieve eerstejaars, onthou deze uitspraak van Jens goed. Pas echter goed op, want in Jens zijn goal staat er wel degelijk een keeper, maar niet zomaar een keeper. Ze noemt Michelle, is onze vice en je zal in geen honderd jaar kunnen scoren. Ik weet het, dit is geen goed nieuws voor al wie van blonde binken houdt, maar je zal er je helaas bij moeten neerleggen zoals al velen dat hebben moeten doen. Los van dit alles is Jens een geweldig iemand om mee op café te gaan, en bierbaseball met hem is nog een grotere belevenis. Ik ga hier geen anekdotes uit de doeken doen, daarvoor zal je gewoon naar onze activiteiten moeten komen… en Jens moeten leren kennen.

16


Secretaris Charlotte stevens Door Elke Vande Bergh Onze nieuwe Secretaris, Charlotte Stevens, zullen jullie dit jaar ongetwijfeld allemaal wel leren kennen op een van onze geweldig toffe activiteiten (zeker op de feestjes waar ze nooit ontbreekt). Deze jonge dame zal zich dit jaar vooral bezig houden met de verslagen van de vergaderingen. Wat achtergrondinformatie: Charlotte is afkomstig uit het Brusselse, maar ‘woont’ nu in Oostende, hoewel ze de meeste tijd doorbrengt in Gent, waar ze op kot zit en hoopt haar diploma kunstwetenschappen te behalen. Afgelopen jaar was ze al actief in het KHK-praesidium, als cultuurpraeses probeerde ze enkele gaatjes in onze cultuur op te vullen. Enkele dingen die ik je nog kan vertellen: ze reist graag en gaat naar festivals als Graspop maar ook van gewone Gentse studentenfeestjes bouwen kent ze wat. Dit zal je wel duidelijk worden met het lezen van de volgende twee weetjes/anekdotes. (1) Op onze beroemde/beruchte cocktail/kater-avond tijdens de inhaalweek op het einde van het afgelopen academie jaar was iedereen een goed feestje aan het bouwen, inclusief Charlotte, toen ze opeens naar haar kot verdween om aan haar paper te gaan werken, enkele uren later dook ze dan weer op om het geweldige feestje nog te komen verder zetten. (2) Enkele weken later zaten we allemaal midden in de examens, maar omdat ze dan zo graag toch naar Graspop wou besloot ze gewoon om er met een combi ticket heen te gaan. En wat neemt ze dan mee: haar boeken (!!), want je kan het al raden: ze had enkele dagen later examen (waar ze nog voor geslaagd was ook). Zoiets kunnen alleen de besten ;) Zoals jullie nu wel begrijpen is Charlotte echt een ‘vree’ toffe jongedame die je zeker moet leren kennen (voor ‘ene’ te gaan drinken heeft ze altijd wel goesting, dus dat komt in orde). En ik ben er zeker van dat ze haar functie als Secretaris zeer goed zal invullen (hopelijk even goed als ze kan feesten)!

17


Studiepraeses kunstwetenschappen Hanne luyten Door Jens Hooge Deze goedlachse jongedame uit de Kempen is voor het tweede jaar op rij onze Studie Kunst. Naast haar functie bij de KHK is ze ook nog Senior van de GSK club: Taxandria. Deze studentenclub is voor Kempenaars die in Gent studeren. Als je eens de kans hebt om een gesprek met Hanne aan te knopen, doe het, u zult alleen al door haar fantastische Kempische accent, dat naar mijn mening ook zeer schattig is, het zeker de moeite waard vinden. Voor wie de cafétjes in het oude stadscentrum wel kan appreciëren of deze wil leren kennen is zij een goede en altijd vriendelijke gidse. Haar hobby’s, voor zover ik weet, zijn muziek, film, Taxandria, haar vriendje Arne en haar vrienden uit haar thuishaven Turnhout. Ze bespeelt ook een instrument. Maar wegens mijn veel te beknopte kennis van deze instrumenten heb ik geen idee welke. Op café drinkt ze graag bier, het allerliefst nog zware bieren. Haar functie in de KHK bestaat er voornamelijk uit om mensen met raad en daad bij te staan, en dit vooral in de opleiding Kunstwetenschappen. Je kan dus bij haar terecht met je vragen en problemen maar ook gewoon voor een fijne babbel.

18


Studiepraeses Archeologie Eva de laere Door Sander De Ketelaere In dit tekstje wil ik graag Eva De Laere voorstellen. Zij is de Studiepraeses voor de archeologie dit jaar. Ze neemt deze functie over van zichzelf want vorig jaar was ze dit ook. Dit betekent uiteraard dat ze al het ĂŠĂŠn en het ander weet en dat ze jullie dus graag zal helpen met studieproblemen en vragen. Ze zal eveneens zorgen dat er studentencursussen zijn. Ze is geboren op 6 juli 1991 wat haar dus 20 jaartjes jong maakt. Ze woont in Brugge samen met haar ouders, haar broer, twee katten, een hond, twee gerbils, twee schildpadden, een konijn en van tijd tot tijd haar lief ook nog (een hele dierentuin dus). Hier doet ze ook judo. Ze heeft ook nog vele jaren in de VKSJ doorgebracht waar ze ook leidster is geweest. Daarnaast is ze sinds vandejaar ook opnieuw begeleidster bij de oudste groep van de KJV in Brugge. Ze zit niet op kot waardoor ze niet altijd overal zal kunnen zijn maar dit wil uiteraard niet zeggen dat ze haar minder inzet voor de KHK!

19


P. R. Sander De Ketelaere Door Simon Claeys Het volgende praesidiumlid dat wordt voorgesteld is onze fantastische P.R. Sander De Ketelaere. Hij zal ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte blijft van onze activiteiten via schitterende posters en natuurlijk kan facebook daarbij ook niet ontbreken! Sander zal ervoor zorgen dat jullie weten waar je moet zijn voor activiteiten, waar in te schrijven en alle andere informatie! Sander heeft 13 jaar lang in de KSA gezeten waarvan 3 jaar als leider. Hij is ondertussen al een jaar gestopt met de KSA en dacht dat het nu wel tijd was voor iets nieuws en is zich dan maar komen aanmelden als kandidaat P.R. bij de KHK, wat onder ons gezegd en gezwegen wel een stuk beter is dan de KSA :p Naast het maken van posters, zich amuseren op activiteiten van de KHK, zijn lief Eva, sorry dames onze Sander is al van’t straat, en feesten is Sander vooral bezig met het lezen van strips. Jawel, strips in alle genres, van historische actie zoals Murena, Thorgal, etc. tot de Smurfen toe! Moest iemand dus nog oude strips hebben die hij niet meer moet hebben mag hij/zij deze altijd cadeau doen aan Sander, want naast het lezen van strips verzamelt hij ze ook! Naast al deze dingen heeft hij ook nog tijd om naar onze favoriete serie How I Met Your Mother te kijken. Als Sander niet in Gent is of bij Eva in het wondermooie Brugge, woont Sander in Gistel bij het gezin De Ketelaere waar hij sinds 23 september 1991 deel van uitmaakt en al 20 jaar lang geplaagd wordt door zijn 2 oudere zussen, ja dat is nu eenmaal het lot van de jongste telg in het gezin, en zeker als de oudere vrouwen zijn! Zo, nu kennen jullie onze P.R. al wat beter maar ik raad jullie toch sterk aan er eens een Guiness mee te gaan drinken en hem nog beter te leren kennen!

20


webpraeses Bram de raeve Door Erik Verbeke Bram De Raeve zal dit jaar een poging ondernemen om onze site op en top in orde te maken en up-to-date te houden. Aangezien we door omstandigheden de afgelopen twee jaar maar even een Webpraeses hebben gehad (meer bepaald in het eerste semester vorig jaar) en bovendien een volledig nieuwe site aan het creëren zijn, zal hij hier wel zijn werk aan hebben, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat hij in zijn opdracht zal slagen. Zijn vorige taken (Reispraeses twee jaar geleden en de voorganger van yours truly vorig jaar) heeft hij immers met glans uitgevoerd. Maar bovenal weet ik dat we op hem kunnen rekenen door het feit dat ik hem van binnen en van buiten ken. Door de lessen die we samen hebben, de KHK-activiteiten en andere activiteiten die ik wijselijk niet nader zal benoemen, kan ik jullie met een gerust hart vertellen dat deze jongeman zijn gewicht in goud waard is. Al sinds de eerste keer dat ik hem ontmoette op de peter- en meteravond in ons eerste jaar bleek hij gevoel voor humor te hebben (voor zij die het nog weten, ik doel hier op de fameuze pompoen die hij bij zich had). Als ik mij niet vergis heeft hij diezelfde avond menig Duvel gedronken onder de vrolijke gesprekken die die avond werden gevoerd. En dit typeert Bram wel, een vlotte jongen waartegen ge goe kunt babbelen (hij babbelt zelfs terug, in tegenstelling tot die opblaaspoppen, djeezes daarmee hebben ze ons in ‘t zak gezet), en iemand die ook wel eens een biertje lust. Hoewel ik moet zeggen dat hij zich strikt aan de regels houdt wanneer hij met de auto is, verantwoordelijk is hij dus ook al!! Ladies ge hoort het al: de ideale man (en tis nog ne schone jongen ook, rrrrauwtch) (aan Bram: das payback voor wa ge bij mij hebt gezet :p het voordeel van scriptor te zijn). Andere kwaliteiten van deze must-have-man zijn: schaatsen (hij is daar verbazingwekkend goed in), auto rijden (misschien niet zo bijzonder, maar blijkt toch wel heel handig te zijn bij momenten, zeker als je zoals Bram in Merelbeke woont en niet op kot zit), zwemmen, basketballen (hij basketbalt bij mijn weten wel niet, maar moest hij het doen, hij zou er ongetwijfeld in uitblinken vanwege zijn niet geringe lengte), sterke dance-moves (o.a. de Salsa en Rock ‘n Roll, dat laatste heb ik afgelopen weekend (10-11 september) ontdekt), enzv. Hij houdt wel van bier, feestjes (en al de rest dat samengaat met de KHK, of dat zou toch moeten :p), dansende pinguïns om de één of andere bizarre reden, archeologie, zijn klasmaatjes, zijn KHK-maatjes, diezelfde maatjes een loer draaien, etc. We gaan ongetwijfeld weer veel plezier beleven dit jaar met Bram, dus mensen die hem nog niet kennen, doet er ies een klappeke mee, want het is nen toffe gast en ge gaat het u niet beklagen!!

21


reispraeses Sarah van wynsberghe Door Katrien Van Den Berghe Hey Ik ben Katrien (Sportpraeses) en ik zal Sarah, één van de twee Reispraesessen voorstellen. Sarah en ik hebben net samen ons eerste jaar archeologie gedaan en volgens mij is het een functie die zeer goed bij haar past. Ze is namelijk altijd wel te vinden voor een uitstapje en heeft zelf al behoorlijk wat rondgereisd. Sarah is vorig jaar dan ook met de meeste uitstappen van de KHK meegegaan, waaronder de Italiëreis. En hoewel ze toen nog niet de functie van Reispraeses had deed ze toch al haar best om de toenmalige Reispraesessen bij te staan. Ze probeerde er ook altijd voor te zorgen dat we de juiste route bleven volgen en niet verdwaalden, toch wel een zeer belangrijke eigenschap die een Reispraeses volgens mij moet bezitten ;). Vorig jaar kon je ze dus al vooraan vinden tijdens een uitstap, altijd proberend om alles in goede banen te leiden. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat ze haar functie dit jaar met glans zal vervullen!

22


reispraeses Aaike rogier Door Ann-Sophie De Witte Naam: Aaike Rogier Geboren: 23 december 1989 Studie: Archeologie Thuishaven: Welle Drankje waar je nooit nee tegen zegt: Safari-Appelsap, Liefmans on the rocks en Strawberry Daiquiri Liedjes waarop je volledig losgaat: Kryptonite, Sex on Fire, the Time, … Cantusliedje waarop je telkens zit te wachten: Loch Lomon Films die je duizend keer kan bekijken: Fight Club, The Beach, Push, Letters to Juliet en stiekem ook wel de Troetelbeertjes Favoriete one-night stand: Chace Crawford of Christopher Egan Wat je dacht toen je vanmorgen opstond: Toeme, ist al zo laat?? Favoriete land: Geef me 5 pagina’s en ik geef een antwoord ;) Waar de beste feestjes zijn: Op mijn kot :D, maar Untitled kan er ook wat van Favoriete kleur: Paars Muziek: filmmuziek, Hurts, the Kooks, Foo Fighters, The Pretty Reckless, Chase & Status, Travie McCoy, Absynthe Minded, I blame Coco, Eddie Vedder, Queens of The Stone Age, Arctic Monkeys, The Van Jets, Babyshambles, Air Traffic and many others Hobby’s : Synchroonzwemmen, dans, series kijken Favoriete Festival(s): Tomorrowland, Mini Rock, Werchter, Les Ardentes, Dour, Couleur Café, … Serie waarvoor je thuis blijft: Greek, Gilmore Girls, Gossip Girl, The big Bang Theory, Skins, Weeds, The Fresh Prince of Bel Air, Friends, Criminal Minds, … Eten dat je niet kan missen: Tasty-burgers, Oosterse gerechten en fruitpap Lievelingsgeurtje: Coco Mademoiselle, vanille YOU LIKE: Foto’s!!!!, Starbucks, lezen, parfum, schoenen, feesten, Cappie, hoodies, Julie’s House, zwemmen, Tour de France, roadtrip, ijsjes, nagellak, armbanden, les schtroumpfs, impressionisme, Gaudí, New York, gele kiwi, singstar, sneeuw, healthy food, mijn ipod, dé Limonada, baby-dekentjes, Nalu, kerstvakantie, koffie, dwarsfluit spelen, Biggy van Biggy&Smalls, Lapis Lazuli, Pharrell Williams en wijn drinken boven de Schelde YOU REALLY DON’T LIKE: SPINNEN, zagende mensen, country, witloof, krassen op een krijtbord, de Noordzee, de dag na een feestje, VTM, Spongebob, egocentrische mensen en Allez Ola Olé Hatelijkste Vak ooit: ONO en Encyclopedie Slechtste eigenschap: moodswings, koppigheid, en schaamtelijke foto’s op FB posten Lijfspreuk: Forget the risk, take the fall. If it's what you want, it’s worth it all!

23


cultuurpraeses Delphine Vincent Door Hanne Luyten Onze nieuwe Cultuurpraeses is niet zomaar iemand! Als eerstejaars in de Kunstwetenschappen, en lid van de KHK, kwam ze trouw naar vele leuke KHK-activiteiten en was daarnaast ook enthousiast om ons af en toe uit de nood te helpen ! (dank u Delphine!) Wat moet je weten over Delphine? Ze is een zeer gepassioneerd blokfluitspeelster (ik bedoel: Dat is zo cool!), een zeer lief en meelevend persoon die zeker klaarstaat om je te helpen of een luisterend oor om je zever tegen te zeggen. Altijd enthousiast om cultuurweetjes mee te delen (nvdr, zie Cultuur in Gent). Een slim persoon. Over Delphine als Cultuurpraeses: Door haar grote interesse en kennis van cultuuraangelegenheden in en rond Gent zal ze ons dit jaar zeker en vast verrassen met enkele leuke, nieuwe activiteiten! Daarnaast zal ze zeker en vast te vinden zijn op al onze andere, knallende activiteiten.

sportpraeses Katrien Van Den Berghe Door Lissa Van Hecke Katrien is dit jaar onze Sportpraeses! Deze meid heeft alles in huis om jullie allemaal een stevige conditie bij te brengen! Het is immers niet gemakkelijk om van 2 uur L.O. in het middelbaar over te stappen op euhm… niets (!) aan 'den unief'! Katrien organiseert dit jaar onze sportieve activiteiten zoals voetbal, zwemmen, paintball, enzv… en natuurlijk ook onze traditionele cafésporten-avond! Katrien is zelf zeer sportief natuurlijk; deze jonge meid speelt basket en volgt de sportwereld op de voet. Daarnaast is Katrien gewoonweg een fantastisch coole meid! Voor een droge of heerlijk sarcastische opmerking moet je zeker bij haar zijn! Eén tip: neem haar niet mee door Rome op wandeltocht 's avonds laat :p

24


Feestpraeses ??????????? Wegens omstandigheden heeft onze kersverse Feestpraeses Elke Vande Bergh helaas besloten om de kudde te verlaten en meer tijd aan haar studie te besteden. Een volledig begrijpelijke keuze die ons desalniettemin zeer aan het hart doet. We hopen haar wel nog terug te zien op enkele activiteiten (zeker de feesjes!!), want het is echt een toffe meid. Maar soit. Nu zitten we dus zonder Feestpraeses. Voelt u zich geroepen om deze vrijgekomen functie in te vullen bij het KHK? Laat ons dan zeker iets weten!!

cantor Lissa Van hecke Door Sarah Van Wynsberghe Deze immer goed geluimde springin-‘t-veld is al jàren actief in de KHK. Lissa mag zich dan wel al een gediplomeerde archeologe noemen, toch lijkt ze het moeilijk te vinden om na al die jaren afscheid te nemen van de KHK. Aangezien het student -zijn haar zo goed bevallen is, heeft ze besloten nog voor een extra diplomaatje te gaan in Leuven. En dit terwijl we haar komend jaar in de KHK opnieuw mogen aanspreken met zeer geëerde Cantor. Lissa heeft de afgelopen jaren al haar stempel mogen drukken op de N.A.A.K.T. als scriptor, en vorig jaar nam ze met plezier de taken van Reispraeses en Cantor op zich. Ze zorgde niet alleen voor een sneeuwachtige kerstuitstap naar Keulen, maar ook de grote rondreis door Italië is iedere reisliefhebber zeker bijgebleven. We herinneren ons niet alleen de fantastisch praktische organisatie en gidskwaliteiten van Lissa, maar ook haar gevoel voor oriëntatie. En vooral dit laatste aspect zorgde op een bepaalde avond in het zwoele Rome toch voor heel wat hilariteit, kaartlezen in het donker en pijnlijke voeten. Maar verdere details kan ik hierover onmogelijk geven, dit omwille van het feit dat de personen in kwestie een klein pact tot stilzwijgen gesloten hebben. Een verder heel belangrijke datum voor Lissa is, naar mijn mening, 7 augustus, dan mag iedereen haar overladen met kado’kes. Voor verdere praktische info, verwijs ik jullie allen graag door naar de persoon in kwestie…

25


Schachtentemmer Simon Claeys Door Eva De Laere Op een zonnige lentedag in mei ergens in het rustige Brugge werd er een jongetje geboren. Zijn mama en papa noemden hem Simon. Al van jongs af aan was dat jongetje erg sportief: turnen, trampoline springen, pingpong, tennis, volleybal, snowboarden, duiken, hij probeerde het allemaal uit. Het duiken heeft trouwens deze zomer voor een onvergetelijke archeologische ervaring gezorgd: voor zijn eerste stage kon hij naar Spanje, waar hij mocht helpen bij een heuse “onderwateropgraving”. Ook reizen vond hij wel leuk, zo ging hij in het zesde leerjaar mee met zijn mama op Griekenlandreis waar hij voor het eerst al die prachtige tempels en beelden zag. Maar sporten alleen kan je natuurlijk moeilijk doen, dus ging de iets grotere Simon naar school om er sport en wetenschappen te volgen. Maar omdat huiswerk natuurlijk niemands favoriete hobby is hield hij zich in zijn vrije tijd vooral bezig met volleybal spelen, tot zijn schouder het begaf, leiding geven bij het Jeugdatelier, duiken en ook snowboardles geven. Toen die Simon nog een iets grotere jongen was geworden, zelfs al bijna een man, was het tijd om een andere stad te gaan verkennen: Gent. Daar ging hij archeologie studeren, maar omdat blokken natuurlijk niemands favoriete hobby is ging hij ook bij de KHK, ongetwijfeld de tofste, coolste en leukste studentenvereniging van heel Gent. Daar kreeg hij twee meters, ook ongetwijfeld de tofste, coolste en leukste van heel Gent. Hij ging op bachelorweekend, paintball, kroegentocht, baseball,... de ene activiteit was nog leuker dan de andere. Maar één iets vond Simon wel heel erg leuk: cantussen. Na een jaartje schacht te zijn geweest leek het hem dan ook leuk om nog actiever te worden binnen de KHK en dan natuurlijk nog liefst van al iets met de cantussen te doen. Daarom maakt hij dit jaar deel uit van ons schachtentemmer-duo. Hij zal er, hopelijk, voor zorgen dat de schachtjes zich goed gedragen, met hier en daar de nodige straffen. Daarin wordt hij bijgestaan door Ann-Sophie. Ook was hij na een jaartje pendelen met de trein de vele vertragingen zodanig beu dat hij dit jaar ook op kot gaat, wat natuurlijk wel weer wat mogelijkheden biedt voor een jonge vrijgezel ;-) Benieuwd welke avonturen Simon nog zal beleven......... To be continued @ KHK! De laatste wijze raad die ik hem, en Ann-Sophie, nog wil meegeven: “HET IS DE SCHULD VAN DE SCHACHTENTEMMER”

26


Schachtentemmer Ann-Sophie De Witte Door Ann-Sophie De Witte Naam: Ann-Sophie De Witte Geboren: 25 oktober 1991 Studie: Archeologie Thuishaven: Gent Drankje waar je nooit nee tegen zegt: Flugel, Eristoff Red met Fanta, Desperados, Safari, Liefmans on the Rocks, witte wijntjes (al is dat meestal niet zo’n goed idee) en Cécémel Liedjes waar je volledig op losgaat: Kryptonite, How You Remind Me, Heartbeat, Rude Boy, What a Feeling, alle 90’s hits Cantusliedjes waar je telkens op zit te wachten: Home on the Range, Loch Lomon, Cockles and Mussels, Die Lore Films die je duizend keer kan bekijken: Remember Me, 500 Days of Summer, Grease, the Social Network, Dear John Favoriete one-night stand: Adam Brody en Chace Crawford Wat je dacht toen je vanmorgen opstond: kga mij nog ne keer keren Wat de beste feestjes zijn: Daily Dubstep, Untitled, Ezekiël, kotfeestjes en de zotte KHKparty’s natuurlijk Favoriete kleur: Turquoise Muziek: Phoenix, Two Door Cinema Club, Chase and Status, Ellie Goulding, Air Traffic, Pendulum, Lil Wayne enzovoooort Hobby’s: volleyball, slapen, feesten Favoriete Festival: Tomorrowland, Rock Werchter, Dour, Pukkelpop, MainSquare Festival, Gentse Feesten Series waarvoor je thuisblijft: Gossip Girl, the O.C, Pretty Little Liars, How I Met your Mother, the Big Bang Theory, Greek, Kulderzipken, Het Eiland Eten dat je niet kan missen: Lasagna, Cordon blue, Kaaskroketten Lievelingsgeurtje: Nina Ricci

Vervolg op de v olgend bladzij e de!! 27


YOU LIKE: slapen, eten, SAM DE BRUYN, mijn codex, liters melk, foto’s trekken, labello, japanse kerselaar, trampoline, festivals, Gent, ipod, lachen, KHK, graslei, sarcasme, cantussen, chillen met de billen, Starbucks, dromen, nectarinen, rokjes, Kastor & Dice (maar toch vooral Kastooor), kaarsen, Sound of Sam, pauzeren, de Flair, met blote voeten in het gras lopen, de zee, Hot Club de Gand, benzinegeur, ben&jerrys, stuiken met mijne kameraad, coupe aardbeien, wind, compeed, julie’s house, terrasjes, chocoladefondue, Pedro Poublon, simpel lopen, caprisonnekes, vals zingen, nagellak, Ian Harding… YOU REALLY DON’T LIKE: opstaan, katers, wachten, te laat komers, blokken, Serena van der Woodsen, Laserkraft 3D, mensen die ‘sowieso’ verkeerd schrijven, selderijzout, opdringerige verkoopsters, Duits, mensen die naast u komen zitten op een lege bus, krassen met nagels, herhalen, telsell, papers schrijven, Jasper Erkens, duiven, mensen die naast mij uit het niets mandarijntjes beginnen te pellen, keuzes maken, Minerva, treuzelaars, muggen, notities nemen, we no speak americano (hatelijkste lied ever), kamer opruimen… Hatelijkste Vak ooit: Bodemkunde en ONO Wat is je Slechtste Eigenschap: extreem ochtendhumeur en uitstelgedrag Lijfspreuk: Beter ziek gefeest en goe gegaan, dan klote geleefd en niets gedaan!

28


Scriptor Erik Verbeke Door Bram De Raeve Erik Verbeke. Door velen het achtste wereldwonder genoemd, door anderen afgeschilderd als een ordinaire schape nbe ul. De waar heid ligt ongetwijfeld ergens in het midden. Erik werd geboren in een klein stadje niet ver van Jeruzalem, op quasi dezelfde dag als dat andere kindje dat daar zo’n 2000 jaar gele de n wer d geboren. Nadien verhuisde hij naar België en begon hij vier jaar geleden aan de studie Archeologie. Inmiddels is Erik ook al toe aan z’n derde jaar binnen de KHK en beoefent dit jaar de functie van scriptor. Niet alleen een heel stresserende maar ook heel plezante functie (en ik spreek uit ervaring). Een hele ommezwaai als u weet dat hij ooit begonnen is als Studiepraeses, daarna is overgeschakeld naar Schachtentemmer, om uiteindelijk bij de functie van Scriptor te belanden. Als u hem in het gezelschap ziet van andere mannen moet u niet meteen het ergste denken. Erik is nog steeds overtuigd hetero, alhoewel z’n gedrag dikwijls iets anders laat uitschijnen, en voor de dames onder ons: Erik is nog steeds een begeerlijke vrijgezel! Als u nóg meer over Erik wilt weten, zal u hem moeten aanspreken op één van onze vele activiteiten! Tot dan!

29


Om jullie een beetje wegwijs te maken op het vlak van cultuur in Gent volgt hier een klein overzicht van de voornaamste cultuurhuizen.

Musea Hieronder vind je een greep uit het aanbod van de musea in Gent (in totaal zijn er 14). S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) De naam zegt het eigenlijk zelf al een beetje: dé place to be voor mensen die houden van actuele kunst. Dat wil zeggen kunst vanaf 1945. Je hebt zowel een vaste tentoonstelling als tijdelijke tentoonstellingen. Voor een overzicht van de tentoonstellingen die nu lopen en die nog komen kan je altijd terecht op: www.smak.be Adres: Citadelpark Museum voor Schone Kunsten Dit museum, dat één van de oudste van België is, biedt via schilderijen, tekeningen, wandtapijten… een beeld op de Vlaamse kunst van de Middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Website: www.mskgent.be Adres: Citadelpark STAM Het stadsmuseum van Gent, is de ideale manier om de stad te leren kennen. Het is een interactief museum dat je door het heden, het verleden en de toekomst van de stad loodst. Website: www.stamgent.be Adres: Godshuizenlaan 2 MIAT (Museum voor Industriële Archeologie en Textiel) Wil je iets meer te weten komen over de textielgeschiedenis? Dan is deze oude katoenspinnerij, nu een museum, volledig iets voor jou! Website: www.miat.gent.be Adres: Minnemeers 9 Designmuseum In het designmuseum krijg je een beeld van het interieur vanaf de 17 de -18de eeuw tot en met de hedendaagse 20ste eeuw. Er zijn onder andere werken van Belgische kunstenaars als Victor Horta en Henry Van de Velde. Website: www.designmuseumgent.be Adres: Jan Breydelstraat 5

30


Theater NTGent NTGent is dé plek voor een avondje theater in Gent. Er passeren zowel producties uit eigen huis als producties van andere theaterhuizen de revue. Enkele acteurs die aan het NTGent verbonden zijn: An Miller, Els Dottermans, Frank Focketeyn, Wim Opbrouck (heeft nu ook de artistieke leiding). Website: www.ntgent.be Adres: Sint-Baafsplein Minardschouwburg De Minard is vooral gekend als volkstheater: tussen juli en december staat er volkstheater op het programma. Dat theater is voornamelijk in het Gents, maar voor de mensen van Brussel is er in november ook een voorstelling in ’t Brussels gepland: ‘Oud Papee’. Naast volkstheater zijn er ook nog andere producties, zoals producties van het NTGent. Website: www.minard.be Adres:Korianderstraat 13 (het verlengde van de Sint-Pietersnieuwstraat)

Muziek Bijloke Muziekcentrum In de Bijloke kan je terecht voor zowel klassieke muziek als hedendaagse muziek, je kan er zowel grote sterren als opkomend talent gaan bewonderen. Kortom: een zeer gevarieerd en kwalitatief aanbod! Website: www.debijloke.be Adres: Bijlokekaai 7 Vlaamse Opera Gent Wil je eens genieten van een avondje opera in een historisch decor, dan moet je in de Vlaamse Opera van Gent zijn. Naast grote kleppers als Carmen dit seizoen, kan je er ook genieten van kleinere opera’s. Website: www.vlaamseopera.be Adres: Schouwburgstraat 3 Vooruit In de Vooruit is er altijd wel iets te doen en er is een zéér gevarieerd aanbod. Naast concerten worden er ook theatervoorstellingen, dansvoorstellingen, literatuuravonden… gehouden, en natuurlijk niet te vergeten: veel feestjes. Website: www.vooruit.be Adres: Sint-Pietersnieuwstraat 23

31


Film Kinepolis Gent Kinepolis Gent is een Kinepolis als alle andere die je kent in BelgiĂŤ, juist in oktober (1122 oktober) heb je er het filmfestival die deze Kinepolis van de andere onderscheidt. Het filmfestival biedt je een waaier aan films aan van allerlei genres en verschillende landen. Website: www.kinepolis.com Filmfestival: www.filmfestival.be Adres: Ter Platen 12 Studioskoop Studioskoop brengt films van over de hele wereld, die internationaal gelauwerd worden. Hier vind je geen Amerikaanse komedies. Na de film kan je nog altijd gezellig napraten in het Studio Skoop CafĂŠ. Website: www.studioskoop.be Adres: Sint-Annaplein 63 Sphinx Nog een van de oude cinemazalen van Gent, die naast grote kaskrakers vooral ook kleinere kwalitatieve films aan bod laat komen. Website: www.sphinx-cinema.be Adres: Korenmarkt

Delphine Vincent

32


Misschien woon je al je hele leven in Gent, misschien is het vandaag de eerste keer dat je hier voet aan wal zet, of misschien zit je hier al enkele jaren op kot, het maakt niet uit: niemand kent Gent volledig. Er is gewoonweg te veel om te ontdekken. Daarom biedt de N.A.A.K.T. u exclusief een hele waslijst aan met fijne, gezellige, handige,… plekjes in Gent. De lijst is opgesteld door een heuse Gentse, en enkele minder heuse Gentse mensen die hier al enkele jaren vertoeven. Samen geeft dat een fijne mengelmoes van plekjes waar voor iedereen wel iets nieuws zal tussen zitten. Oude markt bij Sint-Jacobs Iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend is er oude markt bij het Sint-Jacobs. Een pleintje net achter de Vrijdagsmarkt en écht wel gezellig. Als je de vrijdagvoormiddag geen les hebt, ga dan eens rondslenteren op het marktje waar je allerlei dingen terugvindt zoals oude juwelen, kleren, lp’s, oude meubelstukken… In de buurt heb je trouwens ook nog een aantal tweedehandswinkels zoals de Vintagewinkel van Oxfam. Hou je niet zo van tweedehands en oude spullen dan kan je de vrijdagochtend ook nog altijd naar de gewone markt gaan op de Vrijdagmarkt. Donkersteeg Gent heeft naast haar leuke pleinen ook nog zeer leuke steegjes, één daarvan is de Donkersteeg. Een steegje dat het Emile Braunplein (dat plein dat openligt) en de Korenmarkt met elkaar verbindt. Je vindt er zowel “alternatieve” winkels als “gewone” winkels. Verder heb je er ook een winkeltje met allemaal glaswerk uit Italië: van juwelen tot decoratie.. echt een aanrader. Een tip in het algemeen als je in Gent rondwandelt: neem ook eens de kleine straatjes en je zal ervan opkijken welke dingen je tegenkomt. Zo heb ik ook de Donkersteeg leren kennen door eens een andere route te nemen en te zien waar ik uitkwam. Mieke en Alternatief Velen kennen het ‘Zuid’ en de Veldstraat om te gaan winkelen, maar daarbuiten zijn er nog zoveel leuke winkels. Zoals Mieke en Alternatief, twee winkels die in de buurt van de Vrijdagsmarkt liggen, je loopt gewoon één straat door richting de Ottogracht. Let wel: ze verkopen enkel vrouwenkledij. Mieke is een winkel die enkel met unieke stukken werkt, hiermee bedoel ik dat ze kleren verkopen van merken die nergens anders in België te verkrijgen zijn. Zien ze dat andere winkels die kleren ook verkopen, dan verkopen zij dat merk niet meer. Naast kleren verkopen ze ook nog andere accessoires en leuke dingen. Het is wel een iets duurdere winkel, vanwege die unieke spullen. Alternatief is een winkel die eigenlijk helemaal niet zo alternatief is, zoals de naam laat uitschijnen. Ze verkopen gewoon andere grote merken die je niet in de ketens vindt, zoals Amélie&Amélie bijvoorbeeld. Je kan er zowel kleren voor overdag als avondkleedjes kopen. Adres Mieke: Baudelostraat 23 Adres Alternatief: Ottogracht 12 Studioskoop en Sphinx cinema Hou je van film, maar wil je eens een ander aanbod dan de films van Kinepolis? Ga dan naar de Studioskoop (op het Sint-Annaplein) of de Sphinx cinema (op de Korenmarkt) in Gent, twee oude (en ook wel kleinere) cinemazalen in het centrum van de stad. Ze tonen zowel grote producties, als kleinere producties, meer cultfilms.Nog een voordeel: je ticket is goedkoper ;-).

33


Julie’s house Als je zin hebt in een héérlijk zelfgemaakt stuk taart of een doosje pralines, je vindt het allemaal in Julie’s House, een begrip in Gent. Je kan je taartje zowel daar opeten of meenemen. Naast taart zijn er ook pralines, zelfgemaakte snoepjes… voor iedere zoetekauw wat wils dus. Mijn favorieten zijn de chocoladetaart met een vleugje frambozen en de taart van witte chocolademousse met speculaas. Adres: Kraanlei 13 Het oeverloze eiland Wanneer je aan het kanon de Dulle Griet op de Vrijdagsmarkt het brugje oversteekt, kom je in Oudburg, een onbekende, maar o zo fijne buurt van Gent (zeker tijdens de Patersholfeesten in augustus!). Daar vind je één van mijn favoriete cafés in Gent, namelijk Het Oeverloze Eiland. Het is een gezellig café met beneden allemaal lederen kuipzeteltjes en lage tafels, waardoor er echt een salongevoel gecreëerd wordt. Er is onder andere een zeer ruime koffie- en theekaart. Ik ga er meestal voor de chocopunch: je krijgt een hete kop melk met de 3 chocoladesoorten die je in je kop moet doen en laten smelten, verder krijg je er nog een kleine chocomousse en slagroom bij. Ideaal dus om je op te warmen op een koude winterdag. Adres: Oudburg 39 ‘t Dreupelkot – Hot Club de Gand Ben je in de buurt van de Korenmarkt, ga dan ook zeker eens naar de Groentemarkt. Naast de héérlijke Gentse neusjes heb je een kleine steegje dat leidt naar zowel het Dreupelkot als Hot Club de Gand. Boven het steegje hangt een bord van het Dreupelkot,dat vind je dan op je linkerkant en op het einde heb je dan Hot Club de Gand. ‘t Dreupelkot is dé plek om heerlijke jenever te drinken in alle smaken van tiramisu tot cactus tot… Hot Club de Gand is echter minder gekend, maar écht wel een gezellig cafeetje, zeker als je van jazz houdt. Het is een café met een “binnentuin”, wat ideaal is om een warme zomeravond door te brengen met op de achtergrond jazzmuziek. Er worden namelijk geregeld jazz optredens gegeven door kleine groepjes die voor heel wat sfeer zorgen. Delphine Vincent Boven de grijze wolken Een ietwat bizar, klein cafeetje op de hoek van de Gildestraat en de Sint-Jacobsnieuwstraat, dicht bij de Charlatan en de Vlasmarkt. Het is volledig volgehangen met de gekste en mooiste voorwerpen, van marionetten tot maskers, van schilderijen tot plaatjes met wijsheden, van groezelige kaarsen tot lampions, etc. Naar eigen zeggen zou het de duistere kant van sprookjes voorstellen. Het heeft een ruim aanbod aan dranken, meestal de alternatievere dranken verkiezend boven het commerciële. De prijzen vallen mee, maar het is vooral de sfeer die speciaal is en die het de moeite waard maakt om toch eens binnen te springen. Den Turk Een soort Jazzcafé waar we met de KHK wel al eens gepasseerd zijn op kroegentocht. Het ligt vlak bij het Belfort: Botermarkt 3 (waar trouwens het afgelopen jaar nog archeologische opgravingen zijn geweest, uw hoogsteigen scriptor heeft er deze zomer nog materiaal van verwerkt). Het is geloof ik ook het stamcafé van de studenten die op conservatorium zitten in Gent. De drankkaart is redelijk uitgebreid. Ik zou er niet speciaal naartoe gaan, maar het is wel een gezellig café voor als je eens in de buurt bent.

34


Het Geuzenhuis Het Geuzenhuis is een redelijk groot café waar je als student ten minste één keer moet zijn geweest. De meesten kennen dit café wel en het zit regelmatig ook goed vol, maar zij die het nog niet kennen, zeker eens doen!!. Het ligt vlakbij de Kinepolis: Kantienberg 9. Het heeft nie alleen tafels en stoelen maar ook zetels, een pooltafel en gezelschapsspelletjes. Ook ben ik al eens getuige geweest van een concertje, maar ik heb geen idee hoe vaak dat voorkomt in Het Geuzenhuis. De Planck Nu we toch bij de Kinepolis aanbelandt zijn: De Planck is een café op en in een boot recht tegenover de Kinepolis. Zij die daar al naar de cinema geweest zijn hebben het zeker al zien liggen. Moest je er nog niet binnen geweest zijn: zeker doen!! Het is een gezellig café met een bierkaart om u tegen te zeggen, en is ideaal om na een filmavond even nog een pintje te gaan drinken, het sluit wel redelijk vroeg, om 1u geloof ik. De tuin van de Sint-Pietersabdij Wanneer het schoon weer is en je hebt even zin om ergens rustig tussen wat groen en ruïnes van een oude abdij te zitten dan is de tuin van de Sint-Pietersabdij de place to be for you!! Ideaal om tijdens een springuur met je klasgenoten naar uit te wijken aangezien het zich zo dicht bij de lesgebouwen bevindt. Je gaat gewoon de grote groene houten poort door op het Sint-Pietersplein dicht bij de Kantienberg, steekt het binnenplein over en gaat daar het ijzeren hek door, en voìla!! Paradise! Plantentuin Een andere idyllische plek in het Gentse is de Plantentuin van de Universiteit. Gelegen tussen het Citadelperk en de Ledeganck biedt deze tuin u een groene plek aan waar ongeveer 10 000 verschillende soorten planten zijn samengebracht op een een slordige 2,75 ha. Ideaal na een duffe voor– of namiddag in het S.M.A.K. doorgebracht te hebben, of nadat u om de één of andere bizarre reden in de Ledeganck moest zijn. Drank en eten zijn zelf mee te brengen want er is geen toog en de meeste planten zijn helaas niet eetbaar. Het Citadelpark zelf is trouwens overdag ook de moeite waard om te vertoeven, ‘s nachts naar het schijnt iets minder. Keizerpark Het Keizerpark biedt naast een skatespot, een basketbalterrein, bomen, gras, water en een schone brug ook een vaste barbecueplaats aan. Het enigste wat je moet meenemen zijn kolen, vlees en aansteekgerief, en je bent vertrokken voor een toffe bbqnamiddag/avond. Er is een Delhaize niet ver daarvandaan, dus ge hoeft u kolen en flessen drank ook niet al te ver mee te sleuren. Erik Verbeke Petrus Een gezellig cafétje op de hoek recht tegenover de Alex Patatas, die hebben jummie spaghetti!! Lissa Van Hecke

35


De Marimain Als we in oktober nog warme zonnige dagen zouden meemaken, rep je dan naar het terras van de 'Marimain': aan de vooruit oversteken en meteen aan je rechterkant achter de superdry winkel, herkenbaar aan de fel oranje stoelen. Voor mij is dit een ideaal terras om enkele uren te aperitieven met vrienden, ook binnen is het er op slechtere dagen best wel gezellig. Voor te dansen moet je hier niet zijn, maar om na de lessen even uit te blazen is het een echte aanrader. Niets speciaals maar wel één van de weinige leuke terrasjes op wandelafstand naast deze op het Sint-Pietersplein. Er hangt ook altijd een gezellige sfeer, een plaatsje bemachtigen is echter niet steeds even simpel wegens de grote populariteit. Restaurants met o.a. C’est Fou Als fervente restaurantganger kan ik je veel goeie restauranttips geven. Met je mama en papa kan je altijd naar de 'Fin Du Monde', 'Firenze', 'Il Cortile' en 'Café Parti' gaan, stuk voor stuk heel erg goede restaurants, maar misschien net iets te duur voor je studentenbudjet. Vandaar dat ik jullie allen 'C'est Fou' kan aanraden. Qua prijs/kwaliteit ideaal voor onze portemonee en zeer lekker. Er is voor ieder wat wils: heerlijke slaatjes (probeer de salade spek en geitenkaas), wok met pasa of rijst, maar wat ik daar altijd neem is de steak met saus naar keuze. De steak is er voor een 13 euro te verkrijgen en is groot en zeer lekker. Alles wordt in grote hoeveelheden opgediend waardoor ook grote eters voldoende zullen hebben. Er zijn suggesties op de krijtborden die variëren van stoofvlees tot ribbetjes tot visgerechten. En vooral interessant zijn de bonnetjes in de guido voor gratis loempia's of drank. Het leukste bonnetje is 1 gerecht kopen en hetzelfde gratis. Zo kan je dus een leuke avond op restaurant doorbrengen zonder veel uit te geven. Het ligt niet meteen in de studentenbuurt maar op 5 minuutjes fietsen bevind je je al in de GrootBrittaniëlaan. The Corner Tot slot wil ik jullie een uitstekende broodjeszaak meegeven, grote broodjes, lekker beleg, weeral uitstekende prijs/kwaliteit: op de hoek van de Overpoort is 'The Corner' wel centraal gelegen, over de middag even aanschuiven, maar neem de tijd om je aan de tafeltjes binnen te zetten en wat bij te praten met vrienden, normaal gezien is er altijd wel een tafeltje vrij. Probeer zeker eens een broodje omelet met spek... Mmmmmmmmmmmm, ideaal om mogelijke katers weg te werken. Als ik geen les of permanentie heb kan je me hier elke middag vinden tijdens mijn talrijke lunchdates. Charlotte Stevens

36


En last, but not least: de ultieme place to be in Gent is natuurlijk den Amber!! Dit geweldig, alles behalve amberkleurig café (op de naam na), is onze stamkroeg. Veel van onze activiteiten zullen hier door gaan, wij zelf zitten er geregeld voor de activiteiten van andere Blandijnkringen, of gewoon voor de leut om een pintje te pakken, etc. De waard van dienst is nen toffe pé en laat zich door vriend en vijand aanspreken met de naam: Tim. Hij kan uitstekend bier tappen en verkoopt het dan ook nog eens aan een eveneens uitstekende prijs. Om een voorbeeld te noemen: een fleske Jupiler kost u 1, 50 euro en getapt 1, 70 euro. Er zijn misschien cafés in Gent die het nog goedkoper doen, maar in dat geval zijn ze niet aan mij bekend, ik ken eerlijk waar geen goedkoper café in Gent. Het etablissement heeft twee verdiepingen. Moest u ons niet vinden bij de één of andere activiteit, vergeet dan niet om eens boven te piepen. Staat er een lege bak bier op de trap, dan wil dat zeggen dat den boven gesloten is, dus dan is het direct duidelijk en hoeft ge uw benen niet onnodig moe te maken.

37


Beste vrienden, kameraden, collegae, partners in crime, KHK-fans,…!! Wat hebben we de komende maanden voor jullie zoal in petto? Lees gezwind verder en ontdek het in deze exclusieve KHKalender, speciaal voor u opgesteld tot aan het uitkomen van de volgende N.A.A.K.T. (in de week van 21 november)! Vergeet wel nooit de site nog te checken en te luisteren wanneer we komen omroepen, want data of uren kunnen soms nog veranderen. Maandag 26 september: Blandijn Openingsevent Het evenement om het nieuwe academiejaar mee van start te gaan!! Vanaf 12u ’s middags bezetten alle Blandijnkringen de straat voor de hoofdingang van de Blandijn. De straat wordt afgezet en iedereen komt samen. De ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen of om uw schoolkameraden terug te zien na een veel te lang verlof. Drank en voedsel worden u aangeboden aan schandalig lage prijzen en sfeer wordt gegarandeerd!! Dinsdag 27 september—vrijdag 14 oktober: Truien- en T-shirtenverkoop Wil u graag een vette trui of t-shirt met KHK-logo? Begeef u dan vanaf dinsdag naar de Therminal (of de kelder vanaf de tweede schoolweek) alwaar wij u tegen een schaamtelijk lage prijs zullen kleden. Dinsdag 27 september—vrijdag 30 september: Inschrijvingen Boekenverkoop Vanaf dinsdag staan wij elke dag tijdens de permanentie (13u-15u) in de Therminal- Vergaderzaal 1 en helpen we jullie bij het invullen van de boekenlijsten. De boeken die hierop staan zijn zowel de verplichte als de aanbevolen boeken die zullen worden gebruikt in de lessen, bij ons verkrijgbaar aan een extra lage prijs. Vergeet geen voorschot van 30 euro mee te nemen! Woensdag 28 september: Student Kick-Off Woensdag 28 september is het dikke feest in Gent, de hele universiteit pakt dan samen op het Sint-Pietersplein voor verschillende gratis concerten (misschien dat de rector wel weer net als vorig jaar Johnny Cash komt spelen op zijn gitaar). Fun verzekerd!! Donderdag 29 september: Poolavond Onze eerste ‘sportactiviteit’ dit jaar!! Poolen!! Bent u een heuse held met de ballen of hebt u net nog nooit van z’n leven zo’n lange stok in u handen gehad? Wat het ook is, kom naar onze poolavond, want het maakt voor ons totaal niet uit of u in het juiste gat schiet of niet. We beginnen met spelen om 20u in café ‘De Ploeg’ (een roos gebouw in de buurt van de Vooruit). 38


Dinsdag 4 oktober: Peter– en meteravond Waarom de peter-en meteravond een aanrader is heb ik al stevig uit te doeken gedaan eerder in deze N.A.A.K.T. (zie p. 13). Bent u dus een eerstejaar op zoek naar een peter of meter, of een ouderejaar op zoek naar een jonge telg om u familie mee uit te breiden? Komt allen tegen 20u naar de Amber!! Het principe is eenvoudig, zij die in het eerste jaar zitten nemen een klein cadeautje mee (al dan niet van eigen makelij), dat dan bij een grote stapel wordt gezet boven in de Amber, waaruit de ouderejaars (en dat is niet per se een KHK-praesidiumlid) dan eentje kiezen. Zij komen daarmee naar beneden, en vervolgens wordt via het cadeautje de link gemaakt tussen de kersverse peter/meter en zijn/haar nieuw petekindje/metekindje. Woensdag 5 oktober—donderdag 6 oktober: Boekenverkoop Op deze dagen kunt u vanaf 10u to 18u uw boeken komen afhalen in de Story (boekenwinkel vlakbij de Blandijn). Wij zullen daar ook staan om u te helpen de boeken te vinden die u nodig hebt. Mee te nemen zijn uw boekenlijst en geld (het totaalbedrag min de 30 euro voorschot) of bankcontact. Vrijdag 7 oktober—zondag 9 oktober: Bachelorweekend Dit jaar zal het Bachelorweekend doorgaan in de Hoge Rielen in de Kempen. Eerstejaars: dit spetterende weekend zal u voor de rest van u leven bijblijven! Het is DE gelegenheid om uw medestudenten te leren kennen en nieuwe vrienden te maken, en ge gaat wel merken: les volgen is veel toffer als ge ondertussen wat vrienden hebt om wat onnozelheid mee uit te steken. De prijs ligt nog niet vast, maar het zal tussen de 30 en de 40 euro kosten voor een heel weekend all-in. We vertrekken met zen allen vrijdagavond (geen uitzonderingen want anders zijn we niet in orde met de verzekering) vanuit Gent met de trein. Go Passen worden voorzien, maar als u liever uw eigen Go Pass gebruikt of een ander (goedkoper) treinabonnementachtig iets, dan gaat er van die 30 à 40 euro uiteraard nog 10 euro af. Inschrijven tijdens onze permanenties!! Maandag 10 oktober: caféavond Zoals de meesten onder u wel al weten vertoeven wij regelmatig in café Amber tegenover de Blandijn. Desalniettemin zitten we er ook niet elke dag, maar een dag dat we er sowieso wel zitten is 10 oktober. Vanaf 21u komt wie wil maar eens af as ge toevallig niet weet wat doen, of ge hebt goesting in een pintje, dan is dat de ideale gelegenheid. Donderdag 13 oktober: Reisvergadering Waar zal onze grote reis dit jaar naartoe gaan? Geen kat die het weet, want er wordt pas gestemd op 13 oktober, allen die graag zouden meegaan worden op deze vergadering verwacht (details volgen nog, o.a. op de site). Er zullen u twee keuzes voorgelegd worden (waarschijnlijk Malta en Kroatië) en elk zal worden besproken, nadien volgt een stemming, en de rest wijst zichzelf uit. Maandag 17 oktober: Caféavond Opnieuw caféavond in den Amber!! Zelfde principe als vorige keer. Ongetwijfeld weer evenveel fun!! 39


Dinsdag 18 oktober: Studentikoze Opening FK Studentikoze Opening van het FK op het Sint-Pietersplein om 19u. Naast de plechtige opening is dit een andere opening van het nieuwe academiejaar, met enkele speechkes, Nigel Williams, enzv. Wie meer info wil moet maar eens kijken op de site van het FK: http://www.fkgent.be/ Woensdag 19 oktober of donderdag 20 oktober: Filmfestival Met de KHK gaan we ook eens een filmpje kijken op het Gentse Filmfestival. De dag en de details weten we nog niet aangezien het programma van het Filmfestival pas op 28 september wordt bekend gemaakt. Hou dus vanaf dan de site, onze posters e.d. in de gaten!! Maandag 24 oktober: IFT Het IFT of het Interfaculteir Sporttoernooi vindt dit jaar op 24 oktober plaats. Voel je je geroepen om je faculteit te komen versterken in één van de vele sportwedstrijden tegen de andere faculteiten of om te komen supporteren? Laat ons iets weten!! Dinsdag 25 oktober: Guidoroling Heb je in het begin van het academiejaar een Guidogids gekocht, maar heb je ze nog niet veel gebruikt (of net wel, maakt eigenlijk niet uit)? Op 25 oktober gaan we met zen allen vanaf 20u Gent verkennen en dankzij de Guidogids zullen we hier en daar halt houden voor een gratis drankje of hapje. Meer details volgen nog. Donderdag 3 november: Bowling Een traditie bij de KHK is de bowlingavond in het eerste semester. En ook dit jaar ontbreekt ze niet. Op donderdag 3 november huren we enkele banen af in de Overpoort Bowl en gaan we ons studiefrustraties eens even afreageren op enkele arme kegels. Plezier en een gratis drankje gegarandeerd!! Meer details volgen nog. Dinsdag 8 november: Kroegentocht Onze eerste kroegentocht!! Een dag waarnaar velen (mezelf incluis) met verlangen naar zullen uitkijken. In verschillende cafés van Gent (waarschijnlijk een zestal, details volgen nog) zullen wij u met korting wat gerstennat aanbieden, onderwijl lustig bavarderend over koetjes en kalfjes, schapen en geiten, enfin, voor elk wat wils!! We beginnen in de Amber om 20u, en vandaar uit doen we te voet de andere cafés (dat zal uiteraard altijd op zwalpafstand zijn). En we eindigen opnieuw in de Amber, God knows op welk uur, alwaar wij ons laatste pintje pakken, alhoewel laatste, de ervaring leert mij dat we dan meestal nog blijven plakken of ergens nog gaan feesten, maar dat is volledig vrijblijvend natuurlijk. 40


Woensdag 9 november: Filmavond Zij die de kroegentocht overleefd hebben worden de dag erop uitgenodigd om een filmpje te kijken in de Polyvalente Zaal van de Therminal om 20u. Drank en hapjes worden voorzien. Welke film het wordt moet nog bekeken worden, maar over het algemeen proberen we een film te kiezen die nog niet te veel mensen hebben gezien, en die uiteraard goed is. Donderdag 10 november: Caféavond Voor wie wil zullen we ook deze week op donderdag een caféavond houden, kwestie van mekaar nog ies te zien hé ;) Woensdag 16 november: Cantus Cantuuuuuus!! Bier (of water of iets anders voor zij die niet van bier houden), plezier, zang (gekweel), tucht (en een gebrek aan), beloningen (bier), straffen (ook bier), hilarische momenten, kameraadschap, etc… Voor dit alles moet u in de Salamander zijn om 20u, schachten (eerstejaars) of mensen die voor de eerste keer komen worden een half uur vroeger verwacht voor een korte uitleg. 8 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden. Vrijdag 18 november: Driestuiversopera Wie dacht dat studentenverenigingen alleen maar feesten en zuipen vergist zich schromelijk!! De KHK zorgt ook voor hoogstaande culturele evenementen om zijn leden te behagen. Wie zich graag eens wil onderdompelen in de sublieme muziek en het verhaal van deze opera van Bertolt Brecht mag zich komen inschrijven in de kelder op onze permanentie-uren (13-15u). De prijs e.d. moet nog bepaald worden, maar leden zullen in ieder geval weer korting krijgen. Dinsdag 22 november: Zaalsport De KHK gaat zich op dinsdag 22 november nog eens van zijn sportieve kant laten zien. Gewoon voor de fun gaan we één of andere zaalsport (nog nader te bepalen) in de één of andere zaal (eveneens nog nader te bepalen) spelen. Al wie zin heeft om mee te doen is welkom!! Waarschijnlijk zal er met inschrijvingen gewerkt worden in de kelder. Donderdag 24 november: Quiz De KHK quizt op donderdag 24 november. In groepjes nemen we het tegen elkaar op. De winnaars gaan lopen met de eer en een mooie prijs. Meer details volgen nog. Maandag 28 november of dinsdag 29 november: Winteruitstap Op maandag of dinsdag (nog nader te bepalen) gaan we met zen allen een dagje naar Maastricht waar er op dat moment een fabelachtige kerstmarkt aan de gang zal zijn. Maar meer informatie zult u hierover vinden in de volgende N.A.A.K.T. Zoals u misschien al heeft gemerkt ontbreekt hier één cruciale activiteit: EEN FEESTJE!! De datum voor de Marginale Message Party ligt helaas nog niet vast, meer info volgt nog. 41


REIS

SPORT

FEEST

42


CULTUUR

CANTUS

ALLERLEI

43


Op de volgende pagina’s volgt een greep uit de recente ontwikkelingen in de archeologie, al dan niet van internationaal belang. Archeologen en niet-archeologen in spe, lees dit aandachtig!! Dankzij deze informatie zal u in staat zijn om uw beste vrienden te overdonderen met uw kennis van de meeste recente ontwikkelingen in de archeologie van zowel binnen– als buitenland, tenzij uw publiek natuurlijk ook de N.A.A.K.T. leest, in welk geval ge het deksel waarschijnlijk schoon op uw neus krijgt en ge voor aap zult staan (of op zen ‘Mols’, in welk geval ge het fronske schoon op uw neus zult krijgen en ge voor een fronske zult staan).

De Kogge van Doel Velen van u hebben al gehoord van de kogge van Doel in de les. De eerstejaars zullen er weldra van horen. Voor degenen die het nog niet wisten of al vergeten zijn: de kogge van Doel werd in 2000 ontdekt tijdens de werken die gepaard gingen met de aanleg van het Deurganckdok. Nadat de kraanman het toch maar verdacht vond dat er zoveel hout in zijnen bak zat, en er archeologen werden bijgehaald, bleek het dus te gaan om een uitzonderlijk goed bewaarde kogge uit de late middeleeuwen. Het schip werd rond 1325 gebouwd en kwam tot zinken in een zijarm van de Schelde vanwege een tot nog toe onbekende reden. De kogge werd in 2009 ontmanteld en opgeslagen in containers. Desalniettemin was het hout aan het vergaan. Een kleine ramp voor de maritieme archeologie, aangezien deze kogge één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse schepen is van Europa en een uniek beeld geeft op de tot nog toe slecht gekende maritieme gemeenschap van de late middeleeuwen. Ook voor onze kennis van de scheepsbouw in die periode zal de kogge ongetwijfeld veel informatie kunnen bieden. Het goede nieuws is nu dat een tussentijds rapport van het onderzoek naar de conservatie van de kogge, dat startte in juni 2010, in mei dit jaar meldde aan minister Bourgeois dat de conservatie van de kogge mogelijk is. Als gevolg trekt de Vlaamse overheid een slordige 430 100 euro uit om een conservatielaboratorium te bouwen, de producten aan te schaffen die nodig zijn voor de ontzouting en de impregnatie en tijdelijk een gespecialiseerde conservator aan te werven om het project te leiden. Het wetenschappelijk onderzoek dat normaal tot 2013 zal duren kan dus voortgezet worden. Het volledige conservatieproces zal nog duren tot 2018. Wie het onderzoek wil volgen of meer informatie wil kan dit doen op de site: http://kogge.be/ 44


Gent - Hogeweg De site Gent Hogeweg klinkt velen van jullie waarschijnlijk bekend in de oren. Het is een site die reeds ontdekt werd door Jacky Semey in 1980 vanuit de lucht. Hierop was onder andere één van de grootste Bronstijdgrafheuvels van Vlaanderen zichtbaar: de buitenste kringgreppel heeft een diameter van ca. 55 meter. Sinds 20 juni wordt de site (5,8 ha) vlakdekkend opgegraven. De resultaten van het vooronderzoek werden hierdoor bevestigd en nieuwe gegevens kwamen naar boven. Voorlopig heeft men al zes grafstructuren uit de Midden– Bronstijd. De grafstructuren verschillen sterk: diameters van 17 tot 55 m, sommige hebben één kringgreppel, andere meerdere en zelfs één met een palenkrans (wat voor zandig Vlaanderen redelijk zeldzaam is vanwege de slechte zichtbaarheid op luchtfoto’s). Uit de IJzertijd en de Romeinse periode zijn bewoningssporen naar boven gekomen: volledige huisplattegronden (al minstens negen), voorraadkuilen, spiekers en een waterput. Verder werd er nog een Romeinse weg aangetroffen met onverharde wegberm waarin de karrensporen nog zichtbaar waren, met aan weerszijden van de wegberm een afwateringsgreppel. Wat men niet had verwacht aan te treffen op deze site zijn verschillende sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Men heeft een loopgraaf van minstens één kilometer lang ontdekt, met een bijhorende kuil waar waarschijnlijk een FLAK (Flugabwehrkanone) heeft gestaan, en enkele (leeggehaalde) bommenkraters. Het onderzoek is nog niet afgelopen, en verwacht wordt dat er nog Merovingische sporen zullen bovenkomen (vanwege de kleinschalige opgravingen die in de jaren ‘80 werden uitgevoerd op de site).

Swifterbant-site in Bazel Het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed), dat sinds 1 juli niet meer bestaat en werd omgevormd tot het AOE (Agentschap voor het Onroerend Erfgoed), voerde deze zomer een opgraving uit in Bazel (Kruibeke). De site is gelegen in een polder die wordt klaargemaakt om als GOG (gecontroleerd overstromingsgebied) dienst te doen. De site is van groot belang vanwege de vondsten die dateren uit de periode van de Swifterbantcultuur (FinaalMesolithicum). Het is namelijk in die periode dat we de overgang maken van een bestaan als jager-verzamelaars naar een meer sedentair bestaan met mogelijk kleinschalige vormen van landbouw en veeteelt. Van deze belangrijke scharnierperiode zijn er slechts twee andere sites in Vlaanderen gekend (Melsele en Doel) en enkele losse vondsten. Bovendien is er een goede organische bewaring geweest door een vroege afdekking met klei en veen, waardoor in sommige zones ook het organische materiaal (bot en plantenresten) goed is bewaard. Samen met de Swifterbantsites uit Nederland vormt deze van Bazel de meest zuidelijk gekende Swifterbantsite. 45


De site lag aan de rand van een oude Scheldegeul, en er werd een groot aantal artefacten aangetroffen, gaande van silex tot aardewerk tot bot. De datering van het materiaal is FinaalMesolithicum tot Midden-Neolithicum. De uitzonderlijke organische bewaring maakt het mogelijk om het toenmalige milieu te reconstrueren en enkele aspecten van de leefgewoonten (zoals de voedselvoorziening) van deze Swifterbantgemeenschap te achterhalen. Deze prehistorische laag die onder de klei en het veen bewaard is gebleven bleek bovendien verder te lopen dan de grenzen van het opgravingsvlak, daarom werden in de omgeving van de site nog boringen uitgevoerd om de ruimere landschappelijke context te reconstrueren en om hopelijk nog meer van zulke sites te vinden.

17 nieuwe piramides dankzij satellietbeelden Mensen die minor geografie volg(d)en: zie hier tot welk een ontdekkingen de teledectie vanuit satellieten kan leiden!!

Na een studie door de Amerikaanse Eyptologe Sarah Parcak zijn in Egypte 17 nieuwe piramides, meer dan 1000 graftombes en 3100 nederzettingen ontdekt. De studie maakte gebruik van satellietbeelden, onder andere MODIS-beelden van NASA-satellieten en ook LANDSAT-beelden (vaak gebruik makend van de NIR-band, m.a.w. infraroodbeelden). De satellietbeelden maakten de tot dan toe onzichtbare structuren die onder het zand zaten herkenbaar. Na een controle op het veld bleken de hoge resolutiebeelden uitermate precies te zijn. Ondertussen is men begonnen met de opgravingen van Tanis, een op deze manier ontdekte nederzetting nabij San El Hagar. Tot nu toe waren al iets meer dan 100 piramiden gekend in Egypte, de 17 nieuwe zijn op zich dus al een belangrijke aanwinst voor de archeologie. Belangrijker is echter dat dit onderzoek aantoont dat onze huidige kennis slechts het topje van de ijsberg (of piramide) is. Er zijn nu al meer dan 4000 niewe sites aan het licht gekomen, maar Parcak wijst erop dat dat slechts de sites waren die dicht tegen het oppervlak zitten. Nog dieper onder het slijk van de Nijl zitten er 46


zonder twijfel nog ontelbare verborgen sites te wachten op een archeoloog die hen ontdekt. Wie weet is één van jullie wel de geniale jonge archeoloog die een nieuw Dal Der Koningen blootlegt?

Scheepswrak onder WTC blijkt 18de– eeuws te zijn In 2010 werden bij opgravingen onder de verdwenen WTC-torens de resten aangetroffen van een schip. Bij nader onderzoek blijkt dit schip ca. 1775 gemaakt te zijn. Het schip was ca. 15 m lang, had waarschijnlijk één mast, een lage diepgang, en was afgerond aan beide uiteinden met een taps toelopende kiel. Het schip was gemaakt uit eik van Philedelphia en werd waarschijnlijk gebruikt om goederen, zoals leren schoenen, te transporteren op en af de Hudson rivier en van en naar de Caraïben. Er werden ook sporen van munitie aangetroffen, maar dat is niet zo vreemd aangezien dit de periode is van de Amerikaanse Revolutie. Desalniettemin zou het schip ook kunnen gediend hebben om na de oorlog Britse soldaten uit New York weg te voeren, of misschien is er wel een link met de zogenaamde ‘Marsh Pirates of New Jersey’. Voor meer informatie raadpleegt u maar het internet.

Schotse mummies zijn een puzzel In 2001 werden onder de Bronstijdnederzetting Cladh Hallan op het Schotse eiland South Uist de resten aangetroffen van vier lichamen die duidelijk expres gemummificeerd waren (door ze een jaar in een veen te leggen) en pas enkele honderden jaren na het overlijden van de personen begraven waren. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de botresten van ten minste twee mummies afkomstig waren van ten minste drie individuen per mummie. Volgens Prof. Parker Pearson is de menging waarschijnlijk te verklaren door bloedverwantschap. Hij is ook van mening dat de mummies pas zo laat begraven zijn omdat zij een belangrijke spirituele rol zullen gespeeld hebben in de gemeenschap, zoals dat nu soms nog het geval is bij verscheidene etnische bevolkingsgroepen in de wereld. 47


Zit je ergens vast waar geen internet is en ken je je lessenrooster nog niet vanbuiten? Geen nood, zolang er een N.A.A.K.T. in de buurt is zal je weten waar en wanneer je in een les wordt verwacht. De lessenroosters die hier staan zijn ook te vinden op de volgende site: http://www.flw.ugent.be/lesroosters

48


49


Niet zeker wat te verwachten van een vak? Dringend nood aan informatie? Weet je niet hoe je een vak moet aanpakken? Of de notities belangrijk zijn of niet? Kom het allemaal te weten in deze N.A.A.K.T.!! Vak per vak zullen wij met u overlopen wat er de belangrijkste kenmerken ervan zijn en enkele studietips geven. De lessenroosters vindt u op de pagina’s hier net voor. Veel succes!!

Voor archeologen EN kunstwetenschappers Overzicht van de Historische Kritiek (M. Boone) Dit vak is geen lachertje, velen vinden het het moeilijkste vak, en niet onterecht. Zijn lessen zijn bikkelhard, en je wordt verwacht ze bij te wonen, één van de open vragen op het examen is namelijk een casestudy, die niet in het boek staan maar uit je notities moeten geleerd worden die je maakt in de les. Zijn casestudy’s bestaan uit historische en actuele gebeurtenissen waaraan hij er elk jaar enkele toevoegt en verwijdert (bissers kunnen om een examen vragen met een casestudy van het vorige jaar) en zijn zeer interessant. De andere open vraag is een denkvraag. Het handboek is net iets minder interessant maar moet je door en door kennen als je er door wilt zijn. Ga naar zijn lessen om te weten waar hij de nadruk op legt en hoe de vork precies in de steel zit, want zijn boek is ook niet altijd even gemakkelijk (vooral het tweede deel). Op het examen zijn de vragen over het handboek multiple choice-vragen, zorg er wederom voor dat je de juiste persoon aan de juiste feiten of theorieën kan linken. Archeologie van de Klassieke Oudheid (R. Docter en P. Monsieur) Partim Griekse Het Griekse deel wordt gegeven door prof. dr. Docter en geeft een overzicht van de geschiedenis, het vaatwerk, de architectuur en de beelden, gaande van de Minoïsche tijd tot de Romeinse verovering van de mediterrane wereld. Je studiemateriaal zal bestaan uit een Engelstalig boek (van Biers) dat goed te lezen is, en een bundel powerpoints die zal verkocht worden door Docter zelf. Ga naar zijn lessen, ze zijn interessant, bovendien moet je notities bij de powerpoints maken die te kennen zijn en niet noodzakelijk in het boek voorkomen.

50


Partim Romeinse Het Engelstalig boek (van Henig) voor het partim Romeinse archeologie is helaas minder gemakkelijk om te lezen. Gelukkig is er ook nog een cursus die zal verkocht worden door dr. Monsieur. Ga eveneens naar zijn lessen, ze zijn eveneens interessant en je bent eveneens verplicht om notities te maken die niet noodzakelijk in de cursus of het boek staan. Helaas worden de powerpoints met de afbeeldingen niet beschikbaar gesteld op Minerva dus die zal je zelf moeten gaan opzoeken. Het examen is vrij eenvoudig maar ook niet te onderschatten, het bestaat uit enkele invulvragen, een essayvraag voor elk partim en zorg ook dat je voor elk partim weet waar de in de les vermelde steden etc. liggen. Historisch overzicht van de wijsbegeerte (J. Braeckman) Zoals de naam van het vak al zegt krijg je hier een overzicht voorgeschoteld van de hele geschiedenis van de filosofie, van de oudste Griekse filosofen tot moderne filosofie zoals bio-ethiek. Naar zijn colleges gaan is niet verplicht, zolang je het boek maar kent, maar het is naar het schijnt (ik ben niet zo vaak geweest) de moeite waard om zijn lessen bij te wonen, ze zijn heel ‘apart’ en vaak ook interessant. Zijn examen bestaat volledig uit multiple choice-vragen, maar mispak je daar niet aan!! Het examen is niet te onderschatten, zorg dat je de filosofen en hun theorieën niet door elkaar haalt! Verspil je tijd niet met nutteloze details te leren (bv. de titels van boeken en werken) maar maak fiches per filosoof met daarbij hun belangrijkste theorieën. Visuele cultuur (K. Jonckheere) Dit vak wordt dit jaar voor het eerst gedoceerd, wij hebben er bijgevolg nog geen studietips voor, maar we zijn er zeker van dat jullie dat wel gaan kunnen :). Erik Verbeke

Voor kunstwetenschappers Overzicht van de beeldende kunsten (J. Muylle) Dit vak is eveneens nieuw van dit jaar, daarom kan ik jullie weinig meedelen! Jammer maar helaas zal dit tekstje pas volgend jaar geschreven kunnen worden. Mijn excuses!

51


Moderne literaturen (B. Keunen) Liefste Kunstwetenschappertjes! Inleiding tot de Moderne Literaturen is een algemeen vak van 3 studiepuntjes in de 1e BA aan de Blandijn, enkel de archeoloogjes hebben de ‘chance’ het niet te moeten volgen. Bereid je voor op warme dagen in het UFO waar je met de rest les zult hebben. De lessen van prof. dr. Keunen zijn een grote aanrader om naartoe te gaan. Hij geeft goed les en verklapt vele ‘mogelijke examenvragen’ in de les! (Alleen dat al is misschien de reden om er te zitten?) Daarnaast hebben jullie de rest van de dag geen les, dus is het zeker een must om er naartoe te gaan. Een vraag die jullie bezighoudt is waarschijnlijk: “Hoe ziet het examen eruit?”. Ik vertel jullie al het volgende: Meerkeuze-examen, waarvan 1/3 mét giscorrectie! Deze vragen zullen gaan over de basics need-to-know over literatuur: Van welke periode is die schrijver, wanneer was deze stroming,… De andere vragen zijn ‘moeilijker’, ze gaan over meer details uit de cursus. Dit kunnen fragmenten, afbeeldingen, of gewone vragen zijn. Een handige tip voor het studeren: gebruik zowel de syllabus als de slides uit de les! In de slides staan belangrijke extra’s die op het examen kunnen voorkomen. Muziekgeschiedenis I (F. Maes) Belangrijk voor dit vak zijn de muziekfragmenten. De twintig te kennen werken variëren van iets kortere (ca. 5 min) naar iets langere (ca. De Brandenburgse concerti van Bach). De moeilijkheid ligt hier vooral in de ‘iets gere’ die niet in eenmaal zomaar te herkennen zijn. Hierbij is herhaling extreem belangrijk. Regelmatig een klassiek stuk opzetten is niet zo’n groot drama waarbij we dood neervallen. De kortere, middeleeuwse stukken zijn makkelijker omdat ze vaak de titel herhalen in de eerste zin die gezongen wordt. Goed opletten dus aan het begin van het stuk of je de woorden erin herkent. Voor de lange stukken is het handig om de gebruikte instrumenten en taal op te schrijven, en probeer thema’s te herkennen die vaker terugkomen in het stuk. Naast de luisterfragmenten bestaat het examen uit een open denkvraag, hierbij wordt bredere kennis van de cursus verwacht, en uit een begrippenvraag. Deze zijn niet zo extreem moeilijk, maar moeten niet worden onderschat. Naar de lessen gaan is nog steeds een grote tip, Prof. Maes laat stukken horen en wijst op de verschillen tussen verschillende stijlen.

Hanne Luyten

52


Podium– en mediale kunsten (Ch. Stalpaert) In dit vak krijg je een overzicht van de voornaamste en belangrijkste stromingen, makers en beleidsmensen van de podium- en mediale wereld tot de dag van vandaag. Zeer interessant (hoewel ik als theaterstudent lichtelijk bevooroordeeld ben :) ), met verschillende videofragmenten ter illustratie. De syllabus die je voor dit vak van prof. dr. Stalpaert mag gaan halen in de Top Copy, is handig, maar dient nog aangevuld te worden. Naar de les gaan is dus de boodschap. In verband met het examen heb ik niet zo veel tips: gewoon van voor naar achter leren. Dit kan geen al te groot probleem vormen, aangezien het echt niet zo’n zwaar vak is (maar opnieuw: theaterstudent). Ik ben echter nooit echt goed in examentips; Charlotte onze secretaris daarentegen zal je in ruil voor een pintje graag de onnozelste tips eerst uit de doeken doen. Naast het examen dient er ook een paper geschreven te worden. Niet panikeren: hoewel die verschrikkelijk lijkt, is het al die studenten voor jou ook gelukt. De uitleg die je in de les krijgt zal totaal ontoereikend lijken, maar eens je ermee bezig bent, wordt alles wel duidelijk. Daarnaast mag je ook de assistent(e) steeds lastig vallen met al je vragen: zeker doen :). Joke Smedts

Voor archeologen Algemene Inleiding tot de Archeologie (Ph. Crombé en J. Bourgeois) Dit vak is hét vak van het eerste semester, het leert je waar het nu eigenlijk allemaal om gaat in de richting die je nu gekozen hebt en bovendien is het in vergelijking met de andere vakken gemakkelijk en is het in verhouding maar weinig leerstof. Hoewel de lessen plezant en bijna ontspannend mogen zijn, het examen blijft nog altijd een examen als een ander en valt niet te onderschatten. Maar als je eenmaal aan het leren bent en je denkt een beetje logisch na, dan zie je de potentiële examenvragen (namen, begrippen, concepten,…) er zo uitspringen. Neem dit vak serieus en je bent er normaal gezien wel door. De cursus en de powerpoints zullen op Minerva staan en het boek zal te koop zijn in de Story, met een korting als je het via de KHK koopt. Erik Verbeke

53


Pre- en protohistorie (Ph. Crombé en R. Van Beek) Partim Prehistorie Niet bepaald het meest gemakkelijke vak om op een vroege maandagochtend mee te beginnen, maar het is de moeite waard. Dit vak beslaat de geschiedenis van de mensheid vanaf zijn prille begin in het hartje van Afrika tot aan het Finaal-Neolithicum. In theorie is het heel eenvoudig: leer dit vak en je bent geslaagd, leer het niet en je bent gebuisd. Helaas is het uivoeren van deze theorie dat niet, de cursus (die beschikbaar wordt gesteld op Minerva) is niet van de poes. Vergis je niet, het examen is moeilijk en je wordt geacht de stof door en door te kennen. Zorg er voor dat je de tijden en hun kenmerken niet door elkaar gaat smijten. Zorg dat je overzichten kan geven, leer niet enkel de details, leer niet als een papegaai maar zorg dat je de evolutie ziet en begrijpt waar je mee bezig bent, zo zal alles veel gemakkelijker blijven hangen dan wanneer je gewoon pagina na pagina in je hoofd probeert te proppen. De powerpoints (verkrijgbaar op Minerva) zijn handig als samenvatting van de cursus, om je een voorstelling te maken van wat enkel in woorden te zien is in de cursus, en om je notities bij te maken (ook hier moet je je notities kennen, dus ga naar de les). Partim Protohistorie Deze cursus behandelt de Metaaltijden. Deze 6 lessen volgen op de lessen Prehistorie, gegeven door Professor Crombé. Het is pas het tweede jaar dat Professor Van Beek deze cursus doceert, dit als ad interim van Professor Bourgeois die op dit moment een buitenlands project heeft lopen. Op Minerva komt voor dit vak een syllabus. Daarnaast post de Professor ook steeds zijn powerpoints, die hij tijdens de les gebruikt heeft, op Minerva. De powerpoints zijn heel lijvig. Zo goed als alle uitleg die in de les bij de afbeeldingen wordt gegeven, staat hierop goed uitgelegd. Voor het examen is het grondig leren van de ppt’s en syllabus voldoende. Wereldarcheologie (R. Docter) Dit recent opgestarte vak probeert ons inzicht te verschaffen in de archeologie buiten Europa. Hierin worden dus nooit plaatsen besproken die later in andere cursussen nog aan bod komen. Professor Docter is verantwoordelijk voor dit vak. Zelf geeft hij niet zoveel les, maar hij vindt het nuttiger specialisten hun ervaringen te laten delen. Elke week zal dus een andere archeoloog komen praten over zijn/haar opgravingen en ervaringen. Notities hiervan zijn wel belangrijk. De helft van de punten voor dit vak kunnen verdiend worden met een taak. Hiervoor moet men (stukken uit) het boek ‘The Human Past’ lezen en daaromtrent een opdracht uitvoeren. De inhoud hiervan varieert meestal per jaar. De andere helft van de punten zijn te winnen op het mondeling examen. Op dat moment wordt de taak geëvalueerd en zullen enkele bijkomstige vragen gesteld worden over het boek en de voordrachten. Sarah Van Wynsberghe 54


In deze tijden worden we om de vijf voeten om de oren geslagen met een nieuwe superheldenfilm die uitkomt in de bioscoopzalen. De ene nog slechter zijnde dan de andere (maar stiekem heb ik ze bijna allemaal wel gezien), besloot ik om zelf ook eens een superheldenverhaal te schrijven, om te kijken of ik het niet beter kon. De conclusie is natuurlijk dat ik het niet beter kan, maar desalniettemin is er toch een kortverhaaltje uit voortgekomen dat de verveelde student allicht kan amuseren tijdens de één of andere les, wanneer opletten de enige andere optie is. Ongetwijfeld zullen de meesten het een flauw verhaal vinden zonder smaak, maar er is dan ook niemand die u verplicht om verder te lezen. Zij die het toch niet kunnen laten om deze eerste N.A.A.K.T volledig uit te lezen: veel leesplezier!!

Mééé het superschaap !! Méééhérwan Sheriar Baba Sai Parvardigar Sadguru Van Cleemputte, Mééé voor de vrienden, was een doodgewoon schaap zoals u en ik… die af en toe wel eens zien grazen in de één of andere wei. Hij was één van die beruchte schapen die men bij mooi weer soms rond ziet waren op de oevers van de coupure. Op een goeie dag, meer bepaald dinsdag 31 februari 2004, gebeurde er echter iets waardoor dit schaap anders werd dan de andere schapen. Nadat zijn vrouw hem de hele dag al aan zijn kop had gemekkerd over zijn huishoudelijke taken (gras maaien enzo), werd het hem allemaal teveel en vloog hij haar naar de strot. Helaas, zoals jullie misschien wel weten, bestaan schapen voor 99% uit wol, en bij gevolg wegen zij dan ook niet veel. Midden in zijn door moordzucht gedreven passionele vlucht was er plots een windvlaag die hem optilde, hem zeven maal links en zeven maal rechts rond zijn as tolde om hem vervolgens met een onhoorbare smak tegen een brug te kwakken, alwaar hij door de door de wind opgewekte statische elektriciteit welgeteld 2,37 seconden bleef hangen alvorens neer te dwarrelen op een bootje waarvan de bemanning fietsen en ander vuil uit de coupure aan het vissen was. Verstrikt in een fietsketting, het bewustzijn verloren en onopgemerkt door de Stadsdienst Gent werd dit arme schaap ongewild verbannen naar een oord des verderfs (letterlijk): de vuilnisbelt!! Voordat hij ook nog maar een vin had kunnen verroeren (een groottante van Mééé was ooit nog vis geweest) kwam hij in het midden van de nacht met een schok weer tot zijn positieven toen een vreemdsoortige cilindervormige grote stalen silo recht op zijn linkerteelbal werd geplaceerd*. Net voor hij opnieuw het bewustzijn verloor kon hij nog een etiket op de cilinder onderscheiden in het licht van de nieuwe maan. Er stond geschreven: Universiteit Gent— Genetisch gemanipuleerde patatten—mislukt experiment—niet eten. Omdat Mééé zijn contactlenzen niet in had die dag kon hij dit echter niet lezen. Wat gebeuren moest gebeurde: de volgende dag, toen Mééé ontwaakte en honger had vanwege de doorstane emoties van de vorige dag, at hij wel vijf van die patatten op die waren ontsnapt via een scheur in de silo.

*De linkerteelbal hangt immers lager dan de rechterteelbal 55


Na vijf minuten had Mééé door dat er iets niet klopte, zijn lichaam begon te veranderen. Zijn wollen vacht werd een vacht van onverwoestbaar staal, elk haartje zo scherp als een scheermesje, zijn achterwerk spoot vuur (nog versterkt door het feit dat Mééé al op leeftijd was en last had van winderigheid), uit zijn ogen kwam citroenzuur (wat vreselijk piekte en niet praktisch was, maar wel fris rook), zijn oren vingen het minste geringste geluid op (waardoor hij sindsdien acute migraine heeft), zijn poten kregen uitschuifbare hoeven die supergeconcentreerde laserstralen kunnen afschieten, zijn ingewanden en spijsverteringsstelsel werden omgevormd tot een onverwoestbare gelatine-achtige substantie (waardoor eten weliswaar onmogelijk werd, maar dat was geen probleem want Mééé was vanaf nu onsterfelijk). En Mééé wist het. Mééé kon het voelen. Hij was onsterfelijk. Hij was almachtig! Hij was onoverwinnelijk!! Hij was vanaf nu een held!! Een beschermer van het schapendom!! De herder van zijn kudde!! Geen schapenverkrachter zou nog tegen hem opgewassen zijn!! Hij had niets meer te vrezen!! Maar hij had vooral nog veel zeer aan zijn linkerteelbal die nog altijd geplet zat onder die silo. Nog 7 lange jaren heeft Mééé daar gelegen, tot hij uiteindelijk de knoop en zijn balzak doorhakte met zijn… hakdinges. Niet lang daarna ontdekte hij dat hij de kracht had om door muren (en indien gewenst ook silo’s) te lopen. Ain’t that a bitch? Na zichzelf voor stom kalf te hebben uitgescholden vloog hij naar de C&A in de Veldstraat en kocht er zich een keicoole outfit MET cape. Om een idee te krijgen van deze moordzuchtige machine met cape volgt hier een robottekening, gemaakt aan de hand van de getuigenis van één van zijn slachtoffers, een schapenverkrachter die iets later echter stierf aan zijn verwondingen.

Nadat zijn outfit compleet was trok Mééé het superschaap erop uit om gerechtigheid te doen geschieden. Maar dat is een ander verhaal*. Het verleden van superschaap Mééé is natuurlijk een groot geheim. Maar ik weet het, want ik heb het hem persoonlijk gevraagd**.

*Misschien voor de volgende N.A.A.K.T. indien er voldoende enthousiaste mensen zijn. ** Degene die het eerst kan raden uit welk jeugdprogramma (mijn favoriet jeugdprogramma by the way) deze zin komt, krijgt een pint van mij. 56


Een afsluitertje voor de archeologen:

57


N.A.A.K.T. 2011-2012 nr. 1  

Nieuw Actueel Archeololgisch en Kunsthistorisch Tijdschrift

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you