Page 1

1

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Gerrige, Gengangere og gyldne øjeblikke. Smal kunst, brede oplevelser, lykkelig kærlighed,onde intriger, ballet, opera, teater i nutid og tidløse fortællinger. Nu.


2

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Praktisk information / s. 03 — 09 Forord / Vejledning til et godt teaterbesøg / Billetter / Studiemateriale / DKTundervisning / Workshop / Close-up / Rundvisning  For folkeskoler / s. 10 — 33 Enetime og Sylfiden / Kom Bamse, nu balletter vi! / Det forsømte forår / Nøddeknækkeren / Et folkesagn / Dans2Go / Den Gerrige /  Hovedløs sommer / Tornerose / Mak-værk /  Min mormors gebis For ungdomsuddannelser / s. 34 — 71 Enetime og Sylfiden / Det forsømte forår /  Broadway for en aften / Nøddeknækkeren /  Et folkesagn / Dans2Go / Kameliadamen /  Tosca / Livlægens besøg / La Traviata / Den Gerrige / Det gode meneske fra Sezuan /  Mågen / Stuepigerne / Gengangere / Ukendt titel / Hovedløs sommer / Revolver-trilogien /  En skærsommernatsdrøm


3

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Kære lærere Så er det igen blevet tid til at tilrettelægge det kommende skoleårs teateroplevelser.

I den kommende sæson er der hele 23 forestillinger at vælge imellem fordelt mellem skuespil, opera og ballet. Nogle mest egnet til de yngste elever, nogle bedst for de ældste. Alt det kan du læse mere om i skolekataloget, som forhåbentlig vil inspirere til gode oplevelser og hjælpe dig med at finde frem til de helt rigtige forestillinger. I flere år har vi med stor succes haft workshops på skuespillet og tilsvarende ”close ups” i balletten. Nu melder operaen og Det Kongelige Kapel sig også på banen, derfor kan man som noget nyt tilmelde sig workshop indenfor alle fire kunstarter. Læs mere på side 6–9. For at sikre den størst mulige oplevelse bliver der til mange af de udbudte skoleforestillinger produceret studiemateriale, som kan downloades gratis fra Det Kongelige Teaters hjemmeside. Herudover er der god inspiration at hente på vores undervisningssite, som er udviklet i samarbejde med Skoletjenesten. Se Skoletjenesten.dk/Portal/DKTundervisning

Billetprisen for skoler og ungdomsuddannelser er 40 kr/billet. Vi har til alle de udbudte forestillingsdatoer reserveret ca. 60 billetter til skoler. Er man i den situation, at elevgruppen er meget større, kan man altid skrive til bu@kglteater.dk og spørge om muligheden for en udvidelse af antallet. Vi bestræber os selvfølgelig altid på at opfylde alle ønsker, men vi anbefaler dig at være hurtigt ude med billetreservationer. Skolebilletter kan bestilles og købes fra den 9. maj 2011. Skolebilletter skal bestilles ved at benytte den elektroniske formular på hjemmesiden på kglteater.dk/skoler Ved spørgsmål om billetbestilling skriv til dktskole@kglteater.dk eller ring til billetcenteret på 33 69 69 69. Vi gør opmærksom på at man i travle perioder kan opleve ventetid ved telefonisk henvendelse – og anbefaler derfor mailen. Vi glæder os til at se jer og jeres elever i teatret! Premilla Hesdorf B&U koordinator


4

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Vejledning til et godt teaterbesøg For at du som lærer, dine elever og resten af publikum kan få den bedste teateroplevelse, kan det være en god ide at være bevidst om følgende før og under besøget i Det Kongelige Teater.

01

02

03

Dørene til forestillingen lukker præcis. Så kom i god tid, det er så ærgerligt at gå glip af første akt…

Man kan ikke flytte plads undervejs i forestillingen. Så selvom der er ledige pladser andre steder i salen, og en opgradering til orkesterrækkerne er fristende, må man ikke flytte til andre pladser, end dem man har købt billet til.

Ligesom i biografen skal mobilen være helt slukket under forestillingen.

04

05

06

Teater skal opleves live — ikke via ulovlige optagelser. Det er ikke tilladt at optage lyd eller billeder uden Det Kongelige Teaters tilladelse. Men vil du gerne mindes en uforglemmelig oplevelse kan du se billeder og trailere på kglteater.dk

Mad og drikke kan købes og nydes i foyeren, men ikke inde i salen.

Der er gratis garderobe til overtøjet, som man derfor ikke behøver at tage med ind i salen. Vi ved f.eks. af erfaring, at tre timer i en parkacoat er temmelig varmt, så hæng den i garderoberne – de findes både med og uden betaling.


5

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Billetter Sæson 2011 /12

Skolebilletter til 40 kr. kan bestilles til alle de spilledage, der er nævnt under skoleforestillinger. Der skal bestilles min. 10 billetter. For hver 10. bestilte skolebilletter, kan der bestilles en lærerbillet til skolepris. Skolebilletter kan bestilles fra mandag den 9. maj 2011 på kglteater.dk/ skoler. Der er enhedspris uanset, hvor i salen I kommer til at sidde. Skolerabatordningen omfatter: Børnehaver, fritidshjem, SFO’er, fritidsklubber, folkeskoler, ungdomsskoler, privat- og friskoler, gymnasier, HF-studier, handelsskoler og øvrige anerkendte ungdomsuddannelser.

Løbende tilbud om ekstra skoleforestillinger og andre arrangementer. Er du tilmeldt Det Kongelige Teaters netværk for undervisere, vil du i løbet af teatersæsonen modtage tilbud om ekstra skoleforestillinger og invitationer til blandt andet sæsonpræsentationen og andre arrangementer i løbet af næste års teatersæson. Er du endnu ikke tilmeldt netværket, kan du gøre det ved at tilmelde dig på kglteater.dk/undervisere


6

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012


7

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Workshop Opera 

I sæsonen 2011/2012 er det muligt for gymnasieelever at deltage i workshops på Operaen arrangeret og ledet af chefformidler Nila Parly og formidlingskoordinator Dorte Grannov Balslev. Det er gratis at deltage i en operaworkshop. Tilmelding sker efter først-til-mølleprincippet hos Dorte Grannov Balslev: dgba@kglteater.dk. Hold løbende øje med Det Kongelige Teaters hjemmeside: kglteater.dk/skoler for opdateringer omkring yderligere formidlingsarrangementer.

Livlægens besøg Operaen udbyder i uge 45 workshops og åben prøve som introduktion til skoleforestillingen Livlægens besøg af Bo Holten og P.O. Enquist. Workshoppen henvender sig til elever på gymnasieniveau. Klassen forbereder sig hjemmefra ved hjælp af skolematerialet fra Det Kongelige Teaters hjemmeside: kglteater.dk/skoler Lærere og elever udvælger på forhånd en scene fra værket, som de ønsker at arbejde videre med sammen med en kunstner og en formidler på Operaen. Workshoppen afholdes for to klasser ad gangen, der afslutningsvis opfører deres udvalgte scene for hinanden med efterfølgende diskussion. Varighed: ca. fem timer (kl. 9-14)

Workshop Koncert

Orkesterbesøg Det Kongelige Kapel inviterer for første gang nogensinde skoleklasser indenfor til workshops i den store orkesterprøvesal dybt nede under Operaen. Programmet ligger i skoletiden og varigheden er sammenlagt to timer: 1. modul: Rundvisning på Operaen Varighed ½ time Foyer, auditorium og sidescene. 2. modul: Workshop med Kapelmusikerne Varighed ½ time Eleverne deles op i seks instrumentgrupper og kapelmusikerne lærer dem at spille på forskellige instrumenter såsom violin, cello, harpe, basun, obo og slagtøj.

Frokostpause Varighed ½ time Madpakke medbringes. 3. modul: Overværelse af orkesterprøve Varighed ½ time Eleverne placeres tæt på deres respektive instrumentgruppe og oplever, hvordan orkester og dirigent indstuderer en opera eller koncert. Besøgene er gratis, men skolerne skal selv sørge for transport.Tilmelding efter først-til-mølle-princippet hos Dorte Grannov Balslev: dgba@kglteater.dk.


8

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Workshop Skuespil

Vi kan til næste sæson tilbyde teaterworkshop på to af skuespillets forestillinger: Den Gerrige og Mågen. Konceptet er enkelt. Klassen læser manuskriptet til forestillingen. Eleverne indstuderer én eller flere scener og udarbejder spørgsmål til teksten. Dette sker hjemme i klassen. Til workshoppen kommer eleverne ind på teatret, møder en af skuespillerne fra forestillingen som de spiller de udvalgte scener for. Skuespilleren coacher dem, og der er mulighed for at høre om og diskutere stykket, dets karakterer og dets tilblivelsesproces. Dette sker på en af teatrets scener eller i en prøvesal.

For at deltage i workshoppen skal eleverne gå i 2. eller 3. g – eller være på et lignende niveau. Det er gratis at deltage i en workshop. Tilmelding sker via bu@ kglteater.dk og efter først-til-mølleprincippet. Det største udbytte fås ved en gruppe på maks. 20 elever.

En Close up med Den Kongelige Ballet foregår i en af teatrets prøvesale og ledes af to dansere fra kompagniet. Danserne tager eleverne med på opdagelse i ballettens verden med afsæt i den aktuelle forestilling de skal overvære. Gennem en introduktion til forestillingens handling, viser danserne eksempler på koreografi og kostumer og fortæller om at stå på scenen midt i spotlyset. Til sidst kan eleverne selv prøve kræfter med dansen ved barren under kyndig vejledning.

Enetime og Sylfiden Close up den 26. september kl. 18 Gamle Scene, prøvesal G

Close up Ballet

Tilmelding: www.kglteater.dk/skoler Pris inkl. billet til dagens forestilling: 100 kr. pr. person Workshoppen kan indeholde forskellige klasser fra forskellige skoler og gennemføres med min. 30 og maks. 60 elever.

Den Gerrige 28.09, 29.09, 30.09, 16.11 • kl. 10-12 Mågen 15.11, 24.11, 7.12 og 12.12 • kl. 10 - 12

Broadway for en aften Close up den 3. og 15. november kl. 18 Operaen, prøvesal 4 Nøddeknækkeren Close up den 7. december kl. 17.30 Gamle Scene, prøvesal G Et folkesagn Close up den 23. februar kl. 18 Operaen, prøvesal 4 Dans2go Close up den 8. marts kl. 18 Gamle Scene, prøvesal G Kameliadamen Close up den 17. april kl. 18 Gamle Scene, prøvesal G


9

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012


10

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Studiemateriale Bliv klædt godt på til jeres teaterbesøg

For flere af de forestillinger, hvor der udbydes billetter til skoler og gymnasier, udarbejder Det Kongelige Teater, i fællesskab med Skoletjenesten, studiemateriale der kan benyttes i undervisningen – som optakt til teaterbesøget og til at efterbehandle forestillingen i klasselokalet. Det er gratis at benytte studiematerialet, som ligger klar til download på kglteater. dk/skoler ca. 2 uger inden premieren.

DKTundervisning 360 graders undervisningssite

Har I brug for at få mere viden om Det Kongelige Teater i forbindelse med undervisning eller opgaveskrivning? Så kan der hentes rigtig mange oplysninger på Skoletjenesten.dk/Portal/DKTundervisning. Siden er et 360 graders site, der med lyd, billeder og tekst kommer hele vejen rundt om teatret. Fra historie og økonomi, over de kunstneriske og tekniske processer bag en forestilling til livet som skuespiller og balletbarn.


11

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Rundvisninger Produktionshuset Gamle Scene Operaen Skuespilhuset

Det Kongelige Teater er et eventyr for både voksne og børn. Den ene aften er scenen fuld af trolde og hekse, den anden aften med soldater og prinsesser. Kom med om bag scenen og få svar på nogle af alle spørgsmålene om arbejdet bag det glitrende scenelys.Vi tilbyder rundvisning for skoleklasser på både Gamle Scene, i Operaen, Skuespilhuset og Produktionshuset. Rundvisningen i Produktionshuset anbefales til børn fra 6. klasse

Læs mere på kglteater.dk/rundvisninger Tilmelding: rundvisning@kglteater.dk eller på telefon 3369 6978 mellem kl. 10-14. Pris for en skoleklasse op til 30 personer: 900 kr.


13

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

For folkeskoler / s. 10 — 33 Enetime og Sylfiden / Kom Bamse, nu balletter vi! / Det forsømte forår / Nøddeknækkeren / Et folkesagn / Dans2Go / Den Gerrige /  Hovedløs sommer / Tornerose / Mak-værk /  Min mormors gebis


14

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Enetime og Sylfiden Flemming Flindt August Bournonville Tabuer

Ballethistorie Bournonville vs. Flindt

Herske

Normalitetens grænser

Kærlighed vs. Lidenskab vs. Besættelse

Magt Enetime og Sylfiden Drifter og instinkter

Grænser Lærer vs. elev

Underkastelse

Fantasi vs. virkelighed

Ballet Fra 7. klasse

Repremiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 22./26. september 2011 kl. 20.00

Enetime

Lidenskaberne raser på Gamle Scene, når to af de stærkeste og mest medrivende værker i Den Kongelige Ballets repertoire kan opleves på en og samme aften. Først nedbryder en sadistisk danselærer langsomt sin elev i Flemming Flindts psykologiske balletgyser Enetime. Dernæst bliver den ellers stabile bondedreng James lokket væk fra sit eget bryllup af det yndige, overnaturlige væsen Sylfiden i Bournonvilles klassiske mesterværk af samme navn.

Begge balletter bevæger sig i et grænseland mellem drøm og virkelighed, og begge balletter rummer den samme eksistentielle problemstilling – det at træde uden for samfundets rammer, og det at være i sine følelsers og drifters vold. Kombinationen af Enetime og Sylfiden kan ses som et udtryk for tradition og fornyelse inden for dansk ballettradition og viser, hvordan klassisk ballet og moderne dans kan kombineres og endvidere supplere hinanden.

Enetime og Sylfiden er to vidt forskellige balletter i både genre, tid og udtryk, men samtidig to balletter, der har flere fællesnævnere:

Begge balletter er en del af Kulturkanonen inden for scenekunst.

Koreografi: Flemming Flindt Musik: Georges Delerue Scenografi: Bernard Daydé Sylfiden Koreografi: August Bournonville Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe Musik: H.S. Løvenskiold Scenografi: Mikael Melbye Lysdesign: Jørn Melin Dirigent: Robert Reimer Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Enetime og Sylfiden

Solodanser Thomas Lund og aspirant Ida Praetorius

UimodstĂĽelig lyst og farligt begĂŚr


16

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Kom Bamse, nu balletter vi! Thomas Lund En perfekt introduktion til ballet med den kendte og elskede Bamse

Ballet Fra børnehave – 2. klasse

Repremiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 13. oktober 2011 kl. 11.00 og 13.00

Koreografi: Thomas Lund

Efterårsferien byder på et kærligt gensyn med den populære børneballet Kom Bamse, nu balletter vi!, der med en herlig blanding af dans, ’molodier’ og sjov forener Bamses kendte verden med ballettens. Så både de mindste og deres voksne er godt underholdt.

Alle børn kender figurerne, og Det Kongelige Teaters Balletskole sørger for dejlige syng-med-remser, dans og sjov på Gamle Scene.

Iscenesættelse: Katrine Hauch-Fausbøll og Thomas Lund Musik: David Firman m.fl. Scenografi: Christian Tom-Petersen Lysdesign: Jørn Melin Dirigent: David Firman Orkester: Det Kongelige Teaters Solsikkeorkester Produktionen af Kom Bamse, nu balletter vi! er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden.

Bamse er rykket ud af sin hemmelige skov og ind på Gamle Scene, fordi han har lovet sine bedste venner Kylling og Ælling, at de skal lære at danse ’bamlet’. Den mission udvikler sig til et underholdende eventyr for de tre venner, hvor de blandt andet møder fortryllende Sylfider, seje Aske-drenge, søde Luna-piger, frække Snupser, smækre Kylletter og de bløde, dunede Svaneællinger.


Danmarks sødeste bamse er tilbage

Kom Bamse, nu balletter vi!


18

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Det forsømte forår Esther Lee Wilkinson

Styrker/ udfordringer ved forskellige formidlingsformer

Ensomhed Scherfig

Frygt vs. Magt

Det forsømte forår

Gruppedynamik vs. klikedannelse

Romanen vs. filmen vs. balletten

Pubertet Den sorte skole

Hævn

Mobning

Ballet Fra 8. klasse

Urpremiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 26./27./28. oktober 2011 kl. 12.00

Koreografi: Esther Lee Wilkinson

Hans Scherfigs roman om en gruppe skoledrenges møde med den sorte skole, ungdommen og ikke mindst latinlæreren lektor Blomme har i årtier været fast pensum for gymnasieelever. Nu bliver den ætsende beretning omstøbt til en ballet på Det Kongelige Teater, hvor klasseværelset er tidløst, men de verbale tæsk og håndfaste lussinger består.

Et drama serveret med kropssprog, en fortællerstemme, ny musik og spirende talenter. Alt sammen drysset med lidt absurditet og humor.

Produktionen af Det forsømte forår er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden

Balletten kreeres af danser ved Den Kongelige Ballet Esther Lee Wilkinson og danses af kompagniets aspiranter. Det er en ballet for unge af unge, der tager fat i klassiske temaer som mobning, forelskelse, pubertet, klikedannelser og ensomhed.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Det forsømte Død forår over Balletmester Nikolaj Hübbe

Blomme!


20

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Dans2Go Flemming Flindt Jerome Robbins

Jerome Robbins lattermilde univers

Flemming Flindts erotiske univers

Hvad er ballet?

Den uhyggelige dans

Dans2Go Den glade dans Musikkens komedie-effekt

Musikkens gysereffekt

Ballet Fra 7. klasse

Repremiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 6./.8./13./15. marts 2012 kl. 20.00

Enetime

Dans2Go er den perfekte introduktion til ballettens verden. Konceptet var en overvældende succes ved introduktionen i efteråret 2010, så nu er den tilbage med to populære balletter og en pas de deux. Først Flemming Flindts psykologiske mesterværk Enetime om en noget bestialsk ballettime. Så en grand pas de deux fra det klassiske repertoire og til sidst Jerome Robbins’ populære og lattervækkende The Concert, hvor en pianist desperat forsøger at gennemføre sin Chopin-koncert til trods for forstyrrende dansere.

Alle tre værker begynder med en kort videointroduktion, der let, elegant og med et glimt i øjet forklarer publikum, hvad de skal til at se. Dans2Go er både kræs for danseelskere og et oplagt sted at begynde for de, der ikke har set ballet før.

Koreografi: Flemming Flindt Musik: Georges Delerue Scenografi: Bernard Daydé The Concert Koreografi: Jerome Robbins Musik: Frédéric Chopin Scenografi: Saul Steinberg Kostumer: Irene Sharaff Dirigent: Perry So Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Solist Alban Lendorf og korpsdanser Hilary Guswiler

Ballet for begyndere Enetime / The Concert


22

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Den Gerrige af Molière Tillid vs. mistro

Generationer

Nærighed Den Gerrige Penge

Planlagte ægteskaber

Familie

Skuespil Fra 7. klasse

Premiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 14./15./19./28./29. september 2011 kl. 20.00, 4./11./12./24./25. oktober 2011 kl. 20.00 og 3./10./16./21. november 2011 kl. 20.00

Iscenesættelse: Thomas Bendixen

Harpagon er besat af penge. Der er intet i verden, han elsker højere og ikke noget, han er mere bange for at miste. Han er mistroisk over for alle, der kommer ham nær, for han er sikker på, de kun er ude på at stjæle fra ham. Han har gravet formuen ned i haven og bildt alle ind, at han ikke har en krone. Derfor har han også bestemt, at hans børn skal giftes med velbeslåede om end temmelig aldrende bejlere.

Molière udfolder alt, den klassiske maskekomedie kan trække. Karaktererne skildret nådesløst og alligevel med så stor kærlighed, at vi nemt genkender den enøjede Harpagon og næsten kan tilgive ham hans besættelse af penge.

Scenografi og kostumer: Maja Ravn Oversættelse: Jesper Kjær Medvirkende: Søren Sætter-Lassen, Peter Oliver Hansen, Henrik Jandorf, Nicolai Jandorf Klok, Anders Juul, Bodil Jørgensen, Steen Stig Lommer, Özlem Saglanmak, Sicilia Gadborg Høegh (elev) m.fl.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Søren Sætter-Lassen / peter oliver hansen / henrik jandorf / nicolai jandorf klok / anders juul / bodil jørgensen / steEn stig lommer / Özlem Saglanmak / Sicilia Gadborg Høegh / m.fl

den gerrige

SKUESPILHUSET / store SCENE


24

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Nøddeknækkeren George Balanchine

Jul Eventyr berettermodel

Eventyret vs. balletten

Nøddeknækkeren Balletbørn Venskaber Kærlighed Fantasi vs. virkelighed

Ballet Fra 1. klasse

Premiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 7./8. december 2011 kl. 19.30

Koreografi: George Balanchine

Den magiske historie om pigen Clara, der julenat drømmer om Nøddeknækkerprinsen, som tager hende med til Slaraffenland, har i mange år været en fast juletradition på Det Kongelige Teater. Men det er første gang, at Nøddeknækkeren opføres i koreografen George Balanchines berømte version, hvor hovedrollerne danses af børn.

Her er der knald på eventyret, musikken er Tjajkovskijs legendariske orkesterværk, fascinationen høj, og med en ny scenografi af den prisvindende brite Anthony Ward er alle sejl sat til at skabe en dugfrisk juletradition. For børn og deres voksne.

Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe Musik: Pjotr Tjajkovskij Scenografi: Anthony Ward Dirigent: Graham Bond Alexander Prior Orkester: Det Kongelige Kapel Annie & Otto Johs. Detlefs Fond er eksklusiv forestillingssponsor for Nøddeknækkeren.

Historien er letforståelig, dansen seværdig, og rammerne perfekte til en eventyrlig juleoplevelse. Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Solodanser Amy Watson og solodanser Ulrik Birkjær

Nøddeknækkeren Juleballetten for alle aldre — i ny opsætning


26

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Et folkesagn August Bournonville

Arv og miljø

Det gode vs. det onde

Kostumer og scenografiens betydning

Identitet

Klassisk ballet

Bournonville

Overtro Et folkesagn

Folkeviser Romantikken

Underverden

Kærlighed Mime

Brudevals

Ballet Fra 3. klasse

Repremiere Operaen, Store Scene

Skoleforestillinger 23./28. februar 2012 kl. 20.00

Koreografi: August Bournonville

Et Folkesagn er den af Bournonvilles balletter, der dufter allermest af danskhed og nationalromantik. Historien er bygget op omkring de danske folkeviser og folkeeventyr og er krydret med troldehøje, bonderomantik og kærlighedsforviklinger. Den skildrer to verdener: Adelslivet på Højgården – menneskenes verden – og livet i Troldhøjen og naturen – troldenes, dværgenes og elverpigernes dæmoniske underverden. På den ene side står naturen og troldeverdenen for noget farligt og ukontrolleret, men på den anden side er den måske alligevel ikke så anderledes end menneskenes verden.

Nikolaj Hübbe genfortolkede i sæson 2011 denne klassiske ballet og fik sammen med scenograf Mia Stensgaard skabt et ganske nyt, fascinerende og eventyrligt univers, som begejstrede anmeldere såvel som publikum.

Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe og Sorella Englund Musik: N.W. Gade, I.P.E. Hartmann Scenografi: Mia Stensgaard Lysdesign: Mikki Kunttu Dramaturg: Ole Nørlyng Dirigent: Carolyn Kuan Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Et folkesagn Korpsdanser Hilary Guswiler

Intet er, som du tror, det er


28

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Hovedløs sommer af Erling Jepsen

Generationer

Romanen vs. teaterstykket

Hovedløs sommer

Erling Jepsen

Familie

Frigørelse

Gyser-genrens væsen

Skuespil Fra 8. klasse

Urpremiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 8./9./20./21./22./23./28./29. februar 2012 kl. 20.00, 7./8./21./27. marts 2012 kl. 20.00 og 17./19./24. april 2012 kl. 20.00

Iscenesættelse: Emmet Feigenberg

Ved første blik ser alting fredeligt ud i Erling Jepsens nye familiegyser. Ganske vist vil Emilie på 17 helst være inde i byen hos sin far, men hun accepterer at bo med moren langt ude på landet, fordi hun skal passe på sin lillebror Jacob. Drengen er nemlig diagnosticeret som sensitiv og har ofte onde nattedrømme. Men det er ikke et mareridt, da Jacob en aften ser en mand, som kigger ind gennem husets vinduer.

Den fremmede hedder Anders, og det faktum, at han kun er 25 år, forhindrer ikke, at Emilies mor bliver interesseret i ham. Det gør Emilie også, og forholdet til Anders bliver hendes første store frigørelse fra familiens bånd. Men Anders gemmer på en hemmelighed, som også er husets hemmelighed. Det drejer sig om noget, Anders kalder forældreopdragelse.

Scenografi og kostumedesign: Christian Friedländer Medvirkende: Bodil Jørgensen, Anne Birgitte Lind, Birthe Neumann, Tammi Øst m.fl. Produktionen af Hovedløs sommer er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden

Hovedløs sommer udkommer som roman på People’s Press i maj 2011. Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Hovedløs sommer af Erling Jepsen Bodil Jørgensen / Anne Birgitte Lind / Birthe Neumann / Tammi Øst/ m.fl.

SKUESPILHUSET / STORE SCENE


30

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Tornerose Gæstespil af Musikteatret Undergrunden

Opera Fra børnehave – 2. klasse

Premiere Operaen, Takkelloftet

Skoleforestillinger 15./16./17. november 2011 kl. 10.00 og 12.00, 18. november kl. 10.00

Iscenesættelse: Niels Pihl

Alle kender eventyret om Tornerose, som sover i hundrede år bag tjørnehækken, indtil prinsen vækker hende med et kys. I Undergrundens dukkeopera, baseret på den kendte fortælling, er børnene selv med til at skabe forestillingens eventyrrum. Der er plads til, at børnene kan være med, både til musikken og i det scenografiske eventyrland.

Undergrunden har tidligere gæstet Takkelloftet i Operaen med en lang række børneoperaer, der har tryllebundet de små – blandt andet Trold kan tæmmes, Operaen om Rødhætte, Mozarts jul og Blind og Blindere.

Scenografu: Tanja Bovin Medvirkende: Brit-Tone Müllertz Christine Schøtt


Erik Bach

tornerose GĂŚstespil af Musikteatret Undergrunden


32

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

MAK-VÆRK Gæstespil af Teater Reflektion

Skuespil Fra børnehave – 3. klasse

Premiere Skuespilhuset, Lille Scene

Skoleforestillinger 31. januar 2012 kl. 10.00 og 12.00, 1./2. februar 2012 kl. 10.00 og 12.00 og 3. februar 2012 kl. 10.00

Iscenesættelse: Bjarne Sandborg, Vigga Bro

Der var engang et eventyr, som ikke handlede om noget. Derfor besluttede eventyret, at det ville rejse ud i verden og se sig omkring. Så fandt det måske noget spændende, eller noget mærkeligt, som det kunne bruge til noget. Men ligegyldigt hvad eventyret kiggede på, så duede det ikke. En dag, da eventyret stod med ryggen til og så ud over havet, gik der en nysgerrig pige med en trækvogn ind ad den dør, som ethvert eventyr har i sin ryg. Og eventyret blev så glad for pigen, at det aldrig lukkede hende ud igen.

MAK-VÆRK er en forestilling skabt i mødet mellem skuespiller Tina Andersens performance-sprog, Teater Refleksions animationsunivers og forfatter Louis Jensens vidunderlige, skæve historier.

Scenografi/dukker: Mariann Aagaard, assisteret af Anna Maria Olby Bertouch-Lehn Musik: Kronos Quartet, Musikkonsulent: Martin Vognsen Lysdesign: Morten Ladefoged Teknik/værksted: Morten Meilvang Laursen Manuskript: Bjarne Sandborg, Tina Andersen og Kai Büchner - frit efter Louis Jensens bogserie 100 historier Medvirkende: Tina Andersen


mak–værk

SKUESPILHUSET / lille scene  /


34

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Min mormors gebis Gæstespil af Team Teatret

Skuespil Fra børnehave – 2. klasse

Premiere Skuespilhuset, Lille Scene

Skoleforestillinger 13./.14./15. marts 2012 kl. 10.00 og 12.00 og 16. marts 2012 kl. 10.00

Instruktion: Hans Nørregaard

Tegneren Jakob Martin Strid kan det der med ord. Sjove, søde, skæve, poetiske og meget aparte sammenstillinger af ord, der med pudsige enderim tilsammen fortæller de mest fantastiske farvestrålende beretninger. Beretninger, der kan gøre den mest søstærke rundt på gulvet og baner vej for boblende latter og poetisk forundring.

To skæve eksistenser og en gul bus. Og så selvfølgelig de norske nudister, isbjørnemor, Åge Emanuel Ordklog, hunløven Gitte og alle de andre. En musikalsk, morsom og tankevækkende forestilling baseret på Jakob Martin Strids finurlige børnebog Min mormors gebis.

Scenografi: Thomas Ravnsgård Komponist: Per Spangsberg Manuskript: Dorthe Skøtt Bébe / Hans Nørregaard Bogforlæg: Jakob Martin Strid (Borgen) Medvirkende: Dorte Petersen / Per Spangsberg


37

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

For ungdomsuddannelser / s. 34 — 71 Enetime og Sylfiden / Det forsømte forår /  Broadway for en aften / Nøddeknækkeren /  Et folkesagn / Dans2Go / Kameliadamen /  Tosca / Livlægens besøg / La Traviata / Den Gerrige / Det gode meneske fra Sezuan /  Mågen / Stuepigerne / Gengangere / Ukendt titel / Hovedløs sommer / Revolver-trilogien /  En skærsommernatsdrøm


38

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Enetime og Sylfiden Flemming Flindt August Bournonville Tabuer

Ballethistorie Bournonville vs. Flindt

Herske

Normalitetens grænser

Kærlighed vs. Lidenskab vs. Besættelse

Magt Enetime og Sylfiden Drifter og instinkter

Grænser Lærer vs. elev

Underkastelse

Fantasi vs. virkelighed

Ballet

Repremiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 22./26. september 2011 kl. 20.00

Enetime

Lidenskaberne raser på Gamle Scene, når to af de stærkeste og mest medrivende værker i Den Kongelige Ballets repertoire kan opleves på en og samme aften. Først nedbryder en sadistisk danselærer langsomt sin elev i Flemming Flindts psykologiske balletgyser Enetime. Dernæst bliver den ellers stabile bondedreng James lokket væk fra sit eget bryllup af det yndige, overnaturlige væsen Sylfiden i Bournonvilles klassiske mesterværk af samme navn.

Begge balletter bevæger sig i et grænseland mellem drøm og virkelighed, og begge balletter rummer den samme eksistentielle problemstilling – det at træde uden for samfundets rammer, og det at være i sine følelsers og drifters vold. Kombinationen af Enetime og Sylfiden kan ses som et udtryk for tradition og fornyelse inden for dansk ballettradition og viser, hvordan klassisk ballet og moderne dans kan kombineres og endvidere supplere hinanden.

Enetime og Sylfiden er to vidt forskellige balletter i både genre, tid og udtryk, men samtidig to balletter, der har flere fællesnævnere:

Begge balletter er en del af Kulturkanonen inden for scenekunst.

Koreografi: Flemming Flindt Musik: Georges Delerue Scenografi: Bernard Daydé Sylfiden Koreografi: August Bournonville Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe Musik: H.S. Løvenskiold Scenografi: Mikael Melbye Lysdesign: Jørn Melin Dirigent: Robert Reimer Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Enetime og Sylfiden

Solodanser Thomas Lund og aspirant Ida Praetorius

UimodstĂĽelig lyst og farligt begĂŚr


40

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Det forsømte forår Esther Lee Wilkinson

Styrker/ udfordringer ved forskellige formidlingsformer

Ensomhed Scherfig

Frygt vs. magt

Det forsømte forår

Gruppedynamik vs. klikedannelse

Romanen vs. filmen vs. balletten

Pubertet Den sorte skole

Hævn

Mobning

Ballet

Urpremiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 26./27./28. oktober 2011 kl. 12.00

Koreografi: Esther Lee Wilkinson

Hans Scherfigs roman om en gruppe skoledrenges møde med den sorte skole, ungdommen og ikke mindst latinlæreren lektor Blomme har i årtier været fast pensum for gymnasieelever. Nu bliver den ætsende beretning omstøbt til en ballet på Det Kongelige Teater, hvor klasseværelset er tidløst, men de verbale tæsk og håndfaste lussinger består.

Balletten kreeres af danser ved Den Kongelige Ballet Esther Lee Wilkinson og danses af kompagniets aspiranter. Det er en ballet for unge af unge, der tager fat i klassiske temaer som mobning, forelskelse, pubertet, klikedannelser og ensomhed.

Produktionen af Det forsømte forår er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden

Et drama serveret med kropssprog, en fortællerstemme, ny musik og spirende talenter. Alt sammen drysset med lidt absurditet og humor. Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Det forsømte Død forår over Balletmester Nikolaj Hübbe

Blomme!


42

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Nøddeknækkeren George Balanchine

Jul Eventyr berettermodel

Eventyret vs. balletten

Nøddeknækkeren Balletbørn Venskaber Kærlighed Fantasi vs. virkelighed

Ballet

Premiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 7./8. december 2011 kl. 19.30

Koreografi: George Balanchine

Den magiske historie om pigen Clara, der julenat drømmer om Nøddeknækkerprinsen, som tager hende med til Slaraffenland, har i mange år været en fast juletradition på Det Kongelige Teater. Men det er første gang, at Nøddeknækkeren opføres i koreografen George Balanchines berømte version, hvor hovedrollerne danses af børn.

Her er der knald på eventyret, musikken er Tjajkovskijs legendariske orkesterværk, fascinationen høj, og med en ny scenografi af den prisvindende brite Anthony Ward er alle sejl sat til at skabe en dugfrisk juletradition. For børn og deres voksne.

Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe Musik: Pjotr Tjajkovskij Scenografi: Anthony Ward Dirigent: Graham Bond Alexander Prior Orkester: Det Kongelige Kapel Annie & Otto Johs. Detlefs Fond er eksklusiv forestillingssponsor på Nøddeknækkeren

Historien er letforståelig, dansen seværdig og rammerne perfekte til en eventyrlig juleoplevelse. Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Solodanser Amy Watson og solodanser Ulrik Birkjær

Nøddeknækkeren Juleballetten for alle aldre — i ny opsætning


44

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Et folkesagn August Bournonville

Arv og miljø

Det gode vs. det onde

Kostumer og scenografiens betydning

Identitet

Klassisk ballet

Bournonville

Overtro Et folkesagn

Folkeviser Romantikken

Underverden

Kærlighed Mime

Brudevals

Ballet

Repremiere Operaen, Store Scene

Skoleforestillinger 23./28. februar 2012 kl. 20.00

Koreografi: August Bournonville

Et Folkesagn er den af Bournonvilles balletter, der dufter allermest af danskhed og nationalromantik. Historien er bygget op omkring de danske folkeviser og folkeeventyr og er krydret med troldhøje, bonderomantik og kærlighedsforviklinger. Den skildrer to verdener: Adelslivet på Højgården – menneskenes verden – og livet i Troldhøjen og naturen – troldenes, dværgenes og elverpigernes dæmoniske underverden. På den ene side står naturen og troldeverdenen for noget farligt og ukontrolleret, men på den anden side er den måske alligevel ikke så anderledes end menneskenes verden.

Nikolaj Hübbe genfortolkede i sidste sæson denne klassiske ballet og fik sammen med scenograf Mia Stensgaard skabt et ganske nyt, fascinerende og eventyrligt univers, som begejstrede anmeldere såvel som publikum.

Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe og Sorella Englund Musik: N.W. Gade, I.P.E. Hartmann Scenografi: Mia Stensgaard Lysdesign: Mikki Kunttu Dramaturg: Ole Nørlyng Dirigent: Carolyn Kuan Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Et folkesagn Korpsdanser Hilary Guswiler

Intet er, som du tror, det er


46

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Dans2Go Flemming Flindt Jerome Robbins

Jerome Robbins lattermilde univers

Flemming Flindts erotiske univers

Hvad er ballet?

Den uhyggelige dans

Dans2Go Den glade dans Musikkens komedie-effekt

Musikkens gysereffekt

Ballet

Repremiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 6./.8./13./15. marts 2012 kl. 20.00

Enetime

Dans2Go er den perfekte introduktion til ballettens verden. Konceptet var en overvældende succes ved introduktionen i efteråret 2010, så nu er den tilbage med to populære balletter og en pas de deux. Først Flemming Flindts psykologiske mesterværk Enetime om en noget bestialsk ballettime. Så en grand pas de deux fra det klassiske repertoire og til sidst Jerome Robbins’ populære og lattervækkende The Concert, hvor en pianist desperat forsøger at gennemføre sin Chopin-koncert til trods for forstyrrende dansere.

Alle tre værker begynder med en kort videointroduktion, der let, elegant og med et glimt i øjet forklarer publikum, hvad de skal til at se. Dans2Go er både kræs for danseelskere og et oplagt sted at begynde for de, der ikke har set ballet før.

Koreografi: Flemming Flindt Musik: Georges Delerue Scenografi: Bernard Daydé The Concert Koreografi: Jerome Robbins Musik: Frédéric Chopin Scenografi: Saul Steinberg Kostumer: Irene Sharaff Dirigent: Perry So Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Solist Alban Lendorf og korpsdanser Hilary Guswiler

Ballet for begyndere Enetime / The Concert


48

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Broadway for en aften Jerome Robbins Other dances Hvad er en pas de deux?

Hvem er Jerome Robbins Hvad er en koreograf?

Gruppedynamik West Side Story Suite

Broadway for en aften

The Cage Kønsroller

Musical vs. ballet The Concert Kærlighed

Ballet/kunst og humor

Dominans

Ballet

Premiere Operaen, Store Scene

Skoleforestillinger 31. oktober og 3./8./15./17./23./28. november 2011 kl. 20.00

The Concert Koreografi: Jerome Robbins Musik: Frédéric Chopin

Der er lagt op til en aften med humor, fest og medrivende dans, når Den Kongelige Ballet dedikerer en aften til den store, glamourøse showman fra Broadway; Jerome Robbins.

I The Cage er det stammedans af viltre edderkoppekvinder, der bruger hænder som kløer og ben som våben mod ubudne mænd. En pianist forsøger desperat at afholde sin Chopin-koncert trods forstyrrende dansere i den morsomme The Concert. Chopin står også for musikken i den klassiske pas de deux Other Dances. Og mere hårdtslående er publikumsfavoritten West Side Story Suite, som ikke er identisk med musicalen, men har alle de rå og energiske dansesekvenser fra Bernsteins berømte musical, hvortil Robbins skabte den originale koreografi.

The Cage Koreografi: Jerome Robbins Musik: Igor Stravinskij Other Dances Koreografi: Jerome Robbins Musik: Frédéric Chopin West Side Story Suite Koreografi: Jerome Robbins Musik: Leonard Bernstein Dirigent: Graham Bond Orkester: Det Kongelige Kapel

Den legendariske koreograf har skabt et hav af musicals og balletter, og denne aften serverer den Kongelige Ballet fire underholdende værker, der på hver sin måde viser Robbins’ spændvidde.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Broadway Solist Jodie Thomas og solodanser Jean-Lucien Massot

for en aften

The Concert The Cage Other Dances West Side Story Suite


50

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Kameliadamen John Neumeier La Traviata vs. Kameliadamen 1800-tallets Paris Kurtisane

Fortolkninger opera - roman - film skuespil - ballet Ord vs. sprog

Prostitution

Kameliadamen

Drama

Kærlighed og tragedier

Tilgivelse

Chopins univers

Ballet

Premiere Gamle Scene

Skoleforestillinger 12./17. april 2012 kl. 20.00

Koreografi: John Neumeier

Sæsonens højdepunkt er premieren på John Neumeiers betagende version af Kameliadamen. Det litterære forlæg er en klassiker skrevet i 1848 af Alexandre Dumas, og den er stadig blandt verdenshistoriens største romantiske værker. Udover balletversionen har den dannet grundlag for Verdis opera La Traviata, en Greta Garbo-film og adskillige skuespil.

Kameliadamen er en letforståelig, regulær tåreperser, der handler om den tuberkuloseramte pariserkurtisane Marguerite Gautiers umulige kærlighed til Armand. Hun ofrer sig for sin elskede, men misforstås, forstødes og dør ensom. Alt sammen til Chopins fantastiske lydunivers, og så er den baseret på en sand historie …

Musik: Frédéric Chopin Scenografi: Jürgen Rose Dirigent: Dieter Rossberg Orkester: Det Kongelige Kapel

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Kameliadamen

Solodanser Susanne Grinder

Den største kÌrlighedshistorie for første gang med Den Kongelige Ballet


52

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Tosca Giacomo Puccini

Rom

Politisk magt Magt misbrug

Tosca Begær

Puccini

Tortur Kærlighed

Opera

Repremiere Operaen, Store Scene

Skoleforestillinger 21./27. september og 3. oktober 2011 kl. 20.00

Musikalsk ledelse: Giuliano Carella

”Det handler om mennesker – rigtige levende mennesker af kød og blod, som begærer, længes, elsker, hader, tiltrækkes og frastødes – og går i døden for det. Det er fedt!” Peter Langdal, instruktør

Medvirkende: Tosca: Gitta-Maria Sjöberg / Anne Margrethe Dahl  •  Cavaradossi: Andrew Richards /Jean-Pierre Furlan  •  Scarpia: John Lundgren / Christopher Robertson  •  Angelotti: Sten Byriel / Hans Lawaetz  •  Sakristanen: Anders Jakobsson  •  Spoletta: Bengt-Ola Morgny / Torleif Steinstø  •  En fangevogter: Torben Demstrup /Henning von Schulman

Iscenesættelse: Peter Langdal Scenografi og kostumedesign: Karin Betz Lysdesign: Jesper Kongshaug Den Danske Forskningsfond er hovedsponsor for Den Kongelige Opera.

En af verdens mest berømte operaer om politichefen Scarpia, der misbruger sin magt for at komme i seng med den berømte operadiva, Floria Tosca. Hun forpurrer planen, men hans hævn rammer både hende og hendes elskede Cavaradossi med frygtelig kraft. Operaen er en fantastisk oplevelse, også hvis du aldrig har set opera før. Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen

Tosca synges på italiensk med danske overtekster.


John Lundgren, baryton og Gitta-Maria Sjรถberg, sopran

Giacomo Puccini

TOSCA Peter Langdals succesforestilling


54

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Livlægens besøg Bo Holten

Romanen vs. operaen

Politiske intriger

Livlægens besøg

Klædedragtens historie

Oplysningstiden

Enevælde

Stavnsbåndet

Musikalske inspirationskilder

Følelser vs. pligt

Reformer

Opera

Repremiere Operaen, Store Scene

Skoleforestillinger 22./24./29. november 2011 kl. 19.30

Libretto: P. O. Enquist

Opera baseret på P. O. Enquists bestseller om et af Danmarkshistoriens mest dramatiske trekantsdramaer i en tid med store omvæltninger og magtkampe i Europa op til den franske revolution. Den nulevende, danske komponist Bo Holten har skrevet storslået musik inspireret af Christian VII, Struensee og Caroline Mathildes tid. Iscenesættelsen forener historiske, overdådige kostumer med en enkel, moderne scenografi.

Medvirkende: Struensee: Johan Reuter • Christian VII: Gert Henning-Jensen • Caroline Mathilde: Elisabeth Jansson • Ove Høegh-Guldberg: Sten Byriel • Enkedronningen: Anne Margrethe Dahl/Gitta-Maria Sjöberg • Støvlet-Cathrine: Djina MaiMai • Carl Schack Rantzau: Lars Waage • Enevold Brandt: Bengt-Ola Morgny • Frederik V: Ole Hedegaard • Reverdil: Peter Oskarson • Det Kongelige Operakor  |  Det Kongelige Kapel  |  Dansere fra Pantomimeteatret

Tekstdramaturg: Eva Sommestad Holten Musikalsk ledelse: Bo Holten Iscenesættelse: Peter Oskarson Scenografi og kostumedesign: Peter Holm Lysdesign: Per Sundin Forestillingsdramaturg: Jan Mark Bevægelsesinstrukør: Kajsa Giertz

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen

Livlægens besøg synges på dansk med engelske overtekster. • Hempel er eksklusiv forestillingssponsor for Livlægens besøg. • Livlægens besøg er blevet til med støtte fra Augustinusfonden. • Den Danske Forskningsfond er hovedsponsor for Den Kongelige Opera.


Bo Holten

Johan Reuter, baryton og Elisabeth Jansson, mezzosopran

livlægens besøg Reumertbelønnet opera over P. O. Enquists bestseller


56

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

La Traviata Giuseppe Verdi

Verdi

Tragedier Samfundsnormer

Musikkens fortælleevne

Kameliadamen af Dumas

Andre fortolkninger ballet / film / skuespil

Tuberkulose La Traviata

Kvindesyn Kurtisaner

Prostitution i 1800-tallets Paris

Mandens lyst vs. kvindens længsler

Opera

Repremiere Operaen, Store Scene

Skoleforestillinger 7./14./21. marts 2012 kl. 20.00

Dirigent: Marcello Mottadelli

”Letlevende kvinder og luksus var der nok af i 1800-tallets Paris. Men selvom byens berømte kurtisaner levede i en hektisk rus af penge og parfumer, begyndte og endte de som regel deres dage som almindelige prostituerede, der knap havde tag over hovedet.” Uddrag fra programartikel til La Traviata

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen

Iscenesættelse: David Radok Scenografi: Lars-Åke Thessman Kostumedesign: Ann-Mari Anttila Lysdesign: Hans-Åke Sjöqvist Koreografi: Håkan Mayer Coproduktion med GöteborgsOperan. • La Traviata synges på italiensk med danske overtekster. • Den Danske Forskningsfond er hovedsponsor for Den Kongelige Opera.

Verdis tragiske kærlighedshistorie om det umulige forhold mellem den unge Alfredo og den dødeligt syge kurtisane Violetta. Operaen er en barsk historie om gamle mænd, der køber sig til unge smukke kvinder for at demonstrere deres magt og rigdom, og når kvinderne bliver syge eller gamle og ikke længere kan yde mændene fysisk valuta for deres investeringer, så forlades de til et liv i fattigdom og ensomhed.

Medvirkende: Violetta: Gisela Stille/Anne Margrethe Dahl • Alfredo: Peter Lodahl/Niels Jørgen Riis • Germont: Palle Knudsen • Flora: Elisabeth Halling/Francine Vis Graversen • Annina: Lise-Lotte Nielsen/ Cornelia Beskow • Gastone: Thomas Peter Koppel/Hallvar Djupvik • Baron Douphol: Anders Jakobsson • Marchese d’Obigny: Hans Lawaetz • Dr. Grenvil: Jens Bruno Hansen • Det Kongelige Operakor  |  Det Kongelige Kapel


Giuseppe Verdi

la traviata Anne Margrethe Dahl, sopran

En af verdens mest elskede operaer


58

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Den Gerrige af Molière Tillid vs. mistro

Generationer

Nærighed Den Gerrige Penge

Planlagte ægteskaber

Familie

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 14./15./19./28./29. september 2011 kl. 20.00, 4./11./12./24./25. oktober 2011 kl. 20.00 og 3./10./16./21. november 2011 kl. 20.00

Iscenesættelse: Thomas Bendixen

Harpagon er besat af penge. Der er intet i verden, han elsker højere og ikke noget, han er mere bange for at miste. Han er mistroisk over for alle, der kommer ham nær, for han er sikker på, de kun er ude på at stjæle fra ham. Han har gravet formuen ned i haven og bildt alle ind, at han ikke har en krone. Derfor har han også bestemt, at hans børn skal giftes med velbeslåede om end temmelig aldrende bejlere.

Molière udfolder alt, den klassiske maskekomedie kan trække. Karaktererne skildret nådesløst og alligevel med så stor kærlighed, at vi nemt genkender den enøjede Harpagon og næsten kan tilgive ham hans besættelse af penge.

Scenografi og kostumer: Maja Ravn Oversættelse: Jesper Kjær Medvirkende: Søren Sætter-Lassen, Peter Oliver Hansen, Henrik Jandorf, Nicolai Jandorf Klok, Anders Juul, Bodil Jørgensen, Steen Stig Lommer, Özlem Saglanmak, Sicilia Gadborg Høegh (elev) m.fl.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Søren Sætter-Lassen / peter oliver hansen / henrik jandorf / nicolai jandorf klok / anders juul / bodil jørgensen / steEn stig lommer / Özlem Saglanmak / Sicilia Gadborg Høegh / m.fl

den gerrige

SKUESPILHUSET / store SCENE


60

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Det gode menneske fra Sezuan af Bertolt Brecht Penge Kærlighed

Bertolt Brecht

Idealer

Det gode menneske fra Sezuan

Næstekærlighed

Prostitution Godhed

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Portscenen

Skoleforestillinger 25./26./27. oktober og 2./3./10./17./30. november 2011 kl. 20.00

Iscenesættelse: Elisa Kragerup

Tre livstrætte guder indleder et eksperiment med den prostituerede Shen Te: Hvis hun kan bevise, at det er muligt at leve og dog være god i en verden, hvor enhver er sig selv nærmest, behøver de ikke ændre den. Til formålet får hun en sum penge, som hun køber en lille tobaksforretning for. Men hjemløse, snyltere og en arbejdsløs pilot, som Shen Te forelsker sig så stormende i, at hun er parat til at ofre alt for ham, bringer snart butikken på fallittens rand.

Det Kongelige Teaters nye miniensemble Det Røde Rum stiller skarpt på, hvordan Bertolt Brechts undersøgelse af forholdet mellem næstekærlighed og markedslogik tager sig ud i en globaliseret og katastrofepræget verden.

Oversættelse: Peter Dupont Weiss Medvirkende: Mikkel Arndt, Rasmus Bjerg, Helle Fagralid, Thomas Hwan, Peter Plaugborg, Maria Rossing og Johanne Louise Schmidt

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


(det gode) (menneske) (fra sezuan)


62

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Mågen af Anton Tjekhov

Generationer

Tjekhov

Længsler

Mågen Forelskelse

Jalousi

Drømme

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 1./15./24./29. november, 6./7./12./14. december 2011 og 4./10./11./12. januar 2012 kl. 20.00

Iscenesættelse Katie Mitchell

Ved en smuk sø langt ude i den russiske provins ligger det gamle landsted, hvor Tjekhovs historie om fortvivlede drømme og håbløse længsler udspiller sig. Mågen er en af verdensdramatikkens største klassikere, som præsenteres i en ny iscenesættelse af den engelske instruktør Katie Mitchell.

Den feterede skuespillerinde Irina Arkádina er på besøg, og hendes søn Konstantin opfører sit nye stykke, spillet af kæresten Nina. Arkádinas nedladende reaktion gør Konstantin rasende, men endnu værre bliver det, da Nina forelsker sig i moderens elsker, den berømte forfatter Trigorin.

Scenografi Vicky Mortimer Medvirkende: Benedikte Hansen, Jens Frederik Sætter-Lassen, Sarah Boberg, Peter Gilsfort, Nicolai Dahl Hamilton, Olaf Johannessen, Preben Kristensen, Kitt Maiken Mortensen, Signe Egholm Olsen, Matias Hedegaard Andersen (elev), Esben Smed Weinholt Jensen (elev) m.fl. Katie Mitchells iscenesættelse af Mågen er muliggjortmed støtte fra Bikubenfonden.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Benedikte Hansen / Jens Frederik Sætter-Lassen / Sarah Boberg / Peter Gilsfort / Nicolai Dahl Hamilton / Olaf Johannessen / Preben Kristensen / Kitt Maiken Mortensen / Signe Egholm Olsen / Matias Hedegaard Andersen / Esben Smed Weinholt Jensen / m.fl.

mågen

SKUESPILHUSET / store scene /


64

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Stuepigerne af Jean Genet

Ungdom vs. alderdom

Had-kærligheds forhold

Magtspil Stuepigerne

Tabuer Identiteter Sex

Død

Skuespil

Repremiere Skuespilhuset, Lille Scene

Skoleforestillinger 24./25./26./27./31. oktober og 1./2./3. november 2011 kl. 20.00

Iscenesættelse: Staffan Valdemar Holm

Søstrene Claire og Solange er i huset hos Madame. Når Madame ikke er hjemme, skiftes de til at indtage rollerne som herskerinde og slavinde i en leg, hvor magtforholdet sættes på spidsen og hvor ømhed og hengivenhed på ingen tid kan forvandles til hån og ydmygelse. Et hadkærlighedsforhold, som stuepigerne har til Madame, hvis voldelige død de har planlagt. Men tiden går alt for hurtigt, og planen tager en uventet drejning, da Madame dukker op.

Legen med identiteter, illusioner og køn kendetegner den franske dramatiker Jean Genets værker, også Stuepigerne. Da stykket blev uropført i 1947 vakte det åbenlyst seksuelle og fetichistiske indhold forargelse. I dag, hvor ungdomskulturen hersker, er vores reelle tabuer det kropslige forfald og den aldring, som alle forsøger at udskyde.

Scenografi og kostumer: Bente Lykke Møller Lysdesign: Torben Lendorph Oversættelse: François-Eric Grodin Medvirkende: Mikkel Arndt, Rasmus Bjerg, Helle Fagralid, Thomas Hwan, Peter Plaugborg, Maria Rossing og Johanne Louise Schmidt Produktionen af Stuepigerne er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


SKUESPILHUSET / lille scene  /

stuepigerne

Malene schwartz  / birthe neumann  / kirsten olesen  / m.fl


66

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Ukendt titel

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Portscenen

Iscenesættelse: Elisa Kragerup

Det Røde Rum vil gerne have mulighed for at lave forestillinger, der ikke skal planlægges lang tid i forvejen, men kan opstå mere spontant. Derfor vil titlerne på to af forestillingerne i sæsonen først blive offentliggjort senere.

Skoleforestillinger 1./.2./9./23. februar og 7./8./14./15. marts 2012 kl. 20.00


(ukendt) (titel)


68

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Hovedløs sommer af Erling Jepsen

Generationer

Romanen vs. teaterstykket

Hovedløs sommer

Erling Jepsen

Familie

Frigørelse

Gyser-genrens væsen

Skuespil

Urpremiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 8./9./20./21./22./23./28./29. februar 2012 kl. 20.00, 7./8./21./27. marts 2012 kl. 20.00 og 17./19./24. april 2012 kl. 20.00

Iscenesættelse: Emmet Feigenberg

Ved første blik ser alting fredeligt ud i Erling Jepsens nye familiegyser. Ganske vist vil Emilie på 17 helst være inde i byen hos sin far, men hun accepterer at bo med moren langt ude på landet, fordi hun skal passe på sin lillebror Jacob. Drengen er nemlig diagnosticeret som sensitiv og har ofte onde nattedrømme. Men det er ikke et mareridt, da Jacob en aften ser en mand, som kigger ind gennem husets vinduer.

Den fremmede hedder Anders, og det faktum, at han kun er 25 år, forhindrer ikke, at Emilies mor bliver interesseret i ham. Det gør Emilie også, og forholdet til Anders bliver hendes første store frigørelse fra familiens bånd. Men Anders gemmer på en hemmelighed, som også er husets hemmelighed. Det drejer sig om noget, Anders kalder forældreopdragelse.

Scenografi og kostumedesign: Christian Friedländer Medvirkende: Bodil Jørgensen, Anne Birgitte Lind, Birthe Neumann, Tammi Øst m.fl. Produktionen af Hovedløs sommer er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden

Hovedløs sommer udkommer som roman på People’s Press i maj 2011. Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Hovedløs sommer af Erling Jepsen Bodil Jørgensen / Anne Birgitte Lind / Birthe Neumann / Tammi Øst/ m.fl.

SKUESPILHUSET / STORE SCENE


70

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Gengangere af Henrik Ibsen

Fortrængning Generation Henrik Ibsen

Gengangere

Værdier

Fejltrin Fortidens synder

Arv

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 8./13./15. december 2011, 3./5./9./17./24./25. januar og 2./7. februar 2012 kl. 20.00

Iscenesættelse: Michael Thalheimer

Fru Alving glæder sig. Hun glæder sig over, at hendes voksne søn Osvald er kommet hjem fra Paris, hun glæder sig til den forestående indvielse af det børnehjem, hun har ladet rejse til sin afdøde mands ære, og hun glæder sig til at gense sin ungdomskærlighed pastor Manders. Begivenhederne tager imidlertid en uventet drejning, da den fortid, fru Alving har brugt sit liv på at fortrænge, dukker op i nutiden med orkanstyrke.

Med det resultat at de værdier, som ikke bare fru Alving, men også samfundet omkring hende bygger på, afslører sig som forløjede og destruktive. Under den pæne overflade lurer råddenskaben, og det er den fremspirende ungdom, der må betale prisen for fædrenes synder.

Scenografi: Olaf Altmann Kostumedesign: Katrin Lea Tag Oversættelse: Thomas Bredsdorff Medvirkende: Kirsten Olesen, Nicolas Bro, Henning Jensen, Morten Suurballe og Marie Dalsgaard Michael Thalheimers iscenesættelse af Gengangere er muliggjort med støtte fra Bikubenfonden.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


Gengangere SKUESPILHUSET / STORE SCENE  /

Kirsten Olesen / Nicolas Bro / Henning Jensen / Morten suurballe / Marie Dalsgaard


72

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

En skærsommernatsdrøm af William Shakespeare

Kærlighed Drifter Shakespeare

En skærsommernatsdrøm

Drøm vs. virkelighed

Længsler Seksualitet

Kontrol

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Store Scene

Skoleforestillinger 20./22./26./28./29. marts og 10./11./12./16./18./23./25. april 2012 kl. 20.00

Iscenesættelse: Runar Hodne

Shakespeare gør leg til alvor, når han i denne kærlighedsforviklingshistorie sætter drifterne fri for ung som for gammel, der alle lader sig forføre under devisen: if you can’t be with the one you love, love the one you’re with. Et kongeligt bryllup sætter gang i drifterne hos unge par, som søger tilflugt med deres forbudte elskov i den skov, hvor alferne bor. Her skaber drillepinden og alfen Puk uorden med sin tryllesaft og gør kærlighedslegen til blodig alvor.

I den mørke skov bliver også en af de håndværkere, der står for underholdningen til bryllupsfesten, forvandlet. Som æsel bliver han genstand for alfedronningens pludselige begær. Der skal større kræfter til for at skabe orden i det kaos, og spørgsmålet er, om det nogensinde lykkes. Det er farligt, når drifterne slippes fri i den mørke skov. Og, selvom det er enkomedie, er det ikke kun for sjov.

Scenografi og kostumedesign: Serge von Arx Oversættelse: Niels Brunse Medvirkende: Ghita Nørby, Søren Sætter-Lassen, Meike Bahnsen, Peter Gilsfort, Helle Hertz, Henrik Jandorf m.fl.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


en skærsommernatsdrøm Ghita Nørby / Søren Sætter-Lassen / Meike Bahnsen / Peter Gilsfort/ Helle Hertz/ Henrik Jandorf/ m.fl.

SKUESPILHUSET / store SCENE /


74

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Revolver-trilogien af Lola Arias

Sydamerikanske kendetegn

Selvmord

Revolvertrilogien

Storbyen

Fremtidsscenarier Våben

Kærlighed

Skuespil

Premiere Skuespilhuset, Portscenen

Skoleforestillinger 21./22./28./29. marts og 11./12./18./19./25./26. april 2012 kl. 20.00

Iscenesættelse: Rune David Grue

I tre scenarier fra en kriseramt fremtid præsenteres vi for menneskets desperate søgen efter kærligheden – og for kærlighedens dødbringende kraft.

Skandinavienspremieren på trilogien af den 34-årige Lola Arias, der gælder som en af de vigtigste eksponenter for den fremadstormende argentinske teaterscene.

Oversættelse: Simon Boberg Medvirkende: Mikkel Arndt, Rasmus Bjerg, Helle Fagralid, Thomas Hwan, Peter Plaugborg, Maria Rossing og Johanne Louise Schmidt

Det er nat i en fremtidig storby. En storby plaget af strømafbrydelser. En storby, hvor man sover med revolver under hovedpuden. En kvinde og en mand taler sammen i mørket efter et one night stand. Et par udkæmper deres sidste duel over telefonen, mens deres spædbarn klynker i baggrunden. Seks selvmordskandidater vågner op i deres værste mareridt og skal i en russisk roulette-situation konkurrere om, hvem der har haft mest uheld i kærlighed.

Studiemateriale vil være tilgængeligt på Det Kongelige Teaters hjemmeside cirka 2 uger før premieren på forestillingen


(revolver)(trilogien) Revolverdrøm Striptease KÌrligheden er en snigskytte


76

Det Kongelige Teater 2011 / 2 012

Sponsorer Sæson 2011/12

Hovedsponsorer

Annie og Otto Johs. Detlefs Fond Den Danske Forskningsfond Bikubenfonden Nykredit

Sponsorer

Danske Bank Hempel OAK Foundation Lundbeck Scandinavian Tobacco Group CSC Danmark A/S Montana Schneider Electric Rosendahl Clear Channel Canon Danmark A/S Rosendahls - Schultz Grafisk Knud og Dagny Gad Andresens Fond Republic of Fritz Hansen Theis Vine Hans Just Vin

Foto

Kristian Djurhuus, Isak Hoffmeyer, Miklos Szabo, P.Victor/ArtcomArt, Photoclub Poliziano, Casper Balslev, Henrik Stenberg, Per Morten Abrahamsen, Martin Mydtskov Rønne Natascha Thiara Rydvald, Lars Schmidt, Jens Lindhe, Peter Funch, J C Carbonne, George Lange, David Baltzer, Christoph Marthaler og Anna Viebrock m.fl.

Produktion Tryk

Det Kongelige Teater, Kommunikationsafdelingen. Rosendahls – Schultz Grafisk a/s. Det Kongelige Teater tager forbehold for trykfejl, ændringer i repertoire, prisændringer m.v.

Skolekatalog 2011 / 2012  

Det Kongelige Teaters katalog over skoleforestillinger i sæson 2011 / 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you